Военна информация

Архив - от 1 до 15 ноември
 

 
Генерал Мартин Демпси е на посещение в Ирак
15.11.2014, 22:05

Мартин ДемпсиПредседателят на Обединения комитет на началник-щабовете на армията на САЩ, генерал Мартин Демпси се намира в Ирак, където ще проведе срещи с високопоставени представители на иракските власти, както и с американски командири и военнослужещи, относно следващата фаза от разширяващата се война срещу „Ислямска държава”, предаде Voice of America.

Демпси възнамерява да се срещне с премиера на Ирак Хайдер ал-Абади. Представител на иракските власти заяви, че Абади се стреми към по-тясно военно сътрудничество със САЩ, но не желае провеждането сухопътна военна операция на която и да е страна.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на армията на САЩ, се е срещнал с американски морски пехотинци и е заявил пред тях, че войната срещу ИДИЛ е отбелязала „повратната си точка”.

Преди няколко дни генерал Демпси заяви, че е възможно САЩ да обмислят изпращането на умерен брой американски военнослужещи, които д а се сражават заедно с иракската армия в Мосул и на други места.

http://www.focus-news.net/

 
General Dynamics Land Systems-Canada получи контракт на стойност $ 287 млн за модернизация на LAV III
15.11.2014, 21:18

LAV 6.0Diane Finley, министър на обществените работи и правителствените служби на Канада обяви днес, че правителството на страната е подписало контракт на стойност $ 250 млн с канадския филиал на американската компания General Dynamics Land Systems-Canada за модернизация на разузнавателните леки бронирани машини LAV III, които след модернизацията ще получат обозначението LAV 6.0.

Модернизацията е насочена към повишаване на възможностите на машината за водене на наблюдение и разузнаване. За целта ще се монтират нови системи за видеонаблюдение, която ще включва 10-метрова подвижна мачта, пулт за управление на оператора и апаратура предаваща радиолокационно, инфрачервено/дневно изображение и информация от лазерния далекомер и GPS. Всички датчици са разположени на стабилизирана платформа, което дава възможност и за работа във време на движение.

Доставката на новите машини LAV 6.0 трябва да започне на през декември 2016 година.

 
Авария с китайски изтребител J-10S
15.11.2014, 19:57

Днес в 14:00 местно време китайски изтребител J-10S се е разбил в градчето Qinggangshu.

Двамата пилоти са се катапултирали успешно.

На земята е възникнал пожар, който бързо е бил потушен. Седем души на земята са ранени.

http://www.pan.bg/

 
В Южна Корея започна мащабно военно учение
15.11.2014, 18:14

Военноморските сили и корпусът на морската пехота на въоръжените сили на Република Корея започнаха на 15 ноември, в рамките на ежегодните маневри Hoguk, мащабна учебна операция, която ще продължи през следващите шест дни, съобщи агенция "Ренхап".

Тренировките на операцията се провеждат в района на югоизточното крайбрежие на страната. По сведения на офицерите на южнокорейския флот, на които се позовава агенцията, в операцията взимат участие около 1200 морски пехотинци и 20 кораба на военноморските сили на Корея. Сред тях са транспортно-десантния кораб „Токто”, с водоизместване от 14,5 хиляди тона, унищожител снабден със система ПРО Aiges, както и 40 самолета и вертолета.

„Мащабите на настоящата операция са по-големи от досегашните маневри, което се обяснява с нарастващите заплахи за сигурността от страна на КНДР”, отбеляза офицер на ВМС на страната.

За участие в операцията е привлечен също така вертолет МН-53 на военните сили на САЩ , който каца и излита от кораба "Токто".

Северна Корея рязко осъди поведението на настоящите маневри Hoguk, като заяви, че те се явяват подготовка за нахлуване на Север.

http://www.fbr.bg/

 
Навършиха се 117 години от създаването на ВМБ Варна
15.11.2014, 14:23

На 14 ноември 2014 г. в Пункта за базиране Варна - правоприемник на Военноморска база Варна, тържествено бяха вдигнати националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване по случай 117-та годишнина от създаването първото флотско формирование на Черно море.

На ритуала присъства началникът на отбраната на Република България вицеадмирал Румен Николов, който е командвал военноморската база от 2006 до 2009 г. Гости на събитието бяха още командирът на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев, командирът на Военноморска база - ВМС комодор Мален Чубенков, офицери от Щаба на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон.

Сред официалните лица бяха вицеадмирал о.з. Петър Петров, командир на базата от 1992 до 1994 г. и капитан І ранг о.з. Тодор Йотов, командвал пункта от 2012 до 2014 г.

По случай годишнината и празника на формированието военнослужещи и цивилни служители получиха награди от началника на отбраната, командира на Военноморските сили, командира на Военноморска база-ВМС и командира на Пункт за базиране Варна. Беше обявена заповед на министъра на отбраната за повишаване в следващо офицерско звание на капитан І ранг Галин Манев.

На финала на официалната част от празника личният състав от формированията от Военноморска база - ВМС, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, преминаха в тържествен марш, водени от командира на пункта капитан І ранг Георги Георгиев, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

 
Китайският флот получи първата корвета проект 056А
15.11.2014, 13:18

На 13 ноември 2014 година се състоя церемония по предаване на Източния флот на ВМС на НОАК на корветата (малка фрегата) Sanmenxia (бордови номер "593"), която се явява първият кораб от модернизирания проект 056А. Основното различие от базовия проект 056 е наличието на буксируема ХАС, което значително увеличава възможностите на кораба за борба с подводници на противника. - (видео)

Корветата Sanmenxia стана шестнадесетият кораб от серията проект 056, предаден на китайския флот. Корабът е построен в корабостроителницата Hudong Shipyard на обединението Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group в Шанхай и беше спуснат на вода на 29 ноември 2013 година.

Строителството на корвети проект 056 (западно обозначение Jiangdao class) се извършва в четири китайски корабостроителници. Главния кораб от серията Bengbu (бордови номер "582") е построен в Hudong Shipyard, където бе заложен през 2010 година, спуснат на вода на 22 май 2012 година и предаден на ВМС на НОАК на 25 февруари 2013 година.

До момента (за 21 месеца) китайския флот е получил 16 такива корвети. С още два кораба (проект 056 и 056А) в момента се провеждат заводски ходови изпитания, а още 12 единици се намират в различни стадии на строителство, в т.ч. 5 в стадий на достройка на вода.

 
Военните формирования от Сухопътните войски отбелязват своя празник
15.11.2014, 09:14

Военните формирования от Сухопътните войски отбелязват своя празник – 19 ноември в гарнизоните в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. По този повод в Плевен на гарнизонен учебен център „Николаево“ военнослужещи и журналисти от медиите проведоха състезание по стрелба с пистолет „Макаров“. Турнир по стрелба с пистолет „Макаров” ще се проведе и в района на военно формирование 32 990 – Пловдив.

В град Смолян военното формирование в града, съвместно с Военния клуб и със съдействието на община Смолян, организира Фолклориада „На хорото в сърцето на Родопите", с участието на 30 самодейни състава от цялата страна.

На 17 ноември в Белене ще се проведе турнир по стрелба с пистолет „Макаров”, с участието на отбори от военното формирование, районните управления на полицията от градовете Белене и Свищов и Гранична полиция – Свищов.

Празникът на Сухопътните войски ще бъде отбелязан на 17 и 18 ноември в гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Шумен, Пловдив, Мусачево, Благоевград, Белене, Асеновград, Свобода и на учебен полигон „Корен”.

С традиционния „Ден на отворени врати” и показ на въоръжение и техника на 17 ноември ще посрещне своите гости военно формирование 34 750 – Карлово.

На 18 ноември от 10.00 часа в Театър „Българска армия” в София ще започне тържественото събрание - концерт по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември.

 
F-35C извърши над 100 излитания и кацания от самолетоносач
15.11.2014, 09:08

F-35Двата прототипа на F-35C, които в момента преминават изпитания на борда на самолетоносача USS Nimitz (CVN 68) са извършили вече над 100 излитания и кацания от палубата му. Това съобщава IHS Jane’s.

Двата прототипа (CF-03 и CF-05) до момента са изпълнили около 95% от изпитателната програма, която е предвидена за първата серия палубни тестове (DT-I). Към 13 ноември са били изпълнени 102 излитания с катапулт и 104 кацания с използване на спирaчните въжета. Предполага се, че тестовете ще приключат на 17 ноември.

Били са проведени и нощни полети от палубата, а командир Тони Уилсън, който приземи първия F-35C на USS Nimitz е заявил, че кацането на палубата е започнало да става рутинно, благодарение на серия автоматизирани системи на борда на изтребителя.

ВМС на САЩ планират да приемат F-35C на въоръжение към 2018 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Командващият чешките ВВС иска още Gripen
15.11.2014, 09:05

GripenКомандващият чешките ВВС бригаден генерал Либор Сетфник е заявил на 11 ноември, че се нуждае от още шест изтребителя Gripen C/D. Това съобщава сайта airheadsfly.

Генерал Стефник е оправдал тази необходимост със засилващото се напрежение в Европа във връзка с кризата в Украйна. Той също е посочил, че чешките Gripen трябва възможно най-скоро да се сдобият с възможности за удари по земни цели. Чешките изтребители в момента носят само бойно дежурство, а ударната роля във ВВС на страната е отредена на дозвуковите L-159.

Според airheadsfly, обаче това е лично мнение на генерал Стефник и в момента Чехия не води официални разговори със Saab или Швеция за придобиване на допълнителни изтребители.

Чешките ВВС в момента експлоатират 14 броя Gripen C/D. Изтребителите носят постоянно бойно дежурство от авиобаза Чеслав, а от края на октомври пое и бойното дежурство над Исландия.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Пентагонът купи руски вертолети Ми-17В-5
14.11.2014, 22:59

Ми-17В-5Интересна подробност – независимо от санкциите на САЩ спрямо Русия, именно генералите от Пентагона са настояли за спазването на договореностите във връзка с руските вертолети. По-рано заместник-генералния директор на Рособоронекспорт – Игор Севастянов разказа, че някои високопоставени военни на Съединените щати няколкократно са заявили по време на преговорите с представители на Руската федерация: при наличие на политическа воля, те с удоволствие биха снабдили с руско оръжие, например с вертолети, своите военни подразделения.

Афганистанските специални сили планират да използват три дузини хеликоптери в своите операции против терористите и търговците на наркотици. Командващият Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан ген. Данфорд също даде да се разбере, че без оперативните възможности на вертолетите „Ми“ афганистанските сили няма да успеят да обезпечат сигурността и стабилността в страната си. Това се отнася и за доставките на резервни части и обслужването на Ми-17, както е предвидено в договора.

Ми-17В-5 представлява модификация на вертолети от типа Ми-8/17, разработен от Конструкторско бюро „Миля” с участието на Казанския вертолетен завод. При създаването на машината е отчетен опитът от бойното използване на нейните предшественици в различни военни конфликти, включително в Афганистан. Днес повече от 2400 вертолети от типа Ми 8/17 са в експлоатация в повече от 80 страни по света.

Ми-17В-5 е предназначен за превоз на пътници и различни товари, включително едрогабаритни (на външно окачване). Машината дава възможност за 15 секунди от нея да скочат 36 парашутисти.

http://www.duma.bg/

 
Москва може да предяви финансови претенции към Париж
14.11.2014, 22:43

До края на ноември Франция трябва да достави на Русия първия от двата поръчани бойни кораба тип "Мистрал", ако иска да избегне "сериозни" искове за изплащане на неустойка. Това заяви руски високопоставен източник, цитиран от РИА "Новости". "Готвим се за различни сценарии. Ще изчакаме до края на месеца, после ще представим сериозни претенции от финансов характер", заяви източникът.

Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда Москва да получи два хеликоптероносача клас "Мистрал" общо за 1,2 милиарда евро. Случаят предизвика дипломатическо-военни усложнения, след като френският президент Франсоа Оланд реши да обвърже доставката на корабите с политическото уреждане на кризата в Украйна, посочва агенцията.

В края на октомври Москва увери, че е получила покана да приеме на 14 ноември първия от двата кораба. Френският министър на отбраната пък заяви, че "на този етап не може да се определи никаква дата за доставка" на някой от двата хеликоптероносача.

 
САЩ с ревизия на ядрения си арсенал
14.11.2014, 20:45

Чък ХейгълАрсеналът от ядрени оръжия на САЩ спешно се нуждае от пълна промяна на поддръжката, обяви военният министър на страната Чък Хейгъл, предадоха световни агенции.

Добрата новина е, че няма нещо, което да не можем да поправим. Ако не обърнем внимание, ако не поправим това рано или късно, ще стигнем до момент, когато ще излязат въпросителни по отношение на нашата сигурност, смята той.

По думите му преглед на ядрения арсенал на страната разкрива „доказателства за систематични проблеми", включително с работната ръка, инфраструктурата, липса на умения, култура на микроуправление и инспекция.

Ревизията на ядрените оръжия от военното министерство ще включва реформи, които ще разрешат проблемите в тези области. За да направи по-атрактивна кариерата на младите военнослужещи в областта на управлението на ядрените оръжия, те ще получат някои привилегии. Хейгъл също обяви, че ще бъде даван нов медал за заслуги на тези, които добре се справят в работата си по съхранението и управлението на ядрените оръжия.

Нашата възпираща ядрена сила играе ключова роля в националната сигурност на САЩ, каза той, подчертавайки, че няма по-важно нещо във военната отбрана.

http://news.ibox.bg/

 
Русия провежда военни учения в Сърбия
14.11.2014, 20:26

Руски военнослужещи от 106 дивизия на ВДВ се прегрупираха в открита местност в Западна Сърбия като част от безпрецедентни военни учения на фона на украинската криза и на опитите на Белград да се присъедини към ЕС, предаде Ройтерс.

Еднодневните антитерористични учения, проведени на около 50 километра от сръбската граница с Хърватия, член на НАТО, показват балансиращата роля, пред която Сърбия е изправена: да запази добри отношения с Москва, докато се стреми към по-голяма интеграция с Европа във време на сериозно противопоставяне между Запада и Русия.

Днешните учения „SREM-2014“ бяха запланувани в началото на 2014 година. В тях участват около 200 руски войници с 10 единици бронирана техника (БМД-2 и БТР-Д), транспортирани с шест самолета Ил-76 на ВТА на руските ВВС.

За първи път Сърбия провежда съвместни военния учения с Русия от разделянето с Черна гора през 2006 година.

Сърбия не е член на НАТО, но си сътрудничи със Запада. Страната няма планове да се присъединява към алианса.

Войници от американската национална гвардия се очаква да вземат участие в учения в Южна Сърбия в края на този месец.

 
Механизирана рота от военно формирование 26 400 – Благоевград проведе ротно тактическо учение
14.11.2014, 17:10

Двудневно ротно тактическо учение с механизирана рота от военно формирование 26 400 – Благоевград се проведе на учебен полигон „Симитли”.

В него участваха и специалисти от родовете и специални войски. Военнослужещите тренираха действия на модул за близка активна отбрана на летище. Създадени бяха над 20 ситуации за проверка на действията по управление и организиране на взаимодействие между участващите подразделения.

В ротното тактическо учение взеха участие 86 военнослужещи, с командир капитан Георги Василев, и щатното въоръжение и техника. Ръководител на учението беше командирът на батальона подполковник Иван Иванов.

http://www.mod.bg/

 
Новият министър на отбраната е „за“ възстановяването на батальона във Враца
14.11.2014, 13:28

Николай Ненчев Бих искал, каза министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос на народния представител Явор Хайтов, поделението във Враца да съществува по начина, по който е предвиден. Разбирам също, посочи той, хората в Северозападна България, за които наличието на военно формирование във Враца е важно и с оглед на предстоящата зима и възможни „форсмажорни обстоятелства“. Все пак министърът каза, че Българската армия е в състояние да реагира, ако в различни райони на страната се създадат подобни ситуации.

Що се отнася до човешки ресурси, формиране на личен състав на поделението и подготовката в предвидените срокове, е издадена необходимата заповед на командира на Сухопътните войски, каза министърът. С нея са преназначени 128 военнослужещи. Останалите 44 незаети длъжности са предложени за обявяване в допълнителните регистри за 2015 г. След 1 януари следващата година ще започне приемането на 35 военнослужещи, завършили граждански средни или висши училища. Окомплектоването на батальона с необходимите осем служители ще се извърши на 1 декември т.г., каза още министърът.

Материално-техническите условия за дейността на батальона, преди всичко ремонтните и строителните работи, които предстои да бъдат извършени, не са осигурени в бюджета за тази година, посочи министър Ненчев. Според плана те трябва да са приключили на 1 декември т.г. Причината за липсата на средства е неправилното планиране в първото шестмесечие на 2014 г., уточни министърът на отбраната.

Известно е, че с Постановление на Министерския съвет № 5/21.01.2014 г. за изменение и допълнение на ПМС № 333/29.12.2010 г., се формира отделен механизиран батальон в град Враца. Т.е. не става дума за личен ангажимент на един министър на отбраната, както бе казал един друг министър на отбраната. Замислено е военното формирование да има отговорности и по трите мисии на Българската армия – отбранителна, подкрепа на международния мир и сигурност, принос към националната сигурност в мирно време. Планирано е от 1 декември 2014 г. формированието да бъде възстановено и да пристъпи към изпълнение на задачите си.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Високи гости наблюдаваха командно-щабното учение „Тримонциум – 2014“
14.11.2014, 12:04

Ден за високопоставени гости на многонационално командно-щабно учение „Тримонциум 2014”, се проведе вчера съобщава КСВ.

Учението се провежда в периода от 10 до 15 ноември във военно формирование 44220 – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, на тема: „Многонационална рота в изпълнение на задачи по обща инженерна поддръжка за осигуряване на многонационални сили, провеждащи операция по поддържане на мира”, с участие на военнослужещи от 55-ти инженерен полк и военнослужещи от Румъния, Хърватия и Грузия.

Високопоставени гости бяха заместник-началникът на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов, полковник Виорел Брат – началник на отдел „Бойна подготовка” в Командването на Сухопътните войски на Румъния, полковник Еуген Нджари – Командир на инженерен полк в Република Хърватия, подполковник Уташивим Джава – Сухопътен командир на Грузия, полковник Баджев – държавен експерт в дирекция „Логистика” на МО и началникът на сектор „Подготовка на инженерните подразделения” в Командването на Сухопътните войски полковник Иван Сяров.

Офицерът, провеждащ учението, полковник Росен Арабаджиев изнесе брифинг, на който запозна високопоставените гости с целта и задачите на провежданото учение, след което се проведе демонстрация на способности от българските взводове, участващи в състава на Многонационално интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка - IEL MILU/IMEC.

 
Полетя последният прототип на Tejas
14.11.2014, 09:49

Tejas Mk.1Последният прототип на лекия индийски изтребител Tejas Mk.1 изпълни първия си полет на 8 ноември от заводското летище край Бангалор, Индия. Машината е в серийна конфигурация.

Самолетът носещ означение PV-6 е двуместен и ще бъде последния прототип на Tejas Mk. 1 преди стартът на пълномащабното производство, като в него са заложени всички изводи от проведените до момента изпитания.

Първият полет е продължил 35 минути и е имал за цел да изпита основните характеристики и поведение на машината, която се задвижва от един реактивен двигател General Electric F404-IN20. Същият двигател ще бъде поставен и на серийните индийски изтребители.

Изпитателната програма на Tejas е една от най-мащабните в историята на самолетостроенето. Те стартират през 2001 г. и до момента в тях участват два технологични демонстратора, шест прототипа, два прототипа на палубния вариант и осем предсерийни машини. Всички те са натрупали над 2800 полета.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ обмисля изпращането на сухопътни войски в Ирак
14.11.2014, 09:36

САЩ обмислят да изпратят сухопътни войски в Ирак заради тежките сражения с "Ислямска държава". Това стана ясно от думите на американският генерал Мартин Демпси, цитиран от Guardian.

Седмица по-рано американският президент Барак Обама обяви удвояването на американските войски в Ирак. Според Демпси въпреки обещанието на президента да не изпраща отново военни в Ирак, може да се наложи сухопътни сили да се изправят срещу "Ислямска държава" заради надмощието на джихадистите над иракската армия.

Превземането на стратегическия град Мосул, вторият по големина в Ирак, и възстановяването на границата между Ирак и Сирия, която „Ислямска държава" заличи, „ще е доста сложен терен" за иракските сили за сигурност, които САЩ отново подкрепят, каза Демпси.

Генералът все пак посочва, че увеличението на военната мощ в Ирак до 3 000 е скромно в сравнение с 15-хилядната армия, която окупира Ирак през 2003-2011 година.

 
Преторианска гвардия без закон
14.11.2014, 09:35

НСО е пряк наследник на Пето управление „Безопасност и охрана" (УБО) на Държавна сигурност.

В днешния си вид НСО е създадена на 5 август 1992 г. чрез постановление 151 на Министерски съвет. На същата дата е приет и Правилник за устройството и дейността на службата, който регламентира функциите, устройството и начина ѝ на управление. Според него НСО е юридическо лице на бюджетна издръжка и представлява специализиран военизиран държавен орган, подчинен на президента на Република България, а основната му задача е охрана на президента, премиера, председателя на Народното събрание и вицепрезидента.

Приетият преди 22 години правилник, който спокойно се вмества на две машинописни страници, все още е в действие.

Практически, той е единственият документ, който регламентира службата (ако изключим няколко текста от Закона за отбраната и въоръжените сили, в които се маркира съществуването на НСО). От 1992 г. до днес правилникът е изменян 23 пъти, последният път през август 2014 г.

Това фактическо състояние на нещата води със себе си редица правни абсурди и оставя безкрайно широко поле за изява на началника на службата..........Прочети още

 
Австралия поиска още четири C-17
14.11.2014, 09:08

С-17Австралия е отправила искане към САЩ за доставката на още четири стратегически транспортни самолета Boeing C-17A Globemaster III. Това става ясно в съобщение на американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната DSCA, публикувано на 12 ноември.

В съобщението се казва, че освен четирите самолета се иска доставката и на 19 двигателя Pratt & Whitney F117-PW-100, четири системи за самозащита AN/AAQ-24V, резервни части, логистика, обучение, наземно оборудване и други съпътстващи стоки и услуги. Стойността на сделката се оценява на $1,6 млрд.

Съобщението идва малко повече от месец, след като австралийското МО обяви, че проучва възможността за покупка на допълнителни C-17 и цистерни КС-30.

Кралските австралийски ВВС в момента оперират с шест броя C-17. Първите четири бяха поръчани през 2006 г., а петия и шестия през съответно 2010 и 2011 г.

Когато през 2013 г. Boeing съобщи, че приключва строителството на C-17 през 2015 г. от компанията обявиха, че ще построят и 10 машини, за които няма клиенти, но за които се смята, че ще бъдат пласирани в близките години. Освен машините за Австралия, Индия е обявила желание да купи допълнителни C-17, като интерес има и от Канада, Великобритания и нови клиенти от Близкия изток.

http://aeropress-bg.com/

 
14 ноември: 71 г. от първата американска бомбардировка на София
14.11.2014, 08:55

На 14 ноември 1943 г. София е подложена на първата американска бомбардировка със силите на 91 бомбардировача В-25 Мичъл, при която са дадени жертви. Тя е първата от поредицата нападения срещу София и други български селища от британските ВВС и ВВС на САЩ по време на Втората световна война в края на 1943 г. и първата половина на 1944 г.

На 13 декември 1941 г. България обявява война на Великобритания и САЩ. От 1943 г. авиацията на САЩ и Великобритания, базирана в Северна Африка, а по-късно в Южна Италия, започва да извършва допълнителни стратегически операции срещу германските съюзници, сред които е и Царство България.

По време на Втората световна война, въпреки че България не участва в бойни действия, Англо-американските въздушни сили извършват жестоки бомбардировки на София.

Ударени са най-вече граждански обекти, като Народния театър (тежко засегнат), църквата от ХІ век „Свети Спас” (силно разрушена в 1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30.3.1944 г., изгарят 40 000 тома книги), Католическата катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30.3.1944 г.), голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Духовната академия (тежко засегната, изгорен е купола на храма вграден в нея), взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център, убити са над 2000 души от софийското население и са разрушени 12 657 сгради...........Прочети още

 
Министерството на отбраната на Холандия опроверга съобщението за прехванатия руски самолет
14.11.2014, 08:46

Ил-76Министерството на отбраната на Холандия опроверга собственото си изявление за руския транспортен самолет, прехванат от холандските изтребители във въздушното пространство между Латвия и Естония.

По-рано медиите съобщиха, че два холандски изтребители F-16, патрулиращи въздушното пространство над двете страни в рамките на НАТО, са били вдигнати по тревога във въздуха за съпровождане на руския транспортен самолет Ил-76. От руското министерство на отбраната заявиха, че самолетът е осъществявал планов полет от Псков към Калининград и преминал над Прибалтика т.е. по установения маршрут над неутралните води на Балтика в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

По-късно холандското правителство заяви, че руският самолет не е нарушил въздушното пространство на Естония и Литва, както беше съобщено по-рано.

Според уточнените данни на военните, руският самолет се е намирал в международното пространство и е бил прехванат в момента, когато се е приближавал до въздушната граница на двете страни, понеже се е смятало, че няма летателен план.

 

 
Великобритания изтегли своите Tornado от Афганистан
13.11.2014, 23:15

Panavia Tornado GR4 Великобритания изтегли последните си бойни самолети от Афганистан. Това стана с прибирането на осемте Panavia Tornado GR4 от състава на 31-ва ескадрила, които се базираха в Кандахар. Това съобщава британското Министерство на отбраната.

Осемте самолета са направили междунно кацане в авиобаза Акротири, Кипър, преди да кацнат в домашната си база в Мархам, Великобритания.

С това приключва пет годишната мисия на ударните самолети Tornado, която започна през юни 2009 г. с края на службата Harrier GR7/9. За това време през Афганистан са минали самолети на 2, 9, 12, 13, 31 и 617-та ескадрила, които са стояли там в рамките на 4-месечни ротации.

Британските Tornado в Афганистан са се водили под означението 904-то експедиционно крило и техните основни задачи са свързани с непосредствена авиационна поддръжка и разузнаване и наблюдение от въздуха.

Изтребителите-бомбардировачи Tornado от състава на Кралските ВВС са натрупали повече от 33 500 часа във въздуха и са извършили над 5000 полета. Общо са били пуснати около 70 управляеми ракети Brimstone и още толкова управляеми бомби Paveway IV. Над изстреляни са и над 3000 снаряди от бордното 27-mm оръдие Mauser.

Отделно са проведени около 600 задачи, чиято цел е била да се демонстрира въздушна мощ с цел прекратяване на талибански операции.

Британските самолети са ползвали освен целеоказващ контейнер Litening III и разузнавателен контейнер DB-110 Raptor.

Кралските ВВС разполагат с около 80 броя Tornado GR4 и смята да ги използва до края на десетилетието.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия одобри доставките на Ми-35 за Пакистан
13.11.2014, 23:10

Mi-35MРуските власти официално са одобрили експорта на щурмовите вертолети Ми-35М за Пакистан. Това е заявил руския посланик в страната Алексей Дедов, цитиран от IHS Jane’s.

Дедов не уточнява за какво количество вертолети става въпрос, но според IHS Jane’s вероятно се касае за около 20 щурмови машини.

Според руския посланик страната му е решила да не се съобразява с протестите от страна на Индия за евентуалната оръжейна сделка между двете страни. Русия свали едностранното си военно ембарго срещу Пакистан през април 2014 г.

За разговорите по темата Ми-35М между Русия и Пакистан стана ясно през това лято. Ако страната купи щурмовия вертолет ще стане негов шести клиент, след Русия, Азербайджан, Венецуела, Бразилия и Ирак.

http://aeropress-bg.com/

 
Скандинавските и балтийските страни от НАТО засилват отбраната си заради събитията в Украйна
13.11.2014, 21:36

Министърът на отбраната на Норвегия Ине Ериксен Сьoрейде обяви, че скандинавските и балтийските страни, които членуват в НАТО, ще засилят готовността си за отбрана заради руските военни учения в скандинавския регион и в Балтийско море, предаде РИА Новости.

Решението е обявено на фона на срещата, която се проведе вчера и днес в норвежката столица Осло между министрите на отбраната на Норвегия, Швеция, Дания, Финландия, Великобритания, Латвия, Литва и Естония. На срещата присъстваха и представители на Исландия, Холандия, Полша и Германия.

 
Иран е изпитал копие на американски БПЛА
13.11.2014, 21:12

RQ-170 SentinelИранско копие на американския безпилотен летателен апарат RQ-170 Sentinel е извършило първия си полет. Това, както съобщава агенция Tasnim, е заявил командващият ВВС на Корпуса на стражите на Ислямската революция бригаден генерал Амир-Али Хаджизаде. - (видео)

Представянето на иранското копие на американския безпилотник се състоя на 11 май т.г. Апаратът е конструиран по метода на обратна разработка - в основата му стои прехванатият от иранците през декември 2011 г. американски RQ-170 Sentinel. След прехвата на апарата Иран е заявил намерението си да използва американските технологии при разработката на собствени безпилотници.

Техническите характеристики на иранския апарат са неизвестни. Параметрите на RQ-170 също са засекретени. Известно е само, че американският БПЛА е разработен от Lockheed Martin по схемата «летящо крило», достига 4,5 метра дължина, почти 20 метра ширина и може да се вдигне до 15 километра.

 
„Рособоронекспорт” представя Су-35, Як-130 и Ил-476
13.11.2014, 20:58

"Рособоронекспорт" представя на международния авиосалон "Аерошоу Чайна-2014" (Airshow China 2014), който се провежда в китайския град Джухай от 11 до 16 ноември, изтребител Су-35, учебно-боен самолет Як-130 и военнотранспортен Ил-476, а също и други образци на авиационна техника, съобщават от пресслужбата на руския специален износител. В изложбения комплекс руската продукция заема повече от 600 квадратни метра.

"Най-голям интерес за китайските партньори и потенциалните клиенти от други страни представляват многоцелевият свръхманеврен изтребител Су-35, учебно-тренировъчният самолет Як-130, многофункционалният фронтови изтребител МиГ-29М2, а също тежкият военнотранспортен самолет Ил-76МД-90А и самолетът-цистерна на платформата на самолета Ил-76МД-90", уточняват от "Рособоронекспорт".

От вертолетите чуждестранните клиенти се интересуват най-много от транспортно-бойния Ми-35М и бойния Ка-52, военнотранспортния Ми-17Ш и тежкия Ми-26, добавят в компанията.

По-рано бе съобщено, че Су-35 ще вземе участие в демонстрационната летателна програма на "Аерошоу Чайна-2014", но шефът на Обединената авиостроителна корпорация Михаил Погосян заяви, че самото присътствие на руския изтребител на изложбата свидетелства за големия интерес към руския производител от пазарите в Китай и като цяло в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Ил-476 (или Ил-76МД-90А) e дълбоко модернизирана версия и добре препоръчва самия Ил-76МД. Първият сериен самолет руските военни трябва да получат до края на месеца, като в момента протичат изпитания. Общо Министерството на отбраната на РФ е поръчало почти 40 Ил-476, като стойността на договора достига 140 млрд. рубли.

Първата изложба "Аерошоу Чайна" се състоя през 1996 г. Оттогава салонът се провежда веднъж на две години, като сегашната изложба е десета поред.

http://www.duma.bg/

 
В Азербайджан се провеждат учения с 5000 военнослужещи, 40 кораба и 20 самолета
13.11.2014, 16:48

Военноморските и военновъздушните сили на Азербайджан пристъпиха днес към съвместни широкомащабни оперативно-тактически учения. Това съобщи министерството на отбраната на страната.

В съобщението се казва, че в ученията ще вземат участие целия личен състав на военноморските сили, части и обединения на военновъздушните сили и силите за противовъздушна отбрана, а също подразделения на министерството по извънредните ситуации и държавната погранична служба. Маневрите се провеждат под ръководството на министъра на отбраната Закир Гасанов и неговия първи заместник – началника на Генералния щаб на армията Наджмедин Садиков.

„В ученията са задействани пет хиляди души личен състав, до 40 бойни кораби и катери, 58 артилерийски и ракетни установка, около 20 самолета и хеликоптера на военновъздушните сили, 50 средства за противовъздушна отбрана, а също и силите със специално назначение“, се казва в съобщението. В него се казва, че активната фаза на ученията, които ще се проведат в три етапа, ще бъдат проведени бойни стрелби. Ученията ще продължат до 17 ноември.

Вчера бе съобщено, че азербайджанските сили са свалили арменски боен хеликоптер, който според съобщението се е готвел да атакува техни позиции по линията на примирието. - (видео)

Говорителят на арменското военно министерство Арцрун Ованесян, заради случилото се, отправи заплаха към Азербайджан, че ги чакат тежки последици.

http://www.fbr.bg/

 
Церемония по удостояване с висше офицерско звание се проведе в Президентството
13.11.2014, 16:24

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев връчи пагоните на двама удостоени с висше военно звание офицери от Българската армия на церемония, която се проведе в Президентството днес, 13 ноември.

С указ на държавния глава бригаден генерал Петър Петров е удостоен с висше офицерско звание генерал-майор и е назначен на длъжност „Главен инспектор на Министерството на отбраната“. Полковник Боян Ставрев е назначен на длъжността „Командир на Националната гвардейска част“ и е удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал.

 
Москва укрепва военно Крим
13.11.2014, 15:00

Сергей ШойгуРуският министър на отбраната Сергей Шойгу постави като приоритет оповестената още през септември задача в Крим да бъде създадена пълноценна и самодостатъчна войскова групировка, пише "РБК дейли". Вестникът цитира изявления на Шойгу във вторник пред колегиум на министерството.

Откакто полуостровът бе присъединен през март към Русия, на територията му бяха формирани нова армейска бригада, самостоятелен батальон за брегова отбрана и артилерийски полк. Строят се две нови военни градчета, посочва изданието.

"Военно-политическата обстановка по югозападното стратегическо направление остава трудна. До голяма степен - заради ситуацията в Украйна, нагнетяването на антируски нагласи от страна на НАТО и нарасналото чуждестранно военно присъствие съвсем близо до нашите граници", обясни Шойгу.

Според него прогнозите налагат войските от руския Южен военен окръг да бъдат държани в готовност да гарантират "военната сигурност на страната и съюзниците й" по това направление.

Министърът бе заявил още на 16 септември, че в Крим ще се формира пълноценна войскова групировка, припомня всекидневникът. Оттогава според него доставките на горива за местните военни градчета са нараснали 2,5 пъти.

В материала се изреждат подробности за войскови подразделения, разположени в Крим и участвали наскоро в маневри там. Тази година морските походи на кораби от Черноморския флот на Русия са "с 50 на сто по-интензивни в сравнение с предходната година" и с 15 процента е нараснал броят на извънплановите им учения с бойни стрелби, цитира вестникът данни на руското отбранително ведомство.

Върховният главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав във вторник заяви вече за втори път, че в Крим е прехвърлена въздушна техника, способна да носи ядрени оръжия - НАТО няма данни за самите ядрени бойни заряди. Пресслужбата на министерството на отбраната в Москва не коментира подробности от формирането на групировката, се казва в материала.

Военният наблюдател Александър Голц нарича поредните изявления за групировката в Крим "политически сигнал" и скептично гледа на военното значение на полуострова, пише изданието, цитирано от БТА.

"Дори Украйна да влезе в НАТО, заради Крим никой няма да започне трета световна война, а Украйна не може самостоятелно да проведе сухопътна операция на полуострова заради географското му положение", разсъждава експертът.

Според него руското ръководство възприема болезнено факта, че кораби на НАТО редовно излизат на бойно дежурство в Черно море и точно това е причината Москва да заяви, че подсилва войсковата групировка в Крим.

http://www.dnes.bg/

 
Превземането на „Столипино“
13.11.2014, 14:47

ген. Стою Неделчев-Чочоолу,През лятото на 1978 г. млада семейна двойка се разхожда в квартал „Изгрев“ в Пловдив. Нападат я тълпа цигани с цел грабеж. Мъжът оказва съпротива и е заклан заедно със съпругата си, която е бременна в третия месец. Милицията така и не залавя убийците.

Закланият младеж е племенник на ген. Стою Неделчев-Чочоолу, който по това време командва армейските части в Старозагорски окръг. Той пристига в Карлово, където се намира танкова бригада, нарежда два батальона да се отправят към Пловдив и повежда колоната. Хората му обграждат квартал „Столипино“, който се населява от 50 хиляди цигани.

Събарят една къща, а генералът довежда до знанието на обитателите на квартала, че ако до сутринта не му предадат убийците, ще започнат да събарят и другите.

Понеже се стъмва, той издава заповед никой да не се показва навън преди да се разсъмне, защото ще стрелят на месо. Идват тежко въоръжени милиционери и започват да претърсват домовете. Група мъже на млада и средна възраст, въоръжени с брадви и ножове, оказват съпротива, но направо са пометени от милиционерите, които прибягват и до брутални действия.

Всеки, у когото е намерен нож, брадва или нещо друго, което може да се използва като оръжие, е арестуван и затворен в мазетата на пловдивската община. Там попадат и жени, които отправят клетви към блюстителите на реда и военните.

При акцията са открити крадени вещи, пари, за които тези, у които са намерени, не могат да дадат обяснение за техния произход.

„Столипино“ изтръпва в панически страх. След няколко дни някой „пропява“ на милицията кои са убийците и те са заловени. Ген. Чочоолу иска да му ги предадат и лично да ги разстреля, но милицията успява да ги опази и ги предава на прокуратурата. Оказва се, че това са 9 мъже на възраст от 23 до 36 г. Съдът осъжда 4 от тях на смърт, а останалите получават от 17 до 25 г. лишаване от свобода.

Случилото се така наплашва обитателите на „Столипино“, че до 1992 г. никой от тях не си позволява да извърши дори най-дребното престъпление. За самоволно проведената от Чочоолу акция му е наредено да излезе в неплатен отпуск, а на следващата година (1979 г.) генералът е отстранен от всички длъжности.

Кой е Стою Иванов Неделчев-Чочоолу? Той е роден през 1908 г. На младини се занимава с кражба на коне и друг добитък. През 1934 г. е заловен и влиза в затвора с 8-годишна присъда. Там се запознава с комунистически деятели и възприема техните идеи. Амнистиран е от деветнадесетомайците, които го включват в градските бойни отряди на партията.

Когато възниква партизанското движение, той създава и оглавява отряда „Христо Ботев“, а освен това е и командир на Старозагорската въстаническа оперативна зона. Два пъти е осъждан на смърт по Закона за защита на държавата, но е неуловим. Тогава се сдобива с прозвището Пантерата. Тази му дейност е пресъздадена във филма „Осмият“, в който главната роля се изпълнява от артиста Георги Георгиев-Гец.

По време на Отечествената война е помощник командир на VІІІ Тунджанска дивизия. След това командва различни военни части по южната ни граница, а през 1952 г. го назначават за командир на полка в Станке Димитров (дн. Дупница).

Там и аз през 1965 г. служех известно време и се запознах със сина му – капитан Стоян Чочев, командир на танковата рота. За него баща му беше кумир и той често ми разказваше случки от неговия живот.

През 1958 г. на ревизия в полка идва министърът на отбраната генерал-полковник Петър Панчевски. Той остава много доволен и изказва благодарност на Стоян за отлично носена служба. А Чочев – тогава полковник – му отвръща: „Панчо, благодаря ти за оценката, но ми кажи кога най-после ще ме направите генерал?“

Преди това, през 1955 г., Стоян е в 11 клас и си има приятелка Мария. Другарите му го подкачат, че виждали баща му да се движи с нея. Той не смее да каже нищо на родителя си, но казва на майка си да му съобщи да остави Мария, защото ще му вземе пистолета и ще го гръмне. Тя предава думите му на съпруга си, а Чочоолу, доволен, се провиква: „Евала, доживях да разбера, че имам син, какъвто искам“.

По време на съпротивата Стою Неделчев е ранен в дясната ръка и остава сакат с нея. Той е единственият военен, на когото е разрешено да козирува с лявата ръка. Но се научава и да стреля с нея. Участва в армейски състезания и печели призови места.

Със Стоян Чочев се срещнахме случайно през 1993 г., състарени, едва се познахме. Запитах го как е, какво прави баща му. Отговори ми, че той е добре, но баща му се е поминал преди 6 г. Тогава беше нашумял случаят с изнасилената от 74 цигани 24-годишна жена, която впоследствие пометна, а след това и почина. Разкриха ги, но само четирима от тях получиха ефективни присъди по 4-5 г., 16 бяха осъдени условно, а другите ги оправдаха. „Ако беше жив баща ми, пак щеше да поведе танковете, ама то сега вече и танкове нямаме, а пък водачи съвсем липсват“ – с мъка промълви Стоян.

http://www.desant.net, Йордан Василев

 
Модернизацията на армията като огромна финансова дупка
13.11.2014, 14:28

хеликоптер "Кугър"Българската армия не може да участва във военни дейности заради остарялата съветска техника, но съвсем не излиза евтино на данъкоплатците.

Само за модернизацията й през последните 12 години са изразходвани близо 2 млрд. лева, а са придобити минимални бойни способности.

Армията закупи за стотици милиони хеликоптери и товарни самолети, които не успява да поддържа и те в продължителни периоди от време са "на трупчета".

Причината е, че проектите се управляват лошо, изборът на многомилионните поръчки е съмнителен, а гражданският контрол на практика нулев заради острата съпротива на политическо ръководство, висши чиновници и военни да отговарят на въпроси, да аргументират и защитават решенията си.

През следващите години предстои процесът на изразходване на средства в сектора да продължи и до 2020 година да бъда изхарчени още над 1.8 млрд. лева. Прегледът на модернизацията дотук показва, че е необходим напълно нов подход и носенето на ясна персонална отговорност.

ВВС: Липса на реализъм и управление

Най-скъпите армейски проекти през последните години бяха осъществени във Военновъздушните сили. Според прегледа на военното министерство "проектите почти винаги са планирани с голяма доза липса на реализъм, без делегирани адекватни правомощия на проектните мениджъри и техните екипи и без ясни ресурсни права и персонална отговорност за резултата".

"В резултат на това, значителен брой проекти са прекратени през различни фази от тяхната реализация. Това е de facto разхищение и загуба на огромни ресурси с нулев резултат за въоръжените ни сили", се посочва в анализ на военното министерство.

Липсата на планиране и адекватно решение е изключително видимо при един от най-скъпите проекти. Договорът с "Юрокоптер" за 18 хеликоптера (12 "Кугър" и 6 "Пантер) бе подписан през 2005 година по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Общата цена на поръчката, в която влизат и пакет от резервни части и друго оборудване, бе малко над 383 млн. евро.

След идването си на власт от ГЕРБ обявиха, че няма достатъчно средства, за да се изпълни целият договор. През април 2010 г. тогавашният военен министър Аню Ангелов обяви, че се готви да прекрати едностранно договора, но само няколко дни по-късно съобщи, че сделката ще бъде предоговорена.

Така с тежката задача в условия на финансова криза да бъде склонена компанията да се откаже от гарантирана поръчка се зае военният министър Аню Ангелов. След проведените преговори той обяви, че мисията му се е увенчала с успех и фирмата се е съгласила МО да се откаже от последните три хеликоптера "Пантер". Договорът обаче и досега не е завършен и изчистен, а в големи периоди от време хеликоптерите не летят заради липса на средства за скъпата им поддръжка.

Друг договор, който бе предоговорен, бе с "Аления Аеронавтика" за товарни самолети "Спартан". Договорът бе подписан през 2006 година и предвиждаше закупуването на 5 самолета "Спартан” за 91.8 млн. евро. Той бе предоговорен от Аню Ангелов и сведен до 3 самолета на стойност 55.8 млн. евро без неустойки за българската страна. След това последва рамково споразумение за поддръжката на машините за 10 години, а сумата по него се оказа по-висока от аналогично споразумение в Литва. Отговори обаче така и не бяха дадени от политическото ръководство на министерството.

"Независимо от факта, че в посочения период бяха придобити нови типове самолети, вертолети, кораби и транспортни средства, те не бяха насочени към основните необходими бойни способности на Въоръжените сили и реално проведената модернизация беше непоследователна и дисбалансирана", смята военното министерство.

Така въпреки изхарчените милиони България има проблем с охраната на въздушното си пространство, тъй като не може да стартира проекта за замяната на старите руски изтребители МиГ 29.

Използваните в момента радари, също руско производство, са критично технологично остарели, с огромни разходи за ремонт и техническа поддръжка и неспособни да комуникират с обединената система на НАТО за единна картина на въздушната обстановка.

"При тези условия Военновъздушните ни сили не могат да бъдат считани за надежден и способен боен инструмент за гарантиране на въздушния суверенитет на България и се нуждаят спешно от нов тип основен боен самолет и нов тип съвременни 3 D радари", смята служебният военен министър Велизар Шаламанов.

ВМС: Скъпа поддръжка и руски машини

Във ВМС през последните години са придобити три фрегати клас "Е 71“, един кораб "Минен ловец“ и 3 вертолета "Пантер“.

Останалата част от наличните кораби са руско производство и за значителен брой от тях модернизацията е технологично, оперативно и физически неоправдана.

Така според военната експертиза са ограничени способностите на Военноморските сили за борба с надводен противник на дистанции отвъд пряката радиолокационна видимост, за наблюдение и контрол на корабоплаването, за задържане на нарушители, за откриване на ядрени, химически и биологични средства, за търсене и спасяване и особено за обмен на информация помежду си и със съюзниците ни в реално време.

Пехотата продължава да се нуждае от бронирани машини

Българската армия доскоро разчиташе най-вече на Сухопътните си войски за участие в мисии зад граници, което след края на мисията в Афганистан е символично. Въпреки това през последните години за оборудване в този род войски бе инвестирано най-малко. Парадоксално обаче пехотата придоби най-много бойни способности от американската помощ под формата на бронирани машини и други.

Така прегледът на досегашната модернизация показва, че не са следвани точните приоритети, стартиралите проекти се управляват лошо и не са предвидени средства за експлоатацията и поддръжката на новото оборудване.

Какво следва?

На фона на изхарчените стотици милиони новият военен министър Николай Ненчев започна управлението си с признанието, че е много обезпокоен от технологичното състояние на армията и официален приоритет ще бъде модернизацията й.

Работата по нея той ще започне с ревизия на досегашните проекти. Ненчев обяви обаче пълно съгласие със служебния военен министър и приетата от кабинета "Близнашки" визия за развитие на сектора до 2020 година. Така през следващите шест години ще бъдат изразходвани нови около 2 млрд. лева.

Трябва да бъдат закупени нов тип основен, многофункционален боен самолет, нови 3D радари, да се модернизират фрегатите клас E- 71, да се закупят около 120 машини за батальонните бойни групи и други. За да се гарантира някаква ефективност на разходите, задължително трябва да бъде наложен сериозен граждански контрол през парламента. Добър механизъм за това е изискването проектите над 100 млн. лева да минават през Народното събрание. Проектите трябва да бъдат детайлно мотивирани и придружени с план сметка за употребата и поддръжката на съответното оборудване или въоръжение.

Много от възможните решения са посочени във визията за развитието на сектора до 2020 година на служебния военен министър Велизар Шаламанов, включително детайлно разписано проектно управление. Но традиционно подобни документи в българската реалност остават само на хартия.

http://www.mediapool.bg, Никола Лалов

 
Русия ще се откаже от ракетите „Рокот“
13.11.2014, 13:30

Олег Остапенко„Роскосмос“ и руското Министерство на отбраната ще се откажат от използването на РН „Рокот“. Това ще бъде направено поради екологични и технологични съображения, се съобщава от Интерфакс по думи на ръководителя на федералната космическа агенция генерал-полковник Олег Остапенко.

Такива ракети се изстрелват от космодрума Плесецк. Конкретна дата за прекратяване на производството на тези ракети не се назовава.

"Ние работим съвместно с Министерството на отбраната на РФ по тази ракета. Би било целесъобразно да се използва новия носител 'Съюз 2.1в' от Плесецк и леката „Ангара“ . Ще видим още колко време ще използваме конверсионната „Рокот“, но в близко бъдеще ние ще се откажем от нея" е казал Остапенко в рамките на международния авиосалон в Китай.

РН от лек клас „Рокот“ има стартова маса над 100 тона и е способна да извежда на ниска околоземна орбита полезни товари до 2 тона . Ракетата има три степени - първите две са блокове от ракетата РС-18, а третата е ускорителя „Бриз-КМ“ .

Носителят е създаден по конверсионна технология, на базата на сваляните от въоръжение междуконтинентални балистически ракети РС-18 ( Стилет )

http://www.spacenewsbg.com/

 
Кораб на военноморските сили на Египет бе нападнат в Средиземно море
13.11.2014, 12:58

Осем египетски военни са обявени за изчезнали след нападение срещу боен кораб в Средиземно море.

Египетската армия съобщи, че кораб на военноморските сили бил нападнат в Средиземно море, предаде АФП. Петима военни били ранени, а осем са обявени за изчезнали при нападението, окачествено от армията като "терористично". Четирите корабчета, използвани за атаката, били унищожени при ответен огън. Задържани са 32 въоръжени нападатели, информира БТА.

Четирима от нападателите са били убити по време на престрелката с военните, съобщава Ройтерс

 
Алекс Йънгър: шпионин от висока класа оглави МИ6
13.11.2014, 09:28

Алекс Йънгър. Снимка: официален сайтАлекс Йънгър е британец, 51-годишен баща на семейство, с приветливо лице, завършил икономика, с влечение към музиката, ветроходството и алпинизма. Особени белези? Току-що е поел кормилото на МИ-6, могъщата и твърде секретна служба за външно разузнаване на Нейно величество.

Лондонската централа на МИ-6 е отбелязана на картата на района просто като “правителствена сграда” до жп гарата. Или както каза наскоро един от бившите й директори: “Тайните организации гледат да си останат тайни.”

Стратегически разположена в сърцето на Лондон край Темза, недалеч от парламента - Уестминстърския дворец, сградата наподобява внушителна крепост с набучени антени и камери за наблюдение, заради което я наричат на присмех “Леголанд”.

Именно между тези бронирани стени, зад куршумоустойчиви стъкла и свръхмодерни кибернетични системи, Алекс Йънгър пое в началото на ноември новите си задължения като шеф на Секретната разузнавателна служба (Secret Intelligence Service - SIS) или МИ-6, по-известна за широката публика като работодател на най-прочутия шпионин Джеймс Бонд.

Йънгър се чувства тук като у дома си, защото е вътрешен човек. Бивш военен, той влиза в централата през 1991 г., изкачва стъпалата постепенно и от две години вече контролира операциите на агенцията по света, съобщи ресорното й министерство - Форин офис.

Професионалният му път включва също постове в Европа, Близкия изток, Афганистан; той оглавява и операциите на МИ-6 за поддържане на сигурността по време на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

“Алекс идва на поста с богатия и интересен опит, натрупан от работата му в Афганистан и от онова, което е направил, за да опази сигурността на страната ни по време на олимпийските игри”, загадъчно заяви британският външен министър Филип Хамънд.

Ирак - черното петно

“Чаровен ръководител”, “популярен” в разузнавателните среди, “Алекс може да обясни сложни проблеми на когото и да било”, отбелязва бивш офицер от МИ-6, цитиран в “Дейли телеграф”. Според него тъкмо тези качества са причината премиерът Дейвид Камерън да го назначи за приемник на Джон Сойърс.

Последният - бивш дипломат, бе запомнен с това, че през последните пет години се опита да възстанови реномето на тайните служби, опетнени от обвинения по повод съучастие в изтезания, подслушване на телефони и заради аферата с оръжията за масово унищожаване (ОМУ), открити уж в Ирак.

През 2002 г. премиерът Тони Блеър използва доклад на тайните служби, за да оправдае нахлуването в Ирак. В документа се твърдеше - неоснователно, както се разбра, - че Саддам Хюсеин разполагал с ОМУ и можел да ги активира за 45 минути.

“Репутацията на МИ-6 бе опетнена от фиаското с ОМУ”, обясни за АФП Стивън Дорил, експерт по тайните служби от университета в Хъдърсфийлд. “Напоследък обаче започна нещо като пиар кампания - в медиите внезапно взеха да се мяркат бивши високопоставени служители от МИ-6″ с “по-нюансиран” подход към разузнавателните практики, отбеляза той.

“Целта е може би службата да се разграничи от всякакво политизиране и правителствен натиск, също и да подобри своя имидж”, добави аналитикът.

Заставайки начело на МИ-6, Алекс Йънгър поема от ръцете на своя предшественик горещи проблеми като Ирак, Сирия, Украйна и др. в момент, когато Обединеното кралство е обявило “сериозно” ниво на тревога поради заплаха за сигурността, свързана с евентуални атентати на джихадистки групировки като “Ислямска държава”.

Той наследява и псевдонима “Си” - от името на буквата, с която подписва своите директиви първият шеф на британското външно разузнаване сър Мансфийлд Къминг.

http://e-vestnik.bg, БТА

 

 
Иракските F-16 остават в САЩ
12.11.2014, 23:15

Ф-16Произведените до момента изтребители F-16 предназначени за иракските ВВС ще останат в САЩ до нормализирането на обстановката в страната. Това съобщи Пентагона, цитиран от IHS Jane’s.

Вместо в Ирак първите осем готови F-16 ще бъдат изпратени от завода във Форт Уърт, в летището на Националната гвардия в Тюсон, Аризона. Първоначално ще бъдат изпратени три машини, а след това още пет.

От Пентагона са заявили, че иракските пилоти ще започнат да летят на самолетите си в Аризона и че от януари ще продължат с тренировъчните полети. В момента иракските пилоти преминават курс на приучаване в Тюсон.

Ирак поръча 36 броя F-16IQ (Block 52 с някои ограничения), които трябваше да започнат да се доставят в страната по-рано тази година. Боевете с Ислямска държава, обаче влошиха сериозно обстановката и от Пентагона избраха да не доставят изтребителите.

http://aeropress-bg.com/

 
Арменски Ми-24 свален на границата с Азербайджан
12.11.2014, 23:10

Ми-24Днес, 12 ноември 2014 г., министерството на отбраната на Азербайджан потвърди, че въоръжените сили на страната са свалили арменски боен вертолет Ми-24. Според официалните военни власти в Баку, това е станало на 1700 метра от село Кенгерли на Агдамския район на Азербайджан.

Азербайджанската страна съобщава, че в последните три дни арменската авиация е провеждала учения в прифронтовата полоса в Нагорни Карабах. При това вертолетът, който е бил обстрелян е бил излязъл на боен курс, с готовност да стреля по позициите – това се съобщава в официалното съобщение. Останките са паднали на 500 метра от азeрбайджанските позиции и е възникнал пожар. Не се съобщава информация за съдбата на екипажа.

От своя страна, министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република съобщи, че азербаджанската страна е свалила боен вертолет Ми-24, извършващ учебно-тренировъчен полет. Това е станало в нарушение на режима за прекратяване на огъня във въздушното пространство по източното направление на карабахско-азербайджанската граница. Мястото, където е бил свален вертолета, минава на много близко разстояние от линията на съприкосновение (където се намират отбранителните позиции на двете страни), а по мястото на инцидента противника води интензивен огън от оръжия с различен калибър.

http://aeropress-bg.com/

 
Американски военни моряци нападнати на протест в Истанбул
12.11.2014, 22:44

DDG-71Трима американски военни моряци от американския есминец DDG-71 USS Ross, който от 10 ноември е на тридневно посещение в Истанбул, са били нападнати по време на антиамерикански протест в града.

Десетина недоволни от американското военно присъствие в страната са скандирали на мъжете да напуснат Турция. Те са залели мъжете с червена боя и са успели за кратко да сложат на главите им чували. Полицията е задържала 12 души във връзка с нападението. Сред тях има и жена. - (видео)

Моряците са успели да избягат. Няма данни за пострадали. Инцидентът се разследва от американските военни.

От посолството на САЩ в Анкара са осъдили случилото се и са изразили увереност, че повечето турци няма да бъдат съгласни с подобни акции, които накърняват репутацията на страната.

Агенциите отбелязват, че подобни настроения не са разпространени в Турция, но се чуват и гласове срещу намесата на САЩ във вътрешните работи на държавите.

 
Гърция е получила поддържани американски бронемашини
12.11.2014, 22:14

Въоръжените сили на Гърция са получили от САЩ 460 верижни бронетранспортьора от семейството M113 от складовете на американските Сухопътни войски, съобщава Jane's.

Последните машини са били доставени днес, 12 ноември. Цялата бронетехника ще премине през техническа проверка, като необходимия ремонт и пребоядисване ще се извърши в ремонтни военни бази в Атина и Солун. След това M113 ще бъдат разпределени в сухопътните войските на страната.

В американската доставка влизат 225 бронетранспортьора M113A2, които ще заменят остарелите източногермански БМП-1; 128 командни машини M577A2; 106 машини M901A2 с противотанкови комплекси TOW, а също и една машина M106 със 107-милиметрова минохвъргачка.

Гърция е получила техниката от САЩ безплатно.

Освен M113 до края на 2014 година Гърция ще получи от САЩ още и 320 тежки камиона HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck) на компанията Oshkosh. В сделката са включени и автомобили M977 и M985, както и автомобилни цистерни M978P1. - Още за М113.

 
Ръководството на служба „Военна информация” присъства на лекцията на генерал Филип Брийдлав
12.11.2014, 21:50

генерал Филип БрийдлавДиректорът на служба „Военна информация” Веселин Иванов и заместник-директорът й полковник Светослав Даскалов присъстваха на лекцията на върховния главнокомандващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Филип Брийдлав. Събитието се състоя в Централния военен клуб в София и беше една от главните публични прояви на високопоставения гост по време на двудневния му престой в България.

Лекцията беше открита от президента на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси.

Генерал Брийдлав разгледа темата „НАТО след срещата на върха в Уелс”. Той заяви, че България е силен и верен съюзник в НАТО и ще продължи да е през предстоящия период на адаптация и промяна на методиките на стратегическо и оперативно ниво на Северноатлантическия съюз. В своята презентация генералът акцентира също върху проблеми, като променената среда на сигурност, руско-украинската криза, Грузия, новите оперативни методи, които се налага НАТО да приложи, заплахата от екстремистката групировка “Ислямска държава”, модернизирането на войските на страните членки и увеличаването на възможностите за съвместно действие между тях и др.

След изказването на генерал Брийдлав беше предоставено време за въпроси на присъстващите.

На публичната лекция бяха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, представители на Министерството на отбраната, военнослужещи, дипломати, общественици и студенти.

http://dis.mod.bg/

 
Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в Международната конференция по сигурността
12.11.2014, 21:42

Николай НенчевМинистърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в първия работен ден на Международната конференция по сигурността, организирана от Софийски форум за сигурност и Българската академия на науките, с подкрепата на министерствата на отбраната и на външните работи. Конференцията ще бъде открита утре, 13 ноември, от 9.30 ч. в Централния военен клуб в София.

Министър Ненчев ще направи изказване от 11.00 ч. в панела на тема „Бъдещето на НАТО и трансатлантическата връзка след Срещата на Върха в Уелс“.

В двудневния международен форум ще участват помощник-генералният секретар на НАТО Сорин Дукару, представители на Грузия, Македония, Катар, САЩ, Украйна, както и на структури на НАТО и ЕС.

http://www.mod.bg/

 
Изпитания на спасителната камера на атомната подводница "Северодвинск"
12.11.2014, 20:32

K-329На 9 ноември за първи път руските военни моряци проведоха учение, на което реално изпитаха изплаващата спасителна камера на новата атомна подводница К-329 "Северодвинск" (проект 885). Резултатите от изпитанията още веднъж са потвърдили надеждността на съвременното спасително оборудване, съобщава www.vesti.ru.

Субмарината се е намирала в акваторията на залива Западная Лица, като на дълбочина 40 метра се е стабилизирала без ход, имитирайки неподвижното положение на условно-аварирала подводница на морското дъно.

След това изпитателна група от пет човека е отработила на борда на К-329 комплекс от мероприятия по напускане на условно-авариралия кораб с изплаваща спасителна камера. В самата камера освен тази група се е намирал и баласт, който по своята маса е бил равен на сумарното теглото на намиращия се на борда екипаж. - (видео)

След като е изплувала на повърхността, камерата е била отбуксирана към борда на спасителен кораб.

Освен екипажа на атомната подводница "Северодвинск" в учението са привлечени спасителния кораб на Северния флот "Михаил Рудницкий" и водолазни специалисти.

Със спасителни камери в момента са снабдени всички съвременни и строящи се атомни подводници на ВМФ на РФ. Те са предназначени за евакуация на екипажа на субмарината. На борда си тя има необходимите комуникационни средства, запас от въздух и продоволствия, позволяващи запазване на живота на евакуираните подводничари в продължение на няколко денонощия. - Още за проект 885

 
Вербовани агенти искат сливане на военното и цивилно разузнаване
12.11.2014, 19:48

генерал Валентин ЦанковИскат да ликвидират и останалите критични възможности на военното разузнаване, така може да характеризирам най-кратко новия напън за сливане на военното и цивилното разузнаване. Измежду тези хора има вербовани агенти на чужди разузнавания и те си имат задачи, които ги изпълняват. Не мога да го докажа, но нали в Библията е записано, че по делата ще ги познаете. Това каза специално за Фрог нюз бившият аташе по отбраната на България във Великобритания и САЩ генерал Валентин Цанков.

Искат да ликвидират останалите критични с особености на военното разузнаване, минимални, остатъчни, немотивирани, с посредствена подготовка на кадрите, с труден подбор на оперативния състав. Трудно се намират хора, които да правят това, което са правили поколенията преди тях, допълни заместник-председателят на Асоциацията на сухопътните войски.

Подобни сливания се видя, че са неудачни и мога да дам пример с ДАНС. Тази служба е така да се каже обратната страна на Луната на разузнаването. Когато НСС-то и ВКР бяха съединени и обединени се видя, че нито едно от тях впоследствие не работи смислено. И другото - по големият брат изяде по-малкия. НСС-то изяде ВКР-то. Преди три години в ДАНС бяха останали само шестима офицери, които са работили в контраразузнаването на армията. Останалите бяха изгонени, ликвидирани, уволнени. Предвиждам това да се случи и с военното разузнаване при сливане с Националната разузнавателна служба. Ще сложат на върха цивилен човек, ще се девоенизират хората, ще напълнят службата с държавни служители, прогнозира генералът.

А откъде ще се вземат военни аташета. Може би ще направим като в Гърция, ще ги вземаме от войсковите разузнавачи, които не са с необходимата подготовка, постави и другия проблем той.

Ще дам един пример. ЦРУ бе единствената организация в САЩ, която имаше право да вербова. Другите нямаха право да вербоват агенти. Но от няколко години насам позволиха и на военното им разузнаване да вербова агенти заради събитията в Ирак, Афганистан и т.н. Докато ние правим това нещо от сто години насам. А сега искаме да останем без военно разузнаване и без вербованите от него агенти. Освен това ще отиде на кино и военната експертиза, категоричен е генерал Цанков.

http://frognews.bg/

 
Николай Ненчев ще участва в церемонията по изпращането на 28-ми контингент на ВС за участие в операцията на НАТО в Афганистан
12.11.2014, 14:29

Николай НенчевМинистърът на отбраната Николай Ненчев ще участва утре, 13 ноември, в тържествената церемония по изпращането на 28-ми контингент на Въоръжените сили за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан. Церемонията ще се проведе в Карлово от 16.30 часа на площада пред къщата-музей „Васил Левски“. Военнослужещите от контингента, който е в състав от 110 души, ще се включат във втория период от операцията на международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ с взвод за охрана на летище Кандахар, екип от съветници и щабни офицери.

Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин.

В церемонията ще вземат участие заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, изпълняващият длъжността командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров. - Още за Афганистан

http://www.mod.bg/

 
Турция може да прекрати преговорите за закупуването на ракети от Китай
12.11.2014, 13:03

Турция обмисля да сложи край на преговорите, които води с Китай за закупуването на система за противовъздушна отбрана и които предизвикаха гнева на съюзниците на Анкара от НАТО, предаде AFP, позовавайки се на няколко източника.

„В момента се обсъждат няколко възможности, сред които е и анулирането на търга”, който беше спечелен от китайска компания, заявил е анонимен източник от турското правителство.

През септември 2013 година китайците спечелиха търг за 3 милиарда долара за доставката на ракетни комплекси за ПВО с голям обсег на действие за Турция. Китайската компания CPMIEC победи американските „Рейтеон” и „Локхийд Мартин”, както и руската „Рособоронекспорт” и френско-италианския консорциум „Юросам”.

Изборът на Турция предизвика притеснението на САЩ, които в миналото са наказвали китайската компания за продажба на оръжия и ракетна технология на Иран и Сирия.

 
Медал в чест на победата при Ватерло беше предаден на Русия след 200 години
12.11.2014, 10:36

Възпоменателен медал в чест на победата в битката при Ватерло, беше предаден на руския посланик във Великобритания, почти 200 години след победата над армията на Наполеон.

Битката на британската армия с войските на Наполеон през юни 1815 приключва с победа на британския военачалник Артър Уелингтън. Тогава съюзници на Великобритания са Прусия, Австрийската и Руската империя. Всички те трябвало да получат възпоменателен медал.

Във вторник, организационният комитет на честването на 200-годишнината от битката предаде наградите на посланиците на страните, които са били съюзници тогава.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Отрязаха предвидените 10 милиона допълнително за МО до края на годината
12.11.2014, 10:23

Новоизбраното правителство заседава вчера и веднага внесе в парламента актуализацията на бюджета за тази година. Преди това изтегли варианта на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки. Оказва се, че извоюваните от предишния министър на отбраната Велизар Шаламанов 10 млн. лв. са отпаднали. Не че са кой знае колко, но все пак са някакъв знак за отношението на новите управляващи към проблемите на отбраната и хората в нея. И голям въпрос по отношение на очакванията през 2015 г. държавата да отдели 1,5 на сто от своя БВП за отбрана.

В своя законопроект за актуализация на държавния бюджет служебното правителство се беше аргументирало, че по бюджета на Министерството на отбраната са необходими допълнителни средства в размер 10 млн. лв. за разплащане на просрочени задължения в системата на министерството за издръжка, консумативи и медикаменти. Освен МО, от новия вариант са отрязани министерствата на транспорта и културата.

При представянето на законопроекта министърът на финансите Владислав Горанов увери че са включени неотложни разходи, чието неплащане би ги превърнало в просрочени задължения за 2015 година. Дефицитът е висок, но обективен, посочи той в отговор на въпроса как ще отговори на критиките за увеличаването му до 3,7% от БВП. Това е доста висок дефицит, който е породен от грешно планиране и от лошо управление на европейските фондове, допълни новият финансов министър.

За останалите бюджетни ведомства няма промени. Както и преди най-много пари се отпускат за вътрешното министерство. МВР ще получи допълнителен ресурс в размер 125,7 млн. лв., от които 110 млн. лв. за разходи за персонал и 15,7 млн. лв. за издръжка на системата на Министерството на вътрешните работи за 2014 г. Проблемът в системата на МВР се изострял допълнително от приетите промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, които предвиждат увеличение на разходите за възнаграждения, материалното и социалното осигуряване за служителите, считано от 1 юли 2014 г.

Законопроектът е разпределен от председателството на парламента за обсъждане и становище от Временната комисия по бюджет и финанси с председател Менда Стоянова. Все още в 43-то Народно събрание няма други комисии, включително и по отбрана. Новата актуализация не бе обсъдена от социалните партньори. Обещаха им, че ще могат да си кажат думата между двете четения на законопроекта.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Преди 70 г. е потопен германският линеен кораб „Тирпиц"
12.11.2014, 09:29

линеен кораб „Тирпиц"На 12 ноември 1944 г. по време на операция Catechism в северното норвежко пристанище Тромсьо е потопен големият германски линкор (линеен кораб) „Тирпиц”.

Нападението е извършено от специално модифицирани бомбардировачи Avro Lancaster, носещи 5-тонни бомби Tallboy. Няколко минути след попадения на две такива бомби линкорът потъва с 1000 моряци.„Тирпиц” е вторият боен кораб от типа на „Бисмарк” (53 хил. тона водоизместимост) и влиза в състава на Крийгсмарина.

Почти не взема участие във войната, но самото му присъствие в Норвегия постоянно заплашва арктическите конвои до Съветския съюз и заради това задържа значителна част от британския флот. Опити за унищожаването на „Тирпиц" се извършват в продължение на повече от две години, но успехът идва чак през ноември 1944 г...........Прочети още

 
Bell 505 изпълни първи полет
12.11.2014, 08:54

Bell 505Новият модел 505 на американския вертолетостроител Bell Helicopter e изпълнил успешно своя дебютен полет на 10 ноември 2014 г. от летище Марабел до Монреал, Канада.

Машината, с регистрация C-FTVI, е била управлявана от тестовите летци Ян Лавел и Ерик Емблин. Полетът е продължил 35 минути и е бил в района на летището. Достигната е скорост от около 110 km/h, а вертолетът се е държал чудесно. - (видео)

Bell 505, който носи официалното название Jet Ranger X, е лек еднодвигателен петместен вертолет. Моделът е идеологически наследник на Bell 206 JetRanger, който компанията свали от производство през 2010 г. Разработката на новия вертолет бе обявена официално през лятото на 2013 г.

Bell 505 е задвижван от един газотурбинен двигател Turbomeca Arrius 2R, интегриран пакет авионика Garmin G1000H, максимална скорост от 230 km/h, далечина на полет от 600 km и полезен товар от 750 kg.

До момента са събрани 240 предварителни поръчки за Bell 505. Серийното производство ще стартира през 2016 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Двама доценти са назначени за заместник-министри на отбраната
12.11.2014, 08:35

Министърът на отбраната Николай Ненчев е предложил двама свои заместници, които са назначени със заповед на премира Бойко Борисов, става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Доцент д-р Десислава Йосифова бе заместник-министър на отбраната и в служебното правителство.

Доцент д-р Орхан Исмаилов, член на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, е другият заместник-министър на отбраната. Завършил е Военното училище във Велико Търново, команден профил.

Както вече стана ясно за началник на политическия кабинет на министъра на отбраната остава познатият на армейската общественост полковник от запаса Илия Налбантов.

*********

Доц. д-р Десислава Йосифова е магистър по икономика със специалност “Счетоводство и контрол”, УНСС – София.

Притежава докторска степен по икономика (дисертация в областта на финансово-счетоводни модели при управление и надзор на банки в несъстоятелност).

От 1997 г. работи в катедра „Икономика и счетоводство в транспорта“ при Висше транспортно училище „Тодор Каблешков”, София, където е на длъжност „доцент”.

Към настоящия момент е доцент във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), където е и ръководител на катедра „Счетоводство и контрол”.

Като университетски преподавател провежда лекционни курсове по финансово счетоводство, управленско счетоводство; банково и бюджетно счетоводство; данъчно счетоводство; отчитане и контрол на европейски проекти.

През 2004 г. е била на специализации в Московския държавен университет по транспорт и комуникации /МИИТ/, Институт по икономика и финанси в направленията „Финансы и кредит” и „Бухгалтерский учет, анализ и аудит”.

По линия на европейската програма „Еразъм”, през 2009 г. е лектор в Университета в Пардубице, Чехия, през 2010 г. е лектор в Техническия Университет във Варшава, Полша (Warsaw University of Technology), а през 2011 г. е лектор във Висше училище „Кароли Робърт”, Унгария, където изнася лекции, свързани с опита на България при усвояването и отчитането на средства от Европейските фондове.

Автор е на над 150 публикации в областта на счетоводството и финансите. Консултант и ключов експерт е в разработване, управление, изпълнение и отчитане на европейски проекти в различни сектори на икономиката.

От 2010 г. е член на научния комитет на Accounting and Auditing Congress, ACIM -A Change in Management, гр. Порто, Португалия.

Член е на European Association for Security, базирана в гр. Краков, Полша.

********

Доц. д-р Орхан Исмаилов е роден на 16 септември 1979 г.

През 2012 г. придобива академична степен „доцент” въз основа на монографичен труд „Защита на класифицираната информация в условия на кризи – стратегически приоритет на политиката за национална сигурност ”.

През 2009 г. придобива образователна и научна степен „доктор” въз основа на защитена дисертация на тема: „Защита на класифицираната информация в условия на кризи”.

2007 г. - завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност “Право”.

2005 г. - дипломиране в Академията на МВР по специалността “Защита на националната сигурност”.

Специализира в Canadian Forces Language School Detachment Borden.

2002 г. - военно–команден профил в НВУ “Васил Левски” гр. Велико Търново с военно звание “лейтенант” и гражданска специалност “Машинен инженер”.

Владее английски език.

Професионална биография - 2007-2014 г. - Заместник-председател на комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия; 2007 – 2009 г.-Член на управителния съвет в ДП ”ТСВ”; 2003- 2007 г.- След Решение на Министерския съвет за определяне на състава на Държавната комисия по сигурността на информацията и със заповед на министър-председателя е назначен за заместник-председател на комисията. Участвал е в множество форуми и работни групи на НАТО и ЕС в областта на защитата на информацията; 2002 - 2003 г. - Десето военно окръжие, гр. София; Инструктор-командир на взвод- Отдел “Сержанти и войници от резерва”.

http://www.otbrana.com/

 

 
Главен секретар на МВР стана шпионин от злоба и яд
11.11.2014, 20:26

Първият главен секретар на МВР след Девети септември 1944 г. е Иван-Асен Христов Георгиев. Човекът, който години по-късно ще скандализира не само комунистическия режим у нас, но и целия Източен блок с разкритието, че е продал идеалите на строя, като става шпионин с псевдоним Жорж Дювал, на най-големия враг по време на студената война - САЩ.

Самият той ще каже, че е избрал да бъде предател от яд и злоба към властта. Биографията на юриста прилича на увлекателен роман за световната политика, дипломация и власт, за шпионски игри, любовници и пари. Само дето нищо в него не е измислица.

Животът му е пъстър, а краят - трагичен. Завършва със смъртна присъда, издадена от Върховния съд.......Прочети още

 
”Новата фаза”: САЩ изпрати войници в иракската провинция Анбар
11.11.2014, 19:40

САЩ изпрати 50 войници във военновъздушна база в размирната иракска провинция Анбар, за да помогнат в борбата с "Ислямска Държава" (ИД).

Говорител на Пентагона заяви, че войниците ще проучат базата и ще подкрепят иракските сили. Това са първите американски войници, които биват изпратени в Анбар след въздушните удари на САЩ по ИД през август. Силите на САЩ напусната Ирак през 2011 година, но миналата седмица президентът Барак Обама заяви, че изпраща 1500 войници като съветници.

Провинцията Анбар, голяма територия, която понастоящем се намира под контрола на джихадистите от ИД, преди години бе база за Ал Каида в Ирак и гнездо на съпротивата срещу силите на САЩ в периода след 2003 година.

Говорител на Централното командване на армията на САЩ каза пред „Ройтерс“, че изпратените 50 войници ще бъдат настанени във въздушна база Аин ал Асад, която е най-голямата в Анбар.

Полковник Патрик Райдър добави, че въпреки факта, че войниците ще действат като съветници, те ще се отбраняват, ако бъдат нападнати. „Част от групата е съставена от сили за отбрана, а всички оръжия, които нашите войници притежават, са им дадени с цел самозащита“, каза той.

Нова фаза

Днес иракските сили успешно върнаха под свой контрол пленения от бойците на ИД център Байджи, който е най-голямата петролна рафинерия, съобщи старши армейски командир по телевизията.

Генерал Абдул Уахаб ал Саади заяви, че войниците отново са поели контрола над полицейския участък и сградата на областната управа в Байджи.

Въпреки това друг служител от армията каза пред „Асошиейтед Прес“, че в други части на града продължават интензивни боеве.

В Неделя Барак Обама заяви, че борбата с ИД навлиза в „нова фаза“ след четири месеца въздушни удари.

Решението му да изпрати допълнителни 1500 войници, по молба на иракското правителство, ще удвои сегашния контингент на САЩ на територията на Ирак. „Вместо просто да се опитваме да спрем настъплението на ИД, ние вече сме в позиция да започнем някаква офанзива“, каза президентът.

Въпреки това Обама бе категоричен, че американските войници, които той изтегли от Ирак през 2011 година, няма да се върнат в боя, като настоя, че те са изпратени само да съветват и да обучават.

ИД завзе големи части от провинция Анбар докато разширяваше териториите си, които сега са около една трета от общата територия на Сирия и Ирак.

Коалиция, оглавена от САЩ, проведе над 400 въздушни удара по групировката в Ирак от август насам, и над 300 в Сирия.

Ударите унищожиха стотици превозни средства на джихадистите, както и няколко техни бази, но „Ислямска държава“ продължава своята кампания за установяването на халифат.

На 2 ноември, властите в Анбар съобщиха, че бойци на ИД са убили поне 322 членове на сунитско племе, които са се опитали да се противопоставят на джихадистите. Но по думите на племенните водачи, които говориха пред BBC, реалният брой на жертвите е над 630.

http://www.fbr.bg/

 
Фрегата „Верни” се завърна в Пункт за базиране Бургас
11.11.2014, 19:15

На 11 ноември 2014 г., в Пункт за базиране Бургас на Военноморска база – ВМС се проведе военен ритуал по официалното посрещане на фрегата „Верни” при завръщането и от участие в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR”.

Фрегатата беше посрещната от изпълняващия длъжността командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командира на Военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков, командването и личния състав на базата, близки и роднини на екипажа. Контраадмирал Мотев и комодор Чубенков приветстваха с добре дошли екипажа и му благодариха за успешното изпълнение на всички поставени задачи. Прочетени бяха и поздравителни адреси от името на командира на ВМС контраадмирал Димитър Денев и началника на ВА „Г.С. Раковски” контраадмирал Митко Петев. Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” в град Черноморец отслужи благодарствена молитва.

След това в храм „Свети Мина” в Пункт за базиране Бургас в тържествена обстановка бе отбелязан храмовия празник. Военнослужещите запалиха свещ за здраве и благоденствие.

http://www.navy.mod.bg/

 
Генерал Филип Брийдлав пристига на официално посещение в България
11.11.2014, 19:10

Върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Филип Брийдлав пристига днес, 11 ноември, на двудневно посещение в България. В рамките на визитата си той ще се срещне с министъра на отбраната Николай Ненчев и с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Церемонията по официалното посрещане на генерал Брийдлав и полагане на венец пред Паметника на незнайния воин ще започне в 09.00 ч. утре, 12 ноември.

http://www.mod.bg/

 
Започна подготовката на утрешните многоцелеви летци за бойната ни авиация
11.11.2014, 17;12

Със заповед на командира на 3-та авиобаза бригаден генерал Иван Лалов днес на летище Долна Митрополия започна интензивна летателна подготовка на самолети Л-39 и РС-9М от млад летателен състав. Тя ще продължи до 9 април 2016 г. и ще се провежда на летищата Граф Игнатиево и Долна Митрополия.

Подбрахме десет от най-добрите млади летци, каза командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев. На Л-39 са капитан Борис Масларов, старши лейтенант Янчо Христов, старши лейтенант Владимир Петров, старши лейтенант Кирил Динев, старши лейтенант Светослав Петров и старши лейтенант Георги Велев, а на РС-9М – лейтенант Йордан Тонев, лейтенант Аспарух Пашов, лейтенант Светослав Пенгиев и лейтенант Александър Иванов............Прочети още

 
В Брестска област се е разбил МиГ-29
11.11.2014, 15:36

МиГ-29Днес около 13.30 ч. местно време в Брестска област се е разбил МиГ-29 от 61-ва изтребителна авиобаза на ВВС на Беларус. Пилотът успешно се е катапултирал и е открит от групата за търсене и спасяване. Изтребителят е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. - (видео)

Назначена е комисия за установяване на причините за аварията.

Това е втори подобен инцидент за последния месец и половина. На 30 септември при полет в зона щурмовик Су-25 от 116-та авиобаза губи управление и самолетът пада в нива. Пилотът тогава също успешно се катапултира.

http://www.pan.bg/

 
НАТО си заминава от Афганистан. Какво следва?
11.11.2014, 14:57

През 2014 г. мисията на Международните сили на ISAF, действащи под егидата на НАТО, завършва печално. Перспективите на новата мисия, която започва от 2015 г., също са далеч не радостни.

13-годишната военна кампания в Афганистан, която приключва тази година със заминаването на войските на САЩ и НАТО, трудно може да се нарече успешна. Работата е в това, че полеви командири, наркобарони, корумпирани политици и продажни военни там с лопата да ги ринеш и днес. А идеята за постигане на национално съгласие не е нищо друго освен преигран оптимизъм на западните политици.

Ситуацията в Афганистан не е следствие на някаква катастрофа, а резултат от фалшива военнополитическа конструкция на Запада, загубите от която с нищо не могат да бъдат компенсирани. В тази връзка заслужава внимание неотдавнашното изявление на новия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който беше на обиколка в тази страна. Алиансът, каза той, приветства готовността на Русия да участва в стабилизирането на ситуацията в Афганистан. Вчера, както вече бе съобщено, руският президент Владимир Путин заяви готовността на Русия при необходимост да „даде рамо” на афганистанския народ.

Изявлението на Столтенберг е забележително с това, че прозвуча на фона на войнствените заплахи на Алианса срещу Русия, която там получи ранг на противник. Така че едва ли може да се говори за смекчаване на твърдия антируски курс на военния блок. Думите на генералния секретар са предизвикани, по-скоро, от това сложно положение, в което се озоваха днес американците и съюзниците им в Афганистан.

Във всеки случай, САЩ и част от съюзниците им остават в Афганистан. Вярно, смята военният експерт Виктор Литовкин, тук за Русия има различни аспекти.

   -Удължаването на присъствието на войските на НАТО в Афганистан може да им помогне да се закрепят в този регион. От едно страна, за нас това е добре. Нека талибаните да се разбират с тях на територията на Афганистан, а не да обръщат погледа си на север. А от друга – присъствието на САЩ и НАТО край границите на страните от ОНД не е особено оптимистично. Но ние ще си правим съответните изводи.

Според Литовкин без сътрудничеството на Запада с Русия по афганистанския въпрос решаването му все пак едва ли ще бъде възможно. - Още за Афганистан

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Франция няма да може да продаде корабите "Мистрал" на трети страни
11.11.2014, 14:12

Русия е готова към всякакви варианти на развитие в ситуацията с хеликоптероносачите "Мистрал", предаде ТАСС, позовавайки се на източник от руското ведомство за военно-техническо сътрудничество.

"Откровено казано, Русия има готовност към всякакъв сценарий в ситуацията с корабите "Мистрал". Ако условията по договора ще се изпълнят, то няма за какво да повдигаме темата, но при обратния вариант със сигурност ще последват юридически претенции в рамките на подписания договор за изработка между двете страни", поясни източникът от руското ведомство.

Той отбеляза, че Франция не е изпращала на руската страна официално уведомление за отказ от изпълняването на поръчката или за отлагане на договорената дата (14 ноември).

"Доколкото ни е известно, засега Франция не се е отказвала от датата", заяви източникът.

Напомняме, че в края на октомври министърът на финансите на Франция Мишел Сапен заяви, че условията за предоставянето на първия кораб "Мистрал" на Русия "засега не се удачни". Париж многократно е обявявал условията, при които ще бъдат доставени поръчаните от Русия кораби, а те са били - при спазване на минските договорености и урегулиране на ситуацията в Украйна.

При всичко това, договорът за "Мистрал" е подписан между Русия и Франция през 2011 година. Първият от тях "Владивосток" излезе от производство през 2013 г., а през септември 2014 г. излезе експериментално в открито море с руски моряци на борда. Вторият "Мистрал" - "Севастопол" по договор трябва да бъде доставен на Москва през 2015 година.

По-рано от руското ведомство за военно-техническо сътрудничество съобщи на ТАСС, че според подписания договор между двете страни, Париж може да отложи доставянето на първият "Мистрал" с три месеца от посочената дата на доставката. В случай на неизпълнение на договора от страна на Франция, тя ще бъде задължена да изплати на Русия голяма неустойка.

Също така, при неспазване на договора, Париж няма да може да продаде корабите "Мистрал" на трета страна, тъй като те са с оборудване, собственост на Руската Федерация и за да може да се използват от друга страна, трябва напълно да бъдат демонтирани.

http://www.cross.bg/

 
Руски двигатели за китайския ‘стелт’ изтребител J-31
11.11.2014, 10:14

RD-93Китайските ‘стелт’ изтребители пето поколения J-31ще бъдат с руските двигатели РД-93. „Така J-31 ще може успешно да конкурира на азиатския пазар американския F-35.Програмата е много амбициозна, но осъществим. Особено като се вземат предвид високата цена и възникналите проблеми при изпитанията с F-35”, счита директорът на експорта на „Рособороноекспорт” Сергей Корнов.

Руските двигатели РД-93 са модификация на РД-33, първоначално предназначени за МиГ-29. РД-93 са разработени от КБ „Климов” за китайския изтребител FC-1, произвеждан и в Пакистан под обозначението JF-17 Thunder.

http://www.pan.bg/

 
570 години от битката при Варна отбеляза националният военноисторически музей
11.11.2014, 09:25

Снимка: майор Иван САВОВС военен ритуал, изпълнен от представителни части на Военноморските сили, започна отбелязването на 570-ата годишнина от Битката при Варна в Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ - филиал на Националния военноисторически музей. Заупокойна панихида беше отслужена от представители на Варненската и Великопреславска Света митрополия.

В музея бе открита изложба, представяща двата похода на крал Владислав III Ягело (1443 - 1444 г.) и битката при Варна чрез средновековни графични изображения, разкази на хронисти и предмети от фонда на Националния военноисторически музей. Специално за годишнината бе валидирана юбилейна пощенска марка и първодневен плик.

Поднесено бе поздравление от името на президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев. Приветствие към гостите отправиха областният управител на Варна - Стоян Пасев, кметът на града - Иван Портних и заместник директорът на Националния военноисторически музей д-р Даниела Цанкова-Ганчева.

Сред официалните гости, дошли да отдадат почит пред паметта на загиналите, бяха председателят на Общинския съвет - Иван Луков, кметът на район Владислав Варненчик - Неделчо Михайлов, кметът на район Младост - Христо Христов, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” - капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, и началник-щабът на Военноморските сили - капитан I ранг Коста Андреев.

Тържеството уважиха и пълномощният посланик на Република Полша - Н. Пр. Кшищов Краевски, аташето по отбраната на Република Полша за България - Адам Зугай, директорът на Полския институт в София - Агнешка Кошчушко, и почетният консул на Република Унгария във Варна - Йордан Йорданов, съобщиха от Националния военноисторически музей.

http://morskivestnik.com/

 
Пентагонът може да поиска 1 трлн. долара за модернизиране на ядрения си арсенал
11.11.2014, 09:20

САЩ се страхува да не загуби своето превъзходство като ядрена свръхдържава – за модернизирането на смъртоносното оръжие може да са нужни 1 трлн.долара, пише швейцарският вестник Tages Anzeiger.

Очаква се, че след няколко седмици министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл ще представи доклад за „пропуските и дефицита” в областта на ядреното въоръжение на САЩ.

Вестникът съобщава, че в областта на ядрените сили САЩ имат проблеми с кадрите и модернизацията. Директорът на лабораторията за ядрено оръжие в Лос Аламос Чарлз Мак Милън се оплака по време на изслушванията в сената, че държавата отделя много малко средства за научно-технически разработки и подготовка на квалифицирани инженерни и технически специалисти.

Специалистите назоваха сумата, която може да поиска за тези цели военното ведомство - 1 трлн.долара

Анализаторът Джон Хамри от Центъра за стратегически международни изследвания предполага, че след края на студената война и разпада на СССР политиците в САЩ „са се отпуснали” и не придават голямо значение на развитието на своя ядрен потенциал.

„Сега руснаците се завръщат, а китайците създават свой арсенал”, казва експертът, цитиран от швейцарското издание.

http://www.fbr.bg/

 
"Берлок" е най-малкият стрелящ пистолет в света
11.11.2014, 09:04

Пищовчето "Берлок" до монета от 1 пени. СНИМКА: 24 ЧасаНай-малкият в света функционален пистолет се нарича "Берлок"(Berloque). Той е разработен от австрийската фирма Gerhard Go bharter Gmbh в далечната 1905 г.

От уникалното пищовче обаче се оказва невероятно жизнено. Въпреки не особено силната му поразяваща способност то преживява две световни войни и с някои подобрения и днес се радва на солиден интерес главно от колекционери, разбира се.

Малкият пистолет е дълъг 4 см, калибърът му е 2 мм, стреля с боеприпаси с иглено възпламеняване. Въпреки миниатюрните му размери "Берлок" се състои от цели 15 части.

Отначало оръжието е било пригодено да стреля само с халосни патрони, а върху цевта му се е навивала муфа с калибър 9 мм за изстрелване на сигнални ракети Понастоящем "Берлок" може да стреля и с бойни патрони. На няколко метра тяхната поразяваща способност е равна на силата на въздушно оръжие.

Уникалното пищовче се зарежда с един патрон чрез "чупеща" се във вертикалната плоскост цев. Принципът на игленото възпламеняване е изобретен от французина Лефошьо през 1830 г. и е приложен в разработения от него револвер в средата на ХIX век.

Игленият патрон е един от първите унитарни боеприпаси, като възпламеняващият барута в гилзата състав се намира в капсул, разположен във вътрешната странична задна част. А от другата страна се намира игличка, която стърчи от външната странична задна част на гилзата.

При натискане на спусъка външният ударник удря игличката, която набожда капсула с иницииращия състав и възпламенява барута в гилзата. В горната задна част на цевта на "Берлок" има прорез, предназначен за поместване на възпламеняващата игличка на патрона.

Пистолетът е произведен от висококачествена стомана, ръкохватката е гравирана, а външната повърхност е позлатена с 24-каратово злато или посребрена. Ударно-спусковият механизъм е оборудван с ръчен предпазител, който се намира пред спусъка на дясната страна на оръжието.

Обикновено носят "Берлок" окачен на ключодържател, а в оригиналната му комплектовка влизат 25 халосни патрона, 9 сигнални ракети и инструмент за извличане на отработените гилзи. Всичко това е поместено в дървена или метална кутия. Изстреляните сигнални ракети може да достигнат до 25 м височина, но в същото време се виждат от разстояние 4,5 км. Бойните патрони не се предлагат от фирмата и се купуват отделно. Пистолетите се продават с 10-годишна гаранция.

На свободния пазар "Берлок" се продава на цена между 100 и 200 щатски долара в зависимост от модификацията. Халосните патрони струват около 3 долара единият, а бойните - по около 6 долара.

Миналия месец "Берлок" за първи път бе показан в България. Това се случи на традиционното изложение "Наслука - лов, риболов, спорт", което бе организирано в столичния "Интерекспоцентър".

Там пищовчето бе изложено в оригинална кутия, където освен стандартните боеприпаси бяха добавени и сигнални 9-мм ракети. Според информация на организаторите най-малкият в света стрелящ пистолет се е радвал на огромен интерес от страна на посетителите. - Още пистолети

http://www.24chasa.bg, д-р Пламен Василев,

 

 
Русия и НАТО са били на три пъти на прага на военен сблъсък
10.11.2014, 23:47

За последните няколко месеца британският аналитичен център European Leadership Network регистрира три инцидента между Русия и страните от НАТО, които са могли да доведат до въоръжен конфликт, пише "Московский комсомолец". В доклада се изброяват общо 40 инцидента, случили се от началото на годината. Сред тях са нарушения на въздушното пространство, засичане на самолети, опасен пилотаж, демонстративни морски походи и симулация на въздушни атаки.

Авторите на доклада подчертаха три сериозни инцидента, които, според тях, вероятно могат да доведат до човешки жертви или пряк военен сблъсък между НАТО и Русия.

Първият от тях се случи през март, когато пътнически самолет на авиокомпанията SAS едва не се сблъска с руски разузнавателен самолет Ил-20М, след като излетя от Копенхаген. Самолетите се разминаха на 90 метра един от друг. По данни на ELP, причината за произшествието е, че руският самолет е изключил трансмитърите си, което попречило на наземните диспечери да установят точното му местоположение.

Вторият инцидент е свързан със задържането на офицера от естонското разузнаване Естон Кохвер през септември. В Естония определят случая като отвличане. Кохвер беше задържан на 5 септември в Псковска област в Русия. При обиска у него са намерени пистолет „Таурус”, 5 хил. евро, средства за тайно записване и други приспособления за разузнаване. Лефортовският съд арестува естонския гражданин на 6 септември. Руските спецслужби му повдигнаха официално обвинение за шпионаж. Обвиняемият по нашумялото дело може да бъде лишен от свобода за 20 години.

Самият Кохвер не признава своята вина. Естонските дипломати смятат, че руските военни са задържали незаконно Кохвер и са го откарали на руска територия, докато той е „изпълнявал служебните си задължения по предотвратяване на трансгранично престъпление”.

Последният от трите големи инцидента според ELP е свързан с издирването в шведската акватория на неидентифициран подводен обект, който можеше да се окаже руска подводница. От военните сили на Швеция съобщиха за „чуждестранна подводна активност” в района на Стокхолмския архипелаг на 17 октомври. При това няма официално потвърждение, че властите в скандинавската държава издирват в свои води именно руска подводница. Версията за аварирала руска подводница беше разпространена от шведските медии.

Операцията продължи от 18 до 24 октомври и коства на шведските данъкоплатци около 20 млн. шведски крони (2,7 млн. долара). Накрая шведското военноморско разузнаване заяви, че информацията за сигнал от бедстваща руска подводница не е вярна, тъй като операцията не е дала никакъв резултат освен цяла вълна от злободневни шеги в пресата. Освен това, Министерството на отбраната на Руската федерация сравни действията на шведските военни с улавяне на Карлсон, който живее на покрива.

Експертите изброяват още 11 инцидента, които определят като необичайно провокативни. Това са заплахи на самолети от разузнаването на НАТО, ниски полети на руски самолети над кораби на алианса, както и симулация на бомбардировки.

В доклада се съдържат три основни препоръки към военното и политическо ръководство на Русия и НАТО. Първо, „руското ръководство трябва възможно най-бързо да преразгледа рисковете от продължаването на своята напориста военна политика, а западната дипломация трябва да се фокусира върху това да убеди Русия да предприеме действия в тази насока”. Второ, всички страни трябва да проявят политическа и военна сдържаност, и трето, Русия и НАТО трябва да подобрят двустранната комуникация между военните си сили.

http://www.fbr.bg/

 
USS Ross на посещение в Истанбул
10.11.2014, 22:18

DDG-71 USS Ross Американския есминец DDG-71 USS Ross след кратко пребиваване в Черно море на 9 ноември влезе на тридневно посещение в пристанището на Истанбул.

Според информация на сайта Bosphorus Naval News, заедно с него там е акостирала и турската фрегата F-241 TCG Turgutreis (МЕКО 200 Track I) в качеството на кораб на страната домакин.

USS Ross влезе в Черно море на 4 ноември, а от 6 ноември взе участие в съвместно учение с ВМС на Румъния.

Това е второ пребиваване на американския есминец в Черно море за тази година. Първия заход бе от 3 до 12 септември. Тогава DDG-71 взе участие в съвместните с ВМС на Украйна учения "Си бриз - 2014".

 
Нужен ни е нов изтребител, защото МиГ-29 ще се оскъпи много
10.11.2014, 21:35

 

 

Интервю с ген.-майор Румен Радев, командир на ВВС

 
Започват заводските ходови изпитания на руската фрегата "Адмирал Горшков"
10.11.2014, 20:20

проект 22350Вчера, 9 ноември 2014 година, главната фрегата на проект 22350 "Адмирал Горшков" (бордови номер "417") беше изведена с буксири извън акваторията на корабостроителницата "Северная верфь" в Санкт Петербург и откарана в Кронщад. От там в съвсем близко време тя ще излезе на заводски ходови изпитания.

Главната фрегата на проект 22350 "Адмирал Горшков" (заводски номер 921) беше заложена на 1 февруари 2006 година и спусната на вода на 29 октомври 2010 г. В момента в корабостроителницата в различни степени на готовност са още три фрегати от този проект - „Адмирал Касатонов“ (заводски номер 922, заложена на 26 ноември 2009 г, а на 30 октомври 2014 г е изведена от цеха), „Адмирал Головко“ (заводски номер 923, заложена на 1 февруари 2012 година) и „Адмирал Исаков“ (заводски номер 924, заложена на 14 ноември 2013 г). - Още за проект 22350

 
Възстановиха военен паметник в с. Грамаде, Дупнишко
10.11.2014, 19:38

По инициатива на Иван Атанасов в село Грамаде, община Дупница, бе възстановен паметника на загиналите във войните. Намира се в двора на кметството и на него са изписани имената на 18 жители от селото. Паметникът е строен през 1957 година, но с времето постепенно бил разрушен.

„Важно е да помним паметта на тези наши съселяни”, каза Иван Атанасов, споделяйки за инициативата за възстановяването на паметника. Той работи в единствения магазин в селото и е един от най-младите грамажданци.

Според Стоян Ушатов, председател на Народно читалище „Ген. Георги Тодоров” към Общинската организация на СОСЗР, в селата на община Дупница военните паметници са в добро състояние. „За съжаление в Дупница такъв паметник няма, но имаме идея, за неговата реализация”, допълни Ушатов. На откриването бе и краеведът Иван Хаджийски, който е родом от с. Грамаде и с гордост подчерта този факт.

В Областната комисия „Военни паметници“ се води картотека на всеки паметник от региона. В Община Дупница са разположени 17 паметника и паметни плочи на загиналите във войните.

http://www.otbrana.com, Даниела Стоименова

 
Великобритания: Аржентина купува Gripen? Няма начин това да се случи!
10.11.2014, 19:23

JAS-39 GripenНа 21 октомври аржентинският министър на отбраната Аугустин Роси изненада почти всички с изказването си, че неговото правителство възнамерява да закупи 24 изтребителя Saab 39 Gripen E. Но желанието на Аржентина не е съобразено с почти неопределимата пречка за евентуална сделка – правото на Великобритания да наложи вето на експорта на Gripen за своя отдавнашен неприятел. Над 30% от елементите и системите на най-новата модификация на Gripen се произвеждат във Великобритания – РЛС с АФАР Selex ES, колесника, катапултната седалка, радиоелектронни системи и подсистеми.

Британският министър на търговията Винс Кейбъл инициира през 2012 г. забрана на износ на всякакви военни и с двойно предназначение технологии за Аржентина. Тази санкция е още в сила и ще остане така, имайки се предвид безизходицата относно въпроса за суверенитета на Фолкландските острови.

Аржентинският министър обвърза евентуалната сделка с участието на аржентински компании в програмата Gripen E, подписана между Saab и бразилското правителство, предвиждаща придобиването на най-малко 36 изтребителя. Споразумението предвижда изграждането от Embraer на поточна линия за монтаж на самолетите, съвместно конструиране на двуместната версия и възможност за износ за други ВВС от Южна Америка. Великобритания подкрепи договора за продажба на Gripen на Бразилия точно поради голямото участие на британски фирми в проекта.

Замяната на произведените във Великобритания е възможно, но много трудно осъществимо.

Според редица източници аржентински представители няколкократно са проявявали интерес към изтребителя и евентуалното им придобиване, но шведската компания без много шум им е отказвала. - Още за Gripen

http://www.pan.bg/

 
Герои от войната
10.11.2014, 16:43

Бойните кучета са важна част от армейските части, борещи се с тероризма по целия свят, но тъжната реалност е, че армията на САЩ не гарантира, че оцелелите кучета ще се приберат в Америка. Твърде често, кучетата, които надушват мини и експлозиви остават при нови собственици в държавите, където са служили, а водачите им се прибират у дома.

„Кучетата и ветераните работят и се бият рамо до рамо. Да ги разделяме след края на службата им е престъпление", заявява Лоис Поуп, дългогодишен активист за това бойните кучета да се връщат в родината си с частите, с които са служили и да могат да бъдат давани на хората, с които са били на бойното поле.

От април насам две асоциации: American Humane Association и US War Dogs Association заедно с фондацията Mission K9 Rescue, успяха да осигурят завръщането у дома на 20 военни кучета, които днес живеят с хората, с които са служили по време на войната.

За първи път шест от тези кучета, заедно с техните водачи ще бъдат наградени утре за Деня на ветерана и ще участват в ежегодния парад. - Още бойни кучета

http://www.webcafe.bg/

 
Приключи участието на фрегата „Верни” в операция на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR 2014”
10.11.2014, 16:18

F-42На 9 ноември 2104 г. успешно приключи участието на фрегата „Верни” в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR 2014”.

Екипажът на фрегата „Верни” изпълни всички поставени задачи по наблюдение на морските превози в отговорната зона за патрулиране. В периода 31октомври – 6 ноември 2014 г., съвместно с 6 (шест) кораба от Постоянната група на НАТО в Средиземно море, се проведе съвместна операция по контрол на корабоплаването. През този период се повиши интензивността на запитвания, посещение и проверка на плавателни съдове в централната и източната част на Средиземно море. Бяха проведени действия, насочени към информиране на търговското корабоплаване за целите и задачите на операция „ACTIVE ENDEAVOUR”. Отработи се и предаването и приемането на гориво и леки товари на ход от снабдителен кораб „Leroy Grumman” от ВМС на САЩ.

На 5 ноември 2014 г. командирът на Втора постоянна група кораби на НАТО комодор Брат Уйлямсън посети фрегата „Верни”. Капитан II ранг Павлин Петков, командир на фрегатата, запозна командира на съединението с възможностите и способностите на кораба и екипажа. В непринуден разговор с офицерите комодор Уйлямсън искрено сподели своето задоволство от отличната подготовка, професионализъм и усилия на екипажа, проявени по време на участието в операцията, както и от съвместната работа и при отработването на различните епизоди на море. Според комодор Уйлямсън най-ценното за НАТО е изграждането на съвместно доверие, чрез съвместна работа.

През целия период на участие в операцията „ACTIVE ENDEAVOUR” бяха наблюдавани 903 кораба. През последния патрул беше установена комуникация и запитване на 44 кораба от търговския трафик, а за цялата операция общата бройка е 97. Наблюдавани бяха над 200 въздушни цели дневно, повечето от които са цивилни. Само за сравнение, в периода на операцията, в който участва и нашата фрегата (08.10. – 08.11.2014 г.), групата на НАТО е извършила запитване общо на 112 търговски кораба.

От началото на плаването до сега фрегата „Верни” е проплавала 5 200 морски мили.

Предстои обратният път към дома – още 1033 морски мили.

На 11 ноември 2014 г. в 08.30 часа фрегата „Верни” ще бъде посрещната в Пункт за базиране Бургас на Военноморска база – ВМС.

http://www.navy.mod.bg/

 
Стартира командно-щабното учение „Тримонциум 2014”
19.11.2014, 15:59

Днес във военно формирование 44220 – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, стартира командно-щабно учение „Тримонциум 2014”, с участието на многонационално интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка, съобщава КСВ.

Учението се провежда на тема: „Многонационална рота в изпълнение на задачи по обща инженерна поддръжка за осигуряване на многонационални сили, провеждащи операция по поддържане на мира” под ръководството на командира на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев и ще продължи до 15 ноември.

В него участват военнослужещи от състава на 55-ти инженерен полк и военнослужещи от Румъния, Хърватия и Грузия.

Директор на учението е за командирът на военно формирование 44220 – Пловдив майор Пламен Минчев.

На 13 ноември ще се състои Деня за високопоставени гости, съпроводен с демонстрация на способности от декларираните в състава на IEL MILU/IMEC български инженерни взводове с пълния им личен състав и техника.

http://www.otbrana.com/

 
Паметник на военния разузнавач замислят ветерани
10.11.2014, 13:56

Паметник на военния разузнавач да бъде издигнат в София. Идеята е на ветерани на „тихия фронт“.

Всепризнато е в цялата военна история на света, че бой не се печели без разузнаване, обяснява председателят на клуб „Военно разузнаване – ветерани“ към Столичния съвет на СОСЗР капитан първи ранг от запаса Георги Методиев. Както се отдава почит на воините от другите видове и родове войски, мисля, че достойно място трябва да заемат и военните разузнавачи, допълва той.

С тържество в Централния военен клуб в столицата ветераните отбелязаха 20-годишнината на клуба. Сред присъстващите бяха началникът на кабинета на министъра на отбраната Илия Налбантов, директорът на Служба „Военна информация“ Веселин Иванов, бившият дългогодишен началник на военното разузнаване генерал-полковник Васил Зикулов, ветерани.

Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени с грамота изтъкнати военни разузнавачи, сред които и легендата Пеню Пенев, престоял 9 години в турски затвор, без да издаде нито един от колегите си.

В словото си Методиев апелира да се представи в обществото образът на военния разузнавач като най-романтична и мъжествена професия, в която се съчетават всеотдайност, смелост, съобразителност, находчивост, умение за бърза оценка и моментални действия в различна обстановка.

Основите на българското Военно разузнаване са положени още в предосвобожденската епоха с изграждането на функционираща мрежа от тайни революционни комитети, дело на Апостола на свободата Васил Левски, подготовката и провеждането на Априлското въстание през 1876 г., ангажирането на много българи с предоставянето на информация през освободителната война 1877-78 г., се посочва в представеното приветствие от името на президента Росен Плевнелиев.

„Професията на военния разузнавач придава особен смисъл на човешкия живот. Да се посветиш на другите, на благото им, не е само задължение. Това е състояние на духа“, сподели Веселин Иванов. Всеки един от нас е избрал тази професия със сърце, без корист и е споделил своя идеализъм с този на колегите си, допълни той.

http://armymedia.bg/

 
Част от екипажа на МКС се върна на Земята
10.11.2014, 09:57

Днес спускаемият апарат на пилотирания космически кораб „Съюз ТМА-13М” се приземи в Казахстан. На Земята се върнаха членовете на екипажа от 40/41 експедиция на МКС: руският космонавт Максим Сураев, астронавтът от NASA Рид Вайзман и астронавтът от Европейската космическа агенция (ЕКА) Александър Герст. Те работиха на орбита около Земята около 170 денонощия.

Капсулата се приземи рано сутринта на 85 километра от гр. Аркалик, като кацането е преминало гладко и без инциденти. - (видео)

На Земята беше върнато също и "космическото поколение" на мухите дрозофили, които бяха изпратени на спътника „Фотон-М” №4. Насекомите бяха използвани за изучаването на влиянието на условията на безтегловност върху развитието на многоклетъчните организми.

Сигурността на приземяването на капсулата беше гарантирана от около 300 военнослужещи, 14 хеликоптера Ми-8, 3 самолета Ан-26 и 6 специализирани евакуационни машини, пише РИА Новости.

Работата в МКС ще бъде продължена от космонавтите Александър Самокутяев, Елена Серова,и Бари Уилмър. На 24 ноември към тях ще се присъединят Антон Шкаплеров (Русия), Саманта Кристоферети (ЕКА) и Тери Верст (NASA).

 
Textron AirLand може да подпише първи договор за Scorpion
10.11.2014, 09:09

ОАЕ са в процес на преговори с Textron AirLand за закупуване на лекия многоцелеви самолет Scorpion, информират редица източници.

Scorpion е предназначен за изпълнение на разузнавателни задачи и наблюдение, както и за нанасяне на удари по земни цели. Самолетът

е евтина алтернатива на скъпите реактивни изтребители и използва композиционни материали и редица елементи, които се намират свободно на пазара.

През август бе съобщено, че се разработва тренировъчен вариант на Scorpion. Ще се запази основната двудвигателна схема и оперение, но се намалява разпереността на крилата и повишава тягата на двигателя.

Така ценатa, многообразието от задачи, които може да изпълнява Scorpion и наличието на резервни части правят самолета привлекателна алтернатива във време на съкращения на военните бюджети.

До сега са водени разговори с редица страни, като Малайзия, Бруней, Филипините, Индонезия, Бахрейн, Катар и Саудитска Арабия.

http://www.pan.bg/

 
Китайски Hummer с миномет
10.11.2014, 09:04

Dongfeng EQ2050Китайският аналог на военния Hummer, известен като Dongfeng EQ2050 се сдоби с още една екстра. Военният автомобил, беше оборудван със съвременна 120 милиметрова минометна система W86, която е в състояние сама да се разгъне за няколко минути.

Системата е разработена от един от най-големите производители на оръжие в Китай. Става дума за компанията China North Industries Corporation, по-известна като Norinco. Самото оръжие не е ново, но за случая е съществено модернизирано.

Максималната далекобойност на оръжието е 7 700 метра, а изстрелите в минута са 20. Теглото на системата W86 е 206 килограма, а дължината и е 1.54 метра. Товаренето и разтоварването на системата става посредством сложен хидравличен механизъм.

Двигателят на Dongfeng EQ2050 копие на осемцилиндровия Cummins с обем четири литра. Интересното е, че новата разработка не е предназначена за китайската армия. Автомобилът с миномет ще се изнася за страни от Близкия Изток и Африка.

http://fakti.bg/

 

 
Чърчил искал ядрен удар срещу СССР
09.11.2014, 21:10

Уинстън Чърчил призовал САЩ да извършат ядрена атака срещу СССР, за да спечелят Студената война, показва новоразкрит документ, цитиран от в. "Дейли мейл".

Невиждан до този момент меморандум от архивите на ФБР показва как британският лидер изразил мнението си пред гостуващ американски политик през 1947 г. Чърчил смятал, че удар срещу Русия на Сталин е може би единственият начин да не се позволи на комунизма да завладее Запада. Документът, написан от агент на ФБР, разкрива, че Чърчил призовал републиканския сенатор Стайлс Бриджис да убеди президента Хари Труман да извърши ядрена атака, която да "заличи" Кремъл и да превърне Съветския съюз в "много лесен проблем" за решаване. По онова време руснаците са щели да бъдат безпомощни срещу ядрена атака, тъй като те тестват успешно собствена ядрена бомба едва през 1949 г.

Великобритания и СССР са съюзници във Втората световна война до 1945 г., годината, в която Чърчил губи премиерския си пост. Но той е един от първите международни държавници, които инициират темата за поствоенната заплаха от СССР и последвалата през 1946 г. реч във Фултън, щата Мисури, за "желязната завеса", спусната в Европа на фона на консолидирането на властта на Сталин в източната половина на континента.

Документът на ФБР показва, че войнственото отношение на Чърчил към бившия съюзник на Великобритания във войната станало толкова дълбоко, че той бил готов да приеме смъртта на стотици хиляди съветски цивилни при ядрен удар. Според документа Чърчил "заявил, че единственото спасение за цивилизацията на света би било, ако президентът на САЩ приеме да обяви, че Русия застрашава световния мир и да я нападне". "Той отбеляза, че ако бъде пусната ядрена бомба над Кремъл, заличавайки го, балансирането на Русия ще стане много лесен проблем, тъй като тя ще бъде без насока. Чърчил каза още, че ако това не бъде направено, Русия ще нападне САЩ в идните две-три години, когато се сдобие с ядрено оръжие, и цивилизацията ще бъде заличена или върната много години назад", се казва още в документа.

Той е публикуван за първи път в книгата на разследващия журналист Томас Майер "Когато лъвовете реват: семейство Чърчил и семейство Кенеди". Тя ще бъде публикувана във Великобритания идния месец. Джон Кенеди смята Чърчил за герой и го прави почетен гражданин на САЩ през 1963 г. - първият човек, получил това отличие.

Майер казва, че Чърчил бил по-войнствен извън властта. След като се върнал на власт през 1951 г., възможността за ядрена атака срещу СССР никога повече не била споменавана от него.

 
НАТО провежда учения, според сценария на които Естония е нападната от голяма враждебна държава и е обявила военно положение
09.11.2014, 20:00

Започна активната фаза на щабните учения на силите за бързо реагиране на НАТО Trident Juncture в Естония и редица други страни на Алианса, съобщава РИА Новости. Цитирано е съобщение на Главния щаб на силите за отбрана на прибалтийската страна относно целите и характера на ученията. Основната част на ученията се провежда в Ставангер, Норвегия, където е разположен Обединеният център за бойните действия на НАТО, в Неапол, Италия, където е базата на Командването на обединените сили на НАТО и в Монси, Белгия, където е разположен щабът на Обединеното командване на НАТО.

"Повечето естонски военослужещи ще бъдат задействани в Ставангер. На територията на Естония в учението ще участват военослужещи от редовните сили и от военизираното опълчение Кайтселиит ("Союз за отбрана"), сътрудници на Държавната канцелария, министерството на отбраната, службите за сигурност и сътрудници от департаментите по здравето и информационните системи", се казва в съобщението на Главния щаб на силите за отбрана на Естония.

Според сценария на ученията, Естония е нападната от голяма враждебна държава (бел.ред - не се уточнява коя е тя) и е обявила военно положение. НАТО, следвайки петата точка от Устава на Северноатлантическия алианс, според която въоръжено нападение срещу една или няколко страни в Европа или Северна Америка се разглежда като нападение срещу НАТО като цяло, изпраща в Естония сили за бързо реагиране.

 
Индия тества балистична ракета
09.11.204, 10:42

Agni-IIВ Индия преминаха успешно тестовете на балистичната ракета "Агни-II", която може да носи ядрена бойна глава.

Ракетата "земя-земя", чийто радиус на действие е над 2000 километра, бе изстреляна от мобилна установка от остров Уилер край източния щат, съобщиха индийските въоръжени сили. - (видео)

Според съобщения в местни медии, след като достигнала височина от 600 км., ракетата е паднала във водите на Бенгалския залив, в близост до предварително набелязаната цел. - Още индийски ракети

http://www.cross.bg/

 
Десет първи предизвикателства пред новия министър на отбраната
09.11.2014, 19:28

Николай НенчевНа 25-ата година от промените в България на лидера на БЗНС Николай Ненчев се падна да спре или да продължи непрестанната военна реформа. Като имаме предвид, че партията му е коалиционен партньор в Реформаторския блок, който е управляващ с ПП ГЕРБ, е логично да очакваме нова реформа. Какво и как ще се промени, предстои да видим. В коалиционното споразумение е записано, че до месец, т.е. до 7 декември, трябва да бъде готова програмата за управление на правителството на Бойко Борисов. Там ще прочетем за близкото бъдеще на Въоръжените сили.

Новият министър на отбраната вече декларира, че неговият предшественик Велизар Шаламанов му е оставил много добро наследство и той ще се придържа към него. Летвата, действително е много висока, що се отнася до заявени политически позиции и амбиции. Николай Ненчев ще се нуждае от твърде голяма подкрепа и много дипломатичност в този състав на парламента, за да не я свали надолу. И още нещо, той ще трябва да оправдае не само очакванията на НАТО, но и на военнослужещите от Българската армия, т.е. да чуе и техните конкретни, включително и лични, тревоги. За какво става дума? .......Прочети още

 
Отбелязват 570 години от битката при Варна
09.11.2014, 12:40

Националният военноисторически музей заедно със своя филиал Парк-музей на бойната дружба 1444 г. тържествено ще отбележат 570-ата годишнина от битката при Варна. Събитието ще се състои на 10 ноември (понеделник) от 11.00 часа в Парк-музей на бойната дружба 1444 г.

Ще бъде открита изложба, която представя чрез средновековни графични изображения и разкази на хронисти двата похода на крал Владислав III Ягело (1443 – 1444 г.) и битката при Варна. Специално за годишнината ще бъде валидирана юбилейна пощенска марка. На церемонията ще бъде извършен военен ритуал от части на Вонноморските сили и ще бъде отслужена заупокойна панихида за загиналите.

На 10 ноември 1444 г. в битката при Варна се сблъскват християнската съюзническа европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) и трансилванския войвода Янош Хуняди и три пъти по-многобройните войски на султан Мурад II. След тази решаваща битка Югоизточна Европа попада за векове под османска власт. В битката участват – българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи (дн. румънци), рутени (староруси), хървати, босненци, саксонци и папски кръстоносен отряд.

 
Интензивни изпитания на F-35C от борда на самолетоносача USS Nimit
09.11.2014, 10:18

Продължават интензивните летателни изпитания на F-35C Lightning II от борда на самолетоносача USS Nimitz (CVN 68), плаващ близо до крайбрежието на Южна Калифорния.

По време на четиридневния период от 6 ноември до сега двата опитни F-35C са изпълнили 12 полета с обща продължителност от 12.6 часа във въздуха и отметнати 203 точки от програмата за изпитания. Извършени са 55 излитания с катапулт, 84 планирани кацания на конвейр и 57 кацания, без да има допуснати неуспешни опити.

За този период четирима пилоти са напълно сертифицирани за полети от самолетоносач. На 7 ноември са изпълнени излитания и кацания при страничен вятър.

Първоначалната оперативна способност за палубните F-35C е планирана за 2018 година.

http://www.pan.bg/

 
Руската тежкотоварна космическа ракета Ангара е готова за изстрелване
09.11.2014, 10:06

Представителят на Войските за въздушно-космическа отбрана полковник Алексей Золотухин съобщи, че тежкотоварна космическа ракета-носител „Ангара-А5“ е готова. Завършено е съединяването с ускорителя „Бриз-М“ и тежкотоварните макети на космическия апарат. Ракетата-носител е подготвена за транспортиране до комплекса на космодрум Плесецк, пише Правда.

Золотухин заяви: „Сега ракетата с космическо предназначение „Ангара-А5“ се намира на транспортно-монтажния агрегат в монтажно-изпитателния корпус на техническия комплекс номер 41, където личният състав на бойния разчет извършва последните операции по подготовката на ракетата за транспортиране до универсалния стартов комплекс“.

Всички работи и технологически операции по подготовката за първото изстрелване на „Ангара-А5" съответстват с графика. Пускането е планувано за 25 декември 2014 год.

Ракетите Ангара ще бъдат изстрелвани основно от космодрума Плесецк, като по такъв начин ще се намали зависимостта на страната от Казахстан, на чиято територия се намира космодрумът Байконур. Тази ракета също ще премахне нуждата от купуването на ракети Зенит от Украйна.

Ракетите от семейство Ангара се предвижда да заменят няколко съществуващи ракетни системи. Леките версии Ангара 1.1 и 1.2 ще заменят ракетите Космос-3М,Циклон и Рокот. Ангара 3 ще замени Зенит, а Ангара 5 ще замени Протон. Очаква се търсенето на Ангара 5 да бъде най-голямо понеже към нея проявяват интерес от руското Министерство на отбраната. Този модел може да носи полезен товар в космоса до 25.8 тона.

В научния център разработват и свръх-тежкотоварна версия с обозначението Ангара 7, която да може да извежда в орбита товари с тегло от 45 до 175 тона. Към момента тази версия не получава субсидиране от руското правителство. Възможно е конструирането на ракета Ангара 5П, която ще може да извежда пилотируеми космически кораби. - Още космически системи

http://www.fbr.bg/

 
Асошиейтед прес: САЩ не се справя с поддръжката и управлението на ядрения си арсенал
09.11.2014, 10:00

Постепенно атомният отрасъл в САЩ запада и Вашингтон няма план, с който да го поддържа, пише в материал по темата Асошиейтед прес.

Агенцията отбеляза, че проблемът не е толкова в сигурността на ядрения арсенал, въпреки че през последните години дисциплината в това подразделение на американските военновъздушни сили не беше на необходимото ниво. Миналата седмица двама офицери, които служат в ядрените авиобази, бяха отстранени от длъжност заради липса на доверие.

В действителност проблемът е много сериозен, пише агенцията - американското правителство постепенно губи способността си да управлява сложния ядрен комплекс и да го поддържа. Асошиейтед прес отбеляза, че възникват трудности в наистина важни области като компетентността на персонала, наличието на съвременно оборудване, надзор от страна на Конгреса, а също така военна дисциплина.

Ситуацията се усложнява заради финансирането и слабата политическа поддръжка: през последните години страхът от ядрена война и атомни катастрофи изчезна, а политиците не отделят много внимание на този въпрос.

В априлския доклад, подготвен от консултативната група на американския конгрес по ядрена сигурност, се констатира, че Вашингтон „няма план или програма за ядрен потенциал“.

Експертите отбелязаха, че кризата заплашва Националната администрация по ядрена сигурност на САЩ (ведомство, което отговаря за произвеждането и използването на ядрено оръжие). Лабораториите, които се занимават с ядрени оръжия, се оплакват от липсата на финансиране и се притесняват за бъдещето си, пише Асошиейтед прес.

Конгресът не проявява интерес към решаването на проблема с атомния комплекс, отбеляза агенцията. Подмяната на стария арсенал с ново поколение оръжия ще струва около един трилион долара. От Пентагона нарекоха тази сума невъзможна.

http://www.fbr.bg/

 
Вижте затвора, в който се е родила „Ислямска държава“
09.11.2014, 09:32

В пика на войната в Ирак, армията на САЩ е имала нужда от затворнически лагер, в който да задържа заподозрени в джихад, но недостатъчно опасни да бъдат изпращани в Гуантанамо. Американските военни са искали удържат бунтовниците и решават да интернират предполагаемите опоненти на възстановяването на Ирак. Лагер Бука в южната част на Ирак е бил дом за над 22 000 затворници в пика си през 2007 година. Именно там се срещат девет от водещите членове на групировката, която сега познаваме като „Ислямска държава“.Между 2003 и 2009 година над 100 000 мъже преминават през лагера, мнозина от които го напускат силно радикализирани. По време на тези години, лагерът дава на бъдещите лидери на „Ислямска държава“ шанса да формират съюзи с членовете на сваления от власт режим на Саддам Хюсеин. Лагерът е бил разделен на верска основа и милиции са налагали свои закони на шариата на обитателите му, мнозина от които по-късно се присъединяват към „Ислямска държава“. - (видео)

Сред задържаните в Лагер Бука е й Абу Бакр ал Багдади, лидерът на „Ислямска държава“. Той е бил задържан в лагера „за няколко години“ и освободен през 2009 година. В момента Държавният департамент на САЩ дава награда от 10 милиона долара за информация, която да доведе до неговото залавяне.

Според министерството на правосъдието на САЩ, „Абу Дуа, известен още като Абу Бакр ал Багдади, е висшият лидер на терористична организация, „Ислямска държава в Ирак и Левант“ (сегашна „Ислямска държава“). Отразявайки своите по-големи регионални амбиции, „Ал Кайда в Ирак“ промени името си през 2013 година на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ и интензифицира атаките в Сирия и Ирак. Те са добре обмислени, координирани и част от една по-голяма кампания. Абу Дуа е начело на всичките операции и в момента се е базирал в Сирия“

В Бука е бил задържан и заместникът на ал Багдади – Абу Муслим ал Туркмани. Там те се запознават с Абу Касим, който сега отговаря за чуждестранния легион на терористичната групировка.

Според изследователите на Група Соуфан, общо девет топ лидери на „Ислямска държава“ са били задържани в Лагер Бука, където те са успели да установят контакти и да организират бъдещите си действия.

В материал в „Ню Йорк Таймс“, публикуван миналия месец, Андрю Томсън и Джереми Сури твърдят, че САЩ са направили груби грешки при използването на Лагер Бука. „Преди те да бъдат задържани, ал Багдади и другите са били агресивни радикали, искали са да атакуват Америка. Времето им в затвора е задълбочило екстремистките им възгледи и им е дало възможности да увеличат своите последователи. Например, в Лагер Бука най-радикалните лица са били държани заедно с по-малко опасните затворници, някои от които дори не са били виновни в престъпления. Затворите на коалицията са се превърнали в центрове за вербуване и тренировъчни площадки за терористите, с които в момента САЩ воюват“, казват те.

http://www.blitz.bg/

 
Във военноморския музей отбелязаха първата морска победа
09.11.2014, 09:18

Фото: Любомир ЛАЛЕВВчера във Военноморския музей отбелязаха 102-та годишнина от успешната атака на отряда български торпедоносци под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев срещу турския броненосен крайцер „Хамидие”. Към служителите от музея се присъединиха военни моряци от Първи дивизион патрулни кораби под командването на капитан І ранг Ваньо Мусински, членовете на „Клуб „Миноносец „Дръзки” и представители на Българската военноморска конфедерация. Похвално бе и участието на група ученици от Професионалната морска гимназия „Св. Николай Чудотворец” - Варна, водени от своя преподавател о.з. капитан ІІ ранг Митко Методиев.

Слова за подвига на българските военни моряци на 8/21 ноември 1912 г. произнесоха директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева и капитан І ранг Ваньо Мусински. Членовете на „Клуб „Миноносец „Дръзки” застанаха на почетна стража пред бюст-паметника на капитан І ранг Димитър Добрев.

С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на Отечеството. След това бяха поднесени венец и цветя пред паметника на флотоводеца. - Още за „Дръзки“

http://morskivestnik.com/

 

 
Честито на генерал Люцканов!
08.11.2014, 17:36

Днес генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов празнува своя 75-годишен юбилей. Пожелаваме му много здраве, дълголетие и щастие!

Генерал Люцканов е бивш командващ Сухопътните войски и заместник-министър на вътрешните работи. Днес е председател на Клуб „Командване на Сухопътните войски” в столичната организация на СОСЗР – район „Младост”.

http://www.otbrana.com/

 
Потъна индийски военен кораб
08.11.2014, 16:54

A-72На 6 ноември потъна спомагателен кораб (ловец на торпеда) от състава на индийските Военноморски сили. При инцидента е загинал един моряк, други четирима все още са в неизвестност. - (видео)

Кораб A-72 е потънал на дълбочина 370 метра край бреговете на Висакхапатнам. Инцидентът е станал при прибиране на учебни торпеда по време на рутинно учение. На борда на плавателния съд е имало 28 моряци. Двадесет и трима са били спасени от намиращ се в района друг боен кораб.

В момента тече операция по издирване на останалите моряци.

Спомагателният кораб е построен през 1983 г.

 
В Япония започнаха големи учения
08.11.2014, 11:59

В Япония започнаха големите съвместни учения Keen Sword ("Остър меч") с участието на трите вида въоръжени сили на японските сили за самоотбрана и военнослужещи на САЩ. За това съобщи министерството на отбраната на страната.

Практически маневри ще бъдат проведени по цялата територия на Япония на военни бази на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили за самоотбрана и на военни бази на САЩ, разположени в страната.

В ученията, които ще продължат до 19 ноември, от японска страна ще участват 30,7 хиляди души, 25 кораби, 260 самолети, а от страна на САЩ - 10 хиляди военнослужещи.

 
Знам какво трябва да свърша, казва новият министър на отбраната
08.11.2014, 11:49

Николай НенчевНека не забравяме, че аз съм политик и съм предложен на тази позиция от политическа партия и политическа коалиция. Така новият министър на отбраната Николай Ненчев отговори на експертния въпрос в интервю по Нова телевизия тази сутрин при какво съотношение по време на война трябва да се отдава заповед за атака.

Чувствам се сигурен на новия пост, каза министърът, защото съм наясно какво да свърша. Трябва, продължи той, да продължим нашата интеграция в НАТО, защото не е завършила.

В Нов български университет Николай Ненчев е бил преподавател в Нов български университет, където е водил курс по теория на сигурността, така, че „в голма степен бях запознат с материята, с всичко което се случва и което трябва да се случи в Българската армия.” Освен това, той е бил активен член на Атлантическия клуб още от създаването му. Така че темата не ми е чужда, посочи министърът.

Предложенията към него да стане министър на отбраната са дошли от няколко посоки. Те са били и от Радан Кънев, и от Мартин Димитров и от Пепи Славов.

В казармата, каза Николай Ненчев, служих през 1985-1987 г. в Стара Загора и в Сливен в продължение на две години и три месеца. Тогава имаше задръжка на набора, течеше Възродителният процес, уточни той. На въпрос дали е било мъка, отговори „Бил съм млад, не го приех толкова тежко”.

„За голямо съжаление, бях в трудова повинност”, каза министърът. Трудовак, което, според него, е било един вид наказание. Причината да не бъде в редовната армия, както каза той, е, че семейството му е на опозиционери. Братът на неговия баща бил политически емигрант, включително участник в първата българска рота в НАТО през 1951 г., организирана от д-р Г.М.Димитров и БЗНС. Това са една голяма част от българите, които са били свързани с БЗНС „Никола Петков”. Те, подчерта министърът, са работили много активно един ден България да бъде част от Северноатлантическия договор.

След разформироването на ротата чичо му Николай Ненчев участва в Корейската война на страната на Американската армия. По-късно се установява в САЩ. Имам, каза министърът, трима първи братовчеди. Двама от тях са завършили американската военна академия в Уест пойнт, като единият е бил военен пилот, а сега – пенсионер. Като войник Николай Ненчев дори изпратил снимки в униформа на братовчедите си. По-късно, след промените, си видяли и обсъждали как биха воювали един срещу друг, ако се наложело по онова време.

Поради тези причини министърът е попаднал в трудови войски, но въпреки всичко, каза той, бях длъжен да завърша школа за младши сержанти и се уволних като младши сержант. Така че, който се интересува, военното звание на новия министър на отбраната е младши сержант, разбира се от запаса.

Визия 2020, подготвена от служебния министър на отбраната, бе определена от Николай Ненчев, като изключително добър документ. Получих, посочи той, едно много добро наследство от Велизар Шаламанов, кой бе изключително добър министър. От думите му стана ясно, че е лобирал Велизар Шаламанов да остане министър на отбраната и в редовно избраното правителство на Бойко Борисов. Разговарял е с Радан Кънев и други негови колеги, Шаламанов предпочел да продължи кариерата си в Брюксел. Имам обаче много добро наследство, потвърди още веднъж новият министър. Той е доволен, че Велизар Шаламанов много бързо го е въвел в проблемите. Срещите ще продължат утре, вероятно в понеделник и вторник.

Искам да повдигна духа на генералите, адмиралите и офицерите и да вярват в своя министър, който няма да ги предаде, подчерта г-н Ненчев. Относно превъоръжаването, той е категоричен, че техниката, която в момента използваме не е съвместима с тази на другите армии от НАТО, т.е. много бързо трябва да се предприемат действия в тази насока. Безпокои ме, продължи министърът, че за последните 10 години са изразходвани близо 2 милрд лв., без да има някакъв особен резултат от това. Във връзка с това ще има и ревезия, стана ясно от неговите думи.

Тревога за новия министър предизвиква и състоянието на 18-те търговски дружества към МО. Те ще бъдат приоритет за него. Там, каза той, има много сериозен проблем. Само половината били печеливши. Печалбата била около 1,5 милиона, а загубите около 4,5 милиона. Това е ужасно, заяви министърът на отбраната.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
НАТО няма информация за нова руска инвазия в Украйна
08.11.2014, 10:25

НАТО и Пентагонът не разполагат с доказателства, че Русия е осъществила нова военна инвазия в Украйна. Това гласи официалният коментар на техните ръководители, след като Киев обвини Москва, че колона от десетки танкове и камиони с боеприпаси и войници са пресекли границата на страната.

Ако все пак това бъде доказано, Западът ще го приеме като поредно нарушаване на териториалния интегритет на Украйна, обяви говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Изявлението на говорителя на Украинският съвет за национална сигурност Андрей Лисенко, че 30 танка, 16 гаубици и 30 камиона са навлезли на украинска територия взриви западните медии.

НАТО реагира със съобщение, че е наясно с тези съмнения, но те все още нямат потвърждение. Ако са факт – биха означавали нова руска агресия, се казва в съобщението. То се припокрива и с позицията на Държавния департамент на САЩ.

„Днес ние виждаме нови сигнали на руска инвазия,” заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки.- „САЩ силно осъждат такива действия и, ако се потвърдят, ще бъдат третирани като нова агресия и нарушаване на споразуменията от срещата в Минск. Нашата позиция не е променена – руските оръжия военни трябва да бъдат изтеглени от Украйна. Суверенитетът на страната трябва да бъде възстановен, а границата да бъде наблюдаване от ОССЕ. Всички заложници трябва да бъдат освободени веднага”.

http://www.dnes.bg/

 

Днес ген. Тодоров навършва 93 години

 
САЩ изпраща нови 1500 военни инструктори в Ирак
08.11.2014, 10:06

САЩ разширяват военното си присъствие в Ирак с нови 1500 военни, които ще обучават иракските войници и кюрдските опълченци в борбата им срещу радикалната групировка Ислямска държава, съобщава Ройтерс.

Агенцията се позовава на изявление от Пентагона. Изпращането на военни инструктори в Багдад е разпоредено от Барак Обама. Освен това той ще иска нови $1,6 млрд. от конгреса за иракската армия.

Борбата срещу Ислямска държава ще струва на САЩ $5,6 млрд. Новите военни инструктори няма да участват във военни действия, а ще работят основно в тренировъчните центрове около Багдад и Арбил.

 
Китай е ‘клонирал’ руска противокорабна ракета
08.11.2014, 09:35

В Китай е създадена уголемено копие на руска противокорабна ракета (ПКР), съобщава defence-blog.com.

Макет на ракетата CX-1 ще бъде изложен на откриващото се на 11 ноември изложение. Външно новата ПКР прилича на руската разработка на аналогичен тип под кодовото наименование П-800 Оникс (Яхонт).

П-800 "Оникс" ( SS-N-26 Strobile ) е предназначена за борба с надводни военно-морски груупировки и единични кораби в условията на силно огнево и радиолокационно противодействие.

Ракетата е конструирана по нормална аеродинамична схема с трапецовидни крила и кормила. Аеродинамиката на планера, съчетана с голямата тяговъоръженост, осигуряват висока маневреност, позволяващи на ракетата да изпълнява ефективни маневри за избягване на средствата за ПРО на противника.

Китай притежава няколко комплекса П-800 "Оникс" на въоръжение във ВМС.

Трябва да се отбележи, че новата китайска ракета СХ-1е с доста по-големи размери от П-800 "Оникс" и най-вероятно е предназначена за борба със самолетоносачи. - Още за П-800

http://www.pan.bg/

 
Адвокатка отнесе 1000 лева глоба
08.11.2014, 09:26

Делото за първия откраднат танк в историята на българската армия бе отложено за 13-ти път, научи Sliveninfo. Решението за отлагане взе Военно-окръжния съд в Сливен.

13-тото отлагане на процеса „Майбах” се наложи поради неявяване на адвокатката, която представлява офицера от резерва майор Алексей Петров. Същата защитничка представлява и единия от двамата обвиняеми немски граждани. Военният съд глоби адвокатката с 1 000 лева и насрочи следващото заседание по делото за 2 декември.

Процесът се точи вече седем години. Обвиняеми са о.р. майор Алексей Петров, който междувременно успя да се пенсионира, както и немските граждани Томас Гмайнер и Матеус Майр. Българският офицер и Томас Гмайнер получиха ефективни просъди от по четири години затвор от Военния съд в Сливен. Другият немец Матеус Майр бе осъден условно. Военно-апелативния съд в София обаче отмени присъдите и върна делото в прокуратурата. Междувременно Окръжният съд в Мюнхен отказа да екстрадира немските граждани, които се съдят задочно.

 
След четири ракети за 8 дни: за какво се готви Русия?
08.11.2014, 09:18

Руското министерство на отбраната рапортува за успешно проведено изпитание на междуконтинентална балистична ракета с морско базиране РСМ-54 "Синева". Това бе четвърти ракетен пуск в разстояние на последните осем дни, пише Олга Ившина от БиБиСи.

Военни експерти от страни членки на НАТО поставят тези изпитания наравно с полетите на руски стратегически бомбардировачи над Европа, изразявайки опасения във връзка със сериозното активизиране на руските военни.

Според изданието "Баренц обзървър", за три денонощия Русия е "изпробвала цялата ядрена триада": стратегически бомбардировачи, подводници и междуконтинентални балистични ракети.

Руски експерти дават по-сдържани преценки за ситуацията, но подкрепят извода на колегите си, че Русия се концентрира върху увеличаването на ядрените си сили.

Пуск след пуск

На 29 октомври екипажът на стратегическата атомна подводница "Юрий Долгоруки" изстреля успешно междуконтинентална балистична ракета "Булава". Според експерти този пуск е един вид качествен контрол на серийно произвежданите ракети от този вид. До 2020 г. се планира Русия да построи 8 подводници - носители на ракети "Булава".

На другия ден стартира ракета, с която боен разчет от войските за въздушно-космическа отбрана успешно изведе в орбита комуникационен сателит.

След това ракета "Топол-М", носеща имитация на ядрен заряд, полетя от космодрума Плесецк към полуостров Камчатка. И накрая в сряда моряците от подводницата "Тула" в състава на Северния флот изстреляха от подводно положение ракета "Синева". Прелетели няколко хиляди километра, бойните блокове на ракетата поразиха определените цели на камчатския полигон Кура.

Ракетният комплекс Д-9РМ с ракета "Синева" бе приет на въоръжение в Съветския съюз през 1986 г. Производството на ракети РСМ-54 през 1996 г. бе спряно, но през 2007 г. те отново бяха приети на въоръжение в модернизиран вариант.

"Този пуск не беше уникален, но е твърде важен – смята военният експерт Александър Голц. - "Синева" бе изстреляна от атомна подводница клас 667БРДМ "Делфин". Доста остаряла конфигурация. На подводницата обаче бяха монтирани модернизирани ракети. Много е важно да се провери как се съчетава и взаимодейства всичко това."

Опасна игра

На фона на кризата в Украйна отношенията между Русия и Запада се изпълват с все повече напрежение.

Някои експерти са убедени, че Русия може да се насочи към все по-рискована ядрена политика. В противопоставянето със Запада Москва разполага днес с далеч по-малки ресурси, отколкото при разцвета на Съветския съюз.

"Любопитно нещо - през 90-те и в началото на 2000-те лидерите на Русия неведнъж се оплакваха, че никой не ще да ги чуе, въпреки че имаме ядрени сили. Тогава обаче Западът смяташе, че руските лидери са вменяеми. Колкото по-адекватни му се виждаха нашите лидери, толкова по-малко внимание обръщаше на ядрения ни потенциал. Един нормален човек не би натиснал червеното копче, нали? Сега Западът вече не е тъй сигурен в нещата. Което естествено е добре дошло за Москва", казва Александър Голц.

Цената на въпроса

Поевтиняващият петрол и стремителното отслабване на рублата заплашват с удар военния бюджет на Русия. Задават се икономически проблеми, но финансирането на стратегическите ядрени сили и силите за ядрено възпиране едва ли ще пострада.

Държавната програма за въоръжаване на Русия посочва като пръв приоритет именно развитието на стратегическите ядрени сили; втори е въздушно-космическата отбрана; трети - разполагането на единна космическа система (за предупреждение при ракетно-ядрена атака, б. пр.).

Може обаче да се забави предвидената модернизация на сухопътните войски, въздушнодесантните подразделения и морската пехота. Планирано бе основните средства за преоборудването им да се отпуснат тъкмо през 2015 г. В момента инициативата е под въпрос.

"Лично аз не смятам за оправдана тази подредба на приоритетите", заяви пред Би Би Си руски военен експерт - о. з. полковник Виктор Мураховски.

"Всъщност в операциите участват именно силите с общо предназначение и специалните сили, както ни сочат и Чечения, и войната в Южна Осетия, и събитията в Крим. Значи точно те най-напред заслужават внимание и финансови средства. А сега министерството на отбраната финансира най-вече мерките срещу ядрената заплаха, която е в пъти по-малко вероятна", смята Мураховски.

Според друга гледна точка, при съвременните условия за водене на войни силите с общо предназначение могат да разгромят врага в един локален или най-много регионален конфликт. В случай на по-мащабна конфронтация обаче за победа ще трябва да се използват ядрени оръжия.

По данни на експерти следващия месец Русия предстои да изстреля още няколко стратегически ракети от различни типове.

http://www.dnes.bg, (БТА)

 
Черноморския флот на Русия усилено ще се укрепва
08.11.2014, 08:46

адмирал Виктор ЧирковДо 2017 година Черноморският флот на Русия ще получи 6 нови стражеви кораба и 6 дизелови подводници, съобщи вчера главнокомандващият на военноморския флот на Руската Федерация адмирал Виктор Чирков, коментирайки спускането на вода на фрегатата проект 11356 „Адмирал Есен“ в корабостроителницата „Янтар“ в Калининград. Стражевия кораб (заводски номер 01358) беше заложена на 8 юли 2011 година. - (видео).

В момента в корабостроителницата в различни степени на строителство и изпитания са фрегатите „Адмирал Григорович“ „Адмирал Макаров“, „Адмирал Бутаков“, „Адмирал Истомин“ и „Адмирал Корнилов“.

Серията от шест големи дизел-електрически подводници проект 06363 за Черноморския флот се строи от корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург, като контракта за главната подводница бе сключен с военното ведомство на Русия през август 2010 година и същия месец (20 август 2010 г) започна нейното строителство в под името Б-261 "Новороссийск" (заводски номер 01670). В състава на ВМФ тя влезе на 22 август 2014 година.

В момента с Б-261 „Новороссийск“ се провеждат дълбоководни изпитания на полигони на Северния флот. След като те завършат субмарината ще се завърне в Санкт Петербург, откъдето в края на годината по вътрешни водни пътища ще се отправи към Черно море

На 30 октомври т.г бяха заложени едновременно и последните две (пета и шеста) от серията субмарини - Б-268 „Великий Новгород“ и Б-271 „Колпино“ (заводските номера съответно са 01674 и 01675.

Според Чирков, „в близка перспектива потенциалът на Черноморския флот следва да бъде доведен до балансирано ниво, което ще му позволи да гарантира безопасност в зоната на своята отговорност“.

Чирков изтъкна, че неотдавна черноморците са започнали да изпълняват задачи и в Средиземно море. - Още за ЧФ на РФ

 

 
Стартира нова програма за летателно обучение за млади пилоти във ВВС
07.11.2014, 22:02

На 11 ноември 2014 г. от 10.00 ч. на летище Долна Митрополия официално ще бъде открит първият летателен ден от нова програма за летателна подготовка на млади летци за изтребителната ни авиация. Тази програма поставя началото на решителна трансформация на системата за летателно обучение.

Новото в подготовката ще е нейният обем, интензитет и задачите, които ще се изпълняват. До месец март 2016г. обучаваните пилотите трябва да натрупат 300-350 часа във въздуха за сметка на досегашните 200 часа преди да преминат на изтребител. Като задачи са включени полети във всякакви метеорологични условия, денем и нощем, морска подготовка, стрелба по земни цели, водач на група, кацане на граждански летища и др. Свободният маневрен въздушен бой и тактическите прехвати също са залегнали в програмата. Това са сложни подготовки, до които стигат много малко на брой летци дори в края на своята кариера.

Амбициозното обучение има за цел да развие у летците широк спектър от способности за кратко време и с минимален ресурс. Цялата подготовка ще се извършва на самолети Л-39 и PC-9M, така че младите летци впоследствие за минимално време и минимални ресурси да продължат полетите на изтребител при високо ниво на подготовка.

Първите обучавани пилоти ще са десет. Четирима от тях са от Випуск 2014. Те започват полети с PC-9M. Останалите шест са от авиобаза Граф Игнатиево, също млади летци – старши лейтенанти. Те ще летят на Л-39. В края на обучението се очаква уменията им да достигнат ниво за бойно използване на самолета по сложни видове подготовки и изпълнение на мисията „Air Policing”. Тогава летците ще защитят степен за класна квалификация „Военен летец-пилот І-ви клас” с изпълнение на сложни тактически задачи във всякакви метеорологични условия.

Този модел на подготовка, освен висока интензивност на полетите и оптимизиране на ресурсите, осигурява и по-бързо последващо приучване на пилотите на самолет-изтребител.

Първият летателен ден ще бъде открит от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.

http://airforce.mod.bg/

 
Москва почете легендарния парад от 7 ноември 1941 г.
07.11.2014, 21:23

Над 6 хиляди души участваха в тържествения марш на Червения площад, с който беше почетен военният парад в съветската столица на 7 ноември 1941 година. - (видео)

Тогава повече от 28 хиляди войници маршируват пред мавзолея на Ленин, докато хитлеристките войски са на прага на Москва, а след това заминават направо на фронта.

8 участници в легендарния парад преди 73 години и днес бяха на трибуната.

Днешният тържествен марш продължи 25 минути, като участниците възпроизведоха ключови моменти от Великата отечествена война – от парада на Червения площад до превземането на Райхстага.

 
Сапьорите от Сухопътни войски доказаха за пореден път професионализма си
07.11.2014, 19:52

Днес в 14 часа приключиха действията на Специализираната инженерна група от военно формирование 28880 – Белене по преодоляване на последствията от инцидента в завод „Миджур” с. Горни Лом, общ. Чупрене, съобщава КСВ.

В продължение на 39 дни, при сложни метеорологични условия и силно пресечен терен, военнослужещите изпълняваха задачи по разузнаване и прочистване на прилежащата територия от външната страна на завода от невзривени боеприпаси и взривни остатъци и оказваха съдействие на органите на прокуратурата и следствието.

В хода на дейностите по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода бе прочистена площ в размер на 2180 дка и бяха открити 10 бр. противопехотни мини М16А2, които бяха сдадени на представител на фирма “Видекс” с приемо- предавателен протокол.

С участието си в ликвидиране на последствията от инцидента в завод „Миджур” военнослужещите от 55-ти инженерен полк още веднъж показаха високи умения, готовност и отлична подготовка при изпълнение на отговорните задачи, свързани с третата мисия на Българската армия – „Принос към националната сигурност в мирно време”.

 
Успешни ротни тактически учения
07.11.2014, 19:50

От 4 до 7 ноември се проведоха ротни тактически учения на Огневи комплекс „Батмиш” с център за подготовка на командири и мерачи на бойни бронирани машини (ЦПКМББМ) от състава на Център за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен.

Ротните тактически учения преминаха под ръководството на командира и началник щаба на ЦПКМББМ – подполковник Ангел Атанасов и майор Евтим Максимов, а контролът осъществяваха офицери от щаба на ЦПС.

При реализиране на темата „Отбрана на танкова рота без съприкосновение с противника” поетапно бяха преминати учебните въпроси за действие на ротата в района за разполагане, подготовка на отбраната и водене на отбранителния бой.

 
Рихард Зорге. Съветският шпионин, екзекутиран в Япония
07.11.2014, 17:05

Рихард ЗоргеПреди 70 години, на 7-ми ноември 1944 г., в Япония е екзекутиран Рамзай - съветският шпионин Рихард Зорге. Достойна оценка на разузнавателната му дейност в СССР е дадена едва 20 години по-късно, през ноември 1964 г. Рамзай става герой. И легенда.

Новината за екзекуцията на Зорге води до отчаяние приятелката му, японката Ишии Ханако. От този момент смисълът на живота й става да намери гроба на Зорге и каже на хората, що за човек е бил той. През 1949 г. тя успява да намери останките му. Тя ги кремира и ги погреба наново в гробището Тама в токийското предградие. В края на 1964 г. съветското правителство поставя на гроба му паметна плоча с надпис: "Героят на Съветския съюз Рихард Зорге“.

Заслугата на разузнавача Рихард Зорге е не само във факта, че той е съобщил за плановете на нацистка Германия да атакува Съветския съюз и дори казал датата - 22 декември (това било съобщено и от други агенти). Критично важно било посланието му през есента на 1941 г. за това, че Япония няма влезе във войната срещу Съветския съюз, и ще се бори в Тихия океан срещу САЩ. Това позволява на съветското ръководство да прехвърли част от дивизиите на Западния фронт, и по този начин да спре настъплението на движещите се към Москва нацисти.

Аналитичните способности и широката ерудиция помогнали на Зорге да създаде в Япония връзки, които му позволяват да получава много ценна тайна информация, едва ли не от първа ръка. Зорге успява да спечели доверието на германския посланик в Япония, той става пресаташе на посолството и съветник на германския посланик. 60% от най-важната информация Зорге получава именно в работния му кабинет или от съпругата на посланика.

За кратко време той е създава добре прикрита разузнавателна организация, която включва повече от 30 души. Групата получава информация не само от публично достъпни източници, но и с помощта на японски министри, генерали, големите индустриалци. Няколко години разузнавателната група на "Рамзай" майсторски води полицията за носа. За това, какво е допринесло за успешната работа на групата, разказва ориенталистът, член на управителния съвет на руската Асоциация на японоведите Александър Куланов:

   - На първо място, това са нивото на образованието и професионалните умения на Зорге. Разбира се, можем да говорим и за изключителен късмет, защото той често рискувал, сякаш играел със съдбата.

Смисълът на своята работа Зорге виждал в предотвратяването на война между Япония и СССР, което било брилянтно изпълнено. И въпреки че той е осъден за това, че "е нанесъл щети на националните интереси на Япония", в действителност той работел не срещу Япония, а в името на предотвратяването на войната между Япония и СССР. Именно така възприемат работата му съвременните японци. Ето защо те и досега носят цветя на гроба му.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министърът на отбраната Николай Ненчев: Ще защитавам всеки един от вас, честта на пагона и на Министерството на отбраната
07.11.2014, 16:25

 Новият министър на отбраната Николай Ненчев поздравява началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.  Снимка Димитър Бебенов„За мен е изключителна чест да бъда министър на отбраната. По възможно най-ясен и категоричен начин ще защитавам всеки един от вас, честта на пагона, честта на Министерството на отбраната. Ще бъда последователен и предвидим в политиката, която ще водим“. С тези думи новоизбраният министър на отбраната Николай Ненчев се обърна към ръководния състав на Министерството на отбраната днес, 7 ноември, на тържествената церемония по сдаването и приемането на поста. Той благодари на министър Велизар Шаламанов за направеното през трите месеца на управлението на служебния кабинет и посочи, че това е едно много добро наследство, към което по най-ясен и категоричен начин ще се придържа.

По традиция досегашният министър на отбраната Велизар Шаламанов подари на своя приемник иконата на Свети Георги Победоносец - закрилник на армията и му пожела успехи в името на България. Той изрази своята увереност в приемствеността, гарантирана от програмната декларация на новоизбраното правителство. Министър Велизар Шаламанов пожела задълбочаване на усилията и приемане от парламента на национална програма за превъоръжаване, за да бъде осигурена необходимата ресурсна поддръжка и устойчивост. „Удовлетворен съм, че има яснота по числеността на въоръжените сили, която няма да бъде намалявана, а ще се търси едно по-тясно обвързване на структурата на силите на Българската армия със структурата на силите на НАТО и ЕС, което ни гарантира принос и сигурност, суверенитет за нашата страна“, отбеляза министърът на отбраната от служебния кабинет.

На тържествената церемония министърът на отбраната Николай Ненчев се запозна с ръководния състав на въоръжените сили и с директорите на административните структури от Министерството на отбраната.

http://www.mod.bg/

 
Край Кипър: Две мащабни военни учения със сили на Турция, САЩ, Израел
07.11.2014, 16:17

Турският военноморски флот, съвместно със сили от САЩ, Великобритания и Пакистан, провежда от вчера до 12 ноември мащабно военно учение в Източното Средиземноморие. Три дни ще продължи започналото днес голямо комбинирано интердисциплинарно военно учение, в което участват сили на Кипър, Гърция и Израел. На този фон продължава дипломатическата подготовка за тристранната среща на правителствените ръководители на Кипър, Гърция и Египет в Кайро в събота /8 ноември/. В учението на турския военноморски флот в Източното Средиземноморие Анкара ще участва с девет бойни кораби и два самолета изтребители. Според коментари в турски медии, Турция е избрала тази територия за терен на учението в отговор на Кипър, който провежда проучвания за природен газ в региона. От днес в широка област около Ларнака започна и тридневно учение на военни сили на Кипър, Гърция и Израел. То се осъществява без предварително обявяване, в рамките на новата политика на Министерството на отбраната на Кипър, за да се избегне разкриване на дейности, засягащи сигурността на страната. Информация за учението ще бъде дадена след неговото завършване. В него участват сили на Националната гвардия на Кипър, танкове, хеликоптери, авиация.

През октомври военно учение на Кипър и Израел се проведе в района на Пафос, а учение на руския военноморски флот зае площ от Средиземно море източно от Кипър. На фона на засилената военна активност продължават и интензивните дипломатически совалки на Кипър срещу нарушенията на Турция в изключителната икономическа зона на страната в Средиземно море. След консултации с висшестоящи представители на Израел и САЩ, които потвърдиха суверенните права на Кипър да проучва и експлоатира природните си богатства, тази вечер в Никозия пристига министър-председателят на Гърция Андонис Самарас, за да координира действията Атина – Никозия. Засилването на регионалното сътрудничество в областта на енергетиката и сигурността в Източното Средиземноморие е в центъра на тристранната среща на върха на правителствените лидери на Гърция, Кипър и Египет, която ще се състои в събота в Кайро.

http://newsbg.eu/

 
Атомната подводница "Александр Невский" се готви за стрелби с "Булава"
07.11.2014, 14:07

K-550Снощи в Северодвинск е пристигнала атомната подводница К-550 "Александр Невский" (проект 955 “Борей“) за приемане на борда на МБР "Булава".

След натоварването на ракетите субмарината ще се отправи в открито море за извършване на ракетни пускове, съобщава източник от Северния флот.

Последен пуск с ракета "Булава" извърши атомния ракетоносец К-535 "Юрий Долгорукий". Пускът, извършен на 29 октомври, беше първи планов за МБР "Булава", а не изпитателен. Освен това, подводницата за първи път носеше на борда си пълен боекомплект, включващ 16 такива ракети.

 
Конгресът на САЩ няма да позволи "пенсионирането" на A-10
07.11.2014, 13:14

Предполагаемият нов председател на Комисията по въоръжените сили сенатор Джон Маккейн е заявил, че американските ВВС няма да имат възможност да извадят от въоръжение щурмовика A-10 Warthog, когато той заеме този пост.

В четвъртък McCain е заявил, че A-10 е най-добрият самолет за непосредствена авиационна поддръжка, който някога е произвеждан и „няма съмнение”, че Конгресът ще предотврати ‘пенсионирането’ му. Според сенатора няма кой друг самолет да замести А-10 в тази му мисия и посочи трагичния случай през месец юни т.г., когато американски бомбардировач В-1 по погрешка нанесе удар по американска част, при което загинаха пет военнослужещи.

Към септември 2011 г. на въоръжение е имало 345 А-10 и ОА-10 (191 във ВВС, 106 във Въздушната национална гвардия и 48 в резерва). В началото на тази година ВВС на САЩ оповестиха плановете си да извадят от въоръжение А-10 в рамките на програмата за намаляване на разходите, но през юни Конгресът блокира тези планове за период от една година. - Още за А-10

http://www.pan.bg/

 
Южна Корея прекрати модернизационната програма за F-16
07.11.2014, 10:27

По молба на Южна Корея американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната (DSCA) прекрати договора по линия на програмата FMS за модернизация на 134 изтребителя F-16. Договорът се изпълняваше от BAE Systems.

Прекратяването на договора е сериозен удар за BAE Systems, които разглеждаха сделката с Южна Корея, като пробив на пазара за модернизация на хилядите изтребители F-16. На него монополист бе Lockheed Martin.

Прекратяването идва след конфликт за цената на проекта между BAE Systems, американското правителство и Южна Корея. Общо се е искало оскъпяване с около $750 млн., което е отказано от корейската страна.

Договорът предвиждаше BAE Systems да модернизира 134 изтребителя с нова авионика и нов AESA радар от Raytheon.

Два южнокорейски F-16 (едноместен и двуместен) вече са модернизирани в цеха на BAE Systems във Форт Уърт, Тексас. Не е ясно какво ще се случи с тези машини.

BAE Systems изразиха разочарованието си от прекратяването на договора, който по техни думи е бил изпълняван в рамките на договорените условия.

http://aeropress-bg.com/

 
Вертолет AH-64 се е разбил в щат Айдахо
07.11.2014, 09:53

AН-64Вертолет AH-64 от Националната гвардия на Айдахо се е разбил вчера по време на нощен тренировъчен полет. Произшествието е станало в 19:50 ч. местно време. Няма информация за съдбата на двамата летци.

На мястото на падане на хеликоптера работят спасителни и пожарни екипи. Започнато е разследване за установяване причините за катастрофата.

АН-64 Apache е от състава на 183-ти авиационен полк на Сухопътната национална гвардия на щат Айдахо.

http://www.pan.bg/

 
САЩ са изгубили военно оборудване на стойност $420 милиона в Афганистан
07.11.2014, 09:34

Вътрешен одит на Пентагона разкри, че американската армия в Афганистан не е успяла да отчете огромното количество военна техника, включително превозни средства, съвременни оръжейни системи и дори технология за криптиране.

Разследването откри, че миналата година военно оборудване от общо 156 хиляди артикула на стойност почти половин милиард долара, е било загубено, но няма окончателно заключение дали липсващите припаси са попаднали в ръцете на врага.

Докладът упрекна висшите военни, разпределени в основните американски бази - авиобаза Баграм, най-голямата американска база в страната, и Кандахар, в лошо счетоводство и недоглеждане. Заключението е, че "никой не е бил държан финансово отговорен за имуществени загуби, нито отговорен за пропуснати срокове на докладите".

Генерал-майор Даръл Уилямс, ръководител на Първо поддържащо командване на армията, каза в прикачено писмо към доклада, че поделението му "продължава да работи активно със стратегическото командване, за да подобри управлението на имуществото" и разбира необходимостта да се наемат "отговорни служители, които да се справят с огромните изисквания при контрола на имуществото".

Но имайки предвид, че за 13 години американската армия е инвестирала приблизителено 27 милиарда долара във военна техника в Афганистан, изгубените доставки представляват около 1,5 на сто от общата сума. Поради това, че армията не е докладвала загубите от инвентаризацията навреме, е малко вероятно държавната собственост да бъде възстановена, се казва в доклада.

В документа се споменават няколко причини за неуспеха на армията да докладва за липсващия инвентар "своевременно", включително, че "Поддържащото командване не разполага с точна отчетност и прозрачност на собствеността в Афганистан; съществува голям риск липсващото имущество да не бъде възстановено; нямало е финансово отговорни лица за имуществените загуби, нито пък е държана отговорност за ненавременни доклади."

Но стотиците милиони долари в изгубен военен инвентар могат да изглеждат като капка в морето за американската армия, която вече е похарчила 7 милиарда долара за оттеглянето си от Афганистан. Пентагонът каза, че може да са необходими още 7 милиарда преди пълно преустановяване на операциите до края на годината.

Докладът също разкрива, че между 2006 и 2010 г. Пентагонът е изгубил общо 133 557 части от оборудване на стойност 238,4 милиона долара, съобщава Bloomberg.

Въпреки оттеглянето на армията, Съединените щати все още поддържат десетки военни бази и постове, разположени из централноазиатската страна (спад от 850 през 2012 г.). Очаква се около 10 хиляди американски войници да останат в страната след изтичането на срока през декември.

Пенсионираният подполковник от Военновъздушните сили на САЩ, Карън Квятковски, която сега е критик на американската външна политика, заяви, че има възможност част от липсващото оборудването да се намери, както и да е счупено и изхвърлено, но има и вероятност друга част да е продадена.

"Сигурна съм, че когато приключат разследването, ще открият, че някои хора са продавали оборудване", каза тя пред RT News. "Зная, че ще разкрият извършвана престъпна дейност".

Бившият военен също спомена възможността липсващото оборудване да е било откраднато от съюзници на САЩ. "Може би някаква част е била открадната", заяви тя. "Не е толкова продадена от американците, колкото открадната от нашите съюзници, от афганистанската армия и от хората, с които работим".

Каквото и да се е случило с липсващото оборудване, Квятковски изглежда сигурна в едно нещо - "В действителност, вероятно има много повече липсващо оборудване от това, за което се съобщава в доклада на главния инспектор."

http://www.fbr.bg/

 
Дебют на Shenyang J-31 на изложението в Zhuhai
07.11.2014, 08:57

J-31В годината, когато американският F-35 трябваше да се появи за първи път на международно авиошоу, китайският ‘стелт’ изтребител J-31 ще е звездата на авиационното изложение Zhuhai Airshow China 2014.

J-31 (известен още като F-60) извърши вчера тренировъчен полет за въздушните демонстрации над Zhuhai. Прави впечатление димът, който излиза от двигателите (подобен на този при някои от режимите на полет на МиГ-29) и кацането с използване на два спирачни парашута, което изненада мнозина. - (видео)

В клипа се забелязват на земята и перспективния китайски тежък военно-транспортен самолет Y-20 (борден номер "783", както и KJ-200 AWACS (построен на базата на Y-8 – копие на Ан-12). - Още за J-31

http://www.pan.bg/

 
Американски изтребител F-16 се е разбил в Мексиканския залив
07.11.2014, 08:50

F-16Спасителни екипи от Бреговата охрана и ВВС на САЩ провеждат операция по търсене и спасяване на пилота на изтребител F-16, който се предполага, че се е разбил в Мексиканския залив.

Самолетът е излетял от военновъздушната база Тиндал (щат Флорида) за рутинен тренировъчен полет над залива. В 09:15 ч. местно време е загубен контакта с пилота. Изтребителят се е намирал по това време на около 100 км южно от Панама сити, Флорида.

„Спасяването на пилота е нашият най-голям приоритет в момента. Искам да уверя неговото семейство и приятели, че ние правим всичко, което е по възможностите ни”, заявява командирът на 325-то авиокрило полковник Mark O'Laughlin.

По последни сведения екипите на Бреговата охрана са открили тялото на пилота, както и части от разбилия се изтребител.

Започнато е разследване за установяване причините за катастрофата.

http://www.pan.bg/

 
НАТО планира да проведе учения с участието на няколко хиляди военнослужещи от Източна Европа и Балтийските страни
07.11.2014, 08:42

НАТО планира да проведе мащабни военни учения с участието на няколко хиляди военнослужещи от Източна Европа и Балтийските страни, заяви командващият Обединените въоръжени сили на Алианса в Брюнсюм Ханс-Лотар Домрезе, пише Die Welt.

„По-рано сме провеждали маневри с участието на 25-40 хиляди войници само в западните страни-членки на НАТО и аз мога да си представя, че в бъдеще ще организираме подобно мероприятие в Източна Европа и Балтийските страни”, заяви Домерзе.

 
Американските въоръжени сили са провели успешни изпитания на системата за противоракетна отбрана „Иджис”
07.11.2014, 08:37

Американските въоръжени сили са провели успешни изпитания на системата за противоракетна отбрана „Иджис”, съобщава Reuters.

По данни на източник, запознат със ситуацията, изпитанията са показали, че модернизацията на системата е успешна, в това число и на нейния наземен вариант- „Иджис Ашор” , който ще бъде установен в Румъния през 2015 година.

Във изпитанията, провели се на Хавайските острови е бил задействан линеен кораб на военноморските сили на САЩ. Ракетите на „Иджис” са унищожили едновременно три зададени цели: две крилати ракети и една балистична ракета.

http://www.focus-news.net

 

 
Полша приключи с модернизацията на своите МиГ-29
06.11.2014, 23:06

MiG-29Полският държавен авиоремонтен завод WZL-2 предаде последния модернизиран изтребител МиГ-29 предназначен за ВВС. Стойността на модернизацията на 16 машини е 126 млн. злоти. (около €29,9 млн.)

Модернизационната програма, която започна през 2011 г., се извършва заедно с израелската компания IAI.

На 4 ноември 2014 г. на церемония в завода WZL-2 е бил предаден последния модернизиран самолет – спарка МиГ-29УБ. След преминаване на съответните изпитания машината ще започне регулярни полети. Общо през модернизационната програма са преминали 13 едноместни и три двуместни МиГ-29.

Модернизацията цели да подобри способностите на изтребителите МиГ-29 на полска служба и да намали работното натоварване на пилота. Поставено е ново двуканално радио, подобрена навигационна система и нов борден компютър, който позволява предварително планиране на мисиите. Освен това модернизираните машини получават многофукнционален дисплей (5х4 инча) и нов HUD.

Полша планира да продължава с обновяването на своите МиГ-29, като следващата стъпка е поставяне на нова система „свой-чужд”, която да отговаря на най-новия стандарт Mark XIIA.

http://aeropress-bg.com/

 
Снайперисти стрелят в необичайни условия
06.11.2014, 22:50

В продължение на три дни на огневи комплекс „Батмиш” край Сливен се проведе огнева подготовка за военнослужещи - снайперисти от 68-ма бригада „Специални сили” и от Центъра за подготовка на специалисти-Сливен, съобщава КСВ. Сборът със снайперистите се състоя под ръководството на майор Божидар Бойков – командир на батальон за специални бойни действия.от 68-ма бригада.

Целта бе военнослужещите да имат възможността да стрелят в обстановка и условия, различни от обичайните за тях на полигон „Црънча”. „Това което търсим на „Батмиш” са различни дистанции, различен релеф, различен вятър, както и различна надморска височина. Тук имаме възможност да водим стрелба на дистанции 1000 и повече метра” – посочи майор Бойков.

Паралелно се проведе сбор и със снайперистите от Центъра за подготовка на специалисти-Сливен. Целта бе усвояване на нов вид снайперна пушка - „Хеклер и Кох” и придобиване на нови тактически умения. Задоволството на двете страни е категорично – военнослужещите от 68-ма бригада се радват на създадените отлични условия на ОК „Батмиш”, а военнослужещите от ЦПС са изключително доволни от новите знания, поднесени компетентно и умело.

 
Началникът на румънския университет по отбрана гостува в Карловската бригада
06.11.2014, 22:46

Днес в 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, на официално посещение пристигна военна делегация от Университета по отбрана „Карол І” на Румъния, водена от бригаден генерал Габриел-Флорин Моисеску – началник на Университета по отбрана. От българска страна групата бе съпровождана от контраадмирал Митко Петев – началник на ВА „Г. С. Раковски”, съобщава КСВ.

Целта на визитата бе утвърждаване на ефективно сътрудничество в областта на военното образование и реализация на съвместни проекти.

Командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков посрещна гостите и изнесе кратък информационен брифинг за историята, мисиите и задачите на бригадата. След брифинга делегацията разгледа района на формированието, посети фитнес-залата и параклиса „Св. Мина”. Гостите останаха очаровани от новооткритата музейна експозиция на военен музей „Стремци”, която разказва за славната история на бригадата.

В края на посещението бригаден генерал Моисеску благодари за гостоприемството и пожела бъдещи успехи на формированието. Към неговите пожелания се присъедини и контраадмирал Петев, който също изказа своята благодарност за топлото посрещане и своята увереност, че военнослужещите от бригадата ще продължават и занапред достойно да изпълняват своя воински дълг.

http://www.otbrana.com

 
Руски десантчици пристигнаха в Сърбия за участие в съвместно антитерористично учение
06.11.2014, 22:03

Днес тактическа група на руските ВДВ пристигна в Сърбия за участие в съвместното руско-сръбско тактическо антитерористично учение „SRЕМ-2014“, съобщава военното ведомство на Русия. - (видео)

Прехвърлянето на подразделенията и военната техника на ВДВ до сръбското летище Батайница край Белград е извършено с шест самолета Ил-76 на ВТА на руските ВВС.

След разтоварване на военната техника подразделенията са извършили 75-километров марш до гр Шабац, където до края на деня е завършило разполагането на личния състав и техниката.

От руска страна ръководител на учението е генерал-майор Александр Вязников.

В състава на тактическата група влизат над 100 военнослужещи от парашутно-десантните и разузнавателни подразделения на на Тулската 106-та дивизия, 10 единици бронетехника (БМД-2 и БТР-Д), командно-щабна машина, 15 бойни квадроцикли, станции за близко разузнаване СБР-5, безпилотни летателни комплекси, един делтапланер и друго специално въоръжение.

В хода на учението, което ще се проведе на полигон Никинци, руските десантчици и сръбския спецназ при поддръжка на подразделения от СВ ще отработят съвместни действия по захват и унищожение на бази на незаконни въоръжени формирования и освобождаване на заложници.

Подразделения от руските ВДВ ще десантират в района на операцията по парашутен способ от самолети Ил-76 с парашутни системи „Арбалет-2“ и Д-10. Военната техника ще бъде десантирана с многокуполни системи МКС-350-9 и системи ПБС-916. - Още за ВДВ

 
Парадът ще зарадва ветераните
06.11.2014, 20:22

Уникално зрелище ще има на 7 ноември на главния площад на Русия. През тази година мероприятията, посветени на историческия парад от 1941 година на Червения площад, няма да се ограничат с вече станалия традиционен тържествен марш. "След преминаването на колоните ще се появи военна техника от 30-40-те години, която ще остане на Червения площад до 21 часа", разказа председателят на комитета за обществени връзки на град Москва Александър Чистяков.

По паветата ще преминат 63 единици бойна техника от 1939-1945-те години. За първи път като експонати ще могат да се видят легендарните самолети И-153 и МиГ-3. Според замисъла на организаторите, бронемашините и авиацията от времето на войната ще направят музей под открито небе. След парада Червеният площад ще бъде отворен и всички желаещи ще могат да видят оръжието на Победата.

Целият парад обещава да бъде зрелищен. С тържествен марш ще преминат над 6 хиляди участници. Зрителите ще ги зарадват московски военни с униформи от 1941 година, 35 конници от кавалерийската група на Президентския полк, а също така войници от ротата на Почетния караул. Последни ще преминат колоните на суворовците и момчетата от патриотичните клубове. Колоните ще преминат под звуците на музиката на военен оркестър от 200 музиканти.

Както разказаха на "Российская газета" в комитета за обществени връзки на Москва, отговарящ за подготовката на мероприятието, през тази година по време на парада ще бъдат реконструирани най-ярките събития през Великата отечествена война - от отбраната на Москва до превземането на Райхстага. Също така за първи път с помощта на техника организаторите "ще преместят" на Червения площад истинските защитници на Москва. Зрителите ще видят 500 документални портретни снимки на участници в парада на 7 ноември 1941 година, които не са успели да доживеят до днешния ден. Други 28 ветерани, участници в онзи легендарен парад, които днес живеят в Москва, ще заемат почетни места на лявата трибуна за гости на Червения площад. Общо на парада са поканени шест хиляди души. Шествието ще започне в 10 часа и ще продължи 50 минути. След парада в Болшой театър ще има тържествена среща на ветерани и празничен концерт за участниците в парадите през 1941-ва и 1945-а години.

А засега участниците в парада усилено репетират. Тренировките първоначално са били на територията на военната комендатура, а сега участниците в парада репетират на Хадинско поле, където обикновено се репетира главният парад на 9 май.

Ще припомним, че на 7 ноември се чества Денят на воинската слава на Русия. Празникът беше обявен през 1995 година вместо честването на годишнината на Октомврийската революция. Тържествата са в чест на военния парад от 1941 година, състоял се в обсадената Москва през най-трудните дни на войната. Маршът на 7 ноември влезе в списъка на седемте мероприятия, които е разрешено да се правят на главния площад на страната. Списъкът бе утвърден от президента Владимир Путин миналата година. Освен 7 ноември, в списъка са Парадът на победата, Денят на славянската писменост и култура, Денят на Русия, тържествените клетви на военните вузове, Фестивалът на военните оркестри и зимните празници, когато на площада се прави пързалка.

http://www.duma.bg/

 
САЩ ще продадат на Пакистан осем патрулни катера GRC43M
06.11.2014, 20:10

GRC43MДържавният департамент на САЩ е одобрил продажбата за Пакистан на осем патрулни катера GRC43M, се посочва в съобщение на Управлението за военно сътрудничество (DSCA) към Пентагона.

Сумата по потенциалната сделка се оценява на 350 милиона долара. По данни на държавния департамент новите катери ще позволят на Пакистан да укрепи националната безопасност, ефективно да се бори с пиратството на север в Арабско море и срещу наркотрафика.

В случай, че конгресът на САЩ одобри сделката, на Ислямабад освен катерите ще бъдат доставени осем артилерийски установки, калибър 25 или 30 милиметра, 32 картечници M2-HB, калибър 12,7 милиметра, 32 картечници, калибър 7,62 милиметра, осем надувни лодки, бронирани елементи за най-уязвимите места на катерите, системи за свръзка и управление, а също и допълнително оборудване. Дължината на катерите GRC43M при водоизместване 215 тона е 43,6, а ширината 7,9 метра. Развиват скорост до 32,8 възла и могат да изминат 4,5 хиляди мили. Предназначени са за работа в крайбрежната зона. По данни на DSCA, катерите GRC43M ще позволят на Пакистан да подобри патрулирането край бреговата линия, която се простира на 1046 километра.

http://www.duma.bg

 
Москва ще чака решението на Париж по „Мистрал” до края на годината
06.11.2014, 19:59

Москва, която не е получила никакви уведомления от Париж за отлагане, спиране или анулиране на контракта по доставка на първия хеликоптероносач „Мистрал”, има намерение да чака решението на френската страна до края на годината, заявил високопоставен представител на Русия в сферата на военно-техническото сътрудничество.

„Готови сме по всяко време да приемем първия кораб. Ще чакаме до края на годината”, заявил източникът. Той подчертал, че Москва е надежден партньор и добросъвестно изпълнява всички финансови условия на контракта.

 
Руско-украинската ракета-носител „Днепър” изведе в орбита пет космически спътника
06.11.2014, 15:53

Руско-украинската ракета-носител „Днепър” изведе в орбита космическия апарат ASNARO и още четири микроспътника от базата „Ясни” в Оренбургска област, съобщават от компания „Космотрас”, предаде ТАСС. - (видео)

„Всички космически апарати бяха изведени в орбита с точност”, заяви представител на компанията.

От пресслужбата на руското министерство на отбраната уточниха, че стартирането на ракетата-носител е извършено в 10.35 ч. московско време. „С това извеждане в орбита Руските войски със стратегическо предназначение потвърдиха ефективността на системата за обучение и координиране на действията на военните екипи, провериха надеждността на полигонно-измервателния комплекс на РВСП, преминаващ днес през процес на дълбока модернизация”, подчерта представителят на министерството на отбраната полковник Игор Егоров.

Японският спътник ASNARO е по-евтината алтернатива на американските и европейските спътници за наблюдение – струва почти три пъти по-малко от останалите аналози, при това е оборудван с мощна оптична система, позволяваща проследяването на сравнително малки обекти от височина до 500 км. В Токио разчитат на продажбите на тези апарати извън граница.

Ракетата-носител „Днепър” представлява преконструирана междуконтинетална балистична ракета (МКБР) за изстрелване на изкуствени спътници в орбита. Използва се от компания “Космотрас”.

„Днепър” е производна на междуконтиненталната балистична ракета РС-20 „Воевода” (натовско обозначение SS-18 „Сатана”), проектирана от конструкторско бюро Южное в град Днепропетровск, Украйна. Ракетата използва токсични течни горива и е тристепенна: първите две степени са базирани на РС-20 „Воевода”, а третата е доработена и има подобрена система за управление.

Стартовата маса на носителя е 210 тона, а в двигателите на „Днепър” се използва изключително токсичното гориво хептил.

„Днепър” се изстрелва от стартовия контейнер на МБР „Воевода” с минометен пуск. Двигателят на ракетата се включва след като тя напълно излезе от пусковия контейнер.

Едно от основните преимущества на носителя от този тип е независимостта му от скоростта на вятъра.

Първият полет е направен на 21 април 1999 г. с извеждането на демонстрационен спътник UoSAT-12 в орбита. Спътникът е бил с тегло 350 kg и е изведен в ниска околоземна орбита от 650 km.

http://www.cross.bg/

 
Четирима кандидати за полския конкурс за заместник на Ми-24
06.11.2014, 15:30

AH-64Четири компании са изявили желание да участват в полския конкурс за покупка нa 30 щурмови вертолета, които да заместят остарелите Ми-24 служещи в полската армейска авиация.

До момента за участие са заявили желание Airbus Helicopters в партньорство с местната компания Heli Invest Services за доставката на EC 665 Tiger, турската TAI с T129 ATAK, Bell Helicopter с AH-1Z Viper и Boeing предлагащ AH-64E Apache. Освен това местната компания за електроника BIT е заявила участие, но не е известна нейната роля.

Очаква се Boeing да предложат създаването на линия за крайно сглобяване на Apache в Полша, като вече са водени разговори с 30 потенциални партньори там.

Проектът за доставка на нов щурмови вертолет е още в началната си фаза. В средата на 2015 г. се очаква пускането на подробните изисквания до потенциалните участници, а запитването за даване на оферта се очаква през есента на същата година.

Едновременно с това Полша провежда конкурс за доставката на 70 многоцелеви вертолета за ВВС, ВМС и армейската авиация. След скорошния отказ за участие от страна на Sikorsky с техния S-70i в надпреварата са останали само Airbus Helicopters с EC 725 и AgustaWestland с АW149.

Днес бе обявено, че полското правителство е приключило преговорите за доставката и интеграцията на 40 крилати ракети AGM-158 JASSM. Ракетите ще бъдат готови за бойно използване чрез полските F-16 след 2017 г. Сделката е на стойност $250 млн., като сумата ще се плати на три транша до 2016 г. Отделно страната обмисля придобиването и на варианта с по-голяма далечина на полет JASSM-ER.

http://aeropress-bg.com/

 
Завърши учението „Стоманен орел“, започва „Тримонциум“
06.11.2014, 15:18

От 4 до 6 ноември във военно формирование 24490 – Асеновград, се проведе основният етап на Командно-щабно учение „Стоманен орел 14”, съобщава КСВ.

Темата на учението бе „Участие на военно формирование 24490 в операция по прикритие на държавната граница”, като в него взеха участие офицери, сержанти и войници от управлението и щаба на 4-ти Артилерийски полк.

Условно командно-щабното учение бе разделено на два етапа - подготвителен и основен. Подготвителният етап започна в началото на месец октомври, когато личният състав от Управлението и щаба на полка „условно” беше приведен в по-висока степен на бойна готовност.

Основният етап на учението бе проведен под ръководството на офицери от Командването на Сухопътните войски. Общ ръководител на учението беше полковник Гошо Мерджанов – заместник-началник на щаба на Сухопътните войски.

Общият ръководител на учението полковник Гошо Мерджанов изказа своето задоволство от добрата организация и подготовка на всички участници.

От 10 до 15 ноември във военно формирование 44220 – Пловдив ще се проведе командно-щабно учение „Тримонциум 2014” с участието на многонационално интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка.

Темата на предстоящото учение е „Многонационална рота в изпълнение на задачи по обща инженерна поддръжка за осигуряване на многонационални сили, провеждащи операция по поддържане на мира”.

В учението ще вземат участие военнослужещи от състава на 55-ти инженерен полк, военнослужещи от Румъния, Хърватия и Грузия.

Офицер, провеждащ учението, е командирът на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев

Директор на учението е за командира на военно формирование 44220 – Пловдив майор Пламен Минчев.

Днес продължават действията на Специализираната инженерна група от военно формирование 28880 – Белене с ръководител капитан Минчо Минчев по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене.

Вчера при разузнаването и повърхностното прочистване на площ от 152 дка беше открита 1 бр. противопехотна мина M16A2. С нея общият брой открити боеприпаси от началото на операцията става 10 (десет) от същи тип.

Общата разузната площ до момента е 1 909 дка, оставащата площ за разузнаване до приключване на дейностите е 271 дка.

http://www.otbrana.com/

 
Това е командосът, застрелял Осама бин Ладен
06.11.2014, 12:44

 Роб О’Нийл, източник: thepunditpress.comБританският вестник "Дейли Мейли" разкри името на американския морския пехотинец, ликвидирал Осама Бин Ладен. Решението да излезе на светло е на самия Роб О`Нийл, главен герой на документалния филм "Човекът, който уби Осама Бин Ладен" на телевизия Fox News. Филмът е в две части, които ще бъдат излъчени на 11 и 12 ноември.

О`Нийл е отрасъл в щата Монтана, служи в армията от 20 години, а в специалните части - от 16. За това време е изпълнил над 400 бойни задачи. Роб решава да стане военен след нещастна любов, когато бил на 19 години. Баща му разказва друга история: двамата излезли на лов и им казали, че към тя ще се присъедини морски пехотинец. И двамата очаквали да видят огромен мъжага с мускули, но видели съвсем обикновен младеж. Тогава Роб си казал, че щом този мъж може да бъде "тюлен" защо да не стане и той. Днес той често се връща за кратко в родния си грат Бют, Монтана, където и досега живеят родителите му.

Роб О`Нийл е на 30 години и е бил член на Екип Шест на "морските тюлени", а негови героични изяви са в основата на три филма - "Враг номер едно", "Капитан Филипс" и "Самотния оцелял"............Прочети още

 
Столтенберг е на необявено посещение в Афганистан
06.11.2014, 12:26

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на необявено посещение в Кабул, за да се срещне със силите на алианса и новото ръководство на страната, предаде Associated Press.

Столтенберг, който пое ръководството на НАТО на 1 октомври, посети тренировъчен център за афганистанските специални части, където увери въоръжените сили на страната, че алиансът ще продължи да ги подкрепя и след като се изтегли в края на годината.

НАТО и САЩ изтеглят бойните си сили от Афганистан след 13 години битка с талибанските бунтовници. Там ще остане контингент с численост от около 12 хиляди американски и натовски военни, които ще обучават и подкрепят афганистанските въоръжени сили.

Силите за сигурност на Афганистан наброяват 350 хиляди души.

 
В Калининград спускат на вода нова фрегата за Черноморския флот
06.11.2014, 09:33

Утре, 7 ноември, в корабостроителницата „Янтарь“ ще се проведе тържествена церемония по спускането на вода на втората фрегата от проект 11356 „Адмирал Эссен“, строяща се за ЧФ на Русия.

Фрегатата (заводски номер 01358) беше заложена на 8 юли 2011 година.

Същия ден се предвижда главния кораб на проект 11356 „Адмирал Григорович“ да бъде предаден на ВМФ на Русия.

В момента в корабостроителницата „Янтарь“ се строят още фрегатите „Адмирал Макаров“, „Адмирал Бутаков“, „Адмирал Истомин“ и „Адмирал Корнилов“.

Тази серия от стражеви кораби по проект 11356 ще бъде напълно завършена през 2017 година, а не през 2016 година, както бе планирано по-рано. Всичките шест фрегати от ще влязат в състава на Черноморския флот на Русия. - Още за проект 11356

 
Сенатор Джон Маккейн може да разтърси отбранителния сектор в САЩ
06.11.2014, 08;56

Джон МаккейнГласът на Джон Маккейн вече ще се чува още по-силно. Маккейн по принцип е един от най-шумните критици на президента Барак Обама, а сега се очаква да застане начело на Комисията по въоръжените сили в доминираната вече от републиканците горна камара. Това ще стане през януари, когато Конгресът се събира в новия си състав.

Анализатори смятат, че сенаторът от щата Аризона, който разкритикува възлизащата на 399 милиарда долара програма на корпорацията “Локхийд Мартин” за изтребители, вероятно ще лобира за по-строг контрол на Конгреса върху скъпоструващите американски оръжейни програми.

В миналото той разследваше случаи на прахосване на пари в американската отбранителна промишленост, а като член на комисията участваше в изработването на закони, чиято цел бе да сложат край на преразходите по важни оръжейни програми.............Прочети още

 
Руски картечен пистолет стреля със сачми и газови балончета
06.11.2014, 08:42

Конструкторското бюро на Ижевския механичен завод разработи уникален пневматичен картечен пистолет, който стреля със сачми и газови балончета.

При МР-661К "Дрозд" са избегнати редица недостатъци на пневматичните оръжия, които не се харесват от любителите на развлекателната стрелба. Така например "Дрозд" може да произвежда редове от изстрели без традиционното спадане на кинетичната енергия след всеки откос.

Картечният пистолет е снабден със спусък, който се задейства без усилия и има къс ход. При привеждане на оръжието в готовност за стрелба не е необходимо предварително взвеждане на ударника. Тези новости не са постигнати за сметка на използването на скъпи материали и технологии, а с внедряването на нова конструкция на механизмите на картечния пистолет.

Автоматиката на МР-661К "Дрозд" работи при използване на енергията на бързоизпаряващ се втечнен газ - въглероден двуокис, който се съхранява в газови балончета под налягане. Специална присъединителна система позволява едновременно използване на три балончетата по 12 грама. Предвидена е и възможност за използване и на 8-грамови балончета.

Пневматичният картечен пистолет може да се зарежда с до 400 стоманени сачми, разположени в специален бункерен пълнител. Благодарение на тях е възможна скорострелност 300, 45 или 600 изстрела в минута. Превключвателят за темпа е разположен от дясната страна на корпуса. В комплекта на оръжието е включен и пълнител, който побира 30 сачми с медна обвивка и диаметър 4,5 мм. С този пълнител МР-661К "Дрозд" е съизмерим с бойните картечни пистолети.

Спусковият механизъм е с електронно задействане. Той използва шест батерии АА по 1,5 волта, които стигат за едномесечно активно ползване на оръжието.

Поставят се в тубуларен магазин, разположен под цевта. Изпитанията са показали, че един комплект батерии осигуряват произвеждането на около 5 хил. изстрела. Готовността на оръжието за стрелба се следи с помощта на светодиод с червен цят.

Произвеждането на изстрел се извършва с натискане на спусъка без усилие, при което се включва електромагнитно устройство, регулиращо работата на газов клапан. Картечният пистолет има три режима на работа - единична стрелба и стрелба на редове от по 3 и 6 изстрела.

При интензивна стрелба на редове или на единичен режим би възникнал сериозен проблем, свързан с изпаряването на втечнения газ, при което температурата около газовия клапан рязко ще спадне и ще се образува заскрежаване. Образуваният лед би стеснил отворите за изтичане на втечнения газ и това би довело до намаляване на енергията на изстрела или до невъзможност за произвеждане на изстрел. Конструкторите на МР-661 "Дрозд" успешно са решили този проблем чрез разработване на специална преходна камера между клапана и балончетата, в която става изпарението на втечнения газ в обем, достатъчен за произвеждане на един ред.

Обемът на изпарения газ се регулира от превключвателя за вида на водения огън.

Корпусът на пневматичния картечен пистолет е изработен от високоустойчива пластмаса, която издържа на високи температури и механични удари. Това е позволило на конструкторите да намалят масата на оръжието до 1400 г. Габаритните размери на картечния пистолет са 700х235х53 мм.

Цевта на оръжието има 6 нареза и е с дължина 185 мм. При изстрел стоманените сачми излитат с начална скорост около 135 м/с и дулна енергия около 8 джаула. Тази енергия е достатъчна да "разстреля" с пълно разрушаване празна дебелостенна бутилка от шампанско, разположена на разстояние 15 м. По поразяваща способност картечният пистолет превъзхожда руския пистолет МР 561К, който се изработва също от Ижевските заводи.

Кинетичната енергия на изстреляната сачма с МР-661 "Дрозд" е под изискванията за регистрационен режим на оръжието и не подлежи на контрол. Въпреки това трябва да се отчита, че изстреляните сачми могат да предизвикат

неприятни наранявания и повреди на имущество.

Мерните прибори са закрепени върху корпуса на оръжието. Мушката е неподвижна, а мерникът може да се регулира по височина. Оръжието не притежава висока точност поради късата мерна линия. На разстояние 10 м разсейването на попаденията е в кръг с диаметър 40-50 мм.

В задната част на корпуса е предвидена възможност за монтиране на подвижен пластмасов приклад, който би могъл да повиши точността на стрелбата.

Засега МР-661 "Дрозд" няма конкуренция по оригиналност на конструкцията. Затова той бързо проби на оръжейните пазари в Европа и Азия. Производителите твърдят, че най-големи доставки са реализирани в страните от Северна Америка и особено в САЩ и Австралия.

http://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов

 
Ангел Найденов пита Велизар Шаламанов за пенсионирането на военните
06.11.2014, 08:30

Ангел НайденовСлужебното правителство попадна под „ударите” на парламентарния контрол. Днес бившият министър на отбраната Ангел Найденов, по чиято инициатива и настояване бе отменено от началото на тази година изискването за възраст при пенсионирането на военнослужещите, е подготвил въпрос към все още действащия си приемник Велизар Шаламанов.

От отговора на парламентарното питане се очаква да стане ясно докъде е стигнал създаденият със заповед на министър Шаламанов Консултативен експертен съвет, който трябва да предложи модел за пенсиониране на военнослужещите. Експертите, сред които има и доста военнослужещи на отговорни длъжности в МО и армията, имат за задача да са готови със своето становище до 10 декември.

Важността на това питане се определя от ситуацията сред военнослужещите, която е заредена с голяма доза напрежение, породено от предложенията на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система при министра на труда и социалната политика. От отговора на министър Шаламанов се очаква да бъдат туширани и някои доста тревожни слухове, които предполагат дори евентуално попадане на част от военния осигурителен стаж във втора или трета категория труд.

Също днес премиерът Георги Близнашки ще отговаря на въпрос на народния представител Валери Жаблянов във връзка с Визия 2020: България в НАТО и европейската отбрана. На вчерашния блиц контрол проф. Близнашки защити визията и Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”, като информира народните представители, че документът им е предоставен и те ще имат възможност да си кажат думата по него.

http://www.otbrana.com/

 
ВВС на САЩ ще ограничат подкрепата за афганистанските сили през 2015 г.
06.11.2014, 08:24

Ф-15Американските самолети няма да нанасят въздушни удари в подкрепа на афганистанските сили следващата година, освен в случай че армията на Афганистан не е изправена пред „катастрофална” ситуация, съобщи AFP, позовавайки се на високопоставен американски чиновник. Ограничаването на подкрепата от въздуха отразява промяната в мисията на САЩ в Афганистан след изтеглянето на повечето от военнослужещите на НАТО до края на годината. От януари водената от САЩ въздушна сила ще се фокусира върху охраняването на останалите американски военнослужещи на афганистанска земя, каза генерал лейтенант Джоузеф Андерсън. Вторият най-високопоставен американски военнослужещ в Афганистан каза, че американските самолети ще оказват подкрепа на афганистанските сили само „в екстремни или катастрофални” ситуации.

Междувременно, източници на Пентагона заявиха, че Вашингтон обмисля дали да не отложи изтеглянето на американските военнослужещи от Афганистан, след като забавилият се резултат от президентските избори в страната е забавил и подготовката за прехода.

Съгласно настоящия план, очертан от президента Барак Обама, американските сили ще се свият до 9800 души до януари с около 2000 военнослужещи от съюзническите сили. Всички американски войници ще бъдат изтеглени до края на 2016 г.

http://www.focus-news.net/

 
Перспективният китайски военно-транспортен самолет Y-20 кацна в Чжухай
06.11.2014, 08:12

Y-20Китайските медии публикуваха снимки на втория летателен прототип на перспективния китайски тежък военно-транспортен самолет Y-20 (борден номер "783"), който кацна в Чжухай за участие в откриващия се на 11 ноември авиационно изложение.

Y-20 е разработен и се произвежда от китайското авиостроително предприятие Xi'an Aircraft Industrial Corporation (ХАС). Първият полет на първия летателен прототип на Y-20 (борден номер "20001") е извършен на 26 януари 2013 г.. Вторият прототип (първоначално с борден номер "20002") прави своя дебют във въздуха на 14 февруари същата година. През юли 2014 г. вторият прототип е предаден на състава на китайския летателно-изпитателен център CTFE за извършване на държавни изпитания. Получавайки нов борден номер "783".

http://www.pan.bg/

 

 
Индия отново търси леки многоцелеви вертолети
05.11.2014, 23:05

Индийското Министерство на отбраната изпрати ново запитване за информация за доставка на леки многоцелеви вертолети за ВВС и армейската авиация на страната.

Запитванията за информация в рамките на проекта, който се води RSH (reconnaissance and surveillance helicopters) са били изпратени до неназован брой местни компании, които трябва да отговарят за лицензното производство на победителя. Отговорите им трябва да дойдат не по-късно от 23 декември 2014 г.

За сега не е ясно колко вертолета иска да поръча Индия. Част от машините ще се купят готови, а друга част ще се сглобяват по лиценз в страната. Лицензното производство трябва да стартира три – четири години след подписване на договора и да включва минимум 50% части произведени в Индия.

От вертолети ще се иска да изпълняват редица роли, включително въоръжено разузнаване, корекция на артилерийски огън, транспортиране на персонал и специални части, медицинска евакуация, взаимодействие със щурмови вертолети, изпълняване на функцията на въздушен команден пункт и други. На вертолета трябва да има дейта линк, система за самозащита и намаляване на инфрачервеното излъчване, както и възможност за интеграция на ракети „въздух-въздух”.

През август 2014 г. индийското правителство прекрати сходен конкурс за доставка на 197 вертолета. До финалния му етап бяха достигнали AS 550C3 Fennec и Ка-226Т.

http://aeropress-bg.com/

 
Индонезия взима AS 565 Panther
05.11.2014, 23:00

AS 565MBe PantherВМС на Индонезия ще се сдобият с 11 корабно базирани вертолети 11 AS 565 MBe Panther, които ще се използват за борба с подводниците. Това съобщават от Airbus Helicopters.

Договорът е сключен чрез местната аерокосмическа компания PT Dirgantara Indonesia. Това е първата продажба на модела AS 565 предназначен за борба с противниковите подводници. Доставките трябва да приключат до 2017 г.

Според Airbus Helicopters вертолетите ще се произвеждат във Франция, след което ще се предават на to PT Dirgantara Indonesia, които трябва да монтират специфичното оборудване на машините. Едва след това те ще се предават на индонезийските ВМС.

Вертолетите ще са оборудвани със спускаемия сонара L-3 Ocean Systems Helicopter Long-Range Active Sonar (HELRAS) и ще имат система за изстрелване на леки торпеда.

http://aeropress-bg.com/

 
Укротяване на ‘Xищника’*: До края на годината руските ВВС ще получат полк от най-нови изтребители Су-35С
05.11.2014, 22:45

Су-35ССвръхманевреният, действащ във всякакви метеорологични условия, денем и нощем руски изтребител Су-35С, е последният, който влиза на въоръжение в руските ВВС преди изтребителят пето поколение Т-50. Сега „последната” машина поколение „4+++” отработва бойно използване с ракети и високоточни бомби на полигона в Астраханска област. Това е последният етап преди приемането му на въоръжение. Су-25СМ участва също и в неотдавнашните учения «Восток-2014».

В началото на годината руските ВВС получиха първите дванадесет Су-35С. До До края на годината ще бъдат доставени още толкова. Всичко ВВС ще получат 48 от най-новите изтребители. С тях руските ВВС по нищо няма да отстъпват на бойните авиации на западните страни: шведските JAS 39 Gripen, американските F-16 Fighting Falcon Block 60, F-15 Silent Eagle и F/A-18 Super Hornet, както и на френските Rafale и западноевропейските Eurofighter 2000. По мнението на специалисти Су-35 превъзхожда изброените по-горе изтребители.

*’Хищник” – наименованието на F-22

http://www.pan.bg/

 
В Китай разработиха лазер за борба с дронове
05.11.2014, 21:30

Китайски специалисти разработиха лазерно оръжие, което може да унищожава безпилотни самолети по времена полета им, съобщиха местните медии, което става само няколко дни преди откриването на форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество /АТИС/ и свързаните с това мерки за сигурност.

Лазерното оръжие действа на разстояние до два километра и може да порази летяща на височина до 500 метра и със скорост до 50 метра в секунда малка цел за по-малко от 5 секунди, след като я е локализирало, информира агенция Синхуа, цитирайки комюнике на Китайската инженерна академия.

Държавните медии разпространиха снимки на системата, представляваща голям мобилен куб, боядисан камуфлажно, върху който е монтирано лазерно оръдие. Синхуа разпространи също снимки на безпилотен апарат, унищожен на Земята. Непосредствената цел на апарата е да поеме част от мерките за сигурност по време на форума на АТИС.

 
Турнир по стрелба за бойния празник на Сухопътните войски
05.11.2014, 20:43

На ГУЦ „Анево” вчера бе дадено началото на традиционния турнир по стрелба със стрелково оръжие за купата на командира на Сухопътните войски. Началникът на щаба на 61-ва механизирана бригада полковник Маргарит Михайлов откри състезанията, в които взеха участие представителните отбори на военно формирование 34750 – Карлово, военно формирование 24150 – Стара Загора, военно формирование 32990 – Пловдив, военно формирование 22220 – Сливен, военно формирование 46690 – Пловдив, военно формирование 28880 – Белене, военно формирование 24490 – Асеновград, военно формирование 26400 – Благоевград, военно формирование 26620 – Свобода, военно формирование 42600 – Мусачево и военно формирование 28610 – Горна баня, съобщава КСВ.

Отборите бяха в състав от по 10 военнослужещи – офицери, сержанти и войници. В навечерието на Празника на Сухопътните войски – 19 ноември полковник Михайлов призова отборите да превърнат шампионата в един истински празник и да демонстрират своите способности. Той пожела успех на всички участници и достойна победа за най-добрите.

Състезанията се проведоха под ръководството на комисия от Командването на Сухопътните войски в състав полковник Цветко Червенков и майор Гочо Милковски. Съдийският състав бе от състава на 1-ви механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада.

Оспорваната надпревара между отборите премина в два етапа: вчера бе прецизната стрелба с пистолет „Макаров”, а днес - стрелбата в условията на трибоя с автомат „Калашников” и щафетна стрелба с автомат „Калашников”.

Индивидуални първенци за жени и мъже в прецизната стрелба с 9-мм пистолет „Макаров” са цивилен служител Спаска Павлова от военно формирование 32990 – Пловдив и старши лейтенант Емил Стоичков от военно формирование 34750 – Карлово. Отборен първенец в тази дисциплина е този на военно формирование 32990 – Пловдив. На второ място е отборът на военно формирование 34750 – Карлово, а третото място зае отборът на военно формирование 22220 – Сливен.

В стрелбата с 7,62-мм автомат „Калашников” в условията на военен трибой на първо място се класира отборът на военно формирование 34750-Карлово, на второ място - военно формирование 32990 – Пловдив и на трето място - отборът на военно формирование 22220 – Сливен. Индивидуален първенец е редник Любомир Андреев от военно формирование 34750 – Карлово.

В щафетна стрелба с 7,62-мм автомат „Калашников” на първо място се класира отборът на военно формирование 24150 – Стара Загора, на второ място - военно формирование 22220 – Сливен и на трето място е отборът на военно формирование 32990 – Пловдив.

За трета поредна година комплексен първенец в турнира по стрелба и носител на купата на командира на Сухопътните войски е отборът на военно формирование 32990 – Пловдив, на второ и трето място се класираха съответно отборите на военно формирование 22220 – Сливен и на трето военно формирование 34750 – Карлово.

Със заповед на командира на Сухопътните войски призьорите бяха наградени с купи и медали, връчени от заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров. Състезателите получиха почетни грамоти за своето участие.

Бригаден генерал Тодоров благодари на всички за показания висок боен дух и спортно майсторство. Той изказа своето задоволство и благодари на бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61-ва механизирана бригада за създадената отлична организация и осигурените много добри условия за подготовката и провеждането на този турнир.

„За мен е чест, че станах свидетел на днешното събитие, на което най-добрите военни спортисти от формированията на Сухопътните войски демонстрираха своите стрелкови умения и спортен хъс и превърнаха шампионата в един истински празник, демонстрирайки своите способности.” – каза бригаден генерал Тодоров.

http://www.otbrana.com/

 
Франция и Великобритания ще разработват дронове от ново поколение
05.11.2014, 20:35

Франция и Великобритания започват съвместна разработка на безпилотни летателни апарати от ново поколение. Това се казва в изявление, разпространено от френската компания Dassault Aviation, която е сключила съответния договор с BAE Systems. Първият съвместен безпилотен апарат трябва да се появи през 2017 година. До момента инвестициите в проекта достига 250 милиона евро.

През януари 2014 г. по време на срещата на президента Франсоа Оланд и министър-председател Дейвид Камерън Париж и Лондон се договориха да засилят двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

Освен разработването на безпилотни летателни апарати, се предвижда и производство на противокорабни ракети, както и разработването на подводни устройства, които могат да открият и неутрализират дънни мини.

http://www.cross.bg/

 
Руски десантчици ще проведат учения с подразделения на сухопътните войски на Сърбия
05.11.2014, 16:10

На територията на Сърбия през този месец ще се проведе съвместно тактическо антитерористично учение на подразделения на въздушно-десантни войски на Русия и подразделения на сръбските сухопътни войски, съобщиха от министерството на отбраната на Русия.

„Наши десантчици съвместно с подразделения на сухопътните войски на Сърбия ще отработят действия по залавяне и унищожение на бази на условни незаконни въоръжени групировки и освобождаване на заложници с провеждане на етап на бойна стрелба”, информираха във ведомството.

Учението се провежда в съответствие с плана за международно военно сътрудничество на въоръжените сили на Русия за 2014 година.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
DDG-71 „Ross“ отново в Черно море
05.11.2014, 15:16

DDG-71 „Ross“Вчера през турските проливи в северно направление е преминал американският ескадрен миноносец УРО "Росс" (DDG-71 „Ross“) тип Arleigh Burke, който за последно бе в акваторията на Черно море в периода от 3 до 12 септември.

В Босфора американския DDG-71 се е разминал с двата руски големи десантни кораби, пътуващи към Средиземно море - „Новочеркаск” 142, проект 775/II на Черноморския Флот и „Калининград” 102, проект 775/II от състава на Балтийския флот на РФ.

 
Министърът на отбраната награди военни разузнавачи
05.11.2014, 14:25

Илия Налбантов, началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, връчва грамота на военния разузнавач капитан I ранг от запаса Илия Горанов.Клуб „Военно разузнаване – ветерани“ от Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) отбеляза снощи в ЦВК 20 години от своето създаване.

Във връзка с това и за достойна служба на Родината министърът на отбраната Велизар Шаламанов награди с грамоти военните разузнавачи полковниците от запаса Пеньо Пенев, Димитър Драганов, Недялко Недялков, Тасьо Тасев, Найден Мездралийски, Методи Алексиев, Георги Сотиров, Наум Биков, Ноньо Нонев и капитан I ранг от запаса Илия Горанов. Отличията връчи началникът на политическия кабинет на министъра Илия Налбантов.

Дълбоко уважение и признание към усилията на военните разузнавачи за укрепване на отбраната и националната ни сигурност, засвидетелства президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев в поздравителния си адрес, който бе изпратил до ръководството и членовете на клуба.

Тържеството бе уважено от ръководството на служба „Военна информация“ – МО. Директорът Веселин Иванов благодари за предаността и вярната служба на своите колеги и учители. Той подчерта безспорно високото ниво на предоставяния от тях продукт за нуждите на държавното ръководство. И ги увери, че днес военните разузнавачи изпълняват достойно своя дълг.

Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов обяви решението на Управителния съвет на военно-родолюбивата организация, с което званието „Почетен член на съюза“ получават генерал-полковник от запаса Васил Зикулов, генерал-майор от запаса Георги Попов и генерал-майор от запаса Чавдар Калайджиев. С почетни грамоти на СОСЗР за доблестна служба бяха удостоени полковниците от запаса Кирил Тареин, Благо Медаров, Нешо Нешев, Георги Ляков, Неделчо Смилянов и Ангел Карабонев.

Поздравления и пожелания за здраве и дълголетие военните разузнавачи получиха още от председателя на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателя на Столичната организация на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков и административния директор на Съюза на българските писатели полковник от запаса Васил Василев.

Председателят на клуба капитан I ранг от запаса Георги Методиев говори за героичната история на българското военно разузнаване и родолюбивата дейност на сдружението, което оглавява. Той обяви, че във връзка с годишнината, 30 военни разузнавачи са удостоени с почетни грамоти.

Участниците в тържеството бяха поздравени от Ансамбъла на Въоръжените сили при Националната гвардейска част с началник Снежина Темелкова.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
5 ноември – празник на ГРУ на Русия
05.11.2014, 12:23

Главно разузнавателно управление на Генералния щаб. Съветското (руското) военно разузнаване е известно също като Четвърто управление на Генералния щаб и като “ВЧ – 44388″. В годините след разпадането на Съветския съюз и с ограничаването на организациите, приемнички на КГБ, значението на външноразузнавателната дейност на ГРУ се повишава.

ГРУ е създадено на 21 октомври 1918 г. от В. И. Ленин по настояване на военния комисар Лев Троцки и в началото се нарича Регистрационно управление на работническо-селската Червена армия. (Обозначението ГРУ официално е прието през юни 1942 г., но формално е използвано и по-рано.)

Новият орган на разузнаването не отнема функциите и отговорността на службите и командването на Червената армия, а координира дейността им и подготвя точна оценка за военното положение за главния щаб на Червената армия............Прочети още

 
Полша ще купува разузнавателни и бойни дронове заради ситуацията в Украйна
05.11.2014, 12:09

UAV Concept1Полша обяви днес, че смята да купи бойни самолети в рамките на мащабната си програма за модернизиране на въоръжените си сили в контекста на напрежения с Русия заради украинския конфликт, съобщи Франс прес.

"Ще използваме тези дронове за защита на нашата територия",заяви пред АФП заместник-министърът на отбраната Чеслав Мрочек.

"Моят украински колега ме информира, че един от техните основни проблеми са руските безпилотни самолети, прелитащи над Украйна, за да открият цели за артилерията", каза Мрочек.

"Украинците бяха безпомощни в тази ситуация, така че ние намерихме отговор" на проблема, добави той. Полша, член на НАТО, планира да купи разузнавателни безпилотни самолети през 2017 г. и бойни модели през 2018-2019 г., уточни заместник-министърът. По думите му, Варшава вече е установила контакт по този въпрос с американски производители на бойни безпилотни самолети, информира БТА.

http://www.pan.bg/

 
Русия успешно изпита балистична ракета "Синева"
05.11.2014, 11:50

Руската атомна подводница "Тула" от Северния флот успешно изстреля междуконтинентална ракета „Синева", съобщава военното министерство на страната, предадоха руски медии.

Изстрелването на балистичната ракета с морско базиране не е извършено на повърхността, а под вода. Телеметричните данни показват, че ракетата е поразила условна цел на полигона Кура в Камчатка. - (видео).

„В рамките на проверка надеждността на морските стратегически ядрени сили..."Тула"...произвела пуск на междуконтинентална балистична ракета „Синева" от акваторията на Баренцово море към полигона Кура", отбелязва се в съобщение на министерството.

Подводницата „Тула" е със стратегическо предназначение и влиза в състава на Северния флот. Тя е построена през 1987 година и наскоро претърпя модернизация в предприятието „Звездочка" (Северодвинск).

Междуконтиненталната балистична ракета трето поколение РСМ-54 "Синева" (по класификация на НАТО Skiff SSN-23) е към ракетния комплекс Д-9РМ. Ракетен комплекс Д-9РМ с ракета РСМ-54 е бил приет на въоръжение през 1986 година. През 1996 година производството на ракетата РСМ-54 е прекратено, но през септември 1999 година Русия приема решение за възобновяване на производството на модернизирания вариант РСМ-54 "Синева".

Изпитанията на „Синева" завършиха през 2004 година.

Във ВМС на Русия също е на въоръжение твърдогоривния балистично ракетен комплекс Д-30 "Булава", който е разположен на подводници четвърто поколение 955 „Борей".

Последният пуск на „Булава" бе на 29 октомври тази година от подводницата „Юрий Долгорукий".

„Синева" се използва от подводници трето поколение. Ракетата е способна да носи от 4 до 8 боеви блока с обща маса над 2,5 тона. - Още за „Синева“.

http://news.ibox.bg/

 
Първият от общо седем A-4N кацна в Германия
05.11.2014, 08:25

Един от седемте модернизирани реактивни самолети A-4N Skyhawk, с които канадската компания Discovery Air Defence Services ще участва в подписания с немското правителство пет годишен договор. Останалите шест ‘пенсионирани’ щурмовици ще се прехвърлят на летището на северния германски град Wittmund.

Самолетите ще участват в тренировъчния процес на немските ВВС от 2015 г., като за този петгодишен период е планиран 1500 часа нальот. Те ще играят ролята на „агресори”, както и в редица други сценарии на тренировъчни полети, свързани с РЕБ и използването на нови тактически прийоми.

A-4N, които са били на въоръжение в израелските ВВС, са с нови „стъклени” кабини. Discovery Air Defence Services разполага и с 16 модифицирани самолети Alpha Jet, които също се използват в различни учения.

Discovery Air Defence Services е една от непрекъснато увеличаващият се брой частни компании, които предлагат сътрудничество в тренировъчния процес на ВВС на редица държави, използвайки излезли от въоръжение самолети, които се експлоатират от бивши военни летци и техници.

Други подобни компании са Draken International (А-4, МиГ-21 'Fishbed', Aermacchi MB-339CB, и Aero L-39 Albatross), Airborne Tactical Advantage Company (ATAC) (екс израелски изтребители Kfir, Hawker Hunters и Aero L-39 Albatross) и FR Aviation, която осигурява тренировъчния процес на ВС на Великобритания.

http://www.pan.bg/

 
Служба „Военна полиция“ отбелязва своя професионален празник
05.11.2014, 08:15

По повод професионалния празник на Служба „Военна полиция“ днес, 5 ноември, ще се проведе Ден на отворени врати в регионалната служба, намираща се на бул. „Асен Йорданов“ 2 в София. Отбелязването на празника ще започне в 10.00 ч. със строева подготовка, последвана от традиционното състезание за избор на военен полицай на годината, включващо съревнования по точна стрелба, майсторско кормуване и бойни техники. Музейната сбирка на службата ще бъде отворена за посетители през целия ден.

По случай празника на служба „Военна полиция”, вчера, 4 ноември, в киносалона на сградата на Министерството на отбраната на бул. „Е. И. Тотлебен“ 34 се проведе тържествено събрание-концерт. Директорът на службата - бригаден генерал Борислав Сертов поздрави колегите си и награди отличилите се от тях. Своя поздрав отправиха и приятелите на службата - децата от Дом „П. Р. Славейков” – гр. София, с които военните полицаи работят от няколко години по благотворителен проект „На децата с любов”. Малките артисти изпълниха пърформанс по Бепе Ауриля и част от спектакъл на школата за атракционни изкуства към „Национален дворец на децата”, с който се класираха на финала на „България търси талант”.

 
Венецуела свали самолет на наркотрафиканти
05.11.2014, 08:05

King Air 200.Венецеулските ВВС са свалили самолет, който е нарушил въздушното пространство на страната в района на щата Апуре, който граничи с Колумбия. Машината е била използвана за наркотрафик.

За инцидентът е съобщил венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино Лопес, цитиран от ТАСС. В профила си в Twitter Лопес е показал и снимка на свалената машина, която е идентифицирана, като King Air 200.

Не се уточнява с какъв тип изтребител е свален самолета на наркотрафикантите. Венецуелските ВВС експлоатира Су-30МК и F-16.

Венецуелският парламент прие през май 2012 г. закон за защита на въздушното пространство на страната, който дава възможност на ВВС да сваля всеки самолет, който не се подчинява на командите.

През ноември 2013 г. венецуелските ВВС свалиха друг лек самолет, също идващ от Колумбия, който пренасяше наркотици.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Русия бойкотира среща за ядрената сигурност
04.11.2014, 23:25

Русия не се появи по време на среща, планираща разговорите на високо равнище за ядрена сигурност през 2016 г. Американски и европейски официални лица заявиха в понеделник, че това е потенциално сериозен удар върху усилията на президента Барак Обама да затвърди политическото си наследство, напускайки поста си след като е направил света по-безопасен от ядрен тероризъм, отколкото преди да заеме поста си.

Служителите заявиха, че не е ясно дали Москва възнамерява да бойкотира самата среща или просто временно показва недоволството над суровата присъда за ролята на Москва в Украйна и многото санкции на запада, организирани от САЩ.

Но дори и в краткосрочен план, отсъствието на Русия е значително. Само три или четири срещи за планиране предстоят преди пролетта на 2016 г., когато срещата на върха официално ще се проведе. Русия като ключов глобален играч – и една от петте официално признати ядрени сили в света – нейното мнение е от решаващо значение за определяне на дневния ред.

Президентът на САЩ започна поредица от срещи на високо равнище през 2010 г., насочени към предотвратяване на достигането на ядрен материал в ръцете на терористи. Оттогава броят на страните, които имат достатъчно материал за изграждане на ядрено оръжие е спаднал от 39 до 25.

На последната среща на върха тази година в Хага, 35 страни се ангажираха да превърнат международните насоки за ядрена сигурност в национални закони и да се започнат процедури за защитаване на ядрените съоръжения. На срещата Япония, Италия и Белгия се съгласиха да намалят своите запаси от високо обогатен уран и плутоний.

В същото време, имаше и неуспехи. Русия отсъства от споразумението на 35-те страни, заедно с Китай, Индия и Пакистан – всички от които притежават ядрени оръжия.

Длъжностни лица, които поискаха анонимност, защото информацията им е поверителна, заявиха, че с изключение на Русия, всички от 54-те държави, които участвали в срещата на върха през март са били на подготвителната среща във Вашингтон.

Патрик Внтрел, говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом, заяви, че САЩ съжалява за решението на Русия да не присъства.

„Вратата остава отворена за присъединяването им към бъдещи подобни срещи”, добави той пред Асошиейтед прес. Запитан дали руското отсъствие означава бойкот на срещата на върха, Вентрел каза: „Може би трябва да ги попитате.”

Отсъствието на Москва от следващата среща ясно ще насърчи други страни, които са скептични по отношение на инициативата на САЩ, да се противопоставят на по-големия международен контрол на ядрените им съоръжения. Но ядрения анализатор Кенет Луонго заяви, че дори ако Русия се появи през 2016 г., бойкота ѝ на срещите за планиране „изпращат ужасен сигнал и говори ужасно за руските приоритети.”

„Руснаците, след САЩ, са най-големия притежател на ядрен материал, така че ако те не са включени в срещите, това изпраща ужасен сигнал за техните приоритети”, казва Луонго, който оглавява базиранта във Вашингтон Partnership for Global Security. „Изпраща и ужасен сигнал за над 20-годишното сътрудничество между САЩ и Русия.”

Той добави, че конференциите за ядрения тероризъм са твърде важни, за да бъдат използвани като средства за политически игри.

Освен че има огромен резерв от ядрен материал, южната граница на Русия е „като кошер с ислямски радикали”, каза той. „Така че това не е въпрос с който да се прави дребнава политика.”

http://www.fbr.bg/

 
Израел се колебае за V-22
04.11.2014, 22:35

V-22Израелското правителство се колебае дали да купи конвертопланите Bell Boeing V-22 Osprey, като окончателното решение се чака в близките дни.

Израелският военен министър Моше Ялон иска да откаже покупката, докато командването на израелските ВВС лобира това да се случи съобразно предварителната договорка постигната със САЩ.

Израелската операция в Газа по-рано през годината подложи на сериозен натиск военния бюджет на еврейската държава, а покупката на техника и въоръжение за сухопътните войски стана основен приоритет.

През януари 2014 г. стана ясно, че Израел има намерение да купи шест конвертоплана V-22, които да се използват за специални операции.

Израелският военен министър, обаче заяви в началото на ноември, че има намерение да се откаже от конвертопланите. САЩ имат готовност да удължи офертата си към Израел за да даде възможност на страната да прецени необходимостите си по-добре.

Израел би станал третият оператор на типа след САЩ и Япония. - Още за V-22

http://aeropress-bg.com/

 
Учениците в Белене започнаха занятията по военна подготовка
04.11.2014, 21:56

Вчера започнаха занятията по начална военна подготовка с ученици от IX и X клас на средното образование в гарнизон Белене през учебната 2014/2015 г., съобщава КСВ

Военнослужещите от военно формирование 28880 - Белене, определени за лектори са капитан Петър Петров, капитан Любомир Ангелов, капитан Йордан Стойков, капитан Даниел Маринов, старши лейтенант Росен Драголов, старшина Стефан Димов и сержант Георги Начев.

Те ще запознават учениците от средните училища в градовете Белене и Свищов с основните мисии и задачи на Въоръжените сили, с необходимите действия за оцеляване при кризи от невоенен характер и други теми, свързани с отбраната на страната и Въоръжените сили.

Първите занятия бяха проведени с възпитаници на СОУ „Николай Катранов”, ДТГ „Хадживасилев” и ПГ „Проф. Асен Златаров” в град Свищов на тема „Задължения на гражданите на Република България по отбрана на страната”.

Увлекателният разказ на военнослужещите - лектори, съпроводен с отлично подготвена презентация спечелиха вниманието на учениците и те с интерес слушаха поднесената им информация.

http://www.otbrana.com/

 
Химиците провеждат учение „Специализиран щит 14”
04.11.2014, 21:54

В района на военно формирование 42600 – Мусачево се провежда, ротно тактико-специално учение със специалистите от щаба на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е, съобщава КСВ.

Темата е „Действие на формированията на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е в зона за отговорност при изпълнение на задачи в интерес на формированията на сухопътен компонент, провеждащ отбранителна операция”.

Целта и основните задачи на учението са да се повишат уменията на офицерите за ръководене на формированията при изпълнение на задачи провеждащи отбранителна операция.

Учението „Специализиран щит 14” обхваща дейностите по участието и провеждането на ядрено, химическо и биологическо заразяване (ЯХБЗ) при участие в отбранителна операция на територията на страната.

 
Командира на американските тюлени заплаши командоса убил бин Ладен
04.11.2014, 21:23

 Admiral Brian LoseyРъководителя на специалната команда за морски сражения адмирал Браян Лоузи е предупредил Военноморските тюлени на САЩ да не нарушават обещанието си за поддържане на тайна, само дни преди анонсираното интервю за предаването „60 минути”, което ще разкрие детайли от мисията за ликвидирането на Осама бин Ладен.

В отворено писмо се уточнява, че предупреждението важи, дори след като мисията е свършила, и смъмря тези, които търсят обществено признание.

Предупреждението на пръв поглед е насочено към Мат Бисонет – който ще разкрие ролята си в мисията от 2011 г. за бин Ладен в предаването „60 минути” в неделя и към тюлен, който ще играе важна роля в предстоящ документален филм на Fox News.

Писмото от 31 октомври на адм. Лоузи получено от CNN бе адресирано до „съотборниците” и се опитва да засрами тези, които търсят публично признание, напомняйки че за Тюлените „най-важното признание, което може да имат е уважението на съратниците и партньорите си”.

„Ние не приемаме умишлено или егоистично незачитане на нашите основни ценности в замяна на обществена известност и финансова печалба”, написа Лоузи.

„Всички реални заслуги които трябва да се дадат са за невероятния фокус, отдаденост и екипна работа на тази разнообразна мрежа и годините на усилена работа, предприета без индивидуално обществено признание. Това е същността на нашата професия”, допълва той.

Посланието бе публикувано от SOFREP, уебсайт, който обхваща общността за специални операции.

Писмото не е първото. Предшественика на Лоузи също изпрати писмо, напомнящо на Тюлените да запазят тайната на мисията.

Докато Лоузи не споменава за бин Ладен директно, публикуването на тези данни и мисията за освобождаването на заловените моряци от Маерск Алабама през 2009 г. край бреговeте на Сомалия, са единствените, които са получили голяма публичност.

SOFREP идентифицира така наречения „стрелец” на Бин Ладен, който бил неназован в статия от списанието Esquire миналата година и чиято самоличност ще бъде разкрита в предстоящия документален филм на Fox News. CNN не са потвърдили достоверността на името на стрелеца.

Твърденията в статията на Esquire бяха посрещнати със скептицизъм от общността на Тюлените, които казаха, че битката в близка дистанция, тъмнината и интензивната стрелба правят трудно определяноето на това, чии куршуми са убили Бин Ладен.

Пентагонът и Министерството на правосъдието провеждат наказателно разследване срещу Бисонет и книгата му бестселър за нападението над лидера на "Ал Кайда" в Пакистан. Това разследване забави юридическото споразумение между правителството и автора относно печалбите от книгата.

Бисонет не потърсил изисквания от закона преглед от правителството преди публикуването на книгата си „No Easy Day”през 2012 г. Книгата разказва за неговата роля като един от членовете на SEAL Team Six, които застреляха бин Ладен.

Пентагонът дори не потвърждава, дали Бисонет (за когото се твърди, че е физическия убиец на лидера на "Ал Кайда") е участвал в нападението.

Говорителката на командира на флота - Ейми Дерик-Фрост, заяви: „Дали в действителност това лице е свързано с военната единица, която е извършила нападението... все още не е определено.”

Бисонет отбеляза, че същото са направили и ЦРУ и Пентагона, когато са сътрудничели с продуцентите на „Zero Dark Thirty”, драматичен преразказ на лова за лидера на Ал Кайда.

http://www.fbr.bg/

 
Наш миночистач се включва в постоянния корабен състав на НАТО
04.11.2014, 17:12

миночистач „Прибой” Вчера, 3 ноември, в пункт за базиране Бургас на военноморска база - ВМС се проведе военен ритуал по изпращане на базов миночистач „Прибой" от състава на дивизион миночистачни кораби за участие в състава на Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО.

Командир на кораба и на 47-членния екипаж е капитан ІІІ ранг Красимир Ангелов.

За първи път наш военен кораб ще се включи в състава на постоянна корабна група на Алианса.

Пожелания към екипажа бяха поднесени от командира на военноморска база - ВМС комодор Мален Чубенков. Отец Стилиян от църквата „Св. Никола" в Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване на екипажа от базов миночистач „Прибой".

Комодор Чубенков в своето приветствие изрази увереност, че със своята отлична подготовка екипажът достойно ще представи българските Военноморски сили и страната ни пред партньорите ни от НАТО.

http://navy.mod.bg/

 
Сапьори от състава на СВ продължават дейностите за ликвидиране на последствията след взрива в завод „Миджур”
04.11.2014, 13:32

Военнослужещи от специализираната инженерна група от военно формирование 28 880 – Белене продължават и днес, 4 ноември, дейностите за ликвидиране на последствията след взрива в завод „Миджур” край село Горни Лом, община Чупрене. Те изпълняват задачи по разузнаване и повърхностно прочистване на район, разположен от външната страна на завода. Ръководител на специализираната инженерна група е капитан Минчо Минчев.

Сапьорите прочистиха повърхностно вчера още 111 декара, с които общата разузната площ до момента стана 1 644 дка. До приключване на дейностите по разузнаване и прочистване остават още 536 декара.

http://www.mod.bg/

 
Поредната "Варшавянка" ще бъде предадена на Виетнам до края на годината
04.11.2014, 13:14

proekt 636Третата дизел-електрическа подводница от проект 636.1 ще бъде предадена на ВМС на Виетнам до края на 2014 година, а четвъртата субмарина от този тип клиента ще получи през следващата година, съобщава ТАСС.

Контракт на стойност 1,8 милиарда долара за доставка на шест подводници проект 636 (по класификация на НАТО - "Improved Kilo") беше сключен с Виетнам през 2009 година, като първите две подводни лодки вече са приети на въоръжение от виетнамските ВМС.

Многоцелевите подводници проект 636.1 са от трето поколение, проектирани са от специалистите на КБ "Рубин" и се строят в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ в Санкт Петербург.

Субмарините развиват скорост до 20 възла, а срокът на автономност на плаването им е 45 денонощия. Въоръжението им включва шест торпедни апарата с калибър 533 милиметра, които могат да се използват също и за поставяне на мини и за изстрелване на крилати ракети.

 
„Bloomberg”: Изходът от войната в Украйна е предрешен - победител е Владимир Путин
04.11.2014, 10:17

Не си струва Западът да доставя оръжие на Украйна, защото Путин, така или иначе, вече победи - смята френският посланик в САЩ, Жерар Аро. Според него, за победата на руския президент допринесе това, че «той беше готов да умре за Украйна, а ние не». Още повече, че западните страни нямат намерение да изпращат свои войници в Донбас, и единственото оръжие, което им остава, е прилагането на икономически санкции - съобщава Bloomberg.

Владимир Путин победи своите противници - твърди настоящият френски посланик в САЩ, а в миналото - постоянен представител на Франция в ООН, Жерар Аро.

По думите на дипломата, руският президент победи, защото „беше готов да умре за Украйна, а ние - не ". Жерар Аро обяснява, че конфликтът в Украйна вероятно е стигнал до задънена улица и в такъв случай Путин автоматично става победител - пише Bloomberg.

Много наблюдатели сравняват геополитиката на Путин с игра на шах, но според френския дипломат президентът на Русия „ по-скоро играе покер - залага всичко и казва:" Направете го и вие"; и разбира се ние започваме да се издаваме. Ние не отговаряме по същия начин."

Според Жерар Аро, икономическите санкции на практика са единственото средство, което западните страни имат срещу Путин. Точно заради това те не трябва да бъдат премахнати - уверен е дипломатът. „Ние нямаме намерение да изпращаме наши войници в Украйна. Няма никакъв смисъл да се предоставя оръжие на украинците, защото те много лесно ще претърпят поражение, войната ще се удължи и това ще доведе до сигурна победа за Русия" - отбелязва Аро.

Макар да се очакваше, че след примирието Путин ще бъде по-открит - пише изданието, се оказа точно обратното - на Прошенко му се наложи „да стои на колене пред Путин с въже около врата си и да казва: „ Знаете ли, вие спечелихте", - а Путин все така не отстъпва", - заявява Аро.

Що се отнася до доставката на корабите „Мистрал", дипломатът е сигурен, че Франция няма никакъв шанс да излезе от тази ситуация без загуба.

На Франция и остана месец да достави първия хеликоптероносач в Русия, но през септември Париж реши да замрази процеса, като обвини Москва в намеса в делата на Украйна. А Франция ще навреди на своя имидж, ако не изпълни този договор. От друга страна, в Париж се опасяват, че Путин може да използва корабите срещу Украйна или съюзниците на Франция. Анулирането на договора може да навлече на Париж и глоба в размер на стотици милиони долари и съкращаване на работни места в сектора на отбраната.

Аро изразява недоволство, че до момента никой не предлага помощ на Франция, а доставката на корабите може да се забави само с 3 месеца без да се плащат глоби и с 6 месеца - с глоби в по-малък размер- отбелязва Bloomberg.

http://www.cross.bg/

 
На този ден през 1862 г. е патентована многоцевната картечница "Гатлинг"
04.11.2014, 09:23

На 4 ноември 1862 г. американският доктор Ричард Гатлинг получава патент за многоцевно скорострелно оръжие Revolving Battery Gun. Особенност на изобретението става предложената револверна схема за разполагане на цевите, оригиналният механизм за подаване на патроните и изхвърляне на гилзите.Изобретателят

Ричард Джордан Гатлинг е роден на 12.9.1818 г. в Хартфорд (щат Кънектикът) в семейство на фермер. От детство се увлича от изобретателство. През 1831 г., едва навършил 13 г., получава своя първи патент за редосеялка.

През 1850 г. завършва медицински колеж в Цинцинати. Със завършване на колежа изобретява няколко механически сеялки и гребен винт за кораб нова конструкция. Общо става притежател на около 50 патента.

Най-известното му изобретение обаче е „картечницата Гатлинг” – многоцевното скорострелно оръжие, привеждано в действие от мускулната сила на стрелеца и притежаващо скорострелност 300 – 500 изстрела в минута.

След смъртта на Гатлинг списанието Scientific American публикува некролог: „Този човек нямаше равен по доброта и сърдечност. На него му се струваше, че ако войната се направи още по-ужасна, то народите накрая ще загубят охота да прибягват до оръжие.”.........Прочети още

 
US изтребител F-35 извърши първото си кацане на самолетоносач
04.11.2014, 09:07

Ф-35Американският изтребител F-35 извърши първото си кацане на самолетоносач. Официални представители определиха това като крайъгълен камък за новия технологичен боен самолет, съобщава "Франс прес". - (видео)

F-35 Joint Strike Fighter е най-скъпата оръжейна програма в историята на САЩ, която е свързана с технически проблеми и преразход, но Пентагонът подчерта, че кацането на модифицираната версия за американските ВМС на самолетоносач е решителна прогресивна стъпка.

Изтребител F-35С (CF-03) успешно кацна на самолетоносача USS Nimitz (CVN 68), разположен до Сан Диего, обявиха от ВМС на САЩ.

Самолетът има три разновидности: стандартен модел, с вертикално кацане и F-35C, който e специално приспособен да излита и каца на самолетоносач.

„Днес е важно събитие в развитието на F-35C", каза тестовият пилот командир Тони Уилсън.

Кацането на USS Nimitz е част от тестване в море, което ще продължи около две седмици. То ще помогне за разполагане на този вид самолети на американски кораби до 2018 година, обявиха официални лица.

Пентагонът планира да изхарчи 391,2 милиарда долара за общо 2 443 самолета F-35, който е разработван от гиганта в областта на отбраната Lockheed Martin.

Планът има за цел да осигури доминираща световна роля на САЩ във въздуха през следващите десетилетия. Но през лятото САЩ бяха принудени да приземят всички самолети F-35 заради технически проблеми. - Още за F-35

http://news.ibox.bg/

 

 
НАТО разглежда като "по-провокативни" руските въздушни маневри
03.11.2014, 22:03

генерал Филип БрийдлавВърховният главнокомандващ на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че навлизането на руски изтребители и бомбардировачи в европейското въздушно пространство, включвайки по-комплексни формации от летящи бойни самолети, е „по-провокативно" от обикновено, което Русия прави, предаде Ройтерс.

Той подчерта на брифинг в Пентагона, че в миналото повечето от тези нахлувания са извършени от много малки групи от самолети, дори понякога по един или два самолета.

Това, което видяхме през последната седмица, е по-голяма, по-комплексна формация от самолети, които влизат по-навътре и аз бих казал, че това е по-провокативно, добави той.

През последните седмици зачести информацията за военни маневри на руски стратегически бомбардировачи Ту-95 и изтребители над Балтийско море, Северно море, Атлантическия океан и Черно море.

От НАТО са засекли руски бойни самолети при повече от 100 случая от началото на 2014 година, което е три пъти повече от всички взети заедно през 2013 година

http://news.ibox.bg/

 
Фрегатата „Адмирал Григорович“ ще бъде предадена на ВМФ на Русия след няколко дни
03.11.2014, 16:38

Главната фрегата на проект 11356 „Адмирал Григорович“ ще бъде предадена на ВМФ на Русия на 7 ноември, съобщиха от корабостроителницата „Янтарь“, където се строят корабите от тази серия.

Фрегатата „Адмирал Григорович" (заводски номер 01356) беше заложена през декември 2010 година, а през март тази година бе спусната на вода. Освен главния кораб в Калининград се строят още фрегатите „Адмирал Эссен“, „Адмирал Макаров“, „Адмирал Бутаков“, „Адмирал Истомин“ и „Адмирал Корнилов“.

Тази серия от стражеви кораби по проект 11356 ще бъде напълно завършена през 2017 година, а не през 2016 година, както бе планирано по-рано. Всичките шест фрегати от ще влязат в състава на Черноморския флот на Русия. - Още за проект 11356

 
В Литва започнаха мащабни международни военни учения „Железен меч 2014”
03.11.2014, 15:45

В Литва започнаха мащабни международни военни учения „Железен меч 2014”, предаде РИА Новости. В тях взимат участие 2500 войници от девет страни-членки на НАТО.

Ученията се явяват част от програмата на НАТО MTEP (Military Training and Exercise Program) и в Литва се провеждат за първи път. Основната цел на учението е отработване на взаимодействието между войсковите части на НАТО, съгласуване на действията и готовност за провеждане на отбранителни, настъпателни и стабилизиращи операции.

„След срещата на върха на НАТО в Уелс в Алианса се обсъждаха различни мерки, част от които свързани със засилването на сигурността в Източна Европа, включително разширяването на присъствието на НАТО и броя на съвместните учения в нашия регион. Започналите в Литва международни учения „Железен меч 2014” са чудесен пример за това как обсъжданията и плановете се превръщат в реални действия”, каза командващият въоръжените сили на Литва генерал-майор Йонас Жукас.

В ученията взимат участие войници от Чехия, Естония, САЩ, Великобритания, Канада, Литва, Люксембург, Унгария и Германия и се провеждат на двата най-големи полигона в страната – Гайжюнай и Пабраде.

В хода на маневрите ще бъдат задействани над 300 единици военна техника с различно назначение, в т.ч. верижните БМП Bradley, тежките инженерно-евакуационни машини BPZ, БТР M113, БТР Stryker, Fuchs, БТР-80 и БТР-80 AM и друга техника.

 
Ще купуват F-35 вече на блокове?
03.11.2014, 15:22

Ф-35Всяка година Пентагона и производителя на изтребителя Lockheed Martin включват договор за серийно производство с нисък темп (low-rate initial production - LRIP). Според осведомени източници краят на тази практика идва. Пред привършване са преговорите за LRIP 8, а ръководителят на програмата ген. майор Крис Богдан планира да подпише договора за LRIP 9 и 10 едновременно. След това ген. Богдан планира да въведе нов модел на придобиване.

"През лятото на 2015 г. ще публикуване условията за LRIP 11 и с тях ще поискаме от Lockheed да преминем към блоково договаряне. Тази теза за първи път бе изказана по време на Farnborough International Airshow през юли 2014 г., но полугласно,а сега вече за нея се говори открито. целта е да се обединят поръчките на всички бъдещи оператори на F-35 и така да се постигне икономия от мащаба. Ген. Богдан заяви "С обединението на поръчките от всички страни в LRIP 11, 12 и 13 ще има достатъчно машини за да се получи все едно многогодишен договор за нуждите на САЩ. От това може да спечелят международните партньори, които ще реализират значителни икономии, но САЩ ще губят, защото там правилата за придобиване не позволяват многогодишни договори, преди компанията да постигне пълномащабно производство. Според ген. Богдан, САЩ също ще спечелят, защото ще се стимулира производството на F-35 и по-бързото навлизане на нови Блокове, което ще даде предимство на САЩ по-бързо да ги получат.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Армията в Русия ще плаща за изобретения
03.11.2014, 14:42

Руското министерство на отбраната е готова да плати 50 млн. рубли на изобретателите, чиито разработки ще се ползват в руската армия.

Според експертите на "Московский комсомолец", връщането към съветския опит ще помогне за създаването на нови калашници в Русия, а също така ще подреди и систематизира резултатите от научната дейност.

Вече няколко години военното ведомство отделя средства за провеждането на военно-технически и научни изследвания, но сумите, които поощряват изобретателите, са доста ограничени. Сега Министерството на отбраната реши да увеличи стимула за иновационната дейност в тази област.

„Досега фондът за материален стимул отделяше за най-добрата изобретателно-рационализаторска дейност само 500 000 рубли“, заяви в интервю началникът на управлението за интелектуална собственост, военно-техническо сътрудничество и експертиза на доставките на оръжие и военна техника полковник Олег Ващенко.

Планирано е да се увеличи сумата до 50 млн. рубли, за да може да се разпределят на конкретните автори за конкретната разработка.

Според Ващенко, парите ще се дават за вече получени резултати, които водят до икономически или друг ефект. Също така Министерството на отбраната планира да обедини в „един юмрук“ изобретателите и учените. Поради тази причина в момента се прави пълен автоматизиран отчет на всички предложения, които се подават в министерството.

Експертът Виктор Мураховски разказа, че средствата, които сега се предлагат за изследователската дейност, са просто символични.

„Например, ако в предприятията се внедрят резултати от изследванията, то ефектът ще бъде много голям, а авторът на предложението ще получи някакви стотинки, това е несправедливо, - отбелязва експертът. – Между другото, по по-обширните въпроси самите военнослужещи са способни да предлагат своите идеи. Например, по този начин беше разработен мерник за танк. Нека да си спомним откъде се появи Михаил Тимофеевич Калашников.

Според Мураховски, поощрението за изобретателите е връщане към практиките на СССР, когато на авторите на идеи се плащаха държавни премии.

Също така Министерството на отбраната планира да създаде единна база за резултатите от интелектуалната дейност, за резултатите от научно-изследователски и опитно-конструкторските дейности, а също така конструкторската документация на военното предназначение за възможно използване в създаването на продукти с двойно и гражданско предназначение.

За реализирането на идеята се предвиждат три години. „За това време трябва да се създаде база, да се открият необходимите източници на информация, за да може базата да получава информация и иновационния продукт, който ще развие нашата икономика“, поясни Ващенко.

„Такава база е необходима, тъй като сега изобретателите могат да работят паралелно по една и съща тема и ще се получи, както в поговорката: „дясната ръка не знае какво прави лявата“, смята Мураховски. – В съветско време имаше Държавен комитет на науката и техниката, в руско време имаше Федерална агенция по правата за защита на интелектуалната дейност, която беше унищожена, а сега такава структура създава Министерството на отбраната. Това ще позволи на изследователите да използват резултатите от проектите. Всъщност, често самият изследовател не знае къде и какво се прави.

Мураховски вярва, че такава база трябва да се създаде под егидата на Министерството на отбраната, защото именно там са повечето разработки, включително и секретните. Няма вероятност да изтече секретна информация, тъй като министерството създаде система, базирани на собствени мрежи, които нямат достъп до интернет.

http://www.fbr.bg/

 
Сухопътните войски ще отбележат своя боен празник
03.11.2014, 14:29

Сухопътните войски ще честват своя боен празник – 19 ноември. През тази година той съвпада с отбелязването на 129-та годишнина от Сръбско-българската война

На 4 и 5 ноември 2014 г. ще се проведат турнир по стрелба със стрелково оръжие на полигон „Анево” - гр. Карлово с участието на представителни отбори от военните формирования на Сухопътните войски. Традиционният турнир по стрелба с пистолет „Макаров” за журналисти от централните и регионалните медии, представители на военнопатриотичните съюзи и военни аташета, акредитирани за Република България ще се проведе на 13 ноември 2014 г. от 10.00 часа на полигон „Сливница”. Празникът на Сухопътните войски ще бъде отбелязан с „Ден на отворени врати” във всички военни формирования на 17 ноември 2014 г.

На 18 ноември 2014 г. от 10.00 ч. в Театър „Българска армия” ще започне тържество, на което военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски ще бъдат отличени с награди от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната за проявен професионализъм.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев ще поздрави личния състав за успешното изпълнение на задачите през годината.

***********

Един от изворите на национално самочувствие е свързан с най-драматичните сражения на Сливнишката отбранителна позиция. Победата на 19 ноември се оказва решаваща за цялостния ход на Сръбско-българската война и отстоява Съединението на България. Тя полага основите на изграждане на първообраза на съвременните Сухопътни войски. В новата военна история 19 ноември се определя като датата на решителните боеве на Сливнишката отбранителна позиция и е определена за празник на Сухопътните войски.

http://landforce.mod.bg/

 
Армията ни технологично не отговаря на стандартите на НАТО, притеснен Шаламанов
03.11.2014, 14:16

В последните няколко месеца средата на сигурност се промени в много голяма степен, практически излиза извън съществуващите национални документи, свързани с рисковете и заплахите за националната сигурност, както и със стратегиите за посрещане на тези заплахи. Това обяви служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов на среща-дискусия в столичен хотел по темата „Рискове и стратегически избори пред България".

Независимо от всички стратегии с участието на меката сила и други концепции на 21 век, в основата на сигурността си остава военната сила. Без такава, която може да бъде ефективно развивана, за което трябват пари и доброто им управление, без ефективен демократичен граждански контрол върху тази сила, тя не може да бъде ефективна в рамките на евроатлантическата общност, смята Шаламанов.

Служебният министър на отбраната поразсъждава над въпроса дали страните членки на Европейския съюз са достатъчно добре подготвени във военен аспект, като се разглеждат извън сянката на НАТО. Според него специално България е извършила тежка, но успешна реформа на отбраната като първа стъпка при присъединяването ни в Атлантическия съюз.

Последната стъпка - модернизацията, така и не се състоя. Най-важният стратегически избор сега за нас е как да почне процесът на превъоръжаване, как да се осигурят нужните пари, как максимално добре да се ползват ресурсите, които могат да се получат по линия на ЕС и НАТО, очерта бъдещите наложителни приоритети пред военната ни сила Шаламанов.

Нямаме средства за далечното откриване на самолети, които се насочват към България, изтребителите ни са вдигани за прихващане от НАТО. Когато не можем да ги ползваме, румънски или гръцки изтребители действат в нашето въздушно пространство, даде и практически пример за добрите ни отношения в НАТО Шаламанов.

За него обаче има и един сериозен проблем - в рамките на НАТО сигурността ни е гарантирана, но българският принос е малък поради техниката. С личния състав нямаме проблеми, той е подготвен и във всички операции, нашите бойци се справят отлично. Но те очакват от българското правителство техника, съвместима със стандартите на НАТО, категоричен бе Шаламанов.

По думите му системата е сложна и не може да се случи от само себе си за година-две, а изисква време и ангажираност на президент, премиер.

Националната програма „България в НАТО 2020" е отговор на нуждите, това е най-доброто, което служебният кабинет може да даде в малкия си мандат, смята министърът.

Той посъветва бъдещото правителство в действията си не просто да следва нещо, което решават други страни, но да влияе на решенията на НАТО и ЕС, защото очакваме да получим много от членството си в двата съюза.

В началото на срещата министърът отказа да отговори на въпрос на News.bg за това колко са българите, сражаващи се на страната на терористичната организация „Ислямска държава".

Припомняме, преди броени дни Шаламанов обяви, че по информация на съюзници, такива наши граждани има в редиците на радикалната ислямска организация. Оттогава той не коментира нищо повече, като спази тази линия на поведение и днес с уговорката, че решението дали и какво да се каже по темата е в ръцете на Министерския съвет.

Малко по-рано днес обаче и служебният премиер заяви, че няма информация по въпроса.

Повече от 25 години не сме имали сериозна програма за превъоръжаване, очакваше се такава след реформата 2004 година, но това не се е случило. Сега има остра необходимост от една цялостна програма, доброто й управление и финансиране и подкрепа за нея от страна на българската наука. Става въпрос за национална задача, аргументира се Шаламанов.

След призивите си за модернизиране на военното ни въоръжение, министърът на отбраната от служебния кабинет Велизар Шаламанов даде и свои идеи за намиране на нужните за това средства.

На конкурентен принцип да се определят проектите за превъоръжаване, така няма да се злоупотребява с парите за модернизация, както се е случвало в последните 10 години, когато са дадени 2 милиарда лева без успеваемост. Това е първият съвет, който Шаламанов остава „ в завет" на своя наследник на министерското кресло.

По-добро управление на имотите е една от стъпките, която ще освободи финансов ресурс за въоръжение, счита още министърът на отбраната. За него общото финансиране на НАТО също е част от финансовата програма, която можем да ползваме - за наблюдение, разузнаване, логистика.

Над 400 милиона лева сме получили като военна помощ от САЩ за последните 15 години - ако я ползваме ефективно и я допълним с български ресурс, има възможност тя да бъде увеличена и да доведе до много повече резултати, сочат още сметките на Шаламанов.

За него нулева толерантност към корупцията също е част от решението на финансовите проблеми.

http://news.ibox.bg/

 
Сааб ще достави ново подводно съоръжение на Екипите за подводни операции на САЩ
03.11.2014, 12:39

Шведската компания за отбрана и сигурност ще достави дистанционно устройство за засичане на експлозиви под водата (WBIEDROV) на Екипите за подводни операции на САЩ (UHDT).

Целта на проекта е тези екипи да получат допълнителна възможност за борба с нарастващите подводни опасности в акваторията на САЩ.

Сааб има голям опит в дизайна и производството на подводни съоръжения както за военните, така и за останалите пазари.

„Това е отличен пример за начина, по който Сааб комбинира военните и цивилните си технологии. Надяваме се да приложим наземните научни разработки, които сме правили по отношение на дистанционните взривни устройства през последното десетилетие, и да ги приложим по отношение на подводната сигурност. Това ще бъде предизвикателство за нас, но преодоляването му е сред най-важните задачи,“, каза Агнета Камеби, Директор на бизнес направлението „Подводни системи“ на Сааб.

„Това е отличен пример за способността на Сааб да приложи напреднали технологии и голяма компетентност и да достави водещи технологии за нашите партньори от САЩ“, обобщи Ларс Боргвинг, президент и СЕО на Saab Defense and Security USA, LLC.

http://www.pan.bg/

 
Руски ракетен кораб премина през Босфора
03.11.2014, 08:20

ракетния кораб „Самум“Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 31 октомври 2014 г през турските проливи в северно направление е преминал ракетния кораб „Самум“ (бордови номер 616) проект 1239 от състава на Черноморския флот, който в продължение на 40 дни бе в оперативно подчинение на постоянното оперативно съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море.

Корабите от този проект представляват катамарани с уникален алуминиево-магнезиев корпус на въздушна възглавница (каверна), което позволява да развиват скорост до 55 възла в час.

Въоръжението им включва 2х4 ПУ за противокорабни ракети „Москит“, 1х2 ПУ на ЗРК „Оса-М“, 1-76 мм АУ Ак-176, 2х6 30мм АУ АК-630М. Екипажът се състои от 68 военнослужещи.

Другият кораб на ЧФ от същия проект е „Бора“ (бордови номер 615)

 
Канадски изтребители CF-18 Hornet изпълниха първи бойни полети срещу ИДИЛ
03.11.2014, 08:10

CF-18 HornetНа 30 октомври канадски изтребители CF-18 Hornet изпълниха първи удари от въздуха срещу екстремисти от ИДИЛ в рамките на водената от САЩ операция Inherent Resolve.

Изтребителите са били дозареждани във въздуха от американски самолети-цистерни KC-135 Stratotanker от състава на 340 авиоескадрила.

CF-18 Hornet са били с подкачени три лазерно насочвани бомби GBU-12 LGB, един контейнер за целеуказване, две УР „въздух-въздух” AIM-9M Sidewinder и една AIM-120 AMRAAM, както и с два резервоара.

Двата резервоара са на дясното крило и под тялото (както при F-18 Hornet от ВМС на САЩ), за да не възпрепятстват на целеуказващия контейнер Sniper ATP, подкачен от лявата част на фюзелажа.

http://www.pan.bg/

 

 
Българската държава е отговорна за бъдещето на ВВС
02.11.2014, 16:54

Авиацията е мироглед и философия за живота, защото тя е устрем, мащабност, технологии, много любов и бъдеще. Това каза пред БГНЕС председателят на Българската авиационна асоциация инж. Ангел Георгиев, полковник от резерва.

Той е категоричен, че във времето на криза, която е не само икономическа, военнослужещите и цивилните служители от българските ВВС полагат неимоверни усилия, за да поддържат необходимата боеспособност и боеготовност на бойната техника.

"Няма стара и нова авиационна и ракетна техника, а само изправна и неизправна", каза полк. /р/ Георгиев. Според него тези, които поставят въпроса дали руската авиационна техниката, която е на въоръжение в армията ни, трябва да бъде приземена завинаги, най-вероятно много добре знаят, че това е чиста проба демагогия. Намиращите се понастоящем на въоръжение в българските ВВС вертолети модел Бел /"Bell-206"/ - американско и Кугар /AS 532 AL "Cougar"/ - френско производство, в по-голямата си част също имат продължителен неактивен престой на земята. Известно е, че летателната годност на тази техника е съществена за авиационното осигуряване и повишаване мобилността на другите видове въоръжени сили. Този състав на ВВС има също важна роля при изпълнение и на третата мисия на Българската армия, която е защита на населението при бедствия и аварии в мирно време. Поради това е важно да се подчертае, че цялото налично въоръжение и бойна техника, собственост на Българската армия, налага задължението държавата да изпълнява своята отговорност за осигуряване и организиране на нейната следгаранционна нормална експлоатация............Прочети още

 
Полша получи поредната партида германски танкове „Леопард-2А5“
02.11.2014, 16:13

Leopard_2A5В Полша с железопътен транспорт е доставена поредната партида танкове „Леопард-2А5“, които ще постъпят на въоръжение в 34-та бронекавалерийска бригада (гр. Жаган) от състава на 11-та бронекавалерийска дивизия.

На 22 ноември 2013 година министрите на отбраната на Полша и Германия подписаха контракт за доставка на полските ВС на 119 танка (105 Leopard 2A5 и 14 Leopard 2A4) от състава на ВС на ФРГ.

В доставката още са включени и 18 бронирани ремонтно-евакуационни машини BpZ 2, около 200 автотранспортни единици, различно съпътстващо оборудване и комплекти на лазерен тренажорен комплекс AGDUS. Контракта е на стойност 760 млн злоти (180 млн евро).

На 16 май 2014 година 34 бронекавалерийска бригада (34. Brygady Kawalerii Pancernej im. Hetmana Wielkiego Koronnego Jana Zamoyskiego) получи първите 11 танка Leopard 2A5.

До края на 2014 година трябва да бъдат доставени 91 танка (77 „Леопард-2A5“ и 14 „Леопард-2A4“), а останалата техника по този контракт (включително 28 танка Leopard 2A5) ще постъпи през 2015 година. Общо в 34 бронекавалерийска бригада в Жаган ще има два танкови батальона (по щат с по 58 танка Leopard 2A4/А5 във всеки). Сега бригадата е въоръжена с полски танкове РТ-91.

През 2002-2003 година Полша вече получи от Германия практически безвъзмездно 128 танка Leopard 2A4 и 10 БРЕМ BpZ 2 (поляците тогава платиха само транспортните разходи). Тези танкове са на въоръжение в двата танкови батальона на 10 бронекавалерийска бригада (10. Brygady Kawalerii Pancernej im. gen. broni Stanislawa Maczka) от състава на същата 11 бронекавалерийска дивизия в Светощев. – Още за Leopard 2A5

 
Пентагонът изпраща 500 шпиони в чужбина
02.11.2014, 14:12

Министерството на отбраната на САЩ ще изпрати зад граница 500 свои шпиони, работещи под прикритие, пише в. "Вашингтон поуст".

При създаването преди две години на тайната служба към Пентагона /DCS/ беше предвидено броят на агентите да бъде двойно по-голям.

Шпионите на военното ведомство на Щатите ще работят по горещите райони на света заедно с колегите им от ЦРУ и командването на специални операции на САЩ по провеждане на антитерористични мисии и други цели, които влизат в по-широкия кръг от задачи за осигуряване на националната сигурност. Намаляването на планирания брой работещи в чужбина агенти е реализиране на максимата "останете малко, но високо ефективни", коментирал пред вестника бивш служител на ЦРУ, пожелал анонимност.

Основните места за работа на новите шпиони ще бъдат в части от Африка и Близкия изток, където Ал Каида и Ислямска държава /ИД/имат значителни сили и действия. Но действията им ще бъдат фокусирани върху това, от което се нуждае Пентагонът.

 
Спуснаха на вода десетият десантен кораб клас „Сан Антонио“ USS John P. Murtha (LPD 26)
02.11.2014, 12:40

LPD 19 USS Mesa VerdeНа 30 октомври в корабостроителницата Ingalls Shipbuilding в Паскагула (щат Мисисипи) бе спуснат на вода десантно-вертолетния кораб-док John P. Murtha (LPD 26) клас „Сан Антонио“, информира пресслужбата на компанията Huntington Ingalls Industries. - (видео)

„Този кораб е спуснат на вода с най-висока степен на готовност“, заявява Brian Cuccias, президент на Ingalls Shipbuilding.

Компанията Huntington Ingalls Industries вече е построила и предала на американските ВМС девет кораба клас „Сан Антонио“. Следващият LPD 27, който получи името Portland, ще бъде спуснат на вода през 2016 година. - Още за LPD

 
Северна Корея имала подводница с потенциал да носи балистични ракети
02.11.2014, 11:53

Северна Корея е пуснала на вода подводница с потенциал да носи балистични ракети, съобщи днес южнокорейската информационна агенция "Йонхап", позовавайки се на източни от южнокорейското правителство. Става въпрос за внесен дизелов плавателен съд от съветската ера от клас "Голф", който е модифициран", посочва източникът на агенцията.

Подводницата е от края на 50-те години на миналия век и е била извадена от употреба през 1990 година. Дължината й е 67 метра, а широчината 6,6 метра. Тя може да носи товар от близо 3000 тона.

Южнокорейски военни източници посочват обаче, че Северна Корея все още не е разработила напълно технологията, от която се нуждае, за да използва балистични ракети, изстрелвани от подводница. Необходими са още десетина опита, за да се усъвършенства технологията на изстрелването.

http://www.dnevnik.bg/

 
Проект на щурмовик Ш-90 (Т-12) за замяна на Су-25 (СССР)
02.11.2014, 10:27

Ш-90 (Т-12) Работи по създаване на щурмовик за замяна на Су-25 са започнати през 1984 г. Първият проект е готов още през 1989 г. под наименованието «Щтрмовик-90». Един от вариантите , разработвани в ОКБ „”Сухой” получава индекс Т-12. Самолетът е с необичаен вид – има носещ корпус с две кабини, между които са разположени каналите на въздухозаборниците на двата двигатели. Крилата с обратна стреловидност, като на краищата им се разположени контейнери с апаратура за РЕБ. Влявата част е разположена кабината на летеца и РЛС в носовата част, а в дясната е операторът на въоръжението, а в прозрачния обтекател на носовата част – оптико-електронната система.

Въоръжението основно е поместено във вътрешни отсеци и на подкрилни пилони. Програмата за създаване на Т-12 е била в доста напреднал стадий и дори се е подготвяла линия за производство в авиозавода в Иркутск, но събитията през 1990-те години поставят край на проекта.

Разчетното тегло при излитане е около 20 тона, тяга на двигателите (имало е версия и с един двигател) е около 100 kN. Дължина на щурмовика е 16 м, размах на крилото — 19,5 м. , гориво — 4500 кг, боен товар — 6500 кг, максимална скорост — 1000 км/ч, крейсерска — 835 км/ч.

http://www.pan.bg/

 
Шаламанов иска свикване на съвета по сигурността заради българи в ИД
02.11.2014, 09:29

Велизар ШаламановМинистърът на отбраната Велизар Шаламанов ще поиска свикване на Съвета по сигурността при премиера заради ситуацията с чуждите бойци в „Ислямска държава”, съобщи bTV.

Има сигнали за замесени българи, данните обаче са противоречиви. До момента няма категорични доказателства за български бойци под знамената на джихадистите, но може да се говори за косвени доказателства.

Източници в разузнаването обясняват, че става дума за непреки доказателства, а именно - открити български документи за самоличност от наши партньорски служби. Физическо присъствие на български граждани обаче още не е доказано.

По данни на националната разузнавателна служба 900 бойци от Балканския полуостров се бият под знамената на „Ислямска държава”.

Военният министър потвърди, че според партньорските служби има данни за замесени българи в размирните територии на Ирак и Сирия.

Според българското разузнаване данните са противоречиви. Има например информация за човек, задържан в Западна Европа, който оказвал логистична помощ на терористични структури, но не е участвал в терористични действия.

Гранична полиция обясни, че не може да предостави статистика за българи, пътуващи до Близкия Изток, попадащи в профила на възможни доброволци за „Ислямска държава”.

По тази линия МВР обаче работи плътно с ДАНС и НРС. Разузнаването е подало на Гранична полиция данните на хора от Западните Балкани, за които се смята, че се бият в редиците на ислямистите. Бройката им е 900.

Към момента в МВР отричат да имат информация за родни ислямисти, заминали да се бият за халифат, но в центровете от закрит тип на дирекция "Миграция" има задържани 20 чужденци, проникнали с бежанската вълна, които се вписват в профила на джихадистите.

 

 
На този ден
01.11.2014, 23:10

На 1 ноември 1911 г. италианският младши лейтенант Джулио Гавоти (Julius Gavotti) извършва първата в световната авиационна история бомбардировка от въздуха с моноплан "Етрих Таубе” (Etrich Taube), като хвърля 4 ръчни гранати Cipelli в района на Триполи (3 по турския лагер Аин Зара и 1 по оазиса Таджера, където са съсредоточени около 1500 турски войници. Това става по време на започналата на 29 септември италотурска война в Северна Африка.

Първопроходците

Запазено е писмото на Джулио Гавоти до баща му, в което той подробно описва този полет /преразказано със съкращения/: Решава да експериментира хвърляне на бомби от самолет, тъй като нямало други. Близо до седалката си приковава кутия, облицована с кожа и вата. В нея слага три сферични бомби с тегло по около 1,5 кг. Четвъртата бомба Гавоти поставя в джоба на коженото си яке. В другия джоб пъха малка картонена кутия с 4 детонатора с гърмящ живак. Излита успешно и се насочва право към морето. Минава над кораба „Сицилия”, закотвен западно от Триполи. Когато набира 700 м. се отправя към линията на италианските предни постове. Взема курс към оазиса Аин Зара, където предишните дни е видял вражески лагер с около 2000 войници. Когато оазисът се появява пред погледа му, той поема управлението на самолета само с една ръка. Отваря кутията, изважда бомба и я полага на коленете си. Изважда кутията с детонаторите, измъква един и го захапва. Затваря кутията, поставя детонатора в бомбата и поглежда надолу към земята. От оазиса го разделя само една миля, вече перфектно наблюдава двата лагера, вижда арабските палатки. Взема бомбата с дясната си ръка, със зъби издърпва предпазителя и хвърля бомбата пред крилото. Следи я с поглед няколко секунди, докато изчезне. След това съзира в средата на малкия лагер тъмен облак от взрива. Оттам отива над оазиса на Триполи. Командването отчита резултатите като отлични...............Прочети още

 
Започна строителството на подводниците "Колпино" и "Великий Новгород"
01.11.2014, 18:10

проект 636На 30 октомври в руската корабостроителница "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург бяха заложени едновременно двете големи дизел-електрически подводници проекта 06363 - Б-268 „Великий Новгород“ и Б-271 „Колпино“ (заводските номера съответно са 01674 и 01675. - (видео).

Заложените субмарини са последните – пета и шеста – от серията от шест подводници 06363, поръчани от ВМФ на Русия за попълване на състава на Черноморския флот. По план новите кораби трябва да бъдат сдадени на ВМФ през 2017 година.

Контракта за строителството на главната подводница от този проект бе сключен с военното ведомство на Русия през август 2010 година и същия месец (20 август 2010 г) започна нейното строителство в "Адмиралтейские верфи" под името Б-261 "Новороссийск" (заводски номер 01670). В състава на ВМФ тя влезе на 22 август 2014 година.

В момента с Б-261 „Новороссийск“ се провеждат дълбоководни изпитания на полигони на Северния флот. След като те завършат субмарината ще се завърне в Санкт Петербург, откъдето в края на годината по вътрешни водни пътища ще се отправи към Черно море. - Още за проект 636

 
Френска компания уволни служител, отговарящ за доставката на "Мистрал" на Русия
01.11.2014, 13:27

МистралФренската корабостроителна компания DCNS е уволнила Ив Дестефанис, служител, който е отговарял за проекта за доставяне на военни кораби „Мистрал" на Русия, пише Les Echos, предадоха руски медии.

Ръководителят на компанията е освободил Дестефанис от поста в четвъртък.

Според информация на изданието Дестефанис е загубила работата си, след като от името на корпорацията е била изпратена покана до Русия неин представител да присъства на церемония по предаването на първия от двата хеликоптероносача на 14 ноември.

В съобщение на шефа на DCNS се казва, че освободеният служител е извършил такива действия, които имат отрицателни последствия с мащаб, който към момента е невъзможно да бъде определен.

На 29 октомври руският вицепремиер на Русия Дмитрий Рогозин написа в социалните мрежи, че страната му ще получи първия хеликоптероносач „Мистрал" на 14 ноември. Елисейският дворец не потвърди информацията, а по-късно финансовото министерство обяви, че ситуацията в Украйна не позволява все още изпълнението на поръчката.

В последните два месеца информацията за предаването на вертолетоносача „Владивосток" е разнопосочна. На 28 октомври военният министър на Франция заяви, че окончателното решение за предаването на първия кораб ще бъде взето през ноември. Френски източник обяви, че това ще стане в периода 15-20 ноември.

Франция е поставена под натиск от западните си партньори да не доставя корабите заради конфликта в Украйна.

Първият хеликоптероносач „Владивосток" по план трябва да бъде доставен в края на 2014 година, а вторият, „Севастопол" - през 2016 година. Договорът е от 2011 година. Включва закупуване на два хеликоптероносача с опция за закупуване на още два.

http://news.ibox.bg/

 
Руските ракетни войски извършиха тестово изстрелване на ракета „Топол-М”
01.11.2014, 12:20

„Топол-М”Руските ракетни войски със стратегическо назначение са извършили днес в 09:20 местно време от космодрума Плесецк, Арханделска област, тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета „Топол-М”, съобщи пред Интерфакс говорителят на Министерство на отбраната Игор Егоров.

„Извършено е изстрелване по програмата за изпитания на ракетите „Топол-М, базирани в ракетни силози. Симулатори на бойните елементи на ракетата са поразили условните цели”, каза той.

Егоров уточни, че изстреляната ракета е РТ-2ПМ2 "Топол-М" и е носела бойно дежурство в Татищевското съединение.

„Топол-М” е сред най-съвременните междуконтинентални балистични ракети, конструирани от Русия и първата нова междуконтинентална балистична ракета след разпадането на СССР.

Обсегът ѝ се изчислява на около 11 000 км. Има 3-степенен двигател на твърдо гориво. Бойнната част включва една бойна глава с мощност на заряда 550 Кт и до 20 лъжливи цели. - Още за МБР „Топол-М”

 
Провеждат ли ядрени учения руските бомбардировачи или просто изпробват НАТО?
01.11.2014, 10:11

Руски бомбардировачи, които могат да носят ядрени бомби, прелитат над Северно море и Атлантическия океан. И офицерите от ВВС на САЩ са много загрижени от това, което би могло да е репетиция за смъртоносна мисия, пише американското издание Daily Beast.

В най-добрия случай, руските ВВС агресивно сондират това, което НАТО нарича европейското въздушно пространство, в опит да преценят времето за реакция на защитата на западния алианс.

От 28 октомври, противовъздушната отбрана на НАТО е засекла и наблюдавала четири групи от руски бойни самолети над Балтийско море, Северно море, Атлантическия океан и Черно море. Норвежките изтребители F-16 прихванали една група от руски самолети на 29 октомври, която включвала четири ядрени бомбардировача Ту-95 „Мечка” и четири Ил-78 танкера за въздушно презареждане. Щом били прихванати, шест от руските самолети се отправили към дома, докато останалите два бомбардировача Ту-95 продължили на югозапад, успоредно на норвежкия бряг, преди евентуално да обърнат към Русия.........Прочети още

 
Португалски изтребители прихванаха два руски самолета до южната граница на НАТО
01.11.2014, 09:55

Ту-95За втори път в рамките на седмица португалски изтребители F-16 излетяха, за да прихванат руски военни самолети, забелязани до крайбрежието на страната, в международно пространство, близо до южната граница на НАТО, предадоха информационните агенции.

По думите на португалския министър на отбраната Хосе Педро Агуяр-Бранко, португалските изтребители успешно са прихванали и идентифицирали два руски самолета, като са ги принудили да се отдалечат от въздушното пространство под португалска юрисдикция.

Той допълва, че военновъздушните сили са готови да охраняват въздушното пространство на НАТО всеки път, когато командването на алианса поиска това.

Според информация на агенция „Ройтерс", в случая става дума за два руски бомбардировача Ту-95, които са прелетели близо до траекторията за кацане на самолети на международното летище в Лисабон.

 
Флотското брегово ракетно формирование отбеляза 50 години от първия залп
01.11.2014, 09:39

С тържествено издигане на националното знаме Флотското бреговото ракетно формирование отбеляза 52-та годишнина от създаването си и 50-та годишнина от първия залп - пускът на бреговия ракетен дивизион „Сопка”. От осъществените общо пет пуска с ракетата С-2 (с максимален обсег на действие 105 км) в българските ВМС, четири са с пряко попадение в целта!

По-късно част от командния и личния състав на „Родни балкани” (така е известно формированието повече от половин век) посети Военноморския музей, където в зала „Морски сговор“ бе открита тематична фотоизложба, дело на о.р. капитан ІІ ранг Вичо Станев - с 19 години служба във формированието, читател, приятел и автор на „Морски вестник”. Изложбата проследява най-важните страници от 52-годишната история на бреговите ракетчици, от първата до последната учебна стрелба, емблематичните моменти от всекидневието в дивизионите. Изложбата, може да бъде посетена до края на м. ноември.

Дни преди празника брегови ракетчици възстановиха външния вид на ракетната пускова установка „Б-163-Сопка“ - експонат във външната експозиция на музея. Ветерани и воини от строя с удоволствие позираха пред установката за спомен от събитието, което отново ги събра заедно.

http://morskivestnik.com/

 
Приключи третия етап от участието на фрегата „Верни” в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR 2014”
01.11.2014, 09:35

Приключи третият патрул от участието на фрегата „Верни” в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR 2014”.

По време на третият патрул екипажът на фрегата „Верни” изпълни поставените задачите по наблюдение на морските превози в заповяданата зона за отговорност в Средиземно море. Беше установена комуникация и запитване на 42 кораба от търговския трафик.

Едновременно с това се провеждаха тренировки и учения. Групата за проверка на кораби от състава на екипажа на фрегата „Верни” проведе тренировки по качване и слизане на кораб-нарушител и по осигуряване на периметъра и претърсване на кораб-нарушител. Провеждаха се и учения по откриване, водене и долагане на надводни и въздушни цели, корабни бойни учения по „Борба за живучест”, включващи борба с пожари, взривове и нахлуваща вода, симулирано използване на противокорабно, противовъздушно и противолодъчно оръжие, използване на малокалибрено артилерийско въоръжение за защита на кораба от бързо движещи се малки морски цели, спасяване на паднал човек зад борд, както и отработване на разписание по приемане на гориво на ход.

По време на третия патрул фрегата „Верни” е проплавала 1105 морски мили.

http://www.navy.mod.bg/

 
Ирак се готви да вкара в бой своите Ми-28
01.11.2014, 09:25

Ми28Ирак скоро ще задейства своите нови щурмови вертолети Ми-28НЭ срещу бойците на Ислямска държава. Това е заявил на 30 октомври иракския министър на отбраната Халид ал-Обеди.

Ал-Обеди и висши иракски военни са наблюдавали демонстрация на вертолетите Ми-28 преди те да бъдат изпратени на предните позиции, северно от Багдад.

Ирак поръча 15 броя Ми-28НЭ през 2012 г. Първите три машини от този тип бяха доставени на арабската страна в края на август. Не е ясно колко такива вертолета са вече получени там.

Ирак посрещна конфликта с Ислямска държава с четири Ми-35М, 24 въоръжени Bell 407 (IA-407), 20 многоцелеви EC 635 и шест SA 342M Gazelle. В последствие в края на август бяха получени още четири Ми-35М, последвани от още толкова в края на септември. Общо са поръчани 28 броя от типа.

Междувременно бойците на Ислямска държава успяха да свалят поне два Ми-35М и един IA-407.

Бойният дебют на Ми-28 ще бъде гледан под лупа. Бойните действия в Ирак са сериозни, а Ислямска държава разполага с достатъчно зенитни средства, включително и ПЗРК.

http://aeropress-bg.com/

 
Суборбитален космически кораб на Върджин Галактик се разби по време на изпитателен полет над Калифорния
01.11.2014, 09:20

Суборбиталният космически кораб „Спейсшип ту” (SpaceShipTwo) на Върджин Галактик (Virgin Galactic) се разби по време на изпитателен полет над Калифорния. В резултат на инцидента е загинал единият пилот, а другият е ранен и е хоспитализиран в тежко състояние. Отломките от кораба са се разпръснали над пустинята Мохаве, на около 160 км от Лос Анжелис. „Върджин галактик спейсшип ту” е експериментален апарат, летящ до границата между земната атмосфера и космоса. - (видео).

Суборбиталният космически апарат се е разбил веднага след отделянето му от самолета WhiteKnightTwo, съобщи Федералното управление на авиацията на САЩ. „Наземните диспечери на космодрума в Махаве са загубили контакт с експерименталния кораб SpaceShipTwo. Инцидентът е станал над пустинята Мохаве малко след като корабът се е отделил от издигналия го във въздуха WhiteKnightTwo”, се казва в изявление на ведомството. Федералното управление на авиацията е започнало разследване на инцидента.

По предварителна информация, се е взривил по време на полет.

Експлозията е станал веднага, след като са заработили двигателите след отделянето му от самолета-носач White Knight 2. Единият от двамата пилоти е загинал, но вторият успял да катапултира.

Междувременно, компанията Virgin Galactic, разработила кораба SpaceShipTwo, съобщи, че по време на изпитателен полет на космическия кораб са възникнали сериозни проблеми, които са довели до неговото падане.

Националната космическа агенция на САЩ изрази съболезнования във връзка със смъртта на пилота. „От името на НАСА поднасям дълбоките си съболезнования на семейството на загиналия при днешната катастрофа на SpaceShipTwo пилот. Молим се за бързото възстановяване на втория пилот”, се казва в разпространеното от директора на агенцията Чарлз Болдън изявление. Той отбеляза, че въпреки, че това не е проект на НАСА, болка от тази трагедия изпитват всички мъже и жени, посветили живота си на изследването на космоса, което винаги се съпровожда от рискове.

Инцидентът представлява огромен удар за амбициите на компанията Virgin Galactic и може да се окаже ПР-катастрофа за развиващата се индустрия на космическия туризъм, коментират световните издания. Virgin Galactic е една от водещите фирми в търговската космическа надпревара. Въпреки това датата на излитане на първия търговски полет на Virgin бе многократно отлагана, а някои експерти се опасяват дали изобщо ще има такъв.

Инцидентът е вторият включващ американски космически апарат за тази седмица. Във вторник совалката Орбитъл Сайънс се взриви шест секунди след излитане на мисия за доставяне на товари до Международната космическа станция.

http://www.focus-news.net/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}