Военна информация

Архив - от 16 до 31 май 2013 година

 

 

Поради технически причини нова информация няма да се помества до 4 юли!  Извиняваме се за причиненото неудобство!

 

 
Глобалният индекс на тероризма
26.05.2013, 08:45

Професор Кевин КлементсДаже независимо от това, че количеството на терористичните актове по целия свят непрекъснато расте, от 2007 година броят на жертвите на терористичните актове е намалял с 25%. Близкият Изток, Северна Африка и Азиатско-Тихоокеанският регион в най-голяма степен са пострадали от ръцете на терористите през последното десетилетие, като в същото време Северна Америка остава най-малко вероятната мишена на терористите. Действително, след терористичните атаки от 11 септември терористичните актове в САЩ, трагедии подобни на случилото се на Бостонския Маратон, бяха редки.

В света все още не е открита ефективна стратегия за пълното премахване на тероризма, обаче от Института за Икономика и Мир направиха предположение, че измерването на тероризма може да помогне да се разбере неговата природа и за по-ефективната борба срещу него. От 2002 година Институтът публикува Глобален Индекс на Тероризма (ГИТ, GTI), в който систематично се изготвя рейтинг и сравнение на 158 страни на основата на въздействието на тероризма върху тях...........Прочети още

 
ОДКС: да се поучим от американските грешки
26.05.2013, 08:42

В последните няколко години редовно звучат изявления за възможността за задействане на силите на ОДКС (Организация на договора за колективна сигурност) за защита на съществуващите в страните-членки режими от вътрешните противници. Разбира се, това се облича в по-обтекаема формулировка. Говорят за защита от външна намеса, от противодействието на терористи и политически екстремисти и тем подобни. Обаче, трябва да се разбере, че става дума за перспективите за въвличане на ОДКС и Беларус, като нейна членка, в антибунтовническа борба на чужда територия. Явно, афганистанският опит е забравен. Което е и разбираемо: измина почти четвърт век от изтеглянето на съветските войски от Афганистан. В тази връзка е полезно да се види „по-пресният” американски опит за борба срещу въстаническа дейност на чужда територия. Ситуацията на въвличане на собствената страна във въоръжена борба (вътрешна или междудържавна) на страната на единия от участниците получи името „третата страна”.

САЩ имат голям и успешен исторически опит във воденето на обикновените конвенционални войни. В двете Световни войни и по време на войната в Корея, (както отбелязва американският изследовател Б. Бирдзел), САЩ действаха като „трета страна”. С изключение на атаката на японците на Пърл Харбър, нито един от противниците не е застрашавал непосредствено САЩ.

Много по-малко успешен беше опитът от военните действия срещу непостоянните формирования във Виетнам, Афганистан и Ирак. Въпреки, че редица американски военни изразяват увереност във възможността за победа в антивъстаническата борба благодарение на тактиката и комплексните усилия, фактът си е факт: „на „третата страна” рядко се е удавало да използва мащабни сили и да победи въстаниците. Изразходвайки над 2 трилиона долара и жертвайки 65000 живота по време на военните кампании през последните 40 години, САЩ се сблъскаха с необходимостта от определянето на такава методика на приемане на политически решения, която би позволила да не се пропиляват в бъдеще ресурсите във войни, които не могат да бъдат спечелени.

Много експерти се позовават на опита от успешната антивъстаническа борба на британците в Малайзия и на французите в Алжир. Обаче, не се отчита това, че тези две страни бяха колониални владетели на тези територии и имаха отдавнашен и пълен контрол над техните политически, икономически и военни ресурси. Освен това, в Малайзия бунтовниците са били основно китайци, т.е. етническо малцинство, към което болшинството коренни жители са се отнасяли негативно. У малайзийските партизани не е имало ясно очертана и популярна за масите идеологическа база. Тяхната численост никога не е превишавала 7000. И накрая, британците вкараха 15% от местното население в лагери. И в крайна сметка бяха принудени да напуснат колонията, предоставяйки на местния султанат независимост. В Алжир Фронтът за национално освобождение е разгромен през 1960 година. А през 1962 година 98 процента от алжирците гласуваха за независимост на референдум. По този начин военните успехи не станаха политически успех. Двете колониални империи са принудени да напуснат. Тези примери позволяват да се разбере, защо участието като „трета сила” във вътрешни конфликти зад граница са път без изход.

Причината е коренната разлика в природата на конвенционалната и нетрадиционната война. В обикновената война, в болшинството от случаите победата се постига основно чрез военна сила, а в нетрадиционната е необходимо съчетаване на военни и невоенни усилия. В конвенционалната война населението представлява по-скоро неудобен фактор, ограничаващ възможностите на военните сили, докато в нетрадиционната война населението е ключов инструмент и „център на тежестта”.

В случаите на въвличане във вътрешнополитически въоръжени конфликти в ролята на „трета сила”, властите от страната-домакин трябва да осигурят максимална ефективност на политическите усилия, казано по-просто – да докажат своите качества при ръководенето на собствената страна. Единството на управлението с политическите аспекти на конфликта е ключов фактор. Ако „третата сила” се опитва да подмени местната власт, то поради езикови, религиозни и ценностни бариери това може да стане непреодолим проблем. Още повече, че чуждестранните войски могат да станат причина за това, което се нарича неумишлено провокирана въоръжена съпротива. Например, самият факт на чуждестранното военно присъствие в чужда страна може да бъде достатъчно основание за превръщане на местните жители в противници на собственото правителство и поддържащите го чужденци. Освен това, подобен ефект може да имат и действията на чуждестранните войски. Достатъчно е да си припомним скандала около затвора Абу Гариб в Ирак или унищожените екземпляри на Корана от американски военни в Афганистан. В отговор на това имаше масови нападения от местното население срещу чужденци и органи на собственото правителство.

Такава въоръжена съпротива може да се превърне от локално явление – в глобално. Ал Кайда успешно е използвала подобни инциденти в една страна за вербуване на бойци в други страни. Когато САЩ нахлуха в Афганистан през 2001 година, Ал Кайда беше основно съсредоточена там и имаше малко представители в Източна Африка. Факторът на американското военно присъствие в Афганистан и Ирак позволи на екстремистите да разпространят своята мрежа в Северна Африка, Сахел и много други региони на света.

Френската военна интервенция в Мали е следствие от тази неумишлено провокирана въоръжена съпротива, която позволи на екстремистите да разширят географията на своята активност.  Зад атаката срещу американската дипломатическа мисия в Бенгази стояха местните бунтовници, воювали преди това в състава на Ал Кайда в Ирак. Това е ярък пример за това, как физическото присъствие на американските военни в чужда страна беше използвано за разрастване на проблема до глобално ниво с негативни политически последствия за САЩ.

Друг сериозен проблем на крупномащабната намеса е необходимостта от изразходването на значителни финансови ресурси за поддържане на устойчивостта на местните власти. Това в крайна сметка разрушава тяхната легитимност, защото те изглеждат в ролята на наемници на чужденците, като предатели. Обаче и това не е всичко: парите на интервентите, изразходвани за местната власт, често започват да работят срещу самите интервенти. Средствата и материалните ресурси, отделяни от САЩ за иракските и афганистанските власти често се оказваха в ръцете на съпротивата и подпомагаха финансирането, обучението и въоръжаването на въстаниците  за нападения срещу американските военни. В Афганистан, чиито БВП възлиза на около 30 млрд долара, САЩ изразходваха 60 млрд на година.

Запазването на приемливо ниво на корупцията е необходимо условие за съхраняване на легитимността на всяка власт. В Афганистан мащабната чуждестранна помощ фактически само стимулираше корупцията.

В условията на ниска ефективност на местните власти, тяхната корумпираност и нелегитимност в очите на местното население, всяка анти-въстаническа война просто е обречена да бъде загубена.

Обаче има още един проблем. Мащабното използване вместо местни на чужди военни сили във вътрешната борба води до това, че рано или късно на интервентите се възлагат и функции, които не са свързани с бойните операции: развитие на инфраструктурата, поддържане на реда, борба със стихийни бедствия и т.н. Не притежавайки необходимите умения, те просто не могат да осигурят изпълнението на невоенните задачи на необходимото ниво. Използването на войските за несвойствени дейности, закономерно води до намаляване на тяхната боеспособност. В резултат на това, както показва афганистанският опит на НАТО, военните не могат да изпълнят качествено никакви задачи въобще. Нито бойни, нито граждански.

Опитът на САЩ показва и положителни примери, когато в продължение на дълго време страната действаше като «трета сила» за борба с метежниците на приемлива цена, свеждайки до минимум случайната въоръжена съпротива и вероятността за корупция. Става дума за групите от съветници и за материално-техническа поддръжка на местните сили за сигурност.

В Салвадор броят на американските съветници не превишаваше 55 човека и разходите за подкрепа на местните власти в течение на 14 години достигнаха до 1 млрд долара. За Филипините бяха нужни 58 американски военни съветници и по-малко от 1 млрд долара в днешни цени за оказване на помощ на филипинската армия, която разгроми въстаниците. В Колумбия САЩ имат присъствие от 1980 година. Подкрепата за Колумбия в течение на повече от 10 години струваше на американския бюджет по-малко от две седмици война в Ирак. В крайна сметка бойците на FARC беха принудени да поискат от властите примирие за започване на преговори. Обучението, доставките на въоръжение, помощта в планирането и разузнавателната поддръжка имаха ключово значение.

Обаче изпращането само на съветници крие в себе си заплахата за поражение на съюзните сили. Въпреки това, този риск е оправдан. Местните войски няма да се сражават с всеотдайност, ако са убедени че съществува «спасителна вълшебна пръчка» — чуждестранните сили. Още повече, че вътрешните конфликти са преди всичко политически проблем. Не е възможно да се «разклати» вътрешното положение в страната, ако за това няма предпоставки. И основните усилия за урегулиране трябва да се предприемат именно от местните власти.

Преимуществата на тактиката и оборудването не са в състояние да компенсират провала на политическата стратегия, която започва с изпращането на своите войски за пълномащабно участие във вътрешни конфликти в други държави. Най-рационално е само ограниченото участие. А ограничените сили са способни да решават ограничени задачи.

Трябва да разберем, че чуждестранните военни никога няма да могат да заменят местните сили, ако последните не желаят да се борят с вътрешните заплахи и местните власти, неспособни ефективно да управляват своята страна. Чуждестранната помощ може да бъде ефективна само в този случай, когато местното население или значителна част от него демонстрира воля за борба.

Изводът за Беларус от американския опит е очевиден. Подкрепата на съюзните режими срещу вътрешните заплахи трябва да се осъществява под формата на помощ в подготовката на кадри, предоставянето на въоръжение и специална техника, оказване на  транспортни услуги. Но в никакъв случай не и с кръвта на собствените войници.

http://infobalkani.wordpress.com/, Андрей Поротников

 
Отбелязаха 97-годишнина от издигането на флага на „Подводник 18”
26.05.2013, 06:27

Вчера пред паметната плоча на лейтенант Никола Тодоров на ул. „Хан Аспарух” 66 в гр. София, беше чествана 97-ата годишнина от издигането на Българския военноморски флаг на първата българска подводница "Подводник 18", съобщиха от Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ).

На тържеството присъстваха внукът на лейтенант Тодоров със семейството си, представители на Съюза на подводничарите в Р България, СОР „Атлантик”, Ротари клуб - София, БАН и граждани. По време на скромното тържество прозвучаха стихове от стихотворението "Подводничари" на Чони Чонев. От името на СПРБ кратко слово за историята на подводния флот произнесе Красимир Кръстев, член на УС на СПРБ и председател на секция – София.

Цвятко Кадийски от Ротари клуб-София, запозна присъстващите с малко известни факти за дейността на лейтенант Никола Тодоров като основател и председател на Ротари клуб-Варна.

В своето приветствие от името на СОР Атлантик капитан I ранг от резерва Васил Данов изказа топли думи за действията на българските подводничари.

В знак на признателност към първите български подводни рицари бяха поднесен венци  и цветя от СПРБ и СОР Атлантик, след което участниците почетоха с минута мълчание паметта на воините, отдали живота си за изграждането и развитието на подводния флот в България.

Всички участници в събитието изразиха надежда, че за 100 годишния юбилей на подводното плаване, във ВМС на България, на борда на действаща подводница отново ще се вее военноморският флаг

97-та годишнина от вдигането на българския военноморски флаг на Подводник УБ-18 бе отбелязана и пред Адмиралтейството във Варна с полагане на венци пред паметника (орелефа) на контраадмирал Иван Вариклечков - първи помощник-командир на бойния кораб. Инициатор на начинанието бе УС на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), подкрепен от командването на ВМС и командването на Пункта за базиране Варна, Българската военноморска конфедерация, организациите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и от резерва,  от Сдружението „За чисти и безопасни фарватери”,  от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” - Варна.

Тържеството бе открито от председателя на  УС на СПРБ капитан І ранг о. р. Станко Станков. Слова произнесоха кметът на Варна доц. д-р полковник от о.р. Христо Бозов (подводничар) и Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите подводничари. Тръбач от Представителния духов оркестър на ВМС изсвири траурен сигнал. Орелефът на контраадмирал Вариклечков бе отрупан от венци и цветя. Тук бяха и негови наследници, които винаги уважават събитията, свързани с паметта на адмирала. – Още за „Подводник 18”

 

 
Франция започна изтеглянето на военна техника от Мали
25.05.2013, 20:55

Франция започна първия от етапите по изтеглянето на своите войски от Мали четири месеца след военната интервенция, която имаше за цел да освободи Северно Мали от въоръжените ислямисти. Внушителна колона от френски военни камиони днес потегли от околностите на столицата Бамако и се насочи към Кот д’Ивоар, предаде Би Би Си.

Френските военни посочват, че камионите извозва от Мали оборудване и техника, от които вече няма необходимост. Към днешна дата в Мали остават около 3800 френски военнослужещи. До септември 2013 г. Франция планира да съкрати този брой до 2 хиляди, а до края на годината – до хиляда военни. Паралелно контролът за сигурността ще се предава на националната армия на Мали и на миротворческите сили на ООН, които ще бъдат разгърнати в страната през юли.

http://www.focus-news.net/

 
САЩ готови за разоръжаване
25.05.2013, 20:09

Съединените щати са готови за по-съществено разоръжаване, отколкото се посочва в новия договор за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения, заяви изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ по контрол върху оръжията и международната безопасност Роуз Готемьолер.

Готемьолер смята, че Москва и Вашингтон трябва по-тясно да си сътрудничат по този въпрос. Заместник държавният секретар отбеляза още, че Съединените щати нямат ново оръжие за масово унищожение, но разполагат с напреднали технологии в тази сфера.

 
Модернизация на Ил-38
25.05.2013, 13:32

Ил-38НРуското министерство на отбраната сключи договор за модернизация на морските патрулни самолети Ил-38 до стандарта Ил-38Н. На тях ще се монтира оперативната система „Новела”. Към момента от общо произведените в периода 1967-1972 г. 59 самолета 19 са останали на въоръжение.

„Новела” е версия на „Sea Dragon”, конструирана от санктпетербургската компания „Ленинец” и предназначена за модернизацията на петте индийски Ил-38. Системата може да следи до 32 цели едновременно (кораби, подводници, мини, самолети), намиращи се на разстояние до 90 км.

За разлика от „Sea Dragon” Новела” има секретен разузнавателен модул, който не се предлага за износ. Основа на системата са съвременни компютри, има две работни места с два големи LCD екрана, високочувствителен детектор на магнитни аномалии, ИЧ камера с висока разделителна способност и различни още други сензори. Ил-38Н ще запази седемчления екипаж, максимално тегло на излитане 69 тона и вътрешен полезен товар (торпеда, мини, дълбочинни бомби и буйове) от 5.5 до 8.5 тона.

Руският военноморски флот вече има един модернизиран Ил-38Н, който носи бойно дежурство от януари 2013 г. – Още за Ил-38

http://www.pan.bg/

 
Пентагонът изстреля военен спътник
25.05.2013, 09:10

От космодрума на нос Канаверъл стартира ракета-носител „Делта-4”. Тя трябва да изведе на орбита комуникационен спътник на ВВС на САЩ. Спътникът WGS-5 е пети елемент на широколентовата глобална система за съобщения СЕТКОМ, построена от компанията „Боинг”.

След като WGS-5 се установи на геостационарна орбита, спътниковата групировка от 5 космически апарата ще може да осигурява сигнал за глобален обхват по целия свят.

Пентагонът ще може с голяма скорост да ретранслира данни, да провежда видеоконференции в защитен режим, да предава разузнавателна информация, а също да получава и сведения за времето.

 
Китай може да увеличи своя ядрен арсенал
25.05.2013, 08:43

Америка ще защити Япония от ракетите на КНДР, – каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, който завършва азиатското си турне. Това уверение, както и неговият опит да убеди Пекин да окаже натиск върху КНДР, не разсея тревогата на японците. Правителството на Шиндзо Абе засилва армията. А КНР, обезпокоена от създаването на ПРО в Тихия океан, може да увеличи потенциала си за ответен ядрен удар.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Токио. Той увери Япония и други съюзници на САЩ в това, че Америка ще ги подкрепи в момент на криза, предизвикана от войнствените изявления на Пхенян, – предаде агенция Reuters. Именно за това на първо място стана дума по време на преговорите с премиер-министъра на Япония Шиндзо Абе и министъра на външните работи Фумио Кисида.

Преговорите съвпаднаха по време с подготовката за провеждане в КНДР на празненствата в чест на 101-а годишнина от рождението на основателя на държавата Ким Ир Сен. Обстановката в Пхенян е спокойна, нови доказателства, че изстрелването на севернокорейската ракета със среден радиус на действие е неминуемо, към момента на излизане на вестника не са постъпвали.

Но потокът от заплахи по адрес на САЩ и техните партньори по военни алианси изигра своята роля. Както пише Wall Street Journal, те предоставиха на Шиндзо Абе “основанието да поиска засилване на армията, включително да й се предостави право да нанася превантивни удари по бази на врага”. Ръководителят на японското правителство се опитва да наложи преразглеждане на “пацифистката” Конституция на Япония, която налага ограничения върху възможността тя да използва въоръжени сили.

Преди посещението си в Токио, Кери проведе в Пекин преговори с члена на Държавния съвет (правителството) на КНР Ян Цзечи. Както подчертава Washington Post, Кери е получил от китайците “скромно потвърждение, че двете държави ще се  стремят да освободят Корейския полуостров от ядрено оръжие. Ян призова също към намаляване на напрежението по мирен път с помощта на диалог”.

В интерпретацията на американската страна това означаваше, че главният политически и икономически покровител на Северна Корея я е предупредил, че не желае нова война в Азия. Наистина, на пресконференцията в Пекин Кери отказа да обсъжда въпроса дали Китай ще окаже натиск върху своя съюзник. Държавният секретар не изключи Вашингтон и Сеул да могат да отидат на възобновяване на шестстранните преговори с КНДР с участието на САЩ, Южна Корея, Япония, Китай и Русия. Тези преговори бяха прекъснати преди четири години. Кери даде да се разбере, че ако КНДР се откаже от ядрената си програма или започне постепенно да я намалява, то САЩ могат да дадат заден ход на взетото по-рано решение да разположат допълнителни сили за ПРО на остров Гуам и в Япония.

Този мъгляв пасаж едва ли ще намали безпокойството на Пекин относно дългосрочните планове на президента на САЩ Барак Обама, който реши да премести центъра на тежестта на военните сили на Америка от европейското направление – в азиатското. Преразглеждането на стратегията засегна и системата за ПРО. Част от нея се планира да бъде дислоцирана на Тихоокеанското крайбрежие на САЩ и в Източна Азия.

“Текущите събития, особено разполагането на ПРО в Източна Азия, ще станат много, много тревожен фактор. Китай ще трябва да отчита това, като развива своя ядрен и стратегически арсенал”, – казва генерал Яо Юнчжу, старши научен сътрудник в Академията на военните науки на Китай.

Пекин никога не се е стремил към равен статус с ядрения арсенал на САЩ. Той се опитваше да създаде “минимално средство за възпиране” – тоест ядрени сили, които могат да оцелеят в случай на атомен удар по китайска територия и да нанесат ответен удар. По данни на Wall Street Journal, САЩ имат 806 развърнати носители на стратегическо ядрено оръжие, Русия – 491, а Китай – между 50 и 75. Редица американски експерти смятат, че Китай възнамерява да увеличи своя арсенал до 500 носители. Част от тях трябва да бъдат разположени на подводници. Освен това се планира ядрените ракети да бъдат снабдени с разделящи се бойни глави. Това ще помогне да се заобиколи американския противоракетен щит.

http://infobalkani.wordpress.com/, Владимир Скосирев

 
Непобедимата и реформираща се Руска армия?
25.05.2013, 08:39

Руската Федерация получи в наследство от съветската империя почти половината от нейните въоръжени сили. Както пишат авторите на изследването «Въоръжените сили на Русия: власт и политика» – Дмитрий Тренин и Стивън Милър, тя включваше 2,4 милиона военнослужещи, 10 хиляди танка (по други сведения – 20 хиляди), 16 хиляди бронетранспортьора, четири хиляди самолета и почти хиляда вертолета. Москва получи военния флот и, което е най-важно, ядреното оръжие. В Русия остана, също така, по-голямата част от мощната военна промишленост, представляваща гръбнака на съветската икономика.

«В СССР се произвеждаха цигари с калибър 7,62 милиметра, за да могат цигарените фабрики да преминат към производство на патрони за «Калашников». Аналогично беше положението със заводите за производство на бутилки за шампанско: техният диаметър съвпадаше с калибъра на авиационните оръдия», — спомня си военният експерт Александър Голц. Въпреки това пълният разпад на наследената армия се случи не заради оборудването, а поради хората — старите-нови руски генерали........Прочети още

 
Вертолетите Surion постъпват на въоръжение
25.05.2013, 08:23

вертолет KUH-1 Surion На 22 май 2013 година в школата на армейската авиация на Сухопътните войски на Южна Корея в Нонсан (провинция Чхунчхо́н-Намдо́) се е състояла церемония по приемането на въоръжение на първите десет серийни вертолета KUH-1 Surion производство на южнокорейската корпорация Korea Aerospace Industries (KAI). Вертолетите ще се използват в школата за преподготовка на личния състав на южнокорейската армейска авиация на този тип техника.

Разработката на многоцелевия вертолет KUH-1 Surion с максимално тегло при излитане до 8,7 тона се извърши от KAI с участието на агенцията за отбранителни изследвания на военното ведомство и южнокорейския авиационен изследователски институт KARI, съвместно с европейското обединение EADS Eurocopter в рамките на програмата Korea Helicopter Project - Korea Utility Helicopter (KHP-KUH), съгласно договор от юни 2006 година на стойност 1,17 млрд долара.

Според съглашението участието на Eurocopter в изследователските и конструкторските работи е на 30%, а през първият 10-годишен етап на серийно производство ще бъде  20%.

Eurocopter отговаря за разработката на всички носещи системи на вертолета и системите за управление на полета, а фактически е определил и общия облик на машината, приличаща на умален вариант на вертолетите от семейството Puma и Super Puma.

Първият прототип на вертолета Surion, произведен от KAI в завода в Сачхон (провинция Кёнсан-Намдо), извърши първи полет на 10 март 2010 година, а до септември 2010 година бяха построени вече четири летящи прототипа. Машината използва два двигателя Samsung Techwin T700-ST-701K (лицензен вариант на двигателя General Electric T700-GE-701C), като всеки е с максимална мощност 1855 к. с.

Първият подписан контракт между Министерството на отбраната на Южна Корея и KAI е за 35 серийни вертолета Surion на стойност 585 млн долара. Общо южнокорейската армия планира до 2023 година да получи 245 такива вертолета, които ще заменят основно остарелите машини Bell UH-1.

 

 
Изпитания на френския бронеавтомобил "Шерпа" в Казахстан
24.05.2013, 23:08

"Sherpa Light Scout" В съответствие с постигната договореност между Министерството на отбраната на Казахстан и френската компания "Renault Trucks Defense" в периода от 14 май до 14 юни 2013 година на територията на Казахстан се извършват демонстрационни изпитания на бронирания автомобил "Sherpa Light Scout".

Изпитанията се провеждат в различни климатични условия с участие на представители на Въоръжените Сили, други войски и военни формирования на Република Казахстан.

Освен това, според местните СМИ, Казахстан планира да проведе изпитания и на френските бронетранспортьори VAB MkIII.

По-рано "Renault Trucks Defense" предложи бронеатомобилите "Sherpa" на руските силови структури, но към тази техника те не са проявили интерес.

 
Ракетният комплекс „Ангара”: Независим и гарантиран достъп до космоса
24.05.2013, 16:50

Руската ракета-носител от ново поколение „Ангара” се отправя към мястото на бъдещия си старт. В Центъра „М.В. Хруничев” - заводът-производител на космическа техника, започна товаренето на нейните стъпала в железопътни контейнери. Ракетата трябва да тръгне от Москва за космодрума Плесецк на 27 май. Първият и старт е планиран за май 2014 година.

Въвеждането в експлоатация на ракетни комплекс „Ангара” ще позволи на Русия да изстрелва космически апарати от всички типове и ще и осигури независим гарантиран достъп до космоса. Мнение на генералния конструктор на конструкторското бюро „Салют” Юрий Бахвалов:

   - Главното предимство на комплекса „Ангара” е в неговата модулност. Той е създаден с използването на универсални ракетни модули, което позволява да се строят ракети-носители от различен клас. Освен това, те позволяват да се провежда експериментална отработка само на един модул, което съществено намалява разходите за нейното създаване. Ние можем да създадем цял ред ракети-носители с диапазон от 3 до 50 тона товар, изведен в орбита.

„Ангара” представлява цяло семейство от перспективни екологично чисти ракети носители от различни класове: лек, среден и тежък. Основното „ноу-хау” е в това, че и трите машини се правят от 2 съставни части - това е ракетен модул от първа степен и модул от втора степен. В зависимост от броя на модулите може да се появи „Ангара” лека - с един ракетен модул от първа степен, „Ангара” трета - с три ракетни модула от първа степен, „Ангара” пета - с пет ракетни модула от първа степен. Ракетата съществено се отличава от тези апарати, които са били създадени по-рано, разказва първият заместник на генералния директор на Центъра „М.В. Хруничев” Владимир Нестеров:

   - Това е свързано с материалите, с техническите, конструкторските и научните решения. Характеристиките на теглото на машините са по-големи от тези, които можеше да бъдат получени по-рано. Тук има съвършено друга система за управление, тя е направена на базата на БЦВМ - бордовата цифрова изчислителна машина, като съществено е подобрена системата за измерване.

По думите на Нестеров, ракетата-носител „Ангара” първо ще бъде изстреляна от космодрума Плесецк. Стартовия комплекс в Плесецк сега се намира в завършващ стадий на строителството, тече заключителен монтаж на оборудването. През ноември тази година той трябва да бъде готов за провеждането на комплексни изпитания.

Що се касае до новия руски космодрум „Източен” в Далечния изток, строителството на който тече с пълна пара, то там сега се създава стартов комплекс за всички модификации на ракетата-носител „Союз”. След това се планира строителството на стартов комплекс за „Ангара”. Първият и старт трябва да се състои през 2018 година. – Още космически системи

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
За кого е изгодно сътрудничеството на НАТО и Русия?
24.05.2013, 16:38

На състоялата се в Москва Международна конференция по европейската сигурност, заместник-ръководителят на НАТО Дирк Бренгелман с оптимизъм възприел идеята за сближение на НАТО и Русия. Колко сериозни са подобни заявления? Та нали за сега опитът на Москва в сътрудничеството с алианса по-скоро е негативен, отбелязват аналитици.

Веднага след разпадането на Варшавския блок бяха подписани договорености за това, че НАТО няма да се разширява на Изток. Въпреки това, краят на 20-ти и началото на 21-ви век се ознаменуваха с истински парад на нови членове на НАТО – в алианса влязоха почти всички страни от Източна Европа и натовски бази бяха разположени край руските граници.

Създадена почти преди 65 години, НАТО имаше само една ясна цел – възможно водене на война със Съветския съюз и съюзниците му от социалистическия лагер. Но СССР повече не съществува, заедно с него се разпадна социалистическия блок в Европа, а много вчерашни съюзници на съветска Москва встъпиха в редовете на алианса. Разширението на НАТО на Изток се извършва от самото начало на 90-те години, и именно това ослаби организацията, преди всичко по икономически причини. Но не трябва да се очаква скорошното й разпадане, смята политологът Владимир Евсеев:

   - Тази организация непременно ще се запази и то за дълго време. В същото време да се говори за някакво единство в НАТО би било неправилно. Неговите нови членове, страните от Източна Европа, често заемат позиции, противоположни на Запада. НАТО ще се запази, но единството й ще ослабва.

Западът предприема всякакви опити за по-нататъшно развитие на НАТО, смята експертът по проблемите на геополитиката Константин Сивков:

   - НАТО е военна организация на западната цивилизация, фактически тя е инструмент за спасение на западните елити. Предполагам, че НАТО и по-нататък ще се развива и укрепва, превръщайки във все по-ефективен инструмент реализирането на геополитическите интереси на Запада.

Въпреки това, Москва не отхвърля възможността за сътрудничество. Днес Русия предоставя транзитен коридор през своя територия за военни товари на Международните сили за съдействие на сигурността в Афганистан, американски военни купуват от Русия транспортно-бойни хеликоптери, които идеално подхождат за използване в Афганистан. А какво ще даде НАТО в замяна на това, освен нови заплахи за Русия под формата на бази за ПРО в Европа?

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Китай се стреми да стане световен лидер в производството на безпилотни самолети
24.05.2013, 16:05

UAV „Pterodactyl"Неотдавна бяха публикувани снимки на прототипа на новия китайски труднозабележим ударен безпилотен летателен апарат „Лицзян”. Той има редица общи черти с американския перспективен ударен апарат Х-47.

Това показва, че по мащаби на програмата в сферата на безпилотната авиация Китай вече може да се сравнява със САЩ, - смята експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Василий Кашин.

Знае се, че заедно с апарата „Лицзян” в стадий на изпитания на опитния образец се намира още един голям и скъпоструващ безпилотен самолет - „Сянлун”, който е примерен аналог на американския стратегически безпилотен разузнавач „Global Hawk”. Единствената страна, която реализира едновременно толкова мащабни програми в сферата на безпилотната авиация, е САЩ. Русия изостана - макар проектите за тежки ударни безпилотни самолети да се разработват вече няколко години (например, проектите „Скат” и „Прорив”), нито един от тях не е стигнал на стадий на хартия. Появата на опитен образец на руски безпилотен самолет може да се очаква едва в средата на десетилетието.

Знае се, че в Китай паралелно се реализират десетки проекти за нови безпилотни самолети. На авиосалона в Чжухай през ноември 2012 година бяха представени няколко десетки проекта за безпилотни самолети от всякакви типове и размери. Бяха представени също и специализирани образци на високоточно оръжие за безпилотните апарати, като например, малогабаритни управляеми бомби с тегло едва малко повече от 20 кг. Още по-рано китайците усвоиха производството на собствен аналог на израелския ударен безпилотен самолет „Harpy”, доставен от Израел в Китай през 90-те години. В момента китайците произвеждат усъвършенстван образец на тези самолети.

Китай вече разработи собствен разузнавателно ударен тактически безпилотен самолет - „Pterodactyl”, който се отнася към класа MALE (летящ на средна височина с голяма продължителност на полета). Засега не можем да бъдем сигурни, че китайските проекти са напълно осигурени с производствена и научно-конструкторска база. Сега знаем, че Китай е способен да произвежда тактически разузнавателни безпилотни самолети с относително високо качество. Нямаме такава увереност по отношение на китайските проекти за тежки ударни безпилотни самолети, а също и за безпилотните стратегически разузнавачи. Китай, очевидно, планира да използва безпилотните самолети както за действия над труднодостъпни периферийни райони като Синцзян и Тибет, така и за разузнаване над спорните морски акватории. – Още БЛА

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Турция се отказва от бронемашините Kirpi
24.05.2013, 11:25

Kirpi, фото: armyrecognition.comСекретариатът за военната промишленост на Турция (SSM) разтрогна контракта с турската компания BMC за доставка на крупна партия бронирани машини Kirpi, съобщава Jane's.

Според информация на изданието, BMC изпитва финансови затруднения и не е могла своевременно да достави на клиента поръчаните машини. Hurriyet Daily News информира, че компанията е трябвало да достави 175 бронемашини Kirpi и 105 товарни камиона 15 май 2013 година. По-рано компанията е предупреждавана, че ако сроковете за доставка не бъдат спазени, контракта ще бъде прекъснат.

Контракт за доставка на 468 бронирани машини Kirpi BMC получи през 2009 година. В контракта влиза и доставката на армейски камиони с товароподемност 2,5 тона.

Турските военни изискват от компанията BMC 51,6 милиона долара компенсации.

Бронемашините Kirpi се произвеждат в четири и шестколестна версия. Четириколестната версия тежи около 16 тона и достига седем метра на дължина. Автомобилът е бронират по стандарта Stanag 4569 трето ниво и е въоръжен с картечница калибър 7,62 или 12,7 милиметра. Kirpi може да превозва до 13 човека, развива скорост до 105 километра в час и има запас на хода 800 километра.

 
„Военният атом” под контрол
24.05.2013, 09:27

Може ли да бъде контролиран процесът на създаване на двойни технологии, които крият заплаха от създаване на ядрено оръжие? Някои експерти са убедени, че все пак има рецепти против разпространение на оръжие за масово унищожение.

Едната от тях е създаване на закрит център в партньорство с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), където би се събирала информация от разузнаванията и техническите служби на най-развитите страни. Самата агенция много години без очевидни резултати се опитва да повлияе на държавите, заинтересовани от създаване на ядрено оръжие.

В същото време форматът на традиционната „ядрена петорка”, в която влизаха СССР, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, отдавна е променен. Днес за наличието на бомби заявяват Индия, Пакистан, Северна Корея. Смята се, че такава притежава и Израел. Като кандидати посочват Бразилия, Турция и Египет, и разбира се, Иран.

Трябва ли да се драматизира разрастването на ядрения клуб? Нестандартно отговаря на този въпрос експертът Олет Двойников:

   - Ако се следва логиката, че атомното оръжие е средство за сдържане и именно то много години осигурява мир, може да се направи извода, че това не толкова лошо. Но нека помислим: ако ядрено оръжие притежаваха Ирак, Сирия, Сърбия, щяха ли да станат известните конфликти?

Броят на онези, които имат намерение да се сдобият със смъртоносно оръжие, непрекъснато се увеличава – това е обективен процес. То им е необходимо като гаранция за сигурност на фона на ръста на напрежението и на глобалните икономически проблеми. Друго нещо е, че ниското технологично равнище, политическата неустойчивост и възможността от попадане на ядрена бомба в ръцете на терористи в такива страни заплашва света със сериозни проблеми.

Руският експерт Владимир Дворкин отбелязва, че днес 22 държави игнорират ратификацията на протоколите, насочени към неразпространение на ядреното оръжие. Това свидетелства не само за техните далечни планове, но и може би за активно провеждащи се работи. Ще може ли да бъде пречупена тенденцията за създаването нова, в същност, паралелна на МААЕ структура? По този повод политологът Владимир Аверчев не изпитва особен оптимизъм:

   - Напълно е вероятно, че вече съществуват програми за обмяна на информация между разузнавателните служби на страните, които притежават ядрено оръжие. И не мисля, че създаването на международен център, в който да се събира цялата информация, включително разузнавателна, може да се окаже успешен проект.

Въпреки това, европейските аналитици се опитват да намерят механизми за откриване на ранен стадий на признаци за създаване на ядрени технологии от държави, на които това не е разрешено. Но тук възниква друг въпрос: какво да се прави, ако „неблагонадеждните” страни вече са стигнали до „червената черта”? Западни политици в такива случаи често се изказват за необходимостта от превантивни мерки, които предимно имат силов характер. Но няма ли такива мерки сами по себе си да станат причина за по-големи трагедии? - Още ЯО

http://infobalkani.wordpress.com/, Иля Харламов

 
От военна база на РФ е запланиран старт на РН с южнокорейски спътник
24.05.2013, 08:03

Arirang-5 (KOMPSat-5) Министерството на образованието, науката и технологиите на Южна Корея е обявило за планове по изстрелване на радиолокационния космически апарат Arirang-5 (KOMPSat-5) на 22 август 2013 година от руската военна пускова база "Ясный" в Оренбургска област.

Според информацията, която е публикувана на официалният сайт на южнокорейското ведомство, резервната дата за старт е 23 август 2013г.

Други детайли за планираният старт не се съобщават.

 

 
Името на убития военен
23.05.2013, 23:42

Lee RigbyМинистерството на отбраната на Великобритания обяви името на убития в Лондон военен – от ръцете на ислямистите загина 25-годишният барабанист на втори батальон на Кралския полк, баща на две деца, Лий Ригби (Lee Rigby).

Военната благотворителна организация „Help for Heroes” съобщава, че 100000 души са жертвали средства за „демонстрация на подкрепа” на семейството му.

В сряда сутринта двама престъпници убиха военния недалеч от казармата в района Вулич в Лондон.

Инцидентът е обявен за терористичен акт, подозираните (двама британци от нигерийски произход) са арестувани.

 
Ка-52 - вертолетът с изкуствен интелект
23.05.2013, 21:40

Ka-52Компанията «Вертолеты России» планира да оборудва своите перспективни вертолети с изкуствен интелект. Това, както съобщава ИТАР-ТАСС, е заявил директорът по  развитието на компанията Владимир Макарейкин на международната изложба HeliRussia 2013.

По думите му обликът на новия вертолет трябва да бъде даден в рамките на Държавната програма за развитието на авиационната промишленост на Русия до 2025 г., известна също като «Вертолет-2025».

Новото бордово оборудване ще се основава на «техническите или интелектуалните невронни мрежи и експертни системи с нестандартна логика». Както е пояснил представителят на «Вертолеты России», интелектуалната бордова система ще обезпечава безопасността и регулярността на полетите чрез мониторинг на състоянието на елементите на конструкцията, да определя натоварването на екипажа чрез системите за управление на въздушното движение по технологията CNS/ATM (свръзка, навигация и наблюдение на организацията на въздушното движение), а също и да обезпечава автономното управление на вертолетите във всички режими на полета.

Що се отнася до бойните възможности на перспективния вертолет, интелектуалното бордово оборудване ще се съчетава с нови видове въоръжения, действащи на принципа «стреляй и забрави», и управляеми ракети, ще помага при маневриране в опасни зони, а също ще координира взаимодействието с други подразделения на земята и във въздуха. Освен това бордовият комплекс ще помага на вертолета при излитане и кацане от палубата на кораба. – Още за Ка-52

http://www.duma.bg/

 
Виетнам се въоръжава с белоруски безпилотни апарати
23.05.2013, 21:32

«Гриф-1» Фото: «558-ти Авиационен завод»Виетнам ще закупи от Белорусия безпилотни летателни апарати. Това, както съобщава «Интерфакс», е заявил премиер-министърът на Белорусия Михаил Мясникович по време на визитата в Минск на премиер-министъра на Виетнам Нгуен Тан Зунг.

По думите на Мясникович неговият виетнамски колега е долетял в Минск и за подписването на контракт за доставка на БПЛА. «Ние имаме големи надежди, свързани с научно-техническото сътрудничество», е отбелязал шефът на белорусския кабинет.

В хода на срещите Мясникович също е разсказал за готовността на Белорусия за сътрудничество с Виетнам в областта на военните технологии и технологиите с двойно назначение.

Сега в Белорусия се изработват няколко модела безпилотни летателни апарати, сред които са «Гриф» и «Москит». Какви именно БПЛА е решил да закупи Виетнам, Мясникович не уточнява.

По-рано бе съобщено за плановете на Виетнам да се въоръжи с леки руски безпилотници, с чиято разработка се занимава корпорацията «Иркут». А още един безпилотен апарат - Magic Eye 1 ще разработи Швеция за виетнамските военни. – Още БЛА

 
Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще открие шестото заседание на Обществения съвет по отбранителна политика
23.05.2013, 21:08

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще открие в понеделник, 27 май, шестото заседание на Обществения съвет по отбранителна политика в Информационния център на Министерството на отбраната.

В дискусията на тема „Прозрачност и медийна политика в отбраната – перспективи и нови предизвикателства“ ще участват представители на структурите за връзки с обществеността от Министерството на отбраната и видовете въоръжени сили.

http://www.mod.bg/

 
Новите испански подводници
23.05.2013, 18:03

S-80В Испания избухва скандал около новата подводница проект S-80, за която министерството на отбраната е отделило близо $680 милиона (2,2 милиарда евро за четири кораба), съобщава The Daily Telegraph.

Едва сега се изяснява, че поради допусната грешка на проектирането (тя е с 75 тона по-тежка от планираното), подводницата може да се потапя във водата, но ще има проблеми при изплуване. Испанската корабостроителна компания Navantia е заявила, че за отстраняване на грешките ще са необходими около две години.

Сега министерството на отбраната на Испания е пред един тежък избор: да закрие проекта и да признае загубата на огромната сума, която съставлява 1/3 от военния бюджетна страната, или да увеличи дължината на подводницата за по-равномерно разпределяне на масата й.

Тези технически пропуски могат да се окажат причината за излизането на подводницата S-80 от индийския конкурс Project-75I за доставка на шест субмарини с въздухонезависими силови установки. В този тендер испанските подводници се съревновават с немските Type 214, френския проект Скорпен и руския проект 1650 Амур.

 
Русия може да съкрати настъпателното оръжие
23.05.2013, 17:39

армейски генерал Валерий ГерасимовРусия ще съкращава стратегическите настъпателни оръжия при увереност, че САЩ не подкопават потенциала за ядрено сдържане, заяви в четвъртък на конференцията по европейска сигурност в Москва началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейският генерал Валерий Герасимов.

„Руската позиция по отношение на противоракетните планове на САЩ остана непроменена. Ние изхождаме от необходимостта на получаване на юридически гаранции за невъзможност от използване на средства на ПРО в Европа против руските стратегически ядрени сили”, отбеляза ръководителят на Генералния щаб на ВС на РФ.

 
НАТО закрива военновъздушната база в Измир
23.05.2013, 14:37

Командването на НАТО е взело решение за закриване на военновъздушната база на алианса в турската провинция  Измир от 1 юни. От Командването на Обединените ВВС на НАТО съобщават, че церемонията по закриването на базата е проведена в град Буджа, където тя е била дислоцирана. Командващият на Обединеното командване на ОВС на НАТО Брюс Клинган е благодарил на турските власти за това, че те са били гостоприемни към силите на НАТО в Измир от 1952 година до сега.

В рамките на общия процес на преобразуване на командната структура на НАТО в Измир ще бъде дислоциран Главния щаб на Сухопътните войски на алианса. Преобразуването на командната структура на НАТО предвижда деактивацията на четири военни бази и 30-процентно съкращение на личния състав. Главния щаб на ВВС на НАТО ще се премести в Германия, а Командването на обединените ВМС на алианса ще бъде дислоцирано във Великобритания.

По-рано бе закрита и построената през 1999 година военновъздушна база на НАТО в турския град Ескишехир.

 
Два турски военни кораба ще пристигнат във Варна на 24 май
23.05.2013, 13:11

TCG SOKULLU MEHMET PASA (A577)Турските учебни военни кораби TCG ISKANDERUN (A-1600) и TCG SOKULLU MEHMET PASA (A577) ще посетят Варна, съобщава официалният сайт http://turkishnavy.net/ Очаква се те да пристигнат на 24 май сутринта.

Плаването на двата кораба в Черно море е свързано с практическото обучение на бъдещи подофицери от ВМС на Турция, които се подготвят в Turkish Naval Petty Officer Vocational School. На борда им са 900 турски моряци, от които 500 курсанти. Преди да дойдат във Варна, корабите са посетили Одеса. Командир на морския поход е капитан I ранг от ВМС на Турция Сердар Гундоглу.

Учебният кораб TCG ISKANDERUN A-1600 е бивш граждански ферибот, предаден на ВМС на Турция през 2002 г. Той бе използван за евакуация на турските граждани от Бейрут през 2006 г. и от Либия през 2011 г.

http://morskivestnik.com/

 
Противоракетната отбрана - една доста скъпа химера на САЩ
23.05.2013, 07:30

Трийсет години след като Роналд Рейгън лансира т.нар. “звездни войни”, ревизираната оттогава американска програма за отбрана срещу балистични ракети продължава да се основава на недоразвити технологии, които генерират колосални разходи.

Макар вече да не става въпрос за париране на масирана атака от съветски ядрени ракети, а за мерки срещу “ограничено нападение”, за мнозина експерти продължава да е валидна констатацията, че системата не работи.

Предизвикателството е много по-сложно от това да унищожиш с ракета “Пейтриът” ракета с малък обсег като “Скъд”: става дума за унищожаване на ракета с обсег над 1000 км или на междуконтинентална ракета, докато тя се намира в космоса.

Със своите ракети прехващачи СМ-3 SM-3 , с каквито са оборудвани 26 ескадрени миноносци и крайцери с противоракетни системи “Иджис”, и с 30-те си наземни ракети прехващачи (GBI) в силозите в Аляска и Калифорния, Пентагонът уверява, че е “сигурен в способността на системата за противоракетна отбрана да защити САЩ от ограничено нападение от Северна Корея и Иран днес и в близко бъдеще”, заяви през май пред Сената шефът на противоракетната отбрана генерал Ричард Формика.

Като изключим факта, че нито Пхенян, нито Техеран разполагат с междуконтинентални балистични ракети, за да претендират, че могат да достигнат територията на САЩ, според експертите става дума за заблуда: “нито един от основните проблеми, свързани с отбраната срещу балистични ракети, не е решен”, пишат Джордж Луис и Тиодор Постъл, преподаватели в университета “Корнел” и в Масачузетския технологичен институт, в изследване по темата.

Специализираната служба на Пентагона - Агенцията за противоракетна отбрана - твърди, разбира се, че 25 от 30-те изпитания за прехващане със системите СМ-3 (ракетите, използвани за противоракетния щит на НАТО) са били успешни, въпреки че двата последни опита за прехващане с GBI през 2010 г. се провалиха.

За Луис и Постъл обаче тези тестове са били само “привиден успех”. Според двамата изпитанията били организирани по такъв начин (предварително известни траектория, време на изстрелване и тип ракети), че в реални условия повечето биха били неуспешни.

Службата в Пентагона, отговаряща за оперативните изпитания, признава, че ракетите GBI (струващи 70 милиона долара всяка) “на този етап показват ограничен капацитет срещу обикновена заплаха”, поради недоразработена технология, довела вече до отказ от няколко програми, като унищожаването на ракети с лазер.

Колкото до новите версии на ракетата СМ-3 (IB и IIA), с цена над 20 милиона долара всяка и при положение, че Пентагонът планира да разполага с 678 такива през 2020 г., Американската сметна палата се безпокои от “забавянията и слабите постижения”, както и от “сериозните предизвикателства пред разработването на технологията”.

“Улучването на ракета в космоса е много сложна задача и не виждам как ще се реши, просто защото е физичен, а не инженерен проблем”, казва Юсаф Бут, ядрен физик от Института в Монтерей.

Добавянето на лъжливи мишени - като “обикновени балони” - към ракетата прави различаването на последната в космоса почти невъзможно, допълва той. Разграничаването на лъжливите мишени от самата ракета е огромен проблем, единодушни са няколко бивши командири на противоракетни ескадрени миноносци.

Запитан миналата година какви са средствата за различаване на ракета от лъжливите мишени, директорът на Агенцията за противоракетна отбрана назова спътниковата програма PTSS (Космическа система за прецизно проследяване). През април тази програма в крайна сметка обаче беше изоставена “поради значителния технологичен риск” от осъществяването й.

Въпреки тези спорни резултати, противоракетната отбрана се превърна в “свещена крава” за американската политическа класа, подкрепяна от интензивна лобистка кампания на отбранителната промишленост, отбелязва Юсаф Бут.

От възникването си досега противоракетната отбрана струва 158 милиарда долара, сочат данните на Агенцията за противоракетна отбрана. Пентагонът възнамерява да похарчи “9,2 млрд. долара през 2014 г. и общо 45,7 млрд долара през следващите пет години”.

Според Джоузеф Сиринсиони, президент на фондация “Плаушеърс фънд” и член на звено, консултиращо държавния секретар Джон Кери, заплахата не е на висотата на инвестициите.

Още през 2008 г. оценката му беше безапелационна: “Според мен програмата за противоракетна отбрана е най-дълготрайната измама в историята на американската отбрана”. – Още ПРО

http://e-vestnik.bg/, БТА

 
Полетя MQ-4C Triton
23.05.2013, 06:54

Northrop Grumman MQ-4C Triton Новият безпилотен апарат на Northrop Grumman MQ-4C Triton предназначен за ВМС на САЩ изпълни първият си полет днес. Той се е състоял в Палмдейл, Калифорния и е продължил около час и 20 минути, като е достигната височина от 7000 m.

MQ-4C e сериозно модифицирана версия на RQ-4 Global Hawk, при който оригиналното наблюдателно оборудване е заменено с мощен радар за обзор на морската повърхност. ВМС на САЩ са поръчали 68 такива апарата, чиято доставка ще започне от 2016 г.

MQ-4 е част от програмата за замяна на морските патрулни самолети P-3C Orion, в която безпилотните апарати ще си партнират с Р-8 Poseidon, създаден на базата на Boeing 737.

Наскоро Австралия прояви сериозен интерес към покупката на MQ-4, но като цяло времената за машините създадени на базата на Global Hawk са тежки. ВВС на САЩ планира да се откаже от по-голямата част от своите RQ-4, тъй като те имат висока цена и технически проблеми. Германия, която планираше да вземе четири подобни апарата се отказа напълно от тях, след като стана ясно, че има непреодолими пречки към оперирането на машината в цивилно пространство.

http://aeropress-bg.com/

 
Морската пехота иска да модернизира своите AV-8 Harrier
23.05.2013, 06:50

Boeing AV-8B Harrier IIКорпусът на Морската пехота на САЩ търси начини да модернизира бойните възможности на флота от своите Boeing AV-8B Harrier II, които се очаква да останат на въоръжение до около 2030 г.

Според компанията производител Boeing Морската пехота търси начин за интегриране на нови възможности в бойния самолет, включително системата за обмен на данни Link 16, нашлемна система за целеуказване, подобрения по бордния радар APG-65 и интеграция на нови оръжия.

Морската пехота планираше да използва своите Harrier до 2015 г, но поради забавянията с F-35B и бързото амортизиране на флота от F/A-18A/B/C/D, наличните около 135 броя AV-8B ще се експлоатират до около 2030 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Правителството одобри Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2012 г.
23.05.2013, 06:44

Според него продължи изпълнението на заложените в Бялата книга, Стратегията за национална сигурност и Националната отбранителна стратегия цели и приоритети и на задачите, предвидени в Плана за развитие на въоръжените сили за развитие на бойните способности на армията, бойна подготовка, участие в мисии и операции и модернизация. Постигната е пълна оперативна готовност на интегрираното стратегическо и оперативно ниво и е започната трансформация на тактическите формирования. Продължи формирането и подготовката на батальонните бойни групи и плановото им сертифициране, като през ноември 2012 г. беше сертифицирана първата от тях. Този процес е срещнал известни трудности, дължащи се на неосигуряването на предвидените в Бялата книга 1,5% от брутния вътрешен продукт за бюджета за отбрана.

Приоритетни задачи през 2013 г. ще бъдат изграждането и сертифицирането на следващата батальонна бойна група. Усилията ще са фокусирани върху нарастване на участието на въоръжените сили в международни учения и по-активно ангажиране на съвместните съоръжения.

Съгласуването на новите цели от пакета „Цели за способностите 2013" на НАТО също ще бъде една от приоритетните задачи. За изпълнение на ангажиментите по пакета от цели до 2028 г. се залага предвиденият в Бялата книга бюджет за отбрана в размер на 1.5% от БВП. Съгласно Закона за държавния бюджет за 2013 г. обаче, отделените средства за отбрана са в размер на 1,36% от БВП, което е недостатъчно. Това налага приоритизиране на разходите, като са осигурени напълно само тези за личния състав и текущата издръжка на военните формирования.

Числеността на българския контингент в Афганистан ще бъде намалена с около 30% съгласно Стратегията за трансформиране на участието на България в силите на НАТО. Ще продължи активното участие в многонационалните инициативи на НАТО и ЕС за съвместно изграждане и развитие на отбранителните способности.

Предстои акредитиране в Алианса на създадения в България Център за изследване, изграждане, и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и оказване на помощ при бедствия (NATO Crisis Management for Disaster Response Center og Excellence – CMDR COE

http://www.otbrana.com/

 

 
САЩ тестваха междуконтинентална балистична ракета
22.05.2013, 22:57

Minuteman-IIIАмериканските военни проведоха изпитание на междуконтинентална балистична ракета Minuteman III, съобщи РИА Новости.

Ракетата трябваше да бъде тествана в началото на април, но опитът бе отложен заради напрежението на Корейския полуостров, съобщи пресслужбата на базата Вандерберг на ВВС на САЩ в Калифорния.

Резултатът от изпитанието не се съобщава.

САЩ отложиха пуска на ракетата в първата половина на април, опасявайки се, че ще доведе до ескалиране на ситуацията на Корейския полуостров след проведените военни учения в региона между Сеул и Вашингтон.

По оценка на експерти Пхенян може да проведе четвърти ядрен опит и да осъществи пуск на балистична ракета със среден обсег на действие.

Междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III е на въоръжение от 1970 година. В края на 1978 година производството е спряно. Ракетата е способна да поразява цели на радиус от 12 хиляди километра.

САЩ имат от този клас 450 ракети, разположени в бази в щатите Уайоминг, Северна Дакота и Монтана. – Още за Minuteman III

 
Самолетоносачът Ark Royal в последно плаване
22.05.2013, 22:31

Бившият флагмански кораб на Кралските ВМС на Великобритания самолетоносачът Ark Royal, изваден от въоръжение през 2010 г., пое последното си плаване към Турция, където ще бъде нарязан за скрап. Договорът е за 2.9 милиона паунда и ще се изпълни в същата корабостроителница, където бе нарязан и другия английски самолетоносач-легенда Invincible.

За Ark Royal имаше и други предложения – да бъде потопен и да се използва от като изкуствен подводен риф и атракция за водолази, да стане аерогара за хеликоптери на Темза в Лондон, нощен клуб и училище в Китай и казино в Хонг Конг. Всички те са отхвърлени поради „повишен риск” или като „осъществим или уместен” вариант.

http://www.pan.bg/

 
Ново издание на документи за Балканската война ще бъде представено във Военния клуб в София
22.05.2013, 18:10

Военния клуб в СофияНово издание на Дневник на оперативните и бойни заповеди от 1 октомври до 1 ноември 1912 г. на Али Низам Паша ще бъде представено от 18.00 часа във Военния клуб в София, съобщиха от Военноисторическата комисия.

Али Низам Паша е бригаден генерал от Редифската дивизия Баба Ески по време на Балканските войни. Ръкописът е бил преведен от турски език от проф. Гедженов, редовен преподавател по турски език във Висшето училище през второто десетилетие на ХХ век.

Ръкописът е издирен и обработен от Грета Бойова от научната библиотека при Военна академия "Г. С. Раковски", а изданието е на Военноисторическата комисия.

http://www.focus-news.net/

 
Втора батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски получава оценка „Боеготов”
22.05.2013, 17:05

„Втора батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски получава оценка „Боеготов”, тази оценка се дължи на целенасочените усилия на батальонната бойна група, на индивидуалната и съвместната подготовка, проведена на територията на нашата страна и в центровете на Сухопътните войски на САЩ в Европа в Хохенфелд и Графенвьор, Германия”, каза  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов на заключителния етап на батальонното тактическо учение „Тракийски страж – 2013 г.” за сертифицирането на Втората батальонна бойна група (ББГр) на Сухопътните войски. Генерал-майор Ненов каза още, че на основата на втората батальонна бойна група, с командир подполковник Тихомир Димчев, ще бъде сформиран следващият контингент, който ще изпълнява задачи в операцията на НАТО в Афганистан от август т.г.

 Тактическото учение на батальонната бойна група от състава на 2 механизирана бригада – Стара Загора се проведе на учебен полигон „Ново село”. Ръководител на батальонното тактическо учение e командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.

В него взеха участие около 800 военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия с около 200 единици бойна и спомагателна техника и механизиран взвод от Сухопътните войски на САЩ в Европа. Взводът е в състав от 49 военнослужещи и по време на учението беше организационно интегриран в състава на маневрените формирования на Втората батальонна бойна група.

Батальонното тактическо учение се проведе по условен сценарий на тема: „Участие на батальонна бойна група в операция в отговор на криза”.

Днес, 22 май, на Деня за високопоставени гости и медии бяха представени оперативната картина за провеждане на учението и елементите за подготовка.

В Тактическия оперативен център (ТОЦ), от който се управлява „операцията“, беше представена работата на щаба на батальонната бойна група по време на специално създадена ситуация, изискваща планиране и изпълнение в съкратени срокове. Бяха използвани различни комуникационни системи, които дават възможност за обмен на информация, осигуряване на видеовръзка, а така също и следене на ситуацията в реално време, чрез придобита система за проследяване.

От оборудван пункт за наблюдение гостите имаха възможност да наблюдават съгласуваните действия на смесени българо-американски формирования по изпълнение на рутинен разузнавателен патрул, охрана на хуманитарен конвой, защита на база от ракетен обстрел, отразяване на комбинирана атака.

Медицинска евакуация с автомобили и вертолет, стрелба със 122 мм гаубици; провеждане на операция по прочистване, блокиране и претърсване, евакуация на повредени машини и  действия на сили за бързо реагиране с нарастване на усилията им бяха елементи на учението, които военнослужещите отработиха.

Действията на военнослужещите от 2-ра механизирана бригада – Стара Загора бяха наблюдавани от министъра на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, заместник-командващия на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, висши офицери от Българската армия, военни аташета, акредитирани в нашата страна и представители на местната власт.

http://landforce.mod.bg/

 
„Ангара” ще стартира през май 2014 година
22.05.2013, 16:31

Първото тестово изстрелване на новата ракета-носител „Ангара-5” от космодрум „Плесецк” след съгласуване на графика е насрочено за не по-късно от май 2014 година, съобщи Генералният директор на Центъра „Хруничев” Александър Селиверстов.

Според него, по програмата на пускането на „Ангара” всяка седмица се докладва на министъра на отбраната. „Усещаме подкрепа и внимание както от страна на вицепремиера Дмитрий Рогозин, така и от страна на новия министър на отбраната. Графикът е строг, но е напълно реален” – каза Селиверстов.

 
Индия тестира „БраМос”
22.05.2013, 16:30

Днес от борда на фрегатата INS Tarkash пр.11356 ВМС на Индия извършиха успешен пуск на свръхзвукова крилата ракета „БраМос”, предназначена за унищожаване на широк спектър морски цели.

Аналози на тази ракета, която има свръхзвукова скорост и такава далечина на оплета, в света засега няма.

В сравнение в чуждестранните аналози, които се използват днес, „БраМос” има предимство по скорост 3 пъти, по далечина на действие 2,5 пъти, по време на реагиране 3-4 пъти. – Още за „БраМос”

 
Пентагонът иска $450 милиона
22.05.2013, 16:25

Министерството на отбраната на САЩ иска от Конгреса над $450 милиона за затвора в Гуантанамо. В Пентагона смятат, че следва Гуантанамо не само че да се остави в качеството на действащ център за предварително съдържание на арестувани, но и да се отделят повече средства за ремонт и заплати на служителите.

Междувременно, президентът на САЩ Барак Обама в края на април беше изказал намерение да обсъди възможността от затваряне на Гуантанамо. Както се очаква, той ще повдигне тази тема по време на речта си на 23 май по борбата с тероризма.

 
Оман купува система за ПВО от САЩ за $1,2 млрд.
22.05.2013, 12:33

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна днес с официални лица в Оман, за да обсъди плановете на Оман за закупуване на система за ПВО от американския производител Raytheon. Сделката е на стойност $2.1 милиарда щатски долара, съобщава АП.

След вчерашните консултации със султана на Оман, днес Кери се срещна с министъра на отбраната на Оман.

"Ние сме много развълнувани и благодарни за доверието в Raytheon", заяви американският държавен секретар. Той добави, че САЩ благодари за ролята на Оман като важна сила за мир и стабилност в региона.

Министърът на отбраната на Оман Саид Бадър Ал-Бусаиди определи система Raytheon като най-ефективна по рода си.

Съвместното изявление на САЩ и Оман определят системата като "високоефективна и отговаряща на изискванията за експлоатация на кралските военновъздушни сили на Оман, която може да предложи непрекъсната въздушна защита чрез високо технологична противовъздушна отбрана". В изявлението се казва, че Оман все още е в преговори с Raytheon по някои технически подробности.

Сделката е резултат на усилията САЩ да се създаде интегрирана мрежа за отбрана срещу заплахата от Иран в държавите от Персийския залив.

http://news.ibox.bg/

 
ПВО: обновяване на оръжието чрез модернизация на производството
22.05.2013, 12:25

Създаването на нови производства на концерна за ПВО „Алмаз-Антей” ще даде възможност в близките години рязко да бъде повишена ефективността на производството на системите за ПВО и ПРО в Русия. Модернизацията на производствените мощности в съчетание със съкращение на режийните разноски ще осигури на предприятията на концерна не само възможност да произвеждат усъвършенствана продукция с военно предназначение, но и по-активно да действат на пазара за гражданска продукция.

Концернът за ПВО „Алмаз-Антей” е един от лидерите на отечествената отбранителна промишленост и неговата инвестиционна програма привлича особено внимание. Решението за строителството на нови заводи в Киров и Нижни Новгород, а също създаването на Северо-Западен център в Санкт Петербург, обединяващ мощностите на няколко предприятия, беше прието поради необходимостта за модернизация на производствените мощности на концерна за производство на оръжие от ново поколение. Обновяването на производствени мощности заедно с усъвършенстване на схемите за управление, логистиката и другите процеси ще позволят на концерна не само да увеличи обема и скоростта на изработване на нова техника, но и да бъде намалена нейната себестойност.

Държавният Обуховски завод (ДОЗ) в Санкт Петербург, който неотдавна отбеляза 150-та годишнина, остава един от главните доставчици на отечествено оръжие и военна техника. Започвайки с производство на морска и крепостна артилерия, днес заводът произвежда установки за изстрелване на ракети за комплексите на ПВО, военноморския флот и ракетните войски със стратегическо предназначение, както за въоръжените сили на Русия, така и за износ. Освен военна продукция, заводът произвежда и някои видове гражданска техника, в това число оборудване за атомните реактори, за сондажни установки и за космонавтиката.

Днес в ДОЗ се произвеждат установки за изстрелване на най-новата зенитно-ракетна система С-400, за зенитно-ракетните комплекси „Редут” за надводни кораби от новото поколение – корвети и фрегати, и редица други видове оръжие.

Опитът, натрупан при усвояване на тези видове техника заедно с модернизацията на производството за сметка на построяването на съвременни цехове и монтажа на най-ново оборудване, както отечествено, така и вносно и намалението на режийните разноски, дава на завода възможност да разчита не само на пазара на оръжие. Обновените производства на отбранителната промишленост, в това число и ДОЗ, без съмнение могат да станат лидери на гражданското машиностроене, което при сегашните икономически условия може да осигури много по-значителен доход, отколкото производството на оръжие и военна техника. За ДОЗ с неговия опит, перспективни могат да се окажат пазарите за строително и монтажно оборудване, комплектуващи системи за енергийното оборудване и т.н.

Но сега главна задача на завода е реализирането на своята част на държавната програма за оръжие. До 2020 година ВВС на Русия трябва да получат 56 дивизиона със С-400 и 10 дивизиона с перспективната система С-500. 6 дивизиона със С-400 вече са доставени във войските и производството постепенно набира обороти: на площадката на Обуховския завод и в цеха на завода за радиотехническо оборудване се провежда активна работа над нови установки за изстрелване и радиолокационни станции. Скоро ще научим как и кога ще започне серийното производство на системата С-500.

 
САЩ обновяват ядрените „мазета” в Европа – чака се отговор от Русия
22.05.2013, 12:20

B61 nuclear bombСАЩ решиха да модернизират тактическото си ядрено оръжие, разположено в Европа и Америка. Сред експертите няма единодушие по въпроса, доколко това създава опасност за баланса на силите на континента.

В посланието си до Владимир Путин Барак Обама предложи подписване на двустранно споразумение за прозрачност на системите за противоракетната отбрана (ПРО) на двете страни. Става дума и за по-нататъшно съкращаване на ядрените арсенали. Но малко по-рано, към края на април стана известно за старта на програмата на Пентагона за модернизиране на тактическото ядрено оръжие на американските бази в Европа и САЩ.

Както пише британския вестник „Guardian”, за тази програма са отделени $11 милиарда. Програмата предвижда производство на 200 тактически атомни бомби за самолетите В-61, дислокирани в Европа, а също системи за точно прицелване и тяхното адаптиране за самолетите F-35. По този начин, към края на проекта през 2019-2020 година ядрените арсенали на САЩ в Европа ще получат високоточни атомни бомби, комплектувани със съвременни самолети „Стелт”. Това, че Барак Обама, както казват западни експерти, прави „ядрен завой на 180 градуса”, е очевидно. Но възниква въпросът – защо?

В случай на влошаване на отношенията с Русия, за САЩ е изгодно да имат ядрено оръжие в Европа, казва руският експерт Владимир Евсеев в интервю за "Гласът на Русия":

   - САЩ оказват мощен натиск върху Руската Федерация с цел съкращаване на руското тактическо ядрено оръжие, по което ги превъзхождаме. Но то компенсира нашата слабост в силите с общо предназначение, високоточното оръжие, отсъствието на средства за ПРО. САЩ предлагат следния подход: да не разделяме ядрените сили на тактически и стратегически, и да направим един голям договор, в рамките на който да съкращаваме ядреното оръжие като цяло. Но този подход не е изгоден за Русия.

Руското тактическо ядрено оръжие, по определение, не е опасно за територията на САЩ, но теоретично може да бъде използвано срещу американските военни бази в Европа. В това число, против създаваната от тях система за ПРО. По този начин, за САЩ и някои европейски съюзници 200 бомби за В-61 е важен символ на готовността на САЩ в случай на необходимост да защитят Европа. Далеч не всички страни на НАТО са във възторг от това, преди всичко онези, на територията на които се разполагат посочените бомби. Например, Белгия и Германия няколко пъти са повдигали въпроса за изтеглянето им от тяхна територия.

Русия не се отказва от преговори по съкращаването, но това изисква принципно друго равнище на доверието между Русия и САЩ, в сравнение с днешното му състояние.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Първият британски астронавт на МКС ще стане военният пилот Тим Пик
22.05.2013, 09:50

Timothy PeakeПървият британски астронавт на МКС ще стане пилота инструктор на военни вертолети Тимоти Пик (Timothy Peake).

"След повече от три години тренировки по програмата на ЕКА, Пик е избран за работа на МКС . ТОй ще изпълни на станцията широка научна програма и ще участва в европейски образователни програми" е казал на пресконференция директора на британското аерокосмическо агентство Дейвид Паркер (David Parker).

По негови думи, полета на Пик на МКС е запланиран за ноември 2015г. На орбита Пик ще работи около половин година.

"Аз се радвам , че ще взема участие в дългосрочна мисия на МКС. От момента когато бях избран за подготовка в мисията , аз преминах пълна подготовка за работа на станцията и съм благодарен на всички които ме подържаха." - е казал астронавта.

По негови думи, неговата научна програма ще включва изследвания в областта на физиката и биологията.

Общо за полет на станцията в ЕКА са постъпили над 8 хиляди заявки . През 2009г от общото количество претенденти са били избрани 6 кандидата, сред които е бил и Пик.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Китай разполага Су-27 в Тибет
22.05.2013, 09:30

Китай разширява възможностите си на действия в случай на конфликт с Индия, като въвежда в експлоатация военновъздушната база Гонкар, разположена в близост до столицата на Тибет Лхаса. По разузнавателни данни и от сателитни снимки се вижда, че Китай е преодолял крайно неблагоприятните природни условия, свързани с голямата височина и температурни разлики и е започнала да експлоатира базата целогодишно.

Китайските ВВС са разположили в Гонкар изтребители Су-27, което позволява да се достигнат важни цели в Индия – от Ladakh до Sikkim и Arunachal Pradesh. Според Китай това е отговор на разположените преди това от Индия изтребители Су-30МКИ (боен радиус около 1000 км) в Chabua и Tezpur в Assam, от където могат да действат по важни обекти дълбоко в територията на Китай.

От своя страна Индия заявява, че Китай е започнало строителството на тибетската база много преди разполагането на индийските изтребители в близост до границата.

Според политически наблюдатели Китай засилва дипломатическия и военен натиск върху Индия, сондирайки слабостите на индийската страна и пробвайки решителността на Индия с очакване тя да отстъпи.

http://www.pan.bg/

 
Балистична ракета-мишена беше хвърлена от борда на транспортен самолет С-17
22.05.2013, 09:18

Компанията Lockheed Martin и Агенцията за ПРО на САЩ успешно изпитаха прототип на балистична ракета-мишена със средна далечина с въздушно базиране eMRBM (Extended Medium-range Ballistic Missile) над полигона Юма (щат Аризона), съобщи ASDNews на 14 май.

Пълномащабният прототип на ракетата-мишена беше хвърлен от височина 25000 фута (7620 метра) от товарния отсек на тежък транспортен самолет С-17 от ВВС на САЩ. След отварянето на парашутната система ракетата се отдели от  палета, след което извърши свободно падане (ракетата не е била снабдена с двигателна установка). В теста взеха участие специалисти от организациите-подизпълнители  Orbital Sciences Corp. и Dynetics. Изпитание по пълната програма е набелязано за края на тази година.

Lockheed Martin разработва eMRBM за изпитания на системата за ПРО. “Тази нова мишена е предназначена за повишаване на степента на имитация на реалната обстановка, за да може системата за ПРО да натрупа опит за действия в бойна операционна среда”, заяви вицепрезидентът на Lockheed Martin Space Systems Company Джон Холи (John Holly).

“Мишената eMRBM беше изпитана за проверка на оборудването с въздушно базиране и системата за изхвърляне в номинален режим, а по-нататък се планира проверка на експлоатационните характеристики за целевите изпитания”, заяви директорът на програмата за разработване на мишени и мерки за противодействие (Targets and Countermeasures Program) на компанията доктор Патриша Деър (Patricia Dare).

Понастоящем Lockheed Martin се занимава с разработването и производството на 7 ракети-мишени с различна далечина на полета, в това число пет eMRBM. В рамките на програмата за производство на мишени от 2003 година компанията е произвела 27 изделия за проверка на системите за ПРО. Дотогава компанията беше произвела 17 ракети-мишени по други договори. От 1998 година Lockheed Martin постигна ненадминат резултат (98%) успешни пускове на ракети-мишени със земно, морско и въздушно базиране с малка и средна далечина.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Френски изтребител Mirage F1 извърши принудително кацане в Рига
22.05.2013, 07:55

Mirage F1Изтребител Мираж Ф-1 (Mirage F1) на френските ВВС от разположения в литовската авиобаза Зокняй контингент за патрулиране на въздушното пространство на Балтийските страни е извършил вчера принудително кацане в Рига. За инцидента, при който никой не е пострадал, съобщава военното ведомство на Литва.

"При извършване от двойка самолети на тренировъчен полет в една от машините възниква технически проблем, заради което е извършила кацане в Рига", - уточняват от ведомството.

Приземяването е протекло в щатен режим. Вторият Мираж Ф-1 се е върнал в мястото за постоянна дислокация в Зокняй. Там е сформирана група от френски специалисти, която е заминала за Рига за оценка на състоянието на самолета.

 
Американски подполковник: Видях НЛО!
22.05.2013, 00:05

Подполковникът от военновъздушните сили на САЩ Ричард Френч разказа за инцидент от 1950 година и призна, че е виждал извънземни и техните кораби.

В началото на 50-те години в САЩ бил основан проект под названието „Синя книга” (Project Blue Book), целта на който била да се съберат, изучат и анализират съобщения за НЛО. През 1970 г. проектът бил прекратен, а специалистите заявили, че не съществуват извънземни и техни летателни апарати, а странните обекти са самолети или природни явления.

В дейността на проекта взел участие и подполковникът от военновъздушните сили на САЩ Ричард Френч. На неотдавнашните слушания във Вашингтон по разкриване на информация за извънземното присъствие 83-годишният офицер от запаса признал, че със собствените си очи е виждал извънземни и техните кораби.

По думите на Френч в началото на 50-те години от жителите на канадския град Сейнт Джонс, столица на провинция Нюфаундленд и Лабрадор, постъпили сведения за това, че на крайбрежието на Атлантическия океан са забелязани няколко НЛО. Френч пристигнал в Сейнт Джонс да разследва случая.

Предоставиха ми информация, че два апарата са влезли във водата със скорост около 100 мили в час (161 км/ч). Към момента на моето пристигане на пристанището се бяха събрали много хора, включително и няколко местни полицаи, които с изумление гледаха водната повърхност.

Водата беше много прозрачна и аз ясно видях два кръгли кораба, всеки с диаметър около 18 фута (5,5 метра) и височина 3 фута (0,9 метра). Обектите плаваха под повърхността на водата на разстояние няколко фута един от друг и на 20 фута (6 метра) от брега.

До корабите видях две същества със светлосив цвят и с височина около 2 или 3 фута (0,6 или 0,9 метра). Те имаха много тънки дълги ръце с два или три пръста. Горната част на главата на тези създания беше много по-широка от линията на челюстта, а очите бяха скосени и като че ли без зеници.

След това един от корабите излетя от водата, но се върна след 20 минути. Съществата отново се приближиха към апарата и започнаха някакви действия. След 20 минути двата кораба бавно се вдигнаха от водата, ускориха се и изчезнаха. Мисля, че извънземните ремонтираха летателните апарати и проверяваха тяхната надеждност.”

Както съобщава сайтът "Huffington Post", подполковникът подал фиктивен рапорт, в който писал, че е видял чуждестранно транспортно средство.

„О, аз не се съмнявам, че това бяха НЛО с извънземни на борда. Но моята задача беше да развенчавам историята за извънземните, затова направих всичко възможно, за да постигна поставената цел”, признава Ричард Френч.

http://www.cross.bg

 

 
Перу преговаря за модернизирането на още МиГ-29
21.05.2013, 22:46

Между Русия и Перу се водят преговори за модернизацията на допълнителна бройка МиГ-29. Преговорите трябва да приключат до края на май. Това съобщава „РИА Новости”.

През 2008 г. Перу подписа договор за модернизацията на осем свои МиГ-29 до стандарта СМТ за сумата от $108 млн. Самолетите получиха два многофункционални дисплея в кабината, подобрения по авиониката и радара, щанга за дозареждане във въздуха, удължаване на техническия ресурс до 4000 часа или 40 години, подмяна на цялата електрическа система и провизия за интеграция на ново ракетно въоръжение. Работата бе приключена през 2012 г.

Перу купи 18 броя МиГ-29 (16 едноместни 9-13 и две спарки) от Беларус през 1996 г. През 1998 г. страната купува още три изделия 9-13 от Русия. Общо по време на експлоатацията на типа са загубени два изтребителя. – Още за МйГ-29

http://aeropress-bg.com/

 
Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще присъства утре на заключителния етап на батальонното тактическо учение „Тракийски страж – 2013 г.“
21.05.2013, 21:40

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще присъства утре, 22 май, на заключителния етап на батальонното тактическо учение „Тракийски страж – 2013 г.“ за сертифицирането на Втора батальонна бойна група на Сухопътните войски. ВИП-денят ще се проведе от 10.00 ч. на учебен полигон „Ново село“. Действията на военнослужещите ще се наблюдават още от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, висши офицери от Българската армия, представители на местната власт.

Тактическото учение на батальонната бойна група от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора се провежда в периода 20-23 май 2013 г. Негов ръководител е командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров. В „Тракийски страж-2013 г.“ участват близо 800 военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия с около 200 единици бойна и спомагателна техника и механизиран взвод от Сухопътните войски на САЩ в Европа. Взводът е в състав от 49 военнослужещи и по време на учението е интегриран в състава на маневрените формирования на Втората батальонна бойна група.

По време на Деня за високопоставени гости и медии ще бъдат представени оперативната картина за провеждане на учението и елементите за подготовка на военнослужещите. Гостите ще наблюдават медицинска евакуация с автомобили и вертолет; стрелба със 122мм гаубици; операция по прочистване, блокиране и претърсване; евакуация на повредени машини, както и действия на сили за бързо реагиране.

http://www.mod.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва в седмата конференция на началниците на отбраната на балканските държави
21.05.2013, 21:36

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва в седмата конференция на началниците на отбраната на балканските държави, която започна днес, 21 май, в Тирана, Албания, и ще продължи до 23.05.2013 г.

Форумът стартира през 2007 г. с подписването на рамков документ, определящ обхвата на отговорности за военното сътрудничество между девет държави от региона: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна гора, Румъния, Сърбия, Македония и Турция. Досега домакини на конференцията, която се провежда всяка година, са били Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Македония и България.

http://www.mod.bg/

 
Повече пилоти ще гасят пожари това лято
21.05.2013, 20:45

В 24-та авиационна база "Крумово" се увеличава броят на екипажите, които се подготвят за пожароопасния сезон. Това съобщи на открития летателен ден по случай 24 май заместник-командирът на авиобазата полковник Евгени Белкинов, цитиран от БТА.

По думите му през миналата година е имало само два подготвени екипажа и предвид на многото пожари натоварването е било огромно. От май със спецификата на подвесната система "Бамби-бак" се свикват пет екипажа.

През 2012 година пожарите бяха десетки - до Черно море, Странджа, Родопите, Стара планина, Рила, а най-тежко беше на Витоша, припомни Белкинов.

Според него това е най-ефективното средство за борбата с огъня. Машините издържат, трябва да подготвим хората, за да може в пожароопасния период - от юни нататък, тук да имаме тренирани екипажи, които да могат да реагират на всяка ситуация във всяка точка от страната, допълни Белкинов.

http://www.dnes.bg/

 
Модифицираните Су-25СМ поразяват едновременно четири цели
21.05.2013, 20:24

Успешно е завършен етап от специалните летателни изпитания на модернизираните щурмовици Су-25СМ, целящи повишаване бойната им ефективност. По съобщение на агенцията „Интерфакс” в хода на изпитанията модернизираните самолети са поразявали едновременно четири цели с управляеми боеприпаси.

Потвърдени са високата ефективност на новите комуникационни системи и комплекса за РЕБ „Витебск-25”. „Витебск-25” е снабден със цифровата станция за активни смущения Л-370-3С, която подавя противниковите РЛС в по-широк диапазон честоти. В комплекса влиза и система за защита от ракети с топлинно насочване, използваща лазерен лъч за ‘ослепяване’ на противниковите средства за поражение.

Съвместното използване на комплекса „Витебск-25” и новото въоръжение значително повишава бойните качества на Су-25СМ и разширява сферата на използване на щурмовика.

В рамките на програмата за модернизация до стандарта Су-25СМ3 щурмовиците ще могат да да изпълняват бойни задачи „без визуална видимост, денем и нощем”, както и да си взаимодействат с БЛА. – Още за Су-25

http://www.pan.bg/

 
Ден на Тихоокеанския флот на Русия
21.05.2013, 18:04

21 май е Денят на Тихоокеанския флот на Русия. Празничните мероприятия във Владивосток започнаха с тържествено издигане на знамената на корабите. В навечерието на местата на дислокация на флотските части и съединения, военни моряци положиха цветя пред паметници, мемориали и военни гробища.

Официалната дата на рождението на Тихоокеанския флот е 21 май 1731 година. В този ден с императорски указ е била основана Охотската флотилия. Задачата й била охрана на източните граници на Русия. Разказва сътрудникът на Музейно-мемориалния комплекс на историята на ВМФ Игор Боровик:

   - През онези години руските военни моряци в Далечния изток се занимавали не само с охрана на морските граници, те извършили немалко географски открития. А първото бойно кръщаване тихоокеанците получили в 1854 година по време на отбраната на Петропавловск-Камчатски. Два руски кораба, фрегатата „Аврора” и транспортният „Диана” тогава се противопоставили срещу голяма англо-френска ескадра, в която имало и парни кораби, които с помощта на десант от морето се опитали да превземат Петропавловск-Камчатски. Но двата кораби отблъснали всички атаки на противника и тогава англичаните и французите напуснали позорно местата на сраженията.

От 1871 година главна база на Тихоокеанския флот става Владивосток. Почти четвърт век било относително спокойно. Но след буржоазната революця в Япония, тази страна поела курс към доминиране в региона. Правителството на Руската империя приело решение за засилване на отбраната на Далечния изток, продължава Игор Боровик:

   - Била създадена Сибирска флотилия, а след това се появила и Първата ескадра на флота на Тихи океан, която се базирала в Порт Артур, взет от Китай под аренда. Неговата история е свързана с началото на руско-японската война и внезапната атака срещу други пристанища, в които се намирали руски кораби.

През годините на Втората световна война около 140 хиляди моряци от Тихоокеанския флот били изпратени на сухопътните фронтове. Своето мъжество морските стрелкови бригади проявили в решаващата битка край Москва. Много кораби и подводници, преодолявайки маршрут, колкото половината обиколка на земното кълбо, преминали в състава на Северния флот и участвали в морските сражения с нацистка Германия. По време на разгрома на милитаристка Япония, Тихоокеанският флот извършвал морски десанти на Сахалин и островите Курилска верига.

Днешният ден на военните моряци на Тихоокеанския, както и на всички флотове на Русия, е ден на бойни дежурства, учения и усвояване на нова техника. – Още за ТОФ

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Пентагонът заменя Blackberry с Apple
21.05.2013, 15:34

Чичо Сам най-накрая стана фен на Apple, след като Пентагонът одобри използването на iPad, iPhone и други продукти на Apple от американските войници, моряци и пилоти, съобщава BusinessWeek.

Въпреки че съобщението бе очаквано, то е по-скоро загуба за Blackberry, отколкото победа за Apple. Почти 80% от общо 600-те хиляди мобилни устройства в американската армия са смартфони или таблети Blackberry. Това всъщност не е толкова много: през миналата година канадската компания е продала 28,1 млн. устройства.

По-голямата вреда в случая може би е за репутацията на Blackberry, дължаща се на уникалното ѝ ниво на мрежова сигурност. В миналото фирмата успяваше да привлече корпоративните и държавни купувачи с обещание за най-сигурната мрежа на пазара. Тази битка вече е до голяма степен загубена на корпоративно ниво.

В същото време устройствата на Samsung Electronics, които работят с операционната система Android, получиха одобрението на американското министерство на отбраната по-рано този месец.

Зелената светлина за Apple позволява на държавните служители достъп до военни мрежи през iOS 6. Някои агенции във военното министерство вече използват устройства на Apple - общо около 41 000 броя, но до момента им се налагаше да четат данни през трета страна, за да отговорят на федералните изисквания за сигурност.

Преди около година Военновъздушните сили сключиха договор за 9,4 млн. долара за покупката на 18 000 iPad-а, което е една от най-големите покупки на таблети в историята на армията до момента. Така пилотите замениха с устройството сакове с наръчници и навигационни графики.

http://www.investor.bg/

 
Япония създава войски за киберсигурност
21.05.2013, 15:00

Правителството на Япония в близките седмици възнамерява да създаде специални войски за киберсигурност в състава на въоръжените сили.

„Ние трябва да създадем в Япония съвършено сигурна зона на кибернетична дейност, достойна за страна с първокласни информационни стандарти”, заяви премиерът Синдзо Абе.

Главната задача на новите подразделения ще трябва да бъде да пазят държавните и отбранителните системи от действията на хакерите.

През 2015 година се предполага, че ще бъде сформиран също така и Център за кибернетична сигурност при правителството. Той ще координира цялата политика в тази сфера, включително и подготовката на специалистите.

 
Русия извежда от експлоатация най-тежките в света атомни подводници
21.05.2013, 14:54

проект 941Русия ще изведе от състава на флота и ще утилизира два от трите най-тежки в света ракетни подводни крайцера със стратегическо предназначение от клас „Акула” (проект 941) – ТК-17 „Архангелск” (заводски номер 725, въведен в строя на 06.11.1987 г.) и ТК-20 „Северстал” (заводски номер 727, въведен в строя на 04.09.1988 г.).

Третият ракетоносец от същия тип – ТК-208 „Дмитрий Донский” (заводски номер 711, въведен в строя на 12.12.1981 г, модернизиран до проект 941УМ и въведен в експлоатация на 26.07.2002 г.)- ще остане в строя до 2017 година като кораб за изпитания за ракетна и друга техника.

„Решението за извеждането на намиращите се в резерва дълги години „Архангелск” и „Северстал” беше взето по финансови съображения. За поддържането в нормално състояние на системите им са нужни непосилно големи разходи. Модернизацията им също не е икономически целесъобразна”, - съобщи източник от Министерството на отбраната на РФ. – Още за проект 941

 
Русия ще проведе изпитания на дънна балистична ракета
21.05.2013, 14:35

В Бяло море се подготвят заводски изпитания на новата балистична ракета „Скиф”, която може да се намира в режим на очакване на морското или океанското дъно и по команда да порази наземни или морски обекти. Изпитанията на ракетата трябва да започнат до края на юни тази година.

Ракетата ще бъде монтирана на дъното на Бяло море за изпитанията с помощта на подводница Б-90 „Саров” (проект 20120), специално преработена за изпитанията на „Скиф”. На подводницата е установен торпеден апарат с увеличен диаметър (около 1 метър) и специални баластни цистерни, които трябва да компенсират теглото на изстреляната ракета и да помогнат на лодката да запази устойчивост.

 
Военноморските авиатори усъвършенстват бойните си способности
21.05.2013, 09:35

вертолет AS 565 MB “Пантер” От 14 до 16 май 2013 г. в морската авиобаза „Чайка” бяха проведени дневно-нощни полети. Поставените основни цели бяха облитане и кацане на вертолетната площадка на МБАЛ „Света Марина” и провеждане на първи тренировки за стоварване на десант на борда на кораб.

От 1 август 2012 година личният състав на авиобаза “Чайка“ носи денонощно дежурство с един вертолет AS 565 MB “Пантер” и дежурен екипаж. Част от задачите включват участие в операции по търсене и спасяване на суша и море и съдействие на други ведомства, при действие в отговор на кризи, промишлени аварии, природни бедствия и извънредни ситуации.

До момента кацането след изпълнение на такива задачи можеше да се извърши в авиобаза “Чайка” или на летище Варна. Тези два варианта, предвид натоварения автомобилен трафик в града, изискват значително време за транспортиране на нуждаещи се лица от вертолета до лечебно заведение.

Изградената през 2011 година и сертифицирана от ГД „ГВА” вертолетна площадка в МБАЛ „Света Марина” ЕАД – гр. Варна предостави алтернатива при изпълнение на горепосочените задачи. След извършена предварителна координация с Управителя на вертолетната площадката и при отлична организация, от 14 до 16 май 2013 г. всички командири на екипажи от състава на авиобаза „Чайка” извършиха 20 тренировъчни кацания с вертолет AS 565 MB “Пантер”.

Тренировките за стоварване на десант на борда на кораб бяха извършени заедно с моторен катер 221 от състава на Пункт за базиране Варна. Усилията бяха съсредоточени към усъвършенстване на взаимодействието между екипажа на вертолета и екипажа на плавателния съд. Синхронизирането между вертолета и катера се извърши при скорост 5-8 възла на височина 45-50 фута. Височината на мачтата на катера е 33 фута от нивото на морската повърхност, а мястото за десантиране е с размери 3.5×3.5 метра.

През нощта, отново във взаимодействие с моторен катер 221, бяха изпълнени задачи за доставяне и взимане на товар от борда на плавателния съд с използване на бордната лебедка.

 http://www.navy.mod.bg/

 
Три “Б” за разполагане на руска авиобаза в Беларус
21.05.2013, 08:27

Това, което толкова дълго обсъждаха военни експерти, май че става реалност: на беларуска земя ще се появи руска авиобаза. Може дълго да се разсъждава на тема правдоподобност и целесъобразност на такова решение, но както казваше един известен анализатор, ако не вярвате, толкова по-зле за вас. Сега въпросът вече се разглежда като търсене на пътища за неговата практическа реализация. И най-вероятно военните специалисти от Беларус и Русия вече обсъждат подробно възможните места за разполагане на руските изтребители.

Здравият смисъл подсказва, че беларусите могат да предложат на руснаците 3 летища – в Берьоза, Барановичи или Бобруйск. От гледна точка на специалистите като перспективни се очертават само двете последни. Защо не Берьоза?

Първо, поради състоянието на летището. Инфраструктурата на обекта като цяло се нужда от модернизация. На това повлия преди всичко извеждането от тук на 927-а изтребителна авиобаза през 2008 година. Логично е да се предположи, че са започнали да консервират летището с постепенен демонтаж на полосата за излитане и кацане (ПИК), но то едва ли ще бъде извадено от баланса на военното ведомство, тъй като то е напълно годно за използване от безпилотни авиационни комплекси, каквито се планира да се развиват в Беларус.

Второ, летището в Берьоза има един сериозен недостатък – неговата близост до западната граница (60 км), което естествено се отразява негативно на неговата способност за оцеляване. Затова най-вероятно ще останат само два варианта – Барановичи или Бобруйск.

Колкото до Барановичи, то това е преди всичко действащо летище с отлична ПИК и развита инфраструктура. Плюс това, което не е маловажно, до него се намира 558-и авиоремонтен завод, в който е усвоен ремонта и модернизацията на изтребители Су-27 и Су-30. Това е едно от най-големите летища, чиято ПИК му позволява да  приема летателни апарати от различни типове, включително бомбардировачи и тежки транспортни самолети. По времето на СССР на него бяха дислоцирани два полка, включително знаменития 203-и гвардейски Орловски тежък бомбардировъчен авиационен полк, в който имаше на въоръжение 34 ракетоносци Ту-22К.

Бобруйск е бивше летище на далечната авиация. По-рано тук бяха дислоцирани щаба и един от полковете на 22-а гвардейска Донбаска тежка бомбардировъчна авиационна дивизия. За инфраструктурата и състоянието на ПИК сега нищо не е известно със сигурност. Но даже ако се предположи, че полосата и ескадрилните зони са в нормално състояние, то за възстановяване на осигуряващите обекти ще трябват пари и то доста. Плюсовете на Бобруйск: отдалеченост от западната граница (340 км), близост до Русия (130 км), което не е маловажно за руснаците при осигуряването на авиобазата материални средства (гориво, резервни части и т.н.)

Най-вероятно може да се очаква развитие на събитията по следния сценарий. На първо време, докато руските самолети (дори ако това ще са индийските Су-30) започнат да усвояват театъра на военните действия (ТВД), те ще бъдат настанени в Барановичи. Не случайно беше обявено за евентуално пристигане още през тази година на звено изтребители, летателен и инженерно-технически състав за носене на съвместно бойно дежурство по противовъздушната отбрана (ПВО). Едновременно ще започнат работи по усъвършенстване на бобруйското летище. Предполага се, че за това ще са необходими 1,5-2 години. Освен самата инфраструктура на обектите ще възникне важния въпрос за строителството на жилища за руските военнослужещи. Нито в Барановичи, нито в Бобруйск няма свободен жилищен фонд.

Това е положението в момента. Къде наистина ще бъде разположена руската авиобаза ще покаже времето. По този въпрос у беларуското и руското военно ръководство може да има съвършено други съображения, при които икономическите фактори може да играят второстепенна роля.

http://infobalkani.wordpress.com/, Сергей Острина

 
Американците подозират, че Китай е извършил първото изпитание на нова ракета за унищожаване на спътници
21.05.2013, 08:23

Военните в Китай проведоха на 13 май първото изпитание на нова противоспътникова ракета със земно базиране, твърдят американски източници с позоваване на данни от разузнаването. В китайските СМИ и официалните източници през това време се появиха пояснения по повод забелязания на 13 май в небето от мнозина потребители на интернет и активно обсъждан в Мрежата неидентифициран летящ обект над територията на КНР.

Както съобщи преди това вестник The China Daily, във вторник вечерта от космодрума Сичан в югозападната провинция Съчуан е изстреляна сонда с изследователски цели. В сряда беше публикуван отчет за изстрелването и на сайта на китайската Академия на науките. Както се отбелязва в съобщението, апаратът е предназначен за изследване на магнитните полета в околоземното космическо пространство.

Обаче по данни на американското издание The Washington Free Beacon, в действителност в понеделник от полигона Сичан е изстреляна не изследователска сонда, а ракета Dong Ning-2 ASAT, способна да унищожава спътниците на  потенциалния враг.

Интересното е, че предполагаемото изпитание беше проведено само седмица след като на 6 май Министерството на отбраната на САЩ обнародва доклад за ръста на военната мощ на Китай. В него в частност се споменаваше активното развитие в КНР на системата за противоракетната отбрана. По традиция китайските власти изказаха протест във връзка с обнародването на доклада, като отбелязаха, че  в него се посочват преиначени факти. Всеки път, когато Пекин  коментира подобни доклад, подчертава, че увеличаването на военната мощ е свързано само с отбрана и не представлява заплаха за други страни.

Изданието The Washington Free Beacon писа за съществуването на нова китайска ракета DN-2 миналия октомври, а през януари тази година с позоваване на разузнаването съобщи, че подготвят ASAT за изстрелване.

Във вторник на брифинг за журналисти в Пекин на официалния представител на МВнР на Китай Хун Лей беше зададен въпрос за изпитанието на противоспътниковата ракета. Той не опроверга тази информацията, но и не я потвърди, като каза, че не е запознат със ситуацията. Дипломатът подчерта, че Китай последователно се бори за мирно използване на космическото пространство и против милитаризацията и надпреварата във въоръженията в космоса.

Прессекретарят на Пентагона Кети Уилкинсън също отказа да коментира този въпрос. Тя отбеляза, че военното ведомство не обсъжда данни от разузнаването.

Междувременно американски източник, близък до разузнавателното ведомство, заяви, че е била изстреляна ракета DN-2, която представлява значителна стъпка напред за китайската програма за стратегията за асиметрична война с възможност за нейното използване против САЩ.

Още един събеседник на The Washington Free Beacon се съгласил с версията, че китайците нарочно са замаскирали изстрелването на ASAT като запуск на изследователска сонда. Ако това предположение е вярно, може би властите са се надявали, че изстрелването ще остане незабелязано. Обаче шумът се вдигна от потребителите на интернет – те видели в небето ярко светене и започнали да пускат в Мрежата фото и видеоснимки за НЛО. Официалните източници бяха принудени да направят коментар за случая.

Първото успешно изпитание на противоспътникова ракета SC-19 ASAT беше проведено от Китай  през януари 2007 година, когато беше свален един от метеорологичните спътници на страната. В резултат на инцидента в орбита останаха десетки хиляди парчета космически боклук, които понастоящем продължават да заплашват както пилотираните кораби, така и безпилотните космически апарати.

По данни на американското разузнаване, КНР притежава обширен военен космически арсенал, включително ракети-прехващачи и апарати, които са способни да извадят от строя спътниковите системи за свръзка и навигация, широко използвани от американските военни.

ДN-2 е способна да поразява цели на висока околоземна орбита на разстояние от 19 хиляди до 35 хиляди километра над Земята. Именно на тази височина се намират много военни, разузнавателни и търговски спътници на различни страни, в това число на САЩ. – Още ПРО

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Военен самолет на САЩ е задържан заради нарушаване на въздушното пространство на Индонезия
21.05.2013, 08:02

Dornier 328,Военновъздушните сили на Индонезия принудително приземиха самолет „Дорние 328” на ВВС на САЩ, който извършваше полет от Шри Ланка към Сингапур, предаде РИА Новости.

„Американският самолет получи нареждане да се приземи, тъй като не притежаваше разрешение за извършване на полет във въздушното пространство на Индонезия”, заяви командващият въздушната база „Султан-Искандар” в най-западната индонезийска провинция Ачех полковник Абу Супри.

„Наложи ни се да вдигаме във въздуха свои изтребители: ние им наредихме незабавно да се приземят и те се съгласиха да направят това”, допълни той. Супри уточни, че за извършването на полети над Индонезия чуждите военни самолети са длъжни предварително да получат разрешение от министерството на отбраната и от външното министерство, но американският летателен апарат не е притежавал такива.

 
Армията ни бе готова на всичко
21.05.2013, 00:35

Много ми е мъчно, че е ликвидирана армията ни като институт, в който се полагаха грижи за човека. Всеки ден на войника му се правеше преглед на външния му вид и опретността, но заедно с това се наблюдаваше внимателно неговото здраве и дори настроение и там, където беше необходимо, се взимаха строги мерки за ликвидирането на отклоненията.

През 1955/56 г. бях изпратен на курс за преквалификация във военното училище в Шумен. От тежкокартечар станах зенитчик. Директно бях изпратен за командир на радио-технически и приборен взвод в поделение 55100 в Кърджали.

Полкът беше новосъздаден. Имаше помещения за личния състав, но техниката беше на открито – изложена на слънце, дъжд и сняг. А тя беше скъпа и сложна техника. През 1957 г. командирът отдели от старите войници 40-50 човека и започнахме с наши средства да строим навеси, където да я подслоним. Командирът – майор Найденов, се обърна към войничетата: „Момчета, ако направите навреме и качествено навесите, мога да ви наградя, като ви изволня 5 дни по-рано от набора“. С много усилия навесите бяха готови.

След като във в. „Народна армия“ бе обнародвана заповедта на коя дата наборът може да се уволнява, една седмица преди тя да настъпи командирът, който бе много обичан и уважаван от войниците, удържа на думата си. Той направи тържествен обяд и наборът беше уволнен.

Към 16 ч. същия ден обаче се получи телефонограма – наборът да се задържи за неопределено време. Отношенията между Турция и Сирия бяха достигнали до ръба на войната. Но командирът  каза: „Сега не мога да ги върна обратно, защото те може да са си заминали вече“. Пък и младите войници току-що бяха пристигнали.

Към 17 ч. началник щаба майор Бояджиев ме помоли да отида до гарата и да видя дали някой от момчетата не е употребил повечко алкохол и ако има такъв случай, да помоля двама души да се погрижат за него при качването и слизането му от влака.

Когато стигнах гарата и момчетата ме видяха, ме поканиха да изпия заедно с тях по една бира в бюфета. Обясних им с каква задача съм тук, като не пропуснах да спомена: „Вие сте късметлии! Получи се телефонограма от министерството набора да се задържи за неопределено време заради отношенията между Турция и Сирия“.

Всички се умълчаха. Тогава ефрейтор Николай Иванов Киров от Асеновград каза:

„Полкът не може да поддържа висока бойна готовност. Предлагам да се върнем в поделението доброволно и да помогнем на командирите по сглобяване на разчетите“.

Така и направиха. Когато командирът ги видя и те му доложиха защо се връщат, той едва не се просълзи. Веднага издаде нареждане на старшините на батареи как да бъдат настанени и зачислени за храна.

Момчетата си облякоха отново войнишките дрехи и на другия ден се отдадоха на огнева служба и бойна работа. За една седмица разчетите бяха сглобени. И отново последва тържествен обяд и цялото поделение под звуците на гарнизонната военна музика изпратихме момчетата на гарата.

Такава беше нашата армия. Готова на всичко!

Дано новото правителство, което предстои да се формира сега, да възстанови поне отчасти военната служба на донаборниците. Армията учеше на много добродетели войниците и те се връщаха по домовете си възмъжали и с повишено чувство за отговорност към своите задължения.

http://www.desant.net/, Младен Владов Яшев, Шумен

 

 
Полигон „Змейово” не замърсява въздуха на Стара Загора, но референдум за закриването му ще има
20.05.2013, 17:27

На 26 май в Община Стара Загора ще има местен референдум, който трябва да отговори на въпроса: „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?" На 28 март решението беше подкрепено с пълно мнозинство от 44 общински съветници. Вносители на предложението за народното допитване бяха 11 общински съветници от БСП, ВМРО-БНД и Съюз „Стара Загора". Причината? Военните замърсявали въздуха в района на Стара Загора.

Другото мнение е изразявано не един път. Днес то бе потвърдено на съвместна пресконференция на министрите на околна среда и водите и на отбраната Юлиян Попов и Тодор Тагарев, т.е. полигонът „Змейово” не е източник на вредни вещества, които да влошават качеството на атмосферния въздух в района  на Стара Загора до нива над допустимите норми. На същата позиция бяха още изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова, директорът на Института по отбрана полк. доц. Стоян Балабанов и директорът на Дирекция „Опазване чистотата на въздуха“ в МОСВ Иван Ангелов........ Прочети още

 
Бъдещето на руската артилерия
20.05.2013, 17:16

САУ „Коалиция”В Русия са проведени изпитания на опитна 152-милиметрова гаубица „Коалиция-СВ”, използваща нов принцип на изстрелване на снаряда. Русия се стреми да създаде принципно нова артилерийска система, която дава възможност да бъде ликвидирано набелязялото се на границата на вековете качествено изоставане на руската артилерия.

Термоелектрохимическото оръдие вместо обикновен барут използва специално взривно вещество с голяма плътност, което се взривява от електрически разряд. Твърди се, че на снаряда в дулото на оръдието въздейства не само енергията на разширяващите се газове, но и електромагнитният импулс. В резултат се появява възможност да бъде увеличена далечината на стрелбата на оръдието 1,5 пъти, съобщи вестник „Известия”.

„Коалиция” ще се отличава с много високо равнище на автоматизация, което ще позволи рязко да бъде съкратен екипажа (възможно е до двама души). При това кулата с въоръжението ще бъде напълно отделена от сектора на екипажа. Разполагането на членовете на екипажа в отделна бронирана капсула ще повиши тяхната защита. Очаква се също, че системата ще има висока скорост на стрелбата и по-голяма - до 70 км. далечина на стрелбата. Верижният вариант на системата най-вероятно ще се базира на перспективното руско тежко верижно шаси, създавано по проекта „Армата”.

Русия се стреми да създаде принципно нова артилерийска система, която ще даде възможност да бъде ликвидирано качественото изоставане на руската артилерия, набелязало се след разпадането на СССР. Днес намиращите се на въоръжение в руската армия артилерийски системи отстъпват както на най-добрите западни образци, така и на китайските системи.

Съвременните китайски самоходни 155-милиметрови гаубици, такива като PLZ-05 са създадени с използване на технологии, получени по време на сътрудничеството с американската компания Space Research в 1980-те години. Тогава Space Research беше пионер в създаването на тежки оръдия с увеличена дължина на дулото и на стрелбата. Опитът от създаване на далекобойни артилерийски системи се съчетаваше с успехите в разработването на средно верижно шаси от новото поколение, а също с постиженията в областта на създаване на автоматизирани системи за управление на артилерийския огън. Накрая, за китайските самоходно гаубици от Русия беше заимствана автоматизираната система за зареждане на оръдията, използвана от руската гаубица „Мста-С”.

В резултат новите китайски артилерийски системи превъзхождат руските аналози по степен на автоматизация и далечина на стрелбата. По такъв начин, сега Русия трябва да предприеме значителни усилия за да възстанови позициите си на пазара на артилерийско оръжие. – Още за САУ „Коалиция”

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Намерени са „черните кутии” на катастрофиралия самолет на ВВС на САЩ
20.05.2013, 14:00

„Черните кутии” на самолета за зареждане във въздуха на ВВС на САЩ, катастрофирал в Киргизстан в началото на май, са били намерени и предадени на САЩ, съобщиха от министерството на транспорта и комуникациите на републиката.

Самолетът-цистерна КС-135 на Центъра за транзитни превози на ВВС на САЩ в Киргизстан катастрофира на 3 май в планинско дефиле приблизително 10 минути след излитане от авиобазата.

С дешифрирането на бордовите самописци на самолета ще се заеме американската страна, тъй като Киргизстан няма технически възможности за разчитане на записи.

 
Открити летателни дни
20.05.2013, 13:37

Su-25По случай Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, в авиобази от състава на Военновъздушните сили ще се проведат открити летателни дни, съобщава Пресцентърът на МО.

На 21 май / вторник/ от 09.30 до 12.30 часа в 24-та авиационна база гостите ще имат възможност да разгледат вертолети „Ми-17“, „Ми-24“, „Кугар“ и „Бел-206“ и да наблюдават демонстрации по гасене на пожари с вертолет „Ми-17“, оборудван със специализирана подвесна система „Бамби-бак”.

Откритият летателен ден в Базата за предно разполагане в Безмер ще се проведе на 22 май /сряда/ от 09.00 до 12.00 часа. В статичната експозиция ще бъде представена авиационна и самолетообслужваща техника и показ на стрелково оръжие. За децата е осигурена възможност да рисуват върху бетонните шестоъгълници на пистата. Гостите на авиобазата ще наблюдават и демонстративни полети със самолети Су-25.

Входът е свободен за всички любители на авиацията, които желаят да посетят откритите летателни дни в авиобазите в Крумово и в Безмер.

 
В Тайван е катастрофирал изтребител Mirage
20.05.2013, 10:50

изтребител MirageДнес (в 09:45 местно време) по време на планов учебен полет в Тайван е катастрофирал изтребител Dassault Mirage 2000-5 (ROCAF) от авиобаза Hsinchu, съобщава Focus Taiwan.

Двамата члена на екипажа са успели да се катапултират, заплаха за живота им няма. Причините за произшествието се изясняват.

През последните няколко дни това вече е втора катастрофа на самолети на ВВС на Тайван. В сряда, 15 май, поради технически нередности катастрофира тайвански изтребител F-16. Пилотът на този изтребител също благополучно се катапултира.

Тайван закупи от Франция 60 изтребителя Mirage 2000-5 през 1992 година, като последният от тях бе доставен на клиента през 2001 година. За цялото време на експлоатацията им Тайван е загубил, отчитайки и днешната катастрофа, пет машини Mirage 2000-5.

От 2006 година се обсъжда възможността за замяна на остарелите тайвански Mirage 2000-5 с американски изтребители F-16C/D , но САЩ отказват подобна сделка, не желаейки да усложняват отношенията си с Китай. По-късно пък се появи информация, че Тайван е готов да вземе под аренда ескадрила F-16C/D (от 12 до 24 самолета), но през март 2013 година бе обявено, че страната се отказва от тази сделка. - Още за Mirage

 
Военен разузнавач: US полковник лежеше в канавка да разузнава нашите изтребители
20.05.2013, 09:45

Когато отидох в Комисията по досиетата да си видя моето, след като го обявиха и качиха в интернет, служителка ми отговори, че не може да ми го даде, тъй като е засекретено. Представяте ли си? Става дума за моето досие и моята биография, все едно че не съм я живял аз. Тогава зададох въпрос защо като е секретно, обявяват името ми и ме осветяват. А тя ми отговори стандартно: ние изпълняваме закона.

Аз съм бил военен разузнавач в Турция по време на възродителния процес. По същото време американският военен аташе в София написа в мемоарите си, че му се е налагало цяла нощ да лежи в канавка на летище София, за да разкрие какви изтребители МиГ ни дават руснаците. Той е изпълнявал държавен дълг и сега е почитан в своята родина. Не е оплют публично като мен, не е разкрит, че е бил разузнавач, още повече доносник. Аз и моите колеги също изпълнявахме държавния си дълг в Турция, вършехме подобна работа - разкривахме дали САЩ са дали нови ракети на турската армия.......Прочети още

 
Европа не е готова да плаща амбициите на САЩ?
20.05.2013, 09:17

През последните няколко години от страна на САЩ — лидера на НАТО, се поставя въпроса, че Европа трябва увеличи разходите си за отбрана. Обаче нужна ли е на Европа такава грижа за нейната сигурност?

Последният засега опит за натиск върху европейците от страна на НАТО се състоя на 6 май. Как ще реагират лидерите на европейските държави?............ Прочети още

 
Руски танк Т-90С ще остане за изпитания в Перу
20.05.2013, 09:04

Т-90СИзложбеният образец на руския танк Т-90С ще остане в Перу след края на изложбата на оръжие SITDEF 2013 в Лима. Представителите на Русия получиха официална молба от Министерството на отбраната на Перу да оставят танка за провеждането на изпитания.

Предполага се, че изпитанията на танка ще продължат около половин година. В същото време в Перу ще бъдат доставени боеприпаси, за провеждането на различни стрелби. В случай на удачно завършване на изпитанията Министерството на отбраната на Перу може да купи първата партида от танкове Т-90С, на брой 100 единици.

В момента в перуанската армия има около 300 съветски танка Т-55, който трябва да бъдат заменени. - Още за Т-90С

 
Русия праща в Сирия усъвършенствани крилати ракети
20.05.2013, 07:49

П-800 Яхонт Русия е изпратила в Сирия партида усъвършенствани противокорабни крилати ракети, пише “Ню Йорк таймс”, цитиран от РИА Новости. Вестникът се позовава на пожелали анонимност представители на американските власти.

В статията не се посочват срокове. Москва неведнъж е заявявала, че не доставя на Сирия никакви оръжия, освен отбранителни, и че не нарушава нито международното право, нито резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Тези дни външният министър Сергей Лавров потвърди, че Русия не е сключвала никакви нови договори със Сирия, а изпълнява старите договори, засягащи средства за противовъздушна отбрана, отбелязва агенцията.

Според източници на “Ню Йорк таймс”, цитиращи тайни разузнавателни доклади, става дума за ракети “Яхонт” с модернизирани системи за самонасочване, които правят тези оръжия още по-ефективни. Свръхзвуковите крилати ракети “Яхонт” са предназначени за поразяване на кораби при силно радиоелектронно противодействие от страна на противника. Обсегът на осемметровите ракети с тегло три тона е 300 километра.

Доставените ракети “Яхонт” ще осигурят на сирийските власти възможността да изтласкат флота на Запада от крайбрежието на страната, твърди пред “Ню Йорк таймс” политологът Джефри Уайт, бивш високопоставен служител от разузнаването на САЩ.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) от 2010 до 2011 г. Русия е продала на Сирия над 70 противокорабни ракети “Яхонт”. Според източниците на “Ню Йорк таймс” оръжията от новата партида имат по-добри характеристики.

В момента Русия и САЩ се опитват съвместно да организират международна конференция за уреждане на ситуацията в Сирия.

Миналата седмица медии от САЩ писаха, че Израел е разтревожен от намерението на Русия да достави на Сирия зенитно-ракетни комплекси С-300.

Премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху посети Москва, за да преговаря по въпроса с президента на Русия Владимир Путин. След преговорите обаче руският външен министър Лавров заяви, че Москва все пак ще достави С-300 на режима на Асад. Според “Уолстрийт джърнъл” сделката е на стойност 900 милиона долара, посочва сайтът Нюз. ру. – Още за П-800 Яхонт

 
САЩ и Италия с наблюдателен полет над Русия
20.05.2013, 07:32

C-130J Super HerculesНаблюдателни полети над руската територия ще бъдат проведени тази седмица от военни инспектори от САЩ и Италия. Инициативата е част от международния Договор за Открито небе, съобщиха от руското военно министерство, предаде „Гласът на Русия".

Експертите ще летят над Русия от 20 до 24 май на борда на италианския военен транспортен самолет C-130J Super Hercules, производство на „Локхийд Мартин". Те ще използват разузнавателно оборудване, одобрено от руска страна, отбелязва ведомството.

Според договора всеки самолет, използван към програмата, е оборудван със специални оптични уреди, камери, сензори и радар.

Договорът, който влезе в сила от 1 януари 2002 година, установява режим за наблюдателни полети над териториите на 34 държави, за да съдейства за прозрачност на военните сили и предприеманите действия.

 
Отново неидентифицирана подводница близо до Япония
20.05.2013, 07:25

На 19.05.2013г японските сили за отбрана отново откриха неидентифицирана чуждестранна подводница в непосредствена близост от териториалните си води. Това съобщава японското Министерство на отбраната.

Подводницата е била забелязана в района на южния остров Минамидайто (префектура Окинава). Тя не е нарушила японската граница.

На 2 и 3 май в зоната, граничеща с териториалните води на Япония, за непродължително време също са навлизали неидентифицирани подводници. В Министерството на отбраната предполагат, че подводниците принадлежат на Китай, но няма потвърждаване на версията.

 

 
МО и армията се радват на позитивен образ в печатните медии
19.05.2013, 23:50

Вестниците и списанията у нас пишат преди всичко хубави неща за Министерството на отбраната и Българската армия. Критиката от тяхна страна е сведена до минимум. Това става ясно от Доклада за резултатите от дейността на Министерството на отбраната през първото тримесечие на 2013 г., който е публикуван на сайта на ведомството.

От 2 януари до 31 март в печата са излезли 1190 публикации за МО и армията. Положителните са 1144, а отрицателните – само 46. Данни за електронните медии не се посочват.

За същия период на електронната страницата на Министерството на отбраната, на профила на Българската армия в социалната мрежа „Фейсбук“ и в рубриката „Вътрешна информация“ на Автоматизираната информационна система на Българската армия са публикувани 124 новинарски съобщения. Изпратени са 87 писмени отговора на журналистически запитвания. Организирани са осем интервюта с министъра на отбраната и над 10 интервюта с ръководни кадри и експерти от Министерството на отбраната и Българската армия.

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
Нова корвета клас Type 056 постъпи в състава на ВМС на Китай
19.05.2013, 23:22

Според информация на форума defence.pk, вчера в състава на Северния флот на ВМС на Китай е приета корветата 580 Datong клас Type 056.

Това е четвъртият кораб Type 056 и първият кораб от този тип, построен в корабостроителницата Liaonan Shipyard в Далиен.

 
"Строго поверително"
19.05.2013, 20:15

Наскоро военните контраразузнавачи отбелязаха юбилея на една от най-ефективните специални служби от времето на Втората световна война. Преди 70 години, през април 1943 г. се създава нова структура на съветското военно разузнаване под наименованието СМЕРШ, което се дешифрирало като "Смърт на шпионите".

Днес в Русия има само малко над стотина ветерани от СМЕРШ. Спомените на всеки един от тях са безценни. СМЕРШ е просъществувал кратко, около три години - от 1943-а до 1946 година. Опитът, натрупан от контраразузнавачите през тези трудни години, се изучава и се използва от контраразузнаванията в цял свят.

СМЕРШ се създава на 19 април 1943 г. на основата на Управлението на особените отдели на Народния комисариат на вътрешните работи на СССР. За ръководител на създадената структура е назначен комисарят на държавната сигурност 2-и ранг Виктор Абакумов. Той се подчинявал пряко на Сталин..........Прочети още

 
Русия изрази готовност да създаде съвместно с Турция комплекс на ПВО с далечен обхват
19.05.2013, 15:20

„Антей-2500” Русия изрази готовност да създаде съвместно с Турция комплекс на ПВО с далечен обхват, като за основа ще бъде използвана системата „Антей-2500”, предаде РИА Новости.

Турция отдавна е обявила конкурс за закупуването на система за ПВО с далечен обхват, но и до момента няма обявен резултат от конкурса.

„Русия е готова в рамките на конкурса да предложи съвместен руско-турски продукт на основа на системата „Антей-2500” (експортен вариант на С-300). Например установката за изстрелване може да бъде поставена на турско шаси”, заявява ръководителят на руската делегация на международната оръжейна изложба в Перу, Сергей Ладигин. – Още за С-300

http://www.focus-news.net/

 
Запасни и резервисти подкрепят усилията на главния прокурор
19.05.2013, 14:28

Сотир Цацаров Безпокойство от атаките срещу прокуратурата и конкретно срещу главния прокурор Сотир Цацаров изразява в позиция Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Като заявяваме подкрепата си за главния прокурор г-н Сотир Цацаров, ние потвърждаваме още веднъж позицията на СОСЗР за стабилно управление на България, което би могло да ни изведе от икономическата, социалната и политическата криза, посочват генералите, офицерите и сержантите от запаса и резерва.

**********

Позиция на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) във връзка с актуалната обстановка в страната

Членовете на СОСЗР са обезпокоени от атаките, на които в последно време е подложена българската прокуратура и преди всичко главният прокурор г-н Сотир Цацаров. Нашата позиция е категорична, че България се нуждае от стабилни институции. Подобно отношение към прокуратурата в дните, когато все още не е сформирано 42-то Народно събрание и предстои избирането на ново правителство, може да доведе до хаос в страната.

Офицерите и сержантите от запаса и резерва подкрепят усилията на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев за спазване на Конституцията и му пожелават успех в консултациите с парламентарно представените партии. За нас действията на главния прокурор са точно в тази посока на стабилизиране на държавата. Надяваме се, че прокуратурата ще стигне до край, за да разбере българският народ истината за политическия ни живот.

Като заявяваме подкрепата си за главния прокурор г-н Сотир Цацаров, ние потвърждаваме още веднъж позицията на СОСЗР за стабилно управление на България, което би могло да ни изведе от икономическата, социалната и политическата криза.

Председател на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов

http://www.otbrana.com/

 
Русия предложи на Бразилия доставка на изтребители Су-35 и технологията на тяхното създаване
19.05.2013, 09:11

Су-35Русия предложи на Бразилия доставка на изтребители Су-35 и технологията на тяхното създаване, съобщава РИА Новости.

Бразилия през 2009 година се отказа от закупуването на руски изтребители, като в списъка й останаха шведските „Грипен”, американските Ф-16 и френските „Рафал”.

„Без значение, че Русия остана извън тендера, ние направихме предложение на бразилската страна за доставка на ПВО комплекси „Панцир” и изтребители Су-35, заедно с технологията на тяхното създаване.

Нашето предложение се разглежда”, заявява ръководителят на руската делегация на международната оръжейна изложба в Перу, Сергей Ладигин. – Още за Су-35

 
Американските военни моряци получиха първият десантно-транспортен кораб тип MLP
19.05.2013, 08:53

Mobile Landing Platform - MLPНа 14 май 2013 година в корабостроителницата на Dynamics NASSCO (National Steel and Shipbuilding Company) в Сан Диего (щат Калифорния) се е състояла церемония по предаването на ВМС на САЩ на първият десантно-транспортен кораб от нов тип - "плаваща десантна платформа" (Mobile Landing Platform - MLP) Т-MLP 1 Montford Point.

Корабът е включен в състава на Командването за морски превози на американските ВМС (U.S. Navy Military Sealift Command) и ще бъде базиран в Портланд. Следват поредица от изпитания на кораба, като се очаква той да достигне оперативна готовност през 2015 година.

Корабите тип MLP фактически представляват плаваща база за разполагане на десантни катери на въздушна възглавница тип LCAC, всеки кораб е способен да пренася до три такива катера и да изпълнява задачи както като самостоятелен десантен кораб, така и като междинна база за претоварване на товари и десант на тези катери от по-големи десантни кораби за стоварване на необорудвано крайбрежие.

Проектът на кораба е разработен от General Dynamics на основата на корпуса на строения по-рано от NASSCO комерчески танкер тип Alaska.

През август 2010 година ВМС на САЩ сключиха с General Dynamics NASSCO контракт за 115 милиона долара за строителството на главния кораб Т-MLP 1 Montford Point, като официално той бе заложен за строителство на 23 януари 2012 година. През април 2012 година в Сан Диего започна строителството на вторият кораб Т-MLP 2 John Glenn, а през 2013 г. и на третият кораб Т-MLP 3 Lewis B. Puller (въвеждане в строя през 2018 г.). През август 2012 година американските ВМС обявиха, че планират да поръчат и четвърти кораб тип MLP.

 

 
Балтийският флот на Русия през лятото ще проведе повече от 20 учения
18.05.2013, 22:54

Силите на Балтийския флот през лятото ще участват в повече от 20 учения, по време на които ще бъдат отработени практически действия на корабните сили, бреговите войски и морската авиация на флота.

На заключителния етап силите на флота ща участват в главното мероприятие на бойната подготовка за 2013 година – мащабното оперативно-стратегическо учение „Запад”.

През зимния период корабните съединения и бреговите части са провели около 30 учения с изпълнение на практически ракетни, торпедни и артилерийски стрелби по различни цели. – Още за Балтийския флот

 
Вторият "Мистрал" ще бъде приет през 2017 година
18.05.2013, 13:23

Вторият по ред вертолетоносач клас "Мистрал" след приключване на строителството му във Франция ще се нарича „Севастопол” и ще бъде включен в състава на Черноморския флот на Русия през 2017 година, като ще бъде базиран в Новоросийск, съобщи представител на министерството на отбраната на страната.

Универсалният десантно-хеликоптерен кораб клас "Мистрал" развива скорост над 18 възла. Далечината на плаването му съставлява до 20000 мили, екипажът му е 160 души, като може да поеме на борда си 450 души, 13 основни танка или 70 бойни машини.

Авиационната група се състои от 16 вертолета.

 
НОИ: Над 3000 военнослужещи се пенсионирали през миналата година
18.05.2013, 09:14

3219 са пенсиониралите се военнослужещи за една година.  В информацията на НОИ за изпълнение на бюджета на Държавното обществено осигуряване за миналата година се посочва: „През 2012 г. са се пенсионирали общо 89 879 лица. От  тях  37 983 са за инвалидност поради общо заболяване (с 1969 по-малко от 2011 г.), 44 546 -  за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 на КСО (със 17 781 по-малко от 2011 г.), и 3219 – за осигурителен стаж и възраст на кадрови военнослужещи по чл. 69 на КСО (с 302 повече от  2011 г.).”

От Министерството на отбраната съобщават, че през миналата година с военната служба са се разделили 1607 военнослужещи, от които по собствено желание - 1390. От тях без право на пенсия – 799. Това предполага, че в тези 3219 пенсионирали се НОИ включва не само военнослужещи, но и всички категории от чл. 69 на КСО.

В информацията се посочва още, че броят на пенсионерите, получаващи лични пенсии по чл. 69 от КСО (кадрови военнослужещи, офицери и сержанти) се е увеличил с 448 (0,5 на сто) и към 31 декември 2012 г. е 89 155. През първото тримесечие на т.г. те нараснаха с още 796.

По принцип военните пенсии са около или над т.нар. таван, който до 1 април т.г. бе 700 лв, а след това бе вдигнат на 770. Напълно естествено този въпрос вълнува хората, които с години не получават това, за което са се осигурявали. Те не са само военни, разбира се.  НОИ дава информация че през 2012 г. максималният размер от 700 лв. са получавали 51 885 пенсионери (2,3 на сто от общия брой) като разликата между действителния и изплащания размер е 9 377,3 хил. лв.

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
Пехотинци газят правила заради Обама
18.05.2013, 08:00

Морски пехотинци погазиха собствения си правилник, за да опазят президента Барак Обама от дъжда. Според точка MCO P1020.34F от правилника морски пехотинец от мъжки пол няма право да носи чадър, докато е в униформа.

Освен това правилата не предвиждат изключения, при които това да е разрешено. Въпреки това обаче ефрейтор от частта на морските пехотинци бе принуден да погази правилата.

Той разтвори чадър над главата на Барак Обама. Това стана, докато американският президент даваше пресконференция заедно с турския премиер Реджеп Тайп Ердоган под капките на ситен дъждец.

 
Проведе се заключителната конференция за учението „Бриз 2013”
18.05.2013, 07:45

На 15 и 16 май 2013 година във Военноморски клуб Варна се проведе заключителната планираща конференция за военноморското учение с международно участие „Бриз 2013”.

В конференцията участваха офицери от Командването на флота и военноморска база – ВМС, представители на ВМС на  САЩ, Италия, Гърция и Турция, както и на държавни и неправителствени ведомства и организации, които ще се включат в учението.

Началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Коста Андреев откри планиращата конференция, на която бяха дискутирани въпроси от плана за провеждане на предстоящото учение, както и участващите сили и средства от българските и чуждестранни военноморски сили.

http://www.navy.mod.bg/

 
Новини за ръководството на ТЕРЕМ ЕАД
18.05.2013, 07:42

„ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал –Варна“ ЕООД Доктор Деян Дунавски е новият председател на Съвета на директорите на ТЕРЕМ – ЕАД. За член на съвета е назначен доцент д-р Цветан Цветков – преподавател в УНСС, а доц. д-р инж. Станчо Петков остава изпълнителен директор на ТЕРЕМ и член на съвета.

Сменени са и управителите на две от търговските дружества на холдинга ТЕРЕМ. За управител на „ТЕРЕМ - Овеч“ ЕООД - Провадия, е назначен инж. Любомир Новаков.

Начело на „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал –Варна“ ЕООД е назначен инж. Иван Георгиев. По сигнал за нарушения във флотския военно-ремонтен завод е образувана проверка на служба „Военна полиция“ и е назначен вътрешен одит от Министерството на отбрана.

От ръководството на холдинга обявиха, че не се предвижда промяна на собствеността на дружеството.

http://www.mod.bg/

 
Военнослужещите от ВМС днес почетоха паметта на моряците, загинали при изпълнение на воинския си дълг
18.05.2013, 07:35

Военнослужещите от Военноморските сили почетоха вчера, 17 май, паметта на моряците, загинали при изпълнение на воинския си дълг.

По традиция в дните около 19 май - дата, на която през 1943 г. на нос Акин загиват петнадесет военни моряци от торпедоносеца „Смели”, военнослужещите от Военноморска база–ВМС се прекланят пред подвига и изразяват почитта и уважението си към своите достойни предшественици.

Вчера пред паметните плочи на Мемориалния комплекс в пункта за базиране - Бургас се проведе военен ритуал и беше отслужена панихида в памет на моряците, загинали при изпълнение на воинския си дълг. На ритуала присъстваха командирът на военноморска база-ВМС комодор Митко Петев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, бившите командири на военноморската база – адмиралите от резерва Минко Кавалджиев и Симеон Цеков, военнослужещи от ВМС, областният управител на Бургас Константин Гребенаров, представители на местната изпълнителна власт на Бургас, Созопол и Черноморец, близки и роднини на загиналите.

Заупокойна молитва и панихида отслужиха ставрофорен иконом Борис Беров от гр. Бургас и отец Стилиян от гр. Черноморец.

Военнослужещи и цивилни служители от базата и родственици и потомци на загиналите моряци положиха венци и цветя в памет на героите.

Във водите на Черно море пред нос Акин, под звуците на корабна сирена, бяха спуснати венец и цветя в знак на преклонение към моряците от торпедоносеца „Смели“, загинали на 19 май 1943 г.

**********

Мемориалният комплекс, изграден в района на пункта за базиране-Бургас, и паметникът, който се издига на нос Акин, прославят героите, загинали при изпълнение на своя свещен дълг пред народ и Родина.

На 5 декември 1916 г. в района на село Свети Никола (днес град Черноморец) при обезвреждане на морска мина намират своята гибел дванадесет военноморски миньори.

На 19 май 1943 г. на нос Акин загиват петнадесет военни моряци от торпедоносеца „Смели”.

Седем военни моряци от торпедоносеца „Дръзки” загиват на 15 октомври 1942 година.

Старшина втора степен Стефан Михалев Димитров от гр. Созопол загива на 9 декември 1973 г., спасявайки от гибел своите другари и кораба от пожар.

http://www.mod.bg/

 
Музеят в Крумово участва в „Нощ на музеите”
18.05.2013, 07:30

AradoМузеят на авиацията, филиал на Националния военноисторически музей, ще се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите”, като отвори врати за безплатни посещения на 18 май (събота) 2013 г. от 18,00 до 21,00 ч.

Посетителите ще имат възможност да разгледат вътрешната и външната експозиция на музея. Ще имат свободен достъп до пилотските кабини на вертолет Ми-2 и самолетите Ан-2, Ан-24 и МиГ-21УМ

Гостите на музея ще бъдат изненадани и с друга атракция, подготвена специално за събитието. Сдружение Пловдивски автомобилен клуб „Ретро” с участието на екипажи от автомобилен клуб „Тракод” – Одрин, ще превозват безплатно с ретро автомобили гражданите и гостите на Пловдив до Музея на авиацията и обратно. За целта от паркинга пред хотел „Тримонциум” в 18,00 часа над десет ретро и класически автомобила – Рокни Студебейкър, модел 1930 г., Победа М-20, модел 1953 г., Ситроен 2СV, модел 1962 г., Мерцедес 200Д, модел 1955 г., ще очакват желаещите да посетят Музея на авиацията.

 
Прекратиха процедурата за закупуване на противопожарен вертолет
18.05.2013, 07:27

AS 332C1e Super PumaГлавна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) прекрати на 16 май процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на един противопожарен вертолет. Като причина за това е обявено, че всички оферти не отговарят на условията на възложителя.

На 11 февруари 2013 г. ГДПБЗН обяви търг за купуване на един вертолет от тежък тип. В техническата спецификация се споменава, че той трябва да притежава способности за изпълнение на задачите които се възлагат на по ликвидиране на горски и високопланински пожари и търсене и спасяване. Финансирането на покупката става с европейски средства в рамките на програмата „Техническо обезпечаване на оперативните структури на ГДПБЗН – МВР за ограничаване и ликвидиране на горски пожари”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013”.

На 10 април бяха отворени офертите на кандидатите за процедурата. Това се оказаха компаниите Eurocopter с AS 332C1e Super Puma, AgustaWestland с AW139 и „Вертолеты России” с Ка-32А11ВС. И трите оферти не са отговаряли, както на административните изисквания, така и на зададените технически спецификации.

Очаква се в най-скоро време процедурата да бъде рестартирана, като за сега не е ясно дали ще има промени в изискванията по нея. За да бъде осигурено финансиране от ЕС процедурата трябва да приключи до края на годината.

http://aeropress-bg.com/

 
Участието в мисии ще повиши атрактивността на службата в резерва
18.05.2013, 07:21

Генерал-лейтенант от запаса Стоян ТопаловСОСЗР не подлага на съмнение участието на Въоръжените ни сили в мисии и операции зад граница. Ние много добре разбираме, че това произтича от ангажиментите, които сме поели, членувайки в ООН, ЕС и НАТО.

Конкретно за нашия съюз има още един много важен момент. СОСЗР е единствената българската неправителствена организация, която членува в Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР. Ние редовно обсъждаме тези въпроси на различни форуми на СИОР, в които участват 34 държави членки на НАТО или на „Партньорство за мир”. Длъжни сме да отбележим, че в последно време в председателството на СИОР, включително и по време на срещите с политическото и военното ръководство на Алианса, се обръща изключително внимание на ролята на резерва на Въоръжените сили в операции и мисии. Има се предвид най-вече, че резервистите са с професии и специалности, които са необходими за успеха на гражданско-военните отношения в съответните страни, където се водят операциите. Става дума за квалификации, които не са присъщи за военнослужещите.

Едновременно с това СОСЗР участва активно, включително и като домакин, на езиковите академии на СИОР, което дава възможност на младите резервисти да усвояват необходимия за операции и мисии английски език. От 2014 г. в продължение на две години СОСЗР ще председателства СИОР и има намерение да продължи тази политика.

Ние даваме позитивна оценка на досегашното участие на България в мисии и операции зад граница. Разбира се, не си затваряме очите пред пропуските, особено при недостатъчната подготовка на личния състав и неговото оборудване. Голяма част от нашите членове са тези, които поставиха началото на това участие. На това основание оценяваме усилията, които се полагат за нашите контингенти. Добри думи могат да се кажат и за представителите на политическото и военното ръководство, които договарят къде и с какви задачи да се включи България в една или друга операция. 

СОСЗР смята, че трябва да продължи стриктното спазване на приетата от правителството  „Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на Република България в операцията на ръководените от НАТО Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.” Поддържаме решението след 2014 г. да имаме участие в обучението и подготовката на Афганистанските сили за сигурност. Тук смятаме, че може да има по-голямо участие на резервисти, разбира се след много сериозна предварителна подготовка. Ще бъде полезно, ако в продължение на няколко години се изгради контингент от резервисти, който да се използва при необходимост. Подобно решение ще има и друг ефект. То ще повиши атрактивността на службата в резерва, което днес е много необходимо.

Грижа за съхраняване на натрупания боен опит трябва да имат преди всичко Министерството на отбраната и Българската армия. Смятаме, че особено важна е ролята на органите за управление на човешките ресурси, СКС и командванията на Видовете въоръжени сили. От не по-малко значение е мястото на военното образование – Военна академия и висшите военни училища. Би трябвало обаче подобаващо място да намерят и неправителствените организации. Голяма част от хората с боен опит вече са при нас, в резерва и запаса. Необходимо е да се намери най-добрата формула за тяхното използване. Дори, както вече отбелязахме, за включване в операции и мисии. Красноречив пример в това отношение са наблюдателите по линия на ООН или ОССЕ.

http://www.otbrana.com/

 
САЩ сменят командващия своите войски в Южна Корея
18.05.2013, 07:16

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл обяви, че новият командващ американските войски в Южна Корея ще е генерал-лейтенант Къртис Скапароти, (Curtis M. Scaparrotti) предаде ИТАР-ТАСС.

„Президентът Барак Обама смята да представи кандидатурата на генерал-лейтенант Скапароти вместо заемащия тази длъжност генерал Джеймс Търман”, съобщи Хейгъл.

Къртис Скапароти е на 57 г. През последните месеци той заемаше длъжността директор на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, а преди това бе заместник-командващ американските войски в Афганистан.

 
САЩ планират да съкратят разходите за военната операция в Афганистан
18.05.2013, 07:06

Администрацията на Барак Обама преразгледа проектобюджета за отбрана за фискалната 2014 г. и взе решение да изразходва за военната операция на американските войски в Афганистан с 10% по-малко, от предварително планираното. В петък президентът на САЩ изпрати писмо до Конгреса, в което съобщава, че иска за тези цели 79,4 милиарда долара, предаде ИТАР-ТАСС.

През април администрацията на Обама представи пред законодателите проектобюджет за отбрана в размер на над 624 милиарда долара. От тази сума 526,6 милиарда долара са предназначени непосредствено за нуждите на Пентагона, 88,5 милиарда – за операцията в Афганистан и 9,1 милиарда – за програмата на министерството на енергетиката относно осигуряването на надеждността на ядрените въоръжения и атомните реактори на самолетоносачите и подводниците.

http://www.focus-news.net/

 

 
Руски ракети за изтребителя Rafale?
17.05.2013, 22:08

ракета Х-31А Според информация на френския бюлетин "TTU", френската компания Dassault Aviation е започнала преговори с руското обединение ОАО "Корпорация Тактическое Ракетное Вооружение" относно възможностите за интеграция на руски управляеми ракети в състава на въоръжението на изтребителя Dassault Rafale. Този вариант може да окаже положителна роля при продажбата на изтребители Rafale в Индия.

ВВС на Индия имат на въоръжение значително количество руски ракети, като най-многочислени са ракетите клас „въздух-въздух” Р-73 и РВВ-АЕ, както и ракетите клас „въздух-повърхност” серия Х-31.

По-рано от компанията Dassault са заявили, че Rafale не е бил избран заради доста високата стойност на „ракетния пакет” френско производство, който се явяваше основен елемент в „големия” контракт при покупката на изтребителите.

 
Руски бойни кораби в Кипър
17.05.2013, 19:32

Големият противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев” направи делова визита в кипърското пристанище Лимасол, съобщи представител на Военноморските сили на Русия.

На пристанището моряците бяха посрещнати от представители на дипломатическия корпус на Русия и министерството на отбраната на Кипър. По време на 4-дневната визита екипажът ще попълни запасите си, ще се запознае с местната култура и забележителностите.

„Адмирал Пантелеев” е включен в състава на групата кораби на Тихоокеанския флот, които за първи път през последните няколко десетилетия посещават Средиземно море.

 
Криза на шпионажа: недостиг на агентура на фона на инфлацията
17.05.2013, 12:21

В историята със залавянето в Москва на сътрудника на ЦРУ Райън Фогъл най-много интригува не архаичната шпионска екипировка на американеца, а сумата на контракта за предателството. Фогъл обещавал на човека, когото вербувал, $100.000 в качеството на аванс за готовност да сътрудничи плюс ежегоден хонорар от $1 милион.

Ролята на потенциална „къртица” изпълни действащ боен офицер на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия, имащ голям опит за участие в контратерористичната операция в Северен Кавказ.

Старинният шпионски комплект на Фогъл (хартиена карта, перука и компас) и зашеметяващата сума на възнаграждението предизвикаха нееднозначна реакция на медиите. Редица от тях нарекоха този шпионски скандал „комедия”.

Във връзка с това политологът Владимир Слатинов напомни една неотдавнашна история: преди няколко години телевизията „Русия” транслира репортаж за „шпионските камъни”, пълни с електроника. Тогава много хора също иронизираха, но по-късно бяха представени очевидни доказателства, че „шпионски камъни” наистина са били използвани от разузнаването на Великобритания за получаване и предаване на информация.

В историята с Райън Фогъл шегите свършиха, когато ФСС разкри информация отпреди 4 месеца. В началото на годината руското контраразузнаване изобличи сътрудника на ЦРУ Бенджамен Дилън, работил като трети секретар на американското посолство. Той също се беше опитвал да завербува офицер на ФСС. И тогава, и сега резидентурата на ЦРУ в Москва действа по един шаблон.

Относно парите, предложени от Райън Фогъл на руския офицер, цифрите наистина са големи, каза Владимир Слатинов в интервю за "Гласът на Русия":

   - От една страна това може да се обясни с факта, че услугите на агентурата поскъпват, а валутата се обезценява. От друга – американските специални служби не се стискат за получаване на много важна за тях информация.

В разузнаването на водещите държави твърди такси за услуги на вербувани агенти никога е нямало. Вероятно няма и сега, каза в интервю за "Гласът на Русия" бившият сътрудник на КГБ на СССР Михаил Любимов. В полза на съветското разузнаване редица чуждестранни агенти бяха работили от идейни убеждения. А платените агенти на КГБ са получавали хонорари в зависимост от конкретните ситуации.

Най-високоплатеният агент на руското разузнаване се смята бившият високопоставен сътрудник на ЦРУ Олдрич Еймс, изобличен в САЩ през 1994 година. В течение на 9 години работа в полза на Русия на банковите му сметки се натрупаха $1,5 милиона, както предават американски медии.

Но за едва ли не най-скъпия шпионин се смяташе гражданинът на Ливан Али Тауфик Яри. Арестуваният от ливанската специална служба за работа в полза на МОССАД, този шпионин уж бил получил от Израел общо $600.000.

Може би в Русия резервът от предатели да се свършва и сега те струват два пъти по-скъпо…

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Лов на изтребители в мътни води
17.05.2013, 10:45

На 1 март министър Аню Ангелов трябваше да обяви предизвестения избор за покупка на изтребители трета ръка F-16 от Португалия и да зарадва нашите американски и португалски приятели от НАТО. Но не стана - на 1 март ГЕРБ вече не беше на власт.

Дойде обаче Гергьовден и на празника на армията се видя, че мераците да бъдат похарчени 700 млн. лв. за военни самолети не са секнали. Президентът Плевнелиев каза, че много му се ще да зарадва армията с нова бойна техника, а служебният премиер Марин Райков изненадващо съобщи, че е раздвижил процедурата.

Какво се случва и защо?

САЩ пристъпват към една от най-амбициозните си програми във военната индустрия - производство на нов модел изтребител F-35, който ще измести широко използвания досега F-16. Самолетът се произвежда с участието на Израел и редица европейски страни от НАТО - Великобритания, Белгия, Холандия, Норвегия, Дания и Турция, които също ще се превъоръжат с новото чудо. Затова голям брой F-16 ще бъдат пенсионирани в САЩ и Европа. Това обаче не ги превръща в планини от старо желязо. От "пенсионерите" може да се печели - като бъдат продадени на едни държави, които не могат да си позволят лукса да поръчат F-35.

Всеки препродаден F16, независимо от кого и на кого, удължава живота на производствената линия на Локхийд за тези самолети и носи печалби за САЩ - чрез доставка на резервни части и оборудване и тренировка на пилоти. САЩ и другите от НАТО вече са сложили серията употребявани F-16 на вниманието на Ирак, Пакистан, Индонезия, Филипините и други. Белгия още през 2007 г. продаде 16 от своите самолети на Йордания, а до 2015 г. ще се освободи от други 12. Холандия договори с Чили продажба на 16 самолета и планира да се освободи от останалите до края на 2015 г.

Това обяснява защо САЩ така настойчиво предлагат на някои бедни източноевропейски страни да пазаруват стари американски изтребители. Още през септември 2011 г. румънският президент Басеску съобщи, че Вашингтон лансира регионален проект за доставка на F16. В нашия печат изтекоха грами от 2008 г. на американския посланик у нас Джон Байърли, в които той съветва как България да бъде убедена да купи от старите щатски изтребители. Не е тайна, че Вашингтон активно лобира България и Румъния да вземат употребени F-16 от Португалия. Лисабон разполага с излишни американски изтребители от реколта 1984 г., с които отдавна иска да се раздели. Румъния вече "клекна" и военният министър Корнелиу Добрицою миналата есен обяви, че Букурещ ще закупи 12 F-16 втора ръка от Португалия, като за самите самолети цената е 125 млн. евро, а 475 млн. евро ще отидат за модернизация на машините и за обучение на пилоти. От румънска страна беше съобщено, че сделката е направена при силна конкуренция от българска страна.

Че България възнамерява да последва примера на Румъния, личи от това, че още през април миналата година български експерти са оглеждали самолетите в Португалия. На 19 декември м.г. правителството даде мандат на Ангелов да води преговори и да ги приключи до 1 март 2013 г. Военният министър тогава побърза да защити сделката, като посочи, че не е важно кога е произведен самолетът, а колко живот има. За да не изглежда, че изборът е предрешен, бе съобщено, че ще се водят преговори с други доставчици - Германия, Италия, Швеция, Израел. На 15 януари научихме, че списъкът вече е стеснен до италианския "Юрофайтер", "новия "Грипен" на Швеция и употребявания F-16 на Португалия.

Смущаваща е и самата процедура - без конкурс, чрез директно междудържавно договаряне, в противоречие с инструкциите от Брюксел, откъдето вече предупредиха България и Румъния да не купуват самолети без конкурс.

Смущаваща е и цената, за която се говори, че ще платим - 8 самолета за 400 млн. долара, или 50 млн. долара за самолет, колкото плаща и Румъния. 50 милиона обаче са огромна сума за машини трета ръка, които излизат от въоръжение в САЩ и други натовски страни, на практика са непродаваеми на световния пазар и могат да се вземат почти без пари. Португалия всъщност 7 години безуспешно търси купувачи за своите самолети. Преди пет години Йордания взе 16-те самолета втора ръка от Белгия за 90 млн. дол. - по 5 млн. дол. парчето. Миналия август Ройтерс съобщи, че САЩ са подарили на Индонезия 24 изтребителя втора ръка F-16, за да засилят двустранните връзки и способността на Индонезия да брани въздушното си пространство.

Възниква и друг въпрос - защо не се преговаря и с Русия за доставка на самолети? Чисто нов МиГ-35, който несъмнено превъзхожда и най-модернизирания F-16 трета употреба? Защо по примера на Словакия, която също като нас е член на НАТО, не модернизираме наличните МиГ-29. Такава услуга се предлага от Израел, която модернизира същите МиГ-ове за Полша? След капитален ремонт само за 48 млн. долара нашите МиГ-29 могат да летят до 2029 г.! Защо да даваме тогава 700 милиона?

Отговорът е ясен - ген. Аню Ангелов сам призна, че решението за покупки на изтребителите е политическо. И в тази връзка трябва да припомним една грама от 14 май 2008 г. на американския посланик в София Байърли, според когото "България има нужда от американска помощ, за да се освободи от руската зависимост", а използването на руски самолети е зависимост от Русия по отношение на тяхната поддръжка. Но нима покупката на скъпи употребявани американски изтребители е в интерес на България?

Най-важен обаче е въпросът дали при цялата ни мизерия и всичките ни проблеми доставката на скъпа военна техника трябва да е на предно място в дневния ред на държавата. Съгласно стратегията за национална сигурност в близките години не ни грози агресия.

Вярно е, че нашите МиГ-29 не могат да участват в операции на НАТО в други региони срещу трети страни, защото не им е подменено навигационното и комуникационното оборудване. Но такова искане от страна на НАТО никога не е поставяно към нас, нито пък е в националните ни интереси да се включваме в такива операции. Най-разумното решение е да се модернизират с малко пари нашите МиГ-29. Но в угода на чужди интереси някой пак опитва да лови риба в мътна вода. А в мътното блато, от което държавата ни се опитва да се измъкне, риба просто няма - нямаме 700 млн. долара за американски изтребители трета ръка.

http://www.segabg.com/, Антон Гицов

 
Учебно-методически сбор по безопасност на полетите
17.05.2013, 09:43

На 14 и 15 май се проведе ежегодният учебно-методически сбор по безопасност на полетите във Военновъздушните сили.

В сбора взеха участие командирите на авиационни формирования, началниците на органите по безопасност на полетите, представители на ВМС, Националния военен университет, Военна полиция, Военномедицинска академия и Военна академия „Г.С.Раковски”.

По време на сбора се разгледаха въпросите за поддържане на високо ниво на безопасността на полетите във военната авиация и управлението на риска при участие в международни и двустранни учения, подготовки, тренировки и полети.

На проведената дискусия беше обърнато специално внимание на поуките от практиката, направените изводи и осигуряването на безопасността при изпълнение на специални полети до далечни дестинации и полети за оказване помощ на населението и гасене на пожари. Обсъдени бяха актуални въпроси по безопасността за формированията организиращи, провеждащи и осигуряващи летателната дейност, свързани с предстоящите пред ВВС задачи.

http://airforce.mod.bg/

 
Контраадмирал Румен Николов участва в годишната среща на CHENS
17.05.2013, 09:40

На 9 и 10 май 2013 г. командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов участва в годишната среща на Командващите ВМС на европейските страни CHENS 2013, която се състоя в Атина.

Основната тема на ежегодната среща на командващите, предложена от гръцкото председателство на форума, беше „Най-добри практики при управлението на проблемите, свързани с личния състав” в светлината на набирането, мотивацията, възнаграждението и задържането на качествен личен състав като фактор за умножаване на способностите на силите.

Други обсъждани теми, също от „първа линия” на съвременните предизвикателства пред морската сигурност и ролята на ВМС, бяха „Участие на ВМС в хуманитарни операции” и „Стратегически комуникации с обществеността”, свързана с преодоляване на „морската слепота” на европейските общества.

Освен разработките на работните групи, водещи експерти от ООН и Европейския съюз и учени от университети и институти представиха свои доклади по разглежданите теми, което даде отлична основа за конструктивни и плодотворни дискусии.

В края на срещата председателството на CHENS бе предадено на Великобритания, която ще ръководи работата на форума до месец май 2014 г.

http://www.navy.mod.bg/

 
Индийските тендери
17.05.2013, 09:12

САУ 2С19 „Мста”„Рособоронекспорт” и индийската компания Larson&Tourbo (L&T) се конкурират за правото на доставки на 100 самоходни гаубици за сухопътните войски на Индия. Предполага се, стойността на контракта да възлезе на 364 млн. долара.

Конкурсът за доставка на гаубици се провежда от индийската армия в рамките на програмата за модернизация на артилерията. Планира се общо за програмата за превъоръжаване да бъдат изразходвани повече от 3,5 млрд. долара. През последните години Индия последователно се придържа към курса на диверсификация на доставките. Победители на различни тендери са ставали компании от различни страни. Индия избра американския боен хеликоптер „Апач”, но отхвърли предложението на САЩ за доставка на бойни самолети и предпочете френският „Рафал”. Едновременно с това Индия сътрудничи с Русия в създаването на изтребител от пето поколение.

Компания L&T участва в конкурса заедно с южнокорейската Samsung Techwin. Те предлагат 155-милиметрова гаубица на базата на корейска самоходна установка при условие на монтаж на оръжието на територията на Индия. Русия вероятно ще предложи самоходната артилерийска установка „Мста”, която е изпробвана в бойни действия и постоянно се модернизира, отбеляза военният експерт Саид Аминов:

   - Установката „МСТА” е създадена както за руски калибър снаряди, така и за натовски. Тя е оборудване с автоматична система за насочване и управление на огъня. Установката е на въоръжение в армията на Русия и редица други държави.

Индийската армия сериозно се отнася към въоръжаването със съвременни средства за водене на военни действия, тъй като страната претендира на ролята на регионална свръхдържава, отбелязва главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Индия развива всички без изключение видове въоръжени сили, включително сухопътните войски. Превъоръжаването с перспективни системи оръжие е един от трендовете на днешното отбранително строителство в страната. Индия укрепва своя потенциал и ще купува все по-големи количества оръжие. – Още за САУ 2С19 „Мста”

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Българо-американски сержантски семинар бе проведен във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” – Варна
17.05.2013, 08:34

От началото на седмицата Професионалният старшински колеж във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” беше домакин на съвместен българо-американски сержантски семинар на тема „Разработване на програми за обучение”.

Семинарът беше открит с приветствено слово към участниците и гостите от страна на заместник-началника на ВВМУ по учебната част, капитан I ранг Калин Калинов. Целта на семинара бе обмяната на опит и споделяне на добрите практики, между сержантите от Корпуса на морската пехота на САЩ и в Българската армия, в процеса на разработване на учебните програми за подготовка на  бъдещите армейски младши лидери. Бяха изнесени лекции за ролята на сержантите като учители на подчинените им войници, за принципите, целите и основните изисквания в обучението им, за организирането и разработването на учебните програми.

Чуждестранното участие бе представено от трима инструктори от Корпуса на Морската пехота на САЩ в състава на Черноморските ротационно сили – 13 (Black Sea Rotational Force -13).

От българска страна се включиха 30 военнослужещи: главният сержант на СКС – старшина Ивелин Инджов, директора на Професионалния старшински колеж – офицерски кандидат Свилен Савов, флагманския старшина на ВМС – мичман Георги Николов, инструктори от от колежите във Варна и Велико Търново, главни сержанти и сержанти от формированията на видовете въоръжени сили.

На заключителната церемония за закриване на семинара всички участници получиха сертификати (на снимката). Главният сержант на СКС връчи гост-лекторите плакети и им благодари за проведеното от тях обучение.

http://www.otbrana.com/

 
Корветата "Бойкий" е предадена на руските военни моряци
17.05.2013, 08:22

Корветата "Бойкий" Вчера, 16 май, в корабостроителницата „Северная верфь” в Санкт Петербург се е състояла церемония по подписване на приемния акт и тържественото вдигане на Военноморския флаг на Русия на корветата „Бойкий” от проект 20380 (строителен номер 1003, бордови номер 532). Новия боен кораб бе предаден на Балтийския флот на ВМФ на Русия в навечерието на честването на неговата 310-та годишнина.

Корветата "Бойкий" беше заложена в корабостроителницата на 27 юли 2005 година и спусната на вода на 15 април 2011 година, като началото на заводските ходовите изпитания започнаха на 25 септември 2012 година.

Корабът стана третият по ред от серията 20380 и вторият модифициран кораб от този проект. Главната корвета от проект 20380 "Стерегущий" е била предадена на ВМФ на Русия през февруари 2008 година, а вторият - "Сообразительный" – влиза в състава на Балтийския флот през октомври 2011 година. – Още за проект 20380

 
В Грузия ще започнат разследване на вероятни престъпни действия в хода на грузинско-руската война през август 2008 година
17.05.2013, 07:46

За разследване на възможни престъпни действия в хода на грузинско-руската война през август 2008 година и последващия период, е създадена следствена група от осем човека. Съответното съобщение на Главната прокуратура на Грузия беше разпространено във вторник. «Изхождайки от важността, голямото количество на наказателните дела и тяхната сложност, а също и от кодекса на международното наказателно право – Римския статут и поетите от Грузия международни задължения, главният прокурор разпореди да се започне следствие по наказателно дело на служителите на прокуратурата, МВР и военната полиция на Министерството на отбраната на Грузия», – се казва в съобщението.

*****************

Министър председателят на Грузия Бидзина Иванишвили потвърди, че решението за номинирането на Георгий Маргвелашвили за кандидат за президент от управляващата коалиция «Грузинска мечта» на предстоящите през месец октомври избори е окончателно. «Решението не подлежи на преразглеждане», – заяви той във вторник на пресконференция. Оценявайки представената от коалицията кандидатура за поста президент на Грузия, премиерът отбеляза, че е щастлив от това, че е «открил в грузинското общество Георгий Маргвелашвили». «Този човек се отличава с това, че той има държавническо мислене… Рядко съм срещал такива хора, може би всичко два-три пъти», – заяви Иванишвили.

Министър-председателят, при отговорите на зададените му въпроси, не изключи, че може да посети Олимпийските игри в Сочи. «До началото на Олимпиадата има седем месеца. Не съм получил покана, но и без нея може да отпътувам за Сочи. Да видим как ще се развият събитията», – каза Иванишвили. – Още за конфликта през 2008 г.

http://infobalkani.wordpress.com/

 

 
Самолет на ВВС на Йордания се разби по време на учебен полет
16.05.2013, 22:37

Slingsby T.67M-200 Firefly Лекомоторен самолет Slingsby T.67M-200 Firefly на ВВС на Йордания се разби днес в 06:55 местно време в северната част на страната при учебен полет, съобщава Тhe Jordan Times.

Инструкторът (lt. Col. Maen Duheisat) и курсантът (Nael Khashman), изпълняващи полета, са загинали. Машината е излетяла от авиобаза "Крал Хюсеин" в Мафрак, 80 километра северно от столицата Аман..

По предварителни данни, причината за катастрофата на самолета е била техническа неизправност. Други подробности за инцидента не се съобщават.

 
Русия ще достави на Афганистан още 12 хеликоптера
16.05.2013, 15:08

Mi17В рамките на контракта със САЩ, до края на 2013 година Русия ще достави в Афганистан 12 военно-транспортни хеликоптери Ми-17В5, като съответното допълнително споразумение вече е подписано и американската страна започна изплащането.

През май 2011 година „Рособоронекспорт” и министерството на отбраната на САЩ подписаха контракт за доставка на 21 военнотранспортни хеликоптера Ми-17В5 в Афганистан на сума 367,5 млн. долара. Пълната стойност на договора, включваща резервни части и обслужване на хеликоптерите, ще възлезе на около 900 млн. долара.

 
Австралия ще купи американски безпилотни самолети
16.05.2013, 15:04

MQ-4C "Тритон" Властите на Австралия възнамеряват да купят от САЩ морски патрулни безпилотни самолети MQ-4C "Тритон" на стойност 3 милиарда долара, заявиха днес от Министерство на отбраната на Австралия.

Австралийската страна не посочва, колко именно безпилотни самолета възнамерява да закупи. Местните медии смятат, че стойността на един такъв безпилотен самолет е около 100 милиона долара.

 
6 служители на НАТО и 8 цивилни загинаха при експлозията в Кабул
16.05.2013, 14:31

При нападението с кола-бомба в столицата на Афганистан днес загинаха двама военнослужещи на НАТО и четирима наемници на Алианса, както и осем цивилни афганистанци, чиято смърт бе потвърдена по-рано, съобщи представител на Международните сили за стабилизиране на Афганистан (ИСАФ), цитиран от АФП.

„Загинаха двама военнослужещи на ИСАФ и четирима цивилни наемници на НАТО”, се посочва в съобщението, като в рамките на политиката на международната коалиция не се посочва националността на убитите.

Същевременно стана известно, че въоръжени лица са застреляха шофьор на натовски камион, който е преминавал през северозападната част на Пакистан в близост до границата с Афганистан.

Стрелбата е открита в района Джамруд на провинция Хибер, където действат талибани и ислямисти. „Двама въоръжени, управляващи мотоциклет, откриха огън по камион на НАТО и убиха шофьора му”, съобщи представителят на местните власти Асматула Вазир. Засега никой не е поел отговорност за нападението.

http://www.focus-news.net/

 
"Вертолеты России" с нов рекорд
16.05.2013, 12:54

По информация от "Рособоронэкспорта" износът на вертолети от Русия през 2012 година е достигнал ново рекордно равнище. Увеличението спрямо 2011 е с 40%, а сумата е над 1,5 милиарда долара за 23 държава. През тази година се очаква от Русия да бъдат изнесени около 130-150 вертолети за над 2 милиарда долара, което представлява около 13,8% от общият износ, който се очаква да бъде около 14,5 милиарда долара.

Коментар:

Сумите са малко по-големи според нас. Има още една руска организация, която осъществява експорт на вертолети. Възможно е да има и други единични договори за износ.

Вече съобщихме, че общият износ, може би ще бъде по-голям от планирания.

Конкретно при вертолетите ще натежи сделката с Ирак, за където се очаква да бъдат доставени до края на годината около 6-8 вертолета Ми-28НЭ на стойност около 200 милиона долара. – Още руски вертолети

http://aeronews.alle.bg/

 
Участието на българските въоръжени сили в мисии и операции и неговото значение за развитието на оперативни способности ще бъде обсъдено на заседание на Обществения съвет по отбранителна политика
16.05.2013, 12:48

На 17 май ще се проведе четвъртата поред тематична дискусия на Обществения съвет по отбранителна политика. Тя ще бъде посветена на значението на участието в мисии и операции за изграждането и развитието на способностите на българските въоръжени сили. От страна на Министерството на отбраната в дискусията ще участват експерти от дирекции „Отбранителна политика, „Стратегическо планиране” и „Операции и подготовка”, от Съвместното командване на силите, от отдел „Съвместни съоръжения” и от Института за перспективни изследвания на отбраната.

На заседанието ще бъде представен анализ на участието на българските въоръжените сили в операции от гледна точка на значението за повишаване на отбранителните способности. Ще бъдат обсъдени и въпроси, свързани със запазването и използването на натрупания боен опит, както и с участието в мисии след трансформирането на участието на българските въоръжени сили в операцията на НАТО в Афганистан през 2014 г.

Заседанието на Обществения съвет по отбранителна политика ще започне в 10.00 ч. на 17 май 2013 г. в Информационния център на Министерството на отбраната (ул. „Г. С. Раковски“ № 106).

http://www.mod.bg/

 
Откриват HeliRussia-2013
16.05.2013, 10:32

От днес (16 май 2013 година) до 18 май в Москва ще се проведе 6-то изложението HeliRussia-2013.

Участниците в изложението ще бъдат рекорден брой 205 компании, от които 165 от РФ и 40 чужди от 18 държави. Миналата година участваха 201 компании, от които 151 от РФ и 50 чужди от 18 държави..

"Вертолеты России" ще представят новите Ка-226Т, "Ансат", Ми-171А2, Ка-62 и Ми-38. За първи път ще бъдат представени и три военни вертолета. В закритата изложбена площ  Ка-52 "Аллигатор" и Ми-28Н "Ночной охотник", а на външната експозиция Ми-35М. Първо участие ще регистрира и съвместното  руско-италианско предприятие  HeliVert ("Вертолеты России" и AgustaWestland) с произвеждания по лиценз среден граждански  AW139.

http://aeronews.alle.bg/

 
Мащабни тренировки по зареждане с гориво в ЗВО на РФ
16.05.2013, 08:34

Според информация от МО на Рф пилотите от ЗВО авиобази Балтимор и Мончегорск са извършили съвместна тренировка по зареждане с гориво във въздуха от самолети Ил-78, по единично и двойки.

Тренировката е проведена в района на Твер. Повече от 50 пилоти са изпълнили задачата. Всеки летец от втори клас трябва да изпълнява тази операция.

Коментар:

Преди известно време съобщихме, че подобно тренировка направиха самолети от ЦВО на РФ. Прави впечатление, че според публикации в медиите дълги години такива мащабни тренировки не са провеждани. Самолетите Су-34 и МиГ-31БМ имат системи за зареждане с гориво във въздуха. Може би, това е причината за отработване на тази задача.

http://aeronews.alle.bg/

 
Започна летателният стаж за четвъртокурсниците
16.05.2013, 08:20

На 14 май 2013 г. в Учебна авиационна група (УАГр) „Георги Бенковски” – Долна Митрополия започна летателния стаж на курсантите-летци четвърти курс от Факултет „Авиационен”. Това съобщават от ВВС.

Курсантите бяха допуснати до летателна дейност след като преминаха теоретичната подготовка от план-графика за учебната 2013 година.

Обучението на четвъртокурсниците ще се проведе на самолет Pilatus РС-9М. Планираните задачи за периода на стажа са възстановяване на летателната подготовка от миналата година, обучение в зона сложен пилотаж и полагане на семестриални изпити.

Заместник-командирът на УАГр подполковник Юлиян Радойски пожела на курсантите успешна летателна дейност, амбиция и воля при овладяване на предстоящите по-сложни етапи от тяхната подготовка, и успешно представяне на семестриалните изпити.

http://aeropress-bg.com/

 
X-47B излетя от палубата на самолетоносач
16.05.2013, 08:13

Х-47ВБезпилотният летателен апарат Northrop Grumman X-47B на 14 май бе успешно изстрелян от палубата на самолетоносача USS George H.W. Bush. - (видео)

Това се случи на 14 май 2013 г. в Атлантическия океан, в близост до крайбрежието на Вирджиния. Това е важна стъпка към реалната експлоатация на безпилотни апарати от  палубата на самолетоносачи.

Излитането се осъществи с помощта на парен катапулт и стана факт след няколко минути рулиране по палубата и наземни проверки. Управлението на палубата се осъществява от човек.

След излитането Х-47В се издигна на височина от 300 метра, изпълни полет по кръга с два тренировъчни захода за кацане и се насочи към наземната база в Патъксен Ривър, където се приземи с използване на спирачно въже. През юни апаратът ще извърши и първото реално палубно кацане. До момента Х-37В е извършил 48 полета.

Х-47В се строи по програмата UCAS-D (Unmanned Combat Air System - Demontration), която предхожда по-сериозната програма за създаване на масов разузнавателно-ударен безпилотен апарат за палубно опериране по програмата UCLASS (Unmanned Carrier-Launched Surveillance and Strike). В условията на сериозни финансови ограничения, обаче бъдещето на двете програми не е ясно.

Макар, че изстрелването на Х-47В бе определено, като първото излитане на безпилотен апарат от палубата на самолетоносач, това не отговаря на истината. Още в средата на 20-те Кралския флот извършва експериментални излитания от палубата на HMS Argus с безпилотни радиоуправляеми мишени. – Още за Х-47В

http://aeropress-bg.com/

 
Нощ на музеите във Военноморския музей
16.05.2013, 07:15

За втора поредна година Военноморският музей, филиал на Националния военноисторически  музей, ще се включи Нощта на музеите, като отвори врати за безплатни посещения на 18 май (събота) от 18 до 24 часа.

Програмата стартира в 18.30 ч. с концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

От 19.30 ч. до 20.00 ч. ще бъдат представени резултатите от конкурса за изработка на корабни модели „За да има море и утре”, организиран от Военноморския музей съвместно с Поддържане чистотата на морските води АД.

Отборите финалисти ще бъдат наградени, а всички модели ще бъдат изложени в парковата експозиция на музея.

В „Училището за моряци” между 20.00  и 21.00 ч. членовете на „Клуб-миноносец Дръзки” ще учат малки и големи  да  връзват  морски възли, да мятат хвъргало и да подават светлинна и флажна сигнализация.

В залата за временни изложби от 22.00 ще бъде прожектиран документалният филм „Спасеният град” на режисьора Явор Бобев, по сценарий на Матей Тодоров, с участието на Симеон Лютаков. Филмът е създаден по действителен случай от морската ни история. По време на Втората световна война капитанът и част от екипажа на българския параход „Мария Луиза” с цената на своя живот спасяват от разрушения гръцкия пристанищен град Пирея.

Част от документите и снимките, използвани за създаването на лентата, са от фонда на Военноморския музей. Това е първото публично представяне на филма след премиерата му през миналата година.

До полунощ посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция на музея, както и временната изложба „Българската морска идея и Български народен морски сговор”, открита само преди няколко дни.

Тази година, „Нощта на музеите” във Военноморския музей се организира със съдействието на Сдружение „Национален морски музей”, „ Клуб миноносец Дръзки”,  Поддържане чистотата на морските води АД, Kомандването на ВМС, English academy.

С интересна и разнообразна програма в Нощта на музеите се включва цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей.

 

МО събира мнения за участието ни в задгранични мисии

16.05.2013, 07:03

На поредното си заседание, което ще се проведе утре, Общественият съвет по отбранителна политика ще обсъжда темата "Участието в мисии и операции за изграждането и развитието на способностите на българските въоръжени сили".

Въпросите за дискусия ще са свързани с анализ на участието на българските въоръжените сили в операции и значението му за подобряване на отбранителните способности; участието в мисии след 2014 г., след изтегляне на по-голямата част от контингента от Афганистан и начини за съхраняване и запазване на натрупания боен опит предвид намаляващото оперативно темпо.

В момента продължава дейността, свързана с приетата през 2011 г. „Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на Република България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан”, както и по утвърдения План за трансформиране на участието на въоръжените сили на Република България в операцията на НАТО в Афганистан.

Нашият контингент е с обща численост до 422 военнослужещи, разпределени в: Кабул: национален елемент; рота за действие в земната зона за отбрана на летище Кабул; два екипа от съветници; секция „Разузнаване”; група за електронно разузнаване и анализ; подразделение „Военна полиция”; медицински екип и щабни офицери – общо до 84 военнослужещи;

Кандахар: национален елемент; рота за охрана на летище Кандахар; два екипа от съветници – общо до 338 военнослужещи. Поради отпаднала оперативна потребност, екипът от старши съветници и медицинският екип към 16 март приключиха участието си в операцията.

Стабилизиращите сили за сигурност в Косово, в тясна координация с мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово (EULEX), насочи усилията си в северната част на страната. Целта е да се разсеят подозренията и недоверието, които са най-голямото препятствие за напредъка и помирението. Българското участие е с до 10 военнослужещи в щаба на операцията в Прищина и един военнослужещ в състава на Многонационално интегрирано логистично формирование за контрол на придвижването (Mov Con MILU).

В плаващия щаб на Постоянната военноморска група на НАТО №2, последователно участваща в операциите на НАТО „Active Endeavour” (в Средиземно море), „Ocean Shield” (около бреговете на Сомалия) и в други мероприятия, в съответствие с графиците за оперативно използване, Република България участва с един военнослужещ.

Операция „ALTHEA” в Босна и Херцеговина (European Union Force ALTHEA - EUFOR). В операцията Република България участва с 10 военнослужещи в щаба и подчинените структури. Като част от състава на Междинния резерв на операцията се поддържа постоянна готовност за развръщане в зоната на операцията на една лекоманеврена рота (от състава на Сухопътни войски) и национален поддържащ елемент – общо до 140 военнослужещи. От 1 март в дежурство за срок от шест месеца застъпи втората лека маневрена рота. Оперативната готовност се поддържа от територията на Република България в пунктовете за постоянна дислокация на формированията.

Продължи участието в гражданската мисия на ЕС за наблюдение в Грузия с до 12 военни наблюдатели в три полеви офиса.

Военноморска операция на ЕС за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия край бреговете на Сомалия (European Union Naval Force (EU NAVFOR) Somalia - Operation ATALANTA). Българското участие продължи с един военнослужещ в Оперативния щаб, развърнат в Нордууд, Великобритания.

Полицейска мисия на ЕС в Афганистан (EU Police Mission in Afghanistan EUPOL-A). Продължи участието в тази мисия с един инструктор от състава на Служба „Военна полиция“.

Мисия на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали. В тази мисия Република България от началото на март 2013 г. с екип от четирима военнослужещи от Военномедицинска академия, развърнат в гр. Бамако.

Мисията на ООН в Либерия (United Nations Mission in Liberia - UNMIL) Продължава участието с двама военни наблюдатели.

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
В Китай се появи нискозабележим БЛА
16.05.2013, 00:15

В китайския интернет се появиха снимки на нов безпилотен летателен апарат, който изглежда, че е построен по схемата „летящо крило” и има заложени в себе си елементи, предполагащи ниска радарна забележимост.

Летателният апарат се назовава неофициално, като Lijan, което на български се превежда, като „Остър меч”. Според спекулации в китайския интернет става въпрос за боен БЛА от класа на nEUROn или X-47, който може да носи две управляеми бомби във вътрешен оръжеен отсек. Смята се, че машината се задвижва от един реактивен двигател РД-93.

Предполага се, че Lijan  е построен в края на 2012 г., а първото рулиране е извършено в края на януари 2013 г. Разпространяването на ясни снимки на апарата в китайския интернет е ясна индикация, че съвсем скоро предстои първия му полет.

Използването на схемата „летящо крило” показва сериозна амбиция в китайските аеродинамици. Макар, че тя дава сериозни предимства в намаляването на радарната забележимост, тя носи със себе си и не малко предизвикателства към управлението на подобен апарат. От разпространените снимки се вижда, че соплото и въздухозаборника на двигателя на апарата не е екранирани по никакъв начин, което не е характерно за нискозабележимите БЛА от същия клас.

http://aeropress-bg.com/

 
Руският флот ще засили контрола над Средиземно море
16.05.2013, 00:05

Руската военноморска групировка в Средиземно море ще включва подводници и самолетоносачи. Всъщност, става дума за пресъздаване на 5-та Средиземноморска ескадра, защищаваща в региона интересите на страната в епохата на „студената война”.

Още през февруари се появи информация, че руският генерален щаб проработва въпроса за разгръщането към 2015 година в Средиземно море на постоянно оперативно съединение на ВМФ. И буквално тези дни главнокомандващият руския военноморски флот адмирал Виктор Чирков дори посочи предполагаемата численост на Средиземноморската групировка – пет-шест кораба, или озвучената от него цифра включва и кораби за поддръжка – например, танкери и плаващи ремонтни бази. Напълно сигурно в групировката ще влязат подводници, и както не изключи министърът, хеликоптероносачи от типа „Мистрал”, купени от руската страна от Франция.

Постоянно присъствие в Средиземно море на съединение на руската ВМФ – това е напълно обосновано решение по няколко причини, отбеляза в интервю за „Гласът на Русия” главният редактор на списание „Износ на оръжия” Андрей Фролов:

   - Първата – все пак до сега Русия има някакви интереси в Средиземно море, и при това регионът е неспокоен. Често възниква необходимост от оперативно и бързо реагиране. Т.е., ако, например, се изпращат кораби от Северния, Балтийския или Черноморския флоти, то това ще отнеме известно време. Когато корабите се намират на постоянна основа, много по-големи са възможностите за маневри, в това число и политически. Това е първото. Второто - това все пак е някаква политическа стъпка, демонстрираща руското знаме, това е демонстрация на някакви възможности на Русия, в това число не само за страните от Близкия изток, но и за европейските държави.

Плановете на Москва за създаване в региона на съединение на ВМФ за сега не създават опасности от въвличане на страната в някакъв местен въоръжен конфликт, тъй като наличието, или отсъствието там на флотска групировка по никакъв начин не влияе на приемането на принципни решения в Кремъл. Заедно с това отрядът от руски военни кораби в Средиземно море, безусловно може да се разглежда като някакъв елемент на международните усилия за повишаване на стабилността в региона.

За постоянното базиране на руски военни кораби в Средиземно море ще бъдат необходими значителни материални разходи, отбеляза в интервю за нашата радиокомпания съпредседателят на Асоциацията на военните политолози Василий Белозеров:

   - Сигурно тези разходи ще бъдат оправдани в онзи случай, ако бъде ясно, какви интереси там сега има нашата страна и какво е необходимо за да се отстояват с използването на военноморския флот. При всички случаи, разполагането на тази ескадра там ще излезе скъпо, и трябва да се знае за какво страната и данъкоплатците дават за това пари.

Според Василий Белозеров, трябва да се има предвид, че сегашният момент се отличава от съветския период, когато СССР можеше да разгърне и да поддържа в региона голяма военноморска групировка.

В същото време в руския генерален щаб не крият, че за праобраз за формирането на съвременна бойна групировка в Средиземно море ще послужи прочутата Пета ескадра на съветския военноморски флот. Идеята за създаването й още в 1965 година издигна тогавашният главнокомандващ ВМФ на СССР адмирал Сергей Горшков. В навечерието на арабско-израелската шестдневна война от 1967 година в Средиземноморието бяха съсредоточени десетки съветски подводни бойни кораби, подводници и плавателни съдове за поддръжка. Тогава беше създадена практика за образуване на подобни съединения и управлението им: от състава на четирите съветски флота в района се изпращаха по три-четири кораба, където те образуваха ескадра, която получаваше съответните наименования и пореден номер. Основа за формирането на Пета ескадра стана 14-т смесена ескадра. Както си спомнят участници от тогавашните събития, разполагането й се съпровождаше от мащабна информационна кампания в медиите, провъзгласяваща в същност, че СССР – това е средиземноморска държава, макар някой и да не е съгласен с това. - Още ВМФ на Русия .

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}