Военна информация

 Архив - март 2008 г.
 


FIDAE-2008
Сант
яго,
Чили, 31.03 - 06.04
Международна
авиационно-космическа изложба

********************************************************************************************************************* 

   31.03.2008, 22:40
 Пуск на ракета Standard Missile 2 Block IIIB

ВМС на САЩ проведоха изпитания на нова зенитна ракета

Ескадрения миноносец Sampson от ВМС на САЩ по време на комплексни изпитания на палубни оръжейни системи е изпълнил пробни пускове на четири зенитни управляеми ракети (ЗУР) от последната модификация Standard Missile 2 Block IIIB, съобщава Defense-aerospace.

Стрелбата се е водила по сложни цели, имитиращи различни сценарии на нападение. Всички мишени са били успешно поразени.

Пусковете на модернизираните ракети са извършвани от екипажа на есминеца Sampson при активното съдействие на специалисти от компанията Raytheon, която е и техен производител. Резултатите от проведените изпитания са потвърдили високата ефективност и надеждност на ЗУР тип SM-2, които се намират на въоръжение както във ВМС на САЩ, така и във флотовете на още седем държави.

Основната разлика на модернизираните ракети Standard Missile 2 Block IIIB е използването на инфрачервени глави за самонасочване, докато старите версии на ЗУР SM-2 са със инерциални и радиолокационни системи за насочване.

Ескадрения миноносец с управляемо ракетно оръжие Sampson на американските ВМС е най-новия кораб по проекта Arleigh Burke. В бойния състав на американския флот есмица влезе в края на миналата година и се базира в Сан-Диего.

********************************************************************************************************************** 

   31.03.2008, 20:00
 ЗРК Patriot

Американските войски проведоха учебни стрелби на остров Крит

Силите за противовъздушна отбрана на САЩ за първи път от четири години насам изпълниха пускове със зенитни ракети в Европа, съобщава вестник Stars and Stripes.

Стрелбите за проведени на гръцкия остров Крит, където е разположен единствения в европейските страни от НАТО полигон, приспособен за стрелби със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с голям обсег на действие.

В стрелбите са участвали военнослужещите на 69 бригада за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на САЩ, дислоцирана на територията на ФРГ. Според думите на командира на бригадата Джо Фишетти (Joe Fischetti), осемдесет процента от личния състав до сега не е изпълнявал практически пускове с ракети, понеже подготовката на разчетите на ЗРК се извършва на тренажори.

Като учебни цели американците са използвали четири свръхзвукови ракети-мишени STAR (Supersonic Target Rocket) и два безпилотни летателни апарата. Всичките шест мишени са били унищожени с общо десет ракети.

ЗРК Patriot са приети на въоръжение в американската армия през 1982 година и са предназначени за прикритие на крупни промишлени центрове, военни бази и други военни обекти от всякакви видове средства за въздушно нападение. Комплекса е способен едновременно да открива и опознава повече от 100 въздушни цели, непрекъснато да съпровожда осем от тях, да извършва подготовката на изходни данни за стрелба, пуск и насочване до три ракети на всяка цел. Максималната височина на поражение на целите е 20 километра. Още за ЗРК

********************************************************************************************************************** 

   31.03.2008, 12:45
 Су-30МКА

На Алжир са доставени още два нови изтребителя Су-30МКА

Иркутския авиационен завод, влизащ в ОАО "Корпорация "Иркут", е доставил в Алжир два самолета Су-30МКА.

След като бъдат сглобени и бъдат облетени от специалисти на завода, изтребителите ще бъдат предадени на алжирските ВВС.

Според контракта, подписан с „Рособоронэкспорт” през 2006 година, Русия трябва да достави на Алжир 28 самолета. Миналата година бяха доставени 4 самолета. Доставките ще продължат до 2009 година включително.

Су-30МКА е високоманеврен многофункционален боен самолет, създаден на основата на изтребителя Су-30МК (модернизиран, комерчески) и според изискванията на ВВС на Алжир. Бойния самолет е предназначен за завоюване на превъзходство във въздуха, нанасяне на удари по наземни и надводни цели при различни метеорологични условия с използване на управляемо и неуправляемо оръжие.

Максималната скорост на изтребителя достига до 2200 километра в час. Практическата далечина на полета е 3000 километра, а тавана на полета - 17300 метра. Бойния товар може да достигне до 8000 килограма. Още за Су-30

********************************************************************************************************************** 

   31.03.2008, 10:43
Су-35

Русия в небето над Сантяго 

По време на започващия днес в Чили 15-и международен авиационно-космически салон ФИДАЕ-2008, Русия ще представи изтребител от последно поколение – 4++ ”Су-35, съобщава РИА Новости.

Многофункционалният свръхманеврен изтребител от поколение 4++”Су-35” е предназначен за завоюване на превъзходство във въздуха и нанасяне на удари по наземни и надводни цели при всякакви атмосферни условия.
Серийното производство и доставките на машината са запланирани за 2010-11 г.

На изложението ще бъдат представени и вертолети Ми-35М, Ми-17Б-5, технически средства за обучение на екипажи на Ми-8/Ми-17, зенитно-ракетни комплекси Тор-М2Е, Бук-М2Е, танкове Т-90С и БМП-3, стрелково оръжие АК-101, 102, 103,104, АН-94, ОСВ-96 и др. Силно ще бъде представянето и на въоръжения за военноморските сили.

В изложението участие ще вземат 430 предприятия от 43 страни. Откриването ще стане в присъствието на президента на Чили Мишел Бачелет, министъра на отбраната и командващия на ВВС на страната.

********************************************************************************************************************** 

   30.03.2008, 18:30
БЛА Uqaab

Изпитват нов безпилотен летателен апарат за пакистанската армия

Пакистан е провел успешни летателни изпитания на новия тактически безпилотен летателен апарат Uqaab. Запуска на апарата продължи серията от успешни експерименти, проведени през миналата година.

Според заявление на командващия на сухопътните войски на Пакистан генерал Ашфак Парвез Каян, новия безпилотен летателен апарат отговаря на изискванията на въоръжените сили, а по своите характеристики е съпоставим с водещи световни аналози в своята категория.

Това не е първия безпилотен апарат, разработван от пакистанската промишленост. През 2004-2005 година местната отбранителна компания Integrated Dynamics успя да достави на Либия няколко комплекта БЛА Border Eagle Mk.2. През 2006 година компанията съобщи за подписване на поредния контракт на обща стойност 300 хиляди долара за доставката на Border Eagle на още пет държави.

Пакистан купува БЛА и от чужбина. Така например през 2006 година бяха подписани два контракта за купуването на три безпилотни комплекса Luna от Германия и четири БЛА Falco от Италия. Още безпилотни апарати

********************************************************************************************************************** 

   30.03.2008, 12:55
V-22 Osprey
    видео

Boeing и Textron получиха поръчка от Пентагона за самолети V-22

Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че компаниите Boeing Co. и Textron Inc. са получили контракт на стойност $10,4 милиарда за самолети V-22 Osprey. Договора предвижда производството на 167 самолета до 2012 година, съобщава Bloomberg.

В съобщението на Пентагона се казва, че в рамките на контракта компаниите трябва да произведат 141 самолета за Корпуса морска пехота и 26 машини за ВВС. Освен новия контракт, военното ведомство е поръчало вече 132 самолета.

Военните смятат, че V-22 със своите уникални възможности е полезен за операции на морската пехота и специалните подразделения в райони отдалечени от базите им.

Ескадрила V-22 на морската пехота е разположена в авиобазата "Ал Асад"  (Al Asad) в Ирак от октомври 2007 година.

Пентагона по принцип сключва многогодишни договори, само когато чиновниците, отговарящи за покупките са уверени, че програмата е стабилна и фирмите могат да изпълнят условията залегнали в нея.

Цялата програма V-22 предвижда строителството на 458 самолета. Нейната стойност с отчитане на инфлацията е $54 милиарда, като в тази сума влизат разходите за научно-технически, опитно-конструкторски работи и производство.

********************************************************************************************************************** 

   29.03.2008, 17:30
 снайперска винтовка L115A3

Британската 16 въздушнодесантна бригада с нов снайпер

Британските въоръжени сили в съответствие с „Програма за усъвършенстване на снайперските системи” са създали снайперска винтовка с дневен и нощен прицел с повишена мощност. Тя има следните характеристики: калибър - 8.59mm; тегло - 6.8kg; дължина - 1300mm; начална скорост на куршума -936m/s; пълнител – 5 патрона; ефективна далечина на стрелба -1100 м.

Министерството на отбраната съобщава, че винтовката L115A3 първо ще постъпи на въоръжение в 16 въздушнодесантна бригада.

Тази винтовка, която може да убива на разстояние от 1,5 километра, ще бъде доставена тази пролет и на войските в Афганистан и Ирак.

L115A3 има оптически прицел с 25-кратно увеличение (5-25х56). Тя има по-тежки куршуми, за да се увеличи точността и способността да пробива бронежилетки. За армията ще бъдат доставени почти 580 броя на обща стойност 4 милиона фунта стерлинги.

Винтовката е снабдена със заглушител, който намалява звука и светлината от изстрела, което затруднява определянето на точната позиция на снайпериста.

Патрона е 8,59 мм (.338) Titan и е разработен през 1994 година от компанията "Лазерони" (Lazzeroni). Той е създаден на базата на много голяма гилза (характерно за всички патрони "Лазерони") с формата на бутилка. Диаметъра на гилзата е 14,7 мм, дължината на гилзата е 7,11 см, а общата дължина на патрона е 9,52 см. Патроните са се разработвали за лов на крупен дивеч от големи дистации за стрелба.

Винтовката по своите характеристики може да се съпостави с американската CheyTac, която се намира на въоръжение в специалните сили на няколко страни.

L115A3 се изготвя от британската компания Accuracy International Ltd, а дневните прицели от фирмата Schmidt & Bender. Още снайпери

********************************************************************************************************************** 

   29.03.2008, 14:30
самолет Nimrod MR2

Препоръчват на военното ведомство на Великобритания да съкращава оръжейни програми

На Министерството на отбраната на Великобритания е препоръчано да се откаже от разработката на разузнавателен щурмовик за ВМФ, изоставащ от плана с повече от седем години и струващ £3,5 милиарда, съобщава infuture.ru.

Министерството на отбраната на Великобритания сега се намира в най-свитите бюджетни рамки от 70-те години насам. То бе принудено да постави кръст на някои проекти, за да върже двата края.

Сега пък парламентарния комитет му предлага да се откаже от Nimrod MRA4, разузнавателен и ударен самолет за военноморските сили, заради колосалното забавяне и растяща му цена.  Забавянето в смяната на остарелия Nimrod MR2 (един от тях се взриви в Афганистан на 2 септември 2006 година, като целия 14-членен екипаж загина) е вече цели 92 месеца. С цел да бъдат икономисани средства през 2004 година количеството на поръчаните нови самолети Nimrod бе намалено от 18 на 12 машини.

Комитета напомня и за други изоставащи и поскъпващи проекти: атомните подводници от клас Astute и есминците Type 45. Тези проекти в цяло са изостанали от графика с 14 години и са поскъпнали с £2,9 милиарда.

Отчитайки, че сегашния отбранителен бюджет е £33,4 милиарда и ще се увеличава с 1,5% през близките три години, парламентарния комитет смята за по целесъобразно отказването от определени проекти, отколкото тяхното отлагане и пренасяне във времето за по-голям срок.

*********************************************************************************************************************** 

   28.03.2008, 17:10
ПТРК TOW

Американската армия ще повиши точността на противотанковите си системи

Компанията Raytheon е сключила контракт със сухопътните войски на САЩ за монтирането на системи за управление на огъня ITAS (Improved Target Acquisition Systems) на противотанковите ракетни комплекси TOW, съобщава Business Week.

Стойността на контракта е 203,3 милиона долара. Според договора доставките на новото оборудване трябва да завършат до ноември 2012 година.

ITAS представлява усъвършенствана електрооптична система, която дава възможността за високоточно насочване към целта на противотанковите управляеми ракети.

Влизащата в комплекта на оборудване инфрачервена камера за обзор позволява да се откриват и идентифицират цели при всякаква видимост, а също тя може да се използва и за водене на разузнаване.

Експерти са потвърдили високата ефективност на системата ITAS в хода на бойните действия в Ирак. Още ПТРК

********************************************************************************************************************** 

   28.03.2008, 16:48
F-35

Турция е потвърдила контракта за купуването на 100 изтребителя F-35A Lightning II 

Комитета за външни работи на Националната асамблея на Турция е потвърдила производствения контракт за получаването на 100 изтребителя от пето поколение F-35A Lightning II, съобщава сайта F-16.net.

Стойността на проекта е за около 10,7 милиарда долара. Всичките самолети ще бъдат доставени за ВВС на Турция в рамките на 10 години.

В рамките на програмата JSF за ВВС на САЩ са поръчани 1763 изтребителя  F-35A. Корпуса на американската пехота и военноморските сили на САЩ планират да получат 680 F-35B и F-35C. Великобритания смята да закупи 150 F-35B. Италия, Израел, Холандия, Турция, Канада, Австралия, Дания и Норвегия ще поръчат още около 700 машини.

Според оценки на експерти, отчитайки възможни продажби на F-35 и на други клиенти към 2027 година общото количество на произведените самолети по програмата JSF може да достигне повече от 4500 единици.

В момента Турция е първата чужда държава, приела твърдо решение за покупката на изтребители F-35A Lightning II. Още за Ф-35

********************************************************************************************************************** 

   28.03.2008, 16:20
 Ми-17, борд 410 на българските ВВС

НАТО ще изпрати в Афганистан модернизирани хеликоптери Ми-17

САЩ предлагат в рамките на НАТО да бъде създаден специален фонд за финансиране на модернизацията на наличните хеликоптери Ми-17 в източноевропейските страни за последващото им изпращане в Афганистан, съобщава Aviation Week.

Инициативата е свързана с недостига, който изпитват в момента Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) от военнотранспортна авиация.

Към финансирането на програмата за модернизация на хеликоптери Ми-17, на въоръжение в България, Унгария, Чехия и други страни от НАТО, се предлага да бъдат привлечени дори страни като Исландия и Люксембург, които не разполагат със собствени военнотранспортни хеликоптери. Не е изключена и възможността за използване на средства от общия бюджет на алианса.

Според натовските експерти, в рамките на модернизацията на Ми-17 е необходимо оборудването им с прибори за нощно виждане, нови системи за свръзка и опознаване. Едновременно с това страните от НАТО се готвят за доставка на вертолети Ми-17 и за афганистанските правителствени войски. През декември миналата година първите три машини бяха предадени от Чехия. До средата на тази година се очаква да пристигнат десет вертолета от Словакия. Планира се част от модернизираните вертолети Ми-17 да бъдат въоръжени. Още за вертолетите Ми

********************************************************************************************************************** 

   28.03.2008, 10:34
министър Драган Шутановац

Започва производство на оръжие за Ирак

По сметки на местни банки в Сърбия вчера са пристигнали пари, които възможно най-бързо ще бъдат разпределени по сметките на всички заводи, които участват в сделката, определена като сделка на века, а именно износ на оръжие за Ирак на стойност 235 млн. долара, пише днес сръбският вестник ”Блиц”.

По думите на министъра на отбраната Драган Шутановац Сърбия ще изнася в Ирак пистолети, муниции, балистично оборудване, минохвъргачки и др. Министърът каза, че в Ирак годишно ще бъдат изнасяни 17 000 пистолета. Ще има и специална изработка на 3 000 пистолета, които най-високопоставените представители на Ирак – президентът и премиерът, ще раздават като подаръци, което ще бъде реклама за сръбския завод “Застава оруже”.

“Това е най-голямата сделка, която нашата военна индустрия някога е имала. Това е огромна инжекция за военната ни промишленост”, каза Шутановац./ИА "Фокус"/

**********************************************************************************************************************

   28.03.2008, 09:30
 атомна подводница от проект "Astute"

Британска подводница ще бъде снабдена с американска система за управление

Американската компания Northrop Grumman ще достави системата за управление PMS (Platform Management System) за четвъртата британска атомна подводница (АП) от проект Astute, съобщава Defense-aerospace.

Системата PMS е предназначена за контрол на машинното отделение и бордовите системи на подводницата. Тя има открита архитектура и може да бъде интегрирана с изделия на други производители. Високата степен на надеждност на оборудването осигурява безопасна експлоатация на субмарината.  

В основата на системата PMS стои разработка на друга американска компания - Sperry Marine, която е специализирана в създаването на системи за навигация и управление на морска техника. Използването на готови технически решения, използвани в гражданския сектор, ще позволи значително да се съкрати стойността на създаването и експлоатацията на системата PMS за британската подводница.

Строителството на четвъртата АП от проект Astute, получила обозначението Audacious, се извършва от компанията BAE Systems в корабостроителницата в Барроу-ин-Фернесс и според началния договор, подписан през май 2007 г., е на стойност около 400 милиона долара. В близко време се очаква подписването и на основния контракт.

Главната АП от проекта Astute беше заложена за строителство през 2001 г. и спусната на вода през юни 2007 година. Планира се тя да бъде предадена на ВМС на Великобритания през 2008 г., а да влезе в бойния състав на флота през 2009 година. В момента на стапелите на BAE Systems се строят още две аналогични субмарини - Ambush и Arful, които ще бъдат приети на въоръжение през 2010 и 2012 година. Стойността на първите три подводници ще превиши 7 милиарда долара.

АП от проекта Astute ще станат най-мощните в състава на подводния флот на Великобритания. Водоизместимостта им в подводно положение е 7900 тона. При пълен ход те достигат скорост от 29 възла (54 километра в час). Въоръжението включва тежки торпеда и крилати ракети. Ядрените реактори на субмарините ще работят без дозареждане в продължение на целия 25-годишен срок на експлоатация. Още подводници

********************************************************************************************************************** 

   27.03.2008, 20:00
 Joint Tactical Radio System Ground Mobile Radios

Американската армия е провела изпитания на радиостанции за „Бойните системи на бъдещето”

Компанията Boeing и армията на САЩ са провели успешни изпитания на тактическите радиостанции JTRS GMR (Joint Tactical Radio System Ground Mobile Radios), съобщава Defense-aerospace.

Новите радиостанции са предназначени за монтиране на перспективните бронемашини, създавани по програмата „Бойни системи на бъдещето” (FCS).

По време на проведените изпитания за първи път е била потвърдена възможността за получаване от радиостанциите JTRS GMR на видеосигнал от автономни наземни датчици T-UGS, представляващи малоразмерни системи с инфрачервени и електрооптически камери за водене на наблюдение на тактическата обстановка. За предаване на данните е използван междинен маршрутизатор.

Перспективните бронемашини на американската армия ще бъдат снабдени със специален комплект от оборудване, получил обозначението B-kit. В неговия състав освен радиостанциите JTRS GMR ще влезе и компютър и мрежово оборудване. Програмата FCS предвижда също монтиране на комплектите B-kit и на намиращите се на въоръжение бойни машини Bradley, танкове Abrams и бронеавтомобили HMMWV.

Според замисъла на американското военно командване, повишените възможности за събиране и обмен на информация за тактическата обстановка ще позволят на войските по-ефективно да изпълняват поставените им бойни задачи. Още радиостанции

*********************************************************************************************************************** 

   27.03.2008, 17:25
Производство на Ф-35

В близките десет години в света ще бъдат произведени 3345 нови изтребителя

В близките десет години на нашата планета ще бъдат произведени 3345 нови военни изтребителя, чиято стойност ще надхвърли сумата от 164 млрд. долара, предаде днес АРМС-ТАСС, позовавайки се на ежегодния отчет „ Световния пазар на изтребители през 2008-2017 г.” на компанията „Форкаст интернешънъл“.

Според документа много държави се намират в момент на обновяване на своя военновъздушен парк. В този момент годишно се сглобяват по около 300 самолета, като от началото на 2014 г. тази бройка най-вероятно ще достигне до 400,  което е свързано преди всичко с началото на производството от компанията “Локхид Мартин” на многоцелевия

изтребител от пето поколение Ф-35 “Лайтнинг-2”.

Според „Форкаст” ежегодната стойност на произвежданите машини постепенно ще намалява от 16,1 милиарда долара през 2008 година до14,8 милиарда долара през 2017 година.

Най-голямата програма в обозримо бъдеще ще стане проекта за приемане на въоръжение от ВС на САЩ и нейните съюзници на изтребителя Ф-35 “Лайтнинг-2”. Всичките други световни производители няма да могат да окажат достойна конкуренция на тази програма в стойностно отношение, отбелязва „Форкаст”.

********************************************************************************************************************** 

   27.03.2008, 13:14
БМП Warrior

Великобритания ще повишава огневата мощ на своите БМП

Министерството на отбраната на Великобритания е взело решени да монтира нови 40-мм оръдия на компанията CTA International на бойните си машини на пехотата (БМП) Warrior, съобщава Defensenews.

Модернизацията на британските бойни машини ще се извърши в рамките на програмата WFLIP (Warrior Fightability and Lethality Improvement Programme), цел на която е повишаването на огневата мощ на БМП.

Компанията CTA International, обявена за победител в конкурса на военното ведомство на Великобритания по програмата WFLIP, е съвместно предприятие на британската BAE Systems и френската Nexter. Разработката на 40-мм оръдие се извършва от CTA International от 90-те години на миналия век. Особеност в неговата конструкция е компактната система за подаване на боеприпаси. До момента британо-френската компания не е получавала поръчки за своята разработка.

Освен CTA International в британския конкурс са участвали и компаниите Selex, General Dynamics и Lockheed Martin, които са били уведомени за взетото решение.

В момента на БМП Warrior е монтирано 30-мм нестабилизирано оръдие Rarden. Общо във войските има около 575 бронемашини от този тип.

Министерството на отбраната на Великобритания е взело решение за оборудване с оръдия на CTA International и на перспективните разузнавателни машини в рамките на програмата FRES (Future Rapid Effects System). Общата стойност на програмата FRES се оценява на 31,9 милиарда долара. Още бронирани машини

********************************************************************************************************************** 

   27.03.2008, 08:15
МиГ-29 на сръбските ВВС

Русия модернизира сръбските изтребители

Русия модернизира за Сърбия първия от петте изтребители МиГ-29 в отговор на предоставените от САЩ самолети Ф-16 на Косово , съобщи ИТАР-ТАСС.

Цитиран от агенцията високопоставен руски източник каза, че в момента в руските авиационни предприятия се намират още четири сръбски изтребители МиГ-29, които са стари и са на около 20 години.

Модернизацията на самолетите е в съответствие с предишни договорености между Русия и Сърбия и предвижда изтребителите да бъдат снабдени с най-ново радиолокационно оборудване и въоръжение и с по-съвършени системи за управление.

Същият източник смята, че доставените на Косово два американски изтребителя Ф-16 едва ли биха могли да изпълняват поставените им задачи, без да нарушат въздушното пространство на Сърбия или на Черна гора, на Македония или на Албания.

От тази гледна точка значително по-ефективни са модернизираните самолети МиГ-29, каза източникът.

Същевременно по договора си с българското министерство на отбраната РСК МиГ продължава да не спазва сроковете за ремонта на българските МиГ-29.

Договорът за ремонт на 16 изтребителя МиГ-29 бе сключен на 1 март 2006 г. от военния министър Веселин Близнаков и предвиждаше да бъде изпълнен в срок от 30 месеца за сумата 48 млн. долара. Към момента са ремонтирани четири изтребителя. Първият самолет бе официално приет едва в края на ноември миналата година, въпреки че по договор първите три самолета трябваше да бъдат готови през февруари 2007 година. След като изтребителите бъдат ремонтирани от РСК МиГ, те ще имат летателен ресурс за още около 5 години. Още за МиГ-29

********************************************************************************************************************** 

   26.03.2008, 19:32
изтребител Су-30МКМ

В Малайзия са доставени поредните 2 изтребителя Су-30МКМ

Днес товарен самолет Ан-124 "Руслан" достави от Иркутск в Малайзия поредните два изтребителя Су- 30МКМ, съобщиха от корпорацията "Иркут".

От пресслужбата на корпорацията заявяват, че с тези самолети завършва втората партия от доставки за кралските ВВС на Малайзия в съответствие със сключения през 2003 година контракт.

Във военната база в щата Келантан (полуостров Малакка) вече се намират 12 такива машини. Сглобяването на пристигналите машини ще бъде извършено от специалисти на производителя, след това ще бъдат облетени от руски летци-изпитатели и едва тогава ще бъдат официално предадени на малайзийците.

Доставката на последната заключителна партия от 6 машини е планирана да бъде извършена през последното тримесечие на тази година.

Су-30МКМ е усъвършенстван вариант на многофункционалния изтребител произвеждан за Индия. Той е предназначен за завоюване на господство във въздуха, унищожаване на наземни и морски цели. Всички тези задачи машини са способни да изпълняват на значително разстояние от базата си, при всякакви метеорологични условия, денем и нощем, в условия на силно радиоелектронно противодействие от страна на противника. Още за Су

********************************************************************************************************************** 

   26.03.2008, 16:40
зенитноракетен комплекс Patriot

Американците ще помагат на Бахрейн да създаде собствена  ПВО

Кралят на Бахрейн Хамад по време на визитата си във Вашингтон е провел преговори с шефа на Пентагона Роберт Гейтс, съобщава Gulf Daily News.

Една от централните теми на срещата е била възможна помощ на САЩ в създаването на система за противовъздушна отбрана в Бахрейн на основата на зенитноракетни комплекси Patriot.

Както е отбелязал крал Хамад, взаимноизгодното сътрудничество на Бахрейн със САЩ продължава вече 60 години и има голямо значение за съхраняване на мира и безопасността в района на Персийския залив. Според неговите думи, срещата в Пентагона е потвърдила статуса на Бахрейн на един от главните партньори на САЩ извън НАТО.

В рамките на преговорите страните са се договорили да се активизира взаимодействието във военната област, в това число да се повиши интензивността на провежданите съвместни военни учения, които ще способстват за по-добро усвояване на новата техника от военнослужещите на Бахрейн. Още ЗРК

*********************************************************************************************************************** 

   26.03.2008, 13:52
Global Hawk RQ-4 Block 20

Американски безпилотен самолет постави световен рекорд по продължителност на полета

Безпилотен летателен апарат (БПЛА) RQ-4 Global Hawk, Произвеждан от американската компания Northrop Grumman, установи нов рекорд по продължителен полет без дозареждане за пълноразмерни дистанционно управляеми авиационни системи, съобщава PRNewswire.

Новата модификация на апарата, получила обозначението Block 20, е излетяла от военновъздушната база Едвардс в щата Калифорния и се е приземила след 33,1 часа. Полета е бил извършен на височина 18 хиляди метра. Старият рекорд бе 31,5 часа и бе поставен от БПЛА RQ-4 Global Hawk Block 10.

Паралелно с това компанията Northrop Grumman извършва работи и по създаването на следващите модификации на апарата - Block 30 и Block 40, които ще могат да летят повече от 35 часа.

БПЛА RQ-4 Global Hawk е един от най-големите апарати от този тип в света. Той е дълъг 13,5 метра, размаха на крилата му достига 35,4 метра, а максималното му тегло при излитане достига 15 тона. Апарата е способен да изпълнява автономно наблюдение на обширни райони, предавайки на наземни пунктове за управление визуална информация с висока разделителна способност. Далечината на полета на БПЛА RQ-4 Global Hawk превишава 22 хиляди километра.

До момента ВВС на САЩ са поръчали 54 апарата от този тип, всеки от които струва около 28 милиона долара. Бойния нальот до момента на RQ-4 Global Hawk превишава 15700 часа.

*********************************************************************************************************************** 

   25.03.2008, 22:55
 Ан-26 на чешките ВВС

Чехия ще заменя Ан-26 с нови военнотранспортни самолети

Чехия ще проведе конкурс за доставката на нови военнотранспортни самолети, които ще трябва да заменят намиращите се в момента на въоръжение Ан-26, съобщава Flight Global.

Покана за участие в конкурса са изпратени до компаниите "Антонов", "Илюшин", Alenia Aeronautica, EADS-CASA и Lockheed Martin.

Потенциални кандидати за смяна на Ан-26 се явяват самолетите Ан-32, Ан-74, C-27J, C-130J и C-295. Според изискванията на чешката страна, новия военнотраспортен самолет трябва да има товароподемност повече от 10 тона и да превозва не по-малко от 44 военнослужещи.

Победителят в конкурса ще бъде определен през 2008-2009 година, а първите доставки на техниката трябва да започнат през 2011 година.

Планирано в да бъдат закупени от четири до шест самолета. Петте чешки самолета Ан-26 подлежат на бракуване до 2016 година.

Потребността от обновяване на транспортния парк е свързана с участието на чешките въоръжени сили в международни операции, в това число на Балканите и в Афганистан. Още военнотранспортни самолети.

********************************************************************************************************************** 

   25.03.2008, 17:40
 БЛА Aerostar

В турската армия ще се появят нов тип самолети

Според информация на агенцията АNKA на турската армия ще бъдат доставени безпилотни самолети Aerostar.

Турското военно командване смята да използва новите самолети както над територията на самата Турция, така и по нейните граници.

3 безпилотни самолета тип Aerostar, произведени от израелската компания Aeronautics, ще бъдат доставени в близките месеци. Самолетите от този тип, които могат да се намират във въздуха до 12 часа, са оборудвани с усъвършенствани прибори за обзор на земната повърхност и предаване на информацията на наземни пунктове за управление.

БЛА Aerostar вече се намират на въоръжение във ВВС на САЩ, Израел и Ангола.

Турската армия вече използва безпилотни самолети от типа Heron, които могат да се намират във въздуха до 52 часа без да кацат. В сравнение с БЛА Heron по-простата конструкция на БЛА Aerostar му позволява да се вдига на височина повече от 18 хиляди фута, да лети със скорост от 100 километра в час и да предава информацията на разстояние до 200 километра.

Според думите на шефа на ГЩ на Турция генерал Яшар Бююканът, БЛА Aerostar значително ще опростят събирането на разузнавателна информация за местоположението и предвижването на бунтовниците от Кюрдската работническа партия.

*********************************************************************************************************************** 

   25.03.2008, 17:18
 бронирана машина Dingo 2

Чехия качва своите войници в Афганистан на нови бронирани машини

Въоръжените сили на Чехия в близките няколко дни ще приемат на въоръжение нови бронирани машини Dingo 2 произведени от немската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW), съобщава вестник Ceske Noviny.

Контракта е на стойност 135 милиона крони (около 8,3 милиона американски долара) и включва закупуването на четири бронирани машини. Договора с KMW бе сключен след проведен конкурс в края на миналата година, като основното условие е било срочната доставка на техниката, което е можела да изпълни само немската компания.

Новите машини ще бъдат изпратени в афганистанската провинция Логар, където е дислоцирано чешко инженерно подразделение. За сега то временно експлоатира 26 бронирани тактически автомобила Humvee, които през тази година след проведена модернизация, монтиране на въоръжение и средства за свръзка са били безвъзмездно предадени на чехите от американския контингент в Афганистан.

Бронираните машини Dingo 2, създадени на базата на шаси UNIMOG, са способни да се движат в труднопроходима местност, могат да развиват скорост до 90 километра в час и да изминат с едно зареждане до 1000 километра. Още бронетехника

********************************************************************************************************************** 

   25.03.2008, 16:25
 пуск на НУР Hydra-70

Американската армия се въоръжава с неуправляеми ракети Hydra-70

Армията на САЩ е подписала контракт с компанията General Dynamics, предвиждаща доставката на неуправляеми ракети (НУР) Hydra-70 на обща стойност 166,4 милиона долара, съобщава Defense-aerospace.

Контракта е част от петгодишен рамков договор, който е бил сключен през 2005 година и предвижда закупуването на ракети от този тип за над 900 милиона долара.

70-милиметровите НУР Hydra-70 могат да бъдат оборудвани с няколко вида бойни части и да се използват за унищожаване на техниката и живата сила на противника, поставянето на димни завеси, осветяване. Ракетата може да бъде използвана от няколко типа самолети и вертолети, в това число от изтребителите F-16 и ударните вертолети Apache и Cobra.

Стандартната НУР Hydra-70 има тегло от 11,9 килограма и може да се запуска от 19-зарядна пускова установка М261 и 7-зарядната М260.

********************************************************************************************************************** 

   25.03.2008, 16:04 
 разтоварването на комплекса Phalanx от Ан-124-100 "Руслан"

Руски самолет достави в Багдат американски зенитен комплекс

Самолет Ан-124-100 "Руслан" на руската авиационна компания "Полет" достави в Багдад американски зенитен комплекс Phalanx, предназначен за прехват на ракети, снаряди и минометни боеприпаси на противника, съобщава  Defencetalk.

Доставената в Ирак тактическа система за противоракетна отбрана ще осигури прикритие на оперативната база на американските въоръжени сили Калсу.

За първи път система от този тип беше използвана от американците през 2006 година за защита на така наречената „Зелена Зона” в Багдат.

Phalanx представлява автоматизиран комплекс, в състава на който влизат шестцевна зенитна артилерийска установка, радиолокационна станция за откриване и съпровождане на целите, а също и система за управление на огъня.

*********************************************************************************************************************** 

   25.03.2008, 10:30
Джордж Буш

Ядреният арсенал на САЩ наброява 5400 бойни глави

Ядреният арсенал на САЩ наброява 5400 бойни глави по данни за януари т. г., заявиха членът на Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен и неговият колега от Съвета за защита на природните ресурси Робърт Норис, съобщава ИТАР-ТАСС.

По техни данни Пентагонът разполага с 4075 бойни глави в оперативна готовност, от които 500 са тактически. Още 1460 заряда се считат за резервни и се съхраняват в складове. Около 5515 бойни глави са унищожени или се очаква да бъдат демонтирани в съответствие с разпореждане на президента Джордж Буш от 2004 г.

Експертите твърдят, че през декември миналата година Буш е разпоредил съкращаване на арсенала с още 15 % към 2012г. и тогава САЩ ще разполагат с приблизително 4 500 бойни глави. /ИА Фокус/

********************************************************************************************************************** 

   24.03.2008, 22:15
израелски безпилотен самолет Skylark
   Още снимки:

Elbit ще доставя на Франция безпилотни самолети

Израелската фирма Elbit е спечелила конкурс за доставка за френската армия на малогабаритни безпилотни самолети с дистанционно управление. Освен израелската фирма в конкурса са участвали още девет водещи в областта световни фирми.

Френските експерти са определили израелските безпилотни самолети от модела Skylark като най-добре отговарящи на нуждите на френските въоръжени сили. Това е първия случай на сключен контакт между френската армия и израелската Elbit, което се разглежда от израелтяните като голям маркетингов успех.

Skylark представлява малогабаритен безпилотен самолет, който в събран вид се побира в специална раница на гърба на войника – разузнавач.

Skylark се използва за патрулиране в прифронтовата полоса и предаване на разузнавателните данни с помощта на разположената на него апаратура при всякакви метеорологични условия.

Обема на сделката с Elbit не се съобщава, но опита от други подобни контракти с армии на други страни позволява да се предположи, че става въпрос за няколко милиона евро.

**********************************************************************************************************************

   24.03.2008, 21:15
ракетен комплекс Crotale Mk3

Французите изпитаха нова версия на зенитния комплекс Crotale Mk3

Френската отбранителна компания Thales е провела изпитателен пуск на управляема ракета VT1 на новата версия на зенитно-ракетния комплекс (ЗРК) Crotale Mk3, съобщава Defencetalk.com.

Изпитанията са проведени на полигона CELM в Бискарросс (Франция). Ракетата успешно е поразила цел на височина 500 метра и разстояние 15 километра от пусковата установка. Времето на полета не е превишавало 35 секунди.

Цел на изпитанията са били проверка на работоспособността на системите за насочване на комплекса, времето за реакция и автономната работа на ракетата, потвърждаване на максималния радиус на прихват, способността на оператора да контролира ситуацията по време на целия полет.

Многоцелевия ракетен комплекс Crotale е постъпил на въоръжение във военновъздушните сили на Франция през 1972 година. Впоследствие многократно е модернизиран. Новата версия на ЗРК Crotale Mk3 с ракети VT1 за първи път беше представена по време на изложението "Paris Airshow 2007".

За разлика от своите предшественици новия комплекс има по-голям обсег на действие, а за пуска на ракетата е необходимо доста по-малко време. Още ЗРК

*********************************************************************************************************************** 

   24.03.2008, 20:40
илюстрация на апарата NUCAS

Американския безпилотен летателен апарат NUCAS ще прихваща балистични ракети

Американската компания Northrop Grumman смята да оборудва перспективния боен безпилотен летателен апарат (БПЛА) с палубно базиране NUCAS, разработван по поръчка на ВМС на САЩ, с лазерно и микровълново оръжие, което ще позволи да се унищожават балистични ракети на противника, съобщава Aviation Week.

Като платформа за новия апарат ще се използва създадения от специалистите на Northrop Grumman опитен образец на БПЛА X-47B. При това разработваните в момента бордови системи се планира да бъдат използвани и в други подобни апарати.

БПЛА NUCAS ще бъде построен с използване на технологията „стелт”, а също ще бъде снабден и със система за зареждане на гориво във въздуха и комплекс с разузнавателна апаратура и средства за целеуказване.

Според замисъла на конструкторите, най-ефикасно ще бъде новия апарат да се използва в съчетание с изтребителите от пето поколение F-35.

Принципно БПЛА NUCAS се отличават от апаратите от предните поколения с наличието на компактни оръжейни системи, основани на технологията на управляемата енергия. Използването на боен лазер, според специалистите, ще позволи на апарата да извършва прихват на балистични ракети на противника в началния участък на траекторията на полета.

Освен това, апаратът ще бъде въоръжен и с ракети клас „въздух-въздух", които също могат да се използват за унищожаване на противникови ракети. Теглото на бойния товар ще бъде около 2000 килограма.

Според плановете на компанията Northrop Grumman, новия безпилотен апарат ще е способен да извършва полети с продължителност от  50 до 100 часа и ще може да изпълнява бойни задачи в най-опасните зони, ефективно прикрити от средствата за ПВО на противника. Още безпилотни апарати

********************************************************************************************************************** 

   24.03.2008, 13:40
подготовка на "Космос-3М" са старт

На космодрума Плисецк ще изстрелват германски разузнавателен спътник

На космодрума Плисецк завършват работите за изстрелване с ракета-носител "Космос-3М" на четвъртия германски космически апарат от серията SAR-Lupe, съобщават от пресслужбата на Космически войски на Русия. Пуска е планиран за 25 март.

Контракта за изстрелването на пет германски спътника за радиолокационно разузнаване, производство на компанията "OHB систем AG", с помощта на руската ракета "Космос-3М" е бил подписан през 2003 година. Първите три спътника са били изстреляни от космодрума Плисецк на 19 декември 2006 г., 2 юли и 1 ноември 2007 година. Петият пуск се очаква да бъде извършен през октомври тази година.

Спътниците са с тегло 770 килограма и са оборудвани с апаратура, позволяваща да се получи изображение на земната повърхност при всякакви метеорологични условия с разрешаваща способност по-малка от един метър.

Общите разходи за създаване на системата са около 300 милиона евро.

Петте спътника ще съставят космическия сегмент на създаваната германска система за спътниково разузнаване. Управлението и свалянето на информацията ще се извършва от наземна станция разположена край Бон. Времето за работа на системата е 10 години.

Предполага се, че системата SAR-Lupe ще се допълва взаимно с френската спътникова система за детайлно фоторазузнаване "Хелиос-2". Съответното решение е било взето по време на френско-германска среща през 2000 година с цел създаване на независима европейска система за спътниково разузнаване. За сега става въпрос само за обмен на информация, която ще се получава с помощта на двете системи.

Ракетата от лек клас "Космос-3М" е производство на омското обединение "Полет" и е способна да изведе на околоземна орбита с височина 400-1600 км полезен товар с тегло от 600 до 1500 кг. Още ракети и спътници

********************************************************************************************************************** 

   23.03.2008, 09:20
 Agni-1 test fired by Strategic Command, 6 Oct 2007

Индия осъществи тест с балистична ракета със среден обсег

Индия осъществи тест с балистична ракета със среден обсег, способна да носи ядрен заряд и да порази повечето цели съседен Пакистан, съобщи представител на министерството на отбраната, цитиран от АФП.

Ракетата “Агни-1”, чийто обсег на действие е над 700 км бе изстреляна в 10:15 часа (6:45 часа българско време) от остров в източния индийски щат Ориса, каза говорителят.

“Пробният период на ракетата отговори на очакванията,” каза пожелалият да запази анонимност военен представител.

“Агни’ – ‘огън’ на санскритски – е дълга 12 метра балистична ракета, която може да бъде изстрелвана от подвижни установки и да носи бойни глави с тегло до 1 тон.” /ИА Фокус/. Още ракети

********************************************************************************************************************** 

   22.03.2008, 19:35
 бронирани машини M1151 HMMWV

Пентагона ще достави на Ирак поредната партия оръжия

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) към Министерството на отбраната на САЩ е уведомило Конгреса за възможна продажба на Ирак на бронирани машини, стрелково оръжие и друго военно оборудване на стойност превишаваща 1389 милиона долара.

Конгреса има 30 дни за да блокира предложената сделка, в противен случай съглашението влиза в действие.

Според пресслужбата на агенцията, правителството на Ирак се е обърнало към САЩ с молба за закупуване на 700 въоръжени версии на бронираните машини M1151 HMMWV, 4000 прибори за нощно виждане AN/PVS-7D и 100 хиляди щурмови винтовки M16A4.

Освен това в искането са включени и 200 машини за бърза помощ, 16 булдозера, 300 леко въоръжени камиони, 150 мотоциклета, 90 подвижни ремонтни работилници, тридесет 20 тонни прицепа, 1400 броя 8 тонни прицепа, 3000 камиона с колесна формула 4х4, 120 горивни цистерни, 80 тежки влекача, 120 водоноски, 208 броя 8 тонни влекача, 800 леки трайлера, 8 крана, 60 тежки ремонтно-евакуационни машини, друга техника и оборудване.

От началото на януари тази година правителството на САЩ е започнало да реализира 13 месечна програма за възстановяване и предаване на силите за безопасност на Ирак на повече от 4244 бронирани автомобила HMMWV, като до края на 2009 година се планира иракските силови структури да получат повече от 8000 такива машини.

Според оценки на някои експерти, с началото на иракската кампания правителството на САЩ е сключило контракти за предаване на оръжия на силите за безопасност на Ирак на стойност над 6 милиарда долара. През този период Ирак е закупил оръжия на стойност, превишаваща 15 милиарда долара.

********************************************************************************************************************** 

   21.03.2008, 22:05
Апарата по време на изпитания

НАТО проведе изпитания на апарат за евакуация на екипажи на подводници

Край бреговете на Норвегия успешно бяха проведени изпитания на нов подводен апарат, предназначен за спасяване на екипажи на търпящи бедствие подводници, съобщава Defense-aerospace. По време на изпитанията апарата се е потопил на 610 метра, а след това се е стиковал с норвежската подводница Uredd на дълбочина 87 метра.

Следващия етап на проверката, който ще започне в близко време, предвижда отваряне на люковете под вода, стиковка под ъгъл от 60 градуса, а също и отработване на отделни въпроси по време на вълнение.

Новата система се разработва от Великобритания, Норвегия и Франция. Стойността на проекта, разчетен за тридесетгодишен период, се оценява за повече от 300 милиона долара.

Разработката се извършва от компанията Rolls-Royce Power Engineering, която според условията на контракта може да отговаря и за обслужването на системата през първите седем години. Както се очаква, апарата ще бъде готов за използване във всяка точка на света още тази година.

В състава на спасителната система влизат подводен апарат с установка за неговото спускане и вдигане от борда на кораб, модул за декомпресия, а също и оборудване за поиск на търпящи бедствие подводници. Екипажа на подводния апарат се състои от трима човека. Еднократно от подводницата ще могат да се евакуират до 15 матроса.

През тази година възможностите на страните от НАТО за извършване на спасителни операции под вода ще бъдат допълнени от американската система SRDRS (Submarine Rescue Diving and Recompression System).

********************************************************************************************************************** 

   21.03.2008, 13:43
вертолет SH-2G Seasprite

Австралия отказа американски вертолети

Вчера, 20 март, правителството на Австралия е анулирало контракт с американската компания Kaman за доставката и модернизацията на вертолети SH-2G Seasprite, съобщава Defense-aerospace.com.

Контракта с Kaman за доставката на 11 вертолета за борба с подводници SH-2G Seasprite от състава на въоръжените сили на САЩ беше сключен на 26 юни 1997 година. Планирано бе към 2001 година тези машини ще бъдат модернизирани.

Обаче по време на преоборудването са възникнали сериозни проблеми с интеграцията на остарялата платформа с новата автоматизирана система за управление на полетите, радиолокационното оборудване и оръжейните системи.

През май 2007 година министерството на отбраната на Австралия взе решение към вече изразходваните по програмата 950 милиона австралийски долара допълнително да бъдат отпуснати още 100 милиона за завършване на модернизацията. Проблемите с интеграцията на оборудването обаче така и не бяха решени.

В резултат на това през ноември миналата година лейбъристкото правителство взе решение за анулиране на програмата заради висока стойност и безперспективност.

В съответствие с достигнато с компанията Kaman споразумение вертолетите ще и бъдат върнати за продажба на международния пазар. Австралия като компенсация ще получи не по-малко от 50 процента от продажбата с гарантирана минимална сума от 39,5 милиона долара.

Освен това 30 милиона долара, предназначени за доставка от Kaman на резервни части, ще бъдат използвани за закупката на части за други модели вертолети във въоръжените сили на Австралия.

********************************************************************************************************************** 

   21.03.2008, 09:00
БМП К21
Още снимки:

Сеул започва мащабно превъоръжаване на пехотата си

Администрацията по снабдяване с отбранителна техника на Южна Корея е утвърдила закупката на 500 екземпляра от ново разработената бойна машина на пехотата (БМП) К21.

Очаква се, че използването на БМП К21 ще започне през 2009 година и ще повиши мобилността на южнокорейските войски.

Разработката на БМП К21 продължи 7 години, като работите са извършвани от Управлението по отбранителна техника в сътрудничество с фирмата Doosan Infracore и 10 други местни фирми, работещи в отбранителната сфера. Стойността на разработките са в рамките на 96 милиона американски долара.

Корейската БМП е въоръжена с 40-мм стабилизирано автоматично оръдие L/70 Bofors, 7,62-мм картечница и пускова установка за противотанкови управляеми ракети.

Машина притежава ефективна система за преодоляване на водни прегради. Екипажа се състои от трима човека, а в десантното отделение могат да се транспортират до военнослужещи. Скоростта на движение на суша е до 70 км/час, а във вода до 7,8 км/час.

К21 е първата БМП разработена в република Южна Корея. Нейната ориентировъчна е 3,5 милиона долара. Това е с близо милион долара по-малко от цената на аналогичната американска БМ Bradley M2. Още БМП

********************************************************************************************************************** 

   21.03.2008, 08:05
Никола Саркози

И Франция съкращава масово армията си

Доклад, разпореден от френския президент Никола Саркози, препоръчва съкращаването на десетки хиляди военнослужещи в рамките на ограничаването на държавните разходи и реорганизацията на отбраната на Франция. Саркози обеща по време на предизборната си кампания мащабни икономически реформи и съкращаване на държавните разходи. Той създаде комисии, които да проучат пътищата за реорганизиране на различни държавни сектори.
Комисията по отбраната предлага съкращаване на 34 966 от близо 348-те хиляди френски военни до 2014 г. Освен това се препоръчва 16 829 души от близо 80-те хил. цивилни служители в министерството на отбраната да бъдат наети от частни подизпълнители.

Списание "Поан" пише, че общо 53 военни обекта трябва да бъдат закрити, което ще доведе до загубата на 45 000 работни места. Персоналът на още 109 обекта ще бъде намален. Проектът ще бъде представен на Саркози на 25 март./Монитор/

********************************************************************************************************************** 

   20.03.2008, 20:30
 изтребител JAS-39 Gripen и ракета Meteor

В Швеция се проведоха успешни изпитания с перспективна авиационна ракета

Консорциума Gripen International проведе в Швеция успешен изпитателен пуск на нова управляемата ракета клас "въздух-въздух" с голям обсег на действие Meteor производство на MBDA, съобщава Defense-aerospace.com.

Основната цел на изпитанията е била проверка на функционирането на ракетата и нейните подсистеми, включващо блока за насочване, двигателя, свързочните канали и бойната част. Пуска е бил извършен от изтребител JAS-39 Gripen летящ със скорост 0,9 М на височина около 5500 метра. Като цел е била използвана високоскоростна дозвукова мишена MQM-107B Streaker.

Управляемата ракета Meteor е предназначена за поразяване на въздушни цели,намиращи се зад зоната на пряка видимост. Основния компонент, определящ високите качества на Meteor е неговата силова установка. За първи път в комплектацията на ракета се използва проточен въздушно-реактивен двигател с твърдогоривен ускорител, осигуряващ  висока скорост на полета по целия път до целта.

Според оценки на експерти, Meteor превъзхожда по своите тактико-технически характеристики съществуващи образци от 3 до 6 пъти. Започвайки от 2013 година се планира тя замени съществуващите аналози от типа на американските AIM-120 AMRAAM.

Проекта Meteor се реализира в интерес на шест европейски страни - Франция, Германия, Италия, Испания, Швеция и Великобритания. Планира се с новите ракети да бъдат въоръжени европейските изтребители EF-2000 Typhoon, Rafale и JAS-39 Gripen, а също и перспективните американски многоцелеви самолети F-35 Lightning-2. Още авиационни ракети

********************************************************************************************************************** 

   20.03.2008, 17:40
 M1200 Armored Knight

Американската армия ще получи нов артилерийски разузнавателен комплекс

Американската компания Textron Marine & Land е сключила с командването за автобронетанкова техника и въоръжения (TACOM) на армията на САЩ първия контракт на стойност 58 милиона долара за производството на 82 бойни бронирани машини ASV (Armored Security Vehicle) във версия артилерийски разузнавателен комплекс M1200 Armored Knight, съобщава тресслужбата на компанията.

M1200 Armored Knight е скоро разработена система, предназначена за определяне на координати на цели и осигуряване на целеуказване при стрелба на артилерията от закрити огневи позиции.

Компанията Textron Marine & Land за сега не разкрива тактико-техническите характеристики на машината, заявявайки само, че в момента Armored Knight е единствения намиращ се в серийно производство артилерийски разузнавателен комплекс, способен да определя координати с такава точност.

********************************************************************************************************************** 

   20.03.2008, 14:00
 генерал-майор Патрик Орейли

Смениха шефа на противоракетното ведомство на САЩ

Според съобщение на изданието Army Times, на 18 март 2008 година президента на САЩ Джордж Буш е взел решение за снемане от поста на директора на Агенцията за противоракетна отбрана генерал-лейтенант Хенри Оберинг.

За нов ръководител на агенцията Буш е преложил да бъде назначен генерал-майор Патрик Орейли (Patrick O’Reilly), който, за разлика от своя предшественик е направил своята кариера не във ВВС, а в сухопътните войски на САЩ.

Решението е било взето непосредствено след завършване на преговорите в Москва, основната тема на които беше разполагането в Европа на елементи на системата за ПРО на САЩ. Още за ПРО

********************************************************************************************************************** 

  20.03.2008, 13:25
 фрегата FREMM - илюстрация

Франция ще достави на Мароко нова многоцелева фрегата

Френската корабостроителна компания DCNS и правителството на Мароко миналата седмица подписаха контракт на стойност 470 милиона евро за доставката на многоцелева фрегата от проект FREMM, съобщава Hemscott. За сключената сделка официално е планирано да бъде съобщено на 18 април тази година.

Фрегатите от проект FREMM се разработват съвместно от Франция и Италия от октомври 2004 година. За двете страни се планира да бъдат построени 27 кораба на обща стойност около 11 милиарда евро.  Франция ще получи 17 фрегати за 6,5 милиарда евро, а Италия - 10 кораба за 4,5 милиарда евро.

FREMM представлява кораб с дължина 137 метра, ширина 19,5 метра и водоизместимост 5700 тона. Екипажа на фрегатата се състои от 100 офицера и матроси. Италианската версия ще бъде снабдена с един вертолет NH-90, а френската с два.

Фрегатите ще бъдат въоръжени с леки торпеда MU-90 Impact, противокорабни ракети Exocet MM40 Block.2, зенитни управляеми ракети Aster-15 и крилати ракети Scalp Naval.

Мароко е първият чуждестранен клиент за европейската фрегата FREMM. Още фрегати

***********************************************************************************************************************

   20.03.2008, 08:35
 щурмови самолет Су-25

Руски шурмовик се разби тази сутрин

Щурмови самолет Су-25 на ВВС на Русия се разби днес сутринта в района на населения пункт Новоселское, Спаски район (Приморски край), съобщава ИТАР-ТАСС.

По предварителни данни причината за катастрофата на руския изтребител Су-25, в резултат на която загина пилотът на машината, е била предизвикана от взривяването на боеприпас на борда на машината.

Говорителят на военновъздушните сили (ВВС) полковник Александър Добришевский заяви, че е бил изпратен екип на мястото на инцидента, който ще започне разследване на случая.

По заповед на главнокомандващият на ВВС на РФ са преустановени полетите на всички самолети от този тип. Още за Су-25

***********************************************************************************************************************

  19.03.2008, 20:10
МиГ-29К/КУБ
   Още снимки: 1, 2,

Сериен МиГ-29КУБ за първи път се вдигна във въздуха

Руската самолетостроителна корпорация (РСК) МиГ обяви, че в рамките на програмата за производство на изтребителите с корабно базиране МиГ-29К/КУБ на 18 март 2008 година първият сериен самолет (бордови номер 113) е извършил 42 минутен полет  в района на летището Луховиц.

Самолетите МиГ-29К/КУБ във ВВС на Русия няма да бъдат доставяни, а с тях ще бъде въоръжен самолетоносач на ВМС на Индия.

Полета е бил извършен в присъствието на началника на щаба на ВМС на Индия адмирал Суриш Мехта.

Контракта за доставка на ВМС на Индия на многофункционален изтребител с корабнo базиране е бил подписан с РСК МиГ” на 20 януари 2004 година. Договора предвижда доставката на 12 едноместни самолета МиГ-29К и 4 двуместни МиГ-29КУБ, а също и обучение на летателния и техническия състав. Предвидена е и възможност за доставката на още 30 самолета със срок до 2015 година.

Новите изтребители с корабно базиране са предназначени за решаване на задачи по ПВО на корабните съединения, завоюване на господство във въздуха, поразяване на надводни и наземни цели с високоточни и обикновени боеприпаси, при всякакви метеорологични условия, денем и нощем.

От по-рано произвежданите изтребители от семейството МиГ те се отличават по:

- подобрени експлоатационни характеристики;

- повишена надеждност на агрегатите;

- почти 2,5 пъти по-малка стойност на летателния час;

- увеличен с повече от 2 пъти летателен ресурс;

- увеличен е бойния товар и количеството гориво.

Самолетът е оборудван с новите двигатели РД-33МК с увеличена тяга и ресурс, нова многофункционална РЛС „Жук-МЭ” и нови оптико-електронни системи. Главен конструктор на МиГ-29К/КУБ е Николай Николаевич Бунтин. Още за МиГ-29

********************************************************************************************************************** 

The image “http://images24.snimka.bg/005304440-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

DIMDEX 2008
Доха, Катар, 17 – 19
март 2008 г.,
1-
ва международна изложба на военноморските сили

 

 

*********************************************************************************************************************** 

   19.03.2008, 19:25
 БПЛА от вертолетен тип Skeldar

Преминаха летателните изпитания на шведски безпилотен вертолет

Шведската компания Saab е завършила първия етап от летателните изпитания на модернизираната версия на безпилотния разузнавателен апарат (БПЛА) от вертолетен тип Skeldar, съобщава Defense World.

Конкретните резултати от проведените изпитания не се разкриват за сега. Представители на компанията само отбелязват, че в близко време основните им усилия ще бъдат насочени на усъвършенстване на силовата установка и автономната система за управление на полета.

Летателните изпитания бяха предшествани от интензивна проверка на земя на функционирането на всички системи на апарата. По-рано се съобщаваше, че модернизирания апарат е предназначен за базиране на бойни кораби.

Базовата версия на БПЛА Skeldar извърши първия си полет около година назад. Новия апарат се отличава от него с двойно по-добри показатели по полезен товар (40 килограма) и обсег на действие (180 километра). Според информация на компанията Saab, в конструкцията и оборудването на апарата са били внесени значителни изменения.

В перспектива БПЛА Skeldar се предполага да бъде използван за решаване на широк кръг задачи, включително водене на наблюдение и разузнаване, поиск и откриване на цели, а също и за водене на радиоелектронна борба.

*********************************************************************************************************************** 

   18.03.2008, 21:00
 самолет C-130J-30

Индия въоръжава специалните си войски с американски военнотранспортни самолети

Правителството на Индия е подписало контракт със САЩ, който предвижда закупката на шест модернизирани самолета C-130J-30, съобщава Defense News. Това е най-големия контракт между Делхи и Вашингтон – неговата стойност превишава 962,45 милиона долара.

Новата техника ще постъпи на въоръжение в силите за специални операции на Индия до декември 2011 година. Закупката на машините се извършва в рамките на правителствена програма, цел на която се явява пълното реформиране и техническа модернизация на подразделенията на индийските сили за специални операции.

Контракта включва пакет за гаранционно обслужване и доставката на съпътващото оборудване. Според изискване на индийската страна всички самолети ще бъдат оборудвани със система за предупреждаване за радиолокационно облъчване.

Военнотранспортните самолети C-130 се произвеждат от американската компания Lockheed Martin от 1954 година. Модификацията С-130J-30 е била разработена през 1997 година, като тя се отличава от предните версии с новата пилотска кабина, цифрова авионика и по-съвременна силова установка. С-130J-30 се намира на въоръжение в САЩ, Великобритания, Италия, Кувейт, Дания и Австралия. Четири самолета от този тип са поръчани и от Норвегия. Още за С-130

*********************************************************************************************************************** 

   18.03.2008, 08:25
 подводница тип SSK

Венецуела ще въоръжи подводния си флот със собствени торпеда

Венецуела планира на снабди военноморския си флот с торпеда собствено производство, съобщава сайта на ВМФ на страната.

Торпедата, разработвани съвместно с Инженерния институт, ще бъдат поставени на двете немски дизелови подводници тип SSK, съставляващи подводния флот на Венецуела. Освен това се планира разработката и на леки торпеда, с които ще бъдат въоръжени фрегати на страната. Разработват се и подводни мини, хидролокатори и радари.

В плановете за модернизация на ВМФ на Венецуела се предвижда и усъвършенстване на електронните прибори на подводниците с използване на реверсивни технологии и подмяна на системите им за управление с по-съвременни. Според информация на ВМФ на Венецуела, новата система,предвиждаща между другото и индивидуално управление на перископите, ще бъде монтирана на една от подводниците до края на 2008 година.

През февруари 2008 година сайта globalsecurity.com съобщи за намеренията на Венецуела да инвестира три милиарда долара в строителството на девет подводници. Появи се и информация, че Венецуела има намерение през април 2008 година да подпише с Русия контракт за доставката на три подводници от проект 636. Още подводници

*********************************************************************************************************************** 

   17.03.2008, 23:12
 ракетен комплекс Milan ADT

В ЮАР успешно са проведени полеви изпитания на нов противотанков комплекс

Въоръжените сили на ЮАР за провели успешни полеви изпитания с последната модификация на противотанковите ракетни комплекси (ПТРК) Milan ADT, съобщава Defense-aerospace.

В завършващия етап на изпитанията са били изстреляни десет ракети Milan 3 по стационарни и движещи се цели. Колко ракети и с каква ефективност са поразили целите, не се съобщава, но въпреки това изпитанията са били оценени като „успешни”.

ПТРК Milan ADT се разработва и произвежда от европейския концерн MBDA. Той е предназначен за поразяване на различни типове защитени и незащитени цели. Комплекса е снабден с напълно цифровизирана система за управление на огъня, в състава на която влизат инфрачервени и телевизионни канали, осигуряващи прицелване на големи разстояния. Пусковата установка позволява да се води огън и с модернизирани ракети Milan-ER с увеличен обсег на действие. Вероятността на поразяване на целите достига до 95 процента.

Контракта за доставка на последната модификация на ПТРК Milan ADT за въоръжените сили на ЮАР е бил подписан в края на 2006 година. Първата партия нови комплекси е била доставена през февруари тази година. Още за ПТРК

*********************************************************************************************************************** 

   17.03.2008, 21:15
 бронемашина MRAP-първа категория

Пентагона е поръчал допълнително 2243 бронемашини от типа MRAP

Министерството на отбраната на САЩ е сключило пет нови контракта, предвиждащи доставката във войските допълнително на 2243 бронирани машини с усилена противоминна защита от типа MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), съобщава Defense-aerospace. Общата стойност на контрактите превишава 1,14 милиарда долара. Доставката на техниката трябва да завърши до ноември 2008 година.

Най-големия контракт е подписан с компанията Stewart & Stevenson Tactical Vehicle, която ще достави 1024 бронемашини MRAP втора категория на защита на обща стойност 481,8 милиона долара.

Втория по стойност контракт предвижда доставка от компанията International Military and Government на 743 бронемашини MRAP първа категория на защита на обща стойност 410,7 милиона долара. Машините от този тип в момента широко се използват от подразделенията на морската пехота и сухопътните войски при конвоиране на транспортни колони.

Компанията BAE Systems Land & Armaments ще достави на Пентагона 447 бронемашини на стойност 234 милиона долара. Техниката ще бъде доставена в три варианта: 393 бронемашини MRAP първа категория, 51 санитарни машини и 3 машини за силите за специални операции.

Компанията Force Protection Industries ще достави на въоръжените сили на САЩ 18 бронирани машини MRAP първа и втора категория на стойност 9,9 милиона долара, а така също и 11 машини Buffalo, отнасящи се към трета категория на защита, на стойност 7,7 милиона долара.

Реализацията на програмата MRAP е била започната от Пентагона във връзка с големите загуби в Ирак в резултат на взривяването на техниката от мини и самоделни взривни устройства. Цялата програма предвижда закупуването на повече от 20 хиляди бронирани машини. Още бронирани машини

*********************************************************************************************************************** 

   17.03.2008, 11:30
безпилотен апарат Searcher MkII.

Испания срочно изпраща в Афганистан четири разузнавателни самолета

ВВС на Испания спешно прехвърлят в Афганистан четири безпилотни разузнавателни самолета и 36 човека обслужващ персонал. Те ще бъдат използвани за поддръжка и осигуряване на безопасността на военния контингент на кралството в състава на НАТО в Афганистан.

След изпращането на допълнителните сили, количеството на испанските военнослужещи в Афганистан ще достигне до 778 човека. Това е заявило военното ведомство на Испания. Според някои информации става въпрос за безпилотните апарати Searcher MkII.
Разузнавателните самолети от този тип са способни да летят на височина  4,5 - 6 хиляди метра, да правят качествени снимки на повърхността и да ги предават на наземен пунк за управление. Те са оборудвани с едни от най-тихо работещите двигатели, което значително усложнява откриване им.

Точната дата на прехвърлянето на безпилотните разузнавателни самолети за сега не е уточнена.

Да напомним, че в началото на февруари за изпращането на допълнителни безпилотни самолети в Афганистан обяви и министерството на отбраната на Великобритания.

********************************************************************************************************************** 

   17.03.2008, 10:10
изтребител МиГ-29СМ

Шри-Ланка закупува пет изтребителя МиГ-29 

Шри-Ланка завършва преговорите с руската страна за доставката на четири модернизирани изтребителя МиГ-29СМ и един учебно-боен МиГ-29УБ, съобщава изданието Jane’s, което цитира представител на организацията за закупуване на въоръжения в Шри-Ланки Джайанта Викрамазингхе (Jayantha Wickramasinghe).

В момента се обсъждат възможните варианти за доставка на новите самолети.

Решението за покупка на руски изтребители е било взето след нанесения през март 2007 година въздушен удар от бунтовниците от групировката "Тигри за освобождение Тамил-Илама" по авиабазата на ВВС на Шри-Ланки, разположена близо до международното летище край столицата на страната Коломбо. За нанасяне на ударите бунтовниците са използвали два едномоторни самолета Zlin Z 143 на чешката фирма Morovan.

Модернизираните изтребители МиГ-29СМ се отличават от предните модификации с възможността да използват високоточни оръжия клас ъздух -повърхност", в частност, управляеми ракети Х-29Т и коректируеми бомби КАБ-500Кр с телевизионни глави за самонасочване, предназначени за поразяване на добре защитени малоразмерни наземни цели. Такова въоръжение позволява самолета-носител да поразява обектите, без да влиза в зона за ПВО на противника. Още за МиГ-29

********************************************************************************************************************** 

   16.03.2008, 20:35
 безпилотен летателен апарат "Killer Bee"

В САЩ са разработили нов безпилотен летателен апарат

Американските компании Raytheon и Swift Engineering ще представят на откриващата се на 18 март изложба на морска, авиационна и космическа техника Sea-Air-Space Expo новия тактически безпилотен летателен апарат (БЛА) Killer Bee, съобщава Popular Mechanics.

Особеността на конструкцията на "пчелата - убиец" се явяват завитите надолу крила, които осигуряват повишена курсова устойчивост.

Според информация на конструкторите, БЛА Killer Bee може да бъде оборудван с инфрачервени и телевизионни камери, осигуряващи възможността за откриване и съпровождане на цели в дневни и нощни условия. Бордови лазерен целеуказал ще позволява да бъдат насочвани високоточни боеприпаси. Радиусът на действие на апарата превишава 160 километра.

По всяка вероятност "пчелата-убиец" ще стане сериозен конкурент на БЛА ScanEagle на компанията Boeing в конкурса на ВМС и корпуса морска пехота на САЩ по програмата за покупка на малоразмерни тактически безпилотни системи.

Изискванията към претендентите предвиждат възможността за излитане от пускова установка от катапултен тип, изпълнение на полет в рамките на 10-24 часа, автономна навигация и приземяване на неподготвена площадка. Системата трябва да се състои от няколко БЛА които да се управляват от една наземна станция. Решението на  конкурса ще бъде взето през юни-юли на текущата година. Планира се новите БЛА да постъпят на въоръжение през 2011 година.

До сега компанията Boeing доставяше на въоръжените сили на САЩ апаратите ScanEagle без да е участвала в конкурса във връзка с екстремални оперативни нужди на бойни подразделения, дислоцирани в Ирак и Афганистан. Още безпилотни апарати

*********************************************************************************************************************** 

   15.03.2008, 21:55
украинска подводница "Запорожие"

Украинската подводница “Запорожие” ще бъде подложена на основен ремонт

Украинската подводница “Запоржие” няма да бъде продадена, а ще бъде подложена на основен ремонт, като ще остане в състава на военноморските сили на Украйна, предаде РИА Новости, като се позова на изказване на украинския министър на отбраната Юрий Ехануров.
Министърът изрази увереността си, че ремонтът на подводницата ще приключи до една година, след което тя ще премине необходимите тестове и изпитания в открито море. Разходите по модернизирането на подводната лодка не са предвидени в бюджета на армията за 2008 г., но въпреки това ремонтът ще бъде направен, отбеляза Юрий Ехануров. /ИА "Фокус"/

***********************************************************************************************************************

   15.03.2008, 20:50
 изтребител МиГ-29

Полша пое щафетата на контрола на въздушното пространство над Литва

В латвийската база на ВВС Зокняй (близо до Шяуляй) вчера, 14 март, се състоя церемония за смяна на екипажите на изтребителите, изпълняващи задачи по контрол на въздушното пространство над Балтика. Полските пилоти, които ще патрулират с четири изтребителя МиГ-29, смениха норвежските си колеги.

Съгласно договора, подписан с НАТО през април 2004 година, посменно бойно дежурство в небето на трите балтийски страни носят ВВС на страни от алианса.

Полша поема дежурството за втори път (първото дежурство беше през януари-март 2006 година).

Следващата смяна ще бъде поета от пилотите на Германия. Инфографика(ru)

*********************************************************************************************************************** 

   15.03.2008, 19:40
 самолет Pilatus PC-9

ВВС на Словения преустановиха полетите на учебно-бойните самолети Pilatus PC-9

Командването на ВВС на Словения е преустановило полетите на всичките 11 учебно-бойни самолета Pilatus PC-9, съобщава изданието Flight International.

Решението е било взето след инцидент на 10 март тази година, когато по време на полет на височина 3000 метра самопроизволно е сработила системата за катапултиране заедно с курсанта. В резултат на инцидента стажанта е получил незначителни травми. Втория пилот е успял да приземи благополучно машината. Аварията е станала между град Севница и авиобазата Cerklje ob Krki, където се базират всички самолети PC-9.

Според заявление на началника на ГЩ на ВС на Словения Албин Гутман в момента е създадена специална комисия на министерството на отбраната, която заедно с граждански специалисти извършват разследване на обстоятелствата на инцидента.

През 2004 година ВВС на Словения загубиха първия самолет PC-9. Катастрофата е станала заради сърдечен пристъп, който пилота е получил във въздуха.

Самолета PC-9 се произвежда от швейцарската компания Pilatusрад Люцерн). Той представлява едномоторен двуместен учебен самолет и се явява следващата модернизация на стария модел самолети PC-7. Първият полет на PC-9 се е състоял през 1987 година. Той се намира на въоръжение в 19 страни. До момента са произведени около 250 единици. Още за Pilatus PC-9

*********************************************************************************************************************** 

   15.03.2008, 09:35
Системата "Skyguard"

Израел предлага на САЩ собствена система за ПРО

Израел смята да предложи на САЩ своята перспективна система за прехват на ракети с малък обсег на действие Iron Dome ("Железен купол") и заедно с това да закупи лазерен комплекс за ПРО Skyguard, съобщава изданието The Jerusalem Post.

Въпросите за доставката на системата Iron Dome ще бъдат разгледани по време на планираната за следващата седмица визита на генералния директор на министерството на отбраната на Израел Пинхас Бухрис в САЩ. Бухрис планира да обсъди с висшето военно ръководство на САЩ възможността за доставка на Израел на американски лазерни системи Skyguard за защита на град Сдерот, летища и други важни обекти от ракети "Кассам".

През лятото на 2007 година военното ръководство на Израел се отказа от закупуването на американски зенитно-артилерийски комплекс за защита от снаряди и мини C-RAM на компанията Raytheon в полза на финансиране на собствения си проект Iron Dome.

Системата Iron Dome, в състава на която влиза РЛС за ранно предупреждение за пуск на ракети, е разработена от израелската компания Rafael Armaments Authority. След захвата на целта комплекса извършва пуск на противоракети за прехват на снаряда на противника. Времето от момента на откриването на целта до нейния захват и пуск на противоракетата е по-малко от 1 секунда.

Според информация на производителите, ракетата-прехващач развива скорост повече от 300 метра в секунда. Предвижда се в бъдеще освен ракети "Кассам" Iron Dome да може да прехваща и ракети на РСЗО от типа „Град”. Стойността на един пуск на ракета от комплекса Iron Dome е около 30 - 40 хиляди долара.

Системата Skyguard на компанията Northrop Grumman представлява комплекс с твърд лазер с мощност до 100 мегавата, способен да поразява ракети и снаряди на противника на разстояние до 5 километра. В началото на 2007 година компанията откри първия завод за производство на бойни лазери в Редондо-Бич (щат Калифорния). Ориентировъчната цена на организиране на отбрана на типово летище с използването на Skyguard е в рамките на 25 – 30 милиона долара. Още за ПРО

*********************************************************************************************************************** 

   14.03.2008, 23:50
изтребител Ф-16

В Аризона се разби изтребител F-16

Днес през деня близо до град Финикс щат Аризона  по време на учебен полет се разби изтребител Ф-16 на ВВС на САЩ, излетял от базата Luke, съобщава агенция АР.

Засега за състоянието на пилота и причините за аварията нищо не е известно.

Както съобщава azcentral.com, последната авария с изтребител Ф-16 от базата Luke стана на 6 декември 2006 година. Тогава двучленния екипаж успя да катапултира успешно.

Авиабазата Luke, разположена в приградието на Финикс Глендейл, е най-големия в света тренировъчен център за пилоти на Ф-16. Още за Ф-16

********************************************************************************************************************** 

   14.03.2008, 23:00
 бронирана машина Zubr-P

Поляците представиха нова бронемашина

Полската компания AMZ Kutno демонстрира прототип на новата бронирана машина Zubr-P, съобщи полската информационна агенция Altair. Машината е създадена на базата на камиона Iveco EuroCargo 4x4.

Представената бронемашина се явява само базова платформа. В близко време полския концерн Radwar смята да монтира на машината своя зенитно-ракетна установка Poprad с ракети Grom и радиолокационна станция N-26/MMSR. След монтажа и интеграцията на всички системи и проведени полеви изпитания новата бойна установка ще постъпи на въоръжение във въоръжените сили на Полша.

Разглежда се и възможността на Zubr-P да се монтират комуникационни средства и тя да се използва като подвижен свързочен възел. В близко време на полеви изпитания ще бъде подложена бронемашина Zubr, приспособена да превозва до десет бойци. Кабината на машината и десантното отделение са бронирани, а дъното е усилено с допълнителна броня. От проведените досега изпитания, машина с такава броня би могла да издържи взрив еквивалентен на осем килограма тротил.

Машината Zubr е разработвана специално за да може да се транспортира и със самолет С-130. Дължината и е 6,95 метра, ширината - 2,45 метра, височината - 2,65 метра, теглото - 10-15 тона (в зависимост от нивото на защита и въоръжения). Скоростта и достига до 100 километра в час, а запаса на хода е 600 километра. В бъдеще се предвижда монтиране на автоматична скоростна кутия и система за регулиране на налягането в гумите.

**********************************************************************************************************************

   14.03.2008, 22:30
Т-64 Булат

През 2008 година Украйна отделя 52 милиона гривни за модернизация на танковете Т-64 

Президента на Украйна Виктор Ющенко е подписал указ с който той задължава Кабинета на министрите на Украйна да осигури финансирането на проекта за модернизация на намиращите се на въоръжение в украинската армия танкове Т-64 в рамките на Държавната програма за развитие на въоръженията и военната техника.

След модернизацията танковете Т-64 ще получат името „Булат. Самата програма за модернизация е разработена от Харковското конструкторско бюро по машиностроене „Морозов”, влизащо в концерна „Бронетехниката на Украйна”. Според специалисти модернизираните танкове по своите основни характеристики съответства на нивото на съвременните бойни танкове. Още танкове

********************************************************************************************************************** 

   14.03.2008, 21:32
вертолети NH90

Италианската армия получи пет вертолета NH90 

Италианската армия официално прие на въоръжение пет военнотранспортни вертолета NH90, съобщава  Flightglobal. Доставката на следващите седем машини ще започне през третото тримесечие на тази година. Сухопътните войски на Италия са планирали да закупят 60 вертолета от този тип, които напълно да заменят машините на аеромобилната бригада във Фриули.

Според заявление на командващия на армейската авиация генерал-майор Енцо Стефанини (Enzo Stefanini), първият аеромобилен отряд, въоръжен с вертолети NH90, ще достигне пълна бойна готовност към края на 2009 година.

Военнотранспортния вертолет NH90 е разработен и се произвежда от компанията NH Industries. Машината е снабдена с два газотурбинни двигателя и може да развива скорост до 300 километра в час. Далечината на полета достига до 1150 километра, а практическия таван до 6000 метра.

********************************************************************************************************************** 

   14.03.2008, 18:00
взривяване на боеприпас с TWS
   Още снимки: 1, 2

Американците създадоха нов боеприпас за унищожаване на бункери

Американската компания Raytheon е разработила и проведе изпитания на тандемна бойна част TWS (Tandem Warhead System), предназначена за ефективно унищожаване на добре укрепени бункери, съобщава Defense-aerospace.

Новата бойна част е с тегло от 450 килограма и включва в себе си начален насочващ заряд и пенетратор, който формира високоскоростна струя от разтопен метал. По време на изпитанията боеприпаса, оборудван с TWS, е пробил усилена стоманено бетонна конструкция на дълбочина 5,87 метра.

Компанията Raytheon е разработила новата бойна част със собствени средства с разчет в близко бъдеще да получи поръчки от Пентагона. Според мнение на представители на Raytheon, съвременните бункери са станали доста трудни за унищожаване, което изисква за целта да се разработват нови мощни боеприпаси.

В близките 18 месеца се очаква технологията TWS да бъде адаптирана за използване във всички типове боеприпаси.

********************************************************************************************************************** 

   13.03.2008, 13:35
 вертолет EC635

Швейцарските ВВС получиха първият вертолет EC635

Концерна Eurocopter е доставил на швейцарските военновъздушни сили първият от поръчаните осемнадесет военнотранспортни вертолета EC635, съобщава  Flightglobal.

В съответствие с условията на договора подписан през 2006 година, доставките им трябва да завършат до началото на 2010 година. Новите вертолети ще заменят намиращите се в момента на въоръжение машини SA316 Alouette III.

Първият доставен вертолет EC635 е бил построен в завода на Eurocopter край Мюнхен. Сглобяването на останалите вертолети ще бъде организирано в завод на швейцарската компания Ruag, която ще отговаря и за техническото обслужване на цялата техника.

Освен EC635 контракта предвижда и доставката на Швейцария на два транспортни вертолета във VIP изпълнение.

EC635 представлява военна версия на лекия двудвигателен вертолет EC135 и е предназначен за изпълнение на широк кръг задачи, в т.ч. патрулиране, провеждане на спасителни и разузнавателни операции, транспорт на личен състав и товари, а също и обучение на пилоти.

Вътрешното оборудване на EC635 лесно се трансформира в зависимост от изпълняваната задача. Машината може да развива до 287 километра в час. Далечината на полета достига до 750 километра. EC635 може да се използва денем и нощем, като се използват прибори за нощно виждане. Още транспортни вертолети

*********************************************************************************************************************** 

   13.03.2008, 18:00
Ил 76, основната машина на ВТА на Русия

Повече от хиляда военнослужещи ще бъдат десантирани по време на учения в Русия

Повече от хиляда военнослужещи ще бъдат десантирани от самолети Ил-76 от 18 до 21 март в хода на планови летателно-тактически учения на Минския военнотранспортен авиационен полк, съобщава АРМС-ТАСС.

Ученията са планирани да бъдат проведени на територията на Костромска област.

Според съобщение на пресслужбата на ВВС на Русия, в ученията ще бъдат задействани около 20 транспортни самолета, като екипажите им ще десантират бойна техника и повече от 1000 десантника от съединения на ВДВ. Още транспортни самолети

*********************************************************************************************************************** 

   13.03.2008, 16:50
 бронемашина Динго 2

Люксембургската армия купува нови бронирани машини

Въоръжените сили на Люксембург купуват 48 нови бойни бронирани машини (ББМ) Dingo 2 за две свои разузнавателни роти, съобщава  Defenсetalk. Покупката се извършва чрез агенцията на НАТО за материално-техническо осигуряване (NAMSA).

Доставката на Dingo 2 е планирана да бъде извършена през 2009-2010 година. Не е изключено новите ББМ ще бъдат използвани и от контингента на Люксембург в Афганистан. По желание на клиента на бронемашините Dingo 2 могат да бъдат монтирани телескопична мачта и оптически и оптико-електронни средства за разузнаване.

Бронемашината Dingo 2 се произвежда от немската компания Krauss-Maffei Wegmann и добре се е представила по време на операциите в Босна, Косово, Ливан и Афганистан. Бронирания корпус на машината осигурява надеждна защита на осемчленния екипаж от огъня на леко стрелково оръжие, противопехотни и противотанкови мини, а така също и от въздействието на оръжия за масово поразяване. Машината е способна да се предвижва със скорост по-висока от 90 километра в час, като зарядката от гориво и осигурява 1000 километров пробег.

Dingo 2 се произвежда във варианти лек бронетранспортьор, командно-щабна машина, машина за радиационно и химическо разузнаване и санитарна машина. Всички модификации могат да се транспортират със самолетите C-160 Transall, C-130 Hercules и A400M.

В момента компанията Krauss-Maffei Wegmann е получила поръчки за повече от 700 ББМ Dingo 2 за въоръжените сили на ФРГ, Австрия, Белгия и Чехия. Още за Dingo 2

*********************************************************************************************************************** 

   13.03.2008, 11:19
мобилен комплекс за информационно осигуряване

Руските ВДВ започват изпитания на мобилен комплекс за информационно осигуряване

Във въздушнодесантните войски на Русия започват изпитания на мобилен комплекс за информационно осигуряване, съобщи пресслужбата на ВДВ.

В състава на експерименталния мобилен информационен комплекс влизат:

- лаптоп с батерии с повишен капацитет;

- средства за открито предаване на информация, използващи съвременни стандарти за свръзка;

- средства за автономно влизане в глобалната информационна мрежа „Интернет”;

- фото, видео и аудио апаратура, позволяваща оперативно предаване на качествена информация от мястото на събитията;

- средства за оцеляване в екстремални условия, индивидуален хранителен порцион;

- средства за лична свръзка между офицерите на службата.

Мобилния комплекс за информационно осигуряване се десантира заедно с офицера от службата за информация в специален товарен контейнер, тежи около 20 килограма.

***********************************************************************************************************************

   12.03.2008, 23:55
 Marrua AM2

Бразилия се въоръжава с нови джипове

На въоръжение в сухопътните войски на Бразилия започнаха да постъпват новите автомобили с повишена проходимост Marrua AM2. Първата партия от осем машини беше доставена през януари 2008 година в 3-ти батальон за осигуряване на ВС на Бразилия, съобщава поската информационна агенция Altair.

Машината Marrua AM2 е разработена от бразилската фирма Agrale, която в продължение на дестки години бе специализирана в производството на селскостопанска техника. През 2003 година с високопроходимата машина Marrua AM2 се проведоха полеви изпитания, на които тя е показала висока устойчивост, надеждност и ремонтопригодност. По своята конструкция машината е доста проста, което позволява в полеви условия практически да се извършват всички ремонтни дейности.  

На машината могат да бъдат разполагани различни видове въоръжения, като картечница М2, противотанкови управляеми ракети и ПЗРК. Освен това Marrua AM2 може да бъде използвана и като свързочна или санитарна машина.

Голям интерес към новия бразилски автомобил проявяват други страни от Латинска Америка. В Аржентина тази година трябва да завърши строителството на завод за сглобяването на Marrua AM2 и първите такива машини да постъпят аржентинските сухопътни войски. Още военни автомобили

********************************************************************************************************************** 

   12.03.2008, 22:50
управляем снаряд Excalibur

САЩ провеждат изпитания на управляемите снаряди Excalibur в бойни условия

Американският контингент в Афганистан е изпълнил първите бойни стрелби с най-новите управляеми снаряди Excalibur, успешно поразявайки планираните цели, съобщава  Defense-aerospace.

Стрелбата се е водила със 155-милиметрова буксируема гаубица M-777A2, която е снабдена с цифрова система за управление и осигурява по-висока точност в сравнение с другите артилерийски системи.

Снарядите Excalibur са съвместна разработка на компаниите Raytheon и BAE Systems Bofors. Боеприпаса е снабден с приемник за спътникова навигация GPS и осигурява висока точност на попаденията по неподвижни цели. Кръговото вероятно отклонение на снарядите Excalibur не превишава десет метра.

Според мнение на американските военни, новите снаряди позволяват да се съкратят странични разрушения и да се избегнат жертви сред мирното население.

********************************************************************************************************************** 

   12.03.2008, 22:35
William Fallon

Високопоставен адмирал подаде оставка заради разногласия с Белия дом

Западният печат отделя сериозно внимание на оставката на командващия на силите на САЩ в Близкия изток адмирал Уилям Фалън, която той подаде едва година след като бе назначен на поста. Парижкият вестник "Интернешънъл хералд трибюн" пише, че възгледите на адмирал Фалън за Иран и по други въпроси, изглежда, са го вкарали в разногласия с администрацията на президента Джордж Буш. Въпреки топлите думи, които използваха за него министърът на отбраната Робърт Гейтс и Буш, няма съмнение, че преждевременното оттегляне на адмирала е резултат от различия с администрацията и американския командващ в Ирак генерал Дейвид Петреъс, отбелязва изданието. Гейтс признал за такива разногласия, но определил като смехотворни спекулациите, че оставката на Фалън - противник на предприемането на военна операция срещу Иран, означава възприемане на по-агресивен подход към тази страна.

Британският вестник "Гардиън" обаче посочва, че адмиралът се е оттеглил броени дни след като американското списание "Ескуайър" писа, че той единствен от администрацията на президента Буш се опитва да попречи на започването на военни действия срещу Иран. Това твърдение бе остро отхвърлено както от Гейтс, така и от самия Фалън.

"Гардиън" отбелязва, че адмиралът е противник на осъщественото миналата година увеличаване на числеността на американския контингент в Ирак, тъй като според него то е отнело критично важни ресурси от Афганистан и други места, за които отговаря оглавяваното до вчера от него Централно командване на САЩ.

Френският вестник "Монд" пише, че въпреки отричанията от страна на Пентагона, оставката на Уилям Фалън, изглежда, е била поискана от Белия дом. Авторът на статията в "Ескуайър" Томас Барнет прогнозирал оттеглянето на адмирала още в самата статия, излязла преди няколко дни, тъй като "на Буш не му се нравят подчинени, които изричат мислите си толкова свободно като Фалън"./БА/

**********************************************************************************************************************

   12.03.2008, 21:45
 вертолет NH-500 на италианските ВВС

Разби се вертолет на италианските ВВС

В района на град Фросинон, на около 70 км. югоизточно от Рим по време на учебен полет се е разбил вертолет NH-500 на италианските военновъздушни сили. Пилотът – инструктор и неговия ученик са доставени в близката болница.

По предварителни данни, пилота е бил принуден да извърши екстрено кацане. Причините за инцидента се изясняват от специална военна комисия.

*********************************************************************************************************************** 

   12.03.2008, 17:50
Американски командос с оръжие с лазерен прицел

Изпитания на нови лазерни прицели за армията на САЩ

На американския полигон Уайт Сендс се провеждат полеви изпитания на нови лазерни прицели и прибори за подсветка на целите, съобщава Defenсetalk.

По време на изпитанията е планирано да се провери тяхната работоспособност в различни условия, а също и да се оцени степента им на устойчивост на външни въздействия.

Новите устройства са предназначени за поставяне на стрелково оръжие и могат да се използват за изпълнение на различни задачи, в т.ч. и за подсветка на цели и повишаване на възможностите на приборите за нощно виждане.

Според оценки на специалисти, участващи в изпитанията, новите лазерни прибори са прости и ефективни при експлоатация.

Осигуряването на технологическо превъзходство над противника на бойното поле се явява основен приоритет на въоръжените сили на САЩ, като един от акцентите за сухопътните войски е воденето на бойни действия в нощни условия.

*********************************************************************************************************************** 

   12.03.2008, 17:24
 изпитателен пуск на ракета Minuteman III

В САЩ завърши поредната модернизация на междуконтинентални балистични ракети

Американските военни завършиха монтирането на новите системи за насочване NS50, разработени от компанията Northrop Grumman, на межконтиненталните балистични ракети (МКБР) Minuteman III, съобщава Defencetalk.

Според заявление на ВВС на САЩ, в момента всичките 450 ракети с наземно базиране се намират в боеготово състояние.

Замяната на системите за насочване е един от ключовите елементи на модернизацията на МКБР Minuteman III, необходимостта за което е била предизвикана от остарялото и ненадеждното щатно оборудване.

Според данни на компанията Northrop Grumman, системата NS50 позволява два пъти да се повиши надеждността на ракетата. Освен това, новото оборудване се обслужва и по-лесно.

Northrop Grumman участва в програмата за модернизация на МКБР Minuteman III от 1997 година. Изпълнените от компанията през последните десет години работи позволяват срока за експлоатация на ракетите да бъде удължен до 2030 година. Планирано е до 2009 година Northrop Grumman допълнително да достави на ВВС на САЩ около 200 запасни системи NS50.

Поредица от летателни изпитания на модернизираната МКБР Minuteman III са потвърдили високата и степен на надеждност и пълно съответствие със заявените изисквания. Още ракети

*********************************************************************************************************************** 

   11.03.2008, 16:35
Изтребител-бомбардировач F-117
   Още снимки: 1,  

Американците снемат от въоръжение изтребителите F-117 

ВВС на САЩ снемат от въоръжение невидимите си изтребители-бомбардировачи F-117 след 27 годишна експлоатация, съобщава Jerusalem Post. Първата неформална церемония по този повод ще се състои днес, 11 март, в базата на ВВС Райт-Паттерсон.

Целия наличен парк от изтребители F-117 се планира да бъде поставен за съхранение до края на април тази година. Последния изтребител на 21-22 април ще извърши планов полет от авиобазата Холломан до изпитателния аеродром Тонопа в щата Невада, къде ще бъде консервиран.

Изтребителите-бомбардировачи F-117 са предназначени за високоточни атаки по важни цели по време на атономни единични полети, а също и за тактическо радиоелектронно разузнаване на райони, прикрити от средства за ПВО на противника. Машината радикално се отличава от другите бойни самолети, преди всичко по своята особена ниско отражаема форма. Уникалните характеристики на невидимия самолет му позволяват да извършва полети на малка височина са повишаване точността на бомбовите попадения.

Първите мащабни операции с използване на F-117 се развърнаха по време на войната в Персийския залив. През 1999 година самолетите участваха в операцията в Югославия, като на 27 март един изтребител F-117 бе свален от средствата за ПВО на Сърбия. Още за F-117

********************************************************************************************************************** 

   11.03.2008, 14:00
 изтребител F-35 Lightning II (CTOVL)
   Още снимки: 1

F-35 започва да отработва дозареждане във въздуха

Според съобщение на F-16.net, в близките дни се планира да започне да се отработват въпроси за дозареждане във въздуха на изтребителя от пети поколение F-35 Lightning II.

Предполага се, че в изпитанията ще участва машина АА-1 (CTOL), а така също и летящ танкер, базиран в авиобазата на ВВС на САЩ "Едвардс".

Първото зареждане на прототипа на изтребителя X-35A беше извършена на 7 октомври 2000 година. Още за F-35

********************************************************************************************************************** 

   11.03.2008, 10:30
Вертолет TH-57 Sea Ranger

ВМС на САЩ спират полетите на вертолетите TH-57 Sea Ranger 

Управлението за летателна подготовка на американските ВМС от началото на март 2008 година е взело решение за временно спиране на полетите с учебните вертолети TH-57 Sea Ranger заради появили се проблеми с двигателите, съобщи на 10 март информационната агенция Altair.

Били са спрени полетите на 108 вертолета на 5-то учебно авиокрило в базата Уайтинг Филд в щата Флорида. Като основна причина за това решение се посочва отказите в работата на двигателите Allison Gas Turbine 250-C20J. С отстраняването на недостатъците са се заели специалисти на компанията L3 Communications, която отговаря за сервизното обслужване на вертолетите. Точните срокове за възстановяване на машините не се съобщават.

Вертолетите TH-57 Sea Ranger са основното средство за подготовка на пилотите от ВМС, Корпуса морска пехота и Бреговата охрана на САЩ. В тази връзка временно е прекратена подготовката на пилотите.

TH-57 Sea Ranger са модернизирана версия на гражданските машини Model 206 Jet Ranger на компанията Bell Helicopter Textron. Първия вертолет Sea Ranger е постъпил във ВМС на САЩ през 1968 година, като досега машините постоянно се модернизират. Дължината му е 10,16 метра, височината - 2,83 метра, диаметър на лопатите - 10,16 метра, максимално тегло при излитане - 1451 килограма, мощност на двигателя - 310 конски сили, максималната скорост - 224 километра в час, далечина на полета - 693 километра, височина на полета - 4,12 хиляди метра.

********************************************************************************************************************** 

   11.03.2008, 08:50
Илюстрация на прототипа на SR-72 Blackswift

Пентагона възстановява разработката на хиперзвуков разузнавач

Министерството на отбраната на САЩ в близко време ще публикува техническо задание за разработка на проект на хиперзвуков разузнавателен самолет по програмата Blackswift, съобщи вчера Jane's Information Group. В основата на проекта ще бъдат положени резултатите получени в хода на създадения през 1960-те години първи сериен хиперзвуков самолет SR-71 Blackbird.

Според думите на ръководителя на проекта Марк Льюис, в програмата ще участват командването на ВВС на САЩ и американската агенция за водещи отбранителни изследователски проекти (DARPA). По всяка вероятност самолета ще получи обозначението SR-72, макар че името на серийната версия за сега не е уточнено.

Самолета SR-71 извърши първия си полет на 22 декември 1964 година. Той е най-бързия и височинен сериен самолет, като максималната му скорост достига до 3530 километра в час, а тавана на полета до 25,9 хиляди метра. На 28 юни 1976 година с SR-71 беше поставен световен рекорд за скорост. От януари 1966 година самолета е на въоръжение в 9-то отделно звено за стратегическо разузнаване в авиобазата Бил в щата Калифорния.

Очаква се, че новия самолет SR-72 Blackswift ще може да развива скорост по-голяма от 6000 километра в час. Още разузнавателни самолети

********************************************************************************************************************** 

   10.03.2008, 23:05
 самолет С-17 "Глоубмастер III"

В Австралия пристигна последния самолет С-17

Компанията Boeing достави на ВВС на Австралия последния, четвърти военно-транспортен самолет С-17 "Глоубмастер III", съобщи днес изданието Defense Aerospace.

Самолетът С-17 се е приземил в Амберлей в събота вечерта. Доставката на последния самолет означава завършване на процеса по окомплектоване на 36-та авиационна ескадрила на ВВС на Австралия, базираща се в тази авиобаза. До края на 2011 година ескадрилата трябва да достигне пълна оперативна готовност.

Първият самолет С-17 "Глоубмастер III" бе приет на въоръжение от австралийските ВВС през декември 2006 година. През 2007 година компанията Boeing достави още два самолета. Същите нееднократно бяха използвани в различни миротворчески и хуманитарни мисии, в частност в Ирак, Източен Тимор, Папуа-Нова Гвинея.

За осигуряване на необходимите технически условия по приемането и обслужването на С-17 командването на ВВС извършва модернизация на авиобазите Дарвин, Таунзвил, Единбург и Пирс.

Разработката на самолетите С-17 "Глоубмастер III" е започнала през 80-те години на миналия век. Основните изисквания са били да се създаде голям военно-транспортен самолет с възможност за по-късо излитане и кацане.

Първият сериен С-17 е постъпил във ВВС на САЩ през 1994 година. Дължината на самолета е 53,04 метра, височината - 16,79 метра, размаха на крилата - 50,29 метра, максималната маса при излитане - 263 тона, крайсерска скорост - 829 километра в час, далечина на полета  - 925-3520 километра, максимална височина на полета - 13,7 хиляди метра.

Стойността на една машина е 258 милиона долара. С-17 "Глоубмастер III" е приет на въоръжение във ВВС на САЩ, Великобритания, Канада и Австралия. Още транспортна авиация

********************************************************************************************************************** 

   10.03.2008, 20:08
генерал-майор Джон Кели (John F. Kelly)

Американското командване ще затвори няколко големи бази в западен Ирак

Американските сили започват да ограничават присъствието си в западен Ирак и планират да затворят няколко големи бази в някога най-размирната част на страната, съобщи командващият американските части в района генерал-майор Джон Кели (John F. Kelly), цитиран от АФП.

По думите му, морските пехотинци скоро ще предадат на иракчаните контрола в западната провинция Анбар.
Кели каза пред журналисти във Вашингтон по телемост от Багдад, че ограничаването на частите под негово командване става в рамките на цялостно съкращаване на допълнителните сили, които бяха изпратени в Ирак в рамките на новата стратегия на Белия дом.

Четири бойни бригади трябва да напуснат Ирак до юли, което ще намали числеността на американските войници от 155 хил. в момента на 140 хил./ИА Фокус/

**********************************************************************************************************************

   10.03.2008, 17:40
Индийски самолетоносач Viraat

Индийски самолетоносач остана без палубна авиация

Единственият самолетоносач на ВМС на Индия Viraat практически остана без палубна авиация, понеже голяма част от изтребителите Sea Harrier са небоеспособни, съобщава The Telegraph India. Това означава, че кораба няма надеждна противовъздушна отбрана и възможност да нанася удари по противника.

В момента ВМС на Индия разполагат с десетина изправни изтребителя, които наскоро бяха изпратени в ремонтни предприятия за модернизация. Работите ще се изпълняват от държавната компания Hindustan Aeronautics и ще продължат до края на 2009 година. Стойността на проекта се оценява за повече от 115 милиона долара.

По този начин, самолетоносачът Viraat в момента не може да се използва за изпълнение на задачи при възникване на необходимост. Подобна бе ситуацията и през 2005 година, когато на изтребителите Sea Harrier се монтираха нови израелски радиолокационни станции за управление на огъня EL/M-2032.

Изтребителите Sea Harrier са единствените самолети, адаптирани за излитане от палубата на самолетоносача Viraat. Индия е закупила 30 британски изтребителя през 1983 година, като до момента повече от половината са загубени в резултат на катастрофи.

Ситуацията се усложнява и от факта, че производството им вече е спряно. През последните години Индия предприема опити да закупи изтребители Sea Harrier, които се снемат от въоръжение в други страни, като в последствие те да се използват за резервни части.

За преодоляване на кризата с палубната авиация на ВМС на Индия се предлага да бъдат закупени 17 учебно-бойни самолета Goshawk.

Освен това, индийския флот очаква руските изтребители МиГ-29К/КУБ, закупени в рамките на контракта за доставка на самолетоносача "Адмирал Горшков".

Сроковете за доставка обаче няколко пъти бяха променяни, в резултат на което Делхи преразгледа сроковете за снемане от въоръжение на Viraat. Кораба е британска постройка и е на повече от 50 години. Още палубна авиация

*********************************************************************************************************************** 

   10.03.2008, 17:10
безпилотен апарат MQ-9 Reaper

Британски безпилотни апарати ще нанасят удари по талибаните

ВВС на Великобритания в близкия месец планират да започнат бойното използване на ударни безпилотни летателни апарати (БЛА) MQ-9 Reaper в южните провинции на Афганистан, съобщава днес вестник The Guardian.

БЛА MQ-9 Reaper ще бъдат използване за следене на движението на талибаните и други вражески групи, а също и за нанасяне на удари по тях с щатното си въоръжение. Според експерти, началото на бойно използване на дистанционно управляеми системи ще открие нова страница в историята на въоръжените сили на Великобритания.

В момента Великобритания е закупила три американски БЛА MQ-9 Reaper. Стойността на една машина е повече от 20 милиона долара. За изпълнение на задачи над цялата територия на Афганистан са необходими 12 БЛА.

БЛА MQ-9 Reaper представляват бойна система с десет ракети Hellfire и две управляеми авиобомби GBU-12. Апарата е снабден с турбовинтов двигател, позволяващ да развие скорост повече от 480 километра в час. Максималната продължителност на полета достига до 24 часа. Още безпилотни апарати

*********************************************************************************************************************** 

   09.03.2008, 17:00
фрегати от проект Leander

Еквадор ще усили бойния си флот с две фрегати

Правителствата на Чили и Еквадор на 8 март подписаха контракт за доставката на две фрегати проект Leander от състава на чилийския флот, съобщава Defencetalk. Еквадорската страна заявява,че покупката на бойни кораби не е свързана с последното изостряне на отношенията им с Колумбия.

От името на правителството на Еквадор контракта е бил подписан от министъра на отбраната Веллингтон Сандовал (Wellington Sandoval), който се е запознал с извършената от чилийския флот модернизация на закупените фрегати Condell и Lynch. Преди известно време чилийски компании получиха поръчка за модернизация на две подводници от състава на ВМС на Еквадор.

Както се очаква, корабостроителницата, изпълняваща модернизацията на еквадорските субмарини и фрегати, ще бъде посетена от президента на Еквадор Рафаел Корреа (Rafael Correa) в рамките на своята визита в Чили, планирана за следващата неделя.

Корабите от проект Leander са били построени във Великобритания и се намират в експлоатация вече повече от  30 години. Водоизместимостта на фрегатите е 2540 тона, дължината - 113 метра, ширината - 13,1 метра. Скоростта им достига до 28 възла. Въоръжението им включва четири пускови установки за противокорабни ракети Exoset, одна пускова установка за зенитни управляеми ракети Sea Wolf, два 20 мм артилерийски автомата Oerlicon и два 324 мм торпедни апарата. Екипажът е 260 човека. Още фрегати

*********************************************************************************************************************** 

   09.03.2008, 08:35
камион на фирмата Oshkosh Corporation

Американската армия поръчва още тежки камиони

Фирмата Oshkosh Corporation е подписала контракт с американската армия за допълнителна доставка на 1084 тактически товарни камиона с повишена мобилност HEMTT в конфигурация A4, съобщава пресслужбата на компанията. Отчитайки новия контракт обема на получените поръчки достига 1745 единици.

Производството на камионите HEMTT A4 ще започне през юли 2008 г.. До тогава в заводите Oshkosh ще се сглобява предната версия HEMTT A2 с някои нови елементи, като климатик в кабината и допълнителна бронева защита.

Последната модификация HEMTT A4 ще бъде оборудвана с по-мощен двигател, подобрено окачване, интегрирана бренезащита на жизнени части на кабината, а също и интегрирана платформа за поставяне на картечница.

Машините HEMTT се използват за материално-техническо обезпечение на подразделенията на въоръжените сили на САЩ повече от 20 години. За това време Oshkosh Corporation е доставила на Пентагона повече от 19 хиляди камиона в различни конфигурации. Още военни автомобили

********************************************************************************************************************** 

   08.03.2008, 21:30
 МиГ-29 - илюстрация

Русия ще модернизира 65 индийски МиГ-а

Министерството на отбраната на Индия и руската самолетостроителна корпорация (РСК) "МиГ" вчера са подписали контракт за модернизацията на 65 изтребителя МиГ-29 на индийските военновъздушни сили, съобщаван IndiaPRwire. Стойността на контракта се оценява на 850 милиона долара.

Модернизацията ще позволи да се удължи срока на експлоатация на изтребителите примерно до 40 години или 3500 летателни часа. Самолетите ще бъдат оборудвани със съвременна авионика, в това число и с бордова РЛС "Жук-МЭ" с фазирана антенна решетка, нови бордови компютри и система за управление на въоръженията, оптикоелектронна сканираща станция, използваща космически технологии. Кабината на пилота ще бъде оборудвана с многофункционални цветни дисплеи.

Някои компоненти от авиониката ще бъдат разработени и произведени от индийските корпорации Hindustan Aeronautics Ltd и Bharat Dynamics Ltd и други чужди компании.

Индийските МиГ-29 от прехващачи ще се превърнат в пълноценни изтребители-бомбардировачи и ще могат да използват както ракети ъздух-въздух" с голям обсег на действие, така и управляеми бомби и ракети при всякакви метеорологични условия, денем и нощем.

Самолетите ще получат нови двигатели РД-33 серия 3, които според подписания договор ще се произвеждат по лиценз в Индия.

Първите шест изтребителя ще бъдат модернизирани в Русия, а останалите в предприятията Ozar на индийската корпорация Hindustan Aeronautics Ltd. Още за МиГ-29

********************************************************************************************************************** 

   06.03.2008, 16:33
SIGMA 95N на фирмата Sagem Defense Securite

Индия поръчва на Sagem Defense Securite инерциални навигационни системи SIGMA 95

Индийската компания Hindustan Aeronautics (HAL) е поръчала на фирмата Sagem Defense Securite (от групата SAFRAN) повече от 100 инерциални навигационни системи SIGMA 95N.

Тези системи ще се използват от изтребителите Су на индийските ВВС, а също и от изтребителите Tejas, разработвани в рамките на индийската програма за лек боен самолет.

Така те ще допълнят системите SIGMA 95N, които вече се използват в самолетите СУ-30с, МиГ-27, МиГ-27с, Jaguars и индийските Hawks.

Разработената и произвеждана от компанията Sagem Defense Securite, система SIGMA 95N е автономна инерциално жиро-лазерна навигационна система интегрирана със системите за глобално позициониране GPS/Глонасс. Още за SIGMA 95N

*********************************************************************************************************************** 

   06.03.2008, 09:00
 машина за инженерно разузнаване AERV

Индия е разработила нови видове инженерни машини 

Индия е разработила три нови образци инженерна техника: бронирана машина за инженерно разузнаване AERV, брониран амфибиен булдозер AAD и машина за радиационно, химическо и биологично разузнаване, съобщава Defense-aerospace.

Машината AERV и булдозера AAD са предназначени за инженерно осигуряване на войските в хода на настъпателни и отбранителни операции в равнинни, пустинни и планински условия. Конструкцията на AERV е оптимизирана за водене на разузнаване на земната повърхност и бреговете на реки с цел съдействие при постройката на мостове през водни прегради.

Булдозера AAD може ефективно да се използва като комплексно средство за инженерно осигуряване на бойните групи в рамките на настъпателни операции, като разчиства проходи за тежката техника и площадки за стоварване на мостове.

Машината за РХБ разузнаване е предназначена за откриване на отровни вещества и блокиране на опасни райони.

И трите образци инженерна техника са създадени на базата на шаси на руската бойна машина на пехотата БМП-2, което осигурява използването им както на суша, така и на вода. Оборудването на всяка машина позволява на екипажите им да изпълняват задачите си без да напускат бронирания корпус.

Серийното производство на новите инженерни машини ще бъде организирано в завода Medak при участие на компанията Bharat Electronics. Първите машини AERV вече са слезли от конвейерите и са постъпили в инженерните войски на Индия. В близко време трябва да започне производството и на булдозера AAD и машината за РХБ разузнаване. Още инженерни машини

********************************************************************************************************************** 

   05.03.2008, 22:45
 самолет T-45C Goshawk

Тренировъчен самолет на ВМС на САЩ се е разбил в щата Мисисипи

Тренировъчен самолет T-45C Goshawk на военноморските сили на САЩ се е разбил в щата Мисисипи, съобщава пресслужбата на ВМС.

„Самолета T-45C Goshawk от състава на девета тренировъчна ескадрила от базата Меридиан се разбил близо до пистата. Инструктора и курсанта са катапултирали успешно", - се казва в съобщението.

Машината е изпълнявала обикновен тренировъчен полет. В момента се провежда разследване, което трябва да установи причините за произшествието.

*********************************************************************************************************************** 

   05.03.2008, 17:50
 изтребители Rafale

Франция предлага на Гърция доставка на изтребители при изгодни условия

Франция е готова да достави на Гърция изтребители Rafale при изгодни условия, предвиждащи предаването на технологията и организиране на съвместно производство, съобщава Defense-aerospace.

С цел да укрепи позициите си на гръцкия оръжеен пазар компанията Rafale International вчера, 4 март, откри свое представителство в Атина.

Rafale International е съвместно предприятие, създадено от компаниите Dassault Aviation, Snecma и Thales с цел да съдейства за износа на френски изтребители. И трите компании имат многогодишен опит в Гърция.

За първи път Атина закупи крупна партия френски изтребители Mirage F1 през 1974 година. През 1985 година бе подписан контракт за доставката на 40 изтребителя Mirage 2000, а през ноември миналата година бяха получени последните от поръчаните 15 изтребителя Mirage 2000-5.

Откриването на офис на Rafale International в Атина ще позволи да се установят близки отношения с гръцките военновъздушни сили и да се разшири сътрудничеството с отбранителните предприятия в страната. В рамките на предложението за доставка на изтребителите Rafale френската страна е готова да предаде технологията и да организира производство им в Гърция.

Многоцелевия изтребител Rafale е разработван с цел да замени седем типа бойни самолета на ВВС на Франция. Той е предназначен за изпълняване на широк спектър от задачи, такива като завоюване на превъзходство във въздуха, водене на противокорабна борба, оказване на огнева поддръжка на сухопътните войски и водене на разузнаване.

Първите Rafale постъпиха на въоръжение във ВВС на Франция през 2006 година. От месец март 2007 г. до февруари 2008 г. изтребители от този тип бяха развърнати в Афганистан, където се представиха много добре. Още за Rafale

*********************************************************************************************************************** 

   05.03.2008, 13:40
Последна почест
     Войните

 

Към 4 март 2008 година във военната операция в Ирак са загинали 4279 военнослужещи, от които 3973 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Великобритания – 174, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 29320 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 4 март 2008 година, са загинали 763 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 479, австралийци - 4, англичани – 89, канадци – 79, чехи – 1, датчани – 10, холандци - 14, естонци – 2, финландци – 1, французи – 12, германци – 22, италианци – 11, норвежци – 3, поляци – 3, португалци – 2, румънци – 5, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 1867 американски военнослужещи са били ранени.

***********************************************************************************************************************

   05.03.2008, 09;15
Полицай след изстрел с Taser X-26

Френски доставчик на електрошоково оръжие даде на съд "Международна амнистия"

Компанията SMP Technologies, която от 2004 година доставя електрошовите пистолети Taser X-26 за нуждите на армията, полицията и жандармерията на Франция, подаде иск срещу правозащитната организация "Международна амнистия", предаде агенция France Presse.

Иска касае защита на деловата репутация на доставчика. На 10 май 2007 година френското отделение на „Международна амнистия" публикува заявление, в което се осъжда интернет (чрез eBay) продажбата на Taser X-26 и се твърди, че до момента в САЩ и Канада от използването на това оръжие са загинали 220 човека.

По-късно се е изяснило, че на страницата на eBay е поместен не истински Taser X-26, а рекламен сувенир.

В иска адвокатите изискват от "Международна амнистия" да прекрати разпространението на лъжлива информация за Taser X-26 и да публикува обещаното опровержение.

Електрошоковия пистолет Taser X-26 изстрелва два заострени електрода, които поразяват човека на разстояние до 10 метра, проникват в кожата и осигуряват протичането на ток с напрежение до 50 хиляди волта. Жертвата се оказва парализирана за време, необходимо за обезвреждане и арестуване. Производителите позиционират дистанционните електрошокови пистолети като несмъртоносно оръжие. Още за Taser

********************************************************************************************************************** 

   04.03.2008, 22:32
ПУ на ЗРК "Патриот"

В Южна Корея ще бъдат развърнати 48 ПУ на ЗРКатриот"

До края на текущата година на територията на Южна Корея ще бъдат разположени закупените от Германия 48 ПУ на ЗРК атриот", съобщи днес агенция Ренхап, която се позовава на информация на корпорацията "Рейтеон", спечелила първия контракт за техническо обслужване и интеграция на това въоръжение в системата за командване и управление на южнокорейските ВС.

За покупката на тези ракетни комплекси Сеул отдели през септември миналата година 1 трилион вони (1,06 млрд дол). Решението за закупката на ЗРК "Патриот" за нуждите на ПВО на страната беше прието след като през юли 2006 година Северна Корея проведе пуск едновременно на седем балистични ракети с различен обсег на действие. Южна Корея ще стане десетата страна в света, която ще има ЗРК атриот". Още ЗРК

********************************************************************************************************************** 

   04.03.2008, 17:30
Американски морски пехотинец с MTV

Американските морски пехотинци са недоволни от бронежилетките си MTV

Командването на морската пехота на САЩ е взело решение да преустанови запупката на нови модулни тактически бронежилетки MTV (Modular Tactical Vest) във връзка с многочислените оплаквания, постъпващи от бойните части, съобщава Defencetalk.

Морските пехотинци са недоволни от конструкцията на бронежилетките, а също и от по-голямото в сравнение с предните модели тегло.

MTV представлява доработен вариант на бронежилетката OTV (Outer Tactical Vest). Конструкцията и на двете жилетки е основана на използването на керамични пластини. Както отбелязват представители на корпуса морска пехота, един от основните критерии за качество на индивидуалните средства за защита е тяхното тегло, понеже екипировката на войника и така е в рамките на 12-18 килограма.

Новите бронежилетки са били закупени през 2006 година, като корпуса морска пехота е поръчал 84 хиляди единици. До момента са получени 76 хиляди от тях. Всички морски пехотинци, намиращи се в момента на територията на Ирак, са екипирани с такива бронежилетки.

Като вариант командването разглежда възможността следващите количества бронежилетки които трябва да бъдат получени да се доработят за отстраняване на недостатъците или да се преминаване на изделие от следващо поколение. Още бронежилетки

********************************************************************************************************************** 

   04.03.2008, 14:10
 Перспективни БЛА

САЩ разработват концепция за перспективни безпилотни летателни апарати

ВВС на САЩ разработват начални тактико-технически изисквания за перспективен многоцелеви безпилотен летателен апарат, съобщава Flight Global.

Документа, в който ще бъдат сформулирани основните концепции, ще стане отправна точка на програмата за създаване и приемане на въоръжение на въздушна платформа от следващо поколение.

Тактико-техническите изисквания се разработват като се отчитат предложенията на отбранителните компании. През април миналата година ВВС са направили допитване за получаване на всестранна информация за перспективни технически решения в областта на безпилотната авиация и са получили около 280 отговора.

Предполага се, че многоцелевия безпилотен летателен апарат от ново поколение ще замени намиращите се на въоръжение бойни системи MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper. Концепциите предвиждат създаването по технологията „стелт” на разузнавателно-ударен самолет с трансформиращи се криле, който съчетава висока скорост и възможност да изпълнява полети с голяма продължителност. Още безпилотни апарати

********************************************************************************************************************** 

   03.03.2008, 20:00
изтребител Су-30МКМ

Русия достави на Малайзия още четири изтребителя Су-30МКМ

Руската компания "Сухой" е доставила в Малайзия поредните четири многофункционални изтребителя Су- 30МКМ, съобщава АРМС-ТАСС. След като те окончателно бъдат сглобени, малайзийски пилоти ще извършат първите полети с новите машини.

През 2007 година ВВС на тази страна получиха шест такива изтребителя. Достигната е договореност за организиране и на сервизно технически център за техния ремонт и обслужване. Контракта, подписан през август 2003 година по време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Малайзия, предвижда доставката на 18 Су-30МКМ.

През миналата година малайзийски пилоти за първи път демонстрираха възможностите на руските изтребители у дома, изпълнявайки летателна програма по време на международното аерокосмическо изложение ЛИМА-2007.

Су-30МКМ е създаден на базата на изтребителя Су-30МКИ, разработен за военновъздушните сили на Индия. Той е предназначен за завоюване на господство във въздуха, нанасяне на удари по наземни и надводни цели с използване на управляемо и неуправляемо оръжие. Още изтребители Су

********************************************************************************************************************* 

   03.03.2008, 14:50
британската самоходна гаубица NLOS-C

В САЩ се провеждат изпитания на бойни системи на бъдещето

Компанията BAe Systems провежда интензивни изпитания на самоходната гаубица NLOS-C с цел проверка на нейната надеждност в полеви условия, съобщава днес пресслужбата на британската компания.

За целта се използва специален вибриращ стенд MEVT, който позволява да се извърши оценка на въздействието не само на вибрациите, но и на екстремалните климатични условия и вероятен обстрел на противника.

Използваната в момента методика е позволила да се имитира пробег от повече от 16 хиляди километра. В продължение на 12-18 месеца гаубицата ще бъде подложена на натоварвания, съпоставими с 20-годишен срок на експлоатация.

Изискванията за степента на надеждност на перспективната гаубица NLOS-C са значително по-високи от тези, които се предявяват към съвременните образци бойна техника.

Самоходната гаубица NLOS-C е предназначена за водене на огън от закрити огневи позиции с всички видове обикновени и перспективни боеприпаси с калибър 155 милиметра.

NLOS-C е първата наземна платформа, която е разработена в рамките на американската програма "Бойни системи на бъдещето" (Future Combat Systems). Очаква се гаубицата да бъде приета на въоръжение през 2010 година. Още САУ

********************************************************************************************************************** 

   02.03.2008, 23:00
новата израелска бронирана машина "Намер"
   Още снимки: 1, 2, 3, 4

Израелската армия демонстрира нов БТР – "Намер" 

Днес израелските военни демонстрираха нов модел на бронетранспортьора, създаден на основата на опита от бойните действия във Втората Ливанска война. БТР, получил името „Намер”,  е разработен на базата на танка "Меркава-4", предава "Haaretz".

Началника на сухопътните войски на Израел генерал-майор Ави Мизрахи заяви при представянето на бойната машина, че бронетранспортьора може да се смята за един от най-съвременните в момента. Според неговите думи, тази бронирана машина осигурява защита от противотанкови ракети "Корнет" и "Матис", които използваха бойците на "Хизбулла" против израелските войски по време на войната през лятото на 2006 година.

Заедно с това Мизрахи е подчертал, че БТР скоро ще бъде оборудван с допълнителни средства за защита от ракети, понеже бронята не гарантира абсолютната безопасност на войниците намиращи се в машината.

В израелската армия има и други бронетранспортьори, разработени на танкови шасита - "Пума" и "Ахзарит". Още верижни бронетранспортьори

********************************************************************************************************************** 

   02.03.2008, 08:35
бойна машина Pandur II

Чехия съкращава закупката на австрийски бронемашини 

Министерството на отбраната на Чехия е заявило за готовността си да съкрати количеството на планираните за покупка бойни бронирани машини Pandur II на австрийската компания Steyr Daimler Puch, съобщава изданието Defense News.

Става въпрос за съкращаване на планираното количество от 199 на 107 единици поради неспазване от компанията Steyr Daimler Puch на условията залегнали в контракта за доставка на БМ Pandur II.

Чехите обвиняват австрийската компания в постоянна промяна на сроковете за доставка на техниката и в неспазване на задълженията за реализация на офсетните програми към договора.

Контракта за доставка на БМ Pandur II беше сключен през 2006 година, като първата партия от 17 серийни машини трябваше да пристигне в Чехия през ноември 2007 година. Австрийците не успяха обаче в определените срокове да реализират поетите обещания, в резултат на което през декември Чехия взе решение да се откаже от услугите на Steyr Daimler Puch и да обяви нов конкурс.

По късно, през януари 2008 година, Прага смекчи своята позиция и заяви за готовността си да сключи с Steyr Daimler Puch нов договор, но вече за по-малко количество бронемашини.

И сега, ако до 5 март не бъде подписан новия договор с новите условия, чешката страна ще прекрати отношенията си с австрийската фирма и ще обяви нов конкурс.

Този договор за доставка за ВС на Чехия на нови бронирани машини е най-големия в историята на страната. Става въпрос за сделка на стойност от 1,18 милиарда американски долара.

На чешкия вариант на Pandur II се планира да бъде монтиран боен модул RCWS-30 на израелската компания Rafael, включващ 30-милиметрово автоматично оръдие на компанията ATK и два ПТУРа Spike-LR.

********************************************************************************************************************** 

   01.03.2008, 23:03
бойната машина M1117 ASV (Armored Security Vehicle)

Компанията Textron представи модернизирана бойна машина

Американската компания Textron Marine and Land Systems представи модернизирана версия на бойната бронирана машина M1117 ASV (Armored Security Vehicle), съобщава изданието Defense News.

Новата модификация е разработена на основата на опита от използването на машини с противоминна защита MRAP в бойните действия в Ирак и Афганистан. За повишаване на живучеста на M1117 клиренса (разстоянието от повърхността до дъното на машината) е увеличен до 58,8 сантиметра за сметка на монтирането на колела от многотонния военен камион HEMTT. Допълнителни към дъното за поставени щитове от металокерамика.

Основната цел на модернизацията на M1117 е била да се доведе нивото и на защита до показателите на бойните машини MRAP като същевременно се запази високата и мобилност. M1117 ASV е основната бойна машина на военната полиция на армията на САЩ. Освен изпълнение на задачи свързани с безопасността, БМ M1117 могат да се използват и за водене на разузнаване и патрулиране. Машината M1117 е снабдена с гранатомет Mk 19 и 12,7-милиметрова картечница, които са монтирани в купола.

В момента на въоръжение във въоръжените сили на САЩ се намират повече от 1000 машини M1117. В края на януари 2008 година компанията получи поръчка от американската армия за доставката на 329 машини M1117 за повече от 228 милиона долара. България подписа контракт за доставката на седем БМ M1117 за 10,2 милиона долара, които да използва за мисията си в Афганистан. Още колесни бойни машини

********************************************************************************************************************* 

   01.03.2008, 17:55
 2S31 "Вена" със 120 мм оръдие на базата на БМП-3

Мотовилихинското производствено обединение предлага 120-мм минометно бойно снаряжение за САУ 2C1 

Руската фирма предлага да се преоборудва куполата на широко използваната самоходна гаубица 2С1 Гвоздика” със 120-мм нарезно оръдие 2А80 (подобно на това, което се използва в 120-мм самоходна артилерийско/минохвъргачна система 2С31 Вена).

Освен всички стандартни 120-мм снаряди оръдието 2А80 ще може да води огън и с два нови типа руски снаряда, специално разработени за тази система. Това са осколочно-фугасни снаряди (HE FRAG) с максимална далечина на полета 18км и касетни снаряди. Последните съдържат 35 малогабаритни осколочно-фугасни снаряда, всеки от който е способен да пробие 100 мм. стоманена броня.

Осен това, тя може да стреля и със 120-мм снаряди „Китолов-2М” с лазерно насочване към целта. Тези снаряди са в състояние да поразяват бронирани цели с първия изстрел.

Снарядите „Китолов-2М, снабдени с осколочно-фугасна бойна част, са оптимизирани да поразяват в най-уязвимата горна част бронираната техника. Подсветката за „Китолов-2М” може да се извършва непосредствено от модернизираната платформа на 2S1 или от отделен целеуказател, монтиран на тринога и интегриран в комуникационната система. Съобщава се, че огън може да се води и със 120-мм мини руски и западни образци.

Модернизираната гаубица 2S1 е снабдена с автоматизирана система за насочване в хоризонтална и вертикална плоскост, което позволява да се извършва оперативен захват на целите. Освен това е монтирана система за автоматично наблюдение и начална ориентация, а също и спътникова навигационна система.

Максималната скорострелност на гаубицата е в рамките на  7-9 изстрела в минута. Монтираната система за охлаждане на цевта осигурява високия темп на стрелба. При появата на признаци за прегряване, се включват датчици за предупреждаване на екипажа за опасния режим. За захват на целите при всякакви метеорологични условия се използват електрооптически прибори за нощно виждане.

На модернизираната САУ 2S1 е дадено обозначението 2S1M.

Общото количество на произведените и намиращи се на въоръжение системи 2S1 се оценява на около 10000 броя. Те се използват в повече от 30 страни по света. Произвеждали са се по лиценз в много страни, включително и в България. Още за САУ „Гвоздика”

********************************************************************************************************************* 

   01.03.2008, 14:30
Зареждане във въздуха
   Още снимки:  1

Конкурса за доставка на летящи танкери за американските ВВС бе спечелен от проект на Northrop Grumman/EADS 

Министерството на отбраната на САЩ вчера обяви резултатите на един от най-големите конкурси, свързан с доставката на военновъздушните сили на 179 самолета-цистерни които трябва да заменят остарелите танкери КС-135. За победител бе обявена американо-европейската група Northrop Grumman/EADS, съобщава AFP.

Американската корпорация Northrop Grumman и европейския концерн EADS предложиха на конкурса разработения от тях въздушен танкер KC-45, който е създаден на базата на пасажерския самолет Airbus 330. Основен конкурент на групата Northrop Grumman/EADS беше корпорацията Boeing, която предложи модернизирана версия на транспортен самолет от серията 767-200.

Според договореностите, непосредственото преоборудване на гражданските самолети Airbus 330 във военни въздушни танкери ще се извършва от компанията Northrop Grumman и други американски фирми на територията на САЩ с цел избягване на възможността за предаване на технологията на трети лица.

По-рано, през май 2003 година компанията Boeing спечели този конкурс, но поради завишената стойност на сделката през 2005 година тя бе анулирана.

KC-45 представлява самолет с два реактивни двигателя. Има размах на крилата 60,30 метра, дължината на машината е 59 метра, максималната скорост достига 998 километра в час, а практическия таван достига 12 хиляди метра. Полезния товар е 36 тона. Още за КС-45

********************************************************************************************************************** 

   01.03.2008, 09:25
Модернизиран МиГ на ВВС на Словакия
   Още снимки: 1, 2, 3, 4

Словакия получи 12 модернизирани изтребителя МиГ-29

В авиобазата Шлияк вчера се състоя тържествената церемония по предаването от руската корпорация „МиГ” на 12 модернизирани изтребителя МиГ-29 на командването на ВВС на Словакия, съобщава Defense News.

Модернизацията е била извършена от представители на корпорацията „МиГ” на територията на Словакия, като са били привлечени и специалисти на други европейски фирми. Основната цел на работите е била привеждане на самолетите към стандартите на НАТО и удължаване на срока им за експлоатация. На модернизираните самолети са монтирани навигационно-комуникационна система на компанията Rockwell Collins и система за опознаване „свой-чужд” на компанията BAE Systems. Освен това е използван и нов многофункционален екран на течни кристали и съвременни бързодействащи процесори. Комплекса не включва модернизация на комплекса оръжия използвани от изтребителя.

Според представители на корпорацията „МиГ”, срокът за експлоатация на модернизираните ще бъде увеличен с 12-15 години до 2030-2035 година. В момента на въоръжение в словашките ВВС се намират 21 самолета от този тип. Модернизирани са били две версии - МиГ-29АС и МиГ-29УБС Контракта за модернизация е бил подписан през 2004 г., като стойността му възлиза на 74,2 милиона долара. Модернизацията е била извършена в рамките на изплащането на руския външния дълг. Още изтребители МиГ-29

*********************************************************************************************************************

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

********************************************************************************************************************* 





{START_COUNTER}