Военна информация

Архив - от 1 дo 15 декември 2011 година

 
15 декември
 
15.12.2011, 16:38

МБР „Булава” ще бъде изстреляна до края на годината

Пуск на МБР Булава

Военното командване има намерение да проведе още едно изпитателно изстрелване на най-новата междуконтинентална балистична ракета с морско базиране „Булава” до края на 2001 година, съобщи днес източник от Главния щаб на Военноморския флот на Русия. Залповият огън ще бъде осъществен от борда на подводницата „Юрий Долгорукий” през периода от 25 до 29 декември. По-рано беше планирано изпитанията да бъдат пренесени за 2012 година.

По време на залповата стрелба с интервал от една секунда ще стартират две ракети. В случай на успешно изпитание, ще се разгледа въпросът за приемане на ракетата „Булава” на въоръжение във Военноморския флот на Русия. – Още за „Булава”

 
15.12.2011, 16:27

В Министерството на отбраната ще се проведе публично отваряне на подадените оферти за закупуване на вертолети, свалени от въоръжение в Българската армия

В Министерството на отбраната утре, 16 декември, ще се проведе публично отваряне на подадените оферти за закупуване на вертолети, свалени от въоръжение в Българската армия. Процедурата ще започне в 12.00 ч. в зала „Тържествена” и ще се проведе от комисия, която включва служители на търговско дружество „Снабдяване и търговия” ЕООД. На отварянето на офертите са поканени по двама представители от фирмите, подали документи за закупуване, и нотариус.

Продажбата на 12-те вертолета – 6 броя Ми 17 и 6 броя Ми 24, е обявена на 16 ноември 2011 г. Началната продажна цена варира от 235 000 лв. (за вертолет Ми 24) до 1 240 000 лв. (за вертолет Ми 17) в зависимост от състоянието на вертолетите и броя на налетените часове. От вертолетите са демонтирани секретните блокове, които не са включени в продажната цена.

В хода на тръжната процедура вертолетите са били предложени за оглед на 8 , 9 и 12 декември в под. 32 040 – Крумово. Крайният срок за подаване на оферти от кандидатите купувачи е до 16.00 ч. днес, 15 декември 2011 г.

/МО/

 
15.12.2011, 16:23

Първият договор за поддръжка на самолети С-27J „Spartan” ще бъде подписан в Министерството на отбраната

Министърът на отбраната Аню Ангелов и старшият вицепрезидент по маркетинг и продажби на италианската компания “Аления Аеронавтика” Масимо Гионе ще подпишат утре, 16 декември, Рамково споразумение и първия договор за “Интегрирана логистична поддръжка на самолети С-27J „Spartan” от състава на Военновъздушните сили”.

Рамковото споразумение се сключва за срок от 10 години, като първият конкретен договор е за 5 години.

По договор от 2006 г. между Министерството на отбраната и компания “Аления Аеронавтика” – Италия, българските Военновъздушни сили получиха на въоръжение 3 транспортни самолета С-27J „Spartan” за превоз на пътници и товари, полети за десантиране, превоз на органи за трансплантация и участие в международни учения.

На 5 февруари 2011 г. Министерският съвет одобри проект за инвестиционен разход „Интегрирана логистична поддръжка на самолети С-27J „Spartan” от състава на ВВС”, който цели да осигури поддържане на летателна годност на придобитите самолети и всестранното им обслужване, както и обучение на летателен и наземен персонал за изпълнение на широк спектър от задачи.

/МО/

 
15.12.2011, 15:16

Церемония по приемане и сдаване на длъжността „Командир на Военноморските сили” се проведе в Министерството на отбраната

В Министерството на отбраната днес, 15 декември, се състоя церемония по подписване на протокола за приемане и сдаване на длъжността „Командир на Военноморските сили”.

Вицеадмирал Пламен Манушев сдаде длъжността „Командир на Военноморските сили” на контраадмирал Румен Николов.

„Пожелавам и на двамата успех. Убеден съм, че Военноморските сили отново попадат в сигурни ръце, както бе досега” – с тези думи началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се обърна към новия командир на ВМС контраадмирал Румен Николов, както и към своя нов заместник - вицеадмирал Пламен Манушев.

На церемонията присъстваха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирите на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов, директори на дирекции в Министерството на отбраната и висши офицери от Българската армия.

/МО/

 
15.12.2011, 14:50

Беларус получи първите зенитни комплекси „Тор-М2”

зенитен комплекс „Тор-М2”

Беларус получи първата партида зенитно-ракетни комплекси „Тор-М2", заяви военният министър на Беларус Юрии Жадобин, цитиран от „Новости".

„Първите два броя пристигнаха вчера", каза Жадобин.

Очаква се преди 24 декември Беларус да получи всичките 14 комплекса, подчерта той, допълвайки, че първият зенитно-ракетен комплекс ще бъде базиран в Брестка област.

Зенитно-ракетните комплекси „Тор-М2" са с малък обсег на действие, като превъзхождат поне два пъти по основни тактико-технически характеристики своя предшественик „Тор-М". Комплекса има осем зенитни ракети, способни да поразяват цели, летящи със скорост до 700 метра в секунда на разстояние до 12 километра и височина до десет хиляди метра. – Още за ЗРК „Тор”

 
15.12.2011, 13:33

Новоназначеният командир на поделение 24490 – Асеновград полковник Димитър Илиев встъпи в длъжност

На 14.12.2011 г. с тържествен ритуал встъпи в длъжност новоназначеният командир на военно формирование 24490 – Асеновград полковник Димитър Илиев.

Командирът на Сухопътните войски, генерал-майор Стефан Василев представи новоназначения командир на полка в присъствието на комисията за сдаване и приемане на длъжността.

В обръщение към военнослужещите и цивилните служители от формированието, генерал-майор Василев изтъкна, че именно полковник Илиев ще изнесе на плещите си щатно-структурната реформа, която стои пред личния състав през 2012 година, след което му връчи поздравителен адрес и му пожела леко и успешно управление на най-голямото артилерийско съединение от комплекта на Сухопътните войски и Българската армия.

В отговор, новият командир на Четвърти артилерийски полк полковник Димитър Илиев благодари за оказаното доверие, увери командира на Сухопътните войски, че ще продължи традицията на своите предшественици да работи за издигане авторитета на формированието и да бъде обърнат с лице към проблемите на военнослужещите и цивилните служители.

По традиция, новият командир целуна бойното знаме на Четвърти артилерийски полк.

Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш от военнослужещите от полка и изпращане на бойното знаме.

Полковник Димитър Крумов Илиев е роден в гр. Асеновград и е  завършил ВВУАПВО „Панайот Волов” – Шумен, ВА „Г.С. Раковски”, военен колеж на Сухопътните войски в САЩ, курсове за повишаване на квалификацията в Холандия и САЩ. Участвал е в мисия в Ирак. Службата му е преминала в гарнизоните Симеоновград, Щумен и София.

Преди да бъде назначен за командир на военно формирование 24490 – Асеновград е заемал длъжността заместник-началник на отдел „Операции” на Съвместното командване на силите.

/landforce.mod.bg/

 
15.12.2011, 13:10

Йордания ще произвежда руски противотанкови гранатомети

противотанков гранатомет „Хашим”

В Йордания ще бъде пуснат завод за производство на противотанкови гранатомети „Хашим” (вариант на руските РПГ-32), съобщиха от руското конструкторско бюро „Базалт”, което се занимава с този проект. В предприятието, което ще започне работа през май 2012 година, ще се произвеждат 60000 гранатомета годишно.

„Хашим” е първият в света гранатомет, от който може да се стреля с гранати от два калибъра – 105 и 72 мм. Той има оптически прицел, радиусът на действието на това оръжие е от 160 до 700 метра. – Още за „Хашим”

 
15.12.2011, 12:51

Индия ще купи от Русия 42 изтребителя

Индия ще купи допълнително от Русия 42 модернизирани изтребителя Су-30МКИс (Su-30MKIs). Контрактът се планира за подписване по време на започналата днес визита на министър-председателя на Индия Манмохан Сингх в Москва, съобщава вестник „Индиан Експрес”. Съгласно данни на изданието, сумата на сделката съставлява близо 3,7 милиарда долара. Първата партида самолети са планирани за износ през 2014 година.

Модернизираният изтребител Су-30МКИс включва в себе си усъвършенствана кабина, обновен радар и някои „стелт” характеристики, което го прави трудно откриваем за радарите на противника. Може да носи тежко въоръжение, по-специално, авиационната версия на руско-индийската свръхзвукова крилата ракета „БраМос”. – Още за Су-30МКИ

 
15.12.2011, 11:30

Американският министър на отбраната пристигна на посещение в Ирак

Американският министър на отбраната Леон Панета пристигна в Ирак за официалната церемония по свалянето на американския флаг преди окончателното изтегляне на американските военнослужещи от арабската страна, предаде АФП.

С церемонията официално ще бъде затворена американската военна централа в Ирак. В момента в арабската страна има малко над 4000 военнослужещи от САЩ, но те ще заминат за родината си в близките дни. До 31 декември изтеглянето трябва да приключи от страната, в която някога имаше близо 170 000 американски войници в над 500 бази. – Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
15.12.2011, 11:25

Първата партида Ми-17В5 за Афганистан

хеликоптер Ми-17В5

През близките дни Русия ще достави на Афганистан първите три военнотранспортни хеликоптера Ми-17В5, а до края на годината ще изпрати още 9 такива машини, съобщи представител на отбранително-промишления комплекс на Русия.

Обемът на руско-афганистанския контракт за доставки на силите за сигурност на Афганистан на хеликоптери Ми-17В5 съставлява над 375 милиона долара. Сделката предвижда произвеждане от Казанския хеликоптерен завод и доставка в Афганистан на 21 хеликоптера в периода 2011-2012 година. Машините се изнасят с цел разширяване на вече съществуващия в силите за сигурност на Афганистан парк от хеликоптери Ми-17 руско производство. – Още за Ми-17

 
15.12.2011, 11:03

ВВС на Парагвай получиха първата РЛС EL/M-2106/NG

РЛС EL/M-2106/NG

Военновъздушните сили на Парагвай демонстрираха първата получена от компанията „Елта системз” мобилна трикоординатна РЛС EL/M-2106/NG. Станцията е била доставена през ноември.

Според наличната информация, стойността на доставката на две РЛС е около 14 млрд гуарани (3,5 млн долара). Втората станция трябва да бъде предадена на клиента в началото на 2012 година. Те са предназначени за повишаване на възможностите за контрол на въздушното пространство на страната.

РЛС е монтирана на шасито на лекотоварен автомобил. Тя е съвместима със системата за бойно управление на подразделения, въоръжени със зенитно-артилерийски установки и ПЗРК и е способна да открива различни типове въздушни цели, включително самолети и вертолети в режим на висене.

Станцията е способна да следи до 60 цели едновременно. Максимална далечина на откриване – 80 км, скоростни летателни апарати – на разстояние до 40-60 км, а на вертолети – 25 км. Време за развръщане на позиция – по-малко от 15 минути. – Още РЛС

 
15.12.2011, 09:50

Завърши подготовката на екипажи на самолет „Пилатус” PC-12 в транспортна авиционна база - Враждебна

В транспортна авиобаза - Враждебна завърши подготовката на летателни екипажи на самолет PC-12, проведена от инструктора от фирма „PILATUS AIRCRAFT” Ltd Ян Шатеман. Екипажите отработиха нормални и аварийни процедури, в зони с обледенение и установяване на двигателя във въздуха, полети на тавана на самолета и на малки височини. Подготвени за изпълнение на летателни задачи във всякакви метеорологични условия със самолет PC-12 са и капитан Иван Иванов – инструктор, и капитан Цветан Калайджиев – командир на екипаж.

Командирът на авиобазата полковник Димитър Иванов поздрави швейцарския пилот Ян Шатеман за изключително ползотворната и успешно проведена подготовка. „Използването на самолет PC-12 ще даде възможност за надграждане на подготовката на летателния състав и за повишаване на способностите, както на авиобазата, така и на ВВС. Ще започне обучение на млади пилоти на този тип самолет, което е изключително важно за целенасочената, систематизирана и поетапна подготовка за приучване на основния самолет в авиобазата – С-27J „Спартан”, посочи той. Самолет PC-12 дава възможност за овладяване на новия тип авионика в кабината - т.нар. “Glass Cockpit”, с която е оборудван и самолет „Спартан”

/МО/

 
15.12.2011, 09:34

Кислородната система на катастрофиралия F-22 е била неизправна

Доклад на ВВС на САЩ констатира, че основната кислородна система на катастрофиралия през ноември 2010 в Аляска изтребител не е работила преди самолетът да се разбие. Комисията по разследване причините за катастрофата намира основна вина в летецът капитан Джефри Хани (Jeffrey Haney), че не е активирал резервната кислородна система. Така той би спасил своя живот и изтребителя.

Но отказът на системата за подвеждане на въздух към бордната система на Honeywell за производство на кислород (OBOGS) е нов момент в разследването на причините за катастрофата. Само два месеца след трагичния инцидент ВВС на САЩ признават за съществуването на сериозни предположения за неизправности в основната кислородна система на изтребителите F-22, което води до забрана на полети с тях на височини над 7500 метра, а по-късно всички изтребители са спрени изцяло от полети за четири месеца. Независимо, че забраната е вдигната, все още не са открити причините, довели до няколко десетки откази и неизправности на OBOGS през последните години.

Генерал Нортън Шварц със своя заповед от септември 2011 вдига забраната за полети с F-22, като в свое изказване на конгреса на Асоциацията на ВВС на САЩ „изключва” кислородната система да е причина за катастрофата с F-22.

Разследващата комисия хвърля вината върху летеца, че в продължение на 31 сек след отказ на основната кислородна система не е задействал аварийната кислородна система (EOS).

Системата за подаване на кислород е била изключена автоматично от бордните компютри, след като датчиците засичат изтичане на въздух извън двигателния отсек, което е можело до възникване на пожар. Причината за това изтичане на въздух от компресора на двигателя не е установена. Изключването на системата за подаване на въздух води до спиране работата на OBOGS, която филтрира въздух през молекулярен филтър и подава кислород в маската на летеца.

Според заключението на комисията летецът по невнимание е въвел изтребителя в стръмно пикиране, докато се е опитвал да активира резервната кислородна система (тази процедура изисква издърпване на халката на щифт, намиращ се отстрани на катапултната седалка). 15 секунди преди катастрофата неволните действия на пилота водят до обръщане на изтребителя обратно в режим на пикиране.

При симулация на тези действия на земята, участващият в експеримента летец, също е отклонил РУС-а (ръчката за управление на самолета) и педалите в опита си да задейства аварийната кислородна система.

Очилата за нощно виждане на летеца капитан Хани също може да са допринесли за неволното въвеждане на изтребителя в пикиране. За да погледне надолу и надясно в кабината, без да удари очилата за нощно виждане във фанаря, летците на F-22 трябва да извият и огънат тялото си.

Комисията изключва възможността загуба на съзнание да е довела до катастрофата, независимо от отказа на кислородната система. По време на целия полет капитан Хани е бил в съзнание. Само 3 секунди преди изтребителят да се разбие в земята, пилотът се е опитал да издърпа самолета нагоре, но е било вече твърде късно….. – Още за F-22

/Pan.bg/

 
15.12.2011, 09:27

Даваме небето си на Турция

Турски изтребители ще влизат във въздушното пространство на България, без да искат разрешение за това. Същото ще важи и за нашите военни самолети, които без проблем могат да нарушават въздушното пространство на комшиите.

В момента специалисти от българските и турските военновъздушни сили подготвят споразумение, което трябва да влезе за гласуване в Министерския съвет в началото на следващата година.

В документа ще бъде записано, че изтребителите могат да влизат без предупреждение във въздушното пространство на другата страна, ако преследват вражески обекти, както и за да гарантират защитата на населението на двете страни от евентуални чужди военни самолети.

Правилото ще важи и при преследване на граждански самолети, ако са отвлечени от терористи.

Бъдещото споразумение е свързано и с призива на ръководството на НАТО за изграждане на интелигентна отбрана. В условия на криза страните от алианса трябва да харчат по-разумно средства за своята сигурност.

Такива споразумения вече подписахме с Румъния и Гърция. От Брюксел вече ни призоваха да не харчим пари за купуване на нови изтребители, а ако искаме да придобием нови машини, да се обединим с други страни. Големите компании за производство на изтребителна техника вече предложиха да продадат ескадрила самолети заедно на България, Румъния и Хърватия. Българското правителство все още предпочита страната ни да има своя собствена изтребителна авиация, но остави избора за догодина.

/в-к Труд/

 
15.12.2011, 09:17

Оставаме без армия

Докато военният министър Аню Ангелов планира да модернизира противовъздушната ни отбрана да лови и ракети, може да се окаже, че няма да има кой да работи в българската ПВО. Офицери алармираха пред "Стандарт", че масово се подават рапорти за напускане от ракетни войски. Те вече наброяват 50 само в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. По неофициална информация напускат старшини, майори и подполковници, които обслужват ракетните комплекси. На тях се разчитат да свалят чуждите самолети при въздушно нападение. В същото време миналата седмица стана известно, че трима от асовете на авиобаза "Граф Игнатиево" са подали рапорти за напускане. Двама от тях летят на МиГ-29, а третият на МиГ-21. Това е близо 10% от подготвения да лети състав на базата. Още един е подал рапорт и в авиобаза "Безмер". За опасността ВВС да остане без пилоти предупреди преди месец и военният министър Аню Ангелов. Причината бе планираното намаляване на обезщетението при пенсиониране на военните. Тогава Ангелов алармира, че това би застрашило изпълнение на дейности като операцията по охрана на въздушното пространство Air policing.

/в-к Стандарт/

 
15.12.2011, 09:02

Дипломати на САЩ и Русия обсъдиха въпроси, свързани с противоракетната отбрана

Заместник-държавният секретар на САЩ Елън Тошър и руският заместник-външен министър Сергей Рябков обсъдиха въпроси свързани със стратегическата стабилност и европейската противоракетна отбрана, съобщи говорител на държавния департамент на САЩ, цитиран от РИА Новости.

„В съответствие със задачата за търсене на пътища за засилване на стратегическата стабилност и осигуряването на по-прозрачни стратегически отношения, заместник-държавният секретар Елън Тошър и руският заместник-министър Сергей Рябков проведоха междуведомствена среща на работната група за контрол на въоръженията и международната сигурност, действаща в рамките на двустранната президентска комисия”, отбеляза говорителят.

„Те обмениха мнения по редица проблеми на 21 век, контрола на въоръженията и неразпространението, включително стратегическата стабилност и противоракетната отбрана. Те планират да продължат тези преговори и през следващата година”, допълни той.

/ИА "Фокус"/

 
15.12.2011, 08:59

Москва оптимизира военната си групировка на юг

Геополитическата обстановка около Сирия и Иран принуждава Русия в ускорен ред да усъвършенства своите военни групировки в Кавказ, в Каспийския регион, както и в районите на Средиземно и Черно море. Източници в руското военно ведомство съобщават, че в Кремъл постъпват сведения за готвещ се израелски удар по ядрените обекти на Иран с подкрепата на САЩ. Ударът ще бъде внезапен и ще бъде нанесен съвсем скоро. Предполага се, че ще последват ответни мерки от страна на Техеран. Възможна е пълномащабна война, последствията от която могат да бъдат непредсказуеми, пише „Независимая газета”.

Тази тема ще е сред приоритетните на срещата Русия-ЕС в Брюксел, в която участва руският президент Дмитрий Медведев. По-рано представителят на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че удар на Израел или САЩ по Иран може да доведе до „катастрофално развитие на събитията”. Дипломатът подчерта, че негативни последствия ще настъпят не само за региона, но и в „по-широк контекст”.

Във военната сфера подготовката на Русия за минимизиране на загубите от възможните действия срещу Техеран е започнала преди повече от година. Сега тя е почти завършена. Според източник в министерството на отбраната през октомври-ноември 2011 г. напълно е оптимизирана 102-ра военна база в Армения. Подразделенията от военния гарнизон, дислоциран в близост до Ереван са прехвърлени в района Гюмри, близо до турската граница. Именно от територията на Турция са възможни удари на американските войски по иранските обекти. Известно е, че от 1 декември в пълна бойна готовност са приведени руските войски във военните бази в Южна Осетия и Абхазия. А корабите на Черноморския флот са разположени недалеч от границата с Грузия, която в този конфликт вероятно ще бъде на страната на американските сили.

/ИА „Фокус”/

 
15.12.2011, 08:50

Сателитна снимка на първия китайски самолетоносач

Снимката на първия китайски самолетоносач е направена на 8 декември в района на Южно море, на около 100 километра югоизточно от пристанището Далиан.

60 000 тонният самолетоносач ще се използва за летателна подготовка и сертифициране на китайски пилоти, летящи с палубните изтребители от 4++ поколение Shenyang J-15 (китайски изтребител на базата на руските Су-33), както и на оборудване и системи, които ще се използват на следващите китайски самолетоносачи.

/Pan.bg/

 
15.12.2011

Заключение на разследването за аварията с F-15E в Либия

ВВС на САЩ в Европа (USAFE ) публикува доклад на комисията, разследваща аварията от 21 март 2011г. в Либия с американския изтребител F-15E Strike Eagle, участвал в мисия от операцията на НАТО „Обединен защитник”.

Комисията е открила ясни и убедителни доказателства, че причина за аварията е внезапно излизане на надкритичен ъгъл на атака по време на изпълнение на регламентиран боен маньовър. Допринасящи фактори са изпълнение на пилотаж с F-15E на "нетествана за този маньовър височина и странична асиметрия (небалансиран самолет)".

Двамата летци са се катапултирали успешно, преди изтребителят да се разбие в ненаселен район. Останките на самолета са унищожени по-късно, за да не допусне попадането на секретно оборудване и информация в чужди сили.

Докладът на комисията е одобрен без забележки от заместник командващият на USAFE генерал-лейтенант Стифан Мюлер.

/Pan.bg/

 
14 декември
 
14.12.2011, 23:10

Ирак иска още 18 броя F-16

Правителството на Ирак официално е поискало от САЩ да купи още една партида от 18 многоцелеви изтребителя F-16. Стойността на потенциалната сделка е $2,3 млрд.

Искането е представено под формата на съобщение на американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната към Конгреса на САЩ. Според съобщението, Ирак са поискали доставката на 18 изтребител F-16IQ, 24 двигателя, 24 комплекта радари APQ-68(V)9, 19 оръдия M61A1 Vulcan и боеприпаси за неги, ракети „въздух-въздух” AIM-9L/M и AIM-7M-F, ракети „въздух-земя” AGM-65 Maverick, лазерно управляеми и свободно падащи бомби, системи за самозащита, навигация, целеуказващи контейнери, комформни горивни резервоари, съпътстващо оборудване и обучение. Общата стойност на пакета е $2,3 млрд.

В края на септември стана ясно, че иракското правителство е подписало за 18 изтребителя F-16IQ. Стойността на сделката не бе обявена, но през 2010 г. американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната съобщи на Конгреса, че потенциалната стойност на сделката, заедно с голямо количество резервни части, логистика, наземно оборудване и обучение е $4,2 млрд.

Версията на F-16, която ще бъде купена от Ирак е особена. По същество това ще са новопостроени машини F-16C/D block 50/52 (все още не е ясно на кой двигател ще се спре клиента), но лишени от най-модерното въоръжение и авионика.

Освен остарялото въоръжение иракските F-16 няма да притежават военни GPS системи (тоест няма да притежават военните кодове за системата), системата им „свой-чужд” също ще е с ограничени параметри.

Предполага се, че първите 18 F-16 ще бъдат доставени през 2014 – 2015 г. Общо Ирак е заявил желание за поне 100 модерни бойни самолета. – Още за F-16

/Aеро/

 
14.12.2011, 20:47

Холандски военен пилот бе осъден за шпионаж в полза на Русия

Съдът в Хага осъди на 5 години затвор бивш пилот от холандските ВВС за шпионаж в полза на Русия. В материалите по делото се посочва, че холандецът е планирал срещу 500 000 евро да предаде на Русия конфиденциална информация за спецификациите и характеристиките на изтребителите F-16, предаде РБК.

В документите се посочва, че данните, с които е разполагал пилотът, са представлявали сериозен интерес за руската страна.

Холандецът е служил 13 години във ВВС и е напуснал през 2010 година. Той е участвал в мисията в Афганистан. Пилотът е решил да продаде информацията, тъй като е имал финансови трудности.

/ИА "Фокус"/

 
14.12.2011, 20:02

Южна Корея ще закупят от САЩ 350 бомбови касети

бомбова касета CBU-105

Командването на ВВС на Южна Корея е решило да закупи от САЩ 350 бомбови касети CBU-105, съобщава Korea Times. За тази цел правителството на страната е заделило в отбранителни бюджет 236 милиарда вона (203,7 милиона долара). Предполага се, че заявката за покупка на бомбите ще бъде подадена през 2012 г, а контракта за доставка на боеприпасите трябва да бъде подписан през 2013 г. Авансово Южна Корея ще приведе на САЩ 2,7 милиарда вона.

Очаква се, ако плановите срокове за подаване на заявката и подписването на контракта бъдат спазени, ВВС на Южна Корея да получат първите CBU-105 през 2014 г, а напълно контракта за доставка на боеприпасите да бъде изпълнен през 2017 г.

CBU-105 калибър 420 килограма съдържа 40 суббоеприпаса  BLU-108/B. Всеки от боеприпасите има системи за стабилизация и самоликвидация на височина от 15 метра, в случай, че инфрачервените сензори не открият топлоконтрастна цел. Бомбовата касета е предназначена преди всичко за поразяване на наземна лека и средна бронирана техника. Освен CBU-105 Южна  Корея в перспектива планира да закупи 150 противобункерни бомби GBU-28 с лазерна система за насочване, а също и крилати ракети. – Още авиационно оръжие

 
14.12.2011, 19:27

Руският флот ще получи „Груша”


Балтийският флот получи нови безпилотни разузнавателни комплекси „Груша”, създадени в едно от поделенията на концерн „Ижмаш” за специалните части на Главното разузнавателно управление (ГРУ). С тяхна помощ разузнаването на флота планира да разузнава брега на противника преди да десантира на него. Създателите казват, че руската система е по-евтина от чуждестранни аналози. Стойността на един комплект съставлява близо 78000 долара. Но, съгласно данни на Генералния щаб, безпилотната машина не е пригодена за продължително използване, още повече в условията на войсковия бой.

Сега няколко десетки системи „Груша”се използват от поделения на ГРУ и Въздушнодесантните войски. Балтийският флот получи два комплекта, а в скоро време ще получи още няколко. С течение на времето с такива безпилотници се планира да бъде обзаведен всеки батальон на руската армия.

 
14.12.2011, 19:18

Правителството на Германия одобри нов мандат за участие в мисията в Афганистан

Правителството на Германия днес одобри нов мандат за участие на Бундесвера в международната мисия в Афганистан. Планира се до началото на 2013 година броят на германските военнослужещи ще бъде съкратен с близо 1000 души, предаде ИТАР-ТАСС.

Предвижда се до февруари 2012 година германският контингент да бъде намален от 5350 души до 4 900. Още 500 военнослужещи ще напуснат Афганистан през следващите 12 месеца.

/ИА "Фокус"/

 
14.12.2011, 17:37

Дадоха допълнително 5 милиона на МО за дължими плащания

Правителството осигури по бюджета на Министерството на отбраната допълнителни 5 451 000 лв. Средствата са за дължими плащания към Агенция „Митници” на ДДС и законова лихва във връзка с погасяване на задължения на ведомството по договора с Аления Аеронаутика за доставка на транспортни самолети „Спартан”.

С приетото постановление се създават условия за окончателно изплащане на задълженията на отбранителното ведомство към митническите органи.

/Otbrana.com/

 
14.12.2011, 17:32

На Сейшелите се разби американски безпилотен самолет

MQ-9 Reaper

На летището на остров Махе (Сеишелски острови) вчера, 13 декември, се разби американски безпилотен апарат (БЛА) MQ-9 Reaper, съобщава Agence France-Presse.

Според данни на агенцията, БЛА се е разбил при заход за кацане, инцидента е минал без жертви.

САЩ използват безпилотни летателни апарати в Сейшелите от 2009 година за наблюдение на сомалийските пирати в Индийския океан. По-рано с молба за защита на островната държава от пиратите към САЩ се обърна правителството на Сейшелите. На американските БЛА се налага да следят обстановката на площ около 1,4 милиона квадратни километра и 115 острови. Самостоятелно армията на Сейшелите, която наброява 500 човека, не е в състояние да се справи със сомалийската заплаха.

За следене на сомалийците освен Сейшелите САЩ използват и авиобаза в Етиопия. – Още за MQ-9 Reaper

 
14.12.2011, 16:37

Създават най-големия самолет в света

Двукорпусният самолет с крила, по-дълги от футболно игрище, е способен да изведе космически апарат високо в атмосферата и там да го изстреля

 
14.12.2011,16:21

Китай се отказва от стари копия на МиГ-21

J-7

Министерството на отбраната на Китай сваля от въоръжение от частите с висока бойна готовност на изтребителите Chengdu J-7 (копия на съветския МиГ-21). Остарелите самолети ще бъдат прехвърлени в гранични райони, където е малка вероятността от бойно използване на авиацията. В течение на няколко години J-7 практически изцяло ще бъдат свалени от въоръжение.

Решението за прехвърляне на J-7 в обикновени военни части се обяснява с постъпването в китайските военновъздушни сили на по-нови бойни самолети. През последните 4 години паркът изтребители на ВВС, който включва бойни самолети J-10, J-11 (копие на Су-27СК), Су-30 и J-8F, се увеличи от 500 до 1200 единици. При това делът на изтребителите J-6 (копие на МиГ-19) и J-7 постоянно се съкращаваше – преди 4 години броят на тези самолети беше близо 2000 единици. – Още китайски самолети

 
14.12.2011, 16:15

Русия има навигационен суверенитет

Русия приключи формирането на спътниковата навигационна групировка ГЛОНАСС. В нея има 24 апарата, съобщи заместник ръководителят на компания „Руски космически системи” Григорий Ступак. Според него, сега руската система стана глобална, както и американската GPS.

За обхващане на територията на Русия бяха достатъчни 18 спътника. Когато техният брой достигна 24, ГЛОНАСС получи възможност да обхваща целия свят. Според Ступак, с това Русия си гарантира навигационен суверенитет. – Още за ГЛОНАСС

 
14.12.2011, 13:54

Постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков участва в откриването на 20-та международна конференция, организирана от АФСЕА секция „София”

Постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков участва днес, 14 декември, в откриването на 20-та международна конференция на тема: “Стратегията на НАТО за “умна” отбрана и инвестиционният план-програма на Министерството на отбраната до 2020 година". Двудневният международен форум се организира от АФСЕА - секция „София” и се повежда под патронажа на министъра на отбраната Аню Ангелов.

„Интелигентната отбрана не е декларация, тя е процес за изграждане на нов стил на мислене и работа, на нова стратегическа култура, която трябва да придобием заедно”, отбеляза д-р Милков в обръщението си към участниците в конференцията. Той допълни още, че България е активен партньор в търсенето на общи решения не само в рамките на НАТО, но и на регионално ниво.

В словото си д-р Милков подчерта, че в Инвестиционния план на Министерството на отбраната до 2020 година е намерен балансът между необходимите за Българската армия отбранителни способности и наличните ресурси. Той призова участниците в конференцията да анализират конкретните проекти и да предложат практически идеи за реализирането им.

Във форума участват още командирите на Сухопътни войски и на Военновъздушни сили генерал-майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов, експерти от Министерството на отбраната и Щаба на Сухопътни войски, представители на държавни институции и на бизнеса.

/МО/

 
14.12.2011, 11:37

Скриха 49 млн. евро от цената на новите хеликоптери

Трето правителство скандално крие истинската цена, която ще бъде платена от българските данъкоплатци за покупката на новите транспортни хеликоптери за армията ни.

От подписването на първия договор между Министерството на отбраната и консорциум “Юрокоптер” на 28 януари 2005 г. до ден днешен се знаеше, че армията ни ще има нови 18 машини срещу 358 млн. евро. От отговор на военното ведомство до “Труд” по Закона за достъп до информацията става ясно, че сумата е по-висока с цели 49 млн. евро. ........... Прочети още

 
14.12.2011, 10:37

САЩ печелят конфликта в Афганистан, убеден е Леон Панета

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета заяви пред военнослужещи по време на посещението си в Афганистан, че водената от Съединените щати коалиция печели 10-годишния конфликт в страната, предаде АФП.

„Движим се в правилната посока и печелим този много тежък конфликт”, каза той пред войници в провинция Пактика на границата с Пакистан. „В крайна сметка в Афганистан ще установим държава, която ще може да управлява и защитава себе си, ние ще направим така, че талибаните никога да не се чувстват отново сигурни тук, така че „Ал Кайда” никога да не намери убежище тук”, каза той.

/ИА „Фокус”/

 
14.12.2011, 09:25

Командоси са готови за Кабул

Воините от бригадата специални сили ще получат сертификат за участие в мисията на  Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан - ИСАФ в Кабул. Комисия от Щаба на отбраната, с председател полковник Павел Ананиев, е дала добра оценка на подготовката на националния елемент и на щаба, научи Otbrana.com.

Днес е последният  ден от тактико-специалното учение с участието на миротворците от   шеста рота на 22-ия контингент  за Кабул. На учебния  център „Црънча” преминаха занятия от целия спектър на една антитерористична операция в Афганистан. Военнослужещите действаха като патрул и конвой, разузнаваха, стреляха.

Командир на ротата е Божидар Бойков. Майорът е с опит от няколко мисии, като първата му е тази в иракския град Кербала. Със своя взвод от командоси той участва активно в боевете за Сити хол, центъра на града, през 2004 г., като част от състава на втори батальон в Ирак.

Национален командир е подполковник Кирил Георгиев. Своите мисии той започва като „камбоджанец” преди двадесетина години. Години след това е старши национален офицер на един от контингентите в Ашраф в Ирак.

Връчването на сертификата на контингента ще стане на официална церемония в бригадата специални сили в Пловдив, след което воините ще отлетят за Афганистан. – Още командоси

/Otbrana.com/

 
14.12.2011, 08:36

Либия - операцията, която промени НАТО

Всичко започна от един шамар. Плесницата, която Фейда Хамди зашлеви на Мохамед Буазизи, се оказа с мощта на ядрена бомба за Близкия изток. Кой можеше да предположи, че една служителка по реда на пазара в туниския провинциален град Сиди Буазид ще отвори кутията на Пандора в желанието си да сложи малко ред……… Прочети още

 
14.12.2011, 08:11

Произведен е последният F-22 Raptor

На специална церемония в завода на Lockheed Martin в базата Dobbins от монтажната линия излезе последният изтребител F-22 Raptor.

Така ВВС на САЩ имат вече 187 изтребителя от този тип, всеки от които струва 153 милиона долара. В тази цена не влизат разходите по програмата за разработване и усъвършенстване. F-22 се оказа твърде скъп и твърде високо технологичен. Неговите защитници твърдят,че изтребителят е мощен възпиращ фактор срещу формиращите се нови световни сили, докато според критиците му Raptor не е повече необходим след края на Студената война, подчертавайки, че F-22 не е участвал във войните в Ирак и Афганистан.

Независимо, че редица съюзници на САЩ са проявявали интерес към закупуването му, Конгресът на САЩ наложи забрана за продажбата му поради страх от изтичане на технологии.

Краят на производството на F-22 няма да се отрази на завода, защото там се произвежда и транспортния С-130 J, извършва се сглобяване на крилата на P-3 Orion и модернизация на C-5. Други 300 работника произвеждат част от крилото на F-35, като се очаква техният брой да нарасне до 1000 с началото на серийното производство на изтребителя. - Още за F-22 Raptor

/Pan.bg/

 
13 декември
 
13.12.2011, 21:02

Войводи запасвали български пищов “Овчарска съдба”

Уникални еднозарядни пистолети използвали български войводи и четници в първите години след победния край на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Оръжията били необходими за освобождението на онези територии, които все още пъшкали под османския гнет.

Самоделните пушкала бързо били разпространени в четите по време на Кресненско-Разложкото въстание на македонските българи от 1878-1879 г. и в Илинденско-Преображенско въстание в Македония и Одринско през 1903 г.

Пищовите останали в историята като "Овчарска съдба" или "Овчарска карма", защото най-дълго ги носили пастирите....... Прочети още

 
13.12.2011, 20:56

Натовци оглеждат родна защита срещу взривове

Представители на щабквартирата на НАТО са проявили интерес към разработката "Комета" на българската компания "Електрон Прогрес".

Това е станало по време на специализирано изложение в Брюксел миналия месец.

"Комета" осигурява защита от импровизирани взривни устройства и в момента пази българските войници в Афганистан.

Устройството е конструирано по натовския стандарт MIL-STD-810F, монтира се върху машини и ги брани от дистанционно взривяване с GSM. Разработени са както мобилни, така и стационарни и преносими варианти на изделието. На външен вид мобилните приличат на модерни багажници за коли.

Импровизираните устройства са най-мощното оръжие на тероризма. Техни жертви са 70-80% от пострадалите във военните мисии в размирните региони на света.

На изложението в Брюксел са били поканени 20 водещи фирми в бранша от цял свят. "Електрон Прогрес" е била единствена от България. Така де факто тя се нарежда сред Топ 20 на водещите компании в борбата срещу тероризма.

В рамките на изложението е проведен семинар, организиран от канадската фирма MKDS Training-Threat Migration - лидер в антитерористичната индустрия. – Още средства за РЕБ

/в-к  24 часа/

 
13.12.2011, 20:36

Руски сапьори обезвреждат боеприпаси в Сърбия

Сапьори от министерството по извънредните ситуации (МИС) на Русия са обезвредили в Сърбия за 4 години повече от 4000 бомби и снаряди, съобщи представител на ведомството. Според него, от различни взривоопасни предмети било очистено около 2,7 млн. кв.м. територия. Той напомнил, че в Сърбия се реализира петгодишна програма за хуманитарно разминиране, която трябва да завърши през 2012 година.

Последните три години руски сапьори участваха в разминирането на територии в района на град Парачин, където ще премине трасето на газопровода „Южен поток”. Освен това специалисти на МИС на Русия участват в доставките на хуманитарни товари, в частност сега те съпровождат две автоколони на МИС на Русия, които ще доставят хуманитарна помощ за косовските сърби.

 
13.12.2011, 16:05

„Рено тракс дифенс” ще достави 27 бронемашини на Катар

БM „Шерпа”.

Командването на силите за вътрешна безопасност на Катар (ISF) е сключило контракт с компанията „Рено тракс дифенс” за доставка на 22 бронемашини HIGUARD клас MRAP и пет леки БТР „Шерпа”.

Стойността на съглашението, което бе подписано след продължили 4-ри години преговори,  не се разкрива. Доставката на машините трябва да стане в периода 2012-2013 г.

HIGUARD е разработена на базата на проекта „Шерпа” с колена формула 6x6. Бронемашината осигурява високо ново на защита и е разчетена за превоз на 12 напълно екипирани военнослужещи. Конструкцията на БМ е адаптирана за изпълнение на задачи за охрана на реда.

БТР „Шерпа” във версия за осигуряване на безопасността и охрана на реда е разчетена за превоз на 10 човека, може да се използва и като подвижен команден пункт. Машината е разработена в съответствие с военните стандарти и се отличава с висока мобилност и ниво на защита на екипажа. „Шерпа” вече се експлоатира от няколко държави, включително и Франция. – Още военни автомобили

 
13.12.2011, 12:34

Индийски изтребител се разби в западната част на страната, пилотите са оцелели

Изтребител на индийските военновъздушни сили „Су-30МКИ” претърпя катастрофа в западната част на страната, съобщиха военни източници, цитирани от РИА Новости.

По данни на местните медии изтребителят е излетял от въздушната база „Лохегаон” в близост до град Пуна и е изпълнявал обичаен тренировъчен полет. Причините за катастрофата не се съобщават, двамата пилоти са успели да се катапултират. - видео

Това е третата катастрофа на изтребител „Су-30” от 1997 г. насам, когато тези самолети бяха приети на въоръжение в индийските ВВС. Този инцидент също така е деветото падане на индийски военен самолет през тази година, като в шест от случаите това бяха самолети „МиГ-21”. – Още за Су-30

/ИА „Фокус”/

 
13.12.2011, 12:15

„Дженерал дайнемикс” ще достави на СВ на САЩ 600 картечници M2HB

картечница M2HB

Командването за автобронетанкова техника и въоръжения на американските СВ (TACOM) е сключило с компанията „Дженерал дайнемикс армамент енд текникал продактс” контракт за доставката на 600 тежки многоцелеви картечници M2HB.

Общата стойност на съглашението се оценява на 6,9 млн долара.

Това е седми контракт за производство на такива картечници, подписан с „Дженерал дайнемикс” след сключване на начално съглашение за неопределена доставка на наопределено количество през 2009 година.

Работите ще се изпълняват в завод на компанията в Сако (щат Мен) и трябва да завършат през пролетта на 2012 година.

12,7-мм картечница M2 е с лентово подаване на боеприпасите и въздушно охлаждане, има темп на стрелбата над  450 изстр./мин., максимална прицелна далечина на стрелбата - 1850 м и максимална далечина - 6500 м.

Картечницата се намира на въоръжение в много страни от НАТО и други държави, монтира се на различни видове техника, включително на бронирани машини и надводни кораби. – Още картечници M2HB

 
13.12.2011, 11:46

Преговори за руската РЛС в Азербайджан

РЛС на руската ПРО

Русия и Азербайджан започват в Баку преговори относно арендуваната от Русия Габалинска радиолокационна станция (РЛС), построена в съветско време в качеството на един от най-важните елементи на системата за ПРО на СССР. След обявяването на независимост на Азербайджан и преминаването на тази РЛС в негова собственост, Русия продължи да я използва. Срокът на арендуването изтича на 24 декември.

Според министъра на отбраната на Руската Федерация Анатолий Сердюков, руската страна е заинтересована от запазване на предишната стойност на арендата, но при това иска значително да съкрати заетите от РЛС територии. Тя ще бъде значително модернизирана и вече няма да има нужда от голям обем комуникации. – Още РЛС

 
13.12.2011, 10:31

Катастрофа с два военни хеликоптера в САЩ

Два военни хеликоптера са катастрофирали в понеделник вечерта в близост до обединената база Lewis-McChord (щат Вашингтон), съобщава телевизионния канал King.

По информация на The Seattle Times четирима пилоти на двата вертолета са загинали.

Хеликоптерите OH-58 Kiowa Warrior са участвали в учение, провеждано на полигона на базата.

/Pan.bg/

 
13.12.2011, 10:17

Американските военни отново търсят разум в Космоса

Телескопът на американските ВВС Allen Telescope Array (ATA), който преди време беше затворен заради финансови проблеми, отново ще заработи. Това стана възможно, след като 2770 дарители успяха да съберат сумата от 232 725 долара в полза на съоръжението. Телескопът отново стартира работа и благодарение на помощта на американските военновъздушни сили.

АТА е изключително важен за щатското ВВС, което използва данните от него за свои цели, за мониторинг и изучаване на космическото пространство с “тактически цели”. Това е и основен инструмент на военните за издирване на извънземни цивилизации.

 
13.12.2011, 10:02

Япония е избрала F-35?

Правителството на Япония е решило да закупи американските изтребители F-35 Lightning II, участващи в тендера F-X за доставка на 42 бойни самолета, съобщава Kyodo News по информация на неназован източник, запознат с провеждане на конкурса. Официално решението ще бъде оповестено в петък, на заседание на Съвета по национална сигурност. Сумата на потенциалната сделка се оценява на 4-6 милиарда долара, като тя зависи от комплектацията, въоръжението и бордното оборудване, което ще бъде избрано от японските военни.

Финанси са заделени още от следващата фискална 2012 година, а доставката на първите изтребители се очаква да бъде през 2016. Ако действително правителството е взело решение за закупуване на Lightning II, то това се явява логично продължение на политиката на Япония да доставя въоръжение и военна техника от САЩ, пише The Financial Times. При вземане на решение се отчита не само цената на самолетите и изискванията на ВВС, но и участието на японски компании като Mitsubishi Heavy Industries, Fuji Heavy Industries и Kawasaki Heavy Industries в производството на изтребителите, както и тяхното сглобяване в страната.

Министерството на Япония обяви търга през април 2011, като участие в него взеха Boeing, Lockheed Martin и Eurofighter, съответно с F/A-18Super Hornet, F-35 и Typhoon. Новите изтребители трябва да заменят остарелите вече F-4EJ Kai Phantom – съвместно японско-американско производство. В перспектива бройката на новите изтребители може да достигне до 150, отчитайки постепенното излизане от експлоатация и на F-15J Kai. Първоначално Япония искаше са придобие изтребителите F-22 Raptor, но Конгресът на САЩ няколкократно блокира това искане, опасявайки се от попадане на високи технологии в други ръце. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
13.12.2011, 09:57

Китайски самолетоносач проведе първите учения с участието на бойните самолети „Джей-15”

Китайски самолетоносач, който е модернизираният недостроен съветски крайцер „Варяг”, проведе първите военни учения с участието на бойни самолети „Джей-15”. Обаче засега те не са предприемали опити да кацат на палубата на кораба, съобщиха дипломатически източници в Пекин, цитирани от японския вестник „Йомиури шимбун”.

Ученията са проведени по време на второто изпитателно излизане на бившия „Варяг” в Жълто море от базата в пристанището Далян. Според източниците изтребителите са отработвали взаимодействието със самолетоносача, но на палубата на кораба засега няма устройства, които да осигуряват кацането на самолетите. Съобщава се, че Пекин не е успял да се сдобие с тях от чужбина и все още не е успял да ги създаде самостоятелно.

/ИА „Фокус”/

 
13.12.2011, 07:48

Израел модернизира своите F-16

ВВС ще извърши мащабна модернизация на изтребителите F-16C/D Fighting Falcon, като една от целите е да се удължи срока на служба на самолетите. Така ще се избегне недостига на самолети в близкото бъдеще, причина за който е закъснение с което върви програмата за нов перспективен изтребител F -35 Lightning II. Програмата за модернизация включва подновяване оборудването на кабината с инсталиране на нови многофункционални дисплеи с висока разделителна способност, усъвършенствана система за управление на полета, както и нова нашлемна система за индикация и управление на въоръжението (подобна на тази, която се разработва за F-35). Към момента тече програма за модернизация на F-16C/D по проекта Barak 2020, стартирал миналата година.

ВВС на Израел имат на въоръжение 75 изтребители F-16C и 50 F-16D,106 F-16A/B и 102 F-16I Sufa. В близките няколко години F-16A/B ще бъдат извадени от експлоатация.

/Pan.bg/

 
13.12.2011, 07:45

ВВС на САЩ купуват още 40 БПЛА MQ-9 Reaper

ВВС на САЩ сключиха договор с компанията General Atomics за доставка на 40 БПЛА MQ-9 Reaper Block I, съобщава Lenta.ru по информация на Defense Aerospace. Стойността на сделката е 319.2 милиона долара. Самолетите ще бъдат прието на въоръжение през 2013 година.

Плановете на ВВС на САЩ са да придобият общо 276 БЛА Reaper. Към момента на въоръжение са около 63-74 самолета от този модел. В перспектива новите БЛА ще заменят остарелите вече MQ-1 Predator, от които в експлоатация са 150 единици.

Reaper се закупуват редовно на неголеми партиди. През февруари Пентагонът сключи договор за доставка на 24 БЛА Reaper на стойност 148.3 милиона долара. Според плана за развитие на ВВС на САЩ в следващите 30 години броят на БЛА трябва да се увеличи четири пъти в сравнение със сега намиращите се на въоръжение 7000 единици. Освен това активно се реализира програма част от сега експлоатираните самолети да имат опция за дистанционно управление. Още БЛА

/Pan.bg/

 
13.12.2011, 07:42

В петък Япония взема решение за нов изтребител

В петък Япония ще вземе решение кой изтребител от трите кандидатури- F-35 Lightning II , F/A-18 Super Hornet и Eurofighter Typhoon да замени остарелите вече F-4 Phantom. Изборът ще се бъде направен от Съвета по национална сигурност с председател премиер министърът Йошихоко Нода и след това трябва да бъде одобрен от правителството.

ВВС планират да придобият около 40 нови изтребители, като финансирането на първите четири ще бъде заложено в бюджета още за фискалната 2012, която започва през месец април.

/Pan.bg/

 
12 декември
 
12.12.2011, 23:20

Американският президент поиска от Иран да върне свален безпилотен самолет

Американският президент Барак Обама поиска от Иран да върне американски безпилотен самолет, за който Техеран казва, че е бил свален, докато е прелитал над иранска територия, предава АФП.

"Поискахме го обратно. Ще видим как иранците са отговорили", заяви Обама на пресконференция с иракския премиер Нури ал Малики.

Това е първото открито потвърждение от администрацията на Обама, че безпилотният самолет е бил в ирански ръце. – Още за RQ-170 Sentinel

 
12.12.2011, 23:12

Катедра „ВВСи ПВО” в академията стана на 60 години

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, участва днес в отбелязването на 60-та годишнина от създаването на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” към факултет „Командно-щабен” на Военна академия „Г.С.Раковски”. Тържеството започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на академията - Георги Стойков Раковски.

„Впечатлен съм от приемствеността и професионализма в работата на катедра „ВВС и ПВО”, каза заместник-министър Радев в приветствието към командно-преподавателския състав на академията и отбеляза, че катедрата е водещо научно и учебно-методическо звено за повишаване на подготовката на офицери от Българската армия. От името на министъра на отбраната, той награди преподаватели за техния принос в обучението на офицери при овладяването на съвременните научни и технологични постижения в областта на военната авиация и ПВО.

На тържеството във Военната академия присъстваха още командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, директорът на дирекция „Операции и подготовка” бригаден генерал Марин Начев, слушатели и бивши преподаватели от катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана”. Бригаден генерал Марин Начев поздрави от името на началника на отбраната преподавателския състав на катедрата и им връчи икона „Св. Георги Победоносец”.

/Пресцентър на МО/

 
12.12.2011, 20:17

Военноинвалидите - забравените хора

Въпреки тежкото положение, в което изпада членската маса, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите не прекъсва родолюбивата си дейност

 
12.12.2011, 19:59

Ново оръжие за подводниците „Антей”

Подводница "Омск" проект 949А

Атомните подводници от проекта 949А „Антей” ще получат нови ракетни комплекси „Оникс” и „Калибър”. В момента подводниците са въоръжени с крилати ракети „Гранит”. Както се очаква, новото въоръжение ще се намира в същите контейнери, където са сега ракетите „Гранит”. При това няма да има нужда от промени на корпуса им.

Проектът за модернизиране на въоръжението на подводниците е създаден от централното конструкторско бюро „Рубин” от Санкт Петербург. Според предварителни данни, смяната на оръжията ще се осъществява  на европейската част на Русия на завод „Звездичка”, а на Далечния Изток – завод „Звезда”. - Още за проект 949А

 
12.12.2011, 19:51

Маневри край границата на КНДР

Части на южнокорейската морска пехота проведоха маневри с бойни стрелби на острови край морската граница на КНДР. Както каза в Сеул представител на комитета на началник щабовете, стрелбите са водени в течение на два часа със самоходни гаубици, оръдия „Вулкан” и минохвъргачки.

Районът край разделителната линия остава огнище на напрежение. Именно там, през 2009 година, станаха ожесточени бойни сблъсъци между патрулни катери на двете страни, в резултат от което имаше загуби и от двете страни в жива сила и техника.

 
12.12.2011, 17:11

Кораби на Северния флот край Великобритания

самолетоносач „Адмирал Кузнецов”

Групировка от кораби на Северния флот на РФ  начало със самолетоносача „Адмирал Кузнецов”, потеглили на 6 декември от град Североморск, акостираха край Великобритания, като изминаха над 1500 морски мили.

Цел на похода е да осигурят военноморско присъствие на Русия в оперативно важни райони на световния океан. Най-интересна част на ученията ще станат полетите на тежки изтребители Су-33 над Атлантика и Средиземно море. Планирани са и съвместни маневри с кораби на Балтийския и Черноморския флот на Русия. Походът ще продължи няколко месеца.

 
12.12.2011, 16:11

Учение за сертификация на 22 контингент от въоръжените сили на Р България, за участие в операцията на международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Кабул, Афганистан

От 13.12.2011г. до 15.12.2011г. в района на населените пунктове Главиница, Стамболийски, Куртово Конаре, Кричим, Пещера и СУЦ „Црънча”, ще се проведе ротно тактико-специално учение за сертификация на 22 контингент от въоръжените сили на Р България, за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Кабул, Афганистан.

Председател на комисията, която ще сертифицира действията на контингента е началникът  на отдел в дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната полковник Павел Ананиев.

Контингентът е от състава на военно формирование 32990 – Пловдив, а командир на ротата е майор Божидар Бойков. – Още за Афганистан

/landforce.mod.bg/

 
12.12.2011, 15:53

НАТО обяви край на тренировъчната мисия в Ирак

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви днес, че мисията за обучаване на иракските сили за сигурност ще приключи в края на годината, предава АФП.

„Северноатлантическият съюз реши да предприеме окончателно изтегляне на тренировъчната мисия на НАТО в Ирак на 31 декември, 2011г.”, заяви Расмусен. – Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
12.12.2011, 13:05

Капитализъм във военна униформа

Най-мрачният герой в мрачния роман на Джоузеф Хелър “Параграф 22″ е Майлоу Майндърбайндър, артелчикът, който наред с другите дейности управлява огромна бизнес империя - “М&М ентърпрайзис”. Той продава “излишни” военни доставки, пътува по света, сключвайки сделки и трупайки екстравагантни официални титли (например халиф на Багдад и кмет на Кайро), и в духа на популярния капитализъм дава на своите военни другари формални дялове във все по-разрастващия му се бизнес........ Прочети още

 
12.12.2011, 13:01

Изгубеното десетилетие на Афганистан

Има една поредица числа за военния конфликт в Афганистан, която поставя проблемите с опитите да му се сложи край в правилната перспектива. САЩ похарчиха за войната тази година повече, отколкото афганистанската държавна хазна събира като данъчни приходи. Дори за Великобритания войната струва 6 милиарда лири (според свидетелството на бивш британски посланик пред комисията по външни работи), което е над три пъти повече от това, което Кабул може да си позволи........... Прочети още

 
12.12.2011, 13:00

Как китайският флот се готви за война

Съседите на Китай са разтревожени от медийните съобщения, според които китайският лидер Ху Цзинтао заповядал командването на военноморските сили от Народноосвободителната армия “да се готви за война”. Както заявил на 6 декември китайският президент пред висшето военнополитическо ръководство, военният флот трябвало в близките години “да се модернизира окончателно и да събере всички сили с цел да се подготви за война и укрепване на националната сигурност”. ............Прочети още

 
12.12.2011, 12:50

Военните си намериха говорител

Армията, полицията и специалните служби вече не са сигурно място за упражняване на правото на труд

 
12.12.2011, 12:25

От Байконур стартира ракета носител 'Протон-М' с два спътника на борда

В неделя 11 декември 2011 в 13:17 наше време , от космодрума Байконур стартира ракета носител Протон-М с руският спътник ретранслатор 'Луч-5А' и израелският спътник AMOS-5.

По данни от руското космическо ведомство, 10 мин след излитането на ракетата е станало плановото изключване на двигателя на третата степен и отделяне на челният блок с полезният товар и ускорителния блок.

С помощtа на ускорителният блок, който работи като четвърта степен, полезният товар се извежда на планираната орбита. Общата продължителност на извеждането от момента на старта до момента на отделянето на спътниците е 8ч 54 мин за 'Лъч-5А' , а за AMOS-5 е 9ч и 35мин.

Спътникът 'Лъч-5А' е създаден от ОАО 'Информационни спътникови системи' Решетньов. Стартова маса на апарата - 950кг. Спътникът е предназначен за ретранслиране на информация от космически апарати които се намират на орбити с височина до 2хил км от повърхността на Земята. 'Лъз-5А' ще бъде включен в многофункционалната космическа система за ретранслация, която осигурява приемане от КА телеметрия и целева информация и предаването и в реално време на руските наземни пунктове за приемане на информация.

Израелския спътник за връзка AMOS-5 е с 36 транспондера в С- и Ku диапазони и е също е създаден в ИСС 'Решетньов'. На геостационарна орбита, апарата ще заеме точка на стоене в 17 градуса източна дължина, което ще му позволи да осигури покритие на цяла Африка.

По последни данни от Роскосмос, ускорителния блок 'Бриз-М' е отработил планово и е извел спътниците на планираната орбита, и двата спътника са се отделили по план и са предадени за управление на поръчителите.

/Space News/

 
12.12.2011, 12:10

Пакистанската блокада на камионите на НАТО може да продължи със седмици

Пакистанският премиер Юсуф Раза Гилани заяви, че вероятно страната му ще продължи блокадата на камионите на НАТО още няколко седмици, предаде „Гласът на Америка”.

Предоставените от Пакистан пътища за преноса на доставки за силите на НАТО в Афганистан бяха отменени, след като на 26 ноември международните части проведоха операция, при която бяха убити 24 пакистански войници.

Гилани не изключи затваряне на пакистанското въздушно пространство за американски самолети. Съществува пропаст в доверието между Исламабад и Вашингтон, подчерта премиерът и допълни, че двете страни трябва да подобрят отношенията си.

/ИА „Фокус”/

 
12.12.2011, 12:06

Книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878-2010)” ще бъде представена в София

Книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878-2010)” ще бъде представена в Националния военноисторически музей- София на 14 декември (сряда) 2011 г., в 17.00 ч., съобщиха от музея. Книгата е издадена е през 2011 г. от ИК „Морски свят”, Варна. Автори са: д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморски музей- Варна, капитан ІІ ранг о.р. д-р Атанас Панайотов и капитан ІІІ ранг о.р. д-р Александър Шелдон-Дюпле, вицеадмирал о.р. Франсоа Лафарг. Координатор на българо-френския изследователски проект е Ивелина Владева.

Книгата проследява взаимоотношенията между България и Франция в област, която засяга важна част от техните държавно-политически интереси - военноморското дело.

От създаването на българския флот през 1908 г. до днес с различна интензивност между двете страни се демонстрира взаимен интерес, моменти на тясно сътрудничество, както и моменти на отдалечаване и враждебност.

Проследени са процесите, които исторически обуславят сближаването на двете страни: навлизането на Европейския югоизток и Източното Средиземноморие в полето на интересите на френските военни и стопански кръгове в началото на XIX век, изграждането на въоръжените сили на новоосвободеното Княжество България и неговата външнополитическа ориентация. Големите световни конфликти на XX век присъстват като фон, на който се създават контакти, примери на партньорство или противопоставяне. Особено внимание е отделено на периода, в който в България действа френската военноморска мисия от 1896 г. до 1908 г.

Голяма част от ползваните архивни източници се интерпретират за първи път в българската историческа наука. Книгата е илюстрована със снимки и факсимилета на документи от личните фондове на вицеадмирал Франсоа Лафарг и о.р. капитан II ранг Ат.Панайотов, фонда на Френския военен архив, Военноморски музей- Варна, Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” и Държавния военноисторически архив – Велико Търново.

/ИА „Фокус”/

 
12.12.2011, 11:58

Подготвят проект за двустранно споразумение за презгранични операции по Air Policing

Българските Военновъздушни сили работят активно с ВВС на Република Турция за изготвяне на Проект за двустранно споразумение за презгранични операции по Air Policing. Проектът на споразумение за трансграничните операции ще регламенира основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за Air Policing от дежурните изтребители на двете страни в националното въздушно пространство на България и Турция, както и осигуряване на безопасност и координация на техните полети. Изпълнението на ангажиментите по споразумението ще осигури условия за по-успешно справяне с различни заплахи от въздуха и със съвместни усилия ще се гарантира охраната на въздушното пространство на югоизточния фланг на НАТО.

Споразумения за презгранични оперициия за Air Policing вече са подписани между правителството на България и правителствата на Гърция и Румъния.

Настоящите споразумения са пример за реализиране на проект по инициативата на НАТО за Интелигентна отбрана.

/airforce.mod.bg/

 
12.12.2011, 11:53

Мачкат заместник на Военна академия, тотално газене на закони и норми

За пореден път министър Аню Ангелов показа на всичките си подчинени, че  военнообразователната система в Министерството на отбраната  е само военна и в никакъв случай образователна. След като подобри по Анювски, само девет (9) пъти за две години ЗОВС, той реализира отколешната си мечта да „командари даскалите и учените” в подчинената му отбрана. След тези незаконни промени, превърнали образованието и науката в Министерството на отбрана във вид административна дейност по управление на човешки ресурси, самопроизвелия се за „най-голям учен в системата на МО” научен пигмей, еднолично може да снема и назначава на академични длъжности офицери, изпълнявайки ролята на Академичен съвет на съответния военен ВУЗ, който  има нещастието да му бъде подчинен....... Прочети още

 
12.12.2011, 07:48

Япония изведе на орбита нов разузнавателен спътник

По информация от Jaxa, в 3:21 на 12.12.2011 от космодрума Танегасима е изстреляна ракета носител H-2A с новият разузнавателен спътник Radar-3.

Първоначално, стартът бе планиран за неделя сутринта, но поради неблагоприятни метеоусловия бе отложен с 24ч.

От правителството на Япония казват, че новият спътник ще се заеме със събирането на разузнавателна информация за територията на Северна Корея, а също така за мониторинг на природните катастрофи в Азия. Разработката на новият апарат е струвало на японския бюджет около 520 млн долара. Апарата е разработен от компанията Mitsubishi Heavy Industries.

Напомняме, че по рано Япония изведе на орбита разузнавателен апарат Kogaku-4, който е снабден с телескопически камери с голямо разрешение. Той е способен от своята орбита с височина няколко стотин километра да получи изображения на обекти на Земята с размери 60 см. След извеждането на спътника-радар, Япония ще може да получава интересуващата я разузнавателна информация и през нощно време и в условия на гъста облачност.

/Space News/

 
12.12.2011, 07:45

Австралия може да ускори изтеглянето на военнослужещите си от Афганистан

През следващата година Австралия ще намали наполовина числеността на контингента си от Афганистан и може да ускори изтеглянето на военнослужещите си, предаде агенция Ройтерс.

Австралия в момента има около 1550 войници в Афганистан, включително елитни специални части, базирани предимно в Тирин Кот в южната афганистанска провинция Урузган. В момента австралийското правителство е подложено на засилен натиск да изтегли контингента заради загиналите военнослужещи от началото на мисията, които до момента са 32-ма.

Според военни източници австралийските войници ще бъдат изтеглени от Афганистан през 2013 година, а не както по-рано беше планирано през 2014 година.

/ИА „Фокус”/

 
12.12.2011, 07:42

За първи път жени се подготвят за пилоти на военен изтребител

Две от седемте момичета, приети тази година за курсанти в НВУ "Васил Левски", се подготвят за пилоти на изтребител. Това е прецедент в историята на българската военната авиация, тъй като в тази специалност досега се приемаха само мъже, предаде кореспондентът на БГНЕС от Велико Търново……… Прочети още

 
12.12.2011, 07:35

Отново инцидент с японски изтребител F-15J

ВВС на Япония съобщиха за пореден инцидент с изтребител F-15J, свързан с откъсване на част от самолета. Липсващата част е противофлатерната тежест на десния вертикален стабилизатор и е с размери дължина 25 см и диаметър 5 см и тежи около 2 килограма.

Изтребителят е излетял за рутинен тренировъчен полет в 12:40 и е кацнал нормално в 13:30. Липсата е установена по време на следполетния преглед на самолета.

Това е третият подобен инцидент с японските изтребител от този тип през последните няколко месеца.

/Pan.bg/

 
11 декември
 
11.12.2011, 22:15

Първият индийски самолетоносач е пред морски изпитания

След много изоставяне първият индийски самолетоносач е на 90%готов. Бившият съветски ‘тежък крайцер със самолети на борда’ „Горшков” се намира в корабостроителницата в Свредловск, където се преоборудва и модернизира, за да може през май 2012 да започне изпитания в открито море, вече под името INS Vikramaditya. На 4 декември, когато е денят на ВМС на Индия, е планирано да бъде официално приет на въоръжение.

Междувременно последните пет изтребителя МиГ-29 К/КУБ от общо закупени 16, ще бъдат доставени на Индия в края на месеца. Крайцерът „Горшков” е ‘подарен’ на ВМС на Индия с условието да бъде модернизиран с финансови средства от Индия. Първоначално споразумението е било на стойност 617 милиона долара, но по-късно е сключен допълнителен договор, вече за 1.75 милиарда долара.

Преоборудван опитен образец МиГ-35Д с борден номер 154 (заместил катастрофиралия рано тази година МиГ-29КУБ /рег. Н. 951/) ще участва в изпитанията, както и МиГ-29K с борден номер 941.

Индия е поръчала втора партида от 29 палубни изтребители МиГ-29К/КУБ на стойност 1.5 милиарда долара.

/Pan.bg/

 
11.12.2011, 22:11

Нови срокове за изпитанията на Су-35

Държавният летателно-изпитателен център „В.П.Чкалов” ( Государственный летно-испытательный центр имени В.П. Чкалова -ГЛИЦ) ще завърши летателните изпитания на многоцелевия изтребител Су-35 през 2012 година. В края на този кратък срок трябва да се даде заключение за доставката му във ВВС на Русия. През 70-те години на миналия век изпитанията на нов самолет продължават от 5 до 7 години. Този срок значително е намален благодарение на възможностите да се моделират определени процеси. Но изпитанията на въоръжението по далечина и точност ще се извършват при реални условия.

Друга изключително важна задача пред центъра е изпитанията на перспективния изтребител от пето поколение ПАК ФА да бъдат завършени по указания график, така, че той да бъде приет на въоръжение във ВВС на Русия през 2015 година. Още за Су-35

/Pan.bg/

 
11.12.2011, 19:44

Германия ще започне изтегляне на войските си от Афганистан през февруари

Германия, която има значителен брой войски в Афганистан, ще изтегли 200 войници в началото на февруари, предава АФП.

Германските планове са да намали броя на военните си части в Афганистан на 4 900 войници догодина в сравнение с 5 350 войници към настоящия момент.

Очаква се ръководените от НАТО сили да бъдат изтеглени през 2014 г.

/ИА „Фокус”/

 
11.12.2011, 19:28

Инцидент с изтребител Curtiss P40M

Възстановен изтребител от времето на Втората световна война Curtiss P-40M Warhawk (летящ със знаците на ВВС на Нова Зеландия и номер NZ3119 / X-OT") е извършил принудително кацане на летище Клермонт, след като двигателят спира по време на изпитателен полет. На височина около 1600 метра в кабината се появява дим, самолетът излиза от пистата и преминава през оградата. Малко след това дясната стойка на изтребителя се чупи и самолетът спира на преминаващото наблизо шосе. 50 годишният пилот Paul Redlich не е получил никакви наранявания.

Самолетът е изпълнявал изпитателен полет съвсем скоро след възстановяването му в авиационния музей Tri-State Warbird, разположен близо до летището Клермонт.

/Pan.bg/

 
11.12.2011, 13:57

Корпоративна обслужва най-мощните дружества на МО

С писма по Закона за достъп до обществена информация вестник "24 часа" поиска от всички министерства отговор на следните въпроси:

1. В кои банки е имало разкрити сметки министерството в периода 1 октомври 2010 г. - 31 октомври 2011 г.?

2. Колко и кои са държавните дружества, включително държавни предприятия, на които министерството е принципал?

3. В кои банки имат открити сметки тези държавни дружества и предприятия в периода 1 октомври 2010 г. - 31 октомври 2011 г.?

4. Какъв дял от депозитите и паричния поток на министерството и дружествата бива обслужван от посочените по т. 1 банки (моля, посочете в проценти)?

Ето каква информация получихме от Министерството на отбраната:

 
11.12.2011, 13:37

Бруней купува 12 вертолета S-70

Султанство Бруней ще закупи 12 вертолета S-70 Black Hawk. Новината беше съобщена официално от представители на фирма Sikorsky Aircraft Corporation, която на 2 декември т. г. подписа договор с Бруней за продажбата на вертолетите. Стойността на сделката не се посочва, но вече е ясно, че новите хеликоптери ще бъдат произведени в Европа, в полския завод PZL Mielec, който е част от Sikorsky от 2007 г. Договорът включва обучение, доставка на резервни части и наземно оборудване.

/Pan.bg/

 
11.12.2011, 10:15

Как за кратко време скочиха желаещите да напуснат час по-скоро армията?

Само за два часа в четвъртък следобяд желаещите да напуснат армията нараснаха до хиляда. Това показа непредставителното проучване на „Отбрана”. Поводът бяха упоритите съобщения в информационните емисии на едно национално радио, че депутатите са гласували промяна в Закона за отбраната и Въоръжените сили, според която максималният размер на еднократните обезщетения на военнослужещите при напускане на армията пада от 20 на 15 месечни заплати. Разбира се, че това не бе вярно, такъв текст не беше внасян нито от правителството, нито от народен представител. Такова гласуване действително имаше, но то бе за служителите в ДАНС. Честата смяна на решенията на управляващите обаче, относно пенсионната реформа и стремежът да се орязват социалните придобивки на военнослужещите, накара някои да си помислят, че и това е възможно. И да почнат да пресмятат колко дни има до края на годината, за да смогнат за подадат рапорти за уволнение, за да не изпуснат петте заплати обезщетение.......... Прочети още

 
11.12.2011, 10:00

Простреляха оръжейник при изпитания

Оръжейник от казанлъшката фирма "Арсенал" е бил прострелян при изпитание на огнестрелно оръжие. Инцидентът е станал на полигонa на оръжейната в местността Тюлбето в събота по обяд, съобщи електронният сайт "5 минути в Казанлък". Изпитателят е бил прострелян в гръб от свой колега по невнимание. Куршумът е минал през дясното рамо на 46-годишния мъж и излязъл отпред. Раненият е настанен в хирургичното отделение на казанлъшката болница и опериран. Според лекарите не са засегнати жизненоважни кръвоносни съдове и органи.

/в-к Стандарт/

 
11.12.2011, 09:11

На 12 години Спартак Джуров станал юнга на военен кораб

Добри Джуров догодина ще е абитуриент. Ще вземе диплома по рисуване от Хуманитарната гимназия във Варна, а е запален по планинско колоездене.

Най-малкият внук на легендарния министър на отбраната по времето на Тодор Живков, който носи името на дядо си, расте край морето. Баща му Спартак Джуров смята, че Варна е най-добрият град за живеене.

Докато някои си мислят, че Спартак Джуров пие коктейли на някой американски плаж, бившият офицер обича да диша въздуха на Морската градина. Той почти се е отърсил от неприятните преживявания от началото на прехода. Работи като началник на отдел в Кораборемонтния завод "Одесос" и мисли за бъдещото образование на сина си........ Прочети още

 
11.12.2011, 07:55

Унгария иска 32 броя UH-1N

Унгарското правителство официално е поискало от САЩ да купи 32 употребявани вертолета UH-1N Twin Huey. Формално вертолетите ще бъдат подарени, а Унгария ще плати останалите разходи по проекта, които по първоначални данни ще достига $ 426 млн.

Вертолетите преди това са били използвани от корпуса на Морската пехота на САЩ. Унгария ще плати за ремонта, модернизация, резервните части (включително 20 резервни двигателя), съпътстващото оборудване (FLIR, очила за нощно виждане, системи за самозащита), обучението и симулаторен комплекс.

За подобна сделка се говори в Унгария от началото на есента, но на 8 декември американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната официално е информирала Конгреса за възможността от подобна сделка.

UH-1N са на въоръжение в корпуса на Морската пехота от края на 70-те, след което са преминавали през значителен брой модернизации и ремонти. Днес те се заменят от по-модерните UH-1Y. В момента ВВС на Унгария експлоатира около 15 Ми-8 и Ми-17 и не е известно как те ще съжителстват с новите вертолети. – Още за UH-1

/Аеро/

 
 10 декември
 
10.12.2011, 23:48

Пакистанската армия пое контрола над военновъздушната база Шамси

Пакистанските гранични войски са поели контрола над военновъздушната база Шамси, която по-рано бе напусната от над 50 американски военнослужещи, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Американският контингент започна да напуска базата на 4 декември, след настояване от страна на Исламабад.

/ИА „Фокус”/

 
10.12.2011, 22:37

Въоръжени нападатели са опитали да убият командващия либийската армия

Въоръжени нападатели са опитали да убият в събота командващия либийската армия при дръзко нападение посред ден в столицата на страната, което дало началото на продължили часове интензивни сражения по главния път за летището. Нападателите атакували още и една от най-големите военни бази в Либия.

Смята се, че нападателите са от група ренегати от бившите въоръжени сили на опозицията.

Насилието засилва опасенията относно единството сред бившите бунтовници, много от които остават тежко въоръжени, докато полицията и военните се борят да възстановят своите структури след свалянето на Муамар Кадафи, отбелязва ”Йедиот Ахронот”, позовавайки се на световните медии.

/ИА „Фокус”/

 
10.12.2011, 20:41

Подразделенията със специално назначение на руските ВДВ получиха австрийски снайперски винтовки

SSG 04 А1

Спецподразделенията на Въздушнодесантните войски получиха на въоръжение над 30 снайперски винтовки производство на австрийската компания Steyr Mannlicher, съобщиха от военното ведомство на Русия.

Винтовките Mannlicher станаха първото чуждестранно оръжие, постъпило във ВДВ. Покупка на австрийско стрелково оръжие се извършва от края на 2010 година, като доставката на нови снайперски винтовки за спецназ и разузнавателните подразделения на ВДВ ще продължи и в бъдеще. Военните вече са преминали преподготовка за новото оръжие в регионалните учебни центрове и курсовете за снайперисти на Министерството на отбраната. Не се уточнява какви точно винтовки са приети на въоръжение във ВДВ. Според каталога на продукцията на Steyr Mannlicher, австрийската компания сега предлага снайперски винтовки SSG 04, SSG 08, SSG 69, SSG Elite и HS .50. В момента ВДВ използват руски снайпери СВД, СВДС и ВСС. – Още за Steyr Mannlicher

 
10.12.2011, 17:40

100 спътника с помощта на една ракета - американците разработват ракета за многократно ползване

ВВС на САЩ са подписали с компанията Lockheed Martin договор за разработване на уникална крилата ракета за многократно използване - RBS Pathfinder. Новият тип носител ще осигури по-евтини извеждането на товари на орбита и ще отвори нова страница в усвояването на космоса.

Предварителната стойност на разработката се оценя на 2 млн долара, след което в рамките на 5 години ще бъдат похарчени още 250 млн долара за разработване и изпитание на прототипа.

Проектът RBS Pathfinder силно се отличава от съвременните ракети за еднократно използване. RBS Pathfinder е иновационна 'совалка' с ракетни двигатели и крила, осигуряващи управляемо кацане на писта. RBS Pathfinder се изстрелва вертикално , като обикновена ракета, но след достигане на планираната височина и отделянето на полезния товар, първата степен на ракетата прави маневра и започва управляемо спускане. След което безпилотната ракета прави кацане като самолет и се отправя за подготовка за следващ старт.

Според техническото задание, ресурса на RBS Pathfinder трябва да е не по малко от 100 старта, а двигателите на ракетата ще се заменят на всеки 10 старта.

RBS Pathfinder ще позволи да се икономисат значителни средства за построяването на голяма и скъпа първа степен за ракетите носители, която след извеждането на полезния товар се разрушава. Засега не е известно, дали новият носител ще се използва за пилотирани мисии или ще извежда само спътници, безпилотни космически кораби и други товари.

След подписване на договора, работата по разработването на прототипа трябва да се проведе бързо и вече в 2015 г RBS Pathfinder ще направи своя първи изпитателен полет. Новата система трябва напълно да замени традиционните ракети носители на ВВС на САЩ към 2030г. Следва да се отбележи, че Пентагона активно разработва различни образци на хиперзвуково оръжие, които се нуждаят от евтини средства за извеждане на голяма височина и засилване до високи скорости. Така че, възможно е в бъдеще RBS Pathfinder да стане носител и на такова оръжие. Още космически системи

/Soace News/

 
10.12.2011, 15:20
Руската армия получи Су-34
Су-34

 

Западния военен окръг на ВС на РФ получи първите шест фронтови бомбардировача Су-34. Самолетите са пристигнали във воронежската авиобаза. Летците и техниците вече са обучени в Липецкия център за подготовка на авиационния персонал.

Практическата далечина на полета на Су-34 съставлява 4000 километра (без дозареждане), скоростта му е до 1900 км/час. С три дозареждания самолетът е способен да преодолее разстояние 14000 километра, което е сравнимо с далечината на полета на самолетите на стратегическата авиация. Най-новото високо точно въоръжение, възможността за полети на свръх малки височини и високото ниво на защита гарантират на самолета низка уязвимост.

През следващата година ВВС трябва да получат 12 машини Су-34, като до 2015 година количеството на тези самолети трябва да достигне до 70 единици. – Още за Су-34

 
10.12.2011, 11:07

На ръба на войната

Иранската телевизия показа в близък план изчезналия американски безпилотен самолет - какво унижение за САЩ! Междувременно напрежението в региона продължава да расте. Реална ли е опасността от война?

 
10.12.2011, 09:47

Индия проведе изпитания на реактивната система Pinaka

РСЗО Pinaka

В Индия се състояха изпитания на националната реактивна система за залпов огън Pinaka, съобщава Domain-B. Стрелбите са проведени по време на съвместно учение с Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Индия и подразделения на Сухопътните войски на полигона Чандипур в щат Орисса. По време на изпитанията са извършени четири ракетни пуска.

Подробности от самите изпитания не се уточняват. Програмата за създаване на индийската система за залпов огън започна през 1981 година, а изпитанията на първите опитни образци се състояха през 1995 година. Първият полк въоръжен с РСЗО Pinaka беше сформиран през 2000 година. В момента изпитанията се провеждат с цел проверка стабилността на полета на ракетите и тяхната точност.

Pinaka се монтира на товарен автомобил Tatra и има 12 направляващи за ракети. Ракетите с дължина 4,95 метра и тегло 276 килограма са способни да поразяват цели на далечина до 30 километра. Батарея от шест пускови установки Pinaka са способни да покрият площ от 3,9 квадратни километра. – Още за РСЗО Pinaka

 
10.12.2011, 09:15

Отбраната с най-много пари

Министерството на отбраната ще получи най-голяма субсидия от бюджета през 2012 година. Средствата, предвидени за ведомството на Аню Ангелов, са в размер на 950,2 млн. лева. Тази година ведомството имаше 21,6 млн. лева повече, но за 2012 г. управляващите решиха да пренасочат тези пари за образование. Министерството на вътрешните работи пък ще получи субсидия от бюджета в размер на 898 млн. лева. При нея също има леко свиване.

Още в началото на дебатите по бюджета за догодина финансовият министър Симеон Дянков обяви, че според него трябва да се отпускат повече средства за образование, наука и култура. Така се стигна до орязване на парите за силовите министерства. Преди седмици финансист номер едно обясни, че за 2012 година най-много са намалени средствата за разузнаване.

/в-к Монитор/

 
10.12.2011, 09:05

Отново проверки на кислородната система на F-22

изтребител F-22 Raptor

ВВС на САЩ извършват проверка на аварийната кислородна система (АКС) на всички изтребители F-22 Raptor.

Автономната система, наричана от летците „зелена ябълка ("green apple" ), е предназначена да подава кислород на летеца в случаите на отказ на основната кислородна система (ОКС) и е монтирана в катапултната седалка. Във връзка със зачестилите случаи на симптоми на хипоксия по време на полет, изтребителите F-22 бяха спрени от полети за период от четири месеца. След възобновяване на летателната дейност през септември 2011 е регистрирано по-често от обикновеното използване на АКС ( в 1% от тези полети), като същевременно са отбелязани няколко отказа и неизправности в нейната работа. Взети са мерки за тяхното отстраняване и предотвратяване появата им в бъдеще. Във връзка с по-честото използване на АКС е заповядано да те да се проверят на всички изтребители (най-вече инспекциите са фокусирани върху кислородните бутилки на системата). Към 7 декември т.г. са проверени 85% от наличните кислородни бутилки и са върнати отново в експлоатация.

Същевременно Lockheed Martin продължава доставянето на ВВС на САЩ на нови изтребители F-22 Raptor – най-новият ще бъде доставен следващата седмица във военновъздушната база Langley.

Към момента ВВС на САЩ имат на въоръжение 175 изтребителя Raptor. Остава да бъдат произведени още десет броя. От тях изтребителите с регистрационни номера 4186, 4187, 4189, 4191, 4192 и 4194 ще бъдат доставени във военновъздушната база Langley (щат Вирджиния), 4188 - във военновъздушната база Nellis (Невада), 4190, 4193 и 4195 (последният изтребител F-22, който ще бъде произведен) e за обединената база Base Elmendorf-Richardson (Аляска). – Още за F-22

/Pan.bg/

 
10.12.2011, 08:54

Да, БЛА в Иран е наш

БЛА RQ-170

Официален правителствен представител е заявил пред CBS News, че „с голям процент на сигурност” заловеният БЛА, който бе показан по иранската телевизия, е един от най-модерните американски разузнавателни самолети. – видео

Пентагонът отклони да коментира по съображение за сигурност, но според официалното лице анализът потвърждава, че БЛА RQ-170 е в ирански ръце, но как точно се е случило, все още се разследва. БЛА изглежда почти невредим.

Първоначално военните съобщиха, че са изгубили контрол и контакт с един от БЛА RQ-170, летящ над западен Афганистан. Но според редица източници разузнавателният самолет е изпълнявал мисия дълбоко в територията на Иран. ‘Стелт’ БЛА, предаващи видео информация в реално време, се използват от години за наблюдение на иранските атомни инсталации и за търсене на други секретни обекти.

САЩ отхвърлят противоречивите твърдения на Иран, че БЛА е или свален или принуден да кацне със средствата за РЕБ (според руски източници е бил използван доставения преди два месеца комплекс за радиотехническо разузнаване 1Л222 «Автобаза»). Но показания на видеото БЛА е почти невредим, което означава, че може да е кацнал по сравнително полегата контролируема траектория, което не може да бъде обяснено от американска страна.

Иран твърди, че ще се възползва максимално от случая за ревърсинженеринг на секретните системи и сензори на БЛА с цел използване в свои разработки. Но според експертът по въоръженията Joseph Cirincione това ще е изключително трудно. Независимо от всичко САЩ са обезпокоени от попадането на секретна информация и технология в ръцете на Иран, а и в още по-лош случай – в Китай и/или Русия. Били са обмисляни планове за унищожаване на БЛА, след като се е установило, че е ’паднал’ на иранска територия, но не е имало работещ вариант. - Още БЛА

/Pan.bg/

 
10.12.2011, 08:44

Турция пое командването на антипиратската мисия на НАТО в Аденския залив

На 7 декември 2011 Турция пое командването на антипиратската мисия на НАТО Ocean Shield ( ротация TF-508) със специална церемония, състояла се в Джибути. Вицеадмирал Тосун замени вицеадмирал Матеси на командирския пост за следващите шест месеца. Флагмански кораб ще е турската фрегата F-491 TCG Giresun.

/Pan.bg/

 
10.12.2011, 00:08

Москва поставя под въпрос срещата с НАТО

Участието на Москва в срещата Съвет Русия-НАТО (СРН) в Чикаго през май следващата година е под въпрос, заяви зам. външният министър Сергей Рябков.

"През май следващата година ще се проведе среща на НАТО. Партньорите ни от Алианса предложиха на Русия да се проведе среща СРН в Чикаго. Бих искал да отбележа два аспекта. Първо, провеждането на среща на такова равнище зависи преди всичко от това доколко съдържателен ще бъде нейният дневен ред. Ако постигнем споразумение по ПРО дотогава, ще ни бъде по-лесно да вземем решение за провеждане на подобна среща. Не знаем дали ще се договорим или не, но ще работим, за да се договорим", каза той пред телевизия "Россия 24".

Рябков добави, че решението за участието на Москва ще бъде прието след президентските избори, които ще се състоят на 4 март 2012 г.

 
9 декември
 
09.12.2011, 21:00

България и Турция планират трансгранични операции по „еър полисинг”

Българските Военновъздушни сили работят активно с ВВС на Република Турция за изготвяне на проект за двустранно споразумение за презгранични операции по Air Policing. От 06 декември до 08 декември 2011г. на посещение в Командването на ВВС беше делегация от ВВС на Турция водена от полковник Хасан Шимшек.

Целта на визитата е да се очертаят параметрите на Проекта на споразумение за трансграничните операции, който ще регламентира основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции по „еър полисинг” от дежурните изтребители на България и Турция  в националното въздушно пространство на другата държава, както и осигуряване на безопасност и координация на техните полети. Изпълнението на ангажиментите по споразумението ще осигури условия за по-успешно справяне с различни заплахи от въздуха и със съвместни усилия ще се гарантира охраната на въздушното пространство на югоизточния фланг на НАТО. В хода на визитата бяха дискутирани различни аспекти на изпълнението на задачите по „еър полисинг” на двете страни.

Споразумения за презгранични оперициия за „еър полисинг” вече са подписани между правителството на България и правителствата на Гърция и Румъния. Настоящите споразумения са пример за реализиране на проект по инициативата на НАТО за Интелигентна отбрана. – Още за ВВС на България

/Аеро/

 
09.12.2011, 20:53

Има ли алтернатива на недостига на средства за отбраната в Бюджет-2012?

Интервю със Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, бивш заместник-министър на отбраната

 
09.12.2011, 20:46

Патрулният кораб "Ладный" от Черноморския флот на Русия акостира в Ла Валета

Патрулният кораб "Ладный" от Черноморския флот на Русия, който изпълнява задача за ескорт на корабна груба от Северния флот на РФ, акостира на 9 декември в Ла Валета. В съответствие с протокола командването ще се срещне с представители на градската управа, пристанищните власти и военните от малтийската столица. По време на престоя корабът ще попълни запасите си от вода и гориво, а личният състав ще се запознае със забележителностите на града.

Корабът ще остане до 1 декември, след което ще отплава за среща с групата кораби, начело със самолетоносача „Адмирал Кузнецов”.

/Pan.bg/

 
09.12.2011, 16:00

Призванието на Героя


Денят на Героите на Отечеството, който се отбелязва на 9 декември в Русия, има отдавнашни традиции. През 1769 година императрица Екатерина Втора в този ден учреди орден „Свети Георги Победоносец”. С него са награждавани воини, извършили подвиг, като са проявили храбър пример за неустрашим дух и самоотдайност. Статусът на висша военна награда бе върнат на ордена през 2000 година. А от 2007 на 9 декември честват Героите на Съветския Съюз, Героите на Руската Федерация, кавалерите на орден „Свети Георги” и орден „Слава”.

Русия бе защитавала не само своята територия и своя народ, тя не веднъж е освобождавала и други страни. Например, в началото на 19 век Руската армия нанесе съкрушителен удар на войските на Наполеон. Това изигра решаваща роля в освобождаването на Европа. След половин век по времена война с турците, руската армия освободи народите на балканските страни. През годините на Втората световна война Червената армия нанесе решаващо поражение на хитлерова Германия и спаси цивилизацията от „кафявата чума”.

В историята има героични епохи, и въпреки че днешното време е сложно да се нарече по същия начин, но все пак място за подвиг все още има, смята Героят на Съветския Съюз, генерал-майор на авиацията Николай Антошкин:

   - Оредяват редиците на героите от старшето поколение - Героите на Съветския Съюз. А количеството Герои на Руската Федерация полека се увеличава. И ние се радваме на това. Има върху примера на кого да учим младежите на служене на Отечеството. Това са различни Герои. И летци-изпитатели, и подводничари, и космонавти. Това са и хора, които се борят с терора. Те са хора на различна възраст: започвайки някъде от 23-24 години и по-възрастни.

Показателна е биографията и на самия Николай Антошкин. В края на 60-те години на миналия век той участвал в боевете в района на остров Даманский, воювал е и в Афганистан. През 1986 година Антошкин ръководи сводна авиационна група, която ликвидира последиците от Чернобилската катастрофа. Получил радиационна доза над 600 рентгена и отслабнал с 11 килограма, той продължавал да ръководи действията на своите подчинени. И едва след затварянето на аварийния реактор излиза от заразения район. По-късно, преодолял тежките последици от получената радиация, Николай Антошкин продължава службата си в авиацията. В началото на 90-те години той създава и оформя юридически прочутите пилотажни групи „Руски витязи, „Стрижи” и „Небесни хусари”.

Денят на Героите на Отечеството е много важен за днешна Русия, но се чества без излишен шум и помпозност. Сигурно защото истинските Герои във всекидневието са скромни хора.

/ruvr.ru/

 
09.12.2011, 15:53

Пред ВВС на България и САЩ има общи предизвикателства

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов проведе работна среща с началника на управление „Планиране, програмиране и анализ” в командването на ВВС на САЩ в Европа бригаден генерал Томас Шарпи и със заместник-командира на ВМС на САЩ за Европа и Африка бригаден генерал Чарлс Чиароти.

По време на разговорите бяха обсъдени общите предизвикателства пред трансформацията на ВВС на САЩ и България, подхода „с малко на брой сили и средства да се постига максимален ефект”, както и съвместното изграждане на способности между видовете въоръжени сили в съответствие с глобалните процеси.

Бригаден генерал Томас Шарпи и бригаден генерал Чарлс Чиароти се запознаха със структурата, мисиите и задачите на българските Военновъздушни сили, както и с перспективите за развитието им. Двамата генерали дадоха висока оценка на подготовката на ВВС и подчертаха, че тя напълно отразява прилаганите стратегически подходи по отношение на трансформацията на Военновъздушните сили.

/Пресцентър на МО/

 
09.12.2011, 13:18

Пакистан ще отразява нападение на НАТО

Армейското командване на Пакистан обяви за разполагане на границата с Афганистан на средства за противовъздушна отбрана, с цел пресичане на евентуални нападения на авиацията на НАТО, съобщи днес представителят на военното командване на Пакистан генерал Ашфак Надим.

Пакистан е принуден да предприеме такива мерки след гибелта на 25 пакистански военни в резултат от атака на авиацията на Северноатлантическия алианс в района Моманд на 26 ноември. По-рано командването на пакистанската армия беше заповядало да се открива ответен огън в случай на нови удари на НАТО.

 
09.12.2011, 13:06

САЩ разрешава секса с животни в армията

Наказанието за содомия в армията е премахнато в законопроекта за военния бюджет, приет на 1 декември от Сената на САЩ, съобщи Aсошиейтед прес.

Сенаторите имат намерение да премахнат член 125 от Кодекса на военното правосъдие, според който содомията е и полово сношение с животни. Не е сигурно обаче дали сенаторите не са имали намерение да узаконят еднополови връзки.

Демократът Карл Левин, шефът на сенатския комитет по въоръжените сили, заяви вчера, че отмяната на забраната е формална. Тя бе премахната от Върховния съд още през 2003 година като неконституционно навлизане в личния живот. Малко преди това в американската армия бе разрешена и службата на откритите гейове и лесбийки.

/в-к Труд/

 
09.12.2011, 12:42

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов ще участва в тържествата посветени на 134-ата годишнина от Плевенската епопея

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов ще участва утре, 10 декември, в тържествено честване на Деня на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и на 134-ата годишнина от Плевенската епопея.

В организирания от община Плевен ритуал ще вземат участие още командирът на военно формирование 22 160 - Плевен бригаден генерал Валентин Буров, подразделения от военното формирование и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

В историята на руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. боевете за Плевен имат основно значение, а неговото освобождение е с решаващ принос за изхода на войната.

Тържественият ритуал ще започне от 11.00 часа на 10 декември 2011 г. на площад „Възраждане” гр. Плевен.

/MO/

 
09.12.2011, 12:38

Вдигната е забраната за полети и на BAE Hawk T1/1A

Кралските ВВС на Великобритания възобновяват полетите и на BAE Hawk T1/1A, спрени на 8 ноември 2011, съобщава Flightglobal. Решението е взето, след като специалисти от ВВС са извършили проверки на всички самолети Hawk. Компанията Martin Baker е извършила също своя проверка на катапултната седалка на загиналия пилот, но не е открила никакви неизправности. Точната причина за трагичния инцидент не е установена. ВВС продължават разследване на произшествието.

Полетите на учебните самолети Hawk, Short Tucano и изтребителите Tornado GR4 бяха преустановени след смъртта на летец на Hawk T1 от пилотжната група Red Arrows, причинена от несработване на парашута на катапултната седалка Martin Baker Mk.10B при задействане, докато самолетът е бил на земята.

/Pan.bg/

 
09.12.2011, 12:05

Lockheed разкри нова модификация на C-130 - C-130XJ

Lockheed Martin е разработил по-евтина модификация на C-130J Super Hercules, в която са отстранени някои черти от основния дизайн. C-130XJ ще се предлага на американски и чуждестранни купувачи, които не се нуждаят от автоматичната система за обработка на товарите и някои други системи. Това са ВВС на ЮАР, както и Агенцията на горите на САЩ. C-130XJ се предлага също и на американските ВВС, особено като се има предвид евентуалното спиране на програмата за производство на C-27J Spartan от L-3 Communications/Alenia Aeronautica.

Новата версия по възможности ще е много близо до базовия вариант C-130J, като се запазват двигателите Rolls-Royce AE2100, а авиониката на Honeywell ще е почти идентична. Натоварването и закрепването на товарите ще става механизирано и ръчно, а няма да е автоматично както при C-130J Super Hercules.

Представена е и концепцията за C-130NG, който външно се различава по новия дизайн на носовата и задна част на фюзелажа и по вертикални аеродинамични повърхности в края на крилата (winglets). C-130NG е предназначен за замяна на самолетите Hercules, излизащи от експлоатация след 2030 година. – Още за С-130

/Pan.bg/

 
09.12.2011, 09:51

Германският гешефт със смъртта

През миналата година германският оръжеен износ е счупил всякакви рекорди. Военната продукция на страната се е харчела като топъл хляб - продажбите са скочили с над 50 процента. Не липсват обаче и скандали...

 
09.12.2011, 08:52

Нови ракети-мишени

Поделенията на противовъздушната отбрана на Сухопътните войски на Русия започнаха да получават нови ракети-мишени „Стрела-10ИВЦ”, съобщи официалният представител на Сухопътните войски подполковник Сергей Власов.

Новата мишена е предназначена за начална подготовка и тактически учения с бойни стрелби на подразделенията за ПВО на СВ.  

Ракетата-мишена имитира полета на различни въздушни цели, елементи на високо-точно оръжие, както и реактивни самолети със скорост от 200 до 400 м/сек.

За производството на ракетите-мишени се използват зенитни ракети (9М37М -ЗРК Стрела 10) с изтекъл срок на експлоатация. – Още мишени

 
09.12.2011, 08:40

Британски войник е загинал от взрив в Афганистан

Войник е починал в британска болница, след като е бил фатално ранен от самоделно взривно устройство в южен Афганистан, предава АФП, позовавайки се на информация от Министерството на отбраната.

Със смъртта на войника британските военни, убити при операции в Афганистан, стават 391 души на брой, засичано от октомври, 2001г. От тях, 347 са били убити в битка.

Британският войник е 43-ят, който умира тази година, правейки 2011 четвъртата най- лоша година за смъртни случаи на британски военни в Афганистан. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
09.12.2011, 08:15

Иран показа на видео заловения RQ-170

Иран показа на видео БЛА RQ-170 Sentinel (производство на Lockheed Martin), за който твърди, че е ‘свален’ чрез средства за РЕБ (радиоелектронна борба). Според анонимни американски източници причината секретният БЛА да попадне на територията на Иран е механическа повреда.

Това безспорно е най-подробния видеоматериал за този свръхсекретен БЛА. Самолетът изглежда без никакви повреди, но не се вижда долната повърхност и колесника. Ясно се виждат и най-малките елементи от самолета. – Видео

По всяка вероятност от видеоматериала и самия БЛА е проявен ‘интерес’ от разузнавателни служби на Китай и Русия и то в период, когато Иран е подложен на постоянно растящи санкции от САЩ и ЕС.

Съществуването на RQ-170 Sentinel е представлявало класифицирана информация до момента на появата на редица негови снимки от летището Кандахар – най-голямата военновъздушна база в южен Афганистан. Тогава ВВС на САЩ признават за неговото съществуване и бойно използване, но технически и оперативни данни си остават секретни.

Според редица медии БЛА RQ-170 Sentinel е бил използван при операцията в Пакистан, при която е бил убит Осама Бен Ладен, както има и доста информация, но непотвърдена, че е летял и над Иран.

RQ-170 се експлоатира от 30 разузнавателна ескадрила, разположена в изпитателния полигон Тонопах, Невада. Там ВВС са извършвали и извършват изпитания на много секретни самолети, включително на F-117 и пленени чужди летателни апарати. Sentinel е на въоръжение и в 432-о авиокрило, разположено във военновъздушната база Creech, заедно с другите основни американски БЛА - MQ-1 Predator and MQ-9 Reape. – Още БЛА

Pan.bg/

 
09.12.2011, 00:23

И Саудитска Арабия поиска ядрено оръжие

Членове на кралската династия, управляваща Саудитска Арабия, заплашват пред цял свят да се сдобият със собствено ядрено оръжие. Влиятелният принц Турки ал Фейсал, оглавявал преди саудитските тайни служби, а по едно време посланик в ключова за Рияд държава - САЩ, заяви, че тази стъпка ще е отговор на иранската ядрена програма. Според високопоставения саудитец, световната общност не е успяла да я спре и затова кралството подготвя свой отговор срещу тази заплаха......... Прочети още

 
8 декември
 
08.12.2011, 22:21

2500 военни са подали рапорти за напускане

Една четвърт от армията ни се води само на книга

 
08.12.2011, 22:20

Кръ-ъгом, врът!

Военен заместник-министър се цели в креслото на шефа си

 
08.12.2011, 22:17

Научиха се да добиват вода от въздуха За Армията на САЩ

Армията на САЩ за последните десет години е похарчила няколко милиона долара за създаването на установки за кондензация на вода от въздуха, съобщава Strategy Page. Системите, които биха устроили военните, не са създадени засега, но армията на САЩ има намерение да продължи финансирането на проекта, доколкото приемането на вода от генератори ще позволи да се опрости снабдяването на частите. В момента една трета от всички товари, доставяни на американските военни в Ирак и Афганистан, е вода. В хода на програмата армията на САЩ е провела изпитания на установки, способни да кондензират от въздуха до две хиляди литра вода в денонощие. Системата се помещава в стандартен товарен контейнер. В дадения момент това е един от най-добрите показатели сред всички установки, демонстрирани пред военните. Неин недостатък е, че изразходва литър гориво за пет литра кондензирана вода. Освен това системата е много шумна. Друга установка, показала по-добра икономичност при кондензацията на вода, е способна да изработи до 2,2 хиляди литра вода в денонощие. В системата за извличане на вода от въздуха се използват различни соли. Стойността на един литър вода, получен с помощта на такава установка, е около 30 цента. Тя също е поместена в стандартен товарен контейнер. Но на конструкторите засега не се е удало да разработят стабилна работа на тази система и тя не е била приета на въоръжение. За работата на двете установки е необходима влажност на въздуха не по-малко от 20 процента. Например в Афганистан средната влажност на въздуха в зависимост от района варира от десет до 85 процента, а в Ирак - от 15 до 90 процента. Използването на системите за кондензация на вода от въздуха би позволило на армията на САЩ да икономисва за доставката на провизии няколко хиляди долара на ден. В момента стойността на доставката на вода за частите в Афганистан е 40 долара за 3,8 литра (един галон). В страни с горещ климат са нужни  средно 80 литра вода в денонощие за един боец. Става дума за създаването на установки, които ще се използват от бойците в засушливи местности, където няма реки или подземни източници.

/Дума/

 
08.12.2011, 21:20

Самолетоносачът Abraham Lincoln се отправи на бойна служба

самолетоносач CVN72 Abraham

9-та авионосна ударна група (АУГ), оглавена от самолетоносача CVN72 Abraham Lincoln, който се съпровожда от 9-та флотилия ескортни кораби и ракетния крайцер DDG92 Momsen на 7 декември излязоха от военноморската база (ВМБ) Еверетт, щат Вашингтон, за планова бойна служба, съобщава сайта на американския флот.

Abraham Lincoln за последн път се отправя в поход, излизайки от ВМБ Еверетт. След завършване на бойното дежурство, което ще премине в западната част на зоната за отговорност на Тихоокеанското командване и в зоната за отговорност на Централното командване, корабът ще се завърне в новата за него ВМБ Нюпорт Нюс, щат Вирджиния.

В съответствие с плана за ротация, утвърден през декември 2010 г , неговото място във ВМБ Еверетт ще заеме самолетоносача CVN68 Nimitz, на който в момента се извършва плановото техническо обслужване и модернизация в корабостроителницата в Бремертон, щат Вашингтон.

АУГ на самолетоносача Abraham Lincoln окончателно ще се сформира след присъединяването към нея на есминеца DDG104 Sterett и ракетния крайцер CG71 Cape St. George, които се базират във ВМБ Сан Диего.

На борда на Abraham Lincoln е разположено 2-ро палубно авиационно крило. – Още за CVN72

 
08.12.2011, 19:20

САЩ ще подарят на Гърция 400 танка Abrams

танкове M1A1 Abrams

Министерството на отбраната на Гърция разглежда предложението на САЩ за безвъзмездно предаване на бойни танкове M1A1 Abrams, съобщава Defense News.

Става въпрос за машини, намиращи се на продължително съхранение в щата Невада. Според представителят на сухопътните войски на Гърция Яннис Сифакис (Yiannis Sifakis), Гърция смята да приеме като подарък 400-те танка, заплащайки само тяхното транспортиране, което се оценява на около осем милиона евро.

САЩ предлагат безвъзмездно предаване на Гърция на излишни танкове вече за втори път. Първото предложение беше направено през 2010 година, но тогава гръцките военни се отказаха от него. Повод за съгласие в този случай стана сериозния недостиг на средства в отбранителния бюджет на страната. Според думите на Сифакис, представители на сухопътните войски вече са пристигнали в САЩ, за да разгледат и изберат танковете. Предложените на Гърция танкове са участвали във войната в Персийския залив през 1990-1991 г. – Още за Abrams

 
08.12.2011, 19:02

Останаха 20-те заплати за военните при уволнение, вдигнаха осигурителен стаж за пенсия на 27 години

Засега голямата тревога в армията се отлага. Народното събрание не се вслуша в злостната кампания срещу военнослужещите и остави правото им да получават до 20 заплати при уволнение. Дано не е за малко!

Депутатите обаче вдигнаха необходимите години осигурителен стаж за придобиване право за пенсия от 25 на 27. Новият текст в Кодекса за социално осигуряване влиза в сила от 1 януари 2012 г.

Народното събрание направи и поредната поправка на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Увеличаването на осигурителния стаж за пенсиониране наложи промяна на пределната възраст за военна служба на военнослужещите. За сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери  тя става 52 години; за офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") - 54 години; за офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") - 54 години; за офицерите със звание "полковник" ("капитан I ранг") - 56 години; за офицерите със звание "бригаден генерал" ("комодор") - 58 години; за офицерите със звание "генерал" ("адмирал" ) - 62 години;

Не се променя пределната възраст за генерал-майорите (контраадмиралите) и генерал-лейтенантите (вицеадмиралите), която остава съответно 58 и 59 години.

/Otbrana.com/

 
08.12.2011, 18:57

Жени ще може да служат на подводници във флота на Великобритания

На жените ще им бъде разрешено да служат на борда на подводници на Кралския военноморски флот на Великобритания, съобщи министърът на отбраната Филип Хамънд, цитиран от Би Би Си.

Първите жени офицери ще започнат да служат на атомни подводници от класа „Vanguard” в края на 2013 година. През 2015 година те ще бъдат допуснати и до новите атомни подводници клас „Astute”.

По-рано на жените не се разрешаваше да служат на подводници заради възможното негативно влияние върху здравословното им състояние.

Представителки на нежния пол служат на кораби на Кралския военен флот от 1990 година и са около 9% от целия военен персонал. – Още за „Astute”

/ИА „Фокус”/

 
08.12.2011, 18:54

Около 20 камиона на НАТО са били подпалени в Пакистан

Около 20 камиона са били опожарени на товарен терминал на НАТО в Куета, столица на югозападната пакистанска провинция Балучистан, предаде АФП. Цистерните и товарните камиони са били паркирани за временен терминал , след като Пакистан затвори коридора за доставки за военните от ИСАФ в Афганистан, в знак на гняв от трансграничната операция на НАТО довела до смъртта на 24 пакистански войници.

Местната полиция съобщава, че въоръжени мъже открили огън срещу петролните цистерни на НАТО и последвалият пожар обхванал 15-20 камиона.

„Нямаме данни за пострадали, защото пожарът е огромен”, съобщава представител на полицията.

До момента никой не е поел отговорност за нападението.

/ИА „Фокус”/

 
08.12.2011, 17:33

Какво ще получи руската армия през новата година

В следващите 3 години за модернизиране на Въоръжените сили на Русия ще бъдат отпуснати почти 4 трилиона рубли (130 милиарда долара). През 2012 година за покупката на оръжия, военна и специализирана техника е планирано да бъдат отделени 1,1 трилиона рубли (около 40 милиарда долара). Такива цифри съобщи вицепремиерът Сергей Иванов.

Модернизацията на руската армия върви с пълна сила. Главната задача е, след 4 години в армията и флота да има 30% съвременно въоръжение и военна техника. А през 2020 година тяхното ниво в Силите с общо назначение трябва да стигне до 70%, а в руската ядрена триада - до 80%.

Руските ВВС ще бъдат значително попълнени с нови бойни самолети и системи за Противовъздушна отбрана. Те трябва да получат около 60 нови и модернизирани средства за противовъздушна отбрана, включително комплекси С-400, радиолокационни комплекси „Небо-у” и зенитни ракетно-оръдейни комплекси „Панцир-С1”. Също така във ВВС трябва да постъпят около 90 нови и модернизирани самолета и хеликоптера, отбелязва отговорният редактор на вестник „Независимое военное обозрение” Виктор Литовкин:

   - Във ВВС ще постъпят много самолети за изтребителната и армейската авиация, за щурмовата авиация и хеликоптери: става дума за самолетите Су-30, МиГ-29, Су-34. Също така на тяхно разположение ще бъдат предоставени много зенитно-ракетни комплекси, така че, като цяло, следващата година ВВС ще имат много техника.

Фронтовите бомбардировачи Су-34, несъмнено, много ще усилят мощта на ВВС. По своите възможности за маневри и решаване на определени задачи те са близки до самолетите от далечната авиация. Су-34 може да прелети от Москва до Владивосток с две допълнителни зареждания на гориво във въздуха. Пилотите при това няма да се уморят, защото могат да летят на автопилот.

Военните разходи в бюджета за 2012 година, освен за покупката на въоръжения и военна техника, ще бъдат насочени към изследвания и продължаване на вече започнати програми. От 2012 година Русия започва строителството на серия усъвършенствани стратегически атомни подводници от типа „Борей-А” в завода „Севмаш”. Също така, следващата година стартира тригодишната програма по доработка на перспективната бойна екипировка на войниците (БЕВ), която е руско производство, като тя ще използва вече съществуващи разработки. БЕВ представлява комплекс, включващ бронезащита, стрелково оръжие, боеприпаси и средства за връзка. Тя трябва да има „разумна тежест” и да бъде построена по модулен принцип.

/ruvr.ru/

 
08.12.2011, 17:28

Смяна на караула в Аденския залив

Поредният отряд кораби от Тихоокеанския флот (ТОФ) на Русия тръгва за дежурство в Аденския залив. Големият противолодъчен кораб „Адмирал Трибуц”, танкерът „Печенга” и морският спасителен буксир „МБ-37” завършиха подготовката си за похода и на 10 декември ще поемат курс от Владивосток към Африканския рог.

Екипажът на кораба „Адмирал Трибуц” вече има опит в борбата с пиратите. През юни 2009 година той стана третия боен кораб от ТОФ, който осигуряваше безопасността на корабоплаването в този неспокоен район на индийския океан. Тогава екипажът на кораба прекара 140 дена далеч вкъщи. Сегашното пътуване трябва да продължи няколко месеца, съобщи началникът на отдела за информация на ТОФ, капитан първи ранг Роман Мартов:

   - Това е седмият отряд, сформиран за антипиратска дейност. На този пост моряците от ТОФ ще сменят своите земляци, отряда от кораби начело с големия противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев”, който в момента осигурява преминаването на шести керван от граждански плавателни съдове по безопасния коридор.

В момента под надзора на отряда от ТОФ край бреговете на Африка плават кораби от Русия, Либерия, Хонг Конг, Норвегия, Индия и Италия. Общо през цялото време, откакто ТОФ участва в международните операции в Аденския залив са съпроводени 120 кораба от 26 страни. Нито един от тях не е попаднал в ръцете на пиратите.

Международната мисия за осигуряване на безопасност в района на Африканския рог действа от 2008 година. Смята се, че военните успяват да отразят до 95% от пиратските атаки. При това, ако през 2010 година 1 от 4 нападения на пиратите е било успешно, за тази година статистиката е 1 успешно от 14 нападения. Но апетитите на пиратите растат. От началото на тази година сомалийските престъпници са получили над 135 милиона долара като откуп за пленените товари, кораби и екипажи. В същото време през 2010 година печалбата им е била приблизително 80 милиона долара.

Днес борбата с пиратите край бреговете на Сомалия остава един от централните въпроси на международната политика.

 
98.12.2011, 16:33

Като няма пари за модернизация и учения - МО прави конференции за интелигентна отбрана и изтребители

Така е. Като няма пари за  учения, алпийски лагери и модернизация на армията, МО прави конференции и семинари, на които бистри  модернизацията на армията,  закупуването на  нови изтребители и информационните технологии. И всичко това в бъдеще пожелателно време. Може ли да се говори за интелигентна отбрана при бюджет 1,2 от БВП. Може ли да се дискутира модернизацията, като не се купува нищо ново ?........... Прочети още

 
08.12.2011, 16:28

Капитани, майори и подполковници подават рапорти за уволнение, нямало тенденция

През тази седмица замествам министъра и забелязвам, че капитани, майори и подполковници подават рапорти за уволнение, каза Валентин Радев. Заместник-министърът на отбраната уточни, че това са военнослужещи с необходимия по сегашното законодателство 25 години осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и нямат сигурност за следващите две. Никой не би могъл да ги спре, с никакъв аргумент, не можем да обещаем неща, които не се знае дали ще се случат, посочи той.

Около 17-20 рапорта са минали през тази седмица през него. Той не смята, че има тенденция. Знае се, че в тази група военнослужещите са около 300. той се надява, че офицерите, които имат достатъчно качества няма да вземат такова решение.

Народното събрание днес прие промените в Кодекса за социално осигуряване чрез Закона за бюджета за ДОО, според които от 1 януари 2012 г. осигурителният стаж на военните за пенсия се вдига от 25 години на 27.

/Otbrana.com/

 
08.12.2011, 14:00

В Малайзия ще бъде открит ремонтен център на „Сухой”

Обединената самолетостроителна корпорация ще открие в Малайзия център за ремонт и обслужване на изтребители марка „Сухой” през 2012 в авиобазата Gong Kedak. Цялото оборудване, необходимо за работата на сервизния център, вече е доставено в Малайзия.

В момента на въоръжение в Малайзия има 18 изтребителя Су-30МКМ, купени през 2003 година за 910 милиона долара. Тези самолети ще преминат техническо обслужване в новия център. Създаващият се в Малайзия център е главното руско предимство на конкурса за доставката на 36-40 бойни самолета, който ще бъде обявен през следващата година.

 
08.12.2011, 12:21

Определени са условията за достъп на безпилотни самолети на САЩ до съоръжения и обекти в България

Правителството одобри Анекс относно достъпа на безпилотни летателни системи до въздушното пространство и летищата на Република България към Споразумението по прилагане относно операции и планиране на учения в изпълнение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

Междуправителственото споразумение беше сключено на 28 април 2006 г. и е ратифицирано от Народното събрание. То дава право на правителствените самолети на САЩ да прелитат, да извършват въздушно презареждане, да се приземяват на и да излитат от българска територия, зачитайки напълно съответните правила за въздухоплавателна безопасност и навигация.

С анекса се регламентират аналогични условия за разрешаване на достъп и за даване на възможност на безпилотните летателни системи на САЩ да използват договорените със споразумението съоръжения и обекти.

/government.bg/

 
08.12.2011, 12:17

В Букурещ е открит таен затвор на ЦРУ

Местонахождението на тайния затвор на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) на територията на Румъния е открито. Той се намира в столицата Букурещ, твърдят журналисти от германската телевизия А Ер Де, която излъчи материал за тайния затвор на ЦРУ в румънската столица.

По данни на германските журналисти затворът се намира в северната част на Букурещ, в оживен жилищен район, само на няколко минути от центъра на града. Официално в сградата се помещава Националното регистрационно бюро за класификация на информацията, където се съхраняват секретни данни на НАТО и ЕС.

В продължение на много години американското разузнаване е използвало правителствената сграда, под кодовото название „Ярка светлина”, за временен изолатор за особено важни престъпници. Един от затворниците е бил Халид Шейх Мохамед, който се смята за предполагаем организатор на атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ.

/ИА „Фокус”/

 
08.12.2011, 12:10

Да се премахнат предложенията, с които се променят условията за пенсиониране на българските военнослужещи

Народният представител от Коалиция за България Ангел Найденов поиска да се премахнат предложенията, с които се променят условията за пенсиониране на българските военнослужещи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. От парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов заяви, че ПГ на Коалиция за България няма да подкрепи предложенията по параграф 6 от страна на правителството и на ПГ на ГЕРБ и ще гласува против, защото не приема това нагло предлагане на пенсионната реформа и безочливо отстояване от страна на правителството.

Относно предложението за българските военнослужещи той посочи: „С интерес ще гледам гласуването на мнозинството от ГЕРБ, защото мъдрите слова, че няма ненаказано добро с пълна сила биха се отнесли към гласуванията, засягащи предложенията за сектора „Сигурност” от ПГ на ГЕРБ – каза той.

Това са поредица от предложения, които не подобряват ситуацията. Те следват общата логика – увеличава се възрастта за пенсиониране на всички български граждани, защо служителите в сектор „Сигурност” да остават встрани? В общото предложение става въпрос за увеличаване с 4 месеца, а за военнослужещите става дума за 2 г. Така или иначе, по досегашните текстове по КСО от 1 януари 2012 г. общият осигурителен стаж на военнослужещите се предвиждаше да се увеличава с по 4 месеца до 28 г. Сега се предлага скокообразно увеличение от 25 на 27 г. от 1 януари 2012 г. – посочи Найденов.

Според него, това че има диспропорция в осигурителните вноски и пенсиите на военнослужещите не трябва да се вменява на военнослужещите.

Ако има диспропорция трябва да променим тези условия и да няма дефицити, които да се дължат на служителите в сектор „Сигурност”. Те се пенсионират рано – държавата е намерила този начин, заради спецификата и рисковете на техния труд. Не го вменявайте като вина на българските военнослужещите – каза Ангел Найденов.

/ИА „Фокус”/

 
08.12.2011, 11:00

ГЛОНАСС осигурява глобален навигационен сигнал

Количественият състав на руската орбитална система ГЛОНАСС осигурява непрекъснат навигационен сигнал в глобален мащаб. В момента в състава на системата влизат 31 космически спътника. 24 от тях се използват по целево предназначение, 3 са в етап на пускане в употреба, 2 са изведени за техническо обслужване, 1 се намира на етап изпитания, а 1 е оставен за резерв. За осигуряването на непрекъснат навигационен сигнал по цялата територия на Русия са нужни минимум 18 работещи спътника, а в глобален мащаб - 24. – Още за ГЛОНАСС

 
08.12.2011, 10:55

Открит бе най-големият в света литио-йонен завод

Най-големият в света завод за производство на литио-йонни батерии с голяма мощност бе открит в Новосибирска област (Сибир). Тази висока технология е усвоена в Русия от компанията „Лиотех”, съвместно предприятие на RUSNANO и международния холдинг Thunder Sky. Инвестициите в проекта са на стойност 433 милиона долара.

Към литио-йонните батерии вече проявяват интерес предприятия в сферата на отбранителната промишленост, руските държавни железници, московското метро. Заводът планира да доставя до един милиона батерии на година в Русия, Северна Америка и Европа.

 
08.12.2011, 09:22

ВМФ на Русия се отказа от семафорната азбука

Военноморският флот на Русия се отказа от семафорната азбука, използвана от военните за обмен на информация между корабите през последните 116 години. От 1-ви декември 2011 година изучаването на семафорната азбука бе изключено от учебната програма на младите специалисти по връзки. Вместо нея, сигналистите ще отделят повече време на изучаването на световата сигнализация на морзовата азбука.

Предполага се, че изучаването на семафорната (флагова) азбука е било изключено от учебната програма заради намаляването на срока на службата на наборниците. Този предмет може да бъде върнат в програмата след прехода на флота към служба по договор. Руската семафорна азбука съдържа 29 буквенни и три специални знаци и не включва цифри и препинателни знаци. Скоростта на предаване може да достигне до 60-80 знака в минута.

 
08.12.2011, 08:53

Чакаме депутатите да разрешат презгранични въздушни операции с Румъния

Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing очаква гласуване от депутатите. Самото споразумение беше подписано на 12 октомври т.г. Букурещ от българския и румънския министър на отбраната Аню Ангелов и Габриел Опря........... Прочети още

 
08.12.2011, 08:40

Шефът на ФБР идва у нас

Шефът на ФБР Робърт Мюлер идва днес на посещение у нас. Той ще проведе срещи с премиера Бойко Борисов, с вътрешния министър Цветан Цветанов, с главния секретар Калин Георгиев и с директорите на структури в системата за сигурност. Приемам го като признание за положените усилия от служителите от всички служби, каза министър Цветан Цветанов. Междувременно стана ясно, че трима нашенци са задържани заради източване на сметки в Америка. Мъжете, които са на възраст между 28 и 36 години, са били част от международна престъпна група. Операцията на българските антимафиоти е проведена заедно с ФБР.

 
08.12.2011, 08:32

В морското училище почетоха своя патрон

По силата на многолетна традиция, във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” почетоха паметта на своя патрон – поетът-възпитаник на училището, на рождената му дата.

 
08.12.2011, 08:09

Embraer изпитва във въздуха първият индийски EMB-145 AEW&C

На 6 декември 2011 компанията Embraer изпълни първия полет на самолета за ДРЛОиУ EMB-145 AEW&C, предназначен за индийските ВВС. Това е първият от общо три самолета EMB-145 AEW&C, поръчани от Индия. Полетът е протекъл успешно и всички поставени задачи са изпълнени. Очаква се самолетът да бъде доставен на ВВС на Индия през 2012 година.

EMB-145 AEW&C е конструиран на базата на регионалния лайнер Embraer ERJ-145 (до сега са произведени 1000 самолета от този тип и са налетени 1918 милиона часа), но има редица съществени разлики – възможност за дозареждане във въздуха, сателитна комуникация, значително по-мощна електрическа система, както и многобройни конструктивни промени.

Досега десет броя EMB 145 AEW&C са доставени на ВВС на три страни – 5 на Бразилия, 1 на Мексико и 4 на Гърция.

Индия експлоатира към момента пет Embraer Legacy 600 – четири се използват от ВВС за превоз на високопоставени официални лица и един от Гранична полиция към МВР на Индия.

/Pan.bg/

 
08.12.2011, 08:06

Полк. Станев помага на Пентагона да търси загинали летци

През 1993 г. към американското министерство на отбраната е създаден отдел, наречен по-късно DPMO (The Defense POW/Missing Personnel Office). Той координира дейността по откриване на военнослужещи, изчезнали или попаднали в плен от времето на Втората световна война, в Корея, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Ирак……… Прочети още

 
08.12.2011, 08:01

Индия може да се откаже от конкурса за нов изтребител

Индия може да се откаже от конкурса за нов среден многоцелеви изтребител (MMRCA), твърди пред списание „Aviation Week” заместник генералният директор на „Рособоронекспорт” Виктор Кормардин. Според него двата останали кандидати, Eurofighter и Dassault с изтребителите Rafale и Typhoon, сами са се изключили , като са предложили твърде високи цени за своите самолети.

Индийските политици са определили 10 милиарда долара като цена за изпълнение на договора по придобиване на 126 нови изтребители. Но според появилите се напоследък публикации в индийската преса двете европейски компании са поискали около 20 милиарда долара за изпълнение на програмата. „При /разразилата се финансова/ криза е трудно да се повярва, че което и да е правителство в света ще позволи прахосване на толкова много пари при наличието на тежки социални проблеми. Още повече, че към момента няма надвиснала заплаха пред /националния суверенитет/ на Индия”, споделя по-нататък Виктор Кормардин пред списанието по време на провежданото в Малайзия изложение LIMA.

Ако Индия обяви нов конкурс, това разкрива възможности за Русия и САЩ отново да се включат, след като техните изтребители МиГ-35, F-16C/D) и F/A-18E/F Super Hornet бяха отхвърлени преди финалния кръг на тендера.

/Pan.bg/

 
7 декември
 
07.12.2011, 21:52

На кого пречи Българската армия?

Нищо чудно отбраната да се претопи и да се прати като дирекция в МВР

 
07.12.2011, 20:56

На Виетнам ще бъдат доставени още две фрегати проект „Гепард 3.9”

Проект 11661

Виетнам ще използва опцията към по-рано подписания с Русия договор, като ще закупи допълнително още две фрегати проект 11661 „Гепард 3.9”, съобщава „Интерфакс”.

Към въоръжението на двете нови фрегати основен акцент ще бъде направен на възможностите за провеждане на операции за борба с подводници на противника.

Детайли от параметрите на сключения контракт за момента няма. – Още за проект 11661

 
07.12.2011, 20:17

Комплекси С-400 в Калининградска област

Западният военен окръг на ВС на Русия ще приеме на въоръжение един полк зенитни ракетни комплекси С-400, изпитания на които с бойни стрелби в момента се провеждат в Астраханска област. По резултатите от ученията ще бъде взето решение за приемането им на въоръжение. В перспектива те ще бъдат разположени в Калининградска област.

По-рано командващият Балтийския флот Виктор Чирков беше казал, че части на флотската противовъздушна отбрана, разположени на територията на Калининградска област, ще получат първите зенитни ракетни комплекси С-400, които ще сменят остарелите С-200. Превъоръжаването е планирано за края на текущата година. – Още за С-400

 
07.12.2011, 17:27

Саудитска Арабия потвърди намерението си да закупи от Германия 270 танка „Леопард-2”

"Леопард-2"

Саудитска Арабия потвърди намерението си да закупи от ФРГ 270 танка „Леопард-2”, произведени от германския концерн „Краусс-Маффей Вегман”, съобщават днес немските ЦМИ.

Още на 4 юли изданието „Шпигел” съобщи, че немския Федерален съвет за безопасност на 27 юли на закрито заседание е одобрил доставката на саудитските власти на 200 съвременни танкове „Леопард-2”. Според оценка на експерти, те ще струват на Саудитска Арабия не по-малко от 1,7 млрд евро. От правителството на ФРГ за сега официални коментари по темата няма. – Още за „Леопард-2”

 
07.12.2011, 16:23

"Хеликоптери на Русия" във Виетнам

Във Виетнам е открито представителство на холдинга "Хеликоптери на Русия", основна цел на което е разширяването на пазарите за пласмент, търсенето на нови партньори и нови форми за сътрудничество в Югоизточна Азия и Австралия.

Виетнам, като една от динамично развиващите се страни на региона и отдавнашен партньор на Русия, за холдинга е важен авиационен пазар и базова площадка за развитие на бизнеса и популяризиране на нова руска хеликоптерна техника, отбеляза Генералният директор на "Хеликоптери на Русия" Дмитрий Петров. Освен това, отварянето на представителство в Ханой ще позволи на руските специалисти да осигуряват след продажбено обслужване на тези машини. Сега в Югоизточна Азия и Австралия се експлоатират над 300 хеликоптери руско производство системи „Ми” и „Ка”.

 
07.12.2011, 16:16

При липса на поръчки от чужбина Франция ще спре производството на изтребители „Рафал”

Френският министър на отбраната Жерар Лонге днес заяви, че производството на изтребителите „Рафал” ще бъде спряно, ако няма поръчки от чужди страни, предаде АФП.

Лонге обясни, че при липса на поръчки от чужбина Франция ще спре да произвежда машините. Това ще стане едва след като френската армия изпълни доставката на 180 вече поръчани самолета. След това, в случай че няма поръчки, производството ще бъде прекратено, като това няма да се отрази на поддръжката на вече доставените изтребители.

/ИА „Фокус”/

 
07.12.2011, 16:12

Учебни стрелби ще се проведат край Казанлък утре

Стрелби на ГУЦ "Тюлбето" ще се проведат утре, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък.

Военно формирование 38640 - Казанлък, уведомява гражданите, че на 8 декември от 8.00 до 17.00 часа на ГУЦ "Тюлбето" ще се проведат стрелби с щатната материална част.

Преди стрелбата ще бъдат разставени постове на отцепление с цел недопускане на хора, животни и машини в района на полигона, за да не се допуснат нещастни случаи. На всички лица, преминаващи през постовете и неизпълнили техните разпореждания, ще бъде търсена наказателна отговорност на основание чл. 389 ал. 1 от Наказателния кодекс.

/ИА „Фокус”/

 
07.12.2011, 13:55

70 години от нападението над Пърл Харбър

Ролята и задачите на морската авиация в съвременните бойни действия

 
07.12.2011, 13:50

Председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Хакан Сирен пристига на официално посещение в България

Председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Хакан Сирен пристига утре, 8 декември, на двудневно официално посещение в нашата страна, по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Генерал Хакан Сирен ще се срещне със заместник-министъра на отбраната Валентин Радев и с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Те ще обсъдят въпроси, свързани с инициативата за обединяване и споделяне на способности.

/MO/

 
07.12.2011, 13:46

Въоръжените сили на Русия започват реализирането на мерки в областта на ПРО

Въоръжените сили на Русия започнаха изпълнението на мерки от военно-технически характер в отговор на разгръщането на система за ПРО на САЩ в Европа, съобщи началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Николай Макаров.

Мероприятията, за които говори президентът Дмитрий Медведев, „започват да се реализират. Нещо повече, готови сме адекватно да реагираме на по-нататъшното развитие на ситуацията с ПРО в Европа”, заяви Макаров на среща със чуждестранни военни аташета в Москва. При това той подчерта, че на Русия не е необходима надпревара във въоръжаването, но към това я принуждават”.

 
07.12.2011, 13:42

Иракските ВВС купуват 18 изтребителя F-16C/D Block 52

На 5 декември 2011 компанията LOCKHEED MARTIN подписа договор по програмата за Чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales) за производство на 18 изтребителя F-16C/D Block 52 (12 едноместни F-16C и шест двуместни F-16D) за ВВС на Ирак. Стойността на сделката е 835 милиона долара и включва също наземно оборудване и логистична поддръжка. Самолетите трябва да бъдат доставени до 30 май 2018 година.

В очакване на договора още на 15 юли 2010 година е подписано споразумение за обучение в САЩ на 10 иракски пилота от ВВС, което ще се извърши на самолети T-6A Texan II и T-38 Talon. След преминаване и на курс по базисна подготовка за летци-изтребители иракските пилоти ще могат веднага да започнат обучение на F-16. Още за F-16

/Pan.bg/

 
07.12.2011, 13:41

Фирма ETC с презентация на тренажорни комплекси и системи за обучение на летателния състав

Вчера, 6 декември световния лидер в разработване и производство на тренажорни комплекси и системи за обучение на летателния състав ETC (Environmental Tectonics Corporation) направи презентация в България. Презентацията включваше два модула:

   -Представяне на последното поколение динамични тренажорни комплекси и системи за обучение и тренировки на летателния състав към

неблагоприятните въздействия на летателната среда върху организма на летеца;

   -Възможностите за обучение на български пилоти;

Презентацията се проведе във Военно Медицинска Академия – София от 11:00 часа. Присъстваха представители на Министерството на отбраната, ръководството на ВВС, Военно Медицинска Академия, Организационен комитет Адитус и медии.

/Pan.bg/

 
07.12.2011, 13:40

ВВС на Русия ще получат 55 учебно-бойни самолета Як-130

Подписан е договор между руското министерство на отбраната и корпорацията „Иркут” за закупуване на 55 учебно-бойни самолета Як-130. Самолетите ще бъдат доставени до края на 2015 година. Съгласно програмата за въоръженията на Русия до края на 2020 година на въоръжение ще бъдат приети още десет Як-130.

/Pan.bg/

 
07.12.2011, 13:36

Руската армия е съкратена до един милион войници

В хода на реформите във Въоръжените сили на Русия, техният брой е бил намален до един милион души, съобщава Би Би Си, цитирайки началника на руския генерален щаб генерал Николай Макаров. В това число влизат и 150 хиляди офицери.

В това време, по думите на Макаров, във връзка с недостига на набори поради сложната демографска ситуация в страната, Генералният щаб планира да призове в армията и висшистите.

/ИА „Фокус”/

 
07.12.2011, 10:51

Русия ще достави на Индонезия Су-30

Русия ще достави на Индонезия 6 изтребители Су-30МК2. Съответна договореност беше постигната в първия ден на международната изложба на оръжие LIMA-2011 в Малайзия. Контракт на стойност 500 млн. долара може да бъде подписан в близките седмици.

Сега Индонезия има 10 изтребители от типа „Су”, купени от Русия. – Още за Су-30

 
07.12.2011, 10:50

Износът на руско оръжие - 9,7 млрд. долара

Износът на оръжие от Русия през 2011 година по линия на компанията „Рособоронекспорт” ще надхвърли аналогичния показател от миналата година с 1 млрд. долара и ще бъде 9,7 млрд., съобщи на изложбата за оръжие „Лима-2011” в Малайзия ръководителят на руската делегация, представителят на „Рособоронекспорт” Виктор Комардин.

Той напомни, че в компанията са получени поръчки за продажба на оръжие на обща стойност 36 млрд. долара. Според Комардин „Рособоронекспорт” е подписала контракти с повече от 70 страни.

 
07.12.2011, 10:34

Конференция за сътрудничество между Сухопътните войски на Турция и Сухопътните войски на Българската армия

Съгласно Плана за двустранно военно сътрудничество между Република Турция и Република България на 08.12.2011 г. в командването на Сухопътните войски ще се проведе „Конференция за сътрудничество между Сухопътните войски на Турция и Сухопътните войски на Българската армия”.

Турската военна делегация, която се води от началника на отдел „Планиране и политика” в щаба на Сухопътните войски на Турция  генерал-майор Мехмет Фарук Шенгюн  ще бъде приета от командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

По време на конференцията участниците от българска страна ще бъдат ръководени от началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев.  В хода на конференцията заедно със своите колеги от турските Сухопътни войски те ще обменят опит в областта на логистичното осигуряване на формированията и подготовката за участие в мисии. Ще бъде направен и преглед на проведените мероприятия по линия на военното сътрудничество и ще се набележат насоките за неговото развитие през 2012 година.

/landforce.mod.bg/

 
07.12.2011, 10:30

Научно тресавище във военната ни Алма Матер

Така ще се развива армията ни,  по Аньовски - без наука. И по бай-Ганьовски - до второ  нареждане!

 
07.12.2011, 10:27

Депутати не одобряват орязването на заплатите в ДАНС, подкрепят промените за военните

Пет депутати са направили писмени предложения заплатите в Държавна агенция „Национална сигурност” да не се намаляват. Тяхното настояване обаче не е прието от Комисията по бюджет и финанси при второто гласуване на Закона за бюджета за ДОО за следващата година. Йордан Бакалов, Димитър Дъбов, Камен Костадинов, Иван Петров и Иван Костов смятат, че трябва да се запазят обезщетенията при уволнение в размер до 20 заплати и при 100-процентно изплащане. Предложението на правителството, подкрепено от комисията, е тези обезщетения да се намалят на 15 и при 75-процентно изплащане. Депутатите са и против намаляване на коефициентите, с които се изчисляват основните месечни възнаграждения в агенцията. И това обаче не се подкрепя. Както е известно в ДАНС вече тече процес на напускане на агенцията заради орязване на заплатите и обезщетенията.

От доклада на комисията за второто четене на бюджета на ДОО става ясно, че нито един депутат не е против увеличаването на осигурителния стаж за пенсиониране на военнослужещите и полицаите от 25 на 27 години от 1 януари 2012 г. Единодушно се подкрепя и предложението за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили за увеличаване на пределната възраст за военна служба в зависимост от званието.

/Otbrana.com/

 
07.12.2011, 08:40

Дадоха на митничар с прякор излишъците на армията

Един бивш митничар пое продажбите на излишъците от армейско въоръжение и бойна техника, научи “24 часа”.

 
07.12.2011, 08:12

Сваленият RQ-170 е бил на мисия от ЦРУ

Неназовани официални лица в ЦРУ са потвърдили пред американския телевизионен канал CNN, че наистина има загубен разузнавателен БЛА RQ-170, който е изпълнявал мисия на ЦРУ. Според същите източници, обаче е малко вероятно апаратът нарочно да е летял в иранското въздушно пространство.

Така източниците на CNN за първи път официално потвърждават, че наистина има загубен RQ-170 Sentinel. Според тях при стандартни условия RQ-170 е летял в афганистанското небе, но благодарение на мощните си сензори е събирал разузнавателни данни от съседен Иран.

Според друг неназован източник на CNN e потвърдил, че апаратът наистина е паднал в Иран и неговото положение е било установено чрез сателит почти веднага след катастрофата. За кратко е разглеждан вариант останките да се бомбардират или дори да се направи спасителна мисия за тях, но тези варианти бързо са били изоставени поради потенциалните усложнения с Иран.

В неделя иранските медии съобщиха, че над страната е свален ултрамодерен разузнавателен нискозабележим БЛА RQ-170. На другия ден ISAF призна, че има загубен безпилотен апарат в Югоизточен Афганистан.

/Аеро/

 
07.12.2011, 08:07

Кое си требе – оно си сака!

Още от времето, когато на властовите позиции в държавата се мъдреха разни „пеко”, „тако”, „мако”, „дако”, „тано”, „цоло” и прочие, беше хубаво човек да поназнайва шопския диалект. Тем паче сега – при „боко” и „цеко”. Покойният Йордан Радичков беше казал, че в столицата се е събрала не най-читавата част от населението, а тя расте ли расте и като се омешат със шопския инат – става напечено. Ето и сега, всичките лягат и стават с една мисъл на сърце (и Менда!) – как да ограничат „привилегиите” на силовите структури. Какви са те – никой не ти казва, освен „ранното пенсиониране”. Никой не се е сетил още да пита бате Бойко, като защо навремето стана за резил и не се „деполитизира”, та да си ползва привилегията на старши офицер, а ръгна в частния бизнес. И защо да го питат, като е ясно защо, в казармата келепир няма! Но той мълчи по въпроса като таквоз на разпит, само от време на време изсумтява (за служителите от ДАНС, например), да не си помислим, че е умрял. - Прочети още

 
07.12.2011, 08:01

Чешката армия разпродава казарми

Икономическата и финансова криза принуди чешката армия да разпродава казарми, стадиони, летища и други недвижими имоти. Военните икономисти пресметнаха, че поскъпването на тока и парното тежи все повече на националния бюджет за отбрана, и предложиха да бъдат продадени сградите с най-големи разходи за поддръжка, предаде ИТАР-ТАСС. Само в Прага се предвижда да бъдат организирани търгове за 1600 сгради, апартаменти и къщи - собственост на въоръжените сили. Продажбата на недвижими имоти в скъпите централни райони налага на командването да мести обекти от военната инфраструктура в предградията, където поддръжката им не излиза толкова скъпо. Експерти прогнозират, че продажбата на военни обекти може да осигури на министерството общо над един милиард крони - към 50 милиона долара.

/в-к Стандарт/

 
6 декември
 
06.12.2011, 23:21

Иракски вертолети получават турски управляеми ракети


Министерството на отбраната на Ирак е подписало с турската компания Roketsan контракт за доставка на 70-милиметрови управляеми ракети Cirit, съобщава Sabah. Тези боеприпаси ще бъдат използвани от 24-те иракски вертолета Eurocopter EC635, закупени от Франция през март 2009 година. Два такива вертолета ВВС на Ирак вече са приели на въоръжение. Сумата на сделката не се уточнява. Доставките на ракетите започват през 2012 година.

Ракетите Cirit са разработени от компанията Roketsan през 2009 година, а производството им започна през 2011 година. Очаква се на въоръжение в турските ВВС новите ракети да постъпят през 2012 г. Първоначално Cirit са създавани за попълване на номенклатурата на въоръжението на вертолетите T129 Atak, AH-1P Cobra и AH-1W Super Cobra. Турските ракети, снабдени с лазерни глави за самонасочване, са способни да поразяват наземни цели на разстояние до 8 километра.

Контракта за доставка на Ирак на вертолети EC635 е на стойност 360 милиона долара. Това съглашение стана първият контракт за доставка на военна техника между Франция и Ирак от 1990 година, като в него има и опция за доставка на още 26 вертолета EC635.

 
06.12.2011, 22:54

Кабинетът предлага на Първанов да си награди заместника

Правителството ще предложи на президента Георги Първанов да удостои с орден „Стара планина” първа степен, с мечове, заместника си Ангел Марин.

Марин активно участва в обществено-политическия живот на страната и има голям принос за военно-патриотичното възпитание на младите хора и гражданите, се посочва в мотивите за награждаването му. След избирането му за вицепрезидент, Марин имал изключителен принос в работата с българите, живеещи извън пределите на страната.

Той е един от инициаторите и активен участник в определянето и прилагането на новите приоритети в политиката на държавата и обществото за приобщаване на сънародниците ни зад граница. Успешно работи за активизиране на връзките с представителите на българските общности от цял свят за съхраняване на българското етнокултурно наследство, за интегриране на българските духовни ценности в световната култура и за духовното единение на всички българи по света, посочват още от Министерски съвет.

Генерал Марин е роден на 8 януари 1942 г. в Батак. Завършва Висшето военно-артилерийско училище в Шумен и Военната артилерийска академия в Санкт Петербург. В Българската армия е офицер от 1965 г. до 1998 г., когато е зачислен в резерва. Със званието „генерал-майор” е удостоен през 1991 г. Избиран е за вицепрезидент на изборите през 2001 г. и 2006 г.

Като офицер ген. Марин има значителен принос за изграждането и развитието на Сухопътните войски в Българската армия. От присвояването на първо офицерско звание до преминаването в резерва служи на различни длъжности в Ракетни войски, като от 1990 г. до 1998 г. е командващ Ракетни войски и артилерия в Сухопътните войски.

/livenews.bg/

 
06.12.2011, 22:07

НАТО търси диалог с Русия

Расмусен предлага нов вариант за ПРО, разчитайки да върне Москва към американската идея за всеобща сигурност

 
06.12.2011, 20:24

Украйна ще достави на Китай 50 силови установки

Заводът „В.А. Малишев” в Харков ще достави на Китай през 2012 година 50 силови установки на базата на двигателя 6ТД2Е с мощност 1200 конски сили. По думите на изпълняващият задълженията генерален директор на предприятието Николай Белов, ако доставката на двигатели мине без проблеми, Китай може да поръча още 200-250 силови установки.

 
06.12.2011, 20:12

В Индия се готвят за ходовите изпитания на първата атомна подводница

 подводница „Арихант” (Arihant

Първата индийска атомна подводница „Арихант” (Arihant) се подготвя за ходови изпитания, които ще започнат в близко време. Очаква се субмарината да влезе в състава на ВМС на страната в края на 2012 година, заяви днес командващия на ВМС на Индия адмирал Нирмал Верма.

„Арихант”, съобщават местните СМИ, се подготвя за излизане в открито море в корабостроителницата в град Висакхапатнам, където подводницата бе спусната на вода през юли 2009 година. Тя се явява главната подводница от проекта АТВ /Advanced Technology Vessel/, по които в Висакхапатнам се строят още две еднотипни субмарини. Стойността на програмата е почти 3 милиарда долара.

Подводниците от проект АТВ имат водоизместимост около 6 хиляди тона и са способни да развиват скорост под вода до 30 възла. Те носят на борда си 12 балистични ракети със среден обсег на действие К-15 „Сагарика”, предназначени да поразяват цели на разстояние до 700 километра. В бъдеще се предвижда те да бъдат превъоръжени с ракети „Агни-3” с обсег на действие до 3500 километра. – Още подводници на Индия

 
06.12.2011, 19:32

X-37B е все още на орбита

От ВВС на САЩ официално са потвърдили , че вторият полет на автоматичната мини-совалка X-37B е удължен. Тази малка експериментална совалка с размерите на кола, е на орбита от началото на Март. Към края на ноември, совалката премина границата на официалното време 270 денонощия в космоса .

От ВВС на САЩ са много тихи (потайни) за тази мисия в продължение на месеци, но нарушиха тази тишина, когато бе достигнат официално обявения лимит . Също така те обявиха, че апарата X-37B е в „добро здраве” и продължава полета по удължена мисия. Кога точно совалката ще се завърне на Земята не се съобщава.

Възниква въпроса, защо бе удължен престоя на X-37B на орбита. Може би поради това, че совалката има възможности за повече време престой в космоса. Инженерите са песимисти и консерватори и предпочитат да се презастраховат и може би поради това са били обявени тези граници. Също така нека си припомним, че предишната мисия завърши след 224 дни.

Явно информацията и данните събрани по време на първият полет са показали, че совалката може повече от колкото бе обявено. И съответно тези резултати са позволили да се направят по-добри прогнози за продължителността на полета на експерименталният кораб.

Напомняме, че основната официално обявена цел на полетите са проверка на това как функционират системите на новият експериментален кораб.

Ще има ли скоро трети полет на X-37B - с голяма вероятност - да . Евентуален трети полет ще демонстрира, че совалката може да се използва многократно . Първите две мисии са с различни апарати, които са идентични. Полета повторно на единият от тях, ще демонстрира работоспособност на системата при многократно използване. Засега не може да се каже кога ще се проведе третият полет, но със сигурност няма да е докато не приключи текущата мисия и X-37B не се завърне на Земята. Още космически системи

/Spacenewsbg.com/

 
06.12.2011, 17:58

ВМС на Сингапур приеха на въоръжение първата подводница клас „Арчер”

 Церемонията по приемане на подводницата

Във военноморската база Чанги се е състояла церемония по приемането на въоръжение от ВМС на Сингапур на първата подводница клас „Арчер” (Archer, A 17), намираща се по-рано в състава на ВМС на Швеция и модернизирана от шведската компания „Кокумс”. Подводницата е пристигнала в Сингапур на 17 август 2011 г. и до момента е преминала редица изпитания и проверки в местни условия. Субмарината е снабдена с въздухонезависима енергетична установка (ВНЕУ) и е постъпила в състава на 17-ти дивизиона на ВМС на страната.

Втората подводница за сега се намира в Швеция на ходови изпитания и ще пристигне в Сингапур през 2012 година.

На въоръжение ВМС на Швеция имат 4 подводници клас „Арчер”. Двете продадени на Сингапур подводници са постъпили на въоръжение през 1987 и 1988 г.. Другите две останали в Швеция субмарини са на въоръжение от 1989 и 1990 г., като през 2000 г. те преминаха през ремонт и модернизация. Били са снабдени с ВНЕУ, поставена в допълнителен херметизиран отсек с дължина 12 м, камера за бойни плувци, позволяваща да се изпълняват специални задачи, и нова климатична система.

ВМС на Сингапур сключват договора за шведските подводници през 2005 година и макар никакви детайли от контракта да не са оповестени, според данни на шведските СМИ стойността на сделката е 127 млн долара (1 млрд шведски крони).

Получените от Сингапур подводници носят имената Archer и Swordsman. Те са снабдени с аналогични модернизационни комплекти, както и шведските подводници от този клас. Освен това, ВМС на Сингапур са получили бойна информационно-управляваща система от Агенцията за науки и техники в областта на отбраната DSTA (Defence Science and Technology Agency) и компанията ST Electronics.

Модернизираните подводници имат дължина 60,5 м и екипаж от 27 човека.

Експерти предполагат, че подводниците клас „Арчер” ще останат на въоръжение в сингапурските ВМС през следващите 15-20 години, като ще обезпечават морските комуникации и отбрана на островите. - Още за Archer

 
06.12.2011, 17:21

Министърът на отбраната Аню Ангелов замина на официално посещение в Китайската народна република

Министърът на отбраната Аню Ангелов замина на посещение в Китайската народна република по покана на министъра на националната отбрана и член на Държавния съвет генерал-полковник Лян Гуанлие. На среща в Пекин двамата ще подпишат Меморандум за разбирателство за по-нататъшно засилване на сътрудничеството между Република България и Китайската народна република в областта на отбраната.

По време на посещението си министър Ангелов ще разговаря и с генерал-полковник Сю Цайхоу, член на Политбюро на ККП и заместник-председател на Централната военна комисия на Китайската народна република. Предвидени са и срещи с командващия Гарнизонно командване Шанхай и командващия военния окръг Си'ан. Министър Ангелов ще посети също така Колежа за отбранителни изследвания към Националния университет по отбрана, Шеста механизирана дивизия от състава на Сухопътни войски- Пекин, и военноморска база „Шанхай“ от състава на Източния флот на ВМС.

В състава на водената от министър Ангелов делегация са началникът на политическия кабинет Йордан Божилов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев и бригаден генерал Пламен Лилов – командир на 68-ма бригада „Специални сили“.

/MO/

 
06.12.2011, 17:17

Обществени организации призовават да се спрат посегателствата върху сигурността и отбраната

Продължават опитите за посегателства върху правата и компенсациите, получавани от военнослужещите, полицаите и служителите от службите за сигурност за ограниченията върху правата им на граждани на Р България и за ненормирано работно време, назовавани неправилно като „привилегии” и които са постигнати в резултат на дългогодишни наблюдения, изследвания и опити във всички страни. Непрекъснато се правят опити да се приравнят хората в униформа на държавните служители и чиновниците от другите сектори, като се посяга  на техните обезщетения и възнаграждения, на техните надбавки и поощрения, на компенсации за критични и ненормирани условия на труд. Това се посочва в декларация, която бе приета на днешното заседание на Обществения съвет по въпросите на отбраната.

ДЕКЛАРАЦИЯ на Обществения съвет по въпросите на отбраната

 
06.12.2011, 17:15

На среща в МО бе обсъдено предстоящото президенство на конфедерацията на резервистите на НАТО

В началото на следващата година ще бъде готов проектът на  концепцията за президентството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР. Както е известно Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) получи доверието и признанието да оглави организацията, в която са 36 държави – членове или не на Алианса, от 2014 до 2016. В момента президент на СИОР е Норвегия, а през следващите две години до нашия мандат ще бъде Франция. Предстои да се разработи план за подготовката на българското президентство, да се решат организационни, кадрови и финансови въпроси.

Върху това бяха разговорите по време на днешната среща с директора на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО Иван Иванов. В нея участваха председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на КООСО генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов, майор от резерва Димитър Попов, помощник-главен секретар на СИОР и секретар на комитета „Партньорство за мир и развитие”, полковник от резерва Пламен Халачев, председател на Асоциацията на завършилите колежа на НАТО в Рим, полковник Стоян Стаматов – началник на Централното военно окръжие и национален представител в Комитета на резервните сили на НАТО, който през 2014-2016 г. също ще се председателства от България, както и други офицери и служители от дирекцията.

Отново бе потвърдено от Иван Иванов, че от страна на МО ще има пълно съдействие при подготовката и реализирането на самото президентство. Генерал-лейтенант Топалов информира за свършеното до този момент, както и за основните изисквания на СИОР към ръководството на конфедерацията. Генерал-майор Стоименов и полковник Пламен Халачев споделиха опит и виждания как да се организира и проведе подготовката за самото президентство. Полковник Стоян Стаматов посочи, че в момента се подготвя основополагащ документ за резерва, който е на основата на разработките на СИОР и Комитета за резервните сили.

Министърът на отбраната Аню Ангелов вече няколко пъти изрази подкрепата си на предстоящото президентство. Смята се, че изпълнението на този ангажимент е от голямо значение за престижа на България, нейната армия и цялото ни запасно войнство.

/otbrana.com/

 
06.12.2011, 15:53

Военните губят битката с обществените поръчки

Обществените поръчки се оказаха един от трудно преодолимите врагове за военното министерство. На този фронт войната изглежда почти изгубена.

През последната година ръководството на МО не успя да приключи голяма част от конкурсите. Бизнесът пък открито заговори за явна подигравка към него от страна на ведомството....... Прочети още

 
06.12.2011, 15:50

Военният аташе в САЩ фаворит за военното разузнаване

Официален Вашингтон за втори път за 1 г. препоръчва на военното ведомство да развива младия генерал Стефан Янев, твърдят дипломатически източници.

 
06.12.2011, 15:03

Президентът на Китай нареди на флота да се подготви за битка

Президентът на Китай Ху Дзинтао нареди на флота на страната да се подготви за военна битка и да се развива модернизирането на военноморските сили в рамките на усилията за опазване на световния мир, предаде АФП.

„Флотът трябва да ускори своето трансформиране и модернизиране и да се подготви за военна битка, за да може да допринесе повече за опазването на националната сигурност и световния мир”, каза Ху.

В края на миналия месец Китай обяви, че ще проведе военноморски учения в Тихия океан след мащабната дипломатическа кампания на американския президент Барак Обама в Азиатско-Тихоокеанския регион. – Още ВМС на Китай

/ИА "Фокус"/

 
06.12.2011, 14:46

Китай е доставил на ВВС на Бангладеш ЗРК FM-90

FM-90

Военновъздушните сили на Бангладеш са приели на въоръжение китайския зенитно-ракетен комплекс FM-90.

Според информация на BDnews24.com, церемонията по предаването на ЗРК се е състояла на 4 декември в авиобазата  „Куртмитола” (Kurmitola), като там е присъствал премиера на страната Шейх Хасин.

ЗРК FM-90 е предназначен за поразяване на различни типове въздушни цели, включително вертолети, самолети на тактическат6а авиация, БЛА, крилати и противорадиолокационни ракети.

Комплекса е способен в сложни метеорологични условия да поразява цели на разстояние от 0,7 до 15 км и височина от 0,03 до 6 км. Време за реакция на ЗРК – по-малко от 6,5 сек. В комплекта на ЗРК обикновено влизат машина за управление, 2-3 машини за управление на огъня, 8-12 пускови установки на шаси с колесна формула 6х6, оборудвани с четири ЗУР в транспортно-пускови контейнери. – Още ПВО

 
06.12.2011, 14:12

Румъния ратифицира споразумението за ракетния щит на САЩ

Румънският парламент ратифицира споразумение за разполагане на американски ракети-прихващачи на своя територия, предава АФП. Ходът е извършен ден, преди провеждане на среща на 28-те страни-членки на НАТО в Брюксел.

Сенатът единодушно прие законопроекта, ратифицирайки американо-румънско споразумение, подписано през септември. То ще позволи разполагането и опериране на противоракетна система за отбрана в Румъния, базирана в САЩ. Системата е част от усилията за изграждане на континентален ракетен щит.

„Локацията на някои елементи на американския ракетен щит е много важен принос за сигурността на Румъния, САЩ и на целия Алианс”, заяви румънският външен министър Теодор Баконски пред сенаторите.

/ИА "Фокус"/

 
06.12.2011, 13:54

Франция започва модернизация на индийските "Мираж"-и

Според съобщение на Eric Lenseigne представител на Thales, два изтребителя - Mirage 2000H и учебно боен Mirage 2000TH са излетели от Индия и ще пристигнат във Франция за модернизация в центъра на Dassault Aviation в базата Истр. Там съвместно с компанията Thales те ще бъдат доведени до ниво Mirage 2000-5, което включва нов радар, бордови компютър, оптична станция със система за нощно виждане, комуникационни средства и опознавателни системи. Вероятно са включени и системи за РЕБ, въпреки, че не са споменати в съобщението.

През 1987 до 1989 са внесени 40 самолета. За компенсиране на загубите по-късно бяха закупени още 10 самолета или общо 60 самолета. От тях са унищожени по различни източници между 8-10 самолета. През 2011 година Индия сключи договор за модернизацията им. Според министъра, договорът е на стойност 109,47 милиарда рупии (2,1 милиарда долара). В него  се предвижда 2 самолета да бъдат модернизирани във Франция и още два от френски специалисти в строящия се завод в Индия на стойност около 500 милиона долара в Бангалор. Останалите ще се правят от индийците. Предвижда се за оръжия за самолетите да бъдат изразходени около милиард долара.

Коментар: Според моята база данни през 1987 година Индия получи 30 самолета, като 26 са „Mirage 2000H“ (бордове от KF101 до KF126) и 4 броя „Mirage 2000ТH“(бордове от KT201 до KT204). През 1987 и 1988 година са внесени още 20 от тях 17 "Mirage 2000H“ (бордове от KF127 до KF143) и 3 броя „Mirage 2000ТH“(бордове от KT205 до KT207). От всички внесени до 1999 година са загубени 4 самолета. През 2007 година са внесени и последните 10 самолета, от тях 4 са „Mirage 2000H“ (бордове от KF144 до KF147) и 6 броя „Mirage 2000ТH“(бордове от KT208 до KT2013), като последните са повече, за да заместят трите загубени „Mirage 2000ТH“. Според мен в момента Индия разполага най-много с около 42 „Mirage 2000H“ и 8 „Mirage 2000ТH“. Така, че модернизацията е за около 42 милиона на самолет.

/aeronews.alle.bg/

 
06.12.2011, 13:44

Подготовка на летателен състав във ВВУБ „Георги Бенковски”

Във ВВУБ „Георги Бенковски” завърши поредната летателна подготовка. Капитан Цветан Калайджиев и капитан Стоян Барев възстановиха техника на пилотиране в зона прост пилотаж, по прибори и самолетоводене, заходи за кацане с използване на ILS, TACAN, VOR, NDB, съобщава официалният сайт на ВВС.

Старши лейтенант Георги Филипов и старши лейтенант Димитър Григоров приключиха пълната програма за първоначално летателно обучение. Младите летци завършиха подготовката си по техника на пилотиране в зона сложен пилотаж (в комплекс) и самолетоводене на средна височина, прост пилотаж и самолетоводене на малка височина, групова слетяност, прехват и атаки по въздушна цел, визуално въздушно опознаване и съпровождане на въздушна цел, въздушен бой поединично, атаки по земна цел от прост и сложен маньовър в двойка. Обучаемите демонстрираха амбиция и мотивация при усвояване на новите видове летателна подготовка. Отличната оценка, която получиха от командването на авиобазата и своите инструктори е в резултат на непрекъснато демонстрираното високото ниво на теоретичната и практическа подготовка.

Продължава обучението на старши лейтенантите Петър Димитров, Мартин Ветов и Борис Масларов от групата за интензивно обучение за усъвършенстване на подготовката по бойно използване на самолет РС-9М.

/Аеро/

 
06.12.2011, 13:40

Иранските войски в повишена бойна готовност

Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР) е приведен в състояние на повишена бойна готовност на фона на засилването на натиска на международната общност срещу Иран. Както пише английският вестник „Гардиън”, представители на западните разузнавателни служби твърдят, че властите на Иран планират да разположат пехота и артилерия на главните отбранителни направления. Главнокомандващият КСИР генерал Мухамед Ал Джаафари заповядал да бъдат съсредоточени балистични ракети с голям радиус на действие по секретни обекти в цялата страна, където те ще бъдат защитени от вражески удари и могат да бъдат използвани като ответни атаки.

Ръководството на Иран се опасява, че страната може да стане обект на координирана атака на западните страни със цел унищожаване на ключовите елементи на ядрената му инфраструктура.

 
06.12.2011, 13:34

Кадровото блато плиска върха на пирамидата в армията

Сърма преди Никулден! Ха-ха-ха! Не помня в по-новото време да са са ставали повишение в звание на няколко висши военни накуп през декември. И понеже преобладават морските, то Гергьовден стана  Никулден.

От клишираната процедура в президентството не може да се избяга. То клишето си е и традиция. Думи на президента, пляс-пляс, слово-отговор. Всичко си е  в реда на нещата. Но вижте повишените.  „Тръбачът на флота”, както  нарече,  вече контраадмирал Пламен Манушев, един достоен подводничар,  получи вицеадмиралски пагони. На руля на флота  пък  го наследява контраадмирал  Румен Николов За комодор на база Атия е назначен Митко  Петев, който  е учил службата от бъдещите си подчинени. Във флота кадровият  демараж е станал в пет без пет. Комодор Георги Мотев е остана учуден от новото си назначение във  Варна. Комодор Петев е трябвало да стои мирно и отговаря само „Слушам!”. На заместниците на комодор Георги  Мотев, опитни капитани в база Атия ще им се търсят места нагоре или ще им се покаже портала. Имената не са важни, във флота ги знаят. По-важното е, че с никой не са водени разговори за преместване и назначаване. Няма разговори, няма обсъждане, няма кадрова военна експертиза. Има наши и по-малко наши, има свои и чужди, има връзки и принуда........... Прочети още

 
06.12.2011, 09:32

ВМС на Индия получиха поредния Ту-142МК-Э

На 2 декември 2011 година е започнало предаването на противолодъчния самолет Ту-142МЭ (борд № 312) на ВМС на Индия. Всички изпитания са минали успешно и 5 декември 2011 машината е излетяла за Индия. Според ТАНТК им. Г.М. Бериева е направен капитален ремонт. Съгласно договора сключен между Русия и Индия програмата ще продължи, което показва, че поне до 2016 самолетите ще бъдат на въоръжение във ВМС на Индия. – Още за Ту-142

/aeronews.alle.bg/

 
06.12.2011, 09:27

„Адмирал Кузнецов” в поход в Средиземно морe

Руският тежък авионосещ крайцер „Адмирал Кузнецов” и големият кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаненко” , заедно с кораби за осигуряване, днес ще отплават на двумесечен поход в Средиземно море. Програмата на похода включва провеждане на учения в Атлантика и Средиземно море, а също посещение на сирийския град Тартус, където се намира руски пункт за техническо поддържане на корабите. - Видео

По-рано в министерството на отбраната на Русия съобщиха, че посещението в Тартус било планирано много преди изострянето на ситуацията в Сирия и затова е прието решение то да не се отменя. Това е техническо посещение, обусловено от необходимостта за попълване на запасите от гориво, вода и хранителни продукти.

 
06.12.2011, 09:22

Реформата в МО се състоя

Интервю с Доброслав Димитров, председател на Комисията по външна политика и отбрана

 
06.12.2011, 09:20

Отговор на незададен въпрос

35 години от създаването на Специализирания ученически батальон „Васил Левски”

 
06.12.2011, 09:15

НАТО е готова да сътрудничи с Русия по ПРО, с цел общата сигурност

НАТО е готова да сътрудничи с Русия за целите на общата сигурност , независимо от острите изказвания на руския президент Дмитрий Медведев за ПРО, отбелязва генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в своя статия, публикувана във вестник “Коммерсант”.

„Аз съм радостен, че Медведев не затвори врата за по-нататъшен диалог с НАТО по ПРО. Ние ще продължим този диалог с Русия, НАТО не затваря врати „, подчертава той.

„Ако смисълът е в това, да си сътрудничим по въпроса на ПРО и да създаваме две отделни системи, целта на които е една. То това има смисъл от практична, военна и политическа гледна точка. Това показва веднъж завинаги, че ние можем да градим сигурност един с друг, а не един срещу друг”, пояснява Расмусен.

/ИА „Фокус”/

 
06.12.2011, 09:07

Lloyd register одитира звена на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” се проведе поредния 6-месечен одит за управление на качеството на Lloyd Register – България. В средата на м. ноември т. г. бяха одитирани Професионалния старшински колеж, научната дейност и Кариерния център при ВВМУ. Като цяло одитът премина без забележки и на много високо ниво, каза капитан І ранг проф. д-р Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Той сподели, че за първи път от създаването на старшинския колеж през 2007 г., институцията е подлагана на сертифициране от гледна точка на прилагане системата за управление на качеството. Благодарение на директора на колежа Свилен Савов всички необходими документи са били перфектно подготвени и предоставени навреме за извършване на процедурата. Сертифицирането и включването на системата за качество ще позволи Професионалният старшински колеж при ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” да се развие не само като център за квалификация и подготовка на кадри за ВМС, но и за морската индустрия. В момента тук се планира дейност за провеждането на целогодишни квалификационни курсове.

/Морски вестник/

 
06.12.2011, 09:00

Генерал Daud "разкри плановете" на ВВС на Малайзия

Преди Langkawi International Maritime and Aerospace exhibition (Lima 2011) командващия ВВС на Малайзия генерал Tan Sri Rodzali Daud даде още веднъж изявление за развитието на военната авиация.

За multi-role combat aircraft (MRCA) пари няма. Конкурсът е предназначен да замени купените от страната през 1995 година 16 самолета МиГ-29, срокът на които изтича през 2015 година.

Планирани е покупка и доставка на 12 машини Eurocopter EC725 през 2013 година и 4 Airbus A400М през 2015. Очаква се през следващата година EC725 да премине успешно тестовете. Флотът има нужда да замени Sikorsky S-61 Nuri с 15 нови хеликоптера. Ако няма пари за нови, които ние предпочитаме, защото са по-лесни за обслужване и имат по-малко разходи, ще трябва да се ремонтират старите. Те ще допълват EC725 и заедно ще бъдат 27-те машини, които са минимума за страната, заяви генералът.

В руските медии се обявява, че конкурсът MRCA ще стартира през 2012 година. В летателни апарати през 2010 година Малайзия е инвестирала 1,7 милиарда долара. За първите 6 месеца на тази година инвестициите са по-скромни около 500 милиона.

/aeronews.alle.bg/

 
06.12.2011, 08:57

МО на Япония избира заместник на F-4

Следващата седмица Япония ще обяви своя избор според Stars and Stripes. Министерство на отбраната трябва да избере между два американски самолета, кой да замени 40 остарели F-4.

Конкуренти са F/A-18 Super Hornet и F-35 Lighting, а също и европейското предложение Eurofighter Typhoon. Според специалисти Япония, може да разчита на сериозен офсет. Именно той и съвместимостта с другите самолети на Япония, ще са главните аргументи при избора.

/aeronews.alle.bg/

 
06.12.2011, 08:53

Адмирал Nirmal Verma иска 24 Boeing P-8I

Адмирал Nirmal Verma, командващ ВМС на Индия е заявил, че стратегията на Индия се базира на 24 самолета за далечно патрулиране и борба с подводници. За сега не е много ясно, дали това е маневра за спечелване на по-добра спецификация за индийските самолети поръчани в американската компания Boeing или реален план. През юни 2011 година Конгресът на САЩ одобри продажбата на новите торпеда Mk-54, разработени Raytheon Integrated Defence Systems. Те са на въоръжение само в САЩ и Австралия.

Към днешна дата Индия е поръчала 8 Boeing P-8I, първият от които направи първи полет и се очаква най-рано след 6 месеца да бъде доставен на Индия. В договора има опция за още 4, която още не е подписана, но са проведени разговори. – Още за P-8I

/aeronews.alle.bg/

 
06.12.2011, 08:43

Търсят се 38 гвардейци

Обявен е конкурс за 38 гвардейци войници и за двама шофьори. Кандидатите трябва да са завършили граждански средни или висши училища. Едно от изискванията към гвардейците е да имат ръст 178 – 182 см, тегло до 85 кг, без видими белези и татуировки по лицето и крайниците.

Конкурсът включва  измерване на антропологичните данни (на кандидатстващите за длъжността „гвардеец”), изпит по физическа подготовка, изпит  – тест за обща култура и събеседване. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси),  бързина (бягане  совалка 10х10 м.) и издръжливост (крос 1000 м.) по нормативи определени в „Единен армейски тест” за военнослужещи във Въоръжените сили на Република България.

Кандидатите трябва да подадат заявление, придружено с необходимите документи, до  командира на Националната гвардейска част чрез структурите на  Централно военно окръжие (ЦВО) по местоживеене на постоянния си адрес в срок  от 07.12.2011 г. до 13.01.2012 г. Конкурсът ще се проведе в Националната гвардейска част от 09:00 ч. на 30.01.2012 г. и 31.01.2012 г., на адрес: гр. София, бул. Асен Йорданов № 2. - Обява за конкурса

/Otbrana.com/

 
5 декември
 
05.12.2011, 21:06

Предприятие ще модернизира Ми-24 от ВВС на Азербайджан

Южноафриканската «АТЕ Group» (Advanced Technologies & Engineering) и «Aztechengineering Co.» са регистрирали на 24 октомври 2011 година съвместно предприятие в Азербайджан. Южноафриканците заедно с украинската компания «Авиакон» взеха участие в модернизацията на вертолети Ми-24 за азерите. Машините получиха навигационни системи, системи за управление на вертолета и оръжията му, а също и нова броня. Намалено е теглото с около 2 тона. Машините са приети във ВВС на Азербайджан с име „Mi-24G“ и отговарят на стандартите на НАТО. Проблемите около «АТЕ Group» се задълбочават и наскоро компанията поиска защита от кредиторите.

/aeronews.alle.bg/

 
05.12.2011, 20:10

Подводници „Амур-1650” за Индия

В понеделник първият заместник Генерален директор на АД „Рубин” Игор Вилнит съобщи, че подводницата „Амур-1650” се предлага на Индия и други потенциални чуждестранни купувачи.

Руската агенция по износ на въоръжения ("Рособоронекспорт") има намерение да участва в провеждания в Индия международен конкурс, в който подводниците „Амур-1650” имат значително предимство, защото са въоръжени с противокорабни ракети и крилати ракети с голяма далечина на действие. В момента приключват изпитанията на нов двигател за обикновени подводници, който може да бъде монтиран и на подводници от типа „Амур-1650”.

 
05.12.2011, 20:05

Руски хеликоптер е сертифициран в Бразилия

Руският многоцелеви хеликоптер Ка-32А11ВС през ноември получи сертификат в Бразилия, съобщава компания „Хеликоптери на Русия”.

Наличието на сертификат позволява на този хеликоптер да работи на бразилския сегмент на гражданската авиация и да се използва в качеството на противопожарен и спасителен хеликоптер, както и за превозване на товари и провеждане на специални строителни работи.

През декември 2010 година „Хеликоптери на Русия” сключи контракт за доставки на хеликоптери Ка-32А11ВС с бразилската компания Helipark Taxi Aero. Доставката е планирана за 2012 година.

 
05.12.2011, 17:15

Пилоти загинаха при катастрофа с учебно-тренировъчен самолет на южнокорейските ВВС

Учебно-тренировъчен самолет на ВВС се разби днес по време на тренировъчен полет. Двамата пилоти на машината (майорите Park Jeong-soo (34 г.) и Kwon Seong-ho (33 г.)) са загинали, съобщиха представители на въоръжените сили на Южна Корея.

Реактивния самолет Т-59 Hawk Mk67 от състава на 16-то изтребително авиокрило се е врязал в земята близо до летището Йечхон (250 км к югоизточно от Сеул). Катастрофата е станала скоро след излитане на машината, пред екипажа на която е била поставена задача за отработване на аварийно кацане. Всички самолети от този тип са спрени от полети, докато тече разследването на причините за катастрофата.

През 1992 г. са доставени 20 самолета T-59 Hawk 67, от които 4 са се разбили, а един е повреден на земята. През 2013 г.е планирано изваждането им от експлоатация.

 
05.12.2011, 15:35

Законопроектът за резерва: На война няма да се ходи само доброволно

Законопроектът за резерва на Въоръжените сили вече е в Народното събрание. В мотивите, подписани от премиера Бойко Борисов, се посочва, че необходимостта от такъв закон се породи след отмяната на задължителния характер на наборната военната служба, считано от 1 януари 2008 г. Това е довело и до отмяна на  задължителните воински задължения на гражданите, изпълнявани основно при служба в запаса. Преустановено е провеждането  на мобилизационна подготовка, която също е елемент на подготовката на българските граждани и военните формирования за защита на отечеството........ Прочети още

 
05.12.2011, 12:55

Около 70 серийни изтребителя Rafale ще има до края на годината

Към края на тази година във ВВС на Франция ще има около 70 серийни самолета Rafale на френската компания Dassault Aviation. От тях 38 са двуместни, като от серия F2 са 27 машини, а другите 11 са от серия F3. Едноместните ще бъдат около 32, като от тях 8 са от серия F2 и 24 от серия F3.

Франция разработва програма за 294 самолета, които са намалени на 286 самолета, като 228 са за ВВС, а 58 за флота. До 2009 година са поръчани 180 машини. Към края на годината броят на произведените серийни ще достигне 104. От тях около 34 ще бъдат във флота, а останалите във ВВС. Първите доставки на самолета бяха за флота и те са от първа серия F1. Предвижда се от 2014 до 2017 година да се направи модернизация до серия F3 на тези машини. – Още за Rafale

/aeronews.alle.bg/

 
05.12.2011, 12:50

Военнослужещи от поделение 28330-Смолян участваха в гасенето на пожар

Във връзка с отправено искане на областния управител на Смолян, господин Стефан Стойков, военнослужещи от военно формирование 28330-Смолян участваха в гасене на възникнал горски пожар по държавната граница с Република Гърция над село Пловдивци, община Рудозем.

В дните 2,3 и 4 декември 2011г. общо 93 военнослужещи участваха в сложната операция по гасенето в силно пресечената планинска местност недостъпна за товарни автомобили, което наложи ежедневно предвижване пешком по 4-6 километра.

Общ ръководител по гасенето бе комисар Шотаров от ОДПБЗН, а за военнослужещите командира на батальона подполковник Димитър Кацаров.

Пожара бе на фронт 15 километра по държавната граница и благодарение на действията на пожарникарите, военнослужещите, горските работници и доброволци не бе допуснато да се пренесе на територията на Република България.

И в момента местността и  горящите огнища се наблюдават.

Отличиха се действията на военнослужещите от подразделението с командир капитан Йонко Бочев, която след провеждане на двудневно РТСПУ на 20 километра от пожара, без почивка се наложи да се включи в 10 часова операция по гасене на пожара.

 
05.12.2011, 12:18

Малайзия предпочита Су-30

Малайзия смята Русия за един от фаворитите в конкурса за доставката на 18 изтребителя за ВВС на страната. Министърът на отбраната на страната Ахмад Захир бин Хамиди заяви, че в момента се работи по въпроса за адаптиране към самолета Су-30 на руско-индийските ракети „Брамос”.

Су-30 и неговите модификации са много търсени в Югоизточна Азия. Те са на въоръжение във Виетнам, Индия, Индонезия, Малайзия и Китай. Конкурса за доставка ще започне през 2012 година, като вероятната му сума засега не е обявена. – Още за Су-30

 
05.12.2011, 11:43

Международна конференция за бъдещето на Афганистан се провежда в Бон

Международна конференция за бъдещето на Афганистан се провежда в германския град Бон, предаде Би Би Си .

Организаторите на форума се надяват да продължи международното сътрудничество за възстановяване на сигурността в Афганистан и след 2014 година, когато окончателно ще бъдат изтеглени чуждестранните военнослужещи.

Конференцията в Германия е бойкотирана от Пакистан – ключов участник в преговорите, в знак на протест срещу въздушния удар на силите на НАТО, при който загинаха 24 пакистански военнослужещи. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
05.12.2011, 10:30

Корея се отказа от 4 апарата RQ-4 Global Hawk

DAPA- Агенцията за държавни покупки на Република Корея се отказа от закупуването на БЛА. Тя искаше да закупи 4 апарата RQ-4 Global Hawk. Според DAPA поисканата цена е много висока и страната ще обяви конкурс за придобиване на БЛА.

/aeronews.alle.bg/

 
05.12.2011, 09:40

В Румъния няма военна пенсия по-ниска от 750 евро, у нас...

Как живеят пенсионираните военнослужещи в Румъния? Това е единият от въпросите, на който отговаря полковник от запаса Иван Иванов, дългогодишен председател, сега заместник-председател и отговарящ за международните връзки и отношения в ръководството на Регионалния  СОСЗР в  Русе в интервю за последния брой на списание „Военен глас”. Вече осем години членовете на неговата организация имат отлично сътрудничество с колегите си от Гюргево. У нас?  Има полковници от запаса с по 125 евро пенсия?!  Има и бойни пилоти  с 21-годишен стаж на реактивни самолети, които вземат по 330 лв. пенсия?!...... Прочети още

 
05.12.2011, 09:07

Кадровите комбинации в МО цакат войниците, дискриминират генерали

В деполитизираната ни армия  пак се изпълняват политически поръчки по върха на пирамидата

 
05.12.2011, 09:00

Може ли Русия да ни помогне да се изтеглим от Афганистан?

Отношенията на Америка с Пакистан все повече се влошават, откакто отряд военноморски “тюлени” уби през май Осама бин Ладен близо до Исламабад. Нещата станаха още по-зле през септември, когато бившият председател на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майк Мълън обвини пакистанската разузнавателна служба, че е подкрепила нападение срещу американското посолство в Кабул. А в събота отношенията отбелязаха нов спад, когато при въздушен удар на НАТО погрешка бяха убити двайсет и четирима пакистански войници и Пакистан отвърна, като затвори минаващите през негова територия маршрути за доставка за Афганистан....... Прочети още

 
05.12.2011, 08:19

ДАНС залязва

Агенцията се обезкръвява, 200 напускат, още толкова напират

 
05.12.2011, 08:17

Армията ще плаща хеликоптери с имоти

Пилоти на изтребители се разбягаха от армията. Трима от асовете на авиобаза "Граф Игнатиево" са подали рапорти за напускане, научи "Стандарт". Двама от тях летят на МиГ-29, а третият на МиГ-21. Това е близо 10% от подготвения да лети състав на базата.

За опасността ВВС да остане без пилоти предупреди преди месец и военният министър Аню Ангелов. Причината беше планираното намаляване на обезщетението при пенсиониране на военните. Тогава Ангелов алармира, че това би застрашило изпълнение на дейности като операцията по охрана на въздушното пространство Air policing.

Въпреки че обезщетенията се запазиха, пилотите са се притеснили от увеличаване на възрастта за пенсиониране и са решили да подадат рапорти за напускане. За да запазят сегашните си привилегии, трябвало да бъдат уволнени до края на годината.

В същото време вчера стана ясно, че Министерството на отбраната намери начин да запълни военния бюджет за догодина, след като той беше орязан с близо 92 млн. лв. Армията ще попълни дупката с пари от продажбата на военни имоти и излишно въоръжение. Това е станало възможно с поправката в законопроекта за бюджета за 2012 г., подкрепена от комисията по външна политика и отбрана. Новите текстове позволяват, след като се изпълни приходната част от бюджета, парите от продажба на имоти и техника да не отиват в държавната хазна, а по сметки на войската. Получените средства да бъдат използвани за купуване на ново въоръжение и техника, ремонт на съществуващата инфраструктура, въоръжение и техника.

Заради намаления бюджет войската се раздели с тазгодишните бонуси, които военният министър Аню Ангелов обеща през септември. Те отидоха за плащане на част от задълженията за трите хеликоптера "Пантер". През следващата година обаче трябва да се направи ново плащане и парите ще дойдат именно от продажби на терени и оръжие. Освен че наскоро армията обяви масова разпродажба на гаубици, хеликоптери и БТР-и, вече са открити търгове и за редица атрактивни терени. Един от тях е от над 1500 декара и се намира в бургаското с. Банево. Началната му тръжна цена е над 25 млн. лв.

Армията ще печели и от имотите, които вече е дала на областни управи и общини. В момента дарените от военните терени можеха да се използват само за нуждите на местната власт, но не и да се продават. На предпоследното правителствено заседание стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разговарял с кмета на Шумен, ако бъдат продадени имотите, които армията им дава, 20% от печалбата да се върнат във военния бюджет. "Имайте предвид и с други кметове и общински съвети там, където даваме безвъзмездно, ако се ползва само от общината - добре, но ако искат да го продават след това, да са коректни и 20 на сто да влязат в Министерството на отбраната", заявява Борисов.

/в-к Стандарт/

 
05.12.2011, 07:51

Становище на УС на съюза на офицерите от резерва „Атлантик”

Няма и не е имало процъфтяващо общество, което да се е отнасяло с пренебрежение към своите войници.

 
05.12.2011, 07:38

Elbit Systems of America ще модернизира американски F-16 Block 30 и Block 50

Израелската Elbit Systems съобщава, че дъщерната й компания Elbit Systems of America е спечелила договор на стойност 38.5 милиона долара за модернизация на изтребители F-16 Block 30 и Block 50 от ВВС на САЩ. В срок от пет години на американските самолети ще се поставят нови широкоъгълни дисплеи на предното стъкло. До сега най-важната информация, която се извличаше от различни уреди от приборното табло, вече ще се изобразява директно пред очите на летеца. Така значително се намалява неговата натовареност и позволява пилотът да се концентрира в по-голяма степен върху изпълнението на бойната задача.

/Pan.bg/

 
4 декември
 
04.12.2011, 21:47

Иран твърди, че е свалил RQ-170

Няколко ирански информационни агенции, позовавайки се на източници в иранските въоръжени сили, твърдят, че в източната част на страната е свален американски разузнавателен нискозабележим БЛА RQ-170 Sentinel. За сега няма независимо потвърждение за инцидента.

Според иранските медии апаратът е свален от бойна част предназначена за радиоелектронна борба. Поради това безпилотника е паднал сравнително незасегнат.

За тази година това е четвъртото твърдение на Иран, че е свалил американски разузнавателни БЛА над своя територия. През януари бе съобщено за два апарата, а през юли за един. При нито един от тези случаи Иран не предостави снимки на свалените апарати.

RQ-170 Sentinel е нискозабележим разузнавателен безпилотен апарат, за чието съществуване САЩ признаха в края на 2009 г., но от тогава не са дали почти никаква официална информация. Няколко RQ-170 се базират в Кандахар, Афганистан и се смята, че оперират над Иран, Пакистан и може би Китай.

/Аеро/

 
04.12.2011, 20:01

Доставка на военна техника в Южния военен окръг на ВС на РФ

Войските на Южния военен окръг през 2011 година са получили няколко стотици единици нова бронирана техника, ракетни комплекси и системи за свръзка, заяви началникът на пресслужбата на Южния военен окръг полковник Игор Горбул.

Бреговата дивизия на Каспийския флот получил брегови ракетен комплекс „Бал-Е”. На шест бригади на Северно-Кавказкия регион са били предадени бойни танкове Т-90 и Т-72 БМ, бойни машини за пехотата БМП-3 и бронетранспортьори БТР-82А.

На въоръжение на военните свързочници са постъпили над 200  колесни и верижни свързочни машини, а също и около 2000 преносими станции за свръзка, повече от 230 самоходни гаубици „Мста-С”, „Акация”, „Карамфил”, противотанкови ракетни комплекси и минохвъргачки.

Доставени са още и реактивни огнемети  „Шмел”, „Приз” и безшумните огнехвъргачки „Варна”. Авиацията на Краснодарския и Ставрополския край получи 12 изтребители „Су-30М2” и „Су-27СМ3”, около 20 нови хеликоптери „Нощен ловец” и модернизирани транстортно-бойни „Ми-8АМТШ”.  Още за СВ на Русия

 
04.12.2011, 19:54

САЩ изтеглят базите си от Пакистан

В неделя САЩ са започнали изтеглянето на персонал и техника от военновъздушната база Шамси в пакистанската провинция Белуджистан, след като пакистанските власти са поискали от тях да я напуснат. Пакистанските власти установили краен срок за изтеглянето 11 декември.

В базата Шамси до сега са били дислокирани американски безпилотни самолети, с които се нанасяли удари срещу базите на сепаратистите в отдалечени планински райони на Афганистан.

 
04.12.2011, 19:47

Стражевия кораб „Ладный” се насочва към Сирия

Днес стражевия кораб на Черноморския флот на Русия „Ладный”, денонощие по-рано от планираното, напусна пристанището на Севастопол и пое курс към Средиземно море, където ще се срещне с отряда кораби на Северния и Балтийския флотове. За осигуряване на безопасността на кораба на борда му се намира подразделение за антитерор от състава на морската пехота.

Според сведения на журналисти групата руски кораби през пролетта на 2012 година ще посетят сирийското пристанище Тартус. Но официални източници в руското военно ведомство твърдят, че по време на ученията в Средиземно море посещение на пристанище в Сирия не се предвижда. – Още за „Ладный”

 
04.12.2011, 

Асиметричният отговор на Русия

Въпреки ограничените бюджети и международната риторика за разоръжаване, анализите подсказват за нова и опасна "епоха на ядреното оръжие"

 
04.12.2011, 16:06

Намаляването на парите за отбрана, ще се отрази негативно на Българската армия

Намаляването на парите за отбрана ще се отрази негативно на Българската армия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Тилчо Иванов от катедра „Икономика на отбраната и сигурността” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Колкото по-малко средства, толкова по-малък брой на армията, толкова по-малко въоръжение и толкова по-малко съоръжения, така че ще се намали капацитетът на армията, каза той. Друг е въпросът дали е необходим този капацитет и дали е целесъобразно и възможно това да се направи. Това не е желателно, но в условия на икономическа криза това е един от възможните пътища, посочи проф. Иванов. Както виждаме, бюджетът вече е 1.1 от БВП, като се добавят 0.2 за осигуровките, някъде в порядъка на 1.3, 1.4 от брутния продукт, което общо взето е едно средно европейско равнище на бремето за отбрана, добави той. Бих казал, че това е нормално, като се гледа в проценти, но тъй като българският бюджет е много по-нисък от осигуреността на един войник и е десетократно, да не кажа и много повече по-ниска, това неизбежно ще действа намаляващо. Ще трябва да се намаляват силите. Това е реалността в момента, каза още проф. Тилчо Иванов.

/ИА „Фокус”/

 
04.12.2011, 13:18

Росвелтол предаде до началото тази година 35 вертолета Ми-28Н на ВВС

ОАО „Ростовское вертолетное производственное объединение-Роствертол” е голямо предприятие в Русия за производство на вертолети. 75,06% акциите му са на обединението “Вертолеты России”, другите дребни  акционери са Росимущество (2,35%), юридически лица (16%) и физически лица (6,59%). През 2008 година Роствертол предава 11 вертолета Ми-28Н на ВВС на Русия, като 7 от тях са от пробна и установъчна серия борд от 32 до 38 жълти и първите 4 серийни от 41 до 44 жълти. Всички отиват в Торжк за продължаване на изпитанията. През 2009 година компанията предава 16 машини. Една Ми-26Т заминава за Китай, три Ми-35 заминават за Бразилия, а останалите 12 Ми-28Н са предадени на ВВС на Русия бордове от 01 до 12 сини в Будьоновск. През 2010 година са предадени 23 вертолета. Един Ми-26Т заминава за Китай и още 10 машини Ми-35 са изнесени за чужбина. Три са за Бразилия, още толкова за Индонезия и 4 вертолета за Мианмар. Оставалите 12 са за ВВС на Русия. Те заминават за Будьоновск, като част от тях ще формират нова ескадрила в Кореновск. През септември 2010 година е сключен и най-големия договор за чужбина на компанията. Той е за 24 вертолета Ми-35 с Азербайджан, а общата сума на договорите за 2010 достига 34,42 милиарда рубли, при 8,47 милиарда рубли за 2009 година. Направен е пробив, което позволява на Роствертол да отдели по-големи средства за модернизация на вертолетите. На 15 февруари 2011 година при катастрофа е загубен борд 05 син от базата в Будьоновск. Това налага разместване в бройките за разпределение и Будьоновск получава бордове от 13 до 17 сини, а за втора ескадрила (Кореновск) остават от 01 до 07 червени. През 2011 година доставките продължават. До момента са предадени 11 вертолета Ми-28Н на ВВС на Русия. Това са бордове от 08 до 12 червени и от 45 до 50 жълти. Освен това бяха възстановени доставките на нови Ми-26Т за Русия, като Източният военен окръг получи бордове 05 и 06 сини. Подготвят се за доставка още няколко машини до края на тази година. Между тях има Ми-35 и Ми-28Н за Министерство на отбраната на Русия.

На практика в Торжк има трета ескадрила Ми-28Н с бордове от 41 до 50 жълти. За къде ли ще бъде тя?

Според Latin American Herald Tribune през април 2010 година са договорени 10 машини за Венецуела. Договорът трябва да започне изпълнява от тази или следващата година. В годишния отчет на Роствертол за 2010 година се казва, че Алжир проявява интерес за закупуването на 42 вертолета за ВВС и за ВМС, със срок на доставка 5 години. Според някои източници и Сирия иска доставка на малка партия, може би за тестове. Интерес има и към учебно бойния вариант Ми-28УБ, на който ще може да се управляват всички системи от предна и задна кабина и който трябва да влезе в серийно производство от следващия месец. – Още за Ми-28

/aeronews.alle.bg/

 
04.12.2011, 13:05

Само Alenia Aeronautica ли извършва поддръжка на транспортните самолети C-27J Spartan?

Обикновено производителите на самолети и авиационно оборудване в отбранителната индустрия предлагат и услуги по следпродажбената поддръжка.

Сред тези услуги са извършване на планови и непланови ремонти, инспекции, доставки на резервни части и консумативи, калибриране на апаратура и др. В случая с българския транспортен самолет C-27J Spartan тези услуги се предлагат в пълния им обем от производителя - италианската фирма Alenia Aeronautica и нейните подизпълнители. На каква цена - това е друг въпрос.

При положение обаче, че транспортния самолет C-27 е приет на въоръжение и в други държави би било интересно да се разбере как те осъществяват неговата поддръжка и дали съществуват и други фирми, които предлагат гореспоменатите услуги за C-27.

В САЩ например фирма ISO Group предлага поддръжка, ремонти и генерални ремонти за самолет C-27 и вариантите C-27A, C-27J (!), G.222VS, G.222T, G.222SAMA, G.222SAA, G.222RM и G.222TCM. За повече информация кликни тук:

Фирма ISO Group е базирана в Уест Мелбърн, Флорида. Разполага и с клон, базиран в Европа и регистриран под името Europe Military Parts Ltd. в Лондон.

Това не е единствената американска фирма, която извършва поддръжка на транспортни самолети C-27. Определен обем от дейностите по поддръжка на

C-27 извършват фирмите ARINC и Mason Technical Services. - Още за С-27J

/Pan.bg/

 
04.12.2011, 13:00

Ново дарение в Музея на авиацията

Музеят на авиацията получи ценно дарение от над 100 експоната, предоставени от сина на летеца Евгени Георгиев Тончев – Георги Евгениев Тончев.

Поручик Евгени Георгиев Тончев е роден на 3 юни 1919 г. в Гюмюрджина. Служи в 3-ти изтребителен орляк на изтребителен полк МЗ 7/1942 г., началник секция армейски разузнавателен орляк МЗ 241/1945 г., командир на крило на изтребителен полк МЗ 57/1944 г., старши инспектор в изтребителна школа МЗ 241/1945г., командир на учебно изтребително крило МЗ 540/1945 г., уволнен през 1946 г.

Лети на самолетите Дар 3 – Гарван, Дар 6, КБ „Чучулига 3”, както и извършва бойни тренировъчни задачи със самолетите Синигер, Оса, Авиа В-534 –Доган , Сокол и Орел. Участва във Втората световна война и във въздушната отбрана на София през 1943-1944 г.

Семейството е запазило и съхранило през годините тетрадки със записки и учебници от обучението на Евгени Тончев във Военното училище 1939-1941 г.

Интерес предизвиква Албумът на 61-ви випуск от 1942 г. на Военното на Негово Величество училище, със снимки на ръководството и преподаватели на Военното училище, портрети на юнкерите от различните специалности и моменти от военното им ежедневие. Сред експонатите, които Музеят на авиацията получи за обогатяване на фондовете си, са и офицерската сабя на поручик Тончев, както орденът „За храброст” (1941 г.) за участието му във Втората световна война, летателното му боне и летателната книжка, навигационен уред „Кнемайер” и много други.

/Pan.bg/

 
04.12.2011, 10:53

Втори полет на самолет PC-12

Вчера, 3 декември самолет PC-12 от състава на българските ВВС извърши втори полет. Полетите са част от програмата за обучение на българския пилот. Самолетът излетя около 10:30 часа сутринта и кацна около 16:30 часа следобяд. Полетите се извършват под ръководството на швейцарски инструктор от фирма Pilatus Aircraft Ltd.

/Pan.bg/

 
04.12.2011, 10:46

Норвегия получи първи хеликоптер NH90 NFH

След почти 4 годишно закъснение, на 30 ноември 2011 година Норвегия получи първият хеликоптер по договора от 2001 година. Тържественото приемане се състоя в AgustaWestland. Машината NH90 NFH е предназначена за флота и страната ще получи още 13 такива вертолета. Функционално тя ще изпълнява Anti-Submarine Warfare (ASW) and Anti Surface Warfare (ASuW) мисии. Може да бъде ползвана за търсене и спасяване.

Компанията NHIndustries е собственост на АgustaWestland (32%), Eurocopter (62.5%) и Fokker (5.5%). Тя се включи в програмата NH90 на NAHEMA (NATO Helicopter Management Agency) за страните Франция, Германия, Италия, Холандия и Португалия.

/aeronews.alle.bg/

 
04.12.2011, 09:55

Малайзия няма пари за нови изтребители до 2015 година

По повод предстоящото през следващата седмица изложение Aerospace exhibition (Lima 2011), генерал Tan Sri Rodzali Daud, командващ ВВС на Малайзия. заяви пред журналисти в петък, че пари за нови самолети в петгодишния план на страната от 2010 до 2015 година няма. На предстоящото изложение ще бъдат получени оферти за радари, оптични станции и комуникационни средства. Това навежда на мисълта, че предстои някаква модернизация на съществуващите машини на Royal Malaysian Air Force (RMAF).

/aeronews.alle.bg/

 
04.12.2011, 08:48

МиГ-21 “кацна” в Узунджово

Изтребител МиГ-21 се "извиси" на мегдана на хасковското село Узунджово. Бойната машина, поставена на 6-метров пилон, е част от мемориалния комплекс "Нашето летище Узунджово", който беше открит официално в събота.

Изтребителят е поставен под ъгъл 31 градуса и е в посока запад към закритата преди около 10 години самолетна писта край селото.

Летателният апарат е получен със съдействието на военното министерство и е възстановен по инициатива и със средства на местните хора. 

По идея на Дружеството на офицерите и  сержантите от запаса и резерва "Генерал Велков" в подножието на машината на 500-килограмов половинвековен каменен блок е маркирано копие на някогашната самолетна писта.

Освен това като част от мемориалния комплекс е и бюст-паметникът на Георги Бенковски, който е преместен от авиационното селце край Узунджово.

В чест на загиналите в полет пилоти беше открита и възпоменателна плоча с имената им. – Прочети още

 
04.12.2011, 08:41

Модернизиран Ми-24 показаха в Крим ВВС на Украйна

В петък беше показан модернизиран Ми-24 от ВВС на Украйна в Крим. Вероятно Украйна ще започне да предлага модернизирани вертолети на международния пазар. Безспорно те ще имат значително по-големи възможности, а от там и вероятността да се продават добре. – Още за Ми-24

/aeronews.alle.bg/

 
04.12.2011, 08:32

Генерал-майор от запаса Кирил Стоименов получава тазгодишната награда за най-изявен артилерист

Бившият началник на ВНВАУ „Георги Димитров” и първи командир на артилерийската дивизия генерал-майор от запаса Кирил Стоименов е тазгодишният носител на наградата за най-изявен артилерист. Иконата на Светата великомъченица и дипломът ще бъдат връчени на генерала на специално тържество в катедра ОУТП на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Шуменския военен факултет на НВУ „Васил Левски”, съобщиха от учебното заведение.

Днес за седми пореден път с благословията на негово високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил и с усилията на всички артилеристи от Шуменския гарнизон ще бъде отбелязан тържествено празникът на Света великомъченица Варвара- покровителка на артилеристите в целия християнски свят. От 9, 00 часа в шуменския храм „Свети Три Светители” ще бъде  отслужена тържествена литургия  лично от митрополит Кирил  в съслужение със свещеници от шуменската духовна околия.

По късно в района на факултета на артилерийския редут ще бъде отслужен и водосвет за здраве . Слово за празника и връзката между армия и църква, като основни стожери на българската държавност  ще произнесе  деканът на факултета полк. инж. доц. д-р Нелко Ненов. По-късно той ще връчи и наградата на генерал Стоименов.

/otbrana.com/

 
3 декември
 
03.12.2011, 20:22

България отлага избора на изтребител за 2013 г.

Авторитетното сп. Jane's Defense Weekly анализира ситуацията около избора на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС в един от най-новите си броеве. Авторът на статията е Матю Бел, кореспондент на списанието от Лондон. Според него "България планира да придобие 8 нови или употребявани изтребителя, с които да замени съществуващите МиГ-21 и Су-25. На следващ етап България може да поръча още 8 самолета". В допълнение Майкъл Бел се позовава на премиера Бойко Борисов, който съобщи, че изборът на изтребител се отлага поради съкращения в бюджета.

/Pan.bg/

 
03.12.2011, 20:19

Измислиха предмет “Защита на отечеството”

В девети и десети клас на средното образование всички ученици ще посещават пет часа обучение по защита на отечеството. Това е записано в проектозакона за резерва, приет в сряда от правителството и внесен в парламента.

Учебните занятия ще са за сметка на часовете на класа, пише в проекта, но не става ясно какво ще се преподава.

Първите 300-350 резервисти (платени доброволни запасняци) ще бъдат наети в армията през 2012 г., съобщи военният министър Аню Ангелов в сряда след заседанието на кабинета.

“Знаете, че през следващата година ще преструктурираме редица военни поделения и освобождаваме военнослужещи - трябва да има веднага хора, които да ги заместят като резервисти”, обяви Ангелов.

Според закона резервистите ще подписват договор със срок до 5 г. През това време те ще са на разположение на войската. Ще имат длъжности и звания като редовните войници и офицери, но ще получават заплати само според броя активно прослужени дни. Надницата им за ден ще е средно по една двадесета от месечната заплата за същата длъжност на редовна служба.

Резервистите ще могат да участват дори в операции в чужбина за срок до 6 месеца.

/в-k Труд/

 
03.12.2011, 17:41

САЩ оправдаха удара си по пакистанските военни

Пакистанските власти били предупредени за авиационния удар по граничния военен пост, при който загинаха 24 пакистански военнослужещи, съобщи Wall Street Journal. Изданието се позовава на свои източници в американската комисия за разследване на произшествието.

Според тази информация, предварителната проверка е показала, че американската страна още преди нанасяне на удара е запитала пакистанските власти дали на мястото на вертолетната атака има пакистанска войска. Едва след получаване на отрицателен отговор обектът е атакуван.

При това се твърди, че повод за нанасяне на удара е станала стрелба по американски и афганистански военни от мястото, където били пакистанците.

Изданието изрично отбелязва, че тези изводи са само предварителни. Те се основават на показанията на непосредствените участници в операцията от американска и афганистанска страна. Пакистанските власти засега не коментират тези факти.

Припомняме, че инцидентът стана през нощта на 26 ноември в пакистанската страна на границата с Афганистан. Група американски и пакистански командоси пресекли границата при преследване на талибани и се натъкнала на временен полеви лагер, който не бил обозначен на картите. Между обитателите на лагера и спецназовците започнала престрелка. Американците извикали въздушно подкрепление, след което лагерът бил напълно унищожен, а повечето хора в него загинали. Едва на следващия ден се изяснило, че лагерът всъщност принадлежал на пакистанската армия.

Представители на НАТО се извиниха за авиационния удар, наричайки го „трагичен инцидент” и обещаха щателно разследване. Очаква се окончателните резултати да бъдат публикувани на 23 декември.

/БЛИЦ/

 
03.12.2011, 16:58

Русия обучи китайци за работа на Ка-31

Тази година специалисти от Китай преминаха курс за обучение на доставените от Русия вертолети Ка-31 и техните радио-технически комплекси Э-801Е, както и стендове за техен контрол СК-801. Обучението е част от договора за доставката на машините. Тези дни китайските специалисти ще имат възможност да пробват наученото на практика. Самолетоносачът Shi Lang излезе в открито море с два вертолета на борда на 29 ноември 2011 година на второ плаване.

/aeronews.alle.bg/

 
03.12.2011, 16:22

Трима военнослужещи от ИСАФ са убити в Афганистан

Трима военнослужещи от ИСАФ са загинали при взрив на крайпътна бомба в Източен Афганистан, предаде АФП. Подробности за инцидента и народността на загиналите не се съобщават.

В Афганистан има около 140 000 чуждестранни военнослужещи, 100 000 от които са от САЩ.

/ИА „Фокус”/

 
03.12.2011, 14:20

Завръщането на "Междузвездни войни"

Военните лазери имат все по-активна роля на бойното поле

 
03.12.2011, 14:17

България продавала оръжие по време на войната в Югославия

България е изнасяла оръжие в бивша Югославия по време на конфликта през 90-те години на миналия век. Това се казва в разследване на словенски журналисти, което бе оповестено в Любляна.

Журналистическото разследване е продължило над три години и през това време са били анализирани няколко хиляди документи. В заключението на словенските журналисти се казва, че "Русия, Румъния и България активно са участвали в нарушаването на оръжейното ембарго срещу страните от бивша Югославия".

Тези държави спечелили десетки милиони долара от продажбата на оръжие и боеприпаси по време на войните на територията на бивша Югославия. Словенските журналисти твърдят, че Румъния, България, Полша, Украйна и Русия са били сред основните доставчици на оръжие, предаде БГНЕС.

"Генералният щаб" на тези операции се намирал в австрийската столица Виена, а банковите транзакции са били извършвани с помощта и посредничеството на унгарска банка.

"Чрез тези операции някои хора са се обогатили значително", каза Зденко Целич, експерт от Института за съвременна история в Любляна. Всички операции са били подкрепени от спецслужбите и мафиотските групи от Италия, Албания и Русия, се казва още в доклада.

Разпадането на бивша Югославия започна със сръбската агресия срещу Хърватия и Словения и продължи с най-жестоката война след края на Втората световна война в Босна и Херцеговина. Разпадът на Югославия приключи с отделянето на Косово през 1999 година.

/dnes.dir.bg/

 
03.12.2011, 12:44

Ми-17 отново гаси горски пожари

Екипажът  на вертолет Ми-17 на Военновъздушните сили овладя вчера, 2 декември, около 15.00 ч. пожар, възникнал в недостъпна планинска местност в Централния Балкан. Командир на екипажа на вертолета е полковник Евгени Белкинов, втори пилот - майор Борислав Тафков, и борден техник – капитан Ангел Нонин. На борда на вертолета беше и представител на „Пожарна безопасност и защита на населението” – Трявна старши инспектор Емил Христов.

Огънят  беше обхванал районите на резерват „Стемето”  и връх Букова могила. Местността е непроходима и не позволява участие на сили и средства на „Пожарна безопасност и защита на населението” и „Гражданска защита”.

В продължение на шест часа, с междинна зарядка в авиобаза Граф Игнатиево,  вертолетът изпълни 16 захода, при които бяха хвърлени над 48 тона вода за погасяването на пожара.

След получен сигнал за нов пожар, вертолетът направи и оглед на района край хижа Рай под връх Ботев. При разузнаването на местността е установено, че сигналът е фалшив.

/МО/

 
03.12.2011, 12:42

Австралия получи последния Tiger

Въоръжените сили на Австралия получиха последния си щурмови вертолет Eurocopter Tiger. С това се приключва доставката на поръчаните през 2001 г. 22 вертолета от този тип.

В австралийските въоръжени сили вертолета замества скаутите Bell 206B-1 Kiowa и гъншипите UH-1H Iroquois. Eurocopter Tiger са на въоръжение в 1-ви авиационен полк от състава на австралийската армейска авиация, базиран край Даруин, Северна Австралия. Първият Tiger е доставен през 2004 г.

Според условията на договора 18 от общо 22-та вертолета са сглобени по лиценз в Австралия в завода в Бризбейн. Австралийските Tiger, които носят означението ARH (Armed Reconnaissance Helicopter – Въоръжен разузнавателен вертолет) са въоръжени с 30-mm оръдие, 70-mm неуправляеми ракети и противотанкови ракети AGM-114 Hellfire.

Eurocopter Tiger е купен и приет на въоръжение в още три страни освен Австралия – Франция, Германия и Испания. Френските вертолети Tiger HAP участват в бойни мисии над Афганистан от лятото на 2009 г., а през май 2011 г. се включиха и в операциите срещу Либия.

/АЕРО/   

 
03.12.2011, 10:34

Съвместна презентация на две израелски фирми в България

Институтът по отбрана организира съвместна презентация на израелските фирми “NIRTAL” и “Hatehof” Ltd.

Фирма “NIRTAL” предлага консултации, обучение и доставка на оборудване за широк диапазон военни части, фирма “Hatehof” Ltd е производител на бронирани колесни бойни машини.

Темите на презентираните продукти бяха представени по следната последователност:

   -фирма “NIRTAL” представи темите “Брегова и морска охрана обезвреждане на взривове и защита от ЯХБЗ” и “Мобилен боен батальон” оръжия и боеприпаси;

   -фирма “Hatehof” Ltd представи темата “Бронирани колесни бойни машини”.

Презентацията се проведе в Информационен център на МО на 1 декември 2011 г. от 10.00 до 12.00 часа.

/Pan.bg/

 
03.12.2011, 09:40

Авионосната ударна група на самолетоносача Carl Vinson застъпи на поредното бойно дежурство


Моряците на атомния самолетоносач CVN70 Carl Vinson тип Nimitz и авиаторите на разположеното на него 17-то палубно авиокрило напуснаха базата на морската авиация Норт Исланд и се отправиха на поредна бойна служба в западната част на Тихия океан и в зоната за отговорност на Централното командване на САЩ, съобщава сайта на американския флот.

Заедно с Carl Vinson в състава на 1-ва ударна авионосна ударна група влизат ракетния крайцер CG52 Bunker Hill и есминеца DDG97 Halsey.

17-то палубно авиационно крило се състои от  22, 81, 113 и 25-та изтребително-бомбардировъчни ескадрили, 134-та ескадрила за РЕБ, 125-та ескадрила за ранно откриване и насочване и 15-та вертолетна ескадрила за борба с подводници. – Още за CVN70

 
03.12.2011, 08:23

Генерал-майор Константин Попов ще открие Мемориален комплекс „Нашето летище Узунджово”

Мемориален комплекс „Нашето летище Узунджово” ще бъде открит днес, 3 декември, в село Узунджово.

Изграждането на комплекса и израз на признание към труда, професионализма и мъжеството на поколения летци и авиационни специалисти, които допринесоха за утвърждаването на авторитета на изтребителната авиация и Военновъздушните сили на България.

Инициативата за изграждането на комплекса е на дружеството на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Генерал Велков” в Узунджово и е реализирана със съдействието на Министерството на отбраната, Военновъздушните сили и ветерани от военната авиация.

Първата копка на комплекса беше направена през август 2010 г. от командира на ВВС генерал-майор Константин Попов. Утре на тържествена церемония той ще открие завършения комплекс, в центъра на композицията на който е изтребител МиГ-21, поставен на каменен постамент, с изобразена на него самолетна писта. На паметна плоча са изписани имената на 21 пилоти от Узунджово, които са загинали в полет.

На тържествената церемония ще присъстват командири на авиационни бази, генерали и офицери от Министерството на отбраната ветерани от военната авиация, служили на славното военно летище.

 
2 декември
 
02.12.2011, 22:40

Тихоокеанският регион се превръща в зона на военно съперничество на САЩ и Китай

Министерството на външните работи на Китай окачестви като „връщане към стратегията на студена война” засилването на военното присъствие на САЩ в Тихоокеанския регион. Повод на това заявление стана споразумението между Вашингтон и Канбера за разполагане на базата в град Дарвин на север в Австралия на 2500 морски пехотинци.

Наблюдатели отбелязват главната тенденция в засилването на военното съперничество на Тихия океан: колкото по-силна става икономиката на Китай и по-бързо върви модернизирането на неговите Въоръжени сили, толкова по-активно се държат САЩ в този регион. налице е нарастващото стратегическо противоборство на двете велики държави.

И докато разполагането на морските пехотинци играе една чисто символична роля на изпълняване на съюзническите задължения, то присъствието на американците в Малакския пролив им позволява да контролират и, в случай на необходимост, да затворят това „гърло на бутилката”, през което за Тихоокеанския регион идва нефт от Близкия Изток. А в обратна посока се доставят промишлени стоки. Американците не се готвят да съкращават и своите многобройни контингенти в западната част на Тихия океан. Това са 80.000 военни в Япония и 28.000 – в Южна Корея. Показателна е и току-що приключилата визита на държавния секретар Хилъри Клинтън в Мянма. Главата на американската дипломация не е бил на посещение там чак от 1955 година, но веднага щом местните власти демонстрираха готовност да проведат демократични реформи, Вашингтон не закъсня да използва ситуацията. Същността на тази визита обаче, според някои наблюдатели, не е там – главното е да се покаже на Китай, че неговите интереси в Мянма не във всичко съвпадат с тези на американците.

А посетилият неотдавна региона глава на Пентагона Леон Панета беше отбелязал лаконично следното: американците не планират съкращаване на своето присъствие в региона. Тяхната стратегия е насочена към създаване на противовес на „утвърдителната”, както я наричат във Вашингтон, политика на Китай. Под това САЩ подразбират изострянето на териториалните спорове на Китай със съседите, растежа на военните му разходи, казва военният наблюдател Виктор Баранец:

   - Китай с високи темпове нараства военните си мускули и на суша, и в морето, и вече излиза в космоса. Китай закупи в Русия самолетоносач и вече го извежда на морски изпитания, което невероятно гъделичка нервите на САЩ. Пък и изобщо, владичеството на Америка в морето в този регион полека лека става сравнимо с това на Въоръжените сили на Китай. Китай пък има и атомни подводници, и надводни кораби, и морска авиация.

Това противоборство може да създаде заплаха от възникване на военни конфликти в региона, смята военният експерт Владимир Евсеев.

/ruvr.ru/

 
02.12.2011, 21:55

Индия поръчва още 20 Hawk Mk 132 AJT за Surya Kiran

Една старо предложение е вече факт. Пилотажната група на Индия Surya Kiran сменя старите HJT-16 Kiran Mk II с Hawk Mk 132 AJT (Advanced Jet Trainer). След като бяха преустановени полетите повече от 6 месеца групата се представи слабо на тържествата по случай националния празник. Вече са предвидени средства за закупуване на 20 самолета. Сумата е около 720 милиона долара. На 24 март 2004 година Индия сключи договор за доставка на 66 самолета за обучение на пилоти BAE Systems. Като 24 от тях трябва да са сглобени от производителя, 42 в индийската HAL. Първият беше доставен през ноември 2007 година, а първият „индийски“ беше предаден на 24 август 2008 година. През 2008 година поради забавяне на индийските програми бройката беше увеличена с още 57, от които за ВВС 40 машини и за ВМФ 17 машини. Те ще бъдат сглобени от комплекти в Индия. С последните 20, бройката става 143 на обща стойност около над 5 милиарда долара и Индия вероятно ще получи отстъпка. Очаква се сглобяването да всички да приключи през 2014 година.

/aeronews.alle.bg/

 
02.12.2011, 21:37

Комплекс Бал-Эпостъпи на въоръжение в брегово ракетно подразделение на Каспийската флотилия

Комплекс “Бал-Э”

Мобилния брегови ракетен комплекс „Бал-Э” е постъпил на въоръжение в сформираното т.г. брегово ракетно подразделение в Каспийската флотилия на ВМФ на Русия.

Според информация на пресслужбата на Южния военен окръг, в момента специалисти от завода-производител ОАО „Научно-производственное предприятие Калужский приборостроительный завод  Тайфун” извършват настройка на радиолокационната апаратура и системи за управление на комплекса.

Мобилния брегови ракетен комплекс „Бал-Э” с противокорабна ракета тип Х-35 е разработен по поръчка на Военноморския флот на РФ в края на 1990-те години.

На въоръжение е приет през 2008 година.

В състава на комплекса „Бал-Э” влизат самоходен команден пункт за управление и свръзка, самоходна пускова установка, транспортно-зареждаща машина и комуникационна машина (общо до 11 специални машини).

Комплекса е способен да поразява цели на разстояние до 120 километра по всяко време на денонощието и при неблагоприятни метеорологични условия. Време за привеждане в бойна готовност – 10 минути, запас на хода – 850 километра, боекомплект - 64 ракети, количество на ракетите в един залп - 32 единици.

Пусковите установки могат да бъдат разположени на скрити позиции на отдалечение до 10 километра от бреговата ивица. – Още за Бал-Э

 
02.12.2011, 20:56

Германия ще построи за Израел шеста дизелова подводница клас „Долфин”

ДП проект „Тип-209”

Германия ще построи за ВМС на Израел и ще заплати една трета от стойността на шестата дизелова подводница (ДП) клас „Долфин”.

Според информация на „Йерусалим пост”, Германия ще заплати до 135 млн евро за ДП, стойността на която се оценява на 372 - 520 млн евро.

Съглашението за доставка на ДП, която, според неофициална информация е способна да носи крилати ракети с ядрена бойна част, е публикувано месец след заявлението, че Германия преразглежда съглашението с Израел заради плановете на Тел Авив да строи нови селища в зоната на т.н. „Зелена линия”.

В момента на въоръжение ВМС на Израел вече има три многоцелеви дизелови подводници клас „Долфин” – „Долфин-2”, „Левиафан” и „Текума”, явяващи се модифицирана версия на немската ДП проект „Тип-209”. Още две подводници се строят в корабостроителниците „Ховалдсверке-Дойче Верфт” в Кил и „Тиссен Нордзееверке” в Емден, които трябва да бъдат доставени през 2012-2013 г.

Първите две подводници са били предадени на Израел безплатно. Разходите за строителството на третата ДП са били поделени между Германия и Израел поравно. Според подписания в средата на 2006 година контракт на обща стойност 1,27 млрд долара, Израел ще финансира две трети от стойността на строителството на четвъртата и петата подводница. – Още подводници Dolphins

 
02.12.2011, 20:16

„Мистрал” за Русия

Във Франция започва строителството на първия десантен кораб-хеликоптероносач "Мистрал" за Военноморския флот на Русия, съобщава пресслужбата на корабостроителната компания DCNS. Първият кораб ще бъде изпратен за Русия през 2014, а вторият – през 2015 година.

Контрактът беше подписан от страните през юни тази година и стойността му съставлява 1,2 милиарда долара. Съгласно споразумението, Русия самостоятелно ще построи третият и четвъртия кораб от този тип.

"Мистрал", който има водоизместване 21000 тона и дължина 210 метра, е способен да поема на борда до 16 тежки хеликоптера, както и да десантира до 900 войника и 70 единици бронетехника. – Още за Мистрал

 
02.12.2011, 20:13

САЩ се нуждаят от руска помощ

В светлината на затварянето от Пакистан на транспортните коридори за снабдяване на силите на НАТО в Афганистан, Русия може да окаже на САЩ помощ в транзита на военни товари и преместване на военни поделения – пишат експерти от Центъра за национални интереси в своя статия във вестник „Ню Йорк таймс”. Според тях, САЩ са длъжни да разширяват сътрудничеството с Русия в тази сфера. Отварянето от Москва на коридор за прехвърляне на военни през руска територия ще помогне на американците, по-специално, при изтеглянето на войските от Афганистан.

На 26 ноември хеликоптери на НАТО нанесоха удар по блок-пост в Пакистан, в резултат от което загинаха повече от 20 граничари. В отговор Исламабад обяви затваряне на транспортните коридори през своя територия за снабдяване на силите на Северноатлантическия алианс в Афганистан.

 
02.12.2011, 19:53

Поредна авария с индийски МиГ-21

Малко след излитане изтребител МиГ-21 ‘Бизон’ от ВВС на Индия се разбива в нива, близо до селцето Маниа. Летецът успешно се катапултира и се приземява на около половин километър от мястото, където самолетът пада.

Започнато е разследване на причините за аварията. Това е седмия сериозен инцидент в индийските ВВС, от които шест са свързани с МиГ-21. Изтребителите от този тип ще излязат от въоръжение през 2017 година, а от следващата година на тях ще летят само летци с голям опит.

Общо 1976 МиГ-21 в различни модификации са били на въоръжение в индийските ВВС, като повече от половината са загубени в различни катастрофи и аварии.

Статистика на загубените самолети през 2011 година до 1 декември:

   1. На 18 октомври 2011 година МиГ-29 падна на височина над 5000 метра близо до Lahaul- Spiti в щата Химачал Прадеш Himachal Pradesh в 20:30 часа местно време. Пилотът вероятно е загинал. Преди около две седмици беше прекратено издирването на части от самолета поради голямата надморска височина и падналия сняг. Самолетът е на 47-ми ескадрон от 8-мо Крило на индийските ВВС.

   2. На 7 октомври 2011 година при кацане в Uttarlai AB, Barmer district в щат Rajasthan беше унищожен МиГ-21 Бизон в 11:30 часа местно време. Пилотът е с леки наранявания. Самолетът се числи на 4-ти ескадрон от индийските ВВС.

   3. На 6 септември 2011 година МиГ-21 Бизон, борд CU2189 падна близо до Shambu щат Пенджаб в 10:47 часа местно време. Пилотът е с леки наранявания след катапултиране. Самолетът принадлежи на 3-ти ескадрон от 7-мо Крило на индийските ВВС.

   4.На 22 август 2011 година HAL HJT-16 Kiran 20 минути след излитането от Hakimpet Air Base (VOHK) около 17:00 часа местно време пада било до Bommarasipet village, Shamirpet. Самолетът принадлежи на 408-ма Air Force Stations.

   5. На 4 август 2011 година катастрофира Jaguar IS. При падането на самолета в нива до село Dilahi Firozpur, окръг Mau щат Утар Прадеш е убито едно момиче и седем души са ранени. Двама умират в болница. Пилотът също загива. Самолетът принадлежи на 16-ти ескадрон от 17-то Крило на индийските ВВС.

   6.На 2 август 2011 година по време на празник на база Bikaner, на 15 километра от град Bikaner, щат Раджистан пада самолет МиГ-21М. Пилотът катапултира, но височината не достига и той умира от раните си. Самолетът е на 46-то Крило на индийските ВВС.

   7. На 4 февруари 2011 година самолет МиГ-21 Бизон пада в 11:20 часа местно време близо до Anup Nagar на 150 km от Gwalior. Пилотът е командира на ескадрила TACDE и успешно катапултира. Самолетът принадлежи на "TACDE-Tactics and Air Combat Development Establishment" от 40-то Крило на индийските ВВС. – Още за МиГ-21

/Pan.bg/

 
02.12.2011, 17:47

Франция съкращава авиационната група в Афганистан

Франция съкращава своята авиогрупа в Афганистан. Според информация на военното министерство, от военновъздушната база в Кандахар са изведени три изтребителя „Рафал”, както и пилоти и обслужващ персонал – общо около 60 военнослужещи.

Тази крачка е направена в рамките на програмата за поетапно извеждане на френския контингент от Афганистан, обявена от президента Никола Саркози през юли т. г.. Първата група френски войници и офицери - около 200 човека – се върна в родината си през октомври. Параж планира до края на 2012 година от Афганистан да се завърнат около 1000 военнослужещи. Останалата част от контингента ще бъде изведена до началото на 2014 година.

В момента във военновъздушната база в Кандахар остават три самолета "Мираж 2000”.

 
02.12.2011, 17:24

САЩ предадоха на Ирак контрола върху голяма военна база в близост до Багдад

САЩ предадоха днес на иракските власти контрола върху дворцов комплекс в близост до багдадското летище, където от началото на военната операция в Ирак през 2003 г. бе разположена американска база, предаде радио „Свобода”.

Официална церемония по предаването на базата не се проведе, страните просто подписаха съответните документи. В четвъртък вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, посещавайки „Камп Виктори” в рамките на визитата си в Ирак, благодари на американските военни за всички усилия и успехи, постигнати по време на кампанията.

В периода на бойната операция в Ирак „Камп Виктори” бе отделен комплекс със собствена инфраструктура, където постоянно се намираха около 40 хиляди души, включително членове на висшето военно командване. Някога комплексът принадлежеше на сваления иракски диктатор Саддам Хюсейн. Предаването на базата бе в рамките на плановете за изтегляне на американските войски от Ирак до края на тази година.

/ИА „Фокус”/

 
02.12.2011, 14:30

Китай създава система за спътникова навигация

Китай изстреля в орбита десети спътник на собствената система за глобална навигация „Бейдоу”. Изстрелването е било извършено днес с помощта на ракета-носител „Чанчжен-3А” от космодрума Сичан в югозападната провинция Сичуан.

В плановете на Китай е да създаде независима глобална спътникова система за навигация от типа на американската GPS, европейската Galileo и руската „ГЛОНАСС”. Към 2012 година тя ще може да покрива Азиатско-Тихоокеанския регион, а към 2020 година, когато количеството на спътниците ще бъде увеличено до 30, системата „Бейдоу” ще може да работи като глобална.

 
02.12.2011, 14:27

Ответен отговор на Пакистан

Военното командване на Пакистан предоставило на армията „пълна свобода на действия” в случай на нови удари на НАТО по територията на страната. На военнослужещите им е разрешено да действат според обстановката, използвайки съществуващия арсенал, съобщиха днес местни медии.

Те цитират началника на Сухопътните сили Ашфак Первез Киани, който издал заповед да се отговаря на нова агресия със съкрушителен удар, независимо от цената и последиците му.

 
02.12.2011, 14:24

Полетя вторият сериен изтребител Су-35

Су-35

Вторият сериен многофункционален свръхманеврен изтребител Су-35С, предназначен за руските ВВС, днес изпълнил първият си полет в Комсомолск на Амур.

„Полетът продължил повече от един час, всички агрегати и системи на самолета са работели безотказно, забележки за работата на двигателя и бордовото оборудване няма”, съобщил източник в отбранително-промишления комплекс. След приключване на летателните изпитания самолетът ще бъде предаден на руските ВВС. В съответствие с по-рано подписания контракт, на ВВС ще бъдат доставени 48 многофункционални изтребители Су-35С. – Още за Су-35

 
02.12.2011, 14:20

На 4 декември е празникът на поделение 22160

На 4 декември е празникът на военно формирование 22160 – Плевен. То е наследник на сформираната с Указ на Президиума на Народното събрание № 25/04.12.1947 г. Първа танкова дивизия.

В чест на празника военнослужещите от военното формирование проведоха множество инициативи:

  - От 28.11.2011 г. до 30.11.2011 г. се проведоха спортни състезания по футбол на малки врати, шах и теглене на Зил 131;

  - На 30.11.2011г.  в Дома на културата на военното формирование самодейни състави от военното формирование изнесоха празничен благотворителен концерт, като събраните финансови средства ще бъдат дарени на децата на загиналите военнослужещи;

  - На 01.12.2011 г. на строевия плац на на военното формирование слово и поздравление по случай празника на бригадата произнесоха командирът на военното формирование бригаден генерал Валентин Буров и кметът  на община Плевен доц. д-р Димитър Стойков. Прочетени бяха заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители постигнали високи резултати в ежедневната  служебна дейност, както и поздравителният адрес на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. След тържеството военнослужещите и цивилните служители от военното формирование се отправиха на поход до местността «Кайлъка».

Празникът на бригадата ще продължи на 4 декември, когато от 11.00 часа на площад “Възраждане” в град Плевен, когато представителният духов оркестър на Сухопътните войски и самодейни състави от военното формирование ще изнесат празничен концерт за военнослужещите и жителите на град Плевен.

/landforce.mod.bg/

 
02.12.2011, 14:15

ОАЕ ще закупи 4900 авиобомби

Министерството на отбраната на ОАЕ е дало заявка за закупуване на 4900 различни авиационни бомби и комплекти за тяхното управление, съобщава Defense Aerospace. Управлението за военно сътрудничество (DSCA) към Пентагона вече е уведомило Конгреса на САЩ а потенциалната сделка на стойност 304 милион долара. Новите боеприпаси ще се използват на изтребителите F-16 Fighting Falcon от ВВС на ОАЕ.

Заявени са 304 комплекта GBU-54 Laser JDAM с 304 лазерни сензори GBU-40, 3000 комплекта за самонасочване GBU-38(V)1 JDAM, 1000 GBU-31(v)1 JDAM и 600 GBU-31(v)3 (необходими за превръщане на свободнопадащите авиобомби в управляеми), както и 3 000 авиобомби BLU-111 (225 килограмови), 1000 BLU-117 ( 900 кг), 600 противобункерни BLU-109 ( 900 кг) и четири учебни BDU-50C. В договора се предвижда както и доставка на взриватели, оборудване и резервни части, така и обучение и техническа поддръжка. Ако сделката бъде одобрена то изпълнители ще са концерна Boing и завода за боприпаси McAlester Army Ammunition Plant.

По оценка на DSCA с получаването на тези боеприпаси ОАЕ ще се превърнат най-боеспособната сила в региона, но без да се измени баланса на силите.

/Pan.bg/

 
02.12.2011, 09:55

През 2012 започва строителството на „Борей-А”

Proekt 955A

През 2012 година в Русия ще започне строителството на усъвършенстваната атомна подводница тип „Борей-А”. Както съобщи генералният директор на Централното конструкторско бюро за морска техника Андрей Дячков в различна степен на готовност се намират трите кораба от типа „Борей” (проект 955): „Юрий Долгорукий”, „Александър Невский” и Владимир Мономах”. Започна строителството на четвъртата подводница.

Общо в рамките на проекта трябва да бъдат построени 8 подводници. Атомната подводница „Юрий Долгорукий” е щатен носител на ракети „Булава”, чието заключително изстрелване ще се състои през първата половина на 2012 година. След това министерството на отбраната ще въведе ракетата на въоръжение. – Още за проект 955

 
02.12.2011, 09:30

Над 70 души са ранени при взрива край база на НАТО в Афганистан

Мощна бомба в камион избухна близо до входа на афганистанска база на НАТО днес, предава АФП.

Базата се намира в провинция Логар, на юг от афганистанската столица- Кабул. Били са ранени 70 души, предимно цивилни.

Талибаните поеха отговорността за самоубийствената атака срещу базата.

„Над 70 души бяха приети в главната болница в района- седем от тях са афганистански служители по сигурността на НАТО, останалите са цивилни. Няколко от ранените са в тежко състояние”, съобщават местните здравни власти.

/ИА „Фокус”/

 
02.12.2011, 09:14

Военният министър поиска ВМА да продаде имотите си

ВМА трябва да си плати дълговете, като общата им сума е 93 милиона лева. Това заяви военният министър Аню Ангелов, който присъства на тържеството по повод 120 години от основаването на Военномедицинската академия. Той направи сравнение, като посочи, че към момента дълговете на всички държавни и общински болници са в размер на 300 милиона лева.

Според министъра лечебното заведение трябва да предприеме спешни мерки за изплащане на натрупаните задължения. По думите му това може да стане чрез намаляване на разходите, продажба на имоти и техника.

/в. Новинар/

 
02.12.2011, 08:57

Генерал командва Сливен

Един сапьор командваше доскоро най-голямата механизирана бригада в България. Факт, който само военен от армията може да оцени. Защото по старите неписани правила големи командири у нас ставаха само завършили мотострелковаци или танкисти. Свързочници, химици, разузнавачи, автомобилисти, техници и сапьори рядко стигаха до званието генерал. Кольо Милев обаче направи пробив в желязната система на соцтрадицията. Под негово ръководство 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово получи сертификат за изпълнение на задачи в пълния спектър от класификатора на алианса. Само година след като генералът премина в резерва, той вече е кмет на Сливен. На балотаж 58-годишният инженер победи не кой да е, а най-известния сливналия - Йордан Лечков. Оказа се, че безпартийният генерал е донесъл най-голямата победа на БСП в областен център на страната. "Мечтая Сливен да излезе от досегашното си незавидно положение, но няма дълго да се оправдавам с тежкото наследство", обяви новият кмет. И обеща най-важното за всеки жител на Сливен - да оправи разбитите вече трета година улици...... Прочети още

 
02.12.2011, 08:48

Турция ухажва военните за сметка на бедните

Анкара разреши на младежите, които са навършили 30 години, да се откупват за 12 500 евро от армията, което може да засегне около 500 000 отклонили се от военна служба заради битките с ПКК. Стига да намерят парите.

 
02.12.2011, 08:38

Alenia Aeronautica въоръжава C-27J Spartan

Alenia Aeronautica е готова за нов вариант на C-27J Spartan. Той се нарича условно "Praetorian". Вариантът ще включва 20 или 30 милиметрово оръдие и електронно-оптична станция или инфрачервени сензори за откриване и проследяване с възможности за използване на съвременни средства. Новият вариант ще бъде оборудван със съвременни средства за защита, включително излъчватели на инфрачервени и радиовълни. Създадена е и нова комплексна информационна система за свръзка и контрол с няколко канала за пренос на данни, включително и сателитни канали, сигурни при умишлено създадени смущения.

Самолетът е на въоръжение в България, Гърция, Италия, Литва, Мексико, Мароко, Румъния и САЩ. С новият вариант се разчита да се спечелят още пазари.

/aeronews.alle.bg/

 
02.12.2011, 08:34

Япония ускорява разработката на изтребител ATD-X

На 25 ноември 2011 година на страницата на Jane's Defence Weekly беше публикувана информация, за ускоряване на японската разработка на изтребител от 5-то поколение. Естествено японците са стреснати от появата на Т50 и особено от китайския самолет от 5-то поколение. За разработването на ATD-X/ Advanced Technology Demonstrator-X от 2009 до 2016 година са предвидени разходи за повече от 0,5 милиарда долара. По програма трябва вече да е започнало изработването на прототипа. Първоначално първият полет беше насрочен за финансовата 2014 година(от 1 април 2014 до 31 март 2015 година) в новите условия, той ще бъде по-скоро.

Според генерал-лейтенант Hideyuki Yoshioka, директор на института за авиационни военни разработки ускоряването е жизнено важно за Япония, особено след проблемите около F-35. ATD-X ще се произведе в ограничено количество и ще бъде в основата на следващия изтребител на Япония, който ще замени F-2.

/aeronews.alle.bg/

 
02.12.2011, 08:24

Събрание на възпитаниците на военноморския колеж на САЩ

Във Варна се състоя общо събрание на Клуба на възпитаниците на Военноморския колеж на САЩ (THE NAVAL WAR COLLEGE). На него те отчетоха своята дейност през отиващата си година и приеха план за работа през 2012 г. Председател на клуба е капитан І ранг (от днес – комодор) Митко Петев, заместник-председател – капитан І ранг от резерва Иво Калоянов, а секретар – капитан ІІІ ранг Петър Димитров. За координатор по социалните инициативи бе избран капитан ІІ ранг Цветан Попов – първият български морски офицер, възпитаник на Военноморския колеж на САЩ. Досегашният командир на ВМС контраадмирал (от днес – вицеадмирал) Пламен Манушев пожела успехи в работата на клуба и обеща да продължи активното си участие в него и в качеството си на заместник-началник на Щаба на отбраната. Новоназначеният командир на ВМС комодор (от днес – контраадмирал) Румен Николов бе приет за асоцииран член на клуба. И двамата адмирали получиха почетната значка на колежа.

230 от досегашните възпитаници на Военноморския колеж на САЩ са били или са командващи ВМС на своите държави. През тази година те са 32. След 1989 г. 52 български морски офицери са възпитаници на колежа, като и в момента има двама, които се обучават там: капитан І ранг Петко Петков и капитан ІІІ ранг Владислав Караденчев.

/Морски вестник/

 
02.12.2011, 08:18

Дa e хаирлия!

След падението на Византия, два флота са порели вълните в Черно море – Турският и Руският. Другите са само „за борбите”, няма защо да си кривим душата. Първият от тях е господствал много по-често, но в моряклъка ние сме взимали терк повече от Русите. А в Имперската марина плащали заплати на офицерите по регионален признак – тези в Черноморския флот били най-малки. Вероятно поради щадящи климатични условия – а също и защото тук винаги било весело. Понякога – до сълзи, особено в по-новото време........ Прочети още

 
02.12.2011, 08:06

Афганистан е изправен пред дефицит в финансирането на отбраната в размер на 4 млрд. долара

Силите за сигурност на Афганистан са изправени пред дефицит в финансирането на отбраната в размер на 4 млрд. долара след 2014 г., докато САЩ са подготвени да поемат само 3 млрд. долара от разходите за отбрана, което повишава опасенията, че Кабул ще се бори с усилие с талибаните, пише в. „Гардиън”. Афганистан трябва да поеме основната отговорност за борба с талибаните след 2014 г. Армията и полицията на Афганистан наброяват общо 308 000 души, и се предполага, че ще достигнат до 352 000 души до края на годината. Западната стратегия е Националните сили за сигурност на Афганистан да заемат повишаващ се дял в борбата, което ще позволи на САЩ, Великобритания и техните партньори да оттеглят военните си части до 2014 г. и да се фокусират на обучение и анти-терористични операции. Националните сили за сигурност на Афганистан в увеличения си състав се очаква да струват на страната 8 млрд. долара. Представители на американските власти заявиха пред европейските си колеги, че Вашингтон е подготвен да поеме 3 млрд. долара от разходите след 2014 г. Други дарители се очаква да поемат още 1 млрд. долара, което е достатъчно за финансирането на 220 000 военни единици. Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
02.12.2011, 08:00

Авария с британски военен хеликоптер в Германия

По време на тренировъчен полет на британски военен хеликоптер Lynx AH.7 летецът докладва за проблеми с двигател. Пилотът успява да прелети над град Guetersloh-Marienfeld и приземява вертолета в нива. Малко след като екипажът от трима напускат хеликоптера той се запалва и изгаря почти напълно.

Започнато е разследване за установяване причините за аварията.

/Pan.bg/

 
1 декември
 
01.12.2011, 23:19

Dassault е изненадана от избора на Швейцария за нов изтребител

Френската компания Dassault е изненадана от решението на Швейцария да избере Gripen NG за победител в конкурса. Според Dassault изборът на шведския изтребител на основание на по-ниска цена не отразява предишните оценки на Берн на техния самолет.

Швейцарското правителство оповести на 30 ноември намерението си да подпише договор за закупуване на 22 изтребителя Gripen мотивирайки се с по-ниските цени за придобиване и експлоатация. В същото време се признава, че „решението не поставя Швейцария на най-високите европейски стандарти, що се отнася до характеристиките на нов боен самолет”.

В оповестеното вчера съобщение на Dassault се казва, че „модифицираният специално за изискванията на Швейцария Gripen съществува само на хартия и неговото реализиране е свързано със значителен риск, което води до увеличаване на финансовите усилия шведската страна”. Оспорва се и обществената нагласа относно цената. „Потенциалът на Rafale позволява изискванията на конфедерацията да се постигнат с по-малък брой изтребители на еквивалентна или по-малка цена, което и бе показано при проучването от страна на швейцарските ВВС”, се цитира в декларацията на френската компания.

През 2008 година в Швейцария са извършени детайлни летателни оценъчни изпитания на Gripen, Rafale и Typhoon в обем на общо 130 часа, от които на френският изтребител са 60.

/Pan.bg/

 
01.12.2011, 23:14

Крайцер "Варяг" се връща във Владивосток

След продължителен поход в главната база на руския Тихоокеански флот – град Владивосток се завръща гвардейския ракетен крайцер "Варяг". Церемонията по посрещане ще се състои на 2 декември 2011 г. на 33 кейово място от 15:00 м.вр, съобщава пресслужбата на източния военен окръг.

Отряд кораби в състав флагмана на ТОФ, танкера "Иркут" и морския спасителен буксир след завършване на крупномащабни военноморски учения край бреговете на Камчатка на 20 септември под командването на капитан първи ранг Сергей Жуг се отправи на продължителен морски поход.

От 25 до 30 септември корабите се намираха в японското пристанище Майдзуру. След визитата се проведоха руско-японски учения. След Япония отряда взе курс към Марианските острови, като пристигна в пристанище Апра на 9 октомври.

В рамките на визитата се проведоха двудневните руско-американски антитерористични учения "Тихоокеански орел-2011". От страна на САЩ в тях участие взеха ракетните есминци "Маккембл" и "Фицджералд". След това учение корабите на ТОФ направиха визита и в канадското пристанище Ванкувър. - Видео

 
01.12.2011, 22:30

ВВС днес и утре

Анализ на ситуацията с българската военна авиация – какво се случи през изминалите 12 месеца.

 
01.12.2011, 20:27

Продължава официалната визита на командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев в Германия

Днес, 01.12.2011 г. продължава официалната визита на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев в командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа в гр. Хайлдеберг, Германия.

В проведените вчера и продължилите днес разговори между командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хъртлинт бяха обсъдени възможностите  за практическо изпълнение на Меморандума за разбирателство за оказване на поддръжка за подготовката между Сухопътните войски на САЩ в Европа и първата батальонна бойна група в нашата армия. В изпълнение на поетите досега ангажименти генерал-майор Стефан Василев и генерал-лейтенант Марк Хъртлинт  се договориха от месец януари 2012 година  българските Сухопътни войски  да изпратят един офицер в отдела за многонационална подготовка на командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа в гр. Хайлдеберг. Там той  в продължение на три месеца ще се запознае с американският опит в организирането, координирането и  провеждането на многонационални учения. Нашите Сухопътни войски ще изпратят и двама офицери или сержанти, които за същият период от време  ще работят като наблюдатели с американски бойни групи.

Друго важно споразумение до което стигнаха през днешният ден  двамата генерали е командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа да окаже помощ в провеждането на сертификационното учение на нашата батальонна бойна група, което ще се проведе през месец декември  2012 година.

Утре визитата на генерал-майор Стефан Василев ще продължи в град Графенвьор, където ще посети Съвместното командване за многонационална подготовка. Тук той ще се запознае със способностите на центъра за подготовка, които са на разположение на българските войски и ще участва в обсъждането на въпроси свързани с подготовката и разговори с военнослужещи.

/landforce.mod.bg/

 
01.12.2011, 20:10

Индия опроверга информацията за предложения от НАТО и САЩ за сътрудничество във военнотехническата област

Министерството на отбраната на Индия опроверга изнесената в редица медии информация за постъпили предложения от страна на НАТО и САЩ за сътрудничество в редица военнотехнически програми – създаване на система за ПРО и перспективния изтребител F-35.

„НАТО не е предлагала на Индия да стане партньор в програмата за създаване на система за ПРО. САЩ не са предлагали на Индия партньорство в разработването на перспективния изтребител F-35", се казва в заявлението на министерството.

/Pan.bg/

 
01.12.2011, 20:05

Русия е доставила на Сирия противокорабни комплекси „Бастион”

Русия е доставила на Сирия брегови противокорабни комплекси „Бастион” със свръхзвукови крилати ракети „Яхонт”, съобщава "Интерфакс" по информация от военно-дипломатически източник от Москва. Договорът не е изпълнен изцяло, защото продължава обучението на сирийските военни за използване на комплекса.

По данни на агенцията Сирия ще получи минимум два комплекса „Бастион” с по 36 ракети „Яхонт” всеки, като стойността на сделката е около 300 милиона долара.

"Бастион" ще се използва за прикритие на морските граници на Сирия, които са с дължина около 600 км. В състава на комплекса влизат ракетите в транспортно-пусков контейнер, самоходни пускови установки, машини за бойно управление и осигуряване на бойно дежурство, зареждаща машина, както и вертолетен комплекс за целеуказване. Време за разгръщане на комплекса от походно положение в бойно е пет минути.

Крилатите ракети "Яхонт" развиват скорост до 750 км/сек, могат да поразят цели на разстояние до 300 км. и имат система за самонасочване. – Още за ПРК „Бастион”

/ИА "Фокус"/

 
01.12.2011, 17:34

В Южния военен окръг на РФ е сформирана нова инженерна бригада

Завършило е сформирането на ново инженерно съединение в Южния военен окръг, което е дислоцирано в Ростовска област на Русия.

Според пресслужбата на ЮВО, на тържествената церемония по откриване на новата учебна година в съединението е присъствал началникът на инженерните войски на ВС на РФ генерал-майор Юрий Ставицкий.

Бригадата е въоръжена с най-съвременните образци въоръжение и техника и ще решава основно задачи по инженерното осигуряване на войските на окръга.

Новото инженерно съединение има на въоръжение над 450 единици съвременна инженерна техника. Сред тях са: - бронирана машина за разминиране БМР-М на базата на танк Т-72, установка за разминиране УР-77 на база на САУ 2С1 „Гвоздика”, инженерна машина ИМР-2М, мостопоставач МТУ-72, машина за прокарване на пътища БАТ-2, механизиран мост ТММ-3М, преносима установка за пречистване на вода ПВУ-300, неконтактни минотърсачи ИНВУ „Коршун”. – Още инженерни войски

 
01.12.2011, 17:18

Два "казахстански" ЕС-145 бяха показани днес

В Астана, столицата на Казахстан се е състояло представяне на първите два хеликоптера ЕС-145,  сглобени от „Еврокоптер Казахстан“ създадена от държавната компания „Казахстан инжиниринг“ и „Eurocopter“. До края на следващата седмица ще бъдат сглобени още 4 машини. Всички те ще бъдат предадени до Нова година на ВВС и МЧС на Казахстан. Годишно в компанията ще се сглобяват 8-10 хеликоптера. Работниците в нея са обучени в Германия.

/aeronews.alle.bg/

 
01.12.2011, 17:12

ВВС на Оман купуват осем транспортни самолета

Италианската „Finmeccanica Company“ е пуснала оферта за участие в конкурс на ВВС на Оман за 8 многоцелеви транспортни самолета. Тя предлага C-27J и ATR-72-600. Оман има нужда от транспортни самолети. Държавата вече сключи договор на 16 август 2010 година за доставка на 3 Lockheed C-130J-30. Първият ще бъде доставен през 2012 година, а следващите 2 през 2013 година. Те ще заменят трите остарели вече Lockheed C-130Н.

/aeronews.alle.bg/

 
01.12.2011, 17:08

Конференция за Ми-28Н

От 23 до 25 ноември 2011 година в Будьоновск се състоя конференция по производството, експлоатацията, качеството и надеждността на вертолетите Ми-28Н. В конференция са участвали проектантите,  работещи по изработката на машината, производителите на системи и представители на базите, където има такива вертолети. Целта на форума е да се събере информация и да се решат проблемите.

Конференцията е на път да се превърне в ежегодна среща на заинтересовани страни. Налице са и първите резултати в резултат на общуването между пилотите от авиобазите и конструкторите от заводите. – Още за Ми-28Н

/aeronews.alle.bg/

 
01.12.2011, 16:43

Северният флот на Русия изстреля седем балистични ракети

Стратегическите атомни подводници от Северния флот през 2011 година са осъществили седем успешни старта на балистични ракети, три от които с МБР "Булава", съобщи пред журналисти в четвъртък командващият Северния флот вицеадмирал Владимир Королев.

Всички изстрелвания са били направени от подводно положение и са признати за успешни. – Още за СФ

 
01.12.2011, 16:41

„Джордж Буш” наближава Сирия

Атомният самолетоносач „Джордж Буш” пристигна към морските граници на Сирия, съобщава междуарабската телевизия "Ал-Джазира". Пентагонът отказва да потвърждава тази информация, но признава, че корабът е в Средиземно море. Експерти отбелязват, че САЩ се готвят към евентуално установяване над Сирия на режим на безполетна зона.

Тези дни към бреговете на Сирия пристигна руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов”, съпровождан от бойни кораби. Той ще акостира на сирийското пристанище Тартус.

 
01.12.2011, 16:35

Утре президентът връчва адмиралски и генералски пагони

На церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 утре президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов ще връчи пагони на удостоени с висши военни звания офицери, съобщиха от прессекретарията на държавния глава. Контраадмирал Пламен Манушев става заместник-началник на отбраната и вицеадмирал, комодор Румен Николов – командир на ВМС и контраадмирал, капитан І ранг Митко Петев – командир на ВМБ - Бургас и комодор, директорът на дирекция „Военна полиция” полковник Данчо Дяков получава звание „бригаден генерал”.

Държавният глава ще връчи орден “За военна заслуга” - първа степен, на вицеадмирал Минко Кавалджиев. Отличието се дава за дългогодишна безупречна служба, принос в развитието и укрепването на Българската армия и заслуги към отбраната на страната.

/Otbrana.com/

 
01.12.2011, 12:56

Изстрелване на ракетата „Агни-1”

Министерството на отбраната на Индия съобщи, че днес успешно е изстреляна балистична ракета „Агни-1” с цел проверка на бойната готовност на националните стратегически сили за ядрено сдържане. Бойната част на ракетата с голяма точност е поразила целта в района на Бенгалския залив.

„Агни-1” може да носи боен заряд с тегло до един тон, включително ядрен боеприпас. – Още индийски ракети

 
01.12.2011, 12:45

Съкращаването на разходите застрашава военните амбиции на Европа

Годините на съкращаване на разходите задушават отбранителните амбиции в цяла Европа – няма достатъчно кораби за борба с пиратите край бреговете на Сомалия, твърде малко са полицейските части в Косово и няма и един лекар за тренировъчна мисия, коментира АФП.

Драстичните съкращения на разходите за отбрана през последните години правят все по-трудно за ЕС да запази своите военни операции, предупреждават официални лица, които се борят да бъде постигнат пробив в изграждането на общата политика по въпросите на сигурността.

„Имаме реален проблем в Европа. Не успяваме да набавим нужното за нашите мисии”, посочва високопоставен европейски представител.

Стратегическите различия и липсата на желание също спират общата отбранителна политика на ЕС. Великобритания предпочита да работи в рамките на НАТО и се противопоставя на усилията, подкрепени от Франция, Полша и Германия, за създаването на европейска военна централа.

/ИА „Фокус”/

 
01.12.2011, 12:43

Не очаквам протести в армията

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за предаването „Денят започва” на Българска национална телевизия

 
01.12.2011, 12:40

Балтийският флот на Русия заменя ЗРК С-200 с „Триумфи”

ЗРК С-400

Частите за ПВО на Балтийския флот, разположени на територията на Калининградска област, до края на 2011 година ще получи първите зенитни ракетни комплекси С-400 „Триумф”, заяви командващия на флота вицеадмирал Виктор Чирков. Какво количество комплекси ще получат военните не се уточнява, но Чирков е заявил, че доставката на новите системи се извършва в рамките на програмата за планова замяна на остарелите ЗРК С-200.

В момента личния състав на частите за ПВО на Балтийския флот провежда стрелби със С-400 на един от военните полигони. Тези стрелби се явяват и приемо-предавателни изпитания и ако те завършат успешно, военната техника ще бъде приета на въоръжение във флота. Сега основа на наземната система за ПВО на БФ са зенитните комплекси С-300.

Държавната програма на Русия предвижда за периода 2011-2020 година да бъдат закупени 56 дивизиона ЗРК С-400 с по осем пускови установки във всеки. – Още за С-400

 
01.12.2011, 12:15

Няма да има удар срещу Иран за момента, заяви израелският министър на отбраната

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак отхвърли възможността за удар срещу атомните обекти на Иран „за момента”, предава АФП. Той направи коментарите си пред държавно радио, като добави, че израелската държава ще остави всички опции пред себе си отворени.

„Нямаме намерение да действаме за момента. Не трябва да се ангажираме във война, когато това не е необходимо”, заяви Барак.

„Позицията ни не се променя в три аспекта: ядрен Иран е неприемлив за нас, решени сме да спрем това, и всички опции са на масата”, добави той.

/ИА „Фокус”/

 
01.12.2011, 10:54

Успешен пуск на свръхзвукова крилата ракета "БраМос"

Вчера от борда на индийска фрегата „Тег” (проект 11356) е осъществен успешен изпитателен пуск на свръхзвукова крилата ракета "БраМос". След излитането от вертикалното пусково устройство ракетата е полетяла по зададената траектория и е достигнала набелязаната точка в акваторията на морския полигон. Телеметричните данни са показали, че през цялото време всички системи на ракетата са работили нормално.

Втора серия от три индийски фрегати тип „Талвар” F-40 по проект 11356 ("Тег", "Таркаш" и "Триканд") се строят в Прибалтийския корабостроителен завод „Янтар” в Калининград. Всичките кораби са въоръжени с по осем свръхзвукови крилати ракети „БраМос”, разположени във вертикална пускова установка 3С-14Э.

До 2015 година пет аналогични фрегати ще бъдат построени за нуждите на Черноморския флот на Русия, като строителството на първите две е започнато през 2011 г. – Още за "БраМос"

/Pan.bg/

 
01.12.2011, 10:33

Първата дежурна смяна на КП на руските войски за ВКО застъпи на бойно дежурство


В Русия започна бойно дежурство на нов вид въоръжени сили – Войските за въздушно-космическата отбрана (ВВКО). Днес в 10:00 ч. по московско време първата дежурна смяна застъпи на бойно дежурство поемайки управлението на системата за предупреждаване за ракетно нападение, както и контрола на космическото пространство и управлението на руската орбитална групировка.

Обединяването в един контур на огневи, информационни и разузнавателни компоненти, според експерти, дава редица предимства. Новият вид войски, работата по създаването на които завърши, ще включва командването на войските и няколко системи, които вече съществуват, отбелязва военният наблюдател на вестник „Комсомольская правда” Виктор Баранец:

  - База на новия вид войски са преди всичко космическите войски. Това са станции за контрол на космическото пространство, системи за предупреждаване за ракетни нападения (СПРН) и противоракетни системи. Всичко това в пълен състав ще влезе в ВКО. Полето за дейност на Въздушно-космическа отбрана засяга както космосът, така и въздушното пространство. В състава на ВКО се включват части, които са въоръжени със системи С-300 и С-400. Скоро ще се появи и системата С-500, която превъзхожда предишните. Въздухът означава авиация. Изтребители охраняват въздуха до височина 30 километра.

Съгласно оценки на експерти, С-500 – единна система на зенитно ракетно оръжие от 5-то поколение – е способна да поразява цели, в това число и в близкия космос. Относно СПРН, тя включва радиолокационни станции (РЛС) на Колския полуостров, в Република Коми (западна Русия), край Санкт-Петербург, край град Иркутск (източен Сибир), започналата бойно дежурство на 29 ноември станция в Калининградска област. Има станции и в Краснодарския край (Северен Кавказ), Беларус, Азербайджан и Казахстан. Станциите за контрол на космическото пространство са разпръснати из цялата територия на Русия. Главна функция на ВКО е отразяването на заплахите и унищожаването на средствата за въздушно-космическо нападение на потенциалния противник. Въпросът е, доколко ВКО ще го прави ефикасно. Ето мнението на анализаторът от вестник „Независимо военно обозрение” Виктор Литовкин:

  - Ефикасността на работата на всяка система се проверява само в реални бойни условия. Надявам се, че създаването на Войските за ВКО именно ще попречи на създаването на всякакви заплахи. Създадената система ще се развива, трябва да се създават и нови системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Още повече, че Русия не се отказва от сътрудничество със САЩ и НАТО в създаването на ЕвроПРО. Провеждат се остри дискусии, направено е едно рязко предупреждение от президента на Руската Федерация по адрес на САЩ и НАТО.

/ruvr.ru/

 
01.12.2011, 09:10

Ще има ли в Сливен музей на бойната слава?

Възможно е и в Сливен да бъде изграден Музей на бойната слава по подобие на този в Ямбол. Това стана ясно на кметския брифинг в началото на тази седмица. Въпросът възникна, заради отпътуването на десет танка „Майбах”, реставрирани в сливенската ремонтна база към музея в Ямбол.

„Имаме такава идея и тя ще се реализира може би със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и всички родолюбиви и неправителствени организации, коментира кметът на Сливен Кольо Милев. По думите му подходящо място за подобен музей е районът на бившите казарми до паметника „Орлето”. Нужно е обаче да се направи общ план на този район и да се прецени как ще се впише този музей там и на кое място би било най-целесъобразно да се намира. Кметът допълни, че може да се организира и допитване до гражданите.

„И с един експонат от танковете „Майбах” да разполага бъдещия музей в Сливен, то той би бил достатъчен, за да се види какво представлява. Интересно е, че някои частни фирми в София вече подготвят такива минимузеи, а ние в Сливен, където е люлката на Трета армия, да не можем да покажем нищо на младото поколение. Така, че аз съм „за” изграждане на такъв музей, както и за изграждане  на един Дом на офицерите и сержантите от запаса и резерва.”

/sliveninfo.com/

 
01.12.2011, 09:03

Има леко увеличение на рапортите за напускане на армията

Аню Ангелов няма да става посланик или съветник на президента, остава министър на отбраната.

 
01.12.2011, 08:56

Булгар, Булгар!

„Много е важно, като напънат по Черно море подводниците и ние да ги... само че те не са купени с въоръжение, така че ние ще летиме, но немаме торпеда за тех. Просто уникално”.

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}