Военна информация

Архив - от 1 до 15 май 2013 година
 

 
Русия на изложението SITDEF 2013: нова техника и нови схеми
15.05.2013, 22:03

T-90CОт 15 до 19 май на Международния салон за отбранителни технологии SITDEF 2013 в столицата на Перу Русия демонстрира повече от 300 вида перспективни оръжия за Сухопътните войски. Сред тях са танкът Т-90С, зенитният ракетно-артилерийски комплекс „Панцир-С1”, изтребителят Су-30МК2 и най-мощната в света система за залпов огън „Смерч”.

Латинска Америка е перспективен пазар за руска военна продукция, казва експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Сергей Денисенцев:

   - В миналото голям пазар за нас беше Венецуела, защото докато президент беше Уго Чавес, тази страна се ориентираше към руски оръжия. Перу също е доста перспективен пазар. Активизирането на военно-техническото сътрудничество е свързано, в това число, и с изложението в Лима, където Русия планира да предложи на Перу танка Т-90С.

Танковият парк на Перу, който сега включва основно Т-55 съветско производство, е остарял. Освен Т-90С, се разглежда и възможността от закупуване на американски „Абрамс” и „Леопард” германско производство. Но руската машина по показател „ефикасност-стойност” превъзхожда конкурентите, казва официалният представител на "Рособоронекспорт" Вячеслав Давиденко:

   - В момента Т-90 е най-перспективен. Вече го оцениха по достойнство в целия свят, оцениха огневата му мощ, маневреността му, защитата му. Чуждестранни купувачи вече получиха повече от 1000 танка Т-90.

На изложението в Лима Русия демонстрира най-новия си военнотранспортен хеликоптер Ми-171Ш. В Латинска Америка общо взето се експлоатират 500 хеликоптера руско производство, а също транспортни и бойни самолети, каза Сергей Денисенцев:

   - Хеликоптерите от серията Ми-8, към които спада и Ми-171Ш, са много популярни на световния пазар, в това число и в Латинска Америка. В този регион не са толкова много големите страни, които да нямат такива хеликоптери.

Русия предлага на перуанските си партньори създаване в страната на сервизен център за обслужване на руски хеликоптери. Наличието на такъв център ще даде възможност за използване на технологиите на руски предприятия – производители на хеликоптерна техника, както и създаване в Перу на нови работни места. В "Рособоронекспорт" са сигурни, че участието в SITDEF 2013, срещите и преговорите в рамките на изложението ще позволят на компанията да активизира военно-техническото сътрудничество в Латинска Америка.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Предстои да се проведе батальонно тактическо учение „Тракийски страж – 2013 г.” за сертифициране на Втора батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски
15.05.2013, 21:43

Батальонно тактическо учение „Тракийски страж – 2013 г.” за сертифициране на 2-ра батальонна бойна група ще се проведе от 20 до 23 май 2013 г. на Полеви учебен полигон „Ново село”. Бойната група е от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада на Сухопътните войски. Ръководител на учението, в което ще участват 727 военнослужещи, е командирът на бригадата бригаден генерал Любчо Тодоров.

Предвижда се от 10.00 ч. на 22 май на ПУП „Ново село” да се проведе Ден за високопоставени гости и медии. Гостите ще могат да се запознаят с темата, целите и задачите на учението и да наблюдават тактически действия на формированието на местността.

http://www.mod.bg/

 
В ЦПС – Сливен 28 военнослужещи от СВ получиха военноотчетна специалност „механик-водач”
15.05.2013, 17:37

На 14.05.2013 г. на танкодрум „Камен” се състоя теоретичния изпит на 28 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски. Обучението за придобиване на военноотчетна специалност „Механик водач на бойна машина на пехотата БМП (МТЛБ)” започна на 8 април.

Председателят на комисията подполковник Динко Динев,  главен експерт в сектор „Бронетанкова, автомобилна и специализирана техника” на отдел „Логистика” в Командването на Сухопътните войски,  констатира, че цялостната подготовка на обучението е съгласно регламентиращите документи и курса за кормуване с бойни машини, а организацията по провеждане на изпитите е много добра.

 
Мероприятия по линия на двустранното военно сътрудничество в 55-ти инженерен полк
15.05.2013, 17:32

В периода 7-10 май в 55-ти инженерен полк се проведоха две мероприятия от плана за двустранно военно сътрудничество с ЕК на ВС на САЩ.

В първото мероприятие участва личният състав на понтонно-мостовата инженерна рота на военно формирование 54470, от състава на полка. Мероприятието на тема „Подготовка на инженерни формирования – плаващи мостове” започна с брифинг на командира на ротата капитан Емил Флорев. Той запозна участниците със структурата и основните задачи на ротата. След това брифинг изнесоха американските гости, които споделиха своя професионален опит.  Практическите занятия се проведоха на река Дунав. В тях военнослужещите оттренираха организиране, поддържане и оборудване на паромна преправа.

Второто мероприятие на тема „Изпълнение на задачи по неутрализиране на импровизирани взривни устройства и невзривени бойни припаси” беше с личния състав на ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси на военно формирование 54470 с командир капитан Николай Георгиев.

След брифинги от българска и американска страна, мероприятието продължи с практически занятия на полигона на формированието и в различни местности в покрайнините на град Белене, където българските военнослужещи показаха изпълнението на задачи по неутрализиране на импровизирани взривни устройства и невзривени бойни припаси.

http://landforce.mod.bg/

 
Военните учения на Тайван
15.05.2013, 16:30

Тайванското командване обяви за провеждане на двудневни военни учения в пролив Баши, който се намира между Тайван и Филипините.

В сряда властите на Тайван отзоваха своя представител от Филипините и замрази издаването на филипински граждани на разрешителни за работа, съобщиха от канцеларията на ръководителя на администрацията на Тайван.

Властите не изключват и допълнителни мерки против Филипините, по-специално, въвеждане на визов режим за гражданите на тази страна и спиране на икономическото сътрудничество.

 
Оптимизира се структурата на мисията на България към НАТО в Брюксел
15.05.2013, 16:09

Правителството прие решение за промяна в структурата на Постоянната дипломатическа мисия на България към НАТО. Това съобщиха от правителствената информационна служба. С решението Службата по въпросите на отбраната в делегацията ни се разделя в две самостоятелни служби – на съветника по въпросите на отбраната и на военния представител. Това ще стане в рамките на съществуващия към момента личен състав (общо 13 офицери и граждански лица на дипломатически длъжности) и на планираните финансови ресурси за издръжка.

Създаването на двете служби ще даде възможност за балансиране на политико-военната и на военната експертизи, за преразпределение на организационните и функционалните задължения на длъжностите и ще доведе до подобряване на ефективността на изпълняваните дейности.

 
Ракетчици от Сухопътни войски и ВМС се събраха в Ямбол
15.05.2013, 15:53

Участниците в честването пред мемориала в с. Славянци.  Снимка Димитър БебеновВоеннослужещи от Ракетните войски на Сухопътни войски и Ракетните сили на ВМС бяха наградени днес от министъра на отбраната Тодор Тагарев, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Поводът бе 50-годишнина от историческия първи пуск на тактическа ракета на територията на България, извършен от Седми Бояновски ракетен дивизион на 11 май 1963 г.

Честването бе организирано от Клуб „Ракетни войнски и артилерия „Олимпий Панов” с председател генерал-майор от запаса Вълчо Фотев. То започна с полагане на венци и цветя на мемориала в с. Славянци, където се издига 10-метрова ракета. Стартовите позиции на дивизиона преди половин век са били между селата Чубра, Славянски и Терзийско, а целта – на 28 км. в район на полигон „Ново село”. В него се включиха членовете на клуба, ръководствата на Областните организации на СОСЗР в Ямбол, Сливен, Бургас и Шумен, полковник Димитър Илиев и военнослужещи от командваните от него артилерийски и ракетни формирования.

Лично тогавашният държавен глава Тодор Живков наблюдава пуска, припомни в словото си на тържественото събрание в сградата на Община Ямбол, 88-годишният полковник от запаса Стоян Балканджийски – началник на РВА на 7 мсд. Това бе първият пуск на тактическа ракета не само на територията на България, но и извън Съветския съюз, каза генерал-полковник от запаса Кирил Косев, който по това време е бил командващ Трета армия. Благодарност към всички офицери и сержанти от запаса и техните семейства за отличната служба отправи генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж. Тодоров – ракетчик №1, най-дългогодишният командващ Ракетните войски и артилерията.

От името на президента Росен Плевнелиев ракетчиците бяха поздравени от комодор Георги Фиданов – съветник на върховния главнокомандващ по военната сигурност.

Приветствие от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов поднесе неговият заместник контраадмирал Георги Георгиев.

Поздравителни адреси имаше още от министъра на отбраната, командващия СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и ракетчиците от Общинската организация на СОСЗР в Карлово.

Със заповед на министъра на отбраната с грамоти бяха наградени офицерите от запаса генерал-лейтенант Димитър Тодоров, генерал-майор Иван Динев, полковник Стоян Балканджийски, полковник Стоян Маринов, полковник Ангел Мутафов, полковник Александър Александров, полковник Константин Болярски, подполковник Бальо Ковачев, полковник Васил Василев, полковник Илия Милев, капитан I ранг Милан Миланов, полковник Господин Божков, полковник Петър Тушев и полковник Тодор Чобанов.

Със заповед на началника на отбраната с грамоти бяха удостоени офицерите от запаса  подполковник Веселин Шивачев, подполковник Митко Божанов, подполковник Димитър Христов, полковник Димитър Данаков, полковник Иван Иванов, капитан I ранг Стоян Манастирски, капитан I ранг Стойне Васев, полковник проф. Румен Коджейков, полковник Димитър Червенков, полковник Стоян Коев, полковник Иван Крайнов, полковник Дойчо Люцканов, полковник Ангел Тасев и старшина от запаса Стойне Васев.

От името на председателя на СОСЗР бяха връчени 28 грамоти. Сред удостоените бяха заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност комодор Георги Фиданов и командирът на Военноморската база комодор Митко Петев.

На раздяла ракетчиците аплодираха предложението на полковник от запаса Стоян Балканджийски да се срещнат отново в Ямбол след 10 години, за да отбележат 60-годишнина от историческия пуск на Бояновския ракетен дивизион. – Още за 7 ордн

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
Германия се отказва от Euro Hawk?
15.05.2013, 15:44

Euro HawkСтраната е решила да прекрати програмата за БЛА от опасения че няма да бъде сертифицирана от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Това е съобщил анонимен източник от МО на Германия. Според информацията EASA е готова да сертифицира БЛА само за полети над ненаселени местности. Според Агенцията в ЕС липсва система за предупреждение за сблъсък на пилутируеми и безпилотни летателни апарати.

Стойността на Euro Hawk е над 1 млрд. евро, като Германия вече е похарчила 508 млн. за проекта за производство на прототипа. Още толкова ще струват останалите 4 прототипа. Общите загуби за страната от спирането на проекта се калкулират на 250 млн. евро.

БЛА Euro Hawk е съвместна разработка на Northrop Grumman и Cassidian на базата на американския БЛА RQ-4 Global Hawk Block 20. Има в допълнение комплекс за радиотехническо разузнаване. Наземната контролна станция приемаща информацията по време на полет също е продукт на Cassidian.

Началото на проекта е дадено през 2007 г., като през 2011 г. първият прототип осъществи първия презокеански полет с продължителност 22 часа. Беше планирано следващите 4 прототипа да се доставят на германските ВВС през 2015-2016 г. – Още за Euro Hawk

/Д.Ставрев, сп.КРИЛЕ/

 
САЩ смятат, че руските стратегически подводници са с ограничена годност
15.05.2013, 15:27

Според Федерацията на учените в САЩ, в доклад публикуван на 3 май, през цялата 2012 г. 8-те руски стратегически ракетоносни подводници са излизали на патрули само 5 пъти в международни води. Данните са получени от ВМС на САЩ на база Акта за достъп до информация. В съобщението се казва че средно руските подводници са били на море от 40 до 60 дни.

В същото време МО на Русия обяви през миналата година че от средата на 2012 г. иска да има поне 1 стратегическа ракетоносна подводница на патрул в международни води по всяко време.

В момента Русия има едва 12 стратегически атомни подводници, като 4 от тях са на ремонт и модернизация.

В Тихоокеанския флот са на въоръжение подводниците К-433 «Святой Георгий Победоносец» и К-223 «Подольск» от считания вече за морално и физически остарял проект 667БДР «Кальмар» (Delta III по классификацията на НАТО).

На Северния флот (военноморска база Гаджиево) се базират подводниците К-51 «Верхотурье», К-114 «Тула», К-117 «Брянск», К-18 «Карелия» и К-407 «Новомосковск» от по-модерния проект 667БДРМ «Дельфин» (Delta IV по классификацията на НАТО), както и най-новата подводница «Юрий Долгорукий» построена по проекта 955 «Борей», която обаче не ясно дали е достигнала боеспособност.

ВМС на САЩ в момента имат на въоръжение 18 стратегически ракетоносни подводници тип "Охайо", от които 14 са в оперативна готовност. Подводниците от този тип са въоръжени с ракети Trident II с ядрени бойни части. Всяка от тях има по 24 ракети и ежегодно излиза за поне 2-3 патрула в международни води  - Още руски подводници

/Д.Ставрев, сп.КРИЛЕ/

 
Индия получи днес първият самолет P-8I
15.05.2013, 14:30

P-8I (борд IN 320) Първият от осемте поръчани P-8I (борд IN 320) кацна около обяд местно време днес (15 май 2012 година) във военновъздушна база INS Rajali в Arakkonam, Тамил Наду ("АРК" на опашката на самолета означава място на базирането му).

В тази база се намират руските Ту-142, които  вероятно няма да бъдат пенсионирани, както бе обявено по-рано. Вторият и третият самолет ще бъде доставени през август и ноември тази година, а останалите пет ще пристигнат през 2014-15 година. Самолетът беше предаден тържествено на Индия в Сиатъл на 20 декември миналата година.

От тогава се очакваше неговото заплащане. Парите са приведени едва през април от новия бюджет за новата финансова година, която започна на 1 април 2013 година. През това време индийски екипажи се обучаваха на него и  днес той кацна изцяло управляван от индийски. – Още за P-8I

http://aeronews.alle.bg/

 
Тайвански F-16C се е разбил днес в морето
15.05.2013, 14:15

F-16Днес едноместен изтребител F-16C Fighting Falcon от ВВС на Тайван около 14:30 местно време се е разбил във водите на Тайванския пролив. Пилотът Wu Yanting се е катапултирал успешно.

Самолетът е излетял от военновъздушната база Chiayi (455th Tactical Fighter Wing), разположена в южната част на страната.

Към момента няма повече информация за причините за аварията.

http://www.pan.bg/

 
Уникалните титанови подводници могат да се върнат в руския флот
15.05.2013, 13:52

Обновените подводници ще получат нови реактори, електроника и въоръжение…Военноморският флот на Русия е решил отново да приеме в строя уникалните подводници проект 945 “Баракуда”, чиито корпус е направен от титан. Както съобщават СМИ, обновените подводници ще получат нови реактори, електроника и въоръжение.

Решението да се възстановят “Баракудите” е било взето през януари на съвещанието с главнокомандващия ВМФ Виктор Чирков, – съобщи за вестник “Известия” високопоставен източник в Главното командване на ВМФ.

Според мнението на експертите, обновените бойни подводници ще бъдат оборудвани с нови хидроакустични станции, информационно-управляващи системи, радари и оръжейни системи. По-точно, на подводниците ще бъдат монтирани комплекси крилати ракети “Калибър”, които ще им позволят да поразяват и наземни цели.

Подводниците проект 945 са построени в периода 1979-1986 година, а проект 945А ─ в 1982-1993 година. За изработката на корпусите на подводниците е бил избран титан, доколкото той притежава ниски магнитни свойства (не привлича магнитните мини) и е значително по-здрав от традиционната стомана. Дълбочината на потапяне на подводница от проекта 945 достига до 550 метра. Подводниците са въоръжени с торпедно-ракетен комплекс, позволяващ да се води стрелба без ограничение по дълбочина на потапяне.

С една от подводниците от проекта 945 – К-276 “Краб” – се случи интересно произшествие. На 11 февруари 1992 година в руски териториални води бойната подводница се сблъска с американската подводница “Батон Руж” от класа “Лос Анжелис”. В резултат на сблъсъка руската подводница беше незначително повредена в областта на ходовата рубка, която е разчетена за пробиване на ледена покривка, а на “Батон Руж” след удара е възникнал пожар, подводницата е доставена в база на ВМС на САЩ и бракувана. – Още за проект 945

 
Във ВМС - панихида за загинали моряци
15.05.2013, 13:24

На 17 май 2013 г. (петък) от 10.00 часа, на Мемориалния комплекс на загиналите военни моряци във пункт за базиране Бургас, и от 11.10 часа на паметника на загиналите моряци от торпедоносец „Смели” на нос Акин пред град Черноморец, ще се проведат военни ритуали с панихида и поднасяне на венци и цветя.

На ритуалите са поканени да присъстват официални гости и близки на загиналите военни моряци.

Каним постоянно акредитираните журналисти, желаещи да отразят събитието, да бъдат в 09.45 ч. на 17.05.2013 г. пред пункт за базиране Бургас. Те ще бъдат допускани след представяне на лична и журналистическа карта.

http://www.pan.bg/

 
МО на Русия ще утилизизира 422 машини
15.05.2013, 10:32

Министерството на отбраната на Русия обяви конкурс за утилизация на 422 машини (283 самолета и 139 вертолета), за което ще плати до 40 милиона рубли. Основно „под ножа ще минат“ 103 фронтови бомбардировачи Су-24, 28 УТС L-39, 23 изтребителя МиГ-31, както и 51 вертолета Ми-24 и 87 Ми-8. Сред тях има уникални екземпляри, като първият Ми-24А и Ми-24Р, а също един от последните Ми-6.

Сред самолетите е наскоро повреденият Ту-95, първият прототип на Ту-160, няколко Ту-22М, а също и ескадрила за радиотехническо разузнаване Ан-26РТ, намиращи се на съхранение в базата в Чита.

Коментар:

 Една по скоро любопитна информация за това, какво се добива от една машина. Не съм сигурен, дали е вярна и точна.....

От един Ми-8 се получават 1,1 тона черни метали, 2,1 тона цветни, 16 грама сребро, 810 грама злато!? ..и 3 грама платина, а от  един Ту-22М3 се получават 10 тона черни метали, 31 тона цветни метали, 700 грама злато, 160 грама платина и 15 килограма сребро.

http://aeronews.alle.bg/

 
Партията на Цонев печели изборите в Афганистан
15.05.2013, 09:57

Николай ЦоневМиротворците ни в Афганистан са гласували най-вече за ПП „Нова алтернатива”, става ясно от протоколите на двете секционни комисии в Кабул и Кандахар, публикувани на сайта на ЦИК.

От 384 гласували български военнослужещи в Афганистан 192-а са подкрепили партията на бившия военен министър Николай Цонев. 64 са гласували за БСП и 53 – за ГЕРБ. Останалите гласове са разпределени между „Атака” и още няколко партии.

Изборният ден в азиатската страна започна на 12 май в 7 ч. местно времe (5.30 българско време) и завърши в 20 ч. Контингентът ни в Афганистан бе от  422 души.

В секцията в база „Феникс“, Кабул, своето право на глас упражниха военнослужещите от двата съветнически екипа и медицинския екип, военните полицаи от подразделението и щабните офицери, които изпълняват задачи в щаба на Международните сили за поддържане на сигурността - ISAF и в щаба на съвместното командване на силите към ISAF.

В избирателната секция на летище „Кандахар“ дадоха своя вот офицерите, сержантите и войниците от 14-та охранителна рота, както и  военнослужещите от двата съветнически екипа. Ротата изпълнява задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар, а екипите от съветници – по подготовка и обучаване на подразделенията от Афганистанската национална армия.

Национален командир на 24-ти български военен контингент в Афганистан е полковник Кирил Даскалов от Съвместното командване на силите.

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
Израелски самолети тренират у нас
15.05.2013, 08:15

Няколко самолета и 100 военнослужещи от Израел ще се включат в съвместното българо-израелско учение „Collector`s Item. Първият му етап ще се проведе от 23 май до 9 юни, а вторият – три дни в периода 11-20 юни.

Тренировките са част от плана за двустранно сътрудничество в областта на отбраната от миналото Народно събрание.

Първото подобно учение е проведено през юни 2012 г. А идеята е по този начин да се повиши оперативната съвместимост на нашите военни части за работа в международна среда.

http://www.blitz.bg/

 
Обама писа на Путин да се разберат за звездните войни
15.05.2013, 08:07

Томас Донилън.Президентът на САЩ Барак Обама е изпратил на руския си колега Владимир Путин писмо, в което му предлага Вашингтон и Москва да изработят съвместно, юридически обосновано споразумение за обмен на информация в областта на противоракетната отбрана (ПРО), предаде РИА Новости.

Така всяка от страните ще гарантира на другата, че нейната система за ПРО не е насочена срещу ядрения арсенал на другата. Посланието било предадено на Путин от съветника на Обама по въпросите на националната сигурност Томас Донилън. В писмото, също така, са засегнати въпросите за ядрените арсенали на двете велики сили, както и предложение за развитието на търговско-икономическите връзки между Вашингтон и Москва. Путин казал, че подготвя отговор на предложенията на Обама и се надява в близко време да се срещне лично с американския президент.

Томас Донилън е най-високопоставеният представител на американската администрация, посетил Москва от началото на втория президентски мандат на Обама.

Плановете на САЩ за създаване на европейска система за ПРО разгневиха Москва, която гледа на тях като на заплаха за ефективността на доктрината си за ядрено въздържане. Досега Вашингтон отказваше да даде юридически гаранции за ненасочеността на европейската ПРО срещу руския ядрен арсенал.

В писмото си Обама предлага и договарянето на нови съкращения на ядрените арсенали на двете страни, като основните елементи по него могат да бъдат уточнени до края на настоящата година. Представител на руското външно министерство коментирал, че Москва може да приеме предложението на САЩ, доколкото прозрачността в областта на ПРО е инструмент за укрепване на доверието между двете страни. Но направи уговорката, че обмяната на техническа информация не дава възможност на Москва да реагира, ако прецени, че плановете на Вашингтон застрашават доктрината й за ядрено сдържане.

/http://www.vesti.bg/

 
Насоки за работата на сдружението „За чисти и безопасни фарватери”
15.05.2013, 07:43

Катерните миночистачи (рейдов катер проект 501) от Петата дивизия в Балчик след пребазирането им във Военноморска база Варна.На състоялото се общо събрание на Сдружението „За чисти и безопасни фарватери” бяха приети основните насоки за работа през настоящата година. Решено бе да приключи работата по легитимирането на Сдружението пред държавните органи и институции. Това ще стане успоредно с популяризирането на дейността на Сдружението чрез участие на членовете му в различни мероприятия на Военноморските сили и други обществени организации и сродни сдружения и клубове. Ще бъде проучено общественото мнение за изграждане във Варна на паметник на миньора.

Част от дейността ще бъде насочена и към Балчик. Там се предвижда предприемането на действия за експониране на оживено място в Белия град на паметник на рейдови миночистач (проект 501).

Предвижда се съвместна проучвателна работа с Военноморския музей за проверка на възможността за експониране във външната експозиция на един малък соленоиден трал. Заедно с това Сдружението ще поеме шефство над свързаните с минно-тралните сили експонати във Военноморския музей. През тази година това шефство ще включва и почистване на парка на музея и частичен ремонт на миночистачния катер  проект „Пампулов“, изложен във външната експозиция. Ще бъде организиран пленер на художници за изработване на картини на военноморска тематика.

„За чисти и безопасни фарватери” ще създаде собствен архивен фонд от снимки, филми, документи и други материали от историята на миночистачните сили на флота. Ще бъде отпечатан алманах на служилите в 3-и отделен дивизион тралчици офицери, старшини и матроси от основаването до закриването му. За тази цел ще бъде направено проучване в Държавния военноисторически архив -  Велико Търново, за изготвянето на списък на служилите в дивизиона.

Цялата дейност на Сдружението ще бъде огласявана сред обществеността чрез уеб-страница, която предстои да бъде създадена.

http://morskivestnik.com/

 
Честват 97-та годишнина от вдигането на флага на първата ни подводница
15.05.2013, 07:35

С решение на УС на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), подкрепено от Българската военноморска конфедерация, на 25 май, събота, от 11:00 часа ще се проведат две тържествени мероприятия, по случай 97-та годишнина от вдигането на българския военноморски флаг на подводник УБ-18:

   1. Полагане на венци на паметника (орелефа) на контраадмирал Иван Вариклечков - първи помощник командир на УБ-18, във Варна, на ул. „Преслав” 16 (пред Щаба на Командването на ВМС).

   2. Полагане на цветя пред паметната плоча на първия командир на УБ-18 - лейтенант Никола Тодоров, в София, на ул. „Хан Аспарух” 66.

Поканват се всички радетели на морската идея и подводното дело за участие в тържествата!

Капитан І ранг о. р. Станко СТАНКОВ, председател на УС на СПРБ

http://morskivestnik.com/  - Още български подводници

 
Реални и мними заплахи на ПРО
15.05.2013, 07:28

Изпитания на ракетата-прехващач последно поколение клас “земя – въздух” SM-3Въпреки, че понастоящем американските планове по създаване на ЕвроПРО не представляват заплаха за руските стратегически ядрени сили, руското военно-политическо  ръководство изпитва сериозна загриженост във връзка с това, че развитието на системите за ПРО може на някакъв етап да подкопае  установилия се стратегически баланс. До този момент  САЩ и техните съюзници не проявяват заинтересованост от развитието на сътрудничеството с Русия по проблемите на ПРО, но  възможностите за диалог между Русия и НАТО по проблемите на противоракетната отбрана, засега се запазват.

Напоследък разногласията между Русия и Запада по въпросите на ПРО рязко се изостриха. На 13 септември  2011 г. беше подписано американско-румънско споразумение за разполагане на американски обект от системата за ПРО на територията на Румъния, на нейната авиобаза в Девеселу. На площ от 175 хектара към 2015 г. ще бъдат разположени американските противоракети тип SМ-3 (SM-3 Block IВ), които ще бъдат обслужвани от  до 200 американски военни. Освен това, тук ще бъде разположен радар на ПРО и свързаният с него комплекс от средства за командване, управление и връзка на системата «Иджис»..........Прочети още

 

 
За три месеца от армията си тръгнали 588 военнослужещи без право на пенсия
14.05.2013, 23:32

През първите три месеца на годината от военна служба са освободени 596 военнослужещи. 162-а от тях са напуснали по собствено желание или поради навършване на пределна възраст. От освободените без право на пенсия са 588. Това са официални данни на Министерството на отбраната. Те са обсъждани във вторник на заседание на Съвета по отбрана.

Прави впечатление, че тези 596 военнослужещи, напуснали само през първото тримесечие на годината, са една трета от освободените в сравнение с цялата 2012 г.  През миналата година с военната служба са се разделили 1607 военнослужещи, от които по собствено желание - 1390. От тях без право на пенсия – 799. Ако отидем по-назад, т.е. през 2011 г. данните са съответно 1507 и 709.

Равносметката. За две години и три месеца числеността на военнослужещите е намаляла с 3710. От тях – 2096 без право на пенсия. Според Плана за развитие на Въоръжените сили, приет от правителството на Бойко Борисов на 29 декември 2010 г., до края на декември 2014 г. техният брой трябва да стигне до 5700.  

Резултати. В резултат на всичко това окомплектоваността на Българската армия е 89 процента, на Министерството на отбраната – 91 процента, а на структурите на пряко подчинение – 86 процента. Що се отнася до офицерите, по този показател най-зле са Военновъздушните сили. В края на миналата година там офицерският състав е бил попълнен едва на 84 процента. Във ВМС 86 на сто от офицерските длъжности са заети, докато за Съвместното командване на силите и Сухопътните войски процентите са съответно – 93 и 96. Има чувствително непопълване с офицерски кандидати. Добро е състоянието с окомплектоваността с цивилни служители – от 96 до 98 процента.

Мерки. През първото тримесечие на годината започна провеждането на конкурси за приемане на военна служба на лица, завършили средни или висши училища в страната и чужбина. В Националната гвардейска част – 20 длъжности; във Военно-географска служба - две; във Военномедицинска академия – четири; в Стационарната комуникационна и информационна система – две. Продължава конкурсът за приемане на военна служба на 305 длъжности във военни формирования от Сухопътни войски. Обявен беше Регистър на вакантните длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси) към 01.03.2013 г. и Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати.  Продължава набирането на кандидати за резервисти за обявените 1199 длъжности в доброволния резерв.

Обяснения. Текучеството на кадри е свързано най-вече с ниския социален статус на военнослужещите. И несигурността в кариерното развитие. Така например заради промените на Кодекса за социално осигуряване, които въведоха и възраст за пенсиониране на военнослужещите, в периода от 1 октомври до 31 декември 2012 г. 658 военнослужещи поискаха да се пенсионират преждевременно.

Още обяснения. В Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2009 г. е направен следният извод: „Непосредствен положителен резултат от провежданата социална политика в министерството е очерталата се към края на 2008 г. и запазила се през 2009 г. тенденция за увеличаване на кандидатите и намаляване на броя на напускащите военнослужещи от категорията „професионални войници“.” Както се казва – без коментар!

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
„Протон-М” с френски спътник стартира от космодрума „Байконур”
14.05.2013, 23:11

Ракетата-носител „Протон-М” с френския спътник W3D днес успешно стартира от космодрума „Байконур” в 20:02 московско време.

Отделянето на ускорителния блок със спътника от носителя стана в 20:11 московско врме. Излизането на спътника на целевата орбита е планирано за 05:15 московско време на 15 май.

Спътникът W3D на оператора за връзка Eutelsat е предназначен за оказването на услуги за цифрово радио и телепредаване, телефония и скоростен достъп до интернет в Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия.

 
Факти от историята на МиГ-31
14.05.2013, 20:52

МиГ-31Във връзка с дебатите в руския парламент за МиГ-31 станаха известни някои подробности около изтребителя-прехващач. По информация на генералният директор на РСК «МиГ» Сергей Коротков са били произведени от 1976 до 1992 година 519 машини (не е ясно 3 прототипа и 11 самолета от първите три пробни серии, дали влизат в бройката). От тях 349 са от базовата версия на самолета произвеждана до 1988 година, 101 са от модификацията МиГ-31Д3 със система за дозареждане във въздуха произвеждани от 1988 до 1990 година и 69 машини са произведени от модернизираните МиГ-31Б. Част от произведените по-рано модификации са били модернизирани в началото на 90-те години до МиГ-31Б (но без система за дозареждане във въздуха) са получили име МиГ-31БС. В средата на миналото десетилетие е стартирала програма  за модернизация до МиГ-31БМ, която се предвижда замяна за «Заслон» с РЛС с ФАР (разработка НИИП.В.В. Тихомирова) и нови управляеми ракети «въздух-въздух» за големи, средни и малки разстояния (от корпорация «Тактическое ракетное вооружение»). В 2011 г. ОАК получила контракт от МО за модернизация 60 бойни самолета до МиГ-31БМ. Сергей Коротков, че към настоящият момент има модернизирани «порядка 50 самолетов» МиГ-31Б. Те се експлоатират в авиобазите в Саваслейка, Мончегорск и Канск. Тази година ще се появят и в Перм(Большое Савино).

По думите на главнокомандващият ВВС на Русия сега в бойните части има 122 самолета от 5-те модификации. Според Михаил Каштан, член на ВПК при правителството на РФ, във състава на ВВС има около 300 самолета МиГ-31. Според друг високопоставен правителствен чиновник, не по-малко от 200 се намират на съхранение.

По данни на главният конструктор на ОАО «Авиадвигатель» Александр Иноземцев са произведени почти 1500 двигателя Д-30Ф6. Към настоящият момент около 700 от тях се намират на съхранение и имат висок остатъчен ресурс. След съответния ремонт могат да бъдат използвани. По друга информация около 200 от тях изобщо не са ползвани и са били в така наречения държавен резерв. Около 50-60 от тях са взети и след ремонт са монтирани на МиГ-31БМ

Коментар:

Както вече сме коментирали освен двата прототипа (бордове 58 и 60) са модернизирани още 30 самолета от 2008 до 2010 година. През 2011 година бяха модернизирани 9, а през миналата година 15 машини или общият брой без прототипите е 54. В Саваслейка се намират 6 борда от 91 до 96, в Канск се намират 36 борда от 01 до 37 (12 бяха прехвърлени скоро в Толмачево Новосибирск), а в Мончегорск 12 борда. Евентуално може да има още 6 борда (в Мончегорск), ако тези в Саваслейка се водят пробна серия. Тогава общото количество в момента на модернизираните МиГ-31БМ ще е около 60. Стана ясно, че новият договор за 60 самолета е за 4 години от 2011 до 2014 година с опция за още 60 през 2015 до 2018, нещо което се скриваше. Следователно тази и следващата година трябва да бъдат предадени по 18 самолета. Сега остава да прегледам данните има ли загубени МиГ-31БМ през последните 5 години и нещата ще придобият един завършен вид. Имам спомен за някаква авария, но не съм сигурен....

Освен споменатите има още 6 борда МиГ-31Б от 71 до 76 на Саваслейка, около 24 борда в Мончегорск, 12 борда в Централна Ъглова и около 24-30 борда в Елизово (бивши на флота). В завода-производител има около 10 машини, които се модернизират. В общи линии, това са всички самолети. Не трябва да забравяме и заводът в Ржевск, в който до скоро се ремонтираха и модернизираха по-старите варианти до МиГ-31БС. Както вече писахме, може би там вече усвояват и МиГ-31БМ, заедно с модернизацията на казахстанските МиГ-31 и самолети на една арабска страна. На територията на завода има на съхранение самолети от всички модификация без МиГ-31БМ.

Официално самолети МиГ-31 притежават Русия и Казахстан. Двете страни общо са загубили около 50 машини включително и прототипи.

Има данни, че Китай е водил разговори за закупуване на 24 самолета. На едно-две места съм срещал дори информация, че машините са доставени след 1992 година. Освен Китай интерес към МиГ-31 са проявявали Сирия, Либия и Алжир. Иран също е искал да получи 6-12 самолета МиГ-31. Първата демонстрация на международно изложение е през 1991 година в Париж. През октомври месец в Дубай се провежда изложение(отложено заради войната в залива, по план самолетът е трябвало да бъде показан на него, заради интереса на няколко арабски страни). На него също участва МиГ-31. На връщате от изложението самолетите кацат в Техеран. Руските пилоти са "повозили" няколко официални лица, включително командващия ВВС. – Още за МиГ-31

http://aeronews.alle.bg/

 
Турция купи 8 самолета ATR-72-600 за ВМС на страната
14.05.2013, 18:00

ATR 72-600Италианската компания Alenia Aermacchi е подписала договор със Секретариата на отбранителната промишленост на Турция(Savunma Sanayii Müsteşarlığı) за доставката на 8 самолета ATR-72-600 за ВМС на страната.

От тях два ще бъдат ATR 72-600 TMUA(Turkish Maritime Utility Aircraft) ще бъдат доставени по един през следващите два месеца и ще се ползват за транспорт на хора и товари. Останалите шест ATR 72-600 TMPA(Turkish Maritime Patrol Aircraft), които получиха турско име "Meltem 3" ще се сглобяват в Турция.

Те ще бъдат оборудвани със системата AMASCOS (Airborne Maritime Situation Control System) на Thales с Link 16(TADIL J) мрежа за обмен на данни, AIS(Automatic Identification System) и други от последно поколение, към която са интегрирани радари, детектори за изменението на магнитното поле и други стандартни за морските патрулни самолети системи.

Въоръжението ще се състои от леки торпеда тип Mk 54. Сумата по договора, който беше обявен още през 2005 година е 180 милиона евро. Главен изпълнител и координатор на проекта е TAI, а участие в проекта ще вземат още турските Havelsan, Aselsan and Milsoft.

http://aeronews.alle.bg/

 
Първа мисия на „Спартан” в Афганистан
14.05.2013, 17:52

В периода 11-13.05.2013 г. военнотранспортен самолет C-27J “Spartan” на Военновъздушните сили изпълни полет до Афганистан за осигуряване провеждането на избори за 42 Народно събрание.

Полетът до Афганистан се извърши по маршрут София-Бургас-Кабул-Кандахар, а обратния полет – по маршрут Кандахар-Кабул-Баку- Пловдив-София.

Едновременно с транспортирането на представители на секционните избирателни комисии в Кабул и Кандахар с българския самолет се транспортираха въоръжение, бойна техника и материални средства за осигуряване на контингента ни във Афганистан.

Специфичното при изпълнението на мисията беше голямото натоварване на екипажа при полета във въздушното пространство на Афганистан, който се проведе във враждебна среда и при липсата на визуални ориентири.

За осигуряване на безопасността на подходите на летищата Кабул и Кандахар е организирано непрекъснато видео наблюдение на летищните райони от аеростати.

Екипажът на самолета беше в състав: капитан Иван Иванов и майор Георги Стоименов – командири на екипаж, майор Лазарин Лазаров и капитан Добрин Иванов – помощник-командири на екипаж, старши лейтенантите Пламен Пенчев и Тихомир Латовски – бордени инженери, офицерски кандидат Ивайло Петров – техническо лице и старши сержант Станиела Маринова – бордна стюардеса.

Екипажът изпълни най-продължителния полет със самолет С-27J без междинно кацане по маршрута Бургас-Кабул – над 8 часа.

http://airforce.mod.bg/

 

Доклад за дейността на Министерството на отбраната през първото тримесечие на 2013 годинa  (pdf)

 
Съвместна тренировка между ВВС на България и Гърция
14.05.2013, 17:38

MiG-29Екипажи от Военновъздушните сили на Република България и Република Гърция участваха днес, 14 май, в провеждането на тактическа летателна тренировка под ръководството на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Лариса. Това съобщават от МО.

От българска страна в тренировката участваха самолети МиГ-29, а от гръцка страна – самолети  F-16.

По време на полетите бяха отработени изпълнението на тактически прехвати под управление на самолет AWACS от състава на НАТО и провеждането на трансгранични операции по приемане и предаване на управлението им между български и гръцки пунктове за управление.

Съвместната българо-гръцка летателна тренировка се провежда за трети път в изпълнение на „Споразумение по въпросите на охраната на въздушното пространство в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО“, подписано на 1 ноември 2010 г. в Атина.

http://aeropress-bg.com/

 
В Москва беше задържан американски шпионин
14.05.2013, 17:31

Служители на Федералната служба за сигурност задържаха в Москва служителя на ЦРУ Райън Кристофър Фогъл, работещ под приктирие на длъжността трети секретар на посолството на САЩ.

Фогъл е бил задържан миналата нощ от агенти на контраразузнаването при опит да вербува служител от руските спецслужби. У него са били открити специални технически средства, инструкции за вербувания руснак и средства за промяна на външността.

Малко по-късно от руското Министерство на външните работи съобщиха, че Райън Фогъл е персона нон грата и настояват той да напусне страната в най-кратки срокове". В комюнике на ведомството се посочва още, че "такива провокационни актове в духа на Студената война не допринасят за укрепване на взаимно доверие".

Във Вашингтон Белият дом прехвърли всички въпроси по случая към Държавния департамент. Оттам засега няма реакция.

В писмото за вербуване, което е от 1 страница, се предлагат 100 000 долара, за да се обсъдят възможностите за сътрудничество и се обещава до 1 млн. долара годишно, ако "контактът" е съгласен да предостави на американската страна информацията, която му искат, пояснява RussiaToday.

В писмото има и план с инструкции как да се създаде Gmail акаунт, който ще бъде използван за бъдещи контакти. Инструкцията многократно подчертава, че не трябва да се използва реална информация за контакти като телефонни номера, имейл или домашни адреси.

След провеждането на нужните процедури в приемната на Федералната служба за сигурност Фогъл е бил предаден на представители посолството на САЩ.

 
Четирима войници от силите на НАТО са загинали при експлозия в Афганистан, британски войници остават до 2015 година
14.05.2013, 17:24

Четирима войници от силите на НАТО са загинали при експлозия на взривно устройство в южната част на Афганистан, предаде АФП.

Взривът е станал в провинция Кандахар, която е бастион на талибаните в страната. Устройството е активирано при преминаването на автомобил на американската армия. Според говорителя на губернатора на провинцията загиналите са американски граждани.

Същевременно стана известно, че част от британските войници ще останат в Афганистан до 2015г., за да подсигурят правилното ръководене на изтеглянето на силите си, съобщи министърът на отбраната филип Хамънд, цитиран от АФП.

Бойните операции трябва да приключат до края на 2014г., но срокът на задълженията за относително малък брой военнослужещи ще бъде удължен най-много до девет месеца, поясни Хамънд.

http://www.focus-news.net/

 
Дневни и нощни стрелби в полските ВВС
14.05.2013, 13:25

На централния полски полигон близо до Устка от 7 до 9 май се проведоха дневни и нощни учебни стрелби на полските ВВС.

В учението взеха участие МиГ-29 от базата Минск-Мазовецки и бомбардировачи Су-22 от Швидвин.

Стрелбата на пилотите е била много точна с ракети R-60 и R-73.

Тренировките бяха наблюдавани лично от командира на полските ВВС ген. Лех Майевски. След тях той заяви: "Това е най-съществената част в обучението на нашите пилоти - стрелбите с ракети. Проверихме тактическите им умения и ефективността на командването на самолетите. Обучението бе обезопасено и добре организирано". Генералът подчерта и доброто сътрудничество с ВМС и Гранична полиция.

Тази година полските ВВС имат добър бюджет, който е най-високият им от 10 години насам. Те са добре подсигурени с керосин, а в плана им е заложено постигането на 48 000 летателни часа на всички пилоти за годината.

Пак през 2013 г. полските ВВС ще участват в редица силни учения - през май в Чехия в съвместното учение COMAO в Чешката република, Spring Storm в Естония, в момента вече се провежда двуседмична тренировката с F-16 на САЩ, общо национално учение на полските ВВС през юни ("Национален сокол"), и Tiger Meet в Норвегия. През втората половина на годината е най-важното им учение Air Force Falcon с участието на 3-те рода воиски. През септември пък полските ВВС ще участват в най-голямото натовско учение за годината в Чехия - "Рамщайн Ровър".

http://www.pan.bg/

 
Продължават държавните изпитания на Су-25
14.05.2013, 12:50

Су-25Продължават държавните изпитания на Су-25 с нови системи, разработени под ръководството на ОКБ Сухой. Според новата спецификация самолетът все повече се приближава по възможностите до фронтовия бомбардировач Су-34. През тази година ще бъдат предадени 12 самолета Су-25СМ-3 по третия договор за  модернизация на общо 36 самолета, който беше подписан през 2010 година. С неговото приключване Русия ще разполага с шест модернизирани ескадрили (общо около 72) в три бази на армейската авиация. Очаква се скоро след приемането на новата модификация да бъде обявен нов договор за модернизацията на още 36-48 самолета, който ще започне да се изпълнява през 2014 година.

Обновеният Су-25 ще има възможност да води бойни действие при сложни метеорологични условия през цялото време на денонощието. Произведена е нова модификация на радар с повишени възможности, цифрови системи за свръзка и позициониране, нова модификация на системата РЭБ "Витебск-25" и нова оптична станция с възможности за лазерно управляеми оръжия. Последната ще направи съвместими оръжейните системи разработени за Су-34.

Новото и интересното е цифровата система за обмяна на информация. Тя придава качествено нови възможности на щурмовика. Ще бъде възможно да бъде изпращана почти цялата информация от компютъра на самолета. Това ще може да става, както към самолети и вертолети, така и към БЛА, ЗРК и радари. Ще стане възможно целеуказването от други самолети, вертолети, радари и дори БЛА.

Хаосът от операцията в Южна Осетия и загубите от "приятелски огън"  ще станат невъзможни. – Още за Су-25

http://aeronews.alle.bg/

 
Чешко-полско учение COMAO с участието на Су-22
14.05.2013, 12:42

Су-22От 11 до 16 май на територията на Чехия се провежда съвместно учение на ВВС на Полша и Чехия - COMAO.

В него участват и полските бомбардировачи Су-22. В Чехия е и командирът на 21-а тактическа авиобаза в Швидвин подп.Чарлз Жедрасчук.

Той заяви: "Учението с чехите е от огромно значение за нас - през септември пак тук в Чехия ще участваме в учението на НАТО "Рамщайн Ровър".

Както знаете това е много сериозно партньорство между повече от половината държави от НАТО. Миналата година участваха 70 самолета от 17 натовски страни.

Припомняме, че полските ВВС използват 32 броя Су-22. Министерството на отбраната обяви, че до 2014 г. те трябва да бъдат изтеглени от употреба. От ВВС казаха, че докато не слязат от въоръжение, те ще участват във всяко едно важно учение включително и такива в чужбина. Само преди месец три броя полски Су-22 летяха и в тренировката в Естония "Пролетна буря". – Още за Су-22

http://www.pan.bg/

 
Словашките ВВС получиха 2 броя L-410
14.05.2013, 12:37

L-410На 2 май словашките ВВС се сдобиха с 2 броя L-410. Лично министърът на отбраната Мартин Главач и началникът на ГЩ ген. лейт. Петер Войтек представиха на летище Кушчина новите самолети.

Главач каза: "Радвам се, че успяхме да закупим тези самолети. Това бе желанието на ВВС и ние го изпълнихме. Самолетите имат отлични характеристики, от тях ще тренират парашутисти, ще обучаваме нови пилоти, а те могат да кацат и излитат от грунд. Също така ще помагат и на обществото - при бедствия и спасителни операции".

http://www.pan.bg/

 
Завърнаха се 3-ма от екипажа на МКС
14.05.2013, 08:48

Трима души от екипажа на Международната космическа станция се завърнаха на земята, съобщиха световните информационните агенции.

След 146 дни в космоса командирът - канадският астронавт Крис Хадфилд, руският космонавт Ромaн Романенко и американският астронавт Томас Машбьорн се приземиха на родна земя.

Припомняме, двама американски астронавти бяха изпратени в открития космос, след като беше съобщено за изтичане на амоняк от охладителната система на Международната космическа станция. Течът бе установен на един от слънчевите панели.

Тяхната задача бе да огледат визуално повърхността на МКС и да се опитат да отстранят проблема.

В момента на борда на МКС има само трима членове на екипажа, но от НАСА твърдят, че след две седмици към тях ще се присъединят още трима нови астронавти. – Още космически системи

 
НATO ще открие в Узбекистан регионално представителство
14.05.2013, 08:23

На 3 юни 2013 година в Ташкент ще започне да работи представителство на Северноатлантическия Алианс. Откриването на представителството е мотивирано с необходимостта от координиране на транспортирането на натовските товари от Афганистан. Но с това не се изчерпват неговите компетенции. Посредством новото представителство, Алиансът смята да задълбочи сътрудничеството си с всички страни от Централно-азиатския регион…

В НATO възнамеряват да се обзаведат със собствено регионално представителство в столицата на Узбекистан. Както съобщава информационната агенция «Фергана», бъдещият офис на северноатлантическия Алианс може да започне работа в Ташкент още на 3 юни 2013 година. Предвижда се стратегическото представителство да бъде оглавено от представител на една от страните от НATO, а в Узбекистан да бъде назначен специален помощник по този въпрос. Обявата за провеждането на конкурс за заемане на вакантната длъжност беше разпространена вечерта в сряда в републиката от международните организации. В нея са изписани и изискванията към кандидатите: бъдещият помощник ръководител трябва да владее английски, руски и узбекски език, да притежава достатъчен опит в работата в сферата на международните отношения и отлични знания за историята, политиката и сигурността на страните от Централна Азия.

Предполагаемата мисия на натовското представителство ще бъде контрол на функционирането на така наричаният «Северен маршрут», по който се извършва транспортирането на товари и войски в Афганистан и обратно.

Както съобщи прес-службата на латвийското железопътно предприятия Latvijas dzelzcels, наскоро към Европа са се отправили първите влакови композиции: по железните пътища е прекаран контейнерен влак с военни товари на НАТО от Афганистан до пристанищата Латвия – (през територията на Узбекистан, Казахстан и Русия), който е бил предназначен за получатели в Норвегия и Великобритания. Напомняме, че през територията на Узбекистан сега преминават около 98% от товарите за американските и натовските войски в Афганистан.

Освен контрола на доставките по «Северния път» в сферата на компетенциите на бъдещото представителство ще влиза и укрепването на диалога и практическата кооперация на НATO със всички страни от Централно-азиатския регион. Така, че «под прицела» на северноатлантическото влияние ще попадне не само Узбекистан, където още през лятото ще се появи западното представителство, но и Туркменистан, Казахстан, Таджикистан и Киргизстан. Както наскоро заяви помощник държавният секретар на САЩ за Южна и Централна Азия Робърт Блейк, с всички тези страни Америка вече има достатъчно здрави отношения, които в близките години трябва само да се задълбочат.

Развитието на международната дипломация  в цялото постсъветско пространство позволява да се забележи една обща тенденция – републиките от бившия СССР, чувствайки силния интерес от страна на Запада, който подкрепя техните собствени амбиции, се стараят на висок глас да заявят за себе си. Но този тембър придобива напълно друг нюанс в стените на Кремъл, когато първите лица пристигат в Москва на поредната официална визита. Очевидно, според гледната точка на управляващите среди в централноазиатските държави, така трябва да се гради съвременната успешна дипломация — на принципа на раболепни и хвалебствени песнопения по адрес на едната страна, и същевременно извличане на материални изгоди от другата…

«Републиканските» правителства все по-често започват да прескачат от вейка на вейка, без да знаят какво да направят: дали да влязат в Митническия Съюз, дали за пореден път да излязат от ОДКС. Винаги е трудно да се направи окончателният избор, особено, ако си даваш вид, че сам не знаеш какво искаш. Удивителното е, че след многобройните стъпки, повечето приличащи на предателство – на първо място на националните интереси, някои дейци пребивават в някакво странно спокойно разположение на духа, твърдо вярвайки, че те навсякъде са чакани и ще бъдат приети с разтворени ръце.

Ислам Каримов, при своята последна визита в Москва, нееднократно заяви, че присъствието на Русия в Централна Азия е «фактор за укрепване на мира и стабилността», че отношенията между двете страни носят характер на стратегическо партньорство и остават съюзнически, даже независимо от това, че Узбекистан за пореден път излезе от ОДКС поради своята «любов към Афганистан». Очевидно приемайки радушно силите на НATO и даже решавайки да разположи на своя територия представителство на Алианса, републиката с всички сили се старае да потвърди своята нерушима дружба с Русия. Тези постъпки са по-красноречиви от всякакви обещания. Сегашните лидери на постсъветските републики, очевидно са убедени, че в Москва винаги ще е достатъчно да се преобуят, сменяйки своите лъскави западни обувки с прости руски валенки, а след това да се преобуят отново и Москва няма да престане безкрайно да вярва в техните тезиси за вечна дружба…

Откриването на представителството на НATO в Узбекистан не е обикновено събитие, — това е успех не само на северноатлантическата дипломация, а на цялата англо-саксонска геополитика. Обстановката в днешен Узбекистан далеч не е стабилна и вероятно янките искат да се възползват именно от това в близко бъдеще.

«Каримов е достатъчно стар и вече доста открито се обсъжда въпроса за неговия приемник, а като се вземе под внимание факта, че приемникът за сега не е известен, тази страна е потенциално нестабилна», — отбеляза в свое интервю за АМИ «Новости-Азербайджан» руският политолог, директорът по международните проекти на Института по национална стратегия на РФ Юрий Солозобов.

Независимо от приятелската риторика по отношение на Русия, НATO продължава да променя своята линия и да използва всяка възможност за увеличаване на своите сили в Централно-азиатския регион. Още повече съществува един добър повод — от Афганистан трябва да се изтеглят войските. При такова подходяща ситуация може да се осъществи всичко замислено.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Виетнам може да стане основен партньор на Русия
14.05.2013, 08:17

По време на предстоящото посещение в Москва на премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг, в центъра на вниманието ще бъдат перспективите на търговско-икономическото и инвестиционното взаимодействие. Освен това Русия и Виетнам активно сътрудничат във военнотехническата сфера.

Едно от направленията на военнотехническо сътрудничество на двете страни е подготовката на кадри за военноморските сили на Виетнам. Сега Русия строи нов цифров тренажорен център. В неговата база ще преминат подготовка екипажи за дизеловите подводници „Варшавянка”, които Виетнам купи от Русия. Центърът ще бъде в град Камрани, където е разположена военноморската база на виетнамските ВМС. Имитатор на подводница и тренажорите точно повторят реалните работни места на всички членове на екипажа. А уникалното оборудване дава възможност да се придаде истинска обстановка в море: щорм, люлеене, наклоняване на подводницата при потапяне и изплуване. На тренажора също се отработва борба за оживяване. Членовете на подводния екипаж, например, се учат да гасят възникване на пожар на борда. Разказва вицепрезидентът на академията за геополитически проблеми Константин Сивков:

   - Тренажьорите дават възможност, без да се използва бойна техника, да се имитират всички възможни аварийни ситуации, да се отработват действията на личния състав на подводницата. Тренажорът икономисва корабно гориво, ресурсите на корабните механизми, на други елементи на кораба. В резултат, икономията на финанси при тяхното използване се увеличава от 5 до 15 пъти.

В последно време Виетнам активно реализира програма за развитие и модернизация на военноморските сили. Една от причините за това е наличието на противоречия със съседите, в това число с Китай, отбелязва военният наблюдател на вестник „Новая газета” Павел Фелгенгауер:

   - В този регион има териториални спорове по принадлежността на редица острови по акваторията на Южно-Китайското море. Затова страните предимно купуват морски оръжие, бойни кораби, авиация, подводници. Това не се харесва на китайците, тъй като Китай също е сериозен клиент и купува руска бойна техника и комплектуващи елементи, макар и толкова много, както през 90-те години и в началото на 2000-те години, когато Пекин беше главен купувач на руско оръжие.

За охрана на морските граници и за борба с пиратството Виетнам вече купи от Русия 6 подводници от класа „Варшавянка”, 12 ракетни катери „Мълния”, 4 фрегати от типа „Леопард”. В близко време Виетнам може да стане за Русия партньор номер едно в сферата на военнотехническото сътрудничество сред страните на Юго-Източна Азия, смята военният наблюдател на вестник „Комсолская правда” Виктор Баранец:

   - В последно време Виетнам проявява невероятна активност в купуването на руски оръжия. Виетнамците харесват руските изтребители, с особена любов се ползват зенитно-ракетните системи, те вече обърнаха внимание на системата С-400. Те са между първите, които се се стремят да получат най-новия зенитен ракетно-оръдеен комплекс „Панцир”, който няма аналози в света.

До края на годината Русия ще предаде на Виетнам най-новият тренажорен център. По оценка на експерти, портфейлът на виетнамските оръжейни контракти само ще се увеличава. В 2010 година той възлезе на 4,5 млрд. долара. Важно направление на военнотехническото сътрудничество на двете страни остава модернизацията на купеното по-рано съветско и руско оръжие.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Намерено е тялото на пилота на разбилия с турски изтребител
14.05.2013, 08:00

F-16CПилотът на турския изтребител F-16С, който вчера се разби близо до границата на Сирия, е загинал. Последните думи на летеца, малко преди да се загуби радиовръзката със самолета, са били „Катапултирам се”. По всяка вероятност причината за катастрофата е внезапно възникнала техническа неизправност.

Според местните медии жителите на селцето Yarpuz, намиращо на 25 км северно от сирийската граница, са чули вчера силен гръм като експлозия.

Близо 4000 военнослужещи, полицаи и местни хора са били включени в търсенето на пилота и останките на изтребителя. Загиналият летец е капитан Хамза Гюмюсой (Hamza Gümüssoy). Близо до тялото на летеца са открити са части от планера и фанара. Операцията се затруднява от гъстата мъгла в района.

http://www.pan.bg/

 

 
Първо вертикално излитане на F-35В
13.06.2013, 23:39

В петък 10 май 2013 година самолет F-35В от NAS Patuxent River, Maryland е извършил първо вертикално излитане в историята. До сега има повече от 250 вертикални кацания с F-35В. Предполагаме, че този полет е направил BF-5, който беше модернизиран до Block 2B през миналата година и бе предаден в началото на лятото на 2012 година.

Коментар:

Възможността за вертикално излитане беше заложена още в началото на програмата. Тя не се използва поради по-големият разход на гориво и ограниченото натоварване на самолета.

http://aeronews.alle.bg/

 
Генерал Филип Брийдлав пое командването на НАТО
13.06.2013, 21:30

Американският генерал Филип Брийдлав пое командването на НАТО в понеделник, обещавайки да укрепи 28-членния военен съюз, който се подготвя за изпълнено с трудности оттегляне от Афганистан през следващата година, предаде АФП.

Генерал Филип Брийдлав формално пое командването от адмирал Джеймс Ставридис като пост на върховен командир на съюза в Европа по време на церемония в Монс, Южна Белгия, ръководена от генералния секретар Андерс Фог Расмусен.

„Моята първа и най-тежка задача ще бъде да се уверя , че НАТО остава боеспособна и готова да посрещне предизвикателствата и заплахите на бъдещето с подвижни и боеспособни въоръжени сили”, зави Филип Брийдлав.

http://www.focus-news.net/

 
Трима грузински военни са загинали в Афганистан при нападение на терористи
13.06.2013, 21:23

Трима грузински военни, част от състава на международните сили за сигурност ИСАФ в Афганистан, са загинали при нападение на терористи, каза министърът на отбраната на Грузия Ираклий Аласания.

„Група от петима терористи проникнала в базата. Грузинските военни нанесли ответен удар и унищожили всички терористи. В резултат на нападението загинали трима грузински военни, има и няколко ранени”, каза министърът на брифинг.

По думите му, взети са всички мерки за гарантиране сигурността на базата. От името на ведомството, Аласания изказа съболезнования на роднините и близките на загиналите, предаде РИА Новости. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Турски изтребител F-16 с разби до сирийската граница
13.05.2013, 17:17

F-16Турски изтребител F-16C Block 50, с който е изгубен контакт днес, по предварителни данни се е разбил до сирийската граница. Причината за инцидента е техническа неизправност, съобщи РИА Новости.

„Самолетът е паднал. За момента не можем да се доберем до отломките", съобщи за местни медии Джелалетин Джерах, кмет на град Оскание.

По данни на въоръжените сили на Турция връзката с изтребителя F-16C е прекъснала по време на дежурен полет в района на Аманослар, след като от пилота е било получено съобщение: „Катапултирам!".

Вестник Aksam пише, че по предварителни данни причината за инцидента е техническа неизправност.

 
Руската авиобаза Еребуни, Армения
13.05.2013, 17:09

МиГ-29За първите 4 месеца на тази година пилотите от 102-ра авиобаза Еребуни (в/ч 63530), Армения са извършили повече от 500 полета. При 300 от тях са проведени учебни въздушни битки, като повече от 100 са при нощни и сложни метеорологични условия. През декември 1998 година базата беше превъоръжена със самолети МиГ-29.

Коментар:

Базата разполага с около 20 машини МиГ-29 (бордове от 01 до 08 и от 20 до 27 червени) и 2 МиГ-29УБ (бордове 101 и 102 червени). Има също и три транспортни Ил-76. Възможно е да има и други машини. Това не е толкова важно, понеже редовно има полети на техника от други бази и действителния брой на самолетите е по-голям.

Средният нальот на пилотите на МиГ-29 е бил през миналата над 100 часа, а според командира на базата тази година той ще достигне до 120 часа.

http://aeronews.alle.bg/

 
Започнаха изпитанията на третият Су-30СМ
13.05.2013, 16:56

Su-30В Ахтубинск са започнали тестовите изпитания на усъвършенстван Су-30СМ. Това е борд „54 черен” и е първият засечен от произведените през тази година. 

Първите два Су-30СМ по договора (бордове "01" и "02" черни) бяха предадени на ВВС на РФ  на 22 ноември 2012 година. Общият брой по двата контракта е 60 самолета. Очакваният брой на доставките за тази година е 12-15 машини. Този месец се очакват още няколко машини в Ахтубинск.

От разпространените снимки се вижда, че руските Су-30СМ имат индикатор на предното стъкло Thales Avionics HUD3022 и по три дисплея Thales Avionics MD55S в предна и задна кабина. В последната има и четвърти дисплей Thales Avionics MD77S.

В изтребителите ще бъде монтирана инерциална система LINS-100 RS, произведена от съвместното френско-руско предприятие  RS Alliance с участието на френската компания Sagem. Вече съобщихме за индийските процесори, които се монтират в усъвършенстваната  РЛС "Барс". Всички тези системи трябва да минат пълния цикъл на изпитания.

http://aeronews.alle.bg/

 
„Помор-2013“: В търсене на общи проблеми
13.05.2013, 16:41

В Баренцово и Норвежско море започнаха поредните, четвърти по ред, съвместни руски учения „Помор“. В тях вземат участие от руска страна – големият противолодъчен кораб „Вицеадмирал Кулаков“, а от норвежка – фрегата „Helge Ingstad”.

Международните маневри ще се състоят от редица епизоди с антитерористична насоченост, включващо провеждането на съвместните антипиратски операции и операции по проверка с участието на морски пехотинци, „освобождаване“ на граждански кораб от въоръжени екстремисти, осигуряването на безопасността на гражданското корабоплаване, прехващане на бързоходни катери-нарушители на държавните граници и извършването на спасителни операции“, - съобщи пред журналисти представител на Северния флот.

В плана на ученията влизат също така практически артилерийски стрелби по въздушни и наводни цели, отразяване на въздушно нападение, противолодъчни операции. По време на маневрите е планирано също и кацане на корабни хеликоптери на палубата на руски и норвежки кораби.

Поредните учения „Помор“ станаха още едно звено във вече доста дългата верига от съвместни дву- и многостранни учения на Русия и страните от НАТО, интензивността на които особено нарасна в последните няколко години. Русия и САЩ търсят общ език и е очевидно, че спасителната и хуманитарната тематика станаха естествена основа за взаимна заинтересованост. Но скоро към спасителните операции се добави и отработката на бойни епизоди, при това техният дял постепенно започна да расте.

„Помор-2013“ едва започна, и подробностите за случващото сеще станат известни около 16 май, когато корабите трябва да влязат в норвежкото пристанище Берген, но още сега може да се говори за създаването на определена традиция. Ученията от серията „Помор“ се провеждат от 2010 година.

„Помор“ не са единствените учения, в който се отработва взаимодействието на флотовете на Русия и Норвегия. Съществена роля играят маневрите „Северен орел“, в които вземат участие също и кораби от ВМС на САЩ.

Броят на съвместните мероприятия между страните от Арктическия регион в последно време расте, което не е удивително, отчитайки ръста на активността в Арктика, както при експлоатацията на природните ресурси – минерални и биологични, така и при използването на преминаващия близо до крайбрежието на Русия Северен Морски път (СМП). Откриващата се през 2013 година навигация представлява значителен интерес – на север се очаква поредния ръст на търговското корабоплаване.

Практическото използване на СМП започна съвсем наскоро и е тясно свързано с глобалното затопляне, което значително разшири границите на корабоплаването в Арктика.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Назначен бе нов командир на Еврокорпуса
13.05.2013, 16:35

На поста  командир на Еврокорпуса, който представлява Силите за бързо реагиране на ЕС, на 28 юни ще започне работа белгийският генерал-майор Ги Бушеншмидт.

Командването на Еврокорпуса се осъществява по принципа на ротацията. Бушеншмидт ще бъде начело на корпуса в продължение на 2 години.

Еврокорпусът е създаден през 1992 година по инициатива на Франция и Германия за провеждането на миротворчески и хуманитарни операции. Освен френските и германските военни, в корпуса служат войници от Белгия, Испания и Люксембург. В Еврокорпуса служат общо около 67 000 души.

 
СОСЗР призовава политическите сили към национална отговорност
13.05.2013, 16:27

Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, Председател на СОСЗРСъюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) стои твърдо на позицията, че на България е необходимо стабилно управление. Това се посочва в документ на военно-родолюбивата организация, която получихме в редакцията. С него се призовават политическите сили да проявят национална отговорност в действията си след вчерашните парламентарни избори.

********

Позиция на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) във връзка със ситуацията в страната след парламентарните избори

На България е необходимо стабилно управление. Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) стои твърдо на тази позиция. Призоваваме политическите сили, които получиха доверието на избирателите да проявят национална отговорност в по-нататъшните си действия. Дори това да бъде и за сметка на някои тясно партийни интереси.

СОСЗР подкрепи усилията на президента Росен Плевнелиев в условията на политическа криза и граждански протести, след като правителството на ПП ГЕРБ подаде оставка. Ние приветстваме действията на служебното правителство начело с премиера Марин Райков за решаването на текущите проблеми на държавата. Удовлетворени сме от активността на прокуратурата. Бихме искали и новоизбраните депутати да бъдат на висотата на българските интереси, за да се свали напрежението в страната.

Генералите, офицерите и сержантите от запаса и резерва, които членуват в нашия многохиляден съюз, дават своята подкрепа на всеки, който работи безкористно за добруването на народа ни. Днес това правим по отношение на  президента, правителството и политическите сили с надеждата, че те няма да загубят доверието ни.

http://www.otbrana.com/

 
Йеменски Су-22 се е разбил в столицата Сана
13.05.2013, 16:21

Su-22MЙеменски изтребител-бомбардировач Су-22 се е разбил в жилищен район в столицата на страната Сана. Летецът е загинал. Не се дават повече подробности за катастрофата. - (видео)

Това е втори подобен случай за тази година. На 19 февруари 2013 друг Су-22 се разби в жилищна сграда в столицата. Тогава пилотът се е катапултирал успешно, но на земята са загинали 12 души.

http://www.pan.bg/

 
Шокиращи разкрития на "Раша тудей" за дейността на МИ6 и ЦРУ в Афганистан
13.05.2013, 10:21

Централното разузнавателно управление и британската разузнавателна служба от години наред тайно дават подкупи на високопоставени членове на афганистанската политическа сцена все с цел да накарат местните племена да вдигат бунтове, а талибаните да продължават да се занимават с производство и дистрибуция на наркотици. Това обяви сензационно преди няколко дни "Раша тудей".

Медията припомня и разкритието на "Ню Йорк пост", който в няколко поредни броя за които ИА "КРОСС" своевременно информира българската аудитория, написа, че афганистанският президент Хамид Карзай е вземал подкупи от различни структури на американското разузнаване.

По последни данни сумите за които става въпрос възлизат на няколко десетки милиона долара. Какво се оказва обаче? Според осведомени вместо тези средства да отиват за различни социални нужди или възстановяване на страната, въпросните пари са били давани като неприкрит подкуп на високопоставени лица за "оказване на натиск" и за печелене на влияние.

"Раша тудей" е категорична, вероятно изхождайки и от печално известният случай с Лукашенко, че по специално МИ6 има дълга история във воденето на подобни "битки". Така например още през 1995 г. отделни звена в тази структура са финансирали група ислямски екстремисти, за да убият полковник Кадафи. При атаката са убити няколко невинни хора, припомня медията.

Оказва се, че 15 години по-късно МИ6 и ЦРУ отново се намесват във вътрешните работи на Либия, като този път те успяват да отстранят от власт Кадафи. В същото време подобен сценарии вече действа и на територията на Сирия, където американското разузнаване разполага със сигурната подкрепа на бунтовниците от някои радикални екстремистки групировки.

Но големият скандал се корени в това, че и двете служби съзнателно създават връзки между корумпираните политици и местните наркокланове, като пример за това бе и "играта" на покойният брат на президента, Ахмед Уали Карзай.

Според последните сведения на ООН, числото на площите засети с опиумен мак в Афганистан през последните няколко години драстично са се увеличили. И по всичко изглежда, пише "Раша тудей", че МИ6 и ЦРУ тайно финансират тези хора в Афганистан, които произвеждат около 90 процента от световния хероин.

http://www.klassa.bg/

 
Турция ще продаде на  Египет десет БЛА Anka
13.05.2013, 09:10

БЛА AnkaКомпанията Turkish Aerospace Industries (TAI) планира през юни да сключи с Египет контракт за доставка на 10 разузнавателни безпилотни летателни апарата Anka, съобщава Flightglobal.

Според думите на генералния директор на TAI Muharrem Dortkasli, в Египет се планира да се произвежда бордовия компютър и други комплектуващи за Anka. Dortkasli смята, че Египет няма бъде единственият клиент за турските БЛА в Близкия Изток.

За първи път за възможна покупка от Египет на турски БЛА стана известно още през 2011 година, но досега нямаше подробности за възможната сделка, в т.ч. и за нейната стойност.

Разработката на БЛА Anka се води от 2009 година, като през 2013 г. официално завършиха изпитанията на апарата.

Anka може да води разузнаване в продължение на 24 часа на височина до 9000 метра. За наблюдение на наземни обекти апаратът е оборудван с инфрачервени и електронно-оптически датчици. В бъдеще Турция планира създаването на усъвършенствана версия на Anka, която ще бъде снабдена със системи за насочване и въоръжения. – Още за БЛА Anka

 
САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военноморски учения
13.05.2013, 08:17

Вашингтон и Сеул днес започнаха съвместни военноморски учения край бреговете на Южна Корея. В тях участва ударна група, в която влиза американският самолетоносач USS Nimitz (CVN-68), съобщиха военни източници, цитирани от агенция Ренхап.

„Нимиц” (97 хиляди тона) е един от най-големите плавателни съдове в света и той хвърли котва в пристанището на южнокорейския град Пусан в събота. Днес сутринта корабът напусна пристанището, за да вземе участие в ученията.

В ударната група влизат също така ракетните есминци USS Momsen (DDG-92) и USS Preble (DDG-88), както и ракетният крайцер USS Princeton (CG-59).

Съобщава се, че ученията ще продължат два дни.

 
Русия провежда наблюдателен полет над страната
13.05.2013, 07:10

Ан-30НВ изпълнение на задълженията на Република България по договора „Открито небе" Руската федерация ще проведе наблюдателен полет над територията на страната ни.

Това съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Инспекционната дейност ще се извърши в периода 13-17 май 2013 г., като ще включва облитане на посочен от руските инспектори определен маршрут от територията на страната ни със самолет за наблюдение Ан-30 Н за аеро снимки.

Инспекционната група от Русия ще се съпровожда от експерти по контрола на въоръженията oт дирекция „Стратегическо планиране" и специалисти по прилагане на договора „Открито небе" от Военновъздушните сили на Република България.

Ангажиментите, поети от Република България по „Открито небе", допринасят за утвърждаване на завоювания престиж на страната ни в дейностите по контрола на въоръженията, за поддържане на вече изградения климат на откритост и прозрачност в междудържавните отношения и прилагане на мерките за укрепване на доверието и сигурността в европейски и световен мащаб.

 
ГЕРБ и БСП с най-много гласове. Какво предлагат за отбраната и армията?
13.05.2013, 07:04

Четири или в най-добрия случай пет партии прескачат 4-процентната бариера и влизат в състава на 42-то Народно събрание Това показват неокончателните резултати от проведените вчера предсрочни парламентарни избори. Разликата между първите две – ГЕРБ и БСП, е 3,4 или 5 процента, според различните социологически агенции. Другите две, сигурни в парламента, партии са ДПС и Атака. Въпросът е дали този състав на Народното събрание ще успее да излъчи правителство. Или ще отидем на нови избори. Всичко това ни предстои да разберем в близките дни.

В предизборния период различните участници проведоха редица срещи с избирателите. Какво записах от платформите, ако щете от обещанията, на представителите на ГЕРБ и БСП в сферата на отбраната и армията?.......Прочети още

 
13 май - Ден на Черноморския флот на Русия
13.05.2013, 00:05

13 май е Денят на Черноморския флот, който тази година навършва 230 години. За този период той е имал много исторически сражения и победи.

Указ за създаването на Черноморския флот бил подписан от императрица Екатерина ІІ един месец след присъединяването на Крим към Русия на 13 май 1783 година. Неговото създаване било продиктувано от създалата се за онзи момент международна ситуация, отбелязва докторът на историческите науки Любов Столярова:

   - Т.н. източен въпрос, който бил извънредно важен във външната политика на Русия в края на 18-ти и целият 19-ти век така или иначе бил свързан с контрола на Русия на черноморските проливи, с взаимоотношенията с Османската империя, със съдбата на православните християнски светини, които се намирали в Константинопол. Затова създаването на Черноморския флот е грандиозно събитие. То е свързано с геополитическите интереси на Руската империя, със цялата й външна политика.

След четири години Екатерина ІІ в съпровод на чуждестранни дипломати посетила Крим. Тогава в Черноморския флот имало вече около 50 бойни и транспортни съдове, на които служили 13,500 моряци. Императрицата била приветствана със салют от всички корабни оръдия и възглас: „Да живее Екатерина!”. Това бил флот на велика морска държава, който за учудване на чуждестранните гости бил създаден за много кратък срок. Градът и пристанището Севастопол станал негова главна база. През следващите повече от сто години, историята на флота била прославена от такива руски флотоводци като Фьодор Ушаков, Михаил Лазарев, Павел Нахимов, Владимир Истомин, Владимир Корнилов. Немалко героични страници били добавени в летописа на флота в сраженията на Втората световна война, продължава Любов Столярова:

   - Това е отбраната на Одеса и Севастопол, Керченско-Феодосийската десантна операция, отбраната на Кавказ, и разбира се, освобождението на Новоросийск. Повече от двеста черноморци станали Герои на Съветския съюз.

Днес в оперативно-стратегическото обединение на Черноморския флот влизат повече от 2,500 плавателни съдове то различна класа. Основните пунктове на тяхното базиране са Севастопол и Новоросийск. Числеността на личния състав е около 21 хиляди военнослужещи. Черноморският флот както и преди е гарант на сигурността на страната в южно направление, е убеден главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Очаква се в близките години в състава на флота да бъдат включени нови фрегати и корвети, оборудвани с комплекси на ударно ракетно оръжие, а също със съвременни дизелови подводници. Всичко това ще позволи да бъде осигурен баланс на силите в региона на Черно море и сигурност на руските интереси. – Още за ЧФ на Русия

 

 
В Русия ще бъде разработена програма по хиперзвуково оръжие
12.05.2013, 12:54

Към началото на това лято в Русия ще бъде разработена програма по създаване на хиперзвуково оръжие. В нея участват повече от 60 предприятия. Работи по хиперзвукови ракети се провеждаха още в СССР. Започвайки от 2009 година, изследванията в тази област бяха възобновени по поръчки на министерството на отбраната на Русия.

По оценки на експерти, хиперзвуковите ракети могат да развиват невероятна скорост, превишаваща скоростта на звука (1,200 км. в час) 10 и повече пъти. Такова оръжие се създава не за противоракетната отбрана, а за нейното унищожение, отбеляза заместник-директорът на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин:

   - Това е ударно оръжие, а не противовъздушно и противоракетно. Неговото предимство преди всичко е в голямата скорост. За сметка на голямата скорост това оръжие има такава кинетична енергия, че по принцип може без да притежава ядрени и дори обикновени бойни части да унищожава целта именно с енергията на удара.

Известно е, че САЩ разработват хиперзвуково оръжие, което за тях открива перспективата за създаване на многофункционална ракета към 2015-2018 години. Русия няма да се състезава със САЩ и да създава такова оръжие към 2015 или 2016 година, отбелязва  отговорният редактор на вестник "Независим военен преглед" Виктор Литовкин:

   - Освен това, не е факт, че към 2015 година САЩ ще разполагат с действащо хиперзвуково оръжие. И не просто с оръжие, а с комплекс от такива въоръжения. Защото днес отделни елементи на това оръжие не могат да играят никаква роля на бойното поле. Например, самолет без такава ракета има по-малък потенциал, отколкото оборудван с такава ракета. А ракетата без носител също няма никакъв потенциал, ако тя не бъде изстреляна от бомбардировач с далечен радиус на действие или от подводница. Трябва налице да има комплекс от въоръжения - не само носител на това оръжие, но и система за управление, за самонасочване към целта и много други неща, които влизат в понятието боен комплекс. Затова ние ще създаваме свои бойни комплекси на хипероръжие.

И така, пред руските специалисти стои сложна задача. Но наличието на целева програма ще даде ясни ориентири в работата едновременно по няколко направления. Разработките в тази област дават възможност да бъдат създадени системи на въоръжения с принципно нови свойства.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия ще изпрати в Средиземно море „Мистрал” и подводници
12.05.2013, 10:40

В състава на Средиземноморското оперативно съединение ще влязат 5-6 кораби, в това число и подводници, заяви главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков.

В зависимост от обема на поставените задачи и обстановката, броят на корабите в състава на съединението може да бъде увеличен.

Освен това, според адмирала, командването на флота планира в перспектива включването в Средиземноморското съединение на хеликоптероносачи от типа „Мистрал” като щабни кораби.

 
Какво правеше Патрушев в Минск?
12.05.2013, 10:35

Николай Патрушев и президента на Беларус А. Лукашенко Посещението на 6 май в Минск на секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и срещата му с президента на Беларус А. Лукашенко вдигна не по-малко шум, отколкото неотдавнашното посещение на ръководителя на руското военно ведомство Сергей Шойгу.

Официалните СМИ не говорят за конкретна тема, която да е била обсъждана между беларуския лидер и Н. Патрушев. Обаче ако се съди по изявлението, че “неотдавна тези въпроси бяха обсъждани много сериозно с министъра на отбраната на Русия… и вашето посещение ще стане потвърждаване на тези договорености”, става ясно, че за пореден път е станало дума за евентуално разполагане на територията на Беларус на руска авиационна база. При това отразяването на срещата по един крайно сух и обтекаем начин според някои мнения е явен признак, че  преговорите са били доста тежки.

Редица независими издания и експерти видяха в пристигането на секретаря на Съвета за сигурност на Русия опит да се затвърди мнението, че изказването на С. Шойгу за планираното разполагане на руски изтребители в Беларус е било санкционирано от самия президент Владимир Путин въз основа на резултатите от вече съществуващите от по-рано договорености с беларуската страна. Посещението на Н. Патрушев представляваше един вид напомняне за дадените съвсем наскоро обещания и даже ултиматум на Кремъл: пореден руски кредит само срещу свободното създаване на авиобаза. Изказани бяха също и мнения, че ако Минск иска няколко десетки съвременни изтребители за собствените си ВВС и войските на ПВО, то това най-вероятно ще бъдат 18 изтребители Су-30К (пристигнали от Индия и намиращи се на съхранение в авиоремонтния завод в Барановичи).

В беларуското военно ведомство се отнесоха спокойно към всичките тези “експертни” мнения, както и към самото посещение на Н. Патрушев в Минск и не скриват, че създаването на руска авиобаза на територията на Беларус се разглежда като факта по-скоро очевиден, отколкото невероятен.

Колкото до обсъждания напоследък въпрос за предаване на Беларус на индийските изтребители, за него няма никакви основания. Ресурсът на самолетите е изразходван дотам, че те не представляват практически интерес за беларуските ВВС и войските на ПВО, даже ако Русия ги предаде безвъзмездно.

Заслужава да се обърне отделно внимание, че предложението на А. Лукашенко към Н. Патрушев да обсъдят въпросите по подготовката за беларуско-руското съвместно стратегическо учение “Запад-2013″ за пореден път подчертава онази важност, която военнополитическите ръководства на Беларус и Русия придават на предстоящото  мероприятие. Самото ниво на срещата в Минск показва, че е започнала активната работа по въпроса за участието в есенните маневри на държавните глави на страните-членки на ОДКС. Особена пикантност на неформалната среща на върха на Организацията придава информацията, че на Обуз-Лесновския полигон пред гостите ще бъдат показани новости от беларуската и руската военна техника, в това число може би ще бъде представен оперативно-тактическия ракетен комплекс “Искандер”. Ще напомним, че в рамките на учението “Запад” ще се проведе и учението на КСОР (колективни сили за оперативно реагиране) “Взаимодействие-2013″.

Появата на комплексите “Искандер” на територията на Беларус още през 2013 година далеч не е фантастична идея. За това неведнъж беше акцентирано на страниците на “Военно-политическое обозрение”. Единственият въпрос е дали това ще бъде явно или тайно и зависи преди всичко от политическата воля на лидерите на Русия и Беларус, както и от онези заплахи, които носят демонстративно провежданите мащабни мероприятия по оперативната подготовка на Обединените въоръжени сили на НАТО, преди всичко в Полша и балтийските страни. Непоколебимостта на плановете на САЩ за разполагането на елементи от системата за ПРО в Източна Европа без отчитане на интересите на руската страна не по-малко сериозен довод.

http://infobalkani.wordpress.com/, Валентин Каменец

 
В НATO намекват на прибалтийците за “правилните” плащания за отбраната
12.05.2013, 10:30

На онези страни, които редовно ще дават препоръчителните суми за отбрана, NATO благосклонно обеща да им отдели “по-голямо внимание”. Като се има предвид, че този откровен морков във вид на някакви обещания беше показан в Литва, експерти предполагат, че в контекста на съществуващата геополитическа конюнктура е бил даден някакъв сигнал….

Морков за магаренцата

Литва не заделя за отбраната необходимите средства. За това съобщи с огорчение посланикът на САЩ в Литва Дебора Маккарти. Според сведенията, които публикува агенция “Росбалт”, посланичката смята: За Литва като член на НАТО е важно да достигне равнище на финансиране на отбраната от 2% от БВП. Както съобщава DELFI, през 2013 година разходите трябва да се увеличат на 923,9 милиона лита. През миналата година за това бяха отделени 870 милиона лита, което беше 0,79% от БВП. И при това г-жа Маккарти направи недвусмислен намек (цитираме агенция “Росбалт”: “Това е вътрешна дискусия на Литва — колко искате да отделите за националната сигурност като член на НАТО. Знам, че в НАТО се провеждат дискусии – знаете ли, че можем да се вслушваме малко по-внимателно в онези, които заделят по-голям процент.” … Както се изясни, Литва досега не може да намери два процента от своя БВП, които се изискват за отбранителни цели. Въпросът е в това, кой и по какъв начин е установил тези размери? Желаещите могат да намерят отговор на този въпрос в открити източници…

Подобни изказвания от устата на американския посланик могат да символизират само едно: “Големият Брат” е недоволен. Впрочем, няма за пореден път да описваме снобизма на Държавния департамент на САЩ по отношение на своите “подчинени” по целия свят, включително и в Прибалтика. Така или иначе, експертите не пропуснаха да отбележат: това е сигнал. Сигнал, който беше подаден недвусмислено към държавите в Прибалтика, а също така и от цяла Източна Европа: един вид, следвайте примера на Полша, която по въпросите на осигуряването на сигурността си е едва ли не първа в целия свят. Ето на, Варшава даже е готова да си отвори кесията дори за собствена ПРО… макар че при това възникват неудобни за самите САЩ въпроси: против кого трябва да работи същата тази полска ПРО и доколко е актуално за балтийските страни, които явно нямат  излишни средства, да влагат забележим дял от БВП в осигуряването на сигурността от някакви външни заплахи? И що за външни заплахи са това – глобален тероризъм или нещо друго?

Доколкото може да се тълкува външнополитическата риторика на прибалтийските държави, в списъка на първостепенните заплахи може да се посочи Русия с нейните “имперски” и други амбиции. Сякаш съществуват реални предпоставки за реализирането на някакви сценарии за поредната “окупации” северозападни територии…

Обаче проблемът не е налудничавия характер на измислените “предизвикателства” – най-вероятно работата е банална меркантилност и може би следва въпросът да се разглежда в друга плоскост. Например в сферата на лобирането от натовските представители за своите интереси – да вкарат бившите съюзни републики в стандартите за въоръжението на NATO твърде очевидно влиза в намеренията на Алианса и това се потвърждава от сегашните движения в Централна Азия: На Узбекистан също е предложен вариант с “подарък” от напускащия Афганистан контингент във вид на техника (която волю-неволю ще трябва да се обслужва известен период от време пак от чуждестранни специалисти).

Не е тайна, че за Литва след влизането й в кръга на периферните партньори на Евросъюза започнаха проблеми – и в икономиката, и в енергетиката. Разбира се, за управляващите литовски политици е крайно неизгодно да разкриват своята заинтересуваност от провеждането на западноевропейски и проамерикански курс, който се изразява в неприязън към СССР, към общия период от историята на пребиваването на Литва в състава на Съветския съюз и т.н. Иначе как можеше да се обясни прекаленото усърдие, с което в много кратки срокове в Литва наложиха  решението за закриване на Игналинската АЕЦ? Нима Литва не се нуждаеше от собствена електроенергия, нима киловатите от странични доставчици и кредитите  от донорите от Брюксел са най-добрата алтернатива за една действително суверенна държава, за чиято суверенност в Литва (и не само в нея) политиците обичат да говорят на всеки ъгъл?

Впрочем, няма  смисъл да продължаваме поредицата от риторични въпроси. За съжаление, днес и в Литва, и в други територии на Източна Европа шепа властващи прозападни политици си правят далаверата, без да се съобразяват с мнението на мнозинството – както често се случва, излъгано с патетични  предизборни речи за самостоятелност. Как живеят сега народите на Украйна, Молдова, България, Унгария и другите източноевропейски страни, които покорно позволиха да бъдат въвлечени в западния идеологически, а после и икономически капан, пак същите тези  открити източници с всеки изминат ден съобщават все по-явно…

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Благотворителна кампания за дете на военнослужещи в Карлово
12.05.2013, 10:18

Общините Карлово и Сопот, 61-ва механизирана бригада, Военен клуб – Карлово, училищата и медиите в региона организират дарителска кампания „Да помогнем на Марта”.

Марта Цветкова е дете на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада. Тя е ученичка в шести клас на СОУ „Христо Проданов” в Карлово и страда от тежко заболяване – спина бифида, сколиоза и разлика в дължината на долните крайници. Детето се нуждае от спешна операция в Швейцария, за която са необходими средства в размер на 35 000 евро – сума, непосилна за семейството й.

В рамките на дарителската кампания на 15 май в народно читалище „Васил Левски” в Карлово са организирани два благотворителни концерта – в 15.00 ч. и в 19.00 ч.

Всички, които желаят да помогнат на Марта, могат да изпратят DMS MARTA на номер 17777 (за абонати по договор с GLOBUL, VIVACOM и Mtel цената на 1 sms е 1 лв; за потребители на предплатени услуги на трите мобилни оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС) или да преведат конкретна сума в следните банкови сметки:

Титуляр: Марта Недялкова Цветкова

Банка: ОББ

IBAN: BG94 UBBS 8002 1300 3080 10

BIC: UBBSBGSF

Банка: МКБ Юнионбанк

IBAN: BG21CBUN91951090469562-CHF

BIC: CBUNBGSF

 
Американски F-16 в Полша
12.05.2013, 09:25

F-16Около 150 американски военнослужещи и шест изтребителя F-16 Viper ще участват в двуседмично учение с полските ВВС. Ще бъдат отработвани процедури по оперативна съвместимост при общи мисии с полските Jastrzаb (полкото наименование на F-16).

В учението ще вземат участие и Су-22 от 21-а авиобаза Свидвин и МиГ-29 от авиобаза Минск Мазовиецки.

Американските изтребители са от 176-а иае от Въздушната национална гвардия на щат Уисконсън.

Учението е в рамките на програма между ВВС на Полша и САЩ, в рамките на която в страната на ротационен принцип има постоянно присъствие на американски авиационни части.

http://www.pan.bg/

 
Нетаняху спешно при Путин за руските оръжейни доставки за Сирия
12.05.2013, 08:46

Нетаняху Израелският премиер Нетаняху планира следващата седмица да посети Русия и разговаря с президента Путин. Двамата ще се срещнат най-вероятно в Сочи, като според източници на „Новости" основната тема ще бъде проблемът около доставките на руско оръжие за Сирия.

По-рано агенциите съобщиха, че Израел се опитва да блокира продажбата на руския ПВО комплекс С-300 за Дамаск.

Преди дни - на 6 май, Путин и Нетаняху говориха по телефона по повод нанесения израелски въздушен удар по сирийска територия.

Предполага се, че той е бил насочен срещу транспортирана партида оръжия, предназначени за групировката „Хизбула". От своя страна сирийската агенция САНА обяви, че ракетните удари са били насочени срещу научен център край Дамаск.

 
Войските на ВКО ще бъдат усилени с наука
12.05.2013, 07:55

Антена на центъра за космическа свръзка. Източник: megakubik.livejournal.comВ руската армия се създава Централен научноизследователски институт на Войските за въздушнокосмическа отбрана

Решението беше взето от  министъра на отбраната. Същевременно във военното ведомство продължава работата на комплексна група, която трябва да изработи окончателните стъпки в рамките на завършването на формирането на Войските за ВКО. Понастоящем войските успешно работят и увеличават потенциала си, – съобщават от Министерството на отбраната. При това те имат приоритет по отношение на техническото оборудване. Този род войски беше създаден с указ на президента на РФ на 1 декември 2011 година на базата на съединенията и военните части от Космическите войски. Пръв командващ стана генерал полковник Олег Остапенко, сега заместник министър на отбраната на РФ.

В състава на Войските за ВКО влезнаха също съединенията от оперативното стратегическо командване на въздушнокосмическата отбрана (бившия Московски окръг за ВВС и ПВО). Целта на формирането на новия род войски е създаването на единна национална система за въздушнокосмическа отбрана. Днес войските решават широк спектър от задачи, включително осигуряване на висшите звена на управление с достоверна информация за откриване на изстрелването на балистични ракети и предупреждение за ракетно нападение, поразяване на бойните  глави на балистични ракети на вероятния противник, атакуващи важни държавни обекти, защита на пунктовете за управление на висшите звена на държавното и военното управление, групировките на войските, най-важните промишлени и икономически центрове и други обекти от удари със средства за въздушнокосмическо нападение на противника в пределите на зоните за поражение.

Освен това, на този род войски е възложено наблюдението на космическите обекти и разкриването на заплахите за Русия в космоса и от космоса, а при необходимост – париране на тези заплахи, осъществяването на изстрелването на космически апарати в орбита, управление на спътниковите системи с военно и двойно предназначение в полет и използването на някои от тях в интерес на осигуряването на войските с необходимата информация, поддържане в определения състав и готовност за използване на спътниковите системи с военно и двойно предназначение и на  средствата за тяхното изстрелване.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Авария с италиански учебно-тренировъчен самолет M-346 Master
12.05.2013, 07:36

M-346 MasterНа 11 май 2013 г. учебно-тренировъчен самолет M-346 Master (6964/003, регистрация Х617) се е разбил в планинска местност.

Пилотът, летец-изпитател на Alenia Aermacchi, се е катапултирал успешно.

/Pan.bg/

 

 
Оперативна готовност на индийските МиГ-29К/КУБ
11.05.2013, 13:54

МиГ-29К/КУБДнес на базата на индийските военноморски сили в Гоа в присъствието на министъра на отбраната на страната Араккапарамбил Куриан Антъни (A K Anthony) се проведе тържествена церемония по случай приемането на въоръжение на ескадрилата на руските палубни многоцелеви изтребители МиГ-29К/КУБ. - (видео)

В церемонията участва и генералният директор на руската самолетостроителна корпорация „МиГ” Сергей Коротков, който отбеляза, че „Русия не просто продава на Индия авиационна техника, но също така предава и технологии, които ще спомогнат за развитието на производството в страната”.

Самолетите МиГ-29К/КУБ ще влязат в състава на ескадрилата INAS 303 Black Panters (Черните пантери), която ще бъде дислоцирана във военноморската база Ханса. Машините бяха въведени в експлоатация на 19 февруари 2010 година. Tри години по-късно 16-те самолета започнаха да носят бойно дежурство. – Още за МиГ-29К

 
Русия изпълнява своите договори за доставка на оръжие в Сирия
11.05.2013, 13:46

В хода на срещата вчера в Сочи между президента на Русия Владимир Путин и премиера на Великобритания Дейвид Камерън британската страна повдигна въпроса за доставките на противовъздушните системи „С-300” в Сирия, при което Русия е потвърдила своята предишна позиция на тази тема, съобщи източник в руската делегация, участвал в преговорите, предаде РИА Новости.

„Темата за доставките бе повдигната. Тук всичко е ясно: няма ембарго за доставките и ние изпълняваме подписаните по-рано договори, т.е. довършваме докрай поетите задължения”, посочи източникът. „И всички въоръжения, които се доставят в Сирия по предишните договори, носят изключително отбранителен характер”, допълни руският източник.

http://www.focus-news.net/

 
Генералният секретар на НАТО: На Грузия и е още рано за Алианса
11.05.2013, 12:47

”Решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ (през 2008 година), което гласи, че Грузия в бъдеще ще стане член на НАТО, остава в сила. Този момент все още не е настъпил, предстои много работа. Всичко е в ръцете на Грузия”, – заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в изказване на съвместното заседание комисиите на Европарламента по външните работи и отбраната и сигурността.

“Ние тогава заявихме: Грузия ще бъде член на НАТО, ако изпълни установените критерии. Ние създадохме специална комисия НАТО-Грузия. В нейните рамки ние работим над това, Грузия да продължи процеса на реформи, имащи за цел някога в бъдещето да влезе в НАТО. За сега тя не е готова за това и предстои още много работа”, – каза Расмусен.

“В същото време аз съм доволен от това, че новото правителство на Грузия потвърди своето желание за членство в НАТО. По този начин това много зависи от самата Грузия, тя трябва да покаже, че съответства на изискваните критерии”, – добави шефът на НАТО, съобщава Грузия-Онлайн

 
Какво е използвал Израел срещу Сирия и каква е била целта на удара
11.05.2013, 12:43

Както ние вече съобщихме, самолетите, които са нанесли удара по Сирия, са подходили към целта от към Ливан, тоест те са пресекли въздушното пространство на тази страна, и са използвали ракети, изстрелвани извън зоната на поразяване на ПВО. Това беше съобщено от агенция Reuters и много други източници. Тези ракети позволяват да се поразяват цели с висока точност при изстрелване от разстояние десетки километра.

Въпреки, че Израел потвърди удара само анонимно, анализаторите отбелязват, че в арсенала на ВВС на Израел има няколко модификации такива ракети, в това число Popeye и Spice-2000 — и двете производство на Rafael Advanced Defense Systems. Ракетата Spice беше приета на въоръжение през 2003 година, но нейното използване стана известно едва през последните шест години..........Прочети още

 
В Баренцово море започна провеждането на руско-норвежки военноморски учения
11.05.2013, 10:02

Големия противолодъчен кораб (ГПК) „Вицеадмирал Кулаков” днес напусна главната база на руския Северен флот в град Североморск, за да вземе участие в ежегодните съвместни руско-норвежки военноморски учения „Помор-2013”. След руския кораб Североморск напусна и фрегатата на военноморските сили на Норвегия „Хелге Инстад”, който бе там на делова визита през последните няколко дни.

По този начин в Баренцово море започнаха ученията „Помор-2013”, съобщи говорителят на командването на Северния флот на Русия капитан първи ранг Вадим Серга, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Петдневните учения ще се проведат в акваторията на Баренцово и Норвежко море. Основната им цел е отработването на съвместните действия на руските и норвежките военни в арктическия регион, като ще се отработват въпроси с антитерористична насоченост, включващи провеждане на съвместни антипиратски операции с участие на морски пехотинци, осигуряване на безопасността на гражданското корабоплаване. В хода на учнията ще се проведат и бойни стрелби по въздушни и надводни цели.

След маневрите  ГПК „Вицеадмирал Кулаков” ще направи делово посещение в норвежкото пристанище Берген.

 
Авиационен гамбит
11.05.2013, 09:47

"Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и действащия валутен борд в страната, който ще остане в сила до присъединяването ни към еврозоната."

Това бе едно от основните обещания, с които служебният премиер Марин Райков пое своя пост до провеждането на парламентарни избори. Безогледното харчене на бюджетни средства и поемане на бъдещи крупни финансови ангажименти са едно от нещата, които преходният кабинет със сигурност няма мандат да прави. Затова изказването на президента Росен Плевнелиев по време на Гергьовския парад, според което страната ни би могла да купи ескадрила изтребители за нуждите на военновъздушните сили, дойде почти като гръм от ясно небе.

По принцип подготовката на подобна сделка тече от години. Тя дори достигна предпоследната си фаза през последните седмици от управлението на кабинета "Борисов". Оставката на правителството обаче осуети внасянето й в парламента, който по закон трябва да одобрява подобни финансови ангажименти, касаещи цялата държава. Точно затова едва ли някой е очаквал, че служебното правителство ще се захване с парлива тема от типа на военен контракт на стойност около 700 млн. лв.............Прочети още

 
Уганда получи още три Су-30МК2
11.05.2013, 09:07

Су-30МК2Има предположение, че през декември 2012 година по време на посещението на президента на Уганда Йовери Мусевени в Москва е сключено допълнително споразумения за още 6 самолета Су-30МК2.

Информацията, която пристига от Кампала е твърде противоречива. Според едни източници и трите машини са нови, а други съобщават, че една машина е била на ремонт в Русия след инцидент, за който съобщихме.

Коментар:

На летището в Ентебе в южната част на страната през юни 2011 година бяха получени първите два Су-30МК2 и два през октомври. През май 2012 година бяха доставени последните два. Сега в първите дни на май 2013 беше получена още една партида. - Още за Су-30МК2.

http://aeronews.alle.bg/

 
Какъв ще бъде изтребителят от шесто поколение?
11.05.2013, 08:55

Ф-22Неотдавна ВМС на САЩ представиха на една авиокосмическа конференция “принципна концепция” за изтребител от шесто поколение на компанията Boeing, която веднага предизвика бурни дискусии, – пише mil.huanqiu.com.

Понастоящем изтребителите от пето поколение, като създаваният в допълнение към F-22 изтребител F-35, се сблъскват с “един безкраен поток от технически проблеми”. Технологичните демонстратори на руския Т-50 и китайския J-20 все още са на етап летателни изпитания. Други страни планират разработването на машини от пето поколение “само на хартия”.

Американските компании Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing, както и други аерокосмически гиганти, се заглеждат към възможността за създаване на изтребител от шесто поколение. За да се създаде перспективен боен самолет, който да отговаря на изискванията на въздушните и морските войни през периода 2030-2060 година, като ключови технологии се разглеждат двигателите с изменяем работен цикъл, пълния спектър на технологиите “стелт” в целия диапазон на радиовълните, изкуствения интелект и технологиите за  безпилотни летателни апарати. Русия даже изказа по-консервативно предположение, че изтребителят от шесто поколение ще “израсте” направо от  петото като негова модернизация.

Изглежда, че конкуренцията за шестото поколение вече стартира. Изказват се различни виждания например за безпилотен изтребител, способен да действа както във въздуха, така и в космоса и снабден с високо енергийно лазерно оръжие, но съществуващото равнище на технологично развитие полива тези ентусиасти с „кофа студена вода”.

Дистанционно управление на безпилотен изтребител

Безпилотният изтребител може да маневрира със значително по-големи претоварвания поради липсата на пилот и може да има по-малки размери от пилотирания изтребител. Но динамично развиващата се обстановка във въздушния бой, включително и необходимостта от избягване от ракетите на противника, изисква бърза реакция. Компютър с изкуствен интелект, който играе на Го, може да изпълнява милиарди операции в секунда, но не може да се конкурира в бързината на вземане на решения с интелекта на човека. Освен това, управляването на безпилотен изтребител от разстояние хиляда километра неизбежно води до закъсняване на управляващите сигнали. Ще кажете, че скоростта на електромагнитните вълни е равна на скоростта на светлината, за какво закъснение говорим? Всъщност изпращането на сигналите към борда на интензивно маневриращия изтребител неизбежно ще става с известно закъснение. Даже използването на самолет за ДРЛО като управляваща платформа няма да отстрани този проблем. Твърди се също, че един пилот на F/A-XX ще може да управлява няколко БЛА, но противникът може да използва силни електронни смущения, които да прекъснат контакта с безпилотните апарати от борда на пилотирания  изтребител.

Скорост и височина

При разработването на изтребителите от второ-трето поколение се поставяше задачата да се постигне колкото може по-голяма максимална скорост; при четвърто поколение вече не се поставяха такива задачи, а при петото поколение факторът скорост изобщо беше определен като второстепенен. Въпреки това при разработването на машините от шесто поколение факторът “скорост – височина” може да възкръсне.

През 2009 година ВВС на САЩ инициираха създаването на ТРДДФ (турбореактивен двуконтурен двигател с форсаж) с изменяем работен цикъл, който по принцип може да даде на изтребителя скорост 4-5М. В същото време се появиха фантастични изисквания – изтребителят от ново поколение да може да достига околоземното космическо пространство. САЩ създадоха няколко прототипа на хиперзвукови апарати със скорост над 5М. Безпилотният космически кораб за многократно използване Х-37 Orbiter може да изпълнява ролята на космически изтребител.

Но ако виждате картината как космическият изтребител се гмурка в атмосферата и поразява въздушни цели, това разбира се е красиво, но такова използване е равносилно на стрелба по врабчета със зенитни оръдия. Още по-лошо, обикновените изтребители могат да обстрелят космическия противник при влизането му в атмосферата. Например САЩ с помощта на противоспътникова ракета, изстреляна от изтребител F-15, могат да унищожат спътник, който се намира на ниска околоземна орбита.

Маневреност

Смята се, че новият изтребител ще може да бъде снабден с революционни бойни системи като – оръжие с насочена енергия (лазери) и хиперзвуково кинетично оръжие. В продължение на много години ВВС на САЩ изпитваха лазер с въздушно базиране ABL на борда на Boeing-747, но така и не постигнаха съществени резултати.

Трудността при поразяване на изтребител с лазерно оръжие е в това, че неговите размери са много малки, при това той може интензивно да маневрира. Да се уцели с тесния лазерен лъч такава цел е твърде проблематично, при това лъчът трябва да въздейства върху  целта не по-малко от 12 секунди, за да предизвика разрушаването й. Поради това “лазерната артилерия” има съществени недостатъци.

Антистелт

Изтребителите от шесто поколения трябва да имат повишено ниво на технологиите стелт, за да бъде скрит самолета в целия спектър на радиовълните, както и в оптичния спектър. Но даже американците почувстваха, че изтребителят стелт е една много скъпа машина, а опитите да се постигне малка видимост в оптичния спектър ще бъдат още по-скъпи.

В обозримо бъдеще с развитието на електронните технологии “невидимостта” на самолетите стелт ще става все по-несигурна. Например развръщането на многорадарна мрежа показа, че такава система е способна да открива самолетите стелт .

Информацията, че ВВС на САЩ преди няколко години са провели компютърно моделиране на въздушни боеве на F-22 с изтребители от четвърто поколение F-15 и F-16 с резултат 144:0, е нереален; при реални боеве това никога не може да бъде постигнато.

Какъв ще бъде изтребителят от шесто поколение? За да отговорим на този въпрос, изчакайте момента, когато изтребителите от пето поколение бъдат “кръстени във война”. Тогава ще стане ясен и отговора, предполага китайски източник.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Американският самолетоносач „Нимиц” пристигна в Южна Корея за участие в учения
11.05.2013, 08:45

Американският самолетоносач „Нимиц” Американска групировка от бойни кораби, предвождана от самолетоносача „Нимиц”, пристигна в Южна Корея за участие във военни учения, предаде АФП.

На борда на самолетоносача се намират 64 изтребителя. В групировката от кораби има също така крайцери и ескадрени миноносци, съобщи командирът на отряда контраадмирал С. Уайт, след като самолетоносачът пусна котва в южното пристанище Бусан.

„Всеки път, когато сме в региона, ние се опитваме да се възползваме от възможността да провеждаме учения с нашите партньори. Така че това не е отговор на някакви определени събития, а е част от нашето продължително сътрудничество, което продължава вече близо 60 години”, допълни контраадмиралът.

http://www.focus-news.net/

 
Руска компания ще оборудва новите бойни кораби на Индия
11.05.2013, 07:56

Водещият руски концерн „Аврора” доставя оборудване за новите кораби на ВМС на Индия, които се строят в корабостроителницата на компания Mazagon Dock Limited в Мумбай, съобщи генералният директор на предприятието Константин Шилов.

Очаква се в близко време да бъде обявена поръчка за доставка на интегрирани системи за управление за 4-те индийски ескадрени миноносеца от проект 15В. „Ние ще участваме в него и се готвим да го спечелим”, заяви Шилов.

Освен това, според него, „Аврора” се занимава с ремонта и модернизацията на подводниците от проекта 877 с участието на държавния посредник „Рособоронекспорт”.

 
Космопланът SpaceShipTwo при изпитателен полет достигна свръхзвукова скорост
11.05.2013, 07:48

Космопланът SpaceShipTwo. Източник: cosmiclog.nbcnews.comСуборбиталният космически кораб SpaceShipTwo (SS2) изпълни първия си изпитателен полет с включване на ракетния двигател и достигна свръхзвукова скорост, което отваря пътя към първия полет в космоса, който се планира за края на 2013 година, – съобщава компания Virgin Galactic.

“За първи път ние можахме да проверим ключови компоненти на системата в полет. Сегашният свръхзвуков успех отваря пътя … към напълно реалистична цел – пълноценен космически полет в края на годината”, – казал Ричард Бренсън, основателят на компанията Virgin Galactic.

Тази компания в партньорство с Aabar Investments, (която през юли 2012 година купи 32% от акциите на Virgin Galactic), възнамерява в близко бъдеще да предложи на всички желаещи суборбитални полети на височина около 100 километра – (в съответствие с авиационните правила в САЩ, тази височина се смята за граница на космоса). Досега са направили предварителни поръчки на билет в космоса са направили 580 души, – предава РИА “Новости”.

Авиоконструкторът Бърт Рутан и неговата компания Scaled Composites създадоха за Virgin космическия кораб SpaceShipTwo и самолет-носител WhiteKnightTwo на базата на успешните прототипи SpaceShipOne и WhiteKnight.

SpaceShip представлява самолет с ракетен двигател. Той се издига във въздуха с помощта на самолета WhiteKnight, а на височина около 20 километра трябва да включи  собствения си двигател и да се отправи в космоса. SpaceShipTwo взема на борда шестима пътници и двама пилоти. През октомври 2010 година той извърши първия изпитателен полет.

Сегашният изпитателен полет започна в 07.00 местно време, когато WhiteKnightTwo и SS2 излетяха от космическото летище в пустинята Мохаве. На височина около 14 километра SS2 се отдели от носителя, след проверката на всички системи пилотите включиха ракетния двигател, който издигна кораба на височина 17 километра. Двигателят работи, както беше планирано, 16 секунди, скоростта на звука беше надмината 1,2 пъти. 10 минути след излитането SS2 благополучна извърши кацане.

 

 
Междуведомственият съвет по участието на Република България в НАТО и ОПСО проведе редовно заседание
10.05.2013, 21:11

Междуведомственият съвет по участието на България в НАТО и в Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз проведе днес редовно заседание под председателството на заместник-министъра на външните работи Иван Найденов. Участие в срещата взеха министърът на отбраната Тодор Тагарев, представители на МВР, министерствата на финансите, правосъдието, икономиката, ДАНС, ДКСИ, разузнавателните служби.

Заместник-министър Иван Найденов представи Доклад по изпълнение на решенията, взети на предишното заседание на 21 декември 2012 г.

Министър Тагарев информира Съвета за резултатите от многостранните консултации в НАТО по Пакет „Цели за способностите на НАТО през 2013 г.“ за България.

Междуведомственият съвет взе решение за внасянето в Министерски съвет на проект на постановление за Насоки за развитие на отбранителната политика на Република България. След неговото приемане ще бъде сформирана работна група с участието на представители на компетентните министерства и ведомства, която да изготви детайлите по реализирането на насоките за развитие.

На заседанието бяха обсъдени въпроси, свързани с вноските по новата Главна квартира на НАТО и ангажиментите на България за подкрепа на изграждането на Афганистанските сили за сигурност.

http://www.mod.bg/

 
Руски самолет ще проведе наблюдение над страната ни по договора „Открито небе“
10.05.2013, 21:02

Ан-30НВ изпълнение на задълженията на Република България по договора „Открито небе“ Руската федерация ще проведе наблюдателен полет над територията на страната ни.

Инспекционната дейност ще се извърши в периода 13-17 май 2013 г., като ще включва облитане на посочен от руските инспектори определен маршрут от територията на страната ни със самолет за наблюдение Ан-30 Н за аеро снимки.

Инспекционната група от Русия ще се съпровожда от експерти по контрола на въоръженията oт дирекция „Стратегическо планиране“ и специалисти по прилагане на договора „Открито небе“ от Военновъздушните сили на Република България.

Ангажиментите, поети от Република България по „Открито небе“, допринасят за утвърждаване на завоювания престиж на страната ни в дейностите по контрола на въоръженията, за поддържане на вече изградения климат на откритост и прозрачност в междудържавните отношения и прилагане на мерките за укрепване на доверието и сигурността в европейски и световен мащаб.

http://www.mod.bg/

 
За пръв път от четири години насам – военна клетва в Стара Загора
10.05.2013, 16:38

Днес, 10.05.2013 г., за пръв път от 2009 година в района на военно формирование 44200 – Стара Загора се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва. Своето „Заклех се!” произнесоха 22 новоназначени военнослужещи от военно формирование 54230 и 33 новоназначени военнослужещи от военно формирование 48430 и двете от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

Строят бе приет от командира на бригадата бригаден генерал Любчо Тодоров.

На ритуала присъстваха командирът на 61-ва механизирана бригада – Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков, началникът на Военно окръжие – Стара Загора полковник Зарко Шишманов и началникът на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи” Валери Иванов, родители и близки на младите войници.

http://landforce.mod.bg/

 
Руски бойни кораби край бреговете на Гърция
10.05.2013, 16:29

Отряд от бойни кораби и спомагателни плавателни съдове на Балтийския флот посети гръцкото пристанище Пирея, съобщи пресслужбата на Балтийския флот.

До 12 май отрядът от кораби трябва да попълни запасите от вода и хранителни продукти. През това време екипажът ще получи възможност да си почине и разгледа забележителностите на градовете Пирея и Атина.

След завършване на посещението, отрядът ще продължи изпълнение на задачите в състава на групировката кораби на ВМФ на Русия в Средиземно море.

 
Китай (тайно) създава авионосна група
10.05.2013, 11:57

В пристанището Qingdao без много шум около самолетоносача Liaoning се формира авионосна група, която може скоро да излезе в открито море, съобщава излизащ в Хонг Конг ежедневник. Според изданието в авионосната група по всяка вероятност ще влизат самолетоносача Liaoning, четири разрушителя клас 052C или 052D, два разрушителя 052B, от два до четири ескортиращи кораба 054A, една или две атомни подводници клас 093 и един помощен кораб за снабдяване.

На самолетоносача може да се базират 22 палубни изтребители J-15, от 4 до 6 самолета за ДРЛОиУ Z-18 и около 12 вертолета за борба с подводници Ка-27.

Така авионосната група ще има три зони за ПВО. Първата се формира от самолетите Z-18 и J-15, втората от зенитните ракети Hongqi-9 на въоръжение на разрушителите тип 052C/D и последната се осигурява от ракетите SA-N-12 (намиращи се на разрушителите 052B) и Hongqi-16 (на въоръжение на четирите ескортиращи кораба 054A).

Борбата с подводници се осигурява от китайските атомни подводници клас 093 и от корабите тип 052B и 054A. Изтребителите, разрушителите и фрегатите са въоръжени с голям арсенал от около 100 противокорабни ракети, част от които са Yingji-62 (далечина на действие над 300 км) и Yingji-83 (далечина на действие почти 200 км).

http://www.pan.bg/

 
Източното крайбрежие на САЩ остава уязвимо за ракетно нападение
10.05.2013, 09:32

Зареждане на ТПК с противоракета GMD във втора изпитателна шахта от специалисти от компанията Boeing, 2009 година (изпитателна ракетна база на ПРО във Ванденберг, Калифорния)Миналата седмица 16 конгресмени-републиканци призоваха да се насочат 250 млн. долара за създаване на позиционен район за ПРО на Източния бряг на САЩ, – съобщава heritage.org от 1 май.

Понастоящем всички земни пускови установки за ПРО от системата GMD (Ground-Based Midcourse Defense), способни да свалят балистични  ракети с голяма далечина са съсредоточени на Западния бряг на САЩ, докато източната част на страната остава относително уязвима.

Когато при администрацията на Буш се планираше създаването на системата GMD, правителството на САЩ смяташе, че заплахата от страна на севернокорейските балистични ракети е по-голяма, отколкото от иранските. Изхождайки от тези сметки, всички ракети-прехващачи GMD бяха разположени на Западния бряг.

Администрацията на Обама през първата година от своето управление съкрати финансирането на програмата за  ПРО с повече от 10% (приблизително 1,16 млрд. долара). Обама отмени програмата за създаване на бойна лазерна система с въздушно базиране, няколко проекта за противоракети за пряко попадение, плановете за разполагане на противоракети GMD бяха съкратени от 44 на 30 единици, беше преразгледана програмата за създаване на противоракети SM-3 Block IIB, които бяха предназначени за повишаване на нивото на защитата от ирански ракети с далечен радиус на действие.

Северна Корея и Иран си сътрудничат в разработването на балистични ракети. Неотдавна Северна Корея заплаши да нападне САЩ с използване на ядрено оръжие. Необходими са само 33 минути, за да може една МБР да порази територията на САЩ от всеки район в света.

Администрацията на Обама неотдавна призна, че някои изменения в политиката относно ПРО са били “късогледи”. Неотдавна беше обявено за увеличаване на броя на противоракетите GMD от 30 на 44 пускови установки, взето беше решение за преместване на радара от Х-диапазон от системата за ПРО с морско базиране по-близо до границите на Северна Корея. Но досега администрацията на Обама се изказва против създаването на позиционен район за ПРО на Източния бряг, макар че Конгресът възложи да се проведат изследвания с екологичен характер, като първа стъпка в определянето на мястото на дислокация на бъдещата противоракетна база.

Източният район за ПРО може да осигури защита от ядрени ракети с по-малка далечина, които могат със своя мощен електромагнитен импулс (ЕМИ) във вид на заредени частици да парализира работата на електрическите мрежи. Една успешна “електромагнитна” атака може да върне нацията в 18-и век.

Администрацията на Обама трябва да преразгледа своите подходи към противоракетната отбрана. Като отмени програмите за създаване на напредничави противоракетни технологии, тази администрация гарантира, че бъдещите президенти ще бъдат принудени “да си играят на гоненица” в опитите да бъдат неутрализирани все по-опасно развиващите се ракетни заплахи. Администрацията на Белия дом и Конгреса трябва да работят заедно, за да увеличат финансирането за ПРО за  разработването и развръщането на всеобхватна многоетажна система за защита от балистични ракети, в това число да бъдат развърнати прехващачи с космическо базиране, които осигуряват по-добра защита от повечето класове  балистични ракети.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Правителството даде на МО ръководството на Националния комитет за 100 години от Балканските войни
10.05.2013, 09:22

Тодор ТагаревСлужебното правителство промени решението за създаване на Национален инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни – 1913-1913 г. За председател е определен министърът на отбраната Тодор Тагарев, а за заместник – Антон Лазаров, заместник-министър на отбраната. Така нещата си дойдоха на мястото. Това се случи на последното заседание на кабинета.

При предишния вариант на състава на комитета председател бе тогавашния вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Основателни бяха питанията – с армията или с полицията сме участвали във войните преди 100 години, които донесоха толкова много слава на българския войник.

Усилията на комитета през тази година ще бъдат насочени главно към отбелязване на 100-годишнината от героизма на българския войник през Междусъюзническата война и от разорението на тракийските и македонските българи. В МО преди по-малко от месец беше проведено заседание на комитета, на което бе разгледан и приет актуализиран план за честванията. В  него се очертаха нови инициативи, които ще бъдат включени в окончателния вариант.

На 6 май в Морската градина на гр. Бургас вече беше открит параклисът „Св. Георги Победоносец“, изграден в памет на загиналите във войните за национално обединение с дарения на бургаски граждани.

На 23 юни в Дойран, Македония, ще се отслужи панихида в памет на полковник Константин Каварналиев и загиналите в Междусъюзническата война.

В Македония, съвместно с Българския културен клуб - Скопие, ще бъде отбелязана 100 годишнината от Тиквешкото и Охридско-Дебърското въстание.

Предстоят и редица събития, които ще се организират съвместно със Съюза на тракийските дружества, както и инициативи по места, посветени на бежанците от Македония, Одринска и Беломорска Тракия.

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
Какво Китай и Русия не разбират от „меката сила”
10.05.2013, 07:32

Когато през 1990 година списанието Foreign Policy публикува моя очерк „Soft Power” (Меката сила), никой не очакваше, че някога от този термин ще се възползват такива хора като Ху Цин Тао и Владимир Путин. Обаче Ху заяви на конгреса на компартията през 2007 година, че Китай трябва да увеличи своята „мека сила”. А неотдавна Путин в реч пред руски дипломати призова за по-широко използване на „мека сила”. Но изглежда нито първият, нито вторият лидер не разбира как да постигне своите цели.

Сила – това е способността да се въздейства на другите за постигане на необходимите резултати. Може да се въздейства по три начина: чрез принуда, с пари и с привлекателност. Ако ти можеш да включиш в своя арсенал меката сила на привлекателността, ще може да икономисаш от разходите за тоягата и моркова. При такава засилваща мощта си държава като Китай, чиято растяща икономическа и военна сила плаши съседите, заставяйки ги да създават коалиции за противопоставяне, има рационална стратегия, включваща като съставен елемент меката сила. Благодарение на нея Китай изглежда по-малко страшен и създаващите противодействие коалиции са по-малко ефективни. А на държавата в състояние на упадък, в какъвто се намира Русия, (а преди нея беше Великобритания), меката сила помага да се смекчи удара от падането.........Прочети още

 
Китай може би ще спре производството на Chengdu Jian-7 (МиГ-21)
10.05.2013, 07:30

Chengdu Jian-7 Китай произведе последният МиГ-21. След повече от 40 години производство вероятно ще бъде прекратено строителството и модернизацията на самолети Chengdu Jian-7.

Първият китайски самолет от този тип направи първи полет през януари 1966 година. Той е копие на съветският МиГ-21, който се произвеждаше в Китай по лиценз. След оттеглянето на съветските специалистите през 1959 година и спиране на комплектите от СССР, страната започна самостоятелно усвояване. От 1970 до днес са произведени повече от 2500 машини от този тип. В момента се тестват последните 16 модернизирани F-7BG (създадени на база J-7G) бордове от 701 до 716, поръчани от Бангладеш. Разбира се тези самолети имат общо със съветския МиГ-21 само по механичните части. Те са "натъпкани" със съвременна електроника на самолети от поколение 4+ и по същество имат почти равни на него възможности. – Още за Jian-7

http://aeronews.alle.bg/

 
Доктрината на Обама. Властелинът на двата пръстена
10.05.2013, 07:28

След разпадането на Съветския  съюз за Америка не остана равен по сила съперник. На границата между XX-XXI век САЩ достигнаха върха на своята мощ. На Вашингтон му се струваше, че в света задълго ще се установи господството на “единствената свръхдържава”. Но Съединените щати при Джордж Буш-младши пренапрегнаха силите си в опит да консолидират еднополярната система на международните отношения. Забуксува и процесът на глобализация под егидата на Вашингтон. В света взе връх тенденцията към многополярност.

На 12 февруари 2013 година президентът на САЩ Барак Обама излезе пред Конгреса с посланието “За положението на страната”, в което изложи приоритетите на американската политика през втория срок на пребиваването си във властта. На световната арена Обама възнамерява да постави САЩ начело на два гигантски икономически блока – Трансатлантическия и Транстихоокеанския. Това трябва да осигури на Вашингтон лидерство в полицентричната система на международните отношения. Тази схема стана един от ключовите компоненти на “доктрината Обама”............Прочети още

 
Alenia достави първия модернизиран Tornado ECR
10.05.2013, 07:22

Tornado ECRКомпанията Alenia Aermacchi достави на италианските ВВС първия модернизиран Tornado ECR (вариант подавяне на ПВО и разузнаване). Модернизационната работа се извършва заедно с компаниите BAE Systems и Cassidian.

В рамките на модернизацията ще се преработят 15 броя  Tornado ECR. Основните подобрения са свързани с нова инерциална навигационна система интегрирана с GPS, система за автоматично кацане ILS, нови системи за комуникация и опознаване и дейта линк.

В кабините на пилота и оператора се поставят нови многофункционални дисплеи, които подобряват интерфейса „човек-машина” и намаляват работното натоварване. Навигационните светлини са вече съвместими с очила за нощно виждане.

Цялостната подмяна на софтуера на самолета позволява бъдеща интеграция на нови разузнавателни контейнери и въоръжение, включително и новите версии на противорадарната ракета HARM и управляеми боеприпаси от семейството JDAM.

http://aeropress-bg.com/

 
Турция показа проекти за собствен изтребител
10.05.2013, 07:16

TFXТри различни дизайна за бъдещ изтребител от следващо поколение бяха представени от турската компания TAI в рамките на отбранително изложение провеждано в момента в Истанбул. Проектът, който официално се нарича TFX, трябва да приключи началната си конструкторска фаза до края на 2013 г.

Представените в рамките на изложението три дизайна включват еднодвигателен с опашно хоризонтално оперение, трапецовидно крило и два вертикални стабилизатора, друг проект в същата конфигурация, но с два двигателя и трети вариант с предно хоризонтално оперение, триъгълно крило и два вертикални стабилизатора.

TAI трябва да уточни дизайна на TFX заедно с турските ВВС в рамките на серия конференции, които ще станат факт към края на годината. Както стана ясно наскоро, TAI се опитва да работи в тясно сътрудничество с шведската компания Saab по проекта.

Според настоящите планове TFX трябва да изпълни първия си полет към 2023 г., като идеята зад него е да започне да заменя остаряващите многоцелеви изтребители F-16C/D.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ ще направят опит да прихванат междуконтинентална балистична ракета чрез системата си за ПРО 2015 година
10.05.2013, 07:10

САЩ възнамеряват да предприемат първия опит за прихващане на междуконтинентална балистична ракета с помощта на своята система за противоракетна отбрана през 2015 година. Това съобщи по време на слушания в сената на Конгреса на САЩ, на които се разглеждаха американските програми в сферата на ПРО, директорът на отдела за операционни изпитания и оценки в Пентагона Майкъл Гилмор, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Гилмор посочи, че Агенцията по ПРО в Пентагона „за пръв път ще предприеме опит да прихване междуконтинентална ракета, изстреляна от разстояние над 5500 км през финансовата 2015 година.

„Това ще бъде и първото изпитание, в рамките на което ще бъдат включени два наземни прехващача”, отбеляза служителят във военното ведомство на САЩ.

Първият опит за прихващане на две цели едновременно с използването на системата за ПРО на САЩ ще бъде предприет през финансовата 2018 година. – Още ПРО на САЩ

http://www.focus-news.net/

 

 
Великобритания ще закупи 16 самолета F-35B по-малко
09.05.2013, 21:15

F35A PrototypВеликобритания ще закупи 48 самолета F-35B до 2020 година. Това е съобщил министърът на отбраната на ОК Philip Hammond на 4 май 2013 година. Седмица по-рано ние съобщихме за слуховете за намаляване на поръчките на F-35. Според плановете Великобритания трябваше да закупи 138 самолета за RAF 74 (F-35А) и за RN 64 (F-35B).

Сега стана ясно, че има намаление на F-35B от 64 на 48 броя. Новото разпределение трябва да бъде 138 самолета за RAF 90 (F-35А) и за RN 48 (F-35B). Можем да очакваме, че общата бройка ще бъде намалена с 16-20 самолета, ако цените се отличават от планираните.

Според военният министър на ОК страната ще плати за всеки от 48 изтребителя F-35B по около 100 милиона британски лири.

Коментар:

От изказването не стана много ясно поръчаните и платени 4 самолета F-35B, три от които са вече готови, дали влизат в сметките. Тяхната цена е значително по-висока от съобщената.

http://aeronews.alle.bg/

 
Ескадрен миноносец на ВМС на САЩ взе участие в парада във Владивосток
09.05.2013, 21:04

USS „Lassen” (DDG-82) Екипажът американския есминец USS „Lassen” (DDG-82) под командването на Scott C. McClelland, заедно с френските военни моряци от фрегатата „Vendemiaire“ (F734), взе участие в тържествата, посветени на Деня на Победата във Владивосток.

USS „Lassen” пристигна с визита в главната база на Тихоокеанския флот на Русия още на 5-ти май. Американските моряци взеха участие в много културни мероприятия в града.

 
САЩ поискаха да оставят 9 военни бази в Афганистан
09.05.2013, 20:54

Властите на САЩ възнамеряват да оставят на територията на Афганистан след 2014 година 9 постоянни военни бази като условие за подписването на двустранно споразумение за сигурност, заяви в четвъртък в Кабулския университет президентът на страната Хамид Карзай.

САЩ иска да остави постоянни военни бази в провинциите, където сега са разположени големите военни бази на НАТО, включително и военните летища.

 
Кметът на Ямбол Георги Славов откри първия в страната общински специализиран Музей на бойната слава
09.05.2013, 14:37

Кметът Георги Славов откри първия в страната общински специализиран Музей на бойната слава в Ямбол, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”-Сливен. При откриването на музея кметът заяви, че е изключително развълнуван. Той каза, че този музей дава на жителите на Ямбол такова самочувствие, което те трябва да имат. Георги Славов добави, че искрено се радва, че Ямбол, който векове назад е неразривно свързан с армията, ще има възможността и оттук натам през годините да се радва на тази придобивка. Три години цялата общинска администрация е работила активно, за да отвори този музей. Георги Славов заяви, че това е само първият етап от този проект и има още път, който трябва да се извърви. Това е първият в страната общински музей на бойната слава. Кметът на Ямбол връчи искане на министъра на отбраната Тодор Тагарев, за допълнителни образци на въоръжение с отпаднала необходимост, които ще обогатят музея в града. Музеят се намира на територията на бившите пионерски казарми върху терен от 9 дка, предоставен от Министерството на отбраната. Една от атракциите на музея е уникалната немска бронетанкова техника, която е била на въоръжение в Българската армия през Втората световна война и след нея. Сред експонатите са няколко реставрирани танка Panzer IV. Уникалното щурмово оръдие „Ягдпанцер” е едно от шестте запазени в света. Освен тежки машини, музеят ще представи и леко и тежко стрелково оръжие. Сред първите експонати е карабина „Манлихер”, която лично тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов връчи на кмета Георги Славов при официалното предоставяне на терена за бъдещия музей. В две зали ще бъде представена историята и бойния път на ямболските военни подразделения – Трета пионерна дружина, Четвърти конен полк и 29-ти Пехотен Ямболски полк, по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Благодарение на активността на кмета Георги Славов, подкрепата от страна на местната общност и съдействието на Министерството на отбраната, възникналата преди три години идея за Музей на бойната слава в Ямбол вече е реалност. Заедно с изграждането на музея, бе възстановен и Порталът – паметник на 29-ти Ямболски пехотен полк във вида, в който е красял входа на казармите в продължение на десетилетия. Порталът – паметник, който вече е част от Музея на бойната слава, е на оригиналното си място, като при възстановяването му бяха поставени и паметните плочи с имената на загиналите във войните.

http://www.focus-news.net/

 
Трима генерали от ВВС на Йемен са убити от Ал Кайда
09.05.2013, 09:06

Вчера сутринта, на път за военновъздушната база Ал Анад, трима генерали от ВВС на Йемен са застреляли от въоръжени мотористи, свързани по всяка вероятност с Ал Кайда. Според съобщението на МО загиналите висши офицери са „едни от най-квалифицираните пилоти” – това са генералите Mohsen Al Meqdad, Nasser Al Ban и Talal Shehab.

Военновъздушната база Ал Анад е разположена в южната част на страната и там американски военни са обучавали йеменски военнослужещи за борба с тероризма. Базата е използвана също и от американски БЛА за нанасяне на удари по ръководители на Ал Кайда в Арабския полуостров. В борбата срещу ислямистите участват и части от армията, ВВС и полицията на Йемен, които също стават цели на терористични атаки. В периода на най-ожесточените сражения през юни 2012 Ал Кайда публикува в интернет списък на йеменските летци, участващи в операции срещу организацията и ги обяви за цели при следващите атентати.

http://www.pan.bg/

 
Бизнесът протестира срещу непрозрачните военни поръчки
09.05.2013, 08:54

В момент, в който служебното правителство и президентът Росен Плевнелиев се разбързаха да купуват изтребители, бизнесът поиска повече прозрачност при инвестициите в сектора за сигурност. Българската стопанска камара (БСК) е изпратила писмо до държавния глава, в което настоява за публичност на обществените поръчки и свързаните с тях офсетни споразумения. Според БСК у нас има тревожна тенденция за ниска възвръщаемост на инвестициите в отбраната и сигурността. "Ако средно за страните от ЕС за всяко инвестирано евро възвръщаемостта е 6-7 евро, то за България тя е в пъти по-ниска", категорични са предприемачите.

В писмото до държавния глава от БСК настояват за извършване на оценка на ефективността на направените разходи в последните години не само върху сигурността на страната, но и върху икономическия растеж и по-специално върху технологичния трансфер към местни предприятия, инвестициите в тях, обучението на кадрите и преноса на ноу-хау, повишаване на тяхната конкурентоспособност и експортни възможности. До този момент ефектът върху промишлеността от изразходваните стотици милиони евро за нови хеликоптери и самолети е нулев. На практика няма завършено нито едно офсетно споразумение, което да е довело до разкриване на нови работни места.

/В. Сега/

 
10 наши компании показват военна продукция в Истанбул
09.05.2013, 08:47

Десет български компании представят продукцията си Международно изложение за отбранителна индустрия IDEF 2013 (7-10 май) в Истанбул. Тазгодишното изложение е 11-о поред, то е сред петте най-големи в света. България участва за 6-и път. В десетте салона на конгресния център "Тюяп" с обща площ 35 хиляди квадратни метра представят своята продукция над 800 компании от 49 страни.

На българския щанд се представят фирми като "Арсенал", "Черно море", "Кинтекс". Предлага се целият спектър на българската продукция като се започне от малокалибрени оръжия, муниции, интелигентни средства за защита и много други. Според Стефан Воденичаров, съпредседател на сдружение "Българска отбранителна индустрия", участието на България на това изложение е много важно.

 
Агенцията по противоракетна отбрана на САЩ може да предостави на Русия разсекретени данни
09.05.2013, 07:48

В Агенцията по противоракетна отбрана на САЩ е била обсъждана възможността да се разсекретят някои данни за системите й, за да бъдат развеяни съмненията на Русия. Това съобщи директора на агенцията вицеадмирала Джеймс Сиринг.

На изслушване Сиринг каза, че е обсъждал подобна възможност с ръководството на Министерство на отбраната на САЩ. Сред данните, които може да бъдат разсекретени, той посочва в частност скоростта на прихващащите ракети.

Подобна стъпка може да разсее някои опасения на Русия, че американските планове за разгръщане на системи за противоракетна отбрана в Европа имат за цел сдържане на руския ядрен потенциал, предаде РИА Новости. – Още за ПРО

 
Бразилска самба и руски “Панцир”
09.05.2013, 07:33

В най-големият град на Бразилия – Рио де Жанейро от 9 до 12 април се проведе Международното изложение на авиационни и отбранителни системи LAAD-2013. В него взеха участие над 700 компании от повече от 60 страни, в това число няколко десетки отбранителни фирми от Русия. Те представиха на преценката на специалистите повече от 200 образци на руски въоръжения и бойна техника.

Ростех, «Росотбранекспорт», Концернът за ПВО «Алмаз-Антей», «Вертолети «Росии», Обединенната авиостроителна компания, «Отбранителни системи», Тулското КБ по машиностроене, Коломенското КБ по приборостроене, «Базалт» и други руски предприятия от отбранителната промишленост доставиха в Латинска Америка образци и рекламни материали за вертолетна техника, зенитни ракетни комплекси, стрелково въоръжение, бронирани машини, надводни кораби и подводници............Прочети още

 
„Самарски кръст” за председателите на военно-патриотичните съюзи
09.05.2013, 07:30

Ордени „Самарски кръст” получиха тази вечер председателите на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов, на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев и на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ к.д.п. Атанас Илев.

Отличията бяха връчени от председателя на Федерацията на приятелите на Русия и ОНД проф. Захари Захариев и от председателя на движение „Русофили” Николай Малинов. Поводът бе честването в ЦВК с голям концерт на Деня на победата, организирано от правителството на Москва, Дом на Москва в София и Департамента за външноикономически и международни връзки ва гр. Москва. Аргументите – приносът на председателите на съюзите за запазване и развитие на воинските традиции.

Отличието "Самарски кръст" е съвсем ново. То беше учредено от Национален инициативен комитет за честване на 135-годишнината от Освобождението от турско робство. Това е официална обществена награда, която се връчва от комитета на руски и български граждани за значителен принос в развитието на отношенията между Русия и България.

Възпоменателният знак "Самарски кръст" е във формата на равнораменен кръст със заоблени краища. От лицевата страна е изобразена св. Богородица. От обратната страна на кръста са изписани с релефни цифри годините 1878 и 2013.

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
Афганистан: „сезонът на войната” е открит
09.05.2013, 07:16

По проходите на Хиндукуш снегът се стопил и на 28 април талибите обявили за начало на поредното пролетно настъпление против войските на коалицията и афганистанските сили за сигурност. Те нарекли това настъпление „Халид бин Валид”.

Впрочем, наименованието няма никакво значение. За Афганистан въоръжените пролетни действия на пуштунските племена са хилядолетна традиция. Всеки път към края на зимата без изключение, кралете и президентите на Афганистан събирали пари и армия. Когато тези средства за премахване на „пролетното изостряне” на планинските племена не били достатъчни, властта се сменяла. За сега никой ни може да отмени петия годишен сезон – „сезонът на войната”, дори масираната чуждестранна военна намеса.

Дали тази година талибите ще предложат нещо ново? Официалният представител на министерството на отбраната на Афганистан генерал Мохамад Захир Азими предсказва голям мащаб и ожесточение на сблъсъците:

   - За това виждам две причини. Първата, „Талибан” събрал повече бойци, а и ние разполагаме с достатъчно много войници. Втората – вместо намаляването на участието в активните бойни действия на американския контингент, с талибите ще се сражават наши войници.

Неговите предсказания вече се сбъдват. На 2 май представител на МВР на Афганистан заявил, че само „през последните 24 часа афганистанската полиция с подкрепата на армията и войските на НАТО унищожила 59 талиби”. В провинциите Кандагар и Гилменд били ликвидирани двама видни функционера на талибите, а на 3 май по време на специална операция в провинция Баглан в бой бил убит полеви командир, действащ в координация и с талибите, и с Ислямското движение на Узбекистан. В отговор на изпреварващите удари по цялата страна от страна на правителствените войски и загубите на стотици души, талибите активизират „минната война”, а в северната част на страната отвличат десетки полицаи от блок-постовете. Те търсят начини за борба дори със силите на специалните операции на западните армии. Така например, на 5 май по време на проверка на резултатите от бомбен щурмови удар в провинция Баглан, в засада попаднала и встъпила в бой с талибите групата на специалните сили на бундесвера KSK. Бил убит военнослужещ от групата – за първи път от 12 години пребиваване в Афганистан на това елитно подразделение.

За сега загубите на войските на коалицията са значително по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Но с началото на „сезона на войната” те постоянно растат. Само от началото на април броят на убитите се увеличил до 23 души, а от началото на годината – до 50 души. Повече от 30 загинали са войници от военния контингент на САЩ. Основната причина за загубите сред окупационните войски остава взривяването на саморъчни устройства. Партизаните изглежда са намерили средство за борба с най-новите образци бронирана техника. То се оказало просто и ефективно. Против предишните неуязвими тежки бронетранспортьори с технологична противоминна защита, те започнали да използват много по-мощни заряди за взривяване. Така например, в резултат от такъв взрив в края на април на шосе северно от столицата на провинция Гилменд – град Лашкаргах, загинали четирима английски войника и девет афганистанци, ранени били шест души.

Англия беше потресена: за първи път хора загинали в 15-тонен бронетранспортьор Mastiff, който до сега се смятал за неуязвим за мини. И това не се оказало случайност. На 2 май, само четири дни след този случай, станало произшествие в Майванд, в провинция Кандагар, където Mastiff отново попаднал на мина. Загинали петима войници, вече американски, и преводачът. Английското правителство заявило, че ще изяснява въпроса с техниката, но изглежда се появил още един проблем. При априлското взривяване на бомба, най-вероятно тя била поставена още при строителството на шосето и изчаквала своя срок. Не е известно, колко такива изненади очакват западната бронирана техника при изтеглянето на войските.

А през тази година мирно население загива повече. Директорът на отдела по човешките права на мисията на ООН в Афганистан Жоржет Ганьон е заявила, че през първите четири месеца на 2013 година, в сравнение със същия период на миналата година, с 18% се увеличил броят на ранените и убитите сред мирното население. Тази година вече загинали 682 граждански лица, в сравнение с 550 в 2012 година. За сега данните за април са предварителни и най-вероятно цифрите ще се увеличат. - Още за Афганистан

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
9 май: Хора бдете!
09.05.2013, 07:10

Има един  ден  в историята на човечеството, който прогресивните   хора от всички краища на  планетата свято тачат. Този ден се превърна в символ на мира, в символ на надеждата за свят без войни и насилие.

Деветият ден  на месец май. На тази дата през 1945 година, хитлеристка Германия капитулира, а аленото знаме на Победата, забито от  съветските сержанти Егоров и Кантария върху опожарения купол на Райхстага заплющя на воля в барутното  берлинско небе като символ на справедливото възмездие за изстъпленията на  арийските варвари.

По опустошените пътища на войната тръгнаха дългите колони  на освободените концлагеристи, по разкъртените площади на следвоенна Европа хората се прегръщаха като братя, танцуваха край обгорените танкове и се заричаха никога вече да не допуснат зловещият призрак на смъртта да  шества по света. А  камбаните  биеха до полуда, тържествено и припряно. Кукурякът промуши  глава  през пробитата хитлеристка каска и дръзко поздрави синевата. Отприщи се човешката радост и заля цялата  земя.

А игривата хармоника разказваше за  подвизите на героите, оставили белите си кости по бойните полета  край  Москва и Сталинград,  Курск  и Днепър.                                                                                    

Разказваше за дългите 1416 дни и нощи на  войната, изпълнени с отчаяние  и безумна храброст, с надежда и велика саможертва.

Разказваше за безсмъртния гарнизон на Брестката крепост, посрещнал първи врага и загинал, сражавайки се в пълно обкръжение.                                                                                              

Разказваше  за 28-те панфиловци, които начело със своя командир старши лейтенант Василий Клочков задържат с ръчни гранати  немските танкове на подстъпите на Москва. Думите им: ”Голяма е Русия, но няма къде да отстъпим. Зад нас е Москва, а зад Москва свършва Родината!” – се превърнали в девиз за защитниците  на белокаменна Москва.                                                                

Разказваше хармониката за онзи  легендарен парад в Москва на  7 ноември 1941-а, когато направо от площада частите  на Червената армия се хвърлили  в яростна атака и изтласкали  фашистите  на запад.

Разказваше хармониката за онзи страшен документ, събрал в себе си  мъката на едно дете -дневника на Таня Савичева, която описа  лаконично и трогателно  с разкривения си детски почерк смъртта на своите близки и собствената си гибел.

Разказваше хармониката за подвига на Зоя Космодемянская и младогвардейците на Олег Кошевой, разказваше за железния генерал Карбишев, превърнат в буца лед от хитлеристките палачи,  разказваше легенда за “ истинския човек”, летеца  Алексей Мересев, който громял врага, с дървени протези, разказваше  хармониката за обикновения   съветски гвардеец Александър Матросов, запушил с тялото си  амбразурата  на немския бункер, разказваше за  саможертвата на “Сталинградския Данко”- Михаил Паникака  и дома на сержант Павлов.... .

Разказваше хармониката и игривите й звуци се сливаха с плача на българския кавал, който разказваше  легенди за отрязаните партизански глави, за запалените  къщи и хорото на майките в черно.... .                                                                                        

Плачеше кавалът и зовеше  шепата живи бойци да стоят до смърт в окопите край Драва и рамо до рамо със съветските бойци да  се сражават с врага.

Разказваше хармониката, как в опожарения и разрушен от бомбите,  Берлин съветските воини наливаха борш от фронтовите кухни в алуминиевите канчета  на гладните  германски деца.                                   

Разказваше хармониката,  как години наред след войната, руската майка чака, да се завърнат нейните, безследно изчезналите деца, да отворят вратата и да кажат: ”Мамо, аз се върнах у дома!”...

....Такива се уроците на историята, които  никога не трябва да се забравят от бъдните поколения. Днес ние се стряскаме само от моторния рев на комбайните, тръгнали на жетва, а в очите ни сутрин свети единствено  пожарът на утринната заря.

Затова никога не забравяйте предсмъртния вик на Юлиус Фучик:” Хора, бдете!”                                                                              

Вслушайте се в отсечените  стъпки на почетният караул  край  Паметника на незнайния воин.              

Вслушайте се в плача на мъртвите Хатински камбани  и никога не забравяйте този ден! .........Още за парада на Победата

http://www.otbrana.com/, подполковник от резерва Петър Ненков

 

 
Турско оръжие за Азербайджан
08.05.2013, 22:29

Турция и Азербайджан подписаха два договора за сътрудничество в сферата на отбранителната индустрия.

Председателят на дирекцията за националната отбранителна индустрия на Азербайджан Явер Джемалов, намиращ се в Турция по повод 11-то Международно изложение на отбранителната индустрия (İDEF), и съветникът по въпросите на отбранителната индустрия на Турция Мурат Баяр подписаха договори за продажба на Азербайджан на автоматично оръжие, миномети и бронирани автомобили. В съответствие с договорите, фирмата Макине Кимия Ендустри поема производството на картечни пистолети MP 5-K, фирмата Рокетсан поема производството на 107 и 122 реактивни системи за залпов огън, а фирмата Отокар поема изпълнението на заявка за бронирани разузнавателно-дозорни машини Кобра.

Министърът на отбраната на Турция Идсмет Йълмаз подчерта че Турция и Азербайджан са две държави с един народ и че подписаните споразумения ще придаде тласък на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната.

Министърът на отбраната на Азербайджан Сефер Абийев от своя страна каза че подписаните договори са стъпка към установяването на още по-близки отношения.

 
Ръководството на ВВС на САЩ отстрани от длъжност 17 офицери, отговарящи за контрола на междуконтиненталните ядрени ракети
08.05.2013, 21:09

Ръководството на американските военновъздушни сили отстрани от длъжност 17 офицери, отговарящи за контрола на междуконтиненталните ядрени ракети, съобщава АФП.

„Въпреки, че понякога отделни офицери са отстранявани от възможността са контролират и изстрелват ракети, подобно действие на отстраняване на такъв голям брой офицери е безпрецедентен”, заяви говорителят на американската армия, подполковник Джон Дориън.

Причината за отстраняването на длъжност е провал на тест за удостоверяване на правоспособност за управление на ракетната установка.

„В ядрената сфера ръководството трябва да е перфектно”, допълва подполковник Джон Дориън.

http://www.focus-news.net/

 
Американският самолетоносач Nimitz се насочва към Персийския залив
08.05.2013, 20:36

USS Ronald Reagan CVN 76Американска авионосна ударна група начело с атомния самолетоносач Nimitz е навлязла в зоната на отговорност на Седми оперативен американски флот в западната част на Тихи океан.

В нейния състав влизат още ракетният крайцер Princeton, а също ескадрените миноносци Stockdale, Higgins и William Lawrence, които се насочиха към Близкия изток още през януари и сега се намират в акваторията на Персийския залив.

Групата на Nimitz ще носи бойно дежурство в района на Персийския залив заедно с намиращата се сега в северната част на Арабско море авиационна ударна група водена от самолетоносача Eisenhower.

 
Райков да забрави за изтребителите
08.05.2013, 20:28

Точно доставката на изтребители за Българската армия не е работа на служебното правителство. Някой се опита да вкара тази тема в дневния ред преди парламентарните избори, използвайки тържествата на 6 май.

Ако въпросът беше толкова належащ, а процедурата – в напреднала фаза, защо президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Пленлевиев дори не го спомена в словото си на военния парад, а “хвърли бомбата” в отговор на гонещите го по площада журналисти. Нямаше как на следващия ден премиерът Марин Райков да не се включи в това говорене, макар че му е ясно докъде стигат възможностите на неговото правителство.

“Бомбата”, която хвърли президентът, е, че предварителната фаза по обновяването на бойния ни авиационен парк е към края си и до три месеца нещата ще бъдат съвсем изчистени. Дори определи бройката на самолетите – 9-10. Разчетите на военните, съобразени с парите, които биха дали политиците, бяха малко по-различни. Държавният глава отпуска още един самолет, което не е чак толкова лошо, ако не е казано заради самия отговор.

Има една вероятност прогнозата на върховния главнокомандващ да се сбъдне. Бойко Борисов отново трябва да състави правителство, Аню Ангелов да е министър на отбраната и нещата да продължат от 1 март насам с чувството, че нищо не е станало през последните два месеца. И това, едва ли ще се случи, защото, който и да е на власт няма веднага да се захване с тази сделка. Още повече, че според Закона за отбраната и Въоръжените сили, решението ще бъде резултат от гласуване в парламента, който днес го няма и не е сигурно кой и как ще бъде представен в него след 12 май.

Амбицията на служебното правителство да се включи в иначе забравения от години процес на модернизиране на бойните ни възможности заслужава аплодисменти. Само че изявленията на неговите представители трябва да бъдат по-точни. Какво означават думите на финансовия министър Калин Христов: „До края на месеца ще се дефинират условията, на които трябва да отговарят самолетите, предназначени за Българската армия, след това ще започне процедурата за подаване на юридически необвързващи оферти от производителите.” Излиза, че това, което правиха досега военните експерти не удовлетворява. Нали точно те дефинираха тези условия, на които трябва да отговарят самолетите.

Аню Ангелов, вече като министър на отбраната в оставка, заяви: “Военната експертиза свърши блестящо работата си, проведохме и последните консултации и преговори за трите варианта, които бяха избрани като най- перспективни и възможни. Те имат своето крайно решение и то ще бъде предоставено на новото правителство, за да се реши този проблем, който е бил замитан под масата в продължение на много, много години.” Неговите думи бяха предхождани от уговорката, че това не е работа на служебното правителство.

Необяснимо е как така премиерът Райков реши, че през следващите три месеца ще поиска оферти от производители. (В интерес на истината направи забележката, че те няма да бъдат правно ангажирани.) Още по необяснимо е продължението на неговата теза: „Това е една много добра първа стъпка, която ще ни позволи постепенно да анализираме възможностите през годините, които ще имаме във финансово отношение, да видим как да заложим и какви средства в бъдеще”. Така служебният премиер хвърли в шок всички, които от години следят процеса. Разбираме, че първата стъпка предстои, макар че поне три правителства се занимават с проучването на пазара и условията, на които трябва да отговарят новите изтребители. Второ – служебното правителство ще подреди плащанията в годините?

Въпросителните могат да бъдат повече и след думите на Марин Райков, че решението се финализира в Министерския съвет. Законът казва друго и без решение на Народното събрание има само един начин да се снабдим с тези 8, 9 или 10, в зависимост от желанията на отделните представители на властта, самолета. Той е някой да ни направи подарък. В днешно време обаче това не се случва. Тези години останаха далеч назад.

След подсещащите въпроси на журналистите Марин Райков все пак призна, че се изпълнява визията на предишното правителство. Остава обаче съмнението, че за кой ли път се тръгва от началото. Не бива да забравяме, че в Министерството на отбраната има 15 предложения от 9 държави, между които Германия, САЩ, Италия, Швеция, Израел и Португалия.

Досегашната ориентация бе за сума в рамките на 400 млн. долара за 8 самолета. По време на изтеклия период на информационно проучване се разбра, че единствено Сааб предлага нови самолети. Шведската компания е готова да ни продаде от своите „Грипен”-и. Коментарите за самолети втора ръка се въртят около американските Ф-16 и европейските „Еврофайтър”.

Според специалисти от ВВС в ценовите предложения на “Грипен” и “Еврофайтър” са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване. Пакетът на Ф-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържал и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение “въздух-въздух” и “въздух-повърхност”, контейнери и нашлемни системи за целеуказване, системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет била чувствително по-ниска от другите предложения.

Засега като че ли везните клонят към португалските Ф-16 МЛУ. Те били с ресурс от 8000 часа без ограничения по години, а до момента са налетели 3500 часа. Това означавало, че можем да ги ползваме поне 25 г.

Всички тези разсъждения обаче са за новите управляващи. Опитът преди изборите приказките за изтребителите, колкото и шумни да са, да заглушат темата за подслушването не е много удачен. Още повече, че новите самолети не са в приоритетите на служебното правителство. Включително и на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който е наясно как стоят нещата и не случайно не се включва в това говорене.

http://argumenti-bg.com/, Спирдон Спирдонов

 
Най-новата американска атомна подводница „Minnesota” SSN-783 успешно завърши първите ходови изпитания
08.05.2013, 17:58

Най-новата атомна подводница (AП) с торпедно-ракетно въоръжение SSN-783 "Minnesota " (10-та АП тип "Вирджиния") успешно завърши първите ходови изпитания. Субмарината е построена в корабостроителницата Huntington Ingalls Industries, HII, където нейното строителство продължи почти 5 години, започвайки от февруари 2008 година.

По време на ходовите изпитания АП за първи път е извършила потапяне и е развила високи скорости както в надводно, така и в подводно положение. В процеса на изпитанията са се извършвали проверки на всички бордови системи и агрегати на подводницата.

„Minnesota” ще премине през още два изпитателни етапа в открито море, като на единият от тях на нейния борд ще бъдат представители на комисията за инспектиране и приемане на корабите на ВМС на САЩ INSURV (Board of Inspection and Survey). Предаването на подводницата на американските ВМС се очаква да стане до края на този месец, което е с 11 месеца преди срока, указан в контракта.

Водоизместимостта на АП „Minnesota”, която се явява последната подводница тип "Вирджиния" от вариант "блок II" (Block II), е около 7800 тона. Общо американските военни моряци трябва да получат 30 такива субмарини. Стойността на серийната подводница се оценява на 2 милиарда долара. – Още за АП „Вирджиния”

 
Обновяване на военните доктрини: икономика и география
08.05.2013, 16:22

Почти едновременно появилите се „Бели книги” по националната отбрана на Франция и Австралия, въпреки голямото разстояние, което ги разделя, имат много общи неща. Двете страни готвят въоръжените си сили главно за експедиционни операции и съсредоточават вниманието си на събитията в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР).

Нестабилното състояние на световната икономика намерило отражение в документите на двете страни. Във френската „Бяла книга” сред заплахите се посочва и влиянието на световната икономическа криза, способна да подкопае финансовата и политическата устойчивост на западния свят. Едновременно с това се отбелязва икономическият ръст на редица развиващи се страни, преди всичко Бразилия, Индия и Китай, като фактор, способен да засили тяхното политическо влияние. Австралийският документ също посочва кризата сред най-важните фактори, определящи стратегическото планиране.

На този фон ръстът на икономическата активност в Азия и съпътстващия го ръст на политическа активност не можеше да не предизвика съответните промени във военното планиране. Политическите противоречия и възможните конфликти в АТР се признават като дестабилизиращи фактори от двете страни.

В двата документа Русия се споменава като важен играч. Френската „Бяла книга” подчертава ръста на военните разходи на Русия. Като резултат от това – ръст на възможностите на въоръжените сили на Русия с едновременна констатация на противоречията по редица въпроси на международната сигурност, енергийната безопасност и т.н. При това се отбелязва като положителен фактор сътрудничеството с Русия по редица въпроси, включително афганистанския транзит, операцията в Мали, военно-техническото сътрудничество на Русия и Франция. Документът определя отношенията на Русия и НАТО общо като „неустойчиво равновесие” и изразява надежда, че то ще се запази. Отбелязва се също така необходимостта от сътрудничество с Русия за осигуряване на безопасността в Европа.

Документът отбелязва също и факта, че икономическото положение на Русия продължава да остава неустойчиво, а зависимостта от износа на въглеводороди може да окаже отрицателно влияние на реализирането на военните програми на Москва.

Влиянието на Русия се отбелязва и в още един аспект – съкращаването на военните разходи на НАТО усложнява обстановката в оръжейната индустрия, а също изостря конкуренцията на световния пазар за оръжия, където расте активността на редица страни, включително САЩ и Русия.

Значението на Русия като износител на оръжия и енергийни носители отбелязва и австралийският документ, като при това, за разлика от френските автори, австралийските отбелязват растящия икономически потенциал на Русия като възможен фактор на влияние.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
НАТО: Военна намеса в Сирия е недопустима без мандат на ООН
08.05.2013, 16:17

Каквато и да било военна намеса в Сирия би била недопустима без мандат на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, като думите му бяха подкрепени от премиера на Норвегия Йенс Столтенберг, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на Расмусен обстановката в Сирия е изключително тежка и има риск от разпространение на конфликта в региона и от използването на химическо оръжие.

„Членовете на Съвета за сигурност на ООН трябва да покажат ясно на Дамаск, че е настъпило време за промени и че исканията на народа трябва да бъдат изпълнявани”, каза генералният секретар на НАТО. В същото време Расмусен подчерта, че ролята на НАТО в сирийския конфликт е единствено да се грижи за сигурността на граничещата със Сирия Турция.

http://www.focus-news.net/

 
Полша ще сглобява хеликоптери на Eurocopter и двигатели Turbomeca
08.05.2013, 16:05

ЕС 725 CaracalВсяка от двете фирми, Еurocopter и Turbomeca, ще инсталират една монтажна линия в Полша с цел да спечелят обществената поръчка на военните за 70 многоцелеви вертолета.

В Полша ще се сглобяват двудвигателните тактически транспортни хеликоптери ЕС 725 Caracal, както и техните газотурбинни двигатели Makila 2. Двамата производители се асоцират с полското предприятие Wojskove Zaklady Lotnicze 1 (WZL 1), за да предложат пълно решение включващо монтажа, прегледите и ремонта на в Полша.

“Световният номер 1 в производството на хеликоптери, Eurocopter предлага на Полша решение най-добре адаптирано към изискванията на оперативните мисии. ЕС 725 вече е демонстрирал своята надеждност и ефективност в много театри на бойни действия”, заявява Оливие Ламбер, първи вицепрезидент на Eurocopter, който се занимава с продажбите и отношенията с клиентите. “Ние сме в състояние да осигурим едно индустриално участие без аналог, което ще се присъедини към успехите постигнати при производството и експорта по цял свят. Това сътрудничество отново илюстрира експанзията на европейската отбранителна индустрия. “

За Максим Фарибо, директор на продажбите на газотурбинни двигатели за вертолети в Turbomeca, “стратегията на партньорство провеждана от нашата компания се базира на двигателя Makila, който неведнъж се доказва в трудни условия и на опита, натрупан в рамките на тясното сътрудничество. Широкомащабното участие на WZL в производството и поддръжката на двигатели в дейностите MRO ще доведе до едно дългосрочно сътрудничество с използване на най-модерни технологии, споделяне на опит и техническа експертиза. Напълно вярваме в успеха на това сътрудничество.”

Ако консорциумът Eurocopter/Turbomeca/WZL 1 спечели тази обществена поръчка той ще може да участва и в други договори за експорт.

/Максим ГЕНОВ, сп.КРИЛЕ/

 
Повече от 20 000 полицаи и военнослужещи ще обезпечават реда в Москва по време на честването на Деня на победата
08.05.2013, 11:40

Повече от 20 000 полицаи и военнослужещи ще обезпечават реда в Москва по време на честванията за Деня на победата, съобщават от столичното управление на министерството на вътрешните работи на Русия, предаде РИА Новости.

На 9 май на Червения площад ще се проведе парад в чест на 68-мата годишнина от победата във Великата Отечествена война. По-късно в Кремъл е планиран тържествен прием с ветерани от войната и ръководители на водещи ветерански организации. Планирани са празнични програми от 12.00 до 22.00 часа местно време.

„На 9 май безопасността на московчаните и гостите на града ще се обезпечава от около 20 000 полицаи и военнослужещи от вътрешни войски. Непосредствено по време на провеждане на военния парад на Червения площад ще бъде задействан взвод от около 2000 души”, гласи изявлението на полицията в Москва.

http://www.focus-news.net/

 
Русия и Беларус засилват сътрудничеството си в областта на сигурността
08.05.2013, 10:08

За Русия Беларус е ключов партньор във военната сфера и в областта на сигурността. Тя е разположена между твърдо ориентираната на Запад Полша и Балтийските страни  – Естония, Латвия и Литва. Москва възприема Беларус като ключова буферна държава и отдавна я използва като преден пост за своята военна мощ. Беларус е един от най-надеждните участници в руския военен блок — Организацията на Договора за колективна сигурност. Между нея и Русия, също така, съществуват редица двустранни споразумения в областта на сигурността – те имат обща система за противовъздушна отбрана и често провеждат съвместни военни учения и тренировки.

Плановете за разполагане в Беларус на зенитно-ракетни системи и изтребители и особено преговорите за създаване на руска военна база издигат това сътрудничество на ново ниво. Вероятно това е свързано с ръста на отбранителното сътрудничество между другите страни от региона, особено между северните и балтийските държави. Именно тези разположени в близост до Русия страни, всички от които – (с изключение на Швеция и Финландия) са членки на НАТО, представляват за Москва главното западно предизвикателство в сферата на сигурността. В последно време те засилват мащабите и интензивността на своето военно сътрудничество. През ноември Полша и балтийските страни ще проведат военни учения Steadfast Jazz, в които ще участват 5 000 военнослужещи от НАТО.

Ръстът на ангажираност на Швеция и Финландия в регионалното отбранително сътрудничество – и по-точно тяхното декларирано участие от началото на 2014 година в патрулирането на въздушното пространство на Исландия, а също и създаването на регионалната организация за сигурност Северно отбранително сътрудничество (Nordic Defense Cooperation), – принуждава Русия да се тревожи още по-силно.

Това хвърля светлина върху редица стъпки, които Москва предприема напоследък в региона. Русия обяви, че през 2013 година тя ще проведе съвместно с Беларус военни учения «Запад». През 2009 година, когато бяха проведени за последен път, те моделираха удар по Полша и Прибалтика. Русия, също така, започна по-активно да провежда учения на военновъздушните сили. Наскоро тя организира полети в близост до границите на шведското въздушно пространство, принуждавайки базираните в Литва – (като в страна от НАТО) датски изтребители да проследяват руските самолети, понеже според слуховете шведите са се оказали неподготвени за появата на руснаците. Министърът на външните работи на Швеция Карл Билдт (Carl Bildt) заяви, че неговата страна няма да иска от руското правителство обяснение, но шведският министър на отбраната Карин Енстрем (Karin Enstrom) отбеляза, че руските учения «започнаха да се провеждат по-често» и че Швеция ги следи много внимателно.

Русия, също така, се тревожи и от агресивните предизвикателства срещу господството на Москва в енергийната сфера, инициирани от балтийският регион. Полша и Литва строят терминали за внос на втечнен природен газ и водят съдебни дела с Газпром за цените и монополизацията на пазара. И въпреки, че по енергийните въпроси Русия води с тези страни преговори и демонстрира определени намеци за прагматизъм, Москва едва ли ще бъде чак толкова сговорчива, когато стане дума за ръст на сътрудничеството и съвместни действия в сферата на сигурността.

Страните от Севера и Прибалтика също подкрепят белоруската опозиция, обявяваща се срещу Лукашенко. През 2012 година една от шведските правозащитни организации организира хвърлянето от самолет на плюшени мечета, за да привлече вниманието към нарушенията на правата на човека в Беларус и да подкопае властта на Лукашенко. Тази акция подчерта слабостта на белоруската противовъздушна отбрана и вероятно подтикна Минск да направи опити да получи нови зенитно-ракетни системи и руски самолети. В допълнение към това, през декември 2012 година Беларус извади от въоръжение останалите й изтребители Су-27, поради недостиг  на средства за тяхното обслужване. По-рано тя постъпи по същия начин със самолетите Су-24. Това допълнително понижи и без това невисоката способност на Беларус да защитава своето въздушно пространство и даде на Москва допълнителен стимул да усили белоруската система за ПВО.

Следователно, отбранителното споразумение между Москва и Минск е само поредното звено в една дълга верига от вероятно взаимообвързаните мерки, които предприемат от една страна държавите от Севера и Прибалтика, а от друга — Русия и Беларус. Но ако Русия действително разположи в Беларус авиобаза с изтребители, то това ще изведе регионалното съперничество в областта на сигурността на ново ниво. На северните и прибалтийските страни ще им се наложи да измислят подходящ отговор, което няма да е лесно. Повечето от страните в региона – (с изключение на Полша) сега съкращават своите бюджети за отбрана поради европейската финансова криза. Освен това, регионалното сътрудничество в областта на сигурността продължава да се осъществява в рамките на структурите на НАТО и Европейския Съюз. Не трябва да забравяме, че нарастването на активността на тези страни може да направи Русия още по агресивна.

По този начин, последните изявления на Русия вероятно имаха за цел да подчертаят, че тя оценява растящото сътрудничество в областта на сигурността между страните от Севера и Прибалтика като сериозна заплаха и е готова да предприеме решителни стъпки, за да се противопостави на тази заплаха.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Европейската сигурност и контрола над въоръженията
08.05.2013, 10:03

Проблемът с контрола над въоръженията в Европа не е нов. В периода  на студената война съществуваше определено разделение на труда. Въпросите по ядреното разоръжаване се отнасяха предимно към сферата на съветско-американските отношения, докато контролът над обикновените въоръжения се смяташе за отговорност на цяла Европа. В това имаше определен смисъл, защото силите с общо предназначение на НАТО и Варшавския договор бяха изправени едни срещу други на европейския театър на военни действия. Европейският ТВД потенциално можеше да се превърне в място за противоборство на двата военни блока.

В този период беше създадена и адекватна система от взаимосвързани двустранни и многостранни международни споразумения (Договора за ПРО (ДПРО), Договора за съкращаване на ракетите със средна и малка дистанция (ДРСМД), Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (ДСНО), Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и неговата адаптирана версия, Договора за открито небе (ДОН), Виенския документ)...........Прочети още

 
Потънал ветроход, вместо подводница откриха в Балтийско море
08.05.2013, 09:30

Водолази откриха потъналия кораб на Балтийския флот на Руската империя “Лефорт”. Това стана при операция за издирване останките на потънала през годините на Втората световна война подводница.

Ветроходният линеен кораб е потънал през 1857 година и до момента не бе известно мястото, на което лежат останките му.

Корпусът на плавателния съд се е запазил, а на борда на на “Лефорт” са открити и останки на тела на моряци от екипажа, съобщиха руски медии.

„Лефорт” е спуснат на вода през 1835 година. Той имал дължина 58,3 метра, и водоизместване 3500 тона.

При потъването му са загинали всички на борда му – 756 членове на екипажа, 53 жени и 17 деца от техните семейства.

http://www.maritime.bg/

 
Конвертоплани MV-22 Osprey за американските президенти
08.09.2013, 09:17

Първият MV-22 Osprey от ескадрилата HMX-1 Фото: Морска пехота на САЩМорската пехота на САЩ (по традиция тя отговаря за транспортирането на американските президенти с хеликоптер) получи първия от дванадесетте конвертоплана MV-22 Osprey, които ще влязат в състава на ескадрилата HMX-1 (United States Presidential Flight Squadron). HMX-1 е предназначена за осигуряване превозване по въздуха на най-важните лица на САЩ.

Конвертопланът е доставен на 4 май и ще се базира в щаба на Корпуса на морската пехота на САЩ в Квантито, щат Вирджиния. Останалите единадесет MV-22 Osprey ще бъдат предадени до края на 2014 г.

Конвертопланите от HMX-1 ще бъдат боядисани в характерния тъмнозелен цвят и ще заменят остарелите вертолети Boeing Vertol CH-46E Sea Knight от състава на „президентската ескадрила”. На въоръжение в HMX-1 са също и хеликоптерите Sikorsky SH-3 Sea King и Sikorsky SH-60 Seahawk.

Конвертопланите от семейството на V-22 Osprey са разработени от компанията Bell в края на 1980-те години и приети на въоръжение през 2007 г. От 1991 г. до сега е имало седем аварии и катастрофи с тези конвертоплани, при които са загинали 36 човека.

Osprey лети със скорост до 509 км/ч на разстояние до 1627км. Максималното тегло на конвертоплана е 27.4 тона (празен 15 т.).

По данни на Flightglobal MiliCAS към края на 2012 на въоръжение във ВВС и Морската пехота на САЩ са 195 конвертоплана и още 96 поръчани. През 2013 г. МО на САЩ сключва договор за допълнително 21 конвертоплана на обща стойност 1.4 милиарда долара.

http://www.pan.bg/

 
Изпращаме 10 души в Афганистан за изборите на 12 май
08.05.2013, 09:12

Назначени са съставите на секционните избирателни комисии за вота на 12 май извън страната. За Кабул и Кандахар в Афганистан, където нашите миротворци ще дадат своя вот за новото Народно събрание, от България ще заминат две комисии по пет души. Председатели са съответно Димитър Русев и Ненчо Ненчев, става ясно от съобщението на външно министерство. 

По последни данни 80 души са заявили желание да гласуват в секцията в база „Феникс” в Кабул и 250 – в база „Кандахар” в Кандахар. Министерският съвет отпусна на Министерството на отбраната 40 хиляди лева за организиране на изборите за народни представители, които, според запознати, не покривали всички разходи. 

ЦИК реши избирателната секция в гр. Кабул да бъде разкрита в база „Феникс", а избирателната секция в гр.Кандахар - на летище „Кандахар", поради  висока степен на заплаха за живота, здравето и сигурността на българския контингент в тези райони.

http://www.otbrana.com/

 
Американските ВМС намаляват полетите
08.05.2013, 08:53

Многоцелеви изтребител F/А-18 „Хорнет” Бюджетните съкращения в САЩ, известни като “секвестрация”, ще се отразят сериозно върху летателната подготовка на част от летците от палубната авиация на американските ВМС.

В началото на годината командването на ВМС предупреждава, че ще бъде принудено да прекрати полетите на четири от десетте си авиационни крила. Това би довело до рязко намаляване летателните умения на пилотите и в дългосрочен план възстановяването ще е три пъти по-скъпо от спестените средства. Предупреждението е ‘чуто’ от Конгреса и на ВМС са отделени допълнително финансови средства. Това отлага предвиденото спиране на полетите на четирите авиокрила и консервирането на намиращата се в тях скъпоструваща авиационна техника.

Вместо това ще бъдат намалени драстично летателните часове на пилотите, които не носят бойно дежурство, когато самолетоносачите са в базите си за ремонт, заявява вицеадмирал Бранч, отговарящ за ВМС, действащи в Атлантическия океан. Това ще спести по два милиона долара на месец за всяко от четирите авиокрила.

Вместо средния месечен нальот от 25 часа, летците от засегнатите крила ще летят по 11 часа на месец. Повече време ще се отдели за работа в тренажорните комплекси, които са реалистични, „но все пак не е същото като в самолет”, продължава вицеадмиралът.

Възстановяване на пълната летателна подготовка на пилотите, преди отново да застъпят в бойно дежурство и излизане в открито море, ще струва доста в дългосрочна перспектива, но вицеадмиралът не споделя конкретни цифри. В бъдеще не се изключва пълното спиране на полети на четири авиокрила, но това зависи от финансирането и оперативните изисквания.

http://www.pan.bg/

 
Първите серийни Т-50 ще се доставят през 2016 г.
08.05.2013, 08:17

T-50Първите серийни Т-50 (ПАК ФА) ще бъдат доставени на руските ВВС през 2016 г. Това заяви  генерал-лейтенант Виктор Бондарев, командващ ВВС на Русия, цитиран от „Интерфакс”.

Според генерал Бондарев производството на първия сериен самолет ще стартира през 2014 – 2015 г., а през 2016 г. тази машина ще се достави на държавния летателно-изпитателен център в Ахтубинск.

Бондарев също заяви, че четири от прототипите ще бъдат доставени в Ахтубинск за начало на държавните изпитания още през 2013 г. Преди две седмици резидентът на ОАК Михаил Погосян каза, че това ще стане факт през 2014 г.

В момента за изпитанията на Т-50 са задействани четири летящи и два нелетящи прототипа. До края на годината се очаква да полети и още един, пети прототип. – Още за ПАК ФА

http://aeropress-bg.com/

 
Корея поръча FA-50 за $1 млрд.
08.05.2013, 08:12

FA-50 Корейското правителство поръча от местната компания KAI бойни самолети FA-50 на стойност от $1 млрд. Поръчаната бройка не се съобщава, защото по думите на говорител на компанията представлява военна тайна.

Това е втората поръчка за въоръжения вариант на учебно-тренировъчния самолет T-50 Golden Eagle. През януари 2012 г. KAI получи поръчка за 20 машини на стойност $600 млн. Ако единичната цена се запазва, то значи, че новата поръчка за FA-50 възлиза на 30 – 35 машини.

Първите осем серийни FA-50 ще бъдат получени през тази година, а други 12 ще се доставят през 2014 г. Бойните самолети от новата поръчка ще се доставят до 2016 г. Смята се, че Южна Корея ще поръча поне 100 броя FA-50, които да заместят сега използваните над 150 броя леки изтребители F-5.

FA-50 е боен вариант на T-50, който разполага с радар Elta Systems EL/M-2032, възможност за носене на целеоказващ контейнер, вградено 20-mm оръдие, боен товар до 4500 kg, включително управляеми боеприпаси „въздух-въздух” и „въздух-земя”. Другите варианти на еднодвигателната машина са базовия свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Т-50, версията му за демонстрационен пилотаж Т-50В и лековъоръжения учебно-боен ТА-50.

Т-50 е поръчан освен от Южна Корея и от Индонезия (12 Т-50 и четири ТА-50), като се водят и сериозни преговори с Филипините за 12 броя FA-50.

http://aeropress-bg.com/

 
Пентагонът е готов да отговори на всички провокации от страна на Северна Корея
08.05.2013, 07:35

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл потвърди, че страната е готова в рамките на съюза си с Южна Корея да отговори на всички провокации от страна на Северна Корея. Това посочи говорителят на Пентагона Джордж Литъл, цитиран от Интерфакс.

„Чък Хейгъл потвърди, че министерството на отбраната ще продължи да запазва бдителност по отношение на по-нататъшните провокации от страна на Северна Корея а също така подчерта, че целият спектър от средства, предвидени от съюза с Южна Корея, остава в готовност за всякакви непредвидени обстоятелства”, подчерта Литъл пред журналисти, след като Хейгъл се срещна с президента на Южна Корея Пак Гън-хе. Южнокорейският държавен глава се намира на официално посещение във Вашингтон.

http://www.focus-news.net/

 
Тайван изважда от въоръжение F-5 през 2019
08.05.2013, 07:27

Ф-5ВВС на Тайван обмисля всички възможни варианти за компенсиране предвиденото през 2019 г. изваждане от въоръжение на изтребителите F-5, заявява по време на парламентарен контрол министърът на отбраната Kao Hua-chu.

Тайван приема на въоръжение американските F-5 през 1974 г. През 90-те години на миналия век, когато ВВС придобиват нови изтребители като F-16 и Mirage 2000-5, F-5 постепенно се пренасочват за изпълнение на тренировъчни и разузнавателни задачи. Общо са били закупени 66 F-5, от които към момента са останали на въоръжение 32.

http://www.pan.bg/

 
Унгария продава МиГ-29
08.05.2013, 07:22

МиГ-29Министерството на отбраната на Унгария обяви нов търг за продажба на извадените от въоръжение 24 изтребителя МиГ-29, съобщава ежедневника Nеpszabadsаg. Крайният срок за подаване на офертите за 18 МиГ-29Б и 4 МиГ-28УБ и 21 резервни двигатели е 14 юни. Не е обявена първоначална цена, но според вестника, ако този път продажбата е успешна, се очакват да с получат около 9.8 милиарда форинта.

В предишния търг за продажба на осем МиГ-29 бяха подадени осем оферти, но никоя от тях не бе призната за валидна (минималната цена тогава за осемте изтребителя бе определен на 3.46 милиарда форинта). Унгарските ВВС получават 28 МиГ-29 през 1993 г. като част от изплащането на държавния дълг на Русия към Унгария. По-късно те са извадени от въоръжение и заместени от шведските изтребители Gripen.

http://www.pan.bg/

 

 
В Ямбол ще се открие Музеят на бойната слава на 9 май
07.05.2013, 20:40

В Ямбол ще се открие Музеят на бойната слава на 9 май, съобщиха от пресцентъра на общината. Министърът на отбраната Тодор Тагарев и кметът на Ямбол Георги Славов ще открият Музея. Това е първият по рода си общински специализиран музей в страната от този тип. Разположен е на територията на бившите пионерски казарми върху терен от 9 дка, предоставен от министерството на отбраната.

Военното министерство оказа активно съдействие на местната власт за реализиране на идеята за музей на бойната слава, като безвъзмездно на община Ямбол бяха предоставени сграден фонд, бойна техника и оръжейни системи.

Церемонията по откриването ще започне на 9 май от 11.00 ч. пред възстановения портал-паметник на 29-ти Пехотен Ямболски полк. Порталът вече е във вида, в който е красял входа на казармите в продължение на десетилетия. При възстановяването му бяха поставени и паметните плочи с имената на загиналите във войните.

Кметът на Ямбол Георги Славов кани всички родолюбиви граждани на откриването на Музея на бойната слава. След официалната церемония всички ще имат възможността да разгледат уникалните експонати от немска бронетанкова техника и подредената изложба, представяща историята и бойния път на ямболските военни подразделения.

http://www.focus-news.net/

 
Русия на изложението IDEF 2013
07.05.2013, 17:40

Mи-171ШНа Международното изложение за отбранителна промишленост IDEF 2013 в Истанбул от 7 до 10 май Русия демонстрира повече от 200 най-нови образци продукция с военно предназначение.

Според експерти, сензация на изложението е руската бойна машина за огнева подкрепа на танковете (БМПТ), наречена още „Терминатор”. Тя ефикасно защитава от противотанкови средства и има комплекс оръжия за борба с живата сила на противника. По своите качества тази машина няма аналог в света. В Турция се демонстрират и отлични многофункционални хеликоптери, казва официалният представител на компания "Рособоронекспорт" Алексей Венцловски:

   - На щанда на "Рособоронекспорт" са представени разузнавателно-ударният хеликоптер Ка-52, многоцелевият военно-транспортен Ми-171Ш, бойният Ми-28НЕ, транспортно-бойният Ми-35М, леките многоцелеви „Ансат” и Ка-226. Има и други машини, които се търсят на световния пазар.

През последно време в света се засили интересът към зенитно-ракетните системи ПВО-ПРО. Търсят ги редица държави, защото без тях не може да се говори за пълноценна безопасност на страната. Турция е също заинтересована от такава техника. По-специално, тя разглежда възможността от закупуване на руска зенитно-ракетна система с голям радиус на действие „Антей-2500”, която е участник в турския тендер. Ако „Антей” победи, взаимодействието на Русия и Турция в сферата на ПВО и ПРО може да стане още по-тясно, казва Венцловски:

   - В рамките на руско-турската програма за сътрудничество в съвместното създаване на средства за ПВО "Рособоронекспорт" предлага на партньорите уникалната зенитно-ракетна система „Антей-2500”, способна да решава задачи на противоракетната отбрана. В случай на сключване на контракт за закупуване на 3 системи „Антей-2500”, Турция ще получи един модерен и ефикасен руско-турски комплекс за ПВО-ПРО.

Основания за оптимизъм има, защото продукцията на руския концерн „Алмаз-Антей” се ползва с огромен авторитет в света. Още повече, че двете ни страни имат опит за взаимодействие. При това в руско-турското военно-техническо сътрудничество може да се използва моделът за сглобяване на територията на Турция на крайния продукт и по-нататъшния му износ.

Общо в изложението IDEF 2013 участват повече от 500 компании от десетки страни. Сред основните участници, освен Русия, са Великобритания, Германия, Италия, Турция, САЩ и Франция.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Втори китайски самолетоносач
07.05.2013, 17:35

На състоялата се неотдавна церемония в чест на 64-та годишнина от създаването на ВМС на Народно-освободителната армия на Китай, заместник-началникт на щаба на китайския флот контра-адмирал Сун Сюе заявил, че Китай ще има повече от един самолетоносач”.

При това той изразил надежда, че вторият китайски самолетоносач ще бъде по-голям от „Ляонин” (бившият съветски самолетоносач „Варяг”). Най-вероятно, новият самолетоносач ще бъде по-нататъшно развитие на съветския.

За първи път толкова подробно заявление за плановете за по-нататъшно развитие на програмата на КНР се прави непосредствено от представител на командването на китайския флот. Самият факт, че Китай планира да строи нови, по-мощни самолетоносачи е известен отдавна от работите на китайски военни специалисти и от отделни заявления на представители на промишлеността в интервюта в медиите.

От заявлението на Сун Сюе следва, че новият кораб ще бъде по-голям от „Варяг”. Заедно с това, той по-скоро ще бъде по-нататъшно развитие на този съветски кораб и няма да бъде оборудван с апарати за катапултиране и ядрена енергийна установка. Работите по създаването на опитен образец на такава установка за надводни кораби започна едва миналата година. Следователно, за тяхното завършване ще бъдат необходими години.

На кораба ще бъдат монтирани средства за защита, изпитани на самолетоносача „Ляонин”, в частност, зенитни ракетни комплекси FL-3000 и зенитни артилерийски системи от типа 1130. Системите за управление и радиоелектронното оръжие, най-вероятно ще претърпят сериозни промени по опита от експлоатация на „Ляонин”. Най-вероятно авиогрупата на новия кораб ще се състои от изтребители J-15 и известно количество учебно-бойни самолети JL-9 с палубна модификация, а също хеликоптери.

На новия кораб китайците по-скоро ще се опитат да преодолеят ключовите недостатъци на базовата конструкция на „Ляонин”, свързани с недостатъчните размери на хангара за самолети. За руския самолетоносач-крайцер „Адмирал Кузнецов” се предвиждаше авиогрупа в състав от 24 изтребители. Възможно е, че на „Ляонин” за сметка на оптимизация на конструкцията, тази група да бъде увеличена, но едва ли това увеличение има принципен характер. Вероятно китайците ще се стремят към увеличение на състава на групата до 12-24 самолета.

В случай на пълномащабно строителство през тази година, корабът ще влезе в строй към 2017-2018 години. Именно тогава „Ляонин” ще успее да изпълни най-важната си задача – обучение на първото поколение китайски палубни летци и офицери, способни да командват корабите в състава на съединението от самолетоносачи.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Ген. Коджейков окончателно оглави НСО
07.05.2013, 16:57

Президентът Росен Плевнелиев освободи бригаден генерал Тодор Коджейков от длъжността заместник-началник на Националната служба за охрана и го назначи на длъжност началник на Службата. Това става с указ на държавния глава от 26 април, съобщиха от прессекретариата на президента.

Ген. Коджейков изпълняваше длъжността началник на НСО от средата на май, след като тогавашният шеф генерал-лейтенант Димитър Димитров депозира оставката си пред президента по лични причини и беше освободен.

Ген. Коджейков е бил охранител на бившия премиер Бойко Борисов. Той е роден на 14 март 1968 година в София. Семеен, има две деца.

През 1993 г. завършва висше образование във Национална спортна академия" В. Левски". През 2009 г. минава стратегически курс във факултет "Национална сигурност и отбрана" към Военна академия "Г. С. Раковски". През периода 2009 г.-2011 г. завършва образование във Военна академия "Г. С. Раковски" и придобива професионална квалификация- Магистър по национална сигурност и отбрана. Назначен е на кадрова военна служба от 30.07.1993 г.

С указ от 26 април 2013 г. Плевнелиев назначи на  длъжност заместник-началник на НСО полковник Калин Иванов.

С друг указ президентът освободи Васил Маринов от длъжността Секретар по отбрана и сигурност на Президента на Републиката, считано от 7 май 2013 година.

http://www.dnes.bg/

 
Офертите за изтребителите ще са необвързващи
07.05.2013, 16:43

Ф-16До края на месеца ще се определят условията, на които трябва да отговарят новите изтребители за армията, а следващите 3 месеца ще започне процедурата за подаване на юридически необвързващи оферти от производителите.

Това е много добра първа стъпка, която ще ни позволи постепенно да анализираме и възможностите в годините, които ще имаме във финансово отношение, да видим какви средства да заложим в бъдеще. Това коментира след заседанието на кабинета министър-председателят Марин Райков, цитиран от "Фокус".

По думите му, модернизацията на армия и обновяването на въоръжението нямат алтернатива в България и това произтича от ангажиментите ни в НАТО и националната ни сигурност.

Вчера президентът Росен Плевнелиев обясни, че армията ни има нужда от модернизиране и че е "за" купуване на нови 9-10 изтребителя.

Според него се очаква до месец да се навлезе във финалната фаза от предварителната подготовка на процедурата и тя да приключи до три месеца.

Министърът на финансите Калин Христов заяви, че не е имало решение на Министерски съвет за избор на конкретен изтребител и доставчик.

"Ние довършваме процедурата. До края на месеца се дефинират условията, на които трябва да отговаря изтребител по стандартите на армията и на ангажиментите, които имаме към НАТО и към сигурността ни. След това започва процедурата за подаване юридически необвързващи оферти”, обясни Христов.

Миналото правителството даде зелена светлина на преговорите за покупка на употребявани изтребители през декември.

Върху три варианта за нов тип боен самолет се спряха работещите по проекта експерти като покриващи изискванията и в същото време доближаващи се, макар и в различна степен, до финансовите възможности - нови самолети "Грипен" от Швеция; употребявани "Юрофайтър" от Министерството на отбраната на Италия и употребявани Ф-16 от Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ.

Финансовият "таван" на проекта е 700 млн. лева.

http://dnes.dir.bg/

 
Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще се срещне утре с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Държавата Катар
07.05.2013, 12:59

Тодор Тагарев Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще се срещне утре, 8 май, с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Държавата Катар генерал-майор Хамад бин Али Ал Атия, който е на официално посещение у нас.

Генерал-майор Хамад бин Али Ал Атия ще бъде посрещнат с пълен военен церемониал и полагане на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн.

В рамките на посещението вчера генерал-майор Хамад бин Али Ал Атия присъства на тържествата, с които се отбеляза официално 6-ти май – Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

Официалното посрещане на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Държавата Катар генерал-майор Хамад бин Али Ал Атия с пълен военен церемониал и полагане на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн ще се състои от 11. 00 ч. утре, 8 май.

http://www.mod.bg/

 
Жалка картинка в деня на храбростта
07.05.2013, 12:53

На 6 май, Гергьовден, българската държава отбелязва тържествено деня на храбростта и армията. По този повод в столицата се провежда военен парад, демонстрация на държавност, сила и патриотизъм.

И тази година традцията бе спазена, но по-скоро като фарс, както на всички паради през последните години. Вчера в “парада” участваха около 500 военни и три вертолета Ми-17. Жалка картинка, свидетелство за безумието на управниците от близо четвърт век насам, довели въоръжените сили на страната до символични размери. По този повод в медиите често се цитира казаното от Наполеон Бонапарт: “Народ, който не иска да храни своя армия, скоро ще храни чужда армия”. Опонентите на тази мъдра и потвърждавана многократно в човешката история фраза, повтарят като папагали, че членството на България в НАТО е гарант за нейната сигурност. Но те изглежда “забравят” случилото се преди трийсетина години в Кипър, където турски войски извършиха десант. От тогава северната част на острова е окупирана и на нея е провъзгласена непризнатата от никого Кипърска турска република. Нашенските геостратези освен, че забравят, вероятно и не знаят, че Гърция също е член на НАТО и че на Кипър имаше и има английска военна база.

Един от тях е бившият военен министър Аню Ангелов, който по време на посещението си във Вашингтон, миналия декември, е поискал САЩ да се ангажират с постоянно военно присъствие в България . Както свиделства американският печат, той е предложил на домакините си в Пентагона да изпращат повече войници на полигона "Ново село" край Сливен, както и да има постоянно военно командване от американската армия там. Според договора за използване на съвместните българо-американски “тренировъчни съоръжения” в страната ни могат да пребивават постоянно 2500 войници от американската армия. Техният брой може да стига и до 5000, но само за 90 дни. Освен полигона "Ново село" САЩ използват авиационните бази "Граф Игнатиево" и "Безмер", както и един военен арсенал до Бургас. Искането си Ангелов, който очевидно има пропуски в знанията си по нова история, е мотивирал с необходимостта да се постигне по-голяма сигурност в района...

Аргументирайки се с необходимостта от повишаване на бойните способности на армията вчера в словото си президентът Росен Плевнелиев призова за бързото закупуване на няколко изстребители. Темата не е нова. Министерството на отбраната отдавна има готов план за закупуване на 9 бойни самолета: "Грипен" от Швеция, употребявани "Еврофайтър Тайфун Транш 1" от Италия, или употребявани Ф-16 МЛУ от Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ. И този проект говори също убедително за трагичното състояние на армията, която ще гарантира сигурността на страната с няколко самолета – "втора употреба".

По този повод е добре да се припомнят някои факти от недалечното минало на армията ни. През 1989 г. когато падна Берлинската стена и дойде краят на студената война българската армия наброява 152 000 редовни войници. ВВС има 220 изтребителя МиГ-21, около 45 бронирани вертолета Ми-24 и други около 80 модерни за онова време самолети като МиГ-23 и МиГ-25. Доставките на бронетанково въоръжение от Съветския съюз са също в огромни - над 1 500 танка Т-55, близо 300 танка - Т-72, около 200 – Т-62, над 1 000 мотострелкови леки бронетранспортьори, 800 БТР-60 и други. Ракетни войски носят постоянно бойно дежурство: 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег на действие до 480 км, въоръжени с още 24 допълнителни ракети, 50 комплекса Р-300 "Елбрус" (Scud) с обсег 300 км; неуточнен брой тактически ракетни комплекси 9К52 "Луна и още много други. Военноморските сили разполагат с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера и т. н.

Днес ВВС и бронетанковите войски са редуцирани до незначителни формирования, ракетните - са унищожени, а ВМФ е свит до неузнаваемост. Щата на наемната армия е сведен до 34 000 военнослужещи. Сравненията със съседните страни показват колко слаба във военно отношение е България. Гръцката армия например има 320 бойни самолета, над 1700 танка и около 2 хиляди бронетранспортьора. Сръбската армия пък притежава 96 бойни самолета, 70 хеликоптера и 140 ракетни системи.

Управлявалите доскоро страната вероятно ще окачествят този текст като израз на параноя. Но само преди няколко дни служебният премиер Марин Райков определи като абсолютно скандална картата на "Нова Турция" публикувана във в."Milliyet", която включва половин България. “Картата е толкова скандална, че дори не заслужава коментара на един министър-председател, а единствено и само неговото презрение”, каза той. За съжаление думите му, макар и верни, нямат тежест. Защото и с евентуалната покупка на 9-те самолета страната ще продължи да бъде “разграден двор”, ще продължи да разчита на чужда сила за своята сигурност - опит опроверган от цялата човешка история. А парадите на 6 май вероятно ще бъдат отменени.

http://bulgarian.ruvr.ru/, Петър Бочуков

 
Катастрофа с нигерийски изтребител
07.05.2013, 09:49

Alpha Jet Нигерийски изтребител Alpha Jet се е разбил вчера в Нигер, от където е изпълнявал задачи в съседно Мали. Двамата летци са загинали. Според източник от ВВС на Нигерия причината за катастрофата е възникнал технически проблем.

Нигерия е разположила на летището на столицата Ниамей четири леки реактивни изтребители Alpha Jet в подкрепа на операциите срещу ислямистите в Мали. От същото летище действат също самолети от ВВС на Франция и Чад, както и БЛА на САЩ.

Контингент от 6000 африкански военнослужещи AFISMA (African-led International Support Mission to Mali) пое от Франция лидерството в подкрепа на Мали във войната срещи бунтовниците в страната.

http://www.pan.bg/

 
Мащабни учения на ВМС на САЩ и съюзниците им в Персийския залив
07.05.2013, 08:30

САЩ и съюзниците им започнаха вчера широкомащабни военноморски учения в Персийския залив. В Бахрейн пристигнали военни от 41 страни, които ще участват в маневрите.

Предполага се, че ученията ще продължат до 30 май и според информация на пресслужбата на 5-ти американски флот (Бахрейн), ще се отработват „широк спектър отбранителни операции по защита на международната търговия”.

Участниците ще усъвършенстват методите за търсене и неутрализация на мини, противоминна борба с помощта на авиацията, обезвреждане на невзривени боеприпаси, провеждане на водолазни работи, операции с използване на безпилотни летателни апарати и подводни автоматични апарати. Освен това ще се отработват и въпроси по съпровождане на граждански кораби и стоварване на десант.

 
КНДР изтегли две от ракетите си притеснили САЩ
07.05.2013, 07:55

Северна Корея е изтеглила от полигона за изстрелване и прибрала за съхранение две от ракетите "Мусудан", срещу които САЩ изразиха притесненията си по-рано този месец, съобщи АФП.

Съобщението е на американските военни и дипломати. Все още няма коментар от Пхенян и американците споделят, че както обичайно техните действия са непредвидими.

Все още е рано да се радваме на добрата новина, коментират от САЩ и допълват, че е възможно ракетите да бъдат изстреляни по-късно.

Предстои и среща във Вашингтон на американския президент Барак Обама и южнокорейския му колега.

Припомняме, в доклад на Пентагона, представен пред Конгреса, бе посочено, че развитието на балистичните ракети в КНДР заплашва националната сигурност на САЩ. В момента те могат да поразят цели на територията на Япония, според него.

Северна Корея „ще се придвижи по-близо", за да може да удари САЩ с ядрено оръжие, отбелязва се в доклада.

„Стремежът на КНДР да овладее ядрените технологии и развие програмите за балистични ракети с далечен обсег на действие - включително декемврийският пуск на „Тепходон-2" и демонстрацията през април 2012 година на нови мобилни установки с междуконтинентални ракети - демонстрира заплаха за регионалната стабилност и националната безопасност на САЩ", отбелязва се в доклада.

По данни на военното министерство на САЩ КНДР има съществен арсенал от балистични ракети, които могат да поразят цели в Южна Корея и Япония.

В средата на април военният министър Чък Хейгъл заяви по време на изслушване в сенатска комисия, че Иран и Северна Корея нямат за момента развити ракетни технологии, които могат да ударят САЩ.

http://news.ibox.bg/

 
Пентагонът обвини Китай в системен компютърен шпионаж
07.05.2013, 07:48

Пентагонът обвини Китай в "кибер война" в своя годишен доклад до Конгреса, предадоха световните информационни агенции.

Според него, Пекин извършва системен компютърен шпионаж и кражба на информация от федерални агенции на САЩ в икономическата, отбранителната и дипломатическа сфери.

Властите наемат цивилни лица, за да извършват компютърни атаки, се казва още в документа.

Цитират се хакерски "удари" по света, извършени през 2012 година, които водят до китайското правителство.

Според американските военни, използваните средства много напомнят на водене на война.

Подозрително е и бързото модернизиране на въоръжението на китайската армия.

Досега САЩ не са обвинявали толкова директно Китай за кибератаките не само срещу търговски компаниии, въпреки че неведнъж са "разкривали", че властите стоят зад хакерите, което Пекин е отричала.

Доклад на американската компания за киберсигурност Mandiant от миналата година отбеляза висок процент на кибератаки срещу правителството на САЩ и американски компании от страна на китайските военни.

В доклада се подчертава, че повечето от кибератаките са с използвани IP адреси от Шанхай.

Шефът на националното разузнаване на САЩ генерал Джеймс Клепър определи по-рано тази година кибератаките като по-опасни от тероризма.

http://news.ibox.bg/

 
Черноморско обновяване
07.05.2013, 07:37

Подводница клас “Кило” пр.636Черноморският флот на Русия почти възстанови постоянното си присъствие в Средиземно море, – заяви командващият ЧФ вицеадмирал Александър Федотенков. По неговите думи, в близка перспектива бойният потенциал на флотската авиации ще нарасне 2,5–3 пъти, а в бойния състав на флота ще влязат 20 нови кораба.

В предверието на 230-годишнината от създаването на Руския флот, която ще бъде  отбелязана на 13 май, командващият Черноморския флот вицеадмирал Александър Федотенков разказа за мащабното превъоръжаване на ЧФ и направленията на неговото  развитие.

Командващият отбеляза, че флотът вече почти е възстановил постоянното присъствие в Средиземно море, за необходимостта от което заяви неотдавна ръководството на Министерството на отбраната.

«Черноморският флот практически възстанови своето постоянно присъствие в Средиземно море. Корабите на ЧФ през 2012–13 години извършиха 17 похода на бойна служба, в хода на които осъществиха 39 визита и делови влизания в пристанища на чужди държави. За 12 месеца те сумарно изминаха 52,5 хиляди морски мили, а продължителността на действията на силите в морето превиши 650 денонощия», – цитира Федотенков РИА «Новости».............Прочети още

 

 
Президентският полк: Богата история и славни традиции
06.05.2013, 21:57

Утре, 7-ми май, се чества денят на Президентския (Кремълския) полк. Полкът се подчинява непосредствено на президента на Русия – Върховния главнокомандващ.

Кремълския полк е бил създаден преди 77 години за осигуряване на безопасността на първите лица на държавите и запазването на ценностите на Кремъл. Във въоръжените сили на страните това е единствената част, личният състав на която служи на територията на Кремъл, разказва официалният представител на Федералната служба за охрана Сергей Девятов:

   - Полкът е готов да изпълни всякакви задачи по охрана, на първо място на резиденцията на държавния глава. Тъй като именно Кремъл е резиденция на президента на Русия.

Кремълския полк има богата история. В годините на Великата Отечествена война 1941-1945 година на територията на Кремъл се е намирал щабът на Върховното главнокомандване, разказва Сергей Девятов:

   - Целият полк е разположен именно като бойна единица, пред която стои задачата на всяка цена да осигури функционирането на Кремъл, и в случай на нужда – неговата отбрана. Кремъл е бил главният обект за фашистката авиация, затова едновременно е била водена война със запалителни бомби. За съжаление, Кремъл е бил бомбардиран, имало е взривове и на Червения площад, и край Мавзолея. Една бомба се е взривила на мястото на дислокацията на полка – тежка 500-килограмова бомба е попаднала в сградата на арсенала. Трябва да се каже, че всички бойни задачи, които са били поставени пред полка, са били блестящо изпълнени, това винаги е била пределно мобилизирана бойна единица, която в период на война не е допуснала нито една извънредна ситуация на територията на Кремъл.

Войниците от полка е трябвало по време на войната да ликвидират специално обучени терористи. Една от тези случки е свързана с опита да бъде обстрелван правителствения кортеж през 1942 година. Тогава терористът е бил обезвреден, и още повече, е бил хванат жив. Полкът активно е участвал в бойните действия, изпълнявал е специални задачи, много снайперисти са били изпращани на фронта. През войната са загинали 97 души от Кремълския полк. Техните имена са внесени в паметната дъска на Арсенала на Кремъл. Над 300 войни са били наградени с бойни ордени и медали през години на войната.

Днес в Кремълския полк служат юноши от различни места в Русия. Всеки ден часовите на полка дежурят на главния пост на страната край Могилата на Незнайния войн.

След инаугурацията на президента на Русия полкът с тържествен марш преминава по Съборния площад на Кремъл. Това е церемония на запознаване на държавния глава с Президентския полк. Военните церемонии са визитната картичка на полка. Те провеждат смяната на караула зрелищно. Тя предизвиква бурните аплодисменти на публиката. Тайната на успеха е в продължителната строева подготовка, тренирането на прочутата „кремълска стъпка“ и доброто боравене с оръжието. – Още за полка на Кремъл

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Почести за загиналите български воини в Македония
06.05.2013, 20:12

Делегация от Министерството на отбраната, водена от постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев, участва днес в църковно-военен ритуал на българското военно гробище в с. Ново село, Република Македония, организиран от фондация „Българска памет“  и посолството на Република България в Скопие  по повод  Деня на Храбростта и празник на Българската армия, съобщи Пресцентърът на МО.

Почетен караул от Националната гвардейска част, за първи път снаряжен с карабини след споразумение между премиерите на България и Македония Марин Райков и Никола Груевски, отдаде военни почести в памет на загиналите български воини. Бяха поднесени венци и цветя от името на министър-председателя на Република България  Марин Райков, министъра на отбраната Тодор Тагарев, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и обществени организации.

На ритуала присъстваха още директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи” бригаден генерал Христо Тихинов, българският посланик в Скопие Иван Петков, експерти от Министерството на отбраната, евродепутатът Андрей Ковачев, представители на обществени организации, сдружения и граждани от Македония и България.

Военното гробище в с. Ново село е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Република Македония след това в село Цапари, Битолско.  В него са погребани 71 военнослужещи от Втора пехотна тракийска дивизия и 11-та пехотна македонска дивизия, загинали по време на Балканските войни и Първата световна война.

По-късно същия ден представители на Министерството на отбраната се поклониха на гроба на полковник Константин Каварналиев в Дойран. Полковник Каварналиев загива в боевете за Дойранските позиции и е произведен посмъртно в звание генерал-майор. 

http://www.otbrana.com/

 
В Русия бяха намерени отломките на изчезналия вертолет
06.05.2013, 17:29

Ми-8В Източен Сибир (в района на река Нижняя Тунгуска) бяха намерени отломките на изчезналия хеликоптер Ми-8. На мястото на катастрофата са били открити телата на намиралите се на борда хора.

Както беше съобщено по-рано, в хеликоптера е имало 10 души – трима членове на екипажа и служители на Министерството на извънредните ситуации на Русия, сред които и изпълняващият длъжността началник на местния отдел на министерството на извънредните ситуации полковник Станислав Омелянчик.

Машината Ми-8 на компанията „Ангара“ е била използвана за извършване на мониторинг на нивото на реките в Иркутска област.

Освен хората, хеликоптерът е превозвал и около 2 тона взривно вещество за отстраняването на запушванията от ледове в северните реки. В търсенето на хеликоптера, което започна след като беше загубена връзката с екипажа, участваха самолет Ан-26 и вертолет Ми-8.

 
Държавните изпитания на новия автомат Ак-12 започват през следващия месец
06.05.2013, 17:08

AK-12Държавните изпитания на новия руски общовойскови автомат АК-12 са планирани да започнат през юни 2013 година, заяви генералния конструктор на „Ижмаш” Владимир Злобин.

За АК-12 се създават боеприпаси от нов калибър. През септември 2013 година „Ижмаш” планира да представи три нови патрона – един за пистолети и два за автомати – които ще се произвеждат от патронните заводи влизащи в състава на концерна „Калашников”.

„Ижмаш” същевременно разработва автомата АК-12СН с модулна конструкция за МВР на Русия. Предварителните изпитания на това оръжие ще започнат през 2014 година.

В АК-12 са реализирани редица нови конструктивни и технологични решения, които позволяват да се повиши бойната мощ и ефективност на стрелбата при всички видове стрелба.

При успешни държавни изпитания, автоматът ще бъде приет на въоръжение в руската армия и пуснат в серийно производство. – Още за АК-12

 
Сърбия разчита на кредит за закупуване на МиГ-29М/М2
06.05.2013, 16:45

МиГ-29Сърбия ще закупи от Русия няколко изтребителя МиГ-29М/М2, а сръбски пилоти вече се обучават за пилотиране на тези самолети, съобщава вице-премиерът и министър на отбраната Александър Вучич.

Сърбия разчита да получи кредит за закупуване на тези изтребители. Стойността на сделката зависи от това какво въоръжение ще бъде придобито и от количеството резервни части. Детайлите по споразумението ще се договарят по време на посещенията в Русия на президента Томислав Николич на 21 май и на Вучич на 23-24 май 2013 г.

Според министър договорът може да бъде обвързан с модернизация на военноремонтния авиационен завод "Момо Станойлович". Сърбия планира заводът да се превърне в регионален център по ремонт и обслужване на изтребители „МиГ”.

http://www.pan.bg/

 
Испански реактивен самолет НА-200 се е разби по време на авиошоу
06.05.2013, 15:20

реактивен самолет HA-200D Saeta По време на авиошоу в Мадрид реактивен самолет HA-200D Saeta (борден номер EC-DXR) се е разбил в хангар, намиращ се на летището Cuatro Vientos. – (видео)

Загинал е пилотът Ladislao Tejedor Romero (35 г). Той е летец с голям опит и е помощник на министъра на отбраната. Ранени са 18 души, като на шоуто са присъствали около 3000 човека.

Самолетът HA-200 Saeta е конструиран от Вили Месершмид на негова база, приет на въоръжение през 1962 г. като учебно-тренировъчен самолет E.14. По-късно на негова база е построен едноместен лек щурмови самолет НА-220.

http://www.pan.bg/

 
Руска електрохимическа гаубица
06.05.2013, 15:00

САУ 2С35 „Коалиция-СВ". В Русия беше тестирана експериментална термоелектрохимическа артилерийска установка. По далечина на боя тя с 1,5 пъти превъзхожда традиционните артилерийски системи.

Както съобщи източник от военнопромишления комплекс, детонирането на заряда в тази гаубица става с помощта на лазер – със специален разряд. За сметка на използването на плазма, освен кинетичната енергия върху снаряда въздейства и електромагнитен импулс.

Експерименталната гаубица е създадена на основата на 152-мм мобилна артилерийска установка 2С35 „Коалиция-СВ". Изпитанията са имали научен характер и сега се обсъжда възможността от доработването на оръдието за войските.

 
Наградиха военнослужещи за празника
06.05.2013, 14:47

Наградените военнослужещи с президента, премиера, министъра на отбраната и началника на отбраната  Снимка Димитър БебеновПрезидентът Росен Плевнелиев и премиерът Марин Райков лично дойдоха на традиционния прием в резиденция „Лозенец”, за да поздравят военнослужещите, запасните и резервистите, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите с Деня на храбростта и празник на Българската армия. Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът нва отбраната генерал Симеон Симеонов наградиха военнослужещи и цивилни служители.

Министърът на отбраната награди с почетен знак „Свети Георги” – трета степен подполковник Деян Димов и майор Методи Орлов; със знак „За отлична служба” – първа степен за офицери - полковниците Иван Стоянов и  Борислав Петров и капитан I ранг Евгени Луканов; със същия знак, но втора степен - капитаните Симеон Йолов, Христо Бибашки и Иван Иванов; със знак „За отлична служба” – първа степен за сержанти – офицерски кандидат Стоян Иванов и старшина Борислав Илиев; със същия знак, но втора степен – старши сержант Божидар Кръстев; със знак „За военна доблест” – втора степен - офицерски кандидат Деян Демирев, ефрейтор Петьо Кръстев и редниците Яница Андонова, Нури Гавазов, Ангел Ангелов и Петър Георгиев. С награден знак „За вярна служба под знамената” с дамски кръст бе удостоена Даниела Димитрова.

Началникът на отбраната награди с бинокъл полковниците Красимир Кавков и Стефан Киряков, подполковник Иван Любомирски, майор Недялко Митев и капитан-лейтенант Мая Димитрова; с армейски нож - майорите Георги Георгиев, Детелин Цонев и Спас Спасов, старши лейтенант Георги Цветков, сержант Петко Неделчев, редниците Веселин Веселинов и Илия Димитров и матрос Любомир Павлов.

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
11 града ще отбележат с военни почести празника на армията
06.05.2013, 09:27

В София се провежда традиционен военен парад за Гергьовден, в който ще участват 500 бойци. Денят обаче ще бъде отбелязан в 11 други български градове, съобщава Министерство на отбраната.

Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде честван със специални мероприятия и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе. Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

На този ден представители на Министерството на отбраната ще участват в църковно-военен ритуал на военното гробище в с. Ново село, Струмишко, Република Македония. Те ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Националният военноисторически музей на 6 май ще представи изложбата „Измерения на храбростта” и по традиция ще обяви „Ден на отворените врати“ за жителите и гостите на София.

 
САЩ и Южна Корея започнаха нови съвместни военноморски учения
06.05.2013, 08:40

Южна Корея и САЩ започнаха провеждането на нови съвместни учения по противодействие на подводници в Жълто море, предаде РИА Новости.

Представител на южнокорейското министерство на отбраната уточни, че тези военноморски учения ще продължат до петък. Те са втори поред за тази година, след като първите се проведоха през февруари. В съвместните маневри ще вземат участие американска атомна подводница клас „Лос Анжелис”, ескадрени миноносци „Аеджис”, самолети за морско наблюдение „Р-3С”, а също така южнокорейски ескадрени миноносци, подводници и самолети.

„Ученията са ежегодно мероприятие, насочено към подготовката на действия срещу несанкционирано проникване на противник”, съобщи военният чиновник.

Вчера севернокорейската Централна телеграфна агенция рязко осъди подготвящите се учения, като призова Сеул да прекрати „враждебните действия и военните провокации”, ако иска да възобнови работата на обединената индустриална зона „Кесон”, която бе спряна през април.

http://www.focus-news.net/

 
Степени на хиперзвука. Ту-22М – Х-22 – LEA – Hexfly
06.05.2013, 08:25

Ту-22М3 с ПКР Х-22Съгласно информацията на управлението на Министерството на националната отбрана на Китай по наука и техника, Европейската космическа агенция (ЕКА) извършва разработка на технологичен демонстратор на хиперзвуков експериментален апарат Hexfly със скорост до 8М, – съобщава китайският източник big5.chinanews.com.

Програмата Hexfly е била инициирана през октомври миналата година за «ускорено създаване на хиперзвукови технологии». Партньори по програмата могат да станат Русия, Япония и Австралия.

Целта на програмата е интеграцията на различни напреднали технологии, такива като Lapsat (разработване на хиперзвуков двигател с голяма продължителност на работа) и Atlas (разработване на термоустойчиви материали за планера). По плановете на ЕКА, такъв апарат трябва да развива скорост до 5М, а след това да достигне скорост 8М. Дължината на корпуса на бъдещия хиперзвуков ЛА се предвижда от 1,5 м до 4,5 м. Въпреки, че апаратът с по-голям размер позволява да се разположат повече средства за технически контрол и регистрация, апаратът с малки размери ще има по-малка технологична сложност, маса и стойност. Затова е необходим определен компромис», – се съобщава в информация на ЕКА.

За ускоряването на реализацията на програмата Hexfly се планира провеждането на  предварителни изпитания на френския хиперзвуков апарат LEA с наземен или въздушен старт. Ако бъде взето решение за използването на въздушен старт, апаратът се планира да бъде изстрелван с помощта на специално доработена руска свръхзвукова противокорабна ракета Х-22/Д2 «Радуга» и нейния носител свръхзвуковия бомбардировач Ту-22М3 (Backfire). Провеждането на изпитанията се планира за 2014 година.

Необходимо е също да се реши въпросът с изпитателния полигон. ЕКА заяви, че изпитанията на апарата трябва да се провеждат в Европа или Русия. В случай на въздушно изстрелване на хиперзвуковия ЛА ще се наложи да се наеме полигон в Русия, тъй като в Европа няма изпитателна база с необходимата дължина.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Русия се въоръжи с новия комплекс за РЕБ «Красуха»
06.05.2013, 08:18

Мобилен комплекс за радиоелектронна борба «Красуха-2»Министерството на отбраната на Русия получи на въоръжение първата партида мобилни комплекси за радиоелектронна борба (РЕБ) «Красуха-4», – за това съобщават руските СМИ. Като цяло във войската постъпиха 4 такива комплекса, които са предназначени за прикритие на войските и обширни територии от радиолокационно откриване, а също за противодействие на самолетите за ДРЛОиУ и БПЛА на противника. От 2009 година руските въоръжени сили се попълват също и с наземни комплекси РЕБ «Красуха-2».

Понастоящем техническите подробности за тези комплекси и техните характеристики представляват засекретена информация. В открит достъп има изключително малко сведения за машините от този тип. Достоверно известно е, че те се разполагат на четириосното шаси на специалния автомобил БАЗ-6910-022. Станциите за РЕБ «Красуха» са създадени в научноизследователския институт «Градиент» (Ростов на Дон), а с тяхното производство се занимава научно-производственото обединение «Квант» (Нижни Новгород).

В съвременното военно дело радиоелектронната борба придобива все по-голяма тежест и значение. РЕБ е разновидност на въоръжената борба, в хода на която се осъществява въздействие чрез радиосмущения върху радиоелектронните средства за разузнаване, системите за връзка и управление на потенциалния противник с цел затрудняване на тяхната работа и предаване на информацията. Съставните части на РЕБ към момента са комплексите за радиоелектронно потискане и радиоелектронна защита (към тях се отнася и «Красуха).

Обект на въздействие на радиоелектронната борба са електромагнитните полета (вълни), радиоелектронните системи и средства. При това за създаването на радиосмущения могат да се използват пасивни и активни средства. Пасивните средства се градят върху използването на принципа на отразяването (преизлъчването), пример за такива средства са ъгловите и диполните отражатели. Към активните средства се отнасят тези, които за формирането на излъчване прилагат принципа на генериране (станции за смущения и предаватели).

В наши дни РЕБ представлява комплекс от съгласувани действия и мероприятия на войските, които се осъществяват с цел: намаляване на ефективността от прилагането на оръжие и управлението на войските на противника, осигуряване на зададената ефективност от  използването на собствените средства за поразяване и управление на войските.

Разработените и приети на въоръжение на руската армия комплекси «Красуха» са комплекси за радиоелектронно потискане (РЕП) и защита. РЕП е комплекс от действия и мероприятия, които са насочени към нарушаване или срив на работата, а също намаляване на бойната ефективност от използването от страна на противника на радиоелектронни средства и системи с помощта на въздействие върху техните приемателни устройства с  радиоелектронни смущения. Съвременното радиоелектронно потискане включва радио-, оптико-електронно, радиотехническо и хидроакустично потискане. РЕП може да бъде осигурено за сметка на създаването на активни и пасивни смущения, а също използването на различен род лъжливи цели и капани.

Създадената в ростовския НИИ «Градиент» станция за радиоелектронно потискане 1Л269 «Красуха-2» е наистина уникална система. Тази станция беше разработена с оглед обобщаването на бойния опит, който получи руската армия по време на въоръжения конфликт през август 2008 година в Южна Осетия. Руските военни извлякоха горчиви уроци от конфликта, в който почти не се използваха подразделения на РЕБ. В това число и по тази причина руските ВВС загубиха редица бойни самолети Су-25 и Ту-22М3.

Принципът на работа на станцията «Красуха», както и всички средства за РЕБ, се заключава в осъществяването на комплекс от действия, входа на които се извършва насочено въздействие чрез радиоизлъчвания (радиосмущения) върху радиоелектронните комуникационни средства, системите за управление и разузнаване на вероятния противник. Тези действия се предприемат с цел изменение качеството на циркулиращата в тях военна информация, защита на собствените подразделения от аналогично въздействие от страна на противника, а също изменението на свойствата на средата на разпространение на радиовълните.

Вече се появи информация за това, че станцията 1Л269 «Красуха-2» ще бъде предоставена за експорт. Макет на станцията беше представен през април 2013 година в шоу-рума на КРЕТ (концерн за радиоелектронни технологии). Най-вероятно тази станция се е създавала с оглед потискане на обзорните РЛС с авиационно базиране от типа AWACS, летящи радари подобни на американските Е-8 Joint Star, а също съвременните БПЛА, такива като Predator и Global Hawk.

Държавните изпитания на станциите за радиоелектронно противодействие 1Л269 «Красуха-2» и 1РЛ257 «Красуха-4» бяха завършени през 2009 година. Външно тези машини приличат на обикновени радиолокатори, които са монтирани върху автомобилно шаси БАЗ-6910-022, колесна формула 8х8. Кабината на този автомобил е оборудвана със средства за защита от СВЧ излъчване. В нея е инсталиран независим въздушен отоплител ОН-32Д-24 и кондиционер Webasto СС4Е с електрическо задвижване. Самият комплекс «Красуха» представлява апаратен модул с антенен пост и голяма параболична антена. Антената е въртяща се (обръщане на 360 градуса). Параболичната антена на комплекса се управлява според ъгъла на мястото.

Системите за радиоелектронно противодействие и радиоелектронно разузнаване, такива като «Красуха», са високотехнологични решения. Независимите военни експерти предполагат, че създаването на подобен род комплекси е сериозен пробив в създаването на високоефективни средства за борба. Основната задача, която е възложена на тези комплекси е ефективната отбрана на войските и стационарните обекти от високоточното оръжие на противника, а също неговите носители, системи за целеуказване и откриване. В наши дни, когато делът на високоточното оръжие и радиоелектрониката във войските се увеличава, това е достатъчно актуална задача. При това, създаването на такъв род системи е способно да даде тласък за развитие на цялата руска радиоелектронна промишленост.

Независимият военен експерт Антон Лавров в интервю за изданието «Известия» отбеляза, че комплексът «Красуха» трябва да се използва за решаването на задачи на оперативно-тактическо ниво, но решението за използване на комплекса издава Генералният щаб. Тоест такъв род комплекси няма да влезе в състава на обикновените бригади и общовойскови армии. «Красуха» е средство за комплексно усилване на най-важните направления и участъци, в които е голям рискът от започване на голям конфликт. Според експертите, ефективната далечина на действие на комплексите ще бъде от 150 до 300 км. Тези системи въоръжение не са нужни за борба с банди от подземния свят и въстаници, това оръжие е предназначено за водене на война с високотехнологичен противник.

 Модификации:

Станцията 1Л269 «Красуха-2» е станция за РЕП, а също унифициран наземен модул за смущения, който е предназначен за защита на различен род обекти от авиационни РЛС. Може да се използва в порядъка на батальоните за РЕБ.

Станцията 1РЛ257 «Красуха-4» е станция с широк диапазон за мощни шумови смущения, а също многофункционален наземен модул за смущения. Основното й предназначение е прикриване на стационарни обекти от многофункционалните БРЛС самолети на ударната авиация на противника, от бордовите РЛС на радиолокационното разузнаване на самолетите Е-8С, разузнавателно-ударните и разузнавателните БПЛА «Предатор» и «Глобал Хок», а също БРЛС на изкуствените спътници на Земята «Лакрос». – Още за комплексите „Красуха”

http://infobalkani.wordpress.com/

 

 
Франция неуспешно тества междуконтинентална балистична ракета
05.05.2013, 16:48

Френска междуконтинентална балистична ракета М-51 се взриви над Атлантическия океан скоро след пробния старт, съобщават местните СМИ.

„По време на първата фаза на полета по неизвестна причина ракетата се самоунищожи”, съобщи говорителят на морската префектура в Атлантическия район Лионел Делор.

Изпитателният пуск на ракетата, която не носеше никакъв боен заряд, бе извършен днес от борда на атомната подводница Le Vigilant S618 от подводно положение в района на атлантическото крайбрежие на Франция. Районът е бил закрит за движение на морски и въздушни граждански съдове.

Междуконтиненталната твърдогоривна ракета М-51 от 2010 година е на въоръжение в атомните подводници от ново поколение, влизащи в състава на Стратегическите сили на Франция. Тя замени по-старите стратегически балистични ракети М-45.

Това е шести пуск на М51 и първи неуспешен. Ракетата се произвежда от  компанията EADS Astrium Space Transportation. Планира се общо да бъдат произведени 60 балистични ракети М51 при следния график: 1 през 2007 г., 2 – през 2008 г., 2 – през 2009 г., 0 – през 2010 г., по 10 ракети през 2011-2015 г и 5 през 2016 г. Стойността на една ракета е около 120 милиона евро.

 
Американците никога няма да се откажат от оръжието си
05.05.2013, 14:05

Американците никога няма да се откажат от оръжието си. Категоричен в това виждане е вицепрезидентът на Националната оръжейна асоциация в САЩ Уейн Лапиер, предава Ройтерс.

При закриването на годишната конференция на организацията, която се проведе в Хюстън, Лапиер подчерта, че политиците са се опитали да използват масовото убийство в Кънектикът и други подобни случаи, за да компрометират асоциацията.

Лапиер разкритикува директно президента Барак Обама и неговите усилия да прокара в Конгреса законовите промени за затягане на контрола при продажбата на огнестрелни оръжия.

Промените щяха да предвиждат по-задълбочени проверки на хората, които си купуват оръжия по интернет и в магазините.

Сенатът обаче миналия месец блокира идеята и според Лапиер "нормативният акт си е получил заслуженото".

"Този закон нямаше да спре масовите убийства, като тези в Нютаун или Орора", заяви Лапиер.

Две допитвания на общественото мнение пред последните месеци показаха, че между 86 и 88 процента от американците подкрепят идеята за по-задълбочени проверки на хората, които си купуват оръжие. Петдесет и девет процента от американците са недоволни, че законовите промени в тази насока не са минали през Сената, предаде Ройтерс.

На този фон дълбоките дебати за правото на притежаване на оръжие се изостриха, след като в началото на седмицата 5-годишно американче уби сестра си на 2 годинки със собствената си пушка.

Драмата извади на яве един бизнес в САЩ, на който досега не се обръщаше такова голямо внимание - производството и продажбата на оръжия, специално проектирани за деца, пише френският вестник Figaro.

Подобна идея е немислима в Европа, но в САЩ Втората поправка на конституцията превръща носенето на оръжие в нещо свято. На това разчита компанията Crickett, специализирала се в продажбата на огнестрелни оръжия само за деца от 4 до 10 години.

С цел привличане на интереса компанията предлага пушки в розово за момичета и в синьо за момчета, качва в интернет клипове, илюстриращи как се ползват пушките, продава и книги, хвалещи подвизите на ловци.

Аксесоари като ловни шапки и елечета, но за деца, също се продават от фирмата.

Компанията произвежда оръжия за деца от 1996 г. По онова време годишно е пускала на пазара по 4000 пушки. Сега фирмата има 70 души персонал и произвежда 60 000 пушки. Предлага и резервни части за тях.

Пушките дори се търгуват в супермаркетите от веригата Wal-Mart. Една детска пушка струва едва 150 долара, тоест по-малко от къщичка за куклата Барби, например.

Темата за попадането на оръжия в неподходящи ръце в САЩ е особено актуална след масовото убийство в Кънектикът, където 20-годишен младеж уби 26 ученици и учители, плюс майка си.

http://www.investor.bg/

 
Руските вертолети завоюват Южна Америка
05.05.2013, 12:05

Вертолет Ми-171Е на ВВС на АржентинаРъководителят на Пентагона Чак Хейгел се сражава с Конгреса, който се опитва да не допусне закупуването на руски вертолети Ми-17 за армията на Афганистан. «Ми-17 е много прост вертолет, лек за поддръжка, – убеждаваше по време на изслушванията на 17 април Хейгел. – Тях (афганците) са ги обучавали да го управляват. Те го използват в течение на много години. И именно този вертолет те искат да имат ».

За изминалите 10 години афганците можеха да сравнят американската техника със съветската, която не са забравили, и сравнението се оказа не в полза на отвъдокеанските машини. На свой ред ръководството на Пентагона и Белия дом е заинтересовано от стабилен Афганистан след изтеглянето оттам на американските войски и затова са готови да жертват националната гордост, осигурявайки на афганските ВВС най-добрата техника, при това по-евтина и по-надеждна.

Всички, които експлоатират вертолетите тип Ми-17, отбелязват главната разлика на руския вертолет от западните – непретенциозност. А също и готовността на холдинга «Вертолетите на Русия» гъвкаво да реагира на исканията на купувачите. Например, за Бразилия в най-кратки срокове беше разработен вариантът Ми-171А1. В конструкцията бяха внесени около 90 изменения. Това е единственият модел с двойна хидравлична система.

В епохата на цифровите технологии Ми-171А1, по искане на повечето възложители, запазва в общи линии механичното бордово оборудване. В условията на 45-градусна жега и почти 100-процентова влажност механиката работи безотказно за разлика от доста капризната «цифра». Струва си да добавим, че опитът от експлоатацията на руската машина показа, че нейната производителност е по-висока, а стойността на летателния час е 2–3 пъти по-нисък, отколкото у машините западно производство.

Пазарът на вертолети в Бразилия става един от най-големите в света. Огромна страна, планини и джунгли, големи разстояния, сложен климат – в такива условия вертолетът се оказа най-подходящото транспортно средство. Поради това, напълно е обяснимо вниманието на «Вертолетите на Русия» към този регион. Вертолетът, станал популярен в Бразилия, почти автоматично става също толкова популярен и във цялата Южна Америка.

Напълно естествено е, че руските вертолети привлякоха вниманието на бразилските военни. През 2008 година ударният вертолет Ми-35М спечели търга, в който участваха също компаниите AgustaWestland с вертолет A-129 Mangusta и Eurocopter с EC 665 Tiger. Подписан беше договор за доставка на 12 Ми-35М. Вече са доставени девет вертолета, още три се намират в стадий на приемане и есента ще бъдат предадени на възложителя. А през 2015 година в Бразилия ще се открие сервизен център за обслужване на Ми-35М.

Вертолетите са въоръжени с комплекс от управляемо въоръжение 9К113К «Щурм-В», с противотанкови ракети 9M120 «Атака», 80-милиметрова ракета С-8 и 240-милиметрова С-24. В носовата част е монтирано двуцевно 23-милиметрово оръдие ГШ-23. Ми-35M може също да носи на пилони картечница калибър 12,7 или 7,62 милиметра, 30-милиметров гранатомет, бомбено и минно натоварване.

Авторитетът на «Вертолетите на Русия» е толкова висок, че бразилската компания Atlas Taxi Aereo стана първия купувач на перспективния руски вертолет Ка-62. Договорът е подписан. От 2015 година компанията ще получи седем вертолета, и има още опция за седем машини. По мнението на бразилските партньори, това ще предизвика революция на регионалния пазар.

През 2010 година ВВС на Перу закупиха първите  Ми-171. Опитът се оказа удачен, и сега страната възнамерява да закупи още 24 вертолета от този модел за борба с тероризма и наркотрафика. Такива са пожеланията на обединеното командване на въоръжените сили на Перу и авиацията на сухопътните войски. Въоръжените сили разчитат през 2014 година вече да получат 21 вертолета, а през 2015 година – останалите три.

През декември 2008 година ОАО «Рособоронекспорт» сключи с Министерството на отбраната на Индия договор за доставка на 80 вертолета Ми-17В-5 на обща сума от порядъка на 1,35 млрд. щ. д. Договорът също предвижда доставката на резервни части, оборудване и тренажори. В съответствие с исканията на индийската страна, на вертолета са монтирани нови двигатели ВК-2500 с електронна система на управление. Те имат повишени характеристики по мощност, което е особено важно при високопланински условия и горещ климат. В случай на излизане от строя на един от двигателите, запасът от мощност на втория позволява безопасно продължаване на полета. Специално за Ми-17В-5 е разработен нов комплекс за навигация и индикация КНЕИ-8, бордовото оборудване позволява да се лети през нощта и в условията на лоша видимост. Цялата пилотажна информация е изведена на четири многофункционални дисплея.

Максималната излетна маса на Ми-17В-5 е 13 тона. Той може да превозва 36 военнослужещи, или 4 тона товар в кабината с обем 23 куб. м. Освен това, на външно окачване може да превозва товар от 4,5 тона на разстояние от 750 км със скорост 230 км/час. Доставката на всички 80 вертолета ще бъде завършена през 2013 година.

Холдингът «Вертолетите на Русия» съществува не само благодарение на експорт. До 2020 година Министерството на отбраната на РФ възнамерява да закупи повече от хиляда вертолета, сред които Ми-28Н, Ка-226, «Ансат», Ми-35, Ми-26Т2 и Ка-52. На първо място доставките са за Южния военен окръг. През първото полугодие на 2013 година авиобазата на окръга ще получи няколко десетки вертолети, в това число ударните Ми-28Н «Нощен ловец », Ка-52 «Алигатор», Ми-35М, модернизираните Ми-8АМТШ.

Дълго време Министерството на отбраната на РФ решаваше, нужни ли са му вертолетите Ка-52. И през 2011 година най-накрая ударните «Алигатори» постъпиха на въоръжение на ВВС на Русия. Това е машина с високи летателни качества, способна да поразява както наземни, така и въздушни цели.

През февруари тази година министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу проведе в Казан съвещание по въпросите за закупуването на вертолети за нуждите на военното ведомство. Той отбеляза, че Министерството на отбраната на РФ се нуждае от голям брой леки вертолети, включително «Ансат», произвеждани в Казан. Сега се създава нова система за доставка на техника по поръчка на Министерството на отбраната. Сключваните договори ще предвиждат не само производството и доставката, но и сервизното обслужване, ремонта и утилизацията на техниката – целия жизнен цикъл на изделието. «Вертолетите на Русия» са готови за работа при такива условия.

През 2012 година компанията достави на възложителите 290 вертолета, което е с 28 вертолета или с 10,7% повече от 2011 година. Бяха произведени вертолети от 9 типа за 19 страни. Портфейлът на поръчките на «Вертолетите на Русия» към края на 2012 година беше 817 вертолета на сума 359,9 млрд. руб. Увереният ръст на производството и реализацията на вертолетна техника продължава. – Още руски вертолети

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Крилете на ОДКС
05.05.2013, 10:08

Обкръжаващият ни свят продължава да е далеч от спокойствието. Въпреки детинските фантазии на политиците на границата на 90-е години на миналия век, войните съвсем не са останали в миналото. Нещо повече,  съвременността ни дава множество примери, когато цяла редица държави с удивителна лекота избират именно военното решение от целия арсенал на средствата и методите на политиката. Върви съзнателно размиване на онази конструкция на възпиране на агресията, която беше вкарана в нормите на международното  право в резултат на Втората световна война. Съветът за сигурност на ООН, уви, вече не е сигурна преграда на пътя на любителите да “разкършат военните мускули”.

С отчитането на тези обстоятелства новата инициатива на генералния секретар на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) Николай Бордюжа за създаването на многоцелеви авиационни сили изглежда напълно оправдана. Тя напълно може да си намери мястото в редицата от мерки, които взема ОДКС в последно време за повишаване на ефективността на работата на тази военнополитическа структура. Всъщност, “всичко е старо като света”. От векове при възникване на военна заплаха политиците, без значение как са се наричали – вождове, князе или президенти, са действали в три основни направления. Първо, те проверявали арсеналите и при необходимост ги попълвали с нови въоръжения. Второ, обявявали сбор на редовните войски и опълчението. Трето, изпращали пратеници при своите съюзници за помощ. По принцип при целия прогрес на човечеството нищо не се е променило. Само дето вместо лъкове и мечове в арсеналите се появиха танкове, изтребители и ракети..........Прочети още

 
Роскосмос иска по 70.6 млн долара за доставка на един астронавт на МКС
05.05.2013, 08:16

От НАСА е изпратено искане към конгреса на САЩ за предоставяне на агенцията на допълнителни 424 милиона долара, които руската страна е поискала от НАСА. От НАСА са съобщили, че последният договор с Роскосмос предвижда изплащане на руската страна на 424 милиона долара за тренировка, изпращане и връщане на американски астронавти на МКС за периода 2016-2017 година.

Имайки в предвид, че за този период има планове за изпращането на МКС на 6 астронавти, то стойността на полета на един астронавт, според искането на Роскосмос струва 70.6 милиона долара, което е повече от по-рано заявените в договора за предишния срок 63 милиона долара.

Едновременно с искането за предоставянето на средствата, директора на НАСА Чарлз Болден е призовал американските политици да форсират развитието на американската частна космонавтика, за да се намали стойността на полетите на астронавтите. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Ще се появи ли военна база на НАТО в Казахстан?
05.05.2013, 07:57

Казахстан е готов да предостави на НАТО пристанището Актау на Каспийско море за транзит на товари от Афганистан и обратно. Това заяви на 26 април президентът на Република Казахстан Назърбаев в Алма Ата на конференцията на министрите на външните работи от Истанбулския процеса за Афганистан. Това изявление не стана сензация. На специалистите е известно, че транзитният пункт в Актау съществува от 2009 година и през него, заобикаляйки Русия, по официални данни, вече са превозени над 15 000 контейнера, което представлява основната маса военни товари, превозени по Северната транспортна мрежа.

Някои руски експерти смятат, че ако предложението на Назърбаев бъде прието, “Актау” ще стане база на Пентагона, а крехката архитектура на каспийската сигурност ще се разруши. Преди седем месеца в Актау се проведе международна конференция “Парадигми на международното сътрудничество в Каспийския регион”. Експерти от каспийските държави говореха как да се предотврати милитаризацията на Каспийския регион, как да се раздели дъното и богатия на въглеводороди шелф, как да се запази екологията и изчезващите биоресурси на това пресъхващо море-езеро.........Прочети още

 

 
Естонски моряци повече няма да се борят с пирати
04.05.2013, 20:09

Естония завършва участието си в антипиратската операция на Европейския съюз Atalanta в Аденския залив поради "промени на характера на операцията”, съобщи в събота министерството на отбраната на Естония.

Участващите в операция Atalanta страни планират по-голямо внимание да отделят на т.н. „автономни екипи по защита на плавателните съдове”, базиращи се на суша.

Това предполага по-голямо присъствие в регионите на военните моряци, създаване на активна система за брегова подкрепа и дипломатическо представителство в страните на Аденския залив.

Всичко това значително оскъпява и усложнява операцията.

 
Учебният център за моряци-подводничари във Виетнам е почти готов
04.05.2013, 20:03

Водещият руски концерн „Аврора”, който разработва системи за управление за надводни кораби и подводници, е изпратил във Виетнам заключителната партида оборудване за учебния център, където ще се подготвят екипажи за строящите се в Русия 6 подводници, съобщи източник в руския корабостроителен отрасъл.

Двете сгради на учебния център, който се изгражда в Камрани, са напълно готови. Комплексът ще даде възможност да се извършва подготовка на екипажи за действия в извънредни ситуации в подводниците

През март тази година по време на визитата в Ханой, министърът на отбраната на Русия армейският генерал Сергей Шойгу заявил, че Русия ще помогне на Виетнам в създаването на подводен флот.

 
Бомба в Афганистан уби петима американски войници
04.05.2013, 17:06

Крайпътна бомба уби петима американски войници в южната афганистанска провинция Кандахар, предаде АФП.

„Петима войници от САЩ загинаха днес около обед, когато техният брониран автомобил е ударил мина, заложена край пътя”, поясниха местните полицейски власти.

По-късно стана известно, че афганистански войник пък е застрелял двама военнослужещи от Международните стабилизиращи сили на НАТО.

„Двама души от ИСАФ са били убити днес от войник в афганистанската национална армия в Западен Афганистан”, съобщиха от коалицията, като не разкриха националността на загиналите в съответствие с политиката си.

http://www.focus-news.net/

 
Поредната фрегата проект 054А влезе в състава на ВМС на НОАК
04.05.2013, 15:12

проект 054А Днес китайската информационна агенция "Синхуа" съобщи, че в военноморската база Санья (база на Южния флот) се е състояла церемония по приемане в състава на ВМС на НОАК на поредната фрегата проект 054А - "Юеян", под номер 575.

По този начин, за последните 6-7 години в състава на китайските ВМС са постъпили 14-15 фрегати от модернизирания проект 054А.

До момента това е най-голямата серия съвременни китайски крупни надводни кораби и тяхното строителство продължава в корабостроителниците "Хуанпу" и "Худун", където наскоро бе спусната на вода поредната фрегата от този тип. - Още за проект 054А

 
Президентът и министърът на отбраната на Грузия, както и преди, смятат Русия за враг
04.05.2013, 12:43

Грузинският президент Михаил Саакашвили е доволен от изявленията на министъра на отбраната Ираклий Аласания за  неизменността на външните заплахи в отбранителната доктрина на страната. “Министърът призна, че  няма никакви изменения в доктрината и че Русия представлява главната външна заплаха за Грузия”, - заяви Саакашвили. Той подчерта, че “всеки документ отговаря на съществуващите реалности и не бива те да се променят по свое желание или умозаключение”.

“Русия реално окупира 20% от нашата територия и пречи на мирните преговори със сепаратистите. Това е реалността и от нея не можеш да избягаш. Руските войски се намират на няколко десетки километра от Тбилиси и това също е реалност и ние не можем да игнорираме тази заплаха, която реално стои пред нас”, - подчерта президентът.

Малко преди това министърът на отбраната на Грузия Ираклий Аласания направи разяснения във връзка с изявленията на ръководителя на правителството Бидзина Иванишвили, че в отбранителната концепция е смекчено споменаването на Русия като враг. “Не са внесени никакви фундаментални изменения в оценката и анализа на тези заплахи. Руската федерация, тяхната военна окупация и въоръжени сили представляват най-значителната заплаха за националната  сигурност”, - цитира Аласания президентът.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
На изложението IDEF'13 ще бъде изложен учебно-тренировъчният самолет Hürkuş за базова летателна подготовка
04.05.2013, 09:05

учебно-тренировъчният самолет Hürkuş На изложението IDEF'13, което ще се проведе между 7-10 май 2013 в Истанбул ще бъде изложен учебно-тренировъчният самолет Hürkuş за базова летателна подготовка, който е конструиран напълно от Турската въздухоплавателна и космическа индустрия (ТAI) и ще започне полетни изпитания през месец юни.

Hürkuş получи името си от известният пилот и инженер на турската въздухоплавателна история Vecihi Hürkuş.

Дизайнът на самолета Hürkuş, конструиран изцяло от турски инженери е в съответствие с изискванията за сертификация на Европейския граждански въздухоплавателен съюз CS.23, както и с останалите цивилни и военни стандарти.

Hürkuş може да извършва нощни и дневни полети и ще служи като учебно-тренировъчен самолет.

 
Су-25 в Африка
04.05.2013, 08:45

Су-25През февруари 2013 Нигер получи първите си реактивни бойни самолета – два Су-25 (бордни номера 5U-MCC и 5U-MCF). Те са доставени от Украйна, която притежава доста въоръжение от годините на Студената война. По всяка вероятност Украйна е изпратила също летци и техници, които да обучат нигерийци сами да експлоатират щурмовиците.

Нигер е бедна африканска страна и нейните ВВС не са имали бойни самолети до пристигането на двата Су-25, а само няколко разузнавателни и транспортни самолета – общо 12 на брой. Най-вероятно САЩ или Франция са финансирали сделката за придобиване на двата Су-25, които може да изиграят важна роля в борбата срещу ислямските терористи, действащи в съседните Мали и Нигерия.

Това не са първите щурмовици „Су”, доставени по този начин в Африка. През 2004 г. ВВС на Бряг на слоновата кост закупуват четири Су-25. Но след като атакуват френския мироопазващ контингент, при което са загинали 9 и ранени 31 военнослужещи, президентът на Франция заповядва унищожаването на бойната авиация на африканската страна. – Още за Су-25

http://www.pan.bg/

 
Изваждат бомбардировач от дъното на Ла Манша
04.05.2013, 08:27

бомбардировач Dornier-17 Започна операция по изваждане от дъното на Ла Манша на самолет от времето на Втората световна война, свален там преди повече от 70 години, съобщи BBC - (видео).

Германският бомбардировач Dornier-17 се намира на дълбочина 15 метра край югоизточното крайбрежие на Англия. Той е бил свален по време на Битката за Британия през 1940 година.

Според изследвания и снимки самолетът е повреден, но корпусът му е в добро състояние.

 
Открити са телата на двама души от екипажа на разбилия се в Киргизстан американски военен самолет
04.05.2013, 08:10

КС-135Министърът на извънредните ситуации на Киргизстан Кубатбек Боронов съобщи, че са открити две тела на пилоти от разбилия се в петък в страната американски самолет-цистерна КС-135, предаде Интерфакс.

„Открити са телата на двама пилоти”, каза Боронов. По думите му, най-вероятно експертизата на телата ще бъде направена от американската страна.

Вчера местни жители заявиха, че преди катастрофата видели в небето парашутист. Но това не бе официално потвърдено.

Екипажът на разбилия се самолет е от трима души и е превозвал 60 тона авиационно гориво. - Още за КС-135

http://www.focus-news.net/

 
Успешни изпитания на хиперзвуковата крилата ракета X-51A WaveRider
04.05.2013, 07:39

X-51A WaveRiderНад Тихия океан американците проведоха успешни изпитания на хиперзвуковата крилата ракета X-51A Waverider, съобщиха вчера представители на ВВС на страната. - (видео)

Те отбелязват, че ракетата е развила скорост 5,1 Маха (6,1 хиляди километра в час) и се е намирала във въздуха 360 секунди, което се явява абсолютен рекорд. „Това означава пълен успех на мисията", - заяви ръководителят на проекта Чарли Бринк . "Полетът се оказа най-продължителния и успешен от всички проведени до сега", - добавя той.

Ракета е била запусната от борда на бомбардировач B-52, излетял от авиобаза "Едвардс" в Калифорния. До подаването на команда за самоунищожение апаратът е прелетял 426 км.

При успешна реализация на проекта САЩ се надяват да получат оръжие, позволяващо нанасянето на точни удари навсякъде по света. Според плановете, X-51A WaveRider трябва да развива максимална скорост около 6-7 Махов /7,2 - 8,4 хиляди километра в час/, което ще позволи да се поразяват всяка цел за кратко време.

Първите изпитания с ракетата, която се разработва от корпорацията Boeing, бяха проведени през 2009 година.

 

 
Ракетните войски на Русия получиха нови бронирани коли
03.05.2013, 16:52

КамАЗ-43269Всички антитерористични подразделения на стратегическите Ракетни войски на Русия бяха снабдени с бронирани коли „КамАЗ-43269 Изстрел“.

„Нова техника постъпва във всички ракетни дивизии, които се превъоръжат“, - съобщи в петък официалният представител на Министерството на отбраната полковник Игор Егоров.

Бронираната кола „Изстрел“, постъпи на въоръжение в руската армия през 2009 година, може да издържи изстрели от картечницата „Утес“ с калибър 12,7 мм от дистанция 300 метра. Машината основно е предназначена за съпровождане и охрана на военни колони. – Още за „КамАЗ-43269”

 
Самолет-цистерна на американските ВВС се е разбил след излитането си
03.05.2013, 14:02

Днес в 14:55 местно време самолет-цистерна Boeing KC-135R Stratotanker (AMC 38877) от американския Център за транзитни превози „Манас” в Киргизстан се е разбил след излитането си, съобщиха от Министерството за извънредните ситуации на Киргизстан пред АФП.

„Съгласно наличната информация, самолетът се е разбил на три части. Изяснява се дали има ранени или загинали. Всички спасителни служби са изпратени на мястото на инцидента”, заяви прессекретарят на ведомството.

Машината се е разбила между селата Чорголу и Чолок-Арък (окръг Фрунзе) на границата с Киргизстан и Казахстан, уточнява РИА Новости.

 
“Орлите” на Гвардията F-15 Eagle – над 25 години в експлоатация в Air National Guard
03.05.2013, 12:12

F-15Ще трябва да изминат поне девет години (до 1985 г.) след ескадрилите на USAF, за да дойде редът и на американската Въздушна Национална Гвардия (ANG) да получи първите си изтребители Eagle. Те ще заменят преди всичко изтребителите F-4C/D Phantom II на ANG.

Когато монтажните линии в завода на McDonnell Douglas в Сейнт Луис, щата Мисури, започват да произвеждат новите F-15C/D, предназначени за ескадрилите от предната линия на USAF, “няколкото” 355 F-15A и 57-те F-15B се оказват готови да започнат нов етап от своята кариера. Тези чисти прехващачи, доста добре са използвани, служейки за обучението на много пилоти и техници на авиобаза Люк под палещото слънце над щата Аризона.

Към средата на 80-те години вече се очакват с нетърпение от “part timers” (както наричат Националната Гвардия), за да поемат мисията за въздушния суверенитет над територията на САЩ..........Прочети още

 
На Червения площад в Москва ще се проведе третата репетиция за Парада на Победата
03.05.2013, 08:25

Третата репетиция за Парада на Победата ще се проведе в петък вечерта на Червения площад в Москва. В нея ще вземат участие пеши парадни подразделения и военна техника, предаде РИА Новости.

В параден строй в Деня на Победата край стените на Кремъл се очаква да преминат над 11 хиляди военнослужещи. Всички те ще участват във вечерната репетиция, която ще започне в 22 ч. московско време.

 
Полша заблуждава Москва, прикривайки се със създаването на национална система за ПРО
03.05.2013, 08:20

Според изявления на военнополитическото ръководство на Полша, които бяха направени в началото на тази година, до  2023 година в страната ще бъде създадена собствена система за противоракетна отбрана. Законът, който гарантира стабилното финансиране на програмата за нейното създаване на територията на страната и по-нататъшната й модернизация, бе подписан в средата на април от президента на Полша Бронислав Коморовски.

Символично е, че церемонията по подписването на документа с поправките към закона за техническата модернизация и финансирането на въоръжените сили се проведе на територията на 184-и радиолокационен пост с далечен радиус на действие (Шиплиски), близо до град Сувалки, в североизточната част на страната. От  2014 година тази военна част ще наблюдава въздушното пространство в рамките на системата за ПВО на НАТО. Съгласно изявлението на Коморовски, новият закон е насочен към повишаване на равнището на системата за противоракетна отбрана на страната, която представлява част от системата на националната отбрана, а също така част от системата на  НАТО като цяло. Освен това плановете за създаването на полската система за ПРО предвиждат тя да бъде мобилна и да може да поразява ракети малка и  средна далечина.......Прочети още

 
Под флаговете на НATO се върши геноцид
03.05.2013, 08:07

Развързаните от САЩ и техните съучастници от НАТО през последните десетилетия кръстоносни походи “в името на борбата с тираните” в  Близкия изток и в Северна Африка нагледно показаха, че зад външните псевдодемократични лозунги на тези “освободители” стои неприкрита политика на ограбване на народите, оказали се под прицела на Вашингтон. При това се извършва масиран грабеж не само на природните ресурси, но и на националното наследство във вид на исторически паметници и антиквариат, които след това се препродават от тези така наречени “борци за демокрация” на частни западни колекции за баснословни пари.

Обаче наред с чисто криминалните мотиви на тази дейност, подобни военни операции на САЩ и НАТО преследват и по-важна за тези  агресори цел – да изтрият от паметта на населението в подложените на атаки арабски държави тяхната история, да ги лишат  от културно наследство, от символите на историческо поклонение. Нали е добре известно, че е много по-лесно да се управлява народ без историческо минало и източници на морал….....Прочети още

 
Второ място грабна отборът на ВВМУ на регата в Италия
03.05.2013, 07:45

Представителен отбор на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” участва в 30-та международна ветроходна регата за купата на Началника на Военноморската академия в гр. Ливорно, Италия.

Регатата, в която участваха представители на 23 държави се проведе в периода 22 – 28.04.2013 г. и беше открита с приветствено слово на Началника на Академията адмирал Джудзепе Каво Драгоне.

На 23 април е проведен традиционният парад на участниците в регатата, а след това водачът на отбора кап. I ранг от запаса Димитър Димитров е имал среща с кмета на Ливорно. Той е подарил икона на Св. Николай Чудотворец с пожелание да пази града от бедствия и аварии.

Отборът на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и през тази година се представи достойно. Той спечели купа за 2-ро място сред държавите от Средиземно и Черно море.

http://www.maritime.bg/

 

 
Руският стражеви кораб „Неустрашимый” пристигнал в Аденския залив
02.05.2013, 19:59

Фрегатата на руския Балтийски флот „Неустрашимый” пристигна в източната част на Аденския залив за съпровождане на керван от граждански плавателни съдове, съобщи в четвъртък пресслужбата на Западния военен окръг по Балтийския флот.

Корабът ще се намира там, докато не бъде формиран керван от граждански плавателни съдове, които ще се насочат към Червено море.

На „Неустрашимый” му предстои да съпроводи кервана по „коридора на сигурност” в западната част на акваторията на Аденския залив.

 
Даряваме на Афганистан 74 сглобяеми жилища, „Дръзки” – на мисия през октомври
02.05.2013, 12:27

Предоставяме безвъзмездно на Афганистан 74 сглобяеми конструкции за настаняване на личен състав и квартирното оборудване към тях. Всяка от конструкциите е с площ от 14 кв. м, а оборудването включва легла, гардероби, маси, столове, бюра и др. Правителството вече одобри проекта на споразумението между двете страни.

Дарението е във връзка с трансформацията на нашето участие в ИСАФ. Транспортирането на контейнерите до България е икономически нецелесъобразно, посочва по време на правителственото заседание заместник-министърът на отбраната Ася Давидова.

Служебният кабинет разреши фрегатата „Дръзки” от състава на ВМС да вземе участие в операцията на НАТО в Средиземно море „Active Endeavour”. С щатното си въоръжение и екипаж до 153 души тя ще се включи в операцията между 2 и 31 октомври т. г.

„Active Endeavour” осигурява присъствието на НАТО в Средиземно море и демонстрира решимостта на държавите-членки на Алианса в борбата с тероризма. Задачите на българския кораб са да участва в наблюдението и контрола на корабоплаването в назначени райони в състава на Постоянната военноморска група на НАТО.

http://www.otbrana.com/, Спирдон Спирдонов

 
Русия започва производство на нова гранатохвъргачка
02.05.2013, 11:52

РПГ-30В 2013 година в руската армия ще започнат доставки на най-новите двуцевни гранатохвъргачки РПГ-30 „Крюк” (Кука) (индекс на ГРАУ-7П53), които по данни на руските медии могат да унищожават най-съвременни видове танкове, оборудвани с активна защита.

Очевидно е, че сега тази гранатохвъргачка може да намери търсене на оръжейните пазари на страните от Близкия изток. В по-далечна перспектива новата противотанкова гранатохвъргачка може да се окаже полезна и за китайската армия.

Разработването на РПГ-30 „Крюк” започна през 2007 година като отговор на появата на активни системи за защита на танковете, унищожаващи приближаваща се към танка ракета и реактивни гранати.

Новата руска разработка може да неутрализира системата за защита. Отначало РПГ-30 изстрелва неголяма граната-имитатор, която предизвиква включване на защитния осколочен заряд, монтиран в танка. След част от секундата, след гранатата-имитатор излита бойна 15-мм. граната, която преминава през образуваната пролука в отбраната и унищожава танка.

В Азиатско-Тихоокеанския регион за сега няма страни, снабдяващи танковете си със системи за активна защита. В същото време, такива системи се смятат за едно от най-вероятните направления на развитието на бронетанковата техника. Напълно е възможно, че в бъдеще те ще станат по-евтини и ще се появят на въоръжение в САЩ и техните съюзници. По такъв начин, разработката на РПГ-30 е проект, планиран в перспектива. За сега руската армия има намерение да купи само 1000 такива системи, което ще даде възможност да започне серийното им производство и обучение на войските за използването им.

Очевидно е, че още сега системата може да намери търсене на оръжейните пазари на страни от Близкия изток. В по-далечна перспектива, новата противотанкова гранатохвъргачка може да заинтересова и Народно-освободителната армия на Китай, където се обръща голямо внимание на развитието на въздушнодесантните войски и морската пехота.

Китайската пехота е въоръжена с мощни и ефективни 120-мм. гранатохвъргачки PF98. При това на равнището на пехотен батальон в китайската армия се използва специалната модификация на PF98, снабдена с ефективна система за управление на огъня.

Тази система има голяма бронепробиваемост. Но PF98 няма специални възможности за преодоляване на активни системи на защита. Китай в миналото произвеждаше двуцевна гранатохвъргачка за оборудване на подразделенията със специално предназначение, но тя не беше предназначена за преодоляване на защитата на съвременните танкове. – Още за ПРГ-30

 
Руското военно ведомство разказа за системата С-500
02.05.2013, 08:53

С-400Работата по създаването на зенитно-ракетната система от ново поколение С-500 върви успешно, Министерството на отбраната на РФ разчита да я получи на въоръжение в срок – заяви заместник-министърът на отбраната на РФ генерал-полковник Олег Остапенко

„Тази система е предназначена за борба с перспективните средства за въздушно-космическо нападение, по-конкретно с хиперзвуковите, а също с други средства за възможно въздействие върху нас” – каза О. Остапенко пред журналистите

По думите на О. Остапенко „това средство за ПВО има голяма перспектива”. Работата върви по график – добави той.

„Не всичко ни се удава лесно. В същото време ние много упорито работим в това направление с генералния конструктор и генералния директор, проявява се разбиране. Надяваме се, че ще се вместим в графика” – каза О. Остапенко.

Отговаряйки на въпроса дали ще бъде създадена до 2015 година системата С-500, той каза: „Ние винаги сме искали това да стане по-рано”.

Вече беше съобщено, че в рамките на държавната програма за въоръженията до 2020 година се планира да се закупят от порядъка на 10 дивизиона най-нови зенитно-ракетни системи С-500. Те ще станат основната сила на въздушно-космическата отбрана, която е създадена в Русия.

ЗРС С-500 е система за далечно действие и височинен прехват с повишен потенциал на противоракетната отбрана.

По данни на Министерството на отбраната на РФ, основните изисквания, предявявани към ЗРС С-500 са реализация на повишените възможности за поражение на балистични цели – (балистични ракети със среден обсег на действие, тактически и оперативно-тактически балистични ракети) с височина на прехвата до 200 км и скорост на полета до 7км/сек., а също и възможност за поражение на бойни блокове от хиперзвукови крилати ракети. Освен това, предвидено е унищожаване на нискоорбитални спътници и космически средства за поражение.

С-500 представлява ново поколение зенитно-ракетни системи, в което се предвижда приемането на принципа на разделно решаване на задачите за унищожаване на балистични и аеродинамични цели. Основна задача на С-500 е борбата с бойното оборудване на балистичните ракети със среден обсег на действие, а при необходимост и на междуконтиненталните балистични ракети в крайния участък на траекторията и в определени граници, – в средния участък.

Планира се С-500 да осигурява прикритие на отделни региони, големи градове, промишлени обекти и приоритетни стратегически цели. – Още за С-500

 
Беларус и Русия ще създадат «въздушна полиция» за охрана на границите по примера на НАТО
02.05.2013, 07:46

Това може да бъде резултат от проведената на 23 април среща на Президента на Беларус Александър Лукашенко и министъра на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу. Според обявените планове, още през 2013 година на белоруска територия може да бъде създадена руска авиационна комендатура и да бъде организирано бойно дежурство от звено изтребители. Към 2015 година това подразделение може да бъде развърнато до авиационен полк.

За първи път информацията за възможно разполагане на руска авиобаза на територията на Беларус се появи през декември 2012 година. Тогава беше подчертано, че това може да бъде отговор на рязко увеличената активност на подготовката на войските на НАТО в Полша и балтийските страни.

Безусловно, наличието на руска авиобаза на белоруска територия ще повлияе положително на нивото сигурност на Съюзната държава на Беларус и Русия.

От друга страна, отчитайки високия професионализъм на пилотския състав на белоруските ВВС и на войските за ПВО, а също и желанието на Русия да развива военно-техническото сътрудничество между страните, с предимство се разглежда варианта за доставка в Беларус на съвременни изтребители, особено на фона на остаряващия парк на бойната авиация на белоруските ВВС и наличието на проблеми с неговото попълване. Отчитайки «специалното» ниво на военното сътрудничество между страните, продажбата на самолети би могла да се осъществи и по изгодни цени. Заслужава си също да напомним, че Беларус беше принудена да се откаже от бомбардировъчната авиация и (според някои съобщения в медиите) планира да извади от експлоатация определена част от изтребителите Су-27.

Обаче някои военни експерти обръщат внимание на това, че Беларус може да бъде постигнат от участта на балтийските страни, чиито въоръжени сили фактически нямат бойна авиация за изпълняване на задачите за охрана на собственото въздушно пространство. Тази мисия сега се изпълнява на ротационен принцип от авиационните контингенти на другите страни от НАТО.

От своя страна Русия, не притежаваща на Запад някакви значителни войскови групировки, вероятно осъзнава опасността от намаляването на боеспособността на белоруските съединения и войскови части, представляващи основата на Регионалната групировка на войските (силите) (РГВ(С)) и Единната регионална система за ПВО (ЕРС ПВО) на Съюзната държава. Не случайно на съвместната колегия на военните ведомства на двете страни, която беше проведена също на 23 април в Минск, бяха поставени въпроси именно за военно-техническото сътрудничество, в частност относно доставката през 2014 година на четири дивизиона ЗРК С-300 и други аспекти на «Комплексната програма за военно-научно сътрудничество на министерствата на отбраната на Република Беларус и Руската Федерация за периода 2011-2015 година».

При откриването на съвместната колегия министърът на отбраната на Беларус Юрий Жадобин заяви: «Сътрудничеството на Беларус и Русия в сферата на отбраната представлява най-важният елемент в колективната сигурност на ОДКС на западното направление». От своя страна неговият руски колега отбеляза: «Руско-белоруското партньорство носи стратегически характер».

Прави впечатление, че колегията се проведе на фона провежданите на Бресткия полигон съвместни тактически учения на силите за специални операции от ВС на Беларус и въздушно-десантните войски от ВС на Русия, представляващи етап от подготовката за белоруско-руското учение «Запад-2013». Не е изключено в дневния ред на колегиите да са били включени и въпроси за организацията и провеждането на посочените маневри. За това може да се съди от факта, че в хода на аналогичните мероприятия през април 2009 година беше обсъдена подготовката за съвместното белоруско-руско учение «Запад-2009», а също и на базата на изявлението на Ю. Жадобин преди началото на колегията, че маневрите «Запад-2013» ще се проведат през месец септември.

Тази «нагледност» на военното сътрудничество между Беларус и Русия потвърждава решимостта на ръководствата на военните ведомства на двете страни за постигане на успешна реализация на въпросите за  стратегическото партньорство, в това число и разгледаните на съвместната колегия.

http://infobalkani.wordpress.com/, Сергей Бирич

 
Оръжие и оръженосци
02.05.2013, 07:38

Полша и Беларус продължават да бъдат на предния край на стратегическото противостояние между САЩ и Русия.

Законът за развитие на противовъздушната и противоракетната отбрана на страната до 2023 година беше подписан на 12 април от президентът на Полша Бронислав Коморовски.

Съгласно закона за тази цел ще се заделят от 2,5 до 3,8 млрд. USD до 2023 г. При това подписаните от президента изменения в Закона за отбраната предвиждат в периода 2014-2023 година да се заделят за модернизация и разширяване на системата за ПВО и ПРО не по-малко от 20% от общите разходи за модернизация на Въоръжените сили. И тази сума може да бъде увеличена, ако ръстът на икономиката в този период се ускори.

Делът на разходите за отбрана от БВП на Полша към момента възлиза на 1,95%........Прочети още

 

 
Германия е против доставките на оръжие в Сирия
01.05.2013, 21:47

Ангела Меркел Позицията на Германия по въпроса за доставките на оръжие в Сирия не се е променяла, както и преди тя е против предоставянето на оръжие на въстаниците, заяви канцлерът на страната Ангела Меркел в публикувано днес в редица вестници интервю.

Властите на Германия често са подложени на критика за това, че повечето решения за доставка на оръжие се вземат от Федералният съвет за сигурност, който не се събира редовно и заседава в условия на много строга секретност в малката зала на Ведомството на федералния канцлер.

 
В Германия се замислиха за целесъобразността на покупката на безпилотни самолети от САЩ
01.05.2013, 21:42

Томас де МезиерМинистърът на отбраната на Германия Томас де Мезиер, призова политиците на Германия да проявят сдържаност в споровете за възможната покупка на бойни безпилотни самолети от САЩ за армията.

По думите му, преди да бъде осъществена подобна сделка, трябва подробно да бъдат изучени „правовите, етическите, техническите и финансовите въпроси“. Германският министър смята, че договорът за доставката на американски безпилотни самолети може да стане „промеждутъчно решение“, докато Германия, заедно с европейските си партньори, не разработи собствени самолети от този тип.

 
Руските бойни кораби в Средиземно море са готови за евакуация от Сирия
01.05.2013, 14:36

Корабите на руския военноморски флот, които се намират в Средиземно море в близост до Сирия, са в готовност, включително и за евакуацията на руски граждани от арабската страна. Това заяви командирът на бригадата от десантни кораби на Черноморския флот капитан първи ранг Алексей Комаров, който пристигна в израелското пристанище Хайфа на борда на големия десантен кораб „Азов”, предаде ИТАР-ТАСС.

„В района на Сирия се отработват мероприятия по бойна подготовка на корабите на руския военноморски флот. Там има кораби на Балтийски и Черноморски флот на Русия, но нашите кораби там не осъществяват непосредствено никакви мероприятия. Ние се намираме в готовност, включително и за евакуацията на руските жители, които се намират на територията на Сирия”, коментира той.

http://www.focus-news.net/

 
ВМС на Норвегия получиха последния ракетен катер тип „Skjold”
01.05.2013, 13:52

ракетен катер тип „Skjold”Френската компания DCNS е предала на ВМС на Норвегия шестият и последен ракетен катер тип „Skjold”, съобщава Defense Aerospace.

Церемонията по предаване на кораба, получил името P965 „Gnist”, се състоя на 26 април 2013 година. Строителството на катерите тип „Skjold” за норвежките ВМС се извърши с участието на норвежките компании Umoe Mandal и Kongsberg Defence & Aerospace.

Първият кораб тип „Skjold” ВМС на Норвегия получиха през 1999 година, а първият сериен кораб от проекта - P961-Storm – беше доставен на клиента през 2010 година. В състава на ВМС на Норвегия са още ракетните катери P962-Skudd (октомври 2010 г.), P963-Steil (юни 2011 г.) и P964-Glimt (март 2012 г.).

Ракетните катери от този тип са способни да развиват скорост до 60 възла, като далечината на хода е 800 мили. Въоръжението им включва противокорабни ракети Kongsberg SSM, зенитни ракети Mistral, 76-мм оръдие и 12,7 мм картечници.

 
Руският флот в Средиземно море
01.05.2013, 12:02

Русия възстановява присъствието си в Средиземно море. Смесена групировка бойни и спомагателни кораби на Балтийския, Северния и Черноморския флот в Средиземно море наброява почти 10 единици. Основната активност се пада на Черноморския флот, кораби на който през последната година 17 пъти са били в Средиземно море.

Тези походи имат не само демонстрационно, но и напълно практическо значение за защита на интересите на Руската Федерация. Средиземно море исторически е зона на жизнените интереси на Русия. Руското знаме се появи там още при Екатерина II, и от тогава руското военно присъствие в Средиземно море стана важен фактор на световната политика. Това присъствие от време на време бе прекъсвано от различни кризи в самата Русия, когато вътрешни безредици или военни загуби караха руския флот да напуска този регион. Днес нарасналите в сравнение с първите години след разпадането на СССР възможности на руската икономика и новото разбиране за необходимост от активна външна политика позволи да се постави задачата за връщане на флота ни в Средиземно море.

Доста често това присъствие се свежда само до „демонстриране на знамето”, което едва ли е коректно – то е доста по-широко дори сега, в условията на все още ограничете възможности на руския флот. Сред задачите, които флотът изпълнява в Средиземно море, могат да се изтъкнат няколко основни. Първо, учебни тренировки. Честото излизане в морето позволява бързо да се подобри подготовката на екипажите и командирите на всички равнища. И това е позитивен фактор: морският бой в една реална война може да продължи и по-малко от един час, но подготовката към него се точи с десетки години.

Втори, не по-малко важен фактор, е политическият. Присъствайки в Средиземно море, Русия оказва подкрепа на законните власти на Сирия, които воюват срещу терористите. Редовните посещения на руски кораби в сирийските пристанища практически изключват външната намеса в сирийските работи.

Друга важна задача е тренирането на взаимодействието между различни флотове. Черноморския флот се намира в едно уникално положение – в своята операционна зона (която включва Средиземно море, част от Атлантика и Индийския океан) той взаимодейства и с останалите руски флотове: Балтийския, Северния и Тихоокеанския. По вътрешните водни пътища той е свързан и с Каспийската флотилия, кораби на която тренират и минават ремонт на Черно море. Нарастващата политическа и военна активност в Азия правят Черноморския флот (наред с Тихоокеанския) един от най-важните политически инструменти на руското ръководство. И това негово значение само ще нараства. – Още ВМФ на Русия

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Трима британски войници са загинали при експлозия в Афганистан
01.05.2013, 09:35

Трима британски войници са загинали във вторник при експлозия на крайпътна бомба в Афганистан, предаде АФП.

Инцидентът е станал по време на патрул в района Нахр ел Сарадж в южната афганистанска провинция Хелманд.

От министерството на отбраната в Лондон заявиха, че ситуацията със сигурността в Хелманд се подобрява, но средата остава рискована и опасна за британските войници.

http://www.focus-news.net/

 
Сергей Шойгу взе решение за създаване на Централен научно-изследователски институт по въздушно-космическа отбрана
01.05.2013, 09:05

Сергей Шойгу Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу взе решение да създаде Централен научно-изследователски институт по въздушно-космическа отбрана. За това, както предаде „РИА Новости”, съобщи заместник-министърът на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Олег Остапенко.

По думите му, „министърът на отбраната взе решение за създаване на Централен научно-изследователски институт по въздушно-космическа отбрана – това е важен фактор в плана на научния подход в развитието на войските за въздушно-космическа отбрана”, – отбелязва агенцията.

Заместник-министърът на отбраната добави, че по решение на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, във ведомството е създадена работна група, която изработва различни предложения, в рамките на завършване формирането на войските за въздушно-космическа отбрана.

По отношение на перспективните програми, О.Остапенко отбеляза, че комплексът за противовъздушна отбрана „Морфей” ще влезе във въоръжение на руската армия през 2015 година.

Според него, „Морфей” е уникален комплекс, който е без аналог в света. Мисля, че първите образци към 2015 година ще влязат във въоръжение”.

О. Остапенко напомни, че сега продължават работите по създаването на наземния комплекс за противовъздушна отбрана „Витязь”, – предаде „РИА Новости”.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Системата за противоракетната отбрана на Москва ще се допълни с нови елементи
01.05.2013, 08:50

Радарът 5Н20 „Дон-2Н” (PILL BOX)Системата за противоракетна отбрана на Москва и на централния промишлен район на Русия ще се модернизира и ще бъде допълнена с нови елементи. Това заяви за РИА Новости заместник-министърът на отбраната на Русия – генерал-полковник Олег Остапенко. За какви, именно елементи на обновената система става въпрос, Остапенко не уточни, но отбеляза, че сега приключват работите по въвеждане във бойно дежурство на радарната система за предупреждение за ракетно нападение „Воронеж-ДМ”, в Армавир, Краснодарския край.

През декември 2012 година, се съобщи, че през 2013 година, командването на войските за въздушно-космическа отбрана Русия възнамерява да проведе експериментални и учебно-бойни изпитания на новата система за противоракетна отбрана А-235 „Самолет-М”. В перспектива, новата система трябва да замени остарялата А-135 „Амур”, отговаряща за противоракетната безопасност на централния промишлен регион на Русия. След тестването, новата система „Самолет-М” ще застъпи на бойно дежурство. По време на изпитанията ще се проведат стрелби с модернизираните противоракети 53Т6.

По-рано, Остапенко разказа, че в Русия се разработват нови средства за поразяване за системата на противоракетната отбрана, които в перспектива ще заменят системата за противоракетна отбрана на Москва и ще допълнят противоракетния чадър над останалата територия на Русия. Очаква се също така, че от 2015 година, на въоръжение в Русия да започнат да постъпват новите зенитни ракетни комплекси С-500, които ще се използват за целите не само на противовъздушната, но и за противоракетната отбрана. Не е изключено, че те ще допълнят системата за противовъздушна отбрана на Москва. Технически подробности за този комплекс, все още не са известни. – Още ПРО на Русия

 
През 2014 година Иран ще се въоръжи с аналог на С-300
01.05.2013, 08:23

Bavar-373През 2014 година Иран има намерение да приеме на въоръжение новия зенитен комплекс Bavar-373, който се смята за аналог на руския С-300. Такова заявление е направил представителят на иранското министерство на отбраната контраадмирал Фархад Амири.

„С цялата отговорност заявявам, че разработването на иранска С-300 върви с пълен ход, приключено е изпитанието на всички подсистеми. На Господ е угодно, Bavar-373 да постъпи на въоръжение в 1393 година”, заявил Амири. По иранския календар, 1393 година ще започне през март 2014 година.

В началото на 2011 година Иран вече обяви за началото на серийно производство на Bavar-373, но за сроковете за приемане на системите на въоръжение до сега не се съобщаваше. – Още за С-300

 
Тайланд получи още три изтребителя Saab JAS 39 Gripen
01.05.2013, 08:12

JAS 39Швеция е доставила три изтребителя Saab JAS 39 Gripen на Тайланд. До края на годината тайландските ВВС ще получат още три JAS 39С Gripen, с което общият брой изтребители от този тип ще нарасне на дванадесет.

През 2008 г. Тайланд сключва договор за закупуване на шест многоцелеви изтребители Gripen, като в пакета са включени и самолет за ДРЛОиУ Saab 340 AEW, транспортен самолет Saab 340, както и логистична поддръжка и обучение на летателен и технически състав.

През 2010 г. се подписва друга сделка за доставка на още шест изтребителя JAS 39С, един Saab 340 AEW и ракети RB 15F. – Още за JAS 39

http://www.pan.bg/

 
Израел започна внезапни учения по границата със Сирия и Ливан
01.05.2013, 07:46

Израелската армия призова стотици запасняци за участие в спешни военни учения край границата със Сирия и Ливан. Вестник „The Times of Israel” оценява общия брой военни, участващи в ученията, на 10-20 хиляди души.

Маневрите се провеждат на фона на боевете в Сирия, в това число непосредствено близо до Израел, нахлуването от страна на Ливан на безпилотен летателен апарат, който беше свален от Военновъздушните сили на Израел, разсъжденията на политици и журналисти за опасността от военен конфликт с Иран и неговите съюзници, и необходимостта от военна операция в Сирия за защита на химическото оръжие там.

„Това са първите учения с подобни мащаби за последните няколко години”, пише от своя страна „Джерусалем пост”.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}