Военна информация

Архив - от 16 до 31 декември
 

 
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!!  С НОВЫМ ГОДОМ!!!  HAPPY NEW YEAR!!!
 

 
Кои са най-добрите изтребители в света?
31.12.2018, 23:50
Кои са най-добрите изтребители в света? Специализираният сайт Military-Today.com е направил собствена класация за 2018 година. В нея са използвани различни показатели – резултатът е комбинация от възможност за прилагане на стелт-технология, въоръжение, скорост, боен радиус на действие, маневреност. Взето е мнението на пилоти, участвали в тренировки и в имитация на въздушен бой.
Всички споменати самолети са изключително мощни небесни страшилища, но е важно да се отбележи, че те никога досега не са се срещали в пряк сблъсък помежду си. В списъка не са включени модели, които още не са приети на въоръжение. В класацията ги няма Ф-16 и „Грипен”.......Прочети още
 
Пореден инцидент с американски УТС T-38 Talon
31.12.2018, 20:28
Учебно-тренировъчен самолет (УТС) Northrop T-38 Talon от ВВС на САЩ е бил повреден при кацане на летище Нюпорт (щат Вирджиния). На борда е имало само един пилот, който не е получил наранявания.
Самолетът е излязъл от пистата. Няма информация за степента на получените повреди. По всяка вероятност, както може да се види от снимката, инцидентът е свързан с отказ на дясната стойка на колесника.
Назначена е комисия за разследване на причините за авиационното произшествие. УТС е от 71-а учебна изтребителна ескадрила от състава на 1-во изтребително авиокрило, дислоцирано на авиобаза Ленгли.
Последният инцидент е шести под ред за период от по-малко от една година.
На 13 ноември 2018 г. пилот загива при катастрофа с Т-38 в близост до авиобаза Laughlin (Дел Рио, Тексас).
На 11 септември 2018 г. T-38C излиза от пистата, двамата пилоти се катапултират успешно (единият е германски пилот).
Първите T-38 Talon са на въоръжение в американските ВВС от 1959 г. От 2023 г. е планирана тяхната постепенна замяна с новия УТС Boeing T-X. ВВС на САЩ планират да придобият 351 самолета от новия тип, който също така ще улесни преминаването към изтребителите пето поколение F-35A Lightning II JSF.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Русия изпита ракетоносеца на XXI век
31.12.2018, 13:45
Бойният самолет, отговарящ на изискванията на ХХI в., за първи път се вдигна в небето на Русия. Генералите от ВВС с възторг посрещнаха първия полет на ракетоносеца Ту-22М3М. Но сред неговите основни „хитринки” е възможността да носи най-новите хиперзвукови ракети, включително и „Кинжал”. Генералите обещават, че новата машина ще постъпи масово във войските още догодина. Но не надценяват ли те мощта на нашия военнопромишлен комплекс?
Най-новият модернизиран бомбардировач-ракетоносец Ту-22М3М в петък започна заводски полетни изпитания. - (видео)
„Още от следващата година строевите самолети ще започнат да постъпват на завода за началото на работата по дълбоката модернизация с предаването им до 2021 г.”, обеща по време на тържествена церемония президентът на Обединена самолетостроителна корпорация Юрий Слюсар.......Прочети още
 
Около 70% от сърбите не искат в НАТО
31.12.2018, 12:55
Ако през тази седмица се проведе референдум за присъединяване на Сърбия към НАТО, 68% от гражданите на страната ще гласуват "против", 11% биха били "за", а 21% изобщо не биха участвали в допитването, сочат данните от съвместна анкета на Центъра за свободна електроника и демокрация и Центъра за евроатлантически изследвания (CEAS), предава сръбското електронно издание European Western Balkans.
Западните ни съседи изтъкват като причина за противопоставянето си преди всичко бомбардировките на Алианса над Сърбия през 1999 година (47%), докато респондентите, които са посочили, че биха гласували за влизане в Алианса на потенциален референдум, биха го направили заради съображения за сигурността на страната (58%).
В коментара си за резултатите, директорът на CEAS Йелена Милич заяви, че 11% е стабилен показател, който не се е понижил независимо от дългогодишната анти-кампания в сръбските медии.
 
Тръмп може да забави изтеглянето от Сирия
31.12.2018, 10:28
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп смята да забави планираното изтегляне на американските сили от Сирия, заяви сенаторът републиканец Линдзи Греъм, след като се срещна в Белия дом с американския лидер, предаде AP, цитирана от БТА.
„Смятам, че сме в положение на пауза", каза Греъм и добави: "Мисля, че забавяме нещата по един разумен начин".
Американският президент обяви по-рано този месец, че е разпоредил изтеглянето на приблизително двете хиляди американски войници от Сирия.
Сенатор Греъм критикува решението на Тръмп с мотив, че изтеглянето на всички сили на САЩ от Сирия ще навреди на националната сигурност. Според сенатора така САЩ ще предоставят възможност на "Ислямска държава" да се възстанови и ще изоставят бойците на кюрдска милиция, с която си сътрудничат срещу джихадистите. Освен това решението ще засили възможностите на Иран да заплашва Израел, смята Греъм.
„Все още имаме различия, но ще ви кажа, че президентът размишлява дълго и усилено за Сирия - как да изтеглим войските си, но в същото време да осъществим интересите си в националната сигурност", каза той.
По-рано сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм, който обикновено подкрепя Тръмп, заяви, че е "потресен" от решението за изтегляне на американските войски от Сирия и го нарече "потенциална катастрофа".
Източник: https://www.investor.bg/
 
Русия ще въведе на въоръжение нов зенитен ракетен комплекс С-350 "Витяз"
31.12.2018, 10:11
През 2019 г. Русия ще въведе на въоръжение ново поколение зенитен ракетен комплекс със среден обсег С-350 "Витяз", предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната, отбелязвайки, че това е дълго планирана стъпка за замяна на остарелите системи за противовъздушна отбрана С-300.
Министерството обяви също, че през 2018 г. военните са разположили комплекси "Панцир-С" и С-400 на полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., а също в района на Арктика, в руския анклав Калининград на Балтийско море и в Хабаровския край в най-източната част на страната.
В последните години Русия демонстрира военна мощ в чужбина, а намесата й в сирийския конфликт и в Украйна влоши отношенията й със Запада.
Във връзка със спор около друга ракетна система, с голям обсег, Вашингтон заплаши да се оттегли от ключовия договор от 1987 г. за ликвидиране на ракетите със среден обсег, твърдейки, че нова руска ракета - "Новатор 9М729" (с натовско обозначение SSC-8) - нарушава договора.
Това възлово споразумение за контрол върху въоръженията забранява на всяка от двете страни да разполага наземно базирани ракети с малък и среден обсег в Европа. Русия отрича да нарушава договора и обвинява САЩ, че използват измислен претекст самите те да излязат от него, за да разработват нови ракети.
В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че през 2019 г. руските въоръжени сили ще разположат първия си полк, въоръжен с хиперзвукова ракетна система, което може да означава, че страната му вече има нов тип стратегическо оръжие.
През март Кремъл съобщи, че в рамките на следващите пет години Русия ще сведе бюджета си за отбрана до по-малко от 3 процента от брутния си вътрешен продукт, припомня Ройтерс. - Още за С-350
Източник: https://www.dnevnik.bg/
 
До две години Русия може да има обща система за отбрана на Курилските острови, твърди японска агенция
31.12.2018, 09:53
Русия планира до края на 2020 г. да приключи създаването на единна система за отбрана, която да обхваща всичките Курилски острови, гарантирайки защитата на стратегически важното Охотско море. Това твърди японската агенция "Киодо", като се позова на документ на руските въоръжени сили, с който разполага.
"През 2020 г. на Курилските острови трябва да бъде създадена единна система за отбрана. Необходимо е да се премахне възможността противникови кораби да минават през протоците към Охотско море и да стоварват противникови десантни войски на островите", се казва в документа, предава БТА.
Според японската медия се предвижда да бъде увеличен броят на бреговите ракетни комплекси "Бал" и "Бастион", разположени на архипелага. Освен това според материалите Русия смята да развива инфраструктурата на летищата за патрулни самолети за борба с подводници и на пристанищата за големи кораби на остров Парамушир.
"Киодо" свързва действията на Русия със засилването на американското военно присъствие в региона, причина за което пък е нарастващата заплаха от страна на Северна Корея. Освен това Русия се стреми да гарантира безпроблемно придвижване на своя Тихоокеански флот, най-вече на подводниците. Това обаче може да се отрази зле върху преговорите за мирен договор с Япония, които двете страни са решили да активизират.
След Втората световна война Русия и Япония не са подписвали мирен договор и вече десетилетия преговарят по въпроса. Токио и Москва спорят главно за суверенитета върху островна верига, която японците наричат Северни територии, а руснаците - Южни Курилски острови.
В края на войната островната верига е окупирана от съветски войски, след което местното японско население е екстрадирано. Токио претендира за островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми островчета, наричана в Япония Хабомаи. Руското външно министерство неведнъж е заявявало, че суверенитетът на федерацията върху тях, оформен в международноправен план, не подлежи на съмнение.
Източник: https://www.dnevnik.bg/
 

 
Германия ще попълва армията си с поляци, италианци и румънци
30.12.2018, 22:30
Германската армия, измъчвана от недостиг на новобранци, обмисля да попълни редиците си с помощта на чужди граждани, заяви най-високопоставеният военен в страната, Началникът на отбраната Еберхард Зорн, пише американското военно издание Stars and Stripes.
„Във време на недостиг на квалифицирана работна ръка трябва да гледаме във всички посоки“, обясни военният.
Зорн заяви, че военните са силно заинтересовани да наемат чужди граждани, които да запълнят работни места като лекари и специалисти по информационни технологии. Въпреки това може да се проведе и много по-широка кампания за набиране на персонал.
Известното германско списание Der Spiegel съобщи в четвъртък, че вътрешните правителствени документи разкриват, че министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен иска да укрепи въоръжените сили, чрез ангажирането в тях на големите популации от поляци, румънци и италианци.
В Германия има около 255 000 поляци, 185 000 италианци и 155 000 румънци на възраст между 18 и 40 години.
Привличането на част от тази група може да генерира около 50 000 нови кандидати, съобщи Der Spiegel, цитирайки правителствените документи.
Други армии по света набират или приемат чуждестранни кандидати при определени критерии, като сред тях са САЩ и Австралия. Американски граждани също са служили в чужди войски, като например, във френския „Чуждестранен легион“.
Планът на Берлин би позволил на гражданите на европейските страни да се присъединят към германската армия. Новите служители също трябва да владеят немски език. Мярката се предприема повече от седем години, след като Германия премахна задължителната военна служба, на която бе сложен край през 2011 г. Оттогава Германия се бори да изгради сили от доброволци, които сега наброяват около 180 хиляди души.
Силната икономика и генерално историческо нежелание за военна служба са сред препятствията пред увеличаването на набирането на персонал. За разлика от САЩ, където военната служба е една от най-уважаваните професии, много германци имат двусмислено отношение към своята армия. Смесените чувства са дълбоко вкоренени и произтичат от милитаристичното минало на страната и съкрушителното й поражение във Втората световна война.
Въпреки това през последните няколко години Германия се стреми да играе по-съществена роля на световната сцена и постепенно увеличи военните си разходи. Лидерите в Берлин призоваха за по-твърда външна политика и подчертаха необходимостта Германия да се включи по-активно в глобалните дебати в областта на сигурността.
Фон дер Лайен също се опита да преобърне тенденцията за намаляване на военните разходи след края на Студената война, броя на военнослужещите и общата военна готовност. Но страната все още не влиза в критериите на НАТО за разходи в областта на отбраната, който призовава всички съюзници да отделят 2% от брутния вътрешен продукт за военни въпроси. Устойчивите недостатъци на Германия са източник на напрежение с американския президент Доналд Тръмп, който често напада Германия, че не желае да плаща за сигурността си, обезпечавана от САЩ.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Китай изстреля шест сателита за изследване на атмосферата
30.12.2018, 21:55
Вчера Китай изстреля шест сателита за изследване на атмосферата и един тестови комуникационен сателит. Те бяха запуснати в орбита с ракетата „Чанджън-2D" от центъра за изстрелване на сателити „Дзиуцюан" от северозападната част на страната в 16:00 местно време, предава bulgarian.cri.cn. - (видео)
Шестте спътника „Юнхай-2" ще бъдат използвани за изучаването на атмосферата, за наблюдението на космическото пространство, за намаляването и предотвратяването на бедствия и провеждането на научни експерименти. Тестовият сателит, първият от плеядата „Хунян", ще помага за мобилната комуникация в ниска земна орбита. Плеядата „Хунян" е предвидено да включва стотици сателити за ниска земна орбита и глобален център за обработка на данни. Той е дело на китайската компания „Aerospace Dongfanghong Development Ltd. Shenzhen" към Китайската академия за космически технологии. След като бъде завършена, плеядата сателити ще предлага комуникационни услуги за интелигентни терминали по целия свят, интернет на нещата и мобилно излъчване. Тя ще помага и за по-добрата навигация, наблюдението на полетите и условията за плаване и достъпа до широколентов интернет.
Съботното изстрелване бе 297-та мисия на ракетите от серията „Чанджън". - Още Космос
 
Какво се променя в пенсионното осигуряване?
30.12.2018, 21:37
НОИ разпространи информация за промените в областта на пенсионното осигуряване, влизащи в сила от 1 януари 2019 г.
Предвижда се увеличение на размера на пенсиите за трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31.12.2018 г., считано от 01.07.2019 г.– с 5,7 на сто.
Едновременно с това пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2018 г., се преизчисляват от 1 юли 2019 г. с процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж......Прочети още
 
Нови руски военни кораби през 2018 година
30.12.2018, 14:27

 

Какви кораби, катери и спомагателни съдове за ВМФ и Бреговата охрана на ФСБ на Русия бяха спуснати на вода през тази година?

 

И какви военни кораби започна да строи Китай през 2018 година?

 
До 2023 г. Турция "ще напише история" в отбранителната си промишленост
30.12.2018, 12:45
Турция всяка година се приближава към целта си - пълно осигуряване на отбранителната си промишленост със своя продукция, а благодарение на проектите, които ще бъдат изпълнени до 2023 г., буквално ще скочи "много нависоко". Това пише в интернет-изданието mk-turkey.ru.
През 2020 г. ще започне експлоатацията на безпилотни летателни апарати (БЛА), оборудвани със собствено произведени "интелигентни бомби", а през 2023 г. в небето ще се появи и първият турски безпилотен изтребител. Усилия за развитие на националното производство в отбранителната промишленост започнаха още от 2004 г. като част от изпълнението на проектите за: танкове, безпилотни летателни апарати, хеликоптери, кораби, самолети като Altay, Anka, ATAK, Bayraktar, Hürkuş, Milgem.
Благодарение на тези проекти делът на вътрешното осигуряване на сектора се е увеличил от 20 на 70%. Турция в годините 2017-2018 "обърна стрелката" от внос към износ в отбранителната промишленост. До 2023 г., благодарение на производството на национални отбранителни продукти, тя ще стане лидер в своя регион и дори ще изпревари редица страни. В това отношение има и нови проекти. Турция ще се съсредоточи предимно върху такива области като безпилотните оръжия и изкуствения интелект. Ще бъдат определени нови стратегии и пътни карти в областта на интелигентните оръжейни системи.
В същото време частният сектор ще бъде все по-ангажиран в сферите на отбраната и аерокосмическата индустрия. Скоро ще завърши проектът, свързан с оборудването на собстените безпилотни летателни апарати с интелигентни бомби, които са предмет на гордост за Турция. Тези БЛА ще бъдат пуснати в експлоатация през 2020 година. Ще продължат да се полагат усилия за производството на собствени боеприпаси за хеликоптерите на въоръжение в турските ВВС.
През 2023 г. ще се прекрати зависимостта от вноса на боеприпаси от чужбина. В новия период ще бъдат завършени и проектите за разработване на национални системи за противовъздушна отбрана на малки, средни и големи разстояния, ще бъдат създадени и центрове за проектиране на чипове. Освен това ще бъдат изпълнени всички разработени проекти - от ракети с голям обсег до устройства за електронна война. Ще започне изследователската работа по първия безпилотен изтребител в Турция. Планира се тя да завърши до 2023 г., когато ще се проведат тестовете му.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Белгия ограничава използването на смартфони от войници по време на операция
30.12.2018, 09:55
Белгийската национална отбрана ще преразгледа правилата за използване на смартфони от войниците по време на операции поради опасения от опити за шпионаж, по-специално от страна на Русия, пишат белгийски медии, цитирани от Франс прес.
"Инвестираме в превантивна дейност и привличаме внимание към проблема от години насам, но това изглежда вече не е достатъчно", заяви пред фламандската телевизия Ве Ер Те полковник Карл Илис, който отговаря за операциите в белгийския генщаб. "Знаем, че Русия проявява интерес към този вид мобилни данни" за геопозициониране, добави той.
В момента се анализират всички военни операции на страната, уточнява белгийската агенция Белга.
Съответно в балтийските страни, граничещи с Русия, "в някои региони и при някои обстоятелства" белгийските военни вече не бива да използват личните си мобилни телефони, щом напуснат базата, отбелязва Белга.
В началото на януари близо 250 белгийски руски военни ще заминат за четири месеца в Естония, където ще служат в многонационалния батальон на НАТО.
Според полковник Йилис, който дава за пример Германия и Холандия, Белгия не е единствената страна, която въвежда по-строги правила в тази област.
През юли т. г. учени от Холандия предупредиха, че приложението "Полар" дава възможност за събиране на чувствителна информация, засягаща военнослужещи и разузнавачи от 69 страни. Тогава приложението дезактивира своите функции за геопозициониране.
През януари Пентагонът преразгледа своите правила за използване на друго приложение, предназначено за спортисти - "Страва", тъй като чрез програмата можеше да бъде проследявано движението на военни между базите на САЩ по света, припомня АФП.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Военният университет във Велико Търново обяви ранен прием на курсанти
30.12.2018, 09:38
Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново обяви кампания за ранен прием на курсанти по 20 военни специализации. 
Документите за кандидатстване се подават в приемния център във Велико Търново и във факултетите в Шумен и Долна Митрополия, както и във военните окръжия.
Конкурсните изпити започват на 1 февруари. Изнесени изпити ще се проведат в Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Хасково, Бургас, Монтана, Кюстендил и Плевен. Кандидатите за всички военни специализации полагат общообразователен тест, по избор писмен изпит по английски, френски или немски език и задължителен изпит за физическа годност.
Кандидат-курсантите минават и през психологична оценка и медицинско освидетелстване.
В момента НВУ „Васил Левски“ обучава над 700 курсанти.
Подробности - https://www.nvu.bg/node/2169
 
"Триумф" и "Панцир-С" са на позиции и в Арктика
30.12.2018, 09:14
Департаментът за информация и масови комуникации на Министерството на отбраната на Руската федерация излезе със съобщение, че подразделенията за ПВО в Крим, Хабаровския край, Ленинградска и Калининградска области, както и в Арктика са получили зенитно-ракетните системи (ЗРС) С-400 "Триумф" и зенитните ракетно-артилерийски комплекси (ЗРАК) "Панцир-С".
По време на бойната подготовка на подразделенията за ПВО през 2018 г. са проведени над 200 учения на различни нива, 20 от които с бойни стрелби. Зенитчиците са използвали около 500 ракети и други боеприпаси. Освен това на полигона „Телемба“ е проведено демонстрационно учение с бойна стрелба под ръководството на генерал-майор Сергей Бабаков, началник на войските за ПВО на ВКС.
Също така, с цел повишаване на професионалното ниво и съгласуваността на бойните разчети на ПВО, през 2018 г. на базата на висшите учебни заведения от Въздушно-космическите сили (ВКС) бе проведена преподготовка и повишаване на квалификацията на специалисти от зенитно-ракетните войски. Общо повече от две хиляди специалисти бяха обучени.
ЗРС С-400 "Триумф" е предназначена да поразява всички съвременни и перспективни средства за въздушно нападение, включително стратегически бомбардировачи, балистични и крилати ракети. Може да бъде използвана и срещу земни цели. Комплексът е способен да открива целите на разстояние до 600 km, да ги поразява на разстояние до 400 km и на височина до 30 km. Производител на С-400 е концернът ВКО "Алмаз Антей". - Още за С-400
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Послушайте сега Русия
30.12.2018, 08:55
1 март 2018 г. Пред  Федералното събрание руският президент заяви : „С нас по същество никой не искаше да разговаря, нас никой не ни чуваше... Послушайте сега”. И тези, които трябваше, чуха за шестте нови руски системи оръжия, част от тях предназначена за пробив на американската ПРО. Това се отнася преди всичко до стратегическия ракетен комплекс „Авангард” в състав ракета със шахтно базиране УР-100НУТТХ /SS-19 „Stilleto”/ и хиперзвуков маневриращ боен блок 15Ю71 – той може да бъде ядрен и конвенционален.
26 декември 2018 г. В присъствието на руския президент е извършено последното контролно полетно изпитание на комплекса, като по телевизията бе показан само старта на ракетата. Обявено е, че серийното производство на комплекса започва през 2019 г. С два комплекса (от щатни 6)  на бойно дежурство ще постъпи първият ракетен полк на 13-та ракетна дивизия, включена в състава на 31-ва ракетна армия с щаб в Оренбург. Към 2027 г. дивизията ще има два полка с общо 12 комплекса „Авангард”. По-нататък вероятно с три бойни блока 15Ю71 ще бъде комплектувана новата тежка стратегическа балистична ракета РС-28 „Сармат”......Прочети още
 
Навършват се 166 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението генерал Данаил Николаев
30.12.2018, 00:05

Навършват се 166 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението от турското робство – генерал Данаил Николаев (30.12.1852 г. - 29.08.1942 г.).
Данаил Николаев участва в Руско-турската война от 1877-1978, радетел за осъществяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, като военен министър участва в потушаването на бунта на проруските офицери през 1887 г., председател на Върховния македонски комитет 1895-1897 г., участва и в Сръбско-българската война.

Той е първият български военен деец, удостоен с най-високото звание- генерал от пехотата, като остава в историята на българската армия като Патриархът на българската войска.
Заслуга на генерал Данаил Николаев е неговото дейно участие в подготовката на българската армия за Балканските войни, а по време на Балканската война е командващ гарнизона в Ямбол. Носител е на ордени Орден „За храброст“ II и III ст., Златен орден и медал „За заслуга“, орден „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, „Георгиевски кръст за храброст“ IV ст., орден „Св. Ана“ III ст. с мечове и бант, румънски орден „Румънска звезда“ с меч, турски ордени „Османие“ I ст.и Меджидие“ I ст. с брилянти, персийски орден „Лъв и слънце“ I ст.
Генерал Данаил Николаев ще остане завинаги в страниците на българската история като човек, дал всичко от себе си за осъществяването на Съединението, за поставянето на основите и обучението на българската армия, постигнала блестящи победи по време на Балканските войни в името на националното обединение.

 

 
В Турция тестваха първата авиобомба собствена разработка
29.12.2018, 20:51
В Турция са проведени тестове на първата авиационна бомба по собствен проект MK-84, предава РИА Новости. Новината е съобщена от Министерството на промишлеността и технологиите на републиката. Тестовете са оценени като успешни. Те са преминали на територията на базата HABRAS. Министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк лично е ръководил тестването на първата собствена разработена бомба.
Според информацията, авиобомбата с тегло от 1 t е била ускорена чрез железопътна платформа до скорост един и половина пъти по-голяма от скоростта на звука (1850 km/h). С удар е пробита стоманобетонна плоча с дебелина 1 m. - (видео)
Министърът, коментирайки тестовете, е казал, че това събитие е историческо, което показва още един важен пробив на турската отбранителна индустрия. Не са дадени техническите характеристики на бомбата.
Министерството на промишлеността припомни, че тестовата база HABRAS, разположена в провинция Коня, бе открита в края на октомври на тържествена церемония от турския президент Реджеб Ердоган. Базата (по-скоро това е полигон според експерти) е предназначена за тестване на местни оръжейни системи на етапа на тяхната разработка, боеприпаси преди началото на масовото производство, както и оръжия, закупени в чужбина.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Турция строи нова база на Черно море край Трабзон
29.12.2018, 20:40
Турция ще построи още една база на Черно море. Разликата й с предишните е в това, че тя е разположена доста близо до границите на бившия СССР, пише електронното издание на руското списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.
За това, че Турция има намерение да построи военноморска база край село Сюрмен (недалеч от град Трабзон и на около 150 км от границата с Грузия) съобщи вестник Miliyet. Това ще бъде третата такава база на Черно Море. Другите две, в Синоп и Самсун, се използват отдавна и изглеждаше, че те са напълно достатъчни, за да задоволят потребностите на турския Военноморски флот. Още повече, е за турския флот Черно море е второстепенно направление: неговите основни сили традиционно са съсредоточени в Егейско и Средиземно море. Там е старият потенциален противник (Гърция), с който Турция е в един военен блок, но въпреки това отношенията между двете страни са далеч от идеалните заради неразрешения кипърски проблем......Прочети още
 
Руски и сирийски части заеха западните и северозападните части на регион Манбидж
29.12.2018, 20:33
Към 28 декември вечерта представителите на сирийската армия и „Военния съвет на Манбидж“, с посредничеството на руските военни, не успяха да постигнат окончателно споразумение за разполагането на правителствените войски в едноименния град. Против това са се обявили част от местните кюрдски лидери, а освен това пречи и останалата там част на американския спецназ, предава специализираният онлайн портал „Военний обозреватель“.
В петък, 28-о подразделение на руската военна полиция, 1-а и 5-а дивизия на сирийската армия с поддръжката на бронетехника и спецназ започнаха да се придвижват към Манбидж от запад. Вечерта сирийските танкове и авангарда са се появили в района на университета в западния край на града. Същевременно под контрола на правителствената армия са преминали над 20 населени места в западната, югозападната и северозападната част на региона.
Армията не е влязла в самия град, независимо че над много административни сгради са били издигнати знамена на Сирийската арабска република. В Манбидж продължава да има американци. Северните подстъпи към града също са под контрола на спецназ от САЩ и „Сирийските демократични сили“.
В северните покрайнини на Манбидж, посочва изданието, турското командване е съсредоточило бойци от най-радикалните групировки. „Военний обозреватель“ посочва, че там са представители на свързаната с „Ал Кайда“ групировка „Ахрар аш Шаркия“, „Ислямската партия на Туркестан“ и дори бивши джихадисти от „Ислямска държава“.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Защо Германия и съюзниците ѝ загубиха Първата световна война
29.12.2018, 20:23

През 4-ти век пр.н.е. римският историк Флавий Вегетий заявява: „Онзи, който иска мир, трябва да е готов за война“. В историята на войните няма нищо по-ужасно от внезапния завой от мир към война. И няма нищо по-пагубно от това да започнеш война без нужната подготовка или да считаш, че мирът ще продължи вечно.
Първата световна война беше предшествана от най-дългия мирен период в историята на Европа. Самите страни се включиха във войната неподготвени, в ситуация, в която никоя от участничките не разполагаше с тактически план, който да съответства на новото ниво на техниката.

В резултат на това загинаха 70 милиона души. До Втората световна война човечеството не се беше сблъсквало с по-голяма катастрофа от тази, която преживява в периода 1914-1918 г..........Прочети още

 
Руснаците са разработили "невидима" имитация на крилата ракета, която ще е по-неуловима от Tomahawk
29.12.2018, 19:55
В Русия разработиха напълно истинска имитация на съвременна крилата ракета, създадена с използването на "стелт" технология. Основният производител на ракетата е Ижевският електромеханичен завод "Купол", а директор на проекта е Игор Иванов. Главната цел на конструкторите на тази ракета-мишена е военните учения със стрелби да са възможно най-близо до ситуациите в реални бойни условия.
"Това е истинска имитация на крилата ракета, която ще даде възможност за ефективно обучение на ракетните разчети на практически всички оперативни средства за ПВО, които са на въоръжение в армията", каза Игор Иванов за интернет портала ТАСС, цитиран от "Взгляд".
Той уточни, че ракетата е неразделна част от мишено-тренировъчния комплекс "Адютант".
Иванов посочи, че тя, също като истинска крилата ракета, може да се движи във всички режими на полет и натоварване на височини до 100 м. За нея е разработен специален парашут, който ще позволи безопасно кацане на ракетата, движеща се на малки и свръхниски височини.
Заводът "Купол" произвежда може би най-добрата противовъздушна система с малък обсег, която понастоящем се използва в света. Това е известната  система "Toр". Последната ѝ модификация е "Toр-M2" и се намира на въоръжение в руската армия от 2016 година. За използване в екстремни климатични условия като Арктика компанията разработи и специална модификация "Toр-M2ДT", която наскоро влезе в Арктическата оперативна група.
"Toр-M2ДT" е ракетна система с малък обсег, специално проектирана за тежките климатични условия на Севера. Отличава се със своята висока мобилност, тъй като е интегрирана на гъсеничната платформа ДT-30, която е специално разработена за непроходимите терени в северната част на Русия. Има 16 ракети 9M338K с ефективен обхват от 16 км на дължина и 10 км на височина. Система за откриване на въздушни цели и контролиране на огъня (радар + оптико-електронно устройство) може да атакува до четири различни цели. Екипажът се състои от трима души. - Още за Тор-2
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Русия и Турция координират действията си в Сирия
29.12.2018, 19:36
Русия и Турция постигнаха споразумение да координират действията си в Сирия, след като САЩ изтеглят силите си от страната, съобщи Дейли Сабах.
Споразумението беше договорено от руския външен министър Сергей Лавров и турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу.
В турската делегация са присъствали още шефът на разузнаването и говорителят на турския президент.
Чавушоглу посочи, че и двете държави искат да ликвидират терористичните групировки в Сирия. Турция ще продължи да си сътрудничи с Иран и Русия за решаване на ситуацията в Сирия.
 
Нов спасителен кораб ВМС на Република Корея
29.12.2018, 19:25
Южнокорейската компания DSME обяви сключването с Агенцията по отбранителни програми на Република Корея към Министерството на отбраната на договор за строеж на кораба ASR-II (Auxiliary Submarine Rescue), предназначен за спасяване на екипажите на подводниците на ВМС на страната.
Според информационната агенция Yonhap цената на споразумението възлиза на 444 милиарда вона (397 милиона долара). Очаква се корабът от 5 200 t да бъде пуснат в експлоатация до края на 2022 г. Планирано е ASR-II да бъде оборудван с хеликоптерна площадка, нов дълбоководен спасителен апарат DSRV (deep submergence rescue vehicle), способен да изпълнява задачи на дълбочина до 500 m и спасителна камера, в която могат да се настанят до 9 души. Освен това се планира оборудването на кораба с дистанционно управляемо устройство, което може да работи на дълбочина до 1000 m.
През август 2015 г. DSME е избрана за предпочитан участник в търга в рамките на програмата за проектиране на кораб, предназначен за спасяване на подводни екипажи ASR-II (Auxiliary Submarine Rescue). Сред основните задачи на кораба са: спасяване на екипажи от подводници в бедствие, подпомагане на подводни действия, подводно проучване и картографиране, повдигане на потънали кораби.
В момента Военноморските сили на Република Корея имат изградения от DSME многоцелеви кораб Cheongaedzhin за спасяване на екипажи на подводници Той е с водоизместване от 4300 t и е пуснат в експлоатация през декември 1996 г. Има A-образна рамка за спускане и повдигане на апарат DSRV и може да изпълнява задачи при вълни до 2 m височина. Освен това през 2014 г. DSME достави на ВМС на Република Корея 107-m спасителен кораб Tongeong с водоизместване от 3500 t, със същото предназначение. Друг кораб от този клас се строи от корабостроителницата Hanjin Heavy Industries Corporation.
Тъй като Военноморските сили на Република Корея възнамеряват да започнат експлоатация на по-големи подводници, включително 3 000-t дизел-електрическите KSS-III, които ще бъдат доставени през 2020 г., флотът е решил да закупи ASR-II като модерна спасителна платформа с разширени възможности.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Русия се сдоби с "офанзивно" предимство пред Съединените щати с развитието на проекта "Авангард"
29.12.2018, 14:19
Техническите тестове на ракетата са практически завършени с нейното изстрелване. Ракетата-носител ще има няколко свръхманеврени блока, които ще развиват скорост от над 25 000 км/час. Те ще бъдат най-вече въоръжени с термоядрени бойни глави, но ще могат да унищожават различни цели и да използват силата на кинетичната енергия.
През следващите 5 до 6 години Русия ще има значително предимство пред САЩ, като успешно изгради и разработи междуконтиненталната балистична ракета с хиперзвуков боен блок, заяви президентът на Академията за геополитика и доктор на военните науки Константин Сивков, цитиран от РИА "Новости".
Преди дни единици от Ракетните войски със стратегическо предназначение, в присъствието на президента Владимир Путин, извършиха успешно изстрелване на ракетната система "Авагнард",  оборудвана с планиращ хиперзвуков крилат боен блок. Тези блокове са изработени от супер устойчива сплав на базата на титан, която може да издържа на огромната температура и да се движи със скорост от 15-20 Маха. С това програмата за годишни технически изпитания е практически завършена, а през следващата година можем да очакваме ракетата "Авангард" на въоръжение в руските стратегически ядрени сили. - (видео)
"Русия е 5-6 години пред американците. Техният дизайн за ракета, подобна на "Авангард", все още е във фаза на уводен опитно-конструкторски тест. Успешното тестване на "Авангард" позволява ефективен контрол на всички системи за противоракетна отбрана", категоричен е Сивков.
Първият ракетен полк със стратегическо предназначение, който ще бъде оборудван с ракети "Аванград", ще встъпи в бойно дежурство в Домбаровската дивизия в Оренбургска област.
Припомняме, че президентът на Руската федерация Владимир Путин в историческата си реч, произнесена на 1 март 2018 г., каза, че системата "Авангард" има междуконтинентален обхват в плътните слоеве на атмосферата, при което може да развие скорост, която е дори 20 пъти по-висока от скоростта на звука. Неотдавна руският вицепремиер Юрий Борисов, който отговаря за отбраната, допълни, че е подписано споразумение за серийното производство на първата партида планиращи бойни блокове със стратегическо предназначение "Авангард".
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Американските катери клас Island ще пристигнат в Украйна през лятото на 2019 г.
29.12.2018, 09:28

Двата патрулни катера от класа Island, които в края на септември 2018 г. бяха предадени от Съединените щати на украинския флот, трябва да пристигнат в пристанището на Одеса през юли 2019 г., съобщи командващият ВМС на Украйна Игор Воронченко.
"През юли 2019 г. те трябва да бъдат в Украйна. Екипажите се подготвят, процедурата за доокомплектоване на тези кораби и редът за съвместната подготовка в базата в Балтимор са съгласувани. Последните мерки, които трябва да предприемем, за да пристигнем в Украйна колкото е възможно по-скоро, се коригират", каза той в Интервюто за Deutsche Welle.
На 27 септември във военноморската база в Балтимор (Мериленд, САЩ) в присъствието на президента на Украйна Петър Порошенко и вицеадмирал Майкъл Макалистър от Бреговата охрана на САЩ се проведе тържествена церемония по предаването на Украйна на двата катера от класа Island.

Катерите USCGC Cushing (WPB-1321) и USCGC Drummond (WPB-1323) след извеждането им от състава на Бреговата охрана на САЩ през 2017 г. бяха законсервирани. Последният доков ремонт на Cushing е бил проведен през 2014 г., а на Drummond - през 2012 г.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 
Нещата ще се влошат – край на надпреварата в разоръжаването?
28.12.2018, 23:11
Изявлението на властите в САЩ, че страната скоро ще излезе от руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО), се нареди сред най-значимите международни събития през отминаващата година. Крахът на това споразумение - а шансовете да оцелее фактически са нулеви - ще предизвика нова оръжейна надпревара и ще влоши сигурността в Европа и Азия.
Стане ли жертва на конфронтацията между Москва и Вашингтон също и Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СНВ), това ще означава системата за контрол над въоръженията да бъде погребана окончателно. По данни на "Комерсант" впрочем Белият дом е предупредил Кремъл, че "нещата навярно много ще се влошат, преди да тръгнат към по-добро".......Прочети още
 
Китайският десантен кораб-док Changbai Shan 989
28.12.2018, 20:52
Changbai Shan 989 (кръстен е на името на една вулканична планина в Китай) от типа Kunlunshan (това пък е най-дългата китайска планинска верига) е във Военноморския флот на страната от 23 септември 2012 г.
Прозведен е в корабостроителницата Hudong-Zhonghua на корабостроителната група Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group (Шанхай). Стандартното му водоизместване е 19 855 t, дължината - 210 m, ширината - 28 m, газенето - 7 m. Екипажът му се състои от 156 души, включително 23 офицери.
Комбинираната двувална главна енергийна установка е изработена по схемата CODAD и включва: четири дизелови двигателя с обща мощност от 47 000 к. с., което му позволява да се развие най-високата скорост от 25 възла. Разстоянието на автономно плаване достига до 6000 мили при скорост от 18 възла.
Въоръжението на кораба е съставено от: 76-mm артилерийска установка и четири шестцевни 30-mm зенитноартилерийски комплекса "Тип 630". Може да превозва до 60 броя авто- или бронетехника и около 500 морски пехотинци. Десантните му средства на борда са четири десантни катера на въздушна възглавница (LCAC) и два транспортни хеликоптера Z-8. Радиоелектронните средства са представени от четири радара - две системи за управление на огъня "Тип 347G", за откриване на въздушни цели "Тип 363", за откриване на въздушни и надводни цели "Тип 364" и за навигация NR 2000. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Фирма от Беларус ще ремонтира Су-25
28.12.2018, 20:38

ОАО „558 Авиационный ремонтный завод“ от Беларус поема поддръжката на щурмовите самолети Су-25 до 2022 година. Вчера Министерството на отбраната е докладвало пред Агенцията за обществени поръчки сключения договор за рамково споразумение.

Договорът с беларуската фирма е на стойност 42 186 693 евро без ДДС, което значи 82,5 млн. лв. без ДДС и съответно 99 млн. лв. с включен ДДС.
Възстановяване на летателната годност на самолети Су-25 ще се извършва за период от 48 месеца. Ангажиментът обхваща 12 самолета Су- 25К и два самолета Су-25УБК, заедно с добавяне на ново оборудване и доставка на авиотехническо имущество......Прочети още

 
През 2018 г. за първи път броят на постъпващите на военна служба е по-голям от броя на напускащите
28.12.2018, 16:30
Министерството на отбраната отчита редица положителни тенденции през изминалата 2018 година. Сред тях са:
От 6 години насам за първи път през 2018 година броят на постъпващите военнослужещи надвишава броя на напускащите. Общият некомплект на личния състав засега се запазва в рамките на 15-20%, но вече се отчита намаляване на некомплекта при сержантския състав след преназначаване на войници, завършили обучителни курсове. През 2012 г., например, 1503 военнослужещи са свалили униформата, като на техните места са постъпили едва 176 младежи. Две години по-късно – през 2014-а броят на напускащите достига 1707 при само 221 постъпващи на военна служба.
През 2018 г. заплатите на военнослужещите бяха увеличени средно с 10%, като с толкова ще бъдат увеличени и от 1 януари 2019 г. Повишението на доходите ще стане по нов, по-справедлив модел – според натовареността и отговорностите на хората.
За първи път от 28 години бяха осигурени средства за ремонт на танковете Т-72 – 11 млн. лв., както и 30 млн. лв. за строителство и ремонт на сграден фонд и инфраструктура на военните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, на Стационарната комуникационна и информационна система и Военно-географската служба. 10 млн. лв. бяха осигурени за нуждите на Военномедицинската академия и 2 млн. лв. за военния санаториум в Поморие.
Правителството гласува и сериозни средства за възстановяване и поддържане на летателната годност на бойните самолети Су-25 и МиГ-29 – съответно 82 милиона лева и 71,6 милиона лева, както и за ремонт на хеликоптерите „Кугар“, „Ми-17“, „Бел“ и на самолетите „Спартан“, „Пилатус“, „Л-39“.
През 2018 година състоянието на търговските дружества на Министерството на отбраната бележи тенденция към стабилизиране. Положителен финансов резултат отчитат седем търговски дружества, сред които са: „Интендантско обслужване“ ЕАД, „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД и „МОБА“ ЕООД. Увеличава се размерът на печалбата на ТЕРЕМ Холдинг ЕАД, „Интендантско обслужване“ ЕАД и ДКЦ „Св. Георги“ ЕООД, Хасково.
В ход е нова жилищна програма на Министерството на отбраната. След ремонт ще бъдат предоставени за ползване ведомствени жилища в различни райони на страната. Само в София ще бъдат обновени близо 110 апартамента, които ще бъдат предоставени на безквартирни военнослужещи.
Стартира и проект за осигуряване на съвременна екипировка за българския войник като отделни компоненти вече се тестват в Сухопътните войски.
На финалната права е проектът за придобиване на нов многоцелеви изтребител. Министрите на отбраната и на икономиката внесоха в Министерския съвет доклад, с който се предлага парламентът да разреши преговори с правителството на САЩ за доставка на Ф-16 блок 70.
През януари ще бъдат изпратени искания за предоставяне на предложения (RFP) по проекта за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътните войски.
В ход е и процедурата за придобиване на нови бойни кораби за Военноморските сили.
В края на 2018 година ръководството на Министерството на отбраната отправя към военнослужещите и цивилните служители най-сърдечни пожелания за здраве, лично щастие и високи резултати при изпълнение на функционалните задължения. Нека с общи усилия изведем подготовката на Българската армия на нови, по-високи нива, съответстващи на промените в средата за сигурност в региона. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/
 
Германският износ на оръжия е намалял значително през 2018 г.
28.12.2018, 16:25
Оръжейният износ на Германия е намалял значително през 2018 г., показват данни на икономическото министерство в момент на силни критики срещу ролята на Саудитска Арабия в Йемен, предаде ДПА.
До 13 декември най-голямата икономика в Европа е одобрила оръжейни сделки за 4,62 милиарда евро. За сравнение поръчките през цялата 2017 г. са били на стойност 6,24 милиарда евро.
Това е трета поредна година, в която одобреният износ в областта на отбраната е намалял, след като през 2015 г. поръчките достигнаха рекордно високо ниво и възлизаха на 7,86 милиарда евро.
Икономическото министерство заяви в отговор на запитване за информация, подадено от член на партията на Зелените, че Саудитска Арабия се е наредила на четвърто място в списъка на Германия с водещите страни получатели въпреки продължаващата роля на Рияд в йеменския конфликт.
Оръжейните сделки със Саудитска Арабия възлизат на 416 милиона евро, а пред кралството са Алжир (802 милиона евро), САЩ (506 милиона евро) и Австралия (432 милиона евро).
По-рано през годината германското правителство изрази тревога заради ролята на Саудитска Арабия в Йемен, а през ноември се съгласи да спре оръжейния износ за кралството след убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Румен Радев връчи генералски пагони на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание
28.12.2018, 13:34
На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Със свой указ президентът Радев назначи полковник Здравко Пехливанов на длъжността заместник-директор на дирекция „Операции и планиране“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
„Назначаването ви на тази позиция ще продължи възможността България да има представителство във Ваше лице на стратегическо военно ниво в Алианса“, заяви Румен Радев.
Президентът назначи полковник Стайко Прокопиев на длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ на Министерството на отбраната и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Държавният глава се обърна към бригаден генерал Прокопиев с думите, че новата длъжност и звание са естествен етап от неговото професионално развитие.
„Експертизата, натрупана от Вас като представител в представителството на Република България в Европейския съюз и най-вече като командир на щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България, ще помогне вие да се справите успешно с предизвикателствата на новите задачи“, категоричен бе Румен Радев.
С друг свой указ държавният глава освободи бригаден генерал Красимир Кънев от длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в МО, назначи го на длъжността директор на Щаба на отбраната и го удостои с висше офицерско звание „генерал-майор“. „Уверен съм, че с Вашия опит в областта на отбранителното планиране у нас и в чужбина Вие ще изпълнявате ефективно сложните задачи на новата длъжност, натоварена с големи очаквания за усъвършенстване на управлението на процесите в отбраната“, посочи Румен Радев.
В приветствието си държавният глава пожела на новопроизведените генерали да продължават да работят все така отговорно за развитието на Въоръжените ни сили, за разширяване на спектъра от техни способности и за издигане на авторитета им.
„Помнете от историята на българския генералитет, че сляпото покорство и безропотно подчинение могат и да донесат една звезда отгоре на пагоните и няколко години служба, но не могат да спасят от презрението на подчинените и на българския народ“, посочи още президентът и призова генералите да бъдат всеотдайни в дейността си и да подпомагат ръководството на Министерство на отбраната.
От името на удостоените с висше офицерско звание военнослужещи генерал-майор Красимир Кънев изказа благодарност на държавния глава за оказаната чест, доверие и дадената висока оценка.
Генерал-майор Красимир Кънев отбеляза, че предизвикателствата пред тях са много.
„Сигурен съм, че ще отдадем силите и сърцата си за подпомагане на държавното и политическото ръководство на МО при вземане на правилните решения за Република България“, заяви той.
На церемонията присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, генерали и офицери от видовете въоръжени сили. - (видео)
 
Русия ще възстанови "Обект 100" (знаменитата "Сотка") в Крим
28.12.2018, 12:52
В съответствие със Споразумението между Руската федерация и Украйна през 1996 г. на Украйна бе прехвърлен 362-ри отделен брегови ракетен полк. Военните в Киев обаче са го изоставили, въпреки, че през 2009 г. Военноморските сили са се опитали да го възстановят, но нищо не се получило. Сега това знаменито по съветско време подразделение е върнато на Бреговите ракетно- артилерийски войски на руския флот. От есента на 2014 г. инженери и работници от ремонтния завод за ракетно-артилерийско въоръжение на Черноморския флот на Русия възстановиха бреговия ракетен дивизион на знаменития ракетен комплекс "Редут" (Сотка), който се намира в близост до градчето Резервное.
Характеристиките на комплекса са: обхват на стрелба, ПКР P-35B - до 270 км; ПКР "Прогрес" - до 460 км; височина на полета на ракетата Р-35Б е от 400 до 7500 m; дължина на стартовата пускова установка - 13,5 m; ширина - 2,86 m; височина - 3.53 m. - (видео)
Пусковата установка е стационарен тип, съхранявана в подземно хранилище (брой и вид на ракетите на СПУ — 1х П-35Б "Прогрес" в транспортно-пусков контейнер). В близко бъдеще, за да се възстанови мрежата от радарни станции, ще бъде необходимо да се възстановят всички изоставени обекти. Един от тях е гарата, разположена близо до град Феодосия. Друг обект се намира в покрайнините на Севастопол, той се нарича "Днепър". А третият голям обект се намира в подножието на планината близо до Симферопол. Всички тези обекти бяха прехвърлени на украинските военни, но така и не получиха втори шанс за живот.
Ще бъде съживен и Центърът за обучение на морските водолази със самолетна писта и зона за акостиране, която не е била използвана 20 години.
Защо Русия възстановява "Обект 100"? "Сотка"-та е стратегически "щит" на Русия на южния фланг. Военноморските бази, радарните станции и летищата ще бъдат разположени в 18 военни точки на „обекта“, за да се пресъздаде мрежата от отбранителни позиции за наблюдение на акваторията на Черно море. И поради местоположението му сред скалите, укритието практически не може да бъде унищожено дори от пряк ядрен удар. Не е известно със сигурност дали ще бъде необходимо да се възстанови съоръжението до 100%, или повечето от бункерите са запазени и няма да изискват инвестиции. В момента се развива крайбрежната инфраструктура, като вече е направена поръчка за изграждане на общежития и сгради за бойците и на хангари за военна техника. - Още за БРК "Редут"
Източник: www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
The National Interest критикува американския посланик в Колумбия за изявлението му по повод Ту-160
28.12.2018, 10:23
Американският интернет портал The National Interest критикува неотдавнашното изявление на американския посланик в Колумбия Кевин Уитъкър по повод скандалната му липса на познания по отношение на бойната техника. Именно в изявлението си той каза, че Ту-160 е добър самолет, но към днешен момент бил просто "музеен експонат". Авторите на статията твърдят, че с новите си модернизации самолетът ще стане напълно актуален за идните десетилетия.
"В атмосферата на политическото позьорство" е важно да се отчитат възможностите на руските ракетоносци. Възрастта на техниката не винаги означава изостаналост, подчертават от NI и напомнят, че американските изтребители F-16 са с 10 години по-стари от Ту-160, но и до днес са в строя и, както се предполага, ще останат на въоръжение до 2040 година.
Експертите на изданието отбелязват, че стратегическите бомбардировачи – такива като Ту-160, не е задължително да съответстват на последните достижения в самолетостроенето, за да изпълняват непосредствените си задачи. Ту-160 са достатъчно страшни, тъй като са способни "надеждно" да доставят до целта си своя боен товар, което прекрасно демонстрираха в Сирия.
The National Interest също отбелязват, че Русия планира да модернизира своя парк от ракетоносци. През 2019 г. ще бъде разгърнато производството на Ту-160М2, който ще бъде снабден със съвременна авионика и подобрени двигатели, отбелязва "Российская газета".
Заявлението на американския посланик в Колумбия беше коментирано и от руското министерство на отбраната. По думите на официалния представител на военното ведомство генерал-майор Игор Конашенков по скорост, боен товар, обсег на действие и недостъпност за средствата за ПВО руските стратегически ракетоносци нямат дори съпоставими аналози нито в САЩ, нито в която и да било друга страна по света. - Още за Ту-160  
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Ето колко космически ракетни двигателя Русия е доставила на САЩ
28.12.2018, 10:01
Руското НПО "Энергомаш" от края на 1990-те години е изпратило в САЩ 130 двигателя РД-180 и РД-181 за американските ракети-носители, 93 от които вече са използвани при космически пускове, съобщи пред РИА "Новости" източник от ракетно-космическия отрасъл.
"Към днешна дата в САЩ са доставени 113 двигателя РД-130 за ракети Atlas-5 и 17 двигателя РД-181 за ракети Antares", каза събеседникът на агенцията.
По негови думи към настоящия момент са изпълнени 85 полета с РД-180 и 8 полета с РД-181 на американските ракети.
"През тази година на американските поръчители  бяха изпратени 11 двигателя РД-180 и 5 двигателя РД-181", добави източникът. Първият двигател РД-180 е доставен в САЩ през януари 1999 г., а първият РД-181 – през юни 2015 година.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
За САЩ договорът за доставките на F-16 не е мъртъв, Израел получи срок за изпълнението му
28.12.2018, 09:34
За Израел сделката за продажба на изтребители F-16 на Хърватия е мъртва – или поне според местните медии. За САЩ обаче нещата стоят по различен начин.
Водещото загребско издание Vecernji List съобщава, че по неофициална информация САЩ са изпратили писмо до Израел, в което подробно са изложени условията, които страната трябва да изпълни, за да даде Вашингтон „зелена светлина“ за доставките на бойните самолети.
От редакцията припомнят, че Загреб настоява да закупи модернизираната версия на самолета – F-16 „Барак“ и нито една друга опция не устройва хърватите. Съгласно разпространената информация, Конгресът на САЩ е одобрил доставките за Хърватия на „оригиналния“ модел на самолета. Според източници обаче Вашингтон все още преговаря по отделна процедура за „модернизация“ на изтребителите, които следва да бъдат продадени на Загреб. САЩ, които – според оценката на редакцията - винаги са оптимисти по отношението на намиране на решение, все още разчитат споразумението да бъде изпълнено. Според Израел обаче договорът за продажбите на самолети на Хърватия е мъртво. Вече бившият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матисе отхвърлил предложението на израелския премиер Бенямин Нетаняху да облекчи изискванията на американската страна към израелците, без които няма да бъде издаден лиценз за продажба на Хърватия.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Отдадохме почит на загиналите в Ирак
28.12.2018, 09:06
„В далечен Ирак, преди 15 години българските синове оставиха живота си в борбата със световния тероризъм. Със своя професионализъм и със саможертвата си те спасиха живота на свои другари. Спасиха от още по-тежки загуби българския батальон“.
Това заяви днес заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на военния ритуал-панихида в град Карлово, с който беше отбелязана 15-ата годишнина от нападението на база „Индия“ в град Кербала и беше почетена паметта на българските военнослужещи, загинали в Ирак, съобщава Пресцентърът на МО.......Прочети още
 

 
Ракета носител "Союз-2.1 а" беше изстреляна от космодрума „Восточний“
27.12.2018, 17:13
Ракета носител "Союз-2.1 а" с два руски спътника и 26 по-малки космически апарати на други държави беше изстреляна днес в 5:07 мск от космодрума „Восточний“, предаде ТАСС, цитирана от БТА. - (видео)
Руските спътниците "Канопус-В" №5 и №6 са предназначени за оперативно наблюдение на техногенни и природни извънредни ситуации.
По-голяма част от 26-те чужди апарата принадлежат на американски поръчител. Сред тях са и 12 спътника Dove, тип "Кубсат", които са разработени и произведени от компанията Planet Labs Inc. и трябва да влязат в състава на Flock 3k, най-новата група комерсиални спътници за дистанционно наблюдение на Земята, допълващи орбиталната групировка на компания Planet, която се състои от повече от 100 спътника Dove.
На орбита бяха изведени и осем спътника от тип Lemur на американската компания Spire Global Inc., предназначени да получават сигнали от системи за автоматично разпознаване на морски съдове, прогноза за времето и наблюдение на въздушни съдове.
В четвъртък бяха пуснати и апарати ZACube-2, създадени от специалисти от Технологичния университет на Капския полуостров (ЮАР) и Френския южноафрикански технологичен институт (ЮАР); Lume-1, разработка на Университета в град Виго (Испания); GRUS на японската компания Axelspace, D-Star ONE (iSat) и D-Star ONE (Sparrow) на европейския интегратор на малки спътници ECM Space Technologies GmbH (Германия), както и UWE-4, проектиран от Вюрцбургския университет (Германия).
Това е четвърти пореден пуск от новия руски космодром.
 
Променят наредби, за да въведат новото заплащане на военнослужещите
27.12.2018, 16:47
В края на годината Народното събрание промени Закона за отбраната и Въоръжените сили, с което върна старата формула за определяне на военните заплати. Така възнагражденията на военнослужещите трябва от 1 януари 2019 г. да се определят в съответствие със заеманата длъжност и с присвоеното им военно звание, а не само на основата на званието, както е сега. За да заработи законът, Министерството на отбраната е разработило промени на наредбите, които имат отношение към този въпрос.
* Наредба № Н-10 от 31.03.2010 г. за изготвяне, утвърждаване, изменение и съхраняване на длъжностните разписания и длъжностните характеристики в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.  
* Наредба № Н-15 от 27.04.2010 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.  
* Наредба № Н-18 от 19.12.2012 г. за реда за разпределяне на служебното време на военнослужещите, неговото отчитане извън нормалната му продължителност и определяне на допълнителното възнаграждение за изпълнение на възложени задължения над общата продължителност на служебното време и за изпълнение на службата през почивни дни и в дните на официални празници.  
* Наредба № Н-18 от 20.07.2009 г. за определяне условията и реда за изплащане на еднократно обезщетение при преместване на служба в друго населено място на военнослужещите и на членовете на техните семейства.
Законодателят е дал тримесечен срок от влизането на промените в сила да се приемат или приведат в съответствие със закона подзаконовите нормативни актове. Записано е още, че „до определянето на новите основни месечни възнаграждения на военнослужещите по реда на този закон на същите се заплащат възнагражденията, определени по досегашния ред”. Законът гарантира, че военнослужещите, на които определените основни месечни възнаграждения по този закон са по-ниски от получаваните до влизането в сила на закона, запазват размера на възнагражденията си. В този случай те ще получават лична временна добавка, която се включва в основното месечно възнаграждение при условия и по ред, определени от министъра на отбраната.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
С поредица от събития отбелязваме 15 години от влизането ни в НАТО
27.12.2018, 16:44
С документален филм, публични лекции и фотографска изложба на моста до НДК в София ще бъде отбелязана 15-ата годишнина от членството на България в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор. Това са част от събитията, включени в Националния план от инициативи по повод двете годишнини през 2019 г., които Министерският съвет прие днес.
Документалният филм с работно заглавие „15 години България в НАТО" ще проследява процеса от началото на подготовката за членството на страната ни в Алианса до настоящите й ангажименти като част от НАТО.
В Националния план е включено осъществяване на български арт проект в Главната квартира на НАТО, символизиращ евроатлантическия път на България и присъединяването на страната към Алианса. Ще бъде организиран концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Планира се София да бъде домакин и на международна конференция на високо ниво, посветена на годишнината, постиженията на България като член на НАТО и на бъдещето на Алианса. - (видео)
 
USS Delaware (SSN 791) е осемнадесетата подводница от тип Virginia
27.12.2018, 16:27

Корабостроителницата на Huntington Ingalls Industries в Нюпорт-Нюз пусна на вода подводница Delaware (SSN 791), 18-та атомна многоцелева подводница от клас Virginia, предназначена за американския флот, това уточнява Naval Today.
Операцията е отнела цели три дни. Първо, Delaware е извадена от строителния цех и натоварена на плаващ док, който след това е потопен. - (видео)

След това подводницата е изтеглена до кея, където оборудването ще продължи, ще бъдат проведени тестове за швартоване и атестация на екипажа.
Delaware се изгражда по силата на споразумението за сътрудничество между Huntington Ingalls Industries и General Dynamics Electric Boat. Това е деветата подводница от класа Virginia, която слиза от стапела на корабостроителницата в Нюпорт-Нюз. Строителството й започна през септември 2013 г., като в него взеха участие повече от 10 хиляди служители на две корабостроителни компании.
Подводницата беше заложена на 4 април 2016 г., а през октомври 2018 г. премина кръщението й на Delaware. Тази подводница завършва серията от осем подводници Virginia модификация Block III. За разлика от предишните версии, които използваха носови сонари, подобни на тези, инсталирани на стратегическите ракетни носители от класа Ohio, тук са инсталирани сонари от типа LAB. Освен това гребният винт е модернизиран и олекотен. Иновациите са намалили разходите за производство на подводницата и подобрили експлоатационните й характеристики. Предаването на Delaware в американския флот е насрочено за 2019 година. Общо за американския флот се планира да се изградят до 48 подводници от серията Virginia. Те ще заменят подводниците от класа Los Angeles. - Още клас Virginia
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
Германия ще се противопостави на разполагане на нови ядрени ракети в Европа, заяви външният министър Маас
27.12.2018, 16:06
Германия ще се противопостави на всякакви действия по разполагане на нови ядрени ракети със среден обсег в Европа, ако ключовият договор за тях от времето на Студената война бъде анулиран, каза пред ДПА германският външен министър Хайко Маас.
Европа в никакъв случай не трябва да стане арена на дебат за превъоръжаване, каза той в интервю за агенцията, публикувано днес.
"Разполагането на нови ракети със среден обсег трябва да бъде посрещнато с твърда съпротива от Германия", подчерта той, като добави, че ядреното превъоръжаване със сигурност е погрешният отговор в спора между САЩ и Русия относно съдбата на договора.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Най-точната пушка в света
27.12.2018, 13:48
Първата информация за Precision Guided Firearms се появи в края на 2012 година, а полуавтоматичната пушка 500 Series AR Smart Rifle беше представена две години по-късно. Модификациите са няколко, като най-евтината струва $10 000.
За този период технологията претърпя редица промени и модернизации, а нейното прилагане позволява да получим най-точното оръжие в света, което може само да поразява целта с точност, която превъзхожда и най-опитните стрелци.
Тестовете показват, че системата Precision Guided Firearms поне пет пъти надминава точността на опитен стрелец на разстояние 450 метра. Необходимо е стрелецът само да набележи целта и да насочи оръжието към нея, а то прави всичко останало в автоматичен режим.
Системата може да се прицелва и по мишени, движещи се с 15 км/час, като при полуавтоматичен режим може да порази няколко цели едновременно, пише bglov.com. 500 Series AR Smart Rifle е модернизация на полуавтоматичната пушка AR-15, която е гражданско изпълнение на американската щурмова пушка М-4. - Още снайпери
Източник: https://fakti.bg, Радослав Славчев
 
"Играта" за българския изтребител е приключила
27.12.2018, 13:09
Проблемът в предложението на специалната комисия да закупим Ф-16 не е в самолета, а в процедурата, заяви пред БНР журналистът от специализираното списание "Криле" Димитър Ставрев.
"Учудвам се от подхода, по който САЩ подходиха към тази процедура, след като през 2017 г. стана ясно, че тяхното предложение не се вписва в решението на Народното събрание", каза той в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".
"Играта" за българския изтребител е приключила, според Ставрев, който не вижда начин решението на политико-военната комисия от 21 декември да бъде променено: "Беше ангажирана цялата мощ на американската дипломация, бяхме посъветвани да вземем това решение и аз, за себе си, не виждам вариант то да бъде променено".....Прочети още
 
Стрелби със ЗРАК "Панцир-З" на черноморското крайбрежие на Кубан
27.12.2018, 12:20
Зенитчиците от състава на Южния военен окръг на руските въоръжени сили са провели успешни бойни стрелби на Черноморското крайбрежие на Краснодарския край. Това съобщи за "Интерфакс" в последния четвъртък пресслужбата на този военен окръг.
"Бойни разчети на зенитните ракетно-артилерийски комплекси (ЗРАК) "Панцир-С" проведоха успешно откриване, съпровождане и условно поразяване на високоскоростни маневрени въздушни цели на условен противник", се казва в съобщението на пресслужбата. "Поражението" на летателните апарати на "противника" е било осъществено с електронен пуск на ракетите. Отбелязва се също, че разчетите са отработили и задачи по непосредствената отбрана на позициите на комплекса. Това е станало с използване на щатното въоръжение на ЗРАК "Панцир-С", при което са "унищожени" атакуващи лекобронирани машини на пехотата. Общо около 500 военнослужещи са взели участие в ученията.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Турска делегация ще посети Русия в събота заради Сирия
27.12.2018, 10:09
Вестник "Миллиет" цитира говорителя на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик, който е съобщил на пресконференция вчера, че турска делегация, включваща министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, министъра на отбраната Хулуси Акар, президентския говорител Ибрахим Калън и ръководителя на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Хакан Фидан, ще посети Русия в събота за разговори във връзка с развитията в Сирия, предаде БТА.
Визитата ще се осъществи след обявеното миналата седмица от американския президент Доналд Тръмп решение за изтегляне на американските войници от Сирия.
Челик е допълнил, че след разговорите в събота, ще бъде направен план за среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин.....Прочети още
 
Япония планира да продаде на САЩ по-старите модификации F-15, за да финансира придобиването на F-35
27.12.2018, 09;27
Японското правителство планира да продаде на САЩ част от своите изтребители F-15, за да събере средства за придобиването на самолети пето поколение F-35. От своя страна Вашингтон проучва препродажбата на тези остарели изтребители на държави от Юго-Източна Азия.
Тези планове се съобщават в редица японски медии. Преговорите се водят в рамките на проекта за закупуване на 105 изтребителя F-35. Понастоящем Токио и Вашингтон се опитват да уточнят някои от подробностите, като цената и количеството F-15, което ще бъде продадено на САЩ.
ВВС на Силите за самоотбрана на Япония имат на въоръжение около 200 изтребителя F-15, които съставляват гръбнакът на бойната авиация на страната. Почти половината от тези самолети са модернизиране, а останалите, които се планират да бъдат продадени, са от по-старите модификации и не подлежат на модернизация.
Първите F-15 са приети на въоръжение в началото на 1980-те години и могат да се поддържат в летателна годност, ако са осигурени с резевервни части. Вашингтон възнамерява да продаде тези изтребители на държави от Юго-Източна Азия с по-слаби ВВС и които не могат да си позволят придобиването на нови самолети на фона на увеличаващото се военно присъствие на Пекин в Южно-китайското море.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Спомен: 15 години минаха от черната Коледа с атентата в Кербала
27.12.2018, 09:12
Днес се навършват 15 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала в Ирак загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени. Смята се, че тогава с кръв платихме цената за приемането ни в НАТО. Имаше и не малко съмнения, че тогавашните МО-шефове не са си свършили цялата работа, за да бъде гарантирана сигурността на момчетата ни там. Но нека днес си спомним преди всичко за тези, които 15 години не са сред нас. Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.
На 27 декември 2003 година, в 12:45 ч. местно време (11:45 ч. българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи, пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.
Анализът тогава показва, че около 12:45 ч., по сигнал от два поста в района на база "Индия" за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион.
"Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата. По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база "Индия".
След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване", се казва още в анализа. Там е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.
След този ден пет български семейства не са същите, деца останаха сираци, родители не спират да взират поглед вратата да се отвори и техните деца да се приберат у дома.
В родното село Радовец на офицерски кандидат Иван Инжов никога няма да забравят трагичната гибел на техния съселянин. Площадът на селото носи неговото име, поставена е и паметна плоча в селския парк, където често хора от селото се спират да поднесат цветя и да се помолят за душата на Иван. За тях загиналите ни бойци са истински герой.
30 декември 2003 година е обявен от Министерски съвет за ден на национален траур.
Посмъртно на загиналите военнослужещи са присвоени военни звания съответно: капитан Георги Качорин е повишен във военно звание майор, лейтенант Николай Саръев - във военно звание старши-лейтенант, старши сержант Иван Инджов - в звание офицерски кандидат, младши сержант Антон Петров и редник Свилен Киров - в звание офицерски кандидат. През март 2004 година Съюзът на българските командоси (СБК) отличава посмъртно загиналите в Кербала при атентата срещу база „Индия” на 27 декември 2003 г. петима български рейнджъри. Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров се удостояват посмъртно със званието „Кавалер на почетния знак” с лента „Слава и чест”.
Изпращането на български военен контингент в състава на Многонационалните сили в Ирак беше регламентирано от Решение на 39-тото Народно събрание от 29 май 2003 г. за "разрешаване участието на Република България в четвъртата фаза на операцията в Ирак - "Стабилизиране и възстановяване", и изпращането и разполагането на пехотен батальон от Българската армия и на отделни военнослужещи на територията на Ирак под централното командване на САЩ и командването на Многонационалните сили.
В изпълнение на това Решение, в продължение на две години в мисията на Многонационалните сили в Ирак участваха пет пехотни батальона, всеки от които в състав до 500 кадрови военнослужещи при шестмесечни ротации.
За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, България е участвала с 11 контингента с обща численост 3367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията са 13. - Още за загиналите в Ирак
 
Престрелката при Сулина по време на Кримската война и смъртта на капитан Хайд Паркър
27.12.2018, 09:00
Сулина (Sulina) - малко градче (по-скоро село), на десния бряг на Сулинския ръкав на река Дунав, при вливането й в Черно море, става печално известно в Англия в началото на Кримската война (1853-1856 г.). Населено с християни, мохамедани, староверци - гърци, арменци, турци, липовани, занимаващи се основно с навигация и риболов по река Дунав, Сулина е значимо само със своето местоположение. След Руско-турската война от 1828-1829 г. тя е в границите на Руската империя.
В началото на Кримската война руското командване има планове да прегради дунавското устие при Сулина и да постави артилерийска батарея на левия бряг на реката.
На 27 март 1854 г. вицеадмирал Джеймс Уитли Динс Дъндъс (James Whitley Deans Dundas), командир на английската ескадра в Средиземно (и Черно) море, издава заповед до капитаните на парните фрегати „Сидон“ и „Файърбранд“ - Джордж Голдсмит (George Goldsmith) и Хайд Паркър (Hyde Parker) (H.M.S. Sidon, H.M.S. Firebrand) да блокират Черноморското крайбрежие от Каварна до устията на река Дунав и да възпрепятстват морската търговия на Русия в Черно море. Към патрула английски фрегати е присъединена и френската парна фрегата „Магелан“ (fregate a vapeur „Magellan”), с капитан Пласид Магре (commandant Placide Magre, capitaine de vaisseau).......Прочети още
 

 
Доналд Тръмп пристигна на необявено посещение в Ирак
26.12.2018, 23:10
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп направиха необявено посещение в Ирак, за да се срещнат с американски военни на Коледа, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от ДПА.
Сандърс написа в Twitter, че президентът е в Ирак, за да посети американски войници и командирите им, да им благодари за службата, успехите и саможертвата им и да им пожелае весела Коледа.
Това е първата визита на Тръмп в зона на бойни действия, откакто е президент. Той често бе критикуван, че не е посещавал американски военни в конфликтни райони, посочва Асошиейтед прес.
Самолетът на Тръмп се приземи във военновъздушната база Ал Асад, западно от Багдад, след падането на нощта днес. Той каза, че няма никакви планове за изтегляне на американските войски от Ирак, след като обяви преди дни, че ще изтегли близо 2-те хиляди войници на САЩ от съседна Сирия.
Пред придружаващите го журналисти Тръмп каза, че иска американските военни да се върнат от Сирия у дома и че ако е необходимо, Ирак може да бъде използван като база за предприемане на нападения срещу Ислямска държава. САЩ могат да нападнат ИД "толкова бързо и толкова безмилостно, че бойците й няма да разберат какво по дяволите се случва", каза президентът, цитиран от АП.
Той каза, че не бърза да номинира нов министър на отбраната, който да заеме мястото на подалия оставка Джим Матис - първия от десетилетия американски военен министър, оттеглил се заради политически разногласия с президента, посочва Ройтерс. Матис подаде оставка заради несъгласие с решението на Тръмп да изтегли войските на САЩ от Сирия.
Президентът каза, че заместник-министърът на отбраната Патрик Шанахан, когото той натовари временно да замести Матис, "може да остане за дълго време".
Тръмп напусна Вашингтон в момент на силни вътрешнополитически напрежения в САЩ, предизвикани от спирането на работата на правителството и на редица други проблеми, добавя АП.
На връщане от Ирак, където прекара три часа с военните, президентът ще спре и в американската военна база Рамщайн в Германия, за среща с войниците, посочва Ройтерс. - (видео)
Източник: https://www.investor.bg, БТА
 
Как Борисов лобира за F-16
26.12.2018, 23:00
Преди дни в страната ни гостува заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който на брифинг след среща с външния ни министър Екатерина Захариева обясни на обществеността колко е важно страната ни да закупи американски изтребители F-16 блок 72-Viper.V. От своя страна премиерът Борисов, находящ се в Брюксел по време на срещата на Съливан със Захариева, също се изказа по въпроса с едно засукано изявление. Той припомни, че изборът на вида изтребители за купуване се прави от "комисии, които разглеждат тези оферти", но и добави:"По никакъв начин не се меся, дебело подчертавам".
В същото това изявление обаче той безспорно си се намеси, като започна да намеква недвусмислено, че изтребителят, който трябва да се закупи, е американският F-16. Старите "Юрофайтър" и новите "Грипен" не ставали, така му казали наши летци-изтребители. От което става ясно, че той лично е провеждал консултации с летци (а не с техните шефове - генералите), обаче не ни светва с колко и с кои летци е разговарял. И защо е трябвало да провежда такива консултации, след като няма намерение да се меси в работата на "комисиите"?........Прочети още
 
"Зарубежное военное обозрение"
26.12.2018, 21:42

 

Списък на публикациите в популярното руско издание "Зарубежное военное обозрение" през 2018 година

 
Нов многоцелеви десантен катер за ВМС на Франция
26.12.2018, 21:33
Френската компания CNIM представи на военноморското изложение Evronaval-2018 новият многоцелеви десантен катер (ДКА) LCX. Той е разработен за използване от военноморските подразделения специализирани за разузнаване, подготовка и провеждане на морски и десантни операции от универсални десантни кораби (УДК).
На ДКА има рулева рубка и и вграден команден пункт с кръгов обзор. Също така е възможно да се превозват подразделения за противолодъчни и противоминни операции. Те могат да провеждат или да се присъединяват към разузнавателните, идентификационните и неутрализиращи операции.
Успоредно с това този катер може също да участва в логистичните операции на кораби и сили, заети с непосредственото провеждане на десанта на територията на врага. В този случай ДКА може да достави амфибийни сили на бреговата линия.
По данни на фирмата-разработчик катерът, базиран в док-камерите на УДК, е еволюционен подход в използването на десантните и командните кораби в състава на ВМС на Франция и САЩ. "Това е нов тип кораб, който може да изпълнява специални мисии, но е и кораб за десантиране" - казва Матиас Баярт, вицепрезидент на CNIM по въпросите на отбраната, морето и космоса.
"Има идея да се използва ДКА не само за транспортиране на хеликоптери и бронирани машини, но и за изпълнение на всички задачи, които ВМФ може да изпълнява. В това отношение ДКА става нещо като нова военноморска база”, подчерта той.
С обща дължина от 29,5 m, ширина 6,4 m и газене от 1,3 m при пълен товар, ДКА LCX може да носи номинален полезен товар от 65 t, достигайки максимална скорост от 20 възла с пълен товар или 35 възла без полезен товар.
Източник: http://www.pan.bg, Л.Дойчинов
 
НАСА ще продължи да изпраща свои астронавти с корабите „Союз“
26.12.2018, 21:20
Американското космическо ведомство възнамерява да отправя своите астронавти до Международната космическа станция (МКС) с руските кораби "Союз" дори и след като САЩ ще бъдат в състояние да го правят със собствени пилотирани мисии, предава ТАСС. Агенцията цитира публикация на специализирания сайт Спейс.
По думите на официалния представител на НАСА Стефан Шиърхолц ще бъдат разгледани възможностите и за доставка на руски космонавти до станцията на борда на американски пилотирани кораби. Висшето ръководство на НАСА потвърди своето намерение да използва руските космически кораби "Союз" и след 2019 г.
Шиърхолц поясни, че изстрелването на американски и руски кораби едновременно, т.е. американци на американски кораби и руснаци на руски космически апарати, ще бъде нецелесъобразно. Това е така, защото на космическата станция са изградени два основни сегмента - руски и американски. Те се нуждаят от доставки за модулите както за едната, така и за другата страна. Поради тази причина най-удачният вариант ще бъде извеждането на смесени екипажи до Международната космическа станция.
Източник: https://www.segabg.com/
 
Русия изпита успешно хиперзвуковата система
26.12.2018, 18:48
Руското министерство на отбраната осъществи изпитания на хиперзвуковата ракета "Авангард" РС-26, завършили с пълен успех и потвърдили всички нейни тактико-технически характеристики. Това заяви днес на правителствено заседание руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.
Путин посочи, че хиперзвуковата система "Авангард" ще постъпи на въоръжение в руските въоръжени сили още от следващата година. "През 2019 г. на въоръжение в руската армия ще постъпи новата междуконтинентална стратегическа система "Авангард", ще бъде разгърнат такъв полк в състава на Стратегическите ракетни войски", каза руският президент.
Днешното изпитание било осъществено от ракетната база в Домбаровски в южната част на планината Урал, предаде Асошиейтед прес. Кремъл заяви, че ракетата успешно поразила целта си, която се намирала на полигона Кура на полуостров Камчатка (на разстояние от 6000 км).
Според руското президентство руският държавен глава лично е наблюдавал изпитанието на "Авангард" от контролната зала на министерството на отбраната.
Путин беше споменал "Авангард" сред поредица нови ядрени оръжия, представени от него през март, за които заяви, че не могат да бъдат прехващани.
По думите му "Авангард" може да излети в атмосферата 20 пъти по-бързо от скоростта на звука. "Движи се към целта като метеорит, като огнено кълбо", каза Путин. - (видео)
Източник: https://www.investor.bg, БТА
 
САЩ изграждат прецизни оръжия близо до Русия
26.12.2018, 16:42

Съединените щати изграждат стратегически оръжия с висока прецизност в близост до Русия. Това съобщи началникът на руския флот адмирал Владимир Корольов, съобщи агенция TACC.
Според главнокомандващия военноморските сили на РФ ще присъстват в световния океан през 2019 г. на фона на „рязкото нарастване на интензивността на бойни учения на страните от НАТО близо до границите на Руската федерация, разполагането на системи за противоракетна отбрана, стратегически оръжия и военна инфраструктура“. Корольов не уточни за какви стратегически системи става въпрос.
Той добави, че числеността на руския флот в световния океан през 2019 година ще позволи „да се изключат всякакви заплахи по морски и океански направления“. Понастоящем Корольов отбелязва, че „около 100 военни кораба и кораби на флота от различни класове” изпълняват задачи в морето.
Съединените щати разработиха концепцията за така наречения светкавичен глобален удар, включващ унищожаването на важни военни обекти на противника, по-специално щабове, командните центрове и преди всичко пусковите установки на междуконтинентални балистични ракети чрез използване на неядрени прецизни оръжия. Едно от средствата за осъществяване на такъв удар ще бъдат крилати ракети, разположени на подводници и кораби.

Преди месеци руският президент Владимир Путин заяви, че руските сили разполагат с ракети, които на практика са неуязвими от вражеските системи и могат да поразяват различни цели.
Източник: https://fakti.bg/

 
Край на военното положение в Украйна
26.12.2018, 16:26

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви официално прекратяване на действието на военното положение в страната.

„Днес в 14.00 ч. се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение, базирано на анализ на всички компоненти на настоящата ситуация в сферата на сигурността", каза той.
Порошенко обоснова решението си да не удължава специалния режим с нежеланието да ограничава правото на гражданите да избират и да бъдат избирани. Той гарантира, че президентските избори ще се състоят по план – на 31 март 2019 г.

 
Китай представи своя супербърза противокорабна балистична ракета
26.12.2018, 12:40
Китай представи на тези, които търсят надеждно и достъпно възпиращо средство срещу заплахите от море, противокорабна балистична ракета, която се твърди, че е първата по рода си на международния пазар, предава bulgarian.cri.cn.
Китайската корпорация за авиокосмически науки и промишленост (CASIC), най-големият производител на ракети в страната, представи на пазара свръхзвуковата противокорабна балистична ракета CM-401, като заяви, че тя е способна на бързи и прецизни удари срещу средни и големи кораби или срещу цели на сушата. От корпорацията твърдят, че оръжието лети между 20 и 100 км над земната повърхност и маневрира със свръхзвукова скорост по време на полета си. Ракетата се издига до определена височина, докато наближи целта, след това започва свръхбързо гмуркане към нея, казаха от CASIC.
От там добавиха също, че CM-401 притежава голяма разрушителна сила, добра способност за проникване и комбинация от траектории. Ракетата може да се монтира на различни платформи. Тя лети със средна скорост от 4900 км/ч, или четири пъти по-бързо от звука, през по-голямата част от полета и достига максимална скорост от 2 000 м в секунда, или шест пъти по-бърза от тази на звука, когато приближава целта. Ракетата е в състояние да носи 290-килограмова бойна глава, има максимален обхват на удара от 290 км и успеваемост от 90%, което означава девет ефективни удара в целта от 10 изстрела.
Държавният отбранителен конгломерат направи публично достояние ракетната система на 12-то международно изложение за авиационни и космически технологии, което се провежда в момента в китайския град Джухай, провинция Гуандун.
 
Нова фрегата за немските ВМС
26.12.2018, 10:36
Германската фрегата FGS Baden-Wuerttemberg (борден номер F222, проект F125, главна в серията) е заложена на 2 ноември 2011 г. за производство в корабостроителницата на компанията TKMS и спусната на вода на 28 март 2014 г. Предаването й на ВМС на страната се очаква през първото тримесечие на 2019 г. след отстраняване на проектните недостатъци, открити по време на ходовите изпитания.
Пълното водоизместване на кораба е 7 316 t, дължината - 149,5 m, а ширината - 18,8 m. Главната енергийна установка е изпълнена по схемата CODLAG и включва газотурбинен двигател LM 2500 с мощност 26 820 к. с., четири дизелови двигатели (16 100 к. с.) и два гребни електродвигатели (12 100 к. с.). Максималната скорост е 26 възела, далечината на плаването - 4000 мили при икономична скорост от 18 възела.
Въоръжението включва: две четириконтейнерни ПУ ПКР „Харпун“ блок 2, две ПУ ЗРК RAM, 127-mm АУ „ОТО Мелара“, две 27-mm АУ MLG-27, пет 12,7-mm картечници с дистанционно управление, седем 12,7-mm картечници ; два вертолета MH-90. Екипажът е от 140 души.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Унгарската армия поръча танкове и САУ от Германия
26.12.2018, 10:18
Унгарската армия подписа контракт за придобиване на нови танкове и самоходни артилерийски установки (САУ) от германски производител, пише електронното издание Hungary Today.
Министерството на отбраната подписа документ за закупуване на 44 нови танка Леопард 2А7+ и 24 броя 155 мм САУ Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) от базираната в Мюнхен Krauss-Maffei Wegmann (KMW). В доставките са включени и 12 танка Леопард 2А4 от наличните, които ще бъдат използвани като учебни машини, информира KMW.
Танковете и самоходните гаубици могат да се използват за случаи на конвенционална и асиметрична война, отбелязва изданието.
Преди подписването, министърът на отбраната Тибор Бенко се срещна с изпълнителния директор на KMW Франк Хаун. По думите на унгарския военен министър, чрез сключването на споразумението въоръжените сили на двете страни засилват и подобряват своето дълго сътрудничество.
Хаун, от своя страна, отбеляза, че компанията има 180-годишна история и германската армия е сред най-големите й клиенти.
Стойността на контракта е над 160 милиарда унгарски форинта (565 милиона долара), а доставката на новата техника трябва да започне през 2020 г.. Планирано е с нея да бъде въоръжен 11-ти танков батальон на 25-та пехотна бригада в Тата.
 
Русия се отказва от плащанията в долари за продажбите на военна техника
26.12.2018, 09:44
Русия е сключила договори в национални валути с Индия, Китай и Турция, заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров в интервю за РБК, като добави, че страната не използва бартерни схеми. Страната се отказва от долара в крупните търговски договори, заяви министъра.
В частност той даде примери с договорите за доставки на зенитни ракетни системи С-400, които са сключени в рубли или в национални валути на страните-покупатели.
"Използваме разни формати, включително рубли. И националните валути на страните, които ни плащат, и рубли, които са купили на борсата, има различни формати", каза министърът.
Сред страните, с които са сключени договори за доставките на С-400 в национални валути, министърът посочи Индия, Турция и Китай.
Договорът с Индия беше подписан в началото на октомври – Ню Делхи ще получи пет комплекса С-400. Сумата на договора превишава 5 млрд. долара. Източници от руското министерство на отбраната през май споделиха пред РБК, че размерът на договора дори е над 6 млрд. долара. Договорът с Турция беше сключен през декември 2017 г. – за доставката на 4 дивизиона, а сумата по сделката беше $2,5 милиарда.
Китай също сключи договор с Русия още през есента на 2014 година. Пекин купи шест дивизиона за сумата от над $3 млрд., но при превоза оборудването за ЗРК беше повредено. Закупуването на руските системи доведе до въвеждане на санкции от страна на САЩ срещу Пекин.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
На този ден през 1943 г. в яростен морски бой е потопен германският линеен кораб „Шарнхорст”
26.12.2018, 09:12
На 26 декември 1943 г. в морски бой на 300 км. северно от нос Нордкап в Норвегия кораби от британския ВМФ потопяват немския линеен кораб „Шарнхорст”. Счита се, че този бой е най-северният в историята (72° с.ш.). По това време там е полярна нощ и от 18 ноември до 24 януари слънцето изобщо не изгрява. През втората половина на 1943 г. британското Адмиралтейство отстъпва на молбите на руснаците и от 1 ноември възобновява арктическите конвои до Архангелск и Мурманск. До 5 декември без проблеми минават 3 източни и 2 западни конвоя.
На 19 декември адмирал Дьониц съобщава на Хитлер, че „Шарнхорст“ ще атакува следващия конвой, минаващ през Баренцово море, заедно с 4-та флотилия ескадрени миноносци. След двудневни дискусии Хитлер разрешава операцията (операция Остфронт - „Източен фронт"), давайки последен шанс на надводните кораби да се докажат........Прочети още
 
Z-19E „Черен вихър“ за ВВС на Китай
26.12.2018, 09:04
Китайският специализиран боен вертолет Z-19E „Черен вихър“ е разработен от компанията Harbin Aviation Industries Group (HAIG). Предназначен е за поразяване на бронетехника, подавяне на огневи точки на противника, поддържане на подразделенията от сухопътните войски на бойното поле, а така също и за прехват на нискоскоростни низколетящи цели.
Първият полет на опитния образец бе на 8 май 2018 г. Това е първата бойна машина от армейската авиация, която се предлага от Китай за експорт. Z-19E е изпълнен по нормалната схема с тандемно разположение на екипажа. Кабината и горивните резервоари са с броня против куршумите на стрелковото оръжие. В конструкцията му са използвани стелт-технологии. Колесникът не се прибира и е с три опори, като е с по-голяма здравина с цел да се осигури по-висока безопасност при аварийно кацане. Вертолетът е с два двигателя WZ-8A с мощност по 718 Kw, като са взети мерки за понижение инфрачервеното им излъчване и против попадането на странични предмети при полет на малка височина.
Носещият винт е четирилопатен, а рулевият - тип „фенестрон“. Лопатите са изработени от композитни материали. В номенклатурата на въоръжението, разположено на четири точки на окачване влизат: ПТУР, управляеми ракети клас „въздух – въздух“, НУРС, а така също и картечници в контейнер под тялото. Основните ТТХ на машината са: дължина на фюзелажа 12,3 m, практически таван 4100-5400 m, крейсерска скорост 244 km/h, далечина на полета 646 km, продължителност на полета 4 h. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 

 
Албания обяви в интернет данни за всичките си шпиони из Европа
25.12.2018, 16:30
Албания е обявила в интернет данните за шпионите на страната в различни точки в Европа, пише британският вестник The Idependent, цитиран от "Фокус".
Албания, която e член на НАТО, случайно публикува класифицирана информация за разузнавачите си в интернет - имена, типове автомобили, регистрационни номера, идентификационни номера и номера на паспортите, оперативни класации, подробности за пътуването и дори ежедневни навици, което е предизвикала сериозна тревога в НАТО, защото ако някой може да влезе в албанската система, той влиза в системата на НАТО, пише британското издание.
Всички тези подробности са публикувани на уебсайта на албанското министерство на финансите в рамките на доклада за финансовото състояние на службата ШИШ
(Shërbimi Informativ Shtetëror, албанското разузнаване – бел. ред.)
Сега целият свят е научил къде оперират най-добрите албански шпиони, колко им плащат и дори кои водопроводчици, майстори и автомеханици наемат за ремонти.
ШИШ е албанската разузнавателна агенция, която работи в страната и в чужбина и отговаря пряко на премиера Еди Рама. Има пет организационни структури: оперативна, външно разузнаване, контраразузнаване, служба за борба с организираната престъпност и антитерористично звено.
Сега НАТО има сериозен проблем, защото този, който влиза в албанската система, също влиза в системата на НАТО. Алиансът обяви тревога от най-висока степен не само защото агентите трябваше да бъдат спешно изтеглени от местата, където оперират, но и поради страха, че шпионската им мрежа е била открита в други части на света.
"Всички тези данни са публикувани, тъй като самата институция (SHISH) е предоставила списъка на заплатите. Те не би трябвало да поставят такива чувствителни данни сред редовни сметки," каза източник на изданието.
 
Ердоган и Путин ще обсъдят американското изтегляне от Сирия

25.12.2018, 16:20

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза днес пред журналисти, че най-вероятно ще се срещне с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят изтеглянето на силите на САЩ от Сирия, съобщава Ройтерс, като се позовава на СиЕнЕн Тюрк.
Ердоган не уточни датата на срещата, но стана ясно, че външният министър Мевлют Чавушоглу ще посети Русия през следващите дни, за да обсъди същата тема, посочва БТА.
В понеделник говорителят на Ердоган Ибрахим Калин каза, че Турция ще засили координацията си с Русия след решението за изтегляне на американските сили.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че все още няма уговорено посещение на Ердоган в Русия, съобщи ТАСС. "Не, засега в графика такава уговорка няма. Поне аз не разполагам с такава информация", заяви Песков.
 
ВКС на РФ получиха последните за 2018 година бомбардировачи Су-34
25.12.2018, 12:32
ВКС на Русия получиха последните четири нови фронтови бомбардировача Су-34 построени в Новосибирския авиационен завод „В.П. Чкалов“ в рамките държавната военна поръчка за 2018 година. Самолетите са предадени по „двойки“, съответно на 19 и 22 декември 2018 година. Машините са предназначени за  2-ри гвардейски бомбардировъчен авиационен полк (летище Шагол, Челябинск) на 21-ва смесена авиационна дивизия на 14-та армия ВВС и ПВО на Централния военен окръг.
През 2018 година Новосибирския завод предаде 14 бомбардировача Су-34, включително 2 над планираното.
Общо до сега, започвайки от 2006 година, ВКС на РФ са получили 121 единици Су-34 съгласно три серийни контракта с военното ведомство на страната. - Още за Су-34
 
Турция: Покупката на Patriot няма да повлияе на сделката за С-400
25.12.2018, 10:06
Предложението на САЩ да бъде купен зенитно ракетен комплекс (ЗРК) Patriot няма да окаже влияние върху споразумението между Турция и Русия относно покупката на ЗРК С-400, заяви официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калън.
„Сделката по С-400 е финализирана. Първите батареи ще бъдат доставени през октомври 2019 г. Предложението за Patriot няма да промени нищо, тъй като не разглеждаме единия комплекс като алтернатива на другия. Може да получим и едната, и другата система”, уточни Калън.
При предложението на Patriot „ключово значение имат същността и съдържанието на бъдещите предложения”, допълва турският представител.
По-рано източник, цитиран от агенция ТАСС, заяви че Анкара „ще използва С-400 независимо от системите на НАТО, а също така с цел осигуряване запазването на чувствителна информация за американските изтребители F-35”.
На 18 декември стана ясно, че американската администрация е приела решение да продаде на Турция ЗРК Patriot. Цената е 3.58 млрд. USD.
 
За какво ще харчи Русия парите си за отбрана
25.12.2018, 09:38
"Руският бюджет изглежда се е стабилизирал след последните съкращения, но правителствените прогнози показват, че няма да видим значителен ръст в реално изражение през следващите години", споделят анализатори от изданието Jane’s. Но ситуацията може да се промени, ако цените на петрола отново се повишат, добавят те.
"Новата държавна програма за въоръжение, одобрена през февруари т. г., възлиза на 19 трилиона рубли, затова разходите за бойна техника ще трябва да нарастват с около 5% годишно в номинално изражение, за да се постигне целта". За какво ще отидат тези 19 трилиона рубли? През следващите десет години тези средства ще се похарчат, наред с другото, за работа по зенитно-ракетната система С-500, междуконтиненталните балистични ракети „Сармат“ и „Рубеж“, за подмяната на комплексите „Топол“ с по-модерните "Ярс". Тук ще се включат приоритетните проекти за бронирани машини базирани на платформите "Армата", "Курганец" и "Бумеранг", както и на новите танкове Т-90М.
Военните и индустрията планират да приемат на въоръжение петото поколение изтребители Су-57 (известни още като ПАК ФА и T-50) и МиГ-35. Предстои и модернизацията на стратегическите бомбардировачи Ту-95МС, Ту-160M и Ту-22M3, както и да се работи върху нов перспективен стратегически бомбардировач.
За военноморските сили програмата включва изграждането на подводния крайцер със стратегическо предназначение "Борей-Б", надводни кораби с крилатите ракети "Калибър" и хиперзвуковите "Циркон", както и два вертолетоносача, оборудвани с най-новите военноморски вертолети Ка-52К "Катран".
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 

 
Полковник с 38 години стаж в армията стана поп
24.12.2018, 22:21
Полковник от запаса Йордан Божилов. 38 години от живота му преминали под пагон в армията, последно се грижел за сигурността на информацията в Министерството на отбраната, предава Нова телевизия.
„Спомням си, като дете имаше един много интересен филм „Четиримата танкисти и кучето”. Всички искаха да бъдат капитани. Не знам защо аз си харесах пагоните с четири големи звезди, т.е. четиризвезден генерал”, споделя той.
Генерал не става, но пък става свещеник, когато приключва правото му да носи пагони и от отбраната на страната, започва да отговаря за душите на вярващите.
„Преди да повярвам в Бога живеех един много фриволен живот, младежки. Тогава бях на 30 години, морето беше до колене, всичко постигахме с щракане на пръст”, спомня си Йордан.
Армията и църквата били свързани заради строгата дисциплина и йерархията. Съдбата го изпраща отново сред военни - в параклиса на "Военна академия". А наградата да си свещеник била една – пламналите очи на хората по време на молитва.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Танкът T-80 е пригоден за използване на уранови снаряди
24.12.2018, 17:17
Модернизираният танк T-80БВМ ще може да използва бронебойните снаряди от типа "Свинец" с ядро от обеднен уран.
"Танкът има модифициран стабилизатор на въоръжението и автоматично зареждане на 3БМ59 "Свинец-1", 3БМ60 "Свинец-2", пише в публикуван от министерството на отбраната справочник.
Подкалибреният бронебоен снаряд "Свинец" няма експлозиви и въздейства върху целта кинетически. Това е половинметров "гвоздей", който се забива в бронята на танка с чудовищната енергия на изстрела. Снабден е и с ядро ​​от по-висококачествен стоманен материал: волфрам или обеднен уран, последният е по-добър.
"Свинец" е най-мощният руски бронебоен снаряд, наречен "боеприпас с повишена мощност" и може да пробие всяка съвременна бронетехника. Проблемът с използването му от руските танкове е, че размерите на снаряда са отвъд пределите на автоматичния зареждач и изискват модификация. Модернизацията е планирана за T-72, T-80 и T-90.
"Снарядите от типа "Свинец" имат сърцевина от сплав от волфрам и уран. Това не нарушава международните споразумения. В руската армия подобни боеприпаси се класифицират като специални и се съхраняват извън конвенционалните арсенали", каза военният експерт и главен редактор на списание "Арсенал Отечества" Виктор Мураховски. - Още за Т-80
Източник: https://bg.rbth.com/
 
36-и контингент се завърна от Афганистан
24.12.2018, 12:44
36-ият контингент на Въоръжените сили, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, се завърна в България днес, съобщиха от Министерството на отбраната.
Самолетът с военнослужещите кацна на летище София малко след 20:00 часа на 23 декември.
Контингентът включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. В състава му са включени до 160 военнослужещи от Сухопътните войски и 68-ма бригада „Специални сили“.
По време на мисията те изпълняваха задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на Летище Кандахар, както и с обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия. - (видео)
 
Тръмп подписа указа – изтегля US войските от Сирия
24.12.2018, 12:25
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа за предстоящото изтегляне на американските войски от Сирия, предаде Франс прес, цитирайки говорител на Пентагона, който обаче  отказа да съобщи други подробности.
Тръмп обяви намерението си да изтегли американските военнослужещи от Сирия, заявявайки, че победата на Ислямска държава е постигната.
Според американски официални представители изтеглянето на над 2000-те американски военнослужещи може да отнеме 60 до 100 дни, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.
Президентът на САЩ има намерение изтеглянето да се извърши бавно и при тясна координация с Турция. Целта е да се избегне вакуум във властта в регионите, контролирани от кюрдските бунтовници.
Оттеглянето на американските сили обаче ще остави кюрдската милиция за защита на народа (СЗН) без военна подкрепа в момент, когато Анкара заплашва да я нападне.
Официалната турска позиция е, че СЗН е терористична организация, припомня АФП.
 
Крайцерът "Петър Велики" проведе стрелби в Баренцово море
24.12.2018, 12:03
Тежкият атомен ракетен крайцер "Петър Велики" 099 е провел в четвъртък, 20 декември, практическа стрелба по подводна цел с противолодъчни ракети, както съобщава пресслужбата на Северния флот. Крайцерът е флагман на Северния флот, а тези успешно проведени стрелби са извършени на полигона на флота в Баренцово море. Ролята на мишена е изпълнявала реална атомна подводница.
Екипажът на крайцера също така е изпълнил противолодъчно маневриране и отклонение от торпедна атаки на подводна лодка.
Крайцерът "Петър Велики" проект 1144.2 е най-големият в света кораб от този тип. Предназначен е за поразяване на големи надводни цели на противника и осигуряване на комплексни ПВО и ПРО на съединение от бойни кораби.
Водоизместването му е 23 750 t (стандартно) и 25 860 t (пълно), дължината -251,1 m, ширината- 28,5 m, височината -59 m (от основната плоскост). Задвижва се от две парни турбини и два ядрени реактора с обща мощност 140 000 к. с. (103 Mw), скоростта му е до 32 възла. Екипажът е от 1100 души (105 офицери, 130 мичмани, 800 матроси).
Въоръжението включва: артилерийско - 1×2 АК-130, ПВО - 6×ЗРАК "Кортик" (144 ракети), ЗРК С-300Ф "Форт" (48 ракети), ЗРК С-300ФМ "Форт-М" (46 ракети), 16 × ПУ ЗРК "Кинжал" (128 ракети), ракетно - 20×ПКР П-700 "Гранит", противолодъчно - 1×РБУ-12000 и 2×РБУ-1000, минно-торпедно - 10×533-мм ТА (20 торпеда или ПЛУР "Водопад"). - Още за проект 1144
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Афганистанският президент смени министрите на вътрешните работи и на отбраната
24.12.2018, 09:43
Афганистанският президент Ашраф Гани назначи вчера двама бивши висши разузнавачи, които са твърдо против талибаните, за министри на вътрешните работи и на отбраната - стъпка от голямо значение, предприета дни след решението на Доналд Тръмп да изтегли част от американските войски от Афганистан, предаде Франс прес.
С президентски указ Амрула Салех получава поста вътрешен министър, а Асадула Халед (на снимката в ляво) - министър на отбраната.
Много критично настроен към правителството, Салех се е сражавал срещу талибаните през 90-те и е оглавявал националното разузнаване от 2004 до 2010 г. Халед е бил начело на тези служби за кратко през 2012 г., преди да бъде ранен от талибан камикадзе.
Не бе дадено официално обяснение за тези изненадващи назначения. Преди четири месеца държавният глава на Афганистан върна оставките на предишния вътрешен министър Ваис Ахмад Бармак и на Тарик Шах Бахрами, оглавявал военното ведомство, подадени на фона на критики заради засилените талибански нападения.
С новите назначения Гани може би се стреми да засили политиката си по сигурността, за да бъде преизбран на президентските избори през април. Кандидатурите на двамата нови министри предстои да бъдат внесени в парламента за одобрение.
И двамата номинирани за министри са критично настроени към съседен Пакистан, който има влияние върху талибаните, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Какво знаем за реактивните самолети на Хитлер
24.12.2018, 09:18
Нацистка Германия разработва първите бойни реактивни самолети в началото на 40-те години на миналия век. Вижте всички проекти на немците.
Няколко дена преди началото на Втората световна война се случва едно много важно за авиацията нещо - на 27 август 1939 година полита първият реактивен самолет, използващ единствено тягата на своя двигател.
Реактивният самолет е немски - Heinkel He 178, а разработката му е стартирана още в средата на 30-те. Интересното около проекта е, че самолетът е използва за гориво не керосин, а дизел. Неговият пилот - Ерих Варзиц успява да запише името си и с друго постижение, защото на 20 юни 1939 година пилотира първият ракетен самолет - Heinkel He 176..........Прочети още
 
Руски военен кораб на посещение в Кипър
24.12.2018, 09:05
Големият противолодъчен кораб "Североморск" 619 посети на 23 декември кипърското пристанище Лимасол. Според ТАСС този кораб ще бъде в териториални води на остров Кипър няколко дни. За това време са планирани попълване на корабните запаси с материално-технически средства и почивка на екипажа.
В Средиземно море "Североморск" навлезе в четвъртък 20 декември. Преди това той се намираше в Индийския океан, Аденския залив, а така също и в акваториите на Червено и Арабско море. Там екипажът на кораба изпълняваше задачи по охраната на корабоплаването от пирати, както и осигуряване на безопасност на гражданското корабоплаване.
Общо този поход на руският военен кораб продължава практически 6 месеца (започна на 5 юли т. г.), по време на който бяха изминати повече от 30 000 морски мили. Бяха посетени много пристанища между, които : Алжир, Виктория (Хонконг), Пемба (Занзибар), Анциранана (Мадагаскар) и Джибути. Освен това "Североморск" взе участие и в руско-пакистантското противопиратско учение "Арабски мусон-2018".
"Североморск" (проект 1155) влиза в състава на Северния флот. На борда си има няколко пускови установки ЗРК «Кинжал», хидроакустичен комплекс «Полином» и реактивни установки РБУ-600, различни видове минно-торпедно въоръжение, а така също 2 вертолета К-27ПЛ. - Още за проект 1155
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 

 
Пет места, от които през 2019-та година може да започне Трета световна война
23.12.2018, 22:10
Светът успява да избегне войни между големите държави от 1945 г. насам, въпреки че САЩ и СССР няколко пъти бяха на път да превърнат Студената война в гореща. След падането на Берлинската стена войната между суперсилите изглежда немислима.
Сега, когато мощта на Китай продължава да расте, а Русия решително отхвърля нормите на международното право, перспективата от конфликт отново стана реална, пише Робърт Фарли от Военния колеж на сухопътните войски на САЩ в авторската статия "5 Places Where World War III Could Start in 2019" за американското списание The National Interest.
Авторът изрежда пет места, от които според него през следващата година може да пламне Трета световна война.......Прочети още
 
Пентагонът с нов шеф за ЧНГ
23.12.2018, 21:50
Първият заместник-министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан от 1 януари 2019 г. ще изпълнява длъжността министър след оттеглянето на Джеймс Матис. Това съобщи в Туитър президентът на страната Доналд Тръмп.
"Радвам се да обявя, че талантливият първи заместник-министър на отбраната Патрик Шанахан (56 г) ще стане изпълняващ длъжността ръководител на Пентагона от 1 януари 2019 г.
Патрик има зад гърба си сериозна кариера, той е постигнал много, докато беше заместник-министър, а преди това - в компанията "Боинг", написа стопанинът на Белия дом. Тръмп съобщи в четвъртък, че Матис подава оставка. Той заемаше този пост от 20 януари 2017 г. Решението е взето заради различия във възгледите с президента Тръмп.
 
Бахрейн купува от американците изтребители Ф-16 два пъти по-евтино от нас
23.12.2018, 20:50
Кралство Бахрейн купува 16 самолета Ф-16 на цената, на която ние купуваме 8 от същата модификация. Това става ясно от публикация в американският информационен сайт ”Дефенс Нюз”.
В него е посочено, че  Бахрейн закупува 16 изтребителя "Ф-16-блок 70" за 1 милиард и 120 милиона долара. За 8 от същите самолети ние ще платим двойно, че и отгоре. Удоволствието ще ни струва 1,8 милиарда. Според договора, поне два изтребителя трябва да бъдат доставени до две години от подписването на договора, а всички поръчани да се доставят в рамките на три години от първата доставка.
Въпросната модификация Ф-16 тепърва ще се произвежда в САЩ. Самолетите трябва да се доставят в Бахрейн от 3 до 5 години. При нас, обаче нещата няма да приключат само с покупката. Военните ни летища не могат да работят със системите на Ф-16, което налага да се извърши промяна. Необходимо е да се обучат кадри и специалисти. Предстои да се изгради и специална инфраструктура. Трябва да се похарчат много пари за поддръжка и ремонт също.
По повод разликите в цените на офертите за Ф-16  тук и в Бахрейн,  Богомил Бонев написа във Фейсбук: “Помислих, че е фалшива новина. Но не е. Бахрейн купува 16 самолета Ф-16 на цената, на която ние купуваме 8. Герберасти, този път здраво сглупихте“.
Източник: https://frognews.bg/
 
Вицепрезидентът на СААБ: Офертата за Ф-16 е със стотици милиони по-скъпа, този тип самолет не съществува
23.12.2018, 19:11
Офертата за закупуване на Ф-16 е със стотици милиони по-скъпа. Този тип самолети не съществува. Даже и фабриката я няма. Този Ф-16 не е на въоръжение никъде по света. В нито една страна. Това разкри сензационно по БТВ Красимира Стоянова-вицепрезидент на СААБ, представител на „Грипен“.
Тя обясни, че програмата по закупуването е започнала преди 15 години. България обяви конкурентна процедура преди две години. Процедурата беше спряна уж с цел да има повече участници. Сега се оказа, че правилата се сменят, защото САЩ не могат да участват в конкурентна среда. Това вече е съвсем различна процедура. Как така бихме могли да продължим в тази ситуация?!
Красимира Стоянова беше категорична, че офертата на „Грипен“ е била най-добра. Тя призова МО да отвори процедурата, за да се види това. „Ако нашето предложение е по-лошо, да, ние ще си тръгнем“, каза тя.  Нашата цена е под 1, 5 млрд. лв. Ние не искаме да обвързваме България с конкретно въоръжение. Ние оставяме възможност на страната да си избере какво въоръжение да си избере. В нашият пакет са включени инфраструктурните разходи.
Най-важното е, че отговаряме на всички изисквания, докато  другата оферта не отговаря на четири от седем. Първо - цената е над бюджета. Второ - версията на Ф-16 не е на въоръжение в момента никъде по света. Предлаганата процедура от страна на САЩ изисква сто процента заплащане на цената по договор и то веднага след сключването. При нас има разсрочено плащане.  Шведското правителство ще излезе със специално становище. - (видео)
Източник: https://frognews.bg/
 
SpaceX осъществи първата си мисия за армията в САЩ
23.12.2018, 18:54
Космическата компания SpaceX на милиардера Илон Мъск успя с поредния опит да осъществи дългоочакването изстрелване на американски военен спътник, което е първата космическа мисия на компанията за американското правителство, свързана с националната сигурност, предава Ройтерс.
Изстрелването на ракетата Falcon 9, носеща на борда си GPS сателит за около 500 млн. долара, построен от Lockheed Martin, бе планирано за 8:51 ч. сутринта (15:51 ч. българско време) в неделя от Кейп Канаверал във Флорида. Това бе петият опит на SpaceX за последната седмица след отлагания заради технически и атмосферни затруднения. - (видео)
Компанията отмени старта в събота заради силни ветрове.
Успешният старт е значителна победа за частната компания за космически ракети на Мъск, която от години се опитва да пробие на привлекателния пазар на военната индустрия, доминирана от Lockheed и Boeing.
SpaceX съди американските военновъздушни сили през 2014 г. за това, че предоставиха договор за милиарди долари за 36 изстрелвания на ракети на United Launch Alliance – партньорство между Boeing и Lockheed. Компанията се отказа от делото през 2015 г., след като армията се съгласи да отвори търга и за други конкуренти.
През следващата година SpaceX спечели договор за 83 млн. долара за изстрелването на сателита GPS III, който е с продължителност на живота 15 години.
Сателитът е първият от общо 32, произведени от Lockheed съгласно договори на стойност 12,6 млрд. долара по програмата Air Force GPS III, посочва говорителят на Lockheed Чип Ешенфелдер.
Изстрелването бе първоначално планирано за 2014 г., но бе задържано заради производствени проблеми, заявиха от военновъздушните сили.
Следващият сателит GPS III по план трябва да бъде изстрелян в средата на 2019 г., каза Ешенфелдер, а последващите сателити в момента преминават през тестове за изправност в компанията. - Още Космос
Източник: https://www.investor.bg/
 
Макрон се срещна с френски войници в Чад
23.12.2018, 13:26
Френският президент Еманюел Макрон се срещна с френски войници в Чад и оцени успеха на антитерористичната мисия, която те провеждат в региона, предаде ДПА.
Франция има около 4500 войници, участващи в операцията Бархан, която се бори срещу въоръжени бойци в Чад, Мавритания, Мали, Буркина Фасо и Нигер.
Макрон говори пред около 1000 войници в столицата Нджамена, на които каза да работят за създаването на регионална антитерористична сила, съставена от петте африкански страни.
"Идните месеци ще бъдат решаващи", посочи френският президент.
Той изтъкна "отличното сътрудничество" между Франция и Съединените щати, както и с други съюзнички, които също са активни в региона, като Великобритания, Испания, Германия и Естония.
По-рано по време на среща с президента на Буркина Фасо Рош Марк Кристиан Каборе в Париж Макрон потвърди подкрепата си за страните Сахел (Мавритания, Нигер, Чад, Буркина Фасо и Мали).
"Ние ще продължим да работим със страните от Сахел, докато победата не бъде пълна", посочи френският държавен глава.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Индия успешно изпробва балистична ракета Агни-4"
23.12.2018, 13:05
Индия днес успешно изстреля балистична ракета "Агни-4", способна да носи включително и ядрени бойни глави, предаде ТАСС.
Според телевизия Ен Ди Ти Ви ракетата е била изстреляна от полигона на остров Абдул Калам в Бенгалския залив, край бреговете на източния щат Одиша. - (видео)
"Тази ракета, която е една от най-новите, има модерна и компактна авиационна радиоелектроника, гарантираща високо ниво на сигурност и точност", се посочва в съобщение на индийската организация за отбранителни изследвания и разработки, цитирано от телевизията.
По данни на този орган "Агни-4" може да поразява цели на разстояние до 4000 км.
Днешният тест е седми за ракети от този модел. Индия има на въоръжение няколко типа ракети от същата фамилия - "Агни-1" с обсег 700 км, "Агни-2" - 2000 км, "Агни-3" - над 3000 км. Очаква се страната скоро да приеме на въоръжение и "Агни-5" с обсег над 5000 км.
Индия разработва и ракета "Агни-6" с радиус на поразяване 10 000 км и възможност за изстрелване от подводници, уточнява ТАСС. - Oще индийски ракети
Източник: http://www.bta.bg/
 
Ядрената триада на Русия през 2018 г. е усилена с пет стратегически ракетни носители
23.12.2018, 08:59
Далечната бомбардировъчна авиация на руските въоръжени сили получи пет стратегически ракетоносци за 2018 година, съобщават от руското Министерство на отбраната.
"През годината четири модернизирани самолета Ту-95МС и един самолет Ту-160 бяха получени като част от авиацията за далечни действия", се казва в прессъобщението. Стратегическите ракетоносители Ту-160 и Ту-95МС са въздушната компонента на руската ядрена триада.
Ту-160 е свръхзвуков стратегически бомбардировач с променлива стреловидност на крилото, разработен в Конструкторското бюро на Туполев през 1970-1980-те години. Той е предназначен за поразяване на най-важните обекти в дълбокия тил на противника с ядрени и конвенционални оръжия. Екипажът му е от четирима души, а максималното тегло на полезния товар - 45 тона. В частност той е способен да носи на борда си 12 крилати ракети. Цялото му въоръжение се намира във фюзелажа. В Русия, Ту-160 за неговата грация е нариан "Бял лебед", а според кодификацията на НАТО - Blackjack ("Черният Джек", както и "Тоягата"). - Още за Ту-160
Ту-95МС е предназначен за решаване на ударни задачи по най-важните цели в отдалечени райони и дълбоко в тила на континенталните театри на военните действия. Самолетът е способен да носи ядрени ракети. Екипажът му е от седем души. Максималното тегло на бойния товар е 20 тона. Според кодификацията на НАТО се нарича Bear ("Мечка"). - Още за Ту-95
В сирийската военна кампания стратегическите ракетоносители Ту-160 и Ту-95МС получиха първото си бойно кръщение.
Съобщава се, че бомбардировачите Ту-160 и Ту-95МС планово се оборудват с новите ракети Х-101. Според официални данни, обхватът на Х-101 е до 4500 km. Има и вариант на тази крилата ракета с термоядрена бойна глава - Х-102.
Авиацията за далечно действие в неделя отбелязва 104 години от създаването си. Нейната история започва от ескадрилата самолети "Иля Муромец", създадена на 23 декември 1914 година. През годините на Първата световна война екипажите на ескадрилата са извършили около 400 бойни мисии.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Руснаците тестват Ил-112В през февруари
22.12.2018, 23:09
Първият си полет руският военнотранспортен самолет Ил-112В ще извърши през февруари 2019 г. „Разбира се, този самолет е необходим на войската ни. В скоро време аналогична техника ще излезе от експлоатация поради амортизация. Затова чакаме машината с нетърпение. Надявам се след месец да бъде първият полет”, каза заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко.
По думите му, след време руската армия ще купи още два Ил-112В. „Решихме да изчакаме първия полет и след това ще обсъдим договора за първите два самолета, които също ще бъдат тествани”, допълни той.
Ил-112В е първият военнотранспортен самолет разработен от нулата в постсъветския период. Работата по създаването му датира от 2014 г. Самолетът трябва да замени остарелия парк от Ан-26, чийто срок на годност изтича. 50% от този авиопарк трябва да бъде подменен до 2030 г., а 90% - до 2032 г.
Конфигурацията на машината е разчетена за превоз на 44 души на разстояние между 1000 и 2400 км. Може да се експлоатира на малки летища с бетонна писта.
Източник: https://fakti.bg/
 
Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената в България
22.12.2018, 20:48
Американската компания Lockheed Martin обеща, че ще работи за намаляване на цената на F-16 Block 70, който бе посочен от българското МО за предпочитан избор за нов боен самолет за българските ВВС. Това се казва в съобщение на компанията, разпространено днес, 22 декември 2018 г.
Lockheed Martin приветства внасянето за разглеждане от Министерски съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов на доклад за избор на нов боен самолет за българската армия, който предлага България да започне преговори за закупуване на изтребители F-16 Block 70 от САЩ, се казва в съобщението.
„Това е голяма новина за националната отбрана, индустрията и икономиката на България. Българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО.
За икономиката и индустрията на България това ново дългосрочно партньорство със световен технологичен лидер като Lockheed Martin ще донесе много ползи. Ние сме готови да продължим да подкрепяме американското правителство и нашите български партньори по време на преговорите за сключване на договор”, пише oще в изявлението.
В него се казва още, че Lockheed Martin се ангажира пред България да работи съвместно с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители.
“Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), цената, посочена в писмото за предложение и приемане (LOA), се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката”, се посочва още в съобщението.
Известно е, че офертата за нови F-16 е над сумата от 1,5 млрд. лева от ДДС. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вече обеща на премиера Борисов, че крайната цена на американския изтребител ще влезе в българския бюджет. В същото време, МО фактически предложи на Министерски съвет да поиска от Народното събрание да анулира инвестиционния проект за нов боен самолет, в който бе фиксиран бюджета.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Министърът нa отбраната: Парламентът направи грешка
22.12.2018, 20:41
Министерството на отбраната ще поиска от парламента да отпаднат ограниченията в цената и срока за доставка на новите изтребители за Българската армия. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов в предаването „Годината” на Дарик радио.
Според министъра депутатите са направили грешка, когато при промяната на условията на проекта за нов тип боен самолет отново са заложили ограничения. Това, по думите му, не позволява да се направи добре информиран избор.
Каракачанов отхвърли упреците за лобизъм и натиск от страната на САЩ при решението да се препоръча започване на преговори за закупуване на американските изтребители F-16.
„Важно е какво ще одобри парламентът. От 29 години не сме имали доставка на нови бойни самолети, важно е накрая да имаме ново въоръжение.Други определят харесването на „Грипен“ за лобизъм. Явно трябва да обвиним цяла Западна Европа, че е лобистка, защото като погледнете и нашите съседи – Румъния, и Гърция, и Турция, и повечето големи държави в НАТО – използват F-16 като самолет. Всички тези, които казват, че е взето решение, не са прави. Или не са разбрали, или са недобронамерени. Имаме зелена светлина за преговори със САЩ и ако преговорите са успешни – постигне се добра цена и всички способности, които са изискуеми от нашата авиация като боен самолет бъдат постигнати, да се сключи договор. Но самият договор също минава през решение на Министерски съвет и ратификация от парламента. Ще искаме да отпадне това ограничение - няма да има увеличение с конкретна сума, за да могат да се направят нормални разговори. В сроковете за доставка няма как да бъдат изпълнени за 24 месеца. Не, парламентът направи грешката миналата година, че когато променяше условията за проекта, отново ни сложи тези ограничения, както беше през 2016 година. Видно е, че по тази процедура трудно може да бъде направен добре информиран или добре аргументиран избор. Всеки си хвали продукцията. Ако се бях срещнал и с шведския министър-председател, сигурно и той щеше да каже, че „Грипен“ са най-добрите самолети, или ако се бях видял с новия италиански министър-председател, щеше да ми каже, че „Юрофайтър“ са най-добри. Американците са най-активни, естествено е, че си хвалят стоката.“
Източник: http://otbrana.com/
 
Шведската държава е разочарована
22.12.2018, 20:30

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.
Вчера, 21 декември 2018 г., военният и икономическият министър изпратиха в Министерски съвет доклад, в който се казваше, че американската оферта за F-16 Block 70 е предпочитаната опция за нов боен самолет за българските ВВС. От доклада се разбираше, че офертите на Швеция и Италия са отхвърлени, тъй като за тях трябвали експортни лицензи от трети страни, нямало оферти за въоръжение и офертите всъщност били над бюджета.
Ето какво се казва в позицията на шведското правителство, която публикуваме без редакции:
"С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители.
В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen.
Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка. С Gripen България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца.
Партньорството с Швеция и Saab може също да донесе много други ползи за България какъвто би бил регионалния Център за поддръжка на Gripen, който ще подпомогне българската военна индустрия, но също така и ще създаде високотехнологични работни места."
Изявлението е подписано от Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения" в FMV.

 
Президентът за избора на F-16: Правителството се хвърля да прави нещо без ясни финансови параметри
22.12.2018, 16:57
Автокрация е думата на 2018 година, каза президента в интервю за Дарик радио.
В него Радев посочи, че НС вече не контролира кабинета, а правителството харчи неразумно, така той обоснова избора на думата за 2018 година.
Темата за купуването на нов боен самолет, за ВВС, бе основна линия в разговора.
Финалът на автокрацията и триумф на лобизма е избора на F-16 за боен самолет, подчерта Румен Радев.
Според него и трите самолета, които са разглеждани са добри, но изборът е продиктуван от лобизъм, посочи президентът.
Правителството е катастрофирало по този въпрос, допълни той.
Преди да е приключила работата на междуведомствената комисията, Цветанов и Премиера се произнасят, посочи Радев.
Не коментирам качествата на самолетите и трите покриват нашите изисквания, но не е нормално да се произнасаш преди комисията да приключи работа, каза държавният глава.
Защо е този фарс? - попита Президентът и допълни, че това е стил на управление излизащ от контрол.
Трябват ни още 8 самолета и в близките години това ще са много сериозни разходи, каза Радев. Ще останат ли средства бойните ни пилоти да летят, попита още той?
Нямам претенции към Борисов и Цветанов - те са хората, които решават, но ние ги оставихме да излязат извън всички демократични рамки каза държавният глава.
Няма отчетност, няма прозрачност, те разполагат със съдбата ни и с нашето бъдеще, допълни той.
F-16 е прекрасен самолет, но ще можем ли да издържим на тези разходи, попита в ефира президентът. - (видео)
 
Първи полет на новия L-39NG
22.12.2018, 16:30
Днес първият предсериен образец на УТС/лек щурмовик L-39NG със с.н. 7001 (борд „0475“) извърши първия си полет. Новото поколение чешки тренировъчен самолет бе пилотиран от летците-изпитатели на Aero Vodochody David Jahoda и Vladimír Továrek. Самолетът излита в 10:38 местно време от летището на Aero Vodochody, издига се на височина до 1600 м и след 26-минутен полет успешно каца. - (видео)
Този полет слага началото на летателните изпитания на новия самолет.
Предсерийният образец е с последната конфигурация на планера и с нови въздухозаборници, т.е. в такъв вариант ще се произвеждат и серийните самолети.
Целта е до края на 2019 г. L-39NG да получи летателен сертификат, а от първото тримесечие на 2020 г. да започнат и първите доставки.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Димитър Стоянов с въпроси за избора на нов боен самолет
22.12.2018, 09:27

Въпросът, на който би следвало Министерството на отбраната, комисията по отбрана, а и парламентът да отговори е: как месец юни самолетите са отговаряли на задължителните изисквания, а сега не отговарят?
Какво се е променило за 6 месеца - политическите нагласи или калпавата експертиза.

Това пише във Фейсбук профила си Димитър Стоянов - главен секретар на президентството и дългогодишен висш офицер от ВВС.......Прочети още

 
САЩ отпускат $10 млн. за ВМС на Украйна
22.12.2018, 09:19
САЩ ще окажат помощ на Украйна в размер на 10 милиона долара след инцидента в Керченския проток, където на 25 ноември руските сили задържаха украински кораби и екипажите им. Това се посочва в изявление на заместник-началника на пресслужбата на държавния департамент Робърт Паладино, публикувано в петък, предаде ТАСС.
Той заявява, че в отговор на „опасната ескалация от Русия“ и нейните „неразумни“ действия и след одобрение от Конгреса, Държавният департамент ще отпусне допълнителни $10 млн. за военноморските сили и военния потенциал на Украйна.
 
На този ден през 1944 година започва Сремската операция
22.12.2018, 09:07
На 22 декември 1944 г. започва Сремската настъпателна операция. От 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция.
През Втората световна война (1941–1945 г.) в периода 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция, включена в общия замисъл за настъпление на войските от левия стратегически фланг на Червената армия, които провеждат Будапещенската настъпателна операция. Към това време нашата армия има три съединения и отделни армейски части и подразделения. Усилена е с един дивизион катюши и действията й се поддържат от авиацията на Трети украински фронт и корабите на подчинената му Дунавска флотилия. Особено ожесточени бойни действия се водят в района на селата Сотин, Оролик и Грабово. По редица обективни и субективни причини бойните действия не са особено успешни. Все пак нашите съединения ангажират значителни сили и средства на противника и разстройват организираното му оттегляне по долината на р. Сава.........Прочети още
 
НАТО потвърди ангажимента си в Афганистан след съобщението за изтегляне на американски войски оттам
22.12.2018, 09:01
НАТО заяви, че продължава мисията си в Афганистан след съобщението за изтегляне на значителна част от американския военен контингент от тази страна, предаде Франс прес.
Говорителката на алианса Оана Лунджеску (на снимката) отказа да коментира пряко това съобщение, но напомни, че на неотдавнашната среща на външните министри на НАТО е бил потвърден ангажиментът "да си осигурят дългосрочната сигурност и стабилността на Афганистан".
"Ангажиментът ни е важен, за да се гарантира, че Афганистан никога повече няма да е подслон за международните терористи, които ни застрашават у нас", добави тя.
Според вестниците "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс" ще бъдат изтеглени около 7000 от 14-те хиляди американски войници в Афганистан.
Лунджеску освен това похвали подалия оставка министър на отбраната на САЩ Джим Матис, който напусна заради несъгласие с президента Тръмп за изтеглянето на всички американски военни от Сирия и подготовката за прекратяване на военното присъствие на САЩ в Афганистан.
Джим Матис изигра ключова роля "за съхраняване на силна НАТО, която е готова да се бори с предизвикателствата за сигурността, пред които сме изправени. Той е високо уважаван като военен и като дипломат", заяви говорителката на НАТО.
Източник: http://www.bta.bg/
 

 
74 години Военноморска база Бургас
21.12.2018, 23:17
Днес, 21 декември 2018 година, военни моряци тържествено отбелязаха 74 години от създаването на военноморска база Бургас.
Началото се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски за създаването на Военноморска база – Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот.
Първи командир на базата е капитан-лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач.
През изминалата година основните усилията на личния състав от флотилията, ефективно използвайки наличните ресурси, бяха насочени към поддържането на способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България и защита на нейните интереси в морските пространства, изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море и оказване на помощ на населението при бедствия, участие в операции за подкрепа на международния мир и сигурност.
Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно Военноморските ни сили във всички планирани и проведени мероприятия.
Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования. Във всички тези звена работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност много добри специалисти – военнослужещи и цивилни служители.
Честването на празника започна още на 12 декември 2018 г. с турнири по футбол на малки врати и тенис на маса между отборите на Флотилия бойни и спомагателни кораби и военните формирования от гарнизон Бургас.
Днес на строевия плац в Пункт за базиране Бургас се проведе тържествен военен ритуал по повод празника.
Наградени бяха военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати.
Отслужен бе молебен за здраве и благоденствие.
Флотилен адмирал Мален Чубенков поздрави военните моряци и им пожела да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност.
Източник: https://www.maritime.bg/
 
Ще купуваме F-16, но след директни преговори с правителството на САЩ
21.12.2018, 20:17

Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да разреши проектът за международен договор да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с решение на Народното събрание, при условия на последваща ратификация........Прочети още

***********

Очаквано Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на F-16 Block 70/72. В доклада е дадена малка аргументация на избора, като се посочва, че офертата на Швеция и Италия зависели от поставка на лицензи и оборудване от трети страни. В същото време, в доклада се посочва, че с наличната в момента информация не може да се направи оценка за ценовите предложения. Но най-сериозното предложение, което се отправя е Парламентът да одобри отклонения от приетия вече Проект за инвестиционен разход, с което фактически се зачеркват всички изисквания (например цени и срокове за доставка), които България беше дефинирала. Това стана на късна пресконференция, която бе проведена днес, 21 декември 2018 г., в МО..........Прочети още

***************

Доклад от Красимир Каракачанов – заместник министър - председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната и Емил Караниколов – министър на икономиката (pdf формат)

 
Китай тества С-400 и прихвана балистична мишена със скорост 3 км/сек
21.12.2018, 16:46
Китайската народна освободителна армия е извършила първото успешно изпитание на противоракетна система С-400, прихващайки балистична мишена със скорост 3 км/сек, коментира военен дипломатически източник пред ТАСС.
"Тестовете се проведени в първите седмици на декември на китайски полигон с един от двата дивизиона С-400, закупени от Русия. Ракетата 48H6E, прихвана балистична мишена със скорост 3 км/сек.", коментира дипломатът и допълва, че целта е поразена в максимален обхват от около 250 км.
Изпитанията са проведени в условията на "силен враг като условен противник", допълва източникът.
Китай е първият чуждестранен купувач на руската система С-400 "Триумф". Съгласно договора два полкови комплекта C-400 ще бъдат доставени на страната.
С-400 "Триумф" е проектирана за унищожаване на средства за въздушни нападения и разузнаване (включително самолети, произведени със стелт технология) и всякакви други въздушни цели при условия на интензивни огневи и радиоелектронни контрамерки, обяснява ТАСС. - Още за С-400
Източник: https://news.bg/
 
Итaлия ce ĸoлeбae зa cyпep изтpeбитeлитe F-35. Щe ce oтĸaжe ли oт тяx?
21.12.2018, 16:36
Италия се колебае все повече за покупката на изтребителите F-35 заради високата им цена. Страната е един от големите клиенти на програмата за бойните самолети, като е планирала да се снабди с общо 131 броя от тях, но управляващите в Рим са скептични към големите военни разходи.
Вицепремиерът Луиджи Ди Майо заяви, че модерните изтребители не са приоритет за страната и правителството ще преразгледа програмата през 2019 г.
"Винаги съм бил критичен и ще остана критичен към тази програма, въпреки че е велика технология ... но ненужните военни разходи трябва да бъдат намалени, а не да се увеличават", казва Ди Майо пред телевизия Rai3.
Движението 5 звезди, което управлява страната заедно с крайнодясната Лига, многократно обеща да намали италианските разходи за отбрана и дори да се откаже от плана за F-35.
"Програмата ще бъде преразгледана, като се съблюдават поетите ангажименти, но и като се вземе предвид националния интерес", казват източници от Министерството на отбраната, цитирани от държавната информационна агенция ANSA. Резултатът от оценката ще бъде съобщен през първите месеци на следващата година.
Управляващите в Рим очевидно търсят варианти, така че да не се лишават от модерните изтребители, но и да не поставят под риск държавния бюджет, правейки твърде големи военни разходи. "Смятаме, че преговорите със САЩ са приоритет. Досега това правителство не е похарчило нито едно евро, за да купи нови F35", заявяват от военното ведомство.
През юни министърът на отбраната Елизабета Трента заяви, че правителството няма да намали поръчката си за 90 самолета F-35, а по-скоро ще я забави, като разтегли във времето плана си за закупуване.
Рим възнамерява да купи 6 или 7 изтребителя през следващите 5 години, вместо предишния план да купи около 10, разкри през миналия месец правителствен източник пред Defense News.
"Очевидно не можем да лишим военновъздушните ни сили от страхотни въздушни способности, които ни поставят пред много други страни", заяви през тази седмица младшият министър на отбраната Анджело Тофало (също член на Движението 5 звезди) пред италианския парламент.
По думите му в Италия често се тиражират изопачени твърдения за F-35, а обществеността трябва да се запознае с реалните факти, преди да оценява бойния самолет.
"Програмата F-35 се развива и вече е на 20 години. Противно на това, което често се говори, това е самолет, който със сигурност се възползва от оптималната технология, може би най-добрата в света в този момент", обяснява Тофало.
Досега Италия е получила 10 F-35A и един F-35B, сглобени на крайната производствена линия в Камери, Северна Италия. Самолетите са разположени във военновъздушната база Амендола. - Още за F-35
Източник: https://money.bg/
 
Предстои увеличение на заплатите на военнослужещите
21.12.2018, 16:24

 

 

Интервю на Андрей Рангелов с генерал Андрей Боцев
 

 
Предложение за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”
21.12.2018, 14:31
През 2019 година човечеството ще отбележи 110-та годишнина от рождението на Никола Йонков Вапцаров - Моряка, поетът, който прослави нашата Родина далеч зад нейните географски граници.
В историческото развитие на България - държавата на духа, в защита на българския народ в плътен строй стоят езикът, писмеността, литературата, по думите на академик Дмитрий Сергеевич Лихачов.
За утвърждаване авторитета на Република България в глобализиращия се и дигитален свят като държава на духа, неоспорим принос има и поетът Никола Йонков Вапцаров - Моряка, което се илюстрира с редица международно признати доказателства:
В тази връзка капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев (на снимката) предлага да се учреди Вапцаровска международна премия “Морето и машините”, подробности за което може да намерите ТУК.
 
С Грипен България освен най-модерните самолети получава и огромни шведски инвестиции
21.12.2018, 12:11
Един от кандидатите с оферта за нови изтребители за военновъздушните сили на Българската армия е шведската компания SAAB със своите "Грипен". Как обаче изглежда тя всъщност, отговарят от компанията.
- Какво включва офертата за "Грипен"?
- Офертата за "Грипен" включва 10 нови изтребителя, които отговарят на абсолютно всички изисквания, които България е поставила. Освен това те са в рамките на поставения от парламента бюджет и могат да бъдат доставени в рамките на определеното за доставка време. Също така офертата включва и пакет за индустриално сътрудничество, който ще гарантира създаването на стотици високотехнологични работни места в България, както и ще укрепи българската отбранителна индустрия. Предстои и изграждането на два нови хангара във въздушната база в Пловдив. Тоест това, което Грипен поема като ангажимент по отношение на сроковете за доставка, останалите го декларират само като намерение.
- Какви подобрения са включени в офертата от шведска страна?
- Чрез оптимизирането на логистичния пакет и чрез обвързването на България с други потребители на "Грипен" в Европа, включително и с Швеция, успяхме да предложим 10 самолета вместо 8. В същото време запазваме и пълната функционалност на самолетите – т.нар. air to air и air to ground. Това ще даде на България много по-високи оперативни възможности.
- Защо България трябва да избере "Грипен" пред Ф-16?
- Преди всичко "Грипен" е изключително способна платформа с най-новите радарни технологии и единственият, който може да предложи на България най-модерната ѝ ракета - Метеор. "Грипен" е единственият нов самолет, предлаган на България, който съществува днес и който не е във фаза на разработване, което минимизира непознатите рискове и разходи. Освен това оптимизираната оферта включва 10 Грипен самолета вместо 8 и все още е под необходимия бюджет. Това е огромен позитив за българските данъкоплатци. България ще плаща по-малко за повече. Увеличеният брой самолети, заедно с факта, че избирайки "Грипен", България би могла да спре разходите по обслужване на Mиг-29 няколко години по-рано, ще доведе до ползи за държавния бюджет на България в рамките на до половин милиард лева.
- Някои хора казват, че "Грипен" не са съвместими с изискванията на НАТО, как ще коментирате тези твърдения?
- Нека бъде съвсем ясно: "Грипен" е доказано напълно оперативно съвместим с НАТО за всеки тип операции! Той се използва в Чехия и Унгария - членове на НАТО, които са напълно ефективни и надеждни партньори в колективната сигурност на Алианса.
- Какви биха били ползите за българската икономика от сделката за "Грипен"?
- Швеция е една от малкото страни, които увеличават своите преки чуждестранни инвестиции в България. Шведските компании са разкрили работни места за около 10 000 българи. Също така, заедно с българската индустрия, SAAB ще създаде Регионален център за подкрепа на "Грипен" в България. Това всъщност е голямо събитие. Центърът за поддръжка има потенциала да поддържа и обслужва и други страни потребители на Грипен. Това са още нови работни места, технологичен обмен и допълнителни приходи за българската икономика. SAAB ще се погрижи да предаде реални знания и технологии на България, като това ще създаде нови висококвалифицирани работни места.
- Какво бихте казали на всички, които говорят за значимостта на близките отношения със САЩ?
- Близките отношения и на България, и на Швеция, със САЩ имат своята дълга и стабилна история. Те не биха се влошили от това, че България би избрала най-доброто за своята авиация, икономика и разход за данъкоплатците. Напротив - просперитетът на България е ключов компонент на националната сигурност и това би трябвало още повече да развие двустранните отношения с партньор като САЩ. - Още за JAS-39
Източник: https://www.investor.bg/
 
Подписано бе рамково споразумение за сътрудничество между МВР и СОСЗР
21.12.2018, 09:52
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков подписаха вчера рамково споразумение за сътрудничество. Церемонията се проведе в сградата на вътрешното министерство. Присъстваха още заместник-министър Милко Бернер, заместник-председателите на съюза генерал-майор от запаса Васил Върбанов и полковник от запаса Чавдар Петров и главният секретар на военно-патриотичната организация полковник от запаса Павел Станев. 
Обсъдени бях пътищата и формите на взаимодействие. Бе изтъкнато значението на споделения  опит, както и възможността за използването на потенциала на съюза в подкрепа на ведомството. Изказана бе благодарност са съдействието на органите на МВР и лично на министъра при организирането и провеждането на Първия национален събор на запасното войнство през септември т.г. в Крънско кория, край Казанлък.
В СОСЗР членуват около 5000 бивши служители на МВР. В състава му има клубове на граничарите. Национална агенция „Сигурност“ е колективен член. Областни и общински организации се ръководят от пенсионирани полицаи, граничари и служители на специалните служби. В този смисъл ген. Стойков предложи предколедните срещи с военно-патриотичните организации да се организират съвместно от министрите на отбраната и вътрешните работи.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Обществена поръчка за възстановяне на летателната годност на самолет Ан-30
21.12.2018, 09:40
Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за възстановяване на летателната годност на самолет Ан-30 от състава на ВВС.
Работите трябва да включват извършване на капитално-възстановителен ремонт (КВР) на самолет Ан-30, двигатели АИ-24ВТ, РУ19А-300, въздушни винтове АВ72Т серия 02А и оборудването от тяхната комплектация, ремонт на допълнително оборудване от складовата наличност, доставка на резервни части, консумативи и разходни материали и доработка/замяна на системи и възли от комплектацията на самолета.
Прогнозна стойност на поръчката без да се включва ДДС е 5 000 000 лв.
Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 28/01/2019 до 17:30 ч.
Офертите ще бъдт отворени на 30/01/2019 г. в 14:00 ч.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
И военният министър на САЩ Джим Матис напуска кабинета на Тръмп
21.12.2018, 09:23
Ето че и поредният известен член на американското правителство напуска кабинета на Доналд Тръмп. Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис ще напусне правителството в края на февруари и ще излезе в пенсия, поясни самият Тръмп в Twitter. Държавният глава добави, че скоро ще обяви и неговия наследник.
Същевременно Тръмп благодари на генерала за работата му. По време на двугодишното управление на Матис са били постигнати „значителни успехи“.
"Генерал Джим Матис ще се оттегли, с почести, в края на февруари, след като работи като министър на отбраната в моето правителство в последните две години. Докато Джим заемаше поста, беше постигнат огромен напредък, особено по отношение на покупките на нова бойна техника. Генерал Матис много ми помогна да накараме съюзниците и други страни да поемат своя дял от военните задължения. Скоро ще бъде назначен нов министър на отбраната. Изключително благодарен съм на Джим за службата му!", писа президентът.
Самият Матис посочва като причина за оттеглянето си разногласия за различни действия. Това става ясно от писмо на генерала до Тръмп. Президентът на САЩ имал право на министър на отбраната, чиито възгледи са в по-голяма степен в съответствие с неговите, пише в писмото.
Ден по-рано Тръмп обяви, че ще изтегли американските войски от Сирия. Този ход беше критикуван и в редиците на неговата партия, както и от близки негови сътрудници.
За оттеглянето на шефа на Пентагона от правителството се спекулираше и преди няколко месеца. Журналистът Боб Уудърдър пише в своята книга "Страх", че Матис многократно е коментирал Тръмп негативно, но е отхвърлял всички спекулации за оставка.
Източник: https://www.investor.bg/
 
Решението на Тръмп за Сирия е подарък за Русия и Иран
21.12.2018, 09:04
Част от предизборната кампания на президента Доналд Тръмп се основаваше на обещанието да изтегли американските войски от конфликтите в Близкия изток. Той също така многократно обещава да ограничи нарастващата сила на Иран в региона.
В сряда той предприе стъпка към изпълнението на първото си обещание, предизвиквайки буря във Вашингтон. В същото време негови критици посочиха, че по този начин той се отдръпва от втория си ангажимент, посочва Bloomberg в свой материал.
Решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия с довода, че войната срещу „Ислямска държава“ е спечелена, позволява на Русия и Иран да затвърдят победата си в по-обширната и все още продължаваща сирийска война.
Това изненада мнозина, които наблюдаваха как Тръмп изгражда своята близкоизточна стратегия около възпирането на Иран. Според Марк Дубовиц, ръководител на Foundation for Defense of Democracies и съветник на администрацията в САЩ по политиките спрямо Иран, изтеглянето е „подарък за Путин и моллите (духовни лица – бел. ред.) в Техеран“.
Американската мантра през по-голяма част от осемгодишната сирийска война беше, че Башар Асад трябва да си тръгне. Но със сухопътните сили на Иран и военновъздушната мощ на Русия Асад в крайна сметка не отиде никъде и вместо това постепенно си връща контрола върху страната.
Единствената голяма област извън неговите ръце е североизточната част на страната. Именно там е и основна част от сирийския петрол и там бяха разположени хиляди американски войници. Сега те напускат страната и изоставят своите съюзници, предимно кюрди, които турските въоръжени сили са сложили на мерника си.
За алианса между Асад, Русия и Иран пътят за повторното завладяване на цялата държава току-що се отвори. За турският президент Реджеп Ердоган също беше премахната значителна спънка. Той вече контролира част от Северозападна Сирия, изтласквайки оттам кюрдските бойци – които според Анкара са терористи, и сега заплашва да навлезе и на североизток. Неговите първи цели може да включват погранични градове като Кобани, където кюрдите понесоха тежки загуби от „Ислямска държава“ въпреки военновъздушната подкрепа на САЩ.
Решението на Тръмп оставя без отговор и някои съществени въпроси. Все още не е ясно колко бързо ще си тръгнат войските, дали ще бъде оставен малък контингент и дали въздушните удари ще продължат.
Битката срещу „Ислямска държава“ е само една нишка от заплетената гражданска война в Сирия и през последите няколко години играе по-скоро второстепенна роля. В по-широкия сирийски конфликт Тръмп обаче не обяви победа, нито пък загуба. Той даде сигнал, че това не е битка на САЩ. Той също така не каза каква смята, че ще е съдбата на кюрдите, на които САЩ разчиташе по време на някои от най-тежките сражения.
Администрацията на президента Барак Обама екипира и финансира множество бунтовнически бойци, но въпреки това мнозина от тях дезертираха при или бяха победени от ислямистките си противници. Обама също така заплаши да атакува Асад, след като той премина „червената линия“ с употребата на химически оръжия, но след това се отказа. Тръмп на два пъти разпореди провеждането на удари срещу цели в Сирия в отговор на последните обвинения за употреба на химическо оръжие. Те обаче бяха до голяма степен символични и нанесоха малко щети върху военния капацитет на Асад.
САЩ може да имат прояви на сирийското бойно поле и за в бъдеще благодарение на военновъздушния си капацитет, но способността на страната да влияе върху събитията на терен ще бъде в голяма степен ограничена.
Ердоган и неговите колеги от Русия и Иран – Владимир Путин и Хасан Рухани, се проявиха като ключови арбитри на сирийската съдба. Те се съгласиха с това, че американците трябва да се махнат от Сирия, но също така има и много неща, по които позициите им се разминават. Така например Турция е против режима на Асад и също иска неговото отстраняване, докато Иран го подкрепя.
Това разделение по всяка вероятност ще се изостри с отдръпването на САЩ. Путин, който обедини крехкия алианс, може да се затрудни с неговото запазване, тъй като ще бъде принуден да играе ролята на посредник между съперничещите си близкоизточни интереси – роля, която от десетилетия бе изпълнявана от САЩ.
Източник: https://www.investor.bg/
 

 
200 наши военнослужещи изпълняват мисия зад граница
20.12.2018, 19:37
Днес заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов ръководи видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. - (видео)
Събитието, превърнало се в традиция беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници от Съвместното командване на силите. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и дават своя принос за успеха на операциите. Това подчертаха в докладите си националните командири полковник Митко Димитров  (Афганистан), полковник Милен Христов (Босна и Херцеговина), подполковник Симеон Иванов (Косово), лейтенант д-р Тодор Ганчев (Мали)........Прочети още
 
Изтребители F-22 от авиобаза Тyndall се прехвърлят в Аляска
20.12.2018, 16:40
Неуточнен брой „стелт“ изтребители F-22 от 95-а иае към Бойното авиационно командване на САЩ (авиобаза Тиндал, Флорида) са предислоцирани в съвместната база Elmendorf-Richardson, Аляска.
От началото на 2019 г. още изтребители и личен състав ще бъдат придадени към 3-о авиокрило в авиобаза Elmendorf-Richardson, както и към 154-о авиокрило разположено в съвместната база Pearl Harbor-Hickam на Хаваите.
И двете авиобази са към Тихоокеанското командване на ВС САЩ. Предислокацията цели усилване възможностите на американските ВС в този стратегически важен за САЩ регион.
На 10 октомври авиобаза Тиндал бе сериозно засегната от урагана „Майкъл“, като всички изправни изтребители F-22 прелетяха преди това до авиобаза Ленгли, Вирджиния.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Гръцката армия отправи страшна заплаха към Турция
20.12.2018, 16:26
Началникът на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили адмирал Евангелос Апостолакис отправи заплаха към турската армия и евентуални нейни действия в оспорваните между двете държави територии, предаде Ekathimerini.
Напрежението между двете страни е налице заради острови в Егейско море, над които и Анкара, и Атина имат териториални претенции. Адмиралът заяви, че „ако те стъпят на наш остров, ние ще го изравним със земята“. По думите на Апостолакис всяко действие на турските сили на гръцки остров ще е преминаване на „червената линия“, която е приета и от правителството.
Евангелос Апостолакис посочи, че ако Гърция някога трябва да се защитава, ще се бори сама. „Нашите усилия са насочени към това да не се стига до тази точка. Със САЩ и ЕС искаме да гарантираме, че турците няма да стигнат толкова далеч“, посочи началникът на Генщаба.
В Егейско море редовно се стига до напрежение между двете съседни страни, които са и натовски партньори. Гърция обвинява Турция, че редовно нарушава въздушното пространство на страната. Преди часове излезе информация, че гръцките сили са засекли два турски изтребителя Ф-16, които са летели в гръцкото въздушно пространство.
Източник: https://fakti.bg/
 
75 години от подвига на поручик Димитър Списаревски
20.12.2018, 10:34
На 20 декември 1943 г. армада от 50 съюзнически самолета B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя П-38 „Лайтнинг“за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. Поради техническа неизправност излита със закъснение. Когато достига до неприятелските бомбардировачи, въздушният бой вече е започнал. Със смела маневра той атакува американски бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и се врязва със своя самолет в него. От удара огромната четиримоторна машина се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.
Димитър Светозаров Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г. По това време Добруджа е под румънско владение и семейството е принудено да напусне своя дом. Първоначално живеят в Лом, където Димитър Списаревски учи, а през 1931 г. се преместват в София. През 1934 г. е приет във Военното на Н.В. училище, което завършва четири години по-късно. Завършва изтребителната школа във Вернойхен, Германия. Той е един от първите български изтребители усвоили модерния самолет Месершмит Me-109. Списаревски се завръща в България на 4 юли 1939 г. и започва службата си в 3/6 орляк на летище Марино поле. Със своето 222-ро ято, въоръжено със самолети Аvia В-534 „Доган“, поема различни задачи – охрана на българо-турската граница, охрана на столицата, защита на Черноморското крайбрежие. През пролетта на 1942 г. е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Долна Митрополия.
През лятото на 1943 г. поручик Димитър Списаревски е командирован като офицер-наблюдател към германските изтребителни части във Франция. След завръщането му е включен в състава на 3/6 орляк с командир капитан Чудомир Топлодолски на летище Божурище.Героят, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, посмъртно е произведен в чин капитан, а през 1992 г. – в полковник.
Музей на авиацията - Крумово
 
Корабът "Союз МС-09"с трима членове от екипажа на МКС се приземи в Казахстан
20.12.2018, 10:13
Пилотираният космически кораб "Союз МС-09" с трима членове от екипажа на Международната космическа станция се приземи успешно днес в 08:02 мск на покритата със сняг казахстанска степ, предадоха световните агенции. - (видео)
От МКС на Земята се върнаха руският космонавт Сергей Прокопиев и астронавтите на НАСА и на Европейската космическа агенция - американката Серина Ауньон-Чанселър и немецът Александер Герст, предава БТА.
Герст, за когото това бе втора мисия, бе командир на МКС. Тази седмица той предаде поста на руснака Олег Кононенко. Тримата членове на екипажа на МКС прекараха повече от 190 дни в станцията, извършвайки експерименти, които биха били невъзможни на Земята. - Още Космос
 
Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет
20.12.2018, 09:50
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.
„Както аз подчертах в моя телефонен разговор с премиера Бойко Борисов проведен на 18 декември и както моят заместник Съливан е заявил по време на визитата си в София през миналата седмица, САЩ са ангажирани да работят с българското правителство за да дадат финални условия за потенциалната сделка за F-16, които да са в рамките на бюджета и изискванията, като се дадат и върхови способности”, е заявил Помпео, цитиран в съобщение качено на сайта на Държавния департамент на САЩ.
В съобщението още се повтаря, че за последните 25 години са дадени над $200 млн. в рамките на военна помощ за България, а други $100 млн. са вложени в съвместните съоръжение в Ново Село и Граф Игнатиево.
Съобщението на Държавния департамент на САЩ идва в момент, в който става все по-ясно, че правителството ще реши, кой да бъде новия боен самолет в най-скоро време. Премиерът Борисов вече заяви, че според него F-16 е най-добрият избор, но и съобщението може да се разглежда, като увеличаване на натиска от американска страна.
Интересно е, че вчера правителствената информационна служба съобщи за телефонния разговор между Борисов и Помпео, но бе общо заявено, че в разговора са се засегнали темите за отбраната и сигурността, докато в съобщението на Държавния департамент се акцентира именно върху евентуалната сделка за F-16.
Миналият петък (14 декември 2018 г.), представители на Lockheed Martin заявиха, че са подобрили условията си по офертата за F-16, но според военния министър Каракачанов е ставало въпрос за само обещание, че има място за преговори, но след като американската оферта бъде избрана. Публична тайна е, че американската оферта не влиза в българския бюджет от 1,5 млрд. лева.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Полетя първият сериен H160
20.12.2018, 09:40
Първият сериен вертолет Airbus Helicopters H160 изпълни дебютния си полет, като така се спази срока това да се случи преди тази Коледа. Това съобщава Flightglobal. - (видео)
Първият полет е бил извършен от заводското летище на производителя в Маринян, Южна Франция на 14 декември 2018 г., последван от още един полет на 17-ти.
Първият сериен H160 има специална окраска, в която са вградени подписите на стотици служители на Airbus Helicopters, които участват в програмата.
Очаква се в края на 2019 г. вертолетът да получи типова сертификация от EASA, доставките на стартовия клиент Babcock се планират за 2020 г. До момента трите прототипа са натрупали над 1000 часа във въздуха.
H160 е вертолет с изцяло композитен фюзелаж задвижван от два мотора Safran Helicopter Engines Arrano. Машината има електро-дистанционна система за управление и максимална излетна маса от 6 тона. Първият си полет тя изпълнява през юни 2015 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация
20.12.2018, 09:36
Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.
Основната част на японската програма е свързана с покупката на допълнителни 105 изтребителя от следващо поколение F-35, които ще допълнят вече заявените 42 машини от този тип. В новата партида Япония ще се откаже от локалното сглобяване на изтребителя, с цел минимизация на разходите.
От допълнителните 105 изтребителя, 42 ще са от варианта със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B, останалите 63 ще са от варианта с конвенционално излитане и кацане F-35A.
Двата вертолетоносача от клас Izumo ще бъдат преработени, така че да могат да използват F-35B. На всеки от корабите ще може да взима на борда си 18 броя F-35B. За да се избегнат усложнения от конституционно естество, корабите няма да бъдат наричани самолетоносачи, а многофункционални ескортни съдове.
Основната задача на нова японска палубна авиация ще е осигуряване на противовъздушна отбрана на южните райони на страната, които се състоят от множество малки острови в Японско море, които имат недостатъчно самолетни писти и са уязвими от въздушни атаки. Япония не разполага със самолетоносачи от края на Втората световна война.
Между 2019 и 2023 г. ще бъдат купени 27 броя F-35A и 18 броя F-35B, a в следващите години ще бъдат договорени още 44 броя F-35A и 24 F-35B.
105-те F-35 ще бъдат използвани за замяна на 99 от най-старите F-15, които се експлоатират от ВВС на Япония.
В същото време в периода 2019 – 2023 г. ще започне финансирането на проекта за създаване на японски боен самолет от следващо поколение, който трябва да влезе на въоръжение след 2030 г. С това фактически се решава, че страната ще разработи машината сама, а няма да работи в сътрудничество с чужди държави.
След 2019 г. ще започне работа и по програма за модернизация на част от останалите F-15. Самолетите ще получат нови радари и ново въоръжение. До края на 2023 г. през тази модернизационна програма трябва да преминат 20 изтребители, а след това да се поддържа темп на модернизация от шест самолета годишно. Така около 100 броя от този тип ще продължат да се използват поне до 2030 г., а вероятно и след това.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
20 декември 1914 г.: Начало на създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия
20.12.2018, 09:31
На 20 декември 1914 г. е одобрено формирането на ескадра въздушни кораби «Илья Муромец» с което се залагат основите за създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия.
„Ескадрата въдушни кораби” е първата авиационна част в света с многодвигателни бомбардировачи. На борда на "Илья Муромец" с двигатели "Аргус" може да се разместят до 400 килограма бомби. Авиобомбите с тегло 16,5 кг се поставят вътре в самолета, а по-тежките се подкачват под фюзелажа.
"Илья Муромец" е с екипаж от четирима човека, има и картечница за защита от въздушни нападения.
На 15 февруари 1915 г. с "Илья Муромец", екипаж с командир капитан Горшков, извършва първия успешен боен полет, хвърляйки върху противниковите позиции бомби с общо тегло 270 кг.
През есента на 1915 г. на самолета са монтирани първите руски двигатели РБЗ-6 и успява да се издигне във въздуха с 410-килограмова учебна бомба – по това време нито един самолет в света не е имал подобни възможности.
 
На този ден през 1989 г. войски на САЩ нахлуха в Панама и свалиха правителството
20.12.2018, 09:26
На 20 декември 1989 г. 26-хилядна групировка от американски войски със 100 единици бронетехника, 30 бойни самолета и 170 вертолета нахлува в Панама и сваля правителството.
САЩ мотивират агресията със защитата на 35 хил. американски граждани и възстановяване на демокрацията в Панама.
През 1984-1985 г. правителството на Панама получава препоръки от МВФ за икономически реформи, подкрепяни от САЩ, чието изпълнение влошава условията за живот на населението, предизвиква протести и антиамерикански настроения.
Затова от 1985 г. правителството на Панама започва да води самостоятелна външна и вътрешна политика, която не съвпада с външнополитическия курс на САЩ.........Прочети още
 

 
Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters
19.12.2018, 22:04
В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.
Заводът ще заработи до 2021 г. и ще открие няколкостотин работни места, заявява унгарския министър на търговията, цитиран от MTI. В момента се разглеждали две възможни места за строеж на завода, като финалното решение щяло да бъде взето догодина. Унгарското правителство ще подкрепи инвестицията на Airbus Helicopters, чрез различни облекчения и държавни гаранции.
Изпълнителният директор на Airbus Helicopters Бруно Евен е заявил, че след 2021 г. всеки от стотиците вертолети, които компанията му сглобява всяка година, ще има в себе си части произведени в Унгария.
Унгарският министър на търговията е заявил, че основната причина за това Airbus Helicopters да изгради свои завод в страната е, че през изминаващата година бяха договорени общо 36 вертолета на компанията за въоръжените сили на страната. Първо през лятото бе сключена сделка за 20 броя H145M, а след това наскоро бе сключена още една, но този път за 16 броя от по-големия модел H225M.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Тържествено посрещане в Китай на последната партида изтребители Су-35 за ВВС на НОАК
19.12.2018, 21:58
През месец ноември 2015 г. Китай сключва договор с АО "Рособоронэкспорт" за закупуване на 24 изтребителя Су-35. Първите четири са построени през 2016 г. и предадени на китайските ВВС на 25 декември същата година. Следващите пет Су-35 са прехвърлени в Китай на 3 юли 2017 г. още пет – на 30 ноември 2017 и други пет – през юни 2018 г.
Последната партида пристига в КНР през ноември 2018 г.
Изтребителите Су-35 постъпват на въоръжение в 6-а авиационна бригада (бивш 6-и ИАП от състава на 2-а авиодивизия), дислоцирана на летище Суйцзи (провинция Гуандун). Там са базирани и изтребители Су-27СК.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Защо премиерът се разбърза за нов изтребител?
19.12.2018, 21:52
Радиомълчанието за избора на изтребител, доколкото го имаше, рязко бе прекратено. Политиците се разприказваха с уговорката, че не се месят на комисиите и експертите. Но пък нещата се поизясняват. Хоризонтът започна да са развиделява. От това приказване произтичат няколко размисли.
На първо място сделката става все по-близка. (Макар че има и друга хипотеза, но за нея по-късно.) Две от офертите са подобрени, както съобщават различни източници. За шведската има по-голяма конкретизация. Последното обещание е да получим за 1,8 млрд. лв. не осем, а десет изтребителя Gripen. Което си е добре. Промени има и в предложението на САЩ за F-16, но засега не се знаят подробности. Явно, конкуренцията си казва своето, от което само ще спечелим. Може пък законите на пазарната икономика да си кажат думата. Тук трябва да отдадем нужното и на политико-военната група, чиято задача бе да работи, именно, за подобряване на първоначалните оферти.
Има и друг, не по-слаб аргумент, за скорошно очакване на сделката. Дал съм много кратки срокове, казва премиерът Бойко Борисов, защото това протакане – година, две, три, почва да изнервя всички. Заделили сме, подчертава той, парите и искаме, колкото се може по-бързо, комисията да даде заключенията и да напазаруваме за нашата авиация, това, което е необходимо.
Остава да видим от къде ще пазаруваме. Някои коментатори съзряха в последните изявления на премиера предопределяне на избора. А и политическите совалки напоследък у нас и зад океана създават определени впечатления. Бойко Борисов беше захапан от медиите за думите си, че от разговори с пилоти е разбрал, че изтребителят F-16 Block 70 е значително по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. „От старите Eurofighter, от Gripen-ите или от другите самолети.“ Беше упрекнат, че е взел страна. Като че ли подобни коментари нямат значение, като имаме предвид, че в края на краищата премиерът ще прати договора за покупката за гласуване в парламента. По-скоро на други мисли навяват неговите думи. Той иска за авиацията ни най-добрия самолет, защото, както сам отбелязва, ситуацията в района се усложнява. „До вчера беше само да си охраняваме небето. Трябва ни боен самолет, който да влиза във военни действия и да надделява. Към този момент мисля, че и съседите са се съсредоточили и имат такива самолети.“ Едва ли обаче с осем самолета, ще влезем във военни действия. Очевидно е, че тези пилоти, за които говори премиерът, трябва да му направят един тактически разчет с колко машини авиацията ни може до влезе във военни действия и, разбира се, да побеждава. Тогава със сигурност ще трябва нов, много по-сериозен инвестиционен проект.
Дали по Коледа стават чудеса, тепърва ще разберем. Скептиците, обаче не са малко. Все още правителството не е достатъчно убедително. Версията за тупане на топката продължава да е актуална. И тя наистина изнервя, както е разбрал и премиерът. Очевидно, има политически момент. И той не е само външен. Роля има и нестабилността на управляващата коалиция. Ако резервният вариант за пълен мандат е управление заедно с ПП „Воля“, т.нар. пазаруване на самолетите, а и не само на тях, трябва да стартира, колкото се може по-скоро. Известна е позицията на хората на Марешки. Те не са против повече пари за армията, но след като се изчистят всички други проблеми у нас. Ако се стигне до подобна ситуация, това ще бъде четвъртият политически препъникамък за превъоръжаването на бойната ни авиация през последните 6-7 години. Първите два бяха предсрочно падане на правителствата, а третият – политическа ревизия на взето вече решение от кабинета. Има и друга логика на забавянето. Това е конкуренцията на лобитата. Все пак става дума както за много пари, така и за политическо влияние десетки години напред. Победителят в тази конкуренция си гарантира дългосрочна подкрепа. Но това са размислите на скептиците. Те ще спрат в момента, когато кацнат първите изтребители на българско летище. Независимо дали ще долетят от другата страна на океана или от Северна Европа. А защо не и от Южна. Италианците си мълчат, но офертата им за употребяван Eurofighter, известен като европейски проект, продължава да стои на масата. Има такава българска поговорка „Двама се карат, третият печели“.
Темата за сроковете също е обект на размисъл. Премиерът иска решаване на въпроса до края на годината. Дали влиза в противоречие с прогнозите на министъра, за когото подписването на договора е далеч или на началника на отбраната, който чака документа черно на бяло до средата на годината? Склонен съм да мисля, че противоречие няма. Желанието на Бойко Борисов е колкото се може по-скоро да му кажат избора на комисията за изтребителя. От там нататък, както е по процедура, той се включва в процеса и би могъл да ускори неговото завършване.
Има още един интересен въпрос. Защо подобно политическо приказване няма за другите два основни проекта за превъоръжаване на армията – бойните машини на пехотата и патрулните кораби на флота? Но това е обяснимо. Те не попадат в сферата на стратегическото партньорство. Или ако попадат, значимостта им не е толкова голяма, за да си заслужава полагането на толкова усилия.
Историята дава своя отговор
„Казвам ви го като историк – в историята на всяка една държава, винаги е било важно от къде ще купиш едно оръжие, дали ще купиш оръдия от Франция или Германия, от къде ще вземеш заема, срещу какви лихви и каква политическа ориентация ще имаш. И сега е така. Във взимането на решение за закупуване на оръжие, винаги е имало и политическа съобразност“, обяснява министър Каракачанов.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Бразилия обновява подводния си флот
19.12.2018, 21:16
Бразилия започна реалното обновяване на подводния си флот в понеделник със спускането на вода на първата подводница клас “Скорпен”, построена в корабостроителницата в град Итагуаи. Тя носи бордови номер S-40 и е наречена “Риачуело” на името на морска битка от времето на Парагвайската война (1864-1870). “Риачуело” ще бъде достроявана на вода още две години и се очаква да бъде предадена на бразилските ВМС през 2020 г., съобщи Центърът за анализ на световната търговия с оръжие (ЦАМТО). - (видео)
Строителството на подводницата е част от мащабната програма за близо 10 млрд. долара за обновяване на бразилския подводен флот, която започна преди десет години. В края на 2008 г. подписаха договор с френската корабостроителна компания “Навал Груп” за конструирането и строителството на четири дизел-електрически подводници, който включваше и предаването на технологиите, оказването на техническа помощ при проектирането на първата бразилска атомна подводница и дори строителството на нова корабостроителница и база за бъдещите атомни подводници. Изброената инфраструктура трябва да бъде готова през 2022 г. Договорът предвижда още доставката на торпеда и лъжливи подводни цели френско производство. Съвместното бразилско-френско предприятие трябва да построи четири неатомни подводници и една атомна, като срокът за въвеждането в строя на последната (която ще се нарича “Алмиранте Алваро Алберто”) бе 2025 г.
Дизел-електрическите подводници се строят на базата на експортния френски проект “Скорпен”, закупен от редица държави. Подводницата “Риачуело” бе построена частично във Франция, а секциите й бяха пренесени в Бразилия за окончателното сглобяване. Останалите три подводници от серията “Хумаита”, “Тонелеро” и “Ангостура” ще бъдат построени изцяло в Бразилия. Следващата подводница - “Хумаита” се очаква да бъде сглобена следващата година и спусната на вода през септември 2020 г. Другите две подводници се очакват във флота през 2022 и 2023 г.
Бразилските подводници от типа “Скорпен” са дълги над 71 м, водоизместването им е 1870 т. Въоръжението им е представено от шест 533-мм торпедни апарата, през които може да се изстрелват и противокорабни ракети “Ексозет”.
Източник: https://duma.bg/
 
Защо и дали МО предоставя охраната на военни складове на частни охранителни фирми?
19.12.2018, 20:50

От 1 декември във военното поделение в Ловеч са съкратени 54 служители, които са охранявали обекта. В него се съхранява голям арсенал от военна техника и боеприпаси.

Министерство на отбраната е сключило договор за охрана на поделението с частна охранителна фирма, която охранява още 11 подобни военни поделения в цялата страна.
Народният представител от БСП Милко Недялков е внесъл във военното министерство питане кое е наложило такива стратегически за отбраната ни поделения да се охраняват от частни фирми, но се бави отговорът на министър Красимир Каракачанов в парламентарния контрол......Прочети още

 
Бригаден генерал Красимир Кънев е предложен за длъжността „Директор на щаба на отбраната“
19.12.2018, 20:08
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Радостин Илиев от длъжността „Директор на Щаба на отбраната“ и да го назначи на длъжността „Директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“, считано от 1 януари 2019 година.
На длъжността „Директор на щаба на отбраната“ правителството предлага да бъде назначен бригаден генерал Красимир Кънев, като преди това бъде освободен от длъжността „Директор на дирекция „Стратегическо планиране“, а също така да бъде удостоен с офицерско звание „генерал-майор“. Полковник Стайко Прокопиев е предложен за длъжността „Директор на дирекция „Стратегическо планиране“, както и за удостояване с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
Източник: https://armymedia.bg/
 
Изменя се Правилникът за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България
19.12.2018, 20:04
Министерският съвет прие промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет с ПМС № 46/2010 г.
Изменя се чл. 71з, ал. 3 от Правилника. За подобряване на процесите по попълване на международните длъжности извън територията на страната се променя периодът, в който служителите не могат да кандидатстват за длъжности в задграничните представителства на Република България, в международни организации или в други международни инициативи извън територията на страната, като се удължава от 2 на 3 години и се уеднаквява с този на служителите, които заемат длъжности в международни организации или в Други международни инициативи на територията на страната.
Изменения се правят и в разпоредбата на § 43, ал. 1, 2 и 3 от Преходните и заключителни разпоредби към Постановление № 188 на Министерския съвет от 4 юли 2011 г. за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (обн. ДВ, бр. 53 от 2011 г.), чрез удължаване срока на нейното действие. Посочената разпоредба осигурява окомплектоването на ключови длъжности, без които се затруднява максимално дейността на военните формирования и съответните структури. Допълва се разпоредбата на § 99, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби към Постановление № 191 на МС от 4 септември 2017 г. за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (обн. ДВ, бр. 74 от 2017 г)., чрез което се дава възможност и на офицерите, приети за обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“ през учебната 2010/2011 г. при условията и по реда на наредбата по чл. 142, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, завършили специалности от професионално направление „Национална сигурност“, да се обучават по индивидуален план по реда, предвиден в разпоредбата. Тези военнослужещи са се обучавали по учебна документация, в.ч. учебни планове, учебни програми, положени изпити, получени кредити и издадени дипломи идентични с тези, по които са се обучавали студентите по специалности от професионално направление „Национална сигурност“, приети за учебните 2011/2012, 2012/2013 и 2013/2014 г., поради което се включват като правоимащи лица по § 99, ал. 1. В преходните и заключителни разпоредби на проекта на постановление се създава нарочна разпоредба, с която се дава възможност офицерите, заемащи длъжности от кариерно поле „професионално“, за които се изисква образователно-квалификационна степен „магистър“ по гражданска специалност от висши граждански училища и не са я придобили, да заемат съответните длъжности и да се преназначават на длъжности от същото кариерно поле в обхвата на притежаваното военно звание до изтичане на срока на договора им за военна служба. По този начин ще се създаде възможност и на офицерите, завършили гражданска специалност във висши военни училища да заемат длъжности от кариерно поле „професионално“ в обхвата на притежаваното военно звание, без това да бъде в противоречие с разпоредбите на ППЗОВСРБ.
Източник: https://armymedia.bg/
 
Кметът на Раковски получи карта за „Почетен член на СОСЗР“
19.12.2018, 20:00
Днес в гр. Раковски се проведе последната за годината сесия на Общинския съвет. Тя започна с внасяне на знамето на СОСЗР и химна на Българската армия „Велик е нашият войник“. Главният секретар на военно-патриотичната организация полковник от запаса Павел Станев обяви пред общинските съветници, кметове и заместник-кметове решението на Централния съвет за обявяване кмета на Общината Павел Гуджеров за почетен член на СОСЗР.  Картата, грамотата и значката връчи председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков. Той подчерта приноса на кмета за военно-патриотичното възпитание и подкрепата му за работата на Общинската органзация на съюза, както и за ролята му при изграждането на паметник на загиналите във войните. Г-н Гуджеров благодари за високото доверие и изрази готовност да работи и занапред за издигане престижа на Българската армия и на запасното войнство.
В церемонията се включиха още председателят на Областния съвет на СОСЗР в Пловдив бригаден генерал от запаса Янко Янев, заместник-председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Пловдив подполковник от запаса Борис Гърнев, председателят на Общинската организация на СОСЗР подполковник от запаса Стефан Маришкин, председателят на Общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България сержант от запаса Любомир Стрехин и други запасни и ветерани.
По-рано ген. Златан Стойков и кметът Павел Гуджеров подписаха договор за учредяване на безвъзмездно право на ползване на помещение за офис на Общинската организация на СОСЗР. Обсъдена бе по-нататъшната съвместна работа, в т.ч. разширяването на комплекса около паметника на загиналите във войните. В разговора участва и председателят на Общинския съвет Георги Лесов. В реновирания площад „България“ на гр. Раковски ген. Стойков и кметът Павел Гуджеров засадиха дръвче  (канадски дъб) в изграждащата се алея в чест на 100 години от Първата световна война.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Традиционна видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница
19.12.2018, 19:52
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще участват утре, 20 декември, в традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.
Видеоконферентната връзка се организира от Съвместното командване на силите и ще започне в 10.00 часа в конферентната зала на административната сграда на Министерството на отбраната на бул. „Ген. Тотлебен” № 34. В нея ще участва и заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.
След видеовръзката с националните командири министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще награди участници в операцията по стабилизиране и възстановяване на Ирак за принос към международните операции на Българската армия и във връзка с 15-ата годишнина от атентата в база „Индия” – Ирак през 2003 г.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Не искам да опровергавам Плутарх, но….
19.12.2018, 16:37
Приписват на древногръцкия философ Плутарх думите: „Ако те ритне магаре не му отвръщай със същото“. Логиката на мъдреца е основателна – безсмислено е в случая да реагираш. Или ако проявиш неблагоразумието да отвръщаш, не се знае в отговор, какво можеш допълнително да получиш, а още повече да очакваш, магарето да осъзнае постъпката си.
Моята ответна реакция обаче е наложителна. Тя е провокирана, от наглата подигравка с авторитета на една национално отговорна структура, каквато е Служба „Военна информация“. Скалъпеното разследване за професионализма, на целенасочено подбрани бивши нейни служители, които аз лично познавам, придоби гротескни измерения. Става въпрос за телевизионното предаването на А. Т. Няма да коментирам биографията и журналистическите му изяви. Всеки може да се запознае с тях в Интернет. И понеже детската му мечта, да стане служител на специалните служби на времето, не се е осъществила, по основателни причини, сега той с настървение се нахвърля върху събирането на „доказателства“ за тяхната опороченост. Наивно и жалко, но отмъстително. Щеше да бъде и смехотворно, ако не беше фактът, че се мисли за „обективен“ анализатор и еднолично се е короновал за най-добрия специалист по въпросите за „комунистическото“ минало и „антидържавност“ в дейността на разузнавателните служби.......Прочети още
 
Американското флотско командване каза кои са му главните противници
19.12.2018, 14:04
Американското военно командване представи актуализирана концепция на Стратегията за национална сигурност на САЩ. В концепцията вниманието привличат няколко точки, които обозначават "рамката" на американската военна политика главно в областта на военноморските сили.
Първият параграф посочва страните, които Вашингтон възприема като главни опоненти на Америка. Сензация не се случи - основните противници останаха едни и същи. Това са Русия и Китай. И това се казва съвсем открито.
Адмирал Джон Ричардсън (Командващ на военноморските операции), който представи концепцията, заяви: "Китай и Русия се опитват да преразгледат нормите на цялата международна система за по-благоприятни условия за себе си. В някои области конкурентното предимство на Съединените щати не само се е понижило на фона на техните дейности, а е и напълно изчезнало".
Вторият параграф разглежда специфичните проблеми на развитието на американския флот. По-специално се посочва, че инциденти със смъртта на военен персонал и поражения на бойни кораби, които не участват в бойни операции, са неприемливи. В документа се посочва необходимостта от сключване на договори за строеж на голяма фрегата и безпилотен надводен кораб за американския флот. Въпросите на програмата "Въздушното господство на новото поколение", които трябва да бъдат изпълнени до 2030 г., са конкретизирани. В тях става дума основно за замяната на F / A-18 Super Hornet със самолети от ново поколение.
Третата точка е за военноморското образование. По-рано в Съединените щати заявиха, че има значителен недостиг на моряци-резервисти в случай на мащабен военен конфликт. В тази връзка се предлага да се проведе специализирано обучение за резервисти във военните училища, за да се запазят военноморските умения на необходимото ниво. Също така се говори и за промени в характера на обучението на военноморските офицери в съществуващите училища на флота.
Четвъртата точка е за промяна в логистиката. Отбелязано е, че логистичните основи трябва да се променят, тъй като до голяма степен престават да отговарят на съвременните предизвикателства. Основната декларирана цел е, че флотът трябва да действа в наистина "глобален мащаб".
Джеймс Холмс, професор по стратегия във Военноморския колеж на Военноморските сили на Съединените щати, коментира концепцията и я сравнява със стратегията от 2007 г. Според него стратегията от 2007 г. е с "мирен характер", предвиждаща военно сътрудничество с различни страни. "Сегашната ситуация, казва той, е "зашеметяваща". "На фона на многото баналности документът казва, че Китай е нашият противник. През 2007 г. думата "Китай" въобще не беше в нашата стратегия. Това предполага, че сме сериозно изостанали и сега искаме да го настигнем".
Източник: http://www.pan.bg/
 
Военноисторическата комисия връчи наградите за 2018 г.
19.12.2018, 10:08
През тази година голямата награда на Военноисторическата комисия бе за д-р Богдан Андреев, директор на СУ „Райчо Каролев“ в Габрово.  Той се занимава много активно с историята на Българската армия след Втората светова война и защити дисертация за създаването на Командването на Сухопътните войски, каза председателят на комисията полковник от запаса доц. Станчо Станчев при връчването на наградата.
Церемонията се проведе снощи в столицата в Дома-паметник на военноинвалидите.  В началото водещият Руси Чанев, популярен български актьор, представи новозаписания през ноември т.г Марш на Военното на Негово Величество училище от Гвардейския представителен духов оркестър и квартет „Армейска песен“ от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. 
Народният представител в парламента на Република Македония ген. Илия Николовски бе удостоен със званието „Почетен член на Военноисторическата комисия“. Мотивите ни да вземем това решение, каза полк. Станчев, са заслугите на генерала за приятелството и сътрудничеството между Република България и Република Македония и за неговия принос за популяризиране на балканската военна история. От своя страна ген. Николовски подчерта голямата благодарност на хората в Република Македония за подкрепата от страна на България. Като вицепрезидент на Международния консултативен комитет на офицерите от резерва генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов връчи на ген. Николовски юбилеен медал на организацията.
Номинацията на д-р Силвия Сиракова за наградата за  журналистическа доблест и вярно представяне на  военната история представи председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и връчи отличието. Д-р Сиракова работи във Военния телевизионен канал. Тази награда се връчва за първи път.
Наградата на Научно-изследователския екип на балканските държави членове на НАТО бе присъдена на д-р Камен Сорина от Румъния.
Наградата на името на генерал-лейтенант Яко Молхов бе връчена от неговия син Валери Молхов на Дарин Канавров за неговата книга „Морският бой при Балчик, декември 1916 г.“
Организаторите и удостоените бяха поздравени и наградени от домакина председателя на Съюза на военонинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запака Петър Велчев, който получи поздравления за вчерашния си рожден ден.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Япония купува 42 F-35B, първите 18 ще бъдат доставени до пет години
19.12.2018, 09:52
На 18 декември 2018 г. японското правителство ревизира насоките на Националната програма по отбраната и Програмата по отбрана в средносрочен период. В рамките на тези програми Токио ще закупи 42 „стелт“ изтребители със съкратен разбег и вертикално кацане F-35B.
Правителството също така е решило да се извърши превръщането на хеликоптероносачите клас Izumo в самолетоносачи.
Първите 18 F-35B ще бъдат доставени до 15 години. Япония има по-рано сключен договор за придобиване на други 63 изтребители от пето поколение от F-35A.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
САЩ, Великобритания и Япония ще проведат първите съвместни учения в Тихия океан
19.12.2018, 09:44
Военноморските сили на Япония, Съединените щати и Великобритания ще проведат първите си съвместни учения във водите на Тихия океан в южната част на Япония, съобщава NHK.
Активната част от ученията ще се състои на 22 декември, като в тях ще вземат участие японския вертолетоносач "Идзумо", британската фрегата "Аргил", както и кораби от 7-ия американски флот. Корабите ще отработят взаимодействието в различни ситуации, включително обстановка на боен конфликт.
Както отбелязва изданието,  съвместните учения на Великобритания, Съединените щати и Япония трябва да бъдат сигнал към Китай, който увеличава военната си активност в моретата, съседни на Източна Азия.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Вашингтон одобри доставката на зенитните ракетни системи Patriot за Турция
19.12.2018, 09:40
Държавният департамент на САЩ одобри евентуална сделка за продажба на системи за противоракетна отбрана Patriot на стойност 3,5 млрд. долара. Получено е разрешение за продажбата на 80 зенитни управляеми ракети Patriot MIM-104E, 60 ракети PAC-3 и свързаното с тях оборудване.
В съобщението на Пентагона се казва, че Турция ще използва комплексите "за защита на териториалната цялост и възпиране на регионалните заплахи".
След разрешение на Държавния департамент, Конгресът има 30 дни, за да проучи договора и да вземе решение.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Съмнява ли се някой, че ще купим F-16
19.12.2018, 09:26
След месеци в които различни фактори от ГЕРБ пряко или косвено се изказваха в полза на покупката на F-16, най-накрая миналият петък, 14 декември 2018 г., и премиера Бойко Борисов изплю камъчето. Той заяви в прав текст, че според него F-16 е най-добър, с което фактически предреши и изхода от изтребителния конкурс.
Има ли, обаче изненадани от изказването на премиера?
„От това, което съм разговарял с пилотите-изтребители, F-16 Block 70 е значително по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. От старите Eurofighter, от Gripen-ите или от другите самолети, но има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся – дебело подчертавам. Освен, че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява, виждате. Не ни е само „ер полисинга, дето се вика. До вчера беше само да си охраняваме небето. Трябва ни боен самолет, който да влиза във военни действия и да надделява. Към този момент мисля, че и съседите са се съсредоточили и имат такива самолети”, заяви Борисов днес в Брюксел.......Прочети още
 
На днешния ден МиГ-23УБ каца за първи път в България
19.12.2018, 09:21
На 19.12.1976 г. в България от Съветския съюз прелита първия учебно - боен самолет МиГ-23УБ № 020. Поради неблагоприятни метеорологични условия самолета каца на летище Граф Игнатиево, където е посрещнат от група летци и авиационни специалисти. Присъстват и първите техници на самолета, лейтенантите П. Пеев и Т. Фингаров.
На следващия ден, инструктора полк. Белов и подп. Величков пребазират самолета на летище Чещнегировo. Неблагоприятните метеорологични условия налагат чак на 6 януари 1977г., вече с пристигналия нов руски инструктор полк. Иван Злобин и майор М. Малчев да се възстановява летателната подготовка със самолет МиГ-23. МТО условията при които се провежда този полет са - долна граница - 100м., видимост 800-1000м. След изпълнението на демонстративния полет, по спомените на о.р.полк. Малчев, присъстващият на разбора ген. Желязков дава оценка – “откачалки“!
Датата 19.12.1976 г. е обявена за празник на 1-ва ескадрила на 25 ибап. През следващата година са получени още самолети МиГ-23, до пълното окомплектоване на І-ва ибае с авиационна техника -18 бойни и три спарки. През 1979-80 г. и втора ескадрила също е въоръжена с 18 броя МиГ- 23 БН и три броя спарки МиГ-23 УБ.
Допълнително в щата на авиополка е включена през 1984 г. и спарката борд № 040, която е подарък от маршал Устинов- министър на отбраната на СССР. - Още за МиГ-23
 

 
Бюджетите за отбрана в света бележат най-големия си ръст от 10 години
18.12.2018, 22:35
Бюджетите за отбрана на страните по света са отбелязали най-голямото си увеличение от 10 години, като главната заслуга за това развитие имат страните от НАТО, показва огласен днес доклад на института IHS Markit, цитиран от Франс прес.
Докладът съобщава за увеличение на средствата за отбрана с 4,9 процента в световен мащаб през 2018 г.,тоест до 1,78 трилиона долара. Страните членки на НАТО са "двигателят" зад този ръст поради по-значителното повишение (от 5,8 процента) на бюджетите им за отбрана - до 54 милиарда долара - основно заради САЩ.
Разходите на страните от НАТО ще превишат 1 трилион долара през 2019 г. при 989 млрд. през 2018 г., посочва докладът.
Той подчертава, че благодарение на покачването на цените на петрола Саудитска Арабия е изпреварила Франция, измествайки я от петото място в света с бюджет от 56 млрд. долара през 2018 г. спрямо 53,6 млрд. за Франция, която също е увеличила разходите си за отбрана.
Друга забележителна еволюция в тази класация е, че Иран е изпреварил Израел и Канада и се нарежда на 15-то място.
Пикът, наблюдаван в света през изтичащата година, е надминал съществено рекорда за периода след Студената война, отбелязан през 2010 г., когато разходите за отбрана са били 1,69 трилиона долара, изтъква докладът.
IHS Markit отбелязва, че през 2019 г. девет страни от НАТО ще достигнат набелязаните 2 процента от брутния си вътрешен продукт, докато през 2014 г. те са били само четири. Това ще са САЩ, Гърция, Естония, Литва, Латвия, Великобритания, Полша, Румъния и Франция.
Само САЩ са повишили бюджета си за отбрана през 2018 г. с 46 млрд. долара до 702,5 млрд. долара, с увеличение от 7 процента на бюджета на Пентагона - най-голямото от 2008 г. насам.
През 2018 г. бюджетите за отбрана в Западна Европа са се повишили за трета поредна година - до 248 млрд. долара (с 2,4 на сто). Очаква се те да продължат да растат и през 2019 г. (с 3,6 процента) в резултат на увеличението с 11 процента на разходите за отбрана на Германия.
През 2018 г. бюджетите за отбрана на страните от Азиатско-тихоокеанския регион са се увеличили с 3,6 на сто - по-малко, отколкото в световен мащаб, но са достигнали рекордните 465 млрд. долара.
Бюджетите за отбрана в Латинска Америка са нараснали през 2018 г. с 10,4 процента, до 62 млрд., като само разходите на Бразилия възлизат на 29,9 млрд. долара.
Източник: https://www.investor.bg, /БТА/
 
Противокорабната ракета Sea Venom/ANL може да влезе на въоръжение с едногодишно закъснение от плануваното
18.12.2018, 19:28
Лоша новина за кралските ВМС на Великобритания, след като морският хеликоптер AW159 може да остане без да има на въоръжение противокорабна ракета до 2021 г., след появата на проблем при разработването ПКР Sea Venom/ANL. Въвеждането на въоръжение на изстрелваната от хеликоптер противокорабна ракета Sea Venom/ANL може да закъснее с 12 месеца поради технически проблем.
Sea Venom/ANL се разработва за ВМС на Великобритания и Франция в рамките на сключен през месец март 2014 г. договор на стойност 630 милиона долара.
Перспективната ракета е предназначена да унищожава морски цели в диапазона от високоскоростни катери до корвети, както и нaземни и брегови обекти. Sea Venom/ANL е от класа на 110-килограмовите дозвукови ракети с 30-килограмова бойна част и с глава за самонасочване по топлинното изображение на целта (an imaging infrared seeker - IIF seeker) и опция за добавяне на канал за полуактивно лазерно насочване, както и двустранна линия за обмен на данни и команди, позволяваща да се управлява от оператор (OITL). Последната система позволява по време на полета на ракетата да се промени целта, по-точно прицелване, както и безопасно прекратяване на полета.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Британски разузнавателен кораб влезе в Черно море
18.12.2018, 19:22
Разузнавателният кораб на британския флот HMS Echo влезе в Черно море. Това съобщава в понеделник потребител на Туитър, който редовно следи преминаването на чужди кораби през Босфора, цитиран от ТАСС.
Кралският военноморски флот се завръща за Черно море за първи път след инцидента в Керченския проток. Многофункционалният хидрографски и океанографски кораб HMS Echo мина през Босфора.
Корабът е придружен от кораба на бреговата охрана на Турция и може да остане в Черно море в продължение на 21 дни в съответствие с Конвенцията от Монтрьо.
HMS Echo с бордови номер H87 е построен в корабостроителниците в Девън през 2002 година.
Източник: https://news.bg/
 
През 2017 г. изправните F-35С във ВМС на САЩ са били само 15%
18.12.2018, 19:15
По-рано тази година министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заповяда до края на 2019 г. изправните изтребители да съставляват 80%.
За изтребителите F/A-18 от състава на ВМС и Корпуса на морската пехота (КМП) на САЩ този показател е бил 40%. Според командването на американския боен флот през 2018 г. 66% от изтребителите F/A-18E и F/A-18F Super Hornet са били изправни, но това се отнася само за бойните ескадрили. Ако се включат всички ескадрили със самолети Super Hornet, в това число учебните ескадрили и изпратените за ремонт, то този процент ще е по-нисък.
Тези 66% не се отнасят и за по-старите модификации F-18A, B, C, и D. Те по-често се срещат в КМП, които нямат на въоръжение версиите “Super” E и F.
Миналата година средно само 15% от палубните изтребители F-35С са били изправни, като основна причина е била липсата на резервни части – средно шест месеца и повече са били необходими за тяхното доставяне.
През тази година този показател за ново произведените изтребители F-35 от трите основно модификации (А, В и С) е 60%, като при бойните ескадрили стига до 70%.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Тръмп издаде указ за създаване на космическо командване
18.12.2018, 19:05
Президентът на САЩ се подписа под указ за създаване на ново космическо командване към Пентагона, информира АП.
То трябва да организира и да ръководи военните операции в Космоса. Ще струва 800 милиона долара през следващите пет години.
Доналд Тръмп се подписа под документа от една страница, с който упълномощава военното министерство да създаде ново командване.
Командването ще надзирава и организира космическите операции, ще ускори техническото превъзходство и ще открие повече ефективни начини за защита на активите на САЩ в Космоса, включително сателитите, на които американците разчитат за навигация, комуникация и наблюдение.
Тази нова организационна структура е отделна от целта на американския лидер да създаде нов род войски, наречен "Космически сили", но е крачка в тази посока.
Източник: https://news.bg/
 
Владимир Путин: Най-новото оръжие ще накара да се замислят тези, които са свикнали с милитаристка риторика
18.12.2018, 17:12
Най-новото оръжие, което е обезпечило сигурността на Русия за десетилетия напред, ще накара да се замислят тези, които са свикнали с милитаристка риторика, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.
„Сериозни, пробивни стъпки, бяха направени в развитието на най-новото в света оръжие, което няма аналог и за което говорих в посланието си пред Федералното събрание на 1 март тази година“, заяви държавният глава. „Нашите нови системи, надявам се, ще накарат да се замислят тези, които са свикнали с милитаристка и агресивна риторика“.
Путин добави, че всички видове и родове войски на Русия през 2018 година са се развивали балансирали и по план и ядрената триада на страната е укрепена.
„Всички видове и родове войски се развиваха балансирано, в съответствие с приетите планове и новата Държавна програма за въоръжение бяха снабдени със съвременни образци оръжие и техника“, заяви президентът. „Значително бе укрепена и ядрената триада, която играе ключова роля за запазването на глобалния паритет“. По неговите думи, делът на съвременното въоръжение тук е вече 82%.
Путин, обръщайки се към офицерите от Министерството на отбраната на Русия, подчерта, че укрепването на отбранителната способност, сигурността на Русия и защитата от външни заплахи остава ключова задача. Той подчерта тяхната изключително жизнена важност, която, по думите на президента, добре разбират всички политически сили и цялото общество.
Държавният глава предложи да се подложи на обсъждане, как е вървяло военното строителство през 2018 година и да се определят бъдещите приоритети. Президентът благодари на всички, които са взели участие в системната и последователна работа по модернизацията на армията и флота.
Въоръжение, способно да преодолява ПРО
Освен това, руският президент поиска Въоръжените сили на Русия да бъдат оборудвани по-бързо със съвременни оръжейни системи, способни да преодоляват перспективните системи за Противоракетна отбрана (ПРО).
Сред приоритетите за идната година държавният глава назова по-нататъшното укрепване на бойния потенциал на стратегическите ядрени сили. „Трябва да преминем по-бързо към съвременното въоръжение, което има по-големи възможности за преодоляване на перспективните системи за ПРО. На ред е серийното производство и доставка в армията на ракетния комплекс с глобален обсег „Авангард“, заяви Путин.
Като цяло, руският президент посочи необходимостта, предвид съществуващите рискове, да се продължи курса на развитие на армията и флота, както и да се съхранят високите темпове на военното строителство от последните години.
За първи път за създаването на хиперзвуковия „Авангард“ Путин разказа на 1 март в своето обръщение пред Федералното събрание. Малко по-късно, по време на „Директната линия“ на 7 юни 2018 година, държавният глава съобщи, че системата все още се намира в промишлено производство и се планира тя да бъде доставена на ВС на РФ през 2019 година. Първоначално носител на стратегическото хиперзвуково оръжие ще бъде ракета УР-100Н УТТХ, а в последствие – най-новата тежка ракета „Сармат“.
Както съобщи на 17 декември в интервю пред печатния орган на ВС на РФ „Красня звезда“ командващият Ракетните войски със стратегическо назначение Сергей Каракаев, първите ракетни комплекси „Авангард“ с хиперзвуков блок ще застъпят на бойно дежурство през 2019 година в Домбаровското съединение в Оренбургска област.
Използване на новите видове оръжие
Въоръжените сили на Русия по време на учения трябва да отработят използването на новите видове оръжия и нестандартните ситуации в боя. Такава задача постави Владимир Путин.
„Програмата на ученията, далечните морски походи, трябва да отчитат нестандартните ситуации, най-съвременните форми и методи за водене на бой, както и отработването на използването на новите видове и типове въоръжение и техника“, заяви държавният глава. Той отбеляза, че понастоящем успехът на бойното поле „се решава буквално за секунди“, във връзка, с което „е важно да се скъси времето за взимане на решения“ във всички звена – от висшите офицери до младшия команден състав, за което е нужно да се усъвършенства системата за управление и връзка, разузнаването и радиоелектронната борба. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Курсант-мичман Петър Генов от ВВМУ е „Студент на годината за 2018”
18.12.2018, 16:46
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи наградата „Студент на годината за 2018” на официална церемония, на която бяха обявени носителите на Националния приз на Националното представителство на студентските съвети.
Отличието получи курсант-мичман Петър Стефанов Генов от Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, V-ти курс със специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“, съобщават от парламента. - (видео)
Мичман Генов е разработил през последните години няколко проекта, свързани с компютри и електроника, уточняват от ВВМУ. Един от тях е свързан с направата на устройство, с помощта на което хора с увреждания на опорно-двигателната система, които изпитват затруднение да движат крайниците си, да могат да управляват компютър само чрез премигване на окото си. Той е носител на стипендията „Акад. Димитър Мишев“ – за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката.......Прочети още
 
Boeing и Embraer създават партньорство за производството на ВТС KC-390
18.12.2018, 13:38
Embraer може да намери ползи за своя KC-390 от партньорството си с Boeing. Бразилската аерокосмическа фирма Embraer и Boeing официално са формирали съвместно предприятие за многофункционалният ВТС и танкер Embraer KC-390 като част от по-голямо партньорство във връзка с търговските си самолети. Според новото споразумение, Boeing и Embraer ще работят заедно за "насърчаване и развитие на нови пазари" за KC-390, според изявление, публикувано в понеделник, 17 декември 2018 г.
Embraer ще притежава 51% дял в съвместното предприятие за KC-390, а Boeing ще притежава останалите. Партньорството на Embraer и Boeing за KC-390 може да включва инженерно сътрудничество. Меморандумът за разбирателство от 5 юли между Boeing и Embraer дава повече подробности за тяхното партньорство в областта на отбраната. Обявяването на партньорството за KC-390 идва в момент, когато компаниите одобриха условията на стратегическото партньорство, което дава на Boeing 80% дял в дейността на Embraer в областта на гражданските самолети и тяхното обслужване на стойност 4,2 милиарда долара. Преди страните да продължат сделката, правителството на Бразилия, което притежава "златна акция" в Embraer, трябва да даде съгласието си за споразумението, а сделката също така е предмет на одобрение от акционерите и регулаторните агенции.
"Boeing и Embraer се познават добре от повече от две десетилетия сътрудничество и уважението, което имаме един към друг, и стойността, която виждаме в това партньорство, само се увеличиха след като обявихме партньорството си по-рано тази година" сподели Денис Мюленбург, председател на Boeing, президент и главен изпълнителен директор.
"Ние сме уверени, че това партньорство ще донесе голяма стойност на Бразилия и бразилската космическа индустрия като цяло. Този алианс ще укрепи двете компании на световния пазар и ще бъде в съответствие с нашата дългосрочна стратегия за устойчив растеж" допълни Пауло Цезар де Соуса е Силва, президент и главен изпълнителен директор на Embraer.
Boeing и Embraer вече са си партнирали на KC-390. Компаниите се споразумяха за договори през 2012 и 2014 г., които дадоха на американската фирма роля в глобалната маркетингова и логистична подкрепа на KC-390. Въпреки това, вследствие на търговската сделка на Boeing-Embraer, експерти заявиха, че новото съвместно предприятие за KC-390 може да има по-широк обхват от тези партньорства. Начинът, по който това ново смесено дружество се различава от предишните споразумения, не е ясен, а новината съдържа само пестеливи подробности.
Boeing и Embraer съобщиха за разговори, които да доведат до производството на KC-390 в САЩ. Такава сделка може да направи KC-390 по-сериозен конкурент на C-130 на Lockheed Martin. Според меморандума за разбирателство между двете компании от 5 юли, съвместното предприятие за KC-390 ще "увеличи възможностите за продажба и маркетинг на KC-390 чрез съвместни усилия в продажбите, маркетинга, инженеринга и индустриалното сътрудничество", намеквайки, че партньорството може да включва подобряване на способностите на KC-390 или помощ на Boeing за технологиите и индустриалното развитие. През октомври бразилският вестник съобщи, че Boeing и Embraer обсъждат перспективата за изграждане на завод KC-390 в САЩ.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Protothema: Напрежението ескалира, гръцки и турски самолети се гонят над Егейско море
18.12.2018, 12:34
"Турция ескалира провокациите си срещу Гърция в Егейско море в понеделник, когато турските Военновъздушни сили осъществиха общо 107 нарушения на гръцкото въздушно пространство, което доведе до гонитби между гръцки и турски изтребители", пише електронното издание на вестник Protothema.
Общо 15 турски самолета са прелетели над Североизточно централно и Югоизточно Егейско море в хода на деня без позволение. Самолетите (12 изтребителя F-16, 2 изтребителя F-4 Phantom и един разузнавателен самолет CN-235), освен това, са направили 24 нарушения на закона за движение в Атинския район за летателна информация (РЛИ).
Десет от турските самолети са били въоръжени, съобщава изданието. По-рано в понеделник, припомня „Прототема“, четири турски изтребителя нарушиха гръцкото въздушно пространство в 14.03 и 14.06 часа и прелетяха над два гръцки острова в централната част на Егейско море. Турските F-16 и F-4 са останали в Атинското РЛИ за около половин час преди да излязат. Всички турски самолети са били идентифицирани и прихванати, съгласно установената международна практика.
По информация на електронното издание на Kathimerini, изтребителите са прелетели над островите Антропофагос и Макрониси в източната част на егейско море, част от островната верига Фурни, а друга двойка турски F-16 са засечени да преминават над островчето Ойнусес.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Благотворителна кампания на фондация „Български Военновъздушни сили“
18.12.2018, 12:13
Управителният съвет на фондация „Български Военновъздушни сили“ с председател бригаден генерал от запаса Спас Спасов провежда ежегодно и традиционно благотворителна кампания за подпомагане на децата сираци от българските Военновъздушни сили по случай Коледните и Новогодишни празници.
Дарение от по 300 лв. персонално, по списък предоставен от Командването и Щаба на Военновъздушните сили, ще бъде преведено от фондацията по банковите им сметки в навечерието на празниците и  настъпващата 2019 година.
Управителният съвет сърдечно благодари на спонсорите допринесли за набирането на финансовите средства, както и специално на издателство „АЛБАТРОС МВД“ ООД предоставило значителна част от продажбата на книгата „Стоманеният красавец МиГ-25 в небето на България“ с автори Иван Йорданов и Румен Христов по предложение и с участието на Инициативен комитет в състав полковник от запаса доцент д-р Свелозар Асенов и полковник от запаса професор д-р Павел Пенев.
Източник: http://otbrana.com/
 
Япония увеличава военния си бюджет, за да противодейства на Китай и Русия в Далечния изток
18.12.2018, 10:20
През следващите пет години Япония ще увеличи разходите си за закупуване на усъвършенствани изтребители, използващи технология "стелт", ракети с голям обсег и други технологии, които да й позволят да подкрепя силите на САЩ, изправени пред китайската армия в западната част на Тихия океан, предадоха световните агенции, като цитират два нови документа на правителството.
Плановете показват ясно амбициите на Токио да стане регионална сила в момент, когато засилването на китайската армия и възхода на Русия оказват натиск върху Япония. "САЩ остават най-могъщата страна в света, но се появяват национални съперничества и ние признаваме значението на стратегическата надпревара с Китай и Русия, които предизвикват регионалния ред", се казва в цитиран от Ройтерс документ, очертаващ отбранителната програма за следващите десет години, който беше одобрен днес от правителството на Шиндзо Абе.
Япония планира да закупи 45 изтребителя Ф-35, използващи технологията "стелт", на стойност около 4 милиарда долара, в допълнение към вече поръчаните 42 изтребителя. 18 от новите самолети ще имат възможност за излитане от къса писта и вертикално кацане. Япония планира през следващите пет години да похарчи 25,5 трилиона йени (224,7 милиарда долара) за военна техника, с 6,4 на сто повече, отколкото предишния план. Съкращаването на разходите ще осигури още 2 трилиона йени за закупуване на военна техника, се казва в единия от документите.
Плановете предвиждат и преоборудване на кораб, пренасящ хеликоптери в самолетоносач, носещ "стелт" изтребители Ф-35.
Според представители на японското отбранително ведомство страната има нужда от по-добри сили за възпиране, подобряване на противоракетната отбрана и бойни самолети, за да се справи с потенциалните заплахи на фона на напрежението в региона. Критиците на тези планове смятат, че притежанието на самолетоносач ще даде на Япония възможност да нанася удари в нарушение на пацифистката конституция на страната.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета
18.12.2018, 09:27
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той вчера, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.
„Междуведомствената експертна група прави оценка, тя се дава на мен. Аз и министърът на икономиката изработваме доклад и го внасяме на вниманието на Министерски съвет. Ние ще имаме няколко опции – или да каже, че според нас офертата на държавата Х е най-добра и препоръчваме да се водят преговори с нея, или да преценим, че всички оферти надхвърлят цената дадена от НС и да кажем, че тази или тези оферти са добри, но цените им са над бюджета и да се отпуснат още пари. И третата хипотеза е НС да гласува правомощия на правителството да започне директни преговори с един от кандидатите”, обяснява Каракачанов в предаването „Денят на живо”..........Прочети още
 
Мианмар официално показа своите JF-17
18.12.2018, 09:17
Мианмар отбеляза 71-вата годишнина от създаването на военната авиация на страната и в рамките на официалната церемония бяха демонстрирани и първите леки изтребители JF-17, които страната започна да получава през миналата година.
През март 2015 г. Мианмар и Пакистан сключиха договор за доставка на шест броя JF-17, като стойността на сделката бе около €129 млн. Първоначално сделката трябваше да се изпълнява от Пакистан, но след серията гонения към мюсюлманското малцинство в Мианмар, сделката бе прехвърлена към китайската компания Chengdu Aircraft Industries Company, която е един от оригиналните разработчици на типа.
Първият полет на JF-17 с опознавателни знаци на ВВС на Мианмар бе зафиксиран в Китай през юни 2017 г. Доставката на изтребителите е започнала в края на миналата година и вече е приключила.
Има информация, че Мианмар преговаря за покупката на още 10 самолета от същия тип. По други данни, споразумението вече е сключено.
Изтребителите за Мианмар са от стандарта Block II, който бе демонстриран за първи път през 2013 г. и влиза в производство две години по-късно. Вариантът се отличава с подобрена авионика и възможност за дозареждане във въздуха. Има неофициална информация, че изтребителите за Мианмар ще са известни с индекса JF-17M.
JF-17 e съвместен китайско-пакистански проект. В момента изтребителят се произвежда в Пакистан, като около половината части са с пакистански произход, а останалите идват от Китай и Русия (двигателят РД-93).
Пакистан е приел на въоръжение около 100 изтребителя от този тип. Освен на Мианмар JF-17 е продаден и на Нигерия.
В Мианмар JF-17 вероятно ще замени сега използваните леки изтребители F-7M.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Lockheed Martin ще развива дрон технологии у нас
18.12.2018, 09:10
Ако България избере F-16, то неговият производител Lockheed Martin ще започне да развива дрон технологии у нас. Това се казва в прессъобщение, което разпространиха днес, 17 декември 2018 г., от компанията.
“Lockheed Martin ще създаде възможност за младите български инженери и учени да се включат в разработването на безпилотни самолети и други автономни системи от най-ново поколение с търговско и с военно предназначение.
Като част от развитието на партньорства с българската индустрия и образователни институции, на първо време Lockheed Martin дава възможности за включването им при поддръжка и ремонтни дейности, но компанията е ориентирана и към бъдещето. Lockheed Martin установи, че България има експертиза и в сферата на безпилотните технологии. В резултат на партньорството с най-голямата компания за отбрана и космически технологии в света, това може да донесе значителни ползи”, се казва в съобщението.
Това е първата реална конкретика, която Lockheed Martin дават по отношение на евентуалното индустриално сътрудничество, което ще предложат на България в рамките на евентуалната покупка на нов боен самолет за ВВС.
В прессъобщението бе включена и илюстрация на малкия дрон Indago, който компанията произвежда и който има цивилни и парацивилни приложения. От това може да се предполага, че предложението на компанията ще е свързано именно с разработка на подобни малки дронове с цивилно приложение.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Нова година – нови изненади в Черно море
17.12.2018, 21:46
Около три милиарда евро струваше на Русия да се свърже с автомобилна и ж.п. връзка с Крим. Проект, за когото всички критици на Кремъл твърдяха, че този проект е невъзможен, провал, илюзия, но бе реализиран за рекордно време. Започнатият през 2016 г. мост над Керченския проток беше открит за автомобили през месец май и е дълъг 18,1 км. С това съоръжение Русия вече напълно контролира Азовско море. С откриването му съоръжението започна да създава проблеми за корабоплаването на Украйна и връзката й с пристанището й в гр. Мариупол (бивш гр. Жданов). Едно от най-големите търговски пристанища на страната, наричан още и „столица“ на тежката промишленост и черната металургия в Източна Украйна.
Металургичните заводи „Азовстал“ са сред от най-големите в света. Освен него „затворен“ остана и град Бердянск. Това е основната военно-морска база на украинския флот в Азовско море. Вече се налага за всяко придвижване на военни, търговски и риболовни кораби да бъде искано разрешение от руската страна и тя да осигурява водещ кораб и лоцман. Естествено беше това положение да доведе до конфликти.......Прочети още
 
За седемнадесети път списание “Клуб Океан” връчи награди на най-добрите военни моряци
17.12.2018, 20:22

На 17 декември 2018 година в Щаба на Военноморските сили бяха връчени традиционните годишни награди на редакцията на националното морско списание „Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС.
Носители на престижните награди, номинирани от командването на ВМС, тази година в различните категории станаха:
- Екипаж на годината: екипажа на минен ловец „Цибър” с командир капитан ІІІ ранг Лъчезар Иванов от състава на в.ф. 56080 – Варна;
- Офицер на годината: капитан ІІІ ранг Николай Трифонов Цонев, командир на корвета „Бодри” от състава на в. ф. 38920 – Варна;
- Старшина на годината: мичман Тинко Добрев Димитров, флагмански старшина на Военноморските сили;
- Матрос на годината: старши матрос 2-ри клас Николай Янев Казаков, старши оператор на пускова установка, той и стрелец-оператор на базов миночистач „Прибой” от състава на в.ф. 18360 – Бургас;
- Цивилен служител на годината: цивилен служител Пенка Господинова Сярова, старши експерт в отдел „Подготовка и използване на силите” в Щаба на ВМС.

Наградите бяха връчени от отговорният редактор на списанието за град Варна капитан І ранг о.з. Валентин Димитров, в присъствието на командването на ВМС, военнослужещи, цивилни служители и представители на медиите. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
Русия връща за постоянно в Крим над 10 изтребителя след ремонт на летище
17.12.2018, 16:40
Руското министерство на отбраната връща в постоянната им база в Крим над 10 изтребителя Су-27СМ и Су-30М2 от изтребителния полк на 4-та армия ВВС и ПВО, който временно бяха прехвърлени на военно летище в Южна Русия заради основен ремонт на кримския аеродрум Белбек, предадоха ТАСС и Интерфакс, цитирани от БТА.
Изтребителите, които бяха временно дислоцирани на военното летище Кримск в Краснодарския край, ще прелетят от Кримск в Белбек на 22 декември, за да се установят там за постоянно, се казва в съобщението на министерството. Припомня се, че строителните работи на летището в Белбек започнаха през пролетта на тази година. Към този момент е завършен първият етап от разширението му: нова писта, дълга 3450 м, позволяваща кацането и на стратегически бомбардировачи (Ту-95М, Ту-160 и Ту-22М), пътеки за рулиране на самолетите и места за паркирането им, както и площадки със специално предназначение, което позволява да се изпълняват планови полети и прелитания на военни летателни апарати денонощно и в различни природни условия.
Асошиейтед прес отбелязва, че връщането на изтребителите в Крим съвпада с предупреждението на руския външен министър Сергей Лавров, която заяви в пряк радиоефир днес, че украинските власти планират да извършат въоръжена провокация по границата с Крим през последната десетдневка на декември. Той обвини украинския президент Петро Порошенко, че лично се занимава с подготовката.
"По наши данни, той (Порошенко) обсъжда със западните си покровители провокация на границата с Крим. Съветват го да поддържа бойни действия със слаба интензивност, за да може в пропагандистки план да се говори, че руснаците настъпват срещу Украйна, и затова трябва да им бъдат наложени още санкции, но в никакъв случай не трябва да се допусне военните действия да преминат във фаза, зад която ще последва пълномащабен отговор", заяви Лавров.
Русия ще отговори на провокационните действия на Украйна, каза Лавров, като добави, че "съответните наши служби предприемат всички необходими усилия да не се стигне до ексцесии".
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
САЩ се отказаха от учението си в Арктика. Защо?
17.12.2018, 16:20
Според изданието Business Insider Бреговата охрана на САЩ се е отказала от провеждането на учение в Арктика. В него трябваше да вземе участие и тежкият ледоразбивач „Полярна звезда“ (USCGC Polar Star).
Отказът от това учение е предизвикан от опасенията, че този ледоразбивач няма да издържи и ще се повреди. Между другото това е единственият американски кораб от този клас, който в момента е в движение. Това опасение изказа командващият Бреговата охрана адмирал Пол Цукунфт. Според руски експерти адмиралът се е побоял при евентуална повреда на ледоразбивача да не се налага да търсят помощта на руснаците, както се е случвало и преди с други американски кораби. Това щяло да удари по авторитета на Щатите като велика държава.
Решението за провеждане на учението беше взето под натиск на Белия дом. По-точно заместник-министърът на ВМС на САЩ Ричард Спенсър твърдо предложи страната му да демонстрира „засилено присъствие в областите зад Полярния кръг. И така бе взето решение Бреговата охрана да проведе учение „по свободна навигация на Северния морски път“.
Руските експерти обаче не препоръчват да се преувеличава изоставането на САЩ в областта на ледоразбивачите от тежък клас. Те естествено ще направят така, че да догонят руснаците. Но построяването на такива кораби е твърде скъпо мероприятие. Така например по руски данни построяването на двата нови атомни ледоразбивача ще струват на Москва огромната сума от 136 милиарда рубли. При това разпиляване на сумите от бюджета на САЩ в много сектори, то едва ли скоро може да се очаква появата на флота от ледоразбивачи. А и такава програма едва ли ще мине пред държавното ръководство с обяснението, че трябва да се преследват геополитически интереси в Арктика. И освен това за американските подводници не представлява никаква трудност да плават под дебелите ледове на Арктика и да ги пробиват за излизане в надводно положение. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg/
 
Смениха се военните ни контингенти в Кандахар
17.12.2018, 16:01
Официална церемония по предаване и приемане на отговорностите между 36 и 37 български контингенти, участващи в мисията на НАТО „Resolute Support“ и награждаване на отличилите се проведе в лагера на българския контингент на летище Кандахар на 15 декември 2018 г., съобщават от СКС.
Под ръководство на председателя на комисията по сдаване и приемане, полковник Христо Христов – началник на отдел „Операции” в Съвместното командване на силите, беше подписан акта за сдаване и приемане на правомощията между командирите на двата контингента.
По време на церемонията командирът на 36 контингент полковник Веселин Василев официално предаде знамето на българския контингент на командира на 37 контингент полковник Митко Димитров. В събитието участваха командирът на Командването за тренировка, обучение, подпомагане и съветване - Юг в Кандахар бригаден генерал Джон Шанахан, заместник-командирът на Командването и командир на база „Летище Кандахар“ полковник Паул Ларсон и представители на коалиционните партньори,  участващи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“  в Афганистан.
За подкрепата и подръжката на българските контингенти и за приноса в опазването и поддържането на мира и сигурността в света, със заповед на вицепремиера и министър на отбраната на Р България Красимир Каракачанов, бяха наградени:
С награден знак „За принос към министерство на отбраната“ – бившия командир на Командването за тренировка, обучение, подпомагане и съветване-Юг в Кандахар бригаден генерал Джефри Смайли;
С награден знак „За участие в мисия“ - бившия заместник-командир на Командването за тренировка, обучение, подпомагане и съветване-Юг в Кандахар полковник Дейв Зин, началника на щаба на Командването за тренировка, обучение, подпомагане и съветване-Юг полковник Майкъл Джей Лиини и главен сержант на Командването за тренировка, обучение, подпомагане и съветване-Юг главен сержант Антон Джон Хилиг;
С „Грамота“ – командира на Съвместната бойна група подполковник Трой Милс и главния сержант на Съвместната бойна група главен сержант Винсент Симонети.
Наградите бяха връчени от полковник Христо Христов и бяха приети от заместник-командира на командването полковник Паул Ларсон и главния сержант на Съвместната бойна група главен сержант Пеня.
От името на Командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, полковник Христов връчи на бригаден генерал Джон Шанахан плакет на Съвместното командване на силите.
Със заповед на командира на Националния поддържащ елемент на САЩ в Афганистан  генерал-майор Андрюс Попас бяха наградени със „Бронзова звезда“ полковник Веселин Василев, командир на 36 български контингент, подполковник Димитър Димитров, офицер по разузнаването и взаимодействието на 36 контингент, старшина Петър Симеонов, главен сержант на 36 контингент и подполковник Любомир Маринов, командир на Екипа от съветници.
Личният състав на контингента беше награден с награден знак на НАТО за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.
Източник: http://otbrana.com/
 
Ексдиректорите на „Флотски арсенал“ – чисти, въпреки натрупаните задължения за близо 3 млн. лева
17.12.2018, 13:15
Малко над 2,8 млн. лева са задълженията на „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал – Варна“, за покриването на които трябва да се погрижи новото ръководство на варненския кораборемонтен и корабостроителен завод. Това става ясно от отговор до депутат на военния министър Красимир Каракачанов.
Maritime.bg припомня, че неотдавна в „КРЗ Флотски арсенал“ за нов директор бе назначен Данаил Славов. Той поема предприятието с реализирани по-ниски приходи в сравнение с преходната година и нетна загуба в размер на 500 хил. лева., става ясно от отговора на военния министър.
Основна причина за по-слабите резултати на дружеството се оказва спиране на работата с флота на Руската федерация. От военното министерство посочват, че това е станало заради „променената геополитическа обстановка в региона“.
На новото ръководство на дружеството е възложено да осъществи цялостна промяна в стратегията за развитието му. „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал – Варна“ трябва да промени курса си от предприятие с предмет на дейност предимно специална продукция, към предприятие ориентирано към гражданския пазар.
В момента във „Флотски арсенал“ се изпълняват успоредно поръчки на родните ВМС и на ГДГП за ремонт и обслужване на полицейски катери и на външни търговски контрагенти за плавателни съдове „река – море“.
От отговора на министър Каракачанов става ясно, че няма установени нарушения при работата на предходните ръководства на дружеството, въпреки многобройните публикации в медиите и съобщението за натрупаните задължения и намаляла работа в завода.
Според думите на военния министър, АДФИ е проверила дружеството за периода от 2011 г. до настоящия момент. Проверяващият орган е констатирал пропуски относно някои процедури по Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.
При проверката обаче не са констатирани нарушения в търговската и производствена дейност на „ТЕРЕМ – Варна“, които биха довели до изводи за злоупотреби и порочни практики в завода, водещи до лоши финансови резултати и генериране на загуби от дейността, заяви още Каракачанов.
Източник: https://www.maritime.bg/
 
С достойнство и самочувстие флотилен адмирал Димитър Йорданов напусна редиците на СКС
17.12.2018, 12:27
На официална церемония началникът на щаба на Съвместното командване на силите (СКС) флотилен адмирал Димитър Йорданов се раздели с личния състав от щаба на  Командването, командирите на подчинените военни формирования, много официални гости и приятели. На 8 декември 2018 г. той навърши пределната възраст за военното звание и беше зачислен в запаса, съобщават от СКС.
В знак на уважение към неговата военна служба и заслуги към отбраната на страната флотилен адмирал Йорданов бе награден с награден знак „За вярна служба под знамената” - ІІ степен от министъра на отбраната на Р България. Наградата бе връчена от заместник-министъра на отбраната господин Анатолий Величков.
Със своя заповед началникът на отбраната генерал Андрей Боцев награди флотилен адмирал Йорданов с предметна награда „7,62 мм карабина”, обр.44 г. – сувенир, като изрази своята благодарност и му пожела здраве, късмет и много бъдещи успехи......Прочети още
 
Джим Робинсън: F-16 е най-смъртоносният изтребител в света
17.12.2018, 12:14
Американските изтребители F-16 са най-смъртоносните самолети в света. Това заяви в интервю за Investor.bg Джим Робинсън, мениджър в отдел „Международно бизнес развитие” към американския производител на самолети, плавателни съдове и авиокосмическа техника Lockheed Martin.
По неговите думи самолетите, които американската компания предлага на България, разполагат с най-модерната технология, части от която са заимствани от изтребителите F-35.
Робинсън повтори тезата, че стойността на офертата към България не може да бъде обявена, тъй като това е въпрос на договаряне между американското и българското правителство и засяга интересите на конкуренцията......Прочети още
 
Днес Русия отбелязва Деня на ракетните войски със стратегическо назначение
17.12.2018, 10:02
Ракетните войски със стратегическо назначение на РФ днес отбелязват 59-години от деня на своето създаване! На 17 декември 1959 година излиза постановление на Съвета на Министрите на СССР, в съответствие с което е била учредена длъжността на главнокомандващ на Ракетните войски, създаден е Главен щаб на РВСН и други органи за военно управление. - (видео)
В тази връзка в интервю за „Красная звезда“ командващият на Ракетните войски със стратегическо назначение /РВСН/ генерал-полковник Сергей Каракаев заяви: „Не трябва да се забравя, че европейските обекти на ПРО се намират в зоната на досегаемост на други ефективни ударни средства на нашите Въоръжени сили“, заяви военачалникът, отговаряйки на въпрос във връзка с разполагането на американска ПРО в Румъния и Полша.
Каракаев добави, че в Русия се създават ракетни комплекси, снабдени със съвременни средства за противодействие на американската ПРО. В същото време се отбелязва, че САЩ ще продължат да търсят нови начини за неутрализирането на стратегическите ядрени сили /СЯС/ на Русия, предупреди Сергей Каракаев. „Можем с увереност да заявим, че САЩ в близко бъдеще не само, че няма да се откажат от опитите си да ограничат възможностите на руските СЯС, но и ще продължат да търсят начини за тяхното неутрализиране“, каза командващият. Той добави, че днес МБР в състава на РВСН са снабдени с най-новите средства за преодоляване на ПРО, което затруднява тяхното откриване и прихващане от средствата на противника.
Каракаев добави, че ядреният потенциал на Русия и САЩ, след подписването на договора за СНВ-1 по времето на Джордж Буш-баща и Михаил Горбачов, е намалял почти три пъти. „Едновременно с това САЩ планомерно и неотклонно увеличават своя противоракетен потенциал, нарушавайки съществуващия баланс на силите между нападателните и отбранителните оръжия в своя полза“, подчерта той. Русия многократно е изразявала своите опасения от изграждането на глобална американска ПРО, която фактически е нападателно оръжие за нанасянето на превантивен удар без последици за нападащата страна. Руските дипломати и военни предупреждават, че американските системи за ПРО могат да бъдат използвани и за изстрелването на крилати ракети с наземно базиране.
Около 100 нови оръжия, включително ракети „Ярс“, ще постъпят на въоръжение до края на тази година в РВСН. В рамките на плановете за модернизация на РВСН в периода 2016-2021 г. ще бъдат поставени на въоръжение роботизирани комплекси и дронове, нови средства за връзка, инженерна техника, средства за радиоелектронна борба. „До края на годината в армията ще бъдат доставени около 100 нови оръжия, сред които ракетните комплекси „Ярс“ със стационарно и мобилно базиране“, каза Каракаев.
Това ще позволи да се завърши превъоръжаването на полка в Йошкар-Олинската ракетна дивизия, да се продължи превъоръжаването на Козелската. Крайният резултат от тази модернизация ще бъде, че съвременните видове оръжия в състава на РВСН ще достигнат 70%. РС-24 „Ярс“ е руски стратегически ракетен комплекс с междуконтинентална балистична ракета с мобилно и шахтно базиране. Ракетата е с разделяща се бойна глава. Тя е модификация на ракетата „Топол-М“. - Още РВСН
Източник: https://fakti.bg/
 
Тръгва филм за непобедения генерал
17.12.2018. 09:37
Премиерата на новия пълнометражен документален филм “Непобеденият генерал”, посветен на българския военачалник ген. Владимир Вазов, събра стотици хора в петък в Дома на киното в София. Представянето на филма бе уважено лично и от президента Румен Радев.
Личността на ген. Владимир Вазов е основата на сценария на филма. “Бях силно впечатлена как един човек, участвал във всички войни в началото на XX век – Балканска, Междусъюзническа и Първата световна война, командир, преминал през кървавото лице на войните, е запазил чистотата си, добротата и човечността, въпреки че обстоятелствата, не винаги са били добър късмет за него”. Това каза за “Труд” сценаристката Татяна Пандурска, която е и режисьор и продуцент на филма. Идеята за него идва след като прочита “Животописните бележки” на военачалника, както и спомените на майка му Съба Вазова – и двамата част от уникалния Вазов род.....Прочети още
 
Комитет „Сава Муткуров” организира набира на средства за паметник на генерала
17.12.2018, 09:20
С благотворителен коктейл инициативният комитет за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров отбелязва годишнината от рождението на първия български генерал. Събитието ще се проведе на 18.12.2018 година от 18 часа в Ритуалната зала на Община Велико Търново. Проф. дин Милко Палангурски от ВТУ ще представи живота и делото на бележития великотърновец. Проф. Палангурски, полк. проф. Георги Камарашев, полк. проф. Михаил Харалампиев, полк. доц. Марко Златев, майор Иванка Георгиева, адвокат Николай Илчев и Венелин Иванов са учредителите на комитета. На събитието във вторник скулпторът Денислав Сираков ще представи визуализация на проекта. Целта на коктейла е да се съберат средствата, нужни за изграждането на паметника. Необходимата сума е приблизително 15 000 лв., а до момента са събрани 1200 лв. От комитета разчитат на съпричастност и дарения от родолюбивите граждани на Велико Търново, за да се реализира успешно инициативата.
Банковата сметка на „Инициативен комитет за изграждане на паметник на Генерал Сава Муткуров” е: BG12UNCR70001523451299 в УниКредит Булбанк АД.
Източник: http://otbrana.com/
 
Нов чешко-словашки бронеавтомобил
17.12.2018, 08:56
Специалистите от съвместното чешко-словашко военно предприятие Excalibur Army е създала собственa разработка бойна бронирана машина Tatra Patriot T815 (4х4). Машината е на базата на автомобила с повишена проходимост Tatra Force. Снабдена е с регулируем клиренс и независимо пневматично окачване, което осигурява добра проходимост и комфорт при движение.
Компановката на Т815 е традиционната – отпред е силовата установка, а зад нея е отделението за екипажа. Той се състои от 4 напълно екипирани пехотинци. Стоманеният корпус на машината е патентованата собствена конструкция под наименованието Kitted Hull Concept. Защитата осигурявана от корпуса съответства на изискванията на трето ниво от стандарта на НАТО STANAG 4569.
Двигателят е шестцилиндров дизел Cummins ISB с мощност от 275 к.с. Максималната скорост на движение на „Татра“-та по шосе е 110 km/h, а запасът от ход при пълно зареждане с гориво е 500 km. Гумите са с плосък профил, а централната система на напомпването им позволява на водача да регулира налягането в тях в зависимост от пътната настилка.
Върху корпуса е монтиран дистанционно управляем боен модул. Той може да включва 12,7-mm или 7,62-mm картечници, или 40-mm автоматична гранатохвъргачка. Бронираната бойна машина Tatra Patriot T815 (4х4) е в състояние да преодолява водна преграда с дълбочина до 1 m, вертикална стена с височина до 0,9 m и ров с ширина до 1 m.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Отново е сформиран 237-ми полк в състава на 76-ма гвардейска десантно-щурмова дивизия
16.12.2018, 23:38
В състава на руската 76-та гвардейска десантна дивизия отново е включен 237-ми гвардейски десантно-щурмови полк, информират СМИ, като там се отбелязва, че разпореждането на ГЩ на МО на РФ за възстановяването на полка е подписан на 1 декември 2018 г.
В края на 1990-те и началото на 2000-те години в четири дивизии на ВДВ на РФ са въведени нови щатове, като те са приведени от триполкови на двуполкови състав.
Въпроса за възстановяване на третите полкове в дивизиите на ВДВ нееднократно се е обсъждал след 2010 година, но едва сега се стига до практическа реализация. - Още за ВДВ
 
131 години от рождението на Христо Топракчиев
16.12.2018, 22:13
Днес се навършват 131 години от рождението на Христо Топракчиев.
Топракчиев е роден на 16 декември 1887 година в Бургас, но детските си години прекарва в Сливен, откъдето са неговите родители, припомнят от библиотека "Зора". Къщата им се намира в близост до църквата „Света Богородица" и днес на нея има паметна плоча от признателните сливенци. Топракчиев завършва Военното училище и е назначен за офицер в Българската армия.
През 1912 година заминава на обучение във Франция заедно с летците Никола Богданов, Симеон Петров и Асен Христов. След като успешно завършва обучението си, е назначен за командир на „Орляка" – първите въздушни съединения в България.
През Балканската война 1912 година самолетите и техните екипажи са базирани на летището край Одрин. Българските пилоти разузнават противника и насочват към тях артилерийски огън, с което поставят началото на използването на авиацията като бойно средство.
Топракчиев загива на 19 октомври 1912 година и става първият български летец, дал живота си в служба на родината.
 
Турция очаква доставка на 120 Ф-35 от САЩ
16.12.2018, 22:07
Турция очаква от САЩ доставка на 120 изтребителя от пето поколение Ф-35. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган. Новината идва на фона на опитите на Вашингтон да не допусне Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400.
Вашингтон предупреди Анкара, че в случай на покупка от Москва на тези системи, САЩ могат да откажат да продадат на Турция изтребители Ф-35.
Турските власти многократно са заявявали, че няма никакъв проблем с доставката на американски изтребители, заради покупката на руските С-400.
Източник: http://bnr.bg/
 
Индия и Виетнам ще си сътрудничат в отбраната
16.12.2018, 21:42
Правителствата на двете страни са съгласували програмата си за сътрудничество в областта на отбраната за 2019 г. Едновременно с това са обсъдили и плановете си в тази област за следващите пет години.
В частност е постиганата договореност да се активизира взаимодействието в такива области като: подготовката на военни кадри, обмяна на опит от участия в миротворчески операции под егидата на ООН, ликвидиране на последиците от военни действия, осигуряване на безопасност в киберпространството и морската сигурност, в отбранителната промишленост и обмен на технологии в сферата на военно-техническото сътрудничество.
Двете страни имат намерение да се отнесат с особено внимание към сътрудничеството по създаването от индийски компании на патрулни катери. Те са необходими за бреговата охрана на Виетнам. Тяхната стойност е за сметка на изгодния заем на стойност от 100 милиона долара, който Индия отпусна на Виетнам наскоро. С него ще се модернизират виетнамските въоръжени сили.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Проявяваме интерес към Центъра за подготовка на специалните сили в Йордания
16.12.2018, 19:27
В рамките на визитата си президентът посети и Центъра за подготовка на специалните сили в Йордания, съобщава неговият прессекретариат. По думите на Румен Радев, центърът е на високо професионално ниво, Йордания е натрупала реален опит в тази сфера, който България може да използва за разработване на проект за изграждане на подобна структура у нас. Това е от стратегическо значение за всяка модерна страна, допълни президентът. „Не става въпрос само за  стандартна подготовка, а за използване и внедряване на нови технологии, които стават все по-сложни, а начинът им на използване и обучението на хора са решаващи за изграждане на съвременни способности“, заяви Румен Радев.
Двамата държавни глави са изразили готовност за засилване на сътрудничеството и споделянето на добри практики в сферата на отбраната и сигурността, обмена на технологии и създаване на съвместни предприятия. Президентът Радев посочи, че страната ни подкрепя т.нар. Акабски процес, иницииран от крал Абдула II за обединяване на международните усилия за борбата с тероризма и радикализацията. Поставянето на акцент върху страните от Балканите и ЕС е от изключително значение за България, подчерта държавният глава. България и Йордания ще продължат да работят заедно в тази насока както с обмена на информация, така и с проучването на правната регламентация в Йордания за  противодействие на радикализацията и външната намеса в религиозните дела.
Отличният политически диалог между България и Йордания е солидна основа за надграждане на двустранните отношения в икономиката, отбраната и сигурността, науката, образованието и културата. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на крал Абдула II, които проведоха среща днес в Аман. Българският държавен глава е на официално посещение в Йордания по покана на крал Абдула II и във водената от него делегация са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, ръководителите на Българската агенция за инвестиции и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, както и представители на десетки български компании.
И България, и Йордания имаме нужда от това взаимноизгодно сътрудничество и се надяваме активният политически диалог да допринесе за развитието на връзките между бизнеса, за увеличаване на двустранния стокообмен, ръст на инвестициите и туризма, заяви президентът Румен Радев след срещата си с крал Абдула II. Държавният глава открои и окуражаващите резултати и подписаните меморандуми и договори на проведения по-рано днес икономически форум в Аман.
На срещата е била обсъдена и политическата ситуация в региона на Близкия Изток, проблемът с мигрантите и бежанците. Йордания е дала подслон на милиони бежанци, като само от последната криза в Сирия, те са над 1.3 млн. души. По думите на Румен Радев Йордания трябва да бъде подкрепяна от България и от ЕС, защото има реален принос в борбата с нелегалната миграция. „Можем да си представим, какво е натоварването на социалната система, на системата на здравеопазването, във финансовата сфера. Йордания води успешна борба с тероризма, успешна борба с нелегалния трафик на оръжие, което я превръща в един остров на стабилност, на който можем да разчитаме в региона на Близкия Изток. Този остров на стабилност трябва да се подкрепя“, подчерта президентът.
По-рано днес президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония в кралския дворец в Аман от крал Абдула II и кралица Рания Ал-Абдула. Десислава Радева посети център за социална интеграция на жени в неравностойно положение в йорданската столица.
Източник: http://otbrana.com/
 
Завърши учението „Indra navy - 2018“
16.12.2018, 13:09
Съвместното учение на руски и индийски военни моряци, проведено от 13 до 16 декември, завърши. То се проведе в акваторията на Бенгалския залив в близост до индийското пристанище Вишакхапарнам. В рамките на това учение бе отработено взаимодействието между кораби от двата флота по защита на корабоплаването и икономическата дейност по море.
По данни на руската пресслужба моряците от Тихоокеански флот и на Източния флот на Индия са усъвършенствали на практика своите навици за тактическо маневриране, попълване на запасите от гориво и други материално-технически средства от танкер във време на движение, а също така проверка на „подозрителен“ кораб. Проведени са освен това стрелби по морски и въздушни цели, търсене на подводница на „условен противник“, като след откриването й са използвани срещу нея реактивни дълбочинни бомби. Тренирани са също така излитане и кацане на палубни вертолети на различните кораби и бойното им използване срещу потенциални противникови цели. Накрая учението е завършило със срещен „морски бой“.
Отчетени са обективно резултатите от „Indra navy - 2018“ по данните дадени от взаимно разменените наблюдатели, след което те са се завърнали на своите кораби. На прощаване в Бенгалския залив е показана впечатляваща церемония по изпращане на руските военни кораби. Корабите са преминали в паралелни курсове в строй килватер.
Общо в учението са взели участие на различните му етапи следните кораби: - руския ракетния крайцер „Варяг“, големия кораб за борба с подводници „Адмирал Пантелеев“ и големия морски танкер „Борис Бутома“ от Тихоокеанския флот на Руската Федерация, както и индийския есминец „Ранвир“, фрегатата „Сатпура“, корветите „Кадмат“, „Кутар“, „Канджар“ и  танкера „Джоти“.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Коледен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили
16.12.2018, 10:05
На 20 декември 2018 г. от 19:00 часа, в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна, ще се проведе празничен Коледен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, организиран съвместно от Община Варна, Военноморските сили и Фестивален и конгресен център Варна.
Концертът ще бъде с подчертано празнична програма, в която са  включени произведения на класически и съвременни автори.
Концертът ще бъде с Вход свободен за всички гости и граждани на град Варна. С него организаторите се надяват в навечерието на най-светлия християнски празник, с музика и добро настроение, до сърцата на хората да достигне рождествения дух и коледната магия, които да съпътстват добрите помисли, благотворителността, вярата в доброто и благословените пожелания за здраве, мир и благополучие през настъпващата 2019 година.
Връзки с обществеността на ВМС
 
Москва иска конкретен диалог с Вашингтон по Договора за ракетите със среден обсег
16.12.2018, 09:50
Русия изрази готовност вчера за "открит и конкретен диалог" със Съединените щати по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от времето на студената война, от който Вашингтон иска да се оттегли, предаде Франс прес.
Според Москва в сряда е била изпратена нота от руския министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу до неговия американски колега Джим Матис с призив за такъв диалог, но официален отговор така и не бил получен.
"Всичко това свидетелства за нежеланието на Съединените щати за такъв разумен и професионален диалог с Русия в интерес на решаването на неотложните проблеми, свързани с регионалната и международната сигурност", посочва руското министерство на отбраната в комюнике.
САЩ отправиха в началото на декември ултиматум към Русия, като й дадоха 60 дни да се съобрази с договора за ядрените ракети със среден обсег от 1987 година и предупредиха, че в противен случай ще напуснат договора.
НАТО и Съединените щати обвиняват Москва, че нарушава Договора за ракетите със среден обсег, което Русия отхвърля като "неоснователно".
Договорът за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег беше подписан през 1987 година от американския и съветския ръководител по онова време - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов и сложи край на употребата на серия ракети с обсег от 500 до 5500 километра.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Литва получи две самоходни гаубици PzH2000
16.12.2018, 09:33
Литовската армия се попълни с две самоходни гаубици. Това са двете модернизирани PzH2000, които Германия й достави.
Те ще попълнят артилерийския дивизион в Рукле, съобщава Министерството на отбраната на Литва. По думите на заместник министъра на отбраната Хедримас Йеглинскас литовската армия се е сдобила с напълно модернизирани бронирани тежки верижни гаубици, които ще укрепят отбранителния потенциал на въоръжените сили.
Контрактът за закупуване на 21 самоходни гаубици от този тип от резерва на Бундесвера е подписан през 2016 г. Стойността на договора е 58,3 милиона евро. От цялата бройка 16 гаубици ще са линейни, две ще се използват за учебни, а три като източник на резервни части.
В договора също е предвидено от резервите на Бундесвера да се доставят 6 ремонтно-евакуационни машини BPz 2 Standard (на базата на танка Leopard 1) и 26 бронирани командно-щабни машини М577А2, както и боеприпаси, запасни части, учебно оборудване и да се проведе подготовка на личния състав.
Доставените системи са претърпели обновяване на всички системи за управление на стрелбата и програмното осигуряване. Досега по щат на въоръжение в артилерийския дивизион се намираха 105-mm гаубици, които можеха да поразяват цели на разстояние до 11 km. Новите самоходни гаубици PzH2000 ще увеличат зоната за поразяване на батальона до 40 km. - Още за PzH2000
Източник: http://www.pan.bg/
 
Министър Каракачанов: Премиерът не е казал какъв самолет ще купим
16.12.2018, 09:15
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се опита да омаловажи вчерашните думи на премиера, като заяви, че Борисов не е казвал какви изтребители ще бъдат купени. Военният министър даде интервю за Нова, което бе излъчено вчера, 15 декември 2018 г.
„Не знам какъв въпрос са задали на премиера, но той е казал – да, F-16 е много хубав самолет. Нека не слагаме каруцата пред коня. Премиерът не е казал какво ще купим и честно казано, сме доста далеч от подписване на договор”, обяснява министърът на отбраната.
Вчера, 15 декември 2018 г., министър-председателят заяви, че F-16 е много по-добър от останалите предложения за нов изтребител. Борисов каза, че не иска да се меси, но изказването му бе достатъчно ясно.
Интересно е, че вчера Борисов даде и интервю за предаването „Панорама” по БНТ1 в което той каза, че е разпоредил до края на годината да има решение за новия изтребител. Днес Каракачанов казва, че подписването на договора е далеч, което не влиза задължително в противоречие с думите на премиера, но и не показват, че решението е близо.
„Казвам ви го като историк – в историята на всяка една държава, винаги е било важно от къде ще купиш едно оръжие, дали ще купиш оръдия от Франция или Германия, от къде ще вземеш заема, срещу какви лихви и каква политическа ориентация ще имаш. И сега е така. Във взимането на решение за закупуване на оръжие, винаги е имало и политическа съобразност”, разяснява Каракачанов.
Така всъщност военният министър признава факт, който вече е изричан многократно – че решението, в крайна сметка е политическо.
Каракачанов повтори, че очаква самолетите да се получат до две години след подписването на сделката, а пилотите да ги усвоят на третата година.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Потвърден договор: Индия започва производството на АК-103 през идната година
16.12.2018, 01:00

Руско-индийската междуправителствена комисия по военнотехническо сътрудничество обсъди стъпките по организацията на производството на автомати "Калашников" АК-103 в Индия.
"Пускането на стрелково оръжие се планира да бъде организирано през 2019 г.", съобщи заместник-министърът на отбраната на Русия генерал-полковник Александър Фомин.
Комисията също така разгледа организацията по сглобяването на вертолети Ка-226Т в Индия и подготовката за военнотехническото сътрудничество между страните до 2030 година.
Автомат АК-103 е експортна версия на АК-74М, изготвена с употребата на нови материали и технологии. Калибърът на оръжието е 7,62 мм. То може да произвежда до 600 изстрела в минута със стартова скорост на куршума от 715 м/сек. Тежи 3,62 кг и има опция за закрепване на подцевен гранатомет.

Планира се индийската армия да приеме новите автомати на въоръжение за борба с левите екстремисти-маоисти. В дългосрочна перспектива АК ще постъпят и в другите военизирани формирования на страната. - Още за АК
Източник: https://bg.rbth.com/

 
Едни от най-опасните бойни самолета на Русия
16.12.2018, 00:30
Су-27 ОКБ Сухой
Самолетът Су-27 (Flanker по класификацията на НАТО) стана съветският отговор на новите за времето си американски самолети като F-15 и F-16. Своят първи полет машината извърши в края на 70-те години, а на въоръжение в съветските ВВС постъпва през 1985 г.
Су-27  може да носи на борда разнообразно въоръжение от клас „въздух-въздух”, включващо многоцелеви ракети със среден обхват Р-27Р1 с полуактивно радиолокационно насочване. Корпусът на Flanker нееднократно е модифициран, за да изпълнява нови задачи.
Например Су-34 (Fullback) е многофункционален изтребител-бомбардировач, имащ разнообразен комплекс от въоръжение за борба с наземни и надводни цели. Също така съществува СУ-33, палубен вариант  на Су-27, който се използва на борда на руския авионосец „Адмирал Кузнецов”.
На Су-27 летят  военни летци от много страни. Индия и Китай купуват СУ-27, а също така придобиха лиценз за неговото производство. В Индия Су-27 се произвежда от фирмата Hindustan Aeronautics Ltd, а в Китай се произвежда под името  от J-11 от Shenyang Aircraft Corporation.
В Азия на Су-27 също така летят в Индонезия и Виетнам. След разпада на Съветския съюз в много бивши съветски републики като Беларус, Казахстан и Узбекистан останаха Су-27. - Още за Су-27
МиГ-29
Малък, имащ неголям обхват и произвеждан в големи количества, МиГ-29 (натовско наименование Fulcrum) може да се нарече „борец за постигане на равенство”. Приет е на въоръжение в СССР в 1983 г., и както СУ-27 трябва да прави конкуренция на F-15 и F-16.
МиГ-29 е по-малък от СУ-27 и не може да се състезава с него по скорост, обхват на действие и качество.  Но своите недостатъци той изкупува с една извънредно важна характеристика, каквато е неговата маневреност. Проведените след Студената война в германските ВВС изпитания показват, че изтребителят Микоян е по-маневрен от F -16.
МиГ-29 съща така е многоцелев изтребител, който може да бъде снабден с ракети „въздух-въздух” P-60, предназначени за близък бой, както и с оръжие за поразяване на земни цели.
Миг-29 се оказа най-динамичната машина и от 1983 г. бе подложен на многобройни модификации за изпълнение на различни задачи.
МиГ-29 и досега се намира на въоръжение в руските ВВС, а също и в армиите на някои бивши съветски републики. В периода на Студената война и след нея тази машина се експортираше много, което означава, че МиГ-29 е участвал в най-различни театри на военни действия. Например Югославия използваше Миг-29  по време на балканските войни в средата на 90-те години.
Сред многобройните купувачи на МиГ-29 са Куба, Иран и Северна Корея. След разширяването на НАТО към бивши страни от Варшавския пакт, МиГ-29 служи даже във ВВС на алианса. - Още за МиГ-29
Су-35 ОКБ Сухой
От техническа гледна точка Су-35 е вариант на Су-27, но благодарение на впечатляващата модернизация този самолет напълно заслужава името си на многоцелева самостоятелна бойна машина.
Су-35 е построен, за да отговори на  предизвикателствата, възникнали след края на Студената война.
Су-35, който е своеобразен мост между изтребители четвърто и пето поколение (в ОКБ Сухой го наричат самолет поколение 4++), е снабден с двигатели, които използват в ПАК ФА. Максималната му скорост е 2 390 км/ч, която е малко по-малко от тази на Су-27. Въпреки това този недостатък в много се компенсира с увеличения радиус на действие – повече от 1600 км.
Въоръжението на самолета получава и ново развитие. За начало при Су-35 има 12 възела за окачване на оръжие и може да натовари 8 000 кг бойно снаряжение.
Това е универсален самолет с ракети “въздух-въздух” от типа P-77 с турбореактивен двигател с управляем вектор на тягата и ракети “земя-въздух” от тип PX-59. Като оправдава своето име изтребител 4++, Су-35 използва в своята конструкция специални материали за намаляване на ефективната площ на разсейване, за да придобие характеристиките на стелт.
Понастоящем Су-35 има само в руските ВВС и както се каза по-горе, той все още не е приет на въоръжение и не се използва активно. Още повече, че други страни вече мислят как да купят този самолет, когато започнат да го продават. Най-забележително е, че Китай разработва нови модели J-11 (това е Су-27 китайско производство), но иска да закупи Су-35 от Русия. - Още за Су-35
Су-57 (Т-50, ПАК ФА)
МиГ-29, Су-27 и техните модификации не би трябвало да отстъпват по своите характеристики на американските и европейските изтребители четвърто поколение.
Но многоцелевият стелт изтребител от пето поколение Су-57 на ОКБ Сухой (бел.ред. ПАК ФА означава Перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация) се явява единственият отговор на Русия на американските машини от пето поколение като F-22 Raptor и F-35 Lightning II.
Той има максимална скорост 2600 км/ч и оставя далеч назад своите предшественици от епохата на Студената война. Казват, че по далечина на полета той също ги превъзхожда. Някои представители на американското военно ведомство даже считат, че той се явява много по-маневрен от F-35 (макар че F-35 е създаден за други цели).
Като многоцелев изтребител Су-57 ще е въоръжен с ракети клас “въздух-въздух” и “въздух-земя”, включващи ракети P-77.
В обозримо бъдеще по-скоро само Русия ще експлоатира Су-57. Русия също съкрати плановете за закупуване на тези машини, но все едно към 2020 г. има намерение да приеме на въоръжение 55 ПАК ФА. - Още за Су-57
Ту-160
В руската изтребителна авиация има много динамични машини, които могат да бъдат модернизирани и модифицирани за широк кръг от задачи. Още повече, че възможностите на изтребителите са ограничени. Съветският съюз, както и САЩ, проектираше и строеше стратегически бомбардировачи с тежко въоръжение на борда за полети на големи разстояния.
Именно за тези цели Руската федерация неотдавна обяви, че възобновява производството на Ту-160 ОКБ Туполев (натовско название Blackjack), стратегически бомбардировачи от съветската епоха.
Ту-160 е невероятно бърз за стратегически бомбардировач. Той достига скорост от 2200 км/ч. и съществено превъзхожда американските аналози като B1-B Lancer (1 448 км/ч) и B-52 (1 000 км/ч). Неговият радиус на действие са внушителните 7300 км. В 2008 г. той извърши първия си трансатлантически полет от Мурманск до Венецуела. Ту-160 може да носи както ядрено оръжие, така и обикновено оръжие. От него могат да се изстрелват ракети Х-55МС  с ядрени бойни глави с мощност 200 килотона.
Към 2015 г. Русия е единствената страна, която експлоатира Ту-160. Съгласно новите планове тя ще построи 50 машини допълнително. Новите стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще носят името Ту-160М2. Тяхното производство се планира да започне след 2023 г. Едновременно с това Москва ще пристъпи към производството на стелт-бомбардировач ПАК ДА, който също се проектира в ОКБ Туполев. - Още за Ту-160
 
На този ден през 1944 г. Вермахтът започва операция в Ардените – последното настъпление на Хитлер
16.12.2018, 00:20
На 16 декември 1944 г. Вермахтът предприема операция Wacht am Rhein (Стража на Рейн) в Ардените – западната част на Белгия – с цел да промени обстановката на Западния фронт, да разгроми англо-американските сили в Белгия и Холандия и да освободи сили за Източния фронт.
Немското настъпление обаче завършва със съкрушителен провал и стратегическата инициатива окончателно преминава у съюзниците.Към края на 1944 г.
Вермахтът практически проиграва всички сражения на Западния фронт и войските на Съюзниците достигат до границите на Германия.
Съюзната авиация регулярно извършва масирани нападения, разрушаващи военната промишленост, инфраструктурата и градовете.........Прочети още
 
"Мъртвата ръка": В САЩ си спомниха за системата "Периметър"
16.12.2018, 00:15
Американското списание The National Interest припомни за съществуването на комплекса "Периметър", способен автоматично да нанесе масиран ответен ядрен удар.
Наблюдателят на изданието Майкъл Пек отбелязва, че "Мъртвата ръка", както е известен комплексът на Запад, е най-страшната система от периода на Студената война.
В перспектива "Периметър" може да стане по-смъртоносен от всякога, пише анализаторът, цитиран от "Российская газета".
Повод за припомнянето на руската система за ядрено възмездие, според Пек, е ситуацията около Договора за ракети със среден и малък обсег, от който администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да излезе.
Освен това наблюдателят се позовава на публикация в руския ежеседмичник "Звезда", в който бившият заместник-главнокомандващ на РВСН генерал-полковник Виктор Есин казва, че "Периметър" не само продължава да функционира, но и е усъвършенстван.
Наблюдателят описва схемата на действие на комплекса на базата на книгата "Мъртвата ръка" на автора Дейвид Хофман. Според него системата може да бъде активирана по решение на ръководството на страната. След това дежурните офицери в подземните бункери могат да пуснат специални командни ракети, които по време на полета си да предадат сигнал за изстрелване към пунктовете за управление на междуконтинентални балистични ракети. Смята се, че пускът на командните ракети може да бъде осъществен в случай на загуба на връзка с командването и фиксиране на сеизмични смущения, съответстващи на множествени ядрени удари.
Пек отбелязва, че през последните десетилетия около "Периметър" има много слухове, включително и че системата е престанала да функционира. Публичното обсъждане на комплекса обаче потвърждава неговата работоспособност и този фактор трябва задължително да се отчита, пише наблюдателят.
Източник: https://bg.rbth.com/
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}