Месечна сводка

Архив - месец април 2010 година
 
30.04.2010, 18:14

NHIndustries е предала на Франция първият противолодъчен вертолет NH90

Агенцията за военни покупки на Франция (DGA) е получила първият от 27-те поръчани вертолети за борба с подводници NH90 NFH (NATO Frigate Helicopter), производство на европейската компания NHIndustries. Според информация на Defense Aerospace, в близко време машината ще бъде предадена на френските ВМС и от 2011 година ще започне да изпълнява бойни задачи.

Общо Франция е поръчала 68 вертолета NH90. В това число влизат 27 противолодъчни версии NFH, 27 транспортни версия VERTREP и 14 бойни машини. Доставката на всички поръчани машини ще завърши през 2021 година. Наскоро стана известно, че NHIndustries е започнала доставката вертолети и на Холандия. Първият вертолет NH90 NFH (общо са поръчани 20 машини) е бил предаден на купувача на 21 април 2010 година.

Портфейла с поръчаните вертолети NH90 NFH за сега е 111 единици, като за тях чакат въоръжените сили на Дания, Франция, Италия, Норвегия, Холандия, Австралия и Белгия.

NH90 NFH е способен да превозва до 20 човека. Максималната скорост на вертолета е 300 километра в час, а далечината на полета достига до 1200 километра. NH90 NFH може да бъде въоръжен с торпеда и противокорабни ракети на външни подвески. Оборудването и програмното осигуряване позволява на  машината да изпълнява различни бойни задачи по време на едно излитане. – Още за NH90

 
30.04.2010, 15:38

Нов сръбски пистолет

Сръбският оръжеен завод „Застава оруже” единствен сред 1 140 участници в най-голямото световно изложение на оръжие в Нюрнберг представи напълно нов продукт, пише днес сръбският вестник „Блиц”. Пистолетът „Рашомон” привлече най-много вниманието на италианските, германските, френските и японските специалисти и журналисти. Става дума за пистолет с напълно нова конструкция и първият сръбски пистолет, който има сменяща се ръкохватка и части от полимер. Той е и с 300 г по-лек от подобните на него. Има хромирана цев, изработена от стомана за автомати, което означава, че срокът му на годност е неограничен, пояснява Зоран Шушич, директор в „Застава оруже”. Ръкохватката може да се сменя, като комплектът включва три модела, а монтираната е „Пикатини” шина, която позволява на оръжието да се постави всякакво най-модерно оборудване, чак до лазерен мерник. Пистолетът е предназначен преди всичко за полицията и армията, като има пълнител с муниции с най-голям капацитет в света – два реда от по 15 патрона. Серийното производство на „Рашомон” ще започне до септември тази година, информира Шушич. /ИА „Фокус”/ - Още пистолети

 
30.04.2010, 15:35

Датчаните искат да бъдат намалени разходите за мисията в Афганистан

Мнозинството от датските граждани искат да бъдат намалени военните разходи за мисията в Афганистан, а за сметка на това да бъдат увеличени средствата за образование и социални дейности. Това сочат данните от проучване на общественото мнение, публикувано от вестник „Берлингске тидене”.

Трима от четирима анкетирани настояват или да бъдат намалени парите за датската военна мисия в Афганистан, или правителството да сложи лимит на средствата.

Едва 3% подкрепят възможността за намаляване на средствата за социални проекти, за да бъде финансирано датското военно участие в централноазиатската страна.

В момента Дания има 750 свои войници в Афганистан, базирани главно в южната провинция Хелманд. От началото на мисията са загинали 31 датски военнослужещи.

 
30.04.2010, 13:37

Т-50 - в небето край Москва

На 29 април 2010 година в 12:46 местно време от летището на ЛИИ М.М,Громов в Жуковски извърши първото си излитане от московска земя опитния изтребител ПАК ФА Т-50-1. Преди това във въздуха се вдигна самолет за съпровождане Су-24М. Двата опитни екземпляра на ПАК ФА – първият летателен образец Т50-1 и комплексния стенд Т50-КНС  бяха пребазирани за продължаване на изпитателната програма в Жуковски от Комсомолск на Амур на борда на военнотранспортен самолет Ан-124 "Руслан" на 8 април 2010 година. Преди това с Т50-1 в края на януари - началото на февруари бяха изпълнени шест полета от летището на КнААПО Дземги. – Още за ПАК-ФА

 
30.04.2010, 11:54

Американските ВМС разрешиха на жените да служат на подводници

Американските военноморски сили отмениха забраната за това жени са служат на подводници. Министерството на отбраната на САЩ обяви решението си за отмяна на забраната през февруари, като в сряда в полунощ изчете крайният срок за възражения от страна на Конгреса, предаде Би Би Си.

Подготовката на жени военнослужещи за новите им задължения и създаването на подходящи постове може да отнеме малко повече от година.

Около 15% от служещите във ВМФ на САЩ са жени.

 
30.04.2010, 11:50

Хърватия увеличава контингента си в Афганистан

Хърватският парламент прие предложението на правителството броят на хърватските войници в мироопазващата мисия на НАТО в Афганистан /ИСАФ/ да бъде увеличен от 300 на 320, предаде хърватската телевизия ХРТ. За Афганистан ще заминат още 20 инструктори, които ще обучават местните сили за сигурност.
Предложението на правителството не подкрепиха парламентарните групи на Хърватския демократичен съюз на Славония и Беране и Истърския демократичен събор.
/ИА „Фокус”/

 
30.04.2010, 11:47

От ЧФ на Русия може да съкратят още 500 офицери

От Черноморския флот на Русия може да съкратят още 500 офицери до края на годината. Това са съобщили източници от щаба на Черноморския флот за агенция Интерфакс.

Съкращенията са в рамките на провежданите реорганизационни дейности във флота. Преди всичко те ще засегнат бреговите части и тиловите структури. Възможно е да бъдат съкратени и млади офицери, назначени през миналата година.

 
30.04.2010, 11:45

Серийното производство на С-400 ще започне в края на годината

Ракетите за системата за противовъздушна отбрана С-400 ще бъдат доставени за серийно производство в третото тримесечие на 2010 г., съобщи генералният директор на предприятието „Алмаз-Антей”, което се занимава с разработката на ракетата, Игор Ашурбейли, предаде агенция ИТАР-ТАСС.

„В края на декември миналата година са приключено предварителните изпитания и ракетата е доставена за държавни тестове. В третото тримесечие на 2010 г. ще приключим бойните тестове и започваме серийно производство в края на годината”, заяви той.

По думите на Ашурбейли, не е имало никакви провали и трудности от научно-технически характер, свързани с ракетата. – Още за С-400

 
30.04.2010, 11:40

За периода 2007-2009 година администрацията на Министерството на отбраната се е увеличила почти двойно

За периода 2007-2009 година администрацията на Министерството на отбраната се е увеличила почти двойно – от 750 през 2007 на 1444 през 2009 г. Сега се предвижда щатът на МО да бъде намален с 32 %, което означава с 452 бройки, като реално ще бъдат съкратени 215 служители. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” постоянният секретар на отбраната Николай Милков. По думите му съкращенията ще бъдат факт след влизането в сила на Устройствения правилник на МО на 25 май. По думите на Милков това е само началото на административната реформа в Министерството на отбраната, която след дирекциите в министерството, ще обхване щабовете.

Следващият етап на съкращенията е във висшите командни структури. В щабовете трябва да бъдат извършени съкращения между 32 и 37 %. Числеността на нито един щаб няма да бъде повече от 2% от тази на вида въоръжени сили, който този щаб ръководи. „Имаме и прогнози за бъдещия положителен ефект върху бюджета. Те са значими в дългосрочен план, но през тази година не могат да бъдат усетени. Причината е в задължението на освободените лица да се изплащат обезщетения, които при военнослужещите са много по-високи, отколкото при цивилните лица”, коментира Николай Милков. По отношение на критериите за освобождаване на служители, както при цивилните лица, така и в щабовете, първи ще бъдат съкратени хората, които са навършили пенсионна възраст, но продължават да работят. В сравнително ограничени случаи ще има засегнати лица, които не са навършили пенсионна възраст.

 
30.04.2010, 09:38

Българската журналистика загърби темата за националната отбрана

От кадрите в най-гледаното време, през радиокоментарите и крещящите вестникарски заглавия до специализираните анализи в списания и вестници, близо девет месеца в българските медии доминира темата за борбата срещу организираната престъпност и корупцията, за отвоюване на държавата от скритата власт на незаконни групи, лица и интереси.

Акциите на МВР и ДАНС, взаимодействието между полиция, прокуратура и съд, създаването на реално или на илюзорно чувство за възстановена справедливост са темите, които изобилстват в българските медии.... Още

 
 
 
29.04.2010, 22:50

За AIM-120 AMRAAM разработват алтернативен двигател

Американската компания Raytheon и норвежката NAMMO разработват алтернативен маршеви двигател за ракетата AIM-120 AMRAAM клас "въздух-въздух". Новия двигател трябва да бъде напълно взаимозаменяем със съществуващия и да осигури заявените ТТХ на ракетата.

Съобщава се, че до момента общия "нальот" на ракетите AIM-120 AMRAAM превишава 1,8 млн. часа, постигнат при повече от 2900 бойни пуска. – Още ракети

 
29.04.2010, 18:05

Гърция е против едностранно намаляване на въоръжението

Гърция е против едностранно намаляване на въоръжението, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”. Министърът на отбраната Евангелос Венизелос заяви, че Гърция няма да предприеме инициатива за едностранно намаляване на въоръжението, тъй като иска това да бъде резултат, а не предпоставка за подобряване на гръцко-турските отношения. В отговор на въпрос относно изказванията на турски високопоставени лица за взаимно намаляване на въоръжението Венизелос подчерта, че всяко свиване на военните разходи в Гърция е резултат от оптимизиране на разходите, а не на трудната икономическа ситуация. /ИА „Фокус”/

 
29.04.2010, 15:00

Бомбардировачите В-1 Lancer ще се използват като щурмовици

САЩ ще използват бомбардировачите B-1B Lancer, които не са предназначени за носене на ядрено оръжие, като високоефективни щурмови самолети във войната в Афганистан и Ирак, съобщва Defense Aerospace. Като аргументи да се поставят такива задачи военните привеждат голямото разнообразие от въоръжение, което B-1B може да използва, а така също и скоростните му характеристики. Отчита се и психологическия ефект – прелитането на малка височина сериозно ще уплаши противника.

Друг плюс е, че В-1В лети с 1333 км/ч и може да бъде над дадена цел за много кратко време. Също така има възможност да кръжи на височина 6000 м с бомбов товар от 35 тона в очакване на команди от сухопътните подразделения.

В рамките на новата стратегия за използване на бомбардировачите ВВС на САЩ планират да извършат модернизация на самолетите. Това ще включва инсталиране на лазерни целеуказатели и нови системи за осигуряване безопасността на самолетите. Разглежда се и възможността бомбардировачите B-1B да използат и боен лазер, който ще е готов през 2014 година. Преди това бомбардировачите са получили и нови системи за насочване на авиобомбите.

В средата на април стана известно, че концернът Boeing ще изпълни модернизация на В-1В, като го снабди с ново оборудване, което ще повиши безопасността на полетите – индикатор за обстановката във вертикалната равнина, система за обработка и изобразяване на графична информация и друга авионика. Изпитанията на първия усъвършенстван самолет ще започнат през 2011 година. Ако се окажат успешни то модернизацията ще бъде продължена. /pan.bg/ - Още за В-1В

 
29.04.2010, 12:25

Президентът на Украйна подписа закон за ратификация на споразумението за Черноморския флот

Украинският президент Виктор Янукович подписа закон за ратификация на споразумението за удължаване срока на пребиваване на Черноморския флот на Русия на територията на Украйна, предаде Интерфакс.

Законът бе приет от парламента на 27 април.„За” гласуваха 236 депутати при необходими 226 гласа, въпреки хвърлените в пленарната зала димки и сбиванията между депутати.

Споразумението за флота бе постигнато на 21 април на среща между президентите на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович. Според договорката изтичащият през 2017 г. срок на аренда на военноморската база в Крим се удължава с 25 години с възможност за още пет. /ИА „Фокус”/

 
29.04.2010, 10:30

Утвърдена е емблемата на американските кибервойски

На 27 април 2010 година началника на щаба на ВВС на САЩ генерал Нортон Шварц е утвърдил дизайна на новата емблема на кибервойските на САЩ, а също и правилата за нейното носене от военнослужещите.

 
29.04.2010, 10:21

Lockheed Martin е доставила на Пентагона 10 хиляди ракети GMLRS

На 27 април 2010 година компанията Lockheed Martin е доставила на Пентагона десетхилядната управляема ракета за системите за залпов огън GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System). Съобщава се, че показателя за надеждност на ракетите от този тип е 98%, като в бойни условия са извършени вече 1500 пуска.

Ракетите GMLRS са с калибър 227 мм и дължина 3,94 м. Различните модификации са снабдени с твърдогоривен двигател, който осигурява далечина на полета до 90 километра. – Още за  РСЗО

 
29.04.2010, 09:25

Улесняват процедурата по съкращаване на военни, полицаи и агенти на ДАНС

Улесняване на процедурата по съкращаване на военни, полицаи и служители на Държавна агенция "Национална  сигурност" - това предвиждат промени в Закона за държавния служител, които вече са внесени в парламента от ГЕРБ..... Още

 
29.04.2010, 09:04

Мароко и САЩ ще проведат съвместни учения

Мароко и САЩ ще проведат съвместни военни учения в северноафриканската държава, съобщиха от Пентагона, предаде АФП. Говорител на Пентагона съобщи, че в ученията „ще участват повече от 850 американски военнослужещи и около 900 военни от армията на Мароко”. Ученията ще се проведат в средата на юни, в регионите Тан Тан, Агадир, Тародант и Кенитра.

„Ученията ще позволят да бъде подобрено сътрудничеството между въоръжените сили на двете страни. Ще бъдат проведени комбинирани тренировки на американски и марокански сухопътни, и военновъздушни сили, и ще бъдат отработени действия за осигуряване на хуманитарна помощ на местни жители”, се казва в изявление на Пентагона. През миналата година в съвместни американско-марокански военни учения участваха около 1400 военнослужещи от двете страни, допълва агенцията. /ИА „Фокус”/

 
29.04.2010, 08:55

Латвия може да увеличи военния си контингент в Афганистан

Латвия може в скоро време да увеличи числеността на миротворческия си контингент в Афганистан, за което настояват САЩ и НАТО, съобщи министърът на отбраната на балтийската република Имантс Лиегис, предаде РИА Новости. Министърът заяви, че е постъпила молба от САЩ Латвия да увеличи контингента си с около 20 военнослужещи. В момента в Афганистан има около 160 латвийски военни.

 
 
 
28.04.2010, 23:54

Японският изтребител от пето поколение ще получи чуждестранни двигатели

Япония е обявила искане за информация относно реактивни двигатели, предназначчени за разраборвания от нея изтребител от пето поколение ATD-X Shinshin, съобщава Flightglobal по данни от източници, близки до програмата за новия самолет. Въпросникът е изпратен до няколко компании, кото трябва до 10 май 2010 г. да предоставят пълна информация за своите изделия и тяхната стойност..... Още

 
28.04.2010, 21:06

Все повече германски войници получават психически травми

Все повече германски войници, служещи в Афганистан, получават психически травми. Според специалисти това се дължи на изострянето на ситуацията в Хиндукуш и на непопулярността на афганистанската кампания в Германия, съобщава радио „Дойче веле”.

Водещият психиатър във военната болница в Берлин Петер Цимерман посочва, че през 2007 година около 145 са били войниците с посттравматични усложнения. През 2008 година техният брой е нараснал до 245, а през 2009 година до 466 души.

 
28.04.2010, 20:45

Началниците на ГЩ на страните от НАТО и на Русия ще се срещнат в Брюксел

Началниците на Генералните щабове на страните от НАТО и на Русия ще се срещнат на 5 май в Брюксел. Това съобщи представителят на военния комитет на НАТО полковник Масимо Паници, предаде  РИА Новости.

Той посочи, че по време на срещата ще бъде одобрен план за сътрудничество между НАТО и Русия през 2010 година.

 
28.04.2010, 15:27

Не стигат парите за военните хеликоптери

Министерството на отбраната е затруднено със заплащането на общо 18 броя военни хеликоптера, които са поръчани на френската фирма Eurocopter със сключен договор през 2006 г. Това съобщи военният министър Аню Ангелов след днешното заседание на Министерския съвет..... Още

 
28.04.2010, 15:21

Поредно отлагане в индийският конкурс MMRCA

На 28 април 2010 г. изтекоха валидностите на офертите на шестимата кандидати да доставят 126 средни многоцелеви бойни самолета за ВВС на Индия. Решение не просто все още не е взето, но и не са приключили летателните изпитания на съревновяващите се машини.

Според информационната агенция Bloomberg, цитираща говорител на индийското Министерство на отбраната, шестте участници са били помолени да удължат срока на офертите си с една година, като са имали опция да променят исканите цени.

Програмата MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft – среден многоцелев боен самолет) е най-големият изтребителен конкурс в света и нейната стойност се очаква да надхвърли $10 млрд. Според анализатори, всяко отлагане с още една година води със себе си увеличение на цената с 7 – 10%.

В конкурса MMRCA участват F/A-18 Super Hornet, F-16IN, Gripen NG, Eurofighter, Rafale и МиГ-35. /Аеро/

 
28.04.2010, 15:18

Индия пенсионира немодернизираните МиГ-21

Индийското правителство обяви плановете си да пенсионира най-старите МиГ-21, поради поредица аварии и катастрофи. Това обяви индийският министър на отбраната А.К. Антони пред индийския пaрламент, цитиран от Flight International.

За последните три години е имало 21 тежки инцидента с МиГ-21 от състава на индийските ВВС, като при тях са загинали четирима пилоти. В момента Индия разполага с около 200 изтребителя МиГ-21, като около 120 от тях са модернизирани до стандартите МиГ-21 „Бизон”. Почти всички тези самолети са сглобявани по лиценз в индийското предприятие HAL.

В следващите три години ще бъдат изведени от въоръжение всички немодернизирани самолети, а до 2017 г. ще бъдат свалени от въоръжение и модернизираните машини. На тяхно място ще дойдат Су-30МКИ, победителя от конкурса MMRCA и индийския лек изтребител Tejas. /Аеро/ - Още за МиГ-21

 
28.04.2010, 15:10

Правителството направи своите предложения за висшия команден състав....... Още

 
28.04.2010, 14:24

САЩ ще разширят възможностите на безпилотника от ново поколение

ВВС на САЩ са започнали да преразглеждат изискванията към безпилотния летателен апарат от ново поколение MQ-X, съобщава Defense News. Според военните е необходимо да се разшири спектъра от задачи, които ще изпълнява перспективния апарат. В частност, освен разузнавателни и бойни задачи, безпилотния апарат ще трябва да може да превозва товари и да извършва дозареждане във въздуха.

В перспектива MQ-X ще трябва да замени бойните апарати MQ-9 Reaper, използвани сега от американските ВВС за разузнаване и нанасяне на ракетни и бомбови удари. Новите апарати трябва да имат защитени комуникационни канали с наземните пунктове за управление, системи за предотвратяване на сблъсък във въздуха и надеждни енергийни източници.

ВВС на САЩ разчитат да завършат работите над новия списък с изисквания към MQ-X до 2014 година.

Наскоро стана известно, че американската компания Pratt & Whitney е започнала разработката на нов двигател за военни летателни апарати, включително и за безпилотни такива. Двигателят, които е получил названието PW9000, ще бъде създаден на основата на PW1000G, компактен реактивен двигател на P&W. Предполага се, че в перспектива новия двигател ще замени силовата установка на безпилотния апарат RQ-4 Global Hawk и ще се използва при MQ-X.

 
28.04.2010, 13:58

Войната е инициирана от Грузия

През август 2008 година именно Грузия е започнала военните действия в Южна Осетия, заяви в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ръководителят на мисията на Европейския съюз по разследване на обстоятелствата на конфликта в Южен Кавказ Хайди Талявини. Тя окачестви грузинската агресия като „изолиран акт и кулминация на нажежаването на напрежението" и отбеляза, че Грузия не е представила никакви обяснения на своите действия. В същото време Талявини изрази съжаление, че не са били предприети мерки за „превантивна дипломация" за уреждане в региона. Тя каза, че този конфликт сега директно се отразява върху европейската безопасност като цяло. Още за конфликта с Грузия

 
28.04.2010, 13:12

Lockheed Martin, Magestic Systems и Nikon Metrology печелят награда за иновации за програмата F-35

Компанията Lockheed Martin, съвместно с  Magestic Systems, Inc. (MSI) и Nikon Metrology, спечели първо място и наградата JEC Innovation за композитни материали за технологиите, използвани в производството на изтребители F-35 Lightning II.

Наградата JEC Innovation за 2010 г. бе връчена в Париж като признание за процеса на обработване на метални листове cured laminate compensation (CLC) process – иновативно решение за производство на композитни материали при постигане на прецизност със зададена дебелина на листовете без скъпa допълнителна обработка. Този нов процес се използва в производството на композитни части за F-35 и е специално разработен да измерва и коригира дебелината на обработена композитна обвивка за крилото на F-35. Технологията ще доведе до значително намаляване на разходите за Lockheed Martin и глобалната мрежа за доставки на F-35.

„Наградата отличава един иновативен процес в производството на най-модерния изтребител в света“, казва Майк Пакър, вицепрезидент за производствени стратегии и процеси на компанията Lockheed Martin. „Този процес увеличава производството на съвсем нови композитни части, използвайки системите на MSI Ply Compensation System (PCS) и лазерната радарна технология на Nikon Metrology“.

Наградата беше връчена на 13 април на церемония по време на откриването на изложението JEC в Париж. Жури от признати международни експерти избра най-добрите композитни иновации въз основа на предизвикания технически интерес, пазарен потенциал, партньорство, финансова стойност и оригиналност. Изложението JEC се провежда ежегодно и е насочено към приложението и развитието на композитните материали. JEC Composites е водеща мрежа, която подкрепя глобалната индустрия за композити. /Аеро/ - Още за F-35

 
28.04.2010, 11:14

Армията в нокдаун

Скандалът  с генералските назначения леко открехна високите портали на казармите.

И какво се видя - апатия и бездействие по всички управленски нива. Шокирани от сигналите за колосални злоупотреби от страна на бившия министър Николай Цонев, цивилни и военни предпочитат да бездействат, за да не сбъркат Военните пасуват, защото няма пари нито за учения, нито за стрелби. Цивилните пък са вцепенени в очакване на предизвестията за съкращения, чийто старт бе обявен онзи ден.... Още

 
28.04.2010, 11:01

Вертолети от Крумово ще прелетят над парада

Във въздушния парад на 6 май – Деня на храбростта и празника на Българската армия ще участват един вертолет Ми-17 и два вертолета „Кугар” от 24-а авиобаза „Крумово”. Резервен е един вертолет „Кугар”..... Още

 
28.04.2010, 10:01

За честта на пагона и генералските лампази

Количествените натрупвания на генералски звезди  на раменете на висшите военни мъже в държавата трудно водят до качествени изменения в боеспособността на Българската армия..... Още

 
28.04.2010, 09:50

Декларация на управителния съвет на съюза на подводничарите в Р. България

Уважаеми господин министър,

Управителният съвет на СПРБ на свое редовно заседание взе решение да се обърне към Вас, министъра на отбраната и областния управител на област с административен център Добрич, по повод декларация на областното ръководство на СДС Добрич, свързана с инициативата за издигане на паметник на загиналите край бреговете на България руски и украински подводничари от екипажите на петте съветски подводници, както следва: С-34, Л-24, Щ-204, Щ-211 и Щ-210.... Още

 
28.04.2010, 09:40

75 000 войника ще пазят Сахара от "Ал-Кайда" през 2012

Съвместното командване, създадено за координиране на операциите срещу “Ал Кайда“ в пустинята Сахара ще утрои броя на войниците под свое командване до 2 години, като те ще достигнат 75 хиляди души, предаде алжирската телевизия.

Западните страни смятат, че ако не се вземат решителни действия, терористите от “Ал Кайда“ може да превърнат големи части от пустинята Сахара в убежище, подобно на Сомалия или Йемен, като го използва за тежки атаки. След години на бездействие, четирите регионални държави Алжир, Мали, Мавритания и Нигер създадоха съвместна щабквартира в южния алжирски град Таманрасет, близо до областта, където действат въстаниците. Там са разположени 25 хиляди войници, които ще достигнат 75 хиляди до 2012 г. Засега не са дадени детайли за пълномощията, които има съвместното командване, нито дали войските ще бъдат под прякото му командване. Регионът няма сили за колективна сигурност, а всяка страна действа независимо. Според експерти по сигурността, регионалното сътрудничество е ключово за спирането на “Ал Кайда“ в Сахара, защото терористите често избягват залавяне, като се преместват от една страна в друга. Западни дипломати смятат, че парите, които получават от отвличания на чужденци, може скоро да ги превърнат в по-сериозна заплаха. /БГНЕС/

 
28.04.2010, 08:47

САЩ и Румъния - обвързване чрез изтребители

За държава, която отчаяно се опитва да убеди все по-скептичния ЕС, че най-после е овладяла ширещата се корупция, решението на Румъния да се откаже от провеждането на обещания прозрачен търг по избор на самолети изтребители и вместо това да предложи закупуването за 1.3 милиарда долара за втора ръка американски изтребители F-16, изглежда като доста смешен начин за постигане на целта..... Още

 

http://www.uav.ru/events/2010/ap_me-s.jpg

Air Power Middle East 2010, Изложение на техника на ВВС на страните от Средния Изток, Muscat, Oman, 28 – 29 април 2010 г. 

 
 
 
27.04.2010, 21:57

В Афганистан е свален хеликоптер AH-64 Apache

В неделя в Афганистан е свален щурмови хеликоптер AH-64 Apache от армейската авиация на САЩ. Според информация най-малко 13 американски военнослужащи са загинали след атака на талибаните. /pan.bg/ - Още за AH-64 Apache

 
27.04.2010, 21:37

Аржентина купува Ми-171

Аржентина обяви, че има намерение да купи от Руската федерация два военни транспортни вертолета Ми-171. Това ще бъде първата оръжейна сделка между двете страни.

Сделката бе обявена по време на визитата на руския президент Дмитрий Медведев в латиноамериканската страна. Двете машини ще бъдат на стойност от около $30 млн. С това Русия продължава все по-силно да присъства на оръжейния пазар в Южна Америка. Още за Ми-171

 
27.04.2010, 20:32

50 сръбски танка на ремонт в Търговище

С мащабна поръчка за ремонт на 50 сръбски танка се захващат работниците от оръжейно-ремонтния завод "Терем" в Търговище. Договорът по сделката е подписан от ръководството на холдинга в София и е на стойност 500 хиляди лв. Това обяви днес пред в. "Стандарт" заводският синдикален лидер на КТ "Подкрепа" Витан Вълчев и уточни, че бронираната техника за техническо обслужване се очаква да дойде в завода до края на седмицата.

Срокът за изпълнение на поръчката е два месеца, уточни той. Според Витан Вълчев това е първият договор за оръжейното предприятие в Търговище от началото на тази година. Още танкове

 
27.04.2010, 16:43

Трима нови генерали за Гергьовден

Поне трима са вероятните нови генерали във войската за 6 май тази година..... Още

 
27.04.2010, 15:42

Морската пехота на САЩ създава снайпер на XXI век

Американската морска пехота смята да създаде нова снайперска винтовка, която ще позволи на снайперистите да поразяват цели на разстояние над 1500 метра, съобщава Marine Corps Times. Новата винтовка ще получи обозначението SR21, което означава Sniper Rifle-21st Century ("Снайперска винтовка на XXI век"). Новото оръжие трябва да замени използваните от пехотинците сега винтовки M40.

През март 2010 години тендер за разработка на нова снайперска винтовка обяви Командването за провеждане на специални операции (SOC) на САЩ. SOC за сега не разкрива нито изискванията към новата винтовка, нито участниците в конкурса.  Морската пехота смята да се запознае с резултатите от провеждания от SOC тендер, за да може да тяхно основание да изучи възможностите на новото оръжие, да уточни изискванията и да привлече участници.

По неофициална информация, SOC е искала от участниците в тендера винтовката да има ефективна далекобойност до 1,5 хиляди метра, напълно снаряжена да тежи до 8,2 килограма и общата и дължина да бъде до 132 сантиметра. Винтовката трябва да бъде оборудвана с планка Пикатинни, пълнител за пет патрона, а времето за пълна разглобка на оръжието да не превишава две минути.

Сега SOC използва три вида снайпери  - M40, M24 и MK13, които са създадени на базата на Remington 700 и се отличават една от друга само по размера на пълнителя и калибъра на използваните патрони. – Още снайпери

 
27.04.2010, 13:25

Индонезия ще закупи 42 военни вертолета

Министерството на отбраната на Индонезия смята да попълни парка с авиационна техника с 24 военнотранспортни и 18 бойни вертолета, съобщава Flightglobal. Индонезийските военни за сега не са решили на коя точно компания ще поръчат техниката. За стойността на потенциалната сделка също нищо не е известно.

Индонезийската компания Indonesian Aerospace (IAe) и американската Bell Helicopter вече са предложили военнотранспортния вертолет Bell 412EP. Компаниите вече са подписали меморандум и според него се предвижда американската компания да доставя вертолетите, а IAe да се занимава с тяхната модификация и монтиране на машините на оборудването, поръчано от купувача.

Според Flightglobal, не е изключено индонезийските военни да предпочитат вертолетите 412EP, понеже от 1980-те години те използват ранни версии на тези машини. Сега ВС на Индонезия имат 31 вертолета Bell 412 версии HP и SP.

Bell 412EP е способен да развива скорост до 260 километра в час и да извършва прелитания на разстояние до 745 километра. Машината може да превозва до 13 пасажера или шест носилки с един съпровождащ. Товароподемността на Bell 412EP е почти два тона. – Още за военни вертолети

 
27.04.2010, 13:00

Модернизацията на Черноморския флот на Русия ще става като се отчита мнението на Украйна

Модернизацията на Черноморския флот на Русия в Крим ще се провежда като се отчита мнението на Украйна, заяви главнокомандващият на руския военноморски флот Владимир Висоцки, предаде РИА Новости.

„Безусловно, но аз веднага бих искал да подчертая, че никакви действия няма да се провеждат без да се отчетат съществуващите реалности, без да се отчетат интересите на Украйна”, заяви Висоцки, отговаряйки на въпрос дали положително решение за продължаване на арендата на базата в Севастопол ще ускори модернизацията на Черноморския флот. Висоцки подчерта, че Русия и Украйна разбират, че „този въпрос стои на дневен ред и трябва да бъде решаван”. Още за ЧФ на Русия

 
27.04.2010, 12:41

Русия е „за” създаване на глобална система за ПРО

Русия е готова да създаде заедно с НАТО обща система за Противоракетна отбрана (ПРО) в случай, че предложението е сериозно. Това заяви президентът на Русия Дмитрий Медведев в интервю за Датската радио-корпорация „DR" преди визитата си в Дания. Москва отдавна изрази своето желание, системата за глобална сигурност да защитава не само една страна или група страни, а да представя на интересите на всички отговорни участници в световната общност, отбеляза Медведев.

 
27.04.2010, 08:55

ВМС се готвят за парада на Гергьовден

От няколко дни във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” тече подготовката на представителния блок на ВМС, който ще участва в Гергьовденския парад в София, посветен на празника на Българската армия. Блокът от 64 души (осем редици и осем колони) ще се състои от курсанти от ВВМУ – първокурсници и второкурсници, и от кадрови матроси от Военноморска база Варна. Офицерите също ще бъдат от двете поделения. Водач на блока е командирът на Военноморска база Варна комодор Емил Евтимов.

Комисия от Щаба на ВМС ще провери подготовката на блока преди отпътуването на военнослужещите за столицата. Предвижда се участието както на дами-курсанти, така и на дами матроси. Едната от редиците ще бъде дамска, а асистентите на знаменосеца на бойното знаме също ще бъдат дами. /МВ/

 
27.04.2010, 08:19

Гръцките военни пилоти се обявиха за негодни да изпълняват полети

Пилоти от военновъздушните сили на Гърция са отказали да вземат участие в тренировъчни и редовни полети, съобщи Би Би Си. По такъв начин те протестират срещу облагането с данъци на летните им парични надбавки. Тъй като на военните пилоти е забранено да протестират, те съгласувано са доложили на своите началници, че не са способни да изпълняват полети поради своето физическо и психологическо състояние. /ИА „Фокус”/

 
27.04.2010, 08:15

Русия изстреля военен спътник

Днес в 05:05 ч. (м.вр) руските Космически войски изстреляха от космодрума Плесецк ракета-носител от лек клас „Космос-3М”, която ще изведе в околоземна орбита военен спътник, предаде Интерфакс.

„Стартът на ракетата премина нормално,” съобщи във вторник подполковник Алексей Золотухин, говорител от пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Спътници от серията "Космос" се изтрелват от 1962 година.

 
27.04.2010, 00:08

Морското с нов учебен кораб

На кораба на Военноморските сили - „Капитан Димитър Добрев” ще провеждат вече практиките си курсантите и студентите от Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров”. За това е издадена заповед на началника на Щаба на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев. Плавателният съд ще се ползва съвместно с варненската Военноморска база, посочи началникът на ВВМУ кап. I ранг Димитър Ангелов. „Капитан Димитър Добрев” ще бъде ремонтиран и преоборудван така, че да послужи за учебни цели. Очакваме да видим какво финансиране ще получим, каза кап. Ангелов. Два са вариантите пред настоящия учебен кораб на Военноморското училище - да бъде бракуван или продаден.

 
 
 
26.04.2010, 23:02

Четири потънали подводници има по българското крайбрежие

„По бреговете на България, под водата има още четири подводни лодки, а общия брой на загиналите съветски подводничари е 237 човека". Това каза Иван Кръстев председател на сдружение „Русофили" за Варненския регион, по време на пресконференция във Варна. Той заяви, че днешната пресконференция е по изключително важен повод. Кръстев припомни, че тази година на 9 май се отбелязват 65 години от Деня на победата във Втората Световна Война, а това е много важна дата, която символизира победа на цялото човечество.... Още

 
26.04.2010, 22:02

Успяха да върнат в строя спътник от ГЛОНАСС

Според информация на аналитичния център на руската система за глобално позициониране ГЛОНАСС, днес те са успели да върнат в строя спътник  №723 (11 позиция 1 орбитална плоскост), изведен от състава на групировката на 20 април 2010 година заради „нарушение при приемането на сигнала”.

В момента в космическата групировка има 23 апарата, от тях 21 работят, а два са в „орбитален резерв”. – Още за ГЛОНАСС

 
26.04.2010, 21:50

Прекратяват програмата NLOS-LS

Агенция Reuters съобщи, че американските сухопътни войски прекратяват програмата за създаване на високоточна ракета NLOS-LS. Разработката се провеждаше в рамките на програмата FCS (Future Combat Systems) съвместно с компаниите Raytheon и Lockheed Martin от март 2004 година.

"Ние сме разочаровани от решението за прекратяване на реализацията на програмата NLOS-LS Precision Attack Missile", - отбелязва официалния представител на Raytheon John Patterson.

В рамките на програмата NLOS-LS се предполагаше разработка на ракетата PAM с обсег на действия до 40 км., способна самостоятелно, с помощта на комбинирана ГСН (ИЧ с неохлаждаеми сензори и полуактивна лазерна) да извършва самостоятелна идентификация и захват на целта. Предвиждаше се пуска на ракетата да става от специален вертикален пусков контейнер.

 
26.04.2010, 21:08

Alenia и EADS се споразумяха за единно участие в AEJPT

Италианският самолетостроител Alenia Aermacchi и европейският отбранителен гигант EADS Defence and Security се споразумяха да обединят сили при участието в конкурса по програмата AEJPT (Advanced European Jet Pilot Training – Европейски напреднало обучение за реактивни пилоти). Alenia и EADS ще изградят интегрирана тренировъчна система на базата на реактивния учебно-тренировъчен самолет Aermacchi M-346 Master.

Програмата AEJPT датира още от 1997 г. и цели изграждането на единен европейски учебен център в който да се извършва напредналото обучение на бойните пилоти от 12 европейски страни. Програмата страда от редица забавяния, но през юли 2009 г. Европейската отбранителна агенция най-накрая пусна Request For Information (RFI – официално запитване за информация) до производителите, които могат да произведат система удовлетворяваща изискванията на AEJPT. /Аеро/

 
26.04.2010, 21:04

Потенциална продажба на C-17 на Индия

Конгресът на САЩ бе уведомен от американската агенция за Сигурност и сътрудничество в областта на обраната (DSCA; агенцията се грижи за експорта на американско оръжие) за потенциална сделка с Индия за десет стратегически транспортни самолета Boeing C-17 Globemaster III.

Евентуалната сделка ще достигне стойност от около $5,8 млрд., което показва, че единичната цена на C-17 приближава $600 млн. Уведомлението на DSCA към Конгреса е задължителна мярка преди извършването на експортна сделка с американско оръжие.

Индия изрази интерес в купуването на C-17 още през лятото на 2009 г. Ако сделката се осъществи, Индия ще стане шестия експортен клиент за самолета след, Австралия, Великобритания, Канада, Катар и Обединените арабски емирства. 12 страни от НАТО също експлоатират съвместно три самолета.

Към момента за ВВС на САЩ са поръчани 223 самолета, плюс още 25 за експортни клиенти. Повечето поръчки вече са изпълнени и ако не бъдат намерени нови производствената линия за C-17 ще бъде затворена през 2013 г. /Аеро/ - Още за С-17

 
26.04.2010, 18:10

Австрия праща допълнителни 200 войници в състава на ЕУФОР

Австрия ще изпрати около 200 войници в Босна и Херцеговина, които ще се присъединят към мисията на ЕУФОР, съобщи австрийският министър на отбраната Норберт Дарабос, съобщават медиите. Австрия изпраща военните подкрепления, за да компенсира напускането на испанските, полските и италианските войници.

В състава на ЕУФОР в Босна и Херцеговина са разпределени около 2 000 войници от 25 страни, като австрийските военнослужещи са 190.

 

 
26.04.2010, 18:04

САЩ проведоха изпитания на хиперзвуков апарат

Американски военни от военновъздушната база „Ванденберг” в щата Калифорния на 22 април са провели първите изпитания на експерименталния хиперзвуков апарат Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (FHTV 2), който за 30 минути е преодолял повече от 6500 км над Тихия океан, предаде агенция Интерфакс.

„Хиперзвуковият планер беше изстрелян с помощта на ракета-носител Minotaur IV Lite”, се казва в изявление на пресслужбата на военновъздушните сили на САЩ. Според проекта, хиперзвуковият апарат ще развива скорост до 20900 км/ч.

Подробности около програмата FHTV 2  не се разкриват, но се знае, че тя е част от концепцията за оперативен глобален високоточен удар на Пентагона. Вторият изпитателен пуск с FHTV 2 е планиран за 2011 година.

 
26.04.2010, 17:55

Турция и Сирия ще провеждат съвместни военни учения

Турски и сирийски военнослужещи ще участват в съвместни военни учения през тази седмица, целящи да бъдат подобрени граничните операции по сигурността. Това съобщиха от турското военно командване, предаде АФП. Ученията са пореден знак за подобряването на отношенията между двете съседни страни, след десетилетия на враждебност. Тридневните военни учения, които започват във вторник в две бази от турската страна на границата, целят „да подобрят сътрудничеството и увереността между сухопътните военни части на двете страни, и повишаване на равнището на подготовка, и способност за съвместна работа на граничните войски”.

 
26.04.2010, 17:30

Руска компания създаде крилата ракета, изстрелвана от компактен контейнер

Крилата ракета, която се изстрелва от компактен контейнер, създаде руската компания “Новатор”, пише британският в. “Дейли Телеграф”. Според изданието, съществуват опасения, че този комплекс, обозначен като Club-K, може изцяло да промени “правилата на играта” при водене на война с неголеми държави.... Още

 
26.04.2010, 13:28

Международно военно учение се провежда в Малайзия

Австралия съобщи днес, че нейни бойни кораби, самолети и военнослужещи са ангажирани в мащабно военно учение заедно с Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур и Великобритания, което има за цел засилване на регионалната сигурност, предаде АФП.

Маневрите са започнали днес в района на Малайзийския полуостров и Южнокитайско море и ще продължат до 7 май, съобщиха от австралийските въоръжени сили.

Операцията има за цел да засили способностите на военновъздушните, сухопътните и военноморските сили на петте страни да взаимодействат заедно. /ИА „Фокус”/

 
26.04.2010, 13:22

В Турция може да съкратят срока на задължителната военна служба

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг са обсъдили въпроси, свързани с реформата на въоръжените сили на страната, съобщават турските медии. Една от темите на преговорите е било обсъждане на механизъм, предвиждащ възможност за „откупване” на подлежащите на задължителна военна служба. Ердоган и Башбуг са обсъдили също и прехода към професионална армия.

Според официалната информация „не е било взето решение за съкращаване на срока на военната служба срещу пари. В същото време е постигнато съгласие относно възможността за съкращаването й като цяло до 12 месеца”. /ИА „Фокус”/

 
26.04.2010, 13:15

Китай ще окаже помощ на Иран в строителството на завод за ракети

Китай официално откри в Иран предприятия за производство на ракети, предаде агенция Интерфакс.

По данни на Jane’s Defence Weekly, основна продукция на завода ще бъдат противокорабни ракети Nasr-1 (Победа-1), които са усъвършенствана версия на китайската ракета С-704, с обсег на действие до 150 км. Точността на попадението е 95,6%.

 
26.04.2010, 13:07

ВИП-ден на съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет-2010”

Министърът на отбраната Аню Ангелов и посланикът на САЩ у нас Н.Пр.  Джеймс Уорлик ще присъстват утре, 27 април, в Пловдив на ВИП-ден на  съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет-2010”. Парашутисти от поделения на Българската армия ще изпълнят скокове от американските транспортни военни самолети С-130 „Херкулес”. По време на ВИП-деня ще бъде изнесен брифинг за съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2010” и ще бъдат показани оборудване, снаряжение и авиационна техника.

Церемонията по посрещането на официалните лица ще започне в 14.00 ч. на 27 април на летището. Там ще бъде направен и статичен показ на самолетите  С-130 „Херкулес” от състава на ВВС на САЩ в Европа. Парашутните скокове ще започнат в 15.35ч. на авиобаза Крумово. /МО/

 
26.04.2010, 10:10

Норвегия иска да провежда учения с Русия

Норвегия иска провеждане на съвместни военни учения с Русия, заяви норвежкият министър на отбраната преди визитата на руския президент Дмитрий Медведев в Осло, предаде радио „Ехото на Москва”.

По думите на министъра, сега и Москва, и Осло трябва заедно да се подготвят към всякакви кризисни ситуации в региона. Съвместните учения могат да се провеждат и по суша, и по вода и във въздуха. /ИА „Фокус”/

 
26.04.2010, 08:57

10 бойни Миг-а ръждясват в двор на ТКЗС

Земеделска кооперация край Пловдив разполага с два стари трактора и 10 изтребителя бомбардировача.... Още

 
 
 
25.04.2010, 22:34

Великобритания трябва да върне на Иран 650 милиона доплара

Международният арбитражен съд в Хага постанови, че британското правителство трябва да плати 650 милиона долара на Иран, след като е бил нарушен договор за доставка на въоръжения от 70-години на миналия век, пише израелският вестник „Йедиот Ахронот”.

Според източници британското правителство е приело решението на съда и е обявило, че разполага със сумата.

В основата на случая са оръжия, поръчани от иранския шах между 1971 и 1976 година. Става дума за 1500 танка и 250 военни автомобила на стойност 650 милиона долара. Договорът е бил прекратен заради ислямската революция през 1979 година и Иран е решил да си поиска обратно внесения депозит.

 
25.04.2010, 09:28

Торпедна атака най-вероятно е потопила потъналия южнокорейски боен кораб

Нападението с торпедо е сред „най-вероятните” причини за потъването на южнокорейския военен кораб в близост до оспорваната морска граница със Северна Корея, обяви военният министър в Сеул, цитиран от АФП.

„Пробойна, причинена от атака с тежко торпедо е една от най-вероятните причини, но различни други възможности също се разглеждат,” каза министърът на отбраната на Република Корея Ким Тае-юн.

При потъването си на 26 март 1200-тонният военен корвет се разцепи на две, а оцелелите описват причината като силен външен взрив. При инцидента загинаха 46 моряци, по-голяма част от които на възраст около 20 години. /ИА „Фокус”/

 
25.04.2010, 09:08

В Нова Зеландия се разби военен вертолет

Вчера, 24 април (в 21:45 бг. вр.), в резултат на катастрофа на военен вертолет в Нова Зеландия са загинали трима човека, а един е тежко ранен. Инцидента е станал североизточно от столицата на страната Уелингтън, съобщава Associated Press.

Вертолетът Iroquois е пътувал към мястото за провеждане на мероприятия по случай на 95-та годишнина от стоварването на новозеландски и австралийски войски в Турция по време на Първата световна война. В тържествата е трябвало да участват три машини Iroquois, които са от времето на войната във Виетнам, но нито една от тях не се е появила там.

Според местните жители, сутринта в този район е имало сила мъгла. Засега официална причина за катастрофата не е обявена. Провежда се разследване.

Денят на стоварването на войските в Турция (Anzac Day) е национален празник на Австралия и Нова Зеландия. На 25 април 1915 година Антантата започва десантна операция на полуостров Галиполи, като в хода на тежките боеве загиват повече от 10 хиляди австралийци и новозеландци. – Още вертолети

 
 
 
24.04.2010, 21:03

Руските космически войски успешно изстреляха ракета „Протон-М”

Космическите войски на Русия успешно изстреляха днес ракетата „Протон-М” от космодрума в Байконур, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на руското военно ведомство. Ракетата ще изведе в орбита американския телекомуникационен спътник „АМС-4Р”.

„Протон-М” е изстреляна в 14.19 минути българско време от космодрума в Байконур. Очаква се малко преди полунощ в неделя космическият апарат да се отдели от ракетата-носител.

АМС-4Р (другото название е SES-1) е нов комуникационен спътник, създаден от американската компания Orbital Sciences Corporation за глобалния оператор SES World Skies (по-рано - SES Americom) в рамките на контракт за три идентични апарата. – Още космически апарати

 
24.04.2010, 13:57

С името на покоен конгресмен кръстиха военен кораб

Военноморските сили на САЩ решиха да кръстят следващия постъпващ в тяхно разпореждане десантен кораб на починалия конгресмен John Murtha. Това е заявил министърът на ВМС Ray Mabus, съобщава Associated Press.

John Murtha ще стане десетият десантен кораб клас "Сан Антонио", приет на въоръжение от американските ВМС. Екипажът му се състои от 360 човека, като може да вземе на борда си до 700 морски пехотинеца с пълно снаряжение.

Строителството на John Murtha ще започне през тази година, като трябва да бъде спуснат на вода след още три години.

John Murtha е служил в морската пехота и е бил избран за конгресмен-демократ, шеф на подкомитета на Палатата по бюджетни разходи за отбраната. Той е станал първият в историята ветеран от войната във Виетнам, избран на този пост. – Още десантни кораби

 
24.04.2010, 12:58

Няма да има преждевременно изтегляне на силите на НАТО от Афганистан

Няма да има преждевременно изтегляне на силите на НАТО от Афганистан. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен в интервю за германското издание  „Фокус”.

„Ще си тръгнем от Афганистан когато изпълним своите задачи”, каза Расмусен. Той посочи, че всички страни от НАТО ще останат в Афганистан докато не бъдат постигнати поставените цели.

Расмусен изрази своите съболезнования на семействата на германските войници, загинали в Афганистан и добави, че добре знае настроенията в Германия за изтеглянето на Бундесвера от централноазиатската страна.

 
24.04.2010, 08:32

Пентагона ще проведе батальонно учение с участието на роботи

Пресслужбата на военното ведомство на САЩ съобщи, че тази година е планирано провеждане на полигона Уайт Сендз на батальонно експериментално учение (Limited User Test). Учението ще се провежда в рамките на отработката на концепцията на бойното използване на бригадите от нов тип.

На учението, което ще се проведе на местност, близка до тази в Афганистан, на полигон с дълбочина около 35 километра, ще се бъдат отработени методи за използване на роботи, сензори, БПЛА и мрежи за управление. – Още за FCS

 
24.04.2010, 00:10

Raytheon ще достави на американската морска авиация пускови установки

Компанията Raytheon е получила контракт от управлението на авиационните системи на ВМС на САЩ на стойност $18,9 милиона, предвиждащ производството на пускови установки LAU-115D/A и LAU-116B/A за изтребителите F/A-18E/F и E/A-18G. Пусковите установки от този тип са предназначени за разполагане на ракети клас „въздух-въздух” – в частност, AMRAAM и AIM-9X Sidewinder.

Изпълнението на договора трябва да завърши до септември 2012 година.

 
 
 
23.04.2010, 21:52

Вдигат паметник на подводничаря

Предстоящото изграждане на паметник на загиналите руски подводничари край нос Шабла по време на Втората световна война обсъдиха в Шабла генералният консул на Русия във Варна Юрий Соловьов и кметът на общината Красимир Кръстев, Разговорите са били съвсем прагматични - докъде е стигнала процедурата и следващите действия и ангажименти на двете страни. Идеята за това възниква след приключване на експедицията за изследване на потъналата руска подводница край нос Шабла. Идеята е благословена от Руската и Българската православна църква.

След направеното запитване от консулството на Русия в тази връзка са предприети бързи действия от страна на администрацията, съобразени с българското законодателство, и са поискани становищата на държавните институции, имащи отношение към културно-историческото ни наследство. Местният парламент е взел съответните решения, изчаква се становището на Министерството на външните работи, за да се даде ход на следващите действия от страна на общината. /НД/

 
23.04.2010, 19:10

С-17 извърши рекордно десантиране

По време на експеримент, извършен на 14 април 2010 година над полигона Yuma в щата Аризона със силите на 418 изпитателна ескадрила на ВВС на САЩ (авиобаза Edwards, щат Калифорния) е бил десантиран на най-масивния до днешния ден товар. От товарния отсек на самолет С-17 е бил хвърлен с парашут имитатор JDTV ( jumbo drop test vehicle) с тегло 77 хиляди фунта, или около 35 т.

През есента на 2011 година се предполага, че ще бъде извършен подобен експеримент с товар с тегло 90 хиляди фунта (около 41 т).

Експериментите от този род ще могат да се използват при отработване на парашутни системи за спасяване на перспективните ракети-носители, а също и за създаване на системата "въздушен старт" – запуск на ракета–носител от тежки самолети във въздуха.

 
23.04.2010, 18:20

Австрия ще модернизира 23 транспортни вертолета

Австрийската армия е сключила контракт с италианската фирма AgustaWestland за модернизиране на всички вертолети AB-212 Twin Huey, съобщава Defense Aerospace. В рамките на програмата за модернизиране ще бъде поставено ново оборудване на 23 вертолета AB-212. Стойността на работите се оценяват на 63 милиона евро.

Очаква се на австрийските машини да бъдат поставени нови системи за нощно виждане, авионика и системи за самозащита. В резултат на тази модернизация Австрия ще може да използва вертолетите AB-212 още 25 години. Някои от вертолетите са производство на консорциума Agusta-Bell и са били доставени на Австрия през 1980-те години. Модернизацията трябва да започне през юни 2010 г. и да завърши до 2014 година.

AB-212 е способен да развива скорост до 220 километра в час, а бойния радиус на машината достига до 460 километра. Машината е предназначена за превозване на осем военнослужещи с пълно бойно снаряжение. AB-212 е въоръжен с установки НУРС – 70 мм, а също и със 7,62 и 12,7-милиметрови картечници. – Още вертолети

 
23.04.2010, 18:00

Комисионите по сделките в армията са до 15%

Не съм получавал никакъв процент от никаква комисиона, твърди бившият военен министър Николай Свинаров..... Още

 
23.04.2010, 17:28

Малко холандци ще останат в Афганистан   

Холандските депутати одобриха плана за оставането в Афганистан на над 200 холандски военнослужещи. Войниците ще се грижат за сигурността на 50-те цивилни инструктори от Холандия, които обучават афганистанските полицейски части, съобщава радио „Холандия”.

Срещу плана се противопоставиха социалдемократите, които имат добри шансове да се включат в управляващата коалиция след изборите на 9 юни.

В момента Холандия има 2000 свои войници в Афганистан, като се очаква те да бъдат изтеглени от централноазиатската страна до края на този август. /ИА „Фокус”/

 
23.04.2010, 17:18

Спряха полетите с британските Eurofighter

Заради откриване на следи от вулканична пепел в двигателите на поне един британски Eurofighter Typhoon е спрян от полети целия флот. Следите са открити при следполетния оглед на изтребители извършвали тренировъчни полети вчера (21 април).

„При съвсем малък брой британски Eurofighter са открити следи от вулканичен прах – казва говорител на британското военно министерство, цитиран от Flight International – поради това са спрени всички рутинни полети, до извършването на допълнителни анализи и тестове”

Това съобщение идва във времето, когато над Европа въздушния трафик почти се е възстановил след близо една седмица блокиране, поради изригване на вулкан в Исландия. /Аеро/

 
23.04.2010, 14:41

ВМС на Катар ще въоръжат патрулните си катери с френски ракети

ВМС на Катар ще въоръжат своите патрулни катери клас Vita с последната версия на френските ракети Exocet MM40 Block 3, производство на компанията MBDA, съобщава Defense News. Подробности за сделката не се съобщават. Новите ракети ще заменят старите версии на Exocet, благодарение на което няма да се налага да се променя конструкцията на пусковите установки.

Новата версия Exocet се отличава от Block 2 с увеличен радиус на действие и усъвършенствано навигационно оборудване, което позволява използването на ракетите в открито море и крайбрежни води, както и за поразяване на цели на противника на брега. Според информация на катарските ВМС, покупката на ракетите ще стане в рамките на програма за модернизация на корабите.

Твърдогоривните ракети Exocet са от клас "повърхност-повърхност". Те са способни да развиват скорост до 315 метра в секунда, като бойния им радиус е над 180 километра. Освен Катар новата версия на френската ракета са поръчали ВМС на Франция, Оман и ОАЕ. – Още противокорабни ракети

 
23.04.2010, 13:00

Със свръхзвукова скорост полетя F/A-18 задвижван от биогориво

Точно за Деня на Земята (22 април) бе изпълнен първи тестов свръхзвуков полет (1380 км. в час) с F/A-18 Super Hornet летящ с биогориво. Машината получи названието “Green Hornet” (Зелен Стършел).

При теста изтребителят е бил зареден с 50% стандартен керосин JP-5 и 50% биогориво създадено от растението фалшив лен (Camelina sativa). Това е първият от общо 15 изпитателни полета, които трябва да потвърдят валидността на концепцията за използване на биогорива в бойната авиация във ВМС на САЩ. Още за F/A-18

 
23.04.2010, 12:37

Руска малошумна подводница премина държавните изпитания

Новата малошумна дизел-електрическа подводница от четвърто поколение "Санкт Петербург" проект 677 "Лада" премина държавните изпитания, съобщава ИТАР-ТАСС.

Очаква се подводницата да бъде включена в състава на ВМФ на Русия в началото на май 2010 година. По-рано се появи информация, че "Санкт Петербург" ще постъпи на опитна експлоатация през август-септември тази година.

"Санкт Петербург" стана главната подводница на серията, разработена от фирмата „Рубин". Сега в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в различна степен на готовност се намират подводниците от проект 677 "Кронштадт" и "Севастополь". Те бяха заложени съответно на 25 юли 2005 г. и 10 ноември 2006 г. Субмарините от проекта "Лада" трябва да заменят подводниците от проект 877 "Палтус". Очаква се в интерес на ВМФ на РФ да бъдат построени осем подводници проект 677.

Водоизместимостта на подводниците от проект  "Лада" е 1765 тона, а максималната скорост под вода е 21 възла. Автономността на плаване на подводниците достига до 45 денонощия. Въоръжението на подводниците включва шест торпедни апарата калибър 533 мм, които могат да се използват за запускане на торпеда и ракети. Подводниците имат и занитно-ракетни комплекси "Игла-1М". Още подводници проект 677

 
23.04.2010, 12:15

Мероприятия в САЩ по случай 65-годишнината от Победата

Венци на могилата на Незнайния войн и мемориалната плоча „Духът на Елба" на Арлингтонското национално гробище близо до Вашингтон ще положат началникът на Генералния щаб на Русия генерал Николай Макаров и неговият американски колега Майкъл Малън. Днес в Генералното консулство на Русия в Ню Йорк ветераните от Червената армия и от въоръжените сили на САЩ - участници на срещата край река Елба, а също така от морските Северни и Южни конвои - ще получат юбилейните медали „65 години Победа във Великата отечествена война през периода 1941-1945 година."

 
23.04.2010, 09:28

Перу ще купи осем руски вертолета за борба с наркотрафика

Перу оповести, че ще купи осем руски хеликоптера за борба с наркотрафикантите и бунтовниците от движението „Сияйната пътека”, предаде АФП. Хеликоптерите са предназначени за поддръжка на военни операции „в борбата срещу наркотероризма” в регионите на долините Апуримак и Ене, каза военният министър Рафаел Рей.

Планинските райони в джунглата за отглеждане на кока, по източните склонове на Андите са по-известни с акронима VRAE.

През 2009 г. правителството на президента Алан Гарсия обяви района за военна зона, заради присъствието в него на бунтовници и наркотрафиканти. /ИА „Фокус”/

 
23.04.2010, 09:12

НАТО отхвърля искане на Германия

САЩ и генералният секретар на НАТО Расмусен отхвърлиха идеята на Германия и няколко малки страни-членки на алианса за изтегляне на американските тактически ядрени оръжия от Европа. На срещата на външните министри от алианса в Естония американската представителка Хилари Клинтън подчерта, че от подобна стъпка би имало смисъл само при съответно споразумение с Русия. Германският външен министър Вестервеле бе заявил, че на фона на договора СТАРТ било време за по-нататъшни действия в полето на ядреното разоръжаване. /DW/

 
23.04.2010, 09:08

Пентагонът експериментира с "космически самолет"

Вчера от 41 стартови комплекс на космодрума Канаверал американските ВВС изстреляха  с ракета носител Atlas V EELV (Evolved Expendable Launch Vehicle) за пръв път своя собствен космически кораб за многократна употреба Х-37В OTV (Orbital Test Vehicle). Безпилотният, така наречен „космически самолет” може да остане в орбита с месеци. Пентагонът не пожела да даде подробности за експериментите, които ще извърши дългият 9 метра апарат, нито какви ще бъдат бъдещите му задачи. Апарата е разработка на DARPA. - Още експериментални самолети

 
 
 
22.04.2010, 23:20

Изпитват радара на Gripen NG

Изпитанията на радара Raven ES-05, снабден с активна фазирана решетка (AESA) и предназначен за по-нататъшното развитие на SAAB Gripen, вървят по план. Това съобщи производителя на радара SELEX Galileo.

Raven ES-05 e изпитван изкючително успешно на борда на прототипа Gripen Demo, който е технологичен демонстратор на следващото поколение – Gripen NG (Next Generation). Радарът е изпитан в режими „въздух-въздух” и „въздух-земя”. Изпитани са му и режимите на синтетична апертура, чрез които са получени висококачествени изображение на  земната повърхност.

Освен радара SELEX Galileo разработва и SKYWARD-G инфрачервена обзорна и прицелна система, също предназначена за Gripen NG. /Аеро/ - Още за Gripen

 
22.04.2010, 22:04

Мъжът, който предотврати Трета световна война

През септември 1983 година съветската система за ранно предупреждение докладва за изстрелването на американска ядрена ракета. Началото на апокалипсиса или фалшива тревога? Полковник Станислав Петров има минути, за да вземе най-важното решение на XX век.... Още

 
22.04.2010, 21:44

ВМС на Индия ще получат 16 нови фрегати

През близките десет години индийските военноморски сили ще приемат на въоръжение 16 фрегати, построени с използване на технология стелт, съобщава IANS. Три такива кораба вече са внесени от Русия, още три ще бъдат построени в рамките на действащ договор, а останалите ще бъдат поръчани и построени в Индия. Става въпрос за фрегати клас Talwar, вече намиращи се на въоръжение във ВМС на Индия, и за Shivalik, строителството на които сега се извършва в индийски корабостроителници.

В Русия по поръчка на Индия бяха построени три фрегати проект 1135.6 клас Talwar - Talwar, Trishul и Tabar. Контракта за тяхното строителство бе сключен през 1997 година и е на стойност 1,56 милиарда долара. Фрегатите са предадени на ВМС на Индия в периода 2003-2004 година. По-късно бе сключен договор за строителство в Русия на още три кораба клас Talwar.

Водоизместимостта на корабите клас Talwar е около 4 хиляди тона. Те са способни да развиват скорост до 30 възла и имат запас на хода 4,5 хиляди мили. Въоръжението на корабите включва 100-мм оръдие, ракети 3М-54Э, "БраМос" и противолодъчни ракети. Освен това, на фрегатите са монтирани два торпедни апарата калибър 533 милиметра. В авиогрупата на Talwar влиза един вертолет Ка-28, Ка-31 или Dhruv.

Строителството на корабите проект Project 17 Shivalik започна в началото на 2000-те години. Очаква се главния кораб на проекта да бъде приет на въоръжение на 29 април 2010 година. На различни стадии на строителство се намират още два кораба от проекта - Satpura и Sahyadri. Предполага се, че те ще бъдат предадени на ВМС на Индия през 2011 година. Стойността на всяка фрегата е 23 милиарда рупии (520 милиона долара).

Водоизместимостта на фрегатите клас Shivalik е около 6 хиляди тона и могат да развиват скорост до 32 възла. Фрегатите са първите кораби, конструирани в Индия с използването на дизелови и газотурбинни двигатели. Shivalik са въоръжени с две 30-мм оръдия, 24 зенитни ракети Barak SAM и осем крилати ракети "БраМос". Освен това на корабите има противолодъчни ракети и торпедни апарати. Авиогрупата включва два вертолета Dhruv или Sea King. Още фрегати

 
22.04.2010, 15:30

Военно учение „Македонски блясък 6”

Военно учение “Македонски блясък 6” и 18-и многонационален курс за оценители по утвърдената от НАТО Концепция за оперативните способности ОСС – ниво 1,се провеждат на военния полигон Пенуш край град Шип, съобщават македонски медии. Началникът на учението подполковник Сашо Янев съобщи, че в учението участват 200 войници от състава на Първа механизирана бригада, която се подготвя за петата ротация на контингента за мисията ИСАФ в Афганистан. Той очаква положителна оценка от оценителите. В учението се рашават реални задачи, които може да се срещнат в АФганистан, посочи Янев.

Ръководителят на курса за оценители Рой Туентър посочи, че е доволен от видяното на полигона. Сътрудничеството с НАТО датира от доста време, а сегашният курс за оценители го извежда на по-високо ниво, посочи Туентър.

Учението ще завърши утре с тържествена церемония в казармата “Яне Сандански” в Щип. /ИА „Фокус”/

 
22.04.2010, 15:20

Започват изпитания на въоръжението на F-35

Според съобщение на пресслужбата на Lockheed Martin, на 20 април 2010 година е извършил първи полет седмият екземпляр F-35 Lightning II с бордиви индекс AF-02 (конфигурация CTOL, обикновенно излитане и кацане).

Самолетът се е вдигнал във въздуха от летище на компанията в гр. Форт Уорт (щат Тексас). Първият полет е продължил един час.

Предполага се, че на тази машина ще се провеждат изпитания на комплекса бордово въоръжение на F-35. Ще се отработва използването както на вътрешните, така и на външните (разположени на шест подвески) оръжейни системи във всички режими на тяхното използване.

На машината AF-2 ще бъде изпитано и вграденото 25 мм оръдие система Гатлинг GAU-22/A, което е със скорострелност 3 хиляди изстрела в минута. Комплекса е разработка на компанията General Dynamics Armament and Technical Products.

Ще бъдат проведени комплекс вибро-акустически изпитания, както и изпитания предполагащи пуск на ракети клас „въздух-въздух” от вътрешните отсеци на максимална скорост (1,6 Маха). Още за F-35

 
22.04.2010, 14:07

Завършиха ученията в рамките на „БЛЕКСИФОР”

Кораби на Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие  „БЛЕКСИФОР" от 20 до 22 април проведоха учения в юго-западната част на Черно море, съобщи пресслужбата на Черноморския флот. Корабите на страните-участнички поеха курс към румънското пристанище Констанца, където ще анализират резултатите от ученията.

 
22.04.2010, 13:34

Иран започна мащабни военни учения

Елитните ирански сили Стражи на Ислямската революция започнаха мащабно тридневно военно учение в Персийския залив и пролива Хормуз, предаде агенция Ройтерс.

Военните маневри, които се осъществяват на водния път, ключов за глобалните петролни доставки, съвпадат с увеличаващото се напрежение между Иран и Запада, който се опасява, че ядрената програма на Техеран има за цел създаването на ядрени бомби. Иран от своя страна отрича това обвинение.

По-рано тази седмица Пентагонът обяви, че военни мерки на САЩ срещу Иран остават възможни, въпреки че Вашингтон се стреми да се придържа към политика на дипломация и санкции с цел прекратяване на ядрените дейности на Ислямската република.

Иранските въоръжени сили често провеждат учения, които очевидно имат за цел да демонстрират готовност за отразяване на атаки от Израел или САЩ. /ИА „Фокус”/

 
22.04.2010, 13:30

В Белорусия се разби изтребител МиГ-29

Два изтребителя МиГ-29 от 927-ма изтребителна авиобаза на ВВС на Беларус са се сблъскали във въздуха, предаде агенция Интерфакс.

„На 21 април в 20:15 часа, по време на осъществяване на планов полет в условия на ограничена видимост, при изпълнение на сложна маневра, се е стигнало до сблъсък между двата самолета. В резултат на сблъсъка единият изтребител е получил повреди, не позволяващи да бъде продължен полета. Пилотът е успял да изведе самолета в района на 210-ти авиационен полигон и е катапултирал успешно”, се казва в изявление на пресслужбата на военното ведомство на на Беларусия.

Втората машина е успяла да кацне на базовото летище. Опасност за живота на пилотите няма. Провежда се разследване на инцидента.  Още за МиГ-29

 
22.04.2010, 12:52

Вратите на НАТО са отворени за Украйна

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в интервю за радио „Свобода”, че президентските избори в Украйна не са променили отношението към нея.

„Относно Грузия и Украйна позицията на НАТО е неизменна. Взехме решение на срещата на НАТО в Букурещ през 2008 г. Според това решение, Грузия и Украйна ще станат членове на НАТО, ако поискат това и изпълняват съответните критерии”, заяви Расмусен.

„Ситуацията е такава и днес. Президентските избори в Украйна не са променили тази позиция. Нашите врати остават открити, ако самата Украйна иска това. Решението зависи от нея”, допълни генералният секретар на НАТО. /ИА „Фокус”/

 
22.04.2010, 10:24

Белия дом иска от Конгреса 66,7 милиона долара за финансиране на ядреното разоръжаване на Русия

Администрацията на президента Барак Обама поиска от Конгреса на САЩ 66,7 млн. долара за оказване помощ на Русия в демонтаж на носителите на ядрено оръжие, съобщи в сенатската комисия по въоръжените сили заместник-министърът на отбраната по глобалните стратегически въпроси Майкъл Нат, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му, посочената сума е само част от средствата, които трябва да бъдат заделени за понататъшната реализация на програмата за оказване на финансово съдействие на Русия и други бивши съветски републики за ликвидация на техните ядрени, химически и биологични арсенали. /ИА „Фокус”/

 
22.04.2010, 08:59

Контраадмирал Манушев и фрегатата „Джон Хол” – 18 години по-късно

На 24 април т.г. във Варна се очаква да пристигне на посещение фрегатата от Шести флот на САЩ в Средиземно море „Джон Л. Хол” (John L. Hall, FFG-32). По време на визитата се предвижда и гостуване на борда на кораба на началника на българските ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Нищо необичайно на пръв поглед, ако не се върнем 18 години назад и установим, че при първото посещение на фрегатата във Варна (15-20 юни 1992 г.) един от българските офицери, които организираха посрещането на „Джон Л. Хол”, бе капитан II ранг Пламен Манушев...... Още

 
22.04.2010, 08:55

Оркестър на ВМС на САЩ изнася концерти във Варна и региона

Посолството на САЩ има удоволствието да съобщи за пребиваването на американския военноморски оркестър за поп и рок „Флагшип” във Варна и Балчик от 23 април до 25 април 2010 г. „Флагшип” е част от Европейския оркестър на Американските военноморски сили под командването на Американските военноморски сили за Европа и Африка, базиран в Неапол, Италия. По време на сегашното турне ще бъдат изнесени безплатни концерти във Варна и региона.

На 23 април, петък, от 15 часа „Флагшип” ще изнесе концерт за читатели и ученици в читалнята на Американския кът, намираща се във Варненската регионална библиотека.

В събота, 24 април, от 13 часа варненци са поканени да се насладят на живо на американски рок, изпълнен на популярната Eстрада на Морската градина.

По обяд в неделя, 25 април, „Флагшип” ще изнесе концерт на открито в „Нимфеума” на Културния център „Двореца” в Балчик.

„Флагшип” е  бликащ от енергия оркестър, който изпълнява класически и модерен рок, ритъм и блус, блус и кънтри, и редовно представя най-популярните хитове по целия свят, като забавлява публиката в повече от 60 страни по време на над 500 ангажимента годишно.

Каним всички да се присъединят към Посолството на САЩ за провеждането на тази уникална културна програма в красивите черноморски градове Варна и Балчик. Всички концерти са безплатни за публиката. /МВ/

 
22.04.2010, 08:28

Американски хеликоптери за германските войски в Афганистан

При визитата си в Берлин командващият силите на НАТО в Афганистан генерал Стенли Маккристъл съобщи, че САЩ ще доставят хеликоптери за германския контингент в Афганистан. Федералният министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберт допълни, че САЩ ще доставят през идните седмици хеликоптери за медицинска евакуация и бойни хеликоптери, които ще бъдат използвани там, където има недостиг. Визитата на генерал Стенли Маккристъл става в момент, когато Германия се съвзема от загубата на седем войници на Бундесвера, които бяха убити при две отделни нападения в провинция Кундуз в Северен Афганистан. Обществеността в страната очаква правителствената декларация на федералната канцлерка Ангела Меркел във връзка с мисията на Бундесвера в Афганистан.

 
22.04.2010, 08:22

Среща на външните министри от НАТО започва днес в Талин

В Талин днес започва двудневна неофициална среща на външните министри на страните от НАТО. На форума ще бъде съставен план-график за предаване на грижите за сигурността в Афганистан на местните сили и ще се объсдят запасите от ядрено оръжие на страните-членки. "Целта ни тази година е да напреднем в прехвърлянето на водещата роля на афганистанците. Срещата на външните министри е поредната конкретна стъпка в тази насока", заяви генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен. На срещата ще се дискутира и как НАТО да изгради своя система за противорактена отбрана, за да се справи със заплахите от страна на държави като Иран. Очаква се министрите да решат дали да предложат на Босна и Херцеговина план за присъединяване към Алианса.

 
 
 
 
21.04.2010, 23:38

В Украйна 7 млн. долара са похарчени за комплекса „Сапсан”

Разходите в бюджета на Украйна за създаването на многофункционалния ракетен оперативно-тактически комплекс "Сапсан" през 2009 г. са 6,8 милиона долара. Това, както съобщава ИТАР-ТАСС, е заявил генералният директор на Националната космическа агенция (НКАУ) Юрий Алексеев..... Още

 
21.04.2010, 20:40

САЩ ще предадат ракетна фрегата на Пакистан

САЩ и Пакистан са сключили договор за доставка на Пакистан на фрегата клас „Oliver Hazard Perry”, въоръжена с управляеми ракети, съобщи изданието „Пакистан Таймс” . Стойността на сделката е 65 милиона долара. Корабът ще бъде предаден на военноморските сили на Пакистан на 31 август 2010 година. Конгресът на САЩ одобри продажбата на военния кораб през септември 2008 година. Очаква се фрегатата да премине модернизация в САЩ. По предварителни данни, след приемането на фрегатата в състава на ВМС на Пакистан, Исламабад ще може да поръча още седем такива кораба. /ИА „Фокус”/

 
21.04.2010, 20:35

На въоръжение в Черноморския флот на Русия ще постъпят нови корвети и подводници

Бойният състав на Черноморския флот в близките години ще бъде подсилен с нови подводници и кораби, съобщи източник от Главния щаб на военноморския флот на Русия, предаде агенция Интерфакс. По думите на източникът, в следващите пет години в състава на Черноморския флот ще влезнат най-малко два нови корвета. В същия срок се планира флотът да бъде попълнен с три подводници.

 
21.04.2010, 20:30

Приет е нов класификатор на длъжностите на военнослужещите

Правителството прие Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, съобщиха от правителствения пресцентър.... Още

 
21.04.2010, 20:27

Американските ракети ще дойдат в Полша през май

Първата батарея американски ракети „Пейтриът", които се предвиждат за разполагане на 100 километра от руската граница, ще бъде доставена на 24-ти май - съобщава агенция „Франс-Пресс" с позоваване на прессекретаря на Министерството на отбраната на Полша Януш Сеймей. През декември 2009 година във Варшава беше подписан полско-американски договор за статута на войските на САЩ на територията на Полша. Съгласно този документ, в Полша се създава временна база за американските войски, която след 2012 година се превръща в постоянна. На нейна база се планира разполагането на американски ракети „Пейтриът", а по-късно и SM-3. Още за ЗРК „Пейтриът”

 
21.04.2010, 20:12

Русия и Украйна подписаха споразумение по флота

Русия и Украйна подписаха споразумение за удължаване на базирането на Черноморския флот на Руската Федерация в Крим и след 2017 година. Както съобщава РИА-Новости, документът е подписан в резултатат на преговорите между президентите на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович. Споразумението за статута и условията на пребиваването на Черноморския флот на Русия на територията на Украйна беше подписано от Москва и Киев на 28-ми май 1997 година и предвижда арендуване от Русия на базата в Севастопол за срок от 20 години с възможност за удължаване. Москва и Киев постигнаха и договореност за намаляване на цената за руския газ в размер от 100 долара за 1000 кубически метра. Виктор Янукович окачестви тази договореност като „безпрецедентна".

Говорителят на Държавната Дума на Русия Борис Гризлов се договори с украинския си колега Владимир Литвин, че Русия и Украйна ще се стараят синхронно да ратифицират споразумението по Черноморския флот. Както каза Борис Гризлов, ратифицирането може да стане на 27-ми април. Съгласно подписания от двамата президенти документ, срокът на пребиваването в Крим на Черноморския флот на Руската Федерация е удължен с 25 години, с право на поредно удължаване с още 5 години.

 
21.04.2010, 15:50

Малайзия иска 12 вертолета EC725

Малайзия има намерението да закупи 12 вертолета Eurocopter EC725, това съощава малайзийската информационна агенция Bernama. Машините ще са конфигурирани за изпълнение на задачи по търсене и спасяване и ще се числят към Кралските малайзийски ВВС.

Вертолетите ще се доставят между 2012 и 2014 г. и ще заменят сега използваните Sikorsky S-61 Nuri. Малайзия е четвъртия правителствен оператор на EC725, след Франция, Мексико и Бразилия. /Аеро/

 
21.04.2010, 13:45

Русия и Израел могат да създадат съвместно предприятие за производство на безпилотни апарати

Руската държавна корпорация „Ростехнологии” планира да създаде с израелската компания Israel Airspace Industry съвместно предприятие за производство на безпилотни летателни апарати, съобщи на пресконференция директорът на корпорацията Сергей Чемезов, предаде РИА Новости.

„Закупени са 15 безпилотни летателни апарата за да се проведат изпитания. Не изключвам, заедно с израелската компания да създадем съвместно предприятие за производство на тези апарати”, каза той. Още БПЛА

 
21.04.2010, 13:19

Русия взе решение да закупи „Мистрал”

Русия планира до края на 2010 г. да подпише споразумение с Франция за закупуването на кораби клас „Мистрал”, за транспортиране на вертолети. Това съобщи директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Михаил Дмитриев, предаде РИА Новости. Москва предлага да купи от Франция един готов кораб, а други три да бъдат построени в руските корабостроителници. Но Франция иска да продаде на Москва два произведени на френските докове кораба и два да бъдат произведени в Русия.

„Предполага се, че споразумението с Франция за покупката на кораби клас „Мистрал” ще бъде готово до края на 2010 г”, каза Дмитриев.

По думите му, френската страна е оптимистично настроена и смята, че документите ще бъдат готови още през септември.

Водоизместимостта на корабите от този клас е 21,3 хиляди тона. Вертолетоносача е способен да развива скорост до 18 възла, като запаса на хода е 19,8 хиляди мили. „Мистрал” може да превозва 16 тежки или 35 леки вертолета, сухопътна техника, десантни катери и от 450 до 900 войника.

 
21.04.2010, 11:21

ВВС на Япония получиха цистерна Hercules

Военновъздушните сили на Япония получиха самолет-цистерна C-130H Hercules, модификация на военнотранспортната версия, съобщава DefPro. С работите по модификацията на самолета са се занимавали американския концерн Boeing и японските компании Kawasaki Heavy Industries и Cobham Mission Systems. В близко време с модифицираната машина ще се проведат серия от изпитания.

ВВС на Япония смятат да използват новия танкер за дозареждане във въздуха на морските вертолети Mitsubishi UH-60J, явяващи се модификация на американските Sikorsky S-70. В началото на 2009 година военнослужещи от американската военновъздушна база, разположена на територията на Япония, проведоха тридневен курс с японски пилоти за обучението им за дозареждане на вертолети във въздуха.

Самолетът C-130 Hercules, първият полет на който се е състоял през 1954 година, се е доставял в 61 страни. Според официалните данни до сега са били произведени повече от 2,7 хиляди такива самолета. – Още за C-130

 
21.04.2010, 10:45

ЕАДС ще участва в търга за доставка на самолети-цистерни за ВВС на САЩ

Европейският авиационен гигант ЕАДС оповести, че ще участва в търга за сключване на изгодната сделка за доставка за американските ВВС на самолети-цистерни за презареждане във въздуха, изправяйки се срещу основния си конкурент „Боинг”, предаде АФП. ЕАДС, собственик на „Еърбъс”, ще предложи оферта като основен доставчик, без американския си партньор „Нортроп Груман”, оттеглил се преди шест седмици.

Изпълнителният директор Луис Галоа съобщи, че компанията иска да разшири присъствието си на американския пазар, доминиран от „Боинг” и други американски фирми.

 
21.04.2010, 08:50

Жертви при сблъсък на хеликоптери в Колумбия

Шестима военни, сред които генерал, са загинали при сблъсък между военен и граждански хеликоптер в Колумбия. Пострадали са петима души, предаде АФП.

Инцидентът е станал в централния град Чапарал. Генерал Фернандо Дуарте е починал от раните си в болница. Дуарте е бил начело военна група, сражаваща се срещу ФАРК в района.

Причините за инцидента се установяват. /ИА „Фокус”/

 
21.04.2010, 08:45

Робърт Гейтс призова да бъдат промените правилата за износ на американското въоръжение

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс призова да бъдат променени правилата за износ на американско въоръжение. Според него сегашната система пречи на съюзниците на САЩ, като в същото време не успява да попречи на това военни технологии да попаднат в неправилните ръце, предаде АФП.

„Нашите интереси в сферата на сигурността ще бъдат много по-добре защитени, ако има по-гъвкав, прозрачен, предвидим и ефективен режим на износ на въоръжения”, каза американският министър на отбраната.

 
21.04.2010, 08:40

Русия и НАТО се обединиха срещу черните вдовици

Заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Юрий Балуевский не успя да пристигне вчера на заседанието на Съвета Русия-НАТО, където трябваше да обясни новата руска военна доктрина и да изслуша коментарите на американския посланик в НАТО за новата ядрена стратегия на Вашингтон. Генерал Балуевский не можа да стигне до Брюксел заради исландския вулкан и взе участие в срещата чрез видеоконферентна връзка. По време на разговорите той отбеляза, че особена загриженост предизвикват милитаризацията на космоса и разпространението на тероризма, пише вестник „Независимая газета”.

От своя страна руският посланик в Северноатлантическия алианс Дмитрий Рогозин съобщи, че в рамките на научното сътрудничество по линията на Съвета Русия-НАТО вече има резултати за създаването на прототип на дистанционен детектор, който може да открива наличието на експлозиви с маса над 250 грама, прикрепени към тялото на терорист-камикадзе. Детекторът, който Рогозин нарича „електронен нос”, трябва да бъде създаден от руските, европейските и американските учени до 2013 година. /ИА „Фокус”/

 
21.04.2010, 08:20

Вашингтон увеличава помощта за специалните сили в Йемен

Пентагонът ще увеличи военната подкрепа на САЩ за специалните сили на Йемен за водене на борба срещу Ал Кайда на Арабския полуостров. Още през февруари министърът на отбраната Робърт Гейтс разреши да се отпуснат 150 милиона долара помощ за Йемен в областта на сигурността за тази година. Миналата година тази помощ възлизаше на 67 милиона долара. Пентагонът информира американския Конгрес, че ще отпусне 34 милиона долара за тактическа подкрепа на специалните сили в Йемен и 38 милиона долара за самолет за превозване на военни сили в страната. Американски представители съобщиха, че впоследствие ще бъде обявено допълнително финансиране за подобряване на въздушнотранспортния капацитет на Йемен.

 
 
 
20.04.2010, 22:46

Индия е подготвила ракета "БраМос" за изпитания от подводница

Руско-индийското съвместно предприятие Brahmos Aerospace е подготвило свръхзвукова крилата ракета "БраМос" за изпитания от подводница, съобщава Outlook India. Подробности за планираните изпитания, както и точната дата на тяхното провеждане за сега не се уточняват. По-рано ВМС на Индия вече проведе изпитания на ракетата "БраМос", като тя бе запусната от вертикално положение и порази кораб – мишена.

В края на март 2010 година правителството на Индия задели 116 милиарда рупии (2,6 милиарда долара) за покупка на свръхзвукови ракети клас "земля-земля". Те ще постъпят на въоръжение в наземните части на ВВС на Индия. Част от споменатата сума ще бъде изразходвана и за формирането на два допълнителни полка „БраМос". Изпълнител на контракта ще бъде компанията-производител Brahmos Aerospace.

Сега Индия се занимава с разработката на ракета "БраМос" с въздушно базиране. Очаква се първите такива ракети, с които ще бъдат въоръжени самолети Су-30МКИ, да постъпят на въоръжение в края на 2012 година. По предварителни данни изпитанията на ракетата ще започнат през 2011 година и ще завършат през 2012 година. Максималната скорост на "БраМос" ще превишава три пъти скоростта на звука, достигайки 3,5 хиляди километра в час. – Още за "БраМос"

 
20.04.2010, 21:59

Учения на „БЛЕКСИФОР”

Кораби на Черноморското военно-морска група „БЛЕКСИФОР" във вторник  отплаваха от българското пристанище Варна за отработване на задачи в морето, съобщи групата за информационно осигуряване на Черноморския флот. В съобщението се посочва, че корабите на „БЛЕКСИФОР" започнали провеждането на поредната морска фаза на международните учения По време на проведената във Варна пресконференция командващият международното корабно съединение Георги Мотев отбеляза, че особеност на тази активация е поставяне на акцент върху провеждането на учения по издирване и спасяване на кораби, търпящи бедствие и отработване на взаимодействие на екипажите на корабите на различни държави при изпълнение на обща задача. „Ние сме отговорни за стабилността и безопасността в Черно море", подчерта Георги Мотев.

 
20.04.2010, 19:50

Швеция предлага на Румъния 24 нови изтребителя “Грипен” за 1 млрд. евро

Швеция е готова да достави на Румъния 24 нови изтребителя „Грипен” на същата цена като американските употребявани F-16, тоест за 1 млрд. евро (1,3 млрд. щатски долара), пише водещият румънски бизнес всекидневник „Зиарул Финанчиар”. Според изданието, в допълнение компанията СААБ, която е производител на шведските самолети, предлага и 100 на сто офсет под формата на дългосрочни инвестиции в румънската авиационна индустрия и други сектори на икономиката. Пакетът включва още обучение на пилотите и техниците, логистика, резервни части и помощен персонал.

Вестникът посочва, че тази нова и финална оферта идва в отговор на скорошното решение на румънския Върховен съвет за отбрана за закупуването на употребявани изтребители F-16 от американската фирма „Локхийд Мартин”.

„До този момент между нас и румънското правителство е имало само обмяна на информация относно изтребителя „Грипен”. Това е нормална практика по време на първоначалния етап в този тип сделки. Следващата стъпка би трябвало да е да ни поканят да подадем пълни оферти, за да може правителството да има цялата информация за взимане на решение. Това мисля е и каквото чакат и от „Еврофайтър”. Що се отнася до нас, Румъния не разполага с пълната информация, необходима за да се вземе финално решение,” е казал Джери Линдберг, представител на шведското правителство. /БА/ - Още за Грипен

 
20.04.2010, 19:40

Началникът на Щаба на Сухопътните войски на Италия пристига на посещение в нашата страна

Началникът на Щаба на Сухопътните войски на Италия генерал-лейтенант Джузепе Валотто пристига утре, 21 април, на тридневно официално посещение в нашата страна. Визитата е по покана на началника на Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев. По време на разговорите ще бъде обсъдено сътрудничеството между сухопътните войски на двете страни.

В рамките на посещението генерал-лейтенант Валотто ще бъде приет от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и ще посети поделения от Сухопътните войски. /МО/

 
20.04.2010, 16:17

Иран може да създаде ракета, способна да достигне САЩ, до 2015 г.

Иран може да успее да създаде ракета, способна да достигне територията на САЩ до 2015 г., според разсекретен доклад на американското министерство на отбраната, изпратен до Конгреса, предаде агенция Ройтерс.

„С достатъчна чуждестранна подкрепа Иран има възможност да разработи и изпробва междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ, до 2015 г.”, според доклада.

Все още не е ясно, дали последната оценка на иранските ракетни технологии е промяна в сравнение с мнението (от май 2009 г.) на американското разузнаване, според което Техеран е малко вероятно да създаде ракета с голям обсег между 2015 и 2020 г. /ИА „Фокус”/

 
20.04.2010, 15:29

Завършва глобализацията на Националната ПРО на САЩ

На 15 април 2010 година компанията Lockheed Martin обяви, че е получила двугодишен контракт от агенцията за противоракетна отбрана (MDA) на САЩ на стойност $424 милиона, предвиждащ продължаването на интеграцията на системите за свръзка, командване и бойно управление на ПРО на САЩ C2BMC (Command, Control, Battle Management, and Communications).

Системата C2BMC се явява „обединяващ” елемент в системата за контрол на въздушно-космическото пространство. Развръщането и започна през 2002 година. – Още за ПРО

 
20.04.2010, 14:50

ВВС на САЩ ще получат 31 специални самолета HC-130J

Американските военновъздушни сили са поръчали 31 самолета HC-130J, предназначени за изпълнение на специални задачи, съобщава пресслужбата на компанията Lockheed Martin.

Първата машина бе показана на 8 април. Това е специализирана версия на C-130J Super Hercules, предназначена за извършване на мисии по бойно търсене и спасяване и дозареждане във въздуха на вертолети.

HC-130J се базира на варианта на корпуса на Морската пехота KC-130J, като има усилено крило, нова система за товарене, мощен оптико-електронен обзорен комплекс и провизия за посатвяне на система за самозащита.

До момента ВВС на САЩ са поръчали 11 HC-130J и 20 MC-130J, предназначени за силите за специални операции, предназначени да заместят ветераните HC-130H/N/P и MC-130N/P. Още за С-130

 
20.04.2010, 14:00

САЩ ще изтеглят войските си от Хаити през юни

Въоръжените сили на САЩ ще приключат своята мисия за оказване на помощ на Хаити в началото на юни, съобщи Би Би Си. Общо 22000 американски военнослужещи пристигнаха в Хаити след разрушителното земетресение в островната карибска държава през януари тази година, когато загинаха 230000 души. Сега в страната са останали около 2000 войници от САЩ, които помагат на местното население. Според американски официални лица, ситуацията със сигурността в Хаити се подобрява. /БА/

 
20.04.2010, 13:55

Азербайджан отмени съвместни военни учения със САЩ

Кризата в отношенията между Вашингтон и Баку се задълбочава с всеки ден, коментира агенция Регнум. Министерство на отбраната на Азербайджан обяви отмяната на съвместни американско-азербайджански военни учения, насрочени за май тази година. От пресслужбата на министерството на отбраната на Азербайджан съобщиха, че „планираните учения в рамките на двустранното военно сътрудничество със САЩ са отложени”, но не назоваха причината за отмяната.

САЩ може да изгубят Азербайджан като съюзник, както стана с Украйна и Киргизстан, коментира политологът Илгар Мамедов. /ИА „Фокус”/

 
20.04.2010, 13:45

Дания намалява изтребителната си авиация

Датския парламент взе решение да намали броя на изтребителите числящи се към Кралските датски ВВС от 48 на 30. Останалите F-16AM/BM ще преминат процедури по удължаване на ресурса, които трябва да им позволят да останат в експлоатация след 2016 г.

Доскоро Дания разглеждаше възможността да се откаже от придобиване на изтребителя пето поколение F-35 JSF и вместо него да се спре на друг боен самолет. Сега обаче наличните F-16 ще останат на служба още поне шест години.

Рязкото намаляване на изтребителната авиация носи със себе си и орязване на пилотския състав. 12 млади датски летци, които са преминали през първоначалното обучение са били разпределени на наземни длъжности. /Аеро/

 
20.04.2010, 13:30

Руската програма за превъоръжаване

Прогнозите по повод краха на руския отбранително-промишлен комплекс в условията на световната икономическа криза не се оправдаха, каза Владимир Путин. Миналата година обемът на произведената военна продукция се е увеличил с почти 13%, въпреки общото съкращаване на производството. Русия започва формиране на дългосрочни програми за превъоръжаване по всички основни бойни системи, съобщи премиерът.

 
20.04.2010, 13:23

Ракетния крайцер „Москва” навлезе в Аденския залив

Флагманът на Черноморския флот на Русия ракетният крайцер „Москва” навлезе днес във водите на Аденския залив, където ще се грижи за обезпечаване сигурността на корабоплаването, съобщиха от пресслужбата на флота, предаде ИТАР-ТАСС.

„След като премина успешно през Червено море, крайцерът достигна Аденския залив. Във връзка с навлизането в зоната, където действат морски пирати на крайцерът бе проведен инструктаж за действията на екипажа в случай на извънредна ситуация и реда за използване на оръжие,” се казва в съобщението. /ИА „Фокус”/ - Още за крайцера „Москва”

 
20.04.2010, 12:58

Летателните изпитания на ПАК ФА продължават успешно

Премиерът на Русия Владимир Путин изрази задоволство от провеждането на изпитания на изтребителя от пето поколение, предаде РИА Новости.

„Успешно вървят летателните изпитания на изтребителя пето поколение. Искам още веднъж да благодаря на всички, които се трудиха над тази машина”, заяви Путин пред руските депутати.

Първият опитен изтребител от пето поколение бе доставен в гр. Жуковски за провеждане на летателни изпитания на 8 април 2010 година.

Предполага се, че изтребителя ще започне да постъпва на въоръжение през 2015 година. – Още за ПАК ФА  

 
20.04.2010, 12:14

Русия води преговори с Китай за доставка на десантни кораби

„Рособоронекспорт” води консултации с Китай за евентуална доставка на руски десантни кораби на въздушна възглавница от типа „Зубър” и „Мурена”, съобщи по време на изложението DSA 2010 за РИА Новости Алексей Козлов от департамента на военноморския флот към предприятието.

„Въпреки че тази тема не доведе до резултати, консултациите с китайската страна продължават”, отбеляза той.

По-рано Русия достави четири десантни кораба на въздушна възглавница проект 12322 „Зубър” на Гърция, които са се представили много добре в условията на Егейско море. – Още руски десантни кораби

 
 
 
19.04.2010, 22:14

ВВС на САЩ се готвят за пуск на хиперзвуковия апарат Falcon

Според информация на пресслужбата на ВВС на САЩ, утре (20 април 2010 г.), през деня в базата Ванденберг в Калифорния се планира пуск на новата модификация РН Minotaur IV.

Полезния товар на модернизираната лека ракета ще бъде експерименталния хиперзвуков апарат HTV (Hypersonic Technology Vehicle) - Falcon HTV-2.

Апарата е разработен в рамките на концепцията за оперативен глобален високоточен удар на агенцията за водещи отбранителни разработки на САЩ DARPA.

 
19.04.2010, 21:48

Още военни инструктори в Афганистан

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова днес страните от Алианса да осигурят 450 нови инструктори, които да подпомогнат създаването на афганистанската армия и полиция, които да поемат отговорността за националната сигурност на страната си, предаде АФП.

„За да бъде осъществен преходът, ние се нуждаем от функциониращи афганистански сили, което означава, че се нуждаем от инструктори”, заяви днес в Брюксел Расмусен преди срещата на външните министри на НАТО в Талин в четвъртък и петък.

„Все още не ни достигат 450 инструктора. Това е сравнително малка цифра, но тези инструктори имат важен ефект”, отбеляза той и призова министрите „да отделят важните за мисията ресурси”. /ИА „Фокус”/

 
19.04.2010, 20:45

ВВС на Индия изнасят информация за аварийността

Между април 2004 и март 2010 г. ВВС на Индия са загубили при различни инциденти 74 летателни апарата. Тези данни са изнесени при парламентарен отчет в Индия и са цитирани от руската информационна агенция Lenta.ru.

45% от инцидентите, при които са загубени 33 летателни апарата, са по вина на грешка на екипажа. Други 42% от произшествията, при които са загубени 31 летателни апарата са по вина на технически откази. 6% от тежките инцидентите са поради попадане на птици в двигателите, а причините за останалите 7% от инцидентите не се уточняват.

А между 1979 до края на 2009 г. са загубени общо 265 бойни самолета руско производство, болшинството от които са МиГ-21, получил в Индия прозвището „летящ ковчег”. В момента на въоръжение се намират около 150 изтребителя МиГ-21, чието извеждане от въоръжение трябва да започне през 2011 г.

Високата аварийност в индийските ВВС се отдава най-вече на слабата подготовка на летателния и инженерен състав. В момента в Индия се изпитва остър глад на подготвени авиационни кадри, като ситуацията във военната авиация е най-тежка. /Аеро/

 
19.04.2010, 20:00

Започна съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2010”

В периода от 19 до 30 април на територията на Република България в районите на Пловдив и Ямбол ще се проведе съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2010”. В нея от българска страна ще участват сили и средства от Военновъздушните сили, Силите за специални операции на Сухопътните войски и Военноморските сили, а от американска страна - военнослужещи от състава на Военновъздушните сили на САЩ в Европа с военно-транспортни самолети С-130 „Херкулес”.

По време на „Тракийска пролет - 2010” ще се провеждат дневни и нощни парашутни скокове от самолетите С-130 „Херкулес”, в които ще участват парашутисти от Българската армия. Военнослужещи от българските ВВС ще проведат тренировка с реално обозначаване на въздушни цели.

„Тракийска пролет – 2010” ще даде възможност да бъдат отработени елементи от подготовката на личен състав и подразделения от декларираните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили за участие в мисии. Провеждането на комплексната тренировка ще допринесе за усъвършенстване на подготовката на формированията и повишаване на оперативната съвместимост при работа в международна среда. /МО/

 
19.04.2010, 16:39

САЩ са увеличили броя на БЛА 136 пъти за десет години

Броят на безпилотните летателни апарати в състава на военновъздушните сили и армията на САЩ се е увеличил 136 път за периода 2000 – 2010 г.: от 50 до 6800, съобщава The Air Force Times.

Сред безпилотните апарати има леки, безпилотни хеликоптери и тежки ударни машини, използвани ежедневно.

По данни на правителствената служба за финансова подотчетност на САЩ (GAO), за толкова бързо увеличаване на броя на тези апарати може да е послужило необмислено изразходване на средства и това говори за „липса на ясен план”.

В частност, GAO е стигнала до извода, че американските ВВС и сухопътни войски фактически са изпуснали възможността да икономиса значителни суми при създаването на безпилотните апарати MQ-1 Predator и MQ-1C Sky Warrior, произвеждани от една и съща компания - General Atomics – и практически нямащи технически различия. При това двата апарата са се разработвали поотделно – Predator за ВВС и Sky Warrior  за сухопътните войски. Размера на предполагаемите икономии не се съобщава, но програмата за разработката на Predator е струвала почти 450 милиона долара, а тази на Sky Warrior около милиард долара. – Още БЛА

 
19.04.2010, 13:45

Индия ще проведе изпитания на сингапурска гаубица

Индийските военни в близко време ще проведат изпитания на 155 мм гаубица IFH-2000, производство на сингапурската компания Singapore Technologies Kinetics, съобщава The Business Standard. Изпитанията ще се проведат в рамките на тендера на сухопътните войски на Индия за покупка на 1580 буксируеми гаубици. Другия участник е британската компания BAE Systems, представяща на конкурса своето оръдие FH-77B-05.

Индийския тендер за покупка на гаубици започна през лятото на 2002 година. Първоначално в него участваха BAE Systems, израелската компания Soltam и южноафриканската Denel. Общо са били проведени пет изпитания през 2002, 2003, 2004 и 2006-та година, като през 2005-та Denel напусна конкурса заради обвинения в корупция. Оръдията на другите два кандидата са били признати за неудовлетворяващи изискванията на индийските военни. Новия тендер бе обявен през 2008 година.

Победителят от тендера ще сключи контракт на стойност 1,8 милиарда долара за доставката на 400 гаубици. Освен това, той ще получи още 540 милиона долара за продажбата на лиценза за производство на гаубиците на територията на Индия. Трябва да се отбележи, че STK и BAE Systems участват и в тендера за доставка на 140 свръхлеки гаубици за планинските дивизии. Стойността на този контракт е 700 милиона долара.

В близките няколко години Индия има намерения да изхарчи осем милиарда долара за покупката на 2814 различни артилерийски системи. В края на януари 2010 година Индия се договори със САЩ за покупката на 145 леки буксируеми гаубици M777 калибър 155 мм. Сделката е за около 700 милиона долара. Един от изпълнителите на този контракт е американското подразделение на BAE Systems. Още артилерия

 
19.04.2010, 12:23

„Рособоронекспорт” представя в Малайзия средства за ПВО и бойна авиация

Делегация на „Рособоронекспорт”, участваща в международното изложение на въоръжение и военна техника DSA 2010 (Defence Services Asia), започна преговори по всички направления от военнотехническото сътрудничество със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, предаде РИА Новости, позовавайки се на ръководителя на обединената делегация на „Ростехнологии” Виктор Комардин.

„Става въпрос за доставка на руски авиационни системи, комплекси за ПВО последно поколение, оборудване на въоръжените сили с техника за наземна употреба и специално въоръжение”, каза той.

По думите на Комардин, в момента Азиатско-Тихоокеанският регион е най-големият световен пазар на въоръжение, където Русия има трайни военнотехнически връзки с много държави. /ИА „Фокус”/

 
19.04.2010, 11:29

Завърши етап от летателните изпитания на ракетата Talon LGR

Компаниите Raytheon и Emirates Advanced Investments (EAI) завършиха програмата за летателни изпитания на управляемия реактивен снаряд Talon LGR (Laser-Guided Rocket) калибър 2,75 дюйма (70 мм) с полуактивна лазерна система за насочване. Ракетата е напълно съвместима с широко разпространените пускови контейнери за НУРС калибър 70 мм. и със системите за лазерна подсветка на целите на ВВС и сухопътните войски.

По време на изпитанията е била демонстрирана и ефективността на щатните бойни части на Talon LGR. Изпитанията са се провеждали при екстремални за ракетата температури от наземна пускова установка на полигона Yuma в американския щат Аризона. Следващият етап на изпитанията предвижда извършване на серия пускове на ракети от вертолет AH-64D Apache Longbow.

При успешно завършване на изпитанията на ракетите Talon LGR, същите ще започнат да постъпват на въоръжение във ВС на ОАЕ още през тази година. – Още ракети

 
19.04.2010, 10:30

Военноморски музей

Започна възстановяването на експонатите в парковата експозиция

 
19.04.2010, 10:12

Министърът на отбраната на Малайзия летя със Су-30МКМ

Министърът на отбраната на Малайзия Дато Сери Захид Хамиди за първи път летя с руския многофункционален изтребител Су-30МКМ. Това стана при откриването на Международното изложение за въоръжения и военна техника в Куала Лумпур, предаде РИА Новости.

Вицепрезидентът на руската корпорация „Иркут” Владимир Саутов не изключи възможността за доставката на още изтребители Су-30МКМ за военновъздушните сили на Малайзия.

Очаква се малайзийското министерство на отбраната през май или юни да обяви конкурс за закупуването на една-две ескадрили нови изтребители.

Руската корпорация се надява да сключи договор за доставката на 18 Су-30МКМ. – Още за Су-30

 
19.04.2010, 09:58

НАТО покани Русия да помогне за противоракетния щит

Русия трябва да бъде взета под „един покрив на сигурността” със Запада, като се позволи на Москва да играе ключова роля в съвместните „изграждания и действия” на единен антиядрен щит, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, пише британският вестник „Индипендънт”. Расмусен призова Русия да „стане част от семейството” преди конференцията на НАТО през тази седмица, която – ако позволи облака вулканична пепел – ще трасира бъдещето на алианса в свят, носещ по-различни заплахи от тези, които съществуваха през Студената война. След подписването на договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения между САЩ и Русия, сега са започнали конфиденциални разговори между Москва и Вашингтон, относно нова концепция за противоракетния щит. Това потвърди говорителят на НАТО Джеймс Апатурай. Президентът на САЩ Барак Обама вече изостави плановете на администрацията на Джордж Буш за поставяне на елементи от ПРО в Полша и Чехия, предложение предизвикало една от най-сериозните кризи в отношенията с Москва през последните години. /ИА „Фокус”/

 
19.04.2010, 09:50

Венецуела отбелязва с военен парад 200 години от началото на борбата за независимост

Венецуела отбелязва с военен парад 200 години от началото на борбата за независимост, съобщава ИТАР-ТАСС.

На 19 април 1810 година в Каракас избухва въстание, което дава начало на войната за независимост на испанските колонии в Южна Америка.

Очаква се няколко хиляди военнослужещи и цивилни лица да вземат участие в парада на площад „Просерес”.

Ще бъдат показани многоцелеви изтребители Су-30МК2 и военни хеликоптери руско производство.

 
19.04.2010, 09:35

САЩ отвръщат на удара в киберпространството

САЩ трябва да отговарят бързо и категорично на кибернетични атаки и следва да действат за елиминирането или неутрализирането на евентуална заплаха, дори когато самоличността на нападателя е неизвестна, каза пред Конгреса директорът на Агенцията за национална сигурност генерал-лейтенант Кийт Алекзандър ..... Още

 
19.04.2010, 09:07

Има нови приоритети в активацията на BLACKSEAFOR

Интервю с командира на Оперативната група за военноморско сътрудничество на черноморските държави и командир на Военноморска база Бургас

 
 
 
18.04.2010, 21:55

Да разеем митовете за Втората световна война

Един от водещите американски историци, професорът от Университета в щата Канзас Марк Парило пред "РГ"

 
18.04.2010, 18:00

Американски военен хеликоптер се е разбил в Ирак

Един американски войник е загинал, а други трима са ранени, след като военен хеликоптер се е разбил в Северен Ирак, предаде  АФП, позовавайки се на съобщение на военното командване на САЩ.

Посочва се, че инцидентът е станал в събота вечерта, като причините се установяват.

Хеликоптерът се е разбил близо до американската военновъздушна база в Тикрит.

Общо 4710 военнослужещи, от които 4393 американски войници са загинали от началото на операцията в Ирак през март 2003 година. Съобщава се и за 31770 ранени войници на САЩ. – Още за Ирак

 
18.04.2010, 17:50

Кувейт ще тества френските изтребители „Рафал”

Кувейт ще тества френски изтребители „Рафал” през месец юни, преди да вземе окончателно решение дали да ги закупи, предаде АФП.

Кувейтския министър на отбраната шейх Джабер ал Сабах е казал пред правителството, че до момента сделката е още в ранна фаза и трябва да бъде направена техническа оценка на френските изтребители.

Редица кувейтски опозиционни депутати се противопоставиха на предложението за закупуване „Рафал”, които да заменят досегашните изтребители „Мираж”.

През миналия октомври Кувейт и Франция подписаха ново споразумение за сътрудничество във военната сфера и обсъдиха подробности по сделката с изтребителите. /ИА „Фокус”/ - Още за Рафал

 
18.04.2010, 11:19

Катастрофата с CV-22 не е по техническа причина

Катастрофата с конвертоплана CV-22 от 8 април в Афганистан, не е причинена от техническа неизправност. Това каза източник близък до разследването, цитиран от сайтът на списание  Flight International.

Катастрофата при която загинаха четирима, а доста други бяха ранени, се е случила през нощта (1 часа след полунощ) в ситуация на загуба на ориентация от страна на екипажа, поради вдигане на много прах във въздуха от носещите винтове (т.нар. “brown-out”).

При инцидента загива пилота, бордния инженер, американски рейнджър и неназован цивилен. Точната причина за катастрофата все още се разследва, но за сега е изключена вероятността за неприятелски обстрел. /Аеро/ - Още за CV-22

 
18.04.2010, 10:55

ВВС търсят свободен полигон в Европа и Азия

След като Турция отказа да даде разрешение на израелските ВВС да тренират в нейното въздушно пространство, израелската армия се насочи към небето на Европа и Азия търсейки полигони за тренировки на мисии на голямо разстояние.

През последните години ВВС на Израел увеличиха количеството на тренировките за далечни мисии. Най-голямото такова учение бе през 2008 година, когато 100 самолета прелетяха над Гърция, което бе прието от света като генерална репетиция за удар срещу Иран.

До сега ВВС на Израел често тренираха над Турция, като почти всяка година участваха в съвместни учения. След като израело-турските отношения се влошиха, Анкара отказа достъп на изтребителите на Израел да прелитат над територията на Турция.

"Ние търсим нови места, където ще можем да летим", - заявяват от ВВС на Израел.

Военното ведомство на страната смята да продължи съглашение, подписано през 2006 година, позволяващо на израелски изтребители да тренират в небето на Румъния. Възможно е тази година ученията да се проведат при поддръжката на тази страна.

През май 2009 година френския седмичник L"Express съобщи, че ВВС на Израел са провели военни учения над Гибралтар (около 4000 км от Израел). Още за ВВС на Израел

 
18.04.2010, 09:37

Жертви в операцията на НАТО в Афганистан

Преди операцията на международните сили в Афганистан, при която в четвъртък бяха убити четирима вйници на Бундесвера, между германското командване в северната част на страната и главната армейска квартира на САЩ в столицата Кабул е имало разногласия. Федералнто министерство на отбраната потвърди съответно съобщение на седмичника ”Билд ам Зонтаг”, според кето командирът на германските части, бригадният генерал Франк Лайденберг имал сериозни резерви срещу операцията. Той се съмнявал в благонадеждността на съюзническата афганистанска армия и обърнал внимание на факта, че съвсем наскоро неговият контингент е бил подменен изцяло.

В южната част на Афганистан пък бунтовници убиха двама холандски войници. Министерството на отбраната в Хага потвърди, че четири месеца преди окончателното изтегляне на техните части, войниците попаднали на бомбена засада близо до Табар в провинция Урусган. От началото на операциите на силите на НАТО досега, край Хиндукуш са загинали 23-ма холандски военни. Преди няколко седмици поради спорове около непопулярната ангажираност в Афганистан се стигна до разрив на правителствената коалиция в Хага. – Още за Афганистан

 
 
 
17.04.2010, 16:53

От Военния комитет на НАТО искат лично дасе уверят в положителното развитие на ситуацията

Представители на Военния комитет на НАТО, предвождани от адмирал Джанпаоло Ди Паола и командващият Обединеното командване на НАТО в Неапол адмирал Марк Фицджералд ще посетят Косово в началото на следващата седмица с цел „лично да се уверят в положителното развитие на ситуацията в Косово”, предаде сръбското радио Медия С. В рамките на визитата представителите на НАТО ще наблюдават учение на косовските сили за сигурност, което ще се проведе в електроцентралата в Обилич. Целта на учението е да се покаже готовността на Косовските сили за сигурност да реагират при кризисни ситуации. /ИА”Фокус”/

 
17.04.2010, 14:54

На 25 май започва преструктуриране на администрацията на МО  

Споразумение със синдикатите е подписало Министерството на отбраната въз основа на колективния трудов договор и Кодекса на труда, с което се пристъпва към реорганизация и преструктуриране на администрацията на Министерството на отбраната. Това каза в Пловдив министърът на отбраната Аню Ангелов, предаде репортер на радио „Фокус”- Пловдив..... Още

 
17.04.2010, 14:38

Американски ветерани получават руски медали

Близо 2000 американски ветерани на Втората световна война получиха юбилейни медали по случай 65-годишнината на Победата. А в най-близко време награди ще получат още 1000 души. Генералното консулство на Руската Федерация в Нью Йорк провежда поредица тържествени мероприятия, посветени на празника на Великата Победа, сред които е и връчването на награди на ветерани, воювали както в състава на Червената Армия, така и във Въоръжените сили на САЩ.

 
17.04.2010, 10:50

Северна Корея отхвърли намеса в потъването на южнокорейски военен кораб

КНДР отхвърли предположението, че е замесена в потъването на южнокорейски военен кораб преди три седмици, като обвини Република Корея в опит да прехвърли вината за трагедията на Пхенян, предаде АФП.

„Марионетната армия и десните консервативни политици от Юга правят глупав опит да свържат трагедията с нас, след като не успяха да установят причината за потъването,” се казва в изявление, разпространено от осведомителната агенция на Северна Корея.

Южнокорейски военен кораб със 104-членен екипаж потъна близо до оспорваната морска граница със Северна Корея. С помощта на хеликоптери и катери на бреговата охрана бяха спасени 58 матроси. /ИА „Фокус”/

 
17.04.2010, 10:15

Отворено писмо на Съюза на подводничарите до президента на Републиката

Уважаеми господин  Президент,

Управителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), счита за крайно необходимо да се обърне към Вас,  към председателя на Министерския съвет и председателя на Народното събрание, за да сподели безпокойството на всички свои членове за бъдещето на Военноморските ни сили, и в частност - на подводното ни плаване........ Още

 
17.04.2010, 09:59

Корабите от BLACKSEAFOR отварят врати

Корабите от групата за военноморско сътрудничество на черноморските държави BLACKSEAFOR отварят врати за варненци. Онези, които искат да посетят плавателните съдове от оперативната група, могат да направят това днес от 10:00 до 12:00 часа.

Петте кораба на военноморските сили на България, Румъния, Русия, Турция и Украйна вчера акостираха на варненското пристанище. Те дойдоха от Турция, а следващата им последна спирка ще бъде румънското пристанище Костанца. Основната задача на престоя в трите пристанища е участниците да се запознаят с конкретните региони и да се създадат условия за по-добро взаимодействие между представителите на военноморските сили на отделните държави.

Това е 14-та поредна акция на BLACKSEAFOR. Корабите ще отплават от Варна на 19 април 2010г.

 
17.04.2010, 09:52

Гутенберг придружава ранени германски войници

Петимата ранени в четвъртък в Афганистан германски войници бяха транспортирани със самолет до Истанбул, където ще останат в болница, докато бъде възобновен въздушният трафик. Германският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг е придружавал войниците в самолет на Бундесвера. При атентат и нападение от засада, извършено от талибани в афганистанската првинция Багхлан, бяха убити четирима германски войници и петима бяха ранени. /DW/

 
 
 
16.04.2010, 23:40

Испански военен хеликоптер се разби в Хаити с четирима души на борда

Испански военен хеликоптер Bell  AB-212 се разби в Хаити близо до границата с Доминиканската република, предаде АФП. При първоначалния оглед на мястото не бяха намерени четиримата пътували в него, които за момента се водят за изчезнали, каза официален представител на ООН.

Инцидентът станал в югоизточната част на Хаити около 10:30 часа сутринта в петък, поясни говорител на мисията на ООН в Хаити.

Чилийски хеликоптер пристигнал бързо на мястото на катастрофата, но екипажът му не бил в състояние да открие четиримата от разбилия се вертолет, каза говорителят. Хуан Педро Гомес, дипломат от испанското посолство в Хаити, не потвърди дали те са загинали, като каза, че очаква повече информация.

 
16.04.2010, 23:10

Приключи първата мисия на MQ-8 Fire Scout

На 15 април 2010 г. е приключила първата реална мисия на вертикално излитащия и кацащ БЛА MQ-8B Fire Scout. В последните шест месеца апарата се е намирал на борда на фрегатата USS McInerney (FFG 8) патрулираща в Карибския басейн.

По време на мисията бордният MQ-8 е използва за локализиране и залавяне на бързоходна лодка пренасяща голямо количество наркотици. Според ВМС на САЩ апарата се е държал добре по време на мисията и добре пасва на изискванията му.

MQ-8B Fire Scout е разработен от Northrop Grumman на базата на лекия вертолет Schweizer 333. Апаратът има излетна маса от 1430 kg и може да остане във въздуха над шест часа. /Аеро/ - Още БЛА

 
16.04.2010, 21:18

Флотовете на Русия и Украйна възобновяват съвместните учения

Военни моряци от Русия и Украйна възобновяват практиката на провеждане на съвместни учения в басейна на Черно море, предаде ИТАР-ТАСС. От Групата за информационно обезпечаване на Черноморския флот съобщиха, че първите след седемгодишно прекъсване руско-украински командно-щабни учения ще се проведат в периода от 22 до 25 юни в Севастопол. /ИА „Фокус”/

 
16.04.2010, 21:10

ПРО на САЩ ще покрие всички страни-членки на НАТО в Европа към 2018 година

Представител на Пентагона заяви, че към 2018 година САЩ ще успеят да създадат система за ПРО над всички европейски страни-членки на алианса, съобщи изданието Флот 2017. По думите на заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на ядрената и противоракетната политика Брадли Робъртс, Европа ще бъде защитена на 100%. Представителят на Пентагона заяви, че администрацията на президента Барак Обама има намерение да разположи морски и наземни елементи от системата за ПРО в Европа „колкото се може по-бързо”.

„Пълно покриване на територията на страните-членки на НАТО в Европа ще бъде постигнато към 2018 година, когато наземни елементи от системата за ПРО ще бъдат разгърнати в Северна Европа”, заяви Робъртс. По неговите думи, това ще бъде третата фаза на разгръщането на противоракетния щит – от 2015 до 2018 година. /ИА „Фокус”/

 
16.04.2010, 20:50

Ракетата „Съюз” изведе в орбита военен спътник

Изстреляната днес в 19:00 м.вр. от руския космодрум Плесецк ракета-носител „Съюз-У" успешно е извела в орбита военен спътник (Космос-2462). Както съобщава представителят на Космически войски Алексей Золотухин, спътникът ще работи за интересите на руското министерство на отбраната. Ракети-носители се изстрелват от този космодрум вече повече от 30 години. Оттук в орбита са изведени около 430 космически кораба с различно предназначение. – Още за космоса

 
16.04.2010, 20:29

Русия предлага на Бразилия производство на камиони КамАЗ

Олег Струнин, заместник търговски аташе и представител на Рособоронекспорт за Бразилия обяви, че освен отправеното първоначално предложение за производство на леката бронирана машина Тигър в щата Рио Гранде ду Сул за въоръжаването на полицейския корпус на щата Рио де Жанейро с бронирани машини, бразилско производство, за световното първенство по футбол през 2014г. се добавя и такова за производство на камиони на фирмата КамАЗ (днес много близка с немската Даймлер).

По този начин машините реално ще са бразилско производство не само по отношение на двигателя. Същият модел демонстрира особено лесна адаптация към тежки райони на експлоатация и затруднена техническа поддръжка, както се видя и на Рали Дакар.

Линии за сглобяване на същия модел имат както Колумбия, така и Венесуела и без възможното бразилско производство към момента капацитетът им е 20000 машини годишно за латино-американския пазар, за множество военни и полицейски структури от Куба до Уругвай, както и цивилна версия на машината.

Това няма да е първата производствена линия в чужбина, защото наскоро врати отвори голям индустриален комплекс в Индия. Наред с него географското положение и на Бразилия е много обещаващо за пласирането на камионите.

Вероятно тези планове ще са обект на обсъждане на бъдещите срещи между президентите Лула да Силва и Медведев по време на конференцията на групата "BRIC" (Бразилия, Индия, Русия и Китай), започваща в град Бразилия.

Струнин също така потвърди и бразилския интерес, проявен по отношение на ЗРК Тор-М2. /www.airgroup2000.com/

 
16.04.2010, 20:06

Бразилските ВВС представят новите бойни вертолети AH-2 Sabre (Ми-35)

Авиотехническото командване вписва в летателния си парк три вертолета AH-2 Sabre, руско производство, от поръчените 12 такива машини. Церемонията ще се състои днес от 11:00 часа местно време в авиобаза Порту Велю в присъствието на министъра на отбраната Нелсон Жобим и въздушен лейтенант-бригадир (генерал-лейтенант от авиацията) Жунити Сайто. На 17 април новите машини официално ще бъдат представени пред публика, съобщава www.fab.mil.br.

AH-2 Sabre е боен вертолет с голям огневи потенциал и възможности за изпълнение на задачи по ескорт, прехват на ниско-скоростни цели и огнева поддръжка на наземните войски. Машината, известна по света като Ми-35 вече е изпробвана в многобройни въоръжени конфликти. Новите вертолети ще въоръжат 2-ра ескадрила на 8-ма авиационна група, авиочаст, прехвърлена наскоро от авиобаза Ресифе. /www.airgroup2000.com/

 
16.04.2010, 15:33

ВВС на САЩ обединяват F-22 и F-15 в бойно звено

Американските военновъздушни сили са разработили нова стратегия за завоюване на превъзходство във въздуха, основана на силните страни на модернизираните изтребители F-15C Golden Eagle и бойните самолети от пето поколение F-22 Raptor, съобщава Aviation Week. В рамките на новата стратегия F-15 и F-22 ще изпълняват заедно бойни задачи.

За завоюване на превъзходство във въздуха ще се използват изтребители F-15C с мощните си радари с активна фазирана антенна решетка (АФАР) APG-63(V)3. С помощта не тези радари модернизираните F-15 ще могат да захващат целите на големи разстояния и да предават информацията за тях на F-22. В този случай F-22 ще действат в режим на радиомълчание и ще имат възможност да изненадат противника.

F-15, летейки заедно с F-22, също ще унищожават самолети на противника, използвайки оръжие, което позволява поражение на цели зад пределите на пряката видимост.

Следва да се отбележи, че част от F-15C, които ще действат заедно с F-22, ще бъдат конвертирани в самолети за РЕБ, благодарение на което ще се повиши ефективността на въздушните боеве. По-рано се съобщаваше, че ВВС на САЩ за поръчали на американската компания Raytheon модернизирането на 176 F-15, която включва и поставянето на нов радар с АФАР. Очаква се  48 самолета да бъдат конвертирани във вариант РЕБ.

Според предварителна информация, част от F-15C ще бъдат зачислени към базата Ленгли, където се намират и F-22. Още за ВВС на САЩ

 
16.04.2010, 11:20

Професионализацията на армията ще приключи до края на годината

Сърбия до края на годината окончателно ще получи професионална армия, заяви министърът на отбраната Драган Шутановац за сръбското издание „Вечерне новости”. „През следващите месеци ще бъдат приети около 4 500 професионални войници и така ще бъде сложена точка на една от най-големите обществени реформи в страната”, посочи Шутановац. Той подчерта, че интересът към професионалната армия и военните училища е голям, което свидетелства, че доверието на гражданите в армията се възвръща.

Във връзка с борбата с аферите и корупцията в армията Шутановац посочи, че е дал заповед да се ускори работата на Агенцията за военно разузнаване, военната полиция и инспекторите, като обществеността ще бъде запозната с резултатите от досегашните действия.

Запитан дали гражданите трябва да решат на референдум за членството в НАТО, Шутановац посочи, че този въпрос изобщо не е на дневен ред и сигурно няма и да бъде през следващите години. Освен това, добави министърът, никой не поставя като условие за членството на Сърбия в ЕС членството в НАТО, въпреки че всички страни, които през последните години станаха част от европейското семейство, първо станаха членки на Алианса. „Има време за референдум”, посочи Шутановац.

Министър Шутанвоац потвърди, че в този момент няма планове за изпращане на сръбски войници нито в Афганистан, нито в Ирак. /ИА „Фокус”/

 
16.04.2010, 11:04

Германските войски остават в Афганистан

Въпреки смъртта на още четирима германски войници в Афганистан, канцлерката Меркел подчерта, че няма да има промяна във военния ангажимент на страната. Бундесверът ще остане там, докато афганистанските сили са в състояние сами да гарантират сигурността - подчерта Меркел, говорейки пред студенти в Станфордския университет в Калифорния. Германският министър на отбраната Гутенберг, който бе на път обратно от Афганистан за Берлин, промени маршрута си и се завърна обратно при войниците в базата Мазар-и-Шариф.

 
16.04.2010, 10:35

Киргизия удължи договора за базата „Манас”

Американската военна база „Манас", която се използва за прехвърляне на войници и товари за коалицията в Афганистан, ще остане в Киргизия за още една година. Временното правителство на републиката съобщи за удължаване на действието на споразумението за американския център за транзитни превози.

 
16.04.2010, 10:15

Започнаха тактически учения на морската пехота на ТОФ на Русия

Със стоварване на крупен десант в дълбокия тил на условен противник днес в южната част на Приморието започнаха тактически учения на бригадата морска пехота на Тихоокеанския флот (ТОФ) на Русия, съобщава РИА Новости.

В ученията са привлечени и три големи десантни кораба на ТОФ: "Пересвет", "Николай Вилков", "Ослябя". С тях на сушата ще бъдат стоварен морски десант и самоходна бойна техника. Ученията ще завършат с бойни стрелби.

Ръководител на ученията е началника на бреговите войски на ТОФ генерал-майор Сергей Пушкин.

Той е отбелязал, че подготовката за тактическите учения на бригадата МП е включвала и въздушно-десантни сборове, по време на които първи парашутни скокове са направили повече от 500 млади „черни барети”. Общо в рамките на тези сборове и тактическите учения ще бъдат извършени над 2000 парашутни скока, а екипажите на морската авиация ще направят повече от 50 самолетоизлитания. – Още за МП на Русия

 
16.04.2010, 09:56

Вертолет на ВМС на Южна Корея изчезна в морето

Вертолет на южнокорейските военноморски сили вчера е претърпял крушение по време на патрулиране над водите в района на югозападното крайбрежие на страната, съобщава РИА Новости.

Машината Lynx, по всяка вероятност се е разбила на около 14,5 километра от остров Jindo. Единият от членовете на екипажа е намерен мъртъв, останалите се смятат за безследно изчезнали.

Кораби на ВМС и Бреговата охрана извършват търсене на пилотите и отломки от вертолета.

 
16.04.2010, 09:38

Мащабни антитерористични учения ще се проведат в Израел

Мащабни антитерористични учения ще се проведат в Израел, предаде  РИА Новости. Ученията, които ще продължат два дни, са най-мащабните в историята на страната. Ще бъдат отработени реакциите при няколко извънредни ситуации – взимане на стотици заложници на различни места, в това число и в центъра на Тел Авив, както и масови безредици в палестинските територии.

В ученията ще вземат участие редовните части и елитните подразделения на Общата служба за сигурност, военнослужещи, полицаи, медици, пожарникари.

 
 
 
15.04.2010, 23:55

Руските десантчици ще бъдат в базата „Кант” в Киргизстан, докато ситуацията се нормализира

Руските десантни части ще се намират в авиобазата „Кант” в Киргизстан, докато ситуацията в републиката не се стабилизира, предаде радио „Ехото на Москва”.

Тяхната главна задача е обезпечаването на сигурността на руските военнослужещи и техните семейства, заяви командващият въздушнодесантните войски Владимир Шаманов. В началото на април около 150 руски десантчици бяха прехвърлени по разпореждане на президента Дмитрий Медведев в Киргизстан. В авиобазата „Кант” служат 250 руски офицери, а също и 150 срочнослужещи войници. /ИА „Фокус”/

 
15.04.2010, 23:45

Швеция предлага на Румъния изгодни условия за закупуване на изтребители „Грипен”

Швеция предлага да продаде на Румъния 24 нови изтребителя „Грипен” на същата цена, която САЩ искат за използвани Ф-16, предаде АФП.

Разликата с американското предложение е, че в шведското не са включени и амуниции.

През март румънските власти обявиха, че са готови да закупят 24 използвани изтребителя Ф-16 на стойност 1,3 милиарда долара, като парламентът все още не е одобрил решението. За същата цена Швеция предлага нови „Грипен”, като парите може да бъдат платени за 15 години и с ниска лихва.

Освен това Букурещ обмисля закупуването на 24 нови изтребителя Ф-16, а малко по-късно и на 24 Ф-35. Румънското министерство на отбраната обяви, че това е част от стратегическото партньорство между Румъния и САЩ. /ИА „Фокус”/

 
15.04.2010, 23:35

Украйна модернизира бойните си вертолети Ми-24

Украйна ще извърши модернизация на бойните си вертолети Ми-24, поставяйки им нови двигатели, съобщава ИТАР-ТАСС. Благодарение на замяната на двигателите ТВЗ-117В с новите ТВЗ-117ВМА-СБМ1В ВВС на Украйна ще могат да направят икономии по техническото обслужване на хеликоптерите за сметка на увеличения ресурс на новите двигатели на Ми-24.

ТВЗ-117ВМА-СБМ1В е създаден на базата на турбовинтовия двигател ТВЗ-117ВМА-СБМ1 на самолета Ан-140. В двигателя има редица компоненти с увеличен ресурс. Освен това новите двигатели могат да се поставят на вертолетите без те да се доработват - системата за автоматично управление на двигателите може да работят съвместно с бордовите системи.

Мощността при излитане на новите двигатели варира от 2 до 2,5 хиляди к.с., а в режим ЧР може да достигне до 2.8 хиляди к.с.. Не се уточнява каква е стойността на модернизацията на Ми-24. Към начлото на 2009 г. ВВС на Украйна разполагат с 245 веролета Ми-24, като замяната на двигателите ТВЗ-117В с 117ВМА-СБМ1В може да се извърши по време на планираните ремонти.

Ми-24 може да развива скорост до 340 км/ч и да прелети на разстояние до хиляда километри. В зависимост от модификацията си може да има от 6 до 8 точки за окачване, като на тях може да се постави управляеми и неуправляеми ракети, както и контейнери с оръдия. /pan.bg/ - Още за Ми-24

 
15.04.2010, 23:25

Израел създава мрежа от тренажори за изтребителите F-16I

В най-скоро време израелската компания Elbit Systems ще започне строителството на нов тренировъчен център за летците на изтребителите F-16I (F-16D Block 52+), съобщава Flightglobal. Новият център, който ще е готов в 2012 г., ще бъде свързан в мрежа с останалите тренажори F-16, разположени в различни бази на ВВС на Израел. Създаването на тази мрежа от симулатори ще позволи на Израел да разреши въпроса с бойната подготовка на летците си.

Мрежата симулатори ще позволи да се създаде във виртуалното пространство бойно формирование от няколко F-16I, всеки от които ще се управлява от летеци. При това в една група може да са летци от различни бази. В тренировъчния център на Elbit, който ще бъде построен във военновъздушната база Хацор, ще има симулатор на осем самолета и ще разполага с дисплеи с висока разделителна способност.

Интересното е, че тренировъчният комплекс ще бъде свързан също така с реално летящи във въздуха изтребители F-16. По този начин летците на реалните и виртуални изтребители ще могат да тренират съвместно. Все още не е ясно как това ще се осъществи на практика.

Благодарение на факта, че могат да оформи бойно формирование на симулатора, израелските летци ще имат възможността да отработват редица фигури в група, както и различни прийоми за водене на въздушен бой. Трябва да се отбележи, че в Израел летците от ВВС водят бойната си подготовка във въздуха в ограничено пространство до своите бази. Тези ограничения не им позволяват да водят подготовка за пълномащабни бойни действия във въздуха.

По данни от края на 2009 г. израелските ВВС са разполагали с 345 изтребители F-16, 101 от които - F-16I. Сaмо ВВС на САЩ имат на въоръжение повече изтребители F-16 – 1245. /pan.bg/ - Още за F-16

 
15.04.2010, 17:58

Напусна ни въздушният боец Антон Барев

На 8 март 2010 г. след кратко боледуване ни напусна офицерът от Въздушните на Н.В. Войски подполковник летец о.р. Антон Иванов Барев..... Още

 
15.04.2010, 16:14

Расмусен иска общ противоракетен щит за НАТО и Русия

НАТО и Русия трябва да създадат съвместен противоракетен щит, за да подобрят сигурността си и взаимното доверие, призова генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

Миналата седмица Русия и САЩ подписаха в Прага исторически договор за намаляване на ядрените си арсенали.

Тогава руският президент Дмитрий Медведев обяви, че е възможен пробив в отношенията между Москва и Вашингтон по един от най-спорните въпроси – този за противоракетната отбрана.

По-рано през днешния ден Медведев обяви, че САЩ нямат причини да се страхуват от сътрудничеството на Русия със страните от Латинска Америка.

“В последно време съм останал с впечатление, че в Белия дом са влезли разумни хора. А ако това са разумни хора, те нямат причина да приемат с опасения приятелските визити в страни, с които имаме добри, бих казал стратегически отношения”, коментира руският президент при срещата си с аржентинския си колега Кристина Фернандес Киршнер. /Dnes.bg/

 
15.04.2010, 15:43

Във Великобритания се е състоял първият полет на нов безпилотен апарат

Във Великобритания се състоя първият полет на новия безпилотен летателен апарат Watchkeeper 450, създаден от френската компания Thales за армията на страната, съобщава Flightglobal. Полетът се е състоял на 14 април 2010 година в технопарка ParcAberporth, бивша база на ВВС на Великобритания, и е продължил 20 минути.

Контракта за разработката на Watchkeeper 450 е бил сключен с Thales през 2005 година. Сделката е за 800 милиона фунта стерлинги. Апарата е създаден на основата на апарата Hermes 450, произвеждан от израелската компания Elbit Systems. Освен с бордовото оборудване британския безпилотен апарат се отличава от базовата версия и с ново шаси и изменена конструкция на крилете, на които са поставени противообледеняващи системи.

Друго отличие на британския безпилотен самолет от израелския апарат е, че при същата маса (450 килограма) той е способен да носи на борда си по-голям товар – около 200 килограма срещу 150 килограма при Hermes 450. Времето за патрулиране на Watchkeeper 450 достига до 17 часа. – Още БЛА

 
15.04.2010, 15:05

Корабите от BLACKSEAFOR ще акостират на пристанище Варна

Утре, 16 април 2010г. в гр. Варна пристигат корабите от групата за военноморско сътрудничество на черноморските държави BLACKSEAFOR. На пристанище Варна ще акостират петте кораба от военноморските сили на България, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Това е 14-та поредна активация на BLACKSEAFOR под командването на комодор Георги Мотев – командир на военноморска база Бургас.

От 13:00 часа на флагманския кораб - фрегатата “Верни”, ще се проведе пресконференция на комодор Георги Мотев, след което командирите на чуждестранните кораби от BLACKSEAFOR ще направят протоколни визити при кмета на Община Варна – господин Кирил Йорданов и при командира на военноморска база Варна – комодор Емил Ефтимов.

Гражданите, които желаят да посетят корабите от оперативната група ще могат да направят това на 17 април 2010г. от 10:00 до 12:00 часа. Корабите ще отплават от град Варна на 19 април 2010 г.

 
15.04.2010, 14:25

България трябва да излезе от мръсната война на САЩ в Афганистан

Пакистанският генерал Хамид Гюл предупреди в интервю за Дарик, че България трябва да изтегли войниците си от Афганистан, защото следващата година ще бъде кървава. На Гюл трябва да се вярва, защото той е смятан за създателят на талибаните и преди да се обяви слещу Америка, е работил отблизо с ЦРУ.... Още

 
15.04.2010, 13:27

Boeing ще модернизира бомбардировачите B-1B

Американската компания Boeing ще извърши модернизация на свръхзвуковите стратегически бомбардировачи B-1B Lancer, намиращи се на въоръжение във ВВС на САЩ, съобщава DefPro. В рамките на програмата ще бъде заменено бордовото оборудване, осигуряващо безопасността на самолета. Изпитанията на първият усъвършенстван самолет ще започнат през 2011 година. Ако те бъдат признати за успешни, модернизацията ще бъде продължена.

В рамките на проекта Boeing сключи през 2008 година с компанията GE Intelligent Platforms контракт за разработка и доставка на нови системи за осигуряване на безопасността. Те включват нов индикатор за обстановката във вертикална плоскост и системи за отработване и въвеждане на графическа информация. В проекта за разработване на оборудването са участвали и компаниите Ultra Electronics Controls и Presagis.

Бомбардировача B-1B е разработен в началото на 1980-те години. Машината е способна да развива скорост до 1,33 хиляди километра в час и да извършва прелитания на разстояние до 12 хиляди километра. B-1B има шест външни точки за подкачване и два вътрешни бомбови отсека, които позволяват носенето на въоръжение с обща маса до 56 тона.

През 2009 година САЩ се отказаха от програмата за разработка на бомбардировач от ново поколение. Вместо това бе взето решение за удължаване на срока за експлоатация на наличните самолети от стратегическата авиация. В рамките на програмата се извършва модернизация на бомбардировачите B-52 Stratofortress, B-2 Spirit и B-1B. Още за B-1B





{START_COUNTER}