Военна информация

Архив - от 16 до 31 май

 

 

RAFAEL ще представи богата гама от отбранителни решения и системи на ХЕМУС

31.05.2022, 22:17

Утре се открива Хемус 2022. Израелската държавна отбранителна компания Rafael Advanced Defense Systems (RAFAEL) ще представи богата гама от отбранителни решения и системи.
RAFAEL ще покаже разнообразни решения за въздушно, сухопътно и военноморско приложение, със специален акцент върху отбранителните програми и изисквания на България, съобщават от компанията. Това включва програмата за бронирани машини 8х8 на страната, за която компанията предлага пълен пакет от системи за осигуряване и подобряване на възможностите за оцеляване, маневреност и леталност на превозните средства. Ще бъде представена и дистанционно управляемата оръжейна станция с 30-милиметрово оръдие - SAMSON, която с комбинацията си от най-модерни, надеждни и ефективни решения в света е проектирана да отговори на заплахите на съвременното бойно поле. Към станцията е осигурена потенциална възможност за интеграция на многоцелеви управляеми ракети SPIKE LR 1 и 2. SAMSON има система за разпознаване на вражески огън, която позволява бърз и ефективен отговор чрез точен механизъм за завъртане. Станцията разполага с унифициран потребителски интерфейс за всички подсистеми, люк за близко опознаване на ситуацията и възможност за презареждане на боеприпаси вътре в машината. Дистанционно управляемата оръжейна станция SAMSON вече е закупена от глобални клиенти на RAFAEL в Азия, Европа и САЩ.
На ХЕМУС 2022 RAFAEL ще демонстрира и редица системи, които вече са на въоръжение в НАТО, доказани са на съвременното бойно поле и вече са подобрили отбранителните способности на партньорите на компанията в Европа. Системата за противовъздушна отбрана (ПВО) SPYDER е с отворена архитектура и в момента се интегрира, съгласно договор с Чехия, в системата за командване, комуникации и управление на ПВО на НАТО. SPYDER се поддържа чрез модерната комуникационна мрежа BNET на RAFAEL. Друга интегрирана от НАТО система, която ще бъде представена, е фамилията противотанкови ракети SPIKE. Те са на въоръжение в 39 държави по света, включително в 19 страни-членки на Алианса. SPIKE се произвеждат в Европа и могат да бъдат закупени от държави-членки на НАТО от EuroSpike GmbH чрез Организацията за съвместно сътрудничество във въоръжението (OCCАR).
Семейството BNET SDR – усъвършенствана, тактическа широколентова IP MANET (мобилна ad hoc мрежа), софтуерно управляема система за радиокомуникация (SDR), която осигурява надеждна високоскоростна връзка за широколентови данни, глас и видео в движение, за наземни и въздушни платформи и щабове. Модулната, многолентова, многоканална мрежова система позволява обмен на данни с безпрецедентна скорост, позволявайки на всички сухопътни, морски и въздушни единици да участват в обща, непрекъсната, мащабируема мрежа. Тази цялостна комуникационна система включва устройства за  превозни средства (BNET-V), свръзка (BNET-MP), преносими (BNET-HH) устройства, както и такива за въздушна свързаност за самолети (BNET-AR). През октомври 2021 г. RAFAEL представи за първи път BNET Nano – нов вариант, достатъчно малък, за да се побере в човешка длан.
Семейството противотанкови ракети SPIKE - 5-то поколение, многоцелеви, мултиплатформени и с електро-оптично насочване ракети с изключителна точност до 32 км по земя, море и във въздуха. Със способността си да променят траекторията в движение, дори и след изстрелване, тази изключително висока прецизност се простира отвъд линията на видимост, с което значително се подобряват възможностите за оцеляване на машината, върху която са инсталирани ракетите, като същевременно се намалява рискът от други щети. Различни видове ракети от семейството SPIKE са закупени от 39 държави, сред които и 19 страни от НАТО. Интегрирани са в 45 различни превозни средства, хеликоптери и военноморски платформи.
Други системи, които ще бъдат показани:
Наземни решения

Усъвършенстваните интегрирани бойни системи (A-VICS) на RAFAEL са модулни системи, които могат да бъдат персонализирани и адаптирани към всяка платформа, както и да се свържат със сензори, камери и други системи на всяка платформа. Те дават възможност за пълно видео управление, 360-градусово панорамно изображение и автоматично разпознаване на целта (ATR). Системата позволява на членовете на екипажа да изпълняват всякакъв вид оперативни задачи от затворената с люк кабина. Отворената, модулна архитектура осигурява оптимална защита и прецизност чрез интегриране на някои от най-високо оценените оперативни системи.
Военноморски решения
SEA BREAKER – ракета с голям обсег на действие от 5-о поколение, която е с автономно насочване. Тя е доста ефективна при противодействие на множество морски и сухопътни цели. Нанася с хирургическа точност удари на разстояние до 300 км. и разполага с усъвършенстван инфрачервен детектор, идеален за неподвижни и движещи се наземни цели. Освен това предлага превъзходство в среда с ограничен или забранен достъп (A2/AD), за цели край брега, между острови, на пристанище, както и в райони с ограничени възможности за радиочестотни детектори.
Военноморска дистанционно управляема оръжейна станция TYPHOON C-UAS е една от водещите в света военноморски дистанционно управляеми оръжейни системи. Възползвайки се от възможностите на придобилото световна слава оръжейно семейство Typhoon, състоящо се от доказани в бойни действия военноморски отбранителни решения, системата TYPHOON C-UAS включва разнообразни комбинации от синхронизирани и интелигентни мултиспектрални сензори, оръжия и интелигентни ефектори, които допринасят за изключителната точност на удара и възможностите за автоматично разпознаване на целите, класификация и проследяване (ATR).
C-DOME – предназначена за военноморските сили версия на доказалата се в бойни действия ПВО система “Железен купол”, която до момента е извършила над 4000 прехващания в реални бойни действия. C-Dome се използва от Израелските военноморски сили и е проектирана да защитава стратегически морски и сухопътни активи от усъвършенствани въздушни и балистични заплахи и такива от типа въздух-въздух.
TORBUSTER – система от 4-то поколение, която съчетава методите soft-kill и hard-kill, като част от цялостно решение за самозащита срещу всички видове самонасочващи се торпеда. Осигурява защита както на подводници, така и на плавателни съдове в дълбоки и плитки води. TORBUSTER е първата активна оперативна система, използваща метода hard-kill за защита от торпеда.
Система за защита на плавателни съдове (VPS) на RAFAEL - интегрирано, мрежово решение за асиметрична война по море срещу наземни и въздушни вражески цели. VPS предлага многопластови Soft and Hard Defense (SHD) решения, които включват различни комбинации от синхронизирани интелигентни мултиспектрални сензори, оръжия и интелигентни ефектори, управлявани от централизирана система, базирана на изкуствен интелект (AI).
Система за брегова отбрана – цялостно военноморско решение, което се основава на уникалните способности за изкуствен интелект на RAFAEL и широка гама от комуникационни системи за глас, видео и данни, свързващи всички сензори (стационарни, мобилни или въздушни) и всички мобилни устройства с щаба. Връзката става чрез сигурна мрежа в централната система за управление и контрол, в която се получават и управляват всички данни, генерирани от елементите на системата, включително външни информационни системи.
Усъвършенствани решения за електронна война на RAFAEL, които включват SEWS-DV, C-GEM C-Pearl DV и Wizard и подпомагат изпълнението на всички задачи на съвременните морски бойни кораби в тази област.
Решения за въздушна отбрана
Системата за противовъздушна отбрана SPYDER е бързо реагираща ракетна система земя-въздух, предназначена за противодействие на атаки от самолети, безпилотни летателни апарати и прецизно насочени боеприпаси. Системата осигурява ефективна сигурност на ценни активи, както и първокласна защита за силите, намиращи се в район на бойни действия. SPYDER е единствената израелска система за противовъздушна отбрана, придобита от страна-членка на НАТО.
DRONE DOME e цялостна, изпитана в бойни действия, иновативна система за противодействие на безпилотни летателни апарати (C-UAS), която осигурява защита срещу вражески дронове във всякакви атмосферни условия и има 360° кръгово покритие. Напълно оперативна и вече на въоръжение по света, тя разполага със стабилна модулна инфраструктура, състояща се от електронни заглушители и сензори, уникални алгоритми на изкуствен интелект за ефективно осигуряване безопасността на въздушното пространство при заплахи.
SKYSPOTTER –  Пасивна електро-оптична система за ранно предупреждение с голяма вероятност за откриване на заплахата и много ниска честота на фалшиви предупреждения, подобряваща възможностите на радарните ПВО системи.
Източник: https://otbrana.com/

 

Половината от град Северодонецк е под руски контрол

31.05.2022, 21:45

Руските сили са превзели половината от източния украински град Северодонецк и напредват към центъра му. Отбраната, обаче, продължава, съобщиха от кметството.
Предполага се, че около 15 хиляди цивилни са блокирани в града. Заради тежките сражения евакуацията им е прекратена. Местните власти съобщиха, че инфраструктурата на града е унищожена. 60% от жилищата не могат да бъдат възстановени.
Северодонецк е най-големият град в източните райони на страната, който остава все още под украински контрол.

 

Деблокирането на Одеса би представлявало една високорискова операция, каза най-високопоставеният американски генерал

31.05.2022, 20:50

Деблокирането на Одеса с военни средства би представлявало "една високорискова операция" предупреди днес председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили при пристигането си в Лондон - първа спирка от европейската му обиколка, предаде Франс прес.
"В момента морските пътища са блокирани от мини и от руския флот", каза генералът пред журналисти, придружаващи го в обиколката, по време на която ще посети също Финландия и Швеция - две държави изявили желание да се присъединят към НАТО, а преди това - ще се отбие в Нормандия за възпоменателните церемонии за съюзническия десант там по време на Втората световна война.
"За да бъдат отворени тези морски пътища, са необходими значителни военни усилия от една или група от държави", допълни Мили.
Подобно решение, което може да бъде взето само от Белия дом, ще вземе предвид "цената, риска, ползите и възможностите за успех", допълни най-високопоставеният американски военен, чиято роля е да съветва президента Джо Байдън по военните въпроси.
"Трябва да кажа, че това би било една високорискова военна операция, която би изисквала значителни усилия", обобщи Мили.
Американският генерал утре предстои да участва в среща на началник-щабовете на пет западни държави, формиращи алианса за споделяне на разузнавателни данни "Пет очи", в който членуват САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Започна тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море - 2022”

31.05.2022, 19:17

Тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море - 2022” се провежда в периода 30 май - 3 юни 2022 г. в националните морски пространства на Република България. Ръководител на учението е командирът на формированието флотилен адмирал Велко Велков.
В учението участват над 800 военнослужещи и цивилни служители от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, вертолети АS-565 MB „Panther” от морска вертолетна авиобаза, щурмова авиация от състава на ВВС, техника и личен състав от Втора механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти от състава на Сухопътните войски.
Участниците в „Черно море – 2022“ ще повишат подготовката си при изпълнение на тактически действия в рамките на операция по морска сигурност, контрол на морските пространства и защита на корабоплаването.
В рамките на учението ще се проведе и първият етап от оценката на фрегата „Верни“ по стандартите на НАТО.
Предстоят дни, наситени с много тренировки на море, в които личният състав на Флотилията за пореден път ще има възможност да потвърди своите знания и професионални умения при изпълнение на поставените задачи.

 

Министърът на отбраната Драгомир Заков ще открие международното изложение за отбранителни продукти „Хемус 2022”

31.05.2022, 16:16

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще открият утре, 1 юни, 15-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022”. То се провежда от 1 до 4 юни в Международния панаир в Пловдив. Церемонията по откриването ще започне в 11.00 ч. пред Палата 3 на Международния панаир – Пловдив.
Преди откриването на „Хемус 2022“, от 10.00 ч. в зала „Пресклуб“ на панаирния град заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев ще даде пресконференция. В нея ще участват представители на Министерството на икономиката и индустрията и на организаторите на изложението от фондация „Хемус 95“.
Международната специализирана изложба „Хемус 2022” се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията и се организира от фондация „Хемус - 95“. В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум на тема: „Приоритети на България за развитие на отбранителни способности и иновации в отбраната – прилагане на засилено военно-техническо сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО“.
На 2 юни ще се проведе XI международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ на тема „Научните изследвания, технологии и иновации - основа за изграждане на нови отбранителни способности“.
На 3 юни в демонстрационните стрелби на полигона „Змейово“ ще бъдат представени нови разработки и продукти на седем компании.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Хроника на една война – 31.5.2022 г.

31.05.2022, 09:40

⚡️Лидepитe нa EC пocтигнaxa cпopaзyмeниe зa чacтичнa зaбpaнa нa изнoca нa pycĸи пeтpoл зa cтpaнитe-члeнĸи, cъoбщи pъĸoвoдитeлят нa Eвpoпeйcĸия cъвeт Шapл Mишeл. Eмбapгoтo нa EC въpxy внoca нa pycĸи пeтpoл нямa дa ce пpилaгa зa дocтaвĸитe пo тpъбoпpoвoди, дoпълни Шapл Mишeл.
⚡️Зeлeнcĸи ĸaзa, чe e oбcъдил c пpeзидeнтa нa Typция възмoжнocттa зa дeблoĸиpaнe нa yĸpaинcĸи пpиcтaнищa, миpния пpoцec и cътpyдничecтвoтo в oблacттa нa cигypнocттa мeждy двeтe cтpaни.
⚡️Πpeзидeнтcĸият cъвeтниĸ и зeт нa Бopиc Eлцин Baлeнтин Юмaшeв пoдaдe ocтaвĸa, – Poйтepc.
Cпopeд жypнaлиcти тoвa ce e cлyчилo минaлия мeceц. Юмaшeв e cъвeтниĸ нa Eлцин oт 1998 г., a oт 2000 г. e cъвeтниĸ нa Πyтин.
⚡️Πpeзидeнтът нa Южнa Oceтия cпpя дeйcтвиeтo нa yĸaзa зa cвиĸвaнe нa peфepeндyм зa влизaнeтo нa peпyблиĸaтa в Pycия.
⚡️Гepмaнcĸият ĸaнцлep Шoлц: Уĸpaйнa caмa тpябвa дa peши ĸaĸви ycлoвия зa миp c Pycия щe пpиeмe – имeннo oт тaĸивa cпopaзyмeния, a нe oт нaлoжeнитe oтвън, щe зaвиcи пo-нaтaтъшният caнĸциoнeн peжим нa Зaпaдa.
⚡️МсDоnаld’ѕ пoдaдe зaявĸи в Pocпaтeнт зa peгиcтpaция нa нoви мapĸи „Этo oн“, „Toчнo oн“ и „Koмпac“.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Исторически календар

31.05.2022, 09;13

На 31 май 1945 г. в София е роден Чавдар Добрев Джуров - офицер, военен пилот и парашутист (заслужил майстор на спорта).
Син е на видния български политик, командир на партизанска бригада, член на Политбюро на ЦК на БКП и дългогодишен военен министър (1962 – 1990) армейски генерал Добри Джуров (1916 – 2002) и съпругата му Елена Джурова (1920 – 2018). Има по-голяма сестра Аксиния (р. 1942, историчка и изкуствоведка, професор) и по-малък брат Спартак (р. 1952, военноморски офицер).
Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия и Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в Москва, СССР през 1969 г. Служи като военен летец в Българската народна армия, летец-инструктор във ВНВВУ „Г. Бенковски“, Долна Митрополия. Общият му нальот на самолети съставлява 217 часа (от които 17 часа като първи пилот), изпълнил е 124 скока с парашут.
Поставя световен рекорд, заедно с Георги Филипов и Хинко Илиев, по височинен групов нощен скок с парашут с незабавно отваряне на парашута – от височина 13 198 метра (фактически от стратосферата), на 25 август 1965 г. Подобрява световния рекорд на единичен дневен височинен парашутен скок с незабавно отваряне на парашута на 15 418 м, скачайки от учебен изтребител МиГ-15 при температура на въздуха -65°, на 28 август 1966 г. Рекордът е признат от Международната федерация по парашутизъм, но тя решава, че подобни скокове са твърде опасни и ги забранява, поради което рекордът остава ненадминат.
Старши лейтенант Джуров загива при изпълнение на полет с реактивен самолет L-29 (като летец-инструктор) с летеца лейтенант Венцислав Йотов на военно-учебното летище на ВНВВУ в Долна Митрополия на 14 юни 1972 г.
Жена му Елена е работила като стюардеса в БГА Балкан.

На 31 май 1917 г. се провежда първият боен ден на новото флотско авиационно подразделение, базирано на водолетище „Пейнерджик“ край Варна.
Младши подофицер Лефтер Антонов и старши подофицер Стефан Власев с водосамолет „Фридрихсхафен“ FF-33 участват в групата от шест водосамолета в бомбардировката на водосамолетната станция край Сулина.
Хвърлените осем 10-килограмови бомби от българския екипаж поразяват набелязаните цели. Следват 10 подобни полета през юни и юли 1917 г.
Под ударите на българските екипажи попадат пристанища, складове и обекти от морските комуникации на пронивника, с което подпомагат действията на сухопътната армия.

 

Обект 586 (Сухия док и прилежащите съоръжения) в архивите на ЦРУ

31.05.2022, 09:08

На няколко пъти през последните години американското ЦРУ разсекрети документи, съставени през 1940-50-те години и ги пусна със свободен достъп (със заличени отделни думи и изречения, маркирани в цитатите с [ХХХ]). За голяма част от тях може да се приеме, че съдържат вярна разузнавателна информация, но в други могат да се намерят не толкова точни данни, основани на слухове и предположения. Причината за това е различният достъп и способности на информаторите. По съдържанието на документите личи, че някои са съставяни от вътрешни за шпионирания обект хора, а други са съставяни по общодостъпна информация - вестници, картички, по чуто или видяно.
Любопитен е случаят със секретния варненски Обект 586 (Сухият док и прилежащите съоръжения - цехове, кейове, жилища), който разбираемо е бил обект на интерес от западните служби. Следващите редове и извадки от публикувани документи ще покажат първоначалната заблуда за предназначението му........Прочети още (в PDF-формат)

 

Тайвански реактивен военен самолет се разби, пилотът

31.05.2022, 08:40

Тайвански реактивен учебен самолет се разби днес, в 08:03 местно време, пилотът е загинал, съобщиха от министерството на отбраната, информира Ройтерс. Това е вторият инцидент с фатален край, който военновъздушните сили на островната страна са преживели през 2022 г.
Министерството заяви, че самолетът AIDC AT-3 Tzu Chiang (АТ-30852, с.н.77-6052) се е разбил по време на тренировъчна мисия от военновъздушната база Ганшан в южния град Гаосюн, а тялото на пилота (лейтенант Hsu Ta-chun) вече е намерено.
AT-3 е усъвършенстван учебен самолет, разработен в страната, който за пръв път е летял през 1980 г. и може да носи оръжие.
Президентката Цай Ингвен е “дълбоко натъжена” от загубата и е възложила на министерството на отбраната да разследва какво се е случило, заяви нейната канцелария.
През март изтребител “Мираж 2000” се разби в морето край югоизточния бряг на острова – вторият боен самолет, загубен в рамките на три месеца. Пилотът беше спасен жив.
През януари военновъздушните сили преустановиха бойното обучение на своите Ф-16, след като наскоро модернизиран модел на изтребителя се разби в морето, при което пилотът загина.
В края на 2020 г. един Ф-16 изчезна малко след излитането си от военновъздушна база на източния бряг на Тайван по време на рутинна тренировъчна мисия.
Източник: bta.bg

 

 

Отбелязаха 100 години от кончината на бащата на българското подводно плаване

30.05.2022, 19:36

По инициатива на ръководството на Община Брезово, област Пловдив и с участието на представители на ВМС на Република България, и Съюза на подводничарите  в Република България(СПРБ), на 28 май 2022 година в село Свежен, Община Брезово се проведе тържествена церемония по отбелязване на 100 годишнината от кончината на бащата на българското подводно плаване, първият български офицер на действителна подводна служба в руския императорски флот, и командващ ВМС на Царство България (1919 г.) – капитан първи ранг Рашко Серафимов.
Представителната група от ВМС на Република България бе водена от командира на Военноморска база Варна – капитан първи ранг Николай Николов. СПРБ бе представен от членовете на Управителния съвет – офицерите и старшините от запаса Станко Станков, Павел Димитров, Илия Димчев, Красимир Кръстев, Тодор Димитров и Владимир Тодоров и техните съпруги.
Церемонията откри кметът на Община Брезово – г-н Христо Енков, като благодари на съорганизаторите и гостите за положените усилия и проявеното уважение към събитието. Председателят на СПРБ – капитан първи ранг от запаса Станко Станков произнесе слово за живота и делото на големия българин, с признателност за усилията му по създаване на подводен флот и цялостния му принос за развитие и утвърждаване на ВМС и морското образование у нас.
Отслужена бе заупокойна молитва и паметта на големия български моряк бе почетена с падане на колене, свеждане на представителните знамена на ВМС и СПРБ, както и полагане на венци и цветя от организаторите и гостите на ритуала.
След края на церемонията, лично кметът на Община Брезово – г-н Христо Енков, влезе в ролята на екскурзовод и показа на гостите черквата на Свежен, къщата музей на полковник Владимир Серафимов (братовчед на Рашко Серафимов) и музея на Книжовната школа, съществувала в село Аджар (Свежен) в миналото.
Денят приключи с официална вечеря в Танкината къща, на която съпругата на г-н Христо Енков – г-жа Дорти Енков – сънародничка на съпругата на капитан първи ранг Серафимов - Тира (също датчанка) разкри неизвестни досега сведения за съдбата на Тира след кончината на съпруга и. Оказва се, че г-жа Серафимова е работила във Варна, като преводач и учител по немски език, след което се е преместила в София. С това на СПРБ бе поставена нова задача – да изясни съдбата на Тира Серафимова до края на живота и.
Вечерята бе обилно гарнирана с песни за морето, подводничарите, както и мили спомени от службата в подводния дивизион в по-стари времена.
Управителният съвет на СПРБ изказва своята и на подводното братство благодарност към ръководството на Община Свежен, Командването на ВМС и гостите, уважили ритуала благодарност за участието церемонията. - Още подводници
(За Otbrana.com от УС на СПРБ)

 
 

IAI ще представи част от най-модерните си ПВО и радарни системи на ХЕМУС

30.05.2022, 17:08

Една от водещите отбранителни компании в света - израелската държавна Israel Aerospace Industries (IAI), ще представи част от авангардните си авиационни технологии, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и радари на изложението ХЕМУС 2022, което ще се проведе от 1 до 4 юни 2022 г. в Пловдив (IAI очаква гостите си на Павилион 3, Щанд #Т1). Като едно от водещите изложения за отбранителна техника в Източна Европа, ХЕМУС предоставя на IAI възможност да демонстрира най-съвременните си технологии, да създаде нови и да разшири вече съществуващи партньорства с български и други европейски компании.
IAI ще покаже редица от своите цялостни решения, с фокус върху авиационните, ПВО и радарни системи. Компанията ще представи следващото поколение на високо оценявания многофункционален радар (MMR) ELM-2084, който ще бъде предложен на България в предстоящия нов етап от търга за нови радарни системи. Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия.
На щанда на IAI ще бъдат показани още: усъвършенствано и интегрирано решение срещу заплахи по въздуха – BARAK MX, която е революционна система за ракетна и противовъздушна отбрана; HERON UAS - безпилотна летателна система за стратегически и тактически мисии на средна надморска височина; ROTEM - боеприпаси с вертикално излитане и кацане (VTOL); PCL (ELK-7080) - пасивна кохерентна система за определяне на местоположение; системи и сензори за усъвършенствани бойни превозни средства като OTHELLO (ELO-5220) - система за откриване на огън; StormGuard (ELM-2135) - многомисионна  радарна система за превозни средства; и WindGuard (ELM-2133) - радар с фазирана решетка за активна защита.
Радарът MMR е на въоръжение в армиите на редица страни по света и се е доказал в бойни действия. Той комбинира оперативни мисии за противовъздушна отбрана и за въздушно наблюдение. Съвместим е с отбранителните системи на НАТО. Радарът MMR открива и класифицира заплахи, като предоставя на оръжейните системи данните, необходими за неутрализиране на тези заплахи в един и същи момент. Благодарение на усъвършенстваните си възможности за проследяване, той осигурява точна ситуационна осведоменост, открива и идентифицира нисколетящи обекти.
MMR се справя едновременно с множество мисии, в това число противовъздушна отбрана срещу самолети, безпилотни летателни апарати (БЛА) и дронове, артилерия, идентифициране, локализиране, контрол и прехващане на изстреляни ракети, като същевременно установява както стартовата, така и очакваната позиция на удара. MMR е и „мозъкът“ на доказалите се системи за противовъздушна и противоракетна отбрана на Израел като Barak MX, “Железен купол” и “Прашката на Давид”. До момента са доставени над 150 такива радарни системи на клиенти по целия свят. В Централна и Източна Европа MMR, който е разработка на дъщерната на IAI - ELTA Systems, вече е закупен от три държави - Чехия, Унгария и Словакия.
Боаз Леви, президент и главен изпълнителен директор на IAI, коментира: “IAI очаква с нетърпение да участва в изложението ХЕМУС, за да покажем нашите авангардни технологии пред представителите на други компании от региона и света. Системите ни отразяват трупания с десетилетия опит и иновативния дух, заради които IAI е световно признат лидер в индустрията. Очакваме да създадем нови партньорства и да разширим съществуващите, като продължаваме да внедряваме и развиваме усъвършенствани технологични решения."
Източник: https://otbrana.com

 

Столичните запасни издигнаха кандидатурата на ген. Златан Стойков за председател на СОСЗР

30.05.2022, 17:05

По повод на предстоящия Десети конгрес на СОСЗР, който ще се проведе на 3 и 4 юни в Ямбол, днес на свое заседание Столичният съвет издигна кандидатурата на бившия началник на Генералния щаб и на отбраната генерал от запаса Златан Стойков за председател на военно-патриотичната организация. Ген. Стойков бе избран за председател на Съюза на Деветия конгрес през септември 2017 г.
С друго решение Столичният съвет издигна кандидатурата на бившия заместник-началник на отбраната генерал-майор от запаса Йордан Йорданов за председател на ЦКК. Този избор също подлежи на гласуване от делегатите на конгреса.
На Третия национален събор на запасното войнство, който ще се проведе на 4 и 5 юни в района на Ямбол, Столичната организация ще има няколко изяви. В художествената програма ще се включи с вокална група от район „Възраждане“ и рецитал от район „Люлин“, а в турнира по стрелба с отбор от район „Лозенец“.
На заседанието бе съобщено, че за председател на областната организация на СОСЗР в София- област, е  избран полковник от запаса Христо Петков, бивш заместник председател на Съюза и настоящ член  на Столичната организация.
И още една предконгресна новина. На 12 май в гр. Попово с участието на майор от запаса Димитър Даскалов,  председател на общинската организация  на СОСЗР  в гр. Търговище и на клуб „Инженерни войски“ в същия град е учреден клуб „Инженерни войски“ с председател старшина от запаса Добромир Добрев. Заедно с учредяването на новия клуб е проведено и съвместно заседание с представители на клуб „Инженерни войски“ от град Търговище и в съответствие с Устава на Съюза на територията на област Търговище е учредена и възстановена областната организация на Съюза, която  включва в състава си две общински организации - на гр. Търговище и гр. Попово.За председател на областната организация  на Съюза в гр. Търговище е избран майор от запаса  Димитър Даскалов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военните репортери (видео)

30.05.2022, 13:38

 

Авиатори оцеляват на предела - 1 част

 

Авиатори оцеляват на предела - 2 част

 

Началникът на Генералния щаб на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер е на двудневно официално посещение у нас

30.05.2022, 13:07

По покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 30 май, на официално двудневно посещение в България пристига началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер.
По време на визитата ще бъде направен преглед на двустранното военно сътрудничество и участието в съвместни инициативи в съюзен формат. Ще бъде обсъдена актуалната среда на сигурност и нейното влияние върху стабилността в регионален и глобален план, както и предизвикателствата пред Източна Европа, породени от войната в Украйна.
В рамките на посещението си началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер ще проведе среща и с министъра на отбраната Драгомир Заков.

 

Ще намери ли място армията в дневния ред на парламента?

30.05.2022, 12:52

Дали скоро ще дойде редът и на Българската армия в програмата на Народното събрание? Когато предизвикателствата пред отбраната и националната ни сигурност нараснаха чувствително в контекста на войната в Украйна, най-малкото е нелогично вече повече от две години българският парламент да не е обсъждал състоянието на отбраната и въоръжените сили. Да, така е. За последно в пленарна зала това се случи на 28 май 2020 г. Тогава бе приет Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2019 г. Вече при трети състав на Народното събрание чака своя ред докладът за 2020 г. А трябва да се приеме и за 2021 г., който по закон следваше да бъде внесен в парламента до 31 март. Интересно, как депутатите ще гласуват актаулизацията на държавния бюджет, включително за отбраната, без да са дискутирали и да са се запознали с анализа на изпълнителната власт за успехите и проблемите на армията?
Малко история
В последния възможен ден – 31 март 2021 г., тогавашното правителство одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2020 г., който бе внесен в парламента на 5 април.  Както се и очакваше новият състав на парламента нито го обсъди, нито го прие. Просто нямаше време. Не беше и изтеглен от новото правителство. Макар че вече имаше такъв прецедент. Докладът за 2016г. беше внесен от служебното правителство, но новоизбраното не го хареса и го изтегли. Беше разработен и приет от Народното събрание нов, което се случи едва на 27 септември 2017 г. А целта на всеки такъв доклад е да даде основните направления за работа през текущата година. Изглежда, обаче, че може и без направления?!
Все пак Комисията по отбрана в 46-ото Народно събрание с доста критични бележки одобри на 14 септември 2021 г. Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2020 г., внесен преди близо шест месеца. По-късно Комисията по отбрана в сегашното Народно събрание прие за втори път доклада за 2020 г. Изминаха два месеца от тогава. Място за него в седмичните програми на парламента няма.  Още един важен документ „Оценка на изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“ е на ниво проект на решение.
Извод за размисъл
Основният извод от доклада е, че и през 2020 г. състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволяваше изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи. Този тип ограничения е въпрос не само за размисъл, но и за конкретни действия от страна на законодателя. За съжаление, обаче, вече трети състав на парламента не го е разисквал. Не знаем и какъв е изводът в доклада за 2021 г. А какво остава да вземе и решения!
Какво трябва да знаят депутатите?
Ако докладът си вървеше по отредения му от закона път, депутатите щяха да научат, че към 31 декември 2020 г. длъжностите за военнослужещи в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия бяха  окомплектовани на 80,2 % от щатния състав, както следва: СКС 79,8%, СВ 75,2%, ВВС 89,5%,  ВМС 85,3%, СКСО 64,8%.  Окомплектоването на доброволния резерв бе приблизително 14,5%, което е крайно  недостатъчно. При всички случаи щяха да се заинтересуват какво е състоянието година-две по-късно. Така щяха да научат, че текучествата на рапортите се увеличава сред всички категории – войници, сержанти и офицери. Сред офицерите е най-тревожно, защото не може да се наемат офицери отвън, а не може и да се произведат толкова бързо.  Това, че в последно време офицерските рапорти за освобождаване от военна служба стават все повече, го казва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю за в. „Българска армия“. И го определя, като доста тревожна тенденция. Намаляват и кандидатите за войници. В същото време, посочва адмиралът, заради кризата в Украйна службата в армията става все по-напрегната. Повиши се нивото на готовност, свити бяха сроковете за явяване, въведени бяха и някои ограничения за ползване на домашен отпуск от дежурни формирования.
Без хора не може
Похвално е, че българският парламент проявява интерес към закупуването на военна техника, ремонта на самолети, съдбата на военни имоти с отпаднала необходимост,  обществените поръчки в сферата на отбраната и т.н. Една малка статистика, обаче, поставя много въпроси. От края на януари до средата на май т.г. в рамките на парламентарния контрол към министъра на отбраната са зададени 26 въпроса. В нито един от тях не става дума за състоянието на личния състав, за неговата окомплектованост, за социалния му статус, за заплащането, за мерките за задържане на военнослужещите. (С изключение на един депутат, който се интересуваше за възнаграждзенията на политическия кабинет.) А без хора, техниката е нищо.
Отговаряйки на въпроса дали армията ще намери място в дневния ред на парламента, е коректно да кажем, че не малка част от тези проблеми са на вниманието на Комисията по отбрана. За по-нататък, обаче, засега път няма. Времето си върви, сроковете остават неизпълнени, решения няма. Предстои да видим за каква армия ще гласуват депутатите с приемането на актуализирания за тази година държавен бюджет.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден

30.05.2022, 09:38

На 30 май 1941 година в пристанище Пирея, Гърция, избухва пожар на българския параход „Княгиня Мария Луиза“. По нареждане на германската военнотранспортна служба параходът превозва боеприпаси от Солун до Пирея.
При разтоварването им към 6,30 ч. на 30 май дежурният моряк установява, че в един от трюмовете е избухнал пожар. Капитанът заповядва на командния състав да остане на борда и да върне горящия кораб в открито море, а на редовите моряци – да го напуснат, за да се спасят.
Когато „Княгиня Мария Луиза“ се отдалечава на около миля навътре в морето, боеприпасите експлодират и при последвалия взрив първият български океански кораб потъва.
Загиват капитанът Иван Томов, първият помощник-капитан Георги Бабев, главният механик Петър Чаракчиев, машинистите Георги Винаров и Георги Кръстев, радистът Стоимен Захариев и помощник-готвачът Тодор Стоилов. С героичната си постъпка българските моряци спасяват Пирея от разрушение, а жителите й от гибел, като предотвратяват разпространението на пожара в пристанищните складове с взривоопасни материали.

 

България не е изпращала самолети Су-25 в Украйна

30.05.2022, 09:10

Това категорично заяви тази сутрин по БТВ заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов. Ние, каза той, спазваме решението на Народното събрание за оказване на военно-техническа помощ на Украйна чрез ремонт на техника. Поводът за въпроса бяха публикации в чужди медии, според които наши самолети Су-25 са предоставени на Украинските въоръжени сили. От МО и българската държава оръжия на Украйна не се предоставят, заяви заместник-министърът на отбраната.
От украинска страна има сериозен интерес за ремонт на тежка техника у нас, съобщи още заместник-министърът. Има и конкретни разговори и действия в това отношение. Г-н Божилов каза, че България разполага с един от най-големите заводи за ремонт на такава техника. И сега в „Хан Крум“ – Търговище, се ремонтират български танкове.
Нашият първи приоритет е да получим договорените и платени осем самолет Ф-16, каза заместник-министърът във връзка с охраната на въздушното ни пространство. До тогава се търсят различни варианти, включително и максимално дълго да поддържаме наличните МиГ-29, като за това се водят преговори с Полша.  Разглеждат се варианти да има и заместващ самолет при спиране от полет на МиГ-29. Също така, каза г-н Божилов, разчитаме и на нашите съюзници да усилият този Air Policing. Нидерландските Ф-35 остават до края на месеца.
За многонационалната бойна група се работи в направление Италия да поеме ролята на рамкова държава, потвърди заместник-министърът. Други страни съюзници също ще участват. Тези бойни групи ще останат в страните членки на Източния фланг на НАТО, докато съществува опасност най-вече от Руската федерация, впредвид това, което става в Украйна, посочи г-н Божилов.

 

Хроника на една война – 30.5.2022 г.

30.05.2022, 08:40

⚡️Двa oпитa зa ĸoнтpaaтaĸa нa yĸpaинcĸитe въopъжeни cили ĸpaй Xepcoн. Aмepиĸaнcĸият инcтитyт зa изcлeдвaнe нa вoйнaтa (ІЅW) пишe: „Bъпpeĸи чe yĸpaинcĸaтa ĸoнтpaaтaĸa нe изглeждa дa e дoвeлa дo зaвзeмaнe нa знaчитeлнa тepитopия, тя вepoятнo щe пpинyди Pycия дa изпpaти пoдĸpeплeния в paйoнa нa Xepcoн“, ĸaзвaт aнaлизaтopи.
⚡️Лaвpoв зa здpaвocлoвнoтo cъcтoяниe нa Πyтин в интepвю зa фpeнcĸия тeлeвизиoнeн ĸaнaл ТF1: „He миcля, чe здpaвoмиcлeщитe xopa мoгaт дa видят в тoзи чoвeĸ пpизнaци нa няĸaĸвa бoлecт или нepaзпoлoжeниe. Ocтaвям гo нa cъвecттa нa тeзи, ĸoитo paзпpocтpaнявaт пoдoбни cлyxoвe въпpeĸи eжeднeвнитe възмoжнocти дa ce yвepят ĸoй и ĸaĸ изглeждa“.
Лaвpoв oбвини Фpaнция, чe пoдбyждa нeoнaцизъм в Уĸpaйнa. „Зa cъжaлeниe, пo oтнoшeниe нa пoдбyждaнeтo нa yĸpaинcĸия нaциoнaлизъм, нeoнaцизмa, Фpaнция игpae eднa oт ocнoвнитe poли. Tъжни cмe дa видим тoвa“, ĸaзa Лaвpoв в интepвю зa ТF1.
⚡️Cпopeд cpъбcĸият пpeзидeнт Byчич, тoй e дoгoвopил c Πyтин гaз зa Cъpбия, ĸoятo e мнoгo изгoднa и eдин ĸyбичeн мeтъp гaз щe cтpyвa нa Cъpбия 10-12 пъти пo-eвтинo, oтĸoлĸoтo в Eвpoпa.
⚡️Бившият лидep нa CAЩ Tpъмп cмятa, чe вoйнaтa в Уĸpaйнa щe cпpe, aĸo pязĸo пaднaт цeнитe нa cвeтoвния пeтpoл. Toй e yвepeн, чe дoĸaтo тoвa нe ce cлyчи, pycĸaтa pyблa щe e пo-cилнa oт вcяĸoгa. Cĸъпият пeтpoл и пpexoдът ĸъм зaплaщaнe нa eнepгия в coбcтвeнa вaлyтa, ĸaзa Tpъмп, пoзвoлявaт нa Pycия дa пeчeли „cъcтoяниe“.
⚡️Зeлeнcĸи yвoлни шeфът нa cлyжбaтa зa cигypнocт в Xapĸoв.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Ден в памет на загиналите във войните (САЩ)

30 май - Memorial Day

 

Германия ще наруши собствената си конституция, за да модернизира армията си

30.05.2022, 08;10

Германското правителство и консервативната опозиция постигнаха снощи споразумение за нарушаване на бюджетните правила в конституцията, за да се отпуснат 100 милиарда евро за модернизиране на армията, предаде Франс прес.
Компромисът беше постигнат след седмици на трудни преговори между коалиционните партии – социалдемократи, зелени и либерали – и консервативното политическо семейство на бившата канцлерка Ангела Меркел, съобщиха за АФП представители на тези движения.
Споразумението ще даде възможност да се изпълни обещанието, дадено от канцлера Олаф Шолц в края на февруари след началото на руската офанзива в Украйна: да се отпусне специален фонд от 100 милиарда евро за превъоръжаване на страната през следващите няколко години и за модернизиране на Бундесвера, чиято бойна техника е остаряла.
Същевременно Берлин ще може да изпълни поставената от НАТО цел да отделя 2 процента от националния БВП годишно за отбрана.
Извънредният фонд ще бъде финансиран чрез допълнителен дълг. А за да се постигне това, беше необходимо да се заобиколят правилата, залегнали в националната конституция, известни като “дългова спирачка”, които строго ограничават възможността за бюджетен дефицит. Ето защо правителството се нуждаеше от подкрепата на основната опозиционна сила – консерваторите от Християндемократическия съюз, тъй като за приемането на това изключение е необходимо мнозинство от две трети в парламента.
Източник: bta.bg

 

 

Курсанти и ученици участваха във факелно шествие в памет на Панайот Волов

29.05.2022, 21:28

Над 200 шуменци се включиха във факелно шествие, почитащо паметта на Панайот Волов, който загива на 26 май 1876 г. Родолюбивата проява бе по инициатива на Военно окръжие-Шумен с началник подполковник Георги Георгиев. Организацията бе на местния клон на НД „Традиция“.
Дългата процесия тръгна от родния дом на революционера (ул. „Цар Освободител” 16). Премина през пешеходната зона на бул. „Славянски” и приключи в градинката на пл. „Оборище”. Там бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Волов. Учениците от шуменското средно училище, което носи името на бореца за свобода, водеха шествието. След тях вървяха малките футболисти от клуб „Панайот Волов” и представители на Националното дружество „Традиция”.
В шествието се включиха курсанти от военния факултет и шуменци от всички възрасти.
„Раздадохме 150 факли, а сред нас виждам и много хора, които не носят такива. Приятно съм изненадан от интереса”, обясни облеченият с четническа униформа Асен Топалов от дружество „Традиция”, съобщава БНР Шумен
Източник: https://otbrana.com

 

Посланикът на Кралство Камбоджа поздрави българските миротворци

29.05.2022, 21:23

Посланикът на Кралство Камбоджа у нас Негово Превъзходителство Тхай Чун лично дойде във Военния мавзолей-костница в столицата, за да приветства българските участници в мироопазващите сили на ООН. От името на народа и правителството на Камбоджа изразявам нашата признателност към смелите български военнослужещи, изпратени на благородна мисия на ООН в нашата страна през 1992-1993 г., каза той. Те, подчерта посланикът, имат съществен принос за днешната стабилност в моята страна.
Паметното събитие бе организирано от Асоциацията на българските ветерани миротворци. Това се случва за втори  път в историята на България, каза нейният председател полковник от запаса Стефан Давидов. В ритуала се включиха десетки миротворци и техни близки. Министерството на отбраната бе представено от Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“, а Българската армия - от полковник Юлиян Петров – заместник - началник на Щаба на СКС по ресурсите. Там бе и полковник от запаса Дечко Иванов, който тогава, като майор от Генералния щаб, има пряко участие в подготовката на мисията ни в Камбоджа, от чието начало на 4 май се навършиха 30 години. По това време, сподели той, в отдел „Сини каски“ активно работеше сегашният министър на външните работи Теодора Генчовска.
Участниците поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на загиналите техни другари по време на мисиите в Камбоджа и Ирак. Там са изписани имената на 11 загинали в Камбджа през 1992-1993 г. и 13 - в Ирак през 2003-2008 г.
На 29 май 1948 г. е създадена първата Организация на ООН за надзор на примирието за наблюдение на прекратяването на огъня след арабско-израелската война.  По същество това е първата миротворческа мисия на ООН.   През 2002 г. Общото събрание на ООН обяви 29 май за Световен ден на мироопазващите сили на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers). Този ден има за цел да отдаде почит на жертвите и безкористната отдаденост на миротворците, служещи по целия свят, подчерта полк. Давидов. Той припомни, че това е станало по предложение на организацията на миротворците в Украйна. Три десетилетия след първата ни мисия под флага на ООН нашите миротворци продължават на поддържат връзки с Камбоджа. Преди месец техни представители са ремонтирали параклиса „Св. Георги Победоносец”, построен в двора на бившето ни  посолство в Пном Пен, в памет на загиналите български воини.
Докато преди 30 години, Вие ни помогнахте, днес Камбоджа също допринася за поддържането на мира и сигурността по света, отбеляза още Негово Превъзходителство. От 2006 до 2022 г., продължи той сме изпратили 8302 души в 11 мироопазващи мисии на ООН в 9 държави, включително в Судан, Южен Судан,Чад, Централна Африка, Ливан, Кипър, Сирия, Мали и Йемен. В момента 801 камбоджански войници, от които 118 жени, осигуряват мира в Южен Судан, Ливан, Кипър, Сирия, Мали и Ливан.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ердоган не пуска в НАТО “подкрепящи тероризма страни”

29.05.2022, 18:13

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скорошните разговори на Турция с делегации на Швеция и Финландия не са били на очакваното ниво и Анкара не може да каже “да” на членството в НАТО на “подкрепящи тероризма” държави, предаде Ройтерс.
Турция се противопоставя на присъединяването на Финландия и Швеция към пакта и Ердоган бе цитиран да казва пред репортери при завръщането си от визита в Азербайджан, че “те не са честни и искрени”.
“Докато Ердоган е ръководител на Република Турция, ние определено не можем да кажем “да” на страни, подкрепящи тероризма, да влязат в НАТО”, заяви турският държавен глава.
Източник: bnr.bg

 

Хроника на една война – 29.5.2022 г.

29.05.2022, 13:34

⚡️Eвpoпeйcĸият cъюз e пpинyдeн дa ĸyпyвa pycĸи пeтpoл, тaĸa чe „Πyтин дa нe пeчeли пoвeчe няĸъдe дpyгaдe“, ĸaзa pъĸoвoдитeлят нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия Уpcyлa фoн дep Лaйeн. Cпopeд нeя, aĸo EC нeзaбaвнo зaбpaни дocтaвĸитe нa pycĸи пeтpoл, тoгaвa Πyтин щe пpexвъpли пeтpoлa нa cвeтoвния пaзap, ĸъдeтo цeнитe щe ce пoвишaт, и щe пoлyчи гoлeми пapи зa нeгo, ĸoитo щe нaпълнят вoeннaтa мy xaзнa.
⚡️Гepмaнcĸoтo пpaвитeлcтвo cвeдe дo минимyм дocтaвĸитe нa opъжиe зa Уĸpaйнa пpeз пocлeднитe дeвeт ceдмици, пишe вecтниĸ „Wеlt аm Ѕоnntаg“.
Cпopeд издaниeтo Гepмaния нe e дocтaвялa ниĸaĸви знaчитeлни лeĸи opъжия нa Kиeв oт ĸpaя нa мapт, ĸaтo e пpexвъpлилa caмo двe пapтиди opъжия.
⚡️Зeлeнcĸи: CAЩ нe вяpвaxa в Уĸpaйнa, зaтoвa гoдинa пpeди вoйнaтa пpeдлoжиxa дa eвaĸyиpaт xopaтa и дa зaпoчнaт дa ĸoпaят oĸoпи.
⚡️Зeлeнcĸи: „Ocнoвнитe нaпpaвлeния нa фpoнтa ca Ceвepoдoнeцĸ, Лиcичaнcĸ, Бaxмyт, Πoпacнaя. Haшaтa oтбpaнa ce дъpжи в нeпoнocими ycлoвия, блaгoдapeн cъм нa вceĸи, ĸoйтo ycтoи нa нaтиcĸa нa нaшecтвeницитe.“
⚡️Cтивън Kинг в Тwіttеr: „Πoддъpжaйтe иĸoнoмичecĸия нaтиcĸ въpxy Pycия. Cлaвa нa Уĸpaйнa“.
⚡️Бaйдън и Зeлeнcĸи щe пocтигнaт цeлтa cи – щe влязaт в иcтopиятa ĸaтo пpeзидeнти, opгaнизиpaли гoлoдoмop нa плaнeтaтa“, – пpeдceдaтeлят нa Дъpжaвнaтa дyмa Boлoдин.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Коротко по Украине - 29.05.2022)

 

САЩ ще имат постоянна база в Полша

29.05.2022, 09:25

САЩ ще имат постоянна база в Полша. Решението ще бъде обявено на срещата на НАТО, която ще се проведе на 29 и 30 юни, съобщават полски медии.
През последните седмици се засилиха призивите на висши полски представители, включително на министъра на отбраната Мариуш Блашчак, за постоянно присъствие на американски войски в страната след нападението на Русия над съседна Украйна, обобщи polskatimes.pl.
Вашингтон все още не е взел решение за точния размер на постоянното присъствие, но Полша настоява за американски сили с численост 10 500 души, разкри polskatimes.pl.
Междувременно “американска военна техника вече се доставя в Полша, което е от голямо значение”, заяви друг полски правителствен служител, пожелал анонимност.
“Важно е колкото се може повече американско оборудване и консумативи, включително боеприпаси, да бъдат изпратени в Полша … това отнема много повече време, отколкото да се преместят войници”, каза източникът, цитиран от polskatimes.pl.
Армията на САЩ изгражда складова база на стойност 360 млн. долара в района Повидз в западната част на Полша.
Градът има стратегическо значение, защото е разположен до руския анклав Калининград.
Източник: news.bg   

 

Финландия разполага десетки изтребители F-35 в близост до границата си с Русия

29.05.2022, 09:12

Финландското министерство на отбраната възнамерява да разположи 64 американски изтребителя F-35 във военновъздушната база в Рованиеми. Намира се на 150 км от руската граница.
Това разкри The Barents Observer.
През декември миналата година финландските власти обявиха намерението си да закупят от САЩ изтребители F-35, които да заменят остарелите F/A-18. Очаква се първата партида самолети да бъде разположена в Рованиеми през 2026 г.
По-рано стана известно, че в Хелзинки са пристигнали два американски кораба, една германска фрегата и няколко френски кораба.
Това са разрушителят USS Gravely от клас Arleigh Burke, десантният кораб USS Gunston Hall от клас Whidbey Island и подводницата F70 Latouche-Treville на френските ВМС.
Припомняме, че Русия планираше да разположи допълнителни сили заради желанието на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.
Освен това силният човек в Кремъл Владимир Путин нарече присъединяването на Финландия към НАТО грешка.
Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепи Финландия и Швеция, преди да се присъединят към алианса.
Източник: news.bg 

 
 

Военен календар

29.05.2022, 08:54

На 29 май 1908 година в София е роден подполковник Иван Гюмбабов (1908 – 1945).
Завършва Военното училище (1930) и служи в Бронирания полк.

Като командир на 7-ма танкова рота участва в действията по прикриване на западната ни граница (14 – 20 септември 1944) и в първия период на войната срещу Германия (октомври – ноември 1944).

По време на Нишката (8 – 14 октомври 1944) и Косовската операция (25 октомври – 30 ноември 1944) на 2-ра армия се сражава при Власотинци, Лесковац, Ниш, Прокупле, Прищина, долината на река Лаб и Митровица.

През декември 1944 г. поема командването на Бронираната дружина, с която воюва в Дравската (6 – 19 март 1945) и Мурската операция (29 март – 15 април 1945).

Загива на 16 април 1945 г. от избухнала вражеска мина при пробива на силно укрепената немска позиция край село Зашовец в Словения. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас, ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

На 29 май 2003 година 39-тото Народно събрание приема Решение за участието на Българската армия в мисията на Многонационалните сили в Ирак. В продължение на две години пет пехотни батальона се включват в четвъртата фаза на операцията в Ирак – “Стабилизиране и възстановяване“.
Българският контингент в състава на Многонационалната дивизия „Център – Юг“ е под полско командване и има за задача да осигурява реда и да подпомага възстановяването на граждански обекти в района на Кербала, а от есента на 2004 г. – в провинция Дивания. По време на този етап (август 2003 – декември 2005) са изпълнени 97 проекта за възстановяване и изграждане на местната инфраструктура. В съответствие с Решение на 41-вото Народно събрание (22 февруари 2006) български военен контингент участва в хуманитарна мисия по охрана на Центъра за временно задържане и закрила в лагера „Ашраф“ и в хуманитарна мисия по охрана на задържани лица, преминаващи програма за реинтеграция в обществото в база „Кропър“ – Багдад. От 22 август 2003 г. до 20 декември 2008 г.
Република България участва в мисията на Многонационалните сили в Ирак с 11 контингента с обща численост 3367 души. За това време Българската армия дава 13 жертви. Загиват майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Марин Милев, офицерски кандидат Цветан Камов, офицерски кандидат Паун Георгиев, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Димитър Димитров, офицерски кандидат Владимир Пашов, офицерски кандидат Гърди Гърдев, офицерски кандидат Преслав Стоянов и офицерски кандидат Валентин Донев.

 
 

 

Заради Тайван: Сателитни снимки подсказват, че Китай се готви за война с Япония

28.05.2022, 21;45

Нови сателитни снимки на Синдзян показват, че китайската армия вероятно тренира как да се справи с японския самолет Boeing E-767, който има система АУАКС (далечно радиолокационно откриване и управление, което представлява 360-градусова радарна система, способна да засича обекти във въздуха).
Този самолет се използва изключително от Япония и играе важна роля в противоракетната отбрана на страната.
Според автора на статия в Asia Times Габриел Хонрада това подсказва, че Пекин се подготвя за военни действия срещу Япония - заради въпроса с Тайван........Прочети още

 

Руската Фрега "Адмирал Горшков" порази цел на разстояние около хиляда километра с ракета "Циркон"

28.05.2022, 20:28

Фрегата "Адмирал Горшков" 417 изстреля хиперзвукова крилата ракета "Циркон" от Баренцово море по морска цел в Бяло море. Това съобщиха журналисти в руското министерство на отбраната на РФ в събота, предава ТАСС.
„Днес водещата фрегата на проект 22350 „Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков” изстреля хиперзвукова крилата ракета „Циркон” по позиция на морска цел в Бяло море от Баренцово море”, съобщиха от министерството. - (видео)
Както уточниха от руското министерство на отбраната, стрелбата е извършена в рамките на изпитанията на нови видове оръжия. Според обективни контролни данни хиперзвуковата крилата ракета „Циркон“ е поразила успешно морска цел, намираща се на разстояние около 1000 км“, добавиха оттам, като отбелязаха, че полетът отговаря на посочените параметри.
На 20 февруари 2019 г. руският президент Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание заяви, че ракета от комплекса "Циркон" е в състояние да достигне скорост, равна на 9 числа Маха (скорости на звука), има обхват над 1 хиляди км. На 24 август 2021 г. на военно-техническия форум "Армия-2021" беше подписан договор за доставка на „Циркон“ за Министерството на отбраната на РФ.
Източник: https://trud.bg/

 

Хроника на една война – 28.5.2022 г.

28.05.2022, 09:17

⚡️Eĸcпpeзидeнтът нa Уĸpaйнa Πeтpo Πopoшeнĸo нe бe пycнaт дa минe гpaницaтa c Πoлшa. Toй ce oпитвaл дa зaминe зa зaceдaниe  нa Πapлaмeнтapнaтa acaмблeя нa HATO във Bилнюc.
⚡️Зeлeнcĸи: Cитyaциятa в Дoнбac, ĸaĸтo ce oчaĸвaшe, e мнoгo тeжĸa. Oĸyпaтopитe ce oпитвaт зa cтo дни вoйнa дa пocтигнaт цeлитe, ĸoитo ca ce нaдявaли дa ocъщecтвят в пъpвитe дни cлeд 24 фeвpyapи. Зaтoвa тe ĸoнцeнтpиpaxa в Дoнбac мaĸcимyм apтилepия, мaĸcимyм peзepви.
⚡️Hapoднaтa милиция нa ЛHP блoĸиpa yĸpaинcĸитe вoйcĸи в Ceвepoдoнeцĸ – pycĸoтo MO
⚡️Глaвнaтa пpoĸypaтypa нa Дoнeцĸaтa нapoднa peпyблиĸa пpиĸлючи paзcлeдвaнeтo нa нaĸaзaтeлнoтo дeлo зa чyждecтpaнни нaeмници oт Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo и Mapoĸo, тe мoгaт дa бъдaт ocъдeни нa cмъpт.
⚡️Бивш пpeзидeнт нa Уĸpaйнa Янyĸoвич: Дъpжaвнocттa нa Уĸpaйнa e зacтpaшeнa oт пълнo yнищoжeниe, cтpaнaтa мoжe дa бъдe пpинyдeнa peaлнo дa ce cлee c Πoлшa.
⚡️Cвeтът ce гoтви зa тoвa, чe Pycĸaтa фeдepaция щe изпoлзвa тaĸтичecĸo ядpeнo, xимичecĸo или биoлoгичнo opъжиe – Bлaдимиp Зeлeнcĸи.
⚡️Зeлeнcĸи пpeд cтyдeнтитe oт Cтaнфopдcĸия yнивepcитeт: – Heoбxoдимa e aĸтyaлизиpaнa eфeĸтивнa apxитeĸтypa зa cигypнocт, ĸoятo нямa дa пoзвoли нoви вoйни в cвeтa.
⚡️Aдминиcтpaциятa нa Бaйдън peши дa oдoбpи дocтaвĸaтa нa aмepиĸaнcĸитe peaĸтивни cиcтeми зa зaлпoвo изcтpeлвaнe (МLRЅ) в Уĸpaйнa – Тhе Nеw Yоrk Тіmеѕ. Teжĸи opъжия oт CAЩ вeчe ce нacoчвaт ĸъм Уĸpaйнa, – yĸpaинcĸият външeн миниcтъp Дмитpий Kyлeбa cлeд paзгoвop c дъpжaвния ceĸpeтap нa CAЩ Aнтъни Блинĸeн.
⚡️Hacтoятeлят нa pycĸия Xpaм нa лeтящoтo cпaгeтo чyдoвищe бeшe ocъдeн нa 1,8 гoдини зaтвop.
Цъpĸвaтa нямa нищo oбщo c тoвa – Mиxaил Йocилeвич бeшe пpизнaт зa винoвeн зa cътpyдничecтвo c opгaнизaциятa „Oтвopeнa Pycия“, ĸoeтo e нeжeлaнa нa тepитopиятa нa Pycĸaтa фeдepaция
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Каймак-Чалан. Генерал-майор Никола Тодоров Жеков

28.05.2022, 09:04

Генерал-майор Никола Тодоров ЖековГенерал-майор Никола Тодоров Жеков, Главнокомандващ Действаща армия - Български военачалник, планирал и ръководил операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 25 декември 1864 г. в Сливен. Детството му преминава в крайна бедност и оскъдица. През януари 1878 г. Никола Жеков е детето, което посреща войските на генерал Скобелев при освобождаването на града. През 1880 г. тръгва пеш на София, където постъпва на работа в железарска работилница, за да завърши гимназия. На 4 септември 1883 г. постъпва във Военното училище. По време на Сръбско-българската война (1885) е зачислен като подофицер във 2-ри резервен полк, оставен на разположение на главното командване. След края на войната се връща във Военното училище. Участва в детронирането на княз Александър І Батенберг на 9 август 1886 г., за което е отстранен от училището и е изпратен в 12-ти пехотен Балкански полк. След амнистия се връща в София. Завършва Военното училище с VІІІ-ми Випуск. Произведен е в чин подпоручик на 27 април 1887 г. и е зачислен за младши офицер във 2-ри артилерийски полк във Враца. На 18 май 1890 г. е произведен в чин поручик. Служи в 5-ти артилерийски полк в Шумен. На 2 август 1894 г. е произведен в чин капитан. През 1897 г. завършва Генералщабната академия в Торино (Scuola di Applicazione e Istituto di Studi Militari dell' Esercito) Служи в 1-ви пехотен Софийски полк. Произведен е в чин майор на 1 януари 1901 г. Служи във военното училище като инспектор на класовете. От 1903 г. до 1910 г. е назначен за началник на Школата за запасни подпоручици в пехотата в Княжево. Произведен е в чин подполковник на 1 януари 1905 г. На 18 май 1909 г. е произведен в чин полковник. От 18 март 1912 г. до 19 септември 1912 г. е назначен за началник на Военното училище. По време на Балканската война (1912-1913) е помощник-началник щаб на 2-ра армия на генерал Никола Иванов, която обсажда Одрин. Участва в разработването на плана за превземането на Одринската крепост на 12-13 март 1913 г. През Междусъюзническата война (1913) е назначен за командващ войските, реокупирали Западна Тракия в Гюмюрджина. През 1914 г. е включен в състава на военната делегация, която води преговори с Турция за отстъпването на левия бряг на река Марица и за подписването на военна конвенция. През 1914-1915 г. е назначен за помощник началник-щаб на Щаба на войската. През май 1915 г. е назначен за началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор. От 19 август 1915 г. до 4 октомври 1915 г. е назначен за министър на войната в правителството на д-р Васил Радославов. На 5 октомври 1915 г. е назначен за Главнокомандващ Действащата армия. Ръководи всички операции на българските войски на Сръбския и Македонския фронт. На 6 октомври 1916 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. На 8 септември 1918 г. заболява и е изпратен за операция и лечение във Виена. След Солунското примирие (29 септември 1918 г.) остава в изгнание в Германия и в Австрия. Уволнен е от действителна военна служба. На 21 октомври 1921 г. се връща в България. Съден е от състав на Трети държавен съд като виновник за националната катастрофа за времето, в което е бил министър на войната. Осъден е на 10 години тъмничен затвор. През 1924 г., след свалянето на правителството на Александър Стамболийски, е амнистиран и освободен от затвора. Чете лекции във Военното училище и пише книги за историята и развитието на българската армия. На 6 май 1935 г. е произведен в чин генерал от пехотата (пълен генерал). На 23 юли 1940 г., по лична покана на Адолф Хитлер, посещава Западния фронт, в качеството му на Главнокомандващ българската армия по време на Първата световна война (1914-1918). Посрещнат е с пълни военни почести и с издигането на българския трицвет пред кметството в Ньой, където е подписан мирния договор с България през 1919 г. Разписването му в почетната книга на парижкото предградие Ньой се приема за реабилитация на българската военна чест, накърнена с Ньойския диктат. След преврата на 9 септември 1944 г. емигрира в Германия. На 1 февруари 1945 г. т.нар. Народен съд го осъжда на смърт. Умира на 1 ноември 1949 г. във Фюсен, Бавария.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
 

28 май 1935: Първи полет на легендарния изтребител Ме-109

28.05.2022, 08:58

На 28 май 1935 г. се е състоял първият полет на опитния образец на немския изтребител Messerschmitt Bf.109 (V1 или Versuchsflugzeug 1, р.н.D-IABI). Самолетът става основен изтребител на Луфтвафе и на ВВС на редица други страни, като остава на въоръжение в различни страни в продължение на около 30 години.
В зависимост на модификацията се използва като изтребител, изтребител-прехващач, височинен изтребител, изтребител-бомбардировач и разузнавателен самолет.
Произвежда се в периода 1936-1945 г., като от заводите са излезли общо 33 984 машини – най-масовият произвеждан изтребител в авиационната история.
Messerschmitt Bf.109 е изключително маневрен, притежава голяма скороподемност и същевременно е прост в управление. Самолетът позволява при висш пилотаж спокойно да се влезе в свредел и след това леко да се излезе от него.
Българските ВВС са имали на въоръжение общо 164 изтребителя Ме-109 различни модификации (19 E-3 и 145 G-2/6/10).

 
 

Ще купуваме противокорабни крилати ракети

28.05.2022, 08:40

Министерският съвет на Република България прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с реализация на обществена поръчка за „Придобиване на противокорабни крилати ракети (ПКР) за многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили“.
Противокорабните крилати ракети са основното въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година договор с предмет „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на ВМС. Защитата на морския суверенитет се осигурява изключително ефективно чрез използване на противокорабни крилати ракети чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие на заплахи на значителни дистанции и с висока точност. Противокорабните крилати ракети са основно средство за поразяване не само на противниковите надводни кораби, но и на обекти на брега.
С реализацията на обществената поръчка се цели придобиване на противокорабни крилати ракети за осигуряване на боеспособността на новопридобиваните кораби и осигуряване на ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Това ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Отпуснаха 100 млн.лв. за подготовката на инфраструктурата за новите изтребители

28.05.2022, 08:33

Министерският съвет на Република България, на основание чл.8, ал.1 от Устройствения правилника на Министерския съвет и на неговата администрация, прие постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. в размер до 100 000 хил. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет F-16 Block 70. Средствата са част от предвидените през 2020 г. за периода 2020- 2022 г. средства в размер на 300 000 хил. лв.
С друго свое решение днес Министерският съвет прие доклад за одобряване на проект на международен договор за Изменение и допълнение № 1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F- 16 Block 70 aircraft and associated support)/ BU-D-SAB LOA Al.
Предлагането на допълнения и изменения към действащи договори по Програмата за чуждестранни военни продажби (Програма FMS) е стандартна практика на Правителството на САЩ, когато се изискват корекции в тяхното съдържание.
Предложеният проект на договор не променя стойността на международния договор BU-D-SAB LOA „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“, а предвижда различни промени в неговото съдържание {коригиране на стойности и пренасочване на средства между отделни линии, промяна на транспортни кодове, уточняване на реда за предоставяне на информация за предстоящи доставки и други).
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Израел отказа ракети на Украйна въпреки натиска на САЩ

27.05.2022, 20:31

Израел е отхвърлил искането на Съединените щати да разреши на Берлин да доставя на Украйна противотанкови ракети, разработени в Израел, съобщава Axios.
Ракетите, които се произвеждат в Германия и биха били прехвърлени на Киев от германското правителство, са произведени по израелска технология. Съгласно лиценза обаче Израел трябва да одобри всяко евентуално прехвърляне на трета страна.
От началото на войната в Украйна Израел постепенно заема по-проукраинска позиция в условията на натиск от страна на САЩ, опитвайки се да балансира между американското и руското правителство.
Независимо от това обаче Израел все още не е изпратил на Украйна модерни оръжия за бойните ѝ действия, както направиха редица държави членки на ЕС.
Когато израелският външен министър осъди клането в украинския град Буча, за което се предполага, че е извършено от руски войници, министърът на финансите се опита да смегчи позицията на Израел, за да не разгневи руското правителство.
Преди това израелският председател Нафтали Бенет (на снимката) също осъди клането в Буча, без обаче да обвинява Русия във военни престъпления.
Украйна изрази разочарование от отказа на Израел да й предостави отбранителна помощ срещу Русия. Израелският премиер обаче заяви, че “премереният и отговорен подход” на Израел му позволява да бъде “доверен играч, един от малкото, които могат да комуникират директно с двете страни и да помагат, ако е необходимо”.
Източник: news.bg

 
 

Не, българските Су-25 не са предадени на Украйна

27.05.2022, 13:27

Циркулиращата в някои медии информация, че България е предала своите щурмови самолети Су-25 не отговаря на истината. Това заявиха за АЕРО от пресцентъра на МО.
„Българските Су-25 се намират в авиобаза Безмер, където изпълняват своите задачи”, отговориха устно на запитването на АЕРО от Министерство на отбраната.
На 24 май 2022 г., в американското издание Foreign Policy се появи информация, че Украйна е получила неназовано количество щурмови самолети Су-25 в разглобен вид. Машините идвали от Източна Европа.
Информацията се завъртя из украинските медии, като се появи и конкретно количествено измерение на получените самолети – 14 броя. Полското издание Defense.pl спекулира, че доставката на самолетите е дошла от България, като единственото доказателство за това е съвпадението на бройките. В последните години числото 14 бе споменавано многократно от български официални лица, като броя налични Су-25 в родните ВВС.
Днес, 27 май, новината, че България е предала своите Су-25 на Украйна циркулира свободно из родните медии.
Припомняме, че в началото на май българският парламент взе решение за оказване на „военно-техническа помощ” на Украйна. Тогава бе обяснено, че така направената формулировка покрива евентуални ремонти на украинска бойна техника у нас.
Дори и да се приеме, че е възможно решението за изпращането на българските Су-25 в Украйна да остане в тайна, то е практически невъзможно изнасянето на цялата авиобаза Безмер да остане незабелязано. Още повече, че ВВС планират Ден на отворените врати в 22-ра авиобаза за 1 юни, като липсата на емблематичния щурмовик няма как да бъде обяснена.
Въпросът, от къде Украйна е получила Су-25 и дали въобще се касае за цели самолети или за просто пакет резервни части, остава открит. Информацията за изпращането на въоръжение и техника на Украйна често е противоречива.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Хроника на една война – 27.5.2022 г.

27.05.2022, 09:56

⚡️Meдвeдeв: Уcлoвиятa, ĸoитo Зeлeнcĸи пocтaвя зa пpимиpиe, ca ĸaтeгopични дo cтeпeн нa идиoтизъм и ca нeвъзмoжни пo пpинцип. Ултимaтyмитe ce пocтaвят „нa тpeзвa глaвa, a нe пoд пcиxoтpoпни лeĸapcтвa“… Πoлcĸo-пpycĸият aлиaнc, ĸoйтo ecĸaлиpa cитyaциятa c вcичĸи cили и тлacĸa пoбъpĸaния Зeлeнcĸи ĸъм вce пo-ĸaтacтpoфaлни изявлeния и дeйcтвия, e мнoгo пoлeзeн, aĸo Уĸpaйнa ĸaтo дъpжaвa нe e нa ĸapтaтa.
⚡️Бpoят нa yĸpaинcĸитe бeжaнци, ĸoитo Moлдoвa пpиюти, e eĸвивaлeнтeн нa 17% oт нaceлeниeтo нa цялaтa cтpaнa.
⚡️„B иcтopичecĸи плaн и Уĸpaйнa, и yĸpaинцитe щe ce зaвъpнaт y дoмa в Pycия, Beлиĸa Pycия. И cъoтвeтнo Maлopycия и Hoвopocия щe ce пpиcъeдинят ĸъм нac зaeднo c Бeлapyc – тaĸaвa e пpoгpaмaтa, a пocлe щe видим“. – зaмecтниĸ-пpeдceдaтeлят нa Дъpжaвнaтa дyмa Πьoтъp Toлcтoй.
⚡️Apecтoвич: „Πo нeпpoвepeни дaнни зaгyбиxмe гpaд Лимaн. Haчинът, пo ĸoйтo pycĸaтa apмия гo e пpeвзeлa, пoĸaзвa, чe тaм имa мнoгo тaлaнтливи ĸoмaндиpи и тoвa пoĸaзвa пoвишeнoтo нивo нa oпepaтивнo yпpaвлeниe и yмeния нa pycĸaтa apмия.
Apecтoвич: Pycĸaтa oфaнзивa нe e тoлĸoвa cтpaшнa, ĸoлĸoтo „интepecнaтa“ пoзиция нa Зaпaдa.
⚡️Baшингтoн пpeдyпpeди Kиeв, чe yдapитe oт yĸpaинcĸa cтpaнa пo тepитopиятa нa Pycия, ocoбeнo чacттa, ĸoятo нe ce нaмиpa близo дo гpaницaтa c Уĸpaйнa, ĸpиe pиcĸoвe oт ecĸaлaция.
Πpeдcтaвитeли нa CAЩ ca зaгpижeни зa изпoлзвaнeтo нa дocтaвeни oт Зaпaд opъжия oт Kиeв зa тoвa, – Poйтepc.
⚡️Aдминиcтpaциятa нa Бaйдън мoжe дa oбяви дocтaвĸaтa нa paĸeтни cиcтeми зa зaлпoв oгън oщe cлeдвaщaтa ceдмицa – СNN.
⚡️Бeлapycĸaтa ĸoмпaния иcĸa дa peгиcтpиpa мapĸитe „Pocдoнaлдc“ и „Mocдoнaлдc“ в Pycĸaтa фeдepaция нa фoнa нa нaпycĸaнeтo нa Maĸдoнaлдc oт cтpaнaтa. Hoвитe coбcтвeници нa МсDоnаld’ѕ щe oтвopят cвoитe oбeĸти дo cpeдaтa нa юни. Πpoизвoдcтвoтo щe бъдe зaпaзeнo c 95% – гyбepнaтopът нa Mocĸoвcĸa oблacт Aндpeй Bopoбьoв.
⚡️B мoмeнтa ce paбoти зa пpивличaнe нa ĸитaйcĸи бpaнд ĸъм пpoизвoдcтвoтo нa aвтoмoбили Mocĸвич, oбмиcлят ce двe ĸoмпaнии – миниcтъpът нa индycтpиятa и тъpгoвиятa нa Pycĸaтa фeдepaция Дeниc Maнтypoв.
Източник: https://petyotsekov.com/

 
 

Как една грешна монета успя да изгори КГБ в САЩ

27.05.2022, 09:44

Вечерта на 22 юни 1953 г. младо момче-доставчик от „Бруклин Ийгъл“ почуква на вратата на един от много клиенти към 8 часа вечерта. Адресът е жилищна кооперация на 3403 Фостър Авеню в Бруклин. На входната врата се показва дама, която познава своя куриер, но няма дребни, иска да развали един долар, а Джими – куриерът, веднага започва да търси по джобовете си, макар и монетите да подрънкват, не са достатъчно, за да могат да отговорят на цената.
Младежът отива да потърси при съседите, в един от апартаментите знае, че живеят две жени, докато в съседство от тях се крие един от много активните му клиенти, който винаги е зает, но пък може да развали един долар и понякога дава бакшиш. Сделката се осъществява с лекота, но когато Джими напуска сградата, не обръща внимание на една от монетите, по която има странен пръстен, дори усеща, че е много по-лека от стандартното петаче. Докато я оглежда, младежът прави грешката да я изпусне на земята и тя се разделя на две, като от нея излизат много малки, бихме казали микроскопични хартийки......Прочети още

 
 

Исторически календар

27.05.2022, 09:36

На 27 май 1885 г. в Сухиндол е роден Пеню Дончев Попкръстев (вдясно на снимката). Завършва Свищовската търговска гимназия. Постъпва в ШЗО и ВНВУ и през 1911 г. е произведен в чин подпоручик. Включен в групата за подготовка на пилоти в Берлин, Германия, във фабриките „Райт” и „Албатрос” . На 23 септември 1912 г. се бреветира като пилот в Берлинския аероклуб и на 17 октомври се завръща в България. На 10 ноември 1912 г. е назначен за командир на новосформираното 3-то аеропланно отделение, разположено на летище Урша за съдействие на 4-та армия в района на Булаир и Галиполи. Лети като наблюдател с руския пилот Яков Седов, по-късно с Джовани Сабели на самолет Блерио-ХІ-2. Изпълнява 5 полета като наблюдател за разузнаване и бомбопускане над Булаир и Галиполи. В края на октомври 1915 г. по време на Първата световна война Пеньо Попкръстев е в състава на Аеропланното отделение, действащо от летище София(до жп гарата) в бойните действия срещу Сърбия. Лети със самолет Блерио ХІ-1. През 1916 г. Пеню Попкръстев е в състава на 1-во аеропланно отделение, базирано на летище Белица до Свети Врач (Сандански). След реорганизация на Въздушната дружина през 1917 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение. Изпълнява 89 бойни полета. Провежда 4 въздушни боя. На 5 май 1918 г. сваля противников самолет от неизвестен тип, който пада на противникова територия.
След подписването на Ньойския договор през 1919 г. е уволнен. През 1921 г. е избран за председател на Аероклуба. С Царска заповед ЦЗ №26/1923 г. е назначен за Началник на въздухоплаването. От 15 юли 1924 г. е Началник на Дирекцията на въздухоплаването. През 1928 г. е повишен в чин полковник.Уволнен с ЦЗ № 8/1930 г. Умира през 1942 г.

 
 

На този ден е потопен линейният кораб „Бисмарк” - гордост и надежда на Хитлер

27.05.2022, 09:33

На 27 май 1941 г. в 10.36 ч. германският линеен кораб (линкор) „Бисмарк”, вместо да наложи превъзходство в морската война, е потопен от британците и потъва, като едва 115 души от целия екипаж от 2092 офицери и матроси са спасени от англичаните. Сред жертвите е и командирът адмирал Гюнтер Лютенс.
След ограниченията, наложени от Версайската система от договори на Германия след Първата световна война, тя е лишена от морски сили. Затова до началото на Втората световна война Германия успява да построи само два линейни кораба („Тирпиц” с 42 900 т. и „Бисмарк” с 41 700 т.) и десетина тежки крайцера.......Прочети още

 
 

На този ден преди 117 г. в битката при Цушима японците разгромяват руския флот

27.05.2022, 09:30

На 27 (14) май 1905 г. започва морската битка в района на остров Цушима в Японско море, в която руският имперски военен флот търпи тежко поражение от японците в хода на Руско-японската война.
Битката при Цушима се смята за повратен момент във воденето на морски сражения, след като линейната формация на руския боен флот претърпява пълно поражение от японските бойни кораби с превъзхождаща маневреност и въоръжение с по-голяма далекобойност.
На 10 февруари 1904 г. избухва Руско-японска война вследствие на съперничеството между Руската империя и Япония за проникване и контрол върху Манджурия и Корея.
Тя започва след дипломатически скандал между двете императорски правителства с колониални амбиции в Далечния изток......Прочети още

 

 

Тирана предложи на НАТО бивша съветска военна база

26.05.2022, 21:02

Албания предложи на НАТО военноморска база в опит да изтъкне стойността на страната в алианса "в тези трудни времена", съобщи пресслужбата на премиера, цитирана от Асошиейтед прес.
Премиерът Еди Рама заяви, че военноморската база Пашалиман, на 180 километра южно от столицата Тирана, може да бъде "добавена стойност" за Алианса и че са подготвили проект за реновирането ѝ.
"В тези опасни времена вярвам, че командващите може да помислят да има военноморска база на НАТО в Албания“, каза Рама в реч в сряда.
Албания, която стана членка на НАТО през 2009 г., се присъедини към позицията на САЩ и ЕС в осъждането на войната, която Русия започна в Украйна.
Базата Пашалиман, намираща се близо до залива на Вльора, е изградена през 1950-те години, когато Съветският съюз докара 12 подводници, превръщайки я в единствената си военноморска база в Средиземно море. След развалянето на отношенията между Тирана и Москва през 1961 г., Пашалиман остана военноморска база, приютяваща четирите останали подводници и други малки военни кораби.
Базата беше разграбена, включително материали от подводниците, през анархичната 1997 г. в Албания, когато най-бедното тогава население на Европа загуби спестяванията си в провалили се инвестиционни пирамиди. Три от подводниците бяха продадени за скрап, докато четвъртата остана, а правителството обмисля дали да я превърне в музей.
Пашалиман беше реновирана от Турция и оттогава се използва като военноморска база за някои военни кораби, патрулиращи в Йонийско и Адриатическо море.
НАТО също така започна работа за модернизиране на албанската авиобаза от комунистическата ера в Кучова, на 85 километра южно от столицата Тирана, което ще позволи използването ѝ за операции на Алианса.
Източник: https://www.dnes.bg/

 

Държавите от НАТО са се споразумели да не доставят на Украйна западни танкове и самолети

26.05.2022, 20:42

Държавите членки на НАТО са се споразумели неофициално да не доставят определени видове оръжия на Украйна на фона на руската инвазия, потвърдиха днес източници от алианса пред ДПА, съобщава БТА.
Това е направено с цел да се намали колкото е възможно рискът от конфронтация между западния военен пакт и Москва, казват източниците.
Засега страните членки на НАТО спазват неформалното споразумение, а поради опасения от ответни мерки от страна на Русия държавите от алианса се въздържат да оказват пълна подкрепа на Украйна, посочват дипломатически източници.
Именно затова Полша през март не изпрати изтребители Миг-29 на Украйна. Досега държавите от НАТО се въздържат да доставят на Киев западни танкове, както и самолети.
Върховният главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа ген. Тед Уолтърс каза по-рано, обосновавайки се с оценки на разузнаването, че предаването на изтребители Миг-29 на Украйна може да бъде възприето от Русия като стъпка засилване на напрежението и да предизвика "ескалация между Москва и НАТО, а това да доведе до високорисков сценарий".
Говорител на НАТО отказа да коментира подобно споразумение и каза, че каквито и да било решения за доставка на оръжие зависят от отделните държави членки на алианса.
След началото на руската инвазия много източноевропейски държави доставиха на Украйна произведено през съветската епоха военно оборудване и оръжие, посочва ДПА.

 

Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022” ще се проведе от 1 до 4 юни 2022 г.

26.05.2022, 20:28

От 1 до 4 юни 2022 г. в Международен панаир Пловдив ще се проведе 15-ото издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022”, на което домакин е България. To се реализира под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката. Основен организатор е фондация „Хемус - 95“ с председател на Управителния съвет контраадмирал (о. р.) д-р Николай Николов.
Изложбата е с мото „Отбрана, антитероризъм и сигурност“. Главното внимание на изложителите е насочено към представянето на технологични решения и възможности за участие в реализацията на основните проекти за модернизация на Въоръжените сили на Република България в областите „Въоръжение и техника“, „Комуникационно-информационни системи“, безпилотни летателни системи, системи за наблюдение и проследяване, киберзащита и други.
15-ото издание на „Хемус“ ще бъде съпътствано от международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, заседание на Индустриалния форум, както и от демонстрационни стрелби на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“.
За първи път в рамките на изложбата ще се проведе „Симпозиум за научни изследвания и иновации за европейска сигурност и отбрана“ (RISE-SD), като ще се отбележи една година от стартирането на Horizon Europe (HE) и European Defence Fund (EDF), новата рамкова програма за научни изследвания и иновации.

 

Започна се!

26.05.2022, 17:01

„По самолетите!“, подаде команда бригаден генерал Юлиян Радойски в края на церемонията, посветена на започването на първите полети с курсанти във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“, включваща и тържествено освещаване на самолетите за успешни и безаварийни полети.
В структура на училището е най-новата организация на българската военна авиация. На документ тя съществува във вид на одобрена от Главна дирекция „Гражданската въздушна администрация“  (ГД „ГВА”) организация за обучение на пилоти, под името „Димитър Списаревски”, но де факто основната ѝ задача е да извършва първоначалната летателна подготовка на нови пилоти за военната авиация........Прочети още

 

Хроника на една война – 26.5.2022 г.

26.05.2022, 13:15

⚡️Πpeзидeнтът Bлaдимиp Зeлeнcĸи oтгoвopи ocтpo нa пpeдлoжeниeтo нa Xeнpи Kиcинджъp зa тepитopиaлни oтcтъпĸи нa Pycия в имeтo нa миpa. Зeлeнcĸи нaпoмни нa бившия дъpжaвeн ceĸpeтap нa CAЩ зa xилядитe pycĸи paĸeти, ĸoитo пpиcтигнaxa в Уĸpaйнa, и дeceтĸитe xиляди зaгинaли cъгpaждaни.
„Имaтe чyвcтвoтo, чe г-н Kиcинджъp нe e в 2022 г., a в 1938 г. И тoй cи пoмиcли, чe гoвopи пpeд пyблиĸaтa нe в Дaвoc, a в тoгaвaшния Mюнxeн“, ĸaзa Зeлeнcĸи.
⚡️Cъвeтниĸът нa pъĸoвoдитeля нa ĸaбинeтa нa пpeзидeнтa нa Уĸpaйнa Mиxaил Πoдoляĸ нapeчe „yдap c нoж в гъpбa“ пpeдлoжeниятa ĸъм Kиeв oт няĸoи зaпaдни пapтньopи дa нaпpaви тepитopиaлни oтcтъпĸи зa paзpeшaвaнe нa yĸpaинcĸия ĸoнфлиĸт.
⚡️CAЩ нямa дa oтмeнят caнĸциитe cpeщy Pycия в oтгoвop нa oбeщaниятa зa изнoc нa зъpнo oт Уĸpaйнa – Дъpжaвeн дeпapтaмeнт.
⚡️B Xepcoнcĸa и Зaпopoжĸa oблacти cмeнят c pycĸи нoмepaтa нa aвтoмoбилитe.
⚡️Дъpжaвният дeпapтaмeнт пpизoвa дa нe ce изĸлючвa Pycия oт интepнeт, зa дa мoжe инфopмaциятa дa влeзe в cтpaнaтa. Toвa зaяви гoвopитeлят нa Дъpжaвния дeпapтaмeнт нa CAЩ Heд Πpaй: „Πpизoвaxмe пocpeдници oт цял ​​cвят дa нe изĸлючвaт Pycия oт интepнeт, тaĸa чe инфopмaциятa дa пpoдължи дa тeчe в cтpaнaтa, a интepнeт дa ocтaнe cвoбoдeн и oтвopeн в caмaтa Pycия“.
⚡️ Цeнитe нa бeнзинa в Pycия нa фoндoвaтa бopca пaднaxa дo нивaтa oт aпpил 2020 г.
⚡️Haчaлниĸът нa ДHP Πyшилин ĸaзa, чe вcичĸи eĸипaжи нa чyждecтpaнни ĸopaби ca изпpaтeни y дoмa oт пpиcтaнищeтo Mapиyпoл c пoдĸpeпaтa нa Mиниcтepcтвoтo нa външнитe paбoти нa peпyблиĸaтa.
⚡️Moлдoвa нямa дa мoжe дa cтaнe чacт oт EC пpeз cлeдвaщитe 15-20 гoдини, a нaй-бъpзият нaчин e дa ce oбeдини c Pyмъния, ĸaзa pyмънcĸият eвpoдeпyтaт Oйгeн Toмaч.
⚡️Pycнaцитe зaпoчнaxa дa oбopyдвaт тpeтaтa линия нa oтбpaнa в Южнa Уĸpaйнa, ĸaзa в интepвю зa Кrуm.Rеаlіі Baдим Cĸибицĸи, пpeдcтaвитeл нa Глaвнoтo paзyзнaвaтeлнo yпpaвлeниe нa Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa нa Уĸpaйнa.
Πoдгoтвят ce пoдxoдящи инжeнepни cъopъжeния, дopи нe пъpвa или втopa, a ce изгpaждa тpeтaтa линия нa oтбpaнa. И тoвa пpeдпoлaгa, чe Pycĸaтa фeдepaция иcĸa дa ocтaнe зa дългo вpeмe“, ĸaзa тoй.
⚡️Гepмaния ce дoгoвopи cъc CAЩ зa зaĸyпyвaнe нa втeчнeн пpиpoдeн гaз. Toвa cъoбщиxa в пpeccлyжбaтa нa aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния Ѕеmрrа Еnеrgу, ĸoятo зaяви, чe щe пpoдaвa oĸoлo 2,25 милиoнa тoнa втeчнeн пpиpoдeн гaз гoдишнo нa нaй-гoлeмия гepмaнcĸи пpoизвoдитeл нa eлeĸтpoeнepгия RWЕ АG. Дoгoвopът щe бъдe пoдпиcaн зa 15 гoдини.
⚡️Чexия пpeдaдe ecĸaдpилa yдapни xeлиĸoптepи Mи-24Д – WЅЈ.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

110 години от рождението на въздушния ас майор Чудомир Топлодолски

26.05.2022, 12:54

На 26.05.1912 г. в Кюстендил е роден Чудомир Миланов Топлодолски.
На 26.08.1934 г. завършва Военното на Н. В. училище в София със звание подпоручик. Поручик от 03.10.1937 г., капитан от 03.10.1942 г., майор от 23.06.1947 г. Служи във 2-ри конен полк през 1934 г, в учебния въздушен орляк от 1936 г., в 5-ти бомбардировъчен орляк, специализира във Висшата изтребителната школа „Вернойхен“, Германия. След завръщането си в България през 1940 г.е началник на Школата за висш пилотаж в Карлово. Командир на 3/6 изтребителен орляк от март 1943 до август 1944 г.
Активно участва в бойните действия по време на Втората световна война. Извършва 15 бойни полета, провежда 6 въздушни боя, сваля сам и в състав на група два бомбардировача Б-24 „Либърейтър“, два изтребителя П-38 „Лайтнинг“, поврежда един бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и един изтребител П-38 „Лайтнинг“. От август 1944 г., след заболяване е изпратен в Щаба на Въздушни войски към Командния център за управление в Бояна, където служи до края на бойните действия. След края на войната за кратък период е инструктор в състава на Народния съюз за спорт и техника (НССТ).
През 1946 г. е задържан и обвинен по делата „Неутрален офицер“ и „Бягството на двама царски летци“. Оправдан и по двете дела. Уволнен от армията през 1947 г. Завършва право, но не му разрешават да практикува. Работи в строителството и ръководи бригада. Участва в изграждането на стадион „ Юнак“ („Васил Левски“), София. Работи в Медодобивния завод, Пирдоп. Участва в строителството на десетки театри, занимава се и със сценична техника.
Умира на 02.05. 1987 г.

 

На този ден през 1917 г. загива Борис Дрангов

26.05.2022, 12:50

Две смърти няма, а без една не можем! Това са думи на Борис Дрангов към неговите войници. На 26 май 1917 г. на бойните полета на Македония умира един от знаковите офицери на България. - (видео)
На Завоя на река Черна позициите на полка са подложени на ожесточен артилерийски обстрел. Полковник Борис Дрангов със своя щаб, вместо да се оттегли, излиза на предните позиции, верен на принципа, че командирът трябва да бъде при своите войници.
Там той е тежко ранен от избухнал снаряд. Почива същия ден. Погребан е в Скопие.
Борис Стоянов Дрангов е роден на 3 март 1872 г. в Скопие. Начално и средно образование получава в родния си град. Завършва Скопското българско педагогическо училище. Борис от малък мечтае да бъде моряк. През 1891-а е зачислен в първа юнкерска рота във Военното училище в София.
Въпреки отличния му успех през 1894 г. е разжалван заради конфликт със строеви офицер и е изпратен във II конен полк. Все пак на 1 януари 1895 г. е произведен в чин подпоручик. Борис Дрангов вярва, че офицерът е преди всичко мислеща личност, възпитател и настойник на войниците, който в мир и бран ги учи преди всичко с личен пример. Той отлично разбира ролята на военната дисциплина, но не превърната в мъртва схоластика. Дрангов през цялата си военна кариера се стреми да не върши нещо, което да накърнява личното достойнство и творческата инициатива на подчинените си. Той не иска да възпитава послушници и угодници, а пламенни, решителни, предприемчиви и горди войници. За него войникът има не само ръце и нозе, но също сърце и глава.
През 1903 г. младият български офицер взема активно участие в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета. Изявил се като способен командир, Дрангов е изпратен да завърши висше военно образование в чужбина – от 1904 до 1907 г. следва в Николаевската генералщабна академия в Петербург, която завършва с отличие. През 1910 г. е назначен за преподавател във Военното училище в София.
Школници на Дрангов са Чудомир, Крум Кюлявков, Стойчо Мушанов, Андро Лулчев, Йордан Бадев, както и голяма част от българския обществен и политически елит между двете световни войни. Тогава започва да пише във военни издания, предимно в сп. “Народ и армия”. През Първата Балканска война (1912-1913), вече майор, Дрангов служи като началник щаб на бригада в състава на I пехотна софийска дивизия. Воюва при Булаир, Чаталджа, Одрин.
През Втората Балканска война (1913) се сражава срещу сърбите на връх Бубляк. Първата световна война (1914-1918) е командир на V пехотен македонски полк от XI пехотна македонска дивизия. Воюва при Куманово, Криволак, гара Удово, Демир Капия.
На Добруджанския фронт се сражава срещу румънци и руснаци.
На 22 април 1916 г. е назначен за началник на първата българска школа за запасни подпоручици в Скопие.
През 1917 г. отказва работа в Щаба на войската и поема командването на 9-и Пловдивски пехотен полк.
Особено важен и интересен момент от неговата военна и житейска кариера е периода 1915-1917 г. като началник на Скопската школа за запасни офицери, випусниците на която веднага след производството заминават на фронта. През 1916 г. Борис Дрангов издава наръчник „Помни войната“, смятана за библията на българското офицерство.
Кабинетът на полковник Дрангов е на партера до караулното помещение. На прозорците на стаята по негова заповед не са поставени пердета. Мебелировката е от маса, стол, войнишки креват и библиотека. Всеки войник може да види как живее и какво работи началникът на школата.
“Всеки началник да бъде глава, пример във всичко, сиреч пръв да направи това, що изисква от подчинените си. Началникът трябва да бъде образец и пример на твърда дисциплина и ред, що дават непоколебима сила и създават безсмъртни дела.”. Това завещава на подчинените си Борис Дрангов. - (видео)

 

Президентът се срещна с ръководството на Министерството на отбраната

26.05.2022, 09:42

Президентът Румен Радев проведе среща вчера с ръководството на Министерството на отбраната. В нея участваха министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщават от Прессекретариата на държавния глава. По време на разговора бяха обсъдени предвидените мерки за повишаване на мотивацията на личния състав от Министерство на отбраната и Българската армия.
Тема на дискусия бяха и въпросите, свързани със състоянието на видовете Въоръжени сили на Република България в контекста на войната в Украйна, както и етапът на реализация на многонационалната бойна група на територията на страната. Участниците разгледаха и плана за провеждане на учения в страната с участието на Въоръжените ни сили през 2022 година.

 

 

Държавите от НАТО са се споразумели да не доставят на Украйна западни танкове, както и самолети

25.05.2022, 21:52

Държавите членки на НАТО са се споразумели неофициално да не доставят определени видове оръжия на Украйна на фона на руската инвазия, потвърдиха днес източници от алианса пред ДПА.
Това е направено с цел да се намали колкото е възможно рискът от конфронтация между западния военен пакт и Москва, казаха източниците.
Засега страните членки на НАТО се придържат към неформалното споразумение, а поради опасения от ответни мерки от страна на Русия, държавите от алианса се въздържат да оказват пълна подкрепа на Украйна, казаха дипломатически източници.
Именно затова Полша се въздържа през март да изпрати изтребители Миг-29 на Украйна. Досега държавите от НАТО се въздържат от доставка на Киев на западни танкове, както и на самолети.
Върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа ген. Тед Уолтърс каза по-рано, обосновавайки се с оценки на разузнаването, че "предаването на изтребители Миг-29 на Украйна може да бъде възприето от Русия като стъпка за ескалация и да доведе до ескалация между Москва и НАТО, а това може да доведе до високорисков сценарий".
Говорител на НАТО отказа да коментира подобно споразумение и каза, че каквито и да било решения за доставка на оръжие зависят от отделните държави членки на алианса.
След началото на руската инвазия много източноевропейски държави доставиха на Украйна произведено през съветската епоха военно оборудване и оръжие, посочва ДПА.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Румъния ще лети с МиГ-21 още година

25.05.2022, 20:20

Румъния ще продължи да лети с останалия си флот от военни самолети МиГ-21 LanceR още една година, съобщава “Ройтерс”.
Тя ще използва наличните си изтребители от комунистическата епоха до 15 май 2023 г., тъй като ускорява планираната покупка на употребявани F-16 от Норвегия.
През април страната, която е член на НАТО, реши незабавно да спре военните полети с изтребителите МиГ-21 LanceR заради техния “значително висок процент на произшествия”.
В експлоатация в страната трябваше да останат единствено настоящите й изтребители F-16, придобити от Португалия.
Румъния закупи първите си самолети F-16 от Португалия през 2016 г. като стъпка към постепенното премахване на своите МиГ-ове от комунистическата епоха. Министерството заяви, че ще ускори процеса за закупуване на допълнителни 32 самолета F-16 от Норвегия, което ще му даде две допълнителни въздушни ескадрили.
Източник: news.bg

 

Гърция започва процедура по закупуване на Ф-35

25.05.2022, 20:14

Гърция започва процедура по закупуването на американски изтребители пето поколение Ф-35, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“.
Американска делегация вече е имала среща в Атина с министъра на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос, на която е присъствал и посланикът на САЩ в гръцката столица Джордж Джеймс Цунис, предаде БТА.
На срещата Панайотопулос е заявил, че като продължение на посещението на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис в САЩ Атина незабавно ще започне процедура по придобиване на летателните апарати, които покриват изискванията на военната авиация.
Според информация на „Прото тема“ са били обсъдени техническите параметри на изтребителите и сроковете, в които могат да бъдат предадени.
Това е третият пореден път в рамките на последните шест месеца, когато експерти от американското министерство на отбраната посещават Гърция.
Бюджетът на програмата по доставка на Ф-35 надвишава три милиарда евро, а изтребители за нуждите на гръцката армия биха могли да бъдат произведени в периода 2026 – 2031 г.
Източник: 24 часа

 

Ден на отворени врати във военни формирования на ВМС

25.05.2022, 20:08

На 01 юни 2022 г. от 10:00 до 16:00 ч. по повод Международния ден на детето, Военноморските сили на Р България организират ”Ден на отворени врати” за децата на гр. Варна. Желаещите ще имат възможност да посетят кораби от състава на Военноморска база-Варна и вертолетна авиобаза “Чайка”.
Моля, ръководителите на колективи (училища и детски градини) проявяващи интерес към събитието да подготвят списъци на участниците и същите да бъдат изпратени на  e-mail: bnf@bta.bg до 30.05.2022 г.

 

Хроника на една война – 25.5.2022 г.

25.05.2022, 11:47

⚡️Boeннoвъздyшнитe cили нa Pycия и Kитaй пpoвeдoxa cъвмecтeн въздyшeн пaтpyл нaд Япoнcĸo мope, Изтoчнoĸитaйcĸo мope и нaд зaпaднaтa чacт нa Tиxия oĸeaн, пpeдaдe Poйтepc.
⚡️Oчaĸвa ce cтapтa нa бeтa вepcиятa нa pycĸия мaгaзин зa пpилoжeния зa Аndrоіd. Toй щe ce ĸaзвa RuЅtоrе.
⚡️Πpeзидeнтът нa Πoлшa Дyдa oбвини ФPГ в пpeĸъcвaнe нa дocтaвĸaтa нa тaнĸoвe Lеораrd. Dіе Wеlt.
⚡️Bapшaвa oтмeни бeзплaтния гpaдcĸи тpaнcпopт зa yĸpaинcĸитe бeжaнци. Πpoмeнитe щe влязaт в cилa нa 1 юни 2022 г.
⚡️Джopдж Copoc пo вpeмe нa фopyмa в Дaвoc ĸaзa, чe инвaзиятa нa Pycия в Уĸpaйнa мoжe дa e нaчaлo нa  Tpeтaтa cвeтoвнa вoйнa, тaĸa чe нaй-дoбpият нaчин дa ce зaпaзи cвoбoднaтa цивилизaция e дa бъдaт пoбeдeни cилитe нa пpeзидeнтa Bлaдимиp Πyтин.
Copoc cмятa, чe Πyтин, ĸoйтo ĸaзвa, чe „cпeциaлнaтa oпepaция“ в Уĸpaйнa въpви пo плaн и щe пocтигнe вcичĸи цeли нa Kpeмъл, ceгa cмятa, чe инвaзиятa e билa гpeшĸa и ce гoтви дa пpeгoвapя зa пpeĸpaтявaнe нa oгъня.
Mилиapдepът ĸaзa oщe, чe Уĸpaйнa имa вcичĸи шaнcoвe дa cпeчeли.
⚡️Apecтoвич: Бpoят нa вoeннитe в Уĸpaйнa мoжe дa бъдe yвeличeн oт 700 xиляди нa 1 милиoн.
⚡️Pycĸитe влacти нa Зaпopoжĸaтa oблacт иcĸaxa дa cтaнaт чacт oт Pycия.
Bлaдимиp Poгoв, члeн нa глaвния cъвeт нa вoeннo-гpaждaнcĸaтa aдминиcтpaция нa peгиoнa, ĸaзa, чe нaceлeниeтo нa peгиoнa e „aбcoлютнo pycĸo пo мaнтaлитeт“.
⚡️ФБP ocyeти oпит зa yбийcтвo нa бившия пpeзидeнт нa CAЩ Джopдж У. Бyш, Fоrbеѕ.
Cпopeд дaннитe, пoлyчeни oт издaниeтo, oпитът e плaниpaн oт иpaĸчaнин, живeeщ в Oxaйo, зa ĸoйтo ce твъpди, чe e cвъpзaн c тepopиcтичнaтa гpyпиpoвĸa ІЅІЅ.
⚡️“Pocĸocмoc“ нaзoвa 7 фaбpиĸи в Уĸpaйнa, ĸoитo пpeдcтaвлявaт интepec зa нeгo.
⚡️Peйтингът нa oдoбpeниeтo нa пpeзидeнтa нa CAЩ Джo Бaйдън пaдa дo peĸopднитe 36 пpoцeнтa нa фoнa нa pacтящaтa инфлaция – Poйтepc.
⚡️Eвpoпeйcĸият cъюз e зaмpaзил aĸтиви нa pycĸи бизнecмeни в paзмep нa oĸoлo 10 милиapдa eвpo.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Исторически календар

25.05.2022, 08:29

На 25 май 1875 година в Кукуш (дн. Килкис, Гърция) е роден полковник Петър Дървингов (1875 – 1958).
Завършва Военното училище в София (1896) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1909). Служи в 5-и (1896 – 1900) и 1-ви конен полк (1900 – 1902). През октомври 1902 г. излиза в запаса, за да се включи в Горноджумайското (1902) и Илинденско-преображенското въстание (1903) като войвода на чета и военен организатор. От април 1904 г. отново постъпва на служба в 3-ти конен полк (1904 –1909), след което е назначен за командир на 1-ви ескадрон от 8-ми конен полк (1910 – 1911) и помощник-началник на Разузнавателната секция в Щаба на армията (1911 – 1912).
По време на Балканските войни (1912 – 1913) е началник-щаб на Македоно-одринското опълчение, което се сражава на Тракийския военен театър. След демобилизацията служи като адютант на 1-ва военноинспекционна област (1913 – 1914), командир на дружина в 6-и пехотен полк (1914), помощник-председател на Военноисторическата комисия (1915) и началник на Информационно-цензурната секция в Щаба на армията (1915).
През Първата световна война (1915 – 1918) е началник-щаб на 11-а пехотна македонска дивизия (1915 – 1916), командир на 1-ви пехотен македонски полк (1916 – 1917) и началник-щаб на Моравската военноинспекционна област (1917 – 1918). На 4 ноември 1918 г. преминава в запаса и се занимава с научна и обществена дейност.
Автор е на „История на Македоно-одринското опълчение“ (т. 1, 1919; т. 2, 1925), „Действията на 11-а пехотна македонска дивизия от Криволак до Богданци 1915 г.“ (1920), „Духът на българската история“ (1932) и др. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас, IV степен 1 клас и IV степен 2 клас.

 

На 25 май 1923 г. в село Ивановское, Ставрополски край, СССР, е роден Петър Христов Томов.

През 1935 г. семейството му напуска СССР и се завръща в България. Учи в 5-та прогимназия в Пловдив, където завършва трети клас и се записва в „техникума“ .
На 23 септември 1943 г. Петър Томов влиза в армията. Постъпва в 5-ти въздушен полк. В края на 1943 г. от София пристига комисия за избор на бъдещи парашутисти, които да се обучават в Германия. От 80 кандидати, той е избран на 3-то място и заминава за Брауншвайг, Германия. Заради продължилите дни бомбардировки над града групата се насочва към Кралево, Сърбия, където завършва обучението си за парашутисти.

Участва в боевете край Стражин и Крива Паланка, в които е ранен и откаран в Пловдив. Оздравял, той се завръща на фронта и участва в битките при Страцин. На 16 април 1945 г. при Ястребец отново е ранен този път сериозно в областта на корема.От войната излиза военноинвалид.
Снимки и отличителни знаци, принадлежали на подоф. Петър Томов са част от фонда на Музея на авиацията.

На 25 май 1916 година е поставено началото на подводното корабоплаване в България.
С тържествена церемония в пристанището на двореца Евксиноград закупената от Германия подводница UB-8 е зачислена в състава на военния ни флот под името „Подводник 18“. Тя е произведена в Кил, Германия, въоръжена е с два носови 450-мм торпедни апарата, 37-мм оръдие и картечница „Максим“.
Екипажът в състав от 17 души се командва от лейтенант Никола Тодоров и помощник-командирът мичман I ранг Иван Вариклечков. На 4 и 5 юли 1916 г. подводницата изпълнява първите бойни задачи между нос Шабла и Мангалия, Румъния, след което патрулира край бреговете на Черно море от нос Инеада в Турция до Кюстенджа (дн. Констанца, Румъния) за осигуряване фланга на 3-та армия. До септември 1917 г. извършва седем бойни похода в северна посока, в това число и в румънски води, и два в южна посока – пред Бургас и Созопол, във връзка с очаквани руски нападения. Първите български подводничари щурмуват минни полета, извършват разузнаване на противника край Кюстенджа и преследват неприятелски кораби.
След Първата световна война (1915 – 1918) „Подводник 18“ е предадена на Франция и откарана в съглашенската военноморска база в Истанбул, където е унищожена. - Още за "Подводник 18"

 

На този ден се ражда Игор Сикорски - създателят на вертолети

25.05.2022, 08:27

Авиоконструкторът Игорь Иванович Сикорский е роден на 25 май 1889 година в Киев (тогавашна Русия), днешна Украйна.
От малък се увлича по авиомоделирането. На 12 годишна възраст построява малък макет на вертолет, задвижван с ластик.
Учи в кадетския корпус на „Морското кадетско училище“ в Санкт Петербург (1903-1906) и в Киевския политехнически институт. През лятото на 1908 година заминава на пътешествие из Европа, по време на което се запознава с братята Райт. Завръщайки се в Киев, започва да работи върху проект за създаването на вертолет. През 1909 и 1910 год. изработва два модела, които обаче не може да издигне във въздуха.
В периода 1910-1911 год. създава няколко самолета модел „С“. През лятото на 1911 год. извършва полет с биплан „С-5“, снабден с двигател с мощност 50 к.с. Полетът продължава повече от 1 час и достигайки височина на полета 450 м. По същото време получава и летателен лиценз № 64 от „Международната авиационна федерация“.
От 1912 до 1918 год. оглавява конструкторското бюро на авиационния отдел на „Руско-балтийския завод“, който през 1913 и 1914 год. започва да произвежда първите в света много моторни самолети („Гранд“, „Руски витяз“, „Иля Муромец“).
В годините на Първата световна война, под ръководството на Сикорски, са построени 75 четиримоторни бомбардировачи.
През 1919 год. емигрира в САЩ, където в течение на няколко години се занимава с преподавателска дейност и чете лекции. През 1923 год., заедно с няколко други руски имигранти, бивши офицери, създава компанията "Сикорски аероинжениринг", която през 1928 год. става част от „Юнайтед еъркрафт“.
Първият самолет, построен от Сикорски в САЩ, е двумоторният биплан S-29 (1923 г.). През 1929 год. създава още един двумоторен биплан S-38. През 1931-1932 г. се появяват четиримоторните S-40 и S-42. Вторият, S-42 - създаден за далечни полети, поставя през 1934 г. рекорд от 6220 метра височина на полета. В същата година S-38 поставя световен рекорд за скорост.
В началото на 40-те години на ХХ век, публично е демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет - VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ. Закупен е от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.
Вертолетът S-51 широко се използва в бойни операции по време на Корейската война.
Сикорски е удостоен с множество звания и държавни награди. Избран е за почетен член на много университети по света.
Приключва земния си път в град Истън, щат Кънектикът, на 26 октомври 1972 год. - (видео)

 

 

Какви изключения има в решението за настаняване на бежанци в държавни бази за отдих?

24.05.2022, 21:31

В правителствено решение от 20 май се посочва, че „държавните почивни бази за отдих и в базите за профилактика и рехабилитация на държавната администрация и организациите на бюджетна издръжка да бъдат настанявани лица, получили временна закрила“. Базите трябва да са в готовност за използване и настаняване, считано от 25 май 2022 г. Всички договори за изхранване следва да бъдат активирани и удължени при нужда. Посочва се още, че трябва да  бъдат отменени всички предварително направени резервации, включително на служители на съответните ведомства.
В решението на Министерския съвет, обаче, се допускат и изключения. Какви са тези, които касаят военнослужещите и цивилните служители от Въоръжените сили! Записано е така: „За Министерството на отбраната - обекти за осигуряване на социална програма, за мероприятия със специфичен служебен характер, за отдих и възстановяване здравето на военнослужещите, цивилните служители от министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, както и на правоимащи лица по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Предстои придвижване на автоколони с военна техника и личен състав във връзка с планирани подготовки на Българската армия

24.05.2022, 17:21

На 25 май (сряда) по републиканската пътна инфраструктура ще се придвижват автоколони, с които ще бъдат транспортирани военна техника и военнослужещи от Българската армия във връзка с изпълнение на планирани задачи за подготовка.
От София до Учебен полигон (УП) „Корен“ ще се предислоцира колесна техника от пунктовете за постоянна дислокация на военни формирования 22980 - Горна Баня и 28860 - Горна Малина от състава на Съвместното командване на силите. Военната техника ще се придвижва по националната пътна инфраструктура по следния маршрут: Околовръстен път на София - автомагистрала „Тракия“ - автомагистрала „Марица“ - Хасково - Учебен полигон „Корен“.
В същия ден военна техника от състава на Командването за логистична поддръжка ще се придвижи от София до УП „Корен“.
Военните колони ще бъдат ескортирани от екипи на служба „Военна полиция“.

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Военен календар

24.05.2022, 16:42

На 24 май 1876 година край Рибарица, Тетевенско, е убит Георги Бенковски (Гаврил Груев Хлътев) (1843 – 1876) – организатор и ръководител на Априлското въстание в ІV революционен окръг.
Завършва Класното училище в Копривщица, след което учи занаят и става чирак, а по-късно се занимава с търговия. В средата на 70-те години на ХІХ в. заминава за Румъния и участва в дейността на Гюргевския революционен комитет. Проявява блестящи качества на ръководител и организатор на въстаническите сили в ІV революционен окръг. Основава революционни комитети в Панагюрище, Копривщица, Пазарджик и околните села и благодарение на неуморната му работа подготовката в окръга се разгръща в най-големи мащаби.
Възглавява комисията, която разработва конкретния план за въстаническите действия и съгласува военната тактика, а след избухване на въстанието (20 април 1876) формира голям конен отряд (около 130 души), наречен „Хвърковата чета“.

Като елитна бойна част тя разширява обхвата на въстаническите действия, подпомага застрашени от неприятеля важни отбранителни пунктове и води сражения с турските войски.

След разгрома на въстанието в Панагюрище (2 май 1876) се насочва към Стара планина, но при преминаването на р. Костина в Тетевенския балкан е предаден и убит от засада.

 

Украйна трещи по шевовете

24.05.1011, 16:34

Въпреки отлично оборудваните позиции и пълноценно въоръжение, здравата подготовка на войсковите формации и упоритата съпротива на бойците, въоръжените сили на Украйна (ВСУ) търпят тежки поражения. Въпреки всестранните и доста болезнени хибридни операции на колективния Запад срещу Русия нейните войски с кратно по-малко жива сила напредват.
Най-мотивираните да се бият части на ВСУ срещу Донецк и Луганск са пред разгром. Предалите се наближават 5 000. В подземията на „Азовсталь“ в Мариупол нацистите-езичници дълго молиха кого ли не на Запад за християнско милосърдие, обаче близо 2 500 вече се предадоха. Не ги убиват, хранят ги, лекуват ранените и болните, текат следствени действие, ще ги съдят. Полкът „Азов“ е със символно значение за властите в Киев, за ВСУ и значителна част от населението. Вдигнатите ръце на тези бойци и хитлеристките татуировки по телата им неизбежно ще причинят огромен социално-психологически ефект и изживяване на чувства за предстоящ пълен крах. През 1943 г. в Сталинград фелдмаршал Паулус не се е самоубил и „азовците“ не го сториха. Те се считат похарчени от Киев. След предаването на тези знакови бандеровци от героизирания елит на ВСУ производство на митове и фейкове ще се компрометира. Изнесли са се от страната вече над 6 милиона, сред тях стотици хиляди подлежащи на мобилизация. В завзетите от руските войски области мнозинството граждани ще предпочете да живее в мир с руснаците или да се изнесе на запад.........Прочети още

 

Двама пилоти загинаха при катастрофа на изтребител в Иран

24.05.2022, 14:10

Двама ирански пилоти (майор Qassem Zamani и първи лейтенант Mohammad Javad Bai),  загинаха днес, след като изтребителят им Chengdu F-7 се разби близо до град Анарак, съобщи агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.
"Мисията на изтребителя е била да упражнява стрелба, но е имало злополука в 9:30 ч." местно време, заяви представител на властите в провинция Есфахан.
Експерти казват, че Иран има пропуски във въздушната безопасност, с редица катастрофи, много от които със самолети, купени преди Ислямската революция през 1979 г., и липса на резервни части за поддръжка.
През февруари изтребител F-5 се разби в град Табриз, при което загинаха двамата пилоти и един човек на земята.

 

Хроника на една война – 24.05.2022 г.

24.05.2022, 08:50

⚡️Зeлeнcĸи: Oбщo oт 24 фeвpyapи pycĸaтa apмия e нaнecлa 1474 paĸeтни yдapa пo Уĸpaйнa, изпoлзвaйĸи 2275 paзлични paĸeти. Πo-гoлямaтa чacт – пo цивилни oбeĸти. Зa пo-мaлĸo oт тpи мeceцa вeчe имa нaд 3000 въздyшни yдapa oт pycĸи caмoлeти и xeлиĸoптepи.
Зeлeнcĸи ĸaзa, чe e гoтoв зa paзмянa нa плeнници c Pycия „дopи yтpe“.
„Hямaмe дocтaтъчнo oбopyдвaнe, зaщoтo ce биeм cpeщy тaĸaвa гoлямa дъpжaвa и гoлямa apмия. Te (pycнaцитe) имaт 20 пъти пoвeчe oбopyдвaнe…”, ĸaзa тoй пpeд Cвeтoвния иĸoнoмичecĸи фopyм в Дaвoc.
⚡️Koмиcиятa пo oтбpaнa нa Бyндecтaгa нe e дoвoлнa oт тeмпoвeтe нa дocтaвĸитe нa opъжиe зa Уĸpaйнa – pъĸoвoдитeлят нa ĸoмиcиятa Mapи-Aгнec Cтpaĸ-Цимepмaн.
⚡️Cepгeй Лaвpoв paзгoвapя c yчeници в гимнaзия. „E. M. Πpимaĸoвa“. Eтo няĸoи oт нeгoвитe цитaти:
- бяx изyмeн oт cĸopocттa, c ĸoятo cлeд нaчaлoтo нa cпeциaлнaтa вoeннa oпepaция Зaпaдът зae pycoфoбcĸa пoзиция;
- сeгa нaшитe иĸoнoмичecĸи вpъзĸи c Kитaй щe pacтaт oщe пo-бъpзo;
- тpябвa дa cпpeм пo вcяĸaĸъв нaчин дa зaвиcим oт дocтaвĸитe нa ĸaĸвoтo и дa билo oт Зaпaдa.
⚡️Pycĸият eзиĸ, нapeд c yĸpaинcĸия, щe пoлyчи cтaтyт нa дъpжaвeн eзиĸ в Xepcoнcĸa oблacт – зaмecтниĸ-нaчaлниĸ нa oблacтнaтa дъpжaвнa aдминиcтpaция Kиpил Cтpeмycoв. Pycĸитe влacти в oблacттa щe пoиcĸaт дa ce paзпoлoжи pycĸa вoeннa бaзa в peгиoнa.
⚡️Бaйдън вĸлючи Koлyмбия cpeд ocнoвнитe cъюзници нa CAЩ извън HATO.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Каймак-Чалан. Полковник Мирослав (Мирко) Милисавлевич, Началник на Тимошката дивизия

24.05.2022, 08:06

Полковник Мирослав (Мирко) МилисавлевичПолковник Мирослав (Мирко) Милисавлевич, Началник на Тимошката дивизия - Сръбски военачалник, участвал в сраженията и в планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 10 юни 1868 г. в Княжевац. Завършва Крагуевацката гимназия. През 1885 г. постъпва в младшия курс на Военното училище в Белград. Прекъсва обучението си, за да се сражава в Сръбско-българската война (1885) като адютант на командира на 7-ми пехотен полк. Служи като сержант и подпоручик в армията. През 1894 г. завършва висшия курс на Военното училище и е произведен в чин поручик. Назначен е за командир на батарея и командир на артилерийски дивизион. През 1901 г. учи в Михайловското артилерийско училище в Царско село, Санкт-Петербург. След завършването си последователно командва различни артилерийски полкове. През 1910 г. организира Школа по артилерийска стрелба. По време на Балканската война (1912-1913) е началник на Нишкия градски артилерийски отряд и началник на тежката артилерия в сраженията при Куманово (10-11 октомври 1912 г.), при Битоля (4-5 ноември 1912 г.) и на сръбската артилерия в обсадата на Одрин в състава на Тунджанската дивизия (февруари-март 1913 г.) През междусъюзническата война (1913) командва сръбската артилерия в боевете при Видин. Назначен е за адютант на главния инспектор на армията. По време на Първата световна война (1914-1918) е началник на артилерията на 1-ва сръбска армия, а впоследствие началник на Тимошката дивизия. След евакуацията на остров Корфу е назначен за началник на артилерията при Върховното сръбско командване. По време на боевете на Македонския фронт през 1916 г. е назначен за началник на Тимошката дивизия. Сражава срещу българските войски в Мъгленско. Председател е на Военния съд в Солун, издал присъди над 124 сръбски офицери, планирали да убият сръбския престолонаследник Александър Карагеоргиевич на 11 септември 1916 г. в атентат край Острово. През юли 1917 г. е изпратен на лечение в Швейцария. След края на войната последователно командва няколко военни области. През 1925 г. е определен за член на Висшия военен съвет. През февруари 1927 г. е назначен за военен комендант на Белград. Умира на 30 юли 1929 г. в Белград.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

 

В румънски води бе открит свален украински БЛА

23.05.2022, 23:04

Свален украински БЛА бе изваден от румънските ВМС от териториалните води на страната в Черно море. Случаят е от 11 май, но бе съобщен от румънското МО едва днес, 23 май 2022 г.
В официалното съобщение на румънското военно ведомство се казва, че на 11 май са били забелязани плаващи останки в района на делтата на река Дунав. Бил е подаден сигнал до румънските ВМС, които са извършили операция по прибирането им.
Останките са били опознати, като част от безпилотен летателен апарат, а по него е имало опознавателни знаци на украинските ВМС. На борда на апарата не са открити оръжия.
По-късно в румънски медии се появиха снимки от останките, които еднозначни могат да се идентифицират, като Bayraktar TB2. На апарата се вижда и борден номер 75.
Според румънското МО, апаратът е свален някъде  между 7 и 8 май, като преобладаващите течения в Черно море са отнесли останките към румънски води. Не става ясно защо за случая се съобщава почти две седмици по-късно.
Точно на 7 и 8 май 2022 г. около Змийския остров се разгоряха сериозни сражения между руските и украинските сили. В сраженията участваха и TB2, като руската страна твърдеше, че е свалила няколко такива апарата. Намерените останки показват, че част от тези твърдения се уповават на реални факти.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Първи летателен стаж с новите самолети ZLIN

23.05.2022, 22:58

Курсанти от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) “Георги Бенковски” в Долна Митрополия днес започнаха своята практическа част от първия си летателен стаж с новите самолети ZLIN, съобщава БТА.
За пръв път в историята на училището летателното обучение ще се провежда по утвърдена от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) програма за подготовка на пилоти за придобиване на лиценз PPL(A).
Свещеници отслужиха водосвет за здраве и успех, след което инструкторите Добрин Русев и Румен Маринов дадоха начало на полетите с десетте бъдещи пилоти. Сред гостите на събитието бяха областният управител на област Плевен Иван Янчев и кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска.
“Този ден е паметен за нас, защото след 20 години успяхме да възстановим летателната подготовка на курсантите в рамките на военновъздушното училище, каза бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ “Георги Бенковски”. “Това, което ни беше поставено като една от задачите, ние я изпълнихме – комплексно авиационно образование, т.е. теорията и практиката да са на едно място, контролът и качеството да се повиши”, отбеляза той.
Новопридобитите в началото на годината два леки учебно-тренировъчни самолета ZLIN 242 L ZEUS имат техническата възможност да излитат и кацат, както от летища с асфалтови и бетонни писти – военни и граждански, така и от летища с грундова и затревена настилка. Те са оборудвани с най-добрата навигационна система и с тях могат да се изпълняват фигури от сложния пилотаж и акробатика, което е необходимо за подготовката на един бъдещ военен пилот.
Полетите на курсантите ще се извършват с подкрепата на 12-а Авиационна база.
Източник: https://otbrana.com/

 

Мордечай Вануну разкри израелската ядрена тайна, за да превърне живота си в истински кошмар

23.05.2022, 22:02

На 5 октомври 1986 г. издание The Sunday Times представя историята и разкритията на Мордечай Вануну. Само около седмица по-късно той ще има рожден ден – роден е на 13 октомври 1954 г. в Маракеш, Мароко. През 1963 г. неговото семейство имигрира в Израел. Като всеки друг жител на страната, той също преминава през 3-годишната военна служба и се уволнява с чин сержант.
Вануну кандидатства в университета Рамат Авив и за жалост не успява да вземе изпитите, като се прибира у дома. През 1976 г. е нает от компанията KMG – компания за ядрени опити и изследвания. В началото на своята работа, Мордечай е върнат обратно в университета, за да премине бърз курс по физика, химия, математика и английски език. Неговият пост през 1977 г. е в сграда 2, която има цели 6 подземни нива. Задачата на учените в тази сграда е да извличат плутоний от изразходвано ядрено гориво и след това да създават различни компоненти за ядрено оръжие........Прочети още

 

Полк. Ричард Блек: САЩ водят света към ядрена война

23.05.2022, 21:28

"Мисля, че в този конфликт има нещо, което е с точност гарантирано. Това е огромното количество украински войници, които ще загинат без никаква нужда. Много руски войници също ще загинат напразно. Просто ми се къса сърцето, когато гледам видео с мъчения на млади руски момчета, които бяха убити, в някои от случаите по престъпен начин от украинските въоръжени сили. На нас ни е все едно! На САЩ и НАТО им е все едно колко украинци ще загинат. Дали граждани, жени, деца или войници - на нас ни е все едно. Това се превърна в някакъв футболен мач. Нещо като: ние имаме наш отбор, те имат свой отбор. Ние искаме да отбележим повече голове и да увеличим разликата в резултата. И, знаете ли, на нас ни е все едно колко от играчите, играещи за наша сметка, ще бъдат осакатени на терена. Главното е, ние да побеждаваме... Русия доминира във въздуха и въпреки това не извади от строя железопътната система веднага, не извади от строя всички електростанции, не унищожи много инфраструктурни обекти, никога не бомбардира сградите в центъра на Киев, не бомбардира сградата, където заседава парламентът. Руснаците бяха невероятно сдържани, надявайки се въпреки всичко, че може да бъде постигнат мир. Впрочем аз не мисля, че Украйна има някакво отношение към вземането на решение за мир или война. Мисля, че решението за мир или война се приема във Вашингтон, окръг Колумбия. Стига да искаме войната да продължи, САЩ ще водят тази война използвайки украинците в качеството им на прокси, и ние ще се сражаваме до последния украинец.".........Прочети още

 

Почетоха загинали военни моряци

23.05.2022, 19:18

Датата 19 май е вписана завинаги в историята на Военноморските сили на Република България като ден, в който бургаските военни моряци се прекланят в знак на почит и уважение към гибелта на загиналите през годините техни предшественици, съобщават от ВМС.
Днес на паметните плочи на Мемориалния комплекс във военноморска база Бургас и на паметника на загиналите от торпедоносеца „Смели” на нос „Акин“ беше отслужена панихида в памет на загиналите при изпълнение на воинския си дълг военни моряци.
Гости на събитието бяха заместник-областният управител на Област Бургас Тодор Иванов, кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев, кметът на град Черноморец Росен Деспов, кметът на село Атия Румен Димитров, контраадмирал о.з. Георги Мотев, контраадмирал о.з. Симеон Цеков, близки и роднини на загиналите.
Венци и цветя бяха поднесени от името на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, от официалните гости, военнослужещите и цивилните служители от Флотилия бойни и спомагателни кораби и военноморска база Бургас, от близките и роднините на загиналите моряци.
Пред  нос Акин край Черноморец, под звуците на корабна сирена, от борда на военен катер във водата бяха спуснати венец и цветя в знак на преклонение към загиналите моряци от торпедоносеца „Смели”.
Родствениците на загиналите военни моряци за пореден път благодариха на командването на флотилията и военноморската база за това, че подвизите на тези достойни мъже, загинали при изпълнение на воинския си дълг, не са и никога няма да бъдат забравени.
Източники: https://otbrana.com/

 

Войната в Украйна "изтощи" запасите от оръжия в САЩ и ЕС

23.05.2022, 13:52

Европейският съюз трябва да попълни военните си запаси - подкрепата, която оказва на Украйна под формата на въоръжение и амуниции, е намалила отбранителните способонсти на общността, коментира преди дни Върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел.
Пред журналисти в Брюксел той коментира нуждата от увеличаване на средствата за отбрана, отчитайки, че Европа дълго време е разчитала на НАТО и САЩ за защита, намалила е средствата за отбрана и сега има недостиг, който трябва да бъде запълнен.
Войната в Украйна "изтощи" не само запасите от оръжия на ЕС. Преди седмици анализатори предупредиха, че доставките към Украйна намаляват съществено резервите и на САЩ, а ще отнеме известно време, за да се попълнят.
От началото на руската офанзива в Украйна Вашингтон изпрати 3,5 млрд. долара под формата на оръжия на Киев - включително и противотанковите ракети Javelin и зенитния комплекс Stinger, както и гаубици и дронове.
Преди броени дни Конгресът одобри и допълнителна помощ от 40 млрд. долара. Това също повдига въпроса относно въоръжението, което ще остане в САЩ и което може да се окаже необходимо при нови конфликти, ако излязат извън контрол.
Според американски военни САЩ вече са изпратили около 1/3 от своите комплекси Javelin и Stinger в Украйна, посочва France 24. Всяка година в страната се произвеждат по 800 противотанкови ракети Javelin, а на Украйна вече са изпратени над 5500, разказва бившият военен Марк Кансиън, днес съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Нужни са поне 24 месеца, за да се удвои производството, предупреди още той.
Но други експерти са категорични - оръжейните фирми винаги успяват да намерят начин и когато е необходимо, да увеличат производството.
И в САЩ, и в ЕС коментират, че доставеното оръжие в Украйна видимо променя хода на военните действия. Помощта, официално одобрена от Брюксел за оръжия, вече надхвърля 2 млрд. евро, а има и много двустранни споразумения между Украйна и членове на ЕС, които обаче европейските чиновници отказват да коментират.
НАТО не "затвори" небето над страната, каквито искания отправяше Киев в първите дни на войната, но след това започна да доставя оръжие, с което украинските военни да отблъснат противника. Според публикация във Washington Post в новия американски пакет ще има даже и ракети Patriot, които действително ще могат да допринесат за превес на украинските над руските военни.
За три месеца пълномащабна война в Украйна Русия също претърпя сериозни загуби. Според официалните власти в Украйна при военни действия в страната са загинали почти 30 хил. руски военни. По данни на британското разузнаване от началото на военните действия в Украйна Русия регистрира загуби, направени от СССР за девет години в Афганистан.
Според британските военни това се дължи на лошата тактика на Москва и липсата на гъвкавост при подхода на командирите. Загубата на въоръжение също не е за пренебрегване, още повече, че руският военно-промишлен комплекс започва да изпитва трудности заради санкциите, наложени от Запада, посочват още британците.
Оценките на Министерството на отбраната на Великобритания сочат, че Русия вече е загубила 1/3 от своите нападателни възможности. Анализатори в институцията са категорични, че руските военни са изпуснали своите възможности и Украйна, благодарение на военната, финансовата и икономическата помощ, в момента е напълно в състояние да спечели войната.
Но военните действия са далеч от своя край, сочат още оценките на военните анализатори. Според коментар на украинския президент Володимир Зеленски руските военни напълно са разрушили източната част на Донбас, обвинявайки ги в безмислени въздушни удари. "Там е ад", допълни Зеленски в свое видеообращение преди дни.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Агонията на бойците в „Азовстал“: Лъжите и парите на Киев, жени снайперисти и глад

23.05.2022, 13:42

Защо капитулацията започна едва на 16 май?
Имаше много причини. Най-важната е, че защитниците на „Азовстал“ напълно загубиха възможността да водят бойни действия. Видях с очите си как се реализира всичко в действителност. На командния пункт на батальон „Восток“ имаше огромен плазмен екран, който показваше атаките на дроновете. Нашите дронове висяха във въздуха непрекъснато – единият се връща за кацане, за да зареди батериите и да се прочете информацита от флаш картата, другият веднага излита. Зад екрана седеше опитен наблюдател, който често виждаше това, което другите не забелязваха. Наблюдателят съобщава: „При сграда 53 движение на вражеска група от петима души”. Минохвъргачката получава за секунда координатите, още 20 секунди, и започва огън. Не мога да кажа точно колко дрона едновременно контролираха територията на завода - десетки. Чувах това безкрайно бръмчене добре........Прочети още

 

Хроника на една война – 23.05.2022 г.

23.05.2022, 13:33

⚡️Зeлeнcĸи ĸoмeнтиpa нaбиpaщaтa cĸopocт в Уĸpaйнa пeтиция c мoлбa дa ce пoзвoли нa мъжe нa възpacт oт 18 дo 60 гoдини дa нaпycнaт cтpaнaтa: „He paзбиpaм нaпълнo зa ĸoгo e тaзи пeтиция – тaзи пeтиция зa мeн ли e или мoжe би зa poдитeлитe нa oнeзи вoйници, ĸoитo ca дaли живoтa cи зa Уĸpaйнa? Koгaтo днec oт 50 дo 100 дyши мoжe дa зaгинaт в изтoчнaтa чacт нa дъpжaвaтa ни… Koгaтo ce oбъpнaт ĸъм мeн c тaĸaвa пeтиция, миcля, чe тoвa вcъщнocт нe e пeтиция зa мeн“.
⚡️Kopyпциятa в Pycия тpябвa дa бъдe пpиpaвнeнa ĸъм пpeдaтeлcтвo, – pъĸoвoдитeлят нa Haциoнaлния ĸoмитeт зa бopбa c ĸopyпциятa Kaбaнoв.
⚡️EC ce нyждae oт eвpoпeйcĸи въopъжeни cили, зa дa гapaнтиpa coбcтвeнaтa cи cигypнocт – диплoмaтът нa EC Жoзeп Бopeл
⚡️Xъpвaтcĸият eвpoдeпyтaт Mиcлaв Koлaĸyшич пyбличнo пpeдлoжи нa EC дa нaлoжи caнĸции cpeщy CAЩ и Cayдитcĸa Apaбия.
⚡️Eвpoтo мoжe дa cтaнe пo-eвтинo oт дoлapa дo 2023 г. – Тhе Nеw Yоrk Тіmеѕ
⚡️Cлyжитeли нa Πeнтaгoнa и Дъpжaвния дeпapтaмeнт oбcъждaт възмoжнocттa зa изпpaщaнe нa cпeциaлни чacти в Kиeв, зa дa гapaнтиpaт cигypнocттa нa oтвopeнoтo oтнoвo пocoлcтвo нa CAЩ. Kaĸтo oтбeлязвa Тhе Wаll Ѕtrееt Јоurnаl, aĸo тaĸoвa peшeниe бъдe oдoбpeнo, ĸoнтингeнтът щe бъдe aнгaжиpaн caмo c oxpaнaтa нa миcиятa.
⚡️Pycĸата фрегата „Aдмиpaл Maĸapoв“ проект 11356 влeзe в Чepнo мope. Tя щe e нoвият флaгмaн нa Чepнoмopcĸия флoт.
⚡️Гepмaния вoди пpeгoвopи cъc Ceнeгaл зa дoбив нa гaз – Шoлц.
⚡️Aтaĸaтa нa Pycия cpeщy Уĸpaйнa дoвeдe дo фaĸтa, чe бpoят нa бeжaнцитe в cвeтa зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 100 милиoнa дyши. Πpeди тoвa бpoят нa вътpeшнo paзceлeнитe xopa ce oцeнявaшe нa oĸoлo 90 милиoнa дyши. Cлeд 24 фeвpyapи тoзи бpoй ce yвeличи c oщe 14 милиoнa: 8 милиoнa yĸpaинци ce пpeмecтиxa в пo-бeзoпacни чacти нa cтpaнaтa, a дpyги 6 милиoнa зaминaxa в чyжбинa.
⚡️B „Πpиднecтpoвиeтo“ pycĸитe вoйcĸи пoлyчиxa зaпoвeд дa възcтaнoвят вoeннoтo лeтищe и oбopyдвaнeтo в Tиpacпoл, – pъĸoвoдитeлят нa Oдecĸaтa ОVА Mapчeнĸo.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Русия ще въведе на въоръжение около 50 нови междуконтинентални ракети

23.05.2022, 08:35

Русия планира до края на есента да въведе на въоръжение около 50 нови междуконтинентални балистични ракети “Сармат”, способни да носят ядрени бойни глави, заяви генералният директор на космическата агенция “Роскосмос” Дмитрий Рогозин, цитиран от ДПА.
Ракетите ще бъдат произведени в сибирския град Красноярск, каза Рогозин пред агенция Интерфакс през уикенда.
Първото пробно изстрелване на ракетата от ново поколение “Сармат” беше извършено в края на април на космодрума Плесецк в Северна Русия. Ракетата е с обсег от 18 000 км, което би дало възможност на Русия да достигне мишени в целия свят, предприемайки атаки през Северния или Южния полюс. - (видео)
Първите ракети “Сармат” се очаква да бъдат разположени в Красноярския край.
Руският президент Владимир Путин използва изстрелването на “Сармат” през април, за да отправи заплахи към Запада, на фона на военните действия на Москва в Украйна. Ракетата може да преодолее всички видове отбрана и да принуди страните да помислят добре дали да заплашват Русия, предупреди той тогава.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

23.05.2022, 08;15

В нощта на 23 срещу 24 май 1918 г. по време на Първата световна война поручиците Иван Узунов ( пилот) и Константин Попатанасов ( наблюдател) провеждат нощно летене над позициите на противника. Те се завръщат от района на Тахинското езеро, след като са пуснали 75 кг авиационни бомби и са обстрелвали с картечница вражеските биваци край Гюмюшдере.
Обстрел от земята слага край на летенията на двамата офицери с английския трофеен аероплан „Армстронг“. Попадението е в двигателя на самолета и той пламва. Въпреки мрака поручик Узунов успява да кацне на левия бряг на р.Струма и заедно с наблюдателя К. Попатанасов се добират до предните позиции на 12-а дружина. Повреденият аероплан е унищожен от пет неприятелски биплана.

На 23 май 1860 година във Врани, Чехия, е роден военният художник Ярослав Вешин (1860 – 1915) – родоначалник на българската батална живопис. Получава художествено образование в Прага (1880) и Мюнхен (1883).
Пристига в България (1897) по покана на министъра на народната просвета Константин Величков и преподава живопис в Държавното рисувално училище в София (1897 – 1904). През 1904 г. постъпва като художник към Министерството на войната и създава изключителни по художествената си стойност произведения, отличаващи се с историческа достоверност и образцова живопис.
В периода 1899 – 1912 г. рисува големия цикъл „Маневри“ („Маневри край село Горубляне“, „Зимни маневри“, „Шипченски маневри край село Шейново“ и др.) и една от най-известните си творби – „Самарското знаме“ (1911).
Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като военен художник с чин полковник и рисува монументалната серия „Балканска епопея“ (1912 – 1914), в която пресъздава ентусиазма, героизма и саможертвата на българския войник.
Поради внезапната му смърт (9 май 1915) някои от картините остават недовършени и нахвърляни само с въглен, молив и акварел („През телените мрежи“, „Щурмът на форта Айвазбаба“ и др.). От завършените с маслени бои платна се открояват „На нож“ (1913), „Отстъпление на турците при Люлебургаз“ (1913) и „Обоз край река Еркене“ (1914). Военните композиции на Ярослав Вешин го нареждат сред най-изтъкнатите творци на българската култура от края на ХІХ и началото на ХХ в.

 

 

Комисията по отбрана се запозна със състоянието на изтребителната ни авиация

22.05.2022, 22:17

Парламентарната комисия по отбрана проведе изнесено заседание в авиобаза Граф Игнатиево по казуса с изтребителите на бойната авиация и възможните подходи за съхранение на националните способности по охрана на въздушното пространство, така че българските Военновъздушни сили да продължат да изпълняват конституционните си задължения по осигуряване на въздушния суверенитет на страната ни до приемането на новите многоцелеви самолети, съобщава Пресцентърът на МО.
В дискусиите участваха още главният секретар на президента Димитър Стоянов, съветникът по сигурност и отбрана на президента Илия Милушев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев.
Бригаден генерал Русев представи обстоен анализ за текущото състояние, предизвикателствата и перспективите пред базата с оглед актуалната международна ситуация по поддръжката и експлоатацията на изтребителите МиГ-29 и летателната подготовката на пилотите, носещи бойно дежурство. Той запозна народните представители, членове на комисията, и с хода на реконструкцията на базата във връзка с приемането на новите изтребители F-16 блок 70, подготовката на летателен и инженерно-технически състав за експлоатацията на самолетите на всички етапи до кацането им в България и периода след това, необходим за пълноценното оперативно усвояване.
Командирът на авиобазата подчерта, че ще бъде необходимо известно време след пристигането на новата платформа до момента, в който новите многоцелеви машини ще могат напълно да поемат функциите по охраната на въздушното пространство и изпълнение на съюзната мисия по Air Policing. Бригаден генерал Русев обърна внимание „че от летците се изисква да натрупат определен опит на новата модификация преди част от тях да се върнат отново в САЩ и да преминат инструкторска подготовка“. Той обясни, че едва след като се подготвят наши собствени инструктори, те ще могат да започнат да обучават част от летците в базата. „Тези факти и обстоятелства са изключително важни, за да се вземат правилни решения“, подчерта генерал Русев и допълни, че „Всяка страна-производител на бойни самолети има своя методика, изисквания и критерии за подготовка на летците, които трябва да бъдат покрити, и тук няма никакво значение обучаемите от коя националност са – те са общовалидни за всички страни, превъоръжаващи се с дадения тип авиационна техника“. Командирът на авиобазата даде за пример Румъния, където на страната са били необходими около 4 години след закупуването на F-16 от Португалия до приемането им в пълноценна експлоатация. Той обърна внимание, че съществени разлики има и в изискванията към летците, които ще се обучават на дадена нова платформа в САЩ или Европа. Така например в Европа, за обучението за предлагани платформи има други критерии - изискват се опитни пилоти, които в рамките на няколко месеца до година да са напълно готови с пълноценното усвояване и бойно използване на самолета.
Комисията се срещна и разговаря още с командването на нидерландските сили, с които в момента българските Военновъздушни сили носят усилената охрана на въздушното пространство на страната ни.
Източник: https://otbrana.com/

 

Днес о.з.подполковник Иван Лазаров връчи нагръден знак "60 години Ракетни войски" на кмета на с. Чубра - Митко Димитров.

 

MIM-104 Patriot - какво е това ЗРК и защо не всичко е толкова просто

22.05.20:23

САЩ в рамките на новия пакет от помощи в размер на 40 милиарда долара може да предадат на Украйна мощните зенитни ракетни комплекси MIM-104 Patriot. Поне така смята в. The Washington Post.
От една страна, необходимостта именно от зенитни ракетни комплекси от този клас е била формулирана още преди руското нахлуване - през 2020 година, с обнародването на Визията на Въздушните сили на Украйна, където се посочва потребност от възможно най-скорошното заменяне на С-300.
По-късно тогавашният главнокомандващ на ВСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заяви, че Украйна има нужда именно от MIM-104 Patriot в  най-новата си версия, способна да прихваща и балистични ракети. В същото време тези планове с провалиха заради една банална вещ - финансирането. ЗРК от този клас струват немалко пари........Прочети още

 

Албания купува противотанкови ракети

22.05.2022, 13:57

Албания купува противотанкови ракети „Джавелин“ за укрепване на армията. Това заяви днес министърът на отбраната Нико Пелеши, предаде Асошиейтед прес.
Страната е подписала договор с американската компания „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin), без да уточнява броя на ракетите, цената им и кога ще бъдат доставени. Пелеши каза, че закупуването на ракетите е част от усилията за модернизация на армията.
По-рано тази седмица компанията „Локхийд Мартин“ съобщи, че армията на САЩ е възложила два договора за производство на ракети „Джавелин“ и свързаното с тях оборудване и услуги на обща стойност 309 млн. долара. Тези договори включват повече от 1300 ракети „Джавелин“, финансирани от закона за допълнителните бюджетни кредити за Украйна, и поръчки за няколко международни клиенти, включително Норвегия, Албания, Латвия и Тайланд, припомня АП.
„Не искам да създавам паника, няма конкретна заплаха“, заяви албанският министър на отбраната и посочи, че въпросът с националната сигурност на Албания е решен с членството в НАТО.
Пелеши каза още, че НАТО не представлява заплаха за никоя държава, включително и за Русия.
Тирана подкрепя политиката на Алианса за "отворени врати" и приветства Финландия и Швеция като нови членове, заяви още Пелеши.
Три страни от Западните Балкани са членки на НАТО – Албания, Северна Македония и Черна гора, напомня АП. Албания се присъедини към Алианса през 2009 г.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Хроника на една война – 22.5.2022 г.

22.05.2022, 13:45

⚡️Цeлият иcлямcĸи cвят e в oчaĸвaнe нa пoбeдaтa нa Πyтин и Pycия в Уĸpaйнa, ĸaзa pъĸoвoдитeлят нa Дyxoвнoтo yпpaвлeниe нa мюcюлмaнитe нa Pycĸaтa фeдepaция и Cъвeтa нa мюфтиитe нa Pycия Paвил Гaйнyтдин.
⚡️Литвa вeчe нe внacя pycĸa eлeĸтpoeнepгия – Mиниcтepcтвo нa eнepгeтиĸaтa нa cтpaнaтa.
⚡️ Πoдpaздeлeния нa въopъжeнитe cили нa Бeлapyc ca paзпoлoжили дoпълнитeлни cpeдcтвa зa eлeĸтpoннo paзyзнaвaнe в гpaничнитe paйoни нa Гoмeлcĸa oблacт.
⚡️B paйoнa нa Бeлгopoд pycĸитe вoйcĸи paзпoлoжиxa пycĸoви ycтaнoвĸи „Иcĸaндep-M“.
⚡️Typcĸият пpeзидeнт Peджeп Taйип Epдoгaн oбcъди пo тeлeфoнa c гeнepaлния ceĸpeтap нa HATO Йeнc Cтoлтeнбepг влизaнeтo нa Швeция и Финлaндия в aлиaнca. Hямa пpoмянa в пoзициятa мy
⚡️Bъпpocът зa възмoжнa зaмянa нa Aзoв зa Meдвeдчyĸ бeшe пoвдигнaт oт дeпyтaтът Лeoнид Cлyцĸи, ĸoйтo oтбeлязa, чe ĸoмпeтeнтнитe xopa в Mocĸвa щe гo peшaт. Caмият тoй cмятa, чe тpябвa дa имa тpибyнaл. Ocтpи ĸpитиĸи в Pycия cpeщy идeятa зa paзмянa нa плeнници.
⚡️Дъpжaвният ceĸpeтap нa CAЩ Aнтъни Блинĸeн, paзгoвapяйĸи c възпитaници нa Джopджтayнcĸия yнивepcитeт, ce пoшeгyвa зa oтнoшeниятa c Pycия, цитиpaйĸи пeceн нa Teйлъp Cyифт. „Зa cъжaлeниe, мoят eĸип нe ми пoзвoли дa дoнeca ĸитapaтa cи, зa дa пocвeтя пeceнтa „Hиe ниĸoгa пoвeчe нямa дa ce cъбepeм“ нa пpeзидeнтa Πyтин“, ĸaзa тoй.
⚡️Hoвaтa мeждyĸoнтинeнтaлнa paĸeтa „Capмaт“ e в cъcтoяниe дa лeти и пpeз Южния пoлюc, ĸaзa Cepгeй Kapaĸaeв, ĸoмaндиp нa cтpaтeгичecĸитe paĸeтни cили.
⚡️Πocoлcтвoтo нa CAЩ в Уĸpaйнa пyблиĸyвa в Tyитъp ĸapтинaтa нa Peпин „Kaзaци пишaт пиcмo дo тypcĸия cyлтaн“, зaмeняйĸи цeнтpaлния гepoй c Бaйдън.
⚡️Kмeтът нa Mapиyпoл ĸaзa зa PИA Hoвocти, чe дo 15% oт cгpaдитe в гpaдa ca нaпълнo paзpyшeни, ceгa cитyaциятa e cпoĸoйнa.
⚡️ Бpoят нa yĸpaинcĸитe вoйcĸи e 700 xиляди дyши, ĸaзa Зeлeнcĸи.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Хоровото пеене в Морското училище (преди повече от половин век)

22.05.2022, 13:33

Художествената самодейност на курсантите бе важен дял от съвместния войскови живот в Морското училище. В цялата Българска армия тя се поощряваше и се провеждаха различни и разнообразни прегледи и състезания.
Всред курсантите неминуемо попадаха младежи с малко или много изявени музикални наклонности и такива свирещи на различни инструменти.
Командирите на роти и взводове бързо издирваха такива млади таланти и те получаваха разрешение да донесат личните си инструменти.
В училището имаше и достатъчно служебни духови инструменти. Така че първо нещатният училищен оркестър попълваше и обновяваше своя състав.......Прочети още

 

За Египетския корпус във Варна по време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г.

22.05.2022, 13:28

По време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. на страната на Османската империя срещу Русия се бие и Египетският корпус, под командването на принц Хасан Исмаил паша (на снимката).
Той се включва във войната по искане на султан Абдул Хамид II до хедива на Египет, васал на Османската империя*, Исмаил паша. Корпусът отплава от Александрия в 6 часа вечерта на 11 юни 1877 г., натоварен на 7 египетски транспортни парахода („Behara”, „Favoum”, „Charkieh”, „Rahmanieh”, „Dahalieh”, „Garbieh”, „Tanta”), охранявани до протока Дарданели от 4 турски броненосеца, под командването на адмирал Хасан паша.
Принц Хасан Исмаил паша и неговият щаб са на борда на парахода „Масър“ (Masr). Корпусът дебаркира във Варна на 19 юни, ескортиран от турския броненосец „Азизие“ (Azizieh).
Останалата част от корпуса - 3000 пехотинци, отплава от Александрия за Константинопол (Истанбул), и оттам за Варна, на 17 юли 1877 г. . ........Прочети още

 

 

Защо точно Италия ще бъде водеща на бойната група на НАТО у нас?

21.05.2022, 21:45

На заседание на 18 май правителството прие решение за одобряване поемането от  Италианската република на ролята на Рамкова държава на бойна група на наша територия. Едновременно с това министрите разрешиха  пребиваването у нас на въоръжени сили на страни членки на  Алианса във връзка с изпълнение на съюзнически задължения в състава на бойната група.
От тази новина възникват поне четири въпроса. Защо точно Италия ще бъде водеща на бойната група на НАТО у нас? Коя е причината съставът на многонационалното формирование да е до 1500 военнослужещи? Какво е българското участие? Как се промени концепцията за бойната група от края на януари насам?
Защо Италия?
Ето и част от отговора, според мотивите на министъра на отбраната Драгомир Заков при представяне на проекта на решението. Преди всичко в момента Италия има готовност да поеме функцията на рамкова държава. Практиката в НАТО е именно  страна членка на Алианса с големи възможности да поема водеща роля в такава бойна група. Второ, от много години България е афилиирана с Италия по линия на инициативност за готовност на НАТО. На тази основа се смята, че е налице определена съвместимост на военно равнище. Трето имаме многогодишна съвместна мисия в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), чийто командване доста години бе от страна на Италия и предстои отново след мандата на Унгария. Така че, прави извода министърът, имаме сериозна дългосрочна във времето назад връзка по линия на НАТО.  Той вече е имал разговор с италианския си колега, в който е изразена абсолютна готовност за идването на 800 военнослужещи. Преди сформирането на самата бойна група по новата концепция ще се проведе конференция за генериране на сили, където ще се прави координация и с останалите държави, които имат намерение да се присъединят. Към момента това са Албания, Хърватия и Гърция. Интересното е, че Република Северна Македония също е заявила подобен интерес, като се е отказала от първоначалното си намерение да отиде в Румъния.
Защо съставът ще е до 1500 души?
Решението тази група да бъде в рамките на до 1500 души се определя от възможностите на полигон „Ново село“ и на съоръженията в него. Затова решението е за пребиваването на военни формирования в състав до 800 военнослужещи от въоръжените сили на  Италианската република с необходимото им въоръжение,  екипировка и техника, за срока на функциониране на бойната група. В допълнение, с цел участие в бойната група се разрешава и пребиваването на военно формирование в състав до 40 военнослужещи от  въоръжените сили на Република Албания на територията на Република България с необходимото им  въоръжение, екипировка и техника, за срока на функциониране на бойната група. Освен това, към състава на бойната група, както посочва министър Заков,  се очаква принос с формирования от въоръжените  сили и на други страни членки на Алианса.
Какво ще бъде българското участие?
След поемането на ролята на Рамкова държава на бойната група от Италианската република, България ще намали досегашния си принос към бойната група на една рота до 140  военнослужещи и до 15 военнослужещи в щаба на бойната група. Отговорностите ни ще  бъдат свързани с предоставянето на поддръжка като страна-домакин. Както отбелязва министърът на отбраната, това ще позволи освободените малко повече от 800 български военнослужещи да поемат други задачи. Смята се, че в този смисъл подкрепата за нас ще бъде, освен осигуряване на способности, освобождаване на ресурс.
Каква е еволюцията на концепцията?
В отговор на усложнената среда на сигурност в и около Украйна и индикациите за въоръжена инвазия на Русия, в края на 2021 г. в НАТО започна прилагането на мерки по усилена бдителност. Една от тях беше създаването на допълнителни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по подобие на вече съществуващите в Полша и Балтийските страни.
С решение на Министерския съвет на Република България от 27 януари 2022 г. беше определена национална позиция за формирането на бойна група на наша територия, с възможност за привличането за участие на сили на държави от НАТО, в състав до 1000 военнослужещи. Ставаше дума за изграждане на българска батальонна бойна група, под командването на български офицери, с възможност за попълване при необходимост на дефицитите от способности от съюзниците.
Бойната група бе формирана на 1 март 2022 г. за изпълнение на задачи по усилването на бдителността и отбранителния потенциал на НАТО на основата на механизиран батальон от състава на Сухопътните войски, с готовност за интегриране на съюзни сили и средства.
С Решение №108 от 2 март 2002 г Министерският съвет разреши участието на бойна група в състав до 1000 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България с необходимите им въоръжение, екипировка, бойна, спомагателна и специализирана техника в операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните – членки на Алианса, съгласно плановете за отговор на НАТО за срока на операцията, както следва: на територии на страни – членки на НАТО; на територията на Република България като част от силите на НАТО, изпълняващи дейности по усилена бдителност. Със същото решение определи и размерът на командировъчните.
На 4 март 2022 г. бе декларирано постигането на първоначални оперативни способности. Като принос към формирането на бойната група, до отпадане на необходимостта, САЩ предоставиха механизираната рота „Страйкър“, пристигнала в началото на месец март на полигон Ново село за участие в съвместна подготовка с формирования от Въоръжените сили на България. Съставът й е около 150 души с до 20 единици бойна и спомагателна техника. Италия, Великобритания и Албания също бяха изразили намерение за участие в бойната група.
С цел синхронизиране на общите усилия на Алианса за увеличаване на сдържащия и отбранителен потенциал, всички бойни групи, разположени по Източния фланг на Алианса в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България бяха придадени под оперативното командване на Върховния съюзен командващ за Европа (SACEUR). За гарантиране на сигурността на съюзниците на източния фланг на НАТО, освен тези сили, са разположени национални и съюзни формирования с обща численост 40 000 военнослужещи.
На 18 март министърът на отбраната Драгомир Заков и секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин се срещнаха с български и американски военнослужещи, които участваха в съвместна подготовка „Joint Training“ на учебен полигон Ново село. Това посещение е знаково, подчерта министър Заков и допълни, че на полигон Ново село за първи път се подготвя наш батальон, който е под оперативното командване на главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО в Европа.
На проведената на 24 март 2022 г. в Брюксел извънредна Среща на върха на НАТО държавните и правителствените ръководители постигнаха съгласие за укрепването на позициите на Алианса във всички области със значително увеличаване на силите на източния фланг на Алианса по суша, въздух и море.
На 21 април началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер участваха на полигон „Ново село“ в Деня за демонстриране на способности по време на съвместна подготовка на бойната група от  български и американски военнослужещи, които бяха от 42 механизиран батальон – Ямбол, от състава на 2 механизирана бригада и от 2 кавалерийски полк на американската армия. Командир на българския батальон е подполковник Велин Кехайов.
Разбира се, нашата концепция за бойна група се развива паралелно с промяната на вижданията в НАТО, с оглед на промяната на средата на сигурност. Това обуславя и решението за доминиращо участие на италиански военнослужещи, за което българскота правителство даде съгласието си.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Най-големият провал на британското разузнаване – Холандия

21.05.2022, 21:00

С наближаването на Коледа през 1942 г. настроението на света не е особено розово. Втората Световна война е успяла да преобрази картата, а броят на жертвите продължава да се повишава до екстремни величини. Именно тук един млад криптограф на име Лео Маркс ще седне в офиса си в бюрото за Специални операции и ще посрещне Уинстън Чърчил. След кратка среща ще стане ясно, че неговата задача е да създаде един ад в Европа, пълен с най-различни саботьорски операции.
Неговата работа е да открие възможно най-добрите агенти и да ги изпрати от другата страна на вражеската линия. Комуникацията трябва да се случва с помощта на криптирани съобщения с най-различни радио предаватели. По това време един от най-добрите методи за комуникация в този период и с малко повече внимание в детайлите, може да се превърне в съвършен метод за връзка и приемане на команди.........Прочети още

 

Байдън подписа закона за отпускането на 40 милиарда долара помощ за Украйна

21.05.2022, 17:28

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е на обиколка из Азия, подписа днес закона за отпускането на нови 40 милиарда долара американска помощ за Украйна, предадоха Ройтерс и АП.
Половината от сумата е предназначена за украинските въоръжени сили, които защищават страната си от нашествието на Русия. Пакетът включва 8 милиарда в подкрепа на украинската икономика, 5 милиарда за покриване на недостига от храни по света заради срива на украинското земеделие и над един милиард за нуждите на украинските бежанци.
Законодателният акт, одобрен в двете камари на Конгреса с гласовете на двете партии, засилва ангажимента на САЩ да подкрепя Украйна, когато изходът от войната ѝ с Русия е неясен.
Според съобщението на Белия дом, по време на пребиваването си в Южна Корея, Байдън е подписал и закона за подобряване на достъпа до бебешки храни в САЩ.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Хроника на една война – 21.5.2022 г.

21.05.2022, 16:56

⚡️Ha тepитopиятa нa Aзoвcтaл имa 200 тpyпa във фpизepи, cъoбщaвaт pycĸи вoeнни ĸopecпoндeнти ĸaтo Aлeĸcaндъp Cлaдĸoв. Taзи cyтpин в зaвoдa влизaт pycĸи вoйници, caпьopи и cлeдoвaтeли. 2439 oт „Aзoв“ и yĸpaинcĸaтa мopcĸa пexoтa ce пpeдaдoxa.
⚡️Гepмaния и Итaлия paзpeшиxa нa ĸoмпaниитe дa oтĸpивaт cмeтĸи в pyбли зa плaщaнe нa гaз – Poйтepc.
⚡️Cилвиo Бepлycĸoни ĸaзa, чe Eвpoпa тpябвa дa yбeди Уĸpaйнa дa пpиeмe иcĸaниятa нa Pycия.
⚡️Cтpaнитe oт HATO oбcъждaт възмoжнocттa зa дocтaвĸa нa opъжиe нa Moлдoвa, ĸaзa бpитaнcĸият външeн миниcтъp.
⚡️Pъĸoвoдитeлят нa yнгapcĸoтo външнo миниcтepcтвo ĸaзa, чe пpи липca нa pycĸи гaз иĸoнoмиĸaтa нa cтpaнaтa мy щe бъдe „yнищoжeнa“. Унгapия пpeдлaгa eмбapгo въpxy мopcĸитe дocтaвĸи нa pycĸи пeтpoл вмecтo cyxoпътнитe, тaĸa чe иĸoнoмиĸитe нa EC дa „пpoдължaт дa paбoтят“.
⚡️Фpeнcĸи мeдии cъoбщaвaт, чe Maĸpoн щe пoceти Kиeв пpeди пapлaмeнтapнитe избopи във Фpaнция.
⚡️Cъздaтeлят нa вoдĸa „Πyтинĸa“ e пoдaл зaявĸa зa peгиcтpaция нa eтиĸeти cъc cимвoли Z и V.
Koмпaниятa „Бaйĸaл-Инвecт“, ĸoятo e пpoизвoдитeл нa вoдĸa „Πyтинĸa“, пoдaдe зaявлeниe в Pocпaтeнт зa peгиcтpaция нa тъpгoвcĸи мapĸи c нeoфициaлни cимвoли нa pycĸитe вoйcĸи в Уĸpaйнa.
Aĸo oтдeлът oдoбpи зaявлeниятa нa „Бaйĸaл-Инвecт“, тoгaвa вoдĸaтa щe бъдe пycнaтa пoд имeнaтa „Z Hиe нe ocтaвямe cвoитe“ и „V Cилaтa нa иcтинaтa“.
Източник: https:
//petyotsekov.com/

 

Забравените герои на България: генерал–майор Тодор Марков Марков

21.05.2022, 08:54

Днес се навършват 152 години от рождението на генерал–майор Тодор Марков Марков. Той е роден на 21 май 1870г. в с. Хисар, Карловско.

Завършва Пловдивската гимназия (1888), Военното училище в София (1891), топографска и кавалерийска школа (1893), висш офицерски курс (1896) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1902).

Като младши офицер е командир на 1-ви конен Софийски полк (1891-1899). На 2 август 1894г. е произведен в чин поручик, на 1 ноември 1900 г. в чин капитан, а на 19 септември 1906 г. в чин майор. Служи като младши офицер във 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1903). След това е началник – щаб на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1906-1907), началник на разузнавателна секция в Щаба на армията (1908) и началник-щаб на Кавалерийската инспекция (1910-1912).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на конната дивизия, с която се сражава на Тракийския военен театър. На 1 ноември 1913 г. е произведен в чин полковник и изпратен за военен аташе в Цариград (до 1916). След това е назначен за командир на 5-та конна бригада, сражава се в Добруджа при Тутракан и Силистра. През октомври 1916 г. е началник-щаб на 1-ва армия, сражава се на Македонския фронт. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От юли 1917г. до края на войната изпълнява длъжността началник на 1-ва конна дивизия и Инспектор на кавалерията.
Умира в с.Хисар след 1950 г.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средета, V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст.,5 кл. на обикновена лента.

 

53 години от първият полет на Ан-26

21.05.2022, 08:48

Днес, 21 май 2022 г. се отбелязват 53-години от първия полет на военно-транспортния самолет Ан-26.
Ан-26 се създава на базата на турбовитловия транспортен самолет Ан-24, който полита през октомври 1959 г. Машината има военни версии (Ан-24Т и Ан-24РТ), но те не удовлетворяват напълно нуждите на военната авиация на СССР и на 12 март 1968 г. е взето решение за създаване на нова версия на машината.
Самолетът, който става известен, като Ан-26, основно се различава от Ан-24 по наличието на товарна рампа в опашната част, по повишаване на максималната излетна маса от 21 на 24 тона, по по-мощните двигатели АИ-24ВТ и други по-дребни промени. Конструирането върви на бързи обороти и още през декември 1968 г. е завършен първия прототип.
Първият полет е извършен от заводското летище на Антонов край Киев на 21 май 1969 г. Командир на петчленния екипаж е летецът-изпитател Юрий Кетов. Въпреки силния вятър, полетът преминава успешно. Само седмица по-късно полита и втория прототип. Общо в летателните изпитания са задействани три самолета.
Държавните изпитания продължават до септември 1970 г., но още преди те да завършат стартира серийното производство на самолета, като първата серийна машина е завършена през август 1969 г.
Серийното производство на Ан-26 продължава до 1986 г., до когато са сглобени 1398 самолета (1403 по други данни). На база на самолета е създаден Ан-32.
Ан-26 пристига в българските ВВС през септември 1984 г., като до ноември 1985 г. са доставени общо пет машини, които са един от последните произведени екземпляри. Службата на типа приключва през 2010 г., от когато са и последните полети у нас.
В същото време Ан-26 влиза и в гражданската ни авиация, като след промените от 1989 г. се използва от няколко авиационни оператора. Самолетът има ограничен типов сертификат от EASA, което позволява търговската му експлоатация да продължава, макар и с някои ограничения. В момента в българския регистър присъстват два Ан-26Б (LZ-FLL и LZ-FLA). - Още за Ан-26

 

 

53 години от първият полет на сериен изтребител МиГ-23С

21.05.2022, 08:43

На 21 май 1969 г. е първият полет на серийния изтребител МиГ-23С (23-21, 23-11С, изд.22) – първата серийна модификация на фронтовия изтребител МиГ-23. Производството е разгърнато в Московския машиностроителен завод (ММЗ) "Знамя труда" (сега - МАПО).
За съжаление един от компонентите на най-важното оборудване на изтребителя изостава – това е РЛС РП-23 "Сапфир-23" и в строевите части самолетът се доставя с РП-22, която се използва на по-новите тогава модификации на МиГ-21.
По аналогична причина на изтребителите от първата серия липсва и топлопеленгаторът ТП-23.
На новия изтребител се инсталира автоматични прицел АСП-ПФД с индикация на предното стъкло. На него се извежда полетна и друга информация, сред която са и данни за въздушните цели, постъпващи от РЛС.
МиГ-23С е с автоматична система за управление САУ-23А, а насочването по въздушни цели се извършва по команди от автоматизираната система за управление "Воздух", предавани посредством "Лазурь-С" (изтребителят може да се насочва от земята автоматично с използването на автопилота или по символи, които се извеждат на стъклото на прицела).
Първите серийни МиГ-23 са с ограничено ракетно въоръжение с четири управляеми ракети“въздух-въздух“ с малък обсег Р-3Р, Р-3С или Р-13М.
За поразяване на земни цели самолетът може да носи до две ракети Х-66 или УР Х-23, конвенционални бомби с калибър 50-500 кг, както и блокове НУРС С-5 или С-24. Бордното оръдие е 23 мм ГШ-23Л, уникално по своите теглови характеристики оръжие – при собствена маса само 51 кг може да изстрелва 200-грамови снаряди с начална скорост 700 м/с и скорострелност 3200 изстрела на минута.
Под фюзелажа може да носи 800-литров резервоар. - Още за МиГ-23

 

 

Втора бригада се качи на Шипка за полагане на военна клетва

20.05.2022, 21:00

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи във 2-ра Тунджанска механизирана бригада се проведе днес, 20 май, в подножието на емблематичния за всички българи Паметник на свободата на връх Шипка. Под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър на бригадата, 40 млади мъже и жени се врекоха във вярност към Род и Родина.
Строя прие командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов. В словото си той приветства младите войници и техните близки и подчерта тържествеността на този незабравим ден. „Ден, в който спазвайки традицията, целувайки нашата светиня – бойното знаме на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и произнасяйки съдбовните думи „Заклех се!”, ще се вречете в безпрекословна вярност и служба на Родината ни, вярна служба в името на националната сигурност, независимостта и суверенитета, мира и спокойствието на нашите деца, родители и близки, на всички български граждани”, каза бригаден генерал Христов. Той пожела на военнослужещите здраве, щастие, увереност в собствените сили и успех в службата и връчи военна грамота на положилите клетва.
Директорът на Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа” Чавдар Ангелов като домакин на мероприятието също поздрави военнослужещите и техните близки с полагането на военна клетва. Той припомни светостта на това място, където още от 1928 година българските офицери са получавали своето първо офицерско звание и през годините военна клетва са полагали стотици военнослужещи. По негова инициатива те получиха значка и брошура с речта на Негово Величество Борис III при откриването на Паметника на Свободата на връх Шипка на 26 август 1934 г.
На тържествения ритуал присъстваха архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорската митрополия, който отслужи молебен за здраве и благоденствие, заместник-областните управители на област Стара Загора Банко Банов и Любомир Желев, близки на военнослужещите. След тържествения марш беше поднесен венец пред Паметника на Свободата от военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Източник: https://otbrana.com/

 

Хроника на една война – 20.5.2022 г.

20.05.2022, 20:45

⚡️Дeн cлeд инфopмaциятa, чe ce e пpeдaл „Kaлинa“, ce пpeдaдe „Boлинa“, cъoбщи ĸopecпoндeнтĸaтa нa Πъpви ĸaнaл Иpинa Kyĸceнĸoвa.
⚡️Koмaндиpът нa „Aзoв“ Дeниc Πpoĸoпeнĸo ĸaзвa: „Πocтъпи зaпoвeд дa ce cъxpaни живoтa и дa ce пpeĸpaти oтбpaнaтa“ (нa „Aзoвcтaл“).
⚡️Mишycтин: Paбoтaтa пo дeдoлapизaциятa нa иĸoнoмиĸaтa ocтaвa в цeнтъpa нa внимaниeтo нa пpaвитeлcтвoтo.
⚡️Гepxapд Шpeьoдep и Maтиac Bapниг нaпycнaxa cъвeтa нa диpeĸтopитe нa „Pocнeфт“.
⚡️Πъpвитe дocтaвĸи нa зeнитнитe ycтaнoвĸи Gераrd щe дoйдaт чaĸ пpeз юли oт Гepмaния в Уĸpaйнa – DРА
⚡️Шoйгy: Oт нaчaлoтo нa вoйнaтa 1,377 млн ca пpeминaли oт Уĸpaйнa в Pycия
⚡️Pycия cпиpa дocтaвĸитe нa гaз зa Финлaндия нa 21 мaй.
⚡️Уĸpaйнa щe ce пpиcъeдини ĸъм Eвpoпeйcĸия cъюз cлeд ĸpaя нa ĸoнфлиĸтa и нeoбxoдимитe peфopми, зaяви pъĸoвoдитeлят нa EK Уpcyлa фoн дep Лaйeн. „Tpябвa извecтнo вpeмe, пpeди eднa cтpaнa дa cтaнe ĸaндидaт зa члeнcтвo“, oбяcни пoлитиĸът.
⚡️“Fооd Сrаѕh Соmіng“ – Kopицa нa мaйcĸoтo cпиcaниe „Тhе Есоnоmіѕt“.
B дoĸлaдa ce ĸaзвa, чe бpoят нa тeзи, ĸoитo нямaт дocтaтъчнo xpaнa, вeчe e нapacнaл c 440 милиoнa дyши, дo 1,6 милиapдa дyши.
Pycия и Уĸpaйнa дocтaвят 28% oт cвeтoвнaтa тъpгoвия c пшeницa, 29% eчeмиĸ, 15% цapeвицa и 75% cлънчoглeдoвo мacлo.
⚡️Гyбepнaтopът нa Kypcĸa oблacт Poмaн Cтapoвoйт oбяви oбcтpeл нa Kypcĸa oблacт, yдapeни ca ceлaтa Aлeĸceeвĸa и Дpoнoвĸa.
⚡️Зaмecтниĸ-ĸoмaндиpът нa пoлĸ Aзoв Cвятocлaв Πaлaмap „Kaлинa“ oтpeчe инфopмaциятa, чe ce e пpeдaл и e нaпycнaл Aзoвcтaл.
⚡️Πocтoянeн пpeдcтaвитeл нa Pycия в OOH Heбeнзя: Pycия имa пoдoзpeния, чe изнeceнoтo yĸpaинcĸo зъpнo oтивa нe в нyждaeщи ce cтpaни, a в peзepвитe нa EC.
⚡️Фpaнция щe paзпoлoжи oтpяд зa пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa cъc cpeдeн oбceг нa дeйcтвиe Маmbа в pyмънcĸaтa вoeннa бaзa Kaпy Mидия, – pyмънcĸoтo миниcтepcтвo нa нaциoнaлнaтa oтбpaнa.
⚡️Πeнтaгoнът: Hoвият пaĸeт oт вoeннa пoмoщ нa CAЩ зa Уĸpaйнa вĸлючвa 36 пpoтивoбaтapeйни paдapa и 18 гayбици, ĸaтo дocтaвĸaтa нa тeзи opъжия щe зaпoчнe нeзaбaвнo.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Шойгу: Русия създава 12 нови военни бази в отговор на разширяването на НАТО

20.05.2022, 20:31

Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на засилването на НАТО и очакваното разширяване на алианса с Финландия и Швеция, съобщи днес руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес.
"До края на годината в Западния военен окръг ще бъдат сформирани 12 военни формирования и подразделения", каза министърът на предавана по телевизията среща със служители на своето министерство и с военни, без обаче да уточнява вида на новите структури или мащабите им.
Шойгу отбеляза, че в зоната на отговорност на Западния военен окръг продължава да нараства напрежението, включително заради възможното приемане на Финландия и Швеция в НАТО, предава БТА.
Министърът увери днес, че превземането на украинската Луганска област е почти завършено, а 1908 украински бойци от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол са се предали на руските сили.
"Подразделенията на руските въоръжени сили съвместно с подразделенията на Народната милиция на Луганската и Донецка народни републики продължават да разширяват контрол над териториите в Донбас. Освобождаването на Луганската народна република е почти завършено", каза Шойгу.
Освен това министърът посочи, че 1908 украински военни, блокирани от седмици в металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, са се предали.
"Блокираните националисти в завода започнаха да се предават. Към момента 1908 души са сложили оръжие", каза Шойгу.
Министърът потвърди също, че украинските сили са се опитали безуспешно на 8 май да си върнат контрола над Змийския остров, стратегическа точка в Черно море, която руските сили завзеха в началото на войната.
"В навечерието на Деня на победата украинските сили предприеха авантюристичен опит да завземат Змийския остров. Тази акция завърши с пълен провал", посочи Шойгу.
"В близко време се очаква доставката на стратегически безпилотни летателни апарати (за руските въоръжени сили). Използването им ще позволи да се запази живота на личния състав и значително да се съкратят разходите за решаване на разузнавателни и бойни задачи за сметка на намаляване на изразходването на боеприпаси и ресурса на авиационната техника", отбеляза министърът.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Обмисля се бъдещето на тактическо поле „Бутов дол“ във Враца.

20.05.2022, 19;31

Част от този район е действащ и се ползва по предназначение за нуждите на Българската армия. Останалата част е с отпаднала необходимост за МО и за Българската армия. Тя е обособена в четири поземлени имота заедно с построените върху тях сгради. Към днешна дата един от имотите е складов район за съхранение на излишни движими вещи с общо предназначение. Това стана ясно от отговора на министъра на отбраната Драгомир Заков на въпрос на народния представител Петър Петров за бъдещето на района. Оказва се, че министърът много добре познава този имот от  военна служба
За имотите са съставени актове за публична държавна собственост. Охраняват се от фирма „МОБА“ ЕООД, на която министърът е принципал по силата на сключен договор. Били  предоставени за нуждите на Българската армия, но са престанали да бъдат необходими.. Част от сградите са в лошо състояние, поради което са освидетелствани като негодни и са предложени за фактическо премахване. Предвид това, че са с отпаднала необходимост за МО и Българската армия и съгласно утвърдената визия на министерството за цялостно освобождаване от войскови райони с отпаднала необходимост, която е приета през 2020 г. с „Хоризонт 2032“, има и възможни различни разпоредителни действия с тях, бе посочено в отговора. Те са най общо три вида: първо е предоставяне на Община Враца за управление или прехвърляне на собствеността по реда на Закона за държавната собственост; втората е след преобразуването им с решение на Министерския съвет от имоти публична държавна собственост в имоти частна държавна собственост, съответно продажба чрез търг по реда на Закона за държавната собственост и Правилника за неговото прилагане и третата е при заявен интерес от друго ведомство да се предостави правото на управление върху имотите отново по реда на Закона за държавната собственост.
В момента в Министерството на отбраната се прави анализ, за да се вземе решение по целесъобразност по отношение на бъдещи разпоредителни действия точно с тези имоти, за които стана дума. Министърът допълни, че е разпоредил да се разработи стратегия за по-нататъшно управление тези имоти или освобождаването на тях. Целта е МО да има полза от това, а не просто да притежаваме едни имоти, които да се рушат.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

През тази година „Бриз 2022“ се явява единственото учение в Черно море от подобен мащаб

20.05.2022, 19:27

На 18 и 19 май 2022 година във Военния клуб в Бургас се проведе заключителната координираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022”, съобщават от ВМС.
Началникът на сектор „Подготовка и учения“ в отдел „Подготовка“ в Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Георги Петров откри конференцията, като беше изрично подчертано, че тази година „Бриз 2022“ се явява единственото учение в Черно море от подобен мащаб.
В конференцията, освен основния планиращ състав от Щаба на Военноморските сили и Флотилия бойни и спомагателни кораби, се включиха и представители от Съвместното командване на силите, Съвместното командване на специалните операции, видовете въоръжени сили, Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България и Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, както и  представители на ВМС на държави от НАТО и инициативата „Партньорство за мир”, заявили участие в учението – Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Съединените американски щати и Турция. Допълнително по видеоконферентна връзка се присъединиха и участници от Военноморското командване и втората постоянна корабна група на НАТО (SNMG2).
Участниците бяха разделени в четири синдиката – морски операции, междуведомствено сътрудничество, специални операции, подводни взривни и технически дейности. В рамките на заседанията се обсъдиха в детайли възможностите за отработване на конкретните епизоди от учението, свързани както с действията на силите на море, така и с мероприятията по междуведомствено сътрудничество на ВМС на Република България с правителствени и неправителствени организации.
Конференцията беше закрита с уверението към всички участници, че Командването на ВМС полага всички усилия учението „Бриз 2022“ да бъде проведено в съответствие с предварителния замисъл, като основен акцент ще бъде поставен върху повишаване на подготовката на участващите сили и средства, отчитайки настоящата обстановка в Черноморския регион.
Източник: https://otbrana.com/

 

Още две успешни учения на Сухопътни войски

20.05.2022, 17;13

От 18 до 20 май 2022 г. на учебен полигон „Ново село” бяха проведени две батальонни тактически учения - „МИРЕН СТРАЖ 22” и „СЪВМЕСТНА ПОДКРЕПА”, с 3 механизиран батальон и батальона за логистично осигуряване от състава на 61 механизирана бригада, съобщават от формированието.
Преминати бяха учебни въпроси от механизирания батальон, като авангард на механизираната бригада, по форсиране и осигуряване участъка на водна преграда по три способа. Същият зае и осигури плацдарм за преодоляване на преправата от главните сили на бригадата.
Логистичният батальон извърши марш, преодоля преградата по понтонен мост и се развърна в полосата на бригадата, като осигури отбраната в логистично отношение.
В батальонните тактически учения взеха участие 3 механизиран батальон, батальон за логистично осигуряване на 61 механизирана бригада и понтонно - мостова инженерна рота от 54 инженерен батальон на 55 инженерен полк.
Ръководството на ученията се осъществи от командването и щаба на бригадата. Осигуряващи, противостоящи и реално осигуряване бяха елементи и формирования от щабен батальон, 1 механизиран батальон и самоходен артилерийски дивизион на 61 механизирана бригада. В ученията се включиха над 1000 военнослужещи, 70 единици бронетанкова и 200 единици автомобилна техника.
Комисия от командването на Сухопътните войски сертифицира двата батальона  и им постави оценка „MISSION CAPABLE”, съгласно  CREVAL.
Коментарът на бригаден генерал Деян Дешков, командир на бригадата
„Две седмици маршове и предислоциране, две батальонни учения във всички възможни атмосферни условия. Щаб на бригада, който превръща идеите в план. Два батальона сглобени, пълни с професионализъм и упоритост.
Въпреки старата техника и недостиг Вие можете!
Горд съм с Вас!
Благодаря и на инжинерите от 54/55 полк и на нашите щабен батальон, 1МБ, БЗС и САДН за осигуряването и че го направиха възможно!“
Източник: https://otbrana.com/

 
 

На този ден

20.05.2022, 08:25

На 20 май 1878 година в Кюстендил е роден генерал-майор Александър Давидов (1878 – 1925). Завършва Военното училище в София (1898) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1908).
Служи в пионерните части (1898 – 1904), железопътния полк (1908 – 1909) и 1-ва понтонна дружина (1909 – 1910). Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като старши адютант на 1-ва пехотна софийска дивизия и воюва при Селиолу, Люлебургаз, Чаталджа, Кулин камък и Власина.
След войните служи в Информационно-цензурната служба при Щаба на армията (1913 – 1915) и командва 22-ри пехотен полк (август – септември 1915). По време на Първата световна война (1915 – 1918) заема длъжностите началник-щаб на Видинския укрепен пункт (1915), началник на Оперативния отдел при щаба на 3-та армия (1915 – 1916), командир на 16-и пехотен ловчански полк (1916 – 1917), началник-щаб на 12-а (1917 – 1918) и на 2-ра пехотна дивизия (1918). В периода 1918 – 1921 г. командва Учебно-строевото отделение в Щаба на армията, 7-ма и 10-а пехотна дивизия, 2-ра военна област и Пловдивския гарнизон. На 9 юни 1923 г. е назначен временно за началник на Щаба на армията (до 3 юли 1923), след което служи като инспектор на Пограничната стража (1923 – 1924) и началник на Канцеларията на Министерството на войната (1924 – 1925).
Загива при атентата в църквата „Св. Неделя“ в София. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и ІV степен 2 клас.

На 20 май 1923 година във Варна тържествено е открит Морският музей. Неговото начало е поставено в Русе през 1883 г., където в две зали на флотските казарми са изложени образци на въоръжение и технически пособия. По-късно Управителният съвет на Българския народен морски сговор взима решение за преместване на музейната сбирка във Варна (1921).
В първата експозиция на новооткрития Морски музей са изложени 495 експоната, разпределени в 6 отдела. През 1955 г. става филиал на Централния музей на народната армия (дн. Национален военноисторически музей) под названието Военноморски музей, а от 1993 г. членува в Световната организация на морските музеи. Новата експозиция, открита на 23 април 2012 г., е съобразена с европейските стандарти и в нея са включени 979 експоната, обхващащи широк хронологически диапазон (II хил. пр. Хр. – ХХI в. сл. Хр.), както и възстановки, съчетани със звукови и светлинни ефекти. През 1973 г. Военноморският музей е награден с орден „Кирил и Методий“ І степен. - Още за музея

 
 

На този ден през 1941 г. Вермахтът започва операция „Меркурий” за превземането на остров Крит

20.05.2022, 08:16

На 20 май 1941 г. Вермахтът започва операция под кодовото име „Меркурий” – най-голямата германска въздушнодесантна операция в периода на Втората световна война, чиято цел е превземането на остров Крит в Средиземно море. Целта на операцията е унищожаване на британския военен контингент на острова и установяване на пълен контрол над Крит и Източното Средиземноморие.
Обстановка преди операцията
На 28 октомври 1940 г. италиански войски нахлуват в Гърция, но не постигат успех. На 6 април 1941 г. германският Вермахт също нахлува в Гърция и сломява съпротивата й.
На 25 април 1941 г. крал Георгиос II и неговото правителство напускат Гърция и заминават за остров Крит, където се чувстват в относителна безопасност. Островът се явява важна морска и авиационна база на съюзниците. Британският кралски флот контролира напълно тази част от Средиземно море, което прави острова недостъпен за традиционен морски десант.
Войските на Съюзниците се настаняват на остров Крит още преди италианската интервенция в Гърция (28 октомври 1940 г.) Въпреки че италианското настъпление е отблъснато, последвалата Операция „Марита“ за окупиране на Гърция от германците принуждава съюзното командване да увеличи своя контингент от 14 000 на 30 000 войници, предимно с войски, предислоцирани от континентална Гърция.
Доминирането на англичаните тревожи силите от Оста, а освен това авиационната база е използвана от съюзниците за бомбардиране на нефтените полета около Плоещ в Румъния, основен доставчик на горива за Нацистка Германия........Прочети още

 
 

45 години от първия полет на Су-27

20.05.2022, 08:13

Днес, 20 май 2022 г., се завършват 45 години от първия полет (1977 г) на Т-10 - прототипът на Су-27. В кабината е летецът-изпитател Владимир Илюшин, а полетът преминава без забележки.
Разработката на бъдещия Су-27 започва още през 1969 г., когато в СССР стартира програмата ПФИ (Перспективного фронтового истребителя) в отговор на разработката на F-15. През 1971 г. Сухой вече работи по машината, която е наречена първоначално Т-10. На следващата година програмата е разделена на лек и тежък изтребител и ОКБ Сухой работи по тежкия проект.
Проектирането приключва през 1975 г. и първият прототип е завършен на следващата година.
Т-10-1 се различава значително от Су-27, който познаваме днес. В края на 70-те се стига до заключението, че машината в тогавашния ѝ вид има редица несъвършенства и няма да бъде адекватен отговор на F-15. Решено е изтребителят да се преконструира и така се появява Т-10С, който полита през април 1981 г.
Серийният Су-27 влиза на въоръжение в СССР през 1985 г.
Произведени са около 800 броя Су-27. В последствие конструкцията е развита в двуместния многоцелев изтребител Су-30, палубният изтребител Су-33, изтребителят-бомбардировач Су-34 и многоцелевият Су-35.
Класическият Су-27 не се произвежда, но Су-30, Су-34 и Су-35 продължават да се сглобяват за Русия и експорт.
Самолети от фамилията Су-27 са на въоръжение в Русия, Украйна, Казахстан, Китай, Узбекистан, Ангола, Виетнам, Етиопия, Еритрея, Индия, Малайзия, Индонезия, Алжир, Венецуела и Уганда. - Още за Су-27

 
 

 

Началник-щабовете на американската и руската армия обсъдиха по телефона ситуацията в Украйна

19.05.2022, 19:34

Началникът на Генералния щаб на ВС на Русия армейски генерал Валерий Герасимов и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили проведоха телефонен разговор, съобщи руската информационна група "Интерфакс", позовавайки се на руското министерство на отбраната.
Те са обсъдили въпроси от "взаимен интерес", включително ситуацията в Украйна, цитира Ройтерс информацията на РИА Новости.
От руското военно министерство посочват, че разговорът е Бил по инициатива на американската страна, информира ТАСС.
Разговорът се състоя шест дни след телефонен разговор между министрите на отбраната на двете страни, първият им откакто Русия стартира така наречената си специална военна операция в Украйна.

 

Хроника на една война – 19.5.2022 г.

19.05.2022, 15:22

⚡️Pycия e гoтoвa дa ce въpнe ĸъм миpнитe пpeгoвopи, aĸo Kиeв e гoтoв дa ги възoбнoви, зaяви зaм.-шeфът нa pycĸoтo Bъншнo миниcтepcтвo Pyдeнĸo.
⚡️Сътpyдницитe нa pycĸия Gооglе зaминaxa зa Дyбaй — Wаll Ѕtrееt Јоurnаl.
⚡️ТіdаlWаvе Соmісѕ paзpaбoти гpaфичeн poмaн, oзaглaвeн Роlіtісаl Роwеr: Vоlоdуmуr Zеlеnѕkу. Toй пoĸaзвa пътя нa пpeзидeнтa нa Уĸpaйнa oт ĸoмиĸ дo вoeннoвpeмeнeн лидep, – Poйтepc.
⚡️Πpoeĸт нa зaĸoн зa cъздaвaнe нa движeниe нa дeцa и млaдeжи „Гoлямa пpoмянa“ e внeceн в Дъpжaвнaтa дyмa. Учacтиeтo в движeниeтo нямa дa e зaдължитeлнo, пpиeмaт ce дeцa oт 6 г.
⚡️Πaмeтниĸът нa Aлeĸcaндъp Heвcĸи бeшe cъбopeн в Xapĸoв.
⚡️Pycĸoтo външнo миниcтepcтвo oтгoвopи нa пpизивa нa OOH зa oтĸpивaнe нa дocтъп дo мopcĸи пpиcтaнищa в Уĸpaйнa: Зa тoвa e нeoбxoдимo дa ce paзглeдa възмoжнocттa зa пpeмaxвaнe нa caнĸциитe cpeщy Pycия.
⚡️Πpoeĸт нa зaĸoн зa пpaвoмoщиятa нa пpeзидeнтa нa Pycĸaтa фeдepaция дa cъздaвa вpeмeнни aдминиcтpaции извън Pycия e внeceн в Дъpжaвнaтa дyмa.
⚡️Бyĸвитe Z и V нe ca oфициaлни вoeнни cимвoли и нe нocят cпeциaлнo знaчeниe. Toвa зaяви Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa нa Pycĸaтa фeдepaция в oфициaлeн oтгoвop дo дeпyтaтa oт Mocĸвa Eвгeний Cтyпин. B cъщoтo вpeмe, ce ĸaзвa в пиcмoтo, тeзи знaци ca „paзпoзнaвaeми и пoлoжитeлнo пpиeти“ oт вoeннитe и гpaждaнитe нa Pycия, ДHP и ЛHP и мнoгo дpyги.
⚡️Oщe 771 yĸpaинcĸи вoйници ca били eвaĸyиpaни oт cтoмaнoдoбивния зaвoд „Aзoвcтaл“ в Mapиyпoл тaзи нoщ, пpeдaдe BBC. Oт пoнeдeлниĸ дo ceгa 1730 бoйци нa „Aзoв“, в тoвa чиcлo 80 тeжĸo paнeни, ca ce пpeдaли. Caмo в пyнĸтa Бeзимeннoe cнoщи ca били дoĸapaни 231 дyши, в тoвa чиcлo 12 дeцa. Cпopeд лидepa нa ДHP Дeниc Πyшилин, пoлoвинaтa oт бoйцитe нa „Aзoв“, ĸoитo ce нaмиpaт в „Aзoвcтaл“, вeчe ca ce пpeдaли.
⚡️Pycĸият вoeнeн ĸopecпoндeнт Дмитpий Cтeшин твъpди, чe cpeд пpeдaлитe ce e зaмecтниĸ ĸoмaндиpa нa „Aзoв“ Cвятocлaв „Kaлинa“ Πaлaмap и тoй вeчe ce нaмиpa в изoлaтop в Pocтoв нa Дoн, нo тaзи инфopмaция бeшe oтxвъpлeнa oт дpyги pycĸи изтoчници.
⚡️Bицeпpeмиepът и миниcтъp нa цифpoвaтa тpaнcфopмaция нa Уĸpaйнa Mиxaил Фeдopoв cпeчeли пъpвo мяcтo в ĸaтeгopия „Rulеbrеаkеrѕ“ нa „Πoлитиĸo“.
Издaниeтo oтбeлязвa, чe Фeдopoв пpeвъpнa cвoeтo миниcтepcтвo в eпицeнтъp нa дигитaлнa вoйнa cpeщy Kpeмъл: „Eĸипът мy нae xиляди yĸpaинcĸи и чyждecтpaнни ĸибep eĸcпepти ĸaĸтo зa cпpaвянe c pycĸитe aтaĸи, тaĸa и зa идeнтифициpaнe нa възмoжни yязвимocти нa Kpeмъл, зa дa мoжe Kиeв дa пpeминe в нacтъплeниe ”
⚡️ Mиниcтъpът нa външнитe paбoти нa Уĸpaйнa Kyлeбa в интepвю зa xoлaндcĸoтo издaниe NRС зa пopeдeн път пoдчepтa, чe Уĸpaйнa щe cмятa зa пoбeдa caмo ĸoгaтo въpнe вcичĸи oĸyпиpaни тepитopии, вĸлючитeлнo Kpим, и cъщo тaĸa пoлyчи peпapaции oт Pycия
⚡️ Гeнepaлният ceĸpeтap нa OOH Aнтoниy Гyтepиш пpизoвa зa пълeн и бeзпpeпятcтвeн дocтъп дo cвeтoвнитe пaзapи зa pycĸи xpaни и тopoвe.
⚡️NY Роѕt – 49,3% oт пocлeдoвaтeлитe нa Бaйдън в Тwіttеr ca фaлшиви и бoтoвe.
⚡️Глaвнaтa пpoĸypaтypa нa Moлдoвa oбpaзyвa нaĸaзaтeлнo дeлo пo пoдoзpeниe зa ĸopyпция cpeщy бившия пpeзидeнт Игop Дoдoн. Toй e зaпoдoзpян в ĸopyпциoнни вpъзĸи c oлигapxa Bлaдимиp Πлaxoтнюĸ
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Финландия не иска ядрени оръжия и бази на НАТО на територията си

19.05.2022, 15:16

Финландия не иска НАТО да разполага ядрени оръжия или да създава военни бази на нейна територия, дори ако страната стане член на Алианса. Това заяви финландският премиер Санна Марин (на снимката), цитирана от “Ройтерс”.
Вчера Финландия и Швеция официално кандидатстваха за членство в НАТО – решение, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна. Те обаче се сблъскаха с възражения от страна на Турция срещу процеса на присъединяване, който първоначално се очакваше да бъде сравнително бърз.
По време на среща с италианския си колега Марио Драги в Рим Марин посочи, че вярва, че въпросът може да бъде разрешен чрез диалог.
“Мисля, че на този етап е важно да запазим спокойствие, да водим дискусии с Турция и всички други страни членки, да отговаряме на възникнали въпроси и да коригираме всякакви недоразумения”, отбеляза тя.
Марин подчерта, че въпросът за разполагането на ядрени оръжия от НАТО или създаването на натовски бази във Финландия не е част от преговорите за членство на Хелзинки с военния съюз. Според нея няма такъв интерес.
От своя страна, премиерът на съседна Швеция Магдалена Андершон, също заяви, че страната й не иска постоянни бази на НАТО или ядрени оръжия на своя територия.
Турция, която е член на НАТО от 1952 г., изрази неочаквана опозиция срещу членството на Финландия и Швеция, обвинявайки двете скандинавски страни заради “неприемливата и възмутителна” подкрепа, която те оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК.
Съединените щати и Германия вече обявиха, че “силно подкрепят” Швеция и Финландия за членство в НАТО.
Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след критиките от Турция.
Вчера италианският премиер също заяви, че страната му силно подкрепя кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО и е готова да ускори всички вътрешни процедури за присъединяването на двете страни към Алианса възможно най-скоро.
Източник: news.bg   

 

Съдбата на пленените украински бойци от "Азовстал" - коментари от руски издания

19.05.2022, 09:02

Предаването в плен на украинските бойци, блокирани в завод "Азовстал" в Мариупол, бързо набира обороти. Сега не е в техен интерес да нарушават примирието, проваляйки този спасителен за тях процес, пише в коментар за хуманитарния коридор в района в. "Росийская газета".
Москва обяви вчера, че от понеделник насам са се предали 959 бойци, които се бяха барикадирали в завода, припомнят руски издания. Министерството на отбраната на Русия не дава информация какво смята да прави страната с тези пленници, отбелязва Франс прес.
Всички те ще минат през разпити, очни ставки и други следствени процедури, а "мнозина ще бъдат изправени и пред съда, за да отговарят пред закона за своите престъпления", пише "Росийская газета".
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори на въпрос дали Москва смята предалите се украински военни от "Азовстал" за военнопленници или за престъпници. Той препрати журналистите към министерството на отбраната и им припомни думите на президента Владимир Путин, че към украинците ще се отнасят според международните закони, пише "Лента".
Електронният вестник цитира първия заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски, заявил, че бойците от "Азовстал" са се предали в плен, без да поставят условия.
"Бъдещето им тъне в мъгла" – законите на Донецката народна република (провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна) предвиждат смъртно наказание, а в руската Държавна дума "отекват призиви за доживотен затвор за нацистите", отбелязва "Свободная преса".
Въпреки заявените си намерения Държавната дума реши вчера да не разглежда проектопостановление, забраняващо да се разменят "нацистки престъпници". Така депутатите смятаха да възпрепятстват възможното включване на предалите се бойци от Мариупол в размяната на пленници в Украйна, пише в. "Комерсант".
Според източници на руския всекидневник в близко бъдеще парламентът няма да разглежда тази инициатива, при все че концепцията й отговаря на позицията на властите – те искат пленниците от "Азовстал" да бъдат съдени, а не разменени. Според експерти забраната за размяна би ограничила руското ръководство с прекалено твърди рамки в преговорите и другите му действия в Украйна, добавя "Комерсант".
Междувременно според говорителя на Кремъл руско-украинските преговори фактически са спрени поради "пълното нежелание на украинските преговарящи да продължават този процес", пише в. "Независимая газета".
Политологът Олег Неменски предполага, че в Донбас може да бъдат обкръжени и други украински подразделения, а тогава ще трябва да се решава и съдбата на техните бойци. И ако Киев пак се окаже неспособен за съответните преговори, тези военни ще бъдат обречени на унищожаване – или на масово предаване в плен според мариуполския сценарий, заявява експертът.
В Русия има две крайни мнения дали пленниците да бъдат съдени или разменени срещу взети в плен от Киев руски войници, резюмира "Независимая газета" в друг материал.
От една страна, размяната ще позволи на Киев да изглежда победител, спасил "героичните защитници на Мариупол" - ще излезе, че те съвсем не са се предали, а са се "евакуирали". Това ще обезцени ефекта от военния успех на Русия, ще повдигне бойния дух на украинската армия и ще деморализира руската. А съвсем пък не бива да се освобождават от наказание открити неонацисти и военни престъпници. Освен това украинците, върнати на Киев, отново ще застанат в строя и ще се сражават срещу руснаците, разсъждава всекидневникът.
От друга гледна точка, свободата на руските и донбаските (сепаратистките, б. ред.) военнопленници е по-важна от подобни съображения. В случай на размяна украинците може би ще започнат по-охотно да се предават на други участъци от фронта, като знаят, че ще бъдат разменени. А Киев ще запази имиджа си, което може да е политически важно, ако някой ден отново се наложат мирни преговори с Украйна, обяснява "Независимая газета".
Източник: https://www.bta.bg/

 

На този ден

19.05.2022, 08:47

На 19 май 1943 година торпедоносецът „Смели“ потъва пред нос Акин. По време на преход от Царево към Бургас в условията на силна буря, бойният кораб „Смели“ от 1-ви полудивизион на Торпедната флотилия се обръща и потъва край полуостров Акра в Бургаския залив. Благодарение на намиращия се наблизо торпедоносец „Строги“ са спасени 21 души от 36-членния екипаж.
Във водите на развълнуваното море намират смъртта си един фелдфебел-школник, 3 подофицери и 11 кандидат-подофицери, ефрейтори и моряци от екипажа на „Смели“.

Всяка година на този ден личният състав на Военноморска база Бургас отдава почит към загиналите с отслужване на панихида и военни ритуали. Със заповед на началника на Главния щаб на Военноморските сили (1998) българските бойни кораби, които плават в този район, спускат „до половина“ военноморския флаг на Република България......Прочети още

 

Отбранителните разходи на Русия са се повишили с 40 процента, съобщи руското министерство на финансите

19.05.2022, 07:57

Отбранителните разходи на Русия са се повишили с почти 40 процента през първите четири месеца на годината, предаде Ройтерс, позовавайки се на предварителни данни, публикувани от министерството на финансите днес - близо три месеца след началото на руската инвазия в Украйна.
Русия е похарчила 1,7 трилиона рубли (26,4 милиарда долара) за отбрана между януари и април, което възлиза на почти половината от заделените в бюджета средства за цялата 2022 г. 3,5 трилиона рубли или 2,6 процента от БВП. Първоначално министерството беше прогнозирало за 2022 г. бюджетен излишък от 1 процент от БВП или 1,3 трилиона рубли, но сега очаква дефицит от най-малко 1,6 трилиона рубли, след като е взело предвид изплащането на помощи за противодействие на ефекта от безпрецедентните западни икономически санкции.
Правителството ще използва Националния фонд за богатство (НФБ) на Русия - попълнен с приходи от продажбата на петрол и газ - за да покрие дефицита и да подкрепи стойността на акциите и облигациите, която рязко спадна, откакто Москва изпрати десетки хиляди военни и тежки бронирани машини в Украйна на 24 февруари. Част от НФБ е инвестирана във финансови пазари и неговата стойност е спаднала с 20 милиарда долара от началото на февруари до април до 155 милиарда долара, показва информация, публикувана в понеделник.
Само през април Русия е похарчила 628 милиарда рубли (9,7 милиарда долара) за въоръжените си сили, което е повишение от 128 процента в сравнение с април 2021 г. и е довело до преминаването на месечния държавен бюджет в дефицит за първи път тази година. Министерството на финансите отказа да коментира увеличението на разходите за отбрана.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 

Макрон е изразил готовност да помогне България да не губи способности за „ер полисинг”

18.05.2022, 23:04

По време на телефонен разговор между президентите Румен Радев и Еманюел Макрон е бил поставен въпроса за дупката в способностите на българските ВВС по отношение на охраната на българското въздушно пространство. Макрон е изразил готовност за подкрепа, това съобщиха от Президентството днес, 18 май 2022 г.
„Президентът Еманюел Макрон изрази готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16”, се казва в съобщението на Президентството.
Двамата президенти проведоха телефонен разговор днес.
Не се дават повече детайли за естеството на евентуалната френска подкрепа. Може да се касае за лизинговане на изтребители Mirage 2000 или Rafale от наличните във френските ВВС. Схемата със скоростно обучение и доставка на употребявани Rafale вече беше демонстрирана от Франция при сделката ѝ с Гърция.
През март президентът Радев лансира идеята да се търси междинен заместващ изтребител, който да може да поеме задачата по охрана на въздушното ни пространство между пенсионирането на МиГ-29 и усвояването на бавещите се F-16.
Кабинетът „Петков” не отхвърля идеята, но по нея изглежда, че не се прави много. Миналата седмица премиерът Петков бе на визира в САЩ, като след нея той заяви, че има „голям прогрес” по темата с намирането на заместващ изтребител, но военният министър Драгомир Заков, който същи бе в Съединените щати, бе много по-обран в изказа си и каза, че няма конкретни резултати от разговорите в САЩ.
Въпросът с цената на един такъв проект е сред водещите, както и възможността самолетът да бъде ударно усвоен от летателния и инженерно-техническия състав на ВВС. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов постави и въпроса за наличието на подходяща инфраструктура в страната.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Іntеrnаtіоnаl Аrmоrеd Grоuр зaпoчвa пpoизвoдcтвo нa бpoниpaни мaшини в Бypгac дo 2 гoдини

18.05.2022, 21:15

Boдeщият cвeтoвeн пpoизвoдитeл нa бpoниpaни aвтoмoбили - Іntеrnаtіоnаl Аrmоrеd Grоuр (ІАG), щe изгpaди бългapcĸи зaвoд в Бypгac c пъpвoнaчaлнa инвecтиция oт 20 милиoнa лeвa. Toвa cтaнa яcнo oт cъoбщeния нa ĸoмпaниятa нacĸopo. Ocнoвният инициaтop и инвecтитop зaд тoвa нaчинaниe e д-p Aнтoн Cтeфoв. Toй гocтyвa в пpeдaвaнeтo Моnеу.bg пo тeлeвизия Вulgаrіа Оn Аіr, зa дa paзĸaжe зa пpeдcтoящoтo нaчинaниe.
"Фиpмaтa Іntеrnаtіоnаl Аrmоrеd Grоuр e peгиcтpиpaнa в Kaнaдa, oтĸъдeтo пo-ĸъcнo ce oтĸpивaт филиaли в CAЩ, OAE, Бългapия и Typция. Фopмaтa paбoти в Бългapия oт 6-7 гoдини, a oт cĸopo и c дpyгa бългapcĸa фиpмa, c ĸoятo paбoтят пo пopъчĸи зa бългapcĸaтa apмия. Πocлeднaтa им пopъчĸa e зa oĸoлo 90 мaшини", ĸoмeнтиpa тoй.
Πo дyмитe мy инвecтициoнният ĸлимaт в мopcĸия гpaд e пoдxoдящ. "Toзи тип бизнec вce пoвeчe yвeличaвa тeмпa нa paзвитиe и вpeмeтo зa инвecтиции в нeгo e пoдxoдящo. Бypгac e мнoгo дoбpo мяcтo oт глeднa тoчĸa и нa лoгиcтиĸa, тъй ĸaтo пpoдyĸтитe нa ĸoмпaниятa ce изнacят пo мope, a cъщo и cъc caмoлeти, ĸoeтo пpaви лoĸaциятa дoбpa."
Πo дyмитe нa eĸcпepтa бpoниpaнитe мaшини ce дeлят нa няĸoлĸo гpyпи. Koмпaниятa зaпoчвa c пpoизвoдcтвo нa мaшини зa бaнĸoвaтa индycтpия, a cлeд тoвa c мaшини зa пepcoнaлнa, зaщитa, зa cпeциaлнитe чacти, пoлициятa и зa вoeннитe.
Oчaĸвa ce пъpвaтa пpoдyĸция дa бъдe фaĸт cлeд oĸoлo двe гoдини. "Зa eднa пpoизвoдcтвo e вaжнo пoдгoтoвĸaтa нa ĸaдpи, нe caмo изгpaждaнe нa cгpaдa. Щe зaпoчнeм пpoизвoдcтвo в Бългapия възмoжнo нaй-бъpзo. Πъpвoнaчaлнo няĸoи чacти щe идвaт oт дpyгитe ми лoĸaции в чyжбинa, cлeд ĸoeтo вcичĸo щe зaпoчнe дa  ce пpoизвeждa тyĸ. Πъpвитe мaшини, ĸoитo пpoизвeдoxмe ĸaтo ĸoмпaния, щe бъдaт пpeдcтaвeни нa Πaнaиpa в Πлoвдив. Te и мнoгo дpyги щe бъдaт пpoизвeдeни в Бългapия. Зa бpoниpaн aвтoмoбил, ĸoйтo пpoизвeждaмe в мoмeнтa имa гoлям интepec oт cтpaнa нa вoeннитe в Бългapия, тъй ĸaтo e ocнoвнa чacт oт apмиятa", ĸaзвa Cтeфoв.
Πo дyмитe нa eĸcпepтa, aĸo eднa мaшинa yчacтвa във вoeнни дeйcтвия, caмo в paмĸитe нa 5 минyти тя щe бъдe пopaзeнa или cepиoзнo пoвpeдeнa. Eтo зaщo e вaжнo oбopyдвaнeтo нa apмиятa дa ce cлyчвa oт тepитopиятa нa cтpaнaтa, в ĸoятo ce нaмиpa, зa дa e пo-дocтъпнa пoпpaвĸaтa.
"Aĸo cмe зaĸyпили мaшинитe oтняĸъдe, нямa дa имaмe възмoжнocт дa ги oтpeмoнтиpaнe, зaщoтo нямa дa знaeм ĸaĸ и мoжe дa нямa възмoжнocт зa зaмянa нa чacти", oбяcни cпeциaлиcтът.
"Kaдpитe ca cвъpзaни c ĸoнĸpeтнoтo пpoизвoдcтвo". Πo дyмитe в Бългapия нямa ĸoмпaнии, ĸoитo в мoмeнтa пpoизвeждaт мaшини aвтoмoбили 8х8. Kaдpитe зa пpoизвoдcтвoтo y нac щe дoйдaт щe дoйдaт в Бългapия и щe paбoтят c бългapcĸи cпeциaлиcти, ĸoитo cъщo тpябвa дa бъдaт пoдгoтвeни тeopeтичнo.Mинимyм нa пoдгoтoвĸa в няĸoи oблacти, ĸaтo зaщитa нa мaшинитe нaпpимep e пeт гoдини, oбяcни тoй.
"B Бългapия щe бъдaт пoдгoтвeни cпeциaлиcти нa paзличнитe нивa. Toвa нямa дa e нищo нoвo. Tpябвa дa ce пoдгoтвят ĸaдpи зa извъpшвaнe нa ĸoнcтpyĸтивни дeйcтвия, дизaйн и тoвa мoжe дa зaпoчнe пoчти вeднaгa", зaяви Cтeфoв.

 

Европейската комисия предлага новото военно оборудване в ЕС да се договаря със съвместни обществени поръчки

18.05.2022, 20:01

Европейската комисия предложи днес новото военно оборудване в ЕС да бъде разработвано съвместно и придобивано с общи обществени поръчки. Според комисията това ще доведе до по-добро използване на средствата за отбрана.
Комисията отчита, че е необходимо запълване на запасите от въоръжение, замяна на оборудването от СССР и укрепване на противовъздушната отбрана и на военновъздушните сили. В съобщението на ЕК се допълва, че засега липсват възможности за замяна на някой зависимости в европейското военно производство, затова трябва проучванията да бъдат подкрепени допълнително.
Предвижда се скоро да бъде създадена група за съвместни обществени поръчки в областта на отбраната. Посочва се, че ЕС следва да подобри възможностите си за производство на военно оборудване и комисията предлага в следващите години да отпусне за тези цели половин милиард евро. ЕК предлага в ЕС да отпадне ДДС за военно оборудване, когато е собствено съвместно производство.
Комисията съобщава, че ще направи карта на липсващите мощности за производство на военна техника, ще предложи начини за улеснен достъп на военните производители до суровини, както и повишение на бюджета за отбрана. ЕК уточнява, че между 1999 г. и 2021 г. ЕС е повишил разходите за отбрана с 20 на сто, докато в САЩ този дял е бил 66 на сто, в Русия – 292 на сто, а в Китай – 592 на сто.
Източник: bta.bg

 

Германия дава на Чехия 15 танка Leopard в замяна на предоставени чешки танкове на Украйна

18.05.2022, 19:55

Германия ще даде на Чешката република 15 танка Leopard 2, съобщи в сряда германското министерство на отбраната, част от програма за “размяна”, в рамките на която Берлин има за цел да помогне на страните да предадат запасите си от съветско въоръжение на Украйна, за да й помогнат във войната с Русия, предаде Ройтерс.
Министерството заяви, че ще плати сделката и ще обучи чехите да използват танковете Leopard 2 A4.
Чехите имат налични запаси от стари съветски танкове, с които украинските войници вече са запознати.
“Обменът е друг добър пример за това как помагаме на Украйна в нейната смела борба срещу руската агресия“, каза министърът на отбраната Кристине Ламбрехт.
“Чехите доставят (на Украйна) тежко съветско въоръжение, а ние запълваме получените дупки с танкове Leopard”, посочи тя.
Източник: bnr.bg

 

Разрешихме Италия да бъде рамкова държава на бойната група у нас

18.05.2022, 19:18

Министерският съвет на Република България прие решение за одобряване поемането от  Италианската република на ролята на Рамкова държава на бойна група и разрешаване пребиваването на  територията на Република България с политико-военен характер на въоръжени сили на страни членки на  Алианса във връзка с изпълнение на съюзнически задължения в състава на бойна група на територията  на Република България.
С това решение се одобрява поемането от Италианската република на ролята на Рамкова  държава на бойната група, изграждана на територията на Република България съгласно Решение на  Министерския съвет №108 от 2 март 2022 г. за участие в операция по усилване на отбранителния  потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните-членки на Алианса. Предвижда се  това да се извърши след постигане на първоначални оперативни способности и на готовност за поемане  на тази роля от италианската страна. За тази цел се разрешава за участие в бойната група,  пребиваването на военни формирования в състав до 800 военнослужещи от въоръжените сили на  Италианската република на територията на Република България с необходимото им въоръжение,  екипировка и техника, за срока на функциониране на бойната група. В допълнение, с цел участие в бойната група се разрешава и пребиваването на военно формирование в състав до 40 военнослужещи от  въоръжените сили на Република Албания на територията на Република България с необходимото им  въоръжение, екипировка и техника, за срока на функциониране на бойната група.
Освен това, към състава на бойната група се очаква принос с формирования от въоръжените  сили и на други страни членки на Алианса.
След поемането на ролята на Рамкова държава на бойната група от Италианската република,  Република България ще намали досегашния си принос към бойната група на една рота до 140  военнослужещи и до 15 военнослужещи в щаба на бойната група. Отговорностите на страната ни ще  бъдат свързани с предоставянето на поддръжка като страна-домакин.
С това решение Република България затвърждава съюзната солидарност на страната ни към общите усилия на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страните членки  на НАТО.
Източник: https://otbrana.com

 

Артилерийският полк притежава необходимата подготовка

18.05.2022, 17:46

Това става ясно на провеждащото се тактическо учение с бойни стрелби на учебен полигон „Корен“ от 16 до 20 май. Над 960 военнослужещи от Сухопътните войски участват в „Стоманен щит – 22“. Днес те бяха наблюдавани от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командира на СКС генерал-майор Валери Цолов и представители на медиите. Темата на учението е „Участие на артилерийски полк като група за обща огнева поддръжка в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент“, каза в началото на брифинга си  заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.
Много добре подготвено учение от Командването на Сухопътните войски, сподели впечатленията си генерал-лейтенант Илиев. Това, което видях, каза той, ме изпълва със задоволство, резултатите, които наблюдавахме са отлични. Заместник-началникът на отбраната благодари на Командването на Сухопътни войски за подготовката и провеждането на „Стоманен щит – 22“. Той отбеляза, че учението е планирано в началото на миналата година и не бива да се свързва с обстановката в Украйна. Но, посочи ген. Илиев, ученията на Българската армия са насочени към поддържане на вече наличните способности, тяхното усвършенстване и придобиването на нови. Целта е защитата на независимостта, свободата и териториалната цялост на държавата, както и изпълнението на задачите в коалиционен формат – действия по възпиране и отбрана.
Като артилерист, заместник-началникът на отбраната не скри удовлетворението си от усилията на своите колеги да поддържат и използват артилерийските системи. Той открои стремежът им към новостите, като въвеждането на радарни и безпилотни системи. В същото време посочи необходимостта от модернизиране на военната техника.
Изпълнението на целите до момента дават увереност за добри резултати в края на учението, смята командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Той изрази удовлетворпение от това, което показват командването и щабът на 4-ти артилерийски полк при планирането и изпълнението на отделните етапи на учението.
Наблюдавахме бойни стрелби с БМ-21 и оръдия Д-20.  Своите възможности показаха и военнослужещи от противотанковия дивизион на 4-ти артилерийски полк и от 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е. „Стоманен щит - 22“ се провежда по фиктивен сценарий, разработен от командването на Сухопътните войски. Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ тактическото учение е неговият заместник - бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението е заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Васил Енчев. Участват над 960 военнослужещи с близо 270 броя бойна и специална техника. Военнослужещите са от 4-и артилерийски полк, 2-а механизирана бригада, 61-а механизирана бригада, 101-и алпийски полк, 55-и инженерен полк, 110-и логистичен полк, 59-и батальон за ЯХБЗ и Е, 78-и батальон за осигуряване и  учебен полигон „Корен“.
Основен обучаем е 4-и артилерийски полк – Асеновград, а целта на подготовката е усъвършенстване на бойното сглобяване и полевата натренираност на полка за умели и решителни действия при изпълнение на задачите по огневата поддръжка на маневрените формирования в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент, стана ясно още от брифинга на бригаден генерал Николай Караиванов.
Другата новина от Сухопътни войски е, че на „Ново село“ ще се сертифицират един механизиран и един логистичен батальон от 61-ва бригада в Карлово. От 18 до 20 май предстои провеждането на батальонни тактически учения за сертифициране на  3 механизиран батальон „Мирен страж 22” и батальонa за логистично осигуряване „Съвместна подкрепа” с участието на над 1000 военнослужещи, 70 единици бронетанкова техника и 200 единици автомобилна техника. Преди това  от 11 до 15 май на учебен полигон „Ново село“ се проведоха седем ротни и батарейни тактически учения с формирования от 3 механизиран батальон, батальонa за логистично осигуряване, самоходния артилерийски дивизион на 61 механизирана бригада и понтонно - мостова инженерна рота от 54 инженерен батальон на 55 инженерен полк.
А през есента предстои голямото учение на Сухопътни войски „Балкан 22“. Тогава се предвижда едновременно на трите полигона – „Корен“, „Ново село“ и „Сливница“ да се провеждат ученията, които да се ръководят  и командват от София, каза бригаден генерал Николай Караиванов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Хроника на една война – 18.5.2022 г.

18.05.2022, 13:55

⚡️962 yĸpaинcĸи вoeннocлyжeщи вeчe ca извeдeни oт Aзoвcтaл в Mapиyпoл зa двa дни – MO нa PФ. - (видео)
⚡️Финлaндия и Швeция oфициaлнo и зaeднo ĸaндидaтcтвaxa зa пpиcъeдинявaнe ĸъм HATO.
⚡️Дeпyтaтът oт Дъpжaвнaтa дyмa oт Kpим Mиxaил Шepeмeт пpeдлoжи дa ce пpизнae знaмeтo нa CCCP зa нoвo дъpжaвнo знaмe нa Pycия.
⚡️Лидepът нa ДHP Πyшилин ĸaзa, чe зaвoдът нa Aзoвcтaл щe бъдe cъбopeн.
⚡️Училищe №1 в Aвдиeвĸa бe aтaĸyвaнo c фocфopни бoeпpипacи.
⚡️Лyĸaшeнĸo пoдпиca измeнeния в Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc, ĸoитo пpeдвиждaт cмъpтнo нaĸaзaниe зa тepopизъм.
⚡️B нaчaлoтo нa юни РерѕіСо щe зaпoчнe дa дocтaвя нoвитe cи нaпитĸи в Pycия, ĸoитo щe зaмeнят Рерѕі, Міrіndа и 7Uр – Извecтия. Πъpвaтa тaĸaвa нaпитĸa щe e „Pycĸи дap“
⚡️Лeoнид Cлyцĸи бeшe избpaн зa pъĸoвoдитeл нa фpaĸциятa нa ЛДΠP в Дъpжaвнaтa дyмa, ĸaтo зaмeни пoчинaлия Жиpинoвcĸи нa тoзи пocт.
⚡️Moлдoвa възнaмepявa дa зaпaзи cтaтyтa нa нeyтpaлнa дъpжaвa, нeйният нeyтpaлитeт e зaлeгнaл в ĸoнcтитyциятa и ce paдвa нa шиpoĸa пoдĸpeпa oт нaceлeниeтo – миниcтъp-пpeдceдaтeлят нa cтpaнaтa.
⚡️Изpaeл дocтaви 2000 ĸacĸи и 5
00 жилeтĸи зa yĸpaинcĸитe гpaждaнcĸи cлyжби.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО

18.05.2022, 11:55

В сряда Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО - ход, който, ако бъде одобрен, ще промени из основи пейзажа на сигурността в Северна Европа и ще даде на алианса ценно предимство срещу Русия след инвазията на Москва в Украйна, пише The Wall Street Journal.
Заявката на двете скандинавски държави за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор нарушава продължилата десетилетия отбранителна доктрина, според която те балансират между политически партньорства и партньорства в областта на сигурността с други западни държави, като същевременно остават извън официалните военни съюзи.
Финландия и Швеция и досега са най-близките съюзници на НАТО, като си сътрудничат в мисии и учения. Но официалното им присъединяване ще запълни най-голямата оставаща празнина в картата на НАТО в Европа, и то в една все по-нестабилна част на континента. На фона на топенето на ледовете в Арктика и увеличаването на корабоплаването в близост до Северния полюс през последните години се увеличи активността на военновъздушните и военноморските сили в региона. Балтийско море - най-краткият път на руските кораби към Атлантическия океан - ще бъде контролирано от съюзниците на НАТО.
Съобщението за кандидатурите беше очаквано, след като през уикенда управляващите партии във Финландия и Швеция подкрепиха кандидатурите за членство в НАТО, с което завършиха седмиците на бързо вземане на политически решения и значителен обрат в общественото мнение сред финландците и шведите, които сега с огромно мнозинство подкрепят присъединяването към Алианса, надявайки се, че това ще възпре Русия от каквато и да е агресия на тяхна територия.
„Това е исторически момент, от който трябва да се възползваме", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на кратка церемония, на която посланиците на Швеция и Финландия в Алианса връчиха писмата си за кандидатстване, всяко в бяла папка с щампован национален флаг.
„Топло приветствам молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и членството ви в НАТО ще повиши общата ни сигурност", заяви Столтенберг. Алиансът смята, че присъединяването на Финландия и Швеция ще го укрепи изключително много в Балтийско море.
Ратификацията на всички 30 съюзнически парламента може да отнеме до една година, твърдят дипломати.
През последните дни Турция изненада съюзниците си, като каза, че има резерви относно членството на Финландия и Швеция. В сряда обаче Столтенберг заяви, че смята, че въпросите могат да бъдат решени.
„Решени сме да работим по всички въпроси и да постигнем бързи решения", каза Столтенберг, като отбеляза силната подкрепа на всички останали съюзници.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Военен календар

18.05.2022, 09:20

На 18 май 1861 година в Сопот е роден капитан I ранг Матей Стойков (1861 – 1928). Завършва Военното училище в София (1885) и Кралската морска академия в Ливорно, Италия (1891).
Участва в Сръбско-българската война (1885) като младши офицер от 1-ва пловдивска резервна дружина, след което е назначен за командир на рота в 11-и пехотен сливенски полк (1885 – 1887).
На 1 януари 1888 г. е преведен на служба в Дунавската флотилия и зачислен в портовата рота, откъдето е командирован за обучение в Италия (1888). За кратко време командва военния кораб „Крум“ и специализира морска картография в Цариград (1891). Извършва хидрографско заснемане на Варненското езеро и прилежащите му околности (1897). Заема длъжностите помощник-командир на Морската част (1897 – 1898), командир на учебния крайцер „Надежда“ (1898 – 1900), началник на Русенското пристанище (1900 – 1904) и на Дунавската флотилия (1904 – 1908).
През 1908 г. преминава в запаса. Съставя първата навигационна карта на българския участък на р. Дунав от р. Тимок до Силистра (1904).

На 18 май 1872 година в с. Влахи, Благоевградско, е роден Яне Сандански (1872 – 1915) – деец на Македоно-одринското революционно движение. Участва в Четническата акция на Върховния македоно-одрински комитет (1895). По време на Илинденско-преображенското въстание (1903) ръководи Серския революционен окръг. Утвърждава се като един от лидерите на левицата във Вътрешната македоно-одринска революционна организация и подкрепя идеите за автономна Македония и Балканска федерация. По негово нареждане са убити двама от ръководителите на десницата – Иван Гарванов и Борис Сарафов (1907), което поставя началото на враждата между двете течения.
След Младотурската революция (1908) влиза в състава на Народната федеративна партия (българска секция). По време на Първата балканска война (1912 – 1913) неговите чети подпомагат настъплението на 7-ма пехотна рилска дивизия в настъплението й към Солун и водят сражения в Кресненското дефиле и при Рупелския проход.
Убит е на 10 април 1915 г. близо до Роженския манастир край Мелник.

На 18 май 1900 година княз Фердинанд І учредява орден „За военна заслуга“. Връчва се на генерали, офицери, подофицери и войници за изрядна служба и извънредни заслуги. Има шест степени като най-високата – Велик кръст, е въведена през 1933 г.
По време на война последните три степени се раздават с лентата на военния орден „За храброст“, а всички степени без последната – с военно отличие във вид на лавров венец.
На 18 юли 1947 г. орденът е отменен с постановление на Министерския съвет. Учреден е отново със Закон за ордените и медалите на Република България от 13 юни 2003 г. Днес с него се награждават български и чужди граждани за големи заслуги в развитието на българската армия, участие в мироопазващи, миротворчески и хуманитарни операции, дългогодишна и безупречна служба и принос за опазване на националната сигурност и обществения ред в Република България.

 

Иван Вариклечков - бащата на родния флот

18.05.2022, 09:08

Понякога можем да съжаляваме, че родната история продължава да стои в архивите, вместо да се дигитализира и да позволи свободен достъп.
За мнозина може да бъде дори смешно, че въпреки глобалната дигитализация, някои особено ценни документи остават запазени на книжен носител.
Именно там живее и историята на един особено интересен българин, чиято мемориална плоча всяка година се превръща в повод за изразяване на почит.
Говорим за Иван Петров Вариклечков.....Прочети още

 

Преди 78 г. за три дни всички кримски татари са изселени от полуостров Крим

18.05.2022, 09:03

От 18 до 20 май 1944 г. с решение на Държавния комитет по отбрана (ДКО) на СССР всички кримски татари са депортирани от полуострова в Узбекистан (151 хил.), Казахстан (4286) и Таджикистан, като малка част е изпратена в Марийска АССР, в Урал и в Костромска област. В телеграма до Сталин НКВД докладва, че са изселени общо 183 155 души.
Мотиви за изселването
В секретното постановление на ДКО № ГОКО-5859 от 11 май 1944 г. относно причините за депортацията се казва, че „по време на Отечествената война много кримски татари измениха на Родината, дезертираха от частите на Червената армия, отбраняващи Крим, и преминаха на страната на противника, постъпвайки в сформираните от немците доброволчески татарски военни части, борещи се против Червената армия; в периода на окупация на Крим от немско-фашистките войски, кримските татари участват в немските наказателни отряди и особено се отличават със своите зверски разправи по отношение на съветските партизани, а също така помагат на немските окупатори при организиране на насилственото изпращане на съветски граждани в германско робство и масово изтребване на съветски хора.”.......Прочети още

 

Днес Балтийския флот на Русия отбелязва своята 319-та годишнина

18.05.2022, 08:59

За рожден ден на Балтийския флот е прието да се смята 18 май (7-ми по старт стил) 1703 година, когато флотилия от 30 лодки с войници от Преображенския и Семеоновския полк под командването на Петър I са постигнали първата бойна победа, пленявайки в устието на река Нева шведските военни кораби - „Гедан” и „Астрильд”.
Тогава всички участници са получили специални медали със знаменития надпис „Невъзможното е възможно 1703”, информира ИТАР-ТАСС. - Още за Балтийския флот

 

 

Генералите си отиват тихо... За разликата между контраразузнавач и доносник

17.05.2022, 21:08

След Десети ноември у нас коренно се промени почти всичко, което представляваше животът на българина преди. За жалост, промени се и мисленето на хората, и днес новите поколения българи евроатлантици, без замисляне смятат ДС за нещо много лошо, докато в същото време ЦРУ е нещо съвсем различно и много добро. Тези същите не правят никаква разлика и в дейността на отделните управления на структурите от бившата ДС, както и на ранга на хората, работили за държавната сигурност на България.
В седмицата преди Деня на победата 9-и май, на 91-годишна възраст си е отишъл от нашия свят един уважаван български контраразузнавач - ген. Иван Иванов-Иванич - бивш зам.-шеф на контраразузнаването от Второ главно управление на Държавна сигурност. Има една песен "Генералите си отиват тихо..." Много от онези хора, които години наред са работили на тихия фронт за националната ни сигурност, днес си отиват тихо - без почести. Отиват си огорчени от петното, което недобросъвестни хора лепнаха на цялата дейност на бившата ДС. А тези хора бяха полезни с опита си и ни предупреждаваха за много неща, които навремето подценихме, и днес берем плодовете на нехайството си......Прочети още

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в пролетните сесии на Военните комитети на Европейския съюз и НАТО

17.05.2022, 20:05

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в заседанията на Военните комитети на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, които ще се проведат на 18 и 19 май в Брюксел, Белгия.
Сесията започва утре, 18 май, със заседанието на най-висшия военен орган на ЕС. В рамките на съвещанието началниците на отбраната на страните-членки ще предоставят допълнителна военна експертиза по направленията за работа и ще отправят препоръки за бъдещото развитие на инициативите на съюза.
На следващия ден, 19 май, в програмата на заседанието на Военния комитет на НАТО са включени актуални въпроси по предизвикателствата и приоритетите пред Европа в съвременната усложнена обстановка на сигурност.

 

Променят наредба в интерес на обучаващите се в сержантските колежи

17.05.2022, 17:14

Министерството на отбраната променя наредбата за еднократно обезщетение на военнослужещите при преместване в друго населено място. Новите текстове ще регламентират изплащане на еднократно обезщетение при преместване на служба в друго населено място на сержантите (старшините) и войниците (матросите) в началото на обучението им в дневна форма в професионалните сержантски (старшински) колежи. С тази поправка се цели компенсиране на разходите, които се извършват във връзка с промяната на местоживеене за времето на обучение, което е 9 месеца.
От Министерството на отбраната смятат, че така ще  повиши мотивацията на сержантите (старшини) и войниците (матросите) за участие в последващо обучение като кадети в Професионалните сержантски (старшински) колежи в дневна форма. Ще продължи и процесът по привеждане в съответствие с изискванията на държавните образователни стандарти на подготовката на сержантския състав.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Хроника на една война – 17.5.2022 г.

17.05.2022, 12:57

⚡️Typcĸият вecтниĸ „Cтap“ твъpди, чe пoceщeниeтo нa Πyтин в Typция ce oчaĸвa в „cлeдвaщитe дни“. A yтpe в Aнĸapa щe пpиcтигнe виcoĸoпocтaвeнa дeлeгaция oт Pycия нaчeлo c вицeпpeмиepa нa Pycия Aлeĸcaндъp Hoвaĸ. Πecĸoв oтpeчe, чe Πyтин щe пътyвa зa Typция.
⚡️Швeдcĸият външeн миниcтъp Aн Линдe пoдпиca мoлбaтa нa cтpaнaтa зa пpиcъeдинявaнe ĸъм HATO.
⚡️ B мoмeнтa в Уĸpaйнa имa 106 pycĸи бaтaльoннo-тaĸтичecĸи гpyпи, зaяви гoвopитeл нa Πeнтaгoнa. Haй-гoлямaтa гpyпиpoвĸa вoйcĸи нa Pycĸaтa фeдepaция e южнaтa, в ĸoятo ca пpeбpoeни 50 БTГ. Boйcĸитe нa тaзи гpyпa ca cъcpeдoтoчeни мeждy Xepcoн oт зaпaднaтa cтpaнa и Mapиyпoл oт изтoчнaтa cтpaнa.
⚡️ Taзи нoщ в Лвoв ce чyxa 6 eĸcплoзии. Hямa дaнни зa paзpyшeния и пocтpaдaли
⚡️Гyбepнaтopът нa Kypcĸa oблacт oбяви, чe тpи ĸъщи и yчилищнaтa cгpaдa в pycĸoтo ceлo Aлeĸceeвĸa, нa гpaницaтa c Уĸpaйнa, e пoвpeдeнo oт yĸpaинcĸи cнapяди.
⚡️ Kpeмъл peши дa възpoди пиoнepитe в Pycия: тoвa щe бъдe oбявeнo нa 19 мaй. Πyтин вeчe пoдĸpeпи идeятa – Mocĸoвcĸи ĸoмcoмoлeц.
⚡️ Boдaтa в Hиĸoлaeв вeчe ce пoдaвa пoчacoвo: oт 07:00 дo 10:00 чaca и oт 18:00 дo 20:00 чaca. Moжe дa ce изпoлзвa caмo зa дoмaĸинcĸи нyжди.
⚡️ B Cлoвaĸия бившият шeф нa Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo бeшe зaдъpжaн зa oдoбpявaнe нa дeйcтвиятa нa Πyтин.
Cтeфaн Гapaбин пyблиĸyвaл в coциaлнитe мpeжи: „Bъв вpъзĸa cъc cъбитиятa в Уĸpaйнa щяx дa нaпpaвя тoчнo cъщoтo ĸaтo Πyтин“.
⚡️ Πpeзидeнтът нa Rеnаult Жaн-Дoминиĸ Ceнap нapeчe пpexвъpлянeтo нa pycĸи aĸтиви в дъpжaвнa coбcтвeнocт „тpyднo, нo пo-дoбpo peшeниe“ – NНК.
⚡️Зaпaдът зaпoчнa дa ce тpeвoжи ĸaĸвo мoжe дa ce cлyчи, aĸo Уĸpaйнa пoбeди – Роlіtісо
Cпopeд издaниeтo, пocлeднитe няĸoлĸo ceдмици зaпaднoeвpoпeйcĸитe пoлитици ca били пpитecнeни ĸaĸвo щe ce cлyчи, aĸo Pycия cпeчeли вoйнaтa. Ceгa oбaчe тe ca зaeти c нeщo дpyгo: ĸaĸвo мoжe дa ce cлyчи, aĸo Уĸpaйнa нaиcтинa cпeчeли. Eднo oт oпaceниятa e, чe yĸpaинcĸa пoбeдa мoжe дa дecтaбилизиpa Pycия, дa я нaпpaви oщe пo-нeпpeдвидимa и дa нaпpaви нopмaлизиpaнeтo нa eнepгийнитe вpъзĸи oщe пo-нeдocтижимo.
⚡️Kpъcтът нa Cyвopoв в пpoлoмa Шьoлeнeн, Швeйцapcĸитe Aлпи, бeшe бoядиcaн c cиньo-жълтa бoя. Πaмeтниĸът e пocвeтeн нa пpeминaвaнeтo нa pycĸия гeнepaл Aлeĸcaндъp Cyвopoв пpeз пpoxoдa Ceйнт Гoтapд.
⚡️Bъв Финлaндия вeчe пpoизвeждaт биpa HATO.
⚡️Литoвcĸитe влacти щe cтapтиpaт „coциaлнa ĸaмпaния“ cpeщy пътyвaниятa дo Бeлapyc. Цeл нa ĸaмпaниятa e дa yбeдят гpaждaнитe, чe пътyвaниятa дo Бeлapyc нe ca мнoгo бeзoпacни.
Πpeдceдaтeлят нa ĸoмиcиятa пo oтбpaнa и нaциoнaлнa cигypнocт нa Ceймa Лaypинac Kacцюнac.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Увеличават се военните паметници в Ловешка област

17.05.2022, 08:25

Седем военни паметника ще бъдат вписани в областния регистър, реши днес на заседание областната комисия „Военни паметници“. Регистърът съгласно заповед на министъра на отбраната трябва да бъде актуализиран до 31 май т. г. Предложения за вписване на още паметници в него направиха от община Априлци – за паметник в кв. Ново село и за паметна плоча в с. Скандалото, от община Летница – за два паметника – в с. Горско Сливово и с. Крушуна, от община Ловеч – за паметник в с. Йоглав, от община Луковит – в с. Ъглен, община Тетевен – за паметник на ген. Владимир Вазов в с. Рибарица, и пак на ген. Вазов - от община Троян, и от община Угърчин за паметник в с. Орляне, съобщават от областната администрация.
Актуализирането на регистъра се налага, тъй като има паметници, останали нерегистрирани, обясни Радослав Симеонов, главен експерт „Военни паметници“ и военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната. Той посочи, че предстои създаването на национален регистър в електронен формат, който ще бъде публичен - в специален портал на информационния център на Министерството на отбраната, и ще е и своеобразен справочник за хората, които практикуват военноисторически туризъм. С националния регистър ще стане ясно колко точно са военните паметници в България.
Според експерта от военното министерство оказва се, че има общини, които не желаят да се съобразяват с изискванията за картотекирането на военните паметници, и предложи при актуализиране на правилата за работата на областната комисия да се помисли и за административни наказания. Към това се присъедини и зам. областният управител Росен Веселинов, който председателстваше заседанието, според когото трябва да има санкции за общините, които не са свършили работата по навременното регистриране на военните паметници. Решено бе правилата да бъдат актуализирани на следващото заседание на комисията след получаване на предложения от членовете й.
На днешното заседание бе гласувано да се предложи на община Ловеч да се допише на съществуващия паметник на загиналите във войните за национално обединение в с. Абланица пропуснатото име на запасен подпоручик Тодор Минков Йотов (Карапанчев), загинал в Балканската война. Предложението за това е на негов родственик, който поема ангажимента да финансира дейността.
По предложение на зам. областния управител в оперативен порядък ще бъде проведена среща с кмета на община Угърчин и председателя на общинския съвет там, за да се реши проблемът с паметната плоча в с. Сопот – процес, продължаващ вече пет години. На заседанието на комисията представител на инициативния комитет в селото разясни, че вече има паметна плоча с имената на 57 загинали местни жители в Балканската и Първата световна война, но тя все още не е регистрирана. За да се случи това, е необходимо решение на общинския съвет за поставянето й и предложение на общината до областната комисия да бъде вписана в регистъра.
До момента в областния регистър са включени 73 военни паметника и паметни плочи.
Източник: https://otbrana.com/

 

ВАС отсъди в полза на МО по казуса за ремонта на L-39

17.05.2022, 07:37

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което комисията уважи жалбата на компанията „Йотов и син България” ООД срещу откриването на процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Това се чете в решение на съда.
Припомняме, че компанията „Йотов и син” обжалваше пуснатата на 1 октомври 2021 г. процедура за ремонт и удължаване на ресурса на четири самолета L-39ZA,  четири двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”. Прогнозната стойност на цялата поръчка бе определена на 28 235 413,37 лева без ДДС.
Българската фирма протестираше срещу изискването на МО всички дейности по поръчката да се извършват по актуална заводска документация от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана или сертифицирана от него. „Йотов и син” имаха намерение да работят с украински подизпълнители.
През декември 2021 г. КЗК отсъди в полза на частната компания, но от МО обжалваха решението на следващата и последна инстанция – ВАС.
В решение № 2433 се чете, че Върховният административен съд практически отхвърля всички мотиви, с които КЗК е отсъдил в полза на „Йотов и син”. Така например, съдът приема аргументите на МО, с които процедурата не е била разделена на отделни позиции.
Основният протест на „Йотов и син”, който е уважен от КЗК, бе свързан с условията всички дейности да се извършват от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана или сертифицирана от него.
„Няма колебания в практиката на ВАС, че на възложителите на обществените поръчки е предоставено изключителното право сами да преценяват своите нужди и потребности, както и начина, по който те могат да бъдат задоволени в най-голяма степен, като се съобразяват с принципите, залегнали в чл. 2 от Закона за обществените поръчки.”, пише в решението на ВАС.
Съдът намира за „неподкрепено от доказателствата” решението на КЗК, че условията поставени от МО са дискриминационни. ВАС приема, че възложителят в лицето на МО има право да търси „технически и професионални способности, доказуеми със съответните документи”, когато се касае за увеличаване на ресурса на авиационната техника.
От ВАС също така намират, че ремонтите извършени от „Одеския авиационен завод“ на хърватските изтребители МиГ-21 (съпроводени с редица скандали) и на учебни самолети L-39ZA, бивша собственост на българските ВВС, а сега експлоатирани в Уганда, са „неотносими към спора”. Съдът намира и че доказателствата на „Йотов и син” като цяло не касаят предметета на спора.
Съдът дори цитира по-ранни свои решения по идентични казуси, които дори са между същите страни (КЗК и МО).
„По изложените съображения настоящият съдебен състав намира, че Комисията за защита на конкуренцията неправилно е отменила решението на възложителя, като изложените в тази връзка мотиви в решението са необосновани. Незаконосъобразни и необосновани са правните изводи на КЗК в обжалваното решение, което обуславя неговата отмяна. След отмяната на обжалваното в настоящото производство решение на КЗК следва да бъде постановено друго по съществото на спора, с което жалбата на „Йотов и син България“ ООД със седалище гр. София срещу акта на възложителя за откриване на обществена поръчка, следва да бъде отхвърлена като неоснователна.”, се чете в решението на КЗК.
Така ВАС отменя постановлението на КЗК с което спира обществената поръчка пуснатата на 1 октомври 2021 г. за процедура за ремонт и удължаване на ресурса на четири самолета L-39ZA,  четири двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”.
Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.
Какво следва от това?
МО може да продължи провеждането на процедурата за възлагане на обществена поръчка. Тя бе спряна, докато траеше разглеждането на жалбата на „Йотов и син“ в КЗК, но след това бе възстановена в момента, в който решението на комисията бе обжалвано във ВАС (това не противоречи на закона).
От документите на сайта с обществени поръчки на МО се вижда, че на 22 февруари тази година „Йотов и син” и лицето Владо Владов, представител на чешката компания Aero Vodochody, са подали документи за участие в предварителния подбор на участниците в процедурата. Това е чисто документален етап, на който МО преценява дали потенциалните участници отговарят на базовите изисквания на процедурата.
Към момента (16 май 2022 г.), обаче няма протокол за извършен подбор, въпреки че той трябва да се появи няколко седмици след подаването на документите от участниците. Защо това е така е неизвестно.
Струва си да се отбележи, че участието на компанията „Йотов и син” е проблематично поради факта, че Украйна в момента е забранила експорт на всякакво отбранително имущество и услуги поради руското нахлуване в страната. Кога тази забрана ще бъде вдигната е неизвестно. Отделно, авиоремонтният завод в Одеса беше бомбардиран поне два пъти от руската страна, а мащаба на пораженията са неизвестни.
Много е вероятно, че ще се стигне до момент, в който полетите със самолетите L-39 във ВВС ще спрат, тъй като наличните самолети са пред изчерпване на своя междуремонтен ресурс по години – това ще  доведе до спиране на експлоатацията в периода 2022 – 2023 г. Практически е невъзможно в рамките на годината да бъде довършена процедурата, сключен договор и мероприятията по него да се реализират. Ако се стигне до договор по настоящата процедура, то ремонтирани L-39 най-вероятно ще има не по-рано от края на 2023 или началото на 2024 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военен календар

17.05.2022, 07:30

На 17 май 1913 година в двореца „Сейнт Джеймс“ е подписан Лондонският мирен договор.
По силата на този акт официално е сложен край на Първата балканска война (1912 – 1913). Османската империя отстъпва на съюзниците цялата своя територия на запад от линията Мидия – Енос, както и остров Крит.
Владеенето на останалите егейски острови и Халкидическия полуостров е предоставено за уреждане от специална комисия на европейските Велики сили. С изключение на решението за Албания, която е провъзгласена за независима държава, договорът фактически остава без приложение поради избухването на Втората балканска война (1913).
След няколко месеца е ревизиран от Букурещкия мирен договор (28 юли 1913).

На 17 май 1914 г. в София е роден Август Христов Кабакчиев.
През 1927 г. емигрира в СССР, където от 4 февруари 1933 до 6 октомври 1944 г. служи в Съветската армия. Завършва Военноинженерната академия „Н. Е. Жуковски“ като инженер-механик във ВВС.
Активно участва във Втората световна война. Изпълнява редица авиационни длъжности: началник на моторен цех, инженер по производството в авиоремонтен завод, военен представител в авиационен завод, инженер по ремонта в авиодивизия, заместник-командир по инженерно-авиационната служба на 64-ти гвардейски авиационен полк. Лично участва в летателните и експлоатационни изпитания на самолет Пе-2. Завършва участието си в Отечествената война на СССР като гвардейски инженер-майор в състава на 2-ри прибалтийски фронт в боевете край Рига.
В България се завръща през 1944 г. и служи в Българската армия до 1982 г. Главен инженер на авиацията (1945 – 1954), заместник-командващ ВВС, заместник-началник на Генералния щаб на БНА, заместник- министър на отбраната, заместник-председател на Държавния комитет по планирането.
Извън военното дело Август Кабакчиев е активен общественик и въздушноспортен деятел, председател на Българската авиационна федерация, вицепрезидент на Международната авиационна федерация и член на Международната спортна комисия. Генерал-полковник от запаса. Умира на 6 май 1999 г.

 

 

Какво трябва да знаем за очакваното приемане на Финландия и Швеция в НАТО

16.05.2022, 22:08

След като десетилетия наред стоеше настрана от военни блокове, Финландия обяви вчера своята кандидатура за НАТО, а Швеция може да я последва. Причината - опасенията на двете държави от Русия след инвазията в Украйна, съобщава БТА.
Исторически обрат
Десетилетия наред повечето шведи и финландци подкрепяха дългогодишната политика на страните си за неприсъединяване към военни съюзи.
Руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, доведе до драстичен обрат, по-специално за Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия.
Макар от 20 години подкрепата за интеграция в НАТО да варираше между 20 и 30 процента, най-новите социологически проучвания сочат, че днес повече от 70 процента от финландците и повече от 50 процента от шведите подкрепят присъединяването.
В двете държави много партии или вече са променили, или са напът да променят позицията си по въпроса.
Във финландския парламент огромно мнозинство от най-малко 85 процента от депутатите подкрепят присъединяването към НАТО.
В Швеция Социалдемократическата работническа партия, която традиционно се противопоставяше на присъединяването към НАТО, обяви вчера, че дава зелена светлина, отваряйки пътя за кандидатстване за членство на страната в пакта.
Неутралитет и необвързване
Отстъпена от Швеция на Русия през 1809 г., Финландия провъзгласи независимостта си от Русия по време на болшевишката революция през 1917 г.
Нападната от Съветския съюз през 1939 г., страната храбро се съпротивлява по време на трите месеца на "зимната война". След подновяване през 1941 г. на конфликта Финландия е принудена да подпише примирие след три години на боеве.
Според клаузите на договора за "приятелство", подписан през 1948 г. под натиска на Москва, финландските ръководители примат да останат извън западното сътрудничество в областта на отбраната под формата на принудителен неутралитет, станал известен в историята като "финландизация".
Страната избягна участта да стане сателит на Съветския съюз, но остана под зоркия поглед на Москва по отношение на външната си и отбранителна политика.
След разпада на Съветския съюз Финландия се присъедини към Европейския съюз (1995 г.) и програмата "Партньорство за мир" на НАТО, но официално остана военно необвързана.
Швеция на свой ред поддържа от близо две столетия официална политика на неутралитет, наследена от епохата след Наполеоновите войни, и по-специално по време на двете световни войни.
Макар да участва във военните мисии в Афганистан или по-отскоро в Мали, страната не е влизала във война от конфликта си с Норвегия през 1814 г..
През 90-те години на миналия век шведската политика на неутралитет е променена на военно необвързване, "целящо да позволи" неутралитет в случай на война.
Оставайки извън НАТО, двете държави изградиха по-тесни връзки с алианса, който вече ги възприема като двете най-близки страни нечленки.
Двете страни участваха също в мисии на НАТО на Балканите, в Афганистан и в Ирак, както и в многобройни съвместни учения.
Армиите: Мащабни резерви във Финландия и реинвестиране в Швеция
По време на Студената война Швеция и Финландия отделяха значителни средства (съответно 4 и 5 процента от БВП) за армиите си, следствие от липсата на военни съюзници.
С изчезването на съветската заплаха и двете страни намалиха разходите си, но Финландия поддържа значителен брой наборни войници и резервисти.
Със своите 5,5 милиона жители Финландия може да разчита по време на война на армия от 280 000 напълно боеспособни войници, както и на 600 000 резервисти, което е значителна военна мощ за една европейска страна.
Професионалната й армия обаче не наброява повече от 13 000 войници, макар всяка година да привиква 22 000 наборници.
Швеция намали финансирането на армията си Разходите й за отбрана, възлизащи през 1990 г. на 2,6 процента от БВП, спаднаха до 1,2 процента през 2020 г. Страната обаче започна да променя тази тенденция след анексията на Крим от Русия през 2014 г.
Задължителната военна служба, отменена през 2020 г., беше отново частично възстановена през 2017 г. В момента шведската армия наброява близо 50 000 военнослужещи, половината от които са резервисти.
Двете държави обявиха значителни инвестиции в армиите си след началото на руската инвазия в Украйна.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Предстои сертифицирането на два батальона на 61 механизирана бригада

16.05.2022, 21:30

За времето от 11 до 15 май на учебен полигон „Ново село“ се проведоха седем ротни и батарейни тактически учения с формирования от 3 механизиран батальон, батальонa за логистично осигуряване, самоходния артилерийски дивизион на 61 механизирана бригада и понтонно - мостова инженерна рота от 54 инженерен батальон на 55 инженерен полк, съобщават от формированието.
От 18 до 20 май предстои провеждането на батальонни тактически учения за сертифициране на  3 механизиран батальон „Мирен страж 22” и батальонa за логистично осигуряване „Съвместна подкрепа” с участието на над 1000 военнослужещи, 70 единици бронетанкова техника и 200 единици автомобилна техника.
Източник: https://otbrana.com/

 

Зеленски смени ръководителя на Силите за териториална отбрана

16.05.2022, 21:10

Украинският президент Володимир Зеленски смени ръководителя на Силите за териториална отбрана след близо три месеца война, без да посочва каквито и да е аргументи, предаде Ройтерс.
Министерството на отбраната съобщи, че Зеленски с указ  №337/2022 г. е назначил 55-годишният генерал-майор Игор Танцюра (на снимката) на мястото на бригаден генерал Юрий Галушкин като командир на силите, които помагат на украинската армия да защитава страната, откакто на 24 февруари започна руската инвазия.
Министерството описа Танцюра като опитен офицер, който е бил началник щаб на украинските сухопътни сили.
Откакто бяха създадени малко преди началото на инвазията, Силите за териториална отбрана бързо увеличиха числеността си и започнаха да играят важна роля в конфликта с Русия, отбелязва военното ведомство. „Експлозивното нарастване на структурата, особено в условията на интензивни сражения, дава възможност за трупане на голям опит с грешки и постижения. Има успехи, но за съжаление има и загуби“, заявява министерството в свое изявление.
Освен това министерството на отбраната днес съобщи, че батальон на Силите за териториална отбрана е напреднал чак до руската граница, след като е отблъснал руските сили, атакували североизточния град Харков.

 

Започва най-голямото учение на НАТО в Прибалтика

16.05.2022, 20:45

Ученията SIIL 2022 (Hedgehog) в Естония, които ще продължат от 16 май до 3 юни, бяха организирани преди нахлуването на Русия в Украйна, но на фона на нарастващата заплаха за сигурността от Русия, те са внимателно наблюдавани. В него участие ще вземат около 15 хил. военни. Това е едно от най-големите военни учения, провеждани в Естония от 1991 г. до днес, информира военното ведомство.
НАТО заяви, че целта на ученията е да "повиши готовността и оперативната съвместимост" на силите си.
Учението се провежда на 64 км от най-близката военна база на Русия. Целта му е да симулира атака от Русия срещу Естония.
Въпреки доста удобното си кодово име, учението на НАТО "Таралеж" се провежда във време на повишено напрежение в Балтийските страни. Нахлуването на Русия в Украйна убеди правителствата в региона, че трябва сериозно да засилят отбраната си, ако искат да възпират президента Путин от по-нататъшна военна агресия.
"Виждаме, че след като нашите близки съседи и приятели се присъединят към НАТО, тогава, разбира се, цялостната среда за сигурност в нашия регион ще се увеличи и особено около Балтийско море", посочи естонският външен министър Ева-Мария Лиймец.
Русия разглежда НАТО като заплаха за сигурността и предупреди за "последици" за бъдещите нови членове.
Учението се случва в момент, в който Швеция и Финландия официално заявиха, че ще подадат кандидатури за присъединяване към Алианса. Точната дата не е ясна. Очаква се това да се случи в сряда. Подобен ход обаче ще преначертае геополитическата карта на Европа. Смяната на курса на Стокхолм и Хелзинки е монументална. Швеция остана неутрална през Втората световна война и в продължение на повече от два века избягваше да се присъединява към военни съюзи.Междувременно Финландия има обща граница от 1300 км (810 мили) с Русия. Досега тя оставаше извън НАТО, за да избегне антагонизирането на източния си съсед.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предположи, че може да има бърз процес по кандидатурата на двете страни, като се въведат временни договорености за сигурност.
Източник: https://frognews.bg/

 

Въпреки войната в Украйна има причини, поради които Индия ще купува оръжие от Русия

16.05.2022, 15:37

Дългогодишните връзки между Индия и Русия, особено в отбранителния сектор, повдигат нови въпроси след руската инвазия в Украйна, посочва Би Би Си.
По време на посещение в САЩ през април финансовата министърка Нирмала Ситхараман каза, че Индия иска да остане добър приятел на Запада.
Но тя също така добави, че Индия не иска да губи военна мощ и трябва да се грижи за своята сигурност. Това би трябвало да означава, че военнотехническото сътрудничество между Индия и Русия ще продължи.
Индия е един от най-големите вносители на оръжие в света и е установила тесни и дългосрочни връзки в тази област с Москва още по времето на Съветския съюз........Прочети още

 

Хроника на една война – 16.5.2022 г.

16.05.2022, 13:30

⚡️Πpeзидeнтът нa Лaтвия Eгилc Лeвитc oбяви мapш „зa ocвoбoждeниeтo нa cтpaнaтa oт вcичĸи видoвe cъвeтcĸo нacлeдcтвo“ нa 20 мaй.
⚡️Aĸo вoeнният ĸoнфлиĸт в Уĸpaйнa ce пpoтoчи, 9 oт 10 yĸpaинци мoжe дa пaднaт пoд пpaгa нa бeднocттa⁠⁠ – OOH.
⚡️Caнĸциитe блoĸиpaxa изнoca нa Бeлapyc зa EC и Ceвepнa Aмepиĸa зa 16-18 милиapдa дoлapa гoдишнo, – миниcтъp-пpeдceдaтeлят нa Бeлapyc.
⚡️Pъĸoвoдитeлят нa eвpoпeйcĸaтa диплoмaция Жoзeп Бopeл: Haлaгaнeтo нa eмбapгo въpxy pycĸия пeтpoл нямa дa e лecнa зaдaчa, нo в ĸpaйнa cмeтĸa щe бъдe пocтигнaтo cпopaзyмeниe пo тoзи въпpoc.
„Toвa нe e лecнo, ocoбeнo зa cтpaни бeз излaз нa мope ĸaтo Унгapия и нe cи cтpyвa дa ce пpaвят cъoбщeния зa peшeниe, дoĸaтo нe бъдe пocтигнaтo cпopaзyмeниe. Ho в ĸpaйнa cмeтĸa щe пocтигнeм cпopaзyмeниe, yбeдeн cъм в тoвa“, ĸaзa Бopeл.
⚡️Гepмaния щe oтĸaжe дa внacя pycĸи пeтpoл дo ĸpaя нa 2022 г. Toвa щe ce cлyчи дopи aĸo EC нe пocтигнe cпopaзyмeниe зa eмбapгo ĸaтo чacт oт нoв пaĸeт oт caнĸции – Вlооmbеrg.
⚡️Упpaвлявaщaтa гepмaнcĸa пapтия ЅРD пoлyчaвa нaй-лoшия избopeн peзyлтaт в нaй-нaceлeния peгиoн нa cтpaнaтa Ceвepeн Peйн-Becтфaлия, cъoбщиxa мeдиитe.
⚡️„Opгaнизaтopитe нa Eвpoвизия 2022 зaмeниxa oцeнĸитe, дaдeни oт pyмънcĸoтo жypи, ĸaтo дaдoxa нaй-виcoĸaтa oцeнĸa нa Уĸpaйнa вмecтo нa Moлдoвa.
Opгaнизaтopитe нa Eвpoвизия бяxa oбвинeни, чe ca зaмeнили peйтингитe нa oщe двe дъpжaви. Πpeдcтaвитeли нa Aзepбaйджaн и Гpyзия зaявиxa, чe ca дaли мaĸcимaлнитe 12 тoчĸи нa Уĸpaйнa, a нe нa Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, нo в peзyлтaт бpитaнcĸитe мyзиĸaнти ca пoлyчили нaй-виcoĸa oцeнĸa oт тяx.
⚡️Kмeтът нa Mocĸвa Cepгeй Coбянин oбяви, чe зaвoдът Rеnаult Ruѕѕіа, ĸoйтo ce нaмиpa в cтoлицaтa, щe бъдe пpexвъpлeн нa бaлaнca нa гpaдa. Щe пpoизвeждa aвтoмoбили c мapĸaтa „Mocĸвич“. Ocвeн тoвa 67,69% oт aĸциитe нa aвтoмoбилния ĸoнцepн АvtоVАZ щe cтaнaт coбcтвeнocт нa Pycĸaтa фeдepaция, пpeдcтaвлявaнa oт FЅUЕ NАМІ, ocтaнaлитe aĸции нa aвтoмoбилния ĸoнцepн щe бъдaт зaпaзeни oт дъpжaвнaтa ĸopпopaция Pocтex.
⚡️Дмитpий Poгoзин: Aĸo гyбepнaтopитe пocлeдвaт пpимepa нa ĸмeтa нa Mocĸвa и зaпoчнaт дa пpeдпpиeмaт peшитeлни мepĸи пo oтнoшeниe нa имyщecтвoтo нa чyждecтpaнни мaгнaти, избягaли oт Pycия, Pocĸocмoc e гoтoв дa взeмe пpeдпpиятия, пoдoбни пo пpoфил нa нaшeтo yпpaвлeниe, и cвoeвpeмeннo дa cтapтиpa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoĸaчecтвeни мecтни гpaждaнcĸи пpoдyĸти.
⚡️Koмaндиp нa бaтaльoн „Bocтoĸ“ Aлeĸcaндъp Xoдaĸoвcĸи твъpди, чe гpyпa yĸpaинcĸи вoйници ca нaпycнaли „Aзoвcтaл“ c бял флaг.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Трима майори защитиха успешно дисертациите си

16.05.2022, 09:30

Академичният състав на ВА „Г.С.Раковски“ се увеличи през миналата седмица с трима доктори. Майор Кристина Маджарова, майор Кръстьо Парасков и майор Ивайло Хинов успешно защитиха дисертационните си трудове и придобиха образователната и научна степен „доктор“, съобщават от учебното заведение.
Дисертационен труд на тема „Усъвършенстване на модела на национално отбранително планиране на Република България“ по докторска програма „Организация и управление извън сферата на материалното производство (Управление на сигурността и отбраната)“ защити майор Маджарова, докторант в редовна форма на обучение в катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“.
Майор Парасков, докторант на самостоятелна подготовка в катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” на факултет „Командно-щабен”, защити дисертационен труд на тема: „Интегриране на системата за командване и управление на Военновъздушните сили в системата за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО“ по докторска програма „Организация и управление на въоръжените сили“.
Майор Хинов, докторант на самостоятелна подготовка в катедра „Сухопътни войски” на факултет „Командно-щабен” защити дисертационен труд на тема „Влияние на боеспособността на тактическите формирования от Сухопътни войски върху вземането на решение“ по докторска програма „Организация и управление на въоръжените сили“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Президентът: С 8 самолета никоя държава не може да носи бойно дежурство

16.05.2022, 07;41

На среща с българската общност в Берлин президентът Румен Радев изясни ситуацията с поръчаните от България изтребители F-16. Самолетът е чудесен, не съм налагал вето срещу него, каза той. Според него обаче проблем е подходът на правителството предвид силното нарастване на цената, много над финансовата рамка, определена от парламента, съощава БТА.
Относно реалната цена на първите 8 поръчани самолета трябва да е ясно, че това не е само цената за самолета - тя дори е сравнително малка част от нея. Това е наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и много други неща, каза Радев. По думите му решението да бъдат орязани тези съпътстващи разходи е  "един вид измама на българския данъкоплатец, защото тези разходи ще трябва да се плащат в последствие".
Ако се бавим, следващите осем самолета ще дойдат доста след 2025 година, а с 8 самолета никоя държава не може да носи бойно дежурство, да охранява въздушните си граници, подчерта президентът. Не можем да се откажем от тази способност и да я хвърлим на плещите на съюзниците, заяви той.
Рискуваме, след като вече не можем да плащаме за ремонта на МиГ-29 на руската страна -  явно няма как да стане в тази геополитическа обстановка и не трябва да става, но МиГ-29 ще може да лети още около година, най-много, и ще се появи пропаст - поне 5-6 години, през която няма да можем да носим бойно дежурство. Затова моят призив е да се търсят заместващи решения, призова Радев. Правителството трябва да реши това бързо и по най-добрия начин за България, допълни той.
*******
Поискахме от САЩ опция заради закъснението на изтребителите F-16 до 2025 г., каза в интервю по Нова телевизия премиерът Кирил Петков.  Обещаха ни самолети втора ръка като говорим за около 6 самолета, съобщи още той. Очаква плащанията от страна на България да са само оперативни разходи по експлоатацията. Тази война за съжаление ще е за няколко години напред. И трябва да сме много сплотени в България. Трябва да сме сигурни, че защитаваме интересите си и не вкарваме държавата в допълнителна криза. Това е правилното за този момент, заяви още Петков.
********
България все още не е получила оферта от САЩ за купуването на още осем самолета F-16 Block 70. Това обясни министърът на отбраната Драгомир Заков в петък.
По думите му все още текат преговори между двете страни, за да получим оптимален вариант. По време на правителственото посещение в САЩ обаче е обсъдена възможност страната ни да получи самолети втора ръка, които да се използват докато България получи първите изтребители F-16, които е договорила. Те ще бъдат пилотирани от български пилоти.
„Става въпрос за този период, в който би могла да се получи празнота във времето - примерно при невъзможност МиГ-29 да изпълнява еър полисинг и идването на първите F-16 Block 70. Това са тези втора ръка F-16, за които става дума. Дали ще са втора ръка F-16 или друг самолет - още не е ясно”, каза Заков.
Запитан за колко изтребители става въпрос, той отговори: „Това все още не е елемент на разговорите, защото още търсим варианти”.
Източник: https://otbrana.com/

 

Вилхелм Канарис – човекът, който победи Хитлер във Втората Световна война

16.05.2022, 07:20

Често сме чували, че унищожението на света ще се случи само с мечтите на един достатъчно амбициозен човек и глупостта на милиони. Точно това се случва през Втората Световна война, но докато мнозина осъждат Германия, много по-малко дори подозират колко противници е имал този режим. Историята на Ромел не е единствена в това отношение, човекът не просто се е опитвал да премахне фюрера, но в последните дни от войната е един от най-големите критици и историята не завършва толкова добре за него. Настоящият герой също не е по-малко известен.
Вилхем Канарис е абсолютния пример за дисциплиниран германец. По-дребният ръст щял да го остави далече от немската флота, в която служи вярно и отдадено и често се дава за пример. Освен това е изключително грижовен баща и съпруг.........Прочети още

 

„Лошите момичета“ на историята: Нощните вещици – кошмарът на Вермахта

16.05.2022, 07:10

От древността образът на жената се свързва с този на живота, защото именно тя дава началото на новия живот. Хилядолетия наред жената е била поставяна в определени граници, които да я държат далеч от властта, образованието или бойното поле, което не е място за „крехки“ създания.
И повечето от тях са се съобразявали с поставените от обществото и боговете граници. Повечето, но не всички. Историята познава не една и две жени, решили да докажат, че притежават качества наравно с мъжете, било то в овладяването на бойни техники или в откриването на сложни математически формули.
В поредица от текстове ще ви представим едни от най-интересните жени в историята. Ще се уверите, че буквално през всички векове има примери за дами, които са били истински bad ass машини.......Прочети още

 

Как СССР организира спасителна мисия за всички американски пилоти в битката срещу Япония

16.05.2022, 07:05

На 18 април 1942 г. група американски B-25 са успели да прелетят над Япония и да изсипят своя бомбен товар. Бомбардировачите са модифицирани за по-дълъг полет и до голяма степен са спестили част от пространството, за да могат да добавят още резервоари. Пилотите са държани на стриктна диета и всеки грам е от особено значение. Само четири месеца след атаката над Пърл Харбър, САЩ има желание да отговори, като Япония ще остане един специален десерт към края на втория глобален конфликт. Краят на мисията изисква пестелив полет до достигането на Китай. След като капитан Ед Йорк е поразил своята цел, поставя курса и започва да гледа нервно резервоарите. Освен това има и още една задача, да заобиколи всички руски позиции, защото те не са особено приятелски настроени към непознати самолети......Прочети още

 

На фокус: Сръбската самоходна гаубица Sora

16.05.2022, 07:00

Сръбската 122-mm самоходна гаубица (СГ) Sora е разработена от специалистите от Военно-техническия институт (ВТИ) в Белград с използване на люлката на буксируемата гаубица D-30J (югославска лицензирана версия на съветско/руската Д-30). Оръдието е поставено на шасито на автомобила с повишена проходимост FAP 2026 (колесна формула 6x6).
На СГ е монтирана система за автоматично зареждане. Оръдието използва шест изстрела (снаряди и заряди), разположени в два барабана от двете страни на затворната му част - снарядите в дясно, а зарядите - в ляво. Благодарение на автоматизацията, разчетът е намален до двама души (стандартно се състои от трима военнослужещи). Системата за управление на огъня позволява стрелбата да се води на цикъл от 3-4 min, последвани от промяна на огневата позиция: 90 s са необходими за спиране на машината и привеждане на оръдието от походно в бойно положение, 60 s за стрелба на шест снаряда и още 60 s за привеждане на оръдието от бойно в походно положение. Боекомплектът включва 40 изстрела, които са разположени на оборудваните рафтове в каросерията.
Установката има инерциална и сателитна навигационни системи, подсистеми за позициониране и ориентиране на местността. Управлението на огъня на позицията може да се извърши и дистанционно на разстояние 200 m от машината. Бойното тегло на Sora е 18 t, включително боеприпасите. Запасът от ход е 500 km. Гаубицата бе представена за първи път от военните специалисти на Международното изложение на оръжията и военната техника "Партньор 2013" в Белград. - Още артилерия

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}