Военна информация

Архив - от 1 до 15 ноември 2012 година

 

 
Американските сухопътни войски увеличават поръчките на хеликоптери Lakota
15.11.2012, 21:27

UH-72A. Фото от сайта aviationnews.euКомандването на Американските сухопътни войски сключи договор за доставка на допълнителна партида от 34 многоцелеви хеликоптера UH-72A Lakota с компанията EADS North America, съобщава DefPro.

Сумата по сделката е 181,1 милиона долара. С новата поръчка общият брой на новите хеликоптери, които трябва да получат военните достигна 312 единици. Към 2016 година сухопътните войски на САЩ възнамеряват общият брой на хеликоптерите Lakota във войските да достигне 347 единици.

UH-72A e е създаден на базата на гражданската машина EC145. Lakota може да превозва до 9 пътници, да развива скорост до 268 км в час и да извършва полети на разстояние до 685 км. Тази версия на многоцелевия хеликоптер няма въоръжение. – Още за UH-72A Lakota

 
Индонезия поръча бразилски реактивни системи Astros II
15.11.2012, 21:16

реактивни системи Astros IIИндонезия поръча на Бразилия партида реактивни системи за залпов огън Astros II. Както съобщава Jane's, стойността на РСЗО и съпътстващото оборудване се оценява на 350 милиона долара. Както са разказали пред изданието от компанията-производител Avibras, Индонезия разчита да получи 36 пускови установки и още толкова транспортно-зареждащи машини. Освен това Индонезия планира да закупи комплекси за управление на огъня, а също и подвижни работилници и метеорологични станции.

Възможните срокове за доставка на техниката не се уточняват. Реактивните системи за залпов огън Astros се произвеждат от 1983 г. и стоят на въоръжение в Бразилия, Бахрейн, Катар, Саудитска Арабия, Ирак и Малайзия. РСЗО Astros II се пускат в пет модификации: SS-30 (диаметър на ракетите 127 милиметра), SS-40 (180 милиметра), SS-60 (300 милиметра), SS-80 (300 милиметра) и SS-150 (диаметър ракетите 300 милиметра).

Бразилските реактивни системи могат да поразяват цели на разстояние до 30, 35, 60, 90 и 150 километра съответно. Какви именно системи е решила да купи Индонезия не се уточнява. В момента в Бразилия се води разработка на нови РСЗО Astros 2020. 30 такива системи Бразилия е поръчала през лятото на т.г. – Още РСЗO Astros II

http://www.duma.bg

 
Редовно заседание на съвета по отбрана
15.11.2012, 20:45

Членовете на Съвета по отбрана, ръководен от министъра на отбраната Аню Ангелов, обсъдиха днес, 15 ноември, степента на готовност на формированията от Българската армия за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за оказване на помощ на населението през есенно-зимния период.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов докладва, че формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от тежки зимни условия са комплектувани с техника и материални средства в съответствие с утвърдените разчети и имат готовност за подпомагане на населението и държавните органи при необходимост.

Членовете на Съвета по отбрана разгледаха проект за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ППЗОВСРБ).

В него се предвижда сроковете, посочени в § 3, § 5 и § 9 от Преходните и заключителни разпоредби на ППЗОВСРБ да се удължат с 2 години – от 31 декември 2013 г. до 31 декември 2015 г.

Разпоредбите на посочените параграфи разрешават офицерите от кариерно поле „командно“ да заемат длъжности, изискващи военно звание "майор" ("капитан III ранг"), без да са придобили образователно-квалификационна степен "магистър" по специалност oт професионално направление "Военно дело" във военни академии:

   - на офицерите, които притежават военно звание "полковник" ("капитан I ранг"), да заемат длъжности, изискващи военно звание "полковник" ("капитан I ранг"), без да са завършили стратегически курс (висш щабен курс) или курс по мениджмънт на отбраната:

   - на сержантите в рамките на определените квоти от личен състав по звания за съответните структури да заемат длъжност с едно звание по-ниско от притежаваното от тях.

Предвидено е и изменение на чл. 111. ал. 2. като се увеличи възрастта до която офицери могат да кандидатстват за обучение във военни академии съответно от 38 на 40 години за редовна форма на обучение и от 43 на 45 години за задочна и дистанционна форма на обучение.

Предлага се и допълнение на чл. 17. ал. 1 и 3 и чл. 116. ал. 2. от ППЗОВСРБ с цел даване на възможност за провеждане на курсове за придобиване на военно звание "младши сержант" ("старшина II степен") не само в учебните центрове, а и във висши военни училища, в сержантски (старшински) професионални колежи. На войниците (матросите), завършили такива курсове да се присвоява първо сержантско звание "младши сержант" ("старшина II степен").

Проектът на правилник ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната.

По време на заседанието беше разгледан и проект на Строеви устав на Въоръжените сили.

Членовете на Съвета по отбрана бяха запознати и с хода на изпълнение на обществените поръчки по Единния финансов план за 2012 г.

http://www.mod.bg/

 
Отдадохме почит на загинали български военнослужещи
15.11.2012, 20:27

Българският военен и военновъздушен аташе в Белград подполковник Емил Шипочки отдаде почит на загиналите български военнослужещи във войните от 1912 – 1918 г. в Деня на примирието (11.11), отбелязващ края на Първата световна война, съобщава Служба „Воена информация”-МО.

Във връзка с честването на празника, което за първи път тази година е на национално ниво в Сърбия, посланикът на България Ангел Димитров и подполковник Шипочки участваха във възпоменателна церемония и поднесоха венец на паметника костница „Защитниците на Белград в Първата световна война“. Мероприятието беше организирано от Министерството на труда и социалната политика на Сърбия. То беше последвано от възпоменателни ритуали на френското, британското и руското военно гробище.

В отделна церемония посланик Димитров и подполковник Шипочки поднесоха цветя на паметника, издигнат в Белград в памет на загиналите български военнослужещи във войните от 1912 – 1918 г. На него са изписани имената на 32 войници и офицери, тежко ранени и по-късно починали и погребани в сръбската столица през периода 1919 – 1920 г.

http://www.otbrana.com/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
15.11.2012, 20:23

Чаталджа. Обстановката остава същата.

Одрин. Затишие. Обсадната армия наброява българи 76 057 души с 230 оръдия и 44 картечници и сърби – 48 507 души с 64 оръдия и 30 картечници.

Хайреболският отряд. С част от силите си врайона на Кешан – 7 конен полк и 2-ра рота от 4-та пехотна Битолска дружина водят бой при Хайдарлъ с две турски дружини с 2 картечници и 2 оръдия, преминали през Марица.

Кърджалийският отряд, заедно с отряда на полковник Александър Танев, приемат капитулацията на Явер паша и на двете дивизии, от командвания от него корпус между селата Теке и Мерхамлъ. Явер паша предава сабята си на генерал-майор Никола Генев. 3,5 часа продължава дефилирането на пленените турски войници и офицери, пред българското командване – 280 офицери, 12 000 войника, 1000 коня.

Родопският отряд /2-ра пехотна Тракийска дивизия/. Остава разположен в Дедеагач.

7-ма пехотна Рилска дивизия. 1-ва бригада пътува с параход за Дедеагач. Останалите части започват транспортиране с железница.

Окончателно е овладяно пространството от Солун до Родосто и от Пашмакли до Бяло море. Създадени са предпоставки за развитие на успехите при Чаталджа и при Одрин.

http://www.focus-news.net/

 
Русия ще проведе изпитания с ПАК ФА с щатното му въоръжение
15.11.2012, 17:13

Т-50Разработването на системите въоръжение за перспективния руски изтребител Т-50 (ПАК ФА) се провеждат в съответствие с графика, а самите изпитания на самолета с изстрелване на някои от управляемите ракети ще започнат в „най-близко време”, съобщава "Интерфакс", цитирайки Борис Обносов, директор на корпорацията "Тактическое ракетное вооружение".

Към момента някои от системите въоръжение се изпитват на летящи лаборатории, създадени на базата на други самолети, а други се намират „в завършващ стадий” и се подготвят за серийно производство.

Сега в изпитанията на ПАК ФА участват три прототипа на този изтребител - Т-50-1, Т-50-2 и Т-50-3. До края на годината към тях ще се присъедини и Т-50-4. През 2014 ще започнат и изпитанията на двигателите, с които ще бъдат монтирани на серийните ПАК ФА (известни като „Тип 30”). Първите предсерийни изтребители и прототиповете са с двигатели АЛ-41Ф-1С ("Изделие 117С"), използвани на Су-35. – Още за Т-50

http://www.pan.bg/

 
Боен лазер: фантастика или реалност
15.11.2012, 13:27

В медиите се появиха съобщения за подновяването в Русия на работите по създаване на боен лазер с въздушно базиране. Това ще стане продължение на създаването на системата А-60 от съветски времена.

Интересно е, че Русия сега подновява „лазерната” тематика, докато САЩ затвориха своята програма ABL (Airborne Laser). Първите американски изследвания в тази сфера започнаха през 70-те години, когато беше създаден самолетът с лазер, който работи с въглероден двуокис (СО2 ) на фирма United Technologies. Но този лазер не поразяваше по-далеч от няколко километра, което го направи безсмислен за военните.

Работите продължиха през втората половина на 90-те години, когато беше повдигнат въпросът за създаване на система за противоракетната отбрана (ПРО) на САЩ. През 2000 година започнаха работите върху самолета YAL-1, на борда на който имаше три лазера, отговарящи за прицелването и поразяването на целта.

Резултатите от тестирането на тази много скъпа и сложна система не вдъхновиха американското военно ръководство и в рамките на съкращаването на военните разходи проектът беше замразен. Единственият носител на този боен лазер през февруари 2012 година отиде на „гробището за самолети” – площадката на 309-та група по обслужване и технически ремонт на Военновъздушните сили на САЩ (AMARG).

В същото време в се подновяват работите върху А-60. Докато американската система се създаваше като част от глобалната ПРО, руската програма от самото начало има по-тясна насоченост. Руския боен лазер е предназначен за поразяване на космически обекти, което винаги е било по-проста задача.

Не се изключва той да се използва и в ПРО. Негова главна задача може да стане свалянето на ракети със средна далечина, попаднали в „неподходящи ръце”.

 
Хасковският отряд и полковник Васил Делов в Балканската война
15.11.2012, 12:37

Васил Делов С обявяването на мобилизацията  през септември 1912 г. от 2-ра бригада на Втора Тракийска дивизия е създаден Хасковският отряд.

В него влизат 28-и Стремски полк, командван от полковник Иван Цеков, 40-и пехотен полк  с командир Христо Събов, 3-ти артилерийски полк с командир Стефан Богданов, половин  пионерна рота, част от 2-ро планинско артилерийско отделение и 1 ескадрон  от 3-и конен полк. За командир на отряда е назначен  полковник Васил Петров Делов, а началник-щаб е капитан Алекси Дюдюков.

В състава на отряда влизат осем и половина  дружини, 9 батареи, 21 щабни офицери, 152 оберофицери, 662 подофицери ,  9316 ефрейтори и редници . В организационно отношение отрядът е подчинен пряко на командващия Втора българска армия генерал-лейтенант Никола Иванов........ Прочети още

 
Бангладеш иска Як-130
15.11.2012, 12:05

Як-130Главнокомандващият на военновъздушните сили (ВВС) на Бангладеш изрази интерес от закупуване на руски учебно-бойни самолети Як-130, съобщи пред журналисти началник на департамента за ВВС на "Рособоронекспорт" Сергей Корнев на авиокосмическия салон „China Airshow-2012”.

По-късно той уточни, че Бангладеш може да получи руски кредит за закупуване на 12 самолета Як-130 и още 12 изтребителя Су-27.

„Доколкото ми е известно, получаването на кредита е одобрено. В рамките му Бангладеш ще може да си избере броя и комплектуването на самолетите, но документи още не са подписани” – каза Корнев.

 
На тази дата умира знаменитият съветски шпионин Рудолф Абел
15.11.2012, 09:03

Рудолф Абел в съдебната зала по време на процесаНа 15 ноември 1971 г. в Москва умира легендарният съветски разузнавач полковник Рудолф Абел, чието истинско име е Уилям Генрихович Фишер.

Именно той е изваден от американски затвор и разменен през 1962 г. срещу пилота на сваления над СССР американски шпионски самолет U-2 Франсис Пауърс........ Прочети още

 
Готвят утилизация на бомби до Сливен
15.11.2012, 08:53

Кольо МилевКметът на Сливен скочи срещу готвената утилизацията на боеприпаси непосредствено до града. Частна фирма се кани да обезврежда бомби и снаряди само на 4 километра южно от областния център, непосредствено до летището, което е общинска собственост. Утилизацията ще става в бившия военен завод, който се намира до сливенското летище. Там вече се наемат хора, твърдят запознати.

Решението за утилизация трябва да бъде взето от специална комисия в столицата.

"Получих писмо от фирмата с искане за разрешаване на утилизацията. Дадох отрицателно становище", заяви кметът на Сливен Кольо Милев, който е генерал от резерва, а армейската му специалност е сапьор. „Мястото не е подходящо, защото е близо до града и летището. Наоколо има и много обработваема земя, фотоволтаици и е близо до пътя Сливен-Ямбол”, заяви Милев.

„Аз направих предписания, които фирмата не е изпълнила”, каза областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Директорът на ОД на МВР-Сливен комисар Никола Геджев каза: „Още не съм видял становището на служба КОС”.

На 5 юни тази година гръмнаха военни складове край Петолъчката, където се извършваше утилизация на боеприпаси. Загинаха трима работници, други осем бяха ранени, а щетите бяха огромни. Складовете край Петолъчката са на 35 километра от Сливен. Бившият военен завод, където частна фирма иска да извършва утилизация, е само на 4 километра от Сливен.

http://www.sliveninfo.com/

 
Военен самолет на Южна Корея се е разбил източно от Сеул
15.11.2012, 08:40

Т-50Самолет на южнокорейските ВВС е претъпял катастрофа в североизточната част на страната, съобщава Би Би Си.

Самолет Т-50В Golden Eagle се е разбил в 10:28 ч. местно време на 90 километра източно от столицата Сеул. Машината е изгоряла напълно. 32 годишният пилот е загинал.

Това е първа катастрофа със самолет от този модел. Причината за катастрофата се изяснява. – Още за Т-50     

 
В Пловдив направиха първа копка на паметника на генерал- лейтенант Радко Димитриев
15.11.2012, 08:18

На снимката проектът на паметника на генерал Радко Димитриев             Пред две години бе създаден инициативен комитет от запасното войнство в район „Източен” на Пловдив с председател полковник от запаса Цоньо Желев за издигане на паметник на генерал - лейтенант Радко Димитриев във военния квартал „Гладно поле”. Улицата, която пресича квартала носи неговото име. Той също така е патрон на най-голямото дружество в районната организация на СОСЗР.  В навечерието на честванията на 100-годишнината от обявяването на Балканската война, необходимите финансови средства за изграждането на паметника бяха събрани, благодарение на лептата, която всеки съюзен член от района даде за родолюбивата кауза, както и на помощта на редица народни представители, общински съветници и бизнесмени,  които се включиха с готовност  в организираната подписка.

Проектът за паметник на прославения пълководец е изготвен от архитект Дечко Дяков и скулптура Атанас Карадочев. На 13 ноември в присъствието на депутати, общинари, представители на районната администрация, граждани и  военнослужещи от запаса,  бе направена първата копка за бъдещия барелеф. Слово за  живота и дейността на изтъкнатия военноначалник изнесе военният историк, подполковник от резерва Петър Ненков. Откриването на паметника  ще се извърши  с воинско-църковен ритуал през първата десетдневка на месец декември.

През Балканската война името на генерал Радко Димитриев прекрачва пределите на България  и придобива  широка известност . Още на седмия ден от началото на войната бележитият пълководец влиза със своите воини от 3-та армия, като победител в непревземаемата, според германския генерал фон дер Голц паша, Лозенградска крепост. Командващия турските войски Махмуд Мухтар паша пише, че  в цялата  история  на  Османската империя, едва ли ще се намери друго подобно бягство на турската армия, както при Лозенград! В петдневната битка на линията Бунархисар-Люлебургас, генерал Радко Димитриев развива целия си  пълководчески талант, като командващ на обединените 1-ва и 3-та армии и отново нанася тежко поражение на  турските войски! Тази бележита победа му спечелва народна слава и той е възпят в много песни и стихове  като герой на войната. – Още за Радко Димитриев

http://www.otbrana.com

 

 
BAE Systems е преоборудвала 300-ят изтребител F-4 в самолет-мишена
14.11.2012, 23:04

Компанията BAE Systems успешно е преоборудвала 300-ят изтребител F-4 Phantom в безпилотен самолет-мишена за ВВС на САЩ. Тази програма се изпълнява от 16 години.

Преоборудването на изтребителите в дистанционно управляеми въздушни мишени се извършва в цех на компанията в Мохаве от около 100 нейни сътрудника. Самият процес е доста сложен и за всяка машина обикновено се отделят около шест месеца.

До средата на 2013 година е планирано преоборудването на още 14 изтребителя.

 
Руския спътник „Меридиан” успешно е изведен в орбита
14.11.2012, 22:40

Руския спътник с двойно предназначение „Меридиан” благополучно е изведен на целева орбита, съобщи официалният представител на войските за въздушно-космическата отбрана полковник Алексей Золотухин.

Стартът на ракетата-носител „Союз-2.1а” с ускорителен блок „Фрегат” и спътник „Меридиан”, се състоя се днес в 15:42 часа по московско време от космодрума Плесецк и премина в щатен режим.

При изстрелването присъства  министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

 
Нов ирански ЗРК с малък обсег на действие Ya Zahra 3
14.11.2012, 22:24

Ya Zahra 3По време на ученията Modafean-e Aseman-e-Velayat 4 е бил демонстриран зенитно-ракетния комплекс с малък обсег на действие Ya Zahra 3, който съдейки по появилите се снимки се явява иранска версия на китайския ЗРК FM-80 (който пък от свия страна е копие на френския Crotal).

На огневата установка са монтирани радиолокационни и оптико-електронни системи за съпровождане на целите и насочване, както и до четири транспортно-пускови контейнери със зенитни ракети.

Иран вече произвежда зенитни ракети за този ЗРК под името Shahab Thaqeb, както и направи модернизиция на доставените през 90-те години от КНР системи. Явно е, че вече е дошло времето да произвежда и собствени огневи установки.

 
Военният министър отново не вкара в МС сделката за изтребителите
14.11.2012, 21:02

Аню АнгеловВоенният министър Аню Ангелов отново не вкара най-скъпата сделка от модернизацията на армията - закупуването на многоцелеви изтребители в Министерския съвет (МС), въпреки че в началото на месеца обяви, че предстои тя да бъде разгледана в сряда.

От военното министерство традиционно бяха лаконични и не обясниха защо проектът отново е отложен. Очаква се той да глътне около 400 млн. долара, като средствата ще бъдат изплащани от следващите правителства.

Военният министър Аню Ангелов е изключително чувствителен по темата и наскоро, визирайки медийна публикация, се обърна към журналист с думите: "Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелеви изтребител няма да катастрофира".

Въпреки многократните си закани обаче той така и не е внесъл проекта за одобрение в Министерския съвет. Към момента има много неизвестни около сделката, като най-сериозната е липсата на позиция на премиера Бойко Борисов.

Преди две години Борисов обяви, че "едва след магистралите ще помислим и за по-модерни самолети". "За това дали има или няма политическа подкрепа, ще стане ясно от решението на Министерския съвет", заяви наскоро Аню Ангелов.

До момента министърът твърди, че ще реши една от най-крупните сделки с държавни пари без конкурс на база преговори.

Ако се пристъпи към вариант да се закупят изтребители втора ръка, който е най-вероятният, ще се преговаря директно със заинтересуваните държави, които разполагат с техника за продан.

Според Ангелов имало и вариант за нови изтребители, но той можел да се осъществи единствено за шведските машини "Грипен" (Gripen), защото България има пари само за тях. Затова военният министър е на мнение, че конкурс не може да има и за нови изтребители.

Всъщност, Ангелов обясни още миналата година, че купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс".

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. Задачата се движи от работна група в Министерството на отбраната, която пряко се следи от министъра.

Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство.

http://www.mediapool.bg/

 
J-21 изтребител за износ?
14.11.2012, 20:26

J-21 По време на продължаващото китайско авиоизложение в Джухай бе показан макет, който силно напомня на полетелия преди две седмици изтребител означен като J-21 (също така се споменава и като J-31). Макетът е кръстен "Advanced Fighter Concept" (модерен концептуален изтребител) и се представя като боен самолет предназначен за експорт.

Представителите на китайската авиационна индустрия не дават повече информация за макета, нито за полетелия наскоро изтребител, но приликите между двете машини е достатъчно сериозна.

J-21 (J-31) изпълни първия си полет на 31 октомври 2012 г., след като в средата на септември в интернет се появиха първите снимки на готовия прототип. Машината се оприличава на американския изтребител F-22 Raptor, с някои елементи заимствани от F-35. Изтребителят е двудвигателна, като се предполага, че се задвижва от РД-93. Не са ясни размерите му, но се предполага, че е от класа на МиГ-29, а нормалната излетна маса е в рамките на 15 – 17 тона.

http://aeropress-bg.com/

 
Чехия върви към изтребителен конкурс
14.11.2012, 20:20

GripenЧешкото министерство на отбраната е започнало да прави постъпки за обявяване на конкурс за доставки на нови бойни самолети, които да заменят шведските Saab Gripen след 2014 г. Това съобщава Jane’s позовавайки се на изказване на чешкия военен министър Александър Вонда.

Вече няколко месеца Чехия и Швеция водят интензивни преговори за евентуалното удължаване на лизинговия договор за 14 изтребителя Gripen C/D, които в момента са гръбнака на чешките ВВС.  През лятото чехите заплашиха, че ще пуснат конкурс за доставка на нови самолети, ако шведското правителство не даде работеща схема. През септември Швеция предложи сериозна отстъпка в цената за лизинга при сключване на нов 10 годишен договор, но Чехия не бе доволна и от тези условия. Jane’s твърди, че чешкото правителство е дало срок до края на ноември за финализиране на преговорите с шведите и ако това не стане, то ще бъде пуснат конкурс за доставка на нови изтребители.

Чехия иска с евентуалния конкурс да се занимава агенцията за материално осигуряване на НАТО – NAMSA, тъй като това ще осигури максимална прозрачност и намалява шансовете процедурата да бъде проточвана от ненужни жалби и съдебни спорове.

Според източниците на Jane’s чешкият ход се явява последен инструмент за натиск срещу Швеция и Saab за издействане на максимално изгодни условия за продължаване на лизинга на 14-те Gripen, чийто лизинг изтича през декември 2014 г. Преговорите стават на фона на продължаващите съкращения на чешкия военен бюджет.

http://aeropress-bg.com/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
14.11.2012, 20:13

Чаталджа. Нищо ново за отбелязване.

Одрин. Затишие.

Хайреболския отряд заема Кешан.

Кърджалийският отряд и отряда на полковник Александър Танев. В 5 ч. преди пладне отрядът на полковник Танев тръгнал от селата Карабунар и Вакъф. По обяд достигнали село Теке. Отрядът се разгърнал в боен ред и открил артилерийски огън срещу противника по височините при Мерхамлъ. Частите на Кърджалийския отряд от своя страна следват по петите отстъпващите турци и след пладне достигат селата Османджик. В 2 ч. след пладне на неприятелските позиции били вдигнати бели флагове и вечерта приключили преговорите за капитулация.

Родопският отряд остава в Дедеагач.

7-ма пехотна Рилска дивизия се превозва с параходи от Солун за Дедеагач.

/ИА „Фокус”/

 
Иран копирал английски катер на въздушна възглавница
14.11.2012, 17:37

проект „Тондар” Иран демонстрира катер на въздушна възглавница собствено производство. Катери по проекта „Тондар” са копия на плавателни съдове от типа на „Уичестър”, които Великобритания доставяла в Иран в началото на 1970-те години. Церемонията по приемането на новите катери на въоръжение се състояла на 12 ноември. – (видео)

„Тондар” могат да бъдат оборудвани с различни видове оръжие и да бъдат използвани за патрулиране на крайбрежието, като командни съдове, за разузнаване по време на боеве и за транспортиране на бойци и товари. За сега не е известно колко такива катери се планира да бъдат приети на въоръжение.

 
В МО отвориха щат за 27 души, ще работи по кризите
14.11.2012, 17:31

Правителството създаде Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия като юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията. Структурата е на пряко подчинение на министъра на отбраната и второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към него. Щатната й численост (27 бр.) се осигурява за сметка на намаляване числеността на персонала в системата на Министерството на отбраната.

Центърът ще представлява приносът на България към съвместното изграждане на способности за изпълнение на една от трите основни задачи на Алианса, посочени в Стратегическата концепция – управление на кризи. След акредитация от НАТО той ще придобие статут на международна военна организация и бюджетът за осигуряване на дейността й ще се формира от вноските на страните-участнички.

Задачите на Центъра са свързани с обединяване на усилията за повишаване на оперативната съвместимост, разработването и усъвършенстването на стандартите на НАТО при изграждането на способности за управление на кризи и реагиране при бедствия; оказване на съдействие за ефективно използване на съвместния опит и способности на НАТО, страните-членки, партньорите и международните организации в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия; обучението и подготовката на военнослужещи, държавни служители и граждански лица, както и на организационни структури за реагиране при кризи и бедствия и т. н.

С втората част на постановлението, прието днес от Министерския съвет, са изменени устройствените правилници на Министерството на отбраната и на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, както и Правилникът за прилагане на ЗОВСРБ, за да бъдат съобразени с последните промени в Закона за държавния служител по отношение формирането на заплатата, както и вида на наградите, които служителите могат да получават за образцово изпълнение на задълженията си.

http://www.otbrana.com/

 
Във Военноморските сили отбелязаха 105 години от изграждането на съоръжение за сглобяване на торпедоносци – Хелинг
14.11.2012, 17:27

Командирът и главният инженер на военно формирование 54 840 – Варна капитан III ранг Петър Петров и о.р. капитан III ранг Александър Тонев откриха днес, 14 ноември, паметна плоча на Хелинга във военното формирование. - (видео)

Съоръжението е изградено през 1907 г. с цел да бъдат сглобени и спуснати на вода шестте торпедоносеца тип „Дръзки”.

Ритуалът е част от мероприятията, посветени на 115-та годишнина от създаването на военноморска база Варна.

http://www.mod.bg/

 
Поредната панихида във ВМС: Спускат флага на десантния кораб "Антарес"
14.11.2012, 17:24

десантен кораб "Антарес"На 15 ноември 2012 година от 10.30 часа в пункт за базиране Бургас с тържествена церемония ще бъде спуснат и предаден за съхранение в музей военноморският флаг на среден десантен кораб „Антарес”.

Корабът е в състава на Военноморските сили на Република България от 1985 година. Участвал е в редица национални и международни учения.

Каним представители на всички медии, желаещи да отразят събитието, в 10.00 часа на 15 ноември 2012 г. пред входа на пункт за базиране Бургас.

http://www.pan.bg/

 
19 военачалници от Балканската война са предложени за награждаване посмъртно с орден „Стара планина”
14.11.2012, 17:18

орден „Стара планина” – първа степен, с мечовеПравителството предлага на президента на Република България да издаде укази, с които да награди посмъртно с орден „Стара планина” – първа степен, с мечове, на 19 български военни за изключително големите им заслуги към България при планирането и осъществяването на военните операции в Балканската война и проявеното новаторство и военно майсторство.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. С ордените посмъртно ще бъдат удостоени командващи армии, дивизии и отделни отряди: генерал-майор Махаил Савов – помощник-главнокомандващ, генерал-майор Иван Фичев – началник щаб на действащата армия, ген. Васил Кутинчев – командващ 1-ва армия, генерал-майор Стефан Тошев – началник на 1-ва пехотна Софийска дивизия, генерал-майор Стою Брадистилов – началник на 10-та пехотна Сборна дивизия, генерал-майор Георги Тодоров – началник на 7-ма пехотна Рилска дивизия, генерал-майор Стилиян Ковачев – началник на 2-ра пехотна Тракийска дивизия, ген. Никола Иванов – командващ 2-ра армия, генерал-майор Иван Сарафов – началник на 3-та пехотна Балканска дивизия, генерал-майор Димитър Кирков – началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, генерал-майор Радой Сираков – началник на 9-та пехотна Плевенска дивизия, ген. Васил Делов – командващ Хасковски отряд, генерал-майор Радко Димитриев – командващ 3-та армия, генерал-майор Павел Христов – началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия, генерал-майор Православ Тенев – началник на 6-та пехотна Бдинска дивизия, генерал-майор Никола Генев – началник на Македоно-Одринското опълчение, генерал-майор Атанас Назлъмов – началник на кавалерийската дивизия, капитан ІІ ранг Димитър Добрев – началник група миноносци.

/ИА "Фокус"/

 
Поредната загуба на способности на българските ВМС
14.11.2012, 17:09

Ми-14На практика българските ВМС и съответно България вече няма способности за:

   - десантиране на хора и техника на необорудван бряг (включително и при преодоляване на бедствия и аварии),

   - поставяне на минни постановки (след извеждането на варненските миночистачи),

   - борба с надводен противник с ПКР (след извеждането на ракетните катери пр. 205/205У, БРК "Рубеж" и неясното състояние на оставащия брегови ракетен комплекс и на РК "Мълния"),

   - задхоризонтно насочване на ПРК след снемането на Ка-25Ц,

   - на скрито следене на корабния трафик и събиране на разузнавателна информация (след извеждането на подводницата "Слава"),

   - борба с заплахи в района на пристанищата и крайбрежието с демонтирането на бреговите оръдия Б-13 и ликвидирането на подвижния артилерийски полк на Каваклар),

   - на борба с подводници след снемането на вертолетите Ми-14,

   - борба с маневрени въздушни цели с оглед на състоянието на ЗРК "Оса-М" на фрегатата "Смели" и ЗРК Sea Sparrow RIM-7M на фрегатите Е-71,

   - хидрографски проучвания след извеждането на хидрографския кораб,

   - дозареждане на море след снемането на "Атиа".

Проблемът е не, че си отиват дадени кораби или оръжейни системи, а че нищо не ги замества. Нали в НАТО се говори не за количество единици техника, а за наличието или липсата на способности. От горния списък става ясно, че липсите са много повече от придобитите способности. Аз лично през последните 20 години се сещам само за тези придобити с приемането на "Протео" (за подводни операции по спасяване които обаче увиснаха след снемането на "Слава"), на системата "Екран" в областта на създаването на опозната картина на надводната обстановка и комуникациите и на вертолетите AS565MB Panther в областта на наблюдение и спасяване.

Дано не стана така че в близко бъдеще ВМС да станат само наблюдатели и регистратори на случващото се в зоната ни на отговорност, но без реални способности да реагират на заплахите, от какъв и да е вид.

/Димитър Ставрев, сп."Клуб ОКЕАН"/

 
Китай представи ударния безпилотен самолет „Птеродактил”
14.11.2012, 13:06

безпилотен самолет „Птеродактил-1”Китай представи на авиационно-космическия салон в Чжухай новия китайски ударен безпилотен самолет „Птеродактил-1”.

Той е с дължина 9 метра, размах на крилете 14 метра и тегло 1,1 тона. „Птеродактил” може да лети на височина до 5,3 хиляди метра при далечина на полета до 4000 км. Максималната му скорост е 280 км/ч. Самолетът е снабден с авиационни средства за поразяване, разположени на пилони под крилата.

Стойността на такъв самолет, по оценки на експертите, не трябва да надвишава 1 милион долара, което го прави много по-евтин от западните му аналози. Според специалистите, Китай може да стане новият сериозен играч на пазара, където доминират САЩ и Израел. – Още БЛА

 
САЩ разполагат мощен радар и телескоп в Австралия
14.11.2012, 12:40

САЩ възнамеряват да разположат в Австралия мощен радар и телескоп за наблюдение на космоса в рамките на съглашението между Вашингтон и Канбера, пише австралийския вестник „Dayli Star", цитиран от РИА Новости.

Тактико-техническите характеристики на станцията ще позволят да се проследяват практически всички изстреляни космически спътници от почти цяла Азия.

В края на септември бе съобщено, че Вашингтон и Токио са се договорили за разполагането в Япония на елементи от американската система за противоракетна отбрана. Тогава военният министър на САЩ Леон Панета заяви, че основната цел е защита от ракетно нападение от Северна Корея.

В същото време редица анализатори смятат, че изявленията на Пентагона за заплахата на Пхенян са предимно риторика, тъй като Вашингтон повече е загрижен за нарастващата ракетна мощ на Китай.

http://news.ibox.bg/

 
1173 излишни имота на армията чакат пазар
14.11.2012, 11:43

Военното министерство отстъпи огромен излишен имот за изграждане на хайтек парк в Стара Загора, научи „Преса“. Теренът е предоставен на Министерството на икономиката. Площта му е около 2200 дка. Там се намираше летище на ВВС, където бе дислоциран 13-и вертолетен полк с 43 бой- ни хеликоптера Ми-24. Аеродрумът се ползваше и от БГА „Балкан“ за вътрешни дестинации.

Бизнес паркът край града на липите ще е осем пъти по-голям от този в София, който ще се строи върху „скромните“ 273 дка бивша армейска земя, в района на старите казарми на 4-ти километър, където пък бяха поделения и щабът на Първа армия. „Предоставяме закритото военно летище в Стара Загора за бизнес в изпълнение на стратегията на правителството за подобряване на икономическата среда чрез привличане на преки инвестиции“, заявиха от пресслужбата на МО.

Общо 120 излишни войскови терена е предоставило МО безвъзмездно от началото на мандата на това правителство. Само през тази година на общините са дадени шестнадесет имота, като най-големият е за община Банско в местност- та Карагаача - 201 дка. Там се предвижда да има мащабен спортен комплекс, ски писти и съоръжения за летни игри........ Прочети още

 
Военноинвалидите подновиха поканата си към премиера Бойко Борисов
14.11.2012, 09:43

Бойко БорисовС писмо ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) се обръща за пореден път към премиера Бойко Борисов за среща, свързана с проблемите на военноинвалидите и военнопострадалите, включително и по подготвения законопроект за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Очакванията са тази среща да се  да се проведе в навечерието на 3 декември - Световния ден на хората с увреждания.

Надявам се на тази среща в края на първия Ви мандат, за да може в началото на втория да тръгнем вече както трябва, а и в предизборната платформа на управляваната от Вас партия ГЕРБ да бъдат заложени правилни и изпълними обещания касаещи, конкретно военноинвалидите и военнопострадалите, пише председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев.

Част от проблемите са залегнали в две писмо на председателя на съюза изпратени до министъра на отбраната Аню Ангелов. Едното е във връзка с обещаните, но неполучени, дължими средства за създаването, воденето и поддържането на Централния регистър на военноинвалидите и военнопострадалите в размер на около 50 000 лева.  Второто е за подпомагане на родителите на загиналите в казармата военнослужещи и на военноинвалидите в навечерието на Коледа и Нова година. Към момента в Съюза ни членуват 884 родители на загиналите в казармата военнослужещи и 2 182 военноинвалиди, пише младши лейтенант от запаса Петър Велчев.

http://www.otbrana.com/

 
Ирак, Русия и 4,2 милиарда долара за оръжия под въпрос
14.11.2012, 09:27

Конкуренти на Русия убеждават Ирак да се откаже от сделка за 4,2 милиарда долара, пише руският в. “Комерсант”. Под заплаха е най-голямата от 10 г. насам сделка от сферата на военнотехническото сътрудничество между Москва и Багдад. Съветник на иракския премиер заяви, че договорът е анулиран заради подозрения в корупция, напомня изданието.

При все че военният министър на Ирак почти веднага опроверга изявлението, опасенията за провал на сделката съвсем не са неоснователни. Москва ще иска официални обяснения от Багдад, твърди “Комерсант”.

Министърът на отбраната на Ирак Садун ад Дулайми, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви в събота пред журналисти в Багдад, че договорът се изпълнява, но се водят преговори за намаляване на стойността му за постигане на по-изгодна оферта. Според министъра медийният шум по темата има за цел да лиши Ирак от оръжейни договори. Сделката, сключена през октомври, включва изтребители, бойни хеликоптери и ракетно-артилерийски системи, съобщиха руски медии.

Сред възможните противници на сделката източници на “Комерсант” от руските правителствени среди посочват САЩ и Украйна. По данни на вестника конкурентите убеждават Багдад, че сумата на договора е твърде завишена - преди 6 г. например Русия е продала на Сирия артилерийски системи многократно по-евтино.

“САЩ положиха доста усилия, за да попречат на сделката”, отбелязва източник от правителствените среди в Русия. След като са водили толкова години операцията в Ирак, американците няма да се откажат от местния оръжеен пазар в полза на Русия, прогнозира събеседник на изданието от сферата на военната дипломация.

А източник, близък до руската система на военнотехническо сътрудничество, припомня, че сред постсъветските страни към военния пазар на Ирак се е насочила първо Украйна, но Русия я е изпреварила, което безспорно е накарало Киев “да ревнува”.

Експертите обаче не изключват, че руско-иракската сделка може да срещне спънки заради фактори, действащи в самия Ирак, пише всекидневникът.

В част от иракската територия е формирано “кюрдско образувание, което в бъдеще може да послужи за основа на самостоятелен Кюрдистан”, казва пред “Комерсант” експертът Руслан Пухов. “Кюрдските представители в ръководството на Ирак не искат да въоръжават централните власти в Багдад с хеликоптери (. . .), които може да бъдат използвани срещу кюрдите”, обяснява той.

Ако руско-иракският договор все пак бъде изпълнен, Русия ще излезе на втора позиция по оръжейни доставки за Ирак (първото място остава за САЩ), подчертава вестникът.

Експертите смятат иракския оръжеен пазар за твърде перспективен. След приключването на военната операция в Ирак багдадското министерство на отбраната задейства глобална програма за превъоръжаване на войските си и купи от САЩ оръжия за около 12 милиарда долара, напомня “Комерсант”.

Американските фирми естествено не желаят да търпят конкурент на иракския пазар на оръжия. Според някои експерти точно те са организирали скандала с московския договор чрез свои лобисти в Багдад, пише “Независимая газета”.

Изданието цитира и други експерти, според които “в иракското правителство (. . .) просто не са успели да си поделят премията, полагаща се на някои посредници за сключен голям оръжеен договор”.

Говори се за суми от 500 милиона долара и повече, но “няма начин да разберем дали е така. Търговията с оръжия винаги е била деликатна и крайно секретна работа”, добавя “Независимая газета”.

Според експерти на “Московский комсомолец” американците натискат Багдад, а иракските чиновници са събрали подкупи за 195 милиона долара.

Абас Халаф Кунфуд, бивш посланик на Ирак в Русия, заявява пред вестника, че Багдад ще анулира оръжейната сделка с Москва и “няма никакви опровержения”. Прессекретарят на премиера Нури ал Малики заяви, че се създава комисия за преразглеждане на тези договори поради рушвети на стойност 195 милиона долара, взети от иракски чиновници.

Причината за всичко това обаче не е корупцията, а натискът на САЩ върху Ирак, твърди той.

“Формално договорът още не е разтрогнат, но нещата се разследват. Вероятно той ще бъде съществено пренаписан”, коментира руският военен експерт Павел Фелгенгауер.

“Багдадски политолози казват, че всичко е било замислено, за да бъдат накарани американците да продават оръжия на Ирак. Тази версия обаче не ми изглежда съвсем реална”, допълва аналитикът пред “Московский комсомолец”.

http://e-vestnik.bg/

 

 
Сменят зам.-шефа на отбраната
13.11.2012, 22:35

Росен Плевнелиев Нов заместник-началник на отбраната ще излъчи кабинетът днес. Правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаване на контраадмирал Георги Георгиев на длъжността заместник-началник на отбраната.

В момента той е национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия. За неговия пост пък ще бъде предложен сегашният директор на дирекция "Операции и подготовка" бригаден генерал Марин Начев. Кабинетът ще предложи още начело на дирекция "Стратегическо планиране" да застане полк. Калин Кузманов, както и да бъде удостоен със званието бригаден генерал. Ако бъдат приети промените в Министерството на отбраната и във висшия команден състав, ще влязат в сила от 1 декември 2012 г.

http://www.standartnews.com/

 
Британски подводничар-шпионин
13.11.2012, 20:11

Едуард Девени Подводничарят на британските Военноморски сили, обвиняван в издаване на държавна тайна и опит да предаде на друга държава секретни сведения за техническите характеристики на британска подводница, днес си е признал вината в съда.

30-годишният старшина на кралския флот Едуард Девени беше арестуван през март тази година. Той призна, че се е свързвал с някакви лица, като ги смятал за агенти на руски специални служби. Ролята на руските агенти изиграли сътрудници на британското контраразузнаване, а старшината станал жертва на оперативна игра на специалните служби на Великобритания.

По думите на моряка, той е събирал данни за кодове, които се използват на ядрената подводница клас „Трафалгар“, на която той е служил. Съгласно обвиненията, тези данни могат да бъдат използвани във вреда на Великобритания в случай, че се предоставят на „врага“. На този клас подводници Великобритания има ядрени ракети.

По данни на следствието британският моряк е събирал секретни данни от 18 ноември 2011 година до 7 март тази година.

Морякът не се признава за виновен по второто обвинение – „предаване на секретна информация на други лица“.

Присъдата ще бъде произнесена на 12 декември.

 
БСП иска правителството да се откаже от плановете си да купува нови изтребители
13.11.2012, 16:54

Ангел Найденов БСП обяви, че настоява правителството да спре процедурата за закупуване на нови изтребители за 600 милиона лева. Депутатът Ангел Найденов съобщи, че това решение ще обвърже не едно и две правителства и е редно да бъде взето в началото на управленски мандат.

"Проектът е неприемлив по три причини. По отношение на избраната процедура – доставката да стане по договаряне с държавата. Неприемлив е типът на изтребителите, които правителството се готви да закупи – те са на възраст от порядъка на 30 години. Във време, когато това ръководство на Министерство на отбраната не осигурява необходимите средства за реализация на други проекти, които са преди доставката на целеви изтребители, не се осигуряват средства за ремонт на съществуващата бойна техника, дискриминират военнослужещите, имаме всички основания да кажем да се спре този проект", каза още Найденов.

Очаква се Аню Ангелов да внесе тази седмица в Министерския съвет проекта за закупуване на изтребители.

До момента министърът твърди, че ще реши една от най-крупните сделки с държавни пари без конкурс, а на база преговори.

Ако се пристъпи към вариант да се закупят изтребители втора ръка, който е най-вероятният, ще се преговаря директно със заинтересуваните държави, които разполагат с техника за продан.

Според Ангелов имало и вариант за нови изтребители, но той можел да се осъществи единствено за шведските машини "Грипен" (Gripen), защото България има пари само за тях. За това военният министър е на мнение, че конкурс не може да има и за нови изтребители.

Все още не е ясно какво е мнението на премиера Бойко Борисов за проекта, който вече привлече вниманието на Европейската комисия. Преди две години той обяви, че едва "след магистралите ще помислим и за по-модерни самолети".

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. Задачата се движи от работна група в Министерството на отбраната, която пряко се следи от министъра.

Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство. В крайна сметка обаче договорът вероятно ще бъде подписан до края на мандата.

http://www.mediapool.bg/

 
61-ва е първа с батальонна бойна група
13.11.2012, 16:22

Подполковник Цветан Кочанков – командир на Първата българска батнальонна бойна групаНе се знае кое е по-леко – да водиш истински бойни действия, или да демонстрираш какво можеш пред министри, генерали, дипломати, депутати, кметове и куп други ВИП- личности. Засега Първата ни батальонна бойна група  от 61-ва механизирана бригада се справи с второто предизвикателство. Под командването на подполковник Цветан Кочанков тя даде основания да се смята, че, ако се наложи, ще преодолее и второто. Доказателствата бяха дадени на полигон „Ново село” в рамките на българо-американското обучение „Съюзна сила – 2012”.

Впрочем въпросът що е то батальонна бойна група и какво прави тя, с основание се задава. Част от отговорът му се получи на този полигон. Някои от задачите бяха изпълнени с халосни боеприпаси, за да влезе в действие системата MILES, предоставена oт центъра за съвместна подготовка на американската армия – Хоенфелс, Германия. Имаше, разбира се, имаше и бойни изстрели........... Прочети още

 
Ariane-5 изведе на орбита два спътника
13.11.2012, 12:32

Eutelsat-21B На 11 ноември 2012, европейската ракета носител Ariane-5 успешно стартира от космодрума Куру с два спътника на борда. Задачата на ракетата бе да достави на орбита спътниците Eutelsat-21B и StarOne-C3.

Стартът е преминал без проблеми. Спътниците са доставени на орбити с максимална височина 35768 км и минимална 250 км и наклон 2 градуса.

По информация от ЕКА , апаратите са достигнали до планираните орбити и са били разкачени от ускорителя съответно на 28 и 33 мин от полета. Апарата Eutelsat-21B е разположен в точка 21 градуса източна дължина над екватора . В задачите на спътника влиза доставянето на телекомуникационни услуги, предаване на данни за бизнес клиенти и за правителствени клиенти, а също така доставка на интернет за клиенти в Европа, Северна и Западна Африка, Близкия Изток и Централна Азия.

Спътникът StarOne-C3 е разположен над екватора в точка 75 градуса източна дължина и ще предоставя услуги по предаване на телевизионен сигнал и телефонна връзка за Южна Америка.

Според данните от ЕКА, стартовата маса на спътниците е била 9216 кг , като 8250 кг са самите спътници, а 966 кг спомагателно оборудване.

Напомняме, че Ариана-5 (Ariane-5) е ракета която работи на комбинирано гориво: първата степен работи на течно гориво, а втората на твърдо. Основните двигатели на Ariane-5 по време на старта са работили 2.21мин, а плътните слоеве на атмосферата ракетата е напуснала след 3.17мин от полета. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
13.11.2012, 10:48

Чаталджа. Нищо ново за отбелязване.

Одрин. Боевете и бомбардировките на града продължават. Загубите през последните дни в убити ранени – за българските войски – деветима офицери и 845 войници, за сръбските части – ранени – един офицер и 377 войници.

Хайреболският отряд. Три ескадрона и две роти от 4-та Битолска опълченска дружина са изпратени от Малгара към Ипсала до река Марица, със задача да не допускат прехвърляне на турски части. В Хайребол пристигат три роти от 5-та и 19-та допълващи дружини и едно отделение от 9-ти артилерийски полк.

Отрядът на полковник Александър Танев. Получава заповед за настъпление и достига село Вакъф.

Кърджалийският отряд. С две роти от Македоно-Одринското опълчение и група конници заемат с бой град Фере. Загуби в убити и ранени – един офицер и трима войници. Главните сили достиган Дураликьой и Дервент.

Родопският отряд достига Дедеагач.

7-ма пехотна Рилска дивизия остава на позициите си.

Обединените Костурски чети, под командването на войводата Васил Чакаларов влизат тържествено в Костур. Четите са посрещнати с реч от архиерейския наместник Панарет, учениците и гражданите.

В Охрид сърбите арестували войводата Петър Чаулев. Народът се събрал пред митрополията и поискал войводата да бъде освободен. Сърбите разпръснали със сила гражданите и оставили Чаулев в затвора.

 
Между враждата и съюза: отношенията НАТО-Русия
13.11.2012, 10:16

Противоречивостта на отношенията между НАТО и Русия най-добре отразяват две едновременно започнали учения: командно-щабните учения на Русия и алианса „Бдително небе”, където Москва и Брюксел ще отработват борба с въздушен тероризъм, и ученията на НАТО Cyber Coalition-2012, където като един от главните противници в киберпространството се разглежда Русия. Какви последици може да има такова раздвоение?

Започналите на 13 ноември маневри „Бдително небе” са подготвителен етап за планираните за лятото на 2013 година реални учения. Това свидетелства, че Москва и Брюксел има доста общи теми и заплахата от въздушен тероризъм е една от тях.

Заедно с това алиансът започва ученията Cyber Coalition-2012, в основата на които е легендата за атака на хакери от неизвестна африканска държава против Унгария и Естония.

Според легендата на ученията, африкански киберагресори с помощта на вирусна атака успяват да извадят от строя бордовите устройства на военнотранспортен самолет на НАТО, след което той катастрофира на територията на Унгария с многобройни човешки жертви. Заедно с това африканските хакери започват атака срещу жизнено важни обекти на инфраструктурата на Естония: енергийни централи, летища и т.н., в резултат от които животът на страната е парализиран. Целта на НАТО е да бъдат ликвидирани последиците от нападението, да бъде открит киберагресора и да му бъде нанесен ответен удар – както кибернетически, така и военен.

Легендата фиксира противник на НАТО в Африка, но основните противници на алианса в киберпространството се смятат Китай, Русия и Иран. Едва ли някой се съмнява, че под виртуален агресор на ученията се има предвид една от трите от тези страни, и при това едва ли ръководството на НАТО смята, че Иран и Китай имат голям интерес към Източна Европа.

На фона на готвещите се съвместни учения за противодействие срещу тероризма това показва дълбочината на противоречията между реалната необходимост от сътрудничество на НАТО с Русия и идеологическата потребност да се гледа на Русия като на главен враг. Това особено се отнася до новите страни-членки на НАТО.

В условията на подобно раздвоение практически не е възможно никакво дълговременно сътрудничество на Русия и НАТО по осигуряване на общата сигурност. Заедно с това реалността изисква все по-широки съвместни действия – от борбата с пиратството до сътрудничество по изтеглянето на войските на алианса от Афганистан. Това отново, и отново ще поставя въпроса за това, каква днес в действителност е Русия за НАТО? От отговора на този въпрос зависи вече и бъдещето на алианса.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Открит е международният авиосалон Airshow China 2012
13.11.2012, 08:59

На международната авиокосмическа изложба Airshow China 2012, която беше открита днес в град Чжухай, Русия представя третата по мащаб експозиция след Китай и САЩ. Тя включва самолети на военната, гражданската и специалната авиация.

Информация за 127 експонати на продукция с военно предназначение представят 30 руски предприятия, а в демонстрационната програма на изложбата ще участва авиационната група за висш пилотаж „Руски витязи”.

Общо в изложението, което ще продължи до 18 ноември,  участват повече от 350 компании от 35 страни.

 
Американският генерал Джон Алън е уличен във връзка със скандала около Дейвид Петреъс
13.11.2012, 08:50

генерал Джон АлънКомандващият силите на НАТО в Афганистан, генерал Джон Алън, е обект на разследване във връзка със секс скандала, в който бе замесено името на бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс, предаде АФП.

От американското министерство на отбраната съобщиха, че срещу Алън се води разследване за изпращането на „неуместни” съобщения на жена, свързана с любовната афера на Петреъс.

Според представител на Пентагона агентите на ФБР са открили около 30 хиляди страници кореспонденция между генерала и Джил Кели, която се оказа ключова фигура в скандала, заради който Петреъс подаде оставка.

По-рано Кели подаде сигнал, че е получила заплашителни имейли, които може би са изпратени Паула Бродуел. Именно при разследването на сигнала бяха намерени писмата между Бродуел и Петреъс, които разкриха извънбрачната афера на бившия шеф на ЦРУ.

http://www.focus-news.net/

 
Командирите могат да награждават до една месечна заплата
13.11.2012, 08:47

Какви са възможностите за парични награди на военнослужещите и цивилните служители? Това питат наши читатели, след като министърът на отраната Аню Ангелов каза по повод на срещата си с личния състав на авиабаза „Граф Игнатиево”: „Не е ставало въпрос за ДМС в размер на 300 лв., а за това, че командирите ще имат възможност да наградят определени от тях военнослужещи и цивилни служители с парична награда, като те определят и размера на наградата в съответствие с актовете, уреждащи това.”

На основата на Закона за отбраната и Въоръжените сили този въпрос е уреден подробно в правилника за прилагането му. Там е регламентирано, че военнослужещите и цивилните служители могат да получават парични награди за високи постижения в службата и за заслуги към отбраната от министъра на отбраната или от оправомощени от него длъжностни лица.

За военнослужещи

Министърът на отбраната  може да награждава до две основни месечни възнаграждения за  индивидуални награди и до 4 основни месечни възнаграждения за колективни награди.

Оправомощените от министъра на отбраната длъжностни лица могат да награждават до едно основно месечно възнаграждение за индивидуални награди и до две основни месечни  възнаграждения за колективни награди.

За цивилни служители

Министърът на отбраната може да награждава  до две основни месечни възнаграждения за цивилните служители в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия.

Оправомощените от министъра на отбраната длъжностни лица могат да награждават до едно основно месечно възнаграждение за цивилните служители от подчинената структура или военно формирование.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Близка до ГЕРБ фирма затрива авиобаза “Безмер”
13.11.2012, 08:42

Су-25Черноморската граница на България е без въздушна охрана заради престъпна небрежност от страна на правителството на ГЕРБ и министър Аню Ангелов. За това алармира депутатът от АТАКА и член на комисията по външна политика и отбрана Венцислав Лаков. Народният представител от националистите отправи редица въпроси към шефа на военното ведомство във връзка със спирането от експлоатация на щурмовите самолети СУ-25, стопанисвани в авиобаза „Безмер“ близо до Ямбол. Причина за заземяването на самолетите е липсата на пиропатрони за катапултните седалки на 14-те самолета СУ-25, налични в българската армия. Без тези важни технически консумативи самолетите не могат да бъдат използвани, което лишава източната ни граница от единствената въздушна охрана, с която разполагаме.

„Заради спрените полети пилотите губят летателната си подготовка, а авиобазата, в която работят близо 400 човека, на практика не работи. Кой и защо допусна самолетите да останат без нови пиропатрони? Ще се търсят ли неустойки от фирмата доставчик? Кой ще поеме отговорността за прекъсването на летателната подготовка на пилотите? И най-важното – кога Су-25 ще полетят отново?“, запита Лаков военния министър по време на петъчния парламентарен контрол..........Прочети още

 

 
Индия ще купи още 3 руски фрегати тип "Талвар"
12.11.2012, 23:06

фрегата проект 11356Индия има намерение да закупи от Русия още три фрегати проект 11356, съобщава ИТАР-ТААС.

Русия и Индия сключиха първият договор за универсалните фрегати пр. 11356 през 90-те години на ХХ век, като първите два кораба (Талвар и Тришул) бяха предадени съответно през май и ноември 2000 г. , а третият (Табар) през май 2001 г.

Втората поръчка бе отново за 3 кораба и договорът бе сключен през 2006 г. на стойност 1,5 млрд. долара, като вместо ПКР "Club N" на борда бяха монтирани новите ПКР "БраМос".

Фрегатите "Тег" и "Таркаш" постъпиха на въоръжение съответно през април и ноември 2012 г., а третата - "Триканд" индийските ВМС ще получат през юни 2013 г.

Фрегатите проект 11356 "Талвар" са с водоизместимост 4000 тона, дължина 124,8 метра и скорост до 30 възла. – Още за проект 11356

 
Франция започна изпитания на безпилотните самолети Watchkeeper
12.11.2012, 21:32

WatchkeeperФранция в сътрудничество с Великобритания започна изпитанията на тактическия безпилотен самолет Watchkeeper 450.

Договореността за съвместна експлоатация на безпилотните самолети от Франция и Великобритания беше подписана през 2010 година. Очаква се Франция да започне оперативното използване на Watchkeeper през 2013 година в авиобазата Истр.

Watchkeeper 450 е създаден от израелската компания Elbit Systems на базата на Hermes 450. Watchkeeper се отличава от своя прототип с ново шаси и наличие на система срещу заледяване на крилата.

През 2005 година Великобритания сключи сделка за доставката на 54 самолета Watchkeeper на обща стойност 800 милиона лири стерлинги. Първият полет на безпилотния самолет във Великобритания се състоя на 14 април 2010 година.

 
Най-старата руска подводница ще се върне в състава на Черноморския флот
12.11.2012, 21:05

подводница Б-380 „Святой князь Георгий” Командването на ВМФ на Русия е взело решение да върне в състава на Черноморския флот дизеловата подводница Б-380 „Святой князь Георгий” (бивша «Горьковский комсомолец», проект 641Б, Tango), която от 1991 година се намира в плаващ док ПД-16 край Севастопол, като през следващата се планира да започне нейния ремонт, съобщава „Известия”.

„Князь Георгий” ще бъде на служба до приемането в състава ЧФ на новите субмарини клас „Санкт-Петербург”. Новите подводници ще се базират в Новоросийск, където с ускорени темпове се създава инфраструктура на главната база на ЧФ.

Б-380 е приета на въоръжение в състава на ЧФ през 1982 година. Всички останали подводници от този проект отдавна са изведени от строя, последната от тях в средата на 1990 година.

Представител на „Объединенной судостроительной компании” (ОСК) е заявил, че конкретни преговори за ремонт на Б-380 за сега не са се водили.

- Ако се намерят пари, то подводницата по вътрешните водни пътища ще бъде докара в Санк Петербург в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи”, която е основния производител на дизел-електрически подводници. – заявява представителя на ОСК. – Още за проект 641

 
В дванадесет без пет - договор за нов самолет
12.11.2012, 20:03

Ф-16Правителството на ГЕРБ влезе в най-новата наша, европейска и дори световна история с това, че през целия си мандат оправдаваше постоянните си провали с лошото наследство от предшествениците си и най-вече – от тройната коалиция.

Основен аргумент за неизпълнените предизборни обещания на ГЕРБ бяха заварените финансово неосигурени договори за милиарди, които въпреки здравата логика, тe все не успяваха да актуализират или да прекратят, така че с евентуално изплащане на малки неустойки (3-5%) да започнат «на чисто».

Акцент на критиките към политиката за договаряне без финансова осигуреност бяха покупката на авиационна техника, което не пречеше тя да се използва за луксозни таксита от г-н Борисов при станалите смехотворни негови изяви на резач на лентички.

Само няколко месеца преди края на пагубното си управление, ГЕРБ е на път да заложи не мним, а истински капан на поне три бъдещи правителства, чрез подготвяния договор за доставка на нов тип самолети за българските ВВС........Прочети още

 
Генералният секретар на НАТО призова страните от Алианса да увеличат разходите за отбрана
12.11.2012, 16:00

Андерс Фог Расмусен Страните от НАТО трябва да спрат със съкращаването на военните си бюджети и отново да започнат да увеличават разходите за отбрана. Това заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен по време на Парламентарната асамблея на НАТО в Прага, предаде ИТАР-ТАСС.

„Разходите за отбрана се съкращават във всички страни от Алианса. Ние се нуждаем от икономическо възстановяване. Основавайки се на това, ние се нуждаем от възстановяване в сферата на отбранителните разходите”, подчерта генералният секретар на НАТО. Според Расмусен трябва да бъде сложен край на съкращенията.

„Свободата не идва безплатно. И всяко решение, взето с цел да се подобри икономиката, не трябва да води до криза от друг тип – криза в сферата на сигурността”, каза генералният секретар на Алианса.

По данни на Расмусен в сравнение с 2009 година общите разходи за отбрана на страните на НАТО през 2011 година са се съкратили с 56 милиарда долара.

 
Русия ще реагира остро при появата на кораби на ПРО на САЩ край бреговете на страната, заяви Дмитрий Рогозин
12.11.2012, 13:38

Дмитрий РогозинВъзможната поява край руските брегове на американски кораби, въоръжени със системата за противоракетна отбрана тип „Иджис”, ще предизвика най острата реакция на Русия, заяви вицепремиерът Дмитрий Рогозин, цитиран от РИА Новости.

„Мобилната морска система на противоракетната отбрана на САЩ, която може неочаквано да се появява в непосредствена близост от руските брегове, ще предизвиква най-острата реакция на Русия, както и на всяка друга държава в подобна ситуация”, посочи той.

Според вицепремиера американската ПРО и в настоящия й вид играе дестабилизираща роля в отношенията между Русия и страните в НАТО, а също така провокира „надпревара във въоръжаването”. „Това трябва да им се заявява точно и ясно. Аз работих четири години като посланик на Русия в НАТО и знам, какъв език те разбират най-добре”, отбеляза Рогозин. Той припомни, че руската държавна програма за въоръжаването предвижда постъпването в руските войски не само на зенитно-ракетни системи „С-400”, но и на най-новата руска разработка – „С-500”. Очаква се тази система да е способна да прихваща балистични цели извън пределите на атмосферата.

http://www.focus-news.net/

 
Разговори между Индия и Русия за модернизация на Су-30МКИ
12.11.2012, 13:29

Су-30МКИИндия е започнала разговори с Русия за модернизация на намиращите се на въоръжение в индийските ВВС изтребители Су-30МКИ. Предвижда се оборудването им с нови РЛС и авионика, като проектът трябва да стартира през 2015 година. В момента преговорите са фокусирани върху това, Индия да получи пълен достъп до софтуера и схемите на новите системи, които ще бъдат интегрирани. Така модернизираният изтребител фактически ще е напълно нов самолет и ще притежава още по-големи възможности.

Индийските ВВС вече разполагат с осем от общо 14 планирани ескадрили със Су-30МКИ. През декември ще бъде формирана деветата ескадрила, шест месеца по-късно в строя ще влезе десета ескадрила, разположена в Пенджаб. Така в близост до Пакистан ще бъдат дислоцирани общо 4 ескадрили. Други две ескадрили ще бъдат формирани и в източната страна, в допълнение на съществуващите там други две.

До 2015 година ще има още четири нови ескадрили, като общо индийските ВВС ще разполагат с 272 изтребители Су-30. Тогава ще започне и модернизацията на първите 50 самолета „Су”, получени през 1997 година.

До сега Индия е загубила три изтребители Су-30 – първият през април 2009, вторият през ноември същата година и третият – декември 2011. Само при първата катастрофа са загинали двамата летци, при другите две аварии пилотите са с катапултирали успешно. – Още за Су-30МКИ

http://www.pan.bg/

 
Учения на ПВО на Иран
12.11.2012, 13:25

Ирански медии съобщават, че днес започват мащабни учения на силите за противовъздушна отбрана (ПВО), които ще продължат една седмица. Маневрите се наричат „Защита на небето на Родината 4”. Тези учения се провеждат всяка година през ноември.

Маневрите се провеждат на територия от 850000 квадратни километра с участие на поделения за ПВО, сили на Корпуса на стражите на ислямската революция и части на народното опълчение.

 
Руски военни инспектори в небето на Турция
12.11.2012, 10:37

Ан-30БРуски военни инспектори тази седмица в рамките на международния Договор за открито небе ще извършат наблюдателен полет над територията на Турция, съобщи днес военното ведомство на РФ.

Наблюдателния полет ще се състои в периода от 12 до 16 ноември със самолет Ан-30Б. Машината ще бъде базирана на летище "Ескишехир" и ще лети по предварително уточнени маршрути, максималната далечина на които ще бъде 1500 километра.

За 2012 година това ще бъде 35-ти наблюдателен полет, извършван от представители на Русия над територии на държави-участнички в Договора.

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов за срещата си в авиобаза „Граф Игнатиево”
12.11.2012, 10:21

Министърът на отбраната Аню Ангелов Естествено, че не е ставало въпрос за отмяна на правото за закупуване на осигурителен стаж, а за това, че в МО няма информация кой военнослужещ, колко години стаж си е купил. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов на нашата молба да отговори на няколко въпроса във връзка със срещата му на 8 ноември с личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево”. В неофициалната информация, която изтече от разговора, се посочваше, че се обмисля вариант военнослужещите да нямат право да си купуват осигурителен стаж.

Не е ставало въпрос за ДМС в размер на 300 лв., а за това, че командирите ще имат възможност да наградят определени от тях военнослужещи и цивилни служители с парична награда, като те определят и размера на наградата в съответствие с актовете, уреждащи това, отговаря на втория ни въпрос министър Ангелов.

И още един отговор: „В бойната авиация има необходимият брой летци, подготвени да изпълняват задачите й, като се отбеляза, че единици от най-опитните летци-инструктори са решили да напуснат армията.”

Доволен съм от откровения разговор с личния състав на базата, подчертава още министърът на отбраната. Бяха направени някои предложения, които ще бъдат внимателно обмислени и евентуално приложени в бъдеще, допълва той.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Предстоящи изпитания на крилатата ракета "БраМос"
12.11.2012, 10:05

крилата ракета "БраМос"Първото изстрелване на руско-индийската крилата ракета "БраМос" от подводно положение ще бъде осъществено до края на 2012 година, каза пред журналисти ръководителят на руско-индийското АД „BrahMos Aerospace” Сиватхану Пилей.

Успешните изпитания на подводния вариант на ракетата могат сериозно да разширят ударните възможности на индийския флот. Индия ще стане втора страна в света след Русия, която въоръжава своите подводници със свръхзвукови крилати ракети, способни да преодоляват отбраната на големи съединения от надводни кораби, например, групи самолетоносачи. Подводниците на такива страни, като САЩ или Китай, използват по-леки противокорабни крилати ракети с по-малка далечина на полета, с по-лека бойна част и скорост под скоростта на звука.

Ракетата "БраМос" е създадена въз основа на руската противокорабна ракета „Яхонт” и извърши първия си полет през 2001 година. До момента въоръжените сили на Индия разполагат с варианти на тази ракета с наземно и въздушно базиране, както и с модификация за надводни бойни кораби.

Индийският флот в момента е въоръжен с истински атомни подводници и тяхното количество в бъдеще, изглежда, само ще се увеличава. В резултат от това военноморското превъзходство на Делхи в Индийския океан ще стане неоспоримо. Важна задача в тези условия ще стане създаването на ефикасна система за разузнаване на насочване за своите нови подводници с крилати ракети. А това на свой ред ще поиска ускорено развитие и на морската авиация. Сега Русия приключва строителството на самолетоносач за Индия и нови морски изтребители МиГ-29К за него. – Още за "БраМос"

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
12.11.2012, 09:54

Чаталджа. Без изменения.

Хайреболският отряд. Частите продължават да задържат позициите си пред атакуващия противник. През деня турците се оттеглят. Загуби от 3-та Солунска опълченска дружина: Убити – 1 офицер, 8 опълченци, Ранени – 9 опълченци.

Одрин. Боят срещу 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, главно с артилерия, продължава.

Отрядът на полковник Александър Танев. Частите са подсилени с 2 пехотни дружини от 10-ти пехотен Родопски и 23-ти пехотен Шипченски полкове. Отрядът заема позиции при село Карабунар, южно от Софлу.

Кърджалийският отряд. Две роти и полуескадрон достигат Дедеагач. Главните сили достигат село Кирка.

Родопският отряд. Частите му достигат Макри.

7-ма пехотна Рилска дивизия. Частите се транспортират по море към Дедеагач и с железница към Гюмюрджина.

Сърбия

Моравската дивизия достига Охрид. Сръбският комендант нарежда да се свали българското знаме от крепостта. Сръбските части започват откровено да преследват българските чети в окупираната част на Вардарска Македония, като представители на българските идеали, около които народът се придържа с най-трогателно умиление.

Сръбският комендант на Велес издава Обръщение към гражданите на града, в което се казва: „Всички комити трябва да напуснат град Велес в срок от 24 часа, в противен случай след изтичането на този срок, ще бъдат изправени пред Военен съд в Скопие. При всяко нападение срещу офицер, войник, полицай или жандарм, ще се стреля незабавно”.

Гърция

Гръцката флота стоварва три пехотни дружини на остров Хиос. За 20 дни е овладян целия остров. Пленени са 1 800 войници и офицери.

http://www.focus-news.net/

 
Статистика за използване на ударни БЛА на американските ВВС в Афганистан
12.11.2012, 09:47

MQ-9 ReaperС идването на Обама на власт непрекъснато се увеличават нанесените удари по талибаните с използване на ударни БЛА. Това се вижда от изнесената от ВВС на САЩ за първи път статистика. Започвайки от 2009 г. до сега са нанесени удари с БЛА са 1160 – 255 през 2009 г., 278 през 2010 г., 294 през 2011 г. и 333 до 31 октомври 2012 г..

Увеличеното участие на БЛА води до намаляване на бойното използване на останалата авиация – средният брой на нанесени удари на месец по земни цели с пилотирани самолети пада от 165 през 2011 г. на 139 през 2012 г.

В статистиката не влиза използването на БЛА от страна на ЦРУ в различни страни по света, като това предизвиква международни протести, особено в Пакистан. По данни на Бюрото на разследващата журналистика до сега са нанесени 350 удара по цели в Пакистан и около 50 – в Йемен. – Още БЛА

http://www.pan.bg/

 
Холандски патрулен кораб стана „кораб на годината“
12.11.2012, 09:40

HMS HOLLANDПрестижната награда „Кораб на годината” бе присъдена на патрулния кораб от състава на ВМС на Холандия HMS HOLLAND. Корабът е почти изцяло построен в страната. - (видео)

Призът беше връчен по време на гала вечерта на годишните Морски награди (Maritime Awards) в Ротердам.

В надпреварата за приза, HMS HOLLAND се бори срещу 10 други високотехнологични кораби от ново поколение.

Според прессъобщение от организаторите на наградите, холандският военен кораб е грабнал приза преди всичко заради уникалния си дизайн и функционалност, която позволява той да бъде експлоатиран от 50-членен екипаж.

HMS HOLLAND е резултат от съвместната работа между правителство, индустрия, корабостроители и морския клъстър в Холандия. Освен всичко, корабът се отличава с голяма икономичност и редица системи за опазване на околната среда.

Годишните морски награди са част от холандската морска седмица, която ще продължи до 17 ноември.

 
НАТО може да стартира сухоземна операция срещу сомалийските пирати
12.11.2012, 09:35

Законодателите от комитета „Отбрана и сигурност” към Парламентарната асамблея на НАТО настояват да се обмисли провеждането на наземни операции срещу пиратите, базирани в Сомалия, както и да се позволи на частни фирми да осигуряват сигурността и защитата на товарните кораби в Аденския залив.

Пиратските атаки извън Сомалийския залив драматично са намалели през тази година, но пиратите все още са в Сомалия. За това предупреди парламентаристите от страните –членки на НАТО в рамките на заседанията на комитета „Отбрана и сигурност” в събота заместник-командващият на антипиратската мисия на НАТО контраадмирал Кристиан Канова, предаде БНР.

Пиратските атаки като цяло имат спад с около 85% през тази година, в сравнение с 2011, сочат данните на НАТО. Много от депутатите изразиха съгласие, че по-добрият начин за борба с пиратството е битката да се води на земя или, ако това е възможно, корабите на пиратите да бъдат атакувани преди да напуснат залива, както беше направено от силите на Аталанта през месец май.

 
Женски бой по мейла издънил Петреъс
12.11.2012, 09:09

Пола БродуелСъдбата понякога поднася лоша, дори нелепа шега, поне на пръв поглед. В завихрящия се все повече сексскандал, оставил ЦРУ без шеф, излизат все по-пикантни подробности. Оказа се, че любовната афера, заради която 4-звездният ген. Дейвид Петреъс хвърли оставка, лъснала... благодарение на чиста женска ревност от страна на предполагаемата му любовница Пола Бродуел. Тя изпратила "агресивни" мейли до мистериозна засега жена, познаваща добре и двамата, и тя се оплакала на властите, съобщи вчера в. "Ню Йорк Таймс". Според вестника жената, чиято самоличност не е известна, но се знае, че не е от семейството на Петреъс, нито пък е свързана с правителството, живеела в щата Флорида. Пола изпращала до нея "агресивни" имейли, които явно целели да я отстранят като съперничка на разузнавачката от резерва Бродуел. ФБР започнало разследване преди няколко месеца и се заело най-напред да рови в имейл акаунти и така се натъкнало на кореспонденция между 40-годишната Пола и 60-годишния Петреъс. ФБР е знаело за аферата на ген. Петреъс поне от няколко седмици. Но оповестяването на информацията било отложено за след президентските избори в САЩ на 6 ноември.

За човек на върха на ЦРУ една извънбрачна връзка се смята за сериозна слабост в националната сигурност, както и за заплаха за разузнаването. Ако чуждо разузнаване бе научило за аферата, Петреъс би могъл да стане жертва на изнудване. Според военното правосъдие в САЩ подобно поведение на офицер дори може да бъде причина за военен съд.

Загрижени, че имейлите, които Петреъс разменял с Бродуел, съдържат потенциална възможност за пробив в сигурността, ФБР поставило директно въпроса пред Петреъс, защото имейлите били изпращани в повечето случаи от личния му акаунт, а не от адреса му в ЦРУ. Служители от ЦРУ отдавна изразявали опасения от безпрецедентния достъп на Пола до директора на ЦРУ. Любовницата му често го посещавала в кабинета, тичала с него при сутрешните му кросове и присъствала на публични прояви като негова гостенка. Но върхът бил, когато Пола качила на страницата си във Фейсбук снимка на Петреъс с актрисата Анджелина Джоли в кабинета му на седмия етаж, където само на официалния фотограф на ЦРУ е позволено да снима. Петреъс явно й е дал фотографията веднага след заснемането й.

Новината за оставката гръмна на шефа на ЦРУ гръмна в медиите, преди да бъдат информирани комисиите по разузнаването в Сената и Камарата на представителите.

Пола Бродуел, която се ползва с авторитет сред журналистическите кръгове, е интервюирала генерала и най-близките му сътрудници повече от година, за да напише биографичния си бестселър заедно с Върнън Льоб от "Вашингтон пост". Книгата излезе през януари, а след оставката на Петреъс продажбите й скочиха. Бродуел, която е женена, с двама синове, планираше да празнува 40-ия си рожден ден във Вашингтон миналия уикенд, но в петък съпругът й предупредил с имейли гостите, че поканата се отменя.

В предговора на книгата си Пола разказва, че се запознала с Дейвид през 2006 г. като студентка в Харвард, където генералът гостувал, за да разкаже спомени за кампанията в Ирак.

http://paper.standartnews.com/

 

О.з. полк. Тома Ковачев: Оцелях след среща с мълния

12.11.2012, 09:00

Полковникът от запаса Тома КовачевКогато  служех във ВВС, имахме над 400 реактивни бойни самолета и над 600 подготвени летци. До 1953 г. военната ни авиация беше „слънчева“. Това означава, че можеше да лети и да води бойни действия само в прости метеорологични условия, при видимост на земните ориентири и естествения хоризонт, когато е  безоблачно. Това означаваше, че ВВС не можеха да пазят небето ни нощем и в сложни условия.

Командир на нашата 10-а изтребителна дивизия беше полк. Симеон Симеонов. Той подбра 8 пилот-изтребители, включително и мен. По същото време от Москва пристигнаха двама инструктори - полк. Рязянов, два пъти герой на СССР, и полк. Новиков. Те бяха много опитни, летяха при всякакви условия. Една година ни обучаваха всеки ден. Отначало на витломоторен изтребител, след това на реактивен. И ето че на 23.09.1953 г. ни присвоиха най-високия летателен клас- „военен пилот I клас“.

Така ние, тези осем пилоти, станахме първите летци изтребители у нас с това отличие. Можехме да действаме във всякакви условия. Незабавно станахме инструктори и подготвихме  други инструктори, които тренираха  младите авиатори да летят в сложни условия, денем и нощем. Тогава нальотът на пилот за година беше 80 часа, а аз имах само като инструктор 250 часа...... Прочети още

 
Русата Женя свалила руския военен министър
12.11.2012, 08:55

Снимката на Евгения Василева (33 г.), сочена за любовница на сваления руски военен министър Анатолий Сердюков (50 г.), лъсна във в. "Комерсант".

В хода на корупционен скандал за 75 млн. евро от "Оборонсервис", един от главните заподозрени стана Евгения Василева - висша служителка в тази държавна компания. Самият Сердюков беше шеф на борда на "Оборонсервис", в чиято дейност влизат обслужване на ВВС и строеж на военни съоръжения.

В хода на разследването бе извършен обиск на луксозния апартамент на Василиева в центъра на Москва. Според сайта "ЛайфНюз", когато се появила полицията в 6 ч сутринта в събота, министърът се бил усамотил с нея. Били иззети диаманти, перли и други бижута, антични предмети и голяма сума пари в брой за общо 780 000 евро.

Интригата около свалянето на Сардюков се засилва от факта, че той е женен за дъщерята на един от най-близките съюзници на президента Владимир Путин - бившия премиер Виктор Зубков (71 г.). Зубков има огромно влияние като председател на съвета на директорите на държавния петролен и газов гигант "Газпром".

Според съобщения в медиите изневерите на Сердюков на жена му Юлия (42 г.) са разгневили Зубков и може да са изиграли роля при уволнението. Но наблюдатели припомнят, че Сердюков искаше повече качество и по-ниски цени от военната промишленост, засягайки могъщи бизнес интереси. Смята се, че това е отприщило вътрешни борби, в които съюзници на Кремъл от водещи производители на оръжие са направили заговор за свалянето му.

http://www.trud.bg/

 
Франция откри паметна плоча на наш легионер
12.11.2012, 08:50

Свилен Симеонов Паметна плоча на загиналия сержант от Френския чуждестранен легион Свилен Симеонов и на още трима негови колеги бе открита в неделя в селцето Калви на остров Корсика, съобщи в. "Корс матен".

На церемонията присъства посланикът на САЩ в страната Чарлз Ривкин.

Жестът бе част от честванията на Деня на примирието. Той отбелязва края на сраженията в Първата световна война през 1918 г. От тази година Франция почита на него всички свои военнослужещи, загинали в мисии.

Калви е център на Втори парашутен полк от легиона, в който са служили четиримата. Те бяха убити на 20 януари по време на тренировка от афганистански войник в провинция Каписа.

През юни техният убиец бе осъден на смърт. Заради смъртта на четиримата Франция реши да прекрати мисията си в Афганистан предсрочно.

Сержант Симеонов от разградското село Раковски бе застрелян само ден след 34-тия си рожден ден. Мисията му приключвала дни по-късно и той планирал да се уволни след 10-годишна служба и да се устрои в Марсилия с жена си и детето си.

http://www.trud.bg/

 
Иран потвърди отказа си от създаването на „гореща линия” с армията на САЩ
12.11.2012, 08:20

Иранските власти потвърдиха отказа си от предложението на САЩ за създаване на пряка „гореща линия” между командванията на въоръжените сили на двете страни с цел предотвратяване на конфликти, съобщи РИА Новости, позовавайки се на иранската агенция Фарс.

„САЩ предложиха на Иран да бъде създадена пряка „гореща линия”, но иранските власти отхвърлиха това предложение”, заяви Яхя Рахим Сафави, старши военен съветник към върховния главнокомандващ въоръжените сили на Иран аятолах Али Хаменей.

През 2011 г. Пентагонът съобщи своето намерение да установи „гореща линия” по военните въпроси между Вашингтон и Техеран, за да има възможност да се избегне нежелателна конфронтация в Персийския залив. Сафави не уточни, дали става дума за миналогодишното предложение на Пентагона, или САЩ са предприели нов опит да установят военен контакт с Иран.

http://www.focus-news.net/

 

 
ГОРД казва истината за бюджет 2013 на МО
11.11.2012, 21:10

В планирания за 2013 г. военен бюджет по същество няма разлика със заложените средства за настоящата година, което означава, че правителството продължава политиката си на обезкръвяване на въоръжените сили, ерозиране на военните способности и с това - подкопаване на националната сигурност.

Разликата от 72 милиона лева между бюджет 2012 и бюджет 2013 г / от 980 630 на 1 052 891 лв/ не е увеличение, а се дължи на това, че за първи път в бюджетите на военните и на МВР са включени разходите за осигуровки. Тези средства и досега никога не са постъпвали в МО, а са отивали директно в НОИ. Затова този ход е заблуждаващ.

Обединяването на разходите за отбрана и сигурност в ресурсните разходи в консолидираната финансова програма - 2,898 млрд лева или 9,7% има за цел да скрие увеличаването на разходите за МВР и други структури за сметка на МО.

Главното несъответствие в планираните за 2013 година разходи за отбрана е в това, че правителството не изпълнява решението на НС и собствените си предложения утвърдени от българския парламент за 1,5% от БВП на страната. Запазвайки размера на бюджета същия като през 2012 год, този дял за следваща година отново ще е 1,23%, което е под критичната граница за оцеляване и развиване на способности. (В случая БВП на България е увеличен от 77,7 млрд лева през 2012 г. на 81,486 млрд лева през 2013 г., но това не е намерило отражение в раздела за МО).

Изпълнението на настоящия бюджет с хоризонт 2018 година показва изключително тревожна тенденция в най- показателните данни за цялостното развитие на армията- съотношението на разходите за личен състав, текуща издръжка и капиталови разходи: за този период то е 71:27: 2%, при заложена цел 60:25:15% и при оптимално съотношение 33:33:33%.

Тези негативни тенденции обясняват подкопаването на конкурентоспособността на военната професия. И ако сега все още има кандидати (въпреки интензивното подаване на рапорти за напускане на армията последните месеци), защото сме в криза и има безработица, в бъдеще може да имаме сериозни проблеми по подбора на кадри за армията, ако не се разбере значението на професията и ролята на армията.

http://www.cross.bg/

 
Скандал при доставката на вертолети AW101 за Индия
11.11.2012, 20:42

AgustaWestland AW101 VIP-класаМинистерството на отбраната на Индия очаква отговор от италианското правителство за възможни нарушения при сключването на контракта за доставка на 12 вертолета AgustaWestland AW101 VIP-класа, съобщи AINonline на 9 ноември.

Тези претенции, ако те се потвърдят, могат да имат сериозни последствия по отношение на тендера за покупка на 197 леки вертолети за разузнаване и наблюдение, където се конкурират вертолетите Eurocopter AS550C3 Fennec и Камов Ka-226T и който вече е отложен.

Съобщения за злоупотреба със служебно положение при контракта с вертолетите AW101 се появиха в италианската преса в началото на тази година. AgustaWestland (влизаща в групата Finmeccanica) отрича тези обвинения, но военното ведомство на Индия реши да започне разследване.

Представител на управлението за отбранителни покупки на МО на Индия, пожелал анонимност, е заявил, че ако се докаже връзка на възможните нарушения при покупката на AW101 с тендера за закупуване на 197 леки разузнавателни вертолети, контрактът за вертолетите AW101 ще бъде анулиран, а самия тендер за AS550C3 Fennec и Камов Ka-226T ще бъде прекратен. Индия вече е направила авансово 40% плащане за ВИП-машините.

12 вертолета AW101 трябва да заменят остарелите Ми-8/Ми-17, които в момента се използват за превоз на високопоставени лица, включително премиера и президента на страната. Контракта е на стойност около 560 млн евро и предвижда и материално-техническо обслужване в продължение на пет години, както и подготовка на летателния и техническия персонал.

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
11.11.2012, 20:07

Чаталджа. Без изменения.

Хайреболският отряд. Частите продължават да задържат позициите си пред атакуващия противник.През деня турците се оттеглят. Загуби от 3-та Солунска опълченска дружина: Убити – 1 офицер, 8 опълченци, Ранени – 9 опълченци.

Одрин. Боят срещу 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, главно с артилерия, продължава.

Отрядът на полковник Александър Танев. Частите са подсилени с 2 пехотни дружини от 10-ти пехотен Родопски и 23-ти пехотен Шипченски полкове. Отрядът заема позиции при село Карабунар, южно от Софлу.

Кърджалийският отряд. Две роти и полуескадрон достигат Дедеагач. Главните сили достигат село Кирка.

Родопският отряд. Частите му достигат Макри.

7-ма пехотна Рилска дивизия. Частите се транспортират по море към Дедеагач и с железница към Гюмюрджина.

Сърбия

Моравската дивизия достига Охрид. Сръбският комендант нарежда да се свали българското знаме от крепостта. Сръбските части започват откровено да преследват българските чети в окупираната част на Вардарска Македония, като представители на българските идеали, около които народът се придържа с най-трогателно умиление.

Сръбският комендант на Велес издава Обръщение към гражданите на града, в който се казва: „Всички комити трябва да напуснат град Велес в срок от 24 часа, в противен случай след изтичането на този срок, ще бъдат изправени пред Военен съд в Скопие. При всяко нападение срещу офицер, войник, полицай или жандарм, ще се стреля незабавно.”

Гърция

Гръцката флота стоварва три пехотни дружини на остров Хиос. За 20 дни е овладян целият остров. Пленени са 1800 войници и офицери.

http://www.focus-news.net/

 
В Русия ще създадат оръжеен концерн „Калашников”
11.11.2012, 19:55

Михаил Калашников Създателят на легендарния автомат Михаил Калашников е разрешил да се използва името му в наименованието на концерна на оръжейни заводи, който се планира да бъде създаден на базата на заводите в Ижевск. За това е съобщил вице-премиерът Дмитрий Рогозин в своя микроблог в Твитър.

Рогозин смята, че създаването на концерна ще спомагне за съкращение на нелицензионното производство на руски автомати. – Още за АК

 
Продажбите на оръжия в САЩ се увеличиха след победата на Обама
11.11.2012, 17:43

Скок на продажбите на оръжия в САЩ регистрират търговците след преизбирането на президента Барак Обама, съобщава в събота CNN.

Като причина за тази тенденция се сочат заявките на държавния глава да прокара по-строги регулации в сектора и да ограничи правото за притежаване на определен вид огнестрелно оръжие по време на втория си мандат. Най-вечеза т.нар. нападателни оръжия като автоматите "Калашников".

По думите на Джон Кийлбаса, собственик на магазин за оръжия, още на сутринта след президентския вот млкад мъж си купил от него два АК-47.

Той допълва, че негов колега получил необичайно голяма поръчка за 500 автомата и мнозина търговци отчитат засилен интерес и запитвания от клиенти. След победата на Обама веднага поскъпнаха акциите на оръжейни компании като Smith&Wesson, Sturm и Ruger.

До 2004 г. в САЩ действаха ограничения, въведени от Бил Клинтън - върху автоматите като пълнителите им да са с до 10 патрона, да няма приставка за щик, да има определени ръкохватки и да няма заглушители на светлината от изстрела. След това контролът на оръжията не бе затегнат отново.

На дебата с Мит Ромни на 16 октомври Барак Обама заяви, че според него оръжие, създадено за войници, сражаващи се във война, няма място по улиците на Америка. След което допълни, че може да върне обратно забраните от времето на Клинтън.

Вицепрезидентът на фондацията на националните спортни стрелкови клубове, Лоурънс Кийн коментира, че "модерните спортни пушки", както предпочита да нарича нападателните оръжия, са "най-популярният тип пушки, които се купуват днес от американците".

Хората ги използват за лов и стрелба по мишени. Те са популярни и сред войници, завърнали се от Афганистан и граждани, искащи да се защитят от мародери след ураганите, смята оръжейният експерт.

http://www.mediapool.bg/

 
Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова взе участие във възпоминателни церемонии
11.11.2012, 15:59

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова участва днес, 11 ноември, на възпоминателните церемонии, които се проведоха на английското, немското, италианското и френското военно гробище в Централните софийски гробища. Тя отдаде почит на загиналите през войните чуждестранни военнослужещи.

Възпоминателните церемонии са организирани съвместно от посолствата на Френската Република, Федерална република Германия, Италианската република и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

На церемонията присъстваха още командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, офицери от Съвместното командване на силите и Министерството на отбраната , военни аташета, акредитирани у нас, както и граждани.

http://www.mod.bg/

 

 

 

 

Отзиви от срещата на министър Ангелов с военнослужещи от авиобаза Граф Игнатиево

 
На стартовия комплекс на космодрума Плесецк е установена ракета „Союз-2.1а”
11.11.2012, 11:08

Днес на стартовия комплекс на космодрума Плесецк е била установена ракета-носител „Союз-2.1а” с космически апарат „Меридиан”.

Изстрелването на ракетата-носител е планирано за 14 ноември.

„Союз-2.1а” е модифицирана ракета „Союз-2”. На нея вместо две аналогови системи за управления е монтирана цифрова система за управление руско производство. Това дава възможност да бъде повишена точността на изстрелването, устойчивостта и управляемостта на ракетата. В „Союз-2.1а” също се използва нова цифрова радиотелеметрична система.

Спътникът „Меридиан” е предназначен за военни и граждански цели.

 
„Източен” и „Ангара”
11.11.2012, 10:30

Космодрумът „Източен”, чието активно строителство започна през 2011 година, трябва да бъде готов за първото изстрелване към 2015 година. Той ще бъде използван като стартова площадка за комплекса „Ангара”, който за сега се намира в стадий на разработване. При това под въпрос се оказва бъдещето на Байконур, което предизвиква безпокойството на Казахстан.

Както се очаква, първото изстрелване от „Восточный” трябва да се състои в 2015 година с ракета-носител „Союз-2”. След него ще последва изстрелване на „Ангара”. И тук възникват някои сложности.

Семейството ракети-носители „Ангара”, което включва няколко модификации за различни товари, се разработва от 1995 година. Предполага се, че първото й изстрелване от космодрума „Плесецк” ще се състои в 2013 година.

Скептиците се съмняват, че конструкторите ще спазят срока за първото изстрелване. При това на „Ангара” се възлагат големи надежди: тя не само трябва да замени тежкия „Протон” като по-безопасна ракета-носител (”Ангара” работи с кислород и керосин), но и в перспектива да стане основа на лунната програма. По такъв начин космодрумът „Източен” и ракетата-носител „Ангара” могат да станат ключови елементи на бъдещата космическа програма.

В същото време строителството на „Източен” много безпокои Казахстан. По-рано се планираше основно място за старта на „Ангара” да бъде ракетният космически комплекс „Байтерек” в Байконур – съвместен руско-казахстански проект. Но сроковете за строителството му непрекъснато се отлагат, което на фона на активизирането на работите в „Източен” изглежда като загуба на интерес към „Байтерек” и в бъдеще към Байконур.

Защо Байконур не представлява за Русия най-удобния вариант е ясно: територия на друга държава, растяща стойност на арендата (100 млн. долара годишно), зависимост от политическата обстановка. – Още космически системи

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Кои страни снабдяват Русия с оръжие?
11.11.2012, 10:22

Л-410Русия внася оръжие на сума 100-150 млн. долара годишно, заяви генералният директор на агенцията по износ на оръжия (”Рособоронекспорт”) Анатолий Исайкин. Какво оръжие се внася и защо?

Предимно става дума за закупуване на чуждестранни технологии и комплектуващи звена за производството на руска продукция. Вносните електронни компоненти широко се използват в руските оръжия, предназначени за износ. Освен това, Русия закупува онези видове техника, каквито по-рано не са се произвеждали в страната.

Най-известните руски сделки по вноса на оръжие – това са израелските безпилотни летателни апарати Searcher и Bird Eye. Русия бише принудена да внася такава техника тъй като преди на нея не се отделяло необходимото внимание. Вносът на израелски безпилотни апарати стана стимул за руските производители, като ги накара да активизират своите изследвания и разработки.

В неголеми количества се купуват леки чешки транспортни самолети L-410, предназначени за наблюдателни полети и превоз на командващия състав. Транспортни самолети от подобен размер не се произвеждат в Русия и затова те са се внасяли дори в съветски времена.

За изучаване и изпитания в Русия са внесени италиански колесни бойни машини Centauro и Freccia. Независимо, че руските машини са евтини и добре оборудвани, те имат слаба броня, което ги прави непопулярни във войските. Военното ръководство разчита да използва чуждестранните образци в разработването на собствени колесни бронетранспортьори от ново поколение.

Твърде активно се внася чуждестранно стрелково оръжие. Например, за разузнавателните подразделения на въздушно-десантните войски са купени няколко стотици австрийски снайперски пушки Steyr Mannlicher. Решението за вноса е било предизвикано от недоволството на военните от образците оръжие, които предлагат руските производители.

Военното ръководство нееднократно е заявявало, че потребностите на въоръжените сили трябва да се удовлетворяват предимно от отечествената промишленост. Но вносът и международната кооперация предоставя възможности на руските производители да се запознаят с най-новите чуждестранни технологии и да бъде повишено техническото равнище на руската техника.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Португалски военни на протест срещу бюджетни съкращения
11.11.2012, 09:07

Хиляди португалски военни се включиха в протеста в Лисабон срещу предвидените от правителството драстични бюджетни съкращения, съобщи ДПА.

Те поискаха от президента да наложи вето на мерките. Заедно с недоволството си от правителствените решения за орязвания на средства и повишаването на данъците, военните обърнаха внимание и на проблемите в армията.

Протестът се провежда само няколко дни преди визитата в страната на германския канцлер Ангела Меркел, която настоява страни като Португалия, Испания и Гърция да проведат антикризисните реформи.

По-рано тази седмица протестираха 5000 полицаи.

http://news.ibox.bg/

 
На фокус: Афганистан

Four United States Army Chinook helicopters are parked on the tarmac at Kandahar Air Field in southern Afghanistan, May 28, 2012. (Tim Wimborne/Reuters)

 

Битката при Таранто - самолети срещу линейни кораби

11.11.2012, 08:48

Самолети-торпедоносци "Фейри Суордфиш" над самолетоносача "Арк Роял"В нощта на 11 срещу 12 ноември 1940 г. се провежда битката при Таранто, при която за първи път в световната история се осъществява удар срещу голямо морско съединение само със силите на палубната авиация. Атаката е проведена от авиацията на Кралския британски флот, а целта ѝ е флотът на Италия, който стои на котва в италианския град Таранто на Средиземно море. Тази битка е началото на края на епохата на тежките кораби с големи оръдия като основна ударна сила на флота и заместването им със самолетоносачи.

Предисторията

През втората половина на 1940 г. бойните действия между италианската и британската армия в Северна Африка се ожесточават, като и на двете страни са нужни регулярни доставки на гориво, техника и припаси от континента. Доставките за англичаните са от базите в Гибралтар и Гърция, но мощният италиански флот с присъствието си в Средиземно море ги прави изключително несигурни и рисковани.

Въпреки няколкото дребни сблъсъка с италианците, инициирани от британския флот, основната част на италианският флот е в базите си и дори само с присъствието си заплашва английските операции по доставките. Затова е взето решение той да бъде ударен в главната си база в град Таранто...... Прочети още

 
Фотоизложба „115 години военноморска база Варна”
11.11.2012, 08:37

На 12 ноември 2012 г., понеделник, от 11.00 ч. във фоайето на втория етаж на Фестивален и конгресен център Варна ще бъде открита фотоизложба „115 години Военноморска база Варна”.

Експозицията, подготвена със съвместните усилия на военните моряци и специалистите от Военноморския музей, проследява историята на военноморското съединение от формирането му през 1897 година до наши дни. Като допълнение към документалните снимки ще бъдат представени и няколко макета на кораби.

Гражданите и гостите на Варна ще могат да посетят и разгледат изложбата в дните до 16 ноември 2012 г.

/Връзки с обществеността на ВМС/

 

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
10.11.2012, 20:13

Чаталджа. Няма изменения.

Хайреболският отряд. Частите задържат позициите си при Малгара срещу настъпилите от Алмали турски части.

Одрин. Боят при 8-ма пехотна Тунджанска дивизия продължава.Започва систематичната бомбардировка на града.

Отрядът на подполковник Александър Танев. Частите тръгват от Софлу на юг, но достигат до село Сейменли и се връщат обратно.

Кърджалийският отряд. Частите се движат по следите на отстъпващите турци към Фере и достигат селата Чадърли, тефеджилер, Буюк-Осман и Сачанлък.

Родопският отряд. Предните части достигат село Караджаоглан.

7-ма пехотна Рилска дивизия. Частите се товарят на железница и параходи за придвижването им към Тракийския фронт.

Гърция

4-та пехотна гръцка дивизия завладява Костур.

http://www.focus-news.net/

 
Ирак анулира оръжейна сделка с Русия за $4,2 млрд.....?
10.11.2012, 13:04

Нури Малики Ирак анулира сделка за доставка на руско оръжие на стойност 4,2 милиарда долара, съобщи БиБиСи.

Причината за разтрогването на договора са съмнения за корупция, посочи съветник от иракското правителство. Той допълни, че премиерът Нури Малики е настоял за разследване, които да изясни всички съмнения около сделката.

Чрез договора, сключен в началото на октомври по време на посещението на иракския премиер в Русия, страната стана вторият най-голям доставчик на оръжие за Ирак след САЩ. Споразумението се отнасяше до закупуването на 40 хеликоптери Ми-28 и 42 зенитно-ракетни артилерийски комплекси „Панцир-С1".

Малко след сключването на сделката през октомври анализатори посочиха, че чрез нея иракските власти затвърждават факта, че „Вашингтон губи Ирак".

За момента руското посолство в Багдад не е коментирало развалянето на сделката. В становището на иракския премиер Малики не се посочва дали Ирак обмисля започване на нови преговори с руската страна за нов оръжеен договор, посочват агенциите.

Същевременно по-късно днес министърът на отбраната на Ирак Саадун ад Дулайми опроверга информацията за анулиране на договора за доставка на руско оръжие, предава Интерфакс.

„Сделката продължава”, заяви ад Дулайми по време на пресконференция в столицата Багдад.

Министърът също така отрече изявленията на представителя на министър-председателя на страната Нури ал Малики Али Мусави, че в сделката може да е бил установен корупционен елемент.

 
Уволниха шефа на "Локхийд Мартин" заради връзка с подчинена
10.11.2012, 12:33

Кристофър Кубасик. Фото от сайта www.lockheedmartin.comПрезидентът на американската корпорация "Локхийд Мартин", 51-годишният Кристофър Кубасик (на снимката), бе уволнен заради интимна връзка с негова подчинена, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на официално съобщение на компанията.

С поведението си Кубасик, който работи в "Локхийд-Мартин" от 13 гадини, е нарушил етичния кодекс на корпорацията, която е най-големият производител на оръжие и военна техника в САЩ.

През януари Кубасик трябваше да смени Робърт Стивънс на поста главен изпълнителен директор. След уволнението му постът на Стивънс ще бъде поверен на Мерилин Хюсън, която е работила в корпорацията от 29 години. На извънредно заседание на управителния съвет тя бе назначена и за президент на компанията.

"Съжалявам, че поведението ми в случая на отговаряше на стандартите, към които винаги съм се придържал", заявил Кубасик.

В изявление сегашният главен изпълнителен директор Робърт Стивънс изтъкнал, че "корпорацията се представи на висота, след като незабавно уволни провинилия се служител".

 
Свалянето на военния министър още разтърсва Москва
10.11.2012, 12:11

Владимир Путин Владимир Путин във вторник уволни могъщия министър на отбраната заради корупционен скандал, но дебатът в Русия за това каква точно е била причината за провала на човека, който отговаряше за най-радикалното от десетилетия реформиране на отбраната на страната, е доминиран от интригуваща смесица от секс, борби за власт и военни вендети.

Отстраняването на Анатолий Сердюков беше изненада, защото мнозина смятаха, че едрият политик се ползва с благословията на президента да модернизира армията, което му навлече враждебността на генерали и производители на оръжие с връзки с вътрешния кръг на Путин......... Прочети още

 
Правителството на Филипините сключи сделка с Канада за доставка на военна техника
10.11.2012, 11:00

Президентът на Филипините, Бениньо АкиноПравителството на Филипините е сключило сделка с Канада за доставка на военна техника на стойност 12.6 милиарда долара, съобщава АФП.

„Това ще ни помогне да изградим по-добра защита и възможности за сигурност”, заявява президентът на Филипините, Бениньо Акино.

Подробности около сделката не са дадени, но Филипините проявяват интерес към модернизиране на флота си, който се състои от 132 кораба от времето на Втората световна война.

„Основният ни проблем е, че разполагаме с морално остаряло оборудване”, добавя Акино.

Филипините и Китай оспорват суверенитета над островна група в Южнокитайско море.

http://www.focus-news.net/

 
17 турски военнослужещи са загинали при катастрофа на военен хеликоптер в района на град Сиирт
10.11.2012, 10:52

17 турски военнослужещи са загинали при катастрофа на транспортен хеликоптер на жандармерията Сикорски S-70 в района на град Сиирт, югоизточната част на страната, съобщи АФП.

„Започнало е разследване, с цел да се установи причината на падането на хеликоптера”, заяви областният управител Ахмет Айдън.

В тази връзка министъра на отбраната Аню Ангелов е изпратил съболезнователна телеграма до турския си колега Исмет Йълмаз, съобщават от МО.

“Нашите мисли и чувства са с близките и роднините на загиналите в този тежък за тях момент. Дълбоко скърбим за тежката загуба”, се казва в съболезнователната телеграма.

 
САЩ продават на Саудитска Арабия самолети за 6.7. млрд. долара
10.11.2012, 09:26

С-130САЩ продават на Саудитска Арабия военни самолети на стойност 6.7. млрд. долара, съобщи АФП.

Сделката включва 20 товарни самолета С-130 и 5 самолета цистерни, обучение и оборудване.

От Пентагона съобщиха, че сделката трябва да бъде одобрена от Конгреса в 30-дневен срок.

С нея, според Вашингтон, се укрепва сигурността на важен съюзник.

Агенцията припомня, че това е поредна подобна сделка за последните години. През 2010 година бе сключена сделка за оръжие на стойност 60 млрд. долара, а през 2011 година - сделка за самолети на стойност 30 млрд.

 
Преустановени са полетите със Су-24
10.11.2012, 09:21

Фронтови бомбардировач Су-24 е изгорял тази нощ (00:38 московско време) при кацане на военно летище до градчето Морозовск, Ростовска област. При кацане след рутинен учебно-тренировъчен полет без боекомплект самолетът излиза зад пистата на около 400 метра поради скъсване на спирачният парашут.

Двамата летци успешно са се катапултирали от земята. Състоянието им се оценява като задоволително. На земята жертви и разрушения няма.

Това е втората авария със Су-24 през последните две седмици и трета за годината

Полетите със Су-24 временно са спрени до изясняване причините за аварията. – Още за Су-24

http://www.pan.bg/

 

 
Директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс подаде оставка
09.11.2012, 23:32

Дейвид Петреъс Директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс напуска поста си, предадоха световните информационни агенции.

Той е подал оставка по лични причини. Става въпрос за извънбрачна връзка с Пола Броудуел.

Генерал Дейвид Петреъс, чиято 37-годишна кариера в армията го издигна до статут на най-блестящата звезда в небосвода на американските въоръжени сили, пое командването на ЦРУ миналата година, по-малко от седмица преди 10-годишнината от терористичните атентати на 11 септември 2001 г.

На Петреъс се приписва заслугата, че е помогнал да настъпи обрат във войната в Ирак и че е задвижил променената стратегия на Обама за Афганистан, целяща спиране на настъплението на талибаните и създаване условия за постепенно изтегляне на американските войски.

Президентът Барак Обама избра досегашния командващ силите на НАТО В Афганистан да поеме ЦРУ в рамките на сериозни размествания в екипа си по национална сигурност, включващи назначаването на бившия шеф на ЦРУ Лион Панета за министър на отбраната на мястото на напускащия Робърт Гейтс.

 
Групировка на ВМС на САЩ напусна Близкия изток
09.11.2012, 21:32

USS Iwo JimaБойна амфибийна групировка на ВМС на САЩ в състав три големи десантни кораба с експедиционен батальон на морската пехота на борда напусна Близкия изток, съобщи информационната служба на американските военноморски сили.

В състава на съединението влизат универсалният десантен кораб „Иво Дзима”, десантно-хеликоптерният кораб-док „Ню Йорк”, десантният транспортен-док „Ганстон Хол”, усилен батальон морска пехота, подразделение на специалните части, ескадрили от бойни и военнотранспортни хеликоптери, а също ескадрила щурмови изтребители с вертикално излитане и кацане.

В състава на групата влиза и ядрена подводница. Общата численост на военнослужещите е около 2400 човека.

 
Убийствено "Торнадо"
09.11.2012, 20:40

РСЗО "Торнадо" Две новини ни дават основание да сме оптимисти за отбраната на страната. Започна серийното производство на реактивната система за залпов огън "Торнадо", а в Санкт Петербург беше заложена руската част от десантния вертолетоносач тип "Мистрал", който ще носи името "Владивосток".

Около "Мистрал"-ите имаше много шумни спорове. Основно се обсъждаше дали те са нужни на нашия флот или не, къде ще се строят - във Франция или в Русия. Отговорът на първия въпрос ще даде бъдещата експлоатация на тези кораби, отговорът на втория дойде от Петербург - корабите ще се строят и в двете страни. Обединената корабостроителна компания ще бъде подизпълнител на френската корабостроителница в Сен Назер, където ще се сглобяват окончателно корабите "Владивосток" и "Севастопол". В Санкт Петербург ще построят 24 корпусни блока за кърмовите части на двата вертолетоносача. Това ще бъде около 40% от стойността на двата корпуса и тези пари ще останат в Русия. Секциите ще бъдат изпращани във Франция, където ще ги монтират към другите секции. Очаква се "Владивосток" да влезе в състава на Тихоокеанския флот до края на 2015 г.

Ако десантните вертолетоносачи са бъдещето на нашия ВМФ, то реактивната система за залпов огън (РСЗО) от ново поколение е бъдещето на сухопътните войски. Още преди година РСЗО "Торнадо" беше за пръв път показана на полигона Капустин Яр. Резултатите от нейната стрелба впечатляват. "Торнадо" надмина всичките си предшественици по всички показатели: далекобойност, точност, мощност на бойната част и др.

Нашата страна още в годините на Великата отечествена война беше световен лидер в създаването на РСЗО. Достойни продължители на "Катюша"-та бяха системите "Град", "Смерч" и "Ураган". Те се отличаваха по това, че имаха само един калибър. "Град" можеше да стреля само със 122 мм снаряди, "Смерч" с 300 мм.

Конструкцията на "Торнадо" позволява на бойната машина да се монтират блокове със снаряди с различен калибър. Освен това на една машина може да се монтират два блока с различни реактивни снаряди - 122, 220 и 300-мм, в зависимост от поставената бойна задача. Т.е. едно шаси става универсално за всички типове реактивни снаряди, използвани от сухопътните войски. Самите снаряди също са от ново поколение. За пръв път в РСЗО ще се използват самонасочващи се снаряди, което ще позволява на голямо разстояние да се поразяват конкретни цели на противника.

Към днешна дата "Торнадо" показва максимална далечина на стрелбата от 90 км, което е рекорд за системите от подобен вид. "Торнадо" е способен да напусне позицията си преди първия от изстреляните снаряди да е паднал на земята.

Военни експерти смятат, че РСЗО "Торнадо" и оперативно-тактическият комплекс "Искандер", ако се използват съвместно, могат да решават бойни задачи, които сега са по силите на значителни ракетно-артелерийски сили и средства. Може би към 2015 г. тази двойка ще бъде основна в ракетните войски и артилерията. В рамките на държавната военна поръчка за 2012 г. са поръчани 36 системи "Торнадо" със 122 мм калибър. – Още РСЗО

http://www.duma.bg/

 
САЩ разположиха своята първа бойна единица в Полша
09.11.2012, 20:27

С-130Съединените щати стартираха днес своето първо постоянно военно присъствие на територията на Полша с разполагането на военна част за обслужване на бойни самолети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на визитата си миналата година в Полша американският президент Барак Обама обяви плановете за разполагането на войници от Пентагона във военновъздушната база "Ласк" край централния полски град Лодз.

От следващата година екип от американци, който ще се подменя периодично, ще обслужва изтребители "F-16" и транспортни самолети "C-130 Херкулес". В базата временно ще работят до 200 души униформен и цивилен персонал.

На церемонията по откриването днес полският министър на отбраната Томаш Шемоняк каза, че това е много важен и символичен момент в полско-американските отношения.

"Това не е само риторика, а много осезаем пример", добави той.

Засиленото военно присъствие на САЩ в Полша вероятно ще обтегне отношенията между Москва и Варшава, тъй като Русия вече е изказала възраженията си срещу плановете на САЩ да разположат в Полша елементи от противоракетния си щит, припомня Ройтерс.

http://dnes.dir.bg/

 
Алжирски военен самолет се разби във Франция
09.11.2012, 20:17

Алжирски самолет CASA C-295M (рег. н. 7T-WGF, сериен н. S-026), транспортиращ военен товар, се е разбил във Франция. Инцидентът е станал към 16 ч. в департамента Лозер, община Сен-Жермен-дю-Тей.

Засега не се съобщава за броя на жертвите. Френските медии съобщават, че на борда на самолета са пътували двама военни и четирима цивилни, чиято националност все още не е изяснена.

По данни на очевидци по време на инцидента е бил забелязан спускащ се парашут.

На мястото на инцидента са изпратени десетки пожарникари и органи на реда. След разбиването си летателният апарат се е възпламенил. Самолетът е изпълнявал курс от Париж до Алжир.

След инцидента е свикан кризисен щаб. Въздушната жандармерия на Париж, компетентна по военните инциденти, е натоварена да изясни причините за инцидента.

http://news.ibox.bg/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
09.11.2012, 20:04

Чаталджа. Няма изменения на позициите.

Хайреболският отряд. Няма изменения на позициите.

Одрин. Боевете в Южния и Западния сектори започват от сутринта. Турците не могат да постигнат успех.

Отрядът на полковник Александър Танев. Частите остават в Софлу.

Четите на войводите Апостол Дограмаджиев и Димо Николов при село Дервент срещат разеда на ротмистър Акрабов, изпратен от отряда на полковник Танев да установи връзка с Кърджалийският отряд.

Ротата на поручик Богоев, 150 опълченци от Македоно-Одринското опълчение, задържа Дедеагач и не позволява на турски части да влязат в града. Явер паша отстъпва от Гюмюрджина в посока северно от Дедеагач. Частите му направили опит да разберат какви войски има в Дедеагач, но получават отговор, че в града има много българска войска.

Родопският отряд. Частите остават в Скеча.

Четите на войводата Васил Чакаларов преследват турците до село Капещица и пленяват 100 редовни войници.

http://www.focus-news.net/

 
Русия е унищожила около 70% от запасите на химическо оръжие
09.11.2012, 17:36

До сега Русия е унищожила 27,8 хиляди тона отровни вещества, което е около 70% от всички запаси на химическо оръжие в страната, съобщи днес председателят на държавната комисия по химическото оръжие, политическия представител на президента на Русия в Приволжкия федерален окръг Михаил Бабич.

Според по-рано постигнатите договорености, цялото химическо оръжие в света трябваше да бъде унищожено към 2012 година, но поради това, че Русия и САЩ не успяват да направят това, сроковете бяха продължени до 31 декември 2015 година. Сега в Русия са въведени в експлоатация и работят в щатен режим шест обекта по унищожение на химическо оръжие. – Още химическо оръжие

 
По суша, въздух и вода
09.11.2012, 16:52

Едновременно с подготовката за изпълнение на парашутни скокове от вертолет PANTHER морския специален разузнавателен отряд, участва в съвместна българо – американска подготовка на полигон ХОХЕНФЕЛС, Република Германия от 26.09.2012 г. до 03.11.2012 г.

Формированието взе участие в разнообразни курсове за подготовка. Усвои се управлението на бойна машина HAMMER, стоварването по способ „БЪРЗО ВЪЖЕ” от вертолет COOGAR (на снимката). Повишиха се уменията на офицерите, старшините и матросите по патрулиране в населени места и откриване на импровизирани взривни устройства.

В различни етапи от операция SABER JUNCTION бяха проведени специално разузнаване и директни акции. Тактическата обстановка наложи продължителни (6-8 дни) откъснати действия от собствените войски, в територия контролирана от „противника”. Освен провеждането на бойни операции морските командоси показаха завидни умения за оцеляване и маскировка на местността.

Българските военнослужещи бяха част от съвместна тактическа група за специални операции, в чиито състав влизаха и представители на Румъния, САЩ и Франция. Планирането на действията в съвместната група за тактически операции се провеждаше от съвместен оперативен център.

Оценката, която бе дадена на морските командоси от чуждестранните участници бе много висока. Мотивацията им за работа и колективния дух във формированието направиха впечатление на колегите им от САЩ, Румъния и Франция.

/Връзки с обществеността на ВМС/

 
Как ВВС на Люксембург подготвят летци за А400М
09.11.2012, 16:45

А400МСпоред информация на списанието "Air&Cosmos", в края на септември 2012 година в състава на въоръжените сили на Люксембург, които наброяват около 1000 човека, се е появил първият пилот на военнотранспортен самолет Airbus Military А400М. Той е преминал подготовка в Белгия и Франция, получил е квалификацията пилот на 16 септември, и ще стане командир на единственият поръчан от Люксембург самолет А400М, който трябва да бъде доставен едва през 2019 година.

Пилотът е капитан Daniel Olsem. Още трима летци за самолета А400М ще последват капитан Olsem с интервал през една година.

Във въоръжените сили на Люксембург самолети няма от 1960-те години, когато от въоръжение бяха снети леките машини Piper Cub. Сега страната разчита да има четири подготвени пилота в момента на получаване на самолета А400М, като общо се предвижда те да са шест човека. В Белгия ще преминат подготовка и трима оператора на товарното оборудване на самолета. Люксембургската машина А400М ще бъде базирана в белгийската авиобаза Melsbroek заедно със седем белгийски еднотипни самолета.

 
Чешки танкове Т-72M се подготвят за продажба
09.11.2012, 16:24

Т-72Министерството на отбраната на Чехия и обявило намерението си да предложи за продажба 134 танка Т-72М. В момента танковете се намират на съхранение. Това решение е взето от факта, че чешката армия практически напълно ще бъде лишава от тежка бронетехника. На въоръжение тя ще има само 30 танка T-72M4CZ, които допълнително ще бъдат модернизирани.

Военното ведомство на Чехия няма право самостоятелно да продава военна техника на чуждестранни купувачи. Според местното законодателство, военното ведомство може само да продаде излишните танкове на чешки компании, които след сделката са длъжни в рамките на две години или да препродадат техниката, или да я утилизират. – Още за Т-72

 
Путин назначи нов началник на Генералния щаб
09.11.2012, 14:17

генерал Валерий Герасимов Руският президент Владимир Путин смени началника на Генералния щаб на армията. Това стана броени дни след назначаването на нов министър на отбраната на Русия.

Путин обяви днес, че генерал-полковник Валерий Герасимов ще бъде новият началник на Генералния щаб на ВС на мястото на Николай Макаров.

Герасимов е роден на 8 септември 1955 г. в град Казан. През 1977 г завършва Казанското танково командно училище, през 1987 г – Военната танкова академия Малиновски, а през 1997 г – Военната академия на ГЩ на ВС на РФ.

Преминал е през всички командни длъжности.

През 2006 г е назначен за командващ на войските на Ленинградския военен окръг, а през февруари 2009 г – командващ на войските на Московския военен окръг.

От 26 април 2012 г. генерал-полковник  Герасимов е командващ на войските на Централния военен окръг.

 
Новата фрегата за ВМС на Индия: колчан, пълен със стрели
09.11.2012, 13:17

Ракетната фрегата „Таркаш” проект 11356Ракетната фрегата „Таркаш” проект 11356, построена за ВМС на Индия в Прибалтийския корабостроителен завод „Янтар” („Кехлибар”), беше предадена на индийската страна днес, 9 ноември.

Наименованието „Таркаш” се превежда като „Колчан”. И това действително е колчан, пълен с поразяващи „стрели”. Това вече е петата фрегата, построена от Русия за Индия. Строителството на такива кораби в калининградския завод „Янтар се извършва от 2006 година по проект на Северното проектантско-конструкторско бюро. Те са предназначени за откриване и унищожение на подводници, за отбрана от кораби и подводници, за защита от атаки от въздуха.

Индия е традиционен партньор на Русия не само в военнотехническото сътрудничество (ВТС), но и в политическата сфера, на международната арена. Често страните провеждат координирана политика, отбелязва експертът от Центъра за политически изследвания Вадим Козюлин:

   - Сферата на ВТС е един от приоритетите заедно с космическото и енергийното направления. Индийският флот е един от основните купувачи на руска военна продукция. Почти половината от общия обем на военните поръчки от Индия се пада именно на флота. Военните моряци на Индия познават и обичат руските кораби, които са заслужили уважение със сигурността си, лесни са за обслужване и имат дълъг опит на експлоатация. По линия на ВТС Русия има големи проекти в бъдеще, така че доставката на тази фрегата ще бъде основа за по-нататъшни сделки в тази област.

Днес в света търсенето на многоцелеви фрегати расте, в това число и от страна на Индия, отбелязва Козюлин:

   - Преди всичко това е свързано с растящото напрежение в Азиатско-Тихоокеанския регион, с напрежението около Китай. За Индия е важно да се въоръжи именно с кораби от стратегическа класа за да утвърждава силата си не само във водните пространство около страната, но и в мащабите на региона, а в перспектива е възможно и в глобален мащаб. Фрегатата осигурява такива възможности.

На фрегатите, вече построени в калининградския завод за ВМС на Индия са монтирани свръхзвукови ракети „БраМос” съвместно руско-индийско производство. Вероятно и „Таркаш” ще бъде оборудван с такива поразяващи „стрели”, подчертава Вадим Козюлин:

   - Това е съвременна и ефективна ракета и флотът ще бъде един от първите, в които те са на въоръжение. В перспектива това ще бъде ракета с въздушно и наземно базиране. Индия поставя акцент на тази ракета, която има голям потенциал за модернизация.

„Таркаш” е втория от трите военни кораба от тази серия, построен в завода „Янтар” за Индия. Първият - фрегатата „Тег” постъпи на въоръжение през април. Миналия месец, когато „Тег” се намираше в Арабско море, той изпълни успешно изпитателно изстрелване на крилата свръхзвукова ракета „БраМос”.

Третият кораб - „Триканд” ще бъде предаден на Индия следващата година. – Още за проект 11356

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия подаде оставка
09.11.2012, 12:33

армейски генерал Николай Макаров Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия армейски генерал Николай Макаров подаде оставка. Министърът на отбраната на Русия Сергей Щойгу вече подписа оставката, но Макаров ще може да напусне, едва след като тя бъде приета от президента на Русия и върховен главнокомандващ Владимир Путин.

След оставката на Макаров, причините за която не се съобщават, ще бъде назначен нов началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия и първи заместник-министър на отбраната.

 
Едни хванаха духовете, други изтърваха кравите
09.11.2012, 09:38

Български и американски рейнджъри станаха ловци на духове в държавата Балистан. Законното правителство там беше атакувано рано сутринта в четвъртък от бунтовници, които раниха част от бойците на страната. Веднага  започна операция "Ловци на духове", която имаше за цел обезвреждането на бунтовническите групи в провинция Кохар. Днешното обучение бе част от тактическото учение "Съюзна сила 12", което стана финален етап в 18-месечния процес на подготовка и сертифициране на 1-ва батальонна бойна група от състава на 61 механизирана бригада.

Незабавно на помощ дойдоха два хеликоптера. Единият, Ми 17 успя да изнесе ранените рейнджъри, а другият - "Кугър" осигуряваше действията на колегите си от въздуха. Съвместните сили на САЩ и българската армия започнаха незабавна операция за блокиране на бунтовниците и претърсване на районите в провинция Кохар. За целта в действие влязоха смесени екипи с български бронирани машини БМП. Бунтовниците обаче се опитаха да избягат и се укриха в бункер. Тогава в действие влязоха специалните сили, които извършиха десант и унищожиха бунтовническата група, използвайки метода "бързо въже". Междувременно артилерията оказа подкрепа, стреляйки по противника с минохвъргачки, зенитни установки ЗУ-23 и БМП.

В крайна сметка операция "Ловци на духове" се оказа успешна и бунтовниците в Балистан бяха унищожени. Тя беше част от съвместно  учение "Съюзна сила 12", което се проведе с участието на рейджъри от България и САЩ на база "Ново село".  Тренировката се разигра пред очите на министъра на отбраната Аню Ангелов, посланика на САЩ у нас Марси Рийс, зам.-министъра на отбраната Августина Цветкова, началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и други висши военни от Българската армия.

Пробват жилетки като на терористите

Оказа се, че американската армия е предоставила уникалните системи "Майлс" по време на тренировките на съвместните екипи. Системата "Майлс" дава възможност със сензори от лазер боецът да се тренира срещу самоубийствени атентати и действия на терористи. Пред гостите бяха демонстрирани жилетки, които са напълно идентични с тези, носени от терористите. Те са пълни с въздух, който се задейства чрез електронен спусък. Кога да стане това решава офицер, над чийто компютър се води обучението. Когато той активира електронния спусък, системата се задейства и поразява бойците в радиус на 10 метра. Подобно устройство, но действащо на 50 метра, също бе демонстрирано. Самият оператор може да бъде на цели 300 метра от местността, където тече обучението, обясниха българските военни. Оказа се, че нашата армия вече закупува система "Даитс". Първите 100 бройки вече се внедряват за обучение на българските бойци.

"Благодарни сме на американската страна за осигурената възможност българските военнослужещи от първата батальонна бойна група на 61-ва механизирана бригада да се подготвят за своята сертификация и у нас, и на полигоните в Германия. Ще продължим да използваме някои от техните системи и ще доставим свои. Ще продължим и да тренираме активно", заяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Той подчерта, че след първата батальонна група започва подготовката на втора от състава на Старозагорската механизирана бригада. Очаква се това да стане от 1 януари идната година.

Посланик Марси Рийс благодари за поканата да наблюдава съвместното учение. "Беше много впечатляваща демонстрация на едно доста сложно упражнение", заяви дипломат номер 1 на САЩ у нас. Тя не се ангажира с точна дата за официалното откриване на българо-американската база "Ново село". "Все още остават някои довършителни работи", каза посланик Рийс. Министърът на отбраната допълни: "Ще решим заедно и ще ви оповестим". Той съобщи добра новина за българските военни. Догодина бюджетът за бойна подготовка ще бъде с 20 % по-голям. Заделяме по-голямо количество средства за горива и бойна подготовка, над 20 % повече. Това означава, че ще има повече тренировки. С този бюджет се очаква да се осигурят всички задачи на армията ни. В това число влиза 9-процентното увеличение заплатите на военнослужещите, 7-процентното увеличение заплатите на цивилните служители и  материално осигуряване във всеки един аспект.

Стадо крави в тила на "добрите"

Министър Ангелов каза, че планираните капиталови ремонти и част от инвестиционната програма ще бъдат отложени за 2014 година. Гост на учението беше  и бившият началник на Генералния щаб на Българската армия генерал-полковник Цветан Тотомиров. Всички гости бяха посрещани от командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Димитър Шивиков и от полковник Явор Матеев, началник отдел в Министерството на отбраната.

Докато учението течеше, в тила на "добрите" се промъкна неочакван противник. Това бяха стадо крави, които достигнаха на около 150 метра от централната вишка на база "Ново село". Военна полиция обаче бе твърде ангажирана с охраната на ВИП-гостите и така и не усети появата на кравите.

http://www.sliveninfo.com/

 
Индонезия: вратата на Русия за пазарите на Юго-Източна Азия
09.11.2012, 09:17

Су-35На открилата се в Индонезия изложба „Индо Дефенс-2012”, един от най-големите оръжейни форуми в региона, Русия представя широк спектър от военна и гражданска продукция на отбранително-промишления комплекс и разчита на подписване на много контракти.

С пазарите Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР) са свързани най-значителните успехи на руския оръжеен износ през последните десетилетия. Китай, Индия, Индонезия, Малайзия, Виетнам – тези страни дават по-голямата част от дохода от износ и значението на този пазар само ще се увеличава. Заедно с това, по-нататъшните успехи на Русия пряко ще зависят от това, колко оперативно руските производители ще успеят да променят производствената гама на предлаганите товари.

Оръжието, предлагано днес от руските производители напълно отговаря на съвременните изисквания, но създаваните на основата на съветски разработки образци са близки до границата на възможностите за тяхната модернизация. В близките 10-15 години с появата на пазара на системи от ново поколение това все повече ще се чувства.

Потвърждение на тези твърдения стана загубата на летящия танкер Ил-78М на тендера на ВВС на Индия от европейски конкурент, създаден на основата на самолета А-330. Като главна причина за неуспеха на руския самолет посочват рязкото повишение на неговата цена във връзка с преместването на производството от Ташкент в Уляновск, където се наложило производството му да започне от нулата.

Независимо от факта, че по цена руският самолет се изравнил с А-330 (стойността надхвърля 100 млн. долара), той, макар и модернизиран все пак остава самолет с 40-годишна давност и отстъпва на А-330 по много показатели.

Примерът с Ил-76 е достатъчно показателен – този проект е необходим за подема на производството в уляновския завод „Авиостар”, а също за обновяване на парка на транспортните самолети на ВВС на Русия. Но за успешното представяне на външни пазари модернизираните съветски самолети вече не са конкурентоспособни.

До появата на най-нови системи този проблем трябва да решават „междинни” модели, създадени със широко използване на технологии и оборудване от следващото поколение. Такъв, например, е изтребителят Су-35С и последните модели на Су-30.

Друго важно направление на развитието на руската високотехнологична промишленост е гражданският сектор, но той в Русия за сега не е достатъчно развит. Тук основното внимание е съсредоточено на проекта „Суперджет-100”, който се реализира, и намиращият се в стадий на разработване на средномагистрален самолет МС-21. Дали тези проекти ще се оправдаят ще покажат близките 5-7 години. – Още руски ВПК

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Бригаден генерал Мажгуров се срещна с главнокомандващия руските ВМС адмирал Чирков
09.11.2012, 09:00

Аташето по отбраната на България в Русия бригаден генерал Детелин Мажгуров присъства на брифинг на  главнокомандващия на ВМС адмирал Виктор Чирков, който се проведе в Културния център на въоръжените сили на Русия в Москва, съобщават от Служба „Военна информация” – МО.

Разгледани бяха актуални въпроси, произтичащи от организационно-щатните промени във ВМС, изграждането на системата за тяхното управление, подготовката, обучението, хода на професионализацията и перспективите за модернизирането и превъоръжаването им.

Руската страна благодари на военните дипломати за доброто сътрудничество, участието в съвместни мероприятия и съдействието им за успешно проведените през годината международни военноморски учения, се посочва още в съобщението.

http://www.otbrana.com/

 
Авария с учебно-тренировъчен самолет MB-339AP на ВВС на Перу
09.11.2012, 08:54

Учебно-тренировъчен самолет Aermacchi MB-339AP на ВВС на Перу се е разбил вчера по време на рутинен полет. Двамата летци са успели да се катапултират успешно.

Първоначалните сведения за причината за аварията е възникнала техническа неизправност. Самолетът е паднал на 19-я километър на магистралата Pisco-Paracas.

http://www.pan.bg/

 
Иран атакува безпилотен самолет на САЩ
09.11.2012, 00:44

Представител на Пентагона съобщи, че миналата седмица ирански военни са се опитали да свалят американски безпилотен самолет в района на Персийския залив. Опитът е бил неуспешен.

По думите на говорителя на министерството на отбраната на САЩ Джордж Литъл, безпилотният самолет е изпълнявал планов полет и се е намирал на около 25 километра от границата на Иран, когато е бил атакуван от Су-25 на иранските Военновъздушни сили.

Иранският изтребител е открил огън, но не е успял да порази безпилотния апарат. Това е първият случай на иранско нападение по американски безпилотен самолет над неутрална територия.

Джордж Литъл заяви, че Пентагонът е уведомил Иран за намерението си да продължи наблюдателите полети над неутрални води.

http://www.blitz.bg/

 
Чехия и Словакия ще купуват заедно радари
09.11.2012, 00:32

П-37Чехия и Словакия са се договорили да задълбочат военно-техническото сътрудничество и в рамките на тази договореност страните имат намерение да реализират програма за съвместна покупка на нови наземни радиолокационни станции. Договорът, както съобщава Jane's, са подписали премиерът на Чехия Петер Нечас и неговият словашки колега Роберт Фицо.

Както се очаква, министерствата на отбраната на двете страни ще пристъпят към реализация на програми за съвместно закупуване на радари в началото на 2013 г. Освен покупката на самите РЛС Чехия и Словакия също могат да проведат съвместна подготовка на специалисти и да се заемат с техническото обслужване на новите радари, които трябва да заменят остарелите станции, постъпили на въоръжение в Чехословакия през 1989 г.

По думите на министъра на отбраната на Чехия Йржи Щабъл неговото ведомство ще похарчи за покупката на радиолокационните станции 3,5 милиарда чешки крони (180,4 милиона долара). В състава на въоръжените сили на Чехия те ще заменят остарелите съветски радиолокационни станции 1РЛ139 П-37 (на снимката) в четири авиобази и осем други радари, също съветско производство. – Още РЛС

http://www.duma.bg/

 
Руските ВВС продължават да купуват L-410
09.11.2012, 00:25

L-410Русия е поръчала четири турбовитлови транспортни самолета L-410 от чешката компания Aircraft Industries, която притежава  LET Kunovice. Това съобщава „Интерфакс”.

Четирите самолета ще бъдат доставени през 2013 г., като в сделката има заложена още и опция за покупката на още четири машини. Всички те са от версията L-410UVP-E20.

В периода 2011 – 2012 г. руските ВВС вече получиха седем чисто нови L-410UVP-E20 на единична цена от около €2,4 млн. Производството на модела продължава вече близо 40 години.

51% от компанията LET е собственост на руската фирма „Уральской горно-металлургической компании”.

 

 
В град Бургас откриха паметна плоча
08.11.2012, 17:40

На 08 ноември 2012 година пред гарнизонния военен клуб в град Бургас с тържествена церемония бе открита паметна плоча в чест на 100 годишнината от първата българска морска победа на торпедоносеца „Дръзки”. Мероприятието е част от Националния план за отбелязване на 100 годишнината от Балканските войни 1912-1913 година. Паметната плоча бе монтирана на фасадата до входа на военния клуб и бе открита от командирът на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев и областния управител на област Бургас Константин Гребенаров. На събитието присъстваха заместник-кмета на община Бургас Красимир Стойчев, заместник-областния управител Атанас Терзиев, директора на областна дирекция на полицията комисар Милен Димитров, много общественици, ветерани и воини от запаса и резерва.

В своето слово при откриването комодор Петев припомни на присъстващите за онези събития от преди 100 години, които ни карат да се чустваме горди от постигнатото от отряда торпедоносци. Изказани бяха благодарности за активното съдействие и неоценима подкрепа на Константин Гребенаров, на кмета на общината Димитър Николов, на архитект Константин Коцев и инж. Зоя Димитрова.

 
Спускат флаговете на „Искър” и „Добротич”
08.11.2012, 17:37

На 9 ноември 2012 г. от 10 часа в Пункт за базиране Варна, „Дивизион миночистачни кораби” ще чества своята 42-та годишнина.

Военният ритуал ще започне с вдигане на Военноморския флаг на Република България и флаговете за разцветяване, след награждаването на заслужили военнослужещи, ще бъде извършен и ритуал по тържествено спускане на Военноморския флаг, гюйса и вимпела на изведените от състава на Военноморските сили базови миночистачи „Искър” и „Добротич”.

Ритуалът ще завърши с откриването на „Монумент на морската слава на военно формирование 36680”.

Каним представителите на медиите желаещи да отразят мероприятието да заповядат на 9 ноември 2012 г. в 09,30 часа на Морска гара Варна, откъдето е организиран катер до Пункт за базиране Варна и обратно.

/Връзки с обществеността на ВМС/

 
Последни изстрели на финландската 100-мм брегова артилерия
08:11.2012, 17:30

100 56 ТК На 25 октомври 2012 година финландска брегова батарея на дивизиона за брегова отбрана Порккала (Porkkalan Rannikkopataljoona) в Упиннием на крайбрежието на Финландския залив проведе последните изстрели от 100-мм куполна брегова артилерийска установка 100 56 ТК (на снимката), която дълго време бе една от основите на финландската брегова артилерия.

Основната част от материалната част на 14-те батареи с установки 100 56 ТК беше снета от въоръжение в периода 2006-2007 година, и в момента процеса с техния демонтаж или предаване в музейни експозиции завършва. Символично този процес завърши със стрелбата на 25 октомври (видео).

100-мм куполна артилерийска установка 100 56 ТК (100 millimetrin 56 kaliiperin tornikanuuna) представлява купол на съветски танк Т-55 с щатно 100-мм оръдие Д-10Т. 58 такива куполи са били закупени от Финландия от СССР специално за нуждите на бреговата отбрана през 1967 година и използвани за въоръжаване на 14 четириоръдейни брегови батареи, които са въведени в строя в периода 1969-1972 година. Редица батареи са били допълнително съоръжени и с макетни куполи, външно приличащи на 100 56 ТК. Разчетът на една куполна установка се е състоял от 9 човека.

През 1980-те години установките са били модернизирани, като са били монтирани лазерни далекомери, балистични изчислители и прибори за нощно виждане.

Плановете за по-нататъшна модернизация на 100 56 ТК, включително и закупуване от КНР на съвременни 100-мм боеприпаси за тях са били анулирани след 1991 година.

 
Военното министерство очаквано заряза инвестиционния си план
08.11.2012, 16:59

Аню АнгеловВоенният министър Аню Ангелов съобщи, че следващата година няма да бъдат подсигурени планираните капиталови ремонти на някои инфраструктурни обекти, както и проекти от инвестиционната програма на министерството, които вероятно ще се отложат за 2014 година.

Така се засилват подозренията, че Инвестиционният план на МО до 2020 година ще се превърне в поредния, произведен от администрацията на Аню Ангелов, документ, който ще остане само на хартия.

Ангелов обясни обаче, че очаква с Бюджет-2013 да се осигурят всички задачи, които има да изпълнява Българската армия през следващата година.

От януари се предвижда увеличение на заплатите на военнослужещите с девет на сто и със седем на сто за цивилните служители. По думите на министъра се очаква да се осигурят материално действията на армията във всеки един аспект, както по отношение на подпомагане на населението при бедствия и аварии, така и по отношение на бойната подготовка.

http://www.mediapool.bg/

 
Руска подводница до бреговете на САЩ
08.11.2012, 15:04

Подводница проект "Кондор". Фото от сайта military-today.comПрез октомври американските ВМС са открили руска подводница в близост до източното крайбрежие на САЩ, съобщава CNN.

Руската подводница се е намирала в международни води, не се е доближавала до военноморската база „ King’s Bay”. Но по това време в крайбрежието на Флорида, където е открита руската подводница, се е провеждало учение на военноморска групировка на САЩ, имаща в състава си и самолетоносач. Американските военни предполагат, че руската подводница се е намирала в тези води във връзка с провежданото учение, както и да демонстрира, че Русия възнамерява да разшири зоната на подводно патрулиране.

Руската подводница е била от класа на проект 945А "Кондор" (по класификацията на НАТО - Sierra-II), влизаща в състава на Северния флот на Русия. Основното предназначение на подводниците от този тип е проследяване на стратегически подводници и ударни военноморски групировки със самолетоносачи, както и тяхното унищожаване.

Това е първият случай, когато подводница от този клас е забелязана толкова близо до САЩ. През август тази година в американски медии се появи информация, че друга руска подводница клас 971 "Щука-Б" ("Akula) се е намирала незабелязано в продължение на няколко седмици в Мексиканския залив. - Още за проект 945А

http://www.pan.bg/

 
Днес празнува Асоциацията на Сухопътните войски
08.11.2012, 14:31

Кирил Цветков, о.р генерал-лейтенант, председател Преди седем години е създадена Асоциацията на Сухопътните войски. По този повод публикуваме поздравлението на нейния председател генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков.

До членовете на Асоциацията на Сухопътните войски на България

До партньорите на Асоциацията

Уважаеми членове на Асоциацията,

Уважаеми партньори, днес, 8 ноември, преди седем години бе създадена нашата Асоциация от група ентусиасти, които си бяха поставили за цел да създадат сдружение от нов тип на личности и представители на бизнеса, обединени от идеята да действат в интерес на държавата и нейните граждани, отбраната и сигурността на страната.

Вече седем дълги години нашата Асоциация неизменно се е придържала към принципите за честност и обективност, пълна прозрачност на действията, висок професионализъм, коректност и уважение към партньорите и независимост от политически и партийни влияния. Благодарение на това тя се превърна в уважаван от всички и достоен партньор на организации и граждани. Ние съвестно изпълняваме нашата стратегия за развитие, нашите програми и проекти, борим се с бюрокрацията, негативното отношение на управляващите към гражданските сдружения и с тези негативни решения и политики, които според нашето разбиране носят вреда на отбраната и сигурността на страната.

Винаги сме изразявали честно нашето отношение към такива решения, независимо от последствията за нас и винаги сме били в готовност за диалог и съвместна работа с институции и организации за излизане от кризата и безпътицата обхванала нашето общество.

Наша цел е силна държава, опираща се на стабилна икономическа база и боеспособна армия, разполагаща със съвременни средства за воюване, подготвен и социално защитен команден и редови състав. И ние никога не сме изменяли на това наше верую, не сме приемали безрезервно никакви решения насочени към подриване на отбранителната способност на страната и насаждащи негативно отношение към армията, борили сме се с опитите за дискредитиране на военната професия в обществото и отнемане на права на гражданите в униформа, полагащи им се за техния живот в служба на Родината.

Ние ще продължим тази наша дейност заедно, съвместно с нашите партньори от другите военнородолюбиви организации, заедно с хората в униформа за да имаме такава отбрана и такава армия, каквато е нужна на България.

Честит празник на всички членове на Асоциацията!

 
Първата батальонна бойна група е готова, започва подготовката на втората
08.11.2012, 14:28

Българската армия вече разполага със своята първа батальонна група. Тя е от състава на 61-ва механизирана бригада. От януари следващата година започваме да готвим втората, каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Тя ще бъде от 2-ра механизирана бригада.

На полевия учебен полигон „Ново село“ днес завърши заключителният етап  на процеса по подготовка и оценка на първи механизиран батальон от състава на 61-ва механизирана бригада и сертифициране на първата батальонна бойна група.

Командирите и техните подчинени получиха високи оценки от министъра на отбраната Аню Ангелов, посланика на САЩ у нас Марси Рийс и заместник-началника на Щаба на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа бригаден генерал Майкъл Бийлс.......... Прочети още

 
Възстановяват летателната годност на шест Ми-24
08.11.2012, 13:38

Ми-24Министерството на отбраната пусна днес, 7 ноември 2012 г., процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет сключване на рамково споразумение за възстановяването на летателната годност на шест вертолета Ми-24. Крайният срок за подаване на документи за участие е 14 декември 2012 г.

Рамковото споразумение е с обхват 48 месеца от датата на сключването му и обхваща общо шест щурмови вертолета Ми-24В. Всеки от вертолетите трябва да премине през капитално възстановителен ремонт на планер, оборудване, двигатели ТВ3-117, редуктор ВР-24, пусков двигател АИ-9В, доставка и монтаж на нови лопати за опашен и носещ винт, доставка и монтаж на нови резервоари, ремонт на наземно имущество и удължаване на назначения календарен ресурс на експлоатация.

Всеки от ремонтираните вертолети трябва да има 1000 часа или 7 години, 1000 часа или 10 години за двигателите и 1000 часа или осем години за редуктора. Удължаването на  календарния ресурс за експлоатация трябва да се извърши от производителя или от оторизиран от него изпълнител.

В документите за възлагане на обществена поръчка не се дава график как вертолетите ще преминават през КВР в периода 2013 – 2016 г. и от кандидатите се изисква да дадат ценова оферта за всяка една от годините, за всеки един от шестте вертолета, като точния график ще зависи вероятно от финансовата осигуреност на проекта.

През тази процедура се предвижда да преминат шестте вертолета Ми-24В, които са доставени на ВВС през 1986 г. Това са следните бордни номера 146 (заводски номер 150721) с 1592 часа нальот, номер 140 (заводски номер 150722) и 1736 часа нальот, номер 141 (заводски номер 150723) и 738 часа нальот, номер 142 (заводски номер 150724) и 508 часа нальот, номер 143 (заводски номер 150724) и 664 часа нальот и номер 144 (заводски номер 150725) и 1435 часа нальот.

Основен кандидат за евентуалната поръчка, чиято цена вероятно ще достигне 25 млн. лева е държавното предприятие ТЕРЕМ „Летец” ЕООД, но не е изключено в играта да иска да се включи и частното предприятие ТЕРЕМ „Георги Бенковски” Пловдив, които също имат желание да се занимават с ремонта на вертолетите, но имат лиценз за работа само с Ми-8/17.

Българските щурмови вертолети Ми-24 не летят от януари 2010 г., когато изтече поредното удължаване на междуремонтния ресурс на последните летящи вертолети. Ако всичко с възлаганетона обществената поръчка върви сравнително нормално и няма големи забавяния в ремонтната дейност, то в края на 2013 или началото на 2014 г. може отново да видим български щурмови вертолети в полет. – Още за Ми-24

 http://aeropress-bg.com/

 
Обиски в европейски офиси на концерна EADS
08.11.2012, 13:23

Германски полицаи и следователи обискирали няколко офиса на Европейския аерокосмически концерн EADS в Германия по дело за рушвети при продажбата на изтребители Eurofighter Typhoon на военновъздушните сили на Австрия. За това пише вестник „Файненшъл Таймс”.

Австрийският вестник „Wirtschaftsblatt” пише, че паралелно са били извършени обиски в Австрия и Швейцария. Общо в трите страни са били обискирани 13 офиси и частни домове. По информация на изданието, сега следствието разполага с трима заподозрени, чиито имена за сега не се разгласяват.

 
Руската атомна подводница „Северодвинск” успешно изстреля най-новата крилата ракета
08.11.2012, 12:40

Многоцелевата атомна подводница „Северодвинск”, провеждаща държавни изпитания в Бяло море, успешно изстреля най-новата крилата ракета по морска цел. Това съобщи вчера информиран източник от отбранително-промишления комплекс на Русия.

Атомната подводница от четвърто поколение „Северодвинск” от проекта 885 клас „Ясен” в рамките на тазгодишните изпитания до месец октомври е прекарала в морето над 100 денонощия. През 2011 година тя е била в морето за изпитания около 120 денонощия.

Подводницата е стреляла с крилата ракета от ракетния комплекс „Калибър”. – Още за проект 885

 
Тържествено поклонение на гроба на капитан I ранг Георги Купов
08.11.2012, 12:27

Вчера, 7 ноември 2012 г., в 13 часа на в Централните софийски гробища на гроба на командира на торпедоносеца „Дръзки“ по време на атаката срещу турския крайцер „Хамидие“ през Балканската война капитан I ранг Георги Купов (тогава мичман I ранг) се състоя тържествено поклонение. То бе организирано от Клуба на запасните морски офицери към Столичната организация на СОСЗР съвместно с командването на ВМС.

На поклонението дойдоха много членове на Клуба на запасните морски офицери, действащи морски офицери на служба в София и представители на Главния щаб на ВМС, но също и членове на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище (АВМУ) - секция София, и ученици от Националната класическа гимназия - София. Почетният караул на поклонението бе от Националната гвардейска част, но непосредствено до гроба бе караулът на „Клуб Миноносец Дръзки“.

След пристигането на контраадмирал Валентин Гагашев, заместник-командващ на Съвместното командване на силите, капитан-лейтенант Сузана Асенова, PR-офицер от Щаба на ВМС, откри поклонението. Контраадмирал Гагашев произнесе кратко слово за живота на капитан I ранг Купов и описа накратко блестящата победа на отряда торпедоносци под командването на капитан II ранг Димитър Добрев, в която торпедото на „Дръзки“ улучва турския крайцер „Хамидие“. Тази победа още веднаж доказва необходимостта от добре балансиран военен флот в нашата Родина, завърши контраадмирал Гагашев.

След това отец Петър от Софийската епархия отслужи заупокойна молитва за капитан І ранг Купов и неговия син, погребан до него – мичман I ранг Воин Купов, като и за всички герои, отдали живота си за свободата на нашето Отечество България. В края на молитвата прозвуча тържествен сигнал от военна тръба, почетният караул отдаде почест, а присъстващите застанахме на колене в почит на командира на „Дръзки“. На гроба бяха поднесени цветя и венци.

http://morskivestnik.com, капитан I ранг о. р. Румен Тотев

 
Началникът на ГЩ на руската армия ще бъде освободен от своя пост
08.11.2012, 12:20

генерал Николай Макаров Началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Николай Макаров ще бъде освободен от своя пост.

Той ще бъде заменен от генерал-полковник Валерий Герасимов, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от Генералния щаб.

Тази сутрин новият министър на отбраната Сергей Шойгу е провел среща с командващия войските в Централния военен окръг генерал-полковник Валерий Герасимов. Двамата са обсъдили възможността Герасимов да бъде назначен за началник на Генералния щаб на Русия, твърди източникът.

Посочва се, че министърът на отбраната провежда съвещание с ръководството на въоръжените сили, на което се обсъждат кадрови въпроси.

http://www.focus-news.net/

 
Започва работа по промените на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите
08.11.2012, 12:14

По този повод със заповед на министъра на отбраната Аню Англов е сформирана междуведомствена работна група. Тя се оглавява от Николай Икономов – началник на отдел „Социално политика” в дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО. Членовете са от министерствата на отбраната, финансите, здравеопазването, труда и социалната политика, транспорта, НОИ, НЗОК, Националното сдружение на общините, председателите на Съюза на ветераните от войните и Съюза на военноивалидите и военнопострадалите д-р Тодор Анастасов и младши лейтенант от запаса Петър Велчев и членове на двата съюза.

До 7 декември т.г. групата трябва да обсъди становищата на министерствата и ведомствата и да представи проект за изменение и допълнение на закона. Заповедта е във връзка с изпълнение на решение на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите и военнопострадалите и ветераните от войните от 26 януари т.г., чийто председател е министърът на отбраната. 

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Украйна смята да завърши преговорите за Черноморския флот на Русия до края на годината
07.11.2012, 12:27

Министерството на отбраната на Украйна очаква до края на 2012 г. да завършат преговорите за подготовката на споразумението с Русия за реда за модернизация на Черноморския флот в Крим, заяви украинският заместник-министър на отбраната Александър Олейник, цитиран от РИА Новости.

„Смятам, че до края на тази година този процес ще бъде завършен”, посочи той пред журналисти и допълни, че към момента преговорите протичат достатъчно плодотворно.

Споразумението за базирането на руския Черноморски флот на територията на Украйна през 2010 г. бе удължено до 2042 г. скоро, след като прездиентът на Украйна Виктор Янукович победи на изборите.

Обаче въпросите, свързани с обновяването на бойния състав на флота, използването на севастополските пристанища и данъчното облагане на стоките, доставяни от Русия за нуждите на Черноморския флот все още не са урегулирани напълно. – Още за ЧФ на Русия

http://www.focus-news.net/

 
Индийският конкурс за нов вертолет пред провал
07.11.2012, 09:59

AW101. Фото от сайта agustawestland.comМинистерството на отбраната на Индия може да отмени за втори път през последните пет години тендера за 197 леки многоцелеви вертолети. Причината може да стане включването на италианската компания AgustaWestland в „черния’ списък на фирмите, на които е забранено да участват в тендери, както и подозрението, че е дала през 2009 г. подкуп на генерала, който е отговарял за конкурса.

Първият конкурс за доставка на 197 леки многоцелеви вертолети е обявен през 2009 г. и в него са участвали компаниите "Рособоронэкспорт", Bell Helicopter, AgustaWestland, Eurocopter, Sikorsky и Boeing. В момента в Италия се провежда разследване по отношение на AgustaWestland по подозрения, че компанията е дала подкуп на бригаден генерал от ВВС на Индия, който е отговарял за конкурса, за да допусне италианския хеликоптер до втория етап на изпитанията през 2010.

Индийският конкурс е отменен през 2010 година. Трябва да се отбележи, че хеликоптерът на AgustaWestland не е допуснат до втория етап на изпитания, защото не е отговарял на техническите изисквания. Междувременно през 2009 г. AgustaWestland е спечелила друг конкурс за доставка на 12 многоцелеви вертолети във VVIP (Very Very Important Person) за транспортиране на най-първите лица в държавата, включително президент и министър председател. Независимо, че договорът за закупуване на AW101. Ако AgustaWestland бъде призната за виновна, то Индия ще й забрани да доставя военна техника в страната. Самата италианска компания напълно отрича обвиненията.

Повторният конкурс на Индия за доставка на леки многоцелеви вертолети е обявен през 2011 г. и в него участват "Рособоронэскпорт" и Eurocopter, Ка-226Т и AS550 Fennec. Въпреки, че италианската компания не участва, Индия може отново да отмени тендера, тъй като за неговото провеждане отговаря бригадният генерал, подозиране за вземане на подкуп. Новият конкурс е за закупуване на 197 хеликоптера на обща стойност над 1 милиард долара. С новите хеликоптери ще се заменят остарелите Сheetah и Chetak.

http://www.pan.bg/

 
Стартът на X-37B е отложен отново
07.11.2012, 09:38

X-37B Третият старт на безпилотната военна мини совалка X-37B е отложен за втори път по технически причини. По рано бяха проведени два старта на X-37B, като апарата оставаше на орбита над 7 месеца изпълнявайки секретни задачи.

Според последните данни, стартът на ракетата носител Atlas 5 с апарата X-37B OTV-3 (Orbital Test Vehicle-3) е отложен за 27 ноември. Тази дата е предварителна и може да бъде променена. По думи на Джесика Рей, прессекретар на компанията United Launch Alliance (разработчик на ракетата Atlas-5), ВВС на САЩ и ULA са се договорили за отлагане поне с две седмици.

Независимите експерти са уверени, че проблемите са свързани с двигателите на ракетата Atlas-5. Работата е в това , че ракетите Atlas-5 и Delta-4 имат много подобни двигатели и по време на последния старт на ракета Delta-4 бе отбелязан проблем с работата на двигателите. Експертите се опасяват, че проблема може да възникне пак и да постави под заплаха извеждането на скъпоструващатата мини-совалка X-37B.

Разработчик на двигателя RL-10 е американската компания Pratt&Whitney Rocketdyne, която активно доставя различни компоненти за космически проекти по поръчка на ВВС на САЩ.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Втори турски спътник отива в космоса
07.11.2012, 09:15

Започна обратното броене за изстрелването на вторият турски спътник"Гьоктюрк-2", конструиран и произведен от национални фирми. Спътникът ще бъде изстрелян през месец декември от китайски космодрум.

"Гьоктюрк-2" е оборудван с камери с много висока резолюция и качество на образа и ще осигурява висококачествени снимки и кадри на територията не само на Турция, но и на много други райони в света.

В наземния сателитен командно-контролен център на фирмата ТАИ в община Гьолбашъ на столицата Анкара бе организирана церемония на която присъстваха министърът на науката, индустрията и технологиите Нихат Ергюн и министърът на националната отбрана Исмет Йълмаз.

Излъчен бе филм показващ отделните етапи на конструиране и подготовка на спътника Гьоктюрк-2 за изпращане в Космоса.

След церемонията техническите екипи проведоха последен контрол на системите на спътника и той бе подготвен за транспортиране в Китай.

Програмното обезпечение на спътника е подготвено от турски програмисти.

Спътникът с тегло 450 килограма ще бъде изведен на орбита на 700 километра от земята, срещуположно на Слънцето.

Спътникът ще бъде както с гражданско, така и с военно приложение.

 
В разузнаването няма приятелство
07.11.2012, 08:44

генерал БояджиевСтремежът на правителството да подложи на широко обществено обсъждане четирите проектозакона в областта на националната сигурност е похвален. Но, изглежда, с тази констатация се изчерпва оптимистичният тон, ако трябва да бъдем честни в един задълбочен анализ на проблема.

Като начало ми се иска да започна с аксиомата на римското право, че „По-добре лош закон, отколкото без закон“, която използва и президентът Росен Плевнелиев на разширеното заседание на Съвета по национална сигурност за обсъждане на проектите.

Но да се замислим дали това винаги е така, защото става въпрос за изключително важна и специфична материя, където „лош закон“ е по-лошо от „без закон“.......... Прочети още

 
Бригаден генерал Любчо Тодоров пое командването на Втора Тунджанска механизирана бригада
07.11.2012, 08:37

Бригаден генерал Любчо Тодоров Тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Втора Тунджанска механизирана бригада” се проведе вчера на територията на военно формирование 48 430 в Стара Загора. На събитието присъстваха зам.-областният управител Димитър Драчев, командирът на Сухопътните войски ген.-майор Нейко Ненов, началникът на ОУ ПБЗН комисар Стоян Колев, офицери и гости.

Досегашният командир на съединението бриг. Генерал Петър Петров сподели, че през времето, в което е бил начело на Втора механизирана бригада, задачите са изпълнявани с цената на много труд, себеотрицание и мъжество. Той подчерта, че заслугата за това е на целия офицерски и войнишки състав на бригадата.

От своя страна ген.-майор Нейко Ненов в словото си акцентира върху успешно изпълнените мисии през последните две години и половина и петте отлично подготвени роти за участие в чуждестранните мисии – Кабул, Кандахар, Босна и Херцеговина. Ген.-майор Ненов изказа своята командирска благодарност на досегашния командир на Втора механизирана бригада ген. Петър Петров за утвърждаване на авторитета и имиджа на българската армия.

С ритуала по сдаване и приемане на бойното знаме, от днес поста командир на Втора Тунджанска механизирана бригада пое бриг. генераал Любчо Тодоров.

Генерал Тодоров е възпитаник на Висшето военно училище във Велико Търново, след което завършва Военна академия „Г. С. Раковски”.

http://stzagora.net/

 
Китайският изтребител – подарък за конгреса
07.11.2012, 08:23

Китай осъществи първото тестиране на новия изтребител J-31. Новата демонстрация на военнотехническите успехи на Китай е подарък за 18-я конгрес на китайската Компартия и едновременно „юмрук” за евентуалния противник.

J-31 е вторият модел на изтребител от пето поколение, първата версия – J-20 – беше тестирана през януари. И двете версии са невидими за радиолокационните станции (РЛС) на противника. С това Китай става втора страна след САЩ, която създава две версии на изтребители пето поколение, казва експертът от междуведомствения анализаторски център Алексей Сухарев:

   - Разбира се, ние сме свидетели на появата на един нов геополитически лидер. В отдалечена перспектива той със сигурност ще конкурира САЩ. Използвайки мощния си икономически потенциал, Китай развива всички необходими атрибути, за да стане в бъдеще втора, а може би дори първа световна държава.

Изтребителите пето поколение, без съмнение, са законен повод за гордост. Но не се изключва, че по-нататъшните изпитания на J-31 и J-20 могат да се проточат дълго и да поискат чуждестранна помощ.

На изпитателната версия на J-31 са монтирани два руски двигателя, които в бъдеще могат да се сменят с китайски аналози. Съгласно версия на китайски блогери, може да става дума за двигателите РД-93.

Наред с това, експерти, анализирайки фото снимките и видео материалите за J-31, отбелязват, че най-вероятно двигателите на новия китайски изтребител да не могат да променят вектора на тягата. За разлика от американския изтребител F-22, на който той външно много прилича. J-31, вероятно, няма и възможност да излита от къси писти и да каца вертикално. Но експертите не изключват, че имено J-31 може да е предназначен за палубен изтребител на самолетоносачите. В изпитанията от Китай на този самолет военният експерт Леонид Ивашов вижда нов сигнал за една глобална промяна на баланса на силите:

   - Светът се движи към военно противоборство, и Китай се готви за това развитие на събитията. Модернизиран е и е включен в състава на Военноморските сили първият самолетоносач, въвеждат се подводници от ново поколение, създават се противокорабни ракети. И, разбира се, модернизира се авиацията. Всичко това е естествено. Светът се готви за голяма война и нейните главни участници са САЩ, Китай и НАТО, като евроатлантическа съставляваща.

Китай проведе изпитания на J-20 веднага след провъзгласяването от САЩ на стратегията за завръщане в Азия. На фона на изострянето на противоречията с Токио в Източно Китайско море, се вдигна във въздуха и J-31. Пекин подкрепи твърдата си позиция в териториалния спор с първия полет на новия си изтребител. – Още китайски изтребители

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Бригаден генерал Шивиков прие командването на 61 механизирана бригада
07.11.2012, 07:59

Бригаден генерал Димитър Шивиков приема бойното знаме на бригадата от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.На церемония вчера бригаден генерал Димитър Шивиков прие командването на 61 механизирана бригада, съобщават от Командването на Сухопътните войски.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов е прочел указите за освобождаване на бригаден генерал Красимир Кънев от длъжността «командир на 61 мбр» и назначаването му за заместник – командир на  Сухопътните войски и указ за назначаване на бригаден генерал Димитър Шивиков за командир на 61 мбр.

Бригаден генерал  Кънев благодарил на личния състав съвместната работа и постигнатите резултати .

Бригаден генерал Шивиков прие  бойното знаме на бригадата чисто и неопетнено, се посочва в съобщението.

Комисия от Сухопътните войски  с председател бригаден генерал Андрей Боцев - началник на Щаба на Сухопътните войски  извършила инспекторско изпитване. Церемонията завършила с преминаване в тържествен марш на формированията от бригадата и официално подписване на Акта за сдаване и приемане на длъжността.

http://www.otbrana.com/

 

 
Пентагонът одобри продажбата на елементи на ПРО на Катар и ОАЕ за 7,5 млрд. долара
06.11.2012, 21:22

Изпитания на THAAD. Фото пресслужба на Lockheed MartinМинистерството на отбраната на САЩ одобри продажбата на Катар и Обединените арабски емирства на елементи от системите за противоракетна отбрана на обща стойност 7,5 милиарда долара. Това се посочва в съобщение на американското отбранително ведомство. Доставчик на оборудването ще е компанията „Локхийд Мартин”, предаде РБК.

Катар подаде поръчка за закупуването на два противоракетни комплекса „THAAD”, 12 пускови системи и 150 ракети-прихващачи, а също така радари и друго оборудване. Общата стойност на поръчката е 6,5 милиарда долара. От своя страна ОАЕ планира да закупи 48 ракети за системата „THAAD” и 9 пускови системи, както и специални радари и други компоненти на стойност 1, 135 милиарда долара.

http://www.focus-news.net/

 
SAAB достави тренировъчна система на българската армия
06.11.2012, 20:43

Компанията SAAB, работеща в областта на отбраната и сигурността, достави своята тренировъчна система за сухопътни войски DITS (Deployable Instrumented Training System) на българската армия. Тестовете по приемане на системата и изпробването й преминаха успешно през последната седмица на октомври. Клиентът успешно е приел системата.

Сделката е по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране FMF (Foreign Military Fund). Договорът е от програмата за задгранични военни доставки FMS (Foreign Military Sales) на подразделението за симулации и обучения на армията на САЩ. Договорът е на стойност 2.4 милиона долара и включва механизирана система с 95 сухопътни комплекта и 10 комплекта за бойни машини за пехотата. Системата DITS има общи елементи с развитата от САЩ система за бойни и тактически симулации JCATS (Joint Conflict/ Combat And Tactical Simulation), която вече е инсталирана в българския Национален център по моделиране и симулация. Българската система е същата като системите в армията и военноморските сили на САЩ. Системата DITS, която се използва от американската армия в Европа от 2001 г., беше ползвана в България при съвместни обучения през 2004, 2006 и 2008 г.

DITS е модулна и мобилна система с модерни лазерни симулатори, които предлагат съвременни възможности за обучение с вече инсталирани съоръжения, използвани при полеви обучения. Със системата DITS се постига контрол в тренировките, проследяване на бойната мисия, събиране на данни и бързи анализи на действията (After-Action Reviews (AARs) при провеждане на тренировки в реално време.

http://www.airgroup2000.com/forum/

 
Съдът в Страсбург осъди България за скандална МВР акция на Борисов
06.11.2012, 20:14

Останките от къщата на Чакъра. Снимка: Христо Христов, "Правен свят"Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който през декември 2003 г. почина, след като бе обстрелван с гранатомети от спецполицаи, тъй като се бе барикадирал в собствената си къща в Харманли.

Акцията бе ръководена лично от тогавашния главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов. Последвалото разследване обаче установи, че всъщност Чакъра се самовзривил с ръчна граната.

Делото бе заведено в Страсбург от двамата синове и вдовицата на Димов, на които европейските магистрати присъдиха общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им........... Прочети още

 
Москва модернизира армиите на Таджикистан и Киргизстан
06.11.2012, 20:05

Русия планира да похарчи над 1 милиард долара за модернизиране армията на Киргизстан и 200 милиона долара за армията на Таджикистан, пише вестник „Комерсант", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Средствата са предвидени в рамките на Договора за колективна сигурност, подписан от страните през 1992 година и нееднократно удължаван. Източник от руското правителство е заявил, че чрез подпомагане отбранителната мощ на държавите, участващи в договора, Москва възнамерява да засили позициите си с оглед на заплахите, които могат да възникнат след изтеглянето на американските войски от Афганистан през 2014 година.

В допълнение, това позволява да се разшири работата на военно-промишленния комплекс.

Вестникът съобщава, че Бишкек очаква да получи леки стрелкови оръжия, бойни и разузнавателни патрулни коли, вертолети, полеви болници и стационари, преносими минохвъргачки, сателитни апарати. Планира се също разширена подготовка на киргизки военни в руски университети.

Отпуснатите средства за Таджикистан ще бъдат използвани за модернизиране на противовъздушната отбрана на страната и за ремонтиране на военната техника. Страната също ще получава отстъпки за доставките на руски петрол.

http://news.ibox.bg/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
06.11.2012, 17:38

Чаталджа. Без изменение на позициите.

Хайреболският отряд. Частите водят бой при Малгара. Загуби за 3-та Солунска опълченска дружина – убити 10, ранени – 2. Загуби за ротите на 28-ми пехотен Стремски полк, убити – 1 офицер и 2 войници, ранени – 15 войници.

Одрин. Няма изменение.

Отрядът на полковник Александър Танев. Частите и 2-ра бригада на Македоно-Одринското опълчение под командването на подполковник Антон Пчеларов освобождават Дедеагач. Поради сведение за идващ във фланг противник в района на Бадома, частите се оттеглят към Фере. 2-ра бригада на Македоно-Одринското опълчение в сражението за Дедеагач дава 14 убити и 25 ранени опълченци. В Дедеагач остават над 150 доброволци от състава на бригадата под командването на поручик Богоев.

Четата на войводата Апостол Дограмаджиев донася за настъпление на турски части от Бадома.

Кърджалийският отряд. Частите достигат с бой водораздела на Родопите, Балкан-Тореси, по пътя към Гюмюрджина.

Родопският отряд. 21-ви пехотен Средногорски полк достига село Гьокчебунар и Иллишах. Останалите сили на 2-ра пехотна Тракийска дивизия са в дефилето на река Места.

7-ма пехотна Рилска дивизия. Командването получава заповед за предислокация в Дедеагач.

Сърбия

Сръбската армия на престолонаследника Александър Карагеоргиевич остава в района на Битоля. Сръбските полкове събират турски дезертьори.

Четата на войводата Петър Чаулев и селските милиции от Охридско устройват засада в прохода при село Буково, на пътя Охрид – Ресен и завързват бой с авангарда на турската дивизия от Дебър на Джеват паша. Четите заловили 250 пленици при селата Свинища и Куратица.

Четите на войводите Георги Попхристов, Христо Цветков, Павел Христов, Марко Иванов, Кръстьо Маликов и Алексо Джорлев, с многобройна милиция заемат град Лерин.

Гърция

Гръцката армия на престолонаследника Константин. Частите настъпват на фронт Забърдени – Невеска. Гръцката кавалерия и българските партизански чети преследват отстъпващите турци и пленяват 20 оръдия

 
ВВС на Русия приемат на въоръжение система за РЕБ "Витебск"
06.11.2012, 17:33

Су-25. Фото от сайта mil.ruОт следващата година ВВС на Русия започват да приемат на въоръжение система за радиоелектронна борба (РЕБ) "Витебск". Първо тя ще бъде инсталирана на щурмовиците Су-25 и ударните вертолети, а по-късно и на Ми-26/Т2 и Ил-476 (Ил-76МД-90А).

Основата на "Витебск" е станция за активни смущения Л-370-3С, доста по-бърза от подобни системи, използвани на Су-27 и МиГ-29. "Витебск” може да оцени интензивността на радиолокационното облъчване и да заглуши сигнал в широк честотен диапазон. В състава на комплекта влизат също и система за защита от ракети с топлинни глави за самонасочване.

Някои от елементите на "Витебск” вече от две години се поставят на вертолети. В частност Л-370П-2 се монтира на Ка-52, а а Л-370Э-8 - на Ми-8МТ. Но комплексът работи в ограничен режим, тъй като цифровата станция за активни смущения (ЦСАС) не е адаптирана и вертолетите са защитени само от ракети с ИЧ глава за самонасочване. Освен това не се използва лазерната система, а само светлинната. – Още средства за РЕБ

http://www.pan.bg/

 
Сухопътните войски на САЩ купиха 68 безпилотни апарата Shadow
06.11.2012, 17:00

RQ-7 Shadow 200. Фото от сайта army-technology.comАмериканските сухопътни войски закупиха от компанията AAI още 68 разузнавателни безпилотни летателни апарата RQ-7B Shadow, съобщава Flightglobal. Стойността и сроковете за доставка на БЛА не се уточняват.

В момента на въоръжение в сухопътните войски на САЩ има около 450 БЛА RQ-7B Shadow. С още около 50 такива апарата разполага и Морската пехота. Освен в САЩ безпилотни апарати от тази серия се намират на въоръжение и в редица други страни, включително в Австралия, Румъния и Турция.

БЛА RQ-7 Shadow 200 има максимално тегло при излитане до 208 килограма и може да носи до 36 килограма полезен товар. Машината има радиус на действие над 100 километра и е способна да се намира във въздуха в продължение на 9 часа. Максималната скорост която БЛА може да достигне е 203 километра в час.

На базата на разузнавателната версия RQ-7B се предвижда да се създаде боен безпилотен апарат за морските пехотинци, като компанията AAI вече работи и над усъвършенствана версия на RQ-7B, която има индекс M2. – Още БЛА

 

Путин уволни министъра на отбраната заради корупционен скандал

06.11.2012, 15:20
Путин

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати в оставка министъра на отбраната Анатолий Сердюков. За нов ръководител на отбранителното ведомство е назначен Сергей Шойгу, работил до вчера като губернатор на Московска област, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин съобщи за тези кадрови промени на среща с Шойгу днес. "С оглед обстановката около Министерството на отбраната, за да бъдат създадени условия за обективно разследване на всички въпроси, взех решение да освободя от поста министъра на отбраната Сердюков", каза държавният глава. Същевременно той отбеляза, че "през последните години е направено много за развитието на Въоръжените сили, за решаването на социалните въпроси, включително на жилищния проблем". Президентът смята, че нов министър на отбраната "трябва да е човек, който ще може да продължи всичко положително за динамично развитие на Въоръжените сили, да осигури изпълнението на държавната поръчка за отбраната и на поставените грандиозни планове за превъоръжаване на армията".

"Такъв човек бихте могли да станете Вие" - с тези думи държавният глава се обърна към Шойгу.

"Предложението бе неочаквано", призна впоследствие новият министър, цитиран от ИТАР-ТАСС. На срещата той благодари за доверието и обеща да продължи модернизацията на Въоръжените сили, посочва агенцията. Решението за освобождаване на Сердюков е прието "именно от президента", а Шойгу е назначен "по препоръка на председателя на правителството" - премиера Дмитрий Медведев, уточни пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Той поясни, че причина за уволнението на Сердюков е скандал с присвояване на няколко милиона евро, в който е замесена компания, контролирана от военното ведомство. "Това е свързано със ситуацията в министерството на отбраната. Направено е, за да да се осигурят необходимите условия за разследване на скандала", посочи още Дмитрий Песков.

 
Индия ще закупи ракети за руските ПТРК "Конкурс-М" и снаряди "Инвар"
06.11.2012, 15:08

Индия ще купи от Русия 10000 руски противотанкови управляеми ракети за противотанковите ракетни комплекси "Конкурс-М" и 10000 управляеми танкови снаряда "Инвар". Страните вече подписаха съответните договори на стойност 240 милиона долара.

За покупката на противотанкови ракети "Инвар" са заделени 20 милиарда рупии. Всичките десет хиляди закупени ракети ще бъдат доставени от Русия, след което страните имат намерение да подпишат съглашение за лицензно производство в Индия на още 15 хиляди ракети "Инвар". По всяка вероятност с тяхното производство ще се занимава индийското предприятие Bharat Dynamics Limited.

В Русия са разработени две версии на ракетата "Инвар" - 9М119М и 9М119М1 "Инвар-М". Това са боеприпаси с твърдо гориво, които се управляват по лазерен лъч в получактивен режим. Бойната част е тандемна комулативна. Ракетите "Инвар", влизащи в състава на комплекса управляемо танково ракетно въоръжение  "Рефлекс-М", са способни да поразяват обекти на противника на разстояние до 5 километра. – Още танкови боеприпаси

 

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна с новия военен аташе на Китайската народна Република
06.11.2012, 14:12

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов прие днес, 6 ноември, новоназначения военен аташе на Китайската народна Република полковник Хан Ган. На срещата присъства и досегашният военен аташе старши полковник Джан Гъ.

По време на разговора генерал Симеонов отбеляза доброто взаимодействие до сега с Офиса на военния аташе на Китай в София и изказа надежда, че и в бъдеще това сътрудничество ще продължи.

От своя страна старши полковник Джан Гъ благодари за добрата съвместната работа и подкрепа по време на престоя му в страната ни. Заедно с полковник Хан Ган те изразиха увереност, че ще се търсят нови възможности за установяване на трайно военно-икономическо и военнотехническо сътрудничество.

http://www.mod.bg/

 
ГОРД пита: Излъга ли Борисов?
06.11.2012, 14:03

о.р. генерал-майор Валери ЛазаровПозиция на генерал-майор (о.р.) доктор на науките Валери Лазаров, член на Националния съвет на ГОРД.

Министър-председателят е заявявал неведнъж, че България няма да купува нови самолети, "докато има криза и докато се решават въпросите с науката, културата и театрите, които 50-60 г. не са ремонтирани". Истина ли е това или чист популизъм?

За пореден път управляващите излъгаха и докато говорят едно, тайно подготвят сделка за закупуване на изтребители без конкурс.

Като страна-членка на НАТО България има ангажименти по линия на ВВС единствено по контрол на въздушното пространство. Тази мисия може съвсем спокойно на този етап да се изпълнява от наличните във българските ВВС самолети – МиГ 29 (с подновен договор от м. септември 2011г. със руската РСК "МИГ" за поддръжка на самолетите до 2030г.) и СУ 25 – с авиационен ресурс до 2014г. Никога и никъде България не е поемала ангажименти да изпълнява Air Policing с натовски самолети.

Какво става обаче в МО?

Броени месеци преди края на мандата си управляващите, в лицето на Военното министерство смята да изхарчи бързо, без конкурс и без никаква необходимост близо 400 млн. долара за 8 натовски изтребители втора употреба „Ф-16” или "Юрофайтер”. Към тази сума трябва да прибавим още 200 млн. долара за ремонт и модернизация, при това-при покупка на изтребители втора ръка не се предвижда подписването на офсетно споразумение за бъдещи инвестиции на доставчика в българската икономика. Така страната се лишава от възможността част от парите за самолетите да се върнат обратно под формата на инвестиции и работни места).

Бъдещата сделка, за която в бюджета на военното министерство за 2013 г. няма предвидени пари, вероятно ще натовари следващото правителство,като за това ще останат само комисионните. Най-вероятно плащанията по проекта ще започнат от 2014 г., когато ще пристигне първата машина, но това означава, че следващото правителство ще бъде задължено да плаща за решения на ГЕРБ и че управляващите са наясно, че минават в историята, иначе не биха подписали такъв договор.

Ако все пак се стигне до закупуването на самолетите, ние от ГОРД питаме:

   1. Защо самолетите трябва да са втора ръка, всеки един на стойност 75 млн. щ.д. , като Швеция предлага нов самолет „Грипен” за 35 млн.? Отговорът - Ако се купува изцяло нов изтребител, той е собственост на компаниите и тогава трябва да се направи конкретен конкурс. Ако инвестиционният проект съдържа препоръка за купуване на втора ръка изтребители, то те са държавна собственост и следователно ще се водят преговори с „наши” представители на държавите.

   2. Какво ще е мнението и реакцията на Европейската комисия, която през май предупреди България и Румъния да не купуват самолети без конкурс? Румъния вече през септември направи прецедент със закупуването на 12 употребявани Ф-16 от Португалия без тръжна процедура.

ГОРД очаква отговорите на Борисов.

http://www.cross.bg/

 
В Турция започна задочен процес срещу бившите началници на израелската армия
06.11.2012, 13:48

Mavi MarmaraВ Истанбул днес започна задочен процес срещу бившите ръководители на израелската армия заради щурма, който през 2010 година бе проведен срещу турския кораб „Мави Мармара” край Ивицата Газа, предаде АФП.

Обвинението поиска доживотен затвор за бившия началник на Генералния щаб на израелската армия Габи Ашкенази, бившите командващи на флота и авиацията Елиезер Маром и Авишай Леви, както и срещу бившия началник на тайните служби Амос Ядлин. Те са обвинени, че са дали нареждане за щурма, който бе проведен през май 2010 година срещу кораба от международната хуманитарна флотилия.

Провежданият задочно процес вероятно ще остане със символичен характер, след като Израел отказа да екстрадира военните и разкритикува делото.

http://www.focus-news.net/

 
В очакване на горския
06.11.2012, 09:20

Аню АнгеловВ средата  на октомври Министерството на отбраната (МО) смело се е засилило да финализира проточващия се вече осем години процес на избор на нов боен самолет за ВВС, стремейки се да избегне всякакви ясни състезателни процедури. Има опасност този ход на МО не само да компрометира процеса за модернизация на ВВС, но той съдържа и потенциал за политическо самоубийство на правителството само девет месеца преди парламентарните избори.

Само допреди половин година военният министър Аню Ангелов бодро обясняваше под път и над път, че инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС ще бъде подготвен през есента, но няма да бъде внасян за обсъждане в Народното събрание, а ще бъде оставен за следващото правителство, формирано след парламентарните избори през юли 2013 г. Днес министъра не само че категорично заявява, че инвестиционният проект ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет през ноември, но и вече закова 2014 – 2015 г. като срок за доставка на новите бойни самолети. По такъв начин той на практика признава, че процедурата се планира да бъде финализирана някъде през 2013 г., тоест вероятно преди формирането на нов кабинет. Под доброто (поне на пръв поглед) желание на МО да ускори процеса на модернизация на ВВС обаче се крие едно донякъде порочно, а донякъде и наивно намерение......... Прочети още

 
Обсъдихме със САЩ стратегическото военно партньорство
06.11.2012, 09:05

Стратегическото партньорство между България и САЩ в сферата на отбраната беше темата на вчерашната среща между министър Аню Ангелов и Брент Хартли – заместник-помощник секретар по въпросите на Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ.

Във фокуса на разговорите бяха българо-американските учения, както и съвместните съоръжения на българска територия.

„Съвместната подготовка на военнослужещите от двете страни е ценен инструмент за повишаването способностите на българските въоръжени сили в хода на трансформацията им към по-голяма мобилност, ефективност и използваемост”, каза министър Ангелов и изрази благодарност за американската подкрепа в процеса на подготовка и сертификация на първата от шестте батальонни бойни групи.

Министър Ангелов запозна заместник-помощник секретаря със Стратегията за трансформиране на участието на ВС на Република България в операцията на НАТО ISAF в Афганистан.

/Пресцентър на МО/

 
Военноморският музей отбелязва 100 години от атаката на „Дръзки” срещу „Хамидие”
06.11.2012, 08:34

ДръзкиНа 8 ноември, в 11.00 часа, пред паметника на капитан I ранг Димитър Добрев, до сградата на Военноморския музей във Варна, ще бъде извършен тържествен ритуал с полагане на венци и цветя, по случай 100 годишнината от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”.

Точно преди 100 години на тази дата (21.11.1912 г. по нов стил) българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турския флот през Балканската война. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”. За тази победа най-точни са думите на командира на извадения от строя флагман на турския флот, Хюсеин Рауф бей, който казва: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”.

В отбелязването на годишнината ще се включат Представителният духов оркестър на ВМС, Клуб-миноносец „Дръзки”, както и членовете на новоучредената Българска военноморска конфедерация. – Още за „Дръзки”

„Връзки с обществеността” - Военноморски музей

 

 
Украински щурмови самолети Су-25 за Мали
05.11.2012, 20:30

Су-25Още една африканска държава ще започне да експлоатира шурмовици Су-25 от бившия СССР. Такива машини Украйна доставя освен на Мали и на Чад и Екваториална Гвинея.

Според информация на списанието "Combat Aircraft Monthly", два самолета Су-25 в двуцветен жълт пустинен комуфлаж и без опознавателни знаци, преминали тази година през предпродажбен ремонт в завода “МиГремонт", са предназначени за доставка в Мали. Предполага се, че до края на годината двата Су-25 ще бъдат транспортирани с два рейса на самолети Ил-76 до столицата на африканската страната Бамако.

 
Колко ви е комисионната г-н Ангелов ?
05.11.2012, 19:14

Аню АнгеловКолко ви е комисионната министър Ангелов? Това пита в новия брой на в.»Галерия» известният журналист Велизар Енчев. Статията се явява поредната критична от многото публикации, които излязоха в последните 2 месеца срещу управлението на министъра на отбраната. Предлагаме най-силната част на коментара.

"Както много пъти съм писал, военният министър Ангелов е кадър на съветската генералщабна академия, която завършва през 1989 г.

А не е никаква тайна, че много от чуждите и курсанти в академията автоматично стават агенти или на ГРУ - Главното разузнавателно управление. Това е първото обяснение за неистовата омраза на озето Ангелов към офицерите от военното разузнаване на НРБ. Затова видите ли министър и чиновник, които кълнат тоталитарните ченгета, да знаете - той е или съветски или превербуван щатски агент.

Добавя ли, че тогавашния полк. Ангелов е делегат на 14-ия извънреден конгрес на БКП, проведен в НДК на 1 и 2 февруари 1990 г. нещата направо стават отвратителни. Всеки може да се убеди в ораторския талант на партийния делегат от Шумен.

Лошото на иначе хубавите намерения на Ангелов е, че иска да прави пир по време на чума и да си осигури достойни старини с комисионната от изтребителната сделка. Изобщо не преувеличавам, защото няма служител в МО, който да не говори под сурдинка същото. Казвам това на глас, с риск да бъда привикан от военните прокурори за обяснения.

Вижте как изглежда новата военна далавера. Ако се купят изтребители втора ръка, конкурс няма да има. Макар и с недомлъвки министър Ангелов изплю камъчето с признанието, че тези оферти струват между 600 млн. и 1,4 млрд. долара за 8 изтребителя. Разбрахме, че дори и Русия да ни подари ескадрила МиГ-29, ще откажем подаръка. Понеже сме лоялни евроатлантици.

От следващото правителство ще се източи най-малко 1 млрд. лева. И то във време на финансова суша, заради която пенсионерите измират от глад и недоимък.

Но защо ли изобщо коментираме Ангелов след като той наскоро цинично призна: "Купуването на боен изтребител за ВВС ще е по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс."

Ясно е като бял ден - този зависим от миналото си човек е готов на всяка сделка, за да остане в министерския стол и за да получи въздушна комисионна, която ще го направи най-богатия военен пенсионер. За това иде реч и за нищо друго."

http://www.otbrana.com/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
05.11.2012, 18:53

Боят при Чаталджа. Втори ден. Настъплението започва по цялата линия сутринта, след вдигането на мъглата. Българските полкове напредват бавно. Турската артилерия масирано обстрелва настъпващите. Българските батареи в малка част променят позициите си и се придвижват напред. Привечер полковете достигат 300 – 500 крачки от главната неприятелска линия. 29-ти пехотен Ямболски полк успява да превземе един от фортовете на Чаталджа, Илери Табия. В това положение на неразвит бой, неразположена и немаскирана артилерия, главното командване спира атаката и нарежда частите да се изтеглят на позициите си. Загубите в боевете при Чаталджа на 4 и 5 ноември са: Убити – 49 офицери, 2011 войници. Ранени – 210 офицери и 11 728 войници.

Загубите от избухналата епидемия на холера, както следва:

Първа армия – 208 починали, 5691 заболели.

Трета армия – 4650 болни и починали.

Одрин. Турците правят опит за настъпление срещу Тимошката дивизия, но са разбити. Оживен артилерийски огън.

Хайреболски отряд. Частите запазват позициите си. Към Малгара тръгват и останалите две роти на 3-та Солунска опълченска дружина.

Отрядът на полковник Александър Танев. Частите заемат Фере, като водят бой при Саранлъ. Загуби – 6 убити, 5 ранени опълченци от Македоно-Одринското опълчение.

Кърджалийският отряд. Частите продължават настъплението си по посока на Гюмюрджина.

Родопски отряд. 21-ви пехотен Средногорски полк с лявата си колона достига село Козница, а с дясната – височина 1750. Силите на 2-ра пехотна Тракийска дивизия достигат село Мехмедли в дефилето на Места. Авангардът на дивизията води бой с два табура при село Кумрулар. Загуби – 1 убит, 11 ранени.

7-ма пехотна Рилска дивизия. Запазва позициите си. Малки части носят гарнизонна служба в Съботско, Гевгелий, Сухо и др.

Сърбия

Сръбската армия на престолонаследника Александър Карагеоргиевич. Частите влизат в Битоля в 2 ч. след пладне. Загубите на сърбите в боевете при Битоля са 3000 убити и ранени.

До вечерта в града влизат някои от българските чети, посрещнати със сълзи на умиление от местното българско население.

В Куманово е убит с 47 удара с щик известният търговец Йорден Йовчев. По време на убийството майор Люба Вулович непрекъснато задавал въпроса: „Па ща си ти?”.

Гърция

Гръцката армия на престолонаследника Константин. Частите водят слаби престрелки при движението си между Воден и Островското езеро. 5-та пехотна Гръцка дивизия настъпва по посока на Баница и Лерин.

http://www.focus-news.net/

 
Само една фирма остана в битката за ВМЗ
05.11.2012, 18:36

„Емко“ ЕООД продължава в процедурата за приватизация на Вазовските машиностроителни заводи /ВМЗ/ в Сопот, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен конрол (АПСК).Останалите двама кандидати - „Сейдж консултантс“ АД и „Дунарит“ АД, отпадат от процедурата, защото не отговарят на условията, поставени предварително.

От агенцията уточняват, че са поискали разяснения по подадените от „Емко“ ЕООД документи за съответствие с предварителни квалификационни изисквания и конкурсът не е решен, въпреки наличието на само един кандидат.

Според предварителните условия за кандидатстване, фирмите, подали документи за ВМЗ могат да бъдат само стратегически инвеститори. Има и праг, под който оборотите им за последните три години не могат да бъдат – 120 милиона лева.

"Емко" ЕООД има обороти от 163,2 млн. лв. през последните три години, показват данни от системата Сиела.

Компанията е създадена през 1992 г. и е специализирана в производството на боеприпаси, основно артилерийски и взриватели, и има международен сертификат за търговия с оръжие. Производството й е концентрирано в Трявна.

 
Великобритания ще започне изпитания на новите самолетоносачи през 2017 година
05.11.2012, 17:46

Английски самолетоносачи от ново поколение „Куин Елизабет” ще започнат ходови изпитания в 2017 година, а летателни изпитания на палубната авиация през 2018 година, заяви министърът на отбраната на Англия Филип Хемонд.

„Ние възстановяваме нашата мощ и имаме най-големите самолетоносачи, които някога са били на въоръжение в английския флот, и които ще имат изтребители от пето поколение”, подчертал министърът.

Сега в английските корабостроителници се строят два самолетоносача от типа „Куин Елизабет”.

 
Руска делегация гостува на СОСЗР
05.11.2012, 17:40

Първата среща от визитата на делегацията бе в централата на СОСЗРГенерал-майор от запасна Виктор Поплавский – председател на Централния съвет на Съюза на ветераните от Железопътните войски на Руската федерация и Виктория Витальевна – лауреат на международни конкурси на изпълнители на руски народни и популярни песни гостуват у нас. Визитата им е по покана на председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов.

Днес те имаха среща в централата на съюза. В нея участваха още генерал-майор от резерва Христин Христов – бивш командващ на Траспортни войски, полковник от резерва доцент д-р Димитър Зафиров – главен секретар на СОСЗР, полковник от запаса Кирил Парапанов – секретар на ЦКК на СОСЗР и полковник от резерва Димитър Гогов.

Предстоят срещи с ръководствата на клубовете на СОСЗР от Войските на Министерството на транспорта в София, Пловдив и Горна Оряховица. На днешния разговор бе обсъдено по-нататъшното изпълнение на споразумението за сътрудничество между двете организации.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Странно е цивилен да ръководи военното разузнаване
05.11.2012, 17:33

с ген. Студенков

 

 

Интервю с ген. Студенков, бивш директор на военното разузнаване

 
Япония и САЩ започнаха съвместни военни учения
05.11.2012, 08:42

Днес Токио и Вашингтон започнаха съвместни военни учения "Остър меч" на територията на Япония. Те ще продължат до 16 ноември и в тях ще участват 37 хиляди японски и 10 хиляди американски военнослужещи.

Ученията се провеждат в района на един от ненаселените острови в префектурата Окинава. По време на тренировъчните мероприятия ще бъдат отработени морски и въздушен десанти. За сега не се съобщават други подробности.

Маневрите се провеждат на фона на изостряне на отношенията на Япония и Китай заради островите Сенкаку. Пекин вече е заявил протест по този повод.

 
Израел ще разположи още една батарея за ПРО
05.11.2012, 08:13

Израел е обявил за планове за усилване на противоракетната си система „Железен купол” – както обясняват военните поради „множество безпрецедентни заплахи”.

В заявлението на министерството на отбраната на Израел се казва, че комплексът за ПРО, който се използва за прехващане на ракети и реактивни снаряди от страна на ивицата Газа, скоро време ще се попълни с още една, пета противоракетна батарея. За сега не се съобщава къде тя ще бъде разположена.

Тактическата система за ПРО „Железен купол” беше разработена със средства, предоставени от конгреса на САЩ. Тя постъпи на въоръжение на армията на Израел през 2011 година и показа твърде висока ефективност, въпреки че не винаги успяваше да унищожи едновременно няколко изстреляни ракети. Конструкторите обясняват това с недостатъчното количество батареи с ракети-прехващачи.

 
Су в небето на Индия
05.11.2012, 08:10

Су-30МКИПрез декември Индия ще формира осмата ескадрила с изтребители Су-30МКИ. Тя ще се базира в авиобазата Сирса в щата Харяна. Това вече е третата ескадрила с Су-30МКИ на Индия, която ще бъде разположена близо до границата с Пакистан през последните 14 месеца.

Ескадрилата на Су-30МКИ в Сирса ще отговаря за защита на въздушното пространство на Северна Индия и организационно ще влезе в базиращото се в Делхи Западно въздушно командване заедно с 15 други авиобази. През август 2010 година ВВС на Индия за първи път разположиха ескадрила със Су-30МКИ в североизточната част на страната в Тезпур, щата Асам като противовес на Китай. През март миналата година също в щата Асам беше разположена друга ескадрила със Су-30МКИ в авиобазата Джабуа. Ескадрили със Су се намират и в други авиобази в гранични райони на Индия. Въпреки това, индийските ВВС още са далеч от реализирането на плановете си да имат 17 ескадрили с такива изтребители към 2018 година с обща численост на Су-30 МКИ от 272 самолета, смята военното командване на Индия.

Първите Су-30 Индия закупи през 1997 година, получавайки 50 готови самолета от Русия. По-късно беше подписан контракт за лицензионно производство на такива самолети в заводи на индийската авиостроителна корпорация Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Су-30МКИ се разработваше под изискванията на индийските ВВС. Монтираната в самолета радиолокационна станция осигурява далечина на откриването на целта на не по-малко от 120-130 км. Изтребителят може да носи практически целия спектър от авиационно въоръжение с общо тегло до 8 тона. Далечината на полета без допълнително зареждане е до 3,000 км., с едно такова зареждане – до 5,200 км. В близко бъдеще Су-30МКИ ще бъдат оборудвани с ракети „БраМос”. Те вече са на въоръжение на индийските сухопътни войски и военноморските сили. Оборудването с такива ракети на изтребители Су-30МКИ ще стане много силно оръжие на индийските ВВС. А предстои реализация на програма за съвместно строителство на самолети от пето поколение, заяви директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов:

   - Тази програма ще обедини руските военновъздушни сили с индийските ВВС, руската промишленост с индийската с връзки на сътрудничество за следващите 30 години. Мисля, че заедно с програмата БРАМОС, тя ще стане своего рода мост за създаването на съвместно военнотехническо пространство и в бъдеще заедно с индийците ще реализираме много повече програми. – Още за Су-30МКИ

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Камерън заминава за Персийския залив в опит да продава изтребители „Тайфун”
05.11.2012, 07:54

изтребител „Еврофайтър Тайфун”. Дейвид Камерън заминава в понеделник на кратко посещение в Персийския залив, в опит да обеди регионалните сили, недоволни от британската реакция на Арабската пролет, да купят още 100 изтребителя „Еврофайтър Тайфун”. Сделките може да донесат на Великобритания над 6 млрд. лири, пише вестник “Гардиън” .

Британският премиер ще посети голяма военновъздушна база в Обединените Арабски Емирства с мисия да „закърпи” отношенията с лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ, където големите британски компании, като „Бритиш петролиум” и „Бритиш аероспейс системс”, имат значителни интереси.

Камерън ще се присъедини към висши политически и военни представители на ОАЕ за инспектирането на „Тайфун”-ите във военновъздушната база „Ал Минхад”, използвана като междинна спирка от британските сили летящи между Обединеното кралство и Афганистан. Великобритания се надява да убеди лидерите от залива да купят още 100 изтребителя „Тайфун” към вече поръчаните 72 от Саудитска Арабия. – Още за „Тайфун”

http://www.focus-news.net/

 

 
Катери L-CAT за руските "Мистрали"
04.11.2012, 12:30

L-CAT (L'engin de Débarquement Amphibie Rapide - EDA-R)Руския блог bmpd.livejournal.comd съобщава, че Русия окончателно е избрала новите френски скоростни десантни катери тип L-CAT (EDA-R) за използване в своите универсалните деантно-вертолетни кораби-док тип Mistral. Според източника, характеристиките на тези катери са направили голямо впечатление на руските военни представители и в момента се извършват контакти за закупуване на тези катери за руския флот. По всяка вероятност всичките катери тип L-CAT (минимум осем единици) за четирите руски кораба тип Mistral ще се строят във Франция.

285 тонния 30-метров алуминиев скоростен десантен катер-катамаран L-CAT (L'engin de Débarquement Amphibie Rapide - EDA-R) е разработен специално за базиране в док-камерите на френските УДК тип Mistral от френската частна компания Constructions Industrielles de la Méditerranée (CNIM). Прототипът на катера е бил е бил построен през 2006-2008 година със собствени средства. След успешните му изпитания на 15 юни 2009 година военното ведомство на Франция сключва контракт със CNIM за строителството на четири серийни катера тип L-CAT (EDA-R) с опция за още четири на стойност 125 млн. евро. Главния сериен катер L 9092 е бил предаден за изпитания през юни 2011 г., а вторият L 9093 е бил сдаден на френския флот през януари 2012 година. Още два катера ще бъдат сдадени до края на 2012 г., като реализацията на опцията се планира да стане до 2015 година. Всеки УДК тип Mistral може да носи до два катера тип L-CAT.

 
Су-24 – съветските бомбардировачи „се пенсионират”
04.11.2012, 11:26

Су-34Фронтовият бомбардировач Су-24М засега остава основна ударна машина на руската тактическа авиация, но към 2020 година основният парк от тези самолети ще бъдат сменени с най-новите бомбардировачи Су-34 (на снимката).

Поредната авария на Су-24М, прочут като най-аварийния самолет на Военновъздушните сили (ВВС) на Русия, отново повдигна въпроса за перспективите на обновяването на парка ударни машини. В момента бойната способност на бомбардировача се поддържа благодарение в това число и на модернизирания му вариант Су-24М2. Но това решение няма да позволи срокът на експлоатирането им да се удължи с повече от 12-15 години. През това време тактическата авиация на Русия следва изцяло да обнови ударните си самолети.

На предишния авиосалон МАКС в средата на август 2011 година главнокомандващият ВВС на Русия Александър Зелин обяви, че Военновъздушните сили ще закупят 120 фронтови бомбардировача Су-34, от които ще се формират 5 ескадрили с по 24 самолета всяка. Самолетите вече постъпват във войските – в момента действат два контракта за доставки на тези машини. Първият беше сключен през 2008 година и предвиждаше закупуване на 32 машини през 2009-2013 година. Сега Военновъздушните сили на Русия са получили 16 машини, а до края на годината техният брой ще се увеличи до 26.

Идната година ще започне реализирането на втория контракт, който предвижда производство на 92 самолета през 2013-2020 година. Не се изключва, че през близките 2-3 години плановете за закупуване на Су-34 ще бъдат увеличени – машини от такава класа са нужни на Военновъздушните сили.

Изхождайки от утвърдените темпове на производството, може да се предположи, че към 2025 година броят Су-34 ще достигне 180 машини. Тогава той изцяло ще смени бомбардировачите Су-24М и М2, най-поддържаните от които ще се съхраняват на съответните бази.

Сравнявайки Су-34 с предшественика му, може да се каже, че новата машина има значително по-големи възможности в план използване на високоточно оръжие, освен това той се отличава с по-голяма жизнеспособност за сметка на брониране на важни възли. По-икономичните двигатели в съчетание с повечето гориво осигуряват на Су-34 и по-голям радиус на действие – над 2000 километра на крайцерска скорост и повече от 1100 на свръхзвукова скорост, против 1000 и 560 километра съответно на Су-24. С дозареждането във въздуха радиусът на Су-34 нараства до 3000 километра, което позволява на тези машини да поразяват от територията на Русия всякакви цели в Евразия, Северна Африка и околните морета. – Още за Су-34

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
04.11.2012, 09:49

Боят при Чаталджа. На този ден, според замисъла на Българското командване, започва атаката на Чаталджа. Първа армия трябва да атакува фронта от Гяур-баир до Махмудие. Трета армия – от Каракол-Нокта до Деркос. Боевете започват по цялата линия, без концентрация на удара. До вечерта полковете и дивизиите на Трета армия постигат значителни успехи при село Лазаркьой, река Катарчи срещу Ясойрен и Каракол-Нокта. Първа армия достига реките Кара-Су и Катарчи. Артилерията е на далечни позиции и с огъня си не може ефикасно да подпомогне пехотата. Боят е нерешен.

Хайреболският отряд. Частите се усилват и с 4-та Битолска опълченска дружина. През деня към малгара са изпратени две роти от 3-та Солунска опълченска дружина, 7-ми Конен полк и две роти от 28-ми пехотен Стремски полк.

Одрин. Отрядът на подполковник Петров с бой срещу башибозук заема седловината Кара-Тепе, западно от Ортакьой.

Отрядът на подполковник Танев. Частите настъпват към Фере и водят малък бой при село Бедикли. Загуби – двама убити.

Четата на войводата Апостол Дограмаджиев от Софлу тръгва към Гюмюрджина и прекъсва телеграфните линии по пътя си.

Кърджалийският отряд. 3-та бригада на Македоно-Одринското опълчение под командването на подполковник Александър Протогеров води боеве край Ятаджик, сега Маджарово. 3-та бригада на Македоно-Одринското опълчение под командването на подполковник Александър Протогеров превзема с бой Мастанлъ. Загуби – 1 убит, 12 ранени войници.

Родопският отряд. 21-ви пехотен Средногорски полк настъпва на юг в две колони. Дясната колона достига височина 1350, лявата – южно от Голям Палас. Частите на 2-ра пехотна Тракийска дивизия след слаби престрелки достигат гара Бук.

7-ма пехотна Рилска дивизия. Няма промени на позициите си.

Сърбия

Боят при Битоля. Трети ден. Турците напускат полесражението, след обкръжаването си. Фетхи паша отстъпва с част от войските към Ресен. 8-10 дружини с два ескадрона и две батареи отстъпват към Лерин, но застигнати от сръбската кавалерия, изоставят оръжието си. Турските части при село Баница отстъпват към Писодер.

В Прилеп изчезва учителят Насто Лютфиев, вдигнал наздравица за българския цар на банкет със сръбските офицери. Лютфиев е удушен и изгорен във фурна.

Гръцкият и Черногорският фронт. Нямат изменения.

/ИА „Фокус”/

 
Индия купува наши боеприпаси за 55 млн. евро
04.11.2012, 09:26

Очаква се да бъде финализиран договор за доставка на боеприпаси за Индия от държавната компания “Кинтекс”. Той ще бъде на стойност 55 млн. евро, става ясно от отчетите в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Досега за тази година сме продали на втората най-населена държава в света оръжие за 1,9 млн. долара, а до края на годината се очаква да включим сделки за още 5,7 млн. евро, съобщава “Преса”.

Наша военна продукция се търси много и сред арабските държави. За 9 месеца сме продали на Алжир въоръжение и боеприпаси за 14 млн. долара. От там искат да купят и свързочна и електронна техника за 2,6 млн. евро.

“Кинтекс” има сделки с Египет за 162 хил. долара, с Етиопия за 128 хил. долара и с Йордания за 177 хил. долара. Очаква се до края на годината износът на дружеството да надхвърли 30 млн. евро. Сумата, обаче, е далеч от успехите от “едно време”, когато износът надхвърляше 1 млрд. долара.

http://www.blitz.bg/

 
Запой взе главата на US командир
04.11.2012, 09:00

Командирът и няколко офицери от американската фрегата "Вандегрифт" (FFG-48) бяха отстранени от служба след запой на част от екипажа по време на визита в руското пристанище Владивосток през септември, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Командер (капитан втори ранг) Джоузеф Е. Дарлак беше отстранен от служба "поради загуба на доверие, след като показа лошо ръководство и неспособност да осигури надлежно поведение на подчинените си" по време на тридневния престой в Севастопол, се посочва в комюнике на американските военноморски сили.

С формулировката "за пиянство и недисциплинирано поведение" са отстранени също старшият помощник на командира на фрегатата, старшият механик и още един офицер от екипажа на кораба, който е базиран в Сан Диего, Калифорния.

В момента фрегата "Вандегрифт" изпълнява задачи в областта на оперативната отговорност на Седми американски флот, базиран в японското пристанище Йокосука.

За нов командир на кораба временно е назначен капитан Томас Уоркман, уточни пресслужбата на ВМС.

Това е вторият подобен случай през последните няколко дни в американския флот, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В края на октомври беше съобщено за отстраняване от служба на контра-адмирал Чарлз Гаует, който командваше ударна група начело с атомния самолетоносач "Джон Стенис".

Срещу него започна служебно разследване, но командването на ВМС не съобщи какво е послужило като повод за подобни сурови наказателни мерки спрямо военачалника.

 

 
Бивши военнослужещи ще приветстват промените при пенсионирането на военните
04.11.2012, 08:41

Десетки, а може би и стотици, бивши военнослужещи потриват ръце и чакат с нетърпение Народното събрание да гласува предложените промени в чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване. Всички, които имат поне 18 години действително изслужени във Въоръжените сили и общо 27 години осигурителен стаж и са навършили съответно 52 години за сержантите и младшите офицери и 54 години за старшите и висшите офицери, за които този шанс почти няма значение, от 1 януари могат да си подават документи за пенсия.

Това са тези военнослужещи, които в резултат на съкращения или по други причини, са се уволнили с по-малко от 20, 25 или 27 години осигурителен стаж, но имат две трети от 27 години, и не са придобили право на пенсия. Вместо да чакат да станат на 63 или повече години, могат да се пенсионират на 52 или 54-годишна възраст.

Тази възможност произтича от предложението на правителството за промяна на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване. Там е записано: „Лицата, изпълнявали военна служба, придобиват право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и при навършването на:

   1. 52-годишна възраст  - за сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания;

   2. 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.”

В сега действащия чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване е записано: „Военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им и при осигурителен стаж...”. Т.е. изискването да си военнослужещи, за да придобиеш право на пенсия ще отпадне. Важното е да изпълняваш в момента или да си изпълнявал някога военна служба, да имаш 27 години трудов стаж, от които две трети във Въоръжените сили, т.е. 18 години, за да получиш пенсия, когато станеш на 52 или на 54 години. Малка справедливост за съкратените в хода на поредицата от военни реформи у нас. 

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
На фокус: Афганистан

A Marine carry team moves a transfer case containing the remains of Lance Cpl. Abraham Tarwoe on April 16, 2012 at Dover Air Force Base, Del. Tarwoe, 25, of Providence, R.I., died April 12, 2012 while conducting combat operations in Helmand province, Afghanistan. (Steve Ruark/Associated Press)

 
Расте броят на британските войници в Афганистан, които се самонараняват
04.11.2012, 08:29

Расте броят на британските военнослужещи в Афганистан, които се самонараняват, тъй като отчаяно се опитват да избягат от Афганистан, съобщават медици, цитирани от „Сънди експрес”.

Данните на британското министерство на отбраната сочат, че броят на евакуираните военни от Афганистан заради наранявания, несвързани с бойни действия, е два пъти по-висок, отколкото на ранените при сражения. Докато министерството не уточнява какъв е точният брой на самонаранилите се, източници в Афганистан посочват, че те са между 10 и 15%.

Високопоставен армейски медик заяви: „Разбира се, че има и пострадали при реални инциденти, но изглежда броят на войниците, които преднамерено се раняват, за да напуснат театъра на военните действия, расте”. Методите варират, като най-чести са пробождането на ръцете с нож или поглъщането на токсични вещества. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Япония разработва нов безпилотен летателен апарат
04.11.2012, 08:21

RQ-4 Block 40 Министерството на отбраната на Япония в има намерение в близките четири години да разработи нов безпилотен летателен апарат. Както съобщи днес вестник „Йоимури шимбун”, за този проект са отделени 3 милиарда йени, или около 37 милиона долара.

Подробности около проекта към момента не се разгласяват. Известно е обаче, че разработваният безпилотен самолет ще лети на височина 13 500 метра и ще има запас от гориво за 22 часа непрекъснат полет. Основното предназначение на новата разработка е патрулиране над териториалните води и следене за възможни ракетни пускове от територията на Северна Корея, предаде ИТАР-ТАСС.

В момента Япония използва американски многоцелеви системи за следене и насочване „Иджис”, които са установени на японски бойни кораби. Въпреки това през април тази година, когато Пхенян осъществи пуск на ракета-носител „Инха-3”, системите „Иджис” не успяха да я фиксират. Не се справиха с аналогична задача и радарите, разположени на самолети на силите за самоотбрана. Японското министерство на отбраната тогава беше подложено на сериозна критика, а оглавяващият министерството Наоки Танаки беше принуден да подаде оставката си. – Още БЛА

http://www.focus-news.net/

 

 

Ще следят пиратите от въздуха

03.11.2012, 16:09

Кораби на Тихоокеанския флот на Русия се насочват към бреговете на Сомалия. В петък отрядът напусна пристанището на Владивосток и пое курс към Аденския залив. Моряците ще участват в международната мисия за борба с пиратите.

Съдейки по всичко, форматът на тази мисия се разширява – към военните плавателни съдове скоро за първи път трябва да се присъединят руски ВВС. Те ще бъдат разположени във френската военна база в Джибути.

Пътят на големия кораб „Маршал Шапошников” за борба с подводници, на морския танкер „Иркут” и спасителния буксир „Алатау” – от Златния рог до Африканския рог - това е повече от 10 хиляди километра. Според официалния представител на Тихоокеанския флот Роман Мартов, край бреговете на Сомалия моряците ще участват в международната мисия за борба с пиратите:

   - Екипажът на кораба е готов за изпълнение на поставените задачи. Материалната част и въоръжението на кораба функционират в щатен режим. На борда на кораба се намира авиогрупа с 2 хеликоптера К-27 и подразделения на морската пехота ТОФ, преминали подготовка съобразно руския и международния опит на борба с пиратството.

Но преди това отрядът на Тихоокеанския флот на Русия ще извърши посещение в Индия – в Мумбай са планирани съвместни учения. Моряците ще посетят също така Тайланд, Южна Корея, Сейшелските острови, и най-накрая африканското пристанище Джибути. Този път към място се следи с особено внимание. Именно там е разположена военната база на Френския чуждестранен легион. И тези дни стана известно, че в скоро време в базата ще бъдат разположени руски самолети-разузнавачи Ил-38. Такова предложение на срещата на министрите на външните работи и отбраната на Русия и Франция направи министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков.

В Париж тази идея била подкрепена. Планира се руските самолети-разузнавачи да следят придвижването на пиратите от въздуха и оперативно да предават информация на корабите. Такова коопериране, особено като се има предвид, че руската авиация за първи път може да бъде разположена на база на страна-членка на НАТО, може да се нарече сензация, отбеляза военният наблюдател Виктор Баранец:

   - Що се отнася до сътрудничеството в борбата против пиратите от въздуха, то това действително е първи подобен случай. Идеята да бъде създаден международен център за борба с пиратите преди няколко години беше издигната от Русия, но не получи подкрепа от НАТО.

Тази операция за корабите на Тихоокеанския флот вече е 8-ма поред. Руските моряци конвоират плавателни съдове по руския коридор за сигурност от октомври 2008 година. За този период военните успешно са съпроводили повече от 700 групи от търговски кораби. – Още за ТОФ на Русия

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
150 военни подали рапорти за напускане
03.11.2012, 14:20

Аню АнгеловДо момента са подадени 150 рапорта за напускане на армията, съобщи днес министърът на отбраната Аню Ангелов. Той допълни, че не се притеснява от рапортите за напускане. "Няма вълна от рапорти, ще видите, че общият брой на освободените военнослужещи през 2012 г. няма да бъде по-голям от този през 2011 г.", заяви Аню Ангелов пред журналисти. "Имаме готовност и за повече, така че всеки, който си прави сам сметката, е добре да я направи смислено, анализирайки всички плюсове и минуси, няма да преча на никого", каза той.

По думите му това е нещо нормално за края на годината, когато обикновено желанието на хората да напускат се засилвало.

На въпрос дали става въпрос само за офицерите и колко общо са рапортите, Ангелов посочи, че не е правил нито може да прави такива сметки и добави, че всичко зависи от индивидуалното решение на всеки.

Министърът отрече да има практика изкуствено да се задържат рапорти и заяви, че в 14-дневен срок отдава заповедта за освобождаване.

Така той отхвърли изявление от Легия "Раковски", че 700 офицери се готвят да напуснат. Военните били недоволни от промените в армията за увеличаване възрастта за пенсиониране и намаляване на отпуските.

Министърът участва днес в церемонията на Архангелова задушница.

http://www.blitz.bg/

 
Руски спътници успешно са изведени на орбита
03.11.2012, 14:07

Руските спътници „Ямал” и „Лъч” са били успешно изведени на целеви орбити, съобщиха от Федералната космическа агенция (Роскосмос). Ракетата-носител „Протон-М” с руските спътници беше изстреляна миналата нощ от космодрума Байконур.

Общо от началото на годината Русия е извършила вече 19 космически изстрелвания от своите космодруми. Освен това ракети „Зенит” два пъти стартираха от плаваща платформа в Тихи океан по програмата „Морски старт”, а ракетата „Союз-СТ” един път стартира от космодрума Куру във френска Гвиана. Едно от изстрелванията беше несполучливо.

 
Следващата седмица ще започнат изпитанията на най-новия автомат „Калашников”
03.11.2012, 14:02

AK-12Руското военно предприятие ЦНИИ "Точмаш" планира следващата седмица да започне предварителни изпитания на най-новия автомат „Калашников”, АК-12, съобщи пред журналисти генералният директор на предприятието Дмитрий Семизоров. Очаква се изпитанията да отнемат не повече от месец, предаде РИА Новости.

Държавните изпитания на АК-12, според главния конструктор на НПО "Ижмаш" Владимир Злобин, трябва да започнат следващата година и да приключат юни-юли 2013 г.

Началото на серийното производство на автомата е планирано да започне в края на 2012 година.

На базата на автомата ще бъде създадена голяма гама от бойни образци. Сред тях са щурмови пушки и ръчни картечници както с общовойсково, така и със специално предназначение. – Още за АК-12

 
САЩ не си взеха поука от революцията в Иран и още берат отровни плодове
03.11.2012, 13:50

Посланик Джон ЛимбъртИсторията изглежда по един начин, написана в учебниците, но разказана от първо лице след години, когато участниците са имали възможност да премислят станалото многократно и да го сложат в различен контекст, събитията добиват коренно различен вид.

През 1979 година шиитската опозиция срещу шах Реза Пахлави, който идва на власт благодарение на Запада и САЩ, се засилва поради масовото недоволство срещу полицейския апарат, западното влияние, корупцията и ширещата се бедност. Начело на движението е аятолах Хомейни, който по това време живее в изгнание в Париж. На 6 януари 1979 г. шахът е принуден да напусне страната, а на 1 април се провежда референдум и Иран е обявен за ислямска република начело с духовния водач аятолах Хомейни. Скоро е приета конституция, която налага крайните му възгледи за реда в държавата.

На 4 ноември същата година ислямистки студенти щурмуват американското посолство и взимат 52 дипломати за заложници с искане САЩ да върнат Реза Пахлави на Иран. Дипломатите остават в плен 444 дни. В резултат министър-председателят на временното правителство отпреди референдума подава оставка. През април 1980 г. тогавашният президент на САЩ Джими Картър разпорежда специални армейски части да освободят заложниците, но операцията се проваля....... Прочети още

 
Оръжието на суверенитета
03.11.2012, 10:26

Владимир ПутинНе може да се диктува на Русия на кого и как да доставя въоръжение, доставките може да ограничава единствено Съветът за сигурност на ООН. Това заяви президентът на съвещание на Комисията по въпросите на военнотехническото сътрудничество (ВТС) на Руската федерация с чужди държави.

Нашата страна е един от много активните участници на глобалния пазар - по износ на въоръжения заема второ място в света. "Ние ценим репутацията си на добросъвестен и отговорен партньор в сферата на ВТС", отбеляза Владимир Путин. "Споразумения за въоръжение и военна техника Русия подписва само със законни, легитимни власти и само за осигуряване на отбранителната способност на суверенни държави", подчерта той. При това се прави цялостна оценка на ситуацията в региона, продължи държавният глава. "Далеч не всички водещи износители на военна техника се отличават с такова внимателно отношение към работата си", добави той.

Ограничаването на доставки на въоръжения с военно предназначение може само със санкции на Съвета за сигурност на ООН. "Във всички останали случаи никой под никакъв предлог не може да диктува на Русия или на друга държава с кого и как да търгува", отсече президентът.

"Едностранни или колективни, но извън рамките на Съвета за сигурност на ООН, ограничения и забрани, още повече политически мотивирани, не са норма на международното право. С всички произтичащи от това последствия", обясни Владимир Путин. Той добави, че Русия и занапред възнамерява да развива военнотехническото сътрудничество. "Планът на износа за тази година се реализира", констатира президентът. До 1 октомври Русия е изнесла военна продукция за 10,7 млрд. долара, което е 80 процента от целия план. Може да се прогнозира ръст в сравнение с 2011 година, убеден е Путин. В същото време конкуренцията е изключително голяма, продължи президентът. "Ние трябва да сме готови да използваме качествено нови методи, да проявяваме гъвкавост и оперативност", препоръча той.

Именно на тази база ще се развива сътрудничеството със страните от БРИКС и с Виетнам. В сферата на военнотехническото сътрудничество Индия и Китай са традиционно важни партньори на Москва. Има обаче големи перспективи в развитието на отношенията с Бразилия и ЮАР. Военнотехническото сътрудничество с тези държави трябва да се постави на ново ниво. Все по-важни стават и общите научноизследователски, оптино-конструкторски и технологични дейности (НИОКР) с Индия, както и лицензираното производство. Изгодите са очевидни, подчерта Владимир Путин: съвместното производство позволява да се намалят производствените разходи, да се внедряват нови технологии и рационално да се изгражда трансферът на технологиите от отбранителната в гражданската сфера. При това популярните руски търговски марки трябва да бъдат напълно защитени от незаконно копиране, подчерта той. "Трябва по-ефикасно да се използват механизмите на ВТС за закупуване на чуждестранни технологии, отделни технически образци, необходими за развитието на нашия собствен отбранителен комплекс", призова президентът.

Трябва също така да се усъвършенства договорната и юридическата база, да се адаптират документите към реалностите и да се създават програми за сътрудничество с дългосрочна перспектива, заяви президентът.

Задълбочаването на цивилизовано и взаимноизгодно партньорство в сферата на ВТС е изключително важен инструмент за осигуряване на външнополитическите интереси на Русия, каза в заключение Владимир Путин. "Това е неизменна част от усилията ни за противодействие на глобалните предизвикателства и заплахи. Такива задачи са поставени, както знаете, в указа за реализирането на външнополитическия курс на страната ни", припомни президентът. – Още за ВПК на Русия

http://www.duma.bg/

 
Тържествено поклонение на гроба на капитан I ранг Георги Купов
03.11.2012, 10:09

Във връзка със 100 години от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” под командата на мичман I ранг Георги Купов срещу турския крайцер „Хамидие”, Клубът на морските офицери към СОСЗР – София, съвместно с командването на ВМС, организират тържествено поклонение на гроба на капитан I ранг Купов. Поклонението ще се проведе на гроба на командира на „Дръзки” в

Централните софийски гробища от 13:00 часа на 7 ноември 2012 г. Церемонията ще бъде със съответните военни ритуали. Среща в 12:30 часа на 7 ноември т. г. до черквата в гробищата. – Още за „Дръзки”

http://morskivestnik.com/

 
Индия взима А330MRTT
03.11.2012, 10:01

А330MRTTИндия е избрала за свой нов танкер Airbus A330MRTT. Страната има нужда от шест такива машини, като стойността на договора се оценява на $1,3 млрд. Европейската машина бе предпочетена пред руския Ил-78М.

A330MRTT е предпочетен заради по-ниската си цена за експлоатация за целия жизнен цикъл, по-добрата логистика и по-ниския горивен разход. Въпреки това, индийците признават, че руският самолет има по-ниска цена за първоначално придобиване, но това не е достатъчно.

Индия ще стане петия клиент на A330MRTT след Австралия, Великобритания, Саудитска арабия и Обединените арабски емирства. – Още за А330MRTT

http://aeropress-bg.com/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
03.11.2012, 09:52

Чаталджа. Приготовления.

Хайреболският отряд. Отрядът се усилва с пристигналата 3-та Солунска опълченска дружина от придадената 1-ва Бригада на Македоно-Одринското опълчение. Отрядът получава заповед да произведе фуражировки и да ги съсредоточи на гарите. Един от ескадроните води престрелка при Малгара със 150 турски войници и 400 души башибозук.

Одрин. Боевете през последните три дни са причинили загуби:

10-ти пехотен Родопски полк при Ески-Кумлук. Убити – 55 войници. Ранени - 7 офицери, 352 войници.

23-ти пехотен Шипченски полк при Мусубейли. Убити – 1 офицер, 49 войници. Ранени – 2 офицери, 288 войници.

53-ти и 54-ти пехотни полкове при Мазар-Тепе. Убити – 27 войници. Ранени – 1 офицер, 272 войници.

57-ми и 58-ми полкове при Мазар-Тепе. Убити – 2 войници. Ранени – 8 войници.

Отрядът на полковник Танев. Частите остават в Софлу. Пристигат опълченските дружини от 2-ра Бригада на Македоно-Одринското опълчение.

Кърджалийският отряд. Генерал Никола Генев разпорежда да се заеме изходно положение за настъпление към Местанлъ и Гюмюрджина.

Родопският отряд. 21-ви пехотен Средногорски полк е атакуван от 3-4 табора с 4 планински оръдия при Голям Палас. Загуби – 6 убити, 5 - ранени. Останалите сили на 2-ра пехотна Тракийска дивизия се придвижват към Скеча. Вечерта се разполагат между Драма и Бук на фронта село Берчища – Ени махле.

7-ма пехотна Рилска дивизия. Няма промяна на позициите.

Сърбия

Боят при Битоля. Втори ден. Обкръжаването на турците е завършено и сърбите започват да водят бой с артилерия, за да щадят пехотата си. Вечерта на 3 ноември 1912 г. Моравската дивизия завладява височините при Керамарица, а Дринската дивизия – височините при Кърклино. Боят е решен, защото пътят за отстъпление на турците е застрашен.

Четите на войводите Славчо Пирчев, Алексо Стефанов и Илия Йосифов, заедно с 1 сръбски опълченски полк, водят успешни боеве над Гопеш, западно от Смилево. Пленени са 4 оръдия.

Черна гора

Черногорските части с 4 дружини и 2 батареи заемат Сан Джовани ди Медуа.

Гърция

Без боеве гръцката флота заема остров Никария. 5-та пехотна Гръцка дивизия остава на позиции при Суровичево.

http://www.focus-news.net/

 
Турция може да поиска НАТО да разположи зенитни ракети Patriot на нейна територия
03.11.2012, 09:34

Установка "Пейтриът", използвана по време на учението "Roving Sands '97" в Тексас, САЩСпоред турски дипломат в момента се разработват планове съвместно с НАТО за действия в случай на изостряне на конфликта със Сирия, като те включват и евентуалното разполагане на управляеми ракети „земя-въздух” Patriot. До сега Турция е поискала два пъти разполагането на средства за ПВО от страна на НАТО – в началото на 1990-те и 2000 години. И в двата случаи Холандия е била страната, която е изпратила свои ракети Patriot и личен състав за тяхното обслужване, тъй като твърде малко държави от НАТО разполагат с такива зенитни системи.

Турски дипломати са реагирали остро на изказването на командващия американските сухопътни сили в Европа генерал лейтенант Марк Хертлинг, че не е ясно кой е изстрелял снарядите от Сирия срещу Турция: „Ние не сме сигурни, дали снарядите са изстреляни от сирийската армия или от бунтовническите сили или от партизани от забранената PKK (Кюрдска работническа партия). Според турски дипломатически източник „тези снаряди са руско производство и изказването на генерала е абсурдно. – Още за ЗРК Patriot

http://www.pan.bg/

 
Учебен самолет на ВВС се разби вчера в Испания
03.11.2012, 00:24

SF-5BM Freedom Fighter Един човек загина, а друг беше ранен след катастрофа на учебно-боен самолет SF-5BM Freedom Fighter (борден номер 2025) на ВВС на Испания при излитане за учебен полет от летището в базата Talavera la Real в испанската провинция Бахадос. Загинал е инструкторът, майор Coreses Аngel Аlvarez Raigada на 38 г., а неговият ученик, лейтенант Sergio Santamarиa de Felipeе е приет в болница.

По предварителни данни, катастрофата е станала заради отказ на левия двигател. Малко преди това, екипажът е съобщил за извънредна ситуация и е взел решение спешно да се завърне в базата и да извърши аварийно кацане.Заради произшествието летището е затворено.

В момента се извършва разследване от специална комисия, която трябва да изясни причините за катастрофата, като и защо летците не са успели да катапултират.

 

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
02.11.2012, 17:26

Чаталджа. Приготовления.

Хайреболският отряд. Данни на разузнаването показват, че на юг от Малгара и Кешан до река Кавак-Дере няма противник. Турците се укрепяват на Булаир и наброяват 8000-10 000 души.

Одрин. В 3 ч. преди пладне неприятелят предприема излаз срещу западния сектор със значителни сили. След половинчасов бой, турците се връщат в крепостта. По-късно настъпват срещу Мусубейли на Източния сектор, но и тук са отбити.

Отрядът на полковник Александър Танев. Усилва се с 2-ра Бригада от Македоно-Одринското опълчение (5-та Одринска, 6-та Охридска, 7-ма Кумановска и 8-ма Костурска опълченски дружини). 2-ра Бригада от Македоно-Одринското опълчение с уморителни маршове стига до село Булгаркьой, западно от Димотика. Конната бригада достига Софлу. Тук вече ги очаква четата на войводата Апостол Дограмаджиев.

Кърджалийският отряд. Извършва се подготовка за настъпление.

Родопският отряд. Частите се съсредоточават в град Драма. Две дружини от 9-ти пехотен Пловдивски полк с една планинска батарея от Кавала достигат Саръшабан. Друга дружина от полка се разполага в село Чаталджа.

7-ма пехотна Рилска дивизия. Няма промяна на позициите.

Сърбия

Боят при Битоля. Турската армия при Битоля е разположена на позиция от блатата на река Черна край село Чекръкчи, Кърклино, височина 1280 (Керамарица), височина 1151, 1131, северно от Гопеш. Позицията е дълга 30 км и се заема от 47 000 души. В дясно са разположени остатъците от 5-ти Турски корпус. В центъра 7-ми Турски корпус. В ляво – 6-ти Турски корпус. Като маневрени войски са разположени две редифски дивизии. 6-ти Турски корпус се състои от две слаби дивизии (16-та и 17-та пехотни дивизии). 18-та Низамска дивизия е разположена при село Баница срещу гърците и е охранява тила на армията.

На 2 ноември 1912 г. Моравската и Дринската дивизии първи позив с успех заемат предните позиции на 7-ми Турски корпус. Обхождащата Моравска дивизия втори позив след труден преход заема село Стрезово. През нощта Моравската дивизия първи позив заема височините между облаково и Кочища.

Четите на войводите Славчо Пирчев, Алексо Стефанов и местната чета на Илия Йосифов, заедно с две роти 1-ви сръбски опълченски полк, водят сражение с турския аскер при село Боища. Четите дават двама убити четници, а ротите – петима убити и 12 ранени войници.

Гърция

5-та пехотна гръцка дивизия се съсредоточава при Суровичево. Останалите гръцки дивизии се движат между Солун и Енидже Вардар.

Четите на войводите Костадин Дзеков и Михаил Ропков се връщат в Гюменджа.

http://www.focus-news.net/

 
ВМС на САЩ подготвят за извеждане от строя фрегатата Underwood
02.11.2012, 15:17

Фрегата FFG36 Underwood Фрегата FFG36 Underwood тип Oliver Hazard Perry на американските ВМС на 30 октомври се завърна във военноморската база Мейпорт, завършвайки своята последна бойна служба, започнала на 23 април, съобщава сайта на американския флот.

В продължение на 190 дни кораба действаше в състава на 4-ти американски флот и осигуряваше морската безопасност край бреговете на Южна и Централна Америка и страните от Карибския басейн

На борда на кораба се намираше 3-то звено от 48-ма ескадрила леки противолодъчни вертолети.

Фрегата е взела участие и в две многонационални учения на ВМС UNITAS Atlantic и UNITAS Pacific и в три двустранни с кораби от военноморските сили на Чили, Колумбия и Бразилия. Извършени са и посещения в пристанища от региона.

През август и октомври кораба участва в операцията Martillo, провеждаща се с цел пресичане на незаконната търговия с наркотици в Карибско море и източната част на Тихия океан.

Underwood ще бъде изведена от състава на силите на американския флот през март 2013 година.

 
Военнослужещите и служителите на Служба „Военна полиция“ отбелязват на 5 ноември своя празник
02.11.2012, 14:57

Служба „Военна полиция“ отбелязва на 5 ноември своя празник. По традиция в Регионална служба „Военна полиция“-София празникът ще бъде отбелязан с ден на „отворените врати“. Началото е в 10.00 ч., когато ще бъдат наградени служители, отличени за професионално изпълнение на задачите.

На този ден сред гостите в Регионална служба „Военна полиция“ ще бъдат децата от Дом „Петко Рачов Славейков” и техни връстници от 176 –то основно училище. За тях военнослужещите и служителите са организирали детски спортен празник с много игри и подаръци.

До 13.00 ч. гостите на празника в Регионална служба „Военна полиция“ ще имат възможност да разгледат военнополицейска техника и въоръжение и да наблюдават действията на военнослужещите от Специализирания отряд за издирване и задържане, които ще представят своите професионални умения.

http://www.mod.bg/

 
Самолетите Су-25 скараха министър и депутат
02.11.2012, 14:53

Su-25Имаме проблеми с поддръжката на руската, бивша съветска, авиационна техника, каза министърът на отбраната Аню Ангелов в Народното събрание. Имаме забавяния и в сега действащи договори за доставка на резерви части и всички предвидени санкции са упражнени, посочи той в отговор на въпрос на депутата Венцислав Лаков във връзка с неосигуряването на пиросредства за Су-25, поради което самолетите стоят на земята.

Смея да твърдя, продължи министърът, че търсим всякакви други възможности извън Русия, за да доставяме резервни части извън тази техника. Затова, заяви той, предвиждаме да не закупуваме нова руска техника, търсим диверсификация. Всичко това, уточни Аню Ангелов, правим, за да продължим да използваме машините, които имаме.

От парламентарната трибуна министър Ангелов потвърди, че в най-скоро време в Министерския съвет ще бъде внесен проект на решение за даване на мандат на министъра на отбраната за водене на преговори за доставка многоцелеви изтребител. Какво ще реши Министерският съвет да ми възложи на мен за водене на преговори, е въпрос на близко бъдеще, прогнозира Аню Ангелов. В края на краищата решението по проекта за инвестиционни разходи за доставяне на нов тип основен боен самолет ще вземе Народното събрание, бе припомнено в отговора.

Министърът на отбраната изрази надежда, че пиропатроните за Су-25 ще бъдат доставени през ноември т.г. в резултат на изпълнението на подписания договор. По принцип това трябвало да стане през януари следващата година.

Депутатът Венцислав Лаков изрази съмнения, че Су-25 ще бъдат продадени някъде в Африка, за да се отвори път на закупуването на F-16. Колкото до вашите конкурси, които сте обявали, подчерта той, е факт, че те не действат и пиропатрони няма и самолетите не летят, което е престъпно от страна на министерството. Бих искал, обърна се към Венцислав Лаков, министър Ангелов, да спестите квалификации, като престъпни и тем подобни, защото, ако сте съгласен да си дадете имунитета, мога да заведа дело.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Великобритания е загубила в Афганистан 11 БЛА „Hermes-450”
02.11.2012, 13:50

Hermes 450От началото на използването от 2007 на БЛА в Афганистан г. Великобритания е загубила 11 БЛА „Hermes-450”.Основна причина за загубите са редица фактори, като недостатъчна подготовка на наземните оператори и сложните климатични условия в Афганистан.

„Hermes-450” са израелско производство и се експлоатират в Афганистан от Кралската кавалерия на Великобритания. Те са закупени да запълнят празнотата до получаване и приемане на въоръжение на БЛА „WK 450 Watchkeeper”, разработвани на базата на „Hermes-450” от израелските компании Елбит и Талес. Планира се закупуване на 54 БЛА „WK 450 Watchkeeper”, но тяхното доставяне се забавя.

В същото време армията на САЩ в Афганистан е загубила голямо количество БЛА „RQ-7B Shadow”, основно поради отказ на двигателя вследствие ви високите температури и височинните условия на театъра на бойни действия. – Още за „Hermes-450”

http://www.pan.bg/

 
„Пластун” ще пази Сочи 2014
02.11.2012, 13:25

информационно-разузнавателни комплекси "Пластун" След две години Федералната служба за безопасност на Русия ще приеме на въоръжение новите информационно-разузнавателни комплекси "Пластун", които ще извършват патрулиране и откриване на подозрителни обекти и хора. Както пише в. "Известия", новата техника ще се използва за обезпечаване на безопасността на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

По думите на директора на научно-учебния център "Робототехника" при МГТУ „Бауман” Алексей Максимов ФСБ ще може да подпише договор за доставката на сто роботи-разузнавачи през лятото на  2013 г. Сумата по сделката може да бъде от 40 до 80 милиона рубли в зависимост от комплектуването на роботите. Точното количество системи, планирани за закупуване, засега не е определено. По-рано един "Пластун" купи Службата за външно разузнаване.

"Пластун" представлява наземна дистанционно-управляема система на верижно шаси. Габаритите на апарата са 64 на 46 сантиметра, а масата - 40-50 килограма. Апаратът може да приеме на борда си товар до сто килограма и развива скорост до 0,7 метра в секунда. В допълнение към "Пластун" "Робототехника" предлага информационен робот със странични видеокамери. Версията на "Пластун" за Олимпиадата в Сочи ще бъде снабдена със специално окачване за работа на асфалт, автоматична система и далекомер. Ориентирането на робота се извършва чрез GPS. При придвижване "Пластун" измерва разстоянието между обектите чрез помощта на радари и анализатори и построява плоски и триизмерни карти, които впоследствие могат да бъдат сравнени с други карти. По думите на Максимов роботът ще има и анализатори за взривни вещества; той "със своя футуристичен външен вид ще привлече вниманието на терориста и ще го смути, показвайки, че го вижда и знае за намеренията му". "Терористът ще започне да се държи неадекватно и това ще бъде зафиксирано от камерите на „пластун” и стационарните системи за наблюдение", е разказал пред "Известия" шефът на "Робототехника". Накрая при загуба на връзка с командния център "Пластун" след 30-секундна пауза ще се върне на мястото, където обменът на информация е бил загубен. Неочаквано изникнали на пътя на робота препятствия няма да му попречат да се върне на точката, където е загубена връзката.

http://www.duma.bg/

 
Руската армия ще се въоръжава със собствени БЛА
02.11.2012, 13:15

БЛА "Скат"Руските самолетостроителни компании "МиГ" и "Сухой" са подписали съглашение за сътрудничество в разработката на безпилотни летателни апарати, съобщава ИТАР-ТАСС,  цитирайки генералния директор на "МиГ" Сергей Коротков.

По думите на Коротков "МиГ" ще вземе участие в проект, търгът по който по-рано спечели холдингът "Сухой". Както отбелязва агенцията, през юли т.г. Министерството но отбраната на Русия е избрало компанията "Сухой" в качеството на главен разработващ проекта за тежък боен безпилотник.

Възможните технически характеристики на бъдещия апарат засега не се разкриват. По-ра-но съвместна работа над боен безпилотник започнаха компаниите "Сокол" и "Транзас". Ставаше дума за среден клас БПЛА с маса до пет тона. Заедно с това редица военни източници, на които се позовава ИТАР-ТАСС, наричаха съвместния проект на "Сокол" и "Транзас" по-скоро разузнавателен, отколкото боен БПЛА. Освен това "Сокол" и "Транзас" съвместно работеха над безпилотник с маса до един тон. Съвкупният обем за финансирането на двата проекта е три милиарда рубли. – Още БЛА

 
Формирана е втора ескадрила с БЛА „Reaper” във ВВС на Великобритания
02.11.2012, 13:10

MQ-9 Reaper. Кралските ВВС на Великобритания формираха втората ескадрила с БЛА „Reaper”, производство на компанията General Atomics Aeronautical Systems. Самолетите ще действат основно в Афганистан, като за първи път тяхното управление ще се извършва от базата им във Великобритания.

Официално ескадрилата е формирана на 26 октомври 2012 във военновъздушната база Waddington в Lincolnshir и ще експлоатира 10 самолета от този тип, които ще могат да нанасят удари по наземни цели. Новата инфраструктура в базата включва наземни станции за управление и сателитно комуникационно оборудване, необходимо за пилотиране на БЛА дистанционно. Самите БЛА „Reaper” ще действат от базата в Кандахар до края на 2015 година в подкрепа на операциите на ISAF.

Така британските ВВС имат на разположение двадесет БЛА „Reaper”, първите от които са приети на въоръжение през 2007 година. Стойността на договора за тяхното придобиване е 506 милиона паунда (817милиона долара). – Още БЛА

http://www.pan.bg/

 
Руски двигатели за китайски бомбардировачи
02.11.2012, 13:02

двигател Д-30КП-2Руското Научно-производствено обединение „Сатурн” съобщи, че предаде на китайския поръчител първата партида двигатели Д-30КП-2. Обемите на китайските покупки свидетелстват, че страната в течение на близките години планира да построи няколко десетки нови бомбадировачи-ракетоносци.

Учудва не самият факт на сътрудничеството на Китай с руски производители на двигатели, колкото неговите мащаби – през 2009-2011 година Китай сключи контракти за минимум 239 двигателя. Въпросът е, кой самолет ще се комплектува с новите руски двигатели.

Често пъти Д-30КП-2 се използва на тежките транспортни самолети Ил-76 и различните им модификации. Но е слабо вероятно Военновъздушните сили на Китай да са решили да сменят двигателите на всичките си Ил-76. Те се купуват основно за други самолети.

Първо, това може да бъде перспективният военнотранспортен самолет Y-20, който се създава при съдействието на украинското авиационно предприятие „Антонов”. Но дори първият самолет и да бъде построен до края на 2012 година, неговите изпитания ще се точат с години. В същото време ще бъдат построени едва броени опитни екземпляри.

По-вероятен кандидат е бомбардировачът Н-6К, производството на който започна във втората половина на 2000-те години. На него, за разлика от предишните модификации на самолета Н-6, двата стари китайски двигателя WP-8 са сменени с Д-30КП-2, което позволи да се увеличи далечината на полета му.

Благодарение на това самолетът може да нанася удари в която и да е точка на Тихия океан. За да се изравни по основни възможности със стратегическите бомбардировачи на Русия и САЩ, на Н-6К му остава да изпълни само едно условие – да получи възможност да се дозарежда във въздуха. В момента Китай няма достатъчно мощен самолет за дозареждане на такива големи машини и затова той е заинтересован от руските Ил-78.

Новите двигатели в най-близко време ще позволят на Китай да построи най-малкото 60 нови бомбардировачи-ракетоносци. В резултат китайският парк на бомбардировачи сериозно ще се поднови, което ще е важен фактор за поддържане баланс на силите в Азиатско-тихоокеанския регион. – Още авиационни двигатели

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Вреда от сътрудничеството, или чуждестранната следа на китайските изтребители
02.11.2012, 12:55

На 31 октомври 2012 година се състоя първият полет на новия китайски изтребител J-31, построен на авиационното предприятие в Шенян (Shenyang).

Подробни сведения не се сочат, но, съдейки по изображенията, това е лек двумоторен изтребител, приличащ по габарити на МиГ-29 или F-16. Новият самолет използва руските двигатели РД-93 или, което по-малко вероятно, китайския им аналог WS-13.

От това, което е известно, може да се направи извода, че, като и първата китайска машина от ново поколение J-20, J-31 е направен на основата на преки заемки на чуждестранни технологии. Най-ярък израз на този подход днес е серийното производство в Китай на изтребителите J-11, които са практически копие на продаваните навремето Су-27СК съветско производство.

За отбелязване е, че проблемът с копирането от Китай на съветски и руски оръжия възникна отдавна и не се свежда само до Су-27. Получили огромно количество съветски оръжия и редица производствени линии още през 40-60-те години на 20-ти век, китайците започнаха активно да произвеждат съветска техника, и не спират производството дори след като отношенията между СССР и Китай през 60-те години се развалиха и военнотехническото сътрудничество беше прекъснато.

Китай произвеждаше и колкото му даваха силите развиваше всякакви образци – стрелково оръжие, минохвъргачки, артилерийски системи, бронирани бойни машини, в това число танкове, системи за ПВО, летателни апарати, включително далечни бомбардировачи-ракетоносци Ту-16. Под названието Н-6, между другото, те сега са основа на далечната авиация на Китай.

Цялата тази продукция активно се изнася. Бойната техника, създадена в Китай, активно използваха (и продължават да я използват) страни от третия свят или страни, които не можеха да купуват оръжия в СССР или на Запад, такива като Албания, Кампучия от времената на Пол Пот и други. Китайски автомати „АК-47” и картечници ДШК си намираха път към каквито и да е „освободителни фронтове”.

Това оръжие се използваше и против СССР, по-специално в Афганистан – почти цялото стрелково оръжие и минохвъргачки, използвани от „душманите”, са произведени в Китай.

Копирането на съветски системи продължи и след нормализирането на отношенията между Москва и Пекин. Китай демонстрира аналози на съвременни крилати ракети, авиационни двигатели, и накрая Су-27, за което вече споменавахме.

За съжаление, уреждането на отношенията между Русия и Китай в тази сфера е невъзможно.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руската подводницата „Юрий Долгорукий“ завърши изпитанията на море
02.11.2012, 11:40

Подводницата „Юрий ДолгорукийПодводницата „Юрий Долгорукий“ завърши изпитанията на море. Съдът ще влезе в състава на руския Военноморски флот през следващата година.

Тогава и ще бъде предадена и най-новата многоцелева атомна подводница „Северодвинск“. Тя трябваше да влезе в състава през тази година. Проблеми руските сили изпитаха при финансирането на строителството на новите подводници. Освен проблемите с финансирането, руската страна бе изправена и пред трудности свързани с разработката и внедряването на най-новото си въоръжение.

Двете подводни лодки  „Юрий Долгорукий“, и „Северодвинск“ вече излизат в морето, но редица специалисти допускат, че продължителното строителство ще се отрази на качеството им.

„След 10 години строителство може да възникне необходимост от планов ремонт на някои механизми. При приемането на подводницата във флота ситуацията трябва да се оцени технически, от гледна точка на ресурса на всеки механизъм. Затова проблеми, разбира се, могат да възникнат, но да се надяваме, че всичко ще бъде нормално“, заяви вторият в руската флотска йерархия адмирал Игор Касатонов.

База за новите подводници се строи във Вилючинск – новите подводници ще влязат в състава на Тихоокеанския флот. – Още руски подводници

 
Руските РВСН завършват превъоръжаването с комплекси „Топол-М”
02.11.2012, 11:16

РК „Топол-М”Превъоръжаването на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) на Русия с комплекси „Топол-М” напълно ще завърши до края на 2012 година, съобщи заместник-командващият на РВСН Валерий Мазуров.

През декември тази година в пълен състав ще бъде поставено на бойното дежурство Татищевското ракетно съединение (Саратовска област) с комплекси „Топол-М”. По такъв начин ще завърши програмата по превъоръжаването на ракетните войски с комплекси „Топол-М”.

Тейковската ракетна дивизия на РВСП (Ивановска област) вече носи бойно дежурство с подвижни ракетни комплекси „Ярс” и „Топол-М”. – Още за „Топол-М”

 
Одобриха кандидатите за резерва в поделението с командир подполковник Веселин Христов
02.11.2012, 11:19

Подполковник Веселин ХристовВъв военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов беше извършен подбор сред желаещите кандидати за постъпване в доброволния резерв. Комисията по подбора приключи своята работа на 26-ти октомври и одобрените кандидати вече са уведомени, съобщават от Сухопътни войски.

От гарнизон Шумен са набрани офицери, сержанти и войници и до края на годината предстои да бъдат подписани договори с тях.

Службата в резерва ще започне от 2 януари 2013 г.

Резервът на въоръжените сили е съставен от български граждани с военна или друга специална подготовка годни за военна/военновременна служба, които в мирно време поемат ангажимент за съчетаване на военната и цивилната кариера, а във военно време могат да получат мобилизационно назначение.

/Otbrana.com/

 
Парламентарна комисия не подкрепи проектобюджета за отбрана
02.11.2012, 11:15

Ангел НайденовПредложените бюджети на Министерството на външните работи, Министерството за отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана не гарантират по никакъв начин изпълнението на целите и задачите, които са заложени в политиките им. Средствата са недостатъчни и не решават проблемите, които стоят пред тези ведомства.

Това каза в интервю за БГНЕС Ангел Найденов, депутат от КБ и зам.-председател на Комисията по външна политика и отбрана след днешното безпрецедентно решение Комисията да не подкрепи предложението за бюджети на държавните структури.

Като конкретни аргументи Найденов изтъкна, че няма достатъчни средства за възнаграждения, поддържането на материалната база, реализация на приоритетни политики. Това означава и неприемане на предложението за подкрепа като цяло на бюджета на страната за 2013 г., допълни той………. Прочети още

 
Учение на израелските и гръцки ВВС в Гърция
02.11.2012, 11:00

Ф-16В периода 21-26 октомври 2012 г. във военновъздушната база в Лариса се е състояло учение на израелските и гръцки ВВС. Учението следва след визитата на гръцката 337 иае (изтребителна авиационна ескадрила) във военновъздушната база Овда в пустинята Негев миналата година през ноември.

В тазгодишното учение от израелска страна са участвали общо десет двуместни многоцелеви изтребители F-16I Sufa от състава на 119 иае “Bat” (Ha’ Atalef) [413, 448, 491], 201 иае “The One” (Ahat) [857, 868, 880] и 253 иае “Negev” (Ha’ Negev) [407, 445, 476, 478], включително и състав от 152 летци и техници от военновъздушната база Ramon. Всичките израелски изтребители са били с конформални горивни резервоари (CFT), учебни ракети AIM-9L Sidewinder и контейнери Litening II и LANTIRN.

Гръцките ВВС са били представени с изтребители F-16 Block 52+ и Mirage-2000Mk2 от 110, 111 и 114 ак (авиокрило). По време на учението са изпълнявани мисии денем и нощем „въздух-въздух”, „въздух-земя” и съвместна въздушна операция (COMAO).

/Pan.bg/

 
Руският Тихоокеански флот проведе учения в Охотско море
02.11.2012, 09:02

Атомна подводница и два кораба на руския Тихоокеански флот взеха участие в учения в Охотско море, които преминаха в сложни метеорологични условия, съобщи говорителят на Тихоокеанския флот капитан първи ранг Роман Мартов, цитиран от РИА Новости.

Стрелбите в рамките на бойната подготовка преминаха под ръководството на командващия Тихоокеанския флот контраадмирал Сергей Вакянц.

„Атомният подводен крайцер „Твер” извърши пуск на крилата ракета по надводна мишена в Охотско море. Практически едновременно с това малките ракетни кораби „Иней” и „Разлив” също нанесоха удари. Мишената, която се намираше на разстояние няколко десетки километра, успешно бе поразена”, посочи говорителят.

„Малко по-рано атомният подводен крайцер „Св. Георги Победоносец” извърши пуск на междуконтинентална балистична ракета по северозападния полигон Чижа”, допълни Мартов.

http://www.focus-news.net/

 
Руски военни кораби се насочват към Африка за борба с пиратството
02.11.2012, 09:00

Отряд от кораби на руския Тихоокеански флот напусна Владивосток и се насочи към Африканския рог, където ще вземе участие в международната мисия по борба с пиратството, съобщи говорителят на флота капитан първи ранг Роман Мартов, цитиран от РИА Новости.

В състава на вече осмия поред отряд от кораби на Тихоокеанския флот влизат ескадреният миноносец „Маршал Шапошников”, морският танкер „Иркут” и спасителният буксир „Алатау”. „След тържествената церемония по изпращането отрядът от кораби напусна залива Златен Рог и се насочи към Индийския океан. Преди похода към Африканския Рог екипажът на „Маршал Шапошников” проведе над десет мини-учения, в хода на които бяха отработени различни извънредни ситуации. Личният състав е готов за изпълнение на поставените задачи. Материалната част и въоръжението на кораба функционират нормално”, уточни говорителят.

http://www.focus-news.net/

 

 
Камбоджа е получила нова крупна партида бронетехника
01.11.2012, 17:21

Камбоджанските СМИ съобщават, че на 30 октомври 2012 година в пристанището Sihanoukville е пристигнала от чужбина крупна партида бронетанкова техника, закупена за армията на Камбоджа. Доставката включва „над 100 танка” и „около 40 бойни бронирани машини”, както и автомобилна техника. Получената техника е „от Европа”, потвърждава официален представител на военното ведомство на Камбоджа.

Същевременно министърът на отбраната на страната Те Бан е заявил, че от „европейски страни” са били закупени "от 100 до 200 танка". Типът на техниката не се указва, но на публикуваните фотографии се виждат бронирани разузнавателно-дозорни машини БРДМ-2 и влекачи МАЗ-537.

През септември 2010 година Камбоджа вече получи закупените от България 50 танка Т-55 (реекспортирани през Сърбия), 40 бронетранспортьора БТР-60ПБ и четири БРДМ-2. По всяка вероятност, получената сега от Камбоджа техника се явява продължение на тези български доставки и също включва танкове Т-55 и бронетранспортьори БТР-60ПБ.

 
МиГ-21 - Вечния самолет
01.11.2012, 16:43

Съдейки по публикуваните в интернет снимки, Китай е произвел първите изтребители J-7BGI за Бангладеш в рамките на договора, сключен през 2010 година. Китайските изтребители J-7BGI са последната модификация на съветския самолет МиГ-21, станал един от символите на „студената война”.

Изпълнението на поръчката на Бангладеш означава, че изтребителят, серийното производство на който е започнато в СССР още през 1959 година, и след 53 години той не е слизал от сцената. С такава продължителност на серийното производство не може да се похвали нито един боен самолет в света.

СССР започна да предава на Китай документацията на изтребителя МиГ-21-Ф-13 малко преди съветско-китайския разрив в началото на 60-те години. До момента на прекратяването на сътрудничеството през 1962 година китайците са успели да получат няколко образци на изтребителя, непълния набор на техническата документация и няколко комплекта за сглобяване на този самолет на авиационния завод в Шенян.

За организирането на производството на този самолет в условията на пълен разрив с СССР са били нужни значителни усилия. В резултат на това по-ранните версии на J-7 имаха съществени отличия от съветския оригинал, отстъпвайки му по редица характеристики. Китайския J-7 извърши своя първи полет през 1966 година, а следващите работи над самолета силно се забавиха заради „културната революция”.

Устойчивото производство на изтребителя J-7 в Китай беше започнато едва през 80-те години. В това време Китай вече получи достъп до западните технологии, което позволи да се подобри конструкцията на самолета и да бъдат започнати продажбите му в чужбина. Чуждестранните компоненти, монтирани на вносните J-7, след това са били усвоени от китайската промишленост и са били пренесени на изтребителите от китайските ВВС.

В началото новия век изтребителите J-7 постепенно започват да се извеждат от китайски ВВС от по-съвременни самолети от 4-то поколение J-10 и J-11. И все пак, китайския МиГ-21 в различните си модификации продължава да бъде най-многобройния вид боен самолет на ВВС на Китай. Също така той продължава да се изнася, като в последните години бяха сключени договори за износ с Нигерия, Танзания и Бангладеш.

J-7 изглежда напълно разумен избор за ВВС на развиващите се страни. Бангладеш, отчитайки намалението, получи J-7 по 5,85 милиона долара за един самолет. Това е 2-3 пъти по-евтино, отколкото типичния западен реактивен учебно-боен самолет и много по евтин от съвременните западни или руски изтребители.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия ще купи от Франция пробна партида екипировка „войник на бъдещето”
01.11.2012, 13:09

Френска военна екипировка FELIN. Фото от сайта army-technology.comМинистерството на отбраната на Русия възнамерява да купи пробна партида екипировка „войник на бъдещето” Felin, съобщи пред журналисти в четвъртък в Москва министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков.

В момента в руските войски се провеждат изпитанията на руската версия на подобна екипировка, наречена „Ратник”.

„ Ще вземем няколко комплекса екипировка от типа „войник на бъдещето” и ще ги пробваме”, - каза Сердюков. – Още екипировки

 
Русия иска да разположи в Джибути два разузнавателни самолета
01.11.2012, 13:02

Ил-38Русия се обърнала към Франция с молба да разположи на нейната база в Джибути два руски разузнавателни самолета Ил-38 за борба с пирати в региона като допълнение към трите френски самолета, съобщи вчера в Париж министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков.

Задачите по защита на морското корабоплаване там изпълняват кораби на страни от НАТО и други държави, в това число и Русия. От октомври 2008 година руските военни моряци са съпроводили през опасните води повече от 700 конвоя плавателни съдове без да допуснат нито една загуба.

 
Военнослужещи от френската Генералния дирекция за външна сигурност са били нападнати в България
01.11.2012, 11:50

Преди две седмици местни жители в околностите на българския град Плевен са нападнали петима французи, след като са ги помислили за крадци. Въпреки че по-рано бе разпространена информация, че французите са туристи, практикуващи екстремни спортове, според френския вестник „Поан” пострадалите са военнослужещи от френската Генерална дирекция за външна сигурност, които са били на обучение в България.

В колата на френските граждани са били открити компютри, парашут, професионален фотоапарат и неопренов водолазен костюм. Тъй като са ги помислили за крадци, местните жители са пристъпили към саморазправа, използвайки и огнестрелно оръжие. Двама от французите са ранени в краката, един е със счупен нос, а останалите са успели да избягат.

Запитан за инцидента, френският министър на отбраната Ив-Жан льо Дриан отказа да направи коментар, но даде да се разбере, че става въпрос за незначителен инцидент.

Директорът на Генералната дирекция за външна сигурност също отказа коментар на информацията.

http://www.focus-news.net/

 
J-31 изпълни първия си полет
01.11.2012, 10:42

J-31 Прототипът на новия китайски изтребител от следващо J-31 е изпълнил първия си полет. Това става ясно от фотографии, които бяха разпространени в интернет вчера, но не е ясно кога точно се е състоял полета.

Смята се, че първият полет е продължил около 10 минути, като J-31 не е прибрал колесника си през цялото време и е бил придружаван от изтребител J-11 (копие на Су-27СК).

J-31 бе показан на земята за първи път през средата на септември 2012 г. Машината се оприличава на американския изтребител F-22 Raptor, с някои елементи заимствани от F-35. Изтребителят е двудвигателен, като се предполага, че се задвижва от РД-93. Не са ясни размерите му, но се предполага, че геометричните размери на новия изтребител са малко по-големи от тези на МиГ-29, а нормалната излетна маса е в рамките на 15 – 17 тона. – Още китайски самолети

http://aeropress-bg.com/

 
АВМУ – София, ще отбележи 100 години от Балканската война
01.11.2012, 08:34

Асоциацията на възпитаниците на Морското училище (АВМУ) - секция София, тържествено ще отбележи 100 години от Балканската война на 13 ноември 2012 г. от 18:00 часа в Централния военен клуб, Зала № 1. Тържеството ще протече при следния дневен ред:

1. „Участие на Флота в Балканската война” - лектор: доц. д-р кап. I ранг Асен Кожухаров - преподавател по военна история във ВВМУ „Никола Вапцаров”;

2. Филмова импресия „Балканската война” - 30 мин.

3. Дискусия за Балканската война.

Залата ще бъде отворена от 17:30 часа с цел решаване на организационни въпроси - подмяна на членски книжки, събиране на членски внос, актуализиране на адресите, телефоните и e-mail адресите за връзка. В края на тържеството председателя на УС на АВМУ - секция София вицеадмирал о.р. Минко Кавалджиев ще информира членовете на АВМУ по актуални организационни въпроси.

От УС на АВМУ - секция София, Румен Тотев, кап. I ранг о.р.

http://morskivestnik.com/

 
Българската военноморска конфедерация стартира международните си контакти
01.11.2012, 08:30

От ляво надясно - Маркус Хабсбург, Станко Станков, Карл Скриванек и италианският аташе в Австрия.По покана на президента на Австрийския военноморски съюз (Ostereihishe Marine Verband, OMV), полковник професор Карл Скриванек, делегация на Българската военноморска конфедерация (БВМК) посети Виена и взе участие в тържествата по случай националния празник на Република Австрия и празника на Австрийския военноморски съюз (АВМС) - 26 октомври. БВМК бе представена от председателя на Конфедеративния съвет - капитан I ранг (р) Станко Станков и организационния си секретар - капитан ІІІ ранг (р) Пламен Петров.

В ранното и студено октомврийско утро на 26 октомври, в мемориалната зала на двореца Хофбург тържествата започнаха с тържествена света литургия в памет на загиналите за Отечеството воини, водена от трима военни свещеници, представители на католическото, православното и протестантско вероизповедания...........Прочети още

 
Днес дават ордени, генералски звания и длъжности
01.11.2012, 08:26

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи ордени и ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия

На 1 ноември, четвъртък, в 15.30 часа на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков” 2 президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с ордени и с висши военни звания офицери от Българската армия.

С ордени „За военна заслуга” I степен ще бъдат удостоени вицеадмирал Пламен Манушев и генерал-майор Йордан Йорданов.

С висши военни звания и нови длъжности ще бъдат удостоени досегашните командир и заместник-командир на Сухопътни войски ген.-майор Стефан Василев и бригаден генерал Нейко Ненов, досегашният заместник-командир на Военноморските сили комодор Георги Мотев, полковник Димитър Шивиков и полковник Любчо Тодоров. 

http://www.otbrana.com

 
Аню пак отложи изтребителите
01.11.2012, 08:17

Аню Ангелов"Има технически неща, които трябва да се оправят". Така военният министър Аню Ангелов се оправда на заседанието на кабинета вчера защо не е внесъл предложението за закупуване на нови изтребители. Шефът на отбраната отвърна лаконично, че това ще стане, "когато му дойде времето". От няколко месеца военният министър обяснява, че държавата може да си позволи тази покупка и за целта е предвидила 400 млн. долара.

Именно в сряда Ангелов трябваше да внесе в Министерския съвет инвестиционния проект, който да бъде обсъден от правителството.

На Съвета по отбрана в понеделник обаче изникнали "дребни технически въпроси", които ще бъдат уточнени тези дни и чак тогава министрите ще го обсъдят.

Още с идването си на власт Аню Ангелов заяви готовността си да купи за страната ни нови изтребители. Въпрос по темата е бил повдигнат и на междуправителственото заседание между кабинетите на България и Израел през септември. Сега във ВВС има 16 броя МиГ-29, които могат да се експлоатират до 2029 г. Според запознати обаче военните не били доволни от поддръжката на машините от страна на руснаците.

http://paper.standartnews.com/

 
Не се предвиждат промени в реда за прекратяване на договора за военна служба
01.11.2012, 08:04

Във връзка с разпространяването на слухове за готвени промени, засягащи двуседмичния срок за издаване на заповед за освобождаване от военна служба, Ви уведомяваме, че Министерството на отбраната не е внасяло и няма да внася в Министерския съвет промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) и в Правилника за прилагане на ЗОВСРБ, свързани с реда за прекратяване на договора за военна служба.

Информация за дейността на Министерството на отбраната се публикува своевременно на интернет-страницата на ведомството и се предоставя на военнослужещите по команден ред.

http://www.mod.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}