Военна информация

Архив - от 1 до 15 май
 

 
Генерал Ходжис призова Москва да кани наблюдатели на своите учения
15.05.2016, 21:53
Генерал ХоджисРусия би могла да кани наблюдатели от НАТО на ученията на своите въоръжени сили, за да намали напрежението между страните. Такова мнение в разговор с кореспондент на ТАСС изказал командващият сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис по време на международна конференция.„Ние каним руски наблюдатели на наши учения, за да намалим тяхното безпокойство, би помогнало, ако Русия направи същото” – счита генералът. Според Ходжис, „това ще е добра стъпка за намаляване на напрежението”.
По-рано този месец руски инспектори посетиха учебни райони и полигони в Естония, където от 2 до 20 май се провеждат войсковите учения „Кеватдорм – 2016” (название в НАТО Spring Storm 2016).
Източник: http://www.blitz.bg/
 
FT: Руските „Калибри“ в Черно море притесняват НАТО
15.05.2016, 19:32
НАТО смята, че с помощта на ракетите си „Калибър“ в Черно море Русия осъществява стратегията си за противодействие на алианса A2AD, пише „Файненшъл Таймс“ (The Financial Times/FT) в статия, цитирана от „Взгляд“ в неделя (15 май).
В навечерието на поредната среща на върха на НАТО, която ще се проведе след два месеца във Варшава, редица членки на алианса са обезпокоени, че Русия продължава да засилва военното си присъствие в района на Черно море, отбелязва британското издание. Авторът на статията припомня, че неотдавна турският президент Реджеп Ердоган призова НАТО да засили позициите си в Черно море, което според него трябва да се превърне в „море на стабилността“. Тогава той изрази опасения, че то се превръща в „руско езеро“. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пък отказа да коментира думите на Ердоган и обясни, че не е лекар.
Военното ръководство на алианса действително от дълги месеци предупреждава лидерите на страните членки, че Русия изпълнява т. нар. стратегия A2AD (anti-access/aerial denial – за предотвратяване на достъпа и проникване във въздушното пространство), като се опитва да сформира зони на влияние, които пречат на войските на НАТО да осъществяват операции в непосредствена близост до границите на алианса, а понякога – дори на неговата територия, подчертава авторът на статията.
Централен елемент в този план, според военните анализатори от НАТО, е Черно море. Според тях новите руски крилати ракети „Калибър“, базирани на кораби там, могат да достигнат цели от Кайро до Вилнюс.
Руското ръководство обърна особено внимание на региона още през 2010 година – Москва отдели $1  млрд. за модернизацията на Черноморския флот, който, според автора, допреди това е бил един от най-слабите.
Като реакция на действията на Москва НАТО се опитва да успокои съюзниците си в региона, пише авторът.
Така например в Румъния заработи американски комплекс за ПРО. Самолети на НАТО, снабдени със системи за далечно идентифициране и предупреждение, редовно извършват полети над Черно море. Ръководството на алианса планира да увеличи честотата на патрулите в региона. Въпреки това редица членки на НАТО са убедени, че тези мерки не са достатъчни, подчертава журналистът от „Файненшъл  Таймс“.
За първи път крилатите ракети с морско базиране „Калибър“ бяха използвани в реални бойни условия в началото на октомври, когато четири кораба от Каспийската флотилия нанесоха ракетен удар по бази на „Ислямска държава“ в Сирия от района на Каспийско море, припомня „Взгляд“. - Още за КР "Калибър"
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Изтребител на ОАЕ се разби по време на тренировъчен полет
15.05.2016, 19:14
Mirage 2000Изтребител на ВВС на Обединените Арабски Емирства се разби в неделя по време на тренировъчен полет, загинали са и двамата пилоти, предаде The National, позовавайки се на изявление на армията. Пилотът и обучаващият се са загинали при катастрофата, се казва в съобщението, без да се уточнява в коя част на страната е станал инцидентът.
Започнато е разследване за „установяване на причините за катастрофата“, се казва в съобщението, но без да се уточнява за какъв точно самолет става дума.
На въоръжение ОАЕ имат изтребители F-16 и Mirage 2000
 
Основен корабен състав на ВМС на Франция към 01.01.2016 година
15.05.2016, 16:15
Още за ВМС на Франция
 
На този ден през 1938 г. умира генерал-майор Хесапчиев
15.05.2016, 15:21
генерал-майор ХесапчиевХристофор Георгиев Хесапчиев е роден на 6 февруари 1858 г., в Габрово. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), специален курс при Константиновското училище в Русия (1880), Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1883) и офицерска кавалерийска школа в същия град (1885). Службата си в българската войска започва като младши офицер в 18-та пехотна Габровска дружина и 4-ти конен полк (1884). След това стажува в Ахтирски и Владимировски кавалерийски полк в Русия.
През Сръбско-българската война (1885) е помощник-началник Щаба на войската. Негова е заслугата за избора на позицията при Сливница. Участва в боевете при с. Алдомировци и Раяновци (5 ноември).
След войната е началник на военното училище до 1893г., след което е назначен за началник на учебно-информационното бюро при Щаба на войската, а по-късно за втори редактор на военните издания. От 1896 до 1898г. е командир на 6-ти пехотен Търновски полк. От военната служба се прехвърля на дипломатическа- военно аташе в Белград (1899), български дипломатически агент в Белград (1904-1905) и пълномощен министър в Букурещ (1905-1911).
По време на Балканската война (1912-1913) е представител на българската войска при Гръцката главна квартира. Дълги години след това се посвещава на научна и публицистична дейност. Става действителен член на БНА- професор по тактика, военна история и военна топография във военното училище. Написва много трудове по тактика и топография.
Умира на 15 май 1938 г. в Сoфия.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.1 кл.; ордените „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата, „За военна заслуга” II ст. на обикновена лента и с ценния медал „За наука и изкуство”.
 
Генерал Никола Колев се връща в България
15.05.2016, 15:10
КолевПравителството предлага на президента да издаде указ за освобождаване на генерал от запаса Никола Колев от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Нидерландия със седалище в гр. Хага. Причината е, че мандатът му на ръководител на Посолството на Република България в Кралство Нидерландия изтича в средата на настоящата 2016 г. Министерският съвет предлага кандидатурата за нов български посланик в Кралство Нидерландия на Румен Александров, заместник-министър на външните работи от август 2014 г.
В мандата на бившия началник на Гeнералния щаб (2002-2006 г.), като посланик в Хага, Нидерландия е съдействала за материално-техническото осигуряване на Българската армия, налице е и експертно сътрудничество между двете страни, насочено към подобряване охраната на границите на ЕС, реализирани са и редица съвместни проекти, става ясно от мотивите на правителството.
Нидерландия е сред най-значимите  ни партньори от гледна точка на търговско-икономическото сътрудничество. През 2015 г. стокообменът ни с Нидерландия възлиза на 1,423 млрд. евро и бележи постоянен ръст. За периода 1996-2015 г. Нидерландия е сред водещите инвеститори в България с общ обем на инвестициите 7,993 млрд. евро, приблизително 15 на сто от ПЧИ в страната за периода. За 2015 г. привлечените нидерландски инвестиции възлизат на 696,9 млн. евро, с което страната се нарежда на първо  място по преки чужди инвестиции за периода.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Кюрдите са свалили турския военен вертолет
15.05.2016, 10:15
АН-1Кюрдското опълчение НРG (народни сили за самоотбрана, подчиняващи се на забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан) опроверга изявленията на турския Генерален щаб за това, че падането на военния хеликоптер Bell AH-1 Cobra в източната част на страната е предизвикано от технически неизправности, и взе отговорността за случилото се.
„Изявлението на Генералния щаб на Турция за случайното падане на хеликоптери не съответства на действителността. Хеликоптерът бе свален от нас с ПЗРК "Игла" на 13 май в 04:30 часа сутринта в района на Хакари, защото принадлежи на турските колониални войски и извършва операция срещу кюрдския народ“, — се казва в изявлението на НРG.
Организацията твърди също, че при катастрофата с вертолета „няколко войници са били убити и ранени“, а самите кюрдски бойци „са успели да вземат оръжието им“. - (видео)
 
Премиерът на Норвегия не вижда заплаха от страна на Русия
15.05.2016, 09:59
Ерна СулбергРусия не представлява никаква заплаха за Норвегия, заяви в петък (13 май) премиерът на страната Ерна Сулберг, предаде „Взгляд“, цитиран от “Руски дневник”.
„Не гледаме на Русия като на заплаха за Норвегия; те (руснаците) никога не са демонстрирали никакви амбиции – ние си сътрудничим. Но те разполагат с големи военни сили и, ако се случи нещо, ние сме на пътя им“, заяви Сулберг, цитирана от РИА „Новости“.
Норвежкият премиер поясни, че още от времето на Втората световна война районът на Норвегия и морските пътища там имат важно стратегическо значение. В същото време тя отбеляза и нарастващата военна мощ на Русия в сравнение с периода преди 10-15 години.
Сулберг припомни, че Норвегия има дълга история на сътрудничество в региона със СССР, а след  това и с Русия и като цяло това сътрудничество се развива успешно. Тя отбеляза още, че в годините на Втората световна война съветските войски са освободили няколко области на Норвегия от фашистите, след което са се върнали на своя територия.
Но събитията в Крим през 2014 г., които тя нарече „анексиране“, говорят за непредсказуемото поведение на Русия в момента, каза Сулберг.
„Смятам, че непредсказуемостта (на Русия) е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени. Студената война бе тежък период от време. Те (СССР) имаха добре оборудвана армия и знаехме, че те имат (военни) възможности, ако нещо се случи. Но те бяха предсказуеми“, каза норвежкият премиер.
В тази връзка по думите ѝ Норвегия, включително с помощта на САЩ, засилва наблюдението в района и възможностите на своето разузнаване. Същото прави и Русия, отбеляза тя. „Знаем, че те знаят, че ние знаем. Това е един много добър принцип – да бъдем предсказуеми, отворени (за диалог) и да се разбираме взаимно, дори и да няма баланс“, допълни Сулберг.
 
Китай е изстрелял в космоса спътника за дистанционно наблюдение на земята „Яоган-30“
15.05.2016, 09:52
Тази сутрин е бил успешно изстрелян в космическото пространство наблюдателният китайски спътник „Яоган-30“, предаде ТАСС.
Изстрелването е било проведено от космодрума Цзюнцюан в пустинята Гоби в северозападната част на страната с помощта на ракета носител „Чанчжен-2“. Космическият апарат ще се използва за научни експерименти, изследване на земната повърхност, оценка на земеделската продукция, а също така за ликвидацията на последствията от стихийните бедствия.
Първият спътник от серията – апаратът „Яоган-1“ бе изстрелян в космоса през 2006 г. - Още Космос
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Армията на САЩ разработва лазерно оръжие за сухопътните сили
15.05.2016, 09:25
Армията на САЩ провежда тестове с лазерно оръжие, което може да подсили сухопътните войски на страната към 2025 г.
Американското информационно издание Defence News пише, че специалисти са провеждали полеви изпитания с високоенергийната лазерна мобилна установка High Energy Laser Mobile Test Truck (HELMTT) по време на учебните маневри в базата Форт Сил в щата Оклахома.
Оръжието представлява лазерно оръдие с мощност от 10 киловата, разположено на тежък брониран камион. Известно е, че установката може да „открива, проследява и унищожава както наземни, така и въздушни цели“. Програмата HELMTT е в процес на въвеждане във военното командване на космическата и ракетна отбрана.
„Ние за първи път интегрираме HELMTT в системата на военното командване. Изучаваме как лазерната платформа ще действа в съответните тактически обстановки“, обясниха военни, цитирани от Defence News.
Американските военни инженери също така работят над установка за лека лазерна пушка с два киловата, която трябва ще бъде разположена на бронетранспортьорите „Страйкър“ (Stryker), които са част от механизираните бригади на армията на САЩ.
 

 
Военно видео
14.05.2016, 23:02

 

 

„Парад. Территория Победы“ - програма „Военная приемка“ на руската военна телевизия „Звезда“

 
В Европейския танков биатлон победи Германия
14.05.2016, 22:18
Европейски танков биатлон в рамките на НАТО се състоя в американската база от 8 до 12 май в Германия, съобщиха специализирани издания. Конкурсът „Най-добър танков взвод в Европа” (Strong Europe Tank Challenge) е проведен в базата на учебния център на американската армия в Графенвьоре.В съревнованието са привлечени танкисти от Германия, Дания, Полша, Италия, САЩ и Словения. Прави впечатление отсъствието на Великобритания, Гърция, Испания, Турция, Франция, Холандия и новите членки като България, Румъния, Чехия. Камерният състав на участниците поставя под съмнение популярността на състезанието.
В крайното класиране на биатлона първото място е заето от отбора на Германия, на второ е Дания, а на трето се нарежда Полша. И трите отбора се представили с Leopard 2 от различни модификации.
В руския танков биатлон в Алабино през 2015 г. участваха 39 екипажа от 13 страни от 4 континента: Ангола, Армения, Венецуела, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Кувейт, Монголия, Никарагуа, Русия, Сърбия и Таджикистан. Те учредиха Международна федерация по танков биатлон, която бе бойкотирана от страните от НАТО. - Още за руския танков биатлон
 
Започнаха изпитанията на руския ударно-разузнавателен БЛА "Орион"
14.05.2016, 20:57
В летателно-изследователския институт „Громов” (Жуковски, Подмосковие) са започнали изпитанията на ударно-разузнавателния БЛА с голяма продължителност на полета "Орион", съобщава РИА Новости.
БЛА "Орион" е разработен от компанията "Кронштадт" по заявка на МО на РФ (програма „Иноходец“). Съответният договор е сключен през октомври 2011 г. Първоначално се е планирало създаването на самолет с маса около 1000 кг, но впоследствие теглото е нараснало до 1200 кг.
Предполагаема продължителност на полета на апарата е не по-малко от 24 часа, а височината – около 8000 метра. Полезният товар е до 300 кг. - Още БЛА
 
Връчиха награди за успешното приключване на модернизацията на авиобаза Безмер
14.05.2016, 20:25
Военнослужещи и цивилни служители бяха наградени за постигнати отлични резултати в реализирането на проекти по Програмата за инвестиции в сигурността на НАТО (NSIP), съобщава Пресцентърът на МО.
Церемонията се състоя днес в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната днес, 14 май 2016 г. Поводът е успешното приключване на модернизацията на базата за предно разполагане Безмер, която беше официално открита на 25 март 2016 г. „Реализирането на подобни проекти е сложна задача.
Резултатите от тях са свързани с развитието на способностите на Българската армия“ – това каза д-р Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната, който връчи наградите. По думите му – програмата NSIP има голямо бъдеще и по нея тепърва предстои да се изпълняват много проекти.
*******
В периода 2014 – 2016 г. в авиобаза Безмер бяха реализирани проектите по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) „Удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане", „Осигуряване на местостоянка за стратегически и тактически транспортни самолети" и „Осигуряване на карго терминал". В тях са вложени близо 62 364 925 лева (без ДДС), от които над 7 387 000 лева по програми на Министерството на отбраната и 54 977 923 лева - от общите фондове на НАТО по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP). Целта на модернизацията бе летището да придобие пълна оперативна съвместимост със стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация.
 
НАТО ще открие център за борба с тероризма в Тирана
14.05.2016, 16:20
НАТО взе решение да открие в Тирана изнесен напред комуникационен център за борба с тероризма и за предотвратяване на разрастването на радикални групировки на територията на Сирия и на Ирак, съобщава “Албаниан дейли нюз”.
Министърката на отбраната Мими Кодхели заяви, че 28-те страни са одобрили направеното по-рано предложение от албанските власти за създаване на територията на страната на такъв център на алианса.
Основната му задача ще е да осигурява по-добра комуникация между страните-членки за „разбиране на причините за радикализирането на гражданите“ и предотвратяване на това явление. Центърът ще помага в борбата с екстремизма и тероризма.
 
Fox News: Във ВВС на САЩ търсят резервни части от гробищата за самолети
14.05.2016, 16:14
B-1Многобройни и постоянни съкращения в бюджета за нуждите на американските ВВС довели до остра липса на професионален личен състав и техника, налага се резервни части за самолетите да се търсят на „авиационни гробища” от бракувани машини или в музеи на авиацията, съобщи телевизия Fox News. По информация на телевизията, сега на ВВС на САЩ не им достигат не по-малко от 700 пилоти и 4000 авиационни специалисти, способни да поддържат самолетите в необходимото състояние.
„Изморен е не само личният състав – цялата авиация се измори. Ние имаме 20 самолета, но само 9 от бомбардировачите могат да излетят” – заявил за телевизията мастер-сержант Брюс Пфромър от авиобаза „Елсуърт” в Южна Дакота, където се намира 28-а авионосна ескадрила стратегически бомбардировачи В-1.
Средната възраст на американските военни самолети е 27 години. От времето на края на войната в Персийския залив, числеността на личния състав на ВВС на САЩ е намалял с 30%, броят на самолетите – с 40%, а броят на изтребителните ескадрили – с 60%.
„За 10 г. ние наполовина съкратихме финансирането на програмите на ВВС” – заявила капитан от авиацията Елизабет Джардинг.
Съкращенията във финансирането, според телевизията, започнали преди три години, в резултат на което ВВС започнали масово да уволняват личен състав. Тези, които останали, трябвало да работят допълнителни смени административна работа, вместо да летят.
За недостига от личен състав във ВВС признаха и от Пентагона. Например през март генерал-лейтенант Джеймс Холмс съобщи, че във военната авиация на САЩ не достигат 500 пилоти за изтребители. Тогава Холмс отбеляза, че сега в САЩ има 54 действащи ескадрили, а по време на войната в Персийския залив (1990-1991) те били над 100.
По-късно началникът на щаба на американските ВВС по операциите генерал-лейтенант Джон Реймън заяви, че готовността на подразделенията от ВВС за всички видове бойни операции е под 50%.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
”Военен Шенген” в НАТО предлага американски генерал
14.05.2016, 16:09
ген. Бен ХоджисЕвропейските членки на НАТО да създадат режим на "военен Шенген" предложи командващият сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис, цитиран от ТАСС.
Американският генерал е участвал в Талин в международна конференция под наслов "Създавайки нова норма". Тя е посветена на паметта на бившия естонски президент Ленарт Мери, предава БТА.
"Необходимо е това, което бих нарекъл "военен Шенген" – е казал ген. Ходжис, пояснявайки - сега ми е необходима една седмица, за да получа разрешение за прехвърляне на сили от Германия в Полша. И две седмици - за разрешение да прехвърля сили през територията на Чехия".
Литовският външен министър е подкрепил генерала; такъв режим според него трябва да бъде създаден в най-скоро време.
Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви на конференцията, че източният фланг на НАТО трябва да стане равнозначен на западния по отношение на безопасността.
"Сега виждаме, че в НАТО съществуват различни статути за безопасност на страните, влезли в алианса след 1999 г., и тези, които и преди това са били негови членки. Ние искаме на срещата на високо равнище на НАТО (във Варшава на 8 и 9 юли) всички страни да имат еднакъв статут", е заявил полският министър.
Зам.-генералният секретар на пакта Александър Вършбоу каза, че НАТО е изправен пред заплахи на изток и на юг, а стратегията му трябва да "работи на 360 градуса".
Балтийските страни и страните от Източна Европа неведнъж са казвали, че на срещата на пакта във Варшава ще поставят въпроса за постоянно присъствие на НАТО в региона, отбелязва ТАСС.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Ботсвана купува изтребители Gripen
14.05.2016, 14:59
Saab JAS-39C/D GripenКомандването на ВВС на Ботсвана е взело решение да закупи партида нови шведски изтребители Saab JAS-39C/D Gripen. Общата стойност на сделката е от 16 до 18 милиарда ботсвански пули (около от 1.45 до 1.63 милиарда долара), като доставката на самолетите трябва да бъде извършена за 2-3 години.
Според ботсванското списание "The Business Weekly & Review" правителството планира да закупи 16 изтребителя JAS-39C/D.
Междувременно прес-секретарят Линда Бенгтсон на шведската агенция за отбранително сътрудничество е потвърдила за водените преговори с Ботсвана за продажба на изтребители Gripen, но е уточнила, че става въпрос само за осем самолета JAS-39C/D.
С новите изтребители ВВС на Ботсвана ще заменят сега намиращите се въоръжение остарели изтребители Northrop/Canadair CF-5A/CF-5D, придобити през 1996 г. от излишъците на канадските ВВС.
Източник: http://www.pan.bg/
 
САЩ започнаха да строят полската част от щита ПРО в Европа
14.05.2016, 13:07
САЩ и Полша започнаха да изграждат военна база, която е част от американската противоракетна система в Европа, предадоха Франс прес и ТАСС.
По-рано тази седмица влезе в действие компонент от системата, разположен на румънския бряг на Черно море.
Базата в с. Реджиково, в Северна Полша, ще приеме 24 ракети-прехващачи СМ-3. Инсталацията ще бъде вградена в по-големия проект за противоракетен щит на НАТО, който включва разположени в Испания американски кораби, радарна станция в Турция, и команден център в германския град Рамщайн
Реджиково е на около 250 км от руския анклав Калининград. Очаква се базата да бъде в оперативна готовност през 2018 г. Тя ще бъде оборудвана и със системи за противовъздушна отбрана и именно това може да бъде прието от руснаците като следваща стъпка в обкръжаването на територията им, отбелязва АФП.
В церемонията вчера американският зам.-министър на отбраната Робърт Уърк и полският министър на отбраната Антони Мачеревич заявиха, че базата има за цел да прехваща балистични ракети, изстреляни от Близкия изток и най-вече Иран, и не е насочена срещу Русия.
"Искам ясно да заявя, че тази система е с отбранителен характер. Тя не е насочена срещу Русия, нито има за цел за съкрати нейния възпиращ потенциал", увери американският зам.-министър.
Жители на полското село Реджиково и на съседни райони протестираха срещу такъв обект в близост до домовете им. Няколко десетки души се събраха недалеч от церемониите за първата копка
"Не искаме да седим върху буре барут", "Реална заплаха за сигурността на региона", гласяха надписи на техните плакати.
Аргументът, че противоракетният щит и базата в Реджиково са отбранителна система и «не са насочени срещу Русия» разви вчера и външният министър на Полша Витолд Вашчиковски.
Но в интервю за държавната агенция ПАП той прикани «да се откажем от сътрудничеството с Русия при решаването на международните проблеми и да се върнем към традиционните методи на защита на територията на страните членки на НАТО».
Полският външен министър обвини Русия, че иска районът на Централна и Източна Европа да остане "сива зона" с неясен статут на сигурността, където няма войски на НАТО.
В Русия зам.-председателят на държавната Дума Сергей Железняк (от партията на Путин «Единна Русия») вчера заяви: «Нашата страна неведнъж е изразявала възмущение и безпокойство във връзка с разрастването на американската система за ПРО в Европа».
«И както и да се опитва «партията на войната» в САЩ и в ред страни от Европа да завоалира своите антируски цели, тази система представлява заплаха за сигурността на Русия», е казал Железняк, цитиран от ТАСС.
Президентът Владимир Путин също подчерта вчера, че вижда в т.нар. противоракетен щит заплаха за страната си. - Още ПРО
 
Една дълго премълчавана истина за българската морска мина Б-38
14.05.2016, 10:34

- Първа мина, на вода! - командваха от мостика.
Започна се. Минна постановка с цел проверка. Налагаха я отклоненията от зададената дълбочина, при поставянето на този образец мини. Бяхме подготвили, без средствата им за възпламеняване и взривяване, 30 (тридесет) бойни мини. Командите следваха една след друга в ритъм, осигуряващ минния интервал.
От една година в базата се провеждаха редовни тренировки по минопоставяне. В строя се беше завърнал първият, доработен в минен заградител, малък десантен кораб. С неговото пристигане започнаха и тренировките. Обикновено ги  съчетаваха с тези на тралчиците (миночистачите). Тези мини, дето сега ги поставяхме, тралчиците почти никога не откриваха. Вадеха ги после, след тренировката.

В повечето случаи се установяваше, че корпусът на мината е бил на по-голяма дълбочина от зададената и контактните тралове не са успявали да го захванат. Това се повтаряше почти при всяка тренировка. Имаше ли причини за това? Имаше ли и виновни? Виновни винаги има. Във войската винаги се търси и се намират виновни.......Прочети още

 
Министър Ненчев отговаря на въпроси за договора с Полша за ремонт на двигатели за МиГ-29
14.05.2016, 09:30
НенчевВчера след повече от двучасов престой в Следствения отдел към Софийската градска прокуратура, министърът на отбраната Николай Ненчев каза пред журналисти, че е бил призован във връзка с договора с Полша за ремонт на шест двигателя за изтребители МиГ-29, съобщава БТА.
Това е една предварителна проверка на прокуратурата. В продължение на повече от два часа дадох изчерпателни отговори на всички въпроси, посочи Ненчев, като добави, че е спокоен за всичко, което е направил. Още веднъж искам да потвърдя, че това за мен и за колегите, за правителството беше геостратегически избор, каза министърът. Той не намира нищо нередно и е спокоен.
На въпрос дали има нови доказателства или данни и защо е бил извикан днес, министърът отговори, че такива няма и напомни, договорът е бил одобрен от Министерския съвет, а впоследствие и ратифициран от парламента. Попитан дали е имало въпрос, който да му се е сторил странен или неуместен, Ненчев отговори, че и такива е имало, но не поиска да ги коментира, защото това е предварителна проверка, не е образувано досъдебно производство и той се надява, че всичко ще бъде наред.
По чий сигнал е проверката министърът не можа да каже, защото не е бил информиран, но предположи, че става въпрос за засегнати интереси, каквито, по неговите думи, не са малко в този случай.
Радан Кънев, който придружаваше министъра, посочи, че е в професионалното си качество като адвокат и има пълномощно по преписката с права да консултира Ненчев. Фактът, че съм добре запознат с темата, само помага на професионалната ми работа, посочи Кънев. Нека да не даваме такива квалификации, коментира Радан Кънев въпроса дали става дума за политическа поръчка. Искаме да дадем възможност на прокуратурата да си свърши работата. Да изразим надежда, че тя няма да бъде инструмент на политическа поръчка, каза Кънев и добави, че към момента няма основания да се твърди за такава поръчка.
По думите на Кънев няма данни за нищо нередно. Министърът Ненчев допълни, че става въпрос за междудържавен договор, а не за договор между министерството и частна фирма. Така че, според него, не би следвало да има каквото и да е безпокойство и в този смисъл.
Ненчев каза, че не е бил изненадан, по думите му тези проверки проверки продължават от известно време и не само към него, а и към някои от заместник-министрите и други хора, които са имали отношение, но всички са "изключително спокойни". Попитан за цената, качеството или за избора на изпълнител става въпрос, министърът отговори, че е за избора, като по думите му цената почти не са коментирали, но тя е очевидна - много по-ниска от цената на РСК "МиГ".
*******
Председателят на Борда на Директорите на ТЕРЕМ ЕАД Стоил Яков обяви, че подава оставка. Той е уведомил за това принципала си - министърът на отбраната, съобщава КРОСС.
Единствената причина за оставката е политическата му връзка с ДСБ, признава Яков.
"Като председател на предизборния щаб на ДСБ, пред мен стои отговорната задача да подготвя партията за предсрочни парламентарни избори. Не искам с присъствието си в ТЕРЕМ да дам повод на кафявите медии да компрометират успешната работа на дружеството", добавя той.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Открити пукнатини във фюзелажа на френски А400М
14.05.2016, 09:21
А400МAirbus Group SE ще замени някои компоненти от фюзелажите на немските А400М по време на редовните технически прегледи и дораборки, след като на френски самолет от този тип бяха открити пукнтини, съобщават от МО на Германия. Работите по замяната на компонентите на трите немски А400М ще отнеме до седем месеца и те ще бъдат извършени по време на модифициране им, информира Бенедикт Цимер, който оглавява департамента по аквизиция на МО. Според немските ВВС А400М не отговарят на някои от изискванията при десантиране на хора и товари, както и при медицинска евакуация, което налага доработване на самолетите.
Концернът Airbus трябва да изработи подробна програма за справяне с многобройните проблеми, които съпътстват производството на А400М, довели до значително изоставяне в графиците за доставка.
Airbus е потвърдил, че през 2011 г. е установен проблема с поява на пукнатини в един от компонентите, изработен от алуминиева сплав, но той не засяга безопасността на полетите. Постигнато е съгласие с операторите на А400М този компонент да бъде заменен по време на планираните технически прегледи и доработки.
Германия е поръчала 53 А400М, но закъсненията в доставките безпокоят военните. Разглеждат се редица алтернативни решения, като например съвместно с Франция закупуване на C-130J или C-17 или удължаване срока на служба на остарелите вече самолети Transall до 2021 г.
„Към момента въпросът за отказване от програмата за придобиване на А400М не стои на дневен ред”, коментират от МО. - Още за А400М
Източник: http://www.pan.bg/
 
61 години от подписването на Варшавския договор
14.05.2016, 00:10
На 14 май 2016 г. се навършват 61 години от подписването на „Варшавския договор за дружба, сътрудничество и взаимопомощ”.
В този съюз влизат страните от тогавашния социалистически лагер - Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Целите на договора провъзгласяват осигуряването на безопасност на страните-участнички и поддържането на мира в Европа.
По онова време Организацията на Северноатлантическия договор - NATO, създадена през 1949 година, съществува вече цели 6 години. Последната, предизвикваща капка за обединение на социалистическите страни във военен съюз става приемането в Алианса на ФРГ, правителството на която било обявено за "единствен представител" на целия немски народ в международните работи.
Варшавският договор е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока.
Държавите-участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й, и да разрешават всички спорове с мирни средства. Държавите се задължават и да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях.
Висш ръководен орган на съюза е Политическият консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народно събрание ратифицира договора, който след предаване на ратификационните грамоти влиза в сила на 5 юни с.г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, а шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на Варшавския договор, въоръжените му сили неведнъж постигат целите си с методи, различни от мирните.
През 1956 г. Съветският съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните-членки на Варшавския договор (без Румъния) изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаването на условия за демократично развитие на чехословашкото общество.
По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на военния паритет между Източна и Западна Европа.
На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за Варшавския договор
 

 
САЩ искат оръжие за Либия
13.05.2016, 21:57
Правителството на САЩ е готово да разхлаби забраната за износ на оръжие за Либия, в опит да помогне на младото правителство на националното единство да се пребори с групировката "Ислямска държава" в африканската страна, предаде АФП, позовавайки се на американски дипломати и официални лица.
Според плановете за подкрепа на САЩ ООН може да свали ембаргото, въведено от Съвета за сигурност през 2011 г., по време на неуспешен опит на бившия лидер Муамар Кадафи да потуши народно недоволство.
"Ако либийското правителство изготви подробен и последователен списък на нещата, които му трябват, за да се бори с ИД и ако отговаря на всички изисквания за падане на ембаргото, мисля че членовете на Съвета ще разгледат много сериозно това искане", заяви високопоставен източник от американската администрация.
 
Последната битка от Втората световна война
13.05.2016, 21:38
На 30 април Хитлер се самоубива. На 2 май Берлин е превзет от Съветската армия. На 8 май адмирал Дьониц подписва безусловната капитулация на Германия. Руснаци, американци, англичани и французи спират военните действия. Продължават да воюват само българите.
На 3 май на сражаващите се в Австрия български части става известно превземането на Берлин и искат от противопоставящите им се германски военни части да сложат оръжието си и да се предадат в плен. Командирът на 68-а германска дивизия щурмбанфюрер Мариус Гьослер отказва и заповядва да се открие огън срещу българските военни части.
Това става в околностите на градчето Фьолнермант, което е на австрийска територия, но след аншлуса от 1938 г. германците я смятат за част от хинтерланда. Завързва се сражение, при което и двете страни дават жертви.......Прочети още
 
Руският Черноморски флот празнува 233-а годишнина
13.05.2016, 21:02

Руският Черноморски флот в петък (13 май) празнува 233 години от създаването си, съобщи ТАСС.
Тази година флотът ще получи повече нови кораби и подводници от останалите флотове. Подводният му компонент ще бъде оборудван напълно с шест нови подводници по проект 636.3.

Ще има и три нови патрулни кораба, като първият – „Адмирал Григорович“, вече отплава от Ленинград и се очаква да пристигне в черноморското пристанище Севастопол в края на месец май.
Днес корабите на Черноморския флот и Каспийската флотилия „уверено изпълняват задачите си, като гарантират сигурността на региона в югозападното стратегическо направление“, каза новоназначеният главнокомандуващ на Руските военноморски сили адмирал Владимир Корольов. - (видео)
Генералният щаб на руските въоръжени сили подготвят данни за броя на новите кораби, от които се нуждае Черноморският флот съгласно новата програма за държавно въоръжаване.
По-рано съветникът на началника на руския Генерален щаб Игор Касатонов каза пред ТАСС, че събитията в Крим и Сирия са доказали нуждата Черноморският флот да се развива.
„Ако бъдат извършени удари по цели в Сирия от Каспийско море, Черноморския флот, ако му бъде поставена подобна задача, може да стреля чак до района на Персийския залив и дори по-далеч“, каза Касатонов. - Още за ЧФ
Източник: http://bg.rbth.com/

 
Русия и Индия се договориха да разработват изтребители пето поколение
13.05.2016, 20:48
Т-50Договорът за опитно-конструкторските дейности по проекта за руско-индийски изтребител FGFA вече е съгласуван и ще бъде подписан в близките месеци. Това предаде в четвъртък (12 май) индийският вестник „Трибюн“ (The Tribune), като цитира източник от военното министерство на страната, съобщи lenta.ru.
Споразумението се отнася до втория етап от работата над изтребителя FGFA. Първият договор за разработката на техническия облик на машината бе подписан през 2010 г. и приключи през юни 2013 г. Стойността му бе $295 млн. След него в продължение на повече от две години протече съгласуване на условията за по-нататъшна работа над самолета.
По договор през втория етап опитно-конструкторските дейности ще стартират в пълен мащаб, което ще позволи да се разработи изтребител, който отговаря на исканията на индийската страна. Размерът на сделката, чието изпълнение се очаква да продължи седем години (включително три преди първия полет на машината) се оценява на $4 млрд.
FGFA е базиран на руския изтребител от пето поколение Т-50, създаден от ОКБ „Сухой“ в рамките на проекта ПАК ФА. Според предишни оценки делът на Индия в структурата на работата по създаването на FGFA ще достигне 40% (първоначално се очакваше той да бъде само 13%). Делхи повдигна над 40 изисквания, включително да бъдат използвани най-новите руски двигатели, да се обезпечи крайцерска свръхзвукова скорост, да има бордови радиолокационен комплекс с кръгов обзор и др.
Общо индийските ВВС имат интерес да закупят около 200 такива изтребители.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Путин проговори за противоракетния щит в Румъния
13.05.2016, 20:00
ПутинСпоред президента на Русия Владимир Путин, въвеждането на системи на ПРО на НАТО в Румъния усложнява международната обстановка около Русия, съобщава ТАСС. „Разполагането на ПРО на САЩ в Европа не е защита, а нарастване на ядрения потенциал”, заяви той. „Русия е принудена да мисли как да се справи със заплахата за националната си сигурност от разгръщането на НАТО“, каза Путин. „Създаването на условия за нарушаването на договора за ракетите със среден обхват предизвиква загриженост. Русия няма да се впуска в надпреварата във въоръжението, но плановете по превъоръжаването на армията ѝ ще се коригират според заплахите“, добави той.
Според него създаването на такива системи продължава, въпреки отсъствието на ядрена заплаха от страна на Иран.
По-рано Пентагонът заяви, че системата за противоракетна отбрана (ПРО), която Съединените щати разположиха в Европа, не е предназначена да противодейства на междуконтиненталните балистични ракети на Русия. Путин изтъкна, че не вярва на това твърдение.
"Като използват своите възможности в световните средства за масова информация, те (САЩ) все още могат да заблудят някои хора, че тази система не заплашва Русия и че това е само отбранителна система. Но присъстващите на това заседание не могат да бъдат заблудени. Нищо подобно, това не е отбранителна система, това е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесен на периферията", каза Путин. Той поясни, че под думата периферия визира Източна Европа.
"Преди няколко години в един глас нашите опоненти говориха за това, че системата за противоракетна отбрана е нужна на нашите партньори на Запад, в Европа и САЩ, за предотвратяване на ракетните и ядрените заплахи от страна на Иран. А къде са сега тези ядрени заплахи от страна на Иран?", попита Путин. - (видео)
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Футболните отбори на армиите на България и Сърбия не излъчиха победител
13.05.2016, 16:55
В изпълнение на плана за двустранно военно сътрудничество с Република Сърбия вчера в гр. Карлово се проведе втората приятелска футболна среща между представителните отбори на въоръжените сили на Република България и Сръбската армия, съобщава КСВ.
Преди футболната среща гостите от Сърбия разгледаха спортните съоръжения на 61-ва механизирана бригада и туристически комплекс „Старинно Карлово” в града.
На мача присъстваха бригаден генерал Зоран Лобур - командир на 4-та общовойскова бригада от състава на Въоръжените сили на Република Сърбия, бригаден генерал Михаил Попов - заместник-командир на Сухопътните войски на Българскат аармия и бригаден генерал Груди Ангелов - командир на 61-ва  Стрямска механизирана бригада – Карлово.
Отборите бяха изведени на футболното поле от Царица Роза на Карлово за 2015 г. Карина Димитрова, съпроводени от децата от ФК „Васил Левски“ – Карлово – бъдещите надежди на българския футбол. След официалната церемония по откриването, която се проведе на градския стадион „Васил Левски” в Карлово под звуците на сръбския и българския химни, изпълнени от военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада, бе даден и първият съдийски сигнал от Царицата на розите.
Срещата бе открита от заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, който изрази задоволство и благодари на бригаден генерал Лобур за създадената организация и добрите условия за провеждане на предишната среща по време на тяхното домакинстване. Той посвети срещата на Деня на храбростта и Празник на БА – 6 май и пожела на участниците да проявят спортсменски дух в оспорваното съревнование. „България и Сърбия са добри съседи и партньори на военното и спортно поприще, а след тази среща се надявам, че ще бъдем вече и добри приятели. И нека по-добрият отбор победи!“ каза в заключение бригаден генерал Попов.
Футболната надпревара беше изпълнена с емоции и напрежение до самия край. След оспорвана борба на футболното поле, показани умения, професионализъм и спортен хъс, приятелската среща - реванш завърши при резултат 1:1.
Накрая отборите си размениха за спомен спортни тениски и шапки и завършиха с обща снимка.
 
Катастрофа с турски хеликоптер AH-1 Cobra
13.05.2016, 12:04
АН-1Турски боен вертолет Bell AH-1 Cobra се е разбил днес в източната провинция Хакари. Хеликоптерът е бил изпратен в район на въоръжен сблъсък между турските сили за сигурност и бойци от кюрдската работническа партия (КРП).
Военният хеликоптер е излетял в 4:50 ч. местно време, а час по-късно се е разбил вследствие на внезапно възникнал технически проблем. Двамата пилоти за загинали.
В боевете с кюрдските бойци са загинали други шест турски военнослужещи.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Нови хипотези за целите на мисиите на секретната мини совалка Boeing X-37
13.05.2016, 10:24
Х-37Експерти от САЩ са назовали възможните цели на полета на американската мини совалка Boeing X-37 (X-37B Orbital Test Vehicle или OTV). Времетраенето на мисията на военната мини совалка достигна 1 г. по информация от сайта Space.com.
Експертите са били стигнали до мнението, че мини совалката е предназначена за отработване на технологии за унищожаване на космически спътници, а една от целите е да се провери икономическата ефективност от подобни действия сравнено с ракетни средства за ликвидация.
От ВВС на САЩ не разкриват целите на полета на Boeing X-37. Официално се съобщава, че мини совалката и НАСА ще изпитват йонен ракетен двигател, а също така в рамките на проекта METIS (Materials Exposure and Technology Innovation in Space) агенцията ще изследва влиянието на космическите условия върху перспективни материали.
Американската ракета носител Atlas V (с руски двигатели) изведе на орбита Boeing X-37, който по външен вид прилича на апаратите от серията Space Shuttle, на 20 май 2015 г от космодрума Ванденберг. Тогава РН изведе в космоса и 10 спътника CubeSat, между които КА LightSail на слънчеви платна.
Boeing X-37 е способен да излиза на орбита и да се приземява по същата схема като апаратите от Space Shuttle. Дължината на мини совалката е 8.83м , а размаха на крилата 4.6м.
Дейностите по създаването на X-37 започват през 1999 при съвместни усилия на НАСА и Boeing. Предполага се, че мини совалката ще се използва за ремонт на околоземни спътници на височини до около 700 км. Но през 2004 програмата е засекретена и предадена на DARPA. От тогава бюджета свързан с Boeing X-37 е засекретен.
В разпореждане на ВВС на САЩ, както се предполага, има два Boeing X-37, които в периода 2010-2012 направиха три успешни полета. Като най-продължителният започнал през 2012 продължи 675 денонощия. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Пентагонът: Системата за ПРО в Европа не може да прехваща руски МБР
13.05.2016, 10:02
От Пентагона са заявили, че системата за противоракетна отбрана (ПРО), която САЩ разполагат в Европа, не е разчетена за противодействие на руските междуконтинентални балистични ракети (МБР).„Кооперирането с Русия е важно за регионалната стабилност и глобална сигурност. Ние също така уверяваме Русия, че нашата ПРО в Европа не е способна да прехваща руските МБР” – заявили от военното ведомство на САЩ.
Там също така отбелязали, че възможностите на ПРО са ограничени и не са предназначени за борба с големите и сложни ядрени сили на РФ. Повторени са твърденията, че целта е да се противодейства на ракетната заплаха от Иран.
В друго изявление на Пентагона се отбелязва, че ракетната инсталация в румънското Девеселу не може да изстрелва нападателни крилати ракети.
 
Boeing: ВМС на САЩ имат необходимост от още 100 изтребителя F/A-18E/F Super Hornet
13.05.2016, 09:08
F/A-18ВМС на САЩ не крият, че имат необходимост да придобият още палубни изтребители F/A-18E/F Super Hornet. На изслушване пред сенатската комисия по отбрана началникът на Оперативния отдел на ВМС адмирал Джон Ричардсън е заявил, че палубната авиация трябва да се попълни с от две до три ескадрили Super Hornet. Това най-общо означава, че още около 24-36 изтребител-бомбардировачи от четвърто поколение трябва да бъдат придобити, преди новите F-35 Joint Strike Fighter постъпят масово на въоръжение. Плановете на ВМС са за общо 750 самолета F/A-18.
Официално за фискалната 2017 г. (започваща на 1 октомври) ВМС настояват да придобият допълнително още два самолета от този тип, а през 2018 – още 14. Според редица източници ‘неофициалните’ искания само за 2017 са за допълнително 14 Super Hornet-а на ориентировъчна стойност 1.5 милиарда долара.
Според компанията-производител Boeing, ВМС реално имат необходимост от близо 100 изтребителя F/A-18, които да покрият оперативните изисквания на флота. А за поддържане на производствената линия е необходимо от завода на компанията в Сейнт Луис да излизат по два Super Hornet месечно.
Boeing води активни разговори с редица потенциални чуждестранни купувачи. От особено значение е сключване на договор с Кувейт за продажба на 28 самолета F/A-18E/F Super Hornet, за да се поддържа стабилно производство до 2020-те години. - Още за F/A-18
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Русия пристъпва към създаването на ракетния влак „Баргузин“
12.05.2016, 22:04
Русия пристъпва към създаването на отделни елементи от бойния железопътен ракетен комплекс (БЖРК) „Баргузин“, съобщи ТАСС в четвъртък (12 май), позовавайки се на източник от руския военно-промишлен комплекс.
„Конструкторската документация е изготвена и започва създаването на отделните елементи на комплекса, но все още няма конкретни срокове за завършването и въвеждане му на въоръжение“, съобщава източникът. По думите му яснота за сроковете ще има чак към 2018 година.
През 2014 г. командващият Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) Сергей Караев съобщи, че в Русия, с решение на президента, ще бъде създаден боен железопътен ракетен комплекс „Баргузин“, чието ескизно проектиране вече е завършено. Предшествениците на „Баргузин“ – съветските железопътни ракетни комплекси – бяха снети от въоръжение през 2005 г. Договорът за съкращаване на стратегическите оръжия не забранява създаването на подобно въоръжение, отбелязва „Взгляд“.
Преди време бе съобщено, че един състав на „Баргузин“ ще носи шест междуконтинентални балистични ракети, разработени на основата на „Ярс“ и ще се равнява на полк. В дивизионния комплект на „Баргузин“ ще влизат пет полка. Въвеждането на комплекса в експлоатация се предвиждаше за 2019-2020 г.
През декември 2015 г. обаче стана ясно, че поради финансови затруднения крайният срок за  създаването на „Баргузин“ се отлага с една година до 2020-та. - Още за БЖРК
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Ударният самолет AC-130 – поглед от вътре
12.05.2016, 21:05
АС-130AC-130 е разработен от Lockheed през 60-те години за авиационна поддръжка на СВ над бойното поле (първият самолет е приет на въоръжение в САЩ през 1968 г.. От тогава са пуснати голямо количество модификации – една от последните е самолетът AC-130U Spooky II.
AC-130 е създаден на база на ВТС C-130 Hercules и външно почти не се отличава от него. За първи път AC-130 са използвани във Виетнамската война, а по-късно са използвани във войната в Персийския залив и сега срещу ИД в Близкия Изток.
Въоръжението на AC-130U Spooky II се състои от 25 мм автоматично скорострелно оръдие GAU-12/U, 40-мм оръдие L60 и 105-мм гаубица М102.
AC-130U Spooky II е снабден със съвременна компютъризирана прицелна система, в която влизат РЛС, телевизионен и термовизионен прицели, както и РЛС с АФАР, използвана за откриване на цели на голямо разстояние. Това позволява да се използва въоръжението денонощно и при всякакви атмосферни условия.
Екипажът се състои от 13 човека – двама пилота, щурман, оператор на бордните системи на авиовъоръжение, оператор на системата за РЕБ, борд инженер, оператор на ТВ камерата, оператор на ИЧ апаратура, петима стрелци. Цената на един AC-130U Spooky II е 190 милиона долара.
Учебният полет, показан във видеото, е извършен в на алото на май в близост до военновъздушната база Hurlburt Field (щтат Флорида). - Още а АС-130
Източник: http://www.pan.bg/
 
Министър Ненчев иска по-високи военни заплати, депутатите чакат разчети
12.05.2016, 20:55
НенчевМотивацията на военнослужещите е била един от въпросите, който е обсъждан днес от депутатите в Комисията по отбрана с министъра на отбраната Николай Ненчев. На този етап не е приемливо войнишката заплата да бъде 609 лв., смята министърът. Той се надява военните възнаграждения да се вдигнат. Един от начините е повишаване на коефициента, с който се умножава базата, чийто размер се определя всяка година в Закона за държавния бюджет.   
В предложенията на МО за промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които са публикувани на сайта на ведомството има две новости по отношение на военните заплати. Първата е размерът на основното месечно възнаграждение да се определя с акт на министъра на отбраната, а не на Министерския съвет, както е сега. Втората е в коефициентите. Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България, като месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата. Така е записано и сега в закона. Новото е в коефициентите: за офицери - не по-малко от 2,3, сега е 2,2; за офицерски кандидати и сержанти - не по-малко от 1,9, сега е 1,75; за войници (матроси) - не по-малко от 1,7, сега е 1,6.
Идеята е коефициентите да се изравнят, както е в Закона за МВР. И съответно да се пренасочат средства, ако, разбира се, има средства в бюджета, както стана ясно от думите на министъра. Депутатите от комисията са го подкрепили. Все още няма яснота за разчетите. Според министъра проблемът с набирането на кадри е най-вече в Южна България и в конкуренцията на пазара на труда. Направено е било проучване, което показва, че хората предпочитат по-големите заплати, което, както казва министърът, е напълно обяснимо. Освен това той потвърди усилията на министерството за запазване на всички социални придобивки на военнослужещите и техните семейства, включително до 20 заплати, като еднократно парично обезщетение при уволнение в зависимост от прослужените години, възможността за ранно пенсиониране, за което е получено съгласие от комисията и др.
Очаква се в близко бъдеще да има среща с финансовия министър, за да се изложат тези виждания. Ако зависи от мен, отговори на въпрос министър Ненчев, нека заплатата да стане и 2500 лв., защото тези хора заслужават много повече от това, което получават. Според него, обществото трябва да прояви разбиране. Оптимизмът му идва от отношението на народните представители по този въпрос.
На 1 юни Съветът по отбрана ще заседава по една точка – кадровата политика, съобщи още министърът. Надявам се, каза той, да получим конкретни доклади, за да видим къде са проблемите и как бихме могли да стимулираме военнослужещите. Разчетите ще бъдат обсъждани и на заседание на Комисията по отбрана. След това, посочи министърът, съм поел ангажимент да направя срещи с президента, премиера и финансовия министър.
Рапорти за напускане
Според заместник-председателя на Комисията по отбрана Валентин Радев има проблеми не само с набирането на професионално войници, но и стотици от тези, които са в строя подават рапорти за напускане. И той потвърждава, че причината е ниското заплащане. ПГ на ГЕРБ очаква от министъра разчети за стимулиране на военнослужещите.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Валентин Радев: Ще гледаме трите проекта за превъоръжаване заедно
12.05.2016, 20:52
РадевОт ГЕРБ искат трите инвестиционни проекта за превъоръжаване на Българската армия да се обсъждат заедно в комисиите и в парламента. Това каза Валентин Радев, заместник-председател на Комисията по отбрана.  Става дума не само за придобиване на нови изтребители и построяване на модулни патрулни кораби, които вече минаха през правителството и са в Народното събрание, но и за новата бойна машина на пехотата. Ние, подчерта народният представител, няма да обсъждаме първите два без третия.
Вчера е имало заседание между ръководството на Сухопътни войски и заместник-началника на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов по проекта бойната машина на пехотата, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. До няколко дни проектът ще бъде преработен, за да бъде подкрепен от парламента. Най-общо идеята е поетапното му реализиране, като на година се оборудва един батальон. Така процесът ще бъде финализиран в рамките на няколко години. Прогнозата на министъра е, че след консултациите във вторник с ПГ на ГЕРБ инвестиционните проекти ще бъдат внесени в Комисията по отбрана.
Другата добра новина е, каза министърът, че държавата си върна пловдивското предприятие за ремонт на авиационна техника "Авионамс", което се продаваше заради необслужван кредит към Корпоративна търговска банка (КТБ). Става дума за бившия ТЕРЕМ „Георги Бенковски”.  По този повод в комисията са коментирани възможностите за ремонт на наши самолети. Предстои в най-скоро време министърът да изпрати комисия, която да се запознае със състоянието на предприятието и какви ангажименти може два поеме.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Парламентарна подкрепа във връзка с промените за 68-ма бригада „Специални сили”
12.05.2016, 20:49
бригаден генерал Явор МатеевЕдната точка от дневния ред на днешното заседание на Комисията по отбрана бе за състоянието на Силите за специални операции.  Освен министъра на отбраната Николай Ненчев, депутатите изслушаха заместник-началника на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов и командира на 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев (на снимката). От думите на министъра стана ясно, че се подкрепят в тази част направените предложения за промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили.
Какво предлага Министерството на отбраната?
На пряко подчинение на началника на отбраната се дава бригада „Специални сили“. Това ще стане, след като депутатите гласуват предложените от МО промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Поправките са публикувани за обсъждане на сайта на военното ведомство. В момента бригадата е на пряко подчинено на командира на Сухопътни войски.
След окончателното приемане на промените чл. 60а на Закона за отбраната и Въоръжените сили, който се отнася за Българската армия, ще придобие следния вид: „Чл. 60а. (1) Българската армия е национална военна институция, основа на българските въоръжени сили. (2) Българската армия включва: 1. Съвместно командване на силите и военни формирования на пряко подчинение на командващия на Съвместното командване на силите; 2. три вида въоръжени сили: а) Сухопътни войски; б) Военновъздушни сили; в) Военноморски сили; 3.Бригада „Специални сили”.
Промяната в статута на посоченото военно формирование се изразява в извеждането му като отделна структура от Българската армия със статут на самостоятелно юридическо лице. Преподчиняването цели създаване на възможност за оптимизиране на командната верига и по-бързо изпълнение на внезапно възникнали задачи от бригада „Специални сили“, се отбелязва в мотивите към проекта.
В перспектива
На този етап говорим само за бригада „Специални сили”, отговори на въпрос министърът. Според запознати, се предвижда в перспектива изграждането и оборудването на Сили за специални операции.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Сухопътни войски участваха в тържествено честване на 140 години от Априлското въстание
12.05.2016, 15:30
Снощи в град Брацигово се проведе тържествена проверка-заря във връзка с честването на 140 години  от Априлското въстание във Брациговски въстанически пункт, съобщава КСВ.
Мероприятията започнаха с шествие на официални лица, военнослужещи от военно формирование 24490 - Асеновград с представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, жители и гости на Брацигово до мемориален парк „Априлци”, след което бе направена възстановка на събитията от Априлското въстание през 1876 г.  
След приемането на строя от заместник-командира на полка подполковник Тодор Некезов  бе проведен ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Васил Петлешков.
Тържествената проверка-заря започна с посрещане знамето на Априлци, произнасяне на слова и прочитане на поздравителни адреси.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите. Зарята приключи с празнични илюминации.
На честванията присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, заместник-управителите на област Пловдив и Пазарджик, представители на местната власт, представители на Българската православна църква, жители и гости на Брацигово.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Датското правителство ще препоръча закупуването на F-35
12.05.2016, 14:30
Ф-35Според редица източници датското правителство ще препоръча закупуването на поне 27 ‘стелт’ изтребителя F-35, които да заменят остарелите вече F-16. Дания би била 11-та страна, която ще придобие тези самолети пето поколение, присъединявайки се към САЩ, Австралия, Великобритания, Турция, Италия, Норвегия, Холандия, Израел, Южна Корея и Япония.
Изборът на правителството на намиращата се в малцинство Либерална партия е взето след интензивен обществен дебат, но може да бъде блокирано от Парламента, където опозицията е за налагане на бюджетни ограничения.
След решението на правителството следва 30-дневен период, през който отново ще се проведат обществени дискусии, като крайният брой изтребители може да бъде променен.
Ако тази информация бъде потвърдена, то препоръката на датското правителство ще е неуспех за Boeing, който стартира скъпоструваща кампания за маркетинг на F/A-18E/F Super Hornet, както и за европейския концерн Eurofighter Typhoon.
Трите компании са поканени да представят своите оферти, но според датската Консервативна пaртия Вашингтон е ‘посъветвал’ Lockheed и Boeing да не участват. Говорител на посолството на САЩ е потвърдил тази информация. Airbus Group, един от участниците в консорциума Eurofighter Typhoon, е заявил, че представители на компанията планират да присъстват и да участват в нареченият от него „прозрачен” обществен дебат. - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg/
 
Мобилният ракетен комплекс „Ярс – модернизираният вариант на комплекса „Топол-М”
12.05.2016, 13:08
РС-24Подвижният РК „Ярс” е резултат от модернизирането на комплекса „Топол-М”; целта му е да поразява стационарни стратегически обекти на противника с ракетите РС-24 (според класификацията на НАТО – SS-N-29).
Комплексът изпълнява задачи както на висшите управленски звена, така и самостоятелно. „Ярс” е на въоръжение в Ракетните войски със специално назначение и значително увеличава бойните възможности на Ракетните войски на Русия в преодоляването на перспективните комплекси на ПРО на противника.
Според специалисти „Ярс” е най-сериозното постижение на руската инженерна и научна мисъл. Той притежава уникална система за сигурност срещу възможни действия на екстремисти и терористи.
Многостепенната система за блокиране не позволява да се произведе несанкционирано изстрелване на ракетата дори терористите да са изпълнили целия комплекс от предпускови операции. Изстрелването е възможно само по команда от висшестоящия пункт за управление.
Основната единица в бойното използване на комплекса е полкът. Сред бойните агрегати на „Ярс” са: автомобил за бойно управление, автомобилът за свръзка МС-1, три специални пускови установки, пет автомобила за осигуряването на бойното дежурство, спомагателна техника за охрана на комплекса и обезпечаване на работата му.
Специалната пускова установка е създадена на базата на установката на комплекса „Топол-М” и е представлява осемосно шаси, произведено от завод в Минск. На него е разположено оборудването, което в автоматичен режим осъществява топографското свързване на установката, като се използва спътникова корекция.
Системата за бойното управление и свръзка, монтирана на „Ярс”, работи с принципно нови технически средства и позволява да се изстрелва ракетата от всяка точка на маршрута. Специалната пускова установка е снабдена с всичко необходимо за поддържането в транспортно-пусковия контейнер на зададените параметри на температурно-влажния режим, комплекта от апаратура за бойно управление и свръзка, системите за прицелване, автономното енергоснабдяване и др.
Установката не може да бъде открита от съществуващите средства на авиационното и космическото разузнаване.
Останалите автомобили са монтирани на четириосни шасита, произведени от същия завод. За охраната на специалната пускова установка се използва бронетехника. При необходимост се привличат вертолети.
Комплексът е снабден с междуконтиненталната балистична ракета МБР РС-24, с мобилно базиране. За разлика от РС-12МС, с която е въоръжен комплексът „Топол-М”, тази ракета има разделяща се глава и три автономни балистични ракети. Мощността на всяка от тях до 300 кг.
Общата бойна мощ на една ракета е приблизително еквивалентна на мощността на 45 атомни бомби, хвърлени над Хирошима. По бойни възможности РС-24 заема междинно положение между предшественицата й 15Ж65 и ракетата РС-20 „Воевода”.
Тази ракета, както и РС12МС, е тристепенна и в много отношения прилича на нея, с изключение на полезния товар, системата за управление и платформата за разделянето на бойната глава. Далечината на полета й според открити източници е до 11 хиляди километра. От центъра на Москва тя може да стигне до Маями и Сан Франциско в САЩ. Отклоняването на ракетата от целта не е повече от 150 метра…
Новата система за насочване и управление е автономна, с използването на последно поколение апаратура.
На ракетата е монтиран комплекс от специални средства за противодействие на системите на ПРО на вероятния противник. Той е унифициран с единната платформа, която се използва за разделянето на бойната глава. Тази платформа може да достави до целта до шест отделни бойни части на бойната глава, които могат да се насочват индивидуално.
Това според експерти е потвърдено по времето на изпитателните изстрелвания и свежда до нулата вероятността да бъде унищожена от съвременните средства на ПРО.
Още една конструктивна особеност – корпусът на ракетата и приборният отсек са защитени със специално покритие, което позволява съществено да се намали негативното въздействие върху изделието, включително влиянието на поразяващия фактор на ядрения взрив. - Още за „Ярс“
Източник: Издателство „Распер“
 
Западни медии: Огромна руска ракета от пето поколение ще елиминира защитата на НАТО и покоси Европа за секунди!
12.05.2016, 10:33
Русия се подготвя за изпитания на новата тежка междуконтинентална балистична ракета от пето поколение с шахтово базиране РС-28 „Сармат”, която трябва да смени Р-36М (по договора за СНВ е РС-20А „Воевода”, по класификация на НАТО е SS-18 Satan). По този повод Западът започна открито да нервничи, независимо от предвиденото за днес активиране на противоракетния щет на САЩ над Европа, пише Дейв Маджумдар в The National Interest.Русия се готви да изпробва изключително модерна ядрена ракета, способна да елиминира защитата на НАТО и да покоси за секунди голяма част от Европа, пише и "Дейли мейл".
Балистичната междуконтинентална РС-28 „Сармат“ взема 7 км за секунда и е в състояние да пробие противоракетния щит на алианса. Тя може да носи бойни глава от 40 мегатона, 2000 пъти по-мощна от бомбата над Хирошима. Ракетата с обсег 10 000 км може да достигне САЩ и да унищожи райони с размерите на Франция или Тексас, обяснява "Дейли мейл"
В замяната обаче ще има приемственост, тъй като „Сармат” ще наследи от „Воевода” качествено подобрен вариант на нейния двустепенен течногоривен двигател. Тенденцията по света е заменяне на ракетните течногоривни двигатели с твърдогоривни, те обаче имат по-малка мощност. Затова „Сармат” ще бъде стационарна, в момента се довършва първата пускова шахта на космодрума в Плесецк. През идващото второ тримесечие ще започнат нейните изпитания с „горещи” стартове.
Никъде не се сочат тегловни характеристики на „Сармат”, но се предполага, че масата й е в диапазона 120-150 тона, а само бойната й част е над 10 тона.
Новият ракетен комплекс се отличава от предишното поколение преди всичко със средствата за защита от ПРО на противника, преди всичко със суборбиталната си траектория и силно маневриращите хиперзвукови бойни блокове. Очаква се далечината на действие на комплекса да позволи на ракетите да достигнат САЩ не само по най-кратката траектория, но и през Северния и Южния полюс, заобикаляйки съществуващите системи зе ПРО, съобщава Mirror.
Пълна информация за възможностите на РС-28 засега липсва, обаче е известно, че приоритет в разработката на комплекса е отдаден на средствата за борба против ПРО. За да преодолее ПРО на противника, ракетата ще има двигатели с мощност почти като за извеждане на космически апарати в орбита около Земята. Изобщо „Сармат” ще може да извежда на орбита по-малки спътници без допълнителни доработки. Очаква се в края на срока на експлоатацията ракетите да бъдат използвани за извеждане в орбита на граждански космически апарати.
За „Сармат” се създават специални маневриращи хиперзвукови бойни глави Ю-71, способни да маневрират по наклон на траекторията и по курс. С отчитане на развиваната от тях скорост, те ще бъдат недостижими за поразяване както от съвременни, така и от перспективни средства за ПРО. Кръговото вероятно отклонение на такава бойна глава ще съставлява само 10 метра вместо 250 на съвременните, което ще позволи използването на комплексите дори в локални войни посредством кинетичната енергия на ракетата без ядрен заряд.
На земята шахтата на РС-28 ще бъде прикривана от комплекс за активна защита „Мозырь", който с помощта на пакет от 100 цеви ще изстрелва срещу приближаващата ракета на противника облак металически стрели и топчета с диаметър 30 мм (40 хиляди поразяващи елемента) с височина на изхвърлянето до 6 км – топчетата са предназначени за разрушаване на атакуващия боеприпас на малки височини, а стрелите – високо.
Началото на летателно-конструкторските изпитания на РС-28 „Сармат” са обявени за юли-август 2016 г. В случай, че те са сполучливи, се очаква ракетите да бъдат приети на въоръжение в края на 2018 г.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Страни от Близкия Изток преговарят за закупуването на руски Су-32
12.05.2016, 10:20
Su-34Русия започна преговори с редица страни от Близкия Изток за доставката на бомбардировачи Су-32 – експортен вариант на представилите се отлично в Сирия Су-34, съобщи в сряда (11 май) Валерий Варламов, ръководителят на делегацията на „Рособоронекспорт“ на изложението SOFEX-2016 в Аман (Йордания), пише „Взгляд“.
„Водим преговори с много страни от региона за закупуването на машината. Регионалният департамент постоянно работи по темата. Да, водим предварителни преговори, естествено, иначе не бихме я представяли тук (в Йордания)“, каза Варламов, цитиран от РИА „Новости“.
Досега Русия не е изнасяла Су-32 зад граница. Изтребителят-бомбардировач Су-32 е експортната версия на Су-34, предназначена за нанасяне на високоточни ракетно-бомбени удари по сухопътни и надводни цели по всяко време в денонощието.
По-рано в някои медии се появи информация, оснававаща се на твърденията на двама топ-мениджъри в предприятия от авиосектора, според която Йордания е заинтересована от закупуването на една партида бомбардировачи Су-32.
Отделно от това „Рособоронекспорт“ ще рекламира зад граница робота-сапьор „Уран-6“, който бе използван за разминирането на Палмира.
„Що се отнася до „Уран-6“, в момента се изготвя паспорта за експортния му облик и вече се подготвя почвата за бъдещи сделки зад граница, посочи Варламов. По думите му руските сапьори досега са разминирали около 3 хиляди обекта в Сирия.
В бъдеще чуждестранните купувачи ще могат да се сдобият и с бойния му вариант, както и с противопожарната версия „Уран-14“.
Още в края на март зам.-директорът на „Рособоронекспорт“ Сергей Гореславский обяви, че благодарение на операцията в Сирия в целия свят значително е нараснал интересът към руското оръжие, а редица страни от Близкия Изток вече водят преговори за доставка на Су-34. Интерес към закупуването на руски бомбардировачи Су-32 проявява и Алжир.
 
Форум ще обсъжда актуални въпроси на резерва на Въоръжените сили
12.05.2016, 10:02
Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО) е направила сериозен анализ на сегашното състояние на резерва на Въоръжените сили и мобилизационната система, на опита, натрупан през годините, както и на ефективни пътища за постигане на реални резултати. Във връзка с това организира конференция, съобщава за „Отбрана.com” нейният председател полковник от резерва Стоян Михнев.
Проявата ще започне от  10 ч. на 31 май (вторник) в сградата на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса на бул. „Христо Ботев” №48 в столицата. Тя ще се превърне в своеобразно обществено обсъждане на публикуваните от Министерството на отбраната изменения и допълнения на Закона за резерва на Въоръжените сили.  
Очертават се няколко необходими решения, ако се възприемат изводите от анализа. Става въпрос за промяна на текстове в Закона за резерва на въоръжените сили в раздела за военен отчет и задължения на запасните. КООСО има готовност да направи съответните предложения. И още: изготвяне на „Списък на военноотчетните специалности на запасните от резерва на въоръжените сили“; създаване на единен учебен център за военна подготовка и повишаване квалификацията на запасни, който да разработи програми за обучение отговарящи на квалификационните характеристики, заявени от родовете войски на видовете въоръжени сили; военната подготовка на българските граждани да се извършва на един етап в края, на който обучаемият да получава военноотчетна специалност, на която да му бъде дадено мобилизационно назначение и планирането и провеждането на подготовката и повишаване квалификацията на запасните да се извършва единствено по заявка на Централното военно окръжие.
За участие в дискусионния форум от КООСО са  поканили министъра на отбраната, началника на отбраната, командирите  на видовете въоръжени сили, членовете на Комисията по отбрана в Народното събрание и съветниците към комисията, секретаря по отбрана и сигурност на президента, началниците на ВА „Г.С.Раковски”, НВУ „В.Левски”, Централното военно окръжие и Военномедицинският отряд за бързо реагиране на ВМА-София, директорите на дирекции в МО – „Управление на човешките ресурси” и „Операции и подготовка”, директора на дирекция „Отбранително-мобилизационна подготовка”- МВР, командирите на военните формирования в Плевен и Шумен, генерали, изпълнявали длъжностите началник на ГЩ на БА, началник и заместник –началник на отбраната, председатели на организации, сдружения, асоциации от областта на сигурността и отбраната, общественици и др.
Основният доклад ще бъде представен от полковника от резерва Цанко Цанков, председател на „Клуб 99”. От клуба ще бъдат изнесени и два съдоклада по въпроси за подготовката, оповестяването и доставянето на запасните. Със съдоклади ще участват също началникът на Централното военно окръжие и представителите на единния център за начална военна  подготовка – Плевен и на военно формирование – Шумен.     
*******
Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО)  е създадена на 15 ноември 2008 г. Приоритетните й цели са: повишаване ролята на гражданския контрол върху сферата на сигурността и отбраната;  подпомагане развитието на гражданското общество и възприемането от него на принципите на евроатлантическата ценностна система; защита на интересите на своите членове пред законодателната, изпълнителната и съдебната власт и органите за местно самоуправление;  координиране действията на своите членове при съвместни публични изяви, обществени и социални инициативи.
Обществената активност на Конфедерацията е насочена към подпомагане дейността на институциите в областта на сигурността и отбраната при осъществяване на тясно сътрудничество и взаимодействие с със сродните национални и международни организации и със структурите на НАТО и ЕС.
КООСО изразява желание за сътрудничество, партньорство и единодействие с всички обществени организации, които работят за позитивно влияние върху българското общество и възходящо развитие на неговите духовни и културни ценности.
Организацията демонстрира желание за обединяване на усилията на военно-патриотичните съюзи и родолюбиви организации за решаване на проблемите на запасното войнство и освобождаваните от въоръжените сили офицери, сержанти и войници.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
В Сирия е загинал руски военнослужещ
12.05.2016, 09:48
Антон ЕригинВ сирийската провинция Хомс е загинал руският сержант  Антон Еригин. По информация на МО на Русия той е съпровождал автомобил на Център за помиряване на враждуващите страни. По време на движението автомобилната колона е попаднала под обстрел, при който Еригин е бил тежко ранен от снайперски огън.
Медиците са се борили за живота му повече от две денонощия, но усилията им се оказват неуспешни. Военнослужещият умира на 7 май, а следващия ден страшната вест е била съобщена на близките му. Антон Еригин е представен за държавна награда посмъртно.
Погребалната церемония ще се проведе днес във Воронеж. - (видео)
По информация на РИА "Воронеж", 31-годишният Еригин е служил във военно поделение, дислоцирано във Воронеж. Заедно със свои колеги от 3 април е бил изпратен в служебна командировка в Сирия за три месеца. Антон Еригин е роден в семейство на военен и е тръгнал по стъпките на баща си, подполковник от ВС на РФ. След завършване на института по икономика и право, той постъпва в казармата, където остава на договорна служба в Псков. По-късно се връща във Воронеж, където служи като свързочник.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Активират противоракетния щит над Европа
12.05.2016, 09:32
Днес се активира противоракетният щит над Европа, базиран в Румъния, напомнят  информационните агенции.
Разработената от САЩ система за противоракетна отбрана разчита на уникална по своите възможности ракета-прехващач RIM-161 (SM-3 Block IB).
Системата е разположена в американска авиобаза в румънското село Девеселу, на около 50 километра от българската граница. В базата са инсталирани радар SPY-1 и 24  ракети. - (видео)
От утре започва изграждането на аналогична база в Полша, която трябва да заработи през 2018 г.
Първоначалната цел на противоракетния щит в Европа е старият континент да бъде предпазен от евентуално иранско нападение, но в новите условия има готовност той да бъде използван за защита при атака от която и да е друга  държава, разполагаща с балистични ракети.
Системата е интегрирана с радарите н американските кораби с ПРО, които вече са разположени в Средиземно море.
Разполагането на щита предизвика бурни протести от страна на Москва, която твърди, че американската ПРО застрашава сигурността на Русия.
От руското външно министерство вчера заявиха, че разполагането на противоракетния щит нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег.    
В отговор на руските твърдения, американската страна нееднократно подчертава, че става дума за прихващащи ракети, чието предназначение е отбрана, а не нападение.     
Във връзка с вчерашните опасения, изразени от руското министерство на външните работи, от посолството на САЩ в Москва отново заявиха, че в системите няма да се използват настъпателни ракети.
"Прихващащите ракети няма да имат фугасна бойна част." - заяви пред "Интерфакс" пресаташето на посолството Уил Стивънс.
Друга често повтаряна теза на Кремъл е, че щитът е насочен срещу руския  стратегически потенциал и че цели неутрализиране на ядрения арсенал на Москва.
САЩ определят руското отношение към щита като "стратегическа параноя". Американската страна подчерта, че през 2013 г. Москва е напуснала преговори с НАТО, на които е щяла да получи обяснения как работи щитът и защо не е насочен срещу Русия.
Системата се основава на принципа, че с радари може да се засече изстрелването на балистична ракета, да се изчисли нейната траектория и да бъде атакувана с ракети и унищожена, докато е в най-високата си точка, преди да навлезе обратно в атмосферата. - Още ПРО
Източник: https://news.bg/
 
ФСБ на Русия купува два леки разузнавателни самолета Diamond DA42M-NG
12.05.2016, 09:20
Diamond DA42M-NGНа сайта за държавни поръчки е качено съобщение за закупуване от Федералната служба за сигурност (ФСБ) от единствения доставчик за Русия на два самолета DA42M-NG (производство на австрийската компания Diamond Aircraft) с допълнително оборудване за разузнавателни задачи.
Поръчител е ФГКУ "Войсковая часть 55056" (това е Управлението за материално техническо осигуряване на ФСБ). Максималната стойност на сделката е 758 милиона рубли (11.4 милиона долара), като самолетите трябва да бъдат доставени в Ставрополския край.
В сайта не се споменава кой е доставчикът, но лесно може да се установи, че това е заводът АО «Уральский завод гражданской авиации» (УЗГА, Екатеринбург), където от 2013 г. се сглобяват леките еднодвигателни самолета DA40 и двудвигателните DA42 от комплекти, доставени от компанията Diamond Aircraft.
Двудвигателните леки самолети Diamond DA42 във вариантите за разузнаване и наблюдение с различни системи и оборудване, въплащавайки концепцията за „пилотиран БЛА), са широкопопулярни в целия свят. По данни на самата компания Diamond Aircraft, през 2014 г. в 27 държави частни компании, правоохранителни органи, специални служби и въоръжени сили експлоатират 130 самолета DA42 в "специални" модификации (в този брой не се включват самолетите в Китай). В бившия СССР самолети Diamond DA42 в разузнавателни варианти са били експлоатирани от граничните служби на Украйна (три самолета, един от тях е катастрофирал) и Туркмения (един), но по-късно през 2011 г. в държавите от ОНД броят на DA42 в "специални" модификации е вече е девет.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Аварийно кацане на МиГ-31 на международното летище на Перм
12.05.2016, 09:12
МиГ-31Изтребител МиГ-31 е извършил аварийно кацане на международното летище Большое Савино-Перм. Екипажът е взел това решение, след като е сработил датчика „отказ на двигателя”. Кацането е извършено успешно.
Инцидентът се е случил вчера около 13:15 ч. (московско време). След сработване на аварийната сигнализация, екипажът докладва за ситуацията и каца на гражданското летище.
От пермската военновъздушна база „Сикол” са съобщили, че подобни инциденти не са толкова чести и в болшинството са вследствие на сработването именно на датчика за отказ на двигателя. Същевременно в съобщението се отбелязва, че МиГ-31 може да се приземи и с един работещ двигател.
През 2016 г. в Русия е имало две по-сериозни авиационни произшествия с военни самолети. На 30 март в Приморския край при изпълнение на рутинен учебно-тренировъчен полет щурмовик Су-25 пада в околностите на селцето Черниговка. По предварителна информация причина за аварията е поради отказ и на двата двигателя. Пилотът успешно се е катапултирал.
На 29 февруари, също по време на учебен полет в района на летище Буденновск в Ставрополски край се разбива друг Су-25. Пилотът загива. - Още за МиГ-31
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Руската армия прие на въоръжение противотанковия комплекс „Метис-М1“
11.05.2016, 23:26
ПТРК МетисМинистерството на отбраната на Русия е взело решение за приемане на въоръжение на новия противотанков ракетен комплекс (ПТРК) „Метис-М1“. Самата процедура по приемането на новата система се е водила от ноември 2015 година, като окончателно решението е било утвърдено в навечерието на Деня на Победата.
„Метис-М1“ е създаден в Конструкторското бюро по приборостроене (влиза в холдинга „Высокоточные комплексы“). По своите габаритни характеристики това е единствената система, която действително може да се премества на бойното поле без помощта на автосредства. Руските ПТРК „Корнет“, „Фагот“ и „Конкурс“ се смятат заради теглото на пусковата установка и контейнера с ракетата за условно преносими.
Новия ПТРК може да бъде използван както от тренога, така и от рамото на военнослужещия – от легнало или изправено положение.
В новата ракета се използва както кумулативна бойна част, така и нова, осколочно-фугасна, позволяваща унищожаването на пехота и укрепления на противника.
В сравнение със своя предщественик „Метис-М1“ има увеличена далекобойност, която сега достига до 2 километра. - Още за ПТРК „Метис“
 
Saab ще достави оптико-електронни сензори за ВМС на Канада
11.05.2016, 22:08
Ceros 200Шведската компания за отбрана и сигурност Saab получи поръчка от канадското подразделение на Lockheed Martin да достави оптико-електронни сензори за радарната система за управление на огъня Ceros 200, използвана от канадските военноморски сили (ВМС). Радарните устройства Ceros 200 са произведени от Saab и с тях са оборудвани всички канадски фрегати клас „Халифакс“ заедно с наземна система за тестване.
Lockheed Martin е главен изпълнител по канадската програма за модернизация на фрегатите клас „Халифакс“. Дейностите конкретно по тази поръчка ще бъдат извършени през 2016 и 2017 г.
„Поръчката е резултат от доброто сътрудничество между Saab и Lockheed Martin с канадските военноморски сили. Споразумението ще подобри първоначалните спецификации на системата“ сподели Томас Клоос, ръководител на бизнес подразделението „Бойни системи и C4I решения“ в рамките на бизнес направлението „Системи за наблюдение“ на Saab.
Сензорите ще допълват радарите в системите за управление на огъня Ceros 200. „Това е важна допълнителна поръчка за Saab в един от ключовите сектори за компанията на канадския пазар, която ще заздрави партньорството ни с Локхийд Мартин и канадските военноморски сили“ заяви Патрик Палмър от маркетинговия отдел на Saab за Северна Америка.
Дейностите по поръчката ще бъдат извършени от Saab в Швеция и в Канада.
Ceros 200 е радарна и оптико-електронна система за управление на огъня за кораби на военноморските сили. При съчетаване с модерни ракетни или оръжейни системи тя осигурява отлична отбрана срещу всяка заплаха, включително съвременни морски ракети, летящи на малка височина или асиметрични заплахи на повърхността.
Източник: http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев
 
САЩ ще използват българските военни бази още 10 години
11.05.2016, 21:44
Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, според което САЩ могат да използват български военни бази, беше удължено за още десет години, съобщи в сряда българският заместник-министър на отбраната Димитър Кюмюрджиев, предаде Xinhua, цитирана от "Фокус".
Споразумението между България и САЩ, подписано в края на април 2006 г., ще продължи да бъде в сила, освен ако не бъде прекратен от някоя от страните с едногодишно писмено предизвестие.
Според договореностите, САЩ могат да разположат отбранителна техника и не повече от 2500 души на полигона в Ново село, военните складовете в Айтос и военновъздушните бази Безмер и Граф Игнатиево.
"Всички сгради, непреносими структури и конструкции в договорените съоръжения и обекти, включително и такива, изменени или подобрени от САЩ, остават собственост на България“, гласи споразумението.
 
Разузнавач №1 на САЩ: Вашингтон не може да се пребори сам с тероризма в Близкия изток
11.05.2016, 21:05
Джеймс Клапър Директорът на Националната разузнавателна служба на САЩ Джеймс Клапър заяви, че Вашингтон не може да разреши сам проблемите с тероризма в Близкия изток. В интервю за в. „Вашингтон поуст”, цитирано от БГНЕС, Клапър, който работи в системата на разузнаването от 53 години, посочва, че проблемът с тероризма в този регион ще е актуален още дълго. Той изтъква, че усложненията се дължат на няколко фактора: значителният процент недоволни млади мъже сред местното население, наличието на територии извън контрол, икономическите проблеми и лесният достъп до оръжие.
Както отбелязва ТАСС, тезата на Клапър е в подкрепа на американския президент Обама, според когото САЩ не могат да се справят сами в Близкия изток, а опитите им да го направят само вредят на интересите им. Джеймс Клапър обаче е категоричен, че САЩ не трябва заради тези усложнения просто да напуснат Близкия изток, защото ако лидерството на САЩ не е налице, в целия свят се появяват проблеми. „Длъжни сме да бъдем на място, за да оказваме помощ в качеството на посредник, а понякога и като предоставяме свои сили”, подчертава американският топразузнавач.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Успешни изпитания с Tejas за излитане от ‘ски рампа’
11.05.2016, 13:33
Tejas Палубната версия на лекия индийски изтребител (Light Combat Aircraft - LCA) завърши успешно изпитанията на излитания от писта, имитираща „ски рампата” на самолетоносач, в наземния тестови център в Гоа. Палубните самолети Tejas ще влезат в състава на авиогрупата на индийския самолетоносач INS Vikrant, след като бъде приет на въоръжение през 2018 г., информира Business Standart.
В хода на изпитанията са проведени и зареждания с гориво при работещ двигател. Изпитателната летателна програма е извършена с два палубни прототипа в периода 27 март-25 април, като са изпълнени 33 полета от пълномащабния наземен тренажорен комплекс, имитиращ едно към едно палубата на самолетоносач.
За разлика от изпитанията през 2014 г., когато разбегът при излитане е бил 300 метра, сега изтребителите са във въздуха само след 200 метра и то с две подкачени УР „въздух-въздух” Р-73.
При реални бойни полети от самолетоносач изтребителите ще са с повече гориво и с боен товар до 3,5 тона.
Новата модификация Tejas Mark-2 ще е с по-мощен двигател General Electric F-414 (сегашният вариант Mark -1 е с ‘по-слабия’ двигател F-404), което ще позволява по-голям боен товар и по-широк спектър на изпълнявани мисии.
За ВМС е от изключителна важност леките палубни изтребители Tejas да са готови при приемане на въоръжение на самолетоносача INS Vikrant и по-късно за следващия INS Vishal. Средния клас изтребители МиГ-29К/КУБ са на въоръжение сега на INS Vikramaditya, както ще бъдат и на INS Vikrant. За това влизането в експлоатация на Tejas е изключително важно, за да се запълни нишата на леките изтребители.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Mисия ”Да намерим войник”: Малко и негодни кандидати
11.05.2016, 11:58
Най-мощният за последните седем години военен парад заглуши за малко проблемите на армията, но съвсем не може да ги скрие. Освен остарялата и вече ненадеждна съветска техника, другият основен проблем е кадровият.
Няма достатъчно офицери и войници и армията вече е на ръба.
Години наред военното министерство не обявяваше конкурси за войници по една прозаична причина – да пести средства. Според неофициална информация вакантните длъжности вече са над 3000, половината от които офицерски.
Това доведе до открито негодуване по поделенията, че задачите стават все повече, а  хората все по-малко. Дори политическото и висшето военно ръководство на армията признават, че недостигът на кадри вече заплашва сигурността.
Очаква се тази година да бъдат обявени конкурси за набиране на общо 500 войници и да се задействат законодателни промени, които трябва да решат проблемите с недостига на офицери.
Кампания "Стани офицер"
Според Министерството на отбраната в момента в Българската армия не достигат 1200 офицери.
За да излезе от тази ситуация, ръководството на министерството не обмисля системни промени, които да направят офицерските длъжности конкурентоспособни на пазара на труда, а се надява да я замаже със спорни законодателни промени.
Така например военното министерство има идея да позволи офицери, които през последните 10 г. са напуснали или са били съкратени, да се върнат.
Това предложение не е придружено публично от съответните разчети и не е ясно какъв ефект би имало в действителност.
Логично излиза и въпросът какво ще бъде нивото на офицерите, които десет години са се занимавали с какво ли не, но не и с военно дело.
Според друга идея сержантите, които имат висше образование, ще могат да преминават обучение и в рамките на шест месеца да получават офицерско звание.
Така обаче ще се "оголят" сержантски длъжности.
Сред обсъжданите варианти са и привличането на хора извън сектора, като се осигури възможност висшисти да стават офицери с едногодишен курс.
Няма войници
Допреди няколко години десетки души се състезаваха за едно войнишко място, но сега нещата не стоят така.
За първия конкурс, който ще се проведе в края на май и началото на юни, са обявени 350 незаети места за редници в гарнизоните в Карлово и в Стара Загора. А да се явят на конкурса са допуснати само 480 души, обясни командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев пред в. "Телеграф".
Доскоро основен мотив за службата бяха мисиите зад граница, но българското участие все повече намалява и този стимул отпадна.
"Тази година за конкурса са подали документи немалко жени, доста роми и освен това много от кандидатите са с диплома не повече от 4. Не знам те как ще издържат теста за интелигентност от 100 въпроса. Сред тях има и съвсем не елементарни, които могат да затруднят и човек с добра обща култура. Този, който не отговори минимум на 50 от въпросите, отпада от конкурса. Та не ми е ясно как мъже и жени с такива дипломи ще се справят с теста", обясни Боцев.
На този фон расте и броят на напускащите системата. Така реалната численост на армията вече е паднала под 20 000 души.
Няма пари
Редниците започват със заплата от малко над 600 лева, а офицерите стартират кариерата си с малко над 900 лева.
Тези средства са далеч под средната заплата за страната и дори в провинцията вече не могат да привлекат достатъчно качествени попълнения.
В поделенията са изнервени и от непрекъснатите реформи, преструктуриране на военните части и смяна на правилата за пенсиониране.
Няма предвидимост, а все още по места властва и вечният армейски принцип на "нашите хора".
МО е изправено пред опасността да не може да попълни и резерва си. В него вече трябваше да има 3000 души, а са записани едва няколко стотин.
Въпреки всички съпътстващи проблеми на професията, не е тайна, че основната причина да губи все повече конкурентоспособност са ниските заплати на хората под пагон. В същото време министерството на отбраната поддържа добре платена армия от всякакви чиновници, повечето от които се подписват на заплати далеч над средната за страната.
Проблемите с недостига на войници и офицери открито се признават от политическото ръководство на армията, но засега не са предприети сериозни мерки за решаването им. Министерството на отбраната има съвсем малко време, тъй като проблемът все повече ще се задълбочава предвид това, че всяка година стотици офицери и войници напускат по собствено желание или се пенсионират.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Украйна спря да финансира закупуването и ремонта на военна техника поради липса на средства
11.05.2016, 11:48
Както съобщи уеб-сайтът military-informant.com, въоръжените сили на Украйна престанали да финансират закупуването и ремонта на военна техника от началото на 2016 г. За това военните съобщили в Комитета на украинската Върховна рада по националната сигурност. Комитетът потвърдил с изявление дефицитът от средства.
За всичко това в своя блог пише депутатът от блока на президента Петро Порошенко и секретар на Комитета Иван Виник.
Виник пише: „В закона на Украйна „За Държавния бюджет на Украйна за 2016 г.” финансирането на закупуването и ремонта на военна техника и въоръжение се предполага в значителна степен да става чрез специален фонд, чието напълване трябва да се осъществява за сметка на реализацията на активите, откраднати от Янукович (бившият президент – БЛИЦ), които Украйна отдавна трябваше да върне в бюджета, но до сега това не е направено”.
Виник допълва, че заради политически разногласия до сега не е приет законопроект № 4057 за режима на специалната конфискация на откраднатите активи. Като отчита горещите спорове по въпроса, Виник е уверен, че „финансирането на на армията за сметка на конфискации през 2016 г. няма да се удаде”.
Към 9 май 2016 г. не са финансирани държавни поръчки съответно:
   • За купуване на техника – 2,2 млрд гривни (66 млн евро);
   • Ремонт на въоръжение и техника – 1,1 млрд гривни (33 млн евро);
   • Развитие на комуникации ремонт на военни обекти – 300 млн гривни (9 млн евро).
При това положение Украйна остава беззащитна пред опасността от руска агресия, а не може да разчита на прословутия член 5 от договора на НАТО, защото няма да стане член на Алианса, докато трае безкрайният конфликт в Донбас.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Словения и НАТО подписаха меморандум за сътрудничество в областта на киберзащитата
11.05.2016, 09:50
Словения и НАТО подписаха меморандум за сътрудничество в областта на киберзащитата, предава TACC. Съответният документ беше оформен във вторник в Любляна в кулоарите на международна конференция на Алианса, посветена на неразпространението на оръжия за масово унищожение.
„Новият меморандум е важна крачка в укрепването на сътрудничеството между Словения и НАТО“, заяви след срещата заместник-министъра на отбраната Милош Бизяк.
 
Путин: До края на 2016 г. нивото на превъоръжаване на армията и флота ще достигне 50 %
11.05.2016, 09:03
ПутинДо края на 2016 г. нивото на превъоръжаване на руската армия и флот ще достигне 50 %. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на заседание с военачалници и ръководители в отбранително-промишления комплекс (ОПК), предаде ТАСС.
„Ще отбележа, че през последните години във Въоръжените сили се случиха забележими промени към по-добро: повишиха се качеството и интензивността на военното обучение, подобри се материално-техническото обезпечаване, а нивото на съвременните модели оръжие и военна техника стигна до 47,2 %. Ако не греша, преди близо три години то бе около 30 %. Надявам се, че до края на тази година ще стигнем до 50 %“, каза Путин.
Руският президент отбеляза, че предстои много работа по оборудване на армията и флота с нова техника и въоръжение. По думите му изправността на наличното оръжие трябва да се повиши до 92 %.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Днес е празник! Празник за хората преминали през школата на 7-ми Бояновски ракетен дивизион - Първият!
11.05.2016, 00:05
Преди 53 години, в утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непринудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!" - (видео)
След кратка пауза вертолетът коректировчик докладвал, че попадението е в целта. Ракетата се забила в земята, изкопала дълбок кладенец, изкъртила дървета и изхвърлила пръст в радиус на 200-300 м в Садовския балкан югоизточно от село Ичера.
По предложение на министъра на народната отбрана, утвърдено на място от първия държавен ръководител, командирът на дивизиона майор Стоян Маринов е произведен предсрочно в подполковник, а заместникът му по инженерно-ракетната част капитан Илия Илиев - в майор.
40 години това историческо събитие се знае от определен кръг хора. Едва след този период е разрешено да се проведе тържествено събрание в ГВК в Ямбол под мотото „40 години от първия ракетен пуск на 11 май 1963 г.”
Дивизионът, изстрелял ракетата е от Седма мотострелкова дивизия. Той е дислоциран в Бояново. – Още за 7 ордн
 

 
Пентагонът счита, че Русия увеличава потенциала си за атака срещу САЩ в космоса
10.05.2016, 23:03
Представителите на Пентагона считат, че Русия и Китай увеличават потенциала си за нападение срещу САЩ в космическото пространство, пише в. Washington Post, цитиран от РИА Новости.
„Представителите на Пентагона заявяват, че Русия и Китай разработват възможности за нападение срещу САЩ, докато Съединените щати са затънали в контратерористичните операции в Ирак и Афганистан“, пише изданието.
„Сега, когато Русия, Китай и другите разработват технология, която може да изведе от строя инфраструктурата на националната сигурност, създадена от САЩ в космоса, представителите на Пентагона се опасяват, че спътниците ще станат лесна плячка“, се казва в публикацията.
„Трябва да признаем, че, независимо от усилията ни, в бъдеще конфликтът може да започне или да се разшири в космоса“, цитира изданието думите на адмирал Сесил Хейни, командир на стратегическото командване на САЩ.
Помощникът на държавния секретар по контрол над въоръженията Франк Роуз по-рано заяви, че „е обезпокоен от продължаващите разработки на противоспътниково оръжие от Русия и Китай“, пише още изданието.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Военни самолети ще возят премиера и президента
10.05.2016, 21:50
C-27JВоенни самолети ще возят президента, премиера и председателя на Народното събрание. Това предвиждат поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили, публикувани за обществено обсъждане от военния министър Николай Ненчев. ВВС ще се ползват за транспорт на властта, когато полетът не може да бъде изпълнен от Авиоотряд 28. Ведомствата, които поръчват военни да им транспортират министрите, обаче ще трябва да плащат разходите за полета.
Военнослужещите вече няма да получават извънредно заплащане за положен труд извън 8-часовия им работен ден, предвиждат още поправките в закона. Вместо това ще бъдат компенсирани с намалено работно време в следващите дни.
Законопроектът обаче предвижда увеличение на коефициентите за изчисление на заплатите на военните. Коефициентът за определяне на месечната заплата за офицерите спрямо базисната ще е 2,3 вместо досегашните 2,2, при сержантите и при войниците - съответно 1,9 и 1,7 вместо 1,75 и 1,6.
Министърът на отбраната ще може да освобождава принудително и без предизвестие от служба военни, които вече са се пенсионирали. Т. нар. принудително пенсиониране се въвежда заради пенсионната реформа от началото на годината, според която военнослужещите ще могат да излязат в пенсия и без да напускат армията, става ясно от мотивите на Ненчев.
Законопроектът обаче вече предвижда офицерите до майор и сержантите да могат да служат поне до 55 г. Досега пределната възраст бе 54 г. за офицерите и 52 г. за сержантите. Промяната също е свързана с пенсионната реформа и е заради въвеждането на възраст за пенсия при военните.
За сметка на това обаче се намалява пределната възраст за войниците. Досега редниците можеха да служат до 50 г., а новото предложение е да напускат армията на 46 г. Въвежда се и ограничение професионалните войници да не могат да сключват повече от 3 договора с обща продължителност от 15 г.
Законопроектът на Ненчев предвижда и строг регламент кога военните могат да ползват оръжие в мирно време. Досегашният текст бе, че това става, ако са заплашени. Новото предложение е да могат да стрелят само ако са заплашени пряко с оръжие, ако е заплашен с оръжие друг военнослужещ или при въоръжено нападение срещу военен обект.
Проектозаконът премахва званието комодор във флота и го заменя с флотилиен адмирал. Специалните сили пък преминават на директно разпореждане към началника на отбраната.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Днес се провежда морска подготовка на вертолетната авиация
10.05.2016, 21:36
Ми-17Днес, 10 май 2016 г., в района на Бургаския залив и Созопол 12 екипажа с три вертолета - един Ми-17 и два AS 532 AL Cougar - от състава на 24-та авиационна база Крумово ще проведат полети над морска повърхност за поддържане на подготовката на летателния състав за аварийно-спасителни работи и вертолетоводене над море.
Полетите ще се извършват от новооткритото летище Безмер и временна площадка за излитане и кацане Равнец.
Наред с гасенето на пожари, полетите над море са сред най-сложните видове подготовки на вертолетните екипажи, защото изискват прецизна техника на пилотиране и синхрон между членовете на екипажа – пилоти, борден техник и спасители.
Трите хеликоптера ще извършат по четири задачи с ротация на командирите на екипажи. За AS 532 AL Cougar това са бригаден генерал Петьо Мирчев, полковник Иван Николов, подполковник Филип Ангелов, майор Крум Семов, майор Борислав Тафков, майор Йордан Йорданов, майор Стефан Стефанов и майор Димитър Бабачев. За Ми-17 са майор Драгомир Колев, капитан Александър Цанков, капитан Александър Славчев, капитан Пламен Пантелеев.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Министърът на отбраната награди военното ни аташе в Скопие
10.05.2016, 15:42
За проявени експертни качества, висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения и по повод организацията и провеждането на редица военнопатриотични мероприятия в Република Македония с военнопатриотичните съюзи, както и за съществен принос за развитието на двустранните военни отношения между Република България и Република Македония, министърът на отбраната Николай Ненчев награди полковник Илиан Кръстев – военен и военновъздушен аташе на Република България в Република Македония с награден знак „За отлична служба“ – II степен за офицери.
Наградата бе връчена в навечерието на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия от директора на дирекция „Социална политика“ на Министерството на отбраната Иво Антонов.
Предложението за награждаването на полковник Илиан Кръстев е направено от ръководството на Съюза на ветераните от войните на България и е подкрепено от Председателския съвет на четири военнопатриотични организации, който включва и Съюза на възпитаниците на военните на Н.В. училища, ШЗО и Родолюбивото войнство и гражданство, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.  
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Започна командно-щабно учение „Марица 16”
10.05.2016, 15:38
Днес във военно формирование 44220 – Пловдив от състава на в.ф. 28880 започна командно-щабно учение „Марица 16” под ръководството на командира на полка полковник Росен Арабаджиев, съобщава КСВ.
За оказване на контрол и помощ по време на учението ще присъства полковник Йордан Йорданов от Командването на Сухопътните войски.
Темата на учението е „Участие на инженерен батальон за осигуряване на обща инженерна поддръжка на Сухопътен компонент в операция по прикритие на държавната граница” и в него участват военнослужещи от щабовете на в.ф. 28880  и в.ф. 44220, както и командирите на формирования от батальона.
Целите на провеждащото се командно-щабно учение са насочени към усъвършенстване на способностите на щабовете по планиране, организиране и участие в провеждането на операция по прикритие на държавната граница, както и подобряване на управлението на подчинените формирования.
Командно-щабното учение ще приключи на 12 май.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Модернизираните Ту-95МС могат да използват най-новите крилати ракети Х-101
10.05.2016, 13:26
Ту-95Руските стратегически бомбардировачи Ту-95МС, след като са преминали програма за модернизация, могат да носят най-новите стратегически крилати ракети с голяма далечина на действие Х-101. За това съобщава пред вестник "Известия" бившият главнокомандващ на ВВС генерал Петр Дейнекин. Според него на парада на 9 май за първи път руските ВКС са демонстрирали тройка обновени Ту-95МС.
„Чуждестранните военни аташета не може да не са забелязали появилите се под крилата пилони за окачване на най-новите стратегически крилати ракети с голяма далечина на действие Х-101. Първоначално Ту-95 е проектиран за носене на 16 ракети с голям обхват, но в рамките на по-старите руско-американски договори пилоните за тяхното подкачване са демонтирани, както и съответното окабеляване и оборудване.
Но днес има възможност да се върнем към предишния вариант на въоръжение, при това на качествено ново ниво. Новият руско-амеркански договор СНВ-3 не регламентира количеството ракети на един носител, а само общото количество бойни глави и самите носители”, споделя общо генерал Дейнекин.
По експертни оценки Х-101 е по-тежка и по-голяма в сравнение с предишните ракети. Стартовата маса на новата ракета е около 2400 кг, а крейсерската скорост – до 1000 км/ч. - Още за Ту-95
Източник: http://www.pan.bg/
 
Нов патрулен катер за островните страни в Тихия океан
10.05.2016, 13:12
Правителството на Австралия е сключило на 5 май 2016 г. с корабостроителната компания Austal Ships Pty Ltd договор на стойност 280 милиона австралийски долара за построяването в рамките на програмата (Pacific Patrol Boat Replacement) на 19 патрулни катера за 12 страни в Тихия океан - Папуа-Нова Гвинея, Тонга, Соломоновите острови, Фиджи, Тувалу, Кирибати, Самоа, Вануату, Микронезия, Палау, Маршалови острови и Острови Кук. В договора се предвижда и опция за два катера за Източен Тумур, както и отделно споразумение на стойност 24 милиона долара за техническа поддръжка на катерите през първите седем години на експлоатация.
Програмата PPBR (също обозначена като Project SEA 3036 Phase 1) е обявена от правителството на Австралия през юни 2014 г., а на 18 април 2016 г. компанията Austal Ships е обявена за победител в тендера. По тази програма Австралия ще построи за своя сметка новите патрулни катери, които ще заменят 22 катера Pacific Forum (пълна водоизместимост 162 т, дължина 31,5 м), построени от Австралия за същите тези 12 държави (без Източен Тимур) по аналогична програма Pacific Patrol Boat (PPB) в периода от 1987 до 1997.
Всички разходи, включително по строителството, материално-техническото обслужване, обучение на личния състав и ремонта на катерите в продължение на целия срок на жизнен цикъл от 30 г. ще бъдат изцяло покрити от австралийския бюджет.
Новите катери ще се построят по собствени проекти на Austal Ships и ще са със стоманени корпуси. Катерите ще са с дължина 39,5 м. и ширина 8 м. Максималната скорост е 20 възла, далечината на плаване – 3000 мили при скорост 12 възла. Общо на катера може да се поберат до 23 човека (екипаж и пасажери), а въоръжението се състои само от картечници.
Строителството на новите катери ще се осъществи в корабостроителницата на Austal Ships в Хендерсон (Западна Австралия). Първият катер трябва да е готов през 2018 г., а строителството на всичките 19 катера трябва да бъде завършено към края на 2023 г.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Каракаев: ЕвроПРО на практика не намалява бойните възможности на руските ракетни войски
10.05.2016, 12:44
 генерал-полковник Сергей КаракаевЗаплахите от страна на противоракетната отбрана на САЩ в Европа не намаляват критично бойните възможности на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСН), в частност, благодарение на постоянното усъвършенстване на руските ракети. Това заяви пред журналисти командващият на РВСН генерал-полковник Сергей Каракаев, предаде ТАСС.
„Заплахите за РВСН от страна на европейския сегмент на ПРО имат ограничен характер и в момента не водят до критично намаляване на бойните възможности на РВСН“, заяви той.
Каракаев разказа, че в момента се работи активно върху усъвършенстването на средствата за преодоляване на ПРО на САЩ. „Това е обусловено от факта, че САЩ не се спират и продължават да усъвършенстват системата си за ПРО, включително и с разполагането на нейни елементи в Европа. Затова специално внимание при разработката на новите ракетни комплекси се отделя на проблема за преодоляването на ПРО“, каза той.
По думите му възможностите на руските балистични ракети се повишават „чрез намаляване на времето за ускорение на МБР (междуконтинентална балистична ракета – бел. пр.) и новите видове бойно оборудване с труднопрогнозируема траектория на полета, както и чрез новите средства за преодоляване на ПРО“.
Каракаев отбеляза още, че перспективните руски МБР притежават възможността да достигат целите по енергийно оптимални траектории, както и да нанасят удари от различни направления, „което принуждава противниковата страна да осигури кръгова противоракетна отбрана“.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Готов е софтуерът Block 3i за F-35А
10.05.2016, 12:08
Ф-35Завършено е разработването на софтуера Block 3i за изтребителите F-35А на ВВС на САЩ, което ще позволи на американските Военновъздушни сили да постигнат тази година първоначалните оперативни способности (IOC).
Към 1 май 2016 г. изтребители F-35 са изпълнили над 100 нальот, използвайки новият софтуер, който е показал два пъти по-стабилна работа в сравнение с предишния Block 2B и три пъти по-голяма надеждност с първите версии на 3i. С новия софтуер ще се доработят всички досега произведени F-35 от сериите LRIP 6, 7 и 8. Същата стабилност и възможности са постигнати в новата версия на софтуера Block 2B, който се използва в по-рано построените изтребители. До края на годината предстои внедряването на двата софтуера във всички произведени до сега F-35.
След успешното прилагане на Block 2B и 3i, програмата F-35 ще се фокусира върху завършването на софтуера Block 3F – той ще позволи да се постигнат пълните бойни възможности на изтребителя (Full Warfighting Capability). - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg/
 
Американски разрушител патрулира в оспорвани от Китай води в Южнокитайско море
10.05.2016, 10:36
DDG-110Пентагонът изпрати боен кораб в Южнокитайско море като още една операция по сдържане на териториалните претенции на Китай в акваторията. Отношенията между двете държави се влошат заради споровете в морето, пише "Уолстрийт джърнъл".
Разрушителят U.S.S. William P. Lawrence (DDG-110, клас Arleigh Burke) плава на около 12 морски мили от рифа Фери крос в Южнокитайско море, обяви американски високопоставен военен представител.
Пекин и няколко други държави имат претенции към рифа. Наскоро в района Китай изгради изкуствени острови и различни съоръжения, включително летище, военни обекти, фарове и пристанище.
Днешната операция е третата за по-малко от година, която САЩ извършват в защита на свободното мореплаване в акваторията. Източникът описва преминаването в спорния район като рутинно.
 
Бивши генерални секретари на НАТО предупредиха алианса за последиците от ”Брекзит”
10.05.2016, 10:07
Ако Великобритания излезе от ЕС, това ще отслаби НАТО и ще бъде в полза на враговете на Запада.
Това заявяват в писмо, подкрепящо оставането на Обединеното кралство в състава на ЕС, петимата бивши генерални секретари на Северноатлантическия алианс Питър Карингтън, Хавиер Солана, Джордж Робертсън, Яп де Хоп Схефер и Андерс Фог Расмусен, съобщи тв канала "Скай Нюз".
"Отчитайки мащаба и диапазона на призивите за мир и стабилност, които срещаме, евроатлантическото общество се нуждае от активна и ангажирана Великобритания. Във време на такава глобална нестабилност, когато НАТО се опитва да засили ролята си в Източна Европа, би било много тревожно, ако Обединеното кралство прекрати членството си в ЕС. Въпреки, че решението по този въпрос остава на преценката на британския народ, "Брекзит" /съкращение от словосъчетанието British exit /излизането на Великобритания/ без съмнение би довело до изгубване на британското влияние, би подкопало НАТО и би помогнало на враговете на Запада", се казва в разпространеното от канцеларията на премиера Дейвид Камерън писмо от бившите генерални секретари на НАТО.
В него не се уточнява кой именно представлява заплаха за алианса. Според тях всички членове на евроатлантическото съобщество трябва да останат рамо до рамо, включително и тези, които са пред прага на приемане в НАТО. Референдумът за съдбата на по-нататъшното оставане на Великобритания в ЕС ще се проведе на 23 юни. Неговото организиране бе част от предизборната кампания на Дейвид Камерън, който по време на срещата на върха на ЕС на 18-19 февруари сключи сделка с Брюксел за особени условия на членството на кралството в ЕС.
Тези договорености предвиждат предоставяне на по-голям суверенитет на британския парламент, защита на британската лира, втвърдяване на имиграционното законодателство чрез блокиране за дългия период на достъпа на мигранти към социалните придобивки във Великобритания. Според Камерън тези изменения би трябвало да поощрят британците да гласуват за запазване на членството на страната в ЕС, но засега британското общество остава разделено приблизително поравно по този въпрос.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Red Flag Alaska 16-1
10.05.2016, 09:35
Първото учение от серията Red Flag Alaska 16-1 (Ред Флаг Аляска 16-1) се провежда в периода 28 април – 13 май 2016 г., със самолети базирани на летищата Ейлсон и Елмендорф. Забележителното при него е силното международно участие в лицето на ВВС на Индия с общо 12 самолета.
Четири от тях са тежките изтребители Су-30МКИ от 15-а ескадрила от фронтовата авиобаза Сисра, разположена в близост до пакистанската граница. Четирите ударни самолета Jaguar DARIN II са от 14-а ескадрила ‘Bulls’ от Амбала. Поддръжката на бойните самолети се осигуряваше от два самолета-цистерни Ил-78МКИ от 78-а ескадрила ‘Battle-Cry’ от Агра и два тежки транспортни самолета С-17А Globemasterот 81-а ескадрила ‘Skylords’ от Хиндон, превозващи наземно оборудване, резервни части и инженерно-технически състав..........Прочети още
 

 
 
Разследващият доклад за войната в Ирак ще бъде публикуван на 6 юли
09.05.2016, 22:40
Дългоочакваният доклад за войната в Ирак ще бъде публикуван на 6 юли, съобщава BBC. Датата е била определена след споразумение между председателя на разследващата комисия сър Джон Чилкот и премиера Дейвид Камерън. Според премиера публикуването му е добра новина.
Сър Джон Чилкот заяви, че проучването на доклада е приключило и той ще бъде публикуван без каквато и да е редакция на материалите.
Роднините на 179 британски военнослужещи, убити в Ирак между 2003 и 2009 г., ще се запознаят с доклада предварително, добави Чилкот.
Разследването беше започнато през 2009 г., като целта беше да се вникне в участието на Великобритания в предвожданата от САЩ инвазия в Ирак и последиците от нея.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Откъде го измислиха този Ден на Европа
09,05.2016, 21:33
При двама дядовци, воювали във Втората световна война, и като човек, който живо се интересува от история, за мен не стои въпросът какъв ден е 9 май.
Гузните от историята си европейци и престараващите се от раболепие български чиновници се опитват да пребоядисат яркочервената кръв на милионите войници, умрели на фронта, в бонбонен цвят, наречен Денят на Европа.
В историята няма място за цветове и няма място за добро и зло. В историята има една величина. Мащаб! Мащабът на Втората световна война е грандиозен и там няма място за захаросани страсти.........Прочети още
 
Студена, гореща или хибридна, войната е зло
09.05.2016, 21:19
В хибридната война главният обект за агресивно въздействие са населенията - чуждите и своето. Както във всяка война, истината пада първа нейна жертва.
Хибридната война в Европа се ускорява, въвлечени сме и ние, за което с все сили се стараят президентът наш и неголяма групичка проамерикански активисти. Северните евронатовци са още по-нахъсани да се зъбят на Русия, била агресивна, тъй като провеждала военни учения. На своя територия, но пак се стряскали.
Властите в Норвегия възнамеряват да изградят стена по границата с Русия, цели 200 м дълга край едно КПП! Естонските управници естествено са по-уплашени и ще хвърлят над 70 млн евро за изграждане на високотехнологична граница с Русия. Швеция дава сигнали, че може да влезе в НАТО, в Хелзинки също правят подобни намеци, макар и неофициално..........Прочети още
 
България дава 12 500 жертви в последната фаза на Втората световна война
09.05.2016, 20:25
В ранните часове на 7 май 1945 година във френския град Реймс е подписана безусловната капитулация на Германия във Втората световна война. Подписа си под документа полага генерал Алфред Йодл, началник на оперативния щаб на Вермахта и трима съюзнически генерали – по един от САЩ, СССР и Франция.
Почти две денонощия по-късно, в часовете преди полунощ на 8-и срещу 9-и май, по настояване на Москва, церемонията по капитулацията е повторена, като документът този път е парафиран от фелдмаршал Вилхелм Кайтел, упълномощен от новия райхсканцлер Карл Дьониц. Вторият документ, вече с пълномощията на Сталин, е утвърден от съветския маршал Георгий Жуков, началник на генералния щаб на Червената армия, както и от останалите съюзнически представители. Поради часовата разлика в Москва денят е вече 9 май..........Прочети още
 
Парад на Победата и в руската база "Хмеймим" в Сирия
09.05.2016, 20:10
Парад в чест на 71-та годишнина от Победата във войната срещу нацистка Германия се състоял в руската авиобаза "Хмеймим" в Сирия, съобщи life.ru. Церемонията започнала с изнасяне на летателното поле на флага на РФ и Знамето на Победата.След приветственото слово на командващия руската групировка в Сирия генерал-полковник Александър Дворников, участниците в парада изпели химна на РФ. После потеглила колона бойна техника не ангажирана в бойното дежурство: бронирани автомобили „Тигър”, новите бронетранспортьори БТР-82М, свързочни машини, автомобили УРАЛ-4320 с гаубици Д-30 и зенитни ракетнооръдейни комплекси „Панцир-С”. В мероприятието участвали и С-400 „Триумф”.
По традиция от Москва накрая участвала авиацията: след двойката транспортни вертолети Ми-8АМТШ излетяла двойка Ми-35, после дефилирали два Ми-28 „Нощен ловец” и двойка Ка-52 „Алигатор”.
Парадът бил закрит от три двойки самолети – Су-30СМ, изтребители Су-35С и фронтовите бомбардировачи Су-34. - (видео)
 
„Човекът без сянка“: планът „Барбароса“ и немският удар на Курската дъга
09.05.2016, 16:03

Ян ЧернякПрез 1995 г. едновременно двама генерали отиват в болницата при Ян Черняк и връчват на бившия преводач на ТАСС и някогашен таен агент в нацистка Германия Звездата „Герой на Русия“.

Това са началникът на Генералния щаб и началникът ГРУ. След като идва в съзнание, Черняк стиска в ръцете си висшата държавна награда и тихо прошепва: „Добре, че не е посмъртно“.
След десет дена той напуска този свят.
Легендарният съветски разузнавач Ян Черняк, за когото никому нищо не е било известно чак до смъртта му през февруари 1995 г., е роден през 1909 г. в Северна Буковина, която тогава е част от Австро-Унгария.

Родителите му – беден еврейски търговец и маджарка-домакиня, загиват през Първата световна война.

И момчето израства в дом за сираци. Но уникалните му природни заложби му позволяват още на 16 години свободно да владее шест езика. Родния немски, идиш, унгарски, румънски, чешки и словашки.......Прочети още

 
30-ият контингент, участвал в мисия на НАТО в Афганистан, беше посрещнат с тържествена церемония в Ямбол
09.05.2016, 15:25
Военнослужещите от 30-ия контингент от Въоръжените сили за участие в мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“ бяха посрещнати с тържествена церемония, която се проведе в Ямбол днес, 9 май. Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов връчиха награди на отличили се по време на мисията военнослужещи и поздравиха участвалите в контингента за успешното изпълнение на поставените задачи. Близо 90 военнослужещи изпълняваха от ноември 2015 г. задълженията си като част от националния елемент и взвода за охрана в провинция Кандахар, Афганистан.
„Вие сте най-доброто доказателство за значимостта на Българската армия като стълб на обществото и за високата мотивираност на българския войник, който е достоен гражданин на една достойна държава, където и по света да се намира“, каза началникът на отбраната генерал Попов по време на обръщението си към военнослужещите. Той заяви, че се гордее с всеки офицер, сержант и войник от контингента, и изрази своята увереност в развитието на въоръжените ни сили.
Грамоти и предметни награди бяха връчени и от началника на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. На церемонията по посрещането на 30-ия контингент, участвал в мисия на НАТО в Афганистан, присъстваха още командирът на Втора механизирана бригада Костадин Кузмов, областният управител и кметът на Ямбол Димитър Иванов и Георги Славов.  
Източник: http://www.mod.bg/
 
Стартира съвместната подготовка „PLATINUM LION 16-3“
09.05.2016, 15:14
Многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 16-3“, част от „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1“, стартира днес на Учебен полигон „Ново село“. Тя се провежда в периода 9-15 май с участието на около 315 военнослужещи, от които близо 90 от Българската армия, 150 от Корпуса на Морската пехота на САЩ, 25 от румънските въоръжени сили, 40 от въоръжените сили на Великобритания и 11 от въоръжените сили на Франция.
От българска страна в съвместната подготовка ще се включат военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, както и от Центъра за подготовка на специалисти – гр. Сливен.
Заедно с колегите си от САЩ, Румъния, Великобритания и Франция те ще се обучават в провеждането на настъпателни и отбранителни операции в съвместна многонационална среда. В хода на „PLATINUM LION 16-3“ ще се проведат бойни стрелби с щатното стрелково оръжие на формированията, с въоръжение на партньорите от други нации, както и с танкова и артилерийска материална част.
Военнослужещите от въоръжените сили на Франция участват за първи път в съвместната подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE“.
Ръководител от българска страна е майор Николай Николов, заместник-командир на 42-ри механизиран батальон, а от американска - капитан Кърк Стайнхорст от Морската пехота на САЩ.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Започна учение на щабния елемент на НАТО у нас
09.05.2016, 14:46
майор Ивайло Иванов, снимка: Красимир ТодоровДнес стартира двустепенното, компютърно-подпомагано, командно щабно учение „Dacian Lynx 16”. В него участват повече от 250 военнослужещи от 11 страни на НАТО. То се провежда от районите за постоянна дислокация на щабните елементи за интегриране на силите на Алианса и на Многонационалната дивизия „Югоизток” в София и Букурещ.
Според фиктивния сценарий, е активиран чл. 5 на Вашингтонския договор за колективна отбрана, заради заплаха, която грози Румъния. Целта на учението е да се проперат способностите на Щабния елемент на територията на България и Румъния, респективно на Многонационалната дивизия „Югоизток”, да изпълнява своите мисии и задачи, свързани с осигуряване и подпомагане развръщането на Силите на НАТО с висока степен на готовност в двете страни, каза майор Ивайло Иванов.  Той е началник на секция „Операции и планиране”, а в момента - оперативен офицер в Ситуационния център на Щабния елемент в София.
Официалното откриване на учението е било на 5 май в Румъния, а оперативната му част започна днес. Основната ни задача, продължи майор Иванов, е най-напред осигуряване на връзката с дивизията и съответните структури на наша територия, които имат отношение към осигуряване на развръщането на Силите на НАТО с висока степен на готовност. Други задачи са свързани с получаване на актуална информация за обстановката, искане за информация или съдействие от страната домакин, оценка, анализ и съответно изпращане на информация към Щаба на дивизията и съответно към Оперативното командване в Неапол.
Сценарият предвижда Силите на НАТО да се развърнат основно на територията на Румъния. Ние имаме ангажимент към част от тях, към осигуряването и придвижването им, което е и основната роля на Щабния елемент за интегриране на Силите на НАТО в България, каза още майор Иванов.
По време на „Dacian Lynx 16“ се предвижда щабните елементи в България и Румъния да постигнат пълни способности, а дивизия „Югоизток“ – начални способности. От своя страна Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в София постигна планирането начални способности на 1 януари т.г. От официалното му активиране на 3 септември м.г. той участва в редица международни и национални учения и форуми.
Продължава процесът на попълване с личен състав. До момента към българския състав са се присъединили военнослужещи на Албания, Великобритания, Германия, Полша, Румъния, Унгария и САЩ. Очаква се това да направят и военнослужещи от Гърция и Турция. Общият състав е от 40 военнослужещи. Командир на щабния елемент в София е полковник Стайко Прокопиев.
Преди 20 дни началникът на отбраната генерал Константин Попов по време на визитата си в Букурещ се срещна с ръководния състав на Щаба на многонационална дивизия „Югоизток“ (HQ MND-SE), който бе активиран през декември м.г. Предвижда се общо 10 длъжности в Щаба да бъдат заети от български военнослужещи. И двете страни подчертаха важността на работещите в Румъния и България щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NFIUs).
Изграждането на Щаба на Многонационална дивизия „Югоизток” със страна домакин Румъния е една от мерките, залегнали в Плана за готовност за действие на НАТО, утвърден на Срещата в Уелс през 2014 г. Щабът ще предостави на Алианса способности за командване и управление на национални и съюзнически сили до ниво дивизия в югоизточната част от зоната на отговорност на Върховния командващ на силите на НАТО в Европа, както и постоянно командване и управление на щабните елементи за интегриране на сили на Алианса в България и Румъния.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
9 май - Ден на победата и Ден на Европа
09.05.2016, 11:52
По време на Втората световна война нацистка Германия води расово-идеологическа война, целяща унищожаването на СССР и населяващите го народи.
В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлхорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Съветската делегация се води от маршал Жуков, американската – от генерал Спатс, британската – от маршал Тедер, френската – от генерал Дьо Латр дьо Тасини. От името на Райха подписва фелдмаршал Кайтел. Това е краят на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят. В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют. Приключва 1418-дневната епопея, наречена Велика Отечествена война, зад която се крие море от лишения и страдания, мъка от пораженията и радост от големите победи........ Прочети още
 
Участници в парада на Победата: Авиационна група за висш пилотаж „Стрижи”
09.05.2016, 09:35
В днешния парад на Победата в Москва ще вземе участие и авиационната група за висш пилотаж „Стрижи” (Бързолети) на Военновъздушни сили с изтребители МиГ-29. За неин рожден ден се счита 6 май, когато тя направила първата си демонстрация. Формирането на групата от пилоти, в съвършенство владеещи техниката на висшия пилотаж, за изпълнение на демонстративни полети с МиГ-29 започнало в изтребителния полк в Кубинка край Москва в средата на 1980-те години, когато самолетът влиза на въоръжение.
Опитните летци бързо усвояват груповия пилотаж на шест машини с минимално разстояние между тях едва 3 метра.
През октомври 1991 г. „Стрижи” за пръв път излизат зад граница в шведската авиобаза Упсала.
През следващите години „Стрижи” представят руската авиация в Белгия, България, Виетнам, Германия, Казахстан, Китай, Малайзия, Монголия, САЩ, Тайланд, ОАЕ, Унгария, Холандия, Чехия. През 1993 г. „Стрижи” са удостоени със званието „Най-добра пилотажна група в света”.
През 2004 г. в демонстрационния пилотажен комплекс е включен съвместен полет на групите „Стрижи” и „Руски витязи”, като формацията „ромб” включва 9 самолета (пет Су-27 и четири МиГ-29) и изпълнява пълния комплекс от фигури на висшия пилотаж. Това построение получи название „кубински брилянт” и официално е внесено в книгата на рекордите на Гинес. Именно в такъв строй те участват във въздушните паради над Червения площад на 9 май.
От 2003 г. самолетите от групата имат специална окраска – червено-бяла с ярко син силует на бързолет отгоре и отдолу, както и букви „МиГ” на кила.
През 2017 г. групата ще получи нови самолети, тъй като ресурсът на сегашните машини изтича. - Още пилотажни групи
 
National Interest: Превъзхождат ли руските ядрени оръжия тези на САЩ?
09.05.2016, 09:26
През последните две години отношенията между САЩ и Русия (както и отношенията на Русия с НАТО) са достигнали опасно ниска точка – най-ниската си точка от Студената война насам. Като резултат от това развитие на отношенията въпросът за ядрените оръжия отново излиза на преден план, пише анализаторът Леонид Нерсисян за изданието National Interest.
Многократно в изключително сериозни декларации се посочва, че двете страни репетират нанасянето на ядрени удари една срещу друга. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг например неотдавна оповестява своя годишен доклад, в който се твърди, че Военновъздушните сили на Русия са провели тренировъчна мисия през 2013 г., която всъщност е „симулирана ядрена атака” срещу Швеция........Прочети още
 
В София, Велико Търново и Пловдив ще се продават неусвоени карти за почивка
09.05.2016, 09:04
На 12 май 2016 г. от 09.00 часа в сградата на хотел “Шипка” – гр. София, бул. “Ген. Тотлебен” № 34А, сградата на ВК Велико Търново – гр. Велико Търново, пл. “Майка България” № 1 и административната сграда на отдел “ВК Южен” – гр. Пловдив, бул. “Източен” № 10 стартира свободната продажба на неусвоените карти за почивка за страната за сезон “ЛЯТО 2016”, съобщават от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.
Резервации ще бъдат приемани на място и на следните телефони: 02/92 21 705, 92 21 757, 92 21 759.
На 13 май 2016 г. от 09.00 часа в сградата на хотел “Шипка” – гр. София, бул. “Ген. Тотлебен” № 34А стартира свободната продажба на неусвоените карти за почивка за чужбина за сезон “ЛЯТО 2016” за военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, които не са били на почивка, организирана по линия на безвалутния обмен и в рамките на “CLIMS”, в качеството си на титуляр на правото на почивка или като член на неговото семейство през предходната година, включваща последните летен и зимен сезон.
При останали незаети карти за чужбина, същите ще се предлагат на 25.05.2016 г. в сградата на хотел “Шипка” – гр. София, бул. “Ген. Тотлебен” № 34А и на лица, които не отговарят на гореописаното условие. Резервации ще бъдат приемани на място и на следния телефон: 02/92 21 765. Военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, и членовете на техните семейства могат да ползват почивка по социална програма за страната и чужбина, като общият брой на дните не трябва да надвишава 20 календарни дни в рамките на една календарна година. В общия брой не се включват ползваните дни за специализирания детски и младежки лагер в страната. Правото за ползване на почивка по социална програма в страната в рамките на една календарна година е до 10 дни за летния сезон и до 10 дни за зимния сезон.
В двете изнесени работни места в сградата на ВК Велико Търново – гр. Велико Търново, пл. “Майка България” № 1 и административната сграда на отдел “ВК Южен” – гр. Пловдив, бул. “Източен” № 10 резервации за карти за почивка за страната ще се приемат само на място на 12.05. и 13.05.2016 г.
Във връзка с организацията, свързана с посещението на Папа Франциск в Краков в края на месец юли 2016 г., се налага промяна в периода на престой на българската група в Полша, от 20.07. до 30.07.2016 г. на 15.07. до 25.07.2016 г., се посочва още в съобщението. Промяната е необходима и с цел запазване на предварителната програма на групата и осигуряване на максимално удобство на почиващите при осъществяването на екскурзиите, предвидени в нея.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Индия подписа договор за закупуване на 36 изтребителя Rafale
09.05.2016, 08:56
RafaleИндия, след години преговори, най-после подписа договор за закупуване на 36 изтребителя Rafale, производство на компанията Dassault. В сделката са включени също доставка на резервни части, обучение, логистична поддръжка и десетгодишен договор за техническо обслужване. Така стойността на един изтребител стига 247 милиона долара.
Подписването на договора се забави най-вече поради исканията на индийската страна за трансфер на съвременни технологии и част от изтребителите да бъдат произведени в Индия, като отговорността за качеството да бъде поето от Франция.
Междувременно Франция достави първите три от общо 24 изтребители Rafale за Египет. Те са доработени, като са премахнати системата за използване на ядрено въоръжение и комуникационното оборудване, като последното е заменено с подобно на това, използвано от египетските F-16. Финансирането на сделката е с помощта на Саудитка Арабия, Кувейт и ОАЕ, а останалата част е гарантирана от френското правителство. - Още за Rafale
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Всяка една власт се страхува от българското офицерство
08.05.2016, 23:22

 

 

Интервю с о.р. бригаден генерал Димитър Шивиков

 
Как съветските ЗРК С-75 във Виетнам размазали американците
08.05.2016, 22:04
С-7524 юли 1965 година съветските ЗРК С-75  свалили във Виетнам за една секунда три американски изтребители-бомбардировачи F-4 Phantom II. С указ на Хо Ши Мин този ден е обявен за Ден на зенитно-ракетните войски на Виетнамската народна армия. След 24 юли загубите на американската авиация рязко нарастват, във връзка с което командването на ВВС на САЩ е принудено коренно да промени тактиката на въздушния бой.
САЩ се подготвяли за авиационните удари напълно сериозно. В Тайланд и Южен Виетнам базите били модернизирани по-рано, създадени били и десетки нови. Към началото на 1965 година в тях разположили над 500 ударни самолети и изтребители. Преобладавали изтребителите-бомбардировачи F-105, Thunderchief и F-100 Super Sabre. Имало и няколко нови “Фантоми”- F-4C Phantom II. Впоследствие се появили свръхмодерните F-111. За отразяване на атаките върху базите се използвали прихващачи F-102 Delta Dagger......Прочети още
 
„Безсмъртният полк” марширува днес в Ню Йорк, Париж, Виена...
08.05.2016, 21:48
Знаменитата „Катюша” по руски, поздравления на различни езици - все повече градове по цял свят свят се присъединяват към „Безсмъртният полк”.
В паметната акция тази година се включиха вече 42 държави, съобщава 1tv.ru. Днес шествия преминаха в Прага, Париж, Виена, Ню Йорк, Торонто, Сеул.
Вчера паметта на героите от Великата отечествена война бе почетена в Италия, Аржентина, Мексико, Кипър, Китай, Австралия.
Руски военни песни за първи път звучаха в Чикаго, Сиатъл, Сан Франциско, Вашингтон. - (видео)
 
Оръжията, които победиха - Картечен пистолет на Шпагин ППШ-41
08.05.2016, 21.24
ППШППШ-41, или само ППШ (от руски - съкращение от Пистолет-пулемёт Шпагина, "картечен пистолет на Шпагин") е автомат, създаден през 1941 г. от Георги Семьонович Шпагин. ППШ-41 е едно от най-масово произвежданите автоматични оръжия на Втората световна война и едно от емблематичните оръжия на Червената армия от този период.
През 1940 г. Наркомът по въоръжението дава заявка към оръжейните конструктори за създаване на картечен пистолет, чиито части биха могли да се изготвят без много механична обработка (т.е. необходимост от употреба предимно на щамповъчни и пресови детайли). Този картечен пистолет е трябвало да бъде толкова прост за производство, че при необходимост бързото му пускане в производство да може да започне в което и да е машиностроително предприятие.
На 21 декември 1940 г. е одобрен картечният пистолет на Шпагин и e взет на въоръжение в Червената армия. ППШ е произведен в около 5,4 милиона екземпляра. По настояване на Сталин освен плоския пълнител за 35 патрона се взема в употреба без изменения и дисковият пълнител от автомата на Дегтяров - ППД-34/40 за 71 патрона. ППШ-41 е на върха на славата си през Втората световна война и по нищо не отстъпва на своя съперник от Вермахта MP40. - Още за ППШ-41
 
Оръжията, които победиха - БМ-13 „Катюша“
08.05.2016, 21:18
БМ-13БМ-13 „Катюша“ е съветската реактивна система за залпов огън (РСЗО) от периода на Втората световна война. С галеното име Катюша, дадено й от редовите войници, през този период са известни всички съветски бойни машини от подобен тип БМ-8, БМ-13, БМ-31, но това име остава и след войната като нарицателно за реактивните системи за залпов огън. Най-известна от съветските „Катюши“ от Втората световна война е БМ-13.
Подразделенията, въоръжени с РСЗО, се използват повсеместно и масово на всички фронтове по време на Втората световна война. Първите 8 полка от по 36 машини са сформирани на 8 август 1941 г. През есента на 1941 г. половината (33 дивизиона) от състава на наличната реактивна артилерия е съсредоточена на направленията, отбраняващи Москва.
Към края на 1942 г. в Съветската армия има 57 полка (216 батареи) реактивна артилерия (от тях 56% са БМ-13). А само за щурма на Берлин в края на войната са съсредоточени 1260 мобилни РСЗО. Към края на войната в действащата армия има 40 отделни дивизиона, 105 полка, 40 бригади и 7 дивизии реактивна артилерия. През Втората световна война са произведени 6800 установки БМ-13, от които са загубени 3400. Огънят на новите РСЗО действително има силен ефект върху противника. Макар и не особено точни, изстрелваните едновременно реактивни снаряди за няколко секунди буквално изорават обстрелваната площ. Допълнително оглушителният вой, съпровождащ полета им, оказва силно психическо въздействие върху противниковите войници. Тези, които не загиват по време на обстрела, често не са в състояние да оказват съпротива, тъй като са оглушени и деморализирани от воя и взривовете. Има и случаи, когато немски войници, напълно дезориентирани и зашеметени от действието на мощните 132-мм снаряди, тичат към руските предни позиции, търсейки спасение. - Още за БМ-13
 
В Ямбол възстановихме бойните действия на 29-ти пехотен полк при Каймак-Чалан
08.05.2016, 15;29

В обновеният в своя автентичен вид от времето на 29-ти пехотен полк казармен район се създаде първият в Република България Общински музей.

Това бе осъществено от неуморният и близък до своите съграждани кмет-градоначалник, господин Георги Славов, който с близката и непосредствена помощ от страна на министъра на отбраната Николай Ненчев и неговия щаб успя за кратко време да осъществи връзката на местната власт с Министерския съвет и не закъсня няколкогодишната развръзка по предоставяне на бившия казармен район като територия, собственост на МО на Общината.......Прочети още

 
Как може да бъдат унищожени САЩ - сценарият!
08.05.2016, 10:10
Москва първа осъществи това, за което дълги години си мечтаеха във Вашингтон. Тежката междуконтинентална ракета РС-28 „Сармат“, която предстои да влезе на въоръжение в руската армия, обърка всички карти на американските генерали. Защото в своя не-ядрен вариант тя представлява именно онова оръжие за „мигновен глобален удар“, с което САЩ отдавна плашат целия свят. Но на практика се оказа, че американците са просто неспособни да създадат за своя „глобален удар“ ракета с нужните характеристики за скорост, далекобойност, точност и сигурност. А виж, „изостаналите“ руснаци създадоха и Москва вече разполага с него.
Между другото: във варианта си с ядрено въоръжение, е достатъчен само един „Сармат“, за да нанесе неприемливи за САЩ поражения!........Прочети още
 
Какво направи Израел с пленените в три войни стотици египетски танкове?
08.05.2016, 09:48
По време на последните три войни и спецоперации израелската армия взима в плен от своите врагове тонове оръжие – танкове, бронетранспортьори, самолети, ракети. Сайтът Cursorinfo.co.il дава отговор на този въпрос. В него израелският експерт Шай Леви е направил разследване, което преоткрива съдбата на трофейното оръжие. Част от въоръжението постъпило в елитни подразделения на израелската армия и е използвано при специални операции. Нерядко то е обслужвало косвено израелски интереси – с него въоръжавали приятелски сили или го разменяли. От някои образци техника успели да получат ценна информация, други просто са предадени в музеи.
По време на войните с арабските съседи най-много са пленени танкове Т-54 и Т-55, бронетранспортьори БТР-50, БТР-60 и БМП-1. Част от тях са използвани от армията.
На танковете, заловени по време на операция „Кадеш” през 1956 г., Шестдевната война през 1967 г. и Войната на Съдния ден през 1973 г., са заменени двигателите и оръдията. След модернизацията им е дадено название „Тиран” и са включени в армейски бригади, основно окомплектовани с резервисти: танкът Т-55 ставал Тиран-5, а Т-62 – Тиран-6.
Трофейните танкове били толкова много, че 440-а танкова дивизия била окомплектована с Тиран-5. От Тиран-6 е съставена бригада действаща на север. Като цяло танковете „Тиран” стояли на въоръжение до 1990-те години.
Когато израелтяните създали „Армията на Южен Ливан”, тя изцяло е въоръжена с оригинални танкове Т-55, а също така с трофейни пушки и автомати Калашников.
Шай Леви подробно се спира на интересна история, свързана с трофейна бронетехника. По време на Войната на изтощение (война с малка интензивност между Египет и Израел през 1967-1970 г.) е проведена операция „Равив”, започнала късно вечерта на 8 септември 1969 г. Шест танка Тиран-5 и три БТР -50, камуфлирани като египетски, са натоварени на транспорт и в съпровождане от елитен спецназ са стоварени южно от Суец на египетския бряг. Танковете и бронетранспортьорите преодолели на собствен ход 70 км, унищожавайки срещнатата египетска техника, бункери и стражеви постове, причинявайки тежки щети на египетската армия. Унищожени са радари, следящи морето и въздуха, което облекчило последвалите операции на израелската армия.
По пътя си израелските военни случайно срещнали египетски генерал. Той бил уверен, че пред него са свои машини и дори, когато танковете го смачкали заедно с автомобила му, той едва ли разбрал какво става.
Десет часа след началото на операцията израелският флот прибрал войниците и техниката, и ги прекарал през Суецкия канал. Египетската армия загубила над 150 души убити и приблизително толкова единици техника. От израелска страна леко пострадал един войник.
Що се отнася до пленените във войните десетки хиляди единици стрелково оръжие – автомати Калашников, снайперски карабини Драгунов, картечници и гранатомети, то израелтяните не заменили с тях своите автомати, но ги взели за някои свои елитни части. Например автоматът Калашников станал щатно оръжие на бойците от „Шаетет 13” (морският спецназ на Израел), основно заради устойчивостта към вода. С леките картечници „Калашников” и „Дегтярьов” въоръжили бойците от спецподразделенията „Егоз”, използвайки ги по време на рейдове в тила на врага заради възможността да намират трофейни боеприпаси. Снайперската карабина Драгунов постъпила в подразделенията „Яел” и други елитни части заради отличните й качества.
Трофейни „катюши” (БМ-21), чиито ракети причинили не малко проблеми на населението в северните райони на Израел, също служили на еврейската държава. В края на 1960-те години в армията се появила батарея, окомплектована с трофейни ракетни установки, пленени в Шестдневната война. Батареята използвала два типа установки с калибър 240 мм (БМ-24) и 130 мм.
Голям раздел от публикацията на Леви е посветена на самолетите. Авторът припомня историята с МиГ-23, дошъл като „подарък от небето”. Със самолета дезертирал сирийския пилот Басам Адел на 11 октомври 1989 г. Със самолета били извършени 18 изпитателни полета, като събраната информация позволила на израелските ВВС да установят неговите слаби места. След това самолетът попълнил музейна колекция. - Още за ВС на Израел
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Оръжията, които победиха - Ил-2
08.05.2016, 09:33
Ил-2Ил-2 е съветският щурмови самолет, който заедно с танка Т-34, РСЗО БМ-13 "Катюша" и картечния пистолет Шпагин ППШ-41 е един от символите на съветското оръжие през Великата отечествена война. Ил-2 е и най-масово произвежданият самолет през 40-те години на XX век. изработени са над 36 000 машини.
В Червената армия е известен като „Гърбавия“ или „Гърбаткото“ (заради характерната форма на тялото на едноместния вариант) и като „Летящият танк“ (това прозвище идва от конструкторското бюро). Заради невероятната му издръжливост на попадения, немските пилоти го кръщават „Бетонния самолет“ („Betonflugzeug“), а сред войските на Вермахта е известен като „Касапинът“ (Schlachter), „Месомелачката“ (Fleischwolf) и „Железният Густав“. Въоръжението на Ил-2 му позволява да изпълнява широк спектър от задачи - от атаките срещу пехотата и лекобронирани цели до танкове и укрепени точки на противника. Огънят по пехотата и лекобронираните цели се води с оръдията, картечниците и реактивните снаряди РС-82 и РС-132. по танковете и укрепените точки се изстрелват реактивните снаряди, но се използват и авиационните бомби ФАБ-50 и ФАБ-100, както и (само по танковете) ПТАБ 2.5-1.5. Срещу пехотата и лекобронираните цели Ил-2 е действително страшно оръжие. Освен голямата си огнева мощ, гледката и звука от ниско прелитащите самолети, които преорават цели полоси, стреляйки от всички оръдия и картечници, след като предварително са бомбардирали целта с авиобомби и реактивни снаряди, се оказва и много силно психическо въздействие върху противника. - Още за Ил-2
 

 
Как ИДИЛ получава немско оръжие (през България)
07.05.2016, 22:24
Германия доставя оръжие в иракския Кюрдистан от октомври 2014 година. Това става решаващ момент, който определя по нататъшния външнополитически курс на Германия. Чувствайки натискът от страна на Съединените Щати, немското правителство сваля забраната за доставка на оръжия и военна техника в кризисните региони по света.
По данни на немските чиновници, Германия разбира, че кюрдите могат да противостоят на терористите от ИДИЛ. » Кюрдските бойци комплектуват линията на фронта срещу Ислямска Държава», заявява министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен. По същото време Вашингтон празнува победата си: Белия дом е заставил немците да играят по свирката им.........Прочети още
 
Су-35 е най-опасният изтребител в света
07.05.2016, 21:45
Су-35ССу-35 е многофункционален изтребител поколение 4++. Той притежава целия електронен „пълнеж” на Т-50 в привидно запазените форми на Су-27 – най-добрият изтребител в света от 4-то поколение. Су-35 е компромис между миналото и бъдещето на руската авиационна промишленост. Подобен подход позволява да се постигнат всички качества на изтребителя от 5-то поколение освен „невидимостта” за радарите, като се запази цената на машините от 4-то поколение. Всичко това обещава не малък търговски успех, като за доказателство служи началната продажба на Китай на 24 машини за около 2 млрд долара. Работата обаче не е само в експортния потенциал на самолета.
Журналистите от немското издание Stern нарекоха Су-35 най-опасният изтребител в света. Ако в това има доза преувеличение, то не е силно. По своите бойни възможности Су-35 има малко съперници в света – най-сериозен е американският изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха и недостижимия по висока цена F-22 Raptor.........Прочети още
 
Русия: подготовките за военните учения на САЩ и Грузия са провокация
07.05.2016, 20:25
Москва разглежда мащабните подготовки за предстоящите американско-грузински военни учения „Нобъл Партнър 2016“ (Noble Partner 2016) като провокация, чиято цел е съзнателно да разклати военно-политическата обстановка в Кавказкия регион, заяви в петък (6 май) руското външно министерство, цитирано от ТАСС.
„Разглеждаме подобно последователно „усвояване“ на грузинската територия от  страна на натовските военни като провокационна стъпка, целяща съзнателно да разклати военно-политическата обстановка в Кавказкия регион“, се посочва в официално изявление, поместено на сайта на дипломатическото ведомство.
Позицията бе публикувана малко след като в медиите се появиха информации, че американски военни разполагат военно оборудване в Грузия. Учението ще се проведе от 11 до 26 май, като в него ще се включат около 1300 грузински, американски и британски войници. В допълнение към тях ще се присъединят американски военни транспортни самолети С-130, както и бойни пехотни машини „Брадли“ (Bradley) и въздушни единици.
В събота грузинското министерство на вътрешните работи отвърна на изявлението на Москва, като заяви, че грузинско-американските учения „не са насочени срещу никого“.
„Аналогични военни учения в Грузия се проведоха и миналата година“, заявиха от ведомството и допълниха, че чрез тях „Грузия разширява сътрудничеството с партньорите, което е важно за повишаване на отбранителната способност на страната“.
 
Генералната репетиция за Парада на Победата на Червения площад
07.05.2016, 16:42
На 7 май на Червения площад в центъра на Москва се проведе генералната репетиция на Парада на Победата по случай 71-тата годишнина от края на Великата Отечествена война, съобщи RT в събота (7 май). - (видео)
Тази година в парада ще вземат участие 10 хиляди военнослужещи, 135 бойни машини и над 100 летателни апарата.
Финалната подготовка за тържественото мероприятие на 9 май започна в 10 часа московско време. Празничното шествие командва началникът на сухопътните войски генерал-полковник Олег Салюков, а приема министърът на отбраната Сергей Шойгу.
Преди да тръгнат пешите колони под музиката на песента „Свещената война”, военнослужещият от Почетния караул на 154 отделен комендантски Преображенски полк Кирил Василев внесе на площада Знамето на Победата, издигнато преди 71 години над сградата на Райхстага.  
След блоковете на пешите войски премина бронетехниката. По традиция първи по площада дефилираха легендарните танкове от онова време Т-34, следвани от модернизираните бронетранспортьори „Тигър”. След тях минаха известните БМП-3 и танковете Т-90. В парада участват и най-новите руски бронемашини: танковете Т-14 „Армата”, БМП „Курганец-25”, бронетранспортьорите „Ракушка”и самоходните гаубици „Коалиция-СВ”.
Отрепетирана бе и въздушната част от парада – във въздуха бяха вдигнати над 100 летателни машини.  
Тази година парадът е по-скромен в сравнение с юбилейния от 2015 г. по случай 70-годишнината от края на войната, когато по Червения площад преминаха 16 хиляди военнослужещи и 193 единици бойна техника, припомня RT. - Още за Парада на Победата
 
САЩ се опасяват, че Русия ще им отнеме военни сделки на стойност $9 млрд
07.05.2016, 16:35
Су-35Американски сенатори се опасяват, че Кувейт, Катар и Бахрейн вместо американски изтребители, могат да закупят руска техника за $9 млрд, съобщава RT в събота (7 май), позовавайки се на публикация в The Wall Street Journal.
Според изданието причината за това е забавяне от страна на Белия дом. Лобистите, сред които и Джон Макейн, призовават президента Барак Обама да побърза с одобрението на сделката.
Вестникът публикува откъси от писмото, изпратено през април до администрацията на президента, подписано от Джон Маккейн, Боб Коркър, Джак Рид и Клеър Маккаскил. „Ние разбираме, че въпросителните около тези договори трябва да бъдат внимателно проучени, но окончателното решение се забави твърде дълго”, се казва в текста на писмото.
В него се отбелязва още, че подобно забавяне ще накара страните да закупят изтребители от други производители, в това число от Русия. „Америка не бива да изпуска възможността да разшири влиянието си в Близкия Изток, да обезпечи промишленото си превъзходство и не бива да отстъпва пред своите съперници и противници”, заявяват сенаторите.  
По данни на американското издание става дума за доставката на над 60 изтребители F-15, F/A-18E/F Super Hornet и F-35. Вашингтон отложи с две години изпълнението на договорите след възражение от страна на Израел, който се опасява, че авиотехниката може да попадне в погрешни ръце и да бъде използвана срещу него.
Като аргумент в своя полза сенаторите привеждат примера със закупените от Кувейт 28 изтребители Typhoon от европейския концерн Eurofighter, вместо американски машини.  
По информация на WSJ тази седмица администрацията на Обама отново е отложила решението за доставка на изтребители, производство на  Boeing и Lockheed Martin, за Катар, Кувейт и Бахрейн.  
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Американски адмирал зове за прилагане на рейгъновата стратегия срещу Русия
07.05.2016, 14:29
Джеймс СтавридисСевероатлантическият алианс трябва да изпрати още войски по границите с Русия, заяви по FoxNews бившият командващ силите на НАТО в Европа, адмирал Джеймс Ставридис, цитиран от „Взгляд” в събота (7 май).
Според американския военен Москва разчита, че струпването на руски войски по западните граници ще застави НАТО да отстъпи. Но това би бил най-лошият вариант, подчерта Ставридис.
„Ние сме длъжни да покажем на Русия, че няма да й позволим тя да решава дали да бъдат разположени или не американски войски в страни като Полша, Румъния, Естония, Латвия и Литва”, каза адмиралът, цитиран от РИА „Новости”.
Ставридис изрази убеждението си, че евентуално изтегляне на американските войски от Източна Европа би означавало излизането на САЩ от НАТО.
„Затова ние трябва...да разположим там войските си. За Русия разполагането на допълнителни сили е неизгодно в дългосрочна перспектива, поради слабата й икономика. ... Тъкмо тази стратегия доведе до падането на Берлинската стена”, заяви адмиралът.  
Както отбеляза журналистът от FoxNews, тази стратегия бе използвана от президента на САЩ Роналд Рейгън. Неговата политика за „мир чрез въоръжаване” доведе до нарастване с 40% на разходите за нуждите на отбраната в периода от 1981 до 1985 година.
Ден по-рано заместник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон ще продължи укрепването на източния флант на НАТО.  
По-рано новият главнокомандващ силите на Алианса в Европа, американският генерал Къртис Скапароти, призова членовете на НАТО за борба с „възраждаща се Русия”.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Щурмовик „Хариер“ се разби в Северна Каролина
07.05.2016, 10:00
AV-8B Harrier IIЩурмовик MD AV-8B Harrer II на американската морска пехота се разби вчера в 17:05 местно време при инцидент над Източното крайбрежие (Райтсвул бийч) в щата Северна Каролина, предаде телевизия WWAY TV.
Машината е от състава на 542 ударна ескадрила (14 авиогрупа, 2 крило на МП), дислоцирана в база Cherry Point („Чери пойнт“).
Пилотът се е катапултирал успешно и е спасен от екипажа на хеликоптер за търсене и спасяване H-60 „Сийхоук“ (ескадрила HSC-22), след което е настанен в болница в стабилно състояние.
 
Искаме да градим силна армия, България все повече ще разчита на нея
07.05.2016, 09:41
генерал Константин ПоповИскаме да градим силна армия. Това каза генерал Константин Попов, Началник на отбраната, в предаването „Тази събота” по Нова телевизия.
„Трябва да градим българска армия с висок дух, с висок морал и това е една ценностна система, която идва от миналото, съществува и сега, но трябва да бъде и в бъдещето. Ние трябва да градим този морал и този дух, да имаме силни войници, силни офицери, които да водят войниците. Това е и моята цел, защото една силно морална армия, една истински вдъхновена армия е силната армия”, заяви генерал Попов.
По думите му, българският войн е особен тип човек. „Това е човек, който се е клел в родината си. Той е готов за саможертва. Ние имаме такива млади момчета и момичета и в момента”, отбеляза той. „Войнският живот е начин на живот не само в поделението, не само във формирование и гарнизона, това е отношение към света, към другите хора и колектива, в който работиш. Това е да имаш висок идеал и да го следваш. Това искаме от нашите хора и те го имат”, коментира генерал Попов.
„Храбростта не е храброст само за един ден. Това е състояние на духа, цел амбиция и нещо, което те характеризира като човек”, допълни той, като посочи, че участниците във военния парад по случай 6 май са имали огромно желание да се включат в него и са били много вдъхновени. „България все повече има нужда от българската армия. Българската армия все повече ще бъде ангажирана с все повече задачи и отговорности и все повече ще разчитаме на нея”, подчерта началникът на отбраната. Той допълни, че това, което предстои е армията ни да бъде модернизирана и да бъде закупена нова техника, като в това отношение са направени много сериозни стъпки и има подкрепата на правителството и парламента.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Оръжията, които победиха - Среден танк Т-34
07.05.2016, 09:33
Т-34Т-34 е среден танк, приет на въоръжение в Червената армия през 1940 г. За първи път е произведен в Харковския локомотивостроителен завод. Той е сред основните съветски танкове през Втората световна война, като общо са произведени над 40 хиляди такива машини.
На по-ранните модели Т-34 е монтирано 76 мм оръдие Л-11 обр. 1938/39 г. с вертикален, клиновиден, полуавтоматичен затвор, който е снабден с устройство за изключване на полуавтоматиката. Особеност при Л-11 е оригиналното му откатно устройство, при което течността на компресора контактува непосредствено с въздуха в накатника. За водене на огън са използвани телескопичен прицел ТОД-6 и перископичен, панорамен прицел ПТ-6. От февруари 1941 г. на Т-34 започва да се монтира новото 76,2 мм оръдие Ф-34 обр. 1940 г. с клиновиден, полуавтоматичен затвор. Противооткатното устройство на оръдието има хидравлични спирачки на отката и наката, разположени под цевта. Оръдието е модернизирано два пъти. При първата модернизация са били направени малки промени в затвора и полуавтоматиката. При втората е монтирана цев-моноблок. За водене на огън са използвани телескопичен прицел ТОД-7 и перископичен, панорамен прицел ПТ-7, които по-късно са заменени съответно с ТМФД-7 и ПТ-4-7. Допълнителното въоръжение на танка се състои от две 7,62 мм картечници ДТ, една от които сдвоена с оръдието, а другата монтирана на предния бронелист.
Т-34 е вторият най-произвеждан танк в световен мащаб след Т-54/Т-55. В някои страни остава на въоръжение до края на 1990-те г. - Още за Т-34
 
В Москва се проведе втората нощна репетиция на Парада на Победата
07.05.2016, 09:20
Вечерта на 5 май на Червения площад се проведе втората нощна репетиция на Парада на Победата, предаде телевизия „Звезда“.
След десетия удар на камбаните на Червения площад зазвучаха пронизващите акорди на „Свещенная война”, бяха издигнати руският трикольор и Знамето на Победата – известното знаме, което бойците от Червената армия са издигнали над Райхстага.
Последната нощна репетиция на главната военна проверка изцяло повтори това, което ще се случи в деня на празника. С тържествен марш по площада преминаха всичките 10 000 военнослужещи, представящи всичките видове и родове войски. За първи път тази година в парада ще участва и женски отряд.
Демонстрирана бе и цялата военна техника, която ще участва в Парада на 9 май. - (снимки)
Сред тях са автомобилите „Тигр“, танковете Т-90, най-новите бронетранспортьори БТР-82А, самоходните гаубици „Мста-С“, танковете „Армата“. За първи път пред публика ще бъдат представени перспективните образци на бронираните автомобили „Курганец“ и „Бумеранг“ и самоходния артилерийски комплекс „Коалиция“. - (видео)
Репетицията на парада бе наблюдавана лично от руския министър на отбраната Сергей Шойгу. - Oще за Парадa на Победата
Източник: http://www.cross.bg/
 

 
Край Кишинев започнаха молдовско-американски военни учения, които предизвикаха обществено недоволство
06.05.2016, 23:00
Край Кишинев започнаха молдовско-американски военни учения „Dragon Pioneer-2016“, които предизвикаха протести в обществото, предаде ТАСС. Участниците в тях ще отработят съвместни действия на сапьори, беше съобщено пред репортери по време на официалната церемония за началото, която се проведе на военния полигон Негрещи, на около 30 км от столицата.
Маневрите започнаха на 3 май и ще продължат до 20 май. В тях вземат участие 165 военнослужещи от Молдова и 198 войници и офицери от втори кавалерийски полк на американската армия в Европа (USAREUR).
 
Руската подводница "Старый Оскол" проведе стрелби с ракети "Калибр" в Баренцово море
06.05.2016, 22:14
Б-262Днес, 6 май, подводницата Б-262 "Старый Оскол" проект 636.3 извърши пуск на крилата ракета "Калибр" в Баренцово море в рамките на програмата за изпитания на въоръжението, съобщава пресслужбата на Северния флот. Стрелбата е била от подводно положение, като бреговата цел, намираща се на полигон Чижа в Архангелска област, е поразена със зададената точност.
В четвъртък, 5 май, екипажът на подводната лодка под командването на капитан 2 ранг Андрей Кириченко също успешно проведоха стрелба с ракета "Калибр" по морска цел.
Построената в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург субмарина през октомври 2015 года пристигна в Северния флот за подготовка на екипажа в базата на съединението подводници на Колската флотилия.
След като завършат изпитанията и извършването на необходимите проверки Б-262 ще извърши междуфлотски преход до пункта за постоянно базиране в Черно море. Тя ще бъде третата поред подводница (от предвидените шест) от проект 636.3, предназначени за ЧФ на Русия. - Още за 636.3
 
Русия е доставила на Беларус четвърти дивизион ЗРК С-300
06.05.2016, 21:26
С-300ПСВъоръжените сили на Беларус са получили от Русия безвъзмездно поредният четвърти дивизион ЗРК С-300 ПС. Това съобщи командващия на ВВС и ПВО на Въоръжените сили на Беларус генерал-майор Олег Двигалев. Модернизираните комплекси С-300 ПС са застъпили на бойно дежурство днес, 6 май.
И четирите дивизиона са преминали през капитален ремонт.
Личният състав на новото формирование е преминал целия цикъл на подготовка, като през август т.г са планирани бойни стрелби на полигон Ашулук. - Още за ЗРК С-300
 
Народът остана доволен от армията си
06.05.2016, 20:16

Скоро такъв военен парад не е имало в българската столица. И толкова много хора не са аплодирали Българската армия. Времето също се усмихна.

С тези три изречения може да се обобщи днешното честване на Деня на храбростта и Празник на Българската армия. Инициаторите, организаторите и изпълнителите постигнаха целите си.
На площад „Княз Александър I“ дойдоха не само столичани. Имаше зрители от цялата страна. Само групата от повече от 100  ветераните от Втората световна война включваше представители на десетина областни града..........Прочети още

 
Награди за 6 май на ветерани от войните и потомци
06.05.2016, 20:12
На снимката: Министърът на отбраната Николай Ненчев награждава капитан далечно плаване Атанас Илев. Снимка: Димитър БебеновЛично министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов дойдоха след военния парад в ЦВК, за да поздравят ветераните, военноинвалидите, военнопострадалите, запасните и резервистите с Деня на храбростта и Празник на Българската армия. Те бяха посрещнати от председателите на военно-патриотичните съюзи генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – на СОСЗР, доц. д-р Иван Сечанов – на Съюза на ветераните от войните, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и капитан далечно плаване Атанас Илев – на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ.
Със своя заповед министър Ненчев награди ветерани от войните и потомци за принос към отбраната на страната и по случай 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия. С почетен знак на МО „Свети Георги” III степен за офицери бе удостоен капитан далечно плаване Атанас Илев – ветеран, председател на  Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. Награден знак „За вярна служба под знамената” II степен получи капитан I ранг от запаса Марин Петков – потомък, заместник-председател и главен секретар на Съюза на ветераните от войните. Кандидат подофицер от запаса д-р Тодор Анастасов – ветеран, почетен председател на Съюза на ветераните от войните бе отличен с награден знак „За вярна служба под знамената” IV степен. Същото отличие получи и ветеранът редник от запаса Йордан Димитров. Със сувенирен нож „АК-47” министърът на отбраната награди полковник от запаса Спирдон Спирдонов – потомък, главен редактор на в. „Българско войнство” и майор от запаса Атанас Хаджиев – потомък, председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Пловдив.
Началникът на отбраната генерал Константин Попов награди със сувенирен нож „АК-47” генерал-лейтенант от запаса Димитър Тодоров – ветеран, член на ИБ на Съюза на ветераните от войните; полковник от запаса Иван Смарандов – потомък, председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Плевен; майор от запаса Димитър Тихолов – потомък, председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Монтана; Тодор Гогов – ветеран, председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Кюстендил; Борис Гърнев – ветеран, заместник-председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Пловдив.
Имаме голяма нужда да бъдете близо до нас, да ни напътствате и да ни сочите посоката, която самите вие сте избрали, каза в обръщението си към участниците в срещата министър Ненчев. Благодаря ви, че сме заедно в общата кауза за защита на Родината и изграждането на Българската армия, посочи от своя страна генерал Попов.  
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Износът на българско оръжие бележи двоен ръст
06.05.2016, 16:45
Двоен ръст бележи износът на оръжие от България през последните години спрямо периода 2011-2013 г., сочат данните от предоставената на „Монитор" справка от Министерството на икономиката за експорта на продукти, свързани с отбраната. Реализираният износ на военни изделия към трети страни и трансфер към такива от ЕС надхвърля 403,6 млн. евро по последни данни на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Те са за 2014 г., но министърът на икономиката Божидар Лукарски подчерта пред „Монитор", че тенденцията на чувствителен ръст се очаква да се запази и за тази и миналата година. По думите му определено се забелязва увеличаване на броя на поръчките.
За сравнение в периода между 2011 и 2013 г. експортът на отбранителна продукция средно беше около 250 млн. евро, припомни зам.-шефът на военната комисия в НС полк. Валентин Радев, който в първия мандат на кабинета „Борисов" бе зам.-министър на отбраната. Според него постигнатите резултати в износа сега са наистина впечатляващи. Основната предпоставка за това било отварянето на нови локални военни конфликти или предварителната подготовка за разразяването на такива. „Тогава се купува ударно въоръжение и се случват пикови години и за нашия износ", уточни полк. Радев. До раздвижване на експорта водели и активната маркетингова политика на родните компании в сектора, разработването на нови конкурентноспособни изделия, както и засилването на сътрудничеството с традиционни и разработването на нови пазари. Наред с това две големи сделки за Индия и Алжир чакали своята реализация от сключени по-рано договори и по всяка вероятност те също са качили последните внушителни цифри.
Топ дестинациите, към които изпращаме наша военна продукция, са Ирак, Афганистан, Египет, Алжир и Индия, уточниха и от Министерството на икономиката. Вече изнасяме активно и за Азербайджан и Грузия, като тези пазари са сравнително нови - отворени са през 2011 г. и 2012 г.
Какво изнасяме?
Според данните на ведомството обаче въпреки значителния ръст на експорта на практика не са били реализирани повече от половината от издадените 506 разрешения през 2014 г., чиято стойност е била за близо 828 милиона евро.
„Това е нормално, обикновено така се случва всяка година", поясни полк. Радев. Понякога след издаването на разрешенията в съответната страна, за която е бил планиран износът, става революция, сменя се режимът и сделката пропада. Това обаче тежи на фирмите, защото те предварително активно купуват от Министерството на отбраната боеприпаси с отпаднала необходимост например. Икономическата криза или пък подем не влияели на тренда в експорта. „Където има войни, там кризите нямат значение. Плащаш за сигурност, а тя няма цена. Може да са най-бедните държави, но плащат големи пари за въоръжение", коментира полк. Радев мотивацията на размирните страни да се въоръжават до зъби. В последните години две трети от износа на българска специална продукция се пада на боеприпасите. Според експерти това е нормално, защото те са консуматив към продадени по-рано оръжейни системи.
Източник: http://www.cross.bg/
 
САЩ разполагат военна техника в Грузия
06.05.2016, 15:33
Американски военни разполагат военно оборудване в Грузия. Там в база „Вазиани“ на 11 май ще се проведат съвместни военни учения на САЩ и армията на Грузия под наслов „Noble Partner“ (Достоен партньор), предаде руската ТВ „Звезда“ в петък (6 май).
Подобни маневри в близост до границите на Русия се провеждат за втори път. Според уебсайта на грузинското министерство на отбраната, по този начин ще се повиши нивото на готовност на грузинските военнослужещи.
В учението ще се включат около 1300 грузински, американски и великобритански войници. В допълнение към тях ще се присъединят американски военни транспортни самолети С-130, както и бойни пехотни машини „Брадли“ (Bradley) и въздушни единици.
Известно е, че военната техника за учението в Грузия Пентагонът е доставил в Батуми по Черно море през България, отбелязва ТВ „Звезда“.
 
С ниски заплати силна армия не се прави
06.05.2016, 15:15

Матеев

 

Интервю с бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68 бригада "Специални сили".

 
„Руски геврек“: най-добрият ЗРК, който целият свят иска да купи
06.05.2016, 14:08
ЗРК ТорЕдна от най-важните бойни машини на Парада на Победата на Червения площад на 9 май ще бъде зенитно-ракетния комплекс „Тор-М2У“, който, според мнозина експерти, е кръстен на скандинавския бог на гръмотевиците и бурите. Машината е предназначена да унищожава поразяващите средства на противника в малък радиус на действие, при самото приближаване на целта – в радиус от 15 км.
Екипът на „Руски дневник“ посети завода, в който се произвежда ЗРК „Тор-М2У“ и научи причините, които правят комплекса уникален по рода си.
Какво представлява ЗРК „Тор-М2У“?
ЗРК „Тор-М2У“ се произвежда в завода „Купол“ (подразделение на „концерна „Алмаз-Антей“) в град Ижевск (на 1200 км източно от Москва). Днес той е един от ключовите световни доставчици на военно оборудване. В завода работят над 8 000 души.
„В ЗРК „Тор-М2У“ са внедрени уникални системи, способни да се противопоставят на всяко от съществуващите средства за нападение. През септември 2015 г. проведохме успешни изпитания по унищожаването на ракети на потенциалния противник при движение със скорост от 25 км/ч (имитация на движението на колона с бронетанкова техника – бел. ред)“, разказа за „Руски дневник“ генералният директор на завод „Купол“ Фанил Зиятдинов.
Под люка на машината се намират осем ракети с вертикално излитане, които могат за броени секунди да унищожат всякакви въздушни цели на разстояние от 1 до 15 километра. За комплекса няма значение дали тов аса управляеми, балистични или крилати ракети, авиобомби, самонасочващи се снаряди на високоточно оръжие, самолети (изтребител-щурмовик), вертолети или безпилотни средства за разузнаване и нападение.
Според Заиятдинов способността на комплекса за ПВО да води огън без да спира по време на движение превръща ЗРК „Тор-М2У“ в най-добрата система от този клас. „Машината издържа разлика в температурите от -50 да +50 градуса по Целзий и може да работи при въздействие от страна на всички възможни радиосмущения на вероятния противник. Тя може да открива до 48 цели и да води едновременен огън по 4 обекта в кръгов диапазон“, разказва Заиятдинов.
Той отбелязва, че от 2008 г. насам производството на ЗРК „Тор“ се е увеличило неколкократно: това са доставки както за вътрешния пазар, така и за външния. В момента концернът подготвя адаптация на комплекса към корабни условия и за поразяване на ракети на потенциалния противник над водната повърхност.
Според източник на „Руски дневник“, близък до отбранителния бранш, ЗРК „Тор“ се отличава от аналогичния тип машини с това, че върху едно шаси са монтирани всички системи на комплекса: локатори за откриване на целите, съпровождане и насочване, а също така и системата за поражение.
„Тази машина може да се доставя с верижно или колесно шаси, да се разполага на железопътни платформи или кораби. Тя е универсална и има способността да поразява всякакви цели с точност 97 от 100!“, допълва експертът.
Според него нито една система в света не притежава подобни способности – нито американският „Чапарал“, нито британската „Рапира“, нито френско-германският „Роланд-5“, нито дори френският „Кротал-NG”.
По думите му системата е наречена така в чест на геометричната фигура „тор“, или както масово се нарича – геврек, който се образува от осколките на поразяващите части на ракетата на ЗРК, когато наближава целта. Вярно, има и друга версия. Някои от експертите смятат, че комплексът все пак носи името на войнствения скандинавски бог на гръмотевиците и бурите – Тор. - Още за ЗРК „Тор“
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Военният парад на площад "Княз Александър I" в София - 6 май 2016 г. (видео)
 
Славно минало: Нямаше армия на Балканите и в половин Европа, която можеше да воюва с България, а сега...
06.05.2016, 13:15
През 1944 г. мобилизационният състав на Българската армия надхвърля 474 000 офицери, подофицери и войници. След Девети септември 1944 г. дошлата на власт Българска комунистическа партия (БКП) поставя под свой контрол цялата армия. Част от офицерския състав е уволнен, създадена е Народна гвардия, включваща една дивизия, един полк и 71 по-малки подразделения, която е съставена изключително от партизани и други привърженици на крайната левица. В останалите части са назначени за помощник-командири цивилни. Да се обсъжда боеспособността на армията преди 1944 няма смисъл, тъй като тя е преминала през огъня на няколко войни и е доказала какво може и кои са слабостите й. След 1944 г. въоръжените сили на България започват бърза реорганизация по съветски модел, и са преименувани на Българска Народна армия, пише bgr.news-front.info.
Москва бързо предоставя на България танкове Т-34/85, СУ-100 самоходни установки, щурмови самолети Ил-2 и друга нова бойна техника. В края на 40-те години на 20 век, армията е разширена до над 200 000 души и стотици хиляди допълнителни войници резерв. Военната служба е задължителна.
Специална защитна линия, известна като отбранителна линия Крали Марко е построена по протежение на цялата граница с Турция. Тя е силно укрепена с бетонни стени и куполи на танкове Т-34, Панцер III и Панцер IV и др.
По време на управлението на Тодор Живков, е създаден значителен военнопромишлен комплекс, който произвежда бронирани машини, самоходна артилерия, леки стрелкови оръжия и боеприпаси, както и резервни части.
България изнася оръжие на Алжир, Йемен, Либия, Ирак и Сирия, както и изпраща военни съветници в някои от тези страни. Военна и медицинска помощ е предоставена на Северен Виетнам по време на Виетнамската война.
През 70-те години на XX век, ВВС е в апогея на своята мощ и притежава най-малко 300 модерни бойни самолети в инвентара си.
Обучението в Българската народна армия е изтощително дори за съветските стандарти.
През 1989 г., когато Студената война е към своя край, армията наброява около 152 000 редовни войници. ВВС са получили общо над 220 МиГ-21 между 1960 и 1989 г., 40-45 Ми-24, и други модерни самолети като МиГ-23 и МиГ-25.
Доставките на бронетанково въоръжение също са в огромни количества — над 1 500 танка Т-55, близо 300 танка Т-72, около 200 Т-62, над 1 000 МТ-ЛБ, около 2000 БТР и други.
Българската народна армия е имала далекобойни ракети – 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег 480 км, въоръжени с още 24 допълнителни ракети всички с възможност за поставяне на ядрени глави; 50 комплекса Р-300 “Елбрус“ (Scud) с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег 300 км; неуточнен брой тактически ракетни комплекси 9К52 “Луна“ с обсег 70 км с възможност за поставяне на ядрени глави, 1 комплекс 9К79 “Точка“ (SS21) с обсег 70 км (и 1 комплекс ОТРК 9К714 Ока, с далекобойност 400 км, дислоциран в с.Телиш) с възможност за поставяне на ядрени глави; 26 зенитно-ракетни дивизиона въоръжени с комплексите: С-200 с обсег до 240 км 10 установки с възможност за ядрени бойни глави, 10 мобилни установки С-300 с обсег до 75 км, общо 20 мобилни установки СА-75 “Волхов“ с обсег до 43 км и СА-75 “Двина“ с обсег до 29 км, 20 мобилни компекса 2К12 “КУБ“ с обсег до 24 км, (1 зенитно-ракетна бригада система 2К11 “Круг” с обсег 50 км, в периода 1984-86 г. е командвана от бившия министър на отбраната ген. Аньо Ангелов, тогава подполк.), 24 мобилни ЗРК “Оса“ с обсег до 13 км, 30 мобилни установки С-125 “Печора“ с обсег до 12 (модернизираните до 28) км, 20 мобилни комплекса 9К35 “СТРЕЛА-ЮСВ“ с обсег 5 км.
ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносеца, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, общо няколко десетки – минни заградители, базови и рейдови миночистачи, патрулни кораби, десантни кораби, обслужващи кораби, катери и др.; брегови ракетни комплекси и бреговата артилерия батареи 130мм и 100 мм водени от радиолокационни станции, морска хеликоптерна ескадрила, военноморска авиация с 10 бойни и 1 транспортна машини, парашутно-десентна и водолазна част, батальон морска пехота.
Мирновременният състав на армията към 1987 г. е около 152 000, мобилизационният капацитет на България тогава, по оценка на ЦРУ, надхвърля 2,11 милиона мъже.
Високата боеспособност на БНА (Българска Народна Армия) се дължи на насищането с военен ресурс – със съветско оръжие в достатъчна степен, както и на твърдата подготовка по специалностите на бойците.
БНА е голяма военна сила, материално-технически много добре обезпечена от СССР и родния ВПК. По това време няма армия на Балканите и в половин Европа, която да може да воюва с БНА. Въоръжението е най-модерното на Балканите, а бойният дух е неимоверно висок!
Периодът 1944 – 1990г. е най-добрият като ресурсно осигуряване в историята на Българската войска на Третата Българска държава до днес.
Като граница на Варшавския договор и още повече – страна граничеща със 2 страни членки на НАТО – на България безвъзмездно се дарява от съветска страна огромно количество въоръжение. - Още са армията на България
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Неядрената война между големите страни става все по-вероятна
06.05.2016, 13:05
Възпиращата роля на ядреното оръжие намалява.
През последните две години в света се случиха сериозни размествания на пластовете: започнаха да се появяват признаци за нови конфликти между най-големите военни държави – до този печален извод стигнаха авторите на доклада „Защо е възможна война между великите държави“ на Валдайския клуб. Те определят като такива следните конфликти: конфронтацията на Русия и НАТО след събитията в Украйна, индиректната война в Сирия и Йемен между Иран и Саудитска Арабия, кризата в руско-турските отношения след свалянето на руския бомбардировач Су-24 и напрежението в Южно-Китайско море. Тези конфликти могат да възникнат внезапно: още в началото на 2015 г. НАТО незнайно защо се страхуваше от руско нахлуване в Прибалтика и никой не предвиди кризата в отношенията на Русия с друг член на НАТО – Турция.
Високоточните оръжия и системите за противоракетна отбрана, смятат авторите на доклада Андрей Сушенцев /програмен директор на Фонда за развитие и подкрепа на Валдайския клуб/ и Майкъл Кофман /научен сътрудник на Института Кенън към Центъра „Уилсън“/, намаляват възпиращата роля на ядреното оръжие, но големи сухопътни операции са малко вероятни, а окупацията на противникови територии престава да бъде цел на войната: самата мисъл за окупация на Европа, Русия или Китай изглежда нелепа. Целта ще бъде изключването на противника от държавите на 21 век и изпращането му в 20 или дори 19 век.
Първите удари в новата война ще се нанасят изключително по електронен път – в киберпространството, космоса и електромагнитния спектър за разрушаването на системите на управление на войските и най-важната национална инфраструктура.
Същността на доклада е в това, че международните отношения се връщат в обратните епохи – чак до тази, която е предшествала Първата световна война /1914-1918/, когато са възникнали предпоставките за войни между великите сили, заявява Кофман и добавя, че те са искали да покажат и намаляващата възпираща роля на ядрените оръжия.
Твърдението, че ядреното оръжие губи своя сдържащ потенциал, включително и в отношенията между големите военни държави, е преждевременно, възразява офицер от руското министерство на отбраната, цитиран от „Ведомости“. Според него, ако това беше наистина така, кризите с ядрените програми на Иран и Северна Корея едва ли щяха да се окажат толкова важни за цялата световна общност.
А идеята за новата конфронтация намира своето потвърждение. Германия през юли възнамерява да предложи на Европейския съюз да се започне създаването на единна европейска армия, съобщава „Файненшъл таймс“. Германия десетилетия е говорила за такава армия, но след края на Студената война тази идея стана второстепенна, отбелязва депутатът в Бундестага от управляващата ХДС Родерих Кизеветер. „Но днес на фона на завоя на САЩ към Азиатско-Тихоокеанската зона и рязкото усилване на нестабилността по източните и южни граници на ЕС, Германия е готова към европейско сътрудничество в областта на сигурността. Единната армия ще помогне на Европа да реши тези задачи, които САЩ едва ли ще поемат“, коментира той. Кизеветер заявява, че за това са нужни: общ европейски Генерален щаб, съвет на министрите на отбраната на държавите от ЕС, съвместно използване на военната техника, укрепването на сътрудничеството в киберсигурността.
Подобна армия ще бъде изключително имитационна, възразява Владимир Евсеев от Института за страните от ОНД. „САЩ и НАТО са готови да прехвърлят на Европа само полицейски функции. Центърът за вземане на решения в сферата на сигурността в Европа се намира във Вашингтон, а не в Брюксел. Без САЩ европейските военни структури са нежизнеспособни, което показа операцията в Либия, където англичаните и французите бързо свършиха боеприпасите и американците започнаха да прехвърлят в тяхна помощ самолети от Афганистан“, отбелязва експертът. А илюзии по повод на това кой ще бъде потенциалният противник на европейската армия няма. „Специалните служби се борят с тероризма, Турция е член на НАТО и ЕС няма да воюва с нея. Това е натовска идея, която се осъществява от германците: противникът може да бъде само Русия“, категоричен е Евсеев.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Генерал Филип Брийдлав: НАТО – основа на мира
06.05.2016, 12:58
Генерал Филип БрийдлавКогато през май 2013 г. станах върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и глава на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, в определени кръгове се водеха дискусии за практическата ценност на НАТО.
Смятах, че тези дискусии са абсолютно безсмислени и че няма никаква необходимост да се участва в тях. От моя гледна точка и от гледна точка на всички, които работят в и заедно с НАТО тази практическа ценност е напълно очевидна. Това е все едно да се обсъжда практическата ценност на слънцето. НАТО е един от главните стълбове, поддържащи стабилността на континента, на който се намира най-голямата в света интегрирана икономика – на континента, където през последните 100 години са се разиграли най-разрушителните конфликти.
Сега, когато моят мандат като върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа приключва – мандат, който ще се запомни с навлизането на руска армия на територията на съседна държава – изглежда невъобразимо да са останали още влиятелни хора, които се съмняват в практическата ценност на НАТО. Затова се чувствам задължен да обясня на своите съграждани, защо САЩ се нуждаят от НАТО – от алианс, който ще бъде най-силният, най-непоколебимият и най-сплотеният.
Приблизително 100 години преди да стана върховен главнокомандващ около 100 милиона души са загинали в резултат на двете световни войни. Освен това Европа е попаднала в порочния кръг на жестокостта, където започвайки с Френско-пруската /1870-1871/, а след това Първата и Втората световни войни, резултатът от една война е ставал повод за започването на следващата. За щастие след Втората световна война ние успяхме да излезем от този порочен кръг. От момента на създаването на НАТО европейският континент влезе в най-дългия период за последните няколко столетия, характеризиращ се с отсъствието на сериозни конфликти между големите държави. Макар че НАТО не е единствената причина за такъв дълъг период на относителен мир, фактът, че стабилността и процъфтяването са се укрепили в Европа заедно с развитието на най-мощния и ефективен военно-политически алианс в света не е случайност.
Ако говорим за процъфтяване, то мирът, за чието съхранение допринесе НАТО, позволи на нашите европейски съюзници да концентрират своите ресурси за възстановяването на континента след Втората световна война. Европа успя да се изправи от пепелта на разрушенията и сега тя може да се похвали с най-високите показатели на БВП в сравнение с другите континенти. Що се отнася до непосредствената изгода за САЩ, Евросъюзът е нашият най-голям търговски партньор и обемът на нашия стокообмен ежегодно достига над 698 милиарда долара. Ако не беше НАТО, тези страни, най-вероятно, щяха да поддържат многобройни и скъпоструващи редовни армии, за де се защитят не само от потенциалните заплахи от Изток, но и от заплахите, които са съществували вътре в Европа в течение на много векове.
Още една важна заслуга на НАТО стана нейната роля за ускоряването на мирната трансформация на бившите страни от Варшавския договор от автокрации в процъфтяващи демокрации. Ако погледнем на картата на съвременна Европа, то страните, които неотдавна станаха демокрации, имат по-високо ниво на стабилност и процъфтяване, ако те са членки на НАТО. Разходите за помощ на тези съюзници, стремящи се да развият своите демокрации и граждански общества, не могат даже да се сравнят с разходите, които трябва да се платят в случай на започването на вълнения или граждански войни.
Хвърляйки поглед назад в историята на НАТО, трябва да отбележим, че към Член 5, засягащ колективната отбрана, се е прибягнало само веднъж в 67-годишната история на алианса: това е била направено в подкрепа на САЩ след атентатите на 11 септември. Нашите партньори и съюзници се сражаваха рамо до рамо с нас в Афганистан в името на нашата отбрана. Алиансът доказа своето значение с кръвта на своите синове и дъщери.
Накрая, ако скептиците до момента са се съмнявали в огромното значение на този алианс, струва си да прегледат заглавията на новините. Поясът на нестабилност и агресия заплашва нашите интереси и съюзници. Той се простира от Арктика през Източна Европа и Близкия изток до Северна Африка. Само най-твърдоглавите изолационисти могат да твърдят, че той не представлява пряка заплаха за САЩ и нашите интереси. Нашите съюзници се оказаха на предната линия, принудени да се противопоставят на руската агресия, опасността от територии, които не са управлявани от никого или са управлявани лошо, както и от най-сериозната миграционна криза от времето на Втората световна война. Реваншистките амбиции на Русия и незаконната анексия на Крим станаха първият опит със силови методи да се оспорят признатите от международната общност граници след края на разрушителната Втора световна война. Нашите съюзници реагираха и изразяват готовност да участват. Те изиграха ключова роля във въвеждането на афективни санкции срещу Русия, в увеличаването на мащабите и интензивността на военните учения и в приемането на други мерки.
През последните 2 години ние видяхме положителни промени в тенденцията за съкращаване на отбранителните бюджети на нашите съюзници. Макар далеч не всички да изпълняват условието разходите за отбрана да не са по-малко от 2% от БВП, в бюджетите на много страни-членки на НАТО вече е намерило отражение ръстът на разходите за въоръжените сили. И което е още по-важно, съюзниците изразяват готовност да поемат инициативата. Едно от нововъведенията на НАТО се състои в създаването на Обединена оперативна група за повишена бойна готовност. Тази група, чиято численост се равнява на една бригада, е готова за разгръщане във всяка точка на Европа във всеки един момент. Тя се базира заедно с бригадите, предоставени от останалите членове на алианса.
НАТО винаги е бил и остава основа на мира и стабилността в Европа. Тази институция, която е неотменима част от съвременния опасен свят. Ние, американците, не можем да оцелеем сами. Нашата сила е в единството с нашите партньори и съюзници, които споделят нашите мечти, нашите ценности, а и нашето бреме.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
"Ню Йорк таймс": Посегнеш ли да убиеш българин, приготви се да умреш пръв
06.05.2016, 12:04
"Посегнеш ли да убиеш българин, приготви се да умреш пръв", пише авторитетното издание "Ню Йорк таймс" след българска военна операция. Тази операция ни връща 12 години назад в Кербала, където наши военни изпълняват отбранителна мисия, пише в свой анализа БГНЕС. Под почти непрекъснат едномесечен обстрел с РПГ и минохвъргачки, момчетата ни охраняват кметството в Кербала и отблъскват 53 атаки на бунтовниците шиити. Това е част от историята за другата Кербала – една голяма битка за армията ни, за която малко се знае.
Това е разказ за единствения батальон, който е участвал в реални бойни действия в мисията зад граница. Сражение, определяно от поляците като най-тежкото, в което са участвали техни военни след края на Втората световна война.
Другата Кербала, защото през годините в съзнанието на българите размирният иракски град се свързва със спомена за онзи трагичен инцидент през декември 2003 г., когато кола-бомба влиза в една от базите ни и убива петима български военнослужещи, а 27 души от контингента са тежко ранени........Прочети още
 
Шокиращо проучване: В САЩ и Европа не знаят за решаващата роля на СССР в разгрома на хитлерофашизма
06.05.2016, 09:25
Мнозинството европейци и американци смятат, че САЩ, а не СССР са изиграли ключова роля в победата над хитлерофашизма по време на Втората световна война /1939-1945 г./. Това показват данните от международно изследване. Анкетираните е трябвало да отговорят на въпроса: Кой е изиграл ключовата роля за победата над нацизма във Втората световна война. Предложени са пет отговора: /Великобритания, СССР, САЩ, други или вариант „не зная“.
Само 15% от запитаните са посочили отговора СССР. Мнозинството американци /79%/, французи /58%/ и половината германци /50%/ смятат, че на американската армия принадлежи лидерството в победата на фашизма. При това над половината /59%/ от британците смятат, че именно Обединеното кралство е било водещо в борбата с нацизма, а ролята на САЩ като ключова се признава от едва 11%, ролята на СССР – 15%.
Данните са били получени от допитване, проведено от известната френска изследователска компания Ifop и британската компания Populus по поръчка на информационна агенция и радио „Спутник“, информира БГНЕС.
В Германия, в сравнение с останалите страни, най-много жители смятат, че именно СССР е бил главната сила в борбата с нацизма – 24%, като мнението на източните и западните германци рязко се отличава: само 16% от западногерманците признават ролята на СССР в сравнение с цели 55% от източните и 34% от берлинчани. Най-малко знаят за приноса на Съветския съюз в победата над Хитлерова Германия в САЩ – 7% и във Франция – 12%.
Средно 14-15% от гражданите във всяка страна, в която е провеждано допитването, не са могли да отговорят на въпроса кой е изиграл водещата роля за освобождението на Европа от нацизма. Около 1-2% във всяка страна са решили, че някоя четвърта сила е победила Третия райх.
Възприемането на ролята на СССР в Европа радикално се е променило за последните 70 години. Това показват данните от допитването на най-стария във Франция институт за проучване на общественото мнение Ifop. Делът на парижаните, смятащи, че СССР е била водещата сила при победата над хитлерофашизма, е намалял от 61% през 1944 до 20% през 2004 г.
По различни оценки Червената армия е освободила почти 50% от територията на съвременните европейски държави, без да се смята европейска Русия, и е понесла в пъти повече човешки и материални жертви в сравнение със съюзниците. Общото население на освободените от Червената армия страни е над 120 млн. души и 16 независими към момента европейски държави. При освобождение на други 6 страни Червената армия е участвала заедно със съюзниците.
Допитванията в САЩ и Великобритания са били проведени от най-голямата британска изследователска компания Populus от 15 до 21 април 2016 г. Анкетата във Франция и Германия е проведена от Ifop в периода 14-18 април 2016 г. Извадката е представителна.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
6 май 1937 г. - 79 години от трагедията с дирижабъла Хинденбург
06.05.2016, 09:04
Дирижабълът LZ 129 Хинденбург открива новия сезон на 3 май 1937 г., излитайки от Германия за Ню Йорк. На борда му има 36 пътници, 14 стюарди, 22 механика и 25 летци. В багажното отделение има 900 кг куфари и 2 кучета. Капитан на цепелина е Макс Прус - опитен пилот, ветеран от Първата световна война. След 77 часов полет Хинденбург достига Ню Йорк, на 6 май, където на наблюдателна площадка на Емпайър Стейт Билдинг го очакват много любопитни граждани, включително и журналисти.
Дирижабълът прави една обиколка над града и се насочва към базата за приземяване. Оттам му е отказано приземяване поради лошото време и дирижабълът кръжи известно време, очаквайки разрешение.
Към 19 часа се получава разрешение за кацане и Хинденбург се снижава до 180 м. По време на захождането му към пистата за кацане се появява силен страничен вятър и капитанът нарежда да направят остър завой. Заради тази рязка маневра едно от стоманените въжета се скъсва, удря и пробива една от водородните клетки.
Започва да изтича водород - пилотите забелязали, че опашката натежава, но не се досетили, че може да се дължи на утечка. От влажността на въздуха и от движението на дирижабъла, той се наелектризирал и когато въжетата са спуснати и са хванати от хората, намиращи се долу, от контакта на въжето със земята протича електрически разряд към металната рамка. Вследствие на това избухва водородът, изтичащ от 4 сектор.
Капитанът успява частично да овладее ситуацията и с риск за живота си да спусне бавно дирижабъла на земята. Това помага на част от намиращите се на борда да оцелеят, изскачайки през панорамните прозорци в залата за наблюдение. По тази причина от намиращите се на борда 97 пътници и екипаж, 62 души успяват да се спасят.
След катастрофата останките от дирижабъла са изпратени в Германия за експертиза. - Още дирижабли
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Изложба „100 години подводно плаване в България” бе открита във Военноморския музей
05.05.2016, 21:58
Във Военноморския музей бе открита юбилейната изложба „100 години подводно плаване в България”. Изложбата е по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, и е посветена на 100 годишнината от приемането на първата българска подводница, състояло се на 25 май 1916 година.
На откриването присъстваха представители на Община Варна, на командването на Военноморските сили, офицери от строя и от резерва, служили на българските подводници, много гости.
Изложбата представи директорът на Военноморския музей - д-р Мариана Кръстева, а капитан I ранг о.р. Станко Станков, председател на Съюза на подводничарите разказа за славното минало на българското подводно плаване и изрази надеждата си за възстановяване на подводния ни флот.
Четиринадесет табла и повече от 60 предмета проследяват историята на българското подводно плаване от приемането на УБ -18, възстановяването на подводния ни флот след Втората световна война и успехите на Осми отделен дивизион подводни лодки, до извеждането от строя на последните две подводници „Надежда” и „Слава”, и разказват за събития, с които можем да се гордеем. Един от най-интересните експонати е скулптурната композиция на Кирил Шиваров „Бойната кула на подводницата UB-18 и част от екипажа й”. Творбата се показва за първи път от постъпването й в музея през 1923 г., след реставрирането й в ателието на НВИМ.
Основната част от представените експонати в изложбата са от фонда на Военноморския музей. Ценно допълнение са документи и предмети, предоставени от Съюза на подводничарите и от Пункта за базиране – Варна.
Изложбата може да бъде разгледана до 15 юни 2016 г. в зала „Морски сговор” на Военноморския музей.
На 6 май 2016 г. музеят ще работи с вход свободен за своите посетители.
Източник: http://www.chernomore.bg/
 
Незабелязано влизане у нас по море е невъзможно
05.05.2016, 21:47

Петев

 

Интервю с контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС

 
В Ямбол ще се състои тържествено посрещане на 30-ия контингент, участвал в мисия на НАТО в Афганистан
05.05.2016, 19:50
Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще присъстват на тържественото посрещане на военнослужещите от 30-ия контингент от Въоръжените сили за участие в мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” (Resolute Support). Церемонията ще се състои на 9 май 2016 г., понеделник, от 10.00 часа, на площада пред Община Ямбол.
Контингентът е в състав от близо 90 военнослужещи и включва национален елемент и взвод за охрана. Той изпълнява функционалните си задължения и поставените задачи от ноември 2015 г. в провинция Кандахар, Афганистан.
Национален командир на контингента е полковник Пламен Петров. Взводът за охрана с командир капитан Кристиян Шишков е сформиран от близо 60 военнослужещи от военно формирование 52 590 – Ямбол от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада.
На церемонията по посрещането ще присъстват още командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, областният управител на Ямбол Димитър Иванов, кметовете на общините Ямбол и Тунджа Георги Славов и Георги Георгиев и други официални лица.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Президентът връчи генералски и адмиралски пагони
05.05.2016, 19:43
Снимка: Димитър БебеновНа церемония в Гербова зала на „Дондуков“ 2 днес президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили  Росен Плевнелиев удостои началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов с висше офицерско звание генерал. Досегашният директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов бе назначен за заместник-началник на отбраната, считано от 16 юли 2016 г. и повишен в звание вицеадмирал. Контраадмирал Георги Фиданов бе повишен в звание вицеадмирал, а комодор Кирил Михайлов – в контраадмирал.
Без съмнение, обърна се президентът към повишените в звание офицери, това е едно признание и висока оценка за досегашната ви дейност, включително за личните ви качества и постижения, за проявените от вас професионализъм и всеотдайност. Основен приоритет в дейността на отбраната и Въоръжените сили, подчерта той, е защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България. Въпреки трудностите, за което ви свалям шапка и ви подкрепям, заяви държавният глава, армията изпълнява своите конституционни и съюзнически задължения в колективната сигурност за НАТО и в ЕС. Българските военнослужещи действат достойно и с чест, като изпълняват своите задължения в различните мисии и операции на много континенти, бе оценката на върховния главнокомандващ в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия.
Удостояването ни с висши офицерски звания, каза генерал Попов, приемаме като оценка за ролята и мястото на Българската армия. Той определи армията като институция, която генерира сигурност и гарантира суверенитет. Това, продължи началникът на отбраната, е оценка за българските военнослужещи, клели се във вярност на Родината, служещи 24 часа в името на България, за което от мое име и от името на всички генерали благодаря. Той изрази увереност, че всички български воини ще работят неуморно до постигането на крайната цел – по-модерна и по-силна Българска армия, такава, каквато България заслужава.
Повишените офицери бяха поздравени още от министъра на отбраната Николай Ненчев, секретаря на президента по отбрана и сигурност генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова и  Орхан Исмаилов, началника на политическия кабинет на МО Валерия Кардашевска, постоянния секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-началника на отбраната генерал-майор Пламен  Атанасов, командващия СКС генерал-майор Любчо Тодоров, командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командира на ВВС генерал-майор Румен Радев, командира на ВМС контраадмирал Митко Петев и началника на ВА „Г. С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев.  
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Първият в света десантен зенитен комплекс се създава за руските ВДВ
05.05.2016, 13:21
В момента ВДВ разполагат с различни модификации на зенитния ракетен комплекс „Стрела-10“, базовият модел който е приет на въоръжение още през 1976 година, съобщи в сряда (4 май) ТАСС.  
Първият в света десантен зенитен ракетен комплекс се разработва за Въздушно-десантните войски на Русия на базата на бойната машина БМД-4М, съобщи пред ТАСС източник от руското военно министерство.
„Разработва се десантен зенитен ракетен комплекс на базата на бойната машина за десант БМД-4М. Опитно-конструкторската работа е наречена „Птицелов“, каза събеседникът на агенцията.
Той уточни, че се очаква комплексът да се спуска с парашути.
Верижната БМД-4М „Садовница“ е версия на БМД-4 с нов корпус, двигател, ходова част и други системи. Тя е оборудвана с боен модул „Бахча-У“, който включва две оръдия – с калибър 100 и 30 мм – и картечница.
Преди това източник на ТАСС от руското военно министерство съобщи, че БМД-4М и бронетранспортьорът БТР-МДМ („Ракушка“) са приети на въоръжение. Също така бе съобщено, че в рамките на действащия договор Министерството на отбраната на РФ в следващите три години трябва да получи общо до 250 такива бойни машини.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Напрежение в Гибралтар: Испански граничари нарочно пречат на американска атомна подводница
05.05.2016, 12:45
 SSGN 728 Florida Боен кораб от британските ВМС открил предупредителен огън с осветителни ракети към испански съд, който създавал пречки на американска подводница да акостира в пристанището Гибралтар, съобщи The Sun.
Инцидентът станал през април. Тогава съд на испанската брегова охрана два пъти извършил маневри по курса на плаващата в надводно положение подводница SSGN 728 Florida от клас Ohio, носеща на борда си балистични ракети Trident.
Британските власти осъдили „опасния” опит да се попречи на визитата на подводницата. Властите в Гибралтар отбелязват, че испански кораби постоянно усложняват корабоплаването в акваторията на Гибралтар. Според тях, „испанците водят много опасна игра, която е недостойна за съюзник на НАТО”.
Американският ВМФ осигурява сигурността в Средиземно море за всички страни от Алианса, като имат право да влизат в пристанище Гибралтар.
Атомната подводница USS Florida е дълга 170 м., има водоизместимост 18 000 тона и спада към най-големите и най-тихите в света. Има 4 палуби, на които работи екипаж от 155 души. Тя е универсална, носител е и на крилати ракети. В нея са вложени ултрасъвременни технологии, повечето от които са секретни. - Още за клас Ohio
Източник: http://www.blitz.bg/
 
The National Interest: Военачалниците в САЩ са в ужас от руските ЗРК С-500
05.05.2016, 12:20

Ако Русия свърже в едно цяло подготвяните за постъпване на въоръжение зенитно-ракетни комплекси С-500 с другите комплекси – като С-400, С-300ВМ4 и С-350, то въздушното пространство на Русия ще стане на практика изцяло неуязвимо за самолетите на противника. Това пише американското издание The National Interest.

„Някои образци на тези нови системи са до такава степен съвършени, че много американски военачалници се опасяват, че дори и самолетите-невидимки, като F-22, F-35 и B-2, ще се изправят пред проблеми при тяхното преодоляване”, пише в статията.
При това изданието отбелязва, че американските военни са удивени от факта, че Русия след разпада на Съветския съюз е успяла не само да запази бойните възможности на елементите на ПВО, но и да ги усъвършенства.
The National Interest подчертава, че новият комплекс „ще заеме горното ниво на ешелонираната единна система за противовъздушна отбрана на Русия, ще може да води борба по цели на височина около 200 километра”. Това ще позволи на С-500 да поразява приближаващи се балистични ракети на противника на разстояние 640 километра, пише авторът на статията.
В средата на април 2016 година командващият войските на Въздушно-космическата и противоракетната отбрана генерал-лейтенант Виктор Гумений заяви, че ВКС на Русия „в най-скоро време” ще получат първите образци на С-500. Комплексът ще е способен да открие и порази до десет балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 километра в секунда. - Още за С-500
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Подводничарите апелират за подкрепа на проекта за двата модулни патрулни кораба
05.05.2016, 12:13
Съществува въпиюща необходимост от повишаване на оперативните способности на военния ни флот и прави чест на Министерството на отбраната, че внесе проект за строеж на нови бойни платформи. Това се посочва в декларация на Съюза на подводничарите у нас, която бе изпратена в „Отбрана. com“. Няма държава, която да е в състояние да поддържа модерен военен флот без да строи военни кораби. Вносът на 100% „флот“ е безумие и от икономическа, и от военно-политическа гледна точка.
 ********
Декларация на Управителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България
Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), на свое заседание от 4 май 2016  година взе решение да се обърне към държавните институции и гражданите на Република България, към ръководствата на неправителствените и военно-родолюбиви организации, както и към всички български граждани, с апел в подкрепа на проекта за придобиване на два модулни патрулни кораба на стойност 820 млн. лв. за ВМС на Република България, който трябва да бъде обсъден и приет от българския парламент.
Геополитическата обстановка в света, Европа и на Балканите се характеризира с ескалиращо нарастване на напрежението и изисква непрекъснат мониторинг, оценка, и адекватни действия на политическото ни  и държавно ръководство,  в отговор на заплахата  за мира на Север, мощната имигрантска вълна от Юг, както и задълбочаващата се криза в Близкия Изток.
Морските пространства на Република България се простират на площ, равна на повече от една трета от сухопътната ни територия и фактически се явяват източна граница на Европейския съюз. Повече от 80 % от стокооборота ни се извършва по море. Предстоящите проучвания за наличие на нефт и газ в континенталния шелф на страната ще генерират нови потенциални заплахи на море. Необходимо е ВМС да осигурят контрола на тази зона на 100%, предвид факта, че Гранична полиция не е в състояние да го осигури.
Българските ВМС и сега, в известна степен, успяват да изпълнят съюзническите си задължения на море с наличните бойни и спомагателни платформи. Благодарение на умелото планиране на ограничените ресурси, с цената на лишения и най-вече благодарение на способностите и умелите ръце на българските военни моряци успяваме да поддържаме техниката в строя и в добро експлоатационно състояние. Не е тайна обаче, че всичко това се случва при хроничен недостиг на средства за елементарно осигуряване – техника, комуникационни системи, оръжие, облекло и специализирано оборудване.
Част от корабите ни са в края на експлоатационния си срок и поддържането им става все по-трудно и скъпо. Фрегатата „Смели“, корветите  „Бодри“ и „Решителни“, произведени в бившия Съветски съюз, не са оборудвани с необходимата техника за осигуряване на пълна оперативна съвместимост със силите на нашите партньори от Алианса. Придобитите от Белгия фрегати, както и вертолетите „Пантер“ покриват тези изисквания, но подмяната и попълването на въоръжението им към момента е непосилна задача за флотския бюджет.
В тези условия съществува въпиюща необходимост от повишаване на оперативните способности на военния ни флот и прави чест на Министерството на отбраната, че внесе проект за строеж на нови бойни платформи. Няма държава, която да е в състояние да поддържа модерен военен флот без да строи военни кораби. Вносът на 100% „флот“ е безумие и от икономическа, и от военно-политическа гледна точка.
За нови кораби у нас се заговори още в края на 80-те години на миналия век, когато бе разработен проект за строеж на български корвети. И после,  през 2000 година, когато, по примера на Турция, бяхме в преговори с германския концерн „Люрсен“. По онова време нашите югоизточни и южни съседи, в „джойнт венчър“ с германците вече строяха подводници, фрегати и ракетни катери. Днес успешно ги реализират на международния пазар.
България има интелект и мощности да реализира проекта за модернизация на своя военен флот! А държава без флот, който е в състояние да гарантира неприкосновеността  на морските и пространства не може да  гарантира собствената си  национална сигурност!
Призоваваме Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, Председателя на Народното събрание, Министър-председателя на Републиката и парламентарните групи на политическите партии да анализират внимателно обстановката, да се вслушат в мнението и предложенията на експертите в областта на националната сигурност и отбрана, и да дадат зелена светлина на проекта!
От УС на СПРБ
Декларацията е приета на заседание на УС на СПРБ, с протокол № 1 от 4 май 2016 година.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Лейтенанти ще заемат длъжности за капитани
05.05.2016, 12:07
Кабинетът одобри и промени в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. С тях се изменят наименования на длъжности във връзка с реорганизирането, съгласно Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г., на Военноморската база във Флотилия бойни и спомагателни кораби, оптимизират се наименования на длъжности за използване от НВУ „Васил Левски” и ВВМУ „Никола Вапцаров”, разширяват се възможностите за назначаване на офицери с младши офицерски звания на вакантни длъжности – за длъжности с изискване за военно звание капитан/капитан-лейтенант ІІ, ІІІ и ІV степен ще могат да се назначават лейтенанти и старши лейтенанти.
Измененията ще влязат в сила от 1 юли 2016 г.
********
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаване на комодор Коста Андреев като заместник-командир на ВМС. Предложението се прави поради предстоящото назначаване на комодор Андреев на длъжност извън страната. Няма информация кой ще заеме длъжността му.
 

 
Държавният глава Росен Плевнелиев ще удостои български военнослужещи с висше офицерско звание
04.05.2016, 23:18
В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои военнослужещи с висше офицерско звание.
На 5 май на церемония от 14.30 ч. в Гербова зала на „Дондуков“ 2 президентът ще удостои генерал-лейтенант Константин Попов с висше офицерско звание генерал.
Контраадмирал Георги Фиданов ще бъде повишен в звание вицеадмирал, а комодор Кирил Михайлов ще получи висше офицерско звание контраадмирал.
Досегашният директор на Дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов ще бъде назначен на длъжността заместник-началник на отбраната, считано от 16 юли 2016 г. Контраадмирал Ефтимов ще получи висше офицерско звание вицеадмирал.
 
На 6 май отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия
04.05.2016, 21:34
Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май в столицата с празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини и военен парад. Водосветът на бойните знамена и Знамената-светини ще започне в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.
Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I“ в София. През тази година в него ще участват над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция“, както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили. Под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър на площад „Княз Александър I“ ще преминат Знаменен взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военна академия „Г. С. Раковски“, Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет „Васил Левски“, Сухопътните войски, Военновъздушните сили , Военноморските сили, Съвместното командване на силите и служба „Военна полиция“.
Бойната техника, която ще участва в парада, включва: танк Т-72; 122-милиметрова самоходна гаубица „2С-1”- „Гвоздика“; бойни машини на пехотата (БМП-1 и БМП-23); многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) „Тунджа“; бронетранспортьор (БТР)-60 ПБ МД1; зенитно-ракетни комплекса „ОСА“ АК; 152-мм оръдие гаубица Д-20; реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“; тактически ракетен комплекс „Точка“; бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270; бронирани „Хамър“ М 1151 А/В 1; бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили „SAND CAT“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125.
Военновъздушните сили ще представят типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. Над площада, в различни формации ще преминат: вертолети Ми-17, AS-532AL „Cougar”, „Bell“-206, военно-транспортни самолети C-27J “Спартан” и Ан-30, учебните самолети „Пилатус“ РС9М и L-39ZА и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София ще прелети и вертолет AS – 565 Panther от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.
Командващ парада е командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.
При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.
В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.
Честванията по повод Деня на Храбростта и празник на Българската армия ще започнат на 5 май. От 15 .00 ч в църквата „Свети Георги“ в София в присъствието на висшия ръководен състав на Министерството на отбраната и Българската армия ще бъде отслужен молебен за здраве за Българската армия.
От 19.00 ч. на 5 май в зала „Арена Армеец София“ ще се състои музикален парад на военните духови оркестри, в който ще участват гвардейският представителен духов оркестър на Националната гвардейска част, представителните духови оркестри на Военновъздушните и на Военноморските сили, на Националния военен университет „Васил Левски“ и фестивалният оркестър от състава на военно формирование 24 150 – Стара Загора от Сухопътните войски. В музикалния парад ще участват и военни духови оркестри от Гърция, САЩ и Шотландия.
Вечерта на 5 май в София Националната гвардейска част ще произведе празнична илюминация.
Денят на Храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Хасково, Плевен, Горна Оряховица, Чепеларе, Белене, Шумен, Ямбол. Военнослужещите ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите във войните.
 
Уникални кадри по интернет ще има от парада на Гергьовден
04.05.2016, 16:52
Военновъздушните сили и Макс разработват съвместен проект за стрийминг от въздуха, съобщават от Командването на ВВС. Идеята е, чрез мрежата на мобилния 4G оператор, интернет-потребителите да съпреживеят емоциите от изпълнението на въздушната част на парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.
Това се случва за първи път в България. Всички интернет-потребители ще могат в реално време да се насладят на уникални кадри.
Използвайки супер бързата 4G мрежа, Макс и ВВС ще излъчват от борда на хеликоптерите, транспортните, учебните и бойните самолети – участници в парада. Заедно с пилотите от Военновъздушните сили зрителите ще бъдат реални участници в прелитането на нашата авиация над София. Ще имат поглед от кабините на машините, от спускането на българското знаме от борда на вертолет, от прелитането на пределно малка височина от 100 метра над столицата.
Стриймингът ще включва почти цялата част от въздушната демонстрация, започвайки от запуска на машините на летище София, рулирането, излитането, изчакването в зона и парадното преминаване в група от изток на запад. Ще има директни кадри от кабините на откриващия парада вертолет Ми-17, който носи националния флаг на България, от кабината на вертолет Bell 206 (Бел-206) и AS 532AL Cougar (Кугър), както и AS 565MB Panther (Пантер) от състава на Военноморските сили.
Директните кадри ще бъдат миксирани със записи от тренировките от борда на бойните самолети Су-25 и МиГ-29, военно-транспортните и учебните самолети, което ще допълни усещането за реалност.
Излъчването е планирано да започне точно в 10,00 часа на  6 май на адрес http://www.maxtelecom.bg/livestreaming
„Ще е чудесно, ако повече българи наблюдават този стрийминг. За да видят  не само отговорността и риска в нашата професия, а и красотата, която дава птичия поглед и усещането за свобода и безбрежност, която носи един полет.“, сподели капитан Илиян Илиев, авиаторът, който ще пилотира транспортния Спартан.
„Благодарим на нашите партньори от ВВС за възможността, която ни дадоха да направим нещо уникално за всички интернет-потребители в България. Чрез живия стрийминг на въздушния парад ще покажем как благодарение на 4G няма невъзможни неща. 4G е бързина и качество и се олицетворява напълно с военните самолети и хеликоптери от българските ВВС. Ще създадем едно изключително изживяване и шоу за всички потребители“ – коментира изпълнителният директор на Макс Нейчо Величков.
 
Руското МО създава три антинатовски дивизии
04.05.2016, 14:22
ШойгуРуското министерство на отбраната създава три нови дивизии за противодействие на нарастващите сили на НАТО по границите на страната. Това обяви в сряда (4 май) руският военен министър армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от ТВ „Център“.
Две от дивизиите ще бъдат сформирани в Западния военен окръг, а една – в Южния, съобщи ТАСС.
„Министерството на отбраната предприема редица мерки с цел противодействие на нарастващите сили на НАТО в непосредствена близост до руските граници. До края на годината две нови дивизии ще бъдат сформирани в Западния военен окръг, а една – в Южния военен окръг“, каза Шойгу. Всяко съединение ще има в състава си около 10 хиляди военнослужещи.
Шойгу допълни, че до 2025 г. руският военен флот ще бъде попълнен с шест нови фрегати по проекта 22350. Всички те ще бъдат снабдени с най-новото оборудване и въоръжение последна дума на техниката, предаде „Московский комсомолец“.
Основната фрегата от серията – „Адмирал Горшков“ – бе пусната на вода през 2010 г. и в момента преминава изпитания в Северния флот. Вторият кораб от серията – „Адмирал Катасонов“ – бе пуснат на вода през 2014 г., а през 2016 г. серията ще бъде попълнена с „Адмирал Головко“. - (видео)
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Факултет "Авиационен"- гарантирано качество на обучението
04.05.2016, 14:08
Уважаеми приятели на авиацията, публикуваме местата за прием на курсанти и студенти във факултет "Авиационен"- гр. Долна Митрополия за 2016 г., както следва:
- "Летец-пилот” – 5 места;
- „Ръководител на въздушното движение” – 5 места;
- „Летателни апарати и авиационни двигатели“ – 8 места;
- „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“ – 5 места;
- „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“ – 5 места;
- „Авиационно въоръжение“ – 5 места;
- „Навигационни, комуникационни и информационни системи” – 7 места;
- „Летищно осигуряване“ – 5 места (4 места за нуждите на Министерство на отбраната и 1 място за нуждите на Министерство на вътрешните работи);
Прием на студенти:
- Авиационна техника и технологии - 8 редовно и 10 задочно;
- Автоматика, информационна и управляваща техника - 6 редовно и 12 задочно;
- Авиационна електроника - 6 редовно и 10 задочно.
Желаем Ви успех!
Източник: http://www.pan.bg/
 
Полша пред избор за нов ударен хеликоптер
04.05.2016, 13:58
H225M CaracalКолебанието на Полша, когато става въпрос за избор на нов хеликоптер подлудява производителите и най-вече Airbus Helicopters. Последната загуби в началото на годината почти готов договор на стойност 3 милиарда долара за доставка на вертолети H225M Caracal и сега се надява Полша да избере нейния Tiger за нов ударен вертолет. Но според експерти най-голям шанс имат други хеликоптери - AH-64 Apache и AH-1Z Viper. Ако някой от двата вертолета спечели конкурса, то той ще се произвежда в Полша: AH-64 Apache в PZL Swidnik, а ако е AH-1Z Viper – в PZL Mielec.
Но Варшава винаги има проблеми при избор на нов вертолет. Дълъг процес и многобройни процедури доведоха до избора на Caracal за нов хеликоптер за бойно търсене и спасяване (CSAR)…Докато не бе решено тендерът да се проведе отново, тъй като не бе постигнато споразумение с Airbus Helicopters относно офсета.
Междувременно Ми-8 Hip и Ми-24 Hind продължават да бъдат ударните вертолети до избора на новите машини.
Ожесточената борба между различните компании е свързана и с факта, че Полша произвежда ‘собствени’ хеликоптери – заводът PZL Swidnik е свързан с AgustaWestLan, докато PZL Mielec със Sikorysky.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Не само в София ще има тържества за Деня на храбростта и Празник на Българската армия
04.05.2016, 13:09
По случай 6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия Военноморските сили ще проведат мероприятия във Варненския и Бургаския гарнизони както следва:
Варненски гарнизон
Град Варна
5 май 2016 г.
От 20.15 часа – включване на празничното осветление на корвета „Решителни” на Морска гара – Варна.
06 май 2016 г.
От 08.45 часа – Тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на корвета „Решителни” на Морска гара – Варна.
От 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий”, представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър ще участват във военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена”. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще благослови бойните знамена и представителните части.
От 10.40 часа ще се проведе шествие до „Паметник на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година” с участието на Представителният духов оркестър на ВМС.
От 11.00 часа ще се проведе заупокойна молитва и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на „Паметник на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година” с участието на Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”.
От 10.00 до 16.00 часа – на Морска гара Варна корвета „Решителни” ще бъде отворена за посещение от гражданите и гостите на града.
Бургаски гарнизон
Град Бургас
5 май 2016 г.
От 20.15 часа – включване на празничното осветление на фрегата  „Горди” на Морска гара – Бургас.
06 май 2016 г.
От 08.45 часа – Тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на фрегата „Горди”.
От 10.00 до 16.00 часа – На Морска гара – Бургас фрегата „Горди” бъде отворена за посещение от гражданите и гостите на града.
От 10.30 часа ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя за почит и признателност към загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България пред паметника на „24-ти пехотен Черноморски полк” пред Военен клуб Бургас.
От 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойните знамена и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас, от Сливенския Митрополит Йоаникий и представители на Българската православна църква.
От 11.50 часа – ритуал по даряване на мощите на Свети Георги – Победоносец от манастира Ксенофонт, Света гора на православните християни в град Бургас и литийно шествие до храм „Света Богородица”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Осем военни имота са обявени за продажба
04.05.2016, 12:44
Правителството даде съгласието си министърът на отбраната да извърши продажба на осем имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия, чиито данъчни оценки надхвърлят 500 000 лв.
Имотите се намират в землището на с. Малево, община Хасково – с площ 263 688 кв. м, данъчна оценка 506 281 лв.; местността „Летището”, Балчик – поземлен с площ 470 996 кв. м, застроен с 11 сгради, данъчна оценка 2 433 213,40 лв.; местността „Арабтабия”, Варна – поземлен с площ 18 400 кв. м, застроен с 14 сгради, данъчна оценка 510 965,80 лв.; местността „Арабтабия”, Варна – поземлен с площ 19 258 кв. м, застроен с 15 сгради, данъчна оценка 801 498,80 лв.; местността „Арабтабия”, Варна – поземлен с площ 17 633 кв. м, застроен с 10 сгради, данъчна оценка 768 105,20 лв. местността „Кара тепе”, Варна – поземлен с площ 84 251 кв. м, данъчна оценка 1 775 589,80 лв.: район „Владислав Варненчик”, Варна – поземлен с площ 174 419 кв. м, застроен с 27 сгради, данъчна оценка 4 681 034,40 лв.;
район „Младост”, Варна – поземлен с площ 54 188 кв. м, застроен с 12 сгради, данъчна оценка 13 305 644,10.
Имотите ще бъдат продадени на търг по реда на Закона за държавната собственост и Глава Пета от правилника за прилагането му. Първоначалната цена ще бъде определена като данъчните оценки на предлаганите имоти се завишат с 10 на сто и се прибави балансовата стойност на съоръженията, които са част от имотите и не подлежат на данъчно деклариране, също увеличена с 10 на сто.
С друго решение правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на 10 имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия. Незастроените терени са с обща площ от 6,7 дка и се намират във варненския квартал „Изгрев”. Промяната в статута им ще позволи с тях да се извършват разпоредителни действия.
От частна в публична държавна собственост беше променен статутът на имоти в Тетевен и в Своге. Мотив за това е, че те се ползват от Районния съд в Тетевен и от Професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в Своге.
Източник: https://www.actualno.com/
 
Руската гвардия ще бъде въоръжена с автомати АК-74М
04.05.2016, 12:04
Военните от националната гвардия на Русия ще получат модернизирани автомати АК-74М „Калашников“, съобщи в сряда (4 май) изпълнителният директор на Съюза на оръжейните производители на Русия Руслан Пухов, цитиран от „Взгляд“.
„АК-74М е компромисно решение пред приемането на въоръжение на новите автомати АЕК-971 и АК-12, на които той отстъпва само по тегло и групиране на попаденията“, обясни Пухов пред „Известия“.
Специалният модернизиран комплект, разработен от „Калашников“, позволява 1,5 пъти по-ефективно боево използван на оръжието по критерий „честота на поражението“ на разстояние до 300 метра.
Модернизираният АК-74М е оборудван със сгъваем пластмасов приклад и универсална планка „лястовича опашка“. Цевта и газовата тръбичка са изработени от устойчив на удари и натиск материал- АГ-4В. Промени са направени при дулната спирачка, АК-74М получава и отворена камера, която дава възможност да се почиства, без да се сваля. За да се намали риска от механично увреждане на капака, той е подсилен значително. В конструкцията, на направляваща възвратна пружина е добавен фиксатор, който позволява стрелба с гранатомети ГП-25, ГП-30 и ГП-34 без допълнително закрепване за капака.
АК-74 е най-масовият военен продукт, създаван някога. По света има над 100 млн. такива автомата, ако се броят всички негови версии, включително и нелегалните в редица държави.
За 42 години съществуване АК-74 е послужил за създаването на цяло семейство стрелкови комплекси.
На 5 април руският президент Владимир Путин обяви, че се създава национална гвардия на базата на вътрешните войски на министерството на вътрешните работи. Новата структура ще се занимава с борба с тероризма и организираната престъпност. - Още за АК
 
Двама заместници на министъра на отбраната на Русия са наградени за операцията в Сирия
04.05.2016, 09:43
Началникът на ГЩ на Русия армейски генерал Валерий Герасимов и заместник-министърът на отбраната армейски генерал Дмитрий Булгаков са получили званието „Герой на Русия” за организация на операцията на руските ВС в Сирия, съобщава вестник "Коммерсант" по информация на сътрудник в администрацията на президента.
„Герасимов получава наградата за заслуги към цялостната организация на планиране и реализация на операцията в Сирия. Булгаков е награден за материално-техническото осигуряване на авиобаза Хмеймим”, пише "Коммерсант".
По данни на изданието аналогично звание е било присвоено посмъртно на бившия началник на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на ГЩ на ВС на РФ генерал-полковник Игор Сергун, починал неочаквано на 3 януари 2016 г. на 59-годишна възраст.
По информация на вестника посмъртната награда за Сергун е свързана не само с успешните действия на ГРУ в Сирия, но и с цялостната реорганизация на военното разузнаване. „Под негово ръководство ГРУ започва да отделя повече време за работа по получаване на оперативни данни за новите и секретни въоръжения и военна техника, разработвани в други страни”, съобщава вестникът.
Президентът на Русия Владимир Путин по-рано награди със званието „Герой на Русия” за участие в операцията в Сирия шестима военнослужещи, напомня вестникът. Посмъртно с най-високото звания са удостоени летецът подполковник Олег Пешков и офицерът от специалните сили старши лейтенант Александър Прохоренко, геройски загинал в околностите на Палмира.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Платформата „Армата“ – база за обновяване на руските бронетанкови сили
04.05.2016, 09:34
T-14В края на април 2016 г., почти година след като на парада на Победата в Москва бе представен новият танк „Армата“, Министерството на отбраната обяви за сключването на договор с „Уралвагонзавод“ за доставката на 100 нови машини за армията. Серийното производство на танка трябва да започне през 2017 г. Но „Армата“ съвсем не е само танк.
Под името „Армата“ се крие универсална платформа, която позволява на конструкторите да създават принципно нови бронирани бойни машини.
Главната особеност на новата платформа е принципно новото решение къде да се намира екипажът на бойната машина. За разлика от предишните модели, той не се намира в купола, който обикновено е основната мишена на противотанковите средства, а в специална бронирана капсула, разположена във вътрешността на танка. Подобна схема на разпределение открива големи възможности за създаването на нови бойни машини на пехотата (БМП).
Развитието на техниката за поразяване на бронирана техника поставя създателите на БМП пред проблема да бъде направена машина, способна да действа в единен боен разчет с танковете. „Армата“ предлага възможен вариант на неговото решение.
Разработената на нейна база БМП Т-15 има редица характерни особености. Така например нейното шаси, аналогично на това, което се използва при производството на танковете, е разгърнато отзад напред. В резултат на това двигателят на машината се озовава в нейната предна част, а отзад се освобождава допълнително пространство, в което да се намират бойците.
БМП е въоръжена с дистанционно управляеми сменяеми бойни модули, които позволяват да се използват различни варианти на оръжейни системи, в това число и от ракетен тип. Очаква се в крайна сметка да се получи оригинален хибрид между танк и бронирана машина на пехотата, което до този момент няма аналог в руската армия.
Противотанковият „Терминатор“
Предвижда се платформата „Армата“ да бъде използвана и за решаването на още един традиционен проблем в сферата на тактическата употреба на бронетанковите сили. В условията на уличен бой възможностите на танковете рязко се снижават. Те стават изключително уязвими при употребата на преносими противотанкови средства от страна на противника.
Новата бронирана машина за поддръжка на танкове (БМПТ), която засега конструкторите условно са нарекли „Терминатор“, съчетава в себе си плюсовете на танка (усилена броня и защита на екипажа) с предимствата на БМП (висока мобилност).
При това „Терминаторът“ може да бъде оборудван с няколко типа оръжия, което е принципно важно в условията на сражение с малобройни мобилни групи на противника. Освен за традиционното оръдие, става дума за гранатомети, ракетни комплекси и картечници. Освен това към БМПТ на базата на „Армата“, също както и при нейния пехотен вариант, може да бъде зачислен собствен безпилотен самолет, като по този начин се превръща в напълно самостоятелна бойна единица.
Новият тип ракетен комплекс
Най-накрая, последната иновация на базата на „Армата“ е новият ракетен комплекс. За неговото създаване се обединиха две от най-големите предприятия в руския ВПК – Уралвагонзавод и тулското „Конструкторско бюро по приборостроене“.
Основната характеристика на новия ракетен комплекс е неговата универсалност. Планира се върху платформа „Армата“ да бъде монтирано бойно съоръжение, което ще бъде едновременно тактически ракетен комплекс, въоръжен с крилати ракети от типа „земя-земя“, противотанков комплекс, система за залпов огън и средство за ПВО.
Негова потенциална мишена са целият спектър от съвременна бронирана техника, укрепителните съоръжения на противника, неговата жива сила, самолетите и корабите, които могат да бъдат поразявани на разстояние до 150 км.
Бойният комплект на новия комплекс се състои от 20 ракети от различен тип, което му позволява да съчетава в себе си предимствата на самоходна артилерийска установка, ракетна система и противотанкова батарея. - Още за T-14
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Индонезия купува осем изтребителя Су-35
04.05.2016, 09:15
Су-35По време на посещението на индонезийския президент Йоко Уидодо за участие в срещата Русия-АСЕАН в Сочи през третата седмица на май ще бъде подписан договор за закупуване на осем изтребителя „4++” поколение Су-35, съобщава министърът на отбраната на Индонезия Рямизард Рякуду.
С придобиването на новите самолети индонезийските ВВС ще разполагат с 24 изтребителя от фамилията „Су” - Су-27СК/СКМ, Су-30МК/МК2 и Су-35. На въоръжение са също и 13 изтребителя F-16A/C и шест F-5E.
Източник: http://www.pan.bg/
 
„Холандските F-16 са неподходящи за операции над Сирия”
04.05.2016, 09:02
F-16Изтребителите F-16 на кралските ВВС на Холандия рядко изпълняват мисии над Сирия, независимо, че имат одобрението на парламента. Причината е, че изтребителите нямат необходимото комуникационно оборудване за бойни действия над разкъсаната от войната арабска страна и за това повечето полети са над Ирак.
Холандските F-16 участват във водената от САЩ операция срещу ИД от есента на 2014 г., действайки от йордански бази по обекти на терористите, разположени само в Ирак. След решението на парламента, даващо право да се изпълняват мисии и над Сирия, ситуацията не се променя по същество, тъй като за тези полети е необходимо самолетите да имат сателитно комуникационно оборудване, което липсва на холандските изтребители.
ВВС на Холандия започват постепената подмяна на F-16 с F-35 Lightning II от 2019 г.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Встъпи в длъжност нов командващ силите на САЩ и на НАТО в Европа
03.05.2016, 23:06
Генерал Къртис Скапароти Генерал Къртис Скапароти пое поста главнокомандващ на Европейското командване на американската армия, предаде Асошиейтед прес.
На церемония в Щутгарт, където е централата на Европейското командване, Скапароти пое поста от досегашния главнокомандващ Филип Брийдлав. Церемонията се председателстваше от министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър.
Утре Скапароти ще оглави и силите на НАТО в Европа на церемония в южния белгийски град Касто, която ще бъде председателствана от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.
Шейсетгодишният Скапароти е 18-ият американски офицер, оглавяващ силите на НАТО на Стария континент. Той ще отговаря за общата насока и провеждането на военните операции на организацията, която е изправена пред многобройни изпитания, включително заемащата по-агресивни позиции Русия и въоръжения ислямски екстремизъм.
Министърът на отбраната Аштън Картър каза в Щутгарт, че НАТО държи вратата си отворена за Русия, ако тя иска сътрудничество за справяне с предизвикателствата за сигурността и ако се откаже от войнственото си поведение. Картър изрази загриженост за така нареченото от него руско "дрънкане с ядрена сабя".
"Кремъл трябва да реши. Не искаме студена война, още по-малко гореща. Не търсим начин да направим Русия свой враг", каза ръководителят на Пентагона на днешната церемония в Щутгарт.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Русия ще строи в Крим малък ракетен кораб от ново поколение за своя Черноморски флот
03.05.2016, 20:25

проект 22800На 10 май малък ракетен кораб от ново поколение (проект 22800) ще бъде заложен в корабостроителния завод „Море“ в кримския град Феодосия, съобщават от Министерството на отбраната на Русия.
Корабът е кръстен „Щорм“ (от рус. шторм – „буря“) и ще влезе в състава на ЧФ през 2018 година.
Плавателният съд е проектиран от компания „Алмаз“. Корабът е с водоизместимост 800 тона, дължина 60 метра, ширина 9 метра, развива скорост над 30 възла и ще мо
же да изпълнява задачи на разстояние до 3000 мили от базата

Основното въоръжение на проект 22800 включва: РЛС „Минерал-М“, тактическо ударно въоръжение (1х8 установки за вертикален пуск 3С14 за противокорабни ракети П-800 „Оникс“ или „Калибр-НК“), една 100 мм или 76 мм автоматична универсална артилерийска установка и един ЗРАК „Палаш“. - (видео)

През декември 2015 година първите два кораба от този проект ("Ураган" 251 и "Тайфун" 352) бяха заложени в корабостроителницата „Пелла" на Балтийско море за нуждите на СФ на Русия. Те се намират в различна степен на готовност и трябва да бъдат приети на въоръжение през 2017 и 2018 г. съответно. Предвижда се в близко време в Русия да бъдат построени над 10 малки ракетни кораби от този тип.

 
ВВС се пребазираха на летище София за участие в парада
03.05.2016, 19:23
Mi-17Днес, 3 май 2016 г., следобед всички самолети, които ще участват в Парада по случай Деня на храбростта и Българската армия - 6 май се пребазираха успешно от своите бази на летище София. Това съобщиха от ВВС.
При сложна метеорологическа обстановка – ниска долна граница на облаците, дъжд и намалена видимост на летището първи кацнаха щурмовиците Су-25, последвани от Pilatus РС-9М, МиГ-29 и L-39. Военните самолети се пребазират заради започващата утре тренировка на въздушния компонент.
Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев заяви: “Независимо от метеорологическите условия, военната ни авиация ще лети на парада.” - (видео)
През 2014 г. въздушният парад бе отменен в последния момент поради сложни метеорологични условия.
В тазгодишния парад се планира участието на самолети Су-25, МиГ-29, L-39, PC-9, C-27J, Ан-30 и вертолети Ми-17, Bell 206, Cougar и Panther от състава на ВМС.
 
Начало на строителството на турския универсален десантен кораб „Anadolu“
03.05.2016, 15:40
Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD)На 30 април 2016 г. в турската корабостроителница Sedef Tuzla Tersanesi (разположена в южните покрайнини на азиатската част на Истанбул) на компанията Sedef Gemi İnşaatı Sanayii A.Ş (влиза в състава на холдинга Turkon)  се е състояла церемония, с което фактически е дадено началото на строителството на универсалния десантен кораб (УДК) L 400 „Anadolu“ ("Анадола"), предназначен за ВМС на Турция. На церемонията е присъствало практически цялото държавно и военно ръководство на Турция, начело с президента Ердоган.
Корабът (по същество е малък самолетоносач) се строи по проект на испанската корабостроителна компания Navantia и се явява фактически аналог на по-рано построения за ВМС на Испания УДК Juan Carlos I. Договорът за техническо проектиране и построяване на кораба до 2021 г. по програмата Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) по проекта Juan Carlos I е подписан между компанията Sedef Gemi İnşaatı Sanayii A.Ş. и департамента за отбранителна промишленост към МО на Турция (Savunma Sanayii Müsteşarlığı – SSM) на 7 май 2015 г. Стойността на сделката не е обявена, но неофициално се оценя на 1,4 милиарда долара.
Програмата Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) на стойност 1,7 милиарда долара предвижда придобиването на един УДК, както и предназначени за него четири танкодесантни катера тип LCM, два малки десантни катера тип LCVP и 27 амфибийни гъсенични бронетранспортьора AAV.
УДК Anadolu е с дължина 231 м. и пълна водоизместимост 27500 тона и ще стане най-големият кораб в историята на турския ВМФ, надминавайки линейния крайцер Yavuz (Goeben).
Според турския президент Ердоган УДК „Anadolu“ ще стане първа крачка в създаването на собствен самолетоносач, както и че "Anadolu” е първият кораб, на който ще се използват изтребителите пето поколение F-35B. В своята реч президентът Ердоган (видео) призовава ръководството на корабостроителницата и членовете на турското правителство да построят УДК „Anadolu“ за четири години, вместо предвидените по условията на договора 5.5 години. - Още за проект Juan Carlos I
Източник: http://www.pan.bg/
 
Предстоящо участие в ритуал – възстановка на боевете при „Каймакъ–Чаланъ”
03.05.2016, 14:18
Личен състав от щабна рота и от 3-та механизирана рота на военно формирование 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, ще проведе имитационни дейности при провеждане на ритуал – възстановка на боевете при „Каймакъ–Чаланъ”, който ще се проведе на 05.05.2016 г., от 17:30 часа, в района на „Музей на бойната слава” в град Ямбол. Участието е в рамките на предвидения общински форум „Бойна слава на България”, посветен на 6 май –  Ден на храбростта и празник на Българската армия, на 130 години от създаването на Трета пехотна Балканска дивизия и на 100 години от епичните боеве при Каймак–Чалан по време на Първата световна война.
Подготовката за възстановката е към приключване, изградени са огневи позиции в двора на музея, монтирано е тежко въоръжение от фонда на музея. В навечерието на 6-ти май инициативата, посветена на бойната слава на Българската армия, ще се предхожда от предвиденото шествие, водено от бойното знаме на 29-ти пехотен Ямболски полк, като ще бъде пресъздадено отиването на войските на фронта. Шествието ще тръгне в 17:00 часа от община Ямбол.
Възстановчици от клубовете на национално дружество „Традиция” от Ямбол, Нова Загора, Казанлък и Карлово ще участват с актьорска игра в симулацията на епизода от боевете, като за ямболските военнослужещи мероприятието ще премине при спазване изискванията на войсковата служба и на всички мерки за безопасност.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Националният военноисторически музей отбелязва 6 май с Ден на отворените врати и специална празнична програма
03.05.2016, 13:37

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта. Традиционно на 6 май НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 18.00 ч. за постоянната хронологична и външна експозиция, както и за временните изложби „Идоли или идеали", посветена на Априлското въстание, и „Войната, в която не можехме да не участваме", която проследява българското участие във Втората световна война на фона на международните събития.

В традиционната атракция „Експонатите оживяват" тази година посетителите ще имат възможност да разгледат отвътре пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и до отделението за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа". Гостите на музея ще могат да опитат боб чорба, направена от истински военен готвач на полеви условия. За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.
ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА:
- 10.00-18.00 ч. - Ден на отворени врати
- 10.00-18.00 ч. - Експонатите оживяват - свободен достъп до пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и до отделението за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа"
- 12.00 ч. - Традиционна дегустация на войнишка боб чорба
- 15.00 ч. - Концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски
С Ден на отворени врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ - Военноморския музей и Парк-музея на бойната дружба - 1444 г. във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

 
САЩ няма да предлагат на Финландия F-15 и F-16
03.05.2016, 11:59
F18 HornetПротивно на съобщенията от април от Финландия, Държавният департамент на САЩ няма да включи изтребителите F-15 и F-16 в офертата за конкурса за замяна на финландските F-18 Hornet. Вашингтон е уведомил Хелзинки, че няма да отговори на изпратените писма с искане за информация (Request for Information - RfI) за тези два изтребителя, потвърждават от МО на Финландия. Все пак САЩ ще изпратят информация за другите два самолета - Boeing F/A-18 Super Hornet и Lockheed Martin F-35 Lightning II.
F-15 и F-16 бяха в списъка на разглежданите от Хелзинки кандидати за нов изтребител. И двата самолета са разработени през 1970-те години и наближава закриване на производствените им линии.
Сред останалите разглеждани кандидати са Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Boeing F-18 Super Hornet, Lockheed Martin F-35 и най-новата модификация на Saab JAS-39 Gripen, чийто първи прототип ще излезе от завода на 18 май.
Всичките споменати по-горе компании трябва да изпратят отговори на исканата от Хелзинки информация до края на годината. Сравнявания на летателно-тактическите характеристики на всичките изтребители, участващи в конкурса, е планирано за 2018 г., а окончателното решение трябва да бъде взето преди 2021 година.
Източник: http://www.pan.bg/
 
 
Карловската бригада се включи в тържествата за Априлското въстание в Копривщица
03.05.2016, 09:26
снимка: Мариян КолевС тържествена проверка-заря, в която участваха военнослужещи от 61-ва механизирана бригада снощи в Копривщица бе отбелязана 140-годишнина от славното Априлско въстание. В честването се включиха президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, пловдивският митрополит Николай, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов, офицери, сержанти и войници, депутати, представители на централната и местната власт, ръководители на военно-патриотични организации и др.
Тържествата започнаха ще преди обяд. Гостите посрещаше кметът на Копривщица и заместник-председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва старшина от запаса Генчо Герданов. Над 130 самодейци от НД “Традиция” се включиха в мащабното и интересно пресъздаване на събитията от Априлското въстание в Копривщица, съобщава БГНЕС.
Мъже, жени, деца и старци с автентични български носии, униформи, оръжия и символи, пресъздадоха моменти от въстанието, което е потушено с кървава борба преди 140 години. Въпреки трагичния си край - над 30 000 избити, десетки селища и градове разорени – то е една от малкото, които постигат целта си – освобождението на България от османско иго.
Жителите и гостите на град Копривщица видяха пресъздаването на сбора на възрожденците от Тодор Каблешков, полагането на клетва и разпределението на работата на всеки от организаторите на въстанието. Въстаници и заптиета препускаха по калдъръмените пътища на възрожденския град, яхнали коне. Във възстановката разбира се бе почетен и първият изстрел, който дава началото на въстанието и става символ на възрожденския град.
Не бе пропуснат и топовният гръм на черешовото топче. Хората можеха да видят бойното знаме с надпис “Свобода или смърт”, което учителката Евлампия Великова носи. Пресъздадените събития продължиха с опита на заптиетата да потушат въстанието, пристигането от Пловдив на Неджеб ага, както и с прочутото "кърваво писмо" на Георги Бенковски. След началото на въстанието в града Бенковски пише това писмо на панагюрци, с което им съобщава, че то е започнало, и го подписва с кръв от убития на моста мюндюрин.
В празничното си слово президентът Росен Плевнелиев посочи: „Незабравим е приносът на Копривщица за израстването на народа ни през вековете. Израстване политическо, духовно и интелектуално. Славният български град се превърна в люлка на цяла плеяда революционери и интелектуалци, общественици и държавници. Неслучайно преди 140 години точно тук пламна първата искра на героичния бунт. В Копривщица е родното огнище и на легендарния Георги Бенковски, водачът на Хвърковатата чета, която, носена от устрема на вярата, разнесе пожара на въстанието из бунтовната и свещена българска земя.“
Източник: http://www.otbrana.com/
 
The Week за НАТО: Алиансът достигна критичната си точка
03.05.2016, 09:18
Външно НАТО все още продължава да функционира и дори планира да се разширява, но съществуването на организацията отдавна стана безсмислено, защото самите членове на алианса са настроени срещу него, пише The Week, предаде РИА Новости.
Северноатлантическият алианс преживява тежки времена. Независимо от това, че САЩ активно агитират съюзниците си да увеличават разходите за отбрана — до 2 процента от БВП, техните призиви често се игнорират. През 2015 година Германия похарчи само 1.2 процента, Италия по-малко от 1 процент, а Франция — 1.8 процента, отбелязва изданието.
При това, намаляването на бюджета е най-малкият проблем на алианса. По-голямата беда за НАТО е фактът, че Европа все по-често е срещу самата идея за колективна самоотбрана, подчертава авторът на статията.
Според изследването, проведено по програма „Бъдещето на Европа“ и Полския институт за публична политика, повече от половината граждани на Германия се против изпращането на немски войници за защита на другите страни от НАТО, такива като Полша и балтийските страни. Едва 31 % от немците считат, че страната им трябва да изпълни тези си задължения към алианса. Според данните, подобна ситуация се наблюдава не само в Германия. Над половината от французите и италианците също не са съгласни да бъдат изпратени в защита на поляците и балтийците, се казва в статията.
„Ахилесовата пета на колективната самоотбрана се заключава в това, че, когато хората вече не вярват в нея, тя ще престане да съществува. Явно НАТО е стигнала критичната си точка“, пише изданието.
Структурите на НАТО, войската и ръководството на алианса все още съществуват, но без подкрепата на държавите-членки всички обещания, които то с щедра ръка раздава в Източна Европа, не значат нищо.
От НАТО остана само една абревиатура, а всъщност алиансът е разрушен до основи, подчертава изданието.
„Може би, алиансът всъщност е мъртъв“, заключава авторът на статията.
Източник: http://www.cross.bg/
 
САЩ признаха, че руските пилоти не се стремят да провокират инциденти
03.05.2016, 09:15
Admiral John M. RichardsonРуските военни пилоти не провокират инциденти, а само „изпращат сигнали“ за присъствието си на американските военни, счита началникът на щаба на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън, предаде РИА Новости.
„Не смятам, че руснаците се опитват да провокират инцидент. Мисля, че е съвсем ясно следното: те искат да ни уведомят, че ни виждат там, в района на Балтийско море“, заяви Ричардсън, цитиран от АП.
В същото време той изрази надежда за „прекратяването на подобни действия“. По думите му в резултат на маневрите на руските самолети може да се случи „тактическо недоразумение“, което да доведе до инцидент, а САЩ се стремят към спокойни взаимоотношения с военните. „Ние искаме определено нормализиране“, каза адмиралът.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Корабен състав на ВМФ на РФ към 01.05.2016 година
03.05.2016, 09:07
 
Убийствено становище на финансовия министър по промените на Закона за ветераните от войните
03.05.2016, 09:03
ГорановПриетите на първо гласуване без нито един против и въздържал се поправки в Закона за ветераните от войните получават между двете четения убийствено становище от министъра на финансите Владислав Горанов. На практика народните представители казват „Да!“, но министърът , от когото зависят парите, посочва „не подкрепяме приложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветераните от войните“. Така слага черта на надеждите на около 3 хиляди останали живи фронтоваци у нас, които са над 90 години, за по-добър социален и здравен статус.  
С какво не е съгласен министър Горанов?
В становището на Министерството на финансите се отхвърля заложеното в проекта отпадане на предоставянето на лекарствени продукти по списък, утвърден от здравното ведомство, т.е. ветераните да ползват лекарствата без сега съществуващото ограничение. Министърът смята, че така ще се създадат предпоставки за злоупотреби и ненужно изписване на лекарствени средства, т.е. няма доверие в лекарите. Освен това, той е сметнал, че ако се удовлетвори желанието на фронтоваците, разходът по това перо ще се увеличи два пъти. Тук сметката е много интересна и най-малкото необективна. Тя се основава на две допускания. Първото е, че средната стойност на лекарствените продукти на един ветеран  за един месец е 62 лв. Второто – по данни на социалното министерство, респективно на Агенцията за социално подпомагане, за лекарствени продукти и дентална помощ през 2015 г. са заплатени 2,6 млн. лв. Изводът е, че ще бъдат необходими още 2,6 млн. лв., като се допълва, че тази оценка е подценена, с оглед на стойността на новите медикаменти.
Защо сметката на финансовия министър е меко казано необективна? Защото не е поискал справка от Националния осигурителен институт, за да види колко са били ветераните от войните през последните години, включително през 2015 г., какъв е процентът на смъртност при тях, как той расте и други такива статистически данни, които правят допусканията в становището нереални. Или подбрани преднамерено, за да се отхвърли проектът по финансови причини, което е учудващо, след като се отнася за хора, които преди 71 и 72 години са изпълнили своя дълг пред държавата, рискувайки собствения си живот. В становището се посочва, че сметката е направена за 3500 ветерани, колкото бяха към 31 декември м.г..  В момента те са много по-малко. Дано са живи и здрави, но колко ще бъдат след влизането на промените в сила?! И не е ли морално държавата да направи този последен жест на своите войници!
Същият подход финансовото министерство прилага и по отношение на предложението достъпът до медицинска помощ на ветераните от войните да бъде без ограничения. Тук аргументите не са само в милионите от рода на 12-13, а и в притеснението, че НЗОК трябва да промени редица нормативни документи, а лекарите щели да се натоварят допълнително.
Министър Горанов е сметнал, че ако се даде право придружител да пътува безплатно с ветеран във вътрешно-градския и междуселищeн транспорт и се предоставят една или две безплатни карти за общинските и областните ръководство на съюза за обслужване на ветераните  държавният бюджет трябва да отдели около 1 млн. лв.
Общата финансова прогноза в становището е, че ще бъдат необходими около 15 млн. лв., при наличие на 5 милиона в бюджета на Министерството на труда и социалната политика, респективно на Агенцията за социално подпомагане и в бюджета на Министерството на здравеопазването за тази категория лица за една година.
Приемането на законопроекта на първо четене бе малък празник за ветераните от войните. Становището на финансовото министерство обаче подсказва, че радостта е била предварителна. И, че фронтоваците отново ще останат излъгани.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Пушков: Ученията на НАТО в Естония са провокативни
03.05.2016, 08:54
ПушковПредседателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков заяви, че започналите в Естония мащабни военни учения на НАТО са провокативни и доказват несъстоятелността на изказванията на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг за това, че НАТО не търси конфронтация с Русия и не се стреми към Студена война, предаде ТАСС.
Ученията на НАТО „Spring storm“, в които се планира участието на 6 хил. военни, започнаха в Естония в понеделник. Както съобщи в неделя генералният щаб на Силите на отбраната на Естония, маневрите ще продължат до 19 май.
Преди всичко, тези учения „опровергават изказването на Столтенберг във вчерашното интервю пред немското издание Welt за това, че НАТО не иска нова Студена война, конфронтация с Русия и надпревара във въоръженията“, заяви Пушков пред ТАСС.
Според него, „разполагайки военни и военна техника в балтийските държави и създавайки бази в Полша, НАТО, разбира се, върви по пътя на разгръщането на нова Студена война и, естествено, преминава към стадий на конфронтация с Русия“.
„На Столтенберг не му се връзват нещата. Ако се провеждат военни учения в близост до руските граници, а това е именно нещото, което НАТО прави в момента, то това носи провокативен характер. Това по принцип е такъв стадий от военна подготовка, която, разбира се, предизвиква голямо безпокойство в Русия“, продължи Пушков. Ученията показват, че НАТО „изобщо не възнамерява да спре и ние можем да очакваме сериозно активизиране на усилията на алианса за създаване на постоянно военно присъствие в непосредствена близост до границите ни, най-вече в балтийските държави и Полша“, констатира той.
Депутатът отбеляза още, че маневрите на алианса се провеждат месец преди срещата на върха на НАТО във Варшава.
„На варшавската среща на върха най-вероятно Полша и другите подобни на нея страни ще поставят въпроса за постоянното присъствие на НАТО в страните от Източна Европа. Не изключвам подобно решение да бъде прието“, предупреди Пушков.
„Затова изказването на Столтенберг е просто риторика, на която изобщо не бива да се обръща внимание, защото тя противоречи на всичко, което прави НАТО“, подчерта той.
В този смисъл неотдавна състоялото се на ниво посланици заседание на Съвета Русия-НАТО не е променило нищо в подходите на алианса, посочи още депутатът.
„НАТО използва тези заседания като параван за военната си подготовка, и това е. Ние изобщо не виждаме намаляване на темповете на приближаване на военните структури към руските граници. Тоест, постоянно ни изпращат сигнал, че НАТО ще се приближава все повече и повече – във военно отношение“, счита той.
Източник: http://www.cross.bg/
 

 
Състав на морските стратегически ядрени сили на ВМФ на РФ към 01.05.2016 година
02.05.2016, 23:25
 
Строителство на бойни кораби за ВМФ на РФ към 01.05.2016 година
02.05.2016, 23:20
 
В Индия започнаха ходовите изпитания на подводница Scorpene
02.05.2016, 22:13
INS "Kalvari"Подводницата INS „Каlvari“ S-50 клас Scorpene, построена в Индия, завърши първото изпитателно излизане в открито море, предаде индийското военно ведомство.
Край бреговете на Мумбай са били извършени серия от изпитания на двигателя, спомагателното оборудване и системи, навигационното оборудване. - (видео)
През следващите няколко месеца ходовите изпитания ще продължат, ще започнат и изпитания на въоръженията. Предвижда се субмарината до края на годината да постъпи в състава на ВМС на Индия.
Строителството на подводниците от този клас (общо шест единици) се извършва със съдействието на френската компания DCNS, като се предвижда предаване на технологията за тяхното производство на Индия.
„Калвари“, първата подводна лодка от проекта, е построена от индийската корабостроителница „Mazagon Dock Shipbuilders“ в Мумбай. Там ще бъдат построени и останалите 5 субмарини клас Scorpene. - Още индийски подводниците
 
Ракетни маневри на глобално равнище
02.05.2016, 18:51

Шоуто за така наречената "ядрена сигурност" във Вашингтон не се състоя.
Пентагонът реши да устрои среща на високо равнище по "ядрена сигурност", като предварително американските режисьори бяха съчинили речи и заплахи срещу Русия – "световният ядрен злодей".
В атаката трябваше да се включи и президентът на Украйна Порошенко, който протестираше срещу евентуално разполагане на руско тактическо ядрено оръжие на Крим.

Според замислите на Белия дом главното критикувано лице на тази среща трябваше, разбира се, да бъде президентът на Русия Владимир Путин.......Прочети още

 
Самолети и вертолети на ВВС ще извършват тренировъчни полети над София
02.05.2016, 18:32
Във връзка с подготовката и провеждането на въздушната част от военния парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия - 6 май, самолети и вертолети на Военновъздушните сили на Република България ще изпълнят полети на малка височина над град София, площад “Александър Батенберг”, на следните дати: на 3, 4 и 5 май - от 10:00 до 11:30 ч. - тренировъчни полети; - от 14:00 до 15:30 ч. – резервни часове за тренировъчни полети при необходимост.
С оглед осигуряване на безаварийното провеждане на тренировките и парада, както и безопасността на гражданите, ВВС предупреждава да не се използват никакви дистанционно управляеми летателни апарати (дронове) в рамките на населените места София, Григорево, Вакарел, Долни Пасарел, Брезник, Драгоман, Мировяне на 3,4 и 5 май 2016 г. от 09:00 до 11:30 часа и от 14:00 до 15:30 часа, както и на 6 май 2016 г. от 9:00 ч. до 11:30 часа.
На 6 май от 10:00 до 11:30 ч. самолети и вертолети на Военновъздушните сили ще вземат участие в парада по случай Деня на Храбростта и празник на Българската армия
.
 
Франция и Австралия потвърдиха сделката за 43 млрд. долара
02.05.2016, 18:03
Shortfin BarracudaФранция и Австралия потвърдиха днес договорката си за изграждане на 12 конвенционални подводници за Канбера по френски проект, предаде DPA, цитирана от БТА.
Това стана по време на разговорите в Канбера на австралийския премиер Малкълм Търнбул с гостуващия тук негов френски колега Манюел Валс. Седмица по-рано бе обявено, че френската държавна компания DCNS е била избрана да построи 12 дизелово-електрически подводници - най-големите от този клас в света - за Австралия. Цената на сделката според AFP ще надхвърли 43 млрд. долара.
Окончателният договор все още предстои да бъде подписан. Валс опроверга спекулациите, че поне първата от 97-метровите подводници тип Shortfin Barracuda ще бъде построена във френска корабостроителница. А Търнбул добави, че по споразумение между двете правителства всичките 12 съда ще бъдат построени в доковете в Аделаида от австралийски работници и с австралийска стомана, която означава разкриване на хиляди работни места в Австралия. "Успехът на този грандиозен проект се основава на опита, технологиите и ресурсите на нашите две страни", подчерта той.
Двамата премиери са изразили удовлетворението си, че с този проект стратегическите отношения между двете страни се издигат на нов етап с 50-годишна перспектива. Това е най-голямата сделка, сключвана от Австралия досега, а Париж я нарече "победа за френската технология".
Френският премиер каза в Канбера днес, че лично ще надзирава хода и изпълнението на проекта. Очаква се първата подводница с водоизместимост 4500 тона да бъде завършена през 2027 г.
Франция се постара да спечели търга, като министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан прекара близо седмица в Австралия през февруари, а президентът Франсоа Оланд ще посрещне австралийски представители на държавна вечеря във вторник.
Париж води дълга борба за спечелване на този огромен контракт, като преодоля конкуренцията на Германия и Япония, които не крият разочарованието си, посочва DPA. Японският военен министър Ген Накатани, цитиран от AFP, каза, че ще иска обяснение от Австралия защо тя не е избрала японски подводници.
Резултатът е двоен удар за Япония, която видя в потенциалната сделка възможност да отвори отбранителната си индустрия, две години след като властите в Токио вдигнаха десетилетната забрана за износ на оръжия. Премиерът Шиндзо Абе искаше да подсили отношенията си с Австралия – партньор на САЩ, докато Китай се фокусира върху по-стабилно военно присъствие в региона.
Като партньор на САЩ в сферата на отбраната и същевременно икономически партньор на Китай, Австралия трябваше да пази крехкия баланс между двете държави. Напрежението в Западния тихоокеански регион обаче се увеличава, тъй като Китай има претенции към над 80% от Южнокитайско море, където строи изкуствени острови и писти. Освен това Пекин има териториални претенции към острови в Източнокитайско море, за които Токио твърди, че са японски. - Още френски подводници
Източник: http://www.investor.bg/
 
Меркел предложила на Япония да стане член на НАТО
02.05.2016, 14:38
МеркелФедералният канцлер на Германия Ангела Меркел е предложила на японския премиер Шиндзо Абе страната му да стане член на НАТО. Поканата била отправена през март 2015 г. по време на посещение на Меркел в Страната на изгряващото слънце, съобщава „Джапан Нюз“, цитиран от БТВ.
Меркел е заявила на Абе: „Защо Япония не се присъедини към НАТО? Мога да убедя британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд“. Японският министър-председател от учтивост отговорил, че „това може да стане в бъдеще“, пише изданието.
Япония не е член на Северноатлантическия алианс, но заедно с Афганистан, Австралия, Ирак, Пакистан, Южна Корея, Нова Зеландия и Монголия влиза в програмата „Глобално партньорство“ на НАТО. Тези страни развиват сътрудничество с Алианса в области, представляващи взаимен интерес. Някои от тях активно участват в операциите на организацията, включително и във военно отношение.
На 30 април Шиндзо Абе замина на европейска обиколка, в рамките на която ще посети Италия, Франция, Белгия, Германия и Великобритания. На 6 май той ще посети Русия.
 
ВВС на Португалия и Великобритания поемат дежурството над Прибалтика
02.05.2016, 14:12
Ф-16В края на април в естонската военно-въздушна база Амари кацнаха британски изтребители Eurofighter Typhoon, които от месец май ще носят дежурството по охрана на въздушното пространство на прибалтийските републики Естония, Латвия и Литва.
Към четирите британски изтребителя ще се присъединят и четири F-16 Fighting Falcon от ВВС на Португалия, които ще действат от литовската военновъздушна база Шяуляй.
Официално ВВС на Португалия и Великобритания ще поемат следващата четиримесечна ротация на мисията на НАТО „еър полисинг” над Прибалтика на 3 май 2016 г. Те ще заменят сега носещите дежурство контингенти на ВВС на Испания и Белгия.
С присъединяването през 2004 г. на Естония, Латвия и Литва към НАТО започва временната тогава мисия по охрана на въздушното пространство на тези държави от ВВС на други членове на Алианса (трите прибалтийски републики не разполагат с изтребителна авиация). През 2012 г. мисията на НАТО „еър полисиг” над Прибалтика става постоянна.
Бел. ред. Евентуалното предоставяне на охраната на въздушното пространство на България на други ВВС от НАТО (под формата на „съвместна мисия”) ще е доказателство не само за безхаберието и неспособността на политическите партии да поддържат адекватна политика в областта на отбраната, националната сигурност и тази на НАТО, но и една от стъпките (целенасочени или не) към унищожаването на българската бойна авиация.
Източник: http://www.pan.bg/
 
В Естония започнаха най-големите маневри на НАТО за 2016
02.05.2016, 13:12
Почти шест хиляди военнослужещи от различни страни на НАТО участват в големи учения, които стартират днес в Естония, предадe РИА Новости. Те ще продължат до 19 май.
Ученията „Spring storm” ("Пролетна буря") са най-големите през тази година за НАТО и ще се проведат в гранични с Русия райони. В тях, освен армията на приемащата страна, са задействани представители на Белгия, Великобритания, Германия, Холандия, Канада Латвия, Литва, САЩ, Финландия и Швеция.
Над Естония ще летят американски изтребители F-15, вертолети CH-47 Chinook, конвертоплани V-22 Osprey, изтребители-бомбардировачи Су-22 на ВВС Полша, а също така изтребители от ВВС на Великобритания Eurofighter Typhoon.
 
САЩ трябва да ползват повече технически разузнавателни средства срещу Русия
02.05.2016, 09:04
генерал Филип БрийдлавСАЩ не използват достатъчно технически средства за разузнаване, насочено към предотвратяване на произтичащите от Русия заплахи. Вашингтон трябва да се съсредоточи „върху растящата военна мощ на Русия“, казва в интервю за вестник The Wall Street Journal командващият силите на НАТО в Европа, генерал Филип Брийдлав.
Според него САЩ се нуждаят от повече технически средства за разузнаване, като спътници, които да се използват за следене предвижването на войски и лагери за подготовка на терористи, но, според Брийдлав, фокусирането трябва да е върху „заплахите от Русия“.
„Ние виждаме, че Русия не прие протегнатата ръка за приятелство, а предпочете пътя на войнствеността. Затова ние трябва да определим наново целта, към която се стремим“, казва генералът.
Според изданието, Брийдлав в края на месеца трябва да се оттегли от поста, след три години на високия пост в НАТО.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
На този ден преди 71 г. генерал Вайдлинг подписва капитулацията на Берлин
02.05.2016, 00:10
генерал Хелмут Вайдлинг На 2 май 1945 г. командващият отбраната и последният комендант на Берлин генерал Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия.
Кой е генерал Вайдлинг?
Вайдлинг е роден в лекарско семейство на 2 ноември 1891 г. в Халберщадт в Саксония. Участник в Първата световна война като аеронавт-наблюдател. През 1915 г. преминава на служба при дирижаблите, става командир на „Цепелин”.
През 1919 г. поради ликвидиране на Въздушните сили преминава в артилерията и прави там кариера.
Във войната против Полша вече е полковник и командва артилерийски полк. След това командва пехотна дивизия, армейски и танков корпуси. От октомври 1943 г. до началото на април 1945 г. Вайдлинг командва 41-и танков корпус до пълния му разгром. От 10 април е командир на 56-и танков корпус.......Прочети още
 

 
Бавят проекта за паметна плоча на Сергей Антонов
01.05.2016, 22:07
Асоциацията на разузнавачите от запаса (АРЗ) е инициатор на идеята да бъде поставена паметна плоча на Сергей Антонов на столичното летище, но по различни причини реализирането й се забави. Това каза за в. “Златна възраст” шефът на Асоциацията Горан Симеонов, но не пожела да коментира какви са точно причините. Ние държим да бъде именно паметна плоча, а не паметник, уточни той. Преди година инициативен комитет от АРЗ внесе проекта в Столичната община.
Той трябва да бъде одобрен от художествена комисия, за да може след това да бъде защитен в Столичния общински съвет. Очевидно работата с паметната плоча на Сергей Антонов се протака и една от възможните причини за това е нееднозначното отношение към неговата личност. Комитетът е формулирал ясно своите виждания по проекта и смята, че са необходими някои промени в него, особено след срещата ни с представители на художествената комисия, допълни Симеонов.
Бившият служител на авиокомпания “Балкан” в Рим, който бе обвинен от италианското правосъдие за участие в атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г., си отиде от този свят, без да бъде разгадана докрай тайната за покушението.
Той беше оправдан поради липса на доказателства, но „българската следа” за стрелбата така и не беше отречена от италианската държава. Приживе Антонов получи опрощение от папата, което според някои наблюдатели оставя съмнение, че Ватикана намира вина у него. По-късно, преди посещението си у нас, папа Йоан Павел II заяви, че никога не е вярвал в “българската следа”. След завръщането си в България през 1986 г.
Сергей Антонов беше психически разбит. До края на живота си той остана неконтактен и изолиран от външния свят. Обяснение за психическото му състояние бяха тежките разпити и огромният психологически натиск върху него. По време на предварителното следствие изтече информация, че върху Антонов са използвани психотропни вещества.
Източник: вестник „Златна възраст”
 
Министърът на отбраната Николай Ненчев отпразнува първия ден на Възкресение Христово заедно с военнослужещи от СВ
01.05.2016, 20:10
НенчевВ първия ден от Възкресение Христово, 1 май 2016 г., министърът на отбраната Николай Ненчев посети военнослужещите от Сухопътните войски, които изпълняват задачи по охрана на българо-турската граница в района на Елхово/Лесово. „Благодаря за вашия самоотвержен труд, за професионализма, с който помагате на вашите колеги от Гранична полиция в опазването на държавната граница“, каза министър Ненчев при срещата с тях. Със своето семейство той занесе козунаци и Великденски яйца на военните от Сухопътните войски и заедно отбелязаха Светлия празник.
Над 270 военнослужещи в празничните дни оказват помощ на органите на МВР по охраната на южната ни граница. Те са от военни формирования от състава на 2-ра механизирана бригада в градовете Шумен, Хасково и Ямбол, от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен и от 110-ти логистичен полк в Пловдив. Военнослужещите патрулират заедно със своите колеги от Главна дирекция „Гранична полиция“ и им оказват логистична поддръжка и подпомагане.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Как се става украински доброволец?
01.05.2016, 14:52
Украинската армия представляваше толкова печално зрелище, когато през април 1994 г. в Донбас започнаха бойни действия, че на президента Пьотр Порошенко се наложи да възложи отбраната на страната на доброволци. Към юли в редиците на „доброволческите батальони” встъпиха около 15 хил. украински граждани и чужденци. Тези батальони биват два вида. Териториални формирования се създадоха във всички 24 области на Украйна, в това число в Донецка и Луганска област. Има батальон „Лвов” и рота „Кременчуг”. Батальонът „Джохар Дудаев” се състои от няколкостотин чеченци, пристигнали през август, за да отмъстят на Путин за втората чеченска война. Вторият тип е създаден уж на идеологическа основа. Батальонът „Света Мария” е православен, а „Сеч” — ултранационалистичен. Разликата между териториалните и идеологическите формирования обаче много бързо се разми. Бойците от батальона „Азов”, който е дислоциран в източния град Мариупол, наричат арийски расисти. Повечето от тези, с които се срещнах обаче са чужденци, встъпили в редиците на „Азов”, защото уж финансиращият го донецки магнат Ринат Ахметов им плаща по 500 долара на месец. Ако сред доброволците има някаква общност на целите, тя може да се характеризира като антипутинизъм. Почти всички доброволци, с които се срещнах през тази зима на Донецкия фронт, имаха лични претенции към него....... Прочети още
 
9 милиона руски военни са загинали през Втората световна война
01.05.2016, 14:37
Въоръжените сили на Съветския съюз са загубили девет милиона военнослужещи по време на Втората световна война, съобщи ТАСС.
Изданието цитира руското министерство на отбраната, което се позовава на изследване, продължило дълги години.
Заключението е направено след внимателен анализ на архивната информация на въоръжените сили.
Броят на загиналите руски войници е 8 866 400. Загиналите са военнослужещи, убити на бойното поле, починали в болници, и военни, които никога не са се завърнали.
Втората световна война започва през 1939 година с нахлуването на нацистите в Полша. Кървавият конфликт продължава до 1945 година. - Още за руската армия
 
Германски политик: Ако изпратим войски на границата с Русия, значи сме забравили историята
01.05.2016, 10:00
Съобщенията за евентуално изпращане на роти на Въоръжените сили на Германия (Бундесвер) в Литва с цел „сдържане“ на Русия предизвикаха широк отзвук в германските медии и социални мрежи.
Süddeutsche Zeitung писа, че Берлин се е изправил пред труден избор. Ако се откаже от изпращането на войски, Германия рискува да обиди страните от Прибалтика, а ако се съгласи – ще изостри отношенията си с Русия. Радио Deutschlandfunk намери оправдание на този план, като заяви, че има нужда от „гарантиране на териториалната цялост на страните от НАТО“, които се чувстват „неуверени“ в близост до Русия.
Аргументът за „чувството на заплаха от страна на Русия“ е неубедителен, смята депутатът от левицата в Бундестага Грегор Гизи. „Първо, става въпрос не за чувства, а за това има ли реална заплаха. Второ, в случай на истинска война, няма да има нужда от тези 250 войници“, написа той във „Фейсбук“.
„Изпращането на войска на границата с Русия – това означава да забравим историята и да изострим отношенията си“, добавя той.
Лидерът на Левицата Сара Вагенкнехт също разкритикува плановете на правителството. „Ангела Меркел отива към безотговорна провокация, изпращайки Бундесвера към руската граница 75 г. след нападението на Германия срещу СССР“, каза тя.
В коментари към публикациите на медиите повечето потребители в интернет осъждат намеренията на германските власти. „Границите с Африка, Турция и Сирия са отворени, но опасността идва от Русия“, иронизира ситуацията един от читателите на Die Welt.
„Направо да отидем до Сталинград ли? Германските войници нямат работа източно от Одер!“, написа потребител в „Туитър“ (р. Одер образува 187-километровата граница между Полша и Германия, бел. ред.).
„Бундесвера за сплашване? Оправиха ли си вече оръжието?“, написа друг потребител в интернет, имайки предвид проблемите с точността на изстрела на немските G-36.
Някои читатели отбелязват, че батальон на НАТО на границата с Русия не е особено сериозна заплаха, а само пример за „символична политика“.
На фона на последните събития в Европа критиката от страна на левицата в Германия се засилва. Миналата седмица в интернет широка популярност получи реч на германския политика Сара Вагенкнехт, в която тя остро разкритикува политиката на германския канцлер Ангела Меркел. - (видео)
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Путин извърши промени в ръководството на силовите структури
01.05.2016, 09:42
ПутинДържавният глава на Руската федерация Владимир Путин подписа указ N-204/30.04.2016 г. за кадрови рокади в някои федерални държавни органи, съобщават руските СМИ.
Основните промени засягат длъжности в Следствения комитет на Русия. Постовете си на заместници ще напуснат Василий Пискарев и Юрий Нирков. Отстранен от служба е и началникът на Федералната служба за изпълнение на наказания за Москва – Игор Клименов.
 
Руска подводница K-560 извърши успешен подводен пуск на крилата ракета „Калибр“
01.05.2016, 09:15
К-560Руска ядрена подводница вчера изстреля крилата ракета от подводно положение в рамките на демонстрация на военна сила в Баренцово море. Подводницата „Северодвинск” К-560 (проект 885 „Ясень“) извърши пуск на крилата ракета „Калибр”, за да порази учебна цел в региона на полигон Чижа (Архангелска област) по време на планови военните маневри.
Съобщава се, че целта е поразена с „голяма точност”. - (видео)
Контролът на пуска в морето е извършен от представители на командването и подводните сили на СФ от борда на ГПК „Вицеадмирал Кулаков“.
Атомната субмарина „Северодвинск“ е главния кораб от проект 885, тя бе приета в състава на ВМС на Русия през юни 2014 година, а в състава на силите с постоянна готовност постъпи през март 2016 г . По време на опитната експлоатация екипажа проведе редица изпитания на оръжието, техническите средства и системи на подводницата в различни режими на работа, в т.ч. при дълбочинни потапяния. - Още за проект 885
 
Основен корабен състав на ВМС на Великобритания към 01.01.2016 година
01.05.2016, 05:00
Още за ВМС на Великобритания
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}