Военна информация

Архив - месец май 2009 година
 
31.05.2009, 16:05 

Учения на НАТО завършват днес в Грузия

Учения на НАТО в рамките на програмата „Партньорство за мир” завършват днес във военната база във Вазиани, в Грузия, предаде РИА Новости.

Това съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на Грузия. Ученията на НАТО в кавказката държава започнаха на 6 май и преминаха в два етапа.

Първият етап от ученията (Cooperative  Longbow 09) предвиждаше изучаване на щабни процедури на НАТО и съвместимост на управлението при кризисни ситуации на равнище бригади. В този етап от ученията взеха участие около 2000 военнослужещи, представители на страни-членки на НАТО и на партньори на алианса.

Вторият етап (Cooperative Lancer 09) предвиждаше подготовка на многонационалните сили за миротворчески операции на равнище батальони. В тези учения взеха участие около хиляда военнослужещи, представители на страни-членки на НАТО и на партньори на алианса. През миналата година аналогични учения се проведоха на територията на Армения. 

 
31.05.2009, 15:53 

Военноморска база Варна

На 1 юни 2009 г. във връзка честването на Международния ден на детето от 09:00 до 12:00 ч. във Военноморска база Варна ще се проведе „Ден на отворени врати”. Децата, гражданите и гостите на гр. Варна ще имат възможност да разгледат корабите и различни образци военна техника, които са на въоръжение във Военноморската база. Командването на базата кани всички желаещи да посетят Военноморска база Варна да заповядат на Морска гара Варна, откъдето ще бъде осигурен катер за транспортиране до базата и обратно за времето от 09:00 до 12:00 ч. на 1 юни 2009 г. 

 
31.05.2009, 09:57 

Военноморските сили на Индия ще вземат участие в съвместни маневри с Франция и Великобритания

Военноморските сили на Индия ще вземат участие в съвместни маневри с Франция и Великобритания в Атлантическия океан, с цел да бъде повишена бойната способност на индийските военноморски сили в различни условия, предаде агенция Синхуа.

От военното командване на Индия съобщиха, че военноморските сили на страната ще проведат съвместни учения с военноморските сили на Великобритания между 20 и 25 юни 2009 година, а от 30 юни до 4 юли с военноморските сили на Франция. Маневри от по-малък мащаб са планирани с военноморските сили на Португалия, Германия, Русия и ред страни от басейна на Средиземно море.

Индия притежава най-мощния военноморски флот в региона на Индийския океан. Делхи разполага с един самолетоносач, осем ракетни ескадрени миноносци, около 40 фрегати и 16 подводници. В момента Индия разработва втори самолетоносач и атомна подводница. /ИА "Фокус"/ 

Още за ВМС на Индия

 
31.05.2009, 08:26 

Израел започва петдневни военни учения

Израел започва петдневни учения за проверка на готовността при ракетно нападение. Военните маневри на израелската армия могат да се тълкуват като реакция на иранските изпитания на ракети с различен обсег на действие, някои от които могат да достигнат цели в еврейската държава. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
30.05.2009, 21:52 

Чили закупи три самолета Casa C-295 и осем хеликоптера Cougar

Чилийското правителство обяви днес за купуването на три военни самолета Casa C-295 и осем хеликоптера Cougar, предаде АФП.

Сделката е обявена от чилийския министър на отбраната Франсиско Видал, който е на посещение във Франция с делегация, водена от президента на страната Мишел Бачелет. /ИА "Фокус"/ 

 
30.05.2009, 21:08 

Щатски боен кораб се превърна във втория по големина изкуствен риф в света

Бракуваният военен кораб USNS General Hoyt S. Vandenberg бе потопен в Мексиканския залив на 27 май, сряда местно време, за да се превърне във втория по големина изкуствен коралов риф в света, съобщава CNN.

Корабът с дължина 159 метра и водоизместване 17 250 тона бе пратен на дъното в Националния морски резерват “Флорида Кийс” (Florida Keys National Marine Sanctuary) между 10,20 ч. и 10,30 ч. местно време (17,20-17,30 ч. българско време).................... (подробности) 

 
30.05.2009, 20:58 

САЩ отказа доставката на нови бойни хеликоптери за Израел заради избитите цивилни палестинци

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е блокирала искането на Израел за закупуването на допълнително количество ударни хеликоптери AH-64D Apache Longbow, съобщава The World Tribune.

След междуведомствена оценка, Белият дом преценил, че снабдяването на израелската армия с нови бойни хеликоптери е непосредствена заплаха за сигурността на мирното население в сектора Газа. 

Близък до президентската администрация на САЩ източник припомня, че в хода на последната военна кампания срещу “Хамас” и останалите палестински групировки в Газа (операция “Cast Lead” от 27 декември 2008 г. до 18 януари 2009 г.), израелската армия е използвала широко хеликоптерите Apache.

Нахлуването дълбоко на територията на автономните палестински територии обаче доведе до значителен брой жертви сред цивилното население на сектора (най-малко 926 мирни жители от общо 1417 палестински жертви, според палестинските източници, б. ред.). Именно този фактор натежал при вземането на крайното решение на Вашингтон. 

Източникът допълва, че Израел смятал да закупи 6 нови ударни хеликоптера Apache “за подобряване на възможностите на своята армия за провеждането на традиционни и контратерористични операции”. Командването на израелската армия мотивирало искането си с факта, че две такива машини са били изгубени по време на Войната в Южен Ливан с ислямистката групировка “Хизбула” (Втората ливанска война) от 12 юли до 14 август 2006 г.

Освен това, ВВС на Израел са изпратили до Вашингтон и  молба за въоръжаването на хеликоптерите Apache с израелските противотанкови управляеми ракети Spike ER, които имат обсег на действие от 8 км. и вече се използват от бойните им хеликоптери европейско производство Eurocopter Tiger и AgustaWestland A129.  

Решението по този въпрос още не е взето, но както посочва източникът на изданието, то трябва да бъде одобрено не само от американското правителство, но и от компанията-производител на вертолетите, корпорацията Boeing. /БГ Фактор/

Още за AH-64 

 
30.05.2009, 18:30 

В Пакистан се разби изтребител

Изтребител FT-7 на пакистанските военновъздушни сили катастрофира вчера в централния район на провинция Пенджаб.

Според представител на ВВС, двамата пилоти са катапултирали успешно, на земята жертви и разрушения няма. Изтребителят е изпълнявал обикновен тренировъчен полет, причините за катастрофата на машината предстои да бъдат изяснени от експертите на назначената техническа комисия. 

 
30.05.2009, 17:10 

САЩ разположиха изтребители на о-в Окинава

САЩ разположиха изтребители от ново поколение на остров Окинава, съобщава британският „Индипендънт", като се позовава на Ройтерс.

12 изтребителя от последно поколение "Ф-22 Раптър" са разположени на японския остров дни след като Северна Корея направи експерименти с ракети с различен обсег на действие.

Преди това американският президент Барак Обама е провел телефонен разговор с японския премиер Таро Aсо. На остров Окинава са базирани и около 50 хиляди американски военни. /news.bg/  

Още изтребители Ф-22

 
30.05.2009, 16:37 

Екстрено кацане на MV-22 Osprey

На 28 май в 7 часа сутринта в графство Пендер (Pender County), южно от авиобазата на морската пехота New River, е извършил екстрено кацане MV-22 Osprey, съобщава Marine Corps Times.

Причината – силен теч на гориво от единия двигател. В това време самолетът е изпълнявал тренировъчен полет на малка височина.

След кацането, течащото на земята гориво се е запалило, но е било бързо потушено със силите на екипажа. Размера на повредите не се съобщава, но самолетът е излетял самостоятелно след обяд.

Машината принадлежи на 204-та тренировъчна авиоескадрила от 2-ро авиокрило на морската пехота. 

Още за самолетите MV-22 Osprey 

 
30.05.2009, 09:44 

Пентагонът сключи договор за 1,49 милиарда долара за производство на спътници с корпорацията „Локхеед Мартин”

Министерството на отбраната на САЩ е предоставило на военнопромишлената корпорация „Локхеед Мартин” договор за разработване на спътници от орбиталната групировка SBIRS към националната система за предупреждение за ракетно нападение, предаде агенция РБК.

От пресслужбата на Пентагона съобщиха, че стойността на договора е 1,49 милиарда долара. Става дума за производство на два спътника в рамките на орбиталната система за предупреждение за ракетно нападение, както и за модификация на наземните системи за координация на орбиталната групировка. /ИА "Фокус"/ 

 
30.05.2009, 09:35 

Военноморска база Бургас обявява ден на отворените врати

По повод 1 юни - Международният ден на детето, Военноморска база Бургас обявява ден на отворените врати. Желаещите могат да посетят поделението и разгледат корабите в пункта за базиране Атия за времето от 10.00 часа до 13.00 часа.

Телефон за контакт: 056/859 032 – майор Иван Трендафилов

 
30.05.2009, 08:56 
Пентагонът с командване за компютърни войни

Пентагонът планира да създаде ново военно командване, отговарящо за киберпространството. Този ход е част от подготовката на въоръжените сили за водене както на нападателна, така и на отбранителна компютърна война, пише в. "Ню Йорк таймс".

Военното командване ще бъде допълнение към цивилните усилия, които бяха обявени вчера от президента Барак Обама и които ще променят радикално начините за защита на компютърните мрежи в САЩ. Изданието се позовава на източници от правителството, според които предвижданата служба към Белия дом ще координира изпълнението на план за милиарди долари. Службата ще отговаря за съгласуване на действията на частния сектор и правителството за защита срещу хилядите кибератаки, извършвани ежедневно срещу САЩ, повечето от които са дело на хакери, но определена част се осъществяват и от чужди правителства.

Вашингтон вече има на разположение в своя арсенал все повече компютърни оръжия и трябва да разработи стратегии за тяхното използване като възпиращо средство или като допълнение към конвенционалните оръжия при възможни бъдещи конфликти, посочва вестникът. /Монитор/

 
30.05.2009, 08:43 

Началникът на турския Генерален щаб пристига на посещение в САЩ

Началникът на турския Генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг започва посещение в САЩ от 30 май. Той ще участва в годишното заседание на Американско-турския съвет и ще се срещне с председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Визитата ще продължи до 3 юни.

Всяка година в заседанията на АТС участват високопоставени турски и американски представители. Тази година Турция ще бъде представена от министъра на отбраната Веджди Гьонюл и от Илкер Башбуг, а САЩ – от Майкъл Мълън.

Визитата на Илкер Башбуг в САЩ е първата в качеството му на началник на Генералния щаб. Преди това Башбуг е бил на официално посещение в САЩ през 2005 г. като заместник началник на Генералния щаб. /ИА "Фокус"/ 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
29.05.2009, 20:55 
„Грипен” охранява небето над Балтийските държави

Държавите-членки на НАТО Естония, Литва и Латвия не разполагат със свръхзвукови  изтребители и затова чешките изтребители „Грипен” охраняват тяхното въздушно пространство от началото на месец май до края на месец август. На 1 май 211-та чешка ескадрила от ВВС базата в Чеслав пое задълженията от датските ВВС, поставяйки началото на първото международно участие  на чешките ВВС след Втората световна война.

Чешките изтребители „Грипен” се намират в базата Сиаулиай в Литва. Два изтребителя дежурят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата в готовност за справяне с непознати или враждебни нарушители на въздушното пространство, както и да предоставят подкрепа на самолети в опасност в рамките на мисията на НАТО 24/7 QRA (Quick Reaction Alert).

НАТО охранява Естония, Литва и Латвия от 2004 г., а чешките изтребители „Грипен” са двадесетият контингент в мисията, която се планира да продължи до 2011 г. Балтийските страни могат да поискат удължаване на мисията на НАТО до 2018 г. 

Още за самолетите „Грипен”

 
29.05.2009, 18:10 

Около 30 страни нарушават договора за забрана на касетъчните боеприпаси

Според доклад на неправителствената организация “Хюман Райтс Уоч” 31 страни, подписали договора за забрана на касетъчните бомби, разполагат със запаси от тези оръжия, предаде АФП.

Според доклада Великобритания, Германия и Холандия са трите страни с най-големи запаси от касетъчни бомби, въпреки че и трите държави са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява използването, производството, преноса и складирането им. /ИА "Фокус"/

 
29.05.2009,17:14 

Централно-азиатска групировка на ОДКС

Русия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан създават в региона голяма войскова групировка. Както съобщи на агенция Интерфакс представител на Организацията на договора за колективна сигурност, тя е предназначена за отразяване на мащабна агресия в рамките на така наречената „голяма война”, а не за участие в локални конфликти, като колективните сили за бързо реагиране на ОДКС.

В състава на Централно-азиатската групировка ще има танкови, артилерийски и авиационни части от 5 страни, както и морски сили на Русия и Казахстан. Въпросът със създаването на групировката е практически решен, отбеляза представителят на ОДКС. 

 
29.05.2009, 17:03 

Още три нови кораба за гранична полиция

МВР и германската корабостроителница "Люрсен" сключиха договор за строежа на три нови кораби за нужните на ГД "Гранична полиция". Поръчката е на стойност 21,5 милиона евро, усвоени по инструмента "Шенген фасилити" и трябва да бъде изпълнена за 15 месеца. Два 60-тонни кораба ще патрулират в акваторията на пристанищата Варна и Бургас, а третият - 200-тонен ще има отговорности в изключителната икономическа зона.

В момента тече процедура за обществена поръчка, обявена от МВР, за покупката и на 180 високопроходими джипа на стойност 4.5 милиона евро по инструмента "Шенген фасилити". Машините са за нуждите на граничната полиция и ще бъдат разпределени в планинските райони по зелената граница.

Средствата по европейската програма "Шенген фасилити" са носочени към укрепване на капацитета по външните граници на ЕС и се изразходват от България за интегрирано гранично управление. Страната ни планира да се присъедини към Шенген през 2011 година. /News.Varna24.bg/

 
29.05.2009, 11:45 

Химическото оръжие в Русия ще бъде два пъти по-малко

До момента Русия е ликвидирала близо 36,5% от запасите на химическото си оръжие, а до края на 2009 година планира да унищожи още 45% от запасите, което ще състави 18.000 тона отровни вещества, заяви на откриването на завод за унищожаване на химическо оръжие в Курганска област министърът на промишлеността и търговията Виктор Христенко. Той подчерта, че независимо от всичко, Русия ще изпълни своите задължения. 

Още химическо оръжие

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
28.05.2009, 21:20 

Сеул е поискал разрешение от САЩ за модернизация на изтребителите си F-16

Управлението за военно сътрудничество към министерството на отбраната на САЩ (DSCA) е уведомило американския Конгрес за молбата на Южна Корея да модернизира 35 изтребителя F-16 Block 32 на военновъздушните сили на страната, а също и да закупи партия корабни ракети, съобщава DefPro.

След извършване на модернизацията Сеул смята да използва на своите бойни самолети комплектите JDAM за превръщане на свободнопадащите бомби в управляеми боеприпаси и нови ракети клас "въздух-въздух" със среден обсег на действие. Планира се да се усъвършенстват и други елементи на изтребителите.

Стойността на перспективния контракт, според информация на DSCA, е за около 250 милиона долара. Основен изпълнител на работите ще бъде компанията Lockheed Martin.

Южнокорейската армия смята също да закупи и партия корабни управляеми ракети на компанията Raytheon, стойността на които ще е около 170 милиона долара. Това ще бъдат 46 SM-2 Block IIIA, 35 SM-2 Block IIIB, 3 SM-2 Block IIIB, а също и 84 транспортно-пускови контейнера. От DSCA отбелязват, че аналогично въоръжение вече има в арсеналите на корейските ВМС, затова няма да има проблеми с тяхното усвояване и използване.

 
28.05.2009, 12"07 

HeliRussia 2009

От 21 до 23 май в Русия се проведе 2-та Международна изложба на вертолетната индустрия  „HeliRussia 2009” – снимки (2250x1500), част 1,   част 2 

 
28.05.2009, 11:50 

Американски военен хеликоптер се разби на Хаваите, и двамата пилоти са загинали

Вчера по време на изпитателен полет хеликоптер OH-58D Kiowa Warrior от 25-та бригада армейска авиация, влизаща в състава на 25-та пехотна дивизия на САЩ, се разби при кацане на пистата, като двамата пилоти на машината са загинали, съобщава AP.

Според военните причина за катастрофата е така нареченото „твърдо презимяване”.

Инцидента е станал в 15:34 местно време. Провежда се разследване. 

 
28.05.2009, 09:00 

Дмитрий Медведев отбеляза необходимостта за превъоръжаване на граничните войски в Русия

Руският президент Дмитрий Медведвев отбеляза необходимостта за внедряване на нови технологии и съвременно оръжие в граничните войски на страната, съобщава РИА Новости, позовавайки се на комюнике на пресслужбата на Кремъл.

“Пред граничната служба на ФСБ на Русия днес стоят редица важни и отговорни задачи. Трябва активно да се усвояват най-нови технологии в областта на граничната сигурност, да продължи снабдяването на подразделенията със съвременни въоръжения и средства за контрол. Това ще позволи по-ефективно да се борим със заплахи, като международния тероризъм, транснационалната престъпност и наркобизнеса”, се казва в поздравително послание на Медведев във връзка с професионалния празник на граничарите в страната. 

Още за граничните войски на Русия 

 
28.05.2009, 00:21 

Танкистите от Сливен ще стрелят на "Ново село"

От 1 юни 2009г на полигон Ново село ще започне подготовката на танковите подразделения на Центъра за подготовка на танкови подразделения – Сливен, във връзка с което по отделен график те ще изпълнят І и ІІ контролно упражнение от курса за стрелбите със щатен изстрел денем и нощем. За тази цел полигонната команда вече подготвя танковата директриса. Протичат и всички останали подготовки на техниката и въоръжението към нормален бой под ръководството на началник щаба на V-ти танков батальон майор Васил Василев.

След приключване изпълнението на І и ІІ контролно упражнение от курса за стрелбите със щатен изстрел денем и нощем, Център за подготовка на танкови подразделения – Сливен на полигон Ново село ще проведе тактическо учение с І-ва танкова рота от V-ти батальон и тактическо учение с бойна стрелба с ІІ-ри танков батальон. Това учение, за което танкистите казват, че е „венец” на бойната подготовка през първия период на обучение, ще се проведе под ръководството на командира на центъра полковник Николай Спиров. Като заслужен поздрав за танкистите ще бъде богатата и разнообразна концертна програма, осигурена отново от Военния клуб - Сливен.

Успоредно с това Центърът за подготовка на танкови подразделения – Сливен започва сглобяването на ІV-ти пехотен взвод към VІ-та охранителна рота за Кандахар. /БА/ 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
27.05.2009, 18:31 

Embraer е доставила на ВВС на Бразилия стотният самолет Super Tucano

Бразилската компания Embraer вчера, 26 май, е доставила на ВВС на страната стотният самолет Super Tucano, съобщава пресслужбата на компанията.

Самолетите Super Tucano в двуместен учебно-тренировъчен вариант и в едноместен щурмови вариант (той получи названието А-29) се намират на въоръжение във ВВС на Бразилия от декември 2003 година. Наскоро бразилските военновъздушни сили направиха поръчка за още 99 щурмовика А-29.

До момента компанията Embraer е продала 169 самолета Super Tucano, има поръчки от ВВС на Чили, Доминиканската република и Еквадор.

Super Tucano е модернизиран вариант на учебно-тренировъчните самолети Tucano. 650 машини от този тип се експлоатират в 15 страни по света. 

Още самолети Super Tucano

 
27.05.2009, 14:55 

Индийски военен самолет се разби в северозападната част на страната

Индийски военен изтребител МиГ-21 се разби в северозападния щат Раджастан, в района на авиобазата Jodhpur,  предаде  ДПА.

Машината е извършвала учебно-тренировъчен полет. Пилотът е успял да катапултира и се е приземил успешно. Жертви и разрушения на земята няма.

Това е трети подобен инцидент в Индия за последния месец.

Още за МиГ-21

 
27.05.2009, 14:02 

Москва разчита на възобновяване на диалога с НАТО на взаимноизгодна и равноправна основа

Москва и НАТО са готови да възобновят прекъснатите си отношения. Първа значителна стъпка към тази цел може да стане днешното заседание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел........... (audio)

 
27.05.2009, 13:45 

ВВМУ ще се включи в програма Еразмус за военно обучение

ВВМУ ще се включи в програма Еразмус за военно обучение. Това обяви началникът кап.I ранг Димитър Ангелов. Опцията за разширяване на програмата, която до момента беше ориентирана към цивилно обучение е договорена преди месец на среща на началниците на военните училища в Европа.

На първо време програмата ще бъде отворена за обмен на преподаватели, а от догодина ще се обменят и студенти, които ще имат възможност да се обучават в чужди военни училища до една година, уточни началникът на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров". Преди да се пристъпи към реализацията на програмата трябва да бъдат подписани двустранни споразумения с всяко едно от учебните заведения, които ще се включат. До сега от Морско училище имат подписан договор с Френската военна академия Брест и са проведени предварителни разговори с академиите на Германия, Италия и Полша.

Предстои подписването и на споразумение Военноморска академия в Пирея, каза началикът на гръцкото Морско училище контраадмирал Георгиос Димитриадис, който е на посещение във Варна. В рамките на споразумението в края на юли два учебни кораба с общо 140 курсанти ще посетят Варна. Визитата им ще бъде част от плавателната им практика в Черно море. /днес+/ 

 
27.05.2009, 12:45 

Професионализация на сръбската армия

Очаква се процеса по професионализация на сръбската армия да завърши през 2010г. и началото на 2011г.

Това заяви вчера сръбският президент Борис Тадич след показното учение на студенти от военната академия, като допълни, че този процес, за съжаление, може да пострада заради световната икономическа криза, отбелязва “Данас”.

“Нашата страна е незаменим фактор на стабилност в Югоизточна Европа, а териториалната цялост и суверенитет на Сърбия ще защитаваме с дипломатически и правни средства”, посочи президентът.

 
27.05.2009, 11:23 

САЩ намаляват броя на изтребителите си

До края на следващата финансова година САЩ ще извадят от употреба една десета от изтребителите на въоръжение в американските ВВС и ВМС, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на главтокомандващия ВВС на САЩ Майкъл Донли. “Поемаме краткосрочен риск, свързан с намаляването на броя на нашите изтребители“, подчертал Донли. Той добавил, че това се прави като елемент от подготовката за навлизане на въоръжение във ВВС на новите самолети от пето поколение Ф-35.

В момента САЩ разполагат с 2360 изтребителя. От 1 октомври, когато в САЩ започва новата финансова година, от въоръжение ще бъдат снети 134 изтребителя Ф-16, 112 самолета Ф-15 и три самолета А-10. През следващите пет години се очаква намаленият брой изтребители да позволи икономии в размер на 3,5 милиарда долара. Тези средства ще бъдат използване за закупуването на безпилотни летателни апарати и за ремонт и модернизация на действащите изтребители и бомбардировачи. До 2014 г. Пентагонът планира да закупи общо 513 изтребителя Ф-35, в чието производство се използват модерни технологии от типа “стелт“. Министърът на отбраната Робърт Гейтс, заяви, че ускоряването на програмата за закупуване на Ф-35 ще позволи на САЩ да запазят своето въздушно превъзходство, тъй като според него Русия се нуждае поне от още 6 години, за да разработи изтребител от пето поколение, а Китай от 10 до 12 години. /Ekip News/

 
27.05.2009, 10:07 

Русия продава оръжие в 80 държави

В момента Русия осъществява доставки на оръжие и военна техника в 80 страни по света, заяви ръководителят на департамента на “Рособоронекспорт” Валерий Варламов, цитиран от РИА Новости.

“Сумите са различни и договорите са различни – от патрони до самолети, ние не се отказваме и от малките договори. Сътрудничим с около 80 страни”, посочи Варламов.

При това той констатира съкращение в търговията с Индия и Китай, което обаче се компенсира с активизацията на военнотехническото сътрудничество със страни като Венецуела, Алжир и Сирия. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
26.05.2009, 21:40 

В Северодвинск е спусната на вода модернизираната подводница „Воронеж”

Атомната подводница с ракетно-торпедно въоръжение на Северния флот К-119 "Воронеж" е спусната на вода след доков ремонт в завода "Звездочка", съобщава ИТАР-ТАСС.

Субмарината е от проект 949А "Антей" и влиза в състава на 1-ва флотилия подводници на Северния флот на ВМФ на Русия. Тя премина през курс за възстановяване на техническата годност с елементи на среден ремонт. От 2010 година завода "Звездочка" ще започне модернизация на аналогични руски подводници от трето поколение проект "Антей", "Гранит" и "Барс".

Подводниците от проект "Антей" имат дължина 154 метра и водоизместимост около 18 хиляди тона. Те могат да се потапят на дълбочина до 500 метра и развиват скорост до 28 възла. Екипажа на субмарината е 130 човека. Основното въоръжение на подводниците са крилатите ракети "Гранит", способни да носят ядрен заряд с мощност до 500 килотона на разстояние до 625 километра. Според договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СНВ) на подводниците ракети с ядрени бойни глави не се използват. 

Още руски подводници

 
26.05.2009, 20:17 

130 американски военнослужещи ще тренират на "Ново село"

Двадесет и втора експедиционна част на Морската пехота на САЩ пристига утре, 27 май, у нас за едноседмично обучение на Полеви учебен полигон „Ново село”.

Американските военнослужещи са в състав от 130 души и ще тренират стрелба с лекострелково оръжие и тактически действия. /БА/

 
26.05.2009, 17:36 

Румъния е била готова да създаде атомна бомба по времето на Николае Чаушеску

Руските медии и редица политолози твърдят, че Румъния е била готова да направи атомна бомба по заповед на бившия румънски диктатор Николае Чаушеску, пише електронното издание на вестник „Зиуа”.

Руският експерт Владимир Хрустальов твърди, че Чаушеску, като един доста независим лидер, е искал да се присъедини към страните, притежаващи ядрено оръжие. Според руския експерт, румънският диктатор е искал Румъния да се превърне в ядрена сила и по този начин да стане независима както от Москва, така и от Запада, като това желание е било само част от намеренията на бившия диктатор по отношение на страната му.

Проектът е щял да бъде свързан със сигурността на Румъния във военен план. Страната е започнала да развива програма за създаване на атомна бомба, като при реализирането й е бил привикан екип от учени, които работили в един свръхсекретен център в Мъгуреле, твърди Хрустальов.

От друга страна в доклад на Службата за външно разузнаване на Русия от 1995 г. се твърди следното: „Наистина, през 1985 г. румънските власти си бяха поставили за цел да проучат възможността за създаване на ядрено оръжие, като румънските специалисти в областта на физиката изучаваха технологиите за получаване на плутоний от отработено ядрено гориво. /БА/ 

 
26.05.2009, 16:20 

Хиперзвуковия самолет X-51A ще извърши първият си полет с М=6 в края на годината

Хиперзвуковия самолет X-51A WaveRider ще извърши своя първи полет със скорост М=6 през последното тримесечие на 2009 година, съобщава Flight International.

Консорциум от три организации – изследователската лаборатория на ВВС на САЩ AFRL (Air Force Research Laboratory), компаниите Boeing и Pratt & Whitney – вече разработват в авиобазата "Едвардс" програмата за летателните изпитания на самолета Х-51А.

Boeing и Pratt & Whitney са завършили наземните изпитания на двигателя, в т.ч. и на горивната система.

Лабораторията AFRL е отделила за изпитанията $250 млн. Тези средства трябва да стигнат за извършването на четири изпитателни полета, които трябва да се състоят до края на годината.

През месец юли се планира експерименталния самолет Х-51А да бъде окачен под бомбардировач B-52H, от който ще бъде извършен първият пуск, за проверка на съвместимостта на електронните системи на самолетите. B-52H ще изпълни няколко полета с подкачения Х-51А.

През септември е планирана „генерална репетиция” на пуска, като е възможно участие на самолети от ВМС P-3C Orion за телеметрия.  

Още експериментални самолети

 
26.05.2009, 13:02 

Ракетните изпитания на Северна Корея не застрашават Русия, заяви руският генерален щаб

Техническите средства на руските противовъздушна отбрана, дислоцирани в Далечния Изток, а също така и системите за предупреждение за ракетни нападения следят активизацията на севернокорейските ракетни изпитания, заяви днес високопоставен представител на руския генерален щаб, цитиран от Интерфакс.

Той заяви, че ракетните тестове на Северна Корея не представляват заплаха, тъй като руските средства на ПВО са способни да унищожат включително и оперативно-тактически ракети, летящи по балистична траектория в посока Русия. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
25.05.2009, 21:55 

Boeing получи контракт за обслужване на БЛА ScanEagle

Американската компания Boeing е получила контракт от командването за специални операции на САЩ на стойност около $250 млн за обслужване на безпилотните летателни апарати (БЛА) ScanEagle, съобщават от компанията.

Според контракта компанията Boeing и филиала и Insitu Inc. ще осигурят обслужване на БЛА в съответствие с програмата MEUAS (Mid Endurance Unmanned Aircraft System) в продължение на 5 години.

ScanEagle успешно се използва в Ирак и Афганистан, тези апарати са били задействани и срещу сомалийските пирати.

Апарата е способен да се намира във въздуха почти 24 часа на височина до 5000 метра, оставайки практически невидим за противника. Стабилизираните оптикоелектрони и инфрачервени камери позволяват на оператора да следи както неподвижни, така и подвижни цели. 

Още БЛА

 
25.05.2009, 21:30 

Модернизиран бомбардировач B-52 изпълни първият си полет

Стратегически бомбардировач Boeing B-52 Stratofortress с модернизирано комуникационно оборудване CONECT (Combat Network Communications Technology) на 21 май изпълни първият си полет, продължил 3,5 часа, съобщава пресслужбата на американската Boeing.

CONECT е напълно цифровизирана комуникационна система, което позволява на самолета да се „впише” в съвременната цифрова система за комуникация на ВВС и командните пунктове.

През юни модернизирания бомбардировач трябва да прелети в завода в Уичито, авиобаза Едвардс (щат Калифорния), за извършване на летателни изпитания. Планирано е всичките 76 бомбардировача B-52 да бъдат модернизирани по аналогичния начин след завършване на летателните изпитания на опитната машина. 

Още за В-52

 
25.05.2009, 18:03 

Владимир Шаманов е назначен за командващ на руските ВДВ

Днес, 25 май, генерал-лейтенант Владимир Шаманов е назначен за командващ на руските въздушнодесантни войски, съобщава "Интерфакс".

Героят на Русия Шаманов е завършил Рязанското училище на ВДВ и има опит в управлението на 76-а въздушнодесантна дивизия. Очаква се скоро новият командващ да бъде представен пред началническия състав на този род войски.

Владимир Шаманов се прослави по време на Чеченската война. През септември 1999 година генерала, който ръководеше западното направление на Обединената войскова групировка, беше представен за званието Герой на Русия. През март 2000 година Шаманов продължи службата си в качеството на командващ на 58-а армия.

До назначаването за глава на ВДВ беше губернатор на Уляновска област, помощник на премиер министъра Михаил Фрадков и съветник на министъра на отбраната Сергей Иванов. От октомври 2007 година до момента Шаманов ръководеше Главното управление за бойна подготовка и служба във войските на ВС на РФ. 

Още за въздушнодесантните войски на Русия

 
25.05.2009, 12:06 

Израелските въоръжени сили ще проведат ново учение другата седмица, симулиращо арабска „интифада”

Израелските въоръжени сили ще проведат мащабно военно учение в неделя тази седмица, което ще симулира арабска „интифада” и действията на израелските сили при тази ситуация, съобщава на електронната си страница вестник „Йедиот Ахронот”.

Според информацията ще бъде отработена реакцията на израелските сухопътни и въздушни войски при война в Газа, която ще се прехвърли в северните части на страната. В маневрите ще бъде включено и евентуално въстание на арабското общество в Израел. На заседание на управляващия кабинет в неделя, премиерът Бенямин Нетаняху отправи послание до съседните на Израел страни, разтревожени от второто мащабно военно учение в страната само в рамките на две седмици, че маневрите са напълно „рутинни” и не представляват подготовка за военни действия. Учението ще започне на 31 май и ще продължи пет дни. Според военни източници в сценария е включено нападение от страна на палестинската групировка „Хамас”, ливанската „Хизбулла” и Сирия, отбелязва изданието. /БА/ 

 
25.05.2009, 11:59 

Американските войници ще носят топлинно оптични мерници от ново поколение

BAE Systems ще достави топлинно оптични мерници на американската армия на стойност 137 милиона долара. Новата поръчка е продължение на предишен договор, включващ производството на широка гама инфрачервени сензори.

Мерниците са от второ поколение и са по-леки, по-тихи и по-енергийно ефективни от тези, които са в употреба в момента. По този начин се намалява теглото на техниката, която войниците трябва да носят, както и натоварването на батериите. Мерниците ще се използват на карабини и картечници, ще осигурят денонощно следене и прихващане на цели и ще се подобрят зрителното поле на войниците на бойното поле. Чрез новите мерници те ще могат да идентифицират и обстрелват цели на по-дълги разстояния от когато и да било.

„Тази поръчка ще задоволи спешната нужда от по-добра боеспособност на мъжете и жените, изложени на опасност”, коментира Брус Зукаускас, Директор на програма „Топлинни оптични мерници”, BAE Systems.

Поръчка е със срок от 5 години и е последната с неопределена дата на доставка и количество, която се управлява от Военния център за изследвания и развитие на Америкаската армия. С този договор общата стойност на досега подписаните достига повече от 563 милиона долара. До този момент BAE Systems е доставила повече от 42 000 мерници, които отговарят на изискванията за военните операции в Ирак и Афганистан. /БА/ 

 
25.05.2009, 09:57 

Министерството на отбраната на САЩ е одобрило продажбата на безпилотни самолети на Южна Корея

Министерството на отбраната на САЩ е разрешило продажбата на безпилотни разузнавателни самолети на Южна Корея. Продажбата бе обсъдена преди година по време на американско-корейската инициатива за политика по сигурността, но това е първото официално оповестяване на плановете от американска странна, съобщава електронното издание на вестник ”Чосон илбо”. Официални американски представители подчертават, че сделката ще засили двустранното доверие.

Южнокорейските военни съобщават, че биха желали да отложат покупката на разузнавателните летателни апарати за 2015 или 2016 г., заради липсата на средства. /ИА "Фокус"/

Още безпилотни апарати

 
25.05.2009, 09:52 

Никола Саркози ще открие днес френска военна база в ОАЕ

Днес френският президент Никола Саркози ще пристигне на посещение в Обединените арабски емирства, за да присъства на официалното откриване на френска военна база в столицата Абу Даби, предаде кореспондент на телевизия „Ал Джазира”.

Преди заминаването си за страната, Саркози е изразил радостта си от възможността да посети страната за втори път, окачествявайки я като „крепост на умереността и стабилността в региона”. Във френската военна база ще бъдат дислоцирани 450 френски войници, а базата ще бъде наречена „Лагер на мира”. В рамките на визитата на френския държавен глава в ОАЕ вероятно ще бъде ратифицирано споразумение за изграждане на централа за добив на ядрена енергия и закупуване на военна техника, припомня телевизията. /ИА "Фокус"/

 
25.05.2009, 09:42 

„Адмирал Пантелеев” отрази атака на сомалийски пирати

Големият противолодъчен кораб на Тихоокеанския флот на Русия „Адмирал Пантелеев”, участващ в международната мисия за борба срещу сомалийските пирати в Аденския залив, отрази атака на морски разбойници. Група на морската пехота на кораба посрещнала пиратите с предупредителен картечен огън, след което последните променили курса.

Още за ТФ 

 
25.05.2009, 09:33 

Северна Корея проведе ядрени изпитания

В понеделник Северна Корея проведе изпитание на ядрено оръжие, предава агенция „Франс Пресс” с позоваване на официално заявление на ръководството на Южна Корея. Пхенян също потвърди информацията за успешното ядрено изпитание, но не уточни мястото му.  (подробности)

Още ядрено оръжие 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
24.05.2009, 17:10 

С 4000 часа е удължен ресурсът на 16-те МИГ-29

С 4000 часа е удължен ресурсът на 16-те МИГ-29, които са част от военновъздушните сили на България. Това каза министър-председателят Сергей Станишев, който наблюдава авиошоуто в авиобаза „Крумово”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

По думите на Станишев тези 16 военни самолета ще могат да служат на България поне до 2030 година. Премиерът съобщи, че днес официално приключва договорът на българското правителство с руската авиостроителна компания „МИГ” за възстновяване на летателния ресурс на МИГ-29. Договорът е сключен през 2006 година и е на стойност 50 млн. долара. „Това е част от усилията на българското правителство за модернизация на българските ВВС”, коментира Станишев. Той добави, че при удължаването на летателния ресурс на самолетите е използван капацитетът на българския завод „Терем – Г. Бенковски” в Пловдив. „Това дава ново самочувствие на българските летци”, добави министър-председателят. 

Още за МиГ-29 

 
24.05.2009, 13:28 

Турция и България провеждат съвместно военно учение от 25 до 29 май

Турция и България ще проведат съвместно военно учение с обмяна на подразделения от 25 до 29 май, пише турският вестник „Заман”.

Учението ще се състои в района на Хасково в България. Според изявление на Генералния щаб на Турция учението, което ще се проведе под мотото „Опазването на мира и движението за оказване на хуманитарна помощ”, има за цел да засили връзките между сухопътните сили на двете страни в подготовката, да разшири възможностите за съвместна дейност и в обучително-възпитателната дейност на кадрите. В учението ще участват по една сухопътна част от Турция и България, пише вестникът. /ИА "Фокус"/

 
24.05.2009, 12:20 

Иран ще произвежда оръдия срещу крилати ракети

Иран започна днес производството на оръдия за бойни кораби, които могат да бъдат използвани и срещу крилати ракети, предаде АФП.

“Максималната далечина на стрелбата на 40 мм. морско автоматично оръдие е 12 км и то може да изстреля до 300 снаряда в минута”, заяви министърът на отбраната Мохамад Мустафа Наджар.

“Оръдието може да се използва и срещу крилати ракети. Това е оръжие за нисколетящи цели и е предназначено за монтиране на бойни кораби”, допълни министърът.

 
24.05.2009, 10:30 

Индия е притеснена от военната мощ на Китай

Индия смята, че Китай е по-голяма заплаха за страната, отколкото Пакистан, защото Делхи не разполага с почти никаква информация относно военната мощ на Пекин, заяви командващият индийските Военновъздушни сили, предаде агенция Ройтерс.

Освен това, активизирането на отношенията на Индия със САЩ предизвиква безпокойство у Пекин, което също носи потенциална заплаха.

По официални данни, армията на Китай е три пъти по-голяма от тази на Пакистан. “Това е много сериозна заплаха”, заяви маршал от индийската армия Фали Хоми. /ИА "Фокус"/

 
24.05.2009, 10:06 

970 млади лейтенанта завършиха американската военна академия West Point

Вчера, 23 май, се състоя церемонията по производството на випускниците на академията West Point на която присъства министъра на отбраната на САЩ Robert Gates (речта му на англ. език).

Тази година випуска е от 970 човека, разпределени както следва: Мъже – 826; Жени - 144 (15%); Афроамериканци - 63 (6,5%); Азиатци - 62 (6,5%); Латинос - 74 (7,5%); Индианци - 15 - 1,5%.

Общо 17 са чуждестранните офицери които завършват академията и скоро ще се върнат по домовете си (те са от Афганистан, Белиз, Бруней, България (Калоян Стоянов), Чад, Ямайка, Йордания, Казахстан, Литва, Малдивски Острови, Република Корея, Сингапур, Шри-Ланка, Тайван, Тайланд и Тунис). Снимки: 1, 2, 3, 4, 5  

Още американски военни академии

 
24.05.2009, 09:28 

В Русия е пуснат на вода крайцерът „Аврора”

На 24 май 1900 година в Русия е пуснат на вода крайцерът „Аврора”, станал по-късно символ на революцията.

Крайцерът „Аврора” на Балтийския флот, един от символите на Октомврийската революция - болшевишки преврат през 1917 г. Пуснат е вода през 1903 г., участва в морския бой в залива Цусима (1905 г.). Вечерта на 7 ноември 1917 г. с халостен изстрел на оръдията си "Аврора" дава сигнал за атака на Зимния дворец. Днес корабът е исторически паметник, филиал на Централния военноморски музей (от 1956 г.).

 
24.05.2009, 09:23 

Две турски военни учения се провеждат в Егейско море

Две турски военни учения се провеждат в Егейско море, съобщават медиите. Едното от тях - “Ефес”, приключва на 26 май. Второто учение -”Морски лъв”, ще продължи до 6 юни.

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
23.05.2009, 22:58 
Бъдещето на американските ВМС

Вчера, 22.05.2009 г., в Академията на ВМС (Аннаполис) се е провела тържествена клетвена церемония. Младите офицери (Флот и Морска Пехота) в присъствието на президента Барак Обама са се заклели да защитават САЩ и Конституцията на страната. Поздрави и успех в службата!   Снимки: 1,  2

 
23.05.2009, 21:18 

Талибаните изтласкаха правителствените войски и силите на НАТО от район в южната част на Афганистан

Операция на подразделенията на правителствените войски и силите на НАТО, започнала във вторник в района Марджа, в южната афганистанска провинция Хелмонд, се провали, предаде РИА Новости.

Командирът на трета дивизия от 205-и армейски корпус генерал Махиутдин Гури заяви, че „подразделения на правителствените войски, след петдневни сражения, оставиха този район и сега той се намира под контрола на талибаните”. Бунтовниците са изтласкали правителствените войски и силите на НАТО от техните позиции и са взели под свой контрол този стратегически важен населен пункт.

 
23.05.2009, 21:06 

Ху Дзинтао призова са създаването на мощни ВВС

Китайският президент Ху Дзинтао на 22 май призова за създаването на мощен въздушен флот, отговарящ на изискванията на изпълняването на историческата мисия на китайската армия в новия век, съобщава китайският вестник “Пийпъл Дейли”.

Ху Дзинтао отбеляза, че китайските ВВС са важен елемент от въоръжените сили на Китай и заемат значимо положение в общата стратегия на държавната сигурност. Той призова офицерите и войниците на китайските ВВС постоянно да повишават способността си за удържане на победа в условията на информатизацията, а с това и способността си да решават цялото многообразие от военни задачи.

Ху Дзинтао също подчерта необходимостта от ускоряването на темповете на съдействието за модернизирането на армията. По неговите думи, китайските ВВС успешно изпълняват различните задачи, поставяни им от народа и правителството на Китай. 

Още ВВС

 
23.05.2009, 16:55 

Гърция получи четири изтребители Advanced F-16 Block 52+

Първите четири нови изтребители Advanced F-16 Block 52+ пристигнаха в Гърция, съобщава гръцката телевизия НЕТ.

Летателните апарати са част от гръцката програма Peace Xenia IV. Тя включва 20 изтребители F-16C и десет самолета от вида F-16D, оборудвани с двигатели F100-PW-229 на Pratt & Whitney. Останалите самолети ще пристигнат в Гърция в рамките на тази и следващата година. /ИА "Фокус"/ 

Oще за F-16

 
23.05.2009, 11:00 

Франция ще продаде 60 изтребителя “Рафал” на ОАЕ

Франция най-накрая ще успее да продаде самолети “Рафал” извън страната, след като излезе информация за интереса на Обединените арабски емирства, съобщава френският вестник “Паризиен”.

Въпреки че досега Франция не успяваше на намери чуждестранни купувачи за “Рафал”, в момента в процес на финализиране е голям договор за 60 самолета на обща стойност 6-8 милиарда евро. По този повод френският президент Никола Саркози и министърът на отбраната Ерве Морен ще посетят ОАЕ в началото на следващата седмица. Това пътуване ще има за цел ако не да се сключи окончателен договор, то поне преговорите да напреднат значително. /ИА „Фокус”/ 

Още за самолетите Рафал

 
23.05.2009, 10:04 

Кризата удари и по бракуваните военни кораби

За военния моряк (в строя или от резерва) няма по-тъжна гледка от бракуван военен кораб. А такива и във Варна, и в Атия има. Във Варна са три, в Атия – няколко пъти повече. Към тях по време на криза няма никакъв интерес. Нито за рязане на скрап, нито за продажба „за в движение”. Във Военноморска база Варна „джакпотът” на пръв поглед удари подводницата „Надежда”. Тя бе предадена от Министерството на отбраната на Община Варна за преобразуването й в музей. За тази година обаче пари за тази цел общината няма и „Надежда” ще продължи да ръждясва безнадеждно.

Безнадеждно е и бъдещето на хидрографския кораб „Адмирал Бранимир Орманов”. Преди бракуването му Соломон Паси бе дал надежди, че ще намери пари за ремонта му и за превръщането му в кораб за българските полярни експедиции. Но политиците са за това – да обещават и да не изпълняват.

Като че ли с най-радостна съдба засега е екс-миночистачът „Капитан-лейтенант Евстати Винаров”. Той си остана в района на дивизиона противоминни кораби и успешно продължава да служи, макар и в ролята на плаващ склад. В по-добри времена еднотипен на него миночистач бе продаден на турски корабособственик, който и до ден днешен успешно го експлоатира като пристанищен влекач. Засега обаче кризата не дава възможност за такава „кариера” на някогашния боен кораб с бордови номер 34. /МВ/

 
23.05.2009, 09:55 

Що е „Комодори има ли той почва у нас?

Във връзка с публикацията от 22 май 2009 г. По повод новия Закон за отбраната и Въоръжените сили наши читатели ни писаха по повод въведеното ново звание в българските ВМС. В резюме, според публикацията „Ranks and insignia of officers of NATO Navies”, From Wikipedia, касаеща кодовете на офицерските военноморски звания (код OF 1-10) на 14 държави от НАТО, званието „Комодор”, "код НАТО OF 6" - първо (отдолу) адмиралско звание, със същия статут както в България, съществува в Канада, тъй като и те имат общо четири адмиралски позиции (Canada -  Commodore OF 6    (4)Като „код НАТО OF 6” - първо адмиралско звание, но в национален класификатор с пет адмиралски позиции, съществува в Холандия (Netherlands - Commandeur OF 6  (5); Португалия (Portugal Comodoro OF 6  (5) и Великобритания (United Kingdom - Commodore OF 6   (5).В четири страни - Норвегия, Дания, Полша и Румъния съществува (с известен компромис в точността на звуковото съответствие при произнасяне) като «код НАТО OF 5», старши офицер, съответстващо на българското «Капитан първи ранг»: (Norway - Kommandor OF 5; Denmark - Kommandor OF 5; Poland - Komandor OF 5; Romania -  Comandor OF 5.Във Франция, Германия, Исландия, Италия, Испания, Турция, Гърция и САЩ няма приемливо съответствие. В Германия предпочитат Flottillenadmiral, както и в Дания - Flotilleadmiral.

Както се вижда, бъркотията е пълна и първата глупост, която нашите законотворци преди години направиха, като приеха званието бригаден адмирал, сега се опитаха до поправят с още по-голяма глупост - комодор, звание, което никога не е имало нещо общо с българските военноморски традиции........../МВ/ 

 
23.05.2009, 09:40 

Американските сухопътни войски ще приемат на въоръжение екологически безвредни боеприпаси

През август 2009 година армията на САЩ смята да започне да доставя във войските партии от 20 милиона 5,56-милиметрови патрони M855A1 за стрелково оръжие, съобщава The Army Times.

За разлика от стандартните боеприпаси M855, използвани в автоматичните карабини M4, техните куршуми са изработени от бисмут (Bismuthum),  който нанася по малко екологически вреди, отколкото използваното в момента олово.

Според американските военни, бисмутовите боеприпаси не само нанасят по-малки вреди на околната среда, но и са по-ефективни от оловните куршуми. Особено когато става въпрос за добре защитени цели.

Програма касаеща разработката на боеприпаси за стрелково оръжие, които не съдържат олово и са по-безвредни за околната среда, е била утвърдена в САЩ в края на 1990 година. Първият опит за създаването на „зелен” куршум от волфрам се оказал неуспешен, понеже този метал е заплашвал екологията не по-малко от оловото.  

Още стрелкови боеприпаси

 
23.05.2009, 09:00 

Голямо авиошоу стартира на летище Пловдив

Български Международен Авиационен Фестивал BIAF’ 09 ще се проведе на Летище Пловдив днес и утре. Организаторите обещават голямо шоу с много акробатични изпълнения на участници от целия свят. По време на фестивала зрителите ще станат свидетели на невероятната комбинация от зрелищни въздушни демонстрации, наземна експозиция, презентации, срещи и други събития, обединени от авиационната тематика. В двата дни има идентична програма с демонстрации от 9 до 18 часа.

В таз годишното издание на фестивала участие ще вземат: ВВС на Република България - МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Ми-17, Ми-24, AS-532AL Cougar, Bell 206, C-27J Spartan /на статичен показ и в полет/, ВВС на САЩ - F-16, KC-135 /на статичен показ/, ВВС на Турция - Canadair NF-5B - Турски Звезди /пилотаж/, ВВС на Република Гърция - Mirage 2000 /на статичен показ/, ВВС НА Франция - Dassault-Dornier Alpha Jet E /пилотаж/, Aeroclub Galeb - Soko Galeb G-2, Soko Kraguj J-20, Сърбия /пилотаж/, Българска Федерация по Авиомоделизъм, Българска Федерация на Леката Авиация, Бизнес и лека авиация, EADS/EUROFIGHTER, Lockheed Martin, Сирус - Румъния, Alenia aeronautica - Italy.

 
23.05.2009, 08:53 

САЩ събират информация за новия ирански ракетен тест

Американски правителствени служители потвърдиха, че е започнало усилено събиране на информация за поредното изпитание от Иран на балистична ракета със среден обсег, предаде АП.

Aмериканските служби се опитват да определят обсега, траекторията и други параметри на ракетата. Техеран съобщи, че е изстрелял балистична ракета с обсег от около 1900 км, която е в състояние да достигне Израел и американските военни бази в Близкия изток. /news.bg/

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
22.05.2009, 17:15 

За пръв път Гърция ще изнася боеприпаси за САЩ и Франция

За пръв път Гърция ще изнася боеприпаси за САЩ и Франция, съобщи гръцкият вестник „Та неа”. Вчера бяха подписани две споразумения за продажба на боеприпаси на САЩ и Франция, като общата стойност на договорите доближава 4 млн. евро. Договорът с Франция се отнася до 20 000 учебни бомби.

Съвместни предложения за гръцки боеприпаси за немското оръжие H&K се проучват от Великобритания, Норвегия, България, Йордания, Дания и др. Договорът със САЩ се отнася до производството със 70% гръцко участие на 5 000 снаряда 40L60, които подлежат на допълнително оценяване за по-голяма поръчка. /БА/

 
22.05.2009, 11:00 

За първи път е одобрена сделка за продажбата на германски танкове на арабите

Съвета за безопасност към канцлера на Германия Ангела Меркел е одобрил продажбата на съвременни танкове Леопард 2 на Катар.

Тава е първата крупна доставка на германски танкове за арабска държава.Германското списание Der Spiegel съобщава, че в миналото сделка за продажбата на "Леопарди" за Саудитска Арабия е била забранена, заради опасения от влошаването на отношенията с Израел.

Der Spiegel пише, че на Катар ще бъдат доставено 36 танка, и че за сделката е било информирано израелското ръководство. Еврейската държава не е предприела никакви действия против доставката на танкове на Катар.

Армията на Катар наброява около 9000 човека, като на територията на страната е разположена голяма американска военна база. 

Още танкове Леопард 2

 
22.05.2009, 10:20 

Израелската армия завърши четиридневните военни учения

Израелската армия завърши днес мащабните военни учения, продължили в различни части на страната четири дни, предаде израелското радио „Решет Далет”.

В рамките на ученията бяха разиграни няколко сценария, сред които ракетно и въздушно нападение в северната част на Израел. В маневрите участваха различни бойни самолети от израелските ВВС, както и сухопътните войски. Междувременно, радиото уточнява, че властите на страната са уведомили Ливан, че струпването на войски в граничната зона в Северен Израел не е с военна, а с тренировъчна цел.

 
22.05.2009, 10:12 

Генерал Патрик Риберол е новият командващ силите на КФОР в Северно Косово

Френският генерал Патрик Риберол ще поеме днес командването на КФОР в зона Север от предшественика си генерал Филип Бра, пише сръбският вестник „Вечерне новости”.

На церемонията по предаването на длъжността ще присъства и командващият силите на КФОР италианският генерал Джузепе Емилио Гай.

 
22.05.2009, 09:13 

Русия изведе в орбита нов военен сателит

Ракетата-носител „Съюз-2” успешно изведе днес (04.13 мсв) в орбита военен сателит от ново поколение, предаде  РИА Новости.

След приключване на летателните изпитания новите космически апарати трябва да сменят сегашните космически апарати с военно назначение тип „Мълния”. Това е четвъртото изстрелване в рамките на тези изпитания на ракетите-носител „Съюз-2”.

Ракетният космически комплекс „Съюз-2” е създаден по поръчка на Министерството на отбраната на Русия и на Федералната космическа агенция на страната. 

Още ракети

 
22.05.2009, 09:00 

Тренировъчен самолет на ВВС на САЩ се разби в Калифорния

Свръхзвуков учебен самолет T-38 Talon на американските военновъздушни сили се е разбил в южната част на Калифорния, предаде РИА Новости.

Катастрофата е станала в четвъртък, в 13.30 часа местно време, в пустинята Мохаве, близо до военновъздушната база „Едуардс”. 30-годишният пилот на самолета Марк Грациано (Mark P. Graziano) е загинал на място. Другият член на екипажа Ли Джонс (Lee V. Jones) е хоспитализиран, без опасност за живота, съобщават от базата.

Northrop T-38 Talon е двуместен свръхзвуков реактивен учебен самолет, използван за подготовка на пилотите. T-38 е използван за прототип при създаването на многоцелевия изтребител F-5. 

Още учебни самолети

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
21.05.2009, 23:46 

Правителството предлага на президента да издаде указ за генерал Стойков

Правителството предлага на президента на България да издаде указ, с който, да назначи генерал Златан Кирилов Стойков на длъжността "Началник на отбраната" от 12 май 2009 година.

Съгласно разпоредбите на Закона за отбраната и въоръжените сили на България, в сила от тази дата, началникът на ГЩ на БА, заварен на кадрова военна служба към датата на влизане в сила на закона, се назначава за началник на отбраната до изтичане на срока по чл. 75, ал. 1 от отменения Закон за отбраната и въоръжените сили на България

 
21.05.2009, 22:23 

Ескадрила F-22 на американските ВВС е развърната в Гуам

Военновъздушните сили на САЩ са развърнали 525-а експедиционна изтребителна ескадрила, въоръжена с изтребители F-22A Raptor, в авиобазата Андерсен, разположена на остров Гуам, съобщава пресслужбата на американските ВВС.Дванадесет изтребителя F-22A са пребазирани в авиобазата Андерсен от авиобазата Елмендорф (щат Аляска). В Гуам ескадрилата трябва да извършва съвместни полети с бомбардировачите B-2. 525-а ескадрила смени в авиобазата Андерсен 90-а изтребителна ескадрила, която напусна Гуам през април т.г.

525-а ескадрила е била формирана по време на втората световна война. През април 1992 г., след операцията "Буря в пустинята", тя е разформирана, а през октомври 2007 г. е създадена отново. Тя стана втората ескадрила във ВВС на САЩ в Тихия океан, получила на въоръжение нови изтребители от пето поколение.

Още Ф-22

 
21.05.2009, 21:46 
Нови руски хеликоптери на изложението в Москва

Най-новият многоцелеви руски хеликоптер Ми-38 е представен на международното изложение на хеликоптерната индустрия – HeiliRussia-2009 в Москва. Той ще смени морално остарелите модели Ми-8 и Ми-17, известни в над 20 страни. Сред руските експонати има и леки машини, които, според експерти, изцяло отговарят на съвременните изисквания. В изложението участват повече от 140 компании от 16 страни.

 
21.05.2009, 17:40 

Ракети „Пейтриът” ще бъдат разположени в Полша до края на тази година

196 американски ракети „Пейтриът” и около 100 военнослужещи от САЩ ще пристигнат в Полша до края на тази година, въпреки съпротивата на Русия, заяви заместник-министърът на отбраната на Полша Станослав Коморовский в интервю за „Файненшъл Таймс”.

Във Варшава смятат, че американските ракети ще бъдат разположени в Полша, независимо от това, дали администрацията на Барак Обама ще продължи реализацията на проекта за ПРО (противоракетна отбрана) в Чехия и Полша, или ще се откаже от тези планове. „За първи път американски военнослужещи ще се намират на полска земя не под егидата на НАТО, например в рамките на някакви учения”, заяви Коморовский.

„За Полша това ще бъде символично”, отбеляза полският заместник-министър на отбраната. 

Още за ЗРК „Пейтриът”

 
21.05.2009, 17:23 

Китайска военна делегаиця гостува у нас

Заместник-министърът на отбраната Спас Панчев прие делегация на Китайската народна армия, водена от генерал Лиу Юнгдзъ, заместник-директор на Главно политическо управление. Преди това гостите имаха среща и с началника на отбраната генерал Златан Стойков. Разговорите бяха насочени към подобряване на двустранните отношения, както и за развитието на сътрудничеството между армиите. /БА/

 
21.05.2009, 14:00 
В Москва се откри втората международна изложба за хеликоптерна индустрия “Хели Раша-2009”

В Москва тържествено се откри втората международна изложба за хеликоптерна индустрия “Хели Раша-2009”, съобщава ИТАР-ТАСС.

“Русия е уникална площадка за развитие на търговско-икономическо сътрудничество в областта на производството на хеликоптери”, се казва в приветствие на руския президент Дмитрий Медведев. Той изрази надежда, че “изложбата ще стане сериозен стимул за производството на хеликоптери, площадка за обмен на водещи идеи и технологии”.

“При изграждането на новия облик на въоръжените сили се отделя специално внимание на осигуряването на армията и флота със съвременни хеликоптери. Събитията през последно време доказаха необходимостта от съвременни образци на този тип въоръжение”, каза, от своя страна, руският заместник-министър на отбраната Владимир Поповкин. /ИА "Фокус"/ 

 
21.05.2009, 13:11 

Община Варна и БМФ връщат стажантите на „Калиакра“

Гордостта на българския флот, баркентината „Калиакра“ ще има възможност да се представи достойно на поредното издание на ветроходната регата „Тол шип рейсинг“ благодарение на Общинския съвет и БМФ. С тяхната финансова помощ ще бъде осигурен стажът на борда на кораба на курсанти от ВВМУ „Никола Вапцаров“ по време на най-престижното състезание за големи плавателни съдове под ветрила. С пари от местния бюджет ще се финансира участието в екипажа на „Калиакра“ на 4 практиканти от Морското училище и двама от Техническия университет, а останалите ще са на издръжка на корабната компания…./Народно дело/

Още за ветроходите 

 
21.05.2009, 11:12 

Военен хеликоптер се разби до Сан Диего

Най-малко трима души са загинали при катастрофа на военен хеликоптер над океана югозападно от Сан Диего. На борда на хеликоптера е имало седем души.

Спасителните екипи са открили три тела и продължават да издирват останалите. Бреговата охрана и военни хеликоптери са се включили в спасителната операция.

Мястото на инцидента е северозападно от мекскиканския бряг, близо до Коронадо айлънд. /news.bg/

Подробности

 
21.05.2009, 10:52 
BLACKSEAFOR`2009:  Медали за адмирали

Във връзка със среща на командващите Военноморските сили от Черноморския регион, фрегатата от състава на Турските ВМС TCG GEDIZ е на посещение в пристанище Варна (8-о корабно място) от 19 до 23 май 2009 г. На 21 май 2009 г. от 14.30 часа на борда на фрегатата за първи път ще бъдат връчени „Медали на BLACKSEAFOR” на командващите Военноморските сили на черноморските държави. /МВ/ 

Още военноморски сили

 
21.05.2009, 10:40 

Разработват нови нормативни документи за артилерията

Във факултет „Аартилерия, ПВО и КИС” на НВУ „В. Левски” се провежда поредното заседание на работния колектив за разработка на нормативни документи за полевата артилерия на Българската армия. Проявата е по план на ГЩ на БА. В нея участват полковник Георги Иванов от Генералния щаб, полковник Иван Иванов от Щаб ана Сухопътни войски, офицери от Военна академия и от войсковите поделения.Идеята за създаване на нормативни документи за артилерията датира от 1998г и се зароди като съвместна инициатива на офицерите от тогавашното военно училище и четвърта артилерийска бригада в Асеновград. Вече 11 години състава на основната част от групата е непроменен. Това са офицери с богат опит от службата си в артилерийските подразделения и части.В резултат на дългогодишната работа на този колектив днес бълтарската артилерия може да се похвали с факта, че е единственият род войска от Сухопътните войски, който разполага със собствена тактическа доктрина, изцяло съобразена със стандартите на НАТО и с нашите възможности..... /БА/

 
21.05.2009, 10:16 
Втори етап на ученията на НАТО в Грузия

Днес в Грузия започва вторият етап на ученията на НАТО в рамките на програмата „Партньорство в името на мира”. На военния полигон в покрайнините на Тбилиси близо 1000 военни от 14 страни ще участват в полевите маневри „Кооператив Лонгбоу”. Русия рязко критикува тези учения в Грузия. Президентът Дмитрий Медведев заяви, че те са откровена провокация и не бива да се провеждат там, където наскоро е имало война.

 
21.05.2009, 08:47 

Иран успешно е тествал оперативна ракета

Иран успешно е тествал нова ракета "земя-земя", която има обсег от около 2000 км.Това е съобщил иранският президент Махмуд Ахмадинеджад по време на речта си в гр. Семнан, източен Иран, където е била тествана ракетата, предаде ИРНА.По думите на Ахмадинеджад „Сейджил" 2 е много по-усъвършенствана и има по-добра горивна система от предишните ирански ракети.„Сейджил" 2 също така има и по-дълъг обсег от „Шабаб" 3, която е смятана за най-добрата иранска ракета със среден обсег.

Западът беше дълбоко обезпокоен след тестването на „Шабаб" 3, чийто обсег е 1,300 до 2,000 км, което значи, че може да достигне всяка точка на територията на Израел - „най-големият враг" на ислямска република Иран. 

Още ракети

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
20.05.2009, 23:34

Оръжията, които САЩ дават на Афганистан, попадат в ръцете на талибаните

Екстремистите в Афганистан, които се бият в някои от най-бедните и отдалечени райони на планетата, успяват в продължение на години да поддържат интензивна партизанска война срещу материално превъзхождащите ги американски и афганистански сили.

Оръжията и екипировката, намерени в убити талибани, са знак за една възможна причина - от 30 пълнителя, събрани наскоро от ислямисти, най-малко 17 съдържат патрони, идентични с амунициите, които САЩ осигуряват на силите на афганистанското правителство, пише „Ню Йорк таймс”, позовавайки се на собствено разследване и интервюта с американски офицери и търговци на оръжие. Наличието на такива боеприпаси у ислямските бунтовници в долината Корангал, район, който често става сцена на ожесточени боеве край границата на Афганистан с Пакистан е силно доказателство, че мунициите, които Пентагонът внася в страната изтичат от афганистанските въоръжени сили и влизат в употреба срещу американските войници. /БА/

 
20.05.2009, 16:35 

Реформирането на ядрения оръжеен комплекс ще повиши неговата ефективност, заяви Владимир Путин

Руският премиер Владимир Путин заяви, че правителството разчита, че окрупняването на предприятията от ядрения оръжеен комплекс ще повиши тяхната ефективност, предаде ИТАР-ТАСС. Путин направи изявлението си по време на съвещание за развитието и оптимизацията на ядрения комплекс в Русия.

„В последно време ние проведохме сериозна структурна реформа на ядрения комплекс. Създадена беше държавна корпорация „Росатом”, като в нейните дъщерни структури бяха предадени многобройни предприятия от отрасъла. Ръководството на „Росатом” реализира мащабни планове за повишаване на ефективността на производството, неговата технологична модернизация. Това в пълна степен трябва да се отнася и за ядрения оръжеен комплекс”, заяви Путин. /ИА "Фокус"/

 
20.05.2009, 13:30 

Русия се отказа от доставката на изтребители МиГ-31 на Сирия, подозират намеса на Израел

Доставката на изтребители-прехнващачи с дълъг обсег на действие МиГ-31Э от Русия за Сирия, договорът за която бе сключен още през 2007 г., пропадна, съобщава руският ежедневник “Комерсант”.

Изданието научило за провала на сделката едновременно от няколко източници в руския отбранително-промишлен комплекс. Според сведенията, в окончателния отчет за 2008 г. на Авиостроителния завод “Сокол” в Нижни Новгород (ОАО "НАЗ "Сокол"), който извършвал модернизирането на изтребителите преди доставката, се посочва, че подготовката на партията МиГ-31Э били спряна поради “липса на договор”. Въпреки, че в документацията не се уточнява страната, където трябвало да се доставят машините, експертите са категорични, че става въпрос именно за МиГ-овете за Сирия.

Дамаск трябваше да получи 8 изтребители, като общата стойност на договора се оценяваше на $ 400-500 млн. Тъй като производството на МиГ-31 бе спряно още през 1994 г., Сирия трябваше да получи машини от мобилизационния резерв на ВВС на Руската Федерация, преминали модернизация съгласно изискванията на клиента в “Сокол”.

Официално отмяната на сделката не е потвърдена нито от завода “Сокол”, нито от “Обединената авиостроителна корпорация”, в чийто състав той влиза от 2006 г. Вместо това представителите и на двете компании препращат за коментар към държавната корпорация “Рособоронэкспорт”, която отказва коментар относно сведенията.Източниците на “Комерсант” посочват няколко възможни причини за провала на сделката. Според един от тях, отмяната на доставката може да е резултат от натиска върху Москва от страна на Израел, който още през 2007 г. изрази силното си безпокойство във връзка с планираната продажба на МиГ-31 на Сирия. В подкрепа на тази версия е и факта, че през 2005 г. Израел успя да откаже Москва от продажбата на Дамаск на ракетни комплекси “Искандер-Э”.

Освен това, вчера стана ясно, че Русия е закупила “пробна” партия безпилотни самолети израелско производство, които засега са недостатъчни за пълното въоръжаване на руската армия, предаде агенция “Новости”, цитирайки сведения на генералния директор на “Рособоронэкспорт” Анатолий Исайкин.

Според други източници, Сирия сама се отказала от закупуването на изтребителите заради тежкото си финансово положение. Дамас вече дължи на Русия над 3 млрд. рубли (ок. $ 94 млн.), въпреки че през 2005 г. Москва се съгласи да опрости 70% от старите дългове на арабската държава. Според експертите, недостигът на пари на сирийските власти вероятно се засилва от икономическата криза, засегнала практически всички държави по света. /Български Фактор/ 

Още за МиГ-31

 
20.05.2009, 10:30 

Boeing разработва микровълнов комплекс за РЕБ с въздушно базиране

Компанията Boeing е получила контракт от Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ на стойност $38 млн., предвиждащ разработката на демонстратор на система за радиоелектронна борба работеща в микровълновия диапазон с висока мощност (high power microwave, HPM) с въздушно базиране.

Работите се извършват в рамките на проекта CHAMP (Counter-electronics High power microwave Advanced Missile Project).

Според мнение на експерти от американските ВВС и компанията Boeing, микровълновите излъчвания с висока мощност ще станат високоефективен клас оръжия, способни да неутрализират източника на заплаха, свеждайки до минимум или даже до нула съпътстващите загуби благодарение на принципната нелеталност  на такова оръжие.

Още за РЕБ

 
20.05.2009, 08:35 
Индия извърши изпитание с ядрена ракета

Индия извърши вчера изпитание на ядрена ракета носител с обсег 3000 км, съобщи служител в министерството на отбраната. Ракетата земя-земя "Агни-2" беше изстреляна от военна база на остров Уилър в източния щат Ориса и може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави. Ракетният арсенал, с който в момента разполага Делхи, е предназначен главно за противопоставяне на основния му съперник Пакистан, но в обсега на "Агни-2" попадат и райони  от Южен Китай. Индия и Пакистан, които след обявяването на независимост през 1947 г. водиха три войни помежду си, извършват рутинни изпитания на ракети, но обикновено преди това се уведомяват взаимно в съответствие със сключеното между тях споразумение.

Още индийски ракети 

 
20.05.2009, 08:07 
В Индонезия се е разбил транспортен военен самолет

Военен индонезийски транспортен самолет с над 100 души на борда се разби в Мадиун в Източна Ява, предадоха агенциите. На борда на самолета са се намирали 11 души екипаж и 99 пътници, предаде говорител на военновъздушните сили. Поне 64 души са загинали при катастрофата, съобщиха от военна болница. По-рано беше цитирано съобщение на полицията, че загиналите са поне 57 души. До този момент не се съобщава самоличността на загиналите и дали на борда на катастрофиралия самолет е имало и чужденци. Самолетът се е разбил в няколко къщи и поне двама души на земята са сред жертвите. "Самолетът е напълно унищожен, останала е само опашката", заяви Уарди, представител на местните власти. Транспортният самолет С-130 "Херкулес" е летял от Джакарта за източната част на остров Ява. /БГНЕС /

Още транспортни самолети С-130

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
19.05.2009, 23:06 

Самолета E-2D  налетя 1000 часа

Палубния самолет за ранно радиолокационно откриване E-2D Advanced Hawkeye по време на изпитанията вече е налетял 1000 часа, съобщават от американската компания Northrop Grumman.Първият полет самолета E-2D изпълни през август 2007 година. Летателните изпитания се провеждат в изпитателния център на компанията Northrop Grumman на източното крайбрежие на САЩ (East Coast Manufacturing and Flight Test Center).

Самолета Е-2 се намира на въоръжение във ВМС на САЩ вече почти 60 години, като повече от 20 години се изнася в чужбина. Външно E-2D не се отличава от своите предшественици. Измененията засягат преди всичко радиоелектронното оборудване, изработено по принципа "открита архитектура". На самолета е монтирана новата радиолокационна станция AN/APY-9, създадена от компанията Lockheed Martin.

 
19.05.2009, 22:40 

Започва адмиралската среща във Варна

От 20 до 22 май 2009 г., в град Варна ще се проведе ежегодната среща на командващите Военноморските сили от Черноморския регион (СВSN) и заседание на Комитета на командващите ВМС на страните от оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море (BLACSEAFOR). На 20 май от 09.00 ч. започва среща на командващите Военноморските сили от Черноморския регион (СВSN) на която ще бъдат разгледани въпроси свързани с морската сигурност в Черно море, инициативата относно сигурността на морските граници на черноморските държави и усилията на държавите по осветляване на морската обстановка.

На 21 май ще се проведе заседание на Комитета на командващите ВМС на страните от оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море, на което ще бъдат разгледани поуките от последните две активации и текущото състояние на документацията на BLACSEAFOR. Ще бъдат утвърдени направените корекции към тях и ще се постави началото на планирането на активациите за периода 2009 – 2010 г., на които ВМС на Р. България с командващ вицеадмирал Минко Кавалджиев ще поемат командването на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море. /БА/

 
19.05.2009, 16:37 

Русия ще направи промени в ученията “Кавказ 2009”

Русия ще направи промени в своите военни учения следващия месец в отговор на настоящите маневри в Грузия, съобщи днес руският заместник-министър на отбраната, цитиран от АФП.“Първо, ние следим и правим оценка на всичко, което се случва там (в Грузия по време на военните учения на НАТО)”, заяви генерал-полковник Александър Колмаков.

“Естествено, ще бъдат направени промени в руските стратегически и тактически маневри “Кавказ 2009”, които са планирани за юни, допълни той.

Ученията ще “могат да се сравнят с тези от епохата на Съветския съюз”, каза Колмаков, допълвайки, че те ще обхванат почти всички единици, базирани в региона на Северен Кавказ и елементи от цяла Русия.

 
19.05.2009, 15:10
Американската ПРО няма да защити Европа

Американският противоракетен щит не е в състояние да защити Европа от ирански ракети, заявяват шестима руски и американски експерти, в доклад които публикува вестник „Вашингтон пост”.

Освен това, според тях, Иран ще бъде способен да създаде ядрена бойна глава и ракета с далечен обсег на действие най-малкото след 5 години. В момента по-актуално е политическото търсене на уреждане на иранския ядрен проблем. Според експертите, Русия и САЩ са длъжни тясно да сътрудничат именно по този въпрос. Заключението на експертите ще бъде предадено на официални лица в Русия и САЩ.

 
19.05.2009, 12:52 

Броят на военните полигони в Русия ще бъде съкратен три пъти

В руската армия през 2010 г. броят на полигоните за бойна подготовка ще бъде съкратен почти три пъти. Това съобщи първият заместник-министър на отбраната на Русия генерал-полковник Александър Колмаков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

“Структурата на полигоните, използвани за бойна подготовка на частите и подразделенията в армията и флота, подлежи на оптимизация. Броят им ще бъде съкратен от 296 на 108”, уточни Колмаков.

 
19.05.2009, 11:10 
Сътрудничество на руски и български граничари

Граничари от Русия и България ще проведат съвместни учения за борба с престъпността на Черно море. За това в град Новороссийск пристигна българският граничен катер „Несебър”.

В течение на 4 дни ще има учения попресичане на контрабандата на наркотици и оръжия, нелегалната миграция и международния тероризъм. Гостите ще направят и екскурзия из града и посещение на завода за шампански вина в Абрау-Дюрсо. Българските граничари ще посетят и Сочи – столицата на Олимпиадата през 2014 година – където ще се запознаят с мерки за гарантиране на граничната безопасност.

 
19.05.2009, 11:06 

Военните бази в Южна Осетия и Абхазия ще получат танкове Т-90

Според съглашението за официалното създаване на руските военни бази в Южна Осетия и Абхазия, което ще бъде взето в близко време, там ще бъдат дислоцирани танкове Т-90, съобщава днес вестник "Ведомости".

Според изданието в момента на територията на републиките вече са създадени две военни бази ВС на Русия: 7-а база в Абхазия и 4-а - в Южна Осетия. В базите ще има около 7400 руски военнослужещи, по 3700 във всеки обект. Те ще бъдат въоръжени с най-съвременното руско оръжие, включително и с танкове Т-90.

Освен това ще бъде създаден пункт за базиране на кораби от Черноморски флот и гранични войски, а на летището в Гудаут ще бъдат разположени няколко изтребителя, щурмови самолета и вертолети.

 
19.05.2009, 09:51 

Полша извършва модернизация на БМП-1

Военното ведомство на Полша е потвърдило информацията за продължаване на работите по програмата за модернизация на БМП-1, чиято цел е удължаване на ресурса на наличните БМП, които трябва да останат на въоръжение през следващите 25-30 години.До месец март 2011г. фирмата Bumar Group заедно със завода Wojskowe Zaklady Motorzacyjne (WZM) трябва да разработят, изпитат и подготвят за серийна модификация два опитни образеца на модернизираните машини БМП-1. Модернизираната машина ще има обозначението Puma (самата програма се нарича „Puma”).

Отдела за въоръженията в МО на Полша е подписал през март съглашение с указаните фирми на стойност $12 милиона. В тендера е участвало и полското предприятие Centurum Produkcji Woiskowe Huta Stalowa Wola (CPW HSW).

Общото количество на машините, планирани за модернизация, още не е утвърдено и подлежи на съгласуване. Според документацията на конкурса може да се модифицират четири варианта на машините за 9 батальона. Ще бъдат модернизирани 468 BWP-1 (от общо 1300 машини). Петият вариант може да бъде разработен впоследствие и вероятно ще бъде разузнавателна машина, която да замени 16-те съществуващи BMR-S и няколкото BMP-1K. Цялата програма се очаква да бъде изпълнена до 2020-2022 г.

Модернизацията ще включва работи по усъвършенстване на шасито и бронята. Машина ще се отличава с усилена балистична защита (до ниво 4, стандарт STANAG 4569) и съхранена плавучест. Тричленният екипаж ще има нови седалки, позволяващи усилена защита на екипажа при взривяване на мини или фугаси. Количеството на десанта ще се намали от 8 на 7 човека. Дизеловия двигател УТД-20 В6 също ще бъде модернизиран което ще осигурява и оперативен демонтаж. На модернизация ще бъде подложено и другото оборудване.Единият от вариантите включва монтиране на нов дистанционно управляем боен модул ZSSW, включващ 30-мм автоматично оръдие Mk ATK, 7,62-мм картечница и сдвоени ракетни установки Spike-LR на фирмата Rafael Advanced Defense Systems. Изпитания ще се проведат на още три куполи с дистанционно управление: RCWS-30 на фирмата Rafael Advanced Defense Systems; UT-30 на фирмата Elbit Systems и Hitfist OWS на фирмата Ota Melara. Теглото на куполите трябва да е под 1500 килограма. 

Още БМП-1

 
19.05.2009, 08:35 
Русия и САЩ започват преговори за замяна на СНВ с нов документ

Днес в Москва започват руско-американските консултации по въпроса за замяна на договора за стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ) с нов документ, пише вестник “Взгляд”. Първите резултати, според разпорежданията на Дмитрий Медведев и Барак Обама, трябва да бъдат формулирани до юли, тъй като действието на СНВ изтича през декември. При това руският министър на външните работи Сергей Лавров счете за необходимо да се разшири темата за обсъждане и заяви, че следващото споразумение трябва да включва и въпросите за противоракетната отбрана, което явно ще усложни преговорния процес, коментира изданието. /ИА "Фокус"/

 

MILEX 2009

Минск, Белорусия, 19 - 22 май 2009 година

5-та международна изложба на въоръжение и военна техника

 
19.05.2009, 00:13 
Герхард Шрьодер е против приемането в НАТО на Грузия и Украйна

Отказът на НАТО от приемане на Украйна и Грузия ще укрепи мерките за доверие между алианса и Русия, заяви бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер. Той изтъкна, че през последно време отношенията между ЕС и Русия, в това число и по въпросите на сигурността, не са в най-добрите си времена. За поправяне на положението са необходими ефикасни мерки за доверие. „Във връзка с това трябва да приключим с игрите по приемане на Украйна и Грузия в НАТО” – подчерта Герхард Шрьодер. Според него ,”когато НАТО провежда военни учения в Грузия, където неотдавна имаше война, развързана от известен на всички, това е просто глупост”.

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
18.05.2009, 22:40 

Евросъюза ще разработва нов вертолет

Министрите на отбраната на страните от Евросъюза са одобрили решение за разработка на нови тежки транспортни вертолети за ВВС, съобщи днес Associated Press.

Планира се новият вертолет да замени Sikorsky CH-53. Тази замяна ще бъде извършена в рамките на програмата на ЕС за ликвидация на недостига на транспортни вертолети във въоръжените сили. Заради недостиг на собствени вертолети европейските страни са принудени при изпълнение на мисиите в Чад и Афганистан да използват зафрахтовани руски Ми-26, които в момента са най-големите вертолети в света.

Франция и Германия вече обявиха, че през периода 2018-2020 г. биха искали да закупят стотина 35-тонни вертолети от новия модел. Планира се да се съгласуват покупки и с други страни. Възможно е в разработката на новите европейски транспортни вертолети участие да вземат и САЩ.

 
18.05.2009, 22:04 

Семинар за извличане на поуки от практиката и споделяне на придобития опит

Двудневен семинар на тема “Усъвършенстване на процеса на планиране и провеждане на обучение и подготовка чрез разбор, анализ, извличане на поуки от практиката и споделяне на придобития опит” започва утре, 19 май, в хотел „Родина”. Той ще бъде открит от генерал-майор Ангел Златилов, заместник командващ на Съвместното оперативно командване.

Основната цел на мероприятието е да се дискутират ролята и задълженията, както на националните структури, така и на структурите на НАТО в процеса на анализ, извличане на изводи и поуки и тяхното прилагане в практиката.

В семинара участват специалисти от страните - членки на НАТО, страните от програмата „Партньорство за мир” и „Средиземноморския диалог”.

В рамките на форума ще се проведе и демонстрация на симулационни системи и модели от Швеция, Австралия, Великобритания и др. /БА/

 
18.05.2009, 20:40 

Сделката с Турция за безпилотните самолети “Херон” може да се анулира

Турция обмисля анулирането на сделката за доставка от Израел на 10 безпилотни разузнавателни самолета “Херон”, пише електронното издание Дюня бюлтени, като се позовава на публикация в израелския вестник “Аарец”. Турция щяла да се позове на неспазването на установения в договора срок за доставки на самолетите.

Според подписания през 2005 г. договор на стойност 185 милиона долара Израел трябваше да предаде въпросните самолети още преди една година. Израелската страна твърди, че истинският проблем произтича от камерите, които са разработени от турска фирма и трябва да бъдат монтирани на самолетите. Камерите са много тежки и това не позволява на самолетите да се издигнат до предвидената за тях височина на полета от 30 000 фута.

Турската страна защитава позицията, че израелските фирми посочват технически причини за да избягнат заплащането на предвидените в договора глоби. Неназован представител на турското министерство на националната отбрана посочва за вестника, че израелските фирми са знаели колко тежат камерите, но въпреки това са давали уверения, че “това няма да предизвика никакви проблеми”. /ИА "Фокус"/

 
18.05.2009, 19:50 

Италия започна да доставя патрулни катери на Ирак

Италианската корабостроителна компания Fincantieri е доставила първият от четирите патрулни катери тип Saettia MK4 за ВМС на Ирак, съобщава DefPro. Корабът, получил името "Фатех", в близко време трябва да започне да изпълнява задачи по охрана на икономическата зона на страната.

Общата стойност на катерите е около 80 милиона долара.Според контракта компанията Fincantieri, заедно с ВМС на Италия, ще подготвя екипажите на патрулните катери, като те ще преминават курсове с продължителност 7 седмици.

Патрулните катери тип Saettia MK4 се явяват модернизация на аналогичните кораби тип Diciotti, намиращи се на въоръжение в бреговата охрана на Италия и ВМС на Малта. На борда на катера могат да се намират до 34 човека, включително 12 членен екипаж. Неговата дължина е 53,4 метра, а ширината - 8 метра. Катера е способен да развива скорост до 23 възла. 

Още патрулни катери

 
18.05.2009, 19:00 

Американците преустановиха работите над проекта за президентски вертолет

В САЩ практически напълно е преустановена работата над проекта за нов президентски вертолет VH-71, който трябваше да замени остарелите Sikorsky VH-3D и VH-60N, съобщава Defense News.

Съответното решение е било взето от администрацията на Барак Обама с цел търсенето на по-евтина алтернатива.

Още вертолети

 
18.05.2009, 17:17 

ЕС стартира програма срещу биооръжията

Европейските министри на отбраната стартираха днес проект на стойност 100 млн. евро за противопоставяне на заплахата от биологични оръжия, предаде АФП.Програмата “Био-Едеп” (Bio-Edep) е инициатива на пет страни-членки на ЕС – Чехия, Франция, Германия, Холандия и Испания.“И други страни от ЕС изразиха намерение да се присъединят”, съобщи в свое становище Европейската агенция по отбрана.

Целта е да се създаде възможност за регистриране и идентифициране на биологични вещества, които може да бъдат използвани срещу войници.

 
18.05.2009, 14:25 
Балтийският флот навършва 306 години

На 18-ти май 1703 година флотилия от 30 лодки с руски войници под командването на Петър Първи удържа първата победа в делтата на Нева над шведските военни кораби. Тази дата е прието да се смята за рожден ден на най-старото в Русия военно-морско обединение. Днес в чест на паметното събитие на корабите на Балтийския флот ще се състоят церемонии на тържествено вдигане на Андреевски флагове. Моряците-балтийци ще положат венци и цветя към паметниците на основателя на флота – Петър Първи, на братски гробища и мемориали на героите на отминалите войни. 

Още за Балтийския флот

 
18.05.2009, 12:31 
Израелските ВВС започват днес мащабно учение

Израелските военновъздушни сили започват днес мащабно учение, с цел подготовка за евентуален отговор на ракетно нападение, предаде израелското радио “Решет Далет”.

Маневрите ще продължат четири дни и ще се проведат в различни части на страната. Основният сценарий на ученията е защита срещу ракетно нападение на израелски въздушни бази. Източници от министерството на отбраната увериха, че маневрите са рутинни. /БА/

Още ВВС на Израел

 
18.05.2009, 12:26 

В Грузия завърши първият етап от ученията на НАТО

Във военната база на грузинското министерство на отбраната “Вазиани” днес завършиха щабните учения на страните-членки и партньори на НАТО в рамките на програмата “Партньорство за мир”, предаде Интерфакс.

“Щабните учения имаха за цел отработването на съвместимостта на многонационалните сили при изпълнението на миротворчески задачи”, съобщи ръководителят на ученията на НАТО бригаден генерал Джовани Саварезе. По неговите думи всичките 235 участници в щабните учения са получили необходимия опит. Той съобщи, че от 21 май на територията на военната база ще започнат полевите учения, в които ще вземат участие до 1000 военнослужещи от 14 страни. /ИА "Фокус"/

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
17.05.2009, 23:01 

Китти Хок завърши славно своята служба

Самолетоносачът Китти Хок (Kitty Hawk CV 63) беше изведен от състава на американския военен флот. Официалната тържествена церемония се състоя още на 31 януари, но едва на 12 май от грот мачтата беше спуснат флага на кораба и държавното знаме на САЩ.

Самолетоносачът прослужи 42 години и бе главния за серията от три кораба (Костелейшън и Америка). Сега той се консервира в Бреметон (Bremerton), щат Вашингтон.

Последният капитан на самолетоносача е Capt. Todd Zecchin. Интересното е, че той бе последният капитан и на самолетоносача John F. Kennedy, изведен от състава на флота на САЩ през март 2007 година.

Още самолетоносачи

 
17.05.2009, 09:28 
Президентите на САЩ и Русия ще обсъдят въпроса за ядреното разоръжаване

По време на визитата през юли на президента на САЩ Барак Обама в Москва, заедно с руския държавен глава Дмитрий Медведев ще се опитат да разрешат разногласията свързани с плановете на Америка за разполагане на системи за противоракетна отбрана в Полша и Чехия. Това съобщиха от Белия дом, цитирани от ИТАР-ТАСС.

От президентската администрация съобщават, че дневният ред на срещата между двамата лидери ще включва и обсъждането на въпроси за съкращаване на ядрения потенциал и сътрудничество в областта на неразпространението на ядрени оръжия.

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
16.05.2009, 15:01 

Чехия сваля загражденията на площадката за ПРО

Чешкото правителство обяви, че възможно най-скоро ще махне загражданията около площадката, избрана за противоракетния радар на САЩ, предаде АФП.

Въпреки споразуменията на властите на Чехия, Полша и САЩ, мнозинството от гражданите така и не бяха убедени в конкретните ползи от проекта.Русия видя в ПРО заплаха за сигурността си и настоя да не бъде разполагана.

Американският президент Барак Обама заяви, че бъдещето на системата зависи от политиката на Иран. /news.bg/

 
16.05.2009, 14:45 

Катар ще закупи германски танкове

Германия ще продаде 36 танка на Катар, с което ще сложи край на дългогодишната забрана за продажба на тежко въоръжение на страни от Арабския полуостров, съобщава в днешния си брой германското списание  „Шпигел”.В същото време продажбата на подводници за Пакистан временно е спряна до провеждането на парламентарните избори в Германия през септември.

Съгласно германското законодателство производителите трябва да получат одобрение от Съвета за национална сигурност на канцлера Ангела Меркел за подобни оръжейни сделки. Съветът се състои от министри от кабинета, отговарящи за сигурността.По данни на „Шпигел” Германия в миналото е отказала да продаде два танка „Леопард” на Саудитска Арабия, за да не предизвика Израел.

Изданието посочва, че продажбата на 36 танка на Катар тихомълком е била одобрена през миналата година, като израелските власти не са възразили. /ИА "Фокус"/

 
16.05.2009, 14:36 

Бундесвера започна да доставя бронемашини Eagle IV в Афганистан

Военния контингент на Германия в Афганистан получи първите три бронирани тактически автомобила Eagle IV, производство на швейцарската компания Mowag, съобщава DefPro. Техниката е част от 198-те машини, които германските въоръжени сили трябва да получат съгласно подписан през 2008 г. договор.

Автомобилите, теглото всеки от които е около 8 тона, са били доставени в Афганистан със самолет Ил-76. До 18 май 2009 г. немските военнослужещи трябва да получат 11 такива машини. Те ще постъпят на въоръжение в най-голямата военна база на въоръжените сили на Германия в Афганистан, която се намира близо до град Мазари-Шариф.

Според оценки на немските военни, Eagle IV се отличава със своята надеждност, добра управляемост и защитеност. Дължината на автомобила е 5,4 метра, височината  - 2,4 метра, а ширината - 2,16 метра. Машината е снабдена с дизелов двигател с мощност 245 конски сили и може да развива скорост до 110 километра в час, преодолявайки наклони до 60 градуса. Eagle IV е оборудвам с дистанционно управляемо въоръжение, което прави неговата експлоатация по безопасна. 

Още военни автомобили

 
16.05.2009, 09:53 

Разформироваха две елитни руски дивизии

Две от най-известните дивизии в руската армия - Таманската и Кантемировската, са разформировани, съобщи Би Би Си. От парада на 9 май двете дивизии, разположени край Москва, отидоха направо в историята, посочи източник от военното министерство в Москва. На мястото на Таманската дивизия ще бъдат създадени две мотострелкови бригади, а на Кантемировската - танкова бригада. Промените се извършват в рамките на реформата на руските въоръжени сили.Двете дивизии са създадени през 1940 г., от 1945 г.  са дислоцирани край Москва. Въоръжавани са с най-модерна техника, а подборът на военнослужещите в тях бе особено щателен.

Дивизиите са вкарвани в Москва през 1953 г. при смъртта на Йосиф Сталин и ареста на Лаврентий Берия, както и при последните два опита за преврати през 1991 и 1993 г. /Монитор/

 
16.05.2009, 08:57 

Хърватска пушка за хърватските войници

Министърът на отбраната на Хърватия Бранко Вукелич и представители на фирмата „ХС Продукт” подписаха договор за доставка на щурмова пушка VHS за нуждите на въоръжените сили на Хърватия, предаде хърватската телевизия ХРТ. Въпреки че с актуализацията на бюджета за тази година средствата, предназначени за министерството на отбраната бяха намалени с 579 милиона куни /7,5 куни = 1 евро/, министерството продължава изпълнението на стратегическите проекти за оборудване и модернизация на армията.

В проекта за доставка на щурмови пушки вече са инвестирани 4 милиона куни. В тази връзка бе посочено, че има желание хърватската армия да бъде оборудвана и въоръжена изцяло с пушки и оборудване, хърватско производство. Новата хърватска пушка е по-евтина и по-добра от коникурентните, сред които е и германската HK G 36, с каквато са въоръжени хърватските войници в Афганистан. Става дума за пушка с калибър 5,56 мм, минала съответните тестове при температури от минус 40 до плюс 52 градуса по Целзий, както и при стрелба в солена вода, пясък и тиня. В сгънат вариант пушката е дълга 675 мм и е широка 45 мм, а цевта й е 410 мм. В разгърнатия си вариант е дълга 765 мм и е широка 45 мм, а цевта е 500 мм. /БА/

Още стрелково оръжие

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
15.05.2009,  

Първите нови американски военни части пристигат в Афганистан

Първите части от допълнителните 17 000 американски войници се отправиха към Южен Афганистан, за да поемат въздушните операции в размирния район, предаде АФП.Войници от 82-ра въздушнопреносима дивизия ще поемат командването от други части на церемония на летището в Кандахар, най-голямата база в южната част на страната.

“Те са първия ешелон от допълнителните части, които пристигат в Афганистан”, заяви офицер от ИСАФ. /ИА "Фокус"/

 
15.05.2009, 13:52 
САЩ остават основният търговец на оръжие в света

Ръст на търговията с оръжие в света и особено на оръжейните доставки за региона на Близкия Изток, отбелязва Стокхолмския институт за изследване на проблемите в света, пише руското „Независимое военное обозрение”.

Според своите данни за периода 2004-2008 година, този авторитетен институт определя САЩ като най-големия търговец на оръжия в света, а на второ място е Русия. Увеличили са се оръжейните доставки за различни „горещи точки”. В периода 2004-2008 година продажбите на оръжие са били с 21% по-високи, отколкото в предишния петгодишен период. САЩ остават най-големия доставчик на оръжие и военно оборудване. На САЩ се падат 31% от тази търговия, като 37% от американските доставки са за страни от региона на Близкия Изток. Русия е продала с 14% повече оръжия и военна техника, което й позволява да запази съществен дял от оръжейния пазар, но не и да го увеличи. В периода 2004-2008 година са се увеличили оръжейните доставки за „горещи точки” в света, като Афганистан, Грузия, Израел, Пакистан и Шри Ланка. /ИА „Фокус”/

 
15.05.2009, 12:43 

Британците ще продължат да купуватизтребители Eurofighter Typhoon

Великобритания е потвърдила намерението си да закупи третият транш изтребители Eurofighter Typhoon, от които по-рано се бе отказала. Според информация на Defense News, от военното ведомство на страната са съобщили, че контракт с производителите на самолетите Eurofighter ще бъде подписан тази година след окончателно съгласуване на стойността на машините и тяхното последващо обслужване.

Съгласно достигнатата по-рано договореност, третият транш изтребители, предназначени за Великобритания, се състои от 88 машини. Като се отчете и тази партия Лондон ще има общо 232 такива самолета.

Още за изтребителите Eurofighter Typhoon

 
15.05.2009, 10:03 
Допълнителни пари за войната в Ирак и Афганистан

За войната в Ирак и Афганистан САЩ отделят допълнително 97 милиарда долара. Съответният проектозакон е одобрен от камарата на представителите на американския конгрес.

Администрацията на Барак Обама помоли за 85 милиарда, а членовете на камарата добавиха още 12 за закупуване на допълнителни въоръжения и дипломатическа дейност. Почти половината на тази сума се планира да бъде насочена за пряка подкрепа на военните операции в тези страни.

 
15.05.2009, 09:55 
Изтребител Миг-27 е катастрофирал в Индия

Изтребител Миг-27 на индийските военновъздушни сили днес е претърпял катастрофа в района Джодхпур, в щата Раджастхан, предаде ИТАР-ТАСС.

От министерството на отбраната на Индия съобщиха, че пилотът е успял да катапултира. По предварителни данни, на мястото на падането на самолета в селска местност са пострадали най-малко седем души.

Още за МиГ-27

 
15.05.2009, 00:19 
Пентагонът съкрати парите за ПРО

Пентагонът съкрати парите за противоракетната си отбрана ПРО, която е най-спорната точка с Русия, с цели $1,2 млрд. Това стана ясно от проектобюджета на ведомството за 2010 г., който военният министър Робърт Гейтс представи пред комисията по отбрана на Камерата на представителите.

Пентагонът иска да получи $663,8 млрд., от които $130 млрд. за войни. Гейтс заяви, че трябва да се купува проверено въоръжение, а не да се харчат пари за футуристично. Няма да се увеличават противоракетите в Аляска, но затова ще се концентрира на противодействието на ракетни заплахи от страни неприятели. Пентагонът се отказва от строителството на втори "боинг" с лазер, който може да поразява балистични ракети в полет. /Стандарт/ 

Още за ПРО

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
14.05.2009, 13:50 

Самолет на НАТО се разби при излитане в Южен Афганистан

Самолет на НАТО се разби при излитане в Южен Афганистан, но пилотът оцеля, след като успя да катапултира, предаде АФП. Не е ясно дали при инцидента са пострадали други хора.

Катастрофата не бе причинена от “вражески действия”, уточни за АФП говорител на водените от НАТО Международни сили за стабилизиране на Афганистан (ИСАФ).“Пилотът е настанен в здравен пункт на ИСАФ,” каза той. “Нямаме информация за други жертви.”

Южен Афганистан е главна сцена на сблъсъците на афганистанската армия, чуждестранните сили със свързаните с “Ал Кайда” екстремисти и талибаните. /ИА "Фокус"/

 
14.05.2009, 13:45 
„Боинг” ще снабди италианската армия с 16 хеликоптера за 1,23 милиарда долара

Американската корпорация „Боинг”, съвместно с италианската компания „АгустаУестленд”, ще снабди италианската армия с 16 хеликоптера „Чинук”, предаде агенция РБК.

Общата сума на договора е 1,23 милиарда долара. От „Боинг” съобщиха, че американската компания ще бъде главен подизпълнител на италианската компания при производството на хеликоптери „Чинук”. „Боинг” ще достави корпусите за хеликоптерите. Италианската компания обяви, че разчита да започне доставките през 2013 година. /ИА "Фокус"/

 
14.05.2009, 09:50 

ВВС на Виетнам ще получат 12 изтребителя Су-30МК2

Рособоронэкспорт е сключил контракт с министерството на отбраната на Виетнам за доставката на 12 самолета Су-30МК2, съобщава днес вестник "Ведомости", уточнявайки, че съглашението между двете страни е било подписано още през януари.

Предполага се, че Русия ще започне доставките през 2010 година. Според експерти стойността на договора е за около половин милиард долара. Ще бъдат нужни още няколко стотин милиона долара и за допълнително закупуване на ракети и наземно оборудване.

По оценки на Международния институт за стратегически изследвания на въоръжение във ВВС на Виетнам има 140 изтребителя МиГ-21-бис, 53 машини Су-22М3/М4, 12 изтребителя Су-27СК/УБК и четири машини Су-30МКК.

Още за изтребителите Су-30

 
14.05.2009, 00:18 
Нов сайт на американското разузнаване

На 12 април директора на националното разузнаване на САЩ Dennis C. Blair обяви, че е открит интернет-сайт на Центъра за борба с разпространението на оръжия за масово поразяване.

Този център функционира под ръководството на апарата на ДНР и е предназначен за борба с една от основните за САЩ заплахи – разпространението на ОМП и свързаните с това оръжие технологии.

Още разузнавателни служби на САЩ

 
14.05.2009, 00:05 

AgustaWestland пусна програма за тактическа тренировка на екипажите на военни вертолети

Италианската компания AgustaWestland по време на изложението ITEC 2009 обяви за стартирането на програма за тактическа тренировка (Helicopter Tactics Training Programme) на екипажите на военни вертолети.

Според информация на компанията, програмата трябва да помогне на екипажите да се подготвят за участие в многонационални операции и действия в бойни условия, насочена е към увеличаване на ефективността от използването на вертолетите и безопасността на полетите. В основата на програмата е заложен опита на европейската отбранителна агенция (European Defence Agency), получен по време на многонационалните операции в Ирак и Афганистан.

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
13.05.2009, 23:20 

Провеждат се изпитания на нова тежка БМП за ОАЕ

Новият опитен образец на тежка БМП за армията на ОАЕ е подложен на сериозни изпитания,  от резултатите на които ще бъде взето решение за серийното и производство.

Правителството на ОАЕ е сключило контракт за $15,8 милиона с белгийската фирма Saviex International за изготвянето на опитен образец на нова тежка БМП, отговаряща на изискванията на въоръжените сили на ОАЕ.

Първият опитен образец е изработен в завод на белгийската фирма през 2007 година и е доставен в ОАЕ за провеждане на първият етап от разширените мобилни изпитания.Тези изпитания започнаха през 2007 година. Очаква се, че след утвърждаване на правителствените резултати от изпитанията ще започне и самото серийното производство във филиала на Defence Division в ОАЕ, фирмата Al Badie Group. Тежката БМП ще бъде с дизелов двигател, разположен в предната част на машината, бойния купол е в средата, а в задната част е разположено десантното отделение. Дизеловия двигател и окачването са заимствани от танк на фирмата Ota Melara, 36 единици от който има на въоръжение в армията на ОАЕ.

Опитния образец на тежката БМП е оборудван с бойна купола на БМП-3, производство на курганския завод в Русия.

Още верижни БМП

 
13.05.2009, 20:10  

Руските въоръжени сили ще получат 60 бойни самолета повече до 2015 година

Руският премиер Владимир Путин съобщи, че до 2015 година руската армия ще получи допълнително повече от 60 бойни самолета, благодарение на решението за допълнително натоварване на Амурския авиационен завод, предаде РИА Новости.

„Ние взехме решение за допълнително натоварване на Амурския авиационен завод и до 2015 година той ще достави 60 бойни самолета повече на руските въоръжени сили”, заяви Путин на брифинг в монголската столица Улан Батор.

 
13.05.2009, 17:57 

Чехия купува нови испански транспортни самолети

Военното ведомство на Чехия е подписало съглашение за покупката на четири тактически военнотранспортни самолета C-295 на испанската компания CASA, съобщава DefPro.

Новите машини трябва да заменят намиращите се на въоръжение в чешката армия остарели самолети Ан-26. Първият самолет трябва да бъде доставен до края на 2009 година, а последния – в края на 2010 година.Многоцелевия транспортен самолет C-295 може да се използва както за военни, така и в хуманитарни операции за превозване на хора, техника и товари.

Машината събира на борда си до 71 човека или около 9 тона товар. Крейсерската скорост на самолета е около 480 километра в час.С последната поръчка портфейла с поръчки за испанските машини C-295 е 72 единици. Освен във ВВС на Испания, те се намират на въоръжение и в Полша, Финландия, Португалия, Бразилия, Чили, Йордания и др.

Още за С-295

 
13.05.2009, 14:18

Тактически автомобил Gaucho

Автомобилът с повишена проходимост Gaucho е разработен в рамките на съвместна бразило-аржентинска програма. През лятото на 2007 година прототипа на новата машина успешно премина полевите изпитания. Производството на Gaucho започва тази година на територията на Аржентина.

Машината е с колесна формула 4х4, оборудвана е с турбодизел и може да развива скорост до 120 километра в час. Пълното тегло на автомобила е 2100 килограма, като може да измине до 500 километра с едно зареждане. Стандартното въоръжение се състои от 7,62 или 12,7 мм картечница.Gaucho може да се използва като патрулна, разузнавателна, десантно-щурмова, командно-щабна, транспортна или санитарна машина.

Още тактически автомобили

 
13.05.2009, 12:33 
Германия предлага Гърция да купи изтребителите Eurofighter

Може решението за закупуването на нови изтребители да се забави заради кризата, но дори и изразяването на намерение от страна на гръцкото правителство за сделката предизвика интереса на всички продавачи, коментира в днешния си брой гръцкият вестник “Катимерини”.

Вчера в германското посолство в Атина беше представена програмата за строителство на изтребители Eurofighter. Посланикът на Германия побърза да изясни, че в условия на икономическа криза решението за изпълнението на нова оръжейна програма принадлежи изключително на правителството и над него не се упражнява никакъв натиск. Той добави, че ако правителството реши да реализира програмата, то купуването на Eurofighter е най-добрият избор. По думите на посланика, ако се реши да се закупи европейският изтребител ще трябва да има ангажимент за 30-40 машини, посочва “Катимерини”. Като предимства на Eurofighter се изтъква съвместното производство от четири европейски държави – Германия, Великобритания, Италия и Испания и възможността да има производство и в Гърция, което ще създаде работни места. /ИА „Фокус”/

Още изтребители Eurofighter

 
13.05.2009, 12:22 

С 20% бяха намалени доходите на военнослужещите в Румъния

Ръководството на министерството на отбраната в Румъния реши днес да съкрати увеличенията за 75 000 военнослужещи от началото на месец май, като по този начин доходите им ще бъдат намалени с около 16-20%. Това съобщава румънското електронно издание Зиаре.ком.

„Министерството на отбраната е солидарно с цялото общество и именно поради това персоналът на армията беше принуден да съкрати разходите. На ръководно ниво са били взети мерки за вписването в бюджета”, заяви говорителят на министерството на отбраната Константин Спану. /ИА „Фокус”/

 
13.05.2009, 09:47 

Thales ще модернизира корабите на ВМС на Сингапур

Сингапур избра френската компания Thales за основен изпълнител на програмата за модернизация на корабите за противоминна отбрана тип Bedok, намиращи се на въоръжение във ВМС на страната, съобщава Defense News.

Според изданието, френския производител ще оборудва сингапурските кораби със съвременно оборудване, необходимо за извършване на разминиране на морските територии. Това ще бъдат усъвършенствани сонари, еднократни системи за унищожаване на мини и други елементи. Като подизпълнител в този контракт ще участва местната компания ST Electronics. Подробности за нейното участие обаче не се съобщават.

На въоръжение във военноморските сили на Сингапур се намират четири кораба тип Bedok. Корабите са били приети на въоръжение през 1995 година.

 
13.05.2009, 00:45 

Холандските Apache в Афганистан

Бойните вертолети Apache от състава на кралските ВВС на Холандия са налетели в Афганистан вече повече от 5000 часа. Пет вертолета от състава на 301-ва ескадрила, постоянно базираща се в Gilze-Rijen, работят в състава на международните сили за осигуряване на безопасността (ISAF) още от 2006 година.

Вертолетите се базират в холандския лагер в Tarin Kowt и основно се използват за въздушна поддръжка на холандските и други коалиционни войскови подразделения. Освен това холандските Apache се използват и за съпровождане на наземни колони и транспортни вертолети, такива като Cougar.

В момента в Афганистан се намират около 1500-1800 холандски военнослужещи, основно сухопътни подразделения. Освен това в страната са дислоцирани и шест изтребителя F-16 от състава на кралските ВВС.

Още за вертолетите AH-64 Apache

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
12.05.2009, 22:32 

Тайланд се отказа от покупката на изтребители Gripen

Свития военен бюджет на Тайланд е принудило ВВС на тази страна да отложи плана за покупка на шведски многоцелеви изтребители Gripen, съобщава DefPro.

Банкок вече закупи от Швеция шест изтребителя Gripen, четири от които двуместни. Самолетите трябва да бъдат доставени през 2011 година. Според условията на контракта, Тайланд планираше да закупи и още шест самолета.Новите самолети са необходими на тайландските военни за да се заменят дванадесет намиращи се на въоръжение изтребителя F-5B/E, които трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2012 година.

Освен това, военните планират да използват Gripen като основен изтребител на ВВС вместо F-16, който изпълнява тази роля в момента.

Още за Gripen

 
12.05.2009, 22:07 

Адмирал Ставридис е новият главнокомандващ на въоръжените сили на НАТО в Европа

Американският адмирал Джеймс Ставридис бе избран за нов главнокомандващ на обединените въоръжените сили на НАТО в Европа, предадоха световните агенции. Той ще замени на най-висшия военен пост в Алианса своя сънародник генерал Джон Крадък. По този повод постоянните представители на 28-те страни членки в НАТО изразиха благодарността си към генерал Крадък заради "забележителната му служба".

54-годишният адмирал Ставридис в момента е началник на базираното във Флорида Южно командване на САЩ. Генерал Крадък също е заемал този пост, преди да оглави въоръжените сили на НАТО. Подобно на своя предшественик, новият главнокомандващ на въоръжените сили на НАТО в Европа ще бъде и главнокомандващ на американските войски на континента, чиято главна квартира е в Германия.

Назначаването на адмирал Ставридис бе очаквано, предвид факта, че президентът на САЩ Барак Обама го номинира още през март. По традиция американец заема най-висшия военен пост в НАТО, а европеец е избиран за генерален секретар на организацията.

 
12.05.2009, 17:41 
Турските въоръжени сили демонстрираха възможностите си на учението “Туз гьолю-2009”

Турските въоръжени сили демонстрираха възможностите си на учението “Туз гьолю-2009”, което се проведе на ниво бригада, пише днес вестник “Хюриет”.

Участваха части и подразделения на сухопътните войски, ВВС и от Командването на специалните сили. Учението, на което бяха отработени въпроси за съгласуване на действията на отделните части, за готовността за водене на бойни действия и за изпробване на бойните възможностите в условия, най-близки до бойните, беше проследено от началника на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг и от командващите видовете въоръжени сили. В учението участваха общо 1582 души личен състав. Бяха проведени бойни стрелби със самоходни гаубици “Фъртъна”, които точно поразиха целите на разстояние 2 500 метра при стрелба от закрити огневи позиции, пише “Хюриет”. /ИА "Фокус"/

 
12.05.2009, 12:00 

Услугите на руската ГЛОНАСС за целия свят

Държавата планира изцяло да запази финансирането на навигационната система ГЛОНАСС през 2009 година, заяви вицепремиерът Сергей Иванов на заседание на Международния форум по спътниковата навигация.

Той напомни, че в момента в ГЛОНАСС влизат 20 спътника, които гарантират навигационни услуги за ползватели в Русия. Тази година се планира изстрелване в орбита на още 6 спътника, което ще позволи да се обхване цялата планета.

Още за ГЛОНАСС

 
12.05.2009, 10:23 

Проектобюджет на военноморските сили на САЩ

На 7 май американските ВМС публикуваха проекта за бюджет за 2010 финансова година (започваща от октомври 2009). Военноморските сили искат 171,7 милиарда долара. Това е със 7,9 милиарда повече от бюджета за 2009г.

Публикуван е също и проектобюджета на американските ВВС.

Още за ВМС на САЩ

 
12.05.2009, 09:00 
Новият облик на руските въоръжени сили

Руският министър на отбраната Анатолий Сердюков в специално интервю за вестник “Российская газета” разказа за новия облик на руските въоръжени сили.

“Процесът на обновяване все още не е приключен. Опитваме се да достигнем определено съотношение между офицерския и редовия състав. Първите трябва да са около 15%”, съобщи той. “Най-сериозна промяна ще има в облика на сухопътните войски. Отказваме се от полковете и дивизиите. Това предвижда съкращаване на офицерите и значително увеличаване на редовия и сержантския състав. Във военноморският флот няма да има кадрови промени. Във военновъздушните сили на страната ще преминем към системата на авиобазите, ще преразгледаме управленческите звена и звена за подкрепа”, заяви Сердюков. Той също съобщи, че окомплектовката на армията трябва да бъде извършена на базата на смесения формат. “Необходими са ни професионалисти, най-вече по специалностите, изискващи сериозна подготовка. Ще ги набираме и обучаваме. Също имаме нужда и от наборниците”, е убеден руският министър на отбраната. /ИА "Фокус"/

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
11.05.2009, 23:48 

САЩ ще заменят американския главнокомандващ в Афганистан

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс е взел решение да замени главнокомандващия на американските сили в Афганистан генерал Дейвид Маккиърнън, съобщи днес представител на Пентагона, цитиран от АФП.

Според източника, пожелал да остане анонимен, Гейтс планира да постави на поста генерал Стенли Маккристъл, бивш главнокомандващ на специалните операции.

Очаква се решението да бъде обявено по-късно на пресконференция в Пентагона. Като причина за свалянето на Маккиърнън е посочена липсата на увереност при взимането на решения от страна на генерала. /ИА "Фокус"/

 
11.05.2009, 16:36 

САЩ купиха от Украйна два изтребителя Су-27

Пентагонът купи от Украйна два руски изтребителя Су-27, съобщава Strategy Page. Изтребителите бяха доставени в САЩ на борда на украинския транспортен самолет Ан-124.

Американските военновъздушни сили ще използват машините, за да проверят ефективността на новите американски радари и на системата за радиоелектронно подавяне.През последните няколко години, отбелязва изданието, Русия достави такива изтребители за Индия, Китай, Малайзия, Венецуела, Индонезия и за Алжир, където те съставиха основата на националните военновъздушни сили.

Тежащия 33 тона самолет по своите характеристики е аналогичен с американския F-15, но цената му е с около 30 процента по-ниска.

Още за Су-27

 
11.05.2009, 12:47 

Южна Корея ще отложи програмата за превъоръжаване на армията си

Военното ведомство на Южна Корея ще преразгледа дългогодишния план техническо превъоръжаване на въоръжените сили, който е бил утвърден през 2005 година, съобщава The Korea Times. Това трябва да завърши до края на юни 2009 г., а след това изменения план ще бъде представен за утвърждаване от президента на страната.

Министерството на отбраната смята например да преразгледа сроковете за приемане на въоръжение на новите подводници KSS-III. Те трябваше да постъпят в състава на флота до 2020 година, а според новия план това събитие ще стане с две години по-късно. Точните характеристики на подводниците за сега не са известни, но според думи на корейски военни, те ще бъдат снабдени с бойни системи и други елементи произведени в страната. Освен това южнокорейските подводници, който ще могат да извършват петдесетдневни автономни плавания, трябва да получат и южнокорейски крилати ракети. KSS-III се смятат за един от ключовите елементи на програмата за превъоръжаване на флота.

Обновения план отлага и сроковете за покупка на самолетите-цистерни с една година - до 2014 година. Южнокорейската армия ще получи нови безпилотни летателни апарати не до 2011 година, както се планираше по-рано, а чак към края на 2015 година.

 
11.05.2009, 10:54 

Самолетите Як-130 ще бъдат оборудвани с безбалонни кислородни системи

Новите руски учебно-бойни самолети Як-130 ще бъдат оборудвани със специални кислородни системи, позволяващи получаване на кислород за пилотите не от бутилки, а направо от атмосферата, съобщава Lenta.ru.

Аналогични устройства вече се използват в новите самолетите "Су" и "МиГ".Системата е разработена от специалистите на предприятието "Звезда" специално за самолетите Як-130. Изпитанията, потвърждаващи нейната ефективност, са завършили преди няколко години и в момента се монтират на новите учебно-бойни машини.Според представители на "Звезда", безбалонните кислородни системи имат голям потенциал, понеже облекчават обслужването на самолетите и правят експлоатацията им по-безопасна.

Още за Як-130

 
11.05.2009, 08:58 

Началникът на Главния щаб на гръцките сухопътни войски е на официално посещение в САЩ

Началникът на Главния щаб на гръцките сухопътни войски генерал-лейтенант Димитрис Вулгарис е на официално посещение в САЩ, съобщават медиите. Визитата ще продължи до 16 май.Днес Вулгарис ще е във Вашингтон, където ще се срещне с посланик на Гърция и представители на военната мисия. Планирана е и среща с председателя на American Hellenic Institute. /ИА „Фокус”/

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
10.05.2009, 21:24 

В понеделник официално започват ученията на НАТО в Грузия

Утре официално започват многонационалните учения на НАТО в Грузия, във военната база във Вазиани в покрайнините на столицата Тбилиси, съобщава РИА Новости, позовавайки се на комюнике на пресслужбата на грузинското министерство на отбраната.Ученията Cooperative Lancer 09/Cooperative Longbow 09 в рамките на програмата на Алианса “Партньорство за мир” започнаха на шести май. Първата фаза на ученията е от шести до 19 май, а втората ще бъде от 21 май до трети юни.Според данни на грузинското военно ведомство в ученията взимат участие САЩ, Албания, Канада, Хърватия, Испания, Великобритания, Гърция, Унгария, Турция, Чехия, ОАЕ, Грузия, Украйна, Босна и Херцеговина, Македония и Азербайджан. Шест страни – Армения, Латвия, Естония, Казахстан, Молдова и Сърбия, впоследствие се отказа от участие.

Покана за участие получи и Русия, която рязко осъди провеждането на ученията, определяйки ги като “открита провокация”.

 
10.05.2009, 16:31 

Американският генерал Дейвид Петреъс заяви, че е убеден, че пакистанският ядрен арсенал е в безопасност

Американският главнокомандващ за региона генерал Дейвид Петреъс изрази увереност, че пакистанските ядрени силози са обезопасени срещу всякакви евентуални опити за завладяването им от страна на талибаните, предаде АФП.

„Уверени сме по отношение на техните процедури по сигурността”, коментира Петреъс в отговор на въпрос относно безопасността на ядрения арсенал на Пакистан, докато талибаните навлизат все по-навътре в страната. /ИА "Фокус"/

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
09.05.2009, 12:54 

Американски безпилотен самолет се разби в Афганистан

Американски безпилотен самолет се е разбил в петък вечерта в афганистанската провинция Газни, предаде РИА Новости, позовавайки се на началника на управлението на провинциалните сили за сигурност Хиял Баз Ширзай.

По негови данни, инцидентът е станал в района Карабаг. Няма пострадали сред местните жители в резултат на падането на летателния апарат. По предварителни данни на полицията, безпилотният самолет е паднал поради технически проблем. Междувременно говорителят на движението на талибаните в Афганистан заяви пред медиите, че самолетът е бил свален от активисти на движението. /ИА „Фокус”/

 
09.05.2009, 00:37 

Във военния парад на 9 май в Москва ще участват 9 хил. войници

Във военния парад в чест на 64-та годишнина от Победата във Великата отечествена война 1941-1945 г. ще вземат участие почти 9 хил. войници и офицери от частите на Московския гарнизон, предаде ИТАР-ТАСС.

Парадът ще приеме министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков. Командващ на парада ще е командващият Московския военен окръг генерал-полковник Валерий Герасимов.

На Червения площад ще излязат 112 единици сухопътна бойна техника, 70 самолета и хеликоптера, включително стратегически бомбардировачи, тактически и междуконтинентални ракети. Механизираните части ще бъдат представени от танкове Т-72, Т-80, Т-90, бронетранспортьори БТР-80, БТР-90, зенитно-ракетни комплекси "Оса" и С-300, оперативно-тактически комплекси "Точка", самоходни установки МСТА-С, "Акация", системи за реактивен огън "Ураган", "Град", "Смерч", както и специални автомобили "Хусар" и "Тигр". Цялата тази бойна техника е на въоръжение в Русия. Наблюдатели отбелязват, че за втори път след краха на СССР в дефилето ще се включи и тежко въоръжение. Хит на парада ще бъде показаният за първи път най-нов руски зенитен ракетен комплекс С-400 "Фаворит". Комплексът е главната ударна сила на ПВО. Засага тази система няма съперник в света по далекобойност и точност на стрелбата.

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
08.05.2009, 21:53 

Унгария се отказа от радар на НАТО

Унгария се отказа от политически непопулярен проект за радарна станция на НАТО, съобщиха унгарските информационни сайтове "Hungary Around the Clock" и "Politics".Министърът на отбраната Имре Секереш наредил на правния отдел на оглавяваното от него ведомство да оттегли възраженията си срещу спирането на разрешителното за строителство на съоръжението на хълм близо до южния град Печ. Продължаваме да спазваме писаните и неписаните правила на демокрацията, подчертал Секереш.Радарната станция е важна тема в кампанията за изборите за кмет на Печ. Повечето жители на града са против проекта.Кандидатът на управляващите социалисти - председателката на парламента Каталин Сили, обеща, че ако бъде избрана, няма да позволи построяването на радарната станция. Ако Секереш не направи необходимите стъпки, ще ги направя аз, увери тя.

Според няколко източници НАТО вече не настоява толкова много за разполагането на радара, тъй като геополитическото значение на региона се е променило с присъединяването към алианса на България, Румъния, Хърватия, Словения и Албания, пише вестник "Непсабадшаг". Радарната станция може да е загубила стратегическото си значение и е възможно Каталин Сили да разполага с важна информация, която потвърждава тази хипотеза, твърдят източници на вестника.

 
08.05.2009, 20:42 

Американски десантен вертолетоносач се върна в строя след ремонт

Американският десантен вертолетоносач USS Nassau LHA4 се върна в строя след шестмесечен капитален ремонт.В четвъртък кораба успешно завърши ходовите си изпитания, а в петък той се върна във военноморската база в Норфолк.

Nassau е четвъртият десантен вертолетоносач от клас Tarawa. Предназначен е за товарене, транспортиране и десантиране на морската пехота с помощта на вертолети или амфибии. Строителството на кораба е започнало на 13 август 1973 г., спуснат е на вода на 21 януари 1978 г., а в състава на флота влиза на 28 юли 1979 г. Водоизместимостта на Nassau е 39300 тона, дължината му е 254 метра, ширината – 32,5 метра, а скоростта достига до 24 възла. Екипажа на кораба е 964 човека. На борда му могат да бъдат разположени повече от 1900 морски пехотинеца, а също и 6 изтребителя с вертикално излитане и кацане AV-8B Harrier, 4 вертолета за огнева поддръжка AH-1W Super Cobra, 12 транспортни вертолета CH-46 Sea Knight, 9 транспортни вертолета CH-53 Sea Stallion и 4 вертолета UH-1N Huey.

Още десантни кораби

 
08.05.2009, 18:04 
Турската армия предпочита безпилотните самолети местно производство

При безпилотните самолети, които имат жизненоважно значение в борбата срещу тероризма, предпочитанията на турската армия са насочени към местното производство, пише днес вестник “Сабах”. След като доставката на произвежданите от Израел безпилотни разузнавателни самолети “Херон” се превърна в “лъжлива приказка”, турските въоръжени сили се ориентират към местни фирми. Министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл заяви, че в близките дни ще има търг за произвежданите от икономическата група Кале Байрактар и от фирмата Вестел тактически безпилотни самолети. Произвежданите от Вестел безпилотни самолети са показали на тестовете резултати, надвишаващи стандартите в НАТО. Безпилотните самолети, на които е дадено името “Карайел”, ще бъдат подложени на тестове и от турските ВВС. Вестел разработва самолетите “Карайел” от една година. Те са с тегло 230 кг, имат разпереност на крилата 7,5 метра и могат да останат във въздуха в продължение на 10 часа. Притежават подобни характеристики като на безпилотните самолети, производство на САЩ и на Израел, и са в състояние да събират всякаква военна информация. /ИА "Фокус"/

 
08.05.2009, 08:17 

Американската армия ще се изтегли от военна база в Еквадор през септември

САЩ ще изтеглят войските си от военната база Манта в Еквадор през септември, тъй като договорът за наем на базата изтича в края на 2009 г., съобщи американският посланик в Еквадор Хедър Ходжис, предаде агенция Синхуа.

Американското правителство все още не е решило къде да премести операциите срещу трафика на наркотици, които досега провеждаше от Манта. Посланикът добави, че САЩ са готови да заздравят връзките си с Еквадор, изграждайки отношения, градящи се върху взаимно уважение.

Досега базата Манта беше стратегически пост за операциите срещу трафика на наркотици в Тихия океан.

 
Репетиция за парада на победата в Москва - видео - част 1част 2 
 
08.05.2009, 00:10 

Полски боен вертолет W-3PL „Глухар”

Завършиха последните летателни изпитания на новия полски вертолет за огнева поддръжка W-3PL "Глухар" (вариант на вертолета PZL W-3A "Сокол"). Изпитанията са потвърдили, че поляците също могат да разработват съвременни бойни вертолети, оборудвани с перспективни интегрирани цифрови системи и въоръжения, заяви шефа на фирмата-производител PZL Swidnik.

В момента на въоръжение в сухопътните войски на Полша има около 30 вертолета "Сокол", които могат да бъдат доработени до "Глухар".

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
07.05.2009, 23:45 

През 2010 г. войната в Афганистан ще струва на САЩ повече от тази в Ирак, съобщиха от Пентагона  

Цената за воденето на войната в Афганистан, която беше поставена като приоритет от президента Барак Обама, ще надвиши стойността на операциите в Ирак за първи път през следващата година, се посочва в документация на Пентагона, предаде АФП.За 2010 г. военното ведомство на САЩ иска да получи 130 млрд. долара за военни мисии зад граница, включително 65 млрд. за Афганистан и 61 млрд. долара за Ирак.

„Тази молба показва първата промяна на фокуса на действията от Ирак към Афганистан не само по отношение на долари и ресурси, но и на военна мощ”, коментира вицеадмирал Стив Станли, командващ структурирането на силите в обединения американски Генерален щаб. /ИА "Фокус"/

 
07.05.2009, 22:00 

Завършиха летателните изпитания на MQ-8B от борда на кораб

В САЩ завърши поредния етап на изпитанията на многоцелевия безпилотен вертолет MQ-8B Fire Scout, съобщават от пресслужбата на компанията Northrop Grumman.

Изпитанията на безпилотния апарат, съществуващ както в морска, така и в сухопътна модификация, са се провеждали на ракетната фрегата USS McInerney (FFG-8) тип Oliver Hazard Perry. По-рано конструкторите на Fire Scout са проверявали възможностите му за водене на разузнавателни и поискови операции.

В началото на 2006 година MQ-8B е извършил автономно кацане на борда на десантния кораб USS Nashville (LPD-13). Успешното извършване на полети от борда на фрегатата McInerney е позволило да се оцени интеграцията на MQ-8B Fire Scout със системите на бойния кораб, което, според мнението на представител на ВМС, е важен показател. Според заявление на представител на Northrop Grumman, компанията смята да създаде морски БЛА, който ще осигурява екипажите на корабите с реална информация за обкръжаващата обстановка и ще извършва точно целеуказване.

Разработката на безпилотния вертолет MQ-8B се извършва в рамките на програмата на Пентагона - „The Future Combat Systems”.  Максималното тегло на бойния товар на вертолета достига до 200 килограма, а общата му маса е повече от 1400 килограма. Машината може да развива скорост до 200 километра в час. MQ-8 извърши първият си полет през 2002 година.

Още безпилотни апарати

 
07.05.2009, 13:33

Срокът на експлоатация на ракетите „Топол М” ще бъде продължен до 22 години

Срокът на експлоатация на ракетните комплекси „Топол М” ще бъде продължен до 22 години, съобщи днес командващият на руските ракетни войски със стратегическо назначение генерал-полковник Николай Соловцов, предаде РИА Новости.

„На 10 април 2009 година от космодрума Плесецк беше извършен учебно-боен пуск на междуконтинентална балистична ракета „Топол”. С това изстрелване беше потвърдено продължаването на срока на експлоатация на ракетите „Топол” до 22 години”, заяви Соловцов.

Още ракети

 
07.05.2009, 10:10

Американските сухопътни войски ще проведат изпитания на свръхлеки бронежилетки

Сухопътните войски на САЩ от 11 до 22 май ще проведат в Yuma, Аризона изпитания на няколко нови модификации на свръхлеки бронежилетки, съобщава списанието Stars and Stripes. В тях участие ще вземат над 30 военнослужещи. Планирано е военните да закупят до сто хиляди такива защитни комплекта, като доставките за войската ще започнат през август 2009 г.

В рамките на изпитанията ще бъдат проведени балистични тестове, а също и оценка на дизайна, комфортността и стойността на новата продукция. Стандартната екипировка на американския пехотинец тежи около 37 килограма и освен бронежилетката включва и амунициите. Индивидуалната бронежилетка Improved Outer Tactical Vest, която в момента използват военните, тежи около 11,5 килограма, докато новите модификации са в рамките на 9 килограма.

Основната задача на програмата се явява снижаване на общата маса на екипировката на военнослужещите, понеже заради прекомерния товар някои от тях получават физически травми.

Още бронежилетки

 
 
 
06.05.2009, 23:47

Bell Helicopter ще достави на Ирак 24 вертолета Model 407

Американската компания Bell Helicopter обяви, че е получила контракт от сухопътните войски на САЩ за доставката на 24 вертолета Bell 407, съобщават от пресслужбата на компанията.

Стойността на контракта е $60,3 млн. Вертолетите ще бъдат предадени на ВВС на Ирак в рамките на планираната програма за чуждестранна помощ.

Министерството на отбраната на Ирак е избрало вертолета Bell 407 в качеството на базова многоцелева машина на ВВС. Първите доставки на машините от този тип за сухопътните войски на САЩ трябва да започнат тази година.

През февруари т.г. СВ на САЩ получиха от компанията Bell Helicopter три вертолета, които се използват като опитни машини за отработване на военен вариант на вертолета.

Вертолета Bell 407 стана един от най-популярните граждански модели на компанията. Сумарния нальот на тези машини превишава 2,3 млн. часа.

 
06.05.2009, 23:20 

Двама души са загинали при катастрофа на боен хеликоптер в САЩ

Двама пилоти от Морската пехота на САЩ са загинали, когато техния щурмови хеликоптер се е разбил, по време на тренировъчен полет в Южна Калифорния, предаде АФП.

Хеликоптерът “Супер Кобра” е бил въоръжен с бойни муниции, а не с тренировъчни, и е бил само временно базиран в базата на Морската пехота в “Мирамар” в Сан Диего.

Тези пилоти, бяха едни от най-добрите и се подготвяха за разгръщане отвъд океана”, заяви говорителят на военната база майор Джей Делароса. “Това е една потресаваща загуба”. /ИА "Фокус"/

Още вертолети

 
06.05.2009, 18:25 

На CATBird завършиха изпитанията на БРЕО на изтребителя F-35

Американската компания Lockheed Martin е завършила изпитанията на бордовото радиоелектронно оборудване на изтребителя F-35 Lightning II на летящата лаборатория CatBIRD (Cooperative Avionics Test Bed), съобщават от пресслужбата на компанията.

Изпитанията на CatBIRD, които са се провеждали в база Едуардс (щат Тексас) от 14 до 24 април, са демонстрирали работоспособността на БРЕО на изтребителя F-35. На летящата лаборатория са се проверявали работата на РЛС, свързочното и навигационно оборудване, а също и апаратурата за идентификация. По програмата за изпитания са били извършени общо десет полета. След изпитанията летящата лаборатория се е върнала в завода на компанията Lockheed Martin в Fort Worth.

Още F-35

 
06.05.2009, 18:00 

Командващият на руските ВДВ генерал-лейтенант Валерий Евтухович е уволнен

Командващият на Въздушнодесантните войски на РФ генерал-лейтенант Валерий Евтухович е учолнен от военна служба, съобщава днес ИТАР-ТАСС.

"В момента задълженията на командващ на войските изпълнява началника на щаба на ВДВ генерал-лейтенант Николай Игнатов", - съобщават от руското военно ведомство.

Евтухович на 17 април навърши 55 години. През периода 1999-2000 година е бил заместник на командващия ВДВ, командващ на руския военен контингент в Косово. През ноември 2007 година той бе назначен за командващ на ВДВ.

Още за ВДВ

 
06.05.2009, 16:21 

В Русия е създаден шлем за пилота на самолета от пето поколение

Защитен шлем за пилота на самолета от пето поколение е създаден от специалистите от научнопроизводственото предприятие "Звезда", е заявил пред „Интерфакс-АВН" генералния директор и главен конструктор на предприятието Сергей Поздняков."

В момента в предприятието е започнато производството на опитна партия шлемове. Планирано е през есента да започнат и техните изпитания, които трябва да завършат през следващата година", - е казал събеседника на агенцията. Според неговите думи, новия шлем ще бъде по-лек от съществуващите. Той ще бъде снабден със система за целеуказване и редица други нововъведения. Вътрешната част на шлема ще се изработва индивидуално по формата на главата на конкретния пилот.

На основата на този защитен шлем се планира разработката на бронешлем за пилотите на бойни вертолети, е добавил Поздняков.

 
06.05.2009, 15:06 

Американски ракетен крайцер ще празнува деня на победата във Владивосток

На 7 май с четиридневна визита във Владивосток ще пристигне американският ракетен крайцер USS Cowpens CG 63, съобщава РИА Новости.

Екипажа на американският военен кораб ще вземе участие в тържествата, посветени на 64-та годишнина от края на Великата Отечествена война.

Още крайцери

 
 
 
05.05.2009, 13:00

Армения няма да вземе участие в ученията на НАТО в Грузия

Армения няма да вземе участие в ученията на НАТО в Грузия, които започват на 6 май, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на източник от дипломатическите кръгове в Ереван.

Очаква се днес информацията да бъде потвърдена официално.

 
05.05.2009, 10:48 

Турция купува 36 мостопоставача Leguan

ФРГ и Турция са подписали съглашение, според което Турция ще закупи за своите въоръжени сили 36 мостопоставача Leguan, които използват за база шаси на танка Leopard 1.

Техниката ще бъде доставена от фирмата Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW), като в момента се провеждат окончателните преговори между фирмата KMW и Федералното управление за отбранителни технологии и покупки. Очаква се в скоро време да бъде подписан и самия контракт.

В рамките на договора турските въоръжени сили ще изготвят и извършват сглобяване на важни възли и детайли в своите военни заводи.

Бронираният танков мостопоставач Leguan се управлява от един човек при закрит люк на машината и е предназначен за поставяне на мостове от категория на натоварване MLC 80. Мост с дължина 26 метра се поставя за около 5 минути с използване на електронна система за управление. Фирмата KMW вече е произвела мостопоставачи Leguan на базата на танкове Leopard 1 и Leopard 2 за въоръжените сили на Норвегия, Гърция, Белгия и Финландия.

Още инженерна техника

 

IDET 2009

Бърно, Чехия,  5 - 7 май 2009 година

10-а международна изложба за отбранителна и защитна техника 

 
05.05.2009, 20:37

Ирак настоява САЩ да изтеглят военния си контингент от страната до 30 юни

Правителството на Ирак настоява САЩ да изтеглят военния си контингент от големите градове на страната до 30 юни 2009 г., съгласно плановете на американския президент Барак Обама, предаде РБК.

От иракското правителство съобщиха, че “набелязаните срокове за изтегляне не могат да бъдат удължавани, те са установени в съответствие с американско-иракското споразумение за предаването на отговорността за сигурността на силите за сигурност на Ирак”. /ИА "Фокус"/

 
 
 
04.05.2009, 18:00

Вертолет катастрофира в Балтийско море

В Балтийско море претърпя катастрофа противолодъчен вертолет Ка-27, съобщава Интерфакс.

Катастрофата е станала днес, на около десетина километра от брега, по време на отработване на палубно кацане на вертолета на стражевия кораб "Ярослав Мудрый". В момента на катастрофата на борда се намирали 5 души, всички са спасени.

Възбудено е углавно дело по пункт нарушаване на правилата на полета поради невнимателност, довели до тежки последици.

Още Ка-27

 
04.05.2009, 14:32

Нова бойна машина за морската пехота на САЩ

Морската пехота показа прототип на бойна машина от ново поколение, създавана по проекта "Marine Personnel Carrier" (MPC), съобщава MarineCorpsTimes.com.

Независимо от това, че прототипа съществува, реалните работи по производството му ще започнат не по-рано от 2015 година.

В Автомобилния изпитателен център в Невада е бил демонстриран прототипа MPC, който ще се управлява от двучленен екипаж и ще превозва 10 морски пехотинеца. Първата (и за сега единствена) построена бойна машина има дизелов двигател, броня от типа (bolt-on appliqué armor)  и електронна система за следене, позволяваща контролиране на пространството на 360°.

Във връзка с намаляване на финансирането и заради по-високия приоритет на други програми като: експедиционен боен автомобил (Expeditionary Fighting Vehicle) и лек тактически автомобил (the Joint Light Tactical Vehicle), по-нататъшните работи по създаването на новата бойна машина временно са замръзени.

Още морска пехота

 
04.05.2009, 14:06

Руският авиостроителен завод „Сокол” ще достави през тази година шест изтребителя МиГ-29УБ

Авиостроителния завод "Сокол" ще достави на военното ведомство на Русия шест изтребителя МиГ-29УБ до края на текущата година, съобщи пресслужбата на предприятието.

"Става въпрос за изтребители, изготвени по рано по контракта с Алжир и върнати на руската страна", - уточняват от пресслужбата. Предприятието трябва да доработи и доокомплектова изтребителите и да ги предаде на руските ВВС.

Още за МиГ-29

 
04.05.2009, 12:45

Турските разузнавачи обучиха институции и фирми за пресичане на проникването на чужди агенти в тях

Националната разузнавателна организация на Турция проведе обучение с представители на министерствата и държавните компании за пресичане на проникването на агенти на чуждите разузнавания в тях, пише турският вестник „Сабах”. В обучението участваха високопоставени представители на Министерския съвет, на министерствата на външните работи, националната отбрана, енергетиката и на компаниите със стратегическо значение АСЕЛСАН /за производство на високотехнологични продукти и системи/, Турската петролопроводна компания /БОТАШ/, турската компания за производство на самолети и самолетни части /ТАИ/ и др. На обучението е било обърнато внимание на подслушването и следенето на средата и са били представени устройствата за подслушване, известни като „буболечки”. Били са показани и начини за възстановяване на изтрита информация от компютри и други дейности, свързани със защита на класифицирана информация. /ИА "Фокус"/

 
04.05.2009, 10:33

“Адмирал Пантелеев” започва да съпровожда граждански кораби в Аденския залив

Противолодъчният кораб на Тихоокеанския флот на военноморските сили на Русия “Адмирал Пантелеев” започна да съпровожда граждански плавателни съдове за защита от пиратски нападения, съобщава радио “Ехото на Москва”.

В момента този кораб превежда през залива “керван” от шест търговски кораба, плаващи под различни флагове. “Адмирал Пантелеев” ще остане в района на Африканския рог над два месеца.

Още бойни кораби

 
 
 
03.05.2009, 22:37

Военен хеликоптер се разби във Венецуела, загинали са 18 души

Венецуелски военен хеликоптер Ми-17В5 се е разбил днес, при което са загинали 18 души, предаде АФП.

Инцидентът е станал, докато хеликоптерът е патрулирал по границата на страната с Колумбия. Президентът на Венецуела Уго Чавес извести за смъртта на 18 души. Загиналите са генерал Доминго Фанейте, 16 военнослужещи и един цивилен гражданин. /ИА "Фокус"/

 
03.05.2009, 13:10

За тревогата на Русия за ПРО на САЩ в Европа

На 1-ви май във Варшава съветникът на американския президент Барак Обама за оръжия за масово унищожение Гари Сеймор заяви, че не е неоснователа тревогата на Русия за разполагането на противоракетната система на САЩ в Европа. Това се гледа като символ на коригирането на политиката на САЩ за ПРО след встъпването на длъжност на президента Обама.

Сеймор каза, че на фона на намаляването на стратегическите оръжия на Русия и САЩ, тревогата на Русия е основателна. Той каза, че ако двете страни мащабно намалят стратегически оръжия, планът на САЩ за разполагането на ПРО в Европа ще окаже потенциално влияние на стратегическата защитна способност на Русия. /CRI/

Още за ПРО

 
03.05.2009, 09:30

Великобритания спира да произвежда танкове

Великобритания, където преди 100 години е бил изобретен танкът, спира производството на този вид бойна техника.

Това пише в неделния си брой в. "Мейл он Съндей".

Най-големият британски оръжеен производител - компанията BAE Systems - обяви, че закрива завода, в който се произвеждат танкове от типа Challenger 2 близо до Нюкясъл.

Именно такива танкове британската армия използваше по време на военната операция в Ирак. През 2003 г. в Ирак се случи най-голямото танково сражение с британско участие от времето на Втората световна война. Колона от 14 танка Challenger 2 разгроми същата по численост колона от иракски танкове Т-55 съветско производство.

"Днес, почти столетие след изобретяването на първите бронирани "бойни коне" за щурма на германските укрепления през Първата световна война, Великобритания прекратява конструирането на собствени танкове", пише вестникът.

"Мейл он съндей" дори предсказва, че в близко бъдеще Великобритания ще използва танкове "с немски оръдия и шведски шасита".

Британското министерство на отбраната изразява надежда, че при бъдещото въоръжаване на британската армия акцентът ще бъде върху по-леките бойни машини, а въпросът за производството и използването на танкове още няма да бъде окончателно решаван.

Идеята за изобретяването на танка принадлежи на британския генерал-майор Ърнест Суинтън.

Първите бриатнски танкове "Големият Уили" и "Малкият Уили" са пострени през 1915г. /news.bg/

Още танкове Challenger 2

 
 
 
02.05.2009, 15:06

Подразделения на руските гранични войски пристъпиха към охрана на границите на Южна Осетия

В съответствие с междудържавното споразумение между Русия и Южна Осетия руските граничари пристъпиха към охрана на границите на тази републиката, заяви днес за агенция Интерфакс началникът на регионалното гранично управление на Федералната служба за сигурност в Южния федерален окръг Николай Лисинский.

“Управлението на гранични войски ще се разполага непосредствено в самия град Цхинвали, а останалите – по целия периметър на границите”, заяви той.

 
02.05.2009, 14:22

Австралия ще изразходва за превъоръжаване 70 милиарда долара

Австралия смята да изхарчи за превъоръжаване на своята армия повече от 70 милиарда долара през близките 20 години, съобщава Agence France-Presse. Според разработения дългосрочен стратегически план "Force-2030", през този период опасността от възникване на война в този регион ще се съхрани.

Като приоритетни задачи при модернизацията на австралийските въоръжени сили са посочени удвояване на количеството на подводниците и достигане на тяхното число до 12 единици, закупуването на 100 американски изтребителя F-35, строителството на осем военни кораба и снабдяването на армията с нови крилати ракети с голям обсег на действие.

 
02.05.2009, 07:50

Войните

Към 1 май 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4600 военнослужещи, от които 4283 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 179, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 31215 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  30 април 2009 година, са загинали 1125 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 675, австралийци - 10, англичани – 153, канадци – 117, чехи – 3, датчани – 21, холандци - 19, естонци – 3, финландци – 1, французи – 25, германци – 26, унгарци – 2;  италианци – 13, латвийци – 1, литовци – 1, норвежци – 4, поляци – 9, португалци – 2, румънци – 11, южно корейци – 1, испанци – 25 и шведи – 2.

За периода 2792 американски военнослужещи са били ранени.

 
 
 
01.05.2009, 13:21

"Космос-2450" е изведен успешно на целева орбита

Според информация на пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия, стартиралата на 29 април 2009 г в 20:58 минути московско време от космодрума Плисецк ракета-носител „Съюз-У’ в  21:06 минути, успешно е извела на целева орбита руски космически апарат с военно назначение от серията „Космос”. На космическия апарат е даден пореден номер „Космос-2450”.

Извеждането на космическия апарат е станало нормално, В 21:08 минути е поет за управление от наземните средства на Космическите войски, които в бъдеще ще управляват процеса на орбиталният му полет.

Още за космически войски

 
01.05.2009, 12:44

Фог избра началник на кабинета си в НАТО

Турция изигра важна роля в последното развитие на събитията, довело до избирането на Андерс Фог Расмусен на поста генерален секретар на НАТО, коментира на електронната си страница датският ежедневник “Политикен”.

Расмусен избра за началник на кабинета на генералния секретар на НАТО бившия посланик на Дания в Турция Йеспер Вар. Датският премиер ще поеме поста от Яп де Хоп Схефер на 1 август.

Агенция “Фокус” припомня, че първоначално Турция се противопоставяше на кандидатурата на Расмусен за поста в НАТО заради действията му по време на скандала с карикатурите на пророка Мохамед в датски вестник.

 
01.05.2009, 11:38

Генерал-лейтенант Петрос Цаликиис застава начело на Националната гвардия на Република Кипър

Генерал-лейтенант Петрос Цаликиис поема ръководството на Националната гвардия на Република Кипър, съобщават медиите. Церемонията по предаване на поста ще се състои този следобед в присъствието на министъра на отбраната Костас Папакостас.

Досега начело на Националната гвардия беше генерал лейтенант Константинос Бисбикас. /ИА „Фокус”/

 
 
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

Още военна информация - архив




{START_COUNTER}