Военна информация

Архив - от 16 до 31 май

 

 

Crew Dragon се скачи успешно с МКС

31.05.2020, 23:21

Космическият кораб SpaceX Crew Dragon успешно се скачи днес, 31 май 2020 г., с Международната космическа станция (МКС) и двучленният му екипаж се присъедини към екипажа на станцията.
Космическият кораб, който бе кръстен „Endeavour” от двучленния си екипаж в състав Боб Бенкин и Дъг Дърли, се скачи с МКС за модула Harmony в 17,16 часа българско време. Това бе почти 15 минути по-рано от планираното. - (видео)
„За мен е чест да бъда малка част от това почти деветгодишно начинание и отново да имаме американски космически кораб скачен с Международната космическа станция”, казва Дъг Хърли, който е командир на „Endeavour”, малко след скачването.
То стана автоматично, като Хърли направи тест на ръчния режим за скачване, малко преди финалното сближаване с МКС.
В 20,22 часа българско време бяха отворените люковете и Бенкин и Хърли влязоха с МКС, където бяха посрещнати от американския си колега Крис Касиди и двамата руски космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, които в момента са екипажа на станцията. - (видео)
Пътуването до МКС отне около 19 часа. През това време Бенкин и Хърли успяха да извършат някои тестове с кораба Crew Dragon, включително и да поспят няколко часа в него. Двамата ще останат на борда на станцията между един и четири месеца. Този срок предстои да бъде уточнен. След това, те ще се разкачат с МКС и приводнят с „Endeavour” в Атлантическия океан.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военните пенсионери ускорено намаляват

31.05.2020, 13:08

Последните статистически данни на НОИ за пенсионерите у нас потвърждават тревожната тенденция за броя на пенсионерите по чл.69 на КСО, т.е. от армията, МВР и службите за сигурност. За какво става въпрос? Към 31 март т.г. общият брой на военните и другите пенсионери от посочените институции е 88 362. Какво прави впечатление? За първите три месеца на годината новоотпуснатите пенсии по чл. 69 на КСО са 161, но броят на прекратените, т.е.  на хора, които вече не са между нас, е 698.
Има основания да се твърди, че тази тенденция ще се задълбочава. Една от причините е влязлата вече в сила промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили, с която пределната възраст за военна служба, според военното звание, бе вдигната с три години. Що се отнася до армията, като причина може да се посочи и недостигът от личен състав, който само за офицерите е близо 20 процента.   
Като допълнение, за информация, бих добавил, че броят на пенсиите в графата „военна инвалидност“ е 4 425. За първите три месеца на годината са отпуснати 13 военноинвалидни пенсии, като 4 от тях са лични, а 9 – наследствени. 31, обаче, са прекратени: 27 лични и 4 наследствени.
Прави впечатление още, че през първото тримесечие на годината разходите за всички видове пенсии надхвърлят тези от преди една година. Единствено добавките за участниците във войните са паднали на 70, 8 процента.
Що се отнася до размера на пенсиите по чл. 69 на КСО, 98 са до 219,43 лв., а 1200 лв. вземат  6  845 души. Т.е. 7,7 процента от всички пенсионери по чл. 69 получават тавана. 8,8 процента или 5 463 са изменили размера на пенсиите си, което предполага, че работят на трудови договори и се осигуряват.
На една част от тях изчислените пенсии са доста по-високи. Средният размер на пенсията на упражнилите правото си на пенсия по този член е 717, 22 лв. 35 от всички пенсионери в страната получават пенсия над тавана, т.е. над 1200 лв. Сред тях няма пенсионирали се по чл. 69 на КСО.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Обект 586 (Сухия док и прилежащите съоръжения) в архивите на ЦРУ

31.05.2020, 12:02

На няколко пъти през последните години американското ЦРУ разсекрети документи, съставени през 1940-50-те години и ги пусна със свободен достъп (със заличени отделни думи и изречения, маркирани в цитатите с [ХХХ]). За голяма част от тях може да се приеме, че съдържат вярна разузнавателна информация, но в други могат да се намерят не толкова точни данни, основани на слухове и предположения. Причината за това е различният достъп и способности на информаторите. По съдържанието на документите личи, че някои са съставяни от вътрешни за шпионирания обект хора, а други са съставяни по общодостъпна информация - вестници, картички, по чуто или видяно.

Любопитен е случаят със секретния варненски Обект 586 (Сухият док и прилежащите съоръжения - цехове, кейове, жилища), който разбираемо е бил обект на интерес от западните служби. Следващите редове и извадки от публикувани документи ще покажат първоначалната заблуда за предназначението му........Прочети още (в PDF-формат)

 

Crew Dragon успешно бе изстрелян на орбита

31.05.2020, 11:40

Космическият кораб SpaceX Crew Dragon с двама астронавти на борда, успешно бе изстрелян на орбита от ракетата-носител Falcon 9. Това стана вчера, 30 май 2020 г.
Стартът стана факт в 15,22 часа местно време (22,22 часа българско) от Площадка 39А на космическия център Кенеди, Флорида. На борда на космическия кораб Crew Dragon се намира двучленен екипаж в състав Дъг Хърли, командир и Боб Бенкин, помощник-командир. - (видео)
Сложните метеорологични условия във Флорида и Атлантическия океан до последно не даваха яснота, че стартът ще се състои. Той вече бе отложен един път, поради лошо метеорологични условия.
Ракетата-носител Falcon 9 Block 5 сработи отлично. Две минути и 40 секунди след старта се отдели първата степен на ракетата, след което сработи двигателя Merlin 1D Vacuum на втората степен. Първата степен се спусна към земята и се приземи успешно на баржата „Of Course I Still Love You” девет минути и 30 секунди след старта.
12 минути след старта, космическият кораб Crew Dragon се отдели от втората степен на ракетата носител. По план той трябва да се скачи с Международната космическа станция (МКС) около 17,29 часа българско време на 31 май, като преди това ще извърши серия корекции на орбитата си.
На МКС Хърли и Бенкин ще прекарат поне един месец, като е възможно полетът им да бъде удължен до четири месеца. Точният срок предстои да бъде уточнен.
Мисията се нарича Demo-2 и е част от изпитателната програма на Crew Dragon. Ако полетът бъде нормален, това ще приключи сертификационната програма на NASA. Така Crew Dragon и компанията на Илон Мъск ще получи право да провежда пилотируеми космически полети, както в интерес на NASA, така и на частни начала. Crew Dragon вече летя веднъж в космоса през март 2019 г., но тогава на борда нямаше астронавти.
Бенкин и Хърли са ветерани-астронавти, като до момента и двамата имат по два космически полета в биографиите си. Дъг Хърли е на 53 години и бе пилот по време на последната мисия на Космическата совалка преди девет години. Боб Бенкин е на 49 години и също е летял преди това на Космическата совалка.
Това е първият старт на астронавти от американска територия от юли 2011 г. насам. Crew Dragon се създава в рамките Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. Освен Crew Dragon в рамките на програмата се финансира и друг космически кораб – Boeing CTS-100 Starliner. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Европейската отбрана ще се бие за бюджета си

31.05.2020, 07:37

Военните амбиции на Европейския съюз (ЕС) са засегнати от бюджетните битки и коронавируса, но все още блокът не се е отказал от тях, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.eu.
Представители на ЕС и дипломати смятат, че повишаването на отбранителната способност е от решаващо значение за усилията на блока да играе по-голяма геополитическа роля. В новия план на Европейската комисия (ЕК) за многогодишната финансова рамка обаче за големи проекти за отбрана е заделено по-малко финансиране, отколкото е отпуснато преди две години, посочва изданието.
Все пак предложението на ЕК е само отправна точка за интензивни и сложни преговори между 27-те държави членки на ЕС за бюджетния план на стойност 1,1 трлн. евро и фонда за възстановяване за 750 млрд. евро. Франция вече сигнализира, че ще се бори усилено за увеличаване на разходите за отбрана.
Според плана на Комисията новият Европейски фонд за отбрана (ЕФР), предназначен да насърчи сътрудничеството в областта на научните изследвания и развитието на военните технологии и оборудване, ще получи 8 млрд. евро. Това представлява значителен спад на предложението на Комисията за дългосрочния бюджет от 2018 г., когато бяха предвидени 11,5 млрд. евро.
Това обаче дори не е толкова сериозно, колкото някои предложения за корекции в разгара на коронавирусната криза. Когато Финландия беше председател на ротационното председателство на Съвета на ЕС, тя предложи да се намали почти наполовина бюджета на ЕФР до 6 млрд. евро. Компромис, предложен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, е бюджетът да е 7 млрд. евро.
Военната мобилност - усилията за улесняване на придвижването на войски и техника в Европа, което също е приоритет на НАТО, също е включена в плана на Комисията. Отпуснати са 1,5 млрд. евро при първоначално предложени 5,7 млрд. евро.
"Всички ние трябва да сме заинтересовани, че и националните бюджети за отбрана, и свързаните с отбраната разходи в следващата многогодишна финансова рамка поемат удар“, коментира пред изданието естонският министър на отбраната Юри Луик.
"Военната мобилност е водещ проект за сътрудничество между НАТО и ЕС и ЕС има решаваща роля за инвестиране в стратегическата инфраструктура на Европа", добавя той. Според него има място за възстановяване на нивото на амбиция на Съюза.
Не всички правителства на ЕС са ентусиазирани привърженици на по-силната военна роля на блока. Някои се притесняват, че тези усилия биха могли да доведат до дублиране на НАТО. Други са предпазливи от преминаването от мека към твърда сила в съюз, основан като мирен проект.
Фактът, че отбраната е на практика отменена в новия план, докато разходите за икономика и здравеопазване са драстично увеличени, отразява широко разпространеното мнение, че коронавирусът означава, че ЕС трябва да пренасочи своите приоритети.
Привържениците на идеята за повече разходи за отбрана обаче настояват, че е от съществено значение блокът да се приеме сериозно като основна сила на световната сцена - дори коронавирусът да постави други, невоенни заплахи, начело в дневния ред.
Изказвайки се след среща на министрите на отбраната на ЕС този месец, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че пандемията вероятно ще доведе до по-голяма нестабилност в света. Въпреки сегашния акцент върху плановете за икономическо възстановяване, бившият външен министър на Испания призова страните членки на ЕС да осигурят необходимото финансиране за европейската сигурност и отбрана.
"Надявам се, че при този сценарий ресурсите, отпуснати за политиката за отбрана и сигурност, няма да намалеят", подчерта той.
Офицерите също твърдят, че освен конвенционалните заплахи, икономиите от отбрана през кризисния период ще подчертаят уязвимостта от кибератаки. "Ние винаги се подготвяме за война, която се надяваме, че никога няма да се проведе, но кибервойната се провежда всеки ден ... ние винаги сме подложени на кибератаки", казва за изданието италианският генерал, който ръководи Военния комитет на ЕС, Клаудио Грациано.
"Преминахме от традиционните заплахи, заплахите между държавите, към нови заплахи, като тероризъм, провалени държави, хибридни войни ... и сега ... има нови опасности, за които трябва да сме готови", допълва Грациано.
На фронта на военната мобилност дипломатите подчертават, че подобни проекти са от жизненоважно значение за страни като тези в Прибалтика, които са силно разтревожени от Русия, и искат сигурност, както и да знаят, че е съюзниците могат бързо да им помогнат. Проекти за модернизиране на пътища и мостове и премахване на бюрократичните затруднения имат за цел да улеснят преместването на войските и съпътстващите екипи.
Служителите, които искат повече разходи за военни проекти обаче, не размахват бялото знаме. Елисейски служител заяви, че Париж, основната военна сила на ЕС, ще се стреми да увеличи предлаганите разходи за отбранителния фонд.
Дори и Франция да постигне пробив обаче, тя може да не се справи успешно на други фронтове. Европейският инструмент за мир - предложено извънбюджетно средство за финансиране на военни операции в размер на 9,2 млрд. евро, което дипломатите твърдят, че Франция е искала да използва основно в Африка, се очаква да се сблъска със значително намаляване на бюджета в предстоящите преговори.
Източник: https://www.investor.bg, Миглена Иванова

 

 

Норвежки град не иска подводниците на НАТО

30.05.2020, 20:42

Жители на град в Норвегия се обявиха против предложения под натиска на НАТО план за приемане на ядрени подводници на Алианса в местно общинско пристанище. Това се случва след извеждане от експлоатация на военноморската база Олавсверн в северната част на страната.
Против очакваното базиране на ядрени подводни сили на НАТО се обявиха и редица екоорганизации в Норвегия, както и политически сили.
Общинският порт Хаакосверн в Берген е единствен одобрен от въоръжените сили на кралството, в който могат да застават ядрени подводници на страни от НАТО, съобщи местната телевизия NRK.
Представител на ВМС е цитиран да казва, че първите подводни лодки на Алианса се очакват до средата на годината, процес, който е бил забавен от коронавирус пандемията.
Пред вестник „Klassekampen“ говорител на въоръжените сили заявява, че са спуснати политически инструкции за подготовка на порта за приемане на подводници на НАТО. „Ние не участваме в политиката“, подчерта дебело армейският говорител, който изтъква още, че притесненията на местното население, свързани с евентуални опасности за околната среда, са неоснователни.
Председателят на борда на директорите на общинския порт в Тромсьо, който управлява терминала, в който ще се приемат натовски ядрени подводници, заяви: „Това не е добро решение за нас. Предпочитаме пристанището да не се използва за подобни цели“.
„Приемането на ядрени подводници в пристанищата на Норвегия е практическа игра на руска рулетка с хората и природата. Или още по-конкретно: НАТО-вска рулетка. Това е така, защото правителството и парламентът не желаят да кажат – „Не! на САЩ“, заяви Фрод Плейм, лидер на Грийнпийс в Норвегия.
По думите на Плейм Тромсьо е сред общините, които са настоявали Норвегия да подкрепи усилията на ООН за пълно ядрено разоръжаване, включително да се забранят посещенията в местни пристанища на плавателни съдове с ядрени реактори или ядрени оръжия на борда.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Сбогом Десети дивизион, сбогом Десета бригада!

30.05.2020, 13:25

На 29 май т.г. от Пункта за базиране Бургас с пристанищен влекач бяха откарани един след друг до корабното режище последните два български ракетни катера (или това, което е останало от тях): „Светкавица“ (№ 103) и „Ураган“ (№ 102). Така в историята отидоха последните две бойни единици от някогашния Десети дивизион, който през 2005 г. стана наследник на някогашната Десета бригада. Някогашният пирс на Десети дивизион в Атия опустя… Някъде в дъното остана самотна само „Мълния“ - ракетната корвета, за която от години не сме чували нищо и очевидно не я очаква блестящо бъдеще. А и тя отдавна не е в състава на Десети дивизион......Прочети още

 

Европа да бъде по-силно защитена

30.05.2020, 12:25

Министрите на отбраната на Франция, Германия, Италия и Испания призоваха в писмо до колегите си от другите 23 държави членки на Евросъюза, както и до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, за засилване на отбраната на Европа, съобщава БНР.

Те се обявяват за по-амбициозна обща политика в областта на отбраната и за разработване на по-ефективни инструменти за управление на кризи, като подчертават, че пандемията "е започнала да изостря съществуващите конфликти и кризи".
"Необходимо е да подобрим значително нашия капацитет да се противопоставяме на хибридни, дезинформационни и кибератаки", призовават четиримата министри на отбраната. Те се обявяват за "възможност за комуникиране в класифицирана среда", тоест за създаване на сигурна връзка между генералните щабове на въоръжените сили на страните-членки на Европейския съюз.

 

Русия разширява военните си бази в Сирия

30.05.2020, 07:30

Президентът на Русия Владимир Путин възложи на министерствата на отбраната и външните работи да преговарят със Сирия за прехвърлянето на допълнителни недвижими имоти и акватория на руските военни бази. Заповедта е публикувана на официалния портал за правната информация, съобщи РИА Новости.
Проект на протокол № 1 към споразумението за разполагане на руска авиационна група в Сирия на 26 август 2015 г. беше одобрен от правителството. След постигане на споразумение със сирийската страна министерствата трябва да го подпишат от името на Русия. Документът дава право да се правят промени, които не са от базово естество.
Групата на руските Въздушнокосмически сили (ВКС) е създадена на 30 септември 2015 г., за да подкрепи сирийските правителствени сили във войната срещу терористите. По споразумение между Москва и Дамаск, тя се намира на територията на сирийската въздушна база „Хмеймим“ за неопределено време.
През 2017 г. Русия и Сирия подписаха друго споразумение, според което до 11 руски кораба, включително такива, оборудвани с ядрени двигатели, могат да бъдат базирани в Тартус. Предвижда се и разширяване на възможностите за ремонт на кораби на базата. Споразумението е подписано за 49 години и може автоматично да се подновява за още 25.

 

 
 
 

Американски B-1B обикаляха над Източна Европа

29.05.2020, 20:03

Двойка тежки бомбардировачи B-1B от състава на ВВС на САЩ са направили обиколка над Източна Европа, като в ескорта им са се включили изтребители от редица страни от региона, но изненадващо, България не е сред тях. Това стана днес, 29 май 2020 г.
Както се казва в съобщението на ВВС на САЩ в Европа, двойката B-1B е от състава на авиобаза Елсуърт, Южна Дакота, като задачата ѝ е била да извърши „далечна продължителна стратегическа мисия” на Бомбардировъчната оперативна група. Мисията е била свързана с полет над Източна Европа и Черно море. Двата самолета са оперирали от собствената си база в САЩ.
„Мисията на Бомбардировъчната оперативна група демонстрира нашият ангажимент към нашите съюзници и партньори, като даваме ясно възпиращо послание за нашите противници. Интеграцията на нашите стратегически бомбардировачи в Европа, показва че САЩ с нашите съюзници може да възпират и ако е необходимо да използват реално тези сили”, заявява генерал Джеф Хариган, командир на ВВС на САЩ за Европа и Африка.
В съобщението на ВВС на САЩ в Европа, се казва че двойката бомбардировачи е работила заедно с изтребители F-16 и МиГ-29 от състава на полските ВВС, изтребители МиГ-29 и Су-27 от състава на украинските ВВС и изтребители МиГ-21 и F-16 от състава на ВВС на Румъния. Турска летяща цистерна KC-135 е дозаредила с керосин бомбардировачите.
Своеобразна кулминация на полета е станало прелитането на двата B-1B в ескорт четири гръцки F-16 на македонската столица Скопие. Северна Македония е най-новият член на НАТО.
От руското МО съобщиха, че дежурните изтребители на ВКС на Русия са прехванали, опознали и ескортирали двойката B-1B над наутралните води на Балтийско и Черно море. - (видео)
Липсващото от цялата картина са българските ВВС. Дали България не е била поканена да участва в тази показна акция или е била поканена, но не е можела да участва, за сега не е ясно. Не е ясно и дали двойката B-1B е прелетяла над България или от Черно море е навлязла над Турция, оттам е минала през Гърция и след това е навлязла над Македония.
Ясно е обаче, че през миналата година бяха направени политически заявки, че мисията „ер полисинг” над Македония ще бъде поета от България. Първо, през юни 2019 г. премиерът Борисов заяви, че след като дойдат новите български F-16 те ще охраняват и македонското въздушно пространство, защото „не могат да завиват наблизо”. След това, през октомври президентът Радев постигна принципно съгласие с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за това мисията „ер полисинг” над Македония да се води на ротационен принцип.
Ясно е, че няма конкретно развитие на тези български амбиции, а в Доклада за състоянието на въоръжените сили, който бе приет от Парламента през тази седмица, се казва че има опасност България да не е способна да изпълнява мисията „ер полисинг” дори над собствената си територия.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Генерал Радойски: Нуждаем се от лек учебен самолет

29.05.2020, 19:35

Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” (ВВВУ) има нужда от леки учебни самолети и инфраструктура за тяхното използване. Това заяви командирът на училището бригаден генерал Юлиян Радойски в интервю за вестник „Българска армия”.
„При бъдещото развитие на училището ще се заложи на синергията между знания и умения, които да бъдат трансформирани в компетенции за обучаемите. Училището има нужда да се придобият леки учебни самолети и инфраструктура за тяхната експлоатация, авиационни тренажори и образци авиационна техника с необходимото оборудване към нея, които да са в основата на разкриване на международно разпознаваеми авиационни специалности от ICAO и EASA.”, заявява Радойски.
В интервюто си той защитава тезата, че леки учебни самолети са необходими за обучението на кадри за гражданската авиация, най-вече за пилоти.
За да стане факт това, ВВВУ трябва да създаде авиационен учебен център, сертифициран от ГВА, към който да има авиационен оператор, също сертифициран по цивилните правила от ГВА, където да летят инструктори с цивилни бривети, а авиационната техника, която също трябва да е цивилно регистрирана и обслужвана от техници, отново лицензирани по цивилните правила.
Създаването на такава организация не е трудно, макар и процесът може да се окаже тромав в условията на бюрокрацията на МО. Също така е интересно каква е икономическата целесъобразност на подобно начинание поради наличието на сериозна конкуренция при цивилните учебни авиационни центрове в страната – общо четири на брой днес, един от които е до Плевен, в село Бохот.
Заявки, че ВВВУ трябва да „изкарва пари” направи премиерът Борисов през миналата пролет, когато текоха процесите около възстановяването на висшето военновъздушно училище. Под „изкарване на пари”, премиерът имаше предвид училището да започне да обучава и цивилни авиационни кадри, по примера на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров”, което работи и на военния, и на цивилния пазар. Година по-късно все още не няма ясно стартирали процеси в тази насока, а само многократно изразени намерения.
Не е ясно как думите на Радойски кореспондират с желанието на българските ВВС да придобият няколко леки витлови учебни самолета за начално обучение на новите пилоти за ВВС. Затова не може да се определи дали генерал Радойки говори точно за тези самолети или има предвид някаква отделна програма.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Взвод от полка в Белене получи оценка „Боеготов“ за изпълнение на дежурство към NRF-21

29.05.2020, 17:27

Тактико-специално занятие за сертифициране съгласно CREVAL на взвод за обезвреждане на взривни материали се проведе от 27 до 29 май в района на 55-и инженерен полк в Белене. В него участваха 72-ма военнослужещи със специализирана  техника. Тема на занятието беше „Действие на взвод за обезвреждане на взривни материали в общата система за неутрализиране на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства (ИВУ), наблюдение и оповестяване на бригадна бойна група при провеждане на отбранителна операция“. Ръководител на занятието беше командирът на 54-и инженерен батальон подполковник Николай Николаев, а командир на взвода за обезвреждане на взривни материали – старши лейтенант Милен Сотиров, съобщава Пресцентърът на МО.
Участниците в учението демонстрираха способности за обезвреждане на взривни материали. Взводът отработи действия в реална обстановка и показа възможности за реакция при заплахи. При изпълнението на задачите военнослужещите демонстрираха и действия по медицинска евакуация на ранен.
Тактико-специалното занятие на взвода за обезвреждане на взривни материали беше наблюдавано от комисия от Командването на Сухопътните войски. Тя провери и изготвените документи, индивидуалната екипировка на личния състав и готовността на военнослужещите, въоръжението и техниката за изпълнението на задачите. Комисията даде оценка „Боеготов“ на взвода за обезвреждане на взривни материали от състава на 54-и инженерен батальон, който е в готовност за изпълнение  на дежурство към Силите за незабавно действие на НАТО (NRF-21).
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Ген. Константин Попов: Модернизация на армията трябва да има

29.05.2020, 09:21

Важният въпрос е, че доверието се рони. Трябва да бъдем внимателни и да не засягаме с груба ръка системите за сигурност. Модернизация на армията трябва. Дисбалансът след COVID-19 може да доведе до напрежение. Не можем да затрием една система за сметка на друга.
Това категорична заяви пред bTV ген. Константин Попов председател на Комисията по отбрана.
С това той повтори бетонната теза на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е непоклатим що се отнася до модернизацията на армията. Именно Каракачанов бе човекът, който няколко пъти категорично заяви, че епидемията от COVID-19 носи икономически последствия след себе си и всяка държава ще се справи различно с тях, което може да доведе до създаване на напрежение.
"Трябва да продължим да работим по модернизационните проекти. Имаше меморандум, който искаше спирането им. Това значи да се върнем години назад. Трябва да продължим да полагаме усилия - модернизация трябва", отсече ген. Попов.
Той коментира днешната новина за обособяването на военна зона много близо до границата между България и Турция. Това е станало с указ на турския президент Реджеп Ердоган, но целта на тази зона все още не е ясна. Тя ще бъде с обхват 20 кв. км.
"Доколкото имам информация тя е за изграждането на инфраструктура, която вероятно е свързана с радиолокационни станции. Те ще увеличат възможностите на турските сили да наблюдават какво се случва в Черно море. Ако имаше нещо, насочено към нас, това място нямаше да бъде избрано. За съжаление Черно море все повече се милитаризира. Знаем усилията на Русия в тази посока. Вероятно това е отговорът на Турция на руското поведение. Доверието сякаш започна да изчезва, което предполага да се вложат повече средства за контрол - да сме по-сигурни какво правим", обясни председателят на Комисията по отбрана.
Той заяви, че е много вероятно във Варна да бъде създаден координационен център на НАТО, което е част от взимането на мерки, за да не се изпусне системата от контрол.
"Българската армия има бъдеще. Това е много важно. Градим. Можем много повече, можем и по-малко. Но има възходяща линия и няма как да не сме доволни", обясни ген. Попов.
По думите му факт е, че системата все още изпитва липса на човешки ресурс, но данните сочат, че има положителна тенденция - за пръв път от много години назначените са много повече от онези, които са напуснали.
Източник: https://frognews.bg/

 
 

В Либия доставиха турските РСЗО T-122 Sakarya

29.05.2020, 08:29

Турската транспортна авиация продължава да доставя различни военни товари в Либия. Наблюдателите редовно отбелязват полетите до тази страна на четиримоторните турбовитлови самолети С-130 Hercules. Например до сряда 27.05 са преброени повече от 10 полета. В същото време и тежките самолети C-17 Globemaster III, произведени в САЩ, принадлежащи на ВВС на Катар, също редовно летят до Либия. Не е възможно обаче, те точно да бъдат проследени, тъй като изключват транспондерите си.
Както предполагат някои военни експерти, в тази гореща точка са доставени и РСЗО. Не става въпрос обаче за РСЗО T-300 Kasirga, а за тези с по-малък калибър - 122-mm T-122 Sakarya. Колона от точно такива бойни средства е забелязана тези дни на магистралата, водеща към град Мисурата.
Тези РСЗО всъщност са нелицензирани клонинги на съветския БМ-21 "Град". Те също имат 40 направляващи, които могат да използват реактивни снаряди от различни видове с далечина на полета от 20 до 40 km. Системите вече успешно се доказаха по време на боевете на сирийска територия.
По-рано беше съобщено, че на страната на правителството на Националното съгласие (ПНС) в Триполи, се сражават и 155-mm САУ Т-155 Firtina, доставени с товарни кораби. Това показва, че и активността на турския флот не намалява. В крайбрежната зона в района на Мисурата са забелязани 2 турски фрегати от типа G и италианският кораб Horizon. За Италия също се знае, че поддържа ПНС. Според някои данни от там се предоставя разузнавателна информация. Италианската военна болница в Мисурата продължава да работи, а там има и малък контингент от италиански военнослужещи. - Още РСЗО
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

 

Завърши шампионатът по дуелна и щафетна стрелба в Сухопътните войски

28.05.2020, 21:50

На 27 и 28 май на Учебен полигон „Люляк” се проведе шампионат по дуелна и щафетна стрелба между формированията от състава на Сухопътните войски.
След оспорвана надпревара, демонстрирайки изключителна мотивация, отборът на 61-ва механизирана бригада - Карлово се класира на първо място в двете основни дисциплини - в щафетната и в дуелната стрелба със 7,62 мм АК, съобщава КСВ.
В комплексното отборно класиране представителите на 61-ва Стрямска механизирана бригада заеха  призовото първо място. Второто място беше завоювано от отбора на Центъра за подготовка на специалисти – гр. Сливен. На почетната стълбичка като трети се качи отборът на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора.
За достойното си представяне призьорите получиха купи и медали.
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия и Сирия проведоха учение в базата Тартус

28.05.2020, 21:30

Във водите на руската военноморска база в Тартус се проведоха съвместни учения на сирийските военноморски сили и руския флот. Отработено е неутрализиране на диверсанти, атакуващи стратегически важно пристанище, в което, според легендата, е заложено самоделно експлозивно устройство акваторията му.
За минути подразделението на противодиверсионните сили и средства е вдигнато по тревога, a бойни плувци се потапят във водата от борда на катера „Раптор“ и продължават активното търсене на диверсионната група. Двама диверсанти са „неутрализирани“, а други двама са заловени и взети на борда на „Раптор“.
В рамките на учението руският противоминен кораб „Иван Антонов“ 601 получи задачата да открие подводници и плаващи мини и да освободи канала за противодиверсионния катер „Кинель“ 837 и патрулния „Раптор“.
Подобни учения позволяват да се установи бойна координация между войските на Русия и Сирия във водите на стратегически важното пристанище в Тартус. Руската военноморска база и постоянното присъствие на руските военни кораби в този регион е гаранция за сигурността в Източното Средиземноморие, пише RB.
„Днес се проведоха съвместни тактически учения на ВМС на САР и на Военноморските сили на Руската федерация, по време на съвместните тактически учения бяха отработени въпросите за универсалната отбрана на сборния пункт Тартус“, коментира Вячеслав Родионов, ръководител на сборния пункт в Тартус.
„Всички цели на планираното учение са постигнати, ВМС на САР и ВМС на Русия успяха да опазят и защитят морската база в Тартус“, подчерта той. - (видео)
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Флотилен адмирал Боян Медникаров: Излизаме с много по-голям капацитет от кризата с пандемията

28.05.2020, 21:23

 

 

Как приключва учебната 2019-2020 година в необичайните условия на пандемията, изненадала целия свят и какви са очакванията за новата учебна година в морското образование, разговаряме с флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.......Прочети още

 

Вторият китайски самолетоносач „Шандун" излезе на тренировъчна мисия в открито море

28.05.2020, 16:40

Вторият китайски самолетоносач „Шандун" (Shandong 17) в момента провежда тестови и тренировъчни мисии на вода, потвърди Китайската централна телевизия, след появили се информации в социалните мрежи, че в понеделник корабът е видян да отплава от пристана си в Далиен, съобщава Радио Китай.
„Шандун" е първият разработен и построен изцяло в Китай самолетоносач. В репортажа на телевизията се казва, че епидемията от COVID-19 не е засегнала тренировъчните и обучителни дейности на екипажа му. „Частите на кораба трябва да формират независими и цялостни бойни способности и да се интегрират в бойната система на флота, колкото се може по-бързо", заяви Ли Юнсюен, един от командирите на „Шандун".
Самолетоносачът бе въведен официално в експлоатация на 17 декември миналата година с церемония във военноморската база в Саня, провинция Хайнан, след което се върна в Далиен за поддръжка. В снимките в социалните мрежи при сегашното му отплаване в открито море не се виждат самолети, но в репортажа на централната телевизия се видя, че има няколко изтребителя J-15. Това означава, че по време на тренировките вероятно ще се отработват мисии по излитане и кацане. - Още китайски самолетоносачи

 

При слаб интерес депутатите обсъдиха състоянието на въоръжените сили

28.05.2020, 15:57

Народното събрание прие днес внесения от правителството Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2019 г. с гласовете на 93 депутати. 30 се въздържаха.
Както обикновено се случва в последните години, интересът от страна на депутатите по тази тема бе слаб. Дори в един момент имаше опасност да не се гласува процедурното предложение за присъствие в залата на заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов поради недостатъчен брой народни представители. След малко изчакване и покани от квесторите се събраха 74 гласа и обсъждането премина с участие на представител на вносителя.  Дискусия се състоя. В нея, обаче, се включиха единствено членове на Комисията по отбрана. В общи линии се повториха тезите от заседанието на комисията миналия четвъртък.        
Правителството дава следната оценка на състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2019 г.: "И през 2019 г. състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволяваше изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи."
Според ген. Симеон Симонов от ПГ на ДПС има дейности в отбраната, които все още са недостатъчно финансирани, независимо от увеличения бюджет. Като сериозен проблем той открои некомплекта от личен състав и остарялото въоръжение.
Ген. Кольо Милев от ПГ на „БСП за България“  попита дали не са твърде много декларираните ни сили за НАТО и остават ли достатъчно за национални задачи. Той призова за по-голямо внимание към модернизацията на Сухопътни войски и избягване партизирането на темата за отбраната и въоръжените сили.
Владимир Тошев от ПГ на ГЕРБ определи доклада, като обективен, много подробен и аналитичен. Освен увеличение на военните заплати, той препоръча разширяване на компенсационния социален пакет за военнослужещите и техните семейства.
За Борис Вангелов от ПГ на Обединените патриоти докладът е безпощадно точен. Най-добрата част, според него, са изводите и направленията за бъдещите действия.
Доц. д-р Николай Цонков от ПГ на „БСП за България“ смята, че оценките си приличат много с предишни доклади, от което не става ясно какъв е напредъкът.
За Валентин Радев от ПГ на ГЕРБ докладът е точна снимка на състоянието на отбраната и въоръжените сили. Той, обаче, постави няколко въпроса, на които следва да се търсят отговори. Защо, например, след като се увеличават вече трета година с по 10 процента заплатите в армията, а съвсем скоро бе вдигната и пределната възраст за военна служба, според званието, няма достатъчно кандидати за военнослужещи.  Явно е, че не всичко е във възможностите на Министерството на отбраната, смята той.
Доц. д-р Милен Михов от ПГ на Обединените патриоти изрази несъгласие с тезата, че докладът не показва напредъка. Според него, обаче, основният въпрос трябва да бъде за дългосрочното финансиране на отбраната.  В този смисъл призова политическите сили да се обединят около едно такова решение поне за едно десетилетия напред.
Таско Ерменков от ПГ на „БСП за България“ изрази мнение, че Стратегическият преглед на отбраната е закъснял. Говорим за некомплект от личен състав, но не знаем колко ни е необходим, допълни той. В доклада, според него, не е посочено какво липсва на отбраната и въоръжените сили.
Ген. Константин Попов от ПГ на ГЕРБ смята, че най-важното през 2019 г. е пробивът в начина на мислене по отношение на модернизацията на армията. Той определи това, като успех на политическо и военно-техническо ниво. Като успех определи и възстановяването на ВВВУ. Важно е Стратгическият преглед  на отбраната да завърши навреме и да очертае развитието до 2032 г. И да се разбере, че отбраната на страната не е задължение смо на Министерството на отбраната.
Това беше последният доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който приема този състав на парламента. За следващия, т.е. за 2020 г., ще гласуват депутатите от 45-ото Народно събрание. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Индийските ВВС получиха втора ескадрила с леки изтребители Tejas LCA

28.05.2020, 12:49

На 27 май 2020 г. Индийските военновъздушни сили (IAF) приеха на въоръжение своята втора ескадрила от леки бойни самолети Tejas Mk 1 (LCA) на церемония, проведена във военновъздушна станция (ввс) Sulur в южния индийски щат Тамил Наду.
Длъжностните лица съобщиха на Janes, че първият лек изтребител от планираните 20 LCA в окончателна оперативна конфигурация (FOC) е въведен в ескадрилата № 18 „Flying Bullets“ по време на събитието, добавяйки, че още 4 от тези самолети в момента са „в напреднал етап на производство и тестване“ и ще се присъединят към ескадрилата „в близко бъдеще“.
В сравнение с предишния вариант, конфигурираният в LOC лек изтребител Tejas Mk 1 има способност за въздушно дозареждане и способност да използва ракети извън визуалната видимост, като и двете способности бяха успешно тествани за първи път през март 2020 г. след закъснение от около 8 години.
Нещо повече, висши служители на IAF заявиха, че този вариант на еднодвигателният изтребител също така позволява по-лесна поддръжка. Според източници от индустрията още 15 LOC конфигурирани едноместни Mk 1 в крайна сметка ще бъдат доставени на IAF от държавната компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL). След това към тези самолети ще се присъединят 4 двуместни "спарки", след като техния дизайн бъде финализиран.
Поръчани през 2010 г. за 59,89 милиарда INR (792 милиона щатски долара), 20-те LOC-конфигурираните Mk 1 ще допълнят 16 Mk 1 в първоначална оперативна конфигурация (IOC) конфигурация, влезли в експлоатация през 2016 г. в ескадрила № 45 „Flying Daggers“ на IAF, която също е базирана във ввс Sulur. Тази ескадрила също очаква доставката на 4 "спарки".
Източник: https://www.pan.bg, Илиян Русев

 

България стои зад позицията си да домакинства военноморски координационен център на НАТО

28.05.2020, 09:31

Силно сме заинтересовани по отношение на ситуационната осведоменост и случващото се в морските пространства, за да можем да гарантираме нашия национален интерес, казва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов във вчерашната онлайн дискусия с фокус върху Българската армия и въпроси в областта на отбраната и сигурността. Тя е организирана от Атлантическия клуб у нас и 16 младежи от цялата страна като част от програмата „Младежки посланици на НАТО“, подкрепена от Министерството на образованието и науката и Дирекция „Публична дипломация“ на Алианса, съобщава Пресцентърът на МО.
В разговора е била обсъдена темата за сигурността в Черноморския регион. „Предприети са мерки по отношение на адаптирано предно присъствие на НАТО, вследствие от кризата през 2014 г. България стои зад позицията си да домакинства военноморски координационен център – за нас е наистина важно, намирайки се на периферията на зоните за сигурност, да осигурим реална информация за ситуацията в Черно море, за да можем да задействаме механизма на Алианса на политическо и военно ниво“, категоричен е началникът на отбраната. „Силно сме заинтересовани по отношение на ситуационната осведоменост и случващото се в морските пространства, за да можем да гарантираме нашия национален интерес“, добавя той.
Адмирал Ефтимов заявил още, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната разглеждат модернизационните проекти на Българската армия в тяхната свързаност. „Трябва да има съответната съвместимост между способностите, които изграждаме най-вече по отношение на информацията и нейния обмен. Ако придобиваме модерен самолет, той трябва да действа в интерес не само на Военновъздушните сили, а и в интерес на Военноморските сили и Сухопътните войски. Трябва да му изградим съответната информационно-комуникационна среда, за да може тази информация своевременно да стига до всички потребители“, посочва той.
На въпрос, относно мотивацията за постъпване в редовете на Българската армия, адмирал Ефтимов изтъкнал желанието си тя да бъде притегателен център за младите хора. Той бил категоричен, че е важен процесът както на модернизация на въоръжените сили, така и на системата за военно образование. „Привърженик съм на отворената система – младите хора като вас да се докоснат до Българската армия, да оценят имат ли възможност за личностно и кариерно развитие тук, предизвикателство ли е за тях да служат в армията и да придобият нови умения“, заявил началникът на отбраната. „Ще се постарая да оправдая този достоен избор на младите хора и да работим така, че да поддържаме връзката с тях, за да постъпват в редовете на нашата армия или поне да се интересуват от живота в нея“, заключил адмирал Ефтимов.
Източник: http://otbrana.com/

 

28 май 1935: Първи полет на легендарния изтребител Ме-109

28.05.2020, 07:50

На 28 май 1935 г. се е състоял първият полет на опитния образец на немския изтребител Messerschmitt Bf.109 (V1 или Versuchsflugzeug 1, р.н.D-IABI). Самолетът става основен изтребител на Луфтвафе и на ВВС на редица други страни, като остава на въоръжение в различни страни в продължение на около 30 години.
В зависимост на модификацията се използва като изтребител, изтребител-прехващач, височинен изтребител, изтребител-бомбардировач и разузнавателен самолет.
Произвежда се в периода 1936-1945 г., като от заводите са излезли общо 33 984 машини – най-масовият произвеждан изтребител в авиационната история.
Messerschmitt Bf.109 е изключително маневрен, притежава голяма скороподемност и същевременно е прост в управление. Самолетът позволява при висш пилотаж спокойно да се влезе в свредел и след това леко да се излезе от него.
Българските ВВС са имали на въоръжение общо 164 изтребителя Ме-109 различни модификации (19 E-3 и 145 G-2/6/10).

 

 

Започна строежа на първия прототип на ПАК ДА

27.05.2020, 23:41

Строежът на първия прототип на новия руски стратегически бомбардировач, който се строи в рамките на програмата ПАК ДА е вече започнал. Това съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирайки собствени източници от отбранителната промишленост.
Според ТАСС, вече е започнала изработката на прототипа на самолета, като всички документи и чертежи, нужни за работата, вече са изготвени. Приключването на работата се планира за догодина.
От „Туполев”, които са натоварени с работата по новия бомбардировач са отказали официален коментар. Това, обаче е стандартна практика, когато се съобщават определени новини от военния бранш в Русия – ТАСС изкарва новината, цитирайки неназовани източници от военно-промишления комплекс, тъй като по една или друга причина се смята, че за момента новината не бива да се съобщава официално.
През декември 2019 г. заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко съобщи, че работната конструкторска документация за новия бомбардировач е вече готова, а през февруари тази година каза, че двигателите за самолета вече са предадени за стендови изпитания.
Известно е, че в изпитанията ще са задействани три прототипа, като предварителните им изпитания трябва да приключат в края на 2025 г., а държавните изпитания да започнат през февруари 2026 г. Предполага се, че първият полет трябва да стане факт през пролетта на 2023 г.
Проектът ПАК ДА („Перспективный авиационный комплекс дальней авиации“) води началото си от 2007 г. Две години по-късно, с работата по него е натоварено конструкторското бюро „Туполев”. Конструирането на машината приключва през 2016 г., но по неизвестни причини, постройката на първия прототип започва едва сега.
ПАК ДА ще бъде построен по схемата „летящо крило”, а максималната му излетна маса ще е около 150 тона. Ще се задвижва от два двигателя, които в момента се разработват от компанията „ОДК-Кузнецов“. Тягата на всеки от тях ще е в рамките на 23 тона. Далечината на полет, без дозареждане във въздуха, трябва да е в рамките на 15 000 km.
Въоръжението на ПАК ДА ще се състои от крилати ракети, хиперзвукови ракети, свободнопадащи бомби и високоточни боеприпаси, всички те ще могат да носят и ядрена бойна глава. Засега, единственото, което е известно за външния вид на новия бомбардировач е на база на неясна фотография на модел обдухван в аеродинамична тръба.
По първоначални планове ПАК ДА трябваше да влезе на въоръжение през 2025 г., но според тях, първият полет вече трябваше да е станал факт през миналата година. Програмата определено се движи със сериозни закъснения и по всичко личи, че влизането на въоръжение на новия стратегически бомбардировач е малко вероятно да стане факт това десетилетие.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Модернизираният Ту-22М3М беше тестван в свръхзвуков режим

27.05.2020, 22:52

Руските медии научиха за първия свръхзвуков полет на втория дълбоко модернизиран бомбардировач Ту-22М3М.
Възможностите на втория прототип Ту-22М3М бяха оценени в свръхзвуков режим, съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от руския военнопромишлен комплекс.
В момента дълбоко модернизираният бомбардировач Ту-22М3М преминава първия етап на летателни изпитания на летището в Казанския авиационен завод (част от Обединената авиационна корпорация), отбелязва "Российская газета".
Както пояснява събеседникът на агенцията, в свръхзвуков режим самолетът е преминал по време на четвъртия от общо пет полета.
"В същото време машината показа стабилност и добра управляемост, обновените системи и оборудване по време на тестовете сработиха нормално", твърди източникът.
Той добави, че Ту-22М3М ще получи шлангове за зареждане на гориво в процеса на модернизация.
Обсегът на усъвършенствания ракетоносец може да се увеличи от 6000 до 8000 километра.
Освен това е известно, че самолетът ще получи в арсенала си хиперзвуков "Кинжал" и нови противокорабни ракети, което значително ще увеличи бойната му мощ. - Още за Ту-22М3
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Наши и US военни обсъдиха сигурността на база “Граф Игнатиево” преди пристигането на новите F-16 в България

27.05.2020, 17:52

Български военнослужещи от отделение „Подготовка и защита на силите“ от 3-та Авиобаза „Граф Игнатиево“ и специалисти от ВВС на САЩ за Европа използваха миналата седмица виртуална дискусия, за да планират подобрения на сигурността на базата преди да пристигнат новите изтребители F-16 в България.
Нашето двустранно партньорство е силно и гъвкаво, така както и партньорството ни с НАТО. И двата екипа първоначално планираха да бъдат в Граф Игнатиево за тази важна среща. Ограниченията за пътуване по време на COVID не позволиха на екипа на САЩ да дойде тук, затова заедно адаптирахме и успешно проведохме срещата чрез видео-телеконференция. Дори и през тези трудни моменти, когато не можем да се срещнем лично, военното партньорство между САЩ и България продължава толкова силно, както винаги.
Източник: USEmbassySofia

 

Наградиха военнослужещи и цивилни служители от ВМС

27.05.2020, 17:40

В Щаба на Военноморските сили в град Варна днес със заповеди на министъра на отбраната и на началника на отбраната за постигнати отлични резултати и проявен висок професионализъм при изпълнение на службата бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. Предметните и паричните награди бяха връчени от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който поздрави наградените и им пожела още бъдещи професионални успехи.
От министъра на отбраната бяха наградени:
1. Капитан І ранг Ваньо Мусински от военно формирование 54950 с предметна награда;
2. Капитан ІІІ ранг Калинка Дянкова от военно формирование 54830 с награден знак „За вярна служба под знамената” дамски кръст ІІ степен;
3. Капитан ІІІ ранг Жасмин Хубенов от военно формирование 34400 с бинокъл;
4. Старшина Найден Добрев от военно формирование 34410 с грамота.
От началника на отбраната бяха наградени:
1. Капитан ІІІ ранг Владислав Николов от военно формирование 22580 с предметна награда;
2. Капитан ІІІ ранг Дамян Дамянов от военно формирование 34400 със сувенирен нож „АК 74”;
3. Капитан Венцислав Минков от военно формирование 36940 със сувенирен нож „АК 74”;
4. Мичман Георги Георгиев от военно формирование 34960 с грамота;
5. Ефрейтор ІІ клас Костадин Костадинов от военно формирование 54830 с грамота;
6. Цивилен служител Стоян Стефанов от военно формирование 32300 с грамота

 

Ветерани от Горна Оряховица получиха юбилейни медали

27.05.2020, 17:35

Ветераните от община Горна Оряховица Георги Василев, Никола Николов, Недялка Костова, Димо Димов, Цено Спасов и Боню Ганев получиха грамоти и юбилейни медали „75 години от Втората световна война“. При спазване на всички противоепидемични мерки за борба с COVID-19,  от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, отличията бяха връчени от Ивета Кабакчиева – заместник-областен управител на област Велико Търново със съдействието на кмета на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.
За огромно съжаление ветеранът от Втората световна война Цоню Стефанов, който също фигурира в заповедта на министъра на отбраната,  не дочака да получи своя медал. Неговите отличия бяха връчени на наследниците му.
Източник: http://otbrana.com/

 

John Cockerill Defense демонстрира купол със 105 мм оръдие за Boxer

27.05.2020, 14:54

Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense ще достави за Krauss-Maffei Wegmann най-новото си поколение куполи C3105, въоръжени със 105 mm оръдие с високо налягане (HP). Предстои те да бъдат инсталирани на бронирани машини Boxer 8×8 (MRAV).
Белгийската отбранителна компания, която специализира в разработката и производството на куполи и оръжейни системи, участва заедно с френския производител на бронирани машини Nexter Group в търга за нови бойни машини за Сухопътните войски на България, но предложението им не беше класирано сред двете от които армията ще избере едно. Krauss-Maffei Wegmann също предлагаше в търга бронирани машини Boxer.
В новата конфигурация за Boxer екипажът на машината ще се състои от водач, командир, мерач и десант от 4 човека в задната част на машината, с предвидено място за допълнителни муниции за 105- милиметровото оръдие. Очаква се изпитанията да започнат по-късно през 2020 г. Бронираните машини Boxer MRAV са приети на въоръжение в Австралия, Германия, Литва и Холандия, като вече има поръчка за доставки и за британската армия.
Куполът C3105 е част от серията куполи C3000 на John Cockerill Defense. Към момента има над 450 произведени бройки от серията, предназначени за експортни пазари, като производството все още е в ход. Белгийската компания е предложила на България своите куполи от серията С3000 като част от цялостно решение за модернизацията на българските Сухопътни войски.
По думите на маркетинг директора на John Cockerill Саймън Хей, едно от най-ключовите предимства на куполите от серията C3000 е техният модулен принцип, който позволява надграждане и адаптиране според конкретните изисквания на клиентите в сфери като бронезащита, управление на огъня, прицели и оръжейни системи.
John Cockerill Defense успешно доставя куполи от серията C3000 на General Dynamics Land Systems Canada за интегриране с леки бронирани превозни средства (LAV) за клиент в Близкия Изток. Понастоящем са изплатени около 1 милиард долара от договора за 10 милиарда по този проект, като двете компании очакват насрочени плащания към 2021 г. в съответствие с напредъка на доставките.
За този проект John Cockerill Defense доставя оборудване в две версии: Купол C3030 с 30 мм оръдие MK44 с двойно подаване на Northrop Grumman и 7,62 мм картечница и купол С3105 с нарезно 105 мм оръдие с високо налягане на John Cockerill и сдвоена 7.62 мм картечница.
И в двата случая куполът е снабден с компютъризирана система за управление на огъня (FCS), като командирът и мерачът са снабдени с дневни/термични мерници, включващи лазерен далекомер. Командирът има панорамен прицел за откриване и поразяване на цели в хода на боя, с дистанционно управляема оръжейна станция със 7,62 мм или 12,7 мм картечница, монтирана върху купола.
105-милиметровото оръдие на John Cockerill Defense е демонстрирано и по време на стрелби със 105 мм снаряд с лазерно насочване, разработен съвместно с Украйна. Оборудвано e и с противотанкова комбинирана бойна глава HEAT с голяма мощност и позволява поразяване на цели на големи разстояния.
След успешно преминаване на редица изпитания и на сертификационен тест, John Cockerill Defense има сключен договор и с индонезийската компания PT Pindad за първоначално производство на 18 броя куполи C3105. Те са предназначени за инсталиране на средния танк Tiger (Harimau). Куполите от този модел също така са успешно интегрирани на платформи като Tulpar на турския производител Otokar и сингапурската сухопътна система за огнева поддръжка Hunter във вариант верижна платформа.
Източник: https://offnews.bg/

 

Днес трябваше да се открие „Хемус – 2020“

27.05.2020, 09:44

Организационният комитет по подготовката и провеждането на отбранителното изложението беше взел  решение  XIV-тото поредно издание на „Хемус 2020“ да се проведе от 27 до 30 май 2020 г. в Международен панаир гр. Пловдив.
Във връзка с извънредното положение, обаче на 15 април, на свое заседание Министерският съвет със свое решение, отложи провеждането на Международното изложение за отбранителна техника и услуги. Остави на Организационния комитет да определи конкретните дати през есента, който взе решение изложението да бъде проведено в периода 30 септември – 3 октомври 2020 г., съобщава сайтът на „Хемус“ Добре е да се отбележи, че най-голямото българско изложение на отбранителни продукти и услуги – „Хемус“ вече има 25 годишна история на богат опит, традиции и успех.
В първоначалното си решение Организационният комитет формулира основните параметри на изложението и възложи отговорности на участниците в подготовката.
Мотото остава „Отбрана, антитероризъм и сигурност“, но тематичните направления поставят акцент върху кибернетична сигурност, гранична сигурност, стратегически комуникации и автономни системи за наблюдение, информация и реагиране.
Традиционно, „Хемус 2020“ ще бъде организиран и проведен под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката. Като основни съпътстващи мероприятия са определени провеждането на Десетата международна научна конференция, Индустриален форум, Демонстрационни стрелби на ЦАТИП „Змейово“, Статичен показ и демонстрационни мероприятия на видовете Въоръжени сили на Българската армия и други ведомства с отговорности в областта на националната сигурност.
Фондация „Хемус-95“ е определена за непосредствен организатор на XIV-тото издание „Хемус 2020“ с основни партньори „Международен панаир Пловдив“ – АД и Сдружение „Българска отбранителна индустрия‘. На Фондацията е възложено да проведе преговори с основните партньори в резултат на което да бъдат сключени съответните договори и споразумения за сътрудничество.
На редица структури от Министерството на отбраната също така са възложени функции и отговорности по подготовката на „Хемус 2020“ и съпътстващите изложението мероприятия. От българска страна основни потребители на излаганите продукти и услуги са Въоръжените сили, структурите на МВР и Службите за сигурност.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Започнаха тестове на артилерийска установка "Коалиция-СВ" върху колесно шаси

27.05.2020, 07:56

В Русия започнаха тестове на артилерийска установка "Коалиция-СВ" върху колесно шаси. Автомобилът КамАЗ-6550 се използва като база, съобщава РИА Новости с позоваване на пресслужбата на държавната корпорация "Ростех".
Както обясняват разработчиците, самоходната артилерийска установка, базирана на камион, е по-мобилна, отколкото на гъсеници, може да се движи по обикновени пътища, разходът на гориво е по-нисък, а ресурсът е по-голям. "Коалиция-СВ" на стандартно шаси след 5000 километра трябва да бъде изпратена за основен ремонт, а за колесната база, този пробег е много по-голям. - (видео)
Представителите на "Уралвагонзавод" от своя страна заявиха, че планират да завършат тестовете на новата 2С35 "Коалиции-СВ" до края на 2020 г. След което ще бъде взето решение за пускането на оръдията в серия.
Първата партида 152-мм самоходни артилерийски оръдия "Коалиция-СВ" върху гъсенично шаси влезе в руската армия през декември 2019 г. Тези самоходни оръдия са способни да изстрелват повече от 10 снаряда в минута на разстояние до 70 километра. - Още за "Коалиция-СВ"
Източник: https://www.pan.bg/

 

Джон Ратклиф встъпи в длъжност като шеф на американското разузнаване

27.05.2020, 07:34

Бившият конгресмен от Републиканската партия Джон Ратклиф встъпи в длъжност като директор на американското национално разузнаване, предаде ДПА.
Ратклиф бе одобрен миналата седмица от Сената на американския Конгрес за директор на разузнаването, припомня агенцията.
Американският президент Доналд Тръмп се опита да постави конгресмена от щата Тексас на този пост, но Ратклиф оттегли кандидатурата си заради опасения, свързани с липсата му на квалификация за подобна длъжност, предава БТА.
След като миналото лято Дан Коутс се оттегли от директорския пост на националното разузнаване, той бе временно зает от Ричард Гренъл, посланик на Съединените щати в Германия и поддръжник на президента Тръмп.
Не се очаква Гренъл да се завърне като посланик в Берлин, заявиха пред ДПА високопоставени дипломатически източници.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Тръмп: Искам да изтегля всички американски войници от Афганистан

27.05.2020, 07:30

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че иска да изтегли всички американски войници от Афганистан, но изтъкна, че все още не е определил датата за това, предаде Ройтерс.
Тръмп направи това изявление на фона на спекулациите, че ще превърне прекратяването на войната в Афганистан част от кампанията за преизбирането си на американските президентски избори тази есен, предава БТА.
"Там сме 19 години и да - мисля, че това е достатъчно. Винаги можем да се върнем, ако пожелаем", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом.
На въпроса дали е поставил за цел войниците да бъдат изтеглени от Афганистан до 26 ноември Тръмп отговори, че не е поставял такава цел.

 

На този ден е потопен линейният кораб „Бисмарк” - гордост и надежда на Хитлер

27.05.2020, 07:01

На 27 май 1941 г. в 10.36 ч. германският линеен кораб (линкор) „Бисмарк”, вместо да наложи превъзходство в морската война, е потопен от британците и потъва, като едва 115 души от целия екипаж от 2092 офицери и матроси са спасени от англичаните. Сред жертвите е и командирът адмирал Гюнтер Лютенс.
След ограниченията, наложени от Версайската система от договори на Германия след Първата световна война, тя е лишена от морски сили. Затова до началото на Втората световна война Германия успява да построи само два линейни кораба („Тирпиц” с 42 900 т. и „Бисмарк” с 41 700 т.) и десетина тежки крайцера.......Прочети още

 

На този ден преди 115 г. в битката при Цушима японците разгромяват руския флот

27.05.2020, 06:55

На 27 (14) май 1905 г. започва морската битка в района на остров Цушима в Японско море, в която руският имперски военен флот търпи тежко поражение от японците в хода на Руско-японската война.
Битката при Цушима се смята за повратен момент във воденето на морски сражения, след като линейната формация на руския боен флот претърпява пълно поражение от японските бойни кораби с превъзхождаща маневреност и въоръжение с по-голяма далекобойност.
На 10 февруари 1904 г. избухва Руско-японска война вследствие на съперничеството между Руската империя и Япония за проникване и контрол върху Манджурия и Корея.
Тя започва след дипломатически скандал между двете императорски правителства с колониални амбиции в Далечния изток......Прочети още

 

 

НАТО и Москва не се разбраха за прекратяване на военните учения по време на пандемията

26.05.2020, 20:37

Русия и НАТО не можаха да се споразумеят за прекратяването на военните учения и проявата на военна сдържаност по време на пандемията. По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров изпрати писмо с такова предложение на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, пише московското издание "Коммерсантъ", цитирано от Агенция "Фокус".
Но от Брюксел отговориха, че дейността на НАТО е отбранителна и нейното засилване в Източна Европа е свързано с руската заплаха. Вместо да спре маневрите, Йенс Столтенберг отново призова Сергей Лавров да актуализира Виенския документ от 2011 г. за мерките за изграждане на доверие и сигурност. Москва обаче не вижда смисъл в това и от своя страна заяви, че и нейната дейност има отбранителен характер, а укрепването ѝ на границите с балтийските държави е свързано със заплахата от НАТО.
Според руската страна подобно съвместно решение в духа на „военната сдържаност“ би било „конструктивна, положителна и ползотворна стъпка“ на фона на пандемията. Беше предложено да се обсъдят и конкретни стъпки за прилагане на тази инициатива на военно ниво. В същото време се твърдеше, че Русия едностранно вече е преминала към забележим спад във военната си активност близо до границите си със страните от НАТО.
Въпреки това членовете на Алианса на фона на смекчаването на карантината в Европа се готвят да възобновят активната военна дейност.
Така на 5 юни ще започнат американско-полските учения, част от мащабните многонационални маневри, ръководени от САЩ Defender Europe 2020. Първоначално беше планирано, че в Defender Europе - най-голямото учение за 25 години - ще участват над 37 хил. военнослужещи от 18 страни от НАТО и държавите-партньори на Алианса.
Но поради пандемията, през месец март ученията трябваше да бъдат преустановени. Сега те ще бъдат възобновени, но в тях ще участват по-малко военнослужещи. Коментирайки тези учения, руското външно министерство каза по-рано, че НАТО събира "ударна сила" близо до границите на Русия. Инициативата на Москва до голяма степен беше насочена към отмяната на тези учения.
Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви пред "Комерсант", че отговорът, получен от алианса на писмото на Сергей Лавров, е "разочароващ". Според него представителите на НАТО "са се върнали към старите позиции, които традиционно заемат, независимо от пандемията и от руските предложения".
Позицията на НАТО беше обяснена пред "Коммерсантъ" от официалния представител на НАТО Оана Лунеску. Според нея Йенс Столтенберг в писмото си, в отговор на предложението, е написал какво, от гледна точка на НАТО, „Русия може да направи за увеличаване на прозрачността и намаляване на рисковете за Европа“.
„Действията на НАТО са строго отбранителни, пропорционални и съобразени с нашите международни задължения. Нашето засилено присъствие в източната част на Алианса е отговор на използването от страна на Русия на военна сила срещу съседите й, и изграждането на нейния военен потенциал в региона на Балтийския регион и извън него“, каза тя пред вестника.
"В контраст с предложението на Русия, ние виждаме, че руските военни дейности и учения продължават - включително мащабни внезапни учения и непрофесионално поведение на пилотите в Балтийско и Средиземно море“.
Наистина до този момент няма пълно ограничаване на военните учения от руска страна. Така в края на април Балтийският флот проведе няколко учения, включващи кораби, самолети, хеликоптери, военни превозни средства и морски пехотинци в района на Калининград.
„Призоваваме Русия да спазва съществуващите правила за прозрачност, включително по отношение на военните учения и разполагането на сили“, каза Оана Лунеску. Освен това тя каза, че Йенс Столтенберг отново е призовал Русия да актуализира Виенския документ относно мерките за изграждане на доверие и сигурност от 2011 г.
Това споразумение предвижда широк обмен на информация за военните сили, планирането на отбраната и бюджетите. В рамките на Виенския документ страните провеждат взаимни проверки и се извършват уведомления за предстоящи военни учения. НАТО обаче смята, че този инструмент е остарял и от няколко години настоява Москва да го модернизира.
На това руската страна отговаря, че козметичните промени в този договор няма да подобрят ситуацията, а напротив, ще „легитимират“ проблема със сигурността в Европа.
„Неведнъж сме обяснявали на НАТО защо не считаме техните идеи относно модернизацията на Виенския документ за основателни и подходящи. Но те вярват, че Русия им е длъжник", каза Сергей Рябков пред „Комерсант“.
"Ако страните от НАТО наистина искат напредък по този въпрос, те биха могли да помислят какво да предложат на Русия и от какво всъщност се интересува тя от гледна точка на осигуряването на собствената си национална сигурност".
Източник: https://duma.bg/

 

САЩ показаха снимки на пребазираните в Либия МиГ-29 и Су-24

26.05.2020, 20:02

Африканското командване на Пентагона (USAFRICOM) публикува снимки, за които твърди, че показват пребазирането на руски бойни самолети в Либия. Това стана днес, 26 май 2020 г.
В съобщението на USAFRICOM се казва, че командването е преценило, че има доказателства за това, че Русия е пребазирала бойни самолети в Либия, които да се използват за непосредствена авиационна поддръжка на руски частни военни компании, които действат на територията на страната.....Прочети още

 

Парадът за 9 май в Русия ще се състои на 24 юни

26.05.2020, 19:37

Руският президент Владимир Путин пренасрочи военния парад на Червения площад за 9 май на 24 юни, след като беше принуден да го отмени заради коронавирусната пандемия, която все още води до хиляди новозаразени всеки ден, предава Ройтерс.
Парадът, който по традиция се състои на 9 май, трябва да отбележи 75-та годишнина от победата на СССР над Нацистка Германия във Втората световна война. Той се провежда всяка година на тази дата, а суровата проява на военна мощ и патриотизъм се превърна в емблема на управлението на Путин, отбелязва Ройтерс.
Путин, който е на власт като президент или премиер от над две десетилетия, лично приема парада всяка година и отлагането му наред с референдума за конституционните реформи, които може да удължат управлението му до 2036 г., нарушиха политическия му дневен ред.
В телевизионно изявление във вторник Путин се позова на експерти, според които Русия е преминала пика на коронавирусната пандемия, затова руският президент е уведомил министъра на отбраната Сергей Шойгу да започне подготовка за провеждането на парада в Москва и други руски градове на 24 юни.
„Нареждам ви да гарантирате най-строги стандарти за безопасност при подготовката на парада. Рисковете за всички участници трябва да бъдат сведени до минимум, а най-добре да бъдат напълно изключени“, заяви Путин. - (видео)
Министерството на отбраната съобщи през април, че е наредило хиляди военни, които са участвали в репетициите за парада на 9 май, да бъдат поставени под карантина.
Путин заяви, че новата дата ще се падне на годишнината от военния парад на съветските войски на Червения площад през 1945 г. След съобщението на руския президент държавните глави на Казахстан и Молдова съобщиха, че ще присъстват на събитието.
Масовите походи, известни като „Безсмъртни полкове“, с които по традиция се почита паметта на участниците във войната, ще се състоят месец по-късно, на 26 юли, тъй като е невъзможно да се спазва социална дистанция на тези събития и е необходимо повече време за утихването на вируса, съобщи Путин, цитиран от Bloomberg. Те също бяха планирани за 9 май.
Решението на руския президент да измести събитието през юни беше взето, тъй като Русия, която има третия по големина брой случаи на коронавирус в света, се бори за овладяване на разпространението му.
Броят на потвърдените случаи нарасна до над 362 хил. във вторник, а общият брой на починалите достигна 3807 души.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Египет с голяма поръчка за AW149 и AW189

26.05.2020, 19:28

Египет е направила поръчка за 24 вертолета Leonardo AW149 и осем броя Leonardo AW189. Това става ясно от годишния доклад за експорт на въоръжение, предоставен на италианския Сенат на 19 май 2020 г.
В доклада се чете, че компанията производител Leonardo е получила правителствен лиценз за експорт на 24 AW149 и осем AW189. Стойността на сделката вероятно е €871 млн., тъй като в доклада се казва, че това е стойността на въоръжението, което Leonardo е получил разрешение да изнесе за Египет. Не се чете да има друга сделка между компанията и близкоизточната страна.
Съобщения, че Египет е купил вертолети AW149 се появиха през миналата пролет. Тогава се говореше за сделка за 20 вертолета от този тип, плюс опция за още 10, предназначени за ВМС на страната. Машината е била избрана в конкуренция с друг европейски вертолет – NH90. През миналата година Leonardo отказаха да коментират тази информация.
За момента, няма никаква друга информация по сделката – нито срокове за доставка, нито предназначението на вертолетите във Въоръжените сили на Египет. Прави впечатление, че страната купува, както военния AW149, така и цивилната му версия AW189. В доклада до италианския Сенат се казва, че AW149 ще са конфигурирани с осем седалки, докато AW189 ще са с 19 седалки, което само засилва неяснотата за предназначението на вертолетите.
AW149 е вертолет с максимална излетна маса от 8,6 тона, бе стартиран през 2006 г., като уголемена военна версия на извънредно успешния AW139. Вертолетът прави първи полет през ноември 2009 г., но практически не успява да натрупа поръчки. Единствената друга сделка с машината е с Тайланд за шест машини.
Италианските въоръжени сили имаха интерес към AW149, но в крайна сметка те продължават да поръчват по-малкия AW139 в ролята на въртолет за търсене и спасяване в мирно време и AW101 за бойно търсене и спасяване.
От своя страна, цивилната версия AW189, има не лош търговски успех на цивилния и парацивилния пазар. Вертолетът лети от 2011 г.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Ветерани от Великотърновска област получиха юбилейни медали

26.05.2020, 16:46

Последният ветеран в община Златарица Драган Драганов от с. Сливовица, който през миналата година навърши 100 години, получи своя юбилеен медал „75 години от Втората световна война“. От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов отличието му бе връчено от зам. областният управител на област Велико Търново  Ивета Кабакчиева,  от председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните Иван Коев и от кметския наместник на с. Сливовица Димитър Иванов.
Юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ получиха още Костадин Нанев на 97 години от с. Самоводене и Милчо Василев на 99 години. с. Хотница,община Велико Търново. От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов отличията бяха връчени от заместник-областния управител на област Велико Търново  Ивета Кабакчиева,  председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните Иван Коев и кмета на с. Самоводене  Стефан Мъглов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Първият тест на LauncherOne се провали

26.05.2020, 16:28

Първият тест на ракетата-носител с въздушен старт LauncherOne се провали. Това съобщиха от компанията Virgin Orbit вчера, 25 май 2020 г.
Ракетата-носител бе издигната във въздуха от модифициран Boeing 747-400 наречен „Cosmic Gir”. Самолетът излетя от Мохаве, Калифорния в 11,56 часа местно време и след 54-минутен полет достигна зоната за изстрелване, която се намира над Тихия океан, в близост до крайбрежието на Южна Калифорния. - (видео)
LauncherOne, която се носи под лявото полукрило на Cosmic Gir”, е била пусната успешно от самолета. По план, няколко секунди по-късно е трябвало да се задейства двигателя на първата степен, но моменти по-късно мисията е била прекратена.
„Запалихме двигателя и всичко изглеждаше наред. Той работи няколко секунди, но се появи проблем”, заявява Дан Харт, изпълнителен директор на Virgin Orbit, за SpaceNews.
Проблемът е описан, като „аномалия” в официалното прессъобщение на компанията. Въпросната аномалия е довела до това, че двигателят NewtonThree е спрял работа секунди след старта си.
Според Virgin Orbit достигането до орбита по време на първия тест на всяка нова ракета-носител е сериозно изпитания, което преодолява успешно едва при около 50% от тестовете. Следващата LauncherOne е на краен етап от производството си.
Харт е отбелязал за SpaceNews, че компанията му все пак е получила не малко телеметрия, която дава добра представа за поведението на ракетата по време на няколкосекундния полет. Изследването на тези данни в следващите седмици ще покаже, къде е бил проблема, както и дали ще има нужда от някакви промени по ракетата LauncherOne.
Проектът LauncherOne е част от бизнес-империята на Ричард Брансън. Официално той бе стартиран през юли 2012 г., като първоначално ракетата трябваше да се изстрелва от самолета WhiteKnightTwo, който се използва и за изстрелване на суборбиталния апарат SpaceShipTwo, предназначен за космически туризъм. Изстрелванията трябваше да се менажират от Virgin Galactic
През 2015 г., обаче Брансън обяви, че няма да използва WhiteKnightTwo, а ще модифицира един от старите Boeing 747 на авиокомпанията си Virgin Atlantic. Това бе направено с цел уголемяване на ракетата-носител.
През 2017 г. пък, проектът LauncherOne бе обособен под шапката на нова компания – Virgin Orbit, която трябва да се занимава само с изстрелване на товари на околоземна орбита. Компанията в момента има поръчки за неназован брой търговски изстрелвания на стойност няколкостотин милиона долара.
LauncherOne има маса при изстрелването си от 30 тона. Полезният товар, който може да бъде изведен на ниска земна орбита е около 500 kg. Целта на Virgin Orbit е първоначалните изстрелвания да са на цена от около $12 млн., но от компанията дават да се разбере, че се надяват цените да паднат. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 
 

Усъвършенстваната противорадарна ракета AARGM на Northrop Grumman продължава да защитава ВМС на САЩ

26.05.2020, 09:50

През март 2020 г. американските ВМС са възложили на Northrop Grumman Corporation договор на стойност 165 милиона долара за пълномащабно едросерийно производство на Lot 9 (FRP) на противорадарната ракета AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM). Това включва бойни ракети и тренировъчните те им аналози за ВМС на САЩ и за програмата за чуждестранни военни продажби (FMS).
„AARGM предоставя на американския флот и на съюзниците несравнима защита за откриване и побеждаване на заплахите "повърхност-въздух", независимо от тактиката и възможностите на заплахата“ заяви Гордън Търнър, вицепрезидент Advanced Weapons в Northrop Grumman.
AARGM на Northrop Grumman е свръхзвукова, с въздушен пуск, тактическа ракетна система, наследник на световно известната и доказала се в бойни условия AGM-88 HARM с разширена способност за подтискане и унищожаване на противниковите радарни системи. AARGM е най-модерната система срещу съвременните заплахи тип "повърхност-въздух". Тя е в състояние бързо да ангажира наземните и морските ПВО системи.
AARGM е мащабна международна кооперационна програма за придобиване на средства за преодоляване на противникова ПВО, разработена и осъществена от САЩ и италианските ВВС, а ВМС на САЩ са изпълнители.
В момента AARGM е разгърната и поддържа оперативни изисквания за ВМС на САЩ и Корпуса на морската пехота на САЩ. Ракетата е интегрирана в оръжейните системи на многоцелевите изтребители F/A-18C/D Hornet, F/A-18E/F Super Hornet, както и специализираните самолети EA-18G Growler (САЩ) и Tornado Electronic Combat and Reconnaissance (ECR), използван от италианските ВВС.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

Генерал-майор Цанко Стойков: Първите четирима пилоти на F-16 заминават за САЩ през юни

26.05.2020, 09:42

 

През 2023–2025 г. подписваме договор за доставката на вторите 8 изтребителя, казва командирът на  Военновъздушните сили. Интервю на Андрей Рангелов, в. „Българска армия“

 

108 години от рождението на въздушния ас майор Чудомир Топлодолски

26.05.2020, 07:17

На 26.05.1912 г. в Кюстендил е роден Чудомир Миланов Топлодолски.
На 26.08.1934 г. завършва Военното на Н. В. училище в София със звание подпоручик. Поручик от 03.10.1937 г., капитан от 03.10.1942 г., майор от 23.06.1947 г. Служи във 2-ри конен полк през 1934 г, в учебния въздушен орляк от 1936 г., в 5-ти бомбардировъчен орляк, специализира във Висшата изтребителната школа „Вернойхен“, Германия. След завръщането си в България през 1940 г.е началник на Школата за висш пилотаж в Карлово. Командир на 3/6 изтребителен орляк от март 1943 до август 1944 г.
Активно участва в бойните действия по време на Втората световна война. Извършва 15 бойни полета, провежда 6 въздушни боя, сваля сам и в състав на група два бомбардировача Б-24 „Либърейтър“, два изтребителя П-38 „Лайтнинг“, поврежда един бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и един изтребител П-38 „Лайтнинг“. От август 1944 г., след заболяване е изпратен в Щаба на Въздушни войски към Командния център за управление в Бояна, където служи до края на бойните действия. След края на войната за кратък период е инструктор в състава на Народния съюз за спорт и техника (НССТ).
През 1946 г. е задържан и обвинен по делата „Неутрален офицер“ и „Бягството на двама царски летци“. Оправдан и по двете дела. Уволнен от армията през 1947 г. Завършва право, но не му разрешават да практикува. Работи в строителството и ръководи бригада. Участва в изграждането на стадион „ Юнак“ („Васил Левски“), София. Работи в Медодобивния завод, Пирдоп. Участва в строителството на десетки театри, занимава се и със сценична техника.
Умира на 02.05. 1987 г.
Източник: музей на авиацията - Крумово

 

На този ден през 1917 г. загива Борис Дрангов

26.05.2020, 07:10

Две смърти няма, а без една не можем! Това са думи на Борис Дрангов към неговите войници. На 26 май 1917 г. на бойните полета на Македония умира един от знаковите офицери на България.
На Завоя на река Черна позициите на полка са подложени на ожесточен артилерийски обстрел. Полковник Борис Дрангов със своя щаб, вместо да се оттегли, излиза на предните позиции, верен на принципа, че командирът трябва да бъде при своите войници.
Там той е тежко ранен от избухнал снаряд. Почива същия ден. Погребан е в Скопие.
Борис Стоянов Дрангов е роден на 3 март 1872 г. в Скопие. Начално и средно образование получава в родния си град. Завършва Скопското българско педагогическо училище. Борис от малък мечтае да бъде моряк. През 1891-а е зачислен в първа юнкерска рота във Военното училище в София.
Въпреки отличния му успех през 1894 г. е разжалван заради конфликт със строеви офицер и е изпратен във II конен полк. Все пак на 1 януари 1895 г. е произведен в чин подпоручик. Борис Дрангов вярва, че офицерът е преди всичко мислеща личност, възпитател и настойник на войниците, който в мир и бран ги учи преди всичко с личен пример. Той отлично разбира ролята на военната дисциплина, но не превърната в мъртва схоластика. Дрангов през цялата си военна кариера се стреми да не върши нещо, което да накърнява личното достойнство и творческата инициатива на подчинените си. Той не иска да възпитава послушници и угодници, а пламенни, решителни, предприемчиви и горди войници. За него войникът има не само ръце и нозе, но също сърце и глава.
През 1903 г. младият български офицер взема активно участие в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета. Изявил се като способен командир, Дрангов е изпратен да завърши висше военно образование в чужбина – от 1904 до 1907 г. следва в Николаевската генералщабна академия в Петербург, която завършва с отличие. През 1910 г. е назначен за преподавател във Военното училище в София.
Школници на Дрангов са Чудомир, Крум Кюлявков, Стойчо Мушанов, Андро Лулчев, Йордан Бадев, както и голяма част от българския обществен и политически елит между двете световни войни. Тогава започва да пише във военни издания, предимно в сп. “Народ и армия”. През Първата Балканска война (1912-1913), вече майор, Дрангов служи като началник щаб на бригада в състава на I пехотна софийска дивизия. Воюва при Булаир, Чаталджа, Одрин.
През Втората Балканска война (1913) се сражава срещу сърбите на връх Бубляк. Първата световна война (1914-1918) е командир на V пехотен македонски полк от XI пехотна македонска дивизия. Воюва при Куманово, Криволак, гара Удово, Демир Капия.
На Добруджанския фронт се сражава срещу румънци и руснаци.
На 22 април 1916 г. е назначен за началник на първата българска школа за запасни подпоручици в Скопие.
През 1917 г. отказва работа в Щаба на войската и поема командването на 9-и Пловдивски пехотен полк.
Особено важен и интересен момент от неговата военна и житейска кариера е периода 1915-1917 г. като началник на Скопската школа за запасни офицери, випусниците на която веднага след производството заминават на фронта. През 1916 г. Борис Дрангов издава наръчник „Помни войната“, смятана за библията на българското офицерство.
Кабинетът на полковник Дрангов е на партера до караулното помещение. На прозорците на стаята по негова заповед не са поставени пердета. Мебелировката е от маса, стол, войнишки креват и библиотека. Всеки войник може да види как живее и какво работи началникът на школата.
“Всеки началник да бъде глава, пример във всичко, сиреч пръв да направи това, що изисква от подчинените си. Началникът трябва да бъде образец и пример на твърда дисциплина и ред, що дават непоколебима сила и създават безсмъртни дела.”. Това завещава на подчинените си Борис Дрангов. - (видео)

 

 

Каракачанов непреклонен - модернизация на армията ще има

25.05.2020, 22:33

Красимир Каракачанов непреклонен - модернизация на армията ще има. Вицепремиерът и министър на отбраната категорично заяви, че кризата заради COVID-19 няма да се отрази на бюджетите за всички проекти.
Те предвиждат покупката на два нови кораба, модернизация на танковете Т-72, ремонти на няколко ракетни комплекси.
Според министъра на отбраната към момента има известно забавяне на проектите, но заради липсата на преговори с контрагентите в последните два месеца и половина. Това обаче не било фатално.
Към момента няма официално решение за съкращаване на разходи заради очакваното намаление на постъпленията в бюджета заради коронавируса. Народното събрание гласува актуализация на бюджета за тази година, но основният акцент на промените беше възможността за взимане на допълнителни заеми до 10 млрд. лева. С промените в Закона за бюджета за 2020 г. бяха осигурени и средства за основната мярка срещу икономически последици от ограниченията от коронавируса, която стана известна като 60/40.
Каракачанов е непреклонен относно модернизацията на армията още от началото на епидемията у нас. Той дори започна спор с опозицията, които се обявиха против осъществяването на тези проекти в сегашната ситуация. Още в началото на месец май обаче Каракачанов за пореден път отсече - ще има забавяне, но не и спиране на процеса.
Източник: https://frognews.bg/

 

Северна Корея ще приеме на въоръжение нова подводница с ракети

25.05.2020, 20:01

Разузнаването на Южна Корея продължава да следи за възможно появяване на нова ракетна подводница в състава на севернокорейските военноморски сили, предаде агенция ТАСС, съобщи БНР.
Новата неатомна ракетна подводница била построена във военните корабостроителници в град Синпхо на източното крайбрежие на страната. Съдът може да има водоизместимост 3 хиляди тона и да е въоръжен с три нови балистични ракети със среден обсег Pukguksong-3 (KN-26), съобщи южнокорейската агенция Йонхап, позовавайки се на източници в разузнаването.
През октомври миналата година бяха проведени изпитания на такава ракета, която прелетя 450 км на максимална височина около 910 километра. Новата ракетна подводница може да стане част от стратегическите сили на КНДР, в арсенала на които сега са бомбардировачи и ракети с ядрени бойни глави. В момента ВМС на КНДР включват 70 подводници от остарял тип. Според южнокорейското разузнаване те не могат да действат извън териториалните води на Северна Корея.
Източник: https://fakti.bg/

 

100 вакантни длъжности за матроси във Варна, дни до края на конкурса

25.05.2020, 13:13

Остават дни до края на конкурса за матроси /войници/ във формированията на Военноморските сили, припомня Moreto.net
Той беше обявен със заповед на министъра на отбраната в средата на януари, но поради строгите противоепидемични мерки приемът на документи временно бе спрян.
Военноморските сили обявяват конкурс за 100 вакантни длъжности за матроси, съобщиха от Министерството на отбраната.
До 29 май кандидатите за участие в конкурса могат да подават писмени заявления и всички необходими документи до командира на ВМС чрез структурите на Централно военно окръжие по постоянен адрес. Съгласно последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили възрастта за прием на кандидати за военна служба е до 40 години.
Обявените 100 свободни места са във военните формирования във Варна, Бургас, Сенокос /община Балчик/, Приселци /община Аврен/. Търсят се боцмани, радиотелеграфисти, радиометристи, механици, електромеханици, машинисти, водолаз, шофьори и др.
Сред изискванията към кандидатите са да имат българско гражданство, минимум завършено средно образование, да са годни за военна служба, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер. За длъжностите на спасителен кораб, фрегата, ракетен катер, учебно-спомагателен кораб, базов миночистач и др. се изисква кандидатът да покрива медицинските стандарти за годност за плавателна служба на надводни кораби.

 

Висшето военновъздушно училище отбелязва патронния си празник

25.05.2020, 08:45

Възстановеното Висше военновъздушно училище отбелязва своя патронен празник. Тържеството е посветено на 144-ата годишнина от гибелта на Георги Бенковски и ще се състои днес от 10:30 в местността Костина край с. Рибарица - лобното място на героя.
С тържествен ритуал курсантите на Висшето военновъздушно училище ще отдадат почит и ще поднесат венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски на лобното му място в местността Костина.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще връчи новите пагони на военнослужещи от състава , повишени в звание „полковник“, „подполковник“ и „майор“. Той ще награди преподаватели и представители на командването за заслуги във военно-образователната дейност.
Патронният празник се отбелязва точно в деня на гибелта на Бенковски за първи път от 2002 г.
Бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на училището, коментира повишените изисквания към обучението на авиационните кадри:
„Тук е ковачницата на летци за България. Имаме име, на което да се облегнем и да повишим още повече качеството на образованието, да го адаптираме към съвременните условия“.
Източник: https://bnr.bg/

 

Системата за ПРО е безсилна срещу руския „Авангард”

25.05.2020, 07:35

В руските въоръжени сили се случи нещо , за което навремето Владимир Путин предупреди наистина ефектно. Ракетните сили със стратегическа насоченост започнаха да получават ракетни системи „Авангард“ - оръжия, които се съдържаха в посланието на президента към Федералното събрание. Какво е уникалното на този ракетния комплекс и защо неговите характеристики са толкова важни?
Балистични ракети „Воевода“ РС-20В или Р-36М (според класификацията на НАТО - СС-18 „Сатана“), считани за най-мощните ракети в света, се пенсионират. Като част от стратегическите ракетни войски, те ще останат до 2026 г., но вече в складове, които не са запълнени. Те ще бъдат заменени от „Авангард“ - стратегически комплекси с междуконтинентална балистична ракета, оборудвани с планова бойна единица, която може да лети в гъстите слоеве на атмосферата при свръхзвукова скорост, маневрирайки и преодолявайки всяка противоракетна отбрана. Първият такъв „Авангарден“ полк вече е готов за бойни действия в Домбаровското отделение на Ракетните сили със стратегическо направление в Оренбургска област. С какво новите ядрени „бухалки“ са по-добри от предишните?
Всъщност „Авангард“ не е ракета в прекия смисъл на думата. Това е оборудване за ракетни комплекси със стратегическо назначение, основата на който е хиперзвуков маневриращ блок. Предвижда се той да бъде инсталиран на междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ (РС-28). Това е в краткосрочен план, но засега бойните единици "Авангард" ще бъдат поставяни на МКБР УР-100Н УТТХ „Стилет“ и чак след това ще бъдат заменени със „Сармат“.
Какво знаем за Авангард, потенциалът на който за пръв път представи президентът Владимир Путин на 1 март 2018 г.? Да бъдем честни - нищо. Нито силата, нито обхватът, нито системата за управление, дори точната мощност на боеприпасите не са известни. Известно е със сигурност само за скоростта, и отново от думите на Путин - до 27 пъти скоростта на звука. „Авангард“ в момента е най-бързият „обект” в света, който може да мине през всяка система за противоракетна отбрана. Неговата основна характеристика е маневриране при хиперзвукова скорост, основната разлика от конвенционалните бойни глави, летящи само по балистична траектория, което я прави предсказуема и следователно по-уязвима за вражеските противоракети.
„Авангард“ се появи на света, както обикновено става при нас, от ... бедност. Така се е случвало и преди – ще направим пушката „Мосин“ трайна векове, след това ще направим танка на Кошкин Т-34 - най-добрият от Втората световна война, след което ще запълним половината свят с автомат „Калашников“. „Авангард“, който през периода на развитие се нарича РС-26 „Рубеж“, трябваше да бъде по-нататъшно развитие на проекта РС-24 „Ярс“ и първоначално беше предназначен да пробие противоракетната отбрана.
Напомняме, че „Ярс“ е мобилна ракетна наземна стратегическа система, продължение на линията „Топол“. Започват да пестят от „Авангард“, снижават тежестта му от 120 на 80 тона, нещо с обхвата намалиха… И изведнъж, бум! Значително увеличаване на скоростта. В резултат направихме „Авангард“ с шахтено базиране, отказахме се (временно може би) от РС-26 „Рубеж“ и бойния железопътен ракетен комплекс „Баргузин“. Ако всичко е заедно – скъпо, затова и се залага на „Авангард“ като имащ най-важно значение за отбранителната способност на страната.
Залогът е направен точно върху хиперзвуковата скорост, за която се борят учени от много страни, предимно САЩ, Китай и, разбира се, Русия. Ние, както вече се случи, отново застанахме пред останалите. Никой не вярва, но първите успешни изпитания на новата хиперзвукова стратегическа система „Авангард“ показват, че е неуязвима за днешните и за перспективните противовъздушни и противоракетни системи на потенциалния враг. „Това е голям успех и голяма победа“, заяви руският президент, след като избърса потта от челото си, след като видя потвърдени скоростните характеристики на ракетата. И точно там той заяви, че още през 2019 г. тази система ще влезе в експлоатация в руската армия, а първият полк ще поеме бойното дежурство в близко бъдеще. Това означаваше, че комплексите вече са в масово производство и външният им вид е предварително определен.
„Това е точно вариантът, когато има значение скоростта“, заяви военният експерт Владислав Шуригин. „Помнете фразата в „Покровските порти“: „Да настигтем Сперански? Това е утопия!“ Това е „Авангард“, който днес никой не може да спре, да свали, докато атакува. Основната разлика на руския комплекс е, че не може да се предвиди траекторията му, не е възможно да се разбере къде ще бъде в следващия момент. Всички американски системи за противоракетна отбрана са нулирани. Няма съмнение, че истерията за новата „путинска високоскоростна ракета“ ще бъде засилена само заради безсилието на САЩ пред нещо, което да устои на такова въоръжение на Русия. Това е реална заплаха за Америка, която е свикнала, че „Колтът“ и „Уинчестърът“ са по-ефективни от стрелите на индианците. И изведнъж в тила им опират „Авангард“ с вдигнато петле и вариантът е само един – да вдигнат ръце нагоре“.
„Авангард“ прониква бързо в стратегическите ракетни сили - преди няколко години имаше само течове и предположения за съществуването му. В същото време имаше активна работа по поставянето на бойно дежурство на новите комплекси „Ярс“, много вече беше казано предварително за отличните качества на „Сармат“. Вече е известно, че „Авангард“ са готови за дежурство като част от подразделенията на ракетните сили в Оренбургска област, а след това и а в ракетните войски на Красноярски район.
Географската връзка в разгръщането на Авангард в гореспоменатия Оренбургски регион не е от особено значение - точно това разделение се нуждае от превъоръжаване. За стратегическите ракетни сили няма такова нещо - заплаха от Запад или от Изток. Те мислят на балистични разстояния - поставянето на комплекси на територията на Русия няма специално свързване към терена.
Въпреки това, създаването на американските системи за противоракетна отбрана по периметъра на страната ни задължава да противодействаме чрез модернизацията на нашите стратегически комплекси в цяла Русия. А от Оренбург до Вашингтон са само 8900 км по права линия: с 27 пъти скоростта на звука (30 хил. км /ч) - това е наблизо.
Източник: http://pogled.info, В.Сергеев

 

Самолет, без който не би имало "Кинжал": супербързият МиГ-31К

25.05.2020, 07:30

За ракетния комплекс "Кинжал" се наложи да разработят специален самолет-носител. Свръхзвуковият изтребител-прехващач МиГ-31 претърпя сериозна доработка. При стабилни условия платформата трябва да може да постигне максимални параметри на скорост и височина, което е условие "Кинжал" да полети и да достигне "чудовищни" скорости от над 10 хил. км. в час.
Също така се наложи наново да се разработва методиката за въздушен бой и да се обучават пилоти. Експертите са единодушни, че МиГ-31 е отпимална платформа за "Кинжал", но кардиналното изменение в задачите на самолета изисква и съществена модификация на машината и ще предизвика коренна промяна на бойните ѝ възможности.
От руското министерство на отбраната споделиха пред вестник "Известия", че за авиационния ракетен комплекс "Кинжал" е създадена специална модификация на МиГ-31. Самолетът с индекс "К" съществено се отличава от базовата версия.
В момента в опитно-бойна експлоатация се намират десет МиГ-31К, базирани в Ахтубинск (Астраханска област), където вече стоят на бойно дежурство. Във връзка с "преквалификацията" на самолета от прехващач в бойна машина, се наложи самолетът да се сдобие с ново бордово оборудване. От самолета е премахнат радара, увеличен е резервоарът, което от своя страна позволява и увеличение на времето за патрулиране. Преработена е и пилотската кабина – инсталирани са системи за управление на новото въоръжение. Също така е установено ново комуникационно оборудване за получаването на сигнали и обозначаването на целите.
Размерът и масата на ракетите изискват променяне на центъра на тежестта на самолета, т.е. МиГ-31 ще се държи малко по-различно при полета си, отколкото обичайният прехващач. Затова се налага да се измени и бойната методика, а пилотите да преминат специално обучение за излитане и кацане с новото окачване под фюзелажа.
Авиационният ракетен комплекс "Кинжал" е способен да поразява самолетоносачи, разрушители и крайцери на потенциални противници. Бойната част на комплекса е модифицирана аеробалистична ракета от комплекс "Искандер". Изделието е в състояние да изпълнява сложни маневри, но с висока точност да поразява цели в радиус от над 2 хил. километра.
"За новите ракети се изисква съвсем друга система за контрол на оръжията", сподели пред "Известия" пилотът-изпитател и Герой на Русия Роман Таскаев. "Тя трябва да позволява полетните задачи да се изпълняват директно от самолета. За да се подобри качеството на прицела е необходимо точно позициониране на изтребителя. Затова му трябва високоточна навигационна система. Доработена е аеродинамическата част на фюзелажа и са модифицирани двигателите. Това позволи увеличението на тягата и скоростта".
МиГ-31 е първият съветски боен самолет от четвърто поколение. Първоначално той е предназначен за прехвата на крилати ракети по целия диапазон на височини и скорости. Полковете на тези изтребители имат статус на авиационен спецназ, като получават задачи по прехвата на сложни цели.
МиГ-31 е способен да развива до 3000 км/час. Прехващачът се издига на височина до 20,5 км, а обсегът на полета му е до 3,3 хил. километра. Нееднократно е използван като носител за различни типове перспективно въоръжение. Например експерименталната модификация МиГ-31Д е създаден да използва противоспътникова ракета 79М6 "Контакт". Самолетът от серия МиГ-31И е предназначен за изстрелване на неголеми космически апарати с маса 120-160 кг в орбита на височина от 300-600 километра.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

На този ден се ражда Игор Сикорски - създателят на вертолети

25.05.2020, 07:26

Авиоконструкторът Игорь Иванович Сикорский е роден на 25 май 1889 година в Киев (тогавашна Русия), днешна Украйна.
От малък се увлича по авиомоделирането. На 12 годишна възраст построява малък макет на вертолет, задвижван с ластик.
Учи в кадетския корпус на „Морското кадетско училище“ в Санкт Петербург (1903-1906) и в Киевския политехнически институт. През лятото на 1908 година заминава на пътешествие из Европа, по време на което се запознава с братята Райт. Завръщайки се в Киев, започва да работи върху проект за създаването на вертолет. През 1909 и 1910 год. изработва два модела, които обаче не може да издигне във въздуха.
В периода 1910-1911 год. създава няколко самолета модел „С“. През лятото на 1911 год. извършва полет с биплан „С-5“, снабден с двигател с мощност 50 к.с. Полетът продължава повече от 1 час и достигайки височина на полета 450 м. По същото време получава и летателен лиценз № 64 от „Международната авиационна федерация“.
От 1912 до 1918 год. оглавява конструкторското бюро на авиационния отдел на „Руско-балтийския завод“, който през 1913 и 1914 год. започва да произвежда първите в света много моторни самолети („Гранд“, „Руски витяз“, „Иля Муромец“).
В годините на Първата световна война, под ръководството на Сикорски, са построени 75 четиримоторни бомбардировачи.
През 1919 год. емигрира в САЩ, където в течение на няколко години се занимава с преподавателска дейност и чете лекции. През 1923 год., заедно с няколко други руски имигранти, бивши офицери, създава компанията "Сикорски аероинжениринг", която през 1928 год. става част от „Юнайтед еъркрафт“.
Първият самолет, построен от Сикорски в САЩ, е двумоторният биплан S-29 (1923 г.). През 1929 год. създава още един двумоторен биплан S-38. През 1931-1932 г. се появяват четиримоторните S-40 и S-42. Вторият, S-42 - създаден за далечни полети, поставя през 1934 г. рекорд от 6220 метра височина на полета. В същата година S-38 поставя световен рекорд за скорост.
В началото на 40-те години на ХХ век, публично е демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет - VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ. Закупен е от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.
Вертолетът S-51 широко се използва в бойни операции по време на Корейската война.
Сикорски е удостоен с множество звания и държавни награди. Избран е за почетен член на много университети по света.
Приключва земния си път в град Истън, щат Кънектикът, на 26 октомври 1972 год. - (видео)

 

Ветерани от Пазарджишка област получиха юбилеен медал

25.05.2020, 07:22

Паметна ще остане срещата с ветерана от Втората световна война д-р Крум Пирдопски в с. Главиница , община Пазарджик. Ветеранът е участвал като доброволец на фронта и в антифашистката борба като партизанин в отряд  „Гаврил Генов“. Носител е на орден „Кръст за храброст“ – II степен.    
Към поредицата си от ордени и медали д-р Пирдопски прибави и юбилеен медал от МО „75 години от Втората световна война“. Отличието му беше връчено от подполковник Петър Петров , началник на Военно окръжие II степен - Пазарджик.
Председателят на Областния съвет на СВВБ г-н Петко Генуров поздрави юбиляря с наградата от името на ЦС и Обл. съвет на СВВБ и му връчи скромна парична сума. Ветеранът благодари за оказаното му признание и изяви желание и за в бъдеще , до колкото му позволяват силите да дава своя принос за развитие на съюза . Съпругата му Стоя Пирдопска изрази радостта си с пламенна рецитация на свои стихове и стихотворението „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов .
Юбилеен медал „ 75 години от Втората световна война“ началника на Военно окръжие  II степен Пазарджик връчи и на 99 - годишния ветеран Стоил Арабаджиев  от с. Козарско , община Брацигово. На срещата присъстваха неговият син и трима от правнуците на юбиляря, които с нескрита радост и гордост  посрещнаха наградата на своя дядо.      
При провеждане на срещите бяха спазени извънредните мерки и препоръки на Националния оперативен щаб по повод епидемията с разпространение на заразата от короновируса.
Източник: http://otbrana.com, Петко Генуров

 

 

Военен кораб на САЩ порази с лазерно оръжие дронове край Пърл Харбър

24.05.2020, 07:44

Американският десантен кораб-док USS Portland (LPD-27) свали дрон с лазерно оръжие по време на първия по рода си тест в морето на високоенергийната лазерна оръжейна система на ВМС, съобщава БГНЕС като се позовава на USNI News. - (видео)
В момента ВМС разработват и тестват набор от лазерни оръжия, някои от които са по-мощни, но са подходящи само за кораби с по-големи възможности за производство на енергия, като например транспортните амфибийни клас „Сан Антонио“ (LPD-17), докато други са по-малко мощни, но може да бъдат поставени на по-голямо разнообразие от кораби.
В този тест,  USS Portland изпробва своето лазерно оръжие по безпилотен летателен апарат, докато оперираше край Пърл Харбър, Хаваи, на 16 май, съобщи Тихоокеанският флот на САЩ.
"С провеждането на тестове срещу безпилотни летателни апарати и малки цели, ние ще получим ценна информация за възможностите на оръжейната лазерна система (SSLWS) срещу потенциални заплахи," гласи изявление за пресата на капитана на кораба Кери Сандърс. Според него с новите оръжия ще бъде предефинирана войната в морето.

 

Sohu: Русия има смели и амбициозни планове за колесната платформа "Бумеранг"

24.05.2020, 07:10

Китайският портал Sohu публикува нова статия за руските перспективни оръжия. Този път представителите на китайските медии обърнаха внимание на бронетранспортьора, създаден за руската армия на унифицираната платформа "Бумеранг". Авторите на статията припомнят, че първите екземпляри на бойната машина са показани през 2015 г. по време на военния парад, посветен на 70-годишнината от Победата във Великата Отечествена война, когато БТР К-16 и БМП К-17 преминаха по Червения площад в Москва.
Анализаторите на Sohu отбелязват, че при разработването на този перспективен военен проект руските инженери са използвали най-новите технологии, което им е дало възможност да създадат уникална бойна машина, надминаваща чуждестранните аналози. Руският "Бумеранг" разполага с мощни бойни системи, способни да стрелят по време на движение. К-17 е въоръжен с противотанков ракетен комплекс и автоматичното 30-mm оръдие 2А42. В същото време руският бронетранспортьор "се гордее" с активната си система за защита. "Под капака си", руската машина има силов агрегат с 750 к. с., което й позволява да достигне скорост до 105 km/h. Въпреки голямото си тегло (около 30 t), "Бумеранг" е в състояние бързо и ефективно да се движи по бойното поле.
Анализаторите на китайското издание са сигурни, че Русия има смели и амбициозни планове за колесната платформа "Бумеранг". Новите БТР не само ще заменят остарелите видове техника и ще укрепят отбранителните способности на страната, но и ще бъдат отлично предложение за експорт на руската отбранителна индустрия. Представители на много страни от ОНД, както и от Африка, Югоизточна Азия и Близкия Изток вече са изразили интерес към руската разработка. „Руската бронетехника винаги е била популярна на пазара на оръжие. Ето защо можем с увереност да кажем, че ще има много, които биха искали да закупят модерните модели на военните машини", обобщават репортерите на Sohu.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

САЩ обмислят първи ядрен опит от 1992 г. насам

23.05.2020, 19:31

Властите в САЩ обсъдиха възможността за провеждане на първия ядрен опит от 1992 г. насам, пише вестник The Washington Post. Според изданието този въпрос е повдигнат миналия петък на среща на американски служители от отдели, участващи във въпросите на националната сигурност. Тогава не е било постигнато споразумение за провеждане на ядрения опит. Един от служителите е казал на изданието, че дискусиите продължават.
Друг източник е заявил пред The Washington Post, че в крайна сметка е взето решение да се предприемат други мерки в отговор на заплахите, които според Вашингтон идват от Китай и Руската федерация, за да се избегне възобновяването на ядрените опити. Съветът за национална сигурност в Белия дом отказа да коментира тази информация, подчертава изданието.
Един висш служител на администрацията отбеляза, че демонстрирането на Москва и Пекин, че САЩ могат да проведат "бърз опит", може да даде предимство на САЩ в преговорите за контрол на оръжията, към които Вашингтон иска да привлече не само Русия, но и Китай. Изданието посочва, че по време на срещата са възникнали сериозни разногласия по повод идеята за провеждане на ядрен опит.
Според The Washington Post, привържениците на неразпространението на ядрените оръжия смятат, че възобновяването на ядрените изпитания може да доведе до дестабилизиращи последици. "Това ще бъде покана за други държави с ядрено оръжие да следват този пример. Това би било сигнал за безпрецедентна надпревара с оръжия. Освен това ще подкопае преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен-ун", цитира изданието ръководителят на Американската асоциация за контрол над оръжията Дарил Кимбол.
ТАСС все още не е успяла да получи коментар от Белия дом, Пентагона, Държавния департамент и Националната администрация за ядрена сигурност на Министерството на енергетиката на САЩ относно информацията, предоставена от The Washington Post.
На 13 юни 2019 г. Разузнавателното управление на Министерството на отбраната направи писмено изявление, в което заяви, че Русия "провежда опити с ядрено оръжие, водещи до ядрени експлозии". Този документ е подготвен в отговор на забележките на директора на Управлението генерал-лейтенант от Сухопътните войски Робърт Ашли, който на 29 май 2019 г. заяви на семинар в Института "Хъдсън" във Вашингтон, че Русия, както САЩ вярват, "вероятно не се придържа по такъв начин към мораториума върху ядрените опити, което съответства на стандарта за нулева мощност . " Русия категорично отхвърли заключенията, представени от Ашли. Руският външен министър Сергей Лавров на 31 май същата година ги нарече "налудни" спекулации. В Русия е в сила мораториум върху ядрените тестове почти три десетилетия. Последният подобен тест е проведен на полигона в Нова земя на 24 октомври 1990 г.
Източник: https://trud.bg/

 

Нов дрон "Калашников" за наблюдение и разузнаване

23.05.2020, 12:12

Компанията ZALA AERO, част от концерна "Калашников", разработи нов хибриден дрон ZALA 421-16EV, предназначен за разузнаване. Това се казва в съобщение за пресата, разпространено от компанията.
Според съобщението новият дрон съчетава качествата на самолет и хеликоптер. Основното предимство на този модел е възможността за излитане и кацане кото вертолет, т.е. вертикално, което от своя страна не изисква специални платформи или катапулти. Изяснява се, че ZALA 421-16EV може да излита и каца автономно, напълно в автоматичен режим. - (видео)
Новият безпилотен комплекс ZALA 421-16EV HD излъчва видео поток в HD формат , което позволява на оператора на наземната станция да гледа видеоклип с високо качество - казват от фирмата.
Новият дрон има малко тегло в рамките на на 10 кг, крейсерска скорост - 110 км / ч, и престоява във въздуха във въздуха до 2 часа. Основните дейности на дрон "Калашников" е разузнаване, въздушната фотография и наблюдението на терена.
Комплексът /преди началото на масовото производство/ е преминал всички необходими тестове и успешно се е доказал в областта. Сред клиентите му са както държавни органи и предприятия, така и различни търговски структури. - Още БЛА
Източник: https://www.pan.bg/

 

EС призовава САЩ да се върнат в Договора за открито небе

23.05.2020, 08:30

Ръководителят на евродипломацията Жозеп Борел призова САЩ да преразгледат решението си излизането от Договора за откритото небе (ДОН), а Русия да се върне към изпълнението на договора в пълен обем. Това се казва в разпространено от него заявление.
„Излизането от договора не е решението за отстраняване на проблемите с прилагането на договора от другата страна. Призовавайки Русия веднага да се върне към пълното изпълнение на договора, аз призовавам САЩ да преразгледат решението си (за излизането от него). Евросъюзът ще проучи всички последици от тази стъпка за своята безопасност”, казва се в заявлението.
„ДОН е ключов елемент от нашата архитектура за контрол върху въоръженията. Договорът осигурява прозрачност и предсказуемост и представлява важен принос в европейската и глобалната безопасност и стабилност", казва се в документа. На свой ред НАТО заяви, че страните-членки на Алианса се ангажират да търсят решение заедно с Русия, за да върне тя към ангажиментите си по договора "Открито небе". Повод за проведената в петък среща на съюзниците от НАТО беше решението на САЩ да се оттеглят от този договор с мотива, че Русия нарушава условията му.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Хоровото пеене в Морското училище (преди повече от половин век)

23.05.2020, 08:13

Художествената самодейност на курсантите бе важен дял от съвместния войскови живот в Морското училище. В цялата Българска армия тя се поощряваше и се провеждаха различни и разнообразни прегледи и състезания.
Всред курсантите неминуемо попадаха младежи с малко или много изявени музикални наклонности и такива свирещи на различни инструменти.
Командирите на роти и взводове бързо издирваха такива млади таланти и те получаваха разрешение да донесат личните си инструменти.
В училището имаше и достатъчно служебни духови инструменти. Така че първо нещатният училищен оркестър попълваше и обновяваше своя състав.......Прочети още

 

За Египетския корпус във Варна по време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г.

23.05.2020, 07:34

По време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. на страната на Османската империя срещу Русия се бие и Египетският корпус, под командването на принц Хасан Исмаил паша (на снимката).
Той се включва във войната по искане на султан Абдул Хамид II до хедива на Египет, васал на Османската империя*, Исмаил паша. Корпусът отплава от Александрия в 6 часа вечерта на 11 юни 1877 г., натоварен на 7 египетски транспортни парахода („Behara”, „Favoum”, „Charkieh”, „Rahmanieh”, „Dahalieh”, „Garbieh”, „Tanta”), охранявани до протока Дарданели от 4 турски броненосеца, под командването на адмирал Хасан паша.
Принц Хасан Исмаил паша и неговият щаб са на борда на парахода „Масър“ (Masr). Корпусът дебаркира във Варна на 19 юни, ескортиран от турския броненосец „Азизие“ (Azizieh).
Останалата част от корпуса - 3000 пехотинци, отплава от Александрия за Константинопол (Истанбул), и оттам за Варна, на 17 юли 1877 г. . ........Прочети още

 

 

"Финкантиери" блокира проекта за нови кораби на флота

22.05.2020, 22:29

Военният мегапроект за строеж на два модулни патрулни кораба за нуждите на бойния флот се сблъсква с поредната спънка, след като загубилата италианска корабостроителница „Финкантиери“ (FINCANTIERI S.p.A.) е блокирала процедурата с жалба пред Върховния административен съд (ВАС).
Модернизационната програма на военноморските сили е на стойност почти 1 млрд. лв. и в момента е на финалната права.
Още в края на февруари военният министър Красимир Каракачанов обяви, че междуведомствената група по проекта е оценила най-високо офертата на германска военна компания „Люрсен“ и че докладът за това съвсем скоро ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет.
Следващата фаза трябваше да бъде депозиране на селектираната германска оферта в Народното събрание, където депутатите да оторизират министъра да подпише договор.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Ветерани от Велико Търново получиха юбилейни медали

22.05.2020, 22:17

Заместник-областният управител на област Велико Търново  Ивета Кабакчиева и председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България Иван Коев връчиха от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ и грамота на ветераните от Втората световна война Георги Хараламбиев, Петрана Цанева и Доси Колев. Медалът  се връчва на всеки ветеран със заповед на министъра на отбраната. Заради пандемията тържествени събрания за връчване на медалите не са позволени. За това инициативата на Министерство на отбраната протича съвместно с областната управа и ветераните бяха посетени в тях.
Предстои до края на месец май своите отличия да получат лично и останалите ветерани от Втората световна война на територията на област Велико Търново.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военни обезвредиха невзривен снаряд в Плевен

22.05.2020, 22:01

Специализиран екип от военно формирование 28 880 - Белене беше задействан днес, за изпълнение на задача по разузнаване и унищожаване на невзривен боеприпас. Опасният цилиндричен предмет е открит при изкопни работи в частен имот в Плевен, съобщиха от МО. При направения оглед е установено, че това е силно корозирал 100 мм снаряд без маркировка.
При спазване на мерките за безопасност военнослужещите, под ръководството на капитан Мартин Станчев, транспортираха и унищожиха снаряда в район извън населеното място.
Специализираният екип в състав от 5 военнослужещи изпълни успешно задачата по обезвреждане на боеприпаса, възложена със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 
 

Наградиха военнослужещи и цивилни служители за Деня на българската писменост и култура

22.05.2020, 16:57

„Моята амбиция е след няколко години Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) да може да се равнява на Военноморското. Успехът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) е плод на години работа, добър екип, много работа и разбиране от страна на министерството. Надявам се, така, както ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е водещо в една от класациите на най-добрите военноморски училища в света, след няколко години и ВВВУ „Георги Бенковски“ да бъде водещо в областта на авиационното образование“. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес на церемония за награждаване на военнослужещи и цивилни служители, допринесли за развитието на военно-образователната система.
По повод 24 май, Ден на българската писменост и култура, бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за проявен висок професионализъм и отстояване на политиката на Министерството на отбраната за възстановяването на ВВВУ „Г. Бенковски“. Също така бяха отличени и преподаватели и експерти с принос в развитието на военно-образователната система от Военната академия „Г. С. Раковски“, Националния военен университет „Васил Левски“, Военномедицинската академия, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, съобщава Пресцентърът на МО.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни, че до официалното откриване тази година на ВВВУ „Г. Бенковски“ се е стигнало след продължителна и упорита работа и отстояване на политиката на Министерството на отбраната за необходимостта от възстановяването на училището. „Това бе плод на труда на много хора, които заслужават да бъдат отличени. С желание, хъс и любов към авиацията, те поправиха една несправедливост, направена преди 17 години – закриването на тази институция“, подчерта министърът на отбраната.
Постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев благодари от името на наградените за подкрепата от страна на политическото ръководство за развитието на военно-образователната система.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Офицери от Съвместното командване на силите участваха в планирането на национално военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2020”

22.05.2020, 16:50

Офицери от Съвместното командване на силите участваха в заключителната планираща конференция за предстоящото учение „БРИЗ 2020“, ръководена от щаба на Военнорските сили на 21.05.2020 г.
Капитан I ранг Валентин Велков и капитан II ранг Мирослав ЖЕЛЯЗКОВ от СКС, съвместно с офицерите от Военноморските сили, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Командването на силите за специални операции, Висшето военноморско училище, NFIU, Постоянните военноморски групи на НАТО и държавите планиращи да изпратят сили и средства за участие в учението обсъдиха въпросите свързани с плана за провеждане на учението и осигуряване участието на декларираните сили и средства.
С цел спазване на  противоепидемичните мерки свързани с пандемията от COVID-19, мероприятието се проведе по видеоконферентна връзка, чрез използване на платформата „Microsoft Teams”.
Национално военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2020” е планирано да се проведе през м. юли в град Бургас.
Целта на учението е да се подобри взаимодействието  между военноморските сили на участващите от НАТО и страни-партньори, сили и средства и да се  отработят различни процедури касаещи воденето на бойни и небойни операции, както и такива по противодействие на хибридни заплахи.
Учението е насочено и към усъвършенстване степента на взаимодействие с различни правителствени и неправителствени организации.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 
 

Първите български пилоти заминават за обучение на F-16 през юни

22.05.2020, 16:30

Първите четирима български летци, които ще преминат обучение на изтребителите F-16, ще заминат за САЩ през юни. Това заяви командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков в интервю за вестник „Българска армия”.
Генерал Стойков съобщава, че 12-те пилоти, които ще бъдат приучени на F-16 вече са определени, като първите четирима заминават за САЩ през юни. Планира се до получаването на първите изтребители в България през 2023 г. да има осем обучени летци.
Командирът на ВВС казва още, че в момента се работи по определяне на необходимата инфраструктура, която да осигурява експлоатацията на новите изтребители. През миналата есен стана ясно, че МО планира да отдели 300 млн. лева за инфраструктурата около F-16 и допълнително оборудване.
Стойков казва още, че за момента няма индикации за забавяне на производството на българските F-16, заради пандемията от COVID-19, като производителят Lockheed Martin е заявил, че няма спиране на производствените линии. Американското правителство, с което реално България има договор, вече започна да сключва конкретни договори с производителите на отделните елементи от сделката.
Генерал Цанко Стойков заяви, че ако се спазва плана за това вторите осем F-16 да заменят останалите налични МиГ-29, то договорът за това трябва да бъде сключен през 2023 – 2025 г., предвид нуждата от три години за производството им.
Командирът на ВВС също казва, че се планират нови зенитно-ракетни комплекси с малък и среден обсег за придобиване в периода 2025 – 2032 г., ремонт на С-300 до 2021 г., с опция за модернизация, както и задвижване на проекта за придобиване на нови наземни трикоординатни радари – пет с голям обсег и два малък.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Разходите за отбрана на Китай ще нараснат с най-бавния си темп от три десетилетия

22.05.2020, 09:18

Разходите за отбрана на Китай през тази година ще нараснат с най-бавния си темп за три десетилетия, с 6,6% спрямо 2019 г., тъй като страната съсредоточава усилията си за борба с пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.
Определените от Пекин годишни средства за отбрана в размер на 1,268 трлн. юана (178,16 млрд. долара) в националния бюджет, публикуван в петък (22 май), се разглежда като барометър за това колко агресивно страната ще увеличи своята военна мощ.
Китайската икономика се сви с 6,8% през първото тримесечие на 2020 г. на годишна база, тъй като пандемията от коронавирус наруши производството, търговията и изпрати милиони работници по своите домове.
Най-силната икономика в Азия за първи път пропусна да постави цел за своя годишен брутен вътрешен продукт (БВП) за 2020 г. и обеща допълнителна държавна подкрепа за икономиката в работния доклад на премиера Ли Къцян, който откри годишната сесия на Конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП).
Въпреки това премиерът обеща, че положението на китайските военни сили, най-многобройните в света, няма да бъде влошено.
„Ще задълбочим реформите в националната отбрана и военните сили, ще увеличим нашия логистичен капацитет и ще насърчим иновативното развитие на науката и технологиите, свързани с отбраната“, заяви Къцян пред 3000 китайски политици в Голямата зала на народа в Пекин.
Той изтъкна, че ще бъде подобрена системата за мобилизиране на националната отбрана и ще се гарантира, че единството между военните и правителството, както и между военните и гражданите, остава стабилно.
Въпреки избухването на коронавируса, въоръжените сили на Китай и САЩ продължават активни действия в спорния регион на Южнокитайско море и Тайван.
Китай също се сблъсква с нови вълнения в Хонконг в отговор на плановете на Пекин да наложи законодателството за национална сигурност на специалния административен район.
Според Бейтс Джил, професор в австралийския университет „Макуори“, слабият ръст на бюджета за отбрана отразява по-строгия бюджетен климат в Китай.
„Ръст от 6,6% не е незначителен и е може би в шъти по-голям от очаквания ръст на БВП за следващата година“, изтъква Джил.
Китайските военни сили са изправени пред предизвикателство при набирането, обучението и задържането на по-добре образовани и технологично адекватни войници, които да действат в по-сложното и високотехнологично бъдеще, добавя професорът.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Русия е готова да продава в чужбина радари, откриващи хиперзвукови цели

22.05.2020, 07:45

Най-големият руски износител на специално въоръжение "Рособоронэкспорт" (влиза в "Ростех") пуска на международния пазар новата радиолокационна станция (59Н6-ТЕ), която може да открива хиперзвукови цели, съобщи пресслужбата на компанията пред РИА Новости. "От днес (21.05) "Рособоронэкспорт" пуска на пазара най-новата радарна станция, способна ефективно да открива широк клас от съвременни и перспективни въздушни цели, включително и хиперзвукови цели. При разработването на експортната версия на радара е взето предвид нарастващото значение на системите за противовъздушна отбрана за осигуряване на сигурността на държавите, както и нуждите на чуждестранните клиенти за увеличаване на разузнавателните способности на частите и подразделенията за ПВО ", заяви Александър Михеев, генерален директор на "Рособоронэкспорт".
59Н6-ТЕ е мобилна трикоординатна радиолокационна станция. Тя е направена на базата на модерни руски елементи с цифрова обработка и формиране на сигнала, има висок потенциал и увеличена защита срещу смущения. Тази РЛС също така ефективно открива не само хиперзвукови, но и аеродинамични и балистични обекти. Радарът има оборудване за разпознаване на откритите въздушни обекти според международните радарни системи за разпознаване Mk-XA и ATC RBS. Разработен от АО "ФНПЦ "ННИИРТ" той осигурява определяне на разстоянието, азимута и височината на въздушния обект. Той е в състояние да открива цели, летящи със скорост до 8000 km/h, на разстояние до 450 km и височина до 200 кkm, а след откриването им, обменя радарната информация с комплексите от средства за автоматизация.
„Уверен съм, че в днешните условия и при очевидните перспективи на хиперзвуковите технологии, РЛС 59Н6-ТЕ ще заеме водеща позиция в своя пазарен сегмент и ще се превърне във важна придобивка за страните, които изграждат своята система за противовъздушна отбрана, вземайки предвид глобалните тенденции в развитието на системите за въздушно нападение. Разчитаме на голямо търсене на новата станция в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия Изток и Северна Африка“, добавя Михеев. - Още РЛС
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Завърши турнирът на висшата класа на Сухопътните войски

21.05.2020, 21:57

Турнир за оценяване подготовката на снайперските тимове в Сухопътните войски се проведе на 20 и 21 май на огневи комплекс „Батмиш” - Сливен. В продължение на 26 часа дисциплините, в които премериха сили снайперистите от Сухопътни войски, бяха „Издебване”, „Динамична стрелба с пистолет „Макаров”, „Ориентиране” и „Стрелба със снайперова пушка”, съобщава Пресцентърът на МО.
След оспорвана надпревара в крайното класиране на първо място е тимът на 61-ва Стрямска механизирана бригада с 348 точки. На второ място – тимът на 2-ра механизирана бригада с 345 точки. На трето място - тимът на Бригадно командване - Благоевград с 334 точки.
Днес заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов връчи купите за най-добър снайперски тим в Сухопътните войски. В поздравлението си към участниците бригаден генерал Цолов изтъкна: „Снайперистите са висшата класа на Сухопътните войски. Отборите от всяко формирование са съставени на базата на стрелбите, които са проведени предварително. На това мероприятие е ценна обмяната на опит и на мнения, прави впечатление и професионалният език, на който говорите помежду си. Ще мислим за развитие и подобрения”.
Надпреварата се провежда за втора поредна година и е част от утвърдения план за подготовка на формированията от Сухопътните войски през 2020 г. Участваха отбори от 2-ра механизирана бригада - Стара Загора, 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, Бригадно командване - Благоевград, Единен център за начална подготовка - Плевен, Първи разузнавателен батальон – Свобода и 101-ви алпийски полк - Смолян. Всяко формирование участва с два тима, като всеки тим е от по двама снайперисти. Домакин на турнира е Центърът за подготовка на специалисти - Сливен с командир полковник Любомир Вачев. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Тръмп възнамерява да изтегли САЩ от договора Открито небе

21.05.2020, 20:17

Администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора "Открито небе", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.
Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.
Договорът "Открито небе" е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.
Русия не е била официално уведомена от САЩ, че те се оттеглят от договора "Открито небе", заяви руският заместник-външен министър Александър Грушко, цитиран от ТАСС.
"Не ми е известно да сме получавали някакво официално уведомление", каза той.
Излизането на САЩ от този договор ще навреди на системата на военна сигурност в Европа, заяви Грушко.
Източник: https://trud.bg/

 

САЩ продават торпеда на Тайван за $180 млн.

21.05.2020, 20:07

Правителството на САЩ уведоми в редовна процедура Конгреса, че планира продажбата на подводни торпеда от ново поколение на Тайван, на стойност около 180 млн. долара, което бързо допринесе за допълнително обтягане на отношенията между Вашингтон и Пекин, който настоява че островът е китайска територия, предаде Ройтерс.
Според официална информация Държавният департамент е одобрил продажбата на тайванските власти на 18 тежки 533 мм торпеда МК-48 Mod 6 АТ (Advanced Technology) и свързаното с тях оборудване. САЩ не поддържат официални дипломатически отношения в Тайван, но изхождат от презумпцията за справедливия достъп на демократичния остров до средства да се самоотбранява срещу Китай.
“Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната предаде необходимите сертификати, с което уведоми Конгреса за възможната продажба”, се казва в официално комюнике, което уточнява че предложението е “в услуга на националните, икономически и отбранителни интереси” на САЩ. Говорителят на китайското външно министерство Жао Лижиан съобщи че Пекин е внесъл официален протест срещу сделката пред американските власти. - Още торпеда
Източник: https://trud.bg/

 

Програмата за модернизация на гръцките F-16 се движи по график, въпреки съобщенията за проблеми

21.05.2020, 19:12

Програмата за модернизация на част от гръцките F-16C/D до стандарта V върви по график, уверява МО на страната, въпреки, че такава новина се появи в ефира на водещото местно радио Athina 98.4.
Радиото съобщи на 19 май 2020 г., че програмата, чиято стойност е около $1,5 млрд., вече трупа закъснения и няма да бъде приключена преди 2030 г. Първоначално обявените срокове за това бяха 2027 г. Радиото повдига и въпросът, че модернизираните F-16V ще се вече остарели след 2030 г.
Още на следващия ден гръцкото МО излезе със съобщение, че в момента няма забавяния по програмата, като работата по първия изтребител за модернизация е започнала през януари 2020 г., а цялата програма ще приключи по план през 2027 г. Първите модернизирани изтребители ще постъпят в строевите части към 2022 г.
Гръцките ВВС ще модернизират 84 броя от най-новите гръцки F-16C/D (54 броя Block 52+ и 30 броя Block 52+ Advanced). Машините от Block 52+ са доставяни между 2002 и 2004 г., а по-модерните Block 52+ Advanced са доставени между 2009 и 2010 г.
Модернизацията до стандарта F-16V ще заличи разликите между двата варианта и ще изравни бойните им способности, чрез поставяне на нов AESA радар APG-83, нов борден компютър, по-голям дисплей в пилотската кабина и други промени по авиониката.
Гръцките ВВС в момента разполагат с 30 броя F-16C/D Block 52+ Advanced, 54 машини от Block 52+, 38 изтребителя от Block 50 и 32 от най-старите Block 30. Планира се по-старите Block 50 да се модернизират със сваленото оборудване от по-новите варианти, като например радарите, но за сега няма бюджет за подобно нещо.
Освен това Гърция смята да купи 25 – 30 броя F-35A в обозримо бъдеще, макар и да няма все още публично обявени срокове за това. - Още за ВВС на Гърция
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Адмирал Емил Ефтимов: Не смятам, че всичко започва от мен

21.05.2020, 19:02

С благодарност към предшествениците си и всичко, което е направено от тях, започна своите думи пред членовете на Комисията по отбрана адмирал Емил Ефтимов. Той бе представен, като новоназначен началник на отбраната  и повишен в по-високо звание, от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. На тази длъжност е с указ на президента от 30 март т.г. Преди това бе заместник-началник на отбраната. Що се отнася до благодарностите, спомена имената на народните представители членове на комисията ген. Константин Попов, ген. Симеон Симеонов и вицеадмирал Пламен Манушев.
Не съм на вълната, че всичко започва отначало от мен, каза адмирал Ефтимов, като подчерта, че всичко сторено до тук трябва да се оцени и впоследствие надгради. Той предпочита резултатите от неговата работа да се измерват със самочувствието и желанието на всички мъже и жени, които служат в Българската армия. Основното усилие на началника на отбраната е свързано със способностите на Българската армия да изпълнява конституционните си задължения, посочи адмиралът. Затова, продължи той, трябва да съхраним, поддържаме и надграждаме необходимите способности в целия им спектър.
От думите му стана ясно, че в резултат на провеждащия се Стратегически преглед на отбраната ще има организационни промени. Те няма да са козметични. Става дума за организационна промяна, която ще бъде в светлината на разработените планиращи сценарии.  „Тази организационна структура да бъде в състояние да поддържа необходимия набор от способности в мирно време и да ги надгражда във военно“, уточни началникът на отбраната.
Като най-ценен капитал, адмирал Ефтимов, определи хората в отраната. Той каза, че ще продължи търсенето на пътища за повишаване мотивацията и спиране на отлива на подготвен състав. „Въвеждам практика с всички, които са подали рапорти за освобождаване от военни служба, най-вече с офицери, които не са навършил 10 години служба, да беседвам лично“, подчерта началникът на отбраната. Некомплектът все още е висок, резултатите не ни удовлетворяват и ще търсим начини да повишаване интереса на българските граждани да изпълняват служба и в резерва, посочи още той.
Осигуряването с материални средства продължава да бъде сериозно предизвикателство, заяви адмирал Ефтимов. Недофинансирането от години на армията води до технологично изоставане, което трябва да бъде преодоляно, смята той. И обеща да дава безпристрастен военен съвет на политическото ръководство, което осигурява материалните ресурси. Като основа на този процес бяха определени трите модернизационни проекта. Работим, допълни началникът на отбраната, за осигуряване на тяхната свързаност. В този смисъл той се надява „неотменен елемент на Стратегическия преглед на отбраната да бъде инвестиционен план-програма, който да претвори ангажимента на държавното и политическото ръководство за развитието на тези способности до 2032 г., като гарант за тяхното материално осигуряване“.
Що се отнася до подготовката, ще се стремим да увеличаваме не само ученията, но и тяхната сложност, каза адмирал Ефтимов. Независимо от коронавируса през лятото и есента, армията ще изпълни своите задачи. През юни флотът ще изпълни упражнение, което не е правено отдавна. За първи път ще има бригадно учение на Сухопътни войски в пълен обем.  Стремежът ще бъде подготовката на стане по-предизвикателна за всички нива.
Ще има нова стратегическа и доктринална рамка на Въоръжените сили, каза адмиралът. Амбицията е до края на годината да бъдат преработени някои основни документи. Предизвикателството пред Щаба на отбраната е да изпълнява ролята си на Стратегически щаб на Въоръжените сили, посочи още началникът на отбраната. Т.е. в рамките на създадения интегриран модел да има реално функциониращ Стратегически щаб, който да може да задейства системата на отбраната на страната на стратегическо ниво.
Народните представители пожелаха успех на новия началник на отбраната. Това направиха ген. Кольо Милев, ген. Симеон Симеонов, полк. Валентин Радев, вицеадмирал Пламен Манушев, полк. Владимир Тошев капитан Милен Михов и др. Председателят на комисията ген. Константин Попов определи адмирал Ефтимов като перфектен офицер със стратегическо мислене, смелост да взема нестандартнни решения и отворен за диалог.

********

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.
„Ситуацията е напълно нормална, рутинна и не се случва за първи път. Това е планов полет на два бомбардировача Ту, съпровождани от изтребители, те минават покрай територията на Румъния, България и Турция. Затова в изпълнение на мисията „ер полисинг” излетяха румънски, наши и турски изтребители, като съответно всеки ги съпровождаше и предаваше на следващата страна. Не виждам нищо извънредно в ситуацията”, това заяви адмирал Ефтимов в ефира на ВТК.
Реалният полет е бил осъществен във вторник, 19 май, като за него съобщи руското Министерство на отбраната.
„Днес два бомбардировача Ту-22М3 от състава на Въздушно-космическите сили на Русия изпълниха планов полет над неутралните води на Черно море. В неговите рамки са прелетени около 4500 km в продължение на над пет час. В отделни етапи на полета, бомбардировачите са съпровождани от изтребители от състава на Южния военен окръг”, пише в официалното съобщение.
Паралелно с това бяха разпространени и видео кадри от полетите, на които се вижда, че ескортът е бил от изтребители Су-27.
Вчера, във своя профил в социалната мрежа Facebook, за полетите на руската авиация съобщи и Съюзното въздушно командване на НАТО, което каза, че от румънска страна ескортът е бил от изтребители МиГ-21, от българска страна от МиГ-29 и от Турция са излетели F-16.
Случаят, обаче бе раздуха от българските медии, често с бомбастични заглавия в стил “clickbait”.
Източник на АЕРО от МО казва, че в последно време активността на руската военна авиация над Черно море е минимална и подобни реални вдигания по тревога (т.нар. „Alpha Scramble”) вече се случват максимум веднъж месечно. За сравнение, през пиковите 2014 – 2015 г. подобни вдигания по тревога имаше по около 100 пъти годишно, но след това руската активност непрекъснато намалява.
Руските военни самолети, по правило, летят успоредно на българското въздушно пространство на десетина километри от него. До момента няма зафиксирано нарушаване на въздушното ни пространство.
Българските ВВС поддържат двойка МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево, която изпълнява мисията „ер полисинг” в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATINAMDS). В последният Доклад за състоянието на въоръжените сили, обаче се посочва, че има опасност за ограничаване на възможността за изпълнение на мисията „ер полисинг”, заради малкото изправна техника.

 

Възстановиха парашутните скокове с L-410

21.05.2020, 17:09

След 11 години прекъсване, отново стартираха парашутни скокове с двудвигателните военно-транспортни самолети L-410UVP-E от състава на българските ВВС. Това съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски”.
Скоковете са били осъществени на 20 май 2020 г. с курсанти от специалност „летец-пилот” на летище Чешнегирово. Скоковете са били проведени от височина 500 m с основен парашут МС-06 и запасен Т11Р.
Успешното и безаварийно изпълнение на парашутните скокове на курсантите осигуриха инструкторите от Съвместното командване за специални операции: подполковник Георги Мянков, капитан Стоилко Здравков, старши сержант Димитър Колев, старши сержант Димитър Балев и старши сержант Деян Павлов.
В рамките на стажа на курсантите се предвижда още един парашутен скок.
Българските L-410 спряха да летят в средата на 2009 г. Обществената поръчка за ремонта на два от тези самолети (бордни номера 068 и 069) бе обявена през август 2016 г. През март 2017 г. за изпълнител бе избран единственият кандидат – чешката компания Česká letecká servisní, но договор с нея бе сключен едва през септември. След това се наложи неговото предоговаряне, поради подмяна на един от подизпълнителите и така фактическият ремонт започна през пролетта на 2018 г. Първият ремонтиран самолет, борд 068, пристигна в началото на 2019 г. През миналия юли за ремонт замина и борд 069, който бе върнат след успешен ремонт в началото на този месец.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Тренировка на специалистите от Автоматизираната информационна система „Преслав” на българската армия

21.05.2020, 16:30

Специалистите по предупреждаване и докладване от Автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав” проведоха тренировки на 20 и 21 май 2020 г. Под ръководството на Съвместното командване на силите бяха отработени действията на органите от автоматизираната система при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка и провеждане на операция по защита на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.
По време на тренировката бяха активирани и трите подсистеми на АИС „Преслав“ - за анализ и обработка на информацията, за радиационно, химическо и биологическо разузнаване и за лабораторен анализ и екологически контрол.
Общо в нея участваха 115 души: 26 офицери, 43 сержанти, 41 войника и 5 цивилни служители.
Участие в провеждането на тренировката на подсистемата за анализ и обработка на информацията взеха военнослужещи - специалисти по ядрена, химическа и биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от Центъра за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка, главните разчетно-информационни центрове на Сухопътните войски и Военноморските сили; секция „Фактически, метеорологични и ЯХБ данни” в Метеорологичен център на Военновъздушните сили и разчетно-информационните групи на формированията от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции (СКСО).
От подсистемата за радиационно, химическо и биологическо разузнаване участваха формированията за радиационно, химическо и биологическо разузнаване от видовете въоръжени сили и СКСО. От подсистемата за лабораторен анализ и екологически контрол участваха групите и отделенията за анализ и контрол от видовете въоръжени сили.
През първия ден бяха отработени действията на органите на АИС „Преслав” по изясняване и оценка на обстановката при използване на ядрено оръжие, действията на формированията за земно и въздушно радиационно и химическо разузнаване при провеждане на радиационно разузнаване и действията на отделенията за анализ и контрол при вземане на проби за радиологичен анализ от различни среди.
През втория ден формированията трябваше да реагират на 14 радиологични инциденти (аварии), 14 въздействия с химическо оръжие и химически инциденти (аварии), и 3 въздействия с биологично оръжие.
При изпълнението на занятията бяха тренирани действията на органите на автоматизираната система по изясняване и оценка обстановката (създадена вследствие на нанесени химически въздействия и възникнали радиологични събития), действие на формированията за земно и въздушно радиационно и химическо разузнаване, действията на отделенията за анализ и контрол.
Източник: http://epicenter.bg/

 

Глобални и регионални заплахи след пандемията Covid-19

21.05.2020, 16:22

За България тревожното е, че продължава милитаризацията на Черно море.

Закупуването от Украйна на три големи партиди въоръжение от Вашингтон може да означава подготовка на Киев за мащабна офанзива в Донбас в случай на затруднения с мирните споразумения.
А плановете за Конфедерация на ислямските държави със столица Истанбул, включваща Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина от общо 61 държави от Близкия Изток и Северна Африка, дано останат само на хартия......Прочети още

 

Ще тръгне ли Китай по пътя на военното противопоставяне?

21.05.2020, 15:55

Пандемията от Covid-19 убеди мнозина, че САЩ трябва фундаментално да променят своята политика спрямо Китай. Промяната на курса е необходима, но тя няма да бъде постигната с няколко леки корекции в правилата. Това е така, защото политическите и икономическите ефекти на пандемията водят до по-агресивна китайска стратегия.
Това пишат за Wall Street Journal Елбридж Колби, помощник на министъра на отбраната на САЩ за стратегическото развитие в периода 2017-18 г., и Уес Мичъл, помощник на държавни секретар на САЩ по европейските и азиатските въпроси в периода 2017-19 г.
Пекин направлява възхода на Китай със сравнителна лекота от средата на 90-те години. Улеснен от благоразположеността на Запада, Китай разрасна икономиката си, въоръжи се и разшири влиянието си по целия свят без значителен отпор от противостояща коалиция. Китай стана богат и силен с благоволението на Запада. Възходът на Китай бе приветстван, а не балансиран, камо ли ограничаван.
Като се има предвид широкото пространство, предоставено от Запада, всичко, което Китай трябваше да направи, бе да се развива, като в крайна сметка той ще стане толкова мощен, че да постигне регионална хегемония в Азия, преди да се утвърди като суперсила. Клишето, че Китай е преди всичко икономическо и политическо предизвикателство за САЩ, беше коректно, но само повърхностно. Пекин бе устремен към глобална доминация и нямаше основателна причина да влиза в конфликт.
Covid-19, освен че доведе до смъртта на повече от 250 000 души и остави милиони без работа, ускори настъпващия разлом между Китай и онези страни, които се страхуват от неговата хегемония. Западните страни и американските партньори в Азия започнаха да се фокусират върху необходимостта да намалят зависимостта си от веригите за доставки, преминаващи през Китай. Това икономическо скъсване ще попречи на Пекин да поддържа огромните темпове на растеж от предишното поколение. Дори преди пандемията много правителства бяха започнали да проучват внимателно търговските споразумения с Китай, които позволиха на Пекин да диктува условията за достъп до своя пазар, като заобикаляше установените правила за международна търговия. Сега ще се конструират исторически балансиращи коалиции, които да контролират и ограничат огромната сила на Китай, която Пекин ярко демонстрира по време на кризата.
Пекин вече не може разумно да се надавя на гладък път към господство в постпандемичния свят. Докато преди имаше силен стимул да изчака своя момент, сега Пекин ще види необходимостта от действия за осигуряване на продължителен икономически растеж, който подкрепя легитимността на Комунистическата партия и гарантира заявката на Китай за регионална хегемония. За да осигури тази хегемония в Азия, Пекин ще трябва да осуети или, ако е необходимо, да разбие всяка коалиция - официална или неофициална - която се формира с цел контролиране на неговите амбиции.
Това е важен момент и китайските лидери трябва да направят критичен избор. Историята е пълна с примери за надигащи се сили, които стават по-агресивни след загубата на способност да постигнат господство. В началото на 20 век новообединената Германия първоначално преследва пътя на икономическия растеж и разширяване на влиянието си, само за да се впусне по-късно в надпревара във въоръжаването, създала условията за Първата световна война. Има зловещи знаци, че Китай може да избере подобен път днес.
Най-добрият начин за утвърдена сила като САЩ да посрещне предизвикателство от надигаща се амбициозна държава като Китай е да демонстрира възможно най-бързо, че не е препотъчително да се постъпва както Германия навремето. Това означава захвърлянето на старата политика на надежда, че растежът и контролът ще превърнат Китай в страна, която играе по установените правила. По-скоро САЩ трябва да се групират с държавите, които споделят техните интереси в Азия, Европа и другаде. Единният фронт ще накара Китай да се замисли сериозно дали да тръгне по немския път.
САЩ трябва да намалят икономическата си зависимост от Китай, като се справят с уязвимостите, натрупали се във важни американски отрасли, изкуствения интелект и отбранителната верига на доставки. Но Америка не може да действа сама. Настоящият обрат в поведението на Китай предполага, че Вашингтон трябва да следват генерална стратегия, съсредоточена върху морската и въздушна мощ, съюзите и разширената търговия. Това ще постави под контрол силата на Китай и ще даде стимули на Пекин да укроти по-дестабилизиращите си търговски и военни действия.
Много от компонентите на такава стратегия съществуват или са в ход. Един от тях е разгръщането на по-силна позиция в Западния Тихи океан, която да предотврати китайска агресия спрямо Тайван или други американски съюзници в региона. Това изисква надеждна защита, както е посочено в Националната стратегия за отбрана на САЩ, изградена върху способността на страни като Япония, Австралия, Тайван, Индия и Виетнам да притъпят всяка китайска агресия.
Само че ревизираната генерална стратегия на САЩ също трябва да включва различен подход към съюзите в Европа. Съпротивата на европейските съюзници срещу фактическата китайска колонизация на Източна Европа и търговско-технологичните набези на Пекин в Западна Европа е минималното изискване. В крайна сметка европейците трябва да могат да се справят повече със собствената си защита - при трайна американска подкрепа - докато Вашингтон насочва вниманието си към Тихия океан. Разширеният ангажимент за свободна търговия сред свободните държави ще направи по-лесно загърбването на китайските вериги за доставки и ще гарантира, че Западът остава конкурентоспособен в новите технологии като изкуствения интелект.
Приоритизирането на главната заплаха, идваща от Китай, означава, че американската генерална стратегия след пандемията ще трябва да бъде синхронизирана с възможностите за намаляване на напрежението и разведряване на други места. В Близкия изток следва да се приложи стратегия за икономика на силата, включваща по-малка и по-евтина американски военна намеса. Европа трябва да съсредоточи по-голямата част от своите усилия върху гарантиране сигурността на източния фланг на НАТО.
САЩ и техните съюзници не могат да защитят своите интереси без да се изправят срещу Китай. Но конфронтацията ще промени стимулите на Пекин, като го направи по-вероятен да се отстоява по-рано, отколкото по-късно. Съревнованието между великите сили може да беше спящо в ерата на неограничената глобализация, но пандемията го събуди. Западът трябва да приеме, че или ще плати сега, или ще плати по-късно, за да обуздае Китай. Плащането сега вероятно ще е по-поносимо.
Източник: https://www.investor.bg, Петър Нейков

 

Обсъждат доклада за състоянието на армията ни през 2019 година

21.05.2020, 09:25

Комисията по отбрана ще обсъди Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година. Документът има информативен характер за депутатите.
Повече пари за отбрана, но и тенденция за рискове при набирането на военни, се отчита в документа, както и че пехотата има затруднения с техниката. Няма и линейки, отговарящи на стандартите на НАТО за евакуация на пациенти.
Корабите и въоръжението на военноморските сили са на „предела на техническите възможности“. Военновъздушните сили пък в най-скоро време няма да могат да охраняват въздушното пространства, се казва още в доклада, на фона на който стана ясно, че военните са готови с проекта за нови 3D радари и че те ще струват 400 милиона лева.
Комисията ще обсъди провеждането на Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегически преглед на отбраната. Пред комисията ще бъдат представени и офицерите, удостоени с висше военно звание.

********

Без нито едно изказване парламентът прие окончателно промени в Закона за Държавна агенция "Разузнаване", с които се разширяват функциите на агенцията и се намаляват изисквания към някои от длъжностите в нея.
Една от промените засяга служителя в агенцията, който контролира разходите и може да извършва проверки не само по разпореждане на председателя, но и по свой почин. Намалява се изискването за стаж в агенцията - от 5 на 3 години.
С преходни разпоредби през Закона за противодействие на тероризма се създава междуведомствено контратерористично звено, в което ще участват представители, определени от ръководителите на МВР, ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване", служба "Военна информация" при Министерството на отбраната, Агенция "Митници" при Министерството на финансите и от главния прокурор.
Проектът бе внесен от депутати от ГЕРБ на 20 февруари и бе приет бързо преди и след извънредното положение. От БСП коментираха, че промените се правят за конкретен човек.
Колите на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и служба "Военна информация" (военното разузнаване) получиха право да използват сини лампи и ще имат специален режим на движение.

 

Украинските ВВС с амбициозни планове за развитие

21.05.2020, 07:26

Украинските ВВС излязоха със свръхамбициозен план за развитие, модернизация и превъоръжаване на състава си до 2035 г. Планът бе оповестен на 19 май 2020 г.
Основната част на плана, който се нарича „Визия за ВВС 2035”, се състои в практически тотална подмяна на наличната авиационна техника в рамките на програмния период. Стойността на това начинание се изчислява на 320 млрд. украински гривни (€11 млрд.).
Четирите типа бойни самолети, които днес се експлоатират от украинските ВВС (МиГ-29, Су-27, Су-25 и Су-24) трябва да бъдат заменени с един тип многоцелеви изтребител. Изборът на този изтребител е най-важната задача за украинските ВВС в следващите години, като според амбициозния план, този самолет трябва да бъде посочен през 2021 – 2022 г. Веднага след това трябва да бъде поръчана малка партида (6 – 12 броя), които да се използват за войскови изпитания и уточняване на точните параметри.
Общо Украйна иска да замени сегашните си седем авиационни бригади въоръжени с бойни самолети, с четири бригади с многоцелеви изтребители. Повечето украински авиационни бригади са с по две ескадрили, което значи покупка на някъде между 96 и 128 многоцелеви изтребители. За тази програма трябва да бъдат отделени поне 200 млрд. гривни (€6,85 млрд.).
Ако този план се движи нормално, то МиГ-29 и Су-27 ще бъдат свалени от въоръжение около 2030 г., Су-25 около 2033 г., а изтребителят-бомбардировач Су-24 през 2035 г.
Паралелно с това трябва да започне масовата доставка на безпилотни летателни апарати, включително и въоръжени такива, които да оборудват други четири авиационни бригади. Не се дават техни параметри, но бюджетът за това е фиксиран на 30 млрд. гривни (€1 млрд.)
Сегашните три транспортни авиационни бригади въоръжени с Ан-24, Ан-26, Ан-30 и Ил-76 трябва да бъдат свити до една бригада, като всички тези типове ще бъдат заменени от един самолет след 2027 г. Според плана, това ще е среден транспортен самолет украинско производство. Може да се предположи, че става въпрос за Ан-178 или негово развитие. За това ще се отделят 40 млрд. гривни (€1,4 млрд.)
Не се планира подмяна на вертолетите Ми-8 и те трябва да бъдат пенсионирани до 2030 г., като вертолетите ще останат прерогатив на армейската авиация на Украйна.
Последен ще върви проектът за нов реактивен учебно-боен самолет за замяна на украинските L-39. Тази машина ще бъде на въоръжение в една учебна бригада. Бюджетът за това е 40 млрд. гривни (€1,4 млрд.).
Плановете на украинските ВВС, освен че са свръхамбициозни са и с неясна реалистичност, що се отнася до финансовия ресурс, който трябва да бъде впрегнат в тях. От една страна стои въпросът, дали Украйна въобще може да си позволи подобни разходи и от друга, дали те ще бъдат достатъчни за осигуряване на споменатото количество техника – особено в частта за многоцелевите изтребители, където купуването на поне 100 многоцелеви изтребителя за малко под €7 млрд. изглежда твърде оптимистично, особено отчитайки се нужните вложения във въоръжение и инфраструктура.
Въпросната „Визия за ВВС 2035” се изработва в рамките на цялостна програма за превъоръжаване, модернизация и реорганизация на украинските въоръжени сили. - Още за ВВС на Украйна
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

51 години от първият полет на Ан-26

21.05.2020, 07:18

Днес, 21 май 2020 г. се отбелязват 51-години от първия полет на военно-транспортния самолет Ан-26.
Ан-26 се създава на базата на турбовитловия транспортен самолет Ан-24, който полита през октомври 1959 г. Машината има военни версии (Ан-24Т и Ан-24РТ), но те не удовлетворяват напълно нуждите на военната авиация на СССР и на 12 март 1968 г. е взето решение за създаване на нова версия на машината.
Самолетът, който става известен, като Ан-26, основно се различава от Ан-24 по наличието на товарна рампа в опашната част, по повишаване на максималната излетна маса от 21 на 24 тона, по по-мощните двигатели АИ-24ВТ и други по-дребни промени. Конструирането върви на бързи обороти и още през декември 1968 г. е завършен първия прототип.
Първият полет е извършен от заводското летище на Антонов край Киев на 21 май 1969 г. Командир на петчленния екипаж е летецът-изпитател Юрий Кетов. Въпреки силния вятър, полетът преминава успешно. Само седмица по-късно полита и втория прототип. Общо в летателните изпитания са задействани три самолета.
Държавните изпитания продължават до септември 1970 г., но още преди те да завършат стартира серийното производство на самолета, като първата серийна машина е завършена през август 1969 г.
Серийното производство на Ан-26 продължава до 1986 г., до когато са сглобени 1398 самолета (1403 по други данни). На база на самолета е създаден Ан-32.
Ан-26 пристига в българските ВВС през септември 1984 г., като до ноември 1985 г. са доставени общо пет машини, които са един от последните произведени екземпляри. Службата на типа приключва през 2010 г., от когато са и последните полети у нас.
В същото време Ан-26 влиза и в гражданската ни авиация, като след промените от 1989 г. се използва от няколко авиационни оператора. Самолетът има ограничен типов сертификат от EASA, което позволява търговската му експлоатация да продължава, макар и с някои ограничения. В момента в българския регистър присъстват два Ан-26Б (LZ-FLL и LZ-FLA). - Още за Ан-26

 

Забравените герои на България: генерал–майор Тодор Марков Марков

21.05.2020, 07:11

Днес се навършват 150 години от рождението на генерал–майор Тодор Марков Марков. Той е роден на 21 май 1870г. в с. Хисар, Карловско. Завършва Пловдивската гимназия (1888), Военното училище в София (1891), топографска и кавалерийска школа (1893), висш офицерски курс (1896) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1902). Като младши офицер е командир на 1-ви конен Софийски полк (1891-1899). На 2 август 1894г. е произведен в чин поручик, на 1 ноември 1900 г. в чин капитан, а на 19 септември 1906 г. в чин майор. Служи като младши офицер във 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1903). След това е началник – щаб на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1906-1907), началник на разузнавателна секция в Щаба на армията (1908) и началник-щаб на Кавалерийската инспекция (1910-1912).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на конната дивизия, с която се сражава на Тракийския военен театър. На 1 ноември 1913 г. е произведен в чин полковник и изпратен за военен аташе в Цариград (до 1916). След това е назначен за командир на 5-та конна бригада, сражава се в Добруджа при Тутракан и Силистра. През октомври 1916 г. е началник-щаб на 1-ва армия, сражава се на Македонския фронт. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От юли 1917г. до края на войната изпълнява длъжността началник на 1-ва конна дивизия и Инспектор на кавалерията.
Умира в с.Хисар след 1950 г.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средета, V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст.,5 кл. на обикновена лента.

 

51 години от първият полет на сериен изтребител МиГ-23С

21.05.2020, 07:05

На 21 май 1969 г. е първият полет на серийния изтребител МиГ-23С (23-21, 23-11С, изд.22) – първата серийна модификация на фронтовия изтребител МиГ-23. Производството е разгърнато в Московския машиностроителен завод (ММЗ) "Знамя труда" (сега - МАПО).
За съжаление един от компонентите на най-важното оборудване на изтребителя изостава – това е РЛС РП-23 "Сапфир-23" и в строевите части самолетът се доставя с РП-22, която се използва на по-новите тогава модификации на МиГ-21.
По аналогична причина на изтребителите от първата серия липсва и топлопеленгаторът ТП-23.
На новия изтребител се инсталира автоматични прицел АСП-ПФД с индикация на предното стъкло. На него се извежда полетна и друга информация, сред която са и данни за въздушните цели, постъпващи от РЛС.
МиГ-23С е с автоматична система за управление САУ-23А, а насочването по въздушни цели се извършва по команди от автоматизираната система за управление "Воздух", предавани посредством "Лазурь-С" (изтребителят може да се насочва от земята автоматично с използването на автопилота или по символи, които се извеждат на стъклото на прицела).
Първите серийни МиГ-23 са с ограничено ракетно въоръжение с четири управляеми ракети“въздух-въздух“ с малък обсег Р-3Р, Р-3С или Р-13М.
За поразяване на земни цели самолетът може да носи до две ракети Х-66 или УР Х-23, конвенционални бомби с калибър 50-500 кг, както и блокове НУРС С-5 или С-24. Бордното оръдие е 23 мм ГШ-23Л, уникално по своите теглови характеристики оръжие – при собствена маса само 51 кг може да изстрелва 200-грамови снаряди с начална скорост 700 м/с и скорострелност 3200 изстрела на минута.
Под фюзелажа може да носи 800-литров резервоар. - Още за МиГ-23

 

 

Танкистите от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен повишават уменията си при стрелби с въоръжението на танк Т-72

20.05.2020, 21:14

Танкистите от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен провеждат занятия за повишаване на практическите си знания и умения при боравенето с въоръжението на танк Т-72.

Днес, 20 май, екипажите от състава на 2-ри танков батальон с командир подполковник Делян Люцканов проведоха упражнение от контролните стрелби с щатен изстрел с танк Т-72 на учебен полигон „Ново село“. При изпълнение на упражнението военнослужещите водиха огън с оръдието и със сдвоената картечница. Стрелбите наблюдава началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. - (видео)
На 27 май предстоят и стрелбите на военнослужещите от 2–ра и 3-та танкова рота от състава Центъра за подготовка на специалисти.

 

Lockheed получи договор за производството на целеуказващи контейнери Sniper, част от тях са за българските F-16

20.05.2020, 17:32

Американската компания Lockheed Martin е получила договор на стойност 485 милиона долара за производството на целеуказващи контейнери Sniper ATP (Advanced Targeting Pods), контейнери със система за ИЧ търсене и съпровождане IRST (Infrared Search and Track) и навигационни целеуказващи контейнери LANTIRN (Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night).
Част от тях са за ВС на САЩ, а останалите са по програмата за чуждестранни военни продажби FMS (Foreign Military Sales) и предназначени за ВВС на редица държави, съюзници и партньори на САЩ. Сред тях са България, Бахрейн, Белгия, Канада, Египет, Гърция, Индонезия, Израел, Ирак, Йордания, Южна Корея, Кувейт, Мароко, Нидерландия, Полша, Пакистан, Румъния, Словакия и др.
В договора за закупуване на осемте изтребителя F-16C/D Block 70 за българските ВВС е включено и придобиването на четири целеуказващи контейнери AN/AAQ-33 SNIPER ATP.
Основното производство ще бъде в заводите на Lockheed Martin в Орландо (щат Флорида), като договорът трябва да бъде изпълнен до края на месец март 2025 г.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Вижте какво реши Министерският съвет днес

20.05.2020, 12:47

Правителството прие Наредба за планиране на граждански ресурси за отбрана
Министерският съвет прие Наредба за планиране на граждански ресурси за отбрана. С наредбата се актуализират и усъвършенстват етапите, процесите и процедурите по възлагането на военновременни задачи по отбраната на страната на държавните органи и на юридическите лица.
Прецизира се обхватът на методическото ръководство и контрол на държавните органи по отношение на подчинени административни структури и юридически лица с възложени военновременни задачи.
Наредбата е фокусирана към иницииране процес по актуализация на военновременните задачи на държавните органи и юридическите лица и разработване на актуализирани военновременни планове на задължените субекти.
Наредбата се приема в изпълнение на изискванията на чл.22, ал.2, т.22 и т.23 и чл. 34 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

 

Русия не планира военни учения близо до границите на НАТО по време на пандемията

20.05.2020, 08:47

Руските военни не планират да провеждат учения до границите на страните от НАТО по време на пандемията от коронавируса. Това заяви вчера на пресконференция външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
"За периода на коронавирусната инфекция нашите военни съобщиха, че ще съкратят мащаба на ученията и не планират никакви учения близо до линията на съприкосновение със Северноатлантическия алианс", отбеляза той.
Той заяви, че Русия още миналата година е отправила подобно предложение на НАТО с цел повишаване на взаимното доверие, но по думите му то е останало без отговор, предаде БТА.

 

F-35A от военновъздушната база „Еглин“ се е разбил, втора загуба на „стелт“ изтребител от авиобазата за пет дни

20.05.2020, 08:30

Изтребител F-35A Lightning II от 58-мо иае се е разбил при кацане в авиобаза „Еглин“, щат Флорида. Пилотът успешно се е катапултирал и е транспортиран до болница без опасност за живот.
Аварията е станала вчера в 21:30 ч. местно време (06,30 часа на 20 май, българско време) при кацане след рутинен тренировъчен полет.
„Еглин“ е една от големите авиобази с изтребители F-35, а от известно време на нея са дислоцирани и F-22 след урагана „Майкъл“, който нанесе значителни щети на тяхната авиобаза „Тиндал“.
Това е второ авиационно произшествие в авиобазата със загуба на самолет в рамките на пет дни – на 15 май изтребител F-22 Raptor се разби, тогава пилотът също успешно се катапултира.

Това е третият сериен F-35 изгубен при инцидент. През септември 2018 г. F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ аварира при учебен полет в Южна Каролина. Причина за инцидента се оказа технически проблем с горивопровода. През април 2019 г. пък катастрофира японски F-35A, като за причина бе посочена загуба на пространствена ориентация.
До момента на въоръжение са приети над 500 броя F-35 от трите базови версии.

 

На този ден през 1941 г. Вермахтът започва операция „Меркурий” за превземането на остров Крит

20.05.2020, 07:21

На 20 май 1941 г. Вермахтът започва операция под кодовото име „Меркурий” – най-голямата германска въздушнодесантна операция в периода на Втората световна война, чиято цел е превземането на остров Крит в Средиземно море. Целта на операцията е унищожаване на британския военен контингент на острова и установяване на пълен контрол над Крит и Източното Средиземноморие.
Обстановка преди операцията
На 28 октомври 1940 г. италиански войски нахлуват в Гърция, но не постигат успех. На 6 април 1941 г. германският Вермахт също нахлува в Гърция и сломява съпротивата й.
На 25 април 1941 г. крал Георгиос II и неговото правителство напускат Гърция и заминават за остров Крит, където се чувстват в относителна безопасност. Островът се явява важна морска и авиационна база на съюзниците. Британският кралски флот контролира напълно тази част от Средиземно море, което прави острова недостъпен за традиционен морски десант.
Войските на Съюзниците се настаняват на остров Крит още преди италианската интервенция в Гърция (28 октомври 1940 г.) Въпреки че италианското настъпление е отблъснато, последвалата Операция „Марита“ за окупиране на Гърция от германците принуждава съюзното командване да увеличи своя контингент от 14 000 на 30 000 войници, предимно с войски, предислоцирани от континентална Гърция.
Доминирането на англичаните тревожи силите от Оста, а освен това авиационната база е използвана от съюзниците за бомбардиране на нефтените полета около Плоещ в Румъния, основен доставчик на горива за Нацистка Германия........Прочети още

 

43 години от първия полет на Су-27

20.05.2020, 07:12

Днес, 20 май 2020 г., се завършват 43 години от първия полет (1977 г) на Т-10 - прототипът на Су-27. В кабината е летецът-изпитател Владимир Илюшин, а полетът преминава без забележки.
Разработката на бъдещия Су-27 започва още през 1969 г., когато в СССР стартира програмата ПФИ (Перспективного фронтового истребителя) в отговор на разработката на F-15. През 1971 г. Сухой вече работи по машината, която е наречена първоначално Т-10. На следващата година програмата е разделена на лек и тежък изтребител и ОКБ Сухой работи по тежкия проект.
Проектирането приключва през 1975 г. и първият прототип е завършен на следващата година.
Т-10-1 се различава значително от Су-27, който познаваме днес. В края на 70-те се стига до заключението, че машината в тогавашния ѝ вид има редица несъвършенства и няма да бъде адекватен отговор на F-15. Решено е изтребителят да се преконструира и така се появява Т-10С, който полита през април 1981 г.
Серийният Су-27 влиза на въоръжение в СССР през 1985 г.
Произведени са около 800 броя Су-27. В последствие конструкцията е развита в двуместния многоцелев изтребител Су-30, палубният изтребител Су-33, изтребителят-бомбардировач Су-34 и многоцелевият Су-35.
Класическият Су-27 не се произвежда, но Су-30, Су-34 и Су-35 продължават да се сглобяват за Русия и експорт.
Самолети от фамилията Су-27 са на въоръжение в Русия, Украйна, Казахстан, Китай, Узбекистан, Ангола, Виетнам, Етиопия, Еритрея, Индия, Малайзия, Индонезия, Алжир, Венецуела и Уганда. - Още за Су-27

 

 

400 млн. лева за 3D радари. МО задвижи нов голям проект

19.05.2020, 21:37

Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти от модернизацията на армията – закупуването на 3D радари, чиято обща цена се очаква да достигне 400 млн. лева.
По информация на Меdiapool министерството ще иска проектът да бъде осъществен от български фирми, като вече са проведени сондажи с бизнеса.
Проектът е приоритетен отдавна, но досега така и не бе задвижен сериозно. Опасността от пропуски в радарното поле и затруднената охрана на въздушното ни пространство обаче явно го е придвижило напред.
Пред ведомственото издание "Българска армия" полковник Любомир Тенчев, който е началник на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН), съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен  разход (ПИР). Цената ще е около 300-400 млн. лева. Като амбицията е те да бъдат приети на въоръжение през 2023–2024 г.
Предвижда се да бъдат пет радара за далечно откриване и два за близко.
Придобиването им е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.
Към момента обаче не е ясна финансовата рамка на проекта.
Колко сериозен е проблемът?
Радиолокационните комплекси от основния компонент на системата за наблюдение на въздушното пространство вече работят с частични неизправности и вече са занижени основните им технически параметри.
До това положение се стигна, след като от 2009 година не са извършвани доставки на резервни части и не са извършвани ремонти съгласно техническите изисквания на тези радари.
"В краткосрочен план, съществува реален риск от невъзможност за осигуряване с радиолокационна информация на системата за командване и управление на Военновъздушните сили. Това ще доведе до невъзможност за изпълнение на задачите по контрола и охраната на въздушното пространство в национален и съюзен аспект и застрашаване безопасността на полетите на авиацията", предупредиха от военното министерство в Доклада за състоянието на отбраната през миналата година.
Големите военни сделки
България вече закупи 8 нови изтребители F-16 Block 70 за над 2 млрд. лева и е на път да финализира проектите за бронирани машини и два патрулни кораба за общо около 2.5 млрд. лева.
Основното въоръжение обаче продължава да е съветско и се нуждае от трудна и скъпа поддръжка.
Източник: https://www.mediapool.bg, Никола Лалов

 

Почетоха паметта на загиналите военни моряци

19.05.2020, 17:45

Датата 19 май е влязла завинаги в историята на българския военноморски флот. Това е ден, в който военнослужещите и цивилните служители се прекланят в знак на почит и уважение към гибелта на загиналите през годините военни моряци. За пореден път на 19 май пред паметните плочи на Мемориалния комплекс в Пункт за базиране – Бургас, се проведе военен ритуал и панихида в памет на моряците, загинали при изпълнение на воинския си дълг.  В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков припомни част от събитията, довели до гибелта на военни моряци през годините и подчерта, че този ден ще остане завинаги ден за преклонение пред героите, отдали живота си в служба на родината, съобщават от ВМС.
Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стилиян от град Черноморец. Гост на събитието бе господин Росен Деспов - кмет на град Черноморец. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите военни моряци.
Пред  нос Акин до град Черноморец, под звуците на корабна сирена от моторен катер бяха спуснати венец и цветя  в знак на преклонение към моряците от торпедоносеца „Смели”,  загинали на 19 май 1943 година.
Източник: http://otbrana.com/  
         

 

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

19.05.2020, 17:22

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.
Разследването се появи в седмичното списание Suomen Kuvalehti на 14 май 2020 г., и показва, че генерал Линбер, който бе командващ ВВС до юли 2019 г., е оказвал влияние в полза на F-35A, като в редица доклади, които той е изготвял за политическото ръководство на страната се е акцентирало върху позитивните страни на изтребителя от пето поколение и са се засилвали негативните черти на останалите петима кандидати.
Генерал Линбер, както и негови подчинени, активно са игнорирали проблемните страни на F-35, включително и високата му цена за придобиване и експлоатация.
Suomen Kuvalehti, който се позовава на високопоставени анонимни източници, пише, че целта на генерал Линбер е била да покаже безалтернативността на F-35, като максимално се минимизират всички негови слабости, което в крайна сметка да доведе до отказ от конкурса и директна покупка на американския изтребител.
Материалът в Suomen Kuvalehti предизвика реакция на финландското МО. Лаури Пуранен, който е шеф на проекта HX отхвърля твърденията на разследването за фаворитизиране на F-35 и заявява, че в момента Финландия има ясен план за конкурсен избор на нов изтребител и че всички кандидати са поставени наравно. Със сходна позиция е излязъл и генерал Тимо Кивинен, началник на отбраната на Финландия, който е казал, че генерал Линбер в момента няма никакво влияние върху проекта.
Обвиненията срещу Линбер, обаче не идват от нищото и през април 2020 г., той вече успя да забърка сериозен скандал в скандинавската страна, когато стана ясно, че консултантската му фирма е била наета от Lockheed Martin, производител на F-35.
Според финландското законодателство, пенсионираните военни трябва да изчакат шест месеца преди да могат да започнат частен бизнес свързан със сферата на отбраната и сигурността. Линбер е спазил формално този срок и в началото на 2020 г. вече е имал консултантски договор с Lockheed. Това, обаче предизвика сериозен публичен дебат във Финландия и явно обществено недоволство.
Първоначалната реакция на финландското МО бе да заяви, че на различните официални срещи и преговори няма да се допускат консултантите на фирмите участници и стартира официално разследване за дейността на Лингер. След като стана ясно, че Boeing, Saab и BAE Systems също използват консултантските услуги на пенсионирани висши офицери, се повдигна въпроса за цялостна забрана на подобна дейност за пенсионираните генерали.
В края на април се разбра, че Линбер не е спазил всички условия за финландското законодателство и условията по договора си, като паралелно с това Lockheed Martin заяви, че е прекратила консултантския му договор.
В рамките на проекта HX Финландия иска да замести своите 64 многоцелеви изтребителя F/A-18C/D. Финансовата рамка на проекта е €10 млрд. и се цели покупката на 64 изтребителя. Участие в конкурса взимат F-35A, F/A-18E/F Super Hornet, Eurofighter, Rafale и Gripen E/F. В началото на годината всички участници бяха на сравнителни изпитания във Финландия. Очаква се в края на годината да се дадат финалните оферти, а изборът на победител да стане към средата на 2021 г. Пенсионирането на наличните изтребителите Hornet трябва да стартира през 2025 г.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Убийството на моряци в база във Флорида е работа на Ал-Кайда

19.05.2020, 10:14

Атаката, която офицер от Военновъздушните сили на Саудитска Арабия извърши срещу американски моряци в база във Флорида през декември 2019 г. е била терористичен акт, мотивиран от Ал-Кайда, казаха от ФБР.
Данни от телефона на саудитеца са потвърдили връзките му с терористичната мрежа, казват от американското правосъдно министерство, цитирани от Би Би Си. Освен че уби трима моряци в базата в Пенсакола, саудитецът рани още 8 души.
Федералната прокуратура в САЩ критикува технологичният гигант Епъл за отказа им да съдействат за отключването на телефона на извършителя. Властите успели да хакнат защитите на мобилния телефон, но това им отнело месеци.
Според ФБР, саудитецът се е радикализирал преди да пристигне в Америка на 3-годишно обучение, което Флотът на САЩ провежда за чуждестранни военнослужещи.
Атаката доведе до изгонването на 21 саудитски военнослужещи, които бяха на обучение по същата програма.
В телефона на извършителя била открита информация, че той в бил във връзка с клон на Ал-Кайда в Йемен, като обещал „да извърши специална операция за тях.“
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Спуснаха на вода нова мишена за флота

19.05.2020, 10:03

Нова мишена за ракетна и артилерийска стрелба за нуждите на Военноморските сили бе спусната на вода  на 15 май в държавния кораборемонтен и корабостроителен завод ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал.
130-тонната мишена е построена за четири месеца, има дължина от 67 m и широчина 8 m. Тя бе провлачена от УСК „Кап. I ранг Димитър Добрев“.

 

Герой от Дравската епопея с юбилеен медал

19.05.2020, 09:47

Юбилеен медал “75 години от Втората световна война“ и грамота получи  Нико Костадинов Костов на 97 години.  Той  участник в славната Дравска епопея на Българската армия през март 1945 г. Член е на ямболската организация на СВВБ, но от 10 години живее в гр. Кърджали.
От името на министъра на отбраната Красимир Кааракачанов отличието му бе връчено от капитан Симеон Андонов от Военно окръжие - Кърджали, а председателят на областния съвет на ветераните от войните - Кърджали Ани Иванова и зам. председателят Димитър Разкалински му връчиха  поздравителен адрес  и цветя с пожелание за здраве и бодър дух.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военнослужещи от 61 механизирана бригада спасиха човешки живот

19.05.2020, 09:45

На 11 май на подбалкански път София-Бургас, в близост до полигон Анево, община Сопот, ефрейтор Марин Кънев от 3-ти механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада като длъжностно лице на полигона забелязва, че човек, който извършва ремонт на тежкотоварно МПС изпада в безсъзнание на пътното платно. Първата му реакция е да се обади на дежурния медицински екип, обслужващ занятията на полигона. Впоследствие извиква на помощ ефрейторите Чавдар Караджов и Борислав Лилов от зенитно ракетния дивизион, които са група за обслужване на материалната база в района. Ефрейтор Лилов констатира, че пострадалият си е глътнал езика и се задушава. С бързи и навременни действия те правят необходимото и работникът идва в съзнание. След като пристига санитарният автомобил, старшина Любка Игнатова оказва помощ на пострадалия и подава сигнал за инцидент на национален номер за спешни повиквания – 112.
С бързата си и адекватна реакция, благодарение на опита си, военнослужещите спасяват най-ценното – човешкият живот.
Във времена, в които се стремим към запазване на морал, взаимопомощ и човечност, те показаха, че все още тези ценности съществуват.
В 61-ва механизирана бригада е получено благодарствено писмо от управителя на фирма „Шамбала Дивелъпмент” Пламен Русев, който изразява своята огромна благодарност към военнослужещите от бригадата, спасили живота на неговия служител. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

И Военният музей отваря врати

19.05.2020, 09:42

Националният военноисторически музей (НВИМ) започва поетапно отваряне на своите експозиции, спазвайки стриктно изискванията за недопускане разпространението на епидемията.
На 20 май (сряда) НВИМ отваря врати с достъп до външната си експозиция в стандартното работно време. В парковата среда, където на 40 декара площ са изложени над 256 образци на бойната техника, ще бъдат допускани посетители при спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки, съобщават от военно-културната институция..
За всички посетители, на които досегът с историята и богатите експозиционни зали на Музея липсват, НВИМ е подготвил изненада. В деня, в който отбелязваме Международния ден на музеите – 18 май, предоставяме достъп до ново и интересно онлайн съдържание. От днес във „Виртуалния музей“ на сайта на НВИМ могат да бъдат разгледани онлайн колекциите на Музея. Те представят част от най-любопитните културни ценности от българската и чуждестранната военна история в категориите хладно и огнестрелно оръжие, снаряжение, знамена, отличия, униформи, художествени произведения и други, които ще бъдат допълвани и обогатявани. За най-малките ни приятели сме избрали да разкажем интересни факти от историята на Музея в онлайн секцията „НВИМ ЗА ДЕЦА“.
Тази седмица поетапно отварят врати и филиалите на Националния военноисторически музей. От 19 май Военноморският музей във Варна ще работи с достъп на посетителите до вътрешната и външната си експозиция с изключение на кораб-музей „Дръзки“. Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“ във Варна отваря врати на 19 май с разрешен достъп до парка и мавзолея на крал Владислав III Ягело. От 20 май Музеят на авиацията в Крумово отваря за посетители своята външна експозиция.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военните на Беларус ще бъдат оборудвани с бронемашината за химическо разузнаване "Химера"

19.05.2020, 08:30

В Беларус започна разработването на машината за радиационно, химическо и биологично разузнаван "Химера". Платформа на новата техника ще бъде бронеавтомобилът „Кайман“.
"С помощта на "Химера" ще може да се търсят и да се определят направленията на източниците на гама-излъчванията, да се откриват токсични химикали, да се идентифицират биологични патогенни агенти", заявяват от Държавният военно-промишлен комитет на Република Беларус.
Пробите ще се вземат в автоматичен и ръчен режим. Стационарното оборудване на борда на "Химера" ще включва метеорологичен комплекс тип GMX500, който ще осигурява точна прогноза за времето. Данните в реално време ще се предават на командните пунктове на войските. За да се предпази екипажът от заразяване в машината е осигурена филтровентилационна установка. Химиците също ще имат в свое разположение индивидуални дозиметри за гама-излъчвания и защитни костюми.
На покрива на бронемашината ще бъде поставен боен модул с оръжие с голям калибър или гранатомет. Общата маса на "Химера" е около 7 t. Мощността от 170 к.с. на двигателя позволява машината да развие максимална скорост до 110 km/h. Запасът от от ход е 1000 km. Машината за химическо разузнаване е способна да плава със скорост 8 km/h. - Още химически войски
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

В Япония официално започна да функционира космическо звено на Силите за самоотбрана

19.05.2020, 07:13

В Япония вчера официално започна да функционира космическо оперативно звено към военновъздушните Сили за самоотбрана, заяви министърът на отбраната Таро Коно.
Министърът качи на страницата си в Туитър снимки от официалната церемония по случай представяне на знамето на космическото оперативно звено. На него, както и на другите флагове на подразделенията на ВВС на Силите за самоотбрана, са изобразени орел, звезди, луна и слънце. По-рано Таро Коно подчерта, че космическото оперативно звено, в частност, ще следи за сигурността на спътниците на страната в орбита и ще ги защитава от космически боклук. - (видео)
Първоначалният брой на служителите на звеното е 20 души, но се планира да бъде разширен. Според японското министерство на отбраната подразделението ще следи също метеорити и други космически тела, които могат да представляват заплаха за апарати в Косомоса или наземни обекти.
Оперативното космическо звено ще се базира във ВВС базата на Япония в град Футю в столичната префектура.
Източник: http://www.bta.bg/

 

 

Египет е потвърден, като клиент на Су-35

18.05.2020, 20:30

Египет действително е поръчал изтребители Су-35 и тяхното производство вече е започнало. Това съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС.
„Самолетостроителният завод в Комсомолск на Амур” вече изпълнява поръчката за Су-35 предназначени за египетските ВВС. Това става в рамките на договор от 2018 г.”, съобщава дипломатически източник на ТАСС.
Още през миналата пролет руски медии съобщиха, че има сключен договор за доставката на изтребители Су-35 за Египет, но тогава официалните руски институции отрекоха да има сключен договор. През миналата седмица информация за сделката в Египет започна да се появява по редица близкоизточни медии, което вероятно е накарало Русия неформално да признае за сделката.
Договорът покрива доставката на 26 броя Су-35, като първите два ще бъдат получени в края на 2020 г., а цялото количество изтребители ще бъде доставено до 2023 г. Стойността на договорът не се съобщава.
Су-35 се експлоатира от Русия и Китай, като през 2018 г. Индонезия подписа договор за 11 самолета, но тази сделка все още не е реално задвижена. В началото на май стана ясно, че Китай преговаря сериозно за още 24 броя. Русия работи и с други потенциални клиенти на тежкия двудвигателен изтребител.
В последните години и след няколко политически кризи Египет започна да ограничава покупката на ново въоръжение от САЩ и се пренасочи към Европа и Русия. Страната поръча около 50 броя МиГ-29М/М2 (като междувременно успя да загуби два от тях при инциденти) и още толкова щурмови вертолети Ка-52. - Още за Су-35
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Saab се похвали с нова продажба на Erieye

18.05.2020, 20:25

Шведската отбранителна компания Saab се похвали с нова продажба за летящите радари Erieye. Това стана днес, 18 май 2020 г.
От Saab обявиха, че сключената сделка е за летящите радари Erieye поставен на турбовитлов самолет Saab 2000. Стойността на договора е 1,553 млрд. шведски крони (€146 млн.) и тя ще се изпълнява между 2020 и 2023 г.
Никакви други подробности по сделката не бяха обявени, включително кой е клиентът и за колко системи се касае. Предвид цената, вероятно става въпрос за два – три летящи радара. Erieye се предлага и в две версии – базовата и подобрената Erieye ER.
Saab продава летящи радари Erieye от средата на 90-те и за това време е реализирала сделки с Швеция, Гърция, Мексико, Пакистан, Тайланд, Пакистан, Саудитска арабия и ОАЕ. Радарът е качен на различни платформи – Saab 340, Saab 2000 и Embraer ERJ-145.
В последните години компанията продава радарът Erieye ER в рамките на разузнавателната платформа Globaleye, където радарът за въздушен обзор се комбинира с радар за обзор на морската и земната повърхност и оптико-електронна система за наблюдение. Всичко това е интегрирано на бизнесджета с много голяма продължителност на полета Bombardier Global 6000. ОАЕ стана първия клиент на платформата, като поръча три.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Средновековен унгарски замък става музей на Първа българска армия

18.05.2020, 17:03

В дните около 75-годишнината от края на Втората световна война и честването на Деня на Европа отдаваме дължимата почит към Първа българска армия и нейния безспорен принос за изхода на войната в решаващия заключителен етап.
Първоармейците бележат един от върховете на българската бойна слава в тази война, като успяват да провалят замисъла на немското командване за последна голяма настъпателна операция, с която да разгромят войските на Трети украински фронт в Унгария.
В знак на уважение и признателност към героизма на българските офицери и войници по време на Дравската операция и добрите взаимоотношения с местното население, за разлика от останалите чужди военни сили, в средновековен замък в унгарския град Шиклош се създава първият музей на чужда земя, открит след края на Втората световната война в чест на армия, участвала в разгрома на хитлеристка Германия. Като паметник на воинската слава и символ на приятелството между българския и унгарския народ музейната експозиция съществува повече от 20 години и се радва на траен интерес от страна на български и чуждестранни посетители. Днес атрактивните експонати са грижливо съхранени в Историческия музей „Янус Панониус” в гр. Пейч и чакат търпеливо отново да заемат местата си в подходяща изложбена зала, откъдето да продължат да разказват и да популяризират героичната история на Първа българска армия и участието й в епичните боеве край Драва през пролетта на 1945 г......Прочети още

 

САЩ отново изстреляха X-37B

18.05.2020, 07:44

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана вчера, 17 май 2020 г.
Апаратът бе изстрелян от Кейп Канаверал с ракета-носител Atlas 5. Изстрелването стана факт в 09,14 часа местно време. Совалката се отдели от ракетата точно 3 минути и 40 секунди след изстрелването, като по-късно тя успешно е достигнала зададената си орбита. - (видео)
Оригинално, стартът трябваше да стане вчера, но силните ветрове и ниската облачност попречиха на това.
Това е шестата мисия за X-37B, като ВВС на САЩ разполагат с два идентични апарата от този тип. Предпоследният полет приключи през октомври 2019 г., когато апаратът се приземи след 780 дни на орбита. За всички предишни пет мисии апаратите са навъртели общо 2865 дни на околоземна орбита.
Засега, не се съобщава колко ще продължи настоящият полет, но вероятно ще е много повече от една година. Всички предишни мисии бяха с нарастваща продължителност.
Както и при предишните мисии, така и тази е до голяма степен класифицирана. От ВВС на САЩ, които оперират с апарата, са заявили, че той ще проведе по-голям брой експерименти, в сравнение с предишните полети. Знае се, че в рамките на мисията X-37B ще пусне от борда си малък сателит на име FalconSAT-8, който е част от научен експеримент на Академията на ВВС на САЩ. Други експерименти ще са на NASA и ще включват изучаване на ефекта на космическата радиация върху различни материали при продължителен престой на орбита. Ще се проведе и експеримент, който цели да провери възможността да се изпраща енергия чрез микровълни от орбита към земната повърхност в контекста на търсене на начини за изпращане на слънчева енергия добита на орбита.
Има множество предположения, за това какво реално прави X-37B на орбита. Част от теориите се въртят около това, че по същество тя е нападателно оръжие, което може да унищожава противникови сателити на орбита. Според други, основното ѝ предназначение наистина е експериментално, като главно се работи около технологии свързани с автономните апарати за многократно използване. Трети теории се въртят около способността совалката, която има товарен отсек, да пуска на орбита сателити, чийто точни орбитални параметри първоначално могат да остават скрити.
Историята на X-37 започва през втората половина на 90-те, когато проектът е под крилото на NASA. През 2004 г. апаратът минава към Пентагона и е засекретен. Първият старт на совалката бе през април 2010 г.
Колкото до ракетата-носител Atlas 5, това е 84-тият ѝ стар от 2002 г. насам. Само при едно от изстрелванията е възниквал по-сериозен технически проблем, но товарът все пак е достигнал зададената си орбита.
Източник: https://aero-bg.com/

 

В Канада катастрофира самолет от шоу-група на ВВС

18.05.2020, 07:17

Реактивен учебно-тренировъчен самолет CT-114 Tutor (р.н. 114161, с.н. 1161), част от демонстрационната група Snowbirds, катастрофира в Канада. При инцидента има един загинал и един ранен. Това е станало вчера, 17 май 2020 г.
Катастрофата е станала около 11,30 часа местно време при излитане от летището на Кемлуупс, Британска Колумбия.
В интернет се разпространи видео, на което се вижда, че два CT-114 излитат в двойка от летището на Кемлуупс, практически веднага единият самолет започва да набира рязко височина, след това губи скорост, обръща се през крило и се устремява към земята. Двучленният екипаж се катапултира на по-малко от 100 метра над терена.
Канадската държавна телевизия CDC съобщава, че при инцидента е загинал капитан Дженифер Кейси, офицер за връзки с обществеността на групата, а пилотът, Ричард МакДугъл е сериозно ранен, но без опасност за живота.
Самолетът е паднал в двора на къща, но няма пострадали на земята.
Самолетите на Snowbirds в момента правят полети над цяла Канада с цел повдигане на духа в условията на пандемия. Полетът от вчера е бил част от тази операция.
Snowbirds, които са част от Кралските канадски ВВС, имат официалното название 431-ва ескадрила за въздушни демонстрации. Групата лети с 11 броя CT-114 от 1969 г., като типа не се използва за учебна дейност в Кралските канадски ВВС от повече от 20 години, но въпреки това продължава да лети за Snowbirds.
През октомври 2019 г. друг самолет на Snowbirds аварира при демонстрационен полет в Джорджия, САЩ, като пилотът се катапултира успешно.

 

Преди 76 г. за три дни всички кримски татари са изселени от полуостров Крим

18.05.2020, 06:51

От 18 до 20 май 1944 г. с решение на Държавния комитет по отбрана (ДКО) на СССР всички кримски татари са депортирани от полуострова в Узбекистан (151 хил.), Казахстан (4286) и Таджикистан, като малка част е изпратена в Марийска АССР, в Урал и в Костромска област. В телеграма до Сталин НКВД докладва, че са изселени общо 183 155 души.
Мотиви за изселването
В секретното постановление на ДКО № ГОКО-5859 от 11 май 1944 г. относно причините за депортацията се казва, че „по време на Отечествената война много кримски татари измениха на Родината, дезертираха от частите на Червената армия, отбраняващи Крим, и преминаха на страната на противника, постъпвайки в сформираните от немците доброволчески татарски военни части, борещи се против Червената армия; в периода на окупация на Крим от немско-фашистките войски, кримските татари участват в немските наказателни отряди и особено се отличават със своите зверски разправи по отношение на съветските партизани, а също така помагат на немските окупатори при организиране на насилственото изпращане на съветски граждани в германско робство и масово изтребване на съветски хора.”.......Прочети още

 

Днес Балтийския флот на Русия отбелязва своята 317-та годишнина

18.05.2020, 06:48

За рожден ден на Балтийския флот е прието да се смята 18 май (7-ми по старт стил) 1703 година, когато флотилия от 30 лодки с войници от Преображенския и Семеоновския полк под командването на Петър I са постигнали първата бойна победа, пленявайки в устието на река Нева шведските военни кораби - „Гедан” и „Астрильд”.
Тогава всички участници са получили специални медали със знаменития надпис „Невъзможното е възможно 1703”, информира ИТАР-ТАСС. - Още за Балтийския флот

 

 

НАТО приветства споразумението в Афганистан

17.05.2020, 21:55

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг в неделя приветства споразумението за споделяне на властта , постигнато между политическите съперници в Афганистан и ги призова да работят в синхрон за траен мир.
Споразумението беше подписано от президента Ашраф Гани и неговия съперник Абдула Абдула за прекратяване политическата криза в страната.
"Приветствам решението, взето от политическите лидери в Афганистан да разрешат различията си и да обединят усилията си за формиране на приобщаващо правителство", се казва в изявление на Столтенберг.
Сделката идва докато Афганистан се бори и срещу пандемията COVID-19 и нарастващото насилие, което уби десетки при брутални атаки миналата седмица.
"В разгара на пандемията COVID-19 и продължаващото насилие на талибаните срещу техните афганистанци е по-важно от всякога всички афганистански лидери да се обединят и да работят за траен мир в Афганистан", каза Столтенберг.
"Всички страни трябва да се възползват от тази безпрецедентна възможност за мир."
Съгласно споразумението Абдула ще води бъдещи мирни преговори с талибаните, които вече подписаха знаково споразумение с Вашингтон, за да проправят пътя за изтеглянето на чуждестранни сили, включително и мисията за обучение на НАТО, от Афганистан.
НАТО приключи бойните действия в страната в края на 2014 г., но все още има 16-хилядна мисия за обучение, съветване и подкрепа на местните сили.
Източник: https://news.bg/

 

В Сърбия САУ "Гвоздика" получи нова електроника и куполна картечница

17.05.2020, 20:48

В Сърбия започна модернизацията на самоходните артилерийски установки (САУ) "Гвоздика". Според Министерството на отбраната на републиката демонстрация на такава обновена машина се е състояла в петък 15.05 на полигона "Пасулянске ливаде". - (видео)
Основната външна разлика от по-ранните версии е 7,62-mm картечница ПКТ, монтирана на куполата за самозащита. За да се осигури неуязвимостта на боеца който я използва срещу куршуми и осколки е предвидена допълнителна бронезащита.
Основните промени обаче са вътре - електрониката на самоходните оръдия е значително подобрена: появили са се балистичен компютър и навигационна система. Това позволява да се започне стрелбата в рамките на 20 s след заемането на огневата позиция. "Гвоздика" е получила климатик, модерна противопожарна система и нови прибори за нощно виждане.
При самоходните оръдия е "овладян така нареченият режим MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact), когато няколко последователно изстреляни снаряда едновременно попадат върху противниковата цел. Това значително увеличава ефективността на артилерийските оръдия и възможността за използване на такъв режим се смята за необходим атрибут на всички артилерийски системи от ново поколение. В боекомплекта са се появили два нови типа артилерийски снаряди с увеличено разстояние и повишена ефективност на въздействие върху целта.
Министърът на отбраната на страната Александър Вулин, който присъствал на представянето, отбелязал, че извършената модернизация ще позволи на "Гвоздика" да бъде в експлоатация за дълго време. На тренировъчния полигон е демонстрирана и бойната машина на пехотата M80A с усилена бронезащита и нов топловизионен мерник. Предполага се, че подобна доработка ще претърпят по-голямата част от съществуващите във войските БМП. - (видео)
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Тактическо учение „ЗЕНИТ 20” в 61-ва механизирана бригада

17.05.2020, 08:18

Тактическо учение „ЗЕНИТ 20” с участието на зенитно-ракетния дивизион в 61-ва механизирана бригада.
Тренировката беше проведена в периода от 12 до 14 май. За осигуряване провеждането на учението участваха и военнослужещи от 1 механизиран батальон, 2 механизиран батальон, 3 механизиран батальон, батальон за логистично осигуряване, щабен батальон и батальон ISTAR.
Учението премина при много добра организация, като поставените от ръководството цели бяха постиганати напълно. По време на учението военнослужещите демонстрираха висока мотивация, отлична тактическа, тактико-специална и физическа подготовка.

 

Прокуратурата обжалва оправдателната присъда на Николай Ненчев

17.05.2020, 06:56

Прокуратурата е обжалвала оправдателната присъда на бившия военен министър Николай Ненчев по делото за поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това се оплака Ненчев в профила си в социалната мрежа Facebook.
„В „свободна“, „демократична“, „правова“ и „евроатлантическа“ България, прокуратурата обжалва решението на СГС, по което бях оправдан за ремонта на МИГ 29 в съюзническа Полша, вместо в Русия и иска от Апелативния съд да бъда лишен от свобода за осем години! Не ме е страх! Срам ме е!”, пише Ненчев.
През януари 2017 г. Ненчев получи обвинение за престъпление по служба, че не е успял да осигури летателната годност на изтребителите МиГ-29, което е довело до малък нальот, повишаване на опасността за летателния състав и застрашаване на провеждането на мисията „ер полисинг”.
Делото срещу бившия министър стартира през февруари 2017 г., като част от него се води на закрити врати, поради боравенето с класифицирана информация, а като свидетели бяха привикани президентите Радев и Плевнелиев и бивши и настоящи висши офицери.
В крайна сметка през юли 2019 г. Ненчев получи оправдателна присъда, тъй като съдебния състав прие, че решенията му са плод на външната политика на България, която не може да бъде обект на съдебно дело. В мотивите на съда се чете, че действително ситуацията в българските ВВС и изтребителната авиация в частност е била изключително тежка в периода 2014 – 2016 г., като изправните МиГ-29 са били единици и не се е водила нормална летателна дейност.
„Политическата целесъобразност не подлежи на съдебен контрол. Това би означавало съдебната власт да се меси в решенията на изпълнителната“, се казва в решението на съда, който приема, че отказът от работа с РСК „МиГ” е плод на политическо решение.
В обжалването на Прокуратурата, което Ненчев публикува в профила си във Facebook, се чете, че съда на първа инстанция е приел всички доказателства срещу бившия министър, включително, че умишлено е попречил да се финализират вече подписани договори с РСК „МиГ” за ремонт на двигатели РД-33, КСА-2А и удължаване на междуремонтния ресурс на други РД-33. Според Прокуратурата, има многобройни доказателства, че Ненчев съзнателно е бездействал, докато ситуацията с МиГ-29 се е влошавала непрекъснато.
От обжалването се вижда, че Прокуратурата настоява за осем години затвор за Ненчев.
Делото срещу Ненчев в Апелативния съд е насрочено за 15 юни 2020 г.
Драмата започна в края на април 2015 г., когато Ненчев в интервю за вестник „Сега” заяви, че е получавал предложение за подкуп за да подпише договори с РСК „МиГ” за 80 млн. лева. Последва разследване на Прокуратурата, от което стана ясно, че твърденията на тогавашния военен министър не са достоверни, но в разследването се виждаше, че Ненчев умишлено е отказал да се сключват нови договори с РСК „МиГ”.
Междувременно Ненчев започва да твърди, че цялата работа по изтребителите МиГ-29 ще може да се извършва от Полша, но в крайна сметка бе сключен само един договор за ремонт на шест мотора РД-33. В началото на 2016 г. Ненчев обяви, че ще търси покупка на двигатели РД-33 и други агрегати и консумативи за българските МиГ-29, като изрично подчерта, че няма да работи с руски компании. В края на 2016 г., обаче бяха сключени два договора чрез българска посредническа фирма с РСК „МиГ” за доставка на двигатели РД-33 и агрегати КСА-2 на стойност 65 млн. лева.
Струва си да се припомни, че през лятото на 2016 г. самият премиер Борисов нарече договорите за поддръжката на МиГ-29 с Полша „глупост“ и обеща поддръжката на изтребителите да се осъществява в „Авионамс“ – нещо, което не е факт почти четири години по-късно. Никакви други действия по използването на Полша за поддръжката на родните МиГ-29 не бе предприета и в момента тя се осъществява с РСК „МиГ“.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

 

Едновременно с дипломатическия, САЩ увеличават и военния натиск върху Китай

16.05.2020, 19:42

Съединените щати засилват военния натиск върху Китай на фона на нарастващото напрежение в Южнокитайско море и обвиняват Пекин за опит да използва пандемията на коронавирус, за да разшири влиянието си в региона.
През последните няколко седмици корабите на ВМС на САЩ и бомбардировачите на ВВС В-1 предприеха мисии, изяснявайки, че американските военни възнамеряват да запазят присъствие в региона и да успокоят съюзниците, съобщава CNN.
Тези стъпки се предприемат на фона на засиления дипломатически натиск на Вашингтон върху Пекин в светлината на обвиненията срещу Китай, че той не може да спре разпространението на коронавируса и не е бил прозрачен в ранните етапи на огнището.
Пентагонът обвини Китай, че използва пандемията за спечелване на военни и икономически ползи чрез разширяване на областите, в които работи. "Китайската народна република се опитва да използва регионалния фокус върху Covid-19, за да промотира собствените си интереси", заяви говорителят на ВМС на САЩ Майкъл Кафка
Пентагонът даде да се разбере, че огнището на коронавирус не пречи на способността му да реагира на китайските действия.
В сряда Тихоокеанският флот предприе необичайна стъпка, като обяви, че всички нейни подводници в региона провеждат операции „в подкрепа на свободен и открит индо-тихоокеански регион по време на пандемия“.
Въпреки че американските военни се отказаха от "постоянното присъствие на бомбардировачи" на тихоокеанския остров Гуам, ВВС на САЩ продължават да изпращат бомбардировачи в региона.
През последните седмици САЩ изпратиха три пъти бомбардировачи B-1 от бази в САЩ в региона, включително за операции в Южнокитайско море и разполагане на четири бомбардировача B-1 и 200 души в Гуам
В края на миналия месец американските военноморски сили оспориха претенциите на Китай за водите около островите Спратли и Парацел в Южнокитайско море, за които САЩ твърдят, че Китай използва за разполагане на оръжия и военни съоръжения.
Тези предизвикателства бяха остро критикувани от Пекин, който призова САЩ да се съсредоточат върху отговора на коронавируса и да спрат подобни военни операции.
Никой не е казал, че САЩ се насочват към конфликт с Китай, но министърът на отбраната Марк Еспер все още счита сдържането на Пекин за приоритет. „Ние сме обезпокоени от нарастващата опортюнистична активност на Китайската народна република да принуждава нейните съседи и да поддържа нейните незаконни морски претенции в Южнокитайско море, докато регионът и светът са съсредоточени върху борбата с пандемията Covid-19“, заяви говорителят на Пентагона подполковник Дейв Ийстбърн ,
Южнокитайско море се счита за най-важната стратегическа територия, тъй като там са разположени някои от най-натоварените корабоплавателни маршрути в света, както и потенциални находища на природни ресурси като нефт и газ. Части от морето се оспорват от няколко претендента, включително Китай, Виетнам, Филипините, Малайзия и Тайван.
„Продължаваме да осъществяваме Глобалната програма за свобода на корабоплаването, в рамките на която корабите на ВМС на САЩ безопасно и професионално оспорват прекомерните морски претенции, включително в Южнокитайско море. Също така извършваме редовен транзит през Тайванския проток, за да продемонстрираме, че Съединените щати ще летят, плават и работят навсякъде, където международното право позволява “, каза Кафка.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Генерали от НАТО искат запазването на "Открито небе"

16.05.2020, 15:35

Пенсионирани генерали от НАТО зоват Европа да се подготви за изтеглянето на САЩ от важен договор с Русия, съобщи "Гардиън". Заедно с други военни представители те  призоваха администрацията на президента Доналд Тръмп да оставят САЩ в договора "Окрито небе" с Русия от 1992 г., съгласно който са разрешени разузнавателни полети. Но в същото време те предупредиха европейските столици да се подготвят за евентуално излизане на Съединените щати. В съвместна декларация група от 16 пенсионирани военни командири и военни министри, в координация с мозъчния тръст Европейска лидерска мрежа (ELN), отбелязва, че договорът носи стабилност между ядрените сили. Според тях той е увеличил военната прозрачност и предсказуемостта, помогнал е за изграждането на доверие и засилване на взаимното разбирателство.
Американският военен министър на Марк Еспър и държавният секретар Майк Помпео са решени да извадят САЩ от договора "Открито небе". Еспър заяви по време на изслушване в Конгреса, че Русия не позволява на САЩ да провеждат полети над Калининград, което било нарушение на договора, а също забранявала и проверките във въздушното пространство на Южна Осетия и Абхазия. В същото време ако САЩ се оттеглят от договора, те ще изгубят правото си за извършване на полети над Русия, но Русия все още ще може да провежда такива полети над американски военни обекти в САЩ. Европейските държави нямат възможностите на САЩ за наблюдение, използвани при тези полети.
Авторите на декларацията се опасяват, че Европа може да е най-големият губещ от изтеглянето на Съединените щати. Те призозават останалите страни членки на НАТО да останат в споразумението, като подчертават, че европейските страни провеждат 55% от полетите, а 59% от полетите на Русия са над европейски държави. Призовава се също останалите страни по договора да се срещнат в рамките на два месеца след оттеглянето на САЩ, за да обсъдят бъдещото функциониране на споразумението без Вашингтон. Това би включвало ограничаване споделянето на информация между страните членки на НАТО със САЩ.
Източник: https://duma.bg/

 

Сроден от малък с армията

16.05.2020, 15:27

Александър ІІ е роден на 17.ІV.1818 г. Той е първият син на Николай І. Негов възпитател в семейството е генерал П.П. Ушаков, а наставник му е поетът В.А. Жуковски. Под влияние на обективните условия той е принуден да отмени крепостното право и да проведе редица реформи - земска, съдебна, градска, военна, просветна и др., откриващи пътя за развитие на капитализма.
През царуването му Русия завоюва Северен Кавказ и значителна част от Средна Азия. Убит е от Игнатий Йохамович Гриневицки от "Народна воля" на 1.ІІІ.1881 г.
Тази година отбелязваме 140 години от началото на Освободителната руско-турска война 1877-1878 г., след обявяването на която, на 12 април 1877 г., бащицата цар Освободител Александър ІІ не се прибира в царския си разкош, а остава пряк свидетел на бойните действия в продължение на повече от двеста дни през 1877 г.
Каква е императорската съпричастност в първите дни на войната и споделената радост от царя на освободените българи? .......Прочети още

 

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

16.05.2020, 07:35

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той на 14 май 2020 г. в интервю за Fox Business.
„Мога да ви разкажа стотици истории за глупостта, с която съм се сблъсквал. Например, правим един изтребител, това е F-35. Проблемът е, че ако имаме проблем с дадена страна, не може да го произвеждаме. Ние получаваме части от къде ли не. Лудост е. Трябва да правим всичко в Съединените щати”, заявява американският президент.
Референцията на Тръмп е най-вероятно свързана с изхвърлянето на Турция от програмата и трудностите около прехвърлянето на производството на отделните номенклатури в други страни. Турски компании произвеждат около 1000 номенклатури по програмата F-35.
В последния доклад на Сметната палата на САЩ е записано, че вече са набелязани заместници за производството на всички номенклатури, които в момента са отговорност на Турция. Преместването на тези производства, обаче ще оскъпят програмата със стотици милиони долари, като точните сметки предстои да бъдат обявени.
Не е ясно дали коментарите на Тръмп ще увиснат във въздуха или той ще предприеме реални стъпки за съсредоточаване на производството на F-35 обратно в САЩ. Тръмп дойде на власт с обещанието на връща работните места в САЩ, но F-35 изначално е замислен, като международен проект, където САЩ си партнира с осем други държави, а при всички сделки извън оригиналните партньори също се залага на технологичен трансфер и индустриално сътрудничество в различни обеми.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Екипажът на най-новия патрулен кораб на руския Черноморски флот вече е на борда му

16.05.2020, 07:30

Екипажът на най-новия патрулен кораб проект 22160 "Павел Державин" 363 пристигна в Новоросийск и зае мястото си на борда му. Според съобщение на пресслужбата на Министерството на отбраната на Руската федерация от днес петък, 15 май и в близко бъдеще моряците, заедно със заводските специалисти, ще започнат да усвояват оръжейните системи, механизмите и корабните системи, след което ще продължат подготовката за провеждане на ходовите и държавните изпитания на "Павел Державин" преди допускането му в състава на Черноморския флот.
От военното ведомство подчертават, че въвеждането на кораба в строя се планира преди края на 2020 г. "Павел Державин" е вторият сериен и трети по ред кораб проект 22160 от шестте кораба, поръчани в корабостроителницата "Горки" в Зеленодолск за ЧФ. Той бе заложен през февруари 2016 г. и спуснат на вода през февруари 2019 г.
Модулните корвети проект 22160 са с водоизместимост 1300 t и имат скорост до 30 възела. Далечината на плаването им е 6000 мили, а автономността - 60 денонощия. Те са проектирани да осигурят комфортни условия за екипажа (до 80 души). На борда може да бъде базиран хеликоптерът Ka-27ПС. Като стандартно оръжие корветите притежават ракетен комплекс „Калибър“ или ПКР „Уран“, новата артилерийска установка AK-176MA калибър 76-mm, зенитноракетните комплекси "Штиль-1" и "Гибка", както и картечници. В Черноморския флот служат още два кораба по проект 22160 - „Василий Биков“ 368 и „Дмитрий Рогачев“ 375. - Още за проект 22160
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Шойгу предложи на министъра на отбраната на Франция да разменят посещения на военни кораби

16.05.2020, 07:20:

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу по време на телефонен разговор в четвъртък покани френския си колега Флорънс Парли, за обмен на посещения на военни кораби, а също покани френските военни на форума на "Армия" и Армейски международни игри. Това беше съобщено пред репортери в Министерството на отбраната на Руската федерация.
"Генерал С. К. Шойгу предложи до края на тази година да организира работата на руско-френските междуведомствени експертни групи по въпросите на сигурността, да планират обмен на слушатели за развитието на отношенията в областта на военното образование, а също така да предвиди посещение на кораб на френския флот в едно от пристанищата на Руската федерация и да изпрати кораб на руския флот до пристанище на Френската република “, отбелязват от ведомството.
Шойгу потвърди поканата към френските специалисти да участват през август-септември 2020 г. в международния военно-технически форум „Армия 2020“ и Международните игри на армията. Страните обсъдиха и „мерки за противодействие на разпространението на коронавирус COVID-2019, въпроси на двустранното военно сътрудничество и контрол на оръжията“, отбелязаха от Министерството на отбраната.
По време на разговора страните обмениха мнения относно ситуацията в Европа, ситуацията в Близкия изток и Северна Африка и свериха часовете за изпълнението на постигнатите споразумения по време на срещата "2+2" в руската столица през септември 2019 г.
Както уточни руският военен отдел, министрите се съгласиха да продължат диалога по въпроси от взаимен интерес.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Стабилност на дъното

16.05.2020, 07:10

Приетият през април от Министерски съвет „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.” традиционно дава твърде оптимистичен поглед към процесите в армията, но както винаги, при по-внимателното му прочитане и сравняване с докладите от минали години, показва, че реалността е далеч по-мрачна.
Що се отнася до ВВС, докладът показва едно състояние на относителна стабилност, но на ниво, твърде близо до дъното, като няма изгледи за прекъсване на негативните процеси, поне не и в близките години.
Докладът посочва, че дежурството по мисия „ер полисинг” в Интегрираната система за ПВО на НАТО продължава да се носи успешно, което реално значи, че не е допускано неговото прекъсване. Заявява се, че се работи с Румъния за споразумение за трансгранични операции по „ер полисинг” от трети страни. Това ще покрива случаи, в които в северната ни съседка са базирани изтребители на страни от НАТО. При нужда, те ще могат да навлизат над наша територия за изпълняване на мисията. В последните години, почти перманентно в румънската база „Михаил Когалнечану“, край Констанца, се базират изтребители от НАТО-вски страни. Продължава и работата по споразумението за трансгранични операции по „ер полисинг” с Турция.
Докладът, обаче в прав текст говори за неизпълнението на планирания годишен нальот, който и без това е много по-малък от стандартния за НАТО.
За 2019 г. е изпълнен 80% от планирания нальот, докато през 2018 г. този процент е бил 84.
„Задълбочаващите се проблеми с поддръжката на авиационната техника и ограниченото ресурсно осигуряване доведоха до продължаване на тенденцията за неизпълнение на планирания годишен брой летателни часове на летателния състав, който е далеч под изискванията в стандартите на НАТО. Това създава реална заплаха за нивото на безопасност на полетите, способностите за изпълнение на поетите съюзнически ангажименти и ограничава възможностите за приучаване на млад летателен състав по типове авиационна техника и за изпълнение на дежурството по „Air Policing”, се казва в Доклада.
Стигайки до безопасността на полетите, през 2019 г. са се случили по-малък брой сериозни инциденти – един, в сравнение с 2018 г. сериозните инциденти са три, плюс една катастрофа. Общият брой на инцидентите, обаче остава сходен – 37 през 2019 г. и 36 през 2018 г. Броят на инцидентите в следствие отказ на авиационната техника е нараснал значително. Ако през 2018 г. процентът е бил 41, то през 2019 г. вече е 60%.
„Около 60% от авиационните произшествия са вследствие на откази на авиационната техника, по-голяма част от която е съветско производство (58%), произведена през 80-те години на миналия век и намираща се на предела на назначения технически ресурс по време”, пише в Доклада.
От МО с радост отбелязват, че за 2019 г. броя на планираните учения и тренировки е нараснал леко (от 31 на 35), като всички планирани мероприятия са били изпълнени. Интересно е, че в доклада за 2018 г. се говореше за намалелия брой международни учения, заради остарялата инфраструктура, докато в доклада за 2019 г. няма такова твърдение. Факт е, че през миналата година броя на международните тренировки и учения за ВВС, проведени на наша територия, бяха още по-малко, дори и от сушавата 2018 г.
Отбелязва се, че е възстановена способността за гасене на пожари от въздуха, както чрез влизането на ремонтирани Ми-17, така и с покупката на две системи „Bambi Bucket” за вертолетите Cougar.
Ситуацията в РТВ продължава да е трагична, като тези заключения се наблюдават в последните три Доклада.
„Радиолокационните комплекси от основния компонент на системата за наблюдение на въздушното пространство работят с частични неизправности, поради което са занижени основните им технически параметри. От 2009 г. не са извършвани доставки на резервни части и не са извършвани ремонти, съгласно техническите изисквания на тези радари и към настоящия момент, тяхното техническо състояние се осигурява от разчетите във военните формирования, със собствени сили и средства.
В краткосрочен план, съществува реален риск от невъзможност за осигуряване с радиолокационна информация на системата за командване и управление на Военновъздушните сили. Това ще доведе до невъзможност за изпълнение на задачите по контрола и охраната на въздушното пространство в национален и съюзен аспект и застрашаване безопасността на полетите на авиацията.”
Решението на тази криза се крие в покупката на нови наземни обзорни радари. В Доклада се казва, че проектът за придобиване на нови наземни трикоординатни радари остава в т.нар. Категория 2 – „финансово неосигурени проекти с висок приоритет”. На сайта на МО посветен на обществените поръчки има качени и техническите задания за проекта, но за сега не е известно да има реален шанс за задвижване на проекта в близките месеци.
Отбелязана е и тежката технологична изостаналост на зенитно-ракетни войски, както и незадоволителното техническо състояние на комплексите на въоръжение.
Въпросът с некомплекта във Въоръжените сили е поставен изключително остро, като през миналата година от МО отделиха доста усилия за популяризирането на военната професия, чрез зрелищни кампании от серията „Бъди войник”, както и с повишаване на заплатите. Числата споменати в докладите за 2018 и 2019 г., обаче показват, че тези усилия практически са нямали резултат.
Ако през 2019 г. окомплектоването с личен състав в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия е било 79,27 %, то през 2018 г. окомплектоването е било 80%. В доклада за 2018 г. не се говори за окомплектоването по видовете въоръжени сили, но в този за 2019 г. се дават тези цифри. За ВВС окомплектоването е 88%, което е най-добрият показател сред останалите структури.
Запазва се тенденцията за ниска утилизация на заявените часове в програмата за стратегически въздушен транспорт на НАТО SAC. При платени 65 часа годишно, през 2019 г. са били усвоени едва 34,5 часа. Те са използвани за тренировки и превоз на персонал и материали до Афганистан. Бил е направенопит за препродажбата на излишните 25 часа, но не е бил намерен клиент за тях. През 2018 г. усвоени са били 51,5 часа.
Като цяло, основните позитивни неща в Доклада съвързани с ВВС се въртят около покупката на осемте изтребителя F-16 Block 70 от САЩ. Отбелязано е, че споровете с полската страна около гаранциите при ремонта на шестте двигателя РД-33 са били решени.
„Ремонтирани бяха авиационен двигател “РД-33”, помпа-регулатор “НР-59А” и два датчика, за които бяха предявени рекламационни актове към полската страна. Всички агрегати и детайли бяха предоставени обратно на Командването на Военновъздушните сили”, пише в Доклада.
Споменават се и ремонтите на щурмовите самолети Су-25, както и ремонтите за вертолетите Ми-17 и Ми-24.
Като цяло, макар и да се отбелязват с прави позитивни тенденции, българските ВВС продължават да летят малко с всички негативи от това. При изтребителната авиация видно ще има генерално подобрение едва с получаването на всички осем F-16, което ще стане през 2024 г. Тежко отворен остава въпросът с осигуряването на радарно покритие на страната.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

На фокус: Сръбската самоходна гаубица Sora

16.05.2020, 07:00

Сръбската 122-mm самоходна гаубица (СГ) Sora е разработена от специалистите от Военно-техническия институт (ВТИ) в Белград с използване на люлката на буксируемата гаубица D-30J (югославска лицензирана версия на съветско/руската Д-30). Оръдието е поставено на шасито на автомобила с повишена проходимост FAP 2026 (колесна формула 6x6).
На СГ е монтирана система за автоматично зареждане. Оръдието използва шест изстрела (снаряди и заряди), разположени в два барабана от двете страни на затворната му част - снарядите в дясно, а зарядите - в ляво. Благодарение на автоматизацията, разчетът е намален до двама души (стандартно се състои от трима военнослужещи). Системата за управление на огъня позволява стрелбата да се води на цикъл от 3-4 min, последвани от промяна на огневата позиция: 90 s са необходими за спиране на машината и привеждане на оръдието от походно в бойно положение, 60 s за стрелба на шест снаряда и още 60 s за привеждане на оръдието от бойно в походно положение. Боекомплектът включва 40 изстрела, които са разположени на оборудваните рафтове в каросерията.
Установката има инерциална и сателитна навигационни системи, подсистеми за позициониране и ориентиране на местността. Управлението на огъня на позицията може да се извърши и дистанционно на разстояние 200 m от машината. Бойното тегло на Sora е 18 t, включително боеприпасите. Запасът от ход е 500 km. Гаубицата бе представена за първи път от военните специалисти на Международното изложение на оръжията и военната техника "Партньор 2013" в Белград. - Още артилерия

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 




{START_COUNTER}