Военна информация

Архив - от 16 до 31 май
 

 
Спуснаха на вода подводницата „Колпино“
31.05.2016, 22:40
проект 636.3Днес в Санкт Петербург в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ бе спусната на вода дизеловата подводница Б-271 „Колпино“ - шестата субмарина от проект 06363. - (видео)
Подводната лодка със заводски номер 01675 стана последната от серията от шест единици, предназначени за 4-та отделна бригада подводници на Черноморския флот на Русия.
От предните лодки от този тип, намиращи се на въоръжение във ВМФ на РФ, новата модификация на „Варшавянките“ се отличава с наличието на ракетен комплекс „Калибр“, унифициран с аналогичния ракетен комплекс монтиран на строящите се надводни кораби, а също и с увеличената скорост на надводния и подводен ход.
Проекта е разработен от конструкторското бюро „Рубин“. - Още за проект 636.3
 
НАТО не иска нова Студена война с Русия
31.05.2016, 21:40
НАТО не иска да се връща към Студената война с Русия. Това заяви във Варшава генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и призова към по-конструктивни отношения с Москва, предаде ДПА, цитирана от БТА.
„Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването“, каза Столтенберг в реч във Варшавския университет. „Целта ни е да имаме по-положителни и по-градивни отношения с Русия. Най-малкото трябва да работим за отношения, които да са по-предвидими“, заяви той.
„В наш интерес е да разполагаме с канали за комуникация и политически диалог“, добави Столтенберг.
Алиансът иска преди срещата на върха на НАТО във Варшава, която е през юли, да се състои заседание на Съвета Русия-НАТО.
Форумът на НАТО може да засили напрежението с Москва, тъй като лидерите ще обсъждат теми като разполагането на батальони на алианса в Полша и балтийските страни - Естония, Латвия и Литва, отбелязва ДПА.
Русия предупреди, че разширяването на НАТО на изток заплашва националната й сигурност. Независимо от това след днешната си среща със Столтенберг полският министър на отбраната Антони Мачеревич представи разполагането на тези сили като вече твърдо договорено.
 „Днешният ни разговор потвърди, че в Полша, както и в балтийските държави, ще има четири бойни групи, четири батальонни бойни групи, разположени на ротационен принцип“, каза Мачеревич пред журналисти.
Очаква се , че числеността на тези групи ще е между 3 000 и 4 000 войници. Планира се също увеличаване на инфраструктурата, както и на вече разположената техника.
Многонационалното присъствие в този регион показва нашата решимост и укрепва нашия възпиращ капацитет, каза Столтенберг.
„И понеже благодарение на него всеки потенциален агресор ще плати по-висока цена за евентуалните си действия, то ще има стабилизиращ ефект за границите на НАТО“, каза шефът на НАТО.
По отношение на варшавската среща на високо равнище Столтенберг заяви, че тя ще се състои при една „по-агресивна Русия, която сплашва съседите си“, насилие в Северна Африка и Близкия изток, тероризъм, кибератаки и разпространение на балистичните ракети, предаде Асошиейтед прес.
Отговорът на НАТО е „най-голямото укрепване на колективната ни отбрана от времето на Втората световна война“.
На съвместната си пресконференция с полския министър на външните работи Витолд Вашчиковски Столтенберг посочи, че целта на засиленото присъствието на алианса на източния си фланг е предотвратяване, а не провокиране на конфликти, предаде ТАСС.
Вашчиковски напомни, че решението за това какви сили на НАТО ще бъдат разположени в Полша и балтийските страни ще бъде взето на срещата на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел на 14-15 юни.
И Столтенберг, и Вашчиковски се изказаха за продължаване на диалога с Русия.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Започнаха изпитания на новия самолет СР-10 в Кубинка
31.05.2016, 20:17
СР-10В авиобаза Кубинка започнаха летателните изпитания на новия самолет СР-10, съобщава Российская газета.
Абревиатурата на обозначението на самолета се дешифрира по следния начин: „самолет реактивен със стреловидност на крилото -10 градуса”. Новият самолет е разработен от московското КБ «Съвременни авиационни технологии”.
Според конструкторите „обратната стреловидност на крилото позволява да се направи самолета компактен и да се подобри устойчивостта при ниски скорости, което прави СР-10 подходящ за обучение на пилоти”. - (видео)
„Постъпващият във ВВС на учебно-бойния Як-130 е за напреднало обучение, а в Русия няма евтини и прости реактивни самолети за придобиване на първоначални летателни навици. Сега курсантите летят на остарелите и доста по-тежки L-39”, отбелязва представителят на КБ. Според него „цената на един летателен час на СР е четири пъти по-ниска от тази при Як-130, а по учебна ефективност превъзхожда с 10% L-39”.
СР-10 е с „двуконтурен турбореактивен двигател AI-25TLSh и катапултна седалка К-93”.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Сериозно застарява офицерският състав от резерва
31.05.2016, 20:06
Информация на Министерството на отбраната (МО) за офицерския състав в резерва показва, че  99.3 % от командирите на взводове са на възраст над 35 години;  57.3 % от командирите на роти - над 45 години, а  90.93 % от командирите на батальони -  над 45 години. Това налага  чрез промяна в Закона за резерва да се даде възможност за подготовка на граждани за командири на взводове, за ефективно изпълнение на функционалните им задължения.
Тази статистика показва сериозно застаряване на офицерския състав в резерва и крещяща потребност от подготовка на офицери от запаса. Изводът е на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО), която днес проведе в сградата на СОСЗР конференция във връзка с подготвените от МО изменения и допълнения на Закона за резерва на Въоръжените сили. Направи го във встъпителното си слово бригаден генерал от резерва Иван Мечков, председател на Съюза на парашутистите в България.......Прочети още
 
Откриха конференция за управлението на кризи и реакцията при бедствия
31.05.2016, 20:00
„Центърът допринася за обогатяване експертизата и повишаване способностите на НАТО и на Европейския съюз в управлението на кризи и реакцията при бедствия. В съответствие с функцията му на платформа за обмен на информация и добри практики той работи усилено за подобряване и увеличаване на оперативната съвместимост между Алианса, неговите страни-членки и партньори, което е и един от приоритетите на инициативата „Интелигентна отбрана“. Това каза днес заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев при откриването на ежегодната международна конференция, посветена на междуведомственото взаимодействие в управлението на кризи и реакцията при бедствия.
Заместник-министър Кюмюрджиев уточни, че установяването на Центъра е и своеобразен знак за силен ангажимент към изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020. Той допълни, че първата международна военна организация на НАТО на територията на Република България се е утвърдила като основен хъб за анализи и експертиза в областта на управлението на кризи и реакцията при бедствия, както и като платформа за споделяне на информация и добри практики благодарение на работата на личния му състав и на целенасочените усилия на партньорите от Гърция и Полша.
Конференцията на тема „Взаимодействие между ведомствата при управление на кризи и реагиране при бедствия“ се провежда в периода 31 май – 2 юни в София. Във форума участват представители на правителствения сектор от страни-членки на НАТО и Европейския съюз, както и неправителствени и международни организации.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Международният ден на детето: Отворени врати в Сухопътни войски
31.05.2016, 17:00
Традиционните мероприятия по отбелязването на Международния ден на детето – 1 юни, стартираха днес във военно формирование 26 400-Благоевград, съобщава Пресцентърът на МО. Строевият плац беше огрян от слънчевите усмивки на над 200 деца  от училищата, детските градини, специализираните центрове за интеграция и обучение на деца и центровете за настаняване на деца от семеен тип от град Благоевград. Музикалното оформление от военни маршове приповдигна атмосферата и малките приятели маршируваха като войници и рецитираха стихотворения, посветени на празничния ден. Тук дойдоха и възрастни хора от Социален патронаж и Дом за стари хора „Свети Димитър”- Благоевград. Командирът на военно формирование 26 400-Благоевград подполковник Иван Иванов поздрави дечицата в навечерието на техния празник и им разказа за въоръжението и техниката. Oт трибуната се възползва и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който поздрави всички присъстващи и им пожела много здраве и  весели игри.
Най-малкият посетител на днешния Ден на отворени врати беше 5-месечното бебе Христо, който, както и другите дечица, беше нетърпелив да разгледа техниката и оръжието на въоръжение в Българската армия на специално обособените учебни центрове.  
По повод 1 юни – Международния ден на детето, във военните формирования на Сухопътните войски ще се проведе Ден на отворени врати.
На този ден са планирани покази и демонстриране на различни образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, разглеждане на учебно-материалната база, посещения на войскови музеи и други форми на работа с децата и  младежите, които издигат престижа на Сухопътните войски и Българската армия.
От 10.00 ч. вратите на 61-ва Стрямска механизирана бригада - в районите Карлово, Казанлък и Плевен, ще бъдат отворени за посещение. Децата от различни  училища ще разгледат и придобият реална представа отблизо за видовете въоръжение, техника и оборудване. От 11.00 ч. за учениците от клубовете „Приятели на армията”, акредитираните журналисти и гостите ще бъде организирана стрелба с АК, ПК и пистолет „Макаров” на ГУЦ „Анево”. Всички посетители ще имат възможността да опитат вкусно приготвена в полеви условия боб-чорба.
В район 2 на в.ф. 32990 – Пловдив Денят на отворени врати е с начален час 10.00 ч. Посетителите ще се запознаят със стрелковото оръжие и личната екипировка на военнослужещите. Ще се демонстрира изпълнението на упражнение „завъртане на 360” на гимнастическа люлка и скокове от парашутна кула.
С отворени врати алпийският батальон в Смолян ще отбележи 1-ви юни-Ден на детето. От 10.00ч.. порталът на в.ф. 28330 ще бъде отворен за посетители. Ще бъде показано въоръжение и техника, а желаещите ще могат да стрелят с картечница и автомат „Калашников”. Специално за деня ще бъде устроен алпийски тролей за по-смелите. Музеят във формированието също ще може да се разгледа.
От 09.00 до 13.00 ч. във в.ф. 22220 - Сливен ще се извърши демонстрация на въоръжение и техника. Младите приятели на Българската армия ще имат възможност да се запознаят с образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, с материалната база във формированието и да разгледат музейните експонати.
В.ф. 28880 - Белене ще отвори вратите си за децата в 08.30 часа, а в.ф. 46690 - Пловдив ще посрещне нетърпеливите си гости от 13.30 ч.
В гарнизоните Стара Загора, Ямбол, Хасково, Плевен и Шумен събитието ще се проведе от 10.00 часа, а в Асеновград  от 09.00 ч.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военно видео
31.05.2016, 16:00

Ил-76

 

 

„Воздушные извозчики войны“ - програма „Военная приемка“ на руската военна телевизия „Звезда“

 
"Форин полиси": Спаси ли Хирошима Япония от съветска окупация?
31.05.2016, 14:40
В ранните часове на 24 август 1945 г. съветски бомбардировачи с широк обсег на действие трябвало да излетят от Владивосток в източна посока над Японско море, разтоварвайки смъртоносния си товар над северния японски остров Хокайдо. В 5 ч сутринта на същия ден два съветски полка щели да извършат десант на брега, последвани от много по-големи сили. В рамките на дни две пехотни дивизии ще завземат Северен Хокайдо, прерязвайки острова наполовина, пише Сергей Радченко в сп. „Форин полиси”.
Това е най-общо бойния план, изготвен в края на Втората световна война от главнокомандващия на Съветската тихоокеанска флота адмирал Иван Юмашев за окупиране на японския остров. Подразделенията са били в бойна готовност. Подводници са били разположени край бреговете на Хокайдо, за да събират разузнавателна информация за предстоящото нашествие и дори да потапят вражески плавателни съдове.......Прочети още
 
LA Times: Русия е права, САЩ наистина нарушиха обещанията си за НАТО
31.05.2016, 14:04
Русия е права в твърденията си, че САЩ са нарушили обещанията, касаещи се за разширяването на НАТО, пише американският експерт по международна сигурност Джошуа Шифринсън в статия за LA Times.
По думите му, докато представителите на Запада обвиняват Русия в „провокации“ и твърдят, че тя застрашава Европа, Москва разказва друга история.
Според нея, Русия е потърпевша страна, която е принудена да мисли за собствената си отбрана. Представителите на РФ твърдят, че през 1990 г. по време на преговори със СССР САЩ са уверили, че военният съюз НАТО няма да се разширява на изток.
„Западът решително протестираше, заявявайки, че подобна сделка не е имало. Стотици меморандуми, протоколи и разсекретявания на американските архиви обаче, показват точно обратното“, твърди авторът.
По думите му, тези документи „не правят Путин светец“, но доказват, че твърденията, че Русия е „хищник“ не са обосновани.
След като проучил съответните документи Шифринсън представя следната картина.
След падането на Берлинската стена през 1989 г. възникнал въпросът чий съюзник ще бъде Германия – на САЩ, тоест НАТО, или СССР, тоест Варшавския договор, или на никой. И в администрацията на Джордж Буш решили, че обединена Германия трябва да стане част от НАТО.
През февруари 1990 г. САЩ направили на Русия предложение, чието съдържание разкрива стенограма от преговорите в Москва. Според нея, тогавашният държавен секретар на САЩ Джеъмс Бейкър е изявил готовност да предостави на СССР железни гаранции за това, че съюзът няма да се разшири „нито със сантиметър“ в замяна на подкрепа на американската позиция за Германия.
След по-малко от седмица Михаил Горбачов се съгласил. Не е сключвана никаква формална сделка, но и за двете страни е било очевидно, че става дума за „услуга за услуга“: Горбачов подкрепя съюза на Германия със Запада, а САЩ ограничават разширяването на НАТО.
Вътрешните меморандуми и записи на представителите на администрацията на Джордж Буш показват, че още същият месец САЩ са размислили и са решили, че не е в техен интерес да се отказват от разширяването на военния алианс.
През октомври те вече обсъждали въпроса кога именно трябва да дадат да се разбере на „източноевропейските демократи“, че НАТО е готова да ги приеме. В същото време американците продължавали да се опитват да убедят руснаците, че интересите на Москва в тази ситуация се зачитат.
„Затова няма нищо учудващо във факта, че Русия бе възмутена, когато Полша, Унгария, Чехия и балтийските страни започнаха да получават покани в НАТО от средата на 90-те години“, обяснява Шифринсън.
Според него разширяването на НАТО не оправдава „войнствеността на Путин“, но фактите сочат, че недоволството на Русия е оправдано и че с политиката си САЩ са спомогнали за увеличаването на напрежението в Европа.
Източник: http://www.cross.bg/
 
ВМС на САЩ извадиха от въоръжение подводницата USS City of Corpus Christi
31.05.2016, 13:17

USS City of Corpus Christi (SSN 705)На 30 май със специална церемония във военноморската база Пърл Хабър американският боен флот извади от въоръжение атомната атакуваща подводница USS City of Corpus Christi (SSN 705), клас Los Angeles. Субмарината е била в експлоатация 33 години, като в този период е изпълнявала многобройни бойни дежурства в различни точки на Световния океан.

На церемонията присъства и вицеадмирал Уинфорд „Джери” Елис – първият командир на USS City of Corpus Christi, влязла на въоръжение на 8 януари 1983 г. - (видео)
През месец май 2011 г. подводницата пристига в Пърл Хабър за ремонт и за последните години на активна служба.
City of Corpus Christi е 18-та подводница клас Los Angeles и втората, носеща това име (Corpus Christi е град в Тексас, разположен на Мексиканския зaлив). Тя е дълга 110 м и има водоизместимост 6000 тона, въоръжена е с торпеда Mk-48. В периода 1972-1996 г. са прозиведени общо 62 подводници от този клас, като към момента на въоръжение са останали 38. - Още подводници клас Los Angeles
Източник: http://www.pan.bg/

 
Модернизация на изтребителите Saab JAS-39C/D Gripen на шведските ВВС
31.05.2016, 09:40
JAS-39Изтребителите Saab JAS-39C/D Gripen, които са на въоръжение във ВВС на Швеция ще бъдат модернизирани до варианта Block 20, съобщава списанието "Air&Cosmos”. Това ще позволи да се използват новите ракети Meteor от клас „въздух-въздух” със среден и голям обсег, както и управляемите авиобомби GBU-39 SDB.
Предвижда се също и подобряване защитата на екипажа от оръжия за масово поразяване. В бордния комплекс ще бъде интегрирана и система за избягване сблъсък във въздуха.
Понастоящем шведските ВВС имат на въоръжение около 90 изтребителя Gripen JAS-39C/D, част от които са модернизирани модификации JAS-39 A/B. Предстои и придобиването на 60 изтребителя от най-новия вариант Gripen E (NG). - Още за JAS-39
Източник: http://www.pan.bg
/
 
Грушко: Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“
31.05.2016, 09:11
В Брюксел прекрасно разбират, че Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“. Това заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко в интервю за „Российская газета“, предаде ТАСС.
„Към днешна дата НАТО се опитва да пренесе конфронтационните схеми върху акваторията на Черно море. Неотдавна турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не бива да се допуска превръщането на Черно море в „руско езеро“. Но в НАТО прекрасно разбират, че Черно море никога няма да се превърне в „натовско езеро“ и ние ще предприемем всички необходими мерки, за да стабилизираме възможните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от юг“, отбеляза Грушко.
Той припомни, че руският Черноморски флот бе „плътно интегриран в международните усилия по стабилизиране на обстановката в региона на Средиземно море и на юг“. „В частност, силите на флота активно участваха в борбата с пиратството в координация с НАТО и ЕС. Сега НАТО се отказва от това“, добави Грушко.
Той отбелязва и че засега „тенденцията за влошаване на отношенията между НАТО и Русия все още не се е изчерпала“.
“Съдейки по проведената наскоро среща на външните министри на държавите от алианса, военният съюз продължава политиката на “сдържане на Русия”, въпреки собствените си призиви за политически диалог. Не искам да кажа, че в отношенията ни с НАТО е настъпила Студена война, но алиансът преминава към схеми за гарантиране на сигурността от времената на Студената война. И това предизвиква тревоги, защото днес става дума не само за политиката, но и за военното строителство“, поясни дипломатът.
Договорът между Русия и НАТО е от изключително голямо значение и придържането към условията в него е основополагащ фактор за предотвратяването на напрежение между двете страни, подчерта още Грушко. Той е категоричен и че значението му не трябва да отслабва, тъй като това би означавало нова надпревара във въоръжението.
“В редица държави от алианса има политически сили, които защитават тезата, че този договор трябва да бъде прекратен. Това би било крайно опасно. В такъв случай вече ще трябва да говорим, че Европа рискува да загуби последните останали инструменти за обезпечаване на сигурността. Подобно развитие на нещата би довело до съществена дестабилизация на ситуацията в Европа, което не отговаря на общоевропейските интереси”, каза още Грушко.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Ново въоръжение за полските изтребители F-16 Block 52+
31.05.2016, 08:40
Ф-16Полското МО планира да закупи ново въоръжени клас „въздух-земя” за изтребителите F-16 Block 52+, които са гръбнака на ВВС на страната. Започнато е маркетинговото проучване на предлаганите системи.
По официална информация ВВС ще придобият три типа ново въоръжение: противорадиoлокационни ракети, касетъчни боеприпаси и управляеми противобункерни бомби.
Понастоящем полските F-16 имат на въоръжение конвенционални и управляеми бомби Paveway и JDAM, както и крилати ракети JSOW (Joint Stand-Off Weapon) ZBiAM.
В близко бъдеще ВВС на Полша ще получат и 40 крилати ракети JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles) в рамките на договор, подписан през 2014 г. За целта полски F-16 се намира във военновъздушната база Едуардс (щат Калифорния), където успоредно с интегрирането на новото въоръжение се извършва и модернизация на изтребителя по програмата MLU ( Mid-Life Upgrade), в рамките на която ще получи нова авионика. - Още за F-16
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Утре спускат на вода поредната "Варшавянка"
30.05.2016, 23:43
проект 636.3Утре, 31 май 2016 година, в петербургската корабостроителница "Адмиралтейские верфи" ще бъде спусната на вода дизеловата подводница Б-271 "Колпино" проект 636.3, последната от серията за Черноморския флот на Русия.
В бойния състав на ВМФ на РФ вече се намират четири субмарини проект 636.3. Главната подводница Б-261 "Новороссийск" бе предадена на ВМФ на 22 август 2014 година, втората от серията - подводната лодка Б-237 "Ростов на Дон" - на 30 декември 2014 г. Третата субмарина – Б-262 "Старый Оскол" – носи служба в състава на ВМФ РФ от 3 юли 2015 година. Подводницата Б-265 "Краснодар" – четвърта от тази серия, беше предадена на флота на 5 ноември 2015 г. Петата субмарина Б-268 бе спусната на вода на 18 март 2016 година. Подводните лодки Б-268 и Б-271 трябва да бъдат сдадени на ВМФ на РФ до 25 ноември 2016 година.
Всички подводници от серията се отправят към Черно море, където влязат в състава на 4-та отделна бригада подводници на ЧФ, след дълбоководни изпитания на морските полигони на Северния флот. - Още за проект 636.3
 
Китай нападна остро шефа на Пентагона, няма да играе роля в холивудски филм
30.05.2016, 22:25
КартърКитай отвърна остро на критиките, отправени от американския военен министър Аштън Картър, обвинявайки го, че е носител на манталитет от времето на Студената война и подчертавайки, че Пекин няма интерес да „играе роля в холивудски филм” по замисъл на Вашингтон, съобщава „Асошиейтед прес”.
Говорителката на китайското външно министерство е заявила пред репортери, че коментарът на Картър от миналата седмица, че Китай създава „Велика стена на самоизолация”, е просто опит да се осигури прикритие на американските планове за разполагането на допълнителни военни сили в Азиатско-Тихоокеанския регион.
Коментарите на Картър „разкриват стереотипното американско мислене и американска хегемония”, посочила говорителката на редовна пресконференция.
„Действително, има някои в САЩ, които живеят физически в 21 век, но чиито умове са останали в епохата на Студената война”, изтъкнала още тя и допълнила: „Китай няма интерес от каквато и да е форма на Студена война, нито имаме интерес да играем роля в холивудски филм, създаден и режисиран от някои американски военни длъжностни лица. Въпреки това Китай не се страхува и ще се противопостави на всякакви действия, които заплашват и подкопават суверенитета и сигурността на Китай.”
В реч пред Военноморската академия на САЩ в петък Аштън Картър отбеляза, че Китай иска и се радва на ползите от свободната търговия и свободния интернет, но понякога избира да ограничава и двете. По думите му, САЩ продължавали да бъдат обезпокоени относно действията на Пекин в спорните води на Южнокитайско море, където Пекин се стреми да засили претенциите си към почти целия регион чрез изграждане на нови острови върху коралови оголени скали, на които строи самолетни писти, пристанища и военна инфраструктура.
Източник: http://www.news.bg
 
Официално посещение на началника на ГЩ на националната отбрана на Република Гърция адмирал Евангелос Апостолакис в България
30.05.2016, 21:23
Evangelos ApostolakisНачалникът на Генералния щаб на националната отбрана на Република Гърция адмирал Евангелос Апостолакис пристигна днес, 30 май, на тридневно официално посещение у нас по покана на началника на отбраната генерал Константин Попов. Той бе посрещнат с пълен военен церемониал пред паметника на Незнайния воин.
Двамата началници на отбраната обсъдиха състоянието и перспективите за развитие на двустранното военно сътрудничество между България и Гърция, както и възможностите за неговото разширяване. Отбелязано беше, че контактите на високо ниво между въоръжените сили на Република България и на Република Гърция са изключително важни за засилване на взаимодействието между двете съседни страни.
Основен акцент по време на разговорите беше поставен върху развитието на сътрудничеството в рамките на регионалните инициативи с цел укрепване на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа. Обсъдени бяха и възможности за задълбочаване на преките връзки между видовете въоръжени сили, военните учебни заведения и логистиката на двете страни.
Началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Република Гърция се срещна и със заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев.
По-късно на официална церемония адмирал Евангелос Апостолакис награди български военнослужещи, завършили обучение във висши военни учебни заведения на Република Гърция.
В рамките на визитата си в България той ще посети и Авиобаза „Граф Игнатиево“, както и Щабния елемент за интегриране на Силите на НАТО в България (BGR NFIU) и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE). - (видео)
Източник: http://www.mod.bg/
 
Европейските страни в НАТО увеличават все повече разходите си за отбрана
30.05.2016, 20:50
Разходите за отбрана от европейските страни в НАТО са на път да се увеличат за пръв път от почти десетилетие, показват последните данни, тъй като опасенията около руската агресия и мигрантската криза в Средиземноморието предизикват тревоги за сигурността на континента, коментира Financial Times.
“Прогнозата за 2016 г., базирайки се на данни от страните членки, показва, че 2016 г. ще бъде първата с по-високи разходи за отбрана сред европейските съюзници за пръв път от много, много години“, казва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за британското издание.
„Изправени сме пред несигурност, изправени сме пред повече заплахи, повече предизвикателства пред сигурността от поколение насам и се нуждаем от единство, от сила, от стабилност“, добави той.
 По отношение на британския вот за членство в Европейския съюз (ЕС), той коментира: „Великобритания е най-големият европейски доставчик на отбрана в НАТО, с най-високи разходи за отбрана, с най-големи инвестиции за отбрана и е на второ място след САЩ в целия алианс. Силна Великобритания в силна Европа е важна за единството и стабилността“.
ЕС става все по-важен по отношение на почти всички предизвикателства, с които НАТО се бори, добавя Столтенберг. Великобритания пък е „ключова“ в развитието на връзката между двете, казва той.
Миналата година европейските съюзници в НАТО са похарчили 253 млрд. долара за отбрана спрямо 618 млрд. долара на САЩ. Съгласно 2-процентовите насоки европейските страни трябва да заделят още 100 млрд. долара годишно за армиите си. Сегашните разходи са равни на около 1,43% от БВП.
Общата цифра се понижава стабилно от 2008 г. насам. Тогава европейските страни са харчили средно 1,7% от техния БВП – 288 млрд. долара, за отбрана. Дългосрочната тенденция е за дори по-значителен спад. Между 1985 и 1989 г. европейските страни от НАТО са заделяли средно 3,1% от БВП за отбрана. Данните се задържат над 2% в продължение на десетилетие след края на Студената война, като спадат под този праг едва с новото хилядолетие.
НАТО не предоставя точни цифри за 2016 г., тъй като според организацията данните са предварителни и са споделени с алианса на поверителна основа. Няколко ключови страни на НАТО обаче публично обявиха значително повишаване на бюджетите си.
Балтийските страни, които граничат с Русия, са направили най-големи промени. Бюджетът на Латвия ще се увеличи с почти 60% тази година. Литва ще види ръст от 35%, а Естония – от 9%. Полша, основната военна сила на Източна Европа, също увеличава разходите си за отбрана с 9%.
Военният бюджет на Великобритания – най-големият в Европа, също нараства. Правителството обеща да увеличи разходите с 1% в реално изражение, за да запази целевите 2% от БВП на алианса.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да подпомагат екипите на „Гранична полиция“ в охраната на държавната граница с Гърция
30.05.2016, 12:38
60 военнослужещи от състава на военно формирование 26 400 - Благоевград с 9 броя специализирана техника продължават и днес, 30 май, да подпомагат екипите на „Гранична полиция“ в охраната на държавната граница на ГКПП - Кулата.
Предварително разработеният план за съвместни действия на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната е активиран на 28 май. Военнослужещите бяха на терен за изпълнение на задачи в съответствие с Плана за съвместни действия на МВР и МО, които се състоят в извършване на пеши и механизирани патрули, наблюдателни постове и поддържане на сили за бързо реагиране при дислоциране в критични участъци. До момента са изпълнени 30 механизирани, 26 пеши патрула и 12 наблюдателни поста.
Във военно формирование 26 400 - Благоевград се поддържат сили за бързо реагиране при дислоциране в критични участъци.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Замислената покупка на нови кораби и двойно повече самолети е рискова и погрешна
30.05.2016, 12:31
НоевЗамислената покупка на нови кораби и двойно повече самолети е рискова и погрешна. Това посочва Бойко Ноев, министър на отбраната в правителството на СДС, в служебното правителство на Ренета Инджова, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург, в отворено писмо до президента, председателя и зам. -председателите на Народното събрание, министър-председателя и членовете на Министерски съвет, председателите на парламентарни групи в НС, Комисията по отбрана на НС, Комисията по бюджет и финанси на НС, както и до началника на отбраната и командирите на СВ, ВВС и ВМС.
„На 1 април 2016 г. правителството внесе в Народното събрание за одобрение два проекта за покупка на нови кораби и двойно повече самолети. Тези две внезапно появили се и необяснимо завишени искания ще струват поне 2,320 млрд. лева, платими в течение на 6 години. Ако това се случи както е замислено, при сегашните рискове за икономиката, източници на финансиране и данъчно-осигурителен модел, отбраната на страната ще бъда вкарана в кризисна спирала надолу, от която няма да може да излезе", отбелязва Ноев. Според него последствията от т. нар. "парламентарно одобрение" на превъоръжаването ще лишат армията от нужните средства за базисна издръжка и бойна подготовка.
Ноев посочва, че проблемът е в огромната пропаст между и икономически необоснованите обещания, че пари ще има за всичко и допълва, че отбраната не е просто процент от БВП, а съвкупност от материални и човешки ресурси, които имат съизмерима цена навсякъде по света.
„Ангажиментът на държавите от нашия съюз за отделяне на поне 2 % от брутния вътрешен продукт за отбрана не е счетоводен израз, а политически ангажимент за създаване на необходимите военни способности. Или, казано по друг начин - бойни способности се осигуряват не просто с процент от БВП, а с балансирани, взаимно допълващи се и ресурсно осигурени програми. Програми, основани на приоритетните нужди и на реални възможности, а не на пожелателни, нереалистични "визии". Именно това разбиране липсва в днешните български идеи за модернизация на армията", отбелязва бившият министър на отбраната.
Ноев посочва, че висшето военно ръководство, заедно с народните представители трябва да преразгледат исканите програми за превъоръжаване и модернизация и да ги направят изпълними. „В тази ситуация абсолютно неоправдано е строителството на нови кораби, вместо осъвременяването на съществуващите фрегати според вече разработената програма на ВМС. Това ще намали сметката за кораби с около 600 от исканите 820 млн. лева. Новите кораби са нужни, но могат да изчакат. Нищо не налага в този момент и увеличаване на броя на новите самолети от 8 на 16. Това ще намали сметката за самолети с поне 700 млн. от исканите 1.5 млрд. В резултат биха се освободили ресурси за актуалните приоритети. Трябва да се доокомплектоват съответните батальонни бойни групи на сухопътни войски. Да се осигурят напълно и да се издигне ролята на силите за специални операции, да се направят първи стъпки за съживяването на противовъздушната отбрана, към възстановяване на комплектите с боеприпаси и т.н.", допълва Ноев.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Заплати по 2500 лева в армията няма да има
30.05.2016, 12:00
Заплати от 2500 лева в армията, за които министър Николай Ненчев съобщи, няма да има.
Министерството на отбраната ще предложи увеличение на възнагражденията в разумни размери, заяви пред Дарик съветникът на министъра ген. Атанас Запрянов. Той поясни, че сумата е посочена от министър Ненчев емоционално и условно.
Липсата на кадри в армията е обезпокоителна, заяви ген. Атанас Запрянов. За някои категории некомплектът достига 27%.
"За някои категории е 15%, например войници, за някои е над 20%, стига до 27-28%. Ние имаме нужда от офицери, сержанти, войници. Въоръжените сили трябва да бъдат не по-малко от 37 000. Реално списъчният състав в момента е много по-малък", обясни той.
Министерството на отбраната ще направи предложение за увеличение на заплатите в армията, но те няма да са 2500 лева, както по-рано обяви министър Николай Ненчев.
"Цифрата 2500 мисля, че е казана условно и емоционално. Около 600 лева е началната заплата на един войник сега. Държавата е на пазара на труда. Трябва да предложи атрактивни условия, за да дойдат хората да служат в армията. Заплати от 600 лева очевидно не са достатъчни и Министерството на отбраната ще има предложение за увеличение на тези заплати в разумни размери", коментира още ген. Запрянов.
В същото време Министерството на отбраната се отказва от идеята момичетата и момчетата, навършили пълнолетие, да се водят на военен отчет. За да се избегнат спекулации този текст отпада от проектозакона за резерва на въоръжените сили.
"На военен отчет ще се водят всички български граждани, които имат военна подготовка - двете категории доброволни резервисти и втората категория - запасните. Всички останали български граждани, които нямат военна подготовка, не се считат, че се водят на военен отчет. Този запис отпадна, за да се избегнат всякакви спекулации и инсинуации около задълженията по военния отчет на българските граждани", обясни генералът.
Наборната военна служба категорично няма да се връща. Анализ на Министерство на отбраната показва, че отбранителната способност на армията няма да се повиши, както и връщането на казармата е икономически неизгодно.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Алжир получи първите два бойни вертолета Ми-28НЭ
30.05.2016, 08:51
Ми-28На 26 май 2016 г. в алжирската авиобаза Айн Усер от Русия са доставени първите два бойни вертолета Ми-28НЭ, предназначени за ВВС. Хеликоптерите са транспортирани с товарен самолет Ан-124 в разтиковано състояние. След тяхното сглобяване, най-вероятно тази седмица ще започнат летателните изпитания.
Тази доставка дава началото на реализацията на договора между Алжир и АО "Рособоронэкспорт" за придобиване на общо 42 ударни хеликоптери Ми-28НЭ. Алжирските ВВС имат остра необходимост от тях за патрулиране на границата и за борбата с терористичните групировки.
Ми-28НЭ са със сдвоено управление, разполагат с РЛС Н025Э и могат да действат денем и нощем.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
На фокус: Първите Су-34, предназначени за 277-ми бап на ВВС на Русия
29.05.2016, 22:44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото на юни 2016 г. в състава на 277-ми бомбардировъчен авиополк (бап) от състава на 303-та смесена авиодивизия на 11-та Въздушна армия, дислоциран в на летище Хурба (близо до Комсомолск на Амур) трябва да постъпят първите четири нови фронтови бомбардировачи Су-34. Самолетите са построени в Новосибирския авозавод (филиал на ПАО "Компания "Сухой") и са с червени бордни номера от "01" до "04" (виж снимките по-горе).
Постъпването на тези четири Су-34 дава началото на превъоръжаването на 277-ми бомбардировъчен авиополк с дадения тип самолет. Понастоящем полкът експлоатира 24 модернизирани фронтови бомбардировача Су-24М2.
277-ти бап ще стане третия строеви авиационен полк, който ще се превъоръжи със Су-34. Оостаналите два са 47-ми смесен авиополк от състава на 105 смесена авиодивизия на 6-та Ленинградска въздушна армия от ЗВО (базиран на летище Балтимор, Воронеж и превъоръжен в периода 2011-2013 г. с 24 бомбардировача Су-34) и 559-ти самостоятелен бап от 4-та Въздушна армия на ЮВО (дислоциран на летище Морозовск, Ростовска област), получил на въоръжение в периода 2013-2015 г. 36 броя Су-34.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Израел тества морската си версия на ”Железен купол”
29.05.2016, 21:40
Въоръжените сили на Израел публикуваха видео с тестването на морската версия на противоракетния комплекс „Железен купол“ (Iron Dome), проведено в средата на май месец 2016 г., пише порталът N+1. На видеото се вижда изстрелване на ракета-прехващач Tamir, полетът ѝ към целта и поразяването на ракетата-мишена, изстреляна от крайбрежието.
Морската версия на „Железен купол“ е разположена на палубата на корветата „Лахав“ тип „Саар-5“. За откриването на целта отговаря радиолокатор ELM-2248 Adir, разработен от компанията Israel Aerospace Industries.
ВМС на Израел съобщиха, че възнамеряват да разположат комплект „Железен купол“ върху плавателен съд още през декември миналата година. Усъвършенстваните кораби ще се използват за защита на израелските сондажни платформи за газ. Военните смятат, че противникът може да се опита да нанесе удар по газовите находища на страната.
Батареята на сухопътния „Железен купол“ е съставена от център за управление, радиолокатор и три пускови установки с по 20 ракети във всяка. Комплексът е предназначен за прихващане на различни ракети с диапазон до 70 км, може да определя мястото на поражение от противников боеприпас и да отменя команда за унищожаването му, ако изчисленията покажат, че той ще падне в ненаселено място.
Днес Израел има в готовност девет сухопътни комплекса „Железен купол“, първият от които бе предаден на военните през 2011 г. От началото на военната си употреба до края на 2014 г. комплексите са прихванали общо над 1200 ракети. Според данните на Министерството на отбраната на Израел, на военните са нужни 15 комплекса, за да бъде защитена от ракетни обстрели цялата територия на страната. - Още за Iron Dome
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Пентагонът се изфука с новата си ракета, която ще „сдържи” Русия в Европа
29.05.2016, 21:14
Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ (Missile Defense Agency) и компанията Raytheon разработват нова версия на зенитната ракета SM-3, пише Крис Озбърн в The National Interest. Пентагонът планира да разположи новата ракета SM-3IIA на позицията за ПРО в Полша, която трябва да е готова през 2018 г., отбелязва списанието. През декември миналата година Raytheon получи $543 милиона по договора за разработка на тези ракети.
Ракетите-прехващачи SM-3IIA са предназначени за унищожаване на балистични ракети и бойни глави на извънатмосферни височини. Те ще бъдат разработвани върху основата на модификацията SM-3IB, чиито първи изпитания се състояха през 2012 г. Според представители на Raytheon, в новата версия на противоракетите ще бъдат увеличени размерите на кинетичния прехващач, ще има и нови сензори, притежаващи повишени възможности за определяне на лъжливи цели.
Компанията планира да проведе през втората половина на годината пробен пуск на ракета SM-3IIA по учебна цел – балистична цел със средна далечина. Вече са извършени два успешни изпитателни старта, чиято цел е получаване на телеметрия от борда.
Пентагонът разглежда разполагането на ракетите SM-3IIA в Полша като ключова част от европейския противоракетен щит, така наречената програма „Иджис” (Aegis Ashore), и програмите за „адаптивен подход”, която администрацията на Барак Обама реализира по отношение на „заплахите” от страна на Иран.
След интегрирането в бойната управляваща система „Иджис”, ракетите SM-3 ще могат да получават от нея данни за целите, добавя The National Interest. Заявената цел на разполагането е защита на Европа от ракетни заплахи, които Пентагонът вижда в Русия, Иран и някои страни от Близкия Изток.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Проверяват 200 военни в авиобаза Крумово за измама с квартирни пари
29.05.2016, 21:09
Своеобразен рекорд постави рейнджър от авиобаза Крумово, който в продължение на 8 г. лъгал командирите си, че е на квартира в Пловдив. В действителност живеел в родния си дом в Садово и пътувал до поделението. Всеки месец обаче получавал пари от МО за наем, тъй като представял фалшиви декларации. От 2008-а досега прибрал незаконно 10 000 лева. Преди 5 г. същият кадрови редник е бил проверен от военна полиция. Тогава хазяинът му заявил, че той обитава квартирата. През февруари т.г. ченгета под пагон и следователи влезли в авиобазата и започнали да ровят документите на военните, които вземали суми за наем, съобщава "24 часа". Тогава била разкрита и измамата на рейнджъра. Оказало се, че на адреса под тепетата, посочен от него за квартира, никой не го познава.
"След като през 2011-а не можаха да ме хванат, се успокоих и продължих", признал той пред разследващите.
"Проверката в авиобаза Крумово продължава, тъй като там има 200 души на квартира. До момента са установени десетина, които чрез документи с невярно съдържание са получили пари от МО. Някои са подправяли подписи на хазяи под договора за наем", коментира военноокръжният прокурор на Пловдив полк. Димо Бъчваров. При суми до 3000 лв. нарушителите могат да се отърват с глоба, но ако са завлекли бюджета на министерството на отбраната с повече, се наказват с пробация или условна присъда.
В такъв случай веднага се уволняват от армията. Освен авиобаза Крумово се проверяват радиолакационното поделение до Мебелна къща в Пловдив и батальонът в Казанлък. Военни полицаи са подхванали редниците и сержантите, а следователите - офицерите. Акцията и в трите казарми трябва да приключи в края на юни.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Американските морски и въздушни маневри се превръщат в „новото нормално“ в азиатската част на Тихия океан
29.05.2016, 20:23
Маневрите на американските кораби и военни самолети, които се извършват в Южнокитайско и Японско море, се превръщат в „новото нормално“ за отношенията между САЩ и Тихоокеанските държави, въпреки увеличаващото се напрежение между Пекин и Москва, пише японският вестник The Asahi Shimbun.
Действията на САЩ през последните месеци доведоха до гневни протести от Китай и Русия. Американските военни лидери обаче защитават операциите и подчертават, че ще продължат да се упражняват свободата на корабоплаването и може би с времето ще го правят още по-често.
Ескалиращото напрежение в реториката е отражение на опитите на Китай и Русия да покажат военно превъзходство в една част на света, за която има растяща конкуренция.
Военните маневри хвърлиха сянка върху решението от началото на мандата на американския президент Барак Обама да концентрира отношенията си с Тихоокеанските партньори върху икономиката и търговията.
„Сега е момент, когато Китай, Иран и Русия ни тестват, като се държат безразсъдно и притискат политиците с въпроса колко далеч ние ще стигнем и кога“, коментира Дерек Колет, бивш помощник на министъра на отбраната по международните въпроси. „Ние сме за свобода на корабоплаването и следваме правилата, а и до някаква степен сме против променянето на тези правила“, допълни Колет.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
В балтийските държави ще бъдат разположени британски войски
29.05.2016, 20:10
В рамките на нова стратегия на НАТО за сдържане на потенциална агресия от страна на Русия в Литва, Латвия и Естония ще бъдат разположени британски войски, съобщава The Sunday Times.
Алиансът изхожда от това, че демонстрацията на решимостта на партньорите ще бъде ограничена до провеждането на серия маневри по източния фланг. Въпреки това някои от министрите на отбраната на държавите от НАТО се съмняват, че стратегията е достатъчно ефективна, за да спре руския президент Владимир Путин от военна агресия в Източна Европа.
Съгласно данните на изданието на юлската среща на върха на държавите от Алианса, която ще се проведе в Полша, ще бъде прието окончателно решение за разполагането на четири хиляди войници в държавите от Балтийския регион. Източници от британското министерство на отбраната съобщават, че около хиляда от тях ще бъдат предоставени от Лондон.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Русия ще върне на Израел танк с историческа ценност
29.05.2016, 17:43

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изказал благодарност на Владимир Путин за съгласието да върне танк, който сирийската армия взела като трофей в началото на 1980-те години. Впоследствие бойната машина е подарена на СССР и изложена в музей край Москва. Израелската армия загубила танк „Магах” (версия на американския М48) през 1982 г. в южноливанската местност Султан Яакуб. Съдбата на тримата членове на неговия екипаж оттогава е неизвестна.
Нетаняху повдигнал въпроса за връщане на танка в родината по време на неговата априлска визита в Москва. Той помоли танкът да бъде предаден на Израел като единствено паметно свидетелство за семействата на загиналите войници, които изчезнали безследно в този бой” – съобщиха от пресслужбата на Путин.
„Ние по всевъзможни пътища продължаваме да изясняваме какво се случило с Цви Фелдман, Захари Баумел и с Йехуда Кац, и няма да се успокоим, докато не го изясним. Успоредно с това сега аз искам да благодаря на президента на Русия за този хуманен жест” – казал Нетаняху.
Твърди се, че това са може би единствените загинали израелски военни, чиито тела не са погребани в родината.
Сега в Москва се намира израелска военна делегация, която заедно с руски военни обсъждат технически подробности по транспортирането на танка.
Според израелски медии, случаят е сполучлива илюстрация за мъжките отношения между Путин и Нетаняху, които по кардинални въпроси коренно се разминават.

 
Изстреляха ракета-носител „Съюз“ от Плесецк
29.05.2016, 15:18

Ракета носител от среден класс 'Съюз-2.1б', с навигационен спътник 'Глонасс-М', успешно бе изстреляна от космодрума Плесецк в Архангелска област в 10:45 наше време (29 май 2016 ). - (видео)

По данни на руските военни, всички предстартови операции и самият старт са преминали в планов режим. Това е трети старт на ракета от този тип от Плесецк за 2016 г.
Както по късно са съобщили от ведомството, ускорителя 'Фрегат' заедно със спътника успешно са се отделили от третата степен на ракетата. Извеждането на спътника с помощта на ускорителя 'Фрегат' ще отнеме няколко часа.
Извеждането на поредния спътник 'Глонас-М' трябва да подсили орбиталната групировка на руската система за навигация ГЛОНАСС. Както бе съобщено по рано, освен този старт, до края на годината са запланирани още седем. Общата операция по изстрелването на ракетата беше осъществена от командира на  Космическите войски на Руската федерация генерал-лейтенант Александър Головко.

 
"Роскосмос" се отказа от изложението във Фарнбъро
29.05.2016, 09:31
Ръководството на държавната корпорация „Роскосмос” реши да се откаже от участие в авиокосмическия салон „Фарнбъро-2016″ — най-голямото отраслово шоу, което се провежда от 1948 г. в графство Хемпшир. През тази година изложението ще се състои от 11 до 15 юли, а в плановете на участието на държавната корпорация в международни мероприятия беше и изграждането там на обединен стенд, където обикновено се групират производителите на космически апарати („ИСС „Решетньов”, НПО „Лавочкин”) и разработчици на ракетна техника (Център „Хруничев”, ЦСКБ „Прогрес”).
Писмо за решението на ръководството на държавната корпорация да не участва във „Фарнбъро-2016″ с подпис на заместник-генералния директор на „Роскосмос” Сергей Савелиев беше разпространено през миналата седмица.
„През 2015 г. британската страна отказа да допусне руски компании за участие в изложението на военна техника DSEI-​2015, въпреки навреме подадените заявки — пише Савелиев. — Англичаните мотивираха официално решението си с факта, че „въведените от правителството на Великобритания санкции, както и ограниченията по линия на военнотехническото сътрудничество правят невъзможно участието на всякакви руски организации или на техни представители, свързани с дейност в областта на отбраната и сигурността, в каквито и да са изложбени мероприятия на територията на страната.”
В „Роскосмос” очакват повторение на същата ситуация и този път.
„Най-вероятно всички членове на нашата делегация ще се сблъскат с редица изкуствено поставени от англичаните бариери, сред които многобройни откази за издаване на визи, забавяне на оформянето на разрешените за внасяне експонати — смята Сергей Савельев. — Във връзка с това генералният директор на „Роскосмос” взе решение за нецелесъобразността на участието в авиационно-космическия салон „Фарнбъро-2016″ и за изключването му от плана за участията на държавната корпорация от международните изложения през 2016 г.”
Освен „Роскосмос” от участие във „Фарнбъро-2016″ ще се откаже и „Рособоронэкспорт”, организирал там преди единна руска експозиция на продукция с военно предназначение.
За целесъобразността на пътуването си до Фарнбъро се замислят и в ръководството на „Ростех”.
- Планираме да участваме, но не мащабно, въпреки че на този етап засега нямаме окончателно решение — заяви пред „Известия” заместник-генералният директор на „Ростех” Николай Волобуев. — Участваме във всички големи международни изложения. Ако обаче отново се повтори този натиск в рамките на санкционната политика, както миналия път, за какво ни е това участие? В подобни политически ангажирани ситуации се отказваме от участие.
Единствената руска държавна компания, която засега твърдо планира пътуване за „Фарнбъро-2016″, е Обединената авиостроителна корпорация (ОАК).
- Планираме да построим във Фарнбъро хале, да представим там „Суперджет”, а така също и с помощта на корпорацията „Иркут” да организираме експозиция, посветена на новия самолет МС-21 — заявиха от ОАК.
През последните две години руските делегации на „Роскосмос” редовно изпитват проблеми с получаване на визи не само за Великобритания. През юли миналата година например визи не можаха да получат членовете на делегация, пътуваща за Австралия на заседание на работна група на Международния комитет на ООН за спътникова навигация. В датата на пътуването — 10 юли — австралийски визи получиха само двама от десетте членове на делегацията.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
"Уралвагонзавод" показва военна техника в Казахстан
29.05.2016, 09:23
Научно-производствената корпорация „Уралвагонзавод” за първи път ще покаже модернизирания Т-72 със система за управление на огъня и топловизионен прицел в новата комплектация на ІV Международно изложение на въоръжения и военнотехническо имущество KADEX-​2016 в Астана от 2 до 5 юни, съобщиха от пресслужбата на корпорацията.
По данни на „Уралвагонзавод” на изложението свои разработки ще представи научно-изследователският институт „Буревестник” от Нижни Новгород, който влиза в корпорацията.
В експозицията ще бъдат показани 82-​мм минохвъргачка 2Б24, минохвъргачката 2Б25 и дистанционно управляеми модули. Също така корпорацията ще представи най-новата си разработка — 57 мм автоматична артилерийска установка АУ-220М, интегрирана в бойната машина „БАРИС 8х8″. Необитаемият боен модул е изпълнен като дистанционно управляема бойна система с кръгово завъртане. До днес в света не съществуват БТР или БМП, способни да издържат ударите на АУ-220М, уточниха от пресслужбата.
На руския стенд ще бъде демонстрирана цялата гама от произвеждана продукция, в това число танкът Т-90МС, бойните машини за поддръжка БМПТ и БМПТ-72, БМР-3МС, тежката огнехвъргачна система ТОС-1А, плаващият верижен транспортьор ПТС-4, както и модели от инженерната техника — инженерната машина за разграждения ИМР-3М, танковият мостопоставач МТУ-72.
На изложението KADEX-​2016 повече от 300 компании производители на военна техника планират да покажат своята продукция. Експозицията на изложението ще бъде разгърната в 6 павилиона и на открита площадка, а общата площ ще бъде над 15 хил. кв. м.
 
Пентагонът разследва причините за смъртта на американски моряк, участващ в операцията срещу „Ислямска държава“
29.05.2016, 09:08
Пентагонът разследва причините за смъртта в Червено море на 19-годишния американски моряк Конър Макуаги, който е участвал в операция „Непоколебима решимост“ срещу „Ислямска държава“, предаде ТАСС.
„Министерството на отбраната съобщи днес за смъртта на моряка. В момента инцидентът се разследва“, пише в официално заявление на Пентагона. Макуаги умира на 26 май в резултат на нараняване, „което не е свързано с бойни действия“, в Червено море.
Военната операция на въоръжените сили на САЩ и на съюзниците им срещу „Ислямска държава“ „Непоколебима решимост“ се провежда от 8 август 2014 г. насам.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Добри новини от поредната национална среща на италианските алпини
29.05.2016, 08:57
На снимката: Старши лейтенант от запаса Владимир Томов с командоре Ренато Чизилин, председател на комисията на IFMS към АНА, който ще докладва и ще представи България за пълноправен член пред Конгреса на IFMS в Инсбрук, АвстрияБългария и 101-ви алпийска батальон получиха ново потвърждение за приемането им в Международната федерация на планинските войски (IFMS). Това стана по време на 89-ата Национална среща на Италианските Алпини в гр. Асти, която се проведе от 13 до 15 май, казва старши лейтенант от запаса Владимир Томов.
По време на официалната церемония, посочва председателят на Клуба за международни и бизнес връзки в СОСЗР, генералният секретар на IFMS бригаден генерал Ренато Дженовезе и командоре Ренато Чизилин, председател на комисията на IFMS в Националната асациоция на италианските алпини (ANA), споделиха отличните си впечатления от неотдавнашната мисия у нас. Тези мнения са направили излишна предвидената дискусия във връзка с предложението България да бъде приета за пълноправен член на IFMS през септември на конгреса в Инсбрук. Пътят е отворен, остава СОСЗР да извърши необходимата непосредствена подготовка.
На среща с командира на Италианските алпини генерал-лейтенант Федерико Бонато старши лейтенант Томов е благодарил за участието в конференцията, организирана от Сухопътни войски и Асоциацията на Сухопътните войски в София, както и за поканите за участие на Алпийският батальон в състезанията в Италия и за обученията и тренировките в Алпите. Генерал Бонато казал, че му е предадена молбата от генерал Дженовезе за включването на Алпийския батальон в допълнителни обучения с Италианските алпини, което е в резултат на визитата на делегацията на Италианските алпини в София и Смолян през март т. г.
По време на официалната церемония с участието на всички председатели на секции от Италия и цял свят и делегациите от други държави, председателят на Националната асоциация на италианските алпини лейтенант Себастиано Фаверо наградил всички, в т. ч. и старши лейтенант Томов, като представител на България с плакет на Адуната - 89 (89 - ата национална среща на АНА). Отделно му е била  връчена значката на IFMS. След завръщането си у нас старши лейтенант Томов връчи плакета на председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.
Стефано Бенацо, бивш посланник на Италия в България, който е кръстник на Клуб „Български планински стрелци „Капитан Петко войвода” към СОСЗР, бе подредил специална изложба в чест на Алпините, отбелязва старши лейтенант Томов. Връчих му, допълни той, от името на председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов знаме и значка на съюза.
Старши лейтенант Томов е впечатлен от грандиозните церемонии и строгата организация по време на форума на Италианските алпини. Само официалният парад е продължил 12 часа. Съборът е бил уважен от най-високо военно ниво, т.е. от началника на отбраната алпин генерал Клаудио Грациано, губернатора на провинция Пиемонте, министри, кметове и други  официални лица.
Голям интерес е предизвикала изложбата на военната техника на Италианските алпини -  специално оборудване, оръдия, минохвъргачки, бронирана техника, хеликоптери, самоходни гаубици, инженерна техника, алпийско оборудване, парашутно оборудване, лодки, оръжие, лично оръжие, специализирани роботи и др.
В града бяха изградени  лагери, с палатки, кемпери и каравани за настаняване на различните секции на алпините, които вземат участие в Националната среща, в градинки, паркинги, дворове на фабрики, стадиони и др., споделя старши лейтенантът. По това време в Асти имало около 600 000 алпини, членове на семейства и гости. Организацията била изключително добра, включили се всички сили за сигурност, различните видове полиция, карабинери, доброволци и др. В лагерите били разположени мобилни установки за контрол на територията, за осигурявне на сигурност на всички. Реално това е национален сбор с тренировка за всички служби за сигурност, смята старши лейтенант Томов.
**************
ANA, Националната асоциация на италианските алпини, е най-голямата военно патриотична организация в Италия с около 400 000 активни членове с организации в цяла Италия и в цял свят. Поддържат собствена напълно оборудвана  Гражданска защита с около 75 000 души.  В ANA членуват и действащи военни и поддържат активно сътрудничество с МО и действащата армия, общинските организации, университети, училища и др. държавни структури и организации.
В IFMS членуват 10 държави, САЩ, Германия, Италия, Франция, Швейцария, Австрия, Полша, Словения, Испания, Черна гора. България има статут на гост в IFMS с ментор Италия. В работата на Конгреса на IFMS и на организациите на отделните държави активно участват както запасни и резервисти, така и действащи военнослужещи. Дейността на IFMS и на организациите от страните-членки се осъществяват със сътрудничеството и  активното съдействие на съответните армии и министерства на отбраната.  
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Поредният Як-130 извърши първи полет
28.05.2016, 22:50
Як-130
Днес, 28 май 2016 година, от летището на Иркутския авиационен завод излетя поредният нов учебно-боен самолет Як-130. Машината е предназначена за ВВС на Беларус и има сериен заводски номер 130-11.00-1005. Това е вече трети такъв самолет произведен от завода за тази година. - Още за Як-130
 
Самолет от Втората световна катастрофира в река Хъдсън
28.05.2016, 22:13
 P-47 Thunderbolt Музеен експонат от Втората световна война падна в реката Хъдсън между Ню Йорк и Ню Джърси днес, съобщи Би Би Си. Става въпрос за едноместен самолет Republic P-47 Thunderbolt - най-големият, най-мощният масово произвеждан и най-скъпият едномоторен витлов изтребител в световната авиационна история. - (видео)
Изтребителят паднал на 3,2 км от моста "Джордж Вашингтон", пилотът загинал. Гмуркачи извадили тялото му от потопената машина. Той е идентифициран като 56-годишния Уилям Гордън от Кей Уест, Флорида.
Причината за катастрофата не е ясна, но една от възможните е проблем с двигателя. Този самолет е един от трите, излетели от летище във Фармингдейл, на изток от Ню Йорк.
Те участвали в снимането на промоционално видео за Американския Въздухоплавателен Музей, за отбелязване на 75-годишнината му.
Двата други самолета - друг P-40 и модерен, на който били камерите, се прибрали безопасно. P-40 Warhawk е използван като изтребител и изтребител-бомбардировач, един от малкото, воювали практически на всички театри на бойните действия през Втората световна война.
 
Военно видео
28.05.2016, 21:53

 

„Укротители огня“ - програма „Военная приемка“ на руската военна телевизия „Звезда“

 
НАТО поема контрола в Егейско море
28.05.2016, 21:30
Втора постоянна морска сила на НАТО (Standing Maritime Group 2) ще бъде изпратена „без никакво закъснение” в Егейско море, за да съдейства за управлението на бежанската криза на морската граница между Гърция и Турция, съобщава grreporter.info. Както съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, на неговите членове ще бъде възложено незабавно да започнат наблюдение на Егейско море с цел да прекъснат дейността на трафикантските мрежи. Турските и гръцките брегови охрани ще оперират само в териториалните води и въздушните пространства на страните си. Цялостната операция ще се ръководи от Германия със сътрудничеството на бреговите охрани на двете страни и европейската агенция за охрана на границите Frontex.
Задачата на силите на НАТО няма да бъде „да спира или отблъсква” лодките с бежанци, а „да събира важна информация и да наблюдава” с крайна цел да бъдат унищожени престъпните мрежи за трафик на хора, уточни Столтенберг.
Към момента Втората постоянна морска сила на НАТО разполага с три кораба, но голям брой страни-членки на алианса са изразили готовност да предоставят военноморски сили и следователно флотът се очаква да бъде увеличен много скоро.
Решението за намесата на НАТО в охраняването на Егейско море бе взето след официално искане за съдействие от страна на Германия, Турция и Гърция.
В изявления, които направи по-рано днес министърът на отбраната на САЩ Аш Картър подчерта, че намесата на Северноатлантическия алианс цели единствено да прекъсне дейността на трафикантските мрежи и няма друга насоченост.
„Съществува един престъпен синдикат, който експлоатира тези невинни хора в рамките на организирана операция за трафик. Предприемането на действия срещу него е най-големият резултат, който можем да постигнем от хуманитарна гледна точка”, посочи той.
„Сега е важно да предприемем бързи действия”, каза германският министър на отбраната Урсула фон дер Лаер, а американският ѝ колега подкрепи нейната позиция с думите, че Вашингтон споделя нуждата от бързи действия. „Животът и съдбата на много хора се намират под риск”, допълни Картър.
НАТО вече е разположило мащабни военни сили в региона на Източното Средиземноморие като подкрепа към Турция във връзка с руските операции в Сирия. Те включват самолети за координация и наблюдение AWACS, военни кораби и въздухоплавателни патрулни сили.  
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Каймак-Чалан. Генерал-майор Никола Тодоров Жеков
28.05.2016, 20:34
Генерал-майор Никола Тодоров ЖековГенерал-майор Никола Тодоров Жеков, Главнокомандващ Действаща армия - Български военачалник, планирал и ръководил операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 25 декември 1864 г. в Сливен. Детството му преминава в крайна бедност и оскъдица. През януари 1878 г. Никола Жеков е детето, което посреща войските на генерал Скобелев при освобождаването на града. През 1880 г. тръгва пеш на София, където постъпва на работа в железарска работилница, за да завърши гимназия. На 4 септември 1883 г. постъпва във Военното училище. По време на Сръбско-българската война (1885) е зачислен като подофицер във 2-ри резервен полк, оставен на разположение на главното командване. След края на войната се връща във Военното училище. Участва в детронирането на княз Александър І Батенберг на 9 август 1886 г., за което е отстранен от училището и е изпратен в 12-ти пехотен Балкански полк. След амнистия се връща в София. Завършва Военното училище с VІІІ-ми Випуск. Произведен е в чин подпоручик на 27 април 1887 г. и е зачислен за младши офицер във 2-ри артилерийски полк във Враца. На 18 май 1890 г. е произведен в чин поручик. Служи в 5-ти артилерийски полк в Шумен. На 2 август 1894 г. е произведен в чин капитан. През 1897 г. завършва Генералщабната академия в Торино (Scuola di Applicazione e Istituto di Studi Militari dell' Esercito) Служи в 1-ви пехотен Софийски полк. Произведен е в чин майор на 1 януари 1901 г. Служи във военното училище като инспектор на класовете. От 1903 г. до 1910 г. е назначен за началник на Школата за запасни подпоручици в пехотата в Княжево. Произведен е в чин подполковник на 1 януари 1905 г. На 18 май 1909 г. е произведен в чин полковник. От 18 март 1912 г. до 19 септември 1912 г. е назначен за началник на Военното училище. По време на Балканската война (1912-1913) е помощник-началник щаб на 2-ра армия на генерал Никола Иванов, която обсажда Одрин. Участва в разработването на плана за превземането на Одринската крепост на 12-13 март 1913 г. През Междусъюзническата война (1913) е назначен за командващ войските, реокупирали Западна Тракия в Гюмюрджина. През 1914 г. е включен в състава на военната делегация, която води преговори с Турция за отстъпването на левия бряг на река Марица и за подписването на военна конвенция. През 1914-1915 г. е назначен за помощник началник-щаб на Щаба на войската. През май 1915 г. е назначен за началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор. От 19 август 1915 г. до 4 октомври 1915 г. е назначен за министър на войната в правителството на д-р Васил Радославов. На 5 октомври 1915 г. е назначен за Главнокомандващ Действащата армия. Ръководи всички операции на българските войски на Сръбския и Македонския фронт. На 6 октомври 1916 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. На 8 септември 1918 г. заболява и е изпратен за операция и лечение във Виена. След Солунското примирие (29 септември 1918 г.) остава в изгнание в Германия и в Австрия. Уволнен е от действителна военна служба. На 21 октомври 1921 г. се връща в България. Съден е от състав на Трети държавен съд като виновник за националната катастрофа за времето, в което е бил министър на войната. Осъден е на 10 години тъмничен затвор. През 1924 г., след свалянето на правителството на Александър Стамболийски, е амнистиран и освободен от затвора. Чете лекции във Военното училище и пише книги за историята и развитието на българската армия. На 6 май 1935 г. е произведен в чин генерал от пехотата (пълен генерал). На 23 юли 1940 г., по лична покана на Адолф Хитлер, посещава Западния фронт, в качеството му на Главнокомандващ българската армия по време на Първата световна война (1914-1918). Посрещнат е с пълни военни почести и с издигането на българския трицвет пред кметството в Ньой, където е подписан мирния договор с България през 1919 г. Разписването му в почетната книга на парижкото предградие Ньой се приема за реабилитация на българската военна чест, накърнена с Ньойския диктат. След преврата на 9 септември 1944 г. емигрира в Германия. На 1 февруари 1945 г. т.нар. Народен съд го осъжда на смърт. Умира на 1 ноември 1949 г. във Фюсен, Бавария.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Военнослужещи от Сухопътните войски ще подпомогнат екипи на „Гранична полиция“ в охраната на държавната граница с Гърция
28.05.2016, 16;40
Две групи нелегални имигранти са направили опит тази нощ и рано тази сутрин да преминат незаконно от Гърция на българска територия, в зоната на отговорност на ГПУ-Петрич. Групите са локализирани и задържани от наряди на граничния полицейски участък. Те са в състав от над 30 души всяка.
В момента, чрез двустранния координационен център на ГКПП- Кулата се осъществяват преговори с гръцките власти за начина на връщане на нелегалните имигранти.
В съответствие с предварително разработения план за съвместни действия с Министерството на вътрешните работи военнослужещи от Сухопътните войски ще се включат, за да подпомагат работата на Гранична полиция по охрана на държавната граница с Гърция.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Турция нямала да купува от САЩ ударни безпилотни самолети, щяла да си ги прави сама
28.05.2016, 15:50
AnkaTурция в редица случаи не е получавала от САЩ достатъчно подкрепа по въпроса за противодействие на тероризма, заявил публично заместник-министърът на турската отбранителната промишленост Исмаил Демир в центъра „Атлантически съвет” във Вашингтон. Демир се оплакал, че докато Турция водела борба с тероризма, Конгресът на САЩ често спирал продажбата на ударни безпилотници, предаде Anadolu.
Според него, в отговор на тази американска позиция властите в Анкара от 2013 г. предприела сериозни мерки по организиране на производството на собствени ударни безпилотни летателни апарати (БЛА) и вече е постигнала сериозни резултати.
Това станало причина Турция вече да не купува от САЩ ударни БЛА. „Тази страница за нас вече е затворена” – добавил той.
Справка:
На 5 февруари 2016 г. се състоял първият оперативен полет на турския военен безпилотен летателен апарат Anka с голяма продължителност на полета. Съобщението е на турското държавно авиостроително обединение Turkish Aerospace Industries (TAI), тиражирано от националните медии.
Апаратът излетял от аеродрума в град Елязъг в Източна Турция и извършил 4-часов разузнавателен полет на височина 5800 м (19 000 фута) над райони, където се водят боеве между турската армия и кюрдски въстаници.
Този полет станал важен етап в продължителната програма за създаване на собствен БЛА клас MALE Anka (Феникс), започната под егидата на TAI още през 2004 г. Първият полет на първия прототип на БЛА Anka се състоял през декември 2010 г. Впоследствие от петте опитни образци Anka Block A са загубени три.
През октомври 2013 г. TAI получава договор за производство и доставка на армията на 10 серийни апарата Block B, първият от които е изпробван през януари 2015 г.
БЛА Anka Block B  има максимално тегло 1680 кг., размах на крилото 17,4 м и е снабден с бутален двигател с мощност 155 к.с. Заявената максимална продължителност на полета е 24 часа. За сега апаратите все още не са снабдени със спътникова система за управление и предаване на данни, което не позволява да бъдат използвани на голяма далечина. - Още за TAI Anka
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Русия успешно тества ракета за унищожаване на сателити
28.05.2016, 15:08
Русия е провела успешен тест на новата ракета А-235 „Нудоль“ за унищожаване на спътници в орбита около земята, съобщи The Washington Free Beacon, позовавайки се на американски представители.
„Нудоль“ е била изстреляна от Плисецк, на около 800 км. северно от Москва. Тестът е бил наблюдаван от американски шпионски сателити и оценен като успешен. Според Washington Free Beacon тестът е поредна стъпка в усилията на Русия за развиването на оръжия, способни да унищожат американски навигационни, комуникационни и шпионски сателити, които дават предимство на Вашингтон при противопоставяне. Повече детайли около теста не са дадени и не може да се разбере дали ракетата е била изстреляна срещу намиращ се на орбита сателит-мишена или просто е била изведена по суборбитална траектория без да има мишена.
Това е втори успешен тест с „Нудоль“, първият беше извършен на 18 ноември 2015 година - (видео). Говорителят на Пентагона подп. Мишел Балданса отказа коментар по случая. - Още за А-235
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Путин поздрави военните по повод Деня на граничаря
28.05.2016, 14:43
ПутинРуският президент Владимир Путин поздрави военни, цивилни служители и ветерани от граничната служба на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които отбелязват в събота (28 май) Деня на граничните служители, съобщи ТАСС.
„През цялата многовековна история на нашата страна, защитниците на границите винаги са служили достойно изпълнявайки своя дълг, демонстрирайки на всички смелост и непоклатимост, преданост към родината“, каза в поздравително послание публикувано на сайта на Кремъл президентът Путин.
„И, разбира се, ние винаги ще помним безпрецедентния подвиг на войниците и офицерите на граничните пунктове по време на Великата отечествена война, които преди 75 години бяха първите, които се изправиха пред атаката на жестокия враг и се бориха смело за всеки инч от земята си“, каза Путин.
„Важно е, че сегашното поколение на граничната охрана достойно продължава най-добрите традиции на своите предшественици, решава ефективно и на най-високо професионално ниво взискателните предизвикателства в борбата срещу международния тероризъм, заплахата от наркотици, транснационалната престъпност и нелегалната миграция, здраво охранява държавните граници на Русия“, каза той. - Oще гранични войски на РФ
 
Проектите за модернизация на армията трябва много внимателно да се прецизират
28.05.2016, 11:57

 Красимир Каракачанов

 

 

Интервю с Красимир Каракачанов – зам. -председател на Народното събрание, член на комисията по отбрана и съпредседател на Патриотичния фронт.

 
Foreign Policy: САЩ забраниха продажбата на касетъчни бомби за Саудитска арабия
28.06.2016, 09:00
Разтревожен от растящия брой на убитите, Белият дом спря трансферът на касетъчни бомби към Саудитска арабия, докато сунитската страна продължава кървавата война срещу шиитските бунтовници в Йемен, пише Foreign Policy.
Това е първата конкретна стъпка, която САЩ правят за да демонстрират безпокойство от въздушната кампания на арабското кралство, на която активистите за човешки права приписват смъртта на стотици цивилни в Йемен, много от които деца.
Ходът на Вашингтон идва заради растящия критицизъм на американски законодатели относно подкрепата, която страната оказва за близкоизточната монархия в продължаващия вече над година конфликт. В хода на саудитската кампания, САЩ доставиха въоръжение, предоставиха обучение, разузнавателна информация, както и техническа подкрепа на саудитските ВВС. Освен това, американски компании продадоха на Рияд касетъчни бомби на стойност стотици милиони долари в последните години.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
24-та авиобаза участва в подготовка в Германия
28.06.2016, 08:44
В периода 9 – 26 май 2016 г. личен състав и вертолет AS 532AL Cougar от състава на 24-та авиобаза взеха участие в съвместната Ротационна подготовка 16-05 ULO-NRF Combined Resolve VI в Тренировъчните центрове на Силите на САЩ – Joint Multinational Readiness Center (JMRC), Хохенфелс и Графенвьор, Република Германия.
Основна цел на модула от 24-та авиобаза беше повишаването на оперативната съвместимост с коалиционните партньори и задълбочаване на знанията в процесса на планиране и изпълнение на въздушно-десантни задачи (air assault). По решение на ръководството на учението авиационният модул изпълняваше задачи в интерес на противостоящите сили (OPFOR – opposing force).
Освен задачите за нуждите на учението екипажи от 24-та авиационна база изпълниха опознавателни полети в района на Тренировъчния център нощем с прибори за нощно виждане. В допълнение личният състав взе участие в теоретична подготовка и премина тренажор за динамично преобръщане за управление на високо проходим джип Humvee, след което обучените получиха сертификат. - Още за 24 АБ
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
От „Хемус- 2016”: Динамичен показ на брега на Марица
27.05.2016, 22:11
По традиция в рамките на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус – 2016 г.“ днес военнослужещи от видовете въоръжени сили демонстрираха способности, допринасящи към националната сигурност в мирно време, съобщава Пресцентърът на МО. На брега на река Марица, южно от Международния панаир – Пловдив, своите бойни умения в екстремни ситуации показаха военнослужещи от Сухопътните войски и  Военновъздушните сили, съвместно с екипи от Служба „Военна полиция“.
Техните действия наблюдаваха заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, министърът на Република Камерун Жозеф Бети Асомо, заместник-министърът на отбраната по ресурсите на Федерална република Босна и Херцеговина Борис Йеринич, командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, началникът на щаба на 68-ма бригада „Специални сили“ полковник Димитър Бучков, командирът на 24-та авиационна база – Крумово бригаден генерал Петьо Мирчев, представители на чуждестранните делегации, участващи в „Хемус – 2016“, много жители и гости на гр. Пловдив.
По време на демонстрацията група за специални операции от състава на Сухопътните войски, съвместно с екип от служба „Военна полиция” показаха своите умения при търсене, откриване и локализиране на терористи. В този епизод участва  вертолет от състава на Военновъздушните сили. След това военнослужещи от бригада Специални сили и служба „Военна полиция“ извършиха прочистване на обект, задържане и неутрализиране на терористи. В края на динамичния показ специализиран екип от състава на Сухопътните войски (EOD тим) изпълни действия по откриване и унищожаване на импровизирани взривни устройства.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
От „Хемус 2016”: Демонстрационни стрелби на полигон „Змейово“
27.05.2016, 17:10
Демонстрационни стрелби в рамките на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус – 2016 г.“ се проведоха днес на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“, съобщава Пресцентърът на МО. Те се организират традиционно в рамките на изложението от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“. По време стрелбите бяха демонстрирани изпитания на боеприпаси, извършвани на артилерийския полигон „Змейово“ и бяха презентирани продуктите на пет български фирми от отбранителната индустрия.
На демонстрационните стрелби присъстваха заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, министърът на отбраната на Федерална република Нигерия Мансур Мохамед Дан-Али, министърът на Република Камерун Жозеф Бети Асомо и заместник-министърът на отбраната по ресурсите на Федерална република Босна и Херцеговина Борис Йеринич. В наблюдението на показа се включиха и представители на чуждестранните делегации, участващи в „Хемус – 2016 г.“, членовете на Комитета на Партньорството за бойни припаси (ASPC) към Агенцията на НАТО за поддръжка (NSPA), командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, заместник-директорът на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ полк. Димитър Кирков и председателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов.
Предвиждаше се по-късно днес в основната зона на река Марица, южно от Международния панаир – Пловдив, ще се проведе динамичен показ за демонстриране на способностите за съвместни действия на формирования от Въоръжените сили на Република България при провеждане на специални операции.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия подсилва военните си сили на спорните Курилски острови
27.05.2016, 15:07
Генерал-полковник Сергей СуровикинРуското министерство на отбраната обяви, че предприема безпрецедентни мерки за засилването на своите военни обекти на Курилските острови, към които претенции има и Япония.
Генерал-полковник Сергей Суровикин, командващ на войските на Източния военен окръг на ВС на Русия, обяви началото на „безпрецедентните мерки за развитие на военната инфраструктура в областта“, се посочва в изявлението на руската армия.
Руската армия има бази на Курилския тихоокеански архипелаг, за четири острова от който Япония също изразява претенции. Спорът между Москва и Токио датира от края на Втората световна война, когато съветската армия поема контрола върху четири курилски острова, малко след японската капитулация.
Според Суровикин мерките за подсилване на военните обекти са „планирано превъоръжаване на формациите и частите, както и засилване на нивото на социална защита за всички категории служещи войници и членовете на техните семейства“.
По-рано този месец Русия изпрати шест кораба от тихоокеанския си флот на мисия до необитаем остров от архипелага, наречен Матуа. Суровикин посочи, че руските сили се намират там, за да „проучат възможността за по-нататъшно разполагане на тихоокеански военноморски сили“.
През март руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу заяви, че Москва ще разположи брегови ракетни системи на Курилските острови като част от засилването на военни дейности в региона.
Съобщението идва на фона на провеждащата се в момента среща на върха на страните от Г-7 в Япония.
Според съобщение на съветник от Кремъл по-рано този месец, до края на годината се предвижда посещение на Путин в Япония.
 
САЩ може би ще възстановят производството на най-смъртоносния боен самолет в света
27.05.2016, 14:57
Ф-22Американският генерал от военновъздушните сили Марк Уелш направи нехарактерно оптимистично изказване по време на събитие в четвъртък относно възобновяването на програмата F-22.
Lockheed Martin спря програмата преди повече от 5 години. Оттогава Военновъздушните сили на САЩ са се съсредоточили върху проблемната програма F-35, както и към далечната бъдеща програма за въздушно превъзходство от ново поколение (NGAD).
През април представителят на щата Охайо Майк Търнър заяви в Конгреса:
„В светлината на увеличаващите се заплахи от активизиращата се Русия и агресивната Китай, по-нататъшното проучване на възобновяването на линията F-22 заслужава внимание.”
Коментарите на Уелш от четвъртък представляват промяна в официалното становище на Военновъздушните сили относно възстановяването на програмата F-22. Те бяха заявили по-рано, че подобни действия не биха били рентабилни.
„Не мисля, че идеята е неразумна,” отбелязва още Уелш. „Имам предвид, че успеха на F-22 и възможностите на самолета и екипажа, който го управлява, са наистина изключителни. Смятам, че самолетът доказа, че е точно това, което всички се надяваха, че ще бъде.”
„Ние го използваме по нови и различни начини и той е невероятно успешен, а потенциалът му е наистина забележителен. И така, връщайки се назад и разглеждайки, както и със сигурност възобновявайки идеята, можем ли да постигнем повече? Това не е лудост.”
Военновъздушните сили не само, че могат да възродят програмата F-22, но могат също така да я подобрят. Векторът на тягата на изтребителя може да се преразгледа, което може да предостави на самолета голямо предимство във визуалния обхват.
Освен това, добавянето на дисплей към шлема, подобен на този при F-35, може да увеличи възможностите на изтребителя.
Както написа Джейми Хънтър, редакторът на Combat Aircraft Monthly, през 2015 г.: „Какво ще кажете за по-малко рисков подход към програмата NGAD? Вземете почти идеалния Raptor и го върнете към производство, макар и с малки преправки, които ще го направят най-добрия изтребител. Този подход може само да помогне за намаляването на разходите и отлагането и да разкрие този потенциал по-бързо и, когато е необходимо.” - Още за F-22
Източник: http://www.fbr.bg/
 
В САЩ бесни на Испания, заради руски кораби
27.05.2016, 13:55
Конгресът на САЩ предложи внасянето на изменяне на военния бюджет на страната, което ще позволи на Пентагона да изисква доклад за страните, предоставящи своите пристанища на руски военни кораби, съобщи „The Times”.
Резолюцията е насочено най-вече към Испания. Представители на НАТО обвиняват страната, че позволява на руски военни кораби да зареждат гориво в пристанището Сеута, разположено край средиземноморския бряг на Северна Африка.
„Алиансът трябва да има обща позиция и да не допуска руски военни в своите пристанища“, заяви конгресменът Джон Питс, който внесе предложението в Конгреса.
Според някои експерти Сеута се е превърнала в действителната база на на руския флот в Западното Средиземноморие.
През миналата година британски депутати и експерти от САЩ изразиха недоволство, заради спирането за зареждане на руска подводница в Сеута. Има оплаквания, че Мадрид периодично блокира пътя към пристанището на кораби от НАТО, идващи от Гибралтар.
Източник: http://fakti.bg/
 
На този ден е потопен линейният кораб „Бисмарк” - гордост и надежда на Хитлер
27.05.2016, 13:20
На 27 май 1941 г. в 10.36 ч. германският линеен кораб (линкор) „Бисмарк”, вместо да наложи превъзходство в морската война, е потопен от британците и потъва, като едва 115 души от целия екипаж от 2092 офицери и матроси са спасени от англичаните. Сред жертвите е и командирът адмирал Гюнтер Лютенс.
След ограниченията, наложени от Версайската система от договори на Германия след Първата световна война, тя е лишена от морски сили. Затова до началото на Втората световна война Германия успява да построи само два линейни кораба („Тирпиц” с 42 900 т. и „Бисмарк” с 41 700 т.) и десетина тежки крайцера.......Прочети още
 
На този ден преди 111 г. в битката при Цушима японците разгромяват руския флот
27.05.2016, 13:17
Адмирал Хейхатиро Того на мостика на японския флагмански броненосец "Микаса"На 27 (14) май 1905 г. започва морската битка в района на остров Цушима в Японско море, в която руският имперски военен флот търпи тежко поражение от японците в хода на Руско-японската война.
Битката при Цушима се смята за повратен момент във воденето на морски сражения, след като линейната формация на руския боен флот претърпява пълно поражение от японските бойни кораби с превъзхождаща маневреност и въоръжение с по-голяма далекобойност.
На 10 февруари 1904 г. избухва Руско-японска война вследствие на съперничеството между Руската империя и Япония за проникване и контрол върху Манджурия и Корея.
Тя започва след дипломатически скандал между двете императорски правителства с колониални амбиции в Далечния изток......Прочети още
 
Piranha-3 – предложение от GDELS за българския проект за батальонни бойни групи (ББГ)
27.05.2016, 12:40
Piranha-3.Американската компания, чрез швейцарския си клон MOVAG, представя на „Хемус 2016“ като базово шаси за различните модификации заложени в очакваната техническа спецификация за нова колесна бойна машина на българските СВ платформата Piranha-III. Машината е представена с безекипажен купол на израелската компания Rafael с 30 mm оръдие и сдвоена 7,62 mm картечница. От модела има произведени над 5000 машини, които са на въоръжение в 17 държави. Машината е с модулен дизайн, като има създадени 40 модификации – БТР, БМП, за огнева поддръжка, линейка, команден пост, носител на ПВО система, самоходна минохвъргачка, бойна-евакуационна машина (БРЕМ), машина за ЯХБЗ и други. Машината е амфибийна, като за движение по вода има 2 пропелера. Колесната формула е 8х8, като механик-водача може да избира коя двойка колела да завърти. В зависимост от избрания вариант варира общата височина на машината. Двигателят е Caterpillar C9 с мощност 400 к.с. С допълнителни модули броня може да се покрият и най-високите нива на балистична и минна защита. Вътрешния обем също е с модулен дизайн, като седалките са закрепени на специална релса, без да имат контакт с пода, с цел защита от мини и ИВУ.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев, сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"
 
Стивън Коен: САЩ се подготвят за война с Русия
27.05.2016, 09:58
КоенДействията на САЩ по подсилване на НАТО са насочени към мнима заплаха и те трябва да бъдат възприемани като нищо друго освен подготовка за реална война, казва американския професор и експерт по Русия Стивън Коен, пише руският сайт „Вести Икономика“.
Това, което се случва между Русия и НАТО вече по-скоро не е „студена война“, а предварителен етап на пълноценен военен конфликт, смята Коен. Професорът подчертава, че именно САЩ са позволили ситуацията да стигне дотук, а Русия „само отвръща“.
„Това, което виждаме, е подготовка за война. Не е имало нищо подобно от времето на Карибската криза, поне не на такова ниво“, подчертава професорът.
НАТО смята да разположи по границите с Русия десетки хиляди войски на постоянен ротационен принцип, както и ракети с ядрени бойни глави, танкови бригади и системи за ПРО. Последното бе възприето от Русия като особена заплаха. НАТО вече откри базата си в Румъния, а след няколко години още една такава база ще се появи в Полша.
Коен пита защо САЩ повдигат конфликта с Русия на толкова високо ниво. Професорът отново се позовава за изказването на американския министър на отбраната Аштън Картър, който твърди, че НАТО се подсилва на фона на „путинската агресия“.
Подобна гледна точка е споделена от много представители на Запада и редица медии, и по-конкретно „Ню Йорк таймс“. „И си задавам въпроса: коя е тази агресия на Путин, провокирала тази нова ескалация“, отбелязва Коен.
Преди две години Западът все още имаше повод да говори за руската агресия, свързана с конфликта в Източна Украйна, макар и Коен да подчертава, че и тук има спорни моменти. Никакви страни Русия не е превзела, никого не е заплашвала, обяснява Коен. По думите му, твърденията, че Путин е бил заплашвал страните от Прибалтика, не са нищо повече от мит и „военна пропаганда“.
При това основните западни медии изцяло поддържат позицията на САЩ и НАТО, и в тях не може да бъда открита противоположна гледна точка или критика на разширяването на военния алианс. А ако противоположна гледна точка липсва, то никой не може да спре това и в крайна сметка това може да се превърне в пълноценен конфликт с Русия, казва професорът.
Коен обръща внимание и на още един момент: основната причина за разширяване на НАТО, която неотдавна включи в състава си Черна гора (със статут на „наблюдател“, бел. ред.), не е въпросът за сигурността, а този за печалбата.
Армията на страната, която бива приемана от НАТО, е длъжна да отговаря на стандартите на военния съюз. Голяма част от военната техника на алианса идва от САЩ. Следователно, новият член на НАТО се превръща в потребител на продукцията на американската военна промишленост.
Някои смятат, че идеята за разширяване на НАТО от самото начало е подпомагала американските военни компании. „Най-добрият начин за сформиране на свой пазар е превземането на чужд пазар, като го принудиш да купува един-единствен продукт“, подчертава Коен.
„Не искам да кажа, че всяко решение, свързано с Русия във военен аспект задължително е с цел приходи за военната промишленост. Не искам да го кажа, защото не знам дали това е истина или не. Но това, което знам, е че доходите от разширяването на НАТО възлизат на милиарди, а в крайна сметка и на трилиони долари“, посочва американският експерт.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
26 май 1917 г. Умира Борис Дрангов
27.05.2016, 09:43
ДранговДве смърти няма, а без една не можем! Това са думи на Борис Дрангов към неговите войници. На 26 май 1917 г. на бойните полета на Македония умира един знаковите офицери на България.
На Завоя на река Черна позициите на полка са подложени на ожесточен артилерийски обстрел. Полковник Борис Дрангов със своя щаб, вместо да се оттегли, излиза на предните позиции, верен на принципа, че командирът трябва да бъде при своите войници.
Там той е тежко ранен от избухнал снаряд. Почива същия ден. Погребан е в Скопие.
Борис Стоянов Дрангов е роден на 3 март 1872 г. в Скопие.
Начално и средно образование получава в родния си град. Завършва Скопското българско педагогическо училище. Борис от малък мечтае да бъде моряк. През 1891-а е зачислен в първа юнкерска рота във Военното училище в София.
Въпреки отличния му успех през 1894 г. е разжалван заради конфликт със строеви офицер и е изпратен във II конен полк. Все пак на 1 януари 1895 г. е произведен в чин подпоручик. Борис Дрангов вярва, че офицерът е преди всичко мислеща личност, възпитател и настойник на войниците, който в мир и бран ги учи преди всичко с личен пример. Той отлично разбира ролята на военната дисциплина, но не превърната в мъртва схоластика. Дрангов през цялата си военна кариера се стреми да не върши нещо, което да накърнява личното достойнство и творческата инициатива на подчинените си. Той не иска да възпитава послушници и угодници, а пламенни, решителни, предприемчиви и горди войници. За него войникът има не само ръце и нозе, но също сърце и глава.
През 1903 г. младият български офицер взема активно участие в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета. Изявил се като способен командир, Дрангов е изпратен да завърши висше военно образование в чужбина – от 1904 до 1907 г. следва в Николаевската генералщабна академия в Петербург, която завършва с отличие. През 1910 г. е назначен за преподавател във Военното училище в София.
Школници на Дрангов са Чудомир, Крум Кюлявков, Стойчо Мушанов, Андро Лулчев, Йордан Бадев, както и голяма част от българския обществен и политически елит между двете световни войни. Тогава започва да пише във военни издания, предимно в сп. “Народ и армия”. През Първата Балканска война (1912-1913), вече майор, Дрангов служи като началник щаб на бригада в състава на I пехотна софийска дивизия. Воюва при Булаир, Чаталджа, Одрин.
През Втората Балканска война (1913) се сражава срещу сърбите на връх Бубляк. Първата световна война (1914-1918) е командир на V пехотен македонски полк от XI пехотна македонска дивизия. Воюва при Куманово, Криволак, гара Удово, Демир Капия.
На Добруджанския фронт се сражава срещу румънци и руснаци.
На 22 април 1916 г. е назначен за началник на първата българска школа за запасни подпоручици в Скопие.
През 1917 г. отказва работа в Щаба на войската и поема командването на 9-и Пловдивски пехотен полк.
Особено важен и интересен момент от неговата военна и житейска кариера е периода 1915-1917 г. като началник на Скопската школа за запасни офицери, випусниците на която веднага след производството заминават на фронта. През 1916 г. Борис Дрангов издава наръчник „Помни войната“, смятана за библията на българското офицерство.
Кабинетът на полковник Дрангов е на партера до караулното помещение. На прозорците на стаята по негова заповед не са поставени пердета. Мебелировката е от маса, стол, войнишки креват и библиотека. Всеки войник може да види как живее и какво работи началникът на школата.
“Всеки началник да бъде глава, пример във всичко, сиреч пръв да направи това, що изисква от подчинените си. Началникът трябва да бъде образец и пример на твърда дисциплина и ред, що дават непоколебима сила и създават безсмъртни дела.”. Това завещава на подчинените си Борис Дрангов.
Източник: http://fakti.bg/
 
Своеволия край границите: Защо американските разузнавателни самолети летят около Русия като мухи
27.05.2016, 09:17
RC-135Преди дни близо до границите на Русия бе засечен американски самолет за разузнаване RC-135, който е преминал над Японско море. Инцидентът повдигна въпроси за сигурността на гражданските полети в страната, пише Виктор Сокирко в tvzvezda.ru.
На 22 май авиодиспечери по спешност трябваше да променят коридорите за самолети на компаниите KLM и SWISS, които се оказали в опасна близост до „неизвестен“ летящ обект. Няколко дни по-късно същият обект налага промяна и на маршрута на полет Токио – Париж. Руските средства за противовъздушна отбрана разпознават обекта, въпреки изключения му транспондер – разузнавателен самолет на ВВС на САЩ RS-135.
„Реално това е истински скандал, свързан със сигурността на въздушното движение, когато военен самолет се маскира на полетно ниво (ешелон, бел. ред.) на граждански самолет, което е напълно недопустимо по всички въздушни стандарти. Американските власти традиционно реагираха, че всичко е „ОК“ и пилотите им както обикновено са били коректни и не са нарушавали никакви правила“, коментира авторът на статията Виктор Сокирко. „В крайна сметка никой не е пострадал, а това, че под заплаха е бил животът на стотици пътници, не се взема присърце от САЩ. Американците се паникьосват само в случай, че самолетите им за разузнаване попаднат под вниманието на руските ВКС, когато изтребителите-прехващачи буквално са принудени да ги „избутват“ от границите си“, пише Сокирко.
За последния месец само в небето над Прибалтика бяха регистрирани девет случая на полети на американски самолети в непосредствена близост до руските граници. А в Далечния Изток – поне три, като това са само официалните случаи, припомня изданието.
„Това е разпространена практика за разузнаване в много страни. Ние също внимателно следим потенциалните си противници и просто сме задължени да знаем плановете и възможностите на евентуалните си съперници“, коментира военният експерт Александър Дробишевски.
„Но има определена практика, някакъв „кодекс на честта“, при който разузнаването не бива да пречи на сигурността на цивилните. Ние не нарушаваме тези правила. А американците сега започнаха да действат нагло, безразсъдно, буквално на ръба. И активността им е видима в много направления“, пише авторът на статията.
Интересите на въздушното разузнаване на САЩ сега са съсредоточени не само върху Далечния Изток, и Прибалтика, където активността на полетите им е очевидна. Техни самолети са забелязани над Черно море и в северните части на Европа. „Фактически се опитват тотално да контролират всички граници на Русия – подобна активност не е била наблюдавана дори и по време на Студената война“, пише Сокирко, като допълва, че зоните на полетите са точно определени – места, на които са разположени военни заводи, системи за ПВО и ПРО, дислокации на наземни и флотски части.
„През последните години американците не харчиха много средства за разузнаване, защото смятаха, че руската армия, която те активно разоръжаваха от началото на 90-те години на миналия век, не представлява особена заплаха“, казва военният експерт Владислав Шургин. „Сега, когато САЩ се разтревожиха от възраждането на руската армия, което просто проспаха да видят, Пентагонът спешно поиска нови данни за възможностите на руснаците. Реално те не си и представят възможностите на противника, когото преди няколко десетилетия банално изключиха от сметките си. И ми се струва, че те банално се вцепеняват от получените данни, осъзнавайки, че имат насреща си мощен потенциал, срещу когото дори нямат с какво да отговорят“, убеден е Шургин.
„Настоящата активност на въздушното разузнаване на САЩ е свързано именно с това, че те се опитват да намерят „слабите места“ на руската армия“, допълва експертът.
Но самата американска техника също има нужда от обновяване. Самолетите за разузнаване RC-135 смело могат да бъдат причислени към „динозаврите“ – създадени са на базата на Боинг 367 в началото на 50-те години на миналия век. Те все още могат да летят, но не бихме ги отнесли към последната дума на техниката, пише авторът на статията.
„Преди двадесетина години този разузнавателен самолет можеше да се причисли към „чудото на техниката“ и възможностите му в областта на професионалната му употреба бяха изключително високи. Но днес това е доста посредствен „летящ шпионин“, който „пронизва“ територията на ограничено пространство и като цяло не представлява сериозна опасност за „разкриване“ на руските системи за ПВО и Ракетните войски със стратегическо предназначение“, се посочва в статията.
„В Air Force US има полк от такива разузнавателни самолети – над 30 единици. Сега голяма част от тях провеждат мониторинг на руските граници от Далечни Изток и Арктика до Балтийско и Черно море, данните от които се предават непосредствено на президента на САЩ и на министъра на отбраната“, твърди авторът на статията.
Възможностите на тези самолети за разузнаване биха могли да се увеличат съществено, ако те можеха да навлизат по-навътре в територията на Русия, пише Сокирко. „Но печалният опит на американския пилот на U-2 Гари Пауърс, чийто самолет бе свален на 1 май 1960 г. в Сведрловска област, донякъде охлажда поривите“, коментира авторът.
И още един детайл за полетите на американски самолети над Японско море, както и над Прибалтика и Мурманска област – те първо са засечени от руските средства за ПВО, а едва след това сведенията са предадени на диспечерските служби. И унищожаването на „любопитните“ RC-135 в случай на нарушаване на въздушното пространство на Русия е било само въпрос на техника. Американските пилоти не рискуват да повторят „подвига на Пауърс“, констатира авторът на статията.
Източник: http://www.cross.bg/
 

 
Южна Корея избра General Electric за доставчик на мотори за KF-X
26,05,2016, 23:50
F414-GE-400 Южна Корея избра американската компания General Electric за доставчик на реактивни двигатели за новия изтребител KF-X. Сделката ще бъде на стойност около $3,5 млрд.
Решението, което бе обявено днес, 26 май 2016 г., е поредната стъпка към създаването на корейски многоцелев изтребител от следващо поколение, която се реализира в рамките на програмата KF-X.
General Electric със своя двигател F414-GE-400 бе избран за победител в надаването срещу европейския консорциум Eurojet с EJ200. Очаква се през юни да бъде подписан и договора.
През миналата година година компанията KAI в партньорство с Lockheed Martin бе избрана да реализира проекта KF-X.
Планира се Южна Корея да купи около 120 броя от този модел, плюс още 50 – 80 за Индонезия. Двудвигателният изтребител трябва да влезе на въоръжение около 2025 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Започват тържествата по повод 140 години от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета
26.05.2016, 22:16
Началото на традиционните „Ботеви дни” започва утре, 27 май 2016 г. от 21.00 ч., с провеждането на тържествена проверка (заря) пред паметника на Христо Ботев в град Козлодуй. В ритуала ще вземат участие военнослужещи от състава на  военно формирование 54990 – Враца и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски. Командващ тържествената проверка ще бъде подполковник Георги Крайнов” – командир на формированието.
На 1 и 2 юни представителни подразделения от Сухопътните войски ще участват в съвместни ритуали по повод годишнината от героичния подвиг на Ботев и неговата чета в градовете Враца, Калофер, Казанлък, Кърджали, Първомай, с. Скравена, общ. Ботевград и други  места в страната.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Два военни самолета F-18 се сблъскаха над крайбрежието на САЩ
26.05.2016, 21:35

F-18Два военни самолета Boeing F/A-18 Super Hornet се сблъскаха днес (четвъртък) в 10:30 часа (17:30 ч бълг. време) над океана недалеч от крайбрежието на щата Северна Каролина (25 мили източно от залива Орегон), предаде телевизия MSNBC. Бреговата охрана вече е открила четиримата катапултирали летци, един от които е получил лека травма.
След сблъскването летците са прибрани от търговски съд, а след това са предадени на Бреговата охрана, които с вертолет HH-60 Jayhawk са ги откарали в болница в Норфолк. Изтребителите са от ескадрилата VFA-211, дислоцирана в авиобазата на ВМС Оушиана.

Последният инцидент с машина от този тип е от 1 април 2016 година, когато в Калифорния F/A-18 падна върху автомобил, при което загинаха двама човека.
Разработените преди около 40 г. F-18 представляват палубни изтребители-бомбардировачи и са основен боен самолет на американските ВМС.  

 
Посочиха сроковете за сключване на договора за строителството на самолетоносач
26.05.2016, 21:21
Договорът за строителството на перспективен самолетоносач за ВМФ на Русия може да бъде сключен към края на 2025 г. Това е заявил заместник- шефът на военното ведомство Юрий Борисов, съобщава агенция РИА „Новости”. «Имаме три проекта, предложени от Криловския център. И те са нелоши», е казал той.
Ескизните проекти на бъдещия авионосец за руския флот през 2013-2015 г. показа Криловският държавен научен център. Предлага се корабът с водоизместване около 80-90 хиляди тона да бъде снабден с комбинирана силова установка (включваща атомен и газотурбинен блок). Авиокрилото ще включва до 60 летателни апарата, в това число до 40 самолета от типа МиГ-29КР и палубни варианти на изтребителя от пето поколение Т-50, а също и самолети за ДРЛОиУ.
Сега Русия притежава само един авионосец (тежкия авионосещ крайцер) - «Адмирал от флота на Съветския съюз Кузнецов», влязъл в състава на флота през 1991 г. Корабът бе заложен в Николаев през 1982 г. под името «Рига», спуснат на вода през 1985 г. като «Леонид Брежнев», след което през 1987 г. в хода на дострояването бе преименуван на «Тбилиси». Той излезе на изпитания през 1989 г. и през 1990 г. за пореден път бе преименуван, като получи сегашното название.
Котлотурбинният авионосец с водоизместване повече от 60 000 тона ще развива скорост до 29 възела. Бордът на кораба ще бъде снабден с трамплин за излитане. По проект авиогрупата на самолетоносача ще бъде от 26 изтребителя Су-27К (Су-33) или МиГ-29К, а също и 24 вертолета Ка-27 и Ка-31.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Комисиите по отбрана и финансите одобриха проектите за бойни самолети и кораби
26.95.2016, 20:55
Днес едновременно заседаваха парламентарните комисии по отбрана и бюджет и финанси по внесените от правителството инвестиционни проекти за придобиване на многоцелеви изтребители и патрулни кораби. И двете предлагат Народното събрание да даде зелена светлина на тези предложения за превъоръжаване на ВВС и ВМС.
В Комисията по отбрана проектите бяха представени от министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов и командирите на ВВС и ВМС генерал-майор Румен Радев и контраадмирал Митко Петев. В заседанието участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Проектът за нова бойна машина на пехотата все още не е минал през Министерски съвет, поради което депутатите изразиха съжаление. Повечето от тях смятаха, че е добре трите проекта да се разглеждат едновременно. Министър Ненчев каза, че има готовност по отношение на този проект, в смисъл че са отстранени забележките на Министерството на финансите. Така проектът е станал по гъвкав и е получил одобрението на парламентарните групи при предварителните срещи..........Прочети още
 
Пакистан купува AW139
26.05.2016, 20:14
AgustaWestland AW139 Пакистанското правителство закупува двудвигателните вертолети AgustaWestland AW139 с цел използването им в операции по търсене и спасяване. Това съобщават от производителя Leonardo-Finmeccanica.
Договорът е бил подписан в Исламабад и предвижда договорът да се изпълнява на няколко транша, като включва и доставка на логистика и обучение. Не се съобщава за какво количество вертолети са се договорили страните.
Основната задача на вертолетите ще е извършване на операции по търсене и спасяване в интерес на цивилното население на територията на цял Пакистан.
Според Leonardo-Finmeccanica в момента в Пакистан се експлоатират 11 броя AW139, като пет от тях са собственост на правителството и се използват за хуманитарни акции.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Словакия приключва преговорите за Gripen през юни
26.05.2016, 20:08
GripenСловашкото правителство ще приключи преговорите с Швеция за лизинговане на изтребители Gripen в средата на юни. Това е заявил новия военен министър на страната Петер Гайдош, цитиран от местната информационна агенция TASR.
Според Гайдош в момента се водят преговори за покупка на фиксиран брой летателни часове годишно, но той не изключва в перспектива да бъдат купени известен брой от шведските изтребители, като това било въпрос на правителствено решение.
Словашкият военен министър е отхвърлил възможността страната му да остане без изтребителна авиация и е отбелязал, че това е въпрос на национална сигурност е престиж.
В момента словашките ВВС разчитат на модернизирани изтребители МиГ-29, които се поддържат чрез договор с Русия. По-рано през годината бе сключен договор за поддръжка до 2019 г., като след тази дата руските изтребители ще бъдат пенсионирани.
Словакия иска да наеме от Швеция по 1200 летателни часа годишно, което ще кореспондира с наличието на 8 – 10 изтребителя Gripen в състава на словашките ВВС. Шведският изтребител бе селектиран от предишното словашко правителство, но то не успя да финализира преговорите преди парламентарните избори през март тази година. - Още за Gripen
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Шестият прототип на Т-50 започна полети в Жуковски
26.05.2016, 20:00
Т-50На 19 май 2016 г. са започнали изпитанията на шестия прототип на Т-50 в Летателно-изследователския институт Громов в Жуковски, край Москва. Самолетът носи означение Т-50-6-2 и има борден номер 056.
Първият полет на шестия прототип стана факт на 27 април 2016 г. на заводското летище в Комсомолск на Амур. В началото на месеца прототипа бе превозен по въздуха с Ан-124 до Жуковски, от където ще продължи и изпитателната си програма.
Т-50-6-2 е първият нов прототип в програмата ПАК ФА от повече от две години насам. По машината се забелязват някои промени в конструкцията. По неофициална информация в рамките на програмата ще бъдат построени още четири летящи прототипа и един за статични изпитания. - Още за Т-50
 
Добра новина от „Хемус 2016“ за военния ни флот
26.05.2016, 14:23
Най-съвременни въоръжени системи от доказани световни производители ще бъдат разполагани на борда на проектирани и построени в България бойни кораби. Това става факт със споразуменията за сътрудничество между българския корабостроителен завод „МТГ Делфин“ и три европейски фирми, водещи в тази област – „Талес“ (Холандия), „Леонардо/Финмеханика“ (Италия) и „ДИЛ Дифенс“ (Германия).  Те бяха подписани на втория ден от отбранителното изложение „Хемус 2016“, което се провежда в Пловдив, се посочва в съобщение до медиите.
Споразуменията са ярък пример за трансгранично европейско сътрудничество в отбранителната индустрия. Те ще позволят построяването в България на съвременни военни кораби, с разширени бойни способности и възможности да изпълняват широк кръг от мисии, в това число на НАТО, на базата на доказани решения. Не не последно място ще сa оптимизираните разходи за придобиване и поддръжка на корабите през целия жизнен цикъл.
Допълнителна гаранция за възможностите на корабите е сертифицирането от класификационната организация BV (Франция), в съответствие с правилата за проектиране и строеж на военни кораби.
В световен мащаб в следващите 20 години ще са необходими над 400 кораба от този клас, смятат експерти. Подписаните от „МТГ Делфин“ споразумения с водещи световни фирми представляват стратегическа стъпка към възможността българската корабостроителна индустрия да може успешно да предлага конкурентен продукт не само за нуждите на страната, но и за външния пазар. Съседни държави вече са проявили голям интерес към проекта.
„Изпълнението на подобен проект в България ще даде възможност за устойчиво развитие на индустрията, за създаване на нови работни места, за работа с високотехнологични и с висока добавена стойност продукти“, сподели Светлин Стоянов, изп. директор на „МТГ Делфин“.
Накратко за страните по споразуменията
Thales Nederland е водещ в света производител на системи за сигурност, включително автоматизирани бойни информационно-управляващи системи и сензори за военни кораби (2D/3D радари, радари за управление на стрелбата, електро-оптични сензори, средства за радио-електронна борба, сонари и т.н.), и доказан интегратор на всички видове сензори и въоръжение.
Diehl Defence е водещ производител на противокорабни и зенитни управляеми ракетни системи, както и на интелигентни амуниции, приети на въоръжение в страни-членки на НАТО.
Leonardo/Finmeccanica Defence Systems Division, е водещ производител на мало и среднокалибрени корабни артилерийски установки (чрез бившата „OTO MELARA“), и торпедни системи (за тежки и леки торпеда, чрез бившата WASS),  приети на въоръжение в страни-членки на НАТО и извън НАТО.
„МТГ Делфин“ е български корабостроителен завод с доказан опит в проектирането и производството на специализирани кораби с висока степен на интеграция, включително и бойни и патрулни кораби.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Мистериозно изчезнала подводница от Втората световна бе открита край о. Сардиния
26.05.2016, 14:02
клас ТНай-сетне бе разгадана мистерията около британска подводница от Втората световна война, която била изпратена на мисия близо до бреговете на Италия и повече никой не чул нищо за нея.
Изследователи открили потъналата подводница HMS P-311 (клас Т) близо до бреговете на Сардиния с телата на 71 моряка, които пътували на нея.
Предполага се, че подводницата е потънала след като контактът с нея бил изгубен на 31 декември 1942 г.
Но плавателният съд бил открит едва в събота от търсача на корабокрушения Масимо Доменико Бордон.
„Веднага помислих за съдбата на мъжете, които са намерили смъртта си там долу. Тази съдба е споделена от толкова много мъже, моряци в частност, които са се били и за двете страни на конфликта,” казва Бордон.
Счита се, че подводницата е потънала след като е попаднала на мина, докато е изпълнявала мисия до Триест и Гориция, където трябвало да унищожи италиански бойни кораби.
Повреди от експлозията се виждат само по носа на подводницата, което означава, че вътрешността на плавателния съд е непокътната. Масимо добавя:
„Изглежда така все едно тя е потънала неразхерметизирана, което означава, че екипажът е загинал заради недостига на кислород. Важно е да отдаваме нужното уважение към корабокрушения като това.”
Кралският флот е заявил пред медиите, че е почти сигурно, че нито подводницата, нито телата ще бъдат преместени от лобното им място. В съобщението се казва, че корабокруширали съдове се вадят от водата само, само ако има крайно убедителни исторически или операционни причини.
„Веднъж потънал, военният плавателен съд се превръща във военен гроб и се оставя, там където е потънал.” - Още британски подводници
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Военнослужещи от Сухопътните войски участваха в международното съвместно учение “PLATINIUM WOLF-2016”
26.05.2016, 12:45
Военнослужещи от състава на военно формирование 26 400 - Благоевград под ръководството на заместник-командира по логистичното осигуряване майор Пламен Пацов, взеха участие в международното съвместно учение “PLATINIUM WOLF- 2016”, което се проведе в Република Сърбия, град Бояновац-База-Юг в периода от 09  до 20.05.2016 г. В международния тренинг, освен българските и сръбските военнослужещи, участваха и военнослужещи от Америка, Босна, Македония, Черна гора и Словения. Общият брой на участниците беше около 200 военнослужещи от различни националности.
Задачите, които изпълняваха военнослужещите от военно формирование 26 400- Благоевград бяха свързани основно с патрулиране, кордон, издирвателни операции, претърсване на сгради и несмъртоносни оръжия.
Нашите представители демонстрираха способности по патрулиране и способности по претърсване и прочистване на сгради от IEOD-тима от състава на формированието на проведения  на 20.05 VIP ден учението. На него присъстваха заместник- началника на Генералния щаб на Република Сърбия, военни аташета, представители на всички страни-участници в международния тренинг. От българска страна на VIP деня присъства командирът на военно формирование 26 400 подполковник Иван Иванов.
Българските военнослужещи се отличиха със своите тактико-специални умения, отлична спортна подготовка и отборен дух и се окичиха с шампионските титли на проведените по време на съвместното международно учение “PLATINIUM WOLF- 2016” турнири по волейбол и футбол.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Китай провокира САЩ с ядрени ракети на подводници
26.05.2016, 10:21
Китай се подготвя да изпрати в Тихия океан подводници въоръжени с балистични ракети, носещи ядрени глави. Ходът е отговор на засилването на американското военно присъствие в стратегическия за Пекин океан, пише в. „Гардиън“.
Пред изданието високопоставени китайски армейски източници са посочили, че действията на Пентагона са оставили Пекин без алтернатива.
Експерти по сигурността коментират, че в региона на Тихия океан може да се наблюдава нова надпревара във въоръжаването между Китай и САЩ. Китайски военни източници не са посочили кога ще започне да патрулират подводниците, но са дали да се разбере, че това е неизбежно.
В един от последните доклади на Пентагона до американския конгрес се прогнозира, че първият патрул от две китайски подводници, въоръжени с балистични ракети с ядрени бойни глави, може да стане факт още през 2016 г.
Пекин от три десетилетия разработва собствена система за изстрелване на балистични ракети от подводница. Постигането на напредък беше затруднено от технически провали, политически решения и конфликти между инжинерните екипи.
Обявените през март от САЩ планове за разполагането на ПВО система, така и на разполагането на полуострова на американски свръхзвукови ракети в Южна Корея са разглеждани от Пекин като заплаха за националната сигурност.
Досега Пекин водеше предпазлива политика на възпиране, заявявайки че никога няма да бъде първият, който да използва ядрени оръжия в конфликт.
Освен това армията съхраняваше своите бойни глави отделно от ракетите. Те бяха поставени под строг контрол на висшето ръководство на страната. Разгръщането на ядрено оръжие на китайски подводници ще имат далеч по-важни последици за сигурността и мира в Тихоокеанския регион.
Бойните глави ще бъдат поставени на китайски балистични ракети и ще бъдат предадени на флота. Тази стъпка ще позволи на Пекин да използва ядреното си оръжие по-бързо, ако се вземе решение за това. Идеята за пускането на патрул от две подводници, въоръжени с ядрено оръжие на борда, би могла допълнително да дестабилизира вече напрегната обстановка в Южнокитайско море, коментира в. „Гардиън“..
Миналата седмица американски шпионски самолет едва не се сблъска с два китайски изтребителя в 50 милната зона на остров Хайнан, където са разположени четирите китайски подводници, които могат да носят балистични ракети.
Военноморски експерти припомнят, че Пекин строи пета подводница. Всяка от тях може да носи до 12 балистични ракети.
През последните месеци се появиха сигнали, че Китай разработва нов клас от ракети, които са насочени към преодоляване на американската ПВО отбрана.
Част от експертите обаче успокояват, защото разработваните от Китай подводници са твърде шумни и лесно ще бъдат засичани от противниковата отбрана.
Източник: http://fakti.bg/
 
Американците „разжалваха“ руския Т-50 като изтребител от пето поколение
26.05.2016, 10:02
Т-50Заради отсъствието на достатъчно нови технологии руският Т-50 си остава изтребител „само на хартия“, твърди американското издание Business Insider, цитирано от RT в сряда (25 май). Според автора руският изтребител отстъпва пред американските си конкуренти по незабележимост, надеждност и технически параметри на скоростите и агрегатите.
Същевременно САЩ продължават работата си по създаването на изтребителя от ново поколение F-35 Lightning II, пише Business Insider. Руските специалисти също разработват своя версия. „За нещастие на Русия нейният ПАК ФА, известен като Т-50, среща производствени трудности, които поставят под съмнение принадлежността му към петото поколение изтребители“, отбелязва изданието.
Някои авиоспециалисти смятат, че при внимателно изучаване Т-50 е изтребител от пето поколение „само на хартия“, основно заради отсъствието на революционни технологии на борда на новия самолет в сравнение с предишни руски модели, продължава изданието. ПАК ФА използва същите двигатели като предшественика му - Су-35. Много сходни са и бордовите системи на двата самолета, а отличаващите ги елементи не дават основание да се твърди, че разработваният от Русия въздухоплавателен съд е изтребител от ново поколение.
Индийски източници, запознати с производството на ПАК ФА, уверяват, че самолетът има много технически проблеми. Сред тях са „работата на двигателя, надеждността на радара с активна фазирана решетка и техническото обезпечаване на незабележимостта“, твърди изданието.  
Според „Бизнес Инсайдър“ въпросът с незабележимостта дава най-ясна представа за проблемите на Т-50. През 2010 и 2011 г. специалисти, запознати с руската разработка, изчислиха ефективната площ на разсейване (ЕПР) на самолета в диапазона от 0,3 до 0,5 кв. м.
В същото време американските ВВС „намекват“, че ЕПР на изтребителя F-22 е само 0,0001 кв.м. Този показател е малко по-висок при F-35 – 0,001 кв.м., но въпреки това остава „нищожен“ в сравнение с ПАК ФА.
Действителните данни за ЕПР на руските и американските самолети са секретни. „Независимо от това, ако предварителните оценки се окажат верни, ПАК ФА значително отстъпва по незабележимост пред американските си еквиваленти“, заключава изданието. - Още за Т-50
Източниик: http://bg.rbth.com/
 
Швеция одобри договор, позволяващ НАТО да разположи свои сили в страната
26.05.2016, 09:53
Парламентът на Швеция одобри договор, даващ право на НАТО да разположи военни сили за бързо реагиране на територията на кралството, съобщи ТАСС в сряда (25 май).
Документът е бил гласуван от 291 депутати, против - 21 шведски народни представители.
Болшинството жители на страната се отнасят отрицателно към това споразумение. Според резултатите от социологическо изследване проведено от агенция „Сифо“, по поръчка на организацията „Група за действие „Не на НАТО“, 56% от респондентите са негативно настроени към последиците от този договор и само 26% го поддържат.
Сред привържениците на управляващите партии в Швеция – Социалдемократическата работническа партия, Партията за охрана на обкръжаващата среда и Лявата партия, 70 % се отнасят отрицателно към този договор. Що се отнася до електората на дясноцентристката опозиционна партия, която е за членство на страната в НАТО, 45% не поддържат споразумението, а в същото време 39% от респондентите се застъпват за него.
Договорът предвижда обезпечаване на безопасността на Швеция чрез сили за бързо реагиране по суша, море и въздух. Предполага се, че кралството създава необходимите условия за работа на службите по снабдяване и логистика, например с доставки на продоволствия и боеприпаси.
Като правило подобни съглашения първо се одобряват от парламента на Швеция, а след това ги сключва правителството. Този път традицията е била нарушена. Кабинетът на министрите е сключил договора в навечерието на парламентарните избори през 2014 г., без широко обществено обсъждане и без одобрението на депутатите и затова до този момент договорът не беше влязъл в сила.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Одобриха децентрализирания структурен модел на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.
26.05.2016, 09:49
Агенцията е структура на пряко подчинение на министъра на отбраната за административно обслужване на военнослужещи и цивилни служители в системата на МО, както и на външни лица, във връзка с управлението и дейностите на военните клубове в страната, експлоатацията и организиране на разпореждането с имотите от жилищния фонд на МО, осигуряване на отдиха и възстановяването на военнослужещите и цивилните служители.
С устройствения правилник се запазва досегашната численост на служителите в агенцията – 409. Предлага се преструктуриране на специализираната администрация, като досегашните две дирекции в нея се обединяват в една главна дирекция – „Военно-почивно дело и военни клубове”. Това ще позволи да се въведе децентрализиран структурен модел, при който ръководството да поеме методическите и управленските функции на агенцията, а териториалните отдели в София, Пловдив, Варна и Бургас да получат повече правомощия при осъществяването на местно ниво на управленската политика и изпълнението на конкретните функционални задължения. Отделите в страната ще обхванат едновременно дейността на почивните бази и военните клубове. По този начин дейностите по двете направления ще вървят паралелно, а възлагането на контрола на началниците на териториалните отдели ще позволи той да бъде осъществяван своевременно.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Началото на българското подводно плаване
26.05.2016, 09:20
Вчера, 25 май 2016 година, на кея в резиденция „Евксиноград“ във Варна с военен ритуал бе открита паметна плоча, посветена на 100-годишнината от началото на родното подводно плаване – вдигането на българския военноморски флаг на Подводник №18 в присъствието на царското семейство. - (видео)
Строят бе приет от капитан I ранг Камен Кукуров – последният командир на дивизион подводници, сега началник на отдел в Щаба на ВМС. На ритуала бе и капитан I ранг Евгени Луканов – негов по-ранен колега и на двете длъжности. Гости бяха двама подводничари контраадмирали от резерва – Румен Попов и Костадин Русков, последователно командвали подводница проект 613.
В словото си капитан I ранг от резерва Станко Станков – председател на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), разказа за събитията, случили се точно тук, точно преди век, проследи съдбата на легендарната подводница, която единствена сред 9-те си наследнички е участвала в реални бойни действия, припомни съдбата на подводния дивизион.
Той прочете поздравителен адрес на министър-председателя на Република България Бойко Борисов до СПРБ. Разбираемо у подводното братство най-много коментари и надежди предизвика следният цитат: „Убеден съм, че експертизата на вашите членове е важна и необходима за запазване и надграждане на постигнатото в подводното плаване и морското дело в страната.“
Контраадмирал от резерва Костадин Русков и капитан I ранг Камен Кукуров откриха паметната плоча с надпис „Тук на 25 май 1916 г. бе положено началото на българското подводно плаване“. На нея е и силуетът на Подводник №18, пресъздаден в живописна картина от художника Христо Петров – Морския. На колене бе почетена паметта на подводничарите, на плочата бяха положени венци и цветя. Почетният караул премина в тържествен марш.
В ритуала участва Представителният духов оркестър на ВМС, военнослужещи от свързочното формирование на флота и от Морската вертолетна авиобаза „Чайка“. Присъства директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, представители на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, на военно-родолюбиви организации, на централни и регионални медии, много офицери, старшини и матроси, служили в подводния флот, морски бизнесмени.
Заключителното събитие от честването на историческата 100-годишнина ще бъде откриването на Паметник на подводното плаване на 18 август т.г. на територията на Пункт за базиране – Варна, където през годините са били дислоцирани девет подводници от три проекта. - Още български подводници
Източник: http://www.pan.bg, В. Димитров, сп. „Клуб Океан“
 

 
Германците показаха своя танк на бъдещето
25.05.2016, 20:14
MBT RevolutionВидео с възможностите на новия германски танк MBT Revolution се появи в интернет. Според замисъла на конструкторите му, танкът ще стане сериозен конкурент на „Армата”, но това ще се случи не по-рано от 2030 г. В същината си това е дълбоко модернизирана версия на Leopard 2A4 с прилагане на модулни технологии. Тя трябва да замени не само своя предшественик в Германия, но и танка Leclerc, намиращ се на въоръжение във френската армия.
Над проекта концернът Rheinmetal е работил вече шест години. Видеото стана пореден отчет на компанията за постигнатите резултати.
Още в първите кадри на видеото от вътрешността на танка може да се разбере, че куполът е „претъпкан” с електроника: видеокамери, системи за насочване с кръгов обзор на екипажа. Приборният панел за мерача е напълно компютъризиран. Куполът е снабден и със система за активна защита.
Що се отнася да ходовите характеристики, видеото позволява да се прецени, че MBT Revolution е бърза машина с висока проходимост.
Демонстрирана е ефективна система за стабилизация на оръдието: когато танкът се движи по пресечена местност, оръдието практически остава неподвижно.
Производителите гарантират, че MBT Revolution е приспособен към всякакви климатични условия и може да воюва денем и нощем при всякакви метеорологични условия.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Ненчев: Износът на отбранителната ни индустрия се е увеличил с 50%
25.05.2016, 16:15
Днес в Пловдив министърът на отбраната Николай Ненчев откри 12-ото издание на Международното изложение на отбранителна техника "Хемус 2016". Изложбата се провежда на всеки две години, този път интересът към нея е засилен. - (видео)
Официални делегации са изпратили повече от 20 държави, сред които Алжир, Белгия, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Камерун, Китай, Кувейт, Нигерия, Пакистан, Турция, Южна Корея и други. Делегациите се ръководят от министри на отбраната и висши чиновници и офицери. 63 фирми и организации от девет държави представят нови техники и технологии в отбранителната промишленост. Експонатите са изложени в няколко центъра- "Автобронетанкова техника", " Въоръжение и оптични прибори", "Средства за индивидуална и балистична защита", "Специална техника", "Авиационна техника" и "Системи за моделиране и симулации".
В изложението присъстват и научните центрове у нас, които имат за предмет на дейност иновации в тази сфера - военни училища, три технически университета, Военната академия. Новост е и участието на Министерството на вътрешните работи, което е напълно оправдано от акцента върху антитероризма в изложбата.
41 от изложителите са български. При откриването министър Ненчев каза, че през 2015 година износът на отбранителната ни индустрия се е увеличил с 50% спрямо предходната година, продадени са изделия за над 640 млн. евро. Подемът ясно се вижда в развитието на ВМЗ Сопот, например, където наскоро бяха открити два нови цеха, запълват се 1000 работни места.
По време на "Хемус 2016" България в лицето на Пловдив за пръв път ще бъде домакин на заседание на Комитета на Партньорството за бойни припаси към НАТО. В рамките на изложението се предвиждат демонстрации на полигона в Змейово и край брега на Марица в Пловдив.
На 26 май предстои провеждането на Осмата международна научна конференция на тема "Научните изследвания - ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности", организирана от Института по отбрана "Цветан Лазаров". На нея ще бъдат изнесени над 70 доклада от участници от седем страни. Основният акцент ще бъдат анализираните данни от публични мрежи като Интернет, свързани с откриване на химични вещества и рецепти за приготвяне на експлозиви при домашни условия, използвани от терористични организации.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
На този ден се ражда Игор Сикорски - създателят на вертолети
25.05.2016, 14:58
Игор СикорскиИгорь Иванович Сикорский Авиоконструкторът Игорь Иванович Сикорский е роден на 25 май 1889 година в Киев (тогавашна Русия), днешна Украйна.
От малък се увлича по авиомоделирането. На 12 годишна възраст построява малък макет на вертолет, задвижван с ластик.
Учи в кадетския корпус на „Морското кадетско училище“ в Санкт Петербург (1903-1906) и в Киевския политехнически институт. През лятото на 1908 година заминава на пътешествие из Европа, по време на което се запознава с братята Райт. Завръщайки се в Киев, започва да работи върху проект за създаването на вертолет. През 1909 и 1910 год. изработва два модела, които обаче не може да издигне във въздуха.
В периода 1910-1911 год. създава няколко самолета модел „С“. През лятото на 1911 год. извършва полет с биплан „С-5“, снабден с двигател с мощност 50 к.с. Полетът продължава повече от 1 час и достигайки височина на полета 450 м. По същото време получава и летателен лиценз № 64 от „Международната авиационна федерация“.
От 1912 до 1918 год. оглавява конструкторското бюро на авиационния отдел на „Руско-балтийския завод“, който през 1913 и 1914 год. започва да произвежда първите в света много моторни самолети („Гранд“, „Руски витяз“, „Иля Муромец“).
В годините на Първата световна война, под ръководството на Сикорски, са построени 75 четиримоторни бомбардировачи.
През 1919 год. емигрира в САЩ, където в течение на няколко години се занимава с преподавателска дейност и чете лекции. През 1923 год., заедно с няколко други руски имигранти, бивши офицери, създава компанията "Сикорски аероинжениринг", която през 1928 год. става част от „Юнайтед еъркрафт“.
Първият самолет, построен от Сикорски в САЩ, е двумоторният биплан S-29 (1923 г.). През 1929 год. създава още един двумоторен биплан S-38. През 1931-1932 г. се появяват четиримоторните S-40 и S-42. Вторият, S-42 - създаден за далечни полети, поставя през 1934 г. рекорд от 6220 метра височина на полета. В същата година S-38 поставя световен рекорд за скорост.
В началото на 40-те години на ХХ век, публично е демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет - VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ. Закупен от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.
Вертолетът S-51 широко се използва в бойни операции по време на Корейската война.
Сикорски е удостоен с множество звания и държавни награди. Избран е за почетен член на много университети по света.
Приключва земния си път в град Истън, щат Кънектикът, на 26 октомври 1972 год.
 
Шефът на Пентагона обеща да запази военното превъзходство на САЩ над Русия
25.05.2016, 14:52
САЩ са длъжни да запазят военното си превъзходство над Русия и Китай, заяви началникът на Пентагона Аштън Картър във вторник, 24 май, предава руският сайт „Лента“.
„Разбира се, имаме съперници, надявам се никога да не се стига до агресори. Страни като Русия и Китай, които имат относително високи възможности, и които ние изпреварваме. Но сме длъжни да останем начело“, каза Министърът на отбраната на САЩ, като отбеляза, че значителна роля в това играе американският военноморски флот.
Картър изразява увереността си, че САЩ ще успеят да съхранят военното си господство, но за целта е нужна борба. „Инвестираме средства в това и ще продължим да го правим. Трябва да бъдем иновативни, технологични и да разполагаме с наистина добри кадри“, добавя той.
На 22 май американският генерал от ВВС Герберт Карлайл заяви, че според него Русия се стреми да маркира своя сфера на влияние в Източна Европа и Тихия океан, а Китай – в Южнокитайско море, в зоната на спорните Параселски острови и архипелага Спратли.
 
Нова фрегата на Черноморски флот на Русия пристигна в Малта
25.05.2016, 14:25
"Адмирал Григорович" 745 Новата главна фрегата на ВМФ на Русия "Адмирал Григорович" (модифициран проект 11356), която извършва междуфлотски преход до мястото за базиране в Черно море, сутринта на 24 май 2016 година пристигна на посещение в столицата на Малта. Престоят в Ла Валета ще продължи два дни.
Фрегатата "Адмирал Григорович" 745 (заводски номер 01357) беше построена в корабостроителницата "Янтарь" в Калининград и предадена на ВМФ на Русия на 11 март 2016 година. На 6 май 2016 година фрегатата започна преход от Балтийск до Севастопол, където ще влезе в състава на 30-та дивизия надводни кораби на ЧФ на РФ.
По време на прехода "Адмирал Григорович" се съпровожда от морския буксир "Виктор Конецкий" проект 754МБС. - Още за проект 11356
 
РФ възстановява системата си за предупреждение за ракетно нападение в Крим
25.05.2016, 12:21
Руската радиолокационна станция от системата за предупреждение при ракетно нападение (СПРН) в Крим ще може да разпознава изстрелването на балистични, крилати и хиперзвукови заряди в Черно и Средиземно морета. Новият елемент от СПРН ще повиши отбранителната способност на Русия по южното и югозападното направления.
Защо Русия възстановява РЛС в Крим?
„През последните години Северноатлантическият алианс увеличи активността на корабите си в акваторията на Средиземно и Черно морета, а също така допълнително разгърна на постоянна основа съединение на ВМС в Рота, Испания. Базата е оборудвана не само с противоракетни комплекси, но и с крилати ракети, които могат да бъдат използвани срещу Русия. Москва трябва да реагира на подобни неща“, каза за „Руски дневник“ редакторът на списание „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски.
Освен това според думите му през 2013 г. Русия е регистрирала обстрел на ракети-мишени със среден и малък обсег по време на изпитанията на системата за противоракетна отбрана на Израел. „От военно-техническа гледна точка е ясно, че върху подобен обект е лесно да се монтира боезаряд, и от „мишена“ ракетата се превърне в пълноценно оръжие“, допълва Мураховски.
Според думите му основните опасения на Москва са свързани с разгърнатия на територията на Румъния обект от системата ЕвроПРО на САЩ. „Новата база е оборудвана със системата Aegis Ashore с универсални корабни стрелкови комплекси МК-41, които могат да се използват за изстрелването на крилати ракети. Москва не може да проследи, какво е заредено в МК-41: дали противоракети SM-3, или крилати ракети Tomahawk“, подчертава военният експерт.
Проектите за новата СПРН
Както съобщава източник от военно-отбранителния комплекс, близък до „Руски дневник“, в момента тече обсъждане на проекта за бъдещата система за предупреждение за ракетно нападение.
„В момента стои въпросът: дали всичко да бъде разрушено и да се строи „от нулата“, или пък да се премести част от разположеното край Иркутск (на 5200 км източно от Москва) оборудване със СПРН и станцията да бъде реконструирана“, съобщи за „Руски дневник“ експертът.
Както отбелязва той, в първия случай целите могат да бъдат откривани на разстояние до 6000 км, а във втория – до 2500 км. „Оборудването на аналогичната СПРН край Иркутск донякъде е остаряло, но е способно да изпълнява необходимите задачи: да следи за изстрелването на ракети от акваторията на Черно и Средиземно морета. И двата варианта са приемливи“, добавя източникът на „Руски дневник“.
Той отбелязва също така, че в момента се провежда търг между изпълнителя и Министерството отбраната, след което ръководството на страната официално ще обяви старта на проекта. Цената за създаването на нова станция варира от 1,5 до 2 милиарда рубли (от $23 до $ 31 милиона).
„Новите станции за СПРН лесно се мащабират. Може да се разширява антенното поле и да се насочва към сектори, които според военното ръководство на страната са източник на заплаха за безопасността“, допълва експертът.
Къде в Русия са разположени аналогични СПРН?
От началото на 2000 г. Русия осъществява модернизация на системите за предупреждение за ракетно нападение. За да обезпечи безопасността на границите си, Москва трябва да подмени остарелите, от съветско време станции, а също така загубените след разпадането на СССР обекти в Прибалтика, Украйна и Беларус.
През 2008 г. в село Лехтуси, в околностите на Санкт Петербург, бе разгърната най-новата СПРН от типа „Воронеж“, способна да определи всички въздушни и космически обекти от крайбрежието на Мароко до Шпицберген (архипелаг в Северния ледовит океан).
Втората станция е пусната в експлоатация през 2009 г. в Армавир в Краснодарския край (на 1400 км южно от Москва). Обектът проследява случващото се от районите в Северна Африка до територията на Индия.
Аналогични СПРН в момента са разгърнати в село Пионерское в Калининградска област (1300 км на запад от Москва) и край Иркутск (5200 км източно от Москва). Първата следи за изстрелването на ракети по „западно“ направление, втората – пространството от Китай до западното крайбрежие на САЩ.
Министерството на отбраната на РФ планира да пусне в експлоатация аналогични обекти в Красноярския (4200 км източно от Москва) и Алтайския край (3900 км на изток от Москва), а също
така в Орск (1750 км източно от Москва) и около Воркута (1900 км североизточно от Москва). - Още ПРО
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Ракета „Союз“ успешно изведе в орбита спътници от системата „Галилео“
25.05.2016, 09:26
По думите на ръководителя на концерна „Arianespace“ Стефан Израeл, извършването на „изстрелването в рамките на програмата „Галилео“ е още една крачка към осигуряването на автономност на Европа в сферата на сателитната навигация“, съобщи във вторник (24 май) ТАСС.
Ракетата-носител „Союз-СТ“, стартирала във вторник сутринта (12:36 UTC) от космодрума в Куру (Френска Гвиана), успешно е извела в орбита сателити от системата Галилео“. За това съобщи корпорацията „Arianespace“, която извършва изстрелванията на руски ракети от Куру. - (видео)
Мисията със сателитите от навигационната система „Галилео“ е извършена с пълен успех“, заяви ръководителят на концерна „Arianespace“ Стефан Израел. По думите му извършеното във вторник „изстрелване по програмата „Галилео“ е още една крачка към осигуряването на автономност на Европа в сферата на сателитната навигация“.
По данни на Агенция Франс Прес (AFP), след сегашното, седмо по ред изстрелване на апарати от системата „Галилео“ ще има още едно, планирано за ноември, с използване на тежката европейски ракета-носител „Ariane 5“. Ракетата ще изведе на работна орбита едновременно четири сателита от системата.
Глобалната система за сателитно позициониране „Галилео“ е европейският аналог на американската GPS и руската ГЛОНАСС. Според плановете на европейските специалисти, окончателното й формиране трябва да завърши през 2020 година.
Европейската космическа агенция планира пълномащабното функциониране на системата да започне след извеждане в орбита на 24 сателита, като агенцията вече е поръчала 26 апарата, а по-нататък този брой трябва да достигне 30. Към момента Евросъюзът е вложил в програмата „Галилео“ вече над €5 млрд., а за периода до 2020 година се очаква разходите да нараснат с още €7 млрд. - Още за "Галилео"
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Секретна информация ще блокира ремонта на МиГ-29
25.05.2016, 09:10
Бъдещето на изтребителите МиГ-29 изглежда все по-несигурно въпреки намеренията на военното министерство да сключи договор с Полша за цялостната им поддръжка. Причината са няколко споразумения с руската страна, които България трябва да спазва, ако не иска да бъде дадена на съд. Едно от тях е за защита на класифицираната информация, каквато се явява техническата документация за българските изтребители, пише "Сега".
Според източници на "Сега" преди 10-15 години българските МиГ-29 са получили нова техническа документация за поддръжката и ремонта, която е била различна от тази, с която разполага Полша. В също време тези документи се явяват класифицирана информация, която Русия няма да иска да бъде предоставена. Ако това се случи, България ще бъде дадена на международен съд и така ремонтът на изтребителите ще излезе златен.
Вероятно при този вариант и полската страна ще внимава дали няма да бъде въвлечена в подобен спор. По неофициална информация плановете на МО са били в средата на годината да се подготви споразумението с Варшава и тя да поеме изцяло ремонта. Затова се е пристъпило и към изкупуването на бившия авиозавод "Георги Бенковски", който сега се казва "Авионамс". Възстановяването е щяло да се извърши в завода. Той се продаваше заради необслужван кредит към Корпоративна търговска банка (КТБ). Държавата го изкупи на 11 май чрез Държавната консолидационна компания за 28.9 млн. лв., но той ще стане собственост на Министерството на икономиката. Все още не е ясно защо заводът, който преди това беше част от военния холдинг "Терем", не се връща там.
Дори и да се провали подписването на споразумението с Полша за цялостната поддръжка, това няма да попречи да се използват резервните части, които МО реши да купи. В средата на април министерството обяви три поръчки за доставка на резервни части за ремонта и поддръжката на изтребителите МиГ-29 за 45 млн. лв. Според тръжната документация МО иска да купи 10 двигателя за 30 млн. лв. Те може да бъдат нови или ремонтирани. За покупката на резервни части и кутии на самолетните агрегати са отделени общо 15 млн. лв. Допълнително изискване към участниците е те да са извършвали подобна дейност през последните 5 години. От МО обаче поставиха ограничение, че Русия да не може да участва в тях. Това отново повдига въпроса дали въобще доставките ще се случат.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Катастрофа с ирански МиГ-29УБ
25.05.2016, 09:00
МиГ-29Вчера ирански учебно-боен изтребител МиГ-29УБ се е разбил при излитане от авиобаза Нойе, намираща се в провинция Хамедан.
Двамата пилоти са се катапултирали, единият от тях (полковник Ali Golipour) успешно, а другият (майор Rouzbeh Nazerian) е получил сериозни наранявания и по-късно е починал в болницата.
Първоначалните сведения са, че основната причина за катастрофата е отказ на единия двигател.
Източник: http://www.pan.bg/
 
"Амнести интернешънъл" пак ни натопи в оръжеен скандал
25.05.2016, 08:50
"Амнести интернешънъл" отново замеси името на България в оръжеен скандал. Този път се твърди, че сме сред основните доставчици на бунтовници и различни престъпни формирования в Египет. Преди време организацията твърдеше, че ние сме основните контрагенти на оръжие за Либия и Близкия Изток. Близо половината страни от ЕС доставят оръжия на Египет. Това заяви този път „Амнести интернешънъл“, като поиска от ЕС да наложи оръжейно ембарго за страната и подчерта, че тези държави членки, които доставят оръжия за Кайро, стават съучастници в „извънсъдебните екзекуции“, „отвличанията“ и „мъченията“, които се извършват в Египет, предаде AFP.
 „12 държави от ЕС все още са сред основните доставчици на оръжия и оборудване, използвано за въдворяване на ред в Египет“, заяви правозащитната организация. Като оръжейни доставчици групата посочва Франция, Италия, Великобритания, Германия, България и Чехия.
Според организацията държавите от ЕС доставят на Египет леко оръжие и боеприпаси. Групата призовава Съюза да наложи ембарго за оръжията и оборудването, които египетските власти използват при извършването на сериозни нарушения на човешките права.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Първите два F-35 от холандските ВВС кацнаха в Холандия
25.05.2016, 08:39
Ф-35На 23 май първите два холандски ‘стелт’ изтребители F-35 Joint Strike Fighter /AN-1 (F-001) и AN-2 (F-002)/ кацнаха във военновъздушната база Leeuwarden. Това е първото прелитане от САЩ в Европа на изтребители от този тип.
Двата самолета са излетели от военновъздушната база Едуърдс (Калифорния) и са направили междинно кацане в базата Патуксент Ривър (Мериленд), преди да прелетят Атлантическия океан. По време на полета те са били съпровождани от два самолета цистерни KDC-10 (Т-235). - (видео)
Изтребителите са били пилотирани от полковник Берт де Смит (“Vidal”) и майор Паскал Смаал (“Smiley”). Над Шотландия двата изтребителя са били ‘посрещнати’ във въздуха от самолет Gulfstream G-IV на ВВС на Холандия, на борда на който е бил министърът на отбраната Джини Хенис. От Исландия F-35 са били ескортирани от два F-16AM, а от борда на два двуместни F-16BM (J-065 “SLAMMER 01” и J-066 “SLAMMER 02”) са направени снимки от въздуха на необичайната формация от F-35, G-IV и KDC-10 (последният каца в Айдховен).
На летището двата първи холандски изтребители пето поколение са били посрещнати от над 2000 души – официални лица, журналисти и военнослужещи от базата.
Трябва да се отбележи, че пристигането на двата F-35А е било много добре ‘рекламирано’ от МО на Холандия, като непрекъснато е публикувана информация за детайлите на трансанталнтическия полет, а по Youtube е отразявано на живо и самия полет.
По информация от концерна Lockheed Martin през следващите две седмици холандските F-35A ще изпълнят редица полети за оценка на шума и влиянието върху околната среда, ще извършат и полети над полигона в Северно море, като се предвижда и участие в най-голямото холандско авиошоу.
Кралските ВВС на Холандия ще получат общо 37 изтребителя F-35A, които ще бъдат разположение във военновъздушните бази Leeuwarden и Volkel . - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Русия опроверга съобщенията за унищожени руски хеликоптери в Сирия
24.05.2016, 20:07
генерал-майор Игор Конашенков.Руското министерство на отбраната опроверга съобщенията за унищожено подразделение на руските сили с хеликоптери и камиони в провинция Хомс, съобщи ТАСС във вторник (24 май).
„Всички руски бойни хеликоптери в Сирия изпълняват плановите си задачи, загуби сред личния състав няма“, съобщи пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков.
Така той опроверга новината, тръгнала от компанията „Стратфор“ (Strstfor) за това, че в авиобазата в района на Тиаса, провинция Холмс, уж има унищожено подразделение с руски вертолети и 20 камиона.
Според изявлението му, „авторството на тези слухове за унищожение на руско бойно подразделение принадлежи на пропагандистите на „Ислямска държава“, които безуспешно са се опитали да „продадат“ тази новина преди около 10 дни.“
„Ако махнем цялата лирика и говорим направо, то очевидно разпространението на подобна информация има „голям“ принос в борбата с международния тероризъм от страна на нашите партньори“, заключи Конашенков.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Нови очаквания на „Хемус – 2016”
24.05.2016, 17:32
Всяко издание на Международна изложба за отбранителна техника "Хемус" се свързва поне с две очаквания. Първото, превъоръжаване и модернизация на Въоръжените ни сили и второто – развитие на родната отбранителна индустрия. Така ще бъде и на нейното 12-то издание, чиято церемония по откриването е на 25 май от 11 ч. пред Палата 3 на Международния панаир – Пловдив.
Тази година изложбата трябва да даде оттовор на въпроса доколко са реални шансовете за реализиране на заложените в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. проекти за доставка на нова техника. И особено на тези, които са най-напред в дневния ред на правителството. Първите два – нови изтребители за ВВС и патрулни кораби за ВМС, са в парламента. Другият – нова бойна машина на пехотата, все още си проправя път към Министерския съвет, за да стигне до депутатите. Остава ни да чуем и да видим доколко намеренията ще се покрият с политическата воля на управляващите и  отзивчивостта на финансовия министър.
Впрочем от всяко откриване на изложбата, поне от 2002 г. насам, тръгват обнадеждаващи новини. До каква степен са плод на емоции, политически сметки или добре премислени разчети, е друг въпрос.......Прочети още
 
„Тук на 25 май 1916 г. бе положено началото на българското подводно плаване”
24.05.2016, 14:05

Такъв е надписът на паметната плоча, която ще бъде поставена на вълнолома на пристанището в правителствената резиденция Евксиноград - точно 100 години от деня, в който е вдигнат българският военноморски флаг над подводник УБ-18 с командир лейтенант Никола Тодоров.

Събитието е предвидено за утре, 25 май 2016 г. от 11.00 ч. Тъй като районът е с особен пропускателен режим, ще могат да присъстват само тези, които вече са дали своите данни на организаторите.
А за тези, които няма да могат да присъстват, предлагаме фоторепортаж, осигурен от Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ). На нея виждаме тримата от изпълнителите на проекта: о.з. капитан-лейтенант Павел Димитров, о.з. мичман Цветко Цветков и о.з. мичман Асен Дачев.
И дано управниците, които през лятото преминават край тази паметна плоча, си зададат въпроса защо преди 100 години България е имала подводно плаване, а сега няма! - Още български подводници

 
Индонезия получи първите танкове Leopard 2 RI
24.05.2016, 13:04
 Leopard 2Индонезийските СМИ информират, че в страната от Германия е доставена първата партида от осем модернизирани танкове Leopard 2 RI от поръчаните според контракт от 2012 година 61 такива машини.
Подписаното между Индонезия и Германия междуправителствено съглашение на стойност 2,6 трлн рупии (около 280 млн. долара) предвижда индонезийската армия да получи 61 модернизирани танка Leopard 2 RI, 42 немодернизирани танка Leopard 2A4, 50 бойни машини на пехотата Marder 1A3 и 11 танкови мостопоставача и бронирани ремонтно-евакуационни машини. Танковете Leopard 2A4, БМП Marder 1A3 и специалните машини са от наличните на германския Бундесвер, а танковете Leopard 2 RI се модернизират от групата Rheinmetall от наличните машини Leopard 2А4.
Доставките на танковете Leopard 2A4, БМП Marder 1A3 и специалните машини Индонезия започнаха през септември 2013 година и завършиха през 2015 г.
Реализирания от Rheinmetall за Индонезия вариант за модернизация Leopard 2 RI (Republic of Indonesia) е на базата на представения преди няколко години проект за модернизация Leopard 2 Revolution. Машината Leopard 2 RI получава подобрени защита и система за управление на огъня, напълно електрическо задвижване на оръдието и куполата, камери за кръгов обзор, спомагателна силова установка и климатик. В боекомплекта влиза новия многоцелеви изстрел Rheinmetall DM11 с програмируем взривател. - Още за Leopard 2
 
САЩ вече могат да доставят военни самолети за Виетнам
24.05.2016, 12:14
 Василий Кашин.След отмяната на оръжейното ембарго САЩ могат да започнат да доставят за Виетнам самолети P-3 Orion и транспортни самолети C-130 Hercules, пише РИА Новости. Въпросните самолети не представляват сериозна конкуренция на руското въоръжение, смята експертът от Центъра за анализ на стратегии и технологии Василий Кашин.
По-рано американският президент Барак Обама заяви, че американските власти са решили да отменят ембаргото за доставка на оръжие за Виетнам, което действа от около 50 г.
„С отмяната на ембаргото във Виетнам първо ще бъдат доставени патрулни самолети P-3 Orion. Русия спря да произвежда базови патрулни самолети през 90-те години, така че нямаме какво да предложим на Виетнам в тази сфера. Второто нещо са транспортни самолети C-130 Hercules. Към този момент не произвеждаме самолети от тази категория, имаме по-тежките Ил-76“, коментира Кашин в интервю за онлайн-изданието „Спутник“.
Кашин подчертава, че P-3 Orion е боен самолет, който може да носи средства за поразяване на подводници. Освен това самолетът може да открива и поразява както подводници, така и наземни цели, но основното му предназначение е разузнаването.
Експертът отбелязва, че това решение на САЩ няма да доведе до сериозни промени за Русия, която е основен доставчик на оръжие за Виетнам (93% от целия внос на оръжие в страната).
„Конкуренцията на пазара във Виетнам се увеличава и без това решение на САЩ. Виетнам провежда политика на диверсификация на контактите си, и по-конкретно за сътрудничество с Израел, някои страни от ЕС, развиване на отношенията с Индия. Решението на Обама не променя особено нещата за Русия“, казва Кашин.
Според експерта преориентацията на американското оръжие ще предизвика негативни политически последици за Виетнам, и в Ханой разбират това.
„Виетнам води политика на сложно маневриране между великите сили, поради което за страната е важно партньорството с Русия, тъй като тя не е въвлечена в проблема с Южнокитайско море и е готова да сътрудничи по всякакъв начин. Отношенията с Русия не ограничават свободата на политическите маневри на Виетнам“, смята експертът.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Пак напрежение: ПВО на Русия засече US-разузнавателен самолет над Японско море
24.05.2016, 10:15
RC-135Средствата за ПВО на Русия са открили разузнавателен самолет на ВВС на САЩ RC-135, който е водел въздушно разузнаване над Японско море, недалеч от границата на страната, предаде тази сутрин РИА Новости. В министерството на отбраната е бил извикан аташето по въпросите на отбраната към посолството на САЩ, съобщава пресцентърът на ведомството. Според руските военни американският самолет е летял с изключен транспондер. Освен това екипажът не е дал информация за маршрута на полета на диспечерските служби в региона. Шпионският самолет е летял на височина, предназначена за редовни полети на лайнерите от гражданската авиации.
"В резултат на непрофесионалните действия на екипажа на американския самолет е възникнала опасна ситуация за сблъсък с  лайнери на граждански авиокомпании", се казва в информацията от пресцентъра на руското МО.  
В неделя бе съобщено, че руски диспечери са предотвратили сблъсък на самолети над Японско море на височина около 11 000 метра. Неизвестен самолет се доближил опасно близко до два лайнера.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Каймак-Чалан. Полковник Мирослав (Мирко) Милисавлевич, Началник на Тимошката дивизия
23.05.2016, 22:09
Полковник Мирослав (Мирко) МилисавлевичПолковник Мирослав (Мирко) Милисавлевич, Началник на Тимошката дивизия - Сръбски военачалник, участвал в сраженията и в планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 10 юни 1868 г. в Княжевац. Завършва Крагуевацката гимназия. През 1885 г. постъпва в младшия курс на Военното училище в Белград. Прекъсва обучението си, за да се сражава в Сръбско-българската война (1885) като адютант на командира на 7-ми пехотен полк. Служи като сержант и подпоручик в армията. През 1894 г. завършва висшия курс на Военното училище и е произведен в чин поручик. Назначен е за командир на батарея и командир на артилерийски дивизион. През 1901 г. учи в Михайловското артилерийско училище в Царско село, Санкт-Петербург. След завършването си последователно командва различни артилерийски полкове. През 1910 г. организира Школа по артилерийска стрелба. По време на Балканската война (1912-1913) е началник на Нишкия градски артилерийски отряд и началник на тежката артилерия в сраженията при Куманово (10-11 октомври 1912 г.), при Битоля (4-5 ноември 1912 г.) и на сръбската артилерия в обсадата на Одрин в състава на Тунджанската дивизия (февруари-март 1913 г.) През междусъюзническата война (1913) командва сръбската артилерия в боевете при Видин. Назначен е за адютант на главния инспектор на армията. По време на Първата световна война (1914-1918) е началник на артилерията на 1-ва сръбска армия, а впоследствие началник на Тимошката дивизия. След евакуацията на остров Корфу е назначен за началник на артилерията при Върховното сръбско командване. По време на боевете на Македонския фронт през 1916 г. е назначен за началник на Тимошката дивизия. Сражава срещу българските войски в Мъгленско. Председател е на Военния съд в Солун, издал присъди над 124 сръбски офицери, планирали да убият сръбския престолонаследник Александър Карагеоргиевич на 11 септември 1916 г. в атентат край Острово. През юли 1917 г. е изпратен на лечение в Швейцария. След края на войната последователно командва няколко военни области. През 1925 г. е определен за член на Висшия военен съвет. През февруари 1927 г. е назначен за военен комендант на Белград. Умира на 30 юли 1929 г. в Белград.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Невиждано шоу: Изтребител Су-27 и вертолети Ми-28 дефилират в уникален строй
23.05.2016, 21:54
Смайващата демонстрация бе направена край Москва на авиационен празник.
Уникален съвместен въздушен строй показаха на краймосковската Кубинка пилотите на изтребител Су-27 и четворка вертолети Ми-28 „Нощен ловец”. Това се случва за първи път в Русия, съобщава тв „Звезда“.
Тежкият строеви изтребител Су-27 от състава на авиационната група „Руски витязи” под управлението на водещия пилот Андрей Алексеев преминал на минималната си скорост от 220 км/час в съпровод от четири бойни вертолета от авиационната група „Беркути”.
Изтребителят лети на минималната скорост с високо повдигнат нос и се държи във въздуха единствено от майсторството на пилота. - (видео)
 
Индия изстреля успешно прототип на първата си космическа совалка
23.05.2016, 16:11
RLV-TDИндия извърши успешно изпитание с прототип на първата си космическа совалка.
RLV-TD бе изстреляна от космодрума на остров Шрихарикота в щата Андра Прадеш в 07:00 местно време. 20 минути след изстрелването на ракетата, изпитанието бе обявено за успешно. Апаратът бе издигнат на 70 км. - (видео)
RLV-TD е 6 пъти по-малка от космическия кораб "Аватар", който Индия се надява да бъде готов до 2030 година. Той ще бъде значително по-малък от американските совалки и ще може да извежда на ниска околоземна орбита полезен товар с тегло до 1000 кг. Стойността на извеждането на товар с новата совалка ще бъде рекордно ниска - по-малко от 20 000 долара за 1 кг, като ще може да бъде изстрелвана най-малко 100 пъти.
 
Строителство на кораби и спомагателни съдове за ВМФ на Русия
23.05.2016, 13:54

проект 636.3

 

На Вашето внимание се предлага списък на бойните кораби, катери и спомагателни съдове за ВМФ на Русия, строящи се или превеждащи изпитания към 22.05.2016 година. (на руски език)

 
Тайланд е получил поредните десет танка "Оплот-Т"
23.05.2016, 13:39
танк "Оплот-Т"Според информация на тайландски социални мрежи, на 21 май 2016 година в тайландската военноморска база Саттахип е била доставена с морски транспорт поредната партида от десет танка БМ "Оплот-Т", произведени от харковското държавно предприятие "Завод имени В.А. Малышева" съгласно контракт за 240 милиона долара от 2011 година. Общото количество на танковете по този договор, доставени досега на Тайланд, е 20 единици.
"Укрспецэкспорт" до края на 2014 година трябваше да достави на тайландската армия 49 нови танка БМ "Оплот-Т" и две бронирани ремонтно-евакуационни машини на тяхна база.
Съгласувания график за доставка на БМ «Оплот-Т» беше следния: декември 2012 година – пет машини, август 2013 г – 15 машини, декември 2013 г – 15 машини и през август 2014 г – още 14 машини.
Редицата технически и организационни трудности, възникнали при производството на бойните машини, обаче нарушиха сериозно крайните срокове за изпълнение за контракта. - Още за "Оплот-Т"
 
Обама отмени оръжейното ембарго за Виетнам
23.05.2016, 11:50
Президентът на САЩ Барак Обама отмени ембаргото върху продажбите на американско оръжие за Виетнам, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
Стопанинът на Белия дом обяви това по време на своето посещение в Социалистическа Република Виетнам. До момента Вашингтон никога не е продавал оръжия на Виетнам, с когото води продължителна и кръвопролитна война през 60-те и 70-те години на миналия век.
През последното десетилетие в отношенията между бившите противници беше направен сериозен пробив. Между Виетнам и САЩ има активни икономически контакти, а също така се наблюдава сближение на фона на растящото китайско могъщество в Югоизточна Азия. Нарастващото влияние и претенции на Пекин в региона се възприемат с безпокойство както от Ханой, така и от Вашингтон.
 
Токсичната връзка между САЩ, Обединеното кралство и Саудитска Арабия
23.05.2016, 09:39

ИДИЛ започва своя живот като инструмент на американците и марионетка на администрацията на Рейгън за водене на прокси война в Афганистан срещу Съветския съюз. Поговорката, че врагът на моя враг е мой приятел е упражнявана със студена, твърдоглава реална политика (realpolitik*) от назначения за директор на ЦРУ Бил Кейси, както и от Каспър Уайнбъргър** и Ричард Пърл*** от Пентагона.

През 80-те години на миналия век тази ислямистка, прокси организация, подкрепяна от Рейгън, е била съставена от муджахидини, настроени срещу Съветския съюз, и афганистански бойци, които са дали отпор на намесата на Москва в Афганистан през 1979 г. Муджахидините са подкрепяни от ЦРУ, те са финансирани, тренирани и оборудвани целенасочено........Прочети още

 
Столтенберг: Трябва да укрепим присъствието на НАТО в Източна Европа
23.05.2016, 09:31
Столтенберг"Укрепването на източния фланг на НАТО е в отговор на новите предизвикателства, пред които са изправени страните от Алианса, включително и агресивната политика на Русия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за полското радио.
Генералният секретар на НАТО подчерта, че мултинационалните сили на НАТО ще си сътрудничат с въоръжените сили в страната, в която бъдат изпратени (което означава, Полша и прибалтийските страни).
"Трябва да укрепим присъствието си в Източна Европа, за да дадем ясен сигнал, че нападение срещу една страна е нападение срещу цялата организация НАТО. Това е само един елемент от нашата стратегия за защита и възпиране", отбеляза той.
Столтенберг заяви още, че укрепването на източния фланг не е провокация към въоръжен конфликт. "За нас е важно да се предотврати избухването на войната. Ако сме силни и непоколебими, ако се обединим, ще изплашим нашия потенциал враг", каза Столтенберг.
На 22 май, ръководителят на НАТО официално потвърди намерението си да засили присъствието на натовски войски по източния фланг на Алианса.
 
Сеул отклони предложение на Пхенян за диалог на военно ниво
23.05.2016, 08:56
Южна Корея е отклонила предложение на Северна Корея за провеждането на работна среща на военно ниво с цел понижаване на напрежението на Корейския полуостров, съобщава ТАСС, като се позовава на южнокорейската информационна агенция Yonhap.
„Ако Северна Корея наистина желае да подобри отношенията си с Юга, то Пхенян трябва с конкретни стъпки да потвърди ангажимент за премахването на ядреното оръжие“, се казва в заявление от Сеул.
„Северна Корея възлага отговорност на нас за повишаването на военното напрежение на полуострова, въпреки че нейният ядрен арсенал представлява най-голямата заплаха за мира и сигурността“, отбелязва представител на правителството в Сеул.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Руски военни инспектори ще извършат полет над Великобритания и Ирландия
23.05.2016, 08:50
Ан-30БВоенни експерти от Русия ще извършват наблюдателен полет над Великобритания и Ирландия със самолет Ан-30B в рамките на Договора за открито небе, заяви ръководителят на Националния център за намаляване на ядрения риск Сергей Рижков, пише „Российская газета“.
„Наблюдателният полет с максимален обхват до 2,4 хиляди километра ще бъде извършен в периода 23-28 май от военновъздушната база „Брайз Нортън“, каза Рижков.
По думите му, руският самолет за наблюдение ще изпълни полета по договорен маршрут. На борда също така ще присъстват английски експерти, които ще контролират използваното оборудване и спазването на останалите разпоредби от Договора.
 

 
Логистичната война на НАТО
22.05.2016, 21:54
Ако случайно утре Русия реши да нахлуе в някоя от страните - членки на Северноатлантическия пакт, в Източна Европа, натовските сили най-вероятно няма да имат капацитет да спрат инвазията. И то не защото са по-слаби, по-зле оборудвани или по-неподготвени, а защото просто няма да са там навреме. Или поне не в необходимите количества.
Това все по-често признават с половин уста както високопоставени политически и военни източници от алианса, така и авторитетни мозъчни тръстове в сферата на сигурността. Парадоксално, най-големият враг на НАТО в ситуация на бързо ескалиращ конфликт би бил не толкова Русия, а... бюрокрацията и логистиката. За да парира потенциални руски операции от типа на кримския сценарий, на срещата на високо равнище в Уелс преди две години НАТО реши да създаде свое своеобразно "острие" - сили за бързо реагиране, наречени VJTF (Very High Readiness Joint Task Force). Тяхната численост е около 4-5 хил. души и трябва да са способни да се развърнат в потенциалния театър на военните действия в рамките на 48 часа. Това обаче е само на теория......Прочети още
 
Китай и Тайланд започват общи военни учения
22.05.2016, 20:13
Морските пехоти на Тайланд и Китай проведоха церемония по откриването на общи военни учения под кодовото наименование „Син удар 2016“, пише „Женмин Жъбао“.
На церемонията, провела се в тайландската морска база „Сатахип“ са присъствали командирът на тайландския флот Нарис Пратхумсован и заместник-командирът на китайския флот Ван Хай. Ученията ще се проведат и по суша, и по вода. Ще се тренира евакуация на хора при бедствия, както и антитерористични операции.
Ван Хай заяви, че ученията ще покажат умението на морските пехоти на двете държави да се справят с тероризма и да запазват мира в региона и по света. Пратхумсован заяви, че ученията ще укрепят добрите отношения между Тайланд и Китай.
Източник: http://focus-news.net/
 
The Epoch Times: Китай строи ”велика подводна стена” срещу американски подводници
22.05.2016, 15:19
Китай разработва подводна система за наблюдение. Предназначението ѝ вероятно е да подкопае преимуществото на американския флот в Азиатско-тихоокеанския регион.
Проектът е наречен „Великaта китайска подводна стена“. Група кораби и подводни датчици ще осигурят „проследяване в реално време на надводни и подводни цели“, съобщава китайската държавна корпорация по корабостроене.
Компанията представи детайли по проекта в края на 2015 г. по време на изложение в Китай. Подробностите са публикувани в британското военно списание IHS Jane’s.
Проектът „може сериозно да нивелира преимуществото на американските и руски подводници и да усили контрола на Китай в Южнокитайско море“, се казва в статията на IHS Jane’s от 17 май.
Китай има териториални претенции практически за цялото Южнокитайско море, което предизвика конфликт със съседните страни, а те от своя страна се обърнаха за помощ към САЩ. В последно време Китай строи военни бази на изкуствени острови в архипелага Спратли – между Филипините, Малайзия и Виетнам.
Китайската система за наблюдение напомня за системата SOSUS, създадена през 50-те години от САЩ с цел засичане на съветските подводници.
„В статията открито се говори, че амбициите на Китай не се ограничават само до подводно наблюдение на крайбрежните води, а се простират и до зони в океаните, намиращи се в сферата на китайските държавни интереси“, пише професорът от американския колеж на ВМФ Лайл Дж. Голдщайн в анализ по темата.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Предстои излизането от завода на първия изтребител Rafale за Катар
22.05.2016, 14:50
RafaleВ периода 23-29 май 2016 г. предстои от завода на Dassault Aviation в Мериняк да излезе първия изтребител Rafale DQ01 (Dual seater Qatar 01 – двуместен изтребител за Катар №1) за ВВС на Катар.
За разлика от вариантите на Rafale, предназначени за египетските ВВС, към които не е имало много специфични изисквания, в първия катарски изтребител Rafale има сериозни разлики от самолетите от този тип, намиращи се на въоръжение във френските ВВС. Именно за това борд „01” няма веднага да се използва за обучение на пилоти, а ще се изпитват редица системи – на първо място нашлемната система за целеуказване, която е аналогична на тази, използвана изтребителите Rafale за индийските ВВС.
Катарските военни пилоти ще преминат обучение във френските военновъздушни бази 113 (Сен-Дизие) и BA 118 (Мон-де-Марсан), на които ще бъде дислоцирана (учебна) ескадрила на ВВС на Катар. Цялата програма за обучение, изискваща хиляди летателни часове, Катар заплаща по отделно споразумение 375 милиона долара.
Договорът на стойност 6.3 милиарда евро за доставка на Катар на 18 едноместни Rafale EQ и шест «спарки» Rafale DQ, както и за управляеми ракети «въздух-въздух» MICA IR, MICA EM и Meteor, крилати ракети с голям обхват SCALP-EG и управляеми авиобомби GBU и AASM.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Обама захапа Путин за ядреното разоръжаване
22.05.2016, 10:27
Можем да отидем по-далече в ядреното разоръжаване, но Русия не прояви готовност да направи повече, заяви президентът на САЩ Барак Обама в интервю за японската телевизия NHK.
В него той говори за желанието си в света да няма ядрени оръжия и за ужасите на войната. В сряда Обама ще посети Япония, за да участва в срещата на лидерите на страните от Г7, а в петък ще направи визита в Хирошима и по този начин ще стане първият държавен глава на САЩ, който е посещавал ударения с американска атомна бомба град.
По време на интервюто Обама оценява етапа, на който се намира светът в ядреното разоръжаване.
"Мисля, че направихме скромен напредък поне в това да не ставаме свидетели на огромно увеличаване на ядрените запаси. Мисля, че в големите ядрени страни се забелязва тенденция да не се създава ново въоръжение", посочва той.
"Опитах се да преговарям с Русия и по време на първия си мандат успях да договоря споразумението "Старт 2", което намали запасите от руски и американски ядрени оръжия. Мисля, че можем да отидем и по-далече, но Русия не прояви заинтересованост да направи повече", подчерта Барак Обама.
Източник: http://www.dnes.bg/
 
Snecma, Sagem и Turbomeca отиват в историята
22.05.2016, 09:55
След италианската Finmeccanica, която се трансформира в единна компания с ликвидиране на влизащите в нея дъщерни компании с известни брандове (преименувайки се в Leonardo), аналогична реорганизация предприе и един от европейските гиганти на отбранителния и аерокосмически бизнес – френският Safran.
Safran официално обяви на 19 май 2016 г., че преминава на единна структура с ликвидация на своите дъщерни компании с отделни брандове - Sagem, Snecma и Turbomeca, како и други, с не така известни имена и история.
Така Safran ще се състои от специализирани отдели: от 19 май Snecma се превръща в отдел Safran Aircraft Engines, Turbomeca - в Safran Helicopter Engines, а Sagem Dеfense Sеcuritе - в Safran Electronics & Defense.
Формират се и други отдели - Safran Aero Boosters (бившата Techspace Aero), Safran Ceramics (бившата Heracles), Safran Nacelles (бившата Aircelle), Safran Landing Systems (бившата Messier-Bugatti-Dowty), Safran Transmission Systems (бившата Hispano-Suiza), Safran Electrical & Power (бившата Labinal), Safran Identity & Security (бившата Morpho, която е на етап на купуване от британската Smiths Group) и Safran Consulting.
Понастоящем в Safran работят около 70 000 човека, а продажбите й през 2015 г. са на стойност 17.4 милиарда евро. От тази сума 6.5 милиарда са на Snecma, 1,2 милиарда евро - на Turbomeca и 1,275 милиарда евро - на Sagem Dеfense Sеcuritе.
Safran възниква през 2005 г. при обединението на групите Sagem и Snecma. Днес 15,39% от акциите на Safran се държат от държавата, 14,1% - от мениджърите и работниците, а останалите се намират в свободно обръщение на борсата. - Още военни фирми
Източник: http://www.pan.bg/
 
Нови вертолети Ми-28НЭ за Ирак
22.05.2016, 09:48
Ми-28Известен руски спотер с прозвището "Ми-26" е успял да заснеме летателните изпитания на поредния ударен вертолет Ми-28НЭ, предназначен за Ирак (временен борден номер "11"). По неофициални данни той е първият от четири вертолета Ми-28НЭ, които трябва да бъдат изпълнени във варианта със сдвоено управление (т.е. Ми-28УБ) и ще са с тъмносива окраска, която се различава от доставените до сега на Ирак вертолети в камуфлажна окраска.
През 2012 година ОАО "Рособоронэкспорт" сключва договор с Ирак за доставка на армейската авиация на страната на 28 бойни вертолета Ми-35М и 15 Ми-28НЭ. Така Ирак става не само първият чуждестранен оператор на Ми-28, но и първият, който експлоатира тези вертолети във варианта с горно разположена РЛС.
До сега в рамките на този договор Ирак е получил 11 вертолета Ми-28НЭ и 18 Ми-35М (два от доставените вече Ми-35М вече са загубени по време на бойните действия). Първите три Ми-28НЭ (все още без РЛС Н025Э) са доставени на Ирак на 28 август 2014 г – Още за Ми-28
Източник: http://www.pan.bg/
 
6 признака за бавната, мъчителна смърт на въоръжените сили на САЩ
22.05.2016, 09:29
Б-52Армията на САЩ изглежда се разпада.
Високопоставени военни направиха тежки изявления пред Конгреса на САЩ, а редица разкрития показват многото смъртоносни предизвикателства, пред които са изправени американските войници.
Докато Конгресът одобрява ежегодния законопроект за отбраната, нека разгледаме 6 ясни, реални примера за това, че с новия законопроект Конгресът трябва да започне възстановяването на въоръжените сили на САЩ.
1. Морските пехотинци свалят части от самолети-музейни експонати, за да могат изтребителите F-18 да летят. Дори и с подобни драстични мерки едва около 30 на сто от техните F-18 са годни за полети. А вместо да взимат 25-30 летателни часа месечно, пилотите от морската пехота прекарват в пилотската кабина само четири часа на месец.
2. Само една трета от дивизиите в армията са готови за бойни действия. В момента армията е паднала до най-ниското си ниво от преди Втората световна война, а главнокомандващият на армията заяви, че тя ще бъде пред „голям военен риск“, ако трябва да участва в сериозна война.
3. Военновъздушните сили също използват резервни части от изтребители F-16, за да продължат редовните си полети, и вземат части от музейни експонати за бомбардировачите B-1. А половината от ескадрилите изобщо не са подготвени за сериозна битка.
4. Военноморските сили продължават да удължават периода на експлоатация на корабите си, но все още не разполагат с достатъчно съдове. ВМС се нуждае от около 350 кораба, а към днешна дата има само 273.
5. Сериозните катастрофи на самолети и хеликоптери на морската пехота са почти два пъти повече от средното за последните десет години.
6. Бомбардировачите B-52 на ВВС са средно на по 53 години. Повечето американци не искат да шофират 53-годишен автомобил, да не говорим да тръгнат на война с 53-годишен самолет.
Тези шест факта показват последиците от орязването на националния бюджет за отбрана с 25 на сто през последните пет години.
В същото време, заплахите стават все по-сериозни. Русия нахлу в Украйна и продължава да сипе заплахи. Китай строи незаконни острови. Иран се стреми към ядрено оръжие, а Северна Корея вече има такова. Америка е изправена и пред реалната заплаха от тероризъм и нарастващата заплаха от кибератаките.
Изводът е, че Конгресът на САЩ трябва да започне да възстановява въоръжените сили. Не можем да позволим това да продължава.
Източник: http://www.fbr.bg/
 

 
Русия е готова да обсъди с НАТО предотвратяването на военни инциденти
21.05.2016, 23:03
 Александър ГрушкоРусия е готова да обсъди с НАТО и да сключи споразумение за предотвратяване на непреднамерени инциденти от военен характер, заяви руският постоянен представител в Северноатлантическия алианс Александър Грушко, съобщи „Взгляд“ в събота (21 май).
„С редица държави ние имаме вече споразумения и те работят достатъчно успешно“, каза Грушко в коментар пред медиите. Според него проблемът не е в това как летят руските самолети-прихващачи, а във военната активност на НАТО в близост до руските граници.
„Въпросът, например, свързан с облетите на нашите самолети до самолетоносача „Доналд Кук“ трябва да бъде формулиран не кой как е летял, а въобще „Доналд Кук“ какво е правил на 70 км от нашата главна военноморска база“, каза дипломатът.
Грушко каза още, че именно страните от НАТО са тръгнали към това да доведат допълнителни сили в региона, който е сред най-стабилните и безопасните райони от гледна точка на класическата военна заплаха.
„Първата натовска мисия за въздушно наблюдение се появи в страните на Балтика през 2006 г без всякакви причини, което разбира се не може да не доведе до това нашата страна да предприеме допълнителни мерки за безопасност. Напомням, че от база Емари, където в момента са разположени натовски самолети, полетът е само няколко минути до Санкт Петербург“, отбеляза шефът на руската дипломатическа мисия в НАТО.
„Това е сериозен фактор, който обтяга отношенията между Русия и НАТО,  а ние знаем от историята на студената война, че враждебната политика генерира военно планиране, а то от своя страна започва да генерира враждебна политика“, каза Грушко.
„Впечатлението ни е, че НАТО аха-аха ще се пусне по тази спирала, защото военните усилия, които се предприемат днес, ако бъдат продължени от алианса, ще трябва да имат някакво идеологическа и политическа обосновка“, добави той.
Според мнението на руския дипломат „смесването на политика и военно планиране е гърмяща смес и в нея има големи рискове за регионалната безопасност и общоевропейската безопасност.“
източник: http://bg.rbth.com/
 
Военно видео
21.05.2016, 22:20

 

 

"Стрижи" и "Витязи". Полвека на двоих. - програма „Военная приемка“ на руската военна телевизия „Звезда“

 
Химици тръгват за “Анаконда-16”
21.05.2016, 21:45
Модул от 14 военнослужещи от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) ще замине за участие в учението „Анаконда-16“ в Полша. Вчера групата премина строеви преглед, при който беше инспектирана готовността на хората, техниката, екипировката и въоръжението.
В учението, което ще се състои от 7 до 17 юни, ще участват общо 31 000 военнослужещи от 18 държави от НАТО и 5 страни-партньори. Те ще използват общо 2900 единици техника, над 10 самолета и хеликоптера, както и 12 кораба.
Съгласно плана за двустранно сътрудничество с въоръжените сили на САЩ ще участваме с разузнавателен взвод, плюс отделение логистика, каза за в. „Българска армия“ командирът на 38-и батальон за ЯХБЗ и Е подполковник Анатолий Димитров. Групата има на разположение подходяща модерна техника, която се състои от 5 машини „Мерцедес“ – 4 джипа, оборудвани с прибори и апаратури, както и товарен автомобил. Това са горе-долу същите хора и машини, които участваха в най-голямото учение на НАТО „Trident juncture 2015“ през октомври миналата година в Испания, заяви подполковник Димитров. И допълни, че взводът ще е подчинен на командира на втори механизиран батальон от Карлово подполковник Костадинов. -
Източник: http://www.armymedia.bg/
 
Германия няма пари за нови танкове
21.05.2016, 20:47
Leopard 2Според документи, попаднали в немското издание Bild, Бундесверът не може да си позволи купуване на допълнително количество танкове Leopard 2, затова временно се отказва от намерението си. Документът е предназначен за вътрешно ползване в МО на ФРГ. Според материалите, германското военно ведомство не може да си позволи да придобие тактическа система за ПВО и допълнителна бронетехника.
По-рано на фона на кризата в източна Украйна германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен планираше да закупи 100 допълнителни танка тип Leopard 2. В поверителния документ се отбелязва, че военният бюджет на страната е съставен толкова стегнато, че в него няма възможност да се включат разходи за ново оборудване.
Според разчетите на ведомството, през следващата година на армията ще й трябват €3,6 млрд, за да реализира военните реформи. - Още за Leopard 2
Източник: http://www.blitz.bg/
 
”Калашников” пуска нов компактен автомат за руските спецчасти
21.05.2016, 13:03
Концернът „Калашников“ е разработил нов автомат с индекс АК-400, пише руският сайт „Вести“. Оръжието е предложено за въоръжение на спецчастите на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Федералната служба по охрана (ФСО) на Русия, включително и на легендарните отряди „Алфа“ и „Вимпел“, предаде Вести.ру, цитирана от fbr.bg.
Източник на в. „Известия“ от военно-промишления комплекс посочва, че новият АК-400 е разработен именно за специалните подразделения, които имат специфични изисквания към стрелковото оръжие. Това е и причината разработеният неотдавна АК-12 да се окаже не особено подходящ за тях.
„АК-12 е оръжие за пехотинци, десантчици, разузнавачи. А на бойците от спецчастите им трябва по-компактен автомат, който от една страна да не отстъпва на „12-ката“ по точност и комплектовка, а от друга – да е достатъчно малък, за да може с него да се щурмуват домове, самолети, влакове и автобуси, да се скача с парашут и да се ходи в гора“, посочва източникът на изданието.
Новият образец е бил представен на ръководството на спецслужбите преди половин година, като в момента те разглеждат опциите АК-400 да бъде приет на въоръжение. „Предлагат се няколко варианта както със „съветски“ патрони 7,62 мм, с каквито стрелят АК-47 и АКМ, така и с по-съвременни боеприпаси от 5,45 мм“, допълва източникът. - (видео)
Техническите характеристики на АК-400 не се разкриват, но е известно, че той тежи малко повече от три килограма и е дълъг около 940 мм. Разработчиците го определят като „адаптивен“. Прикладът е телескопичен и може да се настройва индивидуално за всеки стрелец и според боевата необходимост. АК-400 има планка Пикатини (Picatinny rail) за закрепването на допълнително оборудване като оптичен мерник, лазерно насочване, фенер и допълнителни ръкохватки. Досега на бойците се налагаше самостоятелно да тунинговат оръжието, като използват американски и израелски части, които са широко разпространени на световния пазар.
Освен това новият АК-400 разполага с още един режим на стрелба – освен единични изстрели или автоматична стрелба, автоматът може да произвежда и серии от по три изстрела. При тях той не прави прекалено силен откат, а това увеличава пробивната и поразяващата способност на оръжието.
Отбелязва се също, че АК-400 превъзхожда по точност както АК-74, така и новия АК-12. - Още за АК
 
Николай Ненчев ще участва в откриването на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2016 – отбрана, антитероризъм и сигурност“
21.05.2016, 10:31
Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва на 25 май, в откриването на 12-ото издание на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2016 – отбрана, антитероризъм и сигурност“. Церемонията по откриването ще започне в 11.00 ч. пред Палата 3 на Международния панаир – Пловдив.
Преди откриването на „Хемус 2016“, от 10.00 ч. в зала „Пресклуб“ на панаирния град заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов ще даде пресконференция, в която ще участват и представители на Министерството на икономиката и на организационния комитет на изложението.
В рамките на изложбата ще се проведе и Осмата международна научна конференция на тема „Научните изследвания – ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности“.
По време на Международното изложение за отбранителна техника ще бъде направен статичен показ на съществуващи и придобити нови образци техника, въоръжение и оборудване във формированията от Българската армия.
В програмата на 12-ото издание на Международното изложение за отбранителна техника по традиция са включени още демонстрационни стрелби, които ще се състоят на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“.
В периода на провеждане на форума в Пловдив при основната зона на река Марица ще се проведе и динамичен показ на тема: „Демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации”.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Руското МО ще поръча Ми-38
21.05.2016, 10:14
Ми-38Руското Министерство на отбраната и холдинга „Вертолеты России” са се споразумели за доставка на новия руски транспортен вертолет Ми-38. Не се съобщават поръчаните количества, но доставките ще стартират след две години.
„Вече получихме техническото задание за операциите, които ще трябва да се изпълняват с този вертолет в състава на Въздушно-космическите сили, ВДВ и армейската авиация”, заявява Александър Михеев, генерален директор на холдинга „Вертолеты России”.
Военната версия на Ми-38 ще премине през нови съвместни летателни изпитания и при нейното създаване ще се използват само агрегати и системи руско производство.
В руските въоръжени сили Ми-38 трябва да допълва парка от вертолети Ми-8 и до известна степен да замени по-тежкия Ми-26.
Ми-38 се създава от 80-те години на миналия век, като заместник на супер успешното семейство Ми-8/17. Първият полет с него е изпълнен през декември 2003 г. Първоначално вертолетът е задвижван от газотурбинни двигатели PW127TS , но след третия прототип те са заменени с ТВ7-117В. - (видео)
 
МО няма точна информация колко са военнослужещите, които получават заплата и пенсия
21.05.2016, 10:08
В МО не се поддържа информация за военнослужещите, упражнили правото си на пенсия. Става дума за тези, които се възползваха от последните промени в Кодекса за социално осигуряване и придобиха право да получават заплата и пенсия. Точният брой на упражнилите право на пенсия е от компетенцията на НОИ, посочва министърът на отбраната Николай Ненчев в писмения си отговор на въпроса на народния представител Георги Гьоков.
Все пак министърът дава информация, като се позовава на броя на подадените рапорти за издаване на документи за осигурителен стаж, които да им послужат пред НОИ за упражняване право на пенсия по споменатия ред. Освен това, депутатът пита не само колко са упражнили правото си на пенсия, но и колко са го придобили.
От отговора на министъра става ясно, че в момента във Въоръжените сили има 1901 военнослужещи, които са придобили право на пенсия и 1443, които са упражнили правото си на пенсия. Във ВВС данните са съответно 530 и 390, в Сухопътни войски – 401 и 382, в СКС – 171 и 110, в централната администрация – 122 и 87, във ВМС – 121 и 67, в Служба „Военна информация” – 100 и 67, в Стационарната КИС – 93 и 71, в Служба „Военна полиция” – 87 и 75, във ВМА – 71 и 54, в НВУ – 69 и 59, във Военна академия – 47 и 23, във Военно-географска служба – 29 и 20, в ЦВО – 26 и 12 и др.
Що се отнася до цивилните служители, данните са следните. По Закона за държавния служител придобилите право на пенсия са 34, а упражнилите 139, а по Кодекса на труда данните са съответно 1625 и 1448. Най-голям е броят във ВМА - 451 на 331. За ВВС данните са 267 и 246, за СКС – 210 и 190, за Сухопътни войски – 145 и 130, за ВМС – 139 и 139, за ЦВО – 108 и 100, за Стационарната КИС – 97 и 93, за НВУ – 67 и 66, за Военна академия – 51 и 48 и др.
Средната работна заплата на придобили и упражнили правото си на пенсия варира от 490 до 1665. Най-ниска е в Централния артилерийски технически изпитателен полигон – 490 лв, а най-висока е във Военната академия – 1655 лв.
Разходите от бюджета на министерството за възнаграждения и осигуровки на работещите служители, придобили право на пенсия са 51 процента от общия дял на разходите от бюджета на министерството за възнаграждения през 2015 г., включително и за военните училища, се посочва в отговора.
Припомняме, че в подготвените от МО изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили е заложен следният текст:
„Чл. 165а. (1) Договорът за военна служба може да се прекрати и военнослужещият да се освободи от военна служба без предизвестие, когато е упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване.
(2) В случаите по ал. 1, министърът на отбраната може да получи информация служебно за упражнилите право на пенсия военнослужещи от Националния осигурителен институт, който я предоставя безвъзмездно в 14-дневен срок от получаване на искането.“.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Русия ще достави още няколко дивизиона ЗРК С-300 на Иран
21.05.2016, 09;18
Владимир КожинСлед като вече достави първият дивизион от ракетната система С-300 ПМУ-1 на Иран по-рано тази година, Русия планира да достави още няколко от тях до края на 2016 г., пише Iran Daily, като се позовава на изказване на Владимир Кожин – помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите за военно-техническо сътрудничество.
Заявлението на Кожин идва дни след като друго официално лице заяви, че Москва ще даде всичко от себе си, за да изпълни задълженията си към Техеран, завършва електронното издание. Същевременно стана известно, че Иран е изтеглил иска си пред съда в Париж, касаещ финансовите спорове между двете страни свързани с тези доставки. - Още за С-300
 
Мисията на НАТО в Афганистан ще остане и след 2016 г.
21.05.2016, 09:01
Министрите на външните работи от държавите-членки НАТО се договориха мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан да продължи и след 2016 г., съобщава Deutsche Welle в руската си редакция.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ще бъдат преработени детайлите на мисията, включително подготовката, консултирането и техническата подкрепа за афганистанските военни. За реализацията на мисията Северноатлантическият алианс привлече около 12 хил. военни.
Представители на военната организация на Запада се надяват, че към юли 2016 г. ще бъдат сключени съответните договорености, позволяващи да се продължи финансовата помощ на афганистанската армия и полиция до 2020 г. - Още за Афганистан
 

 
Русия предлага на САЩ заедно да нанасят удари в Сирия
20.05.2016, 21:22
Русия предлага на Съединените щати от 25 май да нанасят съвместно удари по обекти в Сирия, включително по конвои с оръжия, които пресичат незаконно границата с Турция. Това обяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу на заседание на колегията на оглавяваното от него министерство:
"Ние предлагаме ма Съединените щати, като съпредседател на Групата за подкрепа на Сирия, от 25 май да пристъпят към съвместни действия с Русия и авиацията на международната коалиция по планиране и нанасяне  на удари по отряди на групировката "Джебхат ан-Нусра",  въоръжени формирования, които не поддържат прекратяването на бойните действия и конвои с оръжия и боеприпаси, които нелегално преминават границата с Турция. Атаки по граждански обекти и населени места ще бъдат изключени."
Сергей Шойгу обясни, че предложението е било координирано със сирийското правителство и е било обсъдено с американски военни експерти в Аман.
Министърът отбеляза, че около 140 групировки в Сирия са се присъединили към примирието благодарение на усилията на Вашингтон.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
САЩ увеличават ”морските тюлени” в България
20.05.2016, 20:18
Ерик РубинВ сферата на военното дело ще има по-силна подкрепа за страната ни от САЩ, отколкото през последните години, заяви посланик Ерик Рубин.
Следваща година ще има увеличаване на броя на учения и обученията, както и увеличаване на звената и екипите от НАТО и други разквартирувани формирования в България, защото се планира увеличение на силите, разположени по Черноморието, не само по линия са САЩ, но и по линия на Румъния и НАТО, посочи дипломатът, цитиран от БТА.
Ще има увеличаване на броя на военните сили, особено на нашите "морски тюлени", допълни той. Той каза, че занапред Черно море ще е предизвикателство.
"Граф Игнатиево" е база, която ще продължава да е средище на обединените усилия на партньорите, и се надяваме да подобрим съоръженията и оборудването там, каза още посланикът.
Дипломатът информира, че в областта на сигурността и защитата двустранната военна дейност е увеличена с над 400 процента през последните години.
Към момента смятам, че разполагаме с най-добрите канали за обмяна на информация, което включва информация за нови видове заплахи като кибер заплахите, изтъкна посланикът на САЩ.
Рубин подчерта, че обмяната на информация е двупосочен процес и заяви, че с европартньорите се търсят начини за увеличаване на обмяната на разузнавателна информация, за да не се случи втори инцидент като този в Брюксел.
Смятам, че САЩ и България са изключително отдадени на работата за повишаване на защитите срещу тероризъм, заяви американският посланик.
Унищожението на Сирия и милионите сирийци, които загиват и са принудени да мигрират, е чудовищна заплаха и е голям проблем, затова се надявам САЩ и Европа да си сътрудничат заедно и с останалите глобални играчи, включително Китай, който трябва да се превърне в основно заинтересовано лице, а не просто представител в Съвета за сигурност на ООН, посочи още посланикът. Той участва в среща с членове на Американската търговска камара.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Завърши тактическо учение на дивизион патрулни кораби
20.05.2016, 16:57

Дивизион патрулни кораби проведе тактическо учение за времето от 16.05 до 20.05.2016 година. На море бяха отработени повечето от специфичните задачи на патрулния дивизион. Бяха проведени учения за борба с въздушен, надводен и подводен противник.

Проведен беше сериал по прехвърляне на леки товари и поща на море между фрегата Смели и корвета Бодри. По време на сериала за оказване на помощ на аварирал кораб фрегата Смели извърши буксировка на корвета Бодри.
Дивизионът постигна поставените задачи и продължава усилената си подготовка за предстоящото участие в тактическото учение на Военноморска база – ВМС.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
Хеликоптер на френската жандармерия се разби, има жертви
20.05.2016, 16:07

EC145Най-малко четирима души загинаха при катастрофа с хеликоптер Eurocopter EC145 (JBN, 9037) във Франция, предаде Интерфакс. Вертолетът на жандармерията падна днес в 12:00 местно време в югозападната част на страната.

Всички хора на борда (пилот, техник и двама жандармеристи) са загинали. Няма данни за жертви и разрушения на земята.
Причините за инцидента са в процес на изясняване.

 
В Петербург увековечиха паметта на изобретателя на противогаза
20.05.2016, 15:45
Николай Дмитриевич Зелински В центъра на Петербург, на московски проспект, откриха мемориална плоча в памет на изобретателя на противогаза Николай Дмитриевич Зелински (1861-1953), съобщи ТАСС в петък (20 май).
Руският учен Николай Зелински отказал Нобелова премия и не патентовал изобретението си, защото смятал, че за него е невъзможно да печели от страданията на други хора.
Мемориалната плоча е поставена на фасадата на Дом №19 на „Московски проспект“, където се намира института по метеорология „Д.И. Менделеев“, където Зелински някога е работил по създаването на противогаза.
По време на Първата световна война Русия развила дейност по създаване на система за противохимическа защита, след като на 31 май 1915 г. немската армия осъществила първата газова атака над руската армия в района на Варшава. Малко преди това в белгийския град Ипр, в резултат на друга газова атака на немската армия, били отровени 15 000 френски войници, като 5000 от тях загинали. През юни месец същата година руският учен Николай Зелински се заел със създаването на средство за индивидуална защита от газови атаки, като разработил метод за използване на активен въглен като универсален абсорбатор на токсични газове.
Изпитанията на първия в света противогаз се провели във вагон-лаборатория на Западния фронт през януари 1916 година. В качеството си на наблюдател в изпитанията участвал лично руският император Николай II. В средата на същата година започнало промишленото производство на противогази.
През 1918 г. Николай Зелински бил предложен за Нобелова награда, но като научил, че заедно с него е номиниран и „бащата на химическото оръжие“ Фриц Габер, създал същите тези отровни газове, от които трябвало да предпазва противогаза на Зелински. В резултат на отказа на руския учен да получи премията, тя била спечелена именно от Габер. Нобеловата комисия аргументирала наградата си с това, че тя се присъжда не за създаването на отровния газ, а за синтеза на амоняк, който се използвал за производството на торове и взривни вещества.
Днес, на мемориалната дъска в чест на руския учен Николай Зеленски е написано „На това място през 1915 г. големият руски учен Николай Дмитриевич Зеленски изобрети въглеродният противогаз“. Композицията е създадена от заслужилия художник на РФ Виктор Сиваков. - Още противогази
 
Управляващи и опозиция смятат, че трябва да се подобрява състоянието на отбраната и Въоръжените сили
20.05.2016, 15:17
84 гласа „за” и 28 „против” Народното събрание прие днес Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2015 г. Документът бе внесен от Министерския съвет на 4 април.
Според Комисията по отбрана докладът „е пълен и всеобхватен, добре структуриран и представя обективна картина за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България. В него се отразява както постигнатото през 2015г. в сравнение с предишната година, така и пропуснатите възможности за подобряване на мениджмънта на отбраната и постигането на планираните отбранителни способности от въоръжените сили. Докладът е добра основа за подобряване на този мениджмънт през 2016г. и за преодоляване на негативите в развитието на въоръжените сили чрез правилно разпределение на отпуснатите ресурси по приоритети и структури.”.........Прочети още
 
Военният министър на Израел подаде оставка след конфликт с Нетаняху
20.05.2016, 12:53
Моше ЯлонМинистърът на отбраната на Израел обяви оставката си, посочвайки като причина липсата на вяра в премиера Бенямин Нетаняху, който предложи да замени министъра като стъпка за разширяване на коалиционното правителство, съобщи Ройтерс.
„Информирах премиера, че, след неговото поведение и последните събития и като се има предвид липсата на вяра в него, подавам оставка от правителството и парламента и си взимам почивка от политическия живот“, написа Моше Ялон в туитър.
Вчера беше съобщено, че премиерът на Израел предлага ултранационалиста Авигдор Либерман да заеме поста на военен министър.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Украйна започна изпитания на модернизирания вертолет Ми-24ПУ2
20.05.2016, 12:43
Ми-24ПУ2 Пресслужбата на авиоремонтния завод «Авиакон», влизащ в състава на ГК «Укроборонпром» публикува първата снимка на модернизирания вертолет Ми-24ПУ2 по време на полет, съобщава bmpd.livejournal.com
Проектът Ми-24ПУ2 (т.н “вторият етап” на украинската програма за модернизация на бойните вертолети Ми-24) към „дългосрочните” проекти на украинската отбранителна промишленост. Първоначално Ми-24ПУ2 е трябвало да бъде оборудван предимно с ново бордно оборудване на френската компания Sagem (группа Safran), а въоръжението да включва противотанковия ракетен комплекс “Барьер-В”, разработен от КБ «Луч».
Прототипът на Ми-24ПУ2 е започнат да се преоборудва от Ми-24П в завода “Авиакон” още през 2011 г. Работите забуксуват поради трудности в интегрирането на новото оборудване, недостатъчно финансиране, а през 2014 г. за това допринася и фактическото необявено ембарго от френска страна за доставка на системи с военно назначение, поради което част от очакваното оборудване не е доставено. Все пак в началото заводът получава от Франция един брой жиростабилизирана оптико-електронна система Sagem Euroflir 410 в изпълнение HOSP410L1 с интегриран в нея лазарен канал ЛКК-В за управление на ПТУР “Барьер-В” (ЛКК-В е производство на ГП “Изюмский приборостроительный завод”).
След възникналите проблеми с доставката на френско оборудване, украинският завод се ориентира към използване за модернизацията на системи на полската компания PCO S.A., в частност оборудване за кабината, комплект очила за нощно виждане PNL 3 Bielik и шлем THL-5NV (използвани в полския вертолет W-3PL Gluszec, модернизиран вариант на хеликоптера за търсене и спасяване W-3A).
Източник: http://www.pan.bg/
 
WSJ: Отказът на САЩ от руските ракетни двигатели застрашава финансовата страна на проектите на НАСА
20.05.2016, 11:30
RD-180Отказът на Пентагона от използване на руските двигатели РД-180 може да се отрази върху финансовата страна на проектите на НАСА, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на представители на аерокосмическия отрасъл.
Споровете между конгресмените заради използването на руските ракетни двигатели във военните проекти вече се отразиха негативно на корпорациите United Launch Alliance, Boeing и Lockheed Martin. Сега ограниченията могат да окажат влияние и върху НАСА, заявяват събеседниците на изданието.
Wall Street Journal уточнява, че заради ограниченията може да се намали рязко броят на изстрелванията на ракетите Atlas V, което може да повлече след себе си увеличаване на разходите за мисиите на НАСА. Представители на аерокосмическия отрасъл прогнозират, че тези разходи скоро могат да нараснат до стотици милиони долари.
Компанията Sierra Nevada, избрана от НАСА за доставка на товари към космическите станции, вече е влязла в преговори за евентуалното използване на руски и европейски ракети вместо американски, съобщиха още събеседниците на изданието.
Руските двигатели се използват на ракетата Atlas V, с която се изстрелват апарати на ВВС на САЩ, както и за научните и изследователски мисии на НАСА. По-рано Пентагонът заяви, че планира да се откаже от РД-180, веднага след като това стане възможно и се появят достойни конкуренти, припомня РИА Новости.
През 2014 г. Конгресът постанови страната да се откаже от руските двигатели и да ускори разработката на американски аналози, но по-късно забраната бе снета в бюджетния закон, който влезе в сила през декември миналата година и действието му е валидно до октомври 2016 г.
Източник: http://www.cross.bg/
 
100 години от рождението на легендарния съветски летец Aлексей Маресиев
20.05.2016, 20:03
Aлексей Маресиев Aлексей Маресиев е легендарен съветски летец от Втората световна война. Удостоен със званието Герой на Съветския съюз. Майор от Съветската армия. Прототип е на летеца Алексей Мересиев, описан в "Повест за истинския човек" на Борис Полевой.
Роден е на 20 май 1916 г. в гр. Камишин, Волгоградска област в работническо семейство. Остава без баща още на 3-годишна възраст, който умира, малко след като се прибира от фронта след края на Първата световна война.
Завършва 8 клас в местно училище, след което учи за шлосер. След завършването си подава документи в Московския авиационен институт, но от Комсомола го изпращат да участва в изграждането на град Комсомолск на Амур в Далечния изток. Едновременно с работата си в тайгата записва курсове в авиационна школа.
Призован е в редиците на Червената армия през 1937 г. Служи в 12-ти авиационнен полк. Изпратен е в Батайската авиационна школа за подготовка на военни летци. Завършва я през 1940 г. Продължава да работи в школата като инструктор-летец.
Извършва своя първи боен полет на 23 август 1941 г. в района на Кривой Рог. Като пилот от 580-ти изтребителен авиационен полк сваля германски боен самолет Ju-52. В края на март 1942 г. вече има 4 свалени германски самолета.
На 4 април 1942 г., във въздушен бой над Дамянския плацдарм (Новгородска област), е свален от вражески изтребител. Прави опит да приземи повредения самолет върху замръзнало езеро, но твърде рано спуска колесника. Самолетът бързо започва да губи височина и пада в близката гора. Вследствие на удара в земята са наранени тежко ходилата на 2-та му крака.
18 денонощия пълзи през замръзналата гора, хранейки се с плодове, корени и дребни животни. Вследствие от контузията и премръзването на ходилата краката му са ампутирани в московска болница. Поставят му протези и след дълги и упорити тренировки получава разрешение да се върне в армията. Отново се учи да лети в 11-та запасна авиационна бригада, разположена в гр. Иваново.
През юни 1943 г. А. П. Маресиев се връща в строя. Воюва в Битката при Курск в състава на 63-ти гвардейски авиационен полк, става заместник-командир на ескадрила. През август 1943 г. във въздушен бой сваля 3 изтребителя FW-190 на Луфтвафе, за което е удостоен със званието Герой на Съветския съюз.
Общо във Втората световна война има 11 доказани въздушни победи, в това число - 7 след ампутацията.
След края на войната е назначен за инспектор в авиационните училища. През 1956 г. Маресиев защитава дисертация по история.
Подвигът му е описан в книгата „Повест за истинския човек“ на руския съветски писател Борис Полевой. - (видео)
На 18 май 2001 г., в Театъра на Руската армия, малко преди началото на тържествена вечер по случай неговата 85-годишнина, Маресиев получaва масивен инфаркт и умира минути по-късно. Тържествената вечер се състоява, но започва с минута мълчание. Съболезнования на семейството му поднася президентът на Русия Владимир Путин.
Алексей Петрович Маресиев е погребан в Новодевическото гробище в Москва.
Източник: http://www.pan.bg/
 
HeliRussia 2016
20.05.2016, 09:40

 

В Москва се провежда IX Международно изложение на вертолетната индустрия HeliRussia 2016 (19-21 май)

 
На този ден през 1941 г. Вермахтът започва операция „Меркурий” за превземането на остров Крит
20.05.2016, 09:37
На 20 май 1941 г. Вермахтът започва операция под кодовото име „Меркурий” – най-голямата германска въздушнодесантна операция в периода на Втората световна война, чиято цел е превземането на остров Крит в Средиземно море. Целта на операцията е унищожаване на британския военен контингент на острова и установяване на пълен контрол над Крит и Източното Средиземноморие.
Обстановка преди операцията
На 28 октомври 1940 г. италиански войски нахлуват в Гърция, но не постигат успех. На 6 април 1941 г. германският Вермахт също нахлува в Гърция и сломява съпротивата й.
На 25 април 1941 г. крал Георгиос II и неговото правителство напускат Гърция и заминават за остров Крит, където се чувстват в относителна безопасност. Островът се явява важна морска и авиационна база на съюзниците. Британският кралски флот контролира напълно тази част от Средиземно море, което прави острова недостъпен за традиционен морски десант.
Войските на Съюзниците се настаняват на остров Крит още преди италианската интервенция в Гърция (28 октомври 1940 г.) Въпреки че италианското настъпление е отблъснато, последвалата Операция „Марита“ за окупиране на Гърция от германците принуждава съюзното командване да увеличи своя контингент от 14 000 на 30 000 войници, предимно с войски, предислоцирани от континентална Гърция.
Доминирането на англичаните тревожи силите от Оста, а освен това авиационната база е използвана от съюзниците за бомбардиране на нефтените полета около Плоещ в Румъния, основен доставчик на горива за Нацистка Германия........Прочети още
 
Нощ на музеите във  Военноморския музей
20.05.2016, 09:28
На 21 май т.г. в Нощта на музеите Военноморският музей ще бъде отворен безплатно от 18.00 до 24.00 ч. Посетителите ще могат да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция, кораб-музей „Дръзки”, както и временната изложба „100 години подводно плаване в България”.
По традиция началото ще бъде поставено в 18.00 ч. от Представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов.  Музикалната програма ще продължи с „Песни за България и морето” в изпълнение на Мирко Бдински и Вера Николаевна.
Традиционни участници са и „Клуб миноносец „Дръзки”, които в „Училището за моряци” ще предложат на малки и по-големи начална морска подготовка - връзване на морски възли и мятане на хвъргало. За втора година в програмата се включат представители на сдруженията за исторически възстановки „Традиция” - Варна и „Бран”. Те ще представят униформи и въоръжение на българския воин през вековете. Най-малките посетители ще могат да се забавляват като подреждат тематични пъзели.
От 21.30 ч. в залата за временни изложби „Морски сговор” ще бъде излъчен филмът „Военен кореспондент”, посветен на Йордан Йовков като кореспондент и участник в Първата световна война.
Европейска нощ на музеите, 21 май 2016 г.
ПРОГРАМА
Вход свободен от 18.00 до 24.00 ч.
За посетителите са достъпни постоянната вътрешна и външна експозиция, кораб-музей „Дръзки”, и временната изложба „100 години подводно плаване в България”.
Посетителите ще могат да разгледат и временната изложба „100 години подводно плаване в България”.
18.00 - 19.00 ч. - концерт на Представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов - външна експозиция.
18.00 - 21.00 ч. - „Училище за моряци” с „Клуб миноносец „Дръзки” (морски възли и хвъргало) - външна експозиция
18.00 - 23.00 ч. - „Българската армия и българското оръжие през вековете” - представят дружество „Традиция” - Варна и патриотично дружество „Бран” - външна експозиция
18.00 ч. - „Събери морето в пъзел” - за най-малките. Подреждане на тематични пъзели - външна експозиция.
19.00 ч. - „Песни за България и морето” - в изпълнение на Мирко Бдински и Вера Николаевна - външна експозиция
21.30 - 23.00 ч. - „Военен кореспондент”. Филм, посветен на Йордан Йовков като кореспондент и участник в Първата световна война” - зала „Морски сговор”
 
Пакистан получи два вертолета Ми-171Е
20.05.2016, 09:03
Русия достави на Пакистан два многоцелеви вертолета Ми-171Е, съобщава defence-blog.com.
Хеликоптерите са транспортирани в разглобено състояние с транспортен самолет Ил-76. По-късно са възстановени от група руски специалисти и са подготвени за полети.
Вертолет Ми-171Е е експортният вариант на руския транспортен самолет, който е дълбока модернизация на Ми-8.
Ми-171 е разработен от ОАО “Московский вертолётный завод „Мил”” и се произвежда в ОАО “Улан-Уденски авиационен завод”, влизащ в холдинга “Вертолёты России”.
Едно от основните качества на Ми-171Е е неговата многофункционалност. Може да превозва до 37 десантчици, товари до 4000 кг в товарната кабина и 4000 кг на външно окачване, да извършва операции за търсене и спасяване, въздушно патрулиране, противопожарни операции, медицинска евакуация до 12 ранени на носилки и придружаващ лекарски персонал.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Министърът на отбраната и началникът на отбраната ще участват в отбелязването на 135-ата годишнина на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“
19.05.2016, 22:11
Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участват в честванията, посветени на 135-ата годишнина на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Варна. Тържествата ще започнат на 20 май 2016 г. (петък) в 9.00 ч., с откриване на барелеф на капитан I ранг Георги Антонов в Алеята на преподавателя в Морската Алма Матер. В 9.50 ч. в двора на училището ще се състои ритуал по тържествено вдигане на националното знаме на Република България в присъствието на гости от Военноморските академии на Румъния, Република Полша и на Кралски военноморски колеж на Холандия.
На отбелязването на годишнината от основаването на първото в страната техническо учебно заведение ще присъства президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев. Военният ритуал по неговото посрещане ще се състои в 14.30 ч. пред централния корпус на училището. След това началникът на Морско училище комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров ще даде брифинг за гостите и представители на медиите в заседателната зала на ВВМУ.
В 15.30 ч. ще бъде открита Лаборатория за диагностика на замърсяване с нефтопродукти и контрол на корабни баластни води, финансирана по програма „ЕЕА Grants”.
В 17.00 ч. в Зала „Вапцаров” започва тържественото събрание концерт по повод празника на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. - Още за ВВМУ
Източник: http://www.mod.bg/
 
Франция пречи на САЩ за трансфера на ПРО от САЩ на НАТО и обвини американските разузнавателни служби в лъжа
19.05.2016, 21:33
генерал Кристоф ГомарФренското правителство не одобрява прехвърлянето на контрола на системата за противоракетна отбрана на НАТО. Франция обвини САЩ в лъжа в НАТО, че Русия се готвела да нахлуе в Украйна.
Ръководителят на френските разузнавателни служби  генерал Кристоф Гомар обвини американските разузнавателни служби в лъжа в Алианса,че Русия се готви за военна инвазия в Украйна.
 В Париж искат гаранции, че системата действително ще управлява от Алианса,а не от Пентагона, според The ​​Wall Street Journal.  
В началото на юли Варшава ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО, на която ще се обсъди въпроса за прехвърлянето на контрола върху противоракетна отбрана на САЩ за членове на съюза. Команден пункт на системата за вече е построен в американската база Рамщайн (Германия). Комплексът Aegis бе открит в Румъния. Сега върви изграждането на противоракетна база в Полша. Очаква се, че системата ще бъде в оперативна готовност през 2023.
Въпреки това, френското ръководство има доста съмнения дали това наистина ще се реализира. Има страх, че системата ще продължи да бъде контролирана от Вашингтон. В допълнение, служителите са загрижени с въпроса за отговорността за нейната работа и ефективност.
"Това не е само технически въпрос, той е с политически аспект. Ако системата се контролира от алианса, НАТО ще бъде отговорен,за удари  и НАТО ще бъде държано отговорено, ако  липсват такива."
Американците се страхуват, че ако до  срещата през юли не е постигнато споразумение за прехвърляне на контрола над системата за противоракетна отбрана на алианса, Русия ще го тълкува като слабост. Вашингтон се надява да убеди френските си съюзници, за да променят позицията.
Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще бъде принудена да  мисли за справяне със заплахите, произтичащи по отношение на Руската федерация.
Като възможен отговор руски експерти сочат разполагането на ракети "Искандер" в Калининградска област, високо прецизни ракети "Калибър" и създаване на нови влакове с балистически ракети.
Франция обвини САЩ в лъжа в НАТО, че Русия се готвела да нахлуе в Украйна.
Ръководителят на френските разузнавателни служби изрази недоволство от върховенството на американските разузнавателни служби в НАТО. Според него, те  открито са излъгали Алианса,че Русия се готви за военна инвазия в Украйна.
Русия не е предприемала и не предприема действия, за военна намеса в Украйна, заяви френският генерал.
Ръководителят на френското разузнаване, генерал Кристоф Гомар в  реч пред Народното събрание на страната показа данните от специалните служби на Франция, които показват, че Русия никога не е готвела военна инвазия в Украйна.
"САЩ заяви в НАТО, че руската инвазия в Украйна е готова, обаче, според френското военно разузнаване, нищо от тази хипотеза не е потвърдено", каза Кристоф Гомар.
"Не е установено Русия да готви  командни пунктове, нито логистични единици, включително полеви болници, които биха направили военна интервенция възможна,нито подразделенията на втория ешалон никога не са премествани от мястото си на базиране", каза генералът.
Генерал Кристоф Гомар каза, че американското разузнаване има твърде голямо влияние в НАТО, което позволява на членките да се предоставя невярна информация, по-специално за руско военно нахлуване в Украйна. "Проблем на НАТО е, каза генералът, че американското разузнаване е от решаващо значение за съюза, а с френските разузнавателни служби се съобразяват в по-малка или никаква степен".
НАТО многократно обвини Русия в Украйна за в подготовка за нахлуване, внос на военна техника и войници, без да са представени доказателства. Същото се върши в момента с нагнетяване на обстановката в Източна Европа, с Полша, Прибалтика и в Черно море.
Вашингтон прави стъпка след стъпка към поредна война далеч от САЩ в Европа, с двете вълни от разширението на НАТО, с оранжевите революции, след като попиля всички държави, които успя на юг от ЕС и създаде и насочи бежанската криза, строи пропагандна ПРО, прехвърля войски на изток, подготви и толерира към военно говорене марионетни зависими политици и държавни глави, готви престъпния търговски картел за Трансатлантическо господство.
Източник: http://yphalachev.blogspot.bg/
 
Руската С-300В4 ще може да поразява цели на далечина до 400 км
19.05.2016, 16:28
С-300Руската зенитна ракетна система С-300В4 е получила нова ракета с голям обсег на действие и може да унищожава цели на разстояние до 400 км, съобщи в интервю за ТАСС генералният конструктор на концерна „Алмаз-Антей“ Павел Созинов.
„С-300В4 е оборудвана с нова ракета с далечен обсег, която е способна да решава, включително и задачи на нестратегическа противоракетна отбрана“, заяви събеседникът на агенцията. - (видео)
По думите му радиусът на действие на С-300В4 достига 400 км. „Тоест самолетите за далечно радиолокационно откриване и управление, включително и AWACS, сега не могат безнаказано да влязат в 400-километровата зона“, подчерта Созинов.
Той отбеляза, че това намалява възможностите на вероятния противник за управление на изтребителната и щурмова авиация, като също така „съществено променя ситуацията със смущенията, която може да възникне при отразяването на съответните удари“.
„Същата идеология е заложена и в С-400 „Триумф“ и другите системи, включително и от пето поколение“, добави генералният конструктор на „Алмаз-Антей“.
С-300В4 е по-нататъшно развитие на зенитните ракетни системи С-300В за сухопътните войски. Тази модификация се доставя на руските военни от 2014 г. съгласно договора, сключен през 2012 г. - Още за С-300
Източник: http://www.cross.bg/
 
Генерал-майор Дочев: Изграждаме национален капацитет за справяне с хибридните заплахи
19.05.2016, 16:01
Над 40 доклада са заявени в годишна научна конференция на факултет „Национална сигурност и отбрана“ на Военна академия „Г.С. Раковски” с международно участие на тема: „Съвременни предизвикателства пред сигурността и отбраната“.
Проявата започна днес сутринта, ще продължи и в утрешния ден. Участват представители на академичния състав, докторанти, студенти и специализанти от факултет „Национална сигурност и отбрана“, Съвета по сигурността към Министерския съвет, Министерството на отбраната, МВР, Министерството на образованието и науката, Българската академия на науките, Академията на МВР, Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, щабовете на видовете въоръжени сили, Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“; НВУ „Васил Левски“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и от други институции от страната и чужбина.
Темата на днешната конференция, посочи началникът на ВА „Г. С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, е в унисон със стратегическите документи на НАТО, а именно Концепцията за хибридните заплахи от 2010 г., Стратегията на НАТО за справяне с предизвикателствата на всички равнища и аспекти от 2015 г., експертната оценка на ЕС от миналата година, както и с това, което се случва на национално ниво. Той припомни, че темата за хибридните заплахи е основна тема за годината и е било обсъждана на конференцията на началника на отбраната и на началника на академията. Само преди месец във Военна академия и проведен семинар с експерти от 20 институции у нас, които имат отношение към хибридните заплахи, за да се постигне интегриране на усилията за изграждането на национален капацитет за справяне с хибридните заплахи. В развитие на тази идея е и днешната конференция.
Военна академия се стреми, подчерта генералът, да изпреварва събиитята във всяко отношение. В процес на разработка, продължи той, са наши способности, свързани с киберсигурността, противодействие на тероризма и дерадикализацията. Така, каза началникът на академията, ще излезем пред другите институции, за да привличаме обучаеми и да повишаваме капацитета на ръководния състав в държавните и частните  фирми, в държавната и местната администрация. - (видео)
Конференцията е част от учебния план и плана за научната дейност на факултет „Национална сигурност и отбрана“, каза неговият декан полковник доцент д.н. Нено Христов. Той бе категоричен, че актуалността на конференцията не буди съмнение, защото в последните години факултетът се превърна в средище за изучаване и изследване на процесите на сигурността, както в системата на Министерството на отбраната, така и в обществото. Все по-трудно могат да се дефинират, смята деканът, източниците и формите на заплахи на националната сигурност.  
От друга страна, допълни той, заплахите престанаха да се представят със своя военен образ и се превърнаха в хибридни, като се преместиха в полето на дипломацията, политиката, икономиката, социалната сфера, климата и ресурсите. Въпреки това, подчерта полковник Христов, Въоръжените сили остават ядрото на системата за сигурност и отбраната. Около тях, прогнозира той, ще продължат да гравитират останалите елементи на системата за сигурност, както в национален, така и в международен контекст. Отбраната, поясни деканът, формира закономерностите, по които може да бъде изградена една система за сигурност. В нашия факултет, допълни той, се съчетават знанията за действията на множество фактори на сигурността – дипломатически, икономически, социални, политически и военни.
Целта на конференцията е да се изследват характеристиките и управленските аспекти на съвременните конфликти, както и ролята, развитието и участието на въоръжените сили в тях. Научният форум предоставя възможност за обмяна на опит и идеи в областта на отбраната и сигурността на базата на последните изследвания в национален, регионален и световен мащаб.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Стреляха експериментално от вертолет на ВМС
19.05.2016, 15:55
На 17 и 18 май 2016 година в полигоните за бойна подготовка южно от акваторията на Варненския залив, вертолет AS-565MB-PANTHER от състава на Морската вертолетна авиобаза „Чайка” проведе експериментални стрелби по морска цел, съобщават от ВМС. Стрелбата се проведе с щатното въоръжение на вертолета – 20 мм. бордно оръдие NEXTEN 20 M 621.
Екипажът осъществил първата стрелба беше в състав: командир капитан Христо Радкев, втори пилот капитан Анатоли Апостолов и борден стрелец капитан Павел Симеонов.  
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Проведе се заключителната конференция на учението „Бриз 2016”
19.05.2016, 15:50

На 17 и 18 май 2016 година във Военен клуб – град Бургас се проведе заключителна координираща конференция на националното военноморско учение с международно участие на сили от страни членки на НАТО „Бриз 2016”.

Присъстваха военнослужещи от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Военновъздушните сили и Военноморските сили на Р. България, представители на ВМС на Гърция, Италия, Румъния, Турция и САЩ, както и на правителствени и неправителствени ведомства и организации, които ще се включат в учението. Конференцията бе открита от началника на Щаба на ВМС капитан І ранг Никола Каранов. На конференцията бяха обсъдени и уточнени всички мероприятия, касаещи предстоящото учение. Финализирани бяха епизодите, свързани с действията на силите на море, както и съвместните действия на ВМС на Република България с участващите правителствени и неправителствени организации.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
В Полша започва голямото учение на НАТО ”Бляскав скок”
19.05.2016, 12:20
Около 500 единици военна техника и стотици военни от НАТО пристигнаха вчера в полския град Шчечин с кораб от Испания, съобщи АП.
Те ще участват в голямото учение на силите за бързо реагиране на алианса "Брилиънт джъмп 2016" («Бляскав скок»), което ще продължи до 27 май.
Веднага след пристигането си военните се отправиха към полигона в западния полски град Жаган, предава БТА. Към тях ще се присъединят още войници и военна техника от Великобритания, Албания и Полша.
Командирът на многонационалния корпус в Шчечин Манфред Хофман заяви, че целта на учението е да докаже през следващите дни, че НАТО е готова да отбранява всичките си съюзници.
Според отделно съобщение на ДПА и БТА Литва и Румъния са поискали засилено присъствие на НАТО заради конфликта в Украйна. Това е станало на вчерашната среща във Вилнюс на техните президенти Далия Грибаускайте и Клаус Йоханис.
"Ние сме наясно с ситуацията, в която е Румъния на Черно море във връзка с окупацията на Крим и засилването на нападателните военни средства там, подобна ситуация има и в Калининградската област", е казала Грибаускайте на обща пресконференция с румънския си колега.
"Като се подкрепяме взаимно, ще се опитаме да постигнем по-голяма сигурност и повече възпиращи елементи и в двата района", е добавила тя.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
През 2015 г. Русия е продавала оръжия на 58 страни
19.05.2016, 11:52
Александър ФоминПрез 2015 г. Русия е доставяла оръжия на 58 страни и е поддържала контакти със 101 държави. При това, както съобщи пред журналисти ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Александър Фомин, азиатските страни са закупили половината от изнесената руска военна техника по резултатите от 2015 година, съобщи в сряда (18 май) ТАСС.
„В страните от АСЕАН по резултатите от 2015 година и последните години това е  фактически половината от износа на руски оръжия“, каза Фомин пред журналисти.
„По резултатите от 2015 година сме поддържали контакти със 101 държави, доставяли сме оръжия на 58 страни“, съобщи ръководителят на службата.
Сред купувачите на руски оръжия в Азия Фомин посочи Китай, Индия, Мианмар, Бангладеш, Шри-Ланка, които заедно за закупили половината от експортираната руска военна техника.
Като друг перспективен пазар Фомин посочва африканските страни. „Европа мълчи по разбираеми причини, въпреки че тя не бе толкова обемен пазар, предимно си комуникирахме от гледна точка на технологиите“, отбеляза той.
„Латинска Америка е много перспективен пазар, в същото време разбираме, че исторически това не е наш пазар, а на Северна Америка, но въпреки това значителна част от страните от този регион са традиционно наши партньори, редица страни са наши партньори в съвременната история“, убеден е Фомин.
„Често губим пазари във връзка с различни политически промени, текущата икономическа ситуация, но печелим нови“, отбеляза ръководителят на службата.
„През 2016 година Русия ще получи $14 млрд.  от продажба на военна техника в чужбина, а общата сума на поръчките за тази година е над $50 млрд.“, каза той. - Още руски ВПК
 
Конгресът на САЩ одобри 602 млрд. долара военен бюджет
19.05.2016, 11:45
Конгресът на САЩ в сряда одобри военния бюджет на страната за 2017 г. в размер 602 милиарда долара, предаде РИА Новости.
Във военния бюджет са предвидени 150 милиона долара помощ за Украйна.
За законопроекта са гласували 277 законодатели, а 147 са се изказали против. Сега той трябва да премине процедура на съгласуване с версията на сената, която се очаква да бъде разгледана до края на месеца.
Военният бюджет ще бъде използван за повишаване на отбранителната способност на САЩ, за покупка на нови оръжия и за гарантиране на по-нататъшната забрана за съкращаване на числения състав на въоръжените сили.
Въпреки това, от Белия дом вече обявиха, че президентът на САЩ Барак Обама ще наложи вето на законопроекта. Основната причина е, че демократите в Конгреса, които са малцинство, не успяха да се преборят за закриване на военния затвор в Гуантанамо.
 
Diamond Aircraft тества Dart-450
19.05.2016, 09:21
Dart-450Австрийският самолетостроител Diamond Aircraft тества своя нов самолета учебно-разузнавателен самолет Dart-450. Първият полет е бил изпълнен на 17 май 2016 г. и е бил с продължителност 60 минути. - (видео)
Dart-450 (Diamond Aircraft Reconnaissance Trainer) трябва да бъде евтина платфорорма, която да се използва за летателно обучение и наблюдение от въздуха. Според компанията това е първият самолет от този клас, който е изцяло построен от композитни материали и има пневматични катапултни седалки.
Разработката на Dart-450 е продължила около една година. Газотурбинният украински двигател АИ-450С се изпитва от януари 2015 г. на тестов Diamond DA50. Моторът е с електронно управление и дава мощност от 500 shp и задвижва петлопатен винт.
Според Diamond Aircraft новият самолет ще струва под $3 млн. и цената му на експлоатация ще е по-малко от $500 на час. Компанията вече има клиент за самолета, но той остава неназован.
Максималната скорост на Dart-450 е 463 km/h, ще може да маневрира в диапазон от претоварване +7/-5 и ще има продължителност на полета от осем часа. Планира се самолетът да има електродистанционна система за управление. Авиониката се предоставя от Garmin. Предвижда се поставяне на оптико-електронна система за наблюдение под корема.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Тайван стартира модернизацията на F-16 от 2017 г.
19.05.2016, 09:15
F-16Тайванската компания AIDC заяви, че стартира модернизационната програма за изтребителите F-16A/B в началото на 2017 г., както е по график. Това съобщава IHS Jane’s.
От компанията заявиха, че в момента се строи достатъчно голям хангар, който да гарантира, че годишно ще могат да се модернизират 24 изтребителя.
Тайван планира да модернизира целия си флот от F-16A/B до 2022 г. Повечето самолети ще се модернизират от местната компания AIDC, но част от тях ще бъдат преработени от Lockheed Martin в САЩ.
Модернизационната програма основно включва поставянето на нов радар Northrop Grumman APG-83 с активна фазирана антенна решетка, поставянето на голям дисплей с размери 6 х 8 инча в пилотската кабина и ъпгрейд на бордния компютър.
Тайван е оптимистично настроен за приключването на програмата в срок, все още има съмнения, че страната ще може да осигурява ритмично финансиране за приключването ѝ. Общата ѝ стойност се очаква да достигне $5,3 млрд.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Черна гора подписва протокол за присъединяване към НАТО
19.05.2016, 09:06
В централата на НАТО в Брюксел днес ще бъде подписан протокол за присъединяването на Черна гора към военния алианс. Това ще стане в присъствието на черногорския премиер и външните министри на НАТО.
Министър-председателят на Черна Гора Мило Джуканович ще участва като наблюдател в заседанието на Северноатлантическия съвет. Външните министри на НАТО ще подпишат протокол за присъединяването, а веднъж щом парламентите на всички съюзни държави го ратифицират, Черна гора ще стане 29-тия пълноправен член на Алианса.
Подписването на договора за присъединяване на Черна гора показва, че вратите на НАТО остават отворени, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.
Външните министри на НАТО ще обсъдят широк кръг от въпроси, но по най-сериозните решения ще се вземат от лидерите на държавите на срещата на върха във Варшава през юли. Това се отнася за разполагането на допълнителни войски в Балтийските републики, потвърди Столтенберг:
Военните ни стратези предложиха разполагането на няколко батальона. Няма решение за техния брой и местоположение. Сега преценяваме обхвата на нашето присъствие на изток.
С участието на върховния представител на ЕС Федерика Могерини ще бъде разгледана и възможността за допълнителна помощ от НАТО в централното Средиземноморие срещу трафика на мигранти.
Очакват се дискусии и по сроковете за продължаването на мисията на Алианса в Афганистан и броят на войниците там, сред които има и българи. На дневен ред отново излиза обучението на нова армия в Либия и други възможности за стабилизиране на страната, стига новото правителство да го поиска. Такова искане вече има от министър-председателя на Ирак.
България ще бъде представена на срещата от министър Даниел Митов.
Източник: http://www.cross.bg/
 
В САЩ публикуваха видео на прелитането на руски Су-24 над американския „Доналд Кук“
19.05.2016, 08:59
Су-24Военноморските сили на САЩ публикуваха ново видео, в което се вижда как руски изтребители  Су-24 и хеликоптер  Ка-27 прелитат многократно само на няколко метра от американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“ в Балтийско море на 11 и 12 април тази година, предаде РИА Новости.
На записа се вижда как буквално вертолетът виси над кораба.
На 11 и 12 април Пентагонът съобщи, че руски машини са минали 11 пъти в непосредствена близост до плавателния съд на САЩ.
Американското военно ведомство още тогава заяви, че подобни маневри са непрофесионални и много опасни. Според Пентагона руските самолети са се приближили до кораба на разстояние по-малко от 10 метра. В американското отбранително ведомство нарекоха инцидента в Балтийско море „имитация на атака“.
От министерството на отбраната на Русия контрираха, че до опасна ситуация въобще не се е стигнало и подчертаха, че руските пилоти са спазвали всички приети международни изисквания за сигурност, а „Доналд Кук“ се е намирал само на 70 км от руска военноморска база, където е нормално да бъдат извършвани полети от самолети на Москва.
По-късно руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че разясненията на МО на РФ са изчерпателни, припомня РИА Новости.
 
Стратегически бомбардировач B-52 се е разбил в Гуам
19.05.2016, 08:41
B-52Стратегически бомбардировач Boeing В-52 Stratofortress се е разбил вчера в 08:30 местно време малко след излитане в авиобаза Андерсън (PGUA), разположена на остров Гуам, съобщават от ВВС на САЩ.
Седемчленният екипаж е оцелял, няма жертви и на земята.
Самолетът се е запалил при излитане и е паднал в близост до стоянката с авиационна техника. Назначена е комисия за разследване причините за аварията. - (видео)
На борда на бомбардировача не е имало въоръжение. Самолетът е излетял с пълен товар от гориво, вземат се мерки за предотвратяване на замърсяване на района.
От 2004 г. американските ВВС започват да разполагат на ротационен принцип бобардировачи B-1, B-2 и B-52, за да засилят военното си присъствие в Тихоокеанския регион.
През 2008 г. се разбива друг В-52, като тогава загива шестчленният екипаж. Самолетът е трябвало да вземе участие в парада по случай Деня на освобождение на Гуам, който отбелязва завземането на острова от американската армия по време на Втората световна война.
Също през 2008 г., в авиобазата при излитане се разбива стратегически бомбардировач В-2, двучленният екипаж успешно се катапултира. - Още за B-52
Източник: http://www.pan.bg/
 
Канада ще проведе мащабни военни учения със САЩ и с Великобритания
19.05.2016, 00:05.
В канадската провинция Алберта ще се проведат ежегодни мащабни военни учения на канадските въоръжени сили под кодово наименование „Кленова решимост“, предаде ТАСС.
На ученията, които ще се проведат между 23 май и 6 юни ще участват и военни от САЩ и Великобритания. Маневрите ще се проведат в централната част на провинцията край военната база Уейнрайт. Общата численост на войниците и офицерите ще бъде над 7,3 хил. души. От тях над 6 хил. души ще са канадци. В маневрите ще участват механизирани бригади и авиационни съединения на канадските ВВС, войници на САЩ и членове на националната гвардия на страната, а също военни от британската армия.
„Маневрите „Кленова решимост“ са отлична възможност за военните да проведат учения в условия, близки с реалните. Те са необходими за създаването на боеспособни въоръжени сили и ще помогнат да разширим възможностите си за съвместна работа със съюзниците си“, заяви канадският министър на отбраната Сингх Саджан.
Източник: http://m.focus-news.net/
 

 
НАСА ще заплати на Русия за доставка на астронавти за 2018-2019 г
18.05.2016, 21:55

Русия и САЩ са подписали договор за доставка през 2018-2019 г на шест американски астронавти на МКС на борда на руските пилотирани кораби 'Съюз МС', по информация от тримесечен отчет на РКК 'Енергия'
Според документа, за доставка и връщане на Земята на астронавти, НАСА ще заплати на Русия 5.7 милиарда рубли.

Сделката е сключена на 27 януари. Срока на действие е до ноември 2019 година. Формално договора ще бъде одобрен на годишното събрание на акционерите на корпорацията.

 
Боинг отлага първият старт на новият пилотиран кораб за 2018 г
18.05.2016, 21:46
CST-100 StarlinerАмериканската аерокосмическа компания Боинг е отложила първият старт на кораба CST-100 Starliner, който трябва да дойде на смяна на руските 'Съюзи'.
Запланираният за края на 2017 г старт е отложен за началото на 2018 г. Причината за това според кампанията е необходимостта от намаляване на масата на кораба и малки проблеми с неговата аеродинамика.
Компанията Боинг е уведомила НАСА и е отбелязала, че случилото се не е предизвикано от сериозни трудности и е нещо типично за перспективните космически компании.
За 2017 г Боинг планираше да изведе CST-100 Starliner в безпилотен режим, а за 2018 г в пилотиран режим.
CST-100 Starliner се състои от две части - в едната се намират астронавтите и системата за поддържане на живота, а във втората системата за управление на кораба, която се разкача при завръщане на Земята. Капсулата с астронавтите е предвидена за използване до 10 пъти.
Компанията SpaceX разработва също пилотирана кораб и планира през 2016 г да проведе изпитания на второ поколение на кораба Dragon в безпилотен режим, а през 2017 г в пилотиран.
В момента доставката на хора до МКС се осъществява само с помощта на руските пилотирани кораби 'Съюз'  
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Европейски спътници Galileo за последен път ще бъдат изведени с руска ракета 'Съюз-СТ' на 24 май
18.05.2016, 21:37
Европейските навигационни спътници от системата за глобално позициониране Galileo за последен път ще бъдат изведени в космоса от РН от среден клас 'Съюз-СТ' на 24 май, следващите стартове са предвидени за РН Ариана-5, по информация от Arianespace.
"През 2016 г е запланирана доставка на орбита на два спътника от семейството Galileo с помощта на РН 'Съюз' от Куру. Следващите 4 спътника се планира да бъдат изведени в космоса от РН 'Ариана-5' " се казва в съобщението.
По рано президента на РФ Владимир Путин изрази недоволство от отлаганията на стартовете на 'Съюз' от космодрума Куру. Той е напомнил за отлаганията на старта на 'Съюз' от космодрума Куру, две от които бяха поради лошо време, а още две отлагания поради не съответстващо състояние на един от агрегатите на носителя. - Още за Galileo
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Днес официално бе представен изтребителят от ново поколение Saab Gripen
18.05.2016, 20:42
GripenШведската компания Saab представи за първи път пред широка публика дългоочакваната най-нова модификация на изтребителя JAS-39 Gripen - Gripen NG (Next Generation). Новият изтребител, обозначен също като JAS-39 E/F Gripen, не е само по-голям по размери, но и с много по-големи възможности в сравнение със сега намиращите се на въоръжение модификации C/D.
Новият изтребител бе представен след едночасови слова както от Saab, така и от представители на ВВС на Швеция и Бразилия. Досега само шведските и бразилските ВВС са поръчали последния модел Gripen – съответно 60 (с опция за още десет) и 36, като голяма част от последните ще бъдат произведени в Бразилия. - (видео)
Saab планира да произвежда по 30 изтребителя JAS-39 E/F в завода си в Линкьопинг. Първият едноместен JAS-39 E ще бъде доставен на шведските ВВС през 2019 г., а последния – през 2026. Оперативната готовност на първите две ескадрили (с по 12 самолета всяка) ше бъде постигната през 2023.
Новото поколение Gripen е с по-мощен двигател General Electric F414-400 с тяга около 10 000 кг, по-голям срок на служба от 30 на 40 години и с по-малки експлоатационни двигатели. Изтребителят е с по-голям запас от гориво (+ 40%), по-голяма далечина на полета и по-голям полезен товар в сравнение с предишните версии . При това е само с три процента по-голям от Gripen C/D.
Според Saab Gripen E/F отговаря успешно на новите заплахи навсякъде по света и притежава възможности да работи в сложни сценарии. Компанията предлага индустриален офсет и трансфер на най-съвременни технологии. - Още за Gripen.
Източник: http://www.pan.bg/
 
The Japan Times: Китай ще проведе военни обучения
18.05.2016, 20:34
Китай ще проведе мащабни военни учения дни преди новия президент на Тайван да встъпи в длъжност, пише The Japan Times.
Те ще включват симулация на операции по плажно акостиране, щурм на хеликоптерна ескадрила и танкови битки. Ученията ще бъдат проведени по протежение на източното китайско крайбрежие, срещу което е разположен Тайван.
Министерството на отбраната на Китай заяви, че въздушните, морски и сухопътни учения се извършват с цел „да се тества и подобри способността на отговор на заплахите за сигурността и на извършването на военни операции“. Маневрите „не са насочени срещу някоя конкретна цел“, допълва министерството.
През изминалите седмици китайският флот проведе редица други учения в спорните акватория на Южнокитайско море, припомня изданието.
Източник: http://m.focus-news.net/
 
Fox News: Над 18 000 служители на американската АНС разузнават в различни „враждебни райони”
18.05.2016, 17:00

Агенцията за национална сигурност на САЩ, известна основно с радиоелектронно следене, изпраща хиляди служители в „горещи точки”, преимуществено в Ирак и Афганистан, съобщи заместник-директорът на АНС Рик Леджът в интервю за телевизия Fox News.

„От 2001 г. ние сме изпратили 5000 служители на АНС в Ирак и 8000 в Афганистан, всичко 18 хиляди души в различни враждебни райони по целия свят” – казал Леджът. АНС е една от най-големите спецслужби на САЩ, нейната численост и бюджет официално са секретни, но се предполага за около 150 хиляди души и $45 млрд.
Според Леджът, причината за изпращането на служителите в „горещи точки” станала потребността да бъдат изпреварени местните бунтовници и терористи. Специалистите на АНС използват технологията на „големите данни”, обработвайки огромни обеми прехваната информация. Например прехващайки телефонни позвънявания в конкретна местност, те обработвали данните за географското положение на позвъняването и ги нанасяли на карта. „Може да се обединят такива данни като телефонен номер и местоположение, а също и действията на засечените лица, и те да се съобщят на анализатора. След това по радиото се прави връзка с конвоя и се съобщава, че ви очаква засада” – обяснил заместник-директорът на АНС.
На въпроса дали такава обработка на данни не води до грешки и гибел на мирни жители, Леджът отговорил, че според него благодарение не програмата броят на мирните жертви намалял.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Кой управлява света?
18.05.2016, 15:30
Предизвиквани от всички страни, САЩ отпуска своята хватка върху международната власт, тъй като световното обществено мнение се превръща във "втората суперсила, пише Ноам Чомски в новата си книга:
- Кой управлява света? Америка вече не е най-очевидният отговор на този въпрос (част 1)
- Губи ли Запада управлението на света? (част 2)
 
Преди 72 г. за три дни всички кримски татари са изселени от полуостров Крим
18.05.2016, 15:05
От 18 до 20 май 1944 г. с решение на Държавния комитет по отбрана (ДКО) на СССР всички кримски татари са депортирани от полуострова в Узбекистан (151 хил.), Казахстан (4286) и Таджикистан, като малка част е изпратена в Марийска АССР, в Урал и в Костромска област. В телеграма до Сталин НКВД докладва, че са изселени общо 183 155 души.
Мотиви за изселването
В секретното постановление на ДКО № ГОКО-5859 от 11 май 1944 г. относно причините за депортацията се казва, че „по време на Отечествената война много кримски татари измениха на Родината, дезертираха от частите на Червената армия, отбраняващи Крим, и преминаха на страната на противника, постъпвайки в сформираните от немците доброволчески татарски военни части, борещи се против Червената армия; в периода на окупация на Крим от немско-фашистките войски, кримските татари участват в немските наказателни отряди и особено се отличават със своите зверски разправи по отношение на съветските партизани, а също така помагат на немските окупатори при организиране на насилственото изпращане на съветски граждани в германско робство и масово изтребване на съветски хора.”.....Прочети още
 
Артилеристите от Асеновград участваха с успех в учение в Румъния
18.05.2016, 14:54
За времето от 9 до 16 май военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград, взеха участие в международното съвместно учение “PLATINUM EAGLE - 16”. Учението се проведе на учебен полигон „Смърдан” - Република Румъния и в него, освен български и румънски военнослужещи, участваха военнослужещи от Великобритания, Молдова, Сърбия и САЩ. Общият им брой  бе около 400.
От 4-ти Артилерийски полк в учението участваха общо десет военнослужещи с ръководител на групата майор Венцеслав Романов от щаба формированието.
Задачите на българските участници бяха свързани основно с изпълнение на тактики, техники и процедури  по извикване на огъня на авиацията за близка огнева поддръжка като група  предни авионасочвачи (JTAC)  съвместно с тимове от Англия, САЩ и Румъния.
Целта на учението бе повишаване на оперативната съвместимост между страните-участнички.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Хомосексуалист оглави сухопътните войски на САЩ
18.05.2016, 12:30
Ерик ФемингСенатът на САЩ утвърди кандидатурата на 47-годишния Ерик Феминг за министър на сухопътните войски, с което за първи път начело на един от родовете войски на Съединените щати беше назначен открит гей, предаде Би Би Си.
Новият министър на американските сухопътни войски очакваше от осем месеца утвърждаването на кандидатурата си. Взимането на положителното решение беше възпрепятствано от сенатора републиканец от Канзас Пет Робъртс, който искаше да получи от бъдещия министър гаранции, че нито един от държаните в Гуантанамо затворници няма да бъде преместен в канзаски затвор, ако президентът Барак Обама закрие затвора в Гуантанамо. Робъртс одобри Фенинг едва след като заместник-министър на отбраната му обяснил, че едва ли оставащото време на президентския пост ще стигне на Обама за това да закрие затвора в Гуантанамо.Обама номинира Фенинг за министър на сухопътните войски през септември 2015 г. През последните 25 г. той е заемал различни постове в Конгреса и в Пентагона. Освен това Фенинг беше и в ръководството на организацията Gay & Lesbian Victory Fund, чиято цел е увеличаване броят на гейовете в органите на властта. През 2011 г. администрацията на Обама официално отмени политиката „не питай, не говори“, която забраняваше службата в армията на САЩ на откровени гейове и лесбийки.
Гей общността на САЩ приветства назначаването на Фенинг на министерския пост.
 
Днес Балтийския флот на Русия отбелязва 313-та годишнина
18.05.2016, 10:06
За рожден ден на Балтийския флот е прието да се смята 18 май 1703 година, когато флотилия от 30 лодки с войници от Преображенския и Семеоновския полк под командването на Петър I са постигнали първата бойна победа, пленявайки в устието на река Нева шведските военни кораби - „Гедан” и „Астрильд”.
Тогава всички участници са получили специални медали със знаменития надпис „Невъзможното е възможно 1703”, информира ИТАР-ТАСС. - Още за Балтийския флот
 
Полша търси самолети за флотската си авиация
18.05.2016, 09:49
PZL M28 SkytruckПолското Министерство на отбраната обяви плановете си да стартира две програми за обновяване на полската морска авиация.
Първата програма е наречена Plomykowka и предполага покупката на три нови разузнавателни самолета до 2023 г. Втората програма е наречена Rybitwa е трябва да осигури три морски патрулни самолета в периода 2023 – 2030 г.
Двете програми са основно насочени към повишаване способностите на полските ВМС за морско разузнаване и наблюдение и борба с подводни и надводни цели. Не се дават финансови рамки на двата проекта.
В момента полската флотска авиация се състои от вертолети и самолети, като самолетната част е от 13 броя М28, които се използват за различни задачи, включително морско патрулиране.
В момента в Полша действа 10-годишна програма за превъоръжаване, приета през 2013 г. от предишното полско правителство. Новите управляващи обаче заявиха, че няма да има финанси за всички програми, което ще наложи нова приоритизация.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Излезе от печат празничния брой на вестник „Вапцаровец” - издание на ВВМУ
18.05.2016, 09:37
В навечерието на финалното тържество по повод 135-та годишнина на Морското училище, излезе от печат празничният брой на вестник „Вапцаровец” - 32 страници, изцяло цветен, събрал в съдържанието си много и интересна информация за настоящото, миналото, а и за бъдещето на флотската алма матер. Не без гордост съобщаваме на нашите читатели, че този брой на „Вапцаровец” е дело на екип на „Морски вестник”. Това ни дава основанието да ви предоставим възможността да се запознаете с всичките 32 страници на изданието (в PDF-формат) тук.
 
Депутат от БСП атакува пенсионерите в администрацията на МО
18.05.2016, 09:30
ГьоковВъпрос със седем точки е отправил към министъра на отбраната Николай Ненчев народният представител от ПГ „БСП лява България” Георги Гьоков, заместник - председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Депутатът иска да получи информация за придобилите право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, които работят в централната администрация, агенцията и останалите структури, ръководени от министъра. Същият въпрос е зададен и към другите министри.
Каква информация иска народният представител?
Първо, за броя и поименния списък на работещите служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, поотделно за централната администрация, за агенциите и за останалите структури, ръководени от министъра.
Второ, за вида на правоотношението – трудово или служебно, в сключените от тях договори.
Трето, за вида на пенсията, която получават или ще получават.
Четвърто, за средния размер на работната заплата на работещите пенсионери, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, разбита за централната администрация и за агенциите и останалите структури.
Пето, за средствата, които се изразходват годишно за работни заплати и осигуровки на работещите служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Шесто, за общия дял на разходите от бюджета на министерството за възнаграждения и осигуровки на работещите служители, придобили право на пенсия от общия дял на разходите от бюджета на министерството за възнаграждения през 2015 г.
Седмо, за работещите, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, които са на граждански договор.
Народният представител е поискал отговора в писмена форма. Председателят на парламента е определил 20 май, като срок за предоставяне на отговора.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
През юни или юли – кръгла маса за възстановяване на Висшето военновъздушно училище
18.05.2016, 09:28
ЗеленогорскиИнициатива за провеждане на кръгла маса за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия започва народният представител Найден Зеленогорски. Въпросът за възстановяването на училището, което в момента съществува като Факултет „Авиационен” към НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, бе повдигнат от депутата преди година отново в пресклуба на БТА в Плевен. Тогава заместник-председателят на Движение „България на гражданите” Найден Зеленогорски сподели, че ще се проведат срещи с депутати, за да получи и тяхната подкрепа.
Към днешна дата (б.р. – 9 май) разговори са проведени и с министъра на отбраната Николай Ненчев, както и с началника на отбраната генерал Константин Попов. И двамата са изказали своето положително мнение по въпроса за възстановяването на висшето учебно заведение.
На кръглата маса ще бъдат поканени министри, депутати, бивши възпитаници на учебното заведение. На срещата ще бъдат представени идеи, мнения, разчети, примери за стойността да се реализира начинанието. Зеленогорски изказа своята надежда кръглата маса да се проведе през юни или юли – преди края на политическия сезон, за да може при положителен резултат от срещата да се подготви всичко нужно за новия бюджет.
Найден Зеленогорски подчерта, че значително ще се подобри материално-техническата база и качеството на обучение, ако университетът бъде възстановен. По негови думи в момента подготовката не е на нужното ниво. Идеята е до пет години в страната ни да има нови самолети, но може да се окаже, че пилотите ни са неподготвени, за да ги управляват. От друга страна повечето пилоти са в предпенсионна възраст и съвсем скоро техният недостиг ще бъде осезаем. Зеленогорски допълни, че привличайки студенти, това ще се отрази положително в демографско отношение на областта и именно това е един от начините за справяне с демографската криза. „В рамките на този мандат трябва да успеем да възстановим висшето училище. Проблемът с обезлюдяването се бори по този начин – разкриване на университети и привличане на „млада кръв“, която може да остане тук после. Ако не го направим сега, няма да го направим никога“, коментира депутатът.
Зеленогорски обясни, че има подкрепата на кмета на Плевен и на областния управител. Предстоеше му среща и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Той изрази надеждата си, че политическите сили ще се обединят отново, така както направиха за разкриването на факултет по фармация в Медицински университет – Плевен и за отпускането на държавната помощ за МГ „Гео Милев” и НУ „Патриарх Евтимий” в Плевен. - (видео)
Източник: infopleven.com
 
Аштън Картър определи перспективата за агресия от страна на Русия в Европа като по-опасна от ДАЕШ
18.05.2016, 09:20
КартърМинистърът на отбраната на САЩ Аштън Картър постави Русия на първо място в списъка с предизвикателствата, с които страната му се сблъсква по света, предадоха световните агенции. В топ 5 на големите заплахи за Америка, според класацията на военния министър "Ислямска държава" е на пето място. "Пред нас има цели пети големи, непосредствени и развиващи се предизвикателства. Преди всичко ние противодействаме на перспективата за агресия от страна на Русия – на първо място в Европа“, заяви Картър.
На второ място той спомена „жизненоважните промени в Азиатско-тихоокеанския регион – най-важния регион за бъдещето на САЩ“. Картър заяви, че „подемът на Китай е сам по себе си нормално явление, но някои действия на Пекин, преди всичко в Южнокитайско море, предизвикват сериозна загриженост“.
За трета задача министърът определи „усилването на силите за сдържане и отбрана пред лицето на запазващите се ядрени амбиции и продължаващите провокации“ от страна на КНДР.
„На четвърто място ние сдържаме иранската агресия и пагубното му влияние в района на Персийския залив“, заяви Картър.
На пето място като предизвикателство пред САЩ той определи „противодействието на тероризма“ в това число и срещу „Ислямска държава“.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Пак напрежение: Кралските ВВС вдигнаха изтребители Тайфун срещу Су-27 и руски шпионски Ил-20 край Естония
18.05.2016, 09:05
Ил-20Изтребители на британските кралски военновъздушни сили са били вдигнати във въздуха, за да прехванат пет руски самолета във въздушното пространство близо до границата с Естония, предаде ТАСС. По данни на британското министерство на отбраната изтребителите Тайфун са дислоцирани във военновъздушната база Амари в Естония. Те са действали в рамките на мисията на НАТО в Балтийско море и са били вдигнати във въздуха след подаден сигнал за тревога. Първо са били прехванати два самолета Су-27, после самолет за радиоелектронно разузнаване Ил-20 и накрая още два самолета Су-27. Руските самолети не са предали идентификационен код и не са имали връзка с регионалните центрове за управление на въздушното движение.
Министерството на отбраната на Руската федерация от своя страна заяви, че руските авиационни полети над неутрални води се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, пише вестник „Известия“.
За втори път за една седмица британските кралски военновъздушни сили са задействани в отговор на руски действия, пояснява британското министерство на отбраната.
На 12 май самолети на НАТО са ескортирали руските Су-24 и Су-27, а на 15 май изтребители на НАТО са придружили самолета Ил-76 на руските въздушни сили, който летял над Калининградска област, съобщава ТАСС, като се позова на Министерството на отбраната на Литва.
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че ако НАТО продължава да увеличава военния си потенциал по руската граница, то Русия ще предприеме ответни действия.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
ВМЗ с осигурени поръчки до 2018 година
17.05.2016, 20:58
Сопотската оръжейница е финансово обезпечена с поръчки до края на 2018 г. Заводът е във възход. От началото на т.г досега са погасени над 22 млн. лева стари задължения към НАП и община Сопот. 1000 нови работници са назначени в завода само за година. Това заяви министърът на икономика Божидар Лукарски на площадката на ВМЗ край Иганово, където откри два нови цеха за 7 млн лева. На същия обект на 21 март и 14 април м.г. избухнаха взривове.
Лукарски подчерта, че няма нищо общо между "онзи апокалипсис", който е видял през 2015, и това, което открива сега.
"Тогава военните се страхуваха да влязат на площадката в Иганово, за да не падне някоя стена. Сега стартираме два нови цеха, в които се произвежда продукция за водещи западни компании, подчерта министърът. По думите му това е супер модерно производство не само за България, а въобще за оръжейната индустрия в световен мащаб.
"Миналата година по това време говорихме, че може би ВМЗ ще фалира, тъй като няма да се преодолеят последствията от взривовете. Сега ситуацията е коренно различна", добави министърът. Той подчерта, че ще бъдат вложени повече средства за иновации в оръжейницата, ще се инвестира в персонала. Лукарски посочи, че работниците имат вече по-добри условия за труд и повече социални придобивки. "От една фабрика, която се бореше за оцеляване, ВМЗ се превърна в модерен завод, който е пример за този сегмент от промишлеността в световен мащаб", изрази задоволството си министърът.
Той подчерта, че за първи път от 3 г. работниците са получили бонуси за Коледа и Великден. Изпълнителният директор на ВМЗ инженер Иван Гецов коментира, че в завода работят в момента 3600 души. До края на т. г. трябва да бъдат назначени още 500. Кадрите от региона не достигат, затова се привличат и специалисти от цяла южна България. За първа година ВМЗ ще обучава специалисти, които са му необходими.
Гецов обясни, че с новите цехове производствения капацитет на оръжейницата ще се увеличи с близо 50%. Това са двата нови цеха, който бяха открити от Лукарски, са с автоматизирана система за пожароизвестяване и пожарогасене, видеонаблюдения отвън и отвътре, стриктен контрол на влизане и излизане.
"Пазарите нас ни търсят, продаваме продукция в Близкия Изток, Индия, Северна Африка и бившите соц. държави", уточни инженер Гецов.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Посещение на командира на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” бригаден генерал Нуман Йедиълдъз във 2 мбр
17.05.2016, 17:00
Днес, 17.05.2016 г., на посещение във 2-ра механизирана бригада бе командирът на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” бригаден генерал Нуман Йедиълдъз.
Брифинг на тема „История, мисия и задачи на 2-ра мбр” изнесе командирът на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов, на който присъстваха офицери от щаба на  Многонационалната бригада и офицери от 2 мбр.
По-късно във военно формирование 48430 бяха изнесени брифинги от командира на 38 мб подполковник Димчев  и командира на инженерния взвод от състава на Многонационална бригада „Югоизточна Европа” на тема: „Структура, задачи, личен състав, техника и възможности на формированията”. След това бе извършена инспекция на част от личния състав и техника, декларирани за участие в Многонационалната бригада.
Бригаден генерал Нуман Йедиълдъз даде висока оценка на подготовката на инспектираните формирования от 2-ра мбр и награди 10 военнослужещи от военните формирования.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в пролетното заседание на Военния комитет на НАТО
17.05.2016, 16:56
ПоповНачалникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в пролетното заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната в Брюксел, Белгия, което ще се проведе на 18 май 2016 г. На заседанието ще се обсъждат дългосрочната адаптация на Алианса, засилване на възпиращите способности за отбрана, както и изпълнението на Плана за готовност за действие. Ще бъдат представени също текущото състояние на Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, както и перспективите пред нея.
По време на следобедната сесия на заседанието, началниците на отбраната ще се срещнат с партньорите от платформата за оперативна съвместимост. По отношение на Грузия ще бъдат обсъдени напредъкът на реформата в областта на отбраната, както и сътрудничеството с НАТО. По отношение на Украйна ще бъде обсъдена настоящата ситуация и ще бъде направена оценка на напредъка на реформите в сектора за сигурност и отбрана.
********
Военният комитет на НАТО на ниво началници на отбраната заседава два пъти годишно в централата на НАТО в Брюксел. На заседанията се обсъждат текущи операции и мисии на Алианса, както и постигането на консенсус по отношение на най-адекватни отговори на глобалните предизвикателства пред сигурността. Веднъж годишно те се срещат в една от държавите-членки на НАТО.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Руски експерт: ПРО на САЩ може да застраши средствата за управление на ядрените сили на Русия
17.05.2016, 16:27
Юрий Семьонович СоломоновСъздаваната в Източна Европа система за противоракетна отбрана (ПРО) може лесно да бъде преоборудвана с ракети със среден обсег на действие с цел унищожаването на обекти за управлението на стратегическите ядрени сили на Русия и техните центрове за приемане на решения. Това заяви пред журналисти главният конструктор на Московския институт по топлотехника (разработчик на руските стратегически ракетни комплекси) Юрий Соломонов, предаде РИА Новости.
Соломонов отбеляза, че от военнотехническа гледна точка системата за ПРО от този тип не представлява заплаха за руските стратегически ядрени сили.
„Но съществуват военнополитически аспекти. Най-главното е, тези ракети Standard могат да бъдат използвани, предвид разположението им, и като ракети със среден обсег на действие. На практика, това е програмно-алгоритмичен въпрос“, заяви той.
По думите на учения всяка от тези ракети е способна да достигне далечина 500-1000 километра в зависимост от полезния товар.
„И в този смисъл какво ще хрумне в главите на тези „приятели“ е напълно неясно. И навремето съм го казвал, ще го кажа и сега – това е непредсказуема ситуация, срещу която се обявяват и нашия президент, и министерството на външните работи, и това е предмет на обсъждане в различни кръгове. Разбира се, невъзможно е да се съгласим, че в подобни условия на неопределеност такива системи могат да се създават в близост до границите на страната ни“, каза Соломонов.
Той припомни, че в началото на 80-те години времето на полет на американските ракети със среден обсег Pershing-2 от базите в Западна Европа до обекти, разположени в центъра на европейската част на СССР е било около 10 минути. Според експерти, в случая с ракетните комплекси на САЩ в Източна Европа времето за полет рязко ще се намали – дотолкова, че да не даде възможност за приемане на решение за ответен удар.
„И в този смисъл и президентът на страната, и военното ни ръководство са напълно прави, че системата е заплаха за ядрените ни стратегически сили. Въпросът не е в това, че ще свалят руски ракети в полет, а че могат да унищожат средствата за управление, които контролират тези ракети. И в този смисъл, това е непосредствена заплаха, с която е невъзможно да се съгласим“, заяви още Соломонов.
По думите му, разполагането на елементи на ПРО на САЩ в Европа – „това е чиста провокация, срещу която трябва да реагираме, за съжаление, предприемайки ответни мерки“.
Анкетираните от РИА Новости експерти считат, че подобни стъпки от страна на Вашингтон са само началото на подкопаването на световната стабилност и статута на Русия като ядрена държава. Москва трябва да отговори на това с разработването на нови видове стратегическо въоръжение, които ще направят бъдещото развитие на противоракетната отбрана на САЩ нецелесъобразно.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Възнагражденията на военнослужещите се регламентират с участието им в операциите
17.05.2016, 16:20
Правителството отмени ПМС 260/2003, с което се определят възнагражденията на кадровите военнослужещи при участие на България в операции по поддържане на мира и в мисии, провеждани по егидата на международни организации.
Причина за това е фактът, че към момента не са налице правните основания, въз основа на които е издадено постановлението. Освен това, повечето мисии и операции, изброени в него, са приключили.
Актът на Министерския съвет предвижда командировъчните дневни, които военнослужещите получават за срока на участието си в мисии и операции, да бъдат регламентирани в съответните решения, с които се разрешава изпращането и използването на контингент от въоръжените сили на България извън територията на страната.
 
Турция ще участва в модернизацията на пакистанските F-16
17.05.2016, 16:12
F-16Анкара и Исламабад сключили договор на стойност 75 милиона долара, в рамките на който Турция ще модернизира намиращите се на въоръжение във ВВС на Пакистан изтребители F-16, пише „Военный Паритет“.
Новината е съобщена от високопоставен представител в Турско-Азиатско-Тихоокенския съвет по външноикономически връзки (DEIK). Тоя е заявил също, че Турция произвежда двигатели и запасни части за изтребители F-16.
Над 100 турски компании успешно развиват бизнес в Пакистан. Тези компании са инвестирали през 2014 г. в местната икономика 2.7 милиарда долара.
Заб.ред. Неотдавна американският Конгрес разреши продажбата на осем нови изтребители F-16 Block52 за Пакистан, но забрани да се извърши по програмата за Международно военно финансиране (Foreign Military Financing - FMF). Така Пакистан трябва да плати цялата стойност на сделката от 750 милиона долара, вместо 270, ако би се изпълнила по FMF. Според експерти Исламабад няма да може да си позволи отделянето на тази огромна сума.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Специалните сили се включиха в тържествата в Батак за Априлското въстание
17.05.2016, 14:07
Представителни роти от 68-ма бригада „Специални сили” – Пловдив, участваха в снощи тържествената проверка (заря) в гр. Батак, организирана по случай 140-та годишнина от Априлската епопея. Вечерна литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, съобщават от бригадата .
В родолюбивата проява участваха още началникът на ВА „Георги С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, командирът на 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, бригаден генерал от резерва Димитър Шивиков, тието взе участие приемайки тържествената проверка /заря/ командирът на 68 бригада Специални сили и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев, представители на местната власт, кметове и заместник- кметове на  общини и общински съветници, на неправителствени организации, гости и граждани на града.
Слова по случай 140-та годишнина от Априлската епопея произнесоха кметът на Община Батак Петър Паунов, бригаден генерал от резерва Димитър Шивиков и Пловдивският итрополит Николай.
Венци и цветя бяха поднесени от името на председателя на Народното събрание, министър – председателя, областния управител на област Пазарджик, началника на ВА „Г.С. Раковски”, командира на 68-ма бригада „Специални сили”, кмета на Общината и Общинския, партии и коалиции, народни представители, граждани и неправителствени организации.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Учебно-боен самолет MB-339CM се е разбил в Малайзия
17.05.2016, 13:04
Днес в 12:50 местно време учебно-боен самолет Aermacchi MB-339CM (р.н. М34-20) от състава на ВВС на Малайзия се е разбил по време на рутинен тренировъчен полет.
Причината за аварията е отказ на двигателя. Двамата пилоти успешно са се катапултирали.
Самолетът е паднал в оризово поле, няма пострадали и щети на земята.
Aermacchi MB-339 е италиански учебно-боен самолет (може да се използва както за тренировъчни полети, така и като лек ударен самолет). Малайзийските ВВС имат на въоръжение 10 MB-339AM и 8 MB-339CM.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия възстановява станцията за предупреждение за ракетно нападение в Крим
17.05.2016, 12:45
Радиолокационната система (РЛС) от системата за предупреждение за ракетно нападение „Днепър“, разположена край Севастопол, ще бъде възстановена, пише в. „Известия“, цитирайки думите на представител на военнопромишления комплекс (ВПК), предаде РИА Новости.
По данни на изданието обектът ще може да фиксира изстрелвания на свръхзвукови, крилати и балистични ракети от акваторията на Средиземно и Черно море.
Източникът поясни, че станцията в Севастопол ще бъде оборудвана с апаратура, която ще позволи да се повиши ефективността на радарите в Армавир.
РЛС осигурява кръгова отбрана на Русия от ракетни нападения, отбелязва „Известия“. Американската ракета Tomahawk, например, изстреляна от акваторията на Средиземно море, може да стигне до Москва за 120 минути, което е достатъчно тя да бъде прехваната.
Станцията „Днепър“ не е в експлоатация повече от 10 години. След разпадането на СССР обектът остава на територията на Украйна. Известно време Русия използва РЛС под наем, но по-късно договорът е разтрогнат заради позицията на Киев.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Бразилското правителство спира модернизацията на AMX
17.05.2016, 11:56
Бразилското правителство е съобщило, че ще отреже 45 милиона долара от бюджета, предвиден за ВВС. По-голямата част от тази сума е била предвидена за модернизация на самолетите AMX.
Така ВВС ще трябва да изчакат до 2017 г., когато може да се даде нов старт на програмата.
Проектът включва модернизацията на 33 едноместни AMX (обозначени в Бразилия като А-1А) и десет двуместни А-1В до стандарта А-1М. Първите модернизирани самолети от този тип ВВС започват да получават от 2013 г.
Модернизацията включва инсталирането на РЛС SCP-1 Scipio съвместна разработка на бразилската компания Mectron и италианската Galileo Avionica), нови индикатори на предното стъкло, три многофункционални дисплея, системата HOTAS и друго ново оборудване (по-голямата част от работите се изпълняват от израелската компания Elbit Systems). Успоредно с модернизацията се удължава и ресурса на планера с още 20 години.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Руският крайцер "Петър Велики" е в Баренцово море след модернизация
17.05.2016, 11:52
"Петър Велики" 099Тежкият атомен ракетен крайцер "Петър Велики" 099 (проект 11442 "Орлан")  е излязъл в Баренцово море за изпълнение на планови задачи по бойната подготовка след модернизация, съобщават от прес-службата на Северния флот на Русия.
Преди това в главната морска база Североморск на Северния флот се е провело първото учение на модернизирания кораб с участието и на танкера "Сергей Осипов".
В следващите няколко дни екипажът на крайцера ще отработят редица задачи, като походна организация на службата, проверка на въоръжението и техническите средства в открито море. Ще се състоят и няколко учения, включващи отразяване на атаки от подводници и бойна авиация, приемане на борда на вертолети и други. - Още за проект 1144
Източник: http://www.pan.bg/
 
Инспектират формированията ни към Бригада “Югоизточна Европа”
17.05.2016, 11:38
Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов се срещна с командира на Многонационална бригада “Югоизточна Европа” (БрЮИЕ) бригаден генерал Нуман Йедиълдъз, съобщава КСВ. От българска страна бяха представени състоянието, перспективите за развитие и подготовката на формированията от Сухопътните войски. Командирът на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” запозна бригаден генерал Валери Цолов с предстоящите мероприятия по подготовката на щаба до края на 2016 г. Дискутирани бяха технически въпроси по подготовката на декларираните формирования от Сухопътните войски на Българската армия.
Бригаден генерал Нуман Йедиълдъз е на работно посещение в Република България от 16 до 19 май 2016 г. Целта на посещението му е да проведе инспекция на декларираните към БрЮИЕ формирования от 2-ра механизирана бригада - Стара Загора и 110- ти логистичен полк – Пловдив.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Боен кораб за $4,4 млрд. получават ВМС на САЩ
17.05.2016, 09:50
DDG-1000Военноморските сили на САЩ поемат до дни собствеността над “Зъмуолт” (USS Zumwalt, DDG-1000) - най-големия и технологично най-съвършен ракетен ескадрен миноносец в света, съобщи АП. На 186-метровия боен кораб се товарят униформи и вещи на моряците, провизии и резервни части, преди членовете на екипажа да поемат своите задължения, заяви капитанът му Джеймс Кърк.
“Зъмуолт” е първият от нов клас кораби, изграждани в корабостроителницата в Бат, щата Мейн. Той има ъгловата форма, която го прави 50 пъти по-труден за откриване от радари, като отразяващата повърхност на кораба с водоизместимост 15 000 тона е като на рибарска гемия. Той е захранван изцяло с електричество чрез турбини, подобни на тези на “Боинг 777”. Новите му оръдия са проектирани да поразяват цели на 160 км. А усъвършенстваната автоматика позволява множеството му системи да бъдат управлявани от едва 143 души екипаж, част от които над две години се обучаваха в Бат. Окончателната цена на “Зъмуолт”, който ще бъде приет на въоръжение през октомври, се очаква на надхвърли $4,4 млрд.
Първоначалната концепция за този кораб бе представена преди 15 години, след което бяха правени няколко промени. Окончателният дизайн изискваше стелт технология и усъвършенствана оръдейна система, която да поразява цели зад хоризонта с хирургическа точност и висока скорострелност.
Растящата цена и съпротивата срещу нея в Конгреса принуди ВМС на САЩ да редуцира планираните 32 такива кораба на 3. Това стана, след като Сметната палата предупреди, че флотът се опитва да вкара прекалено много нови технологии в проекта. “Затова сглобяването на “Зъмуолт” бе голямо предизвикателство, но изпитанията на вода показаха, че е кораб от световна класа с уникални възможности”, каза Лорън Томпсън, старши анализатор по военно дело в института “Лексингтън”. - Още за DDG-1000
Източник: http://www.trud.bg/
 
В Германия нараства скандала с качеството на производството на А400М
17.05.2016, 09:38
В Германия нараства скандала с качеството на производството на военно-транспортните самолети А400М, всеки от които струва 145 милиона евро в рамките на програма на обща стойност 25 милиарда долара.
Доклад в Бундестага изяснява сериозен конструктивен дефект – поява на пукнатини в местата на закрепване на крилото към фюзелажа поради слабост на сплавта. Ремонтът на всеки от 30-те намиращи се сега в експлоатация А400М ще изисква много месеци и сериозни пари.
“През пролетта на 2016 г. са открити проблеми в работата на редукторите на двигателите. Един от тях е появата на металически стружки в маслената система на редуктора. Това изисква редовни проверки на тяхното състояние и замяна на износените части. Технически неизправности са открити в 14 редуктори (производство на италианската компания Avio Aero, принадлежаща на американския концерн General Electric)”, информира Шпигел.
Бундесверът разглежда различни варианти за алтернативно решение, влючително и закупуване на С-17 или С-130. - Още за А400М
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в пролетните заседания на Военните комитети на Европейския съюз и НАТО
16.05.2016, 22:37
генерал Константин ПоповНачалникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в пролетното заседание на Военния комитет на Европейския съюз (ЕС) на ниво началници на отбраната в Брюксел, Белгия, което ще се проведе на 17 май 2016 г. Сред основните теми на заседанието са въпроси от сферата на сигурността и отбраната на ЕС, както и взаимодействието на стратегическо ниво. В дневния ред е предвиден още преглед на изпълнението на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“ и военноморските операции на ЕС „Аталанта“ (за борба с пиратството в района на Африканския рог) и „София“ (срещу трафикантите на хора край бреговете на Либия). Специално внимание ще бъде отделено върху развитието на тренировъчните мисии на ЕС, като в дискусиите по темата са поканени да вземат участие началниците на отбраната от страните – партньори Албания, Грузия, Молдова, Черна гора и Сърбия.
На заседанието на Военния комитет на ЕС на ниво началници на отбраната ще се обсъждат още бойните способности и сътрудничеството между ЕС и НАТО. В него ще участва председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел. Презентации на форума ще направят генерал Денис Мерсие, върховен главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, както и главният изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана Хорхе Домек.
На 18 май 2016 г. началникът на отбраната генерал Константин Попов ще участва в пролетното заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната в Брюксел, Белгия.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Многоцелеви кораби за ВМС трябва да се строят в България
16.05.2016, 21;38
В последно време в пресата се появиха няколко „професионални“ мнения по въпросите за превъоръжаването на ВМС с многоцелеви бойни кораби. Някои „вещи“ във военните дела, самоназвали се анализатори, лобират за закупуване на ново въоръжение и модернизация на СВ, за придобиване на изтребители втора ръка за ВВС и за „излишното“ модернизиране и обновяване на ВМС.
Да, господа. Цялата българска армия се нуждае от обновяване, а не само от съкращаване на личния състав с цел „реформиране“. Това е безспорен факт и не е само наше мнение. Партньорите от НАТО все по-остро поставят въпроса  за неизпълнението на договорните ни задължения и многократно поеманите обещания на всички нива да приведем военния си бюджет в съответствие с подписания от нас договор за членство. ВМС винаги са участвали в учения и мисии на Алианса и въпреки че това е било съпроводено с огромни усилия от страна на българските моряци, на предела на силите и физическите възможности на личния състав, въоръжението и техниката, те нито веднъж не провалиха мисиите си и не посрамиха военноморския ни флаг........Прочети още
 
Латвийската полиция захвърля съветските оръжия, дава €5 млн. за натовски
16.05.2016, 21:15
Полицията в Латвия ще сменя пистолетите Макаров и автоматите Калашников с оръжие, което да съответства на стандартите на НАТО, пише информационният сайт „Делфи“.
Според отчета на латвийското министерство на вътрешните работи за превъоръжаването на полицията ще са необходими около 4,9 милиона евро. От тях 3,98 милиона ще бъдат изразходвани за пистолети и 904,9 хиляди евро за автоматични пистолети. Арсеналът на латвийската полиция ще бъде попълнен от пистолетите Глок и автоматичните пистолети МР5, които са със сгъваем приклад. И двете оръжия използват боеприпаси 9х19 „Парабелум“.
Смяната на въоръжението също ще засегне латвийската гранична полиция, която по време на военно положение става част от Националните въоръжени сили.
В сухопътните войски на Латвия смяната на личното стрелково оръжие бе извършена през последните две десетилетия. Към момента латвийската армия използва пушките G-36, M-14, M-16, картечниците FN „Миними“, MG-3 и голямокалибрените М2, пистолети Берета и Глок от различни типове.
 
Руските десантни войски ще усилят огневата си мощ с модернизирани танкове
16.05.2016, 20:48
В руските въздушнодесантни войски (ВДВ) може да бъдат сформирани шест танкови роти, снабдени с модернизираните бойни танкове Т-72Б3, пише „Нешънъл интрест“.
Планирано е през следващите две години тези шест роти да бъдат разширени до размерите на батальон, добавя изданието.
Руските ВДВ, за разлика от американските, са изцяло механизирани и разполагат с пригодни за десантни операции бойни машини и самоходна артилерия. Основната техника в тях са бойните машини на десанта (БМД) и бронетранспортьорите (БТР). Най-новата машина в тази серия е 13,5 – тонната БМД-4М, която разполага с невероятна огнева мощ – 100-милиметрово оръдие с ниско налягане на барутните газове, 30-милиметров гранатомет АГС-30, картечници и противотанков ракетен комплекс „Конкурс“.
Репортерът Дейв Маджумдар отбелязва, че БМД е уникална по рода си машина, която е способна да влезе в бой веднага след приземяването си, тъй като екипажът ѝ се намира в нея по време на процеса. САЩ не разполагат с аналог.
С появяването на танковете мобилните механизирани войски ще получат допълнителни настъпателни възможности макар и да е невъзможно танковете Т-72 да бъдат десантирани от въздуха, което е от значение за стратегическата мобилност на формированията, отбелязва анализаторът. От тази гледна точка е трудно да се каже какво място ще заемат Т-72Б3М в бойните структури на ВДВ.
„Не е изключено това решение да е било взето защото ВДВ са далеч по-добре подготвени в професионален план спрямо другите родове войски“, смята Маджумдар.
Историята познава случаи, когато десантчици са използвали тежки бронирани машини. По време на Втората световна война Луфтвафе са създали елитната танкова част „Херман Геринг“, която е имала същата организационно-щатна структура като на сухопътните войски, обяснява експертът. - Още за ВДВ на Русия
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Световните сили са готови да въоръжат Либия срещу Даеш
16.05.2016, 20:22
Световните сили се съгласиха да вдигнат оръжейното ембарго върху Либия и са готови да предоставят оръжия за новото правителство на националното единство срещу „Ислямска държава“ (Даеш).
„Правителството на националното единство изрази своите намерения да подаде съответно искане за освобождаване от оръжейно ембарго до комитета на ООН за либийските санкции, за да получи необходимите оръжия и материали, с които да се противопостави на терористични групи... Ние напълно ще подкрепим тези усилия“, се казва в изявление от американския държавен секретар Джон Кери и 24 други дипломати след срещата им във Виена.
Днешната конференция беше под съвместното председателство на Кери и неговия италиански колега Пауло Джентилони, чиято страна е изправена пред миграционна вълна от Северна Африка.
Основен пункт за потегляне на плавателни съдове с мигранти е именно Либия. Страната е в хаос от 2011 г. насам, когато беше свален от власт дългогодишният й лидер Муамар Кадафи. В последствие различни сражаващи се фракции се опитаха да наложат контрол в богатата на петрол държава. Възползвайки се от създалата се ситуация „Ислямска държава“ създаде в страната свой северноафрикански бастион. В момента родният град на Кадафи – Сирт, е едно от местата, където се провеждат тренировки на бойци на групировката
До скоро в Либия управляваха две паралелни правителства, като в последствие беше създадено подкрепеното от международната общност правителство на националното единство. В опит да стабилизира страната настоящият премиер Файез ал Сарай състави списък с искания към западните партньори на страната за предоставянето на оръжия, обучение и разузнавателна информация.
Тези бяха представени по време на днешната конференция във Виена.
„Готови сме да отговорим на исканията на либийското правителство за тренировки и екипиране на президентската стража и проверени сили в Либия“, се казва още в съобщението на световните лидери.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Сааб представя желан от българските ВВС изтребител - Gripen E
16.05.2016, 16:10
GripenШведската компания за отбрана и сигурност Сааб ще направи следващата стъпка в еволюцията на изтребителите Gripen като на 18 май ще представи първия тестов боен самолет от следващото поколение – Gripen E.
Представянето ще бъде направено в централата на компанията в шведския град Линчопинг. Мнението си за първия тестов изтребител Gripen E ще споделят Матс Хелгесон, началник на Генералния щаб на шведските ВВС, бригаден лейтенант Нивалдо Луиз Росато, командир на бразилските ВВС, Улф Нилсон, управляващ бизнес направлението „Аеронавтика“ на Сааб, Даниела Иванич, системен инженер в същото направление на шведската компания, Мати Олсон, ръководител на производствените стратегии за бизнес направление „Аеронавтика“ на Сааб и други.
„Има огромен световен интерес към системата на изтребителите Gripen и вече сме готови да представим първия тестов боен самолет Gripen E. Очакваме да споделим това важно събитие с нашите гости и зрители“, каза Улф Нилсон, управляващ бизнес направлението „Аеронавтика“ на Сааб.
„Този ключов момент е доказателство за способността ни да създаваме изтребители на световно ниво в срок и в рамките на предвидения бюджет. Освен това той ни приближава до първият полет и доставка за нашите клиенти“, каза още Нилсон.
Представянето на Gripen E и повече за еволюцията на изтребителя може да видите на www.gripen.com/evolution. Живото предаване за представянето на новия тестов боен самолет ще започне в 15:00 ч. (централноевропейско време) на 18 май (сряда). Не се изисква регистрация. - Още за Gripen
Източник: https://frognews.bg/
 
"Файненшъл таймс": Силите за бързо реагиране на НАТО са уязвими във война срещу Русия
16.05.2016, 13:16
Новите сили за бързо реагиране на НАТО, наброяващи 5000 души, няма да могат да се разгърнат в Източна Европа в случай на война с Русия, според военните прогнози на Алианса, пише британският вестник "Файненшъл таймс".
Тези сили биха били твърде уязвими във фазата си на дислоциране, за да могат да бъдат ползвани в Полша или балтийските страни, заявяват за вестника двама генерали, добре запознати с логистичното и военно планиране на НАТО, които са пожелали да запазят анонимност.
Решението на Русия рязко да увеличи военните си сили в балтийския си анклав Калининград между Полша и Литва, съчетано със засилените военни ресурси по границите на Русия означават, че силите за бързо реагиране на НАТО са застрашени да бъдат сразени още преди да са готови за бойни действия. Подобна проблемна ситуация може да възникне, ако НАТО се опита да разположи частите си източно от река Одер (отвъд източната граница на Германия), казва един от генералите.
Смята се, че недостатъците на силите за бързо реагиране на Алианса, са една от главните причини за решението на организацията да разположи още по-многочислени войски за постоянно по източния си фланг, отбелязва "Файненшъл таймс".
Очаква се на срещата си на върха във Варшава през юли страните от НАТО да одобрят редица мерки за по-добра подготвеност на Aлианса за практическа териториална защита.
Предприетите мерки са знак колко се тревожи НАТО от конфликт с Русия в Европа, коментират експерти.
Една от важните мерки, които се обсъждат, е разполагането на четири батальона в трите балтийски републики – Естония, Латвия и Литва, както и в Полша.
Представители на Алианса настояват, че въпреки ограничените средства за непосредствена реакция в случаи на въоръжено нападение срещу една или повече от държавите членки, силите за бързо реагиране могат да се ползват и в случай на граждански размирици или гранични нарушения, които да бъдат потушени преди да ескалират във въоръжен конфликт, припомнят експерти.
От НАТО смятат, че руската армия планира да използва подобни "хибридни" мерки за подкопаване, манипулиране или подстрекаване на опоненти преди избухване на открити враждебни действия.
Според Алианса такива тактики се прилагат в Украйна, коментира "Файненшъл таймс".
Източник: http://www.trud.bg/
 
Да вдигнем военните заплати! Добре, но как?
16.05.2016, 12:04
Снимка: Мариян КолевЗаговори се, че военните заплати са ниски. И трябва да се вдигнат. Това е повече от новина, след като поне през последните години вниманието е насочено изцяло върху техниката, т.е. върху проектите за модернизация и превъоръжаване. Реалността обаче е на път да промени мисленето на политиците.
На последното заседание на Комисията по отбрана е анализиран некомплектът на военнослужещи у нас и липсата на достатъчно и то на добре образовани кандидати за войници. Решението, което споделиха министърът на отбраната Николай Ненчев и депутати, е мотивиране на военнослужещите, включително повишаване на заплатите. На 1 юни Съветът по отбрана ще заседава точно по този въпрос. Министърът обеща да търси подкрепа от президента, премиера, финансовия министър и политическите сили в парламента. Както се изразиха някои членове на комисията, ножът е опрял до кокъла. Бизнесът дава много по-големи заплати, отколкото държавата на своите въоръжени защитници. Трябва да се търси изход, защото армията може да остане без хора.
Логично е да погледнем сериозно на тези намерения. И да имаме доверие в политическата воля на техните носители. Още повече, че има редица законови възможности. Ще припомним някои от тях.
Първо, вдигане на базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, която се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България. Сега е 380 лв. На първо време може да стане 420 лв., т.е. колкото е минималната работна заплата, която от 1 януари 2017 г. трябва да стане 460 лв.
Второ, да се промени размерът на базата по подобие на депутатския.  Сега базовата заплата на народните представители е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор и се индексира на всеки 3 месеца, според данните на Националния статистически институт.
Трето, увеличаване на коефициентите, с които се умножава базата. Такова предложение има в огласените от Министерството на отбраната поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Новото, като предложение в коефициентите: за офицери - не по-малко от 2,3, сега е 2,2; за офицерски кандидати и сержанти - не по-малко от 1,9, сега е 1,75; за войници (матроси) - не по-малко от 1,7, сега е 1,6. Ако се разчита само на това, увеличението ще бъде доста скромно. Законът обаче казва „не по-малко”, т.е. от тук нататък решението е в изпълнителната власт.
Четвърто, крайно време е да се прекрати практиката, започната от няколко години, както е и за 2016 г., да се планират средства за персонал в бюджета на Министерството на отбраната само за фактически наличния личен състав (около 38 хил. души), а не на базата на утвърдения щатен състав на Министерството на отбраната, Въоръжените сили и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Такъв подход предполага, че съществуващият некомплект във въоръжените сили, вместо да намалява ежегодно, ще се увеличава. Към края на миналата година некомплектът бе повече от 4500 души и ако няма пари за заплати, едва ли той ще бъде сведен до минимум. Поради увеличаване натовареността на наличния личен състав нараства и рискът от инциденти с трагични последици. Тези обстоятелства водят до напускане на квалифицирани специалисти от Българската армия и снижаване качествените показатели на бойната готовност и боеспособността на формированията. Тази оценка е на Комисията по отбрана в 43-ото Народно събрание.
Пето, вдигане размера на допълнителните възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба; рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени; изпълнение на възложени задължения извън установеното служебно време;  образователна и научна степен "доктор" или научна степен "доктор на науките", изискващи се за длъжността, която заемат; постигнати високи резултати в служебната дейност; други случаи, установени в нормативен акт. Законът позволява това да стане с акт на министъра на отбраната, без да се иска правителствено решение.
Разбира се, решението би трябвало да е комплексно. Например, вдигане на базата и съответно на коефициентите. И второ, аргументите не бива да са финансови, т.е. няма пари в бюджета, а политически, т.е. България се неждае от мотивирани военнослужещи. И още – решението не бива да зависи от събраните пари от контрабандата, а от отговорността на държавата за своята сигурност.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Те вече са тук! Невидимите танкове на бойното поле
16.05.2016, 11:57
Т-14След като военната промишленост произведе „невидими” самолети и кораби, логично ред дойде на „невидимите” танкове, за които бяха приложени ако не конкретни техники, то поне отработени подходи и изпробвани технологии.
Конструкторите си даваха сметка, че трябва да се работи във външните форми, специалните покрития, в „умната” електроника и особено в баланса и компромисите между тях.
БЛИЦ предлага на аудиторията си три типа бойни танкове, представители на вече участвали в боеве, сега навлизащи на въоръжение и доста футуристичните проекти......Прочети още
 
Шуменският военен факултет проведе конференция „Облачните технологии и защитата на информация"
16.05.2016, 10:17
полк. инж. доц. д-р Сашо Евлогиев нНаучната конференция „Облачните технологии и защитата на информацията се проведе в края на миналата седмица във факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в град Шумен. Четири бяха научните направления, в които участниците представиха своите доклади: „Съвременни тенденции в развитието на информационния обмен чрез облачните технологии”, „Защитата на информацията в облачните технологии”, „Хардуерни и софтуерни технологии за защита на информацията” и „Управление на системите за информационна сигурност. Форумът бе с международно участие. Представени бяха 38 доклада, заявени от 45 участници. Акцентът на конференцията бе върху т.нар. „облаци”, които са гъвкава, високо ефективна и доказана платформа за предоставяне на ИТ-услуги чрез Интернет.
При откриването деканът на факултета полк. инж. доц. д-р Сашо Евлогиев наблегна, че насочването на вниманието и услилията към защитата на новите технологии, каквито са т.нар. „кибер облаци”, е от изключителна важност за сигурността на създаването, преноса и защитата на информация. Той подчерта, че в конференцията участват курсанти и докторанти на факултета, който има традиции в обучението по информационна сигурност. Част от задачите на нашия факултет е да се продължи научно-изследователската дейност в тази насока от сигурността, каза деканът.
За да поздрави участниците, посредством телемост се включи заместник- министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов. Кибер атаките в последно време показаха, че въпросът за защитата на „облачните” структури е изключително сериозен, каза заместник-министър Исмаилов и допълни, че новите технологии предизвикват преструктуриране както на начина на атакуване, така и на защита на информацията.
Съпредседатели на организационния комитет бяха ректорът на НВУ „Васил Левски” – бригаден генерал Пламен Богданов, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” - полк. доц. д-р Сашо Евлогиев, заместник-председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията  - Васил Ризов и директорът на дирекция „Сигурност на информацията” – МО – полк. Йордан Божилов.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Таранът - оръжието на смелите
16.05.2016, 10:12
„Таранът е оръжието на героите“ – твърди съветски плакат от времето на началото на Великата Отечествена война, призван да укрепи бойния дух на съветската армия. На плаката е нарисуван самолет с червени звезди на крилете, който извършва таран в опашката на фашистки „Месершмит“, а на заден план вече пада свален немски бомбардировач със свастика. Действително таранът е висша проява на героизъм и саможертва. Решението да се прави таран на противника, когато боецът вместо да спасява живота си решава да го продаде по-скъпо, взимайки със себе си и врага, изисква огромно мъжество.
Таранът плаши едните и вдъхновява на подвиг другите, но като начин за водене на бой той е неефективен: в повечето случаи и войникът загива, и техниката се унищожава. ще ви запознаем с подбрани тарани, които не завършват със смърт за техните „автори“ и са влезли навеки в световната военна история......Прочети още
 
САЩ, Южна Корея и Япония ще проведат първи съвместни учения по противоракетна отбрана
16.05.2016, 09:32
Военноморските сили на САЩ, Южна Корея и Япония ще проведат през това лято първите тристранни учения по противоракетна отбрана (ПРО), съобщава ТАСС, като се позовава на южнокорейското издание „Асахи“. Съгласно коментара на редакцията на вестника военните маневри „ще означават фактическо включване на Южна Корея към японско-американската система на ПРО в Азия, което ще предизвика протести от страна на Китай“.
Тристранните учения ще бъдат организирани в рамките на военноморските маневри Rimpac, които САЩ редовно провеждат на Хаваите със своите съюзници. В хода на ученията ще вземат участие бойни кораби на трите страни, оборудвани с компютъризираната многоцелева система за проследяване и ориентиране Aegis. Те ще отработят прихващане и унищожение на балистични ракети.
През февруари САЩ и Южна Корея се договориха да започнат официални консултации за възможно разполагане на американска система за прихващане на балистични ракети с малък и среден обсег THAAD. Официално тя е насочена към сдържане на ракетния потенциал на Северна Корея, но против нейното разполагане твърдо възразява Китай.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Началникът на Военноморско училище е удостоен със златен почетен знак „За заслуги към Варна“
16.05.2016, 09:25
Боян МедникаровНачалникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – комодор професор д.в.н. Боян Медникаров, е удостоен със златен почетен знак „За заслуги към Варна“. Предложението на господин Иван Портних, кмет на града, беше единодушно прието на сесия на Общинския съвет и постоянните комисии „Наука и образование“ и „Култура и духовно развитие“, съобщават от училището. Решението за номинирането му е резултат от постигнатите високи резултати на Морско училище, чийто ръководител е професор Медникаров.
Комодор Боян Медникаров има редица авторитетни награди, сред които е награда „Варна – 2008“ за принос в областта на обществените науки. Със същата награда той е удостояван и три пъти като част от научен колектив в областта на техническите науки.
Носителите на награда „Варна” в сферата на науката и висшето образование са и Научен колектив с ръководител капитан I ранг доц. д-р Недко Димитров, Научен колектив с ръководител доц. д-р Димитър Димитракиев, Научен колектив с ръководител проф. д.ик.н. Анна Недялкова – президент на ВСУ „Черноризец Храбър”, Екипът на Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител доц. д-р Елица Енчева, доц. д-р Силва Андонова – Атанасова, доц. д-р Райна Христова,  проф. д-р Стефан Вачков,  проф. дтн. инж. мат. Крум Костов Герасимов.
Официалното връчване на наградите ще се състои в 13.00 ч. на 19 май в зала „Пленарна“ на Община Варна.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ ще отдели 500 млн. долара за подкрепа на Украйна в сферата на сигурността
16.05.2016, 09:15
Маккейн.През 2017 г. САЩ ще отделят 500 млн. долара за оказване на помощ на Украйна в областта на сигурността, включително помощ за бойно въоръжение. Това предава УНИАН, като се позовава на информация, публикувана на интернет страницата на Джон Маккейн, председател на Комисията по въпросите на въоръжението към Сената на САЩ.
„По силата на това, че нуждите на нашата обща сигурност продължават да се увеличават по многообразие и сложност, законът за бюджета за национална отбрана на САЩ увеличава подкрепата за съюзници и партньори, които се борят съвместно с нас, споделяйки общи заплахи и защитавайки нашите ценности“, се съобщава на сайта на Маккейн.
В същото време се отбелязва, че законопроектът ограничава отделянето на тези средства за Украйна до 250 млн. долара. Останалите средства ще бъдат отпуснати само в случай, че Пентагонът бъде убеден, че Украйна е приела съществени мерки, насочени към провеждането на институционални реформи в системата за отбрана. Страната трябва да покаже резултати по отношение на борбата с корупцията, увеличаване на готовността и поддръжката на военния потенциал, достигнати в резултат на вече предоставената помощ в сферата на безопасността.
 
13 години от трагичната гибел на майор Полянков
16.05.2016, 00:10
На 16 май 2003 г. загина 34-годишният майор-инженер Анатолий Полянков от 3-а изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево”. Катастрофата стана при изпълнение на задача – зона, сложен пилотаж, на малка височина, със самолет МиГ-21 бис (б.н. 362).
Въвеждането на самолета в низходяща вертикална фигура на височина, която не осигурява безопасно извеждане на машината от фигурата в сложния пилотаж е основната причина за катастрофата със самолет МиГ-21бис на 16 май т. г. При катастрофата загина майор Анатолий Полянков.
В съобщението тогава на пресцентъра на МО се казва още, че разследващата комисия посочва като съпътстваща причина и количеството облачност в зоната за изпълнение на задачата, която закрива превишението на местността от над хиляда метра. Фактическата информация за заключението на комисията е събрана от средствата за обективен контрол на борда на самолета, наземните средства на летище Граф Игнатиево и радиолокационната информация от РВД.
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}