Военна информация

Архив -  от 1 до 15 май 2010 година
 

На 19.06.2010 г. ще се проведе среща на випуск 1976 г. на ВНВВУ "Георги Бенковски". Място на срещата – гр. Бургас, хотел "Космос".

За информация: 0887733075 - Кирил Кирилов

 
15.05.2010, 19:21

Авиофестивал Долна Митрополия ще се проведе на 23 май

Провеждането на авиофестивала в Долна Митрополия на 23 май 2010 г. вече е абсолютно сигурно. Шоуто се организира от Фондация „Български ВВС”, с помощта и домакинството на Военновъздушните сили на Република България. Мероприятието ще се проведе на територията на авиобаза Долна Митрополия, край Плевен.

Ясна е и програмата за авиофестивала. Достъпа на публика до територията на базата ще бъде открит в 08,00 часа на 23 май 2010 г. Въздушното шоу стартира в 09,00 часа с демонстрации на леката и ултра лека авиация. Тази част ще продължи около 40 минути и ще включва демонстрации на моторни парапланери, мотоделтапланери, леки и ултралеки самолети, лек вертолет и даже автожир.

Официалното откриване на шоуто ще стане в 10,00 часа, а същинската програма започва час по-късно. Първата част е посветена на българските ВВС. Между 11,00 и 11,10 ще лети витлов учебно-тренировъчен самолет PC-9M. Между 11,11 и 11,21 часа демонстрация ще извърши изтребителя МиГ-29УБ и накрая между 11,22 и 11,32 часа ще лети щурмовика Су-25.

Чуждестранните гости ще се представят след това. Първи са румънските ВВС с двойка реактивни учебнотренировъчни самолети IAR-99 (11,33 – 11,43 часа), след което идват сръбските ВВС пак с двойка реактични УТС Super Galeb G4 (11,44 – 11,54 часа). Гвоздея на чуждите демонстрации ще е изтребителя F-15C, който ще извърши десет минутна демонстрация между 11,55 и 12,05.

Асът на българската въздушна акробатика Свилен Иванов със своя Pitts S-2B (LZ-AIR) ще лети между 12,06 и 12,18 часа.

Шоуто ще бъде закрито от нова серия демонстрации на леката и спортна авиация.

Като статични експонати ще бъдат показани учебни пособия от базата в Долна Митрополия (като МиГ-21ПФМ, МиГ-23МЛА, Су-22М4), както и бойните самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25 и вертолет Cougar. Ще бъдат изложени и други самолети и вертолети.

Цената на билета за шоуто ще бъда 8 лева за един човек и 12 за двама. /Aeро/

 
15.05.21010, 17:17

"Чайка" очаква хеликоптери, за Безмер пари няма...

На пресконференция на 15 май 2010 г. министърът на отбраната Аньо Ангелов даде подробности за средствата предвидени за МО с актуализацията на бюджет 2010. „От т.нар. Фонд за структурна реформа ще бъдат отпуснати средствата за довършване на започнатите проекти за модернизация. Причината е много проста - по проекта за 18 вертолета от "Еврокоптер" (бел. ред 12 AS532AL Cougar и 6 AS565 Panther) вече са похарчени 200 млн. евро, което е много повече от 50% от сумата по договора, а в същото време разполагаме едва с 9 вертолета, т.е. с 50% от машините. Ако се бяхме отказали, това означаваше да се откажем от вече дадените средства и заедно с неустойките да хвърлим на вятъра 120 млн. евро на българския данъкоплатец" поясни министър Ангелов.

По негово мнение с осигурените пари ще се осигурят 12-те Cougar, 3 Panther за ВМС (ще се отложи да се откажем от другите 3 машини). С платените предварително 20% по договора с Alenia за четвъртата и петата машина ще се плати третия C27J Spartan, като се откажем от останалите 2 самолета.

По въпроса за ПРО, министър Ангелов поясни че тепърва в рамките на НАТО ще се обсъждат конкретно темата и едва след това ще стане ясно дали и къде ще се разполагат елементи от системата в България. В същото време стана ясно, че ВВС ще реформират системата за ПВО така че тя да се доближи до система за ПРО като възможности.

По Програмата за стратегически инвестиции на НАТО България ще получи 7,5 млн. долара за довършване на модернизацията на инфраструктурата на авиобаза „Граф Игнатиево”, както и средства за нова система ABSE за управление на ВВС, която ще е готова до 2015 г. В същото време се отлага модернизацията на летище Безмер по т.нар. програма Host nation support за осигуряване на способности за развръщане на коалиционни сили.

На въпрос за договора за ремонта на МиГ-29 министър Ангелов поясни, че той още не е приключил, тъй като РСК „МиГ” има претенции за извършени допълнителни дейности, а българската страна за качеството на част от дейностите. Тъй като гаранционния депозит от малко над 2 млн. долара и със срок до 30 юни министър Ангелов е сигурен, че дотогава въпросите ще се решат, вероятно чрез взаимно погасяване на претенциите. "След това със сигурност ще се подпише договор за поддръжка, но подчертавам не за абонаментна поддръжка, а за реално извършвани дейности. За съжаление в миналото са сключени доста подобни договори за абонаментно обслужване, които сега са дадени на прокурор. Ето защо от тук нататък МО ще плаща само за реална поддръжка, а не за виртуална". /pan.bg/

 
15.05.2010, 11:22

Двама души загинаха при взривове в оръжеен завод в САЩ

При серия взривове в оръжеен завод в северния американски щат Ню Хемпшир загинаха двама души, съобщиха информационните агенции, цитирайки местната противопожарна служба.

Първата експлозия прогърмя около обяд в сградата на MDM Muzzleloader в град Коулбрук. Последвалата детонация на боеприпаси в продължение на два часа е пречила на пожарникарите да проникнат в сградата и да погасят огъня.

Жителите на 40 съседни домове са били евакуирани. Причината за взривовете засега не е ясна. /БА/

 
15.05.2010, 10:55

Нальота на радара SAR/GMTI Lynx Block 30 в Ирак вече е над хиляда часа

Според информация на пресслужбата на компанията General Atomics, нальота на безпилотния летателен апарат Sky Warrior Block 1 с радара (SAR/GMTI) Lynx Block 30 в Ирак за по-малко от половин година след началото на полетите вече е превишил хиляда часа.

Четири радара Lynx Block 30 за били разположени в Ирак през декември 2009 година на БПЛА Sky Warrior в рамките на програма за изпитания на многоцелеви БПЛА с повишен обсег на действие - Extended Range/Multi-Purpose (ER/MP) UAS.

Радарите Lynx Block 30 осигуряват дистанционно наблюдение на местността, откриване на движещи се цели както по курса на движение на БПЛА, така и вляво и дясно от него. По време на обработката на повече от 11 хиляди радарни изображения са създадени повече от 80 библиотеки с характерни цели.

Ефективното отделяне на движещите се цели е станало възможно благодарение на използвания много бързия алгоритъм (Coherent Change Detection, CCD). Радара може да се използва при всякакви метеорологични условия, има голям обсег на действие и осигурява висока точност на определяне на координатите на целите.

Развръщането на следващата партия радари Lynx Block 30 QRC-2 в Ирак е планирано за това лято.

 
15.05.2010, 09:32

Депутати предлагат промени в закони във връзка с освобождаването от работа на военни пенсионери

Предложенията са за изменение и допълнение на Закона за държавния служител, а чрез тях и на Кодекса на труда. Те са внесени в парламента от Моника Ханс Панайотова и група народни представители.... Още

 
15.05.2010, 09:25

Кой е потъналият съветски катер в български териториални води?

При извършването на поредното заснемане на морското дъно с многолъчев ехолот на борда на НИК „Академик” са открити два потънали обекта. Обектите са с размери съответно 37 м и 20 м дължина и височина над грунта около 3-4 метра.... Още

 
15.05.2010, 07:43

Как Никсън спаси Китай от съветски ядрен удар

В края на 60-те години на миналия век Америка спасила Китай от ядрено нападение от Съветския съюз. Това се твърди в поредица от статии, публикувани през последните дни в сп. Historical Reference, част от официоза на Китайската компартия "Женмин Жибао", съобщава в. "Фигаро"..... Още

 
 
 
14.05.2010, 21:54

Изтребителят F-35 е награден за “авангарден дизайн”

Американският институт за авиация и космонавтика (AIAA) отличава програмата за разработване на изтребителя F-35 Lightning II, реализиран от компанията Lockheed Martin като технологически авангарден проект. Както съобщава отделът за връзка с медиите на Lockheed Martin програмата е получава награда в областта на “Авангарден дизайн и технологии”. Според формулировката на AIAA изтребителят получава награда за “уникални бойни възможности на бъдещето”.

Трябва да се отбележи, че в изтребителя F-35 Lightning II са приложени някои нови технологии, които са причина за наградата. В частност самолетът е снабден със система за вертикално кацане, която изцяло се управлява от компютър. При определени аварийни ситуации компютърът ‘сам взема решение’ за катапултиране на летеца.

Особено внимание заслужава и шлема на летеца, който му позволява да вижда ‘извън кабината’, предоставяйки на пилота практически 360 градусов обзор. Синтезираното от бордните компютри изображения не се предават на дисплеите, а на визора на шлема на летеца. Насочването на цялото въоръжение на F-35 може да се извърши само с движението на главата и очите на летеца.

‘Интелигентната система’ на борда на F-35 може да ‘подсказва’ на летеца различни варианти по управлението, навигацията и воденето на бой. F-35 има и инфрачервена система, която позволява на пилота да вижда обектите нощем.

F-35 ще се произвежда в три модификации: с наземно базиране и с конвенционално излитане и кацане, палубен и със съкратено излитане и вертикално кацане – съответно F-35A, F-35C и F-35B. Самолетът ще може да развива скорост до 2100 км/ч. F-35 ще е въоръжен с 25 мм оръдие и ще има шест вънщни точки на окачване и по два пилона във вътрешния бомбов отсек. F-35 може да носи и ядрено оръжие.

Програмата за създаване на F-35 e една от най-скъпите в историята на САЩ. Съгласно последните оценки разработването на самолета и производството на 2443 изтребители ще струва 389 милиарда долара. Първоначалните разчети предвиждаха обща стойност 278-329 милиарда долара. /pan.bg/ - Още за F-35

 
14.05.2010, 21:45

ВМС на САЩ са поръчали три подводни роботи

Американската компания Hydroid е получила поръчка от Океанографското минно-трално командване на ВМС на САЩ за три автономни необитаеми подводни апарати (АНПА) Remus 100, съобщава The Boston Globe. Стойността на сделката не се уточнява. АНПА ще бъдат доставени на американските ВМС в модификацията MK 18 Mod 1 Swordfish, притежаваща голямо количество сензори и ще бъдат използвани за търсене на мини.

Апаратите Remus се смятат за единствените в света подводни роботи, взели участие в бойни действия. С помощта на Remus 100 военноморските сили са почиствали водите от мини по време на войната в Ирак. ВМС и на други страни също купуват Remus. В частност, в края на януари 2010 година такъв апарат получиха ВМС на Италия, които смятат да го използват за осигуряване на безопасността на военноморските си бази и при разминиране.

Конструкцията на АНПА Remus 100 позволява на него да се поставят различни сонари, сензори и камери, които могат да се използват за картографиране на релефа на морското дъно, за научни изследвания и откриване на мини. До момента са произведени около 200 апарата Remus, които са приети на въоръжение в 13 страни от НАТО и някои други държави.

През януари 2010 година изследователската компания Douglas-Westwood публикува прогноза, в която се казва, че в близките десет години министерствата на отбраната на най-големите страни в света ще изхарчат за покупка на АНПА 1,1 милиарда долара.

 
14.05.2010, 20:38

Гърция и Турция обсъдиха намаляване на разходите за отбрана

Премиерите на Гърция и Турция Георгиос Папандреу и Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха днес в Атина. Те обсъдиха възможноста за намаляване на бюджетите за отбрана, предаде агенция Ройтерс.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Атина с 10 министри и около 80 бизнесмени, като и двете страни се надяват, че започва нова ера в отношенията между Турция и Гърция, които са членове на НАТО, и които бяха на ръба на войната на няколко пъти през последните 50 години.

Гръцката криза допълнително засили усилията на Атина за подобряване на отношенията с Анкара. И Гърция, и Турция посочват, че искат да демилитаризират Егейския регион като начин за намаляване на разходите за отбрана.

През 2008 година Турция е похарчила за отбрана 10,2 милиарда долара, а през 2009 година – 9,9 милиарда долара. /ИА „Фокус”/

 
14.05.2010, 17:20

Мегаагенция ще обедини военно и външно разузнаване

Министърът на отбраната Аню Ангелов иска да се създаде единна разузнавателна мегаагенция.

Това означава военното разузнаване, което е на подчинение на министерството, и Националната разузнавателна служба, която е под шапката на президента, да бъдат обединени в едно.... Още

 
14.05.2010, 17:05

Eurofighter предлага на Румъния работни места при отказ на F-16

Румъния може да създаде пет хиляди работни места в случай, че се откаже от закупуване на американските изтребители F-16 Fighting Falcon и предпочете Eurofighter Typhoon. Такова предложение е направено от европейската компания Eurofighter на румънското правителство, съобщава Defense News. Стойността на сделката е един милиард евро (1,3 милиарда долара), като част от средствата косвено ще се върнат в икономиката на страната като офсет.

В случай на договор Eurofighter ще продадена Румъния 24 изтребители Typhoon Tranche 1. Точно такива самолети са доставени на ВВС на Италия в периода 2003-2008 година. Тези изтребители ще се доставят на ВВС на Румъния направо от завода. Това означава, че Румъния ще може да получи 24 нови Typhoon на цена, за която би придобила същото количество остарели американски изтребители. Отделно Румъния ще се сдобие и с технология за производство на Typhoon.

По-рано подобно предложение направи на румънското правителство и шведската комапания Saab – тя е готова да продаде 24 изтребители JAS 39 Gripen за сумата от 1,3 милиарда долара (без боеприпаси), като отпусне заем със срок за изплащане от 15 години с минимален процент лихва и отсрочка от две години. Освен това Saab ще поеме разходите по подготовка на летци, доставката на изтребителите и тяхното по-нататъшно техническо обслужване.

В продължение на няколко години Румъния проучваше условията за закупуване на шведски, френски, европейски и американски изтребители. В условията на глобалната финансово-икономическа криза страната се сблъсква със сериозен недостиг на средства. Затова се взвема решение за закупуване на изтребители ‘втора ръка’, като препочитание е отдадено на американските F-16. Френската компания Dassault все още не е отреагирала на решението на Министерството на отбраната на Румъния.

През месец март 2010 година Министерството на отбраната на Румъния разпространява план за обновяване на изтребителния си авиационен парк. Той предвижда на първи етап да се закупят 24 поддържани F-16 Block25. На втория етап да се получат 24 нови изтребители F-16 Block 50 и Block 52, а на третия – 24 F-35 Lightning II, като се продадат закупените на първия етап стари изтребители. Румъния обяснява решението си да закупи американска техника със “стратегическото партньорство” със САЩ и повишаване ефективността на сътрудничествос дригите страни от НАТО. /pan.bg/ - Още за Eurofighter

 
14.05.2010, 16:51

Съвместна българо-американска летателна тренировка “Sentry Gold 2010” ще се проведе на летище Граф Игнатиево

Съвместна българо-американска летателна тренировка “Sentry Gold 2010” ще се проведе в периода 15 май - 4 юни 2010 г. в района на летище Граф Игнатиево, съобщи Пресцентърът на МО. В нея ще участват авиационна ескадрила от състава на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и сили и средства на поделенията от Военновъздушните сили на Република България. Целта е повишаване на оперативната съвместимост между военновъздушните сили на двете страни.

В тренировката ще бъдат използвани изтребители F-15, МиГ-29 и МиГ-21 и наземни системи за противовъздушна отбрана. Военнослужещите ще изпълняват задачи, характерни за отбранителни и настъпателни въздушни операции на тактическо ниво: въздушни боеве с изтребители, тактически прехвати, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана.

По време на тренировката ще се усъвършенстват и процедурите по всестранно логистично осигуряване и поддръжка на гостуващото подразделение. Ще се проведат и полети от смесени българо-американски екипажи за запознаване с процедурите, използвани от изтребителната авиация на двете страни. /БА/

 
14.05.2010, 16:47

Над 2 милиона българи се водят на военен отчет, ще има ново законово уреждане на резерва

Еднозначната оценка на правителството за състоянието на резерва на Въоръжените сили е незаводолителна. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на народния представител Александър Радославов..... Още

 
14.05.2010, 16:45

Договорът за СНВ ще бъде внесен в руския парламент след три седмици

Новият договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжение между Русия и САЩ ще бъде внесен в руския парламент след около три седмици. Това съобщи председателят на комисията по външни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Михаил Маргелов, предаде ИТАР-ТАСС.

На 13 май договорът бе внесен за ратификация в Конгреса на САЩ.

 
14.05.2010, 16:34

Русия и Турция обсъждат възможни доставки на системи за ПВО

Русия води преговори с  Турция за възможни доставки на системи за противовъздушна отбрана., съобщи ръководителят на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) Михаил Дмитриев, предаде РИА Новости.

Той посочи, че турската страна се интересува и от закупуване на руски военни вертолети.

По отношение на Сирия ръководителят на ФСВТС уточни, че с тази страна Русия има сключени договори за доставка на МиГ-29, за бронетанкова техника и за системи за ПВО с малък обсег на действие, като „Панцир” например. Още за ПВО

 
14.05.2010, 10:52

Холдингът "Вертолеты России" получава рекордна поръчка от Министерството на отбраната на Русия

Холдингът "Вертолеты России" получава рекордна поръчка от Министерството на отбраната на Русия за доставка на вертолети за армейската авиация , съобщи изпълнителният директор на холдинга Андрей Шибитов.От тази година Министерството на отбраната започва осъзната и смислена политика на закупуване на военна техника.

“Ние получихме рекордна поръчка от Министерството на отбраната за закупуване на бойни, ударни и разузнавателни вертолети по основен и допълнителен списък”, отбелязва Андрей Шибитов. По негова преценка “холдингът ще може да достави в пълен обем военната техника само по основния списък, тъй като предприятията са натоварени с изпълнението на други търговски проекти”.

“От тази година обемът на доставки на вертолети за Министерството на отбраната на Русия е съпоставим с този на експорта. Този темп ще се запази през близките пет години и в периода 2017-2020 ВВС на Русия ще подновят вертолетния си парк на 85-90%”, заявява по-нататък Андрей Шибитов. За нуждите на ВВС на Русия се доставят както и разработените за експорт Ми-35М (в момента те се изнасят за Венецуела), така и гражданските Ка-226Т. На въпрос за обема на доставки на хеликоптери за Министерството на отбраната, Андрей Шибитов отговаря, че той е адекватен на потребностите на ВВС на Русия. /pan.bg/ - Още за Ми-35

 
14.05.2010, 10:26

Трудният път на решението за изтребителите

Икономическата криза може да промени решението на Висшия съвет по национална отбрана на Румъния за закупуване на изтребители F-16 втора ръка.... Още

 
14.05.2010, 10:22

В щаба на бригада „Югоизточна Европа”в Истанбул се проведе конференция за учението „Седем звезди 2010”

Заключителната конференция във връзка с учението „Седем звезди 2010” се състоя в щаба на бригада „Югоизточна Европа” в Истанбул. В конференцията участие взеха, както военнослужещи от щаба, така също и военни представители от генералните щабове, щабовете на видове въоръжени сили и подразделенията, включени в състава на бригадата.

Конференцията започна с приветствено слово на командира на бригадата бригаден генерал Зибер Душку и с кратки презентации на концепцията, целите и задачите на „Седем звезди 2010”. Припомнени бяха проблемите, възникнали по време на учението през 2008 година, и направени предложения за ефективното им разрешаване по време на престоящото изпитание.

В програмата бяха включени и въпроси по подготовката на необходимите оперативни документи, уточняването с държавите на личния състав, който ще вземе участие в учението, изготвяне и изпращане на покани до правителствени и неправителствени организации в Турция и чужбина за „Седем звезди 2010”.

В края на заключителната конференция, ръководителите на делегациите подписаха Споразумение за логистичното и техническо осигуряване на учението през ноември от страна на държавата домакин – Турция. /БА/

 
14.05.2010, 10:12

Военни учения в Канада

В ученията във военновъздушната база „Колд Лейк” в Канада, които ще започнат на 17 май, от Турция ще участват 6 самолета F-16, 3 самолета-танкери от типа КС-135R и 78 членен персонал.

Другите страни-участнички във военните маневри в Канада са: САЩ, Германия, Франция, Холандия и Нова Зеландия. В ученията ще участват и единици на НАТО. /TRT/

 
14.05.2010, 09:28

Обама иска 205 милиона долара за израелска ПРО

Президентът на САЩ Барак Обама ще поиска от Конгреса да отпусне 205 милиона долара на Израел за ускоряване на производството и разполагането на нова противоракетна система с малък обхват. "Президентът разбира каква заплаха за израелците са изстрелваните от Хамас и Хизбула ракети и затова реши да потърси финансиране от Конгреса в подкрепа на производството на израелската противоракетна система с малък обсег, наречена Железен купол", съобщи говорителят на Белия дом Томи Виетор. Системата "Железен купол" се използва за унищожаване във въздуха на самоделни ракети тип "Катюша" с обхват между 5 и 70 км, както и на минометни снаряди.

 
14.05.2010, 07:26

Бойните роботи на САЩ – под вода, в небето и на сушата

През 2005 година министерството на отбраната на САЩ под натиска на конгреса повиши в пъти компенсациите изплащани на семействата на загинали военнослужещи, пише руският вестник „Независимое военное обозрение”. Още през същата година беше регистриран пик на разходите за разработване на безпилотни летателни апарати. В началото на 2009 година Барак Обама сне съществуващата от 18 години забрана за участие на представители на средствата за масова информация в погребенията на загинали в Иран и Афганистан военнослужещи. В началото на 2010 година центърът WinterGreen Research публикува научноизследователски доклад за състоянието и перспективите за развитие на безпилотните и роботизираните средства с военно предназначение, съдържащ прогноза за съществен ръст (до 9,8 милиарда долара) на пазара на подобни въоръжения.

В момента с разработването на безпилотни и роботизирани средства се занимават практически всички развити страни в света, но плановете на САЩ са наистина грандиозни. Пентагонът разчита към 2010 година една трета от всички бойни авиационни средства, предназначени в това число и за нанасяне на удари в дълбочина по територията на противника, да бъдат безпилотни, а към 2015 година една трета от всички бойни наземни машини също да бъдат роботизирани. Голямата мечта на американските военни е - да създадат напълно автономни роботизирани формирования. /ИА „Фокус”/

 
14.05.2010, 07:14

Русия създава боен вертолет от пето поколение

Руският вертолетостроителен холдинг "Вертолеты России" създава боен вертолет от пето поколение, съобщава пред ИНТЕРФАКС изпълнителният директор на компанията Андрей Шибитов. Техническите характеристики на новия хеликоптер не се съобщават, но компанията “активно работи върху концепцията за боен вертолет от пето поколение”.

Двете компании “Камов” и “Мил”, влизащи в холдинга "Вертолеты России" успоредно работят върху разработването на перспективен скоростен вертолет. Той се намира на етап ‘предпроектни изследвания’ и са започнати изпитания в аеродинамичен тунел. Изследвани са двете схеми – съосна и класическа, като вече са на лице първите резултати.

Към момента най-скоростният перспективен вертолет е Sikorsky X-2, който според създателите му развива скорост до 460 км/ч. Първият полет на този вертолет се е състоял в 2008 година, но се появяват сериозни проблеми по редуктора и трансмисиията, които още не са отстранени.

В Русия се разработват три модела скоростни вертолета – Ми-Х1, Ка-90 и Ка-92. Предполага се, че Ка-90 ще може да достигне скорост над 800 км/ч благодарение на използването на двуконтурен реактивен двигател. Предполагаемият срок за разработването на хеликоптера е от пет до осем години. /pan.bg/

 
 
 
13.05.2010, 21:08

Индия получава първите вертолети Ми-17В-5 през септември 2010

Руският вертолетостроителен холдинг "Вертолеты России" ше достави на Индия първите пет хеликоптери Ми-17В-5 от общо 80 през септември 2010 година, съобщава пред ИТА-ТАСС изпълнителният диектор на холдинга Андрей Шибитов.

Договорът с Индия за доставка на 80 военно-транспотни хеликоптери е сключен пез 2008 година, Стойността на сделката не се уточнява. Ми-17В-5 е модернизиран вариант на Ми-8МТ. Вертолетът може да развива скорост до 250 км/ч, далечина на полета до 600 км, може да превозва до 24 човека и е снабден със система за безпарашутно десантиране.

Русия също ще участва в два други конкурса за доставка на многоцелеви и ударни вертолети. В първия тендер руският Ка-226Т ще се съревновава с AS-550C3 на концерна Eurocopter, като с победителя ще бъде сключен договор за доставка на 197 хеликоптера.

Във втория конкурс за доставка на 22 ударни вертолета Русия участва с Ми-28Н "Ночной охотник" и Ка-52 "Аллигатор". /pan.bg/ - Още за Ми-17

 
13.05.2010, 17:18

Йордания заяви желание да купи леки бойни вертолети на Boeing

Йорданското правителство и Boeing са подписали споразумение в което близкоизточната страна изразява намерението си да придобие леките разузнавателно ударни вертолети AH-6i, съобщава Defense News. Вертолетите ще бъдат използвани за контрол и охрана на границата.

Въпреки, че това напрактика не е сключване да договор, според запознати сделката е неминуема. Срок за това не се дава. Едва със сключване на договора ще бъдат уточнение и количествата.

AH-6i Little Bird e лек вертолет, направил първия си полет през септември 2009 г. Машината е далечно продължение на емблематичния вертолет O/MH-6 (Hughes 500). Програмата на Boeing е изцяло предназначена за експорт, като предлага сравнително малка и евтина платформа с добри разузнавателни и ударни възможности. Машината може да бъде въоръжена с 30 мм оръдие или две 12,7 мм (или 7,62 мм) картечници. Ракетното въоръжение включва неуправляеми ракети в две пускови установки, а също и противотанкови ракети и ракети „въздух-въздух”. – Още вертолети

 
13.05.2010, 16:33

Коморовски ще назначи новия състав на Съвета за национална сигурност на Полша

Изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски ще назначи новия състав на Съвета за национална сигурност, предаде РИА Новости.

При катастрофата на полския президентски самолет на 10 април в руския град Смоленск загинаха 96 души, сред които държавният глава Лех Качински и няколко членове на Съвета за национална сигурност.

Очаква се новият състав на Съвета да бъде обявен в понеделник, 17 май.

В Съвета за национална сигурност на Полша влизат премиерът, вицепремиерът, министрите на външните работи, на отбраната и на финансите, управителят на Национална банка, председателите на двете камари на парламента, както и за първи път и лидерите на всички парламентарно представени партии.

Първото заседание на новия Съвет ще бъде на 20 май. /ИА „Фокус”/

 
13.05.2010, 14:45

Русия може да разположи нови военни бази в Украйна

Русия може да разположи нови военни бази в Украйна в отговор на разширяването на НАТО на изток, предава радио „Ехото на Москва”.

Освен възстановяването на базата за подводници в Балаклав, Киев може да се съгласи да разположи военни бази в Николаев, Одеса и в устието на Дунав.

Никаква зависимост между разширяването на инфраструктурата на НАТО на изток и укрепването и бъдещото развитие на Черноморския флот не вижда постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин.

Той отбелязва също, че базата за подводници в Балаклав винаги е била част от инфраструктурата на Черноморския флот и затова да се говори, че това е нова база е неправилно. Просто са се появили възможности за нейната модернизация, отбеляза Рогозин. /ИА „Фокус”/

 
13.05.2010, 14:00

Рио де Жанейро ще изпробва руски брониран автомобил "Тигр"

Полицейския спецназ на Рио де Жанейро ще извърши изпитания  в продължение на година на руския бронеавтомобил ГАЗ-2330 "Тигр", съобщава РИА Новости. Ако резултатите от изпитанията на машината са удовлетворителни, полицията на Рио ще закупи 12 автомобила, всеки на стойност от 300 до 530 хиляди долара.

Очаква се първият ГАЗ-2330 да пристигне в Рио де Жанейро през втората половина на 2010 година. По време на изпитанията полицията ще използва автомобилите при патрулиране в крайградските райони на Рио де Жанейро, където е зафиксирано най-високо ниво на престъпността. Едни от изискванията на полицията към машината са тя да има надеждна бронева защита и висока маневреност. Русия е предложила да организира сглобяването на ГАЗ-2330 в завод в Бразилия.

ГАЗ-2330 "Тигр", произвеждан от 2005 година, е способен да развива скорост до 140 километра в час. Автомобила може да превозва 6-9 човека или товар от 1,2  тона. При изпълнение на задачи екипажа на машината може да води огън с личното си оръжие чрез люкове на покрива или през отварящи се бронестъкла на вратите и бордовете. ГАЗ-2330 се произвежда в няколко варианта: СПМ-1, СПМ-2, армейска и КЩМ. – Още за ГАЗ-2330 "Тигр

 
13.05.2010, 10:17

Черноморският флот на Русия е на 227 години

Черноморският флот на Русия чества 227-мата си годишнина. В този ден на корабите са вдигнати всички знамена, провежда се служба във Владимирския събор на Севастопол, на паметниците на адмиралите Лазарев, Нахимов и Кузнецов се полагат цветя. След разпадането на СССР зоната на базирането на Черноморския флот беше съкратена. На 21-ви април тази година президентите на Русия и Украйна подписаха споразумение за удължаване на срока на базирането на флота в Севастопол до 2042 година. Сега в бойния състав на Черноморския флот има близо 50 надводни кораба, катери и подводници. Още за ЧФ на Русия

 
13.05.2010, 08:44

Предстои ежегодният парашутен лагер на курсантите

От 17 до 21 май на Летище - Долна Митрополия ще се проведе ежегодният парашутен лагер с курсантите от 2-ри до 5-ти курс на НВУ “В. Левски”. Обучаемите ще отработят опознавателни и учебно-тренировъчни скокове с парашут RS-4/4T и RS-9, групови и бойни скокове със снаряжение и въоръжение. За първи път парашутните скокове ще се извършат от самолет “Спартан” от височина 800-1000 м.

По време на лагера ще бъдат отработени задачи по запознаване с материалната част, отработване на умения в способи за прехвърляне на части чрез десантиране и др. Всички предвидени задачи ще се извършат при съответната организация и дисциплина и спазване на правила и мерки за безопасност.

Ръководител на парашутния лагер е подполковник Николай Гаджалов. Парашутната подготовка с курсантите има за цел подобряване на бойната им подготовка, затвърждаване на познанията за материалната част и усвоените навици и умения за изпълнение на видовете скокове с парашут. /БА/

 
13.05.2010, 07:47

Армията e сигурно място за жените

Много войници не изпълняват задълженията, за които са наети. Не трябва да има война между половете, всичко е до професионализъм...... Още

 
13.05.2010, 07:22

И Москва разкрива ядрения си арсенал

Русия може да разкрие огромния си ядрен арсенал след влизането в сила на новия договор със САЩ за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, заяви говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко, цитиран от Ройтерс.

САЩ разкриха за първи път този месец количеството на ядрения си арсенал, като част от усилията за поощряване на ядреното разоръжаване.

Големината на американския ядрен арсенал бе строго секретна по време на Студената война.

Смятаме, че тази стъпка на Вашингтон ще увеличи прозрачността и ще консолидира доверието между ядрените и безядрените страни, отбеляза пред репортери Нестеренко.

След като Договорът за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, който бе подписан от президентите на Русия и САЩ в Прага влезе в сила, ние също ще обмислим разкриването на общия брой на разположените в Русия стратегически носители и бойните заряди, изтъкна Нестеренко.

 
 
 
12.05.2010, 22:24

ВВС на Русия получават първите Як-130

ВВС на Русия получават първите учебно-бойни самолети Як-130. На парада по случай 65 години от Победата той направи дебюта си.

Първият самолет Як-130 с борден номер 91 е предаден на Центъра за бойна подготовка и приучване на летателния състав на ВВС на Русия в Липецк на 18 февруари 2010 г. До месец април в центъра са доставени още три самолета от този модел от общо поръчани 12 като първа серия. Самолетите се произвеждат в НАЗ"Сокол". /pan.bg/ - Още за Як-130

 
12.05.2010, 21:58

Руски хеликоптери ще гасят пожари в Европа

Руски хеликоптери ще участват в гасенето на пожари в Европа, съобщи представителят на Асоциацията на хеликоптерната индустрия на Русия Михаил Казачков. Според него, вече са спечелени тендерите за участие в гасенето на пожари на 21 руски хеликоптера, които, по-специално, ще се използват в Турция, Гърция, Кипър. Сега противопожарната хеликоптерна техника руско производство се експлоатира в 30 страни: в Европа, Америка, Азия. Експерти я признават за най-добра в своята категория.

 
12.05.2010, 21:31

Граничната служба на ФСБ получи стражеви кораб от ново поколение

Граничната служба на Федералната служба за безопасност на Русия е приела на въоръжение стражеви кораб от ново поколение, построен по проект 22460 "Рубин", съобщава "Интерфакс". Церемонията по вдигането на флага на стражевика се е състояла на 12 май 2010 година в корабостроителницата "Алмаз" в Санкт Петербург. Кораба ще се базира в Черни море и ще вземе участие в осигуряване на безопасността на Олимпиада 2014  в Сочи.

В същият ден в корабостроителницата „Алмаз” е бил заложен втори кораб от проекта "Рубин".

Корабите от проект 22460 "Рубин" са с водоизместимост 630 тона и са способни да развиват скорост до 30 възла, а автономността им на плаване достига до 60 денонощия. Стражевиците са въоръжени с 30-милиметрова артилерийска установка АК-630 и две 12,7 милиметрови картечници. Освен това, корабите имат противокорабни крилати ракети Х-35 "Уран" и един вертолет Ка-226.

 
12.05.2010, 21:09

Франция поръча 187 леки бронемашини

Агенцията за отбранителни покупки на Франция (DGA) е поръчала на компанията Panhard General Defense 187 леки бойни бронирани машини PVP, съобщава Defense Aerospace. Поръчката е направена в рамките на контракта за доставка на 933 PVP, сключен през септември 2004 година. Сделката е на стойност 237 милиона долара. До момента армията на Франция е получила 506 бронемашини PVP. Останалите ще бъдат доставени до края на 2011 година. Тези машини Франция е използвала в Ливан, а от февруари 2010 година те са на въоръжение във френския контингент в Афганистан. Какви точно модификации на PVP са закупени, не се уточнява. Panhard произвежда три версии на машината: PVP, PVP/HD и PVP/XL. Последните две са с по-големи размери и тегло.

PVP е с колесна формула 4x4 и представлява лека многоцелева бронемашина, способна даразвива скорост до 120 километра в час. Запаса на хода на PVP е 800 километра. На покрива на машината може да бъде монтирана 7,62 милиметрова картечница. PVP е предназначена за превозване на четирима бойци.

 
12.05.2010, 20:20

Румъния-САЩ: диалог по ПРО

Румъния и САЩ в най-близко време започват официални преговори по въпроса за разполагане на румънска територия на американската ПРО. Това съобщи пресслужбата на МВнР на Румъния по резултатите от приключили в Букурещ румънско-американски консултации по въпроса. Участниците размениха мнения относно техническите и юридическите аспекти на сътрудничеството в сферата на ПРО. Властите на САЩ твърдят, че разполагането на ракети в Румъния е насочено към отразяване на „евентуална заплаха" от страна на Иран и не заплашва Русия.

 
12.05.2010, 17:39

Приключиха мащабни учения на иранските ВМС

Приключиха осемдневните мащабни ирански военноморски учения „Велаят-89”. Ученията приключиха днес с парад на бойни кораби, предаде ИТАР-ТАСС.

От иранското военноморско командване съобщиха, че по време на маневрите са били проведени успешно над 150 учебни операции. Проведени са успешни изпитания на нови модели на иранските ракети „Фаджр-5” и „Нур”. /ИА „Фокус”/

 
12.05.2010, 16:13

Доставиха последния C-130 на Норвегия

Кралските норвежки ВВС са получили последния си тактически транспортен самолет C-130J Super Hercules. Норвегия има вече общо четири такива самолета.

Норвежките самолети са от удължената версия C-130J-30. Първоначалните планове на скандинавската страна включваха модернизация на старите четири C-130H, но тяхното състояние не позволяваше това. Така през 2007 г. бяха поръчани четири от новите C-130J, чиято доставка започна на следващата година. /Аеро/ - Още за С-130

 
12.05.2010, 16:06

Руските контраразузнавачи се връщат в Севастопол

Руските и украинските спецслужби се договориха за връщането на руските контраразузнавачи в базата на руския Черноморски флот в украинския град Севастопол. Това съобщи шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, цитиран от информационните агенции. По думите му следващата седмица се планира да бъде подписано ново споразумение за работата на руските контраразузнавачи на украинска територия.

 
12.05.2010, 15:55

Русия ще достави на Йордания два военнотранспортни самолета Ил-76МФ

Русия ще достави на Йордания два военнотранспортни самолета Ил-76МФ в нов договориран срок, съобщава Валери Варламов – ръководител на делегацията на "Рособоронэкспорта" на провеждащото се в Аман изложение “SOFEX 2010”. Поради възникнали обективни трудности при изпълнение на договора през м. декември 2009 г. е подписан анекс, с който се удължава незначително срока за доставка на двата самолета. /pan.bg/ - Още за Ил-76

 
12.05.2010, 15:53

Индия ще въоръжи Су-30МКИ с крилати ракети собствено производство

Индия възнамерява да въоръжи своите изтребители Су-30МКИ с нови крилати ракети Nirbhay с голям радиус на действие, съобщава Avation Week. Разработката на новата рекета е зaпочва веднага след като е завършено създаването на крилата ракета с наземно базиране Nirbhay.

Получавайки на въоръжение новите крилати ракети Nirbhay самолетите Су-30МКИ ще станат носители на стратегическо ооръжие – предполага се, че крилатите ракети от този тип могат да бъдат и с ядрени бойни глави.

Приемането на въоръжение на ракетите Nirbhay ще увеличи значително стратегическите възможности на индийските ВВС. Към настоящия момент на въоръжение във ВВС на Индия има само свободнопадащи атомни бомби. Далечината на полета на новата индийска крилата ракета се очаква да бъде около 800-1000 км. Nirbhay се разработва от Advanced Systems Laboratory, подразделение на Организацията за ядрени изследвания и разработки (DRDO). Разработването на новата ракета започва преди пет години, а първите изпитания се предвиждат за 2010 година, а през 2011 година се планира показването й на изложението AeroIndia-2011.

Освен Nirbhay Индия разработва съвместно с Русия и свръхзвуковата крилата ракета "БраМос" с наземно, морско и въздушно базиране. Първите два варианта с наземно и морско базиране вече са приети на въоръжение. Очаква се изпитанията на ракета с въздушно базиране да започнат през 2011 година, а да бъде приета на въоръжение през 2012 година, като един от носителите ще е Су-30МКИ. /pan.bg/

 
12.05.2010, 15:44

Русия може да увеличи доставите на хеликоптери за Афганистан

Холдингът „Руски хеликоптери" е готов изцяло да задоволи потребностите на коалиционните сили в Афганистан от граждански хеликоптери, съобщи изпълнителният директор на холдинга Андрей Шибитов. Той отбеляза, че неговата компания вече три години доставя там по контракт хеликоптери Ми-17. Според Шибитов, през близките 2-3 години на силите на НАТО ще им потрябват близо 40 руски машини. - Още за Ми-17

 
 
 
11.05.2010, 22:57

Йордания ще започне сглобяването на руски гранатомети "Хашим"

Русия ще вземе участие в създаването на предприятие за сглобяване на ръчни двукалибрени многофункционални гранатомети РПГ-32 "Хашим" в Йордания, съобщава ИТАР-ТАСС. За целта през април 2010 година е бил подписан и съответния договор. В неговите рамки е предвидено Русия да окаже техническа помощ при създаването на предприятието в Йордания,  в което ще се извършва не само сглобка на самите гранатомети, но ще се провеждат и изпитания на гранатите за тях.

Гранатометите "Хашим" могат да използват 72,5 и 105 милиметрови гранати с термобаричен или тандемен комулативен боезаряд. Далечината на поразяване на РПГ-32 достига до 700 метра, а бронепробиваемостта – до хиляда милиметра.

Русия смята да развива и други съвместни проекти с Йордания. В частност, планира се перспектива да се извършат опитно-конструкторски работи за монтаж на тежката огнеметна пускова ТОС-1М "Буратино" на шаси на йордански танк М-60. – Още за РПГ-32

 
11.05.2010, 20:40

Американските сухопътни войски поръчаха 252 безпилотни самолета Raven

СВ на САЩ са поръчали на американската компания AeroVironment 63 безпилотни разузнавателни системи RQ-11 Raven, съобщава Defense Aerospace. Сделката се оценява на 11,2 милиона долара. Комплекта на разузнавателната система включва неземен пулт за управление и четири безпилотни летателни апарата. По този начин, общото число на поръчаните безпилотни апарати достига до 252 единици.

Освен самите безпилотни апарати, AeroVironment ще трябва да достави на СВ на САЩ и резервни части за тях, както и да осигури техническо обслужване на апаратите. Очаква се, че контракта ще бъде завършен до 30 януари 2011 година. Сега безпилотните апарати Raven се произвеждат в две модификации - RQ-11B и RQ-11B DDL, като в последния се използва цифрово оборудване за комуникация и управление.

По всяка вероятност в сделката става въпрос за версията RQ-11B DDL. През декември 2009 година сухопътните войски и морската пехота на САЩ сключиха с AeroVironment контракт за модернизация на всички малки безпилотни апарати Raven, в хода на която аналоговото оборудване на апаратите трябва да бъде заменено с цифрово. Сделката е на стойност 66,6 милиона долара. Преминаването на цифрови системи ще позволи на американските военни да управляват до 16 БЛА Raven в един и същ район.

БЛА Raven, запускани ръчно, могат да водят патрулиране в продължение на 80 минути със скорост до 96,5 километра в час. В момента на въоръжение във въоръжените сили на САЩ се намират около три хиляди RQ-11, повечето от които се използват в Ирак и Афганистан. – Още за БЛА Raven

 
11.05.2010, 20:11

САЩ отрекоха, че планират да затворят военната си база в Неапол

Министерството на отбраната на САЩ отрече появилата се информация, че може да затвори базата си в Неапол, за да намали своите разходи, предаде агенция АНСА.
В съобщение на Пентагона се посочва, че американските Военноморски сили не обсъждат възможността за затваряне на своята база в Неапол.
По-рано телевизия Си Ен Ен съобщи, че американският министър на отбраната Робърт Гейтс иска да рационализира разходите за американските бази зад граница, което може да доведе до затварянето на част от тях.
/ИА „Фокус”/

 
11.05.2010,20:10

Изтребител „Мираж” се е разбил в югозападната част на Франция

Изтребител „Мираж” се е разбил в югозападната част на Франция, но пилотът е успял да се спаси. Това съобщиха от командването на военновъздушните сили на Франция, предаде АФП. Изтребителят „Мираж” е изпълнявал мисия без въоръжения, когато се е разбил в горист район в близост до военновъздушната база „Монт де Марсан”. Катапултиралият пилот е леко пострадал. Още за Мираж

 
11.05.2010, 17:34

Франция настоява за съкращения в командните структури на НАТО

Франция ще настоява за съкращаване с една трета на състава на командните структури на НАТО, който е около 12 500 военнослужещи, предаде  РИА Новости.

Френският министър на отбраната Ерве Морен е съобщил на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер за френските усилия за рационализация на структурата на НАТО. Целта е да бъде намален щатът, за да се увеличи ефективността.

Франция се върна във военните структури на Алианса през април 2009 година. от 1966 година страната участваше само в политическите структури на НАТО. /ИА „Фокус”/

 
11.05.2010, 17:28

Руската „Рособоронекспорт” е спечелила близо 3,5 млрд. долара за първите четири месеца на 2010 г.

„Рособоронекспорт” е спечелила около 3-3,5 млрд. долара за първите четири месеца от 2010 г., предаде агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изказване на генералния директор на компанията Анатолий Исайкин.

По думите на Исайкин за посочения периода „Рособоронекспорт” е „спечелила повече от аналогичния период на миналата година”.

От началото на 2010 г. Русия е сключила няколко договора за износ, подписани с участието на „Рособоронекспорт”. В частност, през февруари е станало известно, че корпорацията „Иркут” е сключила с Либия договор за доставка на шест нови учебно-бойни самолети Як-130. Стойността на сделката е съставила 90 млн. долара. През март 2010 г. Индия закупи от Русия 29 МиГ-29К на стойност 1,5 млрд. долара.

 
11.05.2010, 10:25

Boeing показа прототип на нов боен безпилотен самолет

Американският авиостроителен концерн Boeing показа първият прототип на перспективния боен безпилотен самолет Phantom Ray, разработван в продължение на две години, съобщава DefPro. Очаква се първият полет самолета да направи през декември 2010 година, а първият пробег по пистата Phantom Ray ще направи това лято. По-рано се съобщаваше, че Boeing може да предложи новия безпилотен самолет на тендера на американските ВМС.

Phantom Ray е приемник на разработвания по предната програма безпилотник X-45A. Машината е изпълнена по схемата „летящо крило” и е оборудвана с реактивни двигатели. Апарата е построен с използване на „стелт” технологии и е предназначен за изпълнение на широк спектър от задачи – разузнаване, наблюдение и рекогносцировка (ISR), подавяне на системата за ПВО на противника, РЕБ и бомбардировки. Phantom Ray ще бъде снабден със система за дозареждане във въздуха.

По предварителна информация, новия безпилотен апарат на Boeing ще може да развива скорост до 920 километра в час, като бойния му радиус достига до 600 километра с боен товар до два тона. Предполага се, че Phantom Ray ще може да се намира във въздуха до 16-18 часа. – Още БЛА

 
11.05.2010, 09:50

До 19 май се подават рапорти по регистрите за вакантни длъжности за военнослужещи

Утвърдени са регистрите за вакантните длъжности за офицери, офицерски кандидати, сержанти (старшини) и войници (матроси) през 2010 г. Според заповедта на министъра на отбраната Аню Ангелов годишното разместване на военнослужещите през тази година ще приключи до 1 юли 2010 г. До тогава се забранява преназначаването на военнослужещи на длъжност.

До 17 май командирите и началниците трябва да запознаят подчинените си с регистрите. До 19 май военнослужещите, които желаят да кандидатстват за назначаване на длъжност по регистрите за вакантни длъжности подават рапорти в съответствие с Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили. В заповедта се урежда редът за работа на комисиите за кариерно развитие, уточняват се и задачите на съответните органи в Министерството на отбраната, структурите на подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Регистрите са публикувани на сайта на Министерството на отбраната. Още за регистрите

 
11.05.2010, 08:56

САЩ могат да ратифицират договора по СНО до август

Новият руско-американски договор по стратегическите настъпателни оръжия може да бъде ратифициран от американския сенат до август.

На това мнение е водещият сътрудник на Института „Брукингс", в миналото заместник помощник държавен секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия, Стивън Пайфер. На 7-ми май администрацията на Барак Обама предаде в сената за ратифициране подписаният от президентите на 8-ми април в Прага договор между Русия и САЩ по СНО.

 
11.05.2010, 07:30

8 варианта за рязане на армията

Върху осем различни варианта за бъдещата численост на войската умуват от Министерството на отбраната. Различните планове са разработени от близо 200 експерти, които са разделени на 16 групи, съобщиха вчера източници от отбранителното ведомство. Днес за първи път групите се събират, за да започнат анализа на всеки един от възможните варианти.

Както "Стандарт" съобщи, във военното министерство обмислят намаляването на армията заради проблемите с бюджета за отбрана. Това ще стане, след като завърши прегледът на войската, който ще каже кои структури могат да бъдат махнати от армията и колко голяма ще е редукцията. Засега най-възможният сценарий е войската да бъде намелена от 32 хил. на 24 хил. щика. Друга възможност е намалението да е само 5 хил. души - до 28 000.

Със сигурност намалението ще е голямо, тъй като бюджетът на армията беше орязан много, коментираха военни. Съкращаването на армейските пари е с близо 1/3. В същото време постоянно излизат скрити разходи, натрупани от правителството на Тройната коалиция.

 
 
 
10.05.2010, 21:37

Египет купува още десет AH-64 Apache

Boeing са получили договор на стойност $22 млн. за авансово закупуване на части за производството на десет щурмови вертолета AH-64D Block II Apache. Още през май 2009 г, Египет обяви намерението си да придобие още вертолети Apache.

Потенциалният договор за десет AH-64D се оценява на около $750 млн. заедно с допълнителните резервни части, обучение и въоръжение. Египетските въоръжени сили в момента експлоатират 35 вертолета AH-64D разделени в две ескадрили. /Аеро/ – Още за AH-64 Apache

 
10.05.2010, 20:59

Премиерът на Япония се отказа от крайния срок по въпроса за база „Футенма”

Премиерът на Япония Юкио Хатояма премахна определения от самия него краен срок 31 май за взимане на решение по преместването на американската военновъздушна база „Футенма” в Окинава, опасявайки се от сериозно противопоставяне на местното население срещу местенето на базата в префектурата, пише вестник “Джапан таймс” , позовавайки се на източни от правителството.

Хатояма проведе среща в понеделник с външния министър Кацуя Окада, министъра на отбраната Тошми Китазава и други чиновници за да опитат да намерят решение къде да бъде преместена базата, която в момента е в Гинован.

Премиерът се отказа от обещанието си да получи одобрението на местните власти и жители, и Вашингтон до края на месеца и ще се фокусира върху преговори със Съединените щати в търсене на пробив по намиращият се в застой въпрос, станал причина за влошаване на двустранните отношения след встъпването в длъжност на настоящото правителство. /ИА „Фокус”/

 
10.05.2010, 17:33

Руски военни кораби навлязоха в Китайско море

Тежкият атомен ракетен крайцер „Петр Великий” – флагман на Северния флот на ВМФ на Русия, и гвардейския ракетен крайцер от Черноморския флот „Москва” днес, преминавайки през Сингапурския пролив, са продължили с изпълнението на задачите си в плаването в Южно Китайско море, предаде РИА Новости.

Двата кораба изпълняват задачи по програма за учения в Световния океан, съобщиха от Северния флот.

Крайцера „Петр Великий” напусна базата си в Североморск на 30 март, а крайцера „Москва” отплава от Севастопол на 9 април. Предвидено е провеждането на съвместни учения с военни партньори на Русия. – Още за ВМФ на Русия

 
10.05.2010, 14:02

Гърция дава 1,3 млрд. евро за ново въоръжение от страни-участнички в пакета за помощ

Бавно, но сигурно Гърция продължава с доставките на отбранително въоръжение от страни, които участват в пакета за подпомагане на гръцката икономика, съобщи гръцкият вестник „Етнос”. Насред икономическа криза и на фона на изказването на премиера Георгиос Папандреу, че би било парадоксално в такъв момент да се говори за допълнително въоръжаване, правителството на ПАСОК, ползвайки подписания празен чек на Нова демокрация, придвижва сделките в размер на 1,3 млрд. евро за доставки от Германия и САЩ, а в ъгъла остават Франция и Русия, които продължават да настояват съответно за фрегатите и БТР-те си. Вестникът посочва, че вече е решено да бъдат купени още две германски подводници за 1 млрд. евро и резервни части за самолетите Ф-16 от САЩ за 160 млн. долара. /ИА „Фокус”/

 
10.05.2010, 13:39

Иран изпробва нов вид торпедо

Иран за първи път е провел бойни изпитания на нов вид противолодъчно торпедо, собствено производство, предаде РИА Новости.

По данни на вестник „Аш Шарк ал Аусат” торпедото е било тествано в неделя в рамките на мащабните учения на иранските военноморски сили в Персийския и Оманския залив.

Производствот на противолодъчни торпеда за иранските ВМС е започнало тази година в Иран на базата на собствени технологии.

„Торпедата, действат в автономен режим, самостоятелно следят целите и ги разрушават”, пише изданието, позовавайки се на представител на иранските военноморски сили. /ИА „Фокус”/

 
10.05.2010, 09:52

Определиха заплатите за новите звание в армията

Основното месечно възнаграждение на военнослужещ със звание „офицерски кандидат 2-ри клас” е 667 лв. То е определено с Постановление на Министерския съвет № 86 от 3 май 2010 г. Войниците със звание „ефрейтор (старши матрос) 2-ри клас” ще вземат по 562 лв., със звание „редник (матрос 3-ти) клас” – 552 лв., а със звание „редник (матрос) 2-ри клас” – 549 лв. Това са нови звания в армията. Те бяха въведени с приемането на измененията и допълненията на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които влязоха в сила на 26 февруари т. г. Самите основни възнаграждения за новите звания са в сила от 1 март. Към тях се прибавят допълнителни възнаграждения, определени с нормативен акт.

Правителственото постановление урежда заплатите на военнослужещите и цивилните служители по Закона за отбраната и Въоръжените сили и на държавните служители, работещи по трудово правоотношение по Закона за МВР. То отменя аналогичното постановление от 6 март м. г. Промени в основните месечни възнаграждения на генералите, старшите и младшите офицери, сержантите и войниците няма. Същото се отнася и за размерите на минималните и максималните месечни заплати на основните длъжности за цивилните служители по трудово правоотношение в Българската армия, висшите военни училища и други структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, които не прилагат Закона за администрацията и Закона за държавния служители.

Постановлението определя на МО разходи за заплати по 38, 707 740 млн. лв. месечно за 2010 г. (само за декември са 38, 707 777 млн. лв.) или общо за годината – 464, 492 917 млн. лв. За МВР годишинте разходи за заплати възлизат на 578, 510 140 млн. лв. За 2009 г. месечните разходи за заплати в МО са били 41, 100 млн. лв. , а в МВР – 49, 490 902 млн. лв. /БА/

 
10.05.2010, 09:48

За загиналите съветски подводничари край Шабла – без импровизации

Нямам навик да се заяждам с колеги по какъвто и да е въпрос, но когато става дума за сериозни неща от нашата морска история, не пропускам да кажа своето мнение, защото в импровизациите няма информация, но пък има заблуждения.... Още

 
10.05.2010, 09:14

МО пак ще похарчи без конкурс над 5 млн. лв.

Министерството на отбраната изненадващо измени на обещанието си да не пуска повече специални обществени поръчки и обяви такава за избор на мобилен оператор. От ведомството са поканили за участие и трите мобилни оператора. При специалните обществени поръчки обаче министърът има правото да избере с кой оператор да сключи договор, без да взима предвид ценовите оферти и качеството на услугата..... Още

 
 
 
09.05.2010, 21:00

Израел ще издигне паметник на Червената армия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в неделя, че Израел ще издигне „монумент на победата” в чест на усилията на Червената армия за победа над нацистка Германия, предаде АФП. Нетаняху обяви това по време на седмичното заседание на израелското правителство, което съвпадна с празненствата за отбелязване на 65-та годишнина от капитулацията на Германия през Втората световна война.

 
09.05.2010, 13:05

Ангел Марин връчи медали на ветерани от Втората световна война

Вицепрезидентът Ангел Марин участва в официалната церемония в София по случай 65-та годишнина от Деня на победата над хитлерофашизма и Деня на Европа. Ген. Марин положи венци пред Паметника на Незнайния воин  и Паметника на Съветската армия в столицата и връчи юбилейни медали на ветерани от Втората световна война, политзатворници и участници в съпротивата срещу фашизма.... Още

 
09.05.2010, 10:38

В Москва завърши военният парад по повод 65-та годишнина от Победата

Завърши военният парад по повод 65-та годишнина от Победата, който се проведе в Москва. В парада взеха участие 11,5 хиляди човека, бяха задействани повече от 160 единици техника, над 100 самолета и вертолета. На площада преминаха девет исторически танка Т-34 и осем самоходни установки СУ-100. В небето се издигнаха военно- транспортните самолети ИЛ-76 и Ан124 „Руслан", самолети със специално предназначение, бомбардировчици, щурмовици, изстребители, многофунционални нападателни самолети, пилотните групи „Стрижи" и „Русские витязи". Те летяха на 300 метра над площада със скорост 550 км. в час. За първи път в тържествен марш по историческия площад преминаха около 1000 чуждестранни военнослужещи от 13 страни. Това са представителни части от САЩ, Великобритания, Франция, Полша, Азербайджан, Армения, Беларус, Киргизстан, Казахстан, Молдова, Таджикистан, Туркмения и Украйна. От всяка държава в парада участваха по 70 бойци. За участие в празненствата по повод 65-годишнината от победата бяха поканени повече от 30 държавни ръководители, между които и българският президент Георги Първанов.

 
http://otvaga2004.narod.ru/new-banners/0_otvaga_2010_9may.gif

Телевизия "Останкино" - първи руски канал

На 9 май от 09.00 часа (българско време),  Москва, Червеният площад, Военен парад посветен на 65-ата годишнина от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. - парада по интернет

 
09.05.2010, 08:52

Робърт Гейтс иска да намали излишните разходи на Пентагона

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е наредил да бъде проведен щателен анализ на разходите на ведомството, много от които министърът определи като „ненужни”, съобщи Би Би Си. Гейтс заяви, че 40% от бюджета на Пентагона се изразходва за административни разходи и той би искал да спести повече от десет милиарда долара, които за в бъдеще да бъдат изразходвани за бойни операции.

Като пример за неразумни разходи Гейтс посочи това, че за да бъде съгласуван въпроса за обучените кучета в състава на афганистанската мисия, трябва да бъде получено одобрение на поне пет департамента на министерството на отбраната. /ИА „Фокус”/

 
 
 
08.05.2010, 22:27

Пакистан извърши изпитания на балистични ракети

Пакистан извърши успешни изпитания на балистични ракети с малък радиус на действие, съобщиха властите в страната, цитирани от информационните агенции. Изпитанията на ракетата „Газневи” с далекобойност 300 км и „Шахин-1” с радиус на действие 650 км, бяха наблюдавани от премиера на страната Юсеф Реза Гилани и високопоставени военни. През 1998 г. Пакистан и Индия извършиха изпитания на свои собствени разработки на ядрено оръжие. Още ракети

 
08.05.2010, 11:43

Уточниха колко ще струва новата военноморска база в Новороссийск

Строителството на военноморската база в Новоросийск ще струва 92 милиарда рубли, заяви премиера на Русия Владимир Путин. Според неговите думи, за строителството вече са заделени 13,5 милиарда.

Путин е потвърдил, че строителството на базата трябва да завърши до 2020 година. По-рано СМИ съобщаваха, че базата не е необходима, заради удължаване на срока на експлоатация на базата в Севастопол до 2042 година.

Строителството на базата започна през 2005 година, като първият етап ще завърши през 2010 г., вторият през 2016 г. и третият през 2020 г.

 
08.05.2010, 11:06

Сръбската армия не е желана в Москва

Сръбската армия не е желана в Москва, пише днес сръбския вестник ”Блиц”.

„На 9 май – Деня на победата в Москва ще маршируват 11 500 войници, сред които представители на американската и британската армия, но няма покана за сръбската армия, въпреки, че Сърбия е дала голям принос и много жертви по време на Втората световна война”, коментира изданието. От Русия заявили, че на Сърбия не била дадена покана за участие, тъй като във войната е участвала Югославия. Константин Никифоров от института за славянски проучвания в руската Академия на науките и изкуствата е заявил, че в парада ще участват само армии на съюзническите сили по време на Втората световна война.

„Сърбия не е това, което беше Югославия. Ако поканехме Сърбия трябваше да поканим и Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Македония и Черна гора”, заявил Никофоров. /ИА „Фокус”/

 
08.05.2010, 11:00

Boeing показа концепция за замяна на F/A-18 Super Hornet

Американският самолетостроител Boeing показа идеен проект на потенциалния заместник на съвременния палубен многоцелев изтребител F/A-18E/F Super Hornet. Това съобщава Flight International.

Концепцията, наречена F/A-XX, трябва да замени Super Hornet след 2025 г. и представлява двудвигателен нискозабележим самолет без вертикални и хоризонтални опашни плоскости. Предполага се, че ще бъда създадена пилутируема и безпилотна версия.

Boeing твърди, че този самолет, че F/A-XX не трябва да замества F-35, а ще замени Super Hornet, така както той е заменил F-14 Tomcat, а F-35 ще замени стандартните F/A-18 Hornet. F/A-XX трябва да бъде не само ударен самолет, но и да има пълноценни изтребителни възможности.

ВМС на САЩ са започнали проучване за замяна на F/A-18 Super Hornet още през 2008 г., като в момента то се нарича  NGAD (next generation air dominance – Следващо поколение въздушна доминация). Работата по технологичния демонстратор на самолета може да започне през 2011 г. , а прототипа да бъда готов две или три години по-късно.

За Boeing това е изключителна възможност да се завърне на изтребителния пазар от следващо поколение след като през 2001 г. загуби проекта JSF.

Междувременно става ясно, че ВВС на САЩ са започнали проучване за заместник на F-22, който трябва да се появи също след 2025 г. /Аеро/ - видео

 
08.05.2010, 10:34

Наградните знаци на голямата война

Едно заглавие „Наградите за победителите” може да бъде превратно изтълкувано, защото кой всъщност победи в Голямата война? Съветският съюз, който впоследствие се разпадна, или Великобритания, чиято колониална мощ си отиде заедно с нея, или САЩ - най-ненавижданата днес нация, поради подвизите на Уолстрийт? Може би това все пак е Германия, която без хомота на Хитлеристката паплач е най-платежоспособният член на Европейския съюз? Но нека да оставим това на политолозите и на другите там „лози”, които са абонирани за истини от последна инстанция и да погледнем кой изнесе тежестите на войната по бойните полета. И с какво е бил отличен за подвизите и храбростта си....... Още

 
08.05.2010, 10:30

Военните моряци на гергьовденския парад в София

На Гергьовденския парад в София (6 май) т.г. тази година Военноморските сили бяха представени от сборен строеви блок, съставен от кадрови матроси от Военноморска база Варна и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Блокът бе командван от командира на Военноморска база Варна комодор Емил Ефтимов. ... фоторепортаж

 
 
 
07.05.2010, 23:55

Австралия ще купува американски безпилотни апарати

Управлението за военно сътрудничество на Министерството на отбраната на САЩ е уведомило Конгреса за възможна продажба на Австралия на две разузнавателни системи с безпилотни летателни апарати RQ-7B Shadow 200, съобщава Defense Aerospace. Възможната сделка се оценява на 218 милиона долара, като в са включени резервни части и съпътстващо оборудване.

RQ-7B Shadow 200 е предназначен за водене на разузнаване в радиус до 125 километра от пункта за управление. Бордовото оборудване включва оптически и инфрачервени сензори. Безпилотния апарат може да развива скорост до 230 километра в час и извършва патрулиране в продължение на шест часа. – Още БЛА

 
07.05.2010, 20:31

Шефът на НАТО идва на 20 май

Това ще е първото посещение на Расмусен у нас, след като застана начело на съюза през април 2009 г. Очаква се той да се срещне с премиера Бойко Борисов, президента Георги Първанов, председателя на парламента Цецка Цачева и военния министър Аню Ангелов.

Според дипломати, посещението има за цел да подготви страните - членки за срещата на върха, където ще бъде приета новата военна доктрина на НАТО.

Документът ще каже как ще се реформира алиансът, как НАТО ще се бори с теророризма, с киберпрестъпленията и как ще гарантира енергийната сигурност на страните членки. Най-важният въпрос, който ще засегне новата доктрина, ще е изграждането на система за противоракетна отбрана.

България е част от плановете на Брюксел за разполагане на елементи от ракетния щит. Очаква се разговорите с НАТО да започнат след срещата в Португалия. /Стандарт/

 
07.05.2010, 17:11

Двете атомни подводници от проект 941 ще останат в състава на руския ВМФ до 2019 година

Двете  най-големи атомни подводници в света проект 941 „Акула” ще се намират в състава на руския военноморски флот до 2019 година. Това съобщи главнокомандващият на ВМФ на Русия Владимир Висоцки, предаде РИА Новости.

„До 2019 година те ще бъдат в бойно състояние. Възможностите за модернизация при тях са много големи”, заяви Висоцки.

В момента в бойния състав на ВМФ на Русия има три АП от този тип: "Дмитрий Донской" (проект 941У), на която се изпитва новия ракетен комплекс "Булава" и още две подводници, очакващи ремонт и модернизация в завод "Севмаш" - ТК-20 "Северсталь" и ТК-17 "Архангельск", построени през 1989 г. и 1987 г. съответно.

Техните балистични ракети, произведени още по времето на СССР в Украйна, са с изтекъл срок на експлоатация и вероятно те ще заменени с крилати ракети с повишен обсег на действие. – Още за проект 941

 
07.05.2010, 14:02

Генералният щаб на въоръжените сили на Русия разглежда въпроса за увеличаване на наборната възраст

Генералният щаб на въоръжените сили на Русия разглежда въпроса за увеличаване на наборната възраст, но без да става дума за пределна възраст от 30 години. Това заяви ръководителят на генералния щаб Николай Макаров, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на Макаров, „разглеждат се много варианти, свързани с преминаването на военната служба, в това число как стои този въпрос в Германия, Франция, Италия, Испания”.

„Стигане до извод, че по възраст при тях ограниченията са значително по-широки, отколкото при нас”, заяви Макаров. /ИА „Фокус”/

 
07.05.2010, 13:08

Ракетата JAGM премина изпитания за съвместимост с F/A-18 E/F Super Hornet

Според информация на пресслужбите на компаниите Raytheon и Boeing, изпитанията в аеродинамична тръба са потвърдили съвместимостта на ракетата JAGM (Joint Air-to-Ground Missile) с изтребителя F/A-18 E/F Super Hornet, намиращ се на въоръжение във ВМС на САЩ.

Ракетата JAGM е разработка на Boeing и е снабдена с трирежимна система за насочване на компанията Raytheon, аналогична на използваната в авиобомбите с малък диаметър GBU-53/B Small Diameter Bomb II и позволяваща ефективното и използване в различни метеорологични условия както по стационарни, така и по подвижни цели.

 
07.05.2010, 13:00

ВВС на Русия са готови да задейства 10 самолета за разгонване на облаците на 9 май

Руските военновъздушни сили са готови да задействат 10 самолета Ил-18, Ан-12 и Ан-24 за метеозащита на Москва на 9 май 2010 година.

За изпълнение на задачите по подобряване на метеоусловията в руската столица през празничните дни в състава на екипажите са включени най-опитните пилоти и щурмани от строевите части на ВВС. Самолетите вече са пристигнали на летище Чкаловский, на 31 км. североизточно от Москва, където е започнало дооборудването им със специална апаратура и товарене на реагентите.

 
07.05.2010, 12:32

Малайзия купува 250 турски бронетранспортьора

Малайзия и Турция са сключили предварително съглашение за доставка на азиатската държава на 250 бронетранспортьора Pars, съобщава Defense News. Отчитайки допълнителните контракти, които ще съпътстват производството и доставката на бронемашините, стойността на сделката може да превиши 500 милиона долара. Контракта ще бъде подписан в близко време и ще стане най-голямата експортна военна сделка на Турция.

С производството на бронетранспортьорите Pars се занимава компанията FNSS, по-голямата част от акциите на която принадлежат на турската Nurol Holding. Друг акционер в компанията е американското подразделение на британската BAE Systems. За Малайзия ще се произвеждат машини с колесна формула 8x8.

Бронетранспортьорите Pars са оборудвани с дизелов двигател с мощност 525 конски сили, който осигурява на машината да развива скорост до 100 километра в час по шосе, а при движение във вода – до десет километра в час. Запаса на хода е до хиляда километра. Pars е предназначен за превозването на 14 бойци или товар с тегло до осем тона. Въоръжението на машината се състои от 25 мм оръдие и 7,62 картечница.

Основно Pars сега се експлоатира от ВС на Турция, за които е била разработена тази машина. През 2009 година турските сухопътни войски поръчаха хиляда Pars, а ВМС – около 50 амфибийни модификации на тази машина. – Още за Pars

 
07.05.2010, 09:28

ВМС на Чили получиха първият испански патрулен самолет

Европейската самолетостроителна компания Airbus е предала на ВМС на Чили първият от поръчаните три брегови патрулни самолета C-295 MPA, съобщава Flightglobal. Доставката на самолета е била извършена на 30 април 2010 година. Кога на купувача ще бъдат предадени останалите две машини, не се съобщава.

Контракта за доставката на Чили на три самолета C-295 бе сключен през 2007 година. Съглашението предвижда опция за още пет такива машини. Самолетите за ВМС на Чили са оборудвани със система за планиране на полета, която позволява изпълнението на няколко задачи по време на едно излитане.

През последните няколко години Чили се занимава с попълване на своя авиационен парк. Сега на въоръжение във ВМС има самолети Lockheed Martin P-3ACH, Piaggio P-111, Casa C-212 и С-295. Освен това бяха закупени десет вертолета AS535 Super Puma и 12 бразилски учебно-бойни самолета EMB-314 Super Tucano.

Самолетът C-295 е способен да развива скорост до 580 километра в час и да извършва полети на разстояние до 5,2 хиляди километра. Товароподемността на машината е около девет тона. – Още за C-295

 
07.05.2010, 09:12

Beretta ще произвежда пистолети за руската милиции

Руската държавна корпорация "Ростехнологии" е започнала преговори с италианската оръжейна компания Beretta за създаване на съвместно предприятие (СП), съобщава ИТАР-ТАСС. Предприятието ще се занимава с производството на ловно и спортно оръжие, а също и на пистолети за специалните служби и милицията.

По предварителна информация СП ще заработи в началото на 2011 година, като част от продукцията му ще бъде предназначена за износ, в т.ч. и за страните от СНГ. Други подробности за сега не се съобщават.

Компанията Beretta, основана през 1526 година, е най-старата оръжейна фирма в света. Тя се занимава с производството на пистолети, картечни пистолети, револвери, винтовки, карабини и ловно оръжие. – Още пистолети

 
07.05.2010, 00:04

Турция не вижда заплаха в продължаването на базирането на руския Черноморски флот в Крим

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви днес, че Анкара не смята за заплаха за своята сигурност продължаването до 2042 година на руско-украинското споразумение за базиране на Черноморския флот на Русия в Крим, предаде РИА Новости.

„В нашата външна политика няма врагове в този регион. Всички страни в Черноморския басейн са наши приятелски страни. Турция разглежда този регион като зона на приятелство, мир и благополучие”, заяви дипломатът.

 
 
 

6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

 http://dariknews.bg/uploads/news_images/200805/photo_verybig_249298.jpg

 
06.05.2010, 23:56

Председателят на Военния комитет на НАТО ще посети Русия

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Джампаоло ди Паола през юли ще посети Русия за „задълбочен диалог за военно сътрудничество”, предаде ИТАР-ТАСС. Това заяви адмиралът днес на пресконференция след заседание на Военния комитет на НАТО на равнище началници на генералните щабове.

 
06.05.2010, 23:46

ЕК критикува Чехия за военна сделка без конкурс

Европейската комисия (ЕК) отправи сериозни критики към Чехия за това, че не е осигурила провеждането на честен и открит конкурс при закупуването на четири тактически транспортни самолета. През април 2008 г. Чехия директно закупи четири самолета C-295M на стойност 132 млн. евро.

Според ЕК липсата на честен и открит конкурс е вредно не само за Чехия, но и за ЕС и европейската индустрия като цяло. ЕК е дала срок от два месеца на Чехия да оправдае действията си. Ако това не стане или ЕК сметне, че чешките аргументи не са достатъчно силни, то случая може да се отнесе към Международния съд в Люксембург.

ЕК е натоварена да следи за правилното и честно провеждане на конкурси за възлагане на големи обществени поръчки от страните членки на ЕС. /Аеро/

 
06.05.2010, 23:41

ВМС на Виетнам поръчва шест DHC-6 Twin Otter

Флотската авиация на Виетнам поръчва шест двудвигателни самолета DHC-6-400 Twin Otter. Три от самолетите ще са в патрулната конфигурация  Guardian 400. Това е първата покупка на западни военни самолети от азиатската държава.

Шестте DHC-6-400 ще се доставят между 2012 и 2014 г. Всички машини ще са снабдени с подплавъци и ще се използват за патрулни и транспортни задачи и мисии по търсене и спасяване покрай виетнамското крайбрежие.

DHC-6 Twin Otter е популярен самолет със скъсено излитане и кацане предназначен за общи задачи. Първоначално между 1965 и 1988 г. се произвежда от de Havilland Canada. Дори след спирането му от производство машината остава популярна и през 2007 г. типовият й сертификат е купен от канадската компания Viking Air, която обявява, че ще възобнови производството на модела. Новопроизведените самолети от серия 400 ще имат по-мощни двигатели и обновена авионика. Първият от тези самолети ще бъде доставен в края на 2010 г. /Аеро/

 
06.05.2010, 18:37

Определен е новият началник на генералния щаб на Полша

За нов началник на Генералния щаб на полската войска ще бъде назначен генерал-лейтенант Мечислав Ченюх, съобщи на пресконференция изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски. Предшественикът на Ченюх на най-високия военен пост в страната генерал Франтишек Гонгор загина при самолетната катастрофа при Смоленск на 10 април. Сред 96-те жертви на трагичния инцидент беше президентът на Полша Лех Качински, висшето военно ръководство на армията и други представители на полския държавен елит.

По-рано името на генерал-лейтенант Ченюх е било спрягано за един от постовете в ръководството на силите на НАТО. Според полските медии, в алианса с удовлетворения приели вестта за подготвяното му назначение на поста началник на Генералния щаб на полската войска. /БА/ - Още ВС на Полша

 
06.05.2010, 18:29

„Калиакра” отплава за Гърция

Днес от Морска гара Варна отплава учебния ветроход „Калиакра”. Под командването на капитан далечно плаване Станислав Калудов плаващият морски дипломат на България се насочи към гръцкото пристанище Волос, където ще се присъедини към останалите участници в регатата „Исторически морета`2010”. На борда на баркентината са 27 практиканти (26 от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” и един от Техническия университет – Варна). 25 от тях са стипендианти на Параходство „Български морски флот” АД. Благодарение на този жест на Параходството рейсът на „Калиакра” стана възможен и България ще участва със свой кораб в регатата, която като част от поредицата ветроходни състезания „Тол Шипс Рейсис” се провежда за първи път в региона на Черно море.... Още

 
06.05.2010, 10:17

В Москва ще се проведе репетиция на Парада на Победата

Днес, 6-ти май, на Червения площад ще се проведе генерална репетиция на военния парад по случай 65-годишнината от Победа във Великата Отечественна война. В нея ще участват и представители на армиите на САЩ, Великобритания, Франция, Полша - по 70 военнослужещи от всяка страна, а също и подразделения от страните от ОНД. В репетицията ще вземат участие над 10 хиляди руски войници и офицери. След като минат парадните отделения по червените павета ще премине техника, в това число и легендарните танкове от военно време Т-34 и самоходните артилерийски установки СУ-100. В Парада ще участват и най-новите автомобили „Тигр", танковете Т-90, бронирани коли, влекачи, а също така и три мобилни пускови установки от ракетния комплекс „Тополь-М". В края на репетицията над Червения площад и Кремъл ще прелетят 130 вертолета и самолета.

 
06.05.2010, 09:44

САЩ създават революционен безпилотен апарат

Американската компания LaserMotive заяви, че има намерение да създаде безпилотен летателен апарат с електродвигател, който да се зарежда директно във въздуха без необходимост от кацане, съобщава XConomy. Захранването на този „вечен” апарат ще става от наземна лазерна установка – в този случай лазерът ще влиза в качеството на предавател на енергия.

Технологията на захранването на безпилотния апарат се основава на използването на лазерна установка, която в необходимия момент ще зарежда апарата. На машината ще бъдат монтирани специално конструирани слънчеви батерии, които ще трансформират лазерната енергия в електрическа и ще зареждат бордовите елементи.

Отбелязва се, че летателните апарати трябва да се намират в радиуса на действие на лазерната установка само по време на зареждане. Според LaserMotive може да се организира цяла мрежа от лазерни установки, за да не се налага апаратите да се връщат към едно и също място, което ще ги ограничава. Основното изискване за успешно зареждане е те да се намират в зоната на пряка видимост от лазера.

Демонстрация на технологията е направена през есента на 2009 г. по време на конкурса Power Beaming, провеждан от NASA. Тогава LaserMotive печели 1 млн. долара, след като на конкурса специалистите на компанията успяват да накарат робот да се катери по въже, задвижван единствено от лазерна енергия.

Технологията за презареждане на безпилотници във въздуха може да заинтересува преди всичко военните, тъй като тя се отличава от другите безпилотни летателни апарати с понижено ниво на шума и компактност. Устройства с лазерно зареждане може да бъдат използвани в дълги разузнавателни и наблюдателни мисии. /dnes.bg/ - Още безпилотни апарати

 
06.05.2010, 09:38

При операцията по освобождаването на руския танкер е убит един от пиратите

При операцията по освобождаването на танкера „Московски университет” е убит един от сомалийските пирати, останалите са задържани от руските военни моряци. Това съобщи представител на международната военноморска операция „Аталанта” в района на Африканския рог, предаде ИТАР-ТАСС.

„Операцията е била проведена много внимателно, малко след пристигането в района на дрейфуващия танкер. Очевидно руското командване е уточнявали местоположението на руския екипаж, за който по-рано беше съобщено, че се е затворил в отделно помещение”, отбелязва източникът. Провеждат се следствени мероприятия. - видео

 
06.05.2010, 09:12

България финализира крупна военна сделка посред криза

Кабинетът неочаквано извади 300 млн. лв. за транспортните хеликоптери от Франция, вместо да откаже част от договора... Още

 
06.05.2010, 09:00

Какво или кого честваме на шести май?

„Денят на храбростта”, ще кажат някои и ще бъдат прави, защото преди 130 години тази дата е обявена от Княз Александър Първи за празник на Ордена за храброст. Можете да прочетете тук и там, че прототипът му е хесенският орден „За военна заслуга”, но обявеният празник, денят на Св. Георги, сочи аналогия с руския орден за храброст „Св. Георги Победоносец”.... Още

 
06.05.2010, 08:53

DCNS показа нова френска многоцелева фрегата

Френската корабостроителна компания DCNS изкара от дока нова френска многоцелева фрегата тип FREMM, съобщава Defense Aerospace. Фрегата е получила името Aquitaine и е първият кораб от този проект. Работите по фрегатата ще продължат на вода, като се очаква тя да бъде предадена на френските ВМС през 2012 година.

Франция е поръчала общо 11 фрегати тип FREMM, които трябва да бъдат доставени до 2022 година. Контракта за покупката на първите осем кораба бе подписан през ноември 2005 г. Още три кораба ВМС на Франция поръчаха през септември 2009 г. За сега една фрегата се оценява на 388 милиона евро. Освен с постройката на FREMM за Франция DCNS ще строи такъв кораб и за Мароко, които е поръчало един такъв кораб.

FREMM е с водоизместимост шест хиляди тона, способна е да развива скорост до 27 възла и да изминава до шест хиляди морски мили със скорост 15 възла. Фрегатите ще бъдат въоръжени с торпеда MU-90, ракети MM-40 Exocet Block 3 и MBDA Aster, а също и със 76-мм оръдие. На борда на френските кораби ще има по един вертолет NH90 NFH. Още фрегати FREMM

 
 
 
05.05.2010, 22:47

Решението по ПРО следва да се приеме до края на годината

Решението за създаване на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО трябва да бъде прието до края на тази година, заяви Генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Той за първи път посочи оценъчната стойност на тази система - примерно 200 милиона евро. Според него, първо, днес се наблюдава нарастваща ракетна заплаха срещу Европа, второ, страните на НАТО са длъжни да правят допълнителен принос в гарантирането на своята безопасност, и трето, системата за ПРО може да стане добра възможност за сътрудничество с Русия.

 
05.05.2010, 17:31

Президента връчи пагоните на новопроизведените генерали

На церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 президентът Георги Първанов удостои с висши звания български офицери. В звания бяха повишени 8 офицера от Българската армия, Националната служба за охрана (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС). По думите на президента с предприетите през последните години структурни промени в армията се правят важни стъпки за гарантиране на националната сигурност. По думите на Първанов повишаването на офицерите в звание е един начин институциите да признаят постигнатото от тези офицери.

 
05.05.2010, 15:30

Индия започна да търси с какво да замени съветските "Оса" и "Куб"

Индийските въоръжени сили дадоха старт на тендер за доставка на нови зенитноракетни комплекси с малък обсег на действие, които трябва да заменят остарелите съветски 9К33 "Оса" и 2К12 "Куб", съобщава индийската агенция 8ak. Повечето съветски ЗРК, използвани от Индия, са безнадеждно остарели и се намират в непригодно за използване състояние.

Според условията на индийския тендер, армията се нуждае от ЗРК, които са способни да поразяват цели на разстояние до 20 километра. При това ракетите на новите ЗРК трябва да могат да поразяват цели, движещи се както със скорост до 500 метра в секунда, така и зависнали вертолети и безпилотни апарати. Новите ЗРК трябва да могат да се транспортират по обикновен и железопътен път.

В средата на ноември 2009 година Министерството на отбраната на Индия обяви, че смята да поръча индийски зенитноракетни комплекси Akash, които евентуално да заменят ЗРК "Куб". ЗРК Akash ще се монтират на танково шаси (Т-72). Индийския ЗРК е способен едновременно да съпровожда до 64 цели и да ги обстрелва на височина до 18 километра и далечина до 25 километра. – Още индийски ЗРК

 
05.05.2010, 12:08

Сегашното ръководство на МО може да сложи край на реформите в армията

На 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия Аню Ангелов прави 100 дни, откакто Народното събрание му гласува доверие да бъде министър на отбраната. Лично аз, каза той пред журналисти по този повод, и всички цивилни и военни в интегрирания екип на МО, сме твърдо решени и имаме политическата воля и волята на военнослужещите да приложим на практика и да постигнем целите, които се поставят с Програмата на правителството за европейско развитие на България..... Още

 
05.05.2010, 09:02

„Интелсат” отново избра руския „Протон”

Най-големият в света консорциум за спътникова връзка „Интелсат" отново избра руската ракета „Протон" за изстрелване в космоса на свой телекомуникационен апарат. Планира се „Интелсат-22" да бъде доставен на геостационарна орбита през първата половина на 2012 година. Апаратът е предназначен за оказване на услуги на цифрово теле-радиопредаване, за телефонните връзки и широко форматен достъп до интернет, съобщава ИТАР-ТАСС. С помощта на „Протон" по-рано бяха изстреляни в космоса шест спътника „Интелсат". Още космически системи

 
05.05.2010, 08:21

Армията ни става колкото Айтос

Българската армия скоро може да наброява колкото жителите на Айтос. Войската, която в момента е 33 хил. щика, най-вероятно ще бъде отново съкратена заради кризата. С колко точно ще бъде редуцирана, ще стане ясно до края на годината, когато ще приключи прегледът на отбраната…. Още

 
05.05.2010, 08:08

Американците няма да местят военна база от о-в Окинава

Японското правителство обяви, че е невъзможно закриването на американската военна база на остров Окинава и извеждането на всички американските военни извън страната. Изявлението направи министър-председателят Юкио Хатояма, според който функционирането на базата ще бъде съхранено частично. Освен това премиерът посочи, че наличието на американската база на остров Окинава е необходимо за националната сигурност на Япония.

Хатояма бе обещал до края на май проблема с базата на САЩ да бъде решен. Това решение обаче не се понрави на жителите на острова, които, които често протестират срещу присъствието на чуждестранните военни на Окинава.

Според японските медии хората настояват за закриването на базата заради серията от инциденти с участието на американски военни. Особено сериозен гняв предизвика случай през 1995 година на изнасилване на 12-годишно японско момиче от трима американци. Именно след този инцидент бе договорено намаляване на броя на военнослужещите и напусането на градските райони.

Базата в Окинава е един от факторите, които помрачават отношенията между Япония и САЩ. В базата се намират повече от половината от 47-те хиляди американски военни, съсредоточени в Япония. /Ekipnews/

 
 
 
04.05.2010, 21:52

Очаква се участие на българските и на американските ВВС на Авиофестивала в Долна Митрополия

Според официалният сайт на организаторите на авиошоуто в Долна Митрополия се очаква участие на българските и американските ВВС в демонстративни полети.

Списание „Криле” потвърждава засега участието на демонстративни полети на: МиГ 21, МиГ 29, СУ 25, Пилатус, Кугър, Ми-17

В статичната изложба от нашите ВВС ще бъдат: МиГ 21, МиГ 23, СУ 22, Ми 24 – предполага се експонатите в Долна Митрополия, както и Миг-29, Су-25, Пилатус и Ми-17.

В официалния сайт е написано, че ще лети и един американски F-15, който по това време ще е на провеждащото се от 15 до 30 май българо-американско учение.

От наша страна се предвижда още участие на „Спартан”, борд 072. В момента се чака частта, която е за ремонт в Италия да пристигне, и около 15 май самолетът отново да полети.

Чуждестранната балканска авиация ще включва: ВВС на Република Румъния – IAR 99 SOLM, АN 26, Aerobatic Yakkers - Румъния, AK Galeb - Сърбия.

От наша страна ще се включат и Българска Асоциация на леката авиация, Българска Асоциация по авиомоделизъм.

В статичната изложба ще се включат и ВВС на Република Румъния с IAR 99 SOLM, както и Pilatus Ltd. с PC-12NG – Швейцария

Цената за един човек е 8 лв., за 2-ма - 12 лв., на трибуната - 10 лв. Авиофестивалът ще бъде на 22 и 23 май, като програмата за летенето все още не е ясна, но е сигурно, че полети ще има на 23 май. /pan.bg/

 
04.05.2010, 21:04

Саудитска Арабия модернизира вертолетите Black Hawk

Саудитска Арабия е сключила с американската компания Sikorsky Aerospace Services контракт за модернизация на вертолетите UH-60A Black Hawk, съобщава Defense Aerospace. Според условията на сделката, машините трябва да бъдат модернизирани до версията L. Стойността на контракта и обема на работата, която фирмата Sikorksy трябва да извърши, не се уточняват.

В рамките на програмата за модернизация на вертолетите UH-60A, които са се доставяли в Саудитска Арабия под названието S-70A-1 Desert Hawk, ще бъдат заменени двигателите T700 с по-мощните T701D на компанията General Electric. Освен това, вертолетите ще получат нови системи за управление на полета, авионика и приборни панели. Очаква се Саудитска Арабия да модернизира всички намиращи се на въоръжение в армията на страната вертолети UH-60A, които според информация от края на 2009 година са: 12 вертолета UH-60 версия A и L, и 18 вертолета VH-60L.

UH-60 Black Hawk е способен да развива скорост до 295 километра в час и да извършва прелитания на разстояние до 2,2 хиляди километра. – Още за UH-60A Black Hawk

 
04.05.2010, 20:42

Пентагона е одобрил продажбата на Израел на първият транспортен самолет Super Hercules

Военното ведомство на САЩ е одобрило продажбата на първият военнотранспортен самолет C-130J Super Hercules на Израел, съобщава Defense Aerospace. Американската компания Lockheed Martin е получила контракт за производството на самолета на стойност 98,6 милиона долара. Сделката включва също и доставката на резервни части и техническо обслужване. От посочената сума 18 милиона долара вече са приведени на компанията.

Правителството на Израел изпрати до Пентагона запитване за продажба на военнотранспортни самолети през август 2008 година. Израелските военни планираха да закупят девет самолета C-130J за 1,9 милиарда долара. Кога точно Израел ще получи първият самолет, както и останалите осем машини, за сега не е известно. Предполага се, че доставките ще започнат през 2012-2013 година.

Всички самолети ще бъдат предадени на Израел с монтирани допълнителни резервоари на външна подвеска. Новите C-130J във ВВС на Израел ще трябва частично да заменят по-старите версии на C-130.

C-130J е способен да развива скорост до 670 километра в час и да извършва прелитания на разстояние до 5,2 хиляди километра. Товароподемността на машината е 19 тона. C-130J е способен да превозва до 128 пасажера, 92 десантника, 97 носилки с двама съпровождащи недицински работника или три бронеавтомомила Humvee. Още за С-130

 
04.05.2010, 20:06

Ще бъде създаден безпилотен Bell 407

Northrop Grumman и Bell Helicopters обявиха, че обединяват сили при създаването на безпилотна версия на популярния еднодвигателен вертолет Bell 407. Основната идея е машината да бъде предложена на ВМС на САЩ, като безпилотна товарна платформа.

Northrop Grumman се насочва към Bell 407 след като преди девет месеца ВМС на САЩ отхвърли техния безпилотен апарат MQ-8B Fire Scout за участие в конкурса за безпилотна система, която да пренася малки товари между кораби в открито море и до войски на сушата. В конкурса останаха да участват A160 Hummingbird на Boeing и безпилотната версия на вертолета K-Max, разработван от Kaman и Lockheed Martin.

Безпилотният Bell 407 означен като Fire-X ще може да пренася до 1200 kg на външно окачване и ще има продължителност на полета от близо осем часа. Системата му за управление ще бъде директно заимствана от тази на MQ-8. /Аеро/ - Още безпилотни апарати

 
04.05.2010, 17:53

Иран е започнал производство на нови комплекси за ПВО

Иран е започнал производство на средства за противовъздушна отбрана „Месбах-1”, съобщи във вторник иранската агенция Фарс, позовавайки се на министъра на отбраната на Иран генерал Ахмад Вахиди.

„Комплексът ПВО ‘Месбах-1’ беше разработен за осигуряване на защита от противниковите средства за въздушно нападение, а именно отблъскване атаки на различни типове самолети, крилати ракети и вертолетни удари,” заявил пред Фарс Вахиди.

Министърът отбелязал още, че „Месбах” е снабден със система за управление на огъня, която осигурява голяма точност на поражение на целите и може да бъде обслужван от по-малък екипаж в сравнение с аналогични комплекси. Още ПВО

 
04.05.2010, 13:23

Гърция продължава да харчи милиарди за въоръжение

Гърция е един от най-големите в Европа купувачи на въоръжение, но въпреки икономическата криза в страната тя не може да съкрати своята мултимилиардна сметка без да си осигури мирно споразумение с Турция, заявяват анализатори, цитирани от АФП.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще посети Гърция следващата седмица, което подчертава напредъка в двустранните отношения, но Атина продължава да закупува военни самолети, подводници и оръжие, въпреки че получи 110 млрд. евро международна помощ.

Предупреждение към гърците да преразгледат своите приоритети дойде от генералния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, който подчерта в неделя, че военните разходи трябва несъмнено трябва да бъдат „съкратени” според спасителния план.

През февруари министерството на отбраната съобщи, че заради „неотложността” на бюджетната криза, то се надява да съкрати около 700 млн. евро от разходи за въоръжение тази година.

Гръцкият министър на отбраната Евангелос Венизелос отбеляза, че бюджетът за отбрана, включително заплатите на въоръжените сили, трябва да бъде шест млрд. евро тази година, 2,8% от брутния вътрешен продукт.

Атина изразходва същата сума за оръжейни покупки през 2008 г. по данни на НАТО, по-висок процент в сравнение с Великобритания и Франция. /ИА „Фокус”/ - Още за ВС на Гърция

 
04.05.2010, 13:22

Румънското правителство отпуска средства за увеличаване на контингента в Афганистан

Правителството на Румъния отпусна допълнително 61,5 млн. леи /1 евро = 4,21 леи/ на министерството на отбраната, съобщава агенция Медиафакс. Парите са предназначени за второто тримесечие на годината за увеличаване на румънския контингент в Афганистан и за закупуване на ново военно оборудване. Средствата са от резерва на държавния бюджет, съгласно неотдавнашно решение на правителството. Сумата от 210,7 млн. леи за третото и четвъртото тримесечие на годината също ще бъдат осигурени от резервния фонд след актуализация на бюджета.

До септември Румъния планира контингентът й в Афганистан да достигне 1800 души. Сега там има 1020 румънски военнослужещи. /ИА „Фокус”/

 

 
04.05.2010, 12:30

Нямаме много средства, за да ги разхищаваме за корупция

Като важна антикорупционна мярка министърът на отбраната Аню Ангелов посочи това, че парламентът ще дава съгласие за проекти над 100 милиона лева..... Още

 
04.05.2010, 12:27

Президентът подписа 18 генералски указа, връчва пагоните утре

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков” 2 президентът Георги Първанов ще връчи утре пагони на удостоени с висши военни звания офицери. Пагони ще получат генерал-майор Димитър Димитров, генерал-майор Кирчо Киров, бригаден генерал Йордан Йорданов, полковник Тодор Коджейков, полковник Живко Михайлов, полковник Марин Начев, полковник Петър Петров и полковник Красимир Кънев, уточнява прессекретариатът на държавния глава..... Още

 
04.05.2010, 11:10

ВМС останаха без вертолети

Морските вертолети Ми-14 П се приземиха завинаги на база „Чайка“ край Варна, научи „Народно дело“. Последните няколко машини спряха полети заради изчерпването на ресурса на двигателите. Само ремонт в далечния руски град Мурманск може да вдигне отново машините във въздуха. Експерти, пожелали анонимност, коментираха, че без хеликоптерите извършването на евентуална спасителна операция на море ще е много трудно. Ще се усложни и обучението на специализираното подразделение на флота „Черноморски тюлени“. Не е сигурно дали Русия ще се съгласи да ремонтира вертолетите. Ако това не стане постепенно, вертолетчиците ще загубят подготовката си, а тя се възстановява много трудно. След като правителството реши, че няма да купува вертолетите „Пантер“ от Франция, морските летци изпадаха в шах. В момента тяхното бъдеще е неясно. Някои от тях най- вероятно ще се ориентират към поделенията на ВВС, но това означава, че трябва да напуснат морската столица за дълги години. Без вертолетите ще се усложни и подготовката на екипажите от патрулните дивизиони. Бойният вертолет Ми-14 П все още се използва не само в Русия и Украйна, но и в няколко страни-членки на НАТО. При създаването си той е нямал аналог в света. /НД/ - Още за Ми-14П

 
04.05.2010, 11:02

Словакия помни героизма на съветските воини

В Словакия смятат за „изключително важна задачата за провеждане на мероприятия, свързани с освобождението на републиката и свършването на Втората световна война", заяви в специално интервю за ИТАР-ТАСС президентът на Словакия Иван Гашпарович. „Това е необходимо да се прави преди всичко за младежта. Подрастващото поколение вече не възприема военната трагедия като своя беда. Те забравят, че това е един горчив опит на техните бащи и деди. Загубата на историческата памет е изключително опасно явление, с което следва постоянно да се борим" - подчерта словашкият държавен ръководител.

 
04.05.2010, 09:50

„Талес” плаща обезщетения за 830 милиона долара

Международен съд е разпоредил Франция и групировката за електроника за военни цели „Талес” да изплатят компенсации в размер на 830 млн. долара за продажбата на военни кораби на Тайван през 1991 г., съобщава Би Би Си.

Арбитражна комисия е определила сумата като компенсация за незаконни комисиони, платени за да може компанията „Томсън-CSF”, която по-късно е станала „Талес”, да спечели сделката.

Условията на договора за доставката на шест военни фрегати забраняват изплащане на комисиони на посредниците по сделката.

Групировката „Талес”, която е с частично държавно участие, обяви, че ще обжалва решението, оспорвайки „самите основания за това решение”. Още военни фирми

 
04.05.2010, 09:25

Анализ на изпълнението на бюджета на Министерството на отбраната за първото тримесечие на 2010 г.    (документ в pdf)

 
04.05.2010, 08:37

Словенският генерал Давид Хумар замени българина Валентин Гагашев в Щаба на НАТО в Скопие

В Скопие вчера се състоя церемония по смяна на командването в Щаба на НАТО в македонската столица, пише днес македонският вестник „Вечер”. Досегашният командващ Щаба на НАТО в Скопие Валентин Гагашев от българските военноморски сили предаде поста на бригаден генерал Давид Хумар от словенската армия. На церемонията присъстваха македонският министър на отбраната Зоран Коняновски, началникът на Генералния щаб на македонската армия генерал-подполковник Мирослав Стояновски, командващият Обединеното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Марк Фицджералд, началникът на Генералния щаб на словенската армия генерал-майор Алойз Щайнер, както и множество високопоставени гости от страната и дипломатическия корпус. /ИА „Фокус”/

 
04.05.2010, 08:20

32-ма генерали командват армията

Щом наближи Гергьовден, най-много се говори за армия и генерали. “Сакралният” въпрос, особено на маса, е за броя на червените лампази. Войската ни се командва от 32-ма генерали. Дали ще останат толкова - ще е ясно от президентския указ за висшите длъжности във Въоръжените сили. Военният министър Аню Ангелов обяви вчера, че ще ги намали с 3-ма. Вероятно става дума за постовете, заемани от българи, в щабовете на НАТО в Бидгошч, Полша, Тирана и Скопие, които се предоставят на други държави. Седмина от генералите пък ще сложат мека шапка и се пенсионират.... Още

 
04.05.2010, 07:53

Военен №1 на Турция се кани да размаже кюрдите

Началникът на турския Генерален щаб генерал Илкер Башбуг се зарече да смаже кюрдските бунтовници. Поводът за заканата му бе смъртта на петима турски войници, загинали при кюрдски нападения през последните два дни.

Ако смятате, че тези нападения ще сломят решимостта на турските въоръжени сили в борбата им срещу тероризма, сериозно се лъжете, заяви генералът на пресконференция в Анкара. Нищо не може да се постигне с тероризъм, добави той. В петък вечерта при нападение на бойци от ПКК (Кюрдската работническа партия) в провинция Тунджели загинаха четирима войници и бяха ранени още седем. Още един войник бе убит при засада близо до Лидже, в Югоизточна Турция, в събота вечерта. ПКК, която е обявена за терористична организация в Турция и в много други страни, се бори за защита на правата на 15-те милиона кюрди в Турция при население 71 милиона души. От 1984 г. досега конфликтът е взел 45 000 жертви. Всяка година през пролетта ПКК се активизира, тъй като топенето на снеговете позволява на бунтовниците да напуснат базите си в планинските райони на Югоизточна Турция и в Северен Ирак. /Монитор/

 
04.05.2010, 07:36

Комисиони от армейски сделки кътани в касичка

Представители на висшия ешелон на властта са прибирали комисиони за големите сделки в армията, като парите първо са отивали в касичка, а после са били разпределяни помежду им. До този извод е стигнал военният министър Аню Ангелов.

Той се съмнявал, че при някои от мегадоговорите в отбраната са раздавани пари под масата на високо ниво. "Има нещо като касичка, определен човек играе тази роля и след това разпределя. Това ми е впечатлението по принцип", разказа в ефира на Нова телевизия министърът..... Още

 
04.05.2010, 07:32

САЩ за пръв път разкриха размера на ядрения си арсенал

За пръв път САЩ разкриха размера на ядрения си арсенал, като според съобщение на Пентагона в момента страната разполага с общо 5113 бойни глави – монтирани върху носители, съхранявани в активен резерв и складирани в пасивни хранилища.

В бройката не влизат бойни глави, които са с изтекъл технологичен срок на годност и са подготвени за разглобяване. По изчисления на неправителствената организация Федерация на американските учени в тази група са около 4600 бойни глави.

Според данните на Пентагона днес бойният ядрен арсенал на САЩ е с 84% по-малък в сравнение с пиковия момент в историята - 31 225 ядрени глави към края на фискалната 1967 г. година.

 
04.05.2010, 07:23

Нудист откри мина на плажа

Мина от Втората световна война откри на плажа пред хотел „Бриз 2” във Варна нудист. Бдителният варненец взел бомбата и я понесъл със себе си. Ненадейно бил спрян от патрулиращ в района полицейски екип. Органите на реда веднага конфискували опасния боеприпас, като извикали на помощ и специалисти от Военноморските сили. Районът бил отцепен и обезопасен от служителите на реда. Пристигналите на мястото специалисти от ВМС установили, че става въпрос за силно корозирала 82 мм мина за минохвъргачка.... Още 

 
 
 
03.05.2010, 22:35

ВМС на Индия търси 50 многоцелеви вертолета

ВМС на Индия е отправила запитване до вертолетостроителите за покупката на 50 леки многоцелеви вертолета, съобщава Flight International. Машините трябва да заменят сега използваните Chetak.

Машините трябва да са двудвигателни, с максимална излетна маса до 4500 kg, да могат да превозват поне четирима души, да имат възможност за носене на поне едно леко торпедо или две дълбочинни бомби и картечен контейнер или ракети „въздух-повърхност” на странично окачване. Машините ще се използват за задачи по търсене и спасяване, медицинска евакуация, наблюдение от въздуха, борба с противникови надводни и подводни цели и други задачи в интерес на ВМС на Индия.

До сега използваните вертолети Chеtak са произвеждани по лиценз в Индия SA316B Alouette III, като индийския флот експлоатира около 30 от тях. /Аеро/ – Още вертолети

 
03.05.2010, 17:16

Турция се отказва от съвместни учения с Израел

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че страната му не възнамерява да взима участие в съвместни военни учения с Израел във връзка с военното напрежения в региона, съобщават турски медии.

По думите на министъра мирната дипломация остава за Анкара основен външнополитически приоритет в Близкия изток.

„Не можем спокойно да се отнасяме към това, което се случва в Газа. Отменихме миналогодишните учения и няма да провеждаме и тази година, ако в региона съществува потенциална възможност за въоръжен конфликт”, каза Ахмет Давутоглу. /ИА "Фокус"/

 
03.05.2010, 09:32

Мащабни военни маневри започват в Естония

В Естония днес започват най-големите за тази година военни маневри „Пролетна буря 2010”, предава агенция Интерфакс.

„В хода на маневрите, които ще продължат до 23 май, ще се отработва взаимодействие между подразделенията, частите и щабовете на различни нива”, съобщиха от главния щаб на естонските въоръжени сили. В ученията ще вземат участие 3500 военнослужещи, половината от които са на срочна военна служба. Ще се отработват три основни маневри – отстъпления, отбрана и атака.

 
03.05.2010, 09:29

Германия ще съкрати контингента си в Косово

Министърът на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг възнамерява да съкрати боря на германския контингент в Косово от 3500 на 2500 военнослужещи. В интервю за германското издание “Велт ам зонтаг” министърът посочва, че при продължаващо стабилизиране на ситуацията в бившата сръбска провинция, извеждането на германските военни ще продължи.

В момента многонационалните стабилизационни сили КФОР в Косов наброяват около десет хиляди военнослужещи от 30 държави. Според информация на германските медии, Германия е осигурила третият по численост контингент в рамките на КФОР. /ИА „Фокус”/

 
03.05.2010, 08:24

Международна конференция за ядреното оръжие

Днес в Ню Йорк започва международна конференция на ООН, посветена на резултатите от прилагането на договора за неразпространение на ядреното оръжие. Във форума участват делегати от 189 държави. След влизането на договора в сила през 1970 година страните по него се събират на всеки пет години, за да направят преглед на постигнатите резултати и да търсят нови решения на проблемите. На три от миналите седем конференции не се стигна да приемането на заключителен документ. След встъпването в длъжност на Барак Обама, САЩ се върнаха към политиката на разоръжаване, като най-същественият й резултат беше подписаното наскоро американско-руско споразумение за съкращаване на ядрените арсенали.

 
 
 
02.05.2010, 23:34

Сърбите с безпилотен самолет собствено производство

Сръбската армия скоро ще има безпилотен летателен апарат “Врабац” (“Врабче”), който в момента минава последната серия тестове във Военнотехническия институт, съобщи белградското радио Б92. “Врабац” е първият сръбски безпилотен летателен апарат, който ще се използва не само за военни цели и за наблюдение на границите, а и за граждански цели като заснемане на терени при наводнения и пожари или контрол на транспорта. В момента се правят последните пробни полети на апарата, а до края на годината той ще бъде пуснат в действие. /Монитор/ - Още безпилотни апарати

 
02.05.2010, 23:30

Махат пенсионерите от армията

За да се освободи от пенсионерите в Министерството на отбраната, военният министър Аню Ангелов иска промени в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Министерския съвет в сряда. Ангелов обяснява на заседанието, че пенсионираните военнослужещи или цивилни служители от МВР не могат да бъдат освободени от работа при навършване на 63 години възраст за мъжете и 60 години за жените заради липса на законово основание..... Още

 
02.05.2010, 15:30

Военнослужещ от НАТО е загинал при нападение на талибани в Афганистан

Военнослужещ от силите на НАТО в Афганистан е загинал при нападение на талибани в южната част на страната, предаде АФП. От алианса не съобщават националността на загиналия военен. По този начин броят на загиналите чуждестранни военни в Афганистан през тази година достигна 175 души.

Според CNN в антитерористичната операция за периода 7 октомври 2001 г –  30 април 2010 година, са загинали 1727 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 1044, австралийци - 11, белгийци -1, англичани – 281, канадци – 142, чехи – 3, датчани – 29, холандци - 23, естонци – 7, финландци – 1, французи – 41, германци – 43, унгарци – 2;  италианци – 22, латвийци – 4, литовци – 1, норвежци – 5, поляци – 16, португалци – 2, румънци – 12, южно корейци – 1, испанци – 28, шведи – 2 и турци - 2.

За периода 5677 американски военнослужещи са били ранени.

 
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/afghan_02_26_10/a23_22056407.jpg

U.S. soldiers kneel during a memorial ceremony for Captain Daniel Whitten and Private First Class Zachary Lovejoy from Charlie Company, 4th Brigade combat team,1-508, 82nd Parachute Infantry Regiment at the Remote Sweeney FOB in Zabul province, southern Afghanistan on February 8, 2010. CPT Whitten from Grimes, Iowa, and PFC Lovejoy from Albuquerque, New Mexico, were killed by an IED on February 2. when on patrol in southern Afghanistan. (REUTERS/Baz Ratner)

 
02.05.2010, 09:18

Готвят проект за фундамента на "Дръзки"

Екип на Министерството на отбраната работи в момента върху проекта за укрепване на фундамента на кораба "Дръзки". Това съобщи за "Черно море" д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей (Вн). Проектът се работи в столицата, но към днешна дата няма яснота около срока, в който трябва да е готов.... Още

 
02.05.2010, 09:13

Организират изложба „Втората световна война - 65 години по-късно

Изложбата обединява фоторазказ от фонда на Националния военноисторически музей, документи от Държавния архив – Варна и оригинални предмети и документи от фонда на Военноморския музей – Варна.

Чрез нея е представена България по време на войната, различни аспекти на държавната политика – от обявяването неутралитета до включването в антихитлеристката коалиция за окончателния разгром на фашистка Германия; присъединяването на Южна Добруджа, както и действията на Беломорския флот; участието на Черноморския и Дунавския флот по сините фронтове, както и героичните стъпки на хилядите бойци, воювали по европейските бойни полета през 1944 и 1945 г.

Изложбата ще бъде открита в 12.00 ч. на 4 май 2010 г. в Парк-музея „Владислав Варненчик”.

 
 
 
01.05.2010, 23:25

С-500 ще бъде разработен до 2015 година

Разработката на новия комплекс за противовъздушна отбрана С-500 ще завърши през 2015 година. Това е съобщил за руската преса генералния директор на фирмата "Алмаз-Антей" Игор Ашурбейли. Без да посочва основни технически характеристики, той е казал, че ще бъде използвана нова радиолокационна станция на основата на активна фазирана решетка, работеща в Х-диапазона. – Още ПВО

 
01.05.2010, 21:00

Парадът в Москва ще продължи 72 минути

Военният парад на 9 май на Червения площад ще продължи 1 час и 12 минути. Това съобщи днес командващият войските в Московски военен окръг и командващ парада генерал-полковник Валерий Герасимов в ефира на радио „Ехото на Москва”. Снимки от тренировките на 27 април

 
01.05.2010, 20:23

Черноморският флот на Русия може да участва заедно с въоръжените сили на Украйна в операции на НАТО

Постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин заяви, че Москва допуска възможност за съвместно участие на нейния Черноморски флот и въоръжените сили на Украйна в операции на НАТО, съобщи електронното издание „Флот 2017”.

„Аз не изключвам възможност Черноморският флот да участва в подобни операции заедно с подразделения от въоръжените сили на Украйна. В крайна сметка, за това в момента се водят разговори в Брюксел и Киев, и има интересни предложения, които могат да станат основа за преговори”, заяви Рогозин. /ИА „Фокус”/

 
01.05.2010, 14:22

Вдигат тройно заплатите на милиционерите в Русия

Ръководството на руското вътрешно министерство и комитетът по сигурността в Държавната дума обсъдиха реформата в органите на реда и подготвяния нов закон за милицията. Стана ясно, че заплатата на служителите ще нарасне тройно. Очаква се те да получават средно от 30 000 (близо 1000 долара) до над 50 000 рубли. Така възнагражденията на руските милиционери ще започнат да гонят тези на европейските. Според руските медии заплатите на полицаите в Европа са в размер на около 2000 евро. Уволнените ще бъдат подпомагани в търсенето на работа. /Монитор/

 
01.05.2010, 14:05

Българи спасили екипажа на съветска атомна подводница

През април преди 40 години северно от Азорските острови в Атлантическия океан екипажът на нашия кораб „Хаджи Димитър“ спасява част от бедстващия екипаж на съветска атомна подводница с бордови номер К-8 от клас „Кит“. Операцията е проведена при бурно вълнение. Тогава варненецът Димитър Ненков е бил моторист на кораба. За проявен висок професионализъм по време на спасителната акция той е награден с почетна грамота от тогавашния командващ бойния флот на СССР адмирал Горшков. Макар че от трагедията са изминали 40 години, Димитър Ненков помни с подробности спасителната операция. - Още

 
01.05.2010, 13:35

От Пентагона са мобилизирали Националната гвардия

Американската национална гвардия в щата Луизиана е била мобилизирана в отговор на заплахата от огромния петролен разлив в Мексиканския залив, съобщиха от Пентагона в изявление, предаде АФП.

„В отговор на петролния разлив на „Бритиш Петролиъм” министърът на отбраната разпореди… мобилизацията на Националната гвардия на Луизиана да подпомогне продължаващите усилия за подпомагане на местните общности в почистването и отстраняването на петрола и защитаването на ключови зони от замърсяване”, съобщи говорителят от Пентагона Джоф Морел.

„Като отговорна страна за този инцидент, правителството ще счита „Би Пи” за отговорна за заплащането на стойността на мобилизацията”, допълни говорителят. /ИА „Фокус”/ - Още за НГ на САЩ

 
01.05.2010, 09:36

Четирима турски войници загинаха при нападение от бунтовници от РБК

Най-малко четирима турски войници са загинали в резултат на нападение на бунтовници от сепаратистката Работническа партия на Кюрдистан /РБК/. Инцидентът е станал в провинция Тунджели, югоизточната част на страната, съобщават турските медии. Според информация от телевизия CNN-Turk седем войници са били ранени, един от които тежко. В района на инцидента са прехвърлени допълнителни военни части, които с подкрепата на вертолети провеждат операция по прочистването на местността и ликвидирането на терористите, съобщава информационната агенция Dogan.Турският генерален щаб не е коментирал станалото. /КРОСС/ - Още за СВ на Турция

 
01.05.2010, 09:27

Премиерът Бойко Борисов: Генералитетът излезе писмено, че не са съгласни с подобен начин на издигане на офицерско звание

Какво пише в стенограмата на правителственото заседание от 28 април т. г., когато се обсъждат и приемат предложенията за генералските назначения?.... Още

 
01.05.2010, 09:22

Придобиването на многоцелеви изтребители - отново блокирано

Придобиването на многоцелеви изтребители за Румъния, които да заменят флотилията от самолети МиГ-21 „Лансер”, отново се усложни. Освен офертата на САЩ, които искат един милиард евро за 24 употребявани изтребителя F-16, и шведската оферта за доставка на 24 нови изтребителя на същата цена, сега се изразява становището, че процесът на придобиване на изтребители трябва да включва търг. Това означава, че парламентът не може да реши какъв изтребител ще има Румъния в бъдеще..... Още

 
 
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 
Още военна информация




{START_COUNTER}