Военна информация

Архив - от 1 до 15 март 2013 година

 

 
Има ли място за БЛА в БА?
15.03.2013, 20:31

През пролетта на 2012 г. Министерството на отбраната (МО) публикува „Концепция за въздушно наблюдение и разузнаване с безпилотни летателни системи от Въоръжените сили на Република България”.

Това е първият официален документ разглеждащ в дълбочина въпросът за използването на БЛС (бел. ред. безпилотни летателни системи) в подразделенията на Българската армия (БА), необходимите действия, структурирането на такива системи в рамките на видовете въоръжени сили и тяхното взаимодействие.

Предлагаме ви един обобщен поглед към този важен за развитието на БА документ.............Прочети още

 
Катастрофа с военен хеликоптер Z9 на ВВС на Замбия, причинена от носен от него флаг
15.03.2013, 19:48

Военен хеликоптер Z9 на ВВС на Замбия се е разбил на летището в Лусака, като един от летците майор Мукупа е загинал. Произведеният в Китай хеликоптер е захождал за кацане, когато носеният от него национален флаг се е разхлабил и се оплел в опашния винт. Вследствие на това машината става неуправляема и се разбива. Летецът е скочил с парашут преди това, но е бил сериозно наранен от части от разбилия се хеликоптер и по-късно почива от раните си в болницата. Вертолетът е изгорял изцяло. Другият летец капитан Чилала е оцелял невредим.

Разбилият се хеликоптер е един от трите участвали в тържествата по случай Деня на младежта. Няколко вертолета Z9 са били закупени преди месеци от Китай, но летците не са преминали обучение в страната-производител.

http://www.pan.bg/

 
УМПО ще достави 10 двигателя до края на този месец на Индия
15.03.2013, 15:17

АЛ-31ФП.През 2000 година между Русия и Индия е сключен договор за доставка на комплекти за самолети Су-30МКИ. Към договора има споразумение за доставка до 920 двигателя (или комплекти) за самолетите. През октомври 2012 опцията е активизирана и е подписано допълнително споразумение с график на доставките. В края на месеца ще бъдат доставени първите 10 двигателя АЛ-31ФП.

Коментар:

В Индия беше усвоено преди две години монтажа на този вид двигатели. Самият факт, че се доставят говори, че това е някаква нова модификация. Вероятно УМПО(подобно на НПО Салют и неговия АЛ-31ФНМ1 за Китай) е създало някаква нова версия на двигателя, отличаваща се с нови характеристики. Те вероятно са част от програмата за модернизация на първите самолети Су-30МКИ, доставени на Индия, която отдавна трябваше да започне.

http://aeronews.alle.bg/

 
Бъдещите китайски самолетоносачи ще бъдат атомни
15.03.2013, 12:24

Една неотдавнашна публикация на сайта на китайската корабостроителна корпорация CSIS за първи път съдържаше споменаване за програма, която предвижда проектиране и производство в Китай на експериментален образец на атомен реактор за надводни кораби.

Най-интересен е въпросът за строителството на атомен самолетоносач и възможните срокове на появата на първите боеспособни ударни групировки, включващи такива кораби. Строителството на атомен самолетоносач означава нов етап в развитието на китайската военноморска стратегия.

Строителството на атомен самолетоносач има смисъл, ако Китай иска да изпраща за далечни морета мощни военноморски съединения, способни самостоятелно да водят настъпателни действия. Самият факт на появата на такива съединения ще стане важен фактор на световната политика. И тъй като съответните решения са вече приети от китайското ръководство, остава да научим – кога ще стане това.

Става дума за един технически сложен многогодишен проект, който, изглежда, ще бъде завършен към море края на десетилетието. Имайки предвид нарастващото през последно време в Китай внимание към въпросите на ядрената безопасност, след строителството на експерименталния корабен реактор ще има и дълъг период на тестиране, наблюдения и проверки. Изхождайки от това, едва ли китайският самолетоносач ще бъде включен в бойния състав на флота по-рано от 2020 година.

До тогава, съдейки по получени данни, Китай ще построи още минимум един самолетоносач с обикновен двигател. Този кораб, макар и да заимства някои елементи на конструкцията на бившия съветски самолетоносач „Варяг”, но вече ще е самостоятелен китайски проект. Неговото изграждане вече започна или ще започне тази година. Първите два самолетоносача ще позволят на Китай да получи необходимия опит за експлоатация на подобни кораби и ще повиши настъпателния потенциал на китайския флот в близките морета. Тяхно основно оръжие ще бъдат изтребителите J-15, изпитанията на които са към приключване. Може да се смята, че те ще съставят първото поколение на бъдещия китайски флот самолетоносачи, а второто поколение ще бъде все пак атомно.

До момента на появата на второто поколение китайски самолетоносачи не може да се изключва и готовността за серийно производство на перспективния китайски изтребител пето поколение J-31, полетните тестирания на който започнаха миналата година. По този начин, при най-оптимистичния за китайците сценарий, J-31, създадени при очевидното влияние на перспективния американски изтребител F-35 Lightning II, ще могат да се срещнат с американския си прототип в открито море вече след 10 години. Тази перспектива може да накара САЩ допълнително да вложат пари в модернизирането на авиационния си парк и да запазят технологическо превъзходство над Китай.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Росатом реабилитира две атомни подводници
15.03.2013, 12:18

Руската държавна корпорация “Росатом” е решила да реабилитира атомните подводници К-64 и К-373, построени по проекта 705 “Лира”. Това беше съобщено в блога bmpd с позоваване на интервюто с ръководителя на проектантския офис на “Росатом” – “Комплексна утилизация на АП” Анатолий Захарчев, публикувано в специализираното списание “Вестник атомпром”.

 И двете подводници по-рано се считаха за екологично опасни. К-64 е била обявена за аварийна през 1971 година след проблеми с енергетичната установка. През 1980-те години реакторният блок е бил залят с бетон и покрит със 100 тона битум, а самата атомна подводница е била подготвена за потопяване. Обаче подводницата не е била затопена. През 2011 година реакторът от К-64 беше преместен в саркофаг.

На АП К-373 става авария през 1989 година, също в реакторния отсек. Първоначално се е планирало реакторът да се стовари за съхраняване на брега. След това е била разработена схема за дезактивация на реактора и прекратяването на излъчването на радионуклиди.

По този начин след екологичната им реабилитация двете подводници ще бъдат дадени за метални отпадъци. Това че позволи частично да се покрият разходите за утилизация на ядреното гориво от реакторите на атомните подводници.

В интервю за “Вестник атомпром” Захарчев разказва също и за АП К-27 проект 645, потопена през 1982 година. Според него от 1996 година радиационният фон в района на затопяване на подводницата не се е изменил и няма изтичане на радиоактивни вещества. В близките пет – десет години в “Росатом” планират да решат въпроса за изваждане и реабилитация на атомната подводница.

В същите срокове Държавната корпорация може да се реши да извади подводницата К-159 проект 627А. Освен това, според Захарчев, в “Росатом” изучават състоянието на затопената атомна подводница К-279 “Комсомолец”. Но за сега не се обсъжда въпроса за нейното изваждане.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Американско-грузински военни учения започнаха в Грузия
15.03.2013, 12:13

Пресслужбата на Министерството на отбраната на Грузия съобщи за началото на американско-грузинските военни учения “Аджайл Спирит” (Аgile Spirit-2013). Ученията се провеждат на военния полигон “Вазиани” в близост до Тбилиси. Тяхната цел е отработване на съвместни действия на грузински и американски армейски подразделения.

“В съвместните учения участват 350 военнослужещи от корпуса морска пехота на САЩ и 23-ти батальон от втора пехотна бригада от Въоръжените сили на Грузия. 23-ти батальон е това грузинско подразделение, което се завърна от Афганистан без загуби след изпълнение на миротворческата мисия в състава на международните сили за сигурност ISAF”, – цитира военното ведомство “Новости- Грузия”.

Ученията на “Аджайл Спирит” ще се проведат в три етапа и ще завършат на 5 април. Активната фаза на учебно-бойните мероприятия е планирана за периода от 18 до 29 март. В този период ще се отработва огнева подготовка с оръжия от различен тип, изпълнение на технически задачи, изучаване на тактиката за действия на подразделенията от Международните сили за сигурност в Афганистан. За първи път в ученията ще вземат участие и грузински журналисти, които ще се обучават как правилно да отразяват мисията на войските от ISAF и НАТО в Афганистан.

Ученията “Аджайл Спирит” започнаха да се провеждат от 2010 година след резултатите от войната на Грузия с Русия през 2008 година. Официалната цел е да се повиши ефективността на “миротворческите операции и операциите срещу метежници”.

 
Кой взе решението за американската ПРО в България?
15.03.2013, 12:10

На пръв поглед всичко си е точно по официални документи. Има си решение на Народното сьбрание, има си и приета от него на 25 февруари 2011 Стратегия за национална сигурност на Република България. Там в чл.127 пише, че: „Република България се стреми към утвърждаване и засилване ролята на НАТО в изпълнението на политическите и оперативните отговорности. Страната ни се стреми към задълбочаване на политическия диалог в него, към успешното участие на Република България в операции и мисии на НАТО и трансформацията на Алианса, включително чрез участие в многонационални проекти и изграждане на обща противоракетна отбрана. Активно подкрепяме политиката на НАТО на „отворени врати“ водени от убеждението, че европейската и евро-атлантическата перспектива са най-успешният инструмент за укрепване на стабилността и сигурността“.

До тук добре, казва оня …дето пада от покрива! Само, че въпросът е: някой да е чул за тази стратегия; какво пише в нея; има ли някакви последици и какви ще бъдат те за страната и за хората? Както обикновено – не само няма отговори, но и никой не повдига тези въпроси в публичното пространство.

Къде тука е проблемът? – ще каже някой. Политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са операционализирани в реални измерения. На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент са: Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и с териториите си, позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност”, – обясни външният министър Николай Младенов.

Проблемът е в политическите решения. Как и защо България реши, че трябва да бъде сред тези четири европейски държави – (Румъния, Италия, Испания и Полша), които  са предоставили своята територия за разполагане на ПРО.

Нека да се върнем назад вьв времето и си припомним, какво се случи през октомври 2009 в Източна Европа. Двама ветерани на американската външна политика, които бяха част от администрация на САЩ – вицепрезидентът Джоузеф Байдън и държавният секретар по отбраната Робърт Гейтс, направиха посещение в: Полша, Чехия, Румъния и Словакия. Във Варшава, Прага и Букурещ, Байдън  трябваше да привлече трите страни към новата версия на американската Система за противоракетна отбрана /ПРО/. Освен това  стана ясно, че основен акцент на посещението му са били разговори за разполагането на ракети „Patriot”, както и военнослужещи на САЩ в Полша.

На свой ред, Гейтс посети словашката столица Братислава, където участва в двудневната среща на военните министри на държавите от НАТО и партньорите на пакта. На нея се дискутираше създаването на ракетен „щит”, който да покрие цялата територия на Европа, както и безпрецедентното разширяване на военните операции на САЩ и НАТО в Афганистан.

При посещението си в Румъния през октомври 2009 година, Байдън е цитирал президента Обама, според който: „Няма стари и нови членове на НАТО. Има само членове на пакта, като за всички тях се отнася чл.5 от Устава на организацията според който, нападението срещу един от тях, се смята за нападение срещу всички” и „нашите военни действат рамо до рамо в Афганистан, Ирак и района на Западните Балкани”!

Румънските медии обърнаха специално внимание на думите му, че „САЩ споделят стремежа румънските съседи – (включително и Молдова), да продължат да вървят по пътя на демокрацията и да се интегрират в европейските структури, когато бъдат готови за това. Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да стабилизираме политическата ситуация в Молдова”. И още – „в Източна Европа има държави, които все още се борят за налагането на пълноценно функционираща демокрация и динамична пазарна икономика. Вие можете да помогнете на правителствата на: Молдова, Грузия и Украйна по пътя им към стабилността и просперитета…

Много предстои да се направи и в Армения, Азербайджан и Беларус“. Ясно е, че Байдън иска да завърши успешно именно този процес, а страните, за които той говори, са точно онези шест държави, които чрез програмата „Източно партньорство” на ЕС, трябваше да бъдат откъснати от постсъветската Общност на независимите държави /ОНД/ и да бъдат интегрирани в ЕС и НАТО.

В България и … за България подобни намеци не са правени. Ние, за разлика от другите страни, не умеем и не искаме да се научим да „търгуваме“ (в най-добрия смисъл) сьс ситуацията. Винаги пропускаме момента, от който страната ни да има някакви ползи. Ние обикновено, без много усилия – инкасираме  в повечето случаи само загуби. А в този случай загубите са очевадни. Отново сме в епицентьра на конфронтацията и на евентуалните военни действия, които започват на Балканите и в Черноморския регион, след което продължават покрай южните руски граници – към границите на Китай! А България и Румъния са ключови звена от тази „верига”.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
100 години от Балканската война: Наградиха Смолян, Доспат, Рудозем и Чепеларе
15.03.2013, 10:30

 Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов връчва грамотите от Националния инициативен комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни – 1912-1013 г.Със специална грамота за активно участие в отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни – 1912-1913 г., бяха наградени общинските организации на СОСЗР в Смолян, Доспат, Рудозем и Чепеларе. Отличията са от Националния инициативен комитет за честване на годишнината, чийто председател е бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Те бяха връчени от генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – член на комитета и председател на СОСЗР.

Във Военния клуб в Смолян се проведе Шестата отчетно-изборна конференция на Областната организация на СОСЗР. За председател бе избран полковник от запаса Борис Раков. Избрани бяха и делегати за Осмия конгрес на съюза, който ще се проведе на 11 и 12 април в София в ЦВК.

Областната организация на СОСЗР в Смолян наброява 425 души. Между тях има и 68 жени. Налице е подмладяване на състава. Само през отчетния период са приети 172 запасни и резервисти.

Във форума участваха още председателят на ЦКК на СОСЗР генерал-майор от запаса Георги Кендеров, командирът на 101 Алпийски батальон подполковник Димитър Кацарчев, представители на местната власт и на Военния клуб.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Дания отново открива конкурса за нов изтребител
15.03.2013, 10:25

Eurofighter TyphoonДания открива отново конкурса за нов изтребител, който да замени остарелите вече F-16, като отваря възможността за участие на Eurofighter с Typhoon (през 2007 г. консорциумът Eurofighter се отказва от участие поради несъгласие с условията на конкурса, който фаворизира според него американския F-35 JSF, в чиято програма Дания е партньор на ниво Tier-3 с инвестиции от 200 милиона долара). Eurofighter, чиято оферта ще бъде представена от EADS Cassidian, е изразил задоволство от решението на Дания и е потвърдил участието си в конкурса.

В сряда компаниите Boeing, Eurofighter, Saab и програмния офис на Joint Strike Fighter (JSF) са получили официални уведомителни писма, че замразеният през 2010 г. конкурс за нов изтребител се задейства отново. В тендера ще участват изтребителите F/A-18 Super Hornet, Typhoon, F-35 JSF и Gripen.

Дания първоначално възнамеряваше да закупи 48 нови изтребители, но впоследствие бройката е намалена на 30. Решението за победителя в конкурса ще бъде взето през 2015 година. Според МО датските изтребители F-16 ще могат да летят до 2010 и дори до 2024 година.

http://www.pan.bg/

 
Войната в Ирак е струвала на САЩ над 2 трилиона долара
15.03.2013, 09:47

Войната на САЩ в Ирак е струвала 1,7 трилиона долара плюс допълнителни 490 милиарда долара дължими плащания за ветерани.

Заедно с лихвите разходите могат да надвишат 6 трилиона долара през следващите четири десетилетия, сочи изследване, цитирано от Ройтерс.

Войната е отнела живота на най-малко 134 000 цивилни иракчани и може би е допринесла за смъртта на четири пъти повече хора, съобщава проектът "Цената на войната" на Института за международни изследвания "Уотсън" към университета "Браун".

Като се прибавят жертвите, дадени от силите за сигурност, от бунтовници, журналисти и хуманитарни служители, общо жертвите на войната стават между 176 000 и 189 000 души, се казва в изследването.

Изготвеният от около 30 учени и експерти доклад бе публикуван преди десетата годишнина от американското нахлуване в Ирак на 19 март 2003 г.

В документа се посочва, че САЩ не са спечелили почти нищо от войната, а Ирак е травматизиран от нея. Тя вдъхна сили на радикални ислямистки бойци из целия регион, попречи на правата на жените и отслаби и без това лошата здравна система, се отбелязва в доклада.

Кампанията по възстановяване на Ирак на стойност 212 милиарда долара до голяма степен се е оказва провал, защото по-голямата част от парите са изразходвани за сигурност или са пропилени заради прахосничество или измами, гласи заключение в доклада, цитиран от Ройтерс. – Още за Ирак

 
Двигателите на J-20
15.03.2013, 08:50

Според изтеклата информация в Интернет тестовете на китайския J-20 са показали, че самолетът се нуждае минимум от два двигателя с тяга 185 kN. Китай продължава да тества самолета с купени от руснаците двигатели. Единият е P79В-300 с тяга 154 кН, максимален диаметър 1,39 m, дължина 4,78 и тегло 1850 kg. Вторият е АЛ-31ФП серия 44, получен в края на миналата година вариант на руския АЛ-31Ф серия 42. Последният беше монтиран за първи път през 2003 година на Су-27СМ. Първите самолети с него постъпиха в центъра на руските ВВС в Липецк през есента на 2003 година. Данните на китайската версия са 132 кН(на извънреден режим 136 кН) , максимален диаметър 1,14 m, дължина 4,95 и тегло 1520 kg. Сключен е договор за износ на 140 двигателя АЛ-31ФП серия 44 за 700 милиона долара, но те ще се монтират и на китайските J-10B, на пакистанките J-10B и други китайски самолети.

Коментар:

Интересното в случая е, че още миналата година се появиха снимки с двата вида двигатели поставени на един самолет. Вероятно китайците са модернизирали руския P79В-300 след повече от 15 години работа по него. Той ще бъде използван за развитие на проекта J-20, но бъдещето е на двигател от вида F135 и проектирания в момента руски АЛ-41Ф.

http://aeronews.alle.bg/

 
Русия е готова да се противопостави на американската ПРО
15.03.2013, 08:37

След преизбирането си президентът Барак Обама, следвайки принципа „който не е с нас, е срещу нас”, продължи досегашния си курс на конфронтация с Русия по въпросите на глобалната противоракетна отбрана (ПРО), упорито и последователно изграждана край руските граници. Идеята за утвърждаване на световно господство на САЩ чрез постигане на безнаказаност срещу оръжието на възмездието – стратегическия ядрен потенциал на своя геополитически противник №1 – Русия, който се планира да бъде неутрализиран от глобалната американска ПРО, преследва вече третият американски президент.

На 23.06.1999 г. президента Бил Клинтън подписа законопроекта за Национална противоракетна отбрана – National Missile Defense. От тогава до днес САЩ полагат неимоверни усилия за реализация на плановете си за разгръщане на своята глобална ПРО, като към вече съществуващите стратегически района на ПРО в Аляска и Калифорния добавят районите на ПРО в Европа и Азия, които се планира да бъдат завършени към 2020 г. В условията на постоянно съкращаван военен бюджет, САЩ оказват натиск върху своите съюзници да поемат финансовото бреме по разгръщането на ПРО в Европа и Азия..........Прочети още

 

 
Азия изпревари Европа по военни разходи
14.03.2013, 21:32

По континенти Азия е похарчила повече военни средства от Европа за първи път през 2012 г. според Международния институт за стратегически изследвания, предаде Ройтерс. Според института това се дължи на китайския възход в областта на военната отбрана и свиването на европейските икономики. Между 2011 и 2012 г. военните разходи на Китай реално са се увеличили с 8,3%, докато в цяла Азия е регистрирано увеличение от 4,94% за миналата година.

В същото време номиналните военни разходи сред европейските членове на НАТО са се свили до нивата от 2006 г. заради бюджетни съкращения според доклада "Военен баланс 2013" на института. В доклада се отбелязва, че САЩ продължават да доминират в изразходваните средства за военни нужди - 45,3% от световните военни разходи.

Азиатските страни постоянно увеличават военните си разходи, използвайки гъвкавия икономически растеж за подобряване на армиите на фона на усложняващата се обстановка в региона. "Китай сега е втората държава, която отделя най-много военни средства в света", отбелязват от института, като допълват, че ако продължи икономическият растеж на страната, тя може да се изравни със САЩ между 2025 и 2028 г.

Северна Корея, която проведе трети ядрен опит миналия месец, продължава да подобрява военния си потенциал. Според доклада страната има запаси с плутон за 4 до 12 ядрени оръжия, също така програма за обогатяване на уран, която може да помогне за още 1 или 2 оръжия за масово унищожение. Северна Корея притежава и балистични ракети с малък и среден обсег на действие.

 
Втори кораб тип Amazonas се отправи за Бразилия
14.03.2013, 21:07

Втори патрулен кораб тип Amazonas за ВМС на Бразилия на 11 март се отправи от военноморската база Портсмут в 10000-милно плаване до мястото за постоянна дислокация в Рио де Жанейро.

Корабът Apa е вторият от трите океански патрулни кораби (Ocean Patrol Vessel - OPV) тип Amazonas, построени от компанията BAE Systems за ВМС на Бразилия. Главния кораб Amazonas е бил предаден през миналата година, а третият, Araguari, ще бъде предаден през юни.

В 10000-милно плаване на кораба са включени дипломатически посещения в пристанища по западното крайбрежие на Европа и Африка. В Рио де Жанейро. корабът ще пристигне през май.

Контрактът на стойност 133 млн фунта стерлинги за доставката на три океански патрулни кораби и съпътстващото техническо обслужване включва още и лиценз за възможно бъдещо производство на кораби в Бразилия.

90-метровите кораби клас Amazonas са създадени на основата на конструкцията на крайбрежните патрулни кораби (Offshore Patrol Vessel) клас River и ще се използват пълноценно за осигуряване на безопасността в териториалните води на Бразилия, в т.ч. и за защита на нефтените и газови платформи на страната.

Корабите са въоръжени с едно 30-мм и две 25-мм оръдия, имат две надуваеми лодки с твърди дъно и оборудвана вертолетна площадка. На кораба има допълнителни места за 50 човека – специални групи или пасажери, например, евакуирани.

Apa и Araguari са построени в корабостроителницата на BAE Systems в Скотстаун и достроени в Портсмут, докато Amazonas напълно бе построен в Портсмут.

 
Руски бойни кораби са акостирали в ливанското пристанище Бейрут
14.03.2013, 19:50

Отряд бойни кораби на руския балтийски флот са акостирали в ливанското пристанище Бейрут, съобщава ИТАР-ТАСС.

Корабите са стражевия кораб „Ярослав Мъдри” и десантните кораби „Калининград” и „Александър Шабалин”.

„Заходът към пристанище Бейрут е извършен с цел попълване на запасите до необходимите норми и за почивка на личния състав. Корабите ще напуснат Бейрут на 16 март”, заявява представител на ВМФ на Русия.

http://www.focus-news.net/

 
Военнослужещи от центъра за подготовка на водачи и логистични специалисти-Русе от СВ успешно демонстрираха готовността си за оказване на помощ на населението при наводнения
14.03.2013, 17:05

Днес, 14.03.2013 г. на микроязовир „Липник” в местността „Текето” край полигон Николово, в обстановка, максимално близка до реалната, личният състав на формированието по впечатляващ начин  изпълни  планово занятие по кормуване на колесен бронетранспортьор (БТР 60ПБ-МД1) с преодоляване на водна преграда. - (видео)

Занятието, по време на което бяха показани възможностите на техниката и уменията на военнослужещите при преодоляване на водни прегради и работа в екстремални условия- изтегляне, закачане и извличане от водата на повредената техника, и придвижването й до пункта за ремонт, беше наблюдавано от Областния кризисен щаб за действие при бедствия, аварии и катастрофи - гр. Русе, ученици от Русенските училища, войни от запаса.

С най-голям интерес присъстващите проследиха изпълнението на задачата – „Евакуация на бедстващи, намиращи се на неподвижен обект над нивото на водата (остров, покрив на къща, дърво или стълб).  При изпълнението на същата присъстващите гости наблюдаваха как обучаем с БТР 60ПБ-МД1 преминава през „входа” на водоема и се насочва към бедстващите. След обезопасяването им със спасителни жилетки, те са прехвърлени на борда на машината. Проверява се здравословното им състояние и по най-краткия и безопасен път са транспортирани по вода до мястото за медицинско осигуряване, където са предадени на медицинските екипи.

С това занятие военнослужещите от в.ф.32420-Русе за пореден път доказаха готовността си за изпълнение на третата мисия на Българската армия „Принос към националната сигурност в мирно време”.

http://landforce.mod.bg/

 
„Летящият танкер” за ВВС на Русия: Въпроси и перспективи
14.03.2013, 16:52

Министерството на отбраната на Русия води преговори за покупката на нови „летящи танкери” Ил-78. 31-те самолета от този тип значително ще повишат способностите на ВВС да действат на голямо разстояние от базите.

По наличната днес информация, 31-те самолета ще бъдат построени във варианта Ил-78М-90 въз основа на военнотранспортния самолет Ил-76МД-90А, серийното производство на който днес се осъществява в Уляновск. Покупката на тези машини ще позволи 2,5 пъти да се увеличи действащият парк на танкерите на ВВС на Русия, наброяващ днес около 20 самолета Ил-78М, създадени в края на 80-те години.

Тези танкери се използват основно за осигуряване на полетите на далечната авиация: самолетите Ту-95 и Ту-160 редовно извършват полети с продължителност 12-16 часа и повече, които изискват допълнително зареждане във въздуха. Заедно с това тактическата авиация на ВВС на Русия изпитва остър дефицит на летящи танкери.

Решението да бъде възобновена покупката на танкери на базата на Ил-76 изглежда логична, но този вариант има три минуса.

Първо, това е цената на самолетите, която силно се повиши с преместването на производството в Уляновск. Напомняме, че уляновския Ил-76МД-90А бе поръчан от Министерството на отбраната на цена около 120 милиона долара за машина.

Второ, производството на 31 машини във варианта „летящи танкери” намалява броят на новите транспортни самолети, които може да получи Министерството на отбраната. Може би този въпрос ще бъде решен с ремонт и смяна на двигателите наличните самолети Ил-76, съветско производство.

Трето, даже 51 самолета Ил-78 (20 стари+31 нови) няма да решат напълно проблема с дефицита на танкери. За тактическата авиация са нужни голям брой танкери, които съвсем не е задължително да са толкова товароспособни, като Ил-78М.

Надали си струва да се разглежда сериозно възможността за отказ от сключване на договор за 31-те Ил-78М-90. Но е очевидно, че тази сделка трябва да бъде допълнена в обозримо бъдеще с покупката на допълнителен брой по-евтини машини. В частност, става дума за самолетите, създадени въз основа на пътническите авиалайнери. Като базов може да се разглежда например Ту-154 или Ту-204.

Не е изключено, разумно решение да бъде създаването на „леки танкери” въз основа на самолетите от типа Ан-148/158 или на проектируемия от Русия и Индия транспортен самолет МТС/МТА. Такива машини примерно съответстващи на възможностите на американския танкер KС-130, ще позволят да се повдигне въпросът за снабдяването с оборудване за зареждане във въздух включително и на частите хеликоптерната армейска и морска авиация.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Генерал Богдан каза: Производството на F-35 е на старта
14.03.2013, 14:16

генерал- лейтенант Christopher C. Bogdan.    Пресслужбата на военновъздушните сили, към министерство на отбраната на САЩ разпространи изказване на  шефа на програмата в Пентагона генерал- лейтенант Christopher C. Bogdan.   

През последните четири години програмата "F-35 Lightning II" е нова програма. Аз и моя предшественик  Navy Vice Adm. Dave Venlet работихме усилено за решаване на проблемите. Компаниите "Lockheed-Martin" и "Pratt & Whitney" свършиха доста добра работа за премахване на препятствията и увеличаване на темповете. Трудностите при варианта на самолета F-35B(short takeoff and vertical landing system) през 2004 година доведоха до нужни още 6 милиарда долара за развитие на програмата.

През 2009 година вече успяхме да вкараме "програмата в някакви релси" и да избегнем искането за закриването й. Дебатът, който се проведе, ни даде възможност за отлагане на програмата с 30 месеца и 6 милиарда долара. След като тези средства са получени сме задължени да доведем програмата до край.

Две са важните събития, които предстоят. Първото е през 2015 година, когато трябва да имаме боеспособна единица от Морската пехота и 2017 година, когато трябва да приключат тестовете на самолета. Ако се провалим, няма да има успешно завършване на програмата и машини на нужното ниво.

Безспорно е наложително да се направят и някои промени. Така например през 2010 година нямахме информация, "как се движи програмата". Сега имаме интегрирана система за проследяване и контрол на повече от 16 000 позиции. Сега може да следим всяка промяна и да отчитаме нейното влияние на времевия график. Заслугата за това е на моя предшественик. Сега имам информация, но нямам необходимият опит да предлагам решение на всички проблеми. За това са необходими усилията на всички в МО на САЩ. Инженерите имат голям опит и тяхна помощ трябва да продължим напред.

Отсрочването ни даде време, но няма да ни даде повече пари. До 2017 година ще бъде свършена 90% от работата, но са важни и останалите 10% за да приключи тя успешно. Нужна е промяна в мисленето. Допълнителните разходи трябва да се компенсират от намаляване на цените. Това обаче не бива да става за сметка на възможностите на самолета. Може би ще дойде момент, когато производителите ще кажат. Не, това не е самолета, който искаме да произвеждаме. Искаме още време и пари. Аз обаче съм обещал да завърша с ресурсите, които разполагам.

Програмата е "the shining star", каза генералът. Сега ние произвеждаме по около 30 самолета годишно. Разходите в рамките на дребно серийното производство постоянно намаляват. Така например между LRIP 4 и LRIP 5, разликата беше 4%, но ние още сме далеч от обещаните през 2001 година 69 милиона долара.

Мисля, че може да стигнем до там. Нашите партньори най-много се интересуват от това, колко ще струва самолета. Освен 8-те страни партньори и още три ще закупят 3000 самолета. С толкова много средства ние постоянно трябва да сваляме разходите за да избегнем "спиралата на смъртта". Увеличаването на разходите води до намаляване на броя, след което следва ново увеличаване на цената и ново намаляване на броя на машините. Мисля, че това не е пътят на нашата програма. Lockheed-Martin и Pratt & Whitney са в състояние да оптимизират разходите.

Не се отчита и друго. Цената на първоначалното придобиване е само 20-30% от една програма. Около 70-80% от нея са разходи за експлоатация и обслужване. МО на САЩ никога не е дало оценка, колко ще струва 50 годишния жизнен цикъл на F-35. Ако отчитаме и инфлацията сумата за най-скъпо струващата програма след Втората световна война трябва да достигне 1,1 трилиона долара. Това е астрономическа цифра, ето защо трябва да се заложи още от сега, тези разходи при самолета да се намалят. Иначе ще дойде време, когато ще се каже, че ние не можем да си позволи програмата. Трябва да се създаде конкурентна среда, да се направят центрове за поддръжка, контрол и обучение и една информационна система, която да контролира това.

Друго нещо е надеждността на частите от самолета и нуждата от по-малко ремонти във времето. Трябва да се достигне до там, че тя да бъде на едно желано и планирано ниво.

Самолетът още не готов. Никой не може да прави изводи за неговите качества, като казва, че "той е лесна мишена". Това е най-малко прибързано.

Ние се опитваме, да създадем някакъв ред, за да имаме избегнем изненадите и да имаме предвидими резултати. Много е трудно за една такава програма с много сложни проблеми и купища пари. Мисля, че това, което правим е абсолютна необходимост за да върви развитието в правилна посока. – Още за Ф-35

http://aeronews.alle.bg/

 
Авиацията се връща в състава на Балтийския флот
14.03.2013, 12:27

Авиационните подразделения на Западния военен окръг, дислоцирани на територията на  Калининградска област, ще бъдат реформирани и върнати в състава на Балтийския флот, съобщи за “Интерфакс” източник от авиационните структури.

“В резултат на реформирането в бойния състав на Балтийския флот ще бъдат създадени два авиационни полка. Изтребително-щурмовият полк ще се базира на летището в град Черняховск. После, когато завърши реконструкцията на летище Чкаловск, частта ще бъде разположена край Калининград. Нейната бойна основа ще бъде от изтребители Су-27 и фронтови бомбардировачи Су-24″, – съобщи събеседникът за агенцията.

По неговите думи, във втория полк ще влезе отряд от военнотранспортната авиация на Балтийския флот, както и  вертолетни ескадрили – противолодъчна, транспортна и щурмова. На въоръжение в частта ще има  няколко самолета Ан-26 и един Ту-134, а също така вертолети Ка-27, Ми-6 и Ми-24.

Този полк ще се базира на две летища. Вертолетчиците ще се разположат на летището до селището Донское, а транспортната авиация – на летище “Чкаловск”, но чак след неговата реконструкция. Сега транспортните самолети се намират на летище “Храброво”, което, както и по-рано, си остава летище с двойно предназначение.

Събеседникът на агенцията напомнил, че по-рано авиационните части на Балтийския флот са били подчинени на ВВС и ПВО на Западния военен окръг с щаб в Санкт Петербург.

По думите на събеседника на агенцията, очаква се в края на 2013 година съставът на военнотранспортната авиация на БФ да бъде попълнен с новия самолет Ан-140-100.

Както беше съобщено, преди известно време авиацията на Балтийския флот беше кардинално реформирана. Частите от изтребителната и бомбардировъчната авиация бяха изведени от състава на флота и предадени в Западния военен окръг.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Ижмаш ще се заеме с боеприпаси за снайперско оръжие
14.03.2013, 12:20

Руската компания “Ижмаш” получи лиценз от Федералната служба по отбранителните поръчки за разработване, производство и реализиране на боеприпаси.

“Такъв лиценз “Ижмаш” получава за първи път през 205-годишната история на най-голямото оръжейно предприятие на Русия. В съответствие с лиценза предприятието ще може да разработва и да произвежда боеприпаси с калибър до 30 мм. Това ще позволи на НПО “Ижмаш” по-ефективно да провежда опитно-конструкторски работи за създаване на перспективни образци оръжие с гражданско и военно предназначение”, – се казва в съобщение на пресслужбата на компанията, получено в понеделник.

Както отбеляза главният конструктор на предприятието Владимир Злобин, “сега “Ижмаш” ще може не само да разработва изделия за съществуващите видове патрони, но и да проектира цели стрелкови комплекси “оръжие-боеприпас”.

Най-напред ще се разработват и произвеждат високоточни боеприпаси за спортно и снайперско оръжие. Понастоящем в “Ижмаш” вече се разработват три стрелкови комплекса, в това число АК-12, отбелязва пресслужбата.

“Ижмаш” е най-големия руски производител на бойно автоматично и снайперско оръжие, управляеми артилерийски снаряди, както и широк спектър гражданска продукция – ловни пушки, спортни винтовки, машини и инструменти. Предприятието е основано през 1807 година. Продукцията на “Ижмаш” се доставя в 27 страни от света, включително САЩ, Великобритания, Германия, Норвегия, Италия, Канада, Казахстан и Тайланд, се казва в съобщението.

 
Отговориха на заплахата на Пхенян
14.03.2013, 12:17

F-22A RaptorНезависимо от декларациите на Сеул и Вашингтон за “изключително отбранителния”, “плановия” и “рутинния” характер на стартиралите в понеделник, 11 март, съвместни учения “Ки Ризолв”, стана известно, че в маневрите са задействани най-новите видове въоръжение и техника. Очевидно е, че съюзниците възнамеряват по този начин да изпратят предупреждение на Пхенян, който през последните няколко дни направи редица войнствени декларации по адрес на САЩ и Южна Корея.

Ще напомним, че от 11 до 21 март на Корейския полуостров се проведат големите учения “Ки Ризолв”. Основни участници са Южна Корея и САЩ, като от първата страна са задействани 10 000 военнослужещи, а от втората – около 3 000 души. Освен това, в “Ки Ризолв” са представени също и страни, които влизат в Командването на силите на ООН на Корейския полуостров, включително Австралия, Великобритания, Дания, Канада и Колумбия. Тези маневри се провеждат от съюзниците ежегодно. Основната част от действията се развива на екраните на компютрите, където се извършва моделиране на различни кризисни ситуации и се отработва реакцията към тях. “Ки Ризолв” замениха предишните големи маневри “Тим Спирит”.

Както съобщиха южнокорейски СМИ с позоваване на източници в отбранителното ведомство на страната, този път в маневрите са привлечени сериозни сили. За 12 дни на ученията в небето над Корейския полуостров ще се появяват неведнъж американските супер съвременни изтребители-”невидимки” от пето поколение F-22 Raptor, а също стратегически бомбардировачи на САЩ В-52. Наистина, беше  подчертано, че тези самолети няма да кацат на южнокорейски летища и ще се връщат след прелитането над Корея в базите си в САЩ.

САЩ са изпратили и доста сериозни сили за осигуряване на присъствието си на море. В “Ки Ризолв” ще вземат участие редица големи кораби от ВМС на САЩ, включително атомен самолетоносач (засега името му не се съобщава), ескадреният миноносец  Lassen (DDG-82) (водоизместимост 9500 тона) и есминецът Fitzgerald (DDG-62) (водоизместимост 8800 тона). Последните два кораба са снабдени с бойната информационно-управляваща система “Иджис”. Те ще се намират във водите на Южна Корея и ще акостират в местни пристанища.

Привличането на такива въоръжения до голяма степен се обяснява с това, че през последните дни Пхенян направи редица заплашителни декларации, които накараха мнозина да се опасяват от евентуални въоръжени провокации от страна на КНДР. Най-новите видове оръжия, по мнение на съюзниците, трябва малко да “отрезвят” Северна Корея. Наред с това южнокорейски експерти не са склонни да смятат, че КНДР ще тръгне при тази обстановка към реални действия против САЩ или Южна Корея. “Северна Корея постоянно втвърдява словесната риторика в навечерието на ученията, но никога досега не е предприемала реални действия по време на маневрите”, – заяви в интервю за изданието “Кориа Таймс” професорът от сеулския университет Тонгук Ким Ен Хен.

От друга страна, в Сеул вече заявиха, че ще отговорят твърдо и безмилостно на всички възможни провокации от страна на КНДР. Същевременно в състояние на повишена бойна готовност са приведени войските, разквартирувани на южнокорейските острови Пенендо и Енпхендо. Тези острови са разположени само на 10-15 километра от КНДР, а Енпхендо, ще напомним, през 2010 г. беше обстрелян от севернокорейската артилерия.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Нови 50 самолета Як-130 за руските ВВС
14.03.2013, 12:01

Як-130В рамките на Държавната програма за превъоръжаване 2016-2020 МО на Русия е готово да закупи 50 учебно-бойни самолета Як-130, като вече е постигната принципна договореност с ОАК. Стойността на потенциалната сделка е 23милиарда долара, а крайният монтаж ще се извършва в Иркутския самолетостроителен завод.

Новите самолети са необходими за попълване на авиопарка на авиационните училища. Съществуват планове за възстановяване на три авиационни училища (Краснодарското, Сизранското и Челябинското), съкратени в хода на реформата във ВС на Русия.

В рамките на сега действащата програма за превъоръжаване 2011-2020 ВВС планират да получат 65 единици Як-130 до края на 2017 г. Договорът е от 2011 г. и по него продължават споровете между МО и самолетостроителната компания.относно цената на един самолет. Първите искат намаляване на цената от 462 милиона рубли на 444 милиона, докато вторите настояват увеличение с най-малко 15%. – Още за Як-130

http://www.pan.bg/

 
СОСЗР пожела успех на служебното правителство
14.03.2013, 07:43

Председателят на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов е изпратил поздравителни адреси до премиера Марин Райков и министрите от служебното правителство във връзка с назначаването им на отговорните държавни постове. В тях се изразява готовност за съвместна работа в интерес на България.

В поздравителните адреси се посочва: ”Имам удоволствието от името на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва да Ви поздравя с назначаването на тази отговорната държавна длъжност. Надявам се, макар и в краткото за едно служебно правителство време, да работим заедно в интерес на България.

Съюзът е неправителствена, непaртийна, национална, военно-родолюбива организация, в която членуват хиляди генерали, адмирали, офицери и сержанти от запаса и резерва от Въоръжените сили, МВР и специалните служби. Изразявам готовност при необходимост да Ви бъдем в помощ на Вашата работа.”

http://www.otbrana.com

 
Европейската навигационна система е започнала да предава първи сигнали
14.03.2013, 07:20

От ЕКА са съобщили , че е получен първи работен сигнал от разположената на орбита в минимална конфигурация европейска комуникационна система Галилео.

От ЕКА казват , че покритието на голяма част от земното кълбо от Галилео ще бъде достигната в края на следващата година и тогава Галилео ще може да се конкурира с американската GPS и руската ГЛОНАСС.

В съобщението на ЕКА се казва, че засега точността на системата Галилео е 10-15 метра за територията на Европа, като се очаква в крайна сметка този показател ще бъде доведен до 1 м.

http://www.spacenewsbg.com/

 

 
Нова вертикална структура на Сухой
13.03.2013, 16:22

Компанията «Сухой» – признат лидер в руското самолетостроене, навлезе в 2013 година с обновена организационна структура. Беше създадено единно юридическо лице – към компанията «Сухой» с права на филиали са присъединени ОКБ Сухой, авиационният завод “Ю.А. Гагарин” (бивш КнААПО)  в Комсомолск-на-Амур и Новосибирският авиационен завод “В. “В.П. Чкалов” (бивш НАПО).

Структурата на управлението на Компанията «Сухой» през цялата й история е била фактически еталонна за пост-съветската авиационна промишленост. Това е доказано с високите показатели на работата, както на външния, така и на вътрешния пазар.

Непосредствената връзка между правилния избор на бизнес модела и крайния резултат особено релефно отразява ситуацията през изминалото десетилетие...........Прочети още

 
Ръстът на китайския бюджет за отбрана е естествен и неизбежен
13.03.2013, 16:15

В началото на поредната сесия на Общокитайското събрание на народните представители, Китай обнародва данни за размера на своя военен бюджет за следващата година.

В 2013 година военният бюджет на КНР ще продължи традицията на ръст – той ще бъде увеличен с 10,2% до 114,7 млрд. долара. Военният бюджет на Китай вече отдавна е втори в света и според редица западни аналитици, съвсем не отразява истинските размери на военните разходи на Китай. Частично това признава и самото китайско правителство. Например, не е тайна, че военният юджет на КНР не включва разходите за разработване и изпитания на нови образци оръжие и военна техника (за изключение на на изпитанията непосредствено във войските). Освен това, в бюджета не е включена част от разходите за издръжка на резерва на Националното опълчение на армията на Китай и за износ на оръжия и военна техника. Може би има и други военни разходи, които по китайската квалификация не се включват във военния бюджет.

По такъв начин, много мащабни военно-технически програми, към които сега е привлечено вниманието на целия свят, включително проектите за самолети от пето поколение J-20, J-31, на палубния J-15, на тежкия транспортен самолет Y-20, на тежката междуконтинентална балистична ракета, за сега не са отразени в бюджета. Вероятно, до сега не е включена във военните разходи, програмата за разполагане на нови междуконтинентални балистични ракети с морско базиране „Цзюйлан-2”, въпреки, че новите атомни подводници, които са създадени специално за тях, вече са въведени в състава на флота.

Например, дейността по изпитанията на системите на самолетоносача „Ляонин”, въведен в състава на флота миналата година, вече са включени в бюджета. В същото време реалните разходи на Китай за отбрана, очевидно превишават официалните с проценти или десетки проценти, но не няколко пъти.

Като се има предвид инфлацията, ръстът на китайския военен бюджет, като се започне от средата на 90-те години на миналия век, е бърз, но относително стабилен. Той може да се смята за естествен и неизбежен.

Първо, пред китайската армия до сега стоеше задачата за преодоляване на формиралото се в предишния исторически период техническо изоставане. Става дума не само за наличието на значително количество системи оръжия, произведени през 80-те години, и по-рано, но и за неголямата наситеност на въоръжените сили на КНР със хеликоптери, бронетранспортьори и самоходна артилерия, със съвременни средства за съобщения и управление и т.н.

Второ, ръстът на икономиката и на жизненото равнище в страната изисква постоянно повишение на заплащанията на военните. Предприемат се и мерки по засилване на социалната защита на военните и членовете на техните семейства. В частност, увеличени са компенсациите в случаи на гибел, или инвалидност на военнослужещите, размерите на пенсиите и т.н.

Най-накрая, ръстът на китайския военен бюджет трябва да се приема в контекста на процесите, които се наблюдават в азиатския регион като цяло. В предстоящата финансова година (която започва на 1 април), Индия има намерение да увеличи военния си бюджет с 21% до 42,7 млрд. долара. САЩ неотдавна заявиха за пренасяне на центъра на тежестта на военното строителство в Азиатско-Тихоокеанския регион. Активно се превъоръжават такива страни като Япония и Виетнам. И ако съседите на Китай заявяват, че увеличават военните си разходи, изхождайки от засилване на военната мощ и непрозрачността на намеренията на Китай, то за Пекин също толкова непрозрачни са плановете и намеренията на другите страни, особено на САЩ.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Новият министър на отбраната: Няма да има реформи, продължаваме изпълнението на плановете
13.03.2013, 13:42

Няма да има неща, свързани с реформи през тези три месеца. Така новият министър на отбраната доцент Тодор Тагарев успокои генералите, адмиралите и администрацията на МО при приемането на длъжността. Разчитам, че ще работим с вас, каза той на всички, които бяха дошли в тържествената зала на министерството. Думите му бяха „Може би да успокоя една част от вас, които се притесняват и ме виждат само в ролята ми на човек, търсещ ефективни и ефикасни решения, които неизбежно са свързани с реформи. Няма да говорим за такива неща през тези три месеца, които ни очакват.” Накратко неговата политика ще бъде стабилност, продължаване на изпълнението на плановете, внимание към операциите и провеждането на парламентарните избори.

По утвърдена вече традиция при смяната на караула в МО министърът на отбраната Аню Ангелов подари на Тодор Тагарев икона „Св. Георги Победоносец”. Той пожела на новото ръководство на министерството да върви по начертания път и, разбира се, ако е необходимо, да прави корекции. Обеща да не дава оценки на служебното правителство, да го остави да работи спокойно. Благодари на началника на отбраната генерал  Симеон Симеонов и командването на Българската армия, както и на своя екип от политическия кабинет, за съвместната работа и постигнатите резултати. Оцени, че са работили в турбулентни времена, но всяко нещо си има край. По наше желание, уточни Аню Ангелов, краят е днес.

Нямаше нужда от представяне на новия министър. От военното училище в Долна Митрополия и неговото завършване през 1982 г. до днес Тодор Тагарев винаги е бил под една или друга форма в системата на Въоръжените ни сили. Доста от офицерите и цивилните в Министерството на отбраната, които го посрещнаха са му били колеги, а други  дори и началници.

За мен е чест да вляза в МО, този път в качеството си на министър на отбраната, каза Тодор Тагарев. Аз, продължи той, оценявам високо всичко, което е правено до този момент от министър Ангелов и от неговия екип, от военното ръководство и цивилната администрация. Ние, уточни новият министър, сме служебен кабинет с доста ограничен мандат и много ограничен срок. Въпреки това, той изброи някои неща, които трябва да се свършат неизбежно.

Първо, каза министър Тагарев, трябва да осигурим стабилност. Необходимо е, посочи той, да осигурим участието в мисиите с приоритет Афганистан, подготовката на контингента, който ще извърши ротацията.

На второ място бе отбелязано продължаването на изпълнението на плановете, на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Стабилност, според него, не означава спиране или опити за връщане назад, а осигуряване на възможност на военнослужещите, участващи в мисии и тези, които ще са на бойно дежурство на територията на страната  в деня на изборите да изпълнят своите конституционни задължения, което е една много отговорна задача на служебното правителство и в частност на Министерството на отбраната.

Другата задача, която е най-видима за обществото ни, са консултациите в НАТО, каза министърът. Става дума за приемането на задължения за следващите няколко години, които надхвърлят сроковете на Бялата книга и на текущите години. Министър Ангелов го е информирал, че консултациите са в много напреднала фаза, но все още няма окончателно решение. Новият министър смята за своя основна задача завършването на тези консултации и поемането на подходящи за България ангажименти, като сериозен и достоен съюзник в НАТО и ЕС.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Швеция закупи зенитни комплекси Iris-T
13.03.2013, 13:30

ЗРК  Iris-T SLS Фото: Diehl DefenseМинистерството на отбраната на Швеция е сключило с немската компания Diehl Defense контракт за доставка на зенитно-ракетни комплекси с малък обсег на действие Iris-T SLS, съобщава UPI. Стойността на сделката за сега не се съобщава. Според условията на контракта, доставката на новите комплекси ще започне през 2016 година.

В състава на въоръжените сили на Швеция комплексите Iris-T SLS ще се експлоатират в автоматичен режим под управлението на новата автоматизирана система за управление на компанията Saab.

Зенитните комплекси Iris-T SLS се комплектуват с модернизирани версии на ракетата Iris-T клас „въздух-въздух”, системи за насочване и управление на огъня. Комплекса може да работи както в автоматичен, така и в ръчен режим. Предназначен е за прикритие на важни обекти от крилати ракети, вертолети и бойни самолети. Техническите подробности на Iris-T SLS не се разкриват.

В края на октомври 2009 година в Германия са били проведени изпитания на ракетата Iris-T, доработена за запуск от зенитни ракетни установки. Ракетата е получила усъвършенстван двигател с управляем вектор на тягата, система за автоматично предаване на данните и GPS-навигация. Доработената версия на ракетата е получила индекса Iris-T SL.

 
МиГ-21 и Су-25 ще летят до края на 2014 г.
13.03.2013, 12:11

 

 

Итервю с полковник Анатолий Кръстев, началник-щаб на ВВС, за изводите от преминалия Анализ на подготовката и състоянието на дисциплината във Военновъздушните сили през 2012 г. и за предстоящите за тази година събития.

 
„Lockheed Martin“ ще интегрира норвежка ракета за F-35
13.03.2013, 09:48

Nytt sjømålsmissil Компанията „Lockheed Martin“ е започнала работа по интеграцията на норвежка ракета Nytt sjømålsmissil на F-35. Тя се произвежда от компанията Kongsberg Defence & Aerospace.

Крилата ракета е разработена в два варианта, като противокорабна и за атака на земни цели. Има полетно тегло от 410 килограма и маса на заряда 125 килограма. Дължината и е около 4 метра и има дозвукова скорост, при радиус на действие около 200 километра. Беше приета на въоръжение в Норвегия в края на миналата година и е монтирана на норвежки кораб. Няма данни да е интегрирана на норвежките F-16, но вероятно това ще стане скоро.

Полша е сключила договор за доставка на 50 ракети, две от които са тренировъчни и могат да се използват многократно.

На снимката крилатата ракета е окачена на F-35B  BF-24 в NAS Fort Worth JRB, Texas в началото на този месец. Норвегия ще получи два самолета през 2015 и още два през 2016 година. Машините ще останат в Eglin AFB, Florida, където ще се обучават норвежките пилоти. Очаква се Норвегия да закупи до 52 самолета (48 едноместни плюс 4 двуместни). Първият F-35 ще пристигне в страната през 2018 година.

http://aeronews.alle.bg/

 
ВМС на САЩ купуват шест БЛА MQ-8C Fire Scout
13.03.2013, 09:42

MQ-8C Fire ScoutКомандването на ВМС на САЩ подписа договор с Northrop Grumman за доставка на шест броя безпилотни вертолета MQ-8C Fire Scout, съобщава Flightglobal. Първият БЛА от този тип ще бъде доставен през 2014 г. ВМС планират да приемат на въоръжение общо 30 броя MQ-8C Fire Scout. Досега американският флот е получил два MQ-8C за провеждане на изпитания, както и още шест от малкосерийното производство. Всичките БЛА Fire Scout ще бъдат на въоръжение в Специалните сили на ВМС на САЩ.

MQ-8C е създаден на основа на хеликоптера Bell 407, като първият полет е извършен през декември 2010. Fire Scout има тегло 2700 кг, боен товар 450 кг и може да се намира във въздуха до 24 часа. Въоръжението се състои от ракети AGM-176 Griffin, AGM-114 Hellfire и APKWS II.

Бордното оборудване на MQ-8C е същото, както на MQ-8B Fire Scout, създаден на база на вертолета Schweizer 333. MQ-8B, който вече е приет на въоръжение, има продължителност на полета до осем часа и да носи разузнавателна апаратура с тегло до 77 кг.

http://www.pan.bg/

 
Бойни делфини изчезнаха при учение на ВМС на Украйна
13.03.2013, 09:38

При учения на военноморските сили на Украйна в района на Кримския полуостров в края на февруари са избягали три бойни делфина в пълно снаряжение, които все още са в неизвестност. Това съобщава РИА „Новости”, като се позовава на публикации в украинските медии. Информацията твърди, че при учения на ВМС на Украйна на 24 февруари са се провеждали подводни тренировки, за които са били задействани пет бойни делфина, три от които не са се завърнали в базата.

Агенцията подчертава, че от министерството на отбраната на Украйна са опровергали тази информация, но същото ведомство официално отрича съществуването на програмата за подготовка на бойни делфини, въпреки съществуващите информации, свидетелства на ветерани и публикации в пресата.

Пред РИА „Новости”, цитирана от бТВ, бившият командващ отряда за подводни и диверсионни действия на Черноморския флот на СССР капитан Юрий Пляченко разказва, че случаят с бягството на делфините може да се дължи на поява на разгонена самка в близост до ученията, което са отвлякло морските бозайници от задълженията им. Според капитан Пляченко през 1980-те години той е предлагал на учените да разработят „успокоителни” за делфините, за ги предпазват от подобни инциденти, но тази идея тогава не е била реализирана.

http://www.maritime.bg/

 
В Сирия е унищожен елитен специален отряд на Турция
13.03.2013, 08:40

Спецотрядът на Турция — елитният офицерски отряд Combat Search and Rescue (CSR) – понесе непоправими загуби в Сирия. По някои данни, подразделение от така наречените келбети (призраци) е било практически напълно унищожено.

Както съобщава ANNA-news, отрядът със специално предназначение към Генералния щаб на Турция, известен повече като “червените барети”, е създаден през 1952 година, когато Турция влезе в НАТО. В страната е била създадена Специална мобилизационна тактическа група (СТК), в състава на която влизали отряди, предназначени за създаване на партизанско движение и провеждане на диверсии в случай на нападение от СССР. При това групата е трябвало да действа не само на територията на страната, но и извън нейните граници. От

1985 година и досега спецназът на Генералния щаб на на Турция почти непрекъснато участва в специални операции както вътре в страната, така и в Ирак, и Сирия, – съобщава  ИА “Росбалт”. – Още за специалните сили на Турция

 
Почина участник в заговора за убийството на Хитлер
13.03.2013, 08:13

На 90-годишна възраст в петък е починал Евалд-Хайнрих фон Клайст, който е един от участниците в заговора за покушението срещу Адолф Хитлер през 1944 г., предаде Би Би Си. За смъртта му на АП е съобщила неговата съпруга Гундула.

Фон Клайст е бил едва на 22 г., когато доброволно е предложил да облече елек, натъпкан с експлозиви, който да взриви на среща с Хитллер. Само че срещата се отменя. Месеци по-късно се развиват събитията, известни от историята като заговора от 20 юли. Тогава Фон Клайст е трябвало да внесе чанта с адска машина на заседание, на което ще присъства и фюрерът, но в последния момент тази мисия поема шефът на заговорниците – полк. Клаус фон Щауфенберг. След провала на опита за атентат са арестувани Фон Щауфенберг, бащата на Фон Клайст и другите заговорници. По-късно те са екзекутирани. Евалд-Хайнрих фон Клайст е арестуван и изпратен в концентрационен лагер, но впоследствие му е разрешено да поднови службата си в армията.

Фон Клайст е основател на годишната Конференция по сигурността в Мюнхен, на който се събират дипломати и военни експерти от цял свят, за да обсъждат глобални политически процеси.

 

 
Най-новият изтребител F35 Lighting II не може да излита в студено време
12.03.2013, 21:35

Ф-35Пентагонът призна, че изтребителят-бомбардировач от пето поколение F-35 не е готов не само за бойни, но даже за учебни полети, поради множеството технически дефекти и несполучливи конструкторски решения

Отделът за експлоатационни изпитания и оценки на Министерството на отбраната на САЩ представи доклад, който беше публикуван на 6 март, макар че е доведен до знанието на Конгреса на САЩ още през февруари. Според резултатите от изследванията и проверките изтребителят F-35 не може да се експлоатира нормално. Разкрити са  сериозни проблеми с обзора от кабината, открити са постоянни откази на техниката при температура под -15 градуса по Целзий и множество други недостатъци, съобщава  радио “Глaсът на Русия”.

Според информацията изложена в доклада, F-35 има най-лошия обзор от пилотската кабина сред всички самолети, стоящи на въоръжение във ВВС на САЩ. Създателите на изтребителя заявяваха, че иновационният шлем с дисплей ще позволи на пилота на F-35 “да вижда през кабината”. Но реалните полети ясно показаха, че без нормален обзор през капака не може да се мине, а при новия изтребител той е прекалено малък.

Един от пилотите, участващи в изпитанията, заяви, че в случай на близък бой с използване на оръдията, F-35 “винаги ще го свалят”. Различни пилоти са изказали мнение, че недостатъчният обзор не позволява F-35 да се използва за  пълноценно обучение на летците.

Докладът показа редица критични недостатъци, в това число потенциални откази на системата за  катапултиране на самолетите от първите серии, липса на защита от удари на мълнии и проблеми с интерфейса на системата за управление, която, както се посочва в доклада, “не дава увереност, че пилотът ще може да изпълнява безопасно най-важните операции”.

По мнение на авторите на доклада, самолетът може да се използва за обучение на летци-курсанти за излитане, кацане и полет в състав на звено с други F-35 и F-16 денем в ясно време, но за бойни упражнения той е негоден. При това се отбелязва, че един стажант ще може да управлява безопасно самолета само на дозвуковов режим – според разчетните характеристики, той трябва да развива скорост 1,6 М, или 1900 км/ч).

Отбелязва се, че проблемите с компютъризирания шлем са били главната причина за повечето случаи на прекъснато излитане на F-35. Експертите са установили и други проблеми с надеждността и  ремонтопригодността на самолета. Например било установено, че самолетът трябва да се държи в отопляем хангар, тъй като при температура под  -15 градуса по Целзий компютърните системи на F-35 неведнъж са отказвали да се пускат, защото блокът за  управление на захранването не бил изчислен за студ.

“Недовършеността на самолета, необходимостта постоянно да се търсят обходни пътища за изпълнение на летателните процедури и крайно ограничените възможности на вътрешните системи, не позволяват да се оцени пригодността на F-35 за провеждане на тренировки в състава на ескадрила и участие в боеве”, – правят изводи авторите на доклада.

Изтребителят F-35 като алтернатива на по-скъпия проект за изтребител от пето поколение F-22, се разработваше от корпорацията Lockheed Martin от 2001 година. Първият полет на този изтребител беше извършен през 2006 година. САЩ планират да го приемат на въоръжение през 2016 година и да закупят не по-малко от 600 единици. Американските военни искат да заменят с тях остаряващите бойни самолети А-10 Thunderbolt II, F-16, AV-8B Harrier и F/A-18.

Военни наблюдатели отбелязват, че F-35 е най-скъпо струващата програма за превъоръжаване през цялата  история на САЩ. Стойността на един самолет е от 197 до 237 милиона долара. Обаче се оказало, че независимо от похарчените средства, изтребителят не отговаря на заявените характеристики. Също така, този самолет е преследван от технически неизправности. Например, в края на февруари 2013 година в лопатките на турбината на двигателя на един от самолетите била открита пукнатина, поради което изпитателните полети на F-35 бяха прекъснати за една седмица. – Още за Ф-35

http://infobalkani.wordpress.com/

 
НАТО обещава бази
12.03.2013, 21:30

Резултатите от необявеното посещение на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Кабул подтвердиха, че много от военните обекти, които понастоящем се използват от  Международните сили за съдействие на сигурността (ISAF), ще бъдат предадени в разпореждане на афганистанските власти. Същевременно перспективите за военното присъствие на силите на международната  коалиция в Афганистан остават неясни.

“Аз предвиждам, че в бъдеще ще бъдат предадени повече такива обекти”, – заяви след преговорите с президента на Афганистан – Хамид Карзай ръководителят на Северноатлантическия алианс, напомняйки, че редица обекти от военната инфраструктура вече са предадени на афганистанската страна. По данни на министерството на отбраната на Афганистан, след напускането на чуждестранния контингент на Ислямската Република в разпореждане на афганистанските сили за сигурност ще преминат около 1300 военни  бази. Понастоящем натовците водят преговори с местните власти за това, кои обекти ще подлежат на унищожаване, а кои ще бъдат предадени на Кабул, като се изхожда от принципа, че тяхната издръжка не трябва да става допълнително финансово бреме за  афганистанския бюджет……….Прочети още

 
Армията на САЩ строи секретен подземен обект в Израел
12.03.2013, 21:26

Армията на САЩ обяви вече втори търг за строителството на секретен подземен обект в Израел. Първият търг за “Обект 911″ спечели компанията Conti corp. Federal services, сообщи business insider.

Съгласно публикуваното съобщение, Conti corp. е изразила готовност да завърши необходимите работи за 63 милиона доларов вместо очакваните 100 милиона. Проект 911 предвижда строителство на пететажен подземен обект и още шест сгради на повърхността. Вестник Тhe marker отбелязва, че обектът, разположен в района на Тел Авив, е предназначен за ВВС на Израел.

Вторият проект, получил наименованието “Обект 81 етап ІІ” предвижда завършването на работите на шест подземни обекта, част от които се намира под вече съществуващи сгради.

Армията на САЩ обяви, че проектната стойност на работите е също сто милиона долара. Търгът беше публикуван в края на декември 2012 година.

 
Selex тества БЛА в България
12.03.2013, 21:04

FalcoSelex ES са изпитвали новият си безпилотен апарат Falco в България. Това съобщава Flightglobal. Изпитанията са провеждани с цел тестване на новия радар Gabbiano T-20 носен от машината.

Според новината на Flightglobal в България са тествани режимите на радара за обзор на наземни и морски цели, включително и чрез изграждане на образ чрез синтетична апертура.

Това не са първите изпитания на Falco у нас. През 2007 г. апаратът премина през сериозни летателни изпитания в България, които се провеждаха от летище Чешнигирово.

Според непотвърдени сведения един от апаратите е бил загубен при инцидент в страната. – Още БЛА

http://aeropress-bg.com/

 
Сингапур ще закупи най-малко 12 самолета F-35 до няколко години
12.03.2013, 16:45

Ф-35Министърът на отбраната на Сингапур Ng Eng Hen е заявил в понеделник (11 март 2013година) пред парламента на страната, че е във финалната фаза от проучването за замяна на F-15 и F-16 с F-35.

 „Въпреки, че самолетът е още в развитие, нас ни интересува, като бъдеща платформа. Той е бъдещето .....“, по време на дебат за бюджета на страната е заявил министърът. Според него първите доставени самолети вече са на 25 години и макар модернизирани се нуждаят от подмяна.

Коментар:

RSAF (Republic of Singapore Air Force) разполагат с около 56 самолета F-16 и 24 самолета F-15SG. Налични са и около 50-60 самолета F-5 в различни модификации, някои от които са консервирани. Последните страната закупи през 2009 година, като бяха доставени в две партиди общо 24 самолета F-15SG по програмата Peace Carvin V и се очаква да бъдат на въоръжение до 2024-2026 година.

През годините бяха доставени по програмата също:

Peace Carvin I през 1988 година 8 самолета по 4 F-16A-15OCU и F-16B-15OCU бордове от 10-319 до 10-3425  загубен F-16A серия 87-0400 на 9 юли 1991 година в Южнокитайско море.

Peace Carvin II през 1998 година 18 самолета 8 F-16C и 10 F-16D

Peace Carvin III през 2000-2002 години 12 самолета 10 F-16C и 2 F-16D

Peace Carvin IV през 2003-2004 години 20 самолета F-16D

http://aeronews.alle.bg/

 
Няма окончателно решение на военната експертиза за избор на изтребител
12.03.2013, 13:57

 

 

Интервю с бриг. ген. Румен Радев, заместник-командир на ВВС

 
Новата индийска ракета с неуспешен старт
12.03.2013, 13:22

Днес Индия проведе първите изпитания на високо точната дозвукова крилата ракета със средна далечина на полета "Nirbhay", като я изстреля от полигона Чандипур в източен щат Орис, съобщава телевизията "NDTV".

След като е изминала около половината от полета, ракетата се е отклонила по неизвестни причини и е била унищожена. Ракета е с дължина 6 метра и тегло над 1000 килограма и има радиус на действие над 1000 километра.

Предвижда се да бъде изработвана в три варианта за земно, морско и въздушно базиране.

Създаването на "Nirbhay" започна през 2007 година, съобщи ръководителят на Организацията за отбранителни изследвания и разработки на министерството на отбраната на Индия Виджай Кумар Сарасват.

Съгласно някои данни, тя е способна да носи бойни глави от различен тип, в това число и ядрени.

 

Италианските изтребители Tornado ще бъдат въоръжени с противорадиолокационни ракети

12.03.2013, 09:19

Немската компания Panavia Aircraft е подписала договор с агенцията NETMA (NATO Eurofighter and Tornado Management Agency) на НАТО за модернизация на системите за въоръжение на италианските изтребители Tornado.

В рамките на споразумението италианските самолети Tornado IDS в модификациите им RET 7 и RET 8 ще могат да използват управляеми противорадиолокационни ракети AARGM (Advanced – Anti Radiation-Guided- Missile) и малкокалибрени авиационни бомби SDB.

Работите по модернизацията ще приключат в края на 2015 година, като участие ще вземат и компаниите Alenia Aermacchi, Cassidian, както и Boeing и ATK.

По данни на Flightglobal MiliCAS ВВС на Италия разполагат с 54 изтребителя Tornado IDS, осем учебно-бойни и 16 самолета за РЕБ.

http://www.pan.bg/

 
Аварийно кацане на F-35 в Тексас
12.03.2013, 09:17

При прелитане в двойка от заводското летище във Fort Worth до военновъздушната база Nellis единият от изтребителите F-35 е направил аварийно кацане в Lubbock, Тексас. Причината е сработване на светлинна сигнализация за отказ, изискващ кацане на най-близкото летище, което е изпълнено успешно. Другият самолет е прелетял без проблемно до военновъздушната база Nellis, присъединявайки се към други два, с които ВВС ще извършат оперативни и оценъчни изпитания.

Технически състав от компанията Lockheed е изпратена в Lubbock, намиращ се на около 300 км от Fort Worth, за диагносциране и отстраняване на отказа.

Инцидентът е последния от поредица такива през последните месеци. Само тази година ‘стелт’ изтребителите F-35 Joint Strike Fighter са спирани два пъти от полети поради проблеми с двигателя.

Joe DellaVedova, говорител на Пентагона за програмата F-35, е потвърдил кацането на изтребителя на международното летище Preston Smith в Lubbock. Самолетът е поставен под охрана и изолиран с ограда. Това е първо кацане на F-35 на гражданско летище.

http://www.pan.bg/

 
Петима военнослужещи от международните сили за сигурност в Афганистан са загинали при катастрофа на хеликоптер
12.03.2013, 08:54

Петима военнослужещи от международните сили за сигурност в Афганистан са загинали в резултат на крушението на военен хеликоптер в южната част на страната, съобщава РИА Новости.

"Причината за катастрофата се изяснява, по първоначални данни липсват сведения за активност на противника в тази зона в момента на инцидента", заявява източник от силите на НАТО в Афганистан.

Подробности за произшествието и националността на загиналите не се съобщава.

.http://www.focus-news.net/

 
Двама израелски военни загинаха при катастрофа на хеликоптер
12.03.2013, 08:52

Bell AH-1Двама израелски военни от запаса загинаха, след като през нощта техният хеликоптер се разби в южната част на страната, съобщи говорител на армията, цитиран от АФП.

Инцидентът се случи по време на тренировъчен полет, при който бойният хеликоптер „Bell AH-1” катастрофира по неизяснени засега причини.

Ръководителят на израелските ВВС Амос Ешел нареди спирането на полетите на всички летателни апарати от този тип, докато не бъде изяснена причината за инцидента.

http://www.focus-news.net/

 
Южният и Северният коридор за бягство на САЩ от Афганистан
12.03.2013, 08:26

“Към края на следващата година нашата война в Афганистан ще приключи”, – обяви президентът Барак Обама на 12 февруари в традиционното си обръщение към нацията – “За състоянието на съюза”.

Два дни преди това изявление, американският генерал Джоузеф Дънфорд пое командването на коалиционни сили на НАТО в Афганистан, известни като Международните сили за съдействие на сигурността (ISAF). Той има една единствена задача – да осигури форсирано извеждане на 66 хиляди военнослужещи от подчинения му контингент и десетки хиляди контейнери с товари от страната, в която навремето САЩ триумфално влязоха.

Президентът взе това решение, игнорирайки мнението на председателя на Обединения комитет на началниците на щабовете на армията Майкъл Мален, а това значи и на американските военни...........Прочети още

 
Фискалният срив и армията на САЩ. Американците ще разберат какво са „тежките 90”
12.03.2013, 08:22

Прес-конференцията на министъра на отбраната на САЩ Чак Хейгел беше посветена на започващия се секвестър – принудително съкращаване на разходните пера на федералния бюджет на САЩ. През настоящата финансова година, която ще завърши на 30 септември, бюджетът трябва да бъде орязан с 85 млрд. долара, от които 46 млрд. се падат на военните програми. Такава информация публикуваха в навечерието световните медии.

Както съобщава Хейгел, въоръжените сили на САЩ ще бъдат принудени частично да свият обучението на личния състав и да отпратят в неплатен отпуск «хиляди граждански служещи». По думите на министъра, през април ВМС ще свалят от бойно дежурство четири авиозвена, а ВВС ще съкратят часовете за летателна подготовка.

„Армията също ще съкрати подготовката на всички свои части, с изключение на тези на които им предстои да заминат за Афганистан”, – каза той, уточнявайки, че става дума за 80 процента от подразделенията на сухопътните войски.

И така, дайте да изясним, какво ще означава на практика тази информация..........Прочети още

 
Китай ще получи сглобени Су-35
12.03.2013, 08:14

Китай ще получи сглобени многоцелеви изтребители Су-35, а не лиценза за тяхното производство. Това съобщава руския ежедневник „Военно-промышленный курьер.”

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин съобщава, че в близко време в Русия ще дойде китайска делегация, с която ще бъдат обсъдени сроковете за подписването на договора за доставка на 24 броя Су-35.

Договорът трябва да стане факт в следващата година или две, а доставките да започнат след 2015 г. Неговата стойност ще надхвърли $1,5 млрд.

Вече няколко години се спекулира за покупката на Су-35 от Китай, но едва наскоро стана ясно, че Русия наистина има намерение да продаде новото развитие на Су-27.

http://aeropress-bg.com/

 
Embraer достави поредния модернизиран F-5
12.03.2013, 08:10

Бразилската компания Еmbraer достави на ВВС на Бразилия последния модернизиран F-5 от първата серия. Общо до момента са модернизирани 46 машини до стандарта F-5M, като предстои работата по втората партида.

През януари 2001 г. Embraer в сътрудничество с изрaелската компания Elbit подписа договор за $230 млн. за модернизацията на 46 изтребителя F-5E/F. Първият модернизиран самолет бе предаден през септември 2005 г.

Модернизацията включва нов радар Grifo F/BR, реализиране на концепцията HOTAS, поставянето на три цветни дисплея в кабината, интегрирането на щанга за дозареждане на гориво във въздуха, интегриране на ново въоръжение и нова система за самозащита.

През април 2011 г. Бразилия купи 11 броя F-5 от Йордания (осем едноместни и три двуместни), като поръча тяхната модернизация до стандарта F-5M. Машините ще се доставят след 2013 г.

http://aeropress-bg.com/

 
В Полша се открива Център за техническо обслужване на F-16 Viper
12.03.2013, 08:07

Полските ВВС притежават най-новата модификация на F-16 – 48 изтребители F-16 C/D Block 52+, първият от които каца на 9 ноември 2006 г.

До сега по-сложното техническо обслужване се извършва в САЩ, но съвсем скоро това ще се промени. В Bydgoszcz се откри нов Национален център за техническо обслужване (Wojskowe Zak?ady Lotnicze nr 2) на F-16. Това е шестият подобен център в Европа – останалите ВВС, които сами могат да извършват техническо обслужване на F-16 са тези на Белгия, Дания, Гърция, Португалия и Турция.

Първоначалният договор е за две години и е на стойност само 4 милиона евро, но са били необходими 10 години за да се подготви този център. През този период американската компания Lockheed Martin изпълни продължителна програма за обучение на полски персонал. Новият център ще повишава подготовката на техническия състав от авиобазите, имащи на въоръжение F-16 и ще извършва ремонти и дейности, които не могат да се изпълняват в авиобазите.

http://www.pan.bg/

 
Катастрофа с американски боен самолет ЕА-6В Prowler
12.03.2013, 08:02

ЕА-6В ProwlerАмерикански боен самолет за РЕБ ЕА-6В Prowler се е разбил вчера около 8.30 ч. местно време в щат Вашингтон, недалеч от град Одеса.

Самолетът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. На мястото на катастрофата се е образувал голям кратер. Екипажът от трима е загинал. Започнато е разследване за причините за катастрофата.

Машината е от състава на ескадрилата „Викинги” на военноморския флот, дислоциирана в база на остров Уитби.

http://www.pan.bg/

 

 
Lockheed Martin започва работа по виртуален самолет-тренажор
11.03.2013, 21:05

Lockheed Martin е получил договор на стойност 253 милиона долара. Той е за разработване на виртуална система за обучение на пилотите от Кралските ВВС на Саудитска Арабия, които ще летят на модернизираните F-15SA. До сега подобна система не е изработвана в света. Основното ще бъде пълно копие на пилотската кабина на двуместните самолети. Около нея ще бъде ситуирана на 360 градуса виртуална среда. Това ще даде възможност за постигане на несравним реализъм при извършване на въздушни маневри и битки. Ще бъдат изучавани и отработвани всички операции от влизането в пилотската кабина, прибиране и пускане на колесника и спирачната кука до зареждането с гориво. От компанията са сигурни, че освен високото качество на подготовката ще постигнат и значителни икономии на средства.

Виртуалният самолет ще бъде готов през 2020 година. В разработката ще вземат участие центровете в Akron, Ohio и Orlando, Fla. Договорът е по линия на FMS (foreign military sales) на U.S. Air Force. Програмата се управлява от Центъра в Wright-Patterson AFB, Ohio.

Компанията разработва подобни системи повече от 30 години. С подобно качество се използват само в три страни в света Израел, Япония и САЩ. Последната разработка безспорно ще бъде върхът на системите за обучение.

http://aeronews.alle.bg/

 
Казахстан - следващия "азиатски тигър"?
11.03.2013, 21:00

ТОО «Еврокоптер Казахстан инжиниринг» е създадено през декември 2010 година. То е съвместно предриятие на държавната АО НК «Казахстан инжиниринг» и EADS – «Eurocopter». Базата му е международното летище в столицата на Кахстан Астана. Целта му е събирането и обслужването на 45 хеликоптера ЕС 145 за нуждите на МО на страната. Производственият му капацитет е 8-10 машини годишно.

Председателят на АО НК «Казахстан инжиниринг» Болат Смагулов и вицепрезидентът на «Еврокоптер» Оливие Ламберт са подписали в началото на март 2013 година, меморандум  за сътрудничество в производството на ударни хеликоптери. Според него ТОО «Еврокоптер Казахстан инжиниринг»,  която е единствен производител за територията на СНГ на ЕС 145 «Eurocopter», ще започне да монтира и обслужва лек ударен хеликоптер ЕС 645 Т2. Той е военен вариант на ЕС 145. Намира се в стадий на разработка и не се произвежда серийно.

По време на изложението "KADEX-2012", което се проведе от 3-6 май 2012 година в Астана беше подписано писмо за намерения да се монтират и 20 средни транспортни хеликоптера EC-725. Те също ще бъдат за МО на Казахстан.

Коментар:

Казахстан явно тръгва по пътя на Китай и Турция в стремежа да осигури техника за въоръжените си сили. Същевременно се посещават тези две страни и водят преговори за съвместни производства. Да видим, дали ще успеят?

http://aeronews.alle.bg/

 
Cassidian е разработила „бръмбари” срещу пътните мини
11.03.2013, 20:45

Система SMARTscout на покрива на автомобил Wolf,  Фото: CassidianКомпанията Cassidian, отбранително подразделение на европейския концерн EADS, е разработила системата за радиоелектронно подавяне SMARTscout за защита на бронемашини от дистанционно управляеми самоделни взривни устройства, съобщава пресслужбата на компанията.

SMARTscout анализира радиочестотния спектър около автомобила и блокира сигнали за задействане на пътните мини. Новата система е способна да открива заплахата и да подавя входящите сигнали за взривяване на мините за хилядна част от секундата. Освен това, SMARTscout позволява да се получи по-подробна информация за заплахата, отколкото подобни системи от предните поколения.  В прессъобщението се отбелязва, че по-рано за подобни задачи са били нужни по-сложни и енергоемки устройства.

SMARTscout се състои от няколко приемо-предавателя и антени и се монтира на покрива на автомобила. Изпитанията на системата са проведени с бронеавтомобил Wolf, построен на базата на джипа Mercedes-Benz G-Class.

Стойността на системите и срока за нейната доставка във войските за сега не се уточняват. – Още за РЕБ

 
Руските ВМС получават 24 подводници и 54 военни кораба до 2020-та
11.03.2013, 19:45

Сергей ШойгуРуските ВМС ще получат 24 подводници и 54 военни кораба от различни класове до 2020 година. Това заяви военният министър на Русия Сергей Шойгу, предаде РИА Новости.

„Като резултат от прилагане на държавната програма за превъоръжаване до 2020 година, ВМС трябва да получат 8 стратегически ядрени подводници, 16 многоцеливи подводници и 54 бойни кораба от различни класове", изтъкна той на среща на военното министерство.

8-те стратегически подводници включват три oт клас „Борей" и пет от клас „Борей-А", въоръжени с балистични ракети „Булава".

Миналата година руският президент Владимир Путин заяви, че приоритет в програмата за превъоръжаване е включването на нови бойни кораби и подводници към ВМС. Руското правителство е отделило пет трилиона рубли (166 милиарда долара) или ¼ от програмата до 2020 година за тази цел.

Припомняме, по-рано Шойгу на същата среща заяви, че Русия подготвя звено с кораби за постоянно разполагане в Средиземно море. – Още за ВМФ на Русия

http://news.ibox.bg/

 
Афганистански униформен застреля войници на САЩ
11.03.2013, 15:56

Няколко натовски и афганистански войници са убити, след като нападател с афганистанска униформа е отправил огън към група войници, съобщиха от НАТО, предаде СиЕнЕн.

Атаката се е случила в понеделник сутринта в източен Афганистан, каза майор Адам Воджак, говорител на ИСАФ.

Инцидентът изглежда, че е от така наречените „вътрешни атаки", коментират американски медии. Според CBS и MSNBC при атаката са убити двама американски войници и трима афганистански полицаи. Най-малко 10 души са ранени.

В петък коалиционен предприемач бе убит в източен Афганистан, след като афганистански униформени обърнаха оръжията си срещу членове на ИСАФ, обявиха от НАТО.

Коалицията се опитва да се справи с тези нападения.

Припомняме, вчера съвместната пресконференция в Кабул на президента Хамид Карзай и новия американски военен министър Чък Хейгъл бе отменена от съображения за сигурност. Хейгъл пристигна в петък в афганистанската столица, а в събота станаха два терористични акта.

17 души загинаха при атентатите, сред които 8 деца. Десетки са ранените.

Отговорност поеха талибаните, като те заявяват, че това е послание към Хейгъл.

http://news.ibox.bg/

 
КНДР и Южна Корея в състояние на война?
11.03.2013, 15:51

Армията на Северна Корея обяви за невалидно примирието, което поставя край на Корейската война (1950-1953), съобщава севернокорейският вестник Rodong Sinmun, предаде СиЕнЕн.

„С прекратяването на примирието...никой не може да прогнозира какво ще се случи на тази земя от този момент", пише вестникът.

Припомняме, на пети март 2013 година КНДР заплаши да анулира примирието.

Ходът идва след наложените допълнителни санкции срещу Северна Корея от ООН и започналите днес двуседмични военни учения Key Resolve между Южна Корея и САЩ в региона.

Запланувано е повече от 13 хиляди войници да участват в ученията, от които повече от 3 хиляди американски войници.

Около 28 500 американски войници са разположени в Южна Корея.

Северна Корея определи ежегодните учения като „открито обявяване на война", но от Сеул обявиха, че ученията са от „отбранителен характер".

По-рано стана ясно, че Северна Корея е прекъснала пряката си телефонна линия със Сеул заради започващите съвместни военни учения със САЩ. За това са съобщили южнокорейски дипломати. Според техните изявления, към Пхенян са изпратени съобщения, на които не е отговорено.

Горещата линия е изградена през 1971 година и КНДР я е отрязвала няколко пъти в миналото - последно през 2010 година.

Северна и Южна Корея технически са във война, тъй като има само сключено примирие, но не и мирен договор за края на Корейската война.

Припомняме, преди няколко дни Пхенян заплаши САЩ с ядрен удар, а после предприе стъпки за прекъсване пряката си телефонна линия със Сеул заради военните учения, затваряне на общия граничен пункт и разтрогване на споразуменията за ненападение с Южна Корея.

http://news.ibox.bg/

 
Военният министър остава в политиката и ще се бори за нова победа на ГЕРБ
11.03.2013, 11:50

„Оставам политик и ще дам всичко като знания и опит на моята партия ГЕРБ да спечели изборите на 12 май", заяви министърът на отбраната в оставка Аню Ангелов на прощална среща с медиите в повереното му ведомство.

Той съобщи, че със своя заповед ще освободи всички членове на политическия кабинет, с изключение на двамата му заместници, защото тяхното назначаване и освобождаване е по решение на премиера.

Ангелов посочи още, че след подаването на оставката на кабинета „Борисов" е назначил един от членовете на политическия си кабинет, който му е бил съветник - ген. Запрянов, на длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика".

„Генерал Запрянов беше назначен без конкурс, по заместване", уточни Ангелов. В отговор на журналистически въпрос дали това е морално, той заяви категорично: „Абсолютно морално е" и изтъкна професионалните качества и опита на ген. Запрянов.

Аню Ангелов направи кратък преглед на извършеното от него по време на мандата на ГЕРБ. Като едно от най-трудните решения той посочи съкращенията на военнослужещите.

Министърът бе категоричен, че Министерство на отбраната е едно от реформираните министерства и твърденията, че нямало социална политика в сектора, са лъжи.

Относно новия изтребител той подчерта, че е направил всичко възможно да бъдат убедени депутатите и финансовото министерство, както и това, че е получил мандат да преговаря. Той посочи трите варианти - използвани „Euro fighter", нови „Gripen" или използвани "F-16". „Военната експертиза е готова, но тъй като информацията е класифицирана, няма как да бъде огласена. Военното решение е само основа, за да се вземе политическо решение, но поради оставката на кабинета такова решение няма", разясни той.

Запитан дали към момента българската армия е модернизирана, Ангелов отбеляза, че състоянието й е добро. „Боеспособна е, може да изпълнява мисиите си", заяви министърът в оставка.

Той изтъкна, че е подобрен модулът за борба с бедствията, че в сухопътни войски в последните шест години е навлязла нова транспортна техника.

„Не останаха пари за нова бойна техника", добави министърът на отбраната.

Ангелов уточни, че част от 23-те „пясъчни котки", с които разполага военна полиция, ще отидат в сухопътни войски. Припомняме, преди дни стана ясно, че бронираните спец автомобили повече няма да бъдат изкарвани по улиците на София при масови прояви, тъй като стресирали столичани.

http://news.ibox.bg/

 
Шведки в армията или кога да козируваш е удоволствие
11.03.2013, 08:45

Жена от шведската армия. Снимка: официален сайт“Сексизъм!” - отсъдиха шведските медии, коментирали наскоро сатиричен клип от руската телевизионна програма Yesterday Live. Шегобийците бяха осмели жалкото състояние на шведските въоръжени сили, които според главнокомандващия Сверкер Йорансон ще устоят най-много седмица при нападение от Русия.

Шведите погледнаха на темата с необходимата доза самоирония. Едно подмятане обаче ги стъписа: “Военната ни мощ е тра-ла-ла, а министърът на отбраната - с пола”. Защото и шведските законодатели, и армейското командване вярват, че тъкмо “фустите” ще спасят от съсипия бойните редици.

През 2009 г. шведската армия смени наборната с договорна служба. Според статистиката пък с годините все повече момичета поглеждат към униформата, а младежите, напротив, й обръщат гръб. Забраненият плод си е сладък и днес дъщерите на Ева направо мечтаят за шведската армия - “лакомство”, недостъпно доскоро за тях.

Жена оглавява дори министерството на отбраната. Четирийсет и шестгодишната Карин Енстрьом също е бивш професионален военнослужещ - капитан от морската пехота...........Прочети още

 
Блъф и реалност. Американският самолетоносач тип “Нимиц”
11.03.2013, 08:25

Въпреки очевидната заплаха около своите брегове, Ислямската Република Иран хладнокръвно обяви пускането на 180 центрофуги за обогатяване на уран. Американските авионосни групировки безсилно се повъртяха около  крайбрежието на Близкия изток и взеха курс към родната ВМБ Норфолк…

Всеки път, когато самолетоносачите на ВМС на САЩ «показват мускули», на публиката на техните палуби неизбежно се образува «храчка» от онези, когото те е трябвало да изплашат. «Недемократичните режими», като че ли не забелязват страшните 100 000-тонни кораби и провеждат своята независима политика, без изобщо да се притесняват от стоящите на рейд «Нимиц»-и с ядрена силова установка........... Прочети още

 
Днес празнуват Ракетните войски и артилерията
11.03.2013, 08:10

Основната  причина  за  участието  на  България  в   Балканската  освободителна  война  1912-1913 г.  е   несправедливо   наложеният  Берлински  договор  от  1878 г. , който  оставя  извън  пределите  на  нашето  отечество  големи  територии, населени  с  българи. Това  определя  и  целта  на  тази  война -  обединението  на  българските  земи.

Главното  командване  поставя  задача  на  Първа  армия  под  командването  на  генерал  Васил  Кутинчев  и  Трета  армия  на  Радко  Димитриев  да  нанесат  главния  удар  по  противника – Източната  турска  армия  на  Абдулах  паша.  А  Втора  армия  под  командването  на  генерал  Никола  Иванов  получава  задачата  да  блокира  и  впоследствие  да  овладее  Одринската  крепост.

Решителните  и  победоносни  действия  на  Първа  и  Трета  армии при  Лозенград, Люлебургаз  и  Бунархисар  дават  възможност  на  войските  на  Втора  армия  и  особено  на  нейната артилерия  да   извършат   необходимото  прегрупиране  и  маскировка,  подготовка  на  личния  състав  и  бойната   техника,  надеждно  разузнаване   характера  и  точното  местоположение   целите  за  поражение   в  различните  сектори  на  крепостта  и  не  на  последно  място подвоза  на  артилерийски  боеприпаси  в  изключително  трудната   за  придвижване  мочурлива  местност.    Изключително  тежките  зимни  условия  в  началото  на  1913 г.  и  недостигът   на  топло  облекло   изважда  от  строя  17000  войници  от  Втора  армия.   Това  налага  Главното  командване  да  прехвърли  при  Одрин   две  сръбски  дивизии  от  Македонския  фронт  и  части  от  втора  пехотна  тракийска  дивизия, трета  пехотна  балканска  дивизия  и  четвърта  пехотна  преславска  дивизия.

В   13.30  часа  на  11  март  1913 г.   ураганният  огън  на  артилерията  поставя  началото  на  Одринската  операция.  (Това е поводът 11 март да бъде обявен за празник на Ракетните войски и артилерията.) Нощната  атака  на  пехотата  е  успешна  и  са  овладяни  предните   позиции  на  противника.

Решителна  за  овладяването  на  крепостта  е   атаката  през  ноща  на  12  срещу  13  март. Тук  българските  пехотинци, артилеристи  и  сапьори  изковават  по  най-блестящ  начин  победата  при  Одрин.  В  неудържимият  победоносен  щурм   се  понасят   безстрашните  български  войници  и  техните  командири  на  23-ти  шипченски,10-ти  родопски, 32-ри  загорски  и  29-ти  ямболски  пехотни  полкове. Падат   всички   фортове   от  Източния   сектор  на  крепостта. Победният  български  флаг  се  развява  над  ,,Султан  Селим”  джамия  от  редник  Михо  Георгиев  от  29-ти  ямболски  пехотен  полк. При  щурма  артилерията  използва  ,,огневия  вал”.  За   първи  път  в  световната   практика  българските  артилеристи ,  посочва  в  спомените  си  легендарния  началник  на  обсадната  артилерия  при  Одрин   генерал  Пантелей  Ценов,  приложиха  всички  нови   форми  и  методи  за  действие  на  артилерията. 

В  своите  спомени  по-късно  генерал Никола  Иванов  пише ,,Трябва  да  се  признае, че  артилеристите  имаха  високо  съзнание  за  своя  дълг,  те  бяха  прекрасно  подготвени, те  умееха  за  постигането  на  целта  да  пренебрегват  уставните  норми  за  числото  на  изстрелите  от  едно  оръдие, като  удвояваха  и  утрояваха  числото  на  изстрелите. И  когато  пехотата  се  увери  в  силата  на  нашата  артилерия,  тя  удвои  усилията  си  и  крепостта  падна  под  дружния  удар  на  всички  родове  войски. Моят  поклон  пред  всички, които  завещаха  такъв  славен  пример  на  българското  войнство.”

Днес,  в  юбилейната  100-годишнина  от  славната  победа  на  Българската  армия  при  Одрин  си  спомняме  за  безумно  смелите  действия  на  българските  воини  и  тяхното  желание  или  да  победят  или  да  умрат  и   се  прекланяме  пред  паметта   и  саможертвата  на  загиналите  герои  и  техния  доблестно  изпълнен  дълг  към  Родината.

Героизма  и  себеотрицанието  на  тези  юначни  българи   от  войника  до  генерала,  ние  техните  потомци,  ракетчици  и  артилеристи,   служили  в  Сухопътните  войски  на  Българската  армия,    ще  помним   и  уважаваме  завинаги.

http://www.otbrana.com/

 

 
През следващата седмица ще заработи най-големият в света радиотелескоп
10.03.2013, 16:55

Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA)През следващата седмица, на едно от високопланинските плата в Чили ще за почне да функционира най-големият в света наземен телескоп, състоящ се от 66 наземни параболични антени. Очаква се, че официалната церемония по пускане в експлоатация на новият телескоп Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA) ще се състои на 13 март. В строителството на ALMA са вложени 1.3 милиарда долара.

ALMA е съвместен проект на страни от Северна Америка, Европа и Азия. Телескопа е построен на високопланински плато, далеч от цивилизацията и градските светлини. Географски ALMA се намира в пустинята Атакама - най-сухото място на планетата. Там практически не падат валежи и небето е идеално чисто и прозрачно, което благоприятства космическите изследвания.

Очаква се, че на откриването на ALMA ще присъстват не само учени, но и представители на някои правителства и много журналисти, а също така и президента на Чили Себастиян Пиниера.

С помощта на ALMA специалистите се надяват да получат нови данни за най-отдалечените и стари галактики, които са се родили малко след Големият Взрив. За сметка на радиоизлъчването, ALMA ще може да разгледа тези галактики през облаците газ и прах, отделящи ни от тези древни обекти. Разработилите казват, че мощността на ALMA е 100 пъти по голяма от всеки един работещ на планетата радиотелескоп.

За сметка на съвременното радио оборудване, апарата ALMA ще може да сканира в милиметровия и субмилиметровия диапазони и да лови признаци за излъчвания от екстремално далечни обекти в космоса, а също така да определя скоростта с която тези обекти се отдалечават от нас.

Технически ALMA се състои от 66 антени, всяка една с диаметър 12 метра. Тези характеристики, по думи на учените, са достатъчни за изучаване на най-отдалечените галактики и първите звезди. Освен това, ALMA ще може да се използва за изучаване на различни космически процеси, например формирането на звезди или наблюдение на черни дупки.

"Ние планираме да правим снимки , по качество сравними с данните получавани от космическите телескопи" е казал директора на проекта ALMA доктор Масимо Таренги. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Русия ликвидира противогазите за коне
10.03.2013, 16:25

противогази в армията на ШвейцарияМинистерството на отбраната на Русия реши да освободи места в складове за радиационна химическа и биологическа защита, като утилизира около 10000 противогази за коне.

Такива средства за индивидуална химическа защита са били разработени през 40-те години на миналия век в СССР на основата на френски и германски образци.

По време на Първата и Втората световна война, а и по-късно, въоръжените сили на различни страни активно са използвали животни във военната служба и за тях, както и за хората разработвали всевъзможни средства за защита от ОМП. – Още противогази

 
Нов договор за Ми-35М?
10.03.2013, 14:30

Mi-35MНяма официално обявен договор за доставка на вертолети Ми-35М. Текущият договор беше за 22 машини, като 6 от тях бяха доставени през 2011 година. Четири постъпиха в Торж (бордове 50, 51, 54 и 56 жълти) и още 2 в Будённовск (бордове 32 и 33). През тази година постъпиха по 4 борда в Кореновск (бордове 30, 33, 34 и 37)  и Будённовск (бордове 32, 33, 35 и 37)  преди време и още една партида (бордове 30 и 31 /сини/ и 30, 31, 34 и 36 /червени/) преди Нова година.

Следователно доставките по договора трябва да са приключили. От изказванията на висши офицери от декември месец на миналата година се разбира, че и тази година се очакват около 15-20 вертолета. Следователно е задействана опция или има сключен нов договор. В Кореновск  и Будённовск има най-малко по осем машини Ми-35М. Росвертол вече втора година доставя повече машини от договорираните.

На 8 септември 2012 година един от доставените в Торж вертолети Ми-35М се разби в Дегестан, екипажът загина. Това беше първата катастрофа с Ми-35М от състава на руските ВВС. – Още за Ми-35М

http://aeronews.alle.bg/

 
Антирекордите на властта: Многобройна полиция и хилава армия
10.03.2013, 13:11

За близо 4 г. кабинетът „Борисов“ обърна с краката нагоре сектора „Сигурност“. Стожерът на държавата - войската се сви като шагренова кожа. Армията ни, която бе страшилище за всеки враг и която светът знаеше като „прусаци на Балканите“, днес плаши само врабчетата. Навремето гърци и турци трепереха от нашите ракетни комплекси, чиято огнева мощ беше по-голяма от тази на южните ни съседки, взета сумарно. Сега ни е останал само един дивизион тактически ракети „Точка“, който не е стрелял от 1999 г. Имахме изтребители, които бяха недосегаеми за зенитните ракети на противника. А в момента бойната ни авиация е на колене - половината самолети са на земята, защото няма пари за поддръжка. Трагичната картина в отбраната е логична. Тя е следствие на  философията на това правителство, което управляваше, ръководейки се от странната логика да гради държава с много полиция и хилава армия. Тон за този абсурд даде премиерът, който веднъж каза, че военните са чантаджии, и заяви в прав текст, че отбраната не му е приоритет. И послушните министри се впуснаха  да претворяват мислите му в дела. Първият военен министър на ГЕРБ Николай Младенов, който е и първият на този пост, който не е служил в казармата и не се е клел да пази родината, ще влезе в историята на войската с два антирекорда. Той командва родния Пентагон само половин година, но успя да блесне пред патрона си...........Прочети още

 
Тайван получи още два самолета Northrop Grumman E-2K
10.03.2013, 09:34

Northrop Grumman E-2К Тайван получи последните два самолета Northrop Grumman E-2K за ранно предупреждение. През октомври 2008 година беше сключен договор за 250 милиона долара за модернизация на 4 тайвански E-2T. През юни 2010 година първите два бяха изпратени в САЩ. В края на 2011 година се върнаха в Тайван. През 2012 година бяха изпратени следващите два, които се завърнаха модернизирани през март 2013 година.  Самолети от този тип имат само САЩ. Тайван е първият получател.

Сега страната разполага с 2 самолета Northrop Grumman E-2К (бордове 2501 и 2502) получени на 16 април 2006 година и 4 модернизирани до модификацията E-2K(бордове 2503, 2504, 2505 и 2506) (през 2011-2012 година), които са в 2nd Early Warning Squadron на ROCAF (2-ра ескадрила за ранно предупреждение на тайванските ВВС)

http://aeronews.alle.bg/

 
Пентагонът сменя стратегията и се превъоръжава, съкращавайки броя на самолетоносачите
10.03.2013, 09:27

Военноморските сили на САЩ ще бъдат принудени да изведат от строя и да консервират четири атомни самолетоносача в случай, че  американските законодатели и Белият дом не постигнат компромис по отношение на предстоящия на 1 март секвестиране на бюджета, – се казва  в доклада, изпратен в Конгреса на САЩ. (по материали от СМИ)

Под прикритието на “планирано съкращаване на военния бюджет”, САЩ разгръщат програма за превъоръжаване на своя флот, внедряват нова стратегия на борбата: на суша, по море и във въздушно-космическото пространство.

През септември 2000 година група американски граждански и военни експерти  подготви аналитичен доклад “Перестройка на отбраната на САЩ“. В оригинала: “Rebuilding America’s Defenses” (достъпно в търсачките). Докладът прави  военнополитическа равносметка за десетилетието, изтекло от времето на разпадането на СССР и определя основните направления на военната стратегия на САЩ за период до 2030 година и по-нататък.

Отбелязва се, че САЩ така и не успяха да запазят за себе си  абсолютната хегемония в света. Нещо повече, средствата само на държавно-политическата, финансово-икономическата и културната експанзия се оказаха недостатъчни за решаването на толкова мащабна задача. Докладът открито провъзгласява  утвърждаването на световното господство на САЩ с военни средства.

Изхождайки от главната задача – глобално доминиране на САЩ, авторите на доклада поставят две задачи:

   1. Запазване на съществуващите позиции на САЩ в света и създаване на база за тяхното разширяване;

   2. Осигуряване на международното влияние на САЩ, преди всичко с военни средства. За тази цел се набелязва дълбоко преустройство на американските въоръжени сили на базата на високите технологии. Запазването и развитието на военнотехнологичното лидерство на САЩ, обявено за един от основните приоритети на политиката за национална сигурност.

В доклада подробно се излагат насоките на структурната и техническа  модернизация на сухопътните, военноморските и въздушно-космическите сили, а също  и корпуса на морската пехота.

Отбелязва се, че “развитието на технологиите на високоточния удар може да направи участниците в морския бой и преди всичко, самолетоносачите (основните бойни кораби на ВМС на САЩ), крайно уязвими във високотехнологичните войни на бъдещето” (стр. 39). По мнението на аналитиците, “ВМС са длъжни да намаляват своята значителна зависимост от операциите с използване на самолетоносачи” (пак там, стр. 39).Отбелязва се факторът морално и физическо стареене на самолетоносачите. Именно тези причини са реалната основа на програмата за съкращение, (но не за ликвидиране) на съединенията на самолетоносачите на ВМС на САЩ.

От десет самолетоносача от строя се планира да бъдат изведени четири бойни  единици. Останалите шест напълно отговарят на изискванията на доклада за “необходимостта от концентрация на 2/3 от военноморските сили в Тихоокеанския регион” (пак там, стр. 39).

При това поставено е за цел да се разработят съвършено нови видове самолетоносачи “CVX”, които наред с оборудването им с най-нови технологии, ще бъдат предназначени предимно за безпилотни ударни комплекси (стр. 40).

При това не става дума за никакво съкращаване на морските сили. Обратно, поставено е за цел да се доведе общият минимален брой на бойните кораби на САЩ до 300 единици.

Оборудвани с високоточно оръжие и обединени в единна бойна информационна мрежа, високотехнологичните слабо забележими бързоходни кораби от средни класове, най-нови самолетоносачи и субмарини – такъв, по замисъла на авторите на доклада, е утрешният облик на ВМС на САЩ.

Що се отнася до оплакванията на американските адмирали, че “ВМС на САЩ няма да могат, в случай на необходимост, да съсредоточат  в горещите точки голямо количество самолети от палубната авиация, за нанасяне на масиран удар от разпръснатите по целия свят военни бази на САЩ, а също от програмата за ударни ракетни комплекси, ще са способни да поразяват всяка цел на планетата в течение  на 1 час.

Би било изключително наивно да се предполага, че САЩ ще се откажат от курса към глобално превъзходство.

В същия доклад (ще напомним, че той е изготвен през септември 2000 година) се отбелязва, че “новата администрация на Белия Дом” (т.е. Буш-младши) трябва да завърши разработването на новата национална стратегия в рамките на първите шест месеца (т.е. към май 2001 година), а в следващите 3 месеца (т.е. към септември 2001 година) да разработи нова военна доктрина (стр.4).

Просто съвпадение ли е? В същия доклад директно се посочва необходимостта от “някакво революционно катализиращо събитие от типа на Пърл Харбър”, което ще даде “зелена светлина” за глобална военна операция на САЩ в целия свят. (стр. 51).

Събитията от  11 септември  2001 година и последвалата ги глобална агресия на САЩ показват, че администрацията и на Буш-младши, и на Обама … стриктно  следват указанията на този доклад.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Путин предложи сътрудници на ФСБ да се изпращат в чужбина с постоянен договор
10.03.2013, 09:22

Президентът на РФ Владимир Путин внесе в Държавната дума проект на федералния закон “За внасяне на изменение в член 13 от Федералния закон “За федералната служба за сигурност”, съобщава пресслужбата на Кремъл.

По разпореждането на президента, държавният секретар – заместник директор на ФСБ Юрий Горбунов е назначен за официален представител на държавния глава при разглеждането на законопроекта от палатите на Федералното Събрание.

Законопроектът е подготвен във връзка с необходимостта да се даде на органите на федералната служба за сигурност правото да изпраща съветници и специалисти от органите за сигурност в чужди държави с постоянен договор, по съгласуване със специалните служби или с правоохранителните органи на тези държави, с цел повишаване ефективността на борбата с престъпления от международен характер.

ФСБ на Русия е сключило споразумения за сътрудничество и взаимодействие със специалните служби и с правоохранителните органи на Република Абхазия, Република Южна Осетия и Киргизската Република. По-нататък се планира сключването на подобни споразумения с други чужди държави.

В рамките на съществуващите договорености, сътрудниците на органите за сигурност се командироват в чужди държави за срок от три до шест месеца за оказване на консултантска и методическа помощ на техните специални служби и правоохранителни органи, при провеждането на оперативно-издирвателни и специални мероприятия. Въпросът за изпращането на посочените сътрудници в чужди държави  с постоянен договор като съветници и специалисти от органите за сигурност законодателно не е уреден.

При това, както показа практиката, честата ротация на сътрудници от органите за сигурност не способстват повишаването на ефективността в борбата с престъпленията от международен характер.

В тази връзка във Федералния закон “За федералната служба за сигурност” се предлага внасянето на съответното изменение.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
САЩ готвят война с Китай
10.03.2013, 09:17

Докладът на работещата в сферата на интернет-сигурността американска компания Mandiant, където отговорността за “огромния брой хакерски атаки“, на които бяха подложени държавните и корпоративни бази данни в САЩ през последните пет години, се хвърля върху секретните подразделения на НОАК, дислоцирани в Шанхай (в/ч №61398), всъщност е крачка към обявяването на мрежова интернет война срещу Китай.

Китайската страна отхвърля тази версия като необоснована и предвзета, но “патриотично настроените американски хакери” вече заявиха готовност да нанесат ответни “удари на възмездието” по китайските бази данни.

Аналогичните действия на “доброволците” срещу “Ал-Кайда” и движението “Талибан” през 2001 година, както е известно, открито се координираше от ФБР, но в онези години интернетът беше съвсем друг, а и работата не е  в интернета.........Прочети още

 
Успешно е решена задачата за много години напред
10.03.2013, 09:08

Приемането на въоръжение в края на 2012 г. на стратегическите ракетоносци  проект 955 и морската балистична ракета «Булава», без всякакво съмнение е едно от основните събития в най-новата история на Русия.

То открива перспективата за обновяването на морската компонента на ядрената триада, доколкото на стратегическите подводници проект 667 БДРМ, които сега представляват основата на морските СЯС, им остава да служат в състава на ВМФ на РФ не по-дълго от началото на следващото десетилетие, а на проект 667 БДР – още  по малко.........Прочети още

 

 
Руски инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на Испания
09.03.2013, 23:10

Ан-30БРуски инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на Испания в периода 10-16 март, съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от РИА Новости.

„В периода 10-16 март, в рамките на реализирането на международния Договор за открито небе, се планира руски инспектори да направят наблюдателен полет със самолет Ан-30Б над територията на Испания”, се казва в съобщението.

 
Във водите на Индийския океан се проведоха международните военни учения АМАN-13
09.03.2013, 22:08

АМАN-13Във водите на Индийския океан от 4 до 8 март се проведоха международните военни учения АМАN-13, в които участваха 25 военни кораба и 20 самолета от 13 страни.

В рамките на ученията, провели се в пакистански териториални води, се изпитаха методи за борба с морските пирати и за осигуряване на безопасността на международните търговски пътища и се подложиха на тест оперативните способности на военноморските единици.

Маневрите започнаха след брифинг изнесен от адмиралa от пакистанската флота Невид Ахмед Ръзви пред представителите на страните участнички в маневрите и страните наблюдателки. В ученията участваха сили и средства от Пакистан, Турция, САЩ, Великобритания, Обединените Арабски Емирства, Шри Ланка, Малайзия, Япония, Индонезия, Италия, Китай, Бангласеш и Австралия..

В рамките на ученията бяха проведени операции по предотвратяване на нападения срещу търговски кораби, въздушен и морски десант, презареждане на кораби с гориво в движение и учебни стрелби. 

Ученията приключиха с парад на корабите участници.

Маневрите бяха проследени от наблюдатели от Азербайджан, Бахрейн, Бразилия, Канада, Египет, Германия, Йордания, Мианмар, Бруней, Нигерия, Северен Судан, Оман, Полша, Русия, Катар, Саудитска Арабия, Южна Корея, Тюркменистан и Украйна.

Командващият на турските военноморски сили армейски адмирал Мурат Билгел, който пристигна на 3-ти март в Пакистан за провеждането на официални контакти, се срещна в последния ден на ученията АМАN-13 с командващия на пакистанските военноморски сили адмирал Асъф Сандила.

Адмирал Билгел бе почетен гост на организираната в рамките на ученията Пета Морска Конференция и произнесе слово пред участниците в конференцията. След приключването на ученията на армейски адмирал Билгел бе връчен пакистанският орден "За заслуги".

http://www.trt.com/

 
Защо децата искат да стават полицаи, а не войници?
09.03.2013, 16:12

 Генерал-лейтенант от резерва Кирил ЦветковТелевизиите бълват информация за героичните подвизи на родната полиция в борбата с престъпниците и рушителите на обществения ред. Децата вместо да искат да стават летци, моряци, артилеристи, въобще войници желаят да станат полицаи и не ми се говори за мотивите които изтъкват.

Миналата година през април по време на организираната от Обществения съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) и МО кръгла  маса  изнесох доклад „Професионална армия или армия от професионалисти в контекста на националната и колективната отбрана”. В него се опитах да загатна, че създаването на професионална армия и нейното качество минава през обучението на личния състав на армията на едно по-високо професионално ниво, което изисква и съответното отношение на обществото и институциите към професионалния личен състав, характерно за всички държави, в това число и достойно възнаграждение за техния труд, сравнимо с отношението към другите професии. Вместо промяна в мисленето по отношение на военната професия в положителна посока се отиде в другата крайност да се продължи посегателството върху военната професия по един или друг начин, което предизвика нежелани за всички реакции сред определена част от личния състав и обществото в лицето на военно-родолюбивите организации............Прочети още

 
Иран започна военни маневри
09.03.2013, 12:58

Днес сухопътните войски на Иран са започнали тридневни маневри на границата с Ирак, съобщава местната агенция „ФАРС”.

Командването на сухопътните сили на иранската армия е заявило, че в маневрите участват механизирани, танкови, а също артилерийски съединения.

На 20 март военните ще проведат учебни ракетни стрелби в централната част на страната, по чиито резултати ще бъде прието решение за въоръжаването на сухопътните войски с три вида ракети. Не се уточнява, какви именно ракети ще бъдат изпробвани по време на стрелбите.

 
Индия обяви нова програма за милиарди долари
09.03.2013, 12:32

Индия започва ударно да се въоръжава със системи за ранно предупреждение. Възложена е задача на Defence Research and Development Organisation (DRDO) в рамките на 7 година да произведе собствен радиотехнически комплекс за три големи и три малки самолета Airborne Warning and Control System (AWAC).

Програма предвижда да бъдат закупени от Русия три нови Ил-76МД-90А за около 400 милиона долара, на които да се монтират индийските системи. Освен това ще бъдат поръчани още два самолета А-50МЭ, които с произвеждат съвместно с Русия и Израел по договора от 2004 година. Индия обмисля да продължи договора си с Швеция и Бразилия за изработването на още самолети. В бъдеще ще бъдат закупени от Бразилия самолети, на които ще се монтират индийски системи.

Коментар:

Според информацията, съобщена от военният министър на Индия в парламента на страна, Пакистан разполага с 4 шведски Saab-2000 AWACS и 4 китайски ZDK-03 AWACS, а Китай има над 20 такива самолета. Неговият коментар е, че Индия не може да си позволи да изостава в нито една област от тези страни. Според оценките на наблюдателите Индия се е поставила за задача до края на 2020 година да разполага най-малко с 24 големи и малки самолета за ранна откриване.

Справка:

Едно по задълбочено изследване показва, че Пакистан е получил 5 самолета. Първият е прототип и има борд

J-019(сериен номер 019, първи полет на 28/09/2009) вторият е борд 10-025(025, 05/2010), третият е борд 10-040(040, 2/07/2010), четвъртият е борд 10-045(045) и последният е 10-049(049). Китайските ZDK-03 AWACS имат бордови номера 11-001, 11-002, 12-003 и 12-004. Смятам, че въз основа на шведската система, Китай и Пакистан са в състояние да произведат и развият цяла гама от системи.

За китайските самолети AWAC съм сигурен, че информацията на МО на Индия не е вярна и броят им е повече от два пъти от посочения.

Индийските са бордове KW-3551, KW-3552 и KW-3553. С бразилският Embraer е сключен договор за 3 броя ERJ 145 за 300 милиона долара. Първият(сериен номер14501129) е вече готов и на него е монтиран израелски комплекс на база EL/W-2090 AWACS произведен от IAF. Индия има преимущество, че "ще има подръка" израелски системи и ще може да работи върху тях.

http://aeronews.alle.bg/

 
Югоизточният редут на Сергей Шойгу
09.03.2013, 12:09

Сергей Шойгу Вчера министърът на отбраната Сергей Шойгу завърши официалното си посещение във Виетнам. Конкретни документи не бяха подписани. Обаче самото посещение на военна делегация на РФ в един от най-важните региони в Югоизточна Азия говори, че  Москва има намерение да възобнови активните военни отношения с Ханой. При срещата си с министъра на националната отбрана на Виетнам армейски генерал Фунг Куанг Тхан, Шойгу заяви, че Русия гледа на Виетнам “като на стратегически партньор, стар и верен приятел”. Източници във военното ведомство на РФ отбелязват, че във Виетнам руската делегация е обсъдила въпроси по активизирането на военното и военнотехническото сътрудничество, както и възможностите за използване на военноморската база (ВМБ) “Камран” в интерес на Русия.

Именно с посещение на залива Камран, разположен в провинция Кханхоа, започна посещението на Сергей Шойгу във Виетнам. По мнение на експерти, не е изключено Москва да е обсъдила при закрити врати възможността за възстановяване в Камран на военната си база. Вероятно това ще бъде не само военноморски пункт за материално-техническо осигуряване (ПМТО), но и военновъздушен обект, където на близко разположеното летище да се настанят тилови и бойни подразделения от стратегическата авиация на ВВС на РФ. Изпреварвайки посещението на Шойгу в страните от Югоизточна Азия (Мианмар и Виетнам), анонимен източник на Интерфакс в Главния щаб на ВМФ съобщи, че “въпросът за създаване на военноморска база в Камран не стои. Това не е необходимо”.

Генерал-полковник Леонид Ивашов, който дълго време оглавяваше в Министерството на отбраната Главното управление за международно военно сътрудничество смята, че “има нужда от възстановяването на руската военна база в Камран“. Според него “изявленията на анонимния източник” може да са нарочен слух. “Камран е важен и много изгоден във военно-стратегическо отношение обект, който ще заздрави реализирането на руските геополитически интереси в Югоизточна Азия”, – казва експертът. Между другото, през 1996–2000 година Ивашов беше един от участниците в преговорите с виетнамската страна за  продължаване на срока на пребиваване  на ПМТО на ВМФ на Русия в Камран. Тогава виетнамците бяха съгласни за съвместна експлоатация не само на ВМБ, но и на разположеното близо до залива летище, което беше изключително изгодно за Ханой от икономическа гледна точка. Но по предложение на тогавашния началник на Генералния щаб Анатолий Квашнин Русия напусна Камран.

Трябва да се отбележи,  че виетнамците смятат, че навремето са победили САЩ. Обаче те усещат натиска на Китай– става дума за проблеми със спорни острови, сухопътни територии. Китай в очите на Ханой изглежда едва ли не основна военна заплаха. Напълно естествено е виетнамците да искат да имат сдържащ фактор. Това би могло да бъде военното присъствие на Русия в Камран.

В известна степен това се  потвърждава от изявлението на президента на Виетнам Чъонг Тан Шанг, който посещавайки миналата година Русия заяви, че неговата страна е свързана с Русия  с отдавнашно сътрудничество и стратегическо партньорство: “Затова ние ще предоставим на Русия предимства в Камран, в това число с цел развитие на военното сътрудничество”.

През лятото на миналата година главнокомандващият на ВМФ вицеадмирал Виктор Чирков твърдеше, че неговият щаб продължава да работи по осигуряването на базирането на силите на флота извън границите на РФ. “В рамките на тази работа, – каза главнокомандващият, – на международно равнище се работи по въпросите за  създаване на пунктове за материално-техническо осигуряване на териториите на Куба, Сейшелските острови и Виетнам”. През декември миналата година във Виетнам направи посещение главнокомандващият ВВС Виктор Бондарев. Тоест, по същество има реални предпоставки за възобновяване не само на руското военноморско, но и авиационно присъствие в Югоизточна Азия.

“На Русия е необходимо да се върне в Индийския океан и Азиатско-Тихоокеанския регион и да стане пълноправна морска държава, както това беше някога. И, естествено, възможното възстановяване на руската военна база в Камран е важна стъпка в това направление, – това мнение изказа пред “НГ” ръководителят на комитета по отбраната на Държавната дума адмирал Владимир Комоедов. – Но за това ще бъдат необходими значителни инвестиции. Ще трябва да възстановяваме и да развиваме онова, което оставихме, когато набързо напуснахме Виетнам през 2002 година”.

Военната база “Камран” (Cam Ranh – виетнамски) е разположена на брега на Южно китайско море в едноименния залив. Благодарение на природните условия той се смята за едно от най-добрите дълбоководни пристанища в света. По време на виетнамската война 1960–1970 година заливът Камран беше голяма тилова военна база на САЩ. Американски инженери построиха летище и съвременно пристанище. През 1972 година САЩ предадоха всички военни обекти в Камран на южновиетнамската армия. На 3 април 1975 година градът беше превзет от северновиетнамската армия в хода на пролетното настъпление. На 2 май 1979 година,  два месеца след завършване на китайско-виетнамската война, СССР и Виетнам подписаха споразумение за използването на пристанището Камран като ПМТО на съветския Военноморски флот за срок от  25 години. След това тук беше създадена най-голямата съветска военна база в чужбина с обща площ 100 кв. км. Цялата инфраструктура беше модернизирана. На летището се базираше постоянно отделен смесен авиационен полк. В пристанището по договор можеха да се намират едновременно до 10 надводни кораба, 8 подводници с плаваща база и до 6 спомагателни кораба. ПМТО решаваше задачите по  тиловото и техническото осигуряване на корабите от 17-а ескадра на Тихоокеанския флот и за отдих на техните екипажи, изпълняващи бойни задачи в Тихия и Индийския океан. Капацитетът на складовете за петролни продукти беше 7000  тона. В Камран беше настанена база за противолодъчно и ракетно въоръжение и технико-експлоатационна част. Охраната и отбраната на военните обекти се осигуряваше от подразделения на морската пехота на ВМФ. Арендата на базата беше безвъзмездна. През 2001 година руското ръководство взе решение да не продължава договора с Виетнам и предсрочно да евакуира ПМТО. Последните военнослужещи от РФ напуснаха Камран през май 2002 година.

http://infobalkani.wordpress.com, Владимир Мухин

 
Вишеградската група ще купува общо 72 F-35?
09.03.2013, 12:08

F-35Среща на страни от Централна Европа V4 (Полша, Унгария, Чехия и Полша) се проведе на 6 март 2013 във Варшава. На срещата в работни групи бяха обсъдени въпроси на общата политика. По-интересните моменти са във връзка със силите за бързо реагиране. Общият състав ще бъде от 3000 души. По страни те се разпределят така Полша около 1300-1600 души, Чехия - 800, Унгария - 350 и Словакия 400.

Командването и щаба ще бъдат в Полша, Чехия ще осигури бойната техника и логистика, Унгария военни инженери, а Словакия специалистите и оборудване по защита от ядрено оръжие. Готовността за действие е до 15 дни след вземане на решение. Начало на оперативната готовност е от 1 януари 2016 година.

Чехия е предложила в работна група, да се закупят или вземат на лизинг общо около 72 съвременни изтребители-бомбардировачи от САЩ. Вероятно става дума за F-35. Поради високата цена дискусиите са били прекратени. Прието е, че темата ще се обсъжда при падане на цената под 100 милиона долара за самолет. В момента Чехия и Унгария са с шведските Грипен, Полша с F-16, а Словакия разчита на модернизирани МиГ-29.

http://aeronews.alle.bg/

 
Путин взе на постоянен контрол превъоръжаването на армията и флота
09.03.2013, 12:06

Президентът на Русия Владимир Путин проведе на 6 март в Новосибирск съвещание по въпросите на състоянието и перспективите за развитие на бойната авиация. Държавният глава заяви, че ще държи под постоянен контрол всички аспекти по изпълнението на плана за превъоръжаване на армията и флота и призова да се гледа в перспектива “поне на няколко крачки напред”.

Путин каза: “Ние проведохме цяла серия съвещания по осигуряването на нови системи въоръжение за армията и флота. През юни обсъдихме въпросите на реализирането на държавната програма за въоръженията в частта й за  авиационната техника”, предава  ”Интерфакс”.

Президентът отбеляза, че “както се разбрахме, ще се връщаме към тези теми редовно, ще държим този въпрос под постоянен контрол”. Той заяви също, че  “ние няма да имаме друг исторически шанс в нужните срокове и с нужното качество с наличие на парични средства, (а те у нас са налице, и слава Богу), в пълен обем да решим тези мащабни задачи, които стоят пред страната в областта на гарантирането на отбранителната способност“.

“Това не е рутинна работа, не е преходна. Днес получихме, утре ще получим. Не, утре тези пари няма да ги има и времето вече ще е минало. Ето това трябва да се помни винаги”, – подчерта държавният глава.

Той обърна внимание на присъстващите, че е принципно важен тесният контакт между клиентите, конструкторите и производителите на  техниката, ясно виждане на технологичните задачи и разбиране на изискванията към перспективното въоръжение.

“Разбира се, може да има различни гледни точки по отделните въпроси, но армията  и ОПК са длъжни, както се казва, да се чуват взаимно, да работят в общ екип, още повече че сега ни се налага да решаваме задачите на качествено различено ниво”, – каза Путин.

Той напомни, че е необходимо практически напълно да се превъоръжи бойната авиация. При това става дума за най-различни летателни апарати: ударна авиация, разузнавателна,  транспортна, целия парк от самолети и вертолети.

Путин подчерта: “Характеристиките на новата техника трябва да бъдат по-добри от световните образци. Ако ние днес се ориентираме за перспективните образци по сегашните, то утре вече ще сме закъснели и още днес вечерта ще бъдем в дълг”.

“Като цяло за преоборудване на авиационните части и подразделения ние планираме да насочим около 25% от целия обем на финансирането по Държавната отбранителна поръчка. Този обем, както знаете, е 20 трилиона, значи четвърт от 20 трилиона са 5 трилиона, много солидно число” , – каза Путин.

Президентът напомни, че съвременната авиационна техника  вече е започнала да постъпва във войските, при това става дума именно за серийни доставки. Той отбеляза, че се планира да бъдат закупени почти 2000 самолета и вертолета и за сметка на това, да се доведе делът на съвременната авиационна техника във войските до 70% към 2020 година. “Сега този дял е някъде около 20%, за съжаление”, – констатира Путин.

По негово мнение, за постигането на тази цел предприятията от отрасъла трябва да извършат пълно техническо преоборудване, да укрепят своите производствени и кадрови възможности. “Разбираемо е, че едновременно да се увеличава и да се преустройва производството е сложна задача, – отбеляза Путин. – Това е сложна работа, но напълно постижима”.

Той даде за пример новосибирския авиационен завод, където по негово мнение, това е осъществено много добре. “Щом се получава, значи това може да се прави и на други места, – каза държавният глава. – Аз очаквам такъв отговорен подход от всички ръководители на отрасъла, от директорите на предприятия. Държавата ще ви оказва цялата необходима помощ и подкрепа. По думите на Путин, от своя страна Министерството на отбраната трябва да държи под постоянен контрол изпълнението на договорите и целия процес на доставките на авиационна техника във войските.

“Разбира се, авиационните части и съединения трябва да са готови да получат и по най-бързия начин да усвоят новата техника, трябва да се внедряват най-напредничавите подходи към организирането на бойната подготовка”, – заключи Путин.

Както съобщи “Актуальные комментарии” по-рано – в началото на декември премиер-министърът Дмитрий Медведев заяви в интервю  пред журналисти от пет телевизионни канала, че руските военни разходи растат не защото страната се готви да воюва.

Отговаряйки на въпрос – дали големите военни разходи не са свързани с това, че Русия се кани да воюва с някого, Медведев с усмивка каза: “Не ми се ще”!

“Не се каним да воюваме с никого, ние сме миролюбива страна”, – добави премиерът.

По неговите думи бюджетът за въоръжените сили за 2013 година ще бъде 2,1 трлн. рубли. “Цялата отбрана, въоръжените сили, естествено, се финансират за сметка на федералната част на бюджета. Това е в интерес на цялата страна” – съобщи Медведев.

За сравнение Медведев поясни, че бюджетите за образование и здравеопазване се формират от няколко източника – федерална, регионална и общинска част. “Ако се изчисли консолидирания бюджет за здравеопазването и образованието, той ще се окаже по-голям от бюджета на министерството на отбраната”, - каза премиер-министърът. Той съобщи, че консолидираният бюджет в сферата на образованието през следващата година ще бъде 2,5 трлн. рубли, а за здравеопазването – 2,2 трлн.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
На лош танцьор топките му пречат. С колеги и опозиция Аню оправдавата хала на войската
09.03.2013, 12:00

По-достойно е като си се окалял, да станеш, да се изтупаш, да се извиниш и да продължиш по-живо, по-здраво. Но генералът от запаса Аню Ангелов и министърът в оставка Аню Ангелов не е от тях. Той така и не разбра, че хората не мразят армията, а мразят него. Заради него рейтингът на войската отиде на кино, заради неговото перчене в парламента беше ненавиждан от депутатите, заради неговото високомерие журналистите му скубаха перушината през всичките четири години. И говори ни лук ял, ни лук мирисал. Той е прав, другите са криви.

Аню Ангелов изрежда анонимно някакви виновници за съкращенията и състоянието на армията от полковник и генерал нагоре. Кои са те ? Защо не ги назове с имената им. Страх го е, защото някои от тези хора могат да седнат на мястото му, други са с положение в обществото, трети са посланици, четвърти в президентството и не се знае какво може да му дойде на главата след време. И ми е чудно, защо се дели от тази група хора, след като той и преди и сега е сърбал яко с държавния и армейски черпак. И той и други генерали козируваха яко на силните и управляващи партии, после се навеждаха да премине вятъра, както казваше бай Тошо, и отново виреха гребени, доколкото им позволяваха. Значи той бил борец за правдини, пък другите били виновни. Колко лесно си избърсва ръцете с другите. Но това е в стила му. Тук пак ще препоръчам книгата на полковник Каленицов, където Аню и генералската анювщина са показани пред прожекторите за ония години. Самият генерал от запаса още в началото на 90-те бе шеф в Сухопътни войски, сам се кичи навсякъде, че е бил и командващ, а сега други да носят отговорност за съкращенията и пагубните реформи за армията. Така е, защото за този човек, в армейските реформи, най-важно е било личното му оцеляване, а всичко друго е оставало на заден план. Докато след 1997 г. продажният му задник лъсва като калайдисан тиган и започват наколенките към един или друг властимащ и по-висок чин за лично оцеляване. Хуморески се говорят за неговите доклади като военен аташе от Лондон. Знаем, докъде стигна ВА под неговото мъдро управление. Сега от Аню се отрекоха дори тези, които го издигнаха за министър. Щом хули генералите-колеги, нека отговори на признанията на полковник Иванов за политизирането и краха на армията. Та нали и на него дължи изваждането си от нафталина на времето. Все други му виновни. На лош танцьор, топките му пречат, на крив .... Космосът му виновен, и още...

Най-лесното оправдание на слабите министри и генерали във времето е оправданието за несвършеното с обстановката и обективните обстоятелства. За провала си в армията Ангелов се измъква тъкмо с това. Помните ли, когато писахме, че в турския генерален щаб вдигнали наздравица, когато разбрали какъв военен бюджет е гласуван за България. За какво е един министър, ако не може да защити бюджета на войската. Оттук тръгва всичко. Останалото са маневри и похвати от пусто в празно. Той не издържа изпита при гласуване на военните бюджета и при всички тези случаи трябваше да си ходи. Направен беше за смях от юпито Дянков и по всички спорни въпроси за социалните заслуги на военните. Обещаваше, лъжеше, после мажеше за бонуси и заплати. В край на сметка поделенията бяха докарани до просешка тояга – да си купуват крушки за караулното. Смешен е плачът и за съкращенията. Не си гледа какво е надробил в собствената си паница, а глозга костите на генералите преди него. И те носят вина, но неговата е и като генерал, и като министър. Да повтарям ли колко гарнизона лично затри, колко семейства разплака и колко момчета хвърлиха пагоните. Ето затова е най-мразният министър. Имаше и по-големи разбойници от него, но бяха или по-харизматични, или по-прикрити и гъвкави. Не бяха и генерали от запаса. Затова приказката ,че народът мрази армията не е вярна. Хората не обичат него, защото министърът е главата на армията и я олицетворява.

В парламента задаваните към него въпроси не били политически, а технически. Сигурно е имало и такива, но на повечето Аню отговаряше по килифарски, измъкваше се с одобрението на мнозинството, правеше геройски пози в защита на армията. И не постигна нищо, всичко що може Дянков и Цветанов взеха от войската, а верните им депутати гласуваха. После военният министър търсеше сравнения и оправдания с други армии за своето малодушие и покорство на силните на деня. А какво ще каже за натегливите и смешни въпроси, които му бяха задавани от собствените партийни депутати.

Спомням си, че на 50-годишнината на генерал Михов се беше наредила опашка да го поздрави от ГЩ до Орлов мост. Тогава той каза на група журналисти, че ще се радва, ако и след време, на друга негова годишнина, опашката е същата. Е, не знам как е при него, но Аню не бе долюбван и е изпратен с омерзение от журналистите. Не се ли е замислял, че и той има голяма, страшна вина, те да представят армията само с тъмни бои. Някои пера го интервюираха от кумува срама заради поста му, други го правеха на кайма заради грешните му противоармейски решения «наложени от обективната обстановка». Венцеславеха го в армейските медии, но и те скоро едва ли ще се сещат за него. Даваха му думата и в една телевизия, която ще го забрави на часа, в който напусне министерството. И толкоз. Слава Богу, журналистите от военния ресор на медиите се оказаха на висота и не позволиха един претенциозен и самовлюбен запасен генерал да ги манипулира.

В деня, когато това правителство подаде оставка и Аню Ангелов стана министър в оставка, в един от големите гарнизони млади офицери запели песента «Ах, добрата новина!». Генералите се ослушвали. Какво повече да добавя...

http://www.otbrana.com, Красен Гоцеделчевски

 
Индийците ремонтират своя самолетоносач INS Viraat (R22)
09.03.2013, 09:59

INS ViraatИндийският самолетоносач INS Viraat (R22) е постъпил за ремонт. Той е построен през 1959 година във Великобритания, като HMS Hermes. Продаден е на Индия през 1987 година. Ремонтът ще му позволи да остане до 2017 година, когато ще се навършат 30 години от постъпването му в индийските ВМС и 58 години от постъпването му в Кралския флот.

Удължаването на срока на експлоатация се дължи на забавянето на доставката на INS Bikramaditya  (Адмирал Горшков). Министърът на отбраната на Индия A K Antony, не пропусна да отправи критика към руснаците по повод ремонта, като съобщи, че кораба ще пристигне в Индия през 2014 година, а не както е обявено през ноември 2013 година. Корабът INS Bikramaditya има водоизместимост 45 000 тона и ще може да носи 30 самолета.

Индия строи два самолетоносача в корабостроителницата в Кочин. Едва ли ще бъдат готови до 2018 година. Корабите от този клас, вероятно ще бъдат наречени, на името на INS Vikrant (купен от Великобритания и постъпил във флота през 1957 година, отписан е след 40 години експлоатация през 1997 година).

http://aeronews.alle.bg/

 
Продължава подготовката за посещението на генерал-майор Константин Попов в САЩ
09.03.2013, 09:08

Продължава подготовката за официалната визита на генерал-майор Константин Попов в САЩ.

В програмата за посещението с продължителност 5 дни са предвидени редица работни срещи и посещения в авиобази. Планира се визитата да бъде осъществена в средата или през втората половина на месец март.

От страна на домакините американският военен и военновъздушен аташе полк. Рей Шулц ще придружава генерал-майор Попов. Очаква се командирът на българските ВВС да се срещне с генерал Марк Уелш III, началник на щаба на ВВС на САЩ.

http://www.pan.bg/

 
„Lockheed Martin“ увеличава производството на F-35
09.03.2013, 09:00

Ф-35В Marietta, Georgia е започнал да работи Center Wing Assembly(CWA). Той ще произвежда приблизително 1/4 от самолета.

В производството са заети в момента около 350 души. Започнало е изграждането към него на сектори за специални покрития, възли за хоризонталното и вертикално управление на машината, както и други части, панели и капаци.

На 7 март е излетял за първи път самолет F-35B,  BF-25  168723 частично сглобен в този център. Очаква се до месец да бъде доставен на VMFA-121 в база Yama след около месец.

Това е стъпка към увеличаване на производството на F-35. – Още за Ф-35

http://aeronews.alle.bg/

 

 
Холандия ще изтегли тренировъчната си мисия в афганистанската провинция Кундуз по-рано от планираното
08.03.2013, 21:24

Холандия ще изтегли тренировъчната си мисия в разкъсваната от война афганистанска провинция Кундуз по-рано от планираното. Това обяви премиерът на Холандия Марк Рюте, който посочи, че местните сили за сигурност имат готовност да поемат контрола на сигурността, предаде АФП.

„Решихме да прекратим тренировъчната мисия на 1 юли”, заяви Рюте пред журналисти.

„Афганистанците са вече готови по-рано от планираното да поемат обучението на полицията в Кундуз”, каза той.

Премиерът подчерта, че около 200 други членове на холандския контингент в Афганистан ще останат в страната до края на следващата година, както е по план.

http://www.focus-news.net/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в отбелязването на празника на Ракетните войски и артилерията в Асеновград
08.03.2013, 20:44

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва на 11 март, понеделник, в честването на празника на Ракетните войски и артилерията, който през тази година съвпада със 100-годишнината от овладяването на Одринската крепост по време на Балканската война, както и в отбелязването на 85-годишнината от създаването на военно формирование 24 490 - Асеновград. В тържествата ще участват и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

В района на военно формирование 24 490 - Асеновград ще бъдат открити две паметни плочи с имената на 65 артилеристи от Трети планински артилерийски полк, загинали в Балканската и в Междусъюзническата войни.

Празниците в Асеновград ще бъдат отбелязани с тържествено събрание-концерт, което ще се проведе в читалище „Родолюбие 1873“. Във фоайето на читалището ще бъде открита фотоизложба „100 години Одринска епопея и ролята на артилерията за овладяване на крепостта“.

http://www.mod.bg/

 
Руските сили за специални операции
08.03.2013, 16:40

Министерството на отбраната на Русия започна създаването на Сили за специални операции и вече формира командването им, каза в реч пред чуждестранни военни аташета в Москва началник Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация армейски генерал Валерий Герасимов.

Според него, Русия започна създаване на Сили за специални операции, изхождайки от успешния опит на „водещи световни държави” във военните конфликти през 21 век. Сега командване за специални операции има например в САЩ, Франция и Австралия. „Командос” оперативно осъществяват всякакви военни, контратерористични и спасителни операции, в това число и в Афганистан. В Русия за провеждане на специални операции има отдени поделения в различни родове войски. Сега те ще бъдат обединени в новата структура за решаване на спешни задачи, пояснява главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Такива сили могат да се използват и на отдалечени от Русия територии. Например, за противодействие срещу пирати при опит да завземат руски търговски или пътнически кораби. Те ще реагират бързо на потенциалната възможност от завземане на заложници сред руските граждани, или ще нанасят оперативни удари по бази на международни терористи в един или друг световен регион, където има реална заплаха за руските национални интереси. Фактът, че началник Генералния щаб предупреди военните аташета за тяхното формиране, говори, че ние не крием от когото и да е наличието у нас на подобни планове. Русия демонстрира решимостта си да използва военни методи за реагиране на заплахи и в отдалечени географски точки.

Засега не са известни никакви подробности относно числеността на новата структура. Аналогичните поделения с единно командване в САЩ наброяват повече от 50.000 души военни, представители на различни родове войски, казва военният наблюдател на вестник „Комсомольская правда” Виктор Баранец:

   - Сили за специални операции се използват в Ирак и Афганистан. Това са малки, специално тренирани поделения, които могат да се движат с хеликоптери ли самолети. Показателен пример е използването на „морските котки” при ликвидирането на Осама бин Ладен. Световният опит е доста богат, но и ние не сме силно изостанали: имаме добре подготвени специални части. И всичко това следва да се подчини на единно командване и да се чака, кога ще последва заповед за действие.

До момента вече е създаден пакет документи, определящи насоката на развитието, начините за подготовка и използване на Силите за специални операции. – Още за Спецназ

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Писмо до държавния глава от Обществения съвет по въпросите на отбраната и Българска офицерска легия „Раковски”
08.03.2013, 16:20

Служебният министър на отбраната трябва да е експерт с доказани виждания в областта на отбраната и Въоръжените сили. Това пишат до президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) и БОЛ „Раковски”. Ние смятаме, че това не трябва да бъде напълно външно лице за системата на отбраната, тъй като едва ли такова лице би могло за 2−3 месеца да работи ефективно, се уточнява по-нататък в писмото до държавния глава. ОСВО и представляваните от него 25 военно-родолюбиви организации очакват от служебния министър да успокои армейската общественост с разумни действия и решения. За нас е важно новото ръководство на министерството на отбраната да приеме като партньор военно-патриотичните съюзи и организации, се посочва още в писмото.

На основата на проведената на 5 март т.г. кръгла маса „Военната професия – настояще и бъдеще” се настоява за налагане на мораториум от този състав на парламента до разпускането му върху изпълнението на Бялата книга и План-2014 във всичките му части и прекратяване на всякакви процедури за уволнение на военнослужещи, както и преназначавания в министерството на отбраната.  Друго искане е възстановяване на ЗОВС в социалната му част от 2009 г. и отменяне на приетите последни решения за пенсиониране на военнослужещите. Общественият съвет иска освобождаване на всички досегашни членове на Политическия кабинет и премахването му като структура към Министерството на отбраната и включване в състава на Съвета по отбрана на представители на ОСВО.

В по-дългосрочен план се смята, че е необходимо приемане на нова Бяла книга и Планове за развитие на въоръжените сили  и инвестиции в отбраната в съответствие с приетата Стратегия, както и приемане на нов Закон за отбраната и въоръжените сили.

Предлагаме формирането на Обществен съвет към служебния министър на отбраната да стане на основата на съществуващия Обществен съвет по въпросите на отбраната, пише още в писмото. Той координира дейността на 25 военно-патриотични организации, изразявал е неведнъж своето отношение към отбранителната политика и е правил редица разумни предложения в тази област........Прочети още

 
Швеция получи финландски бронетранспортьори
08.03.2013, 15:37

Patria AMV,  Фото: Jane'sНа 5 март финландската компания Patria е доставила на въоръжените сили на Швеция първата партида осемколесни модулни бронетранспортьора AMV (Armoured Modular Vehicle), съобщава пресслужбата на компанията.

Какво количество БТР е получила Швеция, за сега не се уточнява. В подписания през 2010 година контракт се предвижда доставка на военното ведомство на Швеция на 113 финландски бронетранспортьора на стойност 250 милиона евро.

Изданието Jane's отбелязва, че доставките на БТР се очаква да завършат в края на 2013 – началото на 2014 година. В Швеция финландските бронирани машини ще получат името Pansarterrängbil 360.

Серийното производство на БТР AMV започна през 2004 година. До момента компанията Patria е получила поръчки за 1200 такива машини от Полша, Словения, Финландия и Гърватия.

Patria AMV има тегло около 27 тона, като може да носи полезен товар до 11 тона и да превозва до 12 военнослужещи. Екипажът на AMV се състои от трима човека. Въоръжението на машината може да включва 105-милиметрово оръдие, 120-милиметрова минохвъргачка Nemo, както и картечница калибър 7,62 милиметра.

Освен бронетранспортьори, Patria произвежда на същата колесна база и бойни машини на пехотата, бронемашини, въоръжени с противотанкови ракетни комплекси, мобилни минометни комплекси и ремонтно-евакуационни машини. – Още за Patria

 
Очакваме приемственост и стабилност в системата на отбраната
08.03.2013, 14:54

 

 

 

Интервю с Аню Ангелов, министър на отбраната в оставка

 
Изпратихме генерал-полковник Христо Добрев
08.03.2013, 14:40

 Генерали и офицери дойдоха да се простят с генерал-полковник Христо Добрев.  Снимка Димитър БебеновСтотици генерали и офицери изпратиха днес генерал-полковник Христо Добрев. Поклонението пред тленните му останки беше в Ритуалната зала на Централните софийски гробища. Прочетени бяха съболезнователни адреси от министъра на отбраната Аню Ангелов, председателя на НС на БСП Сергей Станишев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, от СОСЗР и др. За живота и делото на генерал Добрев говори генерал-полковник от запаса Атанас Семерджиев. Той изтъкна неговите големи заслуги в изграждането на Българската армия.

Да се простят с генерал-полковник Добрев дойдоха министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, офицери от Сухопътни войски и ВВС, генерали и офицери от запаса и резерва. Военният ритуал бе изпълнен от Националната гвардейска част.

Генерал-полковник Христо Добрев е роден е на 2 юни 1923 г. в с. Драгана, Ловешко. Участник е в съпротивителното движение по време на Втората световна война, като партизанин (от 1942 г.). От 1945 г. е офицер в Българската народна армия, в която изминава пътя до командващ ПВО и ВВС и Сухопътни войски и началник на ГЩ на БНА. Активно се включва в дейността на СОСЗР, членуваше в Клуб „КСВ”. Той беше компетентен сътрудник на в. “Българско войнство” и сп. “Военен глас” Армейската общественост ще го помни като високопрофесионален военен деец и строител на БНА.

http://www.otbrana.com/

 
Руските ВВС получиха втори А-50У
08.03.2013, 12:55

По неофициална информация 4 двигателя са заделени или вече може би монтирани на борд 37 (червен), прототипът на ДРЛОУ на КБ Бериева. На него за първи път бяха монтирани и изпитани системите за модернизация на А-50У. След приключване на държавното приемане (акта беше подписан на 26 ноември 2009 година), започна модернизацията му с новия тип системи за А-100.

Интересен е факта, че трите индийски А-50 са с ПС-90А-76, а двата руски А-50У са си със старите двигатели (може и да са модернизирани, няма информация).

Първия серийно модернизиран самолет А-50У (борд "47 червен", регистрация RF-92957, заводски номер 0043453577, сериен номер 40-05), беше предаден от ТАНТК на ВВС на Русия на 31 октомври 2011 година.

Вторият серийно модернизиран е А-50У "33 червен", регистрация RF-50602, заводски номер 0043454618, сериен номер 41-05.

Самолетите за ДРЛОиУ са разположени на летище Иваново-Северный  и се числят група за ДРЛОиУ на 610-ти Център за бойно прилагане и преучване на летателния състав (от ВТА на РФ) към 4-ти Държавен център за бойна подготовка на състава и войскови изпитания на РФ. Групата има около 17 самолета А-50М и А-50У и най-малко три са на съхранение. Общо са произведени около 40 самолета А-50, като 3 са на индийските ВВС и един е предаден на Китай без оборудване. Китайците си разработват собствен РТК и го монтират.

Модернизацията на А-50М в Русия продължава около 2 години и момента още два самолета се модернизират. Може би по-късно тази година ще започне модернизацията на трети. – Още за А-50

http://aeronews.alle.bg/

 
Русия няма да отстъпи позициите си в световния износ на оръжие
08.03.2013, 12:30

Виетнам ще продължи да купува руско оръжие, нещо повече, Русия ще помогне на тази страна в създаването на подводен флот. А в световната йерархия на износители на оръжие, Русия минимум десет години ще заема второ място след САЩ.

В близко време Русия и Виетнам ще подпишат споразумение за условията за влизане на руски бойни кораби във виетнамски пристанища, съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Освен това, тази година руското предприятие „Адмиралтейски корабостроителници” ще предаде на Виетнам две от шестте подводници, купени за военноморските сили на републиката. Става дума за дизелно-електрически подводници от проекта 636 „Варшавянка”.

Но със шестте подводници партньорството във военноморската сфера няма да се ограничи, отбеляза в интервю за „Гласът на Русия” главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Освен това, Виетнам активно купува от Русия кораби от класа „Гепард”, това са многоцелеви ударни кораби. Също по руски лицензии във Виетнам се строят ракетни катери, имащи голяма ударна мощ. Към това бих добавил и създаването на съвместно с Виетнам предприятие, което ще произвежда по лицензии противокорабни ракети за комплекса „Уран”.

Освен текущите контракти за доставка на Виетнам на съвременна авиационна техника и различни видове сухопътно оръжие, в тази страна все още има голямо количество военна техника съветско производство. Много образци от това оръжие могат да бъдат модернизирани, а срокът им продължен. Всичко това взето заедно поставя Виетнам на трето място в света по обем на кувуване на руско оръжие. Както е известно, първо място заема Индия, второ Венецуела, а на трето място за сега е Китай.

По време на международната изложба на оръжия IDEX-2013,която се състоя в Абу Даби през февруари, на участниците беше представен експертен доклад. Документът съдържа такава прогноза: тази година равнището на износа на руски оръжия ще надхвърли показателите на 2012 година и в паричен еквивалент ще възлезе на не по-малко от 15 млрд. долара.

Впрочем, пазарът на оръжия е твърде подвижен, в различни страни се сменят правителства, променят се приоритетите на външната политика. Например, никой не е очаквал, че след толкова години на пребиваване на войски на САЩ и на армии на техни съюзници в Ирак, тази страна ще подпише с Русия голямо пакетно споразумение за доставки на оръжие. Тези дни министърът на външните работи на Ирак Хошияр Зебари потвърди, че контрактът за доставка на Багдад на руски ударни хеликоптери и зенитни комплекси ще започне да се реализира през юни. Според прогнози на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие, най-малко в близките осем години Русия уверено ще запази второто място в общия обем на оръжейни доставки и няма да го отстъпи на Франция, Великобритания, или Китай.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Новият президент на Южна Корея призова Япония да отговаря за военни престъпления в миналото
08.03.2013, 08:25

Пак Кън Хе Япония трябва да осъзнае историческото минало и да си поеме отговорността за допуснатите престъпления през периода на колониалното управление (1910-1945 година). Това каза новият президент на Република Корея – Пак Кън Хе по време на речта си по случай 94-а годишнина на националния празник — Денят на Движението за независимост.

“Само пълната отговорност на официално Токио за престъпленията на миналото ще позволи да се постави основата за формиране на доверие между Южна Корея и Япония, което ще отвори пътя към истинското помирение и сътрудничество, а също така на движението на народите на двете страни по пътя на прогреса”, — отбеляза ръководителката на държавата.

Новият президент призова севернокорейското ръководство да се откаже от ядрените си амбиции, като подчерта, че атомното оръжие няма да донесе на Севера нищо, освен дълбока изолация и нови страдания на населението. “Всякакви провокации от страна на Севера ще срещнат твърд отпор, но ако Пхенян направи правилния избор, то официален Сеул ще прояви необходимата гъвкавост”, — добавила тя, съобщава ИА “Росбалт”.

 
Американският сенат одобри Джон Бренън за поста директор на ЦРУ
08.03.2013, 08:17

Сенатът на американския конгрес одобри 57-годишния Джон Бренън за поста на нов директор на ЦРУ, пише руският в. „Российская газета”. За неговата кандидатура гласуваха 63 членове на Сената, а против- 34.

По-рано Бренън изпълняваше длъжността на помощник на президента по въпросите за борбата с тероризма.

Бренън идва на мястото на Дейвид Петреъс, който беше уличен в съпружеска изневяра.

Републиканците се опитаха да блокират кандидатурата на Бренън, като в крайна сметка обструкцията беше преодоляна. Причина за забавянето стана въпрос на сенатор Ранд Пол дали американският президент има правомощия да нареди въздушен удар срещу американци, които не са въвлечени във военни действия на територията на САЩ. Във връзка със запитването министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър даде ясно да се разбере, че Вашингтон не може да използва безпилотни самолети за удари срещу американци, заподозрени в тероризъм на територията на страната, освен ако не става въпрос за „изключителни обстоятелства”, аналогични на терористичния акт от 11 септември, 2001г.

 

 
Китайският самолетоносач "Ляонин" се подготвя за нов поход
07.03.2013, 22:25

През тази година китайският самолетоносач "Ляонин" ще проведе ходови изпитания в открито море на голямо разстояние, вероятно към японския остров Окинава(над 1000 километра). На борда му ще има най-малко четири самолета и още толкова хеликоптера. Те ще извършат учебни полети.

В момента корабът се намира в новата база на китайските самолетоносачи до Циндао (провинция Шандун). До нея е изградено летище, на което ще бъде базирани самолети и хеликоптери на кораба. До момента той е извършил 12 излизания в открито море, но близко до Далян (в североизточната провинция Ляонин), където бе достроен.

В края на февруари той извърши последното си излизане в открито море, при което бе прехвърлен в постоянната си база. По време на пътуването бяха изпитани новите оръжейни системи монтирани на кораба.

Тази година се очаква и първият полет на китайския палубен самолет за ранно откриване, създаден на база Y-7.

http://aeronews.alle.bg/

 
Русия май си осигури непотопяем самолетоносач?
07.03.2013, 22:20

През 1975 Южен Виетнам престава да съществува. На негова територия американците са изградили структура за милиони долари. Един от най-големите обекти е военноморската база в Камран. На нейна територия се намира и едно от най-големите летища тогава в Азия. Предназначено e за приемане на американските стратегически бомбардировачи.

В знак на благодарност за техническата помощ по време на войната виетнамците обявяват, че дават базата за ползване от Русия безвъзмездно за срок от 25 години. Руските кораби, подводници и стратегически бомбардировачи се настаняват там след подписване на договор през 1997 година. През 2001 година домакините напомнят тактично, че договорът е изтекъл и искат 300 милиона долара наем. Путин се отказва от базата и руските войски се изтеглят. Тези дни руският военен министър беше на посещение във Виетнам. Той посети Камран. Вероятно руснаците ще се завърнат в базата след 12 годишно отсъствие.

Коментар:

През последните години Виетнам засили покупките на военна техника от Русия. Напрежението в района го кара да обновява своите ВС. Русия сигурно ще получи базата срещу техническа помощ за укрепване на страната.

До края на годината Виетнам ще получи две руски дизелови подводници Project 877 Paltus (Halibut), Kilo class NATO на стойност над 700 милиона долара и има заявени още 4. Така ще бъде създаден подводен флот на страната.

Кой ли би нападнал Виетнам, ако знае, че ще срещне руските стратегически бомбардировачи и атомни подводници?

http://aeronews.alle.bg/

 
Саудитска арабия взе AW139 за медицинска евакуация
07.03.2013, 22:10

AW139Саудитска арабия поръча неназовано количество вертолети AgustaWestland AW139. Машините са предназначени за въоръжените сили на страната и ще се използват за медицинска евакуация.

Вертолетите ще станат част от отдела за аеромедицинска евакуация към Министерство на отбраната на Саудитска арабия. Първите доставки ще станат факт в края на 2013 г., а последните през 2014 г. Това е първата продажба на типа за военното ведомство на Саудитското кралство.

AW139 e единственият цивилен вертолет от класа си, който отговаря на изискванията Cat. A (Class 1). До момента от шесттонния вертолет са продадени над 700 машини за 190 оператора в 60 държави.

http://aeropress-bg.com/

 
Полетя първият сериен А400М
07.03.2013, 22:03

А-400МПървият сериен стратегически транспортен самолет Airbus Military A400M изпълни първия си полет днес, 7 март 2012 г., от летището в Севиля, Испания. Полетът продължил 5 часа и 42 минути е протекал нормално.

Машината е известна като MSN7 и е предназначена за ВВС на Франция. Полетът е започнал в 11,48 часа местно време. Командирът на самолета е Хю ван дер Стрихел, който след полета е отбеляза, че няма никакви забележки към машината.

Първият сериен A400M трябва да бъде доставен на ВВС на Франция през май или юни 2013 г. – Още за А400М

 
Колко получават офицерите в армията на Русия?
07.03.2013, 21:52

Офицерът от руската армия сега получава средно около 60 хиляди рубли (2900 лева), като от тях до половината са стимулиращи надбавки, заяви днес началникът на ГЩ армейски генерал Валерий Герасимов.

Според неговите думи, решаването на социалните проблеми на военнослужещите остават един от приоритетите в работата на военното ведомство на РФ.

"За първи път през последните 30 години заплащането на труда достигна достойно ниво, което от своя страна повлия на издигането на престижа на военната служба и я направи конкурентоспособна. Днес офицерите получават средно 60 хиляди рубли", - заяви Герасимов, напомняйки, че се е изменилата и структурата на паричното доволствие - до 50% в него са надбавките стимулиращи военните за достигане на високи резултати в службата си. Заплатите на офицерите в Русия бяха съществено увеличени през миналата година, като лейтенанта започна да получава средно около 50 хиляди рубли (около 2400 лева).

 
Има загинали, след като военен хеликоптер се е разбил в Румъния
07.03.2013, 20:17

IAR-330 Пума

Катастрофата с румънския хеликоптер IAR-330 Puma, борд 94 от състава на 95-о авиокрило от ВВС на Румъния е станала на 7 март в 16.00 часа.

Според сайта на румънското МО - двама са загинали, а трима са тежко ранени. Катастрофата е станала около село Берещи-Бистрица в областта Бакау.

Хеликоптерът е изпълнявал тренировъчен полет във вертолетна формация.

Със заповед на началника на Генералния щаб, в съответствие с процедурата, са спрени всички полети с хеликоптери от този тип, за да се изяснят причините за трагедията.

Министърът на отбраната изразява дълбоко съжаление за трагичния инцидент на семействата и близките на загиналите.

Комисия от щаба на Военновъздушните сили разследва причините за произшествието.

Разпоредено е във всички военни поделения утре да има минута почит, а във формированията на ВВС да има траурни военни церемонии в памет на военните.

След като хеликоптерът пада, избухва в пламъци, а пристигналите пожарни успяват бързо да загасят огъня.

Тримата пострадали са били транспортирани незабавно с хеликоптер до болницата в град Бакау.

http://www.pan.bg/

 
Ударният безпилотен самолет - синтез на знанията на две конструкторски бюра
07.03.2013, 16:23

БЛА СкатРуските компании „Сухой” и „МиГ”, които днес са част от структурата на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК), ще създадат перспективен ударен безпилотен самолет за ВВС на Русия. Това съобщи пред журналисти президентът на ОАК Михаил Погосян. Обединяването на потенциала на двете водещи конструкторски бюра (КБ) трябва в крайна сметка да създаде конкурентоспособен апарат с високи технически характеристики.

На авиосалона МАКС-2007 РСК „МиГ” демонстрира пълноразмерен макет на ударния безпилотен самолет «Скат». Той е предназначен за разузнаване на наземни цели и тяхното поразяване с високоточно оръжие.

10-тонния апарат, създаден по схемата „Летящо крило”, е способен да преодолява разстояние до 4 хиляди километра. Максималната височина на полета му е 12 хиляди метра. Но нестабилното финансово положение и кадровия дефицит на «МиГ» много забавиха по-нататъшната работа над проекта. На този етап и са започнали разговори за необходимостта от съвместна работа над подобен самолет на КБ «Микоян» и «Сухой».

Засега е неизвестно, какъв в крайна сметка ще бъде съвместният безпилотен самолет. Но участието в програмата на „МиГ” и добрата разработка на концепцията за безпилотния самолет «Скат» ни дават основания да смятаме, че проектът на „МиГ” е в основата на разработката.

Подобен самолет може да стане крайно важен елемент от бойната мощ на ВВС на Русия. Трудно забележимите ударни безпилотни самолети, способни да атакуват цели веднага след откриването им, могат да са полезни, както в конфликти с ниска интензивност, така и в мащабни военни действия. Днес такива самолети се създават в САЩ и ЕС. Изоставането в тези разработки може да повлияе отрицателно на отбранителната способност на Русия.

В Русия в момента се работи над проектирането на многоцелеви самолетоносач. Представители на главното командване на флота вече неведнъж заявяваха, че на палубите на перспективните самолетоносачи трябва да се базират и безпилотни самолети. Отчитайки габаритите на потенциалния ударен безпилотен самолет, който може да бъде създаден в рамките на концепцията „Скат”, вероятността от създаване на палубен вариант на самолета изглежда доста висока.

Ръководителят на Обединената авиостроителна корпорация Михаил Погосян заяви, че засега разработката се намира на етапа научноизследователски работи. Като се отчита натрупването на опит и наличните бази може да се предполага, че този стадии ще продължи около 2 години, след което ще започнат опитно-конструкторските работи. Заради обединения потенциал на двете водещи руски самолетостроителни КБ, може да се прогнозира, че руският ударен безпилотен самолет ще полети през 2017-2018 година, а серийното му производство може да започне до края на това десетилетие.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
"Роствертол" започна производство на първия Ми-28УБ
07.03.2013, 12:15

Mi-28H"Роствертол" е пристъпил към сглобяване на първия сериен Ми-28УБ. Това е съобщил генералният директор Борис Слюсар и е допълнил, че освен функциите на щурман, вторият пилот има възможност и да управлява. Това е особено необходимо за обучение във военните училища. Преди това в компанията Мил преработиха едни от серийните вертолети за прототип на машината.

През 2012 година "Роствертол" е изпълнил държавните поръчки. По неофициални данни са произведени над 52 вертолета. По думите на Слюсар тази година нарастването ще е 15-17 %. Това означава, че ще бъдат произведени около 60-61 вертолета,  около над 15 за износ. С това "Роствертол" се приближава, към водещите руски заводи, които произвеждат над 100 вертолета годишно. Предадените през 2012 година машини на ВС на РФ са два пъти повече от предадените през 2011 година (неофициално около 19 вертолета). Тази година, може би ще бъде сключен договор за доставка на първият Ми-26Т2 за чужбина и ще започнат да се произвеждат повече от 20 машини от модификациите на Ми-28Н ("Ночной охотник").

Коментар:

От изказването на генералния директор не можем да направим един много важен извод. Ще бъде ли сключен нов договор за доставка на Ми-35? Можем само да разсъждаваме, че се очаква да бъдат произведени около 7 вертолета Ми-26Т за ВС на Русия и два вертолета, може би тези, които китайците отказаха, се подготвят за експорт в чужбина. Алжир имаше претенции за Ми-28УБ. Може би и Ирак има същите изисквания! Както и да смятам вероятно ВС на Русия ще получат още около 18-20 вертолета Ми-35М. С това ще се допълнят двете бойни ескадрили и едната учебна от този тип. – Още за Ми-28

http://aeronews.alle.bg/

 
Скоро ВВС на Русия ще получат партида Су-34
 

Су-34При посещението вчера на президента на РФ в "НАЗ В.П. Чкалова" са му били показани 6 готови самолета Су-34. Те са част от планираните за доставка през тази година 14 машини. Те пък са последните по договора от 2008 година за доставката на 32 самолета за четири години от 2009 до 2012 година по 8 броя годишно.

Вероятно до 2-3 месеца ще има нова доставка на фронтови бомбардировачи Су-34. Още през тази година, ще бъде определен авиоремонтен завод, който ще се грижи "за доживотната поддръжка" на самолета. Кандидатите са два и имат голям опит в модернизацията на Су-24 за износ. Определеният завод,  вероятно ще се заеме и с връщане на летателната годност на всички машини след борд 46 и които сега не летят.

Президентът Путин е съобщил, че благодарение на голямата серия е намалена цената на самолета на малко над 1 милиард рубли или с около 250 милиона рубли. Това дава ориентировъчна стойност по която Русия ще предлага самолета на международния пазар. В зависимост от серия тя се очаква да бъде най-малко от 1 400 до 1 500 милиона рубли (около 45-46 милиона долара). – Още за Су-34

http://aeronews.alle.bg/

 
Германия спира временно от полети ударните хеликоптери Tiger
07.03.2013, 09:53

Бундесверът наложи забрана за полети на ударните хеликоптери Eurocopter Tiger след аварията в баварските Алпи от 4 март, когато вертолет от този модел се разбива по време на рутинен нощен полет. Двамата пилоти успяват да се спасят с малки наранявания. Вертолетът не подлежи на възстановяване. В момента се води разследване за причините за аварията и не е ясно кога ще бъдат възобновени полетите.

Хеликоптерите Tiger се произвеждат в няколко модификации. На въоръжение в Германия са 27 вертолета, по голямата част от които са във вариант UHT (вертолет за огнева поддръжка). ФРГ планира да придобие общо 40 вертолета Tiger, от които 12 ще бъдат доработени до стандарта ASGARD за използване в Афганистан. Разбилият се вертолет е именно от тази серия ASGARD.

Вертолетите Tiger летят със скорост до 315 км/ч на разстояние до 725 км. Въоръжението им се състои от 12.7 мм картечница, управляеми ракети “Stinger” (клас „въздух-въздух”), противотанкови ракети Pars 3 и Hot 3 и блокове НУРС.

Хеликоптери Tiger са на въоръжение в Австралия, Германия, Испания и Франция.

http://www.pan.bg/

 
Тбилиси вече не е заплаха
07.03.2013, 09:46

Извършваният в Грузия разгром на структурите (особено силовите), свързани със Саакашвили, очевидно слагат точка на студената война на тази страна със Русия. Поне във военно отношение.

Завършва и историята на отношенията с президента, чийто фактически срок на мандата е продължен до октомври. Почти цялото наше население е сигурно, че Саакашвили е сложен на власт от САЩ и е тяхна марионетка. Да си спомним, обаче, че в хода на “розовата революция” сегашният президент свали не кого да е, а Едуард Шеварднадзе, най-яростния русофоб в постсъветското пространство. Още като министър на външните работи на СССР той с някои свои, да ги наречем така, странни действия ни нанесе колосални щети (преди всичко във военната област). А след това като президент на Грузия превърна страната в тилова база на чеченските бунтовници. Затова да говори, че в края на 2003 година американците са свалили в Тбилиси проруския лидер, може само човек, страдащ от крайно тежка форма на амнезия. Или пък от още по-тежка форма на липса на съвест. Още повече, че да бъде смятан Шеварднадзе за антиамериканец е още по-абсурдно, отколкото за русофил……….Прочети още

 
Износът на шведската военна продукция е спаднал с 30 % през 2012 година
07.03.2013, 09:40

JAS 39 GripenПрез 2012 година износът на шведска военна продукция е спаднал с 30 процента и е 9,8 милиарда крони (около 1,5 милиарда долара). Това се казва в съобщение на шведската Агенцията за контрол на износа (ISP).

Причина за съкращаването на износа на военна продукция е намаляването на военното финансиране и сложната икономическа ситуация в страните от ЕС. На Европейския съюз се падат 56 процента от целия обем военни продажби на Швеция – съобщава Лента.ру, позовавайки се на публикация на ISP.

В края на 2012 година най-големи купувачи на военната продукция станаха Саудитска Арабия, Индия, Пакистан, Тайланд и Франция. Общият размер на придобитите от тях въоръжения и военна техника (В и ВТ) е 4,5 милиарда крони. Така Индия купи шведска отбранителна продукция за 1,44 милиарда крони, Саудитска Арабия – за 922 милиона, Франция – за 899 милиона крони. На страните от Близкия изток и Азия се падат 44 процента от общия обем произведени въоръжения и военна техника от Швеция.

Още една причина за намаляване на обема на военния износ, по оценка на isp, е практически пълното изпълнение на договорите, сключени по-рано. По-точно, шведските предприятия завършиха предаването на поръчителите на изтребителите JAS 39 Gripen, РЛС Erieye и БМП CV-90.

По данни на Стокхолмския институт за изследване на световните проблеми (SIPRI), от 2007 до 2011 година износът на шведската военна продукция постоянно се увеличава. Така през 2007 година Швеция е изнесла В и ВТ за 348 милиона долара, през 2008 – за 430 милиона долара, през 2009 – за 370 милиона долара, през 2010 – за 653 милиона долара, а през 2011 – за 686 милиона долара (по цени от 1990 година).

 
Барак Обама нарече орязването на бюджета – заплаха за отбранителната способност на САЩ
07.03.2013, 09:35

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да потърси компромис за решаване на проблема с орязването на държавния бюджет на САЩ. В своето изявление в събота държавният глава обърна внимание на това, че финансовите проблеми са заплаха за американската икономика и отбранителната способност на страната.

По-рано администрацията не успя да постигне споразумение с Конгреса, в резултат на което на 1 март Обама беше принуден да подпише указ за принудително съкращение на държавните разходи. В срок до 1 октомври 2013 година, когато изтича текущата финансова година, правителствените структури трябва да съкратят разходи за 85 милиарда долара от бюджета, от които повече от половината (46 милиарда долара) ще бъде за сметка на намаляване на финансирането на Министерството на отбраната.

«Секвестирането не е по-доброто решение – смята Обама. Това ще нанесе вреда на отбранителната способност на САЩ, на техните икономически интереси и ще доведе до съкращаване на работни места. Още в началото на седмицата хиляди американци от частния сектор, (например обслужващите военни обекти), ще почувстват намаляване на доходите и търсенето на техните услуги. Колкото повече продължи прилагането на тези мерки, толкова по-голяма ще бъде вредата за нашата икономика. Ние можем да загубим не повече от 750 хиляди работни места. Ние сме в състояние да решим този проблем във всеки момент, но за това е необходим компромис с Конгреса.»

По негово мнение, за решаването на проблема за съкращаването на дефицита на бюджета не е задължително да се прибегне към секвестиране, а може да се намери по-балансирано решение, включително реформиране на социалната и данъчна система.

Представителите на Републиканската партия в парламента се обявяват против по-нататъшното повишаване на данъците за състоятелните граждани и от своя страна прехвърлят на администрацията отговорността за провала на преговорите за орязването на държавните разходи.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Северна Корея провежда мащабни военни учения
07.03.2013, 09:25

Северна Корея провежда серия военни учения и се подготвя за национални маневри с безпрецедентен мащаб. Това заяви днес южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Южна Корея и САЩ, които провеждат годишното си военно учение до края на април, наблюдават действията на Пхенян за признаци, които да подскажат дали страната ще премине от учение към истинско нападение, посочи официален източник от Южна Корея.

„Рядко Северна Корея е провеждала военни учения на национално ниво, а в момента Пхенян извършва различни учения по суша, море и въздух”, заяви говорителят на министерството на отбраната.

http://www.focus-news.net/

 
Пенсионирането на военните: История, настояще и перспективи
07.03.2013, 09:15

Промените в режима за придобиване право на пенсия от военнослужещите предизвика доста напрежение и въпроси от есента на миналата година насам. Като че ли не всичко е решено веднъж завинаги. Натискът от ЕС за ограничаване на ранното пенсиониране ще продължи и занапред. За това е добре да се търсят различни професионални пенсионни схеми. По тези въпроси говори Антоанета Ганчева, директор на дирекция «Анализ, планиране и прогнозиране» в НОИ на кръглата маса „Военната професия - настояще и бъдеще”, организирана от Обществения съвет по въпросите на отбраната и Асоциацията на Сухопътните войски.

Между 1887 и 1894 г. се създават пенсионните фондове у нас. Сред тях е и военният, който е трети по ред след тези на учителите и на свещениците. Своята дейност започва с основен капитал от 700 хиляди лева, който е даден безвъзмездно от държавата и продължава да се финансира от държавата и 5-процентова вноска от заплатите на военните и на чиновниците във военното ведомство.

Изискваният минимален стаж да се пенсионират военните е бил 10 години. Разбира се, при непълна пенсия. Максималният стаж е бил, забележете, 30 години, като последователно е растял на 35 и 40.

Така е във времето до 1944 г. Изплащали са се пенсии за стаж, наследствени и инвалидни..........Прочети още

 
Китайският ударен вертолет WZ-10 е на база на проект на КБ „Камов”
07.03.2013, 09:00

Китайският ударен вертолет WZ-10 е на база на проект на КБ „Камов”, изработен по искане на Китай, заявява главният конструктор на руската компания Сергей Михеев.

През 1995 г. „Камов” разработва първоначален проект за вертолет по условията на договор, сключен с китайското правителство, съобщава по време на провежданото в Лас Вегас хеликоптерно изложение Heli-Expo Сергей Михеев. По разбираеми съображения тази информация е била засекретена за определен период.

Проектът 941 не се базира на никой друг вертолет от съветската епоха и е проектиран в строго съответствие с китайските изисквания. „Китайската страна ни постави изискванията за тегло, дискутирахме основните характеристики, подписахме договора и ние го изпълнихме”, продължава Сергей Михеев.

След завършване на проекта той е одобрен чрез извършени изпитания от КБ „Камов” и е предаден на Китай. Проект 941 е приет от китайското правителство и утвърден за по-натъшно разработване като WZ-10, в което руската страна не участва.

Останалата част от проекта е изцяло изпълнен от китайската страна, включително разработването на летателните прототипове и серийното производство.

http://www.pan.bg/

 

 
В Турция се състоя поредното заседание на групата за планиране на ЧВМГ ОВ "Блексифор"
06.03.2013, 22:34

В главната военноморска база на Турция  Гюлджук се състоя заседание на групата за планиране на Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие (ЧВМГ ОВ) "Блексифор". В него участие взеха представители на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Участниците в групата за планиране са съгласували окончателния вариант на оперативната заповед за развръщане на международното съединение през април 2013 година, а също са обсъдили и списъка с мероприятията, планирани за пролетната активация на ЧВМГ.

В съответствие с плановете поредната активация на ЧВМГ ОВ "Блексифор" под командването на представител на ВМС на Турция ще се проведе в Черно море от 5 до 23 април. Очаква се, че през месец май в Партените (Крим) ще се проведе среща на командващите на ВМС на страните-участички в „Блексифор".

 
Време за всеобщо превъоръжаване
06.03.2013, 19:48

Su-352020 година е знакова дата и за руските, и за китайските въоръжени сили. Към 2020 година делът на съвременното оръжие в руската армия ще бъде доведен до 70%. Към това време Китай има намерение да постигне важни резултати в реализиране на програмата за модернизация на своята армия.

Русия започна да се превъоръжава в 2008 година, когато бяха рязко увеличени разходите за купуване на ново оръжие. За 5 години делът на съвременното оръжие, произведено в периода след разпадането на СССР, в руската армия беше увеличен от 6% до 16%.

Към 2020 година Русия ще се стреми да замени съществуващият парк от изтребители Су-27 и МиГ-29 със самолети Су-35С, Су-30СМ, а също със самолети от пето поколение ПАК ФА. На мястото на ударните самолети Су-24 ще се появят бомбардировачи Су-34. Съществуващата техника на сухопътните войски ще бъде заменена с три многоцелеви бойни платформи: тежка (”Армата”), средна (”Курганец-25”) и лека (”Бумеранг”). Противовъздушната отбрана ще бъде представена от комплекси С-400 и С-500. Освен това, всички ракетни бригади на сухопътните войски ще бъдат оборудвани с нови комплекси „Искандер”.

Замяната на съветско оръжие с ново руско оръжие ще се проточи повече от едно десетилетие. Смяната на надводните кораби ще се извършва най-бавно: съдейки по всичко, флотът не се е определил до край с изискванията си към промишлеността. Проектът на новия самолетоносач се намира на стадий на обсъждане, както и проектът на тежък ескадрен миноносец с нови комплекси за ПВО и многофункционална система за управление на оръжието, подобно на американската AEDGIS. Обратното, на строителството на подводен флот се отделя приоритетно внимание. При това значителна част от новите атомни подводници с крилати ракети „Ясен” и атомни ракетни подводници „Борей” ще бъдат изпратени в Тихи океан.

Руската програма за превъоръжаване по своята динамика отчасти напомня китайската програма за превъоръжаване със закъснение от 10-15 години. Максималното количествено равнище на тежкото оръжие в Китай беше достигнато през първата половина на 70-те години на миналия век. От края на 70-те години до средата на 90-те години беше отбелязан провал в количеството произведено оръжие. В резултат, дори в началото на 2000-та година китайската армия беше оборудвана до голяма степен с техника, произведена в периода на „студената война”.

Значителен е делът на тази техника и сега. Например, старите балистични ракети DF-4, DF-5 и до сега са важен компонент на китайските стратегически ядрени сили. Последните изтребители J-6 бяха изведени от състава на китайските ВВС едва в 2010 година, а изтребителите от второ поколение J-7 се използват и до сега. В армията количеството стари танкове от типа 59, 79 и до сега превишава броя на новите от типа 96 и 99. На въоръжение се запазват хиляди артилерийски оръдия по съветски проекти от 50-те години.

Замяната на цялото обширно военнотехническо наследство на старата епоха се извършва активно. При това 2020 година в Китай се разглежда като някаква граница, когато ще бъдат постигнати значителни резултати в модернизирането на въоръжените сили.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Китайския военен бюджет за 2013 година
06.03.2013, 19:15

Годишните сесии на Националния народен конгрес (NPC), парламента на Китай и на Националния комитет на Политическата консултативна конференция на китайския народ (CPPCC), водещият политически консултативен орган, ще бъдат открити съответно на 5 и 3 март 2013 година. Сесията на парламента на Китай ще приключи на 13 март.

Депутати получиха проекта за бюджет за 2013 година. Според материалите, военният бюджет на страната за 2013 година ще нарасне с 10,7% и ще достигне 720,168 милиарда юана (114,676 милиарда долара). В тази сума влиза и закупуването на нова техника, но в нея не влиза финансирането на нови военни разработки, което е по други пера от бюджета. Реално средствата отделяни за военните са, може би около 30-40 процента повече.

Коментар:

През 2012 година бе гласуван военен бюджет от 650,603 милиарда юана (103,6 милиарда долара), което беше с 11,1% повече от бюджета на предходната година и 1,257% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай. Реално се смята, че за научни изследвания с военно приложение се дават около 30-40 милиарда долара. През последната година на 10-та петилетка 2005 разходите – 30,5 милиарда долара(1,35% БВП). Стремителното нарастване на военните разходи започна от 2006 година. Тогава разходите за отбрана на страната достигнаха 37,382 милиарда долара (1,38% БВП). В първата година на 11-ят пет годишен (2006-2010) нарастването беше с 22,56%. През следващите години разходите по отбраната бяха 2007– 46,714 милиарда долара (1,34% БВП)(нарастване с 24,96%), в 2008 – 60,226 милиарда долара  (1,33% БВП)(нарастване с 28,92%), в 2009 – 72,476 милиарда долара (1,45% БВП) (нарастване с 20,34%), в 2010 – 78,65 милиарда долара (1,33% БВП) (нарастване с 8,51%), в 2011– 93,25 милиарда долара (1,28% БВП) (нарастване с 18,56%), в 2012- 103,6 милиарда долара (1,257% БВП) (нарастване с 11,1%). БВП на Китай за 2012 година беше 52,284 трилиона юана или 8,236 трилиона долара.  Нарастването  на военния бюджет за пет години от 2005 до 2010 е повече от 2,5 пъти от 30,5 милиарда долара (1,35% БВП) на 78,65 милиарда долара (1,33% БВП).

Според прогнозите през 2015 година военният бюджет на Китай ще достигне повече от 140 милиарда долара. Нарастването ще бъде 1,78 пъти и в сравнение с това през 11-та петилетка (2,579 пъти) бележи намаление.

Някои анализатори допускат, че военния бюджет може да бъде и по-голям през 2015 година до около 160 милиарда долара. Това означава нарастване за последните две години на петилетката с около 20%. Те очакват до края на 2025 година да бъдат похарчени 800 милиарда долара за нова техника и модернизации или повече от 60 милиарда долара годишно. Приоритет за Китай са нов самолетоносач според оценките разработката ще струва повече от 6 милиарда долара, като включва и нови ядрени реактори, нови самолети от 5-то поколение и нови транспортни самолети.

За да бъде направеният анализ точен трябва да добавим и още няколко фактора. Натрупаната инфлация от 2005 до 2010 година е между 20 и 29% (според различни източници), а курса на валутата в началото на 2005 година е бил за 100 юана 11,92 долара, а в началото на 2010, те вече са 14,65 долара или около 23% нарастване. Това ни дава основание да твърдим, че двата фактора се "унищожават" в доларово изражение.

Депутати предлагат да се увеличат разходите за превъоръжаване с основание усложнена международна обстановка.

/www.aeronews.alle.bg/

 
Ще назначават генерал за директор на Служба „Военна информация”?
06.03.2013, 16:20

На второ четене Комисията по вътрешен ред и сигурност гласува сериозна промяна в Закона за военното разузнаване. Вносителят, т.е. правителството, беше записал в проекта, че  директорът на Службата „Военна информация” „може да бъде цивилен служител или военнослужещ с висше военно звание.” Този текст предизвика доста въпроси по време на обществените обсъждания. Недоумението идваше от приоритета, който се дава на цивилния служител пред военнослужещия при положение, че става дума за служба, в която голяма част са военнослужещи. Дори се прогнозираше риск от политизиране на ръководството на военното разузнаване.

Приоритет на военнослужещите

По предложение на народния представител Спас Панчев, комисията очевидно е приела тези аргументи. В доклада за второ четене на закона е записано, че  директорът на Службата „Военна информация” „може да бъде военнослужещ с висше военно звание или цивилен служител”. Същият принцип е приет и за заместник-директорите на службата.

Разузнавателна общност

В приетия от комисията на второ четене Закон за управление и функциониране на системата за национална сигурност е записано, че като част от Съвета по сигурността функционира разузнавателна общност, която се състои от секретаря на Съвета по сигурността, главния секретар на Министерството на вътрешните работи и от ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност”, Държавна агенция „Разузнаване” и служба „Военна информация”.

Разузнавателната общност по своя инициатива може да изготвя тематични или обобщени доклади по различни въпроси на националната сигурност, да прави предложения до Съвета по сигурността към Министерския съвет и да изготвя предложения до министър-председателя за изменения и допълнения на нормативната уредба. При необходимост към разузнавателната общност се включват висши ръководни служители от Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Националната служба за охрана и Агенция „Митници“.

Пенсиониране независимо от възрастта

Чрез законите за Държавна агенция „Разузнаване” и Национална служба за охрана се правят промени в Кодекса за социално осигуряване. С тях се урежда режимът за пенсиониране на държавните служители в агенцията и на офицерите и сержантите в НСО. И за едните и за другите е записано, че придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им, когато имат 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени съответно по Закона за Държавна агенция „Разузнаване” или по Закона за НСО. За осигурителен стаж се признава и службата във Въоръжените сили, ДАНС и в различни структури на МВР, съдебната система, затворите и пощенските услуги.

В Служба „Военна информация” – пенсиониране и по възраст

За разлика от колегите си в ДАР и НСО военнослужещите от военното разузнаване, включително служба „Военна информация”  от 1 януари т.е. не могат да се пенсионират независимо от възрастта си. Промените в Кодекса за социално осигуряване изискват освен 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили и 52- годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания; 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания. Този текст не се променя и със Закона за военното разузнаване.

Очаква се четирите закона от сектор „Сигурност” да бъдат приети на второ четене от този състав на парламента преди президентът да разпусне състава на 41-то Народно събрание, което най-вероятно ще стане на 13 март.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Ангелов вкара армията в нов Ньойски диктат!
06.03.2013, 12:58

Господа офицери от кадъра и от резерва на Българската армия, времето явно не позволява разгърнати аналитични изказвания. Затова ще откроя само една нищожна част от проблемите, които не бяха засегнати от изказалите се преди мен.

През последните 3,5 г. армията ни бе подложена на невероятни експерименти. Грубо бяха потъпквани традиции със 135-годишна история. За какъв авторитет и престижност на военната професия говорим при това положение?

Да започнем от наглед «дребните» неща. Да вземем чл. 138 на ЗОВСРБ, за да видим кои са военните звания в БА. Още от началото ни се завива свят от войнишките звания. Редниците (матросите) са разделени в три класа – първи, втори и трети, но… забележете. Трети клас е най-старшият. Това е точно обратното на Устава за войсковата служба от 2001 г., подписан от министър Бойко Ноев и генерал Михо Михов.

Освен, че е потъпкана традицията, не звучи и никак логично. Вие знаете, а и повечето от присъстващите тук, сме ветерани от студената война. Още в годините на БНА бяха въведени т. нар. “класни специалности”, валидни за целия личен състав. Тогава дори и наборните войници се стараеха да защитят по-висок клас, т.е. от трети да се придвижат към първи. С гордост поставяха на куртките си “пеперудките” с цифрички от 1 до 3.

Това показва липсата на каквато и да било приемственост в изграждането на една от най-консервативните институции, каквато е армията, не само у нас, а и в целия свят..........Прочети още

 
Аню Ангелов оправда възможни свои грешки с малкото пари за отбрана по времето на ГЕРБ
06.03.2013, 11:45

Военният министър в оставка Аню Ангелов обясни евентуалните си грешки с малкия бюджет за отбрана, който се отделяше през мандата на кабинета "Борисов", но не смята, че ще има проблеми в работата на бъдещия служебен министър.

На въпрос дали вижда някакви свои грешки, Ангелов каза, че сигурно има такива, но те са по-скоро от естеството на невъзможност да се направи нещо при условията, при които е работил екипът му в МО заради свития с 40 процента бюджет в сравнение с 2009 година.

Правителството на ГЕРБ отказа да се съобрази с исканията на Аню Ангелов за по-висок бюджет. Той бе заложил във всичките си планове за развитието на сектора да се отделят 1.5% от БВП за отбрана годишно, но правителството не се съобрази с този процент, въпреки че одобри визията на Ангелов за развитие на сектора.........Прочети още

 
В Афганистан ще останат 13 600 американски военни
06.03.2013, 10:55

Джеймс МатисСлед края на мисията на НАТО в Афганистан трябва да останат 13 600 американски военнослужещи, заяви командващият на Централното командване на въоръжените сили на САЩ Джеймс Матис.

„Решението, колко военнослужещи да останат там след 2014 година, засега не е взето. Въпросът се обсъжда. Аз препоръчвам да бъдат оставени 13 600 военнослужещи.

Колко ще бъдат военните от НАТО не е въпрос от моята компетенция, но доколкото разбирам, става дума за 50% от военните, който ще оставим ние”, - каза Матис.

 
Русия ще помогне на Виетнам да създаде подводен флот
06.03.2013, 10:52

Русия ще помогне на Виетнам да създаде подводен флот, заяви пред журналисти министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в Ханое след срещата си с министъра на отбраната на Виетнам Фунг Куанг Тхан.

По думите на Шойгу, той е обсъдил въпросите за „синхронизация на подготовката на подводните кораби и подготовката на екипажите”. Също така е бил обсъден въпроса, свързан с разширяването на кръга от специалисти, които ще бъдат подготвяни в руските военни учебни заведения, включително по вече действащите проекти, в частност, сътрудничеството във военно морската сфера.

 
Военновъздушните сили изпълняват поредната задгранична мисия
06.03.2013, 10:45

От 6 до 8 март военнотранспортен самолет С-27J „Спартан” ще изпълни специални полети за транспортиране на медицински лица и оборудване до Република Мали.

Военните медици ще вземат участие в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

Спартана ще излети в 10:00 часа от летище София.

Командирът на екипажа капитан Иван Иванов и вторият пилот капитан Бойко Ичев са опитни летци-инструктори, усвоили самолета във всички видове условия.

Специфичното при изпълнението на специалната задача е голямата продължителност на полета, включително над безориентирни местности и във въздушни пространства с особен режим на полети, и голямото отдалечение на запасните летища. - Още за мисията

http://airforce.mod.bg/

 
Публични мероприятия и фактическа полза
06.03.2013, 09:15

Ми-171В началото на февруари в индийския град Бангалор се проведе международната авиационна изложба Aero India 2013. Както става винаги на такива мероприятия, фирмите-производителки на военна техника демонстрираха продукцията си, потенциалните купувачи се запознаваха с нейните характеристики, а вече избралите подходяща стока – подписваха договори.

При това сегашната изложба “Аеро Индия” се различава от предишните с нещо не много приятно. Можеше да се каже, че руската делегация се върна от Бангалор с празни ръце!!! По време на салона Русия не подписа нито един долу-горе голям договор за доставка на авиационна техника. Допълнително огорчава и фактът, че няма договори даже с Индия, която през последните години беше основен купувач на руска продукция с военно предназначение...........Прочети още

 
Американски генерал се нахвърли с критика срещу производителите на F-35
06.03.2013, 09:10

Кристофър Богдан Генерал-лейтенант Кристофър Богдан, който наблюдава в Пентагона програмата за разработване и експлоатация на най-новите изтребители F-35, се нахвърли с критика срещу техните производители – компаниите Lockheed Martin и Pratt & Whitney. Той ги обвини в опит да”изстискат всичко до цент” от правителството на САЩ и неспособност да видят дългосрочните предимства на проекта, – предава Ройтер.

“Lockheed Martin и Pratt & Whitney се държат така, сякаш се готвят да ми продадат последния F-35 и  последния двигател”, – заяви Богдан на Международния авиосалон в Австралия. Високопоставеният военен пристигна там, за да убеди местните власти да не се отказват от покупката на  100 изтребителя F-35, в конструкцията на които вече два пъти през тази година бяха открити дефекти, поради което техните полети бяха спрени.

За да получат изгоди в бъдеще, производителите трябва да поемат върху себе си част от риска и да инвестират в проекта заради съкращенията на разходите, смята Богдан.

От своя страна неговите остри забележки предизвикаха възмущение в компаниите. В Lockheed Martin заявиха, че те са “необичайно съсредоточени” върху изпълнението на договорите за разработване, производство и поддръжка на новия боен самолета. “Ние (…) ежедневно се стремим да намалим разходите (за производство)”, – увери прессекретарят на компании Майкъл Рейн.

Той каза, че след първия самолет компанията е съкратила с 50% разходите за производство. Освен това, понастоящем се водят преговори, за да увеличим още повече икономиите.

В Pratt & Whitney направиха рязка декларация, като заявиха, че са вложили значителни средства, за да намалят разходите за производството на двигатели за новите самолети и са поели по-голям риск от обикновено.

“Независимо от многобройните съкращения в плана за закупуване на F-35, Pratt & Whitney поддържат  дългосрочната перспектива и демонстрира привързаност към решението да инвестира над 50 милиона долара от собствените си средства и да поеме върху себе си риска от изпреварването на графика, посочен в договора, за да предотврати евентуални закъснения в реализирането на програмата”, – се казва в изявлението на представителя на компанията Метю Бейтс.

F-35 е многоцелеви изтребител, проектиран с използване на технологията за трудно откриване и способен да носи ядрени бойни глави. През декември миналата година Министерството на отбраната на САЩ сключи договор с Lockheed Martin за  покупката на поредната партида от тези самолети на обща сума около 3,8 млрд. долара. За разработването, покупката и експлоатацията на F-35 САЩ планираха да похарчат през следващите 50 години около 1,5 трлн. долара. Но на този етап Пентагонът се опитва да убеди конгреса да отмени съкращаването на военния бюджет, което ще застави военните да отложат покупката на три от около трийсетте самолета F-35, които беше планирано да бъдат поръчани през тази година. – Още за F-35

http://infobalkani.wordpress.com/

 
ВМФ на Русия трябва да получи през 2013 година три нови АП
06.03.2013, 09:05

Дизел-електрическа подводница “Санкт Петербург” (проект 677, клас “Лада”)Военноморският флот на РФ трябва да получи през 2013 година три атомни подводници (АП): две стратегически по проект 955 “Борей” и една многоцелева по проект 885 “Ясен”, съобщи пред РИА Новости на 26 февруари 2013 година високопоставен представител на отбранително-промишления комплекс (ОПК).

Той напомни, че промишлеността трябваше да предаде на флота още през 2012 година двете подводници “Александър Невски” (проект 955) и “Северодвинск” (проект 885).

Поради различни обстоятелства срокът за предаване на тези две подводници беше пренесен за следващата година.

“В резултат, през 2013 година ВМФ трябва да получи “Александър Невски” и “Северодвинск”, а също и “Владимир Мономах” (проект 955), която беше спусната на вода в  завод “Севмаш” през декември миналата  година”, - каза представителят на ОПК.

Освен това се планира през тази година да бъде приета на въоръжение дизел-електрическата подводница “Санкт Петербург” (проект 677, клас “Лада”), след завършване на цикъла от изпитания в северните морета. Подводницата сега е в опитна експлоатация. - Още руски подводници

 
В Китай беше утвърдена програма за създаване на атомни кораби
06.03.2013, 09:00

Китайското правителство утвърди официално програма, която предвижда създаването на  кораби (надводни) с атомна енергийна установка (на първо място самолетоносач). Това съобщение е от авторитетен китайски интернет-портал. Първият етап предполага разработването на компактен ядрен реактор от ново поколение, създаването на който се извършва в рамките на специален проект с кодово обозначение 863. В перспектива използването на новите реактори е насочено към самолетоносачи, товарни кораби и ескадрени миноносци, а също така за стратегически подводници.

На 22 февруари т.г. Националното бюро за статистика на китайската държава публикува статистически бюлетин за социалното и икономическото развитие на страната през миналата година. Според този документ през миналата година в рамките на проект 863 в областта на високите технологии са извършени 1165 опитно-конструкторски и научноизследователски работи. Подробна информация за проекта в бюлетина на бюрото няма.

Понастоящем в Китай в е в сила програма за създаване на самолетоносачи, реализирането на която предвижда два етапа, първият от които се очаква строителството на самолетоносачи до четири единици, а половината от тях да бъде предадена на флота още до 2015-2016 година. На основата на тези машини до 2020 година ще бъдат сформирани авионосни групи. Новите самолетоносачи няма да бъдат снабдени с атомна енергийна установка, а тяхната водоизместимост ще бъде от 50 до 55 хиляди тона. Информаторът уточнява, че в Китай в средата на лятото на 2011 година започна изграждането на първия кораб-самолетоносач собствена конструкция. Строителството на самолетоносача се извършва в корабостроителницата, която се намира в делтата на река Яндзъ (на остров Чансин).

Вторият етап на проекта включва създаването най-малко на два кораба с водоизместимост 65 000 тона, които вече ще бъдат снабдени с атомни реактори. Такива авионосци, по предварителни данни, ще постъпят на въоръжение в китайската държава след 2020 година. След техните предимства заслужава да се отбележи ограничената само от възможностите на самия екипаж автономност на плаване и практически неограничената далечина на хода.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Шпионски конвейер
06.03.2013, 08:54

Ако някой си мисли, че в сегашния свят шпионските страст са останали само на киноекраните в новите серии на сагата за Джеймс Бонд, то той дълбоко се лъже. Активната работа на разузнавателните служби може косвено да се оцени по съобщенията за шпионските скандали в страната на най-високите технологии в света -  Съединените щати.

Така, през последните пет години са регистрирани десетки случаи на проникване в САЩ само на ирански агенти от външното разузнаване. Като основна цел на тяхната дейност  се сочи нелегалното закупуване на военни технологии и оръжие. Всички случаи на регистриран шпионаж в полза на Иран неотдавна бяха изложени в специален доклад на Министерството на правосъдието на САЩ...........Прочети още

 
Как се превземат градове: западният подход
06.03.2013, 08:50

Военните конфликти през последните десетилетия дадоха възможност на военните историци да оценят два тактически подхода при щурмуването на големи населени пунктове. Хронологично първият от щурмовете на съвременни войски беше проведен през 1994 година при овладяването на  Грозни, впоследствие този до голяма степен неуспешен опит беше повторен от либийските и сирийските правителствени войски при атаките срещу Мисурата и Алепо през 2011 година. В паузата между тези събития беше извършен щурмът на иракската столица  Багдад от американците. И ето че тук армията показа съвършено друг подход към воденето на бойните действия.

Заслужава да се отбележи, че ако в случаите с Грозни, Мисурата или Алепо срещу редовната армия се противопоставяха набързо въоръжени бунтовници, то в Багдад, независимо от съществуването в страната на  масово опълчение – федаините, които по принцип по нищо не се различават от чеченските НВФ, основна роля в отбраната играеше все пак кадровата иракска армия, която значително превъзхождаше като цяло бойните качества на опълченците.

Редът за водене на бойни действия в градски условия от американската армия се регламентира от положенията на FM 3-06, своеобразен полеви устав...........Прочети още

 

 
Автомат Калашников от пето поколение: неговата мощ и функционалност са поразителни!
05.03.2013, 22:15

Завод “Ижмаш”, който произвежда легендарните автомати Калашников, получи заявка от Министерството на вътрешните работи на  РФ за партида автомати АК-12, които са последна разработка на “Ижмаш”. Представители на предприятието говорят за АК-12 като стрелково оръжие от пето поколение. Очаква се, че МВР на РФ ще получи една партида АК-12 за тестова експлоатация.

Първите образци на АК-12 бяха сглобени още миналата година  и оттогава, както заявиха представители на ръководството на “Ижмаш”, някои  възли на оръжието са били доработени. Съобщава се, че новият АК-12 е запазил най-доброто, което притежават образците оръжие от семейство АК — той е толкова сигурен за експлоатация, колкото е и прост, а производството му струва по-малко, отколкото много други образци щурмово оръжие.

Конструкцията на АК-12, наследена от по-ранните версии на същия автомат, позволява да бъде снабден с допълнителни устройства – (подцевни гранатомети, мерници), освен това на АК-12 може да се поставят пълнители с по-голям капацитет. Модулната конструкция на новото изделие на “Ижмаш” позволява лесно да се превръща от  компактно 5,45-милиметрово градско оръжие в мощно щурмово оръжие калибър 7,62 мм. Съобщава се, че конструкцията на АК-12 позволява да се води огън само с една ръка, а също така  лесно автоматът може да се приспособи за левичари. – Още за АК-12

 
Thunderbirds и Blue Angels няма да имат демонстрации през 2013 г.
05.03.2013, 22:05

Демонстрационните групи на ВВС и ВМС на САЩ няма да правят редовния си демонстрации през сезон 2013 г. Групите Thunderbirds (Буревестниците) и Blue Angels (Сините ангели) не могат да финансират традиционните си шоутурове, тъй като попадат в рамките на автоматичните бюджетни съкращения влезли в сила на 1 март.

Thunderbirds ще изпълнят само едно шоу в самият край на март, след което прекратяват цялата си програма до края на годината. Освен това ВВС на САЩ прекратяват и всякакви свои публични прояви, като участия на авиошоута, празнични прелитания и открити дни в авиобазите си.

Blue Angels за сега са анулирали програмата си само за април с надеждата, че след това е възможно да се постигне разбирателство относно бюджетните разходи и автоматичните съкращения да бъдат отменени.

Липсата на Thunderbirds и Blue Angels ще бъде само най-видимата част от огромните съкращения през, което ще минат въоръжените сили на САЩ в следващите месеци, ако не бъде преодоляна т.нар. „финансова скала”.

http://aeropress-bg.com/

 
Шефът на НАТО подкрепя по-голяма военна мобилизация в Афганистан
05.03.2013, 19:30

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен излезе с предложение 352 хиляди афганистански войници да останат мобилизирани до 2018 година, което е с 122 хиляди повече от оригиналното предложение, предаде „Дейли Стар".

Расмусен изтъкна за Асошиейтед прес, че си струва да се задържи по-голям брой афганистански войници за по-дълъг период, тъй като е по-приемливо за афганистанците, отколкото за международния контингент.

Той се срещна с президента Хамид Карзай в Кабул вчера, а след това говори пред АП, докато посещаваше войници в провинция Хелманд.

Афганистански официални лица приветстваха идеята, но някои членове на НАТО и най-вече САЩ трябва да решат как ще бъдат покрити увеличаващите се разходи - от 4.1 милиарда долара годишно до изчислени 4.8 милиарда долара.

Расмусен изтъкна, че очаква решение това лято, което е част от това колко войници на НАТО ще останат в страната след 2014 година, когато НАТО официално предава контрола над страната на местните военни.

http://news.ibox.bg/

 
Катастрофа с хеликоптер в Индия
05.03.2013, 18:54

Хеликоптер Chetak (рег.IN445) на военноморските сили на Индия катастрофира днес в 03:00 местно време край град Вишакхапатнам в южния щат Андхра Прадеш.

Аварията станала по време на обикновен тренировъчен полет.

Двама членове на екипажа са намерени живи, спасителите търсят още двама. Причините се изясняват.

 
Структури на Министерството на отбраната ще участват в XX Юбилейна международна специализирана изложба „Секюрити Експо 2013“
05.03.2013, 16:16

Структури на Министерството на отбраната ще участват в XX Юбилейна международна специализирана изложба „Секюрити Експо 2013“, която ще бъде открита утре, 6 март, в Интер Експо Център - София.

По време на четиридневното изложение Служба „Военна полиция“ ще представи въоръжение, техника и най-новите средства за индивидуална защита, с които са оборудвани военните полицаи. Посетителите ще могат да разгледат и специализиран автомобил с повишена проходимост „Пустинна котка“ („Sand cat“). Такъв тип автомобили се използват при участието на военнополицейски формирования в операции на НАТО и за сигурността и охраната на мероприятия, в които участват формирования на въоръжените сили.

В съпътстващата програма на XX юбилейна международна специализирана изложба за сигурност и охрана лекции ще изнесат преподаватели от факултет „Национална сигурност и отбрана“ на Военна академия „Г.С. Раковски“ и от катедра „Медицина на бедствените ситуации и токсикология“ при Военномедицинска академия – София.

http://www.mod.bg/

 
Модулни групи от Сухопътните войски унищожиха невзривени боеприпаси, открити в различни райони на страната
05.03.2013, 16:12

В изпълнение на третата мисия – „в помощ на населението“, модулна група от военно формирование 52 740 – Хасково от Сухопътните войски, с ръководител старши лейтенант Здравко Ангелов, унищожи на 4 март една ръчна граната, открита на ул. “Васил Левски” в с. Горски извор, община Димитровград, област Хасково.

Същия ден военнослужещи от военно формирование 22 220 - Сливен, с ръководител капитан Момчил Димитров, унищожиха една противотанкова граната и една бойна част от противотанкова граната, открити на 2 км северозападно от пътен възел “Петолъчката”, в землището на с. Горно Александрово, община Сливен.

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на 26 400 - Благоевград на 28 февруари унищожи един 160 мм снаряд с взривател, открит край р. Струма, до с. Даняница, обл. Благоевград. Ръководител на формированието е старши сержант Благой Узунов. 

http://www.mod.bg/

 
Министърът на отбраната в оставка Аню Ангелов прие представители на военно-дипломатическата мисия на САЩ в България
05.03.2013, 16:07

Министърът на отбраната в оставка Аню Ангелов се срещна с полк. Рей Шулц, военен и военновъздушен аташе на САЩ в България и членове на военно-дипломатическата мисия на САЩ. Двамата дадоха висока оценка на съвместната работа през изминалите няколко години, като отбелязаха повишения брой подготовки и учения, напредъка в сферата на военното сътрудничество и взаимодействието в многонационалните мисии и операции.

В срещата участваха заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, както и началникът на политическия кабинет Йордан Божилов. От американска страна присъстваха кап. ІІ ранг Марк Андерсън, военноморски аташе, подполковник Брус Карсуел, сухопътен аташе и представители на Американското посолство у нас.

Министър Ангелов подчерта, че програмите на САЩ за военно сътрудничество са важен инструмент в подкрепа на водената от нашето министерство отбранителна политика, модернизацията и подготовката на въоръжените сили.

Полковник Шулц изказа високата си оценка за професионализма на българските военнослужещи, проявен в операции и мисии за укрепване на мира и сигурността, както и в проведените учения и обучения.

Двамата отбелязаха значението на последователността и интензивния диалог през последните години за постигнатите успехи, и изразиха волята си съвместната работа между двете институции да продължи.

http://www.mod.bg/

 
Полша купува още 128 танка Leopard 2
05.03.2013, 15:14

Leopard 2A5Заместникът на министъра на националната отбрана на Полша Валдемар Скрипжак (Waldemar Skrzypczak) заяви вчера, че Полша ще закупи още 128 танка Leopard 2A4 или 2A5 на обща стойност около 100 милиона евро. Става въпрос за поддържани машини, без да се уточнява доставчика, но се предполага, че става въпрос за Германия.

През 2002 година Полша вече получи от Бундесвера 128 танка Leopard 2A4, които тогава бяха предадени на символична стойност, като поляците тогава платиха само разконсервацията и транспорта. Тези 128 машини са на въоръжение в 10-та бронекавалерийска бригада (10. Brygady Kawalerii Pancernej) на 11-та Любска бронекавалерийска дивизия (11 Lubuska Dywizja Kawalerii Pancernej).

На 1 март 2013 година инспекторатът по въоръженията (Inspektorat Uzbrojenia) на МНО на Полша постави въпроса за уточняване на техническата част на предложение за модернизация на тези 128 Leopard 2А4.

Според мнението на полските СМИ, закупуваните допълнително 128 танка Leopard 2A4 или 2A5 ще отидат или за превъоръжаване и активация на кадрираната 34-та бронекавалерийска бригада на същата 11-та бронекавалерийска дивизия в Заган (бригада сега е въоръжена с танкове РТ-91), или за превъоръжаване на дислоцираната в Бранево край границата с руската Калининградска област 9-та бронекавалерийска бригада (въоръжена с танкове Т-72М1). – Още за Leopard 2A4

 
Немски военен хеликоптер Tiger се е разбил в Бавария
05.03.2013, 14:15

Eurocopter TigerВчера вечерта в 20.30 местно време немски военен хеликоптер PAH-2 Tiger се е разбил в Горна Бавария в близост до Линдерхоф.

Вертолетът е избухнал в пламъци, но екипажът от двама пилоти е успял да напусне с леки наранявания.

Хеликоптерът е изпълнявал рутинен нощен тренировъчен полет.

http://www.pan.bg/

 
Започват изпитанията на ВТС Ил-76МД-90А (Ил-476)
05.03.2013, 13:52

Ил-476Новият ВТС Ил-76МД-90А (Ил-476) ще започне тестови полети през другата седмица е съобщил генералният директор на ОАО "Ил" Виктор Ливанов. През февруари самолетът кацна на Жуковски. В програмата на военните са записани 50 полета, като първите 22 ще бъдат на Жуковски (до края на март, това е интересно за около 20 дни?!), а останалите 28 ще се извършат и от Чкаловский.

С тях ще приключи първият етап от изпитанията и ще може да бъдат завършени първите три серийни самолета. Ливанов и потвърдил, че при всички случаи през 2014 година първата партида ще бъде предадена на ВВС. Съгласно договора трябва да бъдат предадени 39 самолета Ил-76МД-90А на стойност 140 милиарда рубли(или по около 117 милиона долара за самолет около 4,6 милиарда долара за всичките)

Коментар:

Очертава се много интересно състезание между Китай и Русия. Ако приемем, че ситуацията е почти равна с леко предимство на руснаците (имат готов двигател), можем да следим, как ще се развият събитията в битката Ил-76МД-90А срещу Y-20.

http://aeronews.alle.bg/

 
Русия се отказва от чуждите безпилотни апарати
05.03.2013, 13:42

Ориентиране към руски производители на БЛА е бъдещето на страната. Това заяви вчера директорът на Федералната служба по военнотехническото сътрудничество Александър Фомин, при разговор в ефир на радио "Эхо Москвы". Руските силови ведомства сериозно изостават от водещите страни и до скоро се е налагало тези апарати да бъдат купувани от чужбина. От Израел са закупени две партиди от 12 и 32 апарата от различни видове на стойност 100 милиона долара. В същото време в Русия има предприятия произвеждащи малки БЛА и готови да усвоят производството на сериозни апарати.

Русия има традиции в тази област. Още в края на 50-те години на миналият век в страната  произвеждаха първите в света големи БЛА Ту-121 и Ту-130ДП (дальний планирующий), предназначени за ядрени удари. По-късно реактивните БПЛА Ту-143 "Рейс" и Ту-141 "Стриж", бяха способни на провеждат разузнаване и да нанасят удари до 1000 км. През 1987 година се появи модернизирана версия на "Рейса" - Ту-243, на базата на който беше създаден  БПЛА Ту-300, представен на  МАКС-95. Той е разработен през 1990-1991 година. След това се получи "изтичане на мозъци" от Русия към Израел и докато у нас имаше 20 години застой, "нашите хора" произведоха в чужбина апарати, които бяхме принудени да купим, споделил Фомин.

Коментар:

През 2008 година бяха отпуснати средства и "ОКБ Туполев" за започване на нова разработка на база БПЛА Ту-300. Няма информация, до къде са стигнали нещата. Ясно е, че създадените през това време(на застоя) нови двигатели и системи за управление на ракети ще доведат до създаване на качествено нов продукт.

http://aeronews.alle.bg/

 
Орбиталната групировка ГЛОНАСС е напълно разгърната
05.03.2013, 12:44

Орбиталната групировка на руската навигационна спътникова система ГЛОНАСС е разгърната в пълен обем – целево се използват 24 космически апарата, съобщава информационно-аналитичният център на федералната космическа агенция „Роскосмос”.

„Техническото обслужване на космическия апарат „ГЛОНАСС-М” № 743 е успешно завършено”, се казва в съобщението.

В течение на последните няколко месеца в орбиталната групировка работеха 23 спътника. – Още за ГЛОНАСС

 
Военните ни – изоставени от институциите
05.03.2013, 10:20

Необходим е нов преглед на военната професия, заяви генерал Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната по време на кръгла маса на тема „Военната професия- настояще и бъдеще". Целта на срещата е да се постигне консенсус за това какво трябва да се промени законодателно за военните, като целта е решенията взети днес да се връчат на служебния кабинет и на следващото редовно правителство.

Цветков подчерта, че за съжаление много институции не са проявили ангажираност към проблемите на военните и даде за пример  МТСП, МФ, КРИБ.

Отпаднала е възможността военните да купуват жилище при облекчени условия. В цял свят това е право на военните, изтъкна генерал Цветков. За съжаление у нас военните са изгонена по села и паланки, допълни той.

По думите му 16 000 военни са лишени от възможността да си купят жилище при преференциални условия. Генерал Цветков се оплака, че военните са лишени и от възможността да развиват бизнес, а в същото време са лишени от редица социални придобивки. Продължават опитите за орязване на 20-те заплати при пенсиониране, каза още генерал Кирил Цветков.

Генерал Стоименов, който дойде от името на президента, обясни, че темите за военната професия са залегнали в приоритетите на президентската администрация през 2013. Военната професия е професия на дълга, професия на смелите, изтъкна той. Състоянието и престижа на военната професия в днешно време не са това, което ни се иска да бъдат, подчерта генерал Стоименов и допълни, че днес военната професия не е сред най-престижните.

Преди реформите военната професия е била на 3-4 място по престиж, а сега дори не е в челната десятка най-предпочитаните професии. Той си спомни, че преди години военната интелигенция е била двигател за просперитета на страната. В тоталитарните времена военните са били на особен почит.

Родителите, по думите му, тогава са вярвали, че в армията техните деца ще бъдат възпитани в добродетели. Затова и офицерската професия бе сред най-престижните, спомня си генерал Стоименов.

Днес, по думите му, военната професия не е това, което заслужава да бъде. Той бе категоричен, че преходът е бил мирен благодарение на военните. В България кръв не се проля, подчерта генерал Стоименов. Има ли бъдеще и то добро бъдеще военната професия и офицерската професия, попита той.

Престижът на военната професия е функция на престижа на армията и обществото, убеден е генерал Стоименов. Затова според него трябва да се повиши имиджа на армията. Престижът на армията, по думите му, е въпрос на държавна политика.

http://news.ibox.bg/

 
ПРО е крайъгълният камък на доктрините на САЩ за световно господство
05.03.2013, 10:15

Победата на САЩ в студената война през 1991 г. доведе до разрушаването на ефективно функциониращата дотогава система за международна сигурност, основана върху стратегическия ядрен паритет между САЩ и СССР. Елиминирането на основния противник разкри пред САЩ реалната перспектива за завоюване на световно господство.

За целта през 1992 г. САЩ приемат Стратегия за национална сигурност, насочена към утвърждаване на еднополюсния свят чрез осигуряване на решаващо военно превъзходство, което да гарантира защитата на американските национални и олигархични интереси в целия свят. Реализацията на стратегията се провежда в четири основни направления:...........Прочети още

 
Заповядаха на армията да не се колебае
05.03.2013, 08:48

На 27 февруари 2013г. във Военната академия на Генералния Щаб се проведе сериозен и принципен разговор за съдбата на военната реформа и натрупалите се остри проблеми в армията и флота. В актовата зала на академията се събра разширената военна колегия на Министерството на отбраната, предназначена да направи изводи за дейността на Въоръжените сили на Русия през миналата година и уточняване на задачите за тази година. На заседанието бяха поканени представители на администрацията на президента, правителството, Федералното събрание, ръководители на силови структури и обществени организации. Даже и Патриарха на цяла Русия – Кирил. Всичко това свидетелства, че проблемите на армията станаха проблеми на страната. И без тяхното решаване е невъзможен курсът не само за укрепване на сигурността на държавата, но и за социалното развитие на руското общество.

Тон на обсъжданията даде Върховният главнокомандващ и президент на Русия Владимир Путин. Той напомни, че преди няколко месеца беше извършена смяна на ръководството на военното ведомство. И новият министър на отбраната, и началникът на Генералния Щаб се включиха активно в работата, като се стремят да действат, опирайки се на офицерския корпус, което безусловно е задължително условие за ефективното развитие на армията и флота.............Прочети още

 
САЩ поръчват допълнителна партида руски вертолети
05.03.2013, 08:45

Григорий Козлов, оглавяващ в държавната корпорация “Рособоронекспорт” Департамента за експорт на вертолетна техника, разказва, че във втората половина на тази година Русия може да сключи със САЩ допълнително споразумение, според което американската страна ще получи допълнително 10 многоцелеви вертолета Ми-17В-5.

През месец май миналата година Русия и САЩ се договориха за доставката на вертолети Ми-17В-5. На американците тези машини им трябват, за да ги предадат по-нататък на властите на Афганистан. В този договор е било записано, че в случай на необходимост Русия ще предостави на Америка допълнителна партида Ми-17В-5.

В началото на пролетта на 2012 година много американски политици отправиха критика по адрес на властите. Тази критика се отнасяше до военното сътрудничество между САЩ и Русия и по-конкретно за закупуването на Ми-17В-5. Държавният департамент на САЩ междувременно отхвърли тази критика, подчертавайки, че в действителност тази покупка не вреди на Америка и помага на Афганистан.

 
Учението Red Flag 13-3 е фокусирано върху РЕБ, подавяне на ПВО и въздушно разузнаване
05.03.2013, 08:33

F-22В момента от военновъздушната база Нелис в САЩ се провежда поредното издание на най-престижното военновъздушно учение - Red Flag 13-3, като се фокусира на сложни бойни операции с активното използване на средства за РЕБ/РЕП. Поне този извод може да се направи, анализирайки участващите ескадрили и авиационна техника в това най-голямо и реалистично учение в света.

В Red Flag 13-3 за първи път се включва разузнаване (ISR) в реално време благодарение на участието на 526-а разузнавателна ескадрила от Разузнавателната агенция на ВВС на САЩ (AFISRA). Ескадрилата е разработила сценарий с реалистична среда за разузнавателните самолети за добиване на информация, включваща и противниковата комуникационна тактика и процедури. Един от интересните самолети в учението е MC-12W, който както и в RF 12-3, поддържа сухопътните части, проследявайки изключително важни и мобилни цели, включително и хора. MC-12W осигурява също и тактическо разузнаване, както и командване и контрол за операциите „въздух-земя”.

Ролята на ‘противника’ е значително повишена, което се вижда от нарасналия брой самолетоизлитания на силите на „агресора” (Aggressor) и от по-реалистичния сценарий, допускащ прехващането на MC-12W. Това налага MC-12W да се ескортира от изтребители за прикритие, включително и F-22 Raptor. EC-130H, EP-3 и RC-135 осигуряват РЕБ в учението, а за подавяне на противниковата ПВО (SEAD - Suppression of Enemy Air Defense) участват E/A-18G Growler (ВМС), EA-6B Prowle (КМП – Корпус на морската пехота) и F-16CJ (ВВС).

Сред другите чуждестранни участници са два самолета за ДРЛУиО E-7 AEW от австралийските кралски ВВС, както и британски изтребители Tornado GR4 и Typhoon FGR4.

От американска страна са задействани F-15E (48 авиационно крило, дислоцирано в британската военновъздушна база Lakenheath) и F-15C (53 авикрило), B-2 Spirit (509 бомбардировъчно авиокрило) и поддържащи самолети E-3 и KC-135.

http://www.pan.bg/

 
Новият изтребител отива във „фризера“
05.03.2013, 08:25

F-16Проектът за нов изтребител  ще бъде замразен задълго, научи „Преса“. В края на миналата седмица военният министър в оставка Аню Ангелов съобщи, че решение дали да купим нов тип боен самолет за ВВС остава за следващия кабинет и парламент.

Според запознати обаче след изборите през май новите управляващи най-малко след 2 години ще започнат да разглеждат проблема. „ Все пак всичко зависи от политическата воля. Но в тази ситуация на криза и необходимост да се решат най-спешните жизненоважни проблеми на хората, едва ли някой ще се реши да постави пак скоро казуса на дневен ред“, обясни експерт.

Инвестиционният проект на сегашното ръководство на МО предвижда да купим за 700 млн. лв. 9 изтребителя. След като бяха отсети близо 15 предложения, на финалната права останаха офертите за доставка на нови изтребители „Грипен“ и употребявани Ф-16 и „Еврофайтър“.

http://pressadaily.bg, Евгени Стоянов

 

 
Турция подготвя своето бойно програмно осигуряване
04.03.2013, 23:13

Програмното осигуряване на турските бойни самолети и кораби ще бъде осигурено от турски програмисти и ще предотврати чужда намеса в работата на електронните им системи.

След разработката на ракети, спътници и сонари, турският институт за научни и технически изследвания започна подготовката на национален софтуеър, който ще може да се приложи в отбранителните средства произвеждани в Турция.

Разработената програма Рийъл тайм оперейшън систем ще включи и системата за опознаване "свой-чужд" разработена по-рано от фирмата Аселсан и която бе въведена в самолетите Ф-16 и бойните кораби.

Софтуерът е с голямо значение за турската национална отбрана, тъй като премахва опасността от нежелана намеса в системите от страна на създателите на по-рано използваните софтуери.

http://www.trt.com/

 
ВМС на Великобритания получиха нова атомна подводница
04.03.2013, 22:20

HMS ASTUTEАтомната подводница с ракетно-торпедно въоръжение Ambush (Засада) тип Astute официално бе приета в състава на ВМС на Великобритания.

Подводницата Ambush е най-модерната и мощна многоцелева подводница от построените досега в страната.

Субмарината Ambush е на стойност 1,6 млрд фунта (2,4 млрд долара) и е последна разработка на британската военна корпорация BAE Systems. Подводницата има водоизместимост 7,4 хиляди тона, дължина 97 метров и е способна да носи 38 тежки 533-мм торпеда Spearfish и най-новите крилати ракети тип "Томахоук" с далечина на полета 2 хиляди километра. Атомния реактор е от нов тип и не се нуждае от дозареждане с гориво през целия срок на неговата експлоатация. За един ден подводницата може да преодолее до 500 морски мили (926 км). Екипажът включва около 100 човека.

Ambush е първата серийна и втората построена подводница от проект Astute. Общо ВМС на Великобритания планират да приемат на въоръжение седем такива субмарини. – Още за подводниците тип Astute.

 
МиГ-21 и Су-25 ще продължат да летят до края на 2014 г.
04.03.2013, 21:15

Су-25Изтребителите МиГ-21бис/УМ и щурмовите самолети Су-25К/УБК ще продължат да се експлоатират във ВВС на България до края на 2014 г. Това става ясно от интервю на полковник Анатолий Кръстев, началник щаб на ВВС, което е публикувано в новия брой на АЕРО.

И двата типа ще преминат през процедури за удължаване на техническия ресурс, което ще позволи тяхната експлоатация в следващите близо две години. Работата по МиГ-21, които в момента не летят, вече е започнала и се очаква скоро те отново да полетят.

Флотът от МиГ-21 трябваше да спре да лети през 2012 г. поради изчерпване на календарния ресурс (30 години), но в последствие те преминаха през мероприятия, които позволиха машината да лети до края на 2012 г. При Су-25 се очакваше спиране на полети през август 2013 г. за едноместните машини и март 2014 г. за спарките. Щурмовите самолети базирани в Безмер преминават вече през няколко удължаване на междуремонтния ресурс и продължават да се експлоатират безпроблемно.

През април 2013 г. пък ще започне възстановяването на летателната експлоатация на реактивните учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Тогава се очаква да се облетят първите две машини, които са преминали през процедури за удължаване на техническия ресурс (с две години), а до края на годината наличен ще е и първия самолет, който е преминал КВР.

http://aeropress-bg.com/

 
Канада изпрати запитвания за информация за нов изтребител
04.03.2013, 21:12

Канадското правителство пусна на 3 март запитване за информация до петима производители на съвременни многоцелеви изтребители. Със запитването канадците искат да получат информация за възможностите, цените и условията за покупка.

Запитвания са пуснати до Boeing за F/A-18 Super Hornet, Lockheed Martin за F-35 JSF, EADS за Eurofighter Typhoon, Dassault за Rafale и Saab за Gripen E. Всички тези опции ще се разглеждат за евентуалната покупка на нови многоцелеви изтребители за канадските въоръжени сили.

Канада се считаше за сигурен клиент на F-35, но в последствие се разбра, че цената на жизнения цикъл на изтребителя JSF ще надхвърля значително предварителните изчисления, като дори разследване установи, че канадските военни са укривали част от тази информация от правителството. През декември 2012 г. страната се отказа от директната покупка, като вместо това премина към тръжна процедура.

Канадските въоръжени сили активно експлоатират 64 броя CF-118 (версия на F/A-18 Hornet).

http://aeropress-bg.com/

 
Кръгла маса ще дискутира темата за военната професия
04.03.2013, 17:28

Настоящето и бъдещето на военната професия е темата на утрешната кръгла маса в ЦВК.  Проявата се организира от Обществения съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) и Асоциацията на Сухопътните войски. В нея ще участват военно-родолюбиви и други граждански организации, представители на президента, Народното събрание, Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Българската армия, Военна академия „Георги С. Раковски”, Съюза на работодателите, синдикатите, НОИ и други ведомства.

Ще дискутираме проблемите, свързани с отношението на обществото към военната професия у нас и в другите страни членки на НАТО и ЕС, нейното място и значение, както правата и компенсациите, които получават военните за своя труд, каза за „Отбрана” председателят на ОСВО генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Генералният секретар на НАТО обеща да предаде на афганистанците част от военните обекти на ИСАФ
04.03.2013, 14:23

Андерс Фог РасмусенГенералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който се намира на посещение в Кабул, обеща да предаде на властите в Афганистан значителна част от обектите, експлоатирани от военния контингент на НАТО и Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ИСАФ), предаде РИА Новости.

„Предвиждам в бъдеще да бъдат предадени повече такива обекти”, заяви Расмусен на пресконференция в Кабул. В афганистанската столица Расмусен проведе преговори с президента на Афганистан Хамид Карзай.

По думите на Расмусен, някои от обектите от военната инфраструктура вече са предадени на афганистанската страна. Генералният секретар на Алианса отбеляза, че НАТО води преговори с властите в Афганистан за това кои обекти подлежат на унищожение и кои да бъдат предадени на Кабул, изхождайки от принципа, че тяхното съдържание не следва да се превръща в допълнително финансово бреме за афганистанския бюджет.

Бившият командващ силите на НАТО в Афганистан генерал Джон Алън заяви по-рано, че чуждестранните военнослужещи няма да унищожат инфраструктурата на използваните от тях военни база преди изтеглянето на войските.

http://www.focus-news.net/

 
ВВС Русия утвърдиха проекта за нов стратегически бомбардировач
04.03.2013, 09:56

Главнокомандващият на ВВС на Русия е утвърдил проекта за перспективен комплекс на далечната авиация (ПАК ДА), който в бъдеще да замени Ту-95МС и Ту-160. В конкурса е победил проектът на Конструкторско бюро „Туполев”, съобщава вестник „Газета”, цитирайки източник от ВВС. Изборът на военните е паднал върху дозвуков самолет, в който широко са приложени различни ‘стелт’ технологии. Новият бомбардировач ще бъде построен по схемата „летящо крило” и поради особеностите на тази конструкция няма да може да лети със свръхзвукова скорост.

Другите два проекта са били свръхзвукова версия на ПАК ДА и хиперзвуков ракетоносец. За последния вариант е настоявал и вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин, който е призовал да не се прави копие на американския В-2. .

През настоящата година КБ „Туполев” ще завърши работите по определяне на тактико-техническите характеристики на ПАК ДА и в началото на 2014 ще предостави на МО разчет на бюджета за научно-изследователските задачи по проекта. Серийното производство на новия стратегически бомбардировач се очаква да започне през 2020 година.

http://www.pan.bg/

 
Китай защити огромното отделяне на средства за военни нужди
04.03.2013, 09:24

Китай защити отделянето на огромно парични средства за военната област, подчертавайки, че инвестирането във въоръжените сили допринася за световния мир и стабилност, съобщи АП.

Говорителката Фу Юинг заяви, че данните за изхарчените средства за военни нужди през последната година ще бъдат изнесени в рамките на бюджета във вторник. По този начин се прекъсна традиция да се изнасят данните на брифинг преди започване на годишната среща на законодателната власт.

Китайските военни разходи нарастват с всяка изминала година вече повече от две десетилетия като според последните данни са нараснали с 11.2% до 670.2 милиарда китайски юани или 106.4 милиарда долара, увеличение с 67 милиарда юани.

Само САЩ изразходват повече средства за отбрана - над 500 милиарда долара.

По думите на Фу мироопазващите мисии в ООН и антипиратският патрул са примери за китайския принос към световния мир и стабилност.
 
През 2013 година руската армия ще получи противовертолетни мини
04.03.2013, 09:15

Най новото оръжие в руската армия – това са противовертолетните мини (съкратено ПВМ), които ще се произвеждат на територията на РФ. Военните ще могат да ги получат в свое разпореждане още в началото на следващата година.

Тази новина беше съобщена на журналисти от официален представител на “Държавния официален научно-изпитателен полигон за авиационни системи”. Всъщност именно той се е занимавал с разработването на тази новост.

Ще отбележим, че по-рано ръководството на предприятието казваше, че ПВМ ще постъпят в армията след 2014 година, обаче след това решиха да преместят тази дата с една година напред. Стана известно, че в момента комплексът вече се готви за приемане на въоръжение. Най-вероятно това ще стане до края на тази година (2012 – б.пр.). След като мине процесът на приемане на въоръжение, ще бъде сключен държавен договор с Министерството на отбраната на РФ. През 2013 година ще започнат първите доставки на ПВМ в руската армия. В най-скоро време чиновниците ще трябва също да  утвърдят държавната отбранителна поръчка, съгласно която в армията ще постъпят противовертолетни мини.

Представителят на предприятието разказа на журналистите, че новата разработка през тази година е преминала през заводските изпитания и вече е преминала успешно и държавните. Следователно датата на постъпването й вече не е далеч.

Ще отбележим, че ПВМ е предназначена преди всичко да защитава различни обекти от вертолетни атаки. Наред с това с нейна помощ ще може да се блокират летища на противника. В мината е вградена акустична система, бойна част и многочестотен датчик. С помощта на акустичната система мината може да открие нова цел на разстояние от един километър. Датчикът определя местоположението на целта, след което се подава сигнал за взривяване. Ако разстоянието от земята до целта е не повече от сто метра, мината е в състояние да унищожи тази цел. Зарядът е достатъчен, за да пробие стомана. С помощта на специално ядро с висока скорост, което се образува след  взрива, всички цели се поразяват. За взривяването на мината не е задължително да я управлявате лично: тя може да се управлява в автоматичен режим или дистанционно. Фактически ще бъде достатъчно просто да я поставите на земята, за да бъдат унищожени своевременно всички вертолети, които прелитат над нея.

Ще отбележим, че това далеч не са всичките нови неща, които се очакват в руската армия през следващите няколко години. В началото на това лято Владимир Путин обяви, че държавата се кани да задели много пари за въоръжаване на страната (при това, обаче, беше уточнено: армията на Русия не се кани да се надпреварва с никого в бързината на въоръжаване). Например, съвсем скоро в армията ще разполагат с нова стратегическа крилата ракета. Известно е, че първите два пуска на ракетата са били успешни. Остават още две проверки, след което ракетата ще бъде окончателно приета на въоръжение.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
“Кучешки бой” за Су-35С
04.03.2013, 09:11

Su-35Специалисти пристъпиха към изпитания на възможностите за водене на близък свръхманеврен въздушен бой – (“кучешки”) със Су-35С в Жуковски (в Подмосковието). Изпитателите са сътрудници на летателно-изпитателния институт “Громов”. Проверените данни са предоставени любезно от достоверен информатор на “Известия” с позоваване на източник в Главното командване на Въоръжените сили на Руската федерация. Стана ясно,  че тези изпитания ще продължат около година и половина. Ще напомним, че ЛИИ “Громов” получи през миналата година пет екземпляра от най-новите изтребители. Летците-изпитатели ще отработват близкия бой индивидуално, в двойки и звена.

Впоследствие резултатите от изпитанията трябва да легнат в основата на бъдещия курс по бойна подготовка за летците на Су-35С (самолет-изтребител). Близкият свръхманеврен бой, който се води от изтребители от този тип, съществено се различава от боя, който се води с други  самолети. Работата е там, че изтребителите от новото поколение и Су-30СМ са снабдени двигатели с управление на вектора на тягата от всеракурсен тип, което прави възможно практически съвършено изпълнението на по-сложни маневри. Конкретно, способността на Су-35С се състои в маневриране на скорости на пределния минимум – (например, зависване със скорост 150-200 километра в час в небесното пространство). Освен това самолетът може да лети с  90 градуса наклон или на големи ъгли на атака, при които опашната или носовата част са вдигнати високо.

По думите на летец, участващ в изпитаният, от попадение на ракета със самонасочваща се глава (радиолокационна), могат да те спасят само средствата радиоелектронно подавяне. Но в случай, че разполага с управляем вектор на тягата на самолета, пилотът даже и на малка височина може рязко да намали скоростта, в резултат на което ще се появи възможност за избягване от ракетата, тъй като нейната глава за самонасочване може да загуби целта.

По-рано се предполагаше, че съвместните държавни изпитания на Су-35С ще завършат не по-рано от 2015 година. В края на миналата година завърши първият етап от държавните изпитания, по резултатите от които беше дадено предварително заключение за съответствие на Су-35С на летателно-техническите характеристики. Благодарение на това заключение, “Сухой” има право да доставя изтребителя в летателните строеви части на Военновъздушните сили на Русия. – Още за Су-35

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Отварят още длъжности за психолози в армията
04.03.2013, 09:00

Правителството в оставка разкри длъжности за „психолози" с военно звание „майор". Това става с промяна в класификатора на длъжностите, която все още не е публикувана в Държавен вестник. Местата са за структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, за Съвместното командване на силите и щабовете на видовете въоръжени сили, както и за военните формирования в армията. Най-вероятно решението е продиктувано от напрежението, което в последно време се създава в армията.

С други промени в класификатора се осигуряват необходимите длъжности за военнослужещи в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Структурата, която беше създадена с правителствено постановление от ноември м.г., е на пряко подчинение на министъра на отбраната и второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към него. Щатната й численост (27 бр.) се осигурява за сметка на намаляване числеността на персонала в системата на Министерството на отбраната.

Поправките в класификатора целят още създаване на стройна субординация в длъжностите, изискващи военно звание „полковник" („началник" и „заместник - началник на болница") в Многопрофилните болници за активно лечение и Военномедицинския отряд на Военномедицинската академия.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Китайски палубен изтребител с голям обсег на действие
04.03.2013, 08:54

J-15 Sun Cong В интервю пред китайската информационна агенция Xinhua главният конструктор на изтребителя J-15 Sun Cong заявява, че бойният радиус на самолета при изпълнение на задачи за нанасяне на удари по земни или морски цели е 1000 км. „J-15 притежава близки до американския палубен изтребител F-18 Hornet тактико-технически характеристики, като например боен товар, боен радиус на действие и маневреност”, казва още Sun Cong.

Според редица други медии Русия е обезпокоена и е изразявала няколкократно протест, че J-15 фактически е нелицензирано копие на Су-33.

Китайския конструктор е заявил също, че голям прогрес е направен с РЛС и управляемите ракети на J-15, като предстои още работа по усъвършенстване на средствата за РЕП.

През ноември 2012 г. J-15 "Flying Shark" изпълни успешни изпитания от борда на китайския самолетоносач Liaoning.

http://www.pan.bg/

 

 
Паметник на полк. Тимирязев откриха в Стрелча
03.03.2013, 20:32

"Ние, признателните потомци, издигнахме бюст-паметник на полк. Тимирязев, за да се помни подвигът на руските войни". Това каза кметът на Стрелча Иван Евстатиев при откриването на монумента на Трети март.

След потушаването на Априлското въстание най-активните дейци на стрелчанския революционен комитет формират единствената по рода си българска чета, която не се предава, а води битки с турската армия на различни места. Остават живи само четирима четници, които, научавайки за войната, успяват да се свържат с руските войски в щаба на генералите Криденир и Дандев. Наградата за техния героизъм е да са водачи на руския отряд, който освобождава Стрелча на 31 декември 1877 г. под предводителството на полк. Тимирязев. Дивизионът на Николай Аркадиевич Тимирязев е в състава на прославения Екатеринославски драгунски полк.

Бюст-паметникът на полк. Тимирязев е дело на скулптора Спас Киричев и е факт благодарение на Националното движение "Русофили", Иван Евстатиев, ОбС и общинската администрация в Стрелча, фирми и родолюбиви граждани. След откриването на монумента бе отслужен празничен молебен за здраве и благоденствие. На тържествата по повод 135-годишнината от Освобождението присъстваха делегация от Ставрополския край, Ярослав Венин, трети секретар на посолството на Русия, представители на "Русофили", почетни граждани на Стрелча, жители и гости на общината.

 
За 3,5 мин. можехме да свалим самолет
03.03.3013, 16:42

Полковник от резерва Станчо Джумалиев в ролята на генерал ГуркоОт 1964 г. почти 10-12 години нямаше ден гръцки или турски самолет да не тръгне към българската граница и да не лети успоредно на нея. Всички зенитно-ракетни дивизиони ни вдигаха по тревога и със станция за разузнаване и целеуказване следяха целта. Не дай боже, да влезе в територията противниковият самолет, с разрешение от централния команден пункт трябваше да стреляме. Имаше дни, в които по четири-пет пъти ни вдигаха по тревога за летяща, съвсем близо до нашата граница цел. Не само че спяхме облечени, но едното ни ухо винаги слушаше дали няма да засвири сирената. Дежурният дивизион трябваше на третата минута и половина да даде пуск с ракетите си.

Цялата си офицерска служба изкарах за защита на небето на София. Двайсет години в бойно поделение и единайсет в щаба на Военновъздушните сили. Изучих пет зенитно-ракетни комплекса, които бяха на въоръжение в Българската армия. Най-напред беше СА-75М „Двина“, след това С-75М „Волхов“, С-125М1 „Нева“, С-200 и С-300. Като старши инженер трябваше да познавам цялата техника, за да няма проблеми при дежурства и стрелби. Затова имам и майсторски клас и по техниката, и по бойното използване........ Прочети още

 
Нов план за извеждане на американски войски от Европа
03.03.2013, 16:30

В американското списание MilitaryTimec.com е публикуван нов, наскоро редактиран план за извеждане на подразделения на американските ВС в Европа. Процеса върви с пълен ход, като може да се констатира, че намаляването на числеността на войските от 40 хиляди до 30 хиляди става основно за сметка на свързочници, инженерния корпус и военната полиция. Голямата част от подразделенията ще бъдат изведени от Германия, а останалите от Италия.

През 2013 година:

   - От състава на бойните поделения ще бъде изведена 172 пехотна бригада - 2013 г (170 пехотна бригада бе изведена през 2012 г);

   - 535th Engineer Company, Warner Barracks, Bamberg, Germany – разформирова се;

   - 12th Chemical Company, Conn Barracks, Schweinfurt, Germany – разформирова се;

   - V Corps Headquarters, Clay Kaserne, Wiesbaden, Germany – разформирова се;

   - 172nd Infantry Brigade, Grafenwoehr, Germany – разформирова се;

   - Headquarters and Headquarters Company, 391st Combat Service Support Battalion, Warner Barracks, Bamberg, Germany – разформирова се;

   - B Detachment, 106th Finance Company, Katterbach Kaserne, Ansbach, Germany – разформирова се;

   - 42nd Engineer Company, Warner Barracks, Bamberg, Germany – предислоцира се в САЩ;

   - 99th Movement Control Team, Aviano Air Base, Italy – предислоцира се в САЩ;

През 2014 година:

   - Headquarters, 18th Engineer Brigade, Conn Barracks, Schweinfurt, Germany – разформирова се;

   - 243 Engineer Detachment, Conn Barracks, Schweinfurt, Germany – разформирова се;

   - 54th Engineer Battalion, Warner Barracks, Bamberg, Germany – разформирова се;

   - 370th Engineer Company, Warner Barracks, Bamberg, Germany – разформирова се;

   - 7th Signal Brigade, Ledward Barracks, Schweinfurt, Germany – разформирова се;

   - 72nd Signal Battalion, Ledward Barracks, Schweinfurt, Germany – разформирова се;

   - Headquarters and Headquarters Detachment, 95th Military Police Battalion, Sembach Kaserne, Kaiserslautern – разформирова се;

   - 630th Military Police Company, Warner Barracks, Bamberg, Germany – разформирова се;

   - 464th Military Police Platoon, Camp Ederle, Italy  – разформирова се;

   - 511th Military Police Platoon, Livorno, Italy – разформирова се;

   - 541st Engineer Company, Warner Barracks, Bamberg, Germany – предислоцира се в САЩ.

През 2015 година:

   - 230th Military Police Company, Sembach Barracks, Kaiserslautern, Germany – разформирова се;

   - 3rd Battalion, 58th Aviation Regiment (Airfield Operations Battalion), Storck Barracks, Illesheim, Germany – предислоцира се в САЩ.

През 2016 година:

   - 69th Signal Battalion, Grafenwoehr, Germany – разформирова се;

   - 525th Military Police Detachment (Military Working Dogs), Baumholder, Germany – предислоцира се в САЩ;

 
Нови снимки на Y-20
03.03.2013, 13:20

Y-20Преди около две седмици се появиха първите "мътни" снимки на Y-20 в новия камуфлаж. От вчера вече има и такива с високо качество. Според китайците, самолетът е извършил вече 4 полета. Появиха се съобщение, че са построени 4 самолета. Един е подложен на тестови изпитания, вторият е натурален модел(или стенд). Останалите два ще бъдат летящи. Първият борд 20001 вече лети. Очакваме втория. От началото на миналата година е започнала подготовката на първата серия от 6 самолета. Към момента стартира подготовката на втора серия от 12 машини в Xi'an Aircraft Industrial Corporation.  В компанията се произвеждат фронтовите бомбардировачи Xian JH-7 Flying Leopard и Xian H-6(копие на Ту-16). Изработват се също и военнотранспортни самолети Yun-7(Y-7) и Y-14, както и техни граждански варианти. Те са копия на съветските семейство Ан-24.

Според информация от Китай в трите флота и 7-те военни района ще бъдат изградени специални дивизии(бригади). В първа аерогрупа на бъдещите бригади ще има 4 самолета за ранно откриване, 4 самолета за РЕБ и 4 цистерни или 12 самолета Y-20. За 10 бригади това прави 120 специални самолета само за нуждите на НОАК.

Амбициите на Китай са да произвежда повече от 24 самолета годишно и до  края на 2025 година да бъдат доставени общо повече от 250 Y-20.

http://aeronews.alle.bg/

 
Cassidian достави 100-я Eurofighter за ВВС на Германия
03.03.2013, 10:40

100th Eurofighter TyphoonКомпанията Cassidian достави 100-я Eurofighter за ВВС на Германия. Изтребителят е с борден номер 31х00 и ще е на въоръжение в 31-во изтребител-бомбардировъчно авиокрило 'Boelke'.

Първият Eurofighter е доставен на немските ВВС през 2003 г., като до сега общият нальот на изтребителите от този тип в Германия е над 30 000 часа, без нито една авария или катастрофа. Eurofighter е на въоръжение в три изтребител-бомбардировъчни авиокрила на Луфтвафе – 73-то 'Steinhoff', 74-то и 31-во 'Boelke'.

Освен Германия още четири държави имат Eurofighter в своите ВВС – Австрия, Великобритания, Испания и Италия, а Саудитска Арабия и Оман са сключели договори за доставка. Към момента са доставени 355 изтребителя от общо поръчани 571 с опция за още 148. Общият нальот до сега на всички изтребители Eurofighter е над 160 000 часа.

Програмата осигурява над 100 000 работни места в 400 компании. – Още за Eurofighter

http://www.pan.bg/

 
Русия и Индия ще обсъждат самолета от 5-то поколение
03.03.2013, 10:10

Командващите ВВС на Русия и Индия ще се срещнат този месец за да обсъдят изискванията си към самолетите от пето поколение.

Според генерал Виктор Бондарев, главнокомандващ на ВВС на РФ, по-късно тази година 4 самолета Т-50 ще бъдат прехвърлени в Ахтубинск за тестване на оръжейните системи. До края на годината към тях ще се присъединят още 4 самолета. Да края на този месец трябва да излети и пета машина.

Според Air Marshall N. A. K. Browne Индия трябва да получи първата машина към края на 2015 година. Втората и третата ще бъдат получени през 2017 и 2018 година. От 2019 година трябва да започне сглобяването на самолетите в Индия, а през 2022 година трябва да се появи и първия сериен произведен изцяло в страната. Според индийският командващ работите по индийската част от проекта вървят в рамките на графика и условията на експериментите и дребносерийното производство. На предстоящата среща ще бъдат обсъдени плановете за бъдещето и съдържанието на договора, който трябва да бъде подписан до края на годината.

http://aeronews.alle.bg/

 
Руските ВДВ ще бъдат превърнати в сили за бързо реагиране
03.03.3013, 08:54

Министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу посочи приоритетите в работата на ведомството през на 2013 година, като включи в тях да се предвиди използването на Въздушнодесантните войски като „сили за бързо реагиране”.

“Да се организира работата по изпълнението на плана за отбрана на Руската федерация. Да се предвиди използването на Въздушнодесантните войски като сили за бързо реагиране в случай на повишаване на оперативността на изпълнението на задачи за пресичане на кризи”, — каза Шойгу в сряда на разширено заседание на Съвета към Министерството на отбраната.

Освен това, министърът отбеляза необходимостта да се осигури синхронизирана подготовка на инфраструктурата на военните градчета с  приемането на нови образци въоръжение и военна техники съгласно плановете за 2013 година. “Всички градчета, които се освобождават, трябва да бъдат предадени като собственост на регионалните и общинските органи на властта”, — напомни Шойгу.

Министърът каза също за необходимостта да се организира безусловно изпълнение на държавната отбранителна поръчка за 2013 година, като се осигури комплексно превъоръжаване на съединенията и частите. – Още за ВДВ

 
Руската армия трябва да се реформира без залитания
03.03.2013, 08:50

Президентът на РФ Владимир Путин коментира многобройните новости, въведени от новия министър на отбраната Сергей Шойгу, който пое поста след скандалното напускане на Анатолий Сердюков, отбелязва РИА Новости.

Путин заяви, че не трябва да има безкрайни ревизии на по-рано взети решения в областта на отбраната.

“Не бива да следваме шаблоните, обаче не трябва да има и  постоянни залитания, безкрайни ревизии на по-рано взети решения, още повече, че сега ние навлизаме в онзи етап, при който е необходима именно фина шлифовка на всички механизми на военната машина”, – каза президентът.

Ще отбележим, че министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу нарече погрешно решението на предишното ръководство на Министерството на отбраната да съкрати броя на военните  градчета.

“Съвършено очевидно е, че това беше неправилно решение, да се съкрати броя на военните градчета на 192″, – каза Шойгу на разширено заседание на колегията на ведомството.

В отговор  Путин поиска от Министерството на отбраната да въведе ред в жилищно-комуналната сфера на военните градчета.

“Недопустимо беше, заради нечия безотговорност и неорганизираност, някои градчета да се сблъскат с дефицит на гориво и топлина, да излизат от строя неотдавна ремонтирани отоплителни централи, да се изключва тока заради неплатени сметки”, — каза той.

“Моля ръководството на Министерството на отбраната да разгледа всички такива случаи и да въведе ред”, – нареди Путин.

Говорейки за ситуацията в областта на отбраната, Путин заяви, че “динамиката на геополитическата обстановка” изисква от Русия точни и бързи действия.

“Въоръжените сили на Русия трябва да достигнат  принципно ново равнище на възможности още през следващите 3-5 години”, – каза той.

Президентът добави, че задача на Министерството на отбраната на РФ е да усвои постъпващата нова техника и не само да се научи да я използва в боя, но и грамотно да я обслужва, ремонтира и съхранява. “В тази връзка моля да се обърне специално внимание на създаването на системи за експлоатация и войски за ремонт“, – добави държавният глава.

Ще напомним, че от момента на идването на поста министър на отбраната Шойгу във ведомството бяха направени много нововъведения. Планира се също преминаване на войниците от партенки на чорапи през 2014 година, смяна на войнишките шапки-ушанки със съвременни зимни  шапки и балаклави (плетени шапки с процепи за очите, носа и устата – б.пр.), въвеждане на нова униформа, възстановяване в армията на  института на офицерите-възпитатели, създаване на управление за култура и отдих на войниците, въвеждане на кабини с душове във всички казарми.

 
Иракски бойни кораби в Малакския пролив
03.03.2013, 08:43

В един от най-важните от стратегическа гледна точка проливи на света – Малакския, пристигна на бойно дежурство 24-а корабна група на ВМС от армията на ИРИ, съобщи заместник командващия ВМС на иранската армия по оперативните въпроси контраадмирал Сияваш Джере.

“24-а корабна група от ВМС на армията на ИРИ в състав: кораба “Харк” и ескадрения миноносец “Сабалан“, продължавайки присъствието си в стратегически важни международни води и като преодоля  6000 км. водно пространство за 35 дни, застъпи на бойно дежурство в Малакския пролив в източната част на Индийския океан”, – каза иранският военачалник.

Заместник командващия на ВМС на иранската армия по оперативните въпроси подчерта, че тази корабна група през следващите дни, ще влезе в крайбрежните води на Индийския океан с цел заздравяване и повишаване на нивото на отношенията със страните от източна Азия.

В същото време, както съобщи днес пред местни журналисти командващия ВМС на армията на ИРИ Хабибола Сайяри, във вторник корабите ще  вземат курс към Китай и Шри Ланка – пристанищата Чжанцзяган и Коломбо. По думите на контраадмирал Сияваш Джере, Малакският пролив представлява единия връх на златния икономически триъгълник в световната търговия в северната част на Индийския океан. През него минава пътят на повечето търговски кораби в света, които отиват към Югоизточна Азия. Другите два върха на този златен триъгълник са: Ормузкия пролив – южно от Иран към северната част на Индийския океан и Баб ел Мандебския пролив - в западната част на Индийския океан.

Малакския пролив, разположен между Малайския полуостров (западна Малайзия) и индонезийския остров Суматра, е важен морски маршрут. Това е основният път, по който се извършва търговията между Индия, Индонезия и Китай.

Досега кораби от ВМС на Иран не са плавали извън границите на Каспийско море, Персийския и Оманския залив. Започвайки от 2008 година, Иран изпраща кораби в северните райони на Индийския океан, в Аденския залив и в Червено море в рамките на международната борба против сомалийските пирати.

Както беше съобщено, Иран ще построи нова военноморска база в пристанищния град Пасабандар на брега на Оманския залив. Базата ще бъде разположена на 30 км западно от пакистанския пристанищен град Гвадар. Строителството на базата е част от плана на Иран за разширяване на военното присъствие извън границите на Персийския  залив. Иранските военачалници планират в бъдеще да изпращат  бойни кораби в Атлантическия океан и в Средиземно море. http://infobalkani.wordpress.com

 

 
Аню Ангелов няма да назначава началника на политическия кабинет на друга длъжност
02.03.2013, 13:44

Аню Ангелов Началникът на политическия кабинет на МО Йордан Божилов остава на същата длъжност, докато си замине това правителство. Няма да става постоянен секретар на отбраната, каквато информация имаше преди десетина дни.

Това уточни министърът на отбраната Аню Ангелов по време на петъчния парламентарен контрол. За многоцелевия изтребител няма крайно решение, то остава за следващите управляващи......... Прочети още

 
София откри паметник на освободителя си генерал Гурко
02.03.2013, 12:47

Откриване на паметника на генерал Гурко от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и посланика на Руската федерация у нас Юрий Исаков  Снимка Димитър БебеновПредседателят на Народното събрание Цецка Цачева и посланикът на Руската федерация у нас Юрий Исаков откриха днес в София на ул. „Гурко” №1 паметник на генерал фелдмаршал Йосиф Гурко.

В тържеството участваха генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов – председател на СОСЗР, генерал от резерва Златан Стойков – председател на Столичната организация на СОСЗР, д-р Тодор Анастасов – председател на Съюза на ветераните от войните, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, ръководители на други военнопатриотични организации, генерали и офицери от запаса и резерва. Ритуалът се проведе с участието на Знеполския епископ Йоан, Националната гвардейска част с командир полковник Боян Ставрев и НД „Традиция”.

Монументът е по проект на архитект Венцислав Йочколовски, а цялата мемориално-осветителна част е проектирана от Лилия Аладжем. Председател на Инициативния комитет за построяването на паметника е Любомир Коларов – председател на Софийско сдружение „Приятелите на Русия „Александър Невски” и фондация „Героите на България”. Той представи автора на бронзовия бюст на генерал Гурко известния руски скулптор Григорий Потоцки. Той е у нас в състава на делегация на правителството на Москва, което подари самия бюст. Руската делегация се води от Андрей Чижов – заместник-ръководител на департамента за външни връзки на правителството на Москва. Участниците в откриването бяха поздравени от заместник-кмета на столицата д-р Тодор Чобанов. Паметникът е изграден изцяло с дарителски средства, каза той.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Ние дойдохме, за да ви дадем свобода и изтезания
02.03.2013, 11:40

Една от договореностите, постигнати по време на последната визита на Х. Карзай във Вашингтон, беше и тази, че американците ще започнат да предават на местните власти арестуваните от тях и държани в затворите афганистанци. Наскоро след това Мисията на ООН за съдействие на Афганистан (МООНСА) публикува ежегодния си доклад, в който се казва, че изтезанията в афганистанските затвори са се превърнали в ежедневна практика.

Х. Карзай този път не успя да се оправдае с това, че изтезанията са резултат от работата на «няколко недобросъвестни служители». Наложи се да назначи комисия за разследване и комисията потвърди изводите на доклада на ООН. След това на афганистанските чиновници беше заповядано «да изпълняват препоръките» на комисията. Под формата на препоръка се предлага да си извършва видеозапис на разпитите, да бъдат наказани виновните за изтезанията, да се даде право на затворниците да общуват с адвокати, да се осигури медицинско обслужване на битите и заболелите. «Не само чужденци са измъчвали и наказвали афганистанци, но и собствените ни синове ни тероризираха и мъчиха», – призна Х. Карзай в реч пред слушателите във военната академия в Кабул. – Докладът на ООН показа, че даже след 10 години нашите граждани са изтезавани и измъчвани»...........Прочети още

 
2.3.1969 г.: На остров Дамански започва китайско-съветски крайграничен конфликт
02.03.2013, 10:54

В периода 1968-1969 г. обстановката по границата е напрегната. Китайските провокации се превръщат в ежедневие в района на острова. През нощта на 2 март 1969 година китайски военни части се прехвърлят на острова по дебелия лед и се окопават. Съветските граничари на сутринта регистрират нарушение на границата.

Група граничари под командването на лейтенант Стрелников - общо 9 човека - се отправят на острова, за да отстранят от съветска територия нарушителите. Окопалите се китайци откриват огън от упор.

Съветските граничари загиват от огъня на близо 300 китайски автоматчици. Прикриващата съветска гранична група от 5 човека под командата на младши сержант Юрий Бабански отвръща на огъня и докладва за инцидента.

Командирът на Иманския граничен отряд полковник Леонов вдига по тревога маневрена група. С цената на 32 жертви китайците са отблъснати от острова.

На 14 март следобед съветските граничари получават заповед да се изтеглят от острова. През нощта обаче получават нова заповед - да го превземат.

Полковник Леонов повежда група от три танка Т-62 (по това време нов и секретен). Командирската машина е поразена, а полковникът е убит от снайперист, докато напуска танка. Останалите танкове се връщат на изходни позиции, оставяйки поразения танк и трупа на своя командир.

През нощта група разузнавачи правят опит да унищожат танка. В крайна сметка ледът се продънва и танкът потъва в реката след попадение на 160 мм минохвъргачка. Впоследствие китайците съумяват да го извлекат и сега е ценен експонат във военния музей в Пекин.

По това време китайците са прехвърлили на острова около 2000 човека. Сутринта на 15 март граничарите атакуват острова, но са отблъснати. В съветския тил са развърнати дивизион реактивни системи за залпов огън "Град" и артилерийски полк 122-мм гаубици. За да бъдат задействани тези части, е необходима санкцията на военния министър маршал Гречко, който е в командировка, или на генералния секретар Леонид Брежнев, който е на официално посещение в Унгария.

На 16 март командващият Забайкалския военен окръг генерал Павловски, без санкцията на Москва, взема инициативата в свои ръце. В 12:50 ч артилерията нанася удар по фронт с ширина 10 км и дълбочина 6-7 км. Изстреляни са около 200 снаряда и ракети. Очевидци сравняват бойното поле с крематориум.

Тежките поражения, които нанася реактивната артилерия на китайските части са в основата на легендата за "лазерното оръжие" използвано от руснаците.

След артилерийската подготовка 2-и батальон на 199 МСП с танкова поддръжка атакува острова и го превзема. Впоследствие генерал Павловски е издигнат в длъжност.

За периода на военните действия СССР губят 60 бойци. За Китай няма официални данни, но те се изчисляват на минимум 1000 души. След инцидента в района на Дамански е дислоцирана МСД.

Следващият инцидент на река Усури е на 12 август 1969 г. в района на китайско-съветската граница в района на височината Каменная до езерото Жаланшкол. Съветските граничари забелязват китайски войници да се окопават на Каменная. Група съветски граничари под командването на подполковник Никитенко атакува с подкрепата на придадените БТР височината.

За подкрепа на китайските войници са изпратени с камиони подкрепления - около 70 човека. Китайците са пресрещнати от граничните групи за прикритие с БТР. Един БТР прониква в китайския тил и превзема укрепленията. Сблъсъкът трае 9 часа - 18 китайци са убити, 2 - пленени. СССР губят 2 граничари и 11 ранени.

За проявен героизъм петима съветски военнослужещи получават званието Герой на Съветския съюз: полк. Д. Леонов (посмъртно), старши лейтенант И. Стрелников (посмъртно), младши сержант В. Орехов (посмъртно), старши лейтенант В. Бубенин и младши сержант Ю. Бабански. – Още за конфликта

 
Вертолетите Ми-28Н
02.03.2013, 10:38

Ми-28Вертолети Ми-28Н има в четири части от армейската авиация на РФ. Произведени са един прототип през 1996 година борд 02 жълт и два прототипа бордове 14 и 31 жълти.  Пет са машини от пробната серия бордове от 32 до 36 жълти. Две серийни 37 и 38 жълти се ползват от конструктора ОКБ М. Л. Миля.  В центъра за обучение в Торжк има 10 машини с бордови номера от 41 до 50 жълти. В бойните части първо от 17 март 2009 година започнаха да се доставят в 487-а авиационна база Будённовск.

Към момента там са доставени 16 броя с бордове от 01 до 17 сини без борд 13. На 15 февруари 2011 година се разби борд 05. Следващата част, която започна да получава беше 393-я авиационна база Кореновск бордове от 01 до 17 червени, без борд 13. Последните бяха доставени през миналата година. Четвъртата част е 546-а авиационна база Ростов на Дон. По информация от там има 10 вертолета с бордове от 21 до 30 сини или общо към момента са предадени 62 машини Ми-28Н. В завода производител има още около 6 броя, които си изпитват и вероятно ще се са бордове от 31 до 36 в 546-а база. През тази година се очаква да бъдат завършени около 20 машини. Ще започнат изпитанията на Ми-28Н (експортна версия за Алжир) и Ми-28УБ (учебна версия с двойно управление).

Коментар:

Вертолетът е приет на въоръжение с указ на президента на РФ от 15 октомври 2009 година.

Общо до края на 2012 година по всички договори до момента, трябваше да бъдат произведени 68(67) вертолета, като серийните са шест серии(от 2 до 7) по 10 машини. Планът е изпълнен и дори има произведени повече бройки. От тази година вече е в сила последният договор за доставка на Ми-28Н за доставка на 30 по едни източници, а според други 40 и повече машини през 2013-2014 година. Разликата идва от вертолетите за Алжир.

Забележка: Разликата в бройките идва от включването или изключването на първия прототип, който е произведен през август 1996 година. Бордове 37 и 38 са първите серийни машини, но са оставени на конструктора за развитие на техниката. – Още за Ми-28

http://aeronews.alle.bg/

 
В Бразилия беше открита станция за корекции и мониторинг на системата ГЛОНАСС
02.03.2013, 10:29

В Националния университет в град Бразилия официално започна да действа първата в Западното полукълбо станция за диференциална корекция и мониторинг (СДКМ) на ГЛОНАСС. Апаратурата, монтирана в Бразилия е още една крачка към повишаване на точността на руската навигационна система при определяне на местоположението.

“Много се радвам, че първата станция се намира именно на територията на университета, защото информацията, която тя създава, може да се използва от научните работници и специалисти и, което е особено приятно, от студентите за провеждане на научни изследвания, – подчертава временно изпълняващият длъжността генерален директор на компанията “Руски космически системи” (РКС) Андрей Чимирис. – Аз съм убеден, че това събитие ще бъде от полза както за Русия и Бразилия, така и за цялата световна общност”.

Станцията в Бразилия е една от съставните части на системата за спътниково позициониране, създадена от руските специалисти. На първо място, тя е предназначена да намали грешките, предизвикани от различни природни явления.

Глобалната навигационна система ГЛОНАСС разполага с 19 СДКМ в Русия, Беларус и Украйна. Три от тях са разположени в руските научни станции в Антарктида. Те осигуряват точност на сигнала в труднодостъпните полярни райони. РКС има планове за разширяване на мрежата от СДКМ по целия свят. По оценки на Федералната космическа агенция, за показване на местоположението с висока точност Руската навигационна система се нуждае от минимум 40 корекционни станции. Наскоро беше получено съгласие от САЩ за инсталиране на няколко СДКМ на своя територия. Продължават преговорите за тяхното инсталиране с Китай, Индия, Индонезия и други страни. В бъдеще точността на данните от ГЛОНАСС трябва да се увеличи около десет пъти.

А задействаната СДКМ няма да бъде последната на територията на Бразилия. Според заместник ръководителят на Роскосмос Сергей Савелиев, в най-близко време там ще бъдат инсталирани още две станции, които ще се използват за измерване на параметрите на спътниците. Резултатите от тези станции ще се използват съвместно от руските и бразилските специалисти.

И това е само началото на съвместното руско-бразилско усвояване на космоса. Някои руски предприятия вече участват в бразилски конкурси за създаване на спътникови системи в различни направления. “Навярно в някакъв момент ние ще стигнем до идеята за създаване на програма за двустранно взаимодействие в космическата област”, - предполага Сергей Савелиев.

“Бразилия е заинтересована да развива съвместно с Русия спътниковите системи и способите за тяхното извеждане в орбита. И на мен много би ми се искало руските колеги по-често да посещават бразилския космодрум Алкантара, а ако е възможно и да започнат да изстрелват от там своите ракети”, – заяви председателят на Бразилската космическа агенция Жозе Раймунду Коелю. “Логото на руската космическа програма, което сега виждам в Университета на град Бразилия, още от 1970-те години са в моята душа и моето сърце”, – добавя той. – Още за ГЛОНАСС

 
Американската ПРО дезинформация
02.03.2013, 10:27

В навечерието на ежегодното обръщение на президента Барак Обама към Конгреса на САЩ „За състоянието на съюза” в американските медии бяха констатирани два случая на контролирано изтичане на „секретна” информация в посока към Русия.

Първото е на  ”Асошиейтед прес”, позоваваща се на строго секретни, предназначени за Конгреса изследвания на Пентагона. Информацията е била изнесена на таен брифинг за членове на Конгреса на САЩ от Правителствената служба за подоотчетност – главен контролно – ревизионен орган. Според тази информация експерти на Пентагона имат сериозни критични забележки към способността на разгръщаната в Европа съставна част на глобалната американска противоракетна отбрана (ПРО) да осигури защита от „страшните” ирански балистични ракети.

Така, за пръв път от Вашингтон бе поставена под съмнение ефективността на вече приетата от НАТО американска концепцията за глобална ПРО. Внушението е: Русия няма защо да продължава да се притеснява от глобалната американска ПРО, защото компетентни експерти на самия Пентагон са убедени в нейната неефективност.........Прочети още

 
Лицензионно производство на руски танкове
02.03.2013, 10:20

Т-90СИндия е заинтересована от продължение на лицензионното производство на руски танкове Т-90С, съобщи главният изпълнител на руско-индийския танков контракт, генералният директор на научно-производствената корпорация „Уралвагонзавод” Олег Сиенко на салона за оръжия IDEX 2013. Руският танк Т-90С участва в демонстрации на техника на изложбата в Абу Даби и заслужи немалко похвали сред експертите.

Т-90С има модернизирана купола с по-точно 125-милиметрово оръдие и дистанционно управлявана картечница. Танкът има допълнителна защита от високоточно оръжие, мини и фугаси. Освен това той има системи за кръгово видеонаблюдение и автоматизирана система за управление на огъня, която дава възможност да се откриват, разпознават и унищожават цели на място и в движение по всяко време на денонощието. Значително са подобрени ходовите качества и управляемостта на танка. Увеличена е мощността на неговия двигател. По съвкупност на характеристиките днес танк Т-90С е най-добрият танк на международния пазар. Според Сиенко, „произведените танкове вече са стотици”. Такъв танк се произвежда по руски лицензии в танковия завод в град Авади в индийския щат Тамилнаду.

Танкът Т-90С днес е главната ударна сила на индийската армия. Индия е заинтересована да премине от съществуващото днес сглобяване към пълна локализация на производството и следваща модернизация на по-рано произведените танкове. През периода 2014-2019 години Индия може да купи допълнително около 600 нови комплекти модернизирани танкове Т-90С и да започне лицензионно производство в страната си.

По такава схема Индия днес работи и в други предприятия като произвежда по руски лицензии различна бойна техника. Индийската корпорация "Hindustan Aeronautics Ltd" произвежда един от най-добрите в света изтребители Су-30 МКИ. Съвместно с Индия се разработва перспективен изтребител от пето поколение FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft). Вече няколко години руско-индийското предприятие „БраМос” произвежда най-бързите крилати ракети „БраМос”.

Днес руските конструктори работят над създаването на танк от ново пето поколение. Главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко отбелязва:

   - Това ще бъде танк с бронекапсула, която ще осигури предпазване на живота на екипажа в условията на бойни действия. Кулата ще бъде необитаема, ще има и картечница, която ще може да изпълнява функции на зареждане, водене на огъня автоматично без участието на човек. Като функции на оператора ще останат само насочване към целта и индикация на видовете снаряди за унищожение на една, или друга цел. Това ще бъде напълно унифицирана, автоматизирана бронирана платформа, която ще даде възможност да се решават най-различни задачи по време на бойни действия и ще стане нова дума в танкостроенето. Танкът ще се управлява дистанционно. Тази разработка ще бъде първата стъпка по пътя към създаване на напълно „безпилотно” оръжие, към т.н. бойни роботи, за които са писали писатели-фантасти в миналото столетие.

Възможно е този танк също да бъде създаден със съвместните усилия на оръжейни специалисти на Русия и Индия. – Още руски танкове

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
САЩ няма да доставят на сирийската опозиция оръжие и боеприпаси, заяви Чък Хейгъл
02.03.2013, 10:09

САЩ разширяват помощта си за сирийската опозиция, но няма да й предоставят оръжие и боеприпаси. „Политиката на американската администрация по отношение на Сирия предвижда доставките единствено на нелетални товари”, заяви на първата си пресконференция в Пентагона новият министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Смятам, че това е правилна политика”, подчерта той и припомни, че настоящата американска стратегия по отношение на сирийския конфликт бе изложена през тази седмица от държавния секретар Джон Кери на срещата на „Приятелите на Сирия” в Рим. Този план предвижда доставките на храни, медикаменти и комуникационни средства за бунтовниците, които водят борба с президента Башар Асад, но не и на въоръжение.

http://www.focus-news.net/

 

 
Испания изпита собствен безпилотен тактически безпилотен апарат
01.03.2013, 23:05

Atlante Фото: CassidianВ Испания се проведоха изпитания на новия тактически безпилотен летателен апарат Atlante, съобщава пресслужбата на европейската компания Cassidian.

Своя първи полет БЛА е извършил на 28 февруари 2013 година. Подробности за този полет на Atlante, освен това, че се е извършен в района на летището „Розас” в Луго, не се съобщават.

С разработката на БЛА се занимава испанското подразделение на Cassidian съвместно с компаниите Aries, GMV и Indra.

По данни на Cassidian, Atlante се разработва за нуждите на военни и граждански оператори. Апаратът може да се използва за разузнаване, рекогносцировка и наблюдение денем и нощем.

 
Бразилия ще получи първата атомна подводница към 2023 година
01.03.2013, 20:35

Церемонията по откриване на военна корабостроителница, в която ще бъде построена първата бразилска атомна подводница, се състоя в петък в Бразилия.

Първата атомна подводница ще бъде предадена за експлоатация в 2023 година и ще влезе в строй в състава на ВМФ на Бразилия в 2025 година.

Тя ще бъде построена по френски проект и оборудвана с ядрен реактор, изцяло разработен от бразилски учени.

Общата стойност на проекта е почти 4 млрд. долара.

 
Бригаден генерал Пламен Лилов да бъде назначен за заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция, предлага кабинетът в оставка
01.03.2013, 20:25

Министерският съвет в оставка предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Пламен Лилов от длъжността „командир на 68-a бригада „Специални сили“ и да го назначи на длъжността „заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция“, като го удостои с висше офицерско звание „генерал-майор”, считано от 01.03.2013 г.

Бригаден генерал Пламен Лилов е роден на 9 февруари 1961 г. в гр. Пловдив. Той завършва Висшето народно военно училище „Васил Левски“ и повишава военната си квалификация в Командно-щабния факултет във Военна академия „Г .С. Раковски“ и в Академията на националната отбраната в Атина, Република Гърция. На военна служба е от 27.08.1983 година. Във военно звание "бригаден генерал" е от 01.07.2009 година.

 
Генерал Кирил Цветков: Общественият съвет не е панацея
01.03.2013, 19:53

На преден план излизат обществените съвети, на които в днешната кризисна ситуация се възлагат много надежди. Основната причина е в недоверието към политиците и държавниците.

Втора година работи Обществен съвет по въпросите на отбраната. Негов председател е бившият командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков.

Опитът му показва, че общественият съвет не е панацея на решаването на проблемите. От голямо значение е поведението на властта...........Прочети още

 
Австралия ще закупи още 24 изтребителя Super Hornet
01.03.2013, 19:38

FA-18 Hornet_МО на Австралия е дало заявка за закупуване на 12 изтребителя F/A-18E/F Super Hornet и същото количество самолети за РЕБ E/A-18G Growler. Управлението за военно сътрудничество към Пентагона (DSCA) е уведомило Конгреса за възможната сделка на стойност 3.7 милиарда долара.

Освен изтребителите и самолетите за РЕБ австралийското МО е поръчало и 54 двигателя F414-GE-402 General Electric, 35 РЛС AN/APG-79, както и оборудване за наземно обслужване. Очаква се договорът за доставка да бъде подписан в средата на 2013 година.

Решението е продиктувано от необходимостта да се преодолее недостига от изтребители вследствие забавянето с програмата за перспективния изтребител F-35 Lightning II.

Първата партида от 24 изтребители Super Hornet Австралия получи в периода март 2010 до октомври 2011. 12 от тези изтребители ще бъдат преоборудвани в самолети за РЕБ E/A-18. Стойността на доработката се оценява на 300 милиона долара.

http://www.pan.bg/

 
И стратезите празнуват
01.03.2013, 14:45

Дирекция „Стратегическо планиране“ отбелязва днес професионалния си празник. По този повод директорът й бригаден генерал Калин Кузманов отправи към целия личен състав най-искрени пожелания за крепко здраве, щастие, благополучие и много поводи за радост.

Бригаден генерал Кузманов и колегите му отговориха и на въпроси на в. „Българска армия” за приоритетите в работата на дирекцията през 2012 и 2013 г. Въпросите са свързани с промените и предизвикателствата в средата за сигурност, влиянието на новите процеси, като тези в Близкия изток и Северна Африка върху сигурността, участието на България в операции и мисии на НАТО и ЕС, процеса на трансформация и придобиване на нови способности от въоръжените ни сили, сигурността в Черно море.........Прочети още

 
Има места за 1199 резервисти
01.03.2013, 14:40

полковник Стоян Стаматов

 

 

 

Интервю  с началникът на Централното военно окръжие полковник Стоян Стаматов

 
Нямаме пари за нов изтребител
01.03.2013, 14:33

министър Аню Ангелов Смятахме да искаме увеличен бюджет от над 1,5% от БВП, което представлява 250 млн. лева над досегашния бюджет и от тези пари, които са предимно за капиталови разходи, 100 млн. лева на година да бъдат за изплащане на сделката за нов изтребител.

Така военният министър в оставка Аню Ангелов отговори от парламентарната трибуна на запитването от страна на народния представител Ангел Найденов как Военното министерство е смятало да осигури финансирането за новите изтребители.

Припомняме, бъдещата сделка е за около 700 млн. лева.

От думите на Ангелов стана ясно, че в момента наша делегация, начело с генерал Румен Радев, е в Швеция за преговори за самолета „Грипен". Припомняме, това е едната опция, а другата е португалски Ф-16 втора употреба

„Щяхте да оставите договор, който да ангажира 2 правителства след вас", възмути се Ангел Найденов, подчертавайки, че пари за тези самолети няма, тъй като няма одобрена такава финансова рамка.

В крайна сметка отговорът на въпроса, отправен от опозицията остана отворен, тъй като министър Аню Ангелов не успя да се аргументира с какви пари точно ще бъде закупен изтребителят.

http://news.ibox.bg/

 
Вертолетите Ка-52
01.03.2013, 14:23

Ka-52В Ростов на Дон продължава сглобяването на нова партида вертолети Ка-52. Машините се превозват по главните улици от летището "Ростов-Центральный" ("Дорожный") до завода. (снимка от 30 януари 2013 г.)

Според източници от Росвертол цялата процедура от свалянето от самолета до готова за предаване машина продължава около седмица.

В завода-производител "Прогрес" е завършено сглобяването на машини от 10-та серия. Това означава 9 серии по 5 машини,  45 вертолета плюс 3 прототипа и 3 от пробна серия или общо повече от 50 броя. Около 16 машини се предполага, че са в 575-а авиационна база Черниговка (Приморския край) бордове от 31 до 46 жълти, 9 машини са в Торжк бордове от 91 до 99 (последната е унищожена при катастрофа на 12 март 2012 година), четири са доставени в 393-я авиационна база Кореновск бордове от 41 до 44 червени,  втора и трета партида  има в завода Росвертол и още 4 има в Арсенев.

По план най-късно до края на този месец всички 16 машини планирани по държавната поръчка за 2012 година трябва да бъдат предадени. През тази година ще започне доставянето на новия вертолет в трета база на армейската авиация на РФ.

Коментар:

Заводът "Прогрес" твърде бързо пусна серийно производство. Това наложи машините от база Черниговка да се връщат за доработка. Проблеми има и с поддоставците, които не успяват да доставят необходимите количества. Като цяло доставките за ВВС на РФ закъсняват малко от графика. Вероятно трудностите са назад и тази година ще бъдат предадени около 20 нови вертолета. – Още за Ка-52

http://aeronews.alle.bg/

 
"Pratt & Whitney" съдаде нов двигател за F-35
01.03.2013, 10:40

Компания "Pratt & Whitney" е създала нов вариант на двигателя F135 за  изтребителите F-35. Той ще бъде тестван по-късно тази година. Очакваната тяга е около 201 kN(20 500 килограма). Направените подобрения могат да се приложат и в двигателите на самолетите F-22, като се очаква тяхната тяга да достигне около 187 kN.

Коментар:

Според специалистите, още не са достигнати възможностите на двигателя. Очаква се сред време при прилагане на най-новите технологии в областта неговата мощност до надхвърли 250 kN (25 600 килограма), като заедно с това се повиши и горивната ефективност.

http://aeronews.alle.bg/

 
Оригиналът на Самарското знаме ще бъде показан на 3 март в Националния военноисторически музей
01.03.2013, 10:33

На 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат възможност да видят светинята на българската свобода – оригинала на Самарското знаме. За четвърта поредна година музеят обявява Ден на отворените врати по случай Националния празник, съобщиха от пресцентъра на музея.

„Нека това знаме премине от край до край по цялата българска земя, нека изтрият с него скръбните си очи нашите майки, жени и дъщери.” – с тези думи старият войвода Цеко Петков забива последния златен гвоздей в дръжката на Самарското знаме на 18 май 1877 г. в гр. Плоещ пред строените редици на Българското опълчение и руските полкове.

При Стара Загора знамето получава бойното си кръщение и под диплите му загиват шестима знаменосци. Великата закрила на Иверската Св. Богородица и на светите братя Кирил и Методий, изрисувани върху знамето, бди над опълченците при отбраната на Шипченския проход и при превземането на Шейновския укрепен лагер на Вейсел паша (9 януари 1878 г.).

След създаването на Българската земска войска след Освобождението, светинята е поверена на 3-та Радомирска пеша дружина. През 1880 г. знамето е наградено с І степен на новоучреденото и най-популярно отличие – ордена „За храброст”, и е едно от двете знамена, носители на високата награда в цялата ни история. С връчването на новите бойните знамена на армията (30 август 1881 г.) Самарското знаме отива в двореца, откъдето през 1946 г. постъпва в Националния военноисторически музей. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история.

На 3 март вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10.00 до 19.00 часа. Вход свободен.

http://www.focus-news.net/

 
В Русия ще създадат специален кораб за борба с безшумни подводници
01.03.2013, 09:34

Главното командване на ВМФ на Русия пристъпи към разработването на изискванията за нов кораб, който ще се използва за борба с неатомни подводници с намалено шумово излъчване, като например немските по проект Type 212/214. Съгласно решение на главнокомандващия на ВМФ на Русия Виктор Чирков, пише вестник “Известия”, новият кораб трябва да бъде готов до началото на 2017 година.

В основата на новия кораб ще легне корпусът на недостроената през  1990-е години фрегата “Туман” по  проект 11540 “Ястреб”, корпусът на който се намира на територията на прибалтийския корабостроителен завод “Янтар”. За новия проект не е планирано финансиране за 2013 година.

Тъй като изискванията на флота към новата фрегата засега не са изготвени, за него практически не е известно нищо. Предполага се, че той ще получи най-съвременните хидроакустични комплекси и противолодъчно въоръжение.

С разработването на бордните системи и преустройството на корпуса на “Туман” в рамките на новия проект се занимава Централният НИИ “Крилов” и 1-и Централен научно-изследователски  институт на  ВМФ. Тези институти трябва да представят цялата документация по проекта през четвъртото тримесечие на 2013 година.

Както се очаква,  новият противолодъчен кораб ще влезе в състава на Балтийския флот. В Балтийско море, чиято дълбочина е сравнително малка и преобладават плитчини, страните от региона предпочитат да използват неатомни подводници, предимно немска постройка. Немските проекти наред с дизелово-електрическата силова се снабдяват и с въздухонезависима двигателна установка, при което движението с последната прави подводницата практически безшумна.

Именно откриването и съпровождането на такива подводници ще стане основна задача на новата фрегата. Фрегатата “Туман” беше заложена през 1993 година. Готовността на кораба към момента на спиране на финансирането беше 47%. По различни оценки, при възобновяване на финансирането фрегатата може да бъде достроена в продължение на 1,5-2 години.

Водоизместимостта на фрегатите по „проект 11540” е  4400 тона при дължина 129,8, ширина 15,6 и газене 8,35 метра. Корабите могат да бъдат въоръжени с: две пускови установки за противокорабни ракети Х-35, четири зенитни ракетни комплекси “Кинжал” и два зенитни ракетно-артилерийски комплекса “Кортик”.

Корабите по проекта 11540 са снабдени също с два торпедни апарата с по три тръби калибър 533 милиметра, два противолодъчни комплекса “Водопад-НК” и реактивно-бомбова установка РБУ-6000. В състава на авиационната група на фрегатата влиза един вертолет Ка-27. По проект 11540 бяха построени два кораба ─ “Неустрашимий” и “Ярослав Мудрий”. Сега и двата се намират в състава на Балтийския флот.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Обама не се отказва от намаляването на ядрените арсенали
01.03.2013, 08:39

Президентът Барак Обама бе помолен да не се залавя с разоръжаване, но Белият дом не загърбва плановете за намаляване на ядрените арсенали, пише руският в. “Комерсант”.

Група влиятелни политици в САЩ изпратиха до президента обръщение с молба да се откаже от планираното ново съкращаване на ядрените арсенали. Авторите предупредиха, че това ще застраши политиката на ядрено възпиране, като осигури на Иран и Северна Корея възможността да осъществят ядрените си програми, посочва “Комерсант”. Сред тях са бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси, бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън и висши военни от близкото минало.

Обръщението потвърждава, че Белият дом наистина разработва планове за съкращаване на ядрените арсенали, твърди всекидневникът. Според него документът се базира на секретен доклад, изготвен от Държавния департамент, Пентагона, Съвета за национална сигурност, Обединения комитет на началник-щабовете, разузнаванията и стратегическото военно командване на САЩ. Експерти заявяват, че броят на ядрените заряди, с които разполагат САЩ, “значително надхвърля необходимия за осигуряване на ядреното възпиране”.

На 2 февруари вицепрезидентът Джо Байдън информира руския външен министър Сергей Лавров на среща в Мюнхен, че САЩ са готови да обсъдят нови съкращения на ядрените арсенали, напомня всекидневникът. По негови данни въпросът е бил сред ключовите теми, дискутирани по-рано този месец в Москва от заместник-държавния секретар на САЩ Роуз Готемълър. Той бил включен и в програмата на вчерашната среща между Лавров и държавния секретар Джон Кери в Берлин.

Според Вашингтон тази нова инициатива ще позволи на Русия и на САЩ да запазят силовия баланс и същевременно значително да намалят разходите от военните бюджети. За САЩ това е особено актуално с оглед готвеното намаляване на държавните разходи с 1,2 трилиона долара.

Групата влиятелни политици обаче настоява президентът Обама да се откаже от тази “прибързана стъпка”. Според тях “засилващото се сътрудничество между Пхенян и Техеран” може да предизвика “катастрофални промени в света”. Единствен възпиращ фактор за атомните програми на Иран и на КНДР остава “американската ядрена триада, гарантираща стратегическа стабилност”, заявяват авторите на обръщението.

Белият дом не коментира документа засега. По данни на “Комерсант” правителството на САЩ смята да продължи преговорите с Москва за намаляване на запасите от ядрени оръжия.

Започналите вчера в Казахстан преговори за ядрената програма на Иран са обречени на провал. Дори най-оптимистичните експерти престанаха да се надяват, че режимът на Ахмадинеджад ще се откаже да обогатява уран срещу сваляне на наложените му санкции, пише “Росийская газета”.

Дори ако делегатите на страните от “шесторката” САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия внезапно успеят да намерят общ език с иранските представители, това съвсем не значи, че постигнатите споразумения ще бъдат одобрени от Техеран.

При днешната вътрешна ситуация в Иран всеки компромис със Запада по ядрената програма, предложен от правителството, ще предизвика сурови критики в лагера на опонентите му - висши духовници. Тъй че нагласата на иранската делегация може да се опише най-добре с военния лозунг “нито крачка назад!”, коментира московският официоз.

Никой не може да каже със сигурност колко близо е стигнал Иран до създаване на ядрено оръжие - или това е блъф, целящ да сплаши неговите противници. Преговорите в Казахстан ще приключат също като досегашните - Техеран ще изслуша предложенията на Запада, ще поиска няколко месеца за размисъл и после ще ги отхвърли официално, защото не отговаряли на иранските интереси.

Кабинетът на Ахмадинеджад очевидно ще спечели, ако протака нещата - Западът не би рискувал с нови санкции срещу Иран, докато се водят преговорите. А добре се знае, че иранците нямат навик да бързат, щом се обсъжда ядрената им програма, добавя “Росийская газета”.

БТА

 
Възобновиха полетите с F-35
01.03.2013, 08:15

F-35В САЩ възобновиха полетите с изтребители от пето поколение, предадоха информационните агенции. .

Преди седмица те бяха спрени, след като при изпитания в Калифорния в двигател на един от самолетите беше открит дефект. Става дума за пукнатина на една от лопатките.

Производителят на двигателя - Pratt and Whitney, заяви, че лопатката се е пропукала в експериментални условия и че това не е причинено от грешка при проектирането.

Изтребителят от ново поколение F-35 е разработен от компанията Lockheed Martin. Това е един от най-скъпите проекти на Пентагона. – Още за Ф-35

 
От началото на годината терористите започнаха да получават най-нови типове американско въоръжение
01.03.2013, 08:07

Източник от сирийските служби за сигурност заяви пред репортер на информационната агенция “Азия”, че независимо от възобновяването от Съвета на ЕС на забраната за доставки на оръжие в Сирия, бунтовниците със знанието и одобрението на САЩ, продължават ежедневно да получават големи количества оръжие от европейски и арабски страни.

Източникът, който пожела да остане анонимен казал, че службите за сигурност на Сирия от началото на годината откриват у метежниците нови видове въоръжение, които никога не са използвани в сирийската армия, в частност, то постъпва в големи количества  в провинция Дараа и провинция Алепо. До самия край на миналата година такова оръжие не е забелязано на територията на страната. Става дума за такива видове въоръжение, като: гранатомет револверен тип със захранване от шестзаряден барабан Milkor MGL, M-60, ръчни противотанкови гранатомети М-79 Оса и ракетно-пускови установки РПГ-22. Източникът съобщи също, че това оръжие се появило и в други провинции на Сирия.

Елиът Хигинс, известен блогър, който следи събитията във войната в Сирия в блога си “Brown Moses” беше първият, който показа новото оръжие, постъпващо в Сирия още преди то да се появи в Дамаск.

Източникът отбелязал също, че гореспоменатото оръжие се използва от хърватската армия, а правителството на тази страна е признало сирийската Национална коалиция като единствен законен представител на сирийския народ.

http://infobalkani.wordpress.com

 
Най-скъпата оръжейна система
01.03.2013, 08:02

F-35Майорът от корпуса на морската пехота Арик Либерман (Aric Liberman) е необикновено скромен за бивш „морски тюлен”, станал летец-изтребител. Той, съвсем наскоро, приземи на летището на основната операционна база самолета F-35 – това е един от 2457 изтребители, които Пентагонът планира за производство.

Общата цена на всички машини ще е 400 милиарда щатски долара и това ще бъде най-скъпата оръжейна програма в човешката история. Стоейки по средата на празничната шумотевица и суматоха, в този слънчев ден на пистата в Юма, щата Аризона, той отказа да позира на фотографите, които искаха да застане пред камерите с вдигнат палец на ръката си нагоре. „Не, не, не”, – възрази той, усмихвайки се.

Сдържаността на Либерман е напълно разбираема. Макар че, морските пехотинци приветстваха неговото пристигане, доколкото това означава, че първата им ескадрила от F-35 влезе в бойния състав, то има една спънка. „Ескадрилата влезе в бойния състав, – заяви официален представител на корпуса на морската пехота, - но ето, че самолетът все още не е въведен в експлоатация”..........Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}