Военна информация

Архив - от 1 дo 15 май 2011 година

 
15 май
 
15.05.2011, 21:56

Президентът откри 10-метров монумент, посветен на първия ракетен пуск

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов откри днес мемориален комплекс в с. Славянци, община Сунгуларе, посветен на първия ракетен пуск, извършен на територията на страната......... Прочети още

 
15.05.2011, 20:24

Британски войник е загинал при взрив в Афганистан

Британски войник е бил убит днес при взрив на бомба в Афганистан, с което броят на загиналите в страната британци достигна 365 души, предаде АФП.

Загиналият е участвал в претърсване на сгради в областта Над-е-Али, провинция Хелманд, за които е имало подозрения, че са използвани от талибаните.

От началото на годината броят на загиналите в Афганистан британски войници възлиза на 17 души. – Още за Афганистан

 
15.05.2011, 20:20

Център за обучение на пилоти се открива в Македония

На военния полигон Петровец днес министърът на отбраната на Р Македония Зоран Коняновски, представители на израелската компания "Елбит" и въздушните части от Армията на Република Македония ще представят проекта "Център за обучение на пилоти", предаде Курир.

Договорът за откриване на Център за обучение на пилоти е подписан от Министерството на отбраната на Р Македония и израелската компания "Елбит" през декември миналата година след двегодишни детайлни анализи на въздухоплаването и на потребностите на Армията на Република Македония.

В Центъра ще се обучават пилоти за нуждите на министерствата на отбраната и на вътрешните работи, както и на други институции. Това ще бъде първият подобен център в Югоизточна Европа и се очаква да прерасне в Регионален център.

Министерството на отбраната участва с 5,3 милиона евро годишно докато участието на "Елбит" се смята за държавна тайна. Договорът е за осем години, след което цялата техника и система на Центъра става собственост на Министерство на отбраната. /ИА „Фокус”/

 
15.05.2011, 20:09

Българска технология за невидим танк отлежава по академичните рафтове

Чужди държави проявяват интерес към уникалната разработка на базата на нанотехнологиите

 
15.05.2011, 20:00

Министърът на отбраната - един от най-неодобряваните министри

Три представителни проучвания сочат, че министърът на отбраната Аню Ангелов е един от най-неодобряваните министри на политическа партия ГЕРБ.

Според НЦИОМ (Национален център за изучаване на общественото мнение) при проведено проучване в периода 4-11 март 2011 г. министър Ангелов получава 25,8% одобрение. Той е на 12-о място, като пред него са дори Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов, Вежди Рашидов и Трайчо Трайков. Извадката е направена на база реализирани над 1000 интервюта в цялата страна.

Според статистическа агенция "Галъп Интернешънъл", която провежда националнопредставително проучване сред пълнолетното население на страната

в периода 31 март – 7 април 2011 г. министърът на отбраната Аню Ангелов получава 15% доверие  Извадката е направена на база интервюирани 996 души на възраст 18+, разпределени в 181 гнезда.

Според военния сайт и форум www.airgroup2000.com/forum в анкета проведена в периода 15 април - 10 май 2011 г. 86 % (131 човека) отговарят положително на въпроса "Трябва ли министърът на отбраната да бъде сменен?". Само 8% (13 човека) смятат, че неговата оставка не е необходима, а 5% (8 човека) са отговорили, че това не ги интересува. В анкетата са гласували общо 152-а човека, като част от тях са бивши и настоящи военни.

/Otbrana.com/

 
15.05.2011, 07:01

От 980 на 796 падат щатните бройки в Министерството на отбраната

Новият Устройствен правилник на МО, който правителството прие с постановление №35 от 12 май т.г., не променя съществено броя и наименованията на дирекциите и другите административни звена. Документът все още не е публикуван в Държавен вестник и не е влязъл в сила.

В новия правилник няма главни дирекции. Сега такава е „Инфраструктура на отбраната”. Тя си остава като обикновена дирекция. В Щаба на отбраната дирекция „Подготовка и използване на силите” получава наименованието „Операции и подготовка”, а отдел „”Информационен и организационно-щатен” – „Офис на началника на отбраната”.

От 980 на 796 падат щатните бройки в Министерството на отбраната. За общата администрация тези данни са от 188 на 164, за специализираната администрация – от 431 на 308 и за Щаба на отбраната – от 243 на 218. Най-голямо свиване на щата – от 138 на 68, има при сегашната главна дирекция „Инфраструктура на отбраната”.

Устройственият правилник на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” остава същият. С постановлението, с което е приет Устройственият правилник на МО, се регламентират някои други промени. Числеността на персонала на ВМА намалява от 3332 на 3218; на Военна полиция – от 1128 на 959; на Военна информация – от 1588 на 1351; на Института по отбрана – от 120 на 110 и на ВА „Георги С. Раковски” – от 325 на 330.

/Otbrana.com/

 
15.05.2011, 06:56

Силите на НАТО са нанесли въздушни удари по цели в няколко либийски региона

В събота вечерта НАТО е нанесла въздушни удари в либийските региони Бир ал Ганам, Нджила и град Ал Азизия, югозападно от столицата Триполи, предаде агенция ДЖАНА. Позовавайки се на източник от армията, медията съобщава, че на обстрел са били положени „граждански и военни” цели, в следствие на което има човешки жертви и са нанесени материални щети.

Подробности не се съобщават.

 
14 май
 
14.05.2011, 21:27

Турция ще си сътрудничи с американска корпорация за производството на сателити

Tурската компания "Търкиш Еърспейс Индъстри" (TЕИ) и американската "Сиера Невада Корпорейшън" (СНК) се споразумяха да си сътрудничат при производството на сателити за компании от Близкия изток, съобщи "Хюриет".

Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на космическите системи и технологии за международни програми бе подписан от генералния мениджър на ТЕИ Михарем Дорткаслъ и директора на СНК Хатиф Озмен,. "Сиера", която е собственост на американец от турски произход, специализира в осигуряването на интегрални електронни системи.

 
14.05.2011, 16:39

Руският президент е изложил руската позиция за общата европейска ПРО

Руският президент Дмитрий Медведев е изпратил до лидерите на страните в Съвета Русия–НАТО послание с изложение на позицията на Русия за противоракетната отбрана, предаде ИТАР-ТАСС.

Според съобщението, разпространено от Кремъл, в документа, „в частност, се подчертава, че лисабонската среща на върха на Съвета Русия-НАТО е отворила възможност за изграждане на стратегическо партньорство, основано на принципите на равноправие, единство на сигурността, взаимно доверие, прозрачност и предсказуемост”.

Медведев е потвърдил изразената в Лисабон готовност за поемане на отговорността за поддържане на стратегическата стабилност и безопасност, включително формирането на съвместна противоракетна отбрана за Европа.

/ИА „Фокус”/

 
14.05.2011, 10:12

Руски ветерани и наши запасни и резервисти се срещнаха на устието на Камчия

Група от Областната организация на СОСЗР в Стара Загора бе в санаторно-оздравителния комплекс „Камчия”. Гостуването бе в рамките на пътуващия обучителен семинар. Старозагорци се срещнаха с ветерани от войната, които почиват в комплекса, изграден и поддържан изцяло от правителството на Москва. Заедно с тях бяха генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов и адмиралите от резерва Константин Богданов и Минчо Бакалов.

На специално организираната среща в зала „Москва” изпълнителният директор на комплекса Станка Шопова приветства участниците и обяви, че тази проява е своеобразно продължение на Деветомайските чествания в Русия и у нас във връзка с 66-годишнина от победата над фашизма. Председателят на областната организация в Стара Загора полковник от резерва Стефан Пенев покани московските ветерани да гостуват в града, за да видят паметниците, които пазят жива българо-руската и българо-съветската дружба. Той връчи грамоти и възпоменателни сувенири на герои от Втората световна война.

Запасните и резервистите разгледаха комплекса и аплодираха руските деца, който провеждаха преглед на фронтовата строева песен. Те се срещнаха и с командването на руския учебен военен кораб, който е на ремонт в нашия „Флотски арсенал”. На следващия ден отпътуваха за Шумен, за да продължат семинара.

/Otbrana.com/

 
14.05.2011, 09:41

Следващата среща на върха на НАТО ще се състои в САЩ през 2012 г.

Следващата среща на върха на лидерите на страните от НАТО ще се проведе през пролетта на 2012 г. в американската столица Вашингтон, обяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен след среща с американския президент Барак Обама, предаде Миг нюз.

Предишната среща на най-високо ниво се състоя в Лисабон на 19-20 ноември 2010 г.

В португалската столица, в рамките на среща на Съвета Русия – НАТО, Москва и Алианса се договориха за сътрудничество за създаването на обща европейска система за противоракетна отбрана.

/ИА „Фокус”/

 
14.05.2011, 07:42

Командосите се боят за живота си

Американските морски пехотинци, участвали в операцията по ликвидирането на лидера на "Ал Кайда" Усама бин Ладен, се боят, че могат да станат обект на нападения като отмъщение за убийството на саудитеца. Това обяви министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, цитиран от Интерфакс. "Разговарях с екипа и те изразиха загриженост за собствената си безопасност и за живота на семействата си", заяви шефът на Пентагона по време на посещение във военна база в Северна Каролина. По думите му министерството обмисля начини за гарантиране на сигурността на командосите, участвали в акцията по ликвидирането на терориста.

/Стандарт/

 
14.05.2011, 07:34

Белият дом иска да удължи мандата на шефа на ФБР

Президентът на САЩ Барак Обама изненадващо поиска директорът на ФБР Робърт Мълър да остане на поста си още две години. Десетгодишният мандат на Мълър изтича през септември. Удължаването на пълномощията на шефа на ФБР ще осигури на Обама приемственост в момент, когато размества основни фигури, работещи в областта на националната сигурност. Директорът на ЦРУ Лион Панета ще оглави Министерството на отбраната, а досегашният му пост ще заеме командващият силите в Афганистан генерал Дейвид Петреъс.

/Монитор/

 
14.05.2011, 07:21

Италия предостави на Тунис четири фрегати за борба с нелегалната миграция

Италианското правителство предостави на Тунис четири фрегати, които ще бъдат използвани в операциите по пресичане на нелегалната миграция, предаде РИА Новости.

Предоставянето на корабите се извършва в рамките на двустранното споразумение, подписано по време на вчерашното посещение на тунизийския министър на вътрешните работи Хабиб Есид в Италия.

/ИА „Фокус”/

 
14.05.2011, 07:15

Чешкото разузнаване краде руски военни тайни в Украйна

Украинското външно министерство обяви, че експулсира от страната двама чешки дипломати. Според официалното съобщение сътрудници на чешкия военен аташе са вербували украински граждани, свързани със секретни военни разработки, предназначени за Русия. Чехия, съдейки по всичко, се съгласи с тези обвинения, пише „Взгляд”.

В петък в украинското външно министерство съобщиха, че посланикът на Чехия в Украйна Витеслав Пивонка е бил поканен във ведомството, където му е връчена нота за обявяването на двама сътрудници на чешкия военен аташе в Киев за персона нон грата. Става дума за полковник Зденек Кубичек и майор Петра Навотна.

Единият от информаторите на чешките дипломатически служители е украинската гражданка майор „Л.” от министерството на отбраната. Тя е била вербувана от чешките спецслужби и срещу парично възнаграждение е предавала секретна информация за разработките при създаването на най-съвременни образци на военна техника и въоръжение.

/ИА „Фокус”/

 
14.05.2011, 07:10

Хеликоптер на индийската гранична служба се разби, има жертви

Хеликоптер на индийската гранична служба модел „Chetak” се разби в хълмиста местност в щата Раджастан в северозападната част на страната. Загинаха четирима души, предаде РИА Новости.

По данни на медиите загинали са двама пилоти и двама граничари. Хеликоптерът индийско производство „Chetak”е летял от град Гандинагар за Джодхпур. Точната причина за катастрофата ще бъде определена след като бъде проведено разследване.

 
13 май
 
13.05.2011, 23:17

Иракските ВС получиха четири вертолета Mи-171

На 9 май в базата Кемп Таджи иракски и американски официални лица участваха в церемония по приемане на два вертолета Mи-171E.

Доставени са били 9-ят и 10-ят вертолет Mи-171E от 14-те вертолета, закупени от правителството на Ирак през миналата година за почти 190 милиона долара. Още две такива машини бяха доставени в тази база миналата седмица.

Общо Командването на армейската авиация на Ирак има на въоръжение 16 вертолета Mи-17 и 18 вертолета Mи-171E. Доставката на останалите четири машини е планирана за тази есен.

В момента над 30 съветника от представителството на ITAM от 721-ва експедиционна група съветници обучава иракците от 15-та ескадрила армейска авиация да пилотират, ремонтират и използват вертолетите Mи-171E. Петима  пилоти от ВВС на САЩ обучават своите колеги от 15-та ескадрила в пилотиране на многоцелевите вертолети Mи-171 с използване на прибори за нощно виждане и провеждане на съвместни операции със силите със специално назначение на Управлението за борба с тероризма на Ирак. – Още за Ми-17

/Centcom.mil/

 
13.05.2011, 22:51

Началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев ще участва в Шестата годишна конференция на началниците на щабове на Сухопътните войски на страните-членки на НАТО

Началникът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев ще участва в Шестата годишна конференция на началниците на щабове на Сухопътните войски на страните-членки на НАТО. Тя ще се проведе от 16 до 18 май в Ноордиук на Зес, Холандия. В заседанията ще участват и началниците на Сухопътни войски на страните-партньори. Визитата е по покана на генерал-лейтенант Алфредо Кардоно Торес, командващ Съюзното командване на силите на НАТО в Мадрид, Испания.

По време на конференцята ще бъдат обсъдени актуални проблеми от дейността на Сухопътните войски на страните-членки на НАТО и на страните-партньори.

/MO/

 
13.05.2011, 22:47

Компанията „Хеликоптерите на Русия”: Такъв скъп актив не трябва да се подценява

На започващата на 19 май в Москва международна изложба на вертолетната индустрия „HeliRussia-2011” главен изложител ще бъде руският холдинг „Хеликоптерите на Русия”. Компанията ще демонстрира цяла серия нови машини от различен клас с двигатели на водещи световни производители и съвременни комплекси авионика.

Днес „Хеликоптерите на Русия” уверено заемат мястото си сред водещите производители на хеликоптери. Печалбата на компанията според международните стандарти на финансовата отчетност (МСФО) е в размер на 3 милиарда долара. В състава на холдинга влизат водещи руски компании по производство на военни и граждански хеликоптери, както и на части за тях. Компанията има добри показатели по финансовата си дейност и разполага с голяма възможност за приемане на поръчки, разчетена на производството на около 1500 хеликоптера. Само от началото на годината са произведени 260 машини. Неотдавна холдингът реши да продаде свои акции на руската и лондонската борса и да привлече 500 милиона долара. Но скоро стана ясно, че първичното публично предлагане на акции се отлага. От компанията обясниха, че промяната на сроковете на разпродажбата на акции ще позволи тя да бъде по-успешна, отколкото е било планирано. За това разказва генералният директор на компанията „ОПК Оборонпром” Андрей Реус:

- Ние взехме съзнателното решение да отложим първичното публично предлагане на акции с една година, защото компанията стана глобален играч. Това е много скъп актив. И ние не можем да позволим той да бъде подценяван. Извършена бе огромна работа по запознаване на пазарите и инвеститорите с нашата компания. Сега вече всички прекрасно знаят нейните показатели. Тези показатели са много високи. По стойност тя излезе на трето място в света.

Обемът на производство на хеликоптери постоянно ще нараства. През 2012 година компанията планира да произвежда още 300 машини на година. Възможността за поръчки ще достигне до 461 единици. А по така наречените квази договори, тоест все още не подписани, но не предизвикващи съмнение, резервът ще представлява над 1500 единици техника. На първо място това са около хиляда хеликоптера, предназначени за Министерството на отбраната съгласно държавната програма за въоръжаване в периода до 2020 година.

/ruvr.ru/

 
13.05.2011, 20:55

Афганистански полицай е застрелял двама войници на НАТО

Афганистански полицай е застрелял двама военнослужещи от водената от САЩ коалиция на НАТО, като това е поредният инцидент, в който стрелец в униформа на служител на реда открива огън срещу чуждестранни военни, съобщиха официални лица от НАТО, предаде АФП.

Полицаят е открил огън, докато войниците, чиято националност не се съобщава, са се готвели да обядват в полицейска база в южната провинция Хелманд, се посочва в изявление на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Жертвите на нападението, осъществено в четвъртък, са били част от обучаващ екип, подготвящ афганистанската армия и полиция за поемането на отговорността за сигурността в страната.

Стрелецът е бил ранен тежко в престрелката и в момента е в медицинско заведение. Инцидентът се разследва.

/ИА „Фокус”/

 
13.05.2011, 18:17

Вече се обсъжда откриването на новопостроения Дом на СОСЗР във Варна

Председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов остана доволен от завършващия етап на строителството на дома във Варна. Новата сграда ще приюти запасните и резервистите и ще им да даде възможност за активна организационна, военно-патриотична и културно-просветна дейност.

Обсъдени бяха въпросите по окончателното завършване на строителството, оборудването на помещенията и тържественото откриване. Съвместно с общината се работи за чувствително подобряване и на района около дома. Отново бе подчертано свършеното от работната група начело с вицеадмирал от резерва Петър Петров и полковник от резерва Димитър Бойчев. По всичко личи, че за по-малко от година СОСЗР ще има в морската столица модерен и уютен дом. 

/Otbrana.com/

 
13.05.2011, 18:14

Главния щаб на ВМФ до 1 юни ще бъде преместен в Северната столица на Русия

Почти 190 офицера от органите за управление на ВМФ ще се отправят в началото на лятото към новото си място за служба в Санкт Петербург, съобщава „Интерфакс".

Утвърдени са всички ръководни документи, според които органите за управление на Главния щаб на ВМФ до 1 юни трябва да бъдат предислоцирани от Москва в Санкт Петербург.

 
13.05.2011, 18:06

Нов род войски ще бъде създаден в структурата на руските въоръжени сили през декември

В руските въоръжени сили от 1 декември 2011 г. ще бъде създаден нов род войски – войска за Въздушно-космическа отбрана (ВКО), съобщава агенция Интерфакс, цитирайки председателя на Съвета на руската федерация по отбрана и сигурност Виктор Озеров.

Сформирането на новия род войски е поръчано от руския президент Дмитрий Медведев.

 
13.05.2011, 17:35

Подразделения от състава на зенитно-ракетната бригада на Военновъздушните сили ще проведат планови учебни стрелби

Подразделения от състава на зенитно-ракетната бригада на Военновъздушните сили ще проведат планови учебни стрелби във вторник, 17 май 2011 г., с резервен ден сряда, 18 май, на територията на общините Шабла и Каварна.

За осигуряване на безопасност по време на стрелбите, районите за разполагане на войските и акваторията на Черно море, заключена между нос Карталборун, нос Калиакра и линията, отстояща на 100 км. успоредно на бреговата ивица, както и въздушното пространство над тях на височина до 40 км., се обявяват за временно опасни за корабоплаване и въздухоплаване.

/МО/

 
13.05.2011, 15:10

Самолетоносачът „Джордж Буш” на ВМС на САЩ пристъпи към изпълнение на бойни задачи

Многоцелевият атомен самолетоносач „Джордж Буш” (CVN-77) за първи път оглави авионосна ударна група, която на 11 май напусна военноморската база „Норфолк” (щат Вирджиния) за първото си развръщане.

Планира се в продължение на 6 месеца групата да провежда операции по осигуряване на безопасността в европейския и близкоизточен региони.

В състава на авионосната ударна група влизат 5 кораба и осем самолетни ескадрили. Поддръжка на самолетоносача „Джордж Буш” осигуряват крайцерите УРО „Гетисберг” (CG-64) и „Анзио” (CG-68), ескадрените миноносци УРО „Тракстон” (DDG-103) и „Митсчер” (DDG-57). За есминеца „Тракстон” това е също първо бойно развръщане.

CVN-77 „Джордж Буш” е десетият и последен самолетоносач от клас „Нимиц”, строителството на които започна през 1968 г. Контракта за строителството на кораба бе подписан на 26 януари 2001 г. На 7 октомври 2006 г. самолетоносачът бе спуснат на вода, а на 11 май 2009 г. бе приет на въоръжение от американските ВМС.

В състава на авиокрилото, базирано на самолетоносача влизат над 80 летателни апарата от различен тип, включително палубни изтребители F/A-18E/F „Супер Хорнет”, F/A-18C „Хорнет”, самолети за ДРЛО E-2C/D „Хоукай”, самолети за РЕБ EA-6B „Праулер” и EA-18G „Гроулер”, транспортните C-2 „Грейхаунд”, многоцелевите вертолети SH-60 и MH-60. Въоръжението включва 4 ПУ за ЗУР „Еволвед си сперроу” (ESSM), 3 шестцевни 20-мм артилерийски зенитни установки „Вулкан-Фалакс” Mk.15. – Още за CVN-77

 
13.05.2011, 13:10

Русия се надява на прогрес в преговорите със САЩ по ПРО

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров се надява на прогрес в преговорите със САЩ по ПРО до предстоящата в края на месеца срещи между президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама в рамките на срещата на високо равнище на G-8 във френския Довил.

Засега, според Сергей Лавров, преговорите вървят тежко. На експерти им е наредено да активизират усилията си за постигане на конкретен резултат. Русия е за създаване на секторна система за ПРО с единен център за командване, което би гарантирало безопасност по цялото евроатлантическо пространство. САЩ пък искат отделна система и продължават да разполагат свои комплекси за ПРО в Европа.

 
13.05.2011, 13:05

БСП с управленски проект за националната сигурност, външната политика и отбраната

Съветът по национална сигурност и отбрана и Съветът по външна политика на НС на БСП са изготвили Управленски проект „Национална сигурност, външна политика и отбрана”. Той се представя днес на публична дискусия, организирана от организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Сред участниците са членове на Европейския парламент, членове на Комисията по външна политика и отбрана на Народното събрание, народни представители от Парламентарната група на „Коалиция за България”, членове на Съвета по национална сигурност и отбрана и Съвета по външна политика на НС на БСП, ръководители на дипломатически мисии в България, представители на гражданското общество, научни и академични среди, студенти, български журналисти, работещи по проблемите на националната сигурност и външната политика......... Прочети още

 
13.05.2011, 13:02

Аню Ангелов играе за комисионна от 50 млн.$

Под заглавие “Съветският курсант Аню Ангелов играе за комисионна от 50 млн $” във в “Галерия”  се коментира  голямата борба за комисионните в управляващата партия и в частност в министерството на отбраната. Ето някои абзаци от коментара....... Прочети още

 
13.05.2011, 12:34

Станишев се разтревожи, че се орязва БА

"В отбраната се виждат изключително тревожни тенденции. Политиката се формира на основата на финансова целесъобразност и основният мотив е "няма пари". Няма пари, защото сегашното правителство не може да събере приходи".

Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев на публична дискусия на тема: „България в ЕС: национална сигурност, външна политика и отбрана”.

По думите му има тенденция за съкращаване на Българската армия с 23%.

"Не може да има професионална армия, без българските военнослужещи да имат ясна система за социална мотивация и грижа за тяхното развитие.

Такава политика за увеличаване на заплатите на военнослужещите се прилагаше последователно при предишния мандат. Сега тези политики са орязани законово и се върви единствено към орязване на състава на Българската армия", каза Станишев.

Според него нарушава се изцяло балансът между политическото и военно ръководство.

"Министърът на отбраната трябва едва ли не да командва въоръжените сили, което е неприемливо", каза Станишев.

/Dnes.bg/

 
13.05.2011, 09:18

Високопоставен пакистански военен отменя визитата си в САЩ

Високопоставеният пакистански военен представител генерал Халид Шамем Уин, председател на Съвета на началник-щабовете на пакистанските въоръжени сили, отмени планираната си визита в САЩ, съобщи военен представител. Той обясни, че визитата е била отменена "заради преобладаващата обстановка", имайки предвид американската операция, при която беше убит Осама бин Ладен в Пакистан на 2 май. "Генерал Халид Шамем Уин се свърза със своя американски колега адмирал Майкъл Мълън и го информира за отмяната на визитата си в САЩ, планирана за 22 - 27 май", съобщи официалният представител, пожелал да остане анонимен.

/bgnes.com/

 
13.05.2011, 09:10

Ямбол прати танкове на Сливен

Ямбол прати танкове на Сливен. Операцията обаче не е заради прословутата вражда между двата града. Става въпрос за немските машини "Майбах" от времето на Втората световна война, които досега бяха в база на Министерството на отбраната в Ямбол. 83 танка, оръдия и самоходни артилерийски установки се транспортират до Сливен, за да бъдат ремонтирани. Те се доставят със специални влекачи в работилницата на бившата Трета армия....... Прочети още

 
13.05.2011, 09:04

НАТО предотврати нападение срещу град Мисрата

Днес бойни кораби на НАТО са предотвратили възможността пристанището на град Мисрата да бъде нападнато с малки бързоходни лодки. Това съобщи говорител на Алианса. Координираните действия са били предприети от канадски и британски бойни кораби, участващи в операцията "Обединен защитник" , и от френски кораб, който не е част от силите на НАТО. Либийските плавателни съдове са били принудени да прекратят атаката си и са предприели артилерийски обстрел срещу корабите на Алианса. Канадски и британски бойни кораби са отвърнали на стрелбата, като от НАТО отбелязват, че при престрелката няма ранени и не са били нанесени щети на бойната флота на Алианса.

/DW/

 
13.05.2011, 08:33

Катастрофа с бразилски изтребител

Изтребител A-29 от състава на ВВС на Бразилия (Embraer EMB-314A Super Tucano) се е разбил вчера сутринта в провинция Рио Гранде до Норте. Летецът Danilo Bello Seixas е загинал. За сега няма информация за вероятните причини за катастрофата. – Още за Super Tucano

/Pan.bg/

 
13.05.2011, 00:10

Черноморския флот на Русия отива на учения с ВМС на страните от НАТО

Подводницата "Алроса" и спасителни съдове от ЧФ на Русия излязоха на учения с ВМС на страните от НАТО по поиск и оказване на помощ на аварирала подводница.

През 2011 година най-голямото учение на спасителните сили, провеждащо се веднъж на три години, ще се провежда в Средиземно море край бреговете на Испания.

В периода от 30 май до 10 юни в този район ще се състои учението на ОВМС на НАТО и страните –партньори "Болд Монарx - 2011" (Bold Monarch 2011).

В ученията участие ще вземат кораби, подводници и спасителни команди от 20 страни от НАТО и партньори, в т.ч. САЩ, Русия, Швеция, Великобритания, Испания, Италия, Холандия, Португалия, Франция, Норвегия, Гърция, Турция.

Руският ВМФ участва за първи път в подобни учения.

На 10 май за участие в ученията се отправи кораба КИЛ-158, на 11 май замина спасителния кораб "Эпрон", а на 12 май за Средиземно море заминаха подводницата "Алроса" и спасителния буксир "Шахтёр". – Още за ЧФ на РФ

 
http://media.snimka.bg/8551/023358026-big.jpg?r=0
 
12 май
 
12.05.2011, 23:44

И това ако не е приемственост

Когато управляващите България направят така, че да не се срамувам заради тях, тогава с чиста съвест ще заявя, че военното министерство заслужава комфорт за 42 млн. лв........ Прочети още

 
12.05.2011, 19:41

Многонационални учения в Украйна с участието на България

Върховната Рада на Украйна одобри решението на президента Виктор Янукович за провеждането през 2011 година на многонационални учения на територията на Украйна.

Ученията „Ротационни сили на Черноморския регион” ще се проведат през периода от май до септември с участници Украйна, Румъния, България, Хърватия и САЩ. В многонационалните учения „Джекъл Стоун” до 25 денонощия ще участват военнослужещи от Украйна, България, Латвия, Хърватия, Полша, Русия, Румъния, Литва, Норвегия, САЩ, Унгария и Чехия. Тактическите учения на подразделения със специално назначение „Бариер” се очаква да преминат в три фази по 20 денонощия всяка. В тях ще участват Украйна, България, Латвия, Хърватия, Полша, Русия, Румъния, Литва, Норвегия, САЩ, Унгария и Чехия.

/ruvr.ru/

 
12.05.2011, 19:33

Ликвидирането на Бин Ладен е акт на национална отбрана

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър заяви днес, че ликвидирането на терорист номер едно Осама бин Ладен е "акт на легитимна национална отбрана".

"Това, което се случи с Бин Ладен, не е убийство. Операцията бе водена така, че да се избегнат цивилни жертви", обясни Холдър за Би Би Си, цитиран от БТА.

"Ако бе възможно, щяхме да приемем да се предаде, но не бихме изложили на опасност живота на храбрите тюлени, които водиха операцията," подчерта той. Задачата беше или да го заловим, или да го ликвидираме. Ако бяхме преценили, че е възможно той да се предаде, щяхме така да организираме операцията. Но преди всичко бяхме загрижени за безопасността на командосите, допълни Холдър.

"Бин Ладен се бе зарекъл, че никога няма да бъде хванат жив, имахме сведения, че може би е опасан с експлозиви или има оръжия в стаята му", обясни министърът.

Обществен враг номер едно на САЩ след атентатите от 11 септември 2001 г., лидерът на Ал Кайда бе убит на 2 май във вила в пакистанския град Аботабад при операция на командоси от ВМС на САЩ.

/Dnes.dir.bg/

 
12.05.2011, 19:19

За ВВС ще купуваме изтребители с въоръжение

Военните искат да купят изтребители, които да бъдат доставени в пълно бойно снаряжение и затова решението за избор на доставчик ще бъде политическо, а не с обществена поръчка, както се прави за дрехи и за храна. Така военният министър Аню Ангелов обясни пред Дарик процедурата по купуването на нови бойни машини, който са оценени за около 1 млрд. лв.

„Ние искаме да получим една система от въоръжение, а не просто транспортно средство и изтребител без въоръжение, както това се е случва до сега, когато министерството на отбраната е влизало в търговски отношения с фирми”, заяви Ангелов.

През есента се очаква военните експерти да изготвят инвестиционен проект, който да бъде гласуван от Народното събрание.  До момента министерството на отбраната е водило разговори за купуване на осем изтребители със САЩ, Франция, Германия, Швеция и Италия.

„Народното събрание ще гласува инвестиционния проект. Това означава цена, години на изплащане, в каква финансова схема, с какво въоръжение ще бъде доставен. Всичко онова, което е необходимо. И ще се предложи инвестиционен проект на Народното събрание такъв, който да казва какво трябва да осъществява съответния междуправителствен договор”, обясни военният министър.

/Otbrana.com/

 
12.05.2011, 19:04

Най-големият ветроход - Седов, ще плава отново

Най-големият традиционен ветроход в света - Седов, започна ново плаване след ремонт в Калининград.

През Балтийско море и през териториалните води на Германия и Дания, корабът ще акостира в Санкт Петербург за честванията по повод 90-тата годишнина.

Въпреки възрастта си, четиримачтовият барк все още има сили за дълги преходи, участва и печели регати. Официално записаната максимална скорост на Седов е 20 kn и към момента този рекорд не е бил подобряван от кораб от същия клас.

През септември 2010-та Седов стана първия кораб достигнал арктическите територии на архипелага Свалбард в това време на годината.

Без преувеличение 90-тата годишнина на Седов е събитие със световно значение. Този кораб е гордост за Русия и е "монумент" на корабостроителната история.

Седов има дължина от 117,5 м., водоизместване - 7,320 т. и екипаж от 320 души.

Кулминацията на честването на годишнината ще бъде създаването на музей на борда на Седов. Това ще стане на 10 юни т.г., а на борда ще бъдат показани редица подаръци от хилядите пътешественици плавали на кораба.

Седов е четиримачтов барк, кръстен на руския хидрограф и полярен изследовател Георгий Седов. Използва се като учебен ветроход, а първоначалното му предназначение е било да бъде част от германската търговска флота.

В момента Седов е най-големият все още плаващ традиционен ветроход в света, а сред всички ветроходи само построеният през 2000 г. Роял Клипър е по-голям от него.

Строежът на Седов е завършен през 1921 г. в корабостроителницата Фридрих Круп Германияверфт в северногерманския град Кил. Поръчката е на бременското параходство Ф.А. Винен, което е сред най-големите германски параходства в началото на 20 век. Баркът е кръстен Магдалене Винен II на името на съпругата на собственика на параходството Фридрих Адолф Винен.

Първоначално корабът превозва различни товари: въглища от Уелс, дървени трупи от Финландия, пирит от Италия, пакетирани стоки от Белгия. Дестинациите включват Аржентина, Чили, Австралия, ЮАР, Реюнион, Сейшелските острови. При две от плаванията си Магдалене Винен II заобикаля нос Хорн.

На 9 август 1936 г. баркът е закупен от Норддойчер Лойд. Компанията решава да го преоборудва в учебен товарен кораб. За целта трябва да бъдат пристроени допълнителни каюти, защото освен редовният екипаж, при всяко плаване на борда се намират 50-60 кандидат-офицери. Скоро след това корабът е готов за плаване и получава името Комодор Йонсен.

След Втората световна война Комодор Йонсен попада в съветски ръце, след като на 20 декември 1945 г. британците дават барка на Съветския съюз под формата на репарация, заедно с други два ветрохода - Крузенщерн (тогава Падуа) и Товарищ (Горх Фок 2). Корабът е преименуван на Седов. – Още ветроходи

/Maritime.bg/

 
12.05.2011, 18:58

Руският ВМФ продължава присъствието си в района на Аденския залив и Африканския рог

Руският военноморски флот  ще продължи редовното си присъствие в района на Аденския залив и Африканския рог, където активно действат сомалийски пирати, заяви официален представител на министерството на отбраната на Русия. През първата половина на юни към осигуряване на безопасност за корабоплаването в посочения район ще пристъпи отряд от бойни кораби на  Руския ВМФ начело с кораба за борба с подводници на Северния флот „Североморск”. През последните години руски военни кораби съпровождаха десетки каравани търговски плавателни съдове и много пъти са отразявали атаки на морските разбойници.

 
12.05.2011, 17:30

В рамките на ДПВ 2011-2020 г. холдинга "Вертолетите на Русия” ще достави на Министерството на отбраната на РФ над хиляда вертолета

В рамките на държавния план за въоръжаване (ДПВ) 2011-2020 г. холдинговото дружество "Вертолетите на Русия„ ще достави на Министерството на отбраната над хиляда вертолети в различни модификации, заяви генералният директор на холдинга Дмитрий Петров на пресконференция, посветена на предстоящото изложение HeliRussia - 2011.

Според него, "програмата за доставки е съгласува по години и модификации. Тази година ние ще доставим на Военновъздушните сили над 100 хеликоптери, в бъдеще ежегодните доставки ще са между 120-160 машини", съобщава ИТАР-ТАСС.

В същото време, Петров заяви, че договорите с Министерството на отбраната все още не са подписани, но това ще стане в близките месеци.

За подписване се готвят контрактите за базовите версии на вертолетите, които ще се доставят до 2018 г. За модифицираните версии контрактите ще бъдат подписани по-късно. Тези договори включват доставката на хеликоптери до 2020 година.

Според Петров, "Министерството на отбраната предвижда доставки и на морски вертолети, включително и перспективни машини с морско базиране. ВМФ на Русия ще получи новия вертолет с морско базиране през 2017 г. Освен това, ще бъдат модифицирани вертолетите Ка-226 и Ка-52 за да се базират на вертолетоносачи тип „Мистрал"”.

 
12.05.2011, 16:55

Армията на САЩ е похарчила 750 млн. долара за операциите в Либия

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс каза, че военните са похарчили около 750 млн. долара до момента за операции целящи защитата на либийското цивилно население от силите на либийския лидер Муамар Кадафи.

Гейтс съобщи данните докато отговаряше на въпроси на американски морски пехотинци в базата „Лежуне” в Северна Каролина, предаде Ройтерс.

 
12.05.2011, 16:48

Пиратството по отношение на копирането на руско оръжие стана по-малко

„Възпитателната работа”, проведена от руската страна по отношение на отделни чуждестранни компании, които демонстрират на оръжейни изложби контрафактна продукция, донесе резултати, пиратството стана по-малко. За това заяви днес пред журналисти главният съветник на генералния директор на корпорация „Рособоронекспор” Анатолий Аксьонов на провежданата в Истанбул изложба на отбранителни технологии „АЙДЕФ-2011”. Според представителят на корпорацията често с руска техника на изложби се представят и българите. „Но основания да се предполага, че те се занимават с пиратство няма тъй като всичко се прави в рамките на лицензии, чийто срок обаче е завършил”, подчерта Аксьонов.

 
12.05.2011, 16:45

ВМА подготвя специалисти за участие във военнополеви медицински формирования

Бойната натренираност на военните медици и готовността им бързо и адекватно да се включат в случай на  кризи от военен или невоенен характер и масови медицински загуби, предизвикани от природни бедствия, терористични актове  или промишлени аварии,  е сред  първостепенните задачи на ръководството на ВМА. Тя включва постоянната готовност и добра теоретична и практическа подготовка не само на военните лекари, но  и на  колегите им от резерва, които обслужват цивилната мрежа. В тази връзка военномедицинското ръководство редовно организира и провежда  учебно-мобилизационни сборове в различни региони на страната и  с широк кръг специалисти. Всяка поредна година се отработват специфични задачи в зависимост от актуалната обстановка и съвременните предизвикателства пред сигурността и отбраната на страната.

Такава е и целта на провеждания в събота, на 14 май, учебно-мобилизационен сбор, чиито основен организатор с  методичната помощ на ръководството на ВМА в София е ББАЛ - Плевен. Главната задача на занятието е да се развърне полево военномедицинско формирование и се извърши неговото организационно-строево сглобяване. В сбора участват резервисти – лекари, медицински сестри и помощен персонал, от района на Плевен. Задачата на сбора е да се провери готовността на регионалното военно окръжие по осигуряване на местните резервисти  и на ББАЛ-Плевен -  по приемането им на войскови приемен пункт (ВПП).   По време на сбора ще бъде извършено организационно-строево сглобяване на формированието, като участниците ще бъдат  разпределени в основните му полеви медицински звена – приемно-сортировъчно, хирургично и терапевтично отделение. Това ще даде възможност на екипите да се опознаят помежду си и в случай на необходимост да могат по-бързо да се окомплектоват,  сглобят, адаптират  и да стиковат възможно най-ефективно действията си. Така при възникване на кризисна ситуация, изискваща неотложни и адекватни действия, те ще могат да извършват по-ефективна спешна помощ на пострадалите.

Сборът е своеобразна проверка и за мобилизационната готовност както на военните медици и военните окръжия, така и на самите резервисти от региона.

/Otbrana.com/

 
12.05.2011, 16:39

Вакантни места за 369 офицери

Свободни места за 369 офицери и 130 офицерски кандидати бяха обявени със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов. Документът, във вид на таблица, може да бъде разгледан в сайта на МО.

Най-много от местата за офицери – 150, са във ВВС. От тях 37 са само за Крумово. Други 17 вакантни позиции има в Долна Митрополия, 14 – в Граф Игнатиево, 11 – във Враждебна, 10 – в Безмер.

В Сухопътни войски се търсят командири на военни формирования, началници на щабове, ротни командири и т. н. За Асеновград местата са 11, за Мусачево – 9, за Белене – 8, за Карлово – 6, за Стара Загора – 6. Вакантни позиции има също в Плевен, Шумен, Сливен, Пловдив, Казанлък и т. н.

Във ВМС има 17 свободни места за офицери, в Щаба по осигуряването и поддръжката (ЩОП) – 35, във Военномедицинска академия - 53, в Националната гвардейска част – 2, в Съвместното оперативно командване (СОК) – 5.

Във ВВС се търсят и най-много офицерски кандидати – 54. Следват ВМС с 39 места за тази категория военнослужещи. В Сухопътни войски свободните позиции за тях са 14, в ЩОП – 11, в СОК – 1, колкото и във ВА «Г. Ст. Раковски.

/bgarmy.eu/

12.05.2011, 16:32

Kитай е приел на въоръжение нова модификация на бомбардировача H-6

ВВС на Китай са приели на въоръжение новия тежък бомбардировач Xian H-6K, съобщава Strategy Page. Xian H-6K е модернизиран вариант на Н-6, който пък е копие на съветския бомбардировач Ту-16. H-6K е с нови двигатели, системи и нова РЛС.

Китайските двигатели Zian WP8 с мощност 93.2 kN са заменени с руските Д-30КП2 с тяга 118kN всеки, вследствие на което и въздухозаборниците са с по-голям размер. Чат от планера е изграден с композитни материали. На мястото на оръдието в задната полусфера е инсталирана система за РЕБ. Новият бомбардировач може да носи до шест крилати ракети CJ-10A, които имат далечина на полета около 2000 км. Тези ракети по всяка вероятност са копие на съветските Х-55, които имат и ядрени бойни глави. Общият бомбови товар на H-6K е около 12 тона.

Към момента ВВС на Китай разполагат с около 120 бомбардировача Н-6 различни модификации. Самолетите от този тип летят със скорост до 1050 км/ч. Бойният радиус на Н-6 е 1800 км, докато на Н-6К е увеличен до 3000 км.

/Pan.bg/

 
12.05.2011, 16:29

Военни полицаи ще служат по частите

Военнополицейски формирования ще се създадат в състава на съединенията и частите на Българската армия. Това става ясно от Законопроекта за военната полиция, който парламентът прие на първо четене вчера. От гласувалите 78 депутати, документът беше подкрепен от 76-ма, а двама се въздържаха.

Със създаването на военнополицейските формирования към съединенията и частите и към видовете въоръжени сили значително ще се укрепи редът и сигурността в обектите и съоръженията на Министерството на отбраната, а също и в българските контингенти извън страната, заяви по време на дебата министърът на отбраната Аню Ангелов. По думите му законопроектът създава условия за много по-тясно взаимодействие на Военна полиция с държавните органи и организации, както и с другите служби за сигурност и обществен ред. Военните полицаи ще могат да изпълняват съвместни дейности с колегите си от МВР.

Според проекта, глоба от 100 до 500 лв. ще се налага при противозаконно възпрепятстване на орган на служба «Военна полиция» да изпълнява правомощията си. От 100 до 300 лв. е санкцията за неизпълнение на писмено разпореждане на службата, направено в кръга на нейните правомощия. За неявяване без уважителни причини във «Военна полиция» на редовно призовани лица глобата ще е 50 лв., а при повторно нарушение – 100 лв.

/bgarmy.eu/

 
12.05.2011, 13:17

Съобщение

Летище Кандахар, Афганистан е било обстреляно днес, 12 май, с четири ракети в периода от 02.56 до 04.48 ч. (от 01.26 ч. до 03.18 ч. българско време).

Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети.

/MO/

 
12.05.2011, 13:14

Турция показа първият прототип на собствен танк

Турската компания Otokar показа на оръжейното изложение IDEF-2011 в Истанбул макет на прототипа на перспективен основен боен танк Altay, изготвен по програмата MITUP,  съобщава Hurriyet Daily News.

Новият танк се създава съвместно с южнокорейската компания Hyundai Rotem и ще се произвежда изцяло с турски части и оборудване. Altay ще започне да се приема на въоръжение през 2016 година.

Договорът за създаване на новия танк е подписан през 2007 година между Секретариата на отбранителната промишленост на Турция (SSM) и компанията Otokar. През следващата година Otokar сключва споразумение с южнокорейската компания Hyundai Rotem за съвместно разработване на новия танк, като в рамките на тази програма Hyundai Rotem предава всички технологии, използвани в корейския танк K-2 Black Panther. По данни на министерството на отбраната на Турция в новия танк ще се приложат и техническите решения, използвани при модернизацията на немския танк Leopard 2A4, извършена от друга турска компания – Aselsan. Aselsan ще произведе голяма част от системите за Altay, включително и системата за опознаване „свой-чужд”.

Масата на Altay е 60 тона и ще развива до 70 км/ч. Танкът ще е въоръжен със 120 мм гладкоцевно оръдие и 7.62 мм картечница. По предварителна оценка стойността на един танк ще е около 5.5 милиона долара.

Общото количество на произведените танкове Altay ще се определи в зависимост от потребностите. Стойността на проекта се оценява на 500 милиона долара. Плановете предвиждат изготвянето на четири опитни образци до 2015 година.

/Pan.bg/

 
12.05.2011, 11:06

САЩ ще продължи да купува хеликоптери Ми-17 за ВС на Ирак и Афганистан

Закупуване и поддръжка на руските хеликоптери Ми-17 за Въоръжените сили на Ирак и Афганистан ще продължи, защото това способства за повишаване на тяхната боеспособност, съобщават от пресслужбата на СВ на САЩ.

Както се отбелязва в съобщението, доставката на машините и обучение на персонала за тяхната експлоатация ще позволи постепенно прехвърляне на функциите за осигуряване на сигурността в тези страни на националните въоръжени формирования.

Възлагането на поръчки за хеликоптери извършват както Държавния департамент, така и Министерството на отбраната на САЩ.

Създадения в СВ на САЩ "Офис за нестандартни хеликоптери" възнамерява да закупи 21 нови вертолета Ми-17 за ВС на Афганистан. Преди това вече бяха закупени 22 машини от този тип за Ирак, 14 от които вече са доставени. Американската компания Northrop Grumman пък извършва поддръжката на 52 хеликоптера Ми-17, работещи в Афганистан.

Според говорителя на офиса полковник Норберт Вергеза, основната причина за закупуване на руски хеликоптери е желанието на потребителите да получат лесна за експлоатация платформа, с която те добре са запознати. Това позволява незабавно да се въведат нови машини в действие и да започне използването им във ВС.

Mи-17 е хеликоптер, разработен през 1970-те години, успешно се е използвал от въоръжените сили на СССР по време на боевете в Афганистан и отговаря на всички изисквания за работа в тази страна. Афганистанските сили също имат богат опит в експлоатацията на Ми-17. – Още за Ми-17

 
12.05.2011, 09:12

НАТО и Русия са задължени да си сътрудничат, заяви Андерс Фог Расмусен

НАТО и Русия са задължени да си сътрудничат, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, който е на работно посещение в САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

„Знам, че в някои кръгове Русия все още се разглежда като наш бивш враг от периода на „студената война”. Обаче стратегическа цел на НАТО е съдействието в изграждането на единна и свободна Европа. В тази насока ние достигнахме голям прогрес, но целта още не е изпълнена. И аз смятам, че Русия играе ключова роля в усилията ни за постигане на тази цел”, посочи Расмусен в реч в Чикагския университет.

/ИА "Фокус"/

 
11 май
 
11.05.2011, 22:31

В Германия започна строителството на първата фрегата проект Type 125

В германската корабостроителница Blohm + Voss се е състояла церемония за началото на строителството на първата фрегата F125 проект Type 125, съобщава DefPro.

Очаква се F125 да бъде предадена на ВМС на Германия през 2016 г.

Контракта за разработка, строителство и доставка на фрегати клас F125 беше подписан с консорциум от компаниите Thyssen-Krupp и Lurssen през 2007 г. Новите кораби ще трябва да заменят остарелите фрегати клас „Бремен". Водоизместимостта на F125 ще бъде 7,2 хиляди тона при дължина 149,5 метра, ширина 18,8 метра и газене пет метра. Корабът ще може да развива скорост до 29 възла, като ще има далечина на прехода до 4 хиляди мили.

Новата немска фрегата ще бъде въоръжена с осем противокорабни ракети RGM-84 Harpoon, две зенитно-ракетни установки RAM Block II и два зенитно-артилерийски комплекса CIWS, едно 127-милиметрово оръдие Otobreda, две автоматични оръдия MLG 27 калибър, пет картечници калибър 12,7 милиметра и две тежки картечници от същия калибър.

Фрегатата ще бъде въоръжена със системи за самозащита TKWA и MASS. В авиогрупата на F125 ще има два вертолета NHI NH-90.

 
11.05.2011, 22:07

Авария с изтребител F-7NI на ВВС на Нигерия

При рутинен тренировъчен полет изтребител F-7NI (двуместен експортен вариант на китайския самолет Jian-7, който пък е модификация на МиГ-21, произвеждан в Chengdu, Китай) на ВВС на Нигерия се разбива в близост до училище. Двамата летци са се катапултирали успешно и малко по-късно са транспортирани обратно до базата с хеликоптер на групата за търсене и спасяване. Няма пострадали и в района на аварията. Започнато е разследване за причините за аварията.

/Pan.bg/

 
11.05.2011, 22:04

Свален афганистански Ми-17?

Хеликоптер Ми-17 на Афганистанската национална армия се разбива при аварийно кацане в източната част на страната. Ранени са девет военнослужещи. Вертолетът е бил част от група за бързо реагиране в състав от четири транспортни и два ударни вертолети, които са превозвали подкрепления в помощ на нападната от талибаните база на афганистанската армия. Причините за аварията не са изяснени. Според говорител на талибаните хеликоптерът е бил свален от тях.

/Pan.bg/

 
11.05.2011, 21:38

Разбор на командно-щабното учение „Съюзна сила 2011” и анализ на дисциплината се проведоха в Сухопътни войски

Под ръководството на началника на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев днес, 11 май, в Стара Загора се проведе разбор на командно-щабното учение “Съюзна сила 2011” . В учението от 16-19 април на полеви учебен полигон „Корен” участваха военнослужещи от Втора леко пехотна бригада и привлечени формирования за реални действия.

В разбора взеха участие офицери от Щаба на Сухопътни войски и командири на военни формирования. Наградени бяха отличили се по време на учението военнослужещи.

По-късно същия ден се състоя съвещание по дисциплината в Сухопътните войски. Особено внимание се обърна на лимитната и финансовата дисциплина и бяха набелязани конкретни мерки за нейното подобряване.

/МО/

 
11.05.2011, 16:38

Палубният вариант на Tejas ще полети през юли

Първите летателни изпитания на учебно-бойната палубна модификация на индийския изтребител Tejas ще започнат през месец юли тази година, съобщава DNA India.

Към момента първият прототип на самолета преминава наземни изпитания. На този етап ВМС са поръчали шест нови палубни изтребители, които ще бъдат доставени през 2014 година. До края на годината във въздуха трябва да се вдигне и едноместният вариант на палубния Tejas.

Палубната модификация на изтребителя Tejas се отличава от базовия вариант за ВВС с по-удължения колесник, малко повече насочена надолу носова част за по-добър обзор, по-сложна механизация на крилата за постигане на по-голяма подемна сила при малка скорост за кацане на самолетоносач. Военноморският Tejas ще излита от палуба с трамплин и в серийните образци ще се монтират двигатели General Electric F404-IN20.

/Pan.bg/

 
11.05.2011, 16:34

Авиобаза Враждебна: 2011 г. ни носи оптимизъм

Новата 2011 г. донесе доста промени за единственото поделение на българските ВВС, натоварено с възможно най-широк спектър от задачи – нов командир, нов самолет, сериозни намерения за възстановяване на летателната годност на част от нелетящата техника, планове за многобройни участия в национални и международни учения, предстоящи промени в структурата и ранга. За всичко това се срещнахме и разговаряхме с полковник Димитър Иванов в навечерието на пристигането на третия самолет C-27J Spartan............... Прочети още

 
11.05.2011, 14:49

Министерството на отбраната на Русия е разработило план за засилване на стратегическото присъствие на Курилските острови

Министерството на отбраната на Русия е разработило план за разширяване на отбранителната инфраструктура на Курилските острови. Това съобщи днес началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Николай Макаров, предаде ИТАР-ТАСС.

Планът е разработен по нареждане на президента Дмитрий Медведев и съвсем скоро ще бъде представен на руското ръководство. Той предвижда реализирането на редица мероприятия, насочени към развитието на социалната инфраструктура на дислоцираните на островите военни гарнизони и снабдяването на военнослужещите с модерно въоръжение, уточни началникът на руския Генерален щаб.

/ИА „Фокус”/

 
11.05.2011, 13:40

Бургас пак става бензиностанция на самолети цистерни на САЩ

Правителството разреши пребиваването на четири самолета-цистерни КС-135 с летателен и обслужващ състав от ВВС на САЩ на летище Бургас за периода от 12 май до 12 юни т. г., включително, съобщиха от правителствената информационна служба.

Цистерните ще изпълняват логистични задачи по презареждане на товарни и транспортни самолети, участващи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан.

Военни експерти не изключват възможността тези цистерни да зареждат и изтребители, които участват  във въздушната операция в Либия.

Използването на летище Бургас се налага поради извършването на рутинна поддръжка на американската база "Инджирлик" на територията на Република Турция.

Подобни самолети-цистерни  на САЩ бяха използвани  на летище Сарафово и през 2003 г. Тогава бяха презареждани във въздуха изтребители, които участваха във войната в Ирак. – Още за КС-135

 
11.05.2011, 10:42

Бойните полети на НАТО в Либия достигнаха 6000

НАТО съобщи, че след 31 март, когато алиансът пое ръководството на операцията в Либия, са направени вече 6000 полета на военната авиация, предаде БиБиСи.

Обявената цел на военната операция на НАТО е да се осигури зона, свободна от полети на либийската авиация, защитата на цивилното население и прилагането на оръжейното ембарго върху режима на полковник Кадафи.

Според наблюдатели, действията на НАТО по време на въздушните операции са помогнали на либийските бунтовници да закрепят контрола си в териториите в източната част на Либия, обаче не е ясно как бомбардировките са повлияли на позицията на Муамар Кадафи в западната част на страната.

/News.bg/

 
11.05.2011, 10:24

Пенсионерите и агентите на ДС в МО изглеждат непоклатими

Две от най-дразнещите обществото категории служители в Министерството на отбраната – пенсионерите със заплати и кадрите на ДС изглеждат непоклатими преди съкращенията в системата, които трябва да се случат през юли….....… Прочети още

 
11.05.2011, 09:40

Модулна група от Сухопътни войски унищожи ръчна граната

Модулна група от военно формирование 44220 – Пловдив унищожи вчера, 10 май, ръчна граната, намерена в село Хвойна, община Чепеларе.

Модулната група е с ръководител капитан Наско Арнаудов.

/MO/

 
11.05.2011, 09:13

Индийският изтребител Tejas ще бъде въоръжен с ракети Derby

Предстои подписване на договор за интегриране на управляемата ракета Derby на израелската компания Rafael с новия индийски изтребител Tejas. Доставките на ракетите ще се осъществят през втората половина на следващата година, след приключване на финалните изпитания, планирани за началото на 2012 г.

Управляемата ракета Derby е клас „въздух-въздух” със среден обхват на действие (около 50 км) и с активно инфрачервено и радиолокационно насочване. Ракетата може да се използва при всякакви метеорологически условия и срещу цели извън визуалния обсег. С такива ракети са въоръжени също изтребителите Sea Harrier FRS51 от ВМС на Индия.

ВВС на Индия са подписали договор за доставка на 40 серийни едноместни изтребители Tejas, като бройката може да нарасне до 100 след завършване на изпитанията на модификацията Mk-II. ВМС планират да закупят между 50 и 60 самолета Tejas във варианта за използване от самолетоносачи.

/Pan.bg/

 
11.05.2011, 09:05

Мемориален комплекс ще напомня за първия ракетен пуск на наша територия

В утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непринудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!”

След кратка пауза вертолетът коректировчик докладвал, че попадението е в целта. Ракетата се забила в земята, изкопала дълбок кладенец, изкъртила дървета и изхвърлила пръст в радиус на 200-300 м в Садовския балкан югоизточно от село Ичера.

По предложение на министъра на народната отбрана, утвърдено на място от първия държавен ръководител, командирът на дивизиона майор Стоян Маринов е произведен предсрочно в подполковник, а заместникът му по инженерно-ракетната част капитан Илия Илиев - в майор.

40 години това историческо събитие се знае от определен кръг хора. Едва след този период е разрешено да се проведе тържествено събрание в ГВК в Ямбол под мотото „40 години от първия ракетен пуск на 11 май 1963 г.” Дивизионът, изстрелял ракетата е от Седма мотострелкова дивизия. Той е дислоциран в Бояново.

На 11 май 2008 г. в центъра на Бояново върху гранитна морена е монтирана мраморна плоча с надпис „Първи ракетен пуск 11 май 1963 год. от Бояновския дивизион”. Втората част на комплекса се изгради в центъра на с. Славянци, от чието землище бе изстреляна ракетата. Със своя заповед от 5 февруари 2009 г. министърът на отбраната Николай Цонев отпуска безвъзмездно на община Сунгурларе макет на ракета за монтиране на двуметров железобетонен фундамент. Той ще бъде открит на 15 май. Очаква се това да стори президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Георги Първанов. – Още за 7 ордн

/Otbrana.com/

 
11.05.2011, 08:43

Защо САЩ делят генералите ни на “добри” и “лоши” ?

Военният министър трябва да каже дали е съгласен с констатациите на бившия американски посланик у нас Нанси Макълдауни.

 
11.05.2011, 08:33

НШЗО "Христо Ботев" отбелязва 50-годишен юбилей през юни

Над 300 бивши и настоящи военнослужещи се очаква да пристигнат в Плевен през юни, за да присъстват на отбелязването на 50-годишния юбилей на Националната школа за запасни офицери «Христо Ботев».

Празничните прояви се организират от инициативен комитет от 20 мъже, които са носили пагони в редиците на школата през годините. Комитетът е създаден още през месец декември тази година, специално за подготовката на юбилея на школата. Идеята е на 2 юни - Денят на Ботев, патрон на школата, да бъде организирана среща на всички служили в ШЗО Плевен офицери, разказа полк. Красимир Митов, говорител на комитета.

Очаква се всички гости да се съберат в 9.30 пред Военния клуб, след което ще разгледат специална фотоизложба, посветена на 50 години от предислоцирането на Националната школа за запасни офицери «Христо Ботев» в Плевен. От 10.00 часа е предвидено тържествено събрание-доклад в салона на Военния клуб в града. В 12.50 часа участниците в честването ще поднесат венец пред паметника на Христо Ботев в Плевен.

/Dariknews/

 
11.05.2011, 08:17

МО ще получи 10 млн. лв. за военното НДК

Министерството на отбраната ще получи 10 млн. лв. за преустройството и завършването на Националния армейски комплекс в София, известен като военното НДК. Решението ще бъде взето на заседанието на Министерския съвет.

Правителството отпусна парите на министерството миналата година, но „малката пица“, както определи бюджета вицепремиерът Симеон Дянков, попречи за реалното превеждане на сумата.

Средствата са предвидени за преустройството на киноконферентната зала и хотелския комплекс, които ще се използват от министерствата на отбраната и на правосъдието.

Миналата година министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че строителството на Националния армейски комплекс на мястото на бившия Военноисторически музей досега е струвало на държавата 32 млн. лв.

Строежът на комплекса започна през 2004 г. Тогава министър на отбраната беше Николай Свинаров

 
 10 май
 
10.05.2011, 22:45

Кораби на Седми китайски флот се завърнаха от мисия в Аденския залив

Корабите „Джоушан" и „Сюджоу" от 7-ми китайски военноморски флот се прибраха в страната, след края на охранителната си мисия в Аденския залив. Те акостираха във военноморската база Джоушан. Друг китайски кораб - „Циендаоху", който е от 8-ми флот, ще продължи да изпълнява задачи по ескортиране на граждански плавателни съдове и защитата им от нападения на пирати.

На 2 ноември 2010 г. корабите от 7-ми военноморски флот отпътуваха за Аденския залив, където в продължение на 189 дни изминаха 11 000 морски мили и осигуриха ескорта на 578 китайски и чуждестранни кораби, помогнаха на пострадал от пиратско нападение кораб и спасиха от плен друг. Осъществени са били общо 6 спасителни операции за 9 кораба, преследвани от пирати, а 218 пъти са били държани на разстояние съмнителни плавателни съдове. Ескортирани от военните кораби, мнозина китайски граждани напуснаха също така Либия.

След приключването на мисията им, корабите „Джоушан" и „Сюджоу" посетиха за кратко Танзания, Южна Африка, Сейшелските острови и Сингапур.

/cri.cn/

 
10.05.2011, 20:31

Руският кораб „Съюз” ще стартира от космодрума в Куру през октомври

Първият старт на руската ракета „Съюз” от космодрума в Куру (Френска Гвиана) е планиран за октомври тази година. Информация за това разпространи френския аерокосмически концерн Arianespace. „Съюз” ще изведе в орбита 2 спътника на Европейската космическа агенция. Те ще станат част от общоевропейската навигационна система „Галилео”. Проектът за старта на корабите „Съюз” от Куру ще бъде реализиран на базата на междуправителственото споразумение между Русия и Франция, подписано през ноември 2003 година.

 
10.05.2011, 18:10

САЩ планират да приключат военната операция в Афганистан през 2014 година

САЩ планират да приключат военната фаза на операцията в Афганистан през 2014 година. Това заяви по време на форума „НАТО-Киргизстан” специалният представител на генералния секретар на Северноатлантическия алианс за Кавказ и Централна Азия Джеймс Апатурай, предаде ИТАР-ТАСС.

В същото време Апатурай посочи, че краят на военната операция няма да означава, че военнослужещите на Алианса ще напуснат централноазиатския регион. Част от войниците ще останат, за да помагат на афганистанските сили за сигурност.

/ИА „Фокус”/

 
10.05.2011, 17:32

Правителството решава дали да приемаме американски военни самолети

Правителството ще гласува утре проект на решение за възможността американски военни самолети да кацат на наши бази. За LiveNews от Министерството на отбраната обясниха, че става въпрос за самолети цистерни, които се използват от американската армия за презареждане на транспортни самолети, използвани за мисията в Афганистан. Причината да се стига до използването на наши военни бази е, че досега използваната от американците база „Инджирлик" в Турция ще бъде затворена временно заради ремонт. Ако правителството разреши кацане на цистерните у нас, от възможността ще се възползват четири от тези самолети.

На проведеното на 19 април заседание на съвместна българо-американска комисия за сътрудничество в областта на отбраната беше обсъдена възможността американски военни безпилотни самолети да използват наши военни летища. Идеята е свързана с използването на военни съоръжения при съвместни учения между българските и американските въоръжени сили. То може да бъде изпълнено като анекс към подписаното през 2006 година споразумение за сътрудничество между правителствата на двете страни. Според него американските военни могат да използват така наречените съвместни съоръжения, каквито са учебният полигон „Ново село", включително складовите съоръжения в Айтос, военновъздушната база „Безмер" и военновъздушна база „Граф Игнатиево". Вероятно това ще са и пистите, които ще могат да се ползват от американците за базиране на безпилотните им самолети както за поддръжка, така и в рамките на съвместни учения.

Все още не е ясно какви точно ще бъдат американските самолети, които ще приемаме на наша територия. Безпилотните самолети се използват успешно от американските въоръжени в Афганистан, като техните задачи не се ограничават само до разузнаване – тези самолети могат да обстрелват и наземни цели.

Според плана за развитие на въоръжените ни сили, който беше приет от правителството миналата година, армията ни трябва да започне да използва за разузнаване и указване на цели безпилотни минисамолети, като това трябва да стане до 2018 година. В този смисъл предложението от американска страна най-вероятно ще бъде прието и това ще даде възможност за пряко обучение на наши военни за работа с технология от този тип.

/LiveNews/

 
10.05.2011, 17:01

Турция е създала собствена версия за модернизация на танка Leopard

Турската компания Aselsan е разработила собствена версия за модернизация на германския основния боен танк Leopard 2A4, съобщава Defense Aerospace. На модернизирания танк, който е получил обозначението Leopard 2NG (Next Generation), компанията ще отработва и редица технологии, които впоследствие ще бъдат използвани в турския ОБТ Altay.

Според видеопрезентацията на Aselsan, Leopard 2A4 е получил нови електронни, механични и хидравлични системи. Сред нововъведенията е дублираната система за управление на огъня, системата за инерциална навигация, дублирани перескопи, външен дистанционно управляем боен модул, система за стабилизация и допълнително противоминно и балистично брониране. – Още за Leopard 2

 
10.05.2011, 15:25

За какво се харчи военният бюджет на САЩ?

Няма друга страна по света с по-голям бюджет за отбрана от САЩ, пише CNBC.

По данни на щатското министерство на отбраната, основният бюджет на институцията за 2010 г, възлиза на над 500 млрд. долара, като към него се прибавят и 130 млрд. долара по програмата за борба с тероризма и още 33 млрд. по други спомагателни програми.

Към тези разходи разбира се не се включват бюджетът за вътрешна сигурност и бюджетът за поддръжка на ядрения арсенал.

Голяма част от тези пари отиват за нови самолети, танкове и кораби, всички от които са съчетават възможно най-модерните технологии или с други думи струват много пари.

Предлагаме ви класация на 10-те най-скъпи военни машини на въоръжение в САЩ

 
10.05.2011, 15:18

Да печелиш по време на война

Швейцария - вратата към търговския свят на военна Германия

 
10.05.2011, 13:41

Русия участва в изложението АЙДЕФ-2011

Близо 600 компании представят своя продукция на откриващото се днес в Истанбул международно изложение на отбранителната промишленост АЙДЕФ-2011.

В него участват 48 страни, в това число и Русия. Голям интерес за организаторите и посетителите представлява щандът на компания „Хеликоптери на Русия”, която за първи път участва в подобни изложения. На него е представена подробна информация за военно-транспортните и бойни хеликоптери, машини с гражданско предназначение за полицията и спасителните служби. Освен това, свои износни предложения ще направят и други 8 руски компании.

 
10.05.2011, 13:35

САЩ изведе на орбита новият военен спътник GEO-1

Военно въздушните сили на САЩ, изведоха на орбита новият разузнавателен спътник GEO-1, на който предстои да стане първи апарат в групировката военни апарати , отговарящи за ранно откриване на стартове на ракети по целия свят.

Ракетата носител Атлас-5 с апарата GEO-1, стартира от космодрума Кенеди на Кейп Канаверал на 8 май 2011 в 21:10 наше време. Първоначално старта бе планиран за едно денонощие по-рано, но поради метео условия, старта бе отложен .

В официалното заявление на американските ВВС се казва , че стартът на ракетата носител е преминал по план , и спътника е изведен успешно на геостационарна орбита.

Проведеният старт на ракетата Атлас-5 е двадесет и шести, при това, пореден успешен старт.

Спътникът GEO-1 е първият от четирите нови спътници , създавани в рамките на програмата Space-Based Infrared Systems (SBIRS). Представителите на ВВС казват , че групировката SBIRS, трябва значително да подобри възможностите на САЩ, свързани с ранното откриване на стартове на ракети от произволна точка на земното кълбо. Новите апарати ще позволят да се получава информация за стартове на ядрени балистични ракети, а също така за ракети с далечен и среден радиус на действие. Данните от апаратите GEO ще се използват , както от военните така и от разузнаването на САЩ.

ВВС на САЩ наричат апаратите GEO принципиално нови спътници , които значително разширяват възможностите по разузнаване и наблюдаване на земната повърхност.

В открит достъп има малко информация за апаратите. Но е известно, че те ще откриват ракетите така - както и техните предшественици - по топлинната следа при излитането. Този метод работи както в случай на старт от мобилни пускови установки, така и при стационарни. Първите подобни спътници бяха изведени на орбита още през 70-те години. Последните спътници по програмата DSP (Defense Support Program) бяха изведени на орбита през 2007 г.

Програмата SBIRS е предназначена за обновяване на DSP и разширяване на нейните възможности. На хартия, програмата SBIRS възниква в САЩ още през средата на 90 те години и от тогава се развива със силите на Пентагона, ВВС и ред частни под изпълнители в частност Boeing, Lockheed Martin и други.

Известно е, че една от отличителните особености на спътниците GEO е тяхната гигантска ... цена . В частност GEO-1 струва 1.3 млд долара, а следващите три апарата ще са по 1.5 млд долара. Тази цена е обоснована с това, че на апаратите се разполага свръхчувствителна електроника, инфрачервена и оптическа техника. Конкретните спецификации и данни за апаратите от този клас са държавна тайна на САЩ.

Известно е, че GEO-1 ще работи на геостационарна орбита с височина 35405км. Разполагането на 4-те спътника на такава височина позволява да се покрие цялото земно кълбо. Последният апарат GEO-4 трябва да бъде изведен на орбита през 2016 г. Първите работни данни от спътника ще бъдат получени след половин година. – Още космически системи

/Spacenewsbg.com/

 
10.05.2011, 13:01

ВВС на САЩ получиха първия сериен изтребител F-35

Американската компания Lockheed Martin достави на ВВС на САЩ първия сериен изтребител F-35 Lightning II, съобщава Flightglobal.

Самолетът със сериен номер AF-7 е приет във военновъздушна база на Едуардс, Калифорния. Първият изтребител F-35 е предоставен на ВВС на САЩ десет години след подписване на договора с Lockheed Martin за производство на 1763 самолета за нуждите на американските ВВС.

Интересното е, че доставката на изтребителя, който все още е в етап на разработване и изпитания, във ВВС се е състояла преди той да бъде приет на въоръжение. Съгласно сегашните планове ВВС на САЩ ще приемат на въоръжение първата ескадрила с F-35 през 2017-2018, което е закъснение с над една година. Във военновъздушната база Едуардс бойните пилоти ще извършат финалните изпитания на планера за изтребителя.

По-рано се знаеше, че ВВС на САЩ ще получат до края на 2011 година 20 серийни изтребители F-35 за обучение на пилоти. Паралелно ВВС ще могат да формират предварителна оценка за самолета, като изводите от нея ще може да се приложат в бъдещите модификации или да се внесат изменения в конструкцията и системите на изтребителя. Тези първи двадесет изтребител ще са с „орязани” възможности, като например подаваната информация ще се изобразява на дисплеи в кабината, а не на нашлемни дисплеи, както е по проект.

На този етап Lockheed Martin сглобява F-35 в рамките на първата и втора партида ограничено серийно производство (LRIP). Осем самолети вече са излезли от производствената линия. Стойността на ограничената серия изтребители е с 15% по-висока от заложената в договора. В рамките на LRIP 1 е закупен един F-35A на цена 221,2 милиона долара, а по LRIP 2 - о един F-35A и F-35B за 161,7 и 160,7 милиона долара съответно. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
10.05.2011, 11:07

Румънски войник е загинал при експлозия на самоделна бомба в Афганистан

Румънски войник е загинал при експлозия на самоделна бомба в Афганистан. Инцидентът е станал докато военнослужещият е патрулирал в района на Забул, предаде АФП.

От началото на участието на Румъния в мисията в Афганистан са загинали общо 19 румънски войници. Букурещ се включи във военната операция в централноазиатската страна през 2003 година.

В момента в Афганистан има 1770 румънски войници. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
10.05.2011, 11:00

Американските ВМС снеха от въоръжение подводницата „Мемфис”

Многоцелевата атомна подводница SSN-691 „Мемфис” клас „Лос Анджелис” пристигна в корабостроителницата в Портсмут за завършване на процедурите по извеждането и от състава на ВМС на САЩ.

Подводницата завърши последното си патрулиране на 2 март, като официалната церемония по извеждането и от бойния състав на флота се състоя на 1 април.

Досега компаниите „Нюпорт Нюс шипбилдинг” и „Дженерал Дайнемикс Електрик Бот” са построили за ВМС на САЩ 51 атомни подводници клас „Лос Анджелис”. Първата подводница от серията SSN-688 влезе в състава на американския флот през 1976 г., а последната SSN-773 „Шайен” – през 1996 г. „Мемфис” е построена от „Нюпорт Нюс шипбилдинг” и е четвъртата подводница клас „Лос Анджелис”. За 33-годишна експлоатация подводницата е изминала 1,4 милиона морски мили.

Подводницата „Мемфис” официално ще бъде отписана, едва след като силовата установка бъде освободена от ядреното гориво. Екипажът ще бъде разпределен по другите субмарини.

Подводниците „Лос Анджелис” постепенно ще бъдат заменени от нови подводници клас „Вирджиния”. До момента на ВМС на САЩ са предадени седем атомни подводници от този клас: „Вирджиния” (SSN-774), „Хаваи” (SSN-776), „Ню Хемпшир” (SSN-778) и „Мисури” (SSN-780), построени от „Електрик Бот”, а също и „Тексас” (SSN-775), „Норт Каролина” (SSN-777) и „Ню Мексико” (SSN-779), построени в корабостроителницата „Ингалс”. – Още подводници клас „Лос Анджелис”

 
10.05.2011, 09:41

ЕС въведе ембарго върху доставките на оръжия за Сирия

Европейският съюз в понеделник въведе ембарго върху доставките на оръжия за Сирия, където от март не спират сблъсъците на манифестанти със силите на реда, съобщава Асошиейтед Прес.

В заявлението се казва, че на 13 членове на сирийското правителство им е забранено влизането на територията на Европейския съюз. Техните активи в Европейския съюз се замразяват. Решението беше прието от представители на всички членки на Европейския съюз, но още се иска официалното му утвърждаване.

 
10.05.2011, 09:25

Турция има възможност да построи собствен самолетоносач

Според заявление на шефа на Секретариата на отбранителната промишленост (SSM) на Турция Мурад Байар, корабостроителната промишленост на страната има достатъчни възможности да построи национален самолетоносач.

М. Байар е казал, че за създаване на авионосна група Турция трябва да има поне два нови есминци, една подводница, четири ракетни катера, 40 палубни изтребителя, а също и многоцелеви, противолодъчни и противокорабни вертолети. Екипажът на самолетоносача (в зависимост от размерите) може да бъде от 1000 до 5000 човека.

В момента 52,1% от потребностите на турските ВС се удовлетворяват от националната военна промишленост. Общият и оборот достига 2,7 млрд дол, експорта е за 853 млн дол,  а ежегодните разходи за военни разработки достигат до 600 млн дол. – Още военна промишленост

 
10.05.2011, 08:56

Тайван прие на въоръжение нова свръхзвукова ракета

ВМС на Тайван са приели на въоръжение новата свръхзвукова противокорабна ракета Hsiung Feng III, съобщава Defense News. Ракетата ще попълни оръжейната номенклатура на няколко типа кораби от състава на тайванските ВМС. Очаква се Hsiung Feng III да получат осем фрегати клас "Оливер Хазард Пери" и седем патрулни катери.

Общо министерството на отбраната на Тайван планира да изхарчи за покупка на ракети Hsiung Feng III 11,89 милиарда тайвански долара (413 милиона американски долара). Новите ракети са способни да развиват скорост до 2,3 хиляди километра в час и да поразяват цели ма разстояние до 80 мили (около 148 километра). Приемането на въоръжение на новите боеприпаси става на фона на усилване на военната мощ на Китай. – Още за Hsiung Feng III

 
10.05.2011, 08:08

Новият началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”

Досегашният заместник-началник по учебната и научна част капитан I ранг професор д. в. н. Боян Кирилов Медникаров поема управлението на флотската алма матер....... Прочети още

 
10.05.2011, 08:00

Изтребители са бомбардирали Триполи

Изтребители са прелетели ниско над Триполи в ранните часове на вторник, извършвайки серия от удари, след като очевидци съобщиха за два взрива в близост до офисите на държавни медии няколко часа по-рано, предаде АФП.

Четири експлозии за разтърсили либийската столица малко след 02.00 часа (местно време). Взривовете са усетени в хотела, в който са настанени чуждите журналисти. Скоро след това е имало още два взрива.

След нанесените въздушни удари са задействани сирените в града, освен това са чути и спорадични изстрели от леки оръжия и оръжия с по-голям калибър.

/ИА „Фокус”/

 
10.05.2011, 07:49

Започна учение “Атия 2011” във военноморска база Бургас

Във Военноморска база Бургас от вчера, 9 май, започна четиридневното учение “Атия 2011”. В него ще участват кораби и личен състав от базата и ГД “Гранична полиция”, военнослужещи и техника от Военновъздушните сили, представители на различни държавни институции, на местната власт и на неправителствени организации.

По време на учението ще се отработи взаимодействието при прилагането на стандартните процедури на НАТО по контрол на корабоплаването и бординг операция на кораб-нарушител.

Ръководител е командирът на база Бургас комодор Георги Мотев.

/МО/

 
 9 май
 
09.05.2011, 20:51

Варна събира НАТО в края май

Цялото ръководство на НАТО ще пристигне в морската столица за заседание на Парламентарната асамблея, на което ще се подготви срещата на върха през октомври в Румъния. Тя ще се проведе от 27 до 30 май.

Във форума във Варна ще участват генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, председателят на асамблеята Карл Ламерс и командващият съюзните сили в Неапол адмирал Самюел Локлиър, научи “Стандарт”.

Те ще присъстват в последния ден от заседанията на асамблеята заедно с премиера Бойко Борисов.

Според предварителната програма темите, които ще бъдат обсъдени са – борбата с кибертероризма, управлението на Афганистан, ядреното разоръжаване в Европа, икономическата криза и сигурността, финансовата криза и влиянието й върху Централна и Източна Европа, сигурността в Африка и Арабския залив.

Отделно е предвидено заседание, в което ще участва и руска правителствена делегация. Очаква се да бъде обсъден въпросът с изграждането на противоракетния щит в Източна Европа, срещу което Москва протестира. Миналата седмица Букурещ и Вашингтон се договориха за разполагане на зенитни комплекси от щита в Румъния. Това предизвика остра руска реакция.

В заседанието на Парламентарната асамблея, което за втори път се провежда в България, ще участват над 250 парламентаристи. С доклада ще се включат министрите на външните работи Николай Младенов, на отбраната Аню Ангелов и на икономиката Трайчо Трайков.

 
09.05.2011, 20:38

Изтребителната ни авиация се пребазира в авиобаза "Балчик" за 7 дни

От 13 до 18 май изтребителите от авиобаза Граф Игнатиево ще се пребазират за 7 дни в авиобаза Балчик.

По това време ще се преведе планираната "Морска подготовка". Целта на учението е и обучение на млади български пилоти.

Както списание "Криле" първо съобщи в посочения период на полигон "Шабла" ще се извършат експериментални стрелби със ЗРК "Волхов", на които ще бъдат изпитани нови доработки на ракетите, които ще бъдат използвани като мишена за международното българо-сръбско учение през септември. Ще се проведат учебни стрелби и със ЗРК "Нева".

В учението през май ще вземат участие родните ВВС - МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево", 2 "Кугър"-а от авиобаза "Крумово" и военно-транспортния самолет "Спартан" от авиобаза "Враждебна.

Припомняме, че както първи съобщихме, на предстоящите съвместни зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла” през септември ще участват и сръбски изтребители МиГ-29. Те ще изпълняват задачи заедно с нашите МиГ-29 и Су-25.

/Pan.bg/

 
09.05.2011, 16:34

Преговорите между Русия и Франция за „Мистрал” забуксуват

Преговорите между Русия и Франция за закупуване на вертоленосача „Мистрал” забуксуваха поради искането на руснаците за трансфер на технологии и лиценз за производство на секретни системи. Корабите клас „Мистрал” са оборудвани със стандартни НАТО системи за обмен на тактически данни SENIT-9 и система за управление SIC-21 . Франция силно се противопоставя за даване на лиценз за производство на SENIT-9 и въобще не предвижда доставката на SIC-21.

Русия още в началото бе заявила желанието си със закупуване на кораба да получи и достъп до технологиите и системите. Преговорите вървят трудно и в различен формат. Русия смени целия екип, който водеше преговорите и те сега започват буквално от началото. Според експертите преговорите може да бъдат успешни само при взаимни компромиси от страна на лидерите на двете страни.

Русия и Франция подписаха през януари 2011 междудържавно споразумение за съвместно строителство на два вертолетоносача клас „Мистрал” в корабостроителния завод STX във Франция и по-късно на още два в Русия. – Още за Мистрал

/Pan.bg/

 
09.05.2011, 16:28

В армията ще има промени по Уикилийкс

Последните разкрития за Българската армия на сайта Уикилийкс, по грами на американски посланици, показва каква ще бъде кадровата политика по високите етажи на армейската пирамида. Само преди време в Otbrana.com, без да  сме запознати с откровенията на американските посланици в страната, коментирахме какво очакваме да се случва с генералитета в близко време. И почти познахме.  Сега, след поредния Уикилийкс, става ясно, че и Николай Младенов и Аню Ангелов са получили точни и ясни заповеди при визитите си в Съединените щати,  каква да бъде главата на щаба по отбраната и на СОК. Става безпощадно ясно, че  руската зависимост трябва да се премахне не само в техническото осигуряване и модернизацията на армията, но и в избора на военни шефове и началници  на войската.

Началникът на отбраната  генерал Симеон  Симеонов със сигурност ще изкара мандата, после или ще свали пагоните или ще му намерят  място далеч от  военното ведомство. Вицеадмирал Минко Кавалджиев се уволнява през декември. натам се е запътил и генерал- майор Йордан Йорданов. Експерти от ведомството информират, че кроят шапка и на командващия Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов. На първия и последния е направена атестация “среден 3” още от предишния посланик на САЩ у нас. Така че за някои още този юли, а за други следващия ще има  благодарности за добрата служба в армията.

Удря часът на завършилите генерали в Съединените щати. Има такива и в трите вида въоръжени сили. Пътя към най- големите щабове в най-скоро време ще бъде открит за началника на ВВС  генерал-майор Константин Попов и за неговия заместник бригаден генерал Румен Радев. Към върха на военната йерархия, макар и със закъснение,   ще тръгне и началникът  на ВМС контраадмирал Пламен Манушев . Да не забравяме бригаден генерал Георги Георгиев в Монс. В Сухопътни войски ще включи на по-висока предавка към върха бригаден генерал Нейко Ненов. Няма да бъде забравен и генерал-лейтенант Галимир Пехливанов.

В генералитета на армията  сто на сто ще има промени по Уикилийкс. Свърши с теманетата на дядо Иван. Козируваме на чичо Сам.

/Otbrana.com/

 
09.05.2011, 15:03

Руски и украински моряци проведоха съвместен парад в Севастопол

Съвместен военен парад с участието на войски на Черноморския флот на Русия, ВВС и Военноморските сили на Украйна се проведе в Севастопол по случай 66-годишнината от победата във Втората световна война, предаде Интерфакс.

Парадът приеха командващият Черноморския флот на Русия вицеадмирал Владимир Каральов и командващия ВМС на Украйна адмирал Виктор Максимов.

В тържествения парад взеха участие около 2000 военнослужещи от Севастополския гарнизон. По традиция руските и украинците моряци преминаха в общ строй.

/ИА „Фокус”/

 
09.05.2011, 14:46

Новият изтребител ни „жени” за 30 г. без право на развод

Политическата целесъобразност в тази сделка едва ли е добър подход

 
09.05.2011, 14:38

Нито един офицер от БА не уважи Деня на победата в София

Воини от Българската армия се страхуват да  поднесат цветя пред Паметника на Съветската армия

Стотици софиянци се поклониха пред паметника на Съветската  армия в Деня на победата и Деня на Европа.  Русия даде милиони жертви за освобождаването на Стария континент и с право навсякъде по света , където има паметници на руските воини, хората поднасят венци и цветя в знак на признателност. У нас, пред Паметника на Съветската армия в София, нямаше нито един офицер или генерал от действащата армия. Нямаше и представители на цивилното ръководство на армията. Страх от  кадрови изводи и предстоящи кадрови размествания  тресе българското войнство. Кой би дръзнал да послуша “День победьІ”и то пред оплювания паметник? Та той веднага би влязъл в черния списък  на армейските администратори или в електронния тефтер  на някой американски посланик.

Преди години представители на МО прескачаха от Паметника на незнайния воин, където се отбелязва Деня на Европа, към Паметника на съветската армия .След участниците имаше и генерали и дори заместник-министри. С времето деветомайските редици на присъстващите на митингите  оредяха и  стигнаха до отбиване на номера с двама-трима гвардейци. Днес и  тях ги нямаше. Почит към героизма на съветските воини, проляли кръвта си за свободата на Европа, отдадоха  само воини от запаса и резерва.

Ако след двадесетина години наш най-голям съюзник стане Китай, страх ли ще ни е да отбелязваме Деня на Европа ? Кой знае ?

/Otbrana.com/

 
09.05.2011, 13:23

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще посети международното изложение на отбранителната промишленост „IDEF-2011” в Истанбул

Министърът на отбраната Аню Ангелов и заместник-министърът на отбраната Валентин Радев заминаха днес, 9 май, на двудневно посещение в Истанбул, Република Турция. Те ще участват в работата на международното изложение на отбранителната промишленост „IDEF-2011”. Визитата се осъществява по покана на министъра на отбраната на Република Турция Веджди Гьонюл.

На изложението ще бъде представена техника на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, транспортна техника и техника за логистична поддръжка на 541 фирми от около 40 държави, сред които и Република България.

/MO/

 
09.05.2011, 13:13

Президентът участва в тържеството по повод Деня на победата над фашизма и Деня на Европа

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов участва в организираното от военно-патриотичните съюзи полагане на венци пред Паметника на Незнайния воин във връзка с 9 май – Ден на победата над фашизма и Ден на Европа. Той прие строя на НГЧ и поздрави с празника гвардейците. В тържеството участваха ръководствата и членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Ние с ветераните, с военноинвалидите, с всички военно-патриотичин съюзи сме в един непрекъснат диалог, подчерта държавнтия глава. Днес като послание е важно, подчерта той, че ние българите имаме основание да празнуваме с въодушевление и двата аспекта на този ден – както победата над фашизма, така и Деня на Европа. Аз мисля,  че ветераните най-добре могат да го оценят, защото те са участвали в онези бойни действия, които са довели до формирането на тази Европа, на това европейско семейство, на което сме член, каза още Георги Първанов.

/Otbrana.com/

 
09.05.2011, 09:23

В бюджета на МО няма пари за увеличаване на военните заплати

Изплатените разходи за заплати в МО са в рамките на полагаемите се, като не е предвидено тяхното увеличение до края на годината. Това е един от изводите в Анализа на изпълнението на бюджета на МО за първото тримесечие на 2011 г. Реализирана е икономия от средства за заплати, се посочва по-нататък, която се очаква да нарасне с влизането в сила на Устройствения правилник на МО от 1 юли............ Прочети още

 
09.05.2011, 07:50

Победният поход на “Дръзки” в Либия

Първо искам да пресека опитите за антиправителствени изказвания още в самото начало. Категорично смятам, че бойните заслуги на нашият флот особено в последните години са дълбоко подценявани. НАТО е организация която няма да допусне до себе си случайни съюзници. Доказателство за силата на нашата държава е единомислието на президента и премиера в тази посока, който по същество изразяват волята и желанията на българския народ за скорошно разрешаване на проблемите в Либия. След настъпилите събития в северна Африка ние като народ не може да стоим безучастни. С изпращането на „Дръзки” в териториалните води на Либия ние отново направихме нашия правилен цивилизационен избор............ Прочети още

 
09.05.2011, 07:22

Във Франция започват ученията на НАТО „Тайгър мийт”.

Полски военни самолети Ф-16 пристигнаха във Франция, където на 9 май започват юбилейните 50-ти учения на НАТО „Тайгър мийт”. Полски самолети ще участват за пръв път в ученията. „Тайгър мийт” е ежегодно събиране на въздушните сили от страните в НАТО и почетните членове на Алианса, сред които е и Индия. Целта на ученията е обмяна на опит и усъвършенстване на сътрудничеството при осъществяването на общи задачи, предаде агенция Регнум.

През тази година ученията ще се проведат от 9 до 20 май. Планирани са по 110 мисии дневно.

/ИА „Фокус”/

 
http://media.snimka.bg/8558/023370469-big.jpg?r=0

На Червения площад в Москва ще се проведе парад на Победата

Днес на Червения площад в Москва ще се проведе Парад на Победата, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Сергей Власов, цитиран от РИА Новости.

„Военният парад на Червения площад ще започне в 10 ч. московско време”, уточни той.

По информация на руското министерство на отбраната в московския парад ще вземат участие около 20 хиляди военнослужещи от военните учебни заведения и военните части на руските въоръжени сили. За пръв път в парада на Победата ще вземат участие 200 офицери от съединенията и военните части на руските Космически войски.

В парада ще участват и над 100 единици съвременна бойна техника от въоръжението на руската армия. В частност по Червения площад за пръв път ще преминат зенитни ракетни комплекси „Панцир”, предназначени за защита на цивилни и военни обекти. В състава на колоната също така ще преминат пускови установки на ракетния комплекс „Искандер-М”, пускови установки на зенитно-ракетната система „С-400” и мобилни ракетни комплекси „Топол-М”. На Червения площад ще излязат още зенитно-ракетни комплекси „Бук-М2”, реактивни системи за залпов огън „Смерч”, автомобили „Тигър”, бронетранспортьори „БТР-80”, танкове „Т-90” и самоходни артилерийски установки „Мста-С”.

Пряко предаване по руската телевизия „Первый канал” на 9 май от 09.00 ч. българско време

 
8 май
 
08.05.2011, 23:36

Времето на Муамар Кадафи изтича, заяви Андерс Фог Расмусен

Генералният секретар на НАТО заяви, че времето на либийския лидер Муамар Кадафи изтича, независимо от патовото положение в противопоставянето между неговите войски и силите на опозицията, предаде АФП.

Андерс Фог Расмусен също така посочи, че кръвопролитният конфликт в Либия, който продължава вече близо два месеца, вероятно ще бъде разрешен не с военни, а с политически средства.

„За Кадафи играта свърши. Той рано или късно ще осъзнае, че вече няма бъдеще за него и за неговия режим”, подчерта генералният секретар на НАТО. „Ние възпряхме Кадафи и неговото време изтича. Той е все по-изолиран”, допълни Расмусен.

/ИА „Фокус”/

 
08.05.2011, 22:20

Войната си е война, а обедът е по график

Това, което на Изток е лошо, е "мързеливата стена", с която се сблъскваш веднага след пристигането си. Това се случва навсякъде - няма значение дали е Техеран или Бенгази........ Прочети още

 
08.05.2011, 17:51

Самолети на НАТО са ударили оръжейни депа в Либия, според бунтовниците

Въздушни удари на НАТО са ударили правителствени оръжейни депа край град Зинтан, югозападно от либийската столица, заяви представител на противниците на режима пред агенция Ройтерс.

„НАТО удари оръжейни депа преди пет минути в район на около 30 км югоизточно от Зинтан. Чухме силна експлозия. Мисля, че ударът е уцелил някое от тях (депата)”, заяви представителят на бунтовниците.

 
08.05.2011, 13:28

САЩ изстреляха важен военен спътник

След еднодневно отлагане заради лоши метеорологични условия, САЩ успяха да изстрелят успешно ракетата носител "Атлас-5", която изведе в орбита военен сателит, предназначен за ранно предупреждение при засичане на междуконтинентални балистични ракети.

Сателитът, който е снабден със няколко модерни инфрачервени системи за наблюдение, струва 1 милиард и 300 хиляди долара и е първият от общо четири такива, които трябва да планирани, които ще бъдат изведени в околоземна орбита през следващите 5 години.

Новата система за наблюдение разполага и с инструменти за сканиране, които ще дават точна информация на САЩ в областта на тактическото разузнаване. Изпращането на сателита в земната орбита, всъщност е планирано от американските учени на НАСА повече от десетилетие. Секретният характер на проекта породи спекулации относно значението му за въоръжените сили на САЩ.

/Ekipnews.com/

 
08.05.2011, 10:26

СП на Boeing и Lockheed Martin получи контракт от ВВС на САЩ на стойност 575 милиона долара

Съвместното предприятие (СП) на американските компании Boeing и Lockheed Martin за пускове на спътникови системи - United Launch Alliance е получило контракт от американските ВВС на стойност 575 милиона долара, съобщава Reuters.

Контракта предвижда запуск на спътници от системата за тактическа спътникова свръзка от следващо поколение (MUOS ) на ВВС на САЩ, военната спътникова мрежа Wideband Global Satellite Communications (WGS) и Националното управление за рекогносцировка (космическо разузнаване на САЩ).

United Launch Alliance предлага пускови услуги с помощта на ракети-носители клас Delta и Atlas на държавни структури на САЩ. Договореността за създаване на СП между Boeing и Lockheed Martin беше достигната през май 2005 г.

 
08.05.2011, 10:11

Армията на Пакистан е в повишена бойна готовност

Армията на Пакистан е приведена в състояние на повишена бойна готовност в пограничните райони с Индия, след като американски военни ликвидираха в град Аботабед Осама бин Ладен, пише вестник “Таймс ъф Индия”, позовавайки се на източник от индийските въоръжени сили.

По данни на вестника, високо ниво на тревога е обявено в пакистанската армия в района на 740-километровата Линия на контрол, която разделя пакистанските и индийските въоръжени сили в Кашмир, както и в района на спорния ледник Сиачен.

Изданието припомня, че след операцията на американските спецчасти редица високопоставени индийски военни заявиха, че при необходимост индийските военни също могат да проведат такава акция.

/ИА „Фокус”/

 
08.05.2011, 09:54

Президентът на Русия уволни заместник-началника на Главното управление на вътрешните работи в Москва

Президентът на Русия Дмитрий Медведев освободи от длъжност заместник-началника на Главното управление на вътрешните работи в Москва генерал-майор Александър Мелников, предаде РИА Новости.

Президентът е подписал още и укази за освобождаване от длъжност на заместник-началника на Главното управление на вътрешните работи в Ставрополски край по икономическата сигурност полковник Валерий Суворов и първия заместник-министър на вътрешните работи за Чечня, началникът на криминална полиция генерал-майор Андрей Янишевски.

/ИА „Фокус”/

 
08.05.2011, 09:24

Съветски танк КВ-1 ще бъде извлечен от дъното на Нева и възстановен

Тежък танк КВ-1 от времето на Втората световна война, открит от поисковите отряди на дъното на река Нева, ще бъде извлечен от 16 до 20 май. Водолази вече са изследвали дъното на реката в района, където лежи машината. В непосредствена с него близост лежи 500-килограмова немска бомба.

Специално за целта военното ведомство на Русия ще осигури плаващ кран. След изваждането на танка от водата той ще бъде изпратен в 90-ти поисков батальон, където в специална работилница ще бъде възстановен. – Още за КВ-1

 
08.05.2011, 09:05

Най-големият китайки безпилотен вертолет извърши първи полет

Най-големият китайки безпилотен вертолет V750 вчера, 7 май, е извършил успешен първи полет в източната провинция Шандун, съобщават местните СМИ.

Вертолетът е разработен и произведен в Китай самостоятелно. Неговото тегло при излитане е 757 килограма, като може да носи полезен товар до 80 килограма. Максимална скорост му скорост е 161 километра в час, далечината на полета – 500 километра, таван на полета – 3000 метра.

Машината може да се управлява дистанционно или в според зададената програма да извършва полети самостоятелно, излита и каца на наземни площадки и на палуби на кораби. – Още БЛА

 
08.05.2011, 08:42

Китай няма да съкращава армията си

Представител на Генералния щаб на Китайската народноосвободителна армия (КНОА) определи като неверни и не почиващи на реални факти циркулиращите в интернет слухове за съкращаване на въоръжените сили с 800 хиляди души.

В информация на сайта на Министерството на отбраната се посочва, че числеността на китайската армия се определя в зависимост от нуждите на националната отбрана и съответства на държавната мощ. В момента КНОА наброява 2.3 милиона офицери и войници. – Още за КНОА

/cri.cn/

 
08.05.2011. 08:17

Индийски патрулен самолет Ту-142 спаси от пирати китайски бълкер

Похитеният от пирати китайски бълкер FULL CITY (IMO 9073672) е бил освободен от индийски военноморски патрулен самолет Ту-142МЭ.......... Прочети още

 
7 май
 
07.05.2011, 19:45

Авиацията на НАТО е осъществила над Либия повече от 5500 полета

Общият брой на полетите на ВВС на международната коалиция, след преминаването на 31 май на командването на военните операции в Либия към НАТО, е 5510, се казва в съобщение от централата на Северноатлантическия алианс. Съгласно ежедневния доклад на НАТО, 2204 полета са били бойни, предаде Интерфакс.

За 6 май самолетите на Алианса са осъществили 149 полета, 56 от които бойни. Сред поразените цели са 7 танка, артилерийски оръдия, ракетни установки, транспортни средства и военни складове.

/ИА „Фокус”/

 
07.05.2011, 17:16

Военното сътрудничество между САЩ и Русия се нормализира, смята адмирал Майкъл Мълън

Военното сътрудничество между САЩ и Русия се нормализира, но „предстои още много да се свърши”. Това заявява в интервю за ИТАР-ТАСС и телевизия "Россия 24” ръководителят на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън, който е на посещение в Русия.

В Санкт Петербург той проведе работна среща с началника на Генералния щаб на ВС на Русия армейски генерал Николай Макаров.

„Смятам, че във военно отношение сега работим едни с други по-добре отпреди. Но и предстои още много да направим. Много добро впечатление ми направи нашата дискусия, както и отношенията ни като цяло през последните пет години”, каза Мълън.

/ИА „Фокус”/

 
07.05.2011, 15:00

Wikileaks: Назначения в армията - Нов щаб, стар светоглед

Възползвал ли се е Първанов от "мошенически обществени поръчки" в армията?

 
07.05.2011, 14:02

Целият свят познава руските асове

Знаменитата руска пилотажна група „Стрижи" вчера отбеляза своя 20-годишен юбилей с нова летателна програма. Нейното майсторство е получавало овации в десетки страни.

Всеки ден шестицата мощни фронтови изстребители от четвърто поколение МиГ-29 практически по верикала се издигат в небето. „Стрижи” е единствената в света група, изпълняваща отделно и групово фигури от висшия пилотаж на машини от такъв клас. Всички пилоти имат хиляди часове във въздуха и летят майсторски в плътен строй, отбелязва авторът на проекта „Стрижи.ру” Олег Черников:

- От обикновените пилоти ги отличава преди всичко умението да летят в група, тоест сплотеността и координацията в груповия пилотаж. Те са постигнали това с усърдни тренировки. За самолетите е практически невъзможно да летят в група, защото разстоянието между тях не надвишава три метра. Това могат да правят само добре обучени пилоти.

За официален рожден ден на групата „Стрижи” се смята 6 май 1991 година, когато те за пръв път се изявяват на авиационен показ именно под това име и в оригиналния бяло-син цвят на самолетите. През октомври същата година „Стрижи” за пръв път участват в авиошоу в чужбина. Групата изтребители от базата Кубинка в Подмосковието прави приятелска визита в авиобазата Упсала в Швеция. Първата публична чуждестранна изява на асовете е през 92-ра година във Франция на авиопразник, посветен на 50-годишнината на ескадрилата „Нормандия-Неман”. Руските асове тогава поразяват западните зрители с майсторството си.

За две десетилетия руските летци посещават почти 30 страни. Днес в групата до опитните пилоти има и млади летци. „Стрижи” стана един вид марка, визитна картичка на руските военновъздушни сили, добре известна по целия свят. – Още руски пилотажни групи

/ruvr.ru/

 
07.05.2011, 13:34

В корабостроителницата „Хюндай хеви индастриз” е спусната на вода фрегата „Улсан-1”

В корабостроителницата „Хюндай хеви индастриз” е спусната на вода главната фрегата „Улсан-1” (Ulsan-1), построена в рамките на програмата FFX. Корабът е получил името „Инчхон” (Incheon), съобщава агенция „Ренхап”.

Контракта между корейската DAPA и компанията „Хюндай” бе подписан на 31 декември 2008 г. и е на стойност около 300 милиона долара. Очаква се фрегатата да бъде предадена на ВМС на Южна Корея през 2012 г., а през 2013 г. да бъде готова за бойни използване.

До края на 2015 г. Южна Корея планира да построи първите 6 фрегати клас „Улсан-1”, които ще заменят 9-те остарели фрегати клас „Улсан”, приети на въоръжение през 1981-1993 г. През септември 2010 г. „Хюндай хеви индастриз” бе избрана за строителството на втората и трета серии фрегати. Решението е били взето след проведен тендер, в който са участвали и компаниите „Деу шипбилдинг & мерин инжиниринг” и „Ханджин хеви индастриз”.

Към 2020 г. общото количество фрегати FFX трябва да достигне до 19 единици.

Фрегатата FFX клас „Улсан-1” е многоцелеви боен кораб, оборудван с модерни оръжейни системи, което позволява той да бъде използван за водене на противовъздушна, противолодъчна и противокорабна борба.

Водоизместимостта на 114-метровата фрегата е 2300 т. Корабът ще бъде оборудван със силова установка CODAG, съвременна система за бойно управление, трикоординатна РЛС, буксируема и монтирана на корпуса хидроакустична система. Фрегатата ще бъде въоръжена със 127-мм оръдие, противолодъчни торпеда „Блю шарк” и противокорабни ракети, ПУ MK.31 за ЗУР RAM, ЗАК „Фаланкс” „блок-1B” на компанията „Рейтеон”. На фрегатата ще се базират противолодъчни вертолети „Линкс”.

 
07.05.2011, 12:36

Сирийската армия атакува размирния град Банияс

Сирийски военни части и танкове щурмуваха тази нощ размирния град Банияс, съобщи Ройтерс, като се позова на активисти на движението за човешки права в Сирия.

Военните подразделения и танковете навлезли в Банияс от три направления.

Операцията е насочена предимно към населените със сунити райони на града, които се обявиха против режима на президента Башар ал Асад, посочва Ройтерс.

Жителите на сунитските райони изградили "живи бариери" по улиците, за да не допуснат навлизането на танкове. Електричеството и комуникациите с града са прекъснати, съобщи Франс прес.

В морето южно от Банияс патрулират и кораби на сирийските ВМС. Сунитските и смесените райони на града са напълно обсадени.

Протестите в града започнаха на 10 април, когато участниците в многобройна демонстрация поискаха сваляне на режима на президента Башар ал Асад. Същия ден привърженици на Ал Асад откриха огън от бързо движещи се автомобили по демонстрантите и убиха шестима души.

/БТА/

 
07.05.2011, 11:01

„Индевър“ няма да излети преди 16 май

Стартът на американската космическа совалка "Индевър" бе отложен за трети път, съобщи американската космическа агенция НАСА, цитирана от "Франс прес". Нова дата не бе уточнена. НАСА съобщи, че във всички случаи стартът ще бъде след 16 май.

Предвидено първоначално за 29 април, последното изпращане в космоса на "Индевър" и предпоследното на совалка, бе отложено три часа преди старта поради повреда в електрическата система.

Американската космическа агенция отложи изстрелването първо за 8, а после за 10 май.

Освен това НАСА реши да удължи последната мисия на "Индевър" с два дни, така че тя ще продължи 16 дни.

Заради лоши атмосферни условия ВВС на САЩ бяха принудени да отложат изстрелването на ракета носител "Атлас-5", която трябваше да изведе в орбита военен спътник, предназначен за оперативно засичане и предупреждение при изстрелване на междуконтинентални балистични ракети.

/Ekipnews.com/

 
07.05.2011, 10:14

Президентът Обама награждава елитните войници, ликвидирали Бин Ладен

Американският президент Барак Обама награди командосите, участвали в операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен. Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън посетиха базата на елитната част Форт Камбъл в щата Кентъки, където разговаряха с командосите от „Нейви Сийлс”. Междувременно терористичната мрежа Ал Кайда потвърди убийството на своя лидер Бин Ладен, заплашвайки с отмъщение.

/DW/

 
07.05.2011, 10:11

На Червения площад започна генералната репетиция за парада на Победата

На Червения площад в руската столица започна генералната репетиция за парада на Победата, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната подполковник Сергей Власов, цитиран от РИА Новости.

Той напомни, че досега се проведоха три нощни репетиции на 26 април, 3 и 5 май.

В московския парад на 9 май ще вземат участие около 20 хиляди военнослужещи от военните учебни заведения и военните части на руските въоръжени сили. За пръв път в парада на Победата ще участват 200 офицери от съединенията и военните части на руските Космически войски. – Още за парада

 
07.05.2011, 08:55

Канадските инструктори ще останат в Афганистан до 2014 г.

Канадските военни инструктори ще останат в Афганистан до 2014 г. и ще действат на базите в Кабул, Мазар-и-Шериф и Херат, съобщи командващият групата от инструктори полковник Питър Доу, който пристигна в Кабул.

Полковникът подчерта, че целта им е да постигнат успех в създаването на професионална и жизнеспособна афганистанска армия, предаде вестник „Взгляд”.

Разгърнатият в момента в района на Кандахар контингент с численост от 2800 войници и офицери от 1 юли ще прекрати участието си в бойните действия и ще бъде изтеглен в Канада, а в Афганистан ще пристигнат 950 инструктори от базата в Едмънтън. - Още за Афганистан

/ИА "Фокус"/

 
07.05.2011, 08:47

ВМС на Франция проведоха изпитания на торпедо MU-90 от борда на самолет „Атлантик-2”

ВМС на Франция успешно реализират програмата за приемане на въоръжение на леките торпеда от трето поколение MU-90 „Импакт”, съобщава пресслужбата на консорциума „Евроторп”.

Генералната дирекция за въоръженията (DGA) на МО на Франция е приела първите 200 торпеда MU-90, произведени от консорциума „Евроторп”, през юли 2010 г. Доставката е изпълнена в рамките на сключения през декември 1997 г. между Франция (DGA) и Италия контракт, предвиждащ производството на 300 торпеда за френските и 200 торпеда за италианските ВМС.

По време на проведените през април 2011 г. учения въоръжен с такова торпедо морски патрулен самолет „Атлантик-2” успешно е извършил откриване, съпровождане, класификация и поразяване на голямо разстояние на автономна мишена CALAS, имитираща подводница.

В момента практически всички френски самолети „Атлантик-2” (около 27 единици) са преминали през модернизация, която позволява да се извършват пускове на MU-90.

324-мм торпедо MU-90 е предназначено за борба с подводници от всички типове, снабдени със съвременни системи за противоторпедна защита. То може да бъде запускано от борда на надводни кораби, вертолети (NH-90, „Линкс”, EH-101 „Мерлин”, SH-2G „Си Спрайт”, а в бъдеще и от „Пантер”, AW-159, S-70B, MH-60R и MH-92) и морски патрулни самолети (C-295, ATR-72, „Деш-8”, P-3C и P-8).

Торпедото MU-90 е резултат на реализацията на съвместен френско-италиански проект, който използва резултатите от разработката на националните торпеда „Мурена” и A290. Производството се извършва от консорциума „Евроторп”, който включва компаниите DCNS (26%), „Талес” (24%) и италианската WASS (50%), която е подразделения на „Финмекканика”.

Торпедото MU-90 с дължина 2,8 м, диаметър 324 мм и тегло 304 кг е способно да развива скорост 29-50 възла и унищожава цели на разстояние до 13,5 мили (25 км) и дълбочина от 25 до 1000 м. – Още за MU-90

 
6 май
 
06.05.2011, 20:41

Русия изведе на орбита военен спътник за телекомуникации

На 4 май 2011 в 16:31 наше време, от пускова установка номер 4 на площадка 43 на космодрума Плесецк, при поддръжката на бойни поделения на Руските космически войски е реализиран старт на ракета носител „Съюз-2.1а” с ускорителен блок „Фрегат” и военен спътник за връзка.

По информация на официалния представител на Руските Космически Войски Алексей Золотухин в 16:50 ускорителния блок „Фрегат” с апарата „Меридиан” успешно са се отделили от последната степен на ракетата носител „Съюз-2.1а” и в планираното време 18:59 спътника е бил изведен на планираната орбита.

"След отделянето на апарата от ускорителя, спътникът е преминал под контрола на Центъра за изпитания и управление на космически средства „Титов” - е казал Заолотухин. Със спътника е установена и се подържа устойчива връзка. Бордовите системи на спътника функционират нормално".

Стартът на „Меридиан” са наблюдавали жителите на някои региони на Русия.

/spacenewsbg.com/

 
06.05.2011, 20:22

Варна отбеляза деня на храбростта и празника на Българската армия

Денят на храбростта и Празникът на Българската армия бяха отбелязани в морската ни столица по подобаващ начин с военен ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена” на централния площад „Св. Св. Кирил и Методий”...... Прочети още

 
06.05.2011, 20:03

В Зеленодолската корабостроителница е заложен третият противодиверсионен катер проект 21980

В Зеленодолската корабостроителница в Русия е заложен тритият приводиверсионен катер проект 21980 ("Грачонок", разработка на КБ „Вымпел”), съобщава пресслужбата на компанията.

Катера е предназначен за охрана на водните райони на военноморските бази на ВМФ на РФ.

Съвременното оборудване и високите мореходни качества му позволява да решава широк спектър от задачи, свойствени за кораби с доста по-голяма водоизместимост.

Първият катер бе заложен на стапелите на завода на 18 февруари 2008 г. и спуснат на вода на 25 април 2009 г., като премина изпитания в акваториите на река Волга и Балтийско море.  През декември 2009 г. влезе в състава на ВМФ на Русия и на 4 май 2010 на него бе издигнат Андреевският флаг.

На 7 май 2010 г. се състоя церемонията по залагането на стапелите и на вторият катер.

 
06.05.2011, 19:41

„Вертолеты России” подписаха дългосрочни контракти за доставка на вертолети на руското Министерство на отбраната

Авиационното обединение „Вертолеты России” е подписало първите три дългоочаквани контракта за доставка на нови вертолети на военното ведомство на Русия, съобщава сайта www.rus-helicopters.ru

Официален представител на холдинга е заявил, че контрактите предвиждат доставка на техника в периода 2011 до 2018 г. в рамките на утвърдената от президента на РФ държавна програма за въоръженията за 2011-2020 г. Обема на контракта и неговите детайли не се разкриват.

 
06.05.2011, 17:22

Ръководителите на генералните щабове на Русия и САЩ подписаха меморандум за съвместна борба с тероризма

Началниците на генералните щабове на въоръжените сили на Русия и САЩ Николай Макаров и Майкъл Мален подписаха в Санкт-Петербург меморандум за сътрудничество в сферата на борбата с тероризма.

Ръководителите на генералните щабове също така обсъдиха разполагането на елементи на ПРО в Европа. Американският военен началник заяви, че разполагането на  елементи на американската система за ПРО в Европа има за цел защита на партньорите на САЩ от страна на опасни режими, такива като Иран, и за Русия това не представлява заплаха.

/ruvr.ru/

 
06.05.2011, 16:35

Наградиха 23 офицери, сержанти, войници и цивилни служители

Веднага след шестомайския парад в столицата министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов наградиха отличили се военнослужещи и цивилни служители. В резиденция „Лозенец” бяха изтеглени и номерата на печелившите билети от целевия дял на Държавната предметно-парична лотария в помощ на децата на загинали при изпълнение на служебния си дълг военнослужещи и цивилни служители. В момента фондация „Деца на Българската армия” осигурява стипендии на 88 деца.

Наградените от министъра на отбраната

С почетен знак на МО „Свети Георги – втора степен” полковник Димитър Нинов, полковник Иван Лалов, полковник Илко Димитров; с почетен знак „Свети Георги – трета степен” майор Драгомир Стефанов, капитан Иван Петров, капитан Петър Денков, капитан-лейтенант Тодор Кабаков; с нагръден знак „За отлична служба – първа степен” полковник Михаил Христов; с нагръден знак „За отлична служба – втора степен” капитан Цветомир Цветков; с нагръден знак „За отлична служба – първа степен” мичман Павел Гроздев; с  нагръден знак „За отлична служба – втора степен” старшина Спиро Филипов и старши сержант Емил Петков; със знак „За военна доблест – трета степен сержант Мирослав Рангелов, ефрейтор II клас Димитър Анков, редник Рая Чакърова и цивилен служител Силвия Желева.

Наградените от началника на отбраната

Със сувенирен нож „Манлихер” полковник Иван Неделчев, подполковник Тодор Радченков, полковник Валентин Милев и офицерски кандидат Ангел Димов; с бинокъл майор Мирослав Нанков, полковник Стойко Георгиев и старши лейтенант Владислав Спиридонов.

/Otbrana.com/

 
06.05.2011, 15:51

ВВС на САЩ спират от полети всички F-22

Командването на ВВС на САЩ преустанови всички полети на изтребителите F-22 Raptor поради съмнения за възможни неизправности в бордната система за производство на кислород (OBOGS). Забраната за полети на всичките 162 самолета F-22 е въведена още на 3 май, но едва днес се съобщава за нея, без да се казва за какъв срок е валидна.

В хода на разследване на катастрофата с F-22, който се разби на 16 ноември 2010 при рутинен тренировъчен полет, през март 2011 г. ВВС на САЩ въведоха ограничение на максималната височина от 7600 м на полети на изтребители от този тип поради открити неизправности в кислородната система OBOGS. Тази височина дава възможност на летеца при спиране подаването на кислород от системата да снижи за 10 сек изтребителя до 5400 м, където може да се диша без кислородната маска. – Още за F-22

/Pan.bg/

 
06.05.2011, 13:57

Първанов се сбогува с армията

В емоционално слово за Гергьовден президентът подчерта, че за последен път приема парада като върховен главнокомандващ

 
06.05.2011, 13:47

Русия настоява американска противоракетна система да е по-далеч от границите й

Русия настоява "огневите елементи" на системата за противоракетна отбрана на САЩ в Европа да бъдат разположени на по-голямо разстояние от техния обсег от границите на Русия - заявил постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин след завършилата късно снощи среща на съвета Русия-НАТО.

Според Рогозин ракетните системи, които САЩ се готвят да разположат в Румъния, са с обсег над 1000 км и покриват руска територия до Урал. "Излиза, че САЩ имат намерение да осигурят противоракетна отбрана на Русия, за което ние не сме ги молили", изтъкнал руският дипломат.

"Според нас НАТО трябва да създаде своя противоракетна отбрана, а ние - наша. Можем да изградим общи центрове за анализ и вземане на решения, но огневите елементи на противоракетната система на САЩ трябва да бъдат отдалечени от границите на Русия на разстояние не по-малко от радиуса им на действие", подчертал Рогозин.

/DW/

 
06.05.2011, 09:03

Лично убеждавам пилотите да остават

След вълната миналата година вече няма рапорти за напускане, казва ген. Константин Попов

 
06.05.2011, 08:07

Американският поглед към изтребителния конкурс

Две дипломатически грами публикувани от Wikileaks в партньорство с българския сайт за разследваща журналистика Биволъ (www.bivol.bg) хвърлят светлина върху опитите на правителството на САЩ да пласират употребявани изтребители в България в средата на 2008 г.

Първата дипломатическа грама е датирана от 14 май 2008 г. и е озаглавена „България се нуждае от американска подкрепа за да откъсне ВВС от руската зависимост”. Документът е подписан от тогавашния посланник на САЩ у нас Джон Байърли. Втората грама е от 3 юли 2008 г. и е озаглавена „Подкрепа на българската военна модернизация, чрез придобиване на американски изтребител” и е изготвена от шарже д'афер (дипломатът, временно оглавяващ мисията – бел. ред.) Алекс Караянис. Нивото на класификация на двата документа е CONFIDENTIAL//NOFORN (конфеденциално, да не се разкрива пред чужденци)......    Прочети още

 
5 май
 
05.05.2011, 22:44

Марш, марш в трета глуха, генерале наш...

Българите дори не знаят кой ръководи войската, за която плащат по 1 млрд. на година

 
05.05.2011, 21:10

Как България се отказа от френските корвети

Подозрения за комисионни и материални облаги за управниците от сделката

 
05.05.2011, 20:50

Пакистан е готов да преразгледа военното сътрудничество със САЩ

Пакистан ще преразгледа условията на сътрудничеството с Въоръжените сили и специалните служби на САЩ, ако американците отново проведат операция на негова територия, се казва в комюнике, подписано от командващия пакистанската армия. В него се признава, че специалните служби на Пакистан не са разполагали с данни за присъствието на Осама бин Ладен на тяхна територия. В същото време в заявлението се отбелязва, че ЦРУ не е предоставяло съответна информация.

/ruvr.ru/

 
05.05.2011, 20:27

Двама нови генерали и един с по-високо звание за Гергьовден

Днес с указ на президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов бр. генерал Людмил Ангелов, зам. директор на НРС, бе повишен в звание "генерал-майор".

С друг указ полк. Златко Златев, командир на 24-та вертолетна авиобаза бе повишен в звание "бригаден генерал".

С указ кап. I ранг Димитър Ангелов, началник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" бе назначен за началник на ВА "Г. С. Раковски" от 27 май и бе повишен в звание "комодор".

С указ на президента генерал-лейтенант Кирко Киров, директор на НРС, бе награден с орден "За военна заслуга" I степен. – Снимки

/Pan.bg/

 
05.05.2011, 20:20

Посланик Пардю настоявал САЩ да протестират срещу сделката за "Кугар"-ите

Бившият американски посланик в София Джеймс Пардю е настоявал през 2005г. тогавашният държавен секретар по отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд да протестира пред българския си колега Николай Свинаров срещу сделката за покупка на хеликоптерите "Кугър" за българската армия...... Прочети още

 
05.05.2011, 17:26

Вашингтон не държи на думата си

Договореностите между САЩ и Румъния за разполагане на противоракети нарушават руско-американските споразумения за създаване на съвместна ПРО в Европа. За това заяви началникът на генералния щаб на Русия Николай Макаров по резултатите от заседанието на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. И въпреки че според мнението на експерти само по себе си разполагането в Румъния на ракети-прехващачи не безпокои Москва, тенденцията е тревожна.

Външно министерство на Русия реагира на тази новина бързо и негативно. На първо място поради факта, че през 2009 година на срещата в Москва президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама се договориха, че Вашингтон ще има предвид руските интереси при разполагане на американската ПРО в Европа.

Намеренията за разполагане на елементи на ПРО в Румъния не са нови. Според плана на  САЩ, създаването на европейска ПРО ще премине в четири етапа. В рамките на първия, в началото на тази година в Средиземно море беше изпратен ракетния крайцер „Монтерей”, въоръжен с многоцелеви зенитно-ракетен комплекс „Иджис”. На втория етап в играта се включва именно Румъния - там до 2015 година ще бъдат разположени ракети-прехващачи с близка и средна далечина на действие. До 2018 година те ще бъдат тестирани - това е т.н. трети етап. И едва на четвъртия, който се предполага да бъде завършен към 2020 година, се планира разгръщане на система за противодействие срещу ракетни заплахи със среден и далечен радиус на действие и възможни бъдещи междуконтинентални ракетни заплахи против САЩ.

В същност Москва може реално да безпокои  реализирането на четвъртия етап, заяви директорът на Центъра за политически изследвания Владимир Евсеев.

Трябва да се разбира, че системите с морско базиране, с които сега разполагат САЩ, са онези, които се планира да бъдат разположени в Румъния. Те не са предназначени за прехващане на бойни глави на междуконтинентални балистични ракети. Те са предназначени за прехващане на ракети със среден радиус на действие. Русия в съответствие със споразумението, прието още в съветски времена, унищожи тези ракети. По такъв начин тази система по никакъв начин не може да повлияе  на руските стратегически ядрени сили. В същото време в перспектива е възможно разгръщане на по-мощни ракети-прехващачи. Затова Москва би искала още сега да получи от американски страна задължението, че тази система няма да бъде насочена против нея.

В четвъртък, на 5 май, обсъждането на въпросите на сътрудничеството в сферата на ПРО ще продължи на заседанието на Съвета Русия-НАТО /СРН/ на равнище посланици. А на 9 юни в Брюксел в Брюксел СРН ще се събере на равнище министри на отбраната. Експертите очакват, че именно тогава този въпрос окончателно ще бъде решен. Или Западът приема Русия като равноправен партньор, и тогава елементи на европейската ПРО ще бъдат разположени не в Румъния, а в южната част на Русия, или всеки ще действа сам за себе си - и тогава от добрата идея за създаването на глобална система за сигурност няма да остане нищо. – Още за ПРО

/ruvr.ru/

 
05.05.2011, 17:16

На 9-ти май над Москва небето ще бъде чисто

Военновъздушните сили на Русия ще отделят 10 самолета за разгонване на облаците над Москва преди парада на 9-ти май. Самолетите ще бъдат оборудвани със специална апаратура и средства за въздействие върху облаците. В състава на екипажите ще бъдат най-опитни летци и щурмани на ВВС. Разгонването на облаците ще бъде проведено непосредствено преди провеждането на парада или празничния салют. Това пък ще зависи от метеоусловията в Москва на 9-ти май.

 
05.05.2011, 15:22

Saab са загрижени за откритостта на изтребителния конкурс

В светлината на последните изказвания на министър Аню Ангелов, че решението за изтребителния конкурс ще бъде по-скоро политическо, директорът на Saab за България Даниел Боестад изрази своята загриженост и надежди за открита и прозрачна тръжна процедура.

„Швеция очаква открита и прозрачна тръжна процедура – се казва в изявление на Боестад, разпространено до медиите - Това е единственият начин България да избере финансово и технически най-изгодната оферта както за Българските военновъздушни сили, така и за данъкоплатците.”

Боестад подчертава, че България е член на два стратегически съюза – Европейския съюз и НАТО. Изтребителят Gripen е трансатлантическо решение, в него съотношението европейски – американски части е 50 на 50 и така за България има баланс в геоикономическите и геополитическите интереси. В заключение директорът на Saab казва, че очаква следващите етапи от процедурата по закупуване на изтребители в България.

/Aeро/

 
05.05.2011, 15:14

ВВС пак ще водят военния парад на 6 май

И тази година традицията ще се спази. Парадът на Деня на храбростта и Празник на Българската армия ще бъде открит от Военновъздушните сили с един вертолет Ми–17, който ще носи националния флаг на Република България, ескортиран от два вертолета „Кугар” от авиобаза Крумово. Вертолетите ще прелетят във формация „Клин” със скорост 70 км/ час, на височина 100 м, на интервал и дистанция  30 на 30 м.

Ми-17

Командир на екипажа на Ми-17 е полковник Евгени БЕЛКИНОВ, военен пилот 1-ви клас, с над 3500 летателни часа.

Втори пилот е капитан  Александър БОБЧЕВ, летец – пилот 3-ти клас, с над 350 пролетени часа.

Ляв воден – вертолет “Кугар”

Командир майор Димитър БАБАЧЕВ – военен  пилот 1–ви клас, с над 2400 пролетени часа.

Втори пилот е капитан Николай СТАНОЕВ - военен пилот 2–ри клас, с над 240 пролетени часа.

Десен воден – вертолет “Кугар”

Командир полковник Петьо МИРЧЕВ  – военен пилот 1-ви клас, с 2000 пролетени часа.

Втори пилот е капитан Пламен ПЕТКОВ - военен пилот  2–ри клас с над 380 пролетени часа.

Блокът

Начело на блока на Военновъздушните сили е полковник Калин Ценов – командир на поделение 54320-Божурище. Блокът е формиран от военнослужещи от трите основни рода войски на Военновъздушните сили – авиация, зенитно-ракетни и радиотехнически войски. Днес те са най-мобилният вид въоръжени сили от състава на Българската армия и успешно изпълняват задачата си по осигуряване контрола на въздушното пространство в интегрираната система на противовъздушна отбрана на НАТО.

/Otbrana.com/

 
05.05.2011, 14:31

Румъния и САЩ са приключили преговорите за противоракетния щит

Букурещ и Вашингтон са приключили преговорите за разполагането на американски ракети-прехващачи в Румъния, като споразумението ще бъде подписано през есента, предаде АФП.

„Двата екипа финализираха текста на споразумението за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана на румънска територия. Споразумението ще бъде подписано през есента и внесено за ратификация в парламента”, съобщи на пресконференция румънският външен министър Теодор Баконски.

По-рано беше решено елементите от американската система за ПРО да бъдат разположени в бившата военновъздушна база Девелесу в Южна Румъния. Ще бъдат поставени общо 24 ракети-прехващачи SM-3. Във военновъздушната база може да бъдат разположени максимум 500 американски военнослужещи.

/ИА „Фокус”/

 
05.05.2011, 14:10

„Локхид Мартин” завърши сглобяването на първият ВТС C-130J-30 „Херкулес” за ВВС на Катар

В завода на компанията „Локхид Мартин” в Мариета (щат Джорджия) е произведен първият военнотранспортен самолет (ВТС) C-130J-30 „Херкулес”, предназначен за ВВС на Катар.

В края на юли 2008 г. Въоръжените сили на Катар подписаха с компанията „Локхид Мартин” контракт за покупка на четири ВТС C-130J-30 „Херкулес”, включващ и доставка на спомагателно оборудване, материално-техническо осигуряване, товарни палети и обучение на екипажите. Стойността на контракта не се съобщава.

Самолетите C-130J-30 „Херкулес” за катарските ВВС имат удължен фюзелаж.

Планирано е доставката на самолетите за ВВС на Катар да започне през тази година, като в началото там ще бъде разположена група от американски специалисти, който ще оказват помощ при приемането на C-130J-30 на въоръжение.

В момента Катар няма военнотранспортни самолети – Още за С-130

 
05.05.2011, 13:30

Военна операция на Франция в Либия струва 50 млн. евро

За месец и половина участие в международната операция в Либия Франция изразходвала 50 млн. евро. Както съобщава вестник „Фигаро”, такава цифра днес посочил ръководителят на военното ведомство на Франция Жерар Лонге, изказвайки се пред членовете на националния комитет по въпросите на отбраната. Общо тази година министерството на отбраната на Франция планирало да изразходва 900 млн. евро за всички операции извън страната. Но както отбелязват експерти, в случай на продължаване на либийския конфликт тази сума може да се окаже недостатъчна.

/ruvr.ru/

 
05.05.2011, 13:11

ВВС на Чехия снеха от въоръжение Ан-26

На летището „Прага Кбели” се е състояла церемония по снемане от въоръжение на военнотранспортните самолети Ан-26. Такива самолети бяха на въоръжение във ВВС на Чехословакия, а по-късно и на Чехия в продължение на 29 години.

Според оценки на чешките пилоти, по време на експлоатацията Ан-26 са се представили като надеждни машини и са се използвали за поддръжка на операции на Балканите и страни от Африка.

Самолетите ще бъдат консервирани и в бъдеще предложени за продажба на заинтересувани страни. - Още за Ан-26

 
05.05.2011, 12:34

Батальонните бойни групи ще са готови до 18 месеца

Ако се налага бихме изпратили бойни подразделения в Афганистан, но не се налага. А ние и не сме готови с подготовката на батальона, който е с численост около 1000 души,  отбеляза пред една от националните телевизии  военният министър Аню Ангелов. Той допълни, че не е имало натиск за такова участие отвън. Тези групи ще бъдат в готовност за участие в бойни мисии след 18 месеца. Ще могат с еднакъв успех да изпълняват задачи и у нас и зад граница.

Винаги трябва да има ротация не само на контингентите, но и на държавите, които участват в операциите, посочи още  той. Нашите контингенти в  Кабул и Кандахар имат по други задачи и могат да останат в Афганистан  и след завършване на натовската операция тъй като тези стратегически обекти се нуждаят от охрана.

На Пловдив никой не е обявявал война. Така Аню Ангелов коментира действията на кмета на града, но препоръча да не ги свързват с работата на правителството.

Министърът каза, че празникът на 6 май ще е като през миналата година.  Вече е минало времето на парадите с техника. Това се прави само в някои държави. Във Франция- по традиция, и в Русия – за демонстриране на нова техника.

/Otbrana.com/

 
05.05.2011, 12:32

Създава се Централно военно окръжие

Ще създадем едно Централно военно окръжие, което ще поеме всички функции по подготовката на резерва и военния отчет на личния състав заедно с останалите окръжия. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов във връзка с приетия от правителството нов устройствен правилник на МО. В документа се предвижда реорганизиране на функциите на  дирекциите от Щаба на отбраната и в специализираната администрация. Целта е премахване на всякакво дублиране на функции. Един директор на една дирекция ще носи отговорност за конкретна функция, посочи Аню Ангелов.

Администрацията ще бъде намалена със 184 щатни длъжности. Отделно се извършва и преструктуриране в някои второстепенни разпоредители на бюджетни кредити, които са на пряко подчинение на министъра на отбраната. Там общата численост ще бъде намалена с 525 щатни длъжности. Съгласно последните промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили в МО влизат Военно-географската служба и Стационарната комуникационна и информационна система.

С 20 процента са намалели напускащите армията по собствено желание в сравнение със същия период на миналата година, каза още министърът.

/Otbrana.com/

 
05.05.2011, 12:29

Фрегатата ни патрулира спокойно край бреговете на Либия

Нямаме проблеми, екипажът е добро състояние, каза по телефона командирът на фрегатата „Дръзки” капитан II ранг Панчо Панчев. Моряците и групата за специални операции, който от 1 май участват в операцията на НАТО „Обединен защитник” край бреговете на Либия бяха поздравени от министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Днес се проведе традиционната видеоконферентна връзка с контингентите ни зад граница по повод предстоящия Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

„Дръзки” е заредил на 100 процента. Все още не е получавал задачи за проверки на кораби и рибарски лодки. След две седмици отново ще бъде в гръцкото пристанище Суда. Тогава в по-спокойна обстановка ще бъдат отбелязани празникът, именните и рождените дни на военнослужещите, които са на борда. Участието в операцията продължава до края на месеца. Пожеланията са за успешно връщане в родината.

Министър Ангелов и генерал Симеонов поздравиха с настъпващия празник още полковник Атанас Герджиков – национален командир на контингента в Кабул, Афганистан, подполковник Пламен Койнов – помощник-национален командир на контингента в Кандахар, Афганистан, подполковник Стоян Вътев – национален командир на контингента в Косово, подполковник Зарко Здравков – национален командир на контингента в Грузия и капитан I ранг Коста Андреев – национален командир на контингента в Босна и Херцеговина. Навсякъде обстановката е относително спокойна. Повишена е степента на готовност в Афганистан след съобщенията за убийството на терорист №1 Осама бин Ладен.

Министърът на отбраната съобщи, че старшина Димитър Димитров от българския контингент, участващ в операцията на НАТО в Косово, който бе транспортиран по спешност за лечение в Университетската болница в гр. Солун, Гърция и от там във Военномедицинска академия в София е опериран успешно и здравословното му състояние се подобрява. – Още за „Дръзки”

/Otbrana.com/

 
05.05.2011, 10:11

НАТО се проваля в избора на стратегия

Колкото повече алиансът губи способността за колективни действия, толкова повече ще се раздробява на „коалиции на желаещите”

 
05.05.2011, 09:32

Гергьовският празник е по-хубав с песен ?!

Седма година вече не се провежда Прегледа на строевата и маршовата песен в София. В някои от по-големите гарнизони тази традиция не е  в нафталина. Но в столицата, на най-големия военен парад, софиянци вече не чуват гласа на войника.

А беше време, когато точно на 5 май, блоковете участници в парада, преминаваха по софийските булеварди и граждани и гости сваляха шапка на войнишката песен. Да си спомним – блоковете тръгваха от площад „Батемберг, преминаваха през президентството и ЦУМ, после по цяла „Витошка” и така стигаха до Националния дворец на културата. По маршрута пехотинците, моряците, воините от ВВС и командосите  пееха по три четири песни. Булевардите ехтяха от „Велик е нашият войник!”, „Край Босфора!”, „Български войник”, „Един завет” и много други чудесни военни маршове. На определени места комисии оценяваха строевата крачка и маршовите изпълнения на блоковете. Специално за прегледа маестро Димитър Доротеев от ГЩ канеше известни български диригенти и композитори.

Празничният концерт по случай празника се откриваше от сборен хор на участниците в парада и прегледа. После идваше реда на професионалистите от Гвардейския представителен духов оркестър и  армейския ансамбъл.

През 2009 г. в празника на армията взеха участие и десетина духови оркестъра от съюзнически партньорски армии – от Испания, Португалия, Франция, Гърция, Русия, Украйна, Молдова и др. Те изнесоха концерти на различни места в столицата. Беше шоу, стана голям празник.

Не са една и две проявите за утрешният 6 май. Но като че ли ще липсва  не само на столичани  Прегледа на строевата и маршовата песен  и изпълненията на духови оркестри от гарнизоните.  За това не се искат средства като за парад с техника. От традициите можем да отхвърлим пепелта, но да вземем искрите.

/Otbrana.com/

 
05.05.2011, 08:46

Почина последният, воювал в Първата световна война

Последният мъж, воювал в Първата световна война – Клод Стенли Шулс, почина в Австралия на 110 години.

Шулс служил в Британските военноморски сили, пише ВВС. През 1920 година той се преместил в Австралия и останал в армията до 1956 г.

Съпругата му Етеле, за която бил женен 80 години, починала преди три години.

След него остават три деца и 11 внуци.

/Dnes.bg/

 
05.05.2011, 08:18

Съвместно плаване на миночистачите „Прибой” и „Шквал”

Подготовката в базови условия е необходима, но професионализмът се изгражда най-вече на море

 
05.05.2011, 08:11

Началникът на отбраната е изпратил празнично приветствие до СОСЗР

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов е изпратил поздравителен адрес до председателя на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов във връзка с утрешния Ден на храбростта и празник на Българската армия.

„Уважаеми господин генерал-лейтенант,

Моля да приемете и предадете моите и на воините от Българската армия най-сърдечни поздрави към членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в цялата страна по случай нашия празник – 6 май!

В този ден ние чувстваме като свой дълг да се обърнем с най-топли думи към своите предшественици и да отдадем заслуженото уважение за неоспоримия Ви принос за изграждането и развитието на Българската армия, на Въоръжените сили на страната ни, за укрепването на националната сигурност и отбраната. На тази кауза Вие посветихте и най-хубавите си, най-плодотворните си години, отдадохте й безрезервно всички свои знания и умения.

Поздравявам Ви с Деня на храбростта и Празник на Българската армия и Ви желая от сърце здраве, с физически и духовни сили, със силна ангажираност и висок воински морал да продължавате да се откроявате в нашето общество като пазители  на славни бойни традиции, които трябва да се предават на поколенията.

Честит празник!

С уважение: генерал Симеон Симеонов”

 
05.05.2011, 08:07

Вертолети на ВВС ще изпълнят тренировъчни полети над София

В София започва подготовката за военния парад по повод 6 май – Деня на Храбростта и празника на Българската армия, съобщиха от Министерство на отбраната. Вертолети на Военновъздушните сили на Република България ще изпълнят тренировъчни полети на малка височина над град София (площад “ Княз Александър I”) от 10:00 до 11:30 ч. и от 14:00 до 15:30 ч.

 
4 май
 
04.05.2011, 23:14

Продължителността на операцията в Либия - неизвестна и за НАТО

НАТО не знае колко може да продължи операцията в Либия. Това е признал днес генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, съобщават световните агенции.

Приключването на военната операция в Либия не зависи само от НАТО, е подчертал Расмусен. „Трудно може да се предположи възможността за прекратяване на атаките против гражданското население в Либия докато Муамар Кадафи остава на власт", е изтъкнал шефът на Алианса. В същото време той е отказал да отговори на въпроса допуска ли НАТО прекратяване на операцията в Джамахирията в случай че Кадафи остане на власт.

По думите му на срещата на контактната група по Либия в Берлин са били определени три военни цели, които трябва да бъдат постигнати в хода на операцията „Обединен защитник". Първо да се прекратят нападенията над цивилни граждани. Второ - всички военни части да се върнат в казармите и трето да се осигури пълен хуманитарен достъп до територията на Либия.

Расмусен е изтъкнал също, че само с военни средства не може да се постигне урегулиране на либийския конфликт. Той е изтъкнал, че поддържа максимално засилване на политическия натиск над Кадафи.

/News.bg/

 
04.05.2011, 21:57

Турция ще започне да експортира бронетранспортьори Arma

Турската компания Otokar е създала експортен вариант на бронетранспортьора Arma, който ще бъде представен на военното изложение IDEF-2011 в Истанбул. Според Defense Aerospace машината в близките два месеца ще вземе участие в два тендера за доставка на бронетранспортьори.

Бронетранспортьора Arma е с тегло 18,5 тона и е способен да развива скорост до 105 километра в час. Машината с колесна формула 6x6 е предназначена за транспортира на осем бойци. Дължината на бронетранспортьора е 6,4 метра, ширината - 2,7 метра, а височината - 2,2 метра. Експортния вариант на Arma е с колесна формула 8x8. Независимо от това, че Arma 8x8 беше разработена изключително за експорт, интерес към машината могат да проявят и въоръжените сили на Турция.

През декември 2010 година Otokar получи първият експортен контракт за Arma 6x6 на стойност 10,6 милиона долара. Купувача за сега не се съобщава. Доставките на машините ще започнат през 2012 г. – Още за БТР Arma

 
04.05.2011, 20:44

Мистериозен вертолет е използван при акцията срещу Осама бин Ладен

Непознат тип вертолет е използван при спец-акцията на САЩ срещу лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен. Това става ясно от разпространените снимки на останките от въпросната машина, загубена по време на акцията............ Прочети още

 
04.05.2011, 20:33

Шефовете на генералните щабове на Русия и НАТО обсъдиха европейската система за Противоракетна отбрана

Ако системите на Русия и НАТО си взаимодействат, те ще бъдат по-ефективни, заяви ръководителят на военният комитет на НАТО Джанпаоло Ди Паола на съвместна пресконференция с началникът на Генералният щаб на Въоръжените сили на Русия Николай Макаров след заседанието на Съвета Русия-НАТО.

По думите на Джанпаоло Ди Паола, Русия и НАТО са обречени на сътрудничество в сферата на Противоракетната отбрана. Николай Макаров на свой ред отбеляза, че Русия ще поиска максимално твърди гаранции, че системите за Противоракетна отбрана на Алианса не са насочени срещи нейният национален ядрен потенциал.

/ruvr.ru/

 
04.05.2011, 20:20

Първи полет на ударният БЛА Phantom Ray

Ударният БЛА Phantom Ray на концерна Boeing извърши първият си полет на 27 април, но едва днес се съобщава за него. Полетът е продължил само 17 минути и е оценен за успешен. БЛА достига височина 2300 м и скорост 330 км/ч. Проверени са основните летателни характеристики на БЛА, който в близките седмици ще извърши още изпитателни полети.

Phantom Ray има разпереност на крилата 15.2 м, максимална скорост 980 км/ч и лети на разстояние до 2500 км. Построен е по технологията „стелт” и има вътрешни отсеци за различно въоръжение, което все още е класифицирано. Максималният боен товар е около два тона и може се намира във въздуха до 16-18 часа.

БЛА Phantom Ray е предназначен за разузнаване, наблюдение, подавяне на ПВО и РЕБ. Има възможност и за дозареждане във въздуха с гориво. – Още за БЛА Phantom Ray

/Pan.bg/

 
04.05.2011, 18:12

Експериментални стрелби на Шабла с участието на авиацията в средата на май

Според източници на списание "Криле" в периода 15-18 май на полигон "Шабла" ще се извършат експериментални стрелби със ЗРК "Волхов", на които ще бъдат изпитани нови доработки на ракетите, които ще бъдат използвани като мишена за международното българо-сръбско учение през септември. Ще се проведат учебни стрелби и със ЗРК "Днева".

В учението ще вземат участие родните ВВС - МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево", 2 "Кугър"-а от авиобаза "Крумово" и военно-транспортния самолет "Спартан" от авиобаза "Враждебна.

Припомняме, че както първи съобщихме, на предстоящите съвместни зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла” през септември ще участват и сръбски изтребители МиГ-29. Те ще изпълняват задачи заедно с нашите МиГ-29 и Су-25.

Сръбски бойни формирования ще участват в стрелбите на полигон “Шабла”, а военнослужещи от западната ни съседка ще се включат като наблюдатели в учения на “Ново село”. Това стана ясно по време на разговорите на заместник-министъра на отбраната Валентин Радев с гостуващия у нас сръбски помощник-министър на отбраната по бюджет и финанси Сърбислав Цвеич.

/Pan.bg/

 
04.05.2011, 17:51

Оставането ни в Афганистан крие по-големи рискове

В момента е много благоприятно положението за настъпателни политически мерки по отношение на кризата там

 
04.05.2011, 15:18

Президентът подписа указ за назначаване на Димитър Ангелов за началник на Военна академия

Президентът Георги Първанов подписа укази, с които назначава на длъжност и удостоява с висше военно звание капитан І ранг Димитър Ангелов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът назначава Ангелов на длъжността началник на Военната академия „Г.С.Раковски”, считано от 27 май 2011 г. и го удостоява с висше офицерско звание „комодор”.

С друг указ полковник Златко Златев е удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал”.

Президентът освобождава генерал-майор Георги Георгиев от длъжността началник на Военната академия „Г.С.Раковски” и от военна служба, считано от 27 май 2011 г. и генерал-майор Бойко Рабаджийски - от длъжността началник на Щаба по осигуряването и поддръжката и от военна служба, считано от 3 юни 2011 г.

 
04.05.2011, 15:14

Разрешиха продажбата на 10 военни имоти в страната

На днешното си заседание правителството одобри извършването на продажба на недвижими имоти - частна държавна собственост, с данъчна оценка над 500 000 лв., предоставени за управление на Министерство на отбраната, съобщи правителствената информационна служба. Имотите се намират в областите Благоевград, Кърджали, Пазарджик, Перник, Сливен и Хасково. Повечето от имотите за застроени с по няколко сгради.

Военните имоти, за които беше дадено разрешение за продажба, са:

Имот в гр. Сандански, представляващ поземлен имот с площ 15 588 кв. м, застроен с 3 сгради;

Имот в гр. Сандански, представляващ поземлен имот с площ 26 263 кв. м, застроен с 9 сгради;

Имот в гр. Кърджали, местността "Бели сипеи", представляващ поземлен имот с площ 136 669 кв. м, застроен с 12 сгради;

Имот в община Крумовград, землището на с. Рогач, представляващ поземлен имот с площ 626 843 кв. м;

Имот в община Пазарджик, землището на с. Черногорово, представляващ поземлен имот с площ 1 213 475 кв. м и 7 сгради;

Имот в община Радомир, землището на с. Кондофрей, представляващ поземлен имот с площ 378 851 кв. м;

Имот в гр. Сливен, представляващ поземлен имот с площ 2928 кв. м и 4 сгради;

Имот в гр. Сливен, представляващ незастроен поземлен имот с площ 46 436 кв. м;

Имот в гр. Сливен, представляващ поземлен имот с площ 142 909 кв. м и 8 сгради;

Имот в землището на гр. Харманли, представляващ поземлен имот с площ 128 213 кв. м, застроен с 8 сгради.

Търговете за продажба на посочените имоти ще бъдат проведени съгласно реда, определен в Закона за държавната собственост и правилника за неговото прилагане.

/Investor.bg/

 
04.05.2011, 15:10

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще разговарят утре с военнослужещи от българските контингенти зад граница

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще разговарят утре, 5 май, с военнослужещи от българските контингенти, които участват в операции на НАТО и ЕС, по повод Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Те ще поздравят и всички, които имат личен празник на 6 май.

Очаква се в разговора да се включи командирът на фрегатата „Дръзки” капитан първи ранг Панчо Панчев.

/МО/

 
04.05.2011, 15:06

Правителството предлага полк. Звездомир Пенков да бъде назначен за заместник-директор на Националната разузнавателна служба

На днешното заседание Министерски съвет одобри предложение до президента на Република България за издаване на Указ за назначаване на полковник Звездомир Иванов Пенков на длъжността заместник-директор на Националната разузнавателна служба. Решението е на основание чл. 146, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и във връзка с постъпило предложение на директора на НРС.

Полк. Пенков е роден на 21.03.1969 г. в с. Телиш, област Плевен. Завършил е ВВОВУ „В. Левски” – войсково разузнаване, степен магистър. Преминал е курсове по дипломация към Дипломатическия институт в МВнР, обучение в Центъра за разузнавателна подготовка на НРС и курсове за подготовка на висши ръководни кадри. Офицер е от 1991 година. Във военно звание „полковник” е от 2010 г.

 
04.05.2011, 14:00

В МО ще свършат тенекиите

Военният министър най-накрая си го каза в прав текст – решението за  закупуване на нов изтребител ще бъде политическо. Сбъднаха се коментарите на  Otbrana.com , където от няколко месеца повтаряме, че решението не може да бъде друго. Премиерът Бойко Борисов мълчи по въпроса, поне пред медиите. И съвсем естествено Аню Ангелов казва, че проектът за изтребители може и да не е обект на конкурс.

За  министър Ангелов политическото решение по въпроса е връзване на гащите. Той си слага тенекия и няма да му пука от това, каква е социалната цена на проекта и дали в бъдеще няма да се окаже, че не сме взели най-правилното решение. Решението ще е на парламента и политиците, а министърът и заместниците му няма да носят отговорност за него. А така ли трябва да бъде? Тогава министър може да бъде всеки един що годе читав експерт. Тези думи на военния министър са в тон с твърденията му, че специалистите от ведомството ги е страх да сключват  договори за обществени поръчки. Има от кого да се учат. В МО тенекиите скоро ще станат кът.

Щом решението ще е политическо, къде остава военната експертиза. Ще се окажат прави някои критици на правителството от опозицията, че мнението на висшите военни началници остава само за сведение. Няма как да не спазят законите. Но решението няма да е на генералите и на министъра, а на премиера, политиците и парламента. Тяхното решение пък може да е продиктувано от съюзнически интереси, сред които надделява волята на силния и т.н.

И докато по проекта за изтребителите чухме мнението на  военният министър, по въпроса със скандалите в мегаагенцията на МО ни дума, ни вопъл. Мълчанието също е тенекия. Защото се знае  от коя партия и чий човек е изпълнителният и директор. Проговори ли уволненият главен секретар на социалната агенция полковник от резерва  Валери Храбър Христов, със сигурност ще има и отговор. Дотогава можем само да гадаем  защо за полковника  “наказанието е взето единодушно от оторизирания орган”. И докога Мария Димчева ще е в командировка. Ще поживеем, ще видим. След Гергьовден....

Честит празник !

/Оtbrana.com/

 
04.05.2011, 12:57

Изготвен е първият опитен образец на турския танк Altay

Програмата за производство на (MITUP) турския национален танк върви по график. Министърът на националната отбрана на Турция Вежди Гонул (Vecdi Gönül) на 30 април обяви, че опитния образец на Altay, първият национален танк на Турция, ще бъде демонстриран на международното военно изложение, което се открива на 10 май в Истанбул.

Техническите характеристики и сроковете за завършване на разработката на танка не се съобщават. Общото количество на произведените танкове Altay ще се определи в зависимост от потребностите.

В Турция в момента се експлоатират танкове Leopard 1А и 2А, M60 и M48.

Новия турски танк Altay е разработен от корейската компания Hyundai Rotem съвместно с турската автомобилна компания Otokar. Чуждестранен подизпълнител е немската компания KMW. Контракта предвижда пълно предаване на технологията за производство на новия южнокорейски основен боен танк К-2 Black Panther.

В танка Altay технологиите, използвани в южнокорейския К-2 ще бъдат около 60 процента. Стойността на проекта се оценява на 500 милиона долара. Плановете предвиждат изготвянето на четири опитни образци до 2015 година. – Още за танкове

 
04.05.2011, 12:03

Системата ГЛОНАСС ще получи още 4 спътника

Към есента орбиталната групировка на руската спътникова навигационна система ГЛОНАСС ще се попълни с още 4 апарата. Както съобщават от "Роскосмос", това ще позволи ще се гарантира обхващане на цялото Земно кълбо. В групировката ГЛОНАСС влизат повече от 20 спътника. В момента тази навигационна система обхваща цяла Русия и повечето други страни. – Още за ГЛОНАСС

 
04.05.2011, 08:30

Смъртта на Осама бин Ладен няма да повлияе върху съкращаването на американските войски в Афганистан

Ликвидирането на лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен няма да повлияе върху плановете за съкращаване на американския контингент в Афганистан, заяви говорителят на белия дом Джей Карни, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Планът на президента остава в сила. Операцията срещу бин Ладен бе проведена именно в контекста на този план, чиято основна цел е ликвидирането на „Ал Кайда”, подчерта говорителят.

„Операцията продължава. Юли 2011 г. остава датата за началото на изтеглянето на контингента”, уточни той.

/ИА „Фокус”/

 
04.05.2011, 08:25

Началникът на генералния щаб на Русия ще обсъди в Брюксел създаването на ЕвроПРО

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Николай Макаров на заседанието на Съвета Русия-НАТО в Брюксел ще обсъди със своите колеги сътрудничеството между Русия и НАТО в сферата на противоракетната отбрана, както и въпроси, свързани с европейската и международната сигурност, съобщи говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от РИА Новости.

 
 3 май
 
03.05.2011, 19:34

„Аерофлот” ще превозва безплатно ветерани на войната по местата на бойната слава

Руската авиокомпания „Аерофлот” в чест на 66-та годишнина на великата победа от 3 до 12 май ще проведе традиционна акция „По местата на бойната слава” по безплатно превозване на ветерани на Великата отечествена война.

Тази година освен участници и инвалиди на Великата отечествена война, право на безплатен билет от Русия в други бивши съветски републики и страни на Европа - България, Унгария, Германия, Полша, Румъния, Сърбия, Хърватия и Чехия ще получат и други категории ветерани - трудещи се от тила, жители на блокадния Ленинград, а също бивши затворници на фашизма, отбелязаха в авиокомпанията. През 2011 година „Аерофлот” първи от руските превозвачи въведе традицията да предоставя на ветераните на Великата отечествена война възможност за безплатно пътуване на своите рейсове.

/ruvr.ru/

 
03.05.2011, 19:31

Русия и НАТО разработили „азбука” на диалога в сферата на сигурността

Русия и НАТО разработили терминология за диалога в сферата на сигурността между Русия и Северноатлантическия блок. Това е съгласувано от двете страни трактуване на базови термини, такива като „антитероризъм”, „борба с пиратството”, кибербезопасност”, противоракетна отбрана” и много други. Документът, съдържащ тази терминология, ще бъде утвърден в сряда, 4 май, на заседание на Съвета Русия-НАТО на равнище на началниците на  генералните щабове. Той е призован да опрости взаимното разбиране в диалога по въпросите на сигурността.

 
03.05.2011, 19:09

„Сикорски ейркрафт” ще достави на Саудитска Арабия два вертолета UH-60L „Блек Хоук”

Компанията „Сикорски ейркрафт” е получила от Министерството на отбраната на САЩ контракт за 26,817 милиона долара, който предвижда доставка на Саудитска Арабия в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на два многоцелеви вертолета UH-60L „Блек Хоук”.

Вертолетите трябва да бъдат готови до 30 септември 2012 година. Контрола за изпълнение на съглашението е възложен на Командването на авиационните и ракетни системи на Сухопътните войски на САЩ (Арсенал Редстоун, щат Алабама). – Още за UH-60 „Блек Хоук”

 
03.05.2011, 16:40

OMLT-4 в Кабул обучава и ограмотява афганистански воини

Основна задача на Четвъртата оперативна група, с която Българската армия участва в операцията на НАТО в Афганистан, е да обучава, съветва  и осигурява връзка между Афганистанската национална армия и ИСАФ. Българският OMLT – екип работи в Афганистанската гарнизонна поддържаща част на Сухопътни войски в Кабул, която наброява близо 250 военнослужещи. В началото на афганистанската Нова година  българските военнослужещите поставиха началото на Курс за ограмотяване. Те осигуриха необходимите табла, дъски, тетрадки, маркери и мултимедийно осигуряване на занятията. Учители в курса са техните афганистански партньори майор Раби Ула – религиозен офицер в гарнизона и неговият заместник майор Ихтери. Афганистанските военнослужещи, които са израснали в условията на война, благодарение на този курс правят своите първи стъпки към ограмотяване. Провеждането му стана възможно със сътрудничеството на коалиционните партньори от ИСАФ.

Другите направления, в които екипът демонстрира висок професионализъм, са подобряване на защитата на силите и средствата,  подобряване на инфраструктурата на района на гарнизонната част, логистичното, свързочното и медицинското осигуряване.

„Екипът на OMLT – 4 премина успешна адаптация, с което за пореден път доказа, че българските военнослужещи са оперативно съвместими със съюзниците от НАТО”, каза националният командир на българския контингент в Афганистан полковник Атанас Герджиков. „Най-голямото признание за шестте месеца, които българските военнослужещи прекараха в Афганистан, са успехите на афганистанските им колеги”, допълни той.

/Otbrana.com/

 
03.05.2011, 16:34

Купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс"

Военният министър Аню Ангелов съобщи във вторник, че към есента на т.г. ще бъде подготвен инвестиционен проект "нов тип многоцелеви изтребител", който ще бъде предложен за одобрение на Народното събрание. По закон военни проекти на стойност над 100 млн. лева трябва да бъдат одобрявани от парламента.

"Той (проектът) ще бъде предмет на политическо решение по-скоро, отколкото на конкурс", каза Аню Ангелов.

При всички положения ще бъде спазвано българското законодателство, посочи министърът, без да уточнява какъв ще е конкурсът за изтребител, след като решението ще е политическо.

Според предишни изявления на Аню Ангелов, конкурсът трябваше да бъде обявен в началото на 2012 г., но сега не потвърди тази дата.

Министерството на отбраната вече изпрати запитване за информация към САЩ, Франция, Германия, Швеция и Италия. Става въпрос за щатските F-18, F-16 блок 50/52 и употребявани F-16 блок 25; за "СААБ" с JAS 39 Gripen C/D; за "Еврофайтър" с EF2000 Typhoon и за "Дасо авиейшън" с Rafale.

МО пита за осем изтребители нови или втора ръка. Към момента идеята е да се сключи рамково споразумение, като така ще се осигури възможност за поръчката на още изтребители.

Аню Ангелов съобщи, че предстоят допълнителни разговори със страните, които вече са предоставили информация за отделни параметри.

Военният министър вече заяви намерение да се сключи договор с конкретна страна, а не с фирма производител. Според различни експертни оценки поръчката може да надхвърли 1 млрд. лева, но Ангелов не приема тази прогнозна цена.

До момента премиерът Бойко Борисов не е потвърдил намеренията закупуване на изтребители. Единственият коментар от него е, че самолети ще се купуват, след като бъдат построени магистралите.

Румъния също планира закупуването на нови изтребители. Там процесът по избор на машините тръгна по-рано и върви със скандали. Висшият съвет по отбрана на Румъния предложи на парламента закупуването на втора ръка изтребители F-16 без провеждането на конкурс, но сделката бе блокирана в парламента.

От изявлението на Аню Ангелов не стана ясно дали и в България се планира схема, която е възможно по някакъв начин да изключи провеждането на търг.

Все още се обмисля и съвместно купуване на бойни самолети с Румъния, като такава възможност присъства и в офертата на САЩ.

/mediapool.bg/

 
03.05.2011, 14:01

Южна Корея ще приеме на въоръжение нови подводници

Южнокорейските компании Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering и Hyundai Heavy Industries ще започнат съвместна разработка на нови подводници клас KSS-III, съобщава Defense News. Подводницата с водоизместимост три хиляди тона ще бъде приета на въоръжение от ВМС на Южна Корея след 2018 година. KSS-III ще бъде въоръжена с балистични ракети с вертикален запуск, шахтите за които вече са създадени.

С разработката на шахтите се занимаваше компанията Daewoo в сътрудничество с Агенцията за военни разработки (ADD) на Южна Корея. Те са предназначени за новата балистична ракета Cheonryong, способна да поразява цели на разстояние до 500 километра. Тя е създадена на базата на балистичната Hyunmoo III-A, произвеждана от ADD и компанията LIG Nex1. Освен за KSS-III ракетата Cheonryong ще стане основно въоръжение и на подводниците проект Type 214, произвеждани от Hyundai по лиценз на немската компания HDW.

В момента ВМС на Южна Корея имат девет дизелови подводници проект Type 209 и три проект Type 214. Колко точно подводници KSS-III се планира да бъдат приети на въоръжение, за сега не е известно. По-рано се съобщаваше, че новите подводници ще използват системи за навигация и управление на боя, съвместна разработка на ADD и Samsung Thales. – Още подводници

 
03.05.2011, 12:40

Десет афганистански военни бяха убити след удар на ВВС на НАТО

Десет афганистански военни бяха убити днес след въздушно нападение от страната на войски на НАТО в южен Афганистан. Това съобщиха представители на правозащитните органи на провинцията Газни, където е станала атаката. Въоръженият конвой е съпровождал продоволствен товар към базите на коалиционните сили. Бомбардировачите на Алианса, вероятно, са сбъркали охраната с бойци на талибаните. Води се разследване на произшествието. /ruvr.ru/ - Още за Афганистан

 
03.05.2011, 12:25

Първи полет на серийният Су-35С

Първият сериен изтребител Су-35С, предназначен за ВВС на Русия, днес, 3 май, направи своя първи полет от летището на КнААПО в Комсомолск на Амур, съобщава Лента.ру. Полетът с продължителност от един и половина часа и е бил признат за напълно успешен.

По време на полета е била проверена работата на двигателите, устойчивостта и управлението на изтребителя. Първият сериен Су-35С ще бъде предаден на МО на Русия след завършване на заводските изпитания.

Компанията "Сухой" вече завърши изпитанията на прототиповете на Су-35, по време на които се потвърдиха всички основни характеристики на машината. В момента се извършват държавните изпитния на Су-35С, които трябва да потвърдят, че изтребителят отговаря на изискванията на ВВС на Русия. Руските ВВС трябва да получат на въоръжение до 2015 година общо 48 изтребителя Су-35С.

Очаква се след това МО на Русия да подпише контракт за още 48 Су-35С. – Още за Су-35

 
03.05.2011, 12:10

Един човек е ранен при антитерористично учение в Румъния

Един човек е бил ранен тази сутрин при експлозия по време на учебна стрелба в център на Румънската разузнавателна служба близо до столицата Букурещ, съобщава агенция Медиафакс.

Инцидентът е станал по време на антитерористично учение. Пострадалият е настанен в болница. След експлозията е избухнал пожар, който не е засегнал съседните сгради.

Властите ще предприемат разследване на инцидента.

/ИА "Фокус"/

 
03.05.2011, 12:03

Румъния разреши нейно пристанище и летище да бъдат използвани за транзит от САЩ

Румъния разреши на САЩ да използват летище Михаил Когълничану и пристанището в Констанца като транзитни точки за транспортирането на военнослужещи и въоръжения от Ирак и Афганистан, предаде агенция Медиафакс.

САЩ ще могат временно да разположат четири самолета-цистерни и четири транспортни самолета С-17 на летище Михаил Когълничану, тъй като в момента една от американските бази в Средиземно море се модернизира.

Президентът Траян Бъсеску посочи, че споразумението за транзита е дългосрочно.

Същевременно Румъния одобри района, в който ще бъдат разположени елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО). Това е бившата военновъздушна база Девесел в окръг Олт, Южна Румъния.

Базата ще остане под румънско командване. Първоначално в нея ще бъдат разположени 200 американски военнослужещи. Бъсеску подчерта, че американската система за ПРО има отбранителен характер и не е насочена срещу Русия.

/ИА "Фокус"/

 
03.05.2011, 11:47

В Москва ще се проведе последната нощна репетиция на Парада на Победата

Днес на Червения площад в Москва ще се състои последната нощна репетиция на парада в чест на 66-годишнината от Победата във Втората световна война. По главния площад на Русия ще преминат около 20 хиляди войници и офицери. Механизираната колона ще включва: автомобили „Тигър”, танкове Т-90, мобилни ракетни комплекси „Топол-М”, зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф” и други от най-добрите образци на военната техника. Генералната репетиция с участието на авиацията ще се проведе през дена на 7 май, два дена преди парада. - Още за Парада на Победата

 
03.05.2011, 11:02

Руският екип, преговарящ за "Мистрал", в нов състав

Руското министерство на отбраната смени изцяло своя екип, който води преговорите за покупката на френски вертолетоносачи тип "Мистрал", заяви източник в отбранителното ведомство. "От следващия етап на преговорите от името на министерството ще участват нови представители. В момента те получават цялата документация по този контракт", посочи източникът. Той припомни, че неотдавна от екипа излязоха двама ключови представители на военното ведомство: заместник-главнокомандващият на ВМС по въоръжението вицеадмирал Николай Борисов и първият заместник-министър Владимир Поповкин. Борисов беше уволнен от военна служба по заповед на президента Дмитрий Медведев. /БГНЕС/ - Още за „Мистрал”

 
03.05.2011, 10:13

Кораби от Тихоокеанския флот на Русия отплаваха на визита в Сингапур и Индонезия

Отряд от кораби от Тихоокеанския флот на Русия отплава от Владивосток на визита в Сингапур и Индонезия. В отряда влизат големият противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев” и най-мощният в света спасителен буксир „Фотий Крилов”. В Сингапур, където корабите ще пристигнат на 16 май, те ще участват в международния салон за въоръжение и техника „ИМДЕКС-2011”. На 20 май те ще се отправят към индонезийското пристанище Макасар. В плана на посещението им е участие в съвместни учения по борба с пиратството с Военноморските сили на Индонезия. – Още за ТОФ на Русия

 
03.05.2011, 10:06

Русия изпреварва графика за доставка на вертолети Ми-171Ш за перуанските ВВС

Три руски вертолета Ми-171Ш ще пристигнат в Перу на 8 и 9 май, съобщава „РИА Новости”.

Според думите на министъра на отбраната на страната Хайме Торне, има вероятност до края на годината контракта с Русия да бъде изпълнен, като пристигнат и последните три вертолета.

Контракт за доставка на шест вертолета Ми-171Ш и два бойни Ми-35П Министерството на отбраната на Перу сключи с „Рособоронэкспорт” през юли 2010 г., като стойността на съглашението, включващо и техническа поддръжка на машините, се оценява на 107,9 милиона долара.

Първите два бойни вертолета Ми-35П бяха доставени в перуанската авиобаза „Армандо Реворедо Иглесиас” в началото на април т. г. със самолет Ан-124-100 „Руслан”. – Още за Ми-171Ш

 
03.05.2011, 09:33

Френски изтребители за трети път кацат аварийно в Малта

Двойка френски изтребители Mirage F1 извършиха вчера аварийно кацане на международното летища в Малта. По всяка вероятност причината е недостатъчно останало гориво на борда.

Това е третото аварийно кацане на френски самолети след изпълнение на задачи над Либия. Първите два изтребители кацнаха на 20 април поради проблем със зареждане с гориво във въздуха. Няколко дни друга двойка Mirage F1 се приземи аварийно в Малта поради проблем в хидравлическата система на единият изтребител. Той все още се намира на международното летище, където френски технически състав ремонтира системата. /Pan.bg/ - Още за Mirage

 
03.2011, 09:21

На 1 юли приключва годишното разместване на военнослужещите

Министърът на отбраната Аню Ангелов е отдал традиционната организационна заповед за годишното разместване на военнослужещите. Според документа то трябва да приключи на 1 юли т.г. До тогава ще се подготвят и публикуват в АИС на БА регистрите за вакантните длъжности.  До 9 май трябва да бъде публикуван регистърът за вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати, като срокът за подаване на рапортите е до 19 май.  Регистърът за вакантните длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси) ще бъде публикуван до 27 май. Рапортите по него се подават до 17 юни.

Със заповедта се забраняват други размествания на военнослужещи до 1 юли.

В днешния брой на Държавен вестник са публикувани указите на президента за повишаване, назначаване и освобождаване на офицери с висши офицерски звания. Командирът на 24 вертолетна авиобаза в Крумово полковник Златко Златев е повишен в звание „бригаден генерал”. Началникът на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” капитан I ранг Димитър Ангелов е назначен за началник на ВА „Георги С. Раковски” и получава званието „комодор”. Поради навършване на пределна възраст за военна служба се освобождават генерал-майор Бойко Рабаджийски, началник на Щаба по осигуряването и поддръжката и генерал-майор Георги Георгиев, началник на ВА „Георги С. Раковски”.

/Otbrana.com/

 
 2 май
 
02.05.2011, 23:04

Чакаме отговор от Италия за изтребители втора ръка

До средата на май трябва да дойде отговорът на Италия относно запитването за информация (RfI) за изтребители Eurofighter, втора ръка. Това заяви министъра на отбраната Аню Ангелов по време на VIP деня на учението „Тракийска пролет - 2011”.

Според информирани източници Германия, към която оригинално е изпратено запитването за нови и употребявани изтребители Eurofighter, е отговорила, че не разполага с Eurofighter втора ръка, които да продаде на България. Затова по линия на консорциума Eurofighter запитването е пренасочено към Италия. Поради това по-късно развитие на нещата, срокът на италианците е удължен до средата на май.

Припомняме, че оригиналния срок за предаване на отговорил по запитванията за информация беше края на март, но само Швеция и Saab успяха да се вместят в него. По молба на Германия и САЩ той бе удължен до края на април.

Днес стана ясно също и, че Франция и самолетостроителя Dassault формално са отговорили на българския RfI. Вместо официален отговор френската страна е изпратила заявление с което напомня, че през 2006 г. е изпратила на България отговор на предишното запитване за информация и че то все още е в сила и може да се използва за референция. /Аеро/ - Още за Eurofighter

 
02.05.2011, 20:58

В Брюксел военни делегации на Русия и САЩ обсъждат европейската ПРО

Обсъждания по проекта за създаване на териториални системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа се водят в централата на НАТО в Брюксел между високопоставени военни делегации на Русия и САЩ, съобщи пред РИА Новости постоянният представител на руската федерация в Алианса Дмитрий Рогозин.

„Те обсъждат въпроси свързани с възможното сътрудничество между САЩ и Русия по европейската ПРО, именно от военнотехническа гледна точка. Разглеждат се идеите, представени при посещението в Москва на американския министър на отбраната Робърт Гейтс”, каза Рогозин.

/ИА „Фокус”/

 
02.05.2011, 18:15

Близо 500 военни излизат на парада за 6 май

Близо 500 професионални военнослужещи и курсанти от Военната академия „Г. С. Раковски" ще вземат участие в тазгодишния парад по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Поради съображения за икономии, тази година военна техника няма да бъде показвана, като парадът ще бъде открит традиционно от три хеликоптера. С пуснат трибагреник над площад „Княз Александър I" ще прелетят военнотранспортният МИ-17, ескортират от два „Кугар" от авиобаза Крумово.

В пеши марша на площада ще се включат седем блока – на военната академия в София, на Националната гвардейска част и гвардейския духов оркестър, два блока на Сухопътни войски, като единият ще е съставен от рейнджъри, взели участие в мисии зад граница, Военноморските сили, Военновъздушните сили и блок на Щаба по осигуряването и поддръжката. По традиция блоковете ще бъдат предвождани от бойните знамена и знамената светини.

Парадът ще бъде ръководен от зам.-началника на ВМС комодор Румен Николов. Преди парада е предвидена церемония на площада на Незнайния войн, където венци и цветя в памет на загиналите български военни ще поднесат президентът, премиерът, министърът на отбраната и други официални лица. Тогава ще бъде извършен и традиционният водосвет на бойните знамена.

Отбелязването на празника ще започне още от 5 май, когато в НДК ще се проведе тържествен концерт, а вечерта ще има заря.

Командирът на авиобаза Крумово полковник Златко Златев и началникът на военноморското училище „Никола Вапцаров" във Варна капитан I ранг Димитър Ангелов са единствените висши офицери, които тази година ще получат генералски пагони за 6 май. Решението беше взето на заседание на Съвета по отбрана във военното министерство. Полковник Златев ще бъде повишен в звание „бригаден-генерал". Другият бъдещ генерал Ангелов се очаква да оглави военната академия „Георги С. Раковски" в София. Тази рокада се налага, защото настоящият й ръководител - генерал-майор Георги Георгиев, излиза в пенсия.

/livenews.bg/

 
02.05.2011, 18:10

Във война ли сме с Либия?

От 1 май – Ден на труда, българската фрегата „Дръзки” се присъедини към военноморската оперативна група  на НАТО, която действа в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либийската арабска Джамахирия в Средиземно море. В „Обединен защитник” корабът ни с група за специални операции ще изпълнява задачи по охрана, конвоиране, проверка, отклонение или задържане на плавателни съдове в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Всичко това до края на месеца........... Прочети още

 
02.05.2011, 18:00

Аню Ангелов и Джеймс Уорлик са доволни от съвместното обучение на българи и американци

Двамата участваха във ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет 2011”. Това обучение ни е необходимо, за да успеем в Афганистан, бе оценката на американския дипломат. Министър Ангелов бе категоричен за взаимната полза от този вид подготовка. Ще продължим да развиваме и задълбочаваме нашето стратегическо партньорство със САЩ, заяви още той. Заедно с тях бяха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, командващият СОК генерал-лейтенант Атанас Самандов, началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов, заместник-директорът на служба „Военна информация” бригаден генерал Детелин Мажгуров, директорът на служба „Военна полиция” полковник Данчо Дяков, представители на МО и посолството на САЩ у нас......... Прочети още

 
02.05.2011, 15:18

В НВУ "Васил Левски" започват проявите за 6 май

Началото на празненствата по случай 6 май – Деня на храбростта и Българската армия в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново ще започне с концерт, по инициатива на кмета на Община Две могили, Русенско. Поздравления ще поднесат кметът и генералният консул на Русия в Русе Владимир Климанов.

Това съобщи за Агенция "Фокус" бригаден генерал Цветан Харизанов, ректор на Националния военен университет. В следващите дни имаме вътрешни мероприятия, тъй като от 9 май започва работа по защита на акредитацията на НВУ, каза той.

 
02.05.2011, 14:55

Какво дири "Дръзки" край бреговете на Либия ?

На тържественото му изпращане за либийската мисията се бяха наредили протоколно всички без изключение. Журналистите и те не пропуснаха да си извъртят клишетата – на борда имало бойци от специалните части, имало и шест жени, и т. н. Освен това, били въоръжени до зъби, но всичко това нямало да им потрябва.

В предаването „Събота 150” пък журналистът Велизар Енчев се изцепи, че корабът бил слаба ракия, защото не бил брониран, а си нямал и вертолетна площадка. Като се върне - по неговия почин като едното нищо в базовата работилница в Атия може да му лепнат някое и друго листо броня, да заприлича на дреднаут, да не вярваш!

Какво всъщност дири „Дръзки” край бреговете на Либия? Сигурно ще разберем, щом се върнат. И ще научим, че е изказана специална благодарност от началник-щаба на лявото крило от десния фланг на оперативното командване на операциите по оперирането с оперативни средства, бригаден генерал Едикойси, който дал висока оценка, и колко е било полезно участието в мисията за повишаване нивото на оперативната съвместимост, и на уменията на командването на кораба, който е проплавал Н-брой мили, обследвал е Х-броя критични точки, самостоятелно и във взаимодействие, отработил е такива и такива способи за... и прочие. Така се правят тези неща.

Имам спомен, че като ни изпращаше за Средиземно море през 1986 г., двете от всичките три „фрегати”, с които разполагахме тогава, СКР-ите  „Дръзки” и „Смели” (от 1985 г. имахме и „Бодри” – бел. ред.), адмирал Добрев ни каза „Отивате да демонстрирате единство на флаговете”. То друго не можехме и да направим, освен да демонстрираме. Флаговете сега не са същите, но идеята е ясна. И тогава на власт в Либия беше Кадафи, събрал в ръце твърде много нефт, власт и арогантност. Такива неща Големият бял брат не прощава никому! И купонът си тече.

/Otbrana.com/

 
02.05.2011, 13:40

В Пакистан се разби военен вертолет

Военен вертолет се е разбил днес на около 60 км от пакистанската столица. По предварителни данни, в резултат на катастрофата е загинал един член на екипажа и още двама са били ранени.

Според показания на очевидци, машината е била свалена от картечен огън от земята.

Вертолетът е паднал на земята, близо до селска къща, запалва се взривява. Пожарът унищожава няколко постройки.

Числото на жертвите може да е и по-голямо, понеже този тип вертолети могат да превозват до 10 човека.

На мястото на крушението на машината са изпратени спасители.

/ИТАР-ТАСС/

 
02.05.2011, 12:29

Стартът на „Индевър” е отложен за неопределен срок

По технически причини, последният старт на совалката „Индевър” е отложен на неопределен срок - това са съобщили от НАСА на 1 май 2011г.

Първоначално стартът на „Индевър” бе планиран за 19 април. След което бе отложен за 29 април във връзка с полета на руският товарен кораб „Прогресс”, който бе планиран за 27 април.

На 29 април, от НАСА съобщиха, че отлагат старта като минимум с 3 денонощия. Сега вече е обявено, че стартът се отлага за неопределен срок. Това е свързано с проблеми със системите за отопление.

Шестчленният екипаж на „Индевър” ще използват забавянето за да проведат някои допълнителни тренировки. Членовете на семействата на екипажа, който бяха дошли да ги изпратят, се завърнаха по домовете си .

Стартът на „Индевър” към МКС е предпоследен в тридесетгодишната програма по използване на совалките. През лятото на 2011 г. е запланиран старт на „Атлантис” , след което програмата ще бъде прекратена. /Space news/ - Още космически системи

 
02.05.2011, 10:05

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в заседанията на Военните комитети на НАТО и ЕС

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов замина днес, 2 май, за Брюксел, Белгия, където ще вземе участие в редовната пролетна сесия от заседания на Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС.

По време на форумите, които ще продължат до 4 май, началниците на отбраната ще обсъдят въпроси, свързани с развитието на способностите на Европейския съюз и текущите операции на Алианса.

/МО/

 
02.05.2011, 08:37

Как бе предотвратена една война с Турция

Анкара, булевард „Ататюрк“, 24 февруари 1942 година, вторник. Посланикът на Райха фон Папен стои пред посолството до автомобила си.

Към него се приближава мъж на средна възраст. Изведнъж в ръката му се озовава бомба. Развива капачката. Фон Папен гледа вкаменен. Но в този миг с атентатора се случва редкия мал шанс – бомбата избухва в ръцете му и го разкъсва на място......... Прочети още

 
02.05.2011, 08:13

Защо Робърт Гейтс напуска Пентагона

За президент, който се кандидатира като пълна противоположност на своя предшественик, Барак Обама води забележимо сходна външна политика. Когато мандатът му свърши, Джордж Буш приключваше войната в Ирак; Обама следва горе-долу същия график. Буш обърна иракската война с разполагане на допълнителни войски; Обама се опитва да приложи същия номер в Афганистан. Буш изпращаше безпилотни самолети на ЦРУ да обезвреждат джихадисти в Пакистан; Обама активизира тези нападения. Буш искаше да затвори Гуантанамо, но не можеше да даде отговор на въпроса какво да се прави с оставащите затворници; същото се отнася до Обама. Буш налагаше санкции на Иран да го накара да спре ядрената си програма, оставяйки отворена вратата за “всички опции”; и тук няма никаква промяна........... Прочети още

 
02.05.2011, 08:06

Осама бин Ладен е ликвидиран от САЩ

Вашингтон. Американският президент Барак Обама съобщи, че САЩ са ликвидирали лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен. Това предава АФП, позовавайки се на драматично телевизионно обръщение на Обама към американската нация.

Вашингтон. Американският президент Барак Обама обяви, че след терористичните атентати от 11 септември 2001 година е "извършена справедливост" с убийството на лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен. Това предава АФП, позовавайки се на драматично телевизионно обръщение на Обама към американската нация.

Обама съобщи, че в неделя САЩ са стартирали операция за ликвидирането на терористичния лидер в Пакистан, и че сътрудничеството с пакистанските власти е помогнало на САЩ да достигнат бин Ладен.

"Тази нощ мога да съобщя на американския народ и на света, че САЩ проведоха операция, която ликвидира Осама бин Ладен, лидера на "Ал Кайда" и терористът, отговорен за убийството на хиляди невинни мъже, жени и деца", заяви Обама.

"Малък екип американци проведоха операцията с необикновен кураж и способности. Няма ранени американци. Те се погрижиха да избегнат инциденти с цивилни", добави Обама.

Той съобщи, че е наредил американските въоръжени сили да започнат атака срещу лагер в Пакистан по следи, които са се появили през август миналата година.

Американският президент предупреди, че „Ал Кайда” ще иска да продължи опитите за атаки срещу САЩ.

/ИА „Фокус”/

 
02.05.2011, 00:07

Армията купува „електронна игра” и лаптопи

Софтуер за виртуално водене на военни действие VBS2 ще закупи българската армия. Обществената поръчка за програмата е обявена на интернет страницата на Министерството на отбраната. За процедурата са изпратени покани до фирми, предлагащи въпросния софтуер, като до миналия вторник кандидатите е трябвало да предадат предложенията си в МО.

Заедно с програмата избраната фирма ще трябва да достави и система за 31 работни места, свързани в мрежа. Едното от тях ще играе ролята на сървър, а за работните станции военните искат да си купят 30 лаптопа с високи показатели заради високите изисквания на военната игра. Процесорите на лаптопите трябва да са двуядрени, с работна честота от  2,5 GHz,  RAM поне 4 GB и минимум 500 GB хард диск и добра видеокарта. Цялата система трябва да може да се превозва с автомобил. Тя ще се намира в свързочното поделение в Горна Малина.

VBS е продукт на австралийската фирма Bohemia Interactive и е разработен с помощта на тяхната армия. В момента се използва за обучение в САЩ, Великобритания, а последната версия на програмата   VBS2 е поръчана по специалните изисквания на НАТО. Програмата предлага  подготовка за изпълнение на различни по характер мисии в целия спектър на операциите на тактическо ниво и в нея могат да се добавят реални терени и обекти, както и въоръжение.

Не е ясно кои точно фирми е поканило МО за участие, както и цената на софтуера. От сайта на производителя става ясно, че има само един търговски представител у нас.

/Монитор/

 
  1 май
 
01.05.2011, 23:00

В близост до войната

Никой в Либия не храни илюзии, че мирът ще се върне скоро в страната

 
01.05.2011, 11:15

Броят на загиналите хора в Ирак се е понижил през април

През април броят на убитите в Ирак хора е бил с около 15% по-нисък от този на загиналите през март, предаде АФП, позовавайки се на официални данни.

Общо 211 иракчани - 120 цивилни, 56 полицаи и 35 войници – са загинали вследствие на атаки през април. В същото време 377 души са били ранени, сред които 190 цивилни, 97 полицаи и 90 войници.

Според данните 49 екстремисти са били убити, а 199 са арестувани през изминалия месец. – Още за Ирак

 
01.05.2011, 09:26

Няма да се строи жилищен комплекс за военнослужещи във Варна

Проектът за изграждане на жилищен комплекс за военнослужещи от Варна отпада окончателно. Имотът, върху който трябваше да се вдигнат новите апартаменти, към днешна дата е включен в списъка на тези с отпаднала необходимост, което означава, че военното министерство възнамерява да се раздели с него, потвърдиха за "Позвънете: ВестникЪт" от ведомството.

Става въпрос за терен на бившето поделение на Строителни войски в район "Владислав Варненчик" с площ около 54 декара, в който има и 12 сгради със специално предназначение.

За построяването на жилища за военни там се заговори по време на мандата на тройната коалиция от ексминистъра на отбраната от НДСВ Веселин Близнаков. След него бившият министър Николай Цонев продължи работата в тази насока, като се стигна до изготвянето на идеен проект за новия комплекс. Според него във "Владиславово" трябваше да се построят няколко еднотипни сгради с общо 1780 апартамента и сграда за обществени нужди. Последният вариант за строителството беше то да се реализира чрез отстъпено право на строеж, като инвеститорът получи част от жилищата. Останалите пък трябваше да могат да се купуват от армейци, служили над 15 години. Работата по проекта обаче остана дотам.

/Otbrana.com/

 
01.05.2011, 09:17

При въздушен удар на НАТО загина най-малкият син на Кадафи

При въздушен удар на НАТО загина най-малкият син на Муамар Кадафи - Сейф ал Араб, предаде Ройтерс.

Според АФП са били убити и трима от внуците на Кадафи. Либийската държавна телевизия потвърди новината за удара като го определи като варварско убийство на цивилни граждани. В същото време в Бенгази избухна веселие.

Муамар Кадафи заедно със съпругата си, други приятели и роднини е бил в къщата, но си бил тръгнал минути преди бомбардировката.

Атаката приключи с мъченическата смърт на 29-годишния Сейф ал Араб Муамар Кадафи и на трима от внуците на лидера, потвърди правителствен говорител рано в неделя пред журналисти в Триполи.

Самият лидер е в добро здраве, той не пострада, заяви още говорителят. Това беше директна операция за убийството на лидера на тази страна, се казва в официална позиция на правителството.

Барак Обама отказа да коментира новината за смъртта на най-малкия син на Кадафи. Той присъства на традиционната вечеря на акредитираните към Белия дом журналисти.

/news.bg/

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}