Военна информация

Архив - от 1 до 15 май

 

 

F-22 се разби при тренировъчен полет

15.05.2020, 22:08

Тежък изтребител F-22A Raptor от състава на ВВС на САЩ се разби днес, 15 май 2020 г. във Флорида. Пилотът се е катапултирал успешно.
Инцидентът е станал около 09,15 часа местно време. Самолетът, който е принадлежал на 43-та ескадрила към 325-то изтребително крило, е излетял от авиобаза Еглин за регулярен тренировъчен полет.
Самолетът е паднал на около 19 km от авиобазата, на територията на военен полигон. При разбиването си, той не е нанесъл щети на цивилни обекти.
Пилотът се е катапултирал успешно и е бил евакуиран в близка военна болница без сериозни наранявания. - (видео)
Засега, друга информация не се дава. Води се разследване.
325-то изтребително крило нормално се базира в Тиндал, но след като базата беше тежко повредена от урагана Майкъл през октомври 2018 г., част от функциите ѝ бяха поети от близките авиобази.
Това е петият аварирал сериен F-22 от 2004 г. насам. Предпоследният инцидент бе от ноември 2012 г., като причината бе пожар на борда. - Още за F-22
Източник: https://aero-bg.com/

 

Възобновяват дейността на социалните кухни към МО

15.05.2020, 19:15
От 18 май ще бъде възобновено изпълнението по договорите и споразуменията за обслужаване на социалните кухни  към Министерството на отбраната. Това става със заповед на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Валери Стоянов във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни.  Услугата в социалните кухни ще се извършва на гише, при стриктно спазване на противоепидимичните мерки  - социална дистанция, дезинфекция, лични предпазни средства, организация за контрол, предотвратяващ струпване на хора в закрити помещение, се уточнява в документа.
За този период в залите на военните клубове няма да се допуска провеждане на организирани събития на групи над 10 лица. Масови научни мероприятия (конференции, симпозиуми и др.)  е допустимо да се  провеждат само на открито при спазване на определена физическа дистанция между участниците.
Източник: http://otbrana.com/
 

Египет купува 26 изтребителя Су-35 за 3 милиарда долара

15.05.2020, 16:26

Египет е подписал договор с Русия за закупуване на изтребители Су-35, съобщава BulgarianMilitary.com, цитирайки информация от Mena Defense и Aviapro.
Сделката е за 26 изтребителя и е на стойност около 3 милиарда долара. Първите два самолета ще бъдат доставени тази година, а последните – през 2023 г.
Така египетските ВВС ще са първите оператори н Су-35 в Близкия Изток.
Една от причините за това решение е отказът на САЩ да продаде на Египет изтребители пето поколение F-35. Очаква се Вашингтон да наложи санкции срещу Кайро за придобиването на руските изтребители.
Имайки предвид влиянието на Египет в арабския свят и региона, това решение може да доведе до закупуването на Су-35 и от други страни. - Още за Су-35
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Китай повтаря, че няма интерес от тристранни преговори за стратегически нападателни оръжия

15.05.2020, 16:17

Китай не възнамерява да започва никакви многостранни преговори за стратегически нападателни оръжия. Това съобщи в петък официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Джао Лицзян, коментирайки изявлението на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова по отношение на пресиления проблема за присъединяването на Китай към Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ), съобщава ТАСС.
"Нов СТАРТ остава важен ядрен договор между Русия и Съединените щати и изисква повишено внимание. Той е в основата на стратегическата сигурност за двете страни, както и на глобалната стратегическа стабилност. Китай няма намерение да влиза в никакви тристранни преговори за контрол на оръжията."
Представителят на китайското външно министерство отбеляза също, че Русия и САЩ "са собственици на най-големите ядрени арсенали" и трябва да носят специална отговорност за тяхното намаляване, създавайки условия за други страни да се присъединят към многостранни сделки за контрол на оръжията.
В четвъртък говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва смята за напълно пресилен проблема за присъединяването на Китай към Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.
Тя подчертава, че Русия е готова да подкрепи всички многостранни схеми, които могат да допринесат за укрепване на международната сигурност и стабилност, но те не трябва да се прилагат на доброволна основа, а трябва да отчитат интересите и опасенията на всички потенциални участници.
Нов СТАРТ е подписан от Русия и САЩ през 2010 г. Той остава валиден 10 години (до 5 февруари 2021 г.), освен ако не бъде заменен с последващо споразумение.
Документът може да бъде удължен за не повече от пет години, тоест до 2026 г. по взаимно съгласие на страните. Москва призовава Вашингтон да не отлага решението за удължаване на договора и го характеризира като златен стандарт в областта на разоръжаването.
Отговаряйки на въпрос на ТАСС на 4 ноември, американският президент Доналд Тръмп увери, че САЩ биха искали да сключат ново споразумение за контрол на оръжията с Русия, Китай и, вероятно, с няколко други страни.
На допълнителния въпрос дали САЩ биха искали да удължат договора, Тръмп не отговори. Държавният департамент каза по-рано, че САЩ искат да проведат същия стратегически диалог за стабилност с Китай, както и с Русия, въпреки отказа на Пекин да участва в преговорите за контрол на оръжията.
Източник: https://news.bg/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Трябва да извлечем поуки от световната епидемия

15.05.2020, 13:40

На 13 и 14 май началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанията на военните комитети на Европейския съюз и НАТО, проведени чрез видеоконферентна връзка. В изказването си на форума на 13 май адмирал Ефтимов посочи негативното въздействие, което оказва пандемията от COVID-19 върху всички сфери на обществения живот, включително в областта на сигурността и отбраната. „Следва бързо да се адаптираме към тази нова обстановка“, заяви началникът на отбраната. Той приветства инициативата на Европейската служба за външна дейност и военния секретариат за създаване на механизъм за споделяне на информация за помощта, която военните оказват на гражданските власти в отделните държави членки при борбата със заразата, съобщава Пресцентърът на МО.
Началникът на отбраната изтъкна необходимостта да се извлекат поуки от световната пандемия. „Всяка криза предоставя възможности, от които следва да се възползваме, за да бъдем по-подготвени при бъдещи кризисни ситуации от подобен характер“, категоричен бе адмирал Ефтимов. Той постави акцент върху ролята на българския медицински екип в състава на мисията в Мали, където военните ни медици са реагирали адекватно в усложнената обстановка.
Заседанието бе ръководено от председателя на Военния комитет генерал Клаудио Грациано и в него участваха председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч и представител на Европейската комисия. В обръщение върховният представител на Съюза по въпросите на външните политика и политиката за сигурност Жозеп Борел Фонтелес подчерта ролята на комитета и приветства военните ръководители за приноса им към мисиите и операциите на Евросъюза.
Участниците в онлайн форума обсъдиха въздействието на пандемията върху военните мисии и операции на ЕС и адаптирането им в съответствие с мерките за борба с кризата. Те изразиха общо мнение, че при такива извънредни обстоятелства – здравето и сигурността на военнослужещите остават от първостепенно значение, като същевременно оперативните дейности на военните мисии и операции трябва да продължат, потвърждавайки ангажираността на съюза към сигурността и отбраната. Приветстваха навременните мерки, предприети от новосъздаденото звено за планиране на военни мисии и операции в съюза, и откроиха способността за стратегическа въздушна медицинска евакуация и военната мобилност като ключови в условията на криза от подобен характер. По отношение на очакваната втора вълна от COVID-19 препоръчаха интегриран подход между цивилните и военни структури на ЕС.
На провелото се вчера, 14 май, заседание на Военния комитет на Алианса бяха обсъдени текущите операции и мисии на НАТО, ангажиментите на съюзниците и развитието на обстановката в Афганистан, Ирак и други райони от стратегическа важност за пакта.
В изказването си адмирал Емил Ефтимов потвърди, че въпреки настоящата пандемия, ще продължим да изпълняваме поетите ангажименти по участието на страната ни в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак. Началникът на отбраната подчерта, че сигурността и стабилността на Западните Балкани и Черноморския регион са стратегически приоритет за България. Потвърдена беше готовността на страната да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море.
Въпросите по отбранителното планиране в Алианса, свързано с изграждането на необходимите способности, бе друга основна тема на форума. Взети бяха решения и дадени указания за по-нататъшна работа, свързана със съгласуването на концепциите по прилагането на Военната стратегия на съюза.
На заседанието бяха обсъдени и действията на НАТО по подпомагане на съюзниците и партньорите в борбата за преодоляване на проблемите от създалата се ситуация с COVID-19. Набелязани бяха конкретни направления по осигуряване на своевременно и ефективно взаимодействие на органите и агенциите на Алианса със съответните институции на отделните държави за справяне с възникналата криза и най-вече подготовката за евентуална втора вълна на пандемията.
Източник: http://otbrana.com

 

През тази година няма да има Национален събор на запасното войнство

15.05.2020, 13:35

Планираният за септември Трети национален събор на запасното войнство и предхождащата го конференция  по актуални въпроси на отбранителната ни политика няма да се провежда. Това реши Централният съвет на СОСЗР. Той проведе историческо заседание. За първи път в своята 113-годишна история заседава в електронна среда. Причината е известна – извънредното положение в резултат на пандемията COVID-19. Именно във връзка с разпространението на заразата от коронавируса и неизвестността за нейното отшумяване се отлага и съборът за септември 2021 г. Той бе планиран да се проведе в Ямбол. Първите два бяха в местността „Крънска кория“ край Казанлък.
Централният съвет прие отчетните доклади за годината на председателите на Управителния съвет, Централната контролна комисия и направените към тях предложения от членовете му, както и финансовия отчет на 2019 г. и бюджета на 2020 г. Ръководството на Съюза ще ускори подготовката и обсъждането от областните, регионалните и колективните ръководства на проекта на закон за запасното войнство, който да бъде внесен в Народното събрание до края на годината. Прието бе и следното решение на Централния съвет: „За събиране на доброволно и солидарно на средства през 2020 г. от областните /столична/, регионални организации и колективни членове за фонд „Социална дейност” по 1/един/ лев от член на Съюза за подпомагане на социално слаби и болни членове.“
На първото недистанционно заседание на Централния съвет председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков ще даде отговори по поставените проблеми в писмените становища на вицеадмирал от запаса Петър Петров, полковник от запаса Огнян Кирилов, генерал-майор от запаса Вълчо Фотев, майор от запаса Христо Стойков, полковник от запаса Чавдар Петров, полковник от запаса Стефан Пенев, полковник от запаса Чавдар Борачев, полковник от запаса проф. Михаил Харалампиев и бригаден генерал от запас Янко Янев.
За нов колективен член на СОСЗР бе приета Българската военнополицейска асоциация с председател бригаден генерал от запаса Иван Мечков.  Единодушно със званието „Почетен член на СОСЗР“ бяха удостоени старши лейтенант от запаса Йорданка Иванова Стоева-Йорданова - заместник-председател на СОСЗР-Шабла; майор от запаса Емил Генчев Тодоров – член на общинската организация на СОСЗР; подполковник от запаса Димитър Костадинов Калдиев -  председател на РС „Централен”, заместник-председател на Общинската организация  и знаменосец на СОСЗР-Пловдив и подполковник от запаса Асен Цветанов Горанов -  бивш председател на Общинската организация на СОСЗР-Лом.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Boeing доставя 100-ти P-8A Poseidon за ВМС на САЩ

15.05.2020, 08:48

На 14 май 2020 г. ВМС на САЩ получи от Boeing 100-ия си самолет P-8A Poseidon. Световният флот от този модел включва самолетите доставени и за ВМС на Индия и Кралските ВВС на Австралия и Великобритания и наближава 300 000 летателни часа.
P-8A Poseidon са предназначени за борба с подводници и осигурява въздушни разузнавателни способности.
„За нас е чест вярата и доверието на ВМС в нашите служители и системата P-8. Нашият фокус бе и ще бъде поставяне на най-добрите в света морски патрулни самолети“ заяви Стю Воборил, вицепрезидент и ръководител на програмата.
P-8 е доказан многофункционален морски патрулен самолет, способен на широкомащабни, морски и крайбрежни операции. Самолетът всъщност е вариант на гражданския тяснофюзелажен Boeing 737 Next Generation. P-8 съчетава превъзходната производителност и надеждност с усъвършенствана система за планиране на мисии, която осигурява максимална оперативна съвместимост в бойното пространство. Това е 94-ият самолет, който постъпва във ВМС на САЩ плюс 6 допълнителни самолета, използвани като изпитателни самолети за инженерно производство. 100-ният сериен оперативен самолет ще бъде доставен на ВМС на САЩ в края на тази година.
Boeing е доставил също 12 самолета на Кралските австралийски военновъздушни сили, 2 на Кралските ВВС на Великобритания и 8 P-8I на ВМС на Индия. Множество ескадрили на ВМС на САЩ с P-8A Poseidon са разположени по света. ВМС на Индия и Кралските австралийски ВВС също извършват мисии с P-8.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 
 

Планират 100-процентово увеличение на военните заплати през 2032 г.

15.05.2020, 07:40

Стратегическитя преглед на отбраната залага през 2032 г. основните възнаграждения на военнослужещите да нараснат със 100 процента на база 2020 г. Това стана ясно от думите на заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков на днешното заседание на Комисията по отбрана.  Т.е., ако днес редникът получава около 850 лв. след 12 години заплатата му ще бъде около 1700 лв. Известно е, че прегледът трябва да разработи, а парламентът на приеме Дългосрочна програма за развитие на отбранителните способности на страната до 2032 г.
Комисията по отбрана обсъди искането на партия „Воля“ за налагане на мораториум върху проекта за придобиване на основна бойна техника и многофункционален модулен патрулен кораб за военноморските сили.  Мотивите на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки бяха, че моментът не е подходящ за допълнителни военни харчове на фона на нарастваща бедност и епидемия от Covid-19. „Днес гледаме всички медии, всички браншове, всички хора и всички говорят за всичко, само не и за въоръжаване. Аз не съм чул и един бизнесмен, нито един човек, земеделец, лекар, който да говори сега да купуваме самолети“, каза той. С 11 гласа „против“ и един „въздържал се“ комисията не подкрепи проекторешението.
Един от аргументите на вносителите бе свързан и с необходимостта от издигане социалния статут на военнослужещите. По този повод заместник-министър Величков даде информацията за предстоящото нарастване на военните заплати. Според него осигуряването на ресурси за отбрана и реализирането на основни инвестиционни проекти за Въоръжените сили не бива да остава на втори план във финансовата политика на държавата. Отлагането на тези проекти, прогнозира той, до края на мандата на 44-ото Народно събрание на практика означава, че те ще бъдат прекратени. Още повече, че отлагането с две години ще съвпадне с края на жизнения цикъл на основните ни бойни кораби, допълни г-н Величков.
Отлагането, бе категоричен народният представител вицеадмирал Пламен Манушев ще доведе до там, че наличните ни кораби ще бъдат не само негодни, но и опасни за личния състав. Тази теза защитиха още депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти Владимир Тошев,  Милен Михов, Христо Гаджев, Борис Вангелов и др.
Това се случи на първото засдание на Комисията по отбрана след падане на извънредното положение и влизането ни в извънредната епидемична обстановка. Преди това на депутатите бе представен командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

На този ден през 1938 г. умира генерал-майор Хесапчиев

15.05.2020, 07:25

Христофор Георгиев Хесапчиев е роден на 6 февруари 1858 г., в Габрово. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), специален курс при Константиновското училище в Русия (1880), Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1883) и офицерска кавалерийска школа в същия град (1885). Службата си в българската войска започва като младши офицер в 18-та пехотна Габровска дружина и 4-ти конен полк (1884). След това стажува в Ахтирски и Владимировски кавалерийски полк в Русия.
През Сръбско-българската война (1885) е помощник-началник Щаба на войската. Негова е заслугата за избора на позицията при Сливница. Участва в боевете при с. Алдомировци и Раяновци (5 ноември).
След войната е началник на военното училище до 1893г., след което е назначен за началник на учебно-информационното бюро при Щаба на войската, а по-късно за втори редактор на военните издания. От 1896 до 1898г. е командир на 6-ти пехотен Търновски полк. От военната служба се прехвърля на дипломатическа- военно аташе в Белград (1899), български дипломатически агент в Белград (1904-1905) и пълномощен министър в Букурещ (1905-1911).
По време на Балканската война (1912-1913) е представител на българската войска при Гръцката главна квартира. Дълги години след това се посвещава на научна и публицистична дейност. Става действителен член на БНА- професор по тактика, военна история и военна топография във военното училище. Написва много трудове по тактика и топография.
Умира на 15 май 1938 г. в Сoфия.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.1 кл.; ордените „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата, „За военна заслуга” II ст. на обикновена лента и с ценния медал „За наука и изкуство”.

 

 

Флотилен адмирал Велко Велков: „Няма друго бъдеще за ВМС, освен закупуване на нови кораби.“

14.05.2020, 22:02

В Стратегическия преглед на отбраната, който е пред завършване, се залага визията за развитие на ВМС. Това каза днес флотилен адмирал Велко Велков. Той бе представен на членовете на Комисията по отбрана от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков във връзка с назначаването му на по-висока длъжност „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“ и удостoяването му с висше офицерско звание „Флотилен адмирал“.
В тази визия виждам, каза флотилният адмирал, извеждане на Флотилията, като чисто тактическо съединение за изпълнение на задачи на море, което да се занимава с подготовка и сертификация на декларираните сили за НАТО и ЕС. Като важна задача пред себе си той определи съхраняването на корабния състав. И още – поради отлагането на проктите за модернизация, като единствена алтернатива бе определено поддържането в добро състояние на наличната техниката, за да може да се изпълняват успешно поставените задачи.
На въпрос на народния представител ген. Симеон Симеонов до какво би довело евентуално отлагане на проекта за модернизация на ВМС флотилен адмирал Велков отговори така: „Няма друго бъдеще за ВМС, освен закупуване на нови кораби.“ Депутатите вицеадмирал Пламен Манушев и ген. Константин Попов дадоха висока оценка на способностите на флотилен адмирал Велков и изразиха увереност, че ще се справи в този труден за бойния ни флот момент. - (видео)
********
С Указ № 76 от 30 март 2020 г. на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, капитан I ранг Велко Велков, изпълняващ длъжността „Началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби“ е назначен на длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“  и е удостоен с висше офицерско звание „Флотилен адмирал“.
Флотилен адмирал Велко Велков завършва Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ през 1990 г. по специалността „Корабоводене“ за Военноморските сили. Същата година е назначен на длъжност „Командир на минно-артилерийска бойна част“ на базов миночистач в дивизион противоминни кораби от състава на  военноморска база Бургас.
От 1993 г. до 1998 г. заема длъжностите „Командир на базов миночистач”, „Командир на отряд рейдови миночистачи“, „Дивизионен щурман“ в щаба на дивизион противоминни кораби.
През 2004 година завършва ВА Г.С.Раковски, гр.София и е назначен на длъжност „Флагмански щурман, той и специалист по морската подготовка“ в щаба на военноморска база Бургас.
От 2006 до 2014 година флотилен адмирал Велков заема  длъжностите „Началник на щаба на дивизион кораби със спомагателно назначение“, „Командир на дивизион противоминни кораби“ и „Командир на дивизион патрулни кораби“ от състава на  военноморска база Бургас.
През 2015 година завършва Военноморския колеж на ВМС на САЩ и е назначен на длъжност „Заместник-командир на Пункт за базиране – Варна“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
От 2016 до 2020 г. изпълнява длъжността „Началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби“.
От 30 март 2020 г. е „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Британският флот се попълни с четвърта ядрена подводница Astute class

14.05.2020, 19:41

Кралският флот на Великобритания се попълни с четвъртата атомна многофункционална подводница HMS Audacious (S122) от проекта Astute class. Това съобщи източник от Министерството на отбраната на Обединеното кралство.
Четвъртата ядрена подводница от Astute class беше официално предадена на британския флот, заяви министърът на отбраната госпожа Анабел Голди в отговор на съответното питане в британския парламент. Както министърът обясни, предаването на подводницата е станало на 3 април в предприятието BAE Systems в Barrow-in-Furness без церемония, отменена поради коронавируса.
Според съобщението, подводницата в момента се намира във военноморската база Клайд в Шотландия, където се подготвя за провеждане на следващата фаза от изпитанията. За това, че Audacious е напуснала корабостроителницата BAE Systems в Barrow-in-Furness, бе съобщено в началото на април тази година. Беше уточнено, че това е първото излизане на подводницата в морето.
Подводницата е четвъртата в серия от седем подводници от клас Astute, предназначени за Кралския флот на Великобритания. Заложена през март 2009 г., церемонията по кръщаването й се състоя на 16 декември 2016 г., а спускането й на вода бе през май 2017 г. Предаването й на флота се очакваше през 2018 година. Общо BAE Systems трябва да изгради 7 подводници от клас Astute за ВМС на страната. Лидерната подводница беше предадена на британския флот през ноември 2010 г. Втората подводница от поредицата стана част от ВМС на 1 март 2013 г. Третата подводница от серията бе предадена на британския флот на 10 декември 2015 г. и влезе в бойния строй на 18 март 2016 г.
В момента на различни етапи на завършване има още три ядрени подводници от този клас. Във ВМС на Великобритания новите подводници трябва да заменят подводниците от тип Trafalgar (само три такива ядрени подводници, въведени в експлоатация от 1989 г. до 1991 г., ще останат в експлоатация). Подводниците от класа Astute са проектирани, както за операции в състава на флота, така и за самостоятелни действия от основните сили. Подводниците могат да се използват за изпълнение на задачи за борба с противниковите кораби и подводници, атаки на наземни цели, извършване на десанти на групи от бойни плувци и събиране на разузнавателна информация. Водоизместването на подводницата от клас Astute е 7400 t, а дължината на корпуса е 97 m.
Скорост под вода - до 29 възла. Работната дълбочина е 300 m. Въоръжена е с шест 533-mm торпедни тръби, както и крилати ракети Tomahawk и противокорабни ракети Harpoon. - Още за проект Astute
Източник: https://www.pan.bg, Л.Дойчинов

 

Възобновява се конкурсът за 100 вакантни длъжности за матроси

14.05.2020, 16:55

Възобновява се конкурсът за матроси (войници) във формированията на Военноморските сили. Той бе обявен със заповед на министъра на отбраната в средата на януари, но поради строгите противоепидемични мерки приемът на документи временно бе спрян.
От днес, 14 май, до 29 май кандидатите за участие в конкурса могат да подават писмени заявления и всички необходими документи до командира на ВМС чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО) по постоянен адрес. Съгласно последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили възрастта за прием на кандидати за военна служба е 40 години.
Обявените 100 свободни места са във военните формирования във Варна, Бургас, Сенокос (община Балчик), Приселци (община Аврен). Търсят се боцмани, радиотелеграфисти, радиометристи, механици, електромеханици, машинисти, водолаз, шофьори и др.
Сред изискванията към кандидатите са да имат българско гражданство, минимум завършено средно образование, да са годни за военна служба, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и др. За длъжностите на спасителен кораб, фрегата, ракетен катер, учебно-спомагателен кораб, базов миночистач и др. се изисква кандидатът да покрива медицинските стандарти за годност за плавателна служба на надводни кораби.
Вакантните длъжности може да видите в обявата за конкурса тук.
Допълнително ще бъде публикувана информация по отношение сроковете и следващите мероприятия за продължаване на конкурса.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Съвместното командване на силите проведе комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия

14.05.2020, 16:51

Съвместното командване на силите (СКС) проведе комплексна тренировка на комуникационно-информационната система (КИС) на Българската армия на 13 и 14 май 2020 г. Заедно с формированията от СКС в нея участваха от пунктовете за постоянна дислокация и формирования от видовете въоръжени сили, Съвместното командване на специалните операции и Стационарната КИС. Тренировката се проведе под ръководството на началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев и началника на отдел „КИС” на СКС полковник Димитър Хлебаров – директор и непосредствен неин ръководител.
Комплексната тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия под наименованието „Май - 2020“ се проведе като елемент от съвместната подготовка на органите и формированията за комуникационно-информационна поддръжка (КИП) на оперативно ниво.
Основна цел на тренировката беше да се усъвършенства взаимодействието между органите за управление на КИС на оперативно ниво за изграждане на интегрирана КИС и да се повиши натренираността на тактическите формирования за КИП при развръщането, сглобяването на полевите комуникационно-информационни възли на пунктовете за управление и привързването им към възли от стационарната комуникационна мрежа.
Отработени бяха и задачи по изграждане на част от КИС за поддръжка на системата за командване и управление при провеждане на съвместна операция на територията на страната, както и задачи по КИП на мобилната група за взаимодействие на командващия на СКС. Изпълниха се и задачи по интегриране на елементи от полевата КИС на Българската армия със Стационарната КИС.
Тренировката провери и готовността на комуникационно-информационната система за управление на формированията за овладяване/преодоляване на последиците от бедствия.
В условията на наложените от COVID-19 ограничения, планираните задачи успешно бяха изпълнени в пълен обем при спазване на мерките за недопускане разпространението на заразата.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Венци и цветя в памет на генерал Владимир Вазов

14.05.2020, 16:46

На 14 май в град Сопот военнослужещи и военния духов оркестър на 61 механизирана бригада – Карлово участваха в тържествен ритуал във връзка с отбелязването на 152 години от рождението на генерал-лейтенант Владимир Вазов.
Останал в българската славна летопис като „победителят от Дойран”, той е пълководецът, за когото фелдмаршал лорд Милн командва: „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят от Дойран!“
В знак на признателност към живота и делото на генерал Вазов, пред бюст-паметника в родния му град бяха поднесени венци от кмета на Община Сопот Деян Дойнов и командира на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.
Ритуалът се проведе при стриктно спазване на действащите противоепидемични мерки, съгласно въведената извънредна епидемична обстановка в страната с решение на Министерски съвет.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Американската армия ще поднови военните си учения в Европа

14.05.2020, 13:25

Американската армия обяви, че ще бъдат подновени частично военните й учения в Европа, които бяха временно спрени заради пандемията от коронавирус. Те ще бъдат в редуциран формат, предаде Франс прес.
Американско-полското учение "Съюзнически дух", което бе планирано за май, ще мобилизира 6000 войници от двете страни от 5 до 19 юни в голямата военна база в Дравско Поморске в северната част на Полша. Това съобщиха в комюнике американските сухопътни сили, предава БТА.
"Всички необходими предпазни мерки срещу COVID-19 ще бъдат взети, за да се опази здравето на въоръжените сили, които ще участват, както и на местното население", увери армията в този документ.
Четирите хиляди американски военни, които ще вземат участие в "Съюзнически дух", бяха изпратени в Европа, за да участват в учението "Защитник на Европа 20", което бе планирано като най-голямото американско военно разгръщане на континента за последните 25 години. Пандемията обаче накара Пентагона да замрази всякакво предислоциране на военни по света.
Около 2000 полски военни ще бъдат мобилизирани за учението "Съюзнически дух", което ще включва скачане с парашути и прекосяване на река от цяла дивизия.
През следващите месеци ще бъдат извършени и други операции, за да се използват оптимално ресурсите, мобилизирани за "Защитник на Европа 20", което първоначално предвиждаше изпращането на 20 000 американски войници в Европа.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Израелските ВВС съкращават известната 117-та иае

14.05.2020, 09:00

В рамките на плана за развитие на Въоръжените сили на Израел Momentum, 117-та изтребителна авиоескадрила (иае), дислоцирана във военновъздушната база „Рамат Давид“, се съкращава, слагайки край на нейната 67-годишна история.
По-рано тази година израелските ВС започнаха осъществяването на петгодишния план за развитие, целящ израелската армия да бъде по-добре въоръжена за да отговори на бъдещите предизвикателства. Основен принцип на плана е, да се използва в пълен обем предимството в областите, в които израелските въоръжени сили имат превъзходство над противниците – въздушна мощ, разузнаване и технологии.
Въпреки, че част от мерките изискват само вътрешно преустройство и предислокация съществуващите ресурси, много от основните ключови моменти - придобиване на нови ракети, самолети, бронирани машини, хеликоптери и кораби, са доста скъпи и трудно ще бъдат изпълнени в светлината на финансовата криза, причинена от пандемията с коронавирус.
Планът предвижда също така и съкращаването на редица части от СВ, ВВС и ВМС
На 12 май 2020 г. командирът на израелските ВВС генерал-майор Амикам Норкин съобщи за решението си да съкрати 117-та иае, за да се осигурят ресурси за придобиване на нови изтребители пето поколение съгласно плана Momentum. Ескадрилата ще продължи да функционира пълноценно до месец октомври 2020 г., когато официално ще бъде закрита.
117-та иае „First Jet Squadron“ е формирана през 1953 г. и е въоръжена с изтребители F-16. Тя е участвала във всяка война в историята на Израел, както и в редица операции, включително и нападението срещи иракския ядрен реактор през 1981 г., известно като операция Operation Opera.
117-та е и първата ескадрила в света, свалила противников самолет с F-16 (1981 г.) и първата свалила МиГ-23 (1982 г.).
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Ан-225 – самотният гигант

14.05.2020, 08:40

Десетилетия след първия си полет Ан-225 продължава да носи титлата най-голям самолет (поне що се отнася до максималната излетна маса, максималния полезен товар и дължината на машината). Гигантът, обаче продължава да съществува само в един, единствен екземпляр и изглежда, че това няма изгледи да се промени, тъй като търговския интерес към машината е твърде ограничен.
Решението за създаване на гиганта Ан-225 върви ръка за ръка със свръхамбициозната програма за създаването на космическата система за многократно използване „Энергия — Буран”. Пред нея има чисто логистичен проблем – елементите на системата се строят във всички краища на СССР и трябва да се сглобяват на космодрума в Байконур в Казахстан, а в случай, в който самата совалка „Буран” се приземи на някое от резервните летища, а не на основното на Байконур, то тя трябва да се превози обратно.
Първоначално се обмисля за тази задача да се задействат модифицирани Ан-22 или да се създаде отделен вариант на Ан-124, но надделява мнението, че е необходим самолет с много по-високи характеристики, който да може да превозва в сглобен вид блок Ц на титаничната ракета-носител „Энергия”. Масата му празен е едва около 15 тона, но има дължина от 59 m и диаметър от 8 m.
През 1985 г. се взима решение за създаване на нов свръхтежък транспортен самолет на базата на Ан-124, чиято основна задача ще е осигуряването на програмата „Энергия — Буран”. Докато новата машина стане факт, с тези задачи са натоварени два силно модифицирани стратегически бомбардировача Мясищев 3М, които са известни като ВМ-Т „Атлант”........Прочети още

 

65 години от подписването на Варшавския договор

14.05.2020, 08:35

На 14 май 2020 г. се навършват 65 години от подписването на „Варшавския договор за дружба, сътрудничество и взаимопомощ”.
В този съюз влизат страните от тогавашния социалистически лагер - Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Целите на договора провъзгласяват осигуряването на безопасност на страните-участнички и поддържането на мира в Европа.
По онова време Организацията на Северноатлантическия договор - NATO, създадена през 1949 година, съществува вече цели 6 години. Последната, предизвикваща капка за обединение на социалистическите страни във военен съюз става приемането в Алианса на ФРГ, правителството на която било обявено за "единствен представител" на целия немски народ в международните работи.
Варшавският договор е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока.
Държавите-участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й, и да разрешават всички спорове с мирни средства. Държавите се задължават и да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях.
Висш ръководен орган на съюза е Политическият консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народно събрание ратифицира договора, който след предаване на ратификационните грамоти влиза в сила на 5 юни с.г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, а шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на Варшавския договор, въоръжените му сили неведнъж постигат целите си с методи, различни от мирните.
През 1956 г. Съветският съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните-членки на Варшавския договор (без Румъния) изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаването на условия за демократично развитие на чехословашкото общество.
По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на военния паритет между Източна и Западна Европа.
На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за Варшавския договор

 

 

МО е прекратило конкурса за безпилотни апарати

13.05.2020, 22:56

Министерство на отбраната е прекратило процедурата за избор на доставчик на малки безпилотни апарати, която бе стартирана в началото на годината. Прекратяването е от 25 март 2020 г., като за причини се посочват неточности в процедурата.
Конкурсът бе открит на 30 декември 2019 г. и се провеждаше по вътрешни правила на МО, тъй като попада в изключенията на Закона за обществени поръчки и по-точно член 149, алинея 1, точка 3, където се предвижда възможност за провеждане на процедура извън този закон, ако се купува разузнавателно оборудване.
Съобщението за прекратяването на било публикувано ден преди изтичането на крайния срок за подаване на оферти на 26 март. В него се пише, че процедурата се прекратява:
„…във връзка с допуснати неточности в методиката за комплексна оценка на предложенията за изпълнение на поръчката, които биха дали възможност на недобросъвестен кандидат да предложи нереално високи стойности на някои от показателите за оценка на предложенията по критерий „Гаранция“, с цел получаване по-висока комплексна оценка. Установеното нарушение при откриването на обществената поръчка не може да бъде отстранено без това да промени първоначално обявените условия, въз основа на които кандидатите следва да изготвят своите предложения за изпълнение на поръчката.”
Конкурсът имаше две обособени позиции, по които можеше да се кандидатства заедно или по отделно. Едната позиция беше за апарати от клас „Мини”, като се търсеше доставката на 12 системи, а другата позиция бе за апарати от клас „Малки”, с цел покупката на две системи. Общият бюджет за двете позиции бе 24,8 млн. лева с ДДС.
Техническите спецификации на апаратите в двете позиции до известна степен се придържаха към спецификациите на два безпилотни апарата, които са на въоръжение в България. Апаратите от клас „Мини” се приближаваха до RQ-11 Raven, които се използват от Сухопътни войски, а тези от клас „Малки” се приближаваха до Aerosonde Mk 4.7 използвани от Силите за специални операции.
За участие в процедурата бяха поканени първоначално 24 български и чужди компании, но през февруари бяха поканени още три фирми.
Сега от МО се очаква да отстрани проблемите в собствената си процедура и да я рестартира.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Габи Ашкенази ще е новият външен министър на Израел

13.05.2020, 21:27

Бившият шеф на Генщаба генерал-лейтенант  Габи Ашкенази ще бъде номиниран за следващ външен министър на Израел, съобщи днес неговият алианс „Синьо и бяло“, предаде АФП.
Акшенази е провел преговори с американския държавен секретар Майк Помпейо в Ерусалим „преди назначаването му за външен министър утре“, съобщи партията с лидер Бени Ганц.
По-рано Ганц съгласува коалиционна сделка с премиера Бенямин Нетаняху, който трябва да положи клетва в четвъртък, слагайки край на продължила над година политическа задънена улица.
Освен външното министерство „Синьо и бяло“ си осигур министерството на отбраната, което ще бъде оглавено от Бени Ганц.
66-годишният Габи Ашкенази бе ръководител на Генщаба от 2007 до 2011 г. Той е от български произход, баща му е роден в Пловдив.
Източник: https://bnr.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас

13.05.2020, 19:36

Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора беше задействан днес, 13 май, за изпълнение на задачи по разузнаване и обезвреждане на боеприпас, открит в землището на гр. Стралджа, област Ямбол.

При извършения оглед военнослужещите са установили, че това е изстрел ПГ-9 с взривател.
Боеприпасът е унищожен при спазване на всички мерки за безопасност. Специализираният екип е действал под ръководството на капитан Димитър Дренски.
Източник: www.mod.bg

 

Шуменските артилеристи салютираха в Деня на храбростта и Празник на Българската армия

13.05.2020, 19:17

Пет 122-мм гаубици М-30 от въоръжението на шуменското военно училище, сега факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ, участваха в парада на 6 май в района на НВУ „Васил Левски”.  22 души са участвали в артилерийските разчети. Под звуците на химна на Република България, изпълнен от военния духов оркестър на университета, с гаубиците бяха произведени 21 артилерийски салюта. Началник на стрелбата бе полковник доц. д-р Станчо Станчев, който е началник на катедра „Артилерия“ във факултета, чиято дислокация е в Шумен.
На 6 май празникът започна в 10.10 ч. с тържествен ритуал в Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Велико Търново. В него участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той прие строя на курсантите и поздрави всички военнослужещи по повод празника. В парада на бъдещите офицери участваха над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод. Командващ парада бе началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов. Курсантите преминааха в тържествен марш. Ритуалът завърши с преминаване на бойна техника на висшето училище.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В Либия е свален поредния турски ударен БЛА Bayraktar TB2

13.05.2020, 16:57

ЛНА е съобщила, че е свалила още един турски ударен БЛА
В съобщението е казва, че турският дрон е бил свален от ПВО на Либийската национална армия (ЛНА) на генерал Хафтар. Не се дават данни с какво средство е свален БЛА, но според редица източници дронът е бил поразен със стрелба от "Панцирь-С1". Зенитни комплекси от този модел са доставени на силите на генерал Хафтар от ОАЕ.
Турският БЛА Bayraktar TB2 е паднал в околностите на град Бени Валид. Доказателство са снимките, качени на страницата на ЛНА в Twitter, на отломките на дрона.
Общото количество на свалените в Либия турски БЛА Bayraktar TB2 е трудно да се установи – данните варират от 14 до почти 30.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

НАТО подкрепя решението на Германия да задържи ядрените оръжия на САЩ

13.05.2020, 12:17

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се намеси в разгорещен дебат между германските депутати, свързан с обещанието на Берлин да задържи ядрените оръжия в страната като метод за задържане на Русия, пише New Europe, предаде агенция "Фокус".
Столтенберг заяви, че само като остане посветена на "споделянето на ядрени оръжия", Германия може да задържи своята позиция като страна, вземаща решения в Алианса. "Ядреното споделяне в НАТО е междустранно споразумение, което подсигурява, че ползите, отговорностите и рисковете на ядреното задържане са споделени сред съюзниците", написа Столтенберг в своя статия във Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Този ход идва на фона на натиска, иницииран от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и нейният ръководител Ролф Мюцених, който по-рано призова за премахване на ядрените оръжия на САЩ в страната. Става дума за 20-те ядрени бомби B61, които се складират във военновъздушната база в Бюхел. "Докато НАТО разглежда своята политика за ядрено задържане основно като политически инструмент, Русия е интегрирала своя ядрен арсенал във военната си стратегия", каза ръководителят на НАТО и допълни, че Москва "вече заплашва съюзници като Дания, Полша и Румъния с ядрени удари".
Министърът на отбраната на Германия и ръководител на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп Каренбауер също по-рано разкритикува ГСДП за искането им за премахване на ядрените оръжия на САЩ от страната. "Докато има ядрени страни, които не искат да са част от нашето общество и ценности, ние имаме нужда от силна позиция", каза тя, преди да допълни, че "задържащата способност на споразумението за споделяне на ядрени оръжия изпълнява тази цел". "Тези, които искат да се откажат от него, компрометират нашата сигурност", допълни министърът.
Източник: https://fakti.bg/

 

Boeing обсъжда продажбата на Филипините на бебето на AH-64E - вертолети AH-6i

13.05.2020, 09:28

Boeing води преговори с Филипините по отношение на потенциална продажба на лек щурмови и разузнавателен хеликоптер AH-6i, производство на компанията, съобщи официално представител пред Jane's на 5 май.
Държавният департамент на САЩ наскоро одобри потенциалната продажба на щурмови хеликоптер Boeing AH-64E Apache Guardian на Филипинските военновъздушни сили (PAF), Тери Джемисън, директор на подразделението Vertical Lift International Sales, заяви, че компанията проучва възможността за продажба на AH-6i към филипинската армия също.
"Всъщност работим по кампания за AH-6 във Филипините. Армията прояви интерес към способностите на модела и ние отговаряме на техните въпроси и предоставяме информация за вертолета, но не бих искал да кажа нищо повече от това на този етап" заяви Джеймисън.
Докато ВВС на Филипините имат изискване за двудвигателен щурмови хеликоптер, за който както Apache, така и Bell AH-1Z Viper бяха одобрени за продажба на 30 април, армията търси еднодвигателен лек хеликоптер. Понастоящем тя не разполага с хеликоптери, но поръчката на AH-6 вероятно ще замени 12 стареещи MD 500MG, които сега се извеждат от PAF. MD 500 също е дериват на „Little Bird“ на Hughes OH-6 Cayuse (Hughes Model 369 в цивилната му версия), който е в основата на AH-6.
И AH-64E, и AH-6i биха дали високо способни самостоятелни решения както за ВВС, така и за армията. Джеймисън отбеляза синергията между двете платформи. AH-6i е оборудван със същата авионика и интерфейс "човек-машина" (HMI) като по-големия AH-64E. AH-6i и AH-64E споделят 83% от софтуера за планиране на мисии, толкова много, че Boeing по-рано заяви, че „когато AH-6i се събуди, смята, че е бебе Apache“. Наличието на два такива тясно свързани веролета би осигурило ползи за поддръжка, обучение и операции.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

Паметта срещу пропагандния хор

13.05.2020, 09:10

И тази годишнина стана повод за разгръщане на поредната масирана пропагандна кампания за най-грубо фалшифициране на най-новата европейска и световна история. Най-важната цел на кръстоносния пропаганден поход срещу историческата истина е максимално да се принизи мястото на Съветския съюз във Втората световна война. Това може да бъде постигнато само с безпрецедентно остра и злъчна пропаганда, базирана върху най-грубо фалшифициране на събития, дори и такива с участието на съветската армия, които са от решаващо значение за изхода на войната. Впрочем, крайните полски националисти и русофоби дадоха тон и очертаха профила на антируския пропаганден хор, твърдейки, че СССР е започнал Втората световна война. Този акт на полските управляващи съвсем не е изолиран, а е част от антируските изяви на някои западни правителства и лидери.
Наистина, скандално е да се отбелязват знакови събития от Втората световна война, като например, 75-годишнината от десанта на съюзниците и откриването на втория фронт в Европа, без да присъства представител на руската държава. Може някои персони да не изпитват симпатии към днешна Русия, или да изпитват неприязън към нейния президент Путин, но да пренасят днешните си русофобски чувства към онези генерации от войната, на които дължат съществуването си, е недопустимо.....Прочети още

 

NASA купи още едно място за полет със Союз

13.05.2020, 08:30

NASA официално договори с „Роскосмос” още едно място за полет до Международната космическа станция (МКС). Новината бе съобщена късно вчера, 12 май 2020 г.
NASA ще заплати $90,3 млн. за едно място на борда на космическия кораб Союз МС-17, който трябва да бъде изстрелян към МКС в средата на октомври 2020 г. Освен самия полет американската страна ще получи и други услуги свързани с полета. В рамките на споразумението NASA ще превози руски товари до МКС.
Ходът на NASA не е изненадващ, въпреки че агенцията е на финалната права да възстанови възможностите си самостоятелно да превозва астронавти до борда на МКС и може да се разглежда, като своеобразна застрахователна полица в случай на провал на скорошния полет на Crew Dragon.
В официалното съобщение на NASA се казва, че сделката се сключва за да се осигури постоянно присъствие на САЩ на борда на МКС. В момента на борда на станцията има двама руски космонавти и един американски астронавт. Мисията им се очаква да приключи тази есен.
В последните няколко месеца, официални лица от NASA нееднократно заявяваха, че се обмисля покупката на поне още едно, а може би и две места на борда на Союз. Агенцията очакваше, че през 2019 г. ще е възстановила способността си да изстрелва самостоятелно астронавти на околоземна орбита, но забавянията в космическите кораби Starliner и Crew Dragon доведоха до това, че през февруари 2019 г. бяха купени две допълнителни места на борда на Союз.
Дали NASA ще купи още места, зависи от това как ще премине изпитателния полет на Crew Dragon, който се планира за изстрелване на 27 май. На борда на космическия кораб ще има двама астронавти, които ще прекарат на борда на МКС поне четири месеца. След тяхното завръщане ще последва анализ на полета и решение, кога да се проведе първия редовен полет с Crew Dragon. Ако всичко е наред, това може да стане още тази есен.
Ако има проблеми, NASA вероятно ще се принуди да купи и място за полета на Союз МС-18, който се планира за пролетта на 2021 г.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

В Германия тече дебат за въоръжените БЛА

13.05.2020, 08:13

Да бъдат ли купени въоръжени безпилотни апарати или не и дали това е нарушение на международното право. Такива дебати текат в момента в Германия, съобщава Deutsche Welle.
Германските въоръжени сили в момента експлоатират няколко типа безпилотни летателни апарати, но всички те са невъоръжени и служат само за разузнаване и наблюдение. В последно време германското МО дори активно промотира работата на оператор на БЛА.
На този фон, германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер официално постави отново въпросa за покупка на въоръжени БЛА, които да се използват в рамките на задгранични мисии на германските въоръжени сили. Спирачка в тези намерения, обаче може да се окажат тънките политически отношения в управляващата Германия коалиция и текстове от коалиционното споразумение между основните партии CDU и SDP.
Крамп-Каренбауер повдигна официално темата още през декември 2019 г., докато бе на посещение на германския контингент в Афганистан.
„Разбирам желанията на войските да се придобият въоръжени безпилотни апарати. Трябва сериозно да поставим въпроса, дали наистина не искаме да се възползваме от всички налични опции, особено когато живота на войниците ни е поставен на карта”, заяви Крамп-Каренбауер.
Германия има контингент от около 1300 човека в Афганистан, като той се осигурява от БЛА IAI Heron. Апаратите, обаче се използват само за наблюдение и разузнаване.
Военният министър на Германия не е сама в тези си призиви. И двамата ѝ предшественици са поставяли темата на масата в последните близо 10 години, но до покупка на въоръжени БЛА, така и не се стига. Сега, обаче Крамп-Каренбауер е решена на предизвикване на по-широк дебат.
На 11 май 2020 г. германското МО инициира конференция в Бундестага, където говориха представители, както на въоръжените сили, така и на неправителствения сектор. Главният инспектор на Бундесверът генерал Еберхард Зорн защитава военната необходимост от придобиването на въоръжени БЛА. Повечето представители на неправителствения сектор са се обединили около тезата, че подобни апарати, сами по себе си, не са проблемни, от гледна точка на международното право, но тяхното оперативно използване трябва да е обект на стриктна регулация.
Бундестагът има огромно влияние върху всички оръжейни програми, тъй като трябва да одобри всеки разход на €25 млн. Не е ясно, какви биха били общите настроения сред партиите там, особено предвид явната враждебност на някои от тях към каквито и да е било сериозни инвестиции във въоръжение.
Част от дебата в Германия се засилва от използването на въоръжени безпилотни апарати от САЩ над Пакистан, Афганистан, Ирак и други страни. Те често се използват за ликвидирането на отделни враждебни елементи, но при тези акции има и съпътстващи жертви, които най-често са цивилни.
Експерти, с които е разговаряно от Deutsche Welle, посочват че проблемът с широкото и често проблематично използване на въоръжени БЛА от САЩ, правят дебата по темата в Германия изключително труден, а германското общество много чувствително.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обсъди противодействието на пандемията от COVID-19 във видеоконференция със своите колеги от страните-членки на ЕС

12.05.2020, 23:44

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в неформална видеоконференция на министрите на отбраната от страните-членки на Европейския съюз, която се проведе днес, 12 май 2020 г. Срещата бе посветена на противодействието на пандемията от COVID-19. Основен акцент бе поставен върху ролята на въоръжените сили на страните-членки в подкрепа на гражданските власти. Дебатирани бяха също така отраженията на кризата върху провежданите от Европейския съюз операции и мисии и възможността да бъде оказана подкрепа за уязвими държави, които си партнират със съюза. Общо бе виждането, че икономическите проблеми, предизвикани от пандемията, не бива да се отразяват негативно върху инвестициите в отбраната на държавите от Европейския съюз.
В своето изказване министър Каракачанов подчерта, че в страната ни има политическо съгласие да бъде продължена модернизацията на Българската армия независимо от финансовите трудности. Той посочи, че в днешните тежки условия България е запазила своето участие в операции на ЕС като израз на последователен и траен ангажимент към мира и сигурността.
„Както показа и настоящата криза, добре развитият отбранителен сектор има способността и е призван от обществото да осъществява подкрепа на гражданските власти по време на кризи, които не са от военен характер. Това е и една от трите мисии на Въоръжените сили на Република България“, изтъкна министър Каракачанов. „Европейският съюз трябва да се стреми към повече солидарност и взаимна подкрепа в кризисни ситуации, като бъдат създадени необходимите практически механизми и инструменти за бърза и навременна реакция, в т.ч. и в областта на общата политика за сигурност и отбрана“, посочи още той.
Във видеоконферентната среща участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и помощник-генералният секретар на ООН по мироопазването Жан Пиер Лакроа.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

12.05.2020, 23:17

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.
Информационната агенция цитира годишния доклад на Сметната палата на САЩ (GAO) по прогреса на програмата F-35 JSF. В него се говори, че е отбелязан значителен напредък, включително в изпълнение на целите по доставка, намаляването на цените и подобряване на ефективността на производството.
Докладът, обаче отбелязва, че е нужна още доста работа по програмата, като тя е изложена на риск от допълнителни забавяния, заради трудности по веригата за доставка на части. Подчертава се, че преди да се вземе решение за пълномащабно производство трябва да се решат редица проблеми, включително процента изправна техника, навременната доставка и подобряване на качеството на производството на моторите на Pratt & Whitney.
„F-35, които в момента са на въоръжение, не са на нивото на надеждност и изправност, което се очаква, което е ясен показател, че самолетите не са достигнали до нужното качествено ниво”, се казва в доклада на GAO.
Сред трудностите по програмата се отбелязва и изгонването на Турция от нея, която вероятно ще доведе до съществени трудности, включително и договаряне на работата по около 1000 номенклатури, които в момента се произвеждат от турски компании. Вече са били набелязани потенциални нови производители, но все още се оценят рисковете от това и потенциалните забавяния. Турция ще доставя части за F-35 до 2022 г.
Докладът отбелязва, че проблемите с веригата на доставки се задълбочават, като през август 2017 г. около 2000 номенклатури са отбелязвали системни забавяния, но през юли 2019 г. броят е скочил на 10 000. От Lockheed Martin са заявили за Bloomberg, че 60% от забавените номенклатури идват от едва 20 доставчика.
GAO пише и че проблемът с нуждата от доработка на вече доставените F-35 остава, като в момента се изчислява, че за тази допълнителна работа са нужни поне $1,4 млрд. Доставени са около 520 изтребителя на крайните клиенти.
Друг проблемен момент в доклада е качеството на изработка на двигателите F135. През миналата година у 18 мотора са открити сериозни недостатъци в качеството на изработка, което е наложило те да бъдат разглобени, ремонтирани и чак тогава предадени на крайните клиенти. За сравнение, през 2018 г. това число е било едва осем. В същото време откритите дефекти при вече доставените двигатели са нараснали с 16%.
Pratt & Whitney през 2019 г. повиши темпа на производство с 51%, но в същото време при 91% от доставените двигатели се отбелязва забавяне в графика. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Канада удължава срока за подаване на оферти в изтребителния си конкурс

12.05.2020, 21:24

Канада удължи с един месец срока за подаване на оферти в своя конкурс за доставка на нови изтребители. Това бе обявено вчера, 11 май 2020 г.
Срокът, който първоначално беше 30 юни, вече е 31 юли 2020 г. Канадската агенция, която се занимава с обществените поръчки посочва, че причината за удължаването на срока е пандемията от COVID-19.
„Пандемията от COVID-19 поставя безпрецедентни предизвикателства пред бизнеса, включително и компаниите, от които очакваме оферти за нов изтребител за Кралските канадски ВВС. Тази ситуация се отразява и на процеса по подаване на оферти. За да осигурим провеждането на отворен, честен и прозрачен конкурс, решихме да удължим срока за подаване на оферти. Това ще даде възможност Канада да получи най-добрите възможни предложения”, се казва в правителственото съобщение.
Канада иска да закупи 88 многоцелеви изтребители, които да заместят силно остарелите CF-18 Hornet. Стойността на договора се очаква да е между $15 и 19 млрд. Първоначално Канада покани за участие петима кандидати – F-35, F/A-18 Super Hornet, Gripen E, Rafale и Eurofighter, но последните двама отказаха да дават оферти с твърдението, че канадските условия дават сериозна преднина на американските изтребители.
Очаква се процесите по оценка на офертите и финални преговори по тях да продължат до 2022 г. Договорът с избрания победител се планират за същата година, а първите изтребители трябва да пристигнат в страната през 2025 г.
Съобщението за отлагането дойде на фона на новината, че канадското правителство е превело поредния финансов транш за програмата F-35 JSF. Канада участва в нея от началото ѝ. Общата инвестиция в проекта до момента е $541 млн., но канадското правителство твърди, че ползите за местната аерокосмическа индустрия далеч надхвърлят в пъти тази сума.
Канада е участник в програмата JSF от най-ниското ниво 3. През 2010 г. страната обяви, че ще купи 65 броя F-35A без да провежда формален конкурс и без да сравнява изтребителя с други опции. Решението бе подложено на тежка критика, включително и от Сметната палата на страната. Така въпреки, че F-35 бе формално избран, не бе направена реална поръчка за него.
През 2015 г. на власт дойде кабинета на Джъстин Трюдо, който обеща да анулира избора на F-35 и да купи по-евтин и по-подходящ за Канада боен самолет. Трюдо, обаче остави страната си в проекта JSF, постепенно смекчи тона си към F-35 и в крайна сметка бе взето решението изтребителят да участва в един бъдещ конкурс.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Ексгенерали от НАТО зоват Европа да се подготви за изтеглянето на САЩ от важен договор с Русия

12.05.2020, 21:03

Пенсионирани генерали от НАТО и военни представители призоваха САЩ да останат в договор с Русия от 1992 г., който позволява разузнавателни полети, но в същото време предупредиха европейските столици да се подготвят за евентуално излизане на американците, пише "Гардиън".
Военният министър на САЩ Марк Еспър и държавният секретар Майк Помпео са решени да извадят САЩ от договора "Открито небе", който според европейски лидери и защитници на контрола над оръжията вярват, че намалява риска от война.
В съвместна декларация група от 16 пенсионирани военни командири и военни министри, в координация с мозъчния тръст Европейска лидерска мрежа (ELN), отбелязва, че договорът носи стабилност между ядрените сили.
Според тях договорът е увеличил военната прозрачност и предсказуемостта, помогнал е за изграждането на доверие и засилване на взаимното разбирателство.
Ако САЩ се оттеглят от договора, ще изгубят правото си за извършване на полети над Русия, но Русия все още ще може да провежда такива полети над американски военни обекти в САЩ.
Авторите на декларацията вярват, че Европа може да е най-големият губещ от изтеглянето на САЩ.
Те призовават Русия да прекрати нарушенията над договора. САЩ отдавна се оплакват, че Русия нарушава договора: ограничаване на полетите над Калиниград до по-малко от 500 километра и създаване на изключителен коридор по границата на Русия с окупираните Южна Осетия и Абхазия.
Но ако САЩ напуснат договора, в декларацията се призовава останалите страни членки на НАТО да останат в споразумението, като подчертават, че европейските страни провеждат 55% от полетите, а 59% от полетите на Русия са над европейски държави. Европейските държави нямат възможностите на САЩ за наблюдение, използвани при тези полети.
Призовава се също останалите страни по договора да се срещнат в рамките на два месеца след оттеглянето на САЩ, за да обсъдят бъдещото функциониране на споразумението без Вашингтон. Това би включвало ограничаване споделянето на информация между страните членки на НАТО със САЩ.
Русия и САЩ са сред 34 държави, които са се подписали под договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН), позволяващ извършването на наблюдателни полети над териториите на страните членки. Идеята е, че колкото е по-голяма прозрачността, толкова по-малък е шансът да възникне конфликт.
Договорът за установяване на режима "Открито небе" (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г. след ратифициране от всички страни по него. България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.
Източник: https://news.bg/

 

От завода на Boeing излезе първият опитен изтребител F/A-18 Block III Super Hornet

12.05.2020, 20:10

Американският гигант Boeing съобщи на 8 май, че от завода е излязъл първият опитен изтребител F/A-18 Block III Super Hornet.
Два от най-новата версия Block III изтребители ще се предадат на ВМС на САЩ, за да може пилотите да се приучат на тях и за изпитания от самолетоносач. Самолетите ще бъдат доставени на флота до края на пролетта, като изпитанията ще започнат в NAS Patuxent River и Naval Air Weapons Station (NAWS) China Lake. Новата версия на Super Hornet е с нова авионика в кабината, по-малък коефициент на радиолокационно отразяване и срок на служба от 10 000 часа. - Още за F/А-18
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в пролетните сесии на Военните комитети на ЕС и НАТО

12.05.2020, 16:10

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в пролетните сесии от заседания на Военните комитети на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, които ще се проведат на 13 и 14 май. Във връзка с въведените в световен мащаб мерки за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19, срещите на началниците на отбраната от страните-членки на ЕС и Алианса ще се осъществят чрез видеоконферентна връзка.
В утрешния форум, който ще бъде ръководен от председателя на Военния комитет на ЕС генерал Клаудио Грациано, ще бъдат обсъдени въздействието на кризата, причинена от пандемиятая върху военните мисии и операции на Евросъюза, и адаптирането им в съответствие с мерките за борба с нея.
На следващия ден, 14 май, в първото онлайн заседание на Военния комитет на НАТО ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с текущите операции на Алианса, отбранителното планиране в НАТО и действията му по подпомагане на съюзниците и партньорите в борбата с преодоляване на проблемите във връзка с пандемията на COVID-19.
Източник: https://www.mod.bg/

 

И ракетния катер „Буря“ (№ 105) пое курс към корабното режище....

12.05.2020, 12:55

Вчера по обяд акваторията на Пункта за базиране Бургас бе огласена от тъжен продължителен вой на корабни сирени. По този начин екипажите изпратиха поелия в последно плаване ракетен катер „Буря“ (№ 105). Своеобразната погребална процесия пое от пирса на Четвърти отделен дивизион патрулни кораби. Пристанищен влекач издърпа това, което е останало от бойния катер, и с траурен ход двата плавателни съда поеха към корабното режище.
„Буря“ е последният от изведените от строя на българските ВМС ракетни катери проект 205. На пирса на Четвърти дивизион края на своята предрешена участ очакват последните два ракетни катера: № 102 („Светкавица“) и № 103 („Ураган“). Те са от проекта 205У. Така преминава една някогашна слава…- (видео)
Източник: http://morskivestnik.com/

 

“Духът на Елба” и черно-бялото мислене

12.05.2020, 09:29

На 25 април т. г. президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин направиха съвместно изявление по повод 75-та годишнина от историческата среща на съюзническите американски и съветски войски при река Елба в навечерието на окончателния разгром на нацистка Германия през 1945 г., пише Борислав Цеков в "Труд".
В него държавните лидери подчертават: „Духът на Елба е пример за това как нашите страни могат да оставят настрана различията, да изградят доверие и да си сътрудничат в търсене на по-голяма кауза.“ Този ключов пасаж от изявлението е ясно послание за реализъм в името на историческата истина.
Защото тъкмо истината е първата жертва на идеологическия фанатизъм и конюнктурния политическия прочит на историята, продуцирани в епохата на Студената война, когато „духът на Елба“ беше погребан.........Прочети още

 

Изнасяме оръжие за Индия и Алжир

12.05.2020, 08:24

Износ на оръжие към Индия и Алжир в големи количества реализира държавното дружество “Кинтекс” през първото тримесечие на годината. Общият размер на отчетения експорт от компанията за тримесечието е 20,35 млн. лв., при 10,27 млн. лв. година по-рано. Това е записано в отчет за дейността на дружеството, изпратен в Министерството на икономиката.
Въпреки близо двойно по-големия износ, печалбата на “Кинтекс” за първото тримесечие е 2,49 млн. лв., при 4,72 млн. лв. година по-рано.
През второто тримесечие на годината износът на боеприпаси и въоръжение също ще бъде значителен, тъй като дружеството има подписани договори с министерствата на отбраната на Индия и Алжир.
Приходите от продажба на военна продукция на ВМЗ-Сопот нарастват с близо 23%. През първото тримесечие на годината те са в размер на 45,6 млн. лв., при 37,1 млн. лв. година по-рано. Печалбата на ВМЗ-Сопот обаче също намалява като за първото тримесечие е 3,36 млн. лв., при 4,74 млн. лв. за същия период на миналата година. - Още ВПК
Източник: https://trud.bg/

 

Карго самолет вероятно е бил свален по погрешка в Сомалия

12.05.2020, 07:35

Карго самолетът Embraer EMB 120, който катастрофира на 4 май 2020 г. в Сомалия вероятно е бил свален по погрешка от етиопски войски разположени в страната. Това стана ясно от изтекъл доклад на командването на силите на Африканския съюз разположени в Сомалия.
Турбовитловият самолет Embraer EMB-120RT Brasilia е имал кенийска гражданска регистрация 5Y-AXO и е бил опериран от кенийската авиокомпания African Express Airways. Машината се разби в близост до град Бардале миналия понеделник. При инцидента загина четиричленният екипаж и двама придружаващи товара.
Докладът на командването на силите на Африканския съюз разположени в Сомалия (AMISOM) посочва, че се касае за сваляне на самолета от етиопски войници, разположени в близост до Бардале. Войниците са решили, че самолетът ще бъде използван за самоубийствен атентат и са го обстреляли със зенитно оръдие ЗУ-23.
Самолетът е превозвал медицински материали и е излетял от сомалийската столица Могадишу, след което е направил едно кацане в Байдоа, където е разтоварил част от каргото си.
Заходът за кацане на площадката в Бардале, обаче е бил направен по посока запад – изток, докато нормалния заход се е правил по посока изток – запад. Така машината е прелетяла ниско над лагер на етиопските войски. Кацането, обаче е било невъзможно, поради наличието на животни на полосата, затова самолетът е минал на втори кръг и отново се е появил над лагера.
Етиопските войници, които не са имали информация, че това е очакван полет, са решили, че се касае за самолет-камикадзе и машината е била свалена от зенитно оръдие ЗУ-23.
Изтеклият доклад, обаче е с непотвърдена автентичност и за момента, нито Кения, нито Етиопия, нито Сомалия имат официална позиция по инцидента, освен тази, че той се разследва. В самият изтекъл доклад има някои противоречия, които хвърлят сянка на съмнение по отношение точността на предоставената информация.
Ако тази версия, все пак, се потвърди, това ще е вторият свален цивилен самолет за годината. На 8 януари украински Boeing 737-800 бе свален от иранското ПВО малко след излитането си от Техеран. При инцидента загинаха 176 души.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Пет от най-добрите самолети на руското проектантско бюро "Яковлев"

12.05.2020, 07:25

Един от водещите руски създатели на самолети – проектантското бюро "Яковлев", е разработил над 200 вида и модификации: от мощни изтребители от ерата на Втората световна война до ефективни тренировъчни машини.


Як-3
Як-3 е един от най-добрите бойни самолети през Втората световна война – не само в Съветския съюз, но и по цял свят. Проектантите го правят възможно най-лек, като в същото време сериозно увеличават неговата огнева мощ и скорост.
Як-3 е истинска заплаха за най-добрите германски изтребители – Bf-109 и FW-190, и е пращан в най-опасните бойни зони, където изпълнява най-важните задачи.
На 16 юли 1944 г. група от 18 самолета Як-3 влиза в сблъсък с 24 германски изтребителя Messerschmitt и Focke-Wulf. Съветските пилоти свалят 15 вражески машини, като губят само един от своите самолети.
Як-3 е предпочитан от пилотите заради своята надеждност и лесна поддръжка. Френските пилоти от авиационното съединение "Нормандия-Неман", които се сражават в Съветския съюз срещу нацистите, предпочитат тези самолети пред всички останали – дори пред британските и американските, които съветската армия получава по силата на споразуменията "заем-наем".
Когато войната свършва, французите се завръщат у дома на борда на 37 самолета Як-3, които Съветският съюз им позволява да задържат за нуждите на възродените Френски въздушни сили.


Як-9
Появата на Як-9 през 1942 г. обозначава края на небесното господство на Луфтвафе. Произведени са общо 16 769 такива самолета, което ги превръща в най-големия масово произвеждан съветски изтребител през Втората световна война.
Як-9 е идеална платформа за трансформацията му в различни видове самолети: от изтребител-бомбардировач до машина за разузнаване, транспорт на пътници и обучение. По време на войната той преминава през 22 модификации, като 15 от тях влизат в пълен цикъл на производство.
Самолетът е популярен не само сред пилотите от Съветските военновъздушни сили, но и сред Съюзниците. Известно време Як-9 е личният бомбардировач на Джеймс Ерик Сторар -  командир на 234-та ескадрила на британските Кралски военновъздушни сили.


Як-40
Як-40 е проектиран в началото на 1960-те и се превръща в първия турбореактивен пътнически самолет за местните съветски авиолинии.
Самолетът е с проста, но надеждна конструкция.

Той може да излита, дори и един от трите му двигателя да е повреден, а веднъж издигнал се в небето, да лети само с един работещ двигател.
В Як-40 няма място за багаж над седалките, така че пътниците съхраняват багажа си в специален вестибюл в салона.
Повечето инциденти с Як-40 са причинени не от технически проблеми, а от човешки грешки.
Десетина такива машини са загубени по време на служба в размирни зони в Ангола, Либия и други места.


Як-141
Як-141 е обещаващ свръхзвуков изтребител с вертикално излитане и кацане, проектиран да служи като основната машина на съветските самолетоносачни ударни групи.
В техническо отношение Як-141 превъзхожда предшествениците си (Як-36 и Як-38), както и чуждестранните си конкуренти (Harrier, Dassault Mirage IIIV) и участва в надпреварата за най-добрия военноморски самолет с вертикално излитане и кацане.
Историята обаче се оказва твърде силен опонент за съветската машина. Разпадането на СССР и последвалото прекратяване на финансирането слагат край на проекта. Изтребителят има три прототипа, но така и не влиза в серийно производство.


Як-130
Як-130 е основният руски учебно-боен самолет, който позволява на военните пилоти да усъвършенстват уменията си за излитане, кацане, управление и изпълнение на сложни маневри. Той има уникалната способност да имитира летателните характеристики на няколко изтребителя, включително F-16 и китайско-пакистанския JF-17.
В бойна обстановка Як-130 може лесно да бъде трансформиран в лек атакуващ самолет, способен да напада наземни цели и въздушни цели, движещи се с ниска скорост – хеликоптери и дронове.
Як-130 е съвместен проект на проектантското бюро "Яковлев" и италианското Aermacchi и е първият самолет, проектиран и произведен от нулата в Русия след разпадането на СССР през 1991 година. - Още самолети на Яковлев
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 

 

 

 

Перечень публикаций журнала "Зарубежное военное обозрение" в 2019 году

 

Япония получи първите два конвертоплана Bell Boeing V-22В Osprey

11.05.2020, 20:30

На 8 май 2020 г. във военноморската база Ивакуни (японска префектура Ямагути) с кораб от САЩ са пристигнали първите два транспортно-десантни конвертоплана Bell Boeing V-22В Osprey. - (видео)
Новата авиационна техника е предназначена за армейската авиация на СВ на Силите за самоотбрана на Япония.
Така Япония става първият чуждестранен оператор на конвертопланите Bell Boeing V-22 Osprey. Общо в японската армейска авиация ще има на въоръжение 17 конвертоплана V-22 Osprey.
Японските конвертоплани са с обозначение V-22B Block C и са експортен вариант на MV-22B, предназначени за Корпуса на морската пехота на САЩ. - Още за V-22
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

От Сухопътните войски разузнаха и унищожиха невзривен боеприпас, открит в землището на с. Лозенец

11.05.2020, 19:44

Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон-Ямбол от състава на Втора механизирана бригада беше задействан на 10 май за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в землището на с. Лозенец, област Ямбол. При направения оглед военнослужещите, под ръководството на капитан Димитър Дренски, са установили, че това е корозирал изстрел ПГ – 9.  При спазване на мерките за безопасност боеприпасът е унищожен, съобщават от МО.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

ВВС на Швеция търсят нов учебен самолет

11.05.2020, 17:05

Шведската агенция за отбранителни покупки FMV обяви процедура за купуване на нов учебно-тренировъчен самолет за основно (базово) летателно обучение за ВВС на страната. Искането за оферти е направено на 9 април на електронната платформа за обществени поръчки eAvrop, като крайната дата за връчване е 31 юли.
Търси се готов учебно-тренировъчен самолет, наличен в момента (тоест не се изискват допълнителни работи за разработка или модернизация) от лек клас, който да поеме първият етап от обучението на пилотите за ВВС на Швеция, заменяйки силно остарелите двудвигателни реактивни самолети Saab Sk 60 (Saab 105). Техническите спецификации включват изискване за максимална скорост не по-ниска от 200 kt (370 km/h) на морското равнище и 220kt (407 km/h) на височина 10 000 ft (3048 m), а максималното претоварване да е в диапазона +6/-3g.
Изисква се купуване на пълен пакет, който освен самолетите да включва също симулатори, частично тренировъчно устройство, компютърно-базирано обучение, система за планиране на мисията, система за дебрифинг на мисията, оборудване за летателен състав, линейно и базово техническо обслужване, резервни части, курсове за обучение и инженерна поддръжка.
Това е първата реална стъпка за замяна на SK 60 – реактивен УТС от 60-те години, използван за целия курс на летателни обучение на военни пилоти в Швеция – от началната до напредналата фаза, след която пилотите преминават на боен самолет. Процесът за проучване на възможни заместници на SK 60 върви от много време, но чак сега е обявен открит конкурс.
Изискването е новия самолет за базова подготовка да е в готовност да започне обучение на първата група пилоти в летателната школа в Линчоминг-Малмен през лятото на 2023 г., когато вече трябва да има обучени инструктори. Това означава, че доставката на първите самолети трябва да стане факт през втората половина на 2022 г. Изискваните минимални летателни характеристики и оборудване, комбинирани с изискването за ниска цена на придобиване и експлоатационни разходи, правят германският турбовитлов самолет Grob 120TP (на снимката) фаворит в процедурата.
ВВС на Швеция изпитват остра нужда от нови учебно-тренировъчни самолети. SK 60 изпълнява първи полет през юни 1963 г. и влиза в експлоатация четири години по-късно. В средата на 90-те години част от самолетите получават нови по-икономични двигатели Williams FJ44, а от 2009 г. Saab започва модернизация с нова авионика, която да улесни обучаемите пилоти при преминаването им на изтребителя Gripen C/D.
За замяна на SK 60 в ролята му на учебен самолет за основен и напреднал етап, може да се разглежда учебно-тренировъчният самолет от висок клас Т-7 Red Hawk, разработван от компаниите Boeing и Saab, вече избран за нов самолет за повишено обучение за ВВС на САЩ, с постъпване в експлоатация към 2024 г. Пълна яснота там все още няма, като е възможно за ролята да се използва и двуместните Gripen D.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Полша ще търси заместник на Ми-2

11.05.2020, 16:50

Полша стартира процедура за намиране на заместник на вертолетите Ми-2, които се използват от въоръжените сили на страната за разнообразни задачи. Това съобщава изданието defence24.pl.
Програмата се нарича Perkoz и предвижда покупката на 32 двудвигателни вертолета в три основни версии – разузнаване и РЕБ, командване и контрол и общи задачи (транспорт, медицинска евакуация, непосредствена авиационна поддръжка и други), като тази версия ще се използва и за напреднало пилотско обучение. Полезният товар на машината трябва да е поне 1 тон и тя трябва да може да превозва минимум петима души.
Полското МО стартира програмата с пускане на запитване за информация (RFI) до потенциалните участници в програмата. До края на май те трябва да заявят интереса си към програмата и да предоставят предварителна информация. Между юли и декември 2020 г., полското МО и всички компании заявили интерес ще проведат серия разговори за изясняване на точните изисквания, цената, сроковете на доставка, възможностите за поддръжка и други подобни.
Същинският конкурс вероятно ще бъде стартиран през 2021 г.
defence24.pl пише, че приоритизирането на програмата Perkoz е до някъде изненадващо, защото тя не беше включена в програмата за превъоръжаване на полските въоръжени сили в периода 2021 – 2027 г. В същото време, тези действия на полското МО кореспондират с отказа от дълбока модернизация на вертолетите W-3WA Sokół. Изданието смята и че покупката на вертолети в рамките на Perkoz е сигнал, че програмата Krug за избор на нов щурмови вертолет, вероятно ще бъде отложена още.
В полската армейска авиация, ВВС и ВМС се използват около 50 броя Ми-2, чиято средна възраст надхвърля 40 години.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Поздравяват ветераните и офицерите от запаса и резерва

11.05.2020, 16:45

Президиумът и секретариатът на Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицеритe от резерва (МКО) поздравяват в нарочно писмо всички ветерани и офицери от запаса и резерва - членове Конфедерацията със 75-годишнина от Победата над фашизма. Победата бе постигнатата с цената на огромни човешки жертви и разрушения, се посочва в поздравлението. Наш дълг е да съхраним паметта за загиналите и истината за тази трагедия, за да не се повтаря в бъдеще, призовават президентът на Конфедерацията Александър Каншин и главният секретар Анатолий Кумахов.  Вицепрезидент за България на Конфедерацията е председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, а почетен вицепрезидент – генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.
Днес човеството води борба с глобалната заплаха - COVID-19, която променя живота на милиарди по света и поставя в сложна ситуация икономиките, се отбелязва още в писмото. Подчертава се, че в тези условия от жизнено важно значение са солидарността, взаимната подкрепа и помощта преди всичко към ветераните, които са в най- рисковата група.

 

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

11.05.2020, 09:04

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено на 6 май 2020 г.
Апаратите ще са в конфигурация за морско патрулиране и ще са снабдени с радар за обзор на морската повърхност, оптико-електронна система за наблюдение и система за сателитна комуникация.
Апаратите ще са отдадени на три годишен лизинг, който ще изтече през 2023 г. Тогава Гърция ще има възможност да придобие апаратите, чийто брой не се съобщава. Основната задача на апаратите ще е да патрулират над Егейско море и извършване на задачи по разузнаване и наблюдение.
В момента за подобни разузнавателни задачи се използва гръцкия БЛА HAI Pegasus, който се счита за остарял, но няма финанси за подмяната му.
Още през февруари 2018 г. бе съобщена новината, че Гърция има намерение да взима на три годишен лизинг БЛА Heron, но явно този план се реализира едва сега. Тогава се съобщаваше да лизинг на общо седем броя Heron при цена за трите години от €35,5 млн.
БЛА Heron е създаден от израелската компания IAI и изпълнява първи полет през 1994 г. Апаратът е на въоръжение в 13 страни.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Османската нередовна кавалерия под британско командване по време на Кримската война

11.05.2020, 07:08

Идеята за създаването на Османска нередовна кавалерия (Osmanli Irregular Cavalry), по време на Кримската война (1853-1856), е на подполковник Уилям Фъргюсън Бийтсън (Lieutenant-Colonel William Ferguson Beatson, Bengal Cavalry) (на снимката), офицер от британската Източноиндийска компания (East India Company).
През април 1854 г. подполковник Бийтсън е в отпуск в Лондон и представя на Министерството на външните работи (Foreign Office) своята идея. Османската нередовна кавалерия - башибозук (bashi-bazouk/Basibozuk), под британско командване, можела да запълни нуждата на британската армия в Турция (и Крим) от лека конница за разузнаване и да я противопостави на казашката кавалерия в руската армия.
На 1 май 1854 г. полковник Бийтсън е приет от Министъра на външните работи (Secretary of State for Foreign Affairs) лорд Кларъндън (Lord Clarendon), който го насочва към британския посланик в Константинопол (Истанбул) - виконт Стратфорд де Редклиф (Viscount Stratford de Redcliffe). Преди да напусне Лондон, полковник Бийтсън дава на лорд Кларъндън списък с имена на офицерите, които иска да са под негово командване в Турция - главно офицери на британската Източноиндийска компания, офицери служили в Британския спомагателен легион в Испания (British Auxiliary Legion), където Бийтсън е служил през 1836-1837 г., офицери служили в Османската армия - всички космополити, повече или по-малко авантюристи …........Прочети още (PDF)

 

Днес е празник! Празник за хората преминали през школата на 7-ми Бояновски ракетен дивизион - Първият!

11.05.2020, 06:56

Преди 57 години, в утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непринудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!" - (видео)
След кратка пауза вертолетът коректировчик докладвал, че попадението е в целта. Ракетата се забила в земята, изкопала дълбок кладенец, изкъртила дървета и изхвърлила пръст в радиус на 200-300 м в Садовския балкан югоизточно от село Ичера.
По предложение на министъра на народната отбрана, утвърдено на място от първия държавен ръководител, командирът на дивизиона майор Стоян Маринов е произведен предсрочно в подполковник, а заместникът му по инженерно-ракетната част капитан Илия Илиев - в майор.
40 години това историческо събитие се знае от определен кръг хора. Едва след този период е разрешено да се проведе тържествено събрание в ГВК в Ямбол под мотото „40 години от първия ракетен пуск на 11 май 1963 г.”
Дивизионът, изстрелял ракетата е от Седма мотострелкова дивизия. Той е дислоциран в Бояново. – Още за 7 ордн

 

 

Войската - една от малкото оцелели гордости. И Йордан Йовков...

10.05.2020, 18:43

Българинът, където и да седне, с когото и приказка да подхване, все в един момент ще докара нещата до казармата.

И се започва… Старшината това, командира онова, а наборе, какви бяхме… Историите нямат край.

И блестят очите на мъжете, допълват се историите с нови и нови подробности. Но е мъжко, красиво е и остава до края......Прочети още

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в землището на гр. Казанлък

10.05.2020, 18:13

Специализиран екип от военно формирование 44 200 от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора е задействан вчера, 9 май, за изпълнение на задачи по разузнаване и обезвреждане на боеприпас, открит в землището на гр. Казанлък, по пътя за с. Енина. При извършения оглед военнослужещите са установили, че това е корозирал 100 мм снаряд с разрушен взривател.
При спазване на всички мерки за безопасност стнарядът е транспортиран до учебен център „Тюлбето“ и унищожен.
Специализираният екип от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора изпълни успешно задачите по унищожаване на невзривения боеприпас под ръководството на капитан Росен Русанов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Путин се обърна към европейците с послание за 75-годишнината от освобождението на Европа

10.05.2020, 11:45

Руският лидер Владимир Путин се обърна към европейците с послание за 75-годишнината от освобождението на Европа. Речта на президента бе показана по австрийската телевизия. В словото си той отбеляза, че Русия почита приноса на своите съюзници във войната срещу нацистите и винаги ще помни загиналите в битката.
Путин отбеляза, че тази война е наложена на Съветския съюз. Нацистите нападнаха изненадващо и внезапно, и моментално зачеркнаха целия свят. Той припомни и как през пролетта на 1945 г. съветските войски превземат Берлин.
„Те постигат тази цел воювайки четири години през адската най-кървава война в историята на човечеството“, каза той.
Путин благодари на австрийците, че уважават паметта и не разрушават паметниците на съветските воини освободители. Той си спомни всички жертви на тази кървава война.
В заключение Путин отбеляза, че пътят на съветския народ е героичен и жертвен.
"Те успяха да преодолеят нечовешките изпитания и да защитят своята родна земя, определиха изхода от Втората световна война, освободиха Европа, постигнаха победата,която целия свят чакаше" - каза президентът на Русия. - (видео)

**************

Прeзидeнтът нa Руcия Влaдимир Путин oбяви, чe cтрaнaтa му щe прoдължи c укрeпвaнeтo нa вoeннaтa cи мoщ "при вcякaкви oбcтoятeлcтвa", прeдaдe Nеws.bg, пoзoвaвaйки ce нa руcкитe мeдии.
Руcкият лидeр oтбeлязa, чe инвecтициитe в cтрaтeгичecки oръжия щe бъдaт oт рeшaвaщo знaчeниe, включитeлнo тaкивa c "нecрaвнимa виcoкa тoчнocт и хипeрзвукoви cиcтeми, бeзпилoтни лeтaтeлни aпaрaти и рoбoтизирaни бoйни cиcтeми".
В пoздрaвитeлнa рeч прeд зaвършилитe Вoeннaтa aкaдeмия (дeн cлeд Дeня нa пoбeдaтa), Путин нacтoя, чe "нaй-мoдeрнитe тeхнoлoгии" ca, зa дa ce cъздaдe имидж нa руcкaтa aрмия и вoeннoмoрcкитe cили прeз cлeдвaщитe гoдини. Путин ce приcъeдини към oнлaйн мaрш зa oтбeлязвaнeтo нa 75-aтa гoдишнинa oт крaя нa Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa, cлeд кaтo трябвaшe дa oтмeни трaдициoнния в Руcия вoeнeн пaрaд зa Дeня нa пoбeдaтa зaрaди eпидeмиятa oт нoвия кoрoнaвируc. - (видео)

 

 

Единственият жив ветеран от област Кърджали получи юбилеен медал

09.05.2020, 23:30

На 9 май Юсеин Мемиш, който е на 97 години, получи юбилеен медал „75 години от Втората световна война“. Отличието е присъдено със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Единственият жив участник във Втората световна война от област Кърджали получи още парична награда от Съюза на ветераните от войните на България и хранителни продукти от Българскиия червен кръст.
На снимката Юсеин Мемиш с председателя на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Кърджали Ани Иванова.
Източник: http://otbrana.com/

 

Италианският самолетоносач Cavour излезе на ходови изпитания след модернизацията си

09.05.2020, 22:05

На 6 май 2020 г. флагманът на италианския флот, лекият самолетоносач Cavour (550) напусна военноморската база в Таранто за ходови изпитания в морето след проведените дейности по модернизация, които започнаха от декември 2018 г. - (видео)
Съобщава се, че след излизане в морето екипажът на кораба трябва да започне подготовка за развръщане край източното крайбрежие на САЩ, където ще се правят тестове за кацане и излитане от самолетоносача на изтребителите F-35B.
В допълнение към версията F-35A с обикновено излитане и кацане, Италия закупи и 30 изтребителя F-35B за ВМС. Тези самолети със скъсено излитане и вертикално кацане ще заменят остарелите палубни щурмови самолети AV-8B Harrier, като част от авиокрилото на самолетоносача. Италианският флот получи първия си F-35B през януари 2018 г.
В работата на борда на самолетоносача Cavour са участвали, както военноморски специалисти, така и представители на отбранителните компании Fincantieri и групата Leonardo.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Благодарности от Берлин за края на Втората световна война

09.05.2020, 19:15

На Бранденбургската врата в Берлин беше изписана със светлинни лъчи думата "Благодарим" на френски, английски и руски език в чест на 75-ата годишнина от края на Втората световна война в Европа.
Капитулацията на хитлеристка Германия влиза в сила късно вечерта на 8 май 1945 г.
"С прожекцията снощи Берлин изпраща знак на благодарност към съюзниците за освобождаването от националсоциализма", посочи културният център, който организира проявата, цитиран от БНР.
Източник: https://dnes.bg

 

Президентът поздрави ветераните с Деня на Победата

09.05.2020, 19:05

Тук сме първо, за да отдадем почит на нашите малко останали, но достойни ветерани от Втората световна война. Това каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотов, положи цветя през Паметника на Незнайния воин. Да не забравяме, продължи той, стотиците хиляди българи, взели участие в най-кървавата война. Над 12 хиляди са загиналите българи, аа да има днес обединена и просперираща Европа, подчерта държавният глава. И се поклони пред тяхната памет.
Денят на Победата и Денят на Европа не водят до разделение на българското общество, а до обединение, смята президентът. Без Деня на Победата, посочи той, не можем даг оворим за Деня на Европа. Има безспорен факт, допълни държаният глава, че Втората световна война и този ден сложиха край на нацизма и на Холокоста в Европа, за да има после, разбира се, Деня на обединена и мирна Европа. Като пример той посочи съвместното изявление на президентите Путин и Тръмп във връзка със 75 години от срещата на Елба, че в името на разбирателството и доверието трябва да търсим нашите общи ценности.
За мен, каза вицепрезидентът Йотова, 9 май не е само историческо понятие. За, съжаление, продължи тя, има една много голяма опасност, която съзираме и днес. Според нея фашизмът не е отминал в мисленето, който е една много силна зараза в обществото. Като пример даде партии, които се нароиха в последно време – шовинисти, крайни националисти, с откровено фашистки идеи. Тази тема, прогнозира вицепрезидентът, ще стана все по-актуална през следващите години.
По-късно държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъствах на тържествена церемония по издигане на знамето на ЕС по повод Деня на Европа – 9 май, пред сградата на президентската институция.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Президента Путин извършва преглед на Президентския полк (видео)

Въздушната част на парада в Москва (видео)

Военен парад в Минск, Белорусия (видео)

Завърши строителството на Главния храм на ВС на РФ (видео)

 

Министър на отбраната на Италия към Шойгу: Русия, благодаря ти за помощта!

09.05.2020, 09:21

Вторият самолет Ил-76 с военнослужещи и техника от отряда на Министерството на отбраната на Русия, който помогна на Италия в борбата с коронавирусната инфекция COVID-19, пристигна на летище Чкаловски близо до Москва.
Това съобщи ТАСС, позовавайки се на Министерството на отбраната на Русия.
"Вторият самолет Ил-76 от ВКС на Русия пристигна на летището Чкаловск с военнослужещи и специална военна техника от комбинирания отряд на Министерството на отбраната на Русия, който изпълняваше задачи за оказването на помощ в борбата срещу коронавирусната инфекция на територията на Италианската република", се казва в съобщението.
По-рано беше съобщено пристигането на първия самолет от Италия с руски специалисти.
Италианският министър на отбраната Лоренцо Гуерини (на снимката) на 7 май по телефона благодари на руския си колега армейски генерал Сергей Шойгу за помощта от Русия в борбата срещу разпространението на коронавирусната инфекция.

 

Наши ветерани от войната с видеообръщения в световния ефир

09.05.2020, 08:17

Осем български ветерани от Втората световна война се включиха с послания към съвременниците и бъдещите поколения. Това те направиха видеообръщения в отговор на инициативата на Международния съюз «Наследници на Победата». Нашите участници са на възраст между 94 и 99 години. За жестокостите на войната говорят фронтоваците Данчо Коняров от Стралджа, доц. д-р Софи Пинкас и доц. д-р Иван Сечанов от София, д-р Йовко Иванов, Каню Вълков и Иван Колев от Ямбол, Борис Гърнев от Пловдив, Жеко Жеков от с. Поляна, Ямболско и Стоил Косев от Безмер, Ямболско. Те призовават младите хора да не допускат войни, да живеят в мир и в любов. По време на записите ветераните от Ямболска област получиха учредените от Министерството на отбраната юбилейни медали „75 години от Втората световна война“.  Те бяха връчени от председателя на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Красимир Вълев и секретаря Валентина Йорданова. За 9 май всички ветерани от България са удостоени с това отличие. Видеообръщенията бяха направени със съдействието на Фондация "Устойчиво развитие за България"
Целта бе тези видеообръщения на ветераните да бъдат излъчени на обща международна видеоконференция на 9 май 2020 г., посветена на 75 - годишнината от Победата. Конференцията ще се проведе и наблюдава в режим он-лайн. Видеообръщенията ще бъдат качени в социалните мрежи на страниците на Международния съюз «Наследници на Победата» във всяка страна, ще бъде съставен и цялостен филм от всички събрани видеообръщения на ветерани от различни страни от 5 континента.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Поуките от участието на Дунавския ни флот във Втората световна война (1944 - 1945 г.)

09.05.2020, 07:38

Напразни са усилията на някои, които се опитват да противопоставят двата празника. Няма никаква логика за това! Тъкмо обратното - ако го нямаше Денят на Победата, нямаше да го има и Денят на Европа.
И е време да припомним, че за да настъпи този Ден на Победата, достоен принос за това имат и нашите Военноморски сили (тогава Морски войски), взели участие в действията на река Дунав и на Черно море след август 1944 г.
Обстойно изследване на тази тема направи капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов, който през 1985 г. издаде книгата „Българският Военноморски флот през Отечествената война 1944 - 1945 г.“ (Книгоиздателство „Георги Бакалов“ - Варна). На практика това е неговият дисертационен труд......Прочети още

 

Четири епохални парада е имало през 1945 година

09.05.2020, 07:20

През 1945 година е имало четири големи, епохални парада - два в Берлин, един в Харбин и един в Москва.
На 4 май 1945 г. при Брандербургската врата в Берлин се състоял парад на съветските войски. Приел го военният комендант на Берлин генерал Н. Базарани.
На 7 септември 1945 г. в Берлин се провел парад на съюзните войски. Това било предложение на Жуков след московския парад. От всяка съюзна нация участвал представителен сборен полк от 1000 човека и бронетанкови части. Всебщо възхищение събудили 52 танка ИС-2 от руската 2-ра гвардейска танкова армия.
Парадът на победата на съветските войски в Харбин на 16 септември 1945 г. напомнял първия парад в Берлин - войниците марширували в бойна, а не в парадна униформа.
След парада от 24 юни 1945 г. Денят на победата не се е празнувал много широко и бил обикновен работен ден. Едва пред 1965 г. бил обявен за празничен и неработен ден. След разпадането на СССР паради не са провеждани до 1995 г. След това се провеждат всяка година.

 

 

Цинизмът на Запада не може да победи ролята на Червената армия

08.05.2020, 21:16

Девети май – денят над победата над нацизма, от години се използва от политиците, за да решават собствените си комплекси.

Цинизмът с пренаписването на историята със сигурност ще продължи – той днес се чува особено силно, когато се навършват 75 години от капитулацията на нацистка Германия.

Защо се спускат нови опорни точки, какви са поуките от войната – разговаряме с акад. Георги Марков......Прочети още

 

Утре президентът ще положи цветя пред Паметника на Незнайния воин

08.05.2020, 12:35

От 9.00 часа утре, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще положат цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 75 години от края на Втората световна война в Европа.
Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на тържествена церемония по издигане на знамето на ЕС по повод Деня на Европа – 9 май, от 10.00 часа пред сградата на президентската институция.  На церемонията са поканени председателят на парламента, министър-председателят и председателите на парламентарните групи в Народното събрание, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

 

Обявен е конкурс за войнишки длъжности в Съвместното командване на специалните операции

08.05.2020, 12:34

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 27 вакантни войнишки длъжности в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив. Обявени са вакантни позиции за „оператор - сапьор“, „оператор – санитар“, „оператор - радиотелеграфист“, „шофьор“ и др. За някои от длъжностите е необходимо кандидатите да притежават авиомедицинска годност за изпълнение на парашутни скокове. Минималното изискване за завършено образование е средно.
За първи път след промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили от април 2020 г. кандидатите за войници, спечелили конкурса, ще се приемат на военна служба, ако към датата на сключването на договора за военна служба не са навършили 40 години.
Кандидатите за конкурса за служба в СКСО трябва да подадат заявление до неговия командир, както и необходимите документи чрез структурите на Централното военно окръжие до 26 юни 2020 г.
Конкурсът ще се проведе на 14 и 15 юли 2020 г. Той включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м). Тестът за обща култура се състои от 100 въпроса.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, и необходимите документи, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната тук.

Източник: https://www.mod.bg

 

Вашингтон разхлабва хватката на присъствието си в Близкия изток

08.05.2020, 12:08

САЩ са изтеглили две от своите четири противоракетни батареи от системата Patriot от Саудитска Арабия и още други две от Близкия изток. Това съобщава американски представител, според когото една от причините е и успокояването на напрежението с Иран, което достигна своя пик по-рано тази година.
Двете батареи в Саудитска Арабия са помагали за охраната на петролните полета в страната и по всяка вероятност ще бъдат заменени от същите батареи от системата Patriot, но собственост на Рияд. Според източника на Bloomberg, пожелал анонимност, в страната остават 12 американски батареи Patriot и една от системата THAAD.
Четирите батареи е трябвало да бъдат изтеглени още през март, но това е било отложено, след като две ракети атакуваха лагера Таджи в Ирак в средата на март, посочва източникът. Тогава за нападението САЩ обвиниха подкрепяни от Иран милиции.
В допълнение към тези промени ротацията на американски бойни ескадрили означава, че налице е нетна загуба от две части от по 12 самолета в Близкия изток, посочва запознатият. Във връзка с промените от Пентагона заявиха, че американските сили в региона остават „силни“, като страната продължава дългосрочните си усилия за защита въздушното пространство там.
Въпреки че американският президент Доналд Тръмп от години призовава за намаляване на американските военни части в Близкия изток, той изпрати допълнителни сили там, след като миналата година американски дрон бе свален над Персийския залив и след атаките срещу съоръжения на Saudi Aramco, за които Вашингтон и Рияд обвиняват Техеран.
Подсилването на присъствието включва изпращането на допълнителни батареи Patriot, четири радарни системи и 200 души военен персонал в Саудитска Арабия през септември в опит да подсили въздушната сигурност на най-големият производител на петрол.
„Не искам да говоря за това, но правим някои неща“, заяви в четвъртък Тръмп, запитан за изтеглянето на батареите. „Правим доста ходове в Близкия изток и на други места. Правим доста неща навсякъде по света във военно отношение“, допълни в своя характерен стил той.
Но въпреки скромното изтегляне на части от региона, според американската армия Иран остава заплаха за региона. „Можем да кажем, че Иран продължава своето зловредно поведение в региона“, заяви военният министър на САЩ Марк Еспър във вторник в Пентагона.
Саудитска Арабия и съседните страни от Персийския залив, включително Обединените арабски емирства, похарчиха милиарди през последното десетилетие за подобряване на въздушната си отбрана с Patriot  и други противоракетни системи.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Утре ветерани ще поднесат венец на Паметника на Незнайния воин

08.05.2020, 09:54

На 9 май, събота, от 11 ч. председателят и заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България, при спазване на необходимите противоепидемиологични мерки, ще положат венец и цветя на Паметника на Незнайния воин в София. Поводът е 75 години от Победата над Хитлеристка Германия през Втората световна война, съобщават от централата на военно-патриотичната организация.
В заключителния етап на Втората светова война, както съобщава военният историк полк. проф. Марин Калонкин, България участва с над 360 хиляди войници и офицери в различните армейски структури. Загубите са 34 548 души. От тях са загинали 10 751, ранени – 23005 и измръзнали – 790. При бомбардировките загиват 1713 човека. Общо по време на Втората световна война са пострадали над 53 хиляди българи.
„Определяща е оценката на Парижката мирна конференция , която в Мирния договор, подписан на 10 февруари 1947 г. е записала: „ България взе активно участие във войната против Германия и запазва своята територия в границите, в които се намираше на 1 януари 1941 година”.  Това е генералната истина и националната заслуга. Цялоста на България беше спасена“, отговаря полк. проф. Калонкин на различните тълкувания за необходимостта от участието ни във войната.
Източник: http://otbrana.com/

 

Берлинската операция (16.04. – 02.05.1945 г.)

08.05.2020, 09:30

Берлинската настъпателна операция на Червената армия е една от последните и безспорно една от най-знаменитите операции на Втората световна война. Нейният край, падането на Берлин, фактически ознаменува пълния военно-политически крах на нацистка Германия и нейния елит и предизвестява скорошното приключване на войната и пълната победа на страните, обединени в Антихитлеристката коалиция. Именно днес, когато отбелязваме 63-годишнината от Деня на победата, Берлинската операция предизвиква нестихващ интерес, което е добър повод да си спомним за нея като за събитие от изключителна важност в световната история, събитие, довело до възможността да посрещаме Деня на победата, превърнал се в последствие и в Ден на Европа......Прочети още

 

Турция: Все още доставяме части за американските изтребители Ф-35

08.05.2020, 08:04

Турция все още произвежда и доставя части за американските изтребители Ф-35, въпреки че бе изключена от програмата преди близо година заради покупката й на руски системи за ПВО С-400, посочи днес ръководителят на турската Агенция за отбранителна промишленост Исмаил Демир, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Вашингтон обяви през юли, когато първите елементи на руските системи С-400 пристигнаха в Турция, че изключва Анкара от програмата за Ф-35 и очаква постепенно да прекрати участието й до март 2020 г.
САЩ заявиха също, че покупката на С-400 означава, че на Турция може да бъдат наложени санкции съгласно американски закон, целящ възпиране на покупки в сферата на отбраната от Москва.
Турция е едновременно производител на части и купувач на изтребители Ф-35, произвеждани от компанията Локхийд Мартин. Вашингтон твърди, че системите С-400 са несъвместими с отбранителните системи на НАТО и ще застрашат изтребителите Ф-35, което Анкара отрича.
В САЩ съществуваше представа, че нищо няма да се купува от Турция за Ф-35 след март 2020 г., но този подход го няма вече, каза Демир. Той намекна, че глобалната пандемия от коронавируса означава, че крайният срок за март не се прилага вече, без да съобщава подробности.
Нашите компании продължават тяхното производство и доставки, каза Демир в онлайн интервю, като добави, че Турция остава "лоялен партньор" в програмата за Ф-35. Да се изключи Турция от проекта би струвало на другите участници в програмата до 600 милиона долара, каза Демир.
Турски официални представители заявиха, че активираенто на С-400, планирано за април, е отложено заради пандемията от коронавируса, но че Анкара няма да се откаже от решението си. Демир посочи, че нов график за активиране на С-400 ще бъде съставен след пълното възстановяване на дейностите след пандемията. - Още за Ф-35
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Хърватският министър на отбраната подаде оставка след катастрофа на военен самолет

08.05.2020, 07:50

Хърватският вицепремиер и министър на отбраната Дамир Кръстичевич съобщи, че е подал оставка заради катастрофата на военен учебно-тренировъчен самолет, в която загинаха двама души, съобщи хърватската държавна телевизия, цитирана от ДПА.
Вчера в 17:15 местно време едномоторен самолет Zlin 242L (р.н. 403, с.н. 0785) се разби близо до южния град Задар на адриатическото крайбрежие. Загинаха 31-годишният пилот-инструктор полковник Марко Новкович и 25-годишният лейтенант Лука Джагатич, предава БТА.
"Днес подавам оставка от длъжностите вицепремиер и министър на отбраната на Република Хърватия", заяви Кръстичевич пред камерите и поднесе съболезнования на семействата на жертвите.

Няма пострадали на земята. ВВС на Хърватия са разполагали до този момент с четири самолета от този тип.
Причината за катастрофата се разследва от полицията и армията.

 
 

Българи, на колене! Разстреляха Заимов!

08.05.2020, 07:22

Генерал Владимир Заимов (1888 - 1942) е загадка и днес. Не толкова заради дейността си, а заради мотивите, които довеждат един от героите от войните, носител на два ордена "За храброст", до "Осанна" и "Разпни го". Осъден е за шпионаж в полза на Съветския съюз по време на Втората световна война, арестуван на 23 март 1942 г. преди заминаването на Борис ІІІ при Хитлер - с това царят доказва вярност пред фюрера, когото трябва да убеди българи да не воюват на фронта срещу Русия. Това го пише тогава френският военен аташе Шебание в доклад до своето правителство.
Днес, в Деня на победата над фашизма - 9 май, ще се опитаме да разсеем преди всичко мъглата около човека Владимир Заимов. Не, "Азорски" не е комунист, той наистина е безпартиен патриот, който вижда като малцина други, че обвързването на България с Германия ще доведе отечеството до нова катастрофа, че изходът е единствено в "Съюз със СССР", в славянската солидарност. Предвижданията му се сбъдват 100%, а катастрофата не се случва само защото на Парижката мирна конференция през 1946 г. "братушките" не го позволяват. 
Документите, които ви предлагаме днес, показват в изумителна светлина Заимов, който, както ред други наши национални герои, след Отечеството обича най-много своето семейство. Неговите позиции са актуални и сега, защото до болка е ясно, че спорите на фашизма са като тези на злокачествения американски гнилец по пчелите - могат да оцелеят над 50 години и издържат на всичко, с изключение на безмилостното изгаряне........Прочети още

 
 

 

Чудесата и аномалиите на Втората световна война - Света, който не познавате!

07.05.2020, 21:24

През 1941-1945 г. епизодите от Втората световна война протичат по най-малко вероятния от възможните варианти. По-логичен резултат от съветско-германското противоборство би бил втори Брест-Литовски мирен договор, сключен през 1942 г.
Възможна ли е била победа на хитлеристка Германия над СССР? Отговорът до голяма степен зависи от това какво може да приемем за победа. Ако Съветският съюз беше напълно окупиран, тогава Германия, разбира се, няма шанс да триумфира. Възможни са обаче и други разбирания за победата. След Втората световна война в съзнанието на руския генералитет се изгради траен стереотип, че победата означава да провесиш бойното знаме на най-голямата сграда във вражеската столица. Именно така мислеха нашите генерали, които планираха щурма на Грозни през декември 1994 г. Всъщност и афганистанската епопея започна в същата парадигма: да се превземе с щурм шахския дворец, да се постави там наш човек (аналог на флага на покрива) и тогава може да се поздравим с победа........Прочети още

 

75 години от Победата!

07.05.2020, 20:52

В Парада на Победата в Москва през 1945 г. единственият участник чужденец е българинът ген. Владимир Стойчев (най-вдясно)

 

Легендарният АК-47

07.05.2020, 20:47

Преди време едно от най-четените издания в САЩ - "Вашингтон пост", публикува статията "АК-47 - оръжие за масово поражение". В откровения материал се прави много важно признание, че руският автомат няма равен и именно Калаш (или Калашник, както често го наричат) е най-надеждният и най-известният в света. Какво ли не се изписа и изговори за това ненадминато и до днес средство за нападение и защита. Нека обаче акцентът този път е върху най-интересните факти, свързани пряко или косвено с автомата на руския конструктор.
Работата по създаването му отнема няколко години. Любопитното обаче е, че самият автор не спира да размишлява върху усъвършенстването и модернизирането на оръжието. Михаил Тимофеевич обича да казва: "Аз самият съм войник и направих този автомат за войника." За конструирането му е награден с ордена "Червена звезда" и Сталинската премия в размер на 150 хиляди рубли. Сумата е огромна за онези времена (1947) и е равна на близо 10 нови автомобила "Победа".
В СССР масовото му производство започва през 1949 г., постепенно предизвиква интереса на целия Източен блок, а по-късно - на Запада, и лека-полека превзема света. В продължение на няколко десетилетия всеки съветски ученик от горните класове трябва да може да сглобява и разглобява АК-47. Отлична оценка получават само онези, които се справят със задачата за 18-30 секунди (горната граница е за момичетата). Подобни умения (заедно с историята и теорията на оръжията) се преподават по време на часовете, наричани НВП - начална военна подготовка. В България тънкостите на устройството на АК-47 също са част от подобно обучение.
Тъй като производството му е много лесно, това се отразява и на себестойността на автомата на Калашников. До такава степен, че в някои страни той струва колкото една кокошка.
Пазарът, особено черният, диктува обаче собствени цени. Така например в Афганистан, където жените извезват оръжието върху покривки и килими, може да се купи за 10 долара, в Щатите - за няколко стотин, а в Индия се търгува за 4 хиляди в зелено.
АК-47 се използва от армиите на над 100 страни. В Книгата за рекордите на Гинес пише, че е най-разпространеното оръжие на земното кълбо. Смята се, че днес в оборот са повече от 100 милиона такива автомата - най-малко по един на 60 души. Познатият му силует присъства върху герба на няколко държави, сред които са Източен Тимор, Зимбабве и Мозамбик, като в последната го има и на една от паричните единици на републиката. През 80-те и 90-те години на ХХ век краси националния флаг на Буркина Фасо. Подобни планове дълго време зреят и в главите на управниците на Конго. В Африка е прието дори да кръщават деца на оръжието, защото е твърде голямо влиянието му върху живота на местните. Политическата партия Хизбула използва стилизираното изображение на АК-47 в емблемата си като символ на борбата. В Египет е издигнат паметник на любимия автомат. Двайсетина позлатени модела са открити в двореца на дългогодишния иракски президент Саддам Хюсеин, който обича да награждава с тях най-близките си съратници.
През 2008 г. АК-47 се появява върху юбилейни монети на Центробанк на Русия, пуснати в чест на 450-годишнината от влизането на Удмуртия в състава на страната. Нова Зеландия също гравира изображението на оръжието върху местната валута от 2 долара.
При съставянето на списъка с най-важните изобретения на ХХ век френският "Либерасион" поставя автомата на Калашников пред такива постижения на човешкия ум като космически апарати и ядрената бомба. А списание "Плейбой" в статия за откритията, променили света, отбелязва АК-47 редом до противозачатъчни таблетки, първия видеомагнетофон и персоналния компютър.
Интересно е още как доста време в чуждестранната преса неуморно се лансира версията, че Калашников не е реална личност, а измислен колективен псевдоним обединяващ екип от най-напредничави оръжейни конструктори, продължаващи неуморно да работят върху усъвършенстването на най-популярния автомат в света.
Различните му модификации позволяват да се използват боеприпаси с калибър 5,45х39 мм, 5,56х45 мм и 7,62х39 мм.
Дори във виртуалните игри често се срещат най-разнообразните модификации на прочутото бойно средство, създадено от известния съветски конструктор. За съжаление, факт е и тъжната статистика
според която от куршумите на този автомат загиват повече хора, отколкото от бомби, ракети и снаряди, взети заедно. И още нещо: според различни данни от употребата на АК-47 всяка година с живота се сбогуват близо 250 хил. души.
Създателят му обаче не спира да повтаря, че неговата съвест е чиста, тъй като го конструира с отбранителна цел, а в оръдие на убийството го превръщат някои действия на политици, които все не могат да се разберат помежду си, пише РИА "Новости".
Официално АК-47 се произвежда в 12 страни, а местата, където се изработва незаконно и нелегално, не могат да бъдат преброени дори приблизително. Пръв ще стисна ръката на онзи, който направи по-добър автомат, обичаше да казва Михаил Калашников. И до днес обаче - над седем десетилетия след създаването на оръжието и около седем години след смъртта на световноизвестния конструктор - няма кой и да помисли за подобно признание. - Още за АК
Източник: https://duma.bg/

 

Руската армия изтегля от Италия медицинските си експерти

07.05.2020, 20:00

Руската армия ще започне днес да изтегля от Италия медицинските си експерти, изпратени там в края на март, за да подпомогнат борбата с коронавирусната епидемия в страната, предаде Франс прес и БТА.
Агенцията се позовава на руския министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, съобщил новината на видеоконференция с висши военни. Той не е уточнил графика и не е дал подробности около връщането на медиците.
Русия изпрати в Италия през март над сто военномедицински експерти, включително вирусолози, епидемиолози и лекари. Рим благодари на Москва за хуманитарната помощ, но случаят предизвика и разногласия – външното министерство на Русия разкритикува материали от италианския в. "Стампа", който изрази тревога в началото на април, че руското съдействие може да прикрива опити за шпионаж, като цитира анонимни източници от кабинета и офицери.
Руското министерство на отбраната изпрати в Италия освен медиците мобилни системи за дезинфекция и медицинска техника. Специалистите от Русия обеззаразиха по-специално домове за възрастни хора в шейсетина северноиталиански общини, припомня АФП.
Източник: https://dnes.dir.bg

 

Министерството на отбраната подпомага военно-патриотичните сдружения с над 100 000 лева

07.05.2020, 19:45

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е утвърдил Годишния план за предоставяне на финансова помощ на военно-патриотичните съюзи за 2020 г. Общата сума е 112 500 лв. Подкрепата е на основание на Наредба № Н-12 от 17.04.2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова или материална помощ и за предоставяне на помещения във военните клубове или сгради в управление на Министерството на отбраната или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.
Финансова помощ получават 11 военно-патриотични организации. С различни суми Министерството на отбраната подпомага Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Българската авиационна асоциация, Сдружението на жените военнослужещи, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Асоциацията на Сухопътните войски на България, Младежките гвардейски отряди, Съюза на подводничарите в Република България, Съюза на военноинвалидните кооперации, Клуба за военно-исторически възстановки „Братя по оръжие”, Асоциацията на планинските войски в България, Съюза на ветераните от войните на България и Сдружение „14-ти пехотен Троянски полк”.
Вътрешноведомствена постоянно действаща комисия от различни дирекции в министерството разглежда предложенията и взема решение, относно целесъобразността и приноса за МО и Българската армия. Приоритет са конкретните дейности с доказана устойчивост и военно-патриотично възпитание. Законът за отбраната и въоръжените сили регламентира, че „министърът на отбраната може да подпомага военно-патриотични съюзи, неправителствени организации със сфера на дейност в сигурността и отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти, запасни, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, създадени като юридически лица за осъществяване на общественополезна дейност, като им оказва финансова или материална помощ”.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германското правителство помоли Lockheed и MBDA за нови оферти за системата за ПРО, която да замени ЗРК Patriot

07.05.2020, 16:33

Германското правителство прикани компаниите Lockheed Martin и MBDA да наддават отново за германската програма за противовъздушна отбрана TLVS.
Последното искане за предложение (RfP), изпратено на 6 май 2020 г., е трети опит, след като предишните опити за изготвяне на договор не бяха успешни. Ако екипите на компаниите решат да продължи оферирането, до лятото се очаква нова оферта. Говорител на Lockheed потвърди получаването на молбата, но заяви, че компанията не може да коментира повече.
Програмата TLVS, съкратена от Taktisches Luftverteidigungssystem, е предназначена да отдалечи Германия от уязвимият ЗРК Patriot. Преди това системата TLVS, разработвана съвместно със САЩ и Италия, бе със заложена да е с 360-градусова способност за засичане на цели и поразяването им. Целта е се намали присъствието на терен и да позволи прихващане срещу заплахи от всички посоки.
Германците искат система, която предоставя на военните оператори максимална национална автономия, което означава, че правителството иска да притежава правата върху съответния софтуер и хардуер, без да се налага да се консултира с Вашингтон, за да използва или модифицира оръжието. Това изискване по-рано се оказа основно главоболие в преговорите с индустрията, особено във връзка с прехващачите, произвеждани от Lockheed, и известни като Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement.
Освен да се разбере колко здраво Берлин ще се придържа към изискванията си по въпроса в предстоящия кръг от преговори.
Новината за движение в перспективната многомилиардна програма идва, след като през миналия месец германското МО обяви поредното голямо решение за придобиване, което продължава да предизвиква оживени дискусии. Правителството предложи разделно закупуване на изтребители Eurofighter и F-18, които да заменят флота му от Tornado до 2030 г. Решението предизвика оживени дебати сред германските депутати, защитници на индустрията и анализатори.
Източник: ttps://www.pan.bg, Илиян Русев

 

Арктика става нов театър за военни действия

07.05.2020, 09:35

Руски командоси извършиха миналия месец десант на Земята на Франц Йосиф в Северния ледовит океан, който започна с уникален групов скок от 10 км височина, извършен за първи път в света в арктически условия. Свободното падане е било около 4 минути от среда със силно разредена атмосфера и температура до минус 60 градуса. Използвана е специална парашутна екипировка, кислородни системи и навигационна техника, предназначени да работят в тежки условия. - (видео)
В понеделник подразделения от морската пехота на Русия десантираха на полуостров Средний в района на Баренцово море. Бяха задействани два големи десантни кораба и лека самоходна артилерия.
Арктика вече се разглежда като нов театър за водене на военни действия. Театър на военните действия (ТВД) – Според терминологията това е обширна част от територията на континент с принадлежащите му морета или пък акваторията на океан, заедно с островите и прилежащото крайбрежие, а също така въздушно-космическото пространство над тях, в границите на които се разгръщат въоръжените сили и могат да се водят военни действия със стратегически мащаб......Прочети още

 

 

Как Русия ще празнува Деня на победата

07.05.2020, 08:44

Руското правителство обяви плановете си за отбелязването на 9-ти май, съобщи РИА Новости.
Това стана след среща между висши представители в страната. Решенията бяха обявени от руския министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу.
Всички военни окръзи и Северният флот ще положат венци и цветя пред паметниците на военните. Ще бъдат обявени почести за исторически герои. Спазена ще бъде минута мълчание.
Вече е планирано въздушно шоу. Военният парад ще бъде отложен за по-късна дата.
Призовават се граждани, които имат снимки на свои роднини – военни герои, да излязат на балконите и да изпеят химна на Русия, като вече са планирани специални почести за ветераните.
Подготвени са 75 самолета и хеликоптера за спектакъл над Червения площад, като такива паради ще има в 47 руски града.

 

Въоръжените сили на САЩ са причинили смъртта на 132 мирни граждани през миналата година, според Пентагона

07.05.2020, 08:23

Въоръжените сили на САЩ са причинили смъртта на 132 мирни граждани през миналата година при операции в Ирак, Сирия, Афганистан и Сомалия, се казва в доклад на Пентагона, цитиран от ДПА и Франс прес.
Според съставяния всяка година доклад 108 от смъртните случаи са от Афганистан, където САЩ водят срещу талибаните най-продължителната война в историята си.
Неправителствени правозащитни организация съобщават редовно за значително по-висок брой на загинали и пострадали вследствие на американските удари, отбелязва АФП.

 

 

Почетохме българския воин

06.05.2020, 21:52

Днес, 6 май, всички ние празнуваме Деня на Храбростта и Празника на Българската армия – дистанционно и карантинопослушно. Все пак трима от Клуба – председателят, заместник-председателят капитан І ранг от запаса Мичо Георгиев и капитан далечно плаване Ботьо Димитров присъстваха на тържественото полагане на цветя на Паметника на Незнайния воин от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Тримата от името на Клуб „Военни моряци” положиха цветя на Паметника, поздравиха президента и началника на отбраната, поздравиха се с почетния председател на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса  Петър Велчев, заместник-председателя на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Спирдон Спирдонов, с офицери от действащата армия. (Б.р. – по-късно пристигна и още един член на клуба мичман от запаса Димитър Бебенов.)
Днес двама колеги от Клуб „Военни моряци” – нашият дългогодишен председател капитан І ранг Георги Методиев и капитан І ранг Георги Спасов имат двоен празник. Поздравяваме ги с техния имен ден - Гергьовден и им пожелаваме крепко здраве, бодър моряшки дух, много радостни преживявания!
Източник: http://otbrana.com, Контраадмирал о.з. Петър Странчевски, председател на Клуб „Военни моряци”

 

Военноморските сили отбелязаха Деня на храбростта

06.05.2020, 20:50

6 май - Денят на храбростта и на Българската армия тази година премина по-различно заради противоепидемичните мерки срещу разпространението на новия коронавирус.
Във Варна Военноморските сили направиха учение, с което демонстрираха своите възможности за залавянято на кораб нарушител на българските териториални води. Представителните блокове с бойни знамена на военни формирования от Варненския гарнизон участваха във военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”. - (видео)

 

ЮАР разработва ракети-прехващачи

06.05.2020, 20:24

Южноафриканската компания Denel Dynamics, в сътрудничество със специалисти от компанията Rheinmetall Denel Munition разработва и изпробва управляеми ракети (УР) с вертикален пуск за многоешелонната комплексна система за прехват на неуправляемите ракети, артилерийските боеприпаси и мините на минохвъргачките с различни видове и калибри. Освен това тези УР ще могат да поразяват хеликоптери, крилати ракети и безпилотни летателни апарати.
УР Mongoose-3 е ракета със дозвукова скорост (далечина на стрелбата 300-2000 m, дължина на ракетата - 1,2 m, стартова маса 13 kg) и е проектирана за защита на близката зона, а УР Cheetah (далечина на стрелбата 10000 m, скорост над 3M, дължина - 2 m , тегло 25 kg) - за отбрана на по-голяма територия.
Диаметърът на корпуса и на двата боеприпаса е 105 mm. Насочването на ракетите към целта в началния участък на траекторията се осъществява с помощта на радар за противовъздушна отбрана, а в крайния - чрез активна радиолокационна глава за самонасочване. Специализираната бойна част е предназначена за унищожаване или отклоняване от траекторията на полета на атакуващите боеприпаси.
Предвижда се използването на контейнерна с 60 направляващи пускова установка като система за изстрелване на тези ракети, което ще позволи бързото развръщане на комплекса в заповядания район и с военнотранспортни самолети.
Първите летателни тестове на Mongoose-3 (изстрелване, ускорение, ориентация към целта) са се провели през 2018 година. Последващите тестове включват полет към стационарни цели, прехват и атака на движещи се цели и тестове на бойната част. Предполага се, че зенитните системи, оборудвани с тези управляеми ракети, ще се използват главно за защита на най-важните обекти от инфраструктурата и дълговременните пунктове за базиране (полеви лагери), действайки в комбинация със зенитноартилерийските системи.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Празникът завърши пред Паметника на Незнайния воин

06.05.2020, 16:29

С поднасяне на цветя през Паметника на Незнайния воин в София завърши тазгодишното нетрадиционно отбелязване на Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. Това направиха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Участваха още секретари и съветници на държавния глава и военнослужещи от Щаба на отбраната и Националната гвардейска част. Там бяха още младши лейтенант от запаса  Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов от ръководството на Съюза на ветераните от войните на България, Василий Димитров от Сдружението „Сини каски“, контраадмирал от запаса Петър Странчевски, председател на клуб „Военни моряци“ към СС на СОСЗР, полковник от запаса Иво Георгиев и Спас Иванов и др.
От импровизираната трибунка в района на паметника адмирал Ефтимов поздрави всички военнослужещи, цивилни служители и ветерани за техния достоен труд. Според него, независимо от ситуацията  с коронавируса, чрез медиите българите са видяли своята армия и нейните способности, които бяха демонстрирани  от курсантите във Велико Търново, военните моряци във Варна, пилотите в Граф Игнатиево и командосите на полигон „Црънча“ край Пазарджик.
Засега не се е наложило пряко участие на армията за подпомагане на МВР в условията на пандемия, стана ясно от неговите думи. Успяхме, обаче, каза началникът на отбраната, в началото да подготвим и да ротираме успешно нашите контингенти от над 200 военнослужещи зад граница, за което  получихме признателност и благодарност от коалиционните ни партньори. Българската армия е готова да защитава суверенитета и териториалната цялост на държавата, бе категоричен адмирал Ефтимов.
Пикът на бойната подготовка през тази година е планиран за летните и есенни месеци. В този смисъл след отпадане на извънредното положение предстои през есента бригадно учение на Сухопътни войски.  Началникът на отбраната се надява през юни ВМС да извършат експериментална стрелба, което не са правили от доста време.
Източник: http://otbrana.com/ Спирдон Спирдонов

 

Бойко Борисов бе на „Црънча“

06.05.2020, 16:25

Демонстрациите на способности от Съвместното командване на специалните операции днес бяха наблюдавани от министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Премиерът поздрави всички военнослужещи по случай празника на Българската армия. На учебен полигон „Црънча“ военнослужещите от силите за специални операции демонстрираха бойни умения при изпълнение на парашутни скокове, обезвреждане на терористи в автобус и освобождаване на заложници, неутрализиране на терористи в сграда, проникване от щурмова подгрупа по способа „бързо въже” и овладяване на сграда, огнева поддръжка от въздуха, ексфилтриране на група за специални операции по способа “SPIES” (на външен товар) от вертолет Ми-17. Те изпълниха динамични стрелби с пистолет и автомат и демонстрираха способности по ръкопашни техники.
Командирът на Специалните сили ген.-майор Явор Матеев показа на премиера план за новия учебен център в Црънча, чието строителство започва на 15 май. Правителство е отпуснало за целта 6 милиона лева, припомни Борисов и допълни:
"Имам симпатии към тези войски, защото те са не само изключително подготвени, но когато имахме миграционен натиск, когато имаме терористи, диверсанти, дори в рамките на града те могат да действат така, както нашите специални части в МВР – изключително подготвени, в пълна координация с „баретите“ и с МВР, правят съвместни учения, както и с всички НАТО-вски служби и армии. Мисля, че мнението за тях е изключително добро.
Преди 2 години или 3, когато идвах последния път, поискаха да им направим полигоните. Видяхте, сега ги изпробваха. По този начин хем не вдигат шум, могат да провеждат бойни стрелби непрекъснато и да си разиграват занятията и няма риск. Могат едновременно да водят на три полоси учения. 6 милиона имат да си направят казармата, за да може следващия път като дойде това олюпеното да не го виждам. Тука ще бъде новата сграда! Парите са им осигурени. Даже още тогава ги осигурихме, но както обикновено по български, те поискаха още да го разширим и от 2,7 милиона станаха 6 накрая, но се надявам наесен да ни поканят за едно занятие с готова казарма, столови фитнеси…“, каза Борисов.
Към днешна дата, въпреки нищожните, бих казал, приходи в бюджета на държавата, не сме съкратили нито един разход, включително и за проектите на военните, обобщи премиерът.
Ген.-майор Явор Матеев връчи плакет на премиера в знак за благодарност за направеното от правителството за Българската армия. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Ефрейтор Иван Арабаджиев - с 5 войнишки ордена ”За храброст”

06.05.2020, 13:14

Ефрейтор Иван Неделчев Арабаджиев от село Аврен, Варненско, е носител на 5 ордена ”За храброст”. В българската история няма данни за военен с повече такива отличия. Като редник от 1-ва дружина на 24-ти Черноморски полк той пленява в ръкопашен бой турско знаме в боя за Бунархисар на 18 октомври 1912 г.
Описание на боя в полковата история:
“…Боят започна около текето на Цариградското шосе. Първата ледена усмивка на зимата щипе по лицата. Изненадите на времето са резки. Дъждът, снегът и мразовитото време вихрено се смеят. Но безсилно е времето да угаси устремът на Черноморци. Все по-ожесточено се нахвърлят противниците едни връз други. Бойният ред на първа рота от полка внезапно се заклати.
Веригата пропълзя бавно по склона и застана на едно място като закована. Това са конвулсии на боя.
Запукват пушки. Металният им звук се разнася към Странджа планина. В дясно и ляво се обаждат други. Внезапно боят се оживява. Часът е 5 ½ следобед. Командирът на ротата капитан Денев, с напрежение и възторг изтегли саблята си, прегази веригата, изскочи напред и с мощният си глас извика:
“Напред, на нож!“
“Напред, на нож“ – отвърнаха последователно гласове от веригата и всички полетяха напред…
Някой извиква “ура“. Поде се от всички. По-далеч се разнесе някаква глуха неразбрана глъчка и в една начупена линия веригата се понесе напред, сред по-чести и по-чести гърмежи. Беше се дигнала на нож и с ура цялата 1-ва дружина. Турците обръщат гръб и бегат като поразени. Но пред ротата врагът е упорит и не иска да остави дълбоките си окопи. Тук остават около две противникови роти и като по чудо продължават да се държат. Пред 4-ти взвод ясно се виждат напластените зелени униформи на голяма турска маса. Взводен командир е подофицера Съби Ив. Динев. Той сграбчва пушката си, изпреварва веригата, ревна “ура“ и увлича след себе си целия взвод. Всички реват: “Ура, на нож!“ Наблизо тича и командира на 4-то отделение – ефрейтора Иван Неделчев Арабаджиев, а до него е редник Колю Тенев Карпухчански. Това са все добри другари още от казармата – свързани вече с бойно кръщение и неразделното другарство.
Целият взвод се врязва в турците и започва ръкопашен бой. Всичко се слива в кървава вихрушка. Хората се търкалят, стават и пак се залавят един за друг. Обезумели и с изкривени лица, противниковите войници се щурат из разбъркана верига на взвода, но промушени из невиделица, се търкалят с рев и проклятия. Внезапно се чува гърлестия глас на ефрейтора Иван Арабаджиев:
– Господин старши, тук е знамето им!
– Удри! – отговаря му взводния.
Колю Тенев и Иван Арабаджиев не губят нито миг и двамата се хвърлят презглава към изплашения турчин. Другарите му не дочакват, захвърлят пушките и бягат, други вдигат ръце и образуват тълпа, лутаща се като стадо. Иван Арабаджиев се е счепкал със знаменосеца. Сега двамата се сборичкват, търкалят се като кълбо и около тях се образува червено-кърваво петно. Знаменосеца се мъчи с нечовешки усилия да се измъкне, но Иван е по-силен. Докато турчина извади пистолета си, бива промушен от ножа на ефрейтора. Знаменосецът пада на земята с проклятие на уста. Иван Арабаджиев, още опръскан с кръв, грабва знамето и го понася тържествуващ към взводния командир. …..“
Командирът на полка полковник Христо Недялков вписва със златно мастило докладната за награждаване на войника и повишаването му в чин ефрейтор. - (видео)

 

Румен Радев: Българската армия посвети поколения в родолюбие

06.05.2020, 10:55

С единството на меч, дух и слово България устояваше на бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. И в най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на отечеството. Извоювала бляскави победи, Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност. Това заяви държавният глава Румен Радев по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.
"Нека Свети Георги Победоносец ви закриля", заяви той.
"Успешни поколения не се постигат със страх и поклонение, а със сила и дързост. Нека днес да почетем онзи, който изрича истината и не се примирява с произвола. Скъпи млади българи, вие ще трябва да успявате там, където ние днес не успяваме. Бъдете дръзки и помнете, че във вас тече кръвта на поколения смели българи", категоричен бе държавният глава.
"Живеем във все по-неспокоен свят, в който суверенитетът и сигурността ще чертаят бъдещето на нацията. Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизация, по този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване", добави президентът.
"Съвременното въоръжение е крайно необходимо, но трябва да се придобива при ясни процедури и единен подход към видовете въоръжени сили. Решенията за националната сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците", подчерта Радев.
Той завърши с думите: Скъпи сънародници, пожелавам ви светъл християнски празник. Честит Ден на храбростта! - (видео)

 

Американски генерал: Не знаем къде точно се е появил коронавирусът

06.05.2020, 08:40

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили заяви вчера, че все още е неизвестно къде точно се е появил новият коронавирус, но потвърди мнението на Вашингтон, че той вероятно не е бил създаден от човек, предаде Ройтерс.
"Дали той се е появил от вирусологична лаборатория в Ухан. Дали е тръгнал от рибен пазар в Ухан? Дали се е появил някъде другаде? Отговорът е: не знаем", заяви генерал Мили на пресконференция в Пентагона. Той добави, че правителството на САЩ продължава да търси отговор на тези въпроси, предава БТА.
"Нищо не е окончателно, но доказателствата говорят за естествен произход на вируса, за това, че той не е бил създаден от човек", посочи генерал Мили, цитиран от ТАСС.
Думите му контрастират с оценката на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който в неделя заяви, че Вашингтон разполага със значителни доказателства, че коронавирусът е започнал да се разпространява от китайска лаборатория, отбелязва Ройтерс.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Смъртта на турските войници остави белег в турско-руските отношения

06.05.2020, 07:22

Не се заблуждавайте – смъртта на турските войници в Сирия има дълбоки последствия върху турско-руските отношения, особено на военно ниво. Това пише авторката от в. „Хюриет дейли нюз” Барчин Йинанч в материал, който анализира отношенията на Анкара със западните страни и с Москва.
Според нея без съмнение събитията в Сирия през последните шест месеца са имали положителен ефект върху отношенията между Турция и САЩ. Американците подкрепят кюрдските милиции, които обаче Анкара разглежда като въоръжено крило на терористичната Кюрдска работническа партия. Решението на Тръмп да изтегли американските войски на фона на турската военна операция през есента до известна степен намали напрежението между Вашингтон и Анкара.
В момента отношенията между Турция и САЩ са положителни, макар че Анкара е свикнала на двойните игри на американците. И докато двете страни няма да го признаят публично, то е сигурно, че турските удари по цели на ПКК в северната част на Ирак се осъществяват с помощта на информация от американското разузнаване. Какви са отношенията обаче между Турция и Русия? Нещата се влошиха рязко след убийството на 33 турски аскери в провинция Идлиб. Анкара е убедена, че ударът на силите на Башар Асад не може да стане без благословията на Русия.
След това турските и руски военни проведоха разговори и срещи, но нищо вече не е същото. Руснаците не само не показаха съчувствие за смъртта на войниците, но изглежда изпитват задоволство от този факт. Идлиб ще продължи да бъде истинско главоболие за Турция и Русия и ще продължи да отравя отношенията им. Именно на този срив в отношенията може да се дължи решението на Турция да отложи активирането на ракетните системи С-400.
Смъртта на турските войници ще остави много по-дълбоки последствия върху турско-руските отношения, тъй като инцидентът остави дълбок белег в Турция. Анкара е наясно, че трябва да си сътрудничи с Москва, ако иска някакво уреждане на конфликта в Сирия. Русия също така ще остане важен търговски партньор на Турция, но отношенията със Запада ще бъдат по-важните за турците. Няма да е изненадващо в краткосрочен план да видим подобрение на отношенията между Анкара и западните ѝ партньори. В тази задаваща се нова икономическа криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, Турция има нужда от чуждестранни инвестиции. И те няма да дойдат от Москва, която има собствени проблеми с падането на цените на петрола. Анкара ще се обърне към западните столици.
Източник: https://fakti.bg, Денис Джамбазов

 

 

Еспър: НАТО ще защитава Източна Европа от руска агресия

05.05.2020, 22:37

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър изрази увереност, че военният съюз на НАТО е готов да защити източноевропейските страни. Еспер имаше снощи задълбочена презентация чрез онлайн конференция във Вашингтон, където говори за външните предизвикателства на САЩ в епоха на пандемия, предава БГНЕС.
„Нараства готовността на НАТО да защитава източното си крило от потенциална руска агресия“, каза той. Министърът обаче не уточни дали едно от най-големите военни учения на Северноатлантическия алианс – „Defender 2020“, ще продължи. Ученията бяха прекратени, след като САЩ през март спряха да изпращат войски и техника.
Еспър подчерта, че НАТО е силен алианс, който увеличава бюджета си за отбрана. Приоритетът е да се разработи програмата „Четири по тридесет“, която предвижда прехвърлянето на 30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба през Атлантическия океан в Европа в рамките на 30 дни.
„През последните няколко години наблюдаваме повишена готовност на НАТО. Мисля, че наличието на такава готовност е положително, както от гледна точка на съществуващия потенциал, така и от възможността за разгръщане на този потенциал“, каза Еспър.
Въпреки пандемията, Съединените щати следят отблизо потенциалните външни предизвикателства, като тези, идващи от Китай и Русия, така че Вашингтон предприема повече стъпки към адаптиране към "новите реалности". Министърът каза, че влиянието на пандемията върху военната готовност на САЩ е малко и че се прибягва до активно стратегическо планиране, за да се избегне "по-голямо влияние" в бъдеще.
Въоръжените сили на САЩ наброяват около 2 милиона, а по-малко от 5 000 са заразените с коронавирус сред тях, по-малко от 100 са хоспитализирани, а двама са загинали, каза министърът.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Русия обяви - ще продаде ЗРК С-400 на Ирак без забавяне

05.05.2020, 21:05

Според данните, обявени от руската страна, руските системи за ПВО С-400 ще бъдат продадени на Ирак без забавяне веднага щом официален Багдад се подготви и изпрати заявка за своята заинтересованост. В момента иракската страна не е изпратила искане, обаче Русия е готова да продаде оръжията си, въпреки позицията на други страни по този въпрос.
„Посланикът на Русия в Ирак Максим Максимов казва, че Москва е готова да предостави на Багдад модерни системи за противовъздушна отбрана С-400, веднага щом арабска страна направи официално искане за военна техника. „Руската страна все още не е получила официално искане в това отношение. Няма съмнение, че последните събития предизвикаха повишен интерес към закупуването на системи за противовъздушна отбрана, особено за системата С-400 “, заяви Ал-Ахад, цитиран от Арабий Максимов. Той отбеляза:
- „Рано е да излагаме подробности. Затова казвам, че ще удовлетворим искането на иракчаните, когато направят такава оферта. " Коментари бяха направени, след като Комитетът за сигурност и отбрана на парламента на Ирак представи задълбочено проучване по-рано този месец на действащия министър-председател Адел Абдул-Махди с искане за система за противоракетна отбрана с голям обсег на действие.
„Комитетът представи на премиера цялостно проучване, изискващо одобрение на закупуването на усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана С-400. Този въпрос вече е обсъден със съответните фигури във Върховното командване на въоръжените сили и сега чака съгласието на министър-председателя ", заяви Бадр ал-Зияди, член на комисията на 18 април", цитира съответните данни от арабското издание Al-Masdar News.
Преди няколко седмици Съединените американски щати разположиха своите системи за противовъздушна отбрана в Ирак, като по този начин възнамеряват да предотвратят разполагането на руски С-400 на територията на тази страна, но очевидно това не е проблем за Багдад, тъй като интерес към руските „Триумф“ все още има. - Още за С-400
Източник: https://www.pan.bg/

 

На 6 май във ВВВУ ще наградят преподаватели, експерти, курсанти и един виетнамски студент

05.05.2020, 20:55

Честването на Празника на Българската армия тази година е под знака на извънредното положение. Спазвайки противоепидемиологичните мерки , на 6 май от 11 часа на паметника на 9-та пехотна плевенска дивизия, представители на военните формирования и структури на подчинение на МО от Плевенския гарнизон и председателите на военно-родолюбивите организации ще поднесат цветя  в памет на загиналите за свободата на Отечеството. В същото време ще се проведе тържествен ритуал във ВВВУ „Георги Бенковски”.
По повод Празника и за постижения в развитието на военната наука и военното дело ще бъдат обявени наградите, с които  министърът на отбраната Красимир Каракачанов отличава подполковник доц. д-р инж. Асен Маринов – заместник началник/заместник–ректор по учебната и научна част на ВВВУ ”Георги Бенковски” и проф.д-р инж. Венцислав Иванов- професор в катедра „Електроника, навигация и комуникации в авиацията” -предметна награда – бинокъл.
Началникът на училището бригаден генерал Юлиян Радойски ще поздрави личния състав и отличи шестима преподаватели и експерти от администрацията за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните им задължения, проявен професионализъм, за принос в развитието и усъвършенстването на военно-образователната система.
С интересен дизайн  грамоти  ще бъдат наградени победителите мъже и жени курсанти, състезавали се в динамичната игра „Предизвикателството на Мърф“ и турнира по канадска борба.
Виетнамският студент Нгуен  Ван Хоа ще получи грамота за  проявен професионализъм и силна воля по време на състезание, изискващо  планиране и провеждане на специална бойна операция по търсене и спасяване „Аз съм готов да помогна”.
Грамотата „Универсален войник” получава курсант старши сержант Ивелина Колева за проявен професионализъм, изключителна упоритост и воински дух по време на спортните състезания, проведени в периода от 1-ви до 4-ти май с посланието „Не техниката, а страстта те прави уникален”, съобщават от ВВВУ.
Източник: http://otbrana.com/    
             

 

Колко танка T-72Б3M ще получат руските войски през 2020 година?

05.05.2020, 20:40

Руското министерство на отбраната обяви броя на танковете T-72Б3M, чиито доставки в части на руските въоръжени сили са планирани преди края на тази година.
Според групата за информационна поддръжка на Сухопътните войски като част от заповедта за отбрана на държавата до края на 2020 г. се предвижда да се доставят 120 основни бойни танка T-72Б3M в подразделенията на Сухопътните войски на Руската федерация.
"До края на тази година се предвижда доставката на повече от 120 модернизирани танка T-72Б3M в танковите подразделения на Сухопътните войски. Като част от изпълнението на държавната отбранителна поръчка производителите ще дадат на руската бойна машина значително подобрени бойни и експлоатационни характеристики“, съобщава руското министерство на отбраната, цитирано от сайта anna-news.info.
Така около четири батальона ще бъдат превъоръжени с модернизираните танкове.
Модернизираните основни бойни танкове T-72Б3M са оборудвани с допълнителна защита, нов двигател, обновено 125-милиметрово оръдие с подобрена балистика и увеличен ресурс, цифров балистичен компютър и панорамен мерник, който е инсталиран на работното място на командира на машината. - Още за Т-72
Източник: https://bg.rbth.com/  

 

Съобщение

05.05.2020, 17:24

На летище Граф Игнатиево ще се проведат съвместни полети, които ще покажат част от бойните способности на военната ни авиация в операция по търсене и спасяване на катапултирал се над вражеска територия пилот.
В изпълнението на мисията ще участват екипажи на самолети МиГ-29 и L-39ЗZА „Албатрос“ от авиобаза Граф Игнатиево и хеликоптери Ми-24 и AS-532AL Cougar от 24-та вертолетна база Крумово.
Началото ще бъде дадено в 10:46 ч., когато двойка L-39ZА ще излети със задача по визуално откриване на мястото на приземяване на катапултиралия се пилот. Вертолет AS-532AL Cougar ще стовари в района на операцията спасителен екип по способа „рапел”. След изпълнение на тяхната мисия на земята, екипажът на вертолета ще евакуира пилотa от вражеската територия. Междувременно, непосредствена авиационна поддръжка във въздуха ще окаже боен вертолет Ми-24, а изтребител МиГ-29 ще осигури въздушния периметър над зоната на операцията. Екипажът на самолета ще демонстрира въздушната му мощ с изпълнение на фигури от висшия пилотаж.
На учебен полигон „Црънча“, във времето от 11:10 ч. до 11:20 ч., екипажи от авиобаза Крумово ще вземат участие в операция със Специалните сили. Вертолет Ми-17 ще изпълни задача по ексфилтрация на екип за специални операции по способа външен товар, а с вертолет AS-532AL Cougar ще осъществи десантиране на група за бързо реагиране по способа „бързо въже“ на покрив на сграда. Ще бъде изпълнен и десант по парашутен способ от самолет Спартан.
Всички полети в празничния ден са елемент от ежедневната подготовка и изпълнение на задачи на ВВС.
Източник: http://af.armf.bg/

 

Военнослужещи от Националния военен университет „В. Левски“ унищожиха невзривен боеприпас, открит в Русе

05.05.2020, 17:00

Специализиран модул от Националния военен университет „В. Левски“ във Велико Търново бе задействан днес, 5 май, по сигнал за невзривен боеприпас, открит в района на Дунавски драгажен флот в Русе.
Екипът в състав: ръководител подполковник Йордан Терзиев и членове капитан Диян Топалов и капитан Георги Мадаров, е разузнал и установил, че откритият боеприпас е 152 мм осколъчно-фугасен снаряд от гаубица от периода на Втората световна война. Той е бил унищожен в безопасен район извън града при спазване на всички мерки за сигурност.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави военните ни контингенти зад граница за Деня на храбростта

05.05.2020, 16:55

Над 200 български военнослужещи, които изпълняват задачи в девет операции и мисии извън страната посрещат зад граница утрешния 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.
Чрез видеоконферентна връзка с националните командири на основните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали, днес, 5 май, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави военнослужещите и техните семейства от свое име и от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Адмирал Ефтимов им пожела здраве, енергия, успешно изпълнение на текущите задачи и завръщане в Родината безаварийно и в срок, след приключване на мисиите.
„В тази обстановка, когато повече от всякога ни е нужен дух и кураж, нека Свети Георги да ни закриля! Да пази всички вас, които сте на мисии и операции зад граница, за да може както заминахте по план, така и да се върнете. Това е наш приоритет“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Той изтъкна, че макар и в усложнената обстановка на световна пандемия, през последните два месеца България успешно и в срок извърши ротацията на контингентите си зад граница. Българските военнослужещи са осигурени с необходимите средства за лична защита.
Най-големият български военен контингент към момента е в Афганистан, където въоръжените сили участват в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ със състав до 160 военнослужещи. В Кандахар българските военнослужещи изпълняват задачи по охрана на вътрешния периметър на база „Летище Кандахар“, контрол на автомобилния и пешеходен трафик на КПП 4 в базата и обучение, съветване и подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.
Полковник Светлозар Стефанов, национален командир на 40-ия контингент, докладва за обстановката там, която остава сложна и нестабилна, и подчерта, че освен създадената организация за посрещането на празника 6 май, са взети мерки и за спазване на противоепидемичните изисквания.
Командващият на Съвместното командване на силите генераллейтенант Любчо Тодоров подчерта, че със своите действия в мисиите зад граница военнослужещите допринасят за утвърждаването на високия авторитет, който има нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз. Близо 23 900 военнослужещи са участвали в мисии и операции извън страната от началото на българските участия в тях, каза още генерал-лейтенант Любчо Тодоров. - (видео)

 

Бюджетът плаща 330 милиона лева извънредно на полицаи и военни

05.05.2020, 10:05

329,5 млн. лв. ще струва на бюджета извънредният труд на полицаи и военни покрай коронавируса.
Това е едно от големите пера в извънредните разходи покрай кризата. България за момента отчита пред ЕК извънредни мерки в размер на близо 2% от БВП без парите от еврофондовете. Има държави като Гърция с много по-сериозни пакети, има и страни, в които мерките се приближават като дял до българския.
Това става ясно от конвергентната програма, която страната ни праща всяка година в ЕК в рамките на европейския семестър. Тази година програмата съдържа специална секция с оценка на проявлението и мерките, които държавата насочва в борбата с коронавируса, пише в. "Сега".
Парите за извънреден труд в системата на МО и МВР съставляват основната част от разходите за предприетите мерки за ограничаване на вируса. Не е ясно каква част от тези пари вече са платени. Полицаите на първа линия получиха еднократни награди от по 650 лв. на човек, но за тях сумата бе далеч по-малка - 10 млн. лв. Не е ясно дали тези 10 млн. лв. за награди са включени в общата сума от извънреден труд в МВР. Не е ясно и за какво ще получат пари военните, които така и не се включиха в опазването на реда по време на извънредното положение. От документа става ясно, че парите за извънредните отработени часове в МВР и МО ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на други разходи по бюджета.
Извън перото МВР и МО администрациите ще финансират административни мерки за ограничаване на разпространението на вируса на обща стойност от 170 млн. лв. 500 000 лв. са предвидени за командировки на служители на РЗИ, 11,5 млн. са разходите за контрол на задължително карантинираните, включително дошли от чужбина, 7 млн. лв. са осигурени за общините за защитни средства и дезинфекция, 5,2 млн. е бюджетът за осигуряване на топла храна и санитарни продукти на на възрастни и социално слаби. Много от мерките са обобщени в графа други с бюджет от 106 млн. лв., без да е ясно какво точно е включено в тях. Така общите разходи за административни мерки стават 500 млн. лв. или 0,43% от БВП. (Парите за добавки от по 1000 лв. за персоналът на първа линия в здравната система не са включни в равосметката, защото сумата за тях от 60 млн. лв. се предоставя по линия на европейските фондове).
На 1,45% от БВП възлизат мерките в подкрепа на бизнеса и заетостта. В тази сметка влизат 1 млрд. лв. по схемата 60:40, 200-те млн. лв. за безлихвени кредити за хора в неплатен отпуск и самоосигуряващи се със спад в доходите и 500 млв. лв. за необезпечени кредити за малките и средни предприятия с цел осигуряване на ликвидност.
Прегледът на представените в Брюксел програми на други страни показва, че в някои от тях пакетите покрай коронавируса са много по-големи.
Антикризисният пакет на Германия - с включен федерален и местен бюджети, възлиза на 7,2% от БВП или 454 милиарда евро.
Австрия отчита 1 % разход от БВП покрай създадения административен фонд към финансовото министерство за извънредни разплащания на министерствата. Бюджетът на фонда е общо 4 млрд. евро.
Гърция, която направи много повече данъчни остъпки и въведе данъчна ваканция, отчита пакет от мерки в размер на 5,35% от БВП. Тя въведе и обезщетения от 800 евро за хора, минали в неплатен отпуск, както и за самоосигуряващи се, пострадали от кризата.
Източник: https://fakti.bg/

 

Boeing изведе от хангара за окончателно сглобяване първия БЛА Loyal Wingman

05.05.2020, 09:36

На 5 май 2020 г. в Сидни (Австралия) екипът на австралийската индустрия, ръководен от Boeing, представи на Кралските австралийски военновъздушни сили първия безпилотен самолет Loyal Wingman, исторически етап от значението на компанията и страната. Самолетът, който използва изкуствен интелект за разширяване на възможностите на пилотирани и безпилотни платформи, е първият, който е проектиран, разработен и произведен в Австралия след повече от 50 години. Това е най-голямата инвестиция на Boeing в безпилотен самолет извън САЩ.
Като първият от трите прототипа на Австралийската програма Loyal Wingman Advanced Development, новият БЛА служи и като основа за разработената система Boeing Airpower Teaming System (ATS) за глобалния отбранителен пазар.
„Това е наистина исторически момент за нашата страна и за австралийските отбранителни иновации. Loyal Wingman ще бъде от решаващо значение за изследването на критичните способности, от които нашите ВВС се нуждаят, за да защитят нашата нация и нейните съюзници в бъдеще" заяви Скот Морисън, министър-председател на Австралия.
Въздушен маршал Мел Хупфелд, командващ на Кралските австралийски военновъздушни сили, заяви, че разгръщането на първия самолет е важен момент в проекта Boeing Loyal Wingman. „Този проект е отличен пример за иновации чрез сътрудничество и това, което може да бъде постигнато, като се работи съвместно с отбранителната промишленост. Това показва значението на връзката на ВВС с Boeing Australia и отбранителната индустрия в по-широк план. Очаквам с нетърпение да проуча възможностите, които този самолет може да донесе на съществуващия ни флот в бъдеще“ допълни въздушен маршал Хупфелд.
Повече от 35 компании от австралийската индустрия поддържат прототипна работа в четири австралийски щата. С глобалното търсене на пазара на високо способни, но изключително достъпни безпилотни летателни апарати, Boeing прилага иновации, за да постигне тези цели. Новият БЛА е проектиран с помощта на "цифров близнак" за моделиране на неговата структура, системи, възможности и изисквания за пълен жизнен цикъл. Boeing Loyal Wingman е произведен от най-голямото композитно парче, излято от смола от Boeing и е сглобен с помощта на доказани модерни производствени процеси.
Прототипът на Loyal Wingman сега преминава през наземно тестване, което ще бъде последвано от рулиране и първи полет по-късно тази година.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

Американски военни кораби влязоха в Баренцово море за първи път от 80-те години на миналия век

05.05.2020, 07:30

Американски военни кораби влязоха в Баренцово море, близо до руските териториални води в Арктика, за първи път от 80-те години на миналия век, предаде Франс прес, като се позова на военноморските сили на САЩ.
Става въпрос за общо четири плавателни съда - три разрушителя ("Доналд Кук", "Портър" и "Рузвелт") и снабдителният кораб "Съплай". Те са влезли вчера в Баренцово море, придружавани от един британски боен кораб - фрегатата "Кент".
Целта на маневрите е да се потвърди "свободата на корабоплаване и да се покаже безупречната интеграция на съюзническите сили", обясниха ВМС на САЩ. В комюникето се подчертава, че "нито един американски военен кораб не е влизал в Баренцово море от средата на 80-те години на 20-и век".
Руското министерство на отбраната е било уведомено за курса на корабите на 1 май, "за да бъде избегнато каквото и да било недоразумение, да бъдат намалени рисковете и да бъде предотвратена всякаква случайна ескалация". - (видео)
Вчера министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че противниците на страната му остават заплаха в момент, когато пандемията от новия коронавирус ограничава движението на американските въоръжени сили, отбелязва Франс прес.
"Наблюдаваме увеличаване на активността на Китай в Южнокитайско море. Виждаме, че руснаците продължават да изпробват нашата военновъздушна отбрана в Аляска и на северната граница", каза Еспър по време на видеоконференция, организирана от института "Брукингс".
Източник: http://www.bta.bg/

 

Аварийно кацане на изтребител F-15C Eagle в авиобаза Andrews

05.05.2020, 07:18

Изтребител F-15C Eagle (р.н. 84-0030, с.н. 941/С333) от Въздушната национална гвардия на Орегон е излязъл от пистата при аварийно кацане в авиобаза Andrews, щат Мериленд, САЩ. Пилотът не е получил никакви наранявания.
Инцидентът е станал на 2 май около 13:30 ч. местно време.
От снимките се вижда, че се е откъснала носовата част на изтребителя заедно с РЛС, както и силно деформиран десен подкрилен резервоар. Вероятно причината за аварията е отказ на хидравличната система или на системата за пускане на колесника.
Изтребителят е от 142-ро авиокрило на Националната гвардия на щат Орегон. - Още за F-15
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Русия раздава безплатни телефони на ветераните от ВСВ

05.05.2020, 07:02

Руските власти ще раздадат телефони с безлимитен абонаментен план на всички ветерани от Великата отечествена война, съобщи председателят на Комитета по информационна политика, технологии и комуникации в Държавната дума Александър Хинщейн (на снимката), цитиран от ТАСС.
Безплатни апарати ще могат да получат 52 000 души. За тях за избрани три модела - Strike S10, BQ 1851 и Texet TM-B209 с цена около 1 000 рубли (малко над €12), а първите партиди вече са разпратени към различни градове на страната.
"Ветераните не само ще получат телефоните абсолютно безплатно, а и всеки от тях ще може да говори без пари до края на живота си. Единственото ограничение е, че ще могат да водят разговори само на територията на Русия", уточнява Хинщейн.

 

Настоящата криза не може да изчерпи психологическия ресурс на личния състав на Въоръжените сили

05.05.2020, 06:57

Това заявява министърът на отбраната Красимир Каракачанов в писмен отговор на въпрос на народния представител Теодора Халачева от ПГ „БСП за България“. Настоящата криза не е в състояние да изчерпи психологическия ресурс на личния състав на Въоръжените сили, посочва той, имайки предвид пандемията COVID-19. Това се дължи, отбелязва министърът, на добрата психологическа подготовка и създадената организация по психологическа помощ и подкрепа.
Хората във Въоръжените сили продължават да са в готовност да оказват при неходимост помощ на населението, се посочва още в отговора. Военнослужещите са доказали своята психологическа издръжливост при изпълнение на служебните си задължения, както на територията на страната, така и извън нея, подчертава миинистър Каракачанов.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Хитлеристка Германия бе разгромена от СССР

04.05.2020, 21:56

На 9 май 2020 г. се навършват 75 години от края на Втората световна война. Разпалена от фашистка Германия и нейните сателити за господство над света, за нови територии, суровини и енергийни източници, тя обхвана в гигантски планетарен сблъсък 61 държави и 80% от населението на земята. Военните действия се водиха по бойните полета на териториите на 40 страни, а също и по въздуха, по морски и океански акватории.
И до днес има различни погледи, всевъзможни становища и оценки за Втората световна война. Всички монографии, книги, изследвания, статии и вестникарски публикации по темата сумарно са повече от 500 000. Естествено е, че сред тях има сериозни, задълбочени, обективни и стойностни изследвания. Съществуват и друг тип анализи, главната цел на които е да се омаловажи и дискредитира решаващата роля на СССР за разгрома на хитлеровия фашизъм и японския милитаризъм........Прочети още

 

Българската армия марширува на място

04.05.2020, 21:49

Нетрадиционно, в условията на пандемия, Българската армия посреща Деня на храбростта. Наред с патетичните слова, които ще съпроводят празника й, не бива да забравяме и проблемите.
Дни преди Гергьовден кабинетът "Борисов" депозира в Народното събрание Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г. Точната оценка за състоянието на Българската армия е следната: "И през 2019 г. състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволяваше изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи." Думите са почти същите, като тези, записани през 2018 г., без уточнението, че ограниченията са по време и обем.
Какво означават тези думи?
Основен акцент в изпълнението на ангажиментите и т.нар. цели за способности на НАТО е изграждането и поддържането на отбранителни способности, както и подготовката на декларираните формирования с настъпил или настъпващ срок на готовност. Защо не успяваме да изпълним приетите цели в пълен обем? Много просто - заради ограничения финансов ресурс, големия брой вакантни длъжности и остарялото въоръжение.
Особено сериозен е, признава правителството, проблемът по отношение на приоритетната за страната ни цел, договорена за изпълнение от Сухопътните войски. Това се дължи на оперативно несъвместимите и неотговарящи на изискванията на тази цел въоръжение, бойна и поддържаща техника, оборудване и екипировка. Кабинетът, разбира се, очаква проблемът до голяма степен да бъде разрешен с изпълнението на проектите за модернизация на Сухопътните войски, които все някога трябва да придобият приоритетно значение.
Проблем обаче е не само остарялата техника, но и дефицитът от хора. Властта отчита, че съкращаването на сроковете по конкурсите и намаляването на разходите на кандидатите за участие в тях са имали положителен ефект за набиране на кандидати за военна служба. Правителството определя като позитивна и кампанията "Бъди войник". Анализът на данните показвал, че е преустановена тенденцията за увеличаване на неoкомплектоваността на формированията.
Състоянието обаче е далеч от доброто
Към края на 2019 г. длъжностите за военнослужещи са попълнени на 79,27% от щатния състав. Най-сериозен е недостигът в Сухопътните войски (около 26%), като най-голям е процентът на незаети длъжности за младши офицери и войници (около 31%). Неокоплектоваността във въоръжените сили с офицери е 19%, с офицерски кандидати - 10%, със сержанти (старшини) - 9%, а с войници (матроси) - 29%. Министерският съвет сам прави извода, че това се отразява неблагоприятно върху състоянието на отбранителните способности на държавата.
Много по-зле е положението с доброволния резерв. Там попълнението е едва 13,7 на сто. Данните са повече от тревожни. През годината са обявени две заповеди за набиране на български граждани за доброволния резерв с над 1000 длъжности. Договори за служба в доброволния резерв са подписани само с 36 души?! Броят на резервистите остава далеч по-нисък от планираните за 2019 г. 1000 човека. В края на годината те са само 410. Българските граждани не желаят да изпълняват служба в доброволния резерв? Или държавата не е направила необходимото за решаване на този въпрос? И двете тези са истина.
Докладът стига до два извода, които отдавна се коментират. В демографски план някои региони изчерпват потенциала си по отношение наличието на достатъчно кандидати за професията "войник". На този фон изпълнителната власт признава, че повишаването на доходите на хората в отбраната, запазването и разширяването на придобивките на военнослужещите са основните фактори, чрез които системата за отбрана ще остане конкурентоспособна на пазара на труда. Очевидно е обаче, че 10-те процента повишаване на военните заплати през последните години не е достатъчно. И още едно признание: "Големият брой вакантни длъжности не позволява пълноценна подготовка на щабовете и формированията от нивата батальон и рота (батарея)". Макар че през втората половина на годината тази негативна тенденция е била частично ограничена.
Надеждите за повишаване на отбранителните способности се свързват с реализирането на трите основни проекта за модернизация на ВВС, Сухопътни войски и ВМС. Това, че през миналата година вдигнахме дела от БВП за отбрана над 3 процента не решава проблема с недостига на финансови средства. Защото реалното нарастване на разходите за отбрана през 2019 г. спрямо 2018 г., без сумата за плащането на самолетите Ф-16, е в размер на 246,4 млн. лв., което е с 0,11% повече спрямо предходната година.
Реалността е доста тревожна
Задълбочават се проблемите с поддръжката на авиационната техника. Неизпълнението на летателните часове създава реална заплаха за нивото на безопасност на полетите и способностите за изпълнение на поетите съюзнически ангажименти, включително и по "Еър Полисинг". Преди два месеца президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев при посещението си в авиобаза Граф Игнатиево подчерта, че независимо от заявената политическа воля и инвестираните сериозни средства в поддръжката на съществуващата техника, все още нямаме необходимото количество изправна авиационна техника, а нальотът е драстично малък - по-малък от предишни години.
Допълнителни проблеми създава пандемията от коронавируса. В отговор на въпрос на народния представител доц. д-р Николай Цонков министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбелязва тази и други причини за закъснението на изпълнението на ангажиментите от страна на АО "РСК "МиГ" към руските изтребители у нас.
Радиолокационните комплекси работят с частични неизправности, заради което са занижени техните основни технически параметри. Нещо много сериозно: "Поради тази причина в краткосрочен план съществува реален риск от невъзможност за осигуряване с необходимата информация на системата за командване и управление на ВВС. Това би довело до невъзможност за изпълнение на задачите по контрола и охраната на въздушното пространство в национален и съюзен аспект, както и до застрашаване безопасността на полетите."
Голяма част от проблемите по поддръжката на техниката е свързана с тромавите процедури в Закона за обществените поръчки.
Друга част е свързана с недостатъчното финансиране, използването на амортизирана техника, липсата на резервни части и неритмичното извършване на ремонти. Недостигът на боеприпаси също се отразява негативно на подготовката на формированията.
Основният извод за състоянието на въоръжените сили през 2019 г. почти се повтаря през последните години. Същата оценка имаше и в докладите за 2017 и 2018 г., но без да се уточнява, че ограниченията са по време и обем.
За 2016 г. имаше два доклада. Единият бе на служебния кабинет "Герджиков". Правителството на Бойко Борисов го оттегли. Не беше съгласно със записаното, че "българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС." Като причина за състоянието на армията, в което тя частично може да изпълнява своята отговорност, се посочваха редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника.
Анализът в доклада за 2019 г. не се различава съществено. Образно казано, Българската армия сякаш марширува на място. Т.е. основните проблеми пред отбраната и въоръжените сили остават. И харчът на милиарди за Ф-16 не е решение и изход от ситуацията, утежнявана и забатачвана с годините. В тези условия усилията на военнослужещите да изпълняват конституционните си задължения заслужават адмирации. И то не само на празник!
Източник: https://duma.bg, Спирдон Спирдонов

 

"Летящият брониран автомобил" за руските ВДВ беше предаден за държавни тестове

04.05.2020, 20:52

Руските Въздушнодесантни войски (ВДВ) завършиха опитно-конструкторските работи по създаването на бронирано превозно средство със специално назначение "Тайфун-ВДВ", което може да бъде спускано с парашут.
Това съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на Руската федерация.
В близко бъдеще разработчиците на специалното превозно средство ще започнат държавни тестове на прототипи, в резултат на което "Тайфун-ВДВ" ще бъдат пуснати в експлоатация във формированията и военните части на ВДВ, пише "Российская газета".
По информация на ТАСС, позовавайки се на разработчика на бронираната кола - АО "Ремдизел", "Тайфун-ВДВ" ще започнат да постъпват в армията през 2020 година.
Бронираният автомобил "Тайфун-ВДВ" K4386 има задвижване 4x4, комбинирана защита от керамична броня и намалено тегло. Автомобилът може да бъде оборудван с тежка картечница "Корд" или други оръжия на монтирана установка.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Огнен дъжд: до края на годината руската армия ще получи над 30 РСЗО "Торнадо"

04.05.2020, 20:45

Предприятията–производители на РСЗО "Торнадо-Г" и "Торнадо-С", които работят над държавната военна поръчка, ще предадат над 30 системи на руското министерство на отбраната.
Това съобщиха от пресслужбата на военното ведомство, цитирани от РИА "Новости".
"До края на годината в подразделенията на ракетните войски и артилерията на Въоръжените сили на Руската федерация се планира доставката на над 30 съвременни системи за залпов огън. В рамките на изпълнението на държавната поръчка предприятията-производители ще предадат на министерството на отбраната РСЗО "Торнадо-Г" и "Торнадо-С", гласи съобщението.
Уточнява се, че системите за залпов огън ще постъпят в подразделенията на ракетните войски и артилерията на ВС на Русия.
Реактивната система за залпов огън "Торнадо-Г" е дълбоко модернизиран вариант на комплекс "Град". Обновеният проект предвижда използване на няколко типа реактивни снаряда с повишена точност и нови бойни части. При това изцяло се запазва възможността за използване на съществуващите боеприпаси от старите типове.
Най-новата руска 300-мм система за залпов огън "Торнадо-С" включва модернизирана бойна машина, снабдена с автоматизирана система за управление с насочване на огъня и нови неуправляеми реактивни снаряди. Има още коректируеми реактивни снаряди с осколочно-фугасна част с обсег на стрелбата от над 100 км.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

САЩ възложиха на Lockheed Martin договор на стойност 6,07 милиарда долара за производство на PAC-3 MSE

04.05.2020, 11:47

На 30 април 2020 г. Lockheed Martin получи договор на стойност 6,07 милиарда долара от СВ на САЩ за производството на ракети-прехващачи Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) и съответното оборудване, които ще бъдат доставени през финансовите години FY21, FY22 и FY23. Договорът включва производство и доставка на прехващачи PAC-3 MSE, комплекти за модификация на пусковите устройства, свързано оборудване и подкрепа на усилията на САЩ и глобални клиенти.
„Този договор демонстрира постоянното доверие на нашите клиенти в способността ни да доставяме ненадмината технология Hit-to-Kill, която побеждава непрекъснато нарастващите глобални заплахи днес и в бъдеще. PAC-3 MSE е един от най-способните прехващачи за много мисии, даващи възможност на нашите клиенти да се защитават от високотехнологични тактически балистични ракети, крилати ракети и самолети“ заяви Скот Арнолд, вицепрезидент, Integrated Air & Missile Defense в Lockheed Martin Missiles and Fire Control.
За да задоволи търсенето на клиентите и да увеличи производствения капацитет, Lockheed Martin в момента изгражда 85 000 кв. фута разширение на завода си в Camden (щата Арканзас), където се произвеждат прехващачите PAC-3 MSE. Очаква се сградата да бъде завършена до четвъртото тримесечие на 2021 г., като производството ще започне през първото тримесечие на 2022 г.
Десет държави - САЩ, Катар, Япония, Румъния, Полша, ОАЕ, Швеция, Корея, Бахрейн и Германия - подписаха споразумения за закупуване на прехващачи PAC-3 MSE.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

Американските ядрени оръжия поставени под въпрос в Германия

04.05.2020, 07:21

В Германия бяха възобновени дебати за прекратяване на германското участие в американските сили за ядрено разубеждаване в Европа, предизвиквайки известни вълнения в правителството на Ангела Меркел, предадоха Франс прес и БТА.
В неделното издание на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Норберт Валтер-Борянс, един от двамата председатели на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), коалиционен партньор на консерваторите на канцлерката, зае ясна позиция против разполагането, предоставянето и използването на ядрени оръжия.
Председателят на парламентарната група на ГСДП Ролф Мютцених от своя страна изтъкна, че "ядрените оръжия на германска земя няма да засилят нашата сигурност, а точно обратното". Пред "Тагесшпигел" той заяви, че е време Германия да премахне в бъдеще тяхното разполагане.
Офанзивата на двамата социалдемократи е насочена срещу плана за възобновяване на германската флотилия от изтребители, съставена в момента от Торнадо (Tornado), които скоро ще станат морално остарели и чиято мисия е да транспортират американски атомни бомби в рамките на силите за разубеждаване на НАТО в Европа.
За замяната на самолетите Торнадо германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер препоръча закупуването на 93 европейски самолета Юрофайтър (Eurofighter), както и 45 американски F-18, които да транспортират американските атомни бомби, тъй като юрофайтърите не са приспособени за това.
И именно за F-18 е целият спор.
Консерваторите на Меркел определят поставянето под въпрос на тяхното закупуване като нереалистично.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

108-ми десантно-щурмови полк получи на въоръжение БМД-4М

03.05.2020, 21:08

На снимката са показани действия на екипаж на БМД-4 при използване на условни бойни отровни вещества. На борда на бойната машина се вижда опознавателния знак на 108-ми десантно-щурмови полк на 7-ма планинска десантно-щурмова дивизия на руските ВДВ. Според номера машината е от девета рота, което означава, че целият трети батальон на полка е превъоръжен от БМД-2 на новите БМД-4М.

 

15 години от трагичната смърт в Кербала на офицерските кандидати Преслав Стоянов и Валентин Донев

03.05.2020, 19:50

Днес се навършват 15 години от трагичната смърт в Кербала, Ирак на офицерски кандидат Преслав Йорданов Стоянов и офицерски кандидат Валентин Николаев Донев.
Помените в гр. Силистра и гр. Русе, съобразено с обстановката в страната, бяха направени в тесен кръг, съобщават от СКСО.
Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции положиха венци от името на министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и цветя от техни бойни другари от Силите за специални операции.
На семействата са връчени и възпоменателни адреси от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Съвместното командване на специалните операции и командира на Сухопътните войски.
Истинските воини на България завинаги остават във военната ни история и никога няма да бъдат забравени!
Източник: http://otbrana.com/

 

Превземането на Берлин увенчава подвига на съветския войник

03.05.2020, 18:38

Берлинската операция се превърна в логичен венец на Великата отечествена война, като постави почти окончателна смела точка във военните действия и показа превъзходството на СССР над Съюзниците. Ръководството на нацистка Германия до последно се вкопчва в сламката, разчитайки на продължаването на войната. Вземането на Берлин бележи краха на тази стратегия и отново доказва, че тогава съветската армия е най-силната в света.
На подстъпите
Известна е идеята, че краят на всяка война вече включва в себе си семената на новата война. През пролетта на 1945 г. предстоящото падане на Третия Райх не поражда никакви съмнения и съюзниците - СССР, САЩ и Великобритания - вече внимателно се оглеждат, осъзнавайки, че краят на войната ги превръща в конкуренти.......Прочети още

 

Koи ca дъpжaвитe, внecли нaй-мнoгo opъжия пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe?

03.05.2020, 16:30

Индия e билa нaй-гoлeмият внocитeл нa opъжия пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe. Cтpaнaтa знaчитeлнo e yвeличилa импopтa cи пpeз пocлeднитe 10 гoдини и пo тoзи нaчин тя зacтaвa пpeд Cayдитcĸa Apaбия пo тoзи пoĸaзaтeл, въпpeĸи чe oт 2017 гoдинa нacaм Pияд e нa пъpвo мяcтo пo внoc.
Toвa пoĸaзвa бaзa дaнни нa Cтoĸxoлмcĸия мeждyнapoдeн инcтитyт зa изcлeдвaнe нa миpa (ЅІРRІ), в ĸoятo мoжe дa ce види ĸaĸ ce e пpoмeнил импopтът нa opъжия нa oтдeлнитe дъpжaви пpeз пocлeднoтo oт 2010 гoдинa нacaм.
Cтaтиcтичecĸитe дaнни нa инcтитyтa ca бaзиpaни въpxy дocтaвĸитe нa ocнoвни гpyпи ĸoнвeнциoнaлни opъжия. Зa дa мoжe дa ce нaпpaви cpaвнeниe мeждy дaннитe зa пoдoбни дocтaвĸи нa paзлични ĸaтeгopии opъжия и дa ce ycтaнoви тeндeнциятa пpи тяx, oт ЅІРRІ изпoлзвaт paзpaбoтeнaтa oт тяx cиcтeмa зa измepвaнe нa oбeмa нa мeждyнapoднитe дocтaвĸи нa тeзи opъжия.
Te изпoлзвaт coбcтвeнa мepнa eдиницa ТІV (Тrеnd-іndісаtоr vаluе), измepeнa в милиapди. Tя ce ocнoвaвa нa пpoизвoдcтвeнaтa цeнa нa ĸoнвeнциoнaлнитe opъжия в милиapди, a нe нa пpoдaжбeнaтa им cтoйнocт. Πo тoзи нaчин ТІV пoзвoлявa cpaвнявaнe нa внoca и изнoca нa ĸoнвeнциoнaлни opъжия мeждy oтдeлнитe cтpaни.
Cпopeд изчиcлeниятa мeждy 2010 и 2019 гoдинa Индия e внecлa 33 милиapдa ТІV, a зa втopaтa cлeд нeя - Cayдитcĸa Apaбия, oбeмът e oт 25,3 милиapдa ТІV. Tpeтият нaй-гoлям внocитeл нa opъжия зa paзглeждaния пepиoд e Kитaй c 12,3 милиapдa ТІV.
B тoп 10 влизaт oщe cъoтвeтнo Aвcтpaлия, Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa, Eгипeт, Πaĸиcтaн, Южнa Kopeя и Aлжиp. Ha 10-тa пoзиция e eдинcтвeнaтa cтpaнa, чacт oт ĸoятo ce нaмиpa в Eвpoпa. Toвa e Typция, ĸoятo мeждy 2010 и 2019 гoдинa e внecлa 7,7 милиapдa ТІV. CAЩ, ĸoитo ca нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa opъжия, ca вeднaгa cлeд нeя c импopт oт 7,5 милиapдa ТІV.
Ha Cтapия ĸoнтинeнт нa пъpвo мяcтo e Beлиĸoбpитaния c 4,6 милиapдa ТІV, ĸoятo e нa 17-тo мяcтo. Cлeд нeя нa 26-тo e Итaлия, cлeдвaнa oт Hopвeгия нa 30-тo cъc cъoтвeтнo 3 и 2,6 милиapдa ТІV.
Източник: https://money.bg/

 

Срам за Меркел: Никой няма да насилва немците да благодарят на руснаците за победата

03.05.2020, 12:32

Berliner Zeitung е най-големият тиражен ежедневник за района на Берлин-Бранденбург с над 6 милиона население. Негов колумнист е известеният немски политолог и историк Гьотц Али, специализирал в теми за националсоциалистическата расова хигиена, Холокоста и икономическата политика на националсоциалистическата диктатура, както и на антисемитизма на XIX и XX век.
На 21 април, под заглавието „Освобождението през 1945: Немското невежество оскърби Русия“, вестникът публикува поредната статия на Гьотц Али. Текстът има подзаглавие: „Съветската армия освободи Германия от националсоциалистите. Но немската политика не може да преодолее себе си и да благодари на Русия за това. Това е срам“.......Прочети още

 

Frankfurter Allgemeine: Коронавирусът обърка отбранителните планове на Берлин

03.05.2020, 07:43

Въпреки нарастващия бюджет за отбрана, Бундесверът продължава да страда от дефицит на оборудване и въоръжение, пише Frankfurter Allgemeine. Трябва да се инвестират повече пари в армията, но в настоящата ситуация, като се вземат предвид последствията от пандемията, не може да се разчита на увеличаване на разходите. Експертите, напротив, се страхуват от намаления, което означава, че Берлин няма да може да изпълни задълженията си към НАТО.
Немците се отнасят към Бундесвера като домашна застраховка: те се успокояват от факта, че има застраховка, пише Frankfurter Allgemeine. В същото време гражданите на Германия не са готови да харчат пари за нея, но очакват, че тя ще покрие всички рискове. Това отношение към армията е особено ярко изразено на фона на коронавирусната епидемия, отбелязва авторът на статията.
Проблемът обаче е, че Бундесверът трудно се справя с преките си задължения, да не говорим за помощ в борбата с пандемията. Войските не са в състояние да отговорят адекватно на заплахите за националната сигурност, защото през последните 25 години политиците пестяха от тях. На войниците им липсваха не само медицинско оборудване и болнични легла, но и устройства за нощно виждане, танкове и хеликоптери. Но те наскоро са изправени пред нова задача - съвместната с съюзниците по НАТО отбрана на източния фланг на НАТО от Русия, подчертава изданието.
За целта се планира да се оборудва армията на 100%, продължава авторът. Министерството на отбраната планира да постигне това до 2031 г. Бундесверът се нуждае от нови системи за противовъздушна отбрана, тежък транспортен хеликоптер, както и от многоцелеви военен кораб. Това, което сега липсва, трябва да бъде взето под наем. Страната харчи много пари за това, като същевременно става зависима от други държави.
Министерството на отбраната изчисли, че са необходими €130 млрд за закупуване на нови бойни системи и необходимото оборудване. Такива разходи предвиждат постоянно увеличаване на бюджета на армията, който трябва да достигне 1,5% от БВП до 2024 г. И през последните години разходите на Бундесвера наистина непрекъснато нарастват. През 2014 г. те възлизат на €32,4 млрд, а през настоящата - вече €45,2 млрд. Експертите обаче са убедени, че такива темпове на растеж не са достатъчни.
Освен това, ако се съди по сегашната ситуация, не се налага да се очаква увеличение на бюджета през следващите години. Средносрочният финансов план не предвижда увеличение на военните разходи до 2023 г. Той обаче не отчита последствията от пандемията на коронавирус. Експертите се страхуват от намаляване на бюджета, както по време на икономическата и финансовата криза през последното десетилетие. „В резултат Берлин няма да може да изпълни задълженията си към НАТО за защита на собствената си територия. Сигналът ще бъде очевиден: Германия не е в състояние да се защити.“, заключава авторът.
Източник: https://pogled.info, М.Желязкова

 

 

Адмирал Емил Ефтимов: Два нови кораба не са достатъчни за флота, трябват ни поне шест и подводница

02.05.2020, 22:40

Само два нови патрулни кораба не са достатъчни за нуждите на Военноморските сили.
Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в студиото на Дарик радио и твърдо защити тезата, че изпълнението на проектите за модернизация на въоръжените сили е абсолютно наложително.
Адмиралът изтъкна и факта, че коронавирус COVID-19 пандемията ще доведе до допълнителна глобална несигурност , което подчертава необходимостта от готова и оборудвана със съвременна техника армия.
„Ако през годините не беше инвестирано в здравеопазване щеше ли държавата в момента да бъде способна да въведе мерки и стандарти. Според мен – не“, подчерта адмиралът, обяснявайки защо е важно всички родове войски да получат ново и съвременно въоръжение и техника.
По думите на адмирал Ефтимов, цитирайки сегашния стратегически преглед, флотът има нужда поне от 6 нови бойни кораба, които да имат способностите на двата многофункционални патрулни съда, които се очакват.
Адмирал Ефтимов заяви, че все още няма подписан договор с LURSSEN, която бе обявена като победител в надпреварата за градежа на новите кораби. Той изтъкна, че важен аспект от проектите за модернизация е индустриалното сътрудничество, а LURSSEN са съгласни поне един от тези кораби да се построи в наш корабостроителен завод.
Началникът на отбраната подчерта, че интересът към обучението във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ остава изключително висок и не остават свободни места при обявяваните приеми.
Адмиралът разкри още, че са проучвани и възможностите за придобиване на подводна лодка, подчертавайки че флотът има нужда от подобен съд, за да гарантира наблюдението и мониторинга на морските ни акватории.
„Това е много ефикасно и икономично средство, което покрива широк спектър от задачи“, каза той.
Maritime.bg припомня, че правителството одобри Доклад на министъра на отбраната относно резултатите от дейността на Междуведомствена работна група за разглеждане, анализиране и оценка на постъпилите оферти по Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство, неподлежащи на модернизация и ремонт. Офертата на „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG” отговари на изискванията на Министерството на отбраната. Предложението на компанията влезе във финансовата рамка на проекта в размер на 984 000 000 лв. с ДДС.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

НАТО се готви за втора вълна от коронавирусна зараза

02.05.2020, 21:25

Военният съюз на НАТО се притеснява от втора вълна от коронавирусни инфекции и реши да изготви план за военна операция, за да бъде по-добре подготвен за ново огнище, пишат "Политико" и "Шпигел".
Според доклада посланиците на НАТО решават миналата седмица по време на тайна среща с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг да разработят оперативен план, с цел той да бъде приет на заседание на министрите на отбраната на НАТО през юни.
По време на тайната среща Столтенберг казва, че по-координиран отговор при втора коронавирусна вълна ще бъде лакмус тест за надеждност и сближаване в рамките на съюза.
Съобщава се, че генералният секретар също предлага общо закупуване на лични предпазни средства и лекарства чрез собствената агенция за подкрепа и снабдяване на НАТО.
Посланиците също се съгласяват да разработят по-дългосрочен "План за действие при пандемични реакции".
Инициативите са отговор на раздразнението в алианса, че НАТО не е достатъчно подготвен за пандемия, например, когато става въпрос за военни полети за подкрепа или въздушни превози на пациенти.
"Само след дълъг период на объркване самолетите успяха да прелетят над Европа по опростена процедура с единна покана на НАТО - без индивидуални разрешителни", пише "Шпигел".
Източник: https://news.bg/

 

Тази година няма да плащаме за корабите и бойните машини

02.05.2020, 19:30

Такава прогноза направи министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес в две интервюта по Канал 3 и  Bulgaria On Air. Проектът за придобиване на два патрулни кораба за ВМС е по-напред. Избран е победител - германската фирма „Люрсен“. Все още обаче и поради пандемията преговорите с нея не са започнали. В най-добрия случай подписване на договор може да има през октомври или ноември. За бронираните бойни машини на Сухопътни войски все още няма избран изпълнител. При тях е много оптимистична прогнозата за подписване на договор до края на годината, стана ясно от думите на министъра.
Всичко това предполага, че определените средства за двата проекта за тази година от 271 млн. лв. ще бъдат прехвърлени за следващата година. Това няма да е за първи път. По 271 млн. в централния бюджет бяха заделени за 2018 и 2019 г., но те така и не бяха разходвани по предназначение. За изтребителите парите бяха платени наведнъж. Министърът каза, че е получил информация, че производството на българските F-16 върви по график. Коронавирусът не се намесил там.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Филипините вероятно ще закупят ударни вертолети Apache AH-64E и свързаното с тях оборудване и поддръжка

02.05.2020, 16:34

На 30 април 2020 г. Държавният департамент взе решение за одобрение на евентуална чуждестранна военна продажба (FMS) на правителството на Филипините на 6 ударни вертолета AH-64E Apache и свързаното с тях оборудване за приблизителна цена от 1,5 милиарда долара. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната (Defence Security Cooparation Agency) предостави необходимата сертификация, уведомяваща Конгреса за тази възможна продажба.
Правителството на Филипините поиска да закупи 6 вертолета AH-64E Apache; 18 двигателя T700-GE-701D (12 монтирани, 6 резервни); 15 вградени глобални системи за позициониране Honeywell Embedded Global Positioning Systems/Inertial Navigation (EGIs) w/Precise Positioning Service (PPS) (12 монтирани, 3 резервни); 200 ПТУР AGM-114 Hellfire; 12 ракети M36E9 Hellfire Captive Air Training (CATM); 300 комплекта Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS); 1700 насочващи секции за Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS; 6 AN/ASQ-170 модернизирани прицели Modernized Target Acquisition and Designation Sight; AN/AAR-11 Модернизирани пилотски сензори за нощно виждане (M-TADS / PNVS); 6 AN/APG-78 радари за управление на огъня (FCR) с радарни електронни блокове (REU); и друго свързан ос вертолетите оборудване.
В комплекта на въоръжението са включени 6 M230El + M139 AWS автоматични оръдия (6 нови); 18 АПУ M261 (12 нови, 6 резервни); 18 ракети М299 (12 нови, 6 резервни); 2,75-инчови MK66-4 инертни (6 нови); 6 High Explosive Warhead for Airborne 2,75 инчови ракети, инертни (6 нови); 18 ракети "въздух-въздух" Stinger (18 нови); 12 тренировъчни Stinger (CFT) (12 нови); 5000 2.75 инчови ракети (5000 нови); 80 000 30-милиметрови снаряди (80 000 нови) и други услуги.
Прогнозната стойност е 1,5 милиарда долара. Тази предложена продажба ще подкрепи външната политика и националната сигурност на САЩ, като спомага за подобряване на сигурността на приятелска страна, която продължава да бъде важна сила за политическа стабилност, мир и икономически напредък в Югоизточна Азия.
Филипините обмисляха придобиването на AH-64E или на AH-1Z за да модернизират възможностите си за ударни вертолети. Предложената продажба ще помогне на Филипините да развият и поддържат силни възможности за самозащита, борба с тероризма и критична инфраструктура. Филипините няма да имат затруднения с усвояването на това оборудване и подкрепа във въоръжените си сили. Предлаганата продажба на това оборудване и поддръжка няма да промени основния военен баланс в региона.
Главните изпълнители ще бъдат Boeing и Lockheed Martin. Изпълнението на тази предложена продажба ще изисква 60 представители на правителството на САЩ или на изпълнители да пътуват до Филипини за период от 6 седмици (но не едновременно). - Още за АН-64
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

Първата пилотирана мисия на SpaceX излита към МКС на 27 май

02.05.2020, 13:08

Двама астронавти на НАСА, които трябва да влязат в новото „космическо такси“ на компанията SpaceX, ще се отправят на мисия, която трябва да продължи повече от един месец вместо една седмица. Целта е да помогнат на екипажа на борда на Международната космическа станция (МКС) с операции, които сега са невъзможни поради недостиг на хора в орбита, съобщи американската космическа агенция, цитирана от Ройтерс.
Те трябва да излетят от космическия център „Кенеди“ на 27 май и да се скачат с МКС на следващия ден. Мисията, която ще е първата пилотирана мисия за SpaceX, е много важен тест за компанията, преди НАСА да сертифицира  капсулата й Crew Dragon за редовни оперативни полети.
Ветераните Боб Бенкен и Дъг Хърли ще бъдат първите астронавти, които ще стартират по посока МКС от американска земя след края на програмата с космическите совалки през 2011 г.
Удължаването на мисията ще позволи на Хърли и Бенкен да помогнат за смяната на външни батерии на станцията, изискваща космическа разходка, която настоящият американски обитател на МКС Крис Касиди не може да осъществи сам.
Двамата астронавти приемат удължаването на мисията, като Хърли заяви, че тя може да трае от един до четири месеца.
„Мисля, че избираме добър момент за мисията през лятото, да се надяваме началната дата да е 27 май, така че синът ми ще може да я проследи малко по-внимателно, отколкото ако беше на училище“, пошегува се Бенкен.
SpaceX и Boeing получиха 7 млрд. долара, за да създадат отделни системи за транспортиране на екипаж въз основа на Програмата за пътнически екипаж на НАСА, която цели използването на частния сектор за мисии до МКС и ограничаване на зависимостта от руски космически кораби „Союз“.
„В момента подкрепяме станцията с абсолютния минимум“, каза ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн. „Без присъствието на Бенкен и Хърли вероятно щяхме да отложим подобна операция, докато са налични допълнителни членове на екипажа на НАСА“, допълни той.
Програмният директор за МКС в НАСА Кърк Шъриман каза, че агенцията определя продължителността на мисията на Хърли и Бенкен според това колко бързо SpaceX може да завърши подготовката за следващ пилотиран полет.
Забавяния в разработването на космически модули както при SpaceX, така и при Boeing станаха причина НАСА да продължи да разчита на Русия, като космическата агенция беше принудена да купи допълнителни места на борда на космическите кораби „Съюз“, за да транспортира повече астронавти в Космоса.
Пилотираният кораб Dragon ще поеме щафетата на единствените четири американски проекта, доставили някога астронавти до МКС - "Меркюри", "Джемини", "Аполо" и совалките.
Брайдънстайн призова американците да не се стичат на площадката за изстрелване на 27 май заради пандемията от коронавирус. Астронавтите ще бъдат поставени под карантина в Хюстън, щата Тексас, след което ще се отправят във Флорида със самолет на НАСА.
Боб Бенкен и Дъг Хърли се подготвят от години за тази мисия, кръстена "Демо-2". Това е голям успех за компанията SpaceX на Илон Мъск, която успя да снабди 19 пъти МКС с провизии и оборудване посредством товарната версия на кораба Dragon от 2012 година насам. За целта компанията използва своята ракета-носител за многократна употреба Falcon-9. - Още Космос
Източник: https://www.investor.bg/

 

Всички на борда на катастрофиралия канадски вертолет са мъртви

02.05.2020, 09:46

Канадските въоръжени сили съобщиха вчера, че и шестимата души на борда на военен хеликоптер, който катастрофира край бреговете на Гърция, се смятат за загинали, предаде ДПА. - (видео)
Канадският хеликоптер Sikorsky CH-148 Cyclone (S-92) (12 авиокрило, р.н.148822, с.н. 925022), участващ в учение на НАТО, падна на 29 април в 20:15 местно време в Йонийско море, на около 80 км западно от остров Кефалония.
"Днес, с приключването на издирвателно-спасителната мисия, аз и цяла Канада скърбим за загубата на шестима служители на канадските въоръжени сили при инцидента с хеликоптер край Гърция, станал по-рано тази седмица", каза в съобщение до печата премиерът Джъстин Трюдо, предава БТА.
"Нашите мисли са със семействата и близките на тези канадски герои и с канадските въоръжени сили, опечалени от тази трагедия", добави Трюдо.
Тялото на един човек от екипажа бе намерено малко след катастрофата, но останалите петима души на борда не хеликоптера не бяха открити.

 

Канада напълно забрани автоматичното оръжие

02.05.2020, 08:21

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви незабавна забрана на 1 500 модела оръжие за военно нападение в отговор на масовата стрелба, при която загинаха 22-ма души. „Тези оръжия са създадени само с една цел: да убият най-голям брой хора за най-кратък период от време“, заяви Трюдо на брифинг. „В Канада няма полза и няма място за подобни оръжия.“
Престрелката с жертви - най-лошата в историята на Канада - се случи в нощта на 18 април в Нова Скотия и доведе до 13-часово преследване на стрелеца, който в крайна сметка беше застрелян от полицията.
Нападателят, идентифициран като 51-годишния зъболекар Габриел Уортман, е имал няколко пушки в себе си и поне едно от оръжията е било автоматично щурмово оръжие. Трюдо заяви, че отсега нататък "в тази страна вече не е разрешено да се купуват, продават, транспортират, внасят или използват автоматични оръжия от военен тип".
Източник: https://www.segabg.com/

 

 

Военните паради през последното десетилетие

01.05.2020, 20:54

Вече стана ясно, че Денят на храбростта и празникът на Българската армия - 6 май, през тази година ще бъде отбелязан с няколко прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки. Събитията ще включват тържествен ритуал в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ в гр. Велико Търново и демонстрации на способности от силите за специални операции, от Военноморските и Военновъздушните сили. Както, съобщава МО, в НВУ ще има парад на бъдещите офицери от над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената-реликви. Командващ парада ще бъде началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов. Да си спомним за  гергьовските паради на Българската армия през последното десетилетие, който по традиция се провеждат в столицата и се приемат от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили, независимо кой е той.
2019 г.
Командващ парада бе генерал-майор Иван Лалов, заместник-командващ на Съвместното командване на силите (СКС) (на снимката).  
Характерното бе, че за първи път 101-ви Алпийски полк  участва със самостоятелен блок на парада по повод 6 май в София. Също за първи път парадът бе без  Ми-17, който по традиция носеше националния флаг. Предната година, обаче, машината падна и в нея загинаха двама пилоти. Парадът бе открит от вертолет Ми-17, ескортиран вертолетите "Кугър". За първи път по време на парад се проведе статичен показ на въоръжение и техника на Българската армия и информационна борса, организирана от Централното военно окръжие - част от информационната кампания „Бъди войник“. Много млади хора се възползваха от възможността да разгледат бойната техника и да получат информация за условията за кандидатстване за служба в Българската армия. Също за първи път през площад „Княз Александър Първи“ беше показана и ретро техника от времето на Втората световна война. - (видео)
2018 г.
Командващ парада бе генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски.
Празникът бе посветен на 140-та годишнина от създаването на Българската армия. Във военния парад участваха над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили, представени бяха 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили. За първи път  участва и представителен блок на Армията на Република Македония. - (видео)
2017 г.
Командващ парада бе генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС.
Военновъздушните сили откриха и закриха парада. По традиция той бе открит от вертолет Ми–17, носещ националния флаг на Република България. В края над площада, в боен ред клин, премина в група самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. Това бе първият военен парад, приет и приветстван от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. - (видео)
2016 г.
Командващ парада бе контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС.  Днес той е вицеадмирал, военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз.
В парада участваха над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, Зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция“, както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили. Това бе последния парад за Росен Плевнелиев, като президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили. - (видео)
2015 г.
Командващ парада е генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътни войски. По-късно генерал-лейтенант и генерал. От 8 март 2017 г. до 27 февруари 2020 г., когато почина, той бе началник на отбраната. На 1 март го изпратихме с военни почести, а на 2 март бе погребан в родния си град Гоце Делчев.
Парадът откри обявеният за пилот на 2014 годна подполковник Филип Ангелов. Той бе командир на екипажа на вертолет Ми-17, който прелетя с националния флаг на 80 метра над жълтите павета на площад „Княз Александър I”. Втори пилот бе капитан Александър Бобчев. За първи път по време на военния парад курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ показаха атрактивни хватки с историческите пушки „Манлихер“, използвани по бойните полета. Парадът завърши с музикални изпълнения на военните духови оркестри, които предизвикаха овациите на хората.
2014 г.
Командващ парада бе контраадмирал Георги Мотев, заместник-командващ СКС. От 2015 г. е в запаса.
Участваха над 700 военнослужещи от Въоръжените сили  За първи път в парадния строй дефилираха знамената на военно-патриотичните съюзи – на СОСЗР, на Съюза на ветераните от войните, на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и на Асоциацията на сухопътните войски. Времето и правилата за безопасност не позволиха авиацията да участва. Единствено вертолет Ми-17 прелетя в началото с националния флаг. Това бе последният шестомайски полет на заместник-командира на 24 авиационна база полковник Евгени Белкинов. Предстоеше му преминаване в резерва поради навършване на пределна възраст за военна служба. Според вряли и кипяли във вертолетната авиация, които бяха на официалната трибуна, полетът при 50 м височина и малка скорост изисквал доста майсторство, което полковникът за кой ли път показа.
2013 г.
Командващ парада бе генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС. По-късно бе последователно заместник-началник и началник на отбраната. В момента е генерал от запаса председател на Комисията по отбрана в Народното събрание.
Малко след парада пред журналисти президентът Росен Плевнелиев направи много смела прогноза. Според него предварителната фаза на процедурата за закупуване на модерни изтребители за ВВС щеше да да приключи до три месеца, т.е. до август 2013 г. Изтребителите още ги няма. В парада участваха над 500 военнослужещи от Българската армия.
2012 г.
Командващ парада бе генерал-лейтенант Стефан Василев, командир на Сухопътни войски. По-късно стана заместник-началник на отбраната, а сега е в запаса.
За първи път от много години парадът премина от Централния военен клуб в посока президентството, за да може военнослужещите, съгласно традицията, да се равнят надясно към официалните лица и началниците.
В седем представителни блока преминаха над 500 военнослужещи. Открит бе от вертолет "Ми-17", носещ националния флаг на Република България, ескортиран от два вертолета "Кугар" от авиобаза "Крумово". Наблюдаван бе от ветерани кавалери на орден „За храброст“.
2011 г.
Командващ парада бе комодор Румен Николов, заместник-командир на ВМС. По-късно бе началник на отбраната, а сега е в вицеадмирал от запаса.
Това бе последния парад на Георги Първанов, като президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. Участваха над 500 военнослужещи от Българската армия.
2010 г.
Командващ парада бе генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ СКС. От 2014 г. до 2016 г. вече от запаса бе секретар по отбраната на президента Росен Плевнелиев. Сега е общински съветник в Гоце Делчев.
По време на парада единствената бойна техника, която видяхме, бяха три вертолета - Ми-17 с националния флаг, ескортиран от два Кугъра. По жълтите павета набиха крак стройни блокове от по 64 души, представителни за трите вида въоръжени сили, Военната академия, гвардейците и Щаба по осигуряване и поддръжка. За да се спестят разходи за командировъчни и храна, в парада участваха военнослужещи само от Софийския гарнизон. Парадът  струваше около 100 хиляди лева. Или около една шеста от това, когато се ползваше техниката през миналата година. - (видео)
2009 г.
Командващ парада бе генерал-лейтенант Симеон Симеонов, командващ ВВС. По-късно началник на отбраната, а сега е генерал от запаса, народен представител, член на Комисията по отбрана.  
На този парад за първи път бяха показани новият военно-транспортен самолет „Спартан“ и бронираните машини „Хамър“, подарени от САЩ. Тогава първото правителство на Бойко Борисов бе направило 100 дни.
От по-старата ни история
Особено впечатляващ е парадът, състоял се на 6 май 1937 г., когато при изключителна тържественост цар Борис III връчва новите бойни знамена на софийските полкове. Старите бойни знамена, обгорени и прокъсани от куршумите, обикалят в прощално шествие под звуците на марша „Шуми Марица“ на препълнения площад пред Двореца, за да бъдат отнесени в Пантеона на българската слава. Новите знамена се освещават от Софийския митрополит Стефан, а след това царят с позлатено чукче заковава на всяко от тях позлатен гвоздей с изображение на вензела си. Той лично връчва бойното знаме на всеки командир на полк. Тържественият парад е предвождан от кавалери на ордена „За храброст“. На този и всички следващи паради се отдава специална почит на ветераните и инвалидите от войните, като царят лично се ръкува с тях. Доста поучително!

И най-големият военен парад на нашата армия, проведен през 1981 година - "13 века България" (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Общинският съвет в Разград даде съгласие за изграждане на военен мемориал

01.05.2020, 17:01

На вчерашната си сесия Общинският съвет в Разград прие докладна, внесена от общинския съветник Калоян Монев, с която местният парламент даде съгласие за изграждане на военен мемориал на гарнизон Разград в имот – частна държавна собственост при спазване изискванията на Закона за устройство на територията и Закона за военните паметници и след съгласуване с Министерството на културата.
На 4 декември м.г. Областната комисия „Военни паметници“, председателствана от Областния управител на Област Разград Гюнай Хюсмен, единодушно гласува проекта за изграждане на Военен мемориал на военните поделения, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878-2009 г. В заседанието тогава участва Радослав Симеонов - гл. експерт в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание““ в Министерство на отбраната.
Автор на идеята за изграждане на мемориала е майорът от запаса Румен Вълчев и Инициативен комитет от СОСЗР. С родолюбивото начинание бе запознат от представителна група на СОСЗР-Разград, и министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на Втория национален събор на запасното войнство, който се проведе в Казанлък през септември м.г.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Путин обеща да излезе на балкона си на 9 май и да изпее "Денят на победата"

01.05.2020, 12:01

Руският президент Владимир Путин обеща да се включи в акцията и на 9 май в 19:00 часа да излезе на балкона си, за да изпее "Денят на победата".
Държавният глава получи това предложение по време на онлайн среща с участниците във всеруската кампания "Ние сме заедно", пише РИА "Новости".
Доброволци казаха на Путин, че инициативата за изпълнение на песента в цялата страна принадлежи на народния артист от СССР Василий Лановой. Участниците във видеоразговора напомниха на президента и за традиционното му участие в похода на Безсмъртния полк. "Подкрепете ни и сега, моля", казаха те на държавния глава, цитирани от "Лента".
"Ще го направя с удоволствие, просто трябва да избера формата на участието си. Ще помисля за това със сигурност. Но не се съмнявайте - ще бъда с вас с душата и сърцето си", отговори Путин.
През 2020 г. поради пандемията от коронавирус акцията на Безсмъртния полк ще се проведе в онлайн формат.
Източник: https://bg.rbth.com/

 
 

Военните разходи на Турция са скочили с 86%

01.05.2020, 11:34

Военните разходи на Турция са се повишили с 86% през последното десетилетие, предаде „Дейли Сабах”, цитирайки международно проучване.
Докладът на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) показва, че през последното десетилетие военните разходи на турските въоръжени сили са скочили с цели 86%. Само за миналата година се забелязва ръст с 5.8% спрямо предходната година.
Разходите в областта на отбраната в Турция за 2019 година са достигнали $20.4 милиарда. Общият разход на всички страни в НАТО за изминалата година възлиза на $1 трилион. Очаквано, най-много за отбрана харчат Съединените щати ($732 милиарда).
За изминалата година след американците се нареждат три страни, които не са в НАТО – Китай ($261 милиарда), Индия ($71 милиарда) и Русия ($65 милиарда). В Европа най-големи разходи за отбрана отделя Германия ($49.3 милиарда). Институтът отбелязва, че има увеличение със 127% във военните разходи на България – това се дължи на придобиването на нови изтребители.
Източник: https://fakti.bg/

 

Генерал Тимоти Рей: САЩ са готови да използват ядрено оръжие въпреки пандемията

01.05.2020, 07:50

Избухването на COVID-19 не пощади и американските военни. Пандемията засегна два самолетоносача, няколко бази и най-малко 6754 военнослужещи. Американските военни, както преди са готови за бойни действия, включително с използване на ядрения арсенал. Това е при условие, че САЩ се окажат в голям въоръжен конфликт, въпреки избухването на коронавируса. Това беше обявено в изявление на командващия по глобалните удари на ВВС на САЩ (US Air Force global strike) генерал Тимоти Рей (на снимката).
Той обещава да предприеме необходимите стъпки, за да докаже, че бомбардировачите и силите на МБР са готови за "изпращане" и могат да достигнат всяка цел на планетата по всяко време. И COVID-19 няма да промени това. Според Тимоти Рей силите продължават да поддържат изключително високо ниво на подготовка. ВВС съобщиха, че са започнали да разработват процедури за действие по време на пандемия и поддържане на здравето на своя персонал. "Те се подготвяха за избухването на епидемията още, докато коронавирусът беше в границите на Китай. Това позволи на разчетите на ракетните сили да останат в работно състояние. За да постигнат това, ВВС взеха определени мерки за осигуряване на известна степен на изолация. Групите са отделени, като същевременно поддържат готовността на своите междуконтинентални ракети и ядрени бомбардировачи" казва Тим Рей.
Според генерала ВВС на САЩ трябва да са готови да свършат работата си при всякакви обстоятелства. Въпреки всички усилия за овладяване на болестта, около 6 754 военнослужещи са се заразили, според Министерството на отбраната на САЩ от вчера 29 април. Избухването на болестта засегна няколко американски чуждестранни бази и два развърнати самолетоносача. Военните не винаги успяват да открият източника на инфекцията COVID-19. Theodore Roosevelt все още е загадка. Основното е, че са рапортували за готовността си.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}