Военна информация

На 19.06.2010 г. ще се проведе среща на випуск 1976 на ВНВВУ "Георги Бенковски". Място на срещата – гр. Бургас, хотел "Космос".

За информация: 0887733075 - Кирил Кирилов

 
Архив - от 16 до 31 май  2010 година
 
31.05.2010, 22:35

Първият спътник GPS block IIF започна да предава телеметрична информация

Пресслужбата на компанията Boeing съобщи, че първият спътник GPS block IIF, изведен на орбита на 27 май 201 година, само след едно денонощие е започнал да предава телеметрични сигнали.

Апарата се намира в работно състояние. Започнала е работа по тестиране и калибровка на бордовите системи. – Още космически системи

 
31.05.2010, 21:08

Германският президент подаде оставка заради забележки за армията

Президентът на Германия Хорст Кьолер подаде оставка заради критиките, които бяха отправени срещу него заради думите му по време на изненадващото му посещение в Афганистан преди повече от седмица. Оставката на Кьолер от президентския пост, който има преди всичко церемониални функции, е удар за канцлера Ангела Меркел, тъй като той е неин близък приятел и важен политически съюзник в редиците на консерваторите, коментира американският вестник  „Ню Йорк таймс”.

Оставката на Кьолер е първата на германски президент от четири десетилетия. Меркел лобираше усилено за това той да стане президент първо през 2004 година, а след това и през май 2009 година.

Кьолер, който е бивш директор на Международния валутен фонд и на Европейската банка за възстановяване и развитие, шокира германците по-рано този месец, когато заяви, че германските военнослужещи в Афганистан или участващи в други мироопазващи мисии, правят това, за да защитават германските икономически интереси. /ИА „Фокус”/

 
31.05.2010, 17:03

Молдова планира да продаде шестте си изтребителя Миг-29

Молдова планира да продаде шестте си изтребителя МиГ-29, останали собственост на молдовската армия след разпадането на СССР. Това съобщи молдовският министър на отбраната Виталие Маринуце. Министърът отбеляза, че самолетите в момента не се използват и се нуждаят от ремонт, който ще струва около 30 милиона долара, съобщава радио „Ехото на Москва”.

Министърът на отбраната на Молдова подчерта, че вече е взето принципно решение за продажбата на изтребителите и сега остава да бъдат намерени купувачи. С парите от продажбата министерството на отбраната може да закупи вертолети. – Още за МиГ-29

 
31.05.2010, 16:43

В морското училище – двама нови декани

По-добър или не чак толкова, многократно променян през последните години, новият Закон за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) предизвика промени и в ръководния състав на военните учебни заведения. Съгласно неговия чл. 97(3) „Факултетите в състава на военните академии и висшите военни училища се ръководят от декани, които са военнослужещи и са хабилитирани лица”..... Още

 
31.05.2010, 13:28

Гърция отмени посещението на командващия на ВВС на Израел

Гърция отмени посещението на командващия Военновъздушните сили на Израел, което беше насрочено за вторник, заради израелското нападение срещу хуманитарния конвой за Ивицата Газа, предаде АФП.

Гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Друцас се е срещнал с израелския посланик в Атина Али Яхия и е настоял за официално обяснение за израелските действия срещу флотилията. Друцас е информирал посланика, че посещението на командващия ВВС на Израел няма да се състои и провеждащите се гръцко-израелски военни учения са преустановени. Ученията трябваше да приключат в четвъртък. /ИА „Фокус”/

 
31.05.2010, 12:07

Индия ще купува разузнавателни аеростати

Военното ведомство на Индия в близките два-три месеца ще обяви тендер за доставката на ВВС на три разузнавателни аеростата, съобщава Defense News. Очаква се в конкурса участие да вземат американските компании Lockheed Martin и Northrop Grumman, руската "Рособоронэкспорт" и френската Thales.

Според изискванията на индийските военни, аеростатите трябва да са с товароподемност до 2,4 тона. Те трябва да могат да се вдигат на височина до 4,6 километра и да пребивават там в продължение на 28 денонощия. На аеростатите,  освен наблюдателно оборудване, трябва да може да се монтират и радари, които да откриват самолети, летящи на разстояние до 300 километра и височина до 9,1 километра.

ВВС на Индия смятат да интегрират аеростатите в единната мрежа за ПВО, в която ще бъдат включени още и три самолета за далечно радиолокационно откриване и управление, които военните планират да закупят от Израел. През 2005 година ВВС на страната вече купиха от израелската компания Rafael три аеростата, които се използват за наблюдение на индийско-пакистанската граница в щата Пенджаб.

В перспектива индийските ВВС смятат общото количество на приетите на въоръжение аеростати да достигне до 13 единици. На тях ще бъде монтирано оборудване както за въздушно, така и за наземно разузнаване. ВМС на страната също проявяват интерес към аеростатите, които могат да бъдат задействани при патрулиране на бреговата зона. – Още аеростати

 
31.05.2010, 11:40

Русия би могла да предложи на България и Румъния системи С-300 като част от съвместна ПРО

Сътрудничеството на Русия със САЩ и НАТО в областта на противоракетната отбрана отговаря на интересите на страната, смята бившият началник на 4-ти Централен научно-изследователски институт на министерството на отбраната на Русия, отговарящ за стратегическите оръжия, генерал-майор Владимир Дворкин. „За да може Русия да участва в такова сътрудничество, може да се предложи твърде ефектен ход: руския генерален щаб да направи заявка за разполагане на наши зенитни ракетни системи С-300 ПМУ, например, в България или Румъния", подчерта Дворкин, изказвайки се на семинар в Московския център „Карнеги", посветен на перспективите на ратификацията на договора за СНО. Според експерта, С-300ПМУ имат добри огневи системи и информационни средства, още повече, че те значително превъзхождат американските комплекси THAAD и „Пейтриът". В бъдеще, според Дворкин, системите С-300 биха могли да бъдат заменени с перспективните С-400 и С-500. „Тогава напълно ще може да се говори за някакво сътрудничество не само в сферата на информационните системи на ПРО", посочи Дворкин. Според него, ако не бъде изградено сътрудничество между Русия и САЩ в областта на ПРО, то двете страни ги очаква противоракетна криза в отношенията. – Още за С-300

 
31.05.2010, 11:34

ПКК нападна турска военноморска база

Шест турски войници са загинали при ракетно нападение срещу военноморската им база в средиземноморския пристанищен град Ишкендерун, съобщава БиБиСи.

По информация на Анадолската информационна агенция най-малко 9 турски военни са ранени.

Властите смятат, че нападението е дело на бунтовници от Кюрдската работническа партия.

В последните месеци отново зачестиха нападенията срещу турски военни постове в южните части на страната. /News.bg/

 
31.05.2010, 08:04

САЩ откриха врата към ПРО за Русия

В края на миналата седмица американският държавен департамент предостави подробности около предполагаемото сътрудничество с Русия в областта на ПРО. То включва не само съвместно използване на руските радиолокационни станции в Габал и Армавир, но и съвместни изпитания, учения, научно-изследователска дейност, анализиране на алтернативни варианти на архитектурата на руско-американските системи, предаде в-к „Независимая газета”.

Още през юли 2009 г. на срещата на върха в Москва президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама се договориха за провеждането на съвместни оценки за намаляване на разпространяването на ядрено оръжие. Целта на инициативата беше осигуряването на обмен на информация за потенциални заплахи за страните и по възможност единна реакция срещу общите заплахи.

До момента в тази посока се проведоха три кръга консултации, които бяха определени от страните като „информативни и полезни”. /ИА „Фокус”/ - Още за ПРО

 
31.05.2010, 07:57

Саудитски милиони текат към Афганистан

Милиони долари от Саудитска Арабия са се влели в Афганистан през последните четири години, съобщиха от разузнавателните служби на страната, като най-вероятното предназначение на средствата е спонсориране на тероризма, пише в-к „Таймс”.

Според представители на финансовото звено на разузнавателните служби средствата, на обща стойност над 920 млн. британски паунда, са постъпили от Пакистан, където са били обърнати в рупии или долари, любимата валута за терористични акции.

„Можем да проследим парите до входната им точка във Вазиристан. Защо някой би вкарал такава сума във Вазиристан? Само една причина – тероризъм”, коментира Мохамед Мустафа Масуди, генерален директор на финансовата дирекция към афганистанското разузнаване.

Разкритията подчертават трудностите в разделянето на талибаните от влиянието на „Ал Кайда” и продължаващото участие на саудитски донори в спонсорирането на размириците. Още за Афганистан

 
 
 
30.05.2010, 23:34

Израел ще разположи атомни подводници край бреговете на Иран

Израел се готви да разположи три подводници, въоръжени с ядрени ракети, в Персийския залив, пише в-к „Аарец”, цитирайки материал от британски вестник.

Според цитираната статия, подводните лодки са изпратени заради израелските опасния, че балистични ракети, разработени от Иран, притежавани от Сирия и „Хизбулла”, могат да бъдат използвани за удари срещу стратегически цели в Израел, като военновъздушни бази и ракетни комплекси.

Трите подводници са забелязвани в Персийския залив и преди, но според материала в случая става дума за търсене на постоянно военноморско присъствие край бреговете на Иран. /ИА „Фокус”/

 
30.05.2010, 16:03

Армията на САЩ налетя 1 млн. час с БЛА

На 25 май 2010 г. Армията на САЩ отбеляза налитането на 1 млн. часа с безпилотни летателни апарати, от приемането БЛА на въоръжение, преди няколко десетилетия. Според анализите реалното прекрачване на границата от 1 000 000 часа във въздуха е станало на 14 април.

В момента Армията на САЩ експлоатира основно три типа апарати - големия  MQ-1C Warrier,  тактическия RQ-7B Shadow и преносимия RQ-11B Raven. 88% от нальота от 1 млн. часа е направен по време на операциите в Ирак и Афганистан. Почти половината от него се дължи на тактическите системи RQ-7B Shadow. При сегашното насищане с безпилотни системи в армията, годишно се прави около 220 000 часа във въздуха. /Аеро/ - Още БЛА

 
30.05.2010, 14:16

Обучението на афганистанската армия се подобрява, според нов доклад

Анализ на американското командване в Афганистан установи, че изпращането на още 1 000 американски и натовски военни инструктори е помогнало за стабилизиране на иначе вървящите към провал усилия за изграждане на афганистанските сили за сигурност, пише „Вашингтон пост”.

„Най-накрая получаваме ресурсите, хората и парите,” каза генерал Уилям Колдуел, който оглавява военното обучение в Афганистан. „Движим се в правилната посока.”

Военните планове на САЩ зависят от способността на афганистанските сили да поддържат сигурността в някои райони на Южен и Източен Афганистан, където американската армия изпраща още 30 хил. войници през лятото. Нещо повече стратегията на Вашингтон за борба с талибаните поставя силно ударение върху разрастването на афганистанските сили за сигурност преди САЩ да започнат да се изтеглят през юли 2011 г. /ИА „Фокус”/

 
30.05.2010, 12:53

Главнокомандващият канадските сили в Афганистан бе уволнен от поста си

Главнокомандващият канадския контингент в Афганистан бе уволнен заради обвинения в „неуместно поведение”, съобщи министерството на отбраната на страната, предаде АФП.

Бригаден генерал Даниел Менар загубил доверието на своите началници, става ясно от кратко изявление на сайта на министерството.

Решението за освобождаването му последва съобщенията, които се появиха в канадските медии миналата седмица, че офицерът пледирал виновен пред военен трибунал по обвинения, че е стрелял небрежно с оръжието си във военновъздушната база в Кандахар, където са базирани канадските сили.

Временно задълженията на Менар ще изпълнява полковник Саймън Хетерингтън.

 
30.05.2010, 10:13

Русия ще модернизира индийски самолети Су-30МКИ

Индия се е обърнала към руската отбранителна промишленост с поръчка за модернизация на част от произведените в страната по лиценз самолети Су-30МКИ, съобщи списание „Индия тудей”.

Проектът под кодовото название „Супер 30” предвижда монтирането на нови радари, бордови компютри, електронни бойни системи и свръхзвукови ракети „БраМос” на 40 самолета. Изданието не посочва сумата на сделката.

Програмата за модернизация вече е одобрена от Комитета за безопасност на индийското правителство. В съответствие с нея първите две машини ще пристигнат в конструкторското бюро Сухой още тази година, като модернизираните самолети ще се върнат в Индия през 2012 година.

След това, започвайки от 2015 година с модернизацията на самолетите ще се занимава предприятието – производител Hindustan Aeronautics Ltd. (HAL).

В момента ВВС на Индия експлоатират около 100 Су-30МКИ. Още 170 машини ще бъдат произведени по руски лиценз от HAL в град Насик (щат Махараштра) в близките десет години. – Още за Су-30МКИ

 
30.05.2010, 08:23

Афганистанците смятат, че САЩ финансират талибаните

Почти невъзможно е да се намери някой в Афганистан, който да не смята, че САЩ финансират талибаните. Най-убедени в това изглеждат предимно високообразованите афганистански професионалисти, които са наети от ИСАФ и Ю Ес Ейд и международни медийни организации и дори съветват американски дипломати..... Още

 
30.05.2010, 07:53

Руски учебно-боен самолет Як-130 се разби в Липецка област

Учебно-боен самолет Як-130 на руските военновъздушни сили се разби (в събота в 15:58 българско време) в Липецкия център за преподготовка на летателния състав. Машината е катастрофирала при излитане за планов полет, съобщиха информационните агенции. Те се позовават на официалния представител на руските ВВС подполковник Владимир Дрик.

Двамата пилоти са успели да катапултират, състоянието им е удовлетворително. Жертви и разрушения на земята няма. Провежда се разследване на инцидента, като предварителната версия е свързана с техническа неизправност на машината. – Още за Як-130

 
 
 
29.05.2010, 19:40

Изпитания с контейнерен вариант на ScanEagle

Компанията Boeing обяви за проведени на 12 май 2010 година на полигон в щат Орегон изпитания на контейнерен вариант на безпилотния летателен апарат ScanEagle SECC (ScanEagle Compressed Carriage). Апарата е снабден с прибиращи се крила с размах 3,35 м и може да се запуска от контейнер базиран на самолет, неземни средства и даже и под вода.

Продължителността на първият полет е бил 75 минути.

Апарата е оборудван с двигател с вътрешно горене с мощност 6 конски сили. Предназначен е за решаване на широк кръг разузнавателни задачи, целеуказване и оценка на резултатите от огневото въздействие върху противника. – Още безпилотни апарати

 
29.05.2010, 19:28

Lockheed Martin разширява производството на ракети PAC-3 в Арканзас

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, на 26 май се е състояла церемония по откриване на нов производствен корпус с площ от 6700 квадратни метра в завода за производство на ракети PAC-3 в Камден, щат Арканзас.

Там ще извършва сглобяване на пускови установки за залпов огън MLRS и ракетите за тях, пускови установки за залпов огън HIMARS, пускови установки THAAD и системи за управление на огъня, а също и на ракети PAC-3 за комплексите Patriot.

На една ПУ Patriot вместо 4 ракети PAC от предните модификации вече ще може да се поставят 16 ракети PAC-3.

 
29.05.2010, 19:10

Делфини пазят US военна база

Делфини и морски лъвове са "мобилизирани" от тази година да се грижат за сигурността на американска база за подводници в Хууд Ченъл, щата Вашингтон, предаде вчера АП. Симпатичните бозайници са натоварени със задачата да засичат и неутрализират всеки натрапник под вода, дръзнал да се приближи към стратегическия военен обект. Щатските ВМС упорито пазят в тайна подробности от новата тактика за охрана, но вече се знае, че животните няма да са повече от 20 и ще живеят в специален резерват, когато не патрулират около Вашингтон. Делфините са обучени да подават специален сигнал, включително и светлинен, ако засекат нарушител, а морските лъвове са дресирани да го закопчаят с белезници за крака. От години делфините и морските лъвове се използват за охрана и на друга военноморска база в Кингс Бей, Джорджия. Самата програма за използването им датира от 1989 г. и е разработена в Сан Диего. /Стандарт/

 
29.05.2010, 18:28

Отказването от НАТО няма да повлияе на връзките между Вашингтон и Киев

Отказването от курса на присъединяване на Украйна към НАТО по никакъв начин няма да навреди на връзките между Вашингтон и Киев, заяви говорителят на Белия дом Филип Кроули, предаде РБК.

„Тези решения Украйна трябва да взима сама”, коментира Кроули, като подчерта, че въпреки отказа, САЩ ще продължат да си сътрудничат с новото правителство на Украйна, като поддържат всяко решение на новата власт за отношенията на Киев с останалата част от Европа и САЩ.

Миналия четвъртък президентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че към момента влизането на Украйна в НАТО е „нереалистично”. На свой ред министърът на външните работи Константин Гришченко заяви, че идеята за влизане в НАТО не се поддържа от по-голямата част от населението и намалява ефективността на външната политика на страната. Гришченко коментира, че засега въпросът за членството на Украйна в НАТО се сваля от дневния ред. /ИА „Фокус”/

 
29.05.2010, 18:10

Кувейт купува три KC-130J

Кувейт ще закупи три транспортни самолета танкери KC-130J Hercules. Сделката е по линия на програмата FMS, оценява се на $245 млн. и ще се менажира от ВМС на САЩ.

Самолетите ще са в същата конфигурация, което се използва от корпуса на Морската пехота на САЩ. Кувейтските ВВС ще заменят с тях до сега използваните Lockheed Martin L-100 (цивилна версия на С-130Е). Машините ще се използват за дозареждане във въздуха на кувейтските F/A-18, както и за хуманитарни задачи по света. Доставките ще се осъществят между края на 2013 и началото на 2014 г.

KC-130J не се отличава от C-130J що се отнася до възможности за пренасяне на товари. В резервоарите си обаче носи 28 000 kg керосин, като е възможно доставянето на допълнителни резервоари за още 13 000 kg вътре в товарния отсек. Машината може да дозарежда както вертолети, така и реактивни бойни самолети. /Аеро/ - Още за KC-130J

 
29.05.2010, 17:55

Ню Йорк - приети са мерки за атомно разоръжаване

189-те страни по Договора за неразпространение на атомните оръжия се споразумяха за конкретни стъпки за ядрено разоръжаване. Общата заключителна декларация на провеждащата се на всеки пет години конференция за контрол, беше приета единодушно от делегатите в Ню Йорк. Петте официални атомни сили - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания - поеха задължението за по-бързо намаляване на ядрените си арсенали. След две години ще бъде проведена и конференция, която си поставя за цел да обяви Близкия Изток за зона, свободна от атомни оръжия. С това предложение на арабските държави се цели да се окаже натиск над Израел, за да обяви предполаганото наличие на атомни оръжия. Израел, също както Индия и Пакистан не е подписал Договора за неразпространение на атомните оръжия от 1970 година. Северна Корея го денонсира през 2003 година. /DW/

 
29.05.2010, 17:45

300 души във висшите командни звена ще бъдат съкратени

Ще информираме президента за реформата, но ние взимаме решенията, казва министърът на отбраната Аню Ангелов в интервю на Никола Лалов.... Още

 
29.05.2010, 17:35

Началникът на украинския Генерален щаб подаде оставка

Началникът на Генералния щаб на Украйна и главнокомандващ въоръжените сили на страната генерал-полковник Иван Свида, назначен на поста от предишния украински президент Виктор Юшченко, подаде оставка вчера. За това съобщиха руските информационни агенции, цитирайки пресслужбата на украинското министерство на отбраната.

Генерал-полковник Свида беше назначен на поста през ноември 2009 г. „Като офицер и отговорен човек съм готов да работя в сложни условия за укрепване на отбраната на страната. В създалата си ситуация признаавам правото на преззидента (Виктор Янукович – б. р.) да реализира своите вииждания за пътищата за развитие на въоръжените сили. Той ще стори това с друг началник на генералния щаб”, заявява генералът, цитиран от пресслужбата. /БА/

 
29.05.2010, 17:30

Холандия се оттегля от изпитателната програма за F-35

Холандският парламент е гласувал оттеглянето на страната от изпитателната програма за изтребителя F-35 и отменянето на поръчката си за един предсериен F-35A, съобщи изданието Defense News, цитирано от американското онлайн издание Star-Telegram. Информацията е потвърдена от холандското посолство във Вашингтон.

Холандия беше една от първите държави, които заявиха участие в програмата F-35, и беше един от най-големите чуждестранни участници. Говорител на холандското посолство в САЩ обаче заяви, че решението ще бъде преразгледано от новото правителство, което Холандия ще има след парламентарните избори на 9 юни. Едва след това парламентът ще даде финалния си вот.

Холандското министерство на отбраната неведнъж е заявявало решението си да участва в изпитателната програма на F-35 и в крайна сметка да купи изтребители. Говорителят на „Локхийд Мартин” Крис Гейзъл каза в изявление, че компанията „следи изборния процес в Холандия”.

Холандците участваха с 800 млн. щатски долара в изпитателната програма за F-35 и се очаква те да купят до 85 изтребителя, но политически фактори в страната периодично поставят под въпрос ангажиментите на страната, поради финансови и други причини. /БА/ - Още за F-35

 
29.05.2010, 17:20

Разрухата на "Дръзки"

Екип на сп. "Океан" само преди няколко дни мина и поснима българската реликва "Дръзки". Снимките са болезнени, защото корабът не само, че отива към морето, заради разрушените му основи, но плавателният съд се намира в плачевно състояние...... Още

 
 
 
28.05.2010, 18:50

Реорганизацията на висшите командни звена в щабовете ще е факт на 1 юли

Реорганизацията, преструктурирането и съкращенията с около 30 на сто във висшите командни звена в щабовете на видовете Въоръжени сили ще бъде факт на 1 юли, каза министърът на отбраната Аню Ангелов днес в парламента, в отговор на въпрос от народния представител Ангел Найденов. Вече е взето решение от мен, въз основа на обсъждане в Съвета по отбрана, допълни министър Ангелов.... Още

 
28.05.2010, 18:31

Военноморските сили на САЩ модернизират корабни системи за РЕБ за 640 милиона долара

Американските ВМС ще изхарчат 640 милиона долара през близките десет години за модернизация на корабните системи за радиоелектронна борба (РЕБ) SLQ-32, съобщава DefPro. Освен това, ВМС с мятат в перспектива да оборудват с модернизираната система бъдещите есминци от ново поколение проект DDG-1000 Zumwalt.

С цел икономии модернизацията на SLQ-32, която военните моряци наричат "Slick-32", ще премине през четири етапа. През първият етап американската компания General Dynamics, вече получила контракт от ВМС, ще даде възможност на SLQ-32 да води радиотоплолокация и РЕП. Очаква се SLQ-32 Block 1 да бъде готова до края на 2012 година.

Системата SLQ-32 е била разработена в САЩ в средата на 1970-те години. Тя е била създадена на модулна основа, което облекчава последваща и модернизация – остарелите блокове просто се заменят с нови без да е необходима замяна на цялото оборудване. В момента в американските ВМС се използват пет версии на SLQ-32 - (V)1-5.

През 1996 година в САЩ беше започната програма за разработка на новата корабна система за РЕБ AIEWS, която трябваше да замени SLQ-32. През 1999 година в рамките на тази програма бяха създадени няколко прототипа на системата SLY-2, но въпреки това през 2002 година проекта бе закрит. Основната причина за отказа от SLY-2 стана високата стойност както на самия проект, така и на самата продукция. – Още РЕБ

 
28.05.2010, 17:41

Турция обяви, че ядрените сили трябва да се разоръжат

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че САЩ и другите ядрени сили трябва да „унищожат” своите арсенали, за да бъдат „убедителни” в противопоставянето с Иран, предаде АФП.

На конференция на ООН в Рио де Жанейро Ердоган направи този коментар в контекста на споразумението, което Бразилия и Турция сключиха с Иран за ядрен обмен, и натиска на САЩ за санкции на ООН срещу Техеран заради ядрената му програма. /ИА ”Фокус”/

 
28.05.2010, 16:23

Бъдещето на отбранителната индустрия в България се определя като несигурно

Бъдещето на отбранителната индустрия в България е несигурно и перспективите варират значително от компания до компания, пише в доклад на Companiesandmarkets.

Основният въпрос е дали сегашните нива на бюджета за отбрана на страната могат да бъдат запазени, казват анализаторите. От значение е и фактът, че, изпълнявайки програмата си за модернизация на Българската армия, правителството вероятно би се фокусирало върху покупка на високотехнологични изделия.

Тъй като българските компании от отбранителния сектор произвеждат главно нискотехнологични продукти, като персонално стрелково оръжие, малко вероятно е да се наблюдава ръст в търсенето през тази година.

Компании, чиято продукция отговаря на критериите за съвместимост на НАТО , като Аркус и Арсенал, могат да очакват да спечелят договори за снабдяване на Българската армия с персонално стрелково оръжие. В допълнение членството на България в НАТО и ЕС помагат за все по-силната професионализация на армията.

Много от правителствата в ЕС са превишили критериите на Пакта за стабилност и растеж, според които бюджетният дефицит на страните не трябва да е по-голям от 3%, и това дава на българското правителство известна свобода за маневриране, след като фискалните показатели на България остават сред най-добрите в Европа, отбелязва Companiesandmarkets.

Анализът обаче е правен преди одобрената от правителството актуализация на бюджета от тази седмица, като очакваният дефицит за тази година вече възлиза на 3,9% от прогнозния БВП. Според някои оценки дефицитът ще бъде дори по-голям.

България планира да заведе иск срещу Турция за компенсации за имотите на български бежанци, изгубени през 1913 г. и подобна стъпка може да доведе до влошаване на отношенията между двете страни, се казва още в документа. Въпреки че България теоретично може да наложи вето на Турция за приемането й в ЕС, ако Анкара не удовлетвори българските искания, Companiesandmarkets смята, че София ще възприеме по-малко агресивен подход, особено взимайки под внимание значението на двустранните търговски връзки по време на икономическа криза. /Investor.bg/

 
28.05.2010, 15:29

ВВС на САЩ поръчаха поредната партия имитатори MALD

Компанията Raytheon обяви, че е получила контракт от американските ВВС на стойност $96,7 млн. , който предвижда производството на поредната, трета по ред партия от около 300 миниатюрни имитатори на въздушни цели MALD Miniature Air Launched Decoy.

MALD е сравнително евтин, програмируем и модулен като изпълнение имитатор на въздушни цели от различни класове с далечина на полета почти 800 километра. Апарата тежи около 130 кг и възпроизвежда различни характеристики на реални самолети. Способен е да маневрира по време на полет в съответствие с заложената програма, възпроизвеждайки различни тактически сценарии.

 
28.05.2010, 14:48

Украйна планира да намали броя на своите военнослужещи в Косово

Украйна планира да намали броя на своите военнослужещи в Косово от 180 на 125 души. Това съобщи командващият Обединеното оперативно командване на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Рауф Нурулин, предаде РИА Новости.

През август ще се проведе четиринадесетата ротация на украинския контингент в Косово, след което ще бъде реформиран в една рота от 125 военнослужещи.

Решението за намаляването на числеността на украинския контингент е взето заради подобряването на ситуацията в Косово.

 
28.05.2010, 11:25

Започна конверсията на F-16 на американските ВВС в БЛА

Пресслужбата на компанията Boeing съобщи, че в завода и в Сесил Филд в Джексонвилл, щат Флорида, е постъпил първият F-16, предназначен за преоборудване в безпилотната версия QF-16. Стойността на първият етап на програмата е $69,7 млн.

До 2014 година се планира да бъдат конвертирани в БЛА до 126 самолета F-16, които са отработили по-голямата част от своя ресурс. – Още за  F-16

 
28.05.2010, 11:00

Модифициран GPS спътник е изведен на орбита

Според информация на пресслужбата на американските ВВС, на 27 май 2010 година (28 май в 06:00 часа българско време) ракета – носител Delta 4, стартирала от космодрума на нос Канаверал, успешно е извела на орбита усъвършенствания спътник GPS block 2F-1.

Предполага се, че групировката глобално позициониране GPS ще бъде попълнена с 12 спътника от новата модификация, след което ще започне извеждането на спътници от трето поколение.

Разчетния срок на служба GPS block 2F-1 е 12 години. – Още за GPS

 
28.05.2010, 09:33

Правителството на Русия одобри договора за СНО

Правителството на Русия е одобрило и представило на президента на Русия за ратификация в Държавната дума договора със САЩ  за Съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНО), подписан в Прага на 8 април. Президентите Медведев и Обама се изказаха за негова скорошна и синхронна ратификация. В Москва и Вашингтон разчитат, че той ще влезе в сила тази година.

 
28.05.2010, 08:12

Споразумение за военната база на остров Окинава

Япония и САЩ са се споразумели за преместването на американската военновъздушна база, намираща се на японския остров Окинава. Това съобщи японският министър-председател Юкио Хатояма след телефонен разговор с американския президент Барак Обама. Според официално оповестеното споразумение базата Фунтема ще бъде преместена в по-малко населената област Хеноко в северната част на остров Окинава. Островът приютява около половината от общо 47 000 американски войници в Япония. Преместването на базата е част от по-мащабен план за реорганизация на американските войски в Япония, който предвижда преместването на 8 000 морски пехотинци на американска територия до 2014 година. /DW/

 
28.05.2010, 08:06

Руски военноморски учения край Северна Корея

Следващият месец Русия ще проведе мащабни военноморски учения край бреговете на Северна Корея. Представители на руските ВМС заявиха, че тези учения са планирани преди ескалирането на напрежението на Корейския полуостров. Флотилия от бойни кораби ще отплава към Японско море от Владивосток, където е базиран руският Тихоокеански флот, заяви неговият говорител Роман Мартов.

Напрежението между двете Кореи се изостри, след като международна разследваща комисия обвини Севера в торпилирането на южнокорейски боен кораб през март, при което загинаха 46 южнокорейски моряци. Москва, която поддържа отношения със Северна Корея, прикани нееднократно към спокойствие и съдржаност и двете страни, за да се предотврати прерастването на напрежението във въоръжен конфликт. Още за ВМФ на Русия

 
28.05.2010, 07:18

Отново за потъналия съветски катер в български териториални води

Откритие на морското дъно: Кой е потъналият съветски катер в български териториални води?) информация, за потъналия съветски катер и възможните версии за него. От завършването на Военноморското училище във Варна през септември 1965 г. до 1975 г. служих в дивизион МПК (малки противолодъчни кораби –бел. ред.) като механик на кораб, а от 1972 г. и като дивизионен механик. Спомням си първата стрелба на брегово ракетно поделение през 1968 г. Корабите от нашето поделение осигуряваха отцеплението на района, за да не допуснем преминаването на търговски или рибарски кораб в определения за стрелбата район. Нашият кораб МПК 31 (тогава, а после с бордови номер 42), бе щабен кораб.... Още

 
28.05.2010, 06:56

Руски военни експерти ще имат възможността за потушат корейския конфликт

Група експерти по мини, торпеда и оръжия срещу подводници от Главния щаб на ВМФ на Русия в началото на следващата седмица ще отпътуват за Република Корея, пише вестник “ Время новостей”. Експертите ще проучат веществените доказателства по инцидента в Жълто море, при който южнокорейския корвет "Чхонан" потъна на 26 март край спорната морска граница с КНДР и загинаха 46-ма от 104-членния екипаж.

Решението да се изпратят руски военни експерти е взето от президента Дмитрий Медведев в отговор на отправена покана от ръководството на Южна Корея и лични от президента Ли Мюн-бак. „Ако подобно предложение не беше постъпило, то то трябваше да бъде организирано”, коментира пред вестника руски военен дипломат. Според него руската страна е „подсказала на южнокорейците да постъпят именно така, за да не се ограничават с изводите на една, вероятно, ангажирана комисия”. От друга страна, един друг поглед върху проблема може да помогне за погасяване на назряващия конфликт, предполага източникът. /ИА „Фокус”/

 
28.05.2010, 06:51

Сенатска комисия гласува за отмяна на забраната гейове да служат в американската армия

Сенатска комисия гласува за отмяна на забраната хомосексуалисти да служат в американската армия, първа стъпка за отмяна на закона от 1993 г., коментира АФП. На гласуване при закрити врата сенатската Комисия за въоръжените сили подкрепи премахването на ограничението, станало известно като „Не питай, не казвай”, с 16 на 12 гласа. Сенатът и Камарата на представителите предстои да гласуват документа.

 
 
 
27.05.2010, 23:38

Турското разузнаване работи по модела на ЦРУ

След назначаването на Хакан Фидан начело на Турската разузнавателна организация (MIT) се очаква организацията да бъде трансформирана по модела на ЦРУ и да се съсредоточи върху външното разузнаване, пише в."Сабах". Вестникът цитира премиера Реджеп Тайип Ердоган (на снимката), който е посочил, че първостепенна задача на МIT е външното разузнаване и за нова визия на МIT се работи вече от три години. Външното разузнаване ще бъде съсредоточено в близките до Турция райони - Близкия изток, Кавказ и Балканите. Предвижда се MIT да развие още повече стратегията за изучаване на езиците в региона, която прилага вече от две години. Ще се обърне специално внимание на изучаване на арабски, сръбски, арменски, грузински, персийски, иврит, гръцки, български, руски, албански и босненски. /Монитор/

 
27.05.2010, 20:00

Ден за високопоставени гости и ден за медии на съвместната българо-американска летателна тренировка “Sentry Gold 2010”

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще присъства утре, 28 май, на Деня за високопоставени гости и деня за медии на съвместната българо-американска летателна тренировка “Sentry Gold 2010”. Той ще се проведе на летище Граф Игнатиево.

Ще бъдат изнесени брифинги за задачите, изпълнявани от българските и американските военнослужещи ...

Гостите и журналистите ще  наблюдават съвместни полети на екипажите и статичен показ на летателна техника.

Генерал-майор Константин Попов, началник на Военновъздушните сили, и генерал-майор Джак Еггингтон от ВВС на САЩ в Европа ще извършат демонстративни полети съответно със самолети F-15 и МиГ-29. /МО/

 
27.05.2010, 18:17

Флотът на Бразилия планира инвестиции за над 70 млрд. евро

Инвестициите за новия план за превъоръжаване, предложен за флота може да надхвърли 70 млрд. евро. Предвиждането е направено от директора на военноморската инженерна служба на ВМС, Франсишко Дейана, изказано е на среща на висшите морски офицери на Бразилия в Рио де Жанейро. "Това са между 70 и 80 милиарда, по-голямата част от които трчбва да се покрият през следващите 20 години", потвърждават от щаба на флота. Програмата предвижда в строежа на корабите винаги да бъдат включени както бразилските корабостроителници, така и научните институти на страната.

Двете първи серии, за малки патрулни кораби вече се изпълняват. До края на годината флотът ще даде поръчката за трета серия - големи океански патрулни кораби, всеки н априблизителна стойност 230 милиона реала. Този проект е забавен за сметка на придобиването на изтребители за ВВС. Флотът разглежда заедно с Президентствотос интерес и евентуалния победител в конкурса нов изтребител, който е на финална фаза. Фаворит е Дасо Рафал, но се водят преговори и с представители на "други две страни".

"Флотът е изготвил техническите задания, но знаем, че трябва да се вземат под внимание и стратегическите и политическите фактори. Уверявам ви, че крайните решения ще се вземат след задълбочени обсъждания", заявява Деиана на присъстващите журналисти. Бюджетът на военно-морските сили в краткосрочен план също е обект на големи дискусии, особено по отношение на бъдещите поръчки.

Скоро ще се пристъпи към строежа на 12 големи океански патрулни кораби, последвани от 18 ескортни кораба с ракетно въоръжение и възможност за базиране на вертолети, всеки на стойност около 500 млн. евро. ВМС ще възложат и по-малки поръчки, като тези за 4 речни патрулни съда и 5 съда за логистична поддръжка.

Във всички скорошни военно-морски прегледи се говори за необходимостта от строеж на две серии малки патрулни съдове, една в корабостроителницата "Inace" в Сеара и друга в корабостроителницата "Ilha" в Рио де Жанейро. По предварителни оценки стойността на един съд от тези серии е около 80 млн. реала, класовете ще бъдат предложени и на чуждестранни купувачи. Освен това договор между френската DCNS и бразилската Norberto Odebrecht S.A. за строителството на атомни подводници, корабостроителница за тази цел, изграждаща се в момента в Итагуаи, Рио де Жанейро и военно-морска база, в която те да бъдат разположени се оценява на стойност 9 млрд. евро. Първата копка на комлекса е направена преди месец от президента Луис Инасио Лула да Силва. Атомните реактори на подводниците са разработка на бразилските ВМС.

"През 2009г. е добит нефт от шелфа за $43 млрд.", потвърждава Деиана, без да казва дали това има връзка с крупната корабостроителна програма на флота. "Все пак е напълно ясно, че бразилските териториални води и района на Амазонка са излкючително богати на природни ресурси."  (Jornal Cruzeiro do Sul) /www.airgroup2000.com/

 
27.05.2010, 18:00

Аню Ангелов не знае точно цената на натовската ПРО

Натовската ПРО ще струва двойно по-скъпо от посоченото от шефа на НАТО при посещението му в София, смята военният министър Аню Ангелов.

Министърът каза, че се основава на презентация на Северноатлантическия съвет, където е записано 400 милиона евро. Според Ангелов възможно е Расмусен да е допуснал лапсус, тъй като той каза, че ПРО ще струва 200 милиона..... Още

 
27.05.2010, 17:54

Новата военна доктрина за национална сигурност на САЩ

Новата военна доктрина за национална сигурност на САЩ, която ще бъде представена днес от администрацията на президента Барак Обама, призовава за разумно съчетаване на дипломация и военна сила по отношения на потенциалните противници. Новата доктрина отстъпва от принципа на превантивни военни действия на бившия президент Джордж Буш-младши, въведен през 2002 година, предаде РБК.

След атентатите от 11 септември 2001 година републиканската администрация фактически закрепи на САЩ статута на „глобален полицай”, като призна правото за нанасяне на превантивен военен удар по потенциалните противници, ако те не се съобразяват в международното право. Новата доктрина на Белия дом дава приоритет на многостранните дипломатически усилия, а не на едностранните силови действия. /ИА „Фокус”/

 
27.05.2010, 14:55

ВВС на Израел и Гърция провеждат съвместни учения

Израелските военновъздушни сили провеждат съвместни учения тази седмица с гръцките си колеги в небето над Егейско море, съобщи израелският в. „Аарец”.

Учението се предполага да продължи до почивните дни. Според съобщения в гръцките медии десет израелски изтребителя, които са способни да осъществяват мисия на големи разстояния, взимат участие в маневрите. От гръцка страна участват 15 Ф-16. /ИА „Фокус”/.

 
27.05.2010, 14:52

Украйна не иска да влиза в НАТО

Украйна няма намерение да влиза в НАТО, заяви днес украинският външен министър Константин Гришченко на заседание на 11-а Междуведомствена комисия по въпросите на координацията на дейността на органите на изпълнителната власт в сферата на външните отношения, предаде РИА Новости.

„Украйна ще продължава да развива своите отношения с алианса, но въпроса за членство сега се снема от дневния ред”, заяви Гришченко. Той заяви, че това решение е било предизвикано от това, че идеята за членство на Украйна в НАТО не се ползва с подкрепата на мнозинството украинци. /ИА „Фокус”/

 
27.05.2010, 14:44

В САЩ проведоха изпитания на хиперзвукова ракета

Въоръжените сили на САЩ проведоха изпитания на хиперзвукова крилата ракета X-51A Waverider, която развива скорост шест пъти надвишаваща скоростта на звука (над седем хиляди километра в час), предаде РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на американските военновъздушните сили.

Изпитанията бяха проведени край тихоокеанското крайбрежие на Калифорния, където от бомбардировач B-52 на височина 21 хиляди метра е била запусната ракетата X-51A. Летателните изпитания на ракетата продължиха 200 секунди, което е рекорд за продължителност на полета на ракета от подобен тип. Представители на американската армия определиха изпитанията, като безусловен успех. Още експериментални апарати

 
27.05.2010, 14:32

Две от четирите подводници на Северна Корея се завърнаха в своята база

Две от четирите изчезнали подводници на Северна Корея са се завърнали в своята база, предаде радио „Ехото на Москва”, позовавайки се южнокорейски медии. По-рано се появиха данни, че подводниците са изчезнали в понеделник, след обявяването на санкции срещу Северна Корея. Обстановката на Корейския полуостров се изостри, след като международна следствена комисия заяви, че вина за потапянето на южнокорейски военен кораб в Жълто море носи Северна Корея.

 
27.05.2010, 14:25

ЦРУ подкрепя българското правителство в борбата с корупцията и престъпността

“Уверих министър-председателя Бойко Борисов в силната подкрепа на САЩ за България, за сигурността и безопасността на българския народ”. Това каза, цитиран от правителствената информационна служба, генералният директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Леон Панета след среща с премиера Бойко Борисов днес.

“Имахме възможност да обсъдим редица въпроси и да потвърдя, че ще направим всичко възможно да продължим доброто сътрудничество”, допълни Леон Панета. По време на разговорите той е предал поздравите на президента на САЩ Барак Обама.

“Благодаря на директора на ЦРУ за високата оценка за работата на правителството в борбата с

престъпността и корупцията”, каза министър-председателят Бойко Борисов след края на срещата. “Акцент в разговорите бяха проведените в страната ни специализирани операции през последните месеци”, допълни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Посещението на генералният директор на ЦРУ в България е договорено и подготвено по време на работната визита на българска правителствена делегация в САЩ през септември 2009 г., информираха от Министерския съвет. На срещата присъства и посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик. /БА/

 
27.05.2010, 08:12

Строги съкращения в бюджета на германския Бундесвер

Германският министър на отбраната Карл Теодор цу Гутенберг заяви, че се необходими строги съкращения в бюджета на Бундесвера поради проблемите с фискалната ситуация в Германия. В реч пред военнослужещи в академията за висши офицери в Хамбург цу Гутенберг каза, че символичното орязване на няколко отделни разходи няма да бъде достатъчно. Министърът на отбраната заяви, че целта му е да се постигне намаляване на разходите с над 1 милиард евро, като същевременно подчерта, че бюджетните съкращения няма да се отразят на мисията на Бундесвера в Афганистан. Федералното правителство ще представи проектобюджета за 2011 година през юни.

 
27.05.2010, 07:43

Андерс Фог Расмусен предупреди страните от НАТО за съкращенията в разходите за отбрана

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди членовете на военния алианс срещу драстичното съкращаване на военните бюджети, предаде АФП.

Расмусен се съгласи, че разходите за въоръжените сили ще бъдат поставени под натиск, когато изпадналите в затруднено положение страни от военния блок въведат мерки за намаляване на своите дългове на фона на кризата в еврозоната. Но в коментари на страниците на вестник „Таймс” той каза, че по-малките бюджетни разходи могат да застрашат международната стабилност и да ограничат перспективите за растеж.

„Всички правителства трябва да са наясно с дългосрочния резултат от големи съкращения в отбранителните бюджети, защото от опит знаем, че икономическият растеж в голяма степен зависи от сигурната международна среда,” каза той. /ИА „Фокус”/

 
27.05.2010, 07:34

Военноморският флот на Южна Корея провежда мащабни учения

Военноморският флот на Южна Корея провежда мащабни учения в които вземат участие десетки кораби, съобщи Би Би Си, позовавайки се на южнокорейски медии. Военните кораби тестват дълбочинни бомби и корабна артилерия. Ученията се провеждат на фона на изостряне на отношенията със Северна Корея, свързано с потъването на южнокорейски военен кораб през март. Международно разследване обяви, че за гибелта на южнокорейския кораб е виновна Северна Корея. Пхенян отхвърля обвиненията по свой адрес.

 
27.05.2010, 07:22

Русия пак се въоръжава до зъби

На съвещание за бюджета на руските силови ведомства президентът Дмитрий Медведев одобри техните предложения за общите разходи за оръжия. Ако се сбъдне прогнозата за икономически растеж в Русия, до 2020 г. федерацията ще изхарчи за нови въоръжения 13 трилиона рубли ......Още

 
 
 
26.05.2010, 23:29

Япония ще проведе тендер за доставка на спасителни вертолети

Япония смята да закупи нови вертолети за японските ВВС и ВМС, които да бъдат използвани в поисково-спасителни операции, съобщава Flightglobal. Очаква се тендера за доставка на машините да бъде обявен през юни 2010 година. Новите вертолети ще трябва да заменят остарелите UH-60J, построени в Япония по лиценз на американската компания Sikorsky.

Окончателния списък с изискванията към новата машина за сега не е известен. Очаква се сред главните изисквания да бъдат включени далечината на полета на вертолетите и тяхната товароподемност. Предполага се, че финансирането на покупката на вертолетите според резултатите от тендера ще бъде осигурено във военния бюджет на Япония за 2011 година, който започва от 1 април следващата година.

Не е изключено по примера на ВВС и ВМС за самоотбрана на Япония такъв тендер да проведат и сухопътните войски, които да заменят остарелите вертолети Bell UH-1. Японската компания Kawasaki Heavy Industries вече е предложила на военните вертолети OH-1, макар, че армията може да се откаже от тяхната покупка заради високата стойност на машините.

Япония планира през близките няколко години да извърши превъоръжаване на своята армия. В частност, военното ведомство на страната е започнало подготовка за провеждане на тендер за покупка на 40-50 изтребителя, които ще трябва да заменят остарелите McDonnell Douglas F-4 Phantom II. В този конкурс се очаква участие да вземат компаниите Lockheed Martin с F-35 Lightning II и BAE Systems с Eurofighter Typhoon.

 
26.05.2010, 22:59

Индийските Су-30МКИ ще получат ядрено въоръжение

Индийските изтребители Су-30МКИ в перспектива ще получат възможност да носят стратегическо оръжие. Индия има намерение да модифицира самолетите по такъв начин, че на тях да могат да бъдат подкачени собствени крилати ракети с далечен радиус на действие Nirbhay, снабдени с ядрена бойна глава. Благодарение на това ВВС на Индия ще могат значително да увеличат своите възможности - Още

 
26.05.2010, 20:52

Русия засега няма да разполага ракетни комплекси „Искандер” в Калининградска област

Русия засега няма намерение да разгръща комплекси „Искандер” в Калининградска област в отговор на разполагането на американски ракети „Пейтриът” в Полша, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от руското външно министерство.

„Засега не става дума за разполагане на ракети „Искандер”, тъй като „Пейтриът” не е елемент от ПРО, а ракетни комплекси, които имат значение за ПВО. Смятаме, че няма логика в американско-полското сътрудничество в тази сфера, още повече, когато става дума за системи „Пейтриът”. Не ни е ясно защо тези ракети се разполагат в близост до територията на Русия. Ситуацията е неразбираема, още повече, когато нашите отношения излизат на съвършено ново равнище, и с американците, и с поляците”, заяви руски дипломат. /ИА „Фокус”/

 
26.05.2010, 18:35

Ядреният резерв на Великобритания няма да надвишава 225 ядрени бойни глави

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че ядрения резерв на Великобритания в бъдеще няма да надвишава 225 ядрени бойни глави, съобщи Би Би Си. Хейг е бивш лидер на британската Консервативна партия в периода 1997-2001 година. На 11 май той зае поста на британски външен министър в коалиционното правителство на Дейвид Камерън. /ИА „Фокус”/

 
26.05.2010, 18:31

В руската армия съществено съкращават броя на кадровите военнослужещи

Радикални съкращения на кадрови военнослужещи на длъжности, които не определят бойната готовност, са започнали в руските въоръжени сили, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на източник от министерството на отбраната на Русия.

По думите му се планира, че към 1 юли т.г. на длъжности ще останат само тези специалисти, които определят бойната готовност на военните подразделения.

Източникът уточни, че става въпрос, в частност, за командири на бойни машини, механик-водачи,мерачи и др. специалисти.

Освободените длъжности ще бъдат окомплектовани с граждански специалисти и наборни войници.

 
26.05.2010,14:57

Военното ведомство на Германия призна европейските вертолети за непригодни

Министерството на отбраната на ФРГ призна европейските вертолети за огнева поддръжка "Тигър" (Eurocopter Tiger) за непригодни за използване, съобщава Die Welt.

Вертолетите на европейската компания EADS са били предназначени за въоръжаване на немския контингент в Афганистан. Но според материали от вътрешна преписка във военното ведомство, изпращането им ще бъде отложено заради многочислените дефекти и пропуски.

Според AFP, партия от 80 вертолета "Тигър" на Eurocopter, дъщерна фирма на EADS, е била поръчана през 1999 година. 67 машини е трябвало да бъдат доставени през 2009 година. Според представител на Министерството на отбраната до сега са доставени само 11 вертолета, при това със „сериозни дефекти”, заради което всички са признати за непригодни за използване.

Eurocopter е заявила, че дефектите ще бъдат отстранени с ускорени темпове. Очаква се първите боеспособни вертолети Tiger да постъпят в разпореждане на Бундесвера не по-рано от 2012 година. – Още за Tiger

 
26.05.2010, 14:25

Русия възобновява производството на самолетите „Руслан”

Министерството на отбраната на Русия планира, в рамките на държавната програма за въоръжаване за 2010-2011 г., да възобнови производството на самолетите Ан-124 "Руслан" и да купи 40 самолета Ан-70, каза пред журналисти командващият на Въздушнодесантните войски генерал-лейтенант Владимир Шаманов, предаде РИА Новости.

„При разработването на програмата ние дадохме нашите предложения. Ще бъдат ли реализирани във варианта на приетата държавна програма, не мога да кажа”, каза той. По думите му, самолетите Ан-70 след всички доработки, ще трябва да заменят Ан-12. Още за Ан-124

 
26.05.2010, 10:53

960 вън от армията

Над 960 души ще бъдат съкратени в Министерството на отбраната, щаба на отбраната и военните училища през следващите два месеца. Това е най-голямото редуциране на висши военни и чиновници в армията през последните десет години, което ще струва близо 14 млн. лв.

Вчера бяха връчени заповедите за уволнение на 195 чиновници и 20 военни от отбранителното ведомство. Други 120 цивилни и 10 военнослужещи са били съкратени от агенцията "Военни клубове и военно-почивно дело", съобщи пред БНР постоянният секретар на министерството Николай Милков. От Института по отбрана са били освободени 18 военни и 17 цивилни лица. 198 щатни бройки са съкратени от Националния военен университет и 43-ма от Военноморското училище във Варна. Освен в армейското министерство в началото на юли в щаба на отбраната ще бъдат съкратени още 292-ма военни и 51 цивилни лица.

Масовите съкращения във войската бяха предприети, след като щабът по отбраната беше интегриран във военното ведомство. В резултат на това бяха слети дирекции и управления, а броят на чиновниците - намален 32%. /Стандарт/

 
26.05.2010, 10:44

Външно министерство на Русия за разполагането на американски „Пейтриът” в Полша

Разполагането на американски ракети „Пейтриът" на територията на Полша не спомага за укрепване на сигурността и развитието на отношения на доверие, заявиха в руското външно министерство. „Ние неведнъж сме заявявали, че не разбираме логиката на сътрудничество на САЩ и Полша в тази сфера, посочиха в руското министерство. За съжаление, нашите въпроси към полската и  американската страна останаха без отговор, както и нашите аргументи в полза на пренасянето на района на временно разгръщане на ракети по-далеч от руските граници. Батарея американски ракети „Пейтриът" е разположена в района на полския град Моронг,  60 км. от границата с руската Калининградска област, предаде ИТАР-ТАСС.

 
26.05.2010, 10:35

Изложба на оръжия в Астана

Повече от 200 компании от 20 страни, в това число Русия, представят продукцията си на първата международна изложба на оръжия и военно-технически имущества „Кадекс-2010", която в сряда откриха президентите на Казахстан Нурсултан Назарбаев и на Турция Абдула Гюл, съобщава информационната агенция „Новости-Казахстана". На изложбата са представени постижения в сферата на оръжията и военната техника, а също тилово имущество и военна медицина. Сред чуждестранните участници в изложбата са предприятия от Русия, Австрия, Белорусия, България, Англия, Германия, Испания, Италия, Китай, Корея, Словакия, Турция, Украйна, Франция, Чехия и други държави. - Още оръжейни фирми

 
26.05.2010, 08:31

Представиха на Владимир Путин новия автомат „Калашников”

Руският премиер Владимир Путин посети оръжейния завод „Ижмаш”, където му беше показан произвеждащия се там нов модел автомат „Калашников, съобщиха информационните агенции. Новото оръжие се основава на модела АК-74М, но е по-тежко от предшественика си с 500 г, достигайки тегло от 3,8 кг. Това е направено, защото върху автомата са монтирани крепежни части за поставяне на допълнителни елементи като прожектор или лазерен прицел. Автоматът ще може да ползва пълнители с по 30, 50 или 60 патрона.

По думите на генералния директор на „Ижмаш” Владимир Гродецки, държавните изпитания на новата серия номер 200 на автомата са планирани за 2011 г. Според руския вицепремиер Сергей Иванов, силовите ведомства в страната вече са започнали покупката на новото оръжие.

На Путин бяха показани и безпилотни самолети, които, според представителя на „Ижмаш”, не отстъпват на израелските, но се налага върху тях да се монтира американска и японска техника. Посочено беше, че стойността на руския апарат е един милион рубли. /БА/ - Още за АК

 
26.05.2010, 08:25

Южна Корея издирва четири севернокорейски подводници

Южна Корея издирва четири севернокорейски подводници, които тази седмица са напуснали своята база на източното крайбрежие на КНДР, провели учения в Японско море и после изчезнали. За местонахождението им не е известно нищо вече два дни, съобщи в Сеул представител на военното командване, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на Южна Корея, четирите подводници с водоизместимост 300 тона са отплавали от базата „Чахо”, намираща се в близост до ракетния полигон „Мусундан-ни” на североизточното крайбрежие на КНДР.

 
26.05.2010, 00:15

Барак Обама ще разположи още 1 200 военни на границата с Мексико

Американският президент Барак Обама ще разположи до 1 200 войници по границата с Мексико и ще търси допълнително финансиране от 500 млн. долара за борба с наркотрафика, съобщиха официални лица, цитирани от АФП.

„Като част от цялостния ни план за подсигуряване на югозападната граница, президентът Обама ще потърси 500 млн. долара допълнителни средства за засилена гранична отбрана и дейности по налагане на закона”, коментира източникът.

Допълнителните войски по границата ще подпомагат частите за борба с трафика на наркотици и ще участват в разузнавателни мисии. /ИА "Фокус"/

 
 
 
25.05.2010, 23:17

Бразилия ще построи първата си атомна подводница до 2021 година

Военноморските сили на Бразилия ще получат първата национална атомна подводница към 2021 година, ако всички разработки на компонентите вървят по план, съобщава SpaceWar. Според думите на ръководителя на програмата за създаване на атомната силова установка Андре Ферейра Маркеса (Andre Ferreira Marques), създаването на атомния реактор на бразилската атомната подводница ще завърши през 2014 година.

Очаква се през първият етап от използването на атомния реактор за подводницата да работи с уран, обогатен до 5 процента, а през вторият етап ще се използва гориво обогатено до 20 процента. Предполага се, че строителството на атомната подводница да започне през 2016 година и да продължи пет години. При създаването на субмарината ще бъдат използвани някои технологии, използвани от Франция в подводниците класScorpene.

В момента на въоръжение във ВМС на Бразилия няма нито една атомна подводница. В състава им има седем дизел-електрически подводници клас Tupi и Tikuna, построени в Германия по проект Тип 209/1400 и Тип 209/1500PN. Автономното плаване на тези подводници е около 60 денонощия, имат дълбочина на потапяне до 300 метра и могат да развиват скорост до 22,5 възла. Те са въоръжени с 553 мм торпедни апарати. – Още подводници

 
25.05.2010, 22:24

Gripen NG на изпитания в Индия

Технологичният демонстратор на следващото поколение Gripen бе изпратен в Индия за преминаване на изпитанията, свързани с конкурса MMRCA (Medium Multi- Role Combat Aircraft – Среден многоцелев боен самолет).

До момента демонстратора Gripen NG (Next Generation) е навъртял 135 изпитателни полета в Швеция и изпращането му в Индия е напрактика международният му дебют. NG e специално създаден за нови клиенти, които ще изискват по-голяма продължителност на полета, свръхзвукова крайсерска скорост и по-голям боен товар.  Изпитанията се извършват в авиобаза Лех, намираща се на 3300 метра надморско равнище. Тези условия не се оказват проблем за Gripen NG.

В конкурса MMRCA, който предвижда покупката на поне 126 бойни самолети, ще участват още МиГ-35, Rafale, Eurofighter, F-16 и F/A-18 Super Hornet. /Аеро/ - Още за Gripen

 
25.05.2010, 22:20

Доставен е AW139 номер 300

На 24 май 2010 г. италианският вертолетостроител AgustaWestland е доставил 300-ния произведен среден двудвигателен вертолет AW139. Конкретната машина е предназначена за италианската брегова охрана и ще изпълнява задаячи по търсене и спасяване.

AW139 прави първият си полет през февруари 2001 г. и влиза в търговска експлоатация две години по-късно. До момента са получени поръчки за 460 машини (300 от които вече изпълнени) от над 150 клиенти по целия свят. Българската гранична полиция също е поръчала един AW139, който ще бъде използван за гранично наблюдения и се очаква да пристигне през есента на 2010 г. /Аеро/ - Още вертолети

 
25.05.2010, 22:05

Lockheed Martin е предал на американските ВВС първият AEHF

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, на ВВС на САЩ е предаден първият комуникационен спътник AEHF (Advanced Extremely High Frequency). Планирано е той да бъде запуснат с ракета-носител Atlas V на 30 юли 2010 година.

Един спътник AEHF ще има близо пет пъти по-голяма пропускателна способност от използваните в момента военните комуникационни спътници тип Milstar. – Още космически системи

 
25.05.2010, 21:34

Американски кораб ще проведе учение в териториалните води на Грузия

Аварийно-спасителният кораб на военноморските сили на САЩ - Grapple (TARS-53) в сряда ще навлезе в териториалните води на Грузия, където ще проведе учения за служители на бреговата охрана, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на гранична полиция в МВР на Грузия.

Церемонията по посрещането ще се проведе в пристанището на град Поти.

„Целта на визитата на кораба е подготовка на личния състав на бреговата охрана, в частност подготовка на водолази, планиране и провеждане на подводни спасителни операции”, пише в съобщението. Визитата на кораба ще продължи до 9 юни.  

 
25.05.2010, 21:25

Русия либерализира износа на стрелкови оръжия

Премиерът на Русия Владимир Путин подкрепи идеята за либерализиране на разрешените за износ стрелкови оръжия, съобщи днес вицепремиерът Сергей Иванов, предаде РИА Новости.

Предложението беше направено на съвещание по въпроса за осигуряването на руските Въоръжени сили на РФ с модерни стрелкови оръжия. „Предложението получи одобрението на премиера”, каза Иванов и допълни, че същността на предложението е „силно да се либерализира схемата за износ на стрелкови оръжия и оръжия за близък бой”.

Мярката ще позволи съществено да се облекчи процедурата за изнасяне на оръжия в чужбина както за изложения, така и за износ. /ИА „Фокус”/

 
25.05.2010, 18:12

Започна съвместната подготовка

Съвместна подготовка на подразделения от Специалните сили на ВМС и СВ на Българската армия и формирование от Силите за специални операции на САЩ, ще се проведе в периода 25 май до 26 юни в районите на Пловдив и Варна. Тя е в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка през 2010 г.

В районите на Варна и Пловдив ще се проведе съвместната подготовка на подразделението от Специалните сили на българските ВМС и Силите за специални операции  на САЩ. Те ще проведат занятия по провеждането на бординг операции при различни условия на обстановката и занятия по специализирана тактика. Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от американски военно-транспортни самолети С-130 „Херкулес”. Подготовката ще допринесе за усъвършенстване на способностите на подразделението „Специални сили” на ВМС за участие в операции по контрол на корабоплаването и борба с пиратството.

В района на Пловдив ще се проведе съвместната подготовка на подразделението от Специалните сили на българските Сухопътни войски и Силите за специални операции на САЩ. Те  ще проведат занятия по специализирана стрелкова подготовка, патрулиране, медицинска подготовка и изпълнение на парашутни скокове от американски военно-транспортни самолети С-130 „Херкулес”. Съвместната българо-американска подготовка ще даде възможност да бъдат отработени елементи от тренировката на личния състав  за участие в мисии от декларираните формирования на Сухопътните войски. /МО/

 
25.05.2010, 18:05

Деветата международна изложба на отбранителна техника „Хемус 2010” започва в Пловдив

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще открие утре, 26 май, Деветата международна изложба на отбранителна техника „Хемус 2010”, съобщи Пресцентърът на МО. Тя ще се проведе на територията на Международния панаир-Пловдив и е под патронажа на министъра на отбраната.

В изложението на отбранителна техника ще вземат участие 60 фирми от Австрия, Белгия, България, Германия, Израел, Норвегия, Полша, САЩ, Турция, Украйна, Унгария и Франция. „Хемус 2010” ще бъде посетена от делегации на Албания, Великобритания, Китай, Ливан, Сърбия и Турция, както и от представители на Европейската отбранителна агенция и NAMSA.

Преди официалното откриване ще се състои пресконференция по повод изложбата, в която ще вземе участие заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

На втория ден от форума, 27 май ( четвъртък), ще се проведе международна научна конференция на тема „Партньорство, изследвания и технологии за отбраната”. Тя ще се проведе в три панела: „Публично-частно партньорство“; „Въоръжение, техника и системи C4I“ и „Човешки фактор и медицина“. /БА/

 
25.05.2010, 17:54

Никой не иска да се кара с Пхенян

Най-забележително в историята с потопяването на южнокорейския кораб „Чхонан” е в това, че на никого не му се иска да се занимава с тази история. Президентът на Южна Корея Ли Мюн-бак съобщи, че ще предаде въпроса за разглеждане от Съвета за сигурност на ООН. Неговият американски колега Барак Обама заяви, че тази реакция на Сеул е „напълно адекватна”. Прочее – изказвания и осъждания. И, общо взето, това е всичко – въпреки че загинаха, между другото, 46 моряци.

Въпросът е в това, че всичко, случващо се сега между Севера и Юга на Корея е аномалия и анахронизъм в международната политика. Т.е. всичко това не трябваше да се случва, от гледна точка на чистия разум и логика. Но се случи и става ясно, че няма никакъв изход от ситуацията и въобще „нормално поведение” няма. А щом е така, ще бъдат направени и няколко доста символични движения и въпросът ще бъде забравен.

Това изглежда невъзможно, но защо? Не толкова отдавна, през 2007 г., Израел взриви някакъв обект в Сирия, извършвайки като цяло акт на агресия. Също загинаха хора, макар че не е известно колко. Досега в Израел твърдят, че на обекта се е осъществявала работа върху военна ядрена програма, в Сирия – че това е обикновена военна база. Международната агенция за атомна енергия оттогава води разследване, повече от две години и половина. И повече нищо. Оказва се, че всичко е възможно.

В случая с корейския корвет, на пръв поглед, всичко е просто. Международната комисия събра напълно солидни обекти, като отломки от торпедо и от ясно по-ясно е, че именно севернокорейска подводница е потопила кораба. Разбираемо е и, че двете страни имат различия по въпроса за това, къде преминава морската им граница. По убеждението на Юга, техният военен кораб е бил в свои води. Според Севера – не. Настоящият шум започна, след като бяха публикувани резултати от разследване. А най-основното е – на кого му е нужно да изстрелва торпеда срещу южнокорейски кораби, ако не на Севера?

Но в това е и въпросът, че страните от Източна Азия помнят, как възникват такива истории. Става въпрос за южнокорейския пътнически „Боинг”, който неизвестно защо се отклони на 650 км от маршрута си над съветска територия и там бе свален заедно с пътниците (1983 г.). СССР още тогава се опитваха да се защитят, обяснявайки, че няма такива „грешки” при съвременните самолети, а тук още повече неговият маршрут се е пресичал с линията на полета на американски разузнавателен самолет и на радара въобще не е можело да се разбере, след това пресичане, кой накъде е полетял.

И ето дойде моментът, изясни се, че действително пилоти от южнокорейската авиокомпания, са работели за ЦРУ и са правили снимки на съветската територия. По този повод имаше съдебен процес в Сеул, в национален мащаб доста шумен. Но това стана, когато СССР въобще не съществуваше. Така че в резултат историята с лайнера остана нещо като убийството на Кенеди. На всички им бе ясно, че официалната версия нещо не отговаря на всички въпроси, твърде приличащи на провокация. Но да се разбере вече е невъзможно, а няма и желание.

В множество случаи на война, техногенни катастрофи, инциденти, най-разумното нещо е да не се прави нищо. В това число и тъй като виновни няма, просто се е случила голяма неприятност. И непосредствените участници много добре знаят това и поради това само организират шоу за публиката, която уж винаги иска да се назоват и накажат виновните, а иначе нещастието ще се повтори. И така, изглежда, че най-голямото мъжество в такива ситуации – е открито да се признае, че всякакви действия са по-лоши от бездействието. /ИА „Фокус”/ - Още за инцидента

 
25.05.2010, 14:56

Иран се надява, че Русия ще достави ЗРК С-300

В Техеран се надяват, че Москва ще изпълни задълженията си за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-300, заяви иранският посланик в Русия Махмуд Реза Саджади, предаде Интерфакс. Той добави, че отказ от ангажимента за доставка на комплексите ще удари по репутацията на Русия като надежден доставчик на въоръжения. Още за С-300

 
25.05.2010, 12:20

Военноучебен самолет се е разбил в Истанбул, няма пострадали

Неголям военноучебен самолет на турските ВВС се е разбил днес в Истанбул, няма жертви и пострадали, предаде РИА Новости.

Самолетът, изпълняващ учебен полет, е паднал в близост до жилищни сгради, по щастлива случайност никой не е пострадал, съобщи телевизионната компания NTV.

Провежда се разследване на инцидента.

 
25.05.2010, 11:15

Съкращават близо 450 души във военното министерство

Предизвестия за съкращаване и заповеди за уволнение ще получават 447 служители на Министерството на отбраната  и на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело". Това става заради влизането в сила от днес на новия Устройствен правилник на министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще осъществява завишен контрол на всички решения и действия, засягащи реорганизация на структури на МО, за да бъдат защитени правата на служителите и работниците. Необходимите съкращения ще бъдат извършвани при стриктно спазване на Кодекса на труда и Закона за държавния служител.

На 26 април тази година предсрочно бяха връчени 139 заповеди и предизвестия за прекратяване на служебни и трудови правоотношения на работници и служители в Изпълнителна агенция "Социални дейности на МО", припомня БТА. След извършена съвместна проверка от Инспектората на военното министерство и дирекция "Правно-нормативна дейност", всички тези заповеди са били отменени.

 
25.05.2010, 08:40

САЩ разширяват секретните военни операции по света

САЩ са разширили тайните военни операции в Близкия изток, Централна Азия и Източна Африка, насочени към разбиване на терористичните мрежи, съобщи в понеделник „Ню Йорк таймс”, позовавайки се на военни документи, предаде АФП.

Целта е да „се проникне, разстрои, победи или унищожи” „Ал Кайда” и други групировки в Иран, Саудитска Арабия и Сомалия, се казва в документа, пише вестникът.

Заедно с тези задачи са и усилията за „подготовка на обстановката” за потенциални бъдещи атаки на американските сили, добавя изданието, въпреки че в документа не се споменава името на конкретна страна, обект на възможен удар.

Военни източници казали още пред ежедневника, че секретната заповед, одобрена през септември от генерал Дейвид Петреъс, оторизира разузнавателни операции преди възможни военни действия в Иран, ако силното напрежение около иранската ядрена програма продължи да нараства. /ИА „Фокус”/

 
25.05.2010, 08:36

Командващият американските войски в Ирак е номиниран за нов пост

Командващият американските войски в Ирак генерал Рей Одиерно е номиниран за нов пост, предаде  АФП. От Пентагона съобщават, че през есента Одиерно ще бъде натоварен с нова задача, след като е изиграл важна роля във войната в Ирак.

Президентът Барак Обама е номинирал Одиерно за ръководител на командването на Обединените американски въоръжени сили. Генерал-лейтенант Лойд Остин е предложен за негов наследник в Ирак.

В новата си роля Одиерно ще бъде начело на командването, което отговаря за обучението и осигуряването на сили за регионалните подразделения. – Още за Ирак

 
25.05.2010, 08:25

Бойна готовност на севернокорейската армия

Южнокорейската агенция Йонхап съобщава, че севернокорейският лидер Ким Чен Ир е наредил армията на страната да бъде приведена в състояние на пълна бойна готовност. Напрежението на корейския полуостров ескалира, след като международни експерти установиха, че потъналият през март в Жълто море южнокорейски военен кораб е бил потопен от севернокорейско торпедо.

Снощи САЩ обявиха, че ще проведат съвместни военноморски учения с Южна Корея в Жълто море.

 
 
 
24.05.2010, 22:54

Американските войници в Афганистан вече са повече от тези в Ирак

Американските войници в Афганистан вече са повече от тези в Ирак, съобщиха от Пентагона. В момента в Афганистан има около 94 000 американски войници, докато около 92 000 остават в Ирак, където контингентът на САЩ постепенно се изтегля, предаде  АФП.

Промяната в броя на военнослужещите се дължи на новата стратегия на Барак Обама, която пренасочва усилията към Афганистан. При идването на власт на Обама през януари 2009 година в централноазиатската страна е имало малко над 30 000 американски войници. /ИА „Фокус”/

 
24.05.2010, 21:59

Прехвърлят изтребители F-22A в Гуам и Япония

Според информация на бойното командване на ВВС на САЩ, в края на май 2010 година е планирано да се извърши прехвърляне на изтребители F-22A Raptor в авиобазата "Кадена" (Kadena AFB, Япония, 12 машини от  49 изтребително авиокрило от авиобазата Holloman) и авиобазата "Андерсен" (Andersen AFB, о. Гуам, 12 машини от 1 изтребително авиокрило от обединената авиобаза Langley-Eustis).

Във всяка от авиобазите ще бъдат прехвърлени също и по 250 военнослужещи.

Там те ще бъдат четири месеца и ще се занимават с усвояване на особеностите  на ТВД в тази част на Тихия океан, демонстрация на гъвкавост на ВВС и способности за изпълнение на задължения по осигуряване на безопасността в района. – Още за F-22A

 
24.05.2010, 20:27

Руските граничари ще останат в Абхазия и Южна Осетия

Руските граничари ще останат в Абхазия и Южна Осетия, докато по отношение на републиките бъдат запазени заплахите от страна на Грузия, заяви заместник-началникът на граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия Николай Рибалкин, съобщиха руските осведомителни агенции.

По думите на Рибалкин, граничарите в Русия възнамеряват да помагат на абхазките и южноосетинските колеги, докато това се налага.

При това той не уточни до какъв период от време може да бъде удължено присъствието на руските граничари в Южна Осетия и Абхазия.

През април Москва и Цхинвали подписаха документ за нов статут на военната база на територията на Южна Осетия, според който базата се предава в ползване на министерството на отбраната на Русия за 49 години. /ИА „Фокус”/ - Още за граничните войски на Русия

 
24.05.2010, 17:06

В Полша пристигна първата батарея ЗРК Patriot

Във военната база в полския град Моронг, който е на 60 километра от руската Калининградска област, пристигна първата батарея на американските зенитни комплекси Patriot, съобщава AP.

Прес-аташето на американското посолство в Полша Andrew Paul е съобщил, че през следващите две години пристигналото въоръжение ще се използва за учебни цели на ротационен принцип. С ракетния комплекс ще работят между 100 и 150 американски военни.

Според Вашингтон позиционирането на системата за ПРО в Полша има за цел противопоставяне на ракетна заплаха за Европа от Иран и Северна Корея, но Москва не е съгласна с тази позиция. – Още за ЗРК Patriot

 
24.05.2010, 16:51

Военното ведомство на Русия ще създаде център за безпилотни летателни апарати

Министерството на отбраната на Русия трябва да създаде специален център за употребата на безпилотни летателни апарати (БЛА), съобщи министърът на отбраната Анатолий Сердюков, предаде агенция Интерфакс.

Това ще стане, след като в средата на това лято бъде приключена подготовката на операторите на безпилотните летателни апарати, закупени от Израел.

Министерството смята да формулира изискванията към  БЛА, които то смята да купува.

В началото на април 2010 г. заместник-министърът на отбраната на Русия Владимир Поповкин обяви, че военното ведомство е изразходило за разработка и изпитания на БЛА 5 млрд. рубли (над 250 млн. лева), без да получи приемливи резултати.

Същевременно Русия смята да създаде с израелската държавна компания Israel Aerospace Industries съвместно предприятие за производство на безпилотни апарати. – Още БЛА

 
24.05.2010, 14:04

Алжир ще спре да купува въоръжение от САЩ за сметка на Русия

Министерството на отбраната на Алжир е взело решение да намали с 50 % обема на поръчките си за въоръжение от САЩ и да започне аналогични доставки от Русия, пише днес най-големият алжирски вестник „Ал Хабер”.

„Затягането на условията за доставки на съвременни оръжия от САЩ доведе до задържане на плановете на министерството на отбраната на Алжир за снабдяване с нови системи за въоръжение, предназначени за борба с тероризма”, пише изданието, позовавайки се на източник от алжирското военно ведомство.

Очаква се правителството на Алжир да се обърне към Русия на първо място за доставка на хеликоптери Ми-28 и Ка-52. /ИА „Фокус”/

 
24.05.2010, 13:02

Русия иска да закупи четири кораба клас „Мистрал”

Министерството на отбраната на Русия планира да закупи четири вертолетоносача клас „Мистрал”, съобщи военния министър Анатолий Сердюков, цитиран РИА Новости.

„В момента се намираме на етап на преддоговорни преговори по дадения клас преговори с три държави. Това са Испания, Холандия и Франция. Планираме да подпишем договор за четири такива кораба”, заяви Сердюков.

Русия смята да проведе за целта конкурс, въпреки, че въоръжените сили проявяват интерес преди всичко към френския „Мистрал”.

Военното ведомство на Русия планира да закупи един кораб от чужбина, а останалите три да бъдат построени с участието на руски корабостроителници, като последния вертолетоносач трябва да бъде „почти изцяло построен в Русия”. – Още за Мистрал

 
24.05.2010, 09:00

Кремъл превъоръжава армията си чрез лотария

В Русия може да бъде създадена нова държавна лотария, съобщава в. „Ведомости".

Целта на новата инициатива е да се наберат извънбюджетни средства за превъоръжаването на руската армия.

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Москва започва мащабно военно превъоръжаване от 2011 г. Инициативата е отговор на разполагането на американските ракети „Пейтриът" в Полша.

Москва планира да похарчи близо 140 млрд. долара за закупуване на оръжия.

По силата на държавна поръчка за отбрана от миналата година ракетните полкове в Русия въвеждат на въоръжение подвижните комплекси "Топол-М". Приключи производството на нова партида балистични ракети за атомните подводници на руските ВМС.

Извършен бе и планов ремонт на авиационните комплекси на стратегическата авиация. Руските ВВС вече получиха 50 нови самолета и 50 вертолета, в това число и от новия тип "Ка-52" с кодово наименование "Алигатор", които са пригодени за бойни действия нощно време. Като цяло покупките на нови ракети от различен клас и на системи за радиоелектронна борба и отбрана за самолети ще се увеличат няколко десетки пъти. /news.bg/

 
24.05.2010, 08:54

Как Израел е предложил да продаде ядрени оръжия на ЮАР

Секретни южноафрикански документи разкриват, че Израел е предложил да продаде ядрени бойни глави на управляващия режим в ЮАР през 70-е години на миналия век. Това е първото документално доказателство за това, че Израел притежава ядрени оръжия, пише британският вестник „Гардиън”.

Данните от „строго секретна” среща между официални лица от двете страни през 1975 година показват, че министърът на отбраната на ЮАР Бота пита за ядрени бойни глави и Шимон Перес, тогава израелски министър на отбраната, а сега президент на страната, отговаря, като предлага бойни глави „в три размера”. Двама министри подписват и споразумение за установяване на военни връзки между двете държави, което включва клауза обявяваща, че „съществуването на този документ” трябва да остане секретно.

Документите, открити от американския учен Саша Полаков-Сурански, при изследване за книга за близките връзки между ЮАР и Израел, представя доказателство, че Израел разполага с ядрени оръжия, въпреки политиката на страната на „неопределеност”, да не потвърждава или отхвърля съществуването на ядрени оръжия. /ИА „Фокус”/ - Още за ядреното оръжие

 
24.05.2010, 08:49

Военни комуникации

Техническа революция очаква въоръжените сили на Русия през следващите две години, пише вестник „Российская газета”. Става дума за кардинално преоборудване на всички части и подразделения с най-модерни средства за комуникация. Тази задача постави руският президент Дмитрий Медведев пред военното ръководство и отбранителната промишленост.

Това дългоочаквано събитие беше предшествано от равносметката от въоръжения конфликт в Южна Осетия. Да, руската армия бързо принуди грузинските агресори да искат мир. С минимални загуби, с оглед на мащаба на операциите. Освен победните фанфари, обаче имаше и неприятни нюанси. В този въоръжен конфликт с абсолютна точност се потвърди военната истина, че комуникациите са нервите на армията. Без тях грамадната и мощна военна машина е като слепец. Президентът заяви, че в руската армия са остарели повече от две трети от всички системи. Специалисти смятат, че ситуацията е много по-лоша. В немалко случаи гибелта на руски военнослужещи беше причинена от „приятелски огън”, тъй като руските подразделения не успяваха да се свържат помежду си. /ИА „Фокус”/ - Още комуникационни системи

 
24.05.2010, 08:38

Дават 22 млн. за нови самолети

22 млн. лева от допълнителните пари, които армията ще получи с актуализацията на бюджета, ще бъдат за българските ВВС. Това съобщи военният министър Аню Ангелов при откриването на осмото издание на авиофестивала "Небе за всички" край Долна Митрополия.

Според Ангелов тези пари ще отидат за покриването на поети задължения по договори за оборудване на Военновъздушните ни сили.

Ангелов увери, че държавата ще продължи да отделя необходимите средства за армията и в частност за авиацията. Още български ВВС

 
 
 
23.05.2010, 22:33

Първият индийски боен вертолет извърши тестови полет

Първият индийски боен  вертолет извърши тестови полет днес, съобщиха от министерството на отбраната на Индия, предаде РИА Новости. През последните три месеца лекият боен вертолет (Light Combat Helicopter, LCH) изпълняваше тестове на писта. Вертолетът е проектиран и произведен от индийския държавен авиостроителен концерн Hindustan Aeronautics Limited (HAL). За първи път за проект за създаване на лек боен  вертолет индийско производство беше съобщено през 2006 година. Бойната машина е предназначена за подкрепа от въздуха на пехотата и борба с бронирана техника на противника, включително в планински условия.

Двумоторният LCH е проектиран на базата на серийния граждански вертолет "Дхрув". Двигателите "Шакти" ("Мощ") за LCH са съвместна разработка на корпорацията HAL и европейската фирма Turbomeca.

Според индийската преса машината може да бъде готова за приемане на въоръжение в края на 2011 година. Въоръжението му ще включва 20 мм оръдие, различни типове ракети, гранатомети и бомби. – Още вертолети HAL

 
23.05.2010, 19:43

Назначен е началник на кибер командването на САЩ

Генерал Кийт Алекзандър е назначен за началник на новото кибер командване на САЩ, (USCYBERCOM, U.S. Cyber Command), съобщава британският вестник  „Обзървър”.

Очаква се около 30 000 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ да бъдат преназначени в новото командване, което ще отговаря за отразяването на евентуални кибер атаки срещу армията. Създаването на кибер командването е отговор на опасенията от уязвимостта от кибер атаки на американските военни и цивилни мрежи.

На церемонията по своето назначаване генерал Алекзандър заяви, че няма да се стигне до „милитаризиране на кибер пространството”.

 
23.05.2010, 19:32

Директорът на египетското разузнаване ще посети Израел в понеделник

Директорът на египетските служби за разузнаване Омар Сюлейман ще посети Израел в понеделник, за да проведе преговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и други високопоставени лица, съобщиха от канцеларията на министър-председателя, предаде АФП.

„Посещението ще бъде фокусирано върху дипломатическия мирен процес, двустранните отношения и въпроси от регионално значение”, се посочва в изявление от офиса на Нетаняху.

По-рано този месец Нетаняху и египетският президент Хосни Мубарак обсъдиха усилията за постигане на мир в Близкия Изток.

След това Израел и палестинците постигнаха споразумение за индиректни преговори с посредничеството на САЩ. /ИА „Фокус”/

 
23.05.2010, 12:17

Изпитанията на ПАК ФА вървят по график

Летателните изпитания на руския изтребител от пето поколение се провеждат по график, предаде  Интерфакс, позовавайки се на съобщение на заместник-командващия Военновъздушните сили на Русия по въпросите на въоръженията генерал-майор Олег Бармин.

„Изпитанията вървят нормално. Нямаме никакви опасения относно проекта”, каза Бармин по време на международното изложение „HeliRussia 2010” в Москва. Още за ПАК ФА

 
23.05.2010, 08:16

Няма пострадали

Няма пострадали български военнослужещи при атаката на летище „Кандахар”, извършена вчера, 22 май, в 19.52 ч. местно време (18.22 ч. българско време).

Летището е било атакувано с ракети, минохвъргачки и стрелково оръжие. Не са нанесени и  материални щети. /МО/

 
23.05.2010, 08:06

Авиационен фестивал „Небе за всички” ще се проведе на летище Долна Митрополия

Авиационен фестивал „Небе за всички” ще се проведе днес на летище Долна Митрополия. Събитието е посветено на настъпващия 100-годишен юбилей на българската авиация. Организатори са Военновъздушните сили на Република България, фондация „Български ВВС” и Българска Авиационна Асоциация. Демонстрационните полети ще започнат в 11.00 часа. Участие ще вземат: ВВС на Република България (МиГ-29, Су-25 и РС-9М „Пилатус”); ВВС на САЩ (F-15С); ВВС на Република Румъния /IAR-99/ и Авиационен клуб “ЯККЕРС” (Як-52М); Българска асоциация на леката авиация (свръхлеки самолети и вертолети, автожир, моторни делтапланери и моторни парапланери). Ще се проведе и Статичен показ на авиационна техника - ВВС на Република България /самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, РС-9М „Пилатус”, Л-39 и вертолети Ми-24 и „Кугар”/; ВВС на Република Румъния /Ан-26/; Pilatus Ltd. /РС-12. Във фестивала ще бъде направена и демонстрация от Българската федерация по мотоциклетизъм.

 
23.05.2010, 06:58

Британските войници в Южен Афганистан преминават под командването на САЩ

Около осем хиляди британски войници, дислоцирани в южната афганистанска провинция Хелманд, ще преминат под оперативното командване на САЩ в рамките на реструктуриране на силите на НАТО, съобщи британското Министерство на отбраната, цитирано от УНИАН. Премиерът Дейвид Камерън, по време на посещението си в Берлин, отбеляза, че преразпределението на силите в ръководенето на военната операция ще позволи да се „оптимизират усилията” на британци и американци в региона. /ИА „Фокус”/

 
 
 
22.05.2010, 17:59

САЩ отмениха санкциите срещу „Рособоронекспорт”

Решението в САЩ за отмяна на санкции срещу редица руски предприятия в „Рособоронекспорт” бе възприето с удовлетворение, като оттам отбелязаха, че те са били въведени необосновано и практически не са оказвали влияние на доставките на руско оръжие и бойна техника, предава агенция Интерфакс.

„Рособоронекспорт” винаги е съблюдавала и продължава да съблюдава международните норми и задължения за износ на оръжие. Въвеждането на санкции срещу нас ние разглеждахме като акт на недобросъвестна конкуренция. Въпреки това, ние сме удовлетворени, че тези санкции са отменени”, заяви говорителят на компанията Вячеслав Давиденко. Още руски военни фирми

 
22.05.2010, 11:02

Силите на НАТО в Афганистан ще имат два щаба

Два автономни щаба ще имат силите на НАТО в Афганистан. Това съобщиха информационните агенции, след като алиансът обяви намеренията си за кардинално преобразуване в структурата на неговото командване в южната част на Афгганистан. Щаб-квартирата в този регион ще бъде разделена на две автономни части, за да стане по-гъвкава и по-оперативна в отговор на зачестилите нападения на талибаните в последно време.

Според Би Би Си, преструктурирането ще се отрази на положението на британските войски. Сега значителна част от тях ще бъде подчинена на американски генерали. /БА/ - Още за Афганистан

 
22.05.2010, 10:07

Холандия на път да се откаже от F-35

Холандският парламент е гласувал решение за отказ от покупката на един предсериен F-35A и участието на страната във войсковите изпитания на новия изтребител. Парламентът също е гласувал препоръка до Министерство на отбраната за започване на нова процедура за избор на заместник на F-16.

Въпреки изтеглянето от изпитателната програма и отказването от предсерийните F-35, това не значи, че Холандия се изтегля изцяло от програмата. Основните причини за това решение са прекалено завишените разходи по програмата и неяснотите в сроковете за доставка. Гласуването бе инициирано от Партията на труда, за която се очаква да спечели скорошните избори в Холандия.

Решението на парламента е по-скоро символично и няма да може да се въплъти в реалност преди изборите и съставянето на ново правителство и парламент. Партията на труда, има желание да продължи с програмата, но по-малките и съюзници в парламента настояват Холандия да се изтегли от програмата F-35. /Аеро/ - Още за F-35

 
22.05.2010, 10:02

Турски воннослужещи ще обучават афганистанската армия

Турски воннослужещи ще обучават афганистанската армия за борба с тероризма.

Обучението, което ще бъде проведено от специалисти от Центъра за борба с тероризма ще се проведе в периода 23-27 май.

В рамките на обучението ще се анализират различните измерения на терористичната заплаха и ще бъдат обсъдени детайлно стратегиите използвани в борбата с терора.

Обучението се организира в рамките на програмата на НАТО „Сигурност чрез наука”. /TRT/

 
22.05.2010, 09:01

Боен самолет кацна принудително на магистрала в Белгия

Американски боен самолет А-10 се приземи принудително на пътна магистрала край град Шарльороа, съобщават белгийските медии. Самолетът летял до летището в Шарльороа, за да премине технически преглед в белгийската компания "Сабка", която през октомври миналата година спечели търг за техническа поддръжка на част от бойните самолети на САЩ в Европа.

Поради неизправност пилотите преценили, че не могат да стигнат до летището и поискали спешно кацане на преминаваща край него магистрала.

Движението по магистралата веднага било спряно и авариралият самолет, ескортиран от изтребители Ф-16 на белгийските ВВС, се приземил без проблеми. Цялата операция продължила петнайсетина минути. /Ekipnews/ Още за А-10

 
 
 
21.05.2010, 17:45

Русия в борбата с морското пиратство

Присъствието на руски военни кораби в района на Аденския залив ще бъде запазено, но техният брой няма да се увеличава, съобщи министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков. Той заяви, че Русия и други страни извършват безплатно патрулиране и съпровождат конвои с граждански плавателни съдове през райони, опасни от пиратски нападения. Сердюков също отбеляза, че Русия води  преговори със САЩ, ЕС и НАТО за борбата с пиратството, предаде агенция РИАН. Министърът смята борбата с пиратството днес „по-скоро за правови, отколкото организационен проблем".Международната общност за сега не е изработила правови механизъм за борба с пиратството.

 
21.05.2010, 17:21

Индия ще проведе изпитания на балистичната ракета Agni-V през 2011 година

Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Индия планира да проведе първите изпитания на новата междуконтинентална балистична Agni-V в началото (март-април) на 2011 година, съобщава 8ak. По-рано се съобщаваше, че DRDO е завършила техническите работи в рамките на проекта.

Тристепенната твърдогоривна ракета Agni-V, с разработката на която DRDO се занимава през последните няколко години, се създава на основата на балистичната ракета със среден обсег на действие Agni-III. Тя ще бъде първата мобилна индийска ракета запускана от контейнер. Далечината на полета на Agni-V ще бъде около 5,5 хиляди километра. Очаква се ракетата да може да носи както обикновени, така и ядрени бойни глави.

В средата на февруари 2010 година научния съветник на министъра на отбраната на Индия и шеф на DRDO Виджей Кумар Сарасват заяви, че Agni-V ще позволи на страната не само да се присъедини към клуба на страните притежаващи междуконтинентални балистични ракети, но и в случай на необходимост да поразява цели в Китай и Пакистан.

В началото на февруари 2010 година Индия проведе успешно изпитание на балистичната ракета Agni-II, която има далечина на полета до 3,5 хиляди километра. Двустепенната ракета Agni-II е в състояние да носи боезаряд с тегло до 1,5 тона и се планира тя да бъде приета на въоръжение през 2010 година. – Още ракети на Индия

 
21.05.2010, 15:40

Изпитанията на ракетата „Булава” ще бъдат възстановени през ноември

Изпитанията на най-новата междуконтинентална балистична ракета с морско базиране „Булава” се планира да бъдат възобновени през ноември, съобщи за агенция Интерфакс министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков.

По думите му, за изясняване на причините за предишните неуспешни пускове на „Булава” ще бъдат създадени и изстреляни три идентични ракети. /ИА „Фокус”/

 
21.05.2010, 1534

Кризата замразява и оръжейната програма

Икономическата криза замразява и оръжейната програма на гръцките въоръжени сили, съобщи гръцкият вестник „Вима”. В опита си да вкара ред хаоса от оръжейни доставки, ръководството на министерството на отбраната е решило през 2010 г. да не подписва споразумения за френските фрегати FRΕΜΜ, за новия боен самолет и за руските бронирани бойни машини БМП-3. Вместо това министерството ще придвижи бързо доставката на резервни части за бойните самолети F-16 и доставката на първата партида от 15000 снаряда (120 мм) за танковете Leopard 2ΗΕL. Германските танкове бяха купени без боеприпаси и от деня на пристигането им в Гърция се използват основно при паради. Все пак Гърция е решена да не се отказва от шестте френски фрегати на обща стойност 2,5 млрд. евро. – Още за ВС на Гърция

 
21.05.2010, 15:23

Ми-8МТВ с двигатели ТВ3-117ВМА-СБМ1В поставя нов световен рекорд

На 19 май в Украйна са проведени летателни изпитания на вертолета Ми-8МТВ с двигатели ТВ3-117ВМА-СБМ1В. По време на изпитанията хеликоптерът се е издигнал на височина 8,1 км за 13 минути, поставяйки нов световен рекорд. В продължение на 30 минути е поддържана максимална мошност от 2000 к.с. на работа на двигателите.

При изпитанията на Ми-24 с двигатели 117ВМА-СБМ1В също е постигната рекордна скороподемност – вертолетът е набрал височина 5 км за 9 минути, което е увеличение на скороподемността с 2,5 пъти

Двигателят ТВЗ-117ВМА-СБМ1В е създаден на базата на турбовинтовия двигател ТВЗ-117ВМА-СБМ1, разработен за самолета Ан-140. Използвани са редица нови компоненти с увеличен ресурс. Новите двигатели може да се поставят на вертолетите без да се доработват – системата за автоматично управление може да работи  съвместно с бордовите системи на вертолета. Новите двигатели имат значително по-голям ресурс, както и редица други съществени предимства в сравнение с двигателите ТВ3-117 и ВК-2500, особено при големи височини и високи температури. /pan.bg/ - Още за Ми-8

 
21.05.2010, 15:19

Нов китайски изтребител до 2018

Според представител на американското разузнаване Китай разработва изтребител, който след осем години може да е сериозен съперник на F-22 Raptor. Тези предвиждания сериозно се различават относно срока, когато китайският изтребител от пето поколение ще е в оперативна готовност, с досегашните оценки на експертите и разузнаването. Миналата година министърът на отбраната на САЩ Роберт Гейтс заявява, че Китай ще има на въоръжение изтребител от пето поколение около 2025 година.

Според Уейн Улман от Националния авио-космически разузнавателен център китайските военни разглеждат варианти за евентуално използване на сила срещу Тайван. В контекста на тези планове Националната освободителна армия се подготвя да “отблъсне американска интервенция в подкрепа на Тайван”, заявява Уейн Улман пред Комисията за преглед на търговско-воените отношения между САЩ и Китай. Според него Китай е “трудна цел” за събиране на разузнавателна информация и е рано да се сравни перспективния китайски изтребител с друг, например F-22, но “несъмнено те са от един и същи клас”.

Все още не е известно какво ще е наименованието на новия китайски изтребител, но западните разузнавателни служби вече го обозначават като J-X или J-XX. Самолетът се разработва от компаниите Chengdu Aircraft Corporation и Shenyang Aircraft Corporation. Техническите характеристики също са незивестни, но Китай има свои изисквания към изтребител от пето поколение. Така например американските F-22 и F-35 се класифицират в Китай като самолети от четвърто поколение. /pan.bg/

 
21.05.2010, 10:00

Какво е реалното състояние на КРЗ „Флотски арсенал”?

Както ви информирахме вчера, управителят на КРЗ „Флотски арсенал” инж. Георги Стойков бе сменен със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов с инж. Румен Иванов. Обикновено смяната на топмениджъра на една компания е предизвикано от допуснати слабости, от лошо икономическо и финансово състояние, от социално напрежение сред изпълнителския състав и т.н. В случая става въпрос за чисто политическо решение и е редно да се знае какво всъщност е реалното състояние на военния кораборемонтен завод „Флотски арсенал”.... Още

 
21.05.2010, 09:47

Определена е датата за изпитания на хиперзвуков бомбардировач

Според информация на пресслужбата на компанията Boeing, летателните изпитания на прототипа на хиперзвуковия височинен бомбардировач Х-51А Waverider са планирани да бъде извършени на 25 май 2010 година.

Апарата ще бъде запуснат от бомбардировач В-52, излетял от авиобазата "Едвардс", над акваторията на Тихия океан (крайбрежието на Южна Калифорния).

Предполага се, че продължителността на работа на хиперзвуковия двигател на апарата, разчетен до скорост от 6 Мах, ще бъде 300 секунди. Телеметричната информация ще се предава по радиоканал. След изпитанията апарата ще бъде потопен в Тихия океан. – Още експериментални апарати

 
21.05.2010, 09:06

AW109 борд 511 e предаден на Авиоотряд 28

Чисто новият вертолет AW109 Power предназначен за Гранична полиция е бил даден за експлоатация на правителственият Авиоотряд 28 (АО28). Това съобщи директора на отряда Пенчо Пенчев, цитиран от всекидневника 24 часа.

Вертолетът обаче остава собственост на Министерство на вътрешните работи. Според запознати причината за това е, че АО28 има квалифицирани пилоти и инженери, които ще могат да експлоатират вертолета. Идеята била, това да е временна мярка, до обучаването на достатъчно кадри и изграждането на съответните структури в МВР.

До края на годината Главна дирекция „Гранична полиция” чака доставката на още три вертолета за гранично наблюдения – един AW139 и два AW109 Power. /Аеро/ - Още вертолети

 
21.05.2010, 08:00

САЩ ще информират при изпитания на балистични ракети

Съединените щати се съгласиха да информират другите държави преди да провеждат изпитания на балистични ракети или да изстрелват сателити. Решението на Вашингтон се съдържа в поверителна нота, станала достъпна за медиите. Информацията е потвърдена и от трима дипломати, запознати в темата, предаде ”Йедиот Ахронот”.

Мярката е далеч по-малко значима от подписания през март договор между САЩ и Русия за съкращаване на ядрените арсенали на двете държави. Но не е по-малко значима с оглед на намерението на Вашингтон да гради върху успеха на това споразумение. /ИА „Фокус”/

 
21.05.2010, 06:55

Шефът на разузнаването на САЩ подава оставка

Директорът на Националното разузнаване Денис Блеър напуска поста, предаде Ройтерс.

Телевизията Ей Би Си се позовава на източник от администрацията на Барак Обама.

Също така, ние вече знаем, че президентът възнамерява да приеме оставката на Блеър, съобщава телевизията.

Оттеглянето на топ разузнавача става година и половина след неговата номинация на поста и е продиктувано от последните провали на системата за сигурност на САЩ, така и затъването на Барак Обама във военните кампании в Ирак и Афганистан.

Под ръководството на Блеър са 16 разузнавателни агенции с общ бюджет над $ 50 млрд.

Адмиралът в оставка, който е потомствен морски офицер от 6 поколения, е служил във флота 34 години, като в продължение на няколко години е началник на Обединеното командване на ВС на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Блеър е работил и като зам.-директор на ЦРУ по въпросите на сътрудничеството с въоръжените сили и е заемал длъжности в Съвета за национална сигурност към президента на САЩ и Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

Преди години е съвипускник на бившия американски президент Бил Клинтън в Университета "Оксфорд" във Великобритания, където специализира "Руски изследвания" и руски език. Блеър има специализация и в отношенията с Китай. /news.bg/ - Размишления за оставката на Блеър

 
 
 
20.05.2010, 21:23

Oshkosh Defense представи нов вариант на медицинската машина M-ATV

Американската фирма Oshkosh Defense, подразделение на Oshkosh Corporation, показа днес нова версия на своята машина MRAP с повишена проходимост (M-ATV), притежаваща висока защита и мобилност.

Oshkosh Defense продължава да разширява семейството на машините M-ATV. Новата машина е вариант на тактическия автомобил за бърза помощ. Тя бе представена на Военномедицинския симпозиум и изложба 2010 на института за съдействие на армията на САЩ (AUSA), които се провеждат от 18 до 20 май в Сан Антонио, щат Тексас.

Целта на създаването на медицинската машина M-ATV е осигуряването на операции, провеждани в условия с повишена опасност от нападения от засада и извършване на медицински услуги при минимален риск за медицинския персонал.

Както и стандартните М-ATV, тактическия вариант на медицинската машина има 16 дюймови колела и независимо окачване Oshkosh ТАК-4, привежда се в движение от двигател с мощност 370 к.с. и скоростна кутия Allison 3500 SP и има двуканална система за централно поддържане на въздуха в гумите.

Oshkosh има вече поръчки за 8079 машини M-ATV, които трябва да бъдат доставени за провеждане на операциите в Афганистан. – Още за Oshkosh

 
20.05.2010, 20:50

Първоначалната договорка за база „Футенма” вероятно ще бъде спазена

Япония и САЩ на 28 май ще оповестят постигнатото споразумение за преместването на американската военновъздушна база „Футенма” в Окинава, което бе договорено през 2006 г. в двустранно споразумение. Съобщението ще бъде направено три дни преди крайния срок, който премиерът Юкио Хатояма сам постави за решаването на въпроса, припомня вестник “Джапан таймс” .

Договорът за базата „Футенма” вероятно ще изисква изграждането на нови постройки на нос Хеноко, на крайбрежието на град Наго, също в Окинава, основно поради предпочитанията на САЩ всички промени да останат в рамките на договорените през 2006 г. екологични параметри. /ИА ”Фокус”/

 
20.05.2010, 16:38

В Полша назначиха нови главнокомандващи

Изпълняващият длъжността президент на Полша, председателят на парламента Бронислав Комаровский съобщи имената на генералите, които ще оглавят сухопътните войски, ВВС и Генералния щаб във Въоръжените сили на Полша., предаде Газета ру. Лех Мажевский ще ръководи сухопътните войски, , Збигнев Гловенка е новият главнокомандващ на ВВС на Полша, а Едуард Грусзка ще бъде началник на Генералния щаб.

Всички те заменят на тези постове високопоставени полски военни, загинали при катастрофата на полския президентски самолет край руския град Смоленск на 10 април. /ИА „Фокус”/

 
20.05.2010, 16:30

ВВС на Русия в течение на 5 години ще получат 400 вертолета

Военновъздушните сили на Русия до 2015 година ще получат близо 400 нови и модернизирани транспортно-десантни вертолета. Това е заявил за ИТАР-ТАСС заместника на  главнокомандващият на руските ВВС по въоръженията генерал-майор Олег Бармин. ВВС ще закупува предимно Ми-28, Ка-52 и „съществено модернизирани Ми-8".

„Всички машини, които ние купуваме, имат възможност за водене на нощни бойни действия. Вертолетите имат защита срещу ПЗРК”, - е заявил Бармин. - Още вертолети

 
20.05.2010, 16:12

Американският посланик видя България от птичи поглед, летя на F-15С

Това стана в сряда. Тогава в авиобаза „Граф Игнатиево” бе посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Визитата му бе във връзка с провеждащата се съвместна летателна тренировка „SENTRY GOLD-2010”.... Още

 
20.05.2010, 13:18

Lockheed Martin намери първият купувач за "Скалпел"

Военноморските сили на САЩ за поръчали високоточни бомби Scalpel ("Скалпел") на компанията Lockheed Martin за нанасяне на удари в населени райони, съобщава Flightglobal. По този начин, ВМС станаха първият купувач на новите бомби, разработени на основата на учебната версия Paveway II. Scalpel позволява да се нанасят точкови удари в населени райони, без да се причиняват странични загуби. Сумата на сключената между ВМС и Lockheed Martin сделка не се уточнява. Scalpel има неголям боен заряд и усъвършенствана система за лазерно насочване. В компанията твърдят, че използването на такова оръжие ще позволи да се унищожават цели, без да се разрушава околната инфраструктура, което означава и минимизиране на жертвите сред цивилното население.

Lockheed Martin предлагат Scalpel за продажба през последните две години, но купувач се намери едва сега. Преди две години американските ВМС вече проведоха изпитания на новата бомба с помощта на модифициран McDonnell Douglas AV-8B Harrier. След покупката ВМС на САЩ ще могат да използват Scalpel на самолетите Harrier и F/A-18E/F Super Hornet.

 
20.05.2010, 13:00

21 са работещите спътници на ГЛОНАСС

Според информация на информационно-аналитичния център на системата ГЛОНАСС, днес, 20 май 2010 година, количеството на работещите спътници на глобалната система достигна до 21 единици.

В момента в групировката на системата има 23 апарата, като от тях реално работят 21, а два спътника се намират в „орбитален резерв”. – Още за ГЛОНАСС

 
20.05.2010, 11:17

Пожарът е най-големият кошмар за подводничарите

Повече от десетилетие името на капитан първи ранг Александър Викторович Кузмин е пазено в тайна. Той е бил офицер в Северния боен флот на бившия СССР. Служил е на различни класове атомни подводници. В продължение на три години е командвал стратегическа атомна подводница клас „Акула“ по стандартите на НАТО „Тайфун“.... Още

 
20.05.2010, 10:34

Пхенян заплаши Сеул с война заради потопения кораб

Южна Корея официално обяви днес, че Северна Корея е потопила южнокорейския военен кораб, потънал на 26 март тази година в района на границата между двете страни в Жълто море - инцидент, при който загинаха 46 моряци, предадоха световните агенции.

Президентът И Мюн-бак се закани страната му да предприеме твърди мерки срещу КНДР. В отговор изолираната комунистическа държава заплаши с повсеместна война.

Има неопровержими доказателства, че торпедо, изстреляно от южнокорейска подводница, е поразило корветата "Чхонан", гласи официалното заключение на южнокорейската разследваща комисия. Според екипа, който включва южнокорейски военни и цивилни следователи плюс експерти от Съединените щати, Великобритания и Швеция, "няма друго правдоподобно обяснение".

Информации, събрани с помощта на американските, британските и австралийските съюзници, показват, че севернокорейски подводници по всяка вероятност са се намирали в района на потъването на южнокорейския военен кораб. Комисията е стигнала до извода, че корветата е потънала вследствие на външна подводна експлозия, причинена от севернокорейско торпедо.

След оповестяването на изводите на разследващата комисия, южнокорейският президент И Мюн-бак обяви, че страната му ще предприеме твърди и отговорни мерки срещу КНДР. Чрез международно сътрудничество трябва да заставим Северна Корея да признае своето престъпление и да стане отново отговорен член на международната общност, призова той в телефонен разговор с австралийския премиер Кевин Ръд. 

В отговор изолираната комунистическа държава отхвърли  обвиненията, че е потопила корветата, като ги определи като изфабрикувани. Северна Корея се закани да предприеме силни мерки, в случай че й бъдат наложени нови санкции. Тя дори заплаши Юга с повсеместна война, пише БТА.

Южнокорейската корвета "Чхонан" с 1200 тона водоизместимост се разцепи на две и потъна в Жълто море близо до оспорваната морска граница със Северна Корея на 26 март. Загинаха 46 моряци.

КНДР официално не признава граничната зона в Жълто море, определена едностранно от Съединените щати след края на Корейската война от 1950-53 г. В този район периодично стават сблъсъци между севернокорейски и южнокорейски военни катери. /Darik/

 
20.05.2010, 10:28

Поклон пред паметта на загиналите военни моряци

Датата 19 май е влязла завинаги в историята на Военноморска база Бургас. Това е ден, в който бургаските военни моряци се прекланят в знак на почит и уважение към гибелта на военните моряци от торпедоносците „Смели” и  „Дръзки”, и матрос Стефан Михалев Димитров. През настоящата година се отбелязаха 67 години от гибелта на моряците от торпедоносеца „Смели”..... Още

 
20.05.2010, 08:38

Русия и НАТО имат много сфери за сътрудничество

В НАТО се запазва разцеплението във възгледите по отношение на Русия: част от държавите-членки разглеждат Москва като заплаха, а друга част  - не. Това призна командващият силите на НАТО в Европа американският  адмирал Джеймс Ставридис. Той решително настоява на укрепване на връзките с Русия. На Атлантическия съвет във Вашингтон в сряда той призова да бъде продължен диалога с Русия и да се търсят „зони на сътрудничество, каквито има много". Сред тях той посочил контролът над  оръжията, борбата с пиратството и тероризма, стабилизирането на обстановката в Афганистан и противоракетната отбрана.

 
20.05.2010, 08:05

Генералният секретар на НАТО на посещение у нас

Очаква се България да поиска да бъде включена в противоракетния щит на НАТО. Причината - налице е реална заплаха, за нанасяне на удари по стратегически обекти и важна инфраструктура на България с балистични ракети от отдалечени страни. За нея алармира в края на миналата седмица военният министър Аню Ангелов. Затова той смята, че се налага ускоряване на разговорите за противоракетна отбрана на НАТО в Европа. Ще се коментира и какъв ще е отговорът за рисковете от нови заплахи към страните - членки на Алианса, както и съдбата на военните ни контингенти зад граница. По време на визитата си Расмусен ще разговаря с министър-председателя Бойко Борисов на „четири очи". Такава среща ще има и с президента Георги Първанов. В програмата на госта са включени още разговор с председателя на парламента Цецка Цачева и срещи с министъра на отбраната Аню Ангелов и външния министър Николай Младенов. Още за НАТО

 
 
 
19.04.2010, 22:00

ВВС на САЩ купиха безпилотни апарати за 620 милиона долара

Американската компания Northrop Grumman е получила контракт от ВВС на САЩ за доставката на четири безпилотни летателни апарати RQ-4 Global Hawk, съобщава Defense Aeroscpace. Според условията на съглашението компанията трябва да достави два безпилотни апарата от версия Block 30 и два - Block 40. Освен това, Northrop Grumman е получила контракт за производството на разузнавателното оборудване и техническото обслужване на апаратите. Общата стойност на сделката е 620,8 милиона долара.

През ноември 2009 година американските военновъздушни сили поръчаха на Northrop Grumman пет безпилотни апарата Global Hawk. Сделката бе за 302,9 милиона долара. Очаква се, първите безпилотни апарати по този контракт да бъдат доставени на купувача през 2010 година, а последния – до края на 2011 година. На RQ-4 ще бъдат монтирани допълнителен набор от сензори за електрооптическо и инфрачервено наблюдение.

Разузнавателния безпилотен самолет RQ-4 Global Hawk постъпва на въоръжение в американските ВВС през 2004 година, като първото бойно използване на апарата е през 2006 година. Global Hawk е способен да развива скорост до 640 километра в час и да води патрулиране в продължение на 30 часа на височина до 18 хиляди метра. Стойността на един апарат е от 35 до 160 милиона долара в зависимост от монтираното оборудване. – Още за RQ-4 Global Hawk

 
19.05.2010, 21:10

Във военна академия се провежда компютърно подпомаганото КЩУ

Във Военна академия се провежда компютърно подпомаганото командно-щабно учение “Щит на мира – 2010 мисия 1”. В него участват слушателите втори курс от факултет “Командно-щабен”, редовно и задочно обучение. Учението бе реализирано с участието на екип оператори от Националния военен учебен комплекс “Чаралица”, както и представители на сектор “Център по мироопазващи операции и компютърни симулации” на академията. Тема на учението е “Участие на бригада от състава на Многонационалните съвместни оперативни сили в операции по налагане на мир – разделителни сили.... Още

 
19.05.2010, 20:57

ВМС на САЩ закупуват F/A-18E/F Super Hornet и ЕA-18G Growler по нова схема

Министерството на отбраната на САЩ е взело решение за закупуване за нуждите на ВМС 124 палубни изтребители F/A-18E/F Super Hornet и самолети за РЕБ ЕA-18G Growler, съобщава Flightglobal. ВМС е трябвало да акупи тези самолети на няколко партиди до края на 2014 година, но Пентагонът взема решение за закупуването им наведнъж. Това ще позволи да се икономисат 500 милиона долара, уточнява Defense News.

Новият план предвижда доставката на последните самолети от този тип да се извърши не до края на 2014 година, а до 2015. След като Boing предаде на ВМС тези изтребители, то общият брой на F/A-18E/F Super Hornet във ВМС на САЩ ще се увеличи до 515, а този на ЕA-18G Growler – до 114. Подписването на този договор означава, че Boing ще продължи производството на изтребителите до края на 2015 година, Този срок може да се удължи с още няколко години за сметка на поръчки от други страни. Интерес за закупуване на Super Hornet и Growler проявяват правителствата на Австралия, Индия, Япония, Гърция, Дания, Кувейт и Канада.

По информация на Пентагона за ВМС ще се закупят 66 изтребители F/A-18E/F и 58 самолета за РЕБ E/A-18G Growler.
Изтребителите F/A-18E/F Super Hornet могат да летят със скорост до 1900 км/ч на разстояние до 3300 км. Въоръжени са с 22мм оръдие и имат 11 точки на окачване за ракети клас “въздух-въздух” , “въздух-повърхност”, противокорабни ракети, управляеми и свободнопадащи бомби.

Палубният самолет за РЕБ EA-18G е разработен на базата на F/A-18F. Първият полет е извършен през месец август 2007 година, а производството в малка серия започва през 2007 година. E/A-18G Growler ще замени остарелите самолети за РЕБ EA-6B Prowler, които се намират на въоръжение повече от 40 години. /pan.bg/

 
19.05.2010, 17:11

Финаландската армия ще извади от въоръжение последните съветски Ми-8

В близките няколко месеца финаландската армия ще извади от въоръжение последните два съветски многоцелеви вертолета Ми-8, съобщава Flightglobal. Хеликоптерите са разположени във военновъздушната база Уити. В най-скоро време Министерството на отбраната на Финландия ще вземе решение дали да продаде вертолетите или да ги предаде на музеи.

Въоръжените сили на Финландия са имали на въоръжение единадесет вертолета Ми-8, първите от които са доставени през 1973 година. Последните два хеликоптера са закупени през 1981 година и имат остатъчен ресурс още две години.

Причина за изваждането на двата последни вертолета Ми-8 с бордови номера HS-11 и HS-13 е рядкото им използване напоследък, както и закупуването на новите хеликоптери NH90 на европейската компания NHIndustries. От началото на 2010 финландските Ми-8 са налетели общо девет часа, като повечето полети в същата база се провеждат на седемте нови NH90. До края на годината Финландия ще получи още тринадесет хеликоптера NH90.

Ми-8 развива скорост до 270 км/ч и прелита разстояние до 580 км. В зависимост от модификацията може да превозва от 18 до 30 човека. /pan.bg/ - Още за Ми-8

 
19.05.2010, 15:23

Германската политика за Афганистан е неуспешна

Водещи германски експерти по въпросите на сигурността смятат, че политиката на Германия по отношение на Афганистан е неуспешна. След близо девет години война в Афганистан ситуацията в страната може да бъде определена като катастрофална, пише в годишния доклад „Експертиза на мира-2010”, представен в Берлин, съобщава радио „Дойче веле”.

Според експертите за решаване на ситуацията в Афганистан трябва да се водят преговори с представители на талибаните. Отбелязва се, че нито една от страните в конфликта не трябва да бъде изключена от процеса на мирните преговори.

В доклада се критикуват редица стратегически задачи на германското правителство за Афганистан. Експертите оценяват негативно предложението на министъра по въпросите на икономическото сътрудничество и развитие Дирк Нибел за по-тясна връзка между военната и гражданската помощ за Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
19.05.2010, 15:18

Започва операция по прочистване и унищожаване на невзривени боеприпаси във войсковия район на Челопечене

Под оперативното ръководство на командващия на Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов  утре, 20 май, започва операция по прочистването и унищожаването на невзривени боеприпаси в границите на войскови район № 2138 – Челопечене. Формирования от Българската армия ще извършат окончателно повърхностно и дълбочинно подповърхностно прочистване на района от невзривени боеприпаси. В операцията ще участват около 70 военнослужещи и 12 единици военна техника. Контролираните взривявания във войсковия район ще продължат до края на месец юли 2010 година.

Местната власт е уведомена за операцията по прочистване на района с цел осигуряване и спазване на мерките за безопасност на населението.

Министерство на отбраната ще информира своевременно обществеността за графика на планираните дейности.  Допълнителна информация гражданите на квартал Челопечене могат да получат на следните телефони: 92 20 954 и 92 20 969. /МО/

 
19.05.2010, 15:16

С Румъния ще контролираме заедно въздушното пространство при наличие на нарушител

Проект на споразумение с Румъния за презгранични операции за Air Policing одобри на днешното си заседание правителството, което упълномощи министърът на отбраната да подпише документа. Става дума за мирновременна дейност по охрана на въздушното пространство в интегрираната система за ПВО на НАТО, която нашите ВВС извършват от приемането ни в Северноатлантическия съюз.

Операциите, предмет на проектоспоразумението, както става ясно от съобщението на правителствената пресслужба, ще се провеждат само в случаите, когато въздухоплавателното средство наруши въздушното пространство или правилата на полетите във въздушното пространство на една от двете страни, дежурните изтребители на тази държава са излетели за предприемане на действия спрямо нарушителя и той навлезе във въздушното пространство на другата държава, а до излитане на дежурните изтребители на втората държава нарушителят застрашава въздушния й суверенитет. След излитане на дежурните изтребители на държавата, в чието въздушно пространство се намира нарушителят, и извършване от тях на прехват, изтребителите на първата държава се завръщат в своето въздушно пространство и презграничната операция за Air Policing се прекратява, се уточнява в съобщението.

Проектът на споразумението регламентира основните принципи, процедури и условия за провеждане на операциите за Air Policing. С него се определят националните органи по разрешаване и ръководство на действията на ВВС на двете държави по изпълнение на военни задачи. На основата на споразумението ще бъдат разписани детайлните военно-оперативни процедури по изпълнение на операциите, се отбелязва в съобщението. /БА/

 
19.05.2010, 15:10

Двата прототипа на F-35A Lightning II прелетяха до базата Едуардс

Прототипите AF-01 и AF-02 прелетяха до Военновъздушната база Едуардс.

Прототипът AF-01 на авангардния изтребител от пето поколение F-35A Lightning II се завърна в базата Едуардс, където ще продължи полетните изпитания след серията от наземни тестове и нанасянето на нова боя.

Двата прототипа прелетяха директно от завода във Форт Уърт, Тексас, пилотирани от изпитателите подполковник Ханк Грифитс от ВВС на САЩ и тест-пилота на фирмата Локхийд Мартин Джон Бийзли. В базата Едуардс двата самолета ще преминат редица полетни изпитания, свързани с работата на двигателите, презареждането с гориво в полет, интеграцията на въоръжението, логистичната поддръжка и други.

Базата Едуардс сега е третото постоянно място, където се провеждат изпитанията на F-35A Lightning II, след Форт Уърт и морската авиобаза Патъксънт Ривър в щата Мериленд. /pan.bg/ - Още за F-35

 
19.05.2010, 09:40

Тайван няма да влиза в надпревара във въоръжаването с Китай

Тайванският президент Ма Инцзоу заяви в сряда, че островът няма да влиза в надпревара във въоръжаването с Китай, въпреки заплахата, която е Пекин за Тайпе, предаде АФП.

Тайван ще поддържа „малка но елитна” армия, която да защитава страната, като същевременно продължава да развива търговските си връзки с Китай, коментира Ма на пресконференция по повод две години от встъпването си в длъжност.

„Не бихме могли да влезем в надпревара във въоръжаването с Китай. Няма да купим самолетоносач само защото Китай създава такъв. Имаме ограничени ресурси и трябва да намерим най-доброто приложение за тях”, коментира държавният глава. „Трябва да поддържаме малка но елитна, малка но силна армия, за да се защитаваме, за да отклоняваме ефективно възникващите заплахи и да увеличим цената, която континентален Китай ще трябва да плати, ако нападне Тайван”, допълни Ма. /ИА „Фокус”/

 
19.05.2010, 08:16

Франция иска драстични съкращения в НАТО

Една година след голямото си завръщане в интегрираното командване на НАТО, Франция за пръв път оповести миналата седмица конкретно число за съкращаване броя на служителите в алианса в стремежа си да е на предни позиции на “задълбочена реформа” на структурите му..... Още

 
19.05.2010, 00:41

Проекторезолюция на ООН призовава за забрана на продажбите на тежки въоръжения на Иран

Проекторезолюция на ООН призовава за забрана на продажбите на танкове, бойни самолети и кораби, както и на още пет вида тежки въоръжения на Иран, съобщи високопоставен представител на САЩ, предаде АФП.

„На страните ще бъде забранено да продават на Иран осем нови категории тежки въоръжения, включително танкове, бронирани машини, големокалибрени артилерийски системи, бойни самолети, хеликоптери, бойни кораби, ракети или ракетни системи”, заяви представителят на САЩ.

 
 
 
18.05.2010, 23:11

САЩ няма да изтеглят в едностранен ред своето тактическо ядрено оръжие от Европа

САЩ няма да изтеглят в едностранен ред своето тактическо ядрено оръжие от територията на Европа без да има сключено споразумение с Русия за съкращаване на подобен тип бойни заряди. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пред сенатската комисия по външни отношения, предаде ИТАР-ТАСС.

Клинтън посочи, че Вашингтон е готов в перспектива да започне разговори с Москва за тактическото ядрено оръжие. Тя допълни, че администрацията на Барак Обама е готова да се обърне с подобна инициатива към правителството на Русия след ратификацията на новия договор за СНВ. /ИА „Фокус”/

 
18.05.2010, 22:00

Полша ще представи първите си батареи от ракети „Пейтриът” на 26 май

Полша ще представи първата си батарея от ракети „Пейтриът” във военната база в северния град Мораг на 26 май, съобщи говорител на полското министерство на отбраната, цитиран от АФП.

„Церемонии, свързани с представянето на батарея с ракети „Пейтриът” ще се проведе на 26 май в Мораг” съобщи говорителят Януш Сеймей в изявление.

Говорителят отказа да предостави подробности.

Полската военна база в Мораг е на около 250 км северно от Варшава и на само 60 км от  руската Калининградска област. Още за „Пейтриът”

 

http://media.snimka.bg/5675/017606319-big.jpg
 
18.05.2010, 21:27

САЩ доставиха нови хеликоптери за армията на Пакистан

Американското правителство достави нови два хеликоптера Bell 412 EP за армията на Пакистан, за да подпомогне военните на страната в борбата им срещу екстремистите, съобщиха от американското посолство в Исламабад, предаде DefPro.

Американският бригаден генерал Майкъл Нагата е предал символично хеликоптерите на бригаден генедал Типу Карим на церемония във военновъздушната база близо до Равалпинди край Исламабад.

Стойността на двата транспортни хеликоптера е 24 млн. долара. САЩ са предоставили допълнително резервни части на стойност 20 млн. долара. /ИА „Фокус”/ - Още за Bell 412

 
18.05.2010, 21:24

Франция е „уверена”, че Бразилия ще избере нейните самолети за въоръжаването си

Франция остава уверена, че Бразилия ще обяви, че е избрала произведените във Франция изтребители „Рафал” за своите ВВС, обяви източник от Елисейския дворец след преговорите, проведени между държавните глави на двете страни, предаде АФП.

Бразилското „предпочитание” за „Рафал” „ще бъде потвърдено скоро” коментира източникът.

„Рафал” се конкурира за сделката със самолетите „Грипен” на шведите от „Сааб” и F/A-18 Super Hornet, произвеждан от американския гигант „Боинг”.

Сделката за 36 самолета се оценява на между 4 и 7 млрд. долара, в зависимост от детайлите за въоръжението, поддръжката и периферни ангажименти.

Основен приоритет за Бразилия е обмена на технологии, така че да може страната да започне производство на собствени бойни самолети. /ИА „Фокус”/ - Още за Рафал

 
18.05.2010, 18:12

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за предаването „Нещо повече” на програма „Хоризонт” – БНР

Стратегията за национална сигурност трябва да бъде приета от Народното събрание през месец юни...... Още в pdf

 
18.05.2010, 18:02

Многонационални военни учения в Украйна

Парламентът на Украйна одобри решението на президента Виктор Янукович за допускане на поделения на други държави на територията на страната през 2010 година за участие в многонационални военни учения. За тази година са планирани 21 международни учения не само с поделения на членки на НАТО, но и на съседите - Русия, Белорусия и Молдавия.

 
18.05.2010, 13:50

НВУ “Васил Левски” ще приеме 79 курсанти и 511 студенти

И тази година НВУ “В. Левски” участва в почти всички кандидат-студентски борси в страната. Представянето показа, че както и в предишни години се запазва балансираният интерес към военните и цивилните специалности в НВУ. Паралелно с това представители на НВУ проведоха срещи със зрелостници от средните училища различните градове. Още в края на февруари в НВУ “Васил Левски” се записа и първият кандидат-курсант. Младежът е от Сливен и бе заявил желание да се яви на предварителните изпити в университета..... Още

 
18.05.2010, 13:42

В Русия е открита международната изложба “Комплексна безопасност 2010”

От днес до петък ще продължи откритата в Москва международна изложба „Комплексна безопасност 2010”. На нея ще бъдат представени над 400 елемента за осигуряване на комплексна безопасност и ще участват над 300 организации. Очакванията са изложбата да бъде посетена от около 20 000 души.

Мероприятията по време на изложбата ще бъдат делови, демонстративни и практически. Освен традиционните въпроси по осигуряването на защитата на важни обекти и противопожарната безопасност, ще бъдат дискутирани и проблемите по безопасност на арктическите територии, строителната и земетръсна безопасност, переспективи за развитие на екстремалната робототехника и др. Демонстративната част има за цел формирането на обща култура на безопасност. Практическата част ще бъде на изпитателен полигон, където ще бъдат показани възможностите на съвременна техника и технологии за предупреждение и ликвидиране на кризисни ситуации. /БА/

 
18.05.2010, 13:38

Базата на Черноморския флот в Севастопол осигурява безопасност

Президентът на Русия Дмитрий Медведев смята, че запазването на базата на Черноморския флот в Севастопол е важно за Европа и НАТО тъй като осигурява стабилност и безопасност в региона. Изказвайки се на среща със студенти и преподаватели на Киевския държавен университет, ръководителят на руската държава напомнил, че в края на 80-те - началото на 90-те години, когато изчезна системата на Варшавския договор, но остана блока НАТО, беше нарушен баланса на силите. Според него, това доведе до много въоръжени конфликти. В същото време Медведев подчерта, че Русия няма намерение да използва базата на Черноморския флот в Севастопол за експанзия в други страни.

 
18.05.2010, 10:09

BAE Systems ще изготви 24 влекача за тайванските Patriot

Компанията BAE Systems обяви, че е получила контракт от управлението TACOM (Tank-Automotive and Armaments Command) на СВ на САЩ на обща стойност $5,5 млн.

Контракта предвижда изготвянето на 24 единици техника за комплексите Patriot (8 модифицирани шасита Specially Modified Long Wheel Base Chassis, 9 камиона и 7 влекача), които трябва да бъдат предадени на Тайван.

Срок за доставка – декември 2010 година

 
18.05.2010, 09:59

Запуска на GPS IIF-01 е планиран за 20 май

Пресслужбата на военновъздушните сили на САЩ съобщава, че запуска на спътник от глобалната система за позициониране GPS Block IIF-01 е планиран за 20 май 2010 година с помощта на ракета-носител Delta IV EELV от стартова площадка на комплекс 37 на космодрума на нос Канаверал.

Спътника GPS Block IIF-01 ще бъде първият апарат от новата модификация на системата GPS и първият спътник GPS, който ще бъде изведен в орбита с помощта на ракета-носител Delta IV EELV. – Още за GPS

 
18.05.2010, 09:50

Американски пилот за първи път тръгна на бой с Ми-35

Според информация на пресслужбата на ВВС на САЩ, майор Калеб Ниммо от 438 авиокрило (438th Air Expeditionary Wing Combined Air Power Transition Force), действащо в Афганистан, за първи път в практиката на ВВС на САЩ извърши боен полет с вертолет Ми-35 – експортна модификация на вертолета за огнева поддръжка Ми-24.

По-рано намиращите се в САЩ вертолети Ми-24, разположени в авиобазата "Неллис", щат Невада, участваха само в учения, където обозначаваха действия на противника. – Още за Ми-35

 
18.05.2010, 09:16

Испания започна да изпитва екипировка за „войника на бъдещето”

Европейската компания EADS е предала на испанската армия 36 комплекта на екипировката за "войника на бъдещето" ComFut (Combatiente del Futuro), съобщава Defense Aerospace. Първите изпитания на екипировката в равнинна и гориста местност са проведени в средата на април, като се очаква изпитанията да завършват през юни 2010 година.

Контракта за разработката на ComFut е бил сключен от военното ведомство на Испания с EADS през септември 2008 година. Според условията на договора първите 36 комплекта испанската армия трябваше да получи още до края на 2009 година.

Екипировката ComFut включва портативен компютър, на който се изобразява карта на местността, тактическата обстановка, целите и потенциалните опасности. Войниците ще могат да обменят информация за обстановката в реално време. Монтираната на оръжието инфрачервена камера с прицел ще предава изображение на нашлемен дисплей на войника, облекчавайки прицелването нощем.

Освен това, в екипировката влиза бронежилетка с вградени средства за свръзка, захранващи елементи и система за контрол, която ще позволи на командира на подразделението да наблюдава състоянието на подчинените. В ComFut също са вградени системи осигуряващи вентилация и стабилна температура при различни метеорологични условия.

В зависимост от показаните резултати от изпитанията на екипировката ComFut Министерството на отбраната на Испания може да вземе решение за покупката на седем хиляди комплекта за провеждане на мащабни войскови изпитания. - Още системи на бъдещето

 
18.05.2010, 06:49

САЩ и Русия може съвместно да произвеждат транспортния самолет Ан-124

САЩ изучават руското предложение за съвместно производство на транспортния самолет Ан-124, съобщи руският вицепремиер Сергей Иванов.

„Обсъждахме предложението за съвместно производство на Ан-124 с оглед на новите пазарни реалности. Става дума за съвместно производство, съвместно предприятие, поделяне на правата. Продажба както на руски, така и на американски купувачи – военни и граждански, както и създаваме на схема за сервизна поддръжка. Тоест, напълно съвместен проект”, каза Иванов в разговор с руски журналисти във Вашингтон, предаде РИА Новости. Още за Ан-124

 
18.05.2010, 00:17

Президентите на Украйна и Русия искат разширяване на сътрудничеството между техните ВМС в Черно море

Президентите на Украйна и Русия Виктор Янукович и Дмитрий Медведев са за разширяване на сътрудничеството между Черноморския флот на Русия и Военноморските сили на Украйна. Това се казва в изявление по въпросите на сигурността в Черноморския регион, прието в Киев от двамата държавни глави, предаде УНИАН, позовавайки се на прессъобщение на Кремъл.

„Страните се обявяват за разширяване на взаимноизгодното сътрудничество между Черноморския флот на Руската федерация и Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна”, се подчертава в текста.

Двамата президенти отдават голямо значение на взаимодействието на военноморските сили, наравно със сътрудничеството с ВМС на другите черноморски държави, в рамките на Черноморската военноморска група за оперативно сътрудничество „Блексийфор”, операция „Черноморска хармония”, а също така и многостранните инициативи за борба с тероризма и пиратството в Средиземно море и други акватории в Световния океан.

В същото време страните ще продължат активното сътрудничество с цел противодействие на заплахите от международния тероризъм и международната организирана престъпност, в частност трафика на наркотици и оръжия. /ИА „Фокус”/

 
18.05.2010, 00:10

Ден на Балтийския флот на Русия

На този ден през 1703 година две роти от Семеновския и Преображенския полк с бой са превзели два шведски кораба, стоящи в устието на Нева. Това събитие, станало по време на Северната война 1700-1721 година, се смята за официална дата на раждането на руския флот в Балтийско море.

Празника е установен със заповед на Главнокомандващия на ВМФ на Русия от 1996 година. Още за Балтийския флот

 
 
 
17.05.2010, 22:26

Американските сухопътни войски изтеглят 44 хиляди каски

Сухопътните войски на САЩ са започнали да изтеглят 44 хиляди каски ACH (Advanced Combat Helmet), закупени по-рано от американската компания ArmorSource, съобщава Army Times. Повод за снемането им от въоръжение е станала ниската устойчивост на каските срещу куршуми и използването на нестандартни материали при производството им.

Според разпореждане на командването на Сухопътните войски, във всички части трябва да се извърши срочна проверка на всички каски ACH и те да бъдат заменени с нови. Всички каски на компанията ArmorSource ще бъдат иззети. Сега техния брой във войските е четири процента от общото количество ACH. Предполага се, че някои от потенциално бракуваните каски са постъпили и в частите в Афганистан и Ирак.

С производството на ACH, освен ArmorSource се занимават още три компании - Gentex, BAE Systems и MSA.

Пентагона получи първата партия ACH за своите войници през 2005 година. Новата каска замени остарелите и по-тежки PASGT. Според данни от балистичните тестове, ACH, изработена от армирани влакна, е способна да издържи на попадение на 9 мм куршум от близко разстояние. На каската може да се поставя допълнително оборудване (прибори за нощно виждане, наушници). – Още каски

 
17.05.2010, 20:55

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за в. „Телеграф”

Бойците вече ще си плащат квартирите ...... Още в pdf

 
17.05.2010, 17:48

Военна академия Г.С. Раковские готова за конкурсните изпити с офицерите кандидати за слушатели и студентите

Изпитите са от 14 до 23 юни, казва първият заместник-началник на Военна академия полковник доцент д-р Валери Иванов..... Още

 
17.05.2010, 17:17

ВВС на Южна Корея получиха последния от общо 50 учебни самолета Т-50

През изминалата седмица корейският авиопроизводител Korea Aerospace Industries (KAI) е доставил на ВВС на страната 50-ия, последен, реактивен тренировъчен самолет Т-50. Доставките са започнали през декември 2005 г.

ВВС на Република Южна Корея са поръчали общо 82 броя Т-50, от които 50 УТС за напреднало обучение, 22 самолета от лекия щурмови вариант А-50 и 10 Т-50B, специално модифицирани за целите на пилотажната група "Черните орли".

Разработеният от KAI съвместно с Lockheed Martin еднодвигателен реактивен УТС позволява на пилотите бърз преход към изтребители от типа F-16, а в бъдеще и F-35 Lightning II.

Очакват се бъдещи поръчки за А-50, като общият брой на произведените самолети от типа може да достигне 200. /pan.bg/ - Още за Т-50

 
17.05.2010, 14:20

Нова стратегическа концепция на НАТО

Страните на НАТО са длъжни да си поставят за цел развитието на сътрудничеството с Русия. Това се казва в получения от агенция ИТАР-ТАСС отчет на „Съвета на мъдреците" на НАТО, въз основа на който ще бъде изработен проект за нова стратегическа концепция на алианса.

Днес този отчет ще бъде официално представен в Брюксел от главата на „Съвета на мъдреците" Мадлен Олбрайт и Генералния секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен.

 
17.05.2010, 12:44

Връчват предизвестия на близо 200 служители в НВУ

Близо 200 човека от НВУ “В. Левски” се очаква да получат заповеди и предизвестия за съкращаване до края на месеца. Прекратяването на трудовите договори ще влезе в сила от 1 юни.

От днес във военния университет започва преглед на длъжностните характеристики. Най-късно до четвъртък ще се извърши и подборът при цивилните служители в университета, за да се прецени кои от тях ще останат на съответните длъжности. В Бюрото по труда във В. Търново вече е подадено уведомление за 198 души, подлежащи на освобождаване от НВУ.... Още

 
17.05.2010, 12:20

Над 500 българи и американци участват в летателната тренировка “SENTRY GOLD – 2010”

Тази традиционна вече тренировка за повишаване оперативната съвместимост на българските ВВС се провежда в периода 17 май – 4 юни. Домакин е авиобаза „Граф Игнатиево”. Участват военнослужещи от 493 авиационна ескадрила от състава на 48 авиационно крило на ВВС на САЩ в Европа /USAFE/ със самолети F-15С и самолети МиГ-29 и МиГ-21 от авиобаза „Граф Игнатиево” на родните ВВС ...... Още

 
17.05.2010, 11:22

Сухопътните войски на САЩ се отказаха от ракетна система на бъдещето

Военното ведомство на САЩ е одобрило решението на сухопътни войски за прекратяване на програмата за създаване на високоточна ракета NLOS-LS, съобщава Defence Talk.

Разработката се провеждаше в рамките на програмата FCS (Future Combat Systems) съвместно с компаниите Raytheon и Lockheed Martin от март 2004 година. Работите по програмата ще бъдат продължени, но по линия на ВМС на САЩ, които са проявили интерес към нея.

"Ние сме разочаровани от решението за прекратяване на реализацията на програмата NLOS-LS Precision Attack Missile", - отбеляза преди време официалния представител на Raytheon John Patterson.

В рамките на програмата NLOS-LS се предполагаше разработка на ракетата PAM с обсег на действия до 40 км., способна самостоятелно, с помощта на комбинирана ГСН (ИЧ с неохлаждаеми сензори и полуактивна лазерна) да извършва самостоятелна идентификация и захват на целта. Предвиждаше се пуска на ракетата да става от специален вертикален пусков контейнер за 15 ракети.

 
17.05.2010, 10:56

Руски кораби ще бъдат базирани в Джибути

Република Джибути ще предостави свое пристанище за базиране на руски военни кораби, водещи борба с морското пиратство, заяви в неделя официален представител на военноморските сили на Джибути на прием в руското посолство, предаде РИА Новости.

„Готови сме да предоставим свое пристанище за корабите на Военноморския флот на Русия, борещи се с пиратството в региона,” каза той.

„Разполагаме с необходимата инфраструктура за целта,” уточни представителят на  ВМС на Джибути.

 
17.05.2010, 10:23

НАТО представя днес доклад за бъдещата си стратегия

Група експерти, начело с бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, ще представи днес в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел доклада си за бъдещата стратегия на алианса, съобщиха информационните агенции.

Наблюдателите изтъкват, че сега пред НАТО стоят три основни проблема – войната в Афганистан, отношенията с Русия и противоракетната отбрана. Очаква се освен становища по тези въпроси, в документа да бъде дадена и оценка за трудностите, с които се сблъсква пактът в приспособяването си към постоянно променящата се ситуация в света. В Брюксел се надяват днешният доклад да стимулира по-нататъшните дебати по новата стратегическа доктрина на НАТО, която трябва да бъде приета през ноември тази година. /БА/

 
17.05.2010, 09:59

Автопоходът „Победихне заедноотпътува към нос Калиакра

Днес участниците в автопохода „Победихме заедно 2010” отпътуваха от Варна към нос Калиакра, където ще поднесат венци и цветя пред паметника на канонизирания адмирал Фьодор Ушаков. В продължение на три дни гостите от Украйна и Русия имаха наситена програма в българската морска столица. Техният автопоход е организиран от Всеукраинската асоциация на ветераните – подводничари, и е посветен на 65-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война на Съветския съюз...... Още

 
17.05.2010, 09:41

Южнокорейския военен кораб е бил торпилиран

Южнокорейската правителствена комисия за разследване на причините за гибелта на южнокорейския военен кораб „Чхонан” е стигнала до окончателен извод, че кораба е бил унищожен от севернокорейско торпедо, предаде ИТАР-ТАСС.

„Невъзможно е да си представим друга причина”, се казва в изводите на комисията. Очаква се резултатите от работата на комисията да бъдат официално обявени на 20 май. Ден преди това Южна Корея ще уведоми за резултатите от разследването Китай, Русия, САЩ и Япония, които са партньори на Сеул в шестстранните преговори за ядрената програма на Пхенян. Южна Корея проучва въпроса за предложение до Съвета за сигурност на ООН за налагане на нови санкции срещу Северна Корея. /ИА „Фокус”/

 
17.05.2010, 09:10

Индия проведе изпитания на ракета „Агни-2”

Индия е провела изпитание на балистична ракета със среден обсег на действие „Агни-2”, предаде РИА Новости, позовавайки се на индийски медии. Ракетата, която е с дължина 21 метра и тегло 17 тона, е била изстреляна от полигон на остров Уилърс в Бенгалския залив. Изстрелването е признато за успешно.

Ракетата „Агни-2” е способна на носи боен заряд с тегло до един тон на разстояние до две хиляди километра. Първото тестово изстрелване на ракета от този тип беше проведено през април 1999 година. Индия се подготвя и за изпитания на балистична ракета „Агни-5” с обсег на действия повече от пет хиляди километра. /ИА „Фокус”/ - Още ракети на Индия

 
17.05.2010, 09:05

„Атлантис” се скачи с МКС

Совалката „Атлантис", скачила се с международната космическа станция, достави на станцията руския изследователски модул „Рассвет". Американската совалка извършва последния си планиран полет. До извеждането от експлоатация на совалките им остават още две мисии до станцията - през септември и ноември. по-нататък астронавти на САЩ ще излитат за станцията и ще се връщат обратно с помощта на руски пилотирани кораби „Съюз ТМА". Още космос

 
17.05.2010, 08:10

Мажгуров сменя Студенков

Бъдещият шеф на военното разузнаване със сигурност няма да бъде парашутист. Генералът, който ще трябва да замени Пламен Студенков на този пост през септември, ще трябва да има поне 10 години опит сред военните разведки. Това е записано в новия правилник на служба "Военна информация", който се подготвя от Министерството на отбраната. Така за поста на Студенков ще се бори най-вероятно неговият заместник - бригаден генерал Детелин Мажгуров. Преди това той ръководеше войсковото разузнаване към Щаба по отбраната. /Стандарт/

 
 
 
16.05.2010, 22:09

Споразумението за Черноморския флот е принос за европейската сигурност

Руският президент Дмитрий Медведев нарече мъдра реакцията на Европа на споразумението между Русия и Украйна за пребиваването на Черноморския флот на Руската Федерация в Севастопол, предаде ИТАР-ТАСС. Според държавния глава, това решение е принос за европейската сигурност.

„Според мен, запазването на нашата военноморска база е най-малкото съхранение на доста отдавна установило се положение и това е гаранция срещу желанието да се преразпределя нещо в сферата на европейската сигурност. При това в случая имам предвид ефекта не само за Украйна и Русия, а говоря за цяла Европа,” каза Медведев пред украинските медии преди предстоящото си посещение в страната. /ИА „Фокус”/

 
16.05.2010, 20:46

Военните дължат 231 млн. лева за 2 г.

Около 231 млн. лева са задълженията на Министерството на отбраната за 2009 и 2010 г., съобщи вчера военният министър Аню Ангелов. Поради това има вероятност да откажем купуването на последните 3 хеликоптера “Пантер” и 2 от самолетите “Спартан”. Близо 260 000 лв. обаче ще бъдат дадени за втората част от операцията “Горещо лято” за обезвреждане на боеприпасите в поделението в Челопечене. То се взриви на 3 юли 2008 г. и оттогава сапьори разчистват района. Разследването по случая още тече.

Ангелов допълни, че България участва в обсъжданията за противоракетен щит на НАТО. Разговори за това какви ще са елементите и къде ще бъдат разположени още не са водени. Това ще стане на 20 май, когато пристига шефът на НАТО Андерс Фог Расмусен. /Труд/

 
16.05.2010, 16:00

Японците протестират срещу американската база

Хиляди японци образуваха човешка верига около американската военновъздушна база в Окинава, в знак на протест с искане за закриване на непопулярното военно съоръжение на южния японски остров, предаде АФП. Организаторите съобщиха, че 17 000 души са се събрали за формирането на 13-километровата верига, след като засиленото американско военно присъствие на острова доведе до нажежаване на обстановката.

Общественото мнение срещу базата се засили, след като премиерът Юкио Хатояма се отказа от едно от ключовите си предизборни обещания миналата година – да прекрати договора с Вашингтон и да премести базата извън Окинава. /ИА „Фокус”/

 
16.05.2010, 08:14

Полски военнослужещи са били ранени в Афганистан

Трима войници от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) са били ранени след нападение на екстремисти срещу патрула им, съобщиха от полското министерство на отбраната, предаде АФП.

Нападението е осъществено близо до базата на полските войници в провинция Газни. При атаката щети са понесли и три патрулни автомобила.

Тримата войници са транспортирани в болница, животът им е вън от опасност.

Полша има контингент от 2 000 души в състава на ИСАФ в Афганистан, като Варшава планира изпращането на още 600 войници в размирната страна до края на годината.

До момента в Афганистан са загинали 16 полски военнослужещи. /ИА „Фокус”/ - Още за Афганистан

 

http://svpressa.ru/photo/24863-39.jpg

Редник Грег Р. Кеншало от втори взвод, трети отряд на 61-ви пехотен полк, база Бар Алаи, Афганистан

 

16.05.2010, 07:25

Струпват се военни сили на турско-иракската граница

Операциите на турските сили за сигурност срещу ПКК продължават.

Съсредоточени бяха крупни войскови подразделения в района на заставата Даглъджа.

Специални военни машини и отряди от сапьори контролират пътищата в окръг Хаккяри за мини и бомби поставени от бунтовниците от ПКК.

Пехотните подразделения в местностите Дереджик и Даглъджа бяха усилени с бронетанкови поделения. /ТРТ/

 
16.05.2010, 07:00

Във ВВС започва морската подготовка

На 18 май започва "Морска подготовка 2010" с участието на бъргарските ВВС.

Полетите ще се извършват от авиобаза Крумово. Първоначално бе планирано за поредна година подготовката да се направи на летище Балчик, но поради настъпилата финансова криза, вертолетите ще излитат и кацат на Крумово.

Изненадващо е, че са планирани кацания на закритата авиобаза Равнец. Учебни занятия ще се проведат над южната ни крайморска граница, като са планирани заходи към вмб- Бургас при Атия.

Полетите ще бъдат над море денем в прости метеорологични условия. Задачите са възстановяване и придобиване на подготовка на част от летателния състав за изпълнение на полети над море, по техника на пилотиране, самолетоводене или вертолетоводене и бойно използване.

Засега е потвърдено участието на вертолети Ми-17 и "Кугар" от авиобаза "Крумово". Очаква се потвърждение за участие на самолети Су-25 от авиобаза "Безмер". /pan.bg/

 
 
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 
Още военна информация




{START_COUNTER}