Военна информация

Архив - от 16 до 31 декември

 
   

 
   

Весели празници!

 
 
   

Турция извежда войските си от Сирия

 
31.12.2022, 19:54  

Министрите на отбраната на Турция, Сирия и Русия на среща в Москва се договориха за изтеглянето на турските войски от Северна Сирия, пише вестник "Ал-Ватан", позовавайки се на източници в Дамаск.
Според един от събеседниците на изданието резултатът от преговорите е „съгласието на Турция за пълното изтегляне на войските от окупираните от нея на север сирийски територии, както и потвърждението на Анкара за зачитане на суверенитета и целостта на Сирия." На срещата е било обсъдено и изпълнението на сключеното през 2020 г. споразумение за откриването на магистрала М4.
Също така забранените в Турция формирования на Кюрдската работническа партия "са агенти на Израел и САЩ и представляват най-голямата опасност за Турция и Сирия", отбелязват събеседници на изданието.
За осигуряване изпълнението на постигнатите договорености се предвижда създаването на специализирани комисии, а при необходимост страните ще проведат нови срещи за по-нататъшна координация на действията, заключава изданието.
На 28 декември в Москва се състояха преговори между ръководителите на военните ведомства на трите страни. Това беше първата официална среща между представители на Анкара и Дамаск от 11 години насам. Както се посочва в руското министерство на отбраната, страните отбелязват конструктивния характер на диалога и необходимостта от неговото продължаване за по-нататъшно стабилизиране на ситуацията в Сирия и региона като цяло. - (видео)
Източник: https://fakti.bg/

 
   

Черната птица - най-забележителният самолет

 
31.12.2022, 18:15  

Първият изпитателен полет е направен на 22 декември 1964 г. Следват 25 години забележителни полети над целия свят, при които SR-71 Blackbird (Черната птица) никога не бил поразяван от ракета.
Това е един от най-бързите самолети правени някога. През 1976 г. той достига скорост от 3530 км/ч.
Името „Blackbird“ е дадено, защото SR-71 преминавал над света незабелязан. Един от малцината пилоти, имали привилегията да летят с тази машина, Ричард Греъм разказва, че преживяването е изключително: „В кабината може да се чуе как пада карфица. Гледката е впечатляваща, може да се види изкривяването на Земята и черното пространство пълно със звезди“.
SR-71 е в състояние да картографира терена под него със сонар и радар, насочен под ъгъл от 45 градуса, за да не бъде засичан от противника. Максималната скорост, за която е проектиран, е Мах 3,4 или около 4000 км/ч при теоретичен полет на морското равнище.
През годините по SR-71 Blackbird са изстреляни над 4000 ракети, но никоя от тях не го достига, тъй като той просто е по-бърз от тях.
Навигационната система на този забележителен самолет се казва „R2-D2“. На нея е наречен знаменитият едноименен робот от „Междузвездни войни“. Тя е толкова мощна, че може да идентифицира 61 звезди посред бял ден, докато самолетът е все още на земята.
Камерата на SR-71 Blackbird пък е толкова добра, че може да заснеме регистрационен номер на движещ се автомобил от височина 24 км, докато самолетът лети с 3200 км/ч.
Корпусът на SR-71 Blackbird е направен от титан. Парадоксално, но по времето студената война най-големият производител на метала е СССР. В същото време съветските авиоинженери се отказват да използват титан за проектираните от тях машини, като МиГ-25, защото е твърде скъп. Разбира се СССР не продава ценния метал на най-големия си враг – САЩ. Така, за производството SR-71 Blackbird, ЦРУ създава фалшиви фирми по целия свят, които изкупуват съветския титан.
Самолетът е покрит с над 30 кг специална черна боя. Целта обаче не е да бъде невидим през нощта. Черното помага за охлаждане на самолета, тъй като разсейва топлината. А при скорости от порядъка на Мах 3 температурата на повърхността на машината може да достигне 500 градуса по Целзий.
Друг любопитен факт за SR-71 Blackbird е, че от него постоянно изтича гориво. Причината е, че резервоарът се свива, когато самолетът не лети и се разширява от загряването, предизвикано от триенето при полет. Машината обаче може да се зарежда във въздуха. Горивото не е стандартно. Точката му на възпламеняване е толкова висока, че то няма да се запали дори при директно излагане на огън.
Дори гумите на SR-71 Blackbird са специални. За да издържат на натоварването и топлината от триенето при приземяване, те са импрегнирани с алуминиев прах, който им придава сребърен цвят.
В цялата история са построени само 32 самолета SR-71 Blackbird. Докато не летят, всички те са държани в малки секретни хангари.
Боб Гилиленд, един от пилотите разказва, че първия път, когато видял самолета, го помислил за космически кораб.
„За първите 6 месеца на обучение, трябваше да променим всичките си навици, натрупани за години летене“, продължава той. „Този самолет е просто различен и пилотът не може да реагира на нещата, както би го правил в друга машина“.
„Удивително е да летите над облаците, на ръба на космоса и да виждате всичко там. Има метеоритна дейност, която няма как да се наблюдава от Земята“, споделя Гилиленд. - Още за SR-71
Източник: https://vesti.bg/

 
   

Над 160 български военнослужещи посрещат Нова година на мисии и операции зад граница

 
31.12.2022, 17:00  

За новата 2023 г. ще се поздравят тази нощ над 160 български военнослужещи, които са на мисии и операции зад граница. Те представят България в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA” с национален командин полковник Красимир Ценов, в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR)  с национален командир подполковник Калин Стаменов, в небойната мисия на НАТО в Ирак с национален командир майор Веселин Жечев и в операцията на ЕС в Мали с национален командир лейтенант доктор Диляра Маринова .
През отиващата си година България увеличи участието си в мисиите на ЕС и НАТО на Балканите, с което още веднъж показваме нашия ангажимент към сигурността в региона, подчерта на традиционната предколедна видеоконферентна връзка министърът на отбраната Димитър Стоанов. Също тогава той прогнозира, че най-късно до края на януари ще има яснота с колко да бъдат увеличени заплащанията на всички военнослужещи зад граница, като първоначалните разчети показват увеличение с 50 процента. Началникът на отбраната адмирал Емил  Ефтимов отбеляза, че от стратегическа гледна точка сигурността на Западните Балкани е от ключова важност за България. Той изрази увереност, че материалното осигуряване при въоръжението и техниката, с което българските контингенти зад граница изпълняват своите мисии, ще се подобри.
Българските военнослужещи взели участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово бяха наградени с почетен медал на президента на Косово. Това е най-скорошното признание за приноса ни за мира в региона. На 30 ноември на церемония в Гербовата зала на президенството държавният глава на Косово Вьоса Османи-Садриу връчи отличието на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов. "Наградата е символ на ползотворното сътрудничество между нашите държави, основаващо се на усилията  за запазване на мира, укрепване на сигурността и защита на демократичните ценности в Югоизточна Европа", подчерта в словото си генерал-майор Цолов.
Екипажът и обучаващите се курсанти на борда на Военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщи Нова телевизия,  се очаква да посрещнат Нова година на път за Сицилия.
Източник: https://otbrana.com/

 
   

Ето кои са най-бруталните руски тайни военни части

 
31.12.2022, 13:34  

Светът едва наскоро разбра за секретното руско звено 29155, неразделна част от службата на ГРУ, въпреки че съществува повече от 10 години. Работи в цяла Европа и света.
„Вагнер“ се споменава за първи път през 2014 г. и започва с бойни действия в източната част на Украйна, по-точно в Луганск. Тези мъже са невидими във военните дневници и извън всяка формална командна верига. Те използват само кодови имена и получават заповеди за операции изключително устно и без каквато и да е формална процедура. Ето защо в Русия ги наричат ​​призрачни воини. "Вагнер" не е част от руските военни и полицейски сили и дори не е в регистъра на службите, предоставящи услуги за сигурност........Прочети още

 
   

Пентагонът ще закупи 127 изтребителя F-35 за 7,8 млрд. долара

 
31.12.2022, 09:51  

Пентагонът ще закупи 127 изтребителя F-35 за 7,8 млрд. долара, съобщи АП.
Агенцията се позова на изявление на военното министерство на САЩ.
"Lockheed Martin получи договор с фиксирана цена на стойност 7,482 млрд. долара в допълнение към предишен договор", се казва в съобщението.
По-конкретно Пентагонът е поръчал 89 изтребителя F-35A (базова версия), 23 F-35B (с късо излитане и вертикално кацане) и 15 F-35C (версия за палубата на самолетоносача).
Самолетите ще се произвеждат в Обединеното кралство, Япония, Италия и др. Крайният срок за производство е определен за август 2026 г.
По-рано Министерството на отбраната на САЩ временно забрани полетите на малък брой изтребители F-35, след като самолет от този модел се разби по време на изпитания в Тексас.
На 16 декември производителят Lockheed Martin съобщи, че най-новият американски изтребител F-35B Lightning II се е разбил по време на изпитателен полет в американския щат Тексас.
Източник: https://news.bg/

 
   

Литва ще закупи 18 гаубици от Франция

 
31.12.2022, 08:45  

Литва ще закупи 18 гаубици от Франция, продължавайки да укрепва въоръжените си сили заради войната на Русия срещу Украйна, предаде ДПА.
Покупката на френските гаубици "Сезар Марк II" е била договорена от литовския министър на националната отбрана Арвидас Анушаускас и френския му колега Себастиан Льокорню при посещението му в Париж.
Новите френски гаубици все още са в процес на разработка. Литва ще се присъедини към програмата за разработването им, съобщи литовското министерство на националната отбрана.
Монтираните върху камиони 155-милиметрови гаубици ще заместят старите гаубици, които имат по-малък обсег на действие, и ще бъдат доставени на Литва до 2027 г.
Източник: https://www.bta.bg/

 
   

 
   

Руските военни са открили "убиеца" на американските РСЗО HIMARS ВИДЕО

 
30.12.2022, 23:05  

Според експертите, руските въоръжени сили са намерили успешна тактика за борба с реактивните системи за залпов огън M142 HIMARS.
Това ще даде възможност да се предотвратят удари по тила на войските и по руските градове в близко бъдеще. Освен това в близко бъдеще истинският убиец на тази американска система може да се окаже нейният пряк руски конкурент - "Торнадо-С", съобщават световните издания. - (видео)
Експертите смятат, че противодействието на M142 HIMARS (High-Mobility Artillery Rocket System) е важна задача, тъй като тези РСЗО се използват за поразяване на критична военна инфраструктура, командни пунктове, мостове и други военни комуникации, както и на руски градове.
Преди това многократно е имало съобщения, че военните работят сериозно по разработването на система за противодействие на тези американски РСЗО.
Освен това беше съобщено, че руските сили за противовъздушна отбрана са получили нов софтуер, който им позволява да свалят ракети от РСЗО HIMARS.
От 24 юни, когато украинските въоръжени сили започнаха активно да използват американската система HIMARS, това се превърна в голям проблем. Обсегът, скоростта на огъня и високата мобилност на комплекса го отличават от целия списък на военните доставки на такива оръжия.
Необходимо е да се спомене, че заедно с тези системи украинските военни получиха неуправляеми 227-милиметрови снаряди M26A1 с увеличен обсег на стрелба до 45 км и 240-милиметрови управляеми снаряди GMLRS M30 с увеличен обсег на стрелба до 70 км.
Това е система с голям обсег на действие, която поразява целта си с вероятно отклонение не повече от 7 метра.
Как може да бъде неутрализирана системата?
HIMARS създава сериозни проблеми за руската артилерия в контрабатарейната борба. В тандем с пусковата установка е разположена радиолокационна станция за противодействие на батареите от клас AN/TPQ-36.
Тази система е способна да открива всякакви боеприпаси, изстреляни на разстояние до 24 км, да определя мястото на възникване на изстрела и да предприема ответни действия в рамките на две минути.
Благодарение на достатъчния си обсег на стрелба HIMARS дори не е необходимо да бъде на фронтовата линия и може да действа в относителна безопасност в тила.
Разузнаването и контрабатарейната борба остават основните начини за противодействие на американските пускови установки.
Те могат да бъдат достигнати от руски "Искандер" и редица ракети от въздуха. Най-добре е да се нанесе удар, докато HIMARS влизат в огнева позиция или докато се зарежда сменяем пакет в пусковата установка, въпреки че зареждането е сравнително бързо.
Обмислят се и варианти за елиминиране на комплексите, преди те да попаднат в зоната на бойните действия.
Например, когато се транспортират с железопътен или автомобилен транспорт или самостоятелно. Освен това унищожаването на системите и боеприпасите за тях в районите на разполагането им е ефикасно. Но това изисква активиране на всички видове разузнаване - от сателитно до разузнаване под прикритие.
HIMARS срещу "Торнадо-С"
Противоотрова за M142 HIMARS може да бъде руският му конкурент, който в повечето отношения превъзхожда американския си аналог. - (видео)
Става дума за РСЗО "Торнадо-С". Това е най-модерният РСЗО на въоръжение в руската армия днес и един от най-мощните в света. Тези бойни машини могат да изстрелват 300-милиметрови ракети от дванадесет релси на разстояние над 100 км, с което вече превъзхождат M142 HIMARS.
За първи път в системата се използва автоматизирана система за управление и насочване. Благодарение на усъвършенстваната система за сателитна навигация "Торнадо" незабавно определя точната си позиция. След като получи координатите на целта, компютърът изчислява всички необходими данни за откриване на огън и направление.
Индивидуалните корекции също се изчисляват автоматично. Освен това системата позволява с един залп да се обстрелват няколко различни цели.
Специално за Торнадо-С са разработени ракети с далечен обсег 9M544 и 9M549 с корекция на траекторията, с противотанкови и противопехотни бойни глави.
Боеприпасите съчетават сателитни и прецизни инерциални навигационни системи. Точността също се е увеличила значително. На пределното разстояние отклонението от целта е 7-10 m. Обхватът на полета на 9M544 е 120 km.
В момента се разработва високоточна управляема ракета с голям обсег на действие със система ГЛОНАСС за насочване по сигнал. Планира се новият управляем боеприпас да може да унищожава противника на разстояние около 200 километра.
Възможностите на "Торнадо-С" непрекъснато се разширяват, например в момента се разработват за тях специални снаряди, които да се изстрелват от безпилотни самолети за еднократна употреба, оборудвани със системи за електронна борба; те могат да се използват и за разузнаване на целите и коригиране на огъня. - Още РСЗО
Източник: https://blitz.bg/

 
   
 
   

Военен телевизионен канал
Обзор на основните военни учения през 2022 – 1 част
Обзор на основните военни учения през 2022 – 2 част

 
   

Преди 60 години правителството създава Киностудия за военни учебно-възпитателни филми

 
30.12.2022, 20:00  

През отиващата си 2022 г. се навършиха 60 години от създаването при Министерството на народната отбрана на Киностудия за военни учебно-възпитателни филми. Това става на основата на разпореждане №1230 на Министерския съвет от 23 юни 1962 г. Правителството разрешава на „Министерството на народната отбрана в рамките на утвърдените му щатни бройки и фонд работна заплата и на щатните бройки със съответния фонд работна заплата, които ще му прехвърли Министерството на просветата и културата, да създаде от 20 юли 1962 г. Киностудия за военни учебно-възпитателни филми“. Разпореждането е подписано от председателя на Министерския съвет Антон Югов.
Каква е предисторията?
На 2 юли 1962 г. министърът на народната отбрана генерал-полковник Добри Джуров пише доклад до министъра на просветата и културата Начо Папазов. От този документ става ясно, че с Постановление на МС от 1952 г. Военната киностудия при МНО е преминала заедно с кадрите, апаратурите и цялото имущество към Комитета за кинематография. Оказва се, обаче, пише ген. Добри Джуров, „начинът, по който се произвеждат учебните филми у нас от тогава до сега се оказа неудачен и рискован за секретността и военната тайна“. Предложението до правителството е направено от двете министерства.
Министерството на просветата и културата е било задължено в двуседмичен срок да прехвърли на МНО – Военната киностудия, пет щатни бройки – киноспециалисти със съответния фонд работна  заплата за 1962 г. от Студия за научно-популярни филми, да предаде безвъзмездно на Киностудията кинопроизводствената техника, да предостави срещу заплащане на нейно разположение всички филмови материали, запланирани за военното филмово производство през 1962 г. и да й оказва необходимата творческа и техническа помощ“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
   

Джо Байдън подписа бюджета на САЩ за 2023 година, отпуснат 858 млрд. долара за отбрана

 
30.12.2022, 17:55  

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа бюджета на страната за фискалната 2023 г. на стойност 1,7 трилиона долара, съобщи АП.
Според президента бюджетът включва инвестиции в медицински изследвания, сигурност, медицински грижи за ветерани, достъпни жилища, средства за възстановяване след бедствия, насилие срещу жени и критична помощ за Украйна и др.
Приемането на бюджета е доказателство, че републиканците и демократите могат да работят заедно, припомни Джо Байдън.
Според закона за помощ за Украйна и страните от НАТО ще бъдат отпуснати около 45 млрд. долара. Това е повече, отколкото поиска администрацията на Байдън. В резултат на това размерът на реалната военна помощ за Киев, според бюджета, ще остане на приблизително същото ниво като през миналата година.
САЩ ще отпуснат 858 млрд. долара за разходи за отбрана, което е с 10% повече от тази година и с 45 млрд. долара повече от исканата от Байдън сума.
Близо 140 милиарда долара от тези средства ще бъдат отделени за модерни научни изследвания и разработки във военната сфера - безпрецедентна сума, според Републиканската партия. Financial Times съобщава, че тя ще бъде използвана за проекти за изследване и разработване на оръжия, като например хиперзвукови ракети.
Наред с другото се планира да се построят 11 нови военни кораба и да се възстанови бойната ефективност на 19 многоцелеви ударни изтребителя.
По-рано проектът за годишен бюджет в размер на 1,7 трилиона долара беше одобрен и от двете камари на Конгреса на САЩ с подкрепата на демократите и републиканците, като по този начин беше избегнат т.нар. шътдаун - спиране на работата на федералните агенции.
Бюджетът беше приет в Сената, след като бе подкрепен от 68 сенатори, от които 18 републиканци. В Камарата на представителите той бе подкрепен от 225 конгресмени.
Източник: https://epicenter.bg/

 
   

Разходите за транспортирането на военна помощ на Украйна няма да бъдат за наша сметка

 
30.12.2022, 13:41  

Разходите по транспортирането на военната помощ, която България ще предостави на Украйна, ще бъдат за сметка на международни агенции и организации, оказващи помощ на Украйна. Това посочват от Министерството на отбраната в отговор на запитване на БТА по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).
На 23 декември стартира логистичната операция, в рамките на която  ще бъде изпратена одобрената от Народното събрание помощ за Украйна.
Общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730, 15 лв, посочват от ведомството. При посещението си в Киев служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че от началото на войната в Украйна, България е предоставила хуманитарна помощ на Киев в размер на 448 милиона лева.
За тези малко повече от 7 млн. лв. българското Министерство на отбраната е предоставило на Украйна 2000 каски, 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи (полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка) и 5000 броя обувки цели полеви.

 
   

Концернът KAI с първа сделка за хеликоптерите LAH

 
30.12.2022, 09:22  

На 23 декември концернът Korea Aerospace Industries (KAI) обяви, че е подписал договор с агенцията DAPA за производство и доставка на първата серийна партида LAH (Light Attack Helicopter) за въоръжените сили на Република Корея. Договорът е на стойност 302 милиарда корейски вона и трябва да бъде изпълнен в рамките на 36 месеца. Според него трябва да се доставят десет хеликоптера, както и пакет за обучение и логистика. Първите произведени LAH се планира да бъдат доставени през декември 2024 г. Предвижда се LAH да заменят бойните хеликоптери Bell AH-1S Cobra и многоцелевите вертолети MD500 Defender в структурите на въоръжените сили на Република Корея. Това е вторият тип военен хеликоптер, проектиран и въведен в производство от концерна KAI. Както и в случая с KUH-1 Surion, производителят се надява, че освен поръчки от въоръжените сили на Република Корея, ще има и поръчки за износ. Трябва да се подчертае, че разработването на хеликоптера е свързано със сътрудничеството с европейската индустрия. От KAI LAH трябва да бъдат закупени общо около 100 серийни екземпляра, като доставките им ще продължат най-малко до 2031 г. Проектът стартира през 2014 г., а прототипът излетя през юли 2019 г. Агенцията DAPA одобри резултатите от изпитанията и изследователската фаза през ноември тази година, което откри възможност за сключване на първия производствен договор. Хеликоптерът е базиран на решенията на многоцелевия Airbus AS365 Dauphin, чието производство в Airbus приключи през януари 2022 г. LAH е въоръжен с 20-mm трицевно оръдие и ще може да носи и използва високоточни оръжия "въздух-земя", разработени от местната индустрия. В структурите на въоръжените сили на Република Корея той трябва да допълни малкия брой от специализирани бойни хеликоптери Boeing AH-64E Guardian.
Източник: https://pan.bg, Л. Дойчинов

 
   

Грешка на Сталин е причината Турция да стане член на НАТО

 
30.12.2022, 08:35  

Преди Първата световна война владенията на Османската империя заемат почти 1 милион 800 хиляди квадратни километра. Това е огромна територия в Азия и Европа. В нея живеят над 21 милиона души. Но до 1918 г. империята се свива до 730 000 квадратни километра, на които живеят 13 милиона души. Всъщност империята е унищожена след подписването на Мудроското примирието на борда на британски кораб.
Англия печели още една победа, засилвайки колониалното си настъпление в Западна Азия, Кавказ и Южното Черноморие. За целта тя използва Гърция, която поема тежестта на удара, с надеждата да спечели част от земите на Османската империя и да си разчисти дългогодишните сметки с турците.
Но изпълнението на този план е възпрепятствано от генерал Мустафа Кемал, който има богат опит във военни победи и патриотично настроените отряди на турците. През 1920 г. той отново събира армия, но всички складове са под контрола на нашествениците, няма оръжия и патрони.
Кемал решава да се обърне за помощ към Съветска Русия, която също води отбранителна борба срещу Запада, защитавайки постиженията на революцията. През същата есен в армията на Кемал постъпват 6000 пушки и арсенал от милион патрони, както и десетки хиляди артилерийски снаряди. Съветската република помага и с пари – турците получават 200 кг. златни кюлчета.
През пролетта на 1921 г. е подписан договор за приятелство между турската страна и РСФСР. Сега братският турски народ получава 40 000 пушки, стотици картечници, поне 50 оръдия, десетки милиони патрони и повече от сто хиляди снаряди. Специалисти от Русия проектират и изграждат два барутни завода и фабрика за производство на патрони. Композиции със суровини идват от Русия. Освен това златни кюлчета на стойност 10 милиона рубли са доставени в Анкара в сандъци. Военни специалисти от Русия също помагат на братята да защитят своята независимост.
По силата на договора Турция получава и земи, принадлежащи на Руската империя. Така Ардахан, Карс, Артвин, Сурмалински район са прехвърлени в нейните владения. Планината Арарат също става турска. В замяна турците обещават да върнат Батум на Грузия и да спрат нападението на Армения. Разбира се, Кремъл също има свои интереси – падането на Турция означава, че по границите на крехката държава ще се появи крепост на Антантата с военни бази и агресивна политика.
Още през 1918 г. руското правителство прогонва французите и гърците от Одеса, а британците неведнъж се опитват да превземат южния бряг на Черно море. Разбира се, Батум с петролните кладенци тогава е по-важен от планината Арарат.
След смъртта на Кемал Ататюрк през 1938 г. Турция започва да провежда политика на сближаване с Великобритания и е готова да помогне на нацистка Германия. Но турските войски никога не влизат във войната на страната на Хитлер. Вярно е, че те държат армията си в бойна готовност на границите със СССР в Кавказкия регион. Това предизвика излишно напрежение и отнема вниманието на част от войските, които могат да бъдат използвани в източна посока.
През 1945 г. съветското правителство усеща своята мощ и имайки влияние над половин Европа, решава да си върне земите, дадени на Турция по силата на договора от 1921 г. Съветският съюз се нуждае от достъп до Босфора и контрол над тази територия и Сталин чувства, че е време да окаже натиск върху Анкара. На конференция в Потсдам той заявява, че Турция не се справя с отговорностите си в този регион и пропуска чужди военни кораби, без да се придържа към международните споразумения. За това може по свое усмотрение да забрани преминаването на съветски кораби през пролива. Москва предлага контролът на Босфора и Дарданелите да се осъществява с общи усилия.
Но Западът не подкрепя това предложение. Британският премиер Уинстън Чърчил и американският президент Хари Труман са съгласни, че Турция няма право да диктува своите решения на такава сила като СССР, но решават да не предоставят на Москва изгодната й позиция в Средиземно море.
Дипломатите вземат решение на въпроса от международно ниво, а Турция  бърза да мине под покрива на Запада. Сближава се със САЩ и Великобритания, а през 1952 г. се присъединява към блока на НАТО. Хрушчов, идвайки на власт след смъртта на Сталин, осъжда опита му да реши така директно проблема с турците. Той отбеляза, че подобна прибързаност само изостря вниманието на западните партньори върху този проблем, а те самите поемат контрола върху важна територия за СССР - излазът на Средиземно море.
Източник: https://trud.bg/

 
   

Навършват се 170 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението генерал Данаил Николаев

 
30.12.2022, 08:33  

Навършват се 170 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението от турското робство – генерал Данаил Николаев (30.12.1852 г. - 29.08.1942 г.).
Данаил Николаев участва в Руско-турската война от 1877-1978, радетел за осъществяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, като военен министър участва в потушаването на бунта на проруските офицери през 1887 г., председател на Върховния македонски комитет 1895-1897 г., участва и в Сръбско-българската война.
Той е първият български военен деец, удостоен с най-високото звание- генерал от пехотата, като остава в историята на българската армия като Патриархът на българската войска.
Заслуга на генерал Данаил Николаев е неговото дейно участие в подготовката на българската армия за Балканските войни, а по време на Балканската война е командващ гарнизона в Ямбол. Носител е на ордени Орден „За храброст“ II и III ст., Златен орден и медал „За заслуга“, орден „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, „Георгиевски кръст за храброст“ IV ст., орден „Св. Ана“ III ст. с мечове и бант, румънски орден „Румънска звезда“ с меч, турски ордени „Османие“ I ст.и Меджидие“ I ст. с брилянти, персийски орден „Лъв и слънце“ I ст.
Генерал Данаил Николаев ще остане завинаги в страниците на българската история като човек, дал всичко от себе си за осъществяването на Съединението, за поставянето на основите и обучението на българската армия, постигнала блестящи победи по време на Балканските войни в името на националното обединение.

 
   

 
   

Путин прие в строя нови бойни кораби и атомни подводници, въоръжени с балистични ракети "Булава"

 
29.12.2022, 20:53  

На фона на поредните масирани ракетни удари по територията на Украйна руският президент Владимир Путин участва в официална церемония по приемането на въоръжение във флота на новопостроени бойни кораби и подводници, предаде БНР.
Андреевският флаг на руските военноморски сили беше издигнат на малкия ракетен кораб “Град”, миночистача “Анатолий Шлемов” и атомните подводници “Император Александър III” и “Генералисимус Суворов”. Владимир Путин се включи в церемонията по видеоконферентна връзка от кабинета си. - (видео)
“Генералисимус Суворов” е въоръжена с балистични ракети “Булава”, които чувствително ще увеличат възможностите на нашите морски ядрени сили. Ще отбележа, че в рамките на действащата държавна програма за въоръжаване ще бъдат построени още четири такива подводници, което ще гарантира сигурността на Русия за десетилетия напред", заяви руският лидер.
Руският президент добави, че новите кораби от класа на ракетоносеца “Град” са показали висока ефективност в Сирия и пo време на така наречената “специална военна операция” в Украйна. Путин обяви също така, че Русия ще увеличава темповете на строителство на нови бойни кораби и ще направи всичко необходимо, за да защити интересите си в Световния океан.
Досие
„Булава“ (на руски: Булава, „боздуган“; РСМ-56) e балистична ракета за изстрелване от подводници, разработена за Военноморския флот на Русия и инсталирана от 2013 година на новоразработения клас подводници „Борей“.
„Булава“ е ключов елемент в съвременнана руска ядрена триада и е най-скъпият оръжеен проект в историята на страната. Ракетата може да носи до десет ядрени бойни заряда. Далекобойността е около 8000 километра.
Подводниците "Генералисимус Суворов" и "Император Александър III" са шестият и седмият ракетоносци от клас "Борей-А", които могат да носят на борда междуконтинентални балистични ракети "Булава".
Въоръжени са с по шест торпедни апарата, крилати ракети, мини, средства за ПВО и по 16 балистични ракети "Булава". Оборудвани са със зенитни ракетни комплекси "Игла-1М" и "Верба". - Още за проект 955
Източник: https://epicenter.bg/

 
   

Беларуската ПВО свали украинска ракета над своя територия, ще влезе ли Лукашенко във войната?

 
29.12.2022, 20:41  

Силите на беларуската противовъздушна отбрана свалиха зенитна управляема ракета С-300, изстреляна от територията на Украйна, съобщи пресслужбата на беларуското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции и БТА.
"Около 10:00 ч. днес е поразена въздушна цел от силите за противовъздушна отбрана", се казва в съобщение, поместено в канала в "Телеграм" на ведомството.
Отломки от ракетата са открити в района на село Горбаха в Ивановски район, Брестка област. "При първоначалния оглед е установено, че отломките са от зенитна управляема ракета С-300, изстреляна от територията на Украйна", добави беларуското министерство на отбраната. - (видео)
Беларуски военен представител успокои населението, че няма поводи за притеснение.
- (видео)
"Ситуацията е подобна на тази, която се случи съвсем наскоро с падането на такава ракета на територията на Полша. Няма абсолютно никакви поводи за безпокойство. За съжаление, такива неща се случват", каза той във видеообръщение, разпространено от БелТА.
За произшествието е бил незабавно информиран държавният глава Александър Лукашенко. Според руски и беларуски медии се очаква негово изявление. Някои военни блогъри прогнозират, че може да се очаква влизане на Беларус във войната.
На мястото работят специалисти от Следствения комитет, министерството на вътрешните работи и на отбранителното ведомство. Засега няма сведения за пострадали.
Ройтерс отбелязва, че падането на ракетата е станало по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната, и допълва, че към момента, когато е станало това, 10-11 ч. Русия е изстрелвала десетки ракети по Украйна.
БелТА посочи, че ракетата е дошла от украинска територия и публикува снимка, за която отбелязва, че на нея са показани разпръснати отломки от ракета С-300 в земеделска нива.
С-300 е система за противоракетна отбрана от времето на Съветския съюз, използвана от Русия и Украйна. Миналия месец, ракета, за която се предполагаше, че е изстреляна от същата система, падна в Полша.
Киев използва комплексите С-300, за да прехваща руските ракети, а Русия изглежда използва преработени ракети С-300, за да атакува наземни цели - нещо, което според анализатори може да е признак, че запасите ѝ от ракети намаляват.
Новината идва на фона на притесненията на Киев и Запада, че Русия може да предприеме нова офанзива откъм Беларус, както направи в края на февруари при атаката срещу украинската столица. Според Запада Москва засилва натиска върху Минск да ѝ помогне в конфликта в Украйна, който започна преди десет месеца и не показва никакви признаци да приключи. За това според тях свидетелства и неотдавнашната визита на президента Владимир Путин в Минск, където той разговаря с колегата си Александър Лукашенко.
През февруари руските войски използваха Беларус като плацдарм за отменената атака срещу Киев, а през последните месеци се наблюдава засилена съвместна руско-беларуска военна активност.
Преди дни беларуското министерство на отбраната обяви, че тактическите ракетни комплекси "Искандер" и системите за противовъздушна отбрана С-400, разположени от Русия в Беларус, са напълно готови да изпълняват задачите си.
Засега не е ясно колко комплекса "Искандер" - които могат да носят ядрени бойни глави - са разположени в Беларус. През юни руският президент Владимир Путин обяви, че ще достави на Минск комплекси "Искандер" и зенитно-ракетни комплекси С-400.
Мобилните ракетни комплекси "Искандер-М", наричани от НАТО с кодовото име СС-26 "Стоун" ("камък"), замениха съветските "Скъд". Двете ракети с управляемо насочване на комплексите "Искандер-М" са с обсег до 500 км и могат да носят конвенционална и ядрена бойна глава.
Обсегът им достига навътре в територията на съседните на Беларус Украйна и натовската членка Полша, която е в много обтегнати отношения с Минск.
С-400 е руски мобилен зенитно-ракетен комплекс земя-въздух, който може да се използва срещу самолети, безпилотни летателни апарати, както и срещу крилати и балистични ракети.
Източник: https://epicenter.bg/

 
   

Празнува наследникът на славната 4-та пехотна Преславска дивизия

 
29.12.2022, 19:53  

Военно формирование 34200 – Шумен,  наследникът на славната 4-та пехотна Преславска дивизия, отбеляза днес 130 години от своето създаване, съобщават от КСВ. Базата за съхранение на въоръжение и техника и подготовка на резервисти тържествено отбеляза своя празник в Драматично-куклен театър „В. Друмев”.
Гости на тържеството бяха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, представители на местната власт, старши офицери от командването на Сухопътните войски, командири на военни формирования от СВ, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” полковник доц. д-р инж. Дилян Димитров, бивши командири на формированието, членове на военно-патриотични организации и съюзи.
С предметни награди от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на СВ в празничния ден бяха отличени шест военнослужещи, а командирът на формированието полковник Добромир Добрев награди 51 военнослужещи с грамоти.
„Всяко време носи своите трудности – каза в своето приветствено слово полковник Добрев. „Ние изнесохме на плещите си бремето на военната реформа, станахме пълноправен член на НАТО и ЕС и сериозно допринасяме за колективната и международната сигурност. С участието си в командно-щабни учения и тренировки, в ежедневната дейност и подготовка ние придобихме ценен опит, постигнахме натренираност, висока сглобеност и най-ценното за нашата професия - затвърдихме умението на работата в екип.
Гордеем се с постигнатото, но не забравяме и предизвикателствата, които ни очакват. Личният състав на базата има необходимата мотивация, знания, сили и опит да ги решават успешно. Ето защо имаме пълно основание да посрещнем празника с оптимизъм, с гордо вдигнати глави и с чувство на удовлетворение от извършеното“.
Той изрази и своята благодарност към военнослужещите и цивилните служители за неуморния труд, за професионално изпълнените задачи.
„... Искам още веднъж да заявя, че като ваш командир изпитвам чувство на гордост и удовлетворение от постигнато до този момент, от успехите през годините, за което благодаря на целия личен състав на Базата, благодаря и на командването на Сухопътните войски за разбирането и отличното взаимодействие в днешните предизвикателни времена при решаването на поставените задачи или проблемни въпроси“, каза още полковник Добрев.
С поздрав към всички се обърна и командирът на СВ генерал-майор Дешков. Той също благодари на военнослужещите и цивилните служители от формированието за доблестната служба, професионализма, волята, трудолюбието и всеотдайността, които са сигурен фактор за успеха на поставените задачи с думите: “ Уверен съм, че и занапред, независимо от трудностите, ще продължавате да защитавате честта и авторитета на формированието. Приемете моите пожелания за добро здраве, щастие, лични и професионални успехи“.
„История и боен път на в.ф. 34200 от създаването си до наши дни“ е заглавието на представения филм, който беше изгледан с гордост от личния състав: „…Има славни дати, оставили следа в нашата история. За нас, военнослужещите от военно формирование 34200, такава дата е създаването на формированието. Днес ние, наследниците на славните Преславци, сме сигурни, че ще продължим да се ръководим от светлия пример на дедите ни и с гордост ще носим в сърцата си името България!
*********
Военно формирование 34200 е наследник на славната 4-та пехотна Преславска дивизия, която взема участие в Балканската 1912 – 1913 г., Междусъюзническата – 1913 г., Първата и Втората световни войни, а от 1960 година е правоприемник и на 18-а мотострелкова дивизия. Дивизията записва най-светлите страници в бойната ни история. Нейните самоотвержени бойци и командири с безпримерна храброст и себеотрицание прославят името на „Преславци”.
Формированието изминава дълъг и сложен път на развитие, претърпява множество промени и реорганизации, но продължава и до днес да носи достойно славното си име.
Източник: https://otbrana.com/

 
   

Служебното правителство одобри допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна

 
29.12.2022, 16:50  

Служебното правителство одобри проект на допълнително споразумение между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна, свързано с доставянето от нашата страна на въоръжение, техника и боеприпаси. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
Изменението в свързано с отпадане на параграф 3 на чл.1 от споразумението, подписано на 5 декември т.г., в който се предвиждаше възможност списъкът с предоставяните вещи, представляващ Приложение № 1 към Споразумението, да бъде променян с решение на Министерски съвет по искане на украинската страна, само ако българската страна има такава възможност и за нея това е целесъобразно.
С проекта на допълнителното споразумение се отчитат съображенията, изразени в процеса на обсъждане на законопроекта за ратификация на споразумението от 5 декември в Народното събрание, свързани с целесъобразността от предоставяне на възможност Министерският съвет да взема решения относно промяна на списъка на предоставянето на въоръжение, техника и боеприпаси.
Предоставянето на последваща помощ на украинската страна ще се извършва с допълнителни споразумения, които също ще подлежат на ратификация от българския парламент. Така крайното решение ще е на законодателния орган.
Предложената промяна е съгласувана с украинската страна, която е изразила съгласие, информират от пресслужбата на правителството.
БТА припомня, че количеството и вида на предоставяната военнотехническа помощ е засекретена информация.
Две от парламентарно представените политически сили – „БСП за България“ и „Възраждане“, събраха необходимия брой подписи и внесоха искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението за оказване на военна и военнотехническа помощ за Украйна.
В броя на Държавен вестник от 23 декември беше обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Парламентът прие законопроектът за това на 16 декември.
Президентът Румен Радев коментира пред журналисти, че сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно.
Източник: https://www.bta.bg/

 
   

Бригаден генерал Васил Лазаров напуска редиците на Българската армия

 
29.12.2022, 13:57  

Заместник-командирът на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Лазаров си взе довиждане с ръководството на Командването и началниците на отдели и самостоятелни сектори по повод освобождаването му от длъжност и от военна служба, и преминаването му в запаса, съобщават от СКС.
В своето приветствие към бригаден генерал Лазаров командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов подчерта: „За мен беше чест и удоволствие, че бригаден генерал Лазаров беше част от моя екип. Професионалист, с голям опит, с богата ерудиция, високо подготвен преминал през различни отговорни длъжности и доказал се и дал най-доброто от себе си.”
Генерал-майор Цолов изказа своята благодарност и уважение за достойната служба и пожела на бригаден генерал Лазаров много здраве, късмет и благоденствие.
За високи постижения в службата и заслуги към отбраната бригаден генерал Лазаров бе награден с Почетен знак на Президента от Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили,  и  Министерството на отбраната „За вярна служба под знамената“ I степен от министъра на отбраната, предметна награда „7,62 мм карабина” образец 44 г. от началника на отбраната и бинокъл от командира на Съвместното командване на силите.

 
   

НИК 421 спря за дозареждане с гориво в Мраморно море

 
29.12.2022, 09:12  
 

Вчера след излизането от Проливната зона военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ (НИК 421) спря за дозареждане с гориво в Мраморно море. До пристигането на танкера-бункеровчик, екипажът направи маневриране в интерес на учебната практика на намиращите се на борда курсанти. Бункероването бе направено от танкера URLA 1 (IMO: 9490430) в точка с координати 40° 58' 54.1" N, 029° 00' 37.3" Е. Защо в Турция? Защото корабното гориво там е по-евтино от това, което предлагат българските фирми…
От началото на преминаването на НИК 421 през Проливната зона до излизането му от териториалните води на Република Турция е (и ще бъде) ескортиран от военния кораб KORDONBOYU 19 - приятелски жест на южната ни съседка, която също проявява голям интерес към научно-изследователките експедиции в Антарктида.

 
   

Великите военни изцепки: Талвисота – Зимната война (1939-1940 г.)

 
29.12.2022, 08:15  

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 
   

 
   

Германия поема ръководството на силите за бързо реагиране на НАТО

 
28.12.2022, 20:07  

В неделя (1 януари 2023 г.) Германия поема ръководството на силите с най-високата стешен на военна готовност на НАТО, поставяйки хиляди войници в готовност и готови за разгръщане до дни, съобщава НАТО.
Съвместната оперативна група с много висока степен на готовност (VJTF) на НАТО бе създадена през 2014 г. в основата на засилени сили за реагиране на НАТО след незаконното анексиране на Крим от Русия и кризите в Близкия изток.
Германия поема управлението от Франция, която ръководи силите през 2022 г. В отговор на инвазията на Русия в Украйна през февруари тази година, НАТО разположи елементи от VJTF в Румъния за първата по рода си мисия за колективна отбрана.
"Германия е важен съюзник и ние благодарим на Германия за ръководството на VJTF през 2023 г.", каза говорителят на НАТО Оана Лунгеску. "Тъй като незаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, не трябва да има съмнение относно решимостта на НАТО да защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците. VJTF е първият отговор на НАТО и ключова част от нашата колективна отбрана. Лидерството на Германия е силно доказателство за нейната ангажираност и способности", коментира Лунгеску.
VJTF е елемент с най-висока степен на готовност от силите за реагиране на НАТО. Ръководството и членството на VJTF се сменят всяка година между съюзниците.
През 2023 г. сухопътните сили на VJTF ще се състоят от около 11 500 хиляди войници, като ядрото ще бъде Panzergrenadierbrigade 37. Общо девет съюзници от НАТО (Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Германия, Холандия, Норвегия, Словения) ще дадат своя принос.
Сред основните части са германските Panzerbataillon 393, Artillerielehrbataillon 345, Versorgungsbataillon 131 и Transporthubschrauberregiment 30. За първи път Германия ръководи и определеното от VJTF командване на специалните сили.
Източник: https://news.bg/

 
   

Ядрената програма на САЩ и главоблъсканицата на Путин

 
28.12.2022, 17:54  

Основната цел на Прегледа на ядрената програма (Nuclear Posture Review) е подвеждащо да „ребрандира“ нападателното използване на ядрено оръжие като оправдан акт на защита. Новите критерии за използването на тези смъртоносни оръжия за масово поразяване са умишлено изработени с ясното намерение да предоставят на Вашингтон зелена светлина за използването и разпространението им. В съответствие с това ястребите в американската политика установиха институционална и идеологическа рамка, изискваща започването на ядрена война, без страх от законова репресия. Тази тежка подготовка беше проведена с една предвидена цел – да се запази ерозиращата позиция на Америка в глобалния световен ред чрез прилагане на крайно насилие.
Владимир Путин е обезпокоен. Много обезпокоен.........Прочети още

 
   

Полската армия купува 2 сателита от Франция

 
28.12.2022, 17:40  

Полското правителство одобри договор за закупуване на два сателита за наблюдение на Земята от Франция, съобщиха официални лица.
Сделката получи зелена светлина от заместник министър-председателя и министър на отбраната на Полша Мариуш Блашчак и министъра на отбраната на Франция Себастиан Лекорну, съобщи полската държавна информационна агенция ПАП.
“Заедно с министър Лекорну току-що одобрихме договор между френската европейска компания Airbus и Полската агенция по въоръженията (AU) за доставка на два разузнавателни сателита за полската армия”, заяви Блашчак.
Той добави, че споразумението представлява “добра възможност за укрепване на капацитета ни за ранно откриване на заплахи”.
Според сделката Полша ще получи два спътника за наблюдение на Земята (EO), заедно с наземна станция, предаде Полското национално радио.
Спътниците за наблюдение на Земята ще увеличат възможностите на полската армия да получава разузнавателни данни, съобщиха репортери.
Според официалните лица полските военни ще могат да получават разузнавателни данни с точност до 30 сантиметра.
Освен това, благодарение на сътрудничеството с Франция, новите сателити ще покриват много по-голяма част от Земята, заяви полското министерство на отбраната.
Източник: БГНЕС

 
   

Румен Радев ще удостои български военнослужещ с висше офицерско звание

 
28.12.2022, 13:27  

На 29 декември, четвъртък, от 10.00 часа в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще удостои български военнослужещ с висше офицерско звание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Със свой указ президентът освобождава полковник Христо Ганецовски като командир на База за командване, управление и наблюдение и го назначава на длъжността заместник-командир на Съвместното командване на силите. Държавният глава ще го удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал“.

 
   

Русия и Китай приключиха съвместно военноморско учение

 
28,12,2022, 09:46  

Руско-китайското съвместно учение “Морско сътрудничество 2022” приключи вчера във водите на Източнокитайско море, съобщи руското министерство на отбраната.
“Отряди от военни кораби на Тихоокеанския флот (ТОФ) и Военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай завършиха практическите задачи в рамките на двустранното военноморско учение “Морско сътрудничество-2022″, което се проведе във водите на Източнокитайско море”, съобщиха от министерството.
По време на учението руските и китайските моряци тренираха освобождаването на отвлечен кораб и усъвършенстваха съвместните действия по търсене и спасяване на бедстващи в морето, проведоха съвместни тактически маневри и комуникационни тренировки. С подкрепата на самолети за борба с подводници корабите на двете страни съвместно тренираха търсене на “вражеска” подводница и изстрелване на дълбокопроникващи реактивни бомби. Екипажите проведоха артилерийска стрелба по надводни цели, зенитни ракети и артилерия по въздушни цели. Общо бяха проведени повече от 10 съвместни бойни учения.
Източник: БГНЕС

 
   

 
   

131 години от създаването на Военно-географската служба. Честито!

 
27.12.2022, 23:45  

Военно-географската служба е създадена преди 131, години, когато с Указ № 170/27.12.1891 г. на княз Фердинанд се формира топографическо отделение към Генералния щаб на Армията. Днес тя поддържа способности за създаване, осъвременяване и издаване на геопространствени продукти и данни и снабдяване с тях на въоръжените сили на Република България и всички държавни структури, отговорни за сигурността на страната, както и на въоръжените сили на страните – членки на НАТО, в контекста на колективната система за сигурност.
Министърът на отбраната Димитър Стоянов поздрави на 20 септември командния състав, военнослужещите и цивилните служители по повод 130-ата годишнина, като подчерта важността на изпълняваните от тях функции (на снимката). „Като наследници и продължители на Топографското отделение при Генералния щаб на Българската армия, вие допринасяте за развитието на способностите на Въоръжените ни сили“, каза министър Стоянов.
Източник: https://otbrana.com/

 
   

Над 43 000 души са загинали при инциденти със стрелба в САЩ през 2022 година

 
27.12.2022, 21:45  

Инцидентите със стрелба в САЩ през 2022 г. са отнели живота на повече от 43,6 хиляди души. Това показва статистика на изследователската организация Gun Violence Archive.
Съгласно представените данни повече от 37,9 хиляди души през 2022 г. са били ранени в резултат на инциденти със стрелба, включително 4,4 хиляди деца. Загиналите деца са повече от 1,6 хиляди.
Отбелязва се, че общият брой на починалите през 2022 г. все още е по-малък от предходните две години. Така през 2021 г. тази цифра е била 45 хиляди, а през 2020 г. - 43,7 хиляди.
Gun Violence Archive е основана през 2013 г. Публикува ежедневна статистика въз основа на информация, която получава от около 7500 източника.

 
   

Заради Украйна износът на германски оръжия надхвърли 8 млрд. евро през 2022 г

 
27.12.2022, 21:28  

Правителството на Германия одобри износ на оръжия на стойност най-малко 8.35 милиарда евро (8.9 милиарда долара) през тази година. Това е вторият най-висок годишна показател в историята на страната.
Повече от една четвърт от оръжията и военното оборудване, доставени от 1 януари до 22 декември, отидоха в помощ на Украйна, тъй като тя отблъсква нахлуването на Русия, допълва агенция ДПА. Цитираните от нея данни идват от Министерството на икономиката по искане на Севим Дагделен, депутат от крайнолявата партия Линке.
Трипартийната управляваща коалиция, която дойде на власт през 2021 г., обеща да намали износа на оръжие. Но войната в Украйна провали обещанието, тъй като западните съюзници на Киев изпратиха военна подкрепа след атаката на Русия през февруари.
В разрез с принципите, които бяха в сила от десетилетия, лявоцентристкият канцлер Олаф Шолц обяви края на забраната за доставки на оръжия за зони на въоръжен конфликт.
Оттогава са одобрени доставки за Украйна на стойност 2.24 милиарда евро, включително противовъздушни бронирани системи, самоходни гаубици, установки за залпов огън и системата за противовъздушна отбрана IRIS-T.
Но дори и без Украйна правителството е одобрило износ на стойност над 6 милиарда евро. За сравнение, през 16-те години на дясноцентристкото правителство на Ангела Меркел границата от 6 милиарда евро беше надхвърлена пет пъти.
В класацията на най-големите страни получатели Украйна е следвана от четири членки на НАТО: Холандия, САЩ, Великобритания и Унгария.
Общите данни за 2022 г. трябва да бъдат официално обявени през януари.
Източник: ttps://www.dnevnik.bg/

 
   

Генерал Леонардо Трикарико: Зеленски разочарова – иска война!

 
27.12.2022, 20:54  

За бившия началник на генералния щаб на италианските ВСС генерал Леонардо Трикарико неотдавнашното посещение в САЩ на президента на Украйна Володимир Зеленски е пълно разочарование. „Тази визита ме разочарова, защото е поредното събитие, което се изправя на пътя на намаляването на напрежението и ние нямахме нужда от нея“, заяви пред медии в Рим висшият офицер, който сега е президент на авторитетната фондация Разузнавателна култура и стратегически анализи.
Според генерал Трикарико въпросното посещение било послужило  да подсигури украинците с обещания за помощ и да подсили подкрепящата ги коалиция, заличавайки пукнатините в нея,  но в никакъв случай не било сигнал за разведряване. Нещо повече - бившият влиятелен военачалник и сега медиен експерт твърди, че визитата демонстрира приемственост на тенденцията на увеличаване на напрежението през последните седмици и вече била предизвикала гневната реакция на Владимир Путин.
„Днес имаме нужда от един Джо Байдън, който не приема за даденост това, че Путин не иска да преговаря, защото може да не е така и наистина е вероятно да не е така – подчертава генерал Трикарико, визирайки президента на САЩ и продължава: "Именно в прегръщането на подобна даденост се крие втълпяваното на Путин уж твърдо намерение да не пристъпва към преговори".
„Посещението на Зеленски във Вашингтон показва, че тази война няма да свърши скоро, защото САЩ не го искат и съдържанието на тази визита е още едно свидетелство за това“, добавя генерал Трикарико.
„Важно е онези, които могат да направят така, че гласът им да бъде чут, по възможност в хор и особено в Европа, да призоват за преговори, след което да започне да се очертава преговорен път с конкретно съдържание на първоначалните разговори ", посочва още генералът и заключава: "Убеден съм, че само ако Байдън призове Путин на преговори, това вече може да намали в голяма степен руската враждебност".
Източник: https://trud.bg/

 
   

Просто войник (Военен телевизионен канал - видео)

 
   

Първият български военен научно-изследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” отплава днес от Варна към Антарктида

 
27.12.2022, 13:42  

Първият български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК-421) отплава днес в 14:00 часа от Варна към Антарктида. Церемонията по изпращането ще започне в 13:30 часа на Морската гара, съобщиха от Висшето военноморско училище в града. - (видео)
Ръководител на 31-вата експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев. Участниците в нея ще изпълнят серия проекти на остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. Сред задачите им ще бъде да изследват дънните утайки около острова и наличието на флора и фауна в тях. Освен това родните полярници ще продължат да проучват сушата за залежи от полезни изкопаеми.
Капитан на кораба е кап. II ранг Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище. Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън.
В 31-вата експедиция до Антарктида се включва и специалният пратеник на БТА Константин Карагьозов. На борда на кораба Агенцията ще има мобилен пресклуб. Кореспондентът на БТА ще бъде единственият журналист, който ще участва в цялото плаване и ще предава ежедневно за случващото се както на борда на кораба, така и в българската база на остров Ливингстън.
Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет “Св. Климент Охридски” и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на кораба бе проведен на 27 юли 2021 г.
Източник: bta.bg

 
   

Тайван удължава срока на наборната военна служба до 1 година

 
27.12.2022, 13:27  

Президентът Цай Инг-уен ще обяви, че задължителната военна служба ще бъде удължена до една година, месечната заплата ще бъде увеличена на 20 607 тайвански долара (670 щатски долара), а въоръжените сили ще бъдат разделени на четири основни категории, считано от 1 януари 2024 г, предаде „Тайван нюз“.
Според източник на CNA, днес Цай ще обяви “План за укрепване и приспособяване на структурата на националните отбранителни сили”, който включва три основни акцента. Тези компоненти включват: изясняване на мисиите в областта на отбраната и разделяне на структурата на силите на четири основни категории.
Така се очертават основни бойни сили, гарнизонни сили, система за гражданска отбрана и резервна система. Включено е и въвеждане на най-новия модулен модел на обучение от американската армия; и значително увеличаване на заплатите на новобранците, за да се покрият финансовите им нужди за срока на службата им.
Източникът заявява, че разделянето на военната структура на четири основни категории решава дългогодишния проблем с липсата на яснота по отношение на мисията на резервните сили и структурните проблеми при изграждането на бойни способности.
В бъдеще съгласно този план „доброволческите сили“ ще формират “основна бойна сила”, която ще изпълнява задачи по морската, въздушната и териториалната сигурност. Докато “гарнизонните сили” ще бъдат съставени предимно от наборни военнослужещи, които ще отговарят за отбраната на страната, военната и гражданската защита на важни обекти и гражданската отбрана.
Източник: БГНЕС

 
   

Великите военни изцепки: Талвисота – Зимната война (1939-1940 г.)

 
27.12.2022, 09:36  

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 
   

На този ден през 1872 г. е заловен Васил Левски

 
27.12.2022, 09:31  

Призори на 27 декември 1872 г. турски заптиета обграждат Къкринското ханче. След кратка схватка залавят Васил Левски.
Предната вечер Васил Левски заедно със спътника си Никола Цвятков пристига от Ловеч в Къкрина и отсядат в местното ханче в покрайнините на селото. Ханчето е откупено по-рано и се използва от революционните дейци като място за тайни срещи и по време на пътуванията на апостолите из страната. Съдържател на ханчето е довереният на организацията Христо Цонев – Латинеца, припомня сайтът "Историята накратко".
Левски минава през Къкрина, за да събере документи на тайния революционен комитет, които да изнесе по-късно в Румъния. След обира на турската хазна в Арабаконашкия проход в края на септември 1872 година турските власти започват масови арести на хора, заподозрени за връзки с революционните комитети. Голям брой от членовете на комитетите в Тетевен, Орхание, Етрополе и Ловеч са задържани. При разпитите Димитър Общи прави признания, които улесняват разследващите турски власти и скоро те влизат в следите на Апостола. Затова Левски, за да предотврати окончателния провал на революционната организация, заминава за Ловеч, за да запази архивите на организацията и да ги пренесе в Румъния.
Призори на 27 декември в ханчето в село Къкрина Васил Левски, заедно с Никола Цвятков и Христо Цонев – Латинеца са арестувани от специално изпратена група заптиета. През годините моментът на залавянето на Апостола е обрасъл с митове и за голяма част от българите Васил Левски попада в ръцете на заптиетата, защото при прескачане на плета на ханчето се оплита и не успява да избяга.
Първи тази героична версия за бягството и плета започва да разказва Никола Цвятков. След обесването на Апостола Никола Цвятков и ханджията Христо Цонев са освободени. Именно Цвятков подхваща разказа как Апостола хуква да прескочи плета, но закача крачола си или цървулите си и така не успява да избяга. Версията звучи героично, но уви, не е достоверна. Не е важно какво подтиква Цвятков да разказва точно този вариант.
Истината за това, какво точно се случило в Къкринското ханче я има описана и то лично от думите на Васил Левски. В протоколите от разпитите на Извънредната комисия са записани показанията на Апостола, в които той разказва следното:
Въпрос: Как ви заловиха?
Отговор на Левски: Към десет часа сутринта по турски (около 4-5 нашенски), когато излязох навън, аз видях пред вратата един въоръжен с пушка. Попитах го кой е той, той ме улови за ръката. У мене имаше два револвера, извадих ги и раних в ръката човека, който ме хвана (това е Юсеин Бошнак, водачът на групата заптиета, изпратена да го арестува). После започнах (опитах се) да бягам, обаче държащият не ме пусна. Пристигнаха другарите му, удариха ме по главата (и) аз паднах там. Заловиха ме..."
Задържаните са изпратени първо в Търново, а от там – в София. Извънредната следствена комисия изземва функциите на съд и осъжда Васил Левски на смърт. Апостолът е обесен на 18 февруари 1873 година в покрайнините (тогава) на София.
Ханът в Къкрина запустява. По-късно е опожарен, но през 1901 година проф. д-р Параскев Стоянов прави на място архитектурни заснемания по оцелелите след пожара основи. През същата година ловчанлии поставят паметна плоча на мястото, където е заловен Апостола.
Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в с. Къкрина се заема през 1924 година с набиране на средства за възстановяване на хана. През 1926 година започва изграждането му наново, а през 1931 година, с официална церемония е открита музейната експозиция.
Източник: https://fakti.bg, Венцислав Михайлов

 
   

 
   

Исторически календар

 
26.12.2022, 22:54  

На 26 декември 1881 година в с. Градец, Сливенско, е роден генерал-лейтенант Стефан Цанев (1881 – неизв.).
Завършва Военното училище в София (1902) и става един от възпитателите на престолонаследника княз Борис. Участва в Балканската война (1912 – 1913) като интендант в щаба на 4-а пехотна дивизия и командир на рота в 7-и пехотен полк. През Първата световна война (1915 – 1918) командва дружина в 7-и пехотен полк и воюва на Добруджанския фронт.
След войната е командир последователно на 10-и (1928) и 25-и пехотен полк (1928 – 1931), 2-ра (1931 – 1933) и 1-ва пехотна дивизия (1933 – 1934), а от 1934 до 1935 г. е началник на 2-ра военноинспекционна област. Избран за председател на Военния съюз (1935). Изпълнява длъжността военен министър от 21 април 1935 г. до 23 ноември същата година, след което е назначен за генерал-адютант на цар Борис III (1935-1940). Автор на „Боят при Тутракан“ (1929). Награден с военен орден „За храброст“ IV ст. 1 кл. и ІV ст. 2 кл.

 
   

Столтенберг: Швеция и Финландия ще станат официално членове на НАТО през 2023 г.

 
26.12.2022, 20:32  

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че през новата година Швеция и Финландия официално ще станат членове на Северноатлантическия алианс. Това каза той пред агенция ДПА.
Генералният секретар на НАТО смята, че процесът на ратификация ще приключи своевременно и Турция няма да блокира приемането на нови членове в алианса дълго време. Столтенберг обаче не можа да посочи точна дата за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.
На 18 май Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО, но този процес беше незабавно блокиран от Турция с искане тези страни да обявят кюрдските организации за терористични организации, да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участвали в опита за преврат в страната през 2016 г., и да спрат доставките забранява оръжията на Анкара. На 28 юни, преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се проведоха разговори между турския президент Тайип Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, който тогава беше министър-председател на Швеция Магдалена Андерсон, и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Беше подписан меморандум, позволяващ на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО. Според турския лидер Швеция е обещала да екстрадира повече от 70 души, замесени в терористични дейности.
Източник: https://trud.bg/

 
   

Милош Вучевич: Специалните военни части в Сърбия ще се утроят през 2023 г.

 
26.12.2022, 20:17  

Сръбският вицепремиер и министър на отбраната Милош Вучевич заяви, че броят на военнослужещите в специалните части на сръбските въоръжени сили ще бъде увеличен от 1500 до 5000 през 2023 г., предадоха сръбските медии.
Искам да информирам сръбската общественост, а и не само сръбската, че снощи началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили генерал Милан Мойсилович и аз получихме инструкции от президента Александър Вучич (като върховен главнокомандващ на сръбските въоръжени сили) да увеличим броя на военнослужещите в състава на специалните части на сръбските въоръжени сили до края на 2023 г. от 1500 до 5000, съобщи днес Вучевич.
По-рано министър Вучевич заяви, че членовете на сръбските въоръжени сили са готови на всичко, за да защитят интересите на страната. Той обеща, че политическото ръководство на Сърбия ще направи всичко възможно, за да запази мира и стабилността, а сръбската армия "е най-силното и убедително възпиращо средство за всички, които нямат добри намерения и цели по отношение на страната". Според министъра на отбраната, ако се наложи сръбската армия "е готова да защити страната и всички нейни граждани".

 
   

Отдаваме почит към военнослужещите, загинали в борбата срещу тероризма

 
26.12.2022, 19:21  

На 27 декември 2022 г. се навършват 19 години от атентата с камион-бомба срещу военна база „Индия“ в Кербала, Ирак, при който загинаха петима български военнослужещи и десетки други бяха ранени. В операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 г. до края на 2008 г. България участва с 11 военни контингента с обща численост 3 367 души и за целия период даде 13 свидни жертви. Със своята саможертва те остават завинаги в редиците на Българската армия.
На този ден отдаваме почит към майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Антон Петров, Марин Милев, Цветан Камов, Паун Георгиев, Иван Инджов, Свилен Киров, Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов и Валентин Донев.
„Деветнадесет години след атентата в Кербала изказвам искрено уважение и преклонение пред куража, смелостта и мъжеството на тези достойни българи, служили всеотдайно и с високо чувство на отговорност. Дълбок поклон пред саможертвата на загиналите в операцията на многонационалните сили в Ирак“, се посочва в съболезнователния адрес на министъра на отбраната Димитър Стоянов към семействата и близките на загиналите, съобщава Пресцентърът на МО.
За да отдадат почит към своите колеги, на 27 декември от 10.30 ч. в района на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово военнослужещи ще поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм и ще бъде отслужена панихида.
Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции на 27 и 28 декември ще почетат паметта на своите загинали колеги на панихиди в родните им места.
Панихида в памет на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак, беше отслужена на 23 декември в Плевен. Ритуалът се състоя пред паметната плоча във войскови район 1163 в града. Бяха отдадени воински почести и бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към загиналите. - Още за загиналите в Ирак
Източник: https://otbrana.com

 
   

Правителството предлага актуализиране на структурата и състава на въоръжените сили за военно време

 
26.12.2022, 19:18  

Правителството предлага на Народното събрание да определи военните формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време.  Решението е взето по предложение на министъра на  отбраната Димитър Стоянов. Предстои да се определи и числеността на запаса за въоръжените сили, която следва да бъде достигната до 31 декември 2023 г. Конкретната част на документа е поверителна.
Актуализацията произтича от проведения Стратегически преглед на отбраната, както и от разработените и приети Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032 и План за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г. Те налагат промяна в организационната структура и преход към нова функционална структура на въоръжените сили. Според Закона за резерва на въоръжените сили в състава на въоръжените сили във военно време се включват структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България.
Смята се, че в периода до края на следващата година ще се осигури необходимото процедурно време за привеждане на организационно-щатната структура на въоръжените сили за военно време към новата функционална структура на въоръжените сили.  Срокът от една година се дава още за планиране, заявяване и приписване на необходимия ресурс от запасни и техника-запас за комплектуване на формированията от въоръжените сили и структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България по длъжностните разписания или щатове за военно време. ( Б.р. - чл. 50, ал. 2 от закона за резерва „В състава на въоръжените сили във военно време се включват запасните и техниката-запас по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с акт на Министерския съвет.“)
С друго решение правителството определи наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при сключване на договор за поръчка при придобиване на два авиационни двигателя за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 от състава на Военновъздушните сили. Възложено е на министъра на отбраната да предприеме действия за защита на основния интерес.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
   

Z-19E „Черен вихър“ за ВВС на Китай

 
26.12.2022, 09:20  

Китайският специализиран боен вертолет Z-19E „Черен вихър“ е разработен от компанията Harbin Aviation Industries Group (HAIG). Предназначен е за поразяване на бронетехника, подавяне на огневи точки на противника, поддържане на подразделенията от сухопътните войски на бойното поле, а така също и за прехват на нискоскоростни низколетящи цели.
Първият полет на опитния образец бе на 8 май 2018 г. Това е първата бойна машина от армейската авиация, която се предлага от Китай за експорт. Z-19E е изпълнен по нормалната схема с тандемно разположение на екипажа. Кабината и горивните резервоари са с броня против куршумите на стрелковото оръжие. В конструкцията му са използвани стелт-технологии. Колесникът не се прибира и е с три опори, като е с по-голяма здравина с цел да се осигури по-висока безопасност при аварийно кацане. Вертолетът е с два двигателя WZ-8A с мощност по 718 Kw, като са взети мерки за понижение инфрачервеното им излъчване и против попадането на странични предмети при полет на малка височина.
Носещият винт е четирилопатен, а рулевият - тип „фенестрон“. Лопатите са изработени от композитни материали. В номенклатурата на въоръжението, разположено на четири точки на окачване влизат: ПТУР, управляеми ракети клас „въздух – въздух“, НУРС, а така също и картечници в контейнер под тялото. Основните ТТХ на машината са: дължина на фюзелажа 12,3 m, практически таван 4100-5400 m, крейсерска скорост 244 km/h, далечина на полета 646 km, продължителност на полета 4 h. - (видео)

 
   

Престрелката при Сулина по време на Кримската война и смъртта на капитан Хайд Паркър

 
26,12,2022, 09:16  

Сулина (Sulina) - малко градче (по-скоро село), на десния бряг на Сулинския ръкав на река Дунав, при вливането й в Черно море, става печално известно в Англия в началото на Кримската война (1853-1856 г.). Населено с християни, мохамедани, староверци - гърци, арменци, турци, липовани, занимаващи се основно с навигация и риболов по река Дунав, Сулина е значимо само със своето местоположение. След Руско-турската война от 1828-1829 г. тя е в границите на Руската империя.
В началото на Кримската война руското командване има планове да прегради дунавското устие при Сулина и да постави артилерийска батарея на левия бряг на реката.
На 27 март 1854 г. вицеадмирал Джеймс Уитли Динс Дъндъс (James Whitley Deans Dundas), командир на английската ескадра в Средиземно (и Черно) море, издава заповед до капитаните на парните фрегати „Сидон“ и „Файърбранд“ - Джордж Голдсмит (George Goldsmith) и Хайд Паркър (Hyde Parker) (H.M.S. Sidon, H.M.S. Firebrand) да блокират Черноморското крайбрежие от Каварна до устията на река Дунав и да възпрепятстват морската търговия на Русия в Черно море. Към патрула английски фрегати е присъединена и френската парна фрегата „Магелан“ (fregate a vapeur „Magellan”), с капитан Пласид Магре (commandant Placide Magre, capitaine de vaisseau).......Прочети още

 
   

На този ден през 1943 г. в яростен морски бой е потопен германският линеен кораб „Шарнхорст”

 
26.12.2022, 09:13  

На 26 декември 1943 г. в морски бой на 300 км. северно от нос Нордкап в Норвегия кораби от британския ВМФ потопяват немския линеен кораб „Шарнхорст”. Счита се, че този бой е най-северният в историята (72° с.ш.). По това време там е полярна нощ и от 18 ноември до 24 януари слънцето изобщо не изгрява. През втората половина на 1943 г. британското Адмиралтейство отстъпва на молбите на руснаците и от 1 ноември възобновява арктическите конвои до Архангелск и Мурманск. До 5 декември без проблеми минават 3 източни и 2 западни конвоя.
На 19 декември адмирал Дьониц съобщава на Хитлер, че „Шарнхорст“ ще атакува следващия конвой, минаващ през Баренцово море, заедно с 4-та флотилия ескадрени миноносци. След двудневни дискусии Хитлер разрешава операцията (операция Остфронт - „Източен фронт"), давайки последен шанс на надводните кораби да се докажат........Прочети още

 
   

Тайван съобщи, че за последното денонощие Китай е изпратил 71 самолета и седем кораба към острова

 
26.12.2022, 09:08  

Китайската армия е изпратила през последното денонощие 71 самолета и седем кораба към Тайван, съобщи тайванското министерство на отбраната, цитирано от агенциите.
Между 06:00 ч. сутринта вчера и 06:00 ч. сутринта днес 47 от китайските самолети са пресекли така наречената средна линия, неофициалната граница в Тайванския проток, възприета от двете страни, и са навлезели в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана, посочи ведомството.
Сред изпратените самолети е имало 18 изтребителя “Шънян-16”, 11 изтребителя “Шънян-1”, шест Су-30, както и дронове.
Тайпе уточни, че по време на прелитанията китайските самолети са били наблюдавани от зенитно-ракетните комплекси на тайванската противовъздушна отбрана. Вдигнати са и тайвански изтребители, които да ги предупредят да се оттеглят.
Тайванската Централна информационна агенция отбеляза, че това е най-голямото досега навлизане на самолети на китайските военновъздушни сили в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана, но добавя, че случаят не е предизвикал безпокойство на острова, тъй като Тайван е свикнал с нарастването на китайския натиск през последните години.
Това се случва в условията на продължаваща китайска военна активност около острова, който Китай смята за своя територия.
Вчера Пекин съобщи, че е провел военни учения във водите и въздушното пространство около Тайван в отговор по думите на китайските военни на провокация от страна на демократично самоуправляващия се остров и САЩ.
“Това е решителен отговор на настоящата ескалация на сговор и провокация от страна на САЩ и Тайван”, казаха те. Повод за раздразнението на Пекин стана в частност приетият наскоро отбранителен бюджет на САЩ за новата година, в чийто текст Китай е определен като стратегическо предизвикателство. В него е предвидено и да се засили сътрудничеството в сигурността с Тайван, но и да се разшири това с Индия в сфери като отбранителните технологии.
Тайван, който остро се противопоставя на китайските претенции за суверенитет над острова, заяви, че тези учения са показали, че Пекин руши регионалния мир и се опитва да сплаши тайванския народ.
През последните години Китай засили натиска върху Тайван да приеме управлението на Пекин. Тайванското правителство казва, че иска мир, но добавя, че ще се защити, ако бъде нападнато.
Източник: bta.bg

 
   

Почти половината от германците са против изпращане на танкове “Леопард 2” на Украйна, показа допитване

 
26.12.2022, 09:02  

Половината от германците са против доставката на танкове “Леопард 2” на Украйна, възприемани като символ на германския военен технологичен напредък, показва проучване, цитирано от ДПА.
В допитването са участвали 2075 души. То е направено от института “ЮГав” по поръчка на ДПА. 45 процента от анкетираните са против доставяне на танкове “Леопард 2” на Украйна, каквито украинският президент Володимир Зеленски специално поиска. 33 процента от анкетираните подкрепят предоставянето им на Киев. 22 процента не могат да преценят.
Германският канцлер Олаф Шолц (на снимката) отхвърли няколко искания на украинското правителство за доставка на танкове, като отбеляза, че нито една друга страна, подкрепяща усилията на Украйна срещу Русия, не е предоставила подобрен род техника. От германска страна също така бе изтъкнато като аргумент против осигуряването на танкове “Леопард 2” на Киев, че за да могат украинските военни да ги използват, ще им е необходимо да преминат през интензивна подготовка.
Разделението по въпроса е обхванало и политическите сили в управляваща коалиция. Представителите от Германската социалдемократическа партия на Шолц като цяло са против изпращането на танковете, докато много от представителите на Зелените и либералите подкрепят идеята. Основният консервативен опозиционен блок в общи линии също подкрепя изпращането на танковете.
Източник: bta.bg

 
   

 
   

На 25 декември 1991 г. Горбачов обяви разпада на СССР

 
25.12.2022, 20:42  

Скъпи съотечественици! Съграждани! Във връзка със създалата се ситуация от образуването на Общността на независимите държави, аз прекратявам своята дейност като президент на СССР.
Вземам това решение от принципни позиции... С тези думи първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов на 25 декември 1991 г. обявява разпада на СССР. - (видео)
Това е краят на една от най-необичайните, удивителни и странни империи в световната история, на империята, която победи нацистка Германия и изпрати първия човек в Космоса, която обаче погуби милиони хора, сменяйки един след друг тиранични лидери.
Сегашният президент на Русия Владимир Путин определи края на СССР като „най-голямата геополитическа трагедия”.

 
   

Слава на Трета армия (Военен телевизионен канал - видео)

 
   

Исторически календар

 
25.12.2022, 14:02  

На 25 декември 1861 година в Котел е роден генерал-майор Васил Делов. Син е на Петър Хаджиниколов – родственик на Георги Раковски, и на Теодора Кръстевич – сестра на губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Завършва Априловската гимназия в Габрово и първия випуск на Военното училище в София (1879). Постъпва на служба в 20-а пеша варненска дружина. През първите години на военната си служба написва и издава едни от първите ценни помагала за обучението в младата българска армия: „Учебна книжка за редовите войници в пехотата“, „Ръководство за унтерофицерите при разсипния строй“, „Окопи за пехотата и необходимите сведения за унтерофицерите“, „Правила за гимнастика и фехтовка“, „Таблици за бой с нож и рисунки“.
В Сръбско-българската война (1885) капитан Делов командва дружина от 8-и пехотен приморски полк и допринася за победите при Цариброд и Пирот. До началото на Първата балканска война (1912) той придобива ценен военен опит като командир на полк (22-ри пехотен тракийски, 9-и пехотен пловдивски, 3-ти пехотен бдински полк) и на бригада (1-ва бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия, 2-ра бригада от 2-ра пехотна тракийска дивизия). На 18 септември 1912 г. полковник Делов поема командването на Хасковския отряд, с който разгромява Кърджалийския корпус на Явер паша и освобождава град Кърджали (8 октомври 1912 г.). В началото на декември 1912 г. е назначен за началник на южния отдел от Източния сектор на Одринската крепост и като такъв участва в обсадата и щурма на крепостта. През Втората балканска война (1913) командва 11-а пехотна дивизия. На 9 юли 1913 г. е повишен в чин генерал-майор и до октомври 1914 г. командва 10-а пехотна беломорска дивизия с щаб в Гюмюрджина, след което преминава в запаса. В Първата световна война ( 1915 – 1918) е мобилизиран и служи като началник на 10-а беломорска и на 2-ра тракийска дивизионна област. През 1919 г. отново преминава в запаса и се установява със семейството си в Пловдив, където умира на 16 ноември 1938 г.
Кавалер на военния орден „За храброст“ ІІІ и ІV степен, на ордените „Свети Александър“ III, IV и V степен, „За военна заслуга“ III и IV степен и др. С президентски Указ № 447 от 20 декември 2012 г. генерал-майор Васил Делов е награден посмъртно с орден „Стара планина“ І степен с мечове за изключително големите му заслуги при планирането и осъществяването на военните операции през Първата балканска война и за проявеното новаторство и военно майсторство.
На 25 декември 1864 година в Сливен е роден генерал от пехотата Никола Жеков. Завършва Военното училище в София (1887) и Италианската академия на Генералния щаб в Торино (1898). Професионалният му път преминава през последователно заемане на различни длъжности – от младши офицер в 5-и артилерийски полк (1887) до преподавател по военна педагогика във Военното училище (1901– 1903), началник на Школата за запасни подпоручици (1903 – 1910), командир на 1-ви пехотен софийски полк (1910 – 1912) и началник на Военното училище (1912). По време на Първата балканска война (1912 – 1913) е началник-щаб на 2-ра армия, осъществила обсадата и превземането на Одринската крепост, а след Втората балканска война (1913) – началник-щаб на българските войски в Западна Тракия.
Като министър на войната (6 август – 21 септември 1915 г.) генерал-майор Жеков подкрепя ориентацията на България на страната на Централните сили. Организира мобилизацията на войските и съсредоточаването им по границата със Сърбия. От 24 септември 1915 г. до 4 октомври 1918 г. е Главнокомандващ на Действащата армия. Ръководи реализирането на плана за войната срещу Сърбия през есента на 1915 г. и срещу Румъния (1916). Със Заповед № 391 от 4 юли 1916 г. разпорежда създаването на общ военен музей и комплектуване на неговите фондове. В началото на септември 1918 г. заминава на лечение във Виена, където го заварва краят на войната и заповедта за уволнение от армията. До 1921 г. живее в Германия и Австрия. Привлечен да отговаря пред Третия държавен съд като виновник за втората национална катастрофа, на 21 октомври 1921 г. той се завръща в страната. Осъден е на 10 години затвор за въвличането на България в Първата световна война. През 1924 г. получава амнистия.
На 6 май 1936 г. е повишен в най-високото звание – генерал от пехотата. В годините на Втората световна война развива активна прогерманска дейност. Става един от ръководителите на Съюза на българските национални легиони и негов почетен председател (1940 – 1944). По покана на Германското върховно командване посещава Ньой във Франция (юли 1940 г.), където са му оказани военни почести, и прави обиколка по бойните полета на Западния фронт. В знак на признателност за големите му заслуги като главнокомандващ на Българската войска и за съвместните бойни действия по време на Първата световна война е награден от Хитлер (март 1942 г.) с 500 000 райхсмарки (над 16 млн. лв.), които дарява за създаване на фонд за обучение на млади български офицери.
В началото на септември 1944 г. генерал Жеков напуска България и емигрира в Германия, няколко месеца преди Народният съд да го осъди задочно на смърт. Последните пет години от живота си прекарва в град Фюсен, Бавария, където умира на 1 ноември 1949 г. През 1992 г. костите му са пренесени и положени във Военния мавзолей костница в София.
Кавалер на ордените „За храброст“ (ІІ и ІІІ степен 2 клас), „Св. Александър“ (Велик кръст и І степен с мечове), „За военна заслуга“ (ІV и V степен), на германски, австро-унгарски и турски отличия.
На 25 декември 1869 година във Варна е роден генерал-майор Владимир Даскалов (1869 – 1941). Завършва Военното училище в София (1889) и Кавалерийската офицерска школа в Санкт Петербург, Русия (1911). Служи в 6-и пехотен търновски полк и Лейбгвардейския конен полк. Участва в Балканската война (1912 – 1913) като командир на Лейбгвардейския конен полк (октомври 1912 – ноември 1912) и командир на конен дивизион при атаката на Одринската крепост. От 23 септември 1913 г. командва 10-и конен полк, с който воюва през Първата световна война (1915 – 1918) в боевете между р. Черна и Охридското езеро. На 27 септември 1917 г. поема командването на 3-а конна бригада и се сражава на Струмското направление. Преминава в запаса на 1 януари 1920 г. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. и ІV ст. 2 кл.

 
   

„Синя бутилка“ плава в oперация „Решимост“

 
15.12.2022, 13:56  

Австралийската армия започна тестовете на нова технология за наблюдение в океана. Става дума за малък морски безпилотен кораб за провеждане на денонощно наблюдение на вода. Той се нарича Blue Bottle („Синя бутилка”) заради формата. Този малък, но високотехнологичен морски дрон е разработен от компанията Ocius Technologies и се тества за първи път като част от морската патрулна мисия на Австралия, наречена „Операция „Решимост“.
Изпитанията на малкия безпилотен кораб „Синя бутилка“ за денонощно наблюдение в океана се провеждат през октомври тази година до отдалечените острови на Западна Австралия, край северното крайбрежие. Изпитанията са част от т. нар. „Операция „Решимост“ на австралийското правителство. Главните участници в изпитанията е личният състав на Северозападните мобилни сили на Австралия, известни като NORFORCE.
НОРФОРС представляват пехотен полк от резерва на австралийската армия. Полкът е сформиран през 1981 г. и е едно от трите регионални звена за наблюдение, разузнаване и контрол на отдалечените райони на Северна Австралия.
Операция „Решимост“ е приносът на Австралийската армия към усилията на правителството за защита на границите на Австралия и прилежащите територии чрез непрекъснато наблюдение на морските подходи към страната. Операция „Решимост“ обхваща 10% от територията на света и включва огромната икономическа зона на Австралия, която се простира на 200 мили от брега на континенталната част на страната. Операцията се провежда от Морското гранично командване. Предизвикателствата, пред които е изправено командването, се отнасят до незаконно влизане в страната по море, морски тероризъм, пиратство, грабежи и насилие, нарушаване на екологичните норми, незаконна дейност в защитени територии, незаконна експлоатация на природни ресурси, замърсяване на океана и забранени внос и износ.
По повод на тестването на „Синя бутилка“ офицер от Морското гранично командване заяви, че новият дрон е използван за по-специфични разузнавателни задачи в допълнение към обичайното постоянно наблюдение. Задачи като разузнаване на площадка за кацане на плажа или подходящи подходи на сухопътните сили към някои от островите, където те извършват разузнаване и патрулиране по сушата. Дистанционното управление на Blue bottle и информацията, която предоставя, дават по-голяма свобода на сухопътните сили при изпълнение на задачите. Повишава и тяхната ситуационна осведоменост в зоната на отговорност. По време на двуседмичните изпитания на новия дрон персоналът проведе операции за наблюдение и разузнаване на площ от близо 5500 квадратни километра. Проследяваха се чуждестранни риболовни кораби и се събираха доказателства за незаконна дейност.
Източник: https://armymedia.bg, Михаил Григоров

 
   

Япония се въоръжава с още 2 авиотанкера

 
25.12.2022, 13:50  

Японската армия ще се въоръжи с още два авиотанкера за дозареждане във въздуха, като общият им брой ще достигне 6.
Японските военновъздушни сили за самоотбрана поръчаха 2 авиотанкера KC-46A Pegasus. Boeing достави на Япония първия танкер KC-46A през октомври 2021 г., а втория през февруари 2022 г.
Самолетът е проектиран да дозарежда с гориво всички съюзнически и коалиционни военни самолети, съвместими с международните процедури за зареждане с гориво във въздуха. Доказаният Pegasus е извършил вече повече от 10 000 полета, а KC-46A предоставя възможности за много мисии, необходими на ВВС през XXI век, включително свързаност на данни и превоз на персонал, карго и авиомедицински транспорт.
Досега Boeing е доставила 67 танкера KC-46A, включително 65 на ВВС на САЩ и два на Япония. Авиотанкерът е изграден на базата на доказалата се конструкция на пътническия самолет 767, от който модел има повече от 1200 доставени самолета в цял свят.
Boeing изгражда самолети KC-46A за ВВС на САЩ, Япония и други съюзнически клиенти на своята производствена линия за 767 в Еверет (Вашингтон). Освен това японските партньори на Boeing произвеждат 16 на сто от конструкцията на KC-46A. Японските ВВС експлоатират 4 авиотанкера KC-767 от по-ранно поколение.
Източник: https://armymedia.bg, Димитър Ставрев

 
   

8 морски оръдия за новите фрегати на Германия

 
25.12.2022, 13:47  

Германската технологична група Rheinmetall получи поръчка от нидерландския корабостроител Damen Naval за доставка на 8 от най-съвременните отбранителни системи MLG27-4.0 за фрегатите тип F126, които нидерландската компания в момента строи за германския флот.
Лекото морско оръдие MLG27-4.0 е член на новото моделно семейство дистанционно управляеми оръжейни станции (RCWS) SeaSnake, произвеждани в Унтерльоб. Основният елемент на дистанционно управляваната оръжейна станция е револверното оръдие BK-27M. Предшественикът на новия MLG27-4.0 служи като вторично въоръжение на настоящите германски фрегати тип F125.
В сравнение с предишните модели отбранителната система от следващо поколение включва серия от технологични иновации. Това е изключително усъвършенствана корабна отбранителна система, оборудвана с дневни ТВ камери, инфрачервени сензори и лазерни далекомери и може да бъде интегрирана в съществуваща корабна командна и контролна система, като се вземат под внимание всички приложими ИТ и ОТ изисквания за сигурност.
27-мм револверно оръдия може да работи в режим на единичен изстрел, в регулируеми залпове или при продължителна скорост на огън със корострелност до 1700 изстр./мин. Неговото ниско тегло и възможността за регулируема мрежа за изстрелване, съчетани с интегрирано проследяващо устройство, правят оръжейната система MLG27-4.0 мощно въоръжение за модерни фрегати като тип F126.
И четирите фрегати ще бъдат построени изцяло в германски корабостроителници (във Волгаст, Кил и Хамбург), като първата фрегата е планирана за доставка през 2028 г. Договорът между Damen и Федералната служба на Бундесвера за оборудване, информационни технологии и поддръжка в експлоатация включва опция за още 2 фрегати.
Източник: https://armymedia.bg, Димитър Ставрев

 
   

 
   

Разходите за отбрана на Великобритания ще нараснат с повече от 1 милиард паунда

 
24.12.2022, 21:11  

Великобритания ще увеличи разходите си за отбрана с повече от 1 млрд. паунда, за да избегне реалното им намаляване през следващите две години, съобщи в. „Телеграф“, цитиран от Ройтерс.
Очаква се финансовият министър Джереми Хънт (на снимката) да обяви увеличението в бюджета през пролетта, пише изданието.
Вестникът посочва, че военните експерти изчисляват, че бюджетът на министерството на отбраната през 2024/25 г. трябва да нарасне до 50,1 млрд. от 48,6 млрд. паунда, за да се избегне съкращаване в реално изражение поради инфлацията, която остава над 10 %.
В есенния си бюджет миналия месец Хънт заяви, че правителството признава необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана и потвърждава, че ще поддържа бюджета на ниво от поне 2 % от брутния вътрешен продукт в съответствие с ангажимента си към НАТО.
“Ние имаме един от най-големите бюджети за отбрана в Европа и през 2020 г. обявихме най-голямото увеличение на разходите за отбрана от Студената война”, заяви говорител на правителството пред Ройтерс.
Всяко увеличение на разходите за отбрана ще бъде разглеждано като част от следващия интегриран преглед – документ, който очертава приоритетите в британската политика в сферите на отбраната, сигурността и външната политика – през пролетта, добави говорителят.
Източник: bta.bg

 
   

САЩ възлагат договор за отбрана на стойност над 1 милиард долара на “Локхийд Мартин”

 
24.12.2022, 21:05  

САЩ възложиха в петък отбранителни поръчки на няколко компании, включително договор на стойност над 1 млрд. долара на “Локхийд Мартин” (Lockheed Martin Corp), съобщи министерството на отбраната в изявление, цитирано от агенция Ройтерс.
С този договор се закупуват дълготрайни материали и компоненти, които са част от усилията за поддържане на навременното производство и доставката на 118 самолета F-35 за ВВС на САЩ, морската пехота, военноморските сили, клиенти извън министерството на отбраната на САЩ и други, се казва в изявлението на министерството за договора на стойност 1,05 млрд. долара.
По-рано този месец “Локхийд Мартин” получи от министерството на отбраната договор на стойност 431 млн. долара за доставка на нови високотехнологични мобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) и услуги за поддръжка за армията на САЩ и нейните чуждестранни съюзници.
Отделно «Боинг» (Boeing Co) получи договор за 497 млн. долара за хеликоптери CH-47F, съобщи в петък министерството и добави, че 30 декември 2025 г. е очакваната дата на приключване на договора.
Източник: bta.bg

 
   

Финландия доставя на Украйна още военна техника

 
24.12.2022, 19:38  

Финландия ще достави на Украйна поредния, 11-и пакет военна техника на стойност 28,8 милиона евро, съобщи чрез фейсбук министерството на отбраната в Киев, цитирано от Укринформ.
На 20 декември доставката е одобрена от президента Саули Нинистьо по предложение на правителството.
До момента Финландия е доставила на Украйна военна техника общо за 189,2 милиона евро, предаде БТА.
Отбранителната операция на Украйна продължава и нуждите й от военна техника са много големи. Ние ще продължим своята подкрепа, заяви министърът на отбраната на Финландия Анти Кайконен (на снимката).
Освен това президентът Нинистьо реши армията на Финландия да продължи участието си в обучението на украински военни във Великобритания до края на 2023 г.
Въоръжените сили на Украйна са благодарни на Финландия за подкрепата и помощта, подчерта министерството на отбраната в Киев.

 
   

Полк. Христо Ганецовски сдаде командването на База КУН и става заместник-командир на СКС

 
24.12.2022, 14:20  

Церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир” на Базата за командване, управление и наблюдение (База КУН) на Военновъздушните сили във военно формирование 44510 – София се проведе вчера, съобщават от ВВС. Командирът на базата, полковник Христо Ганецовски, подписа акт за сдаване на длъжността пред комисия от Командването на ВВС, с председател бригаден генерал Петьо Мирчев, с който предава командването на досегашния заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите полковник Юрий Луканов. (Б. р. - С Указ № 293 на президента Румен Радев полков¬ник Христо Ганецовски е назначен за заместник-командир на Съвместното командване на силите и удостоен му с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 1 януари 2023 г. С Указ № 292 бригаден генерал Васил Лазаров е освободен от длъжността заместник-командир на Съвместното командване на силите и от военна служба, считано от 1 януари 2023 г.)
Председателят на комисията докладва на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров за резултатите от дейността на комисията и му предложи да утвърди акта след неговото подписване от новия и стария командир на базата.
На тържествен строй на личния състав на базата полковник Ганецовски връчи бойното знаме на формированието на новия командир.
*******
Полковник Юрий Луканов е роден в град Плевен на 06.03.1970 г. През 1992 г. завършва Висшето Военновъздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия като пилот-инженер за ВВС и започва кариерата си като пилот-изтребител в авиобаза Доброславци. Преминал през всички основни командни длъжности за летателния състав от Военновъздушните сили. От 1998 г. е назначен за началник на щаб на изтребителна авиационна ескадрила във в.ф. 32010 – Доброславци. Слушател е във Военна академия „Георги С. Раковски“ от 2000 до 2002 г. и след нейното завършване заема длъжността Командир на първа изтребителна авиационна ескадрила във в.ф. 28000 – Граф Игнатиево. В авиобаза Граф Игнатиево преминава различни командни длъжности и е Заместник-командир по летателната подготовка на в.ф. 28000 до 2014 г. След което е слушател във Военновъздушен колеж „Максуел”, Алабама САЩ. През 2014 г. е назначен за Началник на сектор „Учения, военни игри, симулации, полигони и анализ” в Отдел “Подготовка” в Командването на Военновъздушните сили, а от 2020 г. –  длъжността „Заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите“.
Семеен с две деца. Владее английски език.
Източник: https://otbrana.com/

 
   
 
   

Какви оръжия, освен АК, използва руският спецназ

 
24.12.2022, 09:20  

АК е най-разпространеният автомат в руската армия. Но малцина знаят кои са останалите безотказни оръжия в арсенала на руския спецназ. Ето и някои с тези оръжия, за които вероятно не сте чували. Те обаче са много използвани в антитерористични операции на руска територия и извън граница.
АН-94 "Абакан"
На външен вид АН-94 прилича на АК-74. Но отвътре е много различен и има някои характеристики, разработени с цел увеличаване на възможностите за стрелба в сравнение с "Калашников".
"На първо място, цевта на АН-94 се движи със затвора при всеки изстрел. Това е така с цел намаляване на отката и увеличаване на точността. В сравнение със стандартните АК-74, АН-94 се смята за два пъти по-прецизен и лесен за експлоатация, поради стабилизираната механика на стрелба", казва Виктор Мураховски, главен редактор на сп. "Арсенал Отечества".
"Абакан" получава и иновативна за 1970-те функция – режим на стрелба от два изстрела. Оръжието може да изстрелва по два 5.45x39-мм патрона със скорост от 1800 изстрела в минута, като така изпраща втория патрон в същата точка, в която е попаднал и първият. За сравнение, АК дава отклонение нагоре и вдясно при всеки следващ изстрел.
"Човек може също да превключва между режимите на огън с палеца на дясната ръка, както при американските AR-15. Това е по-удобно от плъзгането на твърдия селектор за стрелба с другата ръка при автоматите АК. Между другото, "Калашников" нарочно правят превключвателя толкова труден за експлоатация, тъй като военните изпитания доказват, че неопитен войник лесно може да превключи от безопасен режим на режим за стрелба и да направи неочакван изстрел", отбелязва експертът.
Той също така подчертава, че в ранните 1970-те АН-94 се смята за основен съперник на АК-74 за основен автомат на армията. Той превъзхожда АК при тестовете за стрелба, но многобройните му конструктивни механизми се оказват твърде сложни за обикновените войници. И така АН-94 е приет в подразделенията на спецназа и се използва и до днес.
СР-3 "Вихрь"
СР-3 е автомат с 9x39-мм дозвукови патрони. Повече прилича на мощен аналог на автомата ПП-19 "Витязь" на "Калашников" за руския спецназ.
СР-3 е създаден в средата на 1990-те за подразделенията на ФСБ, като е предназначен за близък бой в сгради, както и за поразяване на цели на до 50 м в открити райони. Същевременно производителите му предполагат, че може да елиминира цели в бронежилетки от 3-ти клас на разстояние до 200 метра.
СР-3 е малко оръжие със странично сгъваем приклад и може да се скрие под горната дреха на служител на сигурността, който работи в градски условия и в цивилно облекло. Така че освен изискванията на армията, оръжието покрива критериите и на силите по сигурността, охраняващи ВИП лица на публични събития.
Оръжието разполага с планка "Лястовича опашка" за поставяне на оптика. Модерната му версия има и две планки "Пикатини" отстрани за инсталиране на лазери, ръкохватки и фенери.
Подводен автомат АПС
През 1970-те съветската армия трябва да защитава корабите и подводниците на пристанищата си от евентуални подводни вражески атаки.
За целта военното командване решава да въоръжи морската пехота с автомати, които ефективно да поразяват цели под и над вода.
"Стандарният АК-74 за армията не пасва добре на тези условия, тъй като куршумите му губят скоростта си поради плътността на водата. Просто казано, куршуми, които могат ефективно да елиминират цел на 100 м от стрелеца, се оказват безсилни срещу цели на няколко метра разстояние под вода", казва Мураховски.
За целта руските инженери създават 115-мм патрони под формата на игла, които ефективно "пробиват" през водата. След това създават и автомат за тях – АПС. Оръжието може да поразява цели на 30 м разстояние от стрелеца на до 5 м дълбочина.
Има както полуавтоматичен, така и напълно автоматичен режим и 26 "игли" в един пълнител.
"Военните тестове показаха, че АПС е доста ефективен под вода, но игловидните му патрони не са подходящи за суша. Тези оръжия се използват от морски пехотинци и водолази в руски военни пристанища и за защита на руски кораби в сирийското пристанище Тартус", добавя експертът. - Още оръжия на СпецНаз
Източник: https://bg.rbth.com/

 
   

Фридрих Херман фон Шьонберг – генерал на 6 нации, рожба на войната, както и нейна жертва

 
24.12.2022, 09:18  

Всеки войник днес прекарва своята служба най-често в една армия, представяна от държавата, която му дава гражданство. Това са основните правила на войната, но нека не забравяме, че съществуват и добрите стари наемници, които успяват да превърнат своите познания за войната в истински приходи и най-често намират призвание в друга армия, но тук правилата на ордените най-често не важат. Практически наемниците се разделят с възможността да получават каквито и да е било военни трофеи и медали.
И макар правилата на войната да сезират именно гражданството, съществува едно много интересно изключение в правилото, при това толкова сериозно, че историята от XVII век е запазила особена част за него. Фридрих Херман фон Шьонберг се оказва един от най-успешните хора във войната и за времето си е служил в 6 различни армии, като в пет от тях е заемал високи постове в командването. По пътя си е получил гражданство от Холандия, Англия, Франция, Португалия и Бранденбург......Прочети още

 
   

Какво знаем за реактивните самолети на Хитлер

 
24.12.2022, 09:14  

Нацистка Германия разработва първите бойни реактивни самолети в началото на 40-те години на миналия век. Вижте всички проекти на немците.
Няколко дена преди началото на Втората световна война се случва едно много важно за авиацията нещо - на 27 август 1939 година полита първият реактивен самолет, използващ единствено тягата на своя двигател.
Реактивният самолет е немски - Heinkel He 178, а разработката му е стартирана още в средата на 30-те. Интересното около проекта е, че самолетът е използва за гориво не керосин, а дизел. Неговият пилот - Ерих Варзиц успява да запише името си и с друго постижение, защото на 20 юни 1939 година пилотира първият ракетен самолет - Heinkel He 176..........Прочети още

 
   

 
   

Исторически календар

 
23.12.2022. 20:53  

На 23 декември 1899 година в Хасково е роден генерал-лейтенант Тодор Тошев.

Син е на прославения военачалник от Първата световна война – генерал от пехотата Стефан Тошев. Завършва Военното училище (1922) и Военната академия в София (1932). Служи във 2-ри и 4-ти конен полк, като адютант на 8-и пограничен сектор и в Щаба на войската. От 1928 г. членува в офицерската организация „Военен съюз“, която заедно с радикалния политически кръг „Звено“ осъществява държавния преврат на 19 май 1934 г. През 1935 г. е уволнен от армията за антимонархическа дейност.
В годините на Втората световна война Тодор Тошев става член на Централната военна комисия при ЦК на БРП (комунисти) и на Главния щаб на нелегалната Народоосвободителна въстаническа армия. Като съорганизатор и активен участник в държавния преврат на 9 септември 1944 г. е произведен в звание генерал-майор (11 септември 1944 г.). През първия период на войната срещу Третия райх командва 1-ва пехотна софийска дивизия в Страцинско-Кумановската настъпателна операция (октомври – ноември 1944 г.). От февруари 1945 г. поема командването на 3-ти корпус в състава на Първа българска армия, с който воюва при реките Драва и Мур. На 5 май 1945 г. е повишен в звание генерал-лейтенант, а след войната – назначен за командващ 1-ва армия.
Заподозрян във „връзки с англо-американското разузнаване“ и участие в „антиправителствената организация на Трайчо Костов“, генерал Тошев е уволнен, арестуван (ноември 1949 г.) и въдворен в лагера „Белене“ (1951). Освободен и реабилитиран след две години (1953), той отново е назначен на военна служба в Министерството на народната отбрана. През 1961 г. заминава със семейството си за Германската демократична република, с което по-късно (1967) се преселва в Западна Германия. Умира в гр. Лимбург на 9 септември 1976 г.
Генерал-лейтенант Тодор Тошев е кавалер на ордените „За храброст“ (ІІІ степен 1 клас) и „За военна заслуга“ (ІІ степен), на съветския орден „Кутузов“ (ІІ степен) и на югославския орден „Партизанска звезда“ (І степен).

 
   
 
   

В ход е логистична операция за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна

 
23.12.2022, 15:14  

В днешния брой на Държавен вестник е публикуван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписан на 5 декември. Той бе приет от 48-ото Народно събрание на 16 декември 2022 г.
Във връзка с появилите се притеснения в общественото пространство, че Народното събрание ще бъде изолирано от предоставянето на допълнителна, последваща помощ за Украйна, в Министерството на отбраната е подготвен проект на промяна на документа. След одобрение от правителството и парламента за всяка допълнителна помощ ще има думата Народното събрание. Това каза днес на пресконференция заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова. Тя категорично опроверга спекулациите, че част от гласуваната от депутатите военна и военно-техническа помощ вече е пристигнала в Украйна.
Министерството на отбраната ще предложи на Министерския съвет да одобри Допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна за изменение на Споразумението за безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г. и ратифицирано от Народното събрание.
Изменението предвижда отпадане на параграф 3 на чл.1 от  Споразумението, подписано на 5 декември, в който имаше възможност списъкът с предоставяните вещи,  представляващ Приложение № 1 към Споразумението, да бъде променян с решение на Министерски съвет по искане на украинската страна, само ако българската страна има такава възможност и за нея това е целесъобразно.
Министерството на отбраната предлага предоставянето на последваща помощ на украинската страна да се извършва с допълнителни споразумения към Споразумението от 5 декември 2022г., които ще подлежат на ратификация от Народното събрание на Република България. Крайното решение ще вземе парламентът.
На въпрос за посещението на министъра на отбраната Димитър Стоянов в Киев, г-жа Граматикова отговори, че са обсъждани въпроси, свързани с двустранните отношения и сътрудничеството между двете министерства. Най-вероятно следващото искане до парламента ще бъде за предоставяне на Украйна на генератори. Вече е направен необходимият разчет и се подготвят необходимите документи за предоставяне на парламента. Не само за българската, но за всички делегации, които посещават Украйна, от украинската страна има много сериозни изисквания по отношение на сигурността на членовете им. Поради тази причина нямаше предварително съобщение, отговори на въпрос заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовски. По предварителна договорка информацията е излъчена, когато нашата делегация е напуснала територията на Украйна.
На този етап е планирана необходимата логистична операция за изпълнение на решението на Народното събрание. Наред с това, продължи заместник-министър Граматикова, МО изпълнява стриктно частта от решението на парламента за провеждане на преговори със съюзниците ни за предоставяне на заместваща техника. Имало известен напредък, но все още това били базови процеси, но са в ход. В същото време, каза г-жа Граматикова, трябва да продължим с модернизация на армията, т.е. с проектите, които са залегнали във внесената в Народното събрание Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО.
Операцията за предоставяне на помощ на Украйна от наша страна е планирана с военните органи от НАТО и утвърдена е от министъра на отбраната, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Важното е, продължи той, да се подготви това, което е предвидено, да се палетизира, да се транспортира до местата, откъдето трябва да бъде извозено с фокус върху безопасността и сигурността. Този план, допълни адмиралът, е направен както на ведомствено така и на междуведомствено ниво, за да се осигури сигурността в държавен мащаб. За да се изпълни решението на Народното събрание, в Щаба на обраната е направен анализ, който, както посочи адмирал Ефтимов, включва наличните способности, наличното въоръжение и техника на Българската армия и неговото състояние не само за мирновременните, но и за военновременните формирования. Отчетени били и изводите от хода на бойните действия в Украйна. На базата на този анализ на министъра на отбрана е предложен определен списък. Съобразихме се, каза още началникът на отбраната, и с решението на парламента да се водят разговори със съюзниците за заместващи способности. Процесът не може да завърши за месец или два, но по това направление се работи активно, подчерта той.
Адмирал Ефтимов акцентира върху чувствителността и опазването на информацията при провеждането на преговори или предоставянето на военна помощ. „Всяка държава има собствен подход по отношение на консолидирано обществено мнение и състоянието на преговори с други държави. На този етап не мислим, че би било редно да съобщаваме с кои държави обсъждаме такава информация, но мога да потвърдя, че се говори за сухопътния домейн“, заяви той.   Подчерта и друг извод в резултат на инвазията  в Украйна - процеса на групиране на държавите по отношение на придобиване на способности. „Не е логично всяка държава-членка на НАТО да се нарежда на опашка и да иска да реализира тези проекти съгласно своите възможности. Има механизми на групиране, които са адекватни на настоящата действителност“, категоричен бе той.
Началникът на отбраната припомни, че още на КСНС през февруари е направил съответния анализ на нуждите на видовете въоръжени сили, предложил е и списък от приоритетни инвестиционни проекти. На тази основа е подготвена и  Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на МО, която в момента е в парламента. През годината е свършена много работа и то в условията на високо напрежение, както от политическото и военното ръководство, така и от видовете въоръжени сили и формирования по места, акцентира началникът на отбраната. По отношение на проекта за придобиване на бойни машини на пехотата, адмирал Ефтимов уточни, че става дума за неговото рестартиране, което е взето с решение на министъра на отбраната Димитър Стоянов. Тук, посочи той, е важно не само да се развива проектът, но да се съвместява в комуникационно-информационно отношение с вече стартиралите проекти в Сухопътни войски и в Българската армия. И изрази увереност, че Командването на Сухопътни войски ще се справи.
Към момента имаме готовност за разработване на над 50 проекта, каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков. Четири от тях, отбеляза той, са в нашия фокус. По придобиването на бойни машини за механизираната бригада на 16 октомври са получени отговори на 90 процента от изпратените писма до 18 фирми. В момента група от над 20 души от различни институции прави анализ. Очакванията са до средата на януари да се прецени кои отговарят на изискванията на Сухопътни войски, за да им се изпратят предложения за оферти. Проектът за артилерийските системи е на етап изготвяне на запитване към потенциални производители. Договорът за модернизацията на танковете Т-72 е изпълнен към 50 процента. Очакванията са през втората половина на 2023 г. да бъде напълно изпълнен. На ниво очакване е подписване на договор по проекта за безпилотните летателни системи за Сухопътни войски. Това, разбира се, е само началото, защото Сухопътни войски не се състоят само от една бригада, заяви генерал-майор Дешков. Необходимо е, заяви той, Сухопътните войски  да придобият нов облик не само заради съвременните рискове пред сигурността, но и защото през последните 30 години наличната техника се поддържа, но жизненият цикъл на машините приключва.
По отношение на проекта за бойната машина правим така, че да се осигури една честна конкуренция, прозрачна процедура, за да може да се избере най-доброто за държавата и Българската армия и на най-добрата цена, посочи заместник-министър Граматикова. Тя прогнозира, че ако всичко върви по план, в края на лятото проектът може да бъде финализиран със сключването на договор.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
   
 
   

Президентът за военната и военно-техническа помощ за Украйна

 
23.12.2022, 15:07  

"Неведнъж призовах народните представители, включително от трибуната на Народното събрание, за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление, войнолюбците в парламента взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство. Така задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ"... "Но в днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие, всяка институция в своето действие и всяка партия в своето говорене, трябва стриктно да се придържат към закона", каза президентът Румен Радев в коментар на публикувания днес Указ за изпращане на военна помощ за Украйна, съобщава БНР.
Той аргументира отказа си да наложи вето, както поискаха от БСП, с обяснението, че това е безпредметно, тъй като не могат да се променят текстове по вече сключен международен договор - затова и намерението БСП да сезира Конституционния съд също няма основание. Коментарът на президента е по повод призива да наложи вето върху Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. От левицата обявиха, че ще търсят възможност за сезиране на Конституционния съд. Законът беше обнародван в днешния брой на "Държавен вестник". Той беше приет на второ четене от парламента на 16 декември.
"Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест, ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е една абсолютно безнадеждна кауза - това няма да има никакъв ефект, както и ветото. МО свърши неговата работа. То реализира наложеният му от парламента договор с Украйна", отбеляза държавният глава.
Президентът беше категоричен, че алинеята, срещу която лидерът на БСП Корнелия Нинова протестира, ще отпадне, което е съгласувано и с украинската страна. „Ще бъде внесено като вариант и проектодоговор в Народното събрание веднага след Нова година", допълни още той. Президентът каза, че според промяната никое правителство няма да може само да вземе решение за военна помощ, а това ще става само и единствено със санкцията на парламента. В Министерството на отбраната са извършени анализи за това какво може и какво не може да се даде, отбеляза той. „Категорично няма да се дават самолети, зенитно-ракетни комплекси или танкове, които могат да накърнят нашите бойни способности. Внимателно е преценено какво можем да дадем. За заместваща техника - това са сложни и дълги процеси“, добави държавният глава.

 
   
 
   

Русия и Китай провеждат съвместни военноморски учения

 
23.12.2022, 08:45  

Русия и Китай провеждат съвместни военноморски учения в Източнокитайско море, предаде Асошиейтед прес.
Маневрите са част от поредицата от учения, които са индикация за нарастващото сътрудничество на Русия и Китай в сферата на отбраната, отбелязва новинарската агенция.
Руското министерство на отбраната съобщи, че в ученията, които започнаха в сряда, участват ракетният крайцер “Варяг”, ескадреният миноносец “Маршал Шапошников” и две корвети от Тихоокеанския флот на Русия. Китай е представен от два разрушителя, дизелова подводница и още няколко кораба.
Според Москва в ученията, които ще траят една седмица, участват също руски и китайски самолети. Ученията ще включват стрелби и учения за водене на бой с подводници.
„Основната цел на ученията е да бъде засилено военноморското сътрудничество между Руската федерация и Китайската народна република и да бъдат съхранявани мирът и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион”, заяви руското министерство.
Източник: bta.bg

 
   
 
   

Руският пистолет "Удав" привлече вниманието на National Interest

 
23.12.2022, 08:36  

Американските журналисти се интересуват от съвременната руска разработка, перспективният пистолет "Удав". Това не е изненадващо, защото новостта на руския военно-промишлен комплекс се характеризира с много високи характеристики. Авторите от National Interest нарекоха "Удав" „флагманският пистолет на Русия“ и в това те не са далеч от истината.
Полуавтоматичният пистолет с калибър 9х21 се характеризира с повишена мощност и може да се използва както от военните, така и от специалните части. В допълнение, боеприпасите са разработени специално за "Удав", което му позволява да решава различни проблеми. По-специално, "Удав" може да използва патрони с повишена бронепробиваемост или с дозвукова скорост на куршума за стрелба с шумозаглушител. Производителите казват, че ще бъде създадена и гражданска версия на пистолета, която да отговаря на всички изисквания на стрелците - спортисти. Според американските журналисти, спортната версия ще бъде адаптирана към стандартния патрон 9х19 НАТО поради широкото му разпространение. Производителите обаче все още не са потвърдили тази информация.
Американците също така отбелязват, че "Удав" е изцяло изработен от руски компоненти и отговаря на високите изисквания за надеждност, както се полага на "флагманските" оръжия. Известно е, че пистолетът работи при температури от - 50 до + 70 градуса. Обобщавайки, авторите на материала отбелязват, че не се очаква масов преход на руските сили за сигурност от остарелия ПМ към "Удав". „Флагманът“ е много по-мощен пистолет и не е предназначен да решава полицейски проблеми. Освен това цялостното превъоръжаване би струвало на Руската федерация сериозна сума. - Още пистолети
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
   
 
   

 
   

Министър Стоянов: Високо ценим ролята на всеки един български военнослужещ в страната и зад граница

 
22.12.2022, 16:40  

„Министерството на отбраната високо цени ролята на всеки един български военнослужещ – в страната и зад граница, който издига авторитета на нашата армия. Със своята мисия вие показвате, че Българската армия е надежден и достоен съюзник, който изпълнява успешно и с чест своите съюзнически задължения в мисии на Европейския съюз (ЕС) и НАТО“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на традиционната видеоконферентна връзка с контингентите от въоръжените сили, участващи в мисии и операции зад граница, днес, 22 декември. „През тази година България увеличи участието си в мисиите на ЕС и НАТО на Балканите, с което още веднъж показваме нашия ангажимент към сигурността в региона“, подчерта още министър Стоянов, съобщават Пресцентърът на МО.
Той поздрави българските военнослужещи за отличната служба и им пожела здраве и спокойни празници.
Министърът на отбраната Димитър Стоянов припомни, че по време на посещението си в Босна и Херцеговина през септември и срещата с българския контингент там е поел ангажимент за увеличаване на заплащането на военнослужещите, които са на мисия зад граница. „Очакваме най-късно до края на януари да имаме яснота с колко да бъдат увеличени заплащанията на всички военнослужещи зад граница, като първоначалните ни разчети показват увеличение с 50 %“, допълни министърът на отбраната. - (видео)
„Благодаря ви за приноса за овладяване на ескалацията на напрежението в Косово, за поддържането на мира и сигурността в Босна и Херцеговина, за практическия принос към усилията на Алианса в борбата с тероризма и изграждането на капацитет в Ирак. Изказвам своята признателност за това, че освен традиционните задачи по опазване здравето на личния състав на мисията на Европейския съюз в Мали, вие – медиците ни там, получавате и изпълнявате и други важни, хуманитарни задачи“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта положителната оценка за извършената работа от българските контингенти, която получава от командванията на всички мисии.
Адмирал Ефтимов отбеляза, че от стратегическа гледна точка сигурността на Западните Балкани е от ключова важност за България. „На преминалите конференции за генериране на сили сме утвърдили нашето ниво на амбиция, което не трябва да пада от това, което поддържаме в момента“, категоричен бе началникът на отбраната. Той изрази увереност, че материалното осигуряване при въоръжението и техниката, с което българските контингенти зад граница изпълняват своите мисии, ще се подобри.
Към настоящия момент близо 150 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България участват в мисии и операции зад граница. По време на видеоконферентната връзка командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов представи българското участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, в небойната мисия на НАТО в Ирак, в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в операцията на ЕС в Мали. Пред министъра и началника на отбраната доклади изнесоха полковник Красимир Ценов, национален командир на контингента в Босна и Херцеговина, подполковник Калин Стаменов, национален командир на контингента в KFOR, майор Веселин Жечев, национален командир на контингента в небойната операция в Ирак и лейтенант доктор Диляра Маринова, национален командир на контингента в Мали.

 
   

Топлите връзки на Сирия и СССР по време на Студената война – как Рейгън стана за смях

 
22.12.2022, 12:38  

Съветското влияние по време на Студената война не може да бъде игнорирано и най-вероятно и до днес ще открием, че следите му се разпростират почти в цял свят. До днес Куба не може да се отърси от идеята, че практически е перлата на Мексиканския залив, но продължава да е силно затворена и ограничена за търговия, развитие и създаването на може би едни от най-красивите курорти в историята. През 1983 г. американците ще установят, че Сирия се превръща в следващата малка Куба и може би ще успее да се дистанцира от целия свят.
Когато семейството на Ассад взема властта, САЩ осъзнава, че ще изгуби сериозни позиции в дипломацията. Рейгън ще побърза да обяви по радиото, че стотици пехотинци ще бъдат изпратени в Ливан, където страната се възстановява от гражданска война. Подозренията на американския президент са, че Сирия ще се възползва от слабостта на своята съседка и ще побърза да прибере територии. Нещо повече, никой не може да отрече наличието на военни части от СССР, позиционирани в Сирия........Прочети още

 
   

Китай трябваше да прегази Япония в края на XIX век – самураите удариха безмилостно

 
22.12.2022, 12:32  

Японското индустриално чудо започва в началото на XX век и ще докаже, че страната на изгряващото слънце бързо може да се синхронизира с всички останали страни. През далечната 1894 г. ще открием, че повечето военни експерти не виждат спящия дракон като някаква заплаха. Повечето се кълнат, че няма как с подобна флота, подобно разпределение на силите и липсата на военен опит, Япония да успее да предостави план за победа над Китай по вода, дори и ако се говори за Жълто море.
Индустриализацията на Япония започва едва през 1869 г. и повечето експерти не вярват, че в рамките на три десетилетия ще има възможност за една страна да изгради армия и флота. Второто подозрение е, че след толкова векове на изключване от останалия свят, Япония не може да създаде морски традиции. Мнозина смятат, че сегашната им флота няма никакви качества, а стоманата се използва в последните 25 години, когато Япония получава първия си френски кораб, някога притежаван от конфедерацията на САЩ.......Прочети още

 
   

Социалната комисия не подкрепи промените в закона за военноинвалидите

 
22.12.2022, 12:06  

Внесеният от Костадин Костадинов и други народни представители от ПГ „Възраждане“ Законопроект за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите не получи подкрепа от Социалната комисия в парламента. Изразено бе опасение , включително и от представителите на Министерството на труда и социалната политика, че би могло да се създаде неравнопоставеност между различните групи хора с увреждания. Вносителите и председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев обясниха, че става дума за хора, които са пострадали, изпълнявайки воинския си дълг по повелята на Конституцията, но това не промени мнението на членовете на комисията. Само трима гласуваха „за“, другите се въздържаха.
Поправките са насочени в две основни посоки. Едната е подобряване на грижите за социалното и здравното състояние на военноинвалидите и военнопострадалите и другата – възлагане на допълнителни ангажименти на държавни ведомства и структури. Законопроектът е разпределен на пет комисии. Водеща е Комисията по труда, социалната и демографската политика, другите, които все още не са обсъждали проекта, са по отбрана, по бюджет и финанси, по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по здравеопазването.
На същото заседание със 17 гласа „за“, нито един „против“ и „въздържал се“ бе подкрепен на първо четене внесеният от Деница Цачева и други депутати от ПГ „ГЕРБ-СДС“ проект на Закон за изменение и допълнените на Закона за хората с увреждания.  Той бе защитен лично и от омбудсмана Диана Ковачева. Част от него акцентира върху несправедливото групиране на имащите право на финансова подкрепа по чл. 70 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ). Проблемът е, че хората с над 90 на сто степен на увреждане, с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност, са пропуснати при изричното изброяване в чл. 70, т. 4 и 5. Те са включени в т. 3 и получават само 25% от линията на бедност (общата група). Става въпрос за около 160 военноинвалиди, които ежемесечно са ощетявани с повече от 130 лв. Това са граждани, които са изпълнявали военния си дълг към държавата. Министерството на труда и социалната политика имаше отрицателно становище. Диана Ковачева, Деница Цачева и Петър Велчев защитиха предложената промяна. Предстои гласуване в комисиите по здравеопазването по отбраната и по бюджет и финанси.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
   

"Чувалът с новогодишни подаръци" от Байдън за Зеленски - коментари от руски медии

 
22.12.2022, 09:15  

Стремителната визита на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон трая едва няколко часа. На обща пресконференция след преговори в Белия дом Зеленски и американският лидер Джо Байдън демонстрираха пълна хармония на възгледите – подкрепа за Украйна и обвинения срещу Русия, пише в коментар "Росийская газета".
Съдържанието на чувала с новогодишни подаръци от Байдън, който Зеленски отнесе в Киев, бе анонсирано предварително – това е поредният и най-щедър от месеци транш военна помощ за 1,8 милиарда долара, включващ за пръв път противовъздушни системи с голям обсег. А предния ден в Конгреса на САЩ бе представен законопроект за подпомагане на Украйна с 45 милиарда долара – за много месеци напред, посочва вестникът.
Въпреки че старателно демонстрираха здравината на американско-украинския съюз, при закрити врати двамата президенти може би са имали доста интересен и съдържателен разговор за целите на конфликта – въпрос, по който САЩ и Украйна засега се разминават. Докато за Вашингтон целта е да проточи конфликта в опит да отслаби Русия, избягвайки пряко участие в него на войници от НАТО, Киев е крайно заинтересован да въвлече в бойните действия американците и техните съюзници, твърди московският официоз.
Но "колкото и да говори Байдън за безкрайната щедрост на американския народ и готовността му на всичко заради Украйна, той знае от допитванията, че подкрепата за конфликта вече намалява дори в самите САЩ, да не говорим за някои страни от Европа", добавя "Росийская газета".


Обещаните доставки на противоракетни комплекси "Пейтриът" за Киев "ще означават, че САЩ се включват в украинския конфликт на ново равнище. Това е опасен признак", коментира политологът Григорий Евстафиев пред "Комсомолская правда".
А "новото равнище" значи в Украйна да се появят големи редовни бойни подразделения от армията на САЩ. Защото за обслужване на системите "Пейтриът" са необходими не само гардове и шофьори, които могат да бъдат и украинци, но също така опитни военни специалисти, значи – американци. Те може и да не се върнат живи у дома, подчертава руският вестник.
С новия пакет общият обем военна помощ за Украйна от сегашната администрация на САЩ ще достигне безпрецедентните 21,9 милиарда долара, цитира "Известия" вчерашно изявление на държавния секретар Антъни Блинкън. На фона на тези суми не е ясно как властите на Украйна ще изплащат дълговете си, коментира Григорий Карасин, шефът на външнополитическата комисия в сената на Русия.
"Как ще връща после Украйна всичко това, с какво – земя, хора, ресурси? А какво ще означава това за Европа? Все открити въпроси. Засега Украйна е затънала в дългове, мисля, за десетилетия напред. И връща тези дългове с живота на собствените си граждани", заявява руският политик.
Визитата на Зеленски имаше важен символичен характер лично за Байдън. Присъствието на украинския лидер подчерта политическата победа на Белия дом, успял сравнително лесно да прокара поредния пакет помощи за Украйна, пише "Независимая газета".
Всекидневникът припомня изявления на конгресмени републиканци, приканвали за одит на средствата, отпускани на Киев. Съответният законопроект обаче бе внесен само от 11 члена на долната камара по инициатива на Марджъри Тейлър Грийн, която единствена в законодателния орган на САЩ допуска възможността не само за одит, но и за орязване на помощта за Украйна. Но тя съвсем не е сред авторитетните и влиятелни фигури в Републиканската партия. И може да се каже, че в момента засилването на подкрепата за Украйна не среща противодействие в Конгреса, заключава "Независимая газета".
Междувременно службата за криминални разследвания към отбранителното министерство на САЩ засили проверките на военните доставки за Киев. Според нейния първи зам.-ръководител Джеймс Айвс, агенцията наблюдава Украйна "заради прибързаното сключване на много договори от Пентагона и заради това, че американската помощ може да попадне на черния пазар", отбелязва агенция Росбалт.
Източник: https://www.bta.bg/

 
   

Военен съветник на Тръмп: Украйна е обречена, чуйте генерал Мили

 
22.12.2022, 09:39  

Най-лошото в тази история е, че украинците са само инструмент за САЩ, които искат не само Украйна, но и другите европейски страни да замръзнат тази зима. Особено германците. Студът, който започна в Европа, е наша работа, а не руска. Руснаците знаят за това.
Това пише за The American Conservative Дъглас Макгрегър, бивш съветник на министъра на отбраната в администрацията на Тръмп, пенсиониран полковник от армията на САЩ, предава Гласове.
Ето какво още казва военният съветник на Тръмп:.........Прочети още

 
   

33 години от вдигането на българския военноморски флаг на фрегата "Смели"

 
22.12.2022, 08:30  

На днешната дата преди 33 години е вдигнат българският военноморски флаг на фрегата „Смели”.
Фрегатата „Смели” е построена през 1975 г. в СССР. Тя е първият кораб от серията на проект 1159 Т (НАТО – клас „Кони”). В състава на Българския военен флот корабът влиза през 1989 г., като българският флаг е вдигнат на 22 декември.
Името „Смели” получава през 1991 г.
Корабът изпълнява различни бойни задачи: борба с подводници; ескорт на подводници; патрулни функции; противовъздушна и противоподводна охрана на бойни кораби и конвои; поставяне на минни заграждения.Фрегата „Смели” е част от Първи дивизион патрулни кораби на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоциран във Варна. Участва в международни военноморски учения в Черно и в Средиземно море. Само преди дни корабът се завърна от последното си плаване в Средиземно море, където екипажът му изпълни поредица от задачи с партньори от други страни.
Водоизместване: 1576 т; дължина: 96,5 м; широчина: 12,5 м; газене: 3,2 м. Екипаж: 110 души. Въоръжение: зенитно-ракетен комплекс „Оса-М”; две 76 мм двустволни оръдия АК 726 и две 30 мм двустволни оръдия АК 230; две установки РБУ 6000; носи 12 подводни бомби; може да приема ограничено количество заградни мини. - Още за "Смели"

 
   

Празник на Национална служба „Гранична полиция“

 
22.12.2022, 08:22  

Паметникът във Варна, посветен на загиналите офицери и войници от 15-а гранична дружинаНа 22 декември 1887 г. е създадена специализирана стража за охрана на българските граници към Министерството на вътрешните работи.

От 1894 г. е към Военното министерство и се състои от шест пехотни роти към всяка дивизионна област. По време на Балканската война (1912 – 1913) 10-а гранична дружина под командването на капитан Минчо Сотиров освобождава Василико (дн. Царево), Граматиково, Малко Търново и воюва при Бунархисар и Одрин.

В Първата световна война (1915 – 1918) 15-а гранична дружина е в състава на Варненския укрепен пункт и се сражава на Добруджанския фронт при Чауш кьой (дн. Генерал Кантарджиево), Екрене (дн. Кранево), Добрич, Тузла, Мангалия и Кюстенджа.

През Втората световна война (1939 – 1945) са формирани четири гранични полка и три гранични бригади. От 10 януари 1941 г. 4-а пехотна гранична бригада е на Прикриващия фронт в с. Гранитово, Елховско, а от 20 май 1944 г. отбранява черноморската граница от нос Емине до Румъния. На 25 септември 1944 г. бригадата е включена в състава на 2-ра армия и участва в първия период на войната срещу Германия (октомври – ноември 1944). В решителните боеве за овладяването на Прищина по време на Косовската настъпателна операция (25 октомври – 30 ноември 1944) 6-и пехотен граничен полк дава 33-ма загинали.

След войната е сформирана Гранична милиция към Министерство на вътрешните работи (10 август 1946), която на 8 октомври същата година е преименувана в Гранични войски. От 1962 до 1972 г. те са към Министерство на народната отбрана, а след това – в системата на Министерство на вътрешните работи. Днес Национална служба „Гранична полиция“ охранява ефективно държавната сухоземна, речна и морска граница на Република България.

 
   

На този ден през 1944 година започва Сремската операция

 
22.12.2022, 09:19  

На 22 декември 1944 г. започва Сремската настъпателна операция. От 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция.
През Втората световна война (1941–1945 г.) в периода 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция, включена в общия замисъл за настъпление на войските от левия стратегически фланг на Червената армия, които провеждат Будапещенската настъпателна операция. Към това време нашата армия има три съединения и отделни армейски части и подразделения. Усилена е с един дивизион катюши и действията й се поддържат от авиацията на Трети украински фронт и корабите на подчинената му Дунавска флотилия. Особено ожесточени бойни действия се водят в района на селата Сотин, Оролик и Грабово. По редица обективни и субективни причини бойните действия не са особено успешни. Все пак нашите съединения ангажират значителни сили и средства на противника и разстройват организираното му оттегляне по долината на р. Сава.........Прочети още

 
   

 
   
 
   

Продължава приемът на нови военнослужещи във военни формирования от Българската армия

 
21.12.2022, 22:46  

Продължава приемът на български граждани, които желаят да изпълняват професията военнослужещ във военни формирования от Въоръжените сили на Република България. В началото на 2023 г. желаещите могат да подават заявления в структурите на Централното военно окръжие за участие в конкурсите за вакантни длъжности в Сухопътните войски, Командването за логистична поддръжка (КЛП) и Съвместното командване на специалните операции (СКСО), както следва:
- До 20 януари 2023 г. за 225 войнишки длъжности във формирования на Сухопътните войски. Конкурсите ще се проведат от 11 до 25 май 2023 г.
- До 27 януари 2023 г. за 280 войнишки длъжности във формирования на КЛП. Конкурсите ще се проведат от 9 до 17 март 2023 г.
- До 10 февруари 2023 г. за 30 войнишки длъжности във формирования на СКСО. Конкурсите ще се проведат от 1 до 17 март 2023 г.
Конкурсите включват: изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване. При равен бал, на по-предно място се класира кандидат, подписал договор за служба в доброволния резерв.
Кандидатите за участие в конкурсите следва да отговарят на следните изисквания: да имат завършено средно или по-високо образование; към датата на приемане на военна служба да не са по-възрастни от 40 години; да са годни за военна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер; да нямат друго гражданство; да не са освобождавани от военна служба поради наложен; дисциплинарно наказание „уволнение”; да покриват нормативите за физическа годност; да са психологически пригодни.
Обявите за конкурсите и приложенията към тях са публикувани в рубриката „Обяви и конкурси“ на интернет страницата на Министерството на отбраната, както и на интернет страницата на Централното военно окръжие.
*******
Военната професия е преди всичко призвание в служба на Родината. Българската армия винаги е била опора на обществото, а военнослужещите са нейното лице. През вековете тя съхранява традиционните воински ценности и добродетели като родолюбие, смелост, отговорност, всеотдайност, храброст. Традиционно Българската армия е сред институциите, които се ползват с най-високо доверие в българското общество. Военната служба дава възможност за развитие на способности, които могат да се придобият единствено в армията.
Професията военнослужещ предлага основно и допълнително месечно възнаграждение; основен и допълнителен платен годишен отпуск; специално обучение (включително парашутна, водолазна, алпийска подготовка); стрелба с различни видове оръжия; управление на специална военна техника; езиково обучение и/или последващо обучение във висши военни училища; възможност за кариерно развитие; възможност за ведомствено жилище или квартирни пари; ползване на почивни бази на Министерството на отбраната; използване на оборудвани спортни бази и др.

 
   

Военните разходи на САЩ нарастват, създавайки нов бум за производителите на оръжия

 
21.12.2022, 20:33  

Интензивните сражения в Украйна са накарали Пентагона да преосмисли доколко американските запаси от оръжия са достатъчни. Служители от военното ведомство се питат, дали ако днес избухне още една голяма война, САЩ ще имат достатъчно боеприпаси. Те задават този въпрос не само на фона на усилията си да снабдят Украйна с достатъчно оръжия за войната с Русия, която би могла да продължи с години, но и с оглед на потенциален конфликт с Китай, съобщи Асошиейтед прес.
“Не сме били в ситуация, в която от някои критични боеприпаси да ни остават запаси за само няколко дни”, заяви преди месец финансовият инспектор на Пентагона Майкъл Маккорд. “Но сега ние подкрепяме партньор, който е в (такава ситуация)”, добави той.
На фона на тези опасения в края на миналата седмица Сенатът на САЩ одобри рекорден бюджет за отбрана за следващата фискална година в размер на 858 милиарда долара, съобщи Ройтерс. Утвърдената сума е с 45 милиарда долара по-голяма от поисканата от правителството на президента Джо Байдън.
Преди това проектобюджетът за отбрана беше одобрен и от Камарата на представителите. В гласуваните средства са предвидени поне 800 милиона долара за допълнителна военна помощ за Украйна, както и редица мерки за укрепване на сътрудничеството с Тайван, като например милиарди долари за военна помощ за острова. Заложени са пари и за превъоръжаването и осъвременяването на американските въоръжени сили чрез стъпки като разработване на хиперзвукови оръжия и закупуване на самолети и кораби, включително на изтребители Ф-35. Разходите за обществени поръчки също ще нараснат рязко през следващата година, включително скок с 55% на финансирането за закупуване на нови ракети за сухопътните войски и с 47% на финансирането за закупуване на оръжия за военноморските сили.
Военният бюджет за следващата година включва и големи инвестиции в нови хиперзвукови оръжия, разработката на които Китай също агресивно преследва. През септември “Рейтиън” и “Нортроп Груман” спечелиха договор на стойност 1 милиард долара за производство на прототипи за военновъздушните сили.
Други компании искат да заменят по-старото оборудване, изпратено в Украйна, с по-нови модели. “Би Ей И систъмс” например възнамерява да продаде на армията повече бронирани машини, които да заменят изпратените в Украйна повече от 200 бронетранспортьора M113 от времето на виетнамската война и които компанията вече не произвежда.
И така комбинацията от войната в Украйна и опасенията за по-дългосрочните заплахи от страна на Русия и Китай води до подкрепян и от двете основни американски партии натиск за увеличаване на капацитета на САЩ за производство на оръжия, отбелязва в. “Ню Йорк таймс”.
Според анализ на Центъра за стратегически и бюджетни оценки бюджетът на Пентагона е нараствал с 4,3% годишно през последните две години – дори след отчитане на инфлацията – в сравнение със средно по-малко от 1% годишно в реални долари между 2015 и 2021 година.
Съветникът на Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан представи нарастването на разходите в стратегически контекст, като заяви, че войната в Украйна е разкрила недостатъци във военнопромишлената база на страната, които трябва да бъдат отстранени, за да се гарантира, че САЩ са “в състояние да подкрепят Украйна и да се справят с непредвидени ситуации в други части на света”.
“Локхийд Мартин”, най-големият военен производител в страната, си е осигурил военни поръчки за ракети на стойност над 950 милиона долара от Пентагона, отчасти за попълване на запасите, използвани в Украйна. Армията е възложила на “Рейтиън текнолоджис” договори за доставка на ракетни системи на стойност над 2 милиарда долара за разширяване или попълване на въоръжението, използвано в помощ на Украйна.
“За 10 месеца изчерпахме запаси за шест години на ракети “Стингър”, каза Грегъри Джей Хейс, главен изпълнителен директор на “Рейтиън”, в интервю по-рано този месец. Той имаше предвид 1600 зенитни ракети на компанията, изпратени от правителството на САЩ в Украйна. “Така че ще ни трябват няколко години, за да възстановим запасите и да ги попълним”, добави Хейс.
Но тези договори са само началото на очертаващото се значително ново укрепване на отбраната. Военните разходи през следващата година са на път да достигнат най-високото си ниво, коригирано спрямо инфлацията, след пиковете в разходите за войните в Ирак и Афганистан между 2008 и 2011 година. То ще бъде и второто най-високо ниво, коригирано спрямо инфлацията, след Втората световна война – ниво, което е повече от бюджетите на следващите 10 най-големи правителствени агенции в САЩ взети заедно.
Още повече поръчки към военните изпълнители постъпват от съюзниците на САЩ в Европа и Азия, тъй като и те са стигнали до заключението, че трябва да направят повече, за да се въоръжат срещу нарастващите глобални заплахи. Този месец Япония удвои разходите си за отбрана през следващите пет години, като остави настрана пацифистката си позиция, която до голяма степен поддържа от 1945 г. насам. И в това дори не се включват планираните от САЩ, но за момента отложени доставки на оръжия на стойност 18 милиарда долара за въоръжаване на Тайван в случай на евентуално бъдещо нападение от страна на Китай.
Комбинацията от войната в Украйна и нарастващия консенсус за появата на нова ера на конфронтация между свръхсилите подтиква към усилия да се гарантира, че военнопромишлената база може да отговори на нарастващото търсене. В някои случаи въпросът става спешен, тъй като САЩ и техните съюзници от НАТО се стремят да поддържат притока на оръжия към Украйна, без да намаляват собствените си запаси до обезпокоителни нива.
В същото време доставчиците продължават да се притесняват да инвестират, за да посрещнат нарастващото търсене на оръжия, което може отново да пресъхне, когато войната приключи или политиката промени курса си.
“Трудностите при повторното пускане на производствена линия не са безплатни”, каза Том Арсено, президент на “Би Ей И систъмс”, който в момента обмисля дали да възобнови работата на производствената линия за гаубици M777. M777 е високоточно оръдие, което стреля със 155-милиметрови артилерийски снаряди, чиито запаси също намаляват.
Разходите могат да бъдат още по-големи, тъй като Конгресът разглежда и искане за допълнителни 21,7 милиарда долара за Пентагона, над вече увеличения годишен бюджет за 2023 г., за да се отделят повече средства за снабдяване с материали, използвани в Украйна.
Като показател за това как правителствената политика се променя в посока възстановяване на индустриалния капацитет за производство на оръжия, тази година Конгресът започна процедура по разрешаване на Пентагона да поема по-широки многогодишни ангажименти за разходи за определени оръжейни системи и корабостроене. Това е разпоредба, за която индустриалните лобисти отдавна настояват, твърдейки, че тя дава на компаниите сигурност, че инвестициите, които правят за започване на производството, ще продължат да се възвръщат през следващите години.
Според анализ на Майлс Уолтън, анализатор на военната индустрия в “Улф рисърч”, компания изследваща Уолстрийт, този ход предполага, че през следващите три години ще бъдат направени допълнителни поръчки за боеприпаси на стойност 73 милиарда долара, от които ще се възползват предимно големите играчи като “Локхийд” и “Рейтиън”.
Тези тенденции помагат да се обясни представянето на фондовия пазар на големите военни предприемачи – малка група, която контролира по-голямата част от продажбите за Пентагона. Цените на акциите на “Локхийд” и “Нортроп Груман” са скочили с повече от 35% през тази година на пазар, чиито основни индекси като цяло са се понижили.
Противниците на по-високите военни бюджети казват, че са разочаровани.
Военните производители “отново са на високи обороти и Украйна им дава само още един аргумент защо нещата трябва да продължат да вървят напред и нагоре”, каза Уилям Д. Хартунг, сътрудник в противопоставящия се на военните интервенции Институт “Куинси” за отговорно държавно управление.
“Бюджет за отбрана в размер на трилион долара – натам сме се запътили”, каза Лорънс Корб, който е бивш заместник-министър на отбраната по време на администрацията на Рейгън и някогашен вицепрезидент на “Рейтиън”. “Изглежда, че никой не иска да направи трудния избор. Дори демократите сега изглежда се страхуват да не бъдат сметнати за мекушави по отношение на отбраната”, коментира Корб.
Източник: bta.bg

 
   

В Русия увеличават възрастта за наборна служба

 
21.12.2022, 17:01  

Министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу предложи поетапно увеличаване на наборната възраст - постъпването в казармата да става от 21 до 30-годишна възраст, а не от 18 до 27, както е сега, съобщава Руската служба на Би Би Си.
Шойгу заяви това на колегиума на министерството, обръщайки се към президента Владимир Путин. "При комплектуване на въоръжените сили поетапно да се увеличи наборната възраст на гражданите от 18 на 21 години и да се повиши горната граница до 30 години", каза министърът.
Освен това той предложи да се позволи подписване на договор от първия ден на службата.
Шойгу предложи да се увеличи числеността на руските въоръжени сили до 1,5 милиона военнослужещи.
Шойгу заяви, че Москва се изправя срещу обединени западни сили във военната операция в Украйна. Министърът на отбраната подчерта, че удължаването на военните действия в Украйна е в интерес на Запада, за да се дестабилизира Русия.
Освен това той посочи, че причината за военната операция в Украйна днес датира от "финансирания преврат" през 2014 г., поставил на власт антируските сили и довел до въоръжената конфронтация в Донбас.
"След разкритията на г-жа Меркел, Порошенко и други политици за истинските цели на Минските споразумения за всички стана ясно, че не Русия е източникът на конфликта в Украйна", обобщи Шойгу.
Той изтъкна, че военната операция в Украйна ще продължи през следващата година, докато не бъдат постигнати всички цели.
"Като се има предвид желанието на НАТО да натрупа военен потенциал близо до руските граници, както и да разшири границите си чрез присъединяване на Финландия и Швеция, е необходимо да се предприемат ответни мерки за създаване на подходяща група войски в северозападната част на Русия", отбеляза министърът на отбраната.
Руският президент Владимир Путин от своя страна обеща да даде на руската армия всичко, което тя поиска в подкрепа на военната кампания в Украйна.
В своята реч пред началниците на отбраната в Москва държавният глава подчерта, че няма финансови ограничения за това, което правителството ще предостави на въоръжените сили.
Страната, правителството ще даде всичко, което военните поискат, заяви той.
Руският лидер призова Министерството на отбраната да предостави на военните най-новото оборудване, включително устройства за нощно виждане, оръжия с високопрецизен мерник и снайперски пушки от ново поколение. - (видео)
Източник: https://news.bg/

 
   

Чехия купува бойни машини за над 2 млрд. долара от Швеция

 
21.12.2022, 16:48  

Чехия подписа меморандум с Швеция и британската компания BAE Systems за закупуване на 210 бронирани бойни машини на пехотата CV90, съобщава "Франс прес".
Меморандумът "потвърждава съгласието на трите страни по основните параметри относно закупуването на бойни машини CV90", заяви министърът на отбраната Яна Чернохова.
Тя посочи, че стойността на сделката ще достигне 2,3 млрд. долара, но не разкри повече подробности.
CV90 на BAE Systems Hagglunds е верижна бойна машина с монтирано в куполата 40 мм автоматично оръдие "Бофорс" L70, има и десантно отделение за 8 военнослужещи.
Чернохова направи изявлението си по време на церемония, на която чешката армия получи първия от 14-те танка "Леопард" 2А4 от Германия.
Германия дари танковете на Прага като компенсация за военната ѝ помощ за Украйна.
По думи на говорителя на чешкото министерство на отбраната Иржи Таборски досегашната помощ възлиза на 200 млн. долара.
Освен това през тази година чешката армия и оръжейни компании са изнесли военни материали на стойност 2 млрд. долара за Украйна, което е над три пъти повече, отколкото през 2021 г.
По-рано министерството съобщи, че чешката армия възнамерява да закупи и още 50 танка "Леопард" 2А7+ от Германия.
Миналата седмица ведомството заяви, че ще купи общо 62 самоходни гаубици "Цезар" от френската компания Nexter Systems.
Сделката цели да замени остарялото оборудване, произведено в Чехия, и е на стойност 77,5 млн. долара.
Чешката република - членка на НАТО от 1999 г., все още не е изпълнила задължението си да изразходва 2% от БВП за отбрана.
Миналата седмица съседна Словакия подписа споразумение за закупуване на 152 броя CV90 на стойност 1,8 млрд. долара.
Източник: https://news.bg/

 
   

Един необразован ученик създаде военната индустрия на Финландия

 
21.12.2022, 14:13  

Между 1922 и 1940 г. Аймо Йоханес Лахти създава някои от най-добрите финландски малокалибрени оръжия. Неговият боен арсенал включва пистолети, картечни пистолети, картечници и противотанкови оръжия. Преди края на Първата Световна война, Финландия е била автономно графство от Руската империя. Като такова, Финландия често използва руските оръжия. Получават стандартните пушки от руската армия и ги използват и след края на тяхната независимост.
През 1919 г. се обявява официалната програма за разработка на финландско оръжие и разработка. Всеки човек, който може да представи интересни и оригинални решения за армията, но Лахти пристига с цял арсенал от предложения. Финландската армия ще приеме много от неговите дизайни и скоро ще открием, че няма войник, който да не използва Lahti L-35 пистолет и Lahti L-39 20 мм анти-танкова пушка. Полу-автоматичната пушка Suomi KP/-31 и Lahti-Solaranta M/26 автоматичната пушка е направена със съдействието на други дизайнери, но оригиналната идея е отново на Лахти......Прочети още

 
   

Корабът „Александър III“ смени собствеността си няколко пъти- веднъж в ръцете на Руската империя, белогвардейците, Германия, Франция и накрая се разглоби за части

 
21.12.2022, 14:06  

Император Александър III е не само известно име в руската история, но и кораб с много забавна история в руската флота. Той е третият от клас „Императрица Мария“ и влиза в групата на разрушителите на Черно море, които са проектирани изцяло за сражения с Османската империя. Корабът получава името „Император Александър III“ на името на императора, който взима трона и се разминава с убийство през 1881 г. (императорът, а не корабът).
През цялата си управленческа кариера, Александър III ще е обект на атаки, но на пук на всички негови палачи, успява да напусне този свят по естествен път през 1894. Като консерватор, той помага за въвеждането на най-различни реформи и така успява да затвърди славата на баща си. Русия влиза по-смело в XX век и ако беше пропусната революцията, най-вероятно днес щяхме да я виждаме като далеч по-еродирана и качествена страна.......Прочети още

 
   

САЩ ще предоставят на Украйна нова военна помощ в размер на 1,8 млрд. долара, която включва и система “Пейтриът”, казват източници на АП

 
21.12.2022, 09:02  

САЩ ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на 1,8 милиарда долара в рамките на мащабен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна отбрана “Пейтриът”, както и авиационни бомби с прецизно насочване, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източници от американското правителство.
Очаква се новият пакет от помощи да бъде официално обявен днес, като същевременно правителството на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон.
Според източниците на АП става въпрос за оръжия от запасите на Пентагона на стойност около един милиард и за още 800 милиона долара по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която финансира закупуването на оръжия и боеприпаси, провеждането на обучения и др..
Успоредно с това Конгресът е на път да одобри още 44,9 милиарда долара помощ за Украйна като част от мащабния законопроект за правителствените разходи.
Решението за изпращане на батарея “Пейтриът” е взето въпреки предупреждението на руското външно министерство, че доставката на усъвършенстваната ракетна система земя-въздух ще се приеме като провокативна стъпка и че системата ще бъде считана за легитимна цел от руската армия.
Не е ясно кога точно батареята “Пейтриът” ще пристигне на фронтовата линия в Украйна, тъй като украинските сили ще трябва да бъдат обучени за работа с нея, а това може да отнеме няколко седмици. Очаква се обучението да се проведе в американската военна база “Графенвьор” в Германия.
Източниците на АП допълват, че новият американски пакет ще включва и управляеми авиационни бомби (JDAM – Joint Direct Attack Munition).
Засега САЩ не са склонни да предоставят на Украйна американски изтребители, отбелязва АП.
Източник: bta.bg

 
   

52 години от първия полет на изтребителя F-14A-1-GR Tomcat

 
21.12.2022, 08:28  

Легендарният изтребител Grumman F-14 Tomcat полита преди 52 години – на 21 декември 1970 г., с което започва неговата дълга и забележителна кариера, която продължава и до днес в Иран.
Първият прототип на F-14 (заводски номер 157980) полита от заводското летище на Grumman в Калвъртън, щата Ню Йорк на 21 декември 1970 г., след като прави първото си рулиране седмица по-рано. В кабината на машината са Боб Милър и Робърт Смайт.
През целия ден двамата изпитатели чакат добро време и едва половин час преди залез успяват да излатят за кратък полет около летището. При него стреловидността на крилото е поставена на 20 градуса и колесникът остава неприбран. Достигната е височина от 1000 m, а самият полет продължава едва няколко минути.
Вторият полет е и последният за прототипа. На 30 декември 1970 г. Милър и Смайт излизат отново. Времето е добро и те планират да изпълнят цялата изпитателна програма, която е била планирана за дебютния полет. Във въздуха, самолетът който придружава прототипа вижда, че от него изтича хидравлична течност. Малко по-късно основната хидравлична система на прототипа отказва, а екипажа се насочва за аварийно кацане на Калвъртън.
Екипажът използва аварийна система със сгъстен азор за пускане на колесника, но на подхода за кацане отказва и резервната хидравлична система. Задействана е аварийната система, която разчита на електромотори за да движи механизацията на крилото и вертикалните и хоризонтални стабилизатори.
На около 1,5 km от прага на пистата отказва и аварийната система, а прототипа влиза в пикиране. Екипажът се катапултира веднага и има само леки наранявания, но самолетът е разрушен напълно. - (видео)
Разследването показва, че проблемът е бил конструктивен – Grumman използва иновативна технология за съединяване на титаниевите тръби на хидравличната система. Технологията обаче не се комбинира добре с начина, по който тръбите са прикрепени към фюзелажа, а обработката им ги прави уязвими при вибрации с определени честоти. По време на втория полет е тествана работата на самолета при полет с един двигател поставен на „малка газ”, което докара точно такива вибрации, довели до разкъсване на тръбите. Grumman изоставя титанът и преминава към алуминиеви тръби за хидравличната система.
Така с лек фалстарт започва кариерата на F-14, който по-късно получава и името Tomcat.
Самолетът е създаден в рамките на програмата VFX, която цели ВМС на САЩ да получат тежък ракетен прехващач, който да пази авионосните ударни групи от противникови бомбардировачи и крилати ракети. През януари 1969 г. е избрана компанията Grumman за изпълнител на програмата.
Първите серийни F-14A са предадени на ВМС на САЩ през септември 1974 г. Общо са построени 712 серийни изтребителя, от които всички без 80 отиват в американската флотска авиация. Производството продължава до 1991 г., когато са сглобени последните F-14D. Типът е официално пенсиониран в САЩ през септември 2006 г., но реалният последен полет на американски Tomcat става на 4 октомври същата година.
Иран става единственият експортен клиент за F-14. Поръчани са общо 80 самолета и голямо количество ракети „въздух-въздух” за далечен бой AIM-54 Phoenix. До свалянето на шах Мохамед Реза Пахлави са доставени 79 машини. Иранските Tomcat взимат дейно участие Ирано-иракската война (1980 – 1988 г.), където са основен изтребител на ислямската република. Той сваля десетки иракски бойни самолети и вертолети, но точната бройка е обект на полемика.
Иран успява да поддържа около две ескадрили F-14 и до момента, като самолетите вероятно ще служат още дълги години.
Основната причина F-14 Tomcat да се загнезди толкова дълбоко в колективната памет е не толкова неговата успешна кариера или технологични иновации вложени в него, колкото участието му в супер успешния филм “Top Gun”, който се появява през 1986 г. Лентата на режисьора Тони Скот е не само събира стотици милиони долари от боксофис, изстрелва кариерата на Том Круз, но и издига F-14 до един почти митичен статус. - Още за F-14
Източник: https://aero-bg.com/

 
   

 
   

Турция започва серийно производство на собствени системи за противовъздушна отбрана

 
20.12.2022, 21:47  

Турция ще започне серийното производство на три системи за противовъздушна отбрана, проектирани и изработвани в страната, съобщи днес правителствената дирекция по комуникациите, цитирана от Анадолската агенция.
„За укрепването на противовъздушната отбрана на нашата страна бяха взети решения за ново серийно производство на системите SIPER, HISAR, и SUNGUR", се казва в съобщението, разпространено след заседание на Изпълнителния комитет на отбранителната индустрия в столицата Анкара.
На срещата, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган, са били взети решения за поне 25 различни проекта с отношение към отбраната.
Проектът „Сипер“ (Siper) е воден от гигантите във военнопромишления комплекс „Аселсан“ и „Рокетсан“, както и от Съвета за научни и технологични изследвания на Турция.
Освен системата „Сипер“, от която се очаква да бъде сравнима с руската С-400, която е на въоръжения в страната, Турция е разработила още зенитните комплекси „Коркут“, „Сунгур“ и „Хисар“.
Комитетът е взел решение за серийно производство и на различни боеприпаси, включително торпедото „Акя“ и ракетите „Тайфун“, „Атмаджа“, TRLG-230, „Караок“, „Гьокдоган“ и „Боздоган“.
„Беше постигнато съгласие за различни проекти за модернизирането на нашите (изтребители) F-16, нови радарни системи и системи за електронна борба, различни въздушни, сухопътни и морски платформи, комуникационни и информационни системи и оборудване, тренажори, логистика и киберсигурност“, се казва в съобщението.
Комитетът е поставил акцент върху необходимостта за развитие на всички видове отбранителна технология, която в момента Турция закупува от чужбина, за „напълно независима отбранителна индустрия“.
Източник: https://trud.bg/

 
   
 
   

Регламентират срока за участие в многонационална бойна група на територията на страната

 
20.12.2022, 12:35  

Изпълнението на решението на правителството от 2 март за създаване на многонационална бойна група е наложило изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които, очевидно трябва да се приемат в спешен порядък. Новият момент е, че трябва да се регламентира  участието на Въоръжените сили в операции, мисии и други международни инициативи в състава на многонационални военни формирования на наша територия. Във връзка с това МО е подготвило Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили.  
Разширяват се възможностите за изпълнение на военна служба на територията на страната. Това може да става в състава, както  на многонационални военни формирования при провеждане на  операции или мисии, така на многонационални военни формирования или на длъжности в  международни организации или в други международни инициативи.
Срокът за участие в състава на посочените формирования на територията на страната да е не по-дълъг от една година, се предлага в проекта. Той може да бъде удължен еднократно без съгласие на военнослужещия до 30 календарни дни със заповед на министъра на отбраната по мотивирано предложение на началника на отбраната. След предварително писмено съгласие на военнослужещия двата срока могат да бъдат удължавани до една година.
В мотивите на проекта специално се посочва, че е необходимо да се регламентира срок за изпълнение на военна служба в Бойната група, като специфична международна инициатива на територията на страната, аналогичен на този за участващите в операции и мисии на територията на страната – до една година с възможност за еднократно удължаване на участието без съгласие на военнослужещия до 30 календарни дни, а във всички останали случаи с писмено съгласие от страна на военнослужещия.
В проекта се регламентира  и срокът на участието на  българските военнослужещи на длъжности в международна организация или  инициатива в операция или мисия на територията на страната. Той покрива времето на операцията или мисията, но не повече от три години с възможност за еднократно удължаване до една година, доколкото не е предвидено друго в закон, международен договор или в изискванията на приемащата организация за заемане на съответната длъжност.
Уеднаквява се срокът за командироване на представители на МО с този на мандата на служителите на МВнР в задграничните представителства. Смята се, че по този начин ще се постигне синергия между служителите на двете ведомства  при отстояване на националните интереси и реализиране на политиките на България, в контекста на членството на страната в НАТО и ЕС.
С промените се запълват и други празноти в законодателството. Регламентира се процесът по осъществяване на оперативното  ръководство, националния контрол и прехвърлянето на правомощията за  оперативното управление на формированията, когато те изпълняват задачи  на територията на страната.
Осигурява се централизиран модел за разпореждане с излишни  движими вещи с общо предназначение, така както това е уредено за  излишните движими вещи, представляващи продукти, свързани с отбраната,  включително оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически  изделия. Целта е да се даде възможност за бързо освобождаване от тях, чрез  способите в Закона за държавната собственост и правилника за неговото  прилагане, директно от местата на тяхното съхранение, без да е необходимо  да бъдат транспортирани и съхранявани от други длъжностни лица в  различни от досегашните складови райони.
Иточник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
   

The American Conservative: Западът вече не може да крие истината за Украйна

 
20.12.2022, 08:33  

Наскоро президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен небрежно разкри опустошителната цена на войната в Украйна, предава "Епицентър". „Смята се, че повече от 20 000 цивилни и 100 000 украински военни са загинали до момента“, каза тя.
Коментарът предизвика остра реакция и по-късно ЕК го изтри от видеозаписите на обръщението. Цензурата беше оставена без обяснение и демонстрира объркването на авторите на одобрения разказ.
Ако оценката на Фон дер Лайен е вярна, това е почти десет пъти повече от броя на загиналите украински войници, докладван официално от украинското правителство. Забележката на президента на ЕК показва, че дори най-силните поддръжници на тази кървава и ненужна война вече не могат да крият истината: Украйна е изложена на риск да загуби........Прочети още

 
   

Германия ще подсили противовъздушната отбрана на Словакия

 
20.12.2022, 09:17  

Германия обеща на Словакия, че ще подсили противовъздушната отбрана на страната с ПВО система "Мантис", съобщи Франс прес, като се позова на словашкия министър на отбраната Ярослав Над (на снимката).
"Става дума за нова система за противовъздушна отбрана, която ще защитава Източна Словакия", каза Над на съвместна пресконференция вчера в Братислава с германската си колежка Кристине Ламбрехт. Той уточни, че "това е система с малък обхват, която е предназначена да отбранява конкретни обекти".
Детайлите по сделката ще бъдат уточнени през предстоящите месеци.
Ламбрехт, която е на двудневно посещение в Словакия, посочи, че "Мантис" ще се използва за защита на германска индустриална база за поддръжка и ремонт на въоръжение от Украйна, която наскоро е влязла в експлоатация в околностите на източния словашки град Михаловце.
По данни на германската армия системата "Мантис" има обхват до три километра и може да сваля приближаващи се обекти с до хиляда изстрела в минута. Тя е ефективна срещу ракети, артилерийски снаряди, минохвъргачки и дронове.
След началото на войната в Украйна Германия предостави две системи "Пейтриът" за централния словашки град Слиач.
Ярослав Над и Кристине Ламбрехт присъстваха на пристигането в Словакия на първите германски танкове "Леопард 2 А4", които трябва да заменят 30-те мотопехотни превозни средства, предоставени от централноевропейската страна на Украйна.
Словакия ще получи също боеприпаси и резервни части.
Утре съседна Чехия очаква първите 15 танка "Леопард 2 А4", които ще й бъдат предоставени в замяна на нейната военна помощ за Украйна.
Източник: https://www.bta.bg/

 
   

На този ден през 1989 г. войски на САЩ нахлуха в Панама и свалиха правителството

 
20.12.2022, 08:26  

На 20 декември 1989 г. 26-хилядна групировка от американски войски със 100 единици бронетехника, 30 бойни самолета и 170 вертолета нахлува в Панама и сваля правителството.
САЩ мотивират агресията със защитата на 35 хил. американски граждани и възстановяване на демокрацията в Панама.
През 1984-1985 г. правителството на Панама получава препоръки от МВФ за икономически реформи, подкрепяни от САЩ, чието изпълнение влошава условията за живот на населението, предизвиква протести и антиамерикански настроения.
Затова от 1985 г. правителството на Панама започва да води самостоятелна външна и вътрешна политика, която не съвпада с външнополитическия курс на САЩ.........Прочети още

 
   

Т-34 от Урал: как се появява първият танков конвейер в света

 
20.12.2022, 08:17  

Преди 81 години на 18 декември 1941 г. от Уралския танков завод №183 "Коминтерна" излиза първият танк Т-34, сглобен на местно ниво. Преди това той се произвежда в Харков.
Заводът в Нижни Тагил обаче е построен с друга задача. Той е открит на 2 март 1936 г. под названието Уралски вагоностроителен завод "Ф. Е. Дзержински". За разлика от много съветски предприятия това не е словесна маскировка: тук наистина се произвеждат тежки жп вагони, разказва "Российская газета".
Но началото на Великата отечествена война и масовата евакуация на производството от западните части на страната превръщат завода в това, което по-късно е наречено "Танкоград". Държавният комитет на отбраната (ГКО) решава на базата на нижнитагилския завод, който приема оборудването на 11 евакуирани предприятия, да се създаде основно производство за приетите на въоръжение през 1940 г. танкове Т-34. За това помага и фактът, че Харковски завод №183 "Коминтерна", който до войната произвежда Т-34, се оказва сред същите тези предприятия. Названието му практическо е копирано за "Танкоград" - естествено, в съответствие с променената география.
Освен името, работните и инженерно-технически кадри, в Нижни Тагил идват и готови корпуси, куполи, двигатели и резервни части, произведени още в Харков. От тях и сглобяват първите уралски танкове.
Но след известно време се появява нужда от текуща модернизация на танка, както и да се използват по-подходящи технически решения. Първо се променят по-дребни неща, а след това и целият облик и вътрешност на Т-34.
От началото на 1942 г. Т-34 получава ъглова купол, който танкистите кръщават "гайка". Интересното е, че за година на танка поставят както "гайката", така и (от останалите харковски части) заварен или лят купол "пирог". Променена е и конструкцията на люка на механик-водача, наблюдателните прибори, основните детайли на ходовата част и много други. На бронята пък са поставени допълнителни екрани.
Към лятото на 1943 г. на танка се появяват отвори за стрелба с лично оръжие, както и командирска панорама за по-добро наблюдение на бойното поле.
В хода на производството са подадени много предложения за рационализиране. Благодарение на това, както и заради използването на по-оптимални конструкторски решения, трудоемкостта на изготвяне на Т-34 се съкращава 2,4 пъти, а стойността намалява двойно: ако през 1941 г. танкът струва 270 000 рубли, то към 1945 г. той е вече 142 000 рубли. Най-голям прогрес има в производството на корпуса: разходите за труд са съкратени 5 пъти!
След резултатите от лятната кампания през 1943 г. (особено битката при Курск) става ясно, че Т-34 се нуждаe от по-дълбока модернизация, тъй като немците имат танковете "Тигр", "Пантера" и САУ "Фердинанд", които са по-мощни, по-защитени и с по-солидно въоръжение. Прието е решение да се подсили въоръжението на Т-34 и да се премине от 76-мм оръдие към 85-мм, както и да се увеличи бронировката на предната част на танка. А с тях и формата и обемът на купола, тъй като екипажът също се е увеличил - от 4 на 5 души.
Модернизираният танк под название Т-34-85 постъпва във войските през 1944 г. и успешно служи до края на войната и след нея. Във военните години само нижнитагилският завод (а Т-34 се произвежда и от другия предприятия) произвежда 25 000 единици Т-34 и почти 75000 Т-34-85.
Това покрива наполовина нуждите на Червената армия от средни танкове. С други думи, всеки втори Т-34 идва от Урал. - Още за Т-34
Източник: https://bg.rbth.com/

 
   

 20 декември 1914 г.: Начало на създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия

 
20.12.2022, 08:13  

На 20 декември 1914 г. е одобрено формирането на ескадра въздушни кораби «Илья Муромец» с което се залагат основите за създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия.
„Ескадрата въдушни кораби” е първата авиационна част в света с многодвигателни бомбардировачи. На борда на "Илья Муромец" с двигатели "Аргус" може да се разместят до 400 килограма бомби. Авиобомбите с тегло 16,5 кг се поставят вътре в самолета, а по-тежките се подкачват под фюзелажа.
"Илья Муромец" е с екипаж от четирима човека, има и картечница за защита от въздушни нападения.
На 15 февруари 1915 г. с "Илья Муромец", екипаж с командир капитан Горшков, извършва първия успешен боен полет, хвърляйки върху противниковите позиции бомби с общо тегло 270 кг.
През есента на 1915 г. на самолета са монтирани първите руски двигатели РБЗ-6 и успява да се издигне във въздуха с 410-килограмова учебна бомба – по това време нито един самолет в света не е имал подобни възможности. - Още руски бомбардировачи

 
   

Исторически календар

 
20.12.2022, 08:04  

79 години от подвига на поручик Димитър Списаревски

На 20 декември 1943 г. армада от 50 съюзнически самолета B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя П-38 „Лайтнинг“за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. Поради техническа неизправност излита със закъснение. Когато достига до неприятелските бомбардировачи, въздушният бой вече е започнал. Със смела маневра той атакува американски бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и се врязва със своя самолет в него. От удара огромната четиримоторна машина се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.
Димитър Светозаров Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г. По това време Добруджа е под румънско владение и семейството е принудено да напусне своя дом. Първоначално живеят в Лом, където Димитър Списаревски учи, а през 1931 г. се преместват в София. През 1934 г. е приет във Военното на Н.В. училище, което завършва четири години по-късно. Завършва изтребителната школа във Вернойхен, Германия. Той е един от първите български изтребители усвоили модерния самолет Месершмит Me-109. Списаревски се завръща в България на 4 юли 1939 г. и започва службата си в 3/6 орляк на летище Марино поле. Със своето 222-ро ято, въоръжено със самолети Аvia В-534 „Доган“, поема различни задачи – охрана на българо-турската граница, охрана на столицата, защита на Черноморското крайбрежие. През пролетта на 1942 г. е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Долна Митрополия.
През лятото на 1943 г. поручик Димитър Списаревски е командирован като офицер-наблюдател към германските изтребителни части във Франция. След завръщането му е включен в състава на 3/6 орляк с командир капитан Чудомир Топлодолски на летище Божурище.Героят, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, посмъртно е произведен в чин капитан, а през 1992 г. – в полковник.
На 20 декември 1943 г. във въздушен бой при бомбардировката над София загива подпоручик Георги Райчев Кюмюрджиев. За предотвратяване атаките на столицата той прострелва бомбардировач Б-24 „Либърейтър“. В неравния въздушен бой с противниковите изтребители П-38 „Лайтнинг” е свален и самолетът му пада близо до радомирското село Калище.
Поручик Георги Райчев Кюмюрджиев е роден на 28 юни 1919 г. в Стара Загора. Завършва Въздушното училище в Казанлък през 1941г. Постъпва на служба в 6 изтребителен полк, Карлово. Изпълнява задачи по охрана на Черноморското крайбрежие до 1942 г. в състава на 692-ро ято от летище Сарафово. От октомври 1942 до пролетта на 1943 г. заедно с подофицер Йото Каменов летят в Скопие и изпълняват ролята на въздушен дозор. Проследяват маршрута на влитащите в България противникови бомбардировачи и съобщават по радиото състава, мястото и направлението на полета им.
На 10 декември 1943 г. с поручик Марин Цветков изпълняват първия си въздушен бой с противникови изтребители. На 20 декември е последният полет на подпоручик Георги Кюмюрджиев.
Музей на авиацията - Крумово

 
   

 
   

Daily Mail разкри уязвимостта на Patriot срещу Русия в Украйна

 
19.12.2022, 22:25  

Евтините руски дронове камикадзе бързо ще изтощават скъпите американски зенитно-ракетни системи (ЗРК) Patriot, пише британският в. Daily Mail, позовавайки се на ветерана от морската пехота на САЩ Марк Канчиан (на снимката).
Пусковите установки от този тип струват около десет милиона долара, а за една ракета ще трябва да платят четири милиона. Военните също отбелязаха, че доставката на такива системи за украинската армия не компенсира превъзходството на руските безпилотни самолети в зоната на бойните действия.
„Изстрелването на ракета за милиони долари по БЛА на стойност 50 000 долара е губещо положение“, каза Канчиан.
Също така е вероятно украинската армия да се сблъска с проблеми с работата на системата за противовъздушна отбрана Patriot. За правилната работа на една батарея за ПВО може да са необходими до 90 обучени специалисти.
Тъй като на американски военни беше забранено да бъдат изпращани в Украйна в такъв брой, Щатите ще трябва да формират персонал от представители на въоръжените сили на Украйна, се казва в статията.
В същото време Пентагонът пази в тайна информация колко време е необходимо, за да се научи как да се стреля със системата.
Обучението обаче е доста обширно, сложно и интензивно, каза ветеранът.
Миналата седмица The Washington Post, позовавайки се на източници в Белия дом, съобщи, че Джо Байдън може да се съгласи с прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна, при условие че Министерството на отбраната на САЩ отговори на всички въпроси относно подготовката на въоръжените сили за използване на оръжия и тяхната поддръжка, както и правните основания за предаването и последиците за бойната готовност на самите държави.
Както отбеляза говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова, Москва предварително предупреждава Вашингтон, че ако тези комплекси бъдат изпратени в Киев, те, заедно с техния персонал, ще станат легитимни приоритетни цели.
Източник: https://blitz.bg/

 
   

Специалните сили приемат нови военнослужещи

 
19.12.2022, 22:16  

Със заповед на командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) са обявени 30 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища. Те са във военните формирования на Специалните сили в гарнизоните Пловдив и София.
Кандидатите за участие в конкурса следва да отговарят на следните изисквания: да имат средно или по-високо образование; към датата на приемане на военна служба да не са по-възрастни от 40 години; да са годни за военна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер; да нямат друго гражданство; да не са освобождавани от военна служба поради наложен; дисциплинарно наказание „уволнение”; да покриват нормативите за физическа годност, определени с акт на министъра на отбраната; да са психологично пригодни.
До 10 февруари 2023 г. кандидатите за посочените вакантни длъжности трябва да подадат заявления чрез структурите на Централно военно окръжие.
Конкурсът ще се проведе от 1 до 17 март 2023 г. Той включва изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване
Източник: mod.bg

 
   

Русия е увеличила в пъти военното си производство, вече превъзхожда Украйна в разузнавателните дронове

 
19.12.2022, 22:05  

Руската държавна корпорация "Ростех“ е увеличила в пъти производството на бронирана техника и огневи средства през настоящата година. Това заяви в понеделник пред "Россия 24“ първият заместник-генерален директор на компанията Владимир Артяков (на снимката). Той твърди, че Русия вече превъзхожда Украйна в използването на разузнавателни безпилотни апарати и дронове-камикадзе, а освен това е увеличила многократно производството на комплекси "Искандер“ и боеприпаси за тях.
"Броят на произведената бронирана техника и огневи средства, се е увеличил многократно“, заяви Артяков.
По думите му, руската военна интервенция в Украйна има характер на "наземна и ограничено въздушна" операция. Произвежда се цялата гама танково оборудване, включително Т-90 и Т-80, БМП-3. "Артилерията е основният елемент на взаимодействие между Министерството на отбраната и Ростех“, каза първият заместник-генерален директор, като добави, че във връзка с войната нараства потреблението на боеприпаси и реактивни системи за залпов огън.
Държавната корпорация "Ростех" значително е увеличила производството на пускови установки и боеприпаси за оперативно-тактическия ракетен комплекс "Искандер".
"Днес високоточните системи работят много ефективно за унищожаване на инфраструктура на друга територия, това е нашият прочут "Искандер“. Той е доста ефективен и работи много гладко и много точно, надеждно. Тук трябва да отбележим, че ние увеличаваме многократно [производството на] пускови установки и боеприпаси“, заяви Артяков.
По думите му, Русия вече превъзхожда украинската страна в използването на безпилотни самолети-камикадзе и разузнавателни дронове на линията на съприкосновение.
"Онзи ден ми показаха нови безпилотни летателни апарати – това са предимно разузнавателни апарати за тактическо разузнаване и апарати с малък товар, но с огневи средства за локално решаване на проблеми. От началото на спецоперацията ние нямахме голям брой такива апарати, но когато започна конфликтът, необходимостта от тях нарасна. <...> Днес можем спокойно да кажем, че на линията на съприкосновение вече сме надминали нашия враг по отношение на използването на такива безпилотни летателни апарати“, твърди той.
По думите на Артяков, нито една от страните от НАТО не разполага с аналози на руския БПЛА "Охотник".
"Самата концепция е уникална. Нито американците, нито НАТО, нито която и да е от страните разполагат с такъв апарат. [Следващата година] ще проведем първите тестове, масово производство - мисля, че ще тръгне след година или две“, каза той, отговаряйки на въпрос за етапа на работа по тази машина.
Артяков подчерта, че дронът работи на базата на технологии с изкуствен интелект, слабозабележим е и развива висока скорост.
Безпилотният летателен апарат С-70 "Охотник", разработен от конструкторското бюро на Сухой, е направен по схемата "летящо крило" с помощта на стелт технология, която намалява неговата радарна видимост. Според открити източници излетното тегло на апарата е до 20 тона, максималната скорост на полета е около 1000 км/ч. Серийните доставки се планира да започнат през 2024 г. "Охотник" се издигна за първи път във въздуха на 3 август 2019 г., полетът продължи повече от 20 минути под контрола на оператора. На 27 септември 2019 г. БПЛА изпълни полет заедно с изтребителя Су-57.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
   

Битките за Халхин Гол (1939 г.)

 
19.12.2022, 21:23  

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 
   

Русия и Китай провеждат съвместно военноморско учение

 
19.12.2022, 17:25  

Руски военни кораби потеглиха в понеделник, за да участват в съвместно военноморско учение с Китай, което демонстрира все по-тесните отбранителни връзки между двете страни, на фона на влошаването на на отношенията им със САЩ, предава Associated Press.
Руското министерство на отбраната съобщи, че ракетният крайцер "Варяг", миноносецът "Маршал Шапошников" и две корвети от Тихоокеанския флот на Русия ще участват в маневри в Източнокитайско море, започващи от сряда.
Министерството каза, че китайският флот планира да използва няколко бойни кораба и една подводница в рамките на учението. В маневрите ще участват и руски и китайски самолети, съобщиха от министерството.
Москва и Пекин показаха нарастващото си военно сътрудничество през последните месеци.
През ноември бомбардировачи Ту-95 на руските военновъздушни сили и китайски бомбардировачи H-6K извършиха съвместни патрули над Японско и Източнокитайско море. В рамките на ученията руските бомбардировачи кацнаха за първи път в Китай, а китайските бомбардировачи отлетяха до военновъздушна база в Русия.
През септември Китай изпрати повече от 2000 войници, заедно с повече от 300 военни машини, 21 бойни самолета и три военни кораба, за да участват в мащабно съвместно учение с Русия. Маневрите отбелязаха първия път, когато Китай изпрати сили от три клона на своята армия да участват в едно руско учение, което беше описано като демонстрация на широчината и дълбочината на взаимното доверие между Китай и Русия.
Източник: https://news.bg/

 
   

Швеция модернизира своите изтребители Gripen C/D

 
19.12.2022, 12:38  

Шведските въоръжени сили ще подобрят своя флот от изтребители Gripen C/D (военни самолети Saab JAS 39 Gripen). Подписано е споразумение със Saab за подобряване на възможностите и наличността на летателната система на изтребителя до средата на 30-те години на настоящия век.
Това съобщи AP, позовавайки се на Шведската агенция за отбранителна логистика (FMV).
Стойността на поръчката е приблизително 3,5 млрд. шведски крони (над 336 млн. щатски долара), като поръчката трябва да бъде завършена през 2023-2029 г.
Договорът включва и възможността министерството да направи допълнителни поръчки през следващите години, за да доразвие възможностите си.
Както е отбелязано в съобщението, увеличеният капацитет дава на Швеция по-ефективен и мощен боен самолет, който включва, наред с други неща: подобрени летателни характеристики и по-ефективни сензорни системи за самозащита и измерване и разузнаване на цели, разработване и подобряване на предпоставките за способности за нападение, осигурява се добра наличност в дългосрочен план и се разширяват възможностите за паралелна експлоатация на Gripen E и C/D.
“Модернизацията дава на въоръжените сили по-силен боен авиационен потенциал и позволява на JAS 39C/D да се експлоатират до средата на 30-те години на настоящия век”, заяви ръководителят на отдел “Авиационно оборудване” във FMV Ингела Матиасон.
Saab JAS 39 Gripen (на шведски: Griffin) е шведски многоцелеви изтребител от четвърто поколение, проектиран и произвеждан от Saab. От ноември 1997 г. JAS 39 е официално приет от шведските военновъздушни сили. Изтребителят е изнесен за Чешката република, Унгария, Южноафриканската република и Тайланд, а Бразилия също е решила да закупи JAS 39.
Източник: news.bg

 
   

Интензивна подготовка на бойците от Специалните сили

 
19.12.2022, 12:11  

В Съвместното командване на специалните операции (СКСО) завърши модула „Начална военна подготовка“. Става дума за няколко вида подготовки, специализирани за операторите в Специалните сили. Последният етап от този модул е „Интензивна подготовка за военнослужещи, назначени във формированията Специални сили“. В участват всички офицери, сержанти и войници, без разлика в пол и възраст, които са новоназначени  в бойните подразделения на групите Специални сили, съобщават от СКСО.
Успешното преминаване на тази подготовка е задължително условие, военнослужещият да продължи да бъде оператор от Специалните сили. Тя е с продължителност десет дни без прекъсване, като е разделена на две части. Първите пет дни са насочени към проверка и оценка на индивидуалните способности на кандидатите, включващи тежки физически и психически натоварвания. Във вторите пет дни, освен физическото и психическото натоварване, започват да се поставят колективни задачи, които имат за цел да се провери как действат като екип.
Такъв вид подготовка се провежда за четвърти път в СКСО. Различното тази година е, че са на Учебно тренировъчен комплекс „Црънча“ в условията на полева подготовка и пълна изолация на кандидатите. Този подход допринася за правилното изпълнение на плана на Интензивната подготовка, който е съставен от Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО. Инструкторите имат възможност за пълен контрол над обучаемите 24 часа в денонощието, като по този начин следят тяхното поведение, психическото и физическото им състояние. По време на тези десет дни, кандидатите са в постоянна готовност и задачите, които трябва да изпълняват се утежняват от факта, че с времето се натрупва умора и изтощение на организма.
В тази група, средното ниво на обучаемите е доста над нивото на колегите им в предишните подготовки. За това допринася и новият физически изпит, който е въведен през 2022 година за прием на кандидати за бойните подразделения Специални сили. По този начин общото входящо физическо ниво е много по-високо и води до по-голяма успеваемост въпреки изолацията и въпреки по-големите физически и психически натоварвания.
Да си боец от Специалните сили не е лесно и не е за всеки. Изискват се изключителна физическа и психическа натернираност и издръжливост, а рисковете и предизвикателствата са огромни. В Специалните сили се търсят хора, които са мотивирани, отговорни и не на последно място патриоти, готови да изпълняват поставените им задачи и мисии. Чрез Интензивната подготовка те доказват, че са способни дори и в най-трудните условия да покажат своята твърдост, професионализъм и енергия.
Източник: https://otbrana.com/

 
   

Календар: Какво се случи в армията през 2022 г.

 
19.12.2022, 09:05  

Накратко да си спомним отиващата си година. Разбира се, това съвсем не е всичко. Всеки командир и военнослужещ много добре знае какви усилия и защо е вложил за защитата на Родината........Прочети още

 
   

"Дупчи" всяка броня: снайперската винтовка ORSIS T-5000 става бестселър на световния оръжеен пазар

 
19.12.2022, 08:26  

Това е първият случай на успешно излизане на външния пазар на стрелково оръжие, разработено и произвеждано от частна компания в Русия.
Според заместник-генералния директор на "Рособоронэкспорт" Игор Севастянов има голям интерес към снайперските винтовки ORSIS T-5000 от страна на армейските, полицейските и специалните подразделения на най-различни страни. "Рособоронэкспорт" е достигнал различни споразумения за съвместна работа с разработчиците и производителите, което вече е донесло положителни резултати и за двете страни. Още повече, че се работи над разработката на перспективни видове стрелково оръжие, предназначени за експорт.
Например неотдавна беше представен военният вариант на винтовката К-15М "Брат", в чиято конструкция са отчетени предложенията на специалистите от "Рособоронэкспорт". А те се основават на изискванията на поръчителите и на тенденциите на световния оръжеен пазар.
Редица технически решения, реализирани в К-15М, нямат аналози в Русия. Дори зад граница с модернизирания "Брат" може да се конкурира само белгийската FN SCAR. Специалистите-оръжейници смятат, че е напълно възможно К-15М да замени СВД.
От пресслужбата на "Рособоронэкспорт" отбелязват, че само през тази година са проведени над 40 презентации на винтовките в рамките на международните изложения в Кот д'Ивоар, Обединените арабски емирства, Германия, Бразилия, Мексико и Виетнам, както и на "Армия 2019" и "Интерполитех". Винтовките Т-5000 бяха демонстрирани и на състоялия се в Сочи форум "Русия – Африка", където предизвикаха голям интерес. В момента се водят търговски преговори за доставките на оръжието в над 10 страни в Африка. За някои поръчители вече се проведоха тестови изпитания в Русия.
Сред отличителните черти на Т-5000 са високата точност и истинска бойна мощ. Прицелният обсег, при който стрелецът попада в "десетката", е 1500 метра. А при новата версия  Т-5000 ORSIS-375CT с калибър 375 Cheytac (9,5х77 мм) винтовката поразява на два километра.
През 2005 г. на въоръжение в армията на САЩ са приети нови бронежилетки, в които се използват сложни по състав вложки ESAPI с дебелина от 11 мм. Те следва да са устойчиви на изстрели от всякакви снайпери. Но тестовете на бронежилетките срещу изстрели от Т-5000 не зарадваха западните експерти.
Дори бяха пуснати специални наръчници, в които военните специалисти препоръчват на американските войници, застрашени от снайпери Т-5000, да прибягват към по-просто решение на проблема – да прекратят контакта си с противника. Или казано просто, на войниците, облечени с най-новите бронежилетки, се предлага просто да избягат от бойното поле, отбелязва "Российская газета". - Още за Т-5000
Източник: https://bg.rbth.com/

 
   

На днешния ден МиГ-23УБ каца за първи път в България

 
19.12.2022, 08:23  

На 19.12.1976 г. в България от Съветския съюз прелита първия учебно - боен самолет МиГ-23УБ № 020. Поради неблагоприятни метеорологични условия самолета каца на летище Граф Игнатиево, където е посрещнат от група летци и авиационни специалисти. Присъстват и първите техници на самолета, лейтенантите П. Пеев и Т. Фингаров.
На следващия ден, инструктора полк. Белов и подп. Величков пребазират самолета на летище Чещнегировo. Неблагоприятните метеорологични условия налагат чак на 6 януари 1977г., вече с пристигналия нов руски инструктор полк. Иван Злобин и майор М. Малчев да се възстановява летателната подготовка със самолет МиГ-23. МТО условията при които се провежда този полет са - долна граница - 100м., видимост 800-1000м. След изпълнението на демонстративния полет, по спомените на о.р.полк. Малчев, присъстващият на разбора ген. Желязков дава оценка – “откачалки“!
Датата 19.12.1976 г. е обявена за празник на 1-ва ескадрила на 25 ибап. През следващата година са получени още самолети МиГ-23, до пълното окомплектоване на І-ва ибае с авиационна техника -18 бойни и три спарки. През 1979-80 г. и втора ескадрила също е въоръжена с 18 броя МиГ- 23 БН и три броя спарки МиГ-23 УБ.
Допълнително в щата на авиополка е включена през 1984 г. и спарката борд № 040, която е подарък от маршал Дмитрий Устинов - министър на отбраната на СССР. - Още за МиГ-23

 
   

 
   

Германия се опита да предаде последните си военни тайни на Япония само два месеца преди края на войната

 
18.12.2022, 21:34  

Подводната война може да се оприличи на много изискана игра на шах, в която по-хладнокръвният капитан печели живота си. Няма смисъл дори да говорим за хората, които ще изгубят играта, а отговорността винаги се носи от един човек.

Битката между два подводни плавателни съда е нещо подобно на боксов мач, като двамата боксьори се движат с кърпи на очите и са пуснати в огромна зала, погълната от тишина.
Достатъчен е само един удар, за да се постигне победата. Подводните битки често се описват от Холивуд и най-вероятно и сега най-вероятно си спомняте поне един филм със суперподводница и желанието ѝ за доминация и промяна на световните битки.........Прочети още

 
   

Исторически календар

 
18.12.2022, 12:10  

Честваме 178 години от рождението на Капитан Петко войвода
Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя.
Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия. В родното му село при даскал Лефтер, 15-годишният Петко се научава да пише и чете на български с гръцки букви. Майка му се казва Груда от съседното на Доганхисар село Тахтаджик, от известния род на Калояновци, а баща му е Кирко Каракирков. Има 8 братя и сестри. Бил много висок, с едър кокал, силно пъргав, но разсъдлив и с кротък нрав. Често пеел родопската песен за Делю войвода и обичал да играе хоро. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо. На 6 май (Гергьовден) 1861 година оставя семейството и излиза предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти. Скоро 7-те момчета хайдути ликвидират убийците на Матю и Вълчо и главния виновник бахшибейскйя чифликчия Мехмед Кеседжи бей. На 16 юни 1861 година, при село Бахшибей разбиват турската полицейска потеря, водена от известен в околията с жестокостта си кърагалар, като убиват 2-ма и тежко раняват още неколцина турци. Османците са така респектирани от въоръжените българи, че дълго време не смеят да излизат от Бахшибей. След още две успешни битки с потерите през месец август, четата им става легендарна.
На 6 януари 1863 година една потеря от 130 души заптиета и башибозуци открива и загражда станалите вече деветима хайдути край село Исьорен в Еноската кааза. Двама са убити, а Войводата (Голям Петко), Петко Радев (Малък Петко), Комньо Стоянов от Доганхисар и Стоил Атанасов от Исьорен са ранени пленени от турците и хвърлени в затвора в Гелибол. Организират бягство, но са заловени и преместени в Солун в затвора „Канлъкуле“ (Кървава кула), известна днес като Бялата кула. След като устояват на инквизициите и отричат всичко, турците решават да ги прехвърлят в Драма. По пътя хайдутите напиват заптиетата и успяват да се освободят, но скоро при една турска засада всички освен войводата са пленени.
През 1864 г. новата чета завързва едно след друго кървави сражения: на 10 юни при старата Момчилова крепост Буруград и езерото Буругьол, Ксантийско, девет дена по-късно – в планината Саръкая, Маронийско, четата не само дава отпор и отблъсква потерите, но ги и преследва. Одринският Вали паша, силно обезпокоен, праща срещу четата Осман ага, кърагасъ в Одрин, получил своя бинбашийски чин за победата си над на Ангел войвода. Въпреки че превъзхожда в жива сила 20 пъти хайдутите, Осман е бит и опозорен от Петко войвода и пашата го хвърля в затвора. Следват успешни сражения с турците в планините Карлък и Шапкъна, в околностите на Гюмюрджина – на 30 август и на 28 септември.
През 1880 година той се заселва във Варна, където година по-късно се оженва за втори път за Рада Кравкова от Казанлък от котленския род на известния капитан Георги Мамарчев, сестра на известния казанлъшки книжовник и общественик Иван Кравков. Голяма е ролята и значимостта на Капитан Петко Войвода и за тракийското движение, и за тракийската организация. На 12 май 1896 г. по инициатива на Капитан Петко войвода и други родолюбиви българи в град Варна за защита интересите на останалото в пределите на Турция българско население се основава тракийско (Одринско) емигрантско дружество „Странджа“, с което се поставя началото на освободителната организация на българите бежанци от Тракия. Днес тази организация носи неговото име. Петко войвода е и сред основателите на Демократическата партия във Варна.
През 1891 г. Петко войвода е оклеветен за опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов. Синът му от първия брак, когото семейството приело охотно и устроило във Варна, е екстрадиран от България, а имотите, купени с парите на баща му, са конфискувани. При обиск в дома им градоначалникът Спас Турчев заграбва и спестяванията на войводата – 110 акции на стойност 44 000 златни лева и още ценни книжа за около 16 000 златни лева, придобити от продажбата на имението, с които войводата е подсигурил старините си. Хвърлен е и е изтезаван сто и четиридесет дни, от 27 юли до 15 декември 1892 г., във варненската крепост Ичкале (наричана и Барутхане, погрешно асоциирана с подземията на Римските терми), след което е интерниран в Трявна. След падането на Стамболов на 18 май 1894 г. той се връща във Варна. В началото на юни 1895 година Петко войвода и Георги Христов Маламата пристигат в Станимака, изпратени от Македонския комитет, за да набират доброволци за чета. В града е сформирана Пловдивско-Станимашката чета, която под командването на Маламата участва в Четническата акция, взаимодействайки с Трета серска дружина на поручик Тома Давидов.
Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 година и е погребан във Варна. Признателното гражданство му издига паметник на площад „Тракия“ пред сградата на тракийските дружества. - (Капитан Петко Войвода - игрален сериен филм)

 

На 18 декемяри 1852 година в Болград, Бесарабия (дн. в Украйна), е роден генерал от пехотата Данаил Николаев.
Завършва Болградската гимназия (1870) и Пехотното юнкерско училище в Одеса (1875). Придобива боен опит с участието си в Сръбско-турската (1876) и Руско-турската война (1877 – 1878). Като ротен командир в 5-а дружина на Българското опълчение се отличава в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново, където е ранен. След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция. Като командващ Пловдивската войскова групировка и началник на сборния лагер на Милицията край Пловдив осигурява активното й участие в Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември 1885 г.).
В началото на Сръбско-българската война (1885) подполковник Николаев командва Източния корпус, съсредоточен на югоизточната граница, а при контранастъплението след боевете при Сливница – Западния корпус, който се сражава при Драгоман, Цариброд и Пирот. На 17 ноември 1885 г. става първият полковник в Българската войска, а през август 1886 г. е назначен за военен министър в правителството на Васил Радославов. По негова заповед са разформирани участвалите във военния преврат срещу княз Александър І (9 август 1886 г.) 2-ри пехотен струмски полк, Военното училище и 1-ви артилерийски полк с щаб в София, чиито знамена са изгорени. Нарежда организирането на извънреден военен съд, който осъжда на смърт ръководителите на офицерските метежи в Силистра и Русе (февруари 1887 г.).
През 1887 – 1893 г. и 1897 – 1907 г. генерал Николаев е военен съветник на княз Фердинанд I, а между 1893 – 1897 г. – офицер от запаса и председател на Върховния македонски комитет. В периода 1907 г. – 1911 г. заема поста военен министър в състава на три правителства. Участва в провъзгласяване Независимостта на България (1908) и осигурява военното прикритие на границата с Турция, като заповядва мобилизацията и развръщането на 8-а пехотна тунджанска дивизия. На 18 май 1909 г. става първият български офицер, повишен в най-високото звание – генерал от пехотата. До края на 1911 г. извършва структурни промени в Щаба на армията и ръководи подготовката за предстоящите войни, след което преминава в запаса. По време на Първата балканската война (1912 – 1913) е комендант на Ямболския укрепен пункт.
Генерал от пехотата Данаил Николаев става единственият български военачалник, удостоен с най-високото държавно отличие – ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“ (1936). През 1937 г. му е оказана честта да бъде кръстник на престолонаследника Симеон Търновски.
Умира в Банкя на 29 август 1942 г., оставяйки след себе си вярна и честна служба на Отечеството. Свързан със съдбовни за страната събития и оставил трайна диря в новата българска политическа и военна история, той заслужено е наречен от офицери, общественици и политици „патриарх на Българската армия“.
Кавалер на военен орден „За храброст“ (II и III степен 2 клас), на орден „Св. Александър“ (Велик кръст и I степен) и др. Награден с руски, турски, сръбски и други чуждестранни отличия.
На 18 декември 1859 година в Стара Загора е роден генерал от пехотата Стефан Тошев (1859 – 1924).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и до 1885 г. служи в 6-а пехотна старозагорска, 10-а пехотна хасковска и 7-а пехотна планинска дружина. На 30 август 1885 г. е произведен капитан и назначен за командир на 2-ра дружина от 3-и пехотен бдински полк, с която се сражава в Сръбско-българската война (1885) при Трън, Три уши и Мека црев. След войната командва 3-и пехотен бдински, 11-и пехотен сливенски, 7-и пехотен преславски и 8-и пехотен приморски полк.
През следващите години последователно заема длъжностите командир на 2-ра бригада от 2-ра пехотна тракийска дивизия (1899 – 1904), заместник-командир (1904 – 1908) и командир на 1-ва пехотна софийска дивизия (1908 – 1913). Под негово ръководство дивизията воюва в Балканската война (1912-1913) при Гечкенли, Селиолу, Люлебургас и атаката на Чаталджанската позиция. В Междусъюзническата война (1913) е командващ 5-а армия, а след войната – последователно началник на 2-ра и 3-а военноиспекционна област.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 3-а армия (октомври 1915 – декември 1916), която през 1916 г. води успешни боеве на Добруджанския фронт. До края на войната е генерал-губернатор на Македонската област и командващ 4-а армия. След демобилизацията се уволнява и излиза в запаса (1919). Автор на „Действията на 3-а армия в Добруджа през 1916 година“ (1921), „Победени без да бъдем бити“ (1924) и др. Награден с военен орден „За храброст“ III ст. и IV ст. 2 кл.

 
   
 
   

Шолц обясни отказа за доставка на танкове на Украйна

 
18.12.2022, 09:52  

Германският канцлер Олаф Шолц обяснява отказа си за доставяне на танкове на Украйна в интервю за Süddeutsche Zeitung. Той посочва причини, които възпрепятстват да го направи.
Според Шолц отказът да се доставят бойни машини на пехотата Marder и танкове Leopard ще предотврати пряка конфронтация между НАТО и Русия. Той подчертава, че Берлин подкрепя Киев според възможностите си, но "няма да има едностранни действия от страна на Германия".
Украинският посланик в Украйна Алексей Макеев заяви по-рано, че Германия е обещала да предаде на Киев нова партида оръжия и боеприпаси.
Според него Киев е поискал Marder и Leopard, а също така е добавил, че фронтът изпитва недостиг на самоходни гаубици, зенитни самоходни машини Gepard, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и боеприпаси.
Още на следващия ден обаче украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че Киев все още не е успял да получи съгласието на Берлин за изпращането на танкове Leopard 2 в Украйна.
Той изрази недоумение защо германското правителство забавя доставката на основните бойни танкове, тъй като недостатъчното въоръжение на украинската армия ще удължи бойните действия.
Източник: https://blitz.bg/

 
   
 
   

Ново балистично изпитание на Северна Корея

 
18.12.2022, 09:06  

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети, предадоха световните агенции, като се позоваха на южнокорейските въоръжени сили и на японската брегова охрана.
Ракетите са били изстреляни към Източно море, наричано още Японско море, обяви южнокорейската армия. Тестовете са били в интервал от около 50 минути.
Изпитанията идват броени дни след като страната обяви, че е изпитала високо надежден ракетен двигател с твърдо гориво, за който експерти казват, че може да позволи по-бързото и по-мобилното изстрелване на балистични ракети. Това би направило и по-трудно откриването на междуконтиненталните балистичните ракети на Пхенян, които могат да достигнат дори американска територия.
Изстреляните днес ракети са паднали извън японската ексклузивна икономическа зона, съобщи японската брегова охрана. Ракетите са прелетели около 500 километра и са достигнали максимална височина от 550 километра.
От началото на годината Северна Корея вече е извършила 36 ракетни пуска, при които изстреля 64 балистични ракети, в това число и 8 междуконтинентални.
Източник: bta.bg

 
   

 
   

Подготвят серия от многонационални свързани учения „Балкан 23“

 
17.12.2022, 21:07  

През май и юни следващата година ще се проведат серията от многонационални свързани учения „Балкан 23“, съобщават от СКС. В края на миналия месец се проведе началната планираща конференция, която бе открита от началника на щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Галин Манев.
Учението „Балкан 23“ обхваща българското участие в серията свързани, под общ сценарий и замисъл, учения „DEFENDER 23“, под ръководството на Командването на силите на САЩ в Европа и Африка (USAREUR - AF). Според флотилен адмирал Манев с участието си в тези съвместни мероприятия Българската армия ще демонстрира гъвкавост и ще има добра платформа за надграждане на досегашната подготовка.
В хода конференцията бяха разгледани въпроси, свързани със спецификацията и планирането на учението, състава и отговорностите на основната планираща група и участниците в учението. Участваха представители на Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Командването за логистична поддръжка, Военномедицинска академия и служба „Военна полиция“.
Източник: https://otbrana.com/

 
   
 
   

 

 

Тоцкое войсковое учение и тактическое ядерное оружие. Документальный фильм.

 
   
 
   

Премиерът на Великобритания разпореди одит на военната помощ за Украйна

 
17.12.2022, 14:32  

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак възложи на правителството да извърши одит на военната помощ, предоставена на Украйна, съобщава BBC, позовавайки се на източници в кабинета.
Искането е разтревожило някои членове на британското правителство на фона на изявленията на военното ръководство на страната за доставките на западно оръжие за Украйна като ключов фактор за влияние върху хода на конфликта през следващите месеци. На свой ред Даунинг стрийт подчертава, че "подкрепата на Великобритания за Украйна остава непоклатима“. Според източници на BBC одитът има за цел да оцени как помощта на Обединеното кралство се отразява на хода на военните действия в Украйна.
Украинският президент Володимир Зеленски е наясно с продължаващите дискусии в британското правителство и призовава Сунак да не намалява подкрепата за властите в Киев. BBC отбелязва, че Сунак може да заеме по-сдържана позиция по въпроса за помощта, което ще бъде по-близко като позиция до президента на САЩ Джо Байдън, отколкото до бившия британски премиер Борис Джонсън.
Обемът на британската военна помощ за Украйна през 2022 г. възлиза на около 2,3 милиарда лири. По-специално, Лондон изпрати над 10 хиляди противотанкови ракетни системи NLAW, повече от 200 бронирани превозни средства, реактивни системи за залпов огън M270 и ракети Brimstone. Освен това британски инструктори вече са обучили повече от 7000 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна. Предоставената хуманитарна и икономическа помощ се оценява от властите на кралството на 1,5 милиарда лири.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
   
 
   

Путин поиска предложения от военното командване как да продължи операцията в Украйна

 
17.12.2022, 14:10  

Руският президент Владимир Путин поиска да чуе предложения от висшето военно командване как да продължи военната операция в Украйна, предава Ройтерс, като се позова на Кремъл.
Путин говори по време на посещение в обединения щаб на родовете войски, участващи в така наречената специална военна операция.
На видеокадри, разпространени от Кремъл, руският президент председателства заседание с участието на около десетина души, седнали около кръгла маса. До него са министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов - и двамата остро критикувани от по-твърдолинейните коментатори.
След това Путин беше показан на друга конферентна маса в щаба, приканвайки присъстващите представители на военното командване да дадат предложения как да се продължи оттук нататък.
"Уважаеми другари, ще изслушаме командващите на всяко оперативно направление. Бих искал да чуя предложенията Ви за нашите най-краткосрочни и средносрочни действия", каза Путин.
На публикуваните на сайта на Кремъл снимки от заседанието се вижда, че на срещата е присъствал и генералът от военновъздушните сили Сергей Суровикин, който е и главнокомандващ на всички руски войски, участващи в боевете в Украйна.
Путин е прекарал целия вчерашен ден в щаба, каза пред агенция Интерфакс говорителят му Дмитрий Песков. Повече подробности за посещението на руския президент, включително къде точно се намира щабът, не бяха съобщени.
Поредица поражения през изминалите десет месеца на боеве, довели до руските оттегляния от района на Киев и от втория по големина град в Украйна - Харков, а наскоро и от Херсон, принудиха Путин да прибегне до мобилизация на резервисти и предизвикаха изненадващи критики от страна на военни блогъри и някои хора от обкръжението на руския президент.
Откакто Суровикин бе назначен през октомври за главнокомандващ "специалната военна операция" в Украйна, руските сухопътни войски се съсредоточиха повече върху отбраната, отколкото върху настъпателните действия, а на този фон вълни от въздушни удари по украински градове оставиха милиони цивилни без отопление, електричество и вода по цели дни в условията на настъпващ зимен сезон, отбелязва Ройтерс.

 
   
 
   

Битката за Москва през очите на един нацистки генерал

 
17.12.2022, 08:31  

Толкова много писахме и публикувахме за Втората световна война, че някои наши читатели може да не погледнат с интерес към днешната ни публикация. А тя е наистина необичайна. Става дума за битката за Москва през 1941 г., но и за тази през 1812-а - през очите не на съветските пълководци, а на един от видните нацистки генерали. В този текст може да се намерят и факти, и коментари, които са малко известни. Включително за контранастъплението на Червената армия при Москва, започнало на 5-6 декември 1941 г.
На главния историк на европейския театър на военните действия по време на Втората световна война ген. Маршал му хрумва идеята да се издаде сборник от мемоари за войната на пленени от американците германски генерали. Той преодолява трудностите и скоро малкото томче е подготвено за печат. Въпреки някои разбираеми неточности и изкривени моменти генералите разкриват причините за поражението на германската армия във войната от своя гледна точка.
Днес ви предлагаме частичка от спомените на ген. Гюнтер Блюментрит. Той пише откровено за пропуските на върховното си командване и за фаталните грешки на Хитлер в подготовката и воденето на боевете край Москва. И за най важната - за това, че изобщо е започнал войната с Русия. Не спестява добри думи, макар и през зъби, за силата на руския народ и руския войник, на Червената армия и нейното ръководство, които извоюват Победата. Ген. Блюментрит признава и, че не е било възможно Русия да бъде победена от Хитлеровата Германия, дори да е била превзета Москва.......Прочети още

 
   

 
   

Шефът на агенцията по отбраната на ЕС: Европа не може да разчита само на САЩ като щит

 
16.12.2022, 19:55  

Държавите от Европейския съюз трябва да купуват оръжие съвместно, за да попълнят запасите си след доставките на оръжия за Украйна, каза ръководителят на агенцията за отбрана на блока, армейски генерал Иржи Шедиви (на снимката), предупреждавайки, че Съединените щати може да не са винаги в състояние да защитят Европа от заплахи, цитира думите му Ройтерс.
“Руската агресивна война срещу Украйна демонстрира нашите недостатъци в способностите”, каза Шедиви, ръководител на Европейската агенция по отбрана, орган на ЕС, който помага на правителствата на блока да развият своите военни способности.
“Агенцията води преговори с европейски оръжейни фирми за увеличаване на производството,” каза той, както и със страни за съвместна работа за закупуване на оборудване и боеприпаси.
“Важното е, че ние, Европейският съюз, ще можем да станем надежден доставчик на сигурност в защитата на гражданите”, каза той пред Ройтерс, призовавайки страните да се вслушат в призивите на САЩ да инвестират в отбраната.
“Съединените щати неизбежно ще бъдат ангажирани в Азиатско-Тихоокеанския регион и няма да могат да осигурят някои от основните фактори като стратегически въздушен транспорт, разузнавателни самолети, прецизни управляеми ракети и противовъздушна отбрана.”
Той посочи също заплахата от тероризъм и провалени държави в Близкия изток или Северна Африка.
“Европа имаше разделен подход към отбраната, като страните най-вече оборудваха своите армии сами, създавайки мозайка от несъвместими оръжия и оборудване,” заяви Шедиви.
Войната в Украйна изправи региона пред най-голямото предизвикателство от едно поколение, разкривайки дълбоки разриви в това как да се справим с Москва.
Европейските разходи за отбрана надхвърлиха 200 милиарда евро за първи път през 2021 г., нараствайки с 6% спрямо предходната година, което е най-големият им растеж, откакто регионът започна да увеличава военните разходи през 2015 г. след анексирането на Крим от Русия.
Без помощта на САЩ ЕС ще се затрудни да се защитава, тъй като няма разузнаване, разузнавателни самолети и противоракетна отбрана със среден обсег, както и кораби-амфибии и подводници, според доклад на Европейския парламент от 2020 г.
Източник: news.bg 

 
   
 
   

Командирът на Сухопътните войски се срещна с генерал-майор Джефри Холмс

 
16.12.2022, 19:50  

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков проведе днес официална среща с генерал-адютанта на Националната гвардия на щата Тенеси генерал-майор Джефри Холмс, съобщават от КСВ. Вчера гостът, който е на официално тридневно посещение у нас, се срещна с началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов.  
Република България е една от първите 13 държави от общо 92, включени в Програмата за партньорство между американски щати и чуждестранни държави. Партньорството на Министерството на отбраната на Република България с Националната гвардия на щата Тенеси стартира по инициатива на Националното бюро на гвардията на САЩ през 1993 г. и се развива като част от двустранното военно сътрудничество между България и САЩ. Обхваща широк спектър от дейности, сред които провеждането на двустранна и многонационална подготовка в страната и чужбина, както и оказване на хуманитарна подкрепа в различни райони на България. Изборът на Тенеси като партньорски щат е определен по относителните му сходства с България по размер, климат и население.

 
   
 
   

300 милиарда за отбрана: защо Япония се въоръжава?

 
16.12.2022, 14:51  

Япония иска да вложи огромни суми в отбраната и сигурността си - става дума за еквивалента на 300 милиарда евро за следващите пет години.
Един от основните приоритети на отбраната на Япония е т.нар. възможност за ответен удар. Според експерта по отбрана Кийоши Сугава "по начина, по който се разбира възможността за ответен удар в бъдеще, Япония ще може да атакува вражеска територия". "Това би било възможно, ако навреме знаем, че врагът иска да ни нападне", добавя Сугава. Да се разбере предварително обаче е сложно и Япония все още няма подобни инструменти. За да е по-добре подготвена, страната планира да разшири отбранителните си възможности със сателитни системи и киберотбранителни системи.
Повече войска, повече оръжия
Армията трябва да се превърне в по-привлекателен работодател и да се рекламира повече сред младите хора. Сугава отбелязва обаче, че военните сили в страната нямат добра репутация. Дори армията да се постарае да привлече повече млади хора, това би било сложно и заради застаряващото население на Япония - достатъчно млади хора просто няма. В отбранителните сили на страната, които към момента наброяват около 250 хиляди души, и сега има много незапълнени места. За да може да разшири възможностите си за превантивна отбрана, Япония иска да разработи и собствени далекобойни ракети. Ще бъдат закупени и 500 ракети "Томахоук" от САЩ.
Медиите говорят основно за отбрана и въоръжаване
В последните седмици се проведоха няколко малки, но ожесточени протести срещу плановете на правителството. "С тези политики Япония ще увеличи напрежението в региона, вместо да деескалира”, казва един от протестиращите. "Наскоро Северна Корея изстреля ракета, която премина над Япония, но какво прави нашата страна, за да потуши този конфликт, не става ясно. Вместо това медиите подклаждат страховете", оплаква се друг демонстрант.
Кийоши Сугава от фондация "Хатояма" е съгласен, че в медиите тече кампания, откакто Русия нападна Украйна. Предупреждението е, че следващи ще са Тайван, а след тях - и Япония. Факт е, че японските медии в последните седмици почти изцяло се фокусират върху репортажи за бъдещите отбранителни планове, планове за въоражаване и симулации на евакуация в случай на нападение. Като например на тихоокеанския остров Йонагуни, който е разположен на 100 километра от Тайван. По време на китайските военни маневри в региона след посещението на Нанси Пелоси в Тайван преди няколко месеца, ракети паднаха и близо до японския остров.
Коя е най-голямата заплаха за Япония?
Най-големият враг в региона официално е Северна Корея, но според експерта Сугава "най-голямата латентна заплаха, разбира се, е Китай. Япония не го е обявявала официално в рамките на отбранителната си стратегия". Публично за Китай се говори само като за "стратегическо предизвикателство". От една страна, Япония се нуждае от Китай в икономически план. От друга - страната установява все повече военни сътрудничества със съседни държави - например наскоро с Филипините. Както и с Южна Корея - след години, в които отношенията бяха замразени.
Все още няма яснота как Япония смята да финансира огромните нови разходи, които планира за отбрана. Засега се обмисля увеличаване на корпоративния данък и данъка върху тютюна. Освен това специалния данък за възстановяване на Фукушима може да бъде разширен и да се използва и за разходи за отбрана. Спорове по този въпрос има не само в кабинета на ръководителя на правителството Фумио Кишида, но и в Либерално-демократическата партия. Дългът на Япония вече е два и половина пъти по-голям от годишния ѝ брутен вътрешен продукт.
Източник: https://fakti.bg/

 
   
 
   

Нова идея за попълване на некомплекта в някои формирования

 
16.12.2022, 12:55  

Тя е свързана със създаването на правна норма за преназначаване на военнослужещи на равна или по-висока длъжност, в рамките на един гарнизон (населено място), без изискване за тяхното съгласие. Предложението е част от предоставените за предварителни обществени консултации изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили.
Смята се, че така ще се създаде възможност за по-ефективно окомплектоване на военните формирования с военнослужещи, особено за тези, при които  некомплектът от личен състав е значителен и в същото време са декларирани по целите за способности или са определени за участие в съответни инициативи по поети от България ангажименти........Прочети още

 
   
 
   

Сенатът на САЩ прие рекорден бюджет за отбрана

 
16.12.2022, 09:33  

Сенатът на САЩ одобри рекорден бюджет за отбрана за следващата фискална година в размер на 858 милиарда долара, съобщи БТА, позовавайки се на световните медии.
Утвърдената сума е с 45 млрд. долара по-голяма от поисканата от правителството на президента Джо Байдън.
Бюджетът в рамките на Закона за упълномощаване на националната отбрана бе приет с огромно мнозинство от сенатори както от Републиканската, така и от Демократическата партия – с 83-11. Групата на гласувалите срещу отпускането на толкова средства за отбрана сенатори представляваше смесица от либерали, които поначало са против постоянното нарастване на военния бюджет, и фискални консерватори, които искат по-строг контрол върху разходите.
Преди това проектобюджетът за отбрана одобри и долната камара на Конгреса на САЩ Камарата на представителите. В гласуваните средства са предвидени поне 800 милиона долара за допълнителна военна помощ за Украйна, както и редица мерки за укрепване на сътрудничеството с Тайван, като например милиарди долари за военна помощ за острова.
Заложени са пари и за превъоръжаването и осъвременяването на американските въоръжени сили чрез стъпки като разработване на хиперзвукови оръжия и закупуване на самолети и кораби, включително на изтребители F-35.
След като беше приет и от Сената, сега проектобюджетът за отбрана за следващата година отива за подпис при Байдън.
Тъй като е една от малкото водещи законодателни рамки, които обикновено биват приемани, Законът за упълномощаване на националната отбрана често е използван от законодателите като инструмент за редица инициативи.
Тази година текстът предвижда и мярка, искана от мнозина републиканци и критикувана от мнозина демократи – изискването министърът на отбраната да отмени задължителното ваксиниране на членове на армията срещу COVID-19, съобщава Ройтерс.
Законът обаче няма последната дума, когато става въпрос за разходи. Текстовете за упълномощаване създават програми, но Конгресът трябва да приеме и закони за отпускането на средства, за да има правителството законовото право да харчи федерални пари.
Закон за финансиране на правителството до 30 септември 2023 г. – краят на фискалната година – се очаква да бъде приет от конгреса следващата седмица.
Източник: https://www.investor.bg/

 
   
 
   

Едни от най-опасните бойни самолета на Русия

 
16.12.2022, 07:30  

Су-27 ОКБ Сухой
Самолетът Су-27 (Flanker по класификацията на НАТО) стана съветският отговор на новите за времето си американски самолети като F-15 и F-16. Своят първи полет машината извърши в края на 70-те години, а на въоръжение в съветските ВВС постъпва през 1985 г.
Су-27  може да носи на борда разнообразно въоръжение от клас „въздух-въздух”, включващо многоцелеви ракети със среден обхват Р-27Р1 с полуактивно радиолокационно насочване. Корпусът на Flanker нееднократно е модифициран, за да изпълнява нови задачи.
Например Су-34 (Fullback) е многофункционален изтребител-бомбардировач, имащ разнообразен комплекс от въоръжение за борба с наземни и надводни цели. Също така съществува СУ-33, палубен вариант  на Су-27, който се използва на борда на руския авионосец „Адмирал Кузнецов”.
На Су-27 летят  военни летци от много страни. Индия и Китай купуват СУ-27, а също така придобиха лиценз за неговото производство. В Индия Су-27 се произвежда от фирмата Hindustan Aeronautics Ltd, а в Китай се произвежда под името  от J-11 от Shenyang Aircraft Corporation.
В Азия на Су-27 също така летят в Индонезия и Виетнам. След разпада на Съветския съюз в много бивши съветски републики като Беларус, Казахстан и Узбекистан останаха Су-27. - Още за Су-27

 

МиГ-29
Малък, имащ неголям обхват и произвеждан в големи количества, МиГ-29 (натовско наименование Fulcrum) може да се нарече „борец за постигане на равенство”. Приет е на въоръжение в СССР в 1983 г., и както СУ-27 трябва да прави конкуренция на F-15 и F-16.
МиГ-29 е по-малък от Су-27 и не може да се състезава с него по скорост, обхват на действие и качество.  Но своите недостатъци той изкупува с една извънредно важна характеристика, каквато е неговата маневреност. Проведените след Студената война в германските ВВС изпитания показват, че изтребителят Микоян е по-маневрен от F -16.
МиГ-29 съща така е многоцелев изтребител, който може да бъде снабден с ракети „въздух-въздух” P-60, предназначени за близък бой, както и с оръжие за поразяване на земни цели.
Миг-29 се оказа най-динамичната машина и от 1983 г. бе подложен на многобройни модификации за изпълнение на различни задачи.
МиГ-29 и досега се намира на въоръжение в руските ВВС, а също и в армиите на някои бивши съветски републики. В периода на Студената война и след нея тази машина се експортираше много, което означава, че МиГ-29 е участвал в най-различни театри на военни действия. Например Югославия използваше Миг-29  по време на балканските войни в средата на 90-те години.
Сред многобройните купувачи на МиГ-29 са Куба, Иран и Северна Корея. След разширяването на НАТО към бивши страни от Варшавския пакт, МиГ-29 служи даже във ВВС на алианса. - Още за МиГ-29

 

Су-35 ОКБ Сухой
От техническа гледна точка Су-35 е вариант на Су-27, но благодарение на впечатляващата модернизация този самолет напълно заслужава името си на многоцелева самостоятелна бойна машина.
Су-35 е построен, за да отговори на  предизвикателствата, възникнали след края на Студената война.
Су-35, който е своеобразен мост между изтребители четвърто и пето поколение (в ОКБ Сухой го наричат самолет поколение 4++), е снабден с двигатели, които използват в ПАК ФА. Максималната му скорост е 2 390 км/ч, която е малко по-малко от тази на Су-27. Въпреки това този недостатък в много се компенсира с увеличения радиус на действие – повече от 1600 км.
Въоръжението на самолета получава и ново развитие. За начало при Су-35 има 12 възела за окачване на оръжие и може да натовари 8 000 кг бойно снаряжение.
Това е универсален самолет с ракети “въздух-въздух” от типа P-77 с турбореактивен двигател с управляем вектор на тягата и ракети “земя-въздух” от тип PX-59. Като оправдава своето име изтребител 4++, Су-35 използва в своята конструкция специални материали за намаляване на ефективната площ на разсейване, за да придобие характеристиките на стелт. - Още за Су-35

 

Су-57 (Т-50, ПАК ФА)
МиГ-29, Су-27 и техните модификации не би трябвало да отстъпват по своите характеристики на американските и европейските изтребители четвърто поколение.
Но многоцелевият стелт изтребител от пето поколение Су-57 на ОКБ Сухой (бел.ред. ПАК ФА означава Перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация) се явява единственият отговор на Русия на американските машини от пето поколение като F-22 Raptor и F-35 Lightning II.
Той има максимална скорост 2600 км/ч и оставя далеч назад своите предшественици от епохата на Студената война. Казват, че по далечина на полета той също ги превъзхожда. Някои представители на американското военно ведомство даже считат, че той се явява много по-маневрен от F-35 (макар че F-35 е създаден за други цели).
Като многоцелев изтребител Су-57 ще е въоръжен с ракети клас “въздух-въздух” и “въздух-земя”, включващи ракети P-77.
В обозримо бъдеще по-скоро само Русия ще експлоатира Су-57. Русия също съкрати плановете за закупуване на тези машини, но все едно към 2020 г. има намерение да приеме на въоръжение 55 ПАК ФА. - Още за Су-57

 

Ту-160
В руската изтребителна авиация има много динамични машини, които могат да бъдат модернизирани и модифицирани за широк кръг от задачи. Още повече, че възможностите на изтребителите са ограничени. Съветският съюз, както и САЩ, проектираше и строеше стратегически бомбардировачи с тежко въоръжение на борда за полети на големи разстояния.
Именно за тези цели Руската федерация неотдавна обяви, че възобновява производството на Ту-160 ОКБ Туполев (натовско название Blackjack), стратегически бомбардировачи от съветската епоха.
Ту-160 е невероятно бърз за стратегически бомбардировач. Той достига скорост от 2200 км/ч. и съществено превъзхожда американските аналози като B1-B Lancer (1 448 км/ч) и B-52 (1 000 км/ч). Неговият радиус на действие са внушителните 7300 км. В 2008 г. той извърши първия си трансатлантически полет от Мурманск до Венецуела. Ту-160 може да носи както ядрено оръжие, така и обикновено оръжие. От него могат да се изстрелват ракети Х-55МС  с ядрени бойни глави с мощност 200 килотона.
Към 2015 г. Русия е единствената страна, която експлоатира Ту-160. Съгласно новите планове тя ще построи 50 машини допълнително. Новите стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще носят името Ту-160М2. Тяхното производство се планира да започне след 2023 г. Едновременно с това Москва ще пристъпи към производството на стелт-бомбардировач ПАК ДА, който също се проектира в ОКБ Туполев. - Още за Ту-160

 
   
 
   

135 години от рождението на Христо Топракчиев

 
16.12.2022, 07:20  

Днес се навършват 135 години от рождението на Христо Топракчиев.
Топракчиев е роден на 16 декември 1887 година в Бургас, но детските си години прекарва в Сливен, откъдето са неговите родители, припомнят от библиотека "Зора". Къщата им се намира в близост до църквата „Света Богородица" и днес на нея има паметна плоча от признателните сливенци. Топракчиев завършва Военното училище и е назначен за офицер в Българската армия.
През 1912 година заминава на обучение във Франция заедно с летците Никола Богданов, Симеон Петров и Асен Христов. След като успешно завършва обучението си, е назначен за командир на „Орляка" – първите въздушни съединения в България.
През Балканската война 1912 година самолетите и техните екипажи са базирани на летището край Одрин. Българските пилоти разузнават противника и насочват към тях артилерийски огън, с което поставят началото на използването на авиацията като бойно средство.
Топракчиев загива на 19 октомври 1912 година и става първият български летец, дал живота си в служба на родината.

 
   
 
   

На този ден през 1944 г. Вермахтът започва операция в Ардените – последното настъпление на Хитлер

 
16.12.2022, 07:00  

На 16 декември 1944 г. Вермахтът предприема операция Wacht am Rhein (Стража на Рейн) в Ардените – западната част на Белгия – с цел да промени обстановката на Западния фронт, да разгроми англо-американските сили в Белгия и Холандия и да освободи сили за Източния фронт.
Немското настъпление обаче завършва със съкрушителен провал и стратегическата инициатива окончателно преминава у съюзниците.
Към края на 1944 г. Вермахтът практически проиграва всички сражения на Западния фронт и войските на Съюзниците достигат до границите на Германия.
Съюзната авиация регулярно извършва масирани нападения, разрушаващи военната промишленост, инфраструктурата и градовете.........Прочети още

 
   
 
   

 
   

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.


 

 





{START_COUNTER}