Военна информация

Архив - от 1 до 15 декември

 

 
Бразилските медии: Rafale е прекалено скъп
15.12.2013, 20:27

Rafale Френският изтребител Dassault Rafale е прекалено скъп и ще отпадне от надпреварата за нов изтребител за бразилските ВВС. Това съобщава месния вестник „Folha de Sao Paulo”, цитиран от AFP.

Според вестника френската оферта за 36 многоцелеви изтребителя Rafale достига $4 млрд., което значително надхвърля бразилските възможности, което практически ги изважда от реалното състезание. Вестникът не посочва, кой от другите два варианта би спечелил конкурса.

Бразилският конкурс FX-2 продължава вече няколко години и в него освен Rafale за поръчката за 36 изтребителя се състезават още Super Hornet и Gripen E. Наскоро френският президент Франсоа Оланд посети Бразилия, като е подкрепил задълбочаването на връзките между двете страни.

За сега няма индикации, че правителството на бразилския президент Дилма Русефф ще подкрепи скорошно решение по проекта FX-2. Догодина в страната предстои да се проведе Световно първенство по футбол, което струва около $11 млрд. Според вестник „Folha de Sao Paulo” решението няма да дойде преди 2015 г. – Още за  Rafale

http://aeropress-bg.com/

 
Lockheed Martin иска да произвежда F-16 до 2020 г.
15.12.2013, 20:03

F-16Американският самолетостроител Lockheed Martin се надява да продължи производството на изтребителя F-16 до около 2020 г. В момента компанията има достатъчно поръчки да продължава производството до третото тримесечие на 2017 г.

Според Бил МакХенри, цитиран от Reuters шеф на бизнес развитието на Lockheed, към 2020 г. цената на F-35 ще е паднала до толкова, че клиентите ще предпочитат изцяло новата конструкция. Lockheed продължава да преследва нови продажби, основно в Близкия изток и Южна Америка.

В момента производствените мощности на Lockheed Martin са натоварени на минимум, като се произвежда по около един самолет месечно, за разлика от пиковата 1987 г., когато са се произвеждали по 30 самолета месечно. Сега Lockheed изпълнява поръчки за Египет (20 самолета), Оман (12 самолета) и Ирак (36 самолета).

Lockeed разчита и на сериозния пазар за модернизация на машини от поколението C/D. Компанията предлага стандарта F-16V, който има AESA радар, нова система за навигация и самозащита и изцяло нова пилотска кабина. На този пазар, обаче има конкуренция, като например компанията BAE Systems, която спечели поръчка за модернизация на 145 изтребителя F-16 за Южна Корея.

До днес са произведени над 4500 броя F-16, които са на въоръжение в 26 страни. – Още за F-16

http://aeropress-bg.com/

 
Военният министър: Унаследихме "бомба" със състоянието на бойната техника
15.12.2013, 14:54

Ангел Найденов Най-голямата унаследена "бомба" от предишното правителство е техническото състояние на въоръжението и бойната техника. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред агенция "Фокус" .

"Резултатите показват една много мрачна картина във въоръжените сили. За щастие успяваме да пренасочим средства, да икономисаме средства, да сключим нови рамкови споразумения, да подпишем конкретни договори. вече сме на път, образно казано, да "отлепим" авиацията от земята. Имам предвид и самолети, и хеликоптери, съответно и да подобрим състоянието на военната техника в Сухопътните войски. Конкретни стъпки има и по отношение на модернизиране и подобряване на състоянието във Военноморските сили”, посочи военният министърът.

"Втората "бомба" - безспорно това са унаследени, трудно е да се каже договори, защото от 226 договора, между които има договори свързани например с охрана на освободени войскови райони, складове и сгради, 208 са с изтекъл срок. Има договори, които не са подновявани и по които вървят плащания от 2009-2010 г. - още тогава са изтекли”, каза министърът. "От една страна, ние продължаваме да правим разходи за поддържането на тези складове, съответно за издръжката на личен състав, който се грижи за складовете и който охранява складовете и, от друга страна носим всички рискове, свързани със съхраняването на опасни и взривни вещества. По тях не се плащат неустойки, по тях няма сериозни санкции. Това всъщност е един проблем, който решаваме категорично. Аз съм разпоредил, съответно са поканени фирмите да сключат споразумения и да изтеглят тези имущества до края на 2014 г.”, обясни Найденов.

http://www.segabg.com/

 
Официална церемония за създаване на Военнополицейски център за усъвършенстване
15.12.2013, 14:29

На 11.12.2013 г., в Съюзното командване по трансформацията, Норфолк, САЩ, бяха подписани Меморандуми за разбирателство между Министерствата на отбраната на Република България, Република Полша, Република Хърватска, Република Чехия, Федерална Република Германия, Кралство Нидерландия, Румъния и Щаба на Върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията.

Меморандумите за разбирателство имат за цел да регламентират цялостната организация по създаване, администриране и функциониране на Военнополицейски център за усъвършенстване на НАТО и начина на взаимодействието му с Щаба на Върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията и други организации, с оглед развитието на дългосрочно многостранно сътрудничество между страните–участници във военната, военнополицейската, доктриналната, обучението и подготовката и други области от взаимен интерес.

http://vp.mod.bg/

 
Пресконференция на министъра на отбраната Ангел Найденов
15.12.2013, 14:20

Ангел НайденовМинистърът на отбраната Ангел Найденов ще даде утре, 16 декември, пресконференция.

В нея ще участват и заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Те ще запознаят журналистите с изпълнението на приоритетите на Министерството на отбраната през изминалото полугодие.

http://www.mod.bg/

 
Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе благотворителен Коледен концерт в зала „България”
15.12.2013, 14:10

Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе утре, 16 декември, благотворителен Коледен концерт, в подкрепа на децата на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг. През тази година той е организиран със съдействието на Националния институт „Софийска филхармония”.

Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни произведения на Бетовен, Щраус, Чайковски, Гершуин, Хачатурян, Глен Милър, Бил Конти, маестро Христо Недялков и др. В концерта ще участват и солистите от Представителния ансамбъл на въоръжените сили Орлин Горанов и Вероника Пенчева и Детският хор на Българското национално радио.

Средствата, събрани от даренията, ще бъдат предоставени на фондация „Деца на Българската армия“. – Още военни оркестри.

http://www.mod.bg/

 
OH-58 Delta Kiowa се е разбил в Тенеси
15.12.2013, 12:16

На 13 декември 2013 в 18:45 часа местно време при рутинен тренировъчен полет хеликоптер Bell OH-58 Delta Kiowa от 1/230 ескадрила на Въздушната национална гвардия на Тенеси е извършил „твърдо кацане”.

При допира със земята е избухнал пожар, който прави вертолетът неизползваем. За щастие пилотите са успели да напуснат хеликоптера и са транспортирани до болница с незастрашаващи живота наранявания.

Започнато е разследване за установяване причините за аварията. Първите сведения са за възникнала техническа неизправност.

През месец юли 2011г. хеликоптер OH-58 от същата ескадрила се разбива след удар във високоволтови проводници. Екипажът в състав старши лейтенант Thomas Joseph Williams Jr. и младши лейтенант Daniel Col. – Още за OH-58

http://www.pan.bg/

 
Турските пилоти на Ф-16 ще се обучават на нови тренажьори
15.12.2013, 10:04

Открити бяха центрове за симулаторно обучение на пилоти на изтребителите Ф-16.

На церемонията по откриването на 6-те симулаторни центъра, единият от които е в столицата Анкара, присъстваха министърът на отбраната Исмет Йълмаз и командващият на ВВС генерал Акън Йозтюрк.

Обучението със симулатори, при много близки до реалните условия и с употреба на различни видове въоръжение във виртуална среда, ще позволи да бъдат съкратени до голяма степен разходите за обучение на пилотите на Ф-16 с действителни боеприпаси.

Сега стойността на едночасов учебен полет с Ф-16 е около 25 хиляди долара.

Симулаторите, за които бяха изразходвани 150 милиона долара, ще покрият за две години направените за тях разходи.

С програмното обезпечение, пилотите на Ф-16 имат възможност да осъществяват полети във виртуална среда при условия много близки с действителните бойни условия и да повишават опита и квалификацията си.

 

 

Турската компания TAI достави на Northrop Grumman първата централна част на фюзелажа на F-35 JSF

14.12.2013, 21:13

На тържествена церемония на 11.12.2013г. турската компания Turkish Aerospace Industries, Inc. (TAI), подизпълнител на Northrop Grumman, достави на Lockheed Martin и Northrop Grumman първата централна част на фюзелажа на F-35 Lightning II. Тази част от планера е предназначена за ‘стелт’ изтребител, който ще бъде сглобен в завода на Lockheed Martin във Fort Worth (Тексас) за нуждите на ВВС на САЩ.

При постигане на пълната производствена мощност TAI ще доставя по една централна част на фюзелажа на F-35 на всеки 10 дни за конвейерите за крайното сглобяване на ‘стелт’ изтребителя в САЩ и Италия. Тези части ще бъдат предназначени за производството на изтребители за Турция и другите страни-партньори в програмата.

В рамките на програмата F-35 TAI произвежда редица други компоненти за различните модификации на изтребителя – елемент от въздухозаборниците на F-35A и пилоните за окачване на въоръжение „въздух-земя”.

С участието си в програмата F-35 TAI не само допринася за развитието на икономиката на Турция, но и осигурява работни места на стотици инженери и специалисти за следващите 20 години. – Още за F-35

http://www.pan.bg/

 
Китайски луноход кацна на Луната
14.12.2013, 18:50

Китайският космически апарат "Чанъе-3" извърши успешно кацане на Луната. Така Китай стана третата държава успяла да извърши меко прилуняване след СССР и САЩ, обяви китайската телевизия.

"Чанъе-3" стъпи на лунната повърхност на място, наречено "Залив на дъгата". Заключителният етап на слизането на модула от височина 15 км до лунната повърхност продължи 12 минути. На борда на апарата се намира първият китайски луноход, наречен "Юйту" (Нефритов заек). Очаква се самодвижещото се устройство да работи на Луната не по-малко от три месеца.

Луноходът ще се отдели от "Чанъе-3" в неделя вечерта. Той е снабден с високоефективна система за електрозахранване, която при ярко осветяване ще складира получената енергия в акумулаторите му, а при по-слабо цялото електричество от батериите ще отива за поддържане на работоспособността на апарата. Луноходът има шест колела и може да се движи с максимална скорост от 200 метра в час.

"Чанъе-3" бе изведен на 2 декември от космодрума Сичан в провинция Съчуан с помощта на модифициран вариант на ракетата-носител Чанчжън-3Б".

Стартът на "Чанъе-3" отбеляза началото на втория етап на китайската програма за изучаване на естествения спътник на Земята. Тя включва извеждане на апарат на лунна орбита, кацане на лунната повърхност и връщане обратно.

В рамките на третия етап – през 2017 г. на Луната ще бъде изпратен още един апарат, чиято основна задача ще бъде да достави на Земята образци от лунната почва.

Свои космонавти на Луната Китай планира да изпрати след 2020 г.

 
Паметни плочи в столицата напомнят за достойно изпълнен воински дълг
14.12.2013, 15:52

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов откриват паметните плочи.С впечатляващ и в същото време тъжен ритуал в столицата във Военния мавзолей-костница бяха открити две паметни плочи. На първата -  имената на десетте български военнослужещи, загинали в Камбоджа в операцията на ООН по поддържане на мира. На втората – имената на тринадесетте наши миротворци от мисията на Международните сили по възстановяване и стабилизиране на Ирак.  Църковният ритуал и освещаването на паметните плочи бе извършен от  Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан.

България участва в операцията на ООН в Камбоджа от 4 май 1992 до 27 ноември 1993 г. с пехотен батальон, а в Ирак - от 22 август 2003 г. до 20 декември 2008 г.

Днес, каза в словото си министърът на отбраната Ангел Найденов, се потопяваме в скръбта на отминалото време и отдаваме значение на фатални събития и на две годишнини, натоварени със скръб и мъка за офицерите, сержантите и войниците от Българската армия, загинали в Камбоджа и в Ирак. Отминалото време, продължи той, не може да изтрие от паметта спомена за нашите военнослужещи, за синовете, съпрузите, бащите, за приятелите и за колегите, които загинаха, оставайки верни на воинската си клетва.........Прочети още

 
Ще отворят повече документи за кървавия атентат в Кербала
14.12.2013, 15:47

Снимка Димитър Бебенов Да разсекрети това, което е възможно от документите за кървавия атентат в Кербала на 27 декември 2003 г., обеща пред журналисти министърът на отбраната Ангел Найденов. Заедно с президента Росен Плевнелиев той откри във Военния мавзолей-костница две паметни плочи с имената на загиналите български военнослужещи в Камбоджа и Ирак.

Ще разговарям още веднъж с отговорните военнослужещи и служителите по сигурността на информацията и това, което е възможно, ще го направя, каза министър Найденов. Аз самият, допълни той, познавам изводите и драмата в Кербала и всичко останало, което е свързано с другите загинали в Ирак български военнослужещи. Според него по отношение на загиналите в Камбоджа нещата отдавна са публикувани и известни.

Министърът ще търси отговор и на въпроса, поставен му от родителите и близките, защо наследствени пенсии се изплащат само за загинали военнослужещи на наборна служба. Ясно е, че и сега и занапред ще имаме професионална армия, така че ще търсим решение и на този въпрос.

http://www.otbrana.com/

 
Произведен е стотният F-35 Lightning II
14.12.2013, 13:47

На 13 декември 2013 на специална церемония, на която са присъствали над 2000 служители и гости на Lockheed Martin, е отбелязано производството на стотния „стелт” изтребител F-35 Lightning II.

От първите 100 самолета 44 са F-35A(CTOL), 42 F-35B(STOVL) и 14 палубни14 F-35C (CV). 95 от до сега произведените са за Въоръжените сили на САЩ, 3 F-35B за Великобритания и 2 F-35A за Холандия. – (видео)

Стотният изтребител, обозначен като AF-41, е първият от общо 144 F-35, предназначени за военновъздушната база Luke. Общо в авиобазата Luke ще се формират шест ескадрили, въоръжени с F-35. Там ще се обучават американските летци, както и тези от страните-партньори в програмата.

F-35 Lightning II е изтребител пето поколение, комбиниращ ‘стелт’ характеристики със скоростта и качествата на изтребител, най-съвременна авионика и работещ в мрежова среда. Произвежда се в три основно модификации и с него ще бъдат заменени А-10 и F-16 от ВВС на САЩ, F/A-18 на ВМС и F/A-18 и AV-8B Harrier на Корпуса на морската пехота, както и изтребители, намиращи се на въоръжение в най-малко десет ВВС от различни страни по света.

http://www.pan.bg/

 
АП "Александър Невски" ще влезе в състава на ВМФ на Русия на 21 декември 2013 година
14.12.2013, 13:32

Проект 955Според руския сайт http://bmpd.livejournal.com, който се позовава на източници от отбранителната промишленост, на 21 декември 2013 година ще бъде подписан Протокол за приемо-предаване на първата серийна атомна подводница проект 955 (шифър "Борей") "Александър Невски".

Ще се проведе и официална церемония по вдигането на флага и влизането в състава на ВМФ на Русия на този ракетоносец. – Още за проект 955

 
Седем години от първият полет на Ф-35
14.12.2013, 12:13

F-35Утре, 15 декември 2013 година, се навършват 7 години от първият полет на американския изтребител Ф-35.

През месец ноември за първи път общия брой на полетите на оперативните машини надхвърли общия брой на тестовите, които започнаха да летят на 15 декември 2006 година.

През декември вече имаме нов рекорд от 45 полета на ден, само от една база. Още няма информация за полетите през ноември, но се предполага, че са извършени над 500 полета от оперативните машини и около 100 от тестовите. – Още за Ф-35

http://aeronews.alle.bg/

 
В бъдещата война няма да има победители
14.12.2013, 11:29

В Посланието си до парламента президентът на Русия Владимир Путин засегна и темата за обезоръжаващия мигновен удар. Според него, Москва внимателно наблюдава съответните планове и никой не бива да храни илюзии относно възможността да получи военно превъзходство над Русия.

Става дума за американската концепция PGS, Prompt Global Strike, което означава „бърз глобален удар”. Основната му идея е да се получи възможността за нанасяне по която и да е точка на земното кълбо на неядрен удар не по-късно от 60 минути след приемането на решение. Концепцията PGS предвижда най-модерни технологии. От вече познатите могат да се посочат междуконтиненталните балистични ракети с високо точни неядрени бойни блокове. От съвременните – хиперзвуковото оръжие, мощността на което е съпоставима с 12 тона тротил. Новите типове американски крилати ракети имат доста солидни възможности, казва главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Първо, това е възможността за препрограмиране по време на полет. Втората важна особеност е възможността за едновременно поразяване на целите. При една масирана атака, когато бъдат пуснати 500-600 крилати ракети, става технически невъзможно тяхното сваляне. Освен това, ще се използват безпилотни летателни апарати за нанасяне на удари по средства за противовъздушна отбрана. Ще се използват средства за радиоелектронно подавяне. Това е концепция на мигновен ослепяващ удар, след който настъпва хаос.

Една от главните точки на концепцията PGS е в ограничения или пълен отказ от използване на ядрено оръжие. Американците и днес вече могат с конвенционални средства да постигат същото, но на по-високо технологическо равнище. Впрочем, експерти не изключват, че веднага след мигновения удар конфликтът може да се прехвърли в ядрената плоскост.

При всички положения, концепцията PGS, създавана от Пентагона, вече става нов дразнещ момент в отношенията между Русия и САЩ, продължава Игор Коротченко:

   - В предишния период се създаде баланс на силите, основан до голяма степен върху това, че Русия и САЩ изравниха своите шансове във войната за сметка на ядреното си оръжие. Глобалната световна война стана практически слабо вероятна. Рискът от взаимно унищожаване доведе до сдържаност и в поведението.

Но реализирането от САЩ на програми свързани с потенциал за мълниеносен глобален удар с конвенционални оръжия размива стратегическата стабилност и прави непредсказуемо по-нататъшното развитие на ситуацията.

Ако плановете на САЩ са способни да подкопаят регионалната и глобална стабилност, ако те само приближават „съдния ден”, от тях следва да се откажем независимо от потенциалните им изгоди. Защото на дело нищо не се е променило: в една бъдеща война, както и в традиционния ядрен конфликт, победители няма да има.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Китай прие на въоръжение трета фрегата
14.12.2013, 10:25

type 054Китай прие на въоръжение трета фрегата от проект 054 Jiangkai (борд 574, "Санья") от началото на тази година.

До сега равносметката е повече от внушителна. Приети са 8 корвети, 3 фрегати и 2 разрушителя. Само на техните бордове има 26 хеликоптера Z-9, което по всички международни стандарти е повече от ескадрила. До края на годината се очаква да бъдат предадени още няколко кораба.

Коментар:

Тази година в Китай се очаква да бъдат произведени между 200 и 250 комплекта за хеликоптери и цели машини. Макар и по-леки в сравнение с международните стандарти, цифрата е повече от сериозна.

http://aeronews.alle.bg/

 
Сухопътните войски сертифицираха поредното формирование за мисия в Афганистан
14.12.2013, 09:47

В периода 19.08. – 27.09.2013 г. започна предварителна подготовка в щатните подразделения на военнослужещите от 16 рота за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” – Афганистан. Подготовката се проведе в пунктовете за постоянна дислокация по основна бойна задача „Операции по поддържане на мира”. През този период се проведе и сбор по специалности, на който военнослужещите усвоиха зачислените им въоръжение и техника.

За времето от 28.10. – 06.12.2013 г. се проведе непосредствената подготовка на национален елемент, група за охрана, щабни офицери в щабовете на операцията КИВ и медицински пункт; 16-та рота за охрана на летище Кандахар във военно формирование 52590 – Ямбол. Преминаха и редица занятия по огнева подготовка, физическа подготовка, техническа подготовка и кормуване, езикова подготовка, стандартни оперативни процедури, симулативна подготовка със симулационната система JCATS и виртуален симулатор CGS под ръководството на НВУК „Чаралица”, съгласно програмата за непосредствена подготовка на контингента за участие в мисията. Личният състав премина последователно сглобяване на отделенията, взвода и ротата.

От 10.12. – 12.12.2013 г. се проведе процедура по сертификация на контингента за участие в мисията на ISAF в Афганистан. Комисия от СКС с председател полковник Любомир Пеев проведе изпити с национален елемент и 16-та охранителна рота. През първия ден от сертификацията се проведе строеви преглед и изпит по познаване на функционалните задължения на личния състав. На 11 и 12 декември на ГУЦ Победа се състоя ротно-тактико специално учение, с национален елемент и 16-та охранителна рота. На учението бяха отработени практически въпроси по действия на личния състав при охрана и отбрана на летище и проверка познаването на стандартните оперативни процедури и правилата за употреба на сила.

Гост на учението бе заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев. Той изрази своите добри впечатления от подготовката на личния състав и пожела на целия личен състав да се завърне жив и здрав от мисията.

Командирът на 16-та рота майор Божидар Божилов каза: „Считам че за периода на непосредствената подготовка личният състав на 16-та рота придоби необходимите знания и умения, които ще спомогнат за изпълнението на поставените задачи. Много важно е също и това, че военнослужещите от ротата изградиха добър и сплотен колектив в който всеки може да разчита на колегата до себе си. Лично аз усетих стремежа за добро представяне във всички и съм сигурен, че това са хората които трябва да изпълнят поставените на ротата задачи. Благодаря за положените усилия от офицерите, сержантите и войниците от ротата”.

Старши лейтенант Георги Калинов от военно формирование 22580 – Варна сподели: „Беше интересно и пълноценно учение, научихме много нови неща и осъществихме полезни контакти. Пожелавам здраве и успехи на всички от контингента. За нас е чест да представим флота на тази мисия”.

http://www.otbrana.com/

 
Катастрофа с руски изтребител МиГ-31
14.12.2013, 08:45

Изтребител-прехващач на руското министерство на отбраната МиГ-31 се разби по време на изпитателен полет след планов ремонт в Приморския край, като пилотите, които са с по над 2000 летателни часа, са катапултирали успешно, съобщи източник в регионалните силови структури, цитиран от РИА Новости.

Самолетът падна в 05:31 московско време на 26 км от въздушната база „Централна Угловая” в близост до град Владивосток. По предварителни данни на земята няма жертви и разрушения. Двамата летци се приземиха в близост до бензиностанция. „Те са живи и се насочват към летището”, отбеляза източникът.

По предварителни данни причината за катастрофата е техническа неизправност на самолета.

 

 
Бреговата охрана на САЩ получава C-27J
13.12.2013, 22:30

C-27JБреговата охрана на САЩ ще получи 14 тактически транспортни самолета C-27J Spartan. Самолетите идват от състава на ВВС на САЩ, където бяха сметнати за ненужни.

В Бреговата охрана машините ще изпълняват патрулни задачи. Бреговата охрана планираше да се сдобие с 36 патрулни самолета HC-144A (на базата на CN-235), но с получаването на C-27J проектът ще спре с доставката нa 18-тия самолет. По този начин ще бъдат спестени около $600 млн.

ВВС на САЩ получиха 21 броя C-27J, но през 2012 г. решиха, че не се нуждаят от тях. Преди няколко седмици стана ясно, че седем от излишните самолети ще бъдат взети от Командването за специални операции на САЩ.

http://aeropress-bg.com/

 
Сингапур не бърза с покупката на F-35
13.12.2013, 22:26

Ф-35Министърът на отбраната на Сингапур Нг Енг Хан е потвърдил, че страната му продължава да се интересува от покупката на F-35 JSF, но с тази покупка няма да се бърза и няма да се случи скоро.

Сингапурският министър е подчертал, че в момента страната разчита на  своите около 60 броя F-16, за които се планира сериозна модернизационна програма и те се планира да останат на въоръжение още около 20 години.

В близките години се очаква страната да подмени своите около 26 изтребителя F-5, като точно за тяхната подмяна се очаква да бъдат пласирани изтребителите от следващо поколение F-35. Поради малката плащ на Сингапур се очаква САЩ сериозно да пласират версията със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B.

http://aeropress-bg.com/

 
Китайски кораб се опита да спре миноносец на САЩ в Южнокитайско море
13.12.2013, 22:10

USS Cowpens CG63Китайски кораб на 5 декември се опита да спре американски миноносец в Южнокитайско море, съобщиха днес източници в Пентагона, цитирани от Fox News.

Ескадреният миноносец с управляемо ракетно оръжие USS Cowpens бе пресрещнат от китайски кораби в международни води в Южнокитайско море, недалеч от новия китайски самолетоносач „Ляонин”.

„На 5 декември корабът USS Cowpens CG63 и китайски плавателен съд се срещнаха, което наложи извършването на маневри, за да се избегне сблъсък”, посочи представител на Пентагона. Съобщава се, че американският миноносец е провеждал наблюдение на китайския самолетоносач. Китайския съпровождащ плавателен съд е подал на американския кораб сигнал да спре, но последният не се е подчинил.

Източникът от Пентагона отбеляза, че американският кораб е действал законно в международни води. В същото време представител на Държавния департамент заяви, че САЩ са изразили протест пред Китай по дипломатически и военни канали.

http://www.focus-news.net/

 
В Гърция за първи път били извършени стрелби със ЗРК С-300
13.12.2013, 20:10

C-300Гръцките военни за първи път са провели учебни стрелби със зенитна ракетна система С-300ПМУ1 руско производство по време на съвместните учения на НАТО "White Eagle 2013". - (видео)

Изстрелването на ракети беше извършено в присъствието на руски специалисти от гръцкия остров Крит, където е разположена системата. Тя успешно унищожи условната цел, съобщава Flash News.gr.

Първоначално С-300 (две батареи с по шест ПУ и 96 ракети) беше купена през 1999 година от Кипър. Тази покупка е предизвикала вълна от протести от страна на Турция, след което тя беше дислоцирана на гръцкия остров Крит. През 2007 година системата стана собственост на Гърция. – Още за С-300

 
В знак на преклонение пред българските военнослужещи, загинали в операциите в Камбоджа и в Ирак, утре ще бъдат открити паметни плочи с техните имена
13.12.2013, 16:21

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват утре, 14 декември, в ритуал по откриването на паметни плочи с имената на българските военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг в операцията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа (UNTAC) и в мисията на Международните сили по възстановяване и стабилизиране на Ирак.

България участва в операцията на ООН от 4 май 1992 до 27 ноември 1993 г. с пехотен батальон. В нея загинаха 10 военнослужещи от българския контингент.

В операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак България участва от 22 август 2003 г. до 20 декември 2008 г. В мисията на Коалиционните сили в Ирак България загуби 13 военнослужещи.

На ритуала утре ще присъстват роднини и близки на загиналите, заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али,заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов, директорите на дирекции и служби в Министерството на отбраната, офицери от Българската армия.

Поканени са също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев, народни представители, бивши министри на отбраната и външните работи, председателите на военнопатриотичните съюзи и запасното войнство.

По-късно същия ден в църквата „Свети Георги Победоносец“ ще се състои панихида в памет на загиналите български военнослужещи.

Църковните ритуали ще бъдат отслужени от Негово Високопреосвещенство Знеполският епископ Йоан.

http://www.mod.bg/

 
В Москва откриха паметникът „Има такава професия - Родината да защитаваш”
13.12.2013, 15:57

В Деня на героите на Отечеството, 9 декември, в Москва бе открит паметникът „Има такава професия - Родината да защитаваш”, създаден по мотиви от популярния съветския филм „Офицери”.

В тържествената церемония участие са взели артисти, изпълнявали главни роли във филма, министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и други официални лица. – кликни за филма „Офицери”

 
Индия ще приеме на въоръжение първия изтребител Rafale през 2017
13.12.2013, 10:34

RafaleКомандването на индийските ВВС са възобновили преговорите с френската компания Dassault за доставка на 126 изтребителя Rafale, съобщава пред The Indian Express командващият ВВС маршалът от авиацията Норман Анил Кумар Браун. Според него договорът за придобиване на новите изтребители ще бъде подписан в началото на 2014 година, а през 2017 г. първият Rafale ще бъде приет на въоръжение. Първите 18 самолета ще бъдат произведени във Франция, а останалите в Индия от компанията Hindustan Aeronautics Limited.

От самото начало след провеждане на тендера преговорите за подписване на договора текат бавно. Френската компания не е искала да отговаря за качеството на произведените в Индия Rafale . През октомври 2013 г. преговорите са преустановени поради смъртта на главния преговарящ от индийска страна.

http://www.pan.bg/

 
Грузия заменя танкове срещу противотанкови системи
13.12.2013, 10:23

Министерството на отбраната на Грузия в най-​близко време ще обяви за продан няколко типа военна техника, сред които Т-​55 и Т-​72, както и многоцелевите вертолети Ми-​8, пише в. „КоммерсантЪ”. Със спечелените от търговете средства грузинските военни ще могат да се сдобият с отбранителни въоръжения, включително противотанкови системи западен образец. Засега не е известно какви именно.

Според програмния документ „Виждане 2012 – 2013″, публикуван на сайта на военното ведомство, при по-​нататъшното развитие на националните въоръжени сили трябва да се отделя по-​голямо внимание на мобилните системи за отбрана и на „най-​новото противотанково оръжие”. Този приоритет беше потвърден по-​рано и от председателя на парламентарния Комитет по отбрана и сигурност Ираклий Сесиашвили.

Една от възможните причини за отказа от танковете и вертолетите е стойността на тяхното обслужване и на ремонта. Техническото обслужване на грузинската техника се извършва в Украйна, при което Грузия заплаща не само стойността на ремонта, но и транспорта. Официално не се разкрива колко танка има сега на въоръжение в Грузия. Според непотвърдени данни в Сухопътните войски на страната има около 200 различни типове танкове.

Главният редактор на военно-​аналитичното списание „Арсенали” Ираклий Аладашвили разказва, че преди Министерството на отбраната е предпочитало да закупува тежка военна техника, като е изхарчило за тези цели 1,5 млрд. долара. След войната от 2008 г. обаче грузинските военни са стигнали до извода, че ако противник е Русия, наличието на танкове на въоръжение, както и техния брой са вече несъществени неща.

 
Изтребител на китайските военновъздушни сили на Китай се разби, пилотът е загинал
13.12.2013, 09:58

J8Изтребител Shenyang J-8 на китайските военновъздушни сили на Китай се разби в четвъртък в 19:11 местно време по време на рутинен тренировъчен полет в източната провинция Джъдзян.

Пилотът на самолета е загинал. Машината се е врязала в планински връх в областта Анцзи. Няма жертви и разрушения на земята, предаде China Daily.

Jian-8 е разработен на основа на съветските изтребители МиГ-21. На въоръжение в китайските ВВС е от 1980 г., като е модернизиран няколко пъти и има няколко модификации. В момента Китай разполага с над 300 самолета от тизи тип.

 
Scorpion изпълни първи полет
13.12.2013, 09:50

Textron Scorpion Лекият ударен и разузнавателен самолет Textron Scorpion изпълни първи полет на вчера, 12 декември от авиобаза МакКонел, край Уичита, Канзас. Самолетът е излетял в 10,30 часа местно време и полетът е преминал успешно.

Първият полет на Scorpion е продължил 1,4 часа. В кабината са се намирали командирът Дан Хансън и втория пилот Дейвид Сиц. След полета командира Хансън е коментирал, че целият полет е преминал според плана.

Проектът Scorpion бе разкрит за широката публика през септември 2013 г. Машината се разработва от Textron с идеята да бъде евтина алтернатива за различни операции, като конфликти с ниска интензивност, разузнаване и наблюдение, помощ на населението при бедствия и аварии и патрулиране. Апаратът се задвижва от два реактивни двигателя, има голяма продължителност на полета, дозвукова скорост и боен товар, който достига три тона.

До момента няма клиент за Scorpion, но от Textron се надяват, че ще заинтересуват въоръжените сили на САЩ и близките им съюзници.

http://aeropress-bg.com/

 
С "Москва-1" ще се "вижда" на 400 км
13.12.2013, 09:35

Концернът „Радиоелектронни технологии” (КРЕТ) пристъпи към доставки за Министерството на отбраната на Русия на новите наземни комплекси за радиоелектронна борба 1Л267 „Москва-​1″, които позволяват да бъдат откривани въздушни цели на разстояние до 400 км. Пресслужбата на концерна съобщи, че през близките три години военните трябва да получат десет нови комплекса на стойност над 3,5 млрд. рубли.

Доставката на комплексите се осъществява в рамките на дългосрочен договор с военното ведомство - до 2016 г. „Москва-​1″ се състои от разузнавателен модул 1Л265/1Л265Э (една машина) и автоматизиран пункт за управление на станциите за смущаване на радиолокационни станции с въздушно базиране 1Л266/1Л266Э (две машини). Всичките системи се монтират на три машини „КамАЗ”. Станцията осигурява пълен кръгов обзор. „Москва-​1″ може да бъде разгърната за 45 минути.

Комплексът за радиоелектронна борба може да работи в температурен диапазон от минус 40 до 50 градуса по Целзий. Бойният разчет на „Москва-​1″ се състои от четирима души.

Новата система работи в режим на пасивна радиолокация, откривайки различни летателни апарати по тяхното собствено електронно излъчване. След откриването на въздушните цели техните параметри се предават на системи за радиоелектронно подавяне, на противовъздушната отбрана и на авиацията. Под управлението на „Москва-​1″ могат да бъдат едновременно до девет комплекса за радиоелектронна борба и ПВО. – Още РЕБ

 
Пилотите от ВВС летят повече
13.12.2013, 09:08

Сергей Шойгу През тази година руските военни летци започнаха да летят повече - екипажите на оперативно-​тактическата и далечната авиация бяха в небето над 100 часа, а на военнотранспортната - почти 200, съобщи във вторник министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на разширено съвещание на колегията на Министерството на отбраната.

Той отбеляза, че през тази година са извършени над 3000 учения и проверки: „В резултат на това в оперативно-​тактическата авиация успяха да постигнат нормативните показатели. При останалите родове авиация показателите са по-​добри.” Министърът уточни, че при далечната авиация нальотът е 111 часа, а във военнотранспортната - 175. В армейската авиация този показател е на равнище 87 часа, а в морската - 73 часа на екипаж.

Шойгу отбеляза, че са подобрени и показателите на флота: „При надводните кораби първи и втори ранг - почти три пъти, при надводните кораби трети и четвърти ранг - един път и половина, при стратегическите подводници - с 30%, при дизеловите подводници - в пределите на 25%.” – Още за ВВС на Русия

 
Въвеждат единна тъкан на облеклата за Видовете въоръжени сили
13.12.2013, 08:37

Във връзка с разглежданата на Съвета по отбрана нова визия за вещевото осигуряване на военнослужещите, министърът на отбраната Ангел Найденов поясни пред журналисти, че се предвижда въвеждането на единна тъкан за облеклата за всички видове въоръжени сили, с различна разцветка, както и еталони, с които да бъде сравнявана всяка униформа.

Всъщност става дума за далеч по-големи възможности за осигуряване на качествено, съвременно и съобразено с условията на службата и работата униформено облекло, каза той. По думите му въвеждането на единна тъкан е с цел облеклата да отговарят на определени стандарти на качество и да няма разлики в униформите, които се доставят при обществени поръчки.

Ако бъде приета визията, ще осъществяваме много по-ефективен контрол върху качеството на униформите, за да не се стига до продължителни процедури на обжалвания, съмнения за корупция и в крайна сметка ощетяване на военнослужещите, особено тогава, когато заминават на мисия, каза министър Найденов.

http://www.otbrana.com/

 

 
Aero Vodochody разработва нов самолет L-169
12.12.2013, 22:17

L-159Чешката самолетостроителна компания Aero Vodochody Aerospace разработва концепция за нов самолет L-169, който ще има много повече чешко оборудване и по-голяма далечина на полета в сравнение с по-стария L-159, съобщават iDnes и Aktuаlnе.cz.

Философията на дизайна на новия модел се базира на по-стария L-39 Albatros, който още е на въоръжение в редица страни. Първият прототип трябва да започне полети през 2015 г.

„Това е радикална модернизация”, казва пред iDnes Martin Mamula, мениджър в Aero Vodochody. Новост са резервоарите, които са в крилата и осигуряват 600 кг повече гориво. Така благодарение и на намаленото аеродинамично съпротивление L-169 има 600 км по-голяма далечина на полета в сравнение с L-159. Едноместният L-159A има далечина на полета без външни резервоари 1570 км и 2530 км с резервоари. L-159B, от който има само един прототип построен, има далечина на полета от 1300 км.

L-159 Alka е на въоръжение само в чешките ВВС – 24 машини от общо поръчаните 72.

L-159 е основно конструиран като едноместен многоцелеви боен самолет и едва след това започва да се разработва тренировъчната версия, което е и причина за малките продажби.

„Що се касае до L-169, ние първо ще произведем двуместна тренировъчна модификация, която ще може да се използва и като лек изтребител – това е, което нашите потенциални клиенти може би се нуждаят”, споделя Petr Rehor – директор по перспективното развитие в Aero Vodochody. Според него новият самолет е насочен към тези клиенти, които сега експлоатират L-39 и които нямат достатъчно пари да купят съвременни изтребители като например руските Су-30.

http://www.pan.bg/

 
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов прие представители на Сухопътните войски на Република Турция
12.12.2013, 20:52

генерал-майор Нейко Ненов Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов се срещна днес, 12 декември, с делегация от Сухопътните войски на Република Турция, водена от началника на управление „Планове и политики” в Щаба на Сухопътните войски на Република Турция генерал-майор Али Сиври.

Гостите ще вземат участие в „Конференция за сътрудничество между Сухопътните войски на Турция и Сухопътните войски на Българската армия”, която се провежда в периода 12 – 14 декември.

На форума ще бъде обменен опит в областта на модернизацията и перспективите за развитие на Сухопътните войски на двете държави и ще се набележат насоките за развитие на двустранните отношения през 2014 г.

http://www.mod.bg/

 
Ямайка ще взима дузина австралийски „Bushmaster”-а
12.12.2013, 20:37

БМ „Bushmaster”Военното министерство на Ямайка е сключило с австралийската Thales Australia договор за 12 нови бронирани автомобили Bushmaster с противоминна защита от типа MRAP, съобщава Defense Aerospace.

Сумата по сделката не се уточнява. Отчитайки, че каталожната стойност на един Bushmaster е около 590 хиляди австралийски долара (536 хиляди американски долара), покупката на машините може да струва на Ямайка седем милиона долара. По условията на сделката доставката на новите бронирани машини трябва да започне през 2015 г. Техниката ще бъде оборудвана със системи за свръзка Thales SOTAS M2. В договора също е предвидено техническо обслужване на бронемашините Bushmaster в продължение на пет години.

Въоръжените сили на Ямайка имат намерение да използват  Bushmaster за обезпечаване на вътрешната безопасност и за хуманитарни мисии. Военното ведомство проявява интерес към закупуване на Bushmaster през последните две години. По-рано бе съобщено, че с новите Bushmaster въоръжените сили на Ямайка ще заменят остарелите Cadillac Gage Commando V150.

Масата на Bushmaster е около 15 тона при дължина 7,2, ширина 2,5 и височина 2,7 метра. Машината има турбодизелов двигател с мощност 330 конски сили и е способна да развива скорост до сто километра в час, изминавайки 800 километра. Bushmaster превозва до десет човека, включително водача.

http://www.duma.bg/

 
С 12 многофункционални катера ще се сдобие ВМФ на Русия
12.12.2013, 20:27

Катер от проект 23370 Изображение: КАМПОДо 2015 г. военноморският флот на  Русия ще включи в състава си 12 нови многофункционални катера от проекта 23370, с чието построяване се занимава орехово-зуевското предприятие КАМПО. Както съобщава РИА „Новости”, първият катер от този проект бе спуснат на вода в края на август 2013 година и в момента преминава изпитания в Ленинградската военноморска база.

Както се очаква, до 2015 г. осем нови катера ще бъдат доставени на Балтийския флот, като четири от тях ще бъдат зачислени на Ленинградската военноморска база и още толкова на Балтийската военноморска база. Освен това четири катера от проект 23370 ще влязат в състава на Каспийската флотилия.

Във флота новите кораби ще бъдат използвани за решаването на широк спектър от задачи, включително издирвателно-спасителни операции, пожарогасене и медицинско осигуряване.

Водоизместването на катерите от проект 23370 е около сто тона при дължина 20 метра и ширина девет метра. Корабът може да развие скорост до десет възела, а автономността на неговото плаване е три денонощия при далечина на хода до 200 мили. Многофункционалността на катера, построен по модулна схема, обезпечава използването на него на стандартни морски товарни контейнери със специализирани технически средства.

По данни на КАМПО, в стандартната версия на катера от проекта 23370 могат

да се комплектуват контейнери с водолазно снаряжение и оборудване за подводни работи, барокамера, медицинско оборудване, а също и с противопожарни, водоизпомпващи и спасителни системи. За натоварване и разтоварване на оборудването, а също и за изпълнение на различни работи на катера е установен хидравличен кран-манипулатор с товароподемност до 5,1 тона.

 
Ръководителят на генералния щаб на Свободната сирийска армия избягал от ислямистите в чужбина
12.12.2013, 16:37

Ръководителят на генералния щаб на въстаническата Свободна сирийска армия Салим Идрис избягал в чужбина под натиска на радикалните ислямисти.

Както станало известно, Идрис от Сирия заминал за Турция, откъдето ще излети за столицата на Катар, Доха. Генералът взел решение да напусне страната, след като бойци от радикалния „Ислямски фронт” завзели неговата щаб-квартира.

През последните месеци Салим Идрис заемал длъжността ръководител на генералния щаб на Свободната сирийска армия и фактически бил нейн главнокомандващ. До началото на сирийското въстание той бил бригаден генерал на правителствените войски.

 
В Москва положиха венци в памет на воините – освободители на Плевен
12.12.2013, 16:20

Молебен в памет на воините – освободители на България в Руско-турската война, беше отслужен във вторник в Москва. На възпоменателната служба и поднасянето на венци на Паметника на гренадирите присъстваха български дипломати и представители на диаспората и на руски министерства, ведомства и организации.

Честването се провежда за 20-ата поредна година, като по традиция е в Деня на освобождението на Плевен.

Слова произнесоха извънредният и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев, висши служители на руските министерства на отбраната и на външните работи и общественици. Прочетен беше и поздравителен адрес от председателя на Комисията по отбрана в Държавната Дума адмирал от резерва Виктор Комоедов.

Почести в памет на загиналите отдадоха представители на руското Министерство на отбраната и офицерите от Службата на военния аташе на България в Русия.

http://www.otbrana.com/

 
Ирак купува 24 южнокорейски УБС Т-50IQ "Golden Eagle"
12.12.2013, 15:32

T-50Ирак е подписал контракт за 24 южнокорейски учебно-бойни самолета Т-50IQ „Голден Игл”, на стойност 1,1 милиарда долара.

Самолетите ще бъдат доставени от октомври 2015 до октомври 2016 година. УБС Т-50IQ „Голден Игл” е версия на лекия боен изтребител FA-50 според иракските изисквания.

Те са да бъде максимално доближен до американския F-16, затова и  ще струва около 30-35 милиона долара. Останалите пари ще бъдат за оръжия, тренажори и обучение на иракците.

http://aeronews.alle.bg/

 
Военнослужещи от Долна Митрополия унищожиха невзривен боеприпас
12.12.2013, 13:42

Вчера, 11.12.2013 г., формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси към Учебната авиационна група в Долна Митрополия беше активирано за обезвреждане на боеприпас, открит в двора на частен дом в гр. Долни Дъбник, община Плевен.

До пристигане на военнослужещите районът беше отцепен и се охраняваше от служители на РУП – Долни Дъбник.

Специалистите от авиогрупата капитан Десимир Костовски и старшина Тони Борисов идентифицираха боеприпаса – силно корозирал снаряд с диаметър 80 мм и дължина 200 мм, без видими надписи.

При стриктно спазване на мерките за безопасност беше транспортиран на безопасно за населението място и унищожен чрез взривяване.

http://airforce.mod.bg/

 
Япония и Русия провеждат военноморски учения
12.12.2013, 12:05

Япония и Русия ще проведат съвместни военноморски учения, съобщиха от Щаба на флота на Страната на изгряващото слънце.

Маневрите ще се проведат във водите на Тихия океан от 16 до 20 декември, край остров Хонсю.

Военноморската база на Япония на острова ще бъде посетена от отряд кораби на Тихоокеанския флот на РФ в състав: корабът за борба с подводници “Адмирал Виноградов”, танкерът “Иркут” и буксирът “Калар”.

Ще бъде отработена борба с подводници, както и спасително-издирвателни учения. От японска страна в маневрите ще участва ескадрения миноносец “Сиране”, ракетния катер “Хаябуса” и няколко спомагателни съда.

 
Lockheed и SSTL са получили договори за първата мисия по проекта Mars One
12.12.2013, 10:03

Американската компания Lockheed Martin и британската Surrey Satellite Technology Ltd. са получили договор за разработка на марсианска сонда - модул за кацане и орбитален апарат - за първата безпилотна мисия по проекта Mars One, който предполага създаването след 2023 година на колония на Марс.

Както се отбелязва в съобщението от сайта на проекта, през 2018 г се планира първият старт - към Марс ще полетят модул за кацане и орбитален апарат, предназначен за ретранслиране на сигнала от повърхността на планетата към Земята. В рамките на тази първа мисия се планира да се проверят много технологически решения за следващите етапи от проекта бъдещата колония.

Mars One е сключила договор за създаване на концепцията на мисията, при това се планира, модула за кацане да бъде изработен от Lockheed, а орбиталният апарат от SSTL. Модулът за кацане ще бъде основан на конструкцията на сондата „Феникс” , която през 2008 г направи успешно кацане на Марс и в частност взе първи проби от вода/лед.

Новият апарат също ще може да взема проби от почвата с помощта на манипулатор, а също така ще изучи възможността за получаване на вода от почвата. Освен това се планира , на повърхността да се разстелят тънки слънчеви панели. Орбиталният апарат ще стане главен елемент в широколентов канал за предаване на данни към Земята от повърхността на Марс. – Още Космос

http://www.spacenewsbg.com/

 
През 2014 година от Куру ще стартират четири РН „Съюз”
12.12.2013, 09:55

Четири старта на руските РН „Съюз-СТ” са запланирани за 2014 година от космодрума Куру (Френска Гвиана, Южна Америка) - това е съобщил пред Интерфакс генералния директор на ”ЦСКБ-Прогресс” Александър Кирилин.

"За 2014 година са запланирани четири старта на РН „Съюз-СТ”: в края на март и през май, РН „Съюз-СТБ” с КА "O3b-F2" и РН „Съюз-СТА” с КА 'Sentinel-1A' в зависимост от готовността на космическите апарати" е разказал А.Кирилин.

Той е добавил, че за юли и октомври са запланирани стартове на „Съюз-СТБ” с два космически апарата Galileo-Foc-F1 и два Galileo-Foc-F2.

http://www.spacenewsbg.com/

 
САЩ отвличат Китай от неговите самолетоносачи
12.12.2013, 09:47

Засилването на военното съперничество между Китай и САЩ прави особено актуална за Пекин задачата за изработване на стратегия за борба с групировките самолетоносачи. Но интересът на Китай от развитие на това направление може да доведе до недостиг на ресурси за разширяване на собствения си флот самолетоносачи.

Китайските сили, предназначени за сдържане на потенциалната американска намеса в евентуални конфликти в Азия, имат редица ограничения. Китай няма нито ракетни крайцери, нито атомни подводници, въоръжени с тежки свръхзвукови крилати ракети. Количеството далечни бомбардировачи-ракетоносци в китайския флот е незначително.

Ударната сила на китайската морска авиация се състои предимно от тактически изтребители и бомбардировачи, въоръжени с леки противокорабни ракети. Задачите на тези сили, изглежда, се ограничават с първата верига острови и водите около Тайван, което позволява да не се създава голяма ескадрила тежки бомбардировачи. Китай се сдоби и с нов тип оръжия – противокорабни балистични ракети, но техните реални възможности не са известни. Наред с това китайският флот се попълва и с нови подводници.

САЩ насочват за борба с китайската стратегия значителни сили. Един от резултатите ще е повишаването на възможностите на системите за противовъздушна отбрана на американските корабни съединения. В качеството на ефикасна стратегия за противодействие се разглежда и блокадата на стратегическите морски комуникации. Развитието на китайските сили за борба със самолетоносачите ще излезе скъпо и може да не даде възможност за развитие на собствения си флот самолетоносачи. А залагането на противокорабни балистични ракети, като на панацея от всички проблеми, едва ли е оправдано.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
НАТО и новите предизвикателства
12.12.2013, 09:21

През септември 2014 г. в Южен Уелс НАТО ще определи своя нов генерален секретар. Обичайно в надпреварата за този пост участниците са тайна до последния момент. Досега се споменават имената на кандидати от Италия, Белгия, Германия, Канада, Полша и дори Румъния, които биха поели политическото ръководство на пакта, поверено в последните години на датчанина Андерс Фог Расмусен.

Пред алианса стои голямата задача да приключи най-мащабната мисия в своята история - изтеглянето на силите на ИСАФ от Афганистан - и вероятното откриване на новата мисия “Решителна подкрепа”, която да обучава силите за сигурност в азиатската държава. След като подкрепи борбата с производството на опиум в Афганистан (бележещо постоянен подем в последните години) и т. нар. арабска пролет с известните хаотични и кървави последици, НАТО възнамерява да премине “от състояние на разгръщане, в състояние на готовност”, без да се намесва в Сирия. За решаване остават въпросите за финансирането на алианса, където САЩ запазват главната си роля, както и за модернизацията и уеднаквяването на способностите в сянката на кризата и ограничените военни разходи.

Нерешен остава въпросът за развитието на европейската противоракетна отбрана. Според Русия противоракетният щит става излишен с постигнатата договореност по иранската ядрена програма. Според НАТО щитът цели защита от бомбени нападения, а не от разпространението на ядрено оръжие. В този разговор изглежда двете страни все още не се чуват и проблемът едва ли е в превода. В допълнение стоят темите за разширяването на НАТО, чиито врати “остават отворени” - за Украйна, Грузия, Македония и останалата част от Балканите.

Въпросителни пред бъдещето на военната организация, създадена в отговор на Студената война през 1949 г., повдигат едностранните или многостранните военни операции на съюзниците, извън рамката на пакта. Пример за това са действията на Франция в Мали от тази година, когато бе съставена своеобразна “коалиция на желаещите”, без зачитането на общото мнение на страните от НАТО и без решенията да бъдат подлагани на всеобщо одобрение от държавите от военния блок.

Най-светлата перспектива пред алианса остава предстоящото през 2016 г. преместване на неговата щаб-квартира от панелния комплекс в покрайнините на Брюксел в нова лъскава дъговидна сграда в съседство, изградена за 17 години на цена от един милиард долара. Това ще бъде второто голямо преместване, след като през 1967 г. централата на алианса спешно напусна центъра на Париж покрай оттеглянето на Франция от военното командване на алианса.

В нов дом, НАТО ще продължи да търси самоличността си, поставена пред изпитание от недостига на средства, разпадането на Варшавския договор и съмнителните постижения от политическите решения за намеса в кризи, в които политиците не успяха да вникнат. В устрема на центробежни, а не центростремителни сили, организацията разполага с най-основната задача - да се самосъхрани.

Със съкращения  – „Маневри на върха - 2014 година ще донесе промени в ЕС и НАТО”, БТА, Николай Желязков

 
Първият произведен в Китай ДКВВ клас „Зубр” готов за изпитания
12.12.2013, 08:56

ДКВВ клас „Зубр” През 2008 година беше сключен договор между Украйна и Китай за 4 ДКВВ клас „Зубр” с предаване на лиценза за производство за 315 милиона долара. Първите два десантни кораба на въздушна възглавница трябваше да се построят в Украйна, следващите два в Китай с участие на украински специалисти.

Първият „Зубр” пристигна в Китай на 25 май тази година. След това беше въоръжен в Гуанчжоу и в момента минава изпитания. Първият произведен от китайците кораб вече готов и преди края на тази година ще бъде предаден за тестове, а вторият ще бъде готов до началото на пролетта. Може би ще бъде предаден за изпитания преди втория украински, поради забавяне на производството.

Очаква се Китай да построи още най-малко 30 кораба от този тип. Серийното производство вероятно ще стартира през 2014 година. Забелязват се някои промени още при първия прототип. Това показва, че в Китай е работено върху чертежите.

http://aeronews.alle.bg/

 

 
Преглед на Въоръжените сили от януари до юни 2014 година
11.12.2013, 22:40

Ангел Найденов На заседание на Съвета по отбрана са били разгледани проект на заповед и указания на министъра на отбраната Ангел Найденов за създаване на организация и стартиране на Преглед на структурите на Въоръжените сили. Предвижда се той да се извърши в периода от 02.01.2014 г. до 30.06.2014 г. като общото ръководство на процеса ще се възложи на заместник-министъра на отбраната Иван Иванов, а началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще оглави Групата за провеждане на прегледа, съобщават от Министерство на отбраната.

Пред членовете на Съвета по отбрана министър Ангел Найденов подчерта, че Прегледът ще даде възможност да се направи комплексен анализ и оценка за състоянието на въоръжените сили и реалните резултати от изпълнението на Плана за тяхното развитие до 2014 г. като уточни, че прегледът няма за цел повече съкращения на личен състав.

Съветът по отбрана прие и предложения за промени в Наредба № Н-15 от 27.04.2010 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. На военнослужещите и цивилните служители ще се изплаща допълнително месечно възнаграждение за присвоена/потвърдена класна специалност в размер от 20 до 40 лв.

На военнослужещите и цивилните служители, участващи във военни учения и мероприятия в полеви условия с непрекъсната продължителност повече от 24 часа, провеждани от военните формирования извън пунктовете за постоянна дислокация, ще се изплаща допълнително възнаграждение за всички допълнителни часове. Предвижда се измененията в Наредба № Н-15 да влязат в сила от 01.01.2014 г.

Във връзка с измененията Съветът по отбрана одобри и финансов разчет за осигуряването на допълнителните възнаграждения. За целта са предвидени близо 5,5 млн. лева , а промените ще обхванат военнослужещи и цивилни служители от ВС на Република България.

Членовете на съвета се запознаха и с новата Визия за осигуряване на военнослужещите с униформено облекло в периода 2014 г. - 2019 г. Основна нейна цел е усъвършенстването на системата за осигуряване с униформени облекла и привеждането му към изискванията и стандартите на НАТО. Предвиждат се три вида униформи: парадна, празнично- представителна и всекидневна.

Повишени са изискванията към униформата от камуфлажен плат и полевите обувки. Промените ще осигурят надеждна индивидуална защита и комфорт през всички сезони. Набелязани са и редица мерки за усъвършенстване на организацията на осигуряването на военнослужещите с униформено облекло. Обсъждането продължава преди окончателното приемане на предложенията.

 
Индия пенсионира МиГ-21ФЛ
11.12.2013, 21:35

ВВС на Индия пенсионираха последните си изтребители МиГ-21ФЛ. Церемонията се е състояла днес, 11 декември в авиобазата Калайкунда в Западен Бенгал.

Последните индийски МиГ-21ФЛ се експлоатираха в учебна ескадрила натоварени за приучаване на млад летателен състав. Ескадрилата очаква да бъде превъоръжена с реактивния учебно-тренировъчен самолет  Hawk 132.

МиГ-21ФЛ е базиран на МиГ-21ПФ с някои подобрения взаимствани от моделът ПФМ. През 60-те години Индия купува готови или сглобява по лиценз над 200 броя от този модел. В момента индийските ВВС разполагат с около 260 изтребителя МиГ-21 от вариантите М/МФ, бис и модернизираните “Bison”.

http://aeropress-bg.com/

 
Руските ВВС ще получат Як-152 през 2016 г.
11.12.2013, 21:30

Як-152ВВС на Русия ще започнат да получават витловия учебно-тренировъчен самолет Як-152 от 2016 г. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс” позовавайки се на собствен източник от руската авиационна индустрия.

Според източника на „Интерфакс” конструкцията на Як-152 ще бъде обновена на база последните изисквания на руските ВВС, което ще отнеме около година. Планира се стартиране на серийното производство около 2016 г. и крайно сглобяване в завода в Иркутск.

Як-152 е лек учебно-тренировъчен самолет с бутален двигател и пилоти разположено тандемно. Машината е разработена преди около 10 години и основното ѝ предназначение е да се използва за първоначално обучение на курсанти. Въпреки, че проектът е готов самолетът така и не е построен и облетян. През 2006 г. базовата конструкция е продадена на Китай, където модификация на Як-152 е известна като L-7.

http://aeropress-bg.com/

 
Норвегия се отказва от проекта Archer
11.12.2013, 20:58

ArcherДепартамента за отбрана на Норвегия е заявил, че страната излиза от проекта Archer, твърдейки, че условията на контракта не са били изпълнени. Норвегия не получи нито едно оръдие, макар, че според договора до края на 2013 година вече трябваше да бъдат доставени 24 самоходни артилерийски установки.

Администрацията за военни покупки (FMV) на Швеция заявява, че Archer предлага аналогично или по-добро качество в сравнение с конкурентите на по-ниска цена, като осигурява необходимия баланс между ниво на защита и тегло на машината. Това може да е действително така, но то не отменя другите правови въпроси по контракта.

Шведската FMV обяви също, че тя от своя страна не се отказва от закупуването на собствени машини. Норвегия и Швеция продължават да си сътрудничат по други елементи на програмата, в т.ч. по отношение на артилерийския радар ARTHUR, системите за управление на огъня ODIN, боеприпасите, обучение и професионална подготовка. – Още за Archer

 
Русия ще създаде перспективен лек изтребител
11.12.2013, 20:12

МиГ-35Русия ще разработи перспективен лек изтребител. Това каза днес, 11 декември, вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин по време на пленарно заседание на руската Дума. Това съобщава РИА Новости.

„Има в програмата за превъоръжаване задача за създаване на перспективен лек изтребител и той ще бъде направен.”, това е отговорил Рогозин на въпрос на руски депутат. Той също е отбелязал, че от гледна точка на експорта леките изтребители се продават по-добре.

Не става ясно за какъв самолет точно говори Рогозин, дали за МиГ-35, който се разработва вече няколко години или за напълно нова конструкция. Относно МиГ-35 периодично различни официални лица от РСК „МиГ” и руските ВВС и правителство правят изказвания, че самолетът ще бъде поръчан, но за сега няма такива поръчки, като според последните публикации в руските медии договорът е отложен за след 2016 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Камерунските ВВС ще получат... български Ми-17
11.12.2013, 19:53

Ми-17Според африкански източници на ПАН.БГ до края на годината Камерунските ВВС ще получат 6 бивши български хеликоптера Ми-17.

Хеликоптерите са били транспортирани на 2 пъти със самолет Ан-124-100 "Руслан" (RA 82-077), като една от датите е била 23 ноември т.г.

Пак според наши източници от Африка, 6-те броя Ми-17 (собственост на "Дунарит" АД) са били ремонтирани и камуфлирани в завод "Авионамс" (бивш "Терем-Георги Бенковски").

Заводът е собственост на ТЕЛЕКОМ АД, фирма на бизнесмена Цветан Василев, който притежава и "Дунарит" АД. Вертолетите са ремонтирани от българи, но интересното е, че камерунците ще бъдат приучени на тях от опитни унгарски пилоти. Крайният процес по облитането и товаренето им на българска земя е проследено от камерунски генерал от ВВС.

Интересно е да отбележим, че на 28 август 2013 г. по време на руското авиошоу МАКС 2013 представители на камерунските ВВС подписват договор с руската могъща компания "Рособоронекспорт" за доставка именно на хеликоптери Ми-17 Остава загадка дали "Рособоронекспорт" са потърсили "Дунарит" АД, за да осигурят хеликоптерите на камерунците.

Припомняме, че на явен търг в МО на 16 декември 2011 г. фирма "Дунарит" АД спечели 6 броя Ми-17. Нейни представители дадоха доста голяма цена -

от 3 801 500 лв. за бордове 410, 412, 413, 416 и 420, а за борд 434 бе дадена цена от 4 104 000 лв. Това означава, че фирмата е продала на добра цена 6-те екс български Ми-17 на Камерунските ВВС.

Пак на този търг фирма "Металика АБ" ООД купи 5 броя Ми-24 (бордове 127, 128, 129, 131 и 132) за общата цена от 1 266 600 лв. Тези 5 хеликоптера се намират все още в бившето предприятие "Авиотехника" в Пловдив, като им се търси купувач. Евентуалната страна, която е търсена е Мали. Припомняме, че там преди няколко години фирма "Металика АБ" ООД успя да пласира няколко бивши български Ми-24.

http://www.pan.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов награди бригаден генерал Цветан Харизанов с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ - втора степен
11.12.2013, 19:30

бригаден генерал Цветан ХаризановМинистърът на отбраната Ангел Найденов награди днес, 11 декември, бригаден генерал Цветан Харизанов, досегашен началник на Националния военен университет „Васил Левски“, с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ - втора степен. Отличието се присъжда за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, за принос в развитието на военно-образователната система, за издигане на авторитета на Министерството на отбраната и във връзка с навършване на пределна възраст, прекратяване на договора за военна служба и зачисляване в запаса.

„Приемете моите и на ръководството на Министерството на отбраната благодарности за вашата безупречна служба, за вашите усилия, полагани до този момент като офицер и като ръководител“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов в обръщението си към бригаден генерал Харизанов. Той му благодари и от името на командването на Въоръжените сили за уроците, които е предал и на своите подчинени и възпитаници, свързани с вярна служба, дълг, чест, достойнство, защита на Отечеството. „Уроци по патриотизъм и национално достойнство, свързани с уважение и почит към завета на предците ни“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов.

На церемонията присъстваха генерали, адмирали, офицери и директори на структури на Министерството на отбраната – членове на Съвета по отбрана.

* * *

Бригаден генерал Цветан Харизанов е офицер в Българската армия от 1978 година. Завършил е ВНВУ „Васил Левски“ със специалност „Танкови войски-строеви“. През 1989 г. завършва Военната академия “Г. С. Раковски“, а през 2003 година Оперативно – стратегическия генералщабен факултет на Военната академия.

Военната си кариера започва като командир на взвод в 16 танков полк в Средец. Преминава през всички командни длъжности в своята кариера до командир на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора. От 1 юни 2008 година е началник на Националния военен университет “Васил Левски“, Велико Търново. По време на службата си като офицер е получавал много предметни, парични награди, поименно лично оръжие-пистолет и нагръдни знаци за вярна служба под знамената - 2 и 3 степен.

http://www.mod.bg/

 
НАТО удължава мандата на Расмунсен до септември
11.12.2013, 19:17

От Организацията на Северноатлантическия договор съобщиха, че е взето решение за удължаване мандата на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен начело на организацията.

Той ще остане на поста до 30 септември 2014 г., което съвпада с провеждането на годишната среща на организацията, насрочено за 4-5 ноември в Южен Уелс, Великобритания.

„Господин Фог Расмунсен благодари на своите колеги за доверието и приема предложението да остане начело на организацията още няколко месеца", предаде агенция „Интерфакс", позовавйки се на официалното комюнике от Главната квартира на организацията в Брюксел.

Расмунсен е начело на НАТО от август 2009 г., когато наследи холандеца  Яп де Хоп Схефер.

Генералният секретар на НАТО е международен дипломат, който изпълнява функциите на главен представител на организацията и неин основен говорител. Освен това той отговаря за координацията на дейността на съюза, оглавява Северноатлантическия съвет и ръководи персонала.

 
Военният министър не харесва закона за отбраната, ще предлага два нови на негово място
11.12.2013, 13:43

Ангел Найденов „Ние се мъчим да направим една серия от промени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), които да отговарят на натрупания досега опит и на оценка на неговото действие, включително и през настоящата 2013 г.“ Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред журналисти в кулоарите на парламента. Той дори разкри, че възнамерява да предложи отмяна на сегашния ЗОВС, който действа от 2009 г.

„Отварям възможността да бъдат предложени два отделни и то нови закона – Закон за отбраната, който можем да разглеждаме като рамков закон, и съответно Закон за личния състав на Въоръжените сили, който да регламентира начина, по който се упражнява военната професия, военната кариера, развитието на военнослужещите в състава на Въоръжените сили“, обясни министърът.

Това все пак било само една негова лична идея, която не била финализирана.

При всички случаи обаче – дали в сегашния, или в изцяло новия закон, щяло да има глава „Социална политика“.

Министър Найденов потвърди, че се предвижда съкращаване на пет процента от щата в администрацията на Министерство на отбраната - от 1660 на 1574 човека.

http://pik.bg/

 
Русия предупреди, че ще използва ядрени оръжия, ако е нужно
11.12.2013, 12:59

Дмитрий Рогозин Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин предупреди, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако бъде атакувана, предаде РИА Новости.

Той заяви по време на „правителствения час" в Държавната дума, че „ ако има нападение, ние ще използване ядрени оръжия в някои ситуации, за да се защитим". Рогозин подчерта, че руската военна доктрина има положения, които стигат до този край. По думите му всеки агресор или група от агресори трябва да е наясно с това. Това е решаващ фактор срещу всяка провокация или агресия срещу Русия, добави той.

Никога не сме омаловажавали важността на ядрените оръжия, оръжията за възпиране като най-великата балансираща карта, поясни Рогозин.

http://news.ibox.bg/

 
ЕвроПРО: финансовите интереси са над всичко
11.12.2013, 10:42

САЩ няма да се отказват от създаването на система за противоракетната отбрана (ПРО) в Европа, въпреки перспективата от уреждане на ядрения проблем на Иран. Барак Обама изказа съмнение в искреността на иранците.

Според представител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, плановете по ЕвроПРО остават непроменени. Изглежда тези думи следва да се смятат за отговор на заявлението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, предположил неотдавна, че ако всички споразумения с Иран бъдат изцяло реализирани, това ще направи безсмислено и създаването на ПРО на НАТО в Европа.

Всъщност Русия не настоява решението по ПРО да се взема точно сега. Но някои експерти предполагат, че положението с ЕвроПРО няма съществено да се промени при каквито и да е резултати на преговорите с Иран. Ето мнението на заместник директора на Института на САЩ и Канада Павел Золотарьов:

   - Разбира се, ЕвроПРО изобщо не е реакция на опасност от страна на Северна Корея или Иран. В днешния свят САЩ са длъжни преди всичко да гарантират глобална отбрана на своята територия. И тук става дума за потенциални заплахи, без обвързване с някакви конкретни държави. Ясно е, че преди всичко може да става дума за Русия и Китай, независимо от развитието на политическата ситуация.

В качеството на официален мотив за ЕвроПРО Вашингтон сочи заплахата от страна на „повече от 30 държави”, но от всички тях на широката общественост са известни само Иран и КНДР. Редица експерти наричат американските страхове по този повод като „изцяло намислени”. Нито корейците, нито иранците нямат никакъв повод да стрелят по Европа. В КНДР са загрижени от оцеляването. А иранците искат да разширят своето влияние в ислямския свят. Един единствен залп по посока към европейските столици ще сложи кръст на тези планове.

ЕвроПРО в днешния й вариант не представлява опасност на стратегическия потенциал на Русия. Според редица експерти, ракетите SM-3, които са основа на ЕвроПРО, нямат нито скорост, нито далечина на полета за сваляне. Във връзка с това някои специалисти допускат, че причината, по която Вашингтон иска запазването на ЕвроПРО, лежи в сферата на финансите. Всяка година американците харчат за тази система близо $10 милиарда. Вече са изразходвани $180 милиарда. През близкото десетилетие следва да се очаква удвояване на тази програма.

Безкрайният по размах и продължителност проект за ПРО е способен да осигури голямо финансиране на американския военнопромишлен комплекс, което е особено актуално в условията на започващите съкращавания на военните разходи. Излиза, че стратегическата безопасност на Европа става заложник на американския бизнес.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Четири проекта за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили обсъжда парламентът
11.12.2013, 10:18

Ангел Найденов.Парламентът започна работа с първо четене на четири законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. В пленарна зала е и министърът на отбраната Ангел Найденов.

Ивайло Московски и негови колеги предлагат промяна на статута на Авиоотряд 28 и преминаването му от структура, подчинена на Министерски съвет, в структура от състава на въоръжените сили на пряко подчинение на министъра на отбраната като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Комисията по отбрана не подкрепя законопроекта. На практика този въпрос е предрешен, след като преди две седмици Народното събрание  прие на първо четене промени в  Закона за гражданското въздухоплаване, с които "Авиоотряд 28" преминава на подчинение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения.

Министерският съвет внася проект, с който се цели създаване на законова възможност за реализиране на организационни промени в МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, необходими за ефективно осъществяване на държавната политика в областта на отбраната. Ако депутатите гласуват, ще създадат допълнителна възможност за осъществяване на задачата на въоръжените сили по участието им в охраната на стратегически обекти и на части от критичната инфраструктура, без да се изменя основният метод на нейното възлагане.

Допълват се функциите на Инспектора на МО, за да извършва проверки на бойната подготовка, войсковия ред и дисциплина и на оперативните способности във въоръжените сили. Повишава се пределната възраст за военна служба на войниците (матросите) от 45 на 50 години.  Създава се на законова възможност военнослужещите мъже, които са самотни родители (осиновители), да ползват отпуски, свързани с отглеждането на децата им, при условията и по реда на Кодекса на труда. Комисията по отбрана подкрепя законопроекта на правителството.

С третия от влезлите в седмичния дневен ред законопроекти Доброслав Димитров и група народни представители предлагат уреждане на статута на международните военни организации на НАТО, както и възможностите за изпълнение на военна служба в тях от български военнослужещи и попълването им с цивилен личен състав от граждани на Република България. Комисията по отбрана не подкрепя законопроекта.

С четвъртия законопроект Доброслав Димитров и негови колеги предлагат промяна на коефициентите, с които се увеличава месечното възнаграждение за военнослужещи спрямо базата, приета ежегодно със Закона за държавния бюджет на  Република България, като за офицери се повишава на не по-малко от 2,3, а за офицерски  кандидати и сержанти не по-малко от 1.8. Подобен коефициент се въвежда и за лицата  работещи по трудово правоотношение, където месечното възнаграждение се увеличава с  коефициент спрямо базата за цивилни служители с висше образование – не по-малко от 1,8, а за тези със средно - не по-малко от 1,3. Комисията по отбрана не подкрепя законопроекта.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Тази седмица окончателно ще падне възрастта за пенсиониране на военните
11.12.2013, 10:13

Днес е второто гласуване в социалната комисия на парламента за отпадане на възрастта за пенсиониране на военнослужещите. Става дума за законопроект, с който се предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване във връзка с връщане на стария режим за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Законопроектът влезе и в седмичната програма на Народното събрание.

Информацията на този етап е, че няма предложения от депутати за отмяна на внесения от Атанас Мерджанов и група народни представители текст, който предвижда отпадане на възрастта, като второ изискване, освен 27 години осигурителен стаж, за пенсиониране. Няма и възражения промяната на кодекса да влезе в сила от деня на обнародването в Държавен вестник, а не от 1 януари 2014 г., както се предвиждаше първоначално.

Заслужава внимание единственото засега предложение между двете четения на група депутати от ГЕРБ начело с Доброслав Димитров. То предвижда право на придобиване на пенсия при 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили, да имат лицата, изпълнявали военна служба. Т.е. не само тези, които в момента на пенсионирането си са военнослужещи. Тази регламентация съществува в сега действащия чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване. Тя бе въведена от предишните управляващи. Ако се приеме, ще разшири кръга на правоимащите, т.е. ще даде шанс на тези, които бяха съкратени без право на пенсия в годините на непрестанни  военни реформи. За колко души става дума, вносителите не дават информация. Едва ли обаче точно тези хора ще натежат на осигурителната ни система.

Очевидно е, че депутатите имат намерение да решат този въпрос преди да излязат в Коледна ваканция. Гласуването при второ четене в пленарната зала ще бъде изпълнение на един от ангажиментите на министъра на отбраната Ангел Найденов. Другото – вдигане обезщетенията на безработните съпруги на военнослужещите от 270 на 340 лв., вече стана факт с приемането на Закона за държавния бюджет. Прави впечатление, че то се случи със съгласието на всички парламентарни групи, включително и на ГЕРБ. Има основания да се прогнозира, че това ще се повтори и с отпадането на изискването за възраст за пенсиониране на военнослужещите. Те идват от досегашните обсъждания при първо четене на промяната в комисиите и пленарната зала.  В пленарна зала на 8 ноември гласуваха 140 народни представители, от които „за” 99, „против” 34, и „въздържали се” 7. От гласувалите за промяната 7 бяха от Коалиция за България, 19 от ДПС, 4 от Атака и 2 от ГЕРБ.

По мнение на експерти с предлаганото от Атанас Мерджанов и група депутати изменение на Кодекса за социално осигуряване право на пенсия биха придобили 1095 военнослужещи с различни военни звания и длъжности, като по-малко от 10% от тях се очаква да се възползват от него.

Общият размер на разходите на тази база няма да надхвърли 5 млн. лв. за година.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Руски уран за САЩ
11.12.2013, 09:54

Последната партида руски обогатен уран от демонтирани ядрени бойни глави, предназначен за превръщане в гориво за АЕЦ, пристигна в американския град Балтимор.

Според специалисти руско-американската програма "високо-обогатен уран – ниско-обогатен уран" позволи да бъдат произведени в САЩ повече от 7 милиарда MWh електроенергия. Унищоженият високо-обогатен уран е достатъчен за направата на около 20 хиляди ядрени бойни глави.

Някои коментатори са изчислили, че с руски уран свети всяка 10-та лампа в САЩ.

Преработката на руският оръжеен уран в ниско-обогатен, който се използва за производство на гориво за АЕЦ, се извършва в съответствие с междуправителственото съглашение между Русия и САЩ от 1993 година.

 
Почетоха паметта на флотският герой старшина ІІ степен Стефан Димитров
11.12.2013, 08:43

Датата 7 декември е влязла завинаги в историята на Военноморска база – ВМС. Това е ден, в който бургаските военни моряци се прекланят в знак на почит и уважение към гибелта на старшина II степен Стефан Михалев Димитров.

На 07.12.1973 г. в първи кубрик на МПК № 46 от състава на 4-ти дивизион противолодъчни кораби избухва пожар в близост до погребите. Корабът е швартован в пункт за базиране Атия до базовите тралчици. Пожарът е овладян от командира на отделение „Рулеви” старши матрос Стефан Михалев Димитров, който с помощта на екипажите от съседните тралчици изнася снарядите от погребите. При потушаването му, в следствие на вдишания въглероден окис, старши матрос Димитров загива и с цената на живота си той спасява кораба и екипажа от гибел. Така старши матрос Стефан Михалев Димитров вписва името си в екипажния списък за вечни времена.

За проявения героизъм и себеотрицание с Указ № 289 на Държавния съвет на Народна Република България от 13.01.1974 г. е награден с Орден за храброст IIІ степен и е повишен посмъртно в звание старшина IІ степен.

На 9 декември 2013 г. в гробищен парк на град Созопол се проведе панихида и военен ритуал за полагане на венци и цветя по повод 40 години от гибелта на старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров.

На ритуала присъстваха командира на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев, заместник-кмета на община Созопол – Петя Чапевова, близки и роднини на старшина ІІ степен Стефан Димитров, военнослужещи от дивизион патрулни кораби, представители от Съюза на офицерите и старшините от запаса и резерва от град Созопол и други официални лица и гости, съобщиха от Връзки с обществеността на ВМС.

http://morskivestnik.com/

 
Турски БЛА Anka се е разбил при кацане
11.12.2013, 08:12

TAI АnкаНа 6 декември 2013 г. турски БЛА Anka се е разбил при кацане във военновъздушната Batman, югоизточна Турция. Аварията е станала след разузнавателен полет денем. Това е трета катастрофа с този тип БЛА.

През 2012 г, при изпитателни полети други два апарата са се разбили също при кацане. Миналият месец турското МО сключи договор за закупуване на 10 БЛА Anka и наземни станции за управление.

БЛА Anka премина последните изпитателни полети за приемане през януари 2013 г. Последните решителни тестове бяха на 20-21 януари и включваха полети с максималната продължителност от 18 часа, автоматично кацане, предаване на данни от разстояние 200 км, полет при скорост на вятъра над 80 км/ч, както и излитане и кацане нощем. Налетени са били общо 150 часа. – Още за TAI Аnка

http://www.pan.bg/

 

 
Boeing решава дали да спре линията за Super Hornet
10.12.2013, 20:55

F/A-18E/F Super Hornet. Не по-късно от март 2014 г. американския самолетостроител Boeing трябва да реши дали да инвестира десетки милиони долари за поддържане на производствената линия на многоцелевите изтребители F/A-18E/F Super Hornet. Това съобщава Reuters.

Майк Гибънс, вице президент на компанията по програмата Super Hornet е заявил, че има увереност, че ще се появяват достатъчно поръчки, които да държат производствената линия отворена и след 2020 г. Гибънс е направил това изказване по време на тържествата по случай първия полет на оригиналния F/A-18 Hornet.

Към момента се планира производството на Super Hornet да приключи през 2016 г. Boeing се опитва да накара американските военни да купят още Super Hornet на цена от около $51-52 млн. за самолет, заедно с двигателите, радара и системата за РЕБ. Усилията се подпомагат от факта, че палубния F-35C няма да бъде боеготов поне до 2019 г.

До март 2014 г. Boeing трябва да започва покупката на материали с дълъг срок на производство, които да подсигурят производството и след 2016 г. Boeing в момента провежда маркетингови кампании в Канада, Дания, Бразилия, Малайзия, Кувейт и още няколко страни, повечето от които в Близкия изток, но не се очаква решения по конкурсите там в близките месеци. Така продължаването на производството на Super Hornet е в ръцете на американските военни. - Още за F/A-18

http://aeropress-bg.com/

 
Военноморските сили на САЩ тестват нов разузнавателен безпилотен самолет
10.12.2013, 20:25

RQ-21A Военноморските сили на САЩ тестват нов разузнавателен безпилотен самолет, който може да лети 16 часа без прекъсване и да достига цели на 160 километра, пише Live Science.

Летателната машина RQ-21A тежи 61 килограма и прякорът й е Blackjack. Тя е създадена да излита от наземни бази, както и от палубата на бойни кораби. Безпилотният самолет се очаква да влезе на въоръжение през следващата година, според информация на Military.com.

Американските военноморски сили планират да използват новия дрон за събиране на разузнавателни данни . Машината може да бъде оборудвана с видеокамери, инфрачервени сензори, лазери и друга комуникационна техника. В момента безпилотният самолет се подлага на изпитания във военна база в щата Аризона.

 
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще открие работен семинар „Визуализиране на влиянието на промените на климата при осъществяване на военни мероприятия и връзки“
10.12.2013, 17:32

Иван Иванов Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще открие утре, 11 декември, двудневен работен семинар на тема: „Визуализиране на влиянието на промените на климата при осъществяване на военни мероприятия и връзки“. Форумът ще започне в 09:00 ч. в хотел „Шератон“.

Работният семинар се организира от Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, съвместно с Европейското командване на Съединените американски щати и посолството на САЩ в България.

На семинара ще бъдат представени и дискутирани тенденциите на разширяване на влиянието на промените в климата върху изграждането и използването на способности. Ще бъде споделен и практически опит по минимизиране на негативното влияние на климатичните промени върху дейността на въоръжените сили.

Сред лекторите на форума са чуждестранни експерти от САЩ, Гърция и Унгария. От българска страна ще вземат участие представители на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Военна академия „Г. С. Раковски“, Националния военен университет „Васил Левски“, Военноморското училище „Н. Й. Вапцаров“, Военномедицинската академия, Българската академия на науките, Висшето строително училище „Любен Каравелов”.

http://www.mod.bg/

 
Започна основната планираща конференция на многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение ”Saber Guardian 14”
10.12.2013, 17:30

ЦВКОсновната планираща конференция на многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение ”SABER GUARDIAN 14” започна вчера, 9 декември, в Централния военен клуб в София.

В нея участват представители на Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Украйна и САЩ. В продължение на пет дни, участниците ще обсъждат подготовката на учението и ще извършат рекогносцировка на местността.

Командно-щабното учение „SABER GUARDIAN 14” е основното учение на Сухопътните войски за 2014 г. и в него ще вземат участие над 700 военнослужещи от различни държави. От българска страна ще се включат военнослужещи от командването на Сухопътните войски и от 2-ра механизирана бригада.

Заместник - началникът на Щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов приветства участниците в конференцията и им пожела успешна работа от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

http://www.mod.bg/

 
Ученията през 2013 г. потвърдиха надеждността на ядрения щит на Русия
10.12.2013, 17:10

Владимир Путин Ученията през 2013 г. потвърдиха надеждността на ядрените щит на Русия и нарастването на възможностите на войските на Въздушно-космическа отбрана, заяви руският президент Владимир Путин на заседание на колегията на Министерството на отбраната.

„В съвременната история на Русия то (командно-щабното учение за използването на стратегическите ядрени сили) се проведе за втори път. Сухопътните, морските и въздушните комплекси успешно проведоха стартове на ракети, като потвърдиха надеждността на ядрения щит на Русия”, - каза държавният глава.

Путин каза още, че „са се увеличили бойните способности на войските за Въздушно-космическа отбрана, по-специално на системата за предупреждение за ракетно нападение”. „Днес нейната зона на покритие обхваща всички основни ракетоопасни посоки”, - каза той.

Президента Путин заяви още, че „през 2014 във Въоръжените сили ще дойдат повече от 40 най-модерни междуконтинентални балистични ракети, повече от 210 самолета и хеликоптера, повече от 250 единици бронирана техника. На бойно дежурство ще застъпят атомните ракетоносачи „Александър Невски” и „Владимир Мономах”, а съставът на орбиталната групировка ще се попълни с 6 нови спътника”.

 

 
Оръжието прониква в Китай през Интернет
10.12.2013, 17:02

Търговията с огнестрелно оръжие в Китай е забранена. Въпреки това, в китайския Интернет може да се намерят както пневматични, така и точни копия на огнестрелни оръжия.

Китай провежда стриктна политика за контрол на оръжията в продължение на десетилетия. Според вестник „Global Times”, в съответствие със Закона за контрол на огнестрелните оръжия на Китай, приет през 1996 г., лиценз за притежание на огнестрелно оръжие се издава само на специално сертифицирани стрелбища, на служители на ловни стопанства, както и на научноизследователските институти. И за незаконно притежание на оръжия наистина може да се влезе в затвора.

Но едно бързо търсене в Интернет, потвърждава, че има стотици сайтове, на които има огнестрелни оръжия в изобилие. Най-популярна е въздушната пушка на американския производител „Airforce Condor”, както и точните копия на различни пушки и пистолети, чиито цени варират от 200 до десетки хиляди долари.

Макар много ловци и любители на оръжия да не знаят колко тежко може да бъде наказанието за закупуване и разпространение на оръжия, те знаят, че те се занимават с незаконна дейност. Затова използват специален жаргон: оръжието, често се нарича „куче”, а боеприпасите - кучешка храна. Формално в интернет се продават кучета, а в действителност е оръжие.

Според експертите, много копия на огнестрелни оръжия, се произвеждат в заводите в югоизточната част на страната, които по-рано са ги произвеждали за износ. Но, поради влошаването на икономическа ситуация в чужбина, те са започнали да продават своите стоки на вътрешния пазар. Оригинални оръжия, обикновено, се внасят контрабандно в страната, често с помощта на куриерските услуги, като цените им са достатъчно високи.

Най-често, купувачът и продавачът сключват споразумение, че продажбата е направена само с „колекционерска” цел, и собственикът на оръжието сам носи отговорност за каквито и да било последствия. Някои търговци продават оръжия в разглобен вид и изпращат на купувача подробно видео за самостоятелно сглобяване.

Поради анонимността, която е обща черта на виртуалния свят, получаването на доказателства за незаконна търговия с оръжие чрез Интернет е доста трудно. Въпреки това, властите не оставят виртуални магазини за оръжие без надзор. Съобщава се, че само през тази година полицията е закрила около 1200 тематични сайтове и е изтрила над 100 000 съобщения, свързани с незаконната продажба на оръжие.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Ще изграждат мемориал на загиналите от бомбардировките на София
10.12.2013, 16:50

Инициативен комитет от 27 души представи днес на пресконференция в БТА идеята си за изграждане на мемориал в памет на цивилните жертви  от бомбардировките над България през Втората световна война. Очакванията, изразени от Владислав Тодоров, са паметникът да бъде готов до август следващата година. Столичният общински съвет вече е дал своето съгласие. Представен е и идеен проект.

В комитета участват хора на различна възраст и с различни професии, включително полковник проф. Димитър Недялков от Военна академия „Георги С. Раковски” и Максим Генов, заместник-главен редактор на сп. „Криле”. Идеята влиза във второто си десетилетие и се надяваме вече да се реализира, каза проф. д-р Людмил Спасов. Според проф. д-р Вили Лилков общинските съветници са я подкрепили единодушно.

Участниците в комитета не искат намеренията им да се приемат като реплика на паметника в София в двора на посолството на САЩ на американските летци, извършили самите бомбардировки. Те са категорични, че няма да допуснат политизиране на тяхната идея, но в същото време ще приемат подкрепата и на други съпричастни неправителствени организации.

Все още главният архитект на столицата Петър Диков не е определил мястото за изграждане на мемориала. Комитетът има три предложения. Те са в градинката пред ЦВК, около двореца или между Руската църква и Дома на Москва. Желанието е мястото да бъда атрактивно, за да влезе в туристическите маршрути. Средствата ще се набират главно от дарения. Предварителните прогнози са, че ще бъдат необходими около 100 хиляди лева.

Според обобщени данни от Разузнавателното отделение към Щаба на войската и на командира на въздушните войски, в периода 6 април 1941 г. до 1 септември 1944 г. над България са хвърлени близо 50 хиляди фугасни и запалителни бомби от различен калибър. През 1941 г. са бомбардирани 25 населени места, вкл. части на Македония и Беломорска Тракия, през 1942 г. – 7, през 1943 г. – 24 и през 1943 г. – 131. Разрушени са 12 хиляди сгради. Само в София са разрушени 10 002 жилища, 1684 магазини и складове, 396 работилници, 117 предприятия, 42 фурни, 24 болници, 14 черкви, 288 обществени учреждения и 19 училища. Щетите възлизат на 24 милиарда лева. Броят на загиналите надхвърля 1800, а на ранените – 2400. Много от тежко ранените умират по-късно или остават инвалиди за цял живот.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Сааб с поръчка за компоненти за системата „Карл-Густаф”
10.12.2013, 14:21

Компанията Сааб, работеща в областта на отбраната и сигурността, подписа договор за доставка на компоненти за портативната оръжейна система „Карл-Густаф” (Carl-Gustaf).

Поръчката е на стойност 434 милиона шведски крони (49.9 милиона евро) и включва доставка на компоненти за амуниции за най-новата версия на системата, съобщиха от компанията. Договорът включва и опция за допълнителни поръчки на обща стойност 114 милиона шведски крони (13.1 милиона евро).

„Карл-Густаф” е световнен лидер в този тип системи и е ключов елемент от въоръжените сили на държави в цял свят. С всеки нов модел на системата търсенето се увеличава на много стратегически пазари. Системата „Карл-Густаф” е продадена в над 40 държави по света,” каза Гьорген Йохансон, ръководител на бизнес звено Dynamics в Сааб.

„Карл-Густаф” е модерна наземна стрелкова система с дълга и успешна история зад гърба си. Тя успешно се модернизира и адаптира, за да посрещне новите изисквания. С последната версия на системата M3 Сааб предлага най-модерните способности на клиенти, които изискват  сигурност и надеждност във всякакви конфликтни ситуации.

Доставките по договора ще започнат през 2013 и ще продължат през 2014 г.

http://www.otbrana.com/

 
Русия ще превозва сирийски химически оръжия
10.12.2013, 13:10

Русия ще осигурява превоз на сирийски химически оръжия до базата Латакия в Средиземно море, съобщи „Ройтерс", позовавайки се на изказване на заместник-външния министър на Русия Михаил Богданов.

Информацията е била оповестена по време на пресконференция, където Богданов е признал, че вече е било обсъждано обезопасяването и осигуряването на транспорт за химическите боеприпаси до военноморската база, откъдето те ще бъдат превозвани за унищожаване до специална платформа в морето.

Изказването на Богданов идва почти веднага, след като сирийските войници поеха контрола над магистралата, свързваща Дамаск с крайбрежието. Силите на Башар Асад се бореха да обезопасят пътната артерия от средата на ноември, но въпреки това тя все остава уязвима за бунтовнически атаки.

В събота Дания и Норвегия се съгласиха да проведат съвместна операция по изнасяне на химически оръжия от Сирия. Дания ще ръководи операцията, докато Норвегия ще извършва спомагателни дейности. Съветът за сигурност на ООН вече одобри план, който предвижда бойни и търговски кораби от Дания и Норвегия да участват в операцията.

Военните министри на двете страни дори излязоха с общо съобщение, описвайки усилията им като "отличен пример за скандинавско сътрудничество".

Миналата седмица от Организацията за забрана на химически оръжия заявиха, че започват обсъждания относно надеждността на маршрута предвид опасността конвоите да бъдат нападнати от групи на бунтовниците.

http://news.ibox.bg/

 
Имаме студент, футболист, мениджър, но не и офицер на годината
10.12.2013, 12:45

Николай Цонев е последният министър на отбраната, който връчи наградата „Офицер на годината”. Ръководството на Министерството на отбраната няма да загуби нищо, по-скоро ще спечели, ако възстанови прекъснатата от ГЕРБ традиция за определяне офицер на годината. Особено днес, когато военната професия, силно се нуждае от атрактивност и привлекателност. И този декември българската общественост аплодира студента, футболиста, мениджъра или банкера на годината. Но не и офицера. Не за друго, а защото няма такава класация.

А традиция имаше. Тя бе резултат от съвместната работа на редакцията на в. „Българска армия” и Генералния щаб.  Наградата "Офицер на годината" беше учредена през 2001 г. Номинираните за нея офицери се определяха след допитване до читателите на вестник "Българска армия" и по предложение на командващите видовете въоръжени сили и командирите на поделения. Министрите на отбраната Николай Свинаров, Веселин Близнаков и Николай Цонев в продължение на осем години по ред връчваха отличието на офицера на годината и неговите подгласници на специална церемония в ЦВК. Днес в навечерието на Коледните и Новогодишни празници в залите на Военния клуб в столицата отново има подобни церемонии, но те, за съжаление, не са свързани с армията и с труда на българските офицери.  

Не ни остава нищо друго, освен да припомним печелилите престижното отличие „Офицер на годината”. (Военните звания са от времето на връчването на наградите.) През 2001 г. класацията печели капитан Пламен Горанов, през 2002 – капитан I ранг Георги Георгиев, през 2003 г. – подполковник Петко Маринов, през 2004 г. – майор Александър Александров, през 2005 г. – подполковник Георги Петковски, през 2006 г. – капитан Тодор Грибачев, през 2007 г. – полковник Иван Денев и през 2008 г. - капитан-лейтенант Даниел Тодоров. Някои от тях днес са командири на поделения, други са част от висшето военно командване, трети продължават да служат на България, макар и в резерва.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Първи доставки на Ка-52 за ЗВО
10.12.2013, 12:27

В близките няколко дни се очакват първите доставки на Ка-52 в Западния военен окръг на Русия. До края на годината ще бъдат доставени 12 машини от този тип.

В момента техническият състав на базата приема техниката в завода-производител. По-рано личният състав мина през преподготовка в Торж, където бяха доставени първите 4 машини.

Коментар:

Към момента във ВВС на РФ от Ка-52 има доставени две ескадрили в авиобаза Черниговка и една в Кореновск, а също така и една учебна ескадрила в Торжк. – Още за Ка-52

http://aeronews.alle.bg/

 
4,6-мм патрон за МП-7 е малък, но изключително мощен
10.12.2013, 09:18

MP-7Преди 3-4 г. на полигона на Силите за специални операции край пазарджишкото село Црънча тестваха МП-7, новото оръжие на “Хеклер и Кох”.

За мишена командосите бяха нарочили 40-литров бидон с вода, върху който бе надяната стандартна бронежилетка. Най-напред изпробваха картечния пистолет МП-5, който вече бе приет на въоръжение специално за командосите. Предшественикът на МП-7 буквално се изложи. Неговите пистолетни патрони бяха спрени от бронежилетката и изобщо не достигнаха до пластмасата на бидона.

Стрелбата с МП-7 обаче предизвика истински фурор. Първи на изстрела реагира капакът на бидона. Той отхвръкна с голяма сила поне 2 м нагоре, последван от мощна струя вода. Куршумът проби без проблем бронежилетката и по-късно бе открит на дъното на бидона. Което на експертен език означава, че е отдал цялата си кинетична енергия, иначе щеше просто да пробие бидона...........Прочети още

 

 
Първи занятия по начална военна подготовка в Шумен
09.12.2013, 22:23

Днес, 09.12.2013 г., в изпълнение на заповед на министъра на отбраната и в гр. Шумен стартира курсът по начална военна подготовка, с което се възстанови традицията за присъствие на военното обучение в средното училище.

От определените лектори от военно формирование 34200 - Шумен, първия час по начална военна подготовка проведе  капитан Милен Ангелов. Неговата първа среща беше с учениците от 9 и 10 клас от СОУ „Васил Левски” и ПГ по ОХХТ „Проф. Д-р Асен Златаров” – гр Шумен.

Увлекателната презентация, която съпътстваше разказа на капитан Ангелов, успя да привлече и задържи вниманието на учениците.

Първият урок бе на тема „Задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната”.

http://landforce.mod.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава на официално посещение в Кралство Испания
09.1.2013, 22:10

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава на официално посещение в Кралство Испания в периода от 10 до 13 декември. Визитата е по покана на началника на Щаба на отбраната на Испанските въоръжени сили адмирал Фернандо Гарсия Санчез.

Целта на посещението е да бъдат обсъдени състоянието и перспективите за развитие на двустранното военно сътрудничество.

В рамките на визитата ще бъдат разгледани въпроси, свързани с участието на двете страни в мисии и съвместни инициативи на НАТО и Европейския съюз, както и актуални проблеми на регионалното сътрудничество.

http://www.mod.bg/

 
ЕАДС ще съкрати 5800 служители в четири държави
09.12.2013, 20:40

Европейският аерокосмически и отбранителен концерн ЕАДС, производител на самолетите „Еурбъс”, оповести планове за съкращаването на 5800 работни места в подразделението си за отбранителни и космически технологии през следващите три години предаде AFP.

Уволненията, част от голямо преструктуриране поради намалелите поръчки, ще засегне служителите на концерна в Германия, Франция, Испания и Великобритания, се казва в изявление на компанията.

 
Индонезия купува руски подводници
09.12.2013, 20:25

Пурномо ЮсгиантороИндонезия вероятно ще закупи няколко руски подводници. Това стана ясно от думите на военния министър на страната Пурномо Юсгианторо.

Министърът съобщи, че в Русия ще бъде изпратена делегация, която да извърши преглед на възможностите за сключване на сделка. Първоначално ще бъдат водени разговори за закупуване на няколко употребявани подводни лодки.

Решението ще бъде взето след като се преценят и уточнят необходимите инвестиции за модернизирането им.

По думите на Юсгианторо, Индонезия ще прегледа и възможността за закупуване на нови подводници.

Страната се е насочила към съдове от клас „Кило”.

 
Полетя първият Eurofighter Tranche 3
09.12.2013, 20:01

Eurofighter Първият изтребител Eurofighter от последния производствен стандарт Tranche 3 изпълни първия си полет на 2 декември 2013 г. от заводското летище на Уортън, Великобритания.

Машината бе облетяна от летеца изпитател на BAE Systems Нат Мейкпийс. Самолетът е с борден номер BS116 е едноместен и е един от 40-те от Tranche 3, който е предназначен за Кралските ВВС. Германия, Италия и Испания заедно ще получат други 72 броя от Tranche 3

Изтребителите от Tranche 3 имат провизия за поставяне на радар с електронна фазирана антенна решетка и възможност за поставяне на комформни горивни резервоари.

Наскоро бе доставен 400-ния сериен Eurofighter. Самолетът е на въоръжение във Великобритания, Германия, Испания, Италия, Австрия и Саудитска арабия. Поръчан е от Оман и се водят преговори с още няколко потенциални клиенти.

http://aeropress-bg.com/

 
786 човека се борят за 225 места за кадрови войници в 61-ва Стрямска механизирана бригада
09.12.2013, 15:43

От 25.11.2013 г. в 61-ва Стрямска механизирана бригада започнаха конкурсните изпити с кандидатите за военна служба.

За формированията в район Карлово са постъпили документи, както следва: 341 – от Военно окръжие-Пловдив и 139 – от други военни окръжия.

За район Казанлък са кандидатствали 221 човека от Военно окръжие-Стара Загора и 85 – от други окръжия. От кандидатствалите 796 лица до изпити бяха допуснати 786, от тях за район Карлово – 480 души и за район Казанлък – 306. Те ще се състезават за 235 свободни длъжности в бригадата, от които 133 в район Карлово и 102 в район Казанлък. От всички кандидати до конкурсни изпити не са допуснати 10 човека поради непригодност и навършена пределна възраст за кандидатстване.

В район Казанлък изпитите приключиха на 03.12.2013 г. За обявените места се явиха общо 306 кандидати. От тях – 73 жени и 233 мъже. По образователен ценз кандидатите се разделят на: 22 - с висше образование и 284 – със средно.

В момента комисия, назначена със заповед на командира на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков, провежда изпити по физическа подготовка и тест за обща култура с кандидатите в район Карлово. На ден преминават по 50-60 човека. По документи следва да се явят 480 кандидати, от които 81 жени и 399 мъже, 32 висшисти и 448 със средно образование.

http://landforce.mod.bg/

 
40 години от създаването на Отделния корабен изтребителен полк
09.12.2013, 15:08

Единственият в Русия палубен авиационен полк отбеляза своята четиридесет годишнина. Командващият Северния флот (СФ) адмирал Владимир Каральов поздрави личния състав на Отделния корабен изтребителен авиационен полк (ОКИАП) по случай юбилея.

Полкът се формира през декември 1973 г. на летище Саки като 279 отделен корабен щурмови авиационен полк, въоръжен със самолети с вертикално излитане и кацане Як-38. През 1977 г. полкът влиза в състава на ВВС на СФ. През годините на въоръжение в полка са самолетите Як-38, Як-38У, МиГ-21УМ, МиГ-21ПФМ, Су-25, Су-25УБ, Су-25УТГ и Су-33.

Първото кацане с боен самолет на палубата на тежкия авионосещ крайцер „Адмирал Кузнецов” е извършено преди 22 години от генерал-майор Тимур Апакидзе. - (филм).

През 2014 г. в полка ще постъпят новите изтребители МиГ-29К/КУБ.

http://www.pan.bg/

 
Десет депутати от Комисията по отбрана се въздържаха за по-високите коефициенти на военните заплати
09.12.2013, 14:47

В резултат на нееднозначно гласуване Комисията по отбрана неподкрепя предложените от Доброслав Димитров и група народни представители от ГЕРБ поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили за увеличаване коефициентите, с които се изчисляват възнагражденията на военнослужещите. Нееднозначността се състои във факта, че 8 от членовете на комисията са били „за”, 10 – „въздържали се” и нито един против.

Вносителите искат коефициентите, с които се увеличава месечното възнаграждение за военнослужещи спрямо базата, приета ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България, за офицерите да станат не по-малко от 2,3, а за офицерски кандидати и сержанти - не по-малко от 1.8. С това те смятат, че ще се избегне явна дискриминация на военнослужещите спрямо служителите на МВР и ще се повиши социалният им статус. При условие, разбира се,  че се приеме внесеният от правителството в парламента нов Закон за МВР, което не се очертава до края на годината.

Според Министерството на отбраната, както става ясно от доклада на комисията,  при „наличие на финансова възможност и в настоящия момент няма пречка да се определят по-високи основни месечни възнаграждения на посочената категория военнослужещи”. В същото време се уточнява, че  ако направените предложения за нови по-високи размери на коефициентите влязат в сила от 1 януари 2014 г. следва задължително да се увеличат основни месечни възнаграждения и евентуалното неизпълнение на посочената законова разпоредба би могло да предизвика съдебни претенции, с последващи финансови негативи за Министерството на отбраната.

Има още един мотив, който оставя вносителите и министерството на различни мнения. В законопроекта се предлага увеличаване на коефициентите за офицерите, офицерските кандидати и сержантите (старшините). Въпросът на МО е защо няма такова предложение за войниците, т.е. изключване на най-многолюдния състав от Въоръжените сили.

Все пак промяна може да има. Съгласно становището на Министерството на отбраната, приемането на предложените изменения и допълнения в Закона за отбраната и въоръжените сили ще изисква осигуряване на допълнителни финансови средства за възнаграждения и осигуровки по бюджета на министерството за 2014 г. Вратата обаче остава отворена, което обяснява и 10-те гласа „въздържали се”, като се отбелязва, че, ако бъдат осигурени финансови средства по бюджета на МО за 2014 г., е необходимо да се предложи по-прецизна законова уредба, за което министерството ще окаже съдействие.

Водеща по този законопроект е Комисията по отбрана. Тя вече има становище. Не са заседавали и не са подготвили своите доклада комисиите по труда и социалната политика и по бюджет и финанси.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
И занапред ще продължават съвместните учения и тренировки между България и Сърбия
09.12.2013, 14:43

Момент от срещата между министъра на отбраната на Сърбия Небойша Родич и българските посланик Ангел Димитров и военен и военновъздушен аташе подполковник Петър Петров.През 2014 г. България и Сърбия ще продължат обмяната на опит в сферата на военните медицина и образование, аквизицията, планирането и бюджетирането на отбранителната система, системата за управление на човешките ресурси, връзките с обществеността и публичната дипломация и провеждането на съвместни учения и тренировки. Това е посочено на срещата между министъра на отбраната на Сърбия Небойша Родич и българския посланик Ангел Димитров и военния и военновъздушен аташе подполковник Петър Петров, съобщават от Служба „Военна информация” – МО. От сръбска страна са участвали още Мирослав Йованович – помощник-министър за отбранителната политика в Министерството на отбраната (МО), и полковник Милан Кониковац – началник на Управлението за международно военно сътрудничество в МО.

В хода на разговорите и България, и Сърбия са определили отношенията между двете държави в сферата на сигурността и отбраната като много добри и отбелязали, че през последните няколко години те се разширяват и задълбочават. Като свидетелство за това са посочени високата степен на реализиране на Плана за двустранно военно сътрудничество през тази година.

Като най-важни моменти в изпълнението на плана се открояват участието на подразделения от Командването на ВВС и противовъздушната отбрана (Белград) в българско-сръбското тактическо учение с бойни стрелби на полигона „Шабла“, съпътствано от официално посещение на началника на Генералния щаб на Армията на Сърбия генерал Любиша Дикович в България, както и обучението на български летци в Сърбия на тренажора на МиГ-29.

http://www.otbrana.com/

 
САЩ разработили нов безпилотен летателен апарат по технологията стелт?
09.12.2013, 13:43

RQ-180Американските военновъздушни сили са разработили при най-голяма секретност нов безпилотен самолет по технологията стелт, който може да бъде използван през 2015 г., предаде АФП, като се позова на специализираното американско издание „Авиейшън уик”.

Безпилотната машина е наречена RQ-180. Сега тя е в процес на изпитване в щата Невада. Машината е конструирана от компанията Northtop Grumman, на която през 2008 г. е бил възложен договор за 2 млрд. долара.

Новата безпилотна машина може да бъде използвана по време на разузнавателни и шпионски мисии, но може да бъде използвана и за унищожаване на противникови РЛС други обекти, допълва БТА. Машината може да лети до 24 часа и да се отдалечава на разстояние от над 2000 км от базата си. – Още БЛА

 
Сръбски ВВС: Нови летци на МиГ-29 и готовност за МиГ-29М/М2
09.12.2013, 13:30

MiG-29MНа празника на 204-та авиационна бригада бе обявено, че за първи път от седем години е проведен курс за приучване на летци за МиГ-29. Преминалите курса са пилоти на МиГ-21, който се очаква да бъде заменен от многоцелевите изтребители МиГ-29М/М2. В словото си командирът на бригадата бригаден генерал Предраг Бандич подчерта, че лошите икономически условия в страната и технологичното изоставяне на ВВС се преодоляват чрез иновации в обучението на пилотите. В бригадата повишават своята летателна подготовка също млади летци и кадети от военната академия. За пореден път тази година на тренажора за МиГ-29 са се обучавали и летци от българските ВВС.

Сръбските летци от 204-та авиобригада са готови на предизвикателството да усвоят и най-новата модификация МиГ-29М/М2. Доставката на МиГ-29М/М2 може да започне веднага, след като бъде подписан договора и уточнени финансовите параметри на кредита, с който ще се финансира сделката. Според руски медии изтребителите МиГ-29М/М2 са в наличност, тъй като по договор със Сирия от преди няколко години е започнато производството на 24 самолета от този тип, но поради наложените международни санкции те не са доставени на Дамаск.

Сръбските ВВС ще придобият шест нови изтребители, нещо, което не се е случвало от 25 години. Така сръбските ВВС ще преодолеят технологичното изоставяне и ще придобият нови, по-големи способности. – Още за МиГ-29

http://www.pan.bg/

 
Сирия: „Втори фронт” няма да има
09.12.2013, 12:50

Както е известно, в края на октомври „приятелите на Сирия” – Великобритания, САЩ, Турция, Катар и други – за първи път проведоха преки преговори в Анкара с представители на редица сирийски „умерени” ислямски групировки.

Един от западните участници на срещата призна, че сред сирийските преговарящи са били и някои „зловещи” персонажи. Но веднага обоснова необходимостта от общуване с тях: „Мисля, че за приятелите на Сирия е било любопитно да разберат, какво искат тези ислямисти от международната общност”. На практика целта изглежда е била противоположна. На „умерените” ислямисти им било казано какво искат от тях „приятелите”. Като максимум - да воюват едновременно на два фронта – и срещу сирийската армия и срещу свързаните с „Ал Кайда” формирования. Като минимум - да не прекъсват отношенията със Сирийската национална коалиция (СНК). В преддверието на преговорите във Виена вторият вариант действително би бил полезен за всички страни, които са заинтересувани в политическото разрешаване на сирийския конфликт.

Тези дни се изясни, че ислямистите не са се поддали на уговорки. Нещо по-лошо – лидерите на неотдавна създадения Ислямски фронт написаха заявление за излизане от Висшия военен съвет на Сирийската свободна армия – военното крило на СНК. Към тях се присъедини командирът на североизточната групировка на СНК Садам Ал Джамал. Последният дори заяви в интервю, че е разкрил „плановете на неверните на Запад и някои предателски арабски страни, насочени срещу проекта „ума” – световната ислямска държава”.

Организаторите на октомврийската среща са казвали, че биха искали да определят в каква степен на радикализация се намират едни или други групировки на ислямисти. Определиха. Съвършено очевидно е, че най-големите сред тях имат проблеми с толерантността и твърде оригиналите идеи по отношение на бъдещето на Сирия и околната среда.

Ислямистите декларират неприемливи за „приятелите на Сирия” цели. Светската сирийска опозиция е слаба и разединена. Ясно е, че в такива условия странната идея на редица страни на Запада и Изтока – едновременно сваляне на режима на Башар Асад и унищожаването на „Ал Кайда” в страната, няма от кого да бъде реализирана.

Имат ли смисъл в този случай усилията за организиране на преговори във Виена? Безспорно. За повечето сирийци, независимо от това дали подкрепят Башар Асад или не, е важно да знаят способна ли е световната общност да предложи на Сирия реален план за изход от катастрофалната „война всички срещу всички”. – Още за Сирия

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
ЦАР: Операция „Сангарис”
09.12.2013, 12:47

През нощта на 5-ти срещу 6-ти декември, след единодушното приемане на резолюция 2127 на Съвета за сигурност на ООН, в ЦАР започна операция „Сангарис”. Обявената цел на операцията е осигуряване на безопасността и хуманитарна международна мисия на Африканския съюз в Централноафриканската република. Френският президент подчерта, че интервенцията в ЦАР се извършва по хуманитарни причини, а не за борба с тероризма. Въпреки това, операцията е била планирана като войскова и в нея са задействани експедиционни сили с голям опит от бойните действия в Афганистан и Африка.

Към 5 декември, в Банги се намираха повече от 600 френски войници. Освен тях, в столицата на ЦАР пристигна универсалният десантен хеликоптероносач „Dixmude” (от типа „Мистрал”), на който има два хеликоптера „Gazelle”, 350 морски пехотинци и стотици единици техника. На 6 декември британският самолет „C17” достави в страната първите бойни машини, по същото време там пристигна рота от 1-ви парашутно-десантен полк.

В петък вечерта броят на войниците достигна 1000, а в събота вечер - 1600. Както заяви президентът на Франция, тези войници и военна техника са необходими за оперативно прехвърляне в местност, където има риск за цивилното население. Но освен пристигналите има и други сили, които, вероятно, ще бъдат включени в окончателното въдворяване на ред.

В този район на Африка още от 2007 г. активно действа Групата на специалните сили „Sabre” (GFS) на Командването на специалните операции на Франция. Задача й е да „спасява сънародниците си от плен на бойците и изгонването на ислямистките терористични групи от Западна Африка”. По времето на „официалното си откриване” през 2012 г., GFS вече провеждаше операции в Мавритания, Нигер и Мали, а през 2010 г. тайно създаде в страните от региона значителен военен арсенал. Групата разполага със собствена авиация: хеликоптерен отряд за специални операции (DAOS) и авиоотряд, състоящ се от транспортни самолети „Hercules C130 и C160” със специално оборудване.

Съдейки по опита от операцията в Мали може да се предположи, че бойните подразделения ще бъдат част от мобилна бойна група, елементите на която ще тръгнат към северо-западната част на страната и ще заемат най-важните стратегически точки. Най-вероятно, това ще бъде напълно достатъчно. Но за създаването на свои собствени ефективни сили за сигурност ЦАР се нуждае от много повече време.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Афганистан е във фокуса на преговорите между Чък Хейгъл с пакистанския премиер
09.12.2013, 10:30

Чък Хейгъл Шефът на Пентагона се срещна с премиера на Пакистан Наваз Шариф, предаде AFP. Вашингтон цели да намали напрежението около спорните удари на американски безпилотни самолети и ролята на Исламабад в Афганистан, коментира агенцията.

В първата визита на министър на отбраната на САЩ за последните близо четири години Хейгъл пристигна в Исламабад от Кабул, за да се срещне с премиера и новия главнокомандващ на пакистанската армия генерал Рахил Шариф.

Връзките между Вашингтон и Исламабад сериозно се влошиха заради ударите на американски безпилотни самолети в пакистанските племенни райони, както и по светилища на афганистански талибани в Пакистан.

В началото на преговорите с премиера Хейгъл заяви, че Пакистан и съседният му Афганистан имат „много общи интереси” и с нетърпение очаква да обсъдят регионални въпроси.

Високопоставен представител на американското министерство на отбраната заяви, че Хейгъл ще признае огромната помощ, която Исламабад е предоставил във войната с тероризма.

http://www.focus-news.net/

 
Военноисторическият музей в Плевен открива реновираната постоянна експозиция „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.”
09.12.2013, 10:15

По повод 10 декември и 136–а годишнина от освобождението на Плевен, Военноисторическият музеи открива реновираната постоянна експозиция „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.” в заключителната зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, съобщиха от музея.

Представено е въоръжението на трите основни воюващи армии руската, румънската и турската, като решаващ фактор при воденето и приключването на военните действия - Крънка, Бердана 1 и 2, Дрейзе, Пибоди, Хенри-Мартини, Ремингтон, многозарядната пушка Хенри Уинчестър, Снайдер и др. Представя се и оръжие от националноосвободителните борби на българския народ – кремъчни и капсулни пушки, пистолети и ятагани. Експонира се и оръжие съвременно на Руско-турската война, но не използвано като основно в никоя от воюващите на Балканите армии: пушка Карле, иглена, наречена „бързострелна винтовка обр. 1867 г.”, по-късно става известна с името на конструктора си „Карле”, пушка Робъртс – на въоръжение в сръбската армия, пушка Верндъл, револвери Лефуше – шест и десетзарядни, пистолет Хенри-Мартини еднозаряден, пушка Шаспо, иглена – на въоръжение в частите на българското опълчение, която е подменена веднага след Шипченската епопея 1877 г. заради многото дефекти при употребата й, многозорядна пушка Спенсър с пълнител разположен в приклада, револвери Смит и Уесън на въоръжение в руската армия.

Откриването ще е от 11.00 часа в заключителна зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, експозицията е постоянна.

http://www.focus-news.net/

 
Руско изтребително вено Су-27СМ3 се приземи в Барановичи, Беларус
09.12.2013, 09:22

На летище Барановичи в Брестка област са кацнали 4 руски изтребители Су-27СМ3, както и технически състав, съобщи в неделя белоруската агенция Белапан. - (видео)

По време на визитата си в Минск през есента руският военен министър съобщи за плановете за дислоциране през 2015 г. в Беларус на руски изтребителен авиационен полк, въоръжен със Су-27СМ3.

Тогава той обяви също, че още през 2013 г. в Беларус ще се създаде авиационна комендатура и в бойно дежурство ще застъпи едно звено руски изтребители.

На летището Барановичи е дислоцирана 61 изтребителна авиобаза на ВВС на Беларус, а в града се намира „558-и авиационен завод”, който е усвоил ремонта и модернизация на изтребители МиГ-29 и Су-27. – Още за Су-27

http://www.pan.bg/

 
САЩ са отказали да продадат на Турция оборудване за БЛА Karayel
09.12.2013, 09:08

Karayel Фото: network54.comПравителството на САЩ е забранило на американската компания WestCAM Solutions да продаде на МО на Турция видеосистеми и лазерни целеуказатели, които са били предназначени да се поставя т на новите БЛА Karayel. Това може да отложи влизането на въоръжение на Освен за Karayel , американските камери и лазерни целеуказатели са били планирани да се използват и за въоръжената модификация на БЛА - Anka.

Според Today's Zaman възможна причина за отказа на САЩ да продадат оборудване за турския БЛА е решението на Турция да закупи китайски зенитни ракетни комплекси. По-рано САЩ отказаха да продадат на Турция и ударни БЛА MQ-1 Predator.

Karayel може да лети на височина до 5500 м в продължение до 10 ч. Турската армия е трябвало да получи 6 нови БЛА и три наземни станции за управление.

http://www.pan.bg/

 

 
Китайската сонда 'Чанье-3' достигна орбита около Луната
08.12.2013, 23:04

Китайската междупланетна сонда „Чанье-3” успешно зае орбита около Луната. По информация от центъра за управление на полетите в Китай. „Чанье-3” е достигнала лунна орбита на 6 декември в 12:53, като целият полет до Луната е отнел 112 часа.

От Пекинският център за управление на полетите казват, че сега апаратът се намира на височина 100 км над Луната. След няколко дни „Чанье-3” ще намали височината, след което ще бъде пуснат модула за кацане. Точното време за кацането не се съобщава, но от ЕКА казват, че засега, кацането се планира за около 14 декември.

„Чанье-3” се състои от спускаем апарат и лунохода „Юйту”, всяка от тези части носи по 4 научни инструмента. На спускаемият апарат са разположени камера за заснемане на релефа на Земята, спускаема камера, оптичен телескоп и камера за снимки в екстремалния ултравиолетов диапазон. Голяма част от този товар е разработен от китайските учени и за първи път ще се използва за изследване на Луната. Оптичният телескоп ще бъде първият в историята телескоп разположен на Луната. Камерата за ултравиолетовия диапазон ще изследва йоносферата на Земята от Луната.

http://www.spacenewsbg.com/

 
САЩ изведе в космоса нов военен разузнавателен спътник
08.12.2013, 22:54

На 6 декември в 10:14:30 от площадка SLC-3E на базата ВВС на САЩ Ванденберг бе реализиран успешен старт на РН Атлас-5.

Ракетата носител Атлас-5 е извела в космоса товар за Националното разузнавателно управление на САЩ. Стартът е имал обозначението NROL-39. Подробности не се съобщават.

 
РН „Протон-М” с КА „Инмарсат-5Ф1” успешно стартира от космодрума Байконур
08.12.2013, 22:43

На 8 декември в 15:12 от стартов комплекс на площадка 200 на космодрума Байконур е реализиран старт на РН „Протон-М” с ускорител „Бриз-М”, която трябва да изведе на орбита комуникационния спътник „Инмарсат-5Ф1”.

В съответствие с циклограмата на полета, в 15:21, челният блок в състав ускорителя „Бриз-М” и КА „Инмарсат-5Ф1” планово се е отделил от третата степен на ракетата носител.

По нататъшното извеждане на КА ще стане с помощта на ускорителя „Бриз-М” .

Космическият апарат „Инмарсат-5Ф1” е първият спътник от пето поколение на оператора за глобална подвижна спътникова връзка Инмарсат. Той е предназначен за предоставяне на телекомуникационни услуги за Европа, Близкия изток, Африка и Азия.

Спътникът е създаден от специалисти на компанията Boeing Satellite Systems на базата на платформата 702НР. Планирано е апарата да работи на орбита 15 години. Масата на КА при излитане – 6070 кг.

След достигане на геостационарна орбита, спътникът ще заеме точка на 63 градуса източна дължина. – Още Космос.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Франция поръча противотанкови комплекси за половин милиард евро
08.12.2013, 21:13

MMP Фото: MBDAГлавното управление за въоръженията (DGA) на Франция е сключило с компанията MBDA контракт за доставка на новите преносими противотанкови ракетни комплекси MMP, съобщава Defense News. Сделката е на стойност 500 хиляди евро, като според условията в нея френските военни трябва да получат около 400 пускови установки и 2850 ракети за тях. Доставката на първите комплекси ще бъде извършена през 2017 година.

Покупката на новите MMP означава, че Франция е решила да не удължава контракта с американския консорциум Lockheed Martin и Raytheon за доставка на противотанкови ракетни комплекси Javelin. През февруари 2010 година DGA получи 76 пускови установки от този комплекс и 260 ракети за тях. За тази покупка френските военни изхарчиха около 70 милиона долара. Решението за покупката на Javelin бе взето след проведен конкурс, в който участва и израелската компания Rafael с комплекса Spike.

Комплексите MMP са способни да водят огън с два типа ракети със среден и голям обсег. Пределната далечина за водене на огън в режим „стрелял и забравил” е четири хиляди метра, а в режим с коригиране на траекторията на полета на ракетата от оператора – до осем хиляди метра. Пусковото устройство на MMP е оборудвано с лазерен далекомер, термовизор и дневни прицелни устройства.

 
За пет месеца МО е освободило 20 служители и назначило 15
08.12.2013, 12:05

От май до октомври т.г. от Министерството на отбраната (МО) са освободени 20 служители. 15 от тях са били по служебно правоотношение, а 5 – по трудово. Това става ясно от отговор на министъра на отбраната Ангел Найденов на народните представители от ГЕРБ Корнелия Маринова и Ирена Узунова.  За същия период са назначени 8 по служебно правоотношение и 7 – по трудово. Общата численост на персонала в МО към октомври т.г. е 781 щатни бройки.

За същия период в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, която има щат за 508 души са освободени 14 служители, а са назначени 16. В комендантството на МО са освободени 7, а са назначени – 3, в НВИМ тези данни са съответно 6 и 8, в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление при кризи и реагиране при бедствия освободени няма, назначените са 8.  Движение на кадри в Института по отбрана няма. В Служба „Военна полиция”, която има 959 щатни бройки, са назначени 2 служители и е освободен едни. За Служба „Военна информация” данните не са оповестяват.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Индия изважда от въоръжение модификацията МиГ-21ФЛ
08.12.2013, 11:49

МиГ-21ФЛ На 11 декември 2013 с тържествена церемония индийските ВВС ще отбележат изваждането от въоръжение на МиГ-21ФЛ. Събитието ще се проведе във военновъздушната база в Kalaikunda, West Bengal в присъствието на командващия на индийските ВВС маршалът от авиацията Norman Anil Kumar Browne. За последно четворка МиГ-21ФЛ, пилотирани от летци от ескадрилата за приучване, ще прелетят във фигура „ромб” над тържествения строй на личния състав от базата. Те ще бъдат последвани от формации МиГ-27МЛ и Су-30МКИ, символичен жест на ‘почит’ към легендарния изтребител МиГ-21ФЛ – най-масовата модификация изтребител в индийските ВВС, участвал във войните срещу Пакистан през 1965 и 1971 година.

Особено през втората война МиГ-21ФЛ осигурява превъзходство на индийските ВВС във въздуха в Западния театър на бойни действия. Първата победа на субконтинента в свръхзвуков въздушен бой е през 1977, когато индийски МиГ-21ФЛ сваля пакистански F-104 Starfighter. До края на войната на сметка на индийските МиГ-ве се водят свалени четири F-104 Starfighter, два 2 F-6 F-86 Sabre и Lockheed C-130 Hercules. Ключова за войната се оказва прецизната атака от въздуха с МиГ-21ФЛ по Сградата на губернатора в Дака, принудила противника да започне преговори за капитулация.

МиГ-21ФЛ участва и в Каргилския конфликт през 1999 г.

МиГ-21ФЛ (изделие 77) – експортен вариант на МиГ-21ПФ (изд.76) специално за индийските ВВС. Отличава се с по-голяма опашна част, опростен вариант на РЛС и двигател Р-11Ф-300. От 1966 г. се произвежда по лиценз в Индия. Произведени са над 200 изтребителя от тази модификация, с които са въоръжени осем ескадрили от индийските ВВС. В края на 1970-те години Индия започва да получава модификациите МиГ-21М/МФ, с които заменя постепенно повечето МиГ-21ФЛ, които се консервират за съхранение.

В средата на 1980-те години дадениите за съхранение МиГ-21ФЛ се модернизират до стандарта OFTU (Operational Flying Training Unit – Оперативна летателно-тренировъчна част) и продължават службата си. Външно МиГ-21OFTU се отличават по двете допълнителни точки за окачване и по антената за системата „свой-чужд” IFF-400, разположена в предната част. - Още за МиГ-21

http://www.pan.bg/

 
Пентагонът атакуван заради руски вертолети Ми-17 за Афганистан
08.12.2013, 09:47

Ми-17Членовете на американския Конгрес отново разкритикуваха Пентагона заради решението да закупи за въоръжените сили на Афганистан 63 хеликоптера Ми-17 на стойност над 1 милиард долара, информира агенция РИА Новости.

През ноември Пентагонът се отказа от закупуването на допълнителни 15 хеликоптера по сделката. Въпреки това членовете на Конгреса продължават да настояват за отменяне на сделката. „Защо да купуваме руски хеликоптери, когато има американски производители, които може да удовлетворят тези нужди?”, каза сенаторът републиканец Джон Корнин.

Членът на комисията по разходите в камарата на представителите Лора Делауро разкритикува Пентагона заради липсата на информация за възможностите за закупуване на произведени в САЩ хеликоптери.

Сенаторът демократ Ричърд Блюментал заяви: „С парите на американските данъкоплатци бе закупен некачествен продукт от руската експортна агенция, която продаваше оръжие на (президента на Сирия Башар) Асад.”

 
Южна Корея обяви установяването на зона за въздушна отбрана над Източнокитайско море
08.12.2013, 08:45

Южна Корея днес обяви обширна зона за въздушна отбрана. Сеул очерта границите на зоната, която застъпва наскоро обявеното от Китай въздушно пространство за отбрана, предаде AFP.

Министерството на отбраната на Южна Корея обяви, че наредбата ще влезе в сила на 15 декември.

Обявената от Сеул зона се намира над подводен риф във водите край южните брегове на страната, който е предмет на териториални спорове с Пекин. Китайската зона за противовъздушна отбрана също заема част от небето над рифа.

 

 
Полша свали от въоръжение последните си катери проект "Молния"
07.12.2013, 15:48

На 3 декември 2013 година ВМС на Полша свалиха от въоръжение последните два съветски ракетни катера проект 1241РЭ "Молния", съобщава Jane's.

Става въпрос за катерите "Металович" и "Ролник". Бъдещата съдба на корабите за сега не е известна. В периода 1983-1989 година полските военноморски сили приеха на въоръжение четири катера от проект "Молния".

Първите два катера от проекта - "Горник" и "Хутник" – ВМС изведоха от своя състав през май 2005 година. През март 2006 година от въоръжение бяха снети и противокорабните ракети П-15 "Термит" (основното въоръжение на катерите), и останалите два кораба от проект "Молния" дослужиха своя срок, въоръжени само с по една артилерийската установка АК-176М калибър 76 милиметра и две установки АК-630М калибър 30 милиметра.

Водоизместимостта на катерите проект 1241РЭ е 455 тона при дължина 57, ширина 10,2 и газене 2,5 метра. Корабите са способни да развиват скорост до 42 възла, а автономността на тяхното плаване достига до десет денонощия.

 
САЩ, Южна Корея и Великобритания ще проведат съвместни военноморски маневри
07.12.2013, 15:27

САЩ, Южна Корея и Великобритания ще проведат във водите на южната част на Корейски полуостров съвместни военноморски маневри. Това съобщи за пресата Командването на войските на САЩ в Република Корея.

Според информацията, ученията ще се проведат на 8 и 9 декември близо до корейското крайбрежие. В тях участие ще вземат бойни кораби, въоръжени с управляемо ракетно оръжие. От САЩ ще бъде ракетния крайцер Shiloh (CG 67) клас Ticonderoga с водоизместимост 9600 тона, от Южна Корея – есминеца "Юльгок И И" (DDG 992) с водоизместимост 7600 тона с БИУС "Иджис", от Великобритания – есминеца Daring (D32) с водоизместимост 8000 тона.

Основно ще се отработват въпроси свързани с повишаване на нивото на взаимодействието между флотовете на трите страни при изпълнение на бойни задачи, както и действия за предоставяне на хуманитарна помощ.

 
В Пазарджик обсъдиха отношенията между МО и неправителствените организации
07.12.2013, 13:32

заместник-министърът на отбраната Иван Иванов По инициатива на Независимия национален съюз на офицерите в България, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов се срещна вчера с представители на организацията в област Пазарджик, съобщава Пресцентърът на МО. На срещата, която се проведе във Военния клуб в града, присъства председателят на Независимия национален съюз на офицерите в България полковник о.р. Ангел Тюфекчиев. В нея участваха и представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от областта.

Заместник-министър Иванов запозна участниците в срещата с актуалните процеси и дейности в Министерството на отбраната. Той акцентира върху участието на България в колективната система за сигурност и отбрана, НАТО и ЕС. Бяха дискутирани въпроси, свързани със социалната политика на Министерството на отбраната. Заместник-министър Иванов обърна особено внимание на взаимоотношенията между министерството и неправителствените организации, работещи в сферата на сигурността и отбраната, и наблегна на възможностите за привличане на организациите в разработването на някои аспекти на социалната политика, провеждана от ръководството на военното ведомство. Представителите на военно-патриотичните организации изразиха подкрепа за предприетите действия от Министерството на отбраната в тази област. Бяха поставени въпроси, свързани със състоянието на Българската армия в момента, както и с перспективите в социалната сфера.

Заместник-министър Иванов представи пред участниците в срещата инициативите на Министерството на отбраната за отбелязването на 70-та годишнина от Втората световна война и 100-годишнината от Първата световна война.

По-късно заместник-министър Иванов се срещна с областния управител на Пазарджик Иван Йорданов, който го увери, че ще оказва съдействие на военно-патриотичните организации в тяхната дейност.

Независимият национален съюз на офицерите в България е една от 14-те неправителствени организации от състава на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО).

http://www.otbrana.com/

 
Нов рекорд на изтребителите Ф-35
07.12.2013, 13:00

F-35AСамо за един ден на 4 декември 2013 година от една американска база Eglin Air Force Base, Fla. са извършени 45 полета с новият изтребител.

От тях 35 са били с F-35B, 10 с F-35A и 3 F-35C. Няма съобщение от другите американски бази, но е възможно и от тях да са извършени няколко полета в този ден и рекордът по полети на един ден да е вече границите на 50-60 полета.

На този ден за първи път трите изтребителя на Великобритания в базата са летели във формация. Има снимки и на холандските самолети. В момента в базата се намират пилоти от Холандия, които се обучават.

http://aeronews.alle.bg/

 
Пентагонът създава гигантски космически телескоп от пластмасов материал, приличащ на амбалажна опаковка
07.12.2013, 08:57

Агенцията за изследователски проекти към американското Министерство на отбраната (DARPA) обяви, че разработва орбитален телескоп от пластмаса, който може да се разгъва. С новата технология ще бъдат създадени по-големи, по-светли и по-евтини лещи, отколкото с традициционната стъклена отпика, съобщава The Verge. Решението на Пентагона е мотивирано от факта, че изпращането на големи части от стъкло с висока плътност в космоса е скъпо начинание.

Проектът се нарича Membrane Optical Imager for Real-Time Exploitation или накратко MOIRE. DARPA използва полимерна мембрана, чието тегло е една седма от това на стъклото. Филмът е с почти същата дебелина като на домакински пластмасов амбалаж, посочи агенцията при представянето на проекта. Материалът, обаче, не е така ефективен като стъклото. За да бъде компенсиран този недостатък, учените просто ще използват по-големи лещи. Антенната решетка на телескопа може да достигне повече от 20 метра в диаметър в разгънато състояние. В резултат 40 процента от повърхността на Земята ще може да бъде наблюдавана по всяко време.

DARPA посочва, че програмата MOIRE в момента е във втората си и заключителна фаза и вече е направен прототип. Учените се надяват, че с приключването на проекта ще се създадат по-мощни телескопи, които могат да се съберат в по-малки ракети и совалки. – (видео)

http://www.focus-news.net/

 
7.12.1941 г. Японците разгромяват американската военноморска база Пърл Харбър
07.12.2013, 08:50

На 7 декември 1941 г., неделя, рано сутринта японският Императорски флот Kidо Butai неочаквано атакува и разгромява със самолети и подводници американската военноморска база при Пърл Харбър на Хаваите.Японците осъществяват стратегическа изненада чрез подготвена в строга тайна операция.

На 26 ноември 1941 г. ударното съединение на японския флот под командването на вицеадмирал Чуичи Нагумо напуска базата си в залива Хитокаппу на Курилските острови и се насочва към Пърл Харбър.

Японското съединение включва шест самолетоносача - „Акаги“, „Хирю“, „Кага“, „Шокаку“, „Сорю“ и „Дзюйкаку“, на които са базирани 441 самолета. Самолетоносачите са ескортирани от двата линейни кораба Хией и Киришима, от двата тежки крайцера Тоне и Чикума, от един лек крайцер и 11 ескадрени миноносци........Прочети още

 

 
Тестват противопожарна система за C-27J
06.12.2013, 22:02

Alenia Aermacchi тества противопожарна система за тактическия си транспортен самолет C-27J Spartan. Изпитанията се извършват в Румъния, съвместно с местните ВВС и с използването на румънски Spartan.

Системата, която се нарича Guardian и е създадена от американската компания Caylym Technologies представлява картонени контейнери, всеки от тях с вместимост от 1000 литра (вода или противопожарна пяна). Контейнерите се изхвърлят от товарната рампа и се отварят в полет.

Според Alenia Aermacchi всеки C-27J може да носи до шест такива контейнери, без никакви други доработки по машината. Пускането на контейнерите може да става от височина 460 m., което е значително по-високо от стандартната височина, от която работят противопожарните самолети, което повишава безопасността. - (видео)

Румъния ще стане първия клиент на системата, която цели да даде противопожарни възможности на C-27J, без сложни и скъпи доработки. Наскоро стана ясно, че Горската служба на САЩ се интересува да вземе част от C-27J, които ВВС на САЩ поръча, но не желае да експлоатира.

http://aeropress-bg.com

 
„Боинг“ и Сааб с общо споразумение за участие в конкурса за тренировъчните системи Т-X
06.12.2013, 20:45

Т-38„Боинг“ и Сааб подписаха споразумение за съвместно развитие и производство на нови, модерни и икономични тренировъчни системи от серията T-X във връзка с предстоящия конкурс за покупка на нова тренировъчна система за екипажи на ВВС на САЩ, която да замени съществуващата T-38. Споразумението, в което „Боинг“ е основен изпълнител, а Сааб е основен партньор, се отнася до дизайн, развойна дейност, производство, продажби и маркетинг.

„Сътрудничеството със Сааб ще съчетае експертизата на нашите две компании, глобалното ни присъствие и решимостта ни да представим адаптивно и достъпно решение за обучение на пилоти,“ каза президентът на звено „Военни самолети“ в „Боинг“ Крис Чадуик. „Боинг и Сааб полагат основите на най-силния и ефективен екип в индустрията. Ние предоставяме нов самолет, който идва с иновативно обучение и логистична подкрепа, както и ползи за американската армия по отношение на по-ниските разходи за целия жизнен цикъл. Това ще допринесе както за американските ВВС, така и за данъкоплатците.“

„В Сааб се гордеем, че сътрудничим с „Боинг“ в конкурса за T-X и така създаваме един способен екип, който дава голяма добавена стойност на клиента. Ние сме сигурни, че това е най-добрият начин да предоставим достъпна тренировъчна система за ВВС на САЩ,“ каза изпълнителният директор на Сааб Хокан Бушке. „Ще инвестираме в развитие на напълно нов дизайн на самолет в следващите години. Сътрудничеството с „Боинг“ е част от нашата стратегическо развитие и потвърждаваме дългосрочните ни финансови цели.“

„Боинг“ и Сааб очакват процеса на придобиване. Програмата Т-Х на ВВС на САЩ ще включва доставка на самолет и обучение, което ще подготви бъдещи бойни пилоти за следващите 40 години. ВВС планират да заменят съществуващата система T-38 с нова, около 350 самолета, както и системи за наземно обучение и логистична подкрепа.

Решението за обучение от „Боинг“ и Сааб и потенциалните членове на екипа ще представлява самолет с нов дизайн, който ще посрещне нуждите на ВВС на САЩ.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Заедно с министъра на отбраната помогнахме на безработните съпруги на военнослужещите
06.12.2013, 20:00

Идеята на министъра на отбраната Ангел Найденов, която той изрази още с встъпването си в длъжност, безработните съпруги на военнослужещите да получават обезщетения в размер на минималната работна заплата, вече е реализирана. При второто гласуване на Законопроекта за бюджета на държавата за 2014 г. след призива на финансовия министър Петър Чобанов  тя стана юридически факт.

„Отбрана” поставя този въпрос от две години. Радваме се, че той влезе в програмата на новото политическо ръководство на МО. Интересното е, че  народното представителство реши въпроса в интерес на военните семейства, независимо от отрицателното становище на Комисията по бюджет и финанси.

Припомняме  че народните представители от ГЕРБ Валентин Радев, Цветомир Михов, Пламен Манушев, Владимир Тошев, Дончо Баксанов, Любомир Христов, от ДПС Янко Янков, от Коалиция за България Спас Панчев и от Атака Венцислав Лаков направиха писмени предложения между двете четения на законопроекта на съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения, да се изплаща обезщетение в размер 340 лв. Също 340 лв. да се изплаща обезщетение на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни мисии и операции. За съжаление Комисията по бюджет и финанси не уважи тези предложения и остави старото положение, т.е. обезщетение в размер на 270 лв. Пленарната зала обаче го направи.

Браво на народните представители и на министрите Найденов и Чобанов!

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Китай отбеляза първи резултати в двигателостроенето
06.12.2013, 19:42

Су-27През тази година година Китай отбеляза първи положителни резултати в двигателостроенето. Китайските двигатели за новия изтребител J-16 достигнаха ресурс до основен ремонт 350-400 часа, което е два пъти по-малко от актуалната руска разработка за Су-35. От ОДК съобщиха, че ресурса на произвежданите в момента двигателите е 750-800 часа. Те ще бъдат монтирани на първите серийни Су-35С, които ще бъдат доставени на полк до края на 2013 година. Работи се по удължаване на ресурса.

Значителен успех на китайците, на фона на ресурса от 120-130 часа съобщен преди две година за изтребителите J-11В или увеличението е три пъти. Принос в това май имат украинците.

Коментар:

Наскоро се появи информация за бракуване на първите руски самолети Су-27. Първоначално неофициално беше съобщено, че те са били във въздуха по 220-230 часа годишно. После стана ясно, че за Су-27 часове са над 320-350 годишно, а за Су-27УБ над 400 часа. Трябва още веднъж да съобщим, че значителен брой от Су-27УБ бяха загубени. Интересно е, че в Китай са взели решение за бракуване на всички Су-27 от първия договор с Русия, които имат над 8000 часа във въздуха, а за Су-27УБК ресурсът след основен ремонт е удължен с още 2000 часа. Обяснението е, че има недостиг на учебни машини.

Справка:

Китай получава по първия договор 12 Су-27 (8 Су-27СК и 4 Су-27УБК), които прелитат от завода-производител през Монголия в края на 1991 година. Следващите 12 Су-27СК плюс подарък 2 Су-27УБК (за тях има слух, че заместват два загубени за година от първата доставка) прелитат на 8 ноември 1992 година. От първите 26 доставени машини според непотвърдена информация, в частите на НОАК се намират сега по-малко от 8 Су-27СК и 1-2 Су-27УБК.

През април 1996 г. по втория договор са получени 4 Су-27СК и 6 Су-27УБК и през юли същата година още 14 Су-27СК.

Третият договор е подписан на 3 декември 1999 г. за доставка 28 Су-27УБК. Първите 4 машини са доставени от ИАПО в Центъра за подготовка на пилоти на Китай на 15 декември 2000 година. След седмица (21 декември) са доставени още 4 самолета. Останалите 20 са доставени до септември 2002 година или общо по трите договора са доставени 36 Су-27СК и 40 Су-27УБК.

http://aeronews.alle.bg/

 
Закупиха безпилотни самолети за 100 милиона рубли
06.12.2013, 19:26

Министерството на отбраната на Русия подписа с казанското предприятие „Еникс” договор за доставка на разузнавателни безпилотни летателни апарати „Елерон-​3СВ”, заяви пред РИА „Новости” главният конструктор на предприятието Валерий Побежимов. Според него стойността на споразумението е над 100 млн. рубли.

Според условията на договора казанското предприятие трябва да достави на руското военно ведомство 17 комплекса, във всеки от които има по два безпилотни самолета „Елерон-​3СВ”. Производството и предаването на безпилотните комплекси на военните ще бъдат завършени до края на следващата година. Според Побежимов стойността на безпилотника „Елерон-​3СВ” е пет пъти по-​ниска, отколкото на апаратите „Застава” (лицензионна версия на безпилотния самолет „Бърд Ай-​400″ на израелската компания IAI).

Побежимов разказа за договора за доставка на безпилотни комплекси за първи път по време на изложението МАКС-​2013 в подмосковския Жуковски през август. Тогава той отбеляза, че доставките на първите апарати могат да бъдат започнати още през първото тримесечие на следващата година.

Максималната маса при излитане на „Елерон-​3СВ” е 5,3 кг. Апаратът може да носи полезен товар до един килограм. Способен е да развива скорост до 130 км/​ч и да се издига на височина до 4 хил. м. Размахът на крилата на „Елерон-​3СВ” е 1,47 м, а дължината -  0,64 м. Апаратът е създаден по модулна схема, благодарение на която е възможна бърза смяна на полезния товар.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Черноморският флот на Русия получава четири водолазни катера
06.12.2013, 17:28

проект 23040 До края на годината руският Черноморски флот ще получи четири водолазни катера от проектa 23040, снабдени с автономни необитаеми подводни апарати, способни да работят на дълбочина до 60 м. Като се позовава на представител на военното ведомство, РИА „Новости„съобщава, че сега катерите преминават държавни изпитания в новоросийската военноморска база.

Строителството на четирите катера започна през юни. Първият от тях (РБК-​764) е спуснат на вода на 17-​и, вторият (БРК-​762) - на 24 септември, а третият и четвъртият (РБК-​767 и РБК-​771) - на 15 октомври тази година. Според договора от март в интерес на Министерството на отбраната трябва да бъдат построени 16 катера от този тип.

Със строителството на корабите от проекта 23040 се занимава завод „Нижегородски теплоход”. Генералният директор на предприятието Сергей Коновалов каза, че всички катери ще бъдат предадени на военното ведомство в близките три години. Според действащите планове четири водолазни катера ще бъдат предадени на Черноморския флот и ще бъдат базирани в Новороссийск. Три други кораба ще влязат в състава на Каспийската флотилия, а девет - в Балтийския флот.

Катерите от проекта 23040 имат усилен стоманен корпус. Способни са да работят на външни рейдове и извън техните предели на отдалечаване до 50 мили. Водоизместването на катерите е 118 тона, при дължина 28,09, ширина 5,56 и газене 1,5 м. Съставът на екипажа се състои от осем души, сред които и петима водолази. Способни са да търсят потънали обекти на дълбочина до 150 м.

Новите кораби могат да бъдат използвани за извършване на издирвателна дейност, за оглед и обследване с помощта на подводни роботи и хидролокатори.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Украйна се интересува от хърватски бронежилетки
06.12.2013, 17:17

Военното ведомство на Украйна се заинтересува от възможността за производство на ръчно стрелково оръжие и бронирани жилетки хърватско производство, съобщи „Джейнс”. Интересът към съвместно производство беше изразен от украинската страна по време на визитата в Украйна на министъра на отбраната на Хърватия Анте Котроманович. Засега не е известно за какви именно пистолети и бронирани жилетки става въпрос.

Сега Хърватия произвежда широка номенклатура различни типове оръжие. Активно се изнасят пистолети HS2000 с калибър 9 мм, картечни пистолети „Мини Еро” с калибър 9 мм и винтовките VHS-​D с калибър 5,56 мм. Освен това Хърватия произвежда снайперски винтовки MAKS М4 с калибър 12,7 мм и RT-​20 с калибър 20 мм, както и гранатомети RBG-​6 с калибър 40 мм.

Страните също така са обсъдили и възможността за съвместна разработка на системи и обмен на технологии. Това сътрудничество може да бъде разгърнато на базата на хърватското Duro Drakovic-​Specijalna vozila (произвежда основни бойни танкове М-​84D и лицензионна версия на бронетранспортьорите Patria AMV 8х8) и украинското Харковско конструкторско бюро за машиностроене „Морозов”.

Преговорите за военнотехническо сътрудничество между Украйна и Хърватия засега са в начален стадий. Предполага се, че в случай на създаване на съвместното украинско-​хърватско предприятие може да става дума за разработка на нови бойни бронирани машини или проекти за модернизиране на наличната военна техника.

 
Южният окръг на ВС на Русия се сдоби с нова система за управление
06.12.2013, 17:03

Командният пункт на Южния военен окръг получи нова мобилна автоматизирана система за управление на бойните действия на средствата за противовъздушна отбрана „Поляна-​Д4М1”, заяви пред РИА „Новости” началникът на пресслужбата на окръга полковник Игор Горбул. Според него тази система е снабдена с навигационната апаратура ГЛОНАСС.

Автоматизираната система за управление (АСУ) е разположена на четири автомобила - пункт за бойно управление, командно-​щабна машина, автоматизирани работни места и подвижен генератор. Благодарение на ГЛОНАСС автоматизираната система може да определя точното местоположение и текущото време, необходими за управлението и синхронизацията на действията на системите за противовъздушна отбрана. АСУ осъществява непрекъсната работа в продължение на 48 часа.

Като цяло комплексът може да отработва и изобразява информация за няколкостотин въздушни цели, да съпровожда няколко десетки летателни апарати и да целеуказва на огневите средства с интервал от една до три секунди.

Системата е предназначена за автоматизирано управление на смесена групировка на ПВО, в която влизат зенитни комплекси С-​300В1, „Тор”, „Бук”, „Тунгуска” и „Панцир-​С1”.

 
Иран с невиждана досега подводница
06.12.2013, 16:24

Иран явно е стартирал строителството на нов клас подводници, които досега не са били забелязвани. Това доказват сателитни изображения придобити от групата за военна информация IHS Jane's.

Една от новите подводници се вижда ясно във водите на корабостроителницата „Бостанну” разположена в района на Ормузкия пролив. Снимката е направена на 27 октомври 2013 г. от сателита Astrium. По водолинията дължината й е 40,5 m, а широчината й е 4 m. Втора такава подводница. в процес на строителство, може да се види на снимка от 17 септември 2013 г в морската база Бандар Анзали която е разположена на Каспийско море. Въпреки бе изображението е малко закрито може да се предположи че тя е дълга 48 m и е широка 6 m.

По рано ирански представители заявиха че се строи нов клас 500-тонни подводници с името Fateh („Фатех”). Въпреки заявлението на заместник-министъра на отбраната, отговарящ за въпросите на индустрията и научноизследователските дейности, Мохамад Еслани направени през април че „Първата 500-тонна иранска подводница ще бъде представена на 31 мордат (22 август)”, явно сроковете са били удължени.

Стартирането на подводниците клас „Фатех” представлява значителна крачка на иранската корабостроителна индустрия. Предишната най-голяма подводница произведена от Иран бе дългата 29 m „Гадир” (Ghadir). И докато тя се базира на севернокорейски проект, новата подводница Fateh е доста по-голяма от най-голямата подводница сторена в Северна Корея – 39-метровата проект K-300 (Sang-O II).

Когато стане оперативно готова, новата иранска подводница ще увеличи способностите на Иран като морска сила, тъй като проект Fateh явно има доста по-голяма автономност отколкото подводниците проект Ghadir и ще може да носи повече торпеда или подводни диверсанти.

Трябва да се отбележи, че строителството на подводницата в Бандар Анзали е първото такова на брега на Каспийско море. Иран все още няма споразумение за очертаване на границите със съседните й държави и в последните години непрекъснато усилва военноморското си присъствие в Каспийско море. Пример за това е строителството на първата от новите фрегати проект Mowj - Jamaran отново в Бандар Азали. Строителството й върви бавно, и въпреки че през март 2013 г. правителството обяви че е спусната на вода, през септември 2013 г. сателитни снимки показаха че тя все още е в плаващия док.

Въобще въпросът със строителството в Иран е доста мъглив. Информационна агенция на Иран съобщи че е спуснат на вода корпусът на втората фрегата проект Mowj class, Sahand в корабостроителницата Бандер Аббас през септември 2012 г. През декември същата година сателитна снимка показа че тя все още е в сухия док. Снимка на сателита Astrium от 19 октомври 2013 г. показва че голяма част от сензорите и оръжията й все още не са монтирани. Корпусът на четвърта фрегата проект Mowj се вижда на снимка на GoogleEarth в корабостроителницата „Бостанну” направена на 17 август, но на снимка от 27 октомври вече я няма там.

Д.Ставрев, сп.Океан

 
Самарската мотострелкова бригада ще получи 160 нови БТР-82А
06.12.2013, 15:13

БТР-82АСамарската мотострелкова бригада на ЦВО на ВС на Русия през 2013 година получи първата партида от 31 нови бронетранспортьора БТР-82А, съобщават от военното ведомство на страната. През близките два месеца на самарската бригада ще бъдат доставени още 129 бронетранспортьора от този тип, оборудвани с цифрови системи за свръзка.

Официално бронетранспортьорите БТР-82А със заповед на министъра на отбраната на Русия Сегхей Шойгу бяха приети на въоръжение през февруари 2013 година. По-рано се съобщаваше, че до края на 2013 година войските на Южния военен окръг ще получат 250 бронетранспортьора БТР-82А, произведени от Арзамаския машиностроителен завод.

Теглото на БТР-82А е около 16 тона. Машината е оборудвана с дизелов двигател с турбокомпресор и мощност 300 конски сили. БТР-82А може да има и спомагателен дизелов агрегат, който позволява бордовото оборудване да работи при изключен основен двигател. Въоръжението включва 30-мм автоматично оръдие 2А72 и танкова картечница ПКТМ калибър 7,62 милиметра. – Още за БТР-82А

 
САЩ обявиха още две бази с F-35
06.12.2013, 13:08

На 3 декември 2013 година след продължилото няколко месеца обсъждане беше обявено решението от началото на 2015 година да започне доставката на F-35 за Hill AFB, Utah.

Там ще бъдат базирани три ескадрили, общо 72 самолета. С пристигането на първите самолети в 388 th Fighter Wing ще започне и реконструкцията на базата. Сега там са разположени 48 изтребителя F-16.

Беше обявена е първата част на National Guard. Тя ще бъде на Burlington International Airport, Vermont, което е избрано за базирането на 18 самолета F-35. Първият изтребител ще постъпи през 2020 година. С машините ще бъдат заменени 18 изтребителя F-16, които сега се намират на летището.

Коментар:

Това е много важна информация. Тя ни дава ориентация, до къде е стигнала програмата. Всъщност според нея, към 2020 година САЩ се имат достатъчни количества от новия самолет и ще могат да си позволят да прехвърлят първите в National Guard.

http://aeronews.alle.bg/

 
Провеждане на церемония по сдаване и приемане на длъжността "Началник на Националния военно - учебен комплекс "Чаралица"
06.12.2013, 09:23

Вчера, 05.12.2013 г. в Съвместното командване на силите се проведе церемония по сдаване и приемане на длъжността „Началник на Националния военно-учебен комплекс „Чаралица”. Досегашният началник полковник Богомил Гълъбов навършва 56 години на 08.12.2013 г. и съгласно Закона за отбраната и ВС на Р България и на основание заповед на министъра на отбраната на Р България № КВ – 447/09.11.2013 г. се освобождава от кадрова военна служба и преминава в резерва. Временно длъжността ще се изпълнява от подполковник Георги Вардаров,  заместник-началник на военното формирование.

Церемонията бе ръководена от командващия на Съвестното командване на силите генерал – лейтенант Атанас Самандов. Той изказа благодарност на полковник Гълъбов за дългогодишната му служба в редовете на Българската армия и изтъкна неговия принос за утвърждаването на формированието като водеща структура за симулационна подготовка в Българската армия, утвърждаването му като тренировъчен център за провеждане на компютърно – подпомагани учения, както в национален, така и в международен формат.

Полковник Гълъбов благодари за съвместната работа и за доброто сътрудничество с Командването и изрази увереност, че добрите практики и традиции ще се развиват и укрепват и в бъдеще.

На церемонията присъстваха Ръководството на Съвместното командване на силите и членовете на комисията по сдаване и приемане на длъжността.

http://jfc.mod.bg/

 
Свиват парите за отбрана
06.12.2013, 08:43

Бюджетът на Министерството на отбраната ще е с 60 млн. лв. по-малък догодина в сравнение с 2013 г., приеха вчера депутатите.

Така догодина ведомството ще разполага с 1,021 млрд. лв. „Ние смятаме, че когато икономиката е на ръба на рецесията и сме си поставили като основна задача да рестартираме икономиката, един от начините е чрез орязване на военните бюджетни разходи.

Това го има в практиката на европейските държави”, коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Бюджетът на МВР пък ще бъде 999,556 млн. лв. За сравнение през тази година ведомството разполага с над 1,131 млрд. лв. Бюджетът на президентството също е орязан. Чиновниците там ще разполагат с 5,569 млн. лв. догодина. Това е със 767 хил. лв. по-малко спрямо 2013 г.

 
Вдигат паметни плочи за убити в Ирак и Камбоджа
06.12.2013, 08:37

Паметни плочи с имената на българските военнослужещи, загинали в мисиите в Ирак и Камбоджа, ще бъдат поставени в Мавзолея костница в Софийските централни гробища.

В момента те са в процес на изработка и ще бъдат официално открити на 14 декември. Тогава ще бъде отслужена и панихида за загиналите в църквата "Свети Георги Победоносец".

Поводът е десетгодишнината от нападенията на българската военна база "Индия" в Кербала, Ирак, когато загинаха петима наши военни. В близкоизточния конфликт смъртта си намериха още осем рейнджъри от България.

 

 
ОАК обяви военните поръчки за последните две тримесечия
05.12.2013, 21:58

Ан-124Обединената авиостроителна компания на Русия обяви военните поръчки за последните две тримесечия. Към 30.06.2013 година поръчките за военни самолети са били 256 броя н стойност 501553 милиона рубли (15,161 милиарда долара) или 46,6% от цялата сума на поръчани самолети, а на 30.09.2013 година самолетите са вече 278 броя на стойност 602719 милиона рубли (18,219 милиарда долара), което представлява 44,1% от цялата сума на поръчани самолети, като увеличението само за военните самолети е 20,17%.

Коментар:

Разликата в цифрите за доставените самолети е 3,058 милиарда долара, а в бройките 22 самолета или средно по 139 милиона долара за самолет или около 4,6 милиарда рубли. Това говори, че са поръчани 22 големи самолета. Вероятен поръчител е Китай и може би заявката е за 22 нови Ил-76 с възможности за конвертиране в цистерни. Няма официално обявена информация за такава сделка. Министерството на отбрана на Русия закупи скоро (4 октомври 2012 година) 39 нови Ил-76, като заплати за всеки от тях по 3,6 милиарда рубли.

Ние вече ви информирахме за подобна сделка. Възможно е два от самолетите да са Ан-124 от заводския задел, скоро ще разберем това. Тогава цената на един Ан-124 излиза около 10 милиарда рубли (около 300 милиона долара) и 20 Ил-76 по около 4 милиарда рубли.

Към 30 юни 2013 година:

   - Договор за 92 бомбардировача Су-34 за руските ВВС;

   - Договор за 48 изтребителя Су-35С за руските ВВС;

   - Договори за 60 изтребителя Су-30СМ за руските ВВС;

   - Договор за 24 изтребителя МиГ-29К за руските ВМС;

   - Договор за 16 изтребителя Су-30М3 за руските ВВС.

Общо по горните договори 240 машини или остават още 16, част от които са прототипи платени от МО на РФ и няколко за чужбина

Към 30 септември 2013 година:

   - Договор за 22 самолета за 3,058 милиарда долара от неизвестен възложител.

По наши сведения между 30 юни и 30 септември не са предавани самолети.

http://aeronews.alle.bg/

 
Празник на поделение 22160 – Плевен
05.12.2013, 21:53

На 04.12.2013г. военно формирование 22160 – Плевен отбеляза своя празник. Празничният ден започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на 5 – механизирана бригада, след което продължи с тържествено събрание концерт, на което присъстваха Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев, Заместник – Областният управител Мирослав Михайлов, представители на военни, военно – патриотични и обществени организации.

По случай празника от името на Министъра на отбраната Ангел Найденов, Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командира на военно формирование 22160 полковник Николай Бешев бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, постигнали високи резултати при изпълнение на служебните задължения и доказан професионализъм.

Кулминацията на празника бе поздравителен концерт, подготвен от Представителен ансамбъл на Въоръжените сили.

http://landforce.mod.bg/

 
Семинар на националната военна спортна федерация
05.12.2013, 21:47

От 4 до 6 декември 2013 г. в гр. Сливен се провежда семинар на Националната военна спортна федерация (НВСФ), който беше открит от председателя на федерацията генерал-лейтенант Стефан Василев. Той изтъкна, че всички планирани, мероприятия за изминалата 2013 г. са изпълнени и изказа благодарност на председателите на клубове, които са допринесли за това. Генерал-лейтенант Василев поднесе поздрави до участниците и от името на заместник-министъра на отбраната Иван Иванов, който е почетен председател на федерацията.

Главният секретар на НВСФ полковник Христо Зафиров направи анализ на проведените отделни държавни военни първенства по лека атлетика, футбол за мъже и отделно за жени, тенис на корт, плуване, тенис на маса.

Като основна тема на семинара беше изведено обсъждането на организацията на спортно-състезателната дейност през 2014 г. и промени във вътрешно нормативната база. Съпътстващи теми бяха разглеждането на наредбата за спортно състезателна дейност на НВСФ за 2014 г., както и основните направления на проекта на НВСФ за кандидатстване  по „Програма за развитие на спорта за всички” на ММС за 2014 г.

В клубовете участват спортисти от личния състав на формирования на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Национален военен университет „Васил Левски”, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. Към момента клубовете са общо 21 и тенденцията е те да се увеличават. От формирования на Сухопътни войски са клубовете "Десант - 68" - Пловдив, "Дунав" - Белене, "Стрямци - 61" - Карлово, "Тракиец - 2 лпбр"- Стара Загора, "Артилерист"- Асеновград, "Карасура - 24620"- Свобода, „Тунджа 42” – Ямбол.

За успешното провеждане на семинара съдейства и Център за подготовка на специалисти – Сливен от състава на Сухопътните войски.

http://landforce.mod.bg/

 
Висшето военноморско училище ще чества утре 104-та годишнина от рождението на своя патрон – Никола Йонков Вапцаров
05.12.2013, 21:40

Началникът на политическия кабинет Иван Жерков ще участва утре, 6 декември, в честването на 104-та годишнина от рождението на патрона на Висшето военноморско училище Никола Йонков Вапцаров.

Той ще поздрави личния състав на Морското училище от името на министъра на отбраната Ангел Найденов.

Тържеството ще започне с военен ритуал по полагане на венци пред паметника на поета в района на висшето училище. Във факултет „Навигационен“ ще бъде открит кабинет по „Базова морска подготовка“.

На патронния празник на Морското училище са поканени да присъстват представители на държавната и местната власт, на морски институции и обществени организации, ветерани. - Още за ВВМУ

http://www.mod.bg/

 
Турция ще провежда търг за учебни самолети
05.12.2013, 21:30

Grob G 115Девет компании са обявили намерението си да вземат участие в търга на министерството на отбраната на Турция за доставка на 52 учебни самолети за базова подготовка, съобщава Jane's.

Турските военни ще използват новите летателни апарати съвместно с перспективните учебни самолети Hurkus-B, разработка на  компанията на Turkish Aerospace Industries. заявки за участие в турския търг са обявили компаниите Diamond Aircraft Industries, GATE Elektronik, Grob Aircraft, Discovery Aviation, Nurol Machinery & Industry, Pakistan Aeronautical Complex, THK Aircraft Manufacturing & Trade, ZL Aircraft и Kocoglu Aviation.

Какви именно самолети ще предложат тези фирми, засега е неизвестно. Заявки за участие в търга ще се приемат до 27 януари 2014 г. Както отбелязва Jane's, най-вероятно на Турция ще бъдат предложени самолетите за базова подготовка Grob G 115/120, Diamond DA20/DA40 и MFI-17.

Тези самолети се предлагат от компаниите Grob, Diamond и Pakistan Aeronautical. Очаква се министерството на отбраната на Турция да избере победителя в конкурса през юни 2014 г., а през август да бъде подписан договор за доставката на самолетите.

http://www.duma.bg/

 
Австралия разработва радар с АФАР
05.12.2013, 21:24

HMAS PerthВоенното министерство на Австралия е сключило с компанията CEA Technologies контракт за разработката на радиолокационна станция с повишена мощност с активна фазирована антенна решетка, съобщава Defense Aerospace. Подробностите за подписаното съглашение не са уточняват. Известно е само, че австралийската компания трябва да разработи новия радар на базата на вече съществуващия CEAFAR, установен на фрегатите от типа «Анзак».

Радарите CEAFAR, които имат фрегатите от типа «Анзак», са в рамките на програми за модернизацията на тези кораби, чиято реализация започна през ноември 2011 г. Стойността на работите е 650 милиона долара. Освен радара CEAFAR фрегатите ще получат система за инфрачервено издирване и следене Vampire NG, навигационна радарна система Sharpeye, а също и усъвършенствана система за управление на огъня Saab CMS.

Радарът CEAFAR с фазирована антенна решетка обезпечава контрола на въздушното пространство около кораба и указва целите за зенитното въоръжение на фрегатите от типа «Анзак». Министерството на отбраната на Австралия вече е провело няколко изпитания на радара и ги е признало за успешни. В частност, SEAFAR се използва за откриване на противокорабни крилати ракети.

http://www.duma.bg/

 
Адаптацията на договора за ракетите със среден радиус може да стане актуална
05.12.2013, 21:02

Русия не е заинтересована от отказ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък радиус (ДРСМР), подписан на 8 декември 1987 година от лидерите на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън.

Но промените на военнополитическата ситуация в света могат да наложат внасяне на промени в този важен документ. За това заяви в интервю за „Гласът на Русия” заместник-директорът на руския Институт за САЩ и Канада Павел Золотарьов:

   - В навечерието на 24-та годишнина от подписването на ДРСМР, в съответствие с който бяха напълно унищожени повече от 1800 съветски ракети „СС-20”, насочени към Европа, и 800 американски ракети „Пършинг-2”, предназначени за удар по СССР, чуждестранните медии започнаха да пишат за възможност за излизане на Русия от този Договор. Това се свързва с ракетния комплекс „Рубеж”, изпитан миналата година в Русия. Генерал Золотарьов предлага изпитанията на „Рубеж” да не се разглеждат като отстъпление от договора:

   - Мисля, че това не е така. Защото ракети със среден радиус на действие, както това е фиксирано в Договора, това са ракети, който имат далечина на действие повече от 1,000 км., но не повече от 5,500. Ако стратегическа ракета има далечина на действие 10,000 км., но може да се използва и за удари по цели на далечина 5,000 км, то това съвсем не означава, че това е ракета със среден радиус на действие. Т.е. тук всичко е в рамките на Договора.

От друга страна, генерал Золотарьов отбеляза, че ако се подхожда чисто формално, то руската страна може да има основания за загриженост по повод изпитанията в САЩ на ракети-мишени (HERA) с далечина на действие 1,200 км.

Експертът е убеден, че на Русия не е изгодно да се отказва от ДРСМР:

   - Ако предположим теоретически, че новото поколение ракети със среден радиус на действие с още по-голяма точност бъдат разположени в новите граници на НАТО, то в този случай заплахата от ядрен удар се увеличава многократно. И тук са неуместни разсъжденията: възможна ли е, или не е възможна война. За военните този въпрос не може да стои. Ние гледаме на възможностите на онези държави или алианси, които са близо до нас.

Заедно с това, обстоятелството, че и други държави, преди всичко в Далечния изток и Азия, разполагат с ракети със среден и малък радиус на действие, може да предизвика необходимост от взаимноизгодна адаптация на Договора, отбеляза експертът:

   - Например, може да се разреши на страни в определени райони да имат ракети с подобна далечина на действие. Да допуснем, в Европа ние не разполагаме с такива ракети, но имаме в Далечния изток, там, където нямаме достатъчно сили с общо предназначение. – Още ракети

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
ВВС на Германия получиха 400-я Eurofighter Typhoon
05.12.2013, 17:23

Eurofighter TyphoonЦеремонията по предаването на 400-я изтребител Eurofighter Typhoon се състоя вчера 4 декември 2013 година в центъра на Cassidian в Manching, Германия. Това е 112-та машина от този тип, която страната получава. Както е известно изтребителите Eurofighter Typhoon се намират на въоръжение в още 6 държави.

Коментар:

В Европейския съюз все по-често се чуват гласове за единна европейска програма за изтребител от следващо поколение. Според политици не е икономически изгодно да се произвеждат няколко изтребителя. Така се разпиляват средства и разработките не са необходимото ниво.

Нашето мнение, че кризата ще застави европейските производители да се обединят. До колко ще бъде успешно и дали ще може да бъде ликвидирана преднината на Ф-35, вече се съмняваме.

http://aeronews.alle.bg/

 
CH-47D за Южна Корея
05.12.2013, 16:04

CH-47Агенцията за отбранително партньорство Defense Security Cooperation Agency (DSCA) на САЩ на 3 декември 2013 г. даде зелена светлина за сделка н астойност 151 млн. долара да продажбата на 14 вертолета CH-47D Chinook за Южна Корея. Тя ще се осъществи по правилата на програмата Foreign Military Sales.

Вертолетите в момента се експлоатират на силите на САЩ в Южна Корея и ще бъдат предадени в момента в който започнат да получават вертолети CH-47F, което ще стане от януари 2014 г. нататък. Двигателите T55-GA-714A ще бъдат доставени от запасите намиращи се в Форт Хъмфри в Южна Корея. Предаването на вертолетите ще спести на американската армия 13,4 млн. долара за утилизация и транспортиране обратно в САЩ.

Южна Корея ще използва вертолетите за транспорт на войски, медицинска евакуация, търсене и спасяване, десантиране на парашутисти, подпомагане на населението при бедствия и аварии, пожарогасене и строителство на тежки съоръжения.

В момента армията на Южна Корея оперира с 23 вертолета CH-47D/DLR, а ВВС на страната имат 5 вертолета HH-47D за бойно търсене и спасяване. - Още за СН-47

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Кметът на Ямбол Георги Славов изпрати отворено протестно писмо до министъра на отбраната срещу безразборното разпродаване на военно имущество
05.12.2013, 15:52

Георги Славов Кметът на Ямбол Георги Славов изпрати отворено протестно писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов и до медиите по повод разпродаването на военна техника, която би намерила своето достойно място и съхранена в Музея на бойната слава в Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на общината. „С разочарование и огорчение научих, че след пореден търг, проведен от фирма „Снабдяване и търговия – МО” ЕООД на 26 октомври 2013 г., са продадени стотици бройки военна техника, сред които и куполи от танкове Т-34, демонтирани от граничната укрепителна линия и съхранявани досега в логистичната база на дружеството в Ямбол.”, се казва в текста на писмото. Кметът на Ямбол цитира информация от медиите, според която в търга са били включени и елементи от танковете „Майбах”, но в последния момент са били извадени от списъка за продажба.

Георги Славов припомня, че в последните години община Ямбол е водила битка за запазването на елементите от ценната немска бронетанкова техника и че част от тях са реставрирани и експонирани в открития Музей на бойната слава в града. Кметът изтъква още множеството писма, изпратени до Министерство на отбраната с искане за предоставяне на нуждите на музея на допълнително военни имоти с отпаднала необходимост, както и вещи, които да попълнят музейната експозиция. В продължение на месеци обаче отговор от МО няма. „Докато ние си чакаме, ценни образци оръжие и друга техника изчезват, продадени на безценица на търговци на оръжие, колекционери или на старо желязо”, подчертава кметът, като призовава те да бъдат използвани за съхраняване на историческото ни минало.

http://www.focus-news.net/

 
Китай започнал серийно производство на палубни изтребители J-15
05.12.2013, 15:42

J-15Китайското авиостроително предприятие Shenyang Aircraft Corporation е започнало серийно производство на новите палубни изтребители J-15, с които се планира да бъде снабдена авиогрупата на самолетоносача Liaoning и перспективните самолетоносачи.

Не се уточняват подробности за серийното производство на самолетите. В частност, не е известно колко именно изтребители от класата J-15 се планира да бъдат построени за ВМС на Китай.

Първият полет на изтребителя J-15 се състоя през август 2009 година. Предполага се, че самолетът е доработено копие на съветския палубен изтребител Су-33.

 
ВМС на Дания поръчаха трети кораб клас „Кнуд Расмусен” за защита на Арктика
05.12.2013, 15:21

Ejnar Mikkelsen.Министерството на отбраната на Дания е поръчало нов кораб клас „Кнуд Расмусен” за операции в Гренландия и в целия регион на Арктика, съобщава soldaternyt.dk.

ВМС в средата на 1990-те годи започнаха да заменят остарелите кораби клас Agdlek. Първите два кораба клас Knud Rasmussen бяха предадени на флота в средата на 2008 година. Първият контракт имаше опция, според която при необходимост може да бъде построен и трети кораб.

Корабите клас Knud Rasmussen, които са предназначени за действие край бреговете на Гренландия, имат отлична мореходност и увеличена автономност за експлоатация в най-сложните условия на Арктика: низки температури и сурови метеорологични условия.

Новият кораб ще бъде построен в корабостроителницата Karstensens Skibsværft, където са били построени и предните кораби Knud Rasmussen (на фото) и Ejnar Mikkelsen.

Новият кораб по всяка вероятност ще влезе в състава на създаденото на 31 ноември 2012 година Атлантическо командване с щаб в Нуук (Грендандия). Арктическото командване се явява военно оперативно командване, основните задачи на което е защита на Гренландия и Фарьорските острови, охрана на териториалните води, риболовна инспекция, търсене и спасяване, както и борба със замърсяването на околната среда.

Зоната за отговорност се простира от водите на Фарьорските острови в Източно-Гренландско море и Северния Ледовит океан на север до Датския пролив и море Ирмингер, пролив Дейвис и Бафиново море между Канада и Гренландия.

 
Завърши първия етап на държавните изпитания на Ил-476
05.12.2013, 12:48

Завърши първия етап на държавните изпитания на перспективния военнотранспортен самолет Ил-476 (Ил-76МД-90А). След завършването на изпитанията първият опитен образец на самолета със заводски номер „0102” прелетя от летището на Летателно-изследователския институт „Громов” (ЛИИ) в „Уляновск- Восточный ” за доработка.

Първият етап на държавните изпитания са се извършили от съвместен екипаж на компанията „ИЛ” и на ВВС на Русия. Осъществени са 38 изпитателни полета, при които са проверени пилотажно-навигационния комплекс, горивната система, автопилота, както и максималните скорости на полет и на претоварване. Осъществени са полети и с максимално тегло на излитане 210 тона и кацане с максимално тегло 170 тона. Съвместният екипаж е изпитал и възможностите да се мине на втори кръг с един и два отказали двигатели.

По време на доработките Ил-476 ще получи нови системи за радиовъзка, система за самоотбрана, както и вътрешни и външни видеокамери. След това самолетът отново ще прелети в ЛИИ за втория кръг държавни изпитания, когато ще се проверят авиониката и десантиране на товари и техника.

След първия етап на изпитанията МО на Русия трябва да утвърди акт за пускане на предварителна серия Ил-476, което ще позволи на компанията «Авиастар-СП» да започне серийното производство на новите транспортни самолети. Към момента МО е подписало договор за закупуване на 39 самолета Ил-476.

http://www.pan.bg/

 
Южния военен окръг на РФ получи повече от 20 нови машини през 2013 г
05.12.2013, 10:42

Ми-8АМТШ Днес, 5 декември 2013 година, беше съобщено, че ЮВО на РФ е получил повече от 20 нови машини през 2013 година. Сред тях са вертолети Ми-8АМТШ "Терминатор",  Ми-35М,  Ми-28Н "Ночной охотник",  самолети Су-34 и един Л-410.

През следващата година ще продължат доставките на вертолетите Ми-8 АМТШ, МИ-28Н, МИ-35 иМИ-26Т, както и  самолети Су-35С, Су-34, Су-30М2 и Су-27СМ.

Коментар:

Чудя се, защо руснаците не се хвалят, че ще бъдат доставени новите 4 МиГ-29К в центъра на флота в Ейск?

Другото интересно в съобщението е за самолетите Су-35С, Су-34, Су-30М2 и С-27СМ. За Су-34 означава, че ще започне доставката на разузнавателен вариант (вероятно два самолета за тестове), ако съобщението не е грешно. Нещо, което се случва често в последните години, не знам по какви причини.

Тази година са модернизирани най-малко 4 Су-27 до СМ3, за нови няма информация, но това не значи, че не са произведени. При затягане на доставките на Су-35 и ПАК ФА нормално е да бъдат модернизирани Су-27.

http://aeronews.alle.bg/

 
Възпитаничка на Военноморското училище взе приза „Студент на годината”
05.12.2013, 09:11

Голямата награда за "Студент на годината" беше връчена връчи тази вечер от министър-председателя Пламен Орешарски на тържествена церемония във Военния клуб. Премиерът даде отличието на Ваня Орманова от Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров".

"Винаги да се гордеете с униформата, която носите", пожела министър-председателят на Ваня. Наградата му за нея беше възможност за стаж в Министерския съвет. "Ще може да видите работата на всички министерства", отбеляза Орешарски.

Премиерът поздрави наградените в различните категории студенти, както и всички номинирани. Той се обърна към младите хора с пожеланието това да не бъде върхът на реализацията им, а едно добро начало.

"Да сте добър студент е нещо хубаво, но още по-хубаво е да имате успешна реализация, което искрено ви го пожелавам", добави Орешарски.

Той изрази надежда, че студентите ще прекарат весело предстоящия празник и също така им пожела да нямат много неприятности на предстоящата сесия.

"Вярвам във вас, желая ви хубави празници и успешна реализация", каза в заключение министър-председателят.

Министър Ангел Найденов връчи наградата в категория „Сигурност и отбрана" на Костадин Недев - курсант от трети курс в специалност „Летец-пилот" на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

Министър Найденов пожела на курсант Недев успешна бъдеща професионална кариера на летец-пилот във Военновъздушните сили  и му връчи реплика на меча на Хан Кубрат.

Мичман  Ваня Орманова, която спечели националния  приз „Студент на годината - 2013", е родена на 8 януари 1989 г. в гр. Варна. Завършва средното си образование в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски". През 2008 г. кандидатства за курсант във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров", но е приета за студент, специалност „Технология и управление на флота и пристанищата". На следващата година Ваня отново кандидатства и е приета за курсант в специалността „Корабоводене" за ВМС. През годините на обучение в Морското училище тя е пълна отличничка и не веднъж е доказвала своите качества. Във втори курс е избрана за младши командир и старши на целия випуск. В края на втори курс  провежда плавателна практика на американския военен кораб „Anzio". В трети курс е избрана за младши инструктор на водолазната практика за курсанти, а в четвърти курс вече е заместник-командир на взвод. В пети курс е наградена като отличник на випуска с военноморски кортик от военното аташе по отбраната на Италия.

Националният конкурс „Студент на годината" е учреден в началото на  2006 г. по инициатива на делегатите в общото събрание  на Националното представителство на студентските съвети. Първото издание на конкурса се провежда още през декември същата година. Идеята на конкурса е всяка година да бъдат отличени най-добрите студенти и докторанти в българските висши училища. Конкурсът има мисията да популяризира постиженията на българските студенти пред обществеността,  удостоявайки студенти от всички области на висшето образование.

http://news.ibox.bg/

 
Ангола ще купи испанския самолетоносач R 11 Principe de Asturias?
05.12.2013, 08:53

R 11 Principe de AsturiasСпоред статия в електронното издание El Confidencial Digital Ангола ще купи испанския самолетоносач R 11 Principe de Asturias.

Корабът е пуснат на вода на 8 октомври 1979 година и е предаден за изпитания на флота на САЩ на 22 май 1982 година с името "Almirante Carrero Blanco". Замислен е като лек самолетоносач за изтребители с вертикално кацане. Претърпява няколко модернизации по нереализираната американска програма Sea Control Ship (SCS), като му е монтиран допълнително и трамплин.

Продаден е на Испания на 30 май 1088 година. През май 2012 година е обявен за продажба, а през февруари тази година беше свален от въоръжение и разоръжен. В хангарите на кораба могат да се съберат 17 машини и за още 12 има място на палубата.

Стандартната конфигурация е 12 "AV-8B Harrier II Bravo", 6 "Sikorsky Sea King SH-3H", 4 "Agusta AB-212" и 2 "Sikorsky SH-3 AEW (Airborne Early Warning)". Водоизместването му е 16 700 тона при пълно натоварване, а размерите му са: дължина 196 метра, 24 метра ширина и около 9,5 метра газене. Максималната му скорост е около 50 километра в час и се осигурява от два General Electric LM2500+ gas turbines in COGAG монтирани от испанците след 1995 година.

Коментар:

Специалистите оценяват работите по кораба на 400 милиона евро. Испания е предложила на Ангола още кораби в добавка, към сделката фрегата F 32 Diana (тип Descubierta), патрулния кораб P 61 Chilreu, катер Р 27 Izaro (тип Anaga) и десантен кораб L 42 Pizarro (бивш LST 1196 Harlan County тип Newport).

Ангола е водила консултации и с други страни за палубни самолети. Корабът всъщност ще навърши през следващата година 35 години, от както е пуснат на вода и според специалистите, може да се използва още 15-20 години след ремонта.

http://aeronews.alle.bg/

 

 
Космонавтът Александър Александров предложен за повишаване
04.12.2013, 22:05

Да бъде повишен в звание "генерал-майор" бившият космонавт Александър Александров, предложи днес правителството на президента Росен Плевнелиев. Причината е в особените му заслуги за укрепването и развитието на въоръжените сили у нас.

България е една от малкото страни в света със своя научна космическа програма. Връхна точка в нея е полетът на летеца космонавт Александър Александров, се посочва в предложението на МС.

От кабинета подчертават работата на българина в орбиталния комплекс "Мир" от 7 до 17 юни 1988 г., като с успешното изпълнение се дава нов пример за гордост и самочувствие на българския народ.

 
Важно е да върнем престижа на военната професия
04.12.2013, 21:56

 

 

 

Интервю на министъра на отбраната Ангел Найденов за вестник „Дума“.

 
Руските ВВС се подготвят за приемането на Су-35С
04.12.2013, 21:12

Според съобщения от МО на РФ първата група руски пилоти е започнала обучение за Су-35С в държавния център в Липецк.

Всеки един от тях има повече от 1000 полетни часа и е усвоил по няколко типа самолети. Особено внимание се отделя на двигателите, които са с управляем вектор на тягата и изискват нов подход при обучението, за да може пилота да използва пълните възможности на изтребителя. За това ще бъдат включени повече от обикновено полетни часове в преквалификацията.

При обучение на пилотите се ползват новите тренажори за Су-35С, които осигуряват по-бързото и качествено усвояване на самолета. – Още за Су-35

http://aeronews.alle.bg/

 
369 кандидати се състезават за 65 вакантни длъжности във военните формирования на Сухопътните войски в Ямбол
04.12.2013, 19:28

Конкурсът за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина във военни формирования 52 590 и 54 100 в Ямбол приключва днес, 4 декември 2013 г. От 2 декември до днес 369 кандидати се състезават за 40 вакантни длъжности във военно формирование 52 590 и за 25 вакантни длъжности във военно формирование 54 100.

Конкурсът включва изпит за определяне на физическата годност на кандидатите и тест за оценка на тяхната обща култура. Изпитите се провеждат от съвместна комисия от щаба на Втора механизирана бригада и формированията, в които ще бъдат назначени спечелилите кандидати.

Резултатите от проведения конкурс ще бъдат обявени на 6 декември 2013 година пред кандидатите. Със спечелилите конкурса ще бъде сключен договор за кадрова военна служба.

http://www.mod.bg/

 
„Шарл дьо Гол” отива на ремонт
04.12.2013, 19:17

„Шарл дьо Гол” Започвайки от септември 2016 година, Франция за 18 месеца се лишава от единствения си самолетоносач „Шарл дьо Гол”, който отива на основен ремонт до февруари 2018 г., съобщава вестник Le Figaro.

Министерството на отбраната на Франция планира да отдели за този ремонт и модернизиране €1,3 милиарда. С тези средства ще бъдат презаредени и неговите атомни реактори. Основният ремонт на „Шарл дьо Гол” е планов, като за последен път той е бил ремонтиран през 2008-2009 година.

Предвижда се самолетоносачът да бъде в строя до 2041 година.

„Шарл дьо Гол” е заложен през 1989 година и спуснат на вода през 1994 г. В състава на френските ВМС е от 2001 година.

Водоизместимостта му е 42 хиляди тона при дължина 261 метра, ширина 64,4 метра и височина 75 метра. Корабът е способен да развива скорост до 27 възла, а автономността му е до 45 денонощия. В авиогрупата му влизат до 40 самолета, включително самолети за ДЛРО Е-2С Hawkeye и изтребители Rafale.

Първоначално военното ведомство на Франция планираше да построи още един самолетоносач от този проект, но през 2012 година програмата бе прекратена заради недостиг на средства.

 
 
Франция изтегля последните си войници от Косово
04.12.2013, 14:25

Франция реши да изтегли последните си около 300 военни от силите на НАТО в Косово, тъй като определя като приоритет операциите си в други страни като Мали и Централната африканска република, съобщиха дипломатически източници. Оттеглянето на Франция от КФОР ще стане постепенно до юни 2014 г. в рамките на редовен процес на подновяване на силите на мисията, включваща около 5000 военни. "Всички знаем, че Франция има много ангажименти в други региони", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен преди срещата на външните министри на страните членки на Алианса в Брюксел. "Тя даде значителен принос в КФОР и смятам, че въз основа на принципа на солидарност ще успеем да компенсираме оттеглянето на френските войници", допълни Расмусен.

Франция участва в многонационалните сили от създаването им през 1999 г. въз основа на резолюция на Съвета за сигурност на ООН в края на войната в Косово. През 2000 г. страната изпрати 5900 свои военни в мисията, но започна постепенно да ги изтегля. Франция обаче ще продължи да участва в Генералния щаб на КФОР и ще бъде готова да изпрати подкрепления, ако сигурността на Косово изисква това.

Изтеглянето на френските войски става в момент на дебати относно основателността на запазването на толкова значителни сили на КФОР в Косово и възможността отговорностите им да бъдат прехвърлени на представители на ЕС. Съюзът разполага с мисия Еулекс в Косово, която е компетентна в областта на полицията, правосъдието и митниците.

Расмусен изтъкна необходимостта от запазване на "значително ниво" войници в КФОР за гарантиране на сигурността на споразумението между Белград и Прищина".

http://temadaily.bg/

 
Eurocopter с триседмичен демо тур на вертолетите EC175 и EC145 T2 в Азия
04.12.2013, 14:14

Два от най-новите членове на двудвигателната гама вертолети на водещия световен производител Eurocopter – новото поколение EC175 и развитието на EC145 T2 ще бъдат на демонстративно турне в Азия. Целта е представяне пред оператори от следните браншове – нефтена и газова индустрия, корпоративни и ВИП полети, чартъри, военни и агенции за правоприлагане.

Като допълнение към възможността тези оператори да се убедят във високите летателни и технически характеристики на новите машини, турът на Eurocopter в Азия ще предложи и двудневен семинар за газовата и нефтената промишленост. Представителите от тези браншове ще участват в презентации и работни групи посветени на операциите в крайбрежните зони с теми вариращи от поддръжка и обслужване до безопасност и обучение.

По време на тура от 2 до 19 декември 2013 г. в Малайзия и Тайланд ще бъдат представени вертолетите EC145 T2 и EC175, като EC175 ще посети и Виетнам. По време на визитите в тези държави Eurocopter ще продължи политиката си да е в близка връзка със своите клиенти, която е особено важна за сектора на газовата и нефтената индустрия, който е с много високи изисквания.

Двудневният семинар ще се проведе в Куала Лумпур по време на визитата в Малайзия. Това продължава традицията от последните 10 години на събития организирани от Eurocopter на които си дават среща международни оператори, потенциални нови клиенти и газови и нефтени компании, като целта е да се подкрепи и насърчи диалога между тях.

„Нашия тур позволява на операторите на вертолети да получат впечатления от първа ръка за това как вертолетите EC175 и EC145 T2 отговарят на изискванията на динамичния пазар в Азия за вертолетни операции в широка гама от дейности” заяви Оливер Ламберт, старши вице-президент „Продажби и връзки с клиентите”. „В допълнение, семинарът за нефтени и газови компании е отличен форум за обмен на информация и опит в този предизвикателен за вертолетите сектор”.

Eurocopter използва в тура първия сериен EC175, като той е конфигуриран за използване от нефтената и газовата индустрия. EC145 T2 е корпоративна компановка, като той идва след представянето си пред клиенти в региона на Персийския залив и полетните демонстрации по време на авиошоуто в Абу Даби през ноември 2013 г.

По време на престоя в Малайзия ще бъде демонстрирана възможността моделът EC175 за висок клас корпоративни и ВИП превози. В тази си компановка той може да превозва 9-12 пътника, като в Куала Лумпур ще бъде демонстриран пълноразмерен модел на кабината с 10 места.

http://www.pan.bg/

 
Военно-патриотичните съюзи призовават за успокояване на обстановката в страната
04.12.2013, 12:32

Военно-патриотичните организации разпространиха призив-декларация за успокояване на обстановката в страната, в която се казва: „Загрижени, обезпокоени и разтревожени от трудно обяснимите събития, които почти година разтърсват Родината ни и необосновано раздвояват и противопоставят един срещу друг млади, стари, бедни, богати, работници, служещи, студенти, учени, вярващи, атеисти, граждани и селяни, военно-патриотичните организации в България приеха призив-декларация за успокояване на страната“.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Съюзът на ветераните от войните на България (СВВБ), Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите в България (СВВПБ), Съюзът на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и Родолюбиво войнство и гражданство (СВВНВУ, ШЗО и РВГ) и Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) се обръщат с настоятелен призив към българските държавници да се обединят и да вземат мерки за излизане от сложната ситуация, в която се намира България.

„Съединението прави силата“ не е пожелание, а задължение. В кодекса на човещината повече учат примерът и делата, отколкото думите.”, се посочва в заключение в документа.

http://www.mod.bg/

 
Индия обяви за изпитания на собствена атомна подводница
04.12.2013, 08:40

През 2014 година Индия ще проведе ходови изпитания на собствена атомна подводница „Арихант”, съобщиха днес местни медии.

Изпитанията ще се съпровождат с изстрелване на балистични ракети К-15 „Сагарика”, които могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни заряди и са с обсег на действие до 700 км.

През ноември Индия успешно изпита балистична ракета „Агни-1”, която също може да носи ядрена бойна глава.

 
Поправките в закона за отбраната заради Центъра на НАТО за кризи не минават през парламента
04.12.2013, 08:20

Комисията по отбрана в парламента не подкрепи предложените от Доброслав Димитров и група народни представители от ГЕРБ поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили, свързани с уреждането на статута на международните военни организации на НАТО, както и възможностите за изпълнение на военна служба в тях от български военнослужещи и попълването им с цивилен личен състав от граждани на Република България.

В мотивите си вносителите припомнят, че подобна международна военна организация вече съществува на територията на страната със създадения и очакващ акредитация Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия...........Прочети още

 

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов награди началника на Военномедицинската академия генерал-майор Стоян Тонев
03.12.2013, 23:50

„В историята на всяка една институция човек, независимо каква позиция заема, оставя диря, ако има свой собствен почерк. Това е още по-важно, когато става дума за ръководител, който има свой индивидуален стил на работа и управление“. С тези думи министърът на отбраната Ангел Найденов се обърна към началника на Военномедицинската академия генерал-майор проф. Стоян Тонев, д. м., днес, 3 декември, на церемония по награждаването му в Министерството на отбраната. Почетният знак на министерството „Свети Георги“ – І степен беше връчен на генерал-майор проф. Тонев за неговата цялостна дейност, издигаща престижа на Министерството на отбраната и за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения.

„Вие успяхте да утвърдите Военномедицинската академия като водещо здравно заведение и създадохте една солидна основа за хората, които идват след Вас. Всъщност вдигате летвата високо и това изисква и от Министерството на отбраната да полага не по-малко грижи от тези, които е полагало досега, за да подпомага усилията на ръководството на ВМА в амбицията да запази този статут“, каза още министър Найденов. Той изрази благодарност към генерал-майор Тонев за приноса и усилията му за изграждането на доверие към Българската армия и го поздрави по случай неговата 60-годишнина.

Генерал-майор проф. Стоян Тонев беше награден с най-високото отличие на Министерството на отбраната в последния ден, в който, поради навършване на пределна възраст, заема поста си като началник на Военномедицинската академия и Главен лекар на Въоръжените сили на Република България. Министър Найденов подчерта, че в продължение на 11 години генерал-майор Тонев ръководи ВМА и с всеотдайната си работа е превърнал поверената му структура в болнично заведение с респектиращ научен капацитет, търсени специалисти и завидна материална база.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов награди с офицерски кортик генерал-майор Тонев за дългогодишната му безупречна служба в редовете на Българската армия и за доказаните му професионални и личностни качества.

http://www.mod.bg/

 
Превъзходството на безпилотните самолети
03.12.2013, 23:40

В края на ноември Китай сериозно озадачи съседите си и съперниците си с успешен полет на стелт-безпилотен самолет, своя собствена разработка.

17-минутният полет на първия китайски безпилотен самолет, построен по технологията „стелт”, се проведе на 21 ноември. Като цяло, според някои експерти, Китай вече заема второ място в света след САЩ по брой на безпилотните самолети за военни цели.

Да се оцени реално китайският парк от безпилотни самолети е много трудно, заради липсата на информация за отбранителния потенциал на Китай. Но със сигурност се знае, че по мащаб на използване на безпилотни самолети водят САЩ и Израел, а по технологично ниво в тази област ги догонват страните от ЕС. Експертите прогнозират в близките години намаляване до 40% на пилотирани самолети и хеликоптери на ВВС на водещите световни сили.

Все пак, в експертната общност няма единно виждане за развитието на безпилотните самолети. В този смисъл руският военен анализатор Владимир Щербаков е сигурен, че най-малко през следващите пет години във ВВС на водещите страни в света съотношението на броя на безпилотни самолети и пилотирани самолети няма да се промени драстично:

   - Засега пилотираните самолети, в повечето случаи на използване на авиацията, остават по-ефективни от безпилотните. Но в дългосрочен план, с развитието на технологиите за създаване както на самите безпилотни самолети, така и на системите, използвани в тях, може да се очаква, че те ще изместят пилотираните.

В бъдеще, според Щербаков, безпилотните самолети могат да вземат превъзходство в небето, заради факта, че те ще бъдат много по-евтини, отколкото пилотираните, както в производството, така и в експлоатацията си. И разбира се, благодарение на основното си предимство - възможността да не се рискува живота на пилотите.

Въпреки това, безпилотните системи имат и редица съществени недостатъци от технически и юридически характер. Противникът може придобие или да отслаби контрола над безпилотния самолет, управляван с дистанционно, като използва прости компютърни програми. Това вече се е случвало с американските безпилотни самолети в Ирак и Афганистан. Самолетът, управляван от изкуствен интелект, не винаги е способен обективно да оцени ситуацията и може да вземе погрешно решение за атака. Резултатът от тези решения са стотици цивилни жертви в Ирак, в Афганистан и в Пакистан.

Очевидно, именно този аспект в сферата на използването на безпилотните самолети имаше предвид президента Путин. Тези дни, по време на съвещание по въпросите на развитието на руските ВВС, той каза, че безпилотните самолети са сериозни военни комплекси, а не компютърна игра. Русия възнамерява да развие програма за безпилотни самолети, но използването на им от руските военни и специални сили ще бъде различно от това, което е прието в САЩ и другите страни.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Американци са открили потопена през 1946 японска подводница-самолетоносач
03.12.2013, 15:52

I-400 в Токийския залив Фото: b-29s-over-korea.comУчени от хавайския университет са открили японска дизел-електрическа подводница-самолетоносач тип I-400 (известна още като „Сентоку”), потопена през 1946 година от американските военни. Останките на подводницата са открити случайно през август 2013 година на дълбочина 701 м при изследване на океанското дъно. Решение за даване гласност на информацията е взето едва сега след консултации с представители на Държавния департамент на САЩ и на японското правителство.

Подводниците-самолетоносачи „Сентоку” са проектирани през 1943 г. За времето са били едни от най-съвършените. Например с едно зареждане са могли да направят 1.5 околосветско плаване, повече от достатъчно да стигне бреговете на САЩ. В подводницата са се базирали три бомбардировача Aichi M6A Seiran със сгъваеми крила. Самолетите могат да излитат по релси с помощта на катапулт няколко минути след изплуване на подводницата.

Водоизместимостта на подводниците I-400 е 6560 тона при дължина 122 м и ширина 12 м. Въоръжението се е състояло от едно 140 мм оръдие и десет 25 мм зенитни установки, както и осем пускови установки за 533 мм торпеда, като боекомплектът е бил от 20 торпеда.

Планирало се подводниците да нанесат удари по щлюзовете на Панамския канал и да се прекъсне снабдяването на американските кораби в Тихия океан. Но до тази операция не се е стигнало, защото Япония капитулира по-рано.

Построени са три подводници-самолетоносачи (I-400, I-401 и I-402) от общо планирани девет . Започнато е строителството на I-404 и I-405, като дори I-404 е била пусната на вода в корабостроителницата, но е унищожена през 1945 г. от американски бомбардировачи.

I-400, I-401 и I-402 участват във войната, но през август 1945 се предават на американските ВМС, които ги буксирват до Пърл-Харбър за изследване. След изучаването им I-400 е използвана за мишена и потопена през май 1946 от американската подводница «Трампетфиш». Останалите две японски подводници-самолетоносачи са потопени през април и май същата година, без да се разкрива в кой район е станало това. – (видео)

I-401 е открита от хавайски учени през 2005 г. в крайбрежието на Оаху.

Трябва да се отбележи, че японските подводници „Сентоку” са едни от най-големите в света и остават такива до появата на атомните субмарини.

http://www.pan.bg/

 
Военноинвалидитe и военнопострадалитe участваха в срещата с премиера
03.12.2013, 14:30

Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса инж. Петър Велчев (на снимката) участва в проведената днес в Министерския съвет среща с премиера Пламен Орешарски и министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов по повод Международния ден на хората с увреждания.

В разговора си с министър-председателя Петър Велчев е обосновал необходимостта от среща до края на календарната година за обсъждане проблемите на военноинвалидите и военнопострадалите. Един от въпросите бе приемането на измененията и допълненията на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, каза за „Отбрана” г-н Велчев.

По повод Международния ден на хората с увреждания в редакцията на „Отбрана” са получени поздравления от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и другите военно-патриотичните организации към Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Преди няколко дни Общественият съвет по въпросите на отбраната разпространи специална декларация в подкрепа на промените на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

http://www.otbrana.com/

 
Китай вече има повече палубни изтребители от Русия
03.12.2013, 14:00

J-15 Китай вече има повече палубни летящи изтребители от Русия. В китайският интернет има снимки на седем летящи прототипа J-15 (има информация, че са 10) бордове от 551 до 557, два летящи двуместни J-15S (вероятно бордове 561 и 562, а също има информация за още най-малко два произведени прототипа), както и първата серия с бордове от 101 до 112.

До края на годината ще бъдат произведени  най-малко още 6 (по-сигурно е, че ще са 12). Специалистите посочват цифра между 28 и 34 палубни изтребителя на разположение на флота към 1 април 2014 година, от които 10 прототипи.

Коментар:

Интересното е, че повечето от тях са с руски двигатели.

http://aeronews.alle.bg/

 
Сеул може да се подключи към противокитайската отбрана на САЩ и Япония
03.12.2013, 13:50

Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън пристигна в Япония, за обсъждане, между другото, с премиера Синдзо Абе на положението, предизвикано от създаването от Китай на опознавателна зона на въздушната Източнокитайско море. Недоволство от предприетите от Китай стъпки изрази и Южна Корея.

МВнР и министерството на отбраната на Южна Корея критикува Китай за създаването на зона за противовъздушна отбрана (ПВО), като заяви, че тя контролира и южнокорейски територии. Правомерни ли са претенциите на Сеул или не, но Пекин предложи обсъждане на въпроса на масата за преговори. За сравнение: Япония не предлага никакви преговори на Китай по повод зоната за ПВО, а Южна Корея е друг въпрос. В Пекин не подминаха, че през последно време Сеул малко се дистанцира от Япония и САЩ, заемащи твърда позиция по повод териториалните спорове на Китай със съседите му и укрепващи военното сътрудничество пред лицето на икономическото и военно развитие на Китай. Южна Корея, която е съвсем наблизо до Китай, явно не иска да се кара с него. И по тази причина Сеул не бързаше да се включва в американско-японския проект за противоракетната отбрана (ПРО). Изглежда, че Пекин оцени това поведение на Сеул.

Сега обаче в позициите на Сеул в отношенията с Китай, от една страна, и САЩ и Япония от друга, могат да настъпят определени промени. Тези дни на състоялото се в Сеул съвещание на представители на администрацията на президента, правителството и управляващата партия „Сенури” беше призната необходимостта от разширяване на зоната за ПВО на Южна Корея на юг от съществуващите граници. Също тогава министърът на външните работи на Южна Корея Юн Бен Се за първи път от момента на влошаването на отношенията с Япония изрази намерение „да положи усилия” за тяхното стабилизиране.

Този демарш на Южна Корея може да е сигнал за промени в разпределението на силите в региона, казва експертът Дмитрий Стрелцов:

   - Положението е узряло отдавна. Джинът беше пуснат, когато Китай започна активно да утвърждава националния си суверенитет върху редица територии, смятани за спорни. Демаршът на Южна Корея не е последното събитие в тази сфера. На Япония и Южна Корея, макар и да се смятат за съперници, сега им предстои да изработят обща позиция. Тъй като Китай доста агресивно прокарва своята политика, обективно казано Япония и Южна Корея се оказват в „една лодка”. Могат да се очакват договорености по някои проекти в областта на военното сътрудничество, които бяха замразени след изострянето на отношенията между Сеул и Токио.

Ако те бъдат постигнати, ще стане реална появата на триъгълника Сеул-Токио-Вашингтон и значителна „заслуга” в това ще принадлежи на Китай, който със своите действия в спорните територии тласка съседите към формиране на антикитайски блокове.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руската армия ще тестира арабски безпилотен апарат
03.12.2013, 11:16

През февруари 2014 година Обединените Арабски Емирства ще докарат за тестиране в Русия безпилотният летателен апарат United 40. – (видео)

Страните са сключили предварително споразумение за евентуално купуване на пробна партида апарати.

Ако United 40 Block 5 задоволи руските военни, може да се очаква, че тези системи ще се произвеждат в Русия.

United 40 Block 5 е ударен безпилотен апарат с голяма продължителност на полета. Дължината му е над 11 метра, размахът на крилете – 20 метра. Основното му оръжие са управляемите ракети „въздух-земя”. Морската версия на апарата е способна да носи торпеда.

 
Сирийското химическо оръжие ще бъде унищожено в Средиземно море
03.12.2013, 11:09

Основните запаси от сирийското химическо оръжие ще бъдат унищожени в неутралните води на Средиземно море. САЩ започнаха подготовката за неговото утилизиране на борда на кораба „Кейп Рей”. Това съобщи в неделя представител на Белия дом. Помощ при подготовката за тази операция оказва Москва.

Като цяло, се планира да бъдат унищожени около триста хиляди тона отровни вещества. На американския кораб ще бъдат неутрализирани само най-опасните химикали - около петстотин тона. С преработката и обезвреждането на седемте милиона литра отпадъци, които ще се образуват при това, ще се заемат частни компании. За планираната операция разказа представителят на Организацията за забрана на химическите оръжия Зигрид Кааг:

   - Химикалите ще бъдат доставени в пристанището на град Латакия (Сирия) и пакетирани. След това, с няколко кораба ще бъдат транспортирани до кораба, предоставен от САЩ.

От ОЗХО подчертават, че химическото оръжие ще бъде неутрализирано извън сирийските води. В момента на американския кораб се монтира съответното оборудване. Коментира членът на Руския съвет по международните въпроси Елена Супонина:

   - Рисковете са големи и процедурата е много скъпа. Но това е по-безопасно, отколкото унищожаването на химическото оръжие да бъде направено в самата Сирия, защото там тече гражданска война и правителството не може да се осигури безопасността на специалистите.

Броят на международните инспектори, които ще следят опаковането и транспортирането на химикалите ще бъде удвоен - до 30 души. Сега експертната група работи при засилени мерки за сигурност: маршрутите на инспекторите са строго засекретени. Коментира военният експерт и генерал от сирийската армия в оставка Салим Харба:

   - Въоръжените групировки се управляват от Саудитска Арабия, Катар и Турция. И аз смятам, че на бунтовниците може да бъде заповядано да извършат нападение срещу инспекторите на Организацията за забрана на химическото оръжие, за да се опитат да попречат на процеса на унищожаване на химическите вещества и по този начин отново да се върнем към въпроса за провеждането на военна операция срещу Сирия.

Останалите 800 тона по-малко опасни, според експертите, химикали ще бъдат неутрализирани на територията на други страни. Повече от 30 частни организации обявиха желанието си да участват в унищожаването на химическото оръжие. Организацията, която спечели конкурса, ще получи за извършването на тази работа от 40 до 50 млн. евро. Според графика, изготвен от ОЗХО, химическото оръжие трябва да бъде напълно унищожено до средата на следващата година. – Още химическо оръжие

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
"Алтай" – новият брониран юмрук на турската армия
03.12.2013, 09:58

Реализацията на проекта за турския основен боен танк "Алтай продължава. Основният боен танк "Алтай" е танк от трето поколение, базиращ се на южнокорейския танк XK-2 и серийното производство на който се планира да започне в край на 2016-та година.

В момента продължават да се провеждат полеви и огневи изпитания на два прототипа на танка. Планирано е танкът "Алтай да се произвежда в четири различни модификации, като засега са реализирани прототипите само за две от модификациите.

Основен реализатор на проекта е турската фирма Отокар. В конструкцията на различните съставни модули и части на танка участват и фирмите Aselsan, МKEK, Roketsan. Южнокорейската фирма Hyundai Rotem оказва техническа помощ и подкрепа.

На първия етап ще бъдат произведени и предадени на турските въоръжени сили 250 броя, като крайният брой на танковете от всички модификации ще бъде около хиляда.

Теглото на танка "Алтай" е 60 тона, като то може да варира в зависимост от модификацията. Той разполага с четири членен екипаж - командир, водач, мерач и пълнач.

Бронята на танка е на основата на боров карбид, формулата на която е секретна. Бронята ще се произвежда от фирмата Roketsan. Танкът ще бъде снабден и с активна и с динамична защитни системи, които ще го защитават от ПТУР и кумулативни снаряди.

Основното оръдие на танка "Алтай" е 120 мм. гладкоцевно на компанията МKEK, което ще използва снаряди с изгарящи нитроцелулозни гилзи.

Танкът също така е снабден с една 12,7 мм. картечница сдвоена с оръдието за водене на огън по пехотата и небронирани цели и една 23 мм. картечница монтирана на купола за стрелба по нисколетящи цели като хеликоптери и по наземни лекобронирани цели. И двете картечници са производство на фирмата Aselsan.

Танкът "Алтай" е снабден с променяща се система на окачване и може да развива максимална скорост от 70 до 90 километра в час. Двигателят е хибриден с мощност от 1500 до 1800 к.с, в зависимост от модификацията. – Още за ОБТ „Алтай”

 
Китай опита да открадне секретната корабостроителна програма на Канада?
03.12.2013, 08:50

Служител на канадското подразделение на Lloyds Register е бил арестуван от местните власти. Срещу 53-годишния Куинг Куентин Хуанг е било повдигнато обвинение за опит за изнасяне на класифицирана информация. Инженерът във фирмата е щял да предаде на китайското правителство данни за корабостроителната програма на Канада. Данните са били засекретени.

Местното подразделение на Lloyds Register е било подизпълнител на компанията Irving Shipbuilding Inc. Местната структура на LR ще консултира компанията при строителството на нови съдове за ВМС на Канада.

Компанията е планирала да инвестира 282 млн. щ. долара в своите корабостроителници в Халифакс и Нова Скотия. Този ход Irving Shipbuilding Inc. е предприела за да може успешно да се включи в предстоящото строителство на нови кораби за съставите на ВМС и Бреговата охрана на Канада, което ще започне през 2015 г., и е с обща стойност от 33 млрд. щ. долара. Гигантската програма на Канада цели да засили присъствието й в Арктика, Тихия и Атлантическия океан.

Вчера министърът на индустрията на Канада Джеймс Мур изрази притеснението си по повод ареста. Пред местни медии той обаче отсече, че по негово мнение сигурността на гражданите на Канада е запазена.

Външният министър на Китай Хонг Лей на свой ред направи изявление. Той нарече обвиненията “безпочвени”.

“Правим всичко възможно и съдействаме на властите в страната”, беше краткото изявление на президента на LR Canada Бъд Стрийтър. По думите му, китаецът е работил от няколко години в компанията. 53-годишният Хуанг не е бил сред 100-те служители, които имат достъп до информацията за разработваната корабостроителна стратегия на Канада, уточни Стрийтър. Според него китаецът е работил само с частни клиенти.

Разследването на случая продължава. От местната полиция уточниха, че са разбрали за плановете за изнасяне на секретната информация едва на 28 ноември, без да уточняват дали са информирани от разузнавателните служби.

http://www.maritime.bg/

 
Безработните съпруги на военнослужещите с парламентарна подкрепа, но недостатъчна
03.12.2013, 08:40

Идеята на министъра на отбраната Ангел Найденов, която той изрази още с встъпването си в длъжност, безработните съпруги на военнослужещите да получават обезщетения в размер на минималната работна заплата, намери неочаквана подкрепа от депутати и от четирите парламентарни групи. Това обаче не е бе достатъчно Комисията по бюджет и финанси да предложи промяната на текста в доклада си за второто четене на Закона за държавния бюджет за следващата година.

Народните представители от ГЕРБ Валентин Радев, Цветомир Михов, Пламен Манушев, Владимир Тошев, Дончо Баксанов, Любомир Христов, от ДПС Янко Янков, от Коалиция за България Спас Панчев и от Атака Венцислав Лаков са направили писмени предложения между двете четения на законопроекта на съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения, да се изплаща обезщетение в размер 340 лв. Също 340 лв. да се изплаща обезщетение на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международин мисии и операции. За съжаление Комисията по бюджет и финанси не е уважила тези предложения и оставя старото положение, т.е. обезщетение в размер на 270 лв.

В доклада на бюджетната комисия няма промяна в предложените от правителството разходи за Министерството на отбраната за 2014 г.  – 1, 021 475 млрд.лв.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Сергей Шойгу отива в Гърция
03.12.2013, 08:30

От всички европейски страни, именно с Гърция, Русия има най-развито военнотехническо сътрудничество. Въпреки натиска от страна на ЕС и НАТО, гърците продължават да купуват руска военна техника. С какво руските военни продукти привличат Атина и какво да очакваме от предстоящата визита на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу? Мнение на военния анализатор Виктор Литовкин:

   - Въпреки факта, че Гърция е член на НАТО, тя е достатъчно независима при избора на партньори за военнотехническо сътрудничество. Ето, например, представителите на НАТО твърдят, че не могат да създадат съвместна система за противоракетна отбрана с Русия заради различните стандарти. А цялата ПВО на Гърция е построена от руски зенитно-ракетни комплекси. Получава се, че „различните стандарти” са банално извинение за тези, които нямат доверие на Русия.

Защо гърците изграждат своята система за сигурност, като се опират на руските военни технологии?

   - Ние продаваме оръжие, помагаме то да бъде усвоено, приемаме офицери от тази страна в нашите учебни заведения, тренираме ги на нашите полигони. Между другото, Гърция получи зенитно-ракетния комплекс „Оса AKM” от ГДР, когато след обединението на Германия Бон започна да продава на най-близките съюзници оръжието на тази страна. Гърция помоли Русия да го модернизира. И беше толкова доволна от резултатите, че поръча още 16 такива комплекса. При това, ние показахме по-ефективната система „Тор-M1”, Атина купи и нея. И след това купи и нашата „Бук”.

Какво можем да очакваме от посещението на министъра на отбраната Сергей Шойгу в Гърция?

   - Техниката, която доставяме на гърците, изисква модернизация. На гръцка територия вече бе създаде съвместното предприятие „Рособорно Сервис - Хелас” и сега стои въпросът за разширяването на дейността на тази компания.

На въоръжение в Гърция, освен руските зенитно-ракетни комплекси, са и наши бойни машини за пехотата, танкове, военнотранспортни самолети, самолети-амфибия, кораби и много други. Общият обем на доставките за последните години надвиши 5 милиарда долара. Нужни са центрове за обслужването на цялата тази техника.

Освен това, руският военноморски флот има своя ескадра в Средиземно море. Не е изключено, по време на посещението на министъра на отбраната да бъде обсъдена възможността за влизане на руските кораби за почивка и ремонт в гръцките пристанища.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 
Неправителствени организации искат закриване на Комисията по досиетата
02.12.2013, 16:44

Снимка: Димитър БебеновПовече от 20 неправителствени организации са изпратили писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков, в което аргументират необходимостта от отмяна на т.нар. Закон за досиетата и закриване на формираната на негова основа комисия. По този повод в БТА се проведе пресконференция.

Основният аргумент на подписалите писмото е, че със своята дейност Комисията по досиетата разделя българското общество, посочи председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Подчертана бе вредата, която бе нанесена на националната сигурност с разкриването на досиетата, което доведе до отслабване на специалните служби. Факт, който има своето отражение и днес с проблемите при справяне с бежанската вълна.  Според участниците в пресконференцията архивът на Комисията по досиетата трябва да бъде предаден на Държавна агенция „Архиви”.

Според организациите Комисията по досиетата трябва да се заличи като административен орган, защото "прави едните добри, а другите - лоши и не е ясно кой за какво е виновен", заяви Чавдар Петров, председател на Националната асоциация "Сигурност". Според него служителите на бившата Държавна сигурност /ДС/ и на разузнаването са служили почтено и честно на държавата. Вменява се вина, че за всичко лошо, случило се в страната ни през последните двайсет години, е виновна ДС.

Горан Симеонов от Асоциацията на разузнавачите от запаса посочи, че Комисията по досиетата е изчерпала своята актуалност, а създадените от нея органи, които прилагат Закона за разкриване на досиетата, са с нулев капацитет и са неефективни. Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите призова към единение, а не разединение, което прави този закон.

http://www.otbrana.com/

 
МО разчита на Института по отбрана за модернизирането на армията
02.12.2013, 16:40

Конференцията се провежда днес и утре в ЦВК  Снимка Димитър Бебенов   Институтът по отбрана има много важна роля в изпълнението на мегазадачата за модернизиране на Българската армия. Това подчерта днес в словото си заместник-министърът на отбраната Неджми Али. Той откри научната конференция на тема: „Военни технологии и системи за осигуряване на отбраната”. Двудневният форум е организиран от Института по отбрана, съвместно с дирекция „Инвестиции в отбраната“.

С тази конференция търсим търсим адекватен отговор на съвременните многобройни предизвикателства в областта на отбраната и сигурността, както и дефиниране на рационални подходи за решаване на възникналите важни проблемни въпроси, подчерта директорът на института полковник доц. д-р инж. Стоян Балабанов, който е и председател на Организационния съвет на конференцията.

Основен ангажимент на ръководството на Министерството на отбраната е осигуряването на условия за изпълнение на конституционно възложените задачи и отговорности на Българската армия, както и изпълнение на ангажиментите ни по линия на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, посочи още Неджми Али. Обърна внимание, че е голямо предизвикателство изпълнението на тези ангажименти в условията на финансов дефицит породен от финансово - икономическа криза. Той посочи факта, че въоръжението и бойната техника на БА са физически и морално остарели, и е крайно наложително да се спре процесът на ерозиране на отбранителните ни способности, а това може да стане само чрез тяхното надграждане.

Именно тук заместник-министър  Али вижда решаващата роля на военно - научния сектор, в качеството му на мощен акселератор на процеса на оптимизация на въоръжените сили, в духа на „Интелигентната отбрана“, когато с лимитирани ресурси трябва да се постигне максимален ефект.

В конференцията участват представители на Министерството на вътрешните работи, на българския бизнес, на неправителствени организации и научната общност. Въпросите се дискутират в научни секции: „Комуникационни и информационни технологии и системи”, „Въоръжение и военна техника“, „Военна стандартизация, сертификация, качество и изпитвания“, „Демилитаризация или утилизация”, „Киберотбрана, криптография и информационна сигурност“.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Руско-американските учения „Atlas Vision-2014” ще се проведат в Урал
02.12.2013, 16:25

През юли 2014 г. в района на Челябинск ще се проведат руско-американските военни учения „Atlas Vision”.

Основната цел на ученията е отработването на взаимодействие на подразделенията на сухопътните сили на двете страни, участващи в мироопазващи операции под егидата на ООН.

Ученията ще се състоят от две части - първата ще бъде командно-щабни учения на ниво батальон, а втората - непосредствени полевите маневри нивото на взвод.

Тази година ученията „Atlas Vision” се проведоха в германския град Ауербах.

 
Военнослужещи от поделение 26400 – Благоевград проведоха РТУ с първа и втора механизирана рота
02.12.2013, 15:23

Военнослужещите от военно формирование 26400 – Благоевград, посрещнаха първия сняг на учебен полигон „Симитли”, където се проведоха ротни тактически учения с Първа и Втора механизирани роти, в което взеха участие и специалистите от родовете и специални войски.

Бяха отработени учебни въпроси, касаещи усвояването на темите за воденето на отбранителни и настъпателни бойни действия в планинско-гориста местност. Лошото време и студения сняг не погаси устрема и мотивацията на военнослужещите.

Личният състав беше поставен в ситуации максимално близки до реалните, където командирите взимаха бързи и адекватни решения, относно организиране на боя и съгласуване на действията между подразделенията. Имитационната команда създаваше сложни ситуации, с което се провериха устойчивостта на управлението и реакцията на личния състав. Участниците в учението бяха силно мотивирани и се представиха на високо ниво.

На изпитание бе подложено и логистичното осигуряване. На преден план излезе максимата, че „Логистиката и в мирно време е във война”. Въпреки това логистичното осигуряване бе на ниво, създавайки максимално добри условия за изпълнението на задачите от механизираните подразделения.

Основния извод от ръководството на учението, е че провеждането на подобни занятия в затруднени и максимално близки до реалните условия, води до повишаване на способностите, сплотяване на формированията и мотивацията на личния състав.

http://landforce.mod.bg/

 
От военното ведомство
02.12.2013, 15:13

 

 

 

Интервю на министъра на отбраната Ангел Найденов за вестник „24 часа“, 2 декември (pdf)

 
Франция изпрати 200 войници в ЦАР
02.12.2013, 13:05

Повече от 200 френски военнослужещи пристигнаха в Централноафриканската република, за да помогнат на силите на Африканския съюз да се справят с междурелигиозния конфликт в страната.

В ЦАР също така се очаква на пристигнат 500 военнослужещи от Демократична република Конго.

Миналата седмица френският президент Франсоа Оланд заяви, че ситуацията в страната продължава да се влошава и е нужна спешна намеса от страна на международната общност.

В навечерието на пристигането на международния военен контингент се появиха съобщения, че бунтовниците да напуснат столицата на страната - град Банги, които те превзеха през март.

 
Хърватският министър на отбраната разглежда в Одеса новозакупените МиГ-21
02.12.2013, 10:29

МиГ-21бисНа 29 декември министърът на отбраната на Хърватска е посетил одеския завод «Одесавиаремсервис», където се е състояла презентация на закупените от хърватските ВВС изтребители МиГ-21бис.

В хода на визитата си министърът е разгледал новопродобитите МиГ-ве и се е запознал с историята на завода.

Преговорите за закупуване на партидата МиГ-21бис се водят от есента, в резултат на които хърватите придобиват част от изтребителите, които са били предназначени за ВВС на Йемен, но те не са могли да заплатят за извършения ремонт и модернизация.

http://www.pan.bg/

 
Турската фрегата "Гелиболу" потегли към Аденския залив
02.12.2013, 09:50

Турската фрегата "Гелиболу" потегли към Аденския залив за борба с морските пирати. Фрегатата, която влиза в състава на Постоянните Военноморски сили на НАТО в залива ще изпълнява мисия за борба с морските пирати край бреговете на Сомалия в течение на четири месеца.

В Мармарис бе организирана тържествена церемония по изпращането на фрегатата на която присъстваха и семействата на военнослужещите, като речи произнесоха командващият на Южните оперативни сили контраадмирал Йомер Байрам и капитанът на фрегата "Гелиболу" капитан втори ранг Олджай Юксел.

Фрегатата "Гелиболу" ще поеме мисията от фрегата "Салихреис", която патрулира край сомалийското крайбрежие от близо 6 месеца насам.

На фрегата "Гелиболу" има 213 военнослужещи, от тях 23-ма са офицери, един хеликоптер Сий Хаук и подразделения на специалните оперативни военноморски части.

 
Осем нули задействали ядрените оръжия на САЩ
02.12.2013, 09:34

Тайният код за активиране на американския ядрен арсенал е бил 00000000 в продължение на почти две десетилетия, разкрива британският в. "Дейли мейл".

Осемте нули са въведени през 1962 г., когато президент на САЩ е Джон Ф. Кенеди, и до 1977 г. шифърът, задействащ ядрените оръжия, остава непроменен. Кодът е подбран от Стратегическото командване на военновъздушните сили на САЩ и е толкова лесен, за да може възможно най-бързо да задейства оръжията, ако това се наложи. Кодът е въведен, за да се предотврати евентуално използване на ядрено оръжие, без това да е изрично разпоредено.

"Ние, хората, които трябваше да наберем кода и да изстреляме оръжията, бяхме инструктирани два пъти да проверим таблото, разположено в подземен бункер, за да сме сигурни, че никоя друга цифра, освен нулата, не може да бъде натисната по грешка", разказва д-р Брус Блеър, който е отговарял за пускането на ядрените оръжия в периода между 1970 г. и 1977 г.

Той е написал няколко статии за системите на контрол на американските ядрени въоръжения. Набирането на кода трябвало да се осъществи в присъствието на четирима души, споделя още Блеър. Шифърът от осем нули е бил сменен през 1977 г.

http://www.segabg.com/

 
ЦРУ и Пентагонът са против строителството на станции на ГЛОНАСС в САЩ
02.12.2013, 08:28

ЦРУ и Пентагонът се опитват да убедят Държавния департамент на САЩ да не дава на Роскосмос разрешение за строителство на американска територия на няколко измервателни станции за системата ГЛОНАСС поради опасения, че те може да бъдат използвани за в военни цели, пише изданието New York Times.

По данни на изданието, в американските специални служби и в Пентагона се страхуват, че ако Държавният департамент  разреши да се разположат станции на ГЛОНАСС, то Русия ще получи “плацдарм на американска територия, който значително ще увеличи точността на руските управляеми ракети”. Освен това те предполагат, че станциите може да бъдат  използвани за разузнавателна дейност непосредствено от територията на САЩ. Поради тези подозрения Белият дом отсрочи приемането на окончателно решение по въпроса за разполагането на станциите, докато Русия не предостави допълнителни данни, а американските служби не стигнат до обща позиция, съобщили за изданието анонимни източници в Държавния департамент  и администрацията на президента.

“Аз бих искал да разбера защо САЩ трябва да са  заинтересувани в поощряването на такъв конкурент на GPS, като руската система ГЛОНАСС, когато използването на GPS в целия свят представлява очевидно предимство за САЩ в много отношения”, — каза членът на камарата на  представителите в Конгреса Майк Роджърс, който поискал по-рано от Пентагона оценка на последствията от разполагането на руските станции за националната сигурност на САЩ.

Русия изпрати запитване в САЩ за строителството на  станции от системата ГЛОНАСС през май 2012 година, заяви официалната представителка на Държавния департамент Мари Харф. През октомври миналата година Виталий Давидов, тогава заемащ длъжността  заместник ръководител на Роскосмос, заявяваше, че ведомството планира да разположи в САЩ осем станции. Той подчертаваше също, че на територията на Русия действат  19 измервателни станции на американската система GPS. Руската и американската страна проведоха няколко срещи по този въпрос, на които американците искаха допълнителна информация за проекта. Последната такава среща се проведе на 25 април, каза Харф.

Глобалната навигационна спътникова система (ГЛОНАСС) представлява руски аналог на американската Система за глобално позициониране (GPS) и позволява да се определя местоположението и скоростта на движение на сухопътни, морски и въздушни обекти с точност до 1 метър. Развръщането на ГЛОНАСС започна през октомври 1982 година. Първият спътник за ГЛОНАСС беше изведен от Съветския съюз в орбита на 12 октомври 1982 година. На 24 септември 1993 година системата беше официално приета в експлоатация.

Първото руско устройство, поддържащо системата ГЛОНАСС, по данни на портала на Единната национална диспечерска система, е произведеният през 2011 година смартфон МТС 945. През същата година чипсетите на Qualcomm MDM6610, които поддържат работа и със сигналите на руската система ГЛОНАСС, и на американската GPS, бяха монтирани в телефоните iPhone 4S. След американците обявиха готовност да добавят ГЛОНАСС в своите смартфони и от финската компания Nokia. Освен това системата се поддържа и от други производители: Motorola снабдява с нея своя модел Droid RAZR, а Samsung наведнъж няколко — Wave 3, Omnia W, и Galaxy Note. - Още за ГЛОНАСС

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Първият китайски луноход се отправи към Луната
02.12.2013, 08:20

Китай осъществи старта на първия си луноход. Мисията „Чане-3” тръгна към Луната миналата нощ.

На борда на ракетата-носител се намира спускаем апарат с лунохода „Юйту” (Лунен заек). Очаква се, той да се окаже на повърхността на северното полукълбо на Луната в средата на декември.

Това е третият луноход в историята на световната космонавтика, който отива на спътника на Земята. Той е снабден с много сложна техника и оборудване, включително радиолокатор, който позволява да се изследва структурата на почвата и кората на Луната. По време на мисията на Луната за първи път ще бъде монтиран телескоп.

 
Флотските ветерани – пълноправен член на Международната морска конфедерация
02.12.2013, 08:07

Адмирал Паньотелла е доволен от решението на комитета.От 27 до 29 ноември т.г. във Венеция се състоя 39-то заседание на Изпълнителния комитет на Международната морска конфедерация (International Maritime Confederation, IMC), в която членуват организации на флотски ветерани от Австрия, Белгия, Германия, Италия, Обединеното кралство, Франция и Холандия.

По покана на президента на IMC – г-н Карл Хайд (Германски военноморски съюз) в срещата участва и делегация от Българската военноморска конфедерация (БВМК), в състав от четири делегата, членове на Конфедеративния съвет (КС) и Изпълнителното бюро (ИБ) на БВМК.

Поканата бе в отговор на заявеното от БВМК преди година желание за членство в IMC. Целта на участието бе да се представи нашата организация, нейните цели, задачи и перспективи, както и възможностите за провеждане на съвместни мероприятия в България и чужбина. Очакваното решение – приемане на БВМК за асоцииран член на IMC, с изпитателен срок от две години, през които следваше тя да докаже капацитета и възможностите си.............Прочети още

 

 
Военното обучение отново влиза в училищата
01.12.2013, 16:18

За първи път от 24 години насам военното обучение влиза отново в училищата.

Основните теми в обучението ще са за тероризма, какво се предприема по време на война, каква е структурата на въоръжените сили ще са основните, съобщи БНР. Те ще бъдат преподавани в Часа на класния на учениците от 9-и и 10-и клас. Началната военна подготовка ще се преподава в рамките на 5 учебни часа от военни и цивилни лектори на военните окръжия. Част от тях само преди дни проведоха и семинар във Военната академия в София.

По предмета няма да се пишат оценки, но военните разчитат, че по този начин учениците ще повишат знанията си как да реагират при криза и различни бедствия. Очакванията на министъра на отбраната Ангел Найденов са да бъде провокиран и интересът на младите хора към реализация във военната професия. Часовете няма да включват ходене на лагери – практика, позната отпреди 1989-та. Предложението за военно обучение беше прието в мандата на ГЕРБ със Закона за резерва. Предвидено е военно обучение да има и в университетите. Въпросът обаче все още не е разработен, обясниха от Министерството на отбраната.

 
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов бяха на работно посещение в Република Гърция
01.12.2013, 15:43

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и ръководена от тях военна делегация бяха на работно посещение в Република Гърция на 29 и 30 ноември. Целта на визитата беше запознаване с опита на нашите съседи в превенцията за недопускане на нелегални имигранти на гръцка територия, като част от външната граница на Европейския съюз.

Началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Република Гърция генерал Михаил Костаракос представи опита и постигнатите резултати на страната в предотвратяването на нелегалната имиграция.

От гръцка страна на срещите присъстваха и командирите на 4-ти армейски корпус, заместник-командирите на 12-та и 16-та механизирани дивизии, както и представители на регионалните полицейски структури отговорни за охраната на държавната граница.

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов посетиха част от изградените съоръжения по гръцко-турската граница.

http://www.mod.bg/

 
Американските ВВС всекидневно летят през новообявената китайска ПВО зона за идентификация
01.12.2013, 15:00

В-52Според пожелал анонимност официално лице от Пенатгона е заявило, че ВВС на САЩ всекидневно летят през новообявената китайска ПВО зона за идентификация (ADIZ). Това признание означава, че полетната активност на американската военна авиация през тази зона е доста по-активна, отколкото се предполагаше. Пентагонът съобщи в началото на тази седмица за полета на двойка стратегически бомбардировачи през китайската ADIZ. В новата информация не се споменава типа на самолетите, нито дали те са въоръжени.

Същевременно южнокорейски и японски военни самолети също са летели през тази зона, която е в близост до необитаемите спорни острови (Diaoyu на китайски и Senkaku на японски), чиито прилежащи води са богати на нефт, природен газ и риба.

Според китайското МО всички полети на японските и американски ВВС са следени и са идентифицирани самолетите. От своя страна Япония и САЩ засилват въздушното наблюдение над Източно-китайско море. Японските ВВС предислоцирват самолетите за ДРЛОиУ Е-2С във военновъздушната база Наха (Окинава) и все по-широко използват разузнавателните БЛА Global Hawk.

Южна Корея заявява, че страната също възнамерява да разшири своята ПВО зона за идентификация.

Двата най-големи японски авиопревозвачи ANA Holdings Inc. и Japan Airlines Co. Летят през зоната без предварително да съобщават полетните си планове с китайските власти – за сега без инциденти. Същевременно Държавния департамент на САЩ „ ‘посъветва’ американските авиокомпании да вземат всички предпазни мерки , които смятат за необходими, за да се гарантира безопасността на полетите през зоната”.

Американският министър на отбраната е телефонирал на японския си колега, за да го увери, в подкрепата на САЩ и в ангажимента да продължат военните операции в региона. Хагел е поздравил японското правителство за „проявената уместно сдържане” и „обеща близки консултации с Япония за да се избегнат неумишлени инциденти”.

http://www.pan.bg/

 
За три дни в Сочи Путин изложи стратегията на Русия за национална сигурност
01.12.2013, 14:45

Владимир ПутинЗа три дни в Сочи в края на миналия месец (по две заседания на ден) президентът Путин изложи стратегията на Русия за национална сигурност за следващите 20 години. Такива срещи ще има на всеки 6 месеца и всеки от участниците за периода, който не си е свършил работата ще бъде освобождаван. Присъстваха командващите всички родове войски, главните конструктори на водещи предприятията от ВПК, шефове на основните оръжейни компании и висши държавни чиновници отговарящи за оръжейните държавни поръчки.

Конкретните задачи за авиацията са завършване на държавните изпитания на Ту-22М3М и започване на серийна модернизация на 2 машини и съответно предаване най-малко на 5 нови модернизирани двигателя за тях. Приключване на държавните изпитания на модернизираните Ту-160М и Ту-95МСМ и изработка на серийни ракети за тях.

Коментар:

"Жълт картон" беше показан на Погосян за провала на държавните поръчки на Су-35. Според новата стратегия по-голямо внимание се отделя на модернизацията на стратегическите бомбардировачи, но нищо чудно през юни цвета на картона да е червен.

http://aeronews.alle.bg/

 
Китай изгражда втора база за палубни пилоти край Саня
01.12.2013, 14:40

J-15Китай започнал изграждането на втора база за палубни пилоти край Саня, остров Хайнан. Тя ще има три ескадрили, като първата от тях ще бъде с учебни JL-9, втората с учебно-бойни J-15S и третата с бойни J-15. Базата по-скоро ще е за поддържане на формата на пилоти завършили първоначалния курс на тренажора, имитиращ палуба на самолетоносача Ляонин в Хинчен (провинция Ляонин).

В момента на летището край Саня има само около 12 самолета JL-9, които са без спирачна кука, но до края на този месец, ще бъдат получени 12 нови самолета, вече със спирачна кука. Няма информация, дали предстои изграждане на трамплин и аерофиниш. Вероятно това ще бъде следващият етап от развитието на базата.

Коментар:

Преди около месец два самолета JL-9G (бордове 423 и 424) са били забелязани в Иран, вероятно са там за тестове.

http://aeronews.alle.bg/

 
Elbit Systems започна строителство на център
01.12.2013, 14:32

Elbit Systems започна изграждането на център за обучение на Alenia Aermacchi M- 346 в израелската военновъздушна база Hazerim. Той ще дава възможност на две звена, четири екипажа да провеждат едновременно обучение. Ще има възможност да бъдат отработени всички възможни операции при полет.

Новите учебно-тренировъчни самолети Alenia Aermacchi M- 346 ще заменят Douglas A/TA-4 Skyhawk и Lockheed Martin F-16A/B, на които се извършва обучението в момента. Първите машини се очаква да постъпят в базата през следващата година и ще бъдат зачислени на ескадрила "Flying Dragon". Израелското име на самолетите ще бъде "Lavi" (от иврит Лъвче )

http://aeronews.alle.bg/

 
Още два изтребителя Су-30СМ са получени в Източния военен окръг на Русия
01.12.2013, 14:05

Су-30СМВ петък още два нови двуместни изтребителя Су-30СМ са пристигнали в 412-та военновъздушна база в Домна на Източния военен окръг (ИВО). Пристигналите самолети са с черни бордови номера „04” (заводски номер 10МК5 1010) и „05” (заводски номер 10МК5 1011). В началото на ноември базата е получила други три изтребителя от тази модификация.

До края на годината ескадрилите в базата ще бъдат напълно окомплектовани с този изтребител от 4++ поколение, се казва в съобщението на пресслужбата на ИВО.

Летците от базата са преминали подготовка на новите изтребители в специализирани центрове на руските ВВС и от 1 декември ще пристъпят км изпълнение на учебно-бойни задачи. – Още за Су-30

http://www.pan.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в честването на 122-ата годишнина от създаването на Военномедицинската академия
01.12.2013, 11:48

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре, 2 декември, в тържествено събрание по повод 122-ата годишнина от създаването на Военномедицинската академия. Събранието ще се проведе от 12.00 ч. в театър „Българска армия“.

По-рано същия ден от 10.00 ч. ще бъдат поднесени венци пред Паметника на загиналите медицински чинове в градинката пред ВМА. В 10.15 ч. в централното фоайе на сградата ще изнесе концерт танцовия ансамбъл на община Босилеград. От 11.00 ч. във фоайето на ВМА ще бъде открито композиционно пано на художника Михаил Лалов „Дървото на живота“ в памет на донорите, дарили органи за чернодробни трансплантации, извършвани във Военномедицинската академия. От 11.30 ч. на 13-ти етаж във ВМА ще бъде открита реновираната Клиника по функционална диагностика на сърдечно-съдовата система.

http://www.mod.bg/

 
Заместник-министърът на отбраната Неджми Али ще открие научна конференция на тема „Военни технологии и системи за осигуряване на отбраната“
01.12.2013, 11:44

Неджми Али Заместник-министърът на отбраната Неджми Али ще открие утре, 2 декември, научна конференция на тема: „Военни технологии и системи за осигуряване на отбраната”. Двудневният форум ще се проведе в Централния военен клуб и е организиран от Института по отбрана, съвместно с дирекция „Инвестиции в отбраната“.

В рамките на форума участниците ще дискутират въпросите в научни секции: „Комуникационни и информационни технологии и системи”, „Въоръжение и военна техника“, „Военна стандартизация, сертификация, качество и изпитвания“, „Демилитаризация или утилизация” и „Киберотбрана, криптография и информационна сигурност“.

http://www.mod.bg/

 
„Викрамадитя”: геополитическото измерение на „сделката на века”
01.12.2013, 09:37

Историята на модернизацията и предаването на Индия на самолетоносачния крайцер „Адмирал Горшков”, превърнат в самолетоносача „Викрамадитя”, се оказа продължителна.

Когато през 2004 година страните подписваха контракт за „Адмирал Горшков”, никой нито в Москва, нито в Делхи не беше предполагал, че реализирането му ще се проточи почти 10 години и освен неизпълнението на сроковете на контракта, отношенията между двете страни в определен период ще бъдат омрачени от продължителна липса на финансиране, увеличение на сумата на контракта и допълнителни непланирани работи.

Днес всички тези сложности останаха в миналото. Руската страна демонстрира готовност да изпълни всички поети задължения, а индийската прояви търпение и такт, за да не изостря ситуацията. В резултат към индийските брегове отплава напълно нов кораб, снабден с най-съвременно навигационно оборудване и който може да превозва 30 летателни апарати, включително самолети МиГ-29К и хеликоптери Ка-27 и Ка-31. По такъв начин Москва потвърди репутацията си на основен партньор на Индия в областта на военнотехническото сътрудничество.

Сделката по самолетоносача „Викрамадитя” не се ограничи с предаването му в разположение на МВФ на Индия. Русия също провежда обучение на индийски екипаж за самолетоносача. Освен това, руската страна ще създаде инфраструктура за базирането на „Викрамадитя” в акваторията на Индийски океан. Имайки предвид, че гаранционният срок на самолетоносача е 30 години, може уверено да се каже, че с „Викрамадитя” ще бъде свързан не само днешния, но и утрешния ден на руско-индийското сътрудничество във военнотехническата област.

Задачите, които днес стоят пред Индия, изискват защита на морските търговски пътища, осигуряване на достъп до ресурси и защита на интересите на многобройната индийска диаспора в Азия. Това предполага преместване на тежестта във военното строителство към морския компонент. С други думи, стратегическа цел трябва да стане превръщането на Индия, която получи самолетоносача „Викрамадитя”, в голяма военноморска държава.

С получаването на съвременен самолетоносач, военноморските сили на Индия ще получат напълно друг статут и категория. Това ще им позволи в пълна степен да решат амбициозната задача: да помогнат за постигането от Индия на стратегически предимства в азиатския регион. Такова е геополитическото измерение на сделката по „Адмирал Горшков”, превърнат във „Викрамадитя”.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}