Военна информация

Архив - от 16 до 31 май

 

 

Отново пуснаха обществената поръчка за поддръжка на PC-9 и PC-12

31.05.2021, 21:15

Министерство на отбраната стартира нова процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за самолетите Pilatus PC-9M и Pilatus PC-12/45. Това се случи днес, 31 май 2021 г.
Предметът на обществената поръчка е сключване на рамково споразумение за извършване на „Интегрирана логистична поддръжка на самолети Pilatus PC-9M и PC-12/45“. Срокът на рамковото споразумение ще е седем години, а проектната му стойност е 40 млн. лева без ДДС. Решението за стартиране е подписано от служебния министър на отбраната Георги Панайотов.
В рамките на споразумението ще се сключват конкретни договори, които да покриват доставка на оборудване за самолетите; доставка на автоматизирани системи за обучение; доставка на консумативи, инструменти, средства за наземно обслужване, контролно-измервателна апаратура и контролно-проверовъчна апаратура; извършване на планови и непланови ремонти; доставка на хардуер и софтуер; осъвременяване на техническата документация; обучение на персонал и други подобни.
Рамковото споразумение ще се възложи по схемата за договаряне без публикуване на обявление за поръчка. Това е олекотен метод за работа по Закона за обществените поръчки (ЗОП), в рамките на който, не се прави подбор на участниците в процедурата, а директно се изпращат покани до компания или компании, които имат компетенция да извършат поръчката.
Може да се предположи, че поканата ще е само до оригиналния производител – швейцарската компания Pilatus Aircraft.
Това е вторият опит на МО на сключи рамково споразумение за логистична поддръжка на самолетите Pilatus. Предишната процедура бе пусната през септември 2020 г., но бе прекратена през март 2021 г., след като Pilatus Aircraft не успяха да подадат документация за участие, която да отговаря на изискванията на ЗОП.
Практически няма разлика в изискванията и техническото задание между прекратената и настоящата процедура.
Предишното рамково споразумение за поддръжката на PC-9 и PC-12 бе сключено през май 2014 г. и бе със срок от седем години. Справка показва, че за това време по в неговите рамки са сключени конкретни договори на стойност малко под 20 млн. швейцарски франкове (36 млн. лева). Тогава бяха сключени и договори за ремонт на авариралия борд 665 и за изграждане на тренажорен комплекс в Долна Митрополия.
Въпреки тези вложения (повече от половината, от които направени по времето на министър Каракачанов), в момента в летателна годност е само един самолет PC-9M, като се очаква той да спре да лети до няколко седмици. По неофициална информация, основната трудност при този тип е обслужването на катапултните му кресла. През миналото лято ВВС обяви, че вече има готова лаборатория за изпълнение на регламентни работи и обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолетите РС-9М. Липсват, обаче консумативи за работата.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Недопустими са исканията на други страни да не ползваме С-400

31.05.2021, 20:15

Турция смята за недопустими исканията на други страни тя да не използва купените от Русия зенитно-ракетни системи С-400. Това заяви днес пред журналисти турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в Гърция, предаде турската държавна телевизия ТРТ.
Системите С-400 ще бъдат на 100 процента под наш контрол. Изпращали сме в Русия наши технически специалисти за обучение, поради което в Турция няма да има руски военни експерти. Във връзка с това мога да кажа, че са недопустими исканията на други страни да не използваме С-400, посочи Чавушоглу.

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Демонстрирахме способности за отбрана

31.05.2021, 16:42

На учебен полигон „Ново село“ днес високопоставени гости и медии наблюдаваха съвместните действия на веннослужещи от България, САЩ и Грузия. Сред тях бяха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-командващият на Националната гвардия на Сухопътните войски на САЩ генерал-майор Джо Джарард, заместник-командващият Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и неговият заместник бригаден генерал Валери Цолов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, съветникът на президента  по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров, генерали и офицери, акредитирани у нас военни аташета и представители на местната власт. Запасното войнство беше представено от генерал-полковник Цветан Тотомиров, генерал-лейтенант Галимир Пехливанов, генерал-лейтенант Атанас Самандов, генерал-майор Йордан Йорданов и бригаден генерал Цветан Харизанов.
Демонстрираме способности за отбрана, каза в края на ВИП-деня адмирал Ефтимов. Той поздрави командването на Сухопътните войски и командира на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков за изпълнените задачи. Оценки тепърва ще даваме, отбеляза началникът на отбраната, но първите впечатления са много положителни. Адмиралът припомни, че от 1,5-2 години в армията се работи активно за постигане на това, което не е правено от 20 години, както се изрази той. Вече България показва възможности за бързо създаване на възпиращ потенциал при една криза, стана ясно от неговите думи. С това учение  и провеждащото се на полигон „Корен“ от 2 Тунджанска механизирана бригада се минава на нов етап,  а именно изграждане на способности за отбрана в колективен мащаб.
Видяхме добра сработеност между формированията на  трите армии, каза заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов. Когато има желание и разбиране, както в съюзен, така и в коалиционен мащаб, нашите войски могат да изпълняват своите задължения, посочи още той.   
Темата на тактическото учение „Balkan Sentinel - 21” е „Участие на усилен механизиран батальон в провеждане на контраатака на сухопътен компонент“. Основните цели са повишаване на оперативната съвместимост и сътрудничеството между участниците от коалиционните и страните партньори,  интегриране, ефективно управление на придадените формирования и повишаване на способностите за планиране и водене на настъпателни действия по време на мобилна отбрана. Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Офицер, провеждащ учението е командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков. Директор на учението е заместник-командирът на 61-ва механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов.
„Balkan Sentinel - 21” е част от многонационалното мащабно учение „Defender Europe - 21“. То се провежда от 21 май до 4 юни 2021 г. Участват на близо 600 военнослужещи от Сухопътните войски на България. Те са от 3-ти механизиран батальон и придадени формирования от 61-ва механизирана бригада и  танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. На полигона за учението са предислоцирани и до 100 единици бойна и специализирана техника. Способностите си демонстрираха  екипажите и разчетите на танковете, самоходните артилерийски установки, бойните бронирани машини и минохвъргачките.  Непосредствената авиационна поддръжка в предишните дни е оказвана от  самолети Су-25  на авиобаза „Безмер“ и вертолети Ми-24 и „Кугар“ от състава на 24-а авиобаза „Крумово“ на ВВС, но днес поради лошото време авиацията не изпълняваше задачи. Сухопътните войски на САЩ  се включиха с до 190 военнослужещи  с една механизирана и една инженерна рота, а Въоръжените сили на Грузия - с до 90 военнослужещи в състав една пехотна рота.
Механизираната рота на САЩ е с командир капитан Джош Харисън, а инженерната рота на САЩ е под командването на капитан Лоуган Стоун. Пехотната рота на Грузия е под ръководството на командира на ротата капитан Бега Нанеишвили.
В същинската част на учението 3 механизиран батальон от 61 механизирана бригада и придадените му формирования извършват придвижване, заемат изходния район, организират на боя на местността и подготовката за настъпление. Механизираният батальон усилен с танковата рота от 61 танков батальон, пехотната рота от Република Грузия, механизираната рота и инженерната рота от въоръжените сили на САЩ осъществява настъпление в два ешелона с цел овладяване на обект в отбраната на противника.
Днес на динамичния показ бяха демонстрирани способности за провеждане на настъпателни бойни действия от 3 механизиран батальон с командир подполковник Пейчо Генов, съвместно с военните формирования от САЩ и Грузия. По време на статичния показ адмирал Ефтимов поздрави участниците в учението за постигнатите резултати.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Радев: Недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования

31.05.2021, 13:41

Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово.
Държавният глава очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения.
„Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани“, подчерта още държавният глава. - (видео)
Министърът на отбраната Георги Панайотов информира държавния глава за случая и посочи, че вече е провел разговор и със собственика на предприятието край Пловдив. Министърът на отбраната подчерта също така, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни „изключително неприятни и смущаващи недоразумения“.
Източник: https://frognews.bg/

 

Руската ядрена подводница "Княз Олег" в открито море

31,05.2021, 12:35

Както се съобщава, на 30 май 2021 г. от Производственото обединение „Северно машиностроително предприятие" в Северодвинск за първи заводски морски изпитания излезе ядрената субмарина К-552 "Принц Олег", която е вторият кораб от модификацията на проект 09552 (проект 955А, код "Борей-А") със сериен номер 205. Строителството му започна на 27 юли 2014 г.
В момента в същата корабостроителница в различни стадии на строителство са серийните кораби от същия проект „Генералисимус Суворов“ (заводски номер 206, заложен на 26 декември 2014 г), „Император Александър III“ (заводски номер 207, заложен на 18 декември 2015 г) и „Княз Пожарски“ (заводски номер 208, заложен на 23 декември 2016 г).
През юли 2020 година Министерството на отбраната на Русия подписа контракт за строителството на още две атомни подводници от проект 955А със заводски номера 209 и 210, но тяхното строителство официално все още не е започнало. - Още за проект 955

 

ЦРУ още през 1984 г. признава, че няма българска следа в атентата срещу папата

31.05.2021, 09:32

В предишния брой ген. Тодор Бояджиев разказа как през 1991 г. получава секретен факс от ЦРУ, в който се признава, че САЩ нямат никакви доказателства за българско участие в атентата срещу папата. Разузнавачът предава сензационната информация на известен български журналист, но тя не е публикувана и генералът до днес търси отговор на въпроса защо.
Самият Бояджиев, заинтригуван от този развой, тръгва по следите на анализатора на ЦРУ, който още през 80-те категорично опровергава тезата за БГ следа в атентата срещу папата. Първоначално попада на проф. Алън Гудман, който го насочва към Мелвин Гудман.
Повечето от вас, уважаеми читатели, не са чували за Мелвин Гудман......Прочети още

 

Исторически календар

31.05.2021, 08:00

На 31 май 1945 г. в София е роден Чавдар Добрев Джуров - офицер, военен пилот и парашутист (заслужил майстор на спорта).
Син е на видния български политик, командир на партизанска бригада, член на Политбюро на ЦК на БКП и дългогодишен военен министър (1962 – 1990) армейски генерал Добри Джуров (1916 – 2002) и съпругата му Елена Джурова (1920 – 2018). Има по-голяма сестра Аксиния (р. 1942, историчка и изкуствоведка, професор) и по-малък брат Спартак (р. 1952, военноморски офицер).
Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия и Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в Москва, СССР през 1969 г. Служи като военен летец в Българската народна армия, летец-инструктор във ВНВВУ „Г. Бенковски“, Долна Митрополия. Общият му нальот на самолети съставлява 217 часа (от които 17 часа като първи пилот), изпълнил е 124 скока с парашут.
Поставя световен рекорд, заедно с Георги Филипов и Хинко Илиев, по височинен групов нощен скок с парашут с незабавно отваряне на парашута – от височина 13 198 метра (фактически от стратосферата), на 25 август 1965 г. Подобрява световния рекорд на единичен дневен височинен парашутен скок с незабавно отваряне на парашута на 15 418 м, скачайки от учебен изтребител МиГ-15 при температура на въздуха -65°, на 28 август 1966 г. Рекордът е признат от Международната федерация по парашутизъм, но тя решава, че подобни скокове са твърде опасни и ги забранява, поради което рекордът остава ненадминат.
Старши лейтенант Джуров загива при изпълнение на полет с реактивен самолет L-29 (като летец-инструктор) с летеца лейтенант Венцислав Йотов на военно-учебното летище на ВНВВУ в Долна Митрополия на 14 юни 1972 г.
Жена му Елена е работила като стюардеса в БГА Балкан.

**********

На 31 май 1917 г. се провежда първият боен ден на новото флотско авиационно подразделение, базирано на водолетище „Пейнерджик“ край Варна.
Младши подофицер Лефтер Антонов и старши подофицер Стефан Власев с водосамолет „Фридрихсхафен“ FF-33 участват в групата от шест водосамолета в бомбардировката на водосамолетната станция край Сулина.
Хвърлените осем 10-килограмови бомби от българския екипаж поразяват набелязаните цели. Следват 10 подобни полета през юни и юли 1917 г.
Под ударите на българските екипажи попадат пристанища, складове и обекти от морските комуникации на пронивника, с което подпомагат действията на сухопътната армия.

 

Обект 586 (Сухия док и прилежащите съоръжения) в архивите на ЦРУ

31.05.2021, 07:55

На няколко пъти през последните години американското ЦРУ разсекрети документи, съставени през 1940-50-те години и ги пусна със свободен достъп (със заличени отделни думи и изречения, маркирани в цитатите с [ХХХ]). За голяма част от тях може да се приеме, че съдържат вярна разузнавателна информация, но в други могат да се намерят не толкова точни данни, основани на слухове и предположения. Причината за това е различният достъп и способности на информаторите. По съдържанието на документите личи, че някои са съставяни от вътрешни за шпионирания обект хора, а други са съставяни по общодостъпна информация - вестници, картички, по чуто или видяно.
Любопитен е случаят със секретния варненски Обект 586 (Сухият док и прилежащите съоръжения - цехове, кейове, жилища), който разбираемо е бил обект на интерес от западните служби. Следващите редове и извадки от публикувани документи ще покажат първоначалната заблуда за предназначението му........Прочети още (в PDF-формат)

 

 

Болгарский оружейный барон

30.05.2021, 23:13

 

В руски СМИ днес е публикуван интересен материал за взривовете в складовете край чешкото село Врбетице през 2014 година и за българите, които са били замесени в това (кликни).

 

СКС отваря врати за децата

30.05.2021, 22:50

Ден на отворените врати“ по случай Международен ден на детето - 1 юни организира Съвместното командване на силите (СКС). Посетителите ще могат да разгледат образци въоръжение и техника, използвано от военните формирования в ежедневната им дейност, съобщават от СКС.
Транспортен батальон– Бургас от за времето от 9.00 до 15.30 часа, където гостите ще могат да разгледат самонатоварващ се контейнеровоз, автокран, 25-тонен мотокар стрелково оръжие, снаряжение и средства за идивидуална защита
Мобилна Комуникационно-информационна система– Горна Малина за времето от 10.00 до 12.00 часа, където гостите ще могат да разгледат тропосферна радио-релейна станция, командно-щабна машина, средства за комуникация на НАТО, въоръжение и индивидуални средства за балистична защита.
Обслужващ батальон – София (Горна баня) за времето  10.00 до 13.00 часа, където гостите ще могат да разгледат бронетранспортьор БТР-60ПБ, машина за радиационно и химическо разузнаване, свързочна техника и въоръжение, използвано от военното формирование.
Мероприятието цели да затвърди и засили връзката между подрастващите и Българската армия и да ги запозне със задачите,  дейността и оборудването на съответните формирования.
Съвместното командване на силите кани всички деца и техните родители  да посетят военните формирования при спазване на противоепидемичните мерки на посочената дата.
Източник: http://otbrana.com/

 

Северните ни съседи модернизират бреговата си отбрана

30.05.2021, 22:40

Неотдавна Румъния подписа споразумение за закупуване на системи за противоракетна отбрана NSM (Naval Strike Missile), разработени от Raytheon Missiles & Defense, подразделение на Raytheon Technologies, в партньорство с норвежката компания Kongsberg.
Във времена, когато заплахите стават все по-мащабни, най-новата версия на системата за противоракетна отбрана NSM значително ще увеличи отбранителните предимства на Румъния срещу морски цели.
"Румъния напредва в модернизацията на въоръжените си сили", каза каза Ким Ернцен, вицепрезидент по военноморските въоръжения в Raytheon Missiles & Defense, най-големият производител на ракети в света.
"Заедно с американския флот и други две съюзнически страни, Румъния ще оперира с последно поколение противокорабни крилати ракети", добави Ким Ернцен, цитиран в изявлението на Raytheon Missiles & Defense.
Прецизна защита
Противокорабните ракети със среден обсег NSM е проектирана да атакува както повърхностни, така и наземни цели с обсег до 185 км. Нисколетящата ракета е способна да лети по релефа на местността и използва пасивни системи за насочване към целта.
Фактът, че ракетата NSM е в състояние да следва терена поради разнообразната си топография, е много важно предимство.
„Чрез NSM Румъния получава пето поколение отбранителна технология - цялостна и перфектно адаптирана противокорабна система за крилати ракети“, каза Майк Елисън, ръководител на звено „Изисквания и възможности“ в Raytheon Missiles & Defense. ”Благодарение на дизайна си и възможностите за полет на ниска надморска височина, NSM не може да бъде открита и проследена. Това е изключително модерна ракета, с много възможности, много лесна за управление и изключително точна."
Конкурентни предимства
NSM притежава няколко други функционалности, които ясно я отличават от другите системи за брегова отбрана:
Разграничава териториите, където може да лети и действа, или не може. Технологията за разпознаване на цели намалява риска от допълнителни щети. Пасивната кормилна система изключва подаване на информация към противника, което значително намалява времето му за реакция. Не може да бъде засечена с GPS. NSM може да преодолее различни видове защита.
NSM не изисква наличие на определен тип радари - само сензор, който предоставя необходимите данни за целта. Друго ключово предимство е, че  ракетата може да бъде интегрирана с разнообразни платформи. Ракетите NSM, закупени от Румъния, ще бъдат изстреляни от наземни платформи, мобилен елемент в бреговата отбрана на страната.
Системата е тествана многократно, както виртуално, така и физически. Във фазата на проектиране Raytheon Missiles & Defense прилагат технология за цифрова трансформация - компютърно моделиране или симулации. Работният екип потвърди превъзходството на системата по време на оперативните тестове. Най-запомнящите се демонстрации бяха проведени през 2018 г. по време на учението „Rim of the Pacific“, най-голямото международно събитие за морска отбранителна техника. Сухопътните сили на САЩ представиха първото изстрелване на наземна ракета от брегова отбранителна система, монтирана на сухопътно превозно средство.
Румънското правителство е първото, което подписва международно споразумение за военни поръчки със САЩ за този тип система, като ще има собствена система NSM, единствената наземна система за противокорабна брегова отбрана от пето поколение. Системата включва подвижни стартови установки; командно-контролно-комуникационни платформи, транспортно-зареждащи машини, сензори, логистична поддръжка, ремонт и оборудване за тестване. NSM предвижда последващи технологични подобрения от Raytheon Missiles & Defense, която ръководи процеса, за да осигури военното превъзходство на NSM пред нарастващите заплахи.
Новите системи ще бъдат напълно съвместими със съществуващия арсенал на румънската армия и ще бъдат включени в нейната структура за командване и контрол. Този тип интеграция позволява на Румъния да подобри значително своя отбранителен капацитет.
Източник: http://otbrana.com/

 

Разходите на САЩ за отбрана през 2022 г. възлизат на 752,9 млрд. долара

30.05.2021, 21:04

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса 752,9 млрд. долара разходи за национална отбрана. Това се съобщава на официалния сайт на Министерството на отбраната на САЩ.
Министерството отбеляза, че искането за бюджета за 2022 г. отразява приоритетите на американския президент за прекратяване на „безкрайните войни“, инвестиране в модерни възможности за осигуряване на бъдещи военни и национални предимства в областта на сигурността и възраждане на безпрецедентнате мрежа от американски съюзи и партньорства.
По-рано Министерството на отбраната на САЩ поиска от Конгреса близо 28 милиарда долара за модернизация на ядрените си арсенали.
Новата фискална година в САЩ започва на 1 октомври 2021 година.

 

Товарният кораб „Тиенджоу 2“ се скачи успешно с основния модул на китайската космическа станция

30.05.2021, 17:16

Днес в 5:01 часа пекинско време товарният космически кораб „Тиенджоу 2“ се скачи успешно с основния модул на китайската космическа станция „Тиенхъ“, като целият процес продължи около 8 часа, предаде Радио Китай.
На борда му има предмети за бита на космонавтите, скафандри, оборудване за станцията и гориво. След скачването модулът и товарният кораб ще летят заедно в орбита, докато приключи зареждането с гориво на станцията и бъде тествано оборудването.
В скоро време се предвижда към станцията да бъде изпратен и екип от космонавти, с което ще започне и дългосрочното пребиваване на хора в околоземна орбита.
Товарният кораб „Тиенджоу 2“ бе изстрелян вчера в 20:55 часа пекинско време с ракета-носител „ Чанджън-7 Яо 3“ от космодрума Уънчан, провинция Хайнан. След 604 секунди корабът се отдели от ракетата и влезе в определената орбита. - (видео)

 

60 години в експлоатация - руските "Мечки" все още са в строя

30.05.2021, 16:55

Въпреки че са изминали повече от 60 години от въвеждането им в експлоатация, стратегическите бомбардировачи Ту-95 и до ден днешен все още се използват активно от Москва, - включително за участие в „конкуренцията на великите сили“, пише Insider. Както се отбелязва в публикацията, въпреки значителната им възраст и „старомоден“ външен вид, тези машини са много по-нови, отколкото може да изглеждат, и са оборудвани с най-новите ракети.
Миналата седмица двойка руски стратегически бомбардировачи Ту-95 (или „Мечките“ според класификацията на НАТО) направиха редовен полет над Черно море, пише Business Insider. Както се отбелязва в публикацията, този полет, продължил пет часа, е „само една от редовните разходки за този бомбардировач от времето на Студената война и ясно демонстрира способността му да изминава големи разстояния“.
Както припомня авторът на статията, Ту-95 е една от най-старите машини, все още на въоръжение в руските въоръжени сили, и освен това е единственият витлов бомбардировач в света, който все още се експлоатира от военните.
Самолетът е разработен през 50-те години по заповед на съветските стратези, които „поискаха четиримоторен бомбардировач, способен да прелети 8 000 км и да нанася удар по цялата територия на САЩ“. Съветските инженери са избрали витлови двигатели поради факта, че реактивните двигатели от онези времена са консумирали горивото твърде бързо, отбелязва авторът.
Самолетът, който остава в експлоатация на руските ВВС повече от 60 години, е значително модернизиран - от машина, първоначално способна само да хвърля неуправляеми бомби, се е превърнал в нещо „значително повече“, макар и една от основните му особености все още е възможността да прелита дълги разстояния и да има сериозна товароносимост, отбелязва Insider.
През 1981 г. е пусната модифицирана версия на бомбардировача Ту-95МС, предназначена за изстрелване на нови ракети въздух-земя, пише вестникът. В същото време, за разлика от американския B-52, който също беше многократно модернизиран, Ту-95МС не са старите машини, които са получили подобрения: тъй като бомбардировачите, произведени през 50-те и 60-те години, не бяха подходящи за модернизация, СССР реши през 80-те да започне производството си отново, обяснява авторът на статията. Поради тази причина Ту-95МС - въпреки "почти старомодния си вид" в сравнение с В-52 - всъщност са много по-нови самолети от американските си колеги, казва той.
Ето защо Ту-95МС остава ключов елемент от въздушния компонент на руската ядрена триада, а най-новите му версии са оборудвани с най-новите ракети Х-101, които могат да бъдат пренасочени дори след излитането на бомбардировачите, се подчертава в статията .
"Мечките" редовно летят над неутралните води на Арктика, Северния Атлантик, Черно и Балтийско море, както и Тихия океан, пише авторът на материала. Освен това през последните месеци Русия започна да изпраща бомбардировачи по-често в района на Беринговия пролив - през март Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (NORAD) съобщи, че самолетите са останали в небето дълги часове над северната част на Тихия океан и Беринговия пролив, пише журналистът.
Генералът на американските военновъздушни сили Глен ВанХерк, командващ NORAD, обяснява разширяването от Русия на военното си присъствие в арктическия регион с изострянето на „конкурентната динамика между великите сили“, заключава авторът. - Още за Ту-95
Източник: https://pogled.info/

 

НАСА: Русия е жизненоважен партньор за САЩ в Международната космическа станция

30.05.2021, 08:55

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън определя Русия за жизненоважен партньор на САЩ по отношение на сътрудничеството в Международната космическа станция (МКС).
"Мисля, че отношенията между Русия и САЩ в космоса са изключителни още от Съветския съюз. Във времена, когато нещата може да са малко по-трудни на Земята, изглежда се разбираме доста по-добре в космоса", обясни той пред репортери, цитиран от ТАСС.
Нелсън изрази надежда, че руско-американското сътрудничество в МКС ще продължи, като добави, че очаква с нетърпение да обсъди въпроса с руския си колега.
"Ние си сътрудничим в космоса откакто сме изградили Международната космическа станция заедно." Нелсън добави, че ще участва на Глобалната конференция за космически изследвания в Русия това лято. "Да, планирам да направя това виртуално и с нетърпение го очаквам това."
Ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заяви по-рано, че е поканил Нелсън да посети Русия и е готов да обсъди с него всички аспекти на сътрудничеството в космоса.
Кабинетът на руския вицепремиер Юрий Борисов обяви на 18 април, че за състоянието на Международната космическа станция има много да се желае. За да се избегнат рискове в случай на произшествия е необходимо да се извърши технически преглед на станцията.
След това трябва да се вземе решение за по-нататъшната експлоатация на орбиталния аванпост. Но той коментира и че Русия може да напусне проекта МКС през 2025 г.
Четиринадесет държави участват в проекта МКС: Русия, Канада, САЩ, Япония и 10-те държави-членки на Европейската космическа агенция (Белгия, Германия, Дания, Испания, Италия, Холандия, Норвегия, Франция, Швейцария и Швеция).
Експлоатацията на станцията първоначално бе планирана да приключи през 2015-2016 г. Срокът обаче бе удължен до 2020 г. на срещата на държавите-членки на МКС в Париж на 4 ноември 2014 г.
По-късно те се съгласиха да го удължат поне до 2024 г. - Още Космос
Източник: https://news.bg/

 

Полковник от запаса проф. Сашо Евлогиев е назначен за заместник-областен управител на Шумен

30.05.2021, 08;14

Един от двамата новоназначени със заповед на министър-председателя Стефан Янев заместник-областен управител на Шумен е полковник от запаса проф. Сашо Евлогиев.
Той е дългогодишен преподавател в Националния военен университет „Васил Левски“,  до скоро беше и декан на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен.

Пожелания за успех, г-н полковник!

 

 

Борисов: Радев купи Cougar, затова сега няма медицински вертолети

29.05.2021, 20;38

Бившият премиер и настоящ лидер на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов обвини президента Румен Радев за покупката на вертолетите Cougar, която довела до това, че в момента България не разполагала с медицински вертолети. Това стана по време на среща между Борисов и млади членове на партията му, която бе излъчвана в профила му във Facebook.
Сценарият на срещата включваше младежкият актив на ГЕРБ да декламира постижения на партията или части от програмата ѝ, като след това следваше напоителен монолог от страна на Борисов.
Мъж, който се представи за лекар, специализант по детска хирургия в Пирогов, похвали Борисов за справянето му с пандемията (въпреки статистическите данни, които показват точно обратното) и обяви, че ГЕРБ има в програмата си точка за закупуване на вертолети за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS).
„Да ви кажа честно, като стане въпрос за медицински хеликоптер, така ме е яд, защото вие знаете правителствата и тогава шеф на военновъздушните сили Румен Радев, накупиха само хеликоптери, транспортни, от най-скъпите, Кугъри, Пантери, само транспортни, всичките са транспортни. Да не говорим и за три самолета Спартан, също транспортни, дето се вика, на тях няма един пистолет да гръмнеш, ако искаш по някой. От тези, хикс на брой, щото все пак е някаква тайна, хеликоптери Кугъри, половината седят неизползваеми. Половината седят неизползваеми! Най-добрите хеликоптери. Най-скъпите! Вместо да ги поръчат, така плюс три и за медицински цели. Така и така, ако има, пази боже, война, те ще идат веднага да прибират болни. И с тая поръчка, можехме да решим целия въпрос. Седят, ако идат на Граф Игнатиево, ще ги видят. На Крумово, по-точно. Стоят, не летят. А ние сега, ще вадим 20 – 30 милиона, да купуваме наново. Ама тя и издръжката… Летят, не летят, тя е огромна. И се плаща на фирмите. Ей това е, богата държава, в кавички, така се прави!”, заяви Борисов.
Монологът му, както винаги, е изграден от полуистини и откровено изопачаване на фактите.
Вертолетите Cougar и Panther бяха поръчани през есента на 2004 г. Командир на ВВС тогава бе, вече покойния генерал Димитър Георгиев. Румен Радев тогава е полковник и началник-щаб на авиобаза Граф Игнатиево. Няма никакви данни, Радев да е имал нещо общо със сделката с Eurocopter (днес Airbus Helicopters). Тя минава при военния министър Николай Свинаров, който е част от кабинета „Сакскобургготски”. Публична тайна е, че посредник по сделката бе бизнесмена Николай Гигов, който през годините е гравитирал около различни политически фигури, включително и около Борисов по време на първия му премиерски мандат.
Оценките на Борисов, че от наличните вертолети AS 532 Cougar летят само половината са свръхоптимистични. Реално, в последните месеци са забелязани да летят само две машини, като изправността на този тип се върти около това число от дълги години. Прочие Борисов трябва да насочи критиките за изправността на вертолетната ни авиация към самия себе си, който само преди няколко седмици приключи пълен четиригодишен мандат, като министър-председател.
Въпросът на Борисов, защо през 2004 г. не са били поръчани медицински вертолети, може лесно да се обърне на – а защо кабинета „Борисов 3” (да не говорим за другите две правителства водени от Борисов) практически не направи нищо по темата, която периодично изплува в общественото пространство?
В края на 2017 и началото на 2018 г. Борисов твърдеше, че ще задейства част от наличните Cougar за медицински цели, но идеята тихо умря. След няколко скандала заради липсата на медицински вертолети, през февруари 2020 г. бе обещано, че с пренасочени средства на оперативна програма „Региони в растеж” ще бъдат купени два медицински вертолета. Ставаше въпрос за 20 млн. лева, а новината беше обявена в Парламента от заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Още тогава, обаче беше ясно, че парите няма да стигнат за покупка на два вертолета, а само на един. Нещо, което се потвърди, след проведеното пазарно проучване през лятото на 2020 г. Парите пък, бяха одобрени официално за проекта чак на 24 септември. До момента, обаче не е стартирана обществената поръчка по този проект.
В края на ноември 2020 г., между двете четения на Държавния бюджет за 2021 г., депутатът от БСП Дора Янкова, внесе предложение да се направи капиталов разход в бюджета на здравното министерство за закупуването на два вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха и реакции при кризи. Освен машините, трябва да се купи и медицинско оборудване за тях и съпътстващото оборудване. За това се предлага да се отдели бюджет от 25 млн. лева.
Предложението, обаче е отхвърлено от депутатите на ГЕРБ без дебат и при полупразна зала.
На 3 декември 2020 г. от Президентството директно предложиха да се изгради цялостна система за HEMS с покупката на пет вертолета и изграждане на инфраструктура за тях, като дори направиха калкулация за това – 85 млн. лева. Това трябва да се реализира в рамките на националния план, който да способства за възстановяването от кризата, причинена от COVID-19. Предложението срещна само мълчание от страна на управляващите от ГЕРБ и то не бе включено в плана.
В самия край на 2020 г. Борисов лансира идеята да преоборудва нелетящите от десетилетие Ми-14 в летящи линейки, а на 6 януари 2021 г. отново изтупа от прахта идеята да се преоборудват вертолети Cougar за медицински цели. Разбира се, всичко това отново остана само на ниво празнодумие.
Монологът посветен на медицинските вертолети, може да чуете и видите след 49:40.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Министерството на отбраната и посолството на САЩ се извиняват за инцидента по време на учението

29.05.2021, 19:38

До дни ще бъдат ясни резултатите от проверката на случая в пловдивското село Чешнегирово, при който военнослужещи влязоха в цех на частна фирма. Това съобщи в изявление пред медиите министърът на отбраната Георги Панайотов. Той подчерта, че в случая става дума за очевидно недоразумение.
„През този период в България се провежда учението „Swift Response - 21“, в което са взели участие почти 2000 военнослужещи от няколко съюзнически държави, както и над 100 самолета. В рамките на това учение се случва очевидно недоразумение. Съюзнически военнослужещи със задача да прочистят района на десанта, тъй като учението представлява оттрениране на тактически въздушен десант, излизат извън периметъра на района на учението. Влизат в този цех, търсят „противниковите сили“, които очевидно не са работилите там граждани“, обясни министър Панайотов. Той подчерта, че не е упражнено никакво насилие от страна на съюзническите военнослужещи, те не са използвали груби методи и мерки, и не са били въоръжени с бойни боеприпаси.
„Въпреки това случаят е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски. Аз лично съм наредил проверка, с чиито резултати ще бъдете запознати, когато тя приключи. Очаква се това да стане до три дни“, каза министър Панайотов.
„Министерството на отбраната поднася извинения както на българските граждани, които са били в цеха, така и на собственика на фирмата. Поемаме ангажимент фирмата да бъде обезщетена, ако има нанесени материални щети“, заяви министър Георги Панайотов.
В отговор на въпрос защо не е предоставена информация по-рано министър Панайотов поясни, че не е бил подаван доклад по случая нито в служба „Военна полиция“, нито до ръководството на Министерството. Проверката, която се извършва, ще установи кои са лицата, които трябва да понесат съответната отговорност за това, каза той. - (видео)
*******
Посолството на САЩ у нас се извини за инцидента отпреди повече от две седмици, при който американски войници нахлуха въоръжени в производствен цех близо до летище Чешнегирово. В съобщение до медиите от американското дипломатическо представителство заявяват, че са получили информация за инцидента едва вчера. Уточнява се, че на 11 май американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада са провеждали учебна симулация, в рамките на която е трябвало да бъдат овладени и обезопасени сгради на летище Чешнегирово. По време на учението, американските войници са влезли и в сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. "Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата", пишат от американското посолство и добавят, че в момента се провежда задълбочено разследване на причината за тази грешка.
Източник: http://otbrana.com/

 

Прощаването с адмирал Иван Добрев ще се състои на 3 юни

29.05.2021, 11:42

Прощаването с адмирал Иван Добрев ще се състои на 3 юни 2021 г., четвъртък, от 11.00 часа в голямата зала на Централния военен клуб в София, бул. „Цар Освободител” 7, съобщават от Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР и Асоциация на възпитаниците на Морското училище – секция София.
Изпращането на адмирал Добрев в последното му плаване ще се състои на по-късна дата във Варна, където, съгласно неговата воля, прахът му ще бъде разпръснат във водите на родното му Черно море.

 

Пентагонът поиска над 27 милиарда долара за ядрени оръжия

29.05.2021, 07:58

Министерството на отбраната на САЩ поиска от Конгреса близо 28 милиарда долара за модернизиране на ядрените си арсенали. Това разкри АП, позовавайки се на искането за бюджета от Пентагона.
В проектобюджета се предполага, че 3 милиарда долара ще отидат за финансиране на програмата за стратегически бомбардировачи B-21.
5 милиарда долара ще отидат за ядрената програма за подводници от клас "Колумбия".
$ 609 милиона са разпределени за ракетни системи с голям обсег на действие.
Още 2,6 милиарда долара ще отидат за наземни системи за сдържане.

 
 

Военни полицаи не искат външен човек за директор

29.05.2021, 07:50

Военни полицаи от УС Българска военнополицейска асоциация и от синдикалната организация на Военна полиция се обърнаха с писмо към президента, премиера и към министъра на отбраната да бъде назначен директор на служба ”Военна полиция” от самата служба, а не външен човек.
Вижте цялото писмо на военните полицаи:
"Управителният съвет на Българска военнополицейска асоциация се обръща към Вас c апел за възстановяване на нормалната работа на служба „Военна полиция“. Вече четвърти месец службата е без титулярно ръководство. Предишното правителство бе започнало една кампания за назначаване на „свой човек“ за директор на службата, външен за системата човек. Дори заради него промениха и Прaвилникa зa прилaгaнe нa Зaкoнa зa вoeннaтa полиция в чacттa му зa изиcквaниятa зa нaзнaчaвaнe нa директор нa службата.
Призоваваме в кратки срокове да бъде назначен директор на служба „Военна полиция“ и то от състава на Службата, а не както бяха решили предишните управляващи.
Апелираме и за отмяна на тази промяна в Правилника, за да не се допускат непрофесионални назначения за в бъдеще.
Тази година служба „Военна полиция“ ще отбележи своята 30-годишнина. Вярваме, че като отговорни държавници, ще вземете най-правилното решение за тази структура, за да може тя да продължи да функционира нормално и без сътресения.
Време е експериментите в службите за сигурност и обществен ред да приключат, а това не може да стане без Вашата принципна позиция, която наблюдаваме през последните седмица.
ОТ УС НА БВПА"

От синдикалната организация на Военна полиция също излязоха с писмо.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

 

Официално, Хърватия избра Rafale

28.05.2021, 20:46

Хърватия избра френските многоцелеви изтребители Dassault Rafale за свой нов боен самолет. Новината бе обявена днес, 28 май 2021 г., от премиера на страната Андрей Пленкович, след заседание на правителството.
На провелото се правителствено заседание, темата за избора на нов боен самолет бе единствена точка в дневния ред. Хърватското правителство е разгледало докладите на междуведомствените работни групи, които са направили оценка на постъпилите оферти по линия на технически, финансови и политически съображения. Финалното решение е било на правителството.
„Чрез покупката на тези изтребители, Хърватия се сдобива с мощно стратегическо средство за възпиране в следващите 30 – 40 години. Така ние сериозно ще заздравим международните си позиции, чрез защита на собственото си въздушно пространство и усилване на общите бойни възможности на хърватските въоръжени сили. Новият многоцелев изтребител ще заздрави позициите ни, като съюзник в НАТО и ще задълбочи връзките ни в Европейския съюз.”, заявява премиера Пленкович.
Стойността на сделката е €999 млн. Тя включва покупката на 12 употребявани Rafale F3R (10 едноместни и два двуместни), които сега летят във френските ВВС, въоръжение, симулатори, резервни части, обучение на летателен и инженерен състав, техническа помощ от производителя, пълна логистика за три години, плюс 12 месеца гаранция за всеки доставен изтребител, двигател или друга система и агрегат.
Пленкович е посочил, че сделката, която е междудържавна, ще се финансира със заем осигурен от френската държава, който ще се изплаща на отделни вноски в продължителен период от време. Не са били дадени конкретни измерения на финансовия план, но в хърватските медии се появи информация, че разсрочването е от шест години, плюс две години гратисен период.
В официалното съобщение на хърватското правителство се посочват част от причините, заради които е избрана френската оферта. Казва се, че френската финансова оферта има най-добри условия, които ще натоварят хърватския бюджет най-малко. Освен това се посочва, че техническите характеристики на Rafale са значително по-добри от другите три опции, като изрично е посочен бойния товар от 9,5 тона, възможност за полет на свръхзвукова скорост без използването на форсаж, мощната система за самозащита и взетите мерки за намаляване на ефективната отразяваща повърхност.
Пленкович е благодарил на правителствата на САЩ, Израел и Швеция за усилията да подадат конкурентни оферти.
Друга съществена информация не се дава от официалните източници.
Фактът, че Хърватия ще избере Rafale изтече във водещия местен вестник Jutarnji list още през миналата седмица. Вестникът тогава посочи, че през 2024 г. се очакват първите шест изтребителя, а на следващата година и вторите шест самолета, ако договорът бъде финализира до края на 2021 г. Към момента на доставка, най-старият изтребител ще бъде на 10 години.
В официалното съобщение на френското МО, което бе публикувано след хърватската декларация, се казва, че в момента няма да се търси поръчка за новопроизведени Rafale, които да заменят тези, които ще бъдат пласирани на Хърватия. Вместо това, вложенията ще идат за подобряване на боеготовността на френските ВВС.
През ноември миналата година Хърватия получи последните и най-добри оферти за покупката на нови многоцелеви изтребители. Офертите са за новопроизведени F-16 Block 70 от САЩ, нови Gripen C/D от Швеция, употребявани Rafale от Франция и употребявани F-16 Barak 2020 от Израел.
Очакванията бяха, че Хърватия ще избере новопроизведени F-16, тласкани от геополитически причини, но високата цена на изтребителя би принудила страната да органични поръчката си до осем броя. За сравнение, България купи осем F-16 Block 70, плюс съпътстващ пакет, за малко над €1 млрд. В последните месеци се появиха и индикации, че френската оферта е много силна и се работи усилено за нея от френското правителство.
Между изтичането на новината в Jutarnji list и официалното съобщение на хърватското правителство, в местната преса анализатори посочиха, че Хърватия гледа към Европа за гарантирането на дългосрочната си сигурност, особено на фона на това, че САЩ все повече се съсредоточават в Тихоокеанския регион. Страната държи на сближаване с Франция, тъй като тя поема все по-водеща роля в ЕС.
От Израел, засега запазват мълчание по темата. Американското посолство в Хърватия e съобщило, че подкрепя хърватското решение, но и подчертава, че на страната са били дадени почти $1 млрд. под форма на военни помощи в последните 30 години. Шведската компания Saab е излязла с официално съобщение, в което твърди, че нейното предложение за 12 нови Gripen C/D е по-ефективно, включва гратисен период за изплащане на сделката от три години, гарантира се бърза доставка от две години след подписването, нужда от минимални инвестиции в инфраструктура и се е обещавало сериозно индустриално сътрудничество. От Saab, обаче са категорични, че уважават хърватското решение.
Това е вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak 2020, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.
Хърватските ВВС в момента разчитат на една ескадрила МиГ-21бис/УМ, която в към края на техническия си ресурс. Очаква се типа да спре полетите си в началото на 2024 г.
Това е поредният успех за Франция и Rafale. В началото на месеца бе обявено, че Египет ще купи още 30 броя Rafale, отвъд вече поръчаните 24 броя. През януари бе подписан договор за 18 броя за Гърция (шест нови и 12 употребявани), като е вероятно да последва и поръчка за още шест. Отделно експортни клиенти на типа са Индия (36 машини) и Катар (36 броя). Индонезия също има твърд интерес за 36 машини, но в момента няма свободни финанси за подобна сделка.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Паметник на 187 български воини бе открит в Своге

28.05.2021, 19:17

Днес в гр. Своге се състоя официална церемония с участието на Националната гвардейска част, Гвардейския духов оркестър и и 10 – ти Младежки гвардейски отряд по откриване на паметник на загинали 187 български войници, сержанти и офицери от селищата Своге, Свидня, Искрец и Добърчин, в Балканската война 1912 – 1913г., Първата Световна война 1915 – 1918г. и Втората Световна война 1941 – 1945г.
Мемориалът бе открит от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и заместник-кмета на Общината Валентин Михайлов. Освещаването извърши свещеник Лъчезар Лазаров. От София бяха дошли четирима ветерани от Втората световна война доц. д-р Софи Пинкас, полковник от запаса Николай Георгиев (Шмайзера), Любен Ризов и Васил Струнджев. С тях бяха председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) полковник от запаса Петър Пандурски, председателят на ЦКК на СВВБ Ели Кощрова, заместник-председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ полковник от запаса Любо Миланов, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на Общинската организация на СОСЗР в Своге капитан от запаса Цветан Ангелов и председателят на „Клуб 199“ полковник от запаса Цанко Цанков.
Значимостта на родолюбивата проява и благодарност към инициаторите изрази в приветственото си слово заместник-кметът Валентин Михайлов. От името на кмета Емил Иванов с плакети и предметни награди бяха удостоени министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Грамоти получиха директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитние“ в МО Иво Антонов и старшина Валери Савов от МО. Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“ бе награден заместник-кметът Илия Богданов. Отличието връчи заместник-председателят на Съюза доц. д-р Софи Пинкас.
Министерството на отбраната оценява изключително високо подобни благородни, високо патриотични инициативи и подкрепя тяхното осъществяване, подчерта ген. Илиев.  В съвременния развит свят, каза още той, отдаването на почит към загиналите воини е мерило за цивилизованост. Тези 187 герои, дали живот си за свободата и обединението на Отечеството, продължи той, са носители на здрав български дух и традиции. И посочи: „Със своето мъжество и себеотрицание те прославиха по бойните полета родния край и доказаха на Европа и света, че когато българският воин воюва за Родината - нищо не може да го спре“. Заместник-началникът на отбраната поздрави общинското ръководство и жителите на Своге за демонстрирания патриотизъм и за отговорността, с която те се грижат за войнишките паметници – символи на национална гордост и самочувствие. По-късно той заяви, че за Минстерството на отбраната и Щаба на отбраната връзката с общините и хората по места е много важна. Тази връзка между народа и армията никога няма да бъде прекъсната, посочи с убеденост ген. Илиев. По-късно той връчи почетна значка на МО на кмета Емил Иванов и заместник-кмета Нина Копринджийска, а с книга на историческа тематика бе награден заместник-кметът Валентин Михайлов. Петър Велчев удостои кмета с почтен плакет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Венци и цветя на новооткрития паметник, в знак на признателност, бяха положени от името на минисъра на отбраната, началника на отбраната, кмета на Община Своге, военно-патриотичните организации и др. Радвам се, че на откриването на паметника имаше много млади хора, бе акцентът в равносметката за проявата на генерал-лейтенант Димитър Илиев. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ отмениха ракетни изпитания край Хаваите заради руски кораб

28.05.2021, 09:23

През последните няколко дни разузнавателен кораб на руския флот се навърта около Хавайските острови, в близост до най-важния американски ракетен полигон Barking Sands, съобщава Newsweek, позовавайки се на говорителя на Тихоокеанския флот на САЩ, капитан Джон Гей.
Както отбеляза Гей, миналия петък руският кораб се е намирал на 21 км западно от остров Кауаи. Именно на този остров се намира Тихоокеанският ракетен полигон, където ВМС на САЩ и Агенцията за противоракетна отбрана тестват различни ракети. Поради присъствието на кораба американските военни е трябвало да отложат планирани ракетни изпитания, предаде Фокус.
Въпреки, че Гей не съобщава точно за какъв кораб става въпрос, се смята, че това е разузнавателният кораб ССВ-535 „Карелия“. Капитанът поясни, че американските военни ще проследяват кораба, докато е близо до островите.
„С помощта на патрулни самолети, надводни кораби, ние можем да наблюдаваме отблизо всички кораби в индо-тихоокеанския район на действие“, подчерта Гей.
В същото време Тихоокеанският флот отбеляза, че корабът не излъчва сигнал за автоматична идентификационна система, но работи в рамките на международното право и не представлява опасност за корабоплаването.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

Пентагонът: Изтеглянето от Афганистан е по-бързо от планираното

28.05.2021, 08:35

Изтеглянето на американските войски от Афганистан напредва бързо, смята министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.
„Както знаете, президентът ни възложи да изтеглим въоръжените си сили до началото на септември", каза Остин в четвъртък по време на изслушване на Конгреса на САЩ за проектобюджета за следващата година.
„Мога да ви докладвам днес, че изтеглянето върви по план, всъщност малко по-бързо от планираното“, добави Остин, цитиран от DPA.
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в средата на април, че американските войски ще се изтеглят най-късно до 11 септември. С това също така се слага край и на мисията на НАТО в Афганистан.
„Изпълнихме заданието, с което нашите войски бяха изпратени в Афганистан", каза Остин. Той се гордеел със „смелите мъже и жени, които направиха това възможно, и с тези, които отдадоха живота си за тази мисия“. Във вторник американските въоръжени сили обявиха, че изтеглянето от Афганистан е завършено "на между 16 и 25 процента".
Правителството на Байдън твърди, че целта на операцията е било да се сложи край на заплахата от терористичната мрежа на Ал Кайда в Афганистан. На 11 септември се навършват 20 години от нападенията над Ню Йорк и Вашингтон, приписвани на Ал Кайда, които предизвикаха инвазията в Афганистан от водени от САЩ сили.
В рамките на няколко седмици военната операция доведе до свалянето на режима на талибаните, който отказа да екстрадира шефа на Ал Кайда Осама бин Ладен. Бин Ладен бе убит от американското специално командване в Пакистан през май 2011 г.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

Кристин Уормът стана първата жена министър на Сухопътните сили на САЩ, след като бе одобрена от американския Сенат

28.05.2021, 08:24

Кристин Уормът (52 г.) стана първата жена министър на Сухопътните сили на САЩ, след като кандидатурата й бе одобрена от американския Сенат, предаде Асошиейтед прес.
Уормът, която оглавяваше екипа на Джо Байдън, подготвящ прехода във властта в Пентагона след избирането на новия американски президент, направи много добро впечатление на членовете на сенатската комисия за въоръжените сили по време на изслушване този месец.
Одобряването на кандидатурата й означава, че един от влиятелните постове в Пентагона, който от дълго време се заема само от мъже, сега ще бъде зает от жена.
При изслушването й много от сенаторите зададоха въпроси, свързани с това как Уормът възнамерява да се справи с някои от сериозните проблеми, с които се сблъсква американската армия, като например сексуалните посегателства и спречкванията по расов признак.
На новия й пост от Уормът ще се очаква да промени начина, по който се преследват сексуалните посегателства и други престъпления, извършвани в армията.
Уормът има богат опит в Пентагона, тъй като досега е заемала различни постове, свързани с опазването на националната сигурност на САЩ. Тя бе заместник-министърка на отбраната по време на управлението на бившия американски президент Барак Обама. Заемала е постове в министерството на отбраната, а също така и в министерството на вътрешната сигурност.
Източник: http://www.bta.bg/

 
 

Китай се противопоставя на надпреварата във въоръжаването в космоса

28.05.2021, 08:11

Неотдавна командващият космическите сили на САЩ заяви, че разработването на оръжия от Китай и Русия срещу американските сателити, както и космическите способности на Китай, представляват извънредна заплаха за САЩ. Относно това говорителят на китайското Министерство на отбраната полковник Тан Къфей заяви, че този аргумент не е нито оправдан, нито може да му се вярва. Истинската му цел е да създаде оправдание за САЩ да разширят космическото си въоръжение и да търсят абсолютно превъзходство, подчерта говорителят.
„Всъщност САЩ сами определят космическото пространство като „бойна територия“ и формират независими космически сили. Освен това често организират военни учения в открития космос. В момента оръжието и бойното поле в космическото пространство се превърнаха в непосредствена заплаха за международната общност и САЩ едва ли имат оправдание", добави Тан Къфей.
Той подчерта, че Китай винаги е бил твърдо против надпреварата във въоръжаването в космоса и се надява, че САЩ ще предприемат конкретни мерки за защитата на трайния мир и сигурност в космическото пространство.
Източник: http://bulgarian.cri.cn/

 
 

САЩ към Русия: Няма да се върнем в пакта "Открито небе"

28.05.2021, 07:50

Правителството на американския президент Джо Байдън уведоми Русия, че няма да се върне в ключов пакт за контрол на въоръженията. Това става в момент, в който двете страни се готвят за среща на лидерите си идния месец, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Американските власти съобщиха, че заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман е уведомила руската страна, че правителството на Съединените щати е решило да не се връща в договора "Открито небе", който позволяваше да се извършват наблюдателни полети над военните обекти на двете страни, но от който бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли.
Днешното решение означава, че към настоящия момент между двете ядрени сили остава да действа само един голям договор за контрол на въоръженията, договорът Нов СТАРТ.
Тръмп не направи нищо, за да продължи срока на Нов СТАРТ, който щеше да изтече в началото на тази година, отбелязва Асошиейтед прес.
След като встъпи в длъжност обаче правителството на Джо Байдън побърза да договори удължаване на срока на договора с пет години.
Освен това новото американско правителство започна процедура за оценка на оттеглянето от договора "Открито небе".
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

28 май 1935: Първи полет на легендарния изтребител Ме-109

28.05.2021, 07:31

На 28 май 1935 г. се е състоял първият полет на опитния образец на немския изтребител Messerschmitt Bf.109 (V1 или Versuchsflugzeug 1, р.н.D-IABI). Самолетът става основен изтребител на Луфтвафе и на ВВС на редица други страни, като остава на въоръжение в различни страни в продължение на около 30 години.
В зависимост на модификацията се използва като изтребител, изтребител-прехващач, височинен изтребител, изтребител-бомбардировач и разузнавателен самолет.
Произвежда се в периода 1936-1945 г., като от заводите са излезли общо 33 984 машини – най-масовият произвеждан изтребител в авиационната история.
Messerschmitt Bf.109 е изключително маневрен, притежава голяма скороподемност и същевременно е прост в управление. Самолетът позволява при висш пилотаж спокойно да се влезе в свредел и след това леко да се излезе от него.
Българските ВВС са имали на въоръжение общо 164 изтребителя Ме-109 различни модификации (19 E-3 и 145 G-2/6/10).

 
 

 

Боеготовността на F-35A се подобрява

27.05.2021, 23:53

Процентът боеготови изтребители F-35A във ВВС на САЩ се е подобрил значително през финансовата 2020 г. Това пише Air Force Magazine.
През финансовата 2020 г. 76,07% от флота F-35A е бил боеготов, което е най-добрия показател сред наличните изтребители във ВВС на САЩ. Американските ВВС използват термина „боеготов” (mission capable) в смисъл, че даден боен самолет може да изпълнява поне една от основните си задачи. Терминът „напълно боеготов” (full mission capable) се използва, ако машината може да изпълнява всичките ѝ зададени задачи.
Изданието цитира официални данни, с които разполага. Финансовата 2020 г. започва на 1 октомври 2019 г. и завършва на 30 септември 2020 г.
През финансовата 2019 г. процента боеготови F-35A бе 61,6%, като скокът от почти 15 процентни пункта се дължи най-вече на изливане на сериозни суми за поддръжка на тези изтребители. Освен това на въоръжение влизат все повече нови машини, които страдат от технически проблеми по-малко.
Боеготовността на останалите изтребители във ВВС на САЩ остава слабо променена между финансовите 2019 и 2020 г.
При F-15C боеготови са 71,93% (70,05% през 2019 г.), при F-15D боеготовите машини са 70,52% (72,45% през 2019 г.), при ударните F-15E боеготовността е 69,21% (71,29% през 2019 г.). Едноместните F-16C могат да се похвалят с боеготовност от 73,9% (72,97% през 2019 г.), а двуместните F-16D числото е 72,11% (70,37% през 2019 г.).
Резултатите на F-22 са доста лоши – 51,98% боеготовност през 2020 г. и 50,57% през 2019 г. При щурмовите A-10 нещата са по-добре – 72,04% през 2020 г. и 71,2% през финансовата 2019 г.
През октомври 2018 г. тогавашният секретар (министър) по отбраната на САЩ Джим Матис заповяда до края на септември 2019 г. процентът боеготова авиационна техника да достигне 80%. Усилията на Матис, обаче не се увенчаха с успех, макар и от тогава до сега да има известен прогрес при повечето авиационни платформи във военната авиация на САЩ.
Източник: https://aero-bg.com/

 

„Сухой” работи по нов еднодвигателен изтребител

27.05.2021, 23:50

Конструкторското бюро „Сухой” работи по следващо поколение еднодвигателен изтребител. Това съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС.
„Компанията „Сухой” разработва първия в историята съвременна Русия еднодвигателен лек тактически боен самолет. Неговата излетна маса ще е  18 тона, ще има максимална скорост от M 2, ще бъде свръхманеврене, ще има тяговъоръженост над 1, ще е нискозабележим и ще има подобрени характеристики на излитане и кацане, чрез използване на управляем вектор на тягата”, съобщава източникът на агенцията.
Източникът на ТАСС е бил от средите на военно-промишления комплекс.
По същество, това не е новост, защото още през декември миналата година директорът на руската държавна корпорация „Ростех” Сергей Чемезов, заяви че компанията му работи по създаването на такава машина. „Сухой” влиза в състава на „Ростех”.
Тогава Чемезов уточни, че самолетът се разработва със собствени средства, тъй като няма официална поръчка от страна на руското правителство.
Темата за създаването на нов руски лек многоцелев изтребител изплува за първи път от няколко години насам. Последно тя активно се обсъждаше през 2017 г., когато генералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко съобщи, че компанията му работи по поръчка на Обединените арабски емираства (ОАЕ) за създаване на изтребител от следващо поколение. Програмата бе известна като ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт – лек многоцелев фронтови самолет). По същото време множество официални лица говореха за това, че в МиГ работят по подобен проект, но без държавна поръчка. През ноември 2019 г. Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия, каза че работата с ОАЕ по този проект продължава, но не дава други детайли.
Не е ясно как тази разработка си съжителства заедно с проекта на „Сухой”. И РСК „МиГ” и „Сухой” са под шапката на „Ростех”. В началото на годината от компанията решиха да ликвидират „МиГ” и „Сухой”, като самостоятелни фирми и да ги обединят в едно конструкторско бюро. Това, обаче още не е реализирано.
Известният авиационен журналист и познавач на руския авиационен бранш Пьотр Бутовски пише за ЛМФС в броя на „AirForces Monthly” за юли 2020 г. Според него, през пролетта на 2020 г. РСК „МиГ” е дал поръчка на аеродинамичния институт ЦАГИ за проверка на аеродинамиката на модел на ЛМФС, който е обдухван в аеродинамична тръба (на снимката). Според Бутовски, конструкторското бюро „МиГ” работи на приливи и отливи по проект за лек изтребител от ново поколение от края на 80-те насам, като в последните години отново има съживяване на проекта, най-вече с идея да се намери външен партньор за него.
ЛМФС се разработва, като двудвигателна конструкция, задвижвана от развитие на мотора РД-33МК-35. Имало, обаче и вариант за еднодвигателен изтребител, задвижван от „Изделие 30” (който ще се използва на Су-57). Машината трябва да има излетна маса от 24,5 тона и максимална далечина на полет от 4000 km с допълнителни резервоари. Самолетът ще има един вътрешен оръжеен отсек.
Бутовски смята, че шансът ЛМФС да бъде поръчан от руското МО е минимален, предвид ограничените финанси, претрупаната програма за превъоръжаване и фактът, че всички усилия са насочени към придобиването на Су-35 и Су-57. Той не е и оптимист, че ще може да бъде намерен чуждестранен партньор, който практически да плати цялата разработка, особено ако Русия няма интерес към проекта. Единствената страна, която реалистично може да си позволи подобна работа е Индия, но пред нея има много и различни опции за изтребителната ѝ авиация. Интересно е, че в текста Бутовски не обсъжда ОАЕ, въпреки, че емирствата явно са финансирали проекта, поне до 2019 г. Не се дава информация и за евентуален конкурентен проект на „Сухой.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Филипините ще получат T129

27.05.2021, 23:42

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това съобщава Defense News.
През април президентът на компанията производител TAI заяви, че САЩ са дали разрешение за експорт на шест щурмови вертолета T129 за Филипините. Няколко месеца по-рано, обаче САЩ отказаха разрешение за машини предназначени за Пакистан.
От филипинското МО са заявили, че очакват първите два T129 през септември, но източници на  Defense News от TAI са посочили, че реалната доставка е предвидена за ноември.
През февруари 2022 г. ще бъдат получени още два вертолета, а последните два ще бъдат получени през 2023 г. Договорът е междуправителствен и е на стойност $269 млн.
Филипинските военни пилоти вече са започнали да се обучават на типа.
Това ще е първия специализиран щурмови вертолет на Филипините. До момента ВВС на страната експлоатира въоръжени машини, като MD530G и AW109, които често летят срещу различни ислямски бунтовнически групировки, които оперират срещу правителствените сили.
5-тонният вертолет TAI T129 ATAK се задвижва от два газотурбинни LHTEC T800-4A, които са американско производство и са основната система, за която САЩ дава разрешение за експорт.
През 2018 г. Пакистан реши да замени флота си от щурмови вертолети AH-1F Cobra с T129, като бе подписана сделка за $1,5 млрд. за покупката на 40 машини. САЩ, обаче се запънаха за експортното разрешение и сделката увисна. През март пакистанската страна се съгласи на поредно удължаване на срока за финализиране на договора, през което време турската страна ще продължи да опитва да убеди САЩ да дадат разрешение.
Съединените щати имат множество спорове с Турция, като експортните разрешения за T129 се разглеждат, като пореден инструмент за натиск. Това вероятно е основната причина, заради която Турция реши да снабди новия си боен вертолет T929 с украински мотори.
Не е обаче ясно, защото сделката с Филипините получи американска благословия, а тази с Пакистан – не. - Още за Т129
Източник: https://aero-bg.com/

 

Ден на отворените врати“ ще се проведат във военно формирование 28880 – Белене на 28 май

27.05.2021, 20:33

„Ден на отворените врати“ организират във военното формирование 28880 – Белене от 10.00 до 16.00 часа на 28 май (петък). То ще е съпроводено с демонстрации на въоръжение и техника. Това съобщиха от пресцентъра на Община Свищив. Събитието се организира по повод Международния ден на детето. От пресцентъра на Община Свищов уточняват, че проявата ще се случи Целите на организаторите са повишаване на патриотичното възпитание и засилване на практическите елементи, както и използването на повече нагледни материали, свързани с обучението на ученици от средното образование по отбраната на страната.
Командването кани всички ученици от учебните заведения в община Свищов, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, да посетят военното формирование на посочената дата.
Източник: Агенция “Фокус”

 

Руски бомбардировачи проведоха първи тренировъчни полети край бреговете на Сирия

27.05.2021, 20:24

Трите стратегически руски бомбардировача с голям обсег “Туполев” Ту-22М3, които пристигнаха в авиобазата “Хмеймим” на средиземноморското крайбрежие на Сирия, започнаха тренировъчни полети над морето на арабската страна, съобщава “Спутник”.
По информация на руското министерство на отбраната бомбардировачите са били ескортирани в Средиземно море от изтребители Су-35.
Първият тренировъчен полет се е състоял вчера, 26 май. При него пилотите са упражнили осъществяването на мисии в нови географски зони. - (видео)
След приключване на тренировките трите бомбардировача ще се върнат в авиобазата си в Русия.
Ту-22М3 със система за изкуствен интелект е създаден за унищожение на наземни и морски цели. - Още за Ту-23М3

 

Посещение на американски военнослужещи в 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология

27.05.2021, 20:21

На посещение в 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е от 25 до 27 май бяха трима военнослужещи от американския екип  773–rd Civil Support Team.
Целта на посещението беше запознаване, обсъждане и дискутиране на използваните техники, тактики и процедури в областта на ЯХБЗ и Е.
Срещата започна с брифинг на изпълняващия длъжността командир на формированието майор Наталия Иванова относно функциите и задачите на формированието, както и специфичните задачи, които изпълняват специалистите в областта на пробовземането от почви, вода, продоволствие и различни повърхности, както и по ядрено, радиационно, химическо и биологическо разузнаване и обеззаразяване.
Брифинг изнесе и подполковник Мари Дюрам – командир на тима.
През първия ден бяха демонстрирани способности на учебното тактическо поле на територията на батальона по вземане на проби от заразена почва и процедурите при различните видове ядрено, радиационно, химическо и биологическо разузнаване, а през втория - специалистите изпълняваха задачи по пълно активно обеззаразяване, обеззаразяване на маршрут и зона/район.
В хода на посещението бяха изнесени и брифинги относно командването и управлението на ЯХБЗ, ролята на медицинските специалисти в задачите, които изпълняват, както и други теми в областта на ЯХБЗ.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Тодор Гребенаров е новият началник на Жандармерията

27.05.2021, 20:10

Със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков главен комисар Тодор Гребенаров е назначен за директор на ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, съобщават от МВР.
Днес той беше представен пред състава от заместник-министър Емил Ганчев и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.
Главен комисар Гребенаров е завършил НВУ ”Васил Левски”- Велико Търново.
Започва работа в системата на МВР през 1995 г. като полицейски инспектор в сектор “Охранителна полиция” в ОДМВР Пловдив, последователно преминава през длъжностите полицейски командир, началник на сектор “Конен ескадрон и водачи на служебни кучета”, началник на сектор “Охрана на обществения ред” и началник на отдел “Охранителна полиция” към областната дирекция, а през 2013 г. той е назначен за директор на ОДМВР-Пловдив. В края на същата година е назначен за директор на Главна дирекция “Национална полиция” , а от 2015 г. до момента той заема длъжността заместник-директор на главната дирекция.
За доказания си професионализъм гл. комисар Гребенаров е награждаван многократно с високи отличия на Министерството на вътрешните работи.
Досегашният директор гл. комисар Красимир Добрев излиза в пенсия.

 

Свързочниците поздравяват един от своите командири

27.05.2021, 16:16

Командирът на 65 свързочен полк РГК (Резерв на главното командване) в Нова Загора от 1978 до 1983 г. полковник от запаса Петко Лазаров Шаров навърши 90 години. Той е роден на 26.05.1931 г. в с. Чернозем Пловдивско. Средно образование завършва през 1951 г. в гр. Пловдив. През 1951 г. е школник в НШЗО Велико Търново, а през 1952 г. – курсант в НВСУ Силистра, след което му е присвоено военно звание мл. лейтенант. От 1952 до 1988 г. служи в БНА и преминава кадровата иерархия на строевия офицер от командир на взвод в 62 свп РГК Самоков в продължение на 9 години; след 1961 г. служи в 65 свп Нова Загора, като командир на линейна и телегафна рота; от 1968 г.–НЩ на 2свб,  а по-късно на самостоятелния 18 ЗАС свб в същия гарнизон. От 1972 г. е заместник командир, а от 1978 до 1983 г. е командир на 65 свп РГК Нова Загора. От 1984 до 1988 г. е началник на „Отдел Военен” в община Нова Загора. Преминава в запаса през 1988 г.
На всички длъжности полк. Шаров е пример на дисциплиниран, високоподготвен, възпитан и уважаван командир и началник! Активно участва със свои материали при написването на книгата „Свързочните войски на Бэългария 1945–2004”
Достойно е неговото място и в живота на  запасните офицери и сержанти в гарнизона Нова Загора, където е инициатор и участник в организацията и провеждането на редица мероприятия.
За всичко това, Клубният съвет и членовете на Клуб свързочници и автоматизатори „Ген. л-т Дяко Дяков” София  най-сърдечно го поздравяват с 90–годишния юбилей и му пожелават дълги години здраве, бодрост и достоен живот!
Източник: http://otbrana.com/

 
Рота от Грузия блокира и претърси сгради
27.05.2021, 09:03

На учебен полигон „Ново село“ продължава синхронизиране на действията на формированията в състава на механизирания батальон като част от учението „Balkan Sentinel 21”, съобщават от 61 Стрямска механизирана бригада..
Бяха отработени въпроси по атака на предния край на отбраната на противника и водене на бойни действия за овладяване на обект. Пехотната рота на Грузия под ръководството на командира на ротата капитан Бега Нанеишвили извърши блокиране и претърсване на сгради и овладяване на населен пункт в полосата за настъпление на батальона.
В занятието се включиха самоходен противотанков взвод и зенитно-ракетния артилерийски взвод, които провеждаха тренировки по осигуряване на развръщането и въвеждането в боя на механизираните формирования.
Източник: http://otbrana.com/

 

Как една грешна монета успя да изгори КГБ в САЩ

27.05.2021, 08:35

Вечерта на 22 юни 1953 г. младо момче-доставчик от „Бруклин Ийгъл“ почуква на вратата на един от много клиенти към 8 часа вечерта. Адресът е жилищна кооперация на 3403 Фостър Авеню в Бруклин. На входната врата се показва дама, която познава своя куриер, но няма дребни, иска да развали един долар, а Джими – куриерът, веднага започва да търси по джобовете си, макар и монетите да подрънкват, не са достатъчно, за да могат да отговорят на цената.
Младежът отива да потърси при съседите, в един от апартаментите знае, че живеят две жени, докато в съседство от тях се крие един от много активните му клиенти, който винаги е зает, но пък може да развали един долар и понякога дава бакшиш. Сделката се осъществява с лекота, но когато Джими напуска сградата, не обръща внимание на една от монетите, по която има странен пръстен, дори усеща, че е много по-лека от стандартното петаче. Докато я оглежда, младежът прави грешката да я изпусне на земята и тя се разделя на две, като от нея излизат много малки, бихме казали микроскопични хартийки......Прочети още

 

Исторически календар

27.05.2021, 07:51

На 27 май 1885 г. в Сухиндол е роден Пеню Дончев Попкръстев. Завършва Свищовската търговска гимназия. Постъпва в ШЗО и ВНВУ и през 1911 г. е произведен в чин подпоручик. Включен в групата за подготовка на пилоти в Берлин, Германия, във фабриките „Райт” и „Албатрос” . На 23 септември 1912 г. се бреветира като пилот в Берлинския аероклуб и на 17 октомври се завръща в България. На 10 ноември 1912 г. е назначен за командир на новосформираното 3-то аеропланно отделение, разположено на летище Урша за съдействие на 4-та армия в района на Булаир и Галиполи. Лети като наблюдател с руския пилот Яков Седов, по-късно с Джовани Сабели на самолет Блерио-ХІ-2. Изпълнява 5 полета като наблюдател за разузнаване и бомбопускане над Булаир и Галиполи. В края на октомври 1915 г. по време на Първата световна война Пеньо Попкръстев е в състава на Аеропланното отделение, действащо от летище София(до жп гарата) в бойните действия срещу Сърбия. Лети със самолет Блерио ХІ-1. През 1916 г. Пеню Попкръстев е в състава на 1-во аеропланно отделение, базирано на летище Белица до Свети Врач (Сандански). След реорганизация на Въздушната дружина през 1917 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение. Изпълнява 89 бойни полета. Провежда 4 въздушни боя. На 5 май 1918 г. сваля противников самолет от неизвестен тип, който пада на противникова територия.
След подписването на Ньойския договор през 1919 г. е уволнен. През 1921 г. е избран за председател на Аероклуба. С Царска заповед ЦЗ №26/1923 г. е назначен за Началник на въздухоплаването. От 15 юли 1924 г. е Началник на Дирекцията на въздухоплаването. През 1928 г. е повишен в чин полковник.Уволнен с ЦЗ № 8/1930 г. Умира през 1942 г.

 

На този ден е потопен линейният кораб „Бисмарк” - гордост и надежда на Хитлер

27.05.2021, 07:44

На 27 май 1941 г. в 10.36 ч. германският линеен кораб (линкор) „Бисмарк”, вместо да наложи превъзходство в морската война, е потопен от британците и потъва, като едва 115 души от целия екипаж от 2092 офицери и матроси са спасени от англичаните. Сред жертвите е и командирът адмирал Гюнтер Лютенс.
След ограниченията, наложени от Версайската система от договори на Германия след Първата световна война, тя е лишена от морски сили. Затова до началото на Втората световна война Германия успява да построи само два линейни кораба („Тирпиц” с 42 900 т. и „Бисмарк” с 41 700 т.) и десетина тежки крайцера.......Прочети още

 

На този ден преди 116 г. в битката при Цушима японците разгромяват руския флот

27.05.2021, 07:42

На 27 (14) май 1905 г. започва морската битка в района на остров Цушима в Японско море, в която руският имперски военен флот търпи тежко поражение от японците в хода на Руско-японската война.
Битката при Цушима се смята за повратен момент във воденето на морски сражения, след като линейната формация на руския боен флот претърпява пълно поражение от японските бойни кораби с превъзхождаща маневреност и въоръжение с по-голяма далекобойност.
На 10 февруари 1904 г. избухва Руско-японска война вследствие на съперничеството между Руската империя и Япония за проникване и контрол върху Манджурия и Корея.
Тя започва след дипломатически скандал между двете императорски правителства с колониални амбиции в Далечния изток......Прочети още

 

 

Исторически календар

26.05.2021, 21:00

На 26.05.1912 г. в Кюстендил е роден Чудомир Миланов Топлодолски. На 26.08.1934 г. завършва Военното на Н. В. училище в София със звание подпоручик. Поручик от 03.10.1937 г., капитан 03.10.1942 г., майор 23.06.1947 г. Служи във 2-ри конен полк през 1934 г, в учебния въздушен орляк от 1936 г., в 5-ти бомбардировъчен орляк, специализира във Висшата изтребителната школа „Вернойхен“, Германия. След завръщането си в България през 1940 г.е началник на Школата за висш пилотаж в Карлово. Командир на 3/6 изтребителен орляк от март 1943 до август 1944 г. Активно участва в бойните действия по време на Втората световна война. Извършва 15 бойни полета, провежда 6 въздушни боя, сваля сам и в състав на група два бомбардировача Б-24 „Либърейтър“, два изтребителя П-38 „Лайтнинг“, поврежда един бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и един изтребител П-38 „Лайтнинг“. От август 1944 г., след заболяване е изпратен в Щаба на Въздушни войски към Командния център за управление в Бояна, където служи до края на бойните действия. След края на войната за кратък период е инструктор в състава на Народния съюз за спорт и техника (НССТ). През 1946 г. е задържан и обвинен по делата „Неутрален офицер“ и „Бягството на двама царски летци“. Оправдан и по двете дела. Уволнен от армията през 1947 г. Завършва право, но не му разрешават да практикува. Работи в строителството и ръководи бригада. Участва в изграждането на стадион „ Юнак“ („Васил Левски“), София. Работи в Медодобивния завод, Пирдоп. Участва в строителството на десетки театри, занимава се и със сценична техника. Умира на 02.05. 1987 г.

 

Капитан I ранг Галин Манев е назначен за началник на отдел „НАТО, ЕС и регионални инициативи” в дирекция „Стратегическо планиране” в Щаба на отбраната

26.05.2021, 20:23

Днес, 26 май, на месечно съвещание с основния команден състав, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов връчи почетен плакет на капитан І ранг Галин Маринов Манев, началник на отдел в Щаба на Военноморските сили. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили на Р. България.
Със заповед на министъра на отбраната на Република България, капитан I ранг Манев беше освободен от досега заеманата длъжност и назначен за началник на отдел „НАТО, ЕС и регионални инициативи” в дирекция „Стратегическо планиране” в Щаба на отбраната.
Започнал службата си в състава на Военноморските сили през 1994 г., капитан І ранг Галин Манев отдава повече от 27 години от своя живот на трудната и отговорна професия „военен моряк”.
На всички заемани длъжности той демонстрира завидни командно-организаторски качества и се налага като безспорен лидер и ръководител. За своята професионална дейност многократно е награждаван от министъра на отбраната и командира на ВМС. Два пъти е носител на награден знак „За отлична служба” I и II степен за офицери.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз в Лисабон, Португалия

26.05.2021, 19:41

Министърът на отбраната Георги Панайотов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз, която ще се проведе на 27 и 28 май в гр. Лисабон, Португалия, в рамките на ротационното португалско председателство на Съвета на ЕС.
Форумът ще започне своята работа с разискване на темата „Съживяване на сътрудничеството ЕС-НАТО“. В дискусията ще участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
На 28 май в рамките на две работни сесии министрите на отбраната ще обсъдят въпроси, свързани с разработването на нов стратегически документ на ЕС, наречен „Стратегически компас“, с фокус върху развитието на способностите на Съюза. Те ще дискутират и актуални въпроси от отношенията между ЕС и Африка в областта на мира и сигурността.
В състава на българската делегация са включени още директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ и експерти от Министерството на отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Започна непосредствената подготовка за тактическото учение с бойни стрелби „Шабла-2021“

26.05.2021, 19:35

Започна предислоциране на личен състав, въоръжение и военна техника на военните формирования от Българската армия, които ще участват в учението „Шабла – 2021 г.“ До 28 май 2021 г. транспортирането на формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски и Военновъздушните сили, които ще участват в учението, ще се извършва със сухопътен и железопътен транспорт от пунктовете за постоянна дислокация до зенитния полигон на ВВС „Шабла“. Придвижването ще става по график, съобразен с натовареността на движението по националната пътна мрежа.
Определени са и зоните, които от 7 до 12 юни 2021 г. по време на експерименталните и съвместните бойни стрелби в рамките на учението, ще бъдат активирани като временно опасни за въздухоплаването и корабоплаването във въздушното и морското пространство на страната ни. От изпълнителна агенция „Морска администрация“ ще бъдат излъчени навигационни известия до мореплавателите (НАВИМ) за зоните „забранени за корабоплаване“, и зоните „опасни за корабоплаване“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Откриха учението „Ответен удар 21“. Участват военнослужещи от три държави

26.05.2021, 19:32

Националното тактическото учение с бойни стрелби Strike Back 21 21 (Ответен удар 21) бе открито с официална церемония днес, на учебен полигон „Корен“, с участието на военнослужещи от България, Гърция и Румъния, съобщава Медийният център.
Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, който е и офицер провеждащ учението прие строя от подполковник Светослав Годинов – командир на 31-ви  механизиран батальон и поздрави военнослужещите.
„По време на тактическото учение „Strike Back 21 21” общите ни усилия ще бъдат насочени към развитие на уменията на военнослужещите от армиите на България, Гърция и Румъния за съвместно изпълнение на задачи, както и за повишаване на оперативната съвместимост на щаба на батальона и командирите при планиране и управление на многонационални формирования“, каза бригаден генерал Шопов и приветства с добре дошли на българска земя военнослужещите от Гърция и Румъния. Той пожела на участниците здраве, безпроблемна съвместна подготовка и късмет и изтъкна своята убеденост, че няма да пожалят сили и енергия за постигане на целите на тактическото учение.
Под звуците на националните химни на страните-участнички, изпълнени от военния духов оркестър на бригадата, бяха издигнати националните флагове на България, Гърция, Румъния и знамето на учението „Strike Back 21“.
С преминаването си в тържествен марш военнослужещите от трите нации, участващи в учението демонстрираха своята готовност и висока мотивация за една изключително динамична подготовка.
На церемонията по откриването присъстваха полковник Стоян Стоянов от Командването на Сухопътните войски, старшите национални представители на Република Гърция и Румъния, подполковник Валери Антонов – командир на УП „Корен“ и офицери от управлението на 2-ра механизирана бригада=
Директор на учението е полковник Емил Симеонов – заместник-командир на 2-ра механизирана бригада.
Учението „Strike Back 21” се провежда по фиктивен сценарий, разработен на основата на общия сценарий за провеждане на серията свързани учения „DEFENDER EUROPE 21”.
В тактическото учение ще вземат участие до 780 военнослужещи и до 210 единици техника от състава на 31-ви механизиран батальон, 20-ти самоходен артилерийски дивизион, 42-ви механизиран батальон, обслужващи и осигуряващи формирования от състава на 2-ра  Тунджанска механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, танков взвод от Гърция, механизиран взвод от Румъния, както и до 8 единици летателни средства от ВВС.
На 4 юни 2021 г. ще бъде Денят за демонстриране на способности от  31-ви  механизиран батальон и придадените формирования.
Източник: http://otbrana.com/

 

В МО тече подбор за назначаване на постоянен секретар на отбраната

26.05.2021, 19:27

Министърът на отбраната Георги Панайотов е издал заповед за провеждане на подбор за назначаване на държавен служител на длъжността „постоянен секретар на отбраната“ в Министерството на отбраната и за определяне реда за извършването му. В Закона за отбраната и Въоръжените сили е записано, че постоянният секретар на отбраната се назначава от министъра на отбраната, съгласувано с министър-председателя, след подбор за срок от 4 години, който изтича преди придобиване от служителя на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Кандидатите трябва да имат професионален опит не по-малко от 8 години и четвърти старши ранг като държавен служител; са изпълнявали ръководна длъжност в държавната администрация не по-малко от три години, от които не по-малко от една година в Министерството на отбраната; са получили по-висока годишна оценка на изпълнението на длъжността при годишното оценяване в годината, предхождаща подбора, в сравнение с останалите кандидати и по отношение на тях е изтекъл едногодишният срок за изпитване.
В 7-дневен срок от публикуване на заповедта кандидатите, отговарящи на условията и изискванията трябва да подадат в деловодството на Министерството на отбраната съответните документи. Комисията с председател заместник-министър на отбраната трябва да приключи с подбора до 3 юни. В 3-дневен срок от приключването на подбора председателят на комисията ще изготви и представи на министъра доклад с мотивирано предложение за назначаване на държавен служител на длъжността „постоянен секретар на отбраната“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Отиде си и адмирал Иван Добрев. Поклон!

26.05.2021, 13:35

Днес, 26 май 2021 г., отплава във вечността един от строителите на ВМС на България, адмирал Иван Добрев, почетен председател на Клуб „Военни моряци“ в Столичната организация на СОСЗР.
Светла му памет!

********
Адм. Добрев е роден на 25 март 1922 г. в днешното село Кичево, край Варна. Целият си професионален живот той посвещава на Българския военен флот. Започва военната си кариера през 1945 г. като командир на кадетската дружина във Военноморското училище във Варна. Специалната си военноморска подготовка и образование получава паралелно със службата в училището и флота, завършва висша офицерска школа, а по-късно и военната академия „Ворошилов“ в Лениград (днес – Санкт Петербург). Той е съвременник на следвоенното попълване на българския флот с кораби. В командния състав е на ЕМ „Железняков“, в последствие поема командването на ЕМ „Г. Димитров“. След постовете командир на различни части и съединения, от 1960 г. Иван Добрев, със званието контраадмирал, е назначен за командващ Военноморския флот на България. На тази длъжност е в продължение на 12 години. Този период съвпада с редица организационни и структурни промени на флота и разгръщането му според следваната политика на страната в рамките на Варшавския договор. От 1969 г. е със званието адмирал, а от 1972 г. до 1990 г. е заместник - министър на отбраната.
Източник: http://otbrana.com/

 

Ген. Кольо Милев отново ще води изборна листа

26.05.2021, 09:22

Бригаден генрал от запаса Кольо Милев отново ще бъде начело на изборната листа на „БСП за България“ в Търговищкия район.  Той е член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Беше депутат от 44-ото Народно събрание и член на Камисията по отбрана. В 45-ия парламент бе единственият народен представител от всички парламентарни групи генерал от Въоръжените сили. Успешната му кампания за предишните избори в Търговище и областта му донесе не само място в Народното събрание, но и доверието отново там да оглави изборна листа.
Кольо Милев е роден на 26 юли 1953 г. в село Рудник, област Варна. Завършил е ВНВУ "Васил Левски" във Велико Търново и Военната академия "Г.С. Раковски" с отличие. През 2001 г. завършва Генералщабния факултет на ВА като първенец на випуска. От 2008 г. е бригаден генерал, в резерва е от 2010-а. Командвал е най-голямата механизирана бригада в Българската армия - 61-ва Стрямска. Под негово командване формированието преминава успешна сертификация пред НАТО. От 2002 до 2008 г. е командир на 55-а Инженерно-сапьорна бригада в Белене. До 1996 г. е командир на Инженерно-сапьорния полк в с. Сотиря, община Сливен. През 2011-2015 г. е кмет на община Сливен. От 2017 г. бе народен представител от "БСП за България" в 44-тото НС. Член бе на парламентарните комисии по отбрана и за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, както и на групите за приятелство с Русия и САЩ. На 4 април 2021 г. бе избран за депутат в 45-то Наародно събрание.
Източник: http://otbrana.com/

 

Доставиха стотния A400M

26.05.2021, 09:04

Стотният сериен военно-транспортен самолет A400M беше доставен от производителя Airbus Defence & Space. Това е станало вчера, 24 май 2021 г.
Машината, която има сериен номер MSN111 е прелетяла от заводското летище в Севиля до испанската авиобаза Сарагоса, където се разполага 31-во транспортно крило. Испанските ВВС в момента разполагат с девет броя A400M.
Испания има поръчка за общо 27 машини, които трябва да заместят остарелия флот от C-130H. Последният Hercules бе спрян от полети през миналия декември.
До момента са пласирани 174 броя A400M, като те са разпределени между Белгия, Франция, Германия, Люксембург, Испания, Турция, Великобритания и Малайзия. Всички те, без Малайзия, са основателките на програмата, която стартира през май 2003 г.
От Airbus обявиха, че флота от A400M е преминал общо 100 000 часа във въздуха. Стартът на експлоатацията на типа бе през октомври 2013 г., а първият доставен сериен самолет бе за френските ВВС. - Още за А400М
Източник: https://aero-bg.com/

 

109 години от рождението на въздушния ас майор Чудомир Топлодолски

26.05.2021, 07:56

На 26.05.1912 г. в Кюстендил е роден Чудомир Миланов Топлодолски.
На 26.08.1934 г. завършва Военното на Н. В. училище в София със звание подпоручик. Поручик от 03.10.1937 г., капитан от 03.10.1942 г., майор от 23.06.1947 г. Служи във 2-ри конен полк през 1934 г, в учебния въздушен орляк от 1936 г., в 5-ти бомбардировъчен орляк, специализира във Висшата изтребителната школа „Вернойхен“, Германия. След завръщането си в България през 1940 г.е началник на Школата за висш пилотаж в Карлово. Командир на 3/6 изтребителен орляк от март 1943 до август 1944 г.
Активно участва в бойните действия по време на Втората световна война. Извършва 15 бойни полета, провежда 6 въздушни боя, сваля сам и в състав на група два бомбардировача Б-24 „Либърейтър“, два изтребителя П-38 „Лайтнинг“, поврежда един бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и един изтребител П-38 „Лайтнинг“. От август 1944 г., след заболяване е изпратен в Щаба на Въздушни войски към Командния център за управление в Бояна, където служи до края на бойните действия. След края на войната за кратък период е инструктор в състава на Народния съюз за спорт и техника (НССТ).
През 1946 г. е задържан и обвинен по делата „Неутрален офицер“ и „Бягството на двама царски летци“. Оправдан и по двете дела. Уволнен от армията през 1947 г. Завършва право, но не му разрешават да практикува. Работи в строителството и ръководи бригада. Участва в изграждането на стадион „ Юнак“ („Васил Левски“), София. Работи в Медодобивния завод, Пирдоп. Участва в строителството на десетки театри, занимава се и със сценична техника.
Умира на 02.05. 1987 г.
Източник: музей на авиацията - Крумово

 

На този ден през 1917 г. загива Борис Дрангов

26.05.2021, 07:48

Две смърти няма, а без една не можем! Това са думи на Борис Дрангов към неговите войници. На 26 май 1917 г. на бойните полета на Македония умира един от знаковите офицери на България.
На Завоя на река Черна позициите на полка са подложени на ожесточен артилерийски обстрел. Полковник Борис Дрангов със своя щаб, вместо да се оттегли, излиза на предните позиции, верен на принципа, че командирът трябва да бъде при своите войници.
Там той е тежко ранен от избухнал снаряд. Почива същия ден. Погребан е в Скопие.
Борис Стоянов Дрангов е роден на 3 март 1872 г. в Скопие. Начално и средно образование получава в родния си град. Завършва Скопското българско педагогическо училище. Борис от малък мечтае да бъде моряк. През 1891-а е зачислен в първа юнкерска рота във Военното училище в София.
Въпреки отличния му успех през 1894 г. е разжалван заради конфликт със строеви офицер и е изпратен във II конен полк. Все пак на 1 януари 1895 г. е произведен в чин подпоручик. Борис Дрангов вярва, че офицерът е преди всичко мислеща личност, възпитател и настойник на войниците, който в мир и бран ги учи преди всичко с личен пример. Той отлично разбира ролята на военната дисциплина, но не превърната в мъртва схоластика. Дрангов през цялата си военна кариера се стреми да не върши нещо, което да накърнява личното достойнство и творческата инициатива на подчинените си. Той не иска да възпитава послушници и угодници, а пламенни, решителни, предприемчиви и горди войници. За него войникът има не само ръце и нозе, но също сърце и глава.
През 1903 г. младият български офицер взема активно участие в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета. Изявил се като способен командир, Дрангов е изпратен да завърши висше военно образование в чужбина – от 1904 до 1907 г. следва в Николаевската генералщабна академия в Петербург, която завършва с отличие. През 1910 г. е назначен за преподавател във Военното училище в София.
Школници на Дрангов са Чудомир, Крум Кюлявков, Стойчо Мушанов, Андро Лулчев, Йордан Бадев, както и голяма част от българския обществен и политически елит между двете световни войни. Тогава започва да пише във военни издания, предимно в сп. “Народ и армия”. През Първата Балканска война (1912-1913), вече майор, Дрангов служи като началник щаб на бригада в състава на I пехотна софийска дивизия. Воюва при Булаир, Чаталджа, Одрин.
През Втората Балканска война (1913) се сражава срещу сърбите на връх Бубляк. Първата световна война (1914-1918) е командир на V пехотен македонски полк от XI пехотна македонска дивизия. Воюва при Куманово, Криволак, гара Удово, Демир Капия.
На Добруджанския фронт се сражава срещу румънци и руснаци.
На 22 април 1916 г. е назначен за началник на първата българска школа за запасни подпоручици в Скопие.
През 1917 г. отказва работа в Щаба на войската и поема командването на 9-и Пловдивски пехотен полк.
Особено важен и интересен момент от неговата военна и житейска кариера е периода 1915-1917 г. като началник на Скопската школа за запасни офицери, випусниците на която веднага след производството заминават на фронта. През 1916 г. Борис Дрангов издава наръчник „Помни войната“, смятана за библията на българското офицерство.
Кабинетът на полковник Дрангов е на партера до караулното помещение. На прозорците на стаята по негова заповед не са поставени пердета. Мебелировката е от маса, стол, войнишки креват и библиотека. Всеки войник може да види как живее и какво работи началникът на школата.
“Всеки началник да бъде глава, пример във всичко, сиреч пръв да направи това, що изисква от подчинените си. Началникът трябва да бъде образец и пример на твърда дисциплина и ред, що дават непоколебима сила и създават безсмъртни дела.”. Това завещава на подчинените си Борис Дрангов. - (видео)

 

 

Индонезия няма пари за Rafale

25.05.2021, 22:17

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването на всякаква дейност по финализиране на договора. Това съобщава Janes.
Според изданието, през февруари тази година, във Франция са били проведени преговори между представители на индонезийското МО и Dassault. Преговорите са минали успешно. Били са определени финансовите условия за покупката на 36 броя Rafale, както и офсета, който Dassault се задължава да върне в индонезийската икономика.
Индонезийското министерство на националното развитие, обаче не е дало разрешение програмата за покупка на Rafale да се осигури финансово от заеми от чужди банки. Всяка година Индонезия публикува програма, в която са записани проектите, които ще се финансират с външни заеми.
Janes се е сдобила с програмата за 2021 г. и действително вътре отсъства покупката на изтребители от Франция. Изданието съобщава, че страната няма свободни финанси с които да плати френските бойни самолети, което вероятно ще доведе до замразяване на това намерение, поне засега.
От края на миналата година е публично известно, че Индонезия има интересът към Rafale. Тогава френският министър на отбраната Флоран Парли заяви, че се водят разговори за покупката на 36 – 48 броя Rafale.
В последните години Индонезия е проявила интерес към практически всички съвременни изтребители, които са на пазара.
През 2017 г. Индонезия се споразумя за покупката на 11 броя Су-35 и дори подписа договор за $1,1 млрд. Той, обаче така и не е преведен в изпълнение. Точните причини за това не са известни, но се предполага, че страната се опасява от американски санкции по линия на закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), в рамките на когото могат да се наказват държави извършващи големи оръжейни сделки с Русия. Официално, Индонезия не се отказала от придобиването на Су-35.
През ноември 2019 г. стана ясно, че страната проучва възможността да купи две ескадрили F-16 Block 70/72. През този февруари прояви официален интерес и към F-15EX. Освен това, през миналата година стана ясно, че индонезийското правителство официално е отправило питане за покупка на 15-те употребявани австрийски Eurofighter.
За да е хаосът пълен, официално Индонезия участва в корейския проект KAI KF-21, за създаване на изтребител от ново поколение. Тя трябва да поеме 20% от разходите по проектирането и изпитанията и да купи 48 машини. От 2017 г. насам, обаче индонезийците не правят вноски по проекта и няма яснота какви са реалните им намерения за него. На официалното показване на първия прототип, което стана факт преди почти два месеца, присъства индонезийския министър на отбраната, но това не даде яснота по въпроса.
Индонезийските ВВС днес изглеждат повече от шарено. Страната има 10 броя F-16A/B, някои от които са модернизирани до стандарта MLU, 23 броя F-16C/D Block 32 (част от които са модернизирани до нивото на Block 52), пет Су-27СКМ, 11 Су-30МК2 и 23 броя от леките изтребители Hawk Mk.209. Отделно има и по 15 учебно-бойни KAI T-50i и турбовитлови Super Tucano, които се използват и като бойни платформи.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Асоциацията на военните разузнавачи изпрати отворено писмо до президента

25.05.2021, 21:10

Обръщаме се към Вас като Върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България, ръководени от чисто хуманни подбуди, пише в отвореното писмо на Асоциацията на военните разузнавачи, подписано от председателя й полковник от резерва Чавдар Борчев. Поводът е  повдигнатите най-тежки обвинения за държавна измяна на техните колеги Иван Илиев и Любомир Медаров, както и съпругата на Иван Илиев - Галина. „С това наше отворено писмо ние искаме да обърнем Вашето и на българската общественост внимание към този проблем откъм неговата чисто хуманитарна страна. За съжаление, практиката показва, а днес и немалко политици го твърдят, че в много случаи подобни дела се възбуждат най-вече по конюнктурни причини – да се отвлече вниманието на българската общественост от бедственото положение на народа и страната и във връзка с такова значимо събитие, каквото са парламентарни избори. Такова е нашето мнение“, пишат още военните разузнавачи от резерва и запаса до държавния глава........Прочети още

 

Какво се случва? Бомбардировачи на Русия пристигнаха в Сирия

25.05.2021, 20:18

Руcия зaяви във втoрник, чe вeчe имa cпocoбнocттa дa изпoлзвa cтрaтeгичecки бoмбaрдирoвaчи c гoлям oбceг нa дeйcтвиe oт cвoятa aвиoбaзa в Cирия, рaзширявaйки възмoжнocтитe cи и пoзвoлявaйки нa тaкивa caмoлeти дa трeнирaт в нoви рeгиoни, cъoбщaвa "Рoйтeрc".
Руcия упрaвлявa бaзaтa "Хмeймим" нa cрeдизeмнoмoрcкoтo крaйбрeжиe нa Cирия, oт кoятo в минaлoтo e нaнacялa въздушни удaри в пoдкрeпa нa cирийcкия прeзидeнт Бaшaр Acaд.
В изявлeниeтo нa руcкoтo миниcтeрcтвo нa oтбрaнaтa ce кaзвa, чe три бoмбaрдирoвaчa c гoлям oбceг Тупoлeв Ту-22М3 ca в "Хмeймим". - (видео)
В нeгo ce кaзвa, чe пиcтитe в бaзaтa ca удължeни и eднa oт тях e мoдeрнизирaнa, кoeтo пoзвoлявa нa Руcия дa изпoлзвa caмoлeти oт вcякaкъв тип в бaзaтa.
Тритe нoвoприcтигнaли бoмбaрдирoвaчa щe прoвeдaт учeния в нoви гeoгрaфcки рaйoни нaд Cрeдизeмнo мoрe, зaяви миниcтeрcтвoтo нa oтбрaнaтa, прeди дa ce върнaт нa пocтoяннитe cи лeтищa в Руcия. - Още за Ту-22М3
Източник: https://blitz.bg/

 

105 години от началото на подводното плаване в България

25.05.2021, 19:56

На 25 май 2021 година се навършиха 105 години от приемането на първата българска подводница и началото на подводното плаване в България. На този ден през 1916 г. на пристанището на двореца Евксиноград, където е била флотската база, е вдигнат българският военноморски флаг на подводна лодка УБ-18 само в присъствието на царското семейство, съобщават от ВМС.
По случай събитието, днес 25 май, по инициатива на Съюза на подводничарите в България на паметната плоча на пирса на Евксиноград, гр. Варна, бяха положени венци и цветя. - (видео)
В ритуала участваха Представителният духов оркестър на ВМС,  командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, офицери от флота, много ветерани и бивши подводничари. - Още подводници

 

Косово ще приеме учения на американската армия за първи път

25.05.2021, 17:10

Косовският премиер Албин Курти обяви участие на Косовските сили за сигурност (КСС) във военно учение заедно с американската армия, съобщава Gazeta Express.
Курти написа в „Туитър“, че за първи път Косово е домакин на такова мащабно военно учение.
„За първи път Косово е домакин на учение, ръководено от американската армия, на нейна територия. Нашите войски проявяват всеотдайност и професионализъм в различни учения като част от Defender 21 в Косово, Хърватия и Албания“, каза Курти.
Министърът на отбраната на Косово Арменд Мехай заяви във вторник, че тренировъчната операция с войските на американската армия като част от Defender Europe 21 продължава. „Учебните операции заедно с американските войски продължават успешно, като част от учението Defender Europe 21. Косово и неговите сили доказват успешно своето тясно и всеобхватно партньорство със САЩ и техните сили, както и пълна готовност да допринесат за мира, сигурността и стабилността в региона и извън него. Пътят ни е към НАТО“, написа Мехадж във „Фейсбук“.
Най-голямото водено от САЩ военно учение от години, Defender Europe 21, включващо десетки хиляди войници, започна миналия месец от пристанището на Дуръс в Албания. Освен в Албания и Косово, ученията ще се провеждат в различни други страни от региона на Западните Балкани: Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Северна Македония и Румъния, отбелязва прищинското издание.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Връчиха наградата от министъра на отбраната на бригаден генерал от запаса Иван Мечков

25.05.2021, 11:49


Със заповед на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, бригаден генерал от запаса Иван Мечков – председател на Съюза на парашутистите в България, председател на Българската военно-полицейска асоциация  и член на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва  (СОСЗР) е удостоен с предметна награда  „Бинокъл Б8х30“. Днес при тържествена обстановка наградата беше връчена на бригаден генерал Мечков от председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков.
Бригаден генерал от резерва Иван Мечков е завършил ВНВУ „В. Левски” през 1982 г. и започва службата си като парашутист в 68-и полк „Спецназ” (днес Съвместно командване на специалните операции) в Пловдив. Служи като офицер в Българската армия в продължение на 28 години, до 2010 г.. През този период преминава през различни длъжности и стига до директор на Служба „Военна полиция” и звание бригаден генерал.
Във връзка с 6 май със заповед на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов капитан от запаса Кирил Йорданов, член на УС на СОСЗР, е награден със сувенирен нож „АК-74“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В Лом откриха паметник на полк. Стефан Илиев

25.05.2021, 08:40

В навечерието на 24 май, деня, в който славим делото на братята Кирил и Методий, в Дунавския парк в град Лом тържествено  бе открит паметник на героя от Балканските и Първата световна война полковник Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк. Мемориалът бе издигнат благодарение на дарителството на  известния онколог и родолюбец проф.  Георги Гаврилов. Негово Високопреосвещенство видинският митрополит Данаил освети паметника и отслужи молитва в памет на всички загинали във войните. Ученици рецитираха стихове и заедно с гражданите поднесоха цветя и венец на мемориала, изработен от Красимир  Сурулейски. Проф. Гаврилов сподели, че това е първата стъпка към създаването на Алея на славата, където ще бъдат увековечени имената на  полк. Борис Дрангов, кап. Димитър Списаревски, Дим. Маринов. Кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов сподели, че напълно подкрепя желанието на  известния онколог, „защото по-страшно от рака е забвението”. На тържеството присъства и правнучката на командира на 15-и пехотен Ломски полк Емилия Кожухарова.....Прочети още

 

Днес ВВВУ „ Георги Бенковски“ отбелязва патронния си празник

25.05.2021, 08:38

Днес от 11 часа на лобното място на вдъхновителя и ръководителя на въстанието в четвърти революционен окръг Гаврил Хлътев / Георги Бенковски, представители на ВВВУ „ Георги Бенковски“, Община Тетевен и Кметство Рибарица  ще поднесат венци и цветя на признателност към героя. Предвидена е и възстановка на случилото се на 12/25 май  1876 г. Пред паметника на Бенковски ще бъдат наградени военнослужещи, служители и курсанти , които със самоотвержения си труд съдействаха за издигане авторитета на възстановеното преди година Висше военновъздушно училище.
Снощи в Тетевен се проведе тържествена заря – проверка, посветена на 145–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски, съобщават от Общината. Както всяка година, гости и тетевенци сведоха глави пред паметта на загиналите герои, отдавайки почит към тяхната саможертва.
Кметът на Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева отправи своето приветствие към присъстващите и напомни за героичните подвизи на предците ни, които не трябва да забравяме.
„Пет века българската душа е напоена с мъка и гнет. Пет века тежки синджири виснат над нашия народ, но едно знаменито събитие през 1876г. променя съдбата ни. Това събитие, рожба на нашия народ, показа на Европа и Света, че България е жива и я има и повече не може да търпи потисниците си, че е готова на всичко за своята свобода и достойнство“, каза д-р Бояджиева.
Тя добави, че всяка година, на този площад, отново възкръсват събитията от Април 1876 година и ние с чувство на патриотизъм и преклонение си спомняме българските възрожденци и революционери – Бенковски, Раковски, Ботев, Хаджи Димитър, Левски, Захари Стоянов, Каблешков, Волов както и за всички знайни и незнайни герои, жертвали живота си за отвоюването на свободата.
„Това, което можем да направим ние, е да напомняме за делата и саможертвата на нашите братя, герои и мъченици, оставили костите си на бойното поле или из далечни азиатски затвори, да предаваме историята им на идните поколения, да покажем какви хора са живели по нашите земи и да научим уроците, които са ни оставили“, завърши кметът.
Приветствие към събралите се отправи и бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на Висше военновъздушно училище ,,Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия.
Гости на традиционната заря – проверка бяха ген.-майор Димитър Петров – командир на ВВС, бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на Висше военновъздушно училище ,,Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, бившият министър на отбраната - Красимир Каракачанов, бившият министър на вътрешните работи - Младен Маринов, Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен, зам.-кметовете Борис Врабевски, Тони Стоев и Красимир Красимиров, общински съветници, жители и гости на Тетевен.
Преди официалната част присъстващите се насладиха на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС. Краят на вечерта бе сложен с красива и пъстра тържествена заря.
Източник: http://otbrana.com/

 

Исторически календар

25.05.2021, 08:09

На 25 май 1923 г. в село Ивановское, Ставрополски край, СССР, е роден Петър Христов Томов. През 1935 г. семейството му напуска СССР и се завръща в България. Учи в 5-та прогимназия в Пловдив, където завършва трети клас и се записва в „техникума“ .

На 23 септември 1943 г. Петър Томов влиза в армията. Постъпва в 5-ти въздушен полк. В края на 1943 г. от София пристига комисия за избор на бъдещи парашутисти, които да се обучават в Германия. От 80 кандидати, той е избран на 3-то място и заминава за Брауншвайг, Германия. Заради продължилите дни бомбардировки над града групата се насочва към Кралево, Сърбия, където завършва обучението си за парашутисти. Участва в боевете край Стражин и Крива Паланка, в които е ранен и откаран в Пловдив. Оздравял, той се завръща на фронта и участва в битките при Страцин. На 16 април 1945 г. при Ястребец отново е ранен този път сериозно в областта на корема.От войната излиза военноинвалид.
Снимки и отличителни знаци, принадлежали на подоф. Петър Томов са част от фонда на Музея на авиацията.

 

Самолет, без който не би имало "Кинжал": супербързият МиГ-31К

25.05.2021, 08:04

За ракетния комплекс "Кинжал" се наложи да разработят специален самолет-носител. Свръхзвуковият изтребител-прехващач МиГ-31 претърпя сериозна доработка. При стабилни условия платформата трябва да може да постигне максимални параметри на скорост и височина, което е условие "Кинжал" да полети и да достигне "чудовищни" скорости от над 10 хил. км. в час.
Също така се наложи наново да се разработва методиката за въздушен бой и да се обучават пилоти. Експертите са единодушни, че МиГ-31 е отпимална платформа за "Кинжал", но кардиналното изменение в задачите на самолета изисква и съществена модификация на машината и ще предизвика коренна промяна на бойните ѝ възможности.
От руското министерство на отбраната споделиха пред вестник "Известия", че за авиационния ракетен комплекс "Кинжал" е създадена специална модификация на МиГ-31. Самолетът с индекс "К" съществено се отличава от базовата версия.
В момента в опитно-бойна експлоатация се намират десет МиГ-31К, базирани в Ахтубинск (Астраханска област), където вече стоят на бойно дежурство. Във връзка с "преквалификацията" на самолета от прехващач в бойна машина, се наложи самолетът да се сдобие с ново бордово оборудване. От самолета е премахнат радара, увеличен е резервоарът, което от своя страна позволява и увеличение на времето за патрулиране. Преработена е и пилотската кабина – инсталирани са системи за управление на новото въоръжение. Също така е установено ново комуникационно оборудване за получаването на сигнали и обозначаването на целите.
Размерът и масата на ракетите изискват променяне на центъра на тежестта на самолета, т.е. МиГ-31 ще се държи малко по-различно при полета си, отколкото обичайният прехващач. Затова се налага да се измени и бойната методика, а пилотите да преминат специално обучение за излитане и кацане с новото окачване под фюзелажа.
Авиационният ракетен комплекс "Кинжал" е способен да поразява самолетоносачи, разрушители и крайцери на потенциални противници. Бойната част на комплекса е модифицирана аеробалистична ракета от комплекс "Искандер". Изделието е в състояние да изпълнява сложни маневри, но с висока точност да поразява цели в радиус от над 2 хил. километра.
"За новите ракети се изисква съвсем друга система за контрол на оръжията", сподели пред "Известия" пилотът-изпитател и Герой на Русия Роман Таскаев. "Тя трябва да позволява полетните задачи да се изпълняват директно от самолета. За да се подобри качеството на прицела е необходимо точно позициониране на изтребителя. Затова му трябва високоточна навигационна система. Доработена е аеродинамическата част на фюзелажа и са модифицирани двигателите. Това позволи увеличението на тягата и скоростта".
МиГ-31 е първият съветски боен самолет от четвърто поколение. Първоначално той е предназначен за прехвата на крилати ракети по целия диапазон на височини и скорости. Полковете на тези изтребители имат статус на авиационен спецназ, като получават задачи по прехвата на сложни цели.
МиГ-31 е способен да развива до 3000 км/час. Прехващачът се издига на височина до 20,5 км, а обсегът на полета му е до 3,3 хил. километра. Нееднократно е използван като носител за различни типове перспективно въоръжение. Например експерименталната модификация МиГ-31Д е създаден да използва противоспътникова ракета 79М6 "Контакт". Самолетът от серия МиГ-31И е предназначен за изстрелване на неголеми космически апарати с маса 120-160 кг в орбита на височина от 300-600 километра. - Още за МиГ-31
Източник: https://bg.rbth.com/

 

На този ден се ражда Игор Сикорски - създателят на вертолети

25.05.2021, 07:57

Авиоконструкторът Игорь Иванович Сикорский е роден на 25 май 1889 година в Киев (тогавашна Русия), днешна Украйна.
От малък се увлича по авиомоделирането. На 12 годишна възраст построява малък макет на вертолет, задвижван с ластик.
Учи в кадетския корпус на „Морското кадетско училище“ в Санкт Петербург (1903-1906) и в Киевския политехнически институт. През лятото на 1908 година заминава на пътешествие из Европа, по време на което се запознава с братята Райт. Завръщайки се в Киев, започва да работи върху проект за създаването на вертолет. През 1909 и 1910 год. изработва два модела, които обаче не може да издигне във въздуха.
В периода 1910-1911 год. създава няколко самолета модел „С“. През лятото на 1911 год. извършва полет с биплан „С-5“, снабден с двигател с мощност 50 к.с. Полетът продължава повече от 1 час и достигайки височина на полета 450 м. По същото време получава и летателен лиценз № 64 от „Международната авиационна федерация“.
От 1912 до 1918 год. оглавява конструкторското бюро на авиационния отдел на „Руско-балтийския завод“, който през 1913 и 1914 год. започва да произвежда първите в света много моторни самолети („Гранд“, „Руски витяз“, „Иля Муромец“).
В годините на Първата световна война, под ръководството на Сикорски, са построени 75 четиримоторни бомбардировачи.
През 1919 год. емигрира в САЩ, където в течение на няколко години се занимава с преподавателска дейност и чете лекции. През 1923 год., заедно с няколко други руски имигранти, бивши офицери, създава компанията "Сикорски аероинжениринг", която през 1928 год. става част от „Юнайтед еъркрафт“.
Първият самолет, построен от Сикорски в САЩ, е двумоторният биплан S-29 (1923 г.). През 1929 год. създава още един двумоторен биплан S-38. През 1931-1932 г. се появяват четиримоторните S-40 и S-42. Вторият, S-42 - създаден за далечни полети, поставя през 1934 г. рекорд от 6220 метра височина на полета. В същата година S-38 поставя световен рекорд за скорост.
В началото на 40-те години на ХХ век, публично е демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет - VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ. Закупен е от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.
Вертолетът S-51 широко се използва в бойни операции по време на Корейската война.
Сикорски е удостоен с множество звания и държавни награди. Избран е за почетен член на много университети по света.
Приключва земния си път в град Истън, щат Кънектикът, на 26 октомври 1972 год. - (видео)

 

 

Промени в ръководството на военните медии

24.05.2021, 22:55

От сайта на Информационния център (ИЦ) на Миинистерството на отбраната научаваме, че са настъпили промени в ръководството на военните медии. За директор на ИЦ на мястото на Любо Денов е назначен дългогодишният журналист Евгени Генов, който вече заемаше тази длъжност по време на предишния служебен кабинет. Заместник-директор на ИЦ на МО продължава да бъде Тома Иванов. Мария Цветкова, която в известен период бе депутат от ВМРО в 44-то Народно събрание, е освободена от заместник-директор на центъра. Начело на ВТК и в. „Българска армия“ продължават да бъдат Стоян Марков и Андрей Рангелов. Впрочем Стоян Марков вече е доктор. Той защити във Военна академия дисертационен труд на тема „Военните телевизионни канали и съвременните предизвикателства пред публичността в сигурността и отбраната”. Поздравления!
На страниците на в. „Българска армия“ вече бе съобщено, че за директор на дирекция „Връзки с общественоста“ в МО е назначена Румяна Станимирова, която земаше тази длъжност по време на предишното служебно правителство. Също армейският вестник информира, че началник на кабинета на министъра на отбраната вече е възпитаникът на Висшето военно артилерийско училище в Шумен, който в професионалната си биография има четири миси в Афганистан, полковник от запаса Калчо Атанасов.
Честито и успех на новоназначените!
Източник: http://otbrana.com/

 

Как Русия ще отговори на турската заплаха срещу Калининград от Полша

24.05.2021, 19:36

След Украйна друг руски съсед реши да закупи турски бойни безпилотни самолети “Байрактар”, които показаха своята ефективност във войната в Либия и по време на неотдавнашния конфликт в Нагорни Карабах. Полша ще получи първите безпилотни самолети след година. Защо Полша под крилото на САЩ се нуждаеше от турски БПЛА и каква заплаха представляват те за сигурността на Русия?
Полша ще бъде първата членка на НАТО, която ще купи от Турция бойни безпилотни летателни апарати (БПЛА) “Байрактар” TB2, които ще бъдат въоръжени с противотанкови ракети. Първата партида дронове - 24 броя - ще пристигне през 2022 година. Сделката ще бъде подписана между страните в понеделник, 24 май, по време на посещението на полския президент Анджей Дуда в Турция.
„Армията ще получи оръжия, които все още не са на въоръжение в полските въоръжени сили, доказани оръжия, ефективни оръжия, оръжия, които плашат агресора“, заяви министърът на отбраната на републиката Мариуш Блашчак.
Варшава намеква, разбира се, колко ефективно са действали “Байрактарите” по време на последния военен конфликт в Нагорни Карабах. Благодарение на тях Азербайджан успя да излезе победител в битката срещу Армения. Видеозаписите от ударите на азербайджанските дронове срещу арменски цели в Нагорни Карабах се разпространиха по целия свят. Тези видеоклипове, които бяха разпространени от азербайджанското министерство на отбраната, се превърнаха в символ на използването на нови оръжия в стария конфликт.
През април стана известно, че Украйна също възнамерява да купи безпилотни самолети “Байрактар” от Турция. След това руският външен министър Сергей Лавров предупреди Турция да не подхранва милитаристките настроения на Киев. Сега тези оръжия се купуват от втора държава, която граничи с Русия и е изключително русофобска.
Всъщност това не са първите дронове за Полша. От 2018 г. тук се настаняват американските БПЛА MQ-9 “Жътвар”. „След това американските дронове бяха преместени в Румъния, но както се казва, това е временна мярка до приключване на реконструкцията на база “Мирославец”. Що се отнася до въоръжените сили на Полша, те не са имали подобни или близки по отношение на класа системи. Те не са създавани в страната или закупувани в чужбина. Сега полските военни се опитват да компенсират такъв недостатък “, коментира Денис Федутинов, водещ руски експерт в областта на безпилотната авиация.
Що за оръжие е това? “Байрактар” TB2 е ударен безпилотен самолет с обсег от 150 км, скорост от 130 км/ч и полезен товар до 50 кг. Оборудван е с автоматична система за излитане и кацане. Каква е неговата сила? Ударните дронове правят войната по-бърза и по-евтина. Защото дронът първо „стреля“, а след това търси целта. Всъщност сега всеки офицер може да проведе разузнаване с помощта на дрон и незабавно да унищожи целта.
В Русия такава работа се извършва от ударния хеликоптер Ми-28 с двама пилоти. Но ако той бъде свален, тогава загубите излизат много по-големи - както в пари, така и в човешки животи. По-евтино е да се загуби дрон и да няма жертви и може бързо да се вдигне нов дрон във въздуха.
И накрая, поразяването на БПЛА е много по-трудно, тъй като е малък, издава по-малко шум и е по-трудно за откриване от радарите. И той знае как да намери цел не по-лошо от бойните хеликоптери.
Каква е заплахата за Русия от закупуването на 24 турски безпилотни летателни апарата от нейния съсед по НАТО? Доколко сериозно те представляват заплаха за сигурността на Русия и съюзната Беларус? Според Федутинов планираната покупка от поляците е малко вероятно да окаже значително влияние върху подреждането на силите в региона, тъй като такива безпилотни летателни апарати по правило се използват широко срещу противник, който очевидно е по-слаб от техническа гледна точка. Русия очевидно не е слабо звено. Съвременните системи за ПВО, притежавани от Русия, могат лесно да се справят с турския “Байрактар.” Той няма да може да пробие, включително отбраната на Калининград.
„Безпилотните летателни апарати с размерите на турския “Байрактар” не са трудни цели за съвременните системи за ПВО, които Русия притежава. Ако по отношение на малките дронове може да се наложи някаква модификация на системите, създадени за борба с „големия“ пилотиран самолет, то в този случай, предвид размера на безпилотния летателен апарат и наличието на демаскиращи знаци, това най-вероятно няма да бъде необходимо", обяснява Федутинов. Следователно той е уверен, че ако бъдат разположени директно в Полша, тези системи ще носят предимно политическа функция, а не военна.
Турците, разбира се, говорят за безпомощността на руските системи за ПВО пред турските БПЛА. Подобни твърдения обаче имат по-скоро рекламен характер и не отразяват безпристрастно реалното състояние на нещата. „Очевидно е, че всички разработчици на системи за БПЛА се опитват да увеличат цената на предложените от тях системи, като вземат предвид противодействията, достъпни за потенциален противник. В същото време създателите на системите за ПРО и радио-електронна война, използвани за борба с безпилотни летателни апарати, също подобряват техническите си решения в отговор на променящите се заплахи. Тази борба между ковачите на „меча“ и „щита“ е постоянна “, казва Федутинов.
За военни цели турските дронове ще бъдат използвани от полските въоръжени сили по-скоро като част от коалиционните операции на НАТО в чужбина. „Това ще позволи на Варшава да потвърди своята лоялност към своите партньори и същевременно да придобие собствен опит в използването на нови системи за тях“, заключава водещ руски експерт в областта на безпилотните самолети.
Руската армия, разбира се, също иска да има такива оръжия на въоръжение. Ето защо през ноември се планира стартирането на първото в страната серийно производство на ударни безпилотни летателни апарати за нуждите на ВКС.
Заводът ще бъде построен за 4 милиарда рубли в научния град Дубна край Москва от групата компании “Кронщад”. Нашият безпилотен самолет "Орион-E" (вариант за износ) или "Иноходец" (име за руската армия) ще бъде подобен по характеристики на турския "Байрактар". В арсенала на "Иноходец" може да има свободно падащи, коригиращи се или направлявани въздушни бомби, както и управляема ракета X-50.
Русия вече е използвала “Орион” в Сирия на изпитания през декември 2019 г. Дронът е изпълнявал 38 мисии в Сирия, от които 17 - с удари по позиции и цели на терористи, 20 за разузнаване и една „за други цели“.
Военният експерт Алексей Леонков вярва, че Русия ще създаде по-ефективно и привлекателно превозно средство за клиентите от турския “Байрактар”. "Орион" има явно предимство пред "Байрактар", тъй като първият прибира в полет всички колесници, а не само предните, като втория, което прави турския безпилотен самолет по-уязвим по отношение на радарния подпис ", заяви Леонков .
Според него турският БПЛА като цяло е доста уязвим, включително при сблъсък дори с не особено технологично оборудван противник. „Само в Либия експертите преброиха около 47 свалени турски безпилотни летателни апарата, около дузина бяха свалени в Сирия и още няколко бяха свалени в Нагорни Карабах“, каза специалистът.
Източник: https://pogled.info, В. Сергеев

 

 

Тържествена церемония по откриване на тактическото учение „ Balkan Sentinel 21”

23.05.2021, 19:21

Тактическото учение с бойни стрелби „Balkan Sentinel 21“ беше открито с официална церемония днес, 23 май, на учебен полигон „Ново село“. Военнослужещите от страните-участнички България, Грузия и САЩ бяха приветствани от бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, съобщават от медийния център на „Defender Europe 21“.
„Учението „Balkan Sentinel 21“ е едно от серията свързани учения „Defender Europe 21“, което дава възможност за усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост в национален и съюзен формат“, каза той в обръщението си към участниците. „Съвместното изпълнение на задачите ще бъде ярка демонстрация на професионализма на военнослужещите от България, Грузия и САЩ и на готовността ни да споделим общи ценности, опит и знания“, заяви бригаден генерал Дешков и подчерта възможността за подобряване на цялостната координация със съюзниците и партньорите и за изграждане на единство с тях, която учения от такъв характер предоставят.
Националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие „Balkan Sentinel 21“ се провежда на територията на Учебен полигон „Ново село“ с участието на до 600 военнослужещи от Сухопътните войски на Република България и до 250 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ и Грузия. Сред основните цели на „Balkan Sentinel 21“ са повишаване на оперативната съвместимост и сътрудничество с коалиционните съюзници и страните-партньори, на способностите за планиране и водене на настъпателни действия по време на мобилна отбрана с партньорите, както и интегриране и ефективно управление на придадените формирования.
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия достави на Сърбия партида военна техника

23.05.2021, 17:02

Партида от модернизирани танкове Т-72МС и бронирани разузнавателни и патрулни машини БДРМ-2МС, беше доставена на сръбските въоръжени сили в рамките на военно-техническата помощ, за да бъде засилен бойния потенциал на Сръбската армия. Това съобщи в неделя заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Александър Фомин по време на церемонията по предаването на бронираните превозни средства, информира TACC.
На събитието присъстваха заместник министър-председателят и министър на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович, държавният секретар и заместник-министър на отбраната на Руската федерация Николай Панков и висшето военно командване на сръбската армия. Церемонията се състоя в град Ниш на територията на 3-та механизирана бригада на сръбските сухопътни войски. - (видео)
"Бойната сила на сръбските въоръжени сили е попълнена с модернизирани танкове Т-72МС и бронирани разузнавателно-патрулни машини БДРМ-2МС руско производство. Доставеното оборудване, което отговаря на всички съвременни стандарти и изисквания, ще засили бойния потенциал на Сръбската армия, ще допринесе за изпълнението на задачите за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната ", каза Фомин.
Заместник-министър Панков увери, че руското военно ведомство ще продължи да развива и укрепва двустранните отношения, ще оказва всякаква помощ за модернизацията на въоръжените сили на Сърбия. След завършването на динамичния показ на бронираните превозни средства Александър Фомин подари на началника на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили генерал Милан Мойсилович символичен ключ от кулата от танк Т-72МС. - (видео)
По време на събитието представители на руската делегация и сръбския министър на отбраната обмениха мнения относно руско-сръбското военно, военно-техническо сътрудничество и регионалната сигурност.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Шефът на Пентагона: САЩ са изправени пред заплаха от тероризъм, използването на кибероръжия и вътрешно разделение

23.05.2021, 09:05

Американският министър на отбраната Лойд Остин смята, че САЩ са изправени пред заплахата от тероризъм, използването на кибер оръжия и вътрешното разделение. Това мнение изрази шефът на Пентагона, говорейки на церемонията по дипломирането на американската военна академия в Уест Пойнт (Ню Йорк), съобщава ТАСС.
Остин отбеляза, че тазгодишните възпитаници не помнят, че САЩ не са участвали във войната. „Завършвате в променяща се държава и в променящ се свят, където много от старите начини за правене на бизнес вече не са актуални“, каза Остин. Вие наблюдавате края на най-дългата война в САЩ“. На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е решил да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история.
Ръководителят на Пентагона подчерта, че САЩ са изправени пред редица заплахи, „от пандемия до тероризъм и кибер оръжия“. „Свидетели сте, че технологиите променят самото естество на войната“, каза ръководителят на отдела за отбрана на САЩ, завършил обучението си в академията „Уест Пойт“ през 1975 г.
„Виждате разделение във вашата родина, което е изправено пред ужасните последици от пандемията“, продължи Остин, като също подчерта, че американските конкуренти търсят „просперитет, основан на посегателството върху свободата“ на американците.
Академията Уест Пойнт, чието мото е „Дълг - чест - отечество“, е основана през 1802 г. в щата Ню Йорк. Обучението в него се заплаща от бюджета на Сухопътните войски в замяна на задължението на кадетите да влязат в активна военна служба след завършване на четиригодишно обучение. Всяка година от академията завършват около 900 офицери от армията, които получават чин младши лейтенант. Според гореспоменатия кодекс на честта, кадетът от Уест Пойнт „никога няма да лъже, заблуждава, краде и няма да търпи това ат другите“.
Източник: https://trud.bg/

 

ВВВУ „Георги Бенковски“ ще отбележи патронния си празник в Тетевен и м. „Костина“

23.05.2021, 08:27

Представителна част от ВВВУ „ Георги Бенковски“ ще се включи в отбелязването на 145-та годишнина от Априлското въстание в Тетевен. Традиционно  , вечерта на 24 май от 21 ч. на площад „Сава Младенов“ Община Тетевен и военнослужещи провеждат тържествена заря- проверка в памет на загиналите за свободата на Родината .
На 25 май, от 11 часа, на лобното място на вдъхновителя и ръководителя на въстанието в четвърти революционен окръг Гаврил Хлътев/Георги Бенковски, представители на ВВВУ „ Георги Бенковски“, Община Тетевен и Кметство Рибарица  ще поднесат венци и цветя на признателност към героя. Предвидена е и възстановка на случилото се на 12/25 май  1876 г.
Пред паметника на Бенковски ще бъдат наградени военнослужещи, служители и курсанти, които със самоотвержения си труд съдействаха за издигане авторитета на възстановеното преди година Висше военновъздушно училище.

 

Исторически календар

23.05.2021, 08:23

В нощта на 23 срещу 24 май 1918 г. по време на Първата световна война поручиците Иван Узунов ( пилот) и Константин Попатанасов ( наблюдател) провеждат нощно летене над позициите на противника. Те се завръщат от района на Тахинското езеро, след като са пуснали 75 кг авиационни бомби и са обстрелвали с картечница вражеските биваци край Гюмюшдере.

Обстрел от земята слага край на летенията на двамата офицери с английския трофеен аероплан „Армстронг“. Попадението е в двигателя на самолета и той пламва. Въпреки мрака поручик Узунов успява да кацне на левия бряг на р.Струма и заедно с наблюдателя К. Попатанасов се добират до предните позиции на 12-а дружина. Повреденият аероплан е унищожен от пет неприятелски биплана.

 

Хоровото пеене в Морското училище (преди повече от половин век)

23.05.2021, 08:17

Художествената самодейност на курсантите бе важен дял от съвместния войскови живот в Морското училище. В цялата Българска армия тя се поощряваше и се провеждаха различни и разнообразни прегледи и състезания.
Всред курсантите неминуемо попадаха младежи с малко или много изявени музикални наклонности и такива свирещи на различни инструменти.
Командирите на роти и взводове бързо издирваха такива млади таланти и те получаваха разрешение да донесат личните си инструменти.
В училището имаше и достатъчно служебни духови инструменти. Така че първо нещатният училищен оркестър попълваше и обновяваше своя състав.......Прочети още

 

За Египетския корпус във Варна по време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г.

23.05.2021, 08:15

По време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. на страната на Османската империя срещу Русия се бие и Египетският корпус, под командването на принц Хасан Исмаил паша (на снимката).
Той се включва във войната по искане на султан Абдул Хамид II до хедива на Египет, васал на Османската империя*, Исмаил паша. Корпусът отплава от Александрия в 6 часа вечерта на 11 юни 1877 г., натоварен на 7 египетски транспортни парахода („Behara”, „Favoum”, „Charkieh”, „Rahmanieh”, „Dahalieh”, „Garbieh”, „Tanta”), охранявани до протока Дарданели от 4 турски броненосеца, под командването на адмирал Хасан паша.
Принц Хасан Исмаил паша и неговият щаб са на борда на парахода „Масър“ (Masr). Корпусът дебаркира във Варна на 19 юни, ескортиран от турския броненосец „Азизие“ (Azizieh).
Останалата част от корпуса - 3000 пехотинци, отплава от Александрия за Константинопол (Истанбул), и оттам за Варна, на 17 юли 1877 г. . ........Прочети още

 

 

Военен самолет се разби в Нигерия

22.05.2021, 20:57

Началник на щабът на сухопътните сили на Нигерия генерал-лейтенант Ибрахим Атаиру (на снимката) и още 10 души, сред които 4 членен екипаж, загинаха вчера в самолетна катастрофа, съобщиха три военни източника за Ройтерс.
Военновъздушните сили посочиха в съобщение, че самолетът Beechcraft B300 King Air 350i (р.н. NAF203, FL-891) на командващия се е разбил снощи в 18:00 местно време край летището на град Кадуна в едноименния нигерийски щат и тече разследване на причината за катастрофата. - (видео)
Военните пътували за столицата Абуджа след официално посещение в Кадуна, предаде Асошиейтед прес.
Катастрофата се случва три месеца след като малък пътнически самолет на ВВС се разби край летището на Абуджа след предполагаем отказ на двигател. Тогава загинаха 7 души на борда на машината.
През януари президентът на Нигерия назначи генерал Атаиру и други военни ръководители след години на нарастваща критика заради ширещото се насилие, извършвано от мюсюлмански бунтовници и въоръжени банди.

 

Турция копнее да е самостоятелна сила. Разшири военните си операции, а Ердоган си играе с Русия и САЩ

22.05.2021, 20:18

Eceтo нa Caмюъл Хънтингтън oт 1993 гoдинa зa Fоrеign Аffаirs „Cблъcъкът нa цивилизaциитe“ e изcлeдвaнo дo нaй-мaлки дeтaйли прeз пocлeднитe три дeceтилeтия. Нo кaквoтo и дa миcли чoвeк зa тeзaтa му, чe културнaтa идeнтичнocт щe движи пoлитикaтa cлeд Cтудeнaтa вoйнa, Хънтингтън пoзнa дo гoлямa cтeпeн зa Турция.

Тoй прoгнoзирa, чe c oтшумявaнeтo нa cъпeрничecтвoтo oт XX вeк, прoзaпaднитe нaклoннocти нa cвeтcкия eлит нa Турция щe бъдaт измecтeни oт нaциoнaлиcтичecки и иcлямcки eлeмeнти. И в тoвa тoй e aбcoлютнo прaв, пишe aвтoритeтнoтo aмeрикaнcкo cпиcaниe Fоrеign Аffаirs в мaтeриaл, прeдcтaвeн бeз рeдaктoрcкa нaмeca oт Aгeнция „Фoкуc“.......Прочети още

 

Полша купува бойни дронове от Турция

22.05.2021, 20:05

Полша ще купи 4 системи с 24 безпилотни бойни летателни апарата "Байрактар ТВ2" от съюзника си в НАТО Турция, съобщи днес пред полското обществено радио министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак, цитиран от ДПА, предаде БТА.
Военните дронове ще бъдат въоръжени с противотанкови ракети UMTAS. Полша ще купи и пакет за логистика и обучение заедно с летателните апарати. Първите доставки ще пристигнат през 2022 година.
Дроновете имат функции за нападение и "са се доказали във войни в Източна Европа", каза Блашчак.
Безпилотните самолети "Байрактар" изиграха важна роля за неотдавнашната победа на Азербайджан срещу Армения в конфликта за контрол над Нагорни Крабах, припомня ДПА.
Сделката трябва да бъде подписана при предстоящото посещение на полския президент Анджей Дуда (на снимката) в Турция, което започва в понеделник.
Полските външни военни договори обикновено са с компании от САЩ. През финансовата 2020 година Полша е поръчала американска военна техника за 4,7 милиарда долара, сочат данните на Агенцията за сътрудничество в областта на отбранителната сигурност.

Полша става поредният експортен клиент на Bayraktar TB2. Апаратът се експлоатира или е поръчан от Азербайджан, Мароко, Катар и Украйна. Използван е и в Либия, но не е ясно дали е предоставен на правителството в Триполи или е експлоатиран от турските сили. Има апарати базирани в непризнатата Севернокипърска турска република.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции продължават участието си в учението „Decisive Strike 21”

22.05.2021, 19:32

Продължава участието на военнослужещите  от Съвместното командване на специалните операции в учението „Decisive Strike 21” на полигон Криволак в Република Северна Македония.
Съвместно с  другите участници от Северна Македония, САЩ и Гърция те изпълняват задачи по специално разузнаване, директни действия и съвместни стрелби.
Командир на българския отряд е капитан  Владимир Шипковенски.
Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции продължава участието си в учението „Decisive Strike 21”
Учението „Decisive Strike 21” е част от мащабното учение „Defender Europe 21“, в което свързаните учения демострират и развиват оперативните способности на страните от НАТО и страните-партньори и са израз на съюзната решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към сигурността в Черноморския регион.
Източник: Bulgarian Joint Forces Command

 

Завърши предислоцирането на личен състав и техника за участие в учението “Balkan Sentinel 21“

22.05.2021, 19:24

Разтоварване на верижна техника и подготовка за извършване на марш на собствен ход до учебен полигон „ Ново село“ за участие в учението „Balkan sentinel 21” се извърши днес, 22 май 2021 г. на железопътната гара на с. Зимница.
Под ръководството на заместник-командира по логистичното осигуряване на 3-ти механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада майор Николай Найденов,  колоната от 38 единици верижна техника извърши 30-километров марш до Учебен полигон „Ново село“.
Дейностите по контрола на  спазването и изпълнението на процедурите по разтоварване, както и координацията с представителите на „Български Държавни Железници“ в района на ж.п. гарата осигуриха капитан Елена Терзиева-Стоянова и младши сержант Даниела Няголова от 32-ра група за контрол на придвижването, от състава на Съвместното командване на силите.
През последните два дни близо 700 души личен състав и до 100 единици бойна, специализирана и транспортна техника се предислоцира от районите на 61-ва механизирана бригада в гр. Карлово и гр. Казанлък до Учебен полигон „Ново село“.
„Balkan Sentinel 21“ е  тактическо учение с бойни стрелби, в което участват военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, Грузия и САЩ. То е част от мащабното учение на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка „Defender Europe 21“ и се провежда от 21 май до 4 юни 2021 г. на полигон „Ново село“:
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Морско училище почете светите братя Кирил и Методий, връчиха награди

22.05.2021, 19:17

В навечерието на 24 май ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза един от най-светлите български празници – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. С чувство на национална гордост Морско училище отдаде почит на всички просветители, учени, творци и светли умове в българската история, съобщават от училището.
По повод празника, със заповед на министъра на отбраната бе обявена благодарност за началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, за приноса му към успешното провеждане на Стратегическия преглед на отбраната 2019 – 2021 г. В същото направление с грамота бе отличен и зам.-началникът по учебната и научната част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов.
Също със заповед на министъра на отбраната с предметни награди бяха отличени и професор д.н. Валери Стоянов от катедра „Мениджмънт и логистика“ на Факултет „Навигационен“, и доц. д-р Милен Бонев – ръководител на катедра „Електротехника“ на Факултет „Инженерен“.
За съществен принос към развитието и утвърждаването на авторитета на ВВМУ като образователна и научна институция и във връзка с 24 май, със заповед на началника на Училището бяха наградени и служители, преподаватели, военнослужещи, курсанти и студенти от Морско училище.

 

Франция започна тестовете на Rafale F4

22.05.2021, 08:45

Франция е започнала изпитанията на новия стандарт F4 на многоцелевия изтребител Dassault Rafale. Това съобщи френското МО на 20 май 2021 г.
Първоначалните изпитания са се извършили с експерименталния стандарт F4-1 от авиобазата Истър, Южна Франция между 26 и 29 април. Те са били под контрола на френската дирекция по въоръжението DGA към френското МО. Били са извършени осем задачи с общо 50 самолетоизлитания. - (видео)
В тях са участвали два Rafale F4-1, които са изпълнявали мисии с реалистични сценарии, заедно с други бойни самолети (Rafale F3R, Mirage 2000 и Alpha Jet) от френските ВВС и ВМС.
Тестовете стартират около две години и половина, след като бе обявено, че се стартира работата по Rafale F4.
Стандартът F4 ще включва подобрения по бордния радар Thales RBE2 (нови режими „въздух-земя”), прицелния контейнер Thales TALIOS и разузнавателен контейнер Reco NG (чрез добавяне на изкуствен интелект, който ще улесни идентификацията на целите). Ще бъде подобрена комуникацията и нашлемните системи Scorpion. Подобрения ще има и по бордната оптико-електронна обзорна система, както и системата за самозащита. Двигателите M88 ще получат нова система за управление.
Изтребителят ще получи два нови пилона за ракети „въздух – въздух” Mica и ще получи 1000-kg управляема бомба от семейството AASM.
Стандартът F4 ще е преходен към новия боен самолет, който ще се създаде в рамките на програмата FCAS.
Очаква се изпитанията на стандарта F4 да приключат към 2023 г., след което той ще може да бъде прилаган на съществуващите и новопроизведените Rafale.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Сърбия свали от въоръжение МиГ-21

22.05.2021, 08:23

Церемония по изваждането на изтребителите МиГ-21 от въоръжение се състоя вчера, 21 май 2021 г., в Сърбия.
На церемонията са присъствали сръбският военен министър Небойша Стефанович и командирът на ПВО и ВВС на страната генерал-лейтенант Душко Заркович. Тя се е състояла на военното летище в Батайница, където се базира 204-та въздушна бригада. - (видео)
Историята на сръбските МиГ-21 приключва там, където е започнала през 1962 г. – на летище Батайница. Там тогава пристигат първите МиГ-21Ф-13, които две години по-късно вече изграждат един авиополк от общо три ескадрили.
Сърбия официално пенсионира МиГ-21, след като единственият летящ МиГ-21УМ катастрофира през миналия септември, при което загина двучленния му екипаж.
Сърбия спря полетите с изтребителите МиГ-21бис през септември 2015 г., след като изтече техния технически ресурс, но реши да продължи да експлоатира трите налични спарки МиГ-21УМ. На следващата година две от тях преминаха през доработки за да могат да използват ракетите „въздух – въздух” Р-60М, както и през капитален ремонт с удължаване на ресурса от 10 години или 850 часа. Те се използваха и за бойно дежурство. През 2018 г., обаче полетите и с тях спряха, поради липса на резервни части.
През май 2020 г. катастрофиралият МиГ-21УМ бе възстановен за полети с идеята да бъдат възстановени и другите две спарки. Те трябваше да се използват няколко години, до идването от ремонт и модернизация на всички сръбски МиГ-29. Тези планове, обаче са били отменени.
Югославия купува общо 261 броя МиГ-21 от девет модификации (Ф-13, ПФМ, М, МФ, бис, Р, У, УС и УМ). Катастрофиралата през септември 2020 г. спарка е вероятно един от последните (ако не и последният) произведени МиГ-21 в СССР. Машината е произведена на 1 декември 1986 г. и в края на месеца е предадена на Югославия. През 1991 – 1992 г. самолетите активно участват в гражданската война в Югославия. Тогава са загубени общо седем самолета от зенитен огън. По време на натовските бомбардировки през 1999 г. типът остава на земята и не участва в бойните действия. - Още за МиГ-21
Източник: https://aero-bg.com/

 

Министерство на отбраната на Русия разсекретени документи за Пражката настъпателна операция

22.05.2021, 08:13

Министерството на отбраната на Русия разсекрети документите за Пражката настъпателна операция, като отвори нов мултимедиен раздел на официалния си уебсайт: http://prague1945.mil.ru, който е посветен на „запазването на паметта за решаващата роля на Червената армия в освобождението на Чехия от нацистките окупатори".
Във военното ведомство отбелязаха, че представените в него документи „поставят бариера пред фалшификаторите на историята и потвърждават решаващата роля на Червената армия за освобождението на Чехословакия“.
Уточнява се, че разделът съдържа материали от Централния архив на Министерството на отбраната „за битките за освобождението на Прага, за героите на Червената армия, загинали за свободата и независимостта на Чешката земя“, както и "за историческата истина, опитите за изкривяване и пренаписване, които, за съжаление, не спряха в тази страна."
Разделът е създаден в рамките на проекта "Без срок на давност".
В резултат на настъплението в Прага, проведено от 6 до 12 май 1945 г., съветските войски разбиват последната голяма група от Вермахта. Според Министерството на отбраната на Руската федерация, в Чехия са погребани над 50 хиляди съветски войници.

 

 

Макрон разкритикува Турция за действията ѝ в НАТО

21.05.2021, 20:11

Френският президент Еманюел Макрон призова за повече съгласуваност в НАТО, като за пореден път разкритикува Турция, че действа самостоятелно, в ущърб на своите съюзници, предаде БТА, цитирайки Франс прес.
Следващата среща на високо равнище на НАТО на 14 юни в Брюксел "трябва да даде възможност" за подобряване на съгласуваността в Атлантическия алианс, заяви той след разговор с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг във френското президентство.
"Солидарността между съюзниците не е просто дума с променливо значение. Тя предполага задължения, взаимни отговорности. Тя предполага, че всеки от съюзниците поема задължението да спазва международното право и ясни правила за поведение", подчерта френският държавен глава. "Това предполага да не се преследват национални интереси, които противоречат на интересите в областта на сигурността на други съюзници, както се случваше понякога през последните години в Сирия, в Източното Средиземноморие, в Либия, в Кавказ или по отношение на взаимната съвместимост между оръжейните системи, което е от абсолютно критично значение в рамките на НАТО", подчерта той, очевидно визирайки Турция.
Макрон призова и за "отговорност на съюзниците" по отношение на отбранителните усилия, независимо дали в бюджетната сфера или на терен, особено при борбата с тероризма.
"Не е време за разединяване на усилията, а за отговорност на всички и сътрудничество на всички", подчерта френският президент, като напомни, че Франция е постигнала миналата година поставената от Алианса цел да отделя за отбрана 2 на сто от своя БВП, въпреки пандемията. Освен това Париж е на първа линия в борбата срещу тероризма в Сахел, подчерта той.
Макрон призова отново за по-голям европейски суверенитет в сферата на отбраната, макар че някои се опасяват, че това ще е в ущърб на НАТО. Президентът на Франция обаче подчерта, че не става дума за ситуация, при която спечеленото от една страна е загуба за другата. Усилията на европейците ще помогнат на усилията на американските им съюзници, уверен е Макрон. Йенс Столтенберг заяви, че следващата среща на високо равнище ще бъде "уникална възможност за засилване на съюза между Европа и Северна Америка". Това ще включва и увеличаване на инвестициите в колективната отбрана, увери той.
Източник: https://fakti.bg/

 

Френски военен кораб на посещение във Варна

21.05.2021, 19:44

От 22 до 26 май 2021 година френският военен патрулен кораб “Commandant Birot” F796 ще посети пристанище Варна. Корабът не за първи път е на посещение в морската столица. По програма официални визити не са планирани.
Ще се проведат работни срещи, във връзка със съвместно учение от типа “PASSEX”, което ще се проведе с минен ловец “Цибър“ от българските Военноморски сили на 26 май 2021 година.

Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Добро ниво на подготовка показа „Черно море 2021“

21.05.2021, 17:22

Днес завърши тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2021”. Сценарият на учението осигури на участниците тактическа обстановка, изпълнена с рискове и заплахи, касаещи нарушаване на морските комуникации и свободата на корабоплаването в западната част на Черно море и националните морски пространства на Република България, съобщават от ВМС.
Патрулните, противоминните, осигуряващите сили и логистичните формирования в състава на флотилията успешно изпълниха планираните тактически действия, поддръжки и осигуряване в рамките на участие в самостоятелна операция по морска сигурност.
Учението допринесе за затвърждаване на придобитите знания и умения по прилагане на националните стандарти за изпълнение на широк спектър от задачи на море по мисията “Принос към националната сигурност в мирно време” . Като основни могат да се отличат операцията по контрол на корабоплаването, противодействието на асиметрични заплахи по въздух и море, демонстриране на решителност чрез развръщане, прегрупиране, изпълнение на бойни стрелби, противоподводни и подривни бойни упражнения в зоната на морската операция.
Учението постави и акцент на бойните действия срещу въздушен противник. По време на планираните сериали се отработиха действията по ранно откриване, идентифициране и реагиране на различни по естество заплахи от въздуха с използване на реално и условно обозначени цели.
Както при всяко тактическо учение следват разбор, анализ и извличане на поуки от практиката. Предварителните впечатления на групата за разбор и анализ в Ръководството на учението недвусмислено сочат към извода за достигнато добро ниво на подготовка и успешно изпълнение на поставените задачи.
Източник: http://otbrana.com

 

Обмислят съвместно ползване на летищата от военната и гражданската авиация

21.05.2021, 17:17

Това стана ясно днес, когато служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров представи екипа си. „Заедно с Министерството на отбраната, ще сформираме експертна работна група, която да разгледа съвместното ползване на летищата от военната и гражданската авиация“, каза  той.  Преди това посочи, че една от конкретните задачи в областта на транспорта е изготвянето на критерии за превръщане на летателните площадки в летища за международни полети. Към момента готовност за това имат обектите в Русе, Лесново, Приморско, Балчик, Казанлък и София-Запад. По думите му, по този начин ще бъде дадена глътка въздух за авиацията.
„Новият заместник-министър Христина Велинова е в системата от 1999 г. и се е занимавала с автомобилен и въздушен транспорт. Заместник-министър Нели Андреева е в системата на транспорта от 2006 г. и е с експертиза в управлението на проекти. Красимира Стоянова, началник на кабинета е дългогодишен служител в министерството. Иван Марков, главен секретар, изпълнява тази длъжност повече от 10 г. Диляна Дойчинова ще ръководи „Връзки с обществеността и протокол“, поясни служебният министър.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

СОСЗР в област Стара Загора съхранява военно-историческата ни памет

21.05.2021, 12:00

На снимката: Паметната плоча на закритите военни поделения на Българската армия на територията на кв. „Кольо Ганчев”.Преди известно време в областния град само няколко улици носеха знакови имена, като „Армейска“, „Българско опълчение“, „Драва“, „Страцин“, пише до редакцията председателят на СОСЗР – Стара Загора, полковник от запаса Стефан Пенев. Реагирахме, посочва той, на забравената от историците и гражданството съвременна военна история. Така по предложение на общински съветник офицер от запаса с решение на Общинския съвет един квартал и девет улици са наименувани на известни военачалници и поделения от Осма пехотна дивизия. Кварталът носи името на генерал Делчо Делчев, дългогодишен командир на Втора трудова област на Строителни войски. Преди на негово име е имало улица, на която почти нямало сгради. Улици в Стара Загора носят имената на генерал Димитър Кирков, подполковник Димитър Филов, Осма пехотна дивизия, 12 пехотен полк, генерал Михаил Савов, майор Коста Паница, генерал Стефан Азманов, подполковник Петко Стоянов и генерал Вълко Вълчев.
Паметна плоча е поставена на монументално-декоративен елемент на мястото, където са били дислоцирани закритите Осма пехотна дивизия и Втора мотострелкова дивизия с облагородено около нея пространство със средства на МО, СОСЗР и спонсори. Мястото е определено с решение на Общинския съвет. Паметни плочи са поставени и на местата на закритите артилерийски казарми, на 12 пехотен полк и в квартал „Кольо Ганчев“. СОСЗР е взел активно участие и при изграждането на комплекса „Дълбоки и войните“ и при поставяне на паметна плоча на родната къща на единствения убит офицер подпоручик Дечо Колев в боевете край Смолян през Балканската война. Там е поставено и оръдие, осигурено от МО, по предложение на СОСЗР.  Парк "Артилерийски" е най-новият (изграден 2015-та) и модерен парк в Стара Загора.. Изграден е върху 70 дка, на мястото на бившите артилерийски казарми. Името му е дадено от СОСЗР с предложение до сесия на общинския съвет.
Това не е всичко. СОСЗР в Стара Загора има богат опит в съхраняването на военната ни памет. За това свидетелстват паметникът на загиналите във войните от с. Тракия, община Опан, паметника в с. Зетьово община Чирпан, възпоменателната плоча, където е бил щабът на 18 Строителна дивизия; реставрираният паметник в с. Змейово и др. По настояване на СОСЗР коренно са променени подходът и  пространството около първия паметник на загиналите защитници на Стара Загора при Джуралийския бой в Освободителната Руско-турска война при с. Горно Ботево. Инициативен комитет се грижи за паметника-костница „Подполковник Калитин“.
Не по-малко интересен е фактът, че голяма част от дружествата в организацията носят имена на заслужили български воини, като генерал Стефан Тошев, подпоручик Дечо Колев, подполковник Калитин, майор Кавалджиев, Георги Бенковски и др. Пенсионерският клуб на запасното войнство е кръстен „Генерал Бояджиев“.
Към всичко това си заслужава да прибавим някои от поредицата теоретични конференция, като тези за „Втората световна война и България“; „Априлското въстание – забележителен връх и велик завет в националната ни борба“; „Освобождението 1877/1878 год. – минало и съвремие“; „130 години от боевете за Стара Загора и националните ценности за поколенията“; „Традиции на българското войнство 1903–2009 год. Приносът на град Стара Загора“; „Съюз на запасните офицери – 100 години родолюбие“; „Същност, съдържание и изисквания към националната сигурност на държавата“; „100 години Балканска война“; „Осма пехотна дивизия и нейните наследници в защита на суверенитета и целостта на Република България“ и др.
Спокойно можем да кажем, че е добре опитът във военно-родолюбивата дейност на Областната организация на СОСЗР в Стара Загора да бъде изучаван и прилаган.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Във Военна академия тържествено представиха филма "Раковски - свобода или смърт"

21.05.2021, 11:52

В зала "Тържествена" на Военна Академия снощи официално представиха филма по повод на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски  "Раковски - свобода или смърт", съобщават от учебното заведение. Почетни грамоти на авторския колектив връчи началникът на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов.
По инициатива на Военната академия, която с гордост носи името на своя патрон от 75 г. през цялата 2021-а година ще се провеждат събития в страната, посветени на един от най-великите българи.
Заснемане на документален филм за бележития котленец и основоположник на националноосвободителното движение в България предприе и успешно завърши Община Котел, съвместно с министерствата на отбраната и културата, Военната академия, НГЧ, Представителния духов гвардейски оркестър и БАН. Медийното партньорство е на БНТ и БНР. Режисьор и сценарист на филма е Борис Радев, оператор – Румен Ганев и композитор – Георги Цветков. Филмът е с участието на Деян Донков, Коста Каранашев, проф. Пламен Митев, проф. Кирил Топалов и генерал-майор д-р Груди Ангелов.
Преди излъчването на филма за първи път е бил изпълнен маршът на Военна академия маршът "Раковски". - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 
 

52 години от първият полет на Ан-26

21.05.2021, 07:54

Днес, 21 май 2021 г. се отбелязват 52-години от първия полет на военно-транспортния самолет Ан-26.
Ан-26 се създава на базата на турбовитловия транспортен самолет Ан-24, който полита през октомври 1959 г. Машината има военни версии (Ан-24Т и Ан-24РТ), но те не удовлетворяват напълно нуждите на военната авиация на СССР и на 12 март 1968 г. е взето решение за създаване на нова версия на машината.
Самолетът, който става известен, като Ан-26, основно се различава от Ан-24 по наличието на товарна рампа в опашната част, по повишаване на максималната излетна маса от 21 на 24 тона, по по-мощните двигатели АИ-24ВТ и други по-дребни промени. Конструирането върви на бързи обороти и още през декември 1968 г. е завършен първия прототип.
Първият полет е извършен от заводското летище на Антонов край Киев на 21 май 1969 г. Командир на петчленния екипаж е летецът-изпитател Юрий Кетов. Въпреки силния вятър, полетът преминава успешно. Само седмица по-късно полита и втория прототип. Общо в летателните изпитания са задействани три самолета.
Държавните изпитания продължават до септември 1970 г., но още преди те да завършат стартира серийното производство на самолета, като първата серийна машина е завършена през август 1969 г.
Серийното производство на Ан-26 продължава до 1986 г., до когато са сглобени 1398 самолета (1403 по други данни). На база на самолета е създаден Ан-32.
Ан-26 пристига в българските ВВС през септември 1984 г., като до ноември 1985 г. са доставени общо пет машини, които са един от последните произведени екземпляри. Службата на типа приключва през 2010 г., от когато са и последните полети у нас.
В същото време Ан-26 влиза и в гражданската ни авиация, като след промените от 1989 г. се използва от няколко авиационни оператора. Самолетът има ограничен типов сертификат от EASA, което позволява търговската му експлоатация да продължава, макар и с някои ограничения. В момента в българския регистър присъстват два Ан-26Б (LZ-FLL и LZ-FLA). - Още за Ан-26

 
 

Забравените герои на България: генерал–майор Тодор Марков Марков

21.05.2021, 07:46

Днес се навършват 151 години от рождението на генерал–майор Тодор Марков Марков. Той е роден на 21 май 1870г. в с. Хисар, Карловско. Завършва Пловдивската гимназия (1888), Военното училище в София (1891), топографска и кавалерийска школа (1893), висш офицерски курс (1896) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1902). Като младши офицер е командир на 1-ви конен Софийски полк (1891-1899). На 2 август 1894г. е произведен в чин поручик, на 1 ноември 1900 г. в чин капитан, а на 19 септември 1906 г. в чин майор. Служи като младши офицер във 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1903). След това е началник – щаб на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1906-1907), началник на разузнавателна секция в Щаба на армията (1908) и началник-щаб на Кавалерийската инспекция (1910-1912).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на конната дивизия, с която се сражава на Тракийския военен театър. На 1 ноември 1913 г. е произведен в чин полковник и изпратен за военен аташе в Цариград (до 1916). След това е назначен за командир на 5-та конна бригада, сражава се в Добруджа при Тутракан и Силистра. През октомври 1916 г. е началник-щаб на 1-ва армия, сражава се на Македонския фронт. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От юли 1917г. до края на войната изпълнява длъжността началник на 1-ва конна дивизия и Инспектор на кавалерията.
Умира в с.Хисар след 1950 г.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средета, V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст.,5 кл. на обикновена лента.

 
 

52 години от първият полет на сериен изтребител МиГ-23С

21.05.2021, 07:36

На 21 май 1969 г. е първият полет на серийния изтребител МиГ-23С (23-21, 23-11С, изд.22) – първата серийна модификация на фронтовия изтребител МиГ-23. Производството е разгърнато в Московския машиностроителен завод (ММЗ) "Знамя труда" (сега - МАПО).
За съжаление един от компонентите на най-важното оборудване на изтребителя изостава – това е РЛС РП-23 "Сапфир-23" и в строевите части самолетът се доставя с РП-22, която се използва на по-новите тогава модификации на МиГ-21.
По аналогична причина на изтребителите от първата серия липсва и топлопеленгаторът ТП-23.
На новия изтребител се инсталира автоматични прицел АСП-ПФД с индикация на предното стъкло. На него се извежда полетна и друга информация, сред която са и данни за въздушните цели, постъпващи от РЛС.
МиГ-23С е с автоматична система за управление САУ-23А, а насочването по въздушни цели се извършва по команди от автоматизираната система за управление "Воздух", предавани посредством "Лазурь-С" (изтребителят може да се насочва от земята автоматично с използването на автопилота или по символи, които се извеждат на стъклото на прицела).
Първите серийни МиГ-23 са с ограничено ракетно въоръжение с четири управляеми ракети“въздух-въздух“ с малък обсег Р-3Р, Р-3С или Р-13М.
За поразяване на земни цели самолетът може да носи до две ракети Х-66 или УР Х-23, конвенционални бомби с калибър 50-500 кг, както и блокове НУРС С-5 или С-24. Бордното оръдие е 23 мм ГШ-23Л, уникално по своите теглови характеристики оръжие – при собствена маса само 51 кг може да изстрелва 200-грамови снаряди с начална скорост 700 м/с и скорострелност 3200 изстрела на минута.
Под фюзелажа може да носи 800-литров резервоар. - Още за МиГ-23

 
 

 

Хърватия купува употребявани Rafale?

20.05.2021, 21:06

Хърватия ще купи 12 употребявани многоцелеви изтребителя Rafale в рамките на програмата си за избор на нов боен самолет. Това съобщава днес, 20 май 2021 г., водещият местен вестник Jutarnji list, позовавайки се на собствени източници.
Според изданието, най-старите от машините ще са на 10 години към момента на доставка и всички те ще са от последния стандарт F3R. Стойността на сделката ще е малко под €1 млрд., като в сумата влизат самолетите, обучение и въоръжение. През 2024 г. се очакват първите шест, а на следващата година и вторите шест самолета, ако договорът бъде финализира до края на 2021 г.
През ноември миналата година Хърватия получи последните и най-добри оферти за покупката на нови многоцелеви изтребители. Офертите са за новопроизведени F-16 Block 70 от САЩ, нови Gripen C/D от Швеция, употребявани Rafale от Франция и употребявани F-16 Barak 2020 от Израел. Търсеше се доставка на 12 или осем многоцелеви изтребителя, които да заменят сега наличната ескадрила МиГ-21. Проектобюджета бе около €1 млрд.
На 12 декември 2020 г. бе съобщено, че офертите са оценени от междуведомствена експертна комисия. Планираше се в началото на годината ще бъде взето политическо решение за това, коя оферта е предпочитана, на база въпросните оценки, но това не се случи и решението бе отложено.
Очакванията бяха, че Хърватия ще избере F-16 тласкани от геополитически причини, но високата цена на изтребителя би принудила страната да органични поръчката си до осем броя. В последните месеци, обаче се появиха индикации, че френската оферта е много силна.
Вчера, 19 май, стана ясно, че хърватското правителство ще ускори хода на процедурата. Днес сутринта е бил проведен Съвет по отбрана, на който са присъствали хърватския премиер Андрей Пленкович и президента на страната Зоран Миланович. Според официалното прессъобщение, на съвета е било взето решение за финализиране на процеса в скоро време и за подкрепа на работата и изводите на експертната комисия.
Jutarnji list пише, че официалното обявяване на победителя може да се очаква съвсем скоро, вероятно преди Денят на въоръжените сили на Хърватия, който се чества на 28 май.
Това е вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak 2020, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.
Ако информацията се потвърди, то това ще е поредният успех за Франция и Rafale. В началото на месеца бе обявено, че Египет ще купи още 30 броя Rafale, отвъд вече поръчаните 24 броя. През януари бе подписан договор за 18 броя за Гърция (шест нови и 12 употребявани), като е вероятно да последва и поръчка за още шест. Отделно експортни клиенти на типа са Индия (36 машини) и Катар (36 броя).
Източник: https://aero-bg.com/

 

Британски и френски самолетоносачи създават мощна експедиционна армада

20.05.2021, 20:16

Британският самолетоносач HMS Queen Elizabeth ще се присъедини към френския самолетоносач “Шарл де Гол”, за да формира мощна армада в Средиземно море през следващите месеци, коментират ръководителите на отбраната, пише The National.
Самолетоносачът на Кралския флот на стойност 3 милиарда британски лири (4,25 милиарда долара) със своите 18 усъвършенствани самолета F35 и 30 изтребителя Rafale на френския флот ще представят значителна сила в Източното Средиземноморие през лятото.
HMS Queen Elizabeth също е готов да отговори на всяка потенциална заплаха от тероризъм на ДАЕШ в морето, потвърдиха висши военноморски командири.
Вероятността HMS Queen Elizabeth да демонстрира своята сила, когато се насочи към шестмесечното разполагане през следващите дни, нараства, като се обмислят удари срещу терористични цели в Сирия и Ирак.
Освен това самолетоносачите могат да бъдат използвани срещу потенциално разполагане на противокорабни ракети на хутите в Йемен, ако бъде решено, че представляват непосредствена заплаха.
“Ще има значителна връзка с френския флот в Средиземно море със самолетоносача “Шарл де Гол”, които ще се съберат, ще действат и ще упражняват заедно”, коментира Ангус Лапсли, ръководител в Министерството на отбраната. “Това ще помогне, наред с други неща, да подчертае колко мощни могат да бъдат комбинираните експедиционни сили от Обединеното кралство и Франция.”
Обединеният флот от повече от дузина от най-модерните военни кораби в света, включително британските ракетни миноносци тип 45 и подводници ловци, ще бъде най-сериозната сила, наблюдавана в Средиземно море от десетилетия.
Това също ще бъде символичен момент на англо френското единство след охлаждане на отношенията след Брекзит, когато военни кораби на двете страни застанаха едни срещу други в риболовен конфликт край остров Джърси по-рано този месец.
Командващият британските военни операции вицеадмирал сър Бен Кей коментира, че флотът ще може да допринесе за кампанията срещу терористите. “Напълно съм сигурен, че можем да отговорим на заплахата от ДАЕШ с ударната група”, каза той.
Ръководителите на отбраната също ясно дадоха да се разбере, че самолетите F35 ще бъдат използвани за нанасяне на удари по екстремисти, за да се предотврати утвърждаването им в Ирак.
След като ударната група на самолетоносача, съставена от шест военни кораба, придружаващи HMS Queen Elizabeth, напусне Арабско море през лятото, тя ще отплава на изток, за да направи четири продължителни спирки в Азия, в Сингапур, Индия, Южна Корея и Япония.
Потенциал за допълнителна точка на възпламеняване ще настъпи, когато навлезе в Южнокитайско море.
Британското правителство все още не е потвърдило дали HMS Queen Queen Elizabeth ще направи символично, но провокативно преминаване през Тайванския пролив, точно до бреговете на континентален Китай.
Източник: https://news.bg/

 

Хеликоптер на НАТО се удари в електропровод по време на учения в Словения 

20.05.2021, 20:10

Ударен хеликоптер Eurocopter Tiger на ВВС на една от страните-членки на НАТО е бил повреден в резултат на удар в електропровод близо до град Брестаница в Източна Словения. Това съобщиха в четвъртък от пресслужбата на словенските въоръжени сили, предава ТАСС.
Бойната машина участва в словенския етап от ученията на Северноатлантическия алианс Defender Europe – 21. В резултат на инцидента няма пострадали членовете на екипажа, в ход е разследване. Не се посочва на чия държава е хеликоптерът. Агенцията обаче уточнява, че Въоръжените сили на Словения не разполагат с такъв модел хеликоптер.
Учението Defender Europe – 21 е насочено към практикуване на разполагането на войски, прехвърлени от САЩ в Европа. През март американското военно оборудване бе доставено по пристанищата на Албания, Хърватия, Германия и Гърция по море. Повече от 30 хиляди войници от 25 държави ще бъдат включени в ученията на Defender Europe през 2021 г., които ще проведат съвместно обучение в 13 държави.
Източник: Агенция “Фокус”

 

Министър Георги Панайотов: Българската военно-образователна система носи най-добрите световни традиции

20.05.2021, 19:50

„Българските висши военни училища и академията са носители на най-добрите световни и европейски традиции. Те произвеждат можещи и знаещи офицери и служители. Те са продукт на българската военно-образователна система. Трябва да я пазим, уважаваме и развиваме. Без силна армия няма силна държава. Силна армия се създава с можещи, знаещи и учещи хора, които да могат в необходимия момент да използват знанията и мъдростта си, която са натрупали, за да защитят родината“. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов, днес 20 май, по време на церемонията за награждаване на военнослужещи, военнослужещи от резерва, цивилни служители и български граждани от военно-образователната система по повод честването на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската книжовност.
„24 май е най-светлият празник на Република България. Празникът в историята ни е имал много имена, но сега мисля, че е избрано най-прецизното, а именно Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Азбуката е българска, тя не е славянска. Азбуката е българска, защото прозорливостта и мъдростта на българските владетели са я направили такава. България е първата държава, която е възприела тази писменост – Кирилицата, както я наричаме днес. Българската азбука е една от основните причини българският народ да запази себе си през вековете и да устои на всякакви опити на асимилация. Прекланяме се пред мъдростта на българските владетели, които са строили книжовни центрове, просветителски центрове, за да се просвети и образова българският народ“, подчерта министър Панайотов.
В словото си той благодари на хората, които са отдали живота и кариерата си на това да обучават българските военнослужещи, защото от това зависи сигурността на Република България.
26 военнослужещи и цивилни служители от различни структури на българската военно-образователна система бяха отличени за проявен висок професионализъм и отговорност, постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, принос в развитието и усъвършенстването на военно-образователната система. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

US военен кораб навлезе незаконно в наши води в Южнокитайско море

20.05.2021, 16:42

Китай заяви днес, че американски военен кораб е навлязъл незаконно в негови териториални води в Южнокитайско море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Агенцията отбелязва, че инцидентът бележи поредното изостряне на спора между двете страни заради претенциите на Пекин към стратегическия морски път.
Китайското военно командване за южната отбранителна зона съобщи в комюнике, че американският есминец "Къртис Уилбър" (DDG-54, Arleigh Burke-class) е навлязъл в териториални води на страната близо до Параселските острови без разрешение. Той е бил съпроводен от китайски военни кораби и самолети.
Китай се противопоставя на американските действия, които нарушават неговия суверенитет и подкопават регионалния мир и стабилност, пише още в комюникето.
Военноморските сили на САЩ съобщиха, че техният кораб "Къртис Уилбър" е "отстоявал правото на свободно плаване" близо до Параселските острови, към които освен Китай, претенции имат още Тайван и Виетнам.
"Едностранното налагане на всякакви изисквания за разрешение и предварително уведомяване за обикновено преминаване не е разрешено от международното право", подчерта в комюнике Седми американски флот.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Потвърдихме ангажиментите си към военните мисии на НАТО и ЕС

20.05.2021, 13:44

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанията на военните комитети на НАТО и Европейския съюз в гр. Брюксел, Белгия, съобщава Пресцентърът на МО.
На заседанието на Военния комитет на Алианса на 18 и 19 май бяха обсъдени операциите, мисиите и оперативните дейности на НАТО. Фокус в дискусиите по тази тема бе предстоящото прекратяване на мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан, изтеглянето на силите и бъдещите ангажименти на съюза към сигурността и военнополитическата стабилност в страната.
В дневния ред на форума бяха включени въпроси по прилагането на новите концепции и задачите, които се очаква да възникнат с актуализирането на Стратегическата концепция на Алианса в контекста на визията НАТО 2030. Проведени бяха и сесии, посветени на задълбочаване сътрудничеството на съюза с Украйна и Грузия и бяха обсъдени програмите за партньорство, чрез които двете страни са подпомагани от Алианса в изграждането на Въоръжените сили и укрепването на отбранителния им потенциал.
В своето изказване адмирал Ефтимов потвърди изпълнението на ангажиментите на Въоръжените ни сили по участието в операциите и мисиите на Алианса в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море, както и подкрепи дейностите по изпълнението на концепциите.
На следващия ден, в заседанието на Военния комитет на Европейския съюз, началниците на отбраната обсъдиха военния принос към предстоящия диалог на политическо ниво по разработването на политико-военната стратегия на ЕС „Стратегически компас“. Целта бе да се подпомогне процесът по прецизиране ролята и задачите на военния инструмент за противодействие на съвременните предизвикателства и заплахи за сигурността на Евросъюза и неговите граждани.
Адмирал Ефтимов подкрепи проактивната роля на Военния комитет към разработването на „Стратегическия компас”. Той изрази надежда, че резултатите от документа ще дадат нов тласък на използването на бойните групи на ЕС и ще стимулира тяхното включване като инструмент за управление на кризи. Началникът на отбраната акцентира върху важността от това Евросъюзът да работи в синергия с НАТО, където също е в ход стратегически преглед на ролята и мястото на Алианса до 2030 г. Адмирал Ефтимов определи военната мобилност като една от ключовите области за взаимодействие.
Той потвърди ангажимента на страната ни към запазване участието на Въоръжените ни сили във военните операции и мисии на ЕС, като подчерта важността от опазването на здравето на личния състав в условията на пандемията от COVID 19. Началникът на отбраната акцентира върху стратегическата важност на Западните Балкани и участието на Въоръжените ни сили в операцията EUFOR Althea.
В рамките на своето посещение в Брюксел адмирал Ефтимов проведе двустранни срещи със своите колеги началници на отбраната на Гърция - генерал Константинос Флорос, на Турция - генерал Яшар Гюлер и на Румъния - генерал-лейтенант Даниел Петреску. Обсъдени бяха въпроси по средата на сигурност в региона, както и регионалните инициативи в контекста на НАТО. В хода на дискусиите адмирал Ефтимов подчерта, че тяхното съвместно реализиране ще е силно послание за единството на Алианса и ще допринесе за изпълнението на мерките по възпиране на югоизточния фланг на съюза.

 

Атина обвини Турция, че провежда военни учения в териториалните води на Гърция и Република Кипър

20.05.2021, 12:16

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос осъди турски военноморски учения, които според него се провеждат в териториалните води на Гърция и Република Кипър по време на пресконференция след тристранна среща с негови колеги от Кипър и Египет в Никозия в сряда, пише електронното издание на Kathimerini.
Той подчерта, че турските дейности са явно нарушение на международното право и подкопават регионалната стабилност в по-широкото Източно Средиземноморие.
„Общата ни цел е създаването на дългосрочно, последователно и съществено стратегическо сътрудничество, съгласно международното право“, каза той. Министърът подчерта още, че „за пореден път осъждаме незаконните, провокативни и едностранни действия на Турция в морските зони на Гърция и Кипър, които са грубо нарушение на международното право“.
По време на тристранната среща министрите подчертаха и своя ангажимент за по-тясно сътрудничество между трите армии, за да противодействат ефективно на всяка потенциална заплаха.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

На този ден през 1941 г. Вермахтът започва операция „Меркурий” за превземането на остров Крит

20.05.2021, 08:32

На 20 май 1941 г. Вермахтът започва операция под кодовото име „Меркурий” – най-голямата германска въздушнодесантна операция в периода на Втората световна война, чиято цел е превземането на остров Крит в Средиземно море. Целта на операцията е унищожаване на британския военен контингент на острова и установяване на пълен контрол над Крит и Източното Средиземноморие.
Обстановка преди операцията
На 28 октомври 1940 г. италиански войски нахлуват в Гърция, но не постигат успех. На 6 април 1941 г. германският Вермахт също нахлува в Гърция и сломява съпротивата й.
На 25 април 1941 г. крал Георгиос II и неговото правителство напускат Гърция и заминават за остров Крит, където се чувстват в относителна безопасност. Островът се явява важна морска и авиационна база на съюзниците. Британският кралски флот контролира напълно тази част от Средиземно море, което прави острова недостъпен за традиционен морски десант.
Войските на Съюзниците се настаняват на остров Крит още преди италианската интервенция в Гърция (28 октомври 1940 г.) Въпреки че италианското настъпление е отблъснато, последвалата Операция „Марита“ за окупиране на Гърция от германците принуждава съюзното командване да увеличи своя контингент от 14 000 на 30 000 войници, предимно с войски, предислоцирани от континентална Гърция.
Доминирането на англичаните тревожи силите от Оста, а освен това авиационната база е използвана от съюзниците за бомбардиране на нефтените полета около Плоещ в Румъния, основен доставчик на горива за Нацистка Германия........Прочети още

 

44 години от първия полет на Су-27

20.05.2021, 08:25

Днес, 20 май 2021 г., се завършват 44 години от първия полет (1977 г) на Т-10 - прототипът на Су-27. В кабината е летецът-изпитател Владимир Илюшин, а полетът преминава без забележки.
Разработката на бъдещия Су-27 започва още през 1969 г., когато в СССР стартира програмата ПФИ (Перспективного фронтового истребителя) в отговор на разработката на F-15. През 1971 г. Сухой вече работи по машината, която е наречена първоначално Т-10. На следващата година програмата е разделена на лек и тежък изтребител и ОКБ Сухой работи по тежкия проект.
Проектирането приключва през 1975 г. и първият прототип е завършен на следващата година.
Т-10-1 се различава значително от Су-27, който познаваме днес. В края на 70-те се стига до заключението, че машината в тогавашния ѝ вид има редица несъвършенства и няма да бъде адекватен отговор на F-15. Решено е изтребителят да се преконструира и така се появява Т-10С, който полита през април 1981 г.
Серийният Су-27 влиза на въоръжение в СССР през 1985 г.
Произведени са около 800 броя Су-27. В последствие конструкцията е развита в двуместния многоцелев изтребител Су-30, палубният изтребител Су-33, изтребителят-бомбардировач Су-34 и многоцелевият Су-35.
Класическият Су-27 не се произвежда, но Су-30, Су-34 и Су-35 продължават да се сглобяват за Русия и експорт.
Самолети от фамилията Су-27 са на въоръжение в Русия, Украйна, Казахстан, Китай, Узбекистан, Ангола, Виетнам, Етиопия, Еритрея, Индия, Малайзия, Индонезия, Алжир, Венецуела и Уганда. - Още за Су-27

 

 

Як-130 катастрофира в Беларус

19.05.2021, 23:40

Учебно-боен самолет Як-130 се разби днес, 19 май 2021 г., в белоруския град Барановичи. При инцидента е загинал двучленния му екипаж.
Катастрофата е станала малко преди 12,30 часа местно време. Самолетът е принадлежал към 116-та щурмова авиобаза. На борда му се е намирал майор, командир на учебно-бойното звено на базата и лейтенант, който е завършил военното училище през 2020 г.
Белоруското следствие съобщава, че в полет е възникнал технически проблем. Екипажът се е уверил, че самолетът няма да падне в жилищна сграда и се е катапултирал, но е загинал на място. Снимки от мястото на инцидента показват парашути от катапултни кресла.
За причините на инцидента се води разследване. - (видео)
На няколко транша, Беларус поръча общо 12 броя Як-130, като първите пристигна в страната през ноември 2016 г., а последните през май 2019 г. Последните четири Як-130 влязоха в състава точно на 116-та авиобаза.
Последният загубен военен самолет за беларуските ВВС е от февруари 2017 г. Тогава МиГ-29 аварира при опит за излитане, а пилотът му се катапултира успешно. Последният загубен Як-130 е от април 2018 г. Тогава падна руски самолет, като екипажът се катапултира и се размина с леки наранявания. - Още за Як-130
Източник: https://aero-bg.com/

 

Продължава учението на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2021”

19.05.2021, 23:30

Силите и средствата на Флотилия бойни и спомагателни кораби продължават участието си в учението „Черно море 2021”. На 17 май спасителен кораб „Протео“ изпълни бойно упражнение по търсене и унищожаване на дънни неконтактни мини. Упражнението бе осигурено от хидрографен катер от състава на хидрографска служба на ВМС. Фрегата „Горди“ и корветите „Решителни“ и „Бодри“ извършиха патрулиране в назначени райони за водене на наблюдение и контрол на корабоплаването.
На 18 май всички кораби, участващи в учението, бяха на море. Фрегата „Горди“ проведе корабно бойно учение по борба за живучест на кораба (борба с пожари и нахлуваща вода), учение по медицинска евакуация на пострадал от борда на кораб с вертолет AS 565 MB “Panther” от състава на ВМС, тренировка по спасяване на човек, паднал зад борд, и учение по приемане/предаване на гориво на море с участието на танкер-бункеровчик „Балчик“.
Корветите „Решителни“ и „Бодри“, заедно с танкер-бункеровчик „Балчик“ и учебно-спомагателния кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев“ отработиха ескорт на кораби, превозващи ценен товар. По време на ескорта бяха организирани видовете отбрани и защити на група кораби на ход и отразяване на асиметрични заплахи от въздушен и надводен противник. След това корветите „Решителни“ и „Бодри“ проведоха артилерийски стрелби по надводна цел и бойно упражнение по атака на подводница от корабна ударна група с използване на противоподводни бомби.
Минен ловец „Цибър“ изпълни бойно упражнение по търсене и унищожаване на дънни неконтактни мини. Отработено бе и учение по отразяване на асиметрична заплаха от малки бързоходни лодки и по приемане/предаване на товари от вертолет. Учението се извърши с участието на вертолет AS 565 MB “Panther” от състава на ВМС. Корабът продължи участието си в учението с провеждане на подводно обследване с хидроакустическа станция и леководолази на миноподобни обекти в назначен район.
Базов миночистач „Прибой“ проведе контролен разузнавателен поиск за мини с неконтактен трал в зададен район. Корабът проведе мероприятия по откриване и унищожаване на мини, с което осигури безопасността на корабоплаването в определен район.
Фрегата „Горди“, корветите „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, базов миночистач „Прибой“, танкер-бункеровчик „Балчик“ и танкер-бункеровчик „Акин“ отработиха приемане/предаване на гориво на море в определените за това райони.
Спасителен кораб „Протео“ участва в учение по осветяване на подводната обстановка в зададен район и медицинско осигуряване на водолазната дейност в прибрежната зона.
Водолазен катер „Форос“ участва в подводно обследване с леководолази на миноподобни обекти в назначен район.
Учението се провежда до 21 май 2021 г. в националните морски пространства на Република България. Целта му е усъвършенстване на придобитите способности на флотилията за планиране, подготовка и провеждане на тактически действия в рамките на операция по морска сигурност на Военноморските сили и повишаване на сглобеността на участващите в учението щабове и военни формирования.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военни моряци почетоха паметта на загиналите си предшественици

19.05.2021, 23:21

Датата 19 май е влязла завинаги в историята на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Това е ден, в който военни моряци се прекланят в знак на почит и уважение към гибелта на загиналите предшественици.
На паметните плочи на Мемориалния комплекс във Пункт за базиране - Бургас цветя на признателност бяха поднесени от командирът на Флотилията флотилен адмирал Велко Велков, военнослужещи и цивилни служители.
Пред нос Акин в град Черноморец, под звуците на корабна сирена във водата бяха спуснати венец и цветя в знак на преклонение към загиналите на 19 май 1943 година моряци от торпедоносеца „Смели”.

 

Пентагона: Израел има право на самозащита

19.05.2021, 22:27

Шефът на Пентагона Лойд Остин по време на телефонен разговор с израелския си колега Бени Ганц подчерта, че САЩ продължават да подкрепят правото на Израел на самозащита в конфликта с палестинските групи. Това се посочва в изявление, публикувано в сряда от пресслужбата на американското военно ведомство.
Ръководителят на Пентагона подчерта, че САЩ продължават да подкрепя правото на Израел на самозащита, прегледа оценките на израелската военна кампания в ивицата Газа и призова за деескалация на конфликта. Пентагонът не обясни какъв е анализът на оценките на израелската кампания.
Палестински радикални групи в ивицата Газа и израелската армия обменят стачки от 10 май. Ракетните атаки са последвали бунтове в джамията Ал Акса в Източен Йерусалим след заповед на израелския съд за отнемане на домове в Шейх Джара от арабски семейства, живеещи там.
Според последните данни на палестинското министерство на здравеопазването, броят на загиналите е достигнал 241, от които 219 са в Газа, включително над 60 деца и 36 жени. От израелска страна най-малко 12 души бяха убити.
Източник: https://news.bg/

 

България поръча преносими хангари от Saab

19.05.2021, 22:09

България е поръчала преносими хангари за поддръжка (Deployable Maintenance Facility – DAM) от Saab. Това съобщиха днес, 19 май 2021 г., от шведската компания.
Според информацията от Saab, договорът с България е вече подписан, а хангарите ще бъдат използвани от българските ВВС за да подобрят инфраструктурата си и ще се използват в няколко бази из страната. Те ще допълват наличната инфраструктура за съхраняване на авиационна техника и възможностите за поддръжката ѝ.
Saab съобщава още, че това е втората сделка за DAM в Централна Европа, след продажбата в Унгария. Стойността на сделката и сроковете за доставка не се съобщават.
По неофициална информация, България купува три хангара. Един от тях ще бъде използват в рамките на пребазирането на изтребителите МиГ-29 в авиобаза Крумово, докато трае основния ремонт на Граф Игнатиево. Другите два са предназначени за Долна Митрополия и Безмер, тъй като и на двете летища има нужда от модерна инфраструктура за съхраняване на авиационната техника.
Хангарите DAM са с метална конструкция, която улеснява сглобяването, разглобяването и пренасянето им на нови места. Върху металната конструкция се поставя специална тъкан, която защитава от атмосферните условия и осигурява мултриспектрален камуфлаж. Атмосферата в хангарите се контролира и те лесно се свързват към външни климатици или отоплители. Дължината на всеки хангар е 37 m, ширината му е 20 m., a височината 8 m. Към тях могат да се поставят 20-футови контейнери, в които има оборудване за поддръжка, складове, жилищни помещения и други подобни, но не е известно в каква конфигурация са поръчаните от България DAM.
Швеция предлагаше два DAM в рамките на офертата си за изтребители Gripen C/D от 2018 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Руската Дума подкрепи излизането от „Открито небе“

19.05.2021, 21:26

Държавната дума подкрепи единодушно президентския законопроект за излизане на Русия от международния Договор за открито небе, предаде БНР.
Президентът Владимир Путин внесе в Думата законопроекта за денонсиране на Договора за открито небе на 11 май. Това е руският отговор на решението на президента Доналд Тръмп от ноември миналата година за излизане на Съединените щати от международното споразумение.
Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви пред депутатите, че новата администрация на президента Джо Байдън е имала достатъчно време да преразгледа това решение, но не го е направила поради липса ва политическа воля: „Предупреждавахме американците за неизбежността на случващото се в момента от януари тази година“.
Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин аргументира решението на депутатите с думите: „Америка излезе. Кой остана? Сателитите на Америка. Страните от НАТО. Разбира се, сега казват „нека Русия да не излиза“. Защо? Иска им се да извършват полети, да провеждат разузнавателни операции, а след това да предават всичко това на Съединените щати“.
Договорът за открито небе дава право на страните по него да извършват взаимни наблюдателни полети над военни обекти. Получената информация се събира в обща база данни, до която имат достъп повече от 30 държави, сред които и България.
Източник: https://fakti.bg/

 

„Коммерсанть“: НАТО се готви да сдържа Русия от Балтика до Балканите

19.05.2021, 20:18

В навечерието на срещата на върха на НАТО през юни САЩ и техните съюзници провеждат проверка на своя отбранителен потенциал в близост до руските граници. В хода на ученията, които ще продължат до началото на юни, се практикуват защитни и нападателни действия в различни части на европейския континент, включително Източна Европа и балтийските държави. Основното събитие беше бяха най-големите за последните 25 години маневри Defender Europe-21, в които участват 12 държави.
Демонстрацията на мускули преди първата среща на върха на НАТО, на която ще присъства президентът на САЩ Джо Байдън, трябва да сложи край на несигурността от последните години и да демонстрира възстановяването на единството на Алианса, подкопано от Доналд Тръмп, пише руското издание „Коммерсанть“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.
Северноатлантическият алианс остава готов за диалог с Русия, но няма предпоставки за това, във връзка с което НАТО ще развие потенциала за сдържане на Москва. Това обяви във вторник ръководителят на Военния комитет на НАТО Стюарт Пийч, откривайки заседание на комитета на ниво началници на щабовете.
„Видяхме известно намаляване на броя на (руския) военен персонал на украинската граница, но десетки хиляди военнослужещи остават там. Русия се опитва да наложи ограничения в Черно море, по-специално да ограничи достъпа до Азовско море през Керченския проток. По тази причина НАТО трябва да бъде бдителен и да поддържа свобода на движение в моретата и във въздуха“, каза ръководителят на военното командване на алианса.
В дневния ред на откритата в Брюксел среща на началниците на щабове, влизат въпроси, свързани с разработената концепция НАТО-2030, стратегическо военно планиране, операции и учения, отношения с Украйна и Грузия.
„Все още поддържаме двоен подход към Русия (диалог и сдържане). Съжаляваме, че Русия не реагира на предложенията за провеждане на Съвета НАТО-Русия (СНР), но очакваме конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия го направят възможно“, каза Стюарт Пийч. Да припомним, че по-рано руският външен министър Сергей Лавров отбеляза: Москва не отказва да работи в СНР, но не счита за възможно да обсъжда украинския въпрос в този формат, а Брюксел го смята за приоритетна задача.
По-рано заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Йоана, обръщайки се към участниците в Парламентарната асамблея на Алианса, призова съюзниците да бъдат готови да се противопоставят на „нарастващата заплаха от Русия и Китай“.
„Трябва да укрепим нашия съюз, който е в основата на нашата колективна отбрана. Трябва да поддържаме темповете на растеж на разходите за отбрана, за да поддържаме способностите си за отбрана и сдържане“, каза той.
Във време, когато един компонент на „двойната стратегия“, провъзгласена от ръководството на Алианса - диалогът - отдавна е спрял, общата линия на НАТО към Русия се свежда единствено до сдържане. Това беше потвърдено от военните учения на Алианса, които се провеждат в различни части на европейския континент от началото на май - тест за колективния потенциал на САЩ и техните съюзници в навечерието на срещата на върха на НАТО, планирана за 14 юни
Основното събитие от поредицата военни учения беше Defender Europe-21, най-голямети маневри на няколко етапа през последните 25 години, в които участват 12 държави.
Стартирали на 4 май в албанското пристанище Дуръс в присъствието на висшето ръководство на страната и няколко американски генерали, ученията Defender Europe-21 на Балканите включват в своята география още Черна гора, Северна Македония, Косово, Албания, Хърватия и Босна и Херцеговина ( БиХ).
По време на учението, което ще продължи до началото на юни, се практикуват както отбранителни, така и настъпателни операции. Миналата събота система за ПВО Patriot беше доставена за първи път от Словения до военната база Земуник в близост до град Задар в Хърватия. Тя ще бъде използвана в учението Immediate Response-21, един от етапите на Defender Europe-21.
След това в неделя артилеристи от Националната гвардия на Флорида пристигнаха на полигона близо до град Слун. В изявление на хърватското министерство на отбраната се казва, че целта на учението ще бъде „да осигури въздушна и ракетна защита на морските пристанища и съюзническите сили в рамките на маневрите Immediate Response-21“.
По същото време в Босна и Херцеговина започнаха съвместни учения със Съединените щати, които ще се проведат на полигоните в Маняча и Гламоч.
„Това е най-голямото военно учение на американската армия и въоръжените сили на БиХ. Съединените щати продължават да поддържат мира и стабилността в БиХ“, каза миналата събота американският посланик в Сараево Ерик Нелсън. Босна и Херцеговина не е член на НАТО, но участва в програмата на Алианса „Партньорство за мир“. Лозунгът „Обединени по пътя към НАТО“ е поставен на главната страница на уебсайта на Министерството на отбраната на БиХ.
Междувременно сръбският президент Александър Вучич посети Брюксел в понеделник. „Изправени сме пред общи предизвикателства пред сигурността и партньорството с НАТО може да донесе реални ползи за Сърбия, нейния народ и целия регион“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с него. „Сърбия ще остане неутрална, но това не означава, че няма да повишим нивото на съвместна дейност“, отговори президентът Вучич, припомняйки, че тази година се навършват 15 години от присъединяването на Белград към програмата „Партньорство за мир“. В тази връзка той покани Йенс Столтенберг да посети Белград, изразявайки надеждата, че генералният секретар на НАТО ще намери време за посещението.
Поставяйки Югоизточна Европа като приоритет през 2021 г., лидерите на НАТО не забравят и за други европейски региони. Според чешката телевизия от 22 до 26 май конвои с американски военнослужещи и военна техника ще преминават от Германия до Унгария през територията на републиката. Те ще вземат участие в ученията Sabre Guardian-21, в които ще участват 13500 военнослужещи от 16 държави от Алианса и държави партньори.
НАТО проявява не по-малка активност на северния фланг. Веднага след маневрите Swift Response, които се проведоха в Естония от 5 до 14 май - друг етап на Defender Europe-21 - през март в републиката започнаха нови мащабни учения на Алианса Spring Storm. Те ще продължат до 5 юни. В маневрите ще участват почти 7 хиляди военнослужещи от Естония, САЩ, Великобритания, Латвия, Полша, Италия, Франция и Дания.
Swift Response започнаха с бойни стрелби на 41-а бригада на полевата артилерия на САЩ от реактивни системи за залпов огън (РСЗО) MLRS. А централното събитие беше кацането на летището Нурмси в окръг Ярва, в което взеха участие над 600 военнослужещи от 82-ра американска въздушнодесантна дивизия. Учението практикува и бързо зареждане с гориво на транспортни самолети, пристигащи от Съединените щати в авиобаза Амари близо до Талин. „За нас учението Swift Response беше добра подгрявка преди маневрите Spring Storm“, каза Индрек Сирел, командир на учението от естонска страна.
Паралелно с това миналата събота в централата на НАТО обяви началото на най-голямото учение за противоракетна отбрана в Европа Formidable Shield-21.
Стартирано край бреговете на Шотландия, учението ще продължи до 3 юни и също ще се проведе край бреговете на Норвегия. В маневрите ще вземат участие 15 военни кораба, десетки самолети и над 3 хиляди военнослужещи от САЩ, Великобритания, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Холандия и Норвегия.
„Ученията ще демонстрират взаимодействието на съюзниците за защита на силите на НАТО и населението на страните от Алианса от реална ракетна заплаха. В тези времена, когато ракетните арсенали растат и стават по-модерни, е важно съюзниците да продължат да се адаптират към новите условия и да осъществяват колективната ни отбрана“, каза Пиър Казале, говорител на НАТО.
Припомняме, че срещата на върха на НАТО през юни ще бъде първата за американския президент Джо Байдън. Управлението на неговия предшественик Доналд Тръмп ще бъде запомнено като период на несигурност в отношенията между Алианса и Вашингтон. Г-н Байдън, от друга страна, многократно подчертава своя ангажимент за укрепване на трансатлантическите отношения и говори за необходимостта от по-тясно сътрудничество между съюзниците. Настоящото активно участие на американската армия в маневри може да се счита за потвърждение на този курс.
Източник: http://epicenter.bg/

 

Петима от новите областни управители са завършили военно училище

19.05.2021, 19:50

Министерският съвет взе решение на днешното си заседание да освободи всички областни управители. Назначават се нови със същото решение, съобщи на брифинг говорителят на кабинета Антон Кутев. Мотивите за смяната са гарантиране и търсене на възможности за честния вот и намаляване на купения и корпоративен вот. Четирими от ноовите областни управители са завършили военно училище. Четирима са получили висшето си образование във военното училише във Велико Търново, а един - в Долна Митрополия.
За областен управител на Велико Търново е назначен Георги Гугучков. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Транспортно строителство“ от НВУ „В. Левски“ във Велико Търново. В периода 1998 г. – 2001 г. е бил командир на бригада и началник на Горнооряховския военен гарнизон. Има дългогодишен управленски опит в частния сектор в сферата на енергетиката и строителството в градска среда.
Иван Сълов е назначен за областен управител на област Враца. От 2016 г. до 2018 г. е работил в АЕЦ „Козлодуй“ като първо заема позицията началник отдел „Технически системи за сигурност“, а след това – началник отдел „Логистика на запасите“. Дълги години е работил в Областната дирекция на МВР в град Враца, като в периода от 2004 г. до 2009 г. е бил неин директор. Висшето си образование е получил във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия със специалност „Радио оборудване на летателните апарати.
За областен управител на Област Ловеч е назначен Светослав Славчев. Бил е дългогодишен служител в Областната дирекция на МВР в Ловеч. Бил е дългогодишен служител в ОД на МВР-Ловеч, където в периода 2010 г. – 2015 г. е началник отдел на „Охранителна полиция“. Завършил е Висшето военно общовойсково училище във Велико Търново.
Валери Димитров е назначен за областен управител на Област Монтана. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Национална полиция“ от ВВОУ „Васил Левски“ в гр. Велико Търново. От 1993 г. до 2015 г. е работил в системата на МВР, като е заемал различни длъжности, включително и директор на Областната дирекция на МВР – Монтана.
За областен управител на Област Плевен е назначен Марио Тодоров. През 2017 г. също е заемал длъжността областен управител на Област Плевен. Преди това в периода 2002 г. – 2010 г. е бил зам.-директор на Областната дирекция на МВР – Плевен. Получил е висшето си образование във ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново.
Източник: http://otbrana.com

 

Ген. Божин Гаврилов оглави Областната организация на СОСЗР в Монтана

19.05.2021, 19:46

С пълно единодушие днес на извънредна конференция бригаден генерал от запаса Божин Гаврилов бе избран за председател на Областната организация на СОСЗР в Монтана. Той бе поздравен за високото доверие от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и главния секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев.
От изказванията на членовете на СОСЗР стана ясно, че организацията има сериозен потенциал за развитие. При нас членуват 160 офицери и сержанти, каза председателят на Общинската организация в Лом старши лейтенант от запаса Райчо Илиев. Той подчерта доброто сътрудничество с местното общинско ръководство. Нашата организация в Берковица е на основата на служилите в Гранични войски и Гранична полиция, отбеляза подполковник от запаса Пламен Ерменков. Набира скорост и дружеството в с. Смоляновци, стана ясно от думите на председателя му сержант от запаса Петър Младенов. Скоро ще бъде учредена структура и в с. Георги Дамяново.
Подполковник от запаса Ваньо Иванов, който живее в с. Медковец, бе избран за заместник-председател на организацията. Той е служил в Зенитно-ракетни войски, познава много добре ген. Гаврилов и изрази убеденост, че изборът е напълно правилен.
За задачите, които решава СОСЗР говори ген. Стойков. Той се спря подробно на процеса на обединението на запасното войнство и свършеното до този момент по подготовката на Национален обединителен конгрес през тази есен. В началото на конференцията офицерите и сержантите бяха поздравени от заместник-областния управител Цветко Цветков.
*******
Божин Владимиров Гаврилов е български офицер, бригаден генерал. Роден е на 7 януари 1952 г. във Вълчедръм. Завършва Висшето народно военно-артилерийско училище в Шумен. Служи в Радиотехнически войски.
На 6 юни 2002 г. е назначен за началник-щаб на корпус „Противовъздушна отбрана“.
На 25 април 2003 г. е освободен от длъжността началник-щаб на Корпус „Противовъздушна отбрана“, назначен за началник-щаб на Командване „Противовъздушна отбрана“ и удостоен с висше военно звание бригаден генерал.
На 6 май 2004 г. е освободен от длъжността началник-щаб на командване „Противовъздушна отбрана“ и назначен за командир на командване „Противовъздушна отбрана“, на която длъжност е преназначен на 4 май 2005 г.
От 1 юни 2006 г. е помощник-началник на щаба на Военновъздушните сили по подготовката.
На 21 април 2008 г. е освободен от длъжността помощник-началник на щаба на Военновъздушните сили по подготовката, считано от 1 юни 2008 г.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Разделихме се и с генерал-майор Иван Томов

19.05.2021, 19:40

Днес в с. Яхиново, област Кюстендил, близки, приятели и колеги отдадоха  последна почит на генерал-майор Иван Томов, съобщават от СОСЗР в Дупница и Народно читалище “Генерал Георги Тодоров”.
Ген. Томов е роден през 1942 г. в с. Яхиново. Завършва с отличие военното училище (танкови войски), Военната академия „Г. С. Раковски”, Генералщабната академия в Москва. Военната му кариера преминаха през всички командирски длъжности, включително командващ Първа българска армия. След преминаването си в запаса се включва активно в дейността на СОСЗР.
Поклон пред светлата му памет!
Източник: http://otbrana.com/

 

След реконструкция в Балаклава откриха музея-укритие за подводници

19.05.2021, 09:45

Посетителите на "Обект 825" вече могат да се запознаят с историята по създаването на по-рано секретния обект, да видят жизнеобезпечаващите му системи и ремонтните дейности на сухия док.
Специалистите от Военностроителния комплекс на министерството на отбраната на Русия завършиха мащабна реконструкция на музейното фортификационно съоръжение с подземно пристанище за подводници и сух док в Балаклавския залив в Севастопол.
Военните строители са пресъздали и реконструирали всички основни клъстери, разработили са нова концепция за функциониране на фондовете на музея и са направили негова триизмерна карта, посочват от пресслужбата на руското министерство на отбраната. Специфичната атмосфера на автентичното атомно подземно убежище от ХХ в. се допълва от съвременни мултимедийни технологии, осветление, интересни решения за звука и декорацията, както и оригинални инсталации с използването на автентични експонати и артефакти.
В различни участъци на музея са възстановени множество интересни исторически детайли, включително карта с разположението на подводните бази на територията на СССР към 1980-те, схема на действие на мощните защитни врати, макет на Балаклавския подземен комплекс с динамична подсветка на системите за жизнеобезпечение и схема за снабдяване с гориво.
Тайната подземна база на съветския Военноморски флот е изградена в средата на миналия век, за обслужване на военни подводници и може да издържи директен удар от атомна бомба с мощност 100 килотона, което е пет пъти по-силно от силата на удара срещу Хирошима. - (видео)

 

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

19.05.2021, 07:55

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал успешно, а машината вероятно ще бъде лесно възстановена. Това съобщава Air Force Times.
Инцидентът е станал около 07,30 часа местно време днес, 18 май 2021 г. при приземяване на летището „МидАмерика”, край Сейнт Луис. Екипажът е обявил аварийна ситуация при приземяването и се е катапултирал.
Двамата пилоти са от състава на ВВС на САЩ и се претърпели леки наранявания, но са добре и без опасност за живота.
От Пентагона са заявили за Air Force Times, че инцидентът е станал с новопроизведен F-15 предназначен за катарските ВВС в рамките на програмата FMS. Причините за инцидента се разследват.
В рамките на програмата FMS, американското правителство е посредник между частните компании и чуждите правителства, като бойната техника първо формално се предава на въоръжените сили на САЩ, които я тестват и след това я предават на клиента.
През декември 2017 г. Катар сключи договор за 36 броя F-15QA, но има индикации, че без много шум, страната е поръчала още 12 броя от същия тип. Първият полет на катарски F-15 стана факт през април 2020 г., а доставките в страната се очакват това лято.
Катарските F-15QA са подвариант на т.нар. Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други.
Покупката на F-15QA е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен американските изтребителя са поръчани и още 36 броя Rafale, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Споразумяха се за демонстратора по програмата FCAS

18.05.2021, 21:02

Франция, Германия и Испания постигнаха споразумение за условията, по които ще се създаде демонстратор на бойния самолет от следващо поколение, който ще се създаде в рамките на програмата FCAS.
Новината бе обявена официално от френския министър на отбраната Флоранс Парли този понеделник. Тя каза, че правителствата на трите страни са достигнали до официално споразумение, за това как ще бъде създаден технологичния демонстратор. По-късно новината бе потвърдена от германския и испански военни министри. Това е т.нар. Phase 1B от проекта.
Очаква се официалното споразумение да бъде подписано преди юни, когато германския Бундестаг ще бъде разпуснат заради идващите федерални избори в Германия.
Остава, обаче въпросът с интелектуалната собственост, върху системите и технологиите, които трите страни ще разработят в рамките на новия проект. Тази тема предстои да бъде изяснена допълнително.
Преди година Франция и Германия подписаха споразумение за старт на работата по Phase 1A, която покрива работа за 18 месеца и чиято основна задача е осигуряване на летящ технологичен демонстратор във връзка с бойния самолет, който трябва да се създаде в рамките на FCAS. Междувременно през 2020 г. към FCAS се присъедини и Испания.
Бойният самолет в рамките на програмата FCAS се нарича NGF (New Generation Fighter). Технологичният му демонстратор трябва да полети през 2027 г. Първоначално се смяташе, че демонстраторът ще бъде един, но сега вероятно ще бъдат създадени два. Между 2021 и 2024 г. по този проект ще бъдат похарчени €3,5 млрд., които ще бъдат поделени поравно между трите държави-партньори.
Между 2025 и 2027 г. трябва да бъде отделен нов бюджет, я чийто рамки да се престъпи към строителството и тестването на демонстратора. Това ще е Phase 2.
Phase 1A, 1B и 2 включва и работа по безпилотните апарати, които ще се създадат.
През февруари и март тази година се усети сериозно търкане между Франция и Германия по програмата FCAS. Германската страна искаше да поеме повече работа в рамките на NGF, въпреки, че оригиналното разпределение на работата бе такова, че Франция имаше водеща роля в създаването на бойния самолет, а Германия при създаването на безпилотните апарати.
През април Dassault и Airbus обявиха, че са изчистили всички проблеми помежду си и прехвърлиха топката в полето на политиците.
FCAS е система от системи и се състои от няколко елемента – NGF покрива създаването на боен самолет от следващо поколение. Remote Carrier (RC) e безпилотен апарат, който ще работи в близко сътрудничество с NGF. Combat Cloud (CC) ще е облачна IT услуга, която ще гарантира обмен на данните между елементите на FCAS. Двигателите за NGF ще се разработват от джойнтвенчър между Safran и MTU. Отделно се работи и по ново поколение оръжия за въздушен бой.
FCAS трябва да достигне пълно ниво на бойни способности през 2040 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

"Преслав 2021" се провежда в Национален военен учебен комплекс (НВУК) «Чаралица»

18.05.2021, 21:48

Съвместното командване на силите провежда компютърно подпомаганото тактико-специално учение (КПТСУ) с органите на Автоматизираната информационна система „Преслав”, в Национален военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица”, от 17 май до 21 май 2021 г. “Целта на учението е да се повишат способностите на АИС „Преслав”, като система за предупреждаване и докладване при опасност от използване на оръжия за масово унищожаване, аварии в обекти на ядрената енергетика и предприятия на химическата промишленост, както и да се повиши подготовката на формированията за  ядрено, химическо и биологическо разузнаване. Провеждането на учението ще бъде предизвикателство за всички участници, но аз съм уверен, че всички вие сте изпълнили поставените задачи по предварителната подготовка и ще успеете да демонстрират своите знания и практически опит.“ Това подчерта в словото си по време на отриване на учението, началника на центъра за контрол на учението полковник Божидар Чолаков, началникa на сектор „Съвместна поддръжка“ на Съвместното командване на силите.
Темата на учението е „Действие на органите от АИС „Преслав” в осигуряването на Съвместни сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии, при планиране и провеждане на операция по защита териториалната цялост на Република България”, съобщават от СКС.
В рамките на 2 дни ще се тренират формированията за ядрена, химическа и биологическа защита при провеждане на марш до района на ядрено, химическо и биологическо събитие, водене на въздушно и земно ядрено, химическо и биологическо разузнаване, развръщане на пунктовете за провеждане на пълно ядрено, химическо и биологическо обеззаразяване на личен състав, техника и екипировка, чрез  използване на симулационната система Joint Conflict and Tactical Simulation (JCATS).       
В учението „ПРЕСЛАВ“ 21 участват над 100 специалисти по ядрена, химическа и биологическа защита от Центъра за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка от състава на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и курсанти випускници от НВУ „Васил Левски“, специализация „Войски за ЯХБЗ и Е“.    
Източник: http://otbrana.com/

 

Главният сержант на НАТО посети ВВВУ „Георги Бенковски“

18.05.2021, 21:45

Главният сержант на Съвместното командване на силите – Неапол  CSM Ханс Юрген Штарк е на работно посещение в Министерство на отбраната и структури на Българската армия. На 18 май той посети Професионалния сержантски колеж- ВВС към ВВВУ „Георги Бенковски“.
Целта на посещението е да се запознае с тенденциите в развитието на сержантския корпус в България, укрепване и задълбочаване на работните взаимоотношения между главните сержанти на оперативно и стратегическо ниво в Българската армия и командванията на НАТО, провеждане на методически срещи със сержантския състав в професионалните сержантски колежи, обсъждане на често срещани въпроси свързани с професионалното развитие, обучението и подготовката на военнослужещите, съобщават от училището.
Главен сержант CSM Штарк бе запознат накратко с историята на Училището и със спецификата на  дейността на Професионалния сержантски колеж - ВВС  от заместник-началника по професионалното образование и международното сътрудничество на ВВВУ „Георги Бенковски“ полковник Андриян Колев. Последва среща с директора на ПСК-ВВС офицерски кандидат Любен Василев и инструкторския състав , запознаване с новите кабинети за обучение. Посетено бе и занятие по „Тактическа подготовка“ със сержанти от ВВС.
Обсъдени  са идеи за развитието на бъдещи съвместни инициативи в областта на обучението и развитието на сержантския състав от ВВС в армиите на страните –членки на НАТО.
Гостът е съпровождан от главния сержант на Българската армия  старшина Калин Крумов.
В културната програма на визитата на CSM Штарк бе и запознаване с историята на Плевен и посещение на Панорама „Плевенска епопея-1877“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Над 5,1 млн. лева за докови ремонти на базовите миночистачи

18.05.2021, 21:13

Министерство на отбраната обяви обществена поръчка за докови ремонти на кораби от състава на ВМС за проект 1265 Э при рамково споразумение. За целта са осигурени до 5 166 666,00 лв., сочи справка на Maritime.bg по публикуваната в петък поръчка.
По рамково споразумение се планира докуване на базовите миночистачи за период от четири години.
Военното ведомство планира да разходи до 750 хил. лева за първата година, до 875 хил. лева за втората, до 1 млн. лева за третата и малко над 2.54 млн. за четвъртата година от действие на споразумението, става ясно от документацията.
От приложения списък е видно, че се търси завод за докуване на базови миночистачи с дървени корпуси и бордови номера 61, 62 и 63.
Maritime.bg припомня, че през март т.г. военното министерство обяви друга поръчка за докови ремонти на кораби от флота за 14 млн. лева.
В края на миналата година пък стана ясно, че разходите за новопридобитите 30-годишни минни ловци ще достигат 10 млн. лева.

 

Иван Вариклечков - бащата на родния флот

18.05.2021, 21:05

Понякога можем да съжаляваме, че родната история продължава да стои в архивите, вместо да се дигитализира и да позволи свободен достъп.

За мнозина може да бъде дори смешно, че въпреки глобалната дигитализация, някои особено ценни документи остават запазени на книжен носител.
Именно там живее и историята на един особено интересен българин, чиято мемориална плоча всяка година се превръща в повод за изразяване на почит.

Говорим за Иван Петров Вариклечков.....Прочети още

 

Поне 13 на сто от американските войски вече са изтеглени от Афганистан

18.05.2021, 20:56

Изтеглянето на американските войски от Афганистан, което трябва да приключи до 11 септември, е достигнало равнище между 13 и 20 на сто, предаде Франс прес, като се позова на въоръжените сили на САЩ, съобщи БТА.
След като миналия месец президентът Джо Байдън нареди изтеглянето на контингента, американските въоръжени сили са изтеглили от Афганистан аналога на 115 товарни самолета C-17 с техника, съобщи Централното командване (СЕНТКОМ). Освен това те са предали над 5000 единици оборудване на агенция на Пентагона, за да бъдат унищожени.
Контролът над пет военни обекта е бил предаден на афганистанското министерство на отбраната. Сред тях е военновъздушната база в южния град Кандахар, която в един момент беше втора по значение за американските и международните сили в Афганистан.
Въоръжените сили на САЩ отказват да съобщят по-конкретни данни за скоростта и финалната дата на изтеглянето си в името на сигурността на операциите.
До 11 септември Пентагонът трябва да изтегли последните 2500 военни и 16 000 работещи по договор цивилни. На този ден се навършват 20 години от атентатите в САЩ, станали повод за американската инвазия.
Изтеглянето не сложи край на нападенията на талибаните срещу афганистанското правителство и армия, но и мирни жители. Според САЩ тези атаки не пречат на изтеглянето, отбелязва АФП.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Новоназначиха двама заместник-министри на отбраната

18.05.2021, 15:35

Пламен Йорданов и Александър Петков са назначените заместник-министри на отбраната със заповед на министър-председателя Стефан Янев. Постовете си на заместник-министри в Министерството на отбраната освободиха Атанас Запрянов и Анатолий Величков. - (видео)
Пламен Йорданов е роден на 23 март 1965 г. в гр. Плевен, където през 1983 г. завършва Средно спортно училище. През 1988 г. се дипломира като магистър във ВНВВУ „Г. Бенковски“ по специалността „Експлоатация и ремонт на радиотехническите средства“. Военната си служба започва във военно формирование 32 710 – Доброславци през септември 1988 г. До 1997 г. преминава през различни командни длъжности в областта на комуникационното и навигационното осигуряване на полетите на авиобаза Доброславци. През 1999 г. завършва с отличен успех Военна академия „Г. С. Раковски“.
В периода от 1999 г. до 2004 г. заема експертни и ръководни длъжности в областта на комуникационната, информационната и навигационната поддръжка на системата за командване и управление на системата за противовъздушна отбрана.
През 2004 г. е назначен в Съвместното оперативно командване като до 2021 г. заема експертни и ръководни длъжности в областта на командването и управлението на съвместните операции. През 2008 г. завършва Висш щабен курс, а през 2012 г. и Генерал-щабен курс във Военна академия „Г. С. Раковски“ като магистър по „Стратегическо ръководство на Въоръжените сили“ и е първенец на випуска. Освободен е от военна служба на 22 март 2021 г. със заповед на министъра на отбраната. Пламен Йорданов владее английски и руски език.

Александър Петков е роден на 12 септември 1968 г. в гр. София. Дипломира се в УНСС като магистър по финанси и банково дело през 1994 г. По-късно завършва право в Института за следдипломна квалификация към УНСС, Център за икономика и управление. От края на 2017 г. до момента на заемането на поста „заместник-министър на отбраната“ работи в редица търговски дружества, сред които „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД и „Български енергиен холдинг“ ЕАД. Бил е директор за връзки с инвеститорите и финансово планиране в „Кепитъл Консепт Лимитед“ АД, съдружник и консултант във „Финансово-правна къща“ ООД и „Юнифайт Партнерс Груп“ ООД, както и генерален мениджър (управител) на „Блом България“ ЕООД. През своята трудова практика е заемал експертни длъжности в няколко дружества, работещи на пазарите за ценни книжа, бил е мениджър на високи позиции в дружества от застрахователния и инвестиционния сектор. Александър Петков е бил директор „Финанси и инвестиции“ в застрахователна и животозастрахователна компания „Български имоти“ АД и ръководител на отдел „Ликвидност“ в Инвестиционен посредник „Позитива“ АД, София. Владее английски и руски език.

 

Военният комитет на НАТО е готов за диалог с Русия

18.05.2021, 12:43

Председателят на Военния комитет на НАТО сър Стюарт Пийч, генерал от британските кралски ВВС заяви, че организацията остава готова за диалог с Русия в рамките на Съвета Русия-НАТО, предаде ТАСС във вторник.
По време на заседание на Военния комитет на НАТО Пийч заяви, че алиансът продължава да има "двоен подход към Русия (сдържане и диалог)", но страната "не реагира положително на предложенията за провеждане на Съвет НАТО-Русия".
Той отбеляза, че НАТО "ще продължи да разчита на конструктивни отношения с Русия, когато действията позволяват това".
Спорът на НАТО с Русия остава предимно за региона на Донбас в Източна Украйна, тъй като преди това генералният секретар на организацията заяви, че Русия все още трябва да изведе всички войски от региона, докато Рсуия заяви, че действията на НАТО представляват военна заплаха за нейната сигурност.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също подчертава по време на всяка реч, че алиансът има двоен подход - възпиране и диалог. Той също така заяви по-рано, че Москва отказва да проведе заседание на Съвета Русия-НАТО от две години.
Заседанието на Военния комитет на НАТО на ниво началници на щабове включва дискусия за напредъка на изтеглянето на войските от Афганистан, текущи военни учения и операции на алианса, включително военноморска мисия в Средиземно море и учебна мисия в Ирак.
Източник: https://news.bg/

 

Ремонтират учебно-материалната база във Висшето военновъздушно училище

18.05.2021, 12:13

През 2020 г. бе възстановено Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия. За първи път от 20 години там започват ремонти на учебно-материалната база.
Повече от 20 години тук не са правени ремонти, въпреки че от 1 януари тук се обучават курсанти, има административен персонал, който работи. Но хубавата новина е, че от вчера тук започват мащабни ремонти.
“Стартира процедурата по ремонт на корпуса за обучение на курсанти, за смяна на дограма и външна изолация, което значително ще подобри условията за обучение на курсантите и на административния състав”, обясни в “Денят започва” полковник Диков.
Той допълни, че всяка година курсантите се увеличават и има с по 20 повече.
Осъществена е обществена поръчка за ремонт на баните и вертикалната канализация, и чистата вода в курсантския корпус.
“Наистина голяма спънка. По време на пандемията обществените поръчки бяха спрени за известно време. Имахме обжалване, но въпреки всичко започва ремонтът. Надяваме се с този ремонт да подобрим условията, да привлечем и повече цивилни студенти, тъй като цивилните студенти носят и приходи, а обновяването на учебно-материалната база ще доведе и до по-голяма привлекателност”, обясни полковник Андриян Колев.
Предвижда се и ремонт на изнесения център за обучение. Предвижда се там да се обучават цивилните студенти, като ще има възможност и за общежитие, и за стол.
По думите на полк. Колев като академичен състав Висшето военновъздушно училище не отстъпва на останалите военни училища, но като учебно-материална база – да.
“Предвижда се с фирмата доставчик на F-16 до края на годината да започне оборудването на кабинет за виртуална реалност за техниците на F-16, което ще бъде най-доброто в Източна Европа”, каза още полк. Колев.
Тази година стартира специалността Авиационен мениджмънт, където в учебния план и в програмата е заложена теорията за пилот любител.
Източник: bntnews.bg

 

„Посейдон” на Путин може би вече стои във водите на Вирджиния

18.05.2021, 09:17

На страниците на немското издание Focus експертът Томас Егер (на снимката) разказва за това как Путин успява да изведе Русия от разочароващите години на Елцин и да й върне статута на велика държава.
До идването на Путин бяха останали две от трите суверенни амбиции - огромната територия и неизброените природни ресурси. Третият елемент - армията вече беше доста деградирала.
В същото време, разбира се, имаше и ядрен ракетен потенциал, тоест възпиращо оръжие. САЩ обаче се стремяха с най-лукавите способи да унищожат този паритет и да получат превъзходство по абсолютно асиметричен начин. И по този начин да могат безнаказано да нанесат своя обезвреждащ ядрен удар. Първо, заради увеличените възможности на националната противоракетна отбрана на агресора и второ, защото в атакуваната държава, тоест в Русия, ще оцелеят ограничен брой междуконтинентални балистични ракети (МБР)......Прочети още

 

На огневия комплекс "Батмиш" край Сливен започват планирани стрелби

18.05.2021, 09:10

На огневия комплекс "Батмиш" край Сливен от днес започват планирани стрелби. Това съобщиха от отдел "Сигурност и управление при кризи" към община Сливен.
Ученията ще бъдат на 18, 19, 20, 21, 26 и 31 май от 8.00 ч. до 22.30 ч., а на 27 и 28 май - от 8.00 ч. до 13.30 часа. Стрелбите са във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат адекватни мерки за защита на животните си.

 

Сърбия получи още два самолета МиГ-29 от Беларус

18.05.2021, 08:22

На сръбското военно летище в Батайница вчера кацна тежък транспортен самолет Ан-124-100М-150 „Руслан”, който достави последните два от общо 4 изтребителя МиГ-29, дарени на Сърбия от Беларус. Това съобщи сръбската редакция на Спутник.
Първите два самолета бяха доставени на 17 април на части. Те бяха сглобени в Сърбия и вече извършиха пробни полети.

С днешната доставка Сърбия ще допълни ескадрила от 14 изтребителя МиГ-29, от които 11 едноместни ще бъдат приведени към ниво МиГ-29СМ, тоест пълноценни многоцелеви изтребители. Три двуместни самолета най-вероятно ще преминат през по-малка модернизация, предава 24 часа.

Сърбия разполага с най-мощната военна авиация сред страните от бивша Югославия. Военните самолети, предимно остарели МиГ-21, останаха само в Хърватия. Черна гора, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония, както и Албания, но тези страни вече изцяло повериха защитата на своето въздушно пространство на силите на НАТО.

 

Преди 77 г. за три дни всички кримски татари са изселени от полуостров Крим

18.05.2021, 08:00

От 18 до 20 май 1944 г. с решение на Държавния комитет по отбрана (ДКО) на СССР всички кримски татари са депортирани от полуострова в Узбекистан (151 хил.), Казахстан (4286) и Таджикистан, като малка част е изпратена в Марийска АССР, в Урал и в Костромска област. В телеграма до Сталин НКВД докладва, че са изселени общо 183 155 души.
Мотиви за изселването
В секретното постановление на ДКО № ГОКО-5859 от 11 май 1944 г. относно причините за депортацията се казва, че „по време на Отечествената война много кримски татари измениха на Родината, дезертираха от частите на Червената армия, отбраняващи Крим, и преминаха на страната на противника, постъпвайки в сформираните от немците доброволчески татарски военни части, борещи се против Червената армия; в периода на окупация на Крим от немско-фашистките войски, кримските татари участват в немските наказателни отряди и особено се отличават със своите зверски разправи по отношение на съветските партизани, а също така помагат на немските окупатори при организиране на насилственото изпращане на съветски граждани в германско робство и масово изтребване на съветски хора.”.......Прочети още

 

Днес Балтийския флот на Русия отбелязва своята 318-та годишнина

18.05.2021, 07:56

За рожден ден на Балтийския флот е прието да се смята 18 май (7-ми по старт стил) 1703 година, когато флотилия от 30 лодки с войници от Преображенския и Семеоновския полк под командването на Петър I са постигнали първата бойна победа, пленявайки в устието на река Нева шведските военни кораби - „Гедан” и „Астрильд”.
Тогава всички участници са получили специални медали със знаменития надпис „Невъзможното е възможно 1703”, информира ИТАР-ТАСС. - Още за Балтийския флот

 

 

Столтенберг: НАТО няма да променя мисията си в Косово

17.05.2021. 22:28

НАТО няма да променя мисията си в Косово, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич, цитиран от информационните агенции, предаде БТА.
Каквито и да са промени трябва да бъдат съгласувани с всичките 30 членки на НАТО, напомни той. Столтенберг добави, че е необходимо членките на НАТО да продължат да изпращат войници в редиците на КейФОР и увери Вучич, че хърватските войници в състава на КейФОР ще служат в същите условия, както и военните от другите страни участнички.
Миналата седмица Вучич каза, че една от великите сили скоро ще поиска официално КейФОР да се изтеглят от Косово, както и мисията на ООН ЮНМИК, с оценката, че това би било "абсолютна катастрофа" за Сърбия. Тогава той каза, че ще помоли Столтенберг да използва влиянието си, за да не се стигне до изтегляне на КейФОР.
Президентът каза, че Сърбия остава военно неутрална, а Столтенберг заяви, че НАТО уважава това.
Обсъден е бил и диалогът между Белград и Прищина и бе посочено, че диалогът е най-добрата платформа за намиране на решение за всички граждани.

 

САЩ продава оръжие за 735 милиона долара на Израел

17.05.2021, 21:50

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по-рано този месец е одобрила продажбата на оръжия на стойност 735 милиона долара на Израел.
Това се е случило почти седмица преди конфликта между Израел и терористичната организация "Хамас" да се изостри и да се стигне до размяна на ракетен обстрел и военни удари, с което напрежението около Ивицата Газа достигна пикови нива от 2014 г. насам.
Администрацията на Байдън призова за прекратяване на огъня, но същевременно посочи, че Израел "има правото да се защити от Хамас". Според американския вестник обаче все повече млади демократи в Конгреса на Щатите са готови да повдигнат темата за подкрепата за израелския премиер Бенямин Нетаняху.
Конгресът не е бил официално уведомен за предложената на 5 май сделка, посочва "Уошингтън поуст", като цитира свои източници.
Президентската администрация в САЩ е длъжна да уведомява законодателния орган за подобни продажби на оръжие, макар официалното уведомление обикновено да идва след като го има неформалното одобрение на законотворците. След формалното уведомление, конгресмените имат 15 дни да оспорят сделката, но решението им не е обвързващо за президента.
В случая казусът идва от това, че въпреки че неофициално Конгресът е бил уведомен, някои законотворци едва сега са разбрали за сделката. Според изданието ситуацията може да засили разделението сред демократите.
Източник: https://webcafe.bg/

 

Започна учението „Черно море 2021”

17.05.2021, 17:12

Започна учението на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2021”.
„Черно море 2021” е тактическо учение на флотилията, което ще се проведе за времето от 17 до 21 май 2021 г. в националните морски пространства на Република България.
Целта на учението е усъвършенстване на придобитите способности на флотилията за планиране, подготовка и провеждане на тактически действия в рамките на операция по морска сигурност на Военноморските сили и повишаване на сглобеността на участващите в учението щабове и военни формирования.
В учението участват 24 кораба и катери, над 900 военнослужещи и цивилни служители, вертолети АS-565 MB „Panther” от морска вертолетна авиобаза и щурмова авиация от състава на Военновъздушните сили.
За времето от 17 до 21 май 2021 г. военнослужещи от състава на флотилията участват в Компютърно подпомаганото тактико-специално учение „Преслав 2021”. Учението се провежда в центъра за моделиране и симулации в Национален военен учебен комплекс „Чаралица”.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Министър Георги Панайотов се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа

17.05.2021, 17:08

Министърът на отбраната Георги Панайотов се срещна с посланика на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, днес, 17 май. По време на срещата бяха обсъдени състоянието, развитието и перспективите на двустранното сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната.
„Ще работя активно за по-нататъшното укрепване на доверието и задълбочаването на стратегическите отношения между България и САЩ“, подчерта министър Панайотов. Той изрази удовлетворението си, че първата му среща след встъпването в длъжност е именно с посланика на САЩ и акцентира върху потенциала за надграждане на стратегическото партньорство между двете страни.
Източник: https://www.mod.bg/

 

В Батак отбелязаха 145-та годишнина от Априлската епопея

17.05.2021, 09:25

С тържествена проверка /заря/ снощи в Батак бе отбелязана 145-та годишнина от Априлската епопея и бяха почетени героизмът и саможертвата на светите Баташки мъченици, съобщават от СКСО. Във военния ритуал, проведен на площад „Освобождение“ в родопския град, участваха почетни роти от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили. Командващ тържествената проверка /заря/ бе командирът на 86 Група „Специални сили“ подполковник Тодор Грибачев, а почетният строй на Специалните сили на Българската армия бе приет от командира на СКСО и началник на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев.
Гости на тържеството бяха служебният заместник-министър председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, временно изпълняващият длъжността областен управител на област Пазарджик Йордан Кожухаров, представители на местната власт, просветни и родолюбиви организации, граждани и гости на града.
Изключително прочувствени слова по случай годишнината от Априлската епопея и във възхвала на светите Баташки мъченици, от чиято канонизация се навършват 10 години, произнесе Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Към гражданите и гостите на родопския град-герой със свое слово се обърна и заместник-кметът на община Батак инж. Георги Харизанов.
Във връзка с честването на 145-та годишнина от Априлската епопея генерал-майор Явор Матеев връчи поздравителен адрес на кмета на община Батак Петър Паунов.
С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта и славната саможертва на баташките герои от 1876 г.
Преди началото на военния ритуал командирът на СКСО генерал-майор Матеев, заедно с останалите официални гости, поднесоха венци и цветя пред старинния храм-костница „Св. Неделя“ в знак на признателност към подвига и величието на героите от Априлското въстание в Батак.
По-рано вечерта в храма „Св. Неделя“ в памет на светите Баташки мъченици  Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай заедно с техни Високопреосвещенства Старозагорският митрополит Киприан, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Доростолският митрополит Яков отслужиха Празнична вечерня с петохлебие.
Източник: http://otbrana.com/

 

Гърция засилва военното сътрудничество със САЩ

17.05.2021, 08:32

САЩ и Гърция планират да задълбочат военното си сътрудничество, отбелязва германското издание Contra Magazin. Министърът на отбраната на южната ни съседка Никос Панайотопулос (на снимката) обяви подписването на нов договор за сигурност между двете страни в рамките на речта си в Американския център за стратегически и международни изследвания, като отбеляза, че отношенията между Вашингтон и Атина в тази област са достигнали „безпрецедентни висоти“. Експертите смятат, че на фона на влошените отношения с Анкара Белият дом търси алтернатива на турските бази в региона.
Страните ще подпишат новия договор за сигурност това лято, който ще даде на САЩ „повече пространство“ за провеждане на военни дейности в Гърция, добави Панайотопулос. Всичко това се случва на фона на нарастващото напрежение в отношенията на Атина с партньора им от НАТО Анкара. Конфликтът за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие доведе до рязко влошаване на тона между двете съседни страни, обяснява изданието.
Отношенията между САЩ и Турция също се влошават и ако това продължи, възможно е гръцките бази да станат алтернатива на турските за провеждане на военни операции, твърдят експерти. Но до момента Вашингтон не е обявил планове за изтегляне на войските си от Турция, където се намира авиобазата „Инджирлик“, както и американски радар за ПРО.
Русия засилва военното си присъствие в Средиземно море, докато Китай засилва финансовото си присъствие в региона. Пекин „много методично, търпеливо и систематично - както всичко, което прави Китай - укрепва стратегическата си позиция в региона“, предупреди Панайотопулос. В отговор администрацията на новия лидер на Белия дом също се стреми да укрепи позициите си. По-специално, през последните три години американците значително увеличиха броя на операциите, извършени от гръцки бази.
САЩ наскоро акостираха своята експедиционна мобилна база USS Hershel Woody Williams (ESB-4) в залива Суда на остров Крит. Така за първи път през последните 40 години такъв американски военен кораб навлезе в тези води. В гръцкия град Лариса има американски бойни дронове MQ-9 Reaper. Също така пристанището в Александруполис играе ключова роля в ротацията на американските войски в Европа.
Източник: http://www.focus-news.net, Тереза Герова

 

Исторически календар

17.05.2021, 07:57

На 17 май 1914 г. в София е роден Август Христов Кабакчиев.
През 1927 г. емигрира в СССР, където от 4 февруари 1933 до 6 октомври 1944 г. служи в Съветската армия. Завършва Военноинженерната академия „Н. Е. Жуковски“ като инженер-механик във ВВС. Активно участва във Втората световна война. Изпълнява редица авиационни длъжности: началник на моторен цех, инженер по производството в авиоремонтен завод, военен представител в авиационен завод, инженер по ремонта в авиодивизия, заместник-командир по инженерно-авиационната служба на 64-ти гвардейски авиационен полк. Лично участва в летателните и експлоатационни изпитания на самолет Пе-2. Завършва участието си в Отечествената война на СССР като гвардейски инженер-майор в състава на 2-ри прибалтийски фронт в боевете край Рига.
В България се завръща през 1944 г. и служи в Българската армия до1982 г. Главен инженер на авиацията(1945 – 1954), заместник-командващ ВВС, заместник-началник на Генералния щаб на БНА, заместник- министър на отбраната, заместник-председател на Държавния комитет по планирането.
Извън военното дело Август Кабакчиев е активен общественик и въздушноспортен деятел, председател на Българската авиационна федерация, вицепрезидент на Международната авиационна федерация и член на Международната спортна комисия. Генерал-полковник от запаса. Умира на 6 май 1999 г.

 

 

Ракетния арсенал на "Палестинския ислямски джихад" и ХАМАС

16.05.2021, 22:17

Отлична инфографика на ракетния арсенал на двете най-големи палестински въоръжени формирования в Сектора Газа - "Бригадите Ал-Кудс" (Палестински ислямски джихад") и "Бригадите на Изз ад-Дина ал-Кассам" (ХАМАС).

 

Азербайджан започна военни маневри и опроверга обвинения на Армения за нарушения на границата

16.05.2021, 21:35

Азербайджан започна днес големи военни маневри на фона на засилващо се напрежение със съседна Армения, предаде ДПА.
В ученията, която ще продължат няколко дни, участват до 15 хиляди войници, 300 танка и други военни машини, съобщи министерството на отбраната в Баку. В рамките на маневрите ще бъдат разположени също 400 различни ракетни и артилерийски установки, добави министерството и отхвърли като “напълно неоснователни” обвиненията на Ереван за нарушения на границата.
Преди това Армения заяви, че азербайджански войници са окупирали планинска местност в южния регион Зюник, който Армения смята за своя територия. От Ереван назоваха тези действия “абсолютно неприемлива намеса” в суверенни територии на страната. От Баку отговориха, че войниците целят да гарантират сигурността на действителната граница между двете държави във високопланинския район, когато “се подобрят атмосферните условия”. Армения заплаши с ответни “мерки”, ако войниците не се изтеглят.
Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел прикани двете страни към сдържаност и намаляване на напрежението. Вчера руският президент Владимир Путин също ги призова да спазват примирието, сключено през ноември с посредничеството на Москва.
По време на последните сражения между армиите на Армения и Азербайджан, продължили от 27 септември до 9 ноември, загинаха над 6000 човека. В резултат Азербайджан възстанови контрола си върху обширни части от областта Нагорни Карабах, която загуби в началото на 90-те години, припомня ДПА.
Източник: bta.bg/

 

Съвместното командване на специалните операции и ЦСКА с благородна инициатива в с. Црънча

16.05.2021, 17:06

В дъждовния майски съботен следобед вчера представители на ръководството на ФК ЦСКА се включиха в благородна инициатива в с. Црънча, общ. Пазарджик, организирана от командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев. Тя имаше за цел да задълбочи сътрудничеството с местния ФК Бенковски, жителите и спортната общественост на малкото китно родопско селце, където се намира и обновената неотдавна учебно-тренировъчна база на Специалните сили на Българската армия, съобщава cska.bg.
Изпълнителният директор Пламен Марков, главният мениджър Стойчо Стоилов и финансовият директор на ЦСКА Трифон Попов се срещнаха с футболистите, ръководството на местния ФК Бенковски и свои верни привърженици от региона, като дариха на „войводите“ от Црънча оригинална топка от мача на армейците с  Рома в Лига Европа и книгата „70 години ЦСКА: Фотосвидетелства за един световен клубен феномен“ в символичен жест на подкрепа и морален стимул за развитието на футбола в района. Мероприятието бе и по повод 73-ата годишнина от основаването на най-титулувания български футболен клуб, която отбелязахме на 5 май тази година.
От своя страна, в знак на признателност към ползотворното сътрудничеството с местната власт и по повод 6 май – Ден на храбростта и празник както на Българската армия, така и на с. Црънча, генерал-майор Матеев връчи на кмета Ангел Руков плакет на СКСО и почетна грамота.
С благородната инициатива на ЦСКА се затвърждава и укрепва дългогодишното сътрудничество на футболния клуб със Специалните сили на Българската армия – доказателство за принадлежността им към голямото, задружно и велико армейско семейство.
Днес в гр. Батак, в рамките на своята военно-патриотична ангажираност, СКСО продължава участието си с представителни роти в тържествените прояви по повод 145-та годишнина от Априлската епопея, където от 20.45 ч. ще се проведе тържествена проверка /заря/.
Източник: http://otbrana.com/

 

Президентът приветства участниците в тържествената церемония в Дряновския манастир

16.05.2021, 17:04

Боевете при Дряновския манастир ще останат епична и незабравима страница от гордия и кървав април на 1876 година. Именно тук са записани едни от най-светлите страници на българската бойна слава, защото девет дни продължава тази епопея на неравна борба за честта на българите. Това заяви държавният глава Румен Радев в приветствието си на тържествената церемония в Дряновския манастир по случай 145 години от Априлската епопея, съобщават от прессекретариата на президента.
Румен Радев подчерта, че и след 145 години споменът за героичните събития,  живите и ярки образи на българските апостоли и поборници не повяхват. „Далеч преди въстанието в Дряновския край вече е посято семето на свободата - църкви издигаха гордо снага,  училища и читалища отваряха врати за жадните за знание и просвета“, посочи Румен Радев.  Президентът припомни и че в тази част на  отечеството се зараждат светилища на духовна и културна просвета, на революционна борба и не случайно  начело на въстанието са застанали даскал и духовник - легендарните Бачо Киро и поп Харитон.
„Нека днес знаем и помним, че това не беше поход на отчаяните, беше горд марш на просветени хора, готови да покажат на света, че за българите достойнството и свободата стоят над всичко, че българите няма повече да търпят робския хомот“, заяви държавният глава. Президентът посочи и че  затова и до днес са живи думите на поп Харитон: Шепа хора не могат да освободят България, но те ще посеят семето на свободата, то ще пусне дълбоки корени, и всеки следващ, който поеме по техния път, ще има добра и богата жътва.
„Нека черпим сили от непокорството и родолюбието на тези хора и да последваме техния пример, защото героизмът им е мерило за нашата доблест и за това какво ние днес сме готови да направим за България“, заяви още в приветствието си Румен Радев.
Б.р. - Началникът на НВУ „Всил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов и зам.-началникът полковни Евгени Пенчев присъстваха на великата вечерня с панихида за загиналите въстаници, която Великотърновският митрополит Григорий отслужи в храма „Свети Архангел Михаил“, а след това и във възпоменателното поклонение пред Паметника-костница. Във връзка с честванията бригадин генилоб Маламов връчи поздравителен адрес на кмета на община Дряново Трифон Панчев. Той посрещна президента на Република България Румен Радев, който прие тържествения строй от представителните роти на НВУ „Васил Левски“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Вилхелм Канарис – човекът, който победи Хитлер във Втората Световна война

16.05.2021, 08:40

Често сме чували, че унищожението на света ще се случи само с мечтите на един достатъчно амбициозен човек и глупостта на милиони. Точно това се случва през Втората Световна война, но докато мнозина осъждат Германия, много по-малко дори подозират колко противници е имал този режим. Историята на Ромел не е единствена в това отношение, човекът не просто се е опитвал да премахне фюрера, но в последните дни от войната е един от най-големите критици и историята не завършва толкова добре за него. Настоящият герой също не е по-малко известен.

Вилхем Канарис е абсолютния пример за дисциплиниран германец. По-дребният ръст щял да го остави далече от немската флота, в която служи вярно и отдадено и често се дава за пример. Освен това е изключително грижовен баща и съпруг.........Прочети още

 
„Лошите момичета“ на историята: Нощните вещици – кошмарът на Вермахта
16.05.2021, 08:32

От древността образът на жената се свързва с този на живота, защото именно тя дава началото на новия живот. Хилядолетия наред жената е била поставяна в определени граници, които да я държат далеч от властта, образованието или бойното поле, което не е място за „крехки“ създания.
И повечето от тях са се съобразявали с поставените от обществото и боговете граници. Повечето, но не всички. Историята познава не една и две жени, решили да докажат, че притежават качества наравно с мъжете, било то в овладяването на бойни техники или в откриването на сложни математически формули.
В поредица от текстове ще ви представим едни от най-интересните жени в историята. Ще се уверите, че буквално през всички векове има примери за дами, които са били истински bad ass машини.......Прочети още

 

Как СССР организира спасителна мисия за всички американски пилоти в битката срещу Япония

16.05.2021, 08:15

На 18 април 1942 г. група американски B-25 са успели да прелетят над Япония и да изсипят своя бомбен товар. Бомбардировачите са модифицирани за по-дълъг полет и до голяма степен са спестили част от пространството, за да могат да добавят още резервоари. Пилотите са държани на стриктна диета и всеки грам е от особено значение. Само четири месеца след атаката над Пърл Харбър, САЩ има желание да отговори, като Япония ще остане един специален десерт към края на втория глобален конфликт. Краят на мисията изисква пестелив полет до достигането на Китай. След като капитан Ед Йорк е поразил своята цел, поставя курса и започва да гледа нервно резервоарите. Освен това има и още една задача, да заобиколи всички руски позиции, защото те не са особено приятелски настроени към непознати самолети......Прочети още

 

SpaceX изстреля Falcon 9 с 52 микросателита Starlink

16.05.2021, 07:33

SpaceX изстреля ракетата Falcon 9 в събота с 52 микросателита Starlink, както и два сателита от други компании Tyvak и Capella Space. На уебсайта на SpaceX е било излъчено изстрелването в 2 часа сутринта (българско време). Предишното изстрелване на SpaceX се състоя в края на миналата седмица. - (видео)
SpaceX възнамерява отново да я върне на Земята.
SpaceX изчислява, че изстрелването на общо 11 000 сателита и пускането им в експлоатация ще струва 10 милиарда долара.
През май 2019 г. в космоса бяха изстреляни първите 60 Starlink.
Всеки един от сателитите тежи 227 кг, като разполага с множество антени и една слънчева решетка.
Това беше "един от най-трудните инженерни проекти, които някога съм виждал да бъдат правени", изтъкна Мъск и предупреди, че много неща могат да се объркат в ранните етапи на разполагането на сателитната система.

 

На фокус: Сръбската самоходна гаубица Sora

16.05.2021, 07:00

Сръбската 122-mm самоходна гаубица (СГ) Sora е разработена от специалистите от Военно-техническия институт (ВТИ) в Белград с използване на люлката на буксируемата гаубица D-30J (югославска лицензирана версия на съветско/руската Д-30). Оръдието е поставено на шасито на автомобила с повишена проходимост FAP 2026 (колесна формула 6x6).
На СГ е монтирана система за автоматично зареждане. Оръдието използва шест изстрела (снаряди и заряди), разположени в два барабана от двете страни на затворната му част - снарядите в дясно, а зарядите - в ляво. Благодарение на автоматизацията, разчетът е намален до двама души (стандартно се състои от трима военнослужещи). Системата за управление на огъня позволява стрелбата да се води на цикъл от 3-4 min, последвани от промяна на огневата позиция: 90 s са необходими за спиране на машината и привеждане на оръдието от походно в бойно положение, 60 s за стрелба на шест снаряда и още 60 s за привеждане на оръдието от бойно в походно положение. Боекомплектът включва 40 изстрела, които са разположени на оборудваните рафтове в каросерията.
Установката има инерциална и сателитна навигационни системи, подсистеми за позициониране и ориентиране на местността. Управлението на огъня на позицията може да се извърши и дистанционно на разстояние 200 m от машината. Бойното тегло на Sora е 18 t, включително боеприпасите. Запасът от ход е 500 km. Гаубицата бе представена за първи път от военните специалисти на Международното изложение на оръжията и военната техника "Партньор 2013" в Белград. - Още артилерия

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}