Военна информация

Архив - от 1 дo 15 ноември 2011 година

 
15 ноември
 
15.11.2011, 22:51

Войната вървеше по план, докато не се намеси генералният щаб

Наистина в нашата армия, не само във флота, след като ни настъпи демокрацията, стават много чудни и неразбираеми неща. И едно от тях са званията на висшия офицерски състав, демек генералските и адмиралските. И аз ще кажа - БРИГАДЕН АДМИРАЛ - иди-дойди... Ама КОМОДОР - това за българското ухо, особено кашишкото, си е направо ПИРАТСКО звание......... Прочети още

 
15.11.2011, 22:36

Саудитска Арабия е против военни удари срещу Иран

Бивш ръководител на тайните служби на Саудитска Арабия заяви, че страната му се противопоставя на идеята за военно нападение срещу Иран, заплахите за което продължават да растат с увеличаващото се напрежение във връзка с ядрената програма на Техеран, предаде АФП.

„Мисля, че подобно действие би било безразсъдно, и осмелявам се да кажа, трагично”, заяви принц Турки ал Файсал, бивш началник на саудитското разузнаване и бивш посланик в САЩ.

Според него военният удар само ще обедини иранците около режима в Техеран. „Потенциален военен удар единствено би увеличил решимостта на иранците” да продължат да разработват ядрени оръжия, заяви Файсал.

Изявлението беше направено, след като през последните седмици Израел отправи предупреждения към Техеран за възможни удари срещу ядрените му съоръжения. Опасенията за военни действия се засилиха особено след доклад на МААЕ, обвиняващ Техеран в разработване на ядрени бойни глави за ракети със среден обсег на действие.

/ИА „Фокус”/

 
15.11.2011, 21:48

Конкурс за нов изтребител за ВВС на ОАЕ

На провежданото в Дубай авиационно изложение ВВС и ПВО на ОАЕ потвърдиха, че ще проведат конкурс за нов изтребител , който да бъде приет на въоръжение от 2018 година. Тази новина идва в момент, когато се очакваше, че Франция е пред сключване на договор за продажба на изтребители Rafale на ОАЕ. Това щеше да стане първата сделка на компанията Dassault на международния пазар. Но на изложението бе потвърдено, че ОАЕ са поискали от Eurofighter официално искане за предложение за доставка на изтребители Typhoon. На 17 октомври европейската компания е направила презентация на изтребителя пред командването на ВВС на ОАЕ. В конкурса най-вероятно ще се присъедини и Boeing с F/A-18 Super Hornet.

ВВС на ОАЕ възнамеряват да закупят до 60 изтребители, които да заменят остаряващите вече френски самолети Mirage 2000-9

/Pan.bg/

 
15.11.2011, 19:18

Губим милиони, докато решат кой да продава армейските излишъци

Хиляди тонове стари оръжия и бойна техника залежават с години в складове, защото ръководството на МО не може да реши кой точно да ги продава. Така държавата губи милиони и харчи излишни пари за охраната на ненужното имущество.......... Прочети още

 
15.11.2011, 19:12

15 000 т стари боеприпаси цъкат в складове

Около 15 000 тона излишни боеприпаси чакат за утилизация в армейски складове, съобщиха от МО вчера.

 
15.11.2011, 18:54

„Локхид Мартин” е произвела 250-тият ВТС C-130J „Херкулес”

С-130

Компанията „Локхид Мартин” обяви за състояла се в предприятието в Мариетта церемония по демонстриране на 250-тият военнотранспортен самолет C-130J „Супер Херкулес”.

Този самолет стана 2404-тият ВТС от семейството на „Херкулес”, построени в Мариетта.

Самолетът ще бъде предаден на военновъздушната база в Дюсс (щат Тексас), която трябва да получи общо 28  такива самолета.

C-130J в момента се намира на въоръжение в Командването за въздушни превози на ВВС на САЩ (Air Mobility Command), Командването за обучение и подготовка на кадри (Air Education and Training Command), Командването на ВВС на Националната гвардия, Командването на резерва на ВВС (Air Force Reserve Command).

Корпуса морска пехота на САЩ има на въоръжение летящи танкери KC-130J, Бреговата охрана – самолети за морско наблюдение HC-130J.

C-130J се експлоатира също и от ВВС на Австралия, Канада, Дания, Италия, Норвегия и Великобритания. – Още за C-130J

 
15.11.2011, 18:09

Високопоставен американски военен изрази „опасения” за бъдещето на Ирак

Американският високопоставен военен генерал Мартин Демпси заяви, че е загрижен за бъдещето на Ирак след изтеглянето на американските сили от страната в края на годината, предава АФП.

Демпси направи изказването си пред комисията на въоръжените сили в сената.

Генералът обаче подчерта, че е съгласен с решението на американския Барак Обама да изтегли войниците, като се има предвид отказът на Ирак да гарантира съдебен имунитет на американските сили.

Същевременно на слушане в сената за изтеглянето на американските сили министърът на отбраната Леон Панета заяви, че е убеден, че Ирак може да се справи със сигурността и да се пребори с влиянието на съседен Иран.

/ИА "Фокус"/

 
15.11.2011, 17:52

Израелската армия въвежда нов безпилотен самолет

Израелските ВВС въвеждат на въоръжение безпилотните самолети „Ейтан” (Eitan). Тези дни офицерите-оператори на най-новите безпилотни самолети завършиха програмата за подготовка.

Размахът на крилата на апарата е 26 метра. При крайцерска скорост около 300 км/ч „Ейтан” може да прелети 5000 км. В най-скоро време самолетите „Ейтан” ще започнат да изпълняват задачи по израелската граница със Сектора Газа и Ливан. До началото на 2012 година в 210 ескадрила ще се появят 10 такива апарата. – Още БЛА

 
15.11.2011, 17:48

ГЛОНАСС-К ще бъде пуснат през февруари

Вторият навигационен спътник от ново поколение ГЛОНАСС-К ще бъде пуснат през февруари 2012 година, съобщава конструкторското бюро „Информационни спътникови системи М.Ф. Решетньов”.

Този космически апарат, а също и пуснатият през февруари тази година първи ГЛОНАСС-К, който в момента преминава летателно-конструкторски изпитания, ще се използват като резерв.

На 4-ти ноември от космодрума Байконур бяха изстреляни три спътника ГЛОНАСС-М. До края на декември тези спътници трябва да започнат работа в състава на навигационната система, като при това някои от тях ще останат в резерв.

На 22-и ноември от космодрума Плесецк трябва да стартира още един спътник ГЛОНАСС-М. – Още за ГЛОНАСС

 
15.11.2011, 17:40

Поръчка за 1000 хеликоптера от Русия

Портфейлът поръчки за хеликоптери руско производство съставлява 1000 бройки, съобщи заместник Генералният директор на холдинг „Хеликоптери на Русия” Игор Пшеничний.

Руската агенция по доставки на въоръжения и Министерството на отбраната на САЩ през май тази година сключиха контракт за доставки на 21 хеликоптера Ми-17 за използване в Афганистан, първата партида от 9 машини ще бъдат доставени до края на текущата година.

Русия е готова към преговори и с Министерството на отбраната на Саудитска Арабия за доставки на хеликоптери Ми-17, Ми-35 и Ми-26, бойни машини на пехотата БМП-3, танкове Т-90С и зенитно-ракетни комплекси „Панцир-С1”.

 
15.11.2011, 17:35

Тайланд получи два хеликоптера MH-60S Knighthawk

Тайландското правителство одобри през 2006 година договор със САЩ за доставката на 6 хеликоптера MH-60S Knighthawk за 246 милиона долара. Те трябваше да се присъединят към закупените през 1997 година шест S-70B Seahawks (бордове от 3201 до 3206) във ВМС на кралството. Между Тайланд и САЩ през 2007 година бе сключено споразумение по програмата Foreign Military Sales (FMS). Последваха нови разговори и бяха сключени допълнителни споразумения за доставка на още хеликоптери за ВВС и ВМФ на кралството от компанията „Sikorsky“. През месец април 2011 година Тайландските кралски ВВС (Royal Thai Air Force) получиха три хеликоптера Sikorsky S-92. Те са предназначени за специалния отряд, обслужващ кралското семейство и правителството.

През месец август 2011 година две машини MH-60S Knighthawk бяха натоварени на кораб в САЩ. Последва тяхното транспортиране до Тайланд и след подготовка за експлоатация, ВМФ ги получи. Те ще бъдат с бордови номера 3207 и 3208 и ще бъдат разположени на самолетоносача „HTMS Chakri Naruebet“.

/aeronews.alle.bg/

 
15.11.2011, 13:04

Румънски парламентарни комисии одобриха закона за ратифициране на споразумението със САЩ за ПРО

Румънските парламентарни комисии по правните въпроси и отбрана одобриха закона за ратифициране на споразумението за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО) на територията на Румъния, предаде агенция Медиафакс .

Споразумението бе одобрено от кабинета през октомври. Очаква се документът да бъде изпратен в Сената (горната камара на парламента), който ще има последната дума по въпроса.

Преговорите между Румъния и САЩ за ПРО продължиха една година и споразумението бе подписано на 13 септември във Вашингтон от румънския външен министър Теодор Баконски и от американския държавен секретар Хилари Клинтън.

/ИА „Фокус”/

 
15.11.2011, 12:57

Индия проведе ракетни изпитания

Agni-II

Във вторник индийските военни проведоха успешни изпитания на балистична ракета с голям радиус на действие Agni-II Prime, способна да носи ядрено оръжие с тегло до един тон, съобщава AFP.

Пуска е проведен на полигона ITR в източния щат Орисса. Двустепенната ракета Agni-II Prime (в бъдеще ще се нарича Agni-IV) с твърдо гориво, имаща радиус на действие 3500 километра, прекоси Бенгалския залив и падна в североизточната част на Индийския океан. – Още индийски ракети

 
15.11.2011, 12:40

Атестирането на военнослужещите започва от 1 януари и продължава до края на годината

Процесът по атестирането на военнослужещите започва на 1 януари и завършва на 31 декември на съответната година. Това става ясно от промените в съответната наредба на МО, които са публикувани в днешния брой на Държавен вестник. До сега процесът започваше след приключване на годишното разместване и обхващаше период не по-кратък от 6 месеца. Етапите, сроковете и отговорниците за атестирането са посочени в променената наредба. Очевидно вече няма да има нужда от заповед на министъра на отбраната за тяхното определяне. От поправките става ясно още, че при поставянето на най-ниската и най-високата оценка атестиращият е длъжен да се консултира със старшия атестиращ, чието мнение трябва да бъде изложено писмено.

Към познатите категории военнослужещи, които не подлежат на атестиране, се добавят още обучаващите се в курсове за срок не по-дълъг от 6 месеца и изпратените на подготовка за участие в мисии и операции извън територията на страната.

/otbrana.com/

 
15.11.2011, 12:35

Бум на взривове

Обикновено старите военни складове гърмят, за да се скрият следите

 
15.11.2011, 12:30

Първи ракетни стрелби от британската атомна подводница Astute

Най-новата атомна подводница Astute от кралския ВМФ на Великобритания извърши от Мексиканския залив изпитателни стрелби с крилати ракети.

Подводницата е въоръжена с 38 ракети Tomahawk и торпеда Spearfish, като ядреният й двигател не се презарежда с гориво през целия срок на експлоатация от 25 години. В корабостроителниците на BAE Systems ще бъдат построени общо 7 подводници от този клас. През януари 2011 бе готова втората подводница – Ambush, а в момента се строят още две.

Водоизместимостта на Astute е 7400 тона, дължина – 97 м, ширина – 11,3 м, скорост – 30 възли, максимална дълбочина на потапяне – 300 м, автономност на плаване- 90 денонощия, екипаж – 98 човека. Въоръжението се състои от шест 533 мм торпедни апарата и до 38 ракети и торпеда.

От самото начало подводницата Astute е съпроводена с инциденти. На 22 октомври 2010 г. тя засяда в крайбрежните води на Шотландия, на 10 декември поради неизправност на парогенератора се връща в базата си, а в началото на февруари тази година от строя излиза системата за управление на въоръжението. На 8 април 2011 г. матрос Райън Донован застрелва капитан Айън Молин и ранява други двама офицери.

След завършване на изпитанията в Мексиканския залив подводницата ще се завърне в базата си във Великобритания и до края на годината ще застъпи в първо бойно дежурство. Още за Astute

/Pan.bg/

 
15.11.2011, 09:47

ВВС на Италия приеха първия УТС М-346A

УТС М-346

Италианската General Directorate of Air Armaments (DGAA) -Главна дирекция по авиационните въоръжения е приела първия УТС М-346A (национално обозначение Т-346А) построен от Alenia Aermacchi, част от Finmeccanica company . Последните два приемателни полета са извършени от пилоти на италианските ВВС, това е заявил Giuseppe Giordo, шеф на Alenia Aermacchi на „Dubai Airshow 2011“ вчера. Той допълва италианските пилоти ще бъдат приятно изненадани от възможностите на новото поколение тренировъчни самолети.

Първите два самолета ще бъдат разположени в база Pratica di Mare, където ще продължат изпитанията. Следващите 4 машини от договора с италианските ВВС ще бъдат доставени през 2012 година. Сделката е за 220 милиона евро и има опция за 9 самолета допълнително.

Военен сертификат на самолета Министерството на отбраната издаде през юни 2011 г. – Още за М-346

 
15.11.2011, 09:28

Оръжейна борса

Списък на предлаганите за продажба бойни припаси от 14.11.2011 г.

 
15.11.2011, 08:55

Ньойският марш на военния министър продължава с военното образование

Във Военната Алма Матер се вихрят баталии с длъжностни характеристики и намаляването на заплати

 
15.11.2011, 08:47

Малайзия ще купува руски военни самолети

Военните в Малайзия планират да купят от Русия още 18 изтребителя Су-30МКМ. Днес министърът на отбраната на страната Ахмад Захид Хамиди ще посети авиационния завод „Иркут” (Източен Сибир), където се произвеждат тези самолети. Потенциалната сделка се оценява на около 900 милиона долара, като в цената се включва и последващо обслужване на машините.

Малайзия има намерение да обсъди с руската страна и възможностите за модернизиране на своите изтребители Су-30МК с цел да ги въоръжи с новите руско-индийски ракети БраМос. – Още за Су-30

 
14 ноември
 
На фокус!
http://militaryrussia.ru/i/284/550/wBsjj.jpg

Вертолет Ми-28Н борт №50 от партидата вертолети, предадени на ВВС на Русия в авиобаза 344 ЦБПиПЛС АА на 8 октомври 2011 г., гр.Торжок, Тверска област (автор на снимката - Сергей Аблогин)

 
14.11.2011, 20:23

Наблюдателни полети над Русия

От 14 до 19 ноември военни на САЩ и Естония с американски самолет ОС-135В ще извършат наблюдателни полети над територията на Русия в рамките на реализацията на международния Договор за открито небе.

Полетите ще преминат в съответствие с договореностите за използване на технически средства за наблюдение и по предварително съгласуван маршрут, съобщава министерството на отбраната на Русия.

Самолетът ОС-135В, производство на „Боинг”, се отнася към класа летателни апарати не предназначени за оборудване с оръжия. На неговия борд е разположена аерофотоапаратура, преминала през международно освидетелствуване с участието на руски специалисти.

 
14.11.2011, 19:51

Подводници по проектите „Ясен” и „Борей”

Подводница проект "Борей"

Обединената корабостроителна корпорация и министерството на отбраната на Русия подписаха дългосрочен контракт за строителството на нови атомни подводници: една по проект 885 „Ясен” и две по проект 955 „Борей”.

Началото на строителството се очаква да започне през 2012 година като изграждането на поредната „Борей”, която вече получи името „Свети Николай”, ще бъде извършено по-бързо т.к. подготовката на материали за нея започна още през 2009 година и не е изключено, че срокът на строителство ще бъде съкратен с 4-5 години като имаме предвид, че първата подводница „Борей” – „Юрий Долгорукий”, беше построена за 15 години, а „Александър Невский” за 8 години.

За сега не е обявена цената на новите подводници, но се предполага, че тази на „Ясен” ще бъде около 85 млрд. рубли (2 млрд. евро), а на „Борей” – 65-70 млрд. рубли.

Подписаният контракт означава много важно обстоятелство: новите атомни подводници стават истински серийни. Наличието на контракт за строителството им и опция под формата на Държавна програма за оръжия, предвиждаща предаването на флота през текущото десетилетие на 8 атомни подводници по проект 955 и 10 по проект 885, предоставя възможност на Северното машиностроително предприятие – главният строител на отечествени атомни подводници, да планира работата си години напред, да поръчва материали и оборудване, да подготвя персонал.

В перспектива всичко това трябва да стабилизира, а също и няколко пъти да намали разходите по строителството на нови подводници. – Още руски подводници

/ruvr.ru/

 
14.11.2011, 19:32

Русия готова да достави Ми-17 в Афганистан

До края на годината Русия ще достави в Афганистан първата партида хеликоптери Ми-17. В Руската агенция за търговия с оръжие уточниха, че доставката ще бъде извършена в рамките на контракта, подписан с министерството на отбраната на САЩ през май. Според него САЩ купуват 21 хеликоптера Ми-17 за ВВС на Афганистан.

След изпълнението на контракта паркът на руски хеликоптери на въоръжение в Афганистан ще се увеличи почти до 100 броя. Това означава, че в перспектива руските предприятия ще могат да получават поръчки за ремонт и модернизация на афганистанска техника. – Още за Ми-17

 
14.11.2011, 19:16

Шефът на НАТО си счупи ръката

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен си счупи ръката, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Алианса.

Той пострадал през почивните дни, докато карал велосипед. Расмусен ще отсъства от работа няколко дни и няма да участва в утрешното заседание на Съвета НАТО-Русия, което ще бъде посветено на противоракетната отбрана.

В Съвета ще участва един от заместниците на генералния секретар на НАТО.

 
14.11.2011, 19:13

И германки ще стават командоси

За първи път за военни командоси в Германия се обучават и жени, които ще поемат още догодина първата си задгранична мисия. Това съобщи сп. “Шпигел”, като се позова на източник от Главното командване на Бундесвера.

Спецподелението се смята за острието на германската войска. Това са изключително подготвени - физически, психически и военно, кадри с доказани умения за точна стрелба.

Сега този “мъжки клуб” от 1100 бойци ще получи “нежно подкрепление”. Жените трябва да отговарят физически и психически на железните условия в спецподелението, но за тях нормите ще са малко по-меки.

Основната им задача ще са военни мисии в мюсюлмански държави, засега предимно в Афганистан. Смята се, че разпити на жени от жени биха дали по-добър резултат.

Германките командоси няма да бъдат хвърляни на предната линия на бойни действия. Техните основни задачи ще бъдат разузнаването и воденето на разпити. – Още командоси

/в-к Труд/

 
14.11.2011, 18:53

Ирак купува още изтребители F-16

F-16 на иракските ВВС

Министерството на отбраната на Ирак планира през 2012 година да сключи с американската компания Lockheed Martin контракт за доставка на допълнителна партида от 18 изтребителя F-16 Fighting Falcon, съобщава Reuters. Стойността на потенциалната сделка не се уточнява. Освен бойните самолети, иракското военно ведомство планира да получи и безпилотни летателни апарати, като в момента ВВС на страната разглеждат различни предложения.

В края на август 2011 година Ирак получи от САЩ 18 изтребителя F-16. Сделката бе за три милиарда долара, като половината от тях вече са изплатени от Ирак. Изтребителите ще бъдат доставени на клиента в модификацията IQ, „орязана” в сравнение с Block 50/52. В частност, на самолетите ще бъдат поставени импулсно-доплерови РЛС APG-68(v)9 с механично сканиране и остарели версии ракети - AIM-9L/M-8/9 Sidewinder, AIM-7M-F1/H Sparrow и AGM-65D/G/H/K Maverick. Планера на самолета няма да се отличава от този на Block 50.

Основната задача на военното ведомство на Ирак е формиране на самостоятелни многоцелеви военновъздушни сили, за което се планира покупката както на нови, така и на поддържани изтребители, вертолети, военнотранспортни самолети и безпилотни апарати. – Още за F-16

 
14.11.2011, 18:23

Министърът на отбраната отива в Света Гора

Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава днес на двудневно посещение в Света Гора (Атон), Република Гърция. Той ще бъде начело на делегация, която ще участва в отбелязването на храмовия празник на славянобългарския манастир „Св. Вмч. Георги Зограф”.

В делегацията са включени народния представител Йордан Цонев, заместник-министърът на културата Георги Стоев, бригаден генерал Петър Петров, командир на Втора лекопехотна бригада Стара Загора, бригаден генерал Златко Златев, командир на авиобаза „Крумово”, Георги Калайджиев, съветник в Министерски съвет, директорът на дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет Емил Велинов, дипломати и общественици. Участието на официална българска делегация в отбелязването на храмовия празник на манастира е традиционно. Така се изразява почитта и вниманието на българския народ към светата обител, съхранила православната вяра и българския дух през вековете.

По време на „Малкия празник” на храма, който се чества на 16 ноември по стар стил, когато са пренесени мощите на Св. Георги в палестинския град Лида, се извършва същата тържествена служба, както на 6 май. Празникът е известен още и като „Малък Гергьовден”.

По време на посещението си българската официална делегация ще посети административния център Карея, където ще се срещне с духовното ръководство на Света гора. Министър Аню Ангелов, от името на българската делегация, ще поднесе в дар икона на Св. Георги.

В манастира „Св. Вмч. Георги Зограф” българската делегация ще има среща с монасите и ще посети манастирската библиотека. В навечерието на празника, 15 ноември, членовете на делегацията ще участват във вечерната служба и  нощното бдение. На самия храмов празник, 16 ноември, те ще се включат в сутрешната тържествена молитва и в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги.

Традицията да се помага на манастира датира от векове. От името на българската официална делегация министърът на отбраната Аню Ангелов ще поднесе в дар на обителта църковна утвар и инструменти за поддръжка и ремонт на църквата и прилежащите сгради.

/Пресцентър на МО/

 
14.11.2011, 18:18

Най-после се намери купувач за британските „Harrier II GR9/A“

Според Defense News, Великобритания е дала съгласието си САЩ да закупят 74 палубни изтребителя „Harrier II GR9/A“ и по думите на контра адмирал Mark Heinrich(NAVSUP) договореност е постигната на 10 ноември 2011 година. Американците ще получат не само самолетите, но и резервни части, стендове и приспособления за тях, специално оборудване и други.

Изтребителите Harrier се планират да излязат от въоръжение през 2025, когато трябва да бъдат заменени от новите F-35B Joint Strike.

Британските самолети са произведени между 1980 и 1995 година и имат няколко модернизации с нова електроника. На тях са монтирани двигатели Rolls-Royce Pegasus Mk. 105 с тяга 96.7 kN, а на американските Rolls-Royce F402-RR-408 (Mk 107) с тяга 105 kN. Морската пехота и флота на САЩ разполагат 126 самолета „AV-8B/+ Harrier II“. – Още за Harrier

/@aeronews/

 
14.11.2011, 15:12

Индийският БЛА „Rustom-1“ извърши продължителен полет

Индийската организация за изследвания и разработки в областта на отбраната (DRDO) към Министерство на отбраната обяви, че на 11 ноември е завършена серия от изпитания на средно височинен апарат с голяма продължителност на полета БЛА „Rustom-1“. Изработени са три прототипа. Един от прототипите е извършил пети полет, продължил 25 минути на височина 700 метра при скорост повече от 180 километра в час.

/@aeronews/

 
14.11.2011, 15:04

Двигателят "Арриус-2G1" е бил сертифициран по европейските норми за „Камов Ка-226T“

Голяма стъпка към спечелването на индийския конкурс за 384 машини направи „Камов“. Двигателят "Арриус-2G1", производство на френската компания „Турбомека” (група „Сафран”), е бил сертифициран по европейските норми за новия руски вертолет „Камов Ка-226T“.

Вертолетът „Ка-226Т“ е многоцелеви с два газотурбинни двигателя и максимална маса от 4 тона и е предназначен за превоз на хора до 7 души, транспорт на товари до 1630 килограма, патрулиране и други специални задачи на голяма надморска височина в условията на високи температури и влажен климат.

 
14.11.2011, 14:36
През 2012 година Индия ще проведе изпитания на крилатата ракета Nirbhay
Вероятен изглед на крилатата ракета Nirbhay

 

Министерството на отбраната на Индия планира през първото тримесечие на 2012 година да проведе изпитателен пуск на новата крилата ракета Nirbhay, съобщава DNA India.

В момента в Лабораторията за перспективни системи (LRA) на Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Индия се извършват доработки на някои системи на ракетата и подготовка за първото изпитание на Nirbhay.

Очаква се, че далечината на полета на дозвуковата Nirbhay ще бъде около 1000 километра. Ракета ще може да носи бойни глави от различни типове и ще бъде приета на въоръжение във ВМС, ВВС и Сухопътните войски на Индия. В частност, Nirbhay ще бъде включена в номенклатурата на въоръжението на изтребителите Су-30МКИ. Индийските военни смятат да използват Nirbhay паралелно със свръхзвуковата "БраМос", разработена съвместно с Русия.

Техническите подробности на проекта Nirbhay за сега не се разкриват. През май 2010 година се появи информация, че ракетата ще може да носи и ядрен заряд. Индия се занимава със създаването на Nirbhay в продължение на шест години. Първоначално се планираше първите летателни изпитания на ракетата да се проведат през 2010 година, след това - през 2011-та, но и през тази година планов пуск с ракетата не бе извършен. – Още индийски ракети

 
14.11.2011, 13:36

Каспийската флотилия ще подсили корабния си състав

Каспийската флотилия качествено ще промени и ще подсили корабния си състав. Скоро в него ще влязат ракетният кораб „Дагестан”, първият кораб на руския военноморски флот с ракетен комплекс „Калибър-НК” и малкият артилерийски кораб от проекта 21630 „Волгодонск”, построени по технологията „Стелт”, която ги прави труднозабележими за средствата за радиолокационно наблюдение.

Освен това, в състава на флотилията е включена брегова ракетна дивизия, снабдена с противокорабни ракети от типа „Бал”, способни да поразят наводни цели и стационарни обекти на вероятния противник. – Още за КФ

 
14.11.2011, 13:11

Авария с пакистански изтребител JF-17 Thunder

Пакистански изтребител JF-17 се е разбил днес на около 80 км западно от столицата Исламабаб. Пилотът е загинал, след като при катапултирането парашутът не се е отворил. Групата за търсене и спасяване е открило тялото на летеца майор Mullah Mansoor на 3 километра от мястото, където се е разбил самолетът. Според очевидци самолетът се е запалил във въздуха, преди да се разбие в хълмист район в провинция Аток.

Започнато е разследване на причините за катастрофата.

/Pan.bg/

 
14.11.2011, 11:28

Германия няма да подкрепи евентуална военна намеса в Иран

Германия отхвърля възможността за военна намеса в Иран, заради спорната ядрена програма на страната. Това съобщи германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от АФП.

„Ние не участваме в обсъждането на военна интервенция. Ние смятаме подобни разговори за непродуктивни и ги отхвърляме”, каза Вестервеле при пристигането си в Брюксел за срещата на европейските външни министри.

/ИА "Фокус"/

 
14.11.2011, 11:09

Нов БЛА е създаден в ОАЕ

Нов БЛА е създаден в ОАЕ. За първи път той е представен на „Dubai Airshow 2011“ и получи название „United 40“ в чест на 40 годишнината от създаване на страната. Разработен е от ADCOM и e 18-ят проект, по който компанията работи. Той има съвременни системи за откриване и наблюдение, крило с дължина 21 метра и комбинирана хибридна силова установка. Газотурбинен двигател служи за енергиен източник и е с мощност от 110 конски сили. Витлото на самолета се задвижва от електромотор с мощност 80 конски сили. За излитане и кацане се нуждае от писта с дължина 120 метра. Два резервоара в крилото събират 250 литра гориво, а тялото има резервоар за още 550 литра. Полезната маса е 600 килограма и на въртящ се барабан са разположени 8 управляеми ракети.

/eronews.alle.bg/

 
14.11.2011, 10:30

Индия купува още два самолета A-50EI "Фалкон"

Индия се подготвя да сключи сделка за още два самолета A-50EI "Фалкон" на „Dubai Airshow 2011“, които са на база Ил-76 с двигатели ПС-90А-76. РЛС и другата електроника на борда е изработена от израелски компании. Тя може да търси, открива и съпровожда около 60 цели на разстояние 400-500 километра. Поръчката е свързана с промяна на обстановката около Индия(въоръжаването на Китай и Пакистан с такива самолети) и задържането на индийската програма за самолети за далечно радиолокационно откриване. Тя е на стойност 400 милиона долара. По нея Индия закупи 3 „Ембраер" EMB-145“ за 210 милиона долара, на които трябваше да монтира собствени РЛС. Има проблеми около проекта и първия полет се очаква около 2014 година.

/aeronews.alle.bg/

 
14.11.2011, 09:57

До кога ще има взривове в мирно време?

Днес, 14 ноември министър Аню Ангелов бе гост на предаването "Тази сутрин" по bTV. Интервюто бе посветено на проблема със складовете край Ловнидол и отменените бонуси.

 
14.11.2011, 09:52

САЩ, Китай и Русия ще се стремят да не допуснат Иран да получи ядрено оръжие

САЩ, Китай и Русия ще се стремят да не допуснат Иран да получи ядрено оръжие и „ще се консултират” за това, как е по-добре да действат за постигането на тази цел.

САЩ предпочитат дипломатическите преговори, заяви президентът Барак Обама на пресконференция след края на срещата на Организацията на страните  за Азитско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество в Хонолулу. Пресконференцията се състоя под открито небе на територия на хотелския комплекс, където заседаваха лидерите на организацията.

 
14.11.2011, 08:38

Как военните изгубиха войната със собствените си политици?

Как армията ни загуби единствената война в новата ни история – войната със собствените политици? Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков има свой отговор на този въпрос и го дава в наскоро излязлата му книга „Под сянката на промените и закона”. Военните загубиха битката с политиците, защото останаха сами в тази битка, казва той. И допълва: „В хода на съкращенията загубиха и последната опора – народа на България.” Предлагам на вашето внимание няколко извадки от книгата....... Прочети още

 
14.11.2011, 08:35

Как Дянков изигра Аню за бонусите на военнослужещите ?!

И двамата са виртуози на популизма, лъжа е ,че има връзка между парите за модернизация и фонд работна заплата

 
13 ноември
 
13.11.2011, 21:45

Обама и Медведев отново не се разбраха за ПРО

На преговорите в Хонолулу президентите на САЩ и Русия не успяха да сближат позициите си по въпроса на ПРО в Европа, съобщи Би Би Си.

Американският президент Барак Обама и руският държавен глава Дмитрий Медведев проведоха двустранни разговори по време на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

„Позициите на САЩ и Русия по въпроса за ПРО са доста различни." - коментира Медведев след срещата с американския си колега, като изрази надежда, че в бъдеще двете страни ще намерят решение на въпроса..

Припомняме, Русия настоява за юридически гаранции, че американската система за противоракетна отбрана в Европа няма да е насочена срещу руските стратегически оръжия.

От своя страна САЩ и НАТО предлагат на Русия да осъществи мониторинг върху процеса на разполагане на ПРО, за да се убеди, че системата не застрашава руската страна.

/news.bg/

 
13.1.2011, 18:36

Военни аташета стреляха на Сливница

Полк. Александър Ситников, военен аташе на Руската федерация у нас, е комплексният победител в турнира по стрелба с щатно армейско оръжие в чест на празника на Сухопътните войски. Домакин бе Щабът на СВ, а основен организатор - Българският общонароден съюз "Бойна дружба" с председател о.р. полк. Явор Генов, доктор на военните науки.

Добри резултати в стрелбата с пистолет "Макаров" показа подполк. Йоана Флорея, аташе по отбраната на Румъния, а в стрелбата с автомат "Калашников" се изяви подполк. Марк Андерсън, военноморски аташе на САЩ у нас. Наградите на победителите бяха връчени от заместник-командира на Сухопътните войски бр. генерал Ненко Ненов. Подполк. Горан Милошевич, военен аташе на Сърбия, бе награден с грамота за заслуги в двустранното военно сътрудничество.

В състезанието наред с военните аташета участваха и членове на военнопатриотични съюзи, между които председателят на Съюза на ветераните от войните в България д-р Тодор Анастасов и председателят на клуб "Един завет" Борис Станимиров. Генерал-майор о.р. Петко Драгоев, председател на Асоциацията на випуските на НВУ "В. Левски" и един от първостроителите на полигон "Сливница", разказа за вложения труд на хилядите български офицери и войници при изграждането му през годините. Военният полигон "Сливница" започва да се изгражда през 1964-1965 г.

/в-к Дума/

 
13.11.2011, 17:24

Русия е обезпокоена от кражбите на преносими зенитно-ракетни комплекси от военните складове в Либия

Русия е обезпокоена от съдбата на преносимите зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК), попаднали в ръцете на Преходния национален съвет на Либия. Това каза заместник-директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия Вячеслав Дзиркалн, предаде РИА Новости.

„Русия подготви проект за резолюция на съвета за сигурност на ООН за контрол на ПЗРК, преминали в ръцете на ПНС”, каза Дзиркалн на пресконференция в Дубай. По думите му, Русия участва в работата по въпросите за контрол на оръжията в рамките на резолюцията на ООН и е „готова за сътрудничество с новите либийски власти в тази насока”.

По оценка на експерти, при падането на режима на Муамар Кадафи от военните складове в Либия са били откраднати няколко стотин ПЗРК, включително съветски "Стрела" и "Игла". – Още ПЗРК

 
13.11.2011, 16:17

Принц Уилям на мисия във Фолклендските острови

Аржентина нарече ученията политическа провокация, в която участва член на кралското семейство. Британските медии подробно описват спартанските условия , при които ще живее принца във военновъздушната база на островите...... Прочети още

 
13.11.2011, 16:05

Ми-8МТВ с нов украински двигател

Продължават изпитанията на вертолета Ми-8МТВ с новия украински двигател „ТВ3-117 ВМА-СБМ1В“. Той е вариант на произведения за Ан-140 „ТВ3-117 ВМА-СБМ1“ с намален разход и увеличена мощност от 2000 до 2500 конски сили в зависимост от модификацията. Повишен е срокът на експлоатация до 9000 часа, а украинците обещават от следващата година 12 000 часа. Ще бъдат увеличени и часовете до първи ремонт от 3000 на 4000 часа. Изпитанията трябва да завършат до края на годината. При успешен край, Русия ще закупи голямо количество двигатели, които ще повишат значително характеристиките на вертолета.

През 2010 година украинският прототип с такъв двигател постави няколко световни рекорда. Още двигатели

/аeronews.alle.bg/

 
13.11.2011, 14:10

Аню Ангелов и Дянков на нож за Държавния резерв

Финансовият министър възложи на военните да продават и купуват...жито?!

 
13.11.2011, 14:02

Британските власти отхвърлиха съобщенията за разширяване на програмата за съкращаване състава на въоръжените сили

Британското министерство на отбраната отхвърли съобщенията за разширяване на програмата за съкращаване на личния състав на въоръжените сили на страната и че от уволнение са застрашени ранените британски военнослужещи. „Освен вече обявените съкращения, не е планирано по-нататъшно намаляване числеността на армията”, посочи говорител на ведомството, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В събота вестник „Дейли Телеграф”, позовавайки се на секретен меморандум на британското министерство на отбраната, съобщи, че ведомството планира да уволни „два пъти повече военнослужещи” до 2015 г., отколкото се предполага в официално обявената програма на правителството. При това се посочваше, че няма да бъдат изключение и военнослужещите, ранени по време на служба, които са около 2500.

/ИА "Фокус"/

 
13.11.2011, 13:57

Индия планира да има над 900 хеликоптера до края на десетилетието във ВС

Днес в „Тimes of India“ излезе голяма публикация за хеликоптерите. В нея се дава висока оценка на тези машини за действията сега и по време на война. Целта на въоръжените сили на Индия е до края на това десетилетие в тях да има над 900 хеликоптера, като 813 от тях ще бъдат нови.

За тази цел Индия ще закупи 384 хеликоптера за търсене и наблюдение, 139 средни хеликоптера, 90 многофункционални за флота, 65 леки армейски, 22 ударни, 15 тежки транспортни, 12 специализирани за пътувания на висши държавни служители и 86 модернизирани леки „Dhruv“. Някои от тези договори се изпълняват, други са в процес на сключване.

Както знаем в края на септември бяха доставени първите 4 Mi-17-V5 от общо 80 машини. Сега IAF планира да задейства опцията в договора за допълнителни 59 машини. Това означава, че индийците вече са доволни от машината нищо, че изнервиха руснаците при уточняване на спецификациите и ги въртяха повече от година. Сделката за първите беше за 1,45 милиарда долара. Променени са плановете и първата ескадрила от 26 хеликоптера ще бъде попълнена до края на декември тази година в Bhatinda, а втората ще започне да се формира в Srinagar през март. До началото на 2014 ще бъдат доставени всичките 80. Допълнителната опция от 59 машини ще струва на Индия 1 милиард долара и ще бъде изпълнена през 2014 и 2015 година.

По договора за 90 многофунционални машини за флота конкуренти са „Sikorsky S-70“ и европейския „NH-90“ на „NHIndustries“. Според представител на министерство на отбраната тези оферти още се проучват.

„Boeing“ победи и вече работи по доставката на 22 „AH-64D Apache Longbow“ за 1,4 милиарда долара.

По най-големия договор за подмяна да остарелите „Cheetah“ и „Chetak“ още се работи. Трябва да бъдат купени 384 машини за ВВС и ВМС. От тях 197 ще бъдат произведени от доставчика и 187 в „HAL“. Сред кандидатите са „Камов Ка-226T“ и „Eurocopter AS 550 C3 Fennec“.

За договора за 12 VVIP  победител е „AW101 VVIP“. Договорът беше сключен през 2009 година.

За 65 леки армейски работи „HAL“ по проекта "Light Combat Helicopter (LCH).

При договора за 15 тежки товарни машини за 600 милиона долара  конкуренти са  „Boeing (CH-47 Chinook)“ и „Mi-26 T2“.

/aeronews.alle.bg/

 
13.11.2011, 13:50

Две нови модификации на „Ирбис“

Две нови модификации на „Ирбис“ се подготвят в ОАО «Научно-исследовательский институт приборостроения им. В.В. Тихомирова» (ОАО «НИИП»). Едната е предназначена за самолетите Су-35 предназначени за експорт и засега името й е "Ирбис-Э". Тя е с пасивно фазирана антенна решетка, но благодарение на новите елементи, превъзхожда всички до сега произведени руски радиолокационни станции от този тип. Произвежда се в "Государственный Рязанский приборный завод". Ще се монтира и на Су-35С, Су-30СМ и Су-27СМ3.

Другата е „Ирбис-М“ и е модифициран модел на показаната преди 3 години „Ирбис“. Според производителя разработката „Ирбис“ е започнала през 2004 година, а първите изпитания на самолети са били през 2006 година. Всичко по „Ирбис-М“ е "пипнато", няма елементи, които да не са променени. Самата антенна решетка е изработена по нова технология, с което е намалено нейното тегло. Промени има и в електронните блокове. Най-атрактивна новост е обаче, показването на резултатите на 3D монитор. За момента тя е протопип, но решенията от нея могат да влязат в серийно производство. Създаването й говори, че РЛС „Ирбис“ има голям потенциал за развитие и с годините нейните характеристики ще растат.

Две РЛС са преминали тестовете. Едната вече е монтирана на третия „Т50“, който очакваме скоро да направи първия си полет.

/aeronews.alle.bg/

 
13.11.2011, 13:30

Индия модернизира 30 авиобази

Базата Bhisiana, в която все още се намира 17-та ескадрила със самолети МиГ-21М близо град Bhatinda в щата Punjab ще бъде модернизирана от април 2012 година. Тя ще бъде прототип за проекта „Modernization of Airfield Infrastructure (MAFI)- Модернизация на летищната инфраструктура“.  Целта на който е да се подготвят базите за следващото поколение самолети. „Tata Power SED“ спечели търга за 243,11 милиона долара и от юли тази година започна работа по проектите. Включени са в проекта 8 летища по индо-китайската граница и сред тях са трите бази Chabua, Tezpur и Hashimara, в които се предвижда да бъде последната модификация на Су-30МКИ. Модернизацията включва изграждане на нови писти, осветителни системи и центрове за управление на полетите, за достигане на втора категория летище и съответно монтиране на апаратура, която позволява нощни полети и полети при неблагоприятни метеорологични условия. Американската компания „Raytheon“ ще достави системата за управление на полетите и другите необходими системи. След модернизирането на базите до края на 2014 година ще последва втори етап от проекта, в който ще бъдат модернизирани още 25 бази.

Все още има някои проблеми около американските специалисти, които до сега не са допуснати на територията на индийските бази. Екип от главният изпълнител на проекта „Tata Power SED“ се обучава от „Raytheon Company“ в Waltham, Масачузет.

/aeronews.alle.bg/

 
12 ноември
 
12.11.2011, 20:40

Продължава търсенето на индийския МиГ-29

Все още продължава издирването на останките от катастрофиралия на 18 октомври 2011 година индийски МиГ-29. Преди два дни търсенето отново е прекратено, поради падналия сняг. Търсят се черната кутия и основната част от корпуса. През това време търсачите са се върнали в основният лагер на около 4000 метра надморска височина. Търсенето се извършва на терен разположен над 5000 метра. През нощта температурите в долината Valley, около която са разположени една дузина села на височина около 4000 метра падат до -25 градуса по Целзий.

/aeronews.alle.bg/

 
12.11.2011, 19:33

Поканиха Eurofighter да даде оферта на ОАЕ

Европейският концерн Eurofighter бе поканен да вземе участие в надпреварата за доставка на нов многоцелеви изтребител за Обединените арабски емирства (OAE). Новината за поисканата оферта дойде в първия ден на авиационното изложение в Дубай.

Това е сериозен шамар за френските опити да бъдат пласирани 60 броя многоцелеви изтребители Rafale, които продължават вече близо четири години. До сега се смяташе, че това е надпревара с един участник, където рано или късно Франция щеше да се договори да достави новите Rafale в замяна на Mirage 2000.

От Eurofighter потвърждават, че са получили запитване за отправяне на оферта, но отказват да съобщят за колко самолета се отнася тях, нито какви са сроковете на доставка. – Още за Eurofighter

/Aero/

 
12.11.2011, 19:28

Броят на загиналите в иранска военна база достигна 27 души

Броят на загиналите при мощната експлозия в база на иранската Революционна гвардия западно от Техеран достигна 27 души, съобщи говорителят на елитната военна част Рамезан Шариф, цитиран от АФП.

Взривът избухна в склад за муниции в базата Бид Ганех, която се намира в близост до град Малард, в околностите на Техеран. Ранени са най-малко 23 души.

/ИА „Фокус”/

 
12.11.2011, 16:38

Взривиха се военни складове край Севлиево, няма жертви и пострадали

Взривили са се бивши военни складове в близост до Севлиево, съобщиха от пресцентъра на общината. В събота сутринта около 9 часа в Севлиево и околните села се чули силни тътени. Взривили са се бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. Районът е отцепен и обезопасен. На мястото са кметът на общината д-р Иван Иванов, началникът на полицията Иван Узунов, екипи на пожарната и полицията.

В складовете няма химически и радиоактивни вещества и няма опасност от обгазяване на района. Няма данни за жертви и пострадали хора. Обитателите на намиращата се в близост конна база са евакуирани, животните също. Пътуващите в посока Ловнидол и Търхово да ползват обходен маршрут от главния път и разклона за с.Буря.

Районът е отцепен, няма пострадали. На място са екипи на пожарна, полиция.

По разпореждане на премиера към мястото пътуват главният секретар на МВР Калин Георгиев и главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

Обстановката се успокоява след взривовете, няма никаква опасност за населението. Положението е овладяно, заяви за ТВ "Европа" кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

Няма пожари, взривове вече се чуват по-рядко. Районът продължава да е отцепен. Указанията на органите на МВР са, че трябва да минат 24 часа след последния взрив, за да може да се влезе в района, каза той. Около обекта има двукилометрова ограничена зона. Има обходни маршрути за движение.

По думите на кмета в складовете има конвенционални заряди, но засега подробности не са известни. Складовете са охранявани, охраната е евакуирана успешно. При първите взривове е имало повече притеснение и обаждания от хората. Не са известни причините за взривовете.

/EkipNews.bg/

 
12.11.2011, 16:35

Наистина ли "Пантер" изяде парите за бонусите на военнослужещите?

Група за анализи на Pan.bg

 
12.11.2011, 12:44

Министри в спор за запасите от жито

Въпросът кое министерство да се грижи за военновременните запаси от зърно след закриването на Държавния резерв предизвиква спор между министрите на последното заседание на правителството, става ясно от стенограмата.

“Изхранването на населението във военно време е грижа на Министерството на земеделието. Не мога да си представя да купувам жито от производители и това всичко да го правя като Министерство на отбраната. Няма министерство на отбраната в света, което да се занимава с тази дейност”, негодува военният министър Аню Ангелов срещу предложението неговото ведомство да отговаря за военновременните запаси за цялото население. Той предупреждава, че ако министерството бъде натоварено с такава функция, ще му трябват много нови служители.

Министърът на финансите Симеон Дянков обяснява, че ликвидационната комисия по закриването на Държавния резерв една година ще преценява как да се разпределят запасите. “Няма никакво европейско законодателство, което да постановява да държим жито, медикаменти. Големи държави като Германия и Франция не пазят жито”, каза Дянков. Ангелов го репликира, че подобни данни няма, защото са секретни .

На финала премиерът Бойко Борисов взе нещата в свои ръце и предложи да се разкрие дирекция към земеделското министерство.

“При Ангелов остават палатки, лопатки, кирки. Храните, ако ги пратим в земеделието, мисля, че няма да има обструкции”, сложи точка на спора Борисов.

/в-к Труд/

 
12.11.2011, 11:11

Завърши ремонта на атомната подводница „Воронеж”

Подводница К-119 „Воронеж” проект 949А „Антей”

Кораборемонтния център „Звездочка” е завършил работите по ремонта и възстановяването на техническата готовност на руската атомна подводница К-119 „Воронеж” проект 949А „Антей”.

„Воронеж” пристигна в Северодвинск за извършване на ремонтни работи през октомври 2006 година. За това време в завода за направили доков ремонт на субмарината, сменили са турбините, отстранени са неизправности с парогенераторите и са извършени ремонтно-възстановителни работи с удължаване на срока за служба с три години.

Подводницата е завършила ходовите и приемо-предавателните изпитания на 4 ноември 2011 г. и днес, 12 ноември, започва преход до мястото за постоянно базиране.

На мястото на „Воронеж” в кораборемонтния завод „Звездочка” идва подводницата от същия проект К-410 „Смоленск”, която вече е пристигнала в Северодвинск. Нейния ремон ще трябва да завърши през 2014 година. – Още за проект 949А

 
12.11.2011, 10:02

Нов безпилотен разузнавач от авиокомпанията Embraer

Бразилската авиокомпания Embraer представи първо изображение на безпилотен летателен апарат на име Harpia. С неговата разработка фирмата се занимава в момента, като работата се осъществява в сътрудничество с предприятието Harpia и израелската компания Elbit Systems.

Машината е снабдена с двигател, разположен в опашната част. Самолетът доста напомня по характеристики друг апарат - Hermes 450, производство на Elbit Systems, способен да развива 176 километра в час. Подробности за новата разработка обаче засега не се съобщават. Знае се само, че ще е предназначена за разузнавателни цели. Още БЛА

/vesti.bg/

 
12.11.2011, 09:54

ЦРУ се мести от София в Белград?

Централата на ЦРУ за Балканите ще бъде прехвърлена от София в Белград през следващата година, твърдят добре осведомени източници, цитирани в сръбската столица. Според тях новият център на ЦРУ за региона ще бъде настанен в сградата на новото посолство на САЩ в Белград, която трябва да бъде завършена през август 2012 г.

Американският дипломатически комплекс в луксозния квартал "Дедине", където се намират разкошните вили на политици и бизнесмени, но и повечето резиденции, ще бъде разположен на 40 000 кв. м, ще има 7 сгради и в него ще работят 400 служители. Новото американско посолство в Белград ще струва 114 млн. долара.

Светко Ковач, директор но военното разузнаване, обаче коментира, че засега няма информации, че централата на ЦРУ ще бъде местена. Той напомни, че неговите служби имат добро сътрудничество с всички разузнавания в региона, а и в по-широк мащаб.

От своя страна Йован Стойч, шеф на кабинета на директора на сръбската разузнавателна агенция БИА, информира, че в момента в Сърбия действат 55 тайни служби от 44 държави, с които Белград обменя информации от общ интерес, като приоритет са борбата срещу организираната престъпност и тероризма.

На този фон обаче сръбският генерал Радован Радинович коментира, че САЩ са избрали Сърбия и Белград, защото те са "фантастичен геостратегически наблюдателен пост към Източна Европа и Адриатическо море".

Сръбските експерти изразяват опасения, че американците в новия дипломатически комплекс в Белград ще инсталират подслушвателни апарати за снимане на всички сателитни и електронни сигнали в Сърбия и ще могат по подслушват буквално всички сръбски граждани, президента и правителството, а и целите Балкани.

/dariknews.bg/

 
12.11.2011, 09:47

Шансовете за нова война в Близкия изток

Иранският атом мина в нелегалност и Западът заплашва Техеран с безпрецедентни санкции, пише в. “Независимая газета”. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува доклад, според който Иран дълги години е разработвал ядрено оръжие и въпреки наложените санкции продължава тайните си проучвания в тази сфера, като се прикрива с граждански проекти........ Прочети още

 
12.1.2011, 09:20

Кашик бе моя батко - моряк ще стана аз!

Отбелязахме с най-топло чувство поредната годишнина на Военноморска база – Варна, „Главната”, както се е наричала по едно време. Ако като лаици изчислим баланса на „силите” в двете ни „бази” – в Бургас и във Варна, везните клонят към новата „Главна”, бургаската, най-вече с трите си белгийски фрегати и ракетната корвета „Мълния”. Варна се представя с руската фрегата „Смели”, с два патрулни кораба от проект, близък на „Мълния”, с кораб-станция за размагнитване, с усвоения наскоро минен ловец, с голям аварийно-спасителен кораб и с още нещо – не звучи лошо за нашите мащаби, мене ако питате........ Прочети още

 
12.11.2011, 09:05

Модернизация на руските Су-24

Два 3-4 годишни договора за модернизация на Су-24 ще бъдат сключени. Първият ще започне от 2012 година и ще бъде за 30-40 самолета. След изтичането му ще бъде сключен втори с подобни параметри. Модификацията на самолета ще отговаря на техническите възможности на Су-34 и модернизираният Су-24 ще има еквивалент на 0,75-0,80 от новият самолет. Така към 2020 година 60-70% от сегашните самолети Су-24 ще бъдат заменени от Су-34, а останалите модернизирани. Катастрофата, която скоро стана в авиобаза Украинка ще ускори обновлението на парка от фронтови бомбардировачи. Последният самолет е произведен през 1993 година, а първият от модификацията Су-24М2 излита през 2001 година. Сега Русия разполага с около 50 самолета Су-24М2, като най-много са в авиобаза Хурба - над 20. – Още за Су-24

/aeronews.alle.bg/

 
12.11.2011, 09:00

ВВС на Русия ще имат една ескадрила Су-34 до няколко месеца

През септември 2011 година завършиха държавните съвместни изпитания на фронтовия бомбардировач Су-34. Съответното постановление на правителството трябва да се появи най-късно в началото на 2012 година. Всъщност това е формален акт, защото още в началото на тази година руските ВВС разполагаха с 10 самолета от този тип. През 2010 година бяха предадени 4 самолета, а тази ще бъдат предадени 6 и практически ще бъде създадена първата ескадрила. Още 12 самолета се предвижда да постъпят през следващата. С тях първата ескадрила от Су-34 ще бъде попълнена и ще започне създаването на втора.

По време на МАКС 2011 главнокомандващия ВВС на Русия генерал Зелин съобщи, че страната ще закупи 120 самолета и те ще формират 5 ескадрили от по 24 самолета. Още за Су-34

/аeronews.alle.bg/

 
12.11.2011, 08:50

Британската армия ще уволни ранените си войници

Според класифицирани документи, до които британският вестник „Дейли телеграф” е получил достъп, ранените войници ще бъдат уволнявани в рамките на план за удвояването на броя на отстранените служители от британската армия. 2500 ранени войници, сред които 350 с ампутиран крайник, ще бъдат отстранени при съкращаването на военния персонал.

Според документа, който е бил изпратен до мандващите в Афганистан, 16500 души от британската армия ще бъдат съкратени до април 2015 година, което е двойно повече от първоначално предвидените съкращения.

Мерките са станали наложителни, тъй като в армията е имало толкова много ранени войници, че физически здравите новобранци са били отпращани, което е намалило бойната сила на армията.

/ИА „Фокус”/

 
12.11.2011, 08:46

Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков написа за преживяното под сянката на промените и закона

Казах истината, макар и с риска да загубя приятели. Това посочи генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков при представянето на неговата книга „Под сянката на промените и пагона”. Събитието бе днес в ЦВК. С него бе отбелязана и шестата година от създаването на Асоциацията на Сухопътни войски, чийто председател е генералът.

Редакторът бригаден генерал от резерва Иван Мечков определи книгата като биографична, мемоарна и философска. Според него авторът е роден писател. Генералният ми извод от тази книга, подчерта той, е, че през последните 20 години армията бавно и целенасочено се унищожава от политиците, независимо от коя партия са.

Няма да преразказвам написаното. Само ще цитирам едно признание на автора: „Армията ни загуби единствената война в новата ни история – войната със собствените политици. Военните (разбирай генералите) загубиха битката с политиците, защото останаха сами в тази битка. В хода на съкращенията загубиха и последната опора – народа на България.”

Във връзка с годишнината на асоциацията и издаването на книгата бяха получени поздравителни адреси от директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО Иван Иванов, Командването на Сухопътните войски, СОСЗР, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Асоциацията на завършилите колежа на НАТО и др. В залата бяха бившият заместник-министър на отбраната Симеон Николов, началникът на щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Андрей Боцев, генералите от резерва и запаса Иван Добрев, Цветан Тотомиров, Стоян Топалов, Люцкан Люцканов, Ганчо Денев, Вълчо Фотев, Георги Георгиев, Петко Драгоев, Стефан Димитров, Съби Събев и други генерали и офицери.

Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков обеща в скоро време да излезе на бял свят Алманах за българските Сухопътни войски, както и първата от четирите книги за историята на Сухопътни войски. 

/otbrana.com/

 
12.11.2011, 08:37

Мексикански министър загина в катастрофа с хеликоптер

Мексиканският министър на вътрешните работи Франсиско Блаке Мора загина при катастрофа с хеликоптер „Aérospatiale AS 332L Super Puma“ на Fuerza Aerea Mexicana(Мексиканските ВВС ) президентски отряд регистрация XC-UHP и сериен номер 2084, съобщиха информационните агенции.

Говорителката на президентството Алехандра Сота обяви, че всичките осем човека на борда, сред които има и други правителствени служители, не са оцелели.

Трагедията е станала по време на полет от столицата Мексико до съседния щат Морелос. На борда на хеликоптера се е намирал и заместник-министърът на вътрешните работи Фелипе Самора.

Мексиканският президент Фелипе Калдерон каза, че лоши метеорологични условия вероятно са причинили катастрофата. По думите на Калдерон хеликоптерът, с който е пътувал Мора, е попаднал в мъгла и явно става дума за злополука. "Независимо от това ще има обстойно разследване на обстоятелствата около фаталното произшествие", заяви той.

Блаке Мора започва политическата си кариера към средата на 90-те години в родния си град Тихуана. Той е бил член на федералния парламент. През юли 2010 г. президентът Фелипе Калдерон го назначава за вътрешен министър, пост номер 2 в правителството на Мексико, посочва АП, цитирана от БТА. Ройтерс допълва, че Франсиско Блаке Мора е вторият вътрешен министър, който загива в авиационен инцидент през мандата на Калдерон.

През ноември 2008 г. Хуан Камило Мауриньо и още няколко души намират смъртта си, след като техният лек самолет пада край оживен булевард в столицата Мексико в час пик. Тогава разследването установи, че самолетът вероятно е преминал през турбулентна следа на голям самолет и пилотът е загубил контрол над машината.

/dnes.dir.bg/

 
11 ноември
 
11.11.2011, 22:40

Игри на Пентагона: руска рулетка с китайски чипове

Американски самолети, кораби и дори ракети са снабдени с пиратски чипове китайско производство. Това са резултатите от разследвания, представени тези дни на Сената на САЩ от Комитета по Въоръжените сили. Сенаторите са разтревожени: по тази причина ракетите-прехващачи или пилотите на хеликоптери няма да улучват целите.

Съгласно приблизителни оценки, количеството пиратски комплектуващи детайли в американската военна техника може да надхвърля милиони бройки. И, според сенаторите, това е само „върхът на айсберга” – комисията разгледа само част от веригата за доставки. Хиляди американски военни самолети и кораби се управляват от уреди с пиратска китайска електроника.

В примерно 7 от всеки 10 случая родина на пиратските детайли е Китай. Още 20% са от Канада и Англия – тези страни са база за препродажба на китайския фалшификат. По време на слушанията са демонстрирани фотоснимки от пазара за електроника в град Шенчжен – картонени или пластмасови кутии, пълни с микросхеми. Местни жители мият в реката стари или бракувани стари чипове, сушат ги на слънцето, след което ги дават за продажба на търговците на едро. Това, което се получава като резултат, може успешно да мине проверка на някой завод. Но експертите отбелязват, че чиповете, използвани във военната техника, са длъжни да издържат висока температура и влага. А пиратските могат да сбъркат при екстремни условия, каза в интервю за "Гласът на Русия" експертът по конкурентното разузнаване Евгений Юшчук:

  - Качеството на непиратската продукция се тестира доста сериозно, особено ако тя е военна. И високата й цена се определя не само от стойността на проектирането. Тя се определя още и от определения процент брак на продукцията, и стойността на последната се добавя към тази на качествената техника.

Проблемът, обсъден в Сената, възникна отдавна. Още през 90-те години администрацията на президента Бил Клинтън беше предложила на Пентагона да съкрати разходите и да се откаже от конструиране на електроника на американски предприятия. И вместо това военното ведомство започна да я купува „по магазините”. И с течение на времето, когато Китай започна да се превръща в световен център за производство на електроника, „рафтовете” започнаха да се запълват с продукция от Поднебесната.

На слушанията дори поканиха посланика на КНР, но последният дипломатично се позова на спешни ангажименти. И наистина: а какво отношение към всичко това има Китай? Виновен е самият Пентагон: решил е да икономиса и сега търси евтина продукция.

Единственият изход за САЩ е да купува компоненти в Корея и Япония, но тогава и цената ще се увеличи стотици пъти. Този вариант едва ли ще задоволи Пентагона, на който му предстои за 10 години да съкрати разходите си за закупуване на нови въоръжения с още 450 милиарда долара.

/ruvr.ru/

 
11.11.2011, 22:15

Флиртът с F-16 според Wikileaks

В края на август Wikileaks пусна на куп абсолютно всички 251 287 американски дипломатически грами, които сайтът притежаваше от около година и първоначално планираше да разкрива на малки порции. Около 1202 от тези грами касаят България, а предвид близките военни отношения между САЩ и страната ни съвсем не е учудващо, че в немалка част от тези документи се говори за различни аспекти от военното сътрудничество между двете държави. Може би най-интересното от тях е, че се оформя една доста подробна картина за опитите на САЩ да пласира у нас F-16 по възможност без какъвто и да е конкурс...... Прочети още

 
11.11.2011, 21:51

Многонационално компютърно  подпомагано командно-щабно учение „Енергиен пламък 2011”

Многонационално компютърно подпомагано командно-щабно учение „Енергиен пламък 2011” ще се проведе от 14 до 18 ноември в района на Национален военен учебен комплекс „Чаралица”.

Целта на учението е да се повишат способностите на страните от Балканския полуостров в отговор на възникнали регионални кризи в сферата на националната и енергийна сигурност.

По време на многонационалното учение ще се повишат  оперативната съвместимост между армиите на страните от Балканския полуостров;  координирането на военните операции в многонационална среда; взаимното доверие и разбирателство между участващите страни. Ще се усъвършенстват процедурите по управление и протичане на информацията между и в щабовете.

Предвидено е учението  да бъде наблюдавано от представители на Съюзното командване на НАТО по трансформациите.

„Енергиен пламък 2011” обхваща дейности по подготовката и воденето на мироподдържаща операция, като част от водена от НАТО операция в отговор на криза извън зоната за отговорност на Северноатлантическия съюз. Формираните многонационални съвместни оперативни сили CJTF - “ACTIVE FORCE’’, в т.ч. и Балканската многонационална бригада (BMN BDE), съставена от контингенти на държави от Балканския полуостров,  се развръща в зона на операция, за да бъде възстановен мира и сигурността в региона.

Участници

В учението ще участват до 200 военнослужещи и цивилни служители от Албания, България, Гърция,  Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция. В учението са включени и представители на неправителствените организации  Български червен кръст и Държавна агенция за бежанците.

Ръководство

Офицер, планиращ учението е началникът на отбраната на Българската армия генерал Симеон Симеонов. Офицер, провеждащ учението е командващият на Съвместното командване на силите на Българската армия  - генерал - лейтенант Атанас Самандов.

Фази на учението

Основните фази за подготовката и провеждане на учението са:

    Фаза № 1 – индивидуална и колективна подготовка на участниците;

    Фаза № 2 – планиране в отговор на криза;

    Фаза № 3 – провеждане на учението;

    Фаза № 4 – оценка.  

По време на учението е  предвидено на 17.11.2011 г. да се проведе Ден за посещение от високопоставени гости и медии.

/МО/

 
11.11.2011, 21:14

На въоръжение в 58-ма руска армия са постъпили около 2 хиляди нови реактивни огнемета РПО ПДМ-А

През второто полугодие на 2011 година във войските на 58-ма армия са постъпили около 2 хиляди нови далекобойни реактивни огнемета РПО ПДМ-А, съобщава пресслужбата на Южния военен окръг на РФ.

В сравнение със своя предшественик (реактивния огнемет РПО-Д „Шмель”), ПДМ-А притежава редица преимущества, в т.ч. повишена мощност и почти двойно увеличена далекобойност, която е не по-малко от 1700 м, а прицелна – до 800 м.

Частта на новото въоръжение в частите за РХБЗ на 58-ма армия нарасна до 30%. През следващата година е планирана доставка във войските и на термобарични огнемети, както и нови съвременни машини за радиационно, химическо и биологично разузнаване РХМ-6.. – Още огнемети

 

Днес в САЩ е национален празник, отбелязва се Денят на ветерана
 
11.11.2011, 19:36

Индия не е доволна от качеството на „Смерч”

 РСЗО „Смерч”

Индия предяви към Русия претенции относно качеството на реактивните системи за залпов огън „Смерч”, съобщава Defense News.

Според данни на СВ на Индия, в някои системи са открити проблеми със системата за управление на огъня. Освен това, индийците са се сблъскали със своевременната доставка на резервни части.

Руските специалисти заявяват, че грешки в работа на системите за залпов огън „Смерч” се наблюдават много рядко и, че нарушенията са свързани основно с условията при които се използва бойната техника.

В момента на въоръжение в Индия се намират 42 комплекса „Смерч”, закупени през 2005-2006 година. Те се използват наравно със 150 комплекса „Град” и 80 РСЗО Pinaka местно производство. Независимо от проблемите в някои РСЗО „Смерч”, Индия смята да поръча още известно количество такива системи. – Още за РСЗО „Смерч”

 
11.11.2011, 16:43

Вертолетът „Уайлдкет” извърши първо кацане на палубата на кораб на ВМС на Великобритания

AW-159

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че вертолетът от ново поколение „Уайлдкет” (Wildcat), предназначен за ВМС на страната, е извършил първо кацане на палубата на кораб в открито море.

Вертолетът „Уайлдкет” на 7 ноември е извършил кацане на летателната палуба на спомагателния кораб „Аргус” в рамките на започналите край южното крайбрежие на Великобритания 4-седмични изпитания.

Тези изпитания са важен междинен етап преди приемането на машината на въоръжение, като в тях участие вземат специалисти от „Агуста/Уестленд”, Центъра за изпитания и оценка на авиационната техника в Боскомб Даун и ВМС на  Великобритания.

Новите машини „Уайлдкет” ще заменят остарелите „Линкс”, които са постъпили на въоръжение във ВС на Великобритания през 1970-те години.

Контракт на стойност 950 млн фунта стерлинги (около 1,9 млрд долара) за разработка и доставка на 70 вертолета „Уайлдкет” МО на Великобритания сключи с компанията „Агуста/Уестленд” през юни 2006 година. Първоначално се планираше, че компанията ще достави 40 разузнавателно-бойни вертолета BRH на корпуса армейска авиация на СВ на Великобритания и 30 машини във вариант за бойна поддръжка (SCMR) за ВМС. Контракта включваше и опция за 10 допълнителни вертолета. Проблеми с обема на заделените за отбрана средства принуди МО в края на 2008 г да съкрати поръчката с 8 единици. Според условията на обновеното съглашение, британските ВС ще получат 62 вертолета (34 за СВ и 28 за ВМС).

Морската версия AW-159 ще се базира на фрегати, есминци, кораби за ледово разузнаване на ВМС на Великобритания и ще се използват в ролята на ударни, противолодъчни и разузнавателни вертолети.

AW-159 ще бъде снабден със „стъклена” кабина за пилотите,  РЛС с кръгов обзор 7400E „Сиспрей” на компанията „Селекс Галилео”, мултисензорна електронно-оптическа/ИЧ система за наблюдение MX-20 на компанията „L-3 Вескам”, усъвършенствани средства за свръзка и РЕП, а също и интегриран комплект за самозащита HIDAS на компанията „Селекс Галилео”.

Машината ще бъде оборудвана с два по-мощни двигателя CTS800-4N, разработени от LHTEC.

Първият „Уайлдкет” през януари 2013 година трябва да пристигне в база „Йовилтон”, където се базират всички вертолети „Линкс” на ВМС на Великобритания.

Приемането на „Уайлдкет” в СВ на страната ще започне през 2014 година. Доставката на всички вертолети се очаква да завърши през 2017 година.

 
11.11.2011, 15:33

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за предаването на ТВ 7 „Бодилник” , рубрика "Гореща точка":

- част 1

- част 2

 
11.11.2011, 13:57

„КнААПО“ е натоварено с поръчки до 2015 година

ОАО „Комсомолск на Амур - авиационно производствено обединение Ю.А.Гагарин" (КнААПО) има 100 поръчки до 2015 година. От тях 60 самолета е поръчала Русия. Тази година ще бъдат доставени 4 самолета, а следващата 21. Това беше съобщено днес при посещението на президента на Русия в компанията. На гостите бяха показани последните произведени самолети.

/aeronews.alle.bg/

 
11.11.2011, 13:53

Контраадмирал Пламен Манушев предлага двата пункта за базиране да се грижат за логистиката и поддръжката

Двата пункта за базиране трябва да се грижат за логистиката и поддръжката на корабите, каза началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев по време на честването по случай 114 години от създаването на Военноморска база Варна.

Това все още е само предложение, което ще се опитаме да осъществим през 2012 година. По думите на Манушев двата пункта за базиране не трябва са подчинени на Военноморската база, а на щаба на Военноморските сили. С това те ще отговарят и ще бъдат по близо до бойния флот.

По този начин пунктовете за базиране на щаба на ВМС ще могат да осъществяват всички функции по поддръжката на корабите, по тяхното всестранно материално осигуряване. Такава е организацията във всички натовски страни, каза още Манушев.

Въпросът е все още на разсъждение, на уточнение, на предложение до министерството. Ако всичко това се осъществи, наистина ще стане точната организация, която имат нашите съюзни флотове в НАТО, добави контраадмирал Манушев.

/Днес+/

 
11.11.2011, 13:40

Великобритания започва да извежда войските си от Германия

Министерството на отбраната на Великобритания обяви за началото на извеждане на своите войски от Германия, съобщава The Guardian.

Числеността на военнослужещите на кралските ВС в Германия е около 20 хиляди човека. До 2015 година военното ведомство планира да върне във Великобритания 10 хиляди военнослужещи, от тях 1800 още през януари 2012 г. Общо британския контингент в Германия е над 43 хиляди човека, включително гражданския персонал и семействата на военнослужещите.

Напълно извеждането на контингента трябва да завърши до 2020 година, т.е. с 15 години по-рано от предварителните планове. Според данни на изданието, извеждането на войските от Германия е продиктувано от необходимостта от икономии в държавния бюджет. Според оценка на BBC News, извеждането на войските ще позволи на Великобритания ежегодно да икономисва около 250 милиона фунта (292 милиона евро).

 
11.11.2011, 13:17

Обезщетенията за военнослужещите не са привилегии

Обезщетенията за военнослужещите не са привилегии. Това каза президентът Георги Първанов на пресконференция по повод приключилите избори за президент и местна власт и по актуални политически и социално-икономически въпроси, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Това им се дава, защото тези хора в продължение на 10-15-20 години са често пъти откъснато от семейството си. Това е компенсация, която ги мотивира. Ако това отпадне, качественият състав на Българската армия, ще деградира моментално – каза президентът.

 
11.11.2011, 12:03

"Сикорский” ще достави на Държавния департамент на САЩ 3 модернизирани вертолета S-61T

Компанията „Сикорский аероспейс сервисиз” обяви за сключването с Държавния департамент на САЩ на контракт за допълнителна доставка три модернизирани вертолета S-61.

 
11.11.2011, 10:00

Руско въоръжение за новите украински корвети няма да се закупува

Въоръжението за украинските корвети ще се закупува от френски и италиански производители, съобщи министърът на отбраната на Украйна Михаил Ежель.

„Вече са определени типовете оръжия, които ще бъдат закупени от Франция и Италия. Руско въоръжение няма да се закупува” – заявява М. Ежель. Той е отбелязал, че руските ракети са по-скъпи от тези на европейските производители.

За сега се предвижда да се извършат покупки от 18 производителя, като от САЩ ще бъдат закупени корабни дизелови агрегати.

При строителството на първата партида от четири корвети на украинските производители ще се паднат 72% от обема на всички работи.

 
11.11.2011, 08:50

Церемония по случай 114-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна

Във военноморската база ще се проведе церемония по случай 114-та годишнина от създаването и. За медиите желаещи да отразят мероприятието е осигурен катер, който ще тръгне от Морска гара в 09:35 часа.

/Днес+/

 
11.11.2011, 08:49

Военният министър се "изсилил" с бонусите, но в края на годината можело и да има

Аню Ангелов се надява следващото правителство да отпусне повече средства за армията

 
11.11.2011, 08:25

Готов ли е Израел за удар срещу Иран?

Русия и Германия предупреждават Израел да не нанася удари срещу Иран. Ще припомним съобщенията на израелски медии отпреди няколко дни, че Бенямин Нетаняху имал готовност да нанесе удар срещу Иран, който бил само на крачка от създаването на ядрено оръжие.

Показателно е, че изказвания в този смисъл се чуха точно преди очакваното публикуване на доклада на МААЕ за развитието на иранската ядрена програма на 8 ноември. Западните медии съобщиха за изтекла информация, според която документът щял да хвърли светлина върху факта, че Иран разработва ядрени бойни глави от последно поколение. .............. Прочети още

 
11.11.2011, 08:12

САЩ ще разширят военния си контингент в Австралия

Президентът на САЩ Барак Обама ще използва посещението си в Австралия, за да оповести, че Америка ще разположи свои пехотинци в база в град Даруин. Вестник “Сидни морнинг хералд” съобщава на първа страница, че новото постоянно военно присъствие е знак за засилилите се опасения от развитието на Китай.

В момента САЩ имат ограничен контингент в Австралия, включващ и съвместната база за шпионски операции край Алис Спрингс „Пайн Гап”.

Обама пристига в Австралия в сряда с посещение в столицата Камбера, след която ще стане първият американски президент посетил Северната територия с визитата си в Даруин.

/ИА „Фокус”/

 
11.11.2011, 08:09

Американски войник бе признат за виновен в убийствата на афганистански цивилни

Военен съдебен състав призна за виновен лидерът на американска армейска част, убивала безпричинно афганистански цивилни, предаде АФП.

Сержант Келвин Гибс беше осъден по 15 обвинения , сред които три за предумишлено убийство, за ролята му в убийства по време на службата му в афганистанската провинция Кандахар.

След като петчленният състав произнесе присъдата си, делото навлезе във фаза определяне на присъдата. Повдигнатите му обвинения обикновено водят до произнасянето на доживотна присъда. 26-годишният Гибс е предполагаемият лидер на „група за убийства”, отговорна за серия от убийства на афганистански граждани в периода януари - май миналата година.

Трима членове на подразделението вече се признаха за виновни.

/ИА „Фокус”/

 
11.11.2011, 00:20

Леон Панета предупреди за опасните последствия от военен удар срещу Иран

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета предупреди за рисковете от военен удар по Иран, отбелязвайки, че това може да доведе до „сериозно въздействие” върху региона без да спре иранската ядрена програма, предаде АФП.

„Трябва да сте предпазливи с непланираните последствия. Тези последствия може да включват не само това Техеран да не бъде възпрян от намеренията си, но и по-важното – може да имат сериозно въздействие върху региона и върху американските сили в региона”, каза той пред журналисти.

Началникът на Пентагона заяви, че е съгласен в виждането на своя предшественик, бившия военен министър Робърт Гейтс, че бомбардирането на Иран само ще отложи ядрения проект с около три години.

Панета отбелязва, че Съединените щати са фокусирани върху дипломацията и водят преговори със съюзниците си за налагането на „допълнителни санкции” на Иран заради ядрената му програма. Удар срещу Иран би бил „последната стъпка”, каза той.

/ИА „Фокус”/

 
11.11.2011, 00:09

Командирът на американския самолетоносач Harry S. Truman внезапно е починал

 Tushar Tembe

Командирът на самолетоносача Harry S. Truman на ВМС на САЩ Ташар Тембе (Tushar Tembe) внезапно е починал на 8 ноември, съобщава сайта на американския флот.

49-годишният Ташар Тембе е припаднал в 10 часа сутринта, канейки се да напусне кораба. Въпреки намесата на медицинския персонал и проведените реанимационни процедури, Тембе е починал. Причината за смъртта за сега не е уточнена.

За временно изпълняващ длъжността командир на Harry S. Truman е назначен старши-помощник Крейг Клаппертон (Craig Clapperton).

Самолетоносача Harry S. Truman се намира на ремонт във ВМБ Норфолк в Портсмут.

 
10 ноември
 
10.11.2011, 23:00

САЩ преговарят с Кувейт за разполагането на американски военни част в емирството

Съединените щати преговарят с Кувейт за позволение няколко хиляди американски войници да бъдат разположени в емирството, с цел противодействие на иранското влияние в региона, предаде АФП, позовавайки се на представители на Пентагона.

„Водят се преговори” с кувейтските лидери, но няма постигнато споразумение, заявява пожелал анонимност високопоставен военен представител.

Преговорите са за разполагането на бригада от 3500 войници и допълнителни подразделения, потвърждават други военни.

САЩ вече имат около 20 000 военнослужещи в Кувейт, но представители на военните и държавната администрация искат да увеличат военното присъствие в Персийския залив, поради опасенията от нестабилност в Ирак и ролята на Иран в региона.

/ИА „Фокус”/

 
10.11.2011, 22:47

ВМС на Ирак получиха шестият патрулен кораб, построен от „Свифтшипс шипбилдерс”

ВМС на САЩ обявиха, че официално са предали на ВМС на Ирак на шестият патрулен кораб клас „Свифт”, построен от компанията „Свифтшипс шипбилдерс”.

Церемонията по предаването на кораба с бордови номер P-305 се е състояла на 3 ноември в иракската военноморската база „Умм Каср”..

През септември 2009 година Командването за корабостроене и въоръжения на ВМС на САЩ в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” сключи с компанията „Свифтшипс шипбилдерс” (FMS) контракт на стойност 181 млн долара за проектиране и строителство на 9 патрулни кораба проект 35PB1208E-1455 за доставка на иракските ВМС. Основния контракт включва и опция за доставка на шест допълнителни кораба.

Патрулните кораби, доставяни в рамките на програмата за възстановяване на ВМС на Ирак, са предназначени за изпълнение на различни задачи, включително за патрулиране на крайбрежната акватория и изключителната икономическа зона на страната, наблюдение и разузнаване, провеждане на спасителни операции и др.

Първият кораб от тази серия е приет на въоръжение през от ВМС на Ирак на 24 септември 2010 година. През август т.г. на клиента бяха предадени четвъртият и петият кораби с бордови номера P-304 и P-306.

По план, следващия кораб трябва да бъде доставен през декември, а всички поръчани кораби ще бъдат предадени на иракския флот до края на следващата година.

Тези 35-метровите кораби имат алуминиев корпус, оборудвани са с три дизелови двигатели MTU 16V2000, които осигуряват максимална скорост над 34 възла. Въоръжението включва 30-мм артилерийска установка MSI Seahawk DS30M A2 с дистанционно управление, 12,7-мм картечница H2B „Браунинг” и две леки картечници M240. Кърмови апарел дава възможност за спускане на вода на надуваема 7-метрова лодка.

 
10.11.2011, 21:27

„Dubai Airshow 2011“


Шокиращо голямо участие на руски авиостроителни компании на „Dubai Airshow 2011“. За първи път има представителство на всички производители на крайни продукти. Представени са, не само конструкторските бюра, но и заводите и то с големи павильони. Според информация от ИТАР-ТАСС, Русия разчита да продаде в Близкия изток през следващите пет години над 90 самолета и вертолета на стойност над 4 милиарда долара. „Dubai Airshow 2011“ ще се проведе от 13 до 17 ноември 2011 година в Дубай.

/aeronews.alle.bg/

 
10.11.2011, 21:15

САЩ продължават да правят наивни предложения на Русия

Висшето ръководство на САЩ тържествено обяви: Вашингтон е готов да оттегли почти всички въпроси на Москва, свързани с EвроПРО. В действителност Белият дом хитрува толкова откровено, че започваш да се чудиш: наистина ли американците смятат руснаците за толкова наивни? ............. Прочети още

 
10.11.2011, 21:09

EADS няма да санкционира отказалите се от Typhoon

Ще им бъдат предложени за сключване договори за БПЛА „Talarion”, техническо обслужване и модернизация на изтребителите или друга продукция и услуги

 
10.11.2011, 20:58

МО без бонуси сега и нови изтребители догодина

Вертолети изяли парите за бонуси за военните.

Това стана ясно от коментара на военния министър Аню Ангелов след заседанието на парламентарната комисия по отбрана, която разгледа проекта за бюджет 2012.

Припомняме, вчера министърът със своя заповед отмени заповедта за допълнително материално стимулиране за военнослужещите....... Прочети още

 
10.11.2011, 20:55

Oчакват се протести в системата на сигурността заради политиката по доходите

Общо е недоволството и разочарованието, че няма да има допълнително възнаграждение за военнослужещите и цивилните служители на Министерството на отбраната. Това каза за Агенция „Фокус” Тодор Воденов, председател на Национален синдикат „Отбрана”.

Очаквам протест и то с основание. Изпратихме декларация, че няма да допуснем такова третиране на хората – да бъдат лъгани. Сега ще влезем в процедура по договаряне за нов колективен трудов договор, ще искаме доходите на хората да бъдат гарантирани. Министерският съвет готви нова система на заплащане, с която отново ще искат да намаляват заплати. Струва ни се ненормално на фона на това, което правят в МВР – имитация на реформи, а пък искат на редовите полицаи да си изкарат реформите. Хората ще излязат на протест, най-малкият повод ще бъде подкрепа на стачката в БДЖ, каза той.

По думите му – в системата на отбраната приемат с разочарование новото решение спестените пари да отидат за хеликоптери, защото са разчитали на тези средства.

От друга страна напоследък ръководството на Министерството на отбраната само намалява доходите на хората, и това не е политика само на министерството, оставаме с впечатление, че е политика на управляващите в момента. Мислехме, че може да има някакво изключение и хората да получат някой лев, но се оказа разочарование, хората са много ядосани, каза той.

Според Тодор Воденов, обещанието за бонуси в системата е съвпаднало случайно с времето преди балотажа.

Министъра на отбраната са го убедили, че може да даде парите – над 17 млн. лева. Например при военнослужещите, ако е полковник – около 1100-1200 лева без процент прослужено време. За цивилните – от 270 лева нагоре, обясни той.

На въпрос – справедливо ли бяха разпределени бонусите, Тодор Воденов отговори отрицателно.

В заповедта имаше текст за хора, постъпили след 1 юли тази година, които бяха лишени от това допълнително материално стимулиране, каза той.

Според него така наречените силови ведомства имат възможност за представителност в Националния съвет за тристранно сътрудничество и това не е проблем.

Струва ми се неразумно да има паралел на социално сътрудничество, който да е извън националната система, която е описана в Кодекса на труда. Такъв подход на парцелиране няма да свърши работа, не е полезен, каза той.

/ИА „Фокус”/

 
10.11.2011, 20:51

Военнослужещи не приемат с парите, спестени от Фонд "Работна заплата", да се заплаща за хеликоптери

Българска офицерска легия „Раковски” ще поиска в петък среща с ръководството на Министерство на отбраната, за да получи информация – какво е довело до отмяната на заповедта за изплащането на бонуси на военнослужещите и цивилните служители в Министерство на отбраната и пренасочването на спестените пари от Фонд „Работна заплата” за изплащане на хеликоптерите „Пантер”. Това каза пред Агенция “Фокус” майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия „Раковски”. По думите му - официална информация от Министерство на отбраната не са получили и всичко, което знаят по случая, е прочетено в медиите. От друга страна – телефоните им са загрели от обаждания на засегнати от отмяната на заповедта на министъра на отбраната.

„Още утре ще се опитаме да направим среща с политическото ръководство минимум на ниво заместник-министър, с което да изясним ситуацията и какво е довело до необходимостта от издаване на такава заповед за отмяна. Предполагам, че нещата са по-дълбоки и отиват към Министерство на финансите и ние най-вероятно няма да приемем – да се заплащат хеликоптери на гърба на военнослужещите, със средства, които са за тях, които реално сме успели да спестим през годината. Може би – има неточна информация за сроковете, в които трябва да се заплаща за тези хеликоптери, но това също е нещо, което в момента гадаем. Надявам се, хората, въпреки че в момента се чувстват излъгани, да изчакат да изясним какво точно се случва”, каза майор Иван Милов.

Размерът на бонусите, които е трябвало да получат военнослужещите преди министърът да отмени собствената си заповед, е бил около 350 лева на човек.

/ИА „Фокус”/

 
10.11.2011, 17:34

Украйна утвърди програмата за строителство на кораби

Кабинетът на министрите на Украйна утвърди държавната целева програма за строителство на кораби от клас корвет в размер на около 2 милиарда долара. До 2022 година се планира да бъдат построени четири кораба, а след това - още шест.

Строителството на първия корвет от проекта 58250 бе започнато през май тази година в Черноморския корабостроителен завод в град Николаев и ще бъде завършено през 2016 година. Водоизместимостта на украинския корвет е 2500 тона, дължината 112 метра, ширината 10,1 метра, а газенето - 5,6 метра. Предполага се, че корабът ще може да развива скорост до 32 възела, а ходът му да достига 4 хиляди мили.

 
10.11.2011, 17:25

Русия модернизира поредния индийски „Ту-142МК-Э“

Русия модернизира поредния индийски самолет „Ту-142МК-Э“ или "изделие ВПМКЭ". През 1988 година на Индия бяха доставени 8 самолета „Ту-142МК“. Те получиха бордови номера от IN311 до IN318. От тях бе създадена 312-та ескадрила на ВМС на Индия „Албатросите“ базирана в Arokkonam Naval Air Base(IATA: N/A, ICAO: VOAR). Въпреки, че има някои негативни оценки за самолетите, през 2002 година беше сключен договор между Русия и Индия за ремонт и модернизацията им. Още през 2004 година беше извършен ремонт на първата машина, защото беше с изтекъл ресурс. Според информация в печата през 2005 година е направен ремонт и е удължен срока на ползване от 16 на 32 години на два самолета IN312 и IN318. Според не потвърдена информация, първият модернизиран Индия е получила през 2007 година. Тогава възникват и проблемите, защото индийците не са доволни от полученото. При ремонта и модернизацията се знае, че самолетите получават нови двигатели (НК-12МП серия 2 или НК-12МПТ) и нови витла (АВ-60Т). Вероятно на модернизираните след 2006 година вместо ППС «Коршун» се монтира ППС «Морской змей». В печата се появиха сведения, че на борд IN315 през 2004 година е монтиран израелския радар Elta EL/M-2022A (V3) и някои други системи за радиоелектронна борба. Първоначално бе съобщено, че 8 самолета „Ту-142МК-Э“ще се модернизират до началото на 2011 година, но явно проблемите около спецификациите са удължили сроковете.

Първият “P-8I Poseidon” борд IN320 на 29 септември 2011 година извърши първия си полет. Беше подписан договор за доставка на осем самолета “P-8I Poseidon” плюс опция за доставка на още 4. Първият Индия ще получи до средата на 2012 година, а последният до средата на 2015 година. Още за Ту-142

/aeronews.alle.bg/

 
10.11.2011, 17:11

Инцидент с лек бомбардировач на Филипинските ВВС

Инцидент с лек бомбардировач "OV-10A Bronco" (регистрация 83801 и сериен номер 321) на Филипинските ВВС е станал в сряда сутрин 9 ноември 2011 година в 9:45 часа местно време. След тестов полет при приземяване на  летище  в „Edwin Andrews Air Base”,  недалеч от град Zamboanga се е появил технически проблем, които е предизвикал загуба на управляемост на машината. Пилотите са катапултирали, след което са били откарани в болница с наранявания.

/aeronews.alle.bg/

 
10.11.2011, 17:03

ВВС на Русия ще получат десет нови Су-30М2

6972-а авиобаза от състава на 4-а армия от войските на ВВС и ПВО от Южния военен окръг, разположена на летище Кримск в Краснодарския край, ще получи до края на годината още десет изтребители Су-30М2. Така, заедно с доставените в началото на годината други два, авиационният парк на базата се е обновил наполовина.

Су-30М2 лети със скорост до 2100 км/ч, а бойният му радиус е над 1500 км. Въоръжен е с 30 мм оръдие и има 12 точки за окачване на различно бомбово и ракетно въоръжение. Оптимизиран е за нанасяне на удари по наземни и морски цели.

ВВС от Източният военен окръг до сега са получили над сто единици нови и модернизирани самолети и вертолети – два Су-30М2 и 46 Су-27СМ, както и хеликоптери Ка-52 "Аллигатор", Ми-8АМТШ, Ка-226, Ми-26, "Ансат" и Ми-28Н "Ночной охотник". – Още за Су-30

/Pan.bg/

 
10.11.2011, 15:01

В армията всички станаха наказани !

Хората не ги е яд толкова за неполучените ДМС, колкото ги боли от лъжите на военния  министър

 
10.11.2011, 13:16

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще участва в честването на патронния празник на военно формирование 24 980 – Божурище

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще участва утре, 11 ноември, в честването на патронния празник на военно формирование 24 980 - Божурище. На тържеството ще присъстват и военнослужещи от Командването на ВВС, от подчинените военни формирования и ветерани от радиотехнически войски. Пред тържествен строй ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители от формированието.

/МО/

 
10.11.2011, 12:31

Индия се въоръжава с ракети БраМос

Индийската армия получи на въоръжение нова батарея тактически свръхзвукови ракети БраМос вариант "блок 2" с наземно базиране. Съвместната руско-индийска разработка е предназначена за поразяване на малки цели при полет на низки траектории и е невидима за радарите на противника.

Това е вече втората модификация на ракетната система. В момента се създава третата модификация на БраМос, която ще бъде предназначена за унищожаване на обекти в планините. – Още за БраМос

 
10.11.2011, 10:54

Генерал-лейтенант Самандов: В армията няма чантаджии

Ако смятате, че офицерите, които са в щабовете са чантаджии, аз мисля, че е голяма грешка. Преди да стигнат да планират, да организират, да управляват, те трябва да покажат качества като непосредствени командири. Това каза генерал-лейтенант Атанас Самандов в разговор по Дарик-радио…..... Прочети още

 
10.11.2011, 10:00

В индийския конкурс за нов изтребител френският Rafale води в началото пред Typhoon

Според индийските медии, след отваряне на ценовите оферти в конкурса за доставка на 126 многоцелеви изтребители MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft – среден многоцелеви боен самолет), френският Rafale води пред съперника си Typhoon по един от основните оценъчни параметри – стойността на един самолет. Френският изтребител струва по-малко от този на консорциума Eurofighter, като и двата са в порядъка на 80 до 110 милиона долара единия. През следващите две до три седмици комисията ще разгледа тонове документация, за да се произнесе кой е победителят. Другите основни фактори за определяне коя е по-ниската ценова оферта (L-1) са стойността за експлоатация за целия жизнен цикъл на изтребителите (при планиран нальот от 6000 часа в продължение на 40 години), цените на технологичния трансфер и предлагания офсет.

С победителят ще бъде сключен договор за доставка на 126 изтребителя, като първите 18 ще бъдат произведени от спечелилата тендера фирма (2015 година) , а останалите ще се построят по лиценз от индийския консорциум Hindustan Aeronautics Ltd. от 2017 година нататък. Допълнително има опция Индия да произведе още 63 изтребителя ако има забавяне с графика за придобиване на изтребителите LCA и съвместно разработвания с Русия ‘стелт’ изтребител пето поколение FGFA (fifth-generation fighter aircraft). – Още за Rafale

/Pan.bg/

 
10.11.2011, 07:50

Чилийски военен самолет са разби, пилотът е загинал

Самолет "Еxtra-300E" на чилийските ВВС се разби по време на въздушна акробатика, в резултат на което пилотът (лейтенант Cristián Padilla, 28 г.) е загинал.

Инцидентът е станал по време на тренировъчен полет на територията на военновъздушна база недалеч от чилийската столица Сантяго. При изпълнението на въздушна фигура от висшия пилотаж с участието на четири самолета от акробатическата ескадрила "Соколи" една от машините внезапно рухнала. Пилотът е загинал на място, причините за инцидента се разследват от специално назначена комисия.

/БГНЕС /

 
10.11.2011, 07:40

Бълнувания за Четвърта световна война

В разцвета на могъществото си Римската империя се е защитавала посредством 37 гарнизона. Днешна Америка, която напоследък все повече се изживява като империя, разполага с цели 761 бази в 39 страни. Какво ни казва това?...... Прочети още

 
10.11.2011, 07:35

Сухопътните войски ще отбележат своя боен празник

Сухопътните войски ще честват своя боен празник – 19 ноември. През тази година той съвпада с отбелязването на 126-та годишнина от Сръбско-българската война.

На 9 и 10 ноември 2011 г. ще се проведат турнир по стрелба със стрелково оръжие на полигон „Тюлбето” - гр. Казанлък и състезание по стрелба и управление на огъня на артилерията в Сухопътните войски на полеви учебен полигон „Ново село”. Традиционният турнир по стрелба с пистолет „Макаров” за журналисти от столичните медии ще се проведе на 11 ноември 2011 г. от 10.00 часа на полигон „Сливница”.

Празникът на Сухопътните войски ще бъде отбелязан с „Ден на отворени врати” във всички военни формирования. Той ще се проведе на 16 ноември 2011 г.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев ще награди военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски за професионално изпълнение на задачите. Тържеството ще започне в 10.00 ч. на 17 ноември 2011 г. в Театър „Българска армия”.

/МО/

 
10.11.2011, 07:22

Британски войник загина при експлозия в Афганистан

Британски военнослужещ загина при експлозия на самоделно взривно устройство по време на патрулиране в афганистанската провинция Хелманд, съобщи министерството на отбраната на Великобритания, цитирано от АФП.

Със смъртта му броят на загиналите британски военнослужещи след началото на операцията в Афганистан през октомври 2001 г. достигна 385 души. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
10.11.2011, 07:20

САЩ нямат опасения за пакистанското ядрено оръжие

САЩ смятат, че пакистанското ядрено оръжие е в сигурни ръце, заяви говорител на Държавния департамент и отхвърли твърденията, че атомният арсенал на Исламабад е уязвим за кражба, предаде АФП.

Преди седмица две американски издания, цитирайки неназовани източници, съобщиха, че пакистанските власти са транспортирали ядрено оръжие в необезопасени превозни средства по натоварени пътища, за да го скрият от американските разузнавателни служби.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър посочи пред репортери, че не е убеден, че сигурността на оръжието е била подложена на опасност.

„Ние сме уверени, че пакистанското правителство е наясно с потенциалните заплахи за ядрения арсенал на страната и в съответствие с това дава висок приоритет за безопасността на ядреното оръжие”, подчерта Тонър.

/ИА „Фокус”/

 
9 ноември
 
09.11.2011, 23:13

В армията: тотално разочарование

Лично премиерът Бойко Борисов лиши военнослужещите от допълнително материално стимулиране.

 
09.11.2011, 23:01

Армията - със затихващи функции

Войската бодро марширува към ньойските си параметри

 
09.11.2011, 21:56

САЩ ще модернизират тайвански летящи радари

E-2T Hawkeye

Тайван е изпратил два от четирите си самолета за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) E-2T Hawkeye в САЩ за модернизация, съобщава Defense News. Очаква се работите по самолетите да завършат до края на тази година. След като E-2T се върнат обратно в Тайван в САЩ за модернизация ще бъдат изпратени и останалите две машини.

Подробности за модернизацията на тайванските самолети не се разкрива, но според непотвърдени данни, E-2T ще бъдат модернизирани до версията Hawkeye 2000. Тази версия на самолета за ДРЛО се отличава с по-съвременното изчислително оборудване, допълнителна система за спътникова свръзка и възможност за съвместно патрулиране на въздушното пространство. Hawkeye 2000 получават възможност за обмен на информация между себе си, разширявайки по този начин радиолокационното покритие и точността на определяне на целите.

Модернизацията на самолетите, намиращи се на въоръжение в Тайван от 1996 година, се извършва в рамките на програма за доставка на острова на американски въоръжения и услуги на стойност 6,5 милиарда долара. Пакетът с доставки е бил одобрен от Конгреса на САЩ през 2008 година. Освен модернизацията на самолетите Тайван трябва да получи зенитно-ракетни системи Patriot, ударни вертолети AH-64D Apache и крилати ракети.

Тайван е приел на въоръжение първите два E-2T през 1996 г, а още два самолета са били закупени през 2006 г. Самолетите за ДРЛО, разработени за носене на службата на самолетоносачи, са зачислени към една от бреговите бази на Тайван и служат за предупреждение за възможно ракетно или въздушно нападение на острова от страна на Китай. – Още за E-2T Hawkeye

 
09.11.2011, 21:24

ВВС на Великобритания спира временно от полети самолетите Hawk, Tornado и Tucano

Кралските ВВС на Великобритания временно спират всички „не особено важни” полети със самолетите Hawk T1/1A, Panavia Tornado GR4 и Shorts Tucano T1 Hawk. Това решение е взето като „предпазна мярка” за всички самолети с катапултна седалка Martin-Baker Mk 10B след фаталния инцидент със самолет Hawk T1/1A от пилотажната група Red Arrows. Изтребителите Tornado, които участват в операцията в Афганистан не са засегнати от тази мярка.

Спирането от полети със самолети Hawk е за трети път за период малко повече от година. През 2010 бяха извършени технически инспекции на всички самолети, след като бяха открити пукнатини на катапултната седалка на един от самолетите Hawk. Полетите с този тип самолети също бяха спрени временно през август 2011 след катастрофата, при която загина един от пилотите от Red Arrows - лейтенант Jon Egging.

/Pan.bg/

 
09.11.2011, 20:25

Участието на Русия в изпитания не премахва искането за гаранции по европейската ПРО, оповести МВнР на Русия

Поканата на САЩ руски военни да наблюдават изпитанията на ракети, планирани като част от разполагането на ПРО в Европа, не отменя необходимостта от юридически гаранции, че системата няма да е насочена срещу Русия. Това се казва в комюнике, публикувано от пресцентъра на руското външно министерство, предаде РИА Новости.

„Хипотетичното присъствие на пробните изстрелвания може да се разглежда само като мерки за прозрачност и доверие. Подобни мерки несъмнено са полезни, но те не снемат нуждата от получаване на ясни юридически ангажименти за гарантиране, че европейският сегмент от глобалната ПРО на САЩ не е насочена срещу руския стратегически потенциал”, се казва в съобщението.

/ИА „Фокус”/

 
09.11.2011, 20:09

Министерството на отбраната на Русия подписа 7 контракта на стойност 280 милиарда рубли

В Северодвинск в присъствието на председателя на правителството на РФ Владимир Путин бяха подписани седем контракта с Обединената корабостроителна корпорация в рамките на държавните поръчки за 2011 г и за планов период 2012-2013 г, съобщава пресслужбата на руското правителство.

Подписаните документи са:

  - контракт за разработка на атомна подводница проект 885 М;

  - контракт за разработка на атомна подводница проект 955 А;

  - контракт за строителство на спасителен кораб проект 21300;

  - контракт за строителство на атомна подводница проект 885 М;

  - допълнение към съглашение-контракт за среден ремонт на атомната подводница „Новомосковск”;

  - контракт за разработка на съкратен технически проект на тежкия атомен ракетен крайцер проект 1144.2;

  - контракт за строителство на серийни атомни подводници проект 885 М.

Общата стойност на контрактите, според думите на В.Путин, е на стойност над 280 милиарда рубли.

 
09.11.2011, 17:52

Успешни изпитания на нова атомна подводница

 Подводница проект 955

Премиерът на Русия Владимир Путин посети в Северодвинск (северо-западната част на Русия) атомния подводен крайцер „Александър Невский” и поздрави екипажа с успешния първи етап на изпитанията. „Александър Невский” е вторият кораб по проекта 955 „Борей”. Неговото строителство започна в корабостроителницата „Севмаш” през 2004 година и се отнася към класа на ракетни подводни крайцери със стратегическо предназначение от четвърто поколение. Такива подводници са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети „Булава”.

Челният кораб на проекта – „Юрий Долгорукий”, сега преминава изпитания. По време на последните две плавания в морето крайцерът извърши успешни изстрелвания на ракети „Булава”. – Още за проект 955

 
09.11.2011, 17:35

Иран: Ядреният реактор "Димона" в Израел ще е най-лесната ни мишена

Ядреният реактор "Димона" в Израел ще е най-лесната мишена за иранските въоръжени сили, ако страната бъде принудена да използва военна сила, заяви в сряда генерал Масуд Джазаири, зам. главнокомандващ на иранската армия, в интервю за канал "Ал Алам", цитирано от "Дневник".

Всеки ирански отговор срещу който и да било враг ще излезе извън границите на Близкия изток, каза също генерал Джазаири. Той предупреди, че Иран има готови планове за отговор на военна агресия и тези планове ще накарат враговете на Техеран да съжаляват за действията си.

Ядреният реактор "Димона" се намира в пустинята Негев и се счита за крайъгълен камък на израелската ядрена програма. Смята се, че той е използван и за военни разработки. Израел нито отрича, нито потвърждава притежаването на атомни оръжия.

Тези заявления на иранския генерал идват, след като Международната агенция за ООН публикува най-критичния си доклад за ядрената програма на Иран и заяви, че страната разработва атомни оръжия. В Израел от няколко дни се спекулира с възможността за нанасяне на превантивен военен удар срещу атомни обекти в Иран.

/БЛИЦ/

 
09.11.2011, 17:12

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов ще наблюдава учението „STEADFAST JUNCTURE 2011” във Вилнюс, Литва

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов ще участва утре, 10 ноември, в Деня за високопоставени гости на учението „Steadfast Juncture 2011” във Вилнюс, Литва. Демонстрациите ще се проведат в Центъра за военна подготовка в Неменцине и в Тренировъчния полигон на Литовските въоръжени сили в Пабраде, Република Литва.

„Steadfast Juncture 2011” е учение за сертифициране на Силите за отговор на НАТО и се финансира от Съюзното командване по операциите в Монс, Белгия. Целта на учението е да се проведе съвместна тренировка на Щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Брунсум и Съвместния щабен елемент със способност за развръщане от Командването на силите в Хайделберг.

 
09.11.2011, 17:02
Съгласно заповед на министъра на отбраната от 09.11. 2011 г. № ОХ - 852 бонуси няма да има 
Аню Ангелов

 

СЪДЪРЖАНИЕ: Относно отмяна на Министерска заповед № ОХ- 823/ 28.10.2011г.

С оглед на доброто управление на бюджета за 2011 г. и извършената редукция на личен състав, Министерството на отбраната реализира икономия от фонд „Работна заплата”.

След обсъждане на Съвет по отбрана на 26.10.2011г. беше взето решение за изплащане на допълнително материално стимулиране на военнослужещите и цивилните служители, като методиката за определяне на размера на възнагражденията бе установена със заповед № ОХ-823/28.10.2011г.

Впоследствие, след приемането от Министерския съвет на 31.10.2011г. на проекта на бюджет на Министерството на отбраната за 2012 г., се установи, че няма да бъдат осигурени допълнителни средства в размер на 82 млн. лева за изплащане на оставащи суми по договора за доставка на хеликоптерите „Пантер”. С това бюджетът на Министерството на отбраната се намалява с общо 92 млн. лева.

Ето защо, на извънреден Съвет по отбрана на 07.11.2011г. беше взето решение за пренасочване на икономиите от фонд „Работна заплата” за плащане на част от стойността на хеликоптерите през 2011 г., с което да се обезпечи необходимото финансово осигуряване на системата за отбрана, включително и за безпрепятственото изплащане на работните заплати на военнослужещи и цивилни служители през 2012 г.

Пренасочването на спестените средства за разплащания за догодина е тежко решение за всички, но по този начин се осигурява нормалното функциониране на Въоръжените сили през следващата година.

Като отчитам горното и на основание чл. 31, ал. 1 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България

З А П О В Я Д В А М:

Отменям Заповед № ОХ – 823 от 28.10.2011 г. относно изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Изпълнението на заповедта възлагам на началниците (ръководителите) на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

/МО/

 
09.11.2011, 14:18

Свършва ли времето на ДАНС?

Служители от агенцията си правят сметката и бягат, за да не загубят десетки хиляди лева

 
09.11.2011, 14:03

„Локхид Мартин” е получила 383 млн долара за обслужване на аеростатните системи за наблюдение PTDS

Сухопътните войски на САЩ са сключили с „Локхид Мартин” контракт на стойност 383 милиона долара за извършване на обслужване и поддръжка на аеростатните „Постоянно действащи системи за откриване на потенциални заплахи” PTDS (Persistent Threat Detection System).

 
09.11.2011, 13:54

През 2012 година Венецуела ще продължи да се въоръжава с нови оръжия


Президентът на Венецуела Уго Чавес е заявил, че във ВС на страната ще продължи процеса по формирането на нови структурни подразделения. В частност, планира се създаването на танкови, мотострелкови, артилерийски, инженерни и противовъздушни подразделения.

Без да навлиза в подробности, президента е отбелязал, че в близко време ще започне доставката на нови съвременни въоръжения от Русия, в т.ч. на системи за противовъздушна отбрана, танкове и артилерийски системи, съобщава „Инфодифенса”.

През октомври т.г. Русия се съгласи да предостави на Венецуела нов кредит в размер на 4 милиарда долара за развиване на военнотехническото сътрудничество. Според президента, 2 млрд долара ще бъдат дадени на Венецуела през следващата година, още два – през 2013 година. Какви точно въоръжения ще бъдат получени в рамките на новия кредит за сега не се съобщава.

Министърът на отбраната на Венецуела Карлос Мата Фигероа е уточнил, че през 2012 година Венецуела очаква освен руските въоръжения да получи и два патрулни кораба, построени от испанската компания „Навантия” по проекта Avante 2400.

Освен това, ще започне доставката на закупените от Китай средни военнотранспортни самолети Y-8.

Планирано е също да се извърши модернизация на инфраструктурата на авиобазите „Ел Сомбреро”, „Маракаибо” и „Пуерто Ордас”.

 
09.11.2011, 13:27

Началникът на британската гранична полиция Броуди Кларк подаде оставка

Началникът на британската гранична полиция подаде оставка във връзка със скандала, в който бе замесено неговото ведомство, предава ИТАР-ТАСС. Той отхвърли обвиненията по свой адрес.

Кларк и колегите му са отслабили проверките на определени лица, които преминавали границата на Великобритания.

Така в страната безпрепятствено можели да проникнат лица, заподозрени в тероризъм и нарушители на граничните регулации, тъй като биометричните данни не са били сравнявани с наличните в съответната база данни.

Кларк и няколко негови подчинени бяха временно отстранени от длъжност в петък.

/ИА "Фокус"/

 
09.11.2011, 13:24

Делегация на НАТО ще пристигне на посещение в Тбилиси

Делегация на НАТО, начело с генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, ще пристигне днес в Тбилиси, предаде Би Би Си.

В грузинската столица ще се проведе заседание на комисията Грузия-НАТО, на което ще бъдат обсъдени перспективите за приемането на страната в Алианса.

Расмусен ще се срещне с грузински депутати и с председателя на парламента Давид Бакрадзе. Предвидени са и разговори с външния министър Григол Вашадзе.

/ИА "Фокус"/

 
09.11.2011, 13:22

Контраадмирал Пламен Манушев е определен за заместник-началник на отбраната

Контраадмирал Пламен Манушев

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи контраадмирал Пламен Манушев като командир на Военноморските сили, считано от 1 декември т. г., и да го назначи на длъжността заместник-началник на отбраната, като го удостои със званието „вицеадмирал”. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Според правителственото предложение, начело на ВМС ще застане досегашният заместник на контраадмирал Манушев – комодор Румен Николов. Той ще бъде удостоен със званието контраадмирал. За заместник-командир на ВМС е определен командирът на Военноморска база – Бургас комодор Георги Мотев. Той ще бъде наследен на поста от капитан І ранг Митко Петев, който е предложен за удостояване със званието „комодор”.

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои със звание „бригаден генерал” директора на служба „Военна полиция” полк. Данчо Дяков.

/ИА "Фокус"/

 
09.11.2011, 13:06

Откриха броненосец от руския императорски флот в Жълто море

Броненосецът от руския императорски флот „Петропавловск", който се натъкнал на мина и потънал по време на руско-японската война 1904-1905 година бе открит на дъното на Жълто море близо до Люйшункоу /бивш. ПортАртур/.

Броненосецът е бил флагман на  1-а тихоокеанска ескадрила. Заедно с кораба са загинали вицеадмирал Степан Макаров, големият художник Василий Верещагин, стотици офицери и моряци. Това съобщава ИТАР-ТАСС като цитира съветника на посланика в посолството на РФ в Китай Евгений Томихин.

Целта на руско-китайската експедиция бе да се открие точното място на гибелта на броненосеца. Предварителните изводи позволяват с голяма доза вероятност да се говори, че намерените останки са от „Петропавловск". Експедицията се проведе от 21 октомври до 6 ноември.

/novini.bg/

 
09.11.2011, 13:01

Руски кораби пристигнаха във Ванкувър

Флагманът на руския Тихоокеански флот, ракетният крайцер „Варяг” и танкерът „Иркут” пристигнаха на визита във Ванкувър.

Днес жителите на Ванкувър могат да посетят корабите. На 11 ноември руските моряци ще вземат участие в тържествените мероприятия във връзка с Деня на почитането на паметта на военнослужещите, загинали във военните конфликти. В същия ден „Варяг” и „Иркут” ще напуснат пристанището.

Руските бойни кораби ще се върнат във Владивосток от далечния поход в началото на декември.

 
09.11.2011, 07:48

Трима австралийски войници са ранени при атака в Афганистан

Нападател, облечен като афганистански войник, е стрелял по трима австралийски войници и е избягал, само няколко дни след подобен инцидент, при който загинаха трима австралийски военнослужещи, предаде АФП.

Тримата войници са ранени, но са в стабилно състояние. Инцидентът се е случил във вторник следобед в провинция Урузган. Двама афганистански войници също са били ранени.

/ИА "Фокус"/

 
09.11.2011, 07:23

Пилот от Red Arrows загина при катапултиранe

Пилот от британската демонстрационна ескадрила Red Arrows (Червените стрели) загинал вчера, 8 ноември, при катапултиране. Точните обстоятелства около инцидента не са изяснени, но се съобщава, че катапултирането е станало докато самолетът Hawk T1 се е намирал на земята.

Инцидентът се е разиграл днес около обяд в британската авиобаза Скамптън. За сега се съобщава единствено, че пилотът е загинал и за това са информирани неговите близки, които са помолили за сега неговата самоличност да не се разкрива. Спрени от полети са всички учебно-тренировъчни самолети Hawk T1.

Реактивният учебно-тренировъчен самолет Hawk T1 е оборудван с катапултни кресла Martin Backer Mk.10B, които са от клас 0-0 (тоест гарантират спасение при всички възможно височинно-скоростни диапазони). Това е третия тежък инцидент за Red Arrows в последните две години. През март 2010 г. два самолета на групата се сблъскаха във въздуха, като единия пилот се принуди да се катапултира. При инцидента нямаше пострадали. На 20 август 2011 г. по време на авиошоу се разби друг самолет на групата, но тогава летеца загина.

/Аеро/

 
09.11.2011, 07:16

Военната академия ще икономисва от библиотеката?!

Академичната библиотека на Военната академия в столицата ни се превръща в обикновена логистична структура. Това е резултатът от реорганизацията и новата структура на учебното заведение. Академичният съвет си е казал думата, въпреки различните мнения по този въпрос........ Прочети още

 
8 ноември
 
08.11.2011, 18:48

Нови 65 учебно-бойни Як-130 и 28 многофункционални изтребители Су-30СМ за руските ВВС

Министерството на отбраната на Русия ще подпише в следващите две седмици договор със самолетостроителната корпорация „Иркут” договор за закупуване на 65 учебно-бойни самолета Як-130, съобщи за журналистите главнокомандващият ВВС на Русия генерал-полковник Александър Зелин . Доставките на новия самолет ще бъдат завършени до 2017 година. Министърът на отбраната е одобрил създаването на пилотажна група, летяща с Як-130.

Як-130 е разработен от ОКБ „Яковлев” и е предназначен за обучение и повишаване летателната подготовка на пилотите, летящи на Су-30, МиГ-29, F-16. Самолетът е с два двигателя, има боен товар до 3 тона, максимална далечина на полета без допълнителни резервоари е до 2000 км и може да лети със скорост до 1000 км/ч.

Според генерал Зелин за ВВС ще бъдат закупени и 28 многофункционални изтребители Су-30СМ, като това не е окончателната бройка.

/Pan.bg/

 
08.11.2011, 18:37

Бонуси няма да има?

Според източници на www.pan.bg бонуси за българските военнослужещи няма да има. Слухът вече обикаля българските поделения, а военните изобщо не са доволни, ако това се окаже вярно.

Още преди изборите министърът на отбраната загатна за бонуси, а само преди 4 дни конкретизира:

"На базата на очаквания лимит от икономии, само една част от него ще бъде заделена за допълнително материално стимулиране, а друга - за компенсиране до известна степен още тази година на намаляването на бюджета за отбрана с 10 млн. лева", заяви министърът.

Ангелов добави, че не може да посочи конкретен размер на бонусите и ще може да каже точният размер на сумата за ДМС едва след като те бъдат изплатени.

Вестник "Дневник" пък писа:

"Ще има бонуси към заплатите в системата на отбраната. Това потвърди пред журналисти военният министър Аню Ангелов. Дал съм заповед, критериите са на "отличната, добрата или нормалната служба", посочи Ангелов. Онези, които са наказани, няма да бъдат материално стимулирани. Ангелов добави, че не може да посочи конкретен размер на бонусите.

Той реши да стимулира военнослужещите средно с между 400 и 500 лева на човек.

От МО били спестили пари от фонд работна заплата и затова щели да раздадат на 30-те хиляди армейци между 12 и 15 млн. лв. през ноември. Формален повод за премиите обаче няма. За разлика от другите министерства, в МО от две години и половина бонуси не са раздавани, оправда се Аню Ангелов за скандалното решение.

Според добре информирани източници днес в някои поделения е пристигнала нова заповед, в която е написано, че бонуси няма да има.

Очакваме потвърждение или опровержение на новината.

/Pan.bg/

 
08.11.2011, 18:33

Русия е предала на Виетнам последните стражеви катери от проект "Светляк"

Стражеви катер от проект 10412

Русия е предала на Виетнам последните стражеви катери от проект 10412 (експортна версия на проект 10410 "Светляк"). Според информация на Strategy Page, доставката на катерите е станала със закъснение в сроковете, понеже корабостроителницата е получила някои компоненти със закъснение. Общо ВМС на Виетнам са получили четири стражеви катера.

Строителството на катерите е извършено по контракт, сключен през юли 2009 година. Сделката се оценява на 60 милиона долара. С постройката на корабите се е занимавала петербургската корабостроителна фирма "Алмаз".

Стражевите катери от проект 10412 при дължина 39,5 метра имат водоизместимост 390 тона и са способни да развиват скорост до 30 възла. Катерите са въоръжени с 30-милиметрова артилерийска установка АК-630, 76,2-милиметрова артилерийска установка АК-176М, 16 пускови установки за ракети Игла-1М и две 14,5 милиметрови картечници.

 
08.11.2011, 17:37

167 наши миротворци в Афганистан избраха за президент Плевнелиев, 110 гласуваха за Калфин

Българските военослужещи, които са на мисия в Афганистан предпочетоха Росен Плевнелиев за президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили. От 280 гласували на втория тур подкрепата си за кандидата на ГЕРБ дадоха 167, а за Ивайло Калфин – 110. Три от бюлетините са били недействителни, става ясно от протоколите на секционните избирателни комисии. В база „Феникс” в Кабул резултатите са 76 на 60, а във военновъздушната база в Кандахар – 91 на 50 за Плевнелиев. Според съобщението на Пресцентъра на МО на втория тур бяха създадени условия за гласуване на над 600  военнослужещи, които участват в операцията на НАТО в състава на ИСАФ, което предполага, че избирателната активност е била 46 процента.

Интересни за коментари, особено за привържениците на Меглена Кунева, са резултатите от първия тур. Росен Плевнелиев води със 150 гласа, следван от Меглена Кунева – със 115, Ивайло Калфин – със 75, Волен Сидеров – с 44, Светослав Витков – с 12, Красимир Каракачанов – със 7, Алексей Петров – с 5, Сали Ибрям, Румен Христов и Атанас Семов – с по 2 и Николай Василев и Мария Капон – с по 1. Без нито един миротворчески глас са кандидатите за президент Стефан Солаков, Николай Ненчев, Павел Чернев, Димитър Куцаров, Андрей Чорбанов и Венцислав Йосифов. На първия тур в Кабул и Кандахар са гласували 418 избиратели, като две от бюлетините са недействителни. На втория тур Росен Плевнелиев е увеличил актива си със 17 гласа, а Ивайло Калфин – с 35.

На втория тур на предишните президентски избори през 2006 г. в Ашраф, Ирак за Георги Първанов гласуваха 85 миротворци, а за Волен Сидеров – 30. В Кабул резултатите бяха 100 на 15 за Георги Първанов.

/Otbrana.com/

 
08.11.2011, 17:12

Москва с достъп за закупване на нови оръжия от НАТО

Русия и НАТО подписаха споразумение, даващо нови възможности за военнотехническо сътрудничество.

Церемонията по подписването се състоя в Брюксел. Споразумението дава по-активна роля за участие на Русия в системата на НАТО за износ и внос на оръжия.

Заместник-ръководителят на Руската федерална служба за военно и техническо сътрудничество Константин Бирюлин приветства договора, с който Русия като голям производител на оръжия е включен в списъка на НАТО, който позволява директно закупуване на оръжия от производителите.

/news.bg/

 
08.11.2011, 14:48

В България не управлява хунта, та полицаи и военни да са недосегаеми

Каква е логиката само силовият сектор да ползва всякакви екстри - и като заплащане, и като пенсиониране, на фона на ширещата се престъпност и несигурност

 
08.11.2011, 13:44

До 2015 г. руските въоръжени сили ще получат съвременна военна техника

Делът на съвременната военна техника в руските въоръжени сили към 2015 г. ще бъде 30%, към 2020 – 70%, а в ракетните войски със стратегическо предназначение – 100%. Това съобщи ръководителят на администрацията на президента Сергей Наришкин по време на посещение на полигон в Ленинградска област, където той се запозна с разгръщането на оперативно-тактическия ракетен комплекс „Искандер”, предаде ИТАР-ТАСС.

Заедно с него на полигона присъстваше и постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин.

/ИА "Фокус"/

 
08.11.2011, 13:37

Ил-2 отново във въздуха!

На 6 ноември 2011 г. в авиационния завод „Авиокор” успешно са завършили летателните изпитания на щурмовика Ил-2, който е произведен от същото предприятие през 1942 г. (тогава – авиационен завод №18).

Това е единственият в света летящ модел на легендарният съветски щурмовик от времето на Втората световна война. Възстановяването на самолета е извършено от сибирското предприятие «Авиареставрация» с поддръжката на завода "Авиакор".

На 7 ноември 2011 самолетът е участвал във парада „Памет”, прелитайки на два пъти над колоните от участници в град Самара. – Още за Ил-2

/Pan.bg/

 
08.11.2011, 13:33

Израел ни предлага изтребители втора ръка

На 13 ноември за Тел Авив заминава правителствена делегация, която ще бъде водена от министрите на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и на ековедомството Нона Караджова. В делегацията ще бъдат включени и работни групи на други ведомства, както и представители на бизнеса. През лятото министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна със своя колега Ехуд Барак по време на международното авиационно изложение в Бурже, а в началото на юли в София се проведе съвместно заседание на правителството на България и правителството на Израел. В началото на август израелската държавна компания IAI направи две работни посещения в България и предложи модернизиран вариант на изтребителя Kfir. През октомври правителството упълномощи министъра на отбраната Аню Ангелов да подпише споразумение между отбранителните ведомства на България и Израел за военно сътрудничество във връзка с провеждане на военни тренировки и учения и Меморандум за разбирателство за сътрудничество в отбранителната промишленост.

Посещението на военната делегация ще бъде повод да бъде предложена нова оферта към МО за придобиване на самолети. От IAI предлагат модернизиран боен вариант Kfir Block 60. Те са разработвани на базата на френските Mirage 5 и са произвеждани в края на 70-те години на миналия век. Машините са свалени от въоръжение от края на 1996 г. и в момента им се търси пазар. МО от година сондира и събира оферти за придобиване на нова техника за войската. Само преди няколко дни военният министър обяви, че най-вероятно изборът на нов изтребител на армията ни ще остане за след една или две години.

Министрите на екологията и на регионалното развитие и благоустройство имат поредица от срещи с ресорните си колеги, като се предвижда да обсъдят конкретни проекти.

/в-к Труд/

 
08.11.2011, 13:29

Наблюдатели от държавите-участнички в ОССЕ са на четиридневно посещение у нас

Наблюдатели от държавите-участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) пристигат днес, 8 ноември, на четиридневно посещение у нас. Те ще посетят 3-та авиобаза „Граф Игнатиево” и 61-ва механизирана бригада - гр. Карлово. Посещение от този тип се провежда веднъж на пет години и е едно от най-значимите доказателства за спазването от Република България на изискванията на Виенския документ по укрепването на доверието и сигурността в Европа.

Във връзка с посещението, по-късно днес, във Военна академия " Г.С. Раковски" ще бъдат изнесени брифинги от представители на Министерството на външните работи, на дирекции от Министерството на отбраната и от Щаба на отбраната, Командването на Военновъздушните сили и на командира на авиобаза „Граф Игнатиево”.

Утре, 9 ноември, наблюдателите ще посетят авиобаза „Граф Игнатиево”, където ще имат възможност да се запознаят с ежедневната дейност в поделението, с основните типове самолети и да наблюдават провеждането на демонстрационен полет със Миг-29 и МиГ-21.

По време на посещението в 61-ва механизирана бригада - гр. Карлово наблюдателите ще се запознаят с условията на живот и работа в поделението, ще присъстват на показ и демонстрации с бойна техника и въоръжение, ще посетят полигон "Анево" и полигон „Марино поле”.

Съгласно Виенския документ, посещенията в авиобаза „Граф Игнатиево” и 61-ва механизирана бригада - гр. Карлово ще завършат с оценяване от страна на наблюдателите.

Целта на посещението е да бъде потвърден авторитетът на Република България в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и откритостта в процеса на укрепване на доверието и сигурността между държавите - участнички.

/МО/

 
08.11.2011, 09:26

На празника си полицаи са в протестна готовност, заради орязване на социалните им придобивки

Главен комисар Калин Георгиев: Нека работодателите да изкарат един ден до мен и тогава пак ще говорим за орязване на социалните придобивки на полицаите.

 
08.11.2011, 09:16

Русия достави в Индия партида военнотранспортни хеликоптери

Първата партида руски военнотранспортни хеликоптери Ми-17В-5 бе предадена на Индия в рамките на договор, предвиждащ доставката на 80 такива машини и сключен от руската държавна компания „Рособоронекспорт” през 2008 г., предаде Интерфакс.

Количеството на предадените машини не се уточнява.

„Този договор потвърждава факта, че строителството на хеликоптери е едно от най-бурно развиващите се направления в износа на руска военна продукция”, съобщава пресслужбата на компанията. – Още за Ми-17

 
08.11.2011, 09:04

САЩ канят Русия да участва в изпитания на ПРО

САЩ предложиха на Русия да вземе участие в изпитания на противоракетните установки, които ще бъдат разположени в Източна Европа.

Това заяви генерал-лейтенант Патрик О'Райли, който е ръководител на Агенцията по противоракетната отбрана към Пентагона, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Ние поканихме руските колеги да участват в изпитанията на противоракетните установки", посочи генералът.

О'Райли подчерта, че Вашингтон е заинтересован от сътрудничеството с Русия в сферата на противоракетната отбрана и очаква отговора на Москва на представените по-рано предложения.

Правителството на Румъния одобри законопроекта за разполагането на противоракетни установки на САЩ на своя територия. Законопроектът е изпратен в парламента за ратифициране след което той ще влезе в сила.

В средата на септември държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и външният министър на Румъния Теодор Баконски подписаха международно съглашение за разполагането на елементи от ПРО на територията на Румъния.

Тогава руското правителство възнегодува срещу разполагането на ПРО на територията на Румъния, тъй като заплашвало руската сигурност. Русия иска реални и обвързващи гаранции със САЩ, че установките не са насочени към Москва.

/news.bg/

 
08.11.2011, 08:52

Русия вдига парите за военнослужещите


Руският президент Дмитрий Медведев подписа закон, по силата на който от 1 януари паричното доволствие на военнослужещите ще бъде повишено 2,5 - 3 пъти, а на военните пенсии 1,5 - 1,7 пъти. Медведев лично съобщи новината на съвещание в Кремъл с участието на министъра на отбраната Анатолий Сердюков, началника на ГЩ Николай Макаров и командващите военните окръзи.

По думите на президента това ще позволи значително да се увеличат доходите в рамките на една длъжност в зависимост от квалификацията на военния и от важността на изпълняваната задача. Допълнителни плащания ще има за специфични условия на работа, включително климатични и представляващи риск за живота.

Още през октомври на заседание на правителството премиера Путин заяви, че от 1 януари 2012 г. заплатата на войниците на контрактна служба ще се увеличат от сегашните 7-10 хиляди на 25 хиляди рубли ежемесечно.

Бъдещата заплата на лейтенант пък ще бъде 50 хиляди рубли (около 2300 лева - при курс рубла/лев = 0.046).

Голяма ще бъде разликата и при висшите офицери. Командващ на армия ще може да разчита на 54 хиляди „базови” рубли, а четиризвезден заместник на министъра на отбраната ще стартира от 67 хиляди рубли.

Като се отчетат различните добавки може да се очакват следните месечни възнаграждения: лейтенант - 50 хиляди, полковник – над 60, генерал-майор – над 73, генерал-лейтенант – над 90 и армейски генерал - около 112 хиляди рубли.

Освен това се актуализират и изплащанията за служба при особени условия, класна специалност, работа със секретна информация и др. Така например лейтенант изпратен да служи в Крайния Север може да получава и до 80 хиляди рубли в месец.

 
08.11.2011, 08:07

Барак Обама е обсъдил с Андерс Фог Расмусен изтеглянето на военните сили от Афганистан

Американският президент Барак Обама е обсъдил в понеделник с генералния секретар на НАТО как на предстояща през 2012 г. среща на Алианса да се оформи планираното изтегляне на военните сили от Афганистан.

Обама и Андерс Фог Рамусен са провели обсъжданията в Овалния кабинет.

От Белия дом добавиха, цитирани от АФП, че на срещата е била разглеждана също така и проведената военна операция на НАТО в Либия.

"Президентът и генералният секретар обсъдиха важния прогрес, извършен от оглавяванато от НАТО мисия на ИСАФ в Афганистан", гласи изявление на Белия дом.

Обама ще бъде домакин на срещата на Алианса, която ще се състои през май следващата година в Чикаго.

/ИА "Фокус"/

 
7 ноември
 
07.11.2011, 21:57

Новите стари оръдия

2С34 „Хоста”

На въоръжение в руската армия влезе артилерийската установка 2С34 „Хоста”.

Новата артилерийска система представлява модернизация на САУ2С1 „Гвоздика”. Тя е с ново оръдие и система за управление на огъня. Вместо 122-мм гаубична цев, „Хоста” получи 120-мм оръдие/миномет, способно да стреля както със снаряди, така и с минометни мини, и което първоначално е било предназначено за САУ2С31 „Вена”.

Причината за тази модернизация е много проста: новата „Вена” е доста скъпа. Точната цена на тази установка не е известна, но тя не е по-малко от един милион евро, заради скъпоструващото шаси от БМП-3, което трябва да се строи наново. Създаването на „Хоста” въз основа на „Гвоздика” струва два пъти по-евтино, и при това шасито има отлична ремонтна годност и при добро обслужване може да се използва десетки години.

„Хоста” не е единствения плод на модернизацията. Нови цеви получават 152-мм САУ „Акация” и „Мста”, далекобойността и точността на който са радикално увеличени.

 
07.11.2011, 20:18

Ген.-лейт. о.з. Димитър Тодоров - на 90 години

Един живот на гордости и горести богат

 
07.11.2011, 19:12

Руските военни в Чечня получиха нови бронетранспортьори БТР-82А

БТР-82А

Мотострелковите съединения на Южния военен окръг днес получиха седем нови бронетранспортьора БТР-82А, съобщава пресслужбата на ЮВО.

Там пристигнаха и представители на Арзаманския машиностроителен завод, които ще извършат преподготовка на военните за новите образци военна техника. През последните няколко месеца в мотострелковите части на ЮВО постъпиха над 30 единици БТР-82А.

Доставката на военната техника се извършва в рамките на държавните поръчки за 2011 година. В момента с нови БТР-82А, танкове Т-90А и Т-72Б и бойни машини на пехотата напълно са превъоръжени мотострелковите съединения в Северна Осетия и Волгоградска област.

Новия БТР-82А се явява дълбока модернизация на намиращите се на въоръжение в Русия БТР-80А. Машината е получила противоосколъчна броня и дизелов двигател с мощност 300 к.с. Освен това, бронетранспортьора е въоръжен с 30-милиметрово автоматично оръдие 2А72 и сдвоена картечница ПКТМ калибър 7,62 милиметра. Цялото въоръжение е стабилизирано в двете плоскости, което позволява да се води огън и движение. – Още за БТР-82А

 
07.11.2011, 17:50

Американски командоси помагат в борбата с наркотрафика в Северна и Южна Америка

Американската агенция за борба с наркотрафика има пет екипа от командоси, които са изпълнявали операции в Централна и Южна Америка и Карибския басейн през последните няколко години, съобщава в-к „Ню Йорк таймс”.

Сред страните, в които са били нанесени удари, са Хаити, Хондурас, Доминиканската република, Гватемала и Белиз.

Програмата, известна с акронима ФАСТ (Чуждестранен екип за подкрепа и надзор), е създадена по времето на администрацията на президента Джордж Буш. Първоначалното й предназначение е било разследването на наркотрафикантите в Афганистан, имащи връзки с талибаните.

В началото на 2008 г. обаче, мандатът на програмата е бил разширен отвъд зоната на бойните действия в Афганистан.

Според експерти програмата отразява нарастващия обсег на Вашингтон в борбата с наркокартелите на фона на опасенията на някои политици, че линията между военните действия и силите за сигурност става все по-размита.

/ИА "Фокус"/

 
07.11.2011, 14:22

Mинистерството на отбраната на Франция модернизира 7 вертолета „Кугар”

Генералната дирекция по въоръженията (DGA) на военното ведомство на Франция заяви, че е сключен контракт за извършване на модернизация на седем многоцелеви вертолета AS-532 „Кугар” (шест за Сухопътните войски и един за ВВС).

 
07.11.2011, 13:23

ЦРУ сканира всеки ден 5 млн. туита

Американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) следи изкъсо информацията, която се разменя в социалните мрежи на Facebook и Twitter по целия свят, съобщава АР.

Дейността се извършва в специално изграден център във Вирджиния, а според директора на разузнавателния център към ЦРУ Open Source Center (OSC), който бе създаден след 11-и септември 2001 г., Даг Накуин, всеки ден се преглеждат над 5 млн. туита в платформата за микроблогинг Twitter, за да се преценят обществените настроения в целия свят. От интерес за агенцията са също и социалните мрежи, преди всичко Facebook, чатове, както и форумите в телевизии и локални радиа.

Според Накуин във фокуса на разследванията не седят американци, тъй като по закон такова следене не може да бъде извършвано без наличието на съответната съдебна заповед.

Преравя се информация на различни езици по целия свят – от арабски до китайски. Една от основните насоки в работата на центъра е проследяването на настроенията в Пакистан и вероятността народът на някоя близкоизточна държава да извърши преврат.

Центърът снабдявал американското правителство с детайлна информация и анализ за реакциите в арабския свят на новината за смъртта на Осама Бин Ладен. Най-много негативни послания е имало в Пакистан и Китай. Обзор на последните 24 часа влиза в ежедневното четиво на американския президент Барак Обама, пише още AP.

Според Накуин сътрудниците му, които неофициално са наричани "Библиотекарите отмъстители", са прогнозирали приближаването на въстанието в Египет, но не са знаели кога точно ще започне революцията. „Центърът предвиди, че социалните мрежи в такива места като Египет могат да изменят правилата на играта и да заплашат режима“.

Критици обаче се съмняват, че ЦРУ шпионира само в чужбина. Още през 2009 г. експерти от Центъра за демокрация и технологии изразиха съмненията си по този повод. А основателят на Wikileaks Джулиан Асанж заяви в интервю по-рано през тази година, че е сигурен, че ЦРУ шпионира Facebook навсякъде.

/Investor.bg/

 
07.11.2011, 13:05

В Германия е започнато строителството на най-мощната в света фрегата

На док 12 на корабострителницата в Хамбург с тържествена церемония е отбелязано началото на строителството на първата фрегата клас F125. Церемонията е била организирана от работна група ARGE F125, състояща се от компаниите ThyssenKrupp Marine Systems AG, Blohm + Voss Naval GmbH и Friedrich Lurssen Werft GmbH & Co.

Фрегата е предназначена за развръщане в състава на силите на НАТО и да се използва в операции за отбрана, предотвратяване на кризи, поддръжка на хуманитарни операции, борба с тероризма и с асиметрични заплахи. Фрегата се явява един от най-съвременните кораби от този клас в света. Универсалността на новата фрегата е достигната за сметка на използване на най-нови технологии и то със значително по-малък екипаж.

Договорът е подписан през 2007 година и предвижда построяване на четири фрегати, които ще бъдат готови в периода 2016-2018 година.

Фрегатите клас F125 са въоръжени с автоматична 127 мм артилерийска установка OTO Melara, за която се разработват боеприпаси с далечина на поражение до 100 км. На борда на всяка фрегата може да се базират до два вертолета – хеликоптерите за борба с подводници NH-90 или ударните Tiger. Фрегатите разполагат и с модулна установка за вертикално изстрелване Mk41, от която може да се изстрелват различни комбинации от зенитни, противокорабни и крилати ракети, както и ракети за унищожаване на подводници. Един от вариантите на въоръжение е с противокорабни ракети Harpoon Block II.

/Pan.bg/

 
07.11.2011, 12:45

Армията на „нова Либия” протестира

Стотици войници на Преходния национален съвет проведоха в центъра на Триполи протестна манифестация срещу задържането на заплатата. Младежите с оръжие в ръце се събраха край един от хотелите, като се опитваха да разбият стъклата и да нахлуят в сградата, някои от тях откриха стрелба във въздуха.

В ефира на телевизията CNN един от участниците в манифестацията дори обеща да свали новите власти на Либия, по същия начин, както беше свален Муамар Кадафи, ако положението със заплатата не се уреди в най-близко време.

 
07.11.2011, 12:36

Военнослужещи от военно формирование 28880-Белене участват в международно учение в Република Хърватия

Военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене, от състава на Сухопътни войски, участват от днес, 7 ноември, в четиридневно международно учение на територията на Република Хърватия.

То ще се проведе в град Пожега, където многонационално подразделение за обща инженерна поддръжка ще тренира оказване на помощ на населението при земетресение.

Ръководител на българските военнослужещи е подполковник Йордан Йорданов.

/МО/

 
07.11.2011, 12:31

Крайцер „Варяг” пристига във Ванкувър

Флагманът на Тихоокеанския флот на Русия крайцер „Варяг” и танкерът „Иркут” днес пристигат на посещение във Ванкувър. Това е първото посещение на руски бойни кораби в канадското пристанище. По-рано там идваха само граждански кораби от Русия, в това число прочутите платноходи „Крузенщерн” и „Паллада”.

„Варяг” и „Иркут” ще акостират на пристанището в центъра на Ванкувър. Местните жители ще имат възможност да ги посетят, а руските моряци ще проведат с канадски военни поредица от спортни състезания.

 
07.11.2011, 12:24

Китай е закупил от Украйна 250 двигателя за самолетите си L-15

Китай е закупил от Украйна 250 реактивни двигатели с форсажна камера АИ-222-25Ф, съобщава AINonline. Не се уточнява сумата на сделката.

Китайското самолетостроително предприятие Hongdu ще използва двигателите за произвежданите от него учебни самолети L-15 Falcon и учебно-бойни L-15 LIFT. Двигателите ще се произвеждат в завода „Академик Ивченко” на Запорожкото МКБ „Прогрес” със съвместното участие на московския научно-производствен център „Салют”, който доставя двигателите за руските учебно-бойни самолети Як-130.

Двигателите АИ-222-25Ф имат тяга 2500 кгс, което позволява на двудвигателните самолети L-15 да развиват скорост до 1800 км/ч. Доставката на двигателите трябва да започне през 2012 и да завърши през 2015 година.

Това е вторият голям договор за износ за Китай на украински двигатели. В началото на 2011 г. е сключена сделка между Китай и Украйна за доставка на 250 двигатели АИ-222-25Ф за учебно-бойните самолети L-15 LIFT. Тези самолети Китай възнамерява да предложи и на международния пазар, където L-15 ще се конкурира с руските Як-130, корейските T-50 Golden Eagle и италианските M-346 Master.

/Pan.bg/

 
07.11.2011, 11:40

Посещение на правителствена делегация в Израел

Планира се българска правителствена делегация да посети Израел. В нейния състав ще бъдат включени представители на няколко министерства.

Припомняме, че българския министър на отбраната Аню Ангелов се срещна със своя колега Ехуд Барак по време на международното авиационно изложение в Бурже в началото на лятото т.г. На 6-7 юли в София се проведе съвместно заседание на правителството на България и правителството на Израел. Междувременно в периода юли-август израелската компания IAI направи две работни посещения в България и предложи модернизиран вариант на изтребителя Kfir за многоцелеви самолет за българските ВВС. През октомври правителството упълномощи министъра на отбраната Аню Ангелов да подпише споразумение между отбранителните ведомства на България и Израел за военно сътрудничество във връзка с провеждане на военни тренировки и учения и Меморандум за разбирателство за сътрудничество в отбранителната промишленост.

/Pan.bg/

 
07.11.2011, 11:11

Легендарният парад на 1941 година


На 7 ноември 1941 година в обсадена от хитлеристките войски Москва, въпреки че линията на фронта минаваше на няколко километра от столицата, се състоя парад на Червената Армия. Направо от онзи парад войниците заминаваха за отбранителните граници. Днес, в чест на 70-годишнината на това станало легендарно събитие, на Червения площад се състоя тържествен парад-реконструкция.

В него участваха военни на московския гарнизон с военна униформа от 1941 година. Пред трибуните, където се събраха ветерани на Втората световна война, с параден марш минаха и членове на военно-патриотични клубове и възпитаници на кадетски училища. Общо в парада участваха над 5500 души, а също военна техника от времената на войната – танкове Т-34, Т-37, Т-60, залпови миномети „Катюша” и аеростати.

За военната техника, събрана и реставрирана в Музея на техниката, разказва сътрудникът на този музей Марина Яуре:

  - Идеята за реконструкция на историческия парад възникна още през януари. За 10 месеца беше възстановена историческата техника, сражавала се в битката за Москва. Нашият музей на техниката подготви за парада леки танкове, в това число Т-37 – плаващ разузнавателен танк. Една много необикновена и своеобразна машина. Освен това, музеят демонстрира мотоциклети М-72, джипове Газ-67, бронираната кола Б-64-Б. За първи път след 1941 година на Червения площад минаха леки танкове Т-60. Такива машини в целия свят са останали само шест, а танковете Т-37 са още по-малко.

След тържествения марш техниката от времената на Втората световна война остана да стои на Червения площад, за да може всеки желаещ да огледа уникалните машини и да си представи по-добре, какъв беше онзи легендарен парад в тревожната военна Москва през 1941 година.

/ruvr.ru/

 
07.11.2011, 10:42

Наблюдателен полет над територията на Русия

В рамките на международния Договор за открито небе наблюдатели от САЩ и Германия от 7 до 12 ноември изпълняват наблюдателен полет със самолет ОС-135В над територията на Русия.

Както съобщават от пресслужбата на министерството на отбраната на Руската Федерация, полетът ще мине по съгласуван маршрут и строго съгласно договореностите за използване на технически средства за наблюдение. През същия период (7-12 ноември) представители на Русия със самолет Ту-154М ЛК1 ще извършат наблюдателен полет над територията на Испания и Португалия.

 
07.11.2011, 10:22

Държавният резерв, мълчанието на министри, престъпление срещу страната

Днес министър Аню Ангелов може да е спокоен, защото за първи път няма да се занимаваме с негов гаф, а с този на един негов колега и началник. Днес ще си говорим за държавен резерв и военновременни запаси и всички се досещаме, че министърът на отбраната няма нищо общо с това. Че то отбрана имаме ли, за да са ни нужни военновременни запаси?!............ Прочети още

 
07.11.2011, 10:18

Не 20, а 27 заплати трябва да получават военнослужещите при уволнение

Това, че на този етап правителството спаси 20-те заплати, които военнослужещите получават, като еднократно парично обезщетение при напускане на армията, е най-малкото, което можеше да се направи. Едва ли това изстрадано право, трябва да бъде трън в очите на бизнеса, както се получи в последно време и на финансовия министър и част от неговите колеги, какъвто е случаят днес. Депутатите, които имат последната дума по този въпрос, нямат основание да застават срещу военните. Напротив, изпълнителната и законодателната власт са в голям дълг към военнослужещите. Могат да вдигнат глас срещу 20-те заплати, само ако решат да увеличат техния брой. Например на 27......... Прочети още

 
07.11.2011, 10:05

Руско-италиански военни учения

Днес в Йонийско море започват руско-италианските морски учения Ionex-2011. На тях ще се тренират съвместни действия по неутрализиране на морски терористи и борба с пиратите.

От руска страна в маневрите участват крайцерът „Сметливий” и спасителният кораб „Епрон”. Италия изпрати два фрегата. Програмата предвижда посещения на руски кораби на италианските пристанища Таранто и Аугуста, където моряците ги чакат почивка и културна програма.

 
07.11.2011, 09:54

ВМС на САЩ поръчаха втора партида патрулни самолети Р-8А Poseidon

Командването на ВМС на САЩ сключиха с концерна Boeing договор за доставка на втора партида морски патрулни самолети P-8A Poseidon от програмата за ограничено серийно производство (LRIP II), съобщава Defense Aerospace. В рамките на това споразумение ВМС ще получат до края на януари 2013 година осем нови самолета P-8A на стойност 1.4 милиарда долара. Първата партида от шест самолета Poseidon е поръчана в края на януари, като стойността на сделката е 1.53 милиарда долара. Общо ВМС трябва да получат 117 самолета Poseidon, които да заменят остарелите P-3C Orion.

P-8A е създаден на основата на пътническия Boeing 737-800. Самолетът лети със скорост до 907 км/ч на разстояние до 3700 км., като скоростта на патрулиране е до 330 км/ч. Има общо 11 точки на окачване на различно въоръжение (ракети, мини и торпеда) – пет вътрешни и шест външни. На базата на P-8A е създаден P-8I за ВМС на Индия, които са поръчали осем такива самолета. Още за Р-8А Poseidon

/Pan.bg/

 
07.11.2011, 09:21

Изчезнало оръжие в Либия

Както съобщи главата на мисията на ООН в Либия Иан Мартин, от военните складове на страната са изчезнали голямо количество оръжия, защото не са били охранявани по съответния начин. Според него, ще бъде трудно да се избегне контрабандното изнасяне на оръжие поради недостатъчния контрол на либийската граница, по-голямата част от която минава през пустинята.

Сега главна задача е да се съхрани оръжието, което все още остава на територията на страната. И в момента има складове, незащитени от мародерите.    

 
07.11.2011, 08:50

Бюджетен ребус

Хубаво си бяхме назначили едно нарицателно „лице”, Иво Карамански, изваждахме го на показ при всеки вътрешнополитически трус, най-вече преди избори. Гонеха го, плюеха го, арестуваха го показно… Това по света го наричат „камуфлаж”, демек – прикритие, криеха се зад образа му на мафиотски бос и всенароден медиен злодей, докато един ден някой го гръмна. Оттогава откъм камуфлажа сме „жива сила на открито”, както би казал някой старши сержант от Н-ското поделение, виждаме се като на длан и ядем шамарите целокупно. А Н-ските поделения скоропостижно започнаха да намаляват, докато се свършиха. Малко преди да се свършат обаче, един национален герой каза, че и на него му се полага четиризвезден пагон, защото я вижте армията – останали са два файтона хора, а неговата полиция се е надула като варненско кебапче. То си е така де, на един войскар се падат трима полицейски служители. Нещото, което ги обединява, е държавната служба от „първа категория труд”. Освен това, онова момче-комисарче от Пловдивската руска гимназия, което не забравя, че трябва да се благодари лично на министър-председателя (вж. пресконференцията с похитените заложнички в банков офис), гордо носи на пагона си четири „девоенизирани” звезди........ Прочети още

 
6 ноември
 
06.11.2011, 23:07

Перничани напират за разузнавачи

1170 искат да пазят обществения ред и да карат патрулка

 
06.11.2011, 22:50

Американските изтребители F-35 атакуват руските Т-50

САЩ са заинтересовани от продажбата в Индия на изтребители от пето поколение F-35, обяви в петък в Конгреса заместник-министърът на отбраната по въпросите на Южна Азия Робърт Шер....... Прочети още

 
06.11.2011, 22:25

МО даде на Русия да се грижи за МиГ-29

Министерството на отбраната ще подпише с руската компания РСК - МиГ договор за поддръжката на МиГ-29, които са на въоръжение във ВВС, научи “Труд”. Досега тези машини се ремонтираха и експлоатираха на ръба на закона, тъй като завод ТЕРЕМ-Бенковски няма всички лицензи за работа по машините. 16-те изтребителя ще трябва да обслужват въздушното ни пространство до 2025 година. Такъв живот на старите руски самолети дават специалистите. Преди седмица стана ясно, че скоро няма да има нов изтребител за армията ни.

Скоро ще бъде подписан договор и за обслужване на новите транспортни самолети “Спартан”, съобщиха от МО. Преди няколко месеца правителството одобри проект, според който за 10 години ще бъдат изхарчени 92 млн. лв. - около 8 млн. лв. на година за текущи ремонти. Договор ще бъде подписан с италианската фирма “Аления Аеронавтика”, която достави три самолета на българските ВВС. Интерес към поддръжката на транспортните самолети имаше и “Авиостар” ООД, която беше посредник при закупуването на машините.

В момента се подготвя и конкурс за обслужване на новите транспортни хеликоптери “Кугар” и “Пантер”. Тяхната поддръжка ще излиза на данъкоплатците около 20 млн. лв. годишно. Машините ще се експлоатират поне 30 години, което гарантира изключително сигурни печалби на фирмата, която ги обслужва.

Досега резервни части и консумативи за 12-те хеликоптера “Кугар” се доставяха от посредника на сделката между МО и “Еврокоптер” Николай Гигов, който има интерес да продължи да обслужва машините, но от военното ведомство искат поддръжка директно от производителите. – Още за МиГ-29

/Труд/

 
06.11.2011, 20:54

Испански войник е загинал в Афганистан

Испански войник е загинал в неделя в Афганистан при нападение на екстремисти, предаде АФП.

Войникът е бил прострелян в гърдите, докато е патрулирал североизточно от Лудина в северозападната провинция Бадгис.

Испанският министър на отбраната ще посети Афганистан, за да получи повече информация относно смъртта на войника.

/ИА „Фокус”/

 
06.11.2011, 19:37

Министърът на отбраната на Кувейт опроверга слуховете, че американските войски ще бъдат базирани в сраната след като напуснат Ирак

 

Кувейт никога няма да разреши да използват територия му за нападение на която и да е страна в региона. Това е заявил днес министърът на отбраната на емиратството шейх Джабер ал-Мубарак ас-Сабах.

Шефа на военното ведомство опроверга слуховете за това, че войските на САЩ след напускането на Ирак ще бъдат базирани в Кувейт, в т.ч. и на остров Бубиян.

"Няма никакви планове за увеличаване на американското военно присъствие в Кувейт. Числеността на контингента на САЩ в страната се определя от сключените между двете страни съглашения”, – посочва министъра на отбраната.

Той подчертава, че през Кувейт се извършва само извеждане на американските войски от Ирак. "Значителна част от войските на САЩ вече са напуснали Ирак и Кувейт, останалите ще заминат за родината си до края на годината”, – заявява шейх Джабер.

 
06.11.2011, 17:45

Генералите искат да си застраховат властта

Египетските генерали искат да припишат на армията неотменимата роля на "пазителка на конституцията". В навечерието на парламентарните избори намерението им предизвиква съпротива почти от всички политически сили........ Прочети още

 
06.11.2011, 15:32

Дянков вдигна майките на “война” с военните

Така се получава, когато един управленец размаха сабята и сече, без да пита

 
06.11.2011, 15:04

Първи пилот с 1000 часа нальот на F-22 Raptor

Подполковник David Piffarerio е първият пилот от ВВС на САЩ, който налетя 1000 часа на изтребителя пето поколение F-22 Raptor. Подполковникът е резервист от ВВС и лети в състава на 302 иае (изтребително-авиационна ескадрила) от 477-а изтребителна група. Подп. Piffarerio в продължение на 13 години е бил действащ офицер, също така програмен директор и шеф на изпитателния отдел на F-22 във военновъздушната база Нелис (щат Невада). През 2002 година започва да лети като резервист на F-22 и както сам казва, „прекарал съм толкова време в кабината на F-22, че се чувствам там като у дома си”. – Още за F-22 Raptor

/Pan.bg/

 
06.11.2011, 08:32

Гърция е с нов началник на Главния щаб на ВМС

контраадмирал Козмас Христидис

За началник на Главния щаб на военноморските сили на Гърция от 1 ноември е назначен контраадмирал Козмас Христидис, който е повишен в следващо звание вицеадмирал. Козмас Христидис смени на този пост вицеадмирал Димитриос Елефсиниотис.

Освен началника на Главния щаб на ВМС на Гърция са сменени началникът на ГЩ на ВС на страната, началникът на Главния щаб на сухопътните войски и началникът на Главния щаб на ВВС.

На заседание на Правителствения съвет на Гърция по външните работи и отбраната, състояло се на 1 ноември 2011 г., е взето решение за уволнение на доста офицери, основно от ВМС и СВ на страната. – Още за ВМС на Гърция

 
5 ноември
 
05.11.2011, 19:45

Саудитския крал избра брат си принц Салман за министър на отбраната

Саудитския крал Абдулла избра полубрат си принц Салман за министър на отбраната, който ще наследи починалия принц Султан. Това предава АФП, позовавайки се на изявление на държавната телевизия. Принц Сутам бин Абдул Азиз беше назначен за губернатор на Рияд на мястото на принц Салман.

Миналия месец крал Абдула избра вътрешния министър принц Найеф бин Абдул Азиз за коронован принц на мястото на брат си Султан, който почина в болница в САЩ на 22 октомври.

/ИА „Фокус”/

 
05.11.2011, 19:07

Великобритания няма кораби за охрана на своите териториални води

За първо път от десетилетия насам в Обединеното кралство не се намериха кораби за охрана на териториалните води на страната, съобщава днес лондонския вестник "Дейли телеграф”.

„Съкращенията на отбранителния бюджет и войната в Либия доведоха до ситуацията, когато Кралските ВМС просто нямат кораби за патрулиране край бреговете на Великобритания”, – отбелязва изданието. Специалистите наричат тази ситуация „безпрецедентна”.

Поразена от тежката финансова криза, Великобритания беше принудена да приеме програма за съществено снижение на разходите за отбрана. В рамките на приетата програма на уволнение подлежат 5 хиляди военнослужещи от ВМС, от въоръжение се снемат четири фрегати. И като резултат в момента във Великобритания, която в продължение на почти три века имаше славата на "владетелка на моретата”, не останаха нито средства, нито сили за да охраняват собствените води и брегове. – Още за ВМС на Великобритания

 
05.11.2011, 18:42

Чехия иска да разменя вертолети със САЩ

Чехия има намерение да размени 32 от своите вертолети Ми-17 и Ми-24, срещу 16 новопроизведени MH-6. Тази идея е била предложена от чешкия премиер Петр Нечас при срещата му миналата седмица с американския президент Барак Обама. Това съобщава чешкия икономически седмичник Ekonom.

Идеята на Чехия е осем транспортни вертолета Ми-17 и 24 щурмови Ми-24 да бъдат предадени на Афганистан, а в замяна САЩ ще дадат на чехите 16 нови вертолета MH-6 Little Bird (осем транспортни и осем бойни). Вестникът не съобщава как гледа на тази идея американската страна.

Тази новина идва в светлината на последните съкращения в Чешките въоръжени сили, според които страната трябва да се прости с значителна част от вертолетната си авиация. В момента Чехия има около 28 щурмови вертолета Ми-24 (включително и новопострени Ми-35 доставени през 2005 г.) и 16 новопроизведени Ми-171Ш (също доставени през 2005 г.), както и поне още толкова стари Ми-17. В края на 2008 г. Чехия подари шест Ми-24 на Афганистан.

/Аеро/

 
05.11.2011, 17:42

Първите два спътника Галилео са започнали да работят

От ЕКА са съобщили,  че първите два навигационни спътника от системата Galileo (Галилео ), са заели планираните орбити и са били приети за управление от контролния център в Германия.

Тези апарати бяха изведени в космоса през октомври с помощта на руска ракета носител 'Съюз' специална модификация за стартове от космодрума Куру в Южна Америка. Това беше първият старт на такава ракета от този космодрум.

По съобщение от ЕКА, днес е приключила фазата на извеждането и провеждането на първичните операции, а управлението на спътниците е преминало от френския космически център в Тулуза към Центъра за управление на системата Galileo в Германия. Този център се управлява от немския аерокосмически център DLR, който в близките 12 години ще работи с апаратите Galileo .

От немския център съобщават, че двата апарата се намират на орбита с височина 23222 км и първите сигнали от тях са получени едновременно - след 3 ч и 49 мин след завършването на извеждането на нужната орбита.

Преди няколко дни инженерите са провели последните изпитания на системите за реактивно движение на спътниците, и са се убедили в тяхната работоспособност. На текущия момент двата спътника са напълно енерго обезпечени за сметка на собствените си слънчеви батерии . Сега връзката с апаратите се подържа през мрежа от 20 метрови параболични антени, разположени в Белгия. – Още за Галилео

 
05.11.2011, 17:25

Иранският ядрен проблем може да се реши с помощта на военна операция

Президентът на Израел Шимон Перес заяви в петък вечер, че Израел е склонен по- скоро към военно решение на иранската заплаха, отколкото към дипломатическия вариант на решаването й. Това предаде РИА Новости.

Шимон Перес заяви, че има няколко точки в полза на военния вариант на решение на иранския ядрен проблем. „Разузнавателните служби в няколко страни все по- усилено предупреждават, че няма чак толкова много време”, допълва Перес.

Изявлението на израелския президент бе последвано от серия публикации в израелските медии, че министър- председателят Бенямин Нетаняху се опитва да си осигури поддръжката на болшинството от ключови министри за провеждането на военна операция в Иран.

/ИА „Фокус”/

 
05.11.2011, 14:40

Българските народи и българската армия

Случи ли ви се да минете по разбитите пътища между Сакар и Странджа, да се завъртите в триъгълника между Ямбол, Елхово и Средец, да поспрете в обезлюдените села и градчета, да постоите десетина минути пред порутена казарма и изтърбушен военен блок, от чиито разбити прозорци зее държавна немара, ще усетите разхвърлията навсякъде у нас, обяснима не с делата и безделието на един народ, а със съществуването на много народи, все български и все дотам различни, та да се докарат до състояние като след номадско нашествие. Впрочем отпор на реално номадско нашествие се предвижда именно в тоя триъгълник, бъдещо място за въдворяване на бежанци при евентуалното присъединяване на България към т. нар. Шенгенско пространство. Решаването на тая общо взето граничнополицейска задача вероятно ще посъживи легендарните места, където стотина години се дислоцираха най-бойните поделения на българската армия...... Прочети още

 
05.11.2011, 11:42

Войските на Швеция напускат Афганистан през 2012 година


Швеция ще започне да извежда войските си от Афганистан през 2012 година. Според информация на шведската телевизия, такова решение е взело вчера правителството на страната.

В резултат на преговори между управляващата коалиция и Социал-демократическата работническа партия и Партията за охрана на окръжаващата среда е било достигнато споразумение за съкращаване на шведския контингент още през 2012 година. Ако парламента прогласува това решение, то войските на тази скандинавска страна напълно ще напусната Афганистан през 2014 година.

В момента в Афганистан се намират около 500 шведски военнослужещи, болшинството от които са разположени северно от столицата в град Мазари-Шариф.     

 
05.11.2011, 10:56

Военният полицай доби увереност

Военна полиция днес, 5 ноември, отбелязва своя празник. Тази година службата навършва 20 години от възстановяването си през 1991 г. Днешните задачи и проблеми, както и бъдещите предизвикателства са тема на разговора с директора на Служба “Военна полиция” полковник Данчо Дяков.

 
05.11.2011, 10:05

Полет на B-2 до Северния полюс

Бомбардировач B-2 Spirit е извършил изпитателен полет от базата си Едуардс до Северния полюс и обратно с цел да изпита модернизираните системи и софтуер, както и потвърждаване характеристиките и възможностите на останалото оборудване и системи на тези екстремални географски ширини. Полетът е продължил над 18 часа и е потвърдил на практика работоспособността и характеристиките на модернизираните системи и софтуер. Това е и първият полет на бомбардировач В-2 до тези географски ширини и доказва стратегическите качества на самолета да достигне до всяка точка на земното кълбо по най-оптималния маршрут. В края на мисията бомбардировачът хвърля успешно четири конвенционални бомби BDU-38 над полигон на ВВС. По време на полета бомбардировачът е бил на два пъти дозареждане с гориво във въздуха от самолет-цистерни KC-135 Stratotanker.

"Летците от ВВС на САЩ трябва да знаят до къде могат да летят и до къде не могат. С този полет се доказа, че те могат да летят на тези екстремални географски ширини безопасно и ефективно да изпълнят бойните си задачи. До този момент възможностите за полети на тези ширини бяха с въпросителен знак”, заключава един от ръководителите на програмата за модернизация на В-2. – Още за В-2

/Pan.bg/

 
05.11.2011, 09:40

Генерал-майор Peter Fuller е уволнен заради критически изказвания по адрес на афганистански лидери

генерал Peter Fuller

Командващият на войските на САЩ и НАТО в Афганистан генерал John R. Allen вчера е уволнил генерал Peter Fuller заради критически изказвания, които той наскоро изрази по адрес на афганистански лидери, съобщават от американското военно ведомство.

В свое интервю за сайта "Политико” Fuller нарече афганистанските лидери "непредсказуеми, неблагодарни и откъснали се от реалността”.

От своя страна генерал Allen заяви, че „от тези неуместни коментари” не трябва да се съди за взаимоотношенията между САЩ и Афганистан.

 
05.11.2011, 09:00

Отвориха ценовите оферти в конкурса MMRCA

Вчера, 4 ноември, бяха отворени ценовите оферти в индийския супер конкурс за доставка на 126 многоцелеви изтребителя MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft – среден многоцелев боен самолет). Засега Индия и двата кандидата – европейският консорциум Eurofighter и французите от Dassault, запазват мълчание за съдържанието на офертите.

Отворените ценови оферти включват цената на самия самолет, цената на експлоатацията за целия жизнен цикъл, цената на технологичния трансфер и предлагания офсет. Очаква се до средата на декември индийската страна да извърши необходимите оценки и да обяви окончателния победител.

Конкурсът MMRCA започна през август 2007 г. и първоначално включваше шестима кандидати – F-16IN, F/A-18 Super Hornet, Gripen NG, МиГ-35, Rafale и Eurofighter. През април 2011 г. двете американски предложения, както и изтребителите от Русия и Швеция отпаднаха, тъй като според индийската страна не отговарят на техническите задания. Така в надпреварата останаха само Eurofighter Typhoon и Dassault Rafale.

В рамките на програмата MMRCA ще бъдат купени 126 изтребителя. Първите 18 от тях ще се сглобят извън Индия, а останалите 108 машини ще се сглобяват в страната по лиценз. Очаква се в последствие изтребителите купени по тази програма да достигнат поне 200.

/Аеро/

 
05.11.2011, 08:33

Шпиони "без лице" и в Швеция

Една книга взриви спокойствието на шведските тайни служби. Оказа се, че там е имало доста агенти, работили за Щази. По всичко обаче личи, че тайните служби предпочитат миналото все пак да си остане скрито-покрито...... Прочети още

 
05.11.2011, 08:18

Режат с 1/3 заплатите в ДАНС

Заплатите на служителите от ДАНС ще бъдат орязани, потвърдиха от пресслужбата на агенцията.

 
05.11.2011, 08:11

В Турция се обучават бъдещите полицейски сили на Афганистан

Афганистански курсанти

Под ръководството на Турция и с участието на САЩ, НАТО и Япония се реализира важен проект. Обучението на 500 афганистански служители по сигурността продължава в полицейското професионално училище в Сивас.

Кандидатите след дипломирането си ще могат да заемат ръководни постове в областта на сигурността на страната си. Участващите се възползват от опита на турските полицейски служби, взимат различни уроци по провеждане на пътни проверки и оказване на първа медицинска помощ и други.

Тази седмица афганистанските курсисти посрещнаха важен гост- министърът на вътрешните работи на Афганистан Кан Мухамед бе в Сивас. – Още за Афганистан

/TRT/

 
05.11.2011, 08:03
В Ловеч откриха паметна плоча на загинали воини
Паметна плоча на загиналите воини

Ден преди голямата Мъжка Архангеловска задушница в гр. Ловеч в градинката пред Военния клуб бе открита паметна плоча на загиналите български воини при наборна и кадрова военна служба. Това събитие стана възможно с активната помощ и подкрепа на областната управителка на област Ловеч г-жа Ваня Събчева, стария нов кмет на Ловеч г-н Минко Казанджиев, капитан от резерва Николай Василев, началник Военен клуб-Ловеч и заместник-председател на Областния съвет на СОСЗР-Ловеч, полковник Гриша Генов,  подполковник инж. Мариан Петракиев, началник формирование 24 480 - Ловеч,  с активното спонсорство от "Ротари клуб" - Ловеч и други организации и граждани на гр. Ловеч.

Бе отслужена панахида с благословията на н.в.пр. Ловчански митрополит Гавриил.

Общо 5 са младежите, загинали при отбиване на наборна и кадрова военна служба: Детелин Василев Драганов – роден на 17.02.1964 г., загинал на 08.05.1985 г. в Карлово; Пламен Василев Петров – роден 06.04.1967 г., загинал на 05.11.1987 г. в Ловеч; Стоян Петков Стоянов – роден на 04.09.1976 г., загинал на 15.03.1997 г. в гр. Елхово; Милен Христов Маринов – роден на 01.01.1973 г., загинал на 04.12.1990 г. във В. Търново; Боян Петков Бочев – роден на 30.05.1964 г., загинал на 08.12.1985 г. в Долна Митрополия; Цветелин Петков Петков – роден на 02.11.1955 г., загинал на 15.11.1976 г. в София

Ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите благодари на всички българи помогнали и подкрепили поставянето на плочата от гр. Ловеч и особено на активната дейност по реализацията на ръководството на дружество "Военноинвалид" - Ловеч с председател  Никола Петров.

"Поклон и почит към паметта на нашите свидни синове, братя и деца, които съдбата така злокобно и не навреме прибра в най-младите години, когато те служеха в редовете на родната казарма и на майка България.

Скръбта ни е безутешна и ние скърбим, почитаме и ще се прекланяме пред тях до сетният си час, ще носим в сърцето и душата си спомена за тях, за това, че техният млад живот бе отдаден в името на отечеството ни.

Благодарим Ви, че Ви е имало скъпи наши деца и дълбоко скърбим за вашата тъй ненавременна и ранна загуба.

Нека тази паметна плоча да напомня и е спомен за скъпите ни чеда, а те да бъдат пример за поколенията, за род и Родина, защото са отдали най-скъпото - живота си на "Ползу Роду и Отечество Наше".

Поклон пред светлата им памет и вечен покой!

/Orbrana.alle.bg/

 
4 ноември
 
04.11.2011, 19:47

Ред в небето

Разговор с командващия на ВВС и войските за ПВО на армията на Беларус генерал-майор Сергей Лемешевски

 
04.11.2011, 16:46

Южна Корея започва производството на  боен самолет на основата на учебната машина Т-50 “Голден игъл”

Т-50 "Голден игъл”

Южна Корея започва масово производство на боен самолет на основата на свръхзвуковата учебна машина Т-50 "Голден игъл” (Golden Eagle). Това съобщиха днес от Управлението на програмата за отбранителни покупки на РК.

Първата партида самолети, вече получили обозначението FA-50, ще постъпят във войските през август 2013 година, като до 2016 г въоръжените сили ще получат 60 такива изтребителя.

FA-50 е предназначен за замяна на остарелите машини, такива като щурмовиците А-37 и изтребителите F-5. По своите тактико-технически характеристики многоцелевите самолети FA-50 могат да се сравняват с изтребителите KF-16.

Управлението на програмата за отбранителни покупки същевременно трябва до октомври следващата година да вземе решение по проекта за закупуване за ВВС на страната на 60 изтребителя от пето поколение. За провеждането на съответния тендер бе обявено през януари и с някои поправки отново през юли т.г.

В момента списъкът с кандидати за участие в проекта на стойност 8,28 трлн вон (7,46 млрд долара) се съкрати до четири претендента. Сред тях са изтребителите F-15 Silent Eagle на американската компания "Боинг”, F-35 Lightning II на фирмата "Локхид Мартин”, Eurofighter Typhoon на корпорацията EADS и Т-50 PAK-FA на руската фирма "Сухой”.   

 
04.11.2011, 16:11

Предстоящо - командно-щабно учение „Енергиен пламък 2011”

От 14 до 18 ноември 2011 г. в Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ ще се проведе многонационално компютърно - подпомагано, командно-щабно учение „Енергиен пламък 2011” за повишаване способностите на страните от Балканския полуостров в отговор на възникнали регионални кризи в сферата на сигурността.

На 17 ноември 2011 г. в рамките на учението ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии.

 
04.11.2011, 13:23

Ще абдикира ли президентът Плевнелиев от командването на армията?

Военният министър потрива ръце и се готви за главнокомандващ в сянка. И вероятно ще успее.

 
04.11.2011, 13:04

Военноморска база Варна има нов заместник-командир

Във Военноморска база Варна се състоя церемония по сдаването на длъжността командир на дивизиона за подводни операции. Капитан І ранг Камен Кукуров благодари на всички свои досегашни подчинени и им пожела успешна професионална изява и в бъдеще. Той връчи сувенири за спомен на капитан ІІІ ранг Даниел Тодоров – командир на аварийно-спасителния отряд, на капитан-лейтенант Милен Манолов – командир на аварийно-спасителния кораб „Протео”, на капитан-лейтенант Красимир Дамянов – командир на школата за водолази. От своя страна военнослужещите на дивизиона също благодариха на досегашния си командир и му връчиха за спомен плакет на дивизиона и командирски вимпел. След това личният състав на дивизиона се събра за обща снимка на фона на аварийно-спасителния кораб „Протео”. Още същия ден капитан І ранг Камен Кукуров прие новата си длъжност – заместник-командир на Военноморска база Варна.

/Морски вестник/

 
04.11.2011, 10:05

Днес стартира ракетата-носител „Протон-М”

Ракетата-носител „Протон-М” с три спътника „ГЛОНАСС-М” ще бъде изстреляна днес от космодрума Байконур. Стартът е планиран за 16:51 московско време.

Изстрелването на трите спътника за системата „ГЛОНАСС” ще стане първият старт на спътници от тази система след аварията през декември миналата година.

Русия започва да изстрелва спътниците „ГЛОНАСС-М” от 2003 година. До края на тази година в околоземна орбита от космодрума Плесецк трябва да бъде изведен още един спътник на „ГЛОНАСС-М”.

 
04.11.2011, 09:53

Обсъждат състоянието на офсета по договора с „Юрокоптер”

България и Франция ще обсъдят състоянието на офсетната програма по договора с „Юрокоптер” за вертолетите „Кугър”. В близко бъдеще предстоят серия от срещи между представители на Министерството на отбраната и „Юрокоптер”, на които ще бъде направен преглед на директния и индиректния офсет по договора и изпълнението им към настоящия момент. От „Юрокоптер” вече планират внасяне на корекции в офсетните програми, което е продиктувано от намаляването на броя на вертолетите за българските ВМС от шест на три.

Справка:

Индиректните офсетни задължения по договора сп„Юрокоптер” предвиждат инвестиции в ДМА на стойност 19 021 806 евро; инвестиции в НМА на стойност 12 681 204 евро; експортна дейност на стойност 58 122 185 евро и други инвестиции на стойност 15 851 505 евро.

Офсетното споразумение предвижда и някои от следните директни офсетни задължения: изграждане на съответната инфраструктура в поделенията на ВВС и ВМС, обучение на пилоти, механици и техници, доставка на инструментално оборудване и консумативи, център за поддръжка ниво O/I, предоставяне на права и ноу-хау и др.

/Pan.bg/

 
04.11.2011, 09:28

Където съкращават войската, управляващите губят изборите

Не е напълно  вярно и сериозно  мнението на премиера Борисов, че където  Върховният главнокомандващ е  представил книгите си, там герберите са загубили изборите. Но със сигурност ГЕРБ не печели в много градове, където се съкращава войската.

Да започнем с Враца. Вече са започнали действията за преминаването на механизирания батальон в историята. Имаше бунт на жените на военнослужещите. Опозиционни депутати най-напред се обявиха в защита на  местните армейци, но после тези от Атака и СДС преминаха на позициите на военния министър. Самият Аню предприе омиротворителна совалка в града под Околчица, където се държа арогантно и високомерно с  хората. Нахрани ги с празни обещания за създаване на бъдещ център за подготовка на кадри за борба с бедствията. Воините, техните семейства и приятелите им във Враца не му повярваха и на изборите гласуваха против анювщината.

Големият армейски гарнизон Шумен показа, че с армията шега не бива. Тук се премахва цял дивизион воини  и макар че факултетът и един механизиран батальон засега остават, действащите воини и тези от резерва и запаса дадоха да се разбере, че не одобряват политиката на министерството на отбраната и гласуваха за социалистите.

В Сливен танкистите също „гръмнаха” по  Аню и герберите. Военнослужещите гласуваха за новия кмет, не само защото е бригаден генерал от резерва Кольо Милев. И тук танковият център ще бъде съкратен наполовина. И тук много хора се страхуват да не  останат без хляб. Не помогна на управляващите  и раздаването на армейски имоти в и около гарнизона.

В ръцете на опозицията е и Асеновград. Драстични ще бъдат съкращенията  в местния артилерийски полк. В Хасково няма да има зенитчици и е повече от ясно, защо независимият кмет, който  се обяви в защита на дивизиона,  спечели пореден мандат.

На косъм управляващите спечелиха в Плевен. В града предстои прекрояване на пета шипченска механизирана бригада ш някога легендарният  гарнизон ще лежи най-вече на миналата си бойна слава. В Пловдив нещата също бяха на кантар. Тук бригадата специални сили става полк. Много са резервистите и в двете общини. Тях и на оня свят да ги питаш, пак няма да са съгласни с обезличаването на градовете им като армейски гарнизони и съкращаването на войската.

Идват нови избори.

/Otbrana.com/

 
04.11.2011, 09:23

САЩ готови да продадат изтребители F-35 на Индия!

Броени часове преди отварянето на офертите на фирмите EADS и Dassault във финалния кръг на конкурса за нов изтребител на Индия, САЩ направиха

изненадващ опит да променят нещата в своя полза. Представители на Пентагона заявиха, че САЩ са готови да продадат на Индия изтребители F-35.

Както Pan.bg вече информира днес, 4 ноември ще бъдат отворени офертите на горепосочените кандидати. Дали изявлението на Пентагона ще повлияе по някакъв начин на изхода от конкурса предстои да разберем.

Индия обяви конкурс за общо 126 броя нови многоцелеви изтребители. По рано през годината от него отпаднаха такива утвърдени компании като Lockheed Martin, Boeing, SAAB и РСК МиГ.

 
04.11.2011, 07:55

Ядрената оръжейна надпревара става заразна

Световната ядрена оръжейна надпревара е навлязла в нов етап и нарастването на разходите за стратегически оръжия “може да се окаже заразно”, предупреждава руският в. “Независимая газета”.

 
04.11.2011, 07:47

Под Акропола няма опасност от нови \"черни полковници”\

Уволнението на висшето ръководство на армията от гръцкото правителство в пика на дълговата криза може би е знак, че кабинетът вижда, че дните му са преброени, но останалият свят не бива да се притеснява, че армията може да издигне на власт хунта, както направи преди четири десетилетия.......... Прочети още

 
04.11.2011, 07:43

Спасителят Аню Ньойски

Спорът за обезщетенията на военните, подет от Симеон Дянков, отново завърши в полза на военния министър Аню Ангелов. Това, разбира се, си беше запазване на социални придобивки, извоювани още преди да "избухне" т. нар. демокрация, т.е. преди 10 ноември 1989 г. А не някаква Анюва заслуга към хилядите военнослужещи, които той лично е намислил да уволнява. Така на фона на тази негова "победа" някак си уж по-лесно ще се преглътне увеличаването с две-три години на осигурителния стаж за пенсионирането на родните войскари.

При това повторно прецакване на Дянков резултатът вече е 2:0 за Аню. След като премиерът защити военния си министър да не се пипат "изключително ценните кадри" в отбраната, т.е. военните пенсионери, заемащи цивилни щатове, Дянков взе да търси нови начини за орязване на армията. Откъде да се намерят пари за майчинските надбавки? Ами от същите тези военни пенсионери бе, г-н Дянков! Искайте от Аню списък на началническите длъжности в МО и структурите на пряко подчинение от началник на сектор до директор на дирекция и ще видите колко от тях се заемат от военни пенсионери. Така ще се убедите, че МО поддържа най-скъпия чиновнически апарат, който получава и максималните пенсии за страната, а гражданският контрол е абсолютен фарс. След това отново поставете въпроса на премиера кое е по-важно - Анювите приятели военни пенсионери или българските майки, които се чудят как да отгледат утрешното поколение българи. Само внимавайте Аню пак да не ви хлъзне по хипотенузата. Той е спец по тези неща.

Що се отнася до Аню и "спасените" от него пет заплати, добре е да се знае, че ако това не се бе случило, нищо добро не би очаквало в бъдеще другаря министър. Страхът от заплюване и замерянето с камъни по улиците или "приятелски огън" по време на някое армейско занятие си е съвсем основателен. Защото Аню неговите 20 заплати си ги е получил. Получил е и всички полагащи му се социални придобивки, докато е бил на кадрова служба. Така че, да не се изкарва спасител на войската, за която въобще не му пука. Иначе как да си обясним тези 5700 "щика", които е решил да уволнява. Дали Аню ще гарантира на тези хора, че ще съумеят да служат с две-три години повече, след като армията ни перманентно се свива като шагренова кожа?   

Освен всичко друго Аню взе да се вживява и в нова роля - тази на велик държавник. Човекът е загрижен повече за финансовия натиск върху НОИ, отколкото за бъдещето на подопечната му армия. Не поради стремеж за задържане на кадрите, а поради притеснения за финансовото осигуряване на обезщетенията им са Анювите страхове. Така че, Дянков да не се отчайва - на прав път е!

/Дума/

 
 3 ноември
 
03.11.2011, 22:32

Британски войник е загинал в Афганистан

Британски войник е загинал в четвъртък в южната част на Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на информация на британското министерство на отбраната.

Войникът е бил убит при нападение на екстремисти по време на патрул.

Общо 384 британски войници са загинали в Афганистан от началото на военната намеса в страната през 2001 година.

/ИА „Фокус”/

 
03.11.2011, 21:52

По-голямата част от американските войници в Ирак трябва да напуснат страната до средата на декември

По-голямата част от 34-те хиляди американски войници, които все още се намират в Ирак, трябва да напуснат страната до средата на декември. Това заяви в четвъртък заместник-командващият на американските части в близкоизточната страна, цитиран от АФП.

До края на годината САЩ трябва да изтеглят всички свои части от Ирак. В момента американските бази в страната са сведени от 92 на 12, а Вашингтон трябва да прибере около 600 хиляди единици бойно оборудване. Докато конвоите с екипировка се насочват към Кувейт, войниците напускат страната главно по въздушен път. 

/ИА „Фокус”/

 
03.11.2011, 21:23

Компанията ATK ще достави на ВМС на САЩ трета партида серийни ПРЛР AGM-88E AARGM

Компанията „Аллиант техсистемз” (ATK) обяви за сключване с Военноморските сили на САЩ на контракт за доставка на трета партида усъвършенствани противорадиолокационни ракети (ПРЛР) AGM-88E AARGM (Advanced Anti-Radiation Guided Missile) в рамките на етап за малкосерийно производство.

 
03.11.2011, 21:09

ВВС на Русия ще получат осем нови изтребителя Су-27СМ

 Су-27СМ

ВВС на Русия до края на ноември 2011 г. ще приемат на въоръжение осем нови изтребителя Су-27СМ, произведени в Комсомолск на Амур, съобщава „Интерфакс”. Тези самолети ще бъдат доставени в рамките на контракт за 12 такива изтребителя, подписан през 2009 г. Първите четири самолета по това съглашение вече са предадени на ВВС.

Източник на агенцията изрично отбелязва, че става въпрос за новопостроени изтребители, а не за модернизирани до версия СМ самолети Су-27С. Между другото, в момента в КнААПО се извършва и модернизация на изтребители Су-27С, намиращи се на въоръжение във ВВС на Русия. Какво количество изтребители вече са преминали през програмата за модернизация, не се уточнява. Според различни оценки, в момента на въоръжение руските ВВС имат от 195 до 350 изтребители Су-27 в различни версии. – Още за Су-27

 
03.11.2011, 19:58

Нарушаване въздушното пространство на Израел от египетски хеликоптер

Египетски вертолет Ми-8 е навлязъл във въздушното пространство на Израел без разрешение и е пребивавал в района на Негев в продължение на 25 минути. Инцидентът е станал в неделя в 17 часа. Четири израелски изтребителя са вдигнати по тревога, като летците са опитали да установят радио контакт с екипажа на египетския вертолет, но не получили отговор.

Едва след като от изтребителите са произведени предупредителни изстрели египетският хеликоптер напуснал въздушното пространство на Израел. Инцидентът е единствен по своя характер в цялата до сегашна история на отношенията между двете държави. Разглеждат се всички възможни варианти за извършеното нарушение на въздушното пространство на Израел – от разузнавателна мисия до неумишлена грешка на екипажа на египетския хеликоптер.

/Pan.bg/

 
03.11.2011, 19:55

Отказът от реформи срива авторитета на армията

Нежеланието на ГЕРБ да проведе истински реформи във въоръжените сили и да заложи реални параметри в развитието на сектора на отбраната лъснаха при обсъждането на бюджета за 2012 година. Упоритият отказ на военния министър Аню Ангелов да се освободи от двете най-дразнещи данъкоплатеца категории чиновници т.нар. чиновници под пагон и пенсионерите на заплати пък доведоха до общ упадък на авторитета на военнослужещите и противопоставяне на сектора на отбраната на други сектори в държавата........ Прочети още

 
03.11.2011, 18:00

Германия прие на въоръжение нов комплекс за разминиране

Германското военно министерство е приело на въоръжение нов комплекс за разминирване RCP, разработен от компанията Rheinmetall, съобщава Aviation Week. Няколко такива системи вече са отправени за Афганистан за разчистване на пътища от мини и самоделни взривни устройства. RCP се планира да се използва начело на колоните на военните транспорти. По-рано агенцията за материално обезпечаване на армията е сключила с Rheinmetall контракт за доставка на седем RCP до края на годината. Всеки комплекс се състои от четири мобилни платформи: дистанционно управляема машина за откриване на взривни устройства RCDV на базата на Wiesel 1, машина за управление CCV на базата на бронетранспортьора Fuchs 1A8, дистанционно управляема машина за разминиране Mini Minewolf и военен товарен камион MAN Multi FSA. RCDV е снабдена едновременно с две системи за търсене на мини - металотърсач и подповърхностен радиолокатор. Благодарение на използването на тези системи RCDV може с голяма точност да определя мястото и дълбочината, на която е заритата мината или взривното устройство. Като цяло комплексът работи по следния начин: RCDV открива местата, на които са открити мини, самоделни взривни устройства или неидентифицирани обекти, представляващи потенциална опасност. Mini Minewolf, който може да бъде оборудван с почвена фреза и трал, обезпечава разчистването на отбелязаните места от мини всички типове, включително противопехотни и средни противотанкови. Управлението на машините се осъществява от оператор от CCV, оборудвана с две системи: една за контрол на RCDV и Mini Minewolf, а втората - за обработка на данните от сензорите на RCDV. – Още техника за разминиране

/Дума/

 
03.11.2011, 17:34

По време на летателните изпитания по програмата ПАК ФА са извършени 100 полета

ПАК ФА

Стотният полет е бил извършен днес в хода на летателните изпитания на перспективния авиационен комплекс от пето поколение (ПАК ФА). В момента в тях се използват два изтребителя, съобщава пресслужбата на компанията „Сухой”.

Първият полет на ПАК ФА се състоя на 29 януари 2010 година в Комсомолск на Амур. В началото на март 2011 г там се вдигана във въздуха и вторият летателен образец. За първи път пред широката публика изтребителя бе показан на 17 август 2011 г по време на авиационното изложение МАКС-2011 г. – Още за ПАК ФА

 
03.11.2011, 16:04

Турски изтребител се разби по време на тренировка

Изтребител F-4 на турските ВВС се разби по време на тренировъчен полет в централната част на страната. Двамата пилоти са загинали, съобщават медиите. Според информация на журналистите, трагедията е станала недалеч от град Коня, където е разположена военновъздушна база. Други подробности за инцидента не се съобщават. Провежда се разследване.

 
03.11.2011, 15:51

Акредитация за Деня за високопоставени гости и медии на многонационалното учение „Енергиен пламък 2011”

От 14 до 18 ноември 2011 г. в Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ ще се проведе многонационално компютърно - подпомагано, командно-щабно учение „Енергиен пламък 2011” за повишаване способностите на страните от Балканския полуостров в отговор на възникнали регионални кризи в сферата на сигурността.

На 17 ноември 2011 г. в рамките на учението ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии.

/МО/

 
03.11.2011, 15:35

Русия ще помогне на американците от космоса

Руските специални служби са готови да помогнат на американските колеги в борбата с афганистанските наркотици от космоса. С помощта на руските спътници може да бъде съставена цифрова карта на плантациите с наркотици в Афганистан, заяви днес пред журналисти директорът на Федералната служба на Русия по контрола на оборота с наркотици Виктор Иванов.

Той подчерта, че ситуацията в Афганистан след въвеждането в тази страна на войските на коалицията се влоши: производството на наркотици в страната се е увеличило 40 пъти. Условия за това създават хуманитарната катастрофа в Афганистан и огромната безработица.

 
03.11.2011, 15:33

Подготвят се военни операции против Иран

Премиерът на Израел Бинямин Нетаняху настоява правителството да даде санкции за нанасяне на удари срещу ядрени обекти на Иран, съобщава агенция „Асошийтед Прес”, но при това мнозинството от членовете на кабинета са против такива удари.

В същото време, възможна военна операция на САЩ против Иран, подозиран в намерение да създаде ядрено оръжие, може да бъде подкрепена от Англия.

Както пише вестник „Гардиън”, министерството на отбраната вече планира използване на бойни кораби и подводници, въоръжени с ракети „Томахоук”. Предполага се също така да бъде разрешено на САЩ да използват остров Диего Гарсия в Индийски океан като плацдарм за антииранска кампания с участие на сухопътни и военноморски сили.

 
03.11.2011, 15:30

Изстрелването на „Протон” е отложено с един ден

Изстрелването на ракетата-носител „Протон” с три спътника на ГЛОНАСС, планирано за днес от космодрум "Байконур", е отложено с едно денонощие по технически причини, съобщава Федералната космическа агенция ("Роскосмос").

„Протон” за първи път ще изведе в орбита наведнъж три космически апарата на руската навигационна система ГЛОНАСС. През декември 2010 година подобен опит завърши неуспешно: поради авария спътниците паднаха в Тихия океан.

 
03.11.2011, 15:23

До края на годината е шансът за по-ранно пенсиониране на военнослужещите

Шансът за тези военнослужещи, които искат да се пенсионират по сега действащия режим е по-малко от два месеца. От 1 януари следващата година, за да придобият това право ще им трябват 27 години, а не 25 години и 4 месеца. Това е една от промените в Кодекса за социално осигуряване, която се очаква да подкрепи парламентът с гласуването на Закона за бюджета за ДОО за 2012 г. До 31 декември 2011 г.  военнослужещият придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им, ако има 25 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещ по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Проектът на Закона за бюджета на ДОО вече е в Народното събрание. Тези поправки са в преходните и заключителни разпоредби. Новите изисквания ще се отнасят също и за държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители по чл. 11 от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт по чл. 391 от Закона за съдебната власт, следователите и младши следователите, държавните служители от Държавна агенция "Национална сигурност" и служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи, изпълняващи някои от дейностите по чл. 52г, ал. 2, т. 8 и 9 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

Със същия проект на Закон за бюджета на ДОО се предлагат от правителството промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които се отнасят до пределната възраст за военна служба.

За войниците и матросите тя остава 45 години. за сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери се увеличава от 50 на 52  години; за офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") – от 51 на 54 години;  за офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") – от 52 на 54 години; за офицерите със звание "полковник" ("капитан I ранг") - от 55 на 56 години; за офицерите със звание "бригаден генерал" ("комодор") – от 57 на 58 години и за офицерите със звание "генерал" ("адмирал") – 60 на 62 години. Няма промяна в пределната възраст за военна служба за офицерите със звание "генерал-майор" ("контраадмирал") - 58 години и за офицерите със звание "генерал-лейтенант" ("вицеадмирал") - 59 години.

Промени се предлагат и в Закона за ДАНС. Чрез тях се намаляват заплатите на служителите в агенцията.

Това става чрез въвеждане на по-ниски коефициенти, с които се умножава определяната всяка година от Закона за държавния бюджет база за размера на най-ниската заплата. За държавните служители агенти коефицентът пада от 3,4 на 2,1 а за сътрудници – от 2,2 на 1,4. за лицата по трудово правоотношение с висше образование – от 2,6 на 1,6, а за тези със средно образование – от  от 1,5 на 1,1. Не е само това за ДАНС. Текстът в закона „При прекратяване на служебното правоотношение на държавните служители в Държавна агенция "Национална сигурност" се изплаща еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.” придобива следния вид „При прекратяване на служебното правоотношение на държавните служители в Държавна агенция "Национална сигурност" се изплаща еднократно парично обезщетение в размер на 75  на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена годин, но не повече от 15 брутни месечни възнаграждения.”

Какво става с държавните служители?

Към техния закон също има предложение за промяна. Ако държавният служител, който е с придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, бъде освободен той ще има право на на  обезщетение в размер 50 на сто от месечната му брутна заплата, определена към момента на прекратяване на служебното правоотношение, за всяка прослужена година като държавен служител, но не повече от 10 месечни брутни заплати. Веднага обаче следва разпоредбата „Обезщетението не се дължи, когато държавният служител е получил обезщетение поради придобиване право на пенсия на основание на  специален закон.”

/Otbrana.com/

 
03.11.2011, 10:36

Балистична ракета „Топол” унищожи целта

Междуконтинентална балистична ракета „Топол” успешно беше изстреляна от космодрума в Плесецк (южна Русия). Както съобщиха в министерството на отбраната на Русия, ракетата с голяма точност унищожила целта на полигона на полуостров Камчатка (Далечния изток). Целта на изстрелването беше потвърждение на стабилността и ефективността на летателно-техническите характеристики на „Топол”.

Този ракетен комплекс е основата на групировката на руските ракетни войски със стратегическо предназначение. Той се отличава с висока маневреност, добро маскиране и малко време за подготовка на изстрелването. Първоначално гаранционният срок на комплекса беше 10 години, след това сроковете на експлоатация бяха продължени до 24 години. Още за МБР „Топол”

 
03.11.2011, 09:57

Модернизация на американски F-16

ВВС на САЩ ще модернизират 300-350 изтребители F-16 Fighting Falcon Block 40 и Block 50, съобщава Defense News. Програмата включва инсталиране на нова авионика и някои нови елементи от конструкцията, благодарение на което ще се удължи срока на експлоатация. В перспектива модернизацията може да обхване до 600 самолета.

Средствата за модернизация вече са заложени в бюджета за 2012 финансова година. Стойността на модернизацията на един самолет е 9.4 милиона долара, което означава че цялата програма ще струва около 2.8-3.3 милиарда долара. Като резултат ресурсът на планера на F-16 ще се увеличи от сегашните 8 000 на 10 000 часа, което означава, че изтребителите ще останат на въоръжение поне още осем години.

Основната цел на модернизацията на F-16 е да се преодолее дефицита от изтребители, който по оценка на ВВС на САЩ към 2030 година ще достигне 200. Сред причините за възникване на дефицита е изваждането от въоръжение поради наработен ресурс на изтребители F-15 Eagle и F-16, както и закъснението в разработването на F-35 Lightning II. Графикът за началото на серийното производство на F-35 е през 2016 година, но в оперативна готовност ще са не по-рано през 2018 година. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
03.11.2011, 09:53

Тихоокеанският флот на Русия укрепва

Съставът на руския Тихоокеански флот в близко време ще бъде укрепен с френските хеликоптероносачи „Мистрал”. До края на годината се очаква пристигането в Тихия океан на най-новата атомна подводница „Юрий Долгорукий”.

Освен това, скоро на разположение на Тихоокеанския флот ще постъпят новите подводници от клас „Борей” - „Владимир Мономах” и „Александър Невский”. В този район от акваторията на Северния флот ще бъдат прехвърлени модернизираните ракетни крайцери „Маршал Устинов” и „Адмирал Нахимов”.

Днес в състава на Тихоокеанския флот са включени 49 надводни кораби и 22 подводници. – Още за ТО на РФ

 
03.11.2011, 09:50

Отново инцидент с японските F-15J

Малка метална част се е откъснала от дясното крило на японски изтребител F-15J по време на тренировъчен полет, съобщават от Министерството на отбраната на Япония. Инцидентът става само един ден след възобновяване на полетите на изтребителите от този тип. Полетите с F-15J бяха преустановени почти един месец след подобен инцидент, когато празен външен резервоар и част от учебна ракета „въздух-въздух” падат по време на полет от изтребител, излетял от военновъздушната база Ишикава. В последния случай от дясното крило на изтребител F-15J от военновъздушната база Нитабару се е откъснала алуминиева част с размери 7 см диаметър и дебелина 0.2 мм и тегло 6.4 грама.

/Pan.bg/

 
03.11.2011, 09:26

Приказка за утилизацията с главен герой военният министър

Ще „гръмне” ли Аню Балкански, ако бъдат изхарчени сто милиона в близките  две години за унищожаване на бомби и снаряди

 
03.11.2011, 09:13

Модернизираните щурмовици IA-58 „Пукара” ще бъдат с двигатели PT6A-62

Компанията „Пратт енд Уитни Канада” обяви, че Министерството на отбраната на Аржентина е избрало двигателите PT6A-62 за модернизация на силовите установки на леките турбовитлови щурмови самолети IA-58 „Пукара” за ВВС на страната.

 
03.11.2011, 09:02

“Кучета на войната” вкарали Кадафи в клопката

Група южноафрикански наемници са били пратени от НАТО да изведат Муамар Кадафи от бърлогата му в Сирт, за да може да бъде убит от бунтовниците, разкри в. “Индипендънт”.

 
03.11.2011, 08:00

ВС на Венецуела сформираха 43-та артилерийска бригада

152-мм САУ 2С19 „Мста-С”

В рамките на провеждащата се реформа във Въоръжените сили на Венецуела е сформирана 43-та артилерийска бригада, която е въоръжена с руско въоръжение и е дислоцирана в Сан Хуан де Лос Моррос (столица на щата Гуарико).

Според информация на „Инфодифенса”, структурно бригадата е подчинена на 4-та бронетанкова дивизия. В момента тя продължава да се въоръжава с новопостъпваща руска техника, включително 122-мм РСЗО 9K51 БМ-21 „Град” и 152-мм самоходни гаубици 2С19 „Мста-С”.

Управлението на подразделенията с РСЗО се извършва с автоматизирания комплекс за управление на огъня „Капустник-Б”, разположен на базата на БТР-80 и автомобил „Урал-4320”.

За управление на огъня на подразделенията със САУ 2С19 се използва АСУ „Машина-М” на шаси МТ-ЛБ.

Сега в състава на бригадата влизат следните подразделения: 4301-ва батарея за управление; 431-ви самоходен артилерийски дивизион; 433-ви реактивен артилерийски дивизион.

В перспектива в структурата на бригадата ще влязат още не по-малко от дивизиона, единият от които ще получи на въоръжение 300-мм РСЗО БМ-30 „Смерч”. – Още артилерия

 
03.11.2011, 07:07

Фоторепортаж от посещението на USS PHILIPPINE SEA в Бургас

От 25 до 28 октомври 2011 г. на неофициална визита в град Бургас пристигна военният кораб USS PHILIPPINE SEA от състава на Военноморските сили на САЩ.

 
Годишнина
Контраадмирал Сава Иванов

Днес, 3 ноември, отбелязваме 120-та годишнина от рождението на контраадмирал Сава Иванов (1891 - 1958 г.) - виден български морски историк, публицист и учен, командвал военния ни флот през периода 1935 - 1937 г.

 
2 ноември
 
02.11.2011, 22:51

Атомния самолетоносач на Theodore Roosevelt навърши 25 години

 

Екипажа на атомния самолетоносач CVN71 Theodore Roosevelt на ВМС на САЩ, получил прякора "голямата тояга", на 25 октомври отбеляза 25-годишнината от началото на службата на кораба, съобщава сайта на ВМС.

От август 2009 г до момента самолетоносача Theodore Roosevelt се намира в корабостроителница на компанията Newport News Shipbuilding, където се извършва тригодишен ремонтно-възстановителен цикъл, основното съдържание на който включва техническо обслужване и смяна на ядреното гориво на главната енергийна установка (Refueling Complex Overhaul - RCOH). След завършване на работите ресурса на кораба, включително и ядрената енергийна установка, ще бъде удължен с поредните 25 години. В бойния състав на силите на флота самолетоносача ще се върне през 2013 година.

Значителна част от работите се изпълняват от самия екипаж, състоящ се от 2500 човека, който изразходва за ремонтни работи до 35% от своето служебно време.

Самолетоносачът CVN71 Theodore Roosevelt е приет в състава на ВМС на САЩ на 25 октомври 1986 година и се явява четвъртият самолетоносач тип Nimitz. – Още самолетоносачи

 
02.11.2011, 20:42

Абхазия бе изчистена от минните полета

В Абхазия вече няма минни полета, съобщи представител на британската неправителствена организация за разминиране Halo Trust, работеща в републиката от 1997 година. Досега нейните служители са обезвредили 9700 мини и около 50000 снаряди.

След края на грузинско-абхазския конфликт през 1993 година, от избухване на мини са загинали около 500 мирни граждани, а при разминирането са пострадали 10 сапьора.

 
02.11.2011, 20:35

Русия има много въпроси към НАТО

Русия има много въпроси към НАТО след завършването на операцията му в Либия, се казва в разпространено в сряда изявление на Министерството на външните работи на Русия. Въпросите са относно жертвите сред мирното население в резултат на въздушните удари, а също така и за доставките на оръжие в нарушение на ембаргото и военната подкрепа за една от страните във вътрешнолибийския конфликт.

В документа се напомня, че в съответствие с приетата по инициатива на Русия резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1 ноември е прекратен мандата за осъществяване на мерки за защита на гражданското население на Либия. Сега вече отговорност за изпълнението на тази задача носят либийските власти. Те трябва да предприемат стъпки за постигането на мир в страната, да гарантират спазването на правата на човека и да не допускат репресии.

 
02.11.2011, 17:11

Генерал – до 62 години в армията, капитан – до 52

Новата промяна в Закона за отбраната и Въоръжените сили предвижда повишаване пределната възраст за военна служба. Това е едно от предложенията на министъра на отбраната Аню Ангелов. То произтича от предстоящото увеличение от 25 на 27 години на осигурителния стаж, който дава право на пенсия на военнослужещите.

Предложените промени в пределната възраст са както следва:

  - за сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери от 50 на 52 години;

  - за офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") от 51 години на 54 години;

  - за офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") от 52 години на 54 години;

  - за офицерите със звание "полковник" ("капитан I ранг") от 55 години на 56 години;

  - за офицерите със звание "бригаден генерал" ("комодор") от 57 години на 58 години;

  - за офицерите със звание "генерал" ("адмирал") от 60 години на 62 години.

Пределната възраст за военна служба на офицерите със звание „генерал-майор”(„контраадмирал”) остава 58 години, а за „генерал-лейтенант” („вицеадмирал” - 59), става ясно от съобщението на Пресцентъра на МО. Днес правителството предложи на президента да освободи от военна служба заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев. На 24 ноември той навършва пределна възраст за военна служба – 59 години.

/МО/

 
02.11.2011, 16:57

Два военни имота в Русе и Сливен ще бъдат обявени за продажба

Правителството даде съгласието си за продажба да бъдат обявени два военни имота. Единият се намира в местността "Халилов дол" в Русе и е с площ от 65 дка, застроен със седем сгради. Другият е на ул. "Роза Люксембург" в Сливен. Площта му е 78,5 дка и върху него са построени 34 сгради. Данъчната оценка на имотите е съответно 992 263,90 лв. и 8 967 291,70 лв.

Имотите ще бъдат продадени на търг по реда на Закона за държавната собственост и на правилника за неговото приложение. Първоначалните цени ще бъдат определени като данъчната оценка се увеличи с 10 на сто.

/News.Ruse24.bg/

 
02.11.2011, 16:40

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в отбелязването на 20 години от създаването на Служба „Военна полиция”

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще вземе участие утре, 3 ноември, в освещаването на представителното знаме на Служба „Военна полиция”. Ритуалът се провежда по повод 20 години от създаването на службата.

По време на честването ще бъдат направени и демонстрации пред ученици от професионална гимназия по автотранспорт „Хенри Форд”. Ще бъде представена и сбирка от експонати от историята на Военна полиция.

В страната, по повод юбилея, ще се състои Ден на отворените врати в регионалните служби „Военна полиция” в София, Пловдив, Сливен, Плевен и Варна.

Ритуалът по освещаване на знамето на Военна полиция и откриването на сбирка от експонати от историята на службата ще се проведе от 14.00 ч., утре 3 ноември 2011 г ., в регионална служба „ВП”- София на адрес - ул. „Асен Йорданов” № 2.

/МО/

 
02.11.2011, 16:20

От Пентагона определиха Северна Корея като „сериозна заплаха” за САЩ

Американският министър на отбраната Леон Панета определи Северна Корея като „сериозна заплаха” за САЩ, предаде агенция Ройтерс. Панета е в Южна Корея на първата си официална визита извън САЩ след назначаването му на поста.

„Дойдох тук, защото по много начини това е предната фронтова линия. За съжаление нашият опит показва, че съюзниците на Северна Корея преминават през сменящи се цикли на дипломация и провокации, трябва да сме готови за смяната на тези фази”, коментира Панета в Сеул.

Американският министър определи политиката на Пхенян като „безразсъдна” и допълни, че Северна Корея е „сериозна заплаха” за САЩ.

/ИА „Фокус”/

 
02.11.2011, 16:08

Израел проведе изпитания на нов ракетен двигател

Израелската армия проведе успешни изпитания на новия си ракетен двигател. Както съобщи министерството на отбраната, изстрелването на балистичната ракета е било осъществено от базата на ВВС „Палмахим” в централната част на страната.

През последните години в Израел се водеше успешна работа по усъвършенстването на ракетата „Йерихон”, която се отнася към клас междуконтинентални и може да носи ядрена бойна глава. Базата „Палмахим” е известна с това, че там са били провеждани изпитания на различни ракетни системи, включително на ракетите „Йерихон” и противоракетите „Хец”. Освен това, тя се използва като стартова площадка за изстрелване на разузнавателни спътници.

 
02.11.2011, 12:22

Австралия иска на купи 10 самолета C-27J „Спартан”

Правителството на Австралия е потвърдило факта, че е изпратило запитване за възможността и условията за покупка на 10 военнотранспортни самолета C-27J „Спартан”.

 
02.11.2011, 12:05

Няма да се намаляват обезщетенията за военнослужещите от системата на МО, Националната разузнавателна служба и НСО

Няма да има намаляване на обезщетенията за военнослужещите от системата на Министерството на отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана. Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ангелов съобщи, че това е постигнато след дълги преговори с Министерството на отбраната.

Остава увеличаването на стажа от 25 години на 27 години, което по думите му, намалява натиска върху пенсионната система. Ще се вдигне пределната възраст за пенсиониране със средно две години, за някои и три години, което също ще намали натиска върху системата. При пенсиониране, цивилни служители обаче ще получават до 10 заплати наведнъж и няма да има възможност да вземат две обезщетения, ако например са били военни и цивилни служители.

 
02.11.2011, 10:45

Финландия планира да закупи от САЩ ПЗРК „Стингер” за 330 милиона долара

ПЗРК „Стингер”

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ е уведомила Конгреса за планирана продажба на Финландия в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на ПЗРК „Стингер”.

Отчитайки различното оборудване, комплектуващи и логистична поддръжка, общата стойност на контракта може да достигне 330 милиона долара.

Правителството на Финландия се обърна към САЩ със запитване за възможна доставка на 600 зенитни ракети „Стингер-RMP” (Reprogrammable Micro-Processor) „блок-1”, 10 изпитателни ЗУР „Стингер” „блок-1”, 110 пускови установки „блок-1”, 110 нощни прицели, един тренажор, контейнери, спомагателно и учебно оборудване, резервни части и компоненти, извършване на обучение на персонала, техническа поддръжка от страна на изпълнителя и други елементи на материалното осигуряване.

За основен изпълнител на сделката е избрана компанията „Рейтеон миссайл системз”. – Още за ПЗРК „Стингер”

 
02.11.2011, 10:16

ВМФ на Русия ще има нови самолетоносачи

Командването на ВМФ на Русия е взело решение за формиране на две групи със самолетоносачи, които ще позволят да се разшири зоната на влияние на руския военен флот в Тихия океан и Северния Атлантик. Окончателното решение ще бъде взето от президента на Русия, но още сега се очаква, че през 2027 ВМФ ще формира две такива групи – една в състава на Тихоокеанския флот и една в Северния флот.

Към момента руските военни експерти определят техническите задания на перспективния самолетоносач. По предварителни данни той ще е с атомен двигател, като проектът ще бъде завършен през 2017 година, а през 2023 във вода ще бъде спуснат първият самолетоносач.

До 2023 руският ВМФ ще формира ескортната група за самолетоносача. Тя ще се състои от ракетни крайцери, есминци, многоцелеви подводници, фрегати, корвети, десантни и осигуряващи кораби. Общо една такава група ще се състои от 15 кораба, без да се счита самият самолетоносач. На настоящия етап се строят нови фрегати и корвети, проектира се нов есминец и се планира възстановяване и модернизация на намиращите се в резерв ракетни крайцери.

Успоредно ще се строят нови бази за осигуряване, както и създаването на специален наземен тренажор за палубната авиация край град Ейск в Краснодарския край.

Към момента ВМФ на Русия разполага само с един самолетоносач – тежкия крайцер "Адмирал флота Советского Союза Кузнецов" (бел.ред. води се ‘крайцер’, за да може да преминава през Дарданелите и Босфора, където съгласно международните споразумения не се допускат самолетоносачи). Корабът е построен през 1985 година и е въведен в състава на Северния флот през 1991 година. В състава на групата към самолетоносача влизат 12 вертолета Ка-27 и 33 изтребители Су-33. Още руски самолетоносачи

/Pan.bg/

 
02.11.2011, 09:22

Аню Ангелов: Вземате пет заплати от военните и следва лавина от рапорти за уволнение

Орязването на обезщетенията на военните, полицаите и служителите в ДАНС и правосъдието е заложено в проекта на Закон за държавното обществено осигуряване за 2012 г. Основното е максималният размер на получаваните заплати при уволнение да падне от 20 на 15. Все още тези текстове не са внесени в парламента. Проектът не е качен и на сайта на правителството. Оказва се, че ресорните министри са изненадани от поредната инициатива на своя колега Симеон Дянков. Според стенограмата от извънредното заседание на правителството в понеделник финансовият министър решил да вземе парите от джоба на военните и полицаите, за да осигури необходимите средства за увеличаване на майчинските. Министърът на отбраната Аню Антгелов е абсолютно против. Неговият колега във вътрешно министерство – също. Бойко Борисов варира и възлага на министрите да преценят кои от техните подчинени заслужават 20 заплати и кои 15. Все пак обаче той е склонен поправката да влезе в парламента. Но с предложенията за диференциация, които трябва да направят съответните министри.......... Прочети още

 
02.11.2011, 09:00

Вече имаме само подводници без флагове и флот без подводници

Първата ни подводница – УБ-18, и последната – „Слава”, ще бъдат превърнати в кораби – музеи, обеща командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев

 
02.11.2011, 08:42

Хакери нападат американски спътници

В доклад на НАСА , който е планирано на 16 ноември да бъде представен пред Конгреса на САЩ, присъстват данни за 4 опити за осъществяване на контрол над спътници през 2007 и 2008 г. Американците допускат , че атаките са направени от китайските военни.

От 4 атаки , две са били успешни: злоумишлениците, два пъти са получили възможност да задават команди на един от спътниците, които се използват за наблюдение за климата на Земята.

Според данните от разследването на специалистите от ВВС на САЩ, хакерите са използвали спътниковата информационна станция SvalSat която е разположена в Шпицберген, Норвегия. SvalSat осигурява достъп до данните и предаването на файловете през интернет, което е станало „врата” за хакерите, които са успели да получат с помощта на SvalSat достъп до управлението на спътника.

Първата атака на спътника Landsat-7 (управлява се от НАСА и Геологическата служба на САЩ) се е състояла на 20 октомври 2007: в продължение на 12 мин, спътника е имал проблеми и не е функционирал нормално. На 23 юли 2008 г, ситуацията се е повторила със спътника Landsat-7. На 20 юни 2008 г е бил атакуван спътника на НАСА Terra EOS AM-1, който за 2 мин е имал проблеми с управлението. Тази атака е била успешна за хакерите - те са имали пълен контрол над апарата, но не са изпратили никакви команди. Това обстоятелство , също така е заставило американското разузнаване да заподозре в нападението китайските военни, в задачата на които не е влизало повреждането на чуждия спътник.

На 22 октомври 2008 г атаката над Terra EOS AM-1 се е повторила. Този път е продължила 9 мин, и хакерите отново са получили пълен контрол над системите на космическият апарат.

Безпрецедентните случаи на успешни атаки над спътници са обезпокоили американските специалисти - и навярно ще намерят емоционален отклик сред конгресмените. Достъпът до елементите за управление на спътника, позволява на злоумишлениците да повредят или унищожат спътника, а също така да го насочат в посока на други космически апарати, в това число и пилотирани. По този начин, кибертероризма може да получи съвършено ново и много опасно оръжие. Разбира се, военните спътници са много по добре защитени от подобни атаки, но обилието и важността на бизнес спътниците прави „космическото”' хакване много опасно явление. – Още Космос

/Space News/

 
1 ноември
 
01.11.2011, 23:01

Малкият Boberg мощен като топ

Boberg XR-9 с калибър 9х19 мм стреля като топ въпреки малките си размери.

Оръжието е от класа на компактните пистолети, предназначени за всекидневно, а нерядко и скрито носене. В конструкцията му е използвана уникална схема на действие на автоматиката. В резултат на това пищовчето е с по-малка обща дължина, но с малко по-дълга цев от еталона за компактни пистолети "Глок-26".

Така дулната енергия на Boberg XR9 е с 32% по-висока, а куршумът е с 15% по-бърз от пистолетите с подобни размери.

На практика се получава оръжие с мощността на стандартен 9-мм пистолет, но доста по-малък и по-лек като габарити. Boberg XR-9 тежи само 555 г без патрони. Неговият прототип е представен публично за първи път през януари 2008 г. на оръжейната изложба ShotShow.

По-високата мощност е постигната чрез увеличаване на дължината на цевта, която обикновено е ограничена от габаритите на самия пистолет. Затова конструкторът решава да използва друга схема за зареждане - патронът първо се извлича от пълнителя назад, а след това се изтиква напред в цевта. Тази схема се използва по-често в картечниците и гладкоцевните оръжия. В пистолетите е позната доста отдавна. Преди около 100 г. е приложена в английския пистолет Mars Gabbex-Fairfax. Същата схема е позната и при слабо известния украинския пистолет "Шевченко" от 90-те години, който обаче не влиза в серийно производство.

Boberg XR-9 работи с автоматика с къс ход на цевта. Задният край на цевта е разположен не пред приемника на пълнителя, а над него. Благодарение на това е получено удължаване на цевта с 25%. Ударноспусковият механизъм е само двойнодействащ. Пистолетът се комплектува със специално разработени едноредни пълнители, осигуряващи извличането на патроните назад. Отзивите на първите собственици на оръжието са положителни - пистолетът е удобен за носене и стрелба, а точността и групираността  на попаденията са на високо равнище.

Не се оправдават очакванията за по-ниска надеждност на механизмите и на пистолета като цяло, въпреки че конструкцията е по-сложна от класическата "браунингова" схема с къс ход на цевта. Като единствен недостатък може да се приеме малката вместимост на пълнителя, което обаче е неизбежно при оръжия от този клас.

Тази година оръжието е пуснато в продажба на цена 950 долара. – Още пистолети

/24chasa.bg/

 
01.11.2011, 22:43

Светът яко харчи за ядрени оръжия

Въпреки желанието на американския президент Барак Обама за свят без ядрени оръжия световните ядрени сили планират да похарчат стотици милиарди долари през идното десетилетие за модернизиране и поддържане на атомните си арсенали. Това констатира доклад на Британско-американския съвет по въпросите на сигурността (BASIC), пише в. “Гардиън”........... Прочети още

 
01.11.2011, 22:27

Гърция преустройва военното си управление насред политическа криза

Гърция преустройва военното си управления насред политическата криза, която може да доведе до свалянето на правителството следвайки спорното си решение да проведе референдум по спасителния план на Европейския съюз, предава АФП.

Държавният съвет по сигурността смени ръководството на генералното управление, на армията, на флота и на въздушните сили, като освободи членове на ръководния персонал на армията и флота, гласи изявление на министерството на отбраната.

Източник от министерството на отбраната съобщи, че новите назначения са били предварително планирани и не са свързани с политически разработки.

/ИА „Фокус”/

 
01.11.2011, 19:58

Зам.-началникът на Щаба по отбраната ще бъде освободен

Правителството ще предложи на президента да издаде указ, с който да освободи вицеадмирал Минко Кавалджиев от длъжността "заместник-началник на отбраната", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Кавалджиев навършва пенсионна възраст. Заместникът му обаче вероятно ще стане ясен, след като Росен Плевнелиев встъпи в длъжност като президент заради обтегнатите отношения между Георги Първанов и военния министър Аню Ангелов.

Новото назначение изисква указ на държавния глава.

/Mediapool.bg/

 
01.11.2011, 19:40

Резерв за 80 години

Вероятно всеки човек се грижи за "черни дни". Без запаси, без резерви няма да оцелее никой. А какво да говорим за държавата... Руската система за държавен резерв чества юбилей - 80 години...... Прочети още

 
01.11.2011, 16:06

„Сикорский ейркрафт” ще достави на Колумбия 3 вертолета  UH-60L „Блек Хоук”

Националната полиция на Колумбия е сключила контракт с компанията „Сикорский ейркрафт” пряк контракт за доставка на три нови вертолета UH-60L „Блек Хоук”.

 
01.11.2011, 14:57

US автомат стреля и с патрони за “Калашников”

Новият американски автомат FN SCAR-L може да стреля и с патрони за най-разпространеното стрелково оръжие в света - автомат "Калашников".

 
01.11.2011, 14:08

Боже, опази и новия президент от Аню !

Военният министър вече дава акъл на  новия президент да няма съветник по военната сигурност?

 
01.11.2011, 13:52

Русия не изключва ответни мерки по въпроса за ПРО

Русия не изключва предприемането на ответни военнотехнически мерки в случай на бъдещо игнориране на нейните позиции по въпроса за противоракетната отбрана (ПРО) от страна на САЩ и НАТО. Това посочва руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбския вестник „Вечерне новости”, предаде РИА Новости.

„Готови сме да продължим противоракетният диалог със САЩ и с НАТО. Но ако нашите партньори продължат да игнорират позицията ни, ще трябва с други методи да осигурим собствените си интереси в сферата на сигурността. Възможно е да се наложат конкретни мерки от военнотехнически характер”, казва руският външен министър.

Лавров посочва, че подписването на споразумението между САЩ и Румъния за ПРО означава, че Вашингтон продължава ускорено да реализира своите планове без изобщо да се съобразява с позицията на Москва.

/ИА „Фокус”/

 
01.11.2011, 12:48

СС на ООН прие руската резолюция по оръжието в Либия

Съветът за сигурност на ООН прие в понеделник предложената от Русия резолюция по оръжието в Либия. Документът призовава да не се допуска попадането на натрупаното в страната оръжие, в това число и преносими ракетни комплекси, в ръцете на терористи.

По-рано, Москва изрази безпокойството си, че по време на конфликта в Либия оръжието е започнало да „изтича” извън пределите на страната. Резолюцията призовава либийските власти, съседните страни, а също и държавите-членки на ООН да вземат необходимите мерки, за да не допуснат разпространението му.

 
01.11.2011, 10:12

Нова стратегия на САЩ за Афганистан

САЩ започнаха реализацията на нова стратегия в Афганистан, според която, американците ще водят пряк диалог с талибаните. Както пише вестник „The Washington Post”, САЩ разчитат на подкрепа за стратегията си в региона за постигането на „политическо завършване” на войната в Афганистан. Важна роля в преговорите ще има Пакистан, където са базирани проталибанските групировки. Исламабад може да ги накара да седнат на масата за преговори, където ще бъдат още и представители на афганистанското правителство.

Доскоро Вашингтон настояваше, че диалог трябва да бъде воден само между афганистанското правителство и талибаните, със съдействието на САЩ и подкрепата на Пакистан. – Още за Афганистан

 
01.11.2011, 10:01

„Рейтеон” разчита на висок експортен потенциал на ЗУР „Пейтриът” GEM-T

ЗУР „Пейтриът”

Компанията „Рейтеон” и СВ на САЩ успешно са завършили първият етап на летателните изпитания на новата ЗУР „Пейтриът” модификация GEM-T (Guidance Enhanced Missile - Tactical) на полигона „Уайт Сендз” (щат Ню Мексико).

През декември 2008 г. компанията „Рейтеон” сключи контракт за модернизация на ракетата-прехващач до версия, получила наименованието GEM-T („Ракета с усъвършенствано насочване – тактическа” - Guidance Enhanced Missile-T).

В съответствие с условията на съглашението, компанията трябва да модернизира 166 ЗУР „ Пейтриът” модификация PAC-2 до версия GEM-T, съобщава PRNewswire. За разработка, извършване на модернизация и изпитания на ЗУР бяха нужни 32 месеца.

„Рейтеон” разчита на високия експортен потенциал на ракетата GEM-T. Според заявление на компанията, реализацията на този проект позволява да се смята, че ЗРК „Пейтриът” на ВС на САЩ и още 12 страни-партньори ще могат да останат на въоръжение и след 2040 година.

GEM-T е модернизиран вариант на съществуващата ракета-прехващач модофикация PAC-2, който приближава нейните характеристики до варианта PAC-3.

GEM-T позволява да се осигури висока вероятност на поражение на цели, снабдени с въздушно-реактивни двигатели, балистични ракети с малък и среден обсег на действие, летящи на пределно малка височина крилати ракети, а също и на самолети и безпилотни летателни апарати. – Още за „Пейтриът”

 
01.11.2011, 09:23

Край на родния ни подводен флот, спускат флага на подводница "Слава"

Единствената българска подводница "Слава" ще бъде извадена от състава на Военноморските сили. Днес ще бъде спуснат флагът на военната машина, с което се слага край и на родния ни подводен флот.

На ритуала във военноморската база във Варна ще присъстват командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, военнослужещи от базата и ветерани. Командирът на дивизион "Подводни операции" кап. I ранг Камен Кукуров ще предаде флага и гюйса на подводницата на директора на Военноморския музей за съхранението му в експозицията на музея.

Подводницата "Слава" е произведена през 1960 година в бившия Съветски съюз. На въоръжение в родните Военноморски сили е от 1985 г. Гордостта на флота ни е, че тя, както и бракуваната преди години подводница "Надежда", никога не са били прихващани от НАТО-вски кораби по време на учения.

По ирония на съдбата, през настоящата година се навършиха 95 години от вдигането на флага и въвеждането в състава на Българския военноморски флот на първата българска подводница UB-1-8. В 1916 година в света има около дузина държави, които притежават подводници. България е сред тях, наред с Великобритания и Франция, Италия и Германия, Япония и Русия, САЩ и Австро-Унгария, Гърция и Турция! Превратностите на историята не позволяват на България да има подводен флот след Ньойския договор (1919 г.). Възстановяването на подводния ни флот започва през 1947 г. и то на територията на бившия Съветски съюз, като българските подводничари се завръщат в родината едва през 1954 г.

Под български флаг сме имали общо 10 подводници. От 1916 г. до днес над 6500 българи (офицери, старшини и матроси) са минали през подводничарската школа на мъжеството и специфичната моряшка закалка за работа в неестествена за човека среда. Не бива да позволяваме с лека ръка техните дела да потънат в забравата! – Още български подводници

 
01.11.2011, 09:07

В Източния военен окръг на Русия постъпиха над сто единици авиационна техника

Су-30M2

Съединенията и частите на Източния военен окръг от началото на 2011 г. са получили над сто нови самолета и вертолета, съобщава РИА Новости.

Авиобазата в селцето Черниговка е получила 12 ударни вертолета Ка-52 "Аллигатор", с които вече е започнала преподготовка на екипажи. Армейската авиация е получила осем вертолета Ми-8АМТШ с монтирани на тях системи за глобално позициониране ГЛОНАСС и GPS. Очаква се също през ноември в Черниговка да пристигнат и два тежки транспортни вертолета Ми-26Т.

През лятото на 2011 година в състава на ИВО са постъпили два изтребителя Су-30М2 и 46 Су-27СМ. Подразделенията на щурмовата авиация на окръга през тази година получиха 12 щурмовика Су-25СМ (още толкова самолета окръга ще получи в началото на 2012 г.).

 
01.11.2011, 07:50

Министерството на отбраната на Индия ще отвори пликовете с предложенията на „Дассо авиасьон” и „Еврофайтер” на 4 ноември

Военното ведомство на Индия е предложило на двамата финалиста на тендера за доставка за доставка на 126 изтребителя MMRCA („Дассо авиасьон” и консорциума „Еврофайтер” да присъстват на процедурата по отваряне на пликовете с предложения, която ще се състои на 4 октомври.

Представителите на компаниите ще трябва да потвърдят автентичността на запечатаните кликове, съдържащи техните предложения, преди те да бъдат отворени от Комисията за провеждане на търгове за заключителна оценка.

 
01.11.2011, 06:51

Китай изведе в орбита безпилотния космически кораб "Шенчжоу-8"

Китайският безпилотен космически кораб "Шенчжоу-8" бе изстрелян във вторник от космодрума Дзиуцюен в Северозападен Китай. Изстрелването бе излъчено на живо по новинарската телевизия CCTV-13.

Космическият кораб до края на ноември ще извърши първото в историята на КНР автоматично орбитално скачване с изстреляния на 29 септември орбитален модул "Тянгун-1".

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}