Военна информация

Архив - от 1 до 15 март

 

 

Министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

15.03.2022, 21:00

Министърът на отбраната на Република България Драгомир Заков ще участва в извънредна среща на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса, която ще се проведе на 16 март 2022 г. в Главната квартира на НАТО в Брюксел.
Ще бъдат обсъдени редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка на сигурност в контекста на кризата в Украйна и последиците за сигурността на съюзниците. Министрите на отбраната ще дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.
По време на срещата ще се проведе и заседание с министрите на отбраната на Украйна, Грузия, Финландия и Швеция и върховния представител на ЕС по външните работи и политика за сигурност, на което ще бъде обсъдена продължаващата подкрепа за Украйна и отговора на настоящата криза.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Новоназначените военнослужещи от СКС завършиха началната си военна подготовка

15.03.2022, 20:52

В тържествена обстановка, днес 15.03.2022 г., командирът на Мобилната КИС полковник Теодор Тодоров връчи удостоверенията за завършен курс за начална подготовка на новоназначените военнослужещи от формированията на Съвместното командване на силите.
В продължение на 8 седмици, новоназначените войници преминаха занятия по огнева, строева, тактическа, физическа подготовка и др. и усвоиха необходимите за всеки един войник базови знания и умения.
В обръщението си към новоназначените военнослужещи, полковник Тодоров пожела успехи във военната служба, длъжностно развитие и пълно себераздаване при изпълнение на задълженията им, като защитници на Родината ни.

 

Изграждането на Бойна група е в напреднал етап

15.03.2022, 19:55

"Изключително знаково е посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в България". Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков пред БНР.
По думите му тази визита показва силния ангажимент на САЩ към сигурността в НАТО - като цяло.
"Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници", заяви министър Заков.
Той съобщи, че изграждането на Бойна група е на доста напреднал етап: "В момента се очакват офертите на съюзниците за попълване на този недостиг, който има в състава ѝ като способности. В близките дни ще уведомим публично".
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин прибави посещение в България към обиколката си до Европа тази седмица. Визитата ще бъде фокусирана върху укрепването на съюзниците от НАТО на фона на военните действия по източните ѝ граници в Украйна, съобщи Пентагонът.
Днес Остин заминава за Брюксел, където ще присъства на среща на НАТО. След това министърът ще посети Словакия. В България Остин ще се срещне с военни и цивилни ръководители, съобщава Пентагонът, но не дава повече никакви подробности.
Източник: https://otbrana.com

 

Чествахме 150 години от рождението на полковник Борис Дрангов

15.03.2022, 19:50

Ритуал с участието на Националната гвардейска част по поднасяне на венци и цветя по повод 150 години от рождението на полковник Борис Дрангов се проведе днес пред паметника на героя в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“. Това бе и първата публична изява на новия началник на военното учебно заведение генерал-майор Тодор Дочев. Встъпването ми в длъжност, подчерта той в словото си, на  рождения ден на полковник Дрангов, за мен е висока чест и голяма отговорност. Генерал-майор Дочев представи издадената съвсем наскоро книга са героя и командира, като я нарече истински учебник по родолюбие и лидерство.
Приветствие поднесе заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов. На практика животът на полковник Дрангов минава по бойните полета, каза той, като припомни, че само на няколкостотин километра от нас се води пълномащабна война. От гледна точка на новите предизвикателства е време отново да погледнем към себе си, смята заместник-министърът. Времето на пожелателното мислене приключи, посочи той, трябва да положим всички усилия за модернизация на Българската армия, за подготовката на нашите военнослужещи. В словото му бе изразена убеденост, че във Военна академия днес се обучават офицери, които водени по примера и посланията на полковник Дрангов ще градят модерна и боеспособна Българска армия.
Като председател на Инициативния комитет за издигане на паметника на полковник Борис Дрангов на 2 март 2018 г., досегашният началник на академията генерал-майор от резерва д-р Груди Ангелов благодари ни всички, които имат принос за това добро дело. Щастлив съм, че имам възможност и днес, каза той, да положа цветя и да засвидетелствам уважение, почит и признателност пред великия командир и педагог. До участниците в честването имаше приветствия от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков, командири на формирования, областни управители и кметове на общини и населени места, военно-патриотични съюзи, партньори и настоятели на академията.
Сред гостите бяха президентът Петър Стоянов (1997-2002г.), бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, народни представители, съветникът на президента по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов, внучката на полковник Борис Дрангов Райна Дрангова, генерал от запаса Златан Стойков, младши лейтенант от запаса Петър Велчев, капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев и други председатели на военно-патриотични съюзи.
********
Борис Дрангов е роден на 3 март (15 март нов стил) 1872 година в Скопие, тогава в Османската империя, в семейството на Стоян и Гюрга Дрангови. Паметникът му на входа на Военната академия бе открит на 2 март 2018 г. Блестящ стратег и пълководец, изключителен оратор и педагог, полковник Дрангов се превръща в еталон за родолюбие, за храброст и мъжество. Това заяви тогава президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили ген. Румен Радев. Паметникът бе осветен от Тивериополският епископ Тихон. В църковния ритуал се включи и свещеник Борис Дрангов, който е внук на големия български командир.
Това беше четвъртият опит за изграждане паметник на полковник Дрангов. Първият е веднага след неговата смърт през 1918 г., по-късно 1932 г. и вече в по-ново време през 1992 г. Решението е взето така, че минавайки през входа на Военна академия, първото нещо, което да се вижда, да бъде полковник Дрангов. Това е същото място, избрано през 1932 г., когато се е създал втори инициативен комитет за издигането на паметник. На 17 февруари 2017 г. беше учреден Национален инициативен комитет „Полковник Борис Дрангов“ с участието на Военна академия. Към каузата бяха привлечени институции, организации и родолюбиви граждани. Автор на идейния проект за паметника е архитект д-р Венцислав Йочколовски, а монументът е реализиран от скулпторите Иван и Георги Тодорови.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военен календар

15.03.2022, 13:37

На 15 март 1862 година във Варна е роден генерал от пехотата Православ Тенев (1862 – 1943).

Завършва Военното училище в София (1882) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1892). Като младши офицер служи в 12-а пехотна раховска дружина (1882 – 1885) и 8-и пехотен приморски полк (1882 – 1886).
По време на Сръбско-българската война (1885) командва 3-та рота от 8-и пехотен приморски полк и се отличава в боевете при Сливница, Драгоман, Цариброд и Пирот. След войната е ротен командир във Военното училище (1886), 9-и пехотен пловдивски (1887 – 1888) и 21-ви пехотен средногорски полк (1889). Последователно заема длъжностите старши адютант в щаба на 6-а пехотна бдинска дивизия (1892 – 1894), началник на Оперативното отделение в Щаба на Армията (1895 – 1896), началник-щаб на 1-ва пехотна софийска дивизия (1897 – 1898), началник на Административния отдел във Военното министерство (1899), командир на 22-ри пехотен тракийски полк (1899 – 1902), началник-щаб на 4-та пехотна преславска дивизия (1902 – 1903), командир на 2-ра бригада от 9-а пехотна плевенска дивизия (1903 – 1905) и началник на Канцеларията на военното министерство (1906 – 1907). През 1907 г. поема командването на 6-а пехотна бдинска дивизия(1907 – 1914), с която воюва в Балканските войни (1912 – 1913) при Лозенград, Люлебургаз, Чаталджа, Дойран и в планината Беласица. От 6 март 1914 г. до 15 април 1915 г. е началник на Щаба на армията. Има голяма заслуга за възстановяване на материалните загуби след войните, за преработването на оперативните и мобилизационните планове и за превъоръжаване на армията с нови образци оръжие.
В Първата световна война (1915 – 1918) е началник на Главно тилово управление (1915 – 1917), началник на Македонската военноинспекционна област (1917) и генерал за поръчки в Щаба на Действащата армия (1917 – 1918). По негова инициатива главнокомандващият българската армия генерал Никола Жеков издава заповед № 391 от 4 юли 1916 г. за организирането на военен музей. На 31 октомври 1918 г е произведен в чин генерал от пехотата, след което преминава в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл и ІV ст. 2 кл.

 

 
 

Пленен е малкият флот на военноморските сили на Украйна

15.03.2022, 13:17

В пристанището на Бердянск (Азовско море, Запорожска област) влязоха кораби на ВМФ на Русия.
Разпространени са и съответните кадри от мястото, включително и сателитни снимки. - (видео)
Известно е, че руските военни са акостирали в базата на Бреговата охрана на Украйна.
Там е пристигнал и технически персонал за оценка на пленените украински катери........Прочети още

 

Kathimirini: НАТО разполага 3000 военни в България и Румъния

15.03.2022, 11:12

Съединените щати ще използват Александруполис като сборен пункт за около 3000 души персонал и оборудване на НАТО, които ще бъдат разположени в съседната на Украйна България и Румъния. Въпрос на дни, дори на часове, е корабите, превозващи персонал и оборудване, да акостират в Александруполис, твърди гръцкият всекидневник Kathimirini.
България и Румъния имат черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови държави на НАТО в конфликта в Украйна.
Още през миналата седмица по време на посещението си във Вилнюс, Литва, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отиде една стъпка по-далеч от това да се активират силите за отговор на НАТО и заговори за постоянно разполагане на сили на НАТО в източния фланг. Колективната отбрана на Източна Европа се усъвършенства с повече военни на място, каза той. А в лицето на пристанището в Александруполис и военноморската база Суда на остров Крит Гърция притежава ценен авангард както към Черно море, така и към Източното Средиземноморие, където има руско военноморско присъствие.
В понеделник пък стана ясно, че американският министър на отбраната Лойд Остин (на снимката) ще пристигне на посещение в България тази седмица. В България Остин ще се срещне с военни и цивилни лидери, посочиха от Пентагона, без да се съобщават повече подробности. Твърде вероятно е една от темите на разговорите да бъдат именно тези планове.
Гърция ще бъде призована да участва със сухопътни сили в силите за реагиране на НАТО, а нейните военновъздушни сили вече дават своя принос с патрули над българското и румънското крайбрежие, както и над Северна Македония, припомня Kathemirini.
Интересен е фактът, че Съединените щати отдават такова значение на ролята на Гърция в НАТО, като се има предвид, че Турция, която се намира на изток и има обширно черноморско крайбрежие, винаги е била считана за ключов съюзник в района.

 

Румъния: Падналият дрон не е опасен

15.03.2022, 10:07

Румънският министър на отбраната Василе Динку каза, че дронът, който се разби в северната част на страната, не е опасен. Това заяви началникът на военното ведомство в понеделник в интервю за телевизионния канал Digi 24.
“Това не е много голям дрон („Орион-10“ е с тегло 14 кг, полезен товар до 5 кг.), малко повече от метър, каза той. “Това е разузнавателен дрон, не е с експлозиви. Той е изтеглен от експлоатация след 1989 г.”.
Динку каза, че е разговарял с представители на Украйна за този дрон, които са се опитвали да получат подробна информация, тъй като “ясно е, че дронът е излетял от тяхна територия”. По думите на министъра в понеделник на мястото, където се е разбил дронът, е отишла комисия, която във вторник ще представи резултатите от експертизата му.
По-рано румънски медии съобщиха, че в неделя вечерта малък безпилотен самолет с неизвестен произход е паднал в окръг Бистрица-Насауд (в северната част на страната).
Припомняме, че находката идва дни след като безпилотен самолет съветско производство прекоси Румъния и Унгария, преди да влезе в Хърватия и се разби късно в четвъртък вечерта в Загреб.
Военният дрон, който се разби в хърватската столица, е съдържал около 40 кг експлозиви, каза министърът на отбраната на страната. Дронът падна в зелена площ, на 50 метра от голямо университетско общежитие. При инцидента са нанесени щети на около 40 автомобила на близък паркинг, но няма данни за пострадали хора.
Хърватският министър на отбраната Марио Баножич каза в неделя, че дронът е съдържал “части от самолетна бомба”.
“Бяха открити следи от експлозиви, както и други следи, които показват, че това не е разузнавателен самолет”, каза той.
НАТО заяви, че интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на Алианса е проследила обекта.
Източник: news.bg 

 
 

 

Падналият в Загреб дрон продължава да предизвиква бурни полемики

14.03.2022, 21:28

Множество въпроси без отговори, обвинения и теории породи разбилия се в хърватската столица Загреб в късно в петък, 10 март 2022 г., безпилотен летателен апарат.
На 13 март министърът на отбраната на Хърватия Марио Баножич даде пресконференция по случая, на която той обяви, че в останките на апарата са намерени следи от взривни вещества, което го карало да мисли, че може би не се касае за заблудил се безпилотен разузнавателен апарат. По-късно, в рамките на същата пресконференция, той е допълнил, че най-вероятно става въпрос за останки от авиационна бомба съветско производство.
Министърът се е застраховал, като е заявил, че има нужда от допълнителни анализи преди да стане ясно каква точно е била бомбата. Той е казал също, че в останките е открито устройство, което наподобявало „черна кутия” и разчитането на данните ѝ може да помогне да се разбере от къде точно е дошъл апарата.
Днес, 14 март, историята с бомбата доби развитие, след като влиятелният местен вестник Dnevnik публикува дописка, в която се твърди, че на борда на апарата е имало 120-kg авиобомба с около 40-kg взривно вещество, която обаче е експлоатирала под земята, тъй като апаратът се е разбил дълбоко в мека почва. Изданието цитира свои източници в хърватското МО.
Така дадените параметри отговарят на ОФАБ-100-120 – авиобомба създадена в СССР и широко използвана от бойни самолети съветско производство.
В същото време, хърватските власти вече практически категорично говорят за това, че разбилият се апарат е Ту-141. Той в заводското си изпълнение не носи авиобомби (или каквото и да е друго оръжие). Ако оценките на хърватските военни са точни, то явно апаратът е бил доработен за изпълнение на ударни задачи – нещо, което не е невъзможна от техническа гледна точка, но и което има спорна ефективност.
Остава въпросът за информацията за подземен взрив на авиобомба. Например, снимките на апарата от мястото на инцидента не говорят за мека почва, напротив, видими са много камъни и чакъл. Не е ясно до колко и останките кореспондират с нещо, което се е намирало в непосредствена близост до детонирала 120-kg авиобомба. Трябва да се подчертае обаче, че информацията за подземния взрив не е официална.
На този фон, доста по-сериозни са обвиненията, които прозвучаха в ефир, след като стана ясно, че неизвестен летателен апарат е летял във въздушното пространство на три страни от НАТО в продължение на над 40 минути.
Румънското МО излезе с официално съобщение в което се казва, че неизвестен малък летателен апарат е навлязъл в румънското въздушно пространство около 22,23 часа от Украйна и е излязъл от него три минути по-късно по посока Унгария. От румънското военно ведомство обясняват, че практически са нямали време за реакция, особено предвид малката височина на полет, лошото време и сложния терен.
Унгарското МО е дало изявление за Reuters, в което са казали, че апаратът навлязъл от Румъния е бил следен през цялото време. Обектът е бил засечен още над Украйна. Според унгарските военни апаратът е бил „следен и контролиран” по време на полета му, но не става ясно дали той е бил категорично идентифициран.
Reuters съобщава още, че в петък е имало и друг подобен инцидент над Североизточна Унгария, когато е бил засечен неизвестен обект, като по тревога са били вдигнати дежурните изтребители Gripen, но те не са открили нищо. Не става ясно дали унгарските изтребители са били задействани и при случая с дошлия от Украйна Ту-141. Отчитайки се данните от хърватското и румънското МО, апаратът се е намирал над Унгария 31 минути.
Обектът е летял над Хърватия в продължение на едва седем минути, а премиера на страната Андрей Пленкович вече се оплака, че Унгария и Румъния не е дала никаква информация за идващия безпилотния апарат, преди той да се разбие в Загреб. Той е казал, че се води разследване, което ще използва помощта на други страни-членки на НАТО и е изразил надежда, че Алианса вече е по-добре подготвен за подобни инциденти.
Пленкович е разговарял и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като е поискал пълна подкрепа от Алианса за разследването. Столтенберг е дал своите гаранции за това.
Опозицията в Хърватия атакува тежко управляващите, като определи отбраната на страната в момента, като неадекватна. Остро е била поставена темата за това, защо не са били вдигнати дежурните изтребители МиГ-21.
Междувременно, Украйна и Русия се разграничиха от случилото се. Предвид далечината на полет на апарата от 1000 km, единственият начин той да бъде пуснат от руската страна е ако това е станало от Западна Беларус, непосредствено до границите с Полша.
Така или иначе, остават въпросите за действията на Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATINAMDS), както и за това, кой и защо е модифицирал стария съветски разузнавателен апарат в някакво подобие на боен БЛА (ако, разбира се, хърватските наблюдения са точни).
Източник: https://aero-bg.com/

 

Русия: Ударът в Донецк потвърждава нацистката същност на режима в Украйна

14.03.2022, 20:42

Според говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков касетъчните боеприпаси в ракетата "Точка-У" доказват, че целта на удара е била да бъдат убити възможно най-много цивилни жители на Донецк.
По данни на военното министерство на 14 март около 11:30 ч. от територията, контролирана от Киев, е изстреляна тактическа ракета "Точка-У", която е поразила жилищен район на град Донецк, предаде БГНЕС.
"Обстрелът на града е извършен от северозападна посока, от района на Красноармейск, който се контролира от украинските националистически части. В резултат на касетъчната бомбардировка, в центъра на Донецк са убити 20 цивилни. Други 28 души, сред които и деца, са били сериозно ранени и откарани в медицински заведения", каза Конашенков.
Той подчерта, че използването на такива оръжия в град, където няма огневи позиции на въоръжените сили, т.е. съзнателно срещу цивилно население, е военно престъпление.
Решението за използване на ракетата "Точка-У" е взето от командването на украинската група войски след одобрение от страна на ръководството на украинските въоръжени сили (ВСУ) в Киев, заяви говорителят на руското МО.
„Обръщам внимание, че решението за използване на този тип ракетно оръжие се взема най-малко от командването на украинската група войски след одобрение от ръководството на украинските въоръжени сили в Киев", каза той.
Конашенков подчерта, че ракетният удар на "Точка-У" по Донецк още веднъж потвърждава нацистката и антихуманна същност на управляващия днес в Украйна режим.
Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви, че целта е била центърът на Донецк, където няма военни съоръжения. По-рано беше съобщено, че в понеделник е била свалена ракета "Точка-У", изстреляна от украинските сили за сигурност. Отломките ѝ паднаха в центъра на Донецк. Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин уточни, че ракетата е носела касетъчен заряд и ако не е била свалена, жертвите са щели да бъдат много повече. - Прочети още
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Мащабно учение на НАТО стартира в Норвегия

14.03.2022, 20:28

Около 30 000 военнослужещи, 200 самолета и 50 кораба от 27 държави ще вземат участие в учението "Cold Response 2022" в Норвегия, започващо на 14 март. Това е най-голямото планирано учение с участието на войски на НАТО тази година, пише норвежката редакция на европейското издание "Локал", предадено от news.bg.
Учението ще позволи на западните държави да усъвършенстват своите бойни умения в условията на студения и суров климат на Норвегия, включително в Арктика, по земя, море и въздух.
Учението ще се проведе само на няколкостотин километра от руската граница и макар да е било планирано много преди нахлуването на Москва в Украйна, сега то придобива допълнително значение.
"Това учение е изключително важно за сигурността на Норвегия и нейните съюзници. Ще практикуваме съюзническо подсилване на Норвегия", каза пред Франс прес норвежкият министър на отбраната Од Еноксен.
"Това учение не се провежда заради атаката на Русия срещу Украйна, но предвид фона на случващото се има повишено значение", каза той.
Норвегия, която се явява естествен пазител на северната граница на НАТО в Европа, има желание да тества как ще управлява съюзническите подкрепления на своя територия в съответствие с член 5 от устава на НАТО, който изисква страните-членки да се притекат на помощ на тази от тях, която е обект на атака.
Съседните Швеция и Финландия, които официално са военно необвързани, но все по-близки партньори на НАТО, също ще участват в това учение, който ще приключи на 1 април.
За да избегне всякакви недоразумения, Норвегия която има 196 километра обща граница на север е информирала Русия за учението, определено като "чисто отбранително" и то ще провежда на "уважителна" дистанция от Русия, която е отказала да изпрати наблюдатели.
При подобни обстоятелства в миналото Москва е показвала недоволството си чрез заглушаване на GPS сигналите или обявяване на ракетни тестове, като по този начин е блокирала достъпа до част от международното морско и въздушно пространство.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Български самолети с български екипажи да охраняват въздушното ни пространство

14.03.2022, 19:50

Държавният глава Румен Радев обсъди на работна среща в президентската институция с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров предизвикателствата пред гарантирането на въздушния суверенитет на България.
Президентът постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи. Предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнена геополитическа обстановка, беше подчертано на срещата.
Източник: https://otbrana.com.

 

Ветерани от войната на 102 години бяха избрани за делегати на XII конгрес

14.03.2022, 19:47

В Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) се провеждат отчетно-изборни конференции във връзка с предстоящия  XII конгрес, който ще се проведе на 10 юни т.г. Столичната организация избра 20 делегати за форума. От тях 15 са ветерани, като най-възрастните са Саравко Йовчев и Иванка Богоева на по 102 години. София тази година ще има 21 ветерани столетници, а на възраст над 100 години са 16. 104-ят си рожден ден през 2022 г. ще отбележат Горян Андреев, Иван Босакев и Владимир Матев.
През изтеклата година, посочи в отчетният доклад председателят на Столичната организация Мария Стоянова, от МО парични помощи получиха 56 ветерани, от Централния управителен съвет на СВВБ – 7 ветерани и от Столичния съвет – 56. Установени са добри и редовни контакти за настаняване на ветерани в Дома за възрастни хора в Горна баня, във военния санаториум и инвалидния дом в Банкя. Ползотворна е съвместната дейност с военното окръжие и НОИ.
Отчетени бяха добри резултати и във военно-родолюбивата дейност. Те са свързани с отбелязването на важни исторически годишнини, откриване на нови и реновирани военни паметници, участия в прояви на Министерството на отбраната и на Столична община. Добри думи бяха казани за срещата с президента Румен Радев и вицепрезидента  Илияна Йотова на Деня на Победата – 9 май.
В конференцията участваха заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски, председателят на ЦКРК Ели Кощрова и председатели на районни организации. Дадена беше висока оценка за работата на председателя на Столичната организация ветеранката Мария Стоянова, която е и заместник-председател на СВВБ, и на нейния екип.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германия иска да купи стелт изтребители Ф-35

14.03.2022, 12:58

Германското правителство иска да купи американски изтребители Ф-35, предаде ДПА, позовавайки се на правителствени източници. Ройтерс, цитирайки свои  източници, твърди, че е взето принципно решение за придобиването на американски изтребители.
Самолетите на “Локхийд Мартин” ще заменят взетите на въоръжение преди повече от 40 години самолети “Торнадо”, казаха източниците на ДПА. Смята се, че Ф-35 са най-модерните бойни самолети в света. Те са трудни за засичане от вражеските радари благодарение на специалната си конструкция и покритието на обшивката. Според източниците германските въоръжени сили възнамеряват да закупят до 35 броя от самолетите, произведени по технологията стелт.
Изглежда, че правителството в Берлин е преосмислило и отхвърлило предишните си опасения, че покупката на Ф-35 може да попречи на съвместните планове с Франция за разработване на общ европейски боен самолет (FCAS/Future Combat Air System), отбелязва ДПА. Наскоро беше посочено, че партньори от НАТО в Европа също използват Ф-35 и приемането му на въоръжение би могло да доведе до “синергийни ефекти”.
Сегашният германски кабинет записа в коалиционното си споразумение, че ще замени самолетите “Торнадо”. В продължение на години германските въоръжени сили бяха обвинявани, че техниката им е остаряла и амортизирана и в момента те са в процес на модернизация. Миналия месец германският канцлер Олаф Шолц обяви огромно увеличение на разходите за отбрана, което по неговите думи ще доведе до повишаване на инвестициите на страната в отбранителния сектор над ключовия ангажимент от 2 процента от БВП, след като конфликтът в Украйна принуди Берлин да преосмисли външната си политика, отбелязва ДПА. Шолц каза, че германската армия ще получи 100 милиарда евро от федералния бюджет за инвестиции и проекти за въоръжение. - Още за F-35
Източник: БТА

 

Ген. Шивиков: Украинската армия е обградена - до дни ще свали оръжието

14.03.2022, 09:30

Русия слага край на 8-годишната гражданска война на територията на Украйна. Русия не е агресор в този конфликт, който се провежда от 24 февруари. Крайният победител ще бъде Русия и ще постигне своите цели. Губещият за съжаление е украинският народ, за съжаление. Аз съчувствам и съм съпричастен към техните страдания, както и към мъката, която изпитват невинните жертви, които се дават от украинския народ, защото техният политически елит ще се спаси, той се е подготвил. Те са евакуирали техните членове на семействата. Това коментира бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков по ЕВРОКОМ.
"Властта в Украйна осъзнава, че й наближава краят и виждаме разнопосочните послания на президента Володимир Зеленски, който в зависимост от неговото душевно и психическо състояние един ден казва, че е разочарован от НАТО и се чувства предаден и изоставен от западния свят. Той съжалява вътрешно, че се е доверил и че е въвлякъл в този конфликт своя народ", коментира ген. Шивиков.
"Другите, които осъзнават, че им остават броени дни, това са бившите паравоенни формирования, сега наименувани "Национална гвардия", съставени изцяло от доброволци и крайни националисти. Огромната част от тях нямат нищо общо с източна Украйна, повечето от тях са от западна Украйна. Те знаят какво вършиха през тези 8 години, в които има хиляди видеоматериали, с които се гордеят, и показват какъв геноцид са провеждали спрямо своя народ в Донбас, т. нар. Донецка и Луганска народни републики, убийства, изнасилвания, издевателства върху онази част на украинския народ, която се определя като рускоговорящи и с руски етнически корени. Те живееха в мир с цялото общество, но след преврата, който беше извършен с помощта на САЩ през 2014г.", коментира още генералът.
"Зеленски е трябвало да знае какво го чака, иначе не е добър знак за него, въпреки че той идва от съвсем други среди. Той не е професионален политик, той е един артист и проявява много добре своите качества по време на своите видеообръщения", каза още той.
"Ако НАТО предприеме стъпки на решимост като затваряне на въздушното пространство, те ще сложат "въжето на врата" и предизвикват Третата световна война. Много добре осъзнават, защото всички неолиберални лидери, начело със своя патрон САЩ, обявиха, че не подкрепят Зеленски за затваряне на въздушното пространство, докато трае конфликтът. Войната е започнала - активната и горещата фаза се води на територията на Украйна в противопоставянето и воденето на тези сражения между руската армия и украинските националистически батальони. Редовната украинска армия не води активни бойни действия, тя е в пасивна роля, почти е обградена - едната в близост до Донбас, а другата между Донбас и Киев и е въпрос на дни да свалят оръжието", коментира ген. Шивиков.
Източник: https://trud.bg/

 

Отчита се лек спад в международната търговия на оръжия, посочва Стокхолмският международен институт за изследване на мира

14.03.2022, 09:01

Международните доставки на оръжия са намалели леко между 2012-16 г. и 2017-21 г., сочат данни, публикувани днес от Стокхолмския международен институт за изследване на мира, цитирани от ДПА.
Доставките на оръжия като танкове, изтребители и подводници са намалели с 4,6 на сто за този период.
“Лекият спад в глобалните доставки на оръжия прикрива големи различия между регионалните тенденции”, заяви Питер Веземан (на снимката), старши изследовател в института.
“Увеличаването или продължаването на високите темпове на внос на оръжия на места като Европа, Източна Азия, Океания и Близкия изток допринесе за обезпокоителното натрупване на оръжия”, добави Веземан.
Според доклада износът на оръжия от САЩ е нараснал с 14 процента между 2012-2016 г. и 2017-21 г., като е увеличил глобалния дял на Америка от 32 на 39 процента.
Русия, на която се падат 19 процента от целия износ на оръжия през 2017-21 г., отбелязва свиване на износа си с 26 на сто между 2012-16 г. и 2017-21 г.
“Сериозното влошаване на отношенията между повечето европейски държави и Русия беше важен фактор за ръста на европейския внос на оръжие, особено за държавите, които не могат да задоволят всички своите нужди чрез националната си оръжейна промишленост”, обясни Веземан.
Източник: bta.bg

 
 

 

Пакистан получи първите си J-10

13.05.2022, 09:20

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе на 11 март 2022 г.
Церемонията се проведе в 9-та авиобаза Минхас, намираща се в северната част на страната. Сред присъстващите беше пакистанския премиер Имран Хан, шефът на пакистанските ВВС, посланикът на Китай в страната и други. - (видео)
Премиерът Хан е заявил, че покупката на изтребители J-10 от Китай показва, че страната му цени суверенитетът си.
По време на церемонията бяха заснети шест броя изтребителя китайско производство и бе обявено, че официалното им означение е J-10CE. Стана ясно и че договорът за покупка е бил подписан между правителствата на Пакистан и Китай на 25 юни 2021 г.
Количеството поръчани самолети, обаче остава неизвестно. Предполага се, че е между 24 и 36 самолета. Няма и информация за цената на сделката.
Доставените на Пакистан изтребители са вариация на J-10C, които се експлоатират от Китай. От разпространените снимки се вижда, че те се задвижват от китайския реактивен двигател WS-10B. Най-видната промяна, в сравнение с машините за Китай, е липсата на антена за обмен на данни.
Слуховете, че Пакистан е клиент на J-10 витаят от почти 20 години. В края на декември 2021 г. пакистанският министър на вътрешните работи Рашид Ахмед е заявил, че страната му вече е поръчала нови китайски изтребители, които ще бъдат показани официално на националния празник на Пакистан – 23 март. Първите снимки на пакистански J-10 се появиха в средата на февруари.
Пакистан не е чужд на покупките на китайски бойни самолети, като в момента двете страни официално се кооперират по лекия изтребител JF-17/FC-1. Той е създаден в Китай по пакистанска поръчка, но се сглобява в Пакистан с известна и нарастваща локализация на производството.
J-10 е китайски еднодвигателен многоцелев изтребител, който е в серийно производство от 2004 г., като до момента са сглобени над 400 машини от четири основни версии. J-10C е последният модел, който има AESA радар, вградена инфрачервена система за откриване и прехват, подобрена система за самозащита, подобрения в кабината и разширен арсенал. - Още за J-10
Източник: https://aero-bg.com/

 

Топ 5 на съветските военни самолети от Втората световна война

13.05.2022, 08:47

Як-3
От първата си поява в небето над бойните полета през 1944 г., Як-3 се превръща в истинско главоболие за немските пилоти. Най-лекият (над 2 т) изтребител от Втората световна война има впечатляващи характеристики за скорост и маневреност.
Як-3 e подобен на немските изтребители Bf 109 и Fw 190, но понякога е способен да извърши и невъзможното. В сблъсък на 16 юли 1944 г. 18 Як-3 се изправят срещу 24 германски изтребителя. В резултат съветите губят само една машина, а 15 вражески самолета са свалени.
Самолетът е похвален не само от съветските пилоти, но и от чужденците. Пилотите от френската военна ескадрила "Нормандия-Неман", които се бият в Съветския съюз срещу нацистите, предпочитат тези машини пред всички други, дори пред британските и американските, които Съветите получават по програмата "заем-наем". След войната, за да възстановят военновъздушни ѝ сили, 37 Як-3, управлявани от френски пилоти, са подарени от СССР на Франция. - Още за Як-3

Як-9
"Бих се срещу всички видове съветски изтребители, включително тези, доставяни чрез "заем-наем", но Як-9 беше най-добрият", казва асът на Луфтвафе Герхард Баркхорн. Изтребителят, от който вече са създадени 16 769 единици, се превръща в най-големият съветски изтребител ​в серийно производство от Втората световна война.
Основното предимство на този надежден, маневрен и лесен за управление съветски изтребител, е неговата универсалност: 15 модификации на изтребителя влизат в производство по време на Втората световна война. Сред тях са изтребител, изтребител-бомбардировач, разузнавач и самолет със специално предназначение.
Повечето от самолетите Як-9 са въоръжени с 20-мм оръдие ШВАК със 120 патрона и 12,7-мм картечница. Як-9Т ("Танк") обаче е много по-смъртоносно оръжие. Със своето 37-мм оръдие може да унищожи вражески изтребител само с един точен изстрел. Пилотът трябва да бъде истински снайперист, тъй като има само 30 патрона.
Як-9У е последната модификация на самолета с нов двигател, който му дава невероятна скорост. "Як-9У е по-добър от Як-1 и Як-3, има по-добра маневреност и максимална скорост - 724 км/час! Два Ме-262 (първият в света оперативен реактивен изтребител) нападнаха един Як-9У. Опитаха се да нападнат и нашето летище, а аз излетях. Не ги ударих, но ги държах далеч от летището", спомня си Константин Звонарев, пилот на 11-та гвардейска изтребителна авиационна дивизия. - Още за Як-9

Ла-7
В последния етап от Втората световна война, Ла-7 превъзхожда по-голямата част от съветските, американските и германските изтребители с височина на полета до 5 км. Въоръжен с две 20-мм оръдия ШВАК, той изпитва някои затруднения пред основния си конкурент - Fw 190, който има по-лоши характеристики, с изключение на скоростта на пикиране.
С Ла-7 съветското командване попълва редиците на своите най-добри гвардейски въздушни полкове. Германците реагират като изпращат своите най-добри пилоти срещу тези могъщи съветски самолети. Например, елитната германската ескадра "Ягдгешвадер", в която летят "знаменитости" като Ото Кител (267 убийства) и Валтер Новотни (258), често се пренасочва към зони на фронтовата линия, където служи Ла-7.
Лa-7 претендира и за първото "убийство на реактивен самолет". През февруари 1945 г. съветският ас Иван Кожедуб сваля немски реактивен изтребител-бомбардировач Ме-262 над река Одер. - Още за Ла-7

Ил-2
Щурмовият самолет Ил-2, известен като "летящ танк" и "черна смърт", отприщва ада на земята за противника, като ефективно унищожава пехотни и танкови колони, артилерийски и зенитни батареи, депа и влакове.
Много прост по конструкция, той се произвежда лесно от съветската индустрия. С 36 183 единици Ил-2 става най-големият боен самолет за масово производство в историята.
Тези добре защитени съветски летателни апарати имат репутация, че оцеляват и в най-лошото, което врагът може да им причини. Доста често Ил-2, осеяни със стотици дупки от малокалиберни артилерийски снаряди, успешно се връщат по летищата.
"Летящият танк" обаче има и своите недостатъци. Напълно въоръжен с две 23-мм (или 37-мм) оръдия, ракети и бомби, Ил-2 тежи над 6 т. Такъв тежък самолет е твърде тромав за добри въздушни маневри. Освен това стрелците страдат от лошата защита, което води до големи загуби за тях. Статистически за всеки убит пилот загиват седем стрелци. - Още за Ил-2

Ту-2
"Това беше добър, дори перфектен самолет, но дойде твърде късно. Ако беше влязъл в експлоатация една или две години по-рано, войната щеше да приключи няколко месеца по-рано. Това е мощен самолет. Пе-2 беше абсолютен боклук", казва Алексей Батиевски, пилот от 9-та щурмова авиационна дивизия на ВВС на Балтийския флот.
Въпреки че прави първия си полет през 1941 г., производството на Ту-2 е спряно след само 80 единици в полза на изтребителя Як. То е възобновено едва през 1943 г., а през следващата година масово се появява на бойните полета.
Много по-лесен за управление от основния си партньор Пе-2, Ту-2 може да носи до 3 т бомби (Пе-2 - само 1 т) и е по-добре защитен. Двете му 20-мм оръдия ШВАК и трите 12,7-мм картечници не позволяват на изтребителите Bf-109 да се доближат.
Ту-2 играе решаваща роля при разгромяването на немската група армии "Център" по време на операция "Багратион" - съветската офанзива срещу германските сили през лятото на 1944 година. Използван е и при бомбардировките над Кьонигсберг (сега Калининград) и Берлин. И накрая, той помага на Червената армия да унищожи японската армия Квантунг в Манджурия. - Още за Ту-2

 
 

109 години от превземането на Одринската крепост

13.05.2022, 08:43

На 13 март (26 март) 1913 г. в хода на Балканската война (1912-1913 г.) след пробив на позицията на фортовия пояс българските войски овладяват "непревземаемата" Одринска крепост.
Одринската операция започва на 11 март 1913 г. Провежда се от Втора българска армия, подкрепена от две сръбски дивизии. Одринската крепост е създадена под ръководството на германски инженери и е едно от най-добрите и най-големите отбранителни съоръжения в Османската империя. Отбранителната линия включва три укрепени позиции. Първата е на 9-11 км. от града, а втората и третата са на 1-3 км от града. Позициите имат 24 каменни форта, стационарни големокалибрени батареи, окопи, ходове за съобщения, телени мрежи, вълчи ями и фугаси. Гарнизонът й е в състав от 65 000 турски бойци и офицери, 524 оръдия и 20 тежки картечници. Срещу тях българското командване противопоставя 120 000 български и 40 000 сръбски войници и офицери. Българите имат 1300 оръдия. Планът на българското военно командване предвижда настъплението да започне нощем с удар между фортовете Айвазбаба и Айджиолу в източния сектор на турската отбрана, като мощни демонстративни удари бъдат нанесени и в други участъци на отбранителната линия. Щурмът продължава до 13 март 1913 г. и завършва с превземане на крепостта. Пленени са 14 турски генерали, заедно с командващия Мехмед Ферик Шукри паша, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 4 картечници. Българите губят в атаката по-малко от 2000 бойци.

 

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Москва: Конвои със западно оръжие за Украйна може да станат законна мишена на руските сили

12.03.2022, 20:50

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заплаши САЩ, че конвои със западно оръжия за Украйна може да станат законна мишена на руските въоръжени сили, предадоха световните агенции.
"Предупредихме САЩ, че доставките на оръжия, които те организират от известен брой страни, са не само опасен ход, а и действие, което превръща споменатите конвои в законни мишени", заяви пред руската телевизия "Първи канал" Рябков, цитиран от Франс прес.
Той даде като пример мобилните системи за противовъздушна отбрана и противотанковите ракети, отбелязва АФП.
Рябков заяви също, че гаранциите за сигурността, които Москва поиска от Запада, включително уверението, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, вече не са валидни.
"Ситуацията се промени напълно. Въпросът вече не е да се постигнат целите на нашите ръководители", заяви той, имайки предвид поисканата от Кремъл "демилитаризация" на Украйна.
Въпреки това Рябков подчерта, че "ако американците са склонни към това, разбира се, можем да подновим диалога". Заместник-министърът уточни, че Москва е готова да разговаря по споразуменията СТАРТ за ограничаване на ядрените арсенали. "Всичко зависи от Вашонгтон", заяви той.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 
 
 

Беларус: Няма да се присъединяваме към руската операция в Украйна

12.03.2022, 20:45

Беларус няма планове да се присъедини към руското нашествие в Украйна, но изпраща пет батальонни тактически групи на границата си на ротационен принцип, за да замени сили, които вече са разположени там. Това заяви началникът на генералния щаб генерал-майор Виктор Гулевич, цитиран от Ройтерс.
Високопоставен представител на украинските сили за сигурност предупреди вчера Беларус да не изпраща войски в Украйна, като заяви, че Киев показва сдържаност към Минск, въпреки че страната е използвана като стартова площадка на руски самолети.
"Искам да подчертая, че движението на войските не е свързано по никакъв начин с подготовката, а още по-малко с участието на беларуски войници в специалната военна операция на територията на Украйна", заяви Гулевич.
Русия не нарича нашествието в Украйна война и използва термина “специална военна операция”.
Източник: https://trud.bg/

 
 

Продължава тенденцията за намаляване на пенсионерите в армията на запасното войнство

12.03.2022, 13:24

През 2021 г. новоотпуснатите лични пенсии по чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване ( Б.р. - разбирай военнослужещи, полицаи и служители от службите за сигурност) са 575, става ясно от информация на НОИ. Прекратените, т.е. поради смърт, са 4278, т.е. над седем пъти повече. През миналата година са били  1424 по-малко. По информация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва доста от военните пенсионери, които си отидоха от тоя свят през миналите две години, са били поразени и от COVID-19. През 2019 г., например съотношението е съвсем друго. При 1101 новоотпуснати лични пенсии, прекратените са 2954.
Към края на 2021 г. числеността на пенсионерите в армията на запасното войнство е около 82 963. ( Б.р. - при около 4000 повече през 2020 г.) Средният размер на личната пенсия е 895, 2 лв.   Минималната пенсия получават 328 души, пенсионирани по чл. 69 на КСО. Месечният размер на пенсията на 5730, пенсионирани по чл. 69 на КСО, е над т.нар. таван от 1440 лв. за 2021 г.
По области най-много пенсионери от армията, полицията и службите за сигурност има в София-град – 23 393, Пловдив – 8594, Варна – 5542, Бургас – 5045 и Плевен – 3807.
В България през миналата година пенсия за военна инвалидност са получавали 3915 души. 2058 от тези пенсии са лични, а 1857 – наследствени. Новоотпуснатите военноинвалидни пенсии през 2021 г. са 18, а прекратените – 126. Средният размер на военноинвалидната пенсия е бил 292, 18 лв. В София-град военноинвалидна пенсия получаават 400 души, в Пловдив – 333, в Бургас – 212, а в другите области са по-малко.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

109 години от рождението на въздушният ас генерал-майор Стоян Стоянов

12.03.2022, 08:40

На 12 март 1913 г. в с. Галата, Варненско, е роден Стоян Илиев Стоянов. Баща му Илия Стоянов е знаменосец на 8-и приморски пехотен варненски полк и загива в Първата балканска война на 16 октомври 1912 г. при атаката на Люлебургаз. Стоян Стоянов завършва училището за сираци във Варна, а през 1934 г. Духовната семинария.
Обучава се във 57-и випуск на Военното Н.В. училище и през 1937 г. му е присвоено звание подпоручик и специалност летец-пилот. През 1938 г.е включен в групата за специализация във Висшата изтребителна школа „Вернойхен“, Германия. Преминава подготовка за летци изтребители и инструкторска работа на самолет Месершмит 109.
В България се завръща през юли 1939 г. и е назначен на служба във Висшата изтребителна школа в Карлово. През 1940 г. във Въздушни войски постъпват на въоръжение самолетите Месершмит 109Е. Стоян Стоянов е изпитател на новопристигналите самолети и инструктор в школата за подготовка на български летци. От 1942 г. е командир на 682-ро ято на летище Балчик.
Участва активно във Втората световна война в състава на 3/6 изтребителен орляк от 6-и изтребителен полк. В периода август 1943 г. – септември 1944 г. със самолет Месершмит 109 провежда 35 бойни полета, участва в 15 въздушни боя. Сваля 3 бомбардировача: 2 Б-24 „Либърейтър“ , 1В-17„Фортрес“ , 2 изтребителя Р-38 „Лайтнинг“, поврежда и извежда от строя 5 противникови самолета.
Във втората фаза на войната срещу Германия участва в осигуряване бойните действия на щурмовата авиация и сухопътните войски до ноември 1944 г. След 9 септември 1944 г. последователно е командир на 36-и изтребителен полк, командир на изтребително-щурмова школа, през 1947 г. е инспектор по Изтребителната авиация към ПВО, от 1951 г. заместник-командващ ПВО, през 1953 г. е началниик на Главен команден пункт на ВВС. От 1954 до 1956 г. работи в ДОСО (Доброволна организация за съдействие на отбраната) за подготовка на млади летци в аероклубовете. Присвоени военни звания – капитан, майор, подполковник, полковник.
След уволнението си 30 години работи в Рилския манастир, където е фондовик, а по-късно екскурзовод в Националния музей „Рилски манастир“. Автор е на книгата „ Ние бранихме тебе, София“. Като запасен офицер е произведен в чин генерал-майор през 1992 г. Умира на 13 март 1997 г. в Карлово.

 
 

 

Предстои придвижване на личен състав и военна техника по пътната инфраструктура на страната във връзка с провежданите учения на Българската армия

11.03.2022, 20:35

Продължава планираната полева подготовка с бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на 2-а механизирана бригада, 3-о Бригадно командване и 101-и алпийски полк. Тя започна на 6 март на учебен полигон „Корен“ и ще продължи до 18 март 2022 г. Ръководител на полевата подготовка е полковник Спасимир Чепишев от командването на Сухопътните войски.
За участие в полевата подготовка ще се извърши придвижване на личен състав и техника по републиканската пътна инфраструктура на страната и с железопътен транспорт. На 13 март придвижването ще бъде по пътната инфраструктура по маршрути от градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Благоевград, Враца и Смолян през Хасково до полигон „Корен“. На 18 и 19 март след завършване на полевата подготовка ще се извърши придвижване на военнослужещите с участвалата военна техника обратно по посочените маршрути по пътната инфраструктура и с железопътен транспорт.
*********
Формирования от Съвместното командване на специалните сили (СКСО) до края на март ще провеждат стандартна полева подготовка на ротационен принцип в Учебния тренировъчен комплекс „Црънча“. Техника на СКСО ще се придвижва по републиканската пътна мрежа всеки понеделник и петък от Пловдив до Црънча и обратно.
**********
В съответствие с предварителен полетен план до 18 март се предвиждат полети на вертолети от Сухопътните войски на САЩ в Европа от Румъния до учебен полигон „Ново село“ и обратно. Полетите ще бъдат изпълнявани в рамките на съвместната българо-американска подготовка “Joint Training” на учебен полигон „Ново село“.
Тя се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. съвместни учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в подготовката на ротационен принцип. В „Joint Training“ участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Русия дойде за да си вземе своето

11.03.2022, 20:23

Иля Пряхин Ото фон Бисмарк, "железният канцлер" - човекът, на когото Германия дължи толкова много, е живял дълго време в Русия и е успял да разбере тази страна и този народ много по-добре от тогавашните и сегашните (те не са се променили в нищо) руски либерали.
Първо, няколко цитата:
- „Руснаците се впрягат дълго време, но след това вървят бързо“;
- "Превантивната война срещу Русия е самоубийство от страх пред смъртта";
- „Дори и най-благоприятният изход на войната никога няма да доведе до разпадането на основната сила на Русия, която се основава на милионите руснаци“;
- „Не очаквайте, че след като веднаж сте се възползвали от слабостта на Русия, ще получавате дивиденти вечно. Руснаците винаги ще дойдат за своите пари. И когато дойдат, не разчитайте на подписани от вас йезуитски споразумения, които уж да ви оправдават. Те не струват хартията, на която са написани. Затова си струва или да играете честно с руснаците, или да не играете изобщо“........Прочети още

 
 

Изтребителите МиГ-29 са ремонтирани качествено

11.03.2022, 19:37

Ремонтите на МиГ-29 по договорите с РСК „МиГ“ са извършени качествено, самолетите летят, не са коствали допълнителни средства. Това е казал командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Той бе цитиран от министъра на отбраната Драгомир Заков при отговора на въпроса на народния представител Христо Гаджев. Поисканата неустойка от българска страна, произтичаща от рамковото споразумение  е свършила добра работа и руската страна е извършила ремонта без допълнително заплащане от нас. Някои от ремонтите са завършили и предсрочно.  Министърът поясни, че на 28 април 2021 г. е сключено тристранно споразумение, съгласно което ВВС поемат всички права и задължения, произтичащи от рамковото споразумение и договорите към него. Към тази дата не са предявявани искания за неустойки към РСК „МиГ“, предвид предоставените от руската страна документи, отнасящи се до предприетите от нея мерки за неразпространение на КОВИД-19 и възникнали непредвидени обстоятелства. Преди подписването на тристранното споразумение РСК „МиГ“ е изплатила 185 782 евро по забава на доставки и услуги на Министерството на отбраната, уточни министърът. Последващите неустойки са били определени като форсмажорни.
На 4 ноември 2021 г. служебният министър на отбраната Георги Панайотов сключва ин хаус договор с ТЕРЕМ – ЕАД за борсово сътрудничество за закупуване на горива за 23 млн. лв. без ДДС. До тогава лицензиран борсов посредник на МО е „Търговия и снабдяване на МО“, посочва в друг въпрос народният представител Христо Гаджев и пита министъра на отбраната каква е оценката му за изпълнението на този договор.  Договорите се изпълняват в срок и съгласно графика за доставка, моето мнение е, че поради тази причина общественият интерес е защитен, каза министър Заков. Христо Гаджев изрази съмнение по отношение на цените на закупуването на горива, министърът на отбраната е готов да провери неговия сигнал със съответните документи, които му бяха връчени.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Дрон или ракета от Украйна падна в Загреб?

11.03.2022, 11:15

В район на хърватската столица е паднал неидентифициран обект. Чула се е експлозия, на мястото е останал кратер, а районът е отцепен, се казва в изявление на пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на републиката.
"След 23:00 ч. местно време полицейското управление в Загреб получи няколко сигнала от граждани, че е усетена експлозия, която е била предшествана от падащ предмет", заявиха от министерството.
На мястото на инцидента са изпратени полицейски служители, които открили кратера. В близост до него са намерени и два парашута, предаде БГНЕС.
Отбелязва се, че няколко автомобила в близост са били повредени, но няма пострадали. Районът е отцепен и в момента там работят експерти. Полицията призова медиите да не разпространяват непроверена информация.
Експлозията е станала край студентско общежитие "Степан Радич" в загребския квартал "Ярун", посочват dir.bg.
От хърватското МВР призовават гражданите да не публикуват снимки и видеоклипове на разбилия се летящ апарат. - (видео)
В социалните медии обаче за кратко се появиха такива. Военни експерти, цитирани от хърватските медии твърдят, че се касае за украински разузнавателен дрон Ту-141 "Стриж", който поради повреда се е оказал в Хърватия.
"Обектът, който се разби в Загреб, е разузнавателен дрон Ту-141 Стриж. Вероятно поради сериозна повреда той е прелетял над Унгария и се е разбил в Загреб. Наскоро беше обявено, че Украйна е пуснала в експлоатация дронове от съветската епоха и доколкото знам, украинците са единствените в света, които използват дрона Ту-141", обясни пред хърватския "Дневник" Тайлър Рогоуей, експерт по военна авиация и редактор на портала War Zone.
Той допълва, че заключенията му се базират на снимките, на които се вижда едното крило на дрона, което е останало непокътнато при сблъсъка със земята.
"Този тип дрон не се използва за първи път в Украйна. Украинците го използваха по време на отцепването на Крим. Реално погледнато, Ту-141 Стриж е по-скоро крилата ракета, отколкото традиционен безпилотен летателен апарат. Пуска се от ремарке, маршрутът се определя предварително и се използва за събиране на разузнавателна информация. И, да, има парашут, така че може да се използва многократно", каза още Рогоуей. - (видео)
Двата открити парашута са червено-бели. Единият от тях е намерен в източната част на езерото Ярун в квартала.
Разстоянието от украинската граница до Загреб е повече от 560 км.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

Военните репортери: Афганистан - земя на безвремието (видео)

 
 

Военен календар

11.03.2022, 08:32

От 11 до 13 март 1913 година втора армия провежда Одринската операция. След спиране на противника при Чаталджа и Мраморно море (януари 1913) българското командване решава да овладее Одринската крепост.
Замисълът предвижда открита нощна атака с нанасяне на главен удар в най-силно укрепения сектор на обсадата – Източния, и три спомагателни в останалите сектори. В началото на март 1913 г. 2-ра армия е усилена и в състава й влизат 4 дивизии и 4 отделни бригади (153 700 души) с 424 оръдия и 94 тежки картечници. От тях 71 000 души с 230 оръдия са съсредоточени в Източния сектор под командването на генерал-майор Георги Вазов. За отбрана на крепостта нейният комендант Шукри паша разполага със 70 000 души (5 дивизии и 2 отделни полка) с 479 оръдия, а в направлението на главния удар на българската армия– с 40 000 души и 160 оръдия.
Операцията започва в 13, 30 ч на 11 март 1913 г. с мощна артилерийска подготовка, която продължава до настъплението на пехотата в 03, 30 ч. на 12 март. В 09,00 ч. същият ден войските в Източния сектор овладяват предната отбранителна линия. Атаката на главната позиция започва вечерта на 12 март в 22,40 ч. и след близо 8-часов щурм всички укрепления са превзети. До обяд на 13 март българската армия овладява Одрин и разгромява голяма противникова групировка, с което са постигнати важни военнополитически и стратегически резултати, довели до края на Първата балканска война (1912 – 1913).
Със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. датата 11 март е определена за професионален празник на ракетните войски и артилерията на Българската армия.

 

11 март е Ден на Ракетни войски и артилерия

11.03.2022, 08:23

Денят 11 март е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война /1912 -1913 г./. На 11 март 1913 година в 13:00 часа е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта. За първи път празникът се чества през 1993 година по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост. - Още артилерия

 
 

Испанските изтребители ще останат десет дни повече

11.034.2022, 08:17

Правителството е променило своето решение от 24 януари и разрешава вместо до 5 април до 15 април 2022 г., на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Испания в състав до 10 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon и до 200 военнослужещи.
Също така правителството разрешава в периода от 4 март до 24 юни 2022 г. на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи.
В същото решение се посочва в периода от 1 април до 31 май 2022 г. включително да бъде усилена охраната на въздушното пространство на Република България чрез изпълнение на задачи от Военновъздушните сили на Република България съвместно със сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав 2 самолета в денонощно дежурство на територията на страната, като същите изпълняват и определените задачи в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS).

 
 

 

САЩ ще изпратят на Словакия изтребители F-16 с година закъснение

10.03.2022, 21:20

Първите доставки на нови американски изтребители F-16 за Словакия ще пристигнат година по-късно от очакваното - през 2024 г. Това съобщи словашкото Министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".
От ведомството уточняват, че забавянето се дължи на проблеми с доставките, породени от двегодишната пандемия от COVID-19 и глобалния недостиг на чипове.
Правителството на САЩ уведоми правителството на Словакия за забавянето на доставката на изтребители F-16 с 12-14 месеца, се посочва в комюникето.
Първите доставки трябва да пристигнат през първата половина на 2024 г.
През 2018 г. Словакия, която е член на НАТО, подписа споразумение за закупуване на 14 самолета на стойност около 1,6 милиарда долара, за да замени остарелите руски самолети МиГ-29, като част от усилията за модернизиране на армията.
Словашкото правителство избра F-16, произведени от американската компания "Локхийд Мартин", пред по-евтините шведски самолети Gripen, произведени от "Сааб".
Министерството на отбраната увери, че забавянето няма да се отрази на способностите на страната да защитава въздушното си пространство.
Словакия е една от страните в източната част на Европейския съюз, която граничи с Украйна. Над 165 000 бежанци са влезли в страната, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.
НАТО се опита да засили присъствието си в източните държави членки след руската инвазия, като тази седмица словашкото правителство одобри приемането на до 2100 чуждестранни войници на своя територия.
Източник: https://news.bg/

 

САЩ пуснаха в действие базата си за специални операции в Албания

10.03.2022, 20:10

Откриването й подхранва съмненията, че се очаква засилване на напрежението на Балканите
Специалните сили на САЩ за Балканите, разположени в Албания, встъпиха официално в длъжност в сряда, съобщи телевизия Ора нюз, цитирана от БГНЕС.
Командването на специалните операции на САЩ за Европа (SOCEUR), което откри база в Албания, е базирано в Щутгарт, Германия. Базата в Албания осигурява по-голямо сътрудничество с албанските съюзници, важен достъп до транспортни центрове на Балканите и по-голяма логистична гъвкавост, твърдят САЩ.
За тази база се заговори особено упорито след изтеглянето на американците от Афганистан, както и покрай напрежението на Балканите, особено между Сърбия и Косово, както и в Босна и Херцеговина. Според експерти, подобен ход означава и, че изграждането й е свързано и с предотвратяване на възможни проблеми в района, включително и свързани с руски интереси. Счита се, че моментът на официалното й пускане в действие, изобщо не е случайно.
Министърът на отбраната Нико Пелеши приветства разполагането на щаба в страната и заяви, че това решение е дошло в точния момент, в разгара на несигурността и мрачната ситуация, през която преминава континентът. По време на речта си министър Пелеши за пореден път изрази подкрепата, която Албания оказа на Украйна.
„В тези трудни времена всички ние сме свидетели на случващото се в Украйна, на болката и страданието, които преживяват невинните хора на тази страна. В сърцето на Европа страната ни заяви позицията си относно суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Нашата подкрепа за Украйна беше и ще продължи да бъде непоколебима. Тази подкрепа се изразява в политически и дипломатически позиции, чиято кулминация беше по време на гласуването в Съвета за сигурност на ООН, както и в друг практически действия."
На церемонията присъства и посланикът на САЩ в Тирана Юри Ким. За посланик Ким присъствието на тази американска база показва, че връзките между Албания и САЩ са по-силни от всякога. Позовавайки се на „неоправданата“ руска агресия срещу Украйна, тя добави, че Западът трябва да продължи да отговаря на всички заплахи със сила и решителност.
„Нашите двустранни връзки в областта на отбраната и нашето партньорство с НАТО са по-важни от всякога, тъй като съюзниците се обединяват, за да предприемат действия в отговор на непреднамерената инвазия на Русия”, каза дипломатът.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Има интерес от съюзници за попълване на бойната ни група

10.03.2022, 19:30

Пряка военна заплаха за България няма.Това потвърди министърът на отбраната Драгомир Заков, след като бе изслушан от членовете на Комисията по отбрана. В закритото  заседания  участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, новият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов и бригаден генерал Радостин Илиев, директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране” – МО.
Батальоната група е българска с водеща държава България, уточни министърът. Няма никаква промяна от решението на правителството, допълни той. Отбеляза, че необходимост от съюзически войски има, поради наличието на дефицити в някои от способностите ни. Вече има предложения, работим по тях, каза министърът. НАТО, обаче има планове, както и процедура, с която българската батальонна група да бъде придадена под командването на главнокомандващия Обединените въоръжени сили на Алианса, посочи миинистърът. И отбеляза, че тя остава на българска територия, нейният командир продължава да бъде българин и водеща държава продължава да бъде България. В момента, отговори на въпрос министърът,  не се налага български военнослужещи да бъдат изпращани зад граница.
Министърът бе категоричен, че специалните служби предоставят изключително коректна информация. Разликите в оценки били по-скоро в началото на военната криза, което се дължи на ирационални решения. В момента той няма никакви забележки към службите и това, което получава като информация съвпада с неговия анализ.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ветераните от войните участваха в Деня на спасението на българските евреи

10.03.2022, 13:12

Снимка: Димитър БебеновПредседателят на парламента, народни представители, кметът на Столична община, чуждестранни дипломати и много граждани участваха днес  във възпоменателната церемония по повод Деня на спасяването на българските евреи и почит към паметта на жертвите от Холокоста пред Паметника на спасението в градинката „Св. Климент Охридски“. В церемонията се включи и Съюзът на ветераните от войните на България, чийто председател доц. д-р Иван Сечанов поднесе цветя на паметника.
„Днес с гордост си припомняме, че преди 79 години българският народ извършва подвиг и спасява своите съграждани-евреи от лагерите на смъртта, подчерта Никола Минчев. Той припомни, че във времена на война, омраза и жестокост българите се противопоставят на политиката на геноцид и доказват, че демокрацията, толерантността, човеколюбието и равноправието са ценности, които се изповядват, независимо от времето и силните на деня. Недопускането 50 000 евреи – български граждани да отпътуват към концлагерите е безпрецедентен акт в онези дни на терор и мракобесие, заяви председателят на парламента“, каза в началото на днешното заседание на парламентат председателят Никола Минчев.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Пентагонът обяви, че страните от НАТО няма да предоставят изтребители на Украйна

10.03.2022, 08:40

Вашингтон отхвърли предложението на Полша да предостави изтребители “МиГ-29” на Украйна като ги изпрати в германската военновъздушна база “Рамщайн” и ги остави в разпореждане на САЩ, предаде ДПА. Пентагонът окачестви плановете за предоставяне на изтребители на Украйна като ход с “рисок риск”, който не би променил съществено ефективността на украинските военновъздушни сили, но би могъл да предизвика “съществена” руска реакция и да засили перспективата от военна ескалация с НАТО, допълва Асошиейтед прес.
Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви в сряда, че министърът на отбраната Лойд Остин е разговарял по-рано през деня с полския си колега и го е запознал с позицията на САЩ. Кърби каза, че Лойд Остин е благодарил на Полша за желанието й да помогне на Украйна.
Трябва да бъдем внимателни с решенията, които вземаме, така че те да не влошават потенциала от ескалация, каза Кърби на пресконференция. По думите му това няма да бъде добре нито за НАТО, нито за САЩ, нито за украинския народ. Кърби каза, че САЩ проучват други възможности, които биха подпомогнали военните нужди на Украйна, като системи за противовъздушна отбрана и противотанкови оръжия.
Източник: bta.bg

 

44 години от първия полет на Mirage 2000

10.03.2022, 08:32

На 10 март 1978 година е извършен първият полет с изтребител Dassault Mirage 2000.

Mirage 2000 е многоцелеви изтребител от 4-то поколение на компанията Dassault Aviation, разработен за замяна на изтребителите Mirage III от състава на френските ВВС (Armée de l'Air), а на по-късен етап и на Mirage F-1.
Първоначално е разработван като прехващач и изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха, но постепенно еволюра като многоцелеви самолет.
На негова база са разработени и ударните модификации Mirage 2000N и 2000D.
Произведени са над 600 машини, намира се на въоръжение във ВВС на девет държави. - Още за Mirage 2000

 

66 години от изчезването на американски бомбардировач Boeing B-47 Stratojet с ядрени бомби на борда

10.03.2022, 08:19

На 10 март 1956 г. американски бомбардировач В-47 Stratojet с две ядрени бомби на борда (без взриватели) изчезва по време на полет. Самолетът е прелитал без междинно кацане от авиобаза във Флорида до военновъздушната база «Ben Guerir» в Мароко.
При прелитането е трябвало да се извършат две дозаправки във въздуха. Първата е преминала успешно. Втората над Средиземно море така и не е осъществена и бомбардировачът е обявен за изчезнал.
Независимо от мащабната операция по търсене на самолета, не са открити никакви следи от бомбардировача, ядреното оръжие и екипажа.
Една от версиите е, че самолетът се е взривил във въздуха.

 

Полк. Валери Рачев оглави кризисния щаб

10.03.2022, 08:00

В Специално видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова вчера обяви структурата и състава на кризисния щаб към Министерския съвет, който работи за управление на кризата, свързана с войната в Украйна и прииждащите заради това бежанци към България.
Кризисният щаб се състои от шест работни групи, който се ръководи от полк. Валери Рачев и координира работата на всички институции. Рачев е експерт по сигурността и бивш посланик на България в Ирак.(Полковник Валери Рачев е роден на 8 ноември 1953 г.. Има следдипломна специализация "Управление на кризи в международните отношения". Магистър по военно дело. Бил е зам.-началник на Военна академия "Г.С.Раковски" и директор на Департамент "Национална сигурност и отбрана".)
Освен ръководството на щаба, Константинова съобщи и всички мерки, предприети до момента от правителството, във връзка с украинските бежанци, пристигащи в България.
Уточни, че от петък директно на граничните пунктове хората, влизащи от Украйна, които желаят временна закрила, ще могат да получат документ, с който да пребивават легитимно на територията на България. С този документ те от една страна ще получат достъп до пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа, а от друга, ще имат задължението да спазват законите на България.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Йордан Божилов е назначен за заместник-министър на отбраната

09.03.2022, 19:33

Със заповед на премиера Кирил Петков за заместник-министър на отбраната е назначен Йордан Божилов. Над 20 години е работил в Министерството на отбраната като е преминал през различни длъжности и структури в министерството – главен експерт, началник на отдел, заместник-директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“, директор на дирекция " Международно сътрудничество", началник на кабинета на министъра на отбраната.
Божилов има магистърска степен по политология от Московския държавен университет и магистърска степен по право от Университета за национално и световно стопанство. Има завършени курсове и специализации в Женевския център за политика за сигурност, Европейския център за изследвания по сигурността Джордж Маршал, Германия и Колежа на НАТО в Рим.
Йордан Божилов е основател и първи председател на организацията „Софийски форум за сигурност“, която се специализира в изследвания и организиране на събития в областта на сигурността, отбраната и международните отношения.

 

САЩ отказаха на Полша да изпращат изтребителите ѝ на Украйна

09.03.2022, 12:58

Пентагонът отхвърли предложението на Полша да даде всички свои изтребители МиГ-29 на САЩ, за да могат да бъдат предадени на Украйна, съобщава "Франс прес".
Причината е, че това "поражда сериозни опасения за НАТО".
Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че това предложение поставя тревожната перспектива самолети, излитащи от база на САЩ и НАТО, да летят във въздушното пространство, оспорвано от Русия.
"Ние ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той представлява, но не смятаме, че предложението на Полша е състоятелно", посочи той.
Евентуално решение за предоставяне на МиГ-овете би повишило морала на Украйна, тъй като руските атаки срещу градовете й задълбочават хуманитарната катастрофа. Това обаче би увеличило и рисковете от по-широкообхватва война.
Високопоставен американски дипломат призна, че изявлението на Полша е било изненада.
Доколкото ми е известно, не е било предварително консултирано с нас, че планират да ни доставят тези самолети, отбеляза заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд.
Пред bTV бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова също заяви, че изпращането на изтребители на Украйна няма да се случи, тъй като това е било дадено да се разбере ясно от САЩ.
Украинските пилоти могат да летят на бившите съветски самолети, а с такива в НАТО разполагат само България, Полша и Словакия.
Преди седмица искането да дадем нашите МиГ-ове бе наречено от премиера Кирил Петков фалшива новина. Той отрече това да е било мотив за смяната на военния министър Стефан Янев, който категорично отказвал.
Вчера говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ нито пречат, нито блокират или разубеждават Полша да изпрати изтребители от съветско време на Украйна.
Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна" молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.
Първоначално САЩ изразиха склонност да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.
Великобритания също заяви, че ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна.
Източник: https://news.bg/

 
 

Нови възможности за желаещите да станат част от Въоръжените сили на Република България

09.03.2022, 09:24

Няколко конкурса за попълване на вакантни войнишки длъжности са обявени традиционно в началото на годината. В тях могат да кандидатстват желаещите да станат част от една от националните институции, които се ползват с най-висок авторитет и доверие в обществото - Въоръжените сили на Република България. Обявени са конкурси на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Съвместното командване на силите и Националната гвардейска част. За завършили медицина Военномедицинска академия също обяви 30 вакантни длъжности.
Всички конкурси са за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина. Заявленията на кандидатите и необходимите документи се подават чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) по местоживеене. Детайлна информация за спецификите на длъжностите и перспективите на военната кариера може да получите също от експертите на ЦВО.
Повечето от конкурсите за вакантни войнишки длъжности включват тест за проверка на общата култура, физически тест и събеседване. За някои от длъжностите има и специфични изисквания.
Кандидатите, спечелили конкурсите, се приемат на военна служба, ако към датата на сключване на договора за военна служба не са навършили 40 години.
*******
В Сухопътните войски са обявени 200 вакантни войнишки длъжности в различни гарнизони. До 22 март кандидатите за служба в Сухопътните войски подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 21 юли до 2 август по график във военните формирования.
Във Военновъздушните сили (ВВС) са обявени 169 вакантни войнишки длъжности. До 29 април кандидатите за военна служба във ВВС подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 29 август до 9 септември.
Във Военноморските сили (ВМС) са обявени 177 вакантни длъжности за матроси (войници). По-голямата част от тях са за военни формирования в гарнизоните Варна и Бургас. До 31 март кандидатите за военна служба във ВМС подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат по график в съответните военни формирования.
В Съвместното командване на специалните операции (СКСО) са обявени 66 вакантни длъжности. 36 от тях са за гарнизон Пловдив, а 30 - за гарнизон София. До 18 март кандидатите за военна служба в СКСО подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 4 до 8 април 2022 г.
В Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени 50 вакантни войнишки длъжности. 40 от тях са за гвардейци като военната служба се изпълнява във военно формирование 54 800 - гр. София - НГЧ. До 21 април желаещите да бъдат гвардейци подават заявления и необходимите документи. Конкурсът ще се проведе на 26 и 27 май.
В Съвместното командване на силите (СКС) са обявени 30 вакантни войнишки длъжности за военни формирования в София и Горна Малина. До 25 март кандидатите за военна служба в СКС подават заявления и необходимите документи. Изпитите ще се проведат от 9 до 13 май.
Със заповед на министъра на отбраната са обявени 30 вакантни длъжности за военнослужещи във Военномедицинска академия. Длъжностите са за 11 офицери (лекари) и 20 сержанти (медицински сестри и лаборанти). Конкурсът включва изпит по физическа подготовка и събеседване. До 31 март кандидатите подават заявления и необходимите документи.
Обявите за конкурсите, приложенията към тях и Единният армейски тест са публикувани на страницата на Министерството на отбраната в рубриката „Обяви и конкурси“.

 

Полша е готова да даде своите МиГ-29 на САЩ

09.03.2022, 09:15

Външното министерство на Полша съобщи късно вчера, 8 март 2022 г., че политическото ръководство на страната е декларирало готовност да предаде всички свои изтребители МиГ-29 на американското правителство.
Машините ще бъдат предадени безплатно на САЩ в авиобаза Рамщайн, Германия. След което, САЩ може да се разполага с тях, както сметне за добре. Като например, да ги изпрати в Украйна.
В същото време, Полша иска от САЩ да получи в замяна същото количество употребявани изтребители със сходни бойни възможности. Полската страна е готова веднага да изпълни условията за придобиването на тези самолети.
Полското правителство също изисква от другите страни, членки на НАТО, които са оператори на МиГ-29, да постъпят по същия начин.
В момента не е ясно дали ходът е съгласуван със САЩ или това е инициатива на Полша. Въпросът с предоставяне на изтребители съветско производство на Украйна изникна преди седмица. Изтребителите трябваше да дойдат по линия на ЕС и да са от наличностите в държавите от съюза, което значи Полша, Словакия или България.
Директното даване на изтребители на Украйна първоначално бе отречено последователно от представители на правителствата в тези страни. В България, премиерът Петков направо нарече това „абсурд“.
В същото време, САЩ дадоха „зелена светлина“ за подобни трансфери.
Възможно е Полша да се опитва да намери нова формулировка – тя няма да даде изтребителите си директно на Украйна, а ще ги подари на САЩ, които след това могат да ги предадат на украинските въоръжени сили, като военна помощ. Интересно е също, че от полското съобщение излиза, че те не очакват директна компенсации за подарените изтребители, а възможност да купят бойни самолети втора ръка. Вероятно с кратки срокове на доставка и/или преференциални цени.
За разлика от Полша, която разполага и с F-16, Словакия и България нямат друг тип изтребители.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Той беше Първият!

09.03.2022, 09:07

На днешната дата през 1934 г. е роден Юрий Гагарин, който влезе в история като първият човек, полетял в космоса.
Първият космонавт е роден в семейство на колхозници в село близо до град Гжатск, Смоленска област.
На 1 септември 1941 г. той започва да ходи на училище, но на 12 октомври същата година селото е окупирано от немците и учението му се прекъсва за почти година и половина. Семейството е изгонено от къщата им и си прави землянка преди зимата. Малко преди освобождението на селото сестра му Зоя и брат му Валентин са изпратени на принудителна работа на запад. На 9 април 1943 г. селото е освободено от Червената армия и занятията продължават. По това време Юрий обича да играе на баскетбол.
През 1945 г. семейството напуска напълно унищоженото от Вермахта с. Клушино и се заселва в разрушения гр. Гжатск. Тук през 1949 г. завършва шести клас на Гжатското средно училище. От есента продължава образованието си в Люберецкото професионално училище № 10. Завършва с отличие професионалното училище с квалификация леяр-формовчик. През август 1951 г. се записва в Индустриалния техникум в град Саратов. Занимава се активно със спорт.
Именно в тези години се увлича по авиацията и на 25 октомври 1954 г. посещава за пръв път Саратовския аероклуб. През юни 1955 г. завършва с отличие Саратовския техникум. През юли извършва първия си самостоятелен полет на самолета Як-18. На 10 октомври завършва обучението си в Саратовския аероклуб. За това време има 196 полета и общо 42 часа и 23 минути във въздуха. На 3 август 1955 г. саратовският областен вестник „Младежка заря“ публикува статия „Ден на летището“ в която се споменава името на Гагарин. „Първата похвала в печата значи много в живота на човека“, пише след време Юрий Алексеевич.
От 27 октомври 1955 г. е повикан да отбие военната си служба. Изпратен е в I-во Военноавиационно училище „Климент Ворошилов“ в град Чкалов (днес Оренбург), в което се подготвят летци. Завършва обучението си в него с отличие на 25 октомври 1957 г. независимо от някои трудности, а след 2 дни сключва брак с Валентина Ивановна Горячева. В края на 1957 г. Гагарин е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там извършва полети на военния самолет МиГ-15 в условията на полярните дни и нощи и открива, че му доставя удоволствие да лети. Към октомври 1959 година е направил 265 часа.
На 9 декември 1959 г. подава писмено заявление с молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. След седмица го викат в Москва за цялостен медицински преглед в Централната военна болница. В началото на 1960 г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети.
На 12 април, 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време излита с Юрий Гагарин на борда си космическият кораб „Восток 1“, който за първи път извършва пълна обиколка около Земята.
Първите му думи в открития космос са „Поехали !“.
Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути. Епичният полет на Гагарин приключил като на височина от 7 км катапултира от капсулата за кацане. И веднага става световна знаменитост.
Усмивката на Гагарин направи повече от всички съветски ракети заедно. Може би е избран за първи космонавт и заради нея. Може да се каже, че изборът на Гагарин е невероятно успешен пиар.
След полета, Гагарин прави световно турне, посещава 30 страни, в т.ч. и България, навсякъде посрещан с любов и възторг.
Но Гагарин иска да лети. В продължение на седем години след епохалния полет Юрий Алексеевич успява да завърши Военновъздушната академия Жуковски и да стане дубльор на Владимир Комаров за полета на "Союз-1".
Комаров загива. И по-малко от година по-късно загива и Гагарин по време на тренировъчен полет с МиГ-15УТИ.
По решение на Международната федерация по авиация 12 април е обявен за Международният ден на Авиацията и космонавтиката. - Още Космос

 

9 март 1987 г.: Първи полет на свръхзвуковия многоцелеви изтребител с вертикално излитане и кацане Як-141

09.03.2022, 09:05

Як-141 (изделие 48/48М, по кодификация на НАТО: Freestyle) е многоцелеви свръхзвуков палубен изтребител с вертикално (или с къс разбег) излитане и кацане (ИВИК), разработен от ОКБ „Яковлев”. Става третият ИВИК в света, след EWR VJ 101 и Dassault Mirage IIIV, който преодолява скоростта на звука.
Предназначен е за осигуряване на прикритие на авионосни съединения от противниковата авиация, завоюване превъзходство във въздуха, водене на близък маневрен и далече бой, както и за нанасяне на удари по наземни и водни цели.
Изтребителят се разработва от средата на 1970-те години, първият полет е извършен преди 34 години – на 9 март 1987 г. Предполагало се е, че Як-141 ще бъде в състава на авиогрупите на тежките авионосещи крайцери «Новороссийск», «Баку» (по-късно «Адмирал Горшков»), «Тбилиси» (по-късно «Адмирал Кузнецов»), «Рига» (по-късно «Варяг») и «Ульяновск», като замени остарелите Як-38 на «Киев» и «Минск». Очаквало се е също да бъде приет на въоръжение и във ВВС.
За съжаление изпитанията на новия самолет забуксуват и първото кацане на палубата на авионосещ крайцер е едва през 1991 г. През април 1991 г. летец-изпитателят Андрей Синицин поставя 12 световни рекорда по скороподемност, максимално натоварване и височина на полета с товар.
Независимо, че полетите са извършвани в далеч не най-идеалните условия, Як-141 е показал пълно превъзходство над британския „Хариер”.
Поради настъпилата криза след разпада на СССР, както и тогавашното негативно отношение на военните към „вертикалните”, водят до спиране финансирането и закриването на проекта.
Произведени са общо четири изтребителя Як-141 и сега може да се видят само по музеите. По информация от редица източници, част от използваните технологии и технически решения при проектирането на Як-141 са предадени на САЩ, които по-късно ги използват при разработването на F-35. - Още за Як-141

 

Военен календар

09.03.2022, 08:38

На 9 март 1230 година цар Иван Асен ІІ (1218 – 1241) разгромява епирската армия при Клокотница. В началото на март 1230 г. многобройна войска под предводителството на Теодор Комнин, деспот на Епир, се насочва през Адрианопол (дн. Одрин) по горното течение на р. Марица към Пловдив и спира на десния бряг на р. Клокотница. Цар Иван Асен ІІ потегля от Търново и разполага армията си северозападно от днешното с. Сталево, Хасковско.
Решителното сражение започва рано сутринта на 9 март (денят на Свети Четиридесет мъченици) в близост до днешното с. Клокотница, Хасковско. Българската войска подхожда към противника, а на знамето й е прикрепен нарушеният от Теодор Комнин съюзен договор. Първоначално действията на епирската армия са успешни и тя се вклинява в бойния ред на българите. Тогава цар Иван Асен ІІ въвежда оставения в резерв конен отряд, който излиза в тил на противника. Теодор Комнин и цялата му войска се оказват обкръжени, без възможност за оттегляне в която и да е посока. В резултат на победата към българската държава са присъединени Източна Тракия с Одрин и Димотика, Беломорието със Сяр, цяла днешна Македония, Далмация и значителни части от Албания. България става първостепенна сила в европейския югоизток, а нейният владетел Иван Асен ІІ започва да се титулува „цар на българи и гърци“.

 

Всичко се връща обратно към НАТО

09.03.2022, 08:31

Авторът Роналд Ърнест «Рон» Пол (Ronald Ernest «Ron» Paul) е американски политик, бивш конгресмен от Републиканската партия на САЩ. Член е на „Движението за чаено парти“. Участва в президентските избори през 1988 г. като кандидат на Либертарианската партия. Преди изборите през 2008 г. той беше претендент за президентската номинация на Републиканската партия. През 2011 г. той обяви, че ще се кандидатира за номинацията на Републиканската партия на САЩ на президентските избори в САЩ през 2012 г.
Когато администрацията на Буш обяви през 2008 г., че Украйна и Грузия отговарят на условията за членство в НАТО, аз знаех, че това е ужасна идея. Близо две десетилетия след края на Варшавския договор и края на Студената война, разширяването на НАТО нямаше смисъл. Самото НАТО изгуби всякакъв смисъл.
В обяснението си защо гласувах против този законопроект за одобрение на това разширяване, тогава казах: „НАТО е организация, чиято цел приключи с разпадането на нейния противник, Варшавския договор…
Настоящият кръг от разширяването на НАТО е политическата награда за правителствата на Украйна и на Грузия, които дойдоха на власт в резултат на подкрепяните от САЩ революции, т. нар. „Оранжева революция“ и „Революция на розите“.
Предоставянето на военни гаранции от страна на САЩ на Украйна и Грузия може само допълнително да увеличи напрежението върху нашите военни сили. Това разширяване на НАТО може да въвлече американските въоръжени сили в конфликти, които не са свързани с нашите национални интереси..."
За съжаление, това което видяхме миналата седмица, моите опасения се оправдаха. Не е нужно да сте поддръжник на действията на Русия, за да анализирате нейната мотивация: членството на Украйна в НАТО беше „червена линия“, която Русия не искаше да се пресича. Тъй като сме изправени пред ужасна ескалация, трябва да си напомним, че това не трябваше да се случва. САЩ не получиха никаква полза от разширяването на НАТО и от заплахата за експанзия до прага на Русия. В никакъв случай не може да се твърди, че сега сме по-безопасни.
НАТО само за себе си беше огромна грешка.
Когато Сенатът на САЩ гласува за първи път договора за НАТО през 1949 г., сенатор Дж. Робърт Тафт – известен като „Мистер Републиканеца“ – произнесе отлична реч за това защо е гласувал против създаването на НАТО.
Обяснявайки гласа си против, Тафт каза: „...договорът е част от много по-мащабна програма, с която въоръжаваме всички тези страни срещу Русия... Вече имаме съвместна военна програма... Така че той се превръща в нападателен и отбранителен военен съюз срещу Русия. Вярвам, че нашата външна политика трябва да бъде насочена предимно към сигурността и мира и вярвам, че този съюз е по-вероятно да доведе до война, отколкото до мир".
Тафт продължи: „Ако се ангажираме да въоръжаваме всички народи около Русия... и Русия види, че постепенно е заобиколена от така наречените отбранителни въоръжения от Норвегия и Дания до Турция и Гърция, тогава тя може да си създаде различно мнение. Тя може да реши, че въоръжаването на Западна Европа, каквато и да е сегашната й цел, ще доведе до атака срещу Русия. Нейната гледна точка може да е неразумна и мисля, че ще е такава. Но от руска гледна точка това може да не изглежда неразумно. Те могат да решат, че ако войната ще доведе до определен резултат, тогава би било по-добре тази война да се проведе сега, а не след завършването на въоръжаването на Европа ... ".
Колко прав беше той!
НАТО обаче излезе от релсите много преди 2008 г. Северноатлантическият договор беше подписан на 4 април 1949 г. и до началото на Корейската война малко повече от година по-късно НАТО беше много силно ангажиран във военната операция в Азия, а не в Европа!
Заявената цел на НАТО е „да гарантира сигурността и свободата на своите членове с политически и военни средства“. Това е лошо свършена работа!
Вярвам толкова силно и днес, както и когато го направих в моята реч през 2008 г. пред Камарата на представителите, че „НАТО трябва да бъде разпуснато, а не разширено“. Въпросът за разширяването не трябва да се обсъжда щом рисковете надвишават ползите!
Източник: https://trud.bg, Павел Павлов

 

 

Военната академия организира честване на 150 години от рождението на полковник Борис Дрангов

08.03.2022, 21:23

Ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 150 години от рождението на полковник Борис Дрангов ще се проведе на 15 март от 11 ч. Церемонията ще бъде пред паметника на полковник Дрангов в парка на Академията, се уточнява в поканите, изпратени до военно-патротичинте организции от наачалника на учебното заведение генерал-майор д-р Груди Ангелов.
Борис Дрангов е роден на 3 март (15 март нов стил) 1872 година в Скопие, тогава в Османската империя, в семейството на Стоян и Гюрга Дрангови. Паметникът му на входа на Военната академия бе открит на 2 март 2018 г. Блестящ стратег и пълководец, изключителен оратор и педагог, полковник Дрангов се превръща в еталон за родолюбие, за храброст и мъжество. Това заяви тогава президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили ген. Румен Радев. Паметникът бе осветен от Тивериополският епископ Тихон. В църковния ритуал се включи и свещеник Борис Дрангов, който е внук на големия български командир.
Това беше четвъртият опит за изграждане паметник на полковник Дрангов. Първият е веднага след неговата смърт през 1918 г., по-късно 1932 г. и вече в по-ново време през 1992 г. Решението е взето така, че минавайки през входа на Военна академия, първото нещо, което да се вижда, да бъде полковник Дрангов. Това е същото място, избрано през 1932 г., когато се е създал втори инициативен комитет за издигането на паметник. На 17 февруари 2017 г. беше учреден Национален инициативен комитет „Полковник Борис Дрангов“ с участието на Военна академия. Към каузата бяха привлечени институции, организации и родолюбиви граждани. Автор на идейния проект за паметника е архитект д-р Венцислав Йочколовски, а монументът е реализиран от скулпторите Иван и Георги Тодорови.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Шведският премиер "отряза" опозицията за НАТО

08.03.2022, 20:34

Шведският премиер Магдалена Андершон във вторник отхвърли призивите на опозицията да се обмисли присъединяване на страната към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна.
По думите ѝ, такава молба ще дестабилизира сигурността в Европа, съобщи "Ройтерс".
Швеция не е била във война от 1814 г. и е изградила външната си политика върху неучастие във военни съюзи, но изгради все по-тесни връзки с НАТО през последните години с нарастването на напрежението с Русия в Балтийския регион.
Нахлуването на Русия, което Москва нарича "специална военна операция", поднови призивите за присъединяване на Швеция към НАТО, наред с Финландия, която също остана извън блока.
"Ако Швеция избере да изпрати молба за присъединяване към НАТО в настоящата ситуация, това допълнително ще дестабилизира тази зона на Европа и ще увеличи напрежението", каза Андершон пред репортери. През цялото време бях ясна, като казах, че най-доброто за сигурността на Швеция и за сигурността на този регион на Европа е, че правителството има дългосрочна, последователна и предвидима политика и това е моето постоянно вярване.
Русия не иска Финландия или Швеция да се присъединят към НАТО и в края на миналия месец Москва направи последното си предупреждение за "сериозни военно-политически последици", ако го направят.
Андершон говори след среща с лидерите на опозиционните партии за влошаващата се ситуация със сигурността.
Финландия и Швеция имат тесни военни връзки и ходът на едната да се присъедини към НАТО ще окаже допълнителен натиск върху другата да кандидатства.
Припомняме, че проучване на общественото мнение в началото на март показа, че мнозинството от шведите вече са "за" присъединяване на страната към НАТО.
51% от шведите в момента са за НАТО спрямо 42% през януари. Хората против присъединяването към Алианса са намалели до 27% в сравнение с по-ранните 37%. Това е първият път, когато подобна анкета показва мнозинство в подкрепа за военни съюз.
Промяната идва на фона на предупреждението на ръководителя на Финландския институт по международни отношения, че атаката на Русия срещу Украйна е сигнал за събуждане и "11 септември в Европа за финландците".
Управляващите в Швеция социалдемократи досега се противопоставяха на призивите на дясноцентристката опозиция за присъединяване към НАТО, заявявайки, че неучастието във военни съюзи обслужва най-добре интересите на Швеция.
Въпреки това този месец Швеция взе решение да изпрати оръжия в Украйна. По този начин за първи път от 1939 г. насам скандинавската страна изпрати оръжия на държава във война.
Източник: https://news.bg/

 

Турският министър на отбраната разговаря с руския си колега

08.03.2022, 20:23

Tурският министър на отбраната Хулуси Акар е разговарял по телефона с руския си колега армейски генерал Сергей Шойгу във връзка с последните развития в Украйна.
Toва предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Акар е подчертал, че преговорите между Русия и Украйна ще дадат важен принос за установяване на мир, осигуряване на стабилност и подобряване на хуманитарната ситуация и по този начин ще стане възможно постигане на трайно решение, пише БТА.
Турският министър на отбраната е изтъкнал важността от незабавно спиране на огъня на територията на цяла Украйна, за да няма повече жертви и с цел постигане на мир и стабилност.
Той е приветствал усилията за отваряне на хуманитарни коридори за евакуацията на цивилни.
Акар е изразил също очакванията на Анкара за подкрепа за това търговските кораби, които заради сегашната ситуация чакат на руските пристанища, да се завърнат безопасно в Турция.
Той е подчертал отново готовността на Турция, както досега, така и занапред да прави всичко, което зависи от нея, за мира и хуманитарната помощ в района.
Източник: https://blitz.bg/

 

Изтребител F-16A се е разбил в Тайланд

08.03.2022, 19:38

Изтребител F-16A на краските ВВС на Тайланд се е разбил днес 13:40 ч. в провинция Чйаяфун, 31-годишният пилот, лейтенант Pakorn Pisitsart, е успял успешно да се катапултира. - (видео)
Изтребителят с р.н. 10331 е от състава на 103-та иае на 1-во авиокрило.
Самолетът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. По първоначална информация причина за аварията е технически отказ.
Спасителният екип е открил катапултиралия се пилот и той е транспортиран до болница за преглед, няма опасност за живота му.
Назначена е комисия за разследване на обстоятелствата и причините за аварията.

Източник: https://pan.bg/

 

Проблемите не се изчерпват само с оповестяване и укрития

08.03.2022, 19:33

Президентът Румен Радев няма да иска оставката на началника на Националната служба за охрана генерал Емил Тонев заради хвърлените снежни топки по премиера Кирил Петков на връх Шипка на 3 март. „Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум“, подчерта Радев.
Президентът Румен Радев коментира, че не е работа на министри да искат оставката на генерал Тонев заради снежни топки: "Не е работа на ДАНС или на МВР да ринат сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност на премиера. Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, особено когато те са извън техния ресор".
След петъчните консултации с премиера и министри по темата за състоянието на системата за сигурност у нас и управлението при кризи заради войната, Румен Радев коментира, че проблемите са тежки, изключително сериозни и не се изчерпват само с оповестяване, укрития и йодни таблетки. Той констатира, че липсват планове за действие, а системата е занемарена от десетилетия: "И сега ние на десетия ден от бежанската вълна, правим щаб. Когато започват да стрелят по някой ядрен реактор и ядрена централа, ние се сещаме за укрития".
Президентът подкрепи премиера затова, че ако се налагат санкции срещу Русия, свързани с доставките на газ, страната ни трябва да настоява за изключение.
Източник: https://otbrana.com/

 

Годишното разместване на военнослужещите трябва да приключи до 1 юли

08.03.2022, 17:18

Със заповед на министъра на отбраната Драгомир Заков от днес  е определен редът за назначаване и преназначаване на военнослужещи на длъжности в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия през 2022 година. В нея е записано, че годишното разместване на военнослужещите по чл. 36 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ППЗОВСРБ) трябва да приключи до 1 юли 2022 година. (Б.р. – Чл. 36 от ППЗОВСРБ: Годишното разместване на военнослужещите се извършва еднократно в календарната година при условия и по ред, определени със заповед на министъра на отбраната.)
До 1 април трябва да бъде готов Регистърът на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати, а до 15 април - Регистърът на вакантните длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси). Рапорти за заемане на длъжности по регистъра за офицери и офицерски кандидати се подават до 12 април, а по регистъра за  сержанти (старшини) и войници (матроси) – до 29 април.
Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2022/20220308_OX207.pdf

 

Пентагонът увеличава числеността на гвардията във Вашингтон и окръг Колумбия

08.03.2022, 10:50

Пентагонът увеличи числеността на Националната гвардия във Вашингтон и окръг Колумбия, след като през уикенда полицейският съвет на Капитолия издаде извънредна декларация заради шофьорите на камиони, протестиращи срещу разпоредбите за Covid-19 в района.
Миналия месец министърът на отбраната Лойд Остин разреши 700 невъоръжени войници от Националната гвардия да бъдат разположени във Вашингтон от 26 февруари до 7 март, за да помагат на движението по време на  т.н.  Народен конвой от  камиони, който се очакваше да пристигне от цялата страна.
Според изявление на говорителя Джон Кърби, министърът на отбраната е дал разрешение  за разширяване на одобрената по-рано подкрепа от Националната гвардия в района на Капитолия.
Увеличаването на състава идва след настояване на Полицията и  Агенцията за управление на вътрешната сигурност и извънредни ситуации, представителите на националната гвардия да  останат като подкрепа в пунктовете за контрол на  движението до сряда, след като протестите на конвоя, започнали в неделя  забавиха движението  извън столицата.
Съобщава се, че  полицията на Капитолия е загрижена за възможността камионите и други превозни средства да причинят блокиране на движението  на различни  места по пътищата  и да създадат ситуация, подобна на тази в  канадската столица Отава неотдавна.
Източник: bnr.bg

 

Кацане по корем на участващ в усиления „еър полисинг“ изтребител F-16

08.03.2022, 09:20

Изтребител F-16 от 31-во авиокрило на ВВС на САЩ е извършил аварийно кацане по корем във военновъздушната база Авиано, Италия. Самолетът е бил с подкачено въоръжение и е изпълнявал мисия в рамките на усиления „еър полисинг“ на НАТО.
Пилотът е принуден да прекрати изпълнението на задачата и да се върне в базата. Очевидци са видели, че при първия опит за кацане изтребителят е бил със спуснат колесник, но е липсвала гумата на лявата основна стойка. Пилотът минава на втори заход и взема решение да кацне аварийно по корем, което извършва успешно.
При инцидента няма пострадали. Превантивно част от сградите в базата са били напълно затворени, тъй като при подобни инциденти има опасност от изтичане на хидразин (безцветна запалима течност с миризма на амоняк и с висока токсичност), използван в аварийната система за захранване при F-16.
Авариралият изтребител е от 555-та иае “Triple Nickel” с р.н. 89-2035 (произведен през 1989 г.).
От 1975 г. до края на 2021 г. общо 340 изтребители F-16 са се разбили, при което са загинали 88 пилота (https://www.safety.af.mil/Portals/71/documents/Aviation/Aircraft%20Statistics/F-16.pdf).
Източник: https://pan.bg/

 

Русия показа кадри от участието на изтребители Су-35 във военната операция в Украйна

08.03.2022, 08:46

Министерството на отбраната на Русия публикува видеозапис от участието на многоцелеви изтребители Су-35 от Въздушно-космическите сили (ВКС) на Руската федерация в специална военна операция в Украйна, съобщава ТАСС.
„Екипажите на самолета Су-35 на ВВС на Русия по време на специална военна операция изпълняват задачите по прехващане на въздушни цели и нанасяне на удари с високоточни оръжия по военната инфраструктура на националистически формирования“, се казва в описанието на видеото на официалния канал на военното ведомство в YouTube.
Пилотите на изтребители противодействат на въздушно разузнаване, удари на самолети и безпилотни летателни апарати на въоръжените сили на Украйна. "Бойното използване се извършва на ниски, средни и големи височини. Бордовото оборудване на изтребителите Су-35 позволява използването на авиационни оръжия с максимална точност", съобщиха от руското министерство на отбраната.
Кадрите във видеото показват свръхзвукови противорадарни ракети Х-31П и управлявани ракети въздух-въздух със среден обсег Р-77, окачени от самолета.
Су-35 е руски многоцелеви свръхзвуков свръхманеврен изтребител от поколението "4++". Бойната модификация за ВКС на Русия е с индекс Су-35С.
Максимално тегло при излитане - 34 500 кг, максимална скорост - 2 500 км/ч (2,35 Маха). Радарът на изтребителя е в състояние да открива цели на разстояние до 400 км и да проследява едновременно до 30 въздушни цели. На 12 твърди точки може да носи управляеми ракети въздух-въздух и въздух-земя, неуправляеми ракети и авиобомби с различни калибри. Максималното бойно натоварване е 8 тона.
От 2015 г. самолети от този тип са част от руските въздушно-космически сили в Сирия. През октомври 2017 г. беше съобщено, че изтребителят Су-35С е приет на въоръжение от руската армия. - Още за Су-35
Източник: https://trud.bg/

 

Доброволката Янка Кирова загина на фронта на 8 март 1945 г.

08.03.2022, 08:20

Недялка Тенева, секретар на СВВБ-Стара Загора
В българското военно гробища край унгарския град Харкан е гробът на доброволката Янка Кирова Иванова от 41-ви пехотен полк. Тя е от с.Громшин Фердинандско, днес Монтанско.  Тази жена спасява 170 български войника с цената на собственият си живот.
По време на Дравската отбранителна операция, 3 рота от 41-и пехотен полк, където служи Янка Кирова, изпада в обкръжение от силите на Вермахта. Командирът призовава за доброволци, които да прикрият отстъплението. Ротата, е застрашена от унищожение. Необходими са войници, които да се жертват. Отзовават се дванадесет души, сред които две жени.
При опита на командира да изтегли жените от групата Янка Кирова казва: Тук аз не виждам жени, а само войници! С настъпването на нощта противниковият огън от отсрещния бряг на Драва намалявал и командването решава да изтегли ротата от обкръжението. Сражението било неравно. Сред 7 убити, трима ранени (Милка - също), Янка остава сама и продължава да стреля с картечницата. Улучва я снайперист. Загива сутринта на 8 март 1945 г. Само да 20 години!
********
Дравската операция или Дравската епопея е отбранителна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21 март 1945. На Първа българска армия с командващ ген. лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса - 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба.
Трети корпус с командващ ген. лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от III-ти украински фронт - Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.
Четвърти корпус, командван от ген. лейтенант Стоян Трендафилов заема позиции за отбрана на южния, т.нар. дравски участък с югоизточна разграничителна линия с 3-та югославска армия Мадярбой (днес Бой)-Беременд-Торянц, на юг и югозапад северния бряг на р. Драва, на северозапад разграничителната линия с Трети корпус Сигетвар-Даран-Барч.
В състава на Трети и Четвърти корпус влизат следните съединения:
- Трети корпус

* 8-ма пехотна Тунджанска дивизия с командир ген. майор Борис Харизанов
* 10-та пехотна Родопска дивизия с командир ген. майор Иван Хубенов
* 12-та пехотна дивизия с командир ген. майор Стефан Таралежков
* 16-та пехотна Беломорска дивизия с ген. майор Цоньо Ганев
- Четвърти корпус
* 3-та пехотна Балканска дивизия с командир ген. майор Васил Любенов
* 11-та пехотна дивизия с командир ген. майор Ангел Доцев
Хитлеристкото настъпление има за цел да отвлече главните съветски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи 57-ма съветска и Първа българска армия и да достигне река Дунав. Вермахтът нанася три удара:
1) основен - между езерата Балатон и Веленцейто по направление на Дунафьолдвар;
2) срещу силите на 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия по направление на Печ;
3) през Драва, при Долни Михоляц, срещу 4-ти български корпус и при Валпово срещу 3-та югославска армия.
Пробивът по направлението на главния удар е спрян от съветските войски на 15 март. Настъплението в стика между 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия е спряно с помощта на 12-та пехотна дивизия. Опитът за подновяването му е спрян на 10 март. В района на Долни Михоляц хитлеристките войски успяват да форсират Драва и да създадат предмостие с дължина 18-20 километра и дълбочина 5-6 километра. Тяхното настъпление е спряно с помощта на две дивизии от 133-ти съветски корпус. От 12 до 19 март, след ожесточени боеве при селата Дравасоболч, Дравапалконя, Дравачехи, с помощта на 16-та пехотна дивизия предмостието е ликвидирано, войските на Вермахта са отхвърлени на юг от Драва и отбраната на българите в участъка е стабилизирана. До 21 март, с помощта на български и съветски части, 3-та югославска армия ликвидира предмостието при Валпово.
Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.
Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.
Източник: http://otbrana.com/

 

 
 

Войната! За мир не се говори!!!

07.03.2022, 20:50

Войната вече започна! Води се вече дванадесети ден. Не е за вярване, че тези, които „преговаряха“ не се разбраха или не искаха да се разберат. Трудно е сега да се определи, но  „мостовете за преговори“ между великите държави вече са минирани. Бъдещето ще покаже! Както и да се опитаме да я наречем специална военна операция, военна интервенция, мироопазваща и мироналагаща операция и др. - си е война, в която загиват хора, унищожава се инфраструктура, стотици хиляди бежанци напускат родните си места и др. Войните, както  винаги (така и сега) са  най-ужасяващото нещо, на което са способни хората..
От анализа на досегашните бойни действия, може да се направят и  някои изводи. Тя не се води по теорията и досегашната практиката на „войната на бъдещето“. Бяха поразени предимно обекти от военната инфраструктура. Не бяха поразени важни икономически обекти, не бяха унищожени важни системи в държавата: енергоснабдяване, водоснабдяване, топлоподаване и др. инфраструктура както на други места  (най-пресен пример е 78 дневните бомбардировки през 1999 год.  срещу Сърбия). Но, така ли ще продължи! Това означава че войната ще е продължителна и ако политиците на „великите сили“ не проумеят, няма да завърши скоро.
Войната потвърди и теорията на експертите от Пентагона, че „войните на бъдещето“ ще се водят предимно в големите градове. Досегашните конфликти с ниска интензивност в Ливан, Сомалия, Косово и др. показват, че войните в градовете се характеризират с нарастващ брой жертви сред цивилното население и разрушения, несравними с предишните войни. Това се потвърждава и сега в Мариупол, Харков и др. градове на Украйна.
Въведени бяха най-различни икономически и други санкции в различни области. Предприемани бяха действия за изгонването на руските студенти от западните университети, недопускането на руските състезатели до олимпиадата и др., които още повече увеличават пропастта, която възниква между  държавите и в която бяха въвлечени и младите хора.
Започна се и „игра с огъня“. Всяка държава предлагат на Украйна преди всичко военни помощи – оръжия, бойна техника и боеприпаси. Даже ръководителите на ЕС предлагат и бойни самолети (където и ние сме щели да дадем някоя бройка). Има и призиви за изпращането на доброволци и т. н. Направени бяха опити за нападение над АЕЦ „Запорожие“. Но от кого „свободните медии“ , така и не стигнаха до истината – кой е нападнал и кой е охранявал ядрената централа. Много по-тревожно е, каква е била целта?
За съжаление всички тези дейности ще доведат до  увеличаване продължителността и непредвидими последствия за целият континент. Ще бъдат въвлечени и нови и нови държави. След Втората световна война в Европа не е имало по-голяма война от тази, която се очаква да стане в Украйна.
От това което четем и слушаме от „свободните медии“ оставаме с неприятното впечатление, че всичко е насочено най – вече към продължаването на войната, за въвеждането на нови санкции и почти нищо за нейното прекратяване. Продължителността е характерна с  много неизвесни, което ще доведе до непредвидими последствия.
Война започна и в спорта. Предприетите действия от МОК, ФИФА И УЕФА (трите най – важни спортни институции в света), говорят недвусмислено за това. От всичко това страдат младите хора – спортистите. Тези, които спортът ги сплотява в приятелство за показване честно на постигнатите резултати. Затова остава открит въпросът как ще завърши тази „студена война“ в спорта и кой я създаде. Твърде възможно в този войнна да попаднат (ако до сега не са попаднали) и други направления.
Всичко ставащо сега потвърждава тезата, че все още не е намерен очаквания инструмент, който да обясни несигурността, нестабилнота и всички ония проблеми, които се случват във все по – глобализиращия се свят. Природните сили, политическите партии, научните открития и новите технологии определят ношето бъдеще. Да, ние хората не можем да контролираме бъдещето, но сме в състояние да предскажем и да променим хода на ставащите събития. Затова трябва да търсим и да намерим необходимия баланс между това, което искаме и онова, което е възможно да постигнем.
Източник: https://otbrana.com, ген. Цветан Тотомиров

 

Вашингтон обяви прехвърлянето на още американски войски в Литва

07.03.2022, 20:12

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви днес прехвърлянето на още войски в балтийските държави след среща с литовския си колега Габриелюс Ландсбергис във Вилнюс, предаде ДПА.
Още 400 американски войници се очаква да пристигнат в Литва през следващите дни. САЩ прехвърлиха още около 7000 военнослужещи в Европа след руската инвазия в Украйна, припомня ДПА. Част от този контингент сега ще бъде разположен в Литва, която членува в ЕС и НАТО.
Блинкън също така подчерта, че САЩ ще защитават Литва, Латвия и Естония в случай на нападение. "Ангажиментът на Съединените щати по член 5 (от Северноатлантическия договор) е свещен", заяви Блинкън.
В Литва са разположени и германски войски: Бундесверът ръководи бойна група на НАТО в базата в Рукла, която наскоро получи подкрепления.
И трите балтийски държави имат обща граница с Русия, а Литва и Латвия граничат и с Беларус.
Президентът на Литва Гитанас Науседа изрази съжаление за "влошаващата се ситуация в сферата на сигурността в Балтийския регион" и заяви: "Безразсъдната агресия на Русия срещу Украйна за пореден път доказва, че тя е дългосрочна заплаха за европейската сигурност, за сигурността на целия алианс."
Науседа и Ландсбергис призоваха за по-нататъшно укрепване на източния фланг на НАТО. "Не можем да си позволим украинските градове да се превърнат в поредната Сребреница, Грозни или Алепо. Оказването на помощ на Украйна трябва да продължи", изтъкна Ландсбергис.
Литовски политически партии изразиха подкрепата си за предложението на правителството за увеличаване на разходите за отбрана през тази година до над 2,5 процента от брутния вътрешен продукт на Литва, заяви премиерката Ингрида Шимоните, предаде Ройтерс.
На пресконференция тя заяви, че това ще даде възможност на страната сега да купува отбранителна техника и оръжия, чиято покупка е предвидена напред във времето.
Първоначалният план на Литва беше да похарчи за отбрана 1,2 млрд. евро през 2022 г., което съответства на 2,05 на сто от БВП.
Източник: https://fakti.bg/

 

Легално ли е една страна да привлича чужди граждани като доброволци за водене на война

07.03.2022, 20:07

В историята на военното дело можем да открием, че нито една армия не е минала без употребата на доброволци. През последните няколко седмици наблюдаваме, че различни хора с военен опит обявяват своето желание, за да пътуват директно към дадена страна и да изберат да помогнат доброволно със своите знания. Историята на доброволците в армията ще датира от най-ранно време и не случайно се използва като един от сигурните източници за доставката на човешки капитал, като освен това той е и безплатен. Какво обаче представлява доброволеца и възможно ли е чужденец да се зачисли към конкретна армия, при това без да наруши евентуалните конвенции и политиката.
Това е интересният въпрос, особено след като се досетим, че няма нито една армия, която да не е използвала някога доброволците. Замислете се, ако трябва да се използва наемна войска, то шансовете на едно правителство и един генерал да успее да спечели сражение, са абсолютно минимални. Следователно ако не можем да набавим средствата за една армия, най-доброто решение е да открием мотив. Той може да бъде идеологически, патриотичен и дори лъжлив, но е от особено значение да се обясни на всеки един войник, че на първо място изпълнява дълга към родината си. В минималистичен план ще се бори за семейството си и роднините, както и за земята си........Прочети още

 

МО: От учебен полигон „Ново село“ към Гърция се транспортират бойни машини на пехотата

07.03.2022, 19:37

Ето какво пише в изявлението:
"Във връзка с постъпили въпроси за придвижване на военна техника по националната пътна инфраструктура, Ви информираме, че днес, 7 март, от учебен полигон "Ново село" към Гърция се придвижва автоколона, с която се транспортират бойни машини на пехотата.
Придвижването е във връзка с ротация на формирование от Сухопътните войски на САЩ, което участва в съвместната-българо-американска подготовка "Joint Training" на учебния полигон "Ново село".
Припомняме, че съвместната подготовка се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. съвместни учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип.
В "Joint Training"  участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат".

 

Белгийски военни от Силите за бързо реагиране на НАТО пристигнаха в Румъния

07.03.2022, 16:54

Белгийски военни, които са част от Силите за бързо реагиране на НАТО, активирани от Северноатлантическия съюз на 25 февруари, влязоха в понеделник в Румъния през граничен пункт Нъдлак на унгарско-румънската граница, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на румънското министерство на отбраната.
Военният конвой ще се присъедини към френското подразделение на Силите за реагиране на НАТО, което вече се намира в авиобаза 57 „Михаил Когълничану“ край Констанца.
Миналата седмица в Румъния пристигнаха френски войници и техника от 27-и батальон планински стрелци на френската армия.
Общо 500 военни от Франция и 300 от Белгия ще се присъединят към румънските военни в рамките на мерките за укрепване на Източния фланг на НАТО, отбелязва Аджерпрес, цитирана от БТА.
Източник: https://epicenter.bg/

 

Турция ще изнесе оръжия за над 4 млрд. долара през 2022

07.03.2022, 16:42

Турската отбранителна индустрия има за цел да генерира повече от 4 млрд. долара приходи от износ през 2022 г., заяви ръководителят на отбранителната индустрия, като отбеляза, че страната е сред водещите държави по отношение на разработването на технологии за безпилотни летателни апарати.
„Приходите от износ надхвърлиха 3 млрд. долара през 2021 г., а тази година се стремим към износ за над 4 млрд. долара", заяви Исмаил Демир в интервю за CNN Türk, като добави, че доставките в отбранителния сектор имат потенциал да нараснат експоненциално през 2024 и 2025 г.
Той прогнозира нарастващ интерес към турските отбранителни продукти през следващите години, като заяви, че експортните резултати на отрасъла са на път да се повишат бързо.
Що се отнася до мястото на местната отбранителна индустрия в световен мащаб, Демир заяви, че Турция е сред 10-те първенци в света.
"Що се отнася до безпилотните летателни апарати, Турция е особено силна в технологиите за безпилотни летателни апарати, както и за въоръжени безпилотни летателни апарати. Турция се нарежда сред първите три държави в света по отношение на въоръжените дронове", каза той и добави, че страната е силна и в областта на системите за насочване и ракетните системи.
В момента се работи по разработването на първия местен боен самолет и по този проект работят около 4000 души, според Демир.
Той подчерта, че се очаква местният боен самолет да излезе от хангара през 2023 г. и да извърши първия си полет през 2025 г.
Доставките на разработените на местно ниво хеликоптери ще започнат тази година, а след това ще последват още доставки, каза Демир.
През 2002 г. износът на турската отбранителна промишленост възлизаше на едва 248 млн. долара, а през 2011 г. за първи път надхвърли границата от 1 млрд. долара. През следващите години износът нарасна, като през 2019 г. достигна 3,07 млрд. долара. Въпреки последиците от пандемията от COVID-19, през 2020 г. доставките възлизат на 2,3 млрд. долара. Миналата година отбранителната промишленост генерира 3,22 млрд. долара приходи от износ. - Още ВПК на Турция
Източник: https://duma.bg/

 

Как хърватски военни формирования воюват срещу СССР във Втората световна война

07.03.2022, 08:43

Хърватският легион е единственото чуждестранно подразделение, което немците успяват да привлекат да се включи в щурма на Сталинград. Хърватските легионери възприемат това като голяма чест, без да осъзнават какъв кошмар ги очаква там.
Т. нар. Независима хърватска държава (НХД) е създадена под патронажа на Германия и Италия върху руините на разгроменото кралство Югославия през април 1941 година. Когато два месеца по-късно немците нахлуват в СССР, НХД може да остане напълно встрани от този конфликт: Източният фронт е далеч, а и Хитлер няма нужда от нейните въоръжени сили за този конфликт.
Въпреки това, на 23 юни, ден след началото на операция "Барбароса", лидерът на хърватските нацисти Анте Павелич официално съобщава на фюрера желанието на НХД да се присъедини към борбата "на всички свободолюбиви нации срещу комунизма" и готовността да прати своите войски на Източния фронт. Хитлер приема това предложение.......Прочети още

 

Най-скандалните провали на агенти на западните спецслужби в СССР

07.03.2022, 08:40

Несполучливият полет на Пауърс
На 1 май 1960 г. в 8 часа и 53 минути сутринта над "столицата на Урал" Свердловск (днес Екатеринбург) съветските сили на противовъздушната отбрана (ПВО) свалят американския високолетящ разузнавателен самолет U-2, който е нарушил държавната граница на СССР. Скочилият с парашут пилот Франсис Хари Пауърс е задържан на земята от местни жители.
Силите на ПВО не успяват да свалят американския самолет веднага, след като пресича пакистанско-съветската граница, защото U-2 лети на недосегаема за тях височина от 24 км. Едва когато се снижава до 14 км над Свердловск, той е ударен от една от осемте изстреляни по него ракети. Друга ракета по погрешка поразява насочилия си към него МиГ-19, за да го прехване. Пилотът на съветския самолет загива......Прочети още

 

 

Румъния ще отделя 2,5% от БВП за отбрана

06.03.2022, 20:48

Министърът на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли (на снимката), премиерът и президентът на Румъния Николае Чука и Клаус Йоханис посетиха разположените в Румъния сили на НАТО, съобщава “Франс прес”.
Държавният глава на северната ни съседка заяви, че значително ще бъдат укрепени позициите за защита и отбрана на Източния фланг, особено в Черно море, и обяви план вече да се заделят за отбрана два и половина процента от брутния вътрешен продукт вместо досегашните два процента.
“Алиансът не заплашва Русия, Европа не заплашва Русия, никой не я заплашва. Наш дълг е да ѝ покажем, че нашето единство не може да бъде пречупено”, заяви от своя страна Парли.
След руското нахлуване в Украйна Франция и Белгия изпратиха над 800 военни в база на НАТО до пристанището в Констанца. В нея има над 1000 военни от седем страни членки на НАТО.
Източник: bnr.bg

 
 

Министърът на отбраната: Ако бъде взето решение, ще предоставим оръжие на Украйна

06.03.3033, 20:00

Към момента няма взето решение за предоставяне на самолети на Украйна. В случай че бъде взето решение за предоставяне на оръжие, муниции, боеприпаси на Украйна, те ще бъдат предоставени. Към момента то не е на дневен ред. Това министърът на отбраната Драгомир Заков в предаването „120 минути" по бТВ.
Украйна има нужда, за да защитава своята териториална цялост и има нужда от такава помощ, но дали България ще предостави такава, все още е въпрос на дискусия и оценка на възможностите, поясни Заков. „Все пак Украйна има конкретни изисквания - например по отношение на видовете муниции, по отношение на количествата. Трябва да се сравнят исканията спрямо възможностите", обясни министърът.
Той изрази притеснението си от решенията, които трябва да бъдат взети по отношение на поддръжката на самолетите МиГ-29 в следващите месеци, които трябва да бъдат бързи и отговорни. „Напълно логично, в сегашната ситуация Русия няма да е в състояние да изпълнява ангажиментите си по договор за ремонт и поддръжка на самолетите. Трябва да се вземат много важни и бързи решения, свързани със сигурността на България и НАТО и свързани с капацитета на ВВС да изпълняват своите функции", посочи военният министър.
Той призова българските граждани да не се поддават на внушения и фалшиви новини във връзка с движението на военна техника в някои райони на страната. Това е свързано с учения, провеждани в Румъния и България и ротация на военна техника. Това се случва регулярно и по план, заяви Заков.
И в момента българските въоръжени сили самостоятелно гарантират сигурността на страната ни. Ако напрежението ескалира, съществуват процедури и разписани планове за това как става усилването на силите, но това става с решение на страната домакин. „Много ясно искам да заявя: каквото и да е присъствие или пристигане на съюзнически сили в България става по искане на България. Никой в Брюксел не се обажда на България и не казва „Ние идваме, вие ни чакайте". България трябва да го поиска, така че нашата съдба е в наши ръце", категоричен бе военният министър. Ако рисковете започнат да стават заплахи, тогава трябва да се вземат решения в тази насока, допълни той.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Капитан I ранг Стефан Абаджиев - един от забравените български морски офицери

06.03.2022, 14:03

Стефан Абаджиев е един от първите български морски офицери, издигнал се от обикновен моряк и стигнал до чин капитан I ранг (полковник).
Информацията за него е много малко. Освен в служебния му списък, сведения за него откриваме в спомените на механика от Флота капитан I ранг Константин Божков, негов съвременник, с когото служат заедно. Името му е споменато в книгата на Симеон Радев „Строители на съвременна България“ във връзка с потушаването на русофилските  бунтове; в Юбилейния сборник на Морското училище от 1931 г.; в ръкописа „История на Дунавската флотилия“ от Сава Иванов. Във фонда на Военноморския музей (ВММ) се съхраняват снимки и документи, получени от различни места, в т.ч. от негови родственици, които добавят отделни щрихи към биографията му.
Стефан Христов Абаджиев е роден на 15 септември 1866 г.  в Свищов. Няма достатъчно сведения за семейната му среда. От снимки във фонда на ВММ става ясно, че има двама братя - Илия и Николай Христови.
Постъпва на служба за изпълнение на войнската повинност през декември 1884 г. От 1 януари 1885 г. в зачислен във Флотилията и морската част като матрос.......Прочети още

 

Във война само НАТО е спасение за България, но не съвсем

06.03.2022, 13:48

Вие знаете, че в момента имаме малко на брой летящи самолети, имаме и проблеми с частите за тях ... както знаете, нашият брой самолети, които имаме, е абсолютно недостатъчен да пази дори нашето небе, така че е пълен абсурд да ги даваме в този момент". С тези думи премиерът Кирил Петков опита да обясни защо не може да участваме в инициатива на Европейския съюз за евентуално изпращане на съветски изтребители към Украйна.
Чрез отричането си, че България участва в такъв сценарий, премиерът волно или неволно показа що за отбрана има България и доколко може да разчита на самата себе си при евентуален въоръжен конфликт.
А само преди месец българското правителство бодро обясняваше, че ще разчита изцяло на българската армия в ситуацията, свързана с напрежението по оста Русия-НАТО. "Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство", обяви тогава премиерът Кирил Петков......Прочети още

 

T-54 и T-55 оглавиха класацията на най-масовите танкове

06.03.2022, 13;16

"От 1946 до 1983 г. са произведени над 100 000 танка T-54/T-55, което прави тази серия най-широко произвежданият танк в историята", пише изданието The National Interest (то отчита всички копия и модификации на танка, произведени в Китай и страните от Организацията на Варшавския договор (ОВД)
По време на Студената война произведените в СССР и страните от социалистическия блок танкове се използват от Сирия в Шестдневната война срещу Израел, където се изправят срещу американските танкове M48 Patton и английските Centurion. T-54 и T-55 се доказват и в бойни действия в Индия, Камбоджа и Уганда. Ако символ на поражението на САЩ във Виетнам е вертолетът Bell UH-1 Iroquois, то символът на победата на виетнамската армия е танкът Т-55, който превзема Двореца на независимостта в Сайгон, пише "Российская газета".
Отбелязва се, че "отрочето" на съветските конструктори е доказало своята ефективност във войните от XXI в. в Близкия изток.
Тайната на популярността на Т-54 и Т-55 се крие в комбинацията от мобилност, висока огнева мощ, броня и лесна поддръжка. Конструкторите са обезпечили танка със 100-мм нарезно оръдие и 7,62-мм картечница, които се вместват в уникален полукръгъл купол. Там, без да се ощетява вътрешното пространство, може да се разположат оръжия и екипаж. За първи път на Т-55 освен 100-200-мм стоманена броня е инсталирана система за ядрена, химическа и биологическа защита.
Мощният двигател с 580 к.с. позволява на 30-тонната бойна машина да ускорява до 50 км/час. Запасът на хода е 500 км. Високата мобилност на танка се дължи на съчетание от мощност на двигателя и тегло. Той има добра подвижност дори в лепкава кал и извън пътя.
Както отбелязва изданието, танковете Т-54 и Т-55 са широко изнасяни и все още се използват в армиите на 50 държави. През ноември 2020 г. в Индия Т-55 беше превърнат в паметник и инсталиран на пиедестал в град Алибаг. - Още за Т-54/Т-55
Източник: https://bg.rbth.com/

 

58 години от първия полет на МиГ-25

06.03.2022, 13:11

На днешната дата се навършва 58 години от първия полет на МиГ-25. Прототипът на разузнавателната версия МиГ-25Р, по това време означен, като Е-155Р-1 прави първия си полет на 6 март 1964 г.
Партийно-правителственото решение за създаването на МиГ-25 е взето през февруари 1961 г., а на 10 март заповедта е дадена на ОКБ-155. Първоначално проектът се ръководи от Михаил Гуревич, а след това от Николай Матюк. Проектът предвижда създаването на три самолета на една и съща база – прехващач (Е-155П), разузнавач (Е-155Р) и носител на балистични ракети с въздушен старт (Е-155Н). Последният проект в последствие е изоставен.
Първи полита разузнавателния вариант. Първият прототип носи борден номер 1155 и прави дебютен полет в Жуковски на 6 март 1964 г. В кабината е прочутият летец-изпитател Александър Федотов. На 9 септември 1964 г. полита и прототипа на изтребителя-прехващач. В кабината е Петър Остепенко.
МиГ-25 се развива в двете си основни роли, изтребител и разузнавач. Серийното производство върви от 1969 до 1985 г., като са построени 1190 машини. – Още за МиГ-25

 
 

77 години от Дравската епопея на Първа българска армия

06.03.2022, 13:05

Изминаха 77 години от Дравската отбранителна операция на Първа българска армия. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия, проведена през периода от 6 до 21 март 1945 г. - (видео)
Пред Първа българска армия е поставена задача от командването на Трети Украински фронт да отбранява 130-километрова полоса от Йотвьошкони до Барч и от там по река Драва до Торянц, да не допусне пробив на противника и излизането му във фланг и тил на основната групировка на Трети Украински фронт. Полосата на армията е разделена на два участъка - Западен и Южен.
Със заповед на командващия армията, генерал лейтенант Владимир Стойчев на 17 февруари 1945 година са формирани 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба. Трети корпус /8-а, 10-а и 12-а пехотни дивизии/ с командир, генерал Тодор Тошев заема позиции на Западния участък от полосата на Първа българска армия, граничещ отдясно с 57-а съветска армия от III-ти украински фронт. Вляво от него се разполага Четвърти корпус /3-а и 11-а пехотни дивизии/ командир от генерал Стоян Трендафилов.Той заема позиции за отбрана на Южния, така наречен Дравски участък, граничещ отляво с 3-та югославска армия, съставена от бивши партизански части от ЮНОА на Йосип Броз Тито..........Прочети още

 
 

 

За живите и мъртвите флотски герои

05.03.2022, 20:15

Историците в САЩ твърдят, че няма човек, който да не помни деня, в който е научил за смъртта на президента Кенеди. Може и да са прави. Защото аз по същия начин съм запомнил датата 17 март 1965 г. Помня я и днес в залеза на годините си.
Беше обикновен ден на второкурсник от Морско училище. В класната стая разгръщах тетрадките си със записки и гледах през прозореца закотвените  на рейда търговски кораби с мисълта „Ще дойде и моят ред!“ Вече не помня как ежедневно в клас попадаха броевете на в-к „Народна армия“, но помня, че в този ден прочетох как един военен моряк, спасил кораба и екипажа си от гибел с цената на своя живот. Запомних пожизнено и името му: Димитър Атанасов Димитров. Тогава още никой не сееше върху корена ряпа: дали Втората Световна война е Велика и дали е Отечествена. Вероятно за това във все още непретоварената ми памет се врязаха и думите, че бащата на този моряк е загинал някъде из Унгарската пуста. „Ето ти тебе щафета!“ - помислих си. Времената тогава бяха други, и за това бях сигурен, че в младите главици на много мои съвипускници се мярна мисълта: „Ами аз какво бих направил на негово място!?“........Прочети още

 

Военен календар

05.03.2022, 20:10

На 5 март 1883 година в Пловдив е роден полковник Радул Милков (1883 – 1962).
Завършва Военното училище в София (1906) и служи в 36-и пехотен козлодуйски полк и 8-а тунджанска пионерна дружина. През 1912 г. преминава 6-месечно обучение във фабриките „Райт„ и „Албатрос“ в Берлин, където получава знания за произвежданите самолети и придобива умения за управлението им във въздуха.
През Първата балканска война (1912 – 1913) е командир на 1-во аеропланно отделение, а през Втората балканска война (1913) – пилот от 2-ро аеропланно отделение. На 16 октомври 1912 г. заедно с поручик Продан Таракчиев извършват първия боен полет в историята на българската авиация с биплан Albatros F.ІІ, разузнават за местоположението на противника в Одринската крепост и хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва последователно 1-во аеропланно отделение (1915 – 1916) и Аеропланната група (1917 – 1918). На 11 ноември 1920 г. преминава в запаса. След 1939 г. работи в самолетната фабрика „Български Капрони“ в Казанлък и издава сп. „Нашата авиация“. През 1948 г. е повишен в чин полковник. Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст.

На 5 март 1908 година във Виена умира генерал-майор Върбан Винаров (1856 – 1908).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1883). Служи в 23-та пехотна русенска дружина (1879 – 1880), 4-та пехотна плевенска дружина (1883) и като флигел-адютант на княз Александър І (1884 – 1885).
По време на Сръбско-българската война (1885) е началник-щаб на конницата и помощник-началник на Щаба на армията (1885 – 1887). Последователно заема длъжностите началник на Военното училище (1887), флигел-адютант на княз Фердинанд I (1887), началник-щаб на 1-ва пехотна бригада (1887 – 1891), командир на 9-и пехотен пловдивски полк (1891 – 1892), началник-щаб на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1892 – 1894), началник-щаб на 1-ва пехотна софийска дивизия (1894 – 1897), командир на 4-та пехотна преславска дивизия (1897 – 1898) и началник на отделение във Военното министерство (1898 – 1899). От 24 юни 1899 до 18 февруари 1900 г. е началник на Щаба на армията и има съществен принос за модернизирането на българската войска. След освобождаването му е назначен за инспектор на конницата (1900 – 1908). Награден с военен орден „За храброст“ III ст. 2 кл. и IV ст. 2 кл.

 

Успешно предислоциране в Босна и Херцеговина

05.03.2022, 20:00

Българският военен контингент, определен за участие в Междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, с командир подполковник Георги Георгиев, успешно се предислоцира днес до крайното си местоназначение – базата „Бутмир” в град Сараево, Босна и Херцеговина, съобщава Пресцентърът на МО. Формированието премина под командването на командващия на операцията EUFOR. Военнослужещите бяха посрещнати от националния командир на българския контингент в Босна и Херцеговина полковник Иван Иванов.
Официалната церемония по посрещането на всички контингенти ще се проведе на 6 март.
През следващите дни военнослужещите от контингента ще изпълняват дейности по настаняване, обслужване на техниката, запознаване с характерните особености и правила за операция „Алтеа”, текущата обстановка и с конкретните задачи, които предстои да изпълняват, основно по осигуряване на безопасна и сигурна среда (Safe and Secure Environment).
Българските военнослужещи ще изпълняват задачите си съвместно с колегите си от Австрия, Румъния и Словакия, като се очаква общата численост на междинния резерв, развърнат в Босна и Херцеговина, да бъде около 500 военнослужещи.
Силите на EUFOR са разположени в Босна и Херцеговина от 2004 г. и се състоят от общо 3500 военнослужещи, 600 от които са развърнати в страната и в момента. С контингентите от Австрия, България, Румъния и Словакия, които са предислоцирани в страната, общата численост на EUFOR ще достигне 1100 души.
********
Участието на българските военнослужещи в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ е в изпълнение на Решение № 484 от 14 юни 2012 г. на Министерския съвет на Република България за участие на контингент от Въоръжените сили на Република България във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - „Алтеа” (изменено и допълнено с РМС № 390 от 17. 05. 2016 г., изменено и допълнено с РМС№ 691 от 09. 11. 2017 г., изменено и допълнено с РМС №757 от 08. 12. 2017 г. на Министерския съвет на Република България), и по искане на командващия на операцията на Европейския съюз „Алтеа“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Китай увеличава разходите за отбрана със 7%

05.03.2022, 13:11

Китай ще увеличи разходите си за отбрана през 2022 година със 7,1% (229 милиарда долара), информира Асошиейтед прес. В последните години Китай инвестира доста в своята армия и по този начин застрашава доминацията на САЩ в Тихия океан.
Китай има вторият най-голям бюджет за отбрана след този на САЩ. Това и дава възможност да поддържа най-голямата армия в света състояща се от 3 милиона души, модерни оръжия, стелт изтребители и ядрени подводници.
Увеличението в бюджета за отбрана надминава миналогодишното, което беше 7,1%. Китай е устремен да модернизира своята армия въпреки спада на икономиката, причинен от COVID-19 пандемията.
За сравнение САЩ увеличи бюджета си за отбрана с 2%.
От китайското правителство заявиха, че по-голямата част от средствата ще отидат за подобряване на благосъстоянието на сухопътните войски.
Народноосвободителтната армия има важна роля в политическото управление на страната. Висши военни са част от управляващата комунистическа партия, оглавявана от Си Дзинпин.
Армията имаше важна роля за поставяне на ситуацията в Тайван под контрол. Засили се и военното присъствие в Южно Китайско море, както и Тихия и Индийския океан.
От правителството обявиха, че подготвят армията за новите времена. Китай не изключи използването на сила за анексията на Тайван, ако това се наложи.
Ситуацията между Русия и Украйна отваря вратата на Китай за действия в Тайван.
На среща между Владимир Путин и Си Дзинпин миналия месец китайския лидер подкрепи искането на Русия НАТО да не се разширява. Путин от своя страна подкрепи претенциите на Китай към Тайван.

След началото на руската инвазия в Украйна, китайски самолети навлязоха във въздушното пространство на Тайван. - Още ВПК на Китай
Източник: https://news.bg/

 

"Правителството разреши наша бойна група до 1000 военнослужещи да участва в операция на НАТО

05.03.2022, 12:50

Министерският съвет разреши участието на формирование от Въоръжените сили на Република България в операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО за защита на терториалната цялост на страните –членки на Алианса. Това стана с решения № 108 от 2 март 2002 г., което е публикувано в сайта на правителството.
Посочени са няколко основания: „Чл. 105, ал. 1 и 2 от Конституцията на Република България, чл. 4, ал. 2 и чл. 63, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Декларацията на Народното събрание на Република България от 24 февруари 2022 г. и чл. 2 от Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г. за приемане на Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина.“
Министерският съвет разрешава участието на бойна група в състав до  1000 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България с необходимото им въоръжение, екипировка, бойна, спомагателна и специализирана техника в операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните - членки на Алианса, съгласно плановете за отговор на НАТО, за срока на операцията, както следва: на територии на страни - членки на НАТО; на територията на Република България като част от силите на НАТО, изпълняващи дейности по усилена бдителност.
Определя се размерът на командировъчните на  военнослужещите, които участват в операция  на територии на страни - членки на НАТО в съответствие с присвоеното им военно звание, както следва:
а) за военнослужещи с войнишки звания – 41 евро;
б) за военнослужещи със сержантски звания и офицерски кандидати – 42 евро;
в) за военнослужещи с младши офицерски звания – 43 евро;
г) за военнослужещи със старши офицерски звания – 44 евро;
д) за военнослужещи с висши офицерски звания – 45 евро.
Командировъчните за периода на участие в операцията на НАТО се получават при условията и по реда на Наредбата за командировките в страната, приета с Постановление  № 72 на Министерския съвет от 1986 г., се посочва в решението.
И още уточнения за командировъчните:
При командироване на военнослужещите  в зоната на операцията на НАТО за изпълнение на служебни задачи с продължителност, по-голяма от един ден:
- извън територията на държавата, в която са развърнати, същите имат право на пътни и квартирни, както и на допълнителни дневни пари в размер 100 на сто от определените съгласно Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г.;
- на територията на държавата, в която са развърнати, но извън района за дислокация, имат право на пътни и квартирни, както и на допълнителни дневни пари в размер 50 на сто от определените съгласно Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г.
При командироване на военнослужещите на територията на Република България като част от силите на НАТО, изпълняващи дейности по усилена бдителност в зоната на изпълнение на операцията на НАТО извън територията на Република България за изпълнение на служебни задачи същите имат право на командировъчни средства съгласно Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г., става ясно още от решението.
Министерският съвет възлага на министъра на отбраната или упълномощено от него длъжностно лице да сключва необходимите договорености, относно осигуряване участието на българските военнослужещи, въоръжението, екипировката и техниката в операцията на НАТО в състава на бойната група.
Източник: https://otbrana.com/

 

Румъния погребва днес и утре осемте военни, загинали при двойна авиокатастрофа в сряда

05.03.2022, 09:17

Днес и утре ще се състоят погребенията на осемте румънски военни, които загинаха по-рано тази седмица при двойна авиокатастрофа в Добруджа, съобщава Аджерпрес.
В сряда вечерта изтребител МиГ-21 Лансър от 86-та авиобаза, изпълняващ патрулна мисия над Добруджа, загуби радиовръзка с контролната кула, а след това изчезна от радара.
Спешно беше предприета издирвателно спасителна операция, но изпратеният за целта хеликоптер ИАР-330 Пума също загуби радиовръзка с базата и се разби в окръг Констанца, на около 11 километра от летището.
При двете катастрофи загинаха пилотът на изтребителя (капитан Костинел Йосиф Нице), 5-членният екипаж на хеликоптера и двама морски спасители.
Източник: https://www.bta.bg/

 

76 г. „студена война“: знаменитата реч на Чърчил, която постави началото

05.03.2022, 09:03

Точно преди 76 години, на 5 март 1946 г., английският политик и бивш премиер на Великобритания Уинстън Чърчил заявява в реч в американския град Фултън, че Великобритания и САЩ имат особена отговорност да възпрат СССР и комунизма. Въпросната реч се смята за един от ключовите моменти, от които започва т. нар. „студена война“, пише РИА „Новости“.
Чърчил, който вече е в оставка, е поканен да изнесе лекция в Уестминстърския мъжки колеж във Фултън в качеството си на гражданин, който има голям принос към световната история.
Като подчертава, че се изказва като частно лице, Чърчил облича речта си във формата на „честен и верен съвет“ към американците съвместно да се борят против двете „основни бедствия“ – войната и тиранията.
Според Чърчил над Европа се е спуснала „желязна завеса“, държавите от Централна и Източна Европа се управляват от „полицейски правителства“ и се подчиняват на влиянието и контрола на Москва. Същата тази Москва ръководи комунистически „пети колони“ или партии, които са все по-голямо предизвикателство за християнската цивилизация.
Чърчил говори за непредсказуемата Съветска Русия, за желанието ѝ да разпространи безгранично своята „мощ и доктрина“ и в тази връзка призовава Великобритания и САЩ „неуморно и безстрашно“ да прокарват принципите на свобода и човешки права като „съвместно наследство на англоезичния свят“.
Чърчил твърди също, че руснаците разбират само езика на силата и презират военната слабост, затова старата доктрина за баланс на силите е неразумна. Според оратора западните съюзници трябва да си гарантират „поразително превъзходство“, включително в атомното въоръжение, като ефективно средство за сплашване на противника.
В интервю за вестник „Правда“ на 14 март Йосиф Сталин определя речта на Чърчил като „опасен акт, който цели да се посее семето на раздора между съюзниците и да се затрудни сътрудничеството им“, а самият Чърчил нарича „подстрекател на войни“, като го сравнява с Хитлер.
Сталин отбелязва, че Хитлер е разпалил война, като е обявил, че само хората, говорещи немски, са „пълноценна нация“, а Чърчил започва с това, че само нациите, говорещи английски, са призвани да управляват света.
Самият Чърчил в писмо до премиера Клемент Атли и министъра на външните работи Ърнест Бевин от английското посолство във Вашингтон признава, че известната доза „демонстрация на мощ и сила на съпротивление“ в речта му е важна от гледна точка на „урегулирането на отношенията с Русия“. Чърчил изразява надежда, че това ще стане „преобладаващото мнение“ в САЩ.
Известно е, че още преди изказването на Чърчил във Фултън, през февруари 1946 г., американският дипломат Джордж Кенън в т. нар. „дълга телеграма“ от посолството в Москва излага основните принципи на политиката на „сдържане“ на СССР. От негова гледна точка САЩ трябва остро и последователно да реагират на всеки опит на СССР да разширява сферата си на влияние.
След Фултън събитията се развиват по чърчилския сценарий на голямо англо-американско единство в борбата между двата свята. Речта на Чърчил предугажда основните елементи на настъпващата епоха на „студена война“ с нейното биполярно разделение на света, централна роля на англо-американската „ос“ в западната система, идеологическа конфронтация и надпревара за военно превъзходство.
Американската политика спрямо СССР тръгва в нова посока: възприет е курс на ограничение на разпространението на комунистическата идеология в страните от Западна Европа и подкрепяните от СССР комунистически движения.
Източник: http://bg.rbth.com/

 
 

86 години от дебютния полет на Spitfire

05.03.20223, 08:57

Преди точно 86 години, на 5 март 1936 г., първия си полет прави легендарният изтребител Supermarine Spitfire.
Първият полет става факт от летището на Саутхемптън, където компанията Supermarine поддържа своя изпитателен център. На пилотското място на първия прототип е капитан Джоузеф Съмърс, главен тестов пилот на Vickers-Armstrong – компания-майка на Supermarine.
Прототипът носи регистрацията K5054 и е оцветен в светло синьо. Полетът продължава едва осем минути, колесникът не е пробран, но иначе, всичко преминава напълно нормално.
Създаването на Spitfire започва пет години по-рано. През 1931 г. Въздушното министерство на Великобритания пуска спецификация F7/30, за създаване на изтребител, който може да развие 400 km/h. По онова време компанията Supermarine е дребен играч на полето на британската авиационна индустрия, но главен неин конструктор е изключително кадърния Реджиналд Мичъл. За участие в конкурса е създаден изтребител моноплан под означението Type 224, който полита през февруари 1934 г., но за победител е избран биплана Gloster Gladiator.
Мичъл е разочарован, но убеждава собствениците на компанията да продължи да се инвестира в създаването на нов моноплан изтребител. Конструкторът решава да започне на чисто с проекта Type 300, като заимства конструкторски решения от няколкото скоростни водосамолета, които той създава за Supermarine в началото на 30-те.
Първоначалният проект не буди интерес във Въздушното министерство. Мичъл решава да усъвършенства още повече проекта си, като минава на закрит кокпит, ново елептично крило с тънък профил и новият 12-цилидров мотор Rolls-Royce PV-XII (по-късно станал известен, като Merlin). Най-важното е, че гигантът Vickers-Armstrong решава да лобира сериозно за новия изтребител.
На 1 декември 1934 г. Въздушното министерство дава поръчка на стойност 10 000 паунда за създаването и тестването на един прототип на база проекта Type 300.
Първоначалните изпитания на изтребителя показват, че той е доста добър, но далеч от перфектното. По машината има голям брой дребни несъвършенства, по които трябва да се работи.
Междувременно, изтребителят получава името Spitfire. Това става по предложение на сър Робърт МакЛиън, директор на Vickers-Armstrong. Думата е архаична в английския и означава, най-общо, необуздан, неудържим човек, като към края на XIX и началото на XX век се използва най-вече за описание на млади жени с буен и бунтовен нрав.
На 3 юни 1936 г. Въздушното министерство поръчва 310 броя Spitfire, но по това време все още не са приключили изпитанията на самолета. Когато това става факт, на масата са поставени редица проблеми, които трябва да се разрешат преди стартиране на серийното производство. Supermarine пък се чуди къде и как да произвежда изтребителя, защото няма свободен производствен капацитет.
Първият сериен Spitfire е облетян едва в средата на май 1938 г. – повече от две години след първия полет на прототипа. Забавяне, което за онова време е нещо необикновено.
Но както се казва, останалото е история. Spitfire бързо се превръща в предпочитан изтребител за Кралските ВВС. Той добива бойната си слава по време на Битката за Англия, където изиграва решаваща роля. Той се превръща и в единственият британски боен самолет, който се произвежда преди началото на Втората световна война, произвежда се без прекъсване по време на целия конфликт, а последният Spitfire слиза от поточната линия чак през 1948 г. За това време са сглобени 20 351 броя от машината.
За съжаление, Реджиналд Мичъл не доживява да види гигантския успех на своето отроче. Той умира на 11 юни 1937 г. след продължително боледуване на едва 42-годишна възраст.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Военните репортери: 144 години свобода (видео)

 

Формирования на Сухопътните войски ще проведат полева подготовка на полигон „Корен“

04.03.2022, 19:46

Планирана полева подготовка с бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на 2-а механизирана бригада, 3-о Бригадно командване и 101-и алпийски полк ще се проведе от 6 до 18 март 2022 г. на учебен полигон „Корен". Бойните стрелби ще се изпълняват със зенитни установки ЗУ-23-2. Ръководител на полевата подготовка е полковник Спасимир Чепишев от командването на Сухопътните войски.
За участие в полевата подготовка ще се извърши придвижване на личен състав и техника по републиканската пътна инфраструктура на страната и с железопътен транспорт, както следва:
На 5 и 6 март транспортирането на личен състав и техника ще се извърши с железопътен транспорт от Плевен до Хасково. След разтоварване на ж.п. гара Книжовник техниката и личният състав ще се придвижат до полигон "Корен" на собствен ход.
На 6 март от Стара Загора до полигон „Корен“ и на 12 март след приключване на етап от подготовката, военнослужещи и военна техника ще се придвижват по републиканската пътна инфраструктура обратно до Стара Загора.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от 61 механизирана бригада с отлично представяне на „Best Warrior Competition 2022"

04.03.2022, 19:46

От 23 до 27 февруари в Тулахома, щата Тенеси, САЩ се проведе състезанието „Best Warrior Competition 2022”, като за първи път в него участваха и военнослужещи от състава на 61 Стрямска механизирана бригада -  младши сержант Стоян Иванов Иванов от 2 механизиран батальон и ефрейтор 2 клас Андрей Петков Кехаяминчев от 2 механизиран батальон със старши - сержант Антон Иванов Иванов от 1 механизиран батальон, съобщават от формированието.
Състезанието се провежда ежегодно, като в петдневната надпревара са включени дисциплини от бойната подготовка и служи за отличаване на най-достойния военнослужещ от сержантския състав на САЩ.
„Best Warrior Competition 2022” подложи на тест нивото на физическата подготовка на състезателите, като освен стандартния армейски тест беше включен и марш на скок 30 км с 12 кг снаряжение и полоса с препятствия.
Оценявани бяха и уменията по прецизна стрелба на различни дистанции, тактически действия в симулирана бойна среда /тактическо придвижване, оказване на първа помощ, боравене с радиостанция, изработка на огнева картичка и извикване огъня на артилерията/. Военната топография включваше ориентиране в непозната местност - денем и нощем. Последният ден от състезанието беше за оценка на външния вид, носенето на униформата и прилагане на правилата за военна вежливост и поведение от борд на главните сержанти.
Военнослужещите от 61 механизирана бригада показаха много добра подготовка при изпълнение на отделните елементи от състезанието, което е един ценен опит, който може да бъде приложен в учебно-бойната дейност.
Източник: https://otbrana.com
/

 

За руската обсада на Варненската крепост на 30 октомври 1773 година

04.03.2022, 13:23

На 30 октомври (10 ноември) 1773 г., по време на първата Руско-турската война от 1768-1774 г., Варненската крепост (Ески кале) е обсадена от руските войски, пехота и кавалерия, под командването на генерал-поручик барон Карл Карлович Унгерн-Щернберг (Karl Karlovich Ungern-Sternberg).
Обсадата на Варненската крепост на 30 октомври 1773 г. е далеч от блестящите победи на руската армия по време на войната.

В книгата си „История на османските турци, от началото на тяхната империя до наши дни“ английския историк Едуард Шепърд Кризи (Edward Shepherd Creasy) пише:
„Успешната защита на Варна и възвръщането на Базарджик [Хаджиоглу Пазарджик/Добрич] са двете последни събития от кампанията през 1773 г.; кампания, в която балансът на предимствата е значително на страната на турците“........Прочети още

 

Британската държавна медия BBC разобличава десетки фейкове в онлайн пространството, свързани с украинския конфликт

04.03.2022, 13:10

Журналисти на BBC са проверили някои от най-популярните пропагандни изображения в социалните мрежи, които претендират да са от мястото на събитието. Една голяма част от тях се оказват снимки от стари събития и други локации.

Руската инвазия в Украйна доведе до фалшиви или подвеждащи видеоклипове и снимки, публикувани в социалните медии, за които се твърди, че са от конфликта.
Някои от проверените от Би Би Си включват кадри от предишни конфликти в Украйна или другаде по света, както и изображения от стари военни учения.........Прочети още

 

Столтенберг: НАТО не е част от конфликта в Украйна, не търсим война с Русия

04.03.2022, 12:52

Той осъди нападението срещу цивилни и срещу ядрени централи в Украйна. По думите му важното е войната да спре, Русия да се изтегли и диалогът да бъде възстановен.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи, че целта на НАТО е отбранителна. Готови сме, ако конфликтът стигне до нас, да защитаваме всяка педя от територията на НАТО, добави той. Блинкън нарече войната в Украйна "непредизвикана и предварително замислена атака". НАТО действа решително и единно със задействането на силите за бързо реагиране. Всеки съюзник помага на Украйна и за силата на пакта, добави той, цитиран от БТА.
Оказването на максимален натиск над руския президент Владимир Путин е единственият начин за спиране на това безумие, заяви външният министър на Канада Мелани Жоли. Тя съобщи, че министрите ще обсъдят снощното нападение над Запорожката АЕЦ. Трябва да спрем тази война, Русия трябва да бъде изолирана икономически, дипломатически и по всякакъв друг начин. Наблюдава се известна ирационалност, когато (руският президент Владимир) Путин взима тези решения и трябва да го имаме предвид, добави Жоли.
Румънският външен министър Богдан Ауреску призова възможно най-бързо да приключи съставянето на международния батальон в неговата страна. НАТО трябва да преосмисли присъствието си по източния фланг, призова той.
Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи посочи, че в НАТО има готовност за сдържане и, ако е необходимо - за отбрана. Тази криза показа, че разширяването на ЕС е част от политиката за сигурност, затова то трябва да се ускори, призова Османи.
Хърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман призовава Русия незабавно да се изтегли от Украйна и да се върне към диалога. Неговият чешки колега Ян Липавски заяви, че е потресен от начина, по който се извършва руската военна операция в Украйна и от нападението срещу АЕЦ. Трябва да подсилим източния фланг, това е немислимо нарушение на международното право. НАТО не трябва да се намесва в този конфликт, нашата задача е защитата на съюзниците, добави той. Въпрос на време е да спрем тази варварска атака, каза Липавски.

Източник: https://frognews.bg/

 

Изтребител F/A-18D Hornet се е разбил в САЩ, няма жертви

04.03.2022, 11:04

Изтребител McDonnell Douglas F/A-18 D Hornet от състава на авиацията на Корпуса на морската пехота (КМП) на САЩ се е разбил вчера в 15:15 местно време в щат Южна Каролина при рутинен тренировъчен полет. Двамата пилоти са се катапултирали успешно и са в „стабилно състояние“, информират от командването на КМП.
Според очевидци още при излитането се е запалил единият двигател и е забелязан дълъг жълто-бял пламък. Малко по-късно скоростта на изтребителя започнала да пада, а пламъкът да се увеличава, след което самолетът се насочва към земята и се разбива, при което очевидците чуват силен взрив.
Разбилият се изтребител е от състава на ескадрилата VMFA 533, дислоциран в авиобазата на КМП Beaufort. - (видео)

 

Чехия изпраща допълнителна военна помощ на Украйна

04.03.2022, 09:40

Чехия ще изпрати на Украйна допълнителна военна помощ на стойност 17 милиона крони (730 900 долара), съобщи министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Министерството заяви вчера в Туитър, че помощта включва стотици картечници или автомати и над 100 000 патрона, производство на чешки оръжейни предприятия.
Чешката телевизия съобщи, че правителството е одобрило изпращането на помощта на среща снощи.
Министърката на отбраната Яна Чернохова заяви снощи, че Прага ще изпрати 400 военни в бойната група в съседна Словакия, като част от плановете на НАТО да подсили източния си фланг.
Алиансът се опитва да подсили присъствието си в източните страни на фона на руското нашествие в Украйна, която граничи със Словакия и други централноевропейски страни като Унгария, Румъния и Полша.
Чернохова уточни, че новата бойна група ще включва войски от тези страни, както и България. Чехия изпраща служители за постове в командването, логистиката, военната полиция, както и механизирана бойна част.

 

Как ще се въоръжи Русия тази година

04.03.2022, 09:30

Съвременни танкове, самолети и хеликоптери, ракети и военни кораби - през 2022 г. руските въоръжени сили ще получат стотици единици модернизирана и изцяло нова военна техника. Включително оръжия, които досега само се мяркаха на изложби и закрити демонстрации.
По думите на началника на Главното автобронетанково управление на Министерството на отбраната генерал-майор Александър Шестаков, ще приключат държавните изпитания на цяло семейство перспективна техника и ще започне серийното u производство.

На първо място става дума за машини на универсалната платформа „Армата“ - основният танк Т-14, тежката бойна машина за пехотата Т-15, ремонтно-евакуационният Т-16 и самоходната гаубица „Коалиция-СВ“.........Прочети още

 

Каймак-Чалан. Полковник Живко Павлович, Началник на Шумадийската дивизия

04.03.2022, 09:17

Полковник Живко Павлович, Началник на Шумадийската дивизия - Сръбски военачалник, участвал в сраженията и планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден на 1 март 1871 г. в махалата Рамач, село Башина, Смедеревска Паланка, Подунавие. По рождение носи името Петрович, променено по-късно на Павлович. Завършва младшия курс на Военното училище през 1892 г. назначен е като сержант в Моравския артилерийски полк. На 1 септември 1894 г. постъпва във висшия курс на Военното училище. След завършването на училището продължава да служи в Моравския артилерийски полк, като достига до длъжност командир на батарея. През 1902 г. е изпратен на обучение в Берлин. Служи като адютант на крал Петър и като началник на Оперативно управление на Генералния щаб. По време на Балканските войни (1912-1913) се смята за един от четиримата най-близки приближени на генерал Радомир Путник, върховен главнокомандващ на сръбската армия. Назначен е за началник на оперативното управление на върховното командване. Участва в обсадата на Шкодра (9 октомври 1912-23 април 1913 г.) като началник-щаб на обсадните войски. Член е на сръбската делегация на Лондонската конференция(18 април-17 май 1913 г.) и при подписването на Лондонския мирен договор на 17 май 1913 г. По време на Междусъюзническата война (1913) участва в сраженията срещу българската 4-та армия в района на река Брегалница (17-25 юни 1913 г.). Предложен е за производство в чин генерал, но предложението е отхвърлено. В началото на Първата световна война през 1914 г. е началник на мобилизационния отдел на Генералния щаб. През ноември-декември 1914 г. участва в планирането и провеждането на Колубарската битка за спиране на австрийските войски. След началото на настъплението на австро-германските войски в Сърбия и обявяването на война от страна на България през есента на 1915 г. Путник и Павлович са сменени от заеманите постове. След възстановяването на сръбската армия на остров Корфу, е назначен за началник на новосформираната Шумадийска дивизия. По време на боевете на Македонския фронт през лятото на 1916 г. неговата дивизия първа започва боевете с нападение срещу българските позиции на връх Ковил. По време на Леринско-Чеганското настъпление (17-27 август 1916 г.) на 1-ва българска армия Шумадийската дивизия води ожесточени боеве с българските войски в Мъгленската котловина, на Пожарски и Баховски рид, край село Сборско и при върховете Добро поле и Ветерник. След превземането на Каймак-Чалан на 30 септември 1916 г. и след края на боевете по останалите околни върхове на Нидже планина (3-7 октомври 1916 г.) е сменен от поста началник на дивизията и е изпратен да се лекува от малария. През 1919 г. е произведен в чин генерал и е назначен за началник на Военната академия в Белград. през 1920 г. е заместник-началник на 1-ва армейска област, а след това началник на Адриатическата военна област. Избран е за редовен член на Сръбската кралска академия през 1921 г. През 1923 г. е пенсиониран от действителна военна служба. Умира на 25 април 1938 г. в Белград.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Преди 17 г. българин беше убит от приятелски огън в Ирак

04.03.2022, 09:13

На днешната дата се навършват 17 години от гибелта на редник Гърди Гърдев от българския военен контингент в Ирак, който загина от приятелски огън.
Дир.бг припомня трагичните събития, довели до смъртта на 31-годишния мъж.
Роден в Казанлък на 18 май 1974 г., през 2003-а Гърдев постъпва в Българската армия като кадрови военнослужещ. Кратката му служба преминава в казанлъшкото поделение 38220. В Ирак е първата му задгранична мисия - като картечар.
На 4 март 2005 г. той е смъртоносно ранен на 45 км от българската база в Дивания, след обстрел с леко стрелково оръжие. Малко по-късно издъхва от раните си.......Прочети още

 
 

На този ден: През 1970 г. мистериозно потъва френската подводница S-644 Eurydice

04.03.2022, 09:09

В ранната утрин на 4 март 1970 г. мистериозно изчезва модерната френска подводница S-644 Eurydice (също Eridis и Еридис). Независимо че мястото на произшествието е установено почти веднага, подводницата не е намерена в продължение на повече от месец и половина. И това не е единственият загадъчен детайл от тази катастрофа. Eridis принадлежи към дизел-електрическите подводници от клас „Дафне”, от които за френския флот са построени 11 броя – всичките с имена на митични богини, нимфи и дриади. Подводници от този клас са построени също и за Военноморските сили на Испания, Португалия, Южна Африка и Пакистан. Пълната водоизместимост на подводницата е малко над 1000 тона, има дължина около 58 м., снабдена е с 12 торпедни тръби, като в последното отношение превъзхожда руските подводници от този клас.
Първата S-644 Eurydice е заложена за построяване през юли 1958 г. в корабостроителницата Direction des Constructions et Armes Navales в Шербур. Спускането на вода става на 19 юни 1960 г., а на 26 септември 1964 г. влиза в състава на френския флот. Нейната подводна служба е обичайна за френските подводници: бойна подготовка на екипажа в базата и в морето, патрулиране край южните брегове на Франция и Северна Африка, съпровождане на граждански кораби с важни за Франция товари. „Еридис” никога не напуска акваторията на Средиземно море.
Рано сутринта на 4 март 1970 г. „Еридис” излиза от базата си в Сан Тропе с 57-членен екипаж. В морето подводницата във взаимодействие с авиацията трябва да отработи търсене и условна атака на подводница на вероятен противник, като за целта „Еридис” държи постоянна връзка с базовия патрулен самолет „Атлантик” (Breguet Br.1150 Atlantic), излетял от морската авиобаза Ним Гарон. Морето е напълно спокойно. От самолета обаче няколко пъти виждат пенеста вълна около перископа на „Еридис”, докато тя се намира на 7 мили югоизточно от нос Камара.
Неочаквано в 7:13 ч. сутринта местно време всички съобщения от борда на „Еридис” секват. Самолетът „Атлантик” напълно губи радиолокационен контакт с подводницата.
В последната радиограма командирът на „Еридис” е съобщил, че взема курс към зоната за провеждане на учението и започват да се потапят. Почти веднага след прекъсването на връзката, подводницата започват да я търсят не само флотските самолети, но и корабите от противоподводната отбрана. Френският флот изпраща в морето всички възможни средства: надводните кораби „Сюркуф”, „Дюпер”, „Вандея”, „Алерт”, „Араго”, „Жан Шарко” и шест тралчика (миночистачи), а също така подводниците „Дафне” и „Дорис”, самолети и вертолети. Спасителни сили от цялото Средиземно море се отправят към района на издирване.
В търсенето участват и италианци, които отправят към района 6 тралчика, а американците изпращат на помощ военния спасителен съд „Скайларк”.
Достатъчно бързо е определен приблизителният район на гибелта на „Еридис” с площ 4 квадратни мили (14 кв. км.). Установено е мястото, където патрулният самолет „Атлантик” е наблюдавал подводницата по време на последния радиосеанс.
След известно време край това място е открито голямо петно от мазут, а по-късно парчета шперплат и перфокарта с кода на „Еридис”. Тези неоспорими доказателства донасят страшната истина, че подводницата е погубена.
След това в работата се включват и експерти, проведено е идентификационно изследване на дизеловото гориво, взето от откритото петно в морето. Оказва се, че мазутът има високо съдържание на сяра, което е характерно за използваното от „Еридис” гориво.
Четири денонощия след началото на издирването командването на френския флот обявява „Еридис” и нейния екипаж за загинали. Офицерите на спасителните съдове снемат фуражки, а всички кораби от флота на Франция включват сирените си. Този своеобразен салют е своеобразно прощаване с подводницата.
По-късно, след анализ на показанията на сеизмографите на бреговите геодезични лаборатории, е установено, че в 7:28 часа на 4 март те са регистрирали взрив. А съпостяването на пеленгите на зоната на взрива от различните сеизмични станции позволява да се определи точното място, където става трагедията.
„Еридис” обаче не е открита. Вдига се вълна от обществено недоволство. Роднините на загиналите подводничари настояват на всяка цена да бъде открита подводницата и да се установи причината за нейната гибел. Френското правителство се обръща към САЩ с молба за оказване на помощ при издирването на „Еридис”. В Тулон спешно пристига американският спасителен съд „Мизар”, успешно представил се при издирване на подводницата „Трешър” и при загубената край Паломарес водородна бомба.
Едва на 22 април, повече от 1,5 месеца след катастрофата, американците откриват и идентифицират няколко големи отломки от „Еридис”, разпръснати на дълбочина от 600 до 1100 м.
После е установено, че голям фрагмент от кърмовата (задната) част на „Еридис” лежи в центъра на странна яма с диаметър 30 м. Всички металически части от подводницата са странно огънати и деформирани.
Европейските вестници се изпълват с всевъзможни догадки. Очевидно в подводницата е станала голяма експлозия, не са известни само причините. Конструктивни недостатъци? Грешка на екипажа? Особено популярна тогава е версията за вмешателството на пришълци. Изказани са предположения за сблъскване с търговски кораб.
Резултатите от проведените изследвания никога не са огласени пред обществеността. Гибелта на „Еридис” предизвиква истински шок във Франция. В близост до Тулон предните години една след друга потъват с екипажите си три френски подводници: На 6 декември 1946 г. потъва U-2326, предадена на Франция след победата над Германия; На 23 септември 1952 г. е загубена подводницата „Сибил” (бившата британска Р.229 Sportsman. На 27 януари 1968 г. загива подводницата „Минерва” (еднотипна с „Еридис”). Причината за гибелта на тези подводници, както и на „Еридис”, остават неизвестни и до сега.
В Тулон, една от главните бази на ВМС на Франция, е поставен паметник на загиналите подводничари. Той представлява макет на огражденията на бойната рубка на подводница от класа на „Еридис”.
Две години преди това, през февруари 1968 г., френският президент Шарл дьо Гол присъства на възпоменателна литургия в Тулон в чест на 52 военноморски екипажа, изчезнали с корабите си, и там произнася реч. За изненада на командването на ВМС президентът дьо Гол пожелава да се потопи за кратко на борда на подводницата „Еридис” (еднотипна със загиналата само месец преди това подводница „Минерва”) на дълбочина 130 фута. Така той проявява галантен жест на доверие в подводниците от клас „Дафни”, към който принадлежат „Минерва” и „Еридис”. По-късно обаче никой френски президент не изявява желание да преживее подобни емоции.
/По материали в интернет/

 
 

В Украйна е потопен флагманският кораб “Хетман Сагайдачни”

04.03.2022, 08:47

В пристанището Николаев е потопен флагманът на ВМС на Украйна фрегата “Хетман Сагайдачни” F130. Това съобщава РИА “Новости”, позовавайки се на Украинския център за стратегически комуникации и информационна сигурност.
“Флагманът на ВМС на Украйна “Хетман Сагайдачни” беше потопен в пристанището Николаев. Това беше необходимо “, казаха от центъра.
Отбелязва се, че украинските власти очакват да го възстановят в бъдеще. Според украинските медии корабът е потопен в първия ден от руската операция в Украйна. Преди това всички оръжия бяха извадени от него, тъй като е бил в ремонт.
По-рано въоръжените сили на Украйна обявиха, че за безопасността на гражданското корабоплаване ВМС на страната са затворили корабоплаването в северозападната част на Черно море.
Преди това един човек беше ранен в резултат на попадане на снаряд в товарен кораб Namura Queen, собственост на японска компания в Черно море.
На 25 февруари танкерът-химик Millenial Spirit, плаващ под молдовския флаг, беше обстрелян в Черно море. Вследствие на попадане на снаряд на борда е избухнал пожар, от пожар са унищожени оборудване и спасителни лодки. Екипажът, състоящ се от руски граждани, напусна танкера в спасителни жилетки.
Източник: news.bg   

 
 

 

Подводничарят капитан II ранг Тодор Христов Георгиев (Големият Федя)

03.03.2022, 20:51

Сред ярките личности и изтъкнати командири от периода на възстановяване на подводното плаване у нас е и капитан II ранг Тодор Христов Георгиев (Големият Федя). Роден е на 15.06.1926 г. в гр. Варна в семейството на Христо Георгиев Тодоров. Баща му е иконом в двореца Евксиноград, а по-късно началник на охраната. Майка му Руска е домакиня и се грижи за децата (Тодор има още двама братя - Георги и Божидар).
В тогавашните условия на живот морето не е свързано само с романтиката, но и с надеждата за препитание и не малко младежи са постъпвали във военно училище именно с такава цел. Но преди всичко романтиката отвежда юношата Тодор на 15.09.1943 г. в гимназиалния отдел (Втори мореходен взвод) на Народното военноморско училище във Варна и го завършва през 1946 г. (Свидетелство за зрелост № 5526/24.10.1946 г.).
След това кадетът Тодор Георгиев продължава обучението си в Мореходния отдел на висшето училище. Негови съвипускници са и бъдещите подводничари Илия Мазнев, Тодор Неделчев, Тончо Тончев. Придобиването на знания по много дисциплини върви паралелно с каляването на волята и формирането на военния моряк - бъдещ офицер.
След усилена общообразователна и военна подготовка Тодор Георгиев завършва обучението си в НВМУ на 09.09.1948 г.......Прочети още

 

Росксомос прекратява доставките на ракетни двигатели за САЩ

03.03.2022, 19:55

В отговор на санкциите Роскосмос вече няма да доставя ракетни двигатели на САЩ, съобщи ръководителят на държавната корпорация Дмитрий Рогозин в ефира на телевизионния канал "Россия-24".
"Днес взехме решение да спрем доставките на ракетни двигатели за САЩ, произведени от Енергомаш. Нека ви напомня, че тези доставки са доста активни от средата на 90-те години на миналия век", каза той.
Рогозин заяви, че става дума за РД-180, който се използва в американската ракета "Атлас 5" като двигател за полет, и за РД-181, който се използва в първата степен на ракетата "Антарес".
"Към днешна дата се планираше през 2022-2024 г. да бъдат доставени още 12 двигателя РД-181, бяха проведени и разговори със САЩ за доставка на двигатели РД-181М с подобрени тактико-технически характеристики, но смятаме, че в тази ситуация не можем да доставяме на САЩ най-добрите си двигатели", каза ръководителят на Роскосмос.
Рогозин заяви също, че руският сегмент на МКС спира да работи по съвместни експерименти с германските си колеги.
Рогозин отбеляза, че Германският център за авиация и космонавтика преди това е изключил един от двата телескопа на руския сегмент на космическата обсерватория, което е станало причина за прекратяване на съвместните експерименти.
Източник: https://trud.bg/

 

Полша се присъединява към бойната група на НАТО в Румъния

03.03.2022, 19:45

Полша се присъединява към бойната група на НАТО в Румъния, съобщи днес във Варшава румънският премиер Николае Чука (на снимката), цитиран от агенция Аджерпрес.
Правителствата на Румъния и Полша проведоха днес във Варшава съвместно заседание, на което бяха подписани серия двустранни документи, а румънският премиер Николае Чука заяви, че е получил съгласието на полския премиер подразделение на полската армия да се включи в бойната група на НАТО в Румъния, която ще бъде под ръководството на Франция, съобщи румънската частна телевизия Диджи 24.
На съвместното заседание на двете правителства министрите на отбраната подписаха споразумение за сътрудничество в отбранителната индустрия, а министрите на външните работи подписаха план за сътрудничество в периода 2022-2026 г. и меморандум за дипломатическо и академично сътрудничество. Бе подписано и споразумение за укрепване на сътрудничеството в областта на стратегическите резерви, предаде БТА.
На пресконференция след съвместното заседание на двете правителства румънският премиер Николае Чука каза, че са обсъдили ситуацията с украинските бежанци, които двете държави приемат, и подкрепата за европейската интеграция на Република Молдова, Грузия и Украйна. Николае Чука посочи, че двете делегации са обсъдили също енергийната ситуация в Европа и необходимостта от намиране на решения. Разговаряли са също за предприетите мерки за укрепване и отбрана по Източния фланг на НАТО.
На пресконференцията премиерът на Полша Матеуш Моравецки отправи призив към партньорите от ЕС да приложат смел пакет от санкции, който наистина да засегне сериозно руската икономика. Моравецки каза, че с румънския премиер споделят мнението за налагане на санкции на цялата банкова система на Русия, „защото само така може да се стигне до промяна“.
Полша и Румъния работят по стратегия за следващите месеци и години и са разговаряли за алтернативните източници за доставка на природен газ, например от Азербайджан, за да постигнат енергийна независимост от Русия, съобщи на пресконференцията полският премиер. „Искаме да бъдем независими от Русия. Русия, която взима долари от Европа, и ги използва за война. Руската армия убива невинни хора“, каза Матеуш Моравецки, цитиран от телевизия Диджи 24.
Той посочи, че е обсъдил с румънския премиер как да се предотврати ескалация на конфликта и че споделя позицията за подсилване на Източния фланг на НАТО.
Полският премиер призова Европейската комисия да наложи ембарго на руските въглища. „Искаме да докарваме въглища от Австралия, за да ограничим възможностите за финансиране на руската военна машина. Русия върви по пътя на насилието и само от нея зависи дали ще изостави този път, ние искаме това, но решението е на Русия“, каза полският премиер.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Бригаден генерал Тодор Тодоров ще командва празничната заря

03.03.2022, 10:51

Тържествената проверка (заря) в чест на 144-ата годишнина от Освобождението на България с командващ бригаден генерал Тодор Тодоров - командир на Командване за логистична поддръжка, е предвидено да започне  днес от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“ с участието на  Гвардейския представителен духов оркестър и представителни блокове на гвардейците. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово.
********
Бригаден генерал Тодор Димитров Тодоров е роден на 01.12.1968 г. в с. Трояново, област Бургас. Завършил е специалност „Автомобилна техника“ във ВВОВУ „В. Левски“ през 1992 г., ВА „Г. С. Раковски“ през 2002 г. и Военния колеж на СВ на САЩ, Карлайл – Пенсилвания, през 2017 г. През годините на своята служба е преминал през различни командни длъжности. Участвал е в мисия – Щаб на многонационална дивизия (MND CS), отдел „Логистика“, Ирак – 2004 г. От 1 септември 2021 г. е назначен за командир на новото Командване за логистична поддръжка.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Когато САЩ свалиха повече свои самолети от противника във Виетнам

03.03.2022, 08:55

Виетнамската война е може би един от най-големите военни позори на САЩ. Липсата на каквито и да било умения, както и фактът, че противникът владее до съвършенство изкуството на партизанската война, се оказват и най-голямото проклятие на света. Ще открием, че в този конфликт, армията не е запозната срещу какво се изправя, но и предоставените инструменти не отговарят на изискванията.
Още по-смешното е, че Северен Виетнам не само доказва своето преимущество, но и успява да се справи с техника, която всеки друг би отказал  да използва.
Един добър пример е МиГ-17, който не само се оказва много проклет противник, но и работи повече от добре в ниските полети, елиминирайки шансовете на американците да пренесат сражението високо в небето.........Прочети още

 

Паметникът на свободата: Как се появява един от най-значимите монументи на България

03.03.2022, 08:53

В Стара планина, на изток от Шипченския проход, на височина 1326 метра, се намира връх Свети Никола. Поне до 23 ноември 1951 г., когато върхът променя името си на Столетов – за предпоследен път, до 7 октомври 1977 г.
В началото на август 1877 година, по време на Руско-турската война генерал Николай Столетов заедно със своя Шипченския отряд, в който влизат и 1, 2, 3, 4 и 5 дружина на Българското опълчение, е отговорен за защитата на Шипченския проход и върховете около него. Въпреки численото превъзходство на врага, по време на сраженията от 21 до 26 август 1877 г. атаките им са отблъснати.
На връх Свети Никола днес се издига Паметникът на свободата – Паметник на Шипка.
Целта на монумента, издигнат мястото отбранявано по време на Шипченската битка, е да увековечи подвига на падналите за свободата на България. Паметникът е част от Парк-музей „Шипка“.......Прочети още

 

Уникален поход научи руските подводничари на нов начин за противодействие на САЩ

03.03.2022, 08:49

Точно преди 56 години две съветски подводници стартират първото изцяло подводно околоземно пътешествие. Петдесет и два дни под вода се оказват колосално изпитание както за техниката, така и за хората.
Резултатите от този безпрецедентен преход обаче все още са актуални за руските подводници и за врага това събитие е много неприятна изненада.
На 28 февруари 1966 г. две ядрени подводници тръгват от базата „Западна Лица“ на Северния флот на междутеатрална маневра от Северния флот до Тихоокеанския флот. Първата, K-116, принадлежи към класа „Атомни подводници с крилати ракети“ (АПКР) от проект 675. Втората, K-133, принадлежи към многоцелевите подводници от проект 627A – първите руски атомни подводници.
Подводниците имат необичайна задача - да обиколят планетата през Южното полукълбо и тайно, без да изплуват, да стигнат до Камчатка, до новото място за постоянно базиране.......Прочети още

 

Кой е единственият руски генерал, загинал в Руско-турската война, погребан на българска земя?

03.03.2022, 08:44

В Руско-турската война от 1877 година руската имперска армия губи 14 генерали на двата фронта - на Балканите и в Кавказ. Почти всички те са от дворянски произход и като висши военни са транспортирани и погребани в родината си. Единственото изключение прави генерал Вилхелм Карлович фон Олдекоп. Както подсказва името му, с немски корени. Неговите кости са положени в малък гроб в двора на църквата в тогавашния Турски тръстеник, днешно Славяново край Плевен.
1 септември 1877 г., и третата атака на Плевен е неуспешна. Загиват близо 13 000 руски, румънски и фински войници и офицери. За младия генерал Вилхелм Олдекоп това е последната битка. Тежко ранен при атаката на Гривишкия редут, той е откаран в лазарета в Турски тръстеник, където 9 дни по-късно умира (на 54 г.).
Руското главно командване решава да не спази традицията и да погребе генерала на българска земя вместо в родината. За да го изпрати в последния му път пристига лично братът на императора великия княз Николай Николаевич, военният министър на Русия Дмитрий Милютин и командващият румънските части генерал Кристодор Черкез.
Княз Николай Николаевич: Нека завинаги да помним делото на нашия славен генерал, който завинаги остава на българска земя. Благодаря на църковното настоятелство за възможността ген. Вилхелм Олдекоп да бъде погребан тук, където отдаде живота си за освобождението на Плевен.
Ген. Олзекоп е положен в малък гроб южно до олтара на църква „Свети Николай".
Валери Какачев - историк: Има една паметна плоча с надпис: „Здѣсь погребено тѣло Командира 2-й бригады 9-й Кавалерийской Дивизiй Генералъ-Маiора Ольдекопа. Умеръ 9-го Сентября 1877 года въ Турскомъ Тростеникѣ.“, сложена от войсковата му част. През 1902 година съпругата му идва, за да види неговия гроб, заедно с двамата му сина и дъщеря му и слага от името на семейството още една паметна плоча" с надпис: „Любимому мужу и отцу жена и дѣти. Здѣсь покоится тѣло генералъ маiора Вильгельма Карловича Ольдекопъ родившагося 6 марта 1823 года и скончавшагося 9 сентября 1877 года.“
Хората от Славяново никога не забравят саможертвата на генерала.
Кристина Христанова - читалище „Кл. Браницик" - гр. Славяново: От Освобождението на България на нашия национален празник 3 март всички тържества, които провеждаме, са именно тук, в двора на църквата, за да отдадем почит на героя.
На 10 декември 1877 г. Плевен е освободен. Пътят към София е открит. Краят на войната е близо.
Източник: https://www.cross.bg/

 

3 март: Преди 144 г. e сключен Санстефанският мирен договор

03.03.2022, 08:39

На 19 февруари/3 март 1878 г. в Сан Стефано край Цариград е сключен мирен договор между Русия и Турция, който слага край на Освободителната война. Договорът е прелиминарен (предварителен), което означава, че подлежи на процедура по утвърждаване след преразглеждане, което после е направено на Берлинския конгрес. - (Руско-турската освободителна война в снимки)
Датата е подбрана специално: На 19 февруари 1855 г. император Александър II се възкачва на престола, пак на 19 февруари 1861 г. той подписва манифеста за освобождаването на крепостните селяни, за което е наречен Цар Освободител.
Договорът съдържа 29 члена. С чл. 1-5 се дава независимост на Черна гора, Сърбия (която получава Нишката област) и Румъния (която получава Северна Добруджа като компенсация за южната част на Бесарабия, която се присъединява към Русия).
Чл. 6–11 се отнасят за новосъздаденото Княжество България: то е признато за автономно, трибутарно (зависимо от сюзерен) княжество с християнско правителство и народна милиция.
В границите му се включват териториите от Мизия, Тракия и Македония, заселени с компактно българско население. Границите на княжеството с известни изключения са идентични с тези на Българската екзархия, създадена през 1870 г., и с проекта, изработен от великите сили на Цариградската конференция от 1876 г.
Князът на България се избира от нейното население и се одобрява от султана със съгласието на великите сили. Препоръчва се събрание от български първенци да изработи Органически устав (конституция) на княжеството.
Новото управление се въвежда за срок от 2 години под надзора на руски комисар. За същия период от време в княжеството остават руски войски за поддържане на реда.
България трябва да плаща годишен данък на Османската империя, която няма право да държи войски на територията на княжеството, но може да прекарва войски и бойни материали по определени пътища. Всички османски крепости в княжеството подлежат на разрушаване.
Мюсюлманските изселници запазват недвижимите си имоти.
Договорът обхваща и проблеми извън България, например урежда корабоплаването по Дунав, необходимите реформи Босна, Херцеговина остров Крит.
Урежда се обезщетението, което Османската империя трябва да изплати на Русия. От общата сума 1410 млн. рубли се приспадат 1100 млн. рубли за териториите, които империята отстъпва на Русия: Северна Добруджа, част от Североизточна Мала Азия, Карс, Батуми и Баязид.
Останалите членове уреждат въпроси, свързани с правата на руските граждански и духовни лица в Османската империя, с военнопленниците, с преминаването на неутралните плавателни съдове през Проливите, с изтеглянето на руските войски.
Санстефанският договор е опит от страна на руската дипломация да засили позициите на Русия на Балканите и по Източния въпрос преди началото на Берлинския конгрес, да пропагандира каузата на Русия като загрижена за разрешаването на националните проблеми на българския народ.
Срещу договора се обявяват останалите велики сили, най-вече Англия и Австро-Унгария, както и християнските балкански държави, които възразяват срещу създаването на голяма българска държава, нарушаваща баланса на силите на Балканите. Румъния е недоволна и от замяната на Южна Бесарабия със Северна Добруджа.
Санстефанският договор е посрещнат с въодушевление и възторг единствено от българите, тъй като той възстановява независимата българска държава в максимално възможните етнически граници. В интерес на истината повечето българи не знаят, че ще има Берлински конгрес, и изобщо не подозират какви несправедливи решения ще вземе той.  - (3 март - митове и истина, беседа на проф. Андрей Пантев)

 

Румънските ВВС с два загубени летателни апарата в рамките на час

03.03.2022, 08:27

Тежка и трагична вечер се очертава за румънските ВВС. Изтребител МиГ-21 Lancer изчезна от радарите, а излетелият да го търси вертолет IAR 330 Puma катастрофира. Това се случи вчера, 2 март 2022 г.
Изтребителят е излетял от 86-та авиобаза Фетещи за задача по „въздушно патрулиране” над Северна Добруджа, според румънското МО. Това е станало около 20,00 часа местно време. Контакт с изтребителя е загубен след около 13 минути, когато той се е намирал вече северно от Констанца. Пилотът не е съобщил за технически проблеми.
Местни медии съобщават, че жители на околните села са съобщили в 112 за шум от нисколетящ самолет и последващ взрив.
В 20,21 часа от летището „Михаил Когалнечану“, което се намира в близост до евентуалното място на инцидента, е излетял вертолет IAR 330 натоварен със задача за търсене и спасяване. Екипажът, обаче е съобщил за лошо време – ниска облачност, лоша видимост заради снеговалеж и мъгла, в комбинация с вятър. Била е дадена заповед за връщане в базата, но в 20,44 часа е бил загубен контакт с вертолета. Останките са му намерени в непосредствена близост до летището. - (видео). Петчленният екипаж е загинал. Пилотът на МиГ-21 все още се издирва.
Това е четвъртият загубен МиГ-21 в румънските ВВС от 2017 г. насам. Страната все още експлоатира две ескадрили от типа. Те би трябвало да бъдат заместени от бивши норвежки F-16 MLU, но договорът за това не е подписан.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Заместник-министър на отбраната обяви, че подава оставка

02.03.2022, 21:00

Заместник-министърът на отбраната Ралица Симеонова обяви с емоционален пост във Фейсбук, че подава оставка от кабинета "Петков".
"Днес официално подадох заявление до министър-председателя, с което изразих желанието си да бъда освободена от длъжността "Заместник-министър на отбраната". Радвам се, че е придвижено успешно и че повече няма да изпитвам срам и неудобство от политиките, които провежда този кабинет.
Това, на което станах свидетел през предходните няколко месеца, затвърди убеждението ми, че сме завлядана държава, унижавана от свои и чужди, експлоатирана за реализиране на лични цели и амбиции. Системата на отбраната е много подходяща илюстрация на подобни практики. Не знам защо все още говорим за национална политика. Осезаемо е усещането, че това реално е политика на друг държавен субект, а нашите институции играят ролята просто на проводник. И ако някой дръзне да се опита да промени нещата и да съхрани остатъците от националното ни достойнство, цялата клиентела, цялата машина бива мобилизирана срещу него. Ресурси не се пестят. Но има надежда. Да не забравяме, че всяка криза е и възможност", написа тя.
Във визитката на Ралица Симеонова на страницата на МО пише, че тя е родена на 15 септември 1986 г. в гр. Лом.
Получава средното си образование в СОУ "Христо Ботев" в гр. Козлодуй. Завършва СУ "Св. Климент Охридски" с бакалавърска степен по Политология (2005-2009), магистърска степен по Международни политически отношения и сигурност (2009-2011) и докторска степен по Политически науки (Сравнителна политология) (2012-2016).
От февруари 2014 г. до средата на 2021 г. минава последователно през длъжностите "Младши експерт", "Старши експерт" и "Главен експерт" в направлението "Сигурност и отбрана" в Администрацията на президента. От май до декември 2021 г. заема длъжността "Началник на политическия кабинет на министър-председателя".
Със Заповед на министър-председателя Кирил Петков от 15 декември 2021 г. е назначена за заместник-министър на отбраната.
Владее английски език.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

На 3 март отбелязваме 144 години от Освобождението на България

02.03.2022, 20:25

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват утре, 3 март, в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България, която ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник.
На събитието ще присъстват представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. В строя са включени знамената-светини - Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.
По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа от подразделение на военно формирование 22 980.
По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.
Тържествената проверка (заря) в чест на 144-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Тодор Тодоров - командир на Командване за логистична поддръжка.
В тържествата по повод Националния празник на Република България в цялата страна ще участват представителни военни части от Въоръжените сили.
Днес, 2 март, честванията по повод Националния празник на Република България ще започнат с тържествена проверка (заря) в гр. Сопот от 18.00 ч. с участието на военнослужещи и военния духов оркестър на 61-а и 2-а механизирани бригади. В гр. Казанлък от 18.00 ч. ще се състои тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи от 61-а механизирана бригада, които по-рано през деня ще издигнат националния флаг на площада в града. Военнослужещи от Военноморските сили и Представителният духов оркестър на ВМС от 10.30 ч. участваха в ритуала за полагане на венци и цветя в с. Гроздьово, община Долни Чифлик. В 18.30 ч. с участието на Представителният духов оркестър на ВМС и представителен блок от Висшето военноморско училище ще участват в тържествената проверка (заря) в гр. Провадия, област Варна.
На 3 март по традиция в тържественото честване, което ще започне в 11.30 ч. на връх Шипка, ще участват военнослужещите от 61-а механизирана бригада – Карлово. Представителни части от бригадата ще се включат в ритуала за издигане на националния флаг и знамето на община Карлово (от 10.00 ч. на площад „20 – ти юли“ в града).
В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и от Съвместното командване на специалните операции ще участват в ритуалите по издигане на националния флаг и в поднасянето на венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението на България в градовете: Белене (от 09.30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на загиналите във войните беленчани), Свищов (от 11.00 ч. на площад „Свобода“ в града), Ловеч (от 10.30 ч. на площад „Тодор Кирков“), Елин Пелин (от 19.00 ч. на площад „Независимост“ тържествена проверка (заря) ), Горна Оряховица (от 11.00 ч. в центъра на града), Благоевград (от 10.30 ч. на площад „Македония“), Сандански (от 11.00 ч. в центъра на града), Враца и Бяла Слатина (от 11.00 ч. на централните площади в градовете), Стара Загора (от 10.30 ч. започват тържествата в града), Димитровград (от 10.00 ч.), Хасково (от 11.00 ч.), Ямбол (от 10.00 ч. пред община Ямбол и от 10.30 ч. пред Паметника на героите, дали живота си за национално Освобождение), Чирпан (от 10.30 ч. пред паметника на освободителите), Сливен (от 11.00 ч. на пл. „Хаджи Димитър“), Смолян (от 11.00 ч. пред паметника на борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв. Устово), Асеновград (от 10.30 ч. пред паметника на прапоршик Вишняков в двора на църквата „Свети Димитър“), Пловдив (от 13.30 ч. военнослужещи ще поднесат цветя в Централните гробища, а от 18.30 ч. представителни военни части ще участват в тържествената проверка (заря) на площад „Централен“ в града), Русе (от 11.00 ч. пред паметника на площад „Свобода“), Варна (тържествата започват от 10.00 ч на пл. „Св.св. Кирил и Методий“ с издигането на националния флаг и завършват с тържествена проверка (заря) от 19.30 ч. на пл. „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Варна), Добрич (10.00 ч. пред мемориален комплекс „Хан Аспарух“ и костницата на загиналите в Освободителната война), Дългопол ( от 18.30 ч. тържествена проверка (заря) на централния площад в града), Созопол (от 10.30 ч. на централния площад в града), Бургас (от 11.00 ч. на пл. „Атанас Сиреков“ и от 11.30 ч. пред паметника на руските войни), Черноморец (от 11.30 ч. на централния площад) и Плевен (от 11.00 ч. ритуал по полагане на венци и цветя пред костницата-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ града). Военнослужещи ще участват и в ритуалите по полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите за освобождението на България в селата Столетово, Марково и Крумово.
В София на 5 март 2022 г. от 12.00 ч. в парк театър „Борисова градина“ Представителният ансамбъл на Въоръжените сили ще изнесе концерт за граждани и гости на столицата.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Русия отказва изстрелването на нови спътници от мрежата OneWeb

02.03.2022, 19:48

Ако до петък в 21:30 Русия не получи гаранции, че комуникационните спътници от съзвездието OneWeb няма да бъдат използвани за военни цели, стартът ще бъде отменен.
В сянката на международните санкции срещу Русия, заради агресията срещу Украйна, извеждането в орбита на поредната партида спътници от съзвездието OneWeb е на път да бъде отменено.
Поредната партида от 36 спътника за мрежата, която трябва да осигурява сателитен интернет, е вече на космодрума Байконур в Казахстан, откъдето трябваше да бъде изведена в орбита на 4 март 2022 г., в рамките на договор с европейската Arianespace.
Руската космическа агенция в лицето на „Роскосмос“ обаче заплаши, че ако до 21,30 часа местно време в петък не получи гаранции, че тези спътници и цялата мрежа няма да се използват за военни цели, ракетата носител ще бъде върната от стартовата площадка.
По-късно от „Роскосмос“ поискаха и британското правителство да изтегли участието си от компанията OneWeb, което прави руските искания практически неизпълними.
В друг коментар от страна на ръководителя на Роскосмос, Дмитрий Рогозин, се съдържа и недвусмислена заплаха, че напрежението около руското нахлуване в Украйна може да има сериозни последствия за Международната космическа станция.
Ефектът от разрива между Русия и Запада в сферата на космическите изследвания тепърва ще става ясен. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Командирът на Сухопътното командване на НАТО генерал-лейтенант Роджър Клутиер е на посещение у нас

02.03.2022, 19:40

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна вчера с командира на Сухопътното командване на НАТО генерал-лейтенант Роджър Клутиер. В хода на разговорите бяха дискутирани мерките, свързани с усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в Източна Европа, породено от военните действия в Украйна. Приветствано бе решението на България за изграждането на бойна група на Алианса, както и бяха обсъдени възможностите за участие на други нации в нея с цел повишаването на подготовката и оперативната съвместимост на съюзниците. Подчертана бе своевременността на взетото решение, което е в съответствие и със създаването на бойните групи в другите държави от Източна Европа.
Днес командирът на Сухопътното командване на НАТО посети български военни формирования и учебни полигони.
Източник: https://otbrana.com/

 

31-ви механизиран батальон-Хасково чества 20 години от своето създаване

02.03.2022, 19:35

31-ви механизиран батальон-Хасково чества 20 години от своето създаване. Празникът започна с тържествено строяване, прочитане на заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов и подполковник Светослав Годинов, командир на 31-ви механизиран батальон. Подполковник Годинов произнесе слово, в което разказа накратко през какви предизвикателства е преминал батальонът през изминалите 20 години, като подчерта, че постигнатото досега е плод на усилията на всеки един, служил тук. Той пожела на личния състав „преди всичко здраве и все така да бъдем „обединени в целите!”. Поздравление към личния състав произнесе и бригаден генерал Станимир Христов, който поднесе на подполковник Годинов плакет, съобщава КСВ.
От своя страна командирът на батальона връчи юбилейни монети на командира на бригадата и на бившите командири на 31-ви мб – полковник Данчо Николов (в периода 30.09.2010 г. – 01.09.2013 г.) и подполковник Николай Александров (в периода 01.09.2013 г. до 01.10.2018 г.) с благодарност за поставените добри основи.
По повод празника беше проведен показ на въоръжение и техника и информационна борса в района на военното формирование. Отбелязването започна още на 24 февруари с с турнир по стрелба с пистолет „Макаров”, в който участваха 17 отбора от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, от Областна дирекция на МВР-Хасково, ТД „Национална сигурност”, РС „Изпълнение на наказанията“, ОЗ „Охрана – Хасково”, Военна полиция и др.Кратка историческа справка за военно формирование 52740 Хасково:На 1 март 2002 г. на основание заповед на Министъра на отбраната е създаден 1-ви отделен механизиран батальон в състава на Командване „Изток”.
От 2005 година става 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска бригада, какъвто е и до днес. От създаването си батальонът провежда подготовка за придобиване, развитие и поддържане на отбранителни способности, необходими за изпълнение на задачите в национален и коалиционен формат. Води целенасочена подготовка на формированията за защита на населението и територията на страната при кризи от невоенен характер и преодоляване на последствията от тях. През годините по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ формирования от батальона са участвали при гасене на пожари и при ликвидиране последствията от наводнения и продължават да участват при обезвреждане на открити невзривени боеприпаси, както и са изпълнявали съвместни дейности със служителите на МВР при задачите по охраната на държавната граница с Република Гърция и Република Турция.
Източник: https://otbrana.com/

 

Американски полковник: Насърчаваме украинците да умират в битка, която не могат да спечелят

92.03.2022, 19:27

Пенсионираният полковник от армията на САЩ Дъглас Макгрегър даде изчерпателен отговор на въпросите какво се случва в Украйна и какви са непосредствените перспективи за самата Украйна в ефира на американския телевизионен канал Fox News.
„Защо мислите, че Владимир Путин прави това, което прави? Каква е крайната му цел? – пита домакинът.
„Владимир Путин прави това, за което ни предупреждава през последните 15 години: че няма да толерира американски войски и ракети на границата си. Точно както, ние не бихме търпели руски войски и ракети в Куба. Ние го игнорирахме и той в крайна сметка взе мерки.
Той многократно е казвал, че влизането на Украйна в НАТО е абсолютно неприемливо за Русия.
Това, което вече се случи, е, че боевете в Източна Украйна всъщност почти приключиха. Всички украински войски, разположени там, са обкръжени и отцепени, има около 30-40 хиляди от тях на югоизток (според Макгрегър). Ако не се предадат в рамките на следващите 24 часа, подозирам, че руснаците в крайна сметка ще ги унищожат.
Казахме му, президентът на САЩ каза, че ако се надява на неутрален статут на Украйна, ние ще го подкрепим. Мисля, че Владимир Путин ще направи това за Западна Украйна, частта отвъд Днепър. Но за тази част на изток не съм сигурен какъв е планът му: да създаде друга република или да я присъедини към Русия. Защото исторически - това е руска територия.
Но западните украински територии не са. Той знае това и тази част от Украйна ще са приемливи за Русия като неутрална държава.
Водещият пита: „Аз не съм военен експерт, дори не съм специалист по география, но ако той (Путин) окупира Украйна, а Украйна граничи с Полша, а Полша е страна от НАТО, това не означава ли, че той просто ще продължи да взема държава след държава, докато страните от НАТО не се изчерпят?
Полковникът въздъхва тежко и казва:
„Струва ми се, че си струва да повторя: Путин не се интересува от преминаването на Днепър и насочване на запад към полската граница. Той е напълно готов за неутрален статут на тези територии по австрийски или финландски модел. Той не иска война с нас, армията му е твърде малка за това, икономиката му е по-малка от тази на Южна Корея.
Ние му вменяваме неща, които той не иска, както обикновено се опитваме да демонизираме него и страната му.
Това, което трябва да запомним, е, че Украйна е четвъртата корумпирана държава в света. Това далеч не е свободна демокрация, яркият пример, както всички казват. Зеленски затваря журналисти и политически опозиционери.
Мисля, че трябва да стоим далеч от това. Американците мислят, че трябва да стоим настрана, европейците мислят, че трябва да стоим настрана. Ние трябва да спрем доставките на оръжие за Украйна и да спрем да ги подтикваме да умират за това безнадеждно начинание.
Водещият уточнява: „Казвате да стоим настрана, тоест без санкции, без военна подкрепа, просто нека Русия вземе частта от Украйна, от която се нуждае?“
"Да точно така. Не виждам причина да се бием с Русия за нещо, за което говорят от години, а ние просто игнорирахме. И по-важното: там (в Украйна ) населението е неразличимо от руското.
Знаеш ли какво е най-ужасното? Ние не изпращаме нашите военновъздушни сили да се бият, но насърчаваме украинците да умират ненужно в битка, която не могат да спечелят.
Ще провокираме безпрецедентна хуманитарна катастрофа, ако всичко това не спре.”
Източник: https://trud.bg/

 

ВВС обявиха 169 вакантни длъжности за войници

02.03.2022, 19:21

Със заповед на командира на Военновъздушните сили № РД-142/24.02.2022 г., са обявени 169 (сто и шестдесет и девет) вакантни длъжности за войници във Военновъздушните сили за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина, във военни формирования от Военновъздушните сили.
Кандидатите за вакантните длъжности подават писмено заявление чрез структурите на ЦВО до 29.04.2022 г. Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидатите
Конкурсът ще се проведе във военните формирования през периода от 29.08.2022 г. до 09.09.2022 г., по предварително изготвен график. Допуснатите кандидати ще бъдат уведомени по телефон или e-mail за часа, датата и мястото на явяване за участие в конкурса, се посочва в обявата.
Подробности на https://www.mod.bg/

 

Западни експерти разнищиха какво свърши досега руската армия в Украйна, имат лоши новини за Киев

02.03.2022, 09:40

Вчера и завчера руското настъпление изглежда се забави, понасяйки по-тежки от очакваното загуби. Дали тези твърдения са само пропаганда, разпространявана от Запада и Украйна? Според военните експерти от „Task & Purpose” поначало трябва да сме скептични към такава информация.
Причините за това руската армия да не е превзела Киев са съвсем различни. Същевременно най-важното доказателство, че Русия среща далеч по-силна съпротива от очакваното, е, че все още не контролира небето над Украйна.
Това е още по-впечатляващо с оглед на факта, че само преди пет години украинската армия беше в плачевно състояние. Ставащото показва и колко важни са мотивацията и обучението на войниците, участващи в сраженията.......Прочети още

 

Някои особености на украинската пропаганда

02.03.2022, 09:20

Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов - тази сентенция на Ото фон Бисмарк за пореден път се потвърждава (поне в частта си за войната) в най-новия военен конфликт - между Русия и Украйна.
Москва, до голяма степен по традиция, не е особено многословна. Например едва преди дни призна, че в инвазията є в Украйна има загинали и ранени руски войници, но не посочи броя им. Така обявяваните всекидневно от Киев данни за руски жертви продължават да обикалят световното медийно пространство, без възможност за проверка. Към вчерашна дата украинските власти твърдят, че са загинали 5710 руски бойци.
Украйна обаче е многословната в този конфликт, а думите й отекват в световните новинарски емисии. Дали поради многословието, или по други причини, немалко от изказванията є впоследствие се оказват неистини.......Прочети още

 

Как българският селянин „Дед Новак“ получава най-високата степен на Гергьовския кръст

02.03.2022, 09:13

Казва се Новак Димитров от с. Зелено дърво, Габровско. Роден е около 1830 г. и се е препитавал с кираджийство – превозва стоки на габровски търговци чак до Одрин. По време на летните боеве на вр. Свети Никола на 21, 22 и 23 август 1877 г. със своята биволска кола на отиване към върха е карал вода и муниции, а на връщане – ранени войници.
От средата на август до края на декември 1877 г. с. г. дядо Новак Димитров е назначен за водач на Десния (или Западен) отряд на ген. Скобелев и ген. Столетов, установени на бивак в района на селата Зелено дърво, Баевци и Топлеш.
Негово задължение било да проучва пътищата, през които може да мине този отряд отвъд Балкана, за да удари армията на Вейсел паша в Шейновския укрепен лагер.....Прочети още

 

Навършват се 147 години от рождението на кап. I ранг Неделчо Недев

02.03.2022, 09:10

Неделчо Недев е роден на 2 март 1875 г. в Шумен, разказват от Военноморския музей във Варна. Учи във Варна и след завършване на IV клас на мъжката гимназия е изпратен в Австро-Унгария, където през 1894 г. завършва Императорската и кралска академия по търговия и мореплаване в Триест. След завръщането си в България постъпва на служба във Флотилията и Морската част в Русе. От 1 май 1895 г. е изпратен на практика на параходите на Българското търговско параходно дружество във Варна, където получава и първото си морско офицерско звание – мичман II разряд. За кратко е адютант на Дунавската флотилия. В края на 1897 г. е приведен да служи в новосъздадения морски екипаж на Черно море под командването на капитан II ранг Пол Пишон, с което става един от основоположниците на Българските военноморски сили на Черно море. В периода 1897 – 1900 г. служи на парахода „Крум“ на р. Дунав, назначен е за младши офицер на крайцера „Надежда“ и участва в първото му задгранично плаване през 1899 г. Продължава образованието си във Франция (06.1900 – 01.1905 г.), където завършва Висшето училище по електротехника в Париж и Факултета за точни науки в Сорбоната, както и астрономически курсове в обсерваторията в Парк Монсури и в Централната физическа обсерватория в Парк Сен Мор. След завръщането си в България става преподавател и заместник началник на Машинното училище във Варна. През 1906 г. завършва Артилерийски офицерски курс в Кронщад (Русия). На 32 години завършва шест учебни курса, от които два му дават висше образование, владее отлично френски, италиански и руски език. Той е в състава на българската делегация на Международната учредителна радиотелеграфна конференция в Берлин (3.10 -3.11.1906 г.). Лейтенант Недев участва и в поставянето на подводния кабел от Варна до Севастопол през лятото на 1908 г. с английския кораб „Фарадeй“. През 1910 г. е част от комисията, която приема първата българска радиостанция край Варна (в местността Франга). След инсталирането на радиостанцията на крайцера „Надежда“ (1911 г.) той разработва първите правила за радиообмен между двете радиостанции, както и правилник за обучението на военни радиотелеграфисти на станция „Франга“.
До Първата балканска война лейтенант Недев се утвърждава като специалист в областта на хидрографията. В периода 1905 – 1906 г. плава на борда на катерите „Амалия“ и „Раковски“ и съставя карта-план на Варненския залив и околностите му. Включен е в комисията по определяне границата по р. Дунав между България и Румъния. Участва в комисията по приемане на миноносците „Шумни“, „Летящи“ и „Строги“ и става първият командир на „Летящи“. През 1911 г. с разрешение на Негово Величество Царя е изпратен като дипломатически емисар в Италия през Триполитанската война.
Командир е на миноносец „Смели“ (17.07.1910 - 22.11.1913 г.) и участва в атаката на турския крайцер „Хамидие“. Написва и издава теоретичен труд по организационната структура на флота с принос във военноморската наука, който заляга в „Устав на самостойните действия на миноносците“ – 1915 г. През 1914 г. ръководи курс за строеви морски офицери и преподава лоция, сферична тригонометрия, навигация и астрономия. Превежда труда на професор Пол Жане: „Основи на индустриалното електричество“. На 7.04.1915 г. е назначен за преподавател във Военната академия в София, а година по-късно е повишен в звание капитан II ранг. Участва в поставянето на минни заграждения в района на Бургаския залив, Калиакра и пред Балчик (1916- 1917 г.). През 1917 г. издава „Дунав от гледище на съвременното речно конвенционално право“. В края на Първата световната война капитан II ранг Недев е емисар по морско право в Берлин, Браила и Букурещ. По време на военната си служба изпълнява следните командни длъжности – Началник на Учебната част на флота; Началник на неподвижната отбрана на флота; Началник на подвижната отбрана на флота и Временен началник на флота. Напуска флота по собствено желание на 10.09.1919 г.
Той е един от основателите и активен деятел на създадения през 1920 г. Български Народен Mорски Сговор. В периода 1932 – 1941 г. е директор на Българското Търговско Параходно Дружество (БТПД).
Умира във Варна на 11.04.1948 г.

 

Противотанков ракетен комплекс Javelin

02.03.2022, 08:53

Американският преносим противотанков ракетен комплекс (ПТРК) "Джавелин" се прояви в редица от последните военни конфликти като много ефективно оръжие. Произвеждан в значителни партиди (според някои източници само ракетите са над 40 000 единици), той е на въоръжение в армиите на редица страни по света. ПТРК, въпреки значителната си възраст (над четвърт век), все още е заплаха за съвременните бронирани превозни средства и не само. За него си мечтаят много армии по света, особено тези от Източна Европа, които демонстративно или сериозно се страхуват от нахлуване от Изток на ордите на „механизирания Чингис хан“. ПТРК "Джавелин" (от англ. Javelin - "копие, стрела"; е с оръжейен индекс - FGM-148) е предназначен за унищожаване на бронирани превозни средства и на нисколетящи нискоскоростни цели (хеликоптери, дронове, и кацащи витлови самолети и др.), както и за унищожаване на различни полеви укрепления и на други обекти. Сред експертната общност има две мнения за ефективността на оръжията: те могат да унищожат всеки съвременен танк на принципа „изстреляй и забрави“; а целите, по които стрелят, обикновено струват по-малко от ракетите, изразходвани за тях......Прочети още

 

 

Джонсън няма да изпраща британски войски срещу руската армия в Украйна

01.03.2022, 21:33

Британските войски няма да се сражават с руските сили в Украйна. Това заяви премиерът Борис Джонсън по време на посещение в Естония, където Великобритания разположи допълнителни военни части, съобщава "Ройтерс".
Той подчерта, че последните подкрепления са твърдо в границите на Алианса.
Това са единствено отбранителни мерки, които са същността на НАТО от над 70 години, увери Джонсън.
"Искам най-накрая да бъда кристално ясен по този въпрос - няма да се бием с руските сили в Украйна и нашите подкрепления са твърдо в границите на НАТО и категорично са правилното нещо, което трябва да се направи", обяви той.
По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че Алиансът няма да изпраща войски или бойни самолети в Украйна, тъй като не трябва да бъде част от конфликта.  Той обаче увери, че НАТО ще отбранява всеки сантиметър от своята територия.
В Полша Джонсън заяви и че руският президент Владимир Путин е готов да използва "варварски и необмислени тактики срещу невинни граждани в Украйна", съобщава Би Би Си.
Той обаче изтъкна, че Путин е "подценил страстното желание на украинския народ да защити страната си", както и единството и решимостта на Запада, който ще продължава икономическия натиск върху Русия чрез санкциите.
Готови сме да засилим санкциите и да ги налагаме толкова дълго, колкото е необходимо, увери британският премиер.
Източник: https://news.bg/

 
 

Президентът на Румъния иска повече пари за отбрана

01.03.2022, 19:42

В контекста на войната в Украйна румънският президент Клаус Йоханис призова за повишаване на отбранителния капацитет на румънската държава, което налага увеличаване на средствата, отпускани отбрана, от 2 на 2,5 процента от брутния вътрешен продукт, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.
Йоханис говори след заседание на Върховния съвет за отбрана на страната.
"Отвъд конкретните решения, приети днес, смятам, че настоящата криза показва, че от стратегическа гледна точка са необходими нови консолидирани действия на Румъния в най-малко две измерения. Така че определихме две стратегически цели. На първо място, смятам, че се налага увеличение на процента от БВП, отпускан за разходите за отбрана, от 2 процента, колкото е сега, на 2,5 процента. На второ място, се налага осъществяване на енергийна независимост на Румъния, основно чрез развитие на възобновяемата енергия и атомната енергия за граждански цели", посочи Йоханис.
Той уточни, че за изпълнението на тези стратегически цели ще бъдат необходими политически решения.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Драгомир Заков встъпи в длъжност министър на отбраната

01.03.2022, 19:22

Драгомир Заков встъпи в длъжност министър на отбраната днес, 1 март, малко след като бе избран и положи клетва в Народното събрание. В зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната той се срещна с ръководството на Щаба на отбраната, висшия офицерски състав на Българската армия и директори на дирекции в министерството, съобщава Пресцентърът на МО.
Министър Драгомир Заков подчерта изключителното уважение, което изпитва към всички български военнослужещи. „През последните години съм имал възможността да работя с много от вас и да се убедя в изключителния ви професионализъм“, каза той.
Министър Заков подчерта, че ще направи всичко възможно да посети колкото се може повече военни формирования, за да се запознае с проблемите на място. „В мое лице ще имате защитник и абсолютна подкрепа за това Българската армия да бъде на нивото, на което трябва да бъде, за да може да защитава суверенитета и териториалната цялост на Република България“, каза министър Заков.
По традиция досегашният министър на отбраната Стефан Янев подари икона на Свети Георги на своя приемник Драгомир Заков.

 
 

За секунди се сменят всички части на пистолет без ударно-спусковия механизъм

01.03.2022, 09:50

Пистолетът Sig-Sauer P-320 бе един от хитовете на най-голямото в света оръжейно изложение SHOT SHOW.
Уникалното оръжие впечатли с редица новости в конструкцията, които го правят подходящо както за армия, полиция и спецслужби, така и за спортна стрелба и самозащита.
Тайната на новия пистолет се крие в модулната конструкция, която позволява бързо преобразяване в различни варианти. Освен това той се разглобява и сглобява с голи ръце без нито един помощен инструмент, и то само за няколко секунди.
Корпусът и цевта може да се сменят така, че оръжието да е удобно за всяка длан без необходимост от допълнителни наставки на ръкохватката. Освен това със замяната на корпуса и цевта удължената версия на Sig- Sauer P-320 бързо се превръща в компактен вариант - лек и удобен за скрито и продължително носене. Единственото, което не се сменя, е ударно-спусковият механизъм.
Конструкторите са предвидили възможност основната версия да използва цев, дълга 119 мм, като общата дължина на оръжието не надвишава 230 мм. Цевта на компактния вариант е дълга 99 мм при обща дължина на пистолета 183 мм. Тези размери са за пистолетите, предназначени за патроните 9 mm Parabellum.
Разработени са и версии за популярните в САЩ патрони .40 Smith&Wesson, както и за патроните .357 SIG. Дулната енергия на изстреляния куршум на патроните 9 mm Parabellum е около 450-490 джаула, на .40 Smith&Wesson - 560-750 джаула, а на .357 SIG е в границите на 750-800 джаула. Граничните стойности на дулната енергия са определени за куршуми с различна маса.
Вместимостта на пълнителя зависи от вида на използваните патрони. При вариантите, предназначени за патрони .40 Smith&Wesson, пълнителят събира 14 патрона. Моделите за патрони .357 SIG са снабдени с пълнители за 17 патрона, а компактните модели използват 13 или 15-зарядни пълнители.
Конструкторите са разработили два вида спускови лостове. Единият е традиционен с гладка челна повърхност, а другият е по подобие на австрийския “Глок” - с монтирано допълнително лостче за безопасност. То не позволява произвеждане на случаен изстрел. Усилието за задействане на спусковия лост и на ударника е от 2,5 до 3,4 кг при различните варианти на пистолета. То се дължи на избрания тип ударно-спусков механизъм, който е само с двойно действие (DAO-дабъл екшън онли). При него ударникът се намира винаги в предно (изходно) положение и за задействането му е необходимо пълно натискане на спусъка.
Неудобство при този вид механизми е в по-дългия ход на спусковия лост при всеки изстрел, необходим за придвижване на ударника от изходно в задно крайно положение.
Ударно-спусковият механизъм е изработен в едно тяло и може да се монтира във всяка разновидност на пистолета. Високата степен на безопасност на оръжието се осигурява и от специалната система за сигурност, която блокира огъня при незаключен затвор.
Рамката на пистолета е изработена от удароустойчива пластмаса. Тя е снабдена с “Пикатини релса” по военния стандарт MIL-STD-1913. Към нея могат да се монтират оптически мерници, тактически фенери, бързомерци и други тактически принадлежности. За комплектоване на пистолета се използват три типа рамки - Small, Medium, Large, наименованията на които подсказват, че от тях произлизат съответно компактни, средни и дълги варианти.
За удобство при ползване с дясна и лява ръка бутоните за пълнителя и
затворната задръжка са разположени симетрично.
Изключително прецизната изработка на частите на пистолета му гарантира висока надеждност и дълготрайност на работа, характерна за оръжията с марката Sig-Sauer. Благодарение на това пистолетът бързо навлиза в арсеналите на специалните структури, но успешно дебютира и на цивилния пазар. - Още пистолети Sig-Sauer
Източник: https://www.24chasa.bg, доц.д-р Георги Маринов

 

На вкарания в ъгъла му остава само да напада

01.03.2022, 09:27

„Никъде в официалния език и на НАТO, и на ЕС няма докyмент, в който да е използвана дyмата "война", затова използвах „военна операция“, казва военният министър Стефан Янев. Прав е, все още в Украйна се касае за операция, каквито още се наричат „принуждаване към мир“. Иде реч за действия, включително и военни, за прекратяване на огъня и установяване на примирие между враждуващи страни. Тези събития може да се определят и като остра фаза на хибридна война.
В Украйна по същество се води гражданска война между властта в Киев и две източни области, обявили се за независими ДНР и ЛНР. Срещу тях от 2014 г. системно се извършват разнообразни репресии, включително и военни операции с тежки оръжия. Подписаните през 2014-а и 2015-а Мински споразумения между сепаратистките републики и Киев за  прекратяване на огъня не се изпълняват. Киев ги отхвърля......Прочети още

 

Погребан от Зеленски украински граничар разказа какво всъщност се е случило на Змийския остров

01.03.2022, 09:07

"Той дори не знае, че на Змийския остров има още и морска пехота", вайка се един от граничарите, който наскоро служиха на въпросния Змийски остров, гледайки изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, който разказва "за героичната гибел" на военните.  
Мъжът е на средна възраст, украински военен, разказва как руските военни са контактували с гарнизона на Змийския остров.  
По думите му руснаците са били професионалисти. Също така отбелязва, че онези, "които са скочили накриво" са получили медицинска помощ.  
"Никой никого не е бил, мислехме, че ще стане по-лошо", казва още той.
Руският военен също предава поздрав на роднините си (съпруга и майка), но не успя да сдържи емоциите си: "Ако покажат клипа, кажете им че съм жив". Старае се да скрие сълзите си.  
БЛИЦ припомня, че по-рано украинската пропаганда и лично президентът на Украйна Володимир Зеленски увериха, че граничарите на Змийския остров са загинали геройски в бой до последна капка кръв с руските нашественици.   
Всички украински граничари на остров Змийний в Одеска област са били убити вчера, заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски. По думите му, руските сили са установили контрол над острова.
Историята обаче придоби неочакван обрат. Впоследствие стана ясно, че 82-та украински военнослужещи от Змийския остров са доставени в Севастопол със спасителния влекач Шахтьор.
Източник: https://blitz.bg/

 

График на стрелбите на „Батмиш“ за месец март

01.03.2022, 08:50

Център за подготовка на специалисти обяви датите на планираните за месец март стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен.
Занятията по ОП ще започнат от 1 март и ще се провеждат до края на месеца, в различен времеви диапазон.
На 1, 10, 21 и 28 март – от 8.15 до 21.30 ч., на 2, 4, 15, 16 и 17 март – от 8.30 до 17 ч. Занятията на 7, 8, 9, 23, 29 и 30 март ще се провеждат във времето от 8.15 до 13.30 ч.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

Премиерът Петков: Абсурд е да си даваме самолетите

01.03.2022, 08:45

Премиерът Кирил Петков се опита да разсея съмненията, че България ще изпраща своята авиационна техника съветско производство на Украйна, като това „пълен абсурд”. По-рано през деня, в редица издания се появиха спекулации, че българската страна ще предава авиационна техника на украинските ВВС.
„Нашият брой самолети е недостатъчен, даже да пази нашето небе, така че е пълен абсурд да ги даваме в този момент”, заяви премиерът Петков днес, 28 февруари 2022 г.
Късно снощи, от думите на Жозеп Борел, върховен представител по външните работи на ЕС, се разбра, че страни от ЕС ще предоставят бойна авиационна техника на Украйна. Става въпрос за типове, които украинската страна експлоатира в момента, от което се разбра, че иде реч за техника произведена в бившия СССР, която сега е на въоръжение в страна от ЕС. Кръгът на вероятни доставчици се стесни до България, Словакия и Полша.
„Тука много ясно искам да кажа, защото днеска се говореха какви ли не неща – никакви самолети български… Не сме поемали никакви ангажименти за тях. Знаете, че в момента имаме малко наброй летящи самолети, защото имаме проблеми с частите за тяхното доставяне. Не би било разумно.”, обясни премиерът пред журналисти в Министерски съвет.
Петков уточни, че никой на ниво ЕС или НАТО не е предлагал такова нещо и определи публикациите, като „опорки на разни сайтове”.
Интересно е да се уточни, че новината изтече най-ударно в интернет изданието „Дневник”, където бе съобщено, че такова нещо действително се планира, като информацията се позоваваше на база „няколко източника”.
Случката стана на фона на поисканата оставка на военния министър Стефан Янев и замяната му с добре известната и противоречива, във военните среди, фигура на Тодор Тагарев.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Отряд Вагнер – невидимата армия от ветерани, която не съществува, но винаги е на правилното място

01.03.2022, 08:40

Отряд „Вагнер“ или „Групата на Вагнер“ не е просто формирование, което събира почитатели на музиката на немския творец. Историята тук е малко по-различна, защото все пак се говори за специална частна паравоенна организация. Достатъчно е да се забележи в тяхната история, че са близо до всяка интересна военна точка на руския фронт и до този момент очевидно печелят реномето си на страховити войни. Лидер на въпросната организация е Дмитри Уткин. Същият е роден през 1970 г. и командва 700-ен специален отряд, както и 2-ра бригада на специалните сили в министерството на отбраната на Русия. След отбиването на военната служба, Дмитри преминава в резерва като лейтенант-полковник и след това получава работа в охранително дружество Моран.
Същото е създадено от руски военни ветерани, които се занимават с охрана и тренировъчни мисии по цял свят. Една от основните им задачи е да осигуряват охрана и да се борят срещу пирати в открито море. Активността на дружеството Моран е през 2013 г. и през същата година е поставен офисът в Хонконг – Корпорация Славоник. Проследването на тази линия ще покаже, че екипите са били изпращани да защитават различни петролни рефинерии и разбира се, нефтопроводи в Сирия. Именно там Уткин ще може да демонстрира изключителни качества и освен това да се прослави като човек, който може да изпълни почти всяка задача. По време на сраженията, Руската Федерална служба по сигурност ще арестува някои членова за нелегална наемна работа......Прочети още

 

Военен календар

01.03.2022, 08:30

На 1 март 1858 година в Ески Джумая (дн. Търговище) е роден капитан Васил Данаджиев (1858 – 1885).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Като младши офицер служи в Артилерийските паркове в Разград (1879 – 1880) и Артилерийската лаборатория в Русе (1881 – 1883).

През 1883 г. е командирован в Москва, Русия, за практическо изучаване на артилерийската служба.

На 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан и назначен за командир на 3-та батарея от 1-ви артилерийски полк, с която воюва в Сръбско-българската война (1885).

На 5 ноември вражески снаряд улучва управляваното от него оръдие в боя за Преславския редут край с. Алдомировци по време на Сливнишкото отбранително сражение (5 – 7 ноември). Награден посмъртно с орден „За храброст“ IV ст.

На 1 март 1884 година в Търново е роден контраадмирал Сава Стефанов (1884 – 1970).
Завършва Военното училище в София (1905). Служи като вахтен офицер на учебния крайцер „Надежда“ (1905 – 1906), адютант на Дунавската флотилия (1907 – 1908) и младши офицер в Морската част – Варна (1909). Следва в артилерийските и минни класове в Кронщад, Русия (1909 – 1910) и специализира радиотелеграфия (1910 – 1911). След завръщането си завежда радиотелеграфната станция на „Надежда“, организира първия в България радиотелеграфен курс с курсисти от Военноморския флот и полага основите на радиоразузнаването в българската армия. Последователно заема длъжностите началник на Минната школа при Флота (1913), старши офицер на „Надежда“ (1913 – 1914) и преподавател по радиотехника в курса за морски офицери (1914 – 1915).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва торпедоносеца „Строги“, Прожекторната рота, Флотския арсенал, Портовата дружина и Щаба на Черноморската част.

След войната е преподавател по минно, торпедно и радиотелеграфно дело в офицерския курс при Морската учебна част (1919), началник на Щаба на Флота (1919 – 1920) и интендант на Флота (1920 – 1921). На 1 април 1921 г. преминава в запаса и до 1933 г. управлява нелегалните флотски структури. Има голям принос за опазването на военноморските сили на България след тежките забрани, наложени от Ньойския договор (1919).

На 1 март 1912 година е създадена Военна академия „Георги Стойков Раковски“. На 11 декември 1911 г. министърът на войната генерал-майор Никифор Никифоров представя пред цар Фердинанд І законопроект за създаване на военна академия. Той е внесен в ХV Обикновено Народно събрание и приет на 1 март 1912 г като „Закон за създаване на Българска военна академия“. Законът влиза в сила от 8 май 1912 г., но последвалите Балкански войни (1912 – 1913) отлагат съществуването на новото учебно заведение. На 4 януари 1915 г. Военната академия е тържествено открита и в нея започва обучението на първия випуск слушатели. След включването на България в Първата световна война (1915 – 1918) занятията са прекратени, а преподавателите и слушателите получават назначения в щабовете и войските. По силата на наложените ограничения от Ньойския договор (1919) на България е забранено да има Военна академия. През периода 1922 – 1938 г. тя функционира скрито на територията на Военното училище под името Преподавателски курс, предназначението на който е да дава академично военно образование. До 1944 г. в нея се обучават 16 офицерски випуска, а след Втората световна война се подготвят кадри за тактическите и оперативните звена на българската армия. С Регентски указ № 6 от 5 март 1946 г. за патрон на Академията е определен първият военен теоретик Георги Стойков Раковски. Днес Военна академия „Г.С. Раковски“ е основната образователна институция в България по въпросите на сигурността и отбраната, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО.

 

5 факта, станали известни след теста на новия руски пистолет "Удав" с мощен калибър 9х21 мм

01.03.2022, 08:09

Петък, средата на февруари. Ранна утрин на закрит полигон в Подмосковието, където текат първите тестове за военни експерти и журналисти на пистолета "Удав", планиран да замени остарелите "Макаров" и "Яригин".
Само преди месец в интернет и пресата нямаше никаква информация за тази разработка, а сега всички говорят, че тя е "бъдещото оръжие на всички руски силови служители".
Какво всъщност представлява сменникът на "Макаров" и "Яригин" – на пръв поглед?.......Прочети още

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}