Военна информация

Архив - от 16 до 30 април

 

 

Stratolaunch полетя отново

30.04.2021, 22:54

Гигантският самолет Stratolaunch изпълни своя втори полет, което се случва повече от две години след неговия дебютен полет. Машината полетя отново вчера, 29 април 2021 г.
Машината се издигна във въздуха от летището в Мохаве, Калифорния в 07,28 часа местно време. Полетът е продължил три часа и 14 минути, след което самолетът се е приземил отново на същото летище. В рамките на полетът е била достигната височина от 4300 m и скорост от 320 km/h. - (видео)
От едноименната компания, която експлоатира машината, са заявили, че полетът е преминал абсолютно нормално и са били тествани различни режими, както и работата на различните системи.
Дебютният полет на Stratolaunch стана факт на 13 април 2019 г.
Stratolaunch е създаден от компанията Scaled Composites и има официален индекс M351 и неофициално название Roc (Рух – митологична птица в близкоизточната митология, която е достатъчно силна да вдигне слон).
Разпереността на Stratolaunch e 117 метра, което го прави самолетът с най-голям размах на крилото в историята на авиацията. Максималната му излетна маса е 590 тона, а максималният товар, който може да вдигне е с маса от 250 тона.
Самолетът се задвижва от шест реактивни двигателя Pratt & Whitney PW4056, които са взети директно от Boeing 747-400. Доста други системи, включително и авиониката и оборудването на пилотската кабина, са взаимствани от този модел, с цел намаляване на разходите.
Машината е изработена основно от композитни материали и има два фюзелажа. Екипажът е разположен в десния, а в левия няма отсек за екипаж и дори не е херметизиран. Между двата корпуса и под крилото е мястото, където се разполага товара.
Оригиналната идея на гигантския самолет бе да служи, като платформа за изстрелване на ракети-носители към космоса. Проектът бе стартиран през 2011 г. от вече покойния съосновател на Microsoft Пол Алън. Първоначално в него участваше и SpaceX, които трябваше да доставят специална ракета, предназначена за използване от самолета, но през 2012 г. компанията на Илон Мъск се оттегли.
След това компанията се насочи към Orbital ATK за приспособяване на малката ракета-носител с въздушен старт Pegasus XL за използване от самолета. През лятото на 2018 г. Stratolaunch обяви амбициозните си планове за създаване на ракета-носител специално предназначена за едноименния самолет, както и за създаване на совалка за многократно използване, която може да превозва и хора.
През октомври 2018 г. почина Пол Алън и облаците около проекта започнаха да се сгъстяват. Още през януари 2019 г. бе обявено, че компанията се отказва от плановете си за собствени ракети и совалки. През май същата година, компанията Stratolaunch фактически прекрати дейността си и започна да си търси нови собственици.
В края на 2019 г. стана ясно, че Cerberus Capital Management е придобила компанията. През 2020 г. Stratolaunch възстанови дейността си, но стана ясно, че променя фокуса си. Вместо извеждане на товари на орбита, сега Stratolaunch трябва да се използва за изстрелване на изследователски хиперзвукови апарати. Малко по-късно бе обявено, че компанията ще създаде Talon-A – автономен хиперзвуков апарат за многократно използване, който да се използва за технологичен демонстратор за различни експерименти на Пентагона.
Talon-A ще бъде ускоряван от течногоривна ракета, след което ще може да лети около минута на хиперзвукови скорости, преди да планира за кацане. Апаратът ще е дълъг 8,5 m и има размах на крилото от 4,3 m. Първият полет на Stratolaunch с Talon-A се очаква догодина.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Япония и САЩ с маневри с изтребители и бомбардировачи над Източнокитайско море

30.04.2021, 21:30

Японските военновъздушни сили за самоотбрана и ВВС на САЩ проведоха съвместни учения над Японско и Източнокитайско море. Това се посочва в съобщение, публикувано в петък на уебсайта на японските сили за самоотбрана, цитирано от ТАСС.
Отбелязва се, че в маневрите са участвали 13 изтребителя F-15 и два изтребителя F-2 на японските ВВС, както и два бомбардировача B-52 на американските ВВС.
В Източнокитайско море се намират островите Сенкаку (Диаою), които са обект на териториален спор между Токио и Пекин.
В допълнение японският министър на отбраната Нобуо Киши (на снимката) заяви на пресконференция в петък, че Япония "следи отблизо морската дейност на Китай с голяма загриженост".
Спорът за островите Сенкаку ескалира, след като Токио обяви през септември 2012 г., че ще ги изкупи от частни собственици, японски граждани.
След това в Китай се проведоха масови демонстрации на протест, придружени от унищожаването на японски ресторанти и предприятия. Оттогава китайските кораби постоянно обикалят край спорния архипелаг и отправят демонстративни призиви към крайбрежната му зона.
Напоследък Япония е особено загрижена за дейността на патрулите на Китай в района на Сенкаку. През февруари китайските кораби навлязоха в зоната около тези острови, които Япония смята за свои териториални води, 14 пъти.
В Токио това се дължи, наред с другото, на факта, че на 1 февруари в Китай влезе в сила закон, който дава на бреговата охрана на страната правото да открива огън по чужди кораби за защита на националния суверенитет.
В отговор Япония също даде право на бреговата си охрана да използва оръжия в случай на опит за дебаркиране на Сенкаку, което според експерти увеличава заплахата от въоръжен конфликт между страните.
Източник: https://news.bg/

 

Пентагонът за война с Китай: Не е неизбежна

30.04.2021, 21:15

Пентагонът не смята, че конфликтът между САЩ и Китай е неизбежен, заяви в петък първият заместник-министър на отбраната на САЩ Катлийн Хикс на уеб семинар, организиран от Института "Аспен", цитирана от ТАСС и "Спутник".
"Не, не мисля, че конфликтът е неизбежен", отговори Хикс на въпрос от домакина. За да избегнат подобен конфликт, САЩ "трябва да демонстрират надеждност и доверие в своите въоръжени сили", каза тя.
В същото време заместник-министърът на отбраната на САЩ подчерта, че гарантирането на националната сигурност трябва да се основава предимно на дипломатически усилия.
"Има много области, в които САЩ и Китай ще се конкурират", каза Хикс, като отбеляза, че има "възможности за сътрудничество" в отношенията между двете страни, които също ще помогнат за избягване на конфликти.
Спадът в отношенията между двете икономически суперсили в света, започнал по времето на Доналд Тръмп, продължи по времето на Джо Байдън, като Белият дом засили военните операции в близост до границите на Китай и води дипломатическа война срещу Пекин. В сряда Байдън заяви, че САЩ се състезават с азиатската държава за "победа" на 21 век.
За да няма конфликт и двете страни трябва да дадат своя принос, за да избегнат ненужната ескалация на напрежението, заяви Хикс.
"Съединените щати и Китай имат всички основания да общуват помежду си", а "екстремната конкуренция" не е непременно равносилна на конфликт, който и двете страни имат интерес да предотвратят, обясни тя.
"Президентът Байдън заяви, че макар да има екстремна конкуренция между САЩ и Китай, не е нужно да имаме конфликт. При прогресирането на американските интереси очакваме, че американските военни често ще служат като подкрепящ играч на дипломатически, икономически и други инструменти."
"От основно значение за стойността на военните е демонстрирането на волята и способността за надеждно възпиране на агресията на Китай. Това ще ни позиционира най-добре да избегнем конфликт. При екстремни ситуации, където нашите жизненоважни интереси са застрашени, ще осигурим способността на САЩ да се бият и да спечелим", добави заместник-шефът на Пентагона.
Хикс предупреди, че Китай сега има "икономическата, военната и технологичната способност да оспорва международната система и американските интереси в нея", използвайки широк спектър от инструменти, "от рутинни държавни умения чрез използване на остра сила или тактика на сивата зона до потенциала продължителни бойни операции и разширени и способни ядрени възможности."
Тя посочи също нарастващите военни, космически и кибер способности на Китай.
Хикс подчертава значението на американските съюзи, особено на американско-японското партньорство, което според нея се основава на "споделени ценности и история на споделени жертви".
Тя не спомена какви стъпки ще предприеме американската страна, за да спре ескалацията.
Коментарите на заместник-шефа на Пентагона идват след неотдавнашната поредица от ескалации, включително драматично увеличаване на броя на така наречените "операции за свобода на корабоплаването" в или близо до китайски води, засилване на американското военно присъствие като цяло в индо-тихоокеанския регион, нови санкции заради "геноцид" на Китай в Синдзян, ескалация на търговските и технологични войни.
САЩ твърди и че Пекин е смачкал активистите на "продемокрацията" в Хонконг и се готви да нахлуе в Тайван.
Китай отрече всички обвинения срещу него и призова САЩ да обмислят собственото си поведение, преди да атакуват КНР.
Тази седмица, след като президентът Байдън заяви пред депутатите по време на първото си обръщение към Съюза, че Америка е "в съревнование с Китай и други страни за победата на 21-ви век", говорител на китайско външно министерство предположи, че макар това да е "естествено за двете страни за да има състезание в някои области", това съперничество трябва да бъде "като да се състезание за върхови постижения в състезателно поле, а не на арената."
Китай критикува твърденията на САЩ за "нелоялните търговски практики на Китай", заяви, че американската страна нарушава пазарния принцип на лоялна конкуренция и политизира проблеми като околната среда, технологиите и търговията.
Пекин подчерта, че "решително ще защити суверенитета си, интересите на сигурността и развитието" сега и в бъдеще.
Говорител на китайското министерство на отбраната съобщи за драстично увеличаване на провокативните действия в близост до Китай и каза на САЩ да отстъпят и да спрат "ескалацията на регионалната милитаризация и заплахата за регионалния мир и стабилност".
Източник: https://news.bg/

 

Спрени са назначения на военнослужещи до избора на ново правителство

30.04.2021, 19:40

Във връзка с Решение на Народното събрание за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи, обнародвано в Държавен вестник, брой 34 от 23.04.2021 г., се спират назначенията на военнослужещи, държавни служители и лица по Кодекса на труда в Министерството на отбраната, в т.ч. и провеждането на конкурсни процедури, до избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство, съобщават от МО.
Конкурсните процедури ще бъдат възобновени от етапа, в който са спрени, след избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство. При промяна на обстоятелствата ще има уведомление на сайта на Министерство на отбраната.
Източник: http://otbrana.com

 

Индийският флот планира да наеме 24 военноморски многоцелеви хеликоптери

30.04.2021, 17:20

Индийският флот публикува "Искане за информация" (RFI– Request for Information), което предвижда вземане под наем на 24 военноморски многоцелеви хеликоптери (NUH – Naval Utility Helicopters) за 5 години. Според изданието Defense.Capital крайният срок за чуждестранните доставчици да отговорят на искането е 18 юни. Договорът за наем предвижда предоставяне на пълен набор от услуги за техническо обслужване, включително доставка на наземно оборудване и логистика, както и обучение на летателен и технически персонал.
Производителите на оригинално оборудване (OEM), оторизирани лизингови компании или спонсорирани от правителството агенции за износ имат право да се конкурират в съответствие с процедурата за отбранителни покупки (DAP - Defence Acquisition Procedure) 2020. Търгът или „Искането за предложения“ (RFP - Request for Proposals) ще бъде обявен през следващите месеци.
Водещите световни производители на хеликоптери в този сегмент се очаква да участват в търга. Индийската държавна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL), която предлага хеликоптера Dhruv, също може да бъде сред конкуриращите се фирми.
Според документите RFI индийският флот се нуждае от хеликоптери в категорията 5 t и по-ниска. Вертолетите трябва да бъдат с два двигателя и пилотирани от двама пилоти, оборудвани с колесни шасита и да имат възможност за сгъване на лопатките на витлата. Предложената платформа трябва да може да изпълнява редица операции при работа с корабите на индийския флот и на брега както денем, така и нощем. Тези дейности включват търсене и спасяване от кораби в морето, медицинска евакуация, комуникации с корабите и морски операции с ниска интензивност, които предвиждат наличието на оръдейно въоръжение.
Арендодателят трябва да достави всичките 24 хеликоптера в рамките на две години от датата на подписване на договора. Графикът на обучение (по време) трябва да съответства на графика за доставка. Както отбелязва изданието, издаденото искане за арендоване на морските многоцелеви хеликоптери е ясно доказателство за забавянето на плановете на индийския флот за закупуване на 111 вертолета от клас NUH, „искането за предложение“ за доставката на които се планираше за третото тримесечие на тази година. Търгът за 111 хеликоптера бе спрян поради опита на HAL да достави своя хеликоптер Dhruv без конкурс. Предложението беше отхвърлено от Съвета за обществени поръчки (DAC) на Министерството на отбраната на Индия преди три години. Независимо от това индийското министерство на отбраната продължава да оказва натиск върху индийското правителство да вземе решение за закупуването на хеликоптерите Dhruv.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 
 

Компании от Франция, Германия и Испания ще създадат двигателя на бъдещия европейски изтребител

30.04.2021, 13:17

Компании от Франция, Германия и Испания сключиха споразумение за създаване на двигател за изтребител, който се разработва като част от програмата Future Combat Air System (FCAS). Това съобщиха от пресслужбата на френската компания Safran, която участва в проекта, предава TACC.
„Safran Aircraft Engines (Франция), MTU Aero Engines (Германия) и ITP Aero (Испания) се споразумяха да разработят, произвеждат и поддържат двигател за следващото поколение изтребител, който е основният елемент на FCAS“, се казва в изявлението.
В рамките на проекта ще бъде създадено съвместно предприятие EUMET. Safran ще отговаря за цялостния дизайн на двигателя и интегрирането му в самолета, докато MTU ще се съсредоточи върху обслужването му. ITP също ще участва в проектирането на двигателя и по-специално ще разработи турбината му. Следващата фаза на проекта трябва да бъде договорена до средата на 2021 г.

 
 

Започна изтеглянето на американските военни от Афганистан

30.04.2021, 07:55

Започна американското военно изтегляне от Афганистан. Самолет на Съединените щати е върнал около сто военнослужащи и оборудване от азиатската държава. Служители в областта на сигурността също напускат Афганистан, потвърдиха от Пентагона.
Военната институция във Вашингтон обаче се опасява от атаки от страна на талибаните по време на изтеглянето. Затова в страната са изпратени 650 пехотинци, които да охраняват напускащите военни. Процесът по изтеглянето трябва да завърши на 11-ти септември.

 
 

Бразилските БТР Urutu

30.04.2021, 07:46

Разработката на бронетранспортьора EE-11 Urutu за бразилската армия започва през далечната 1970 г. Първият прототип е построен през същата година, производството е стартирано през 1974 година. Първоначално той е произведен за бразилските въоръжени сили, но скоро EE-11 Urutu е изнесен за Боливия, Чили, Колумбия, Кипър, Еквадор, Габон, Ирак, Либия, Мароко, Уругвай и Венецуела. Произведени са около 1500 бронирани машини от този тип.
Бронетранспортьорът има необичайна двуслойна броня. Външният слой е изработен от твърда стомана, а вътрешната повърхност има повишен вискозитет. Предното разположение на двигателя също увеличава пасивната защита на екипажа и десанта. Предната част на корпуса осигурява защита от бронебойни куршуми и кръгова защита от куршуми от стрелкови оръжия, осколки от мини и снаряди. EE-11 Urutu е оборудван с автоматична система за гасене на пожари, но система за защита от химическо, ядрено и биологично оръжия се монтира само по избор.
EE-11 Urutu е въоръжен с една 12,7-mm картечница на покрива. Има няколко варианта на бронетранспортьори, оборудвани с различни оръжия, монтирани на куполата. Бронетранспортьорът EE-11 има един човек в екипажа си и може да превозва 12-14 напълно оборудвани войници, които влизат и излизат от машината през страничните или задните врати или люковете на покрива. Има няколко амбразури за стрелковите оръжия.
Машината е оборудвана с дизелов двигател Detroit Diesel 6V-53T с мощност от 260 к.с. Някои бронетранспортьори са оборудвани с дизеловия двигател Mercedes-Benz OM-32A с мощност 190 к.с. БТР има много унифицирани компоненти с бронирания автомобил Engensa EE-9 Cascavel. EE-11 Urutu се предлага с необичайното задно окачване тип бумеранг, разработено от компанията Engensa и монтирано на някои други автомобили. Това окачване осигурява отлична способност за преминаване по пресечена местност. Машината е оборудвана и с централна система за напомпване на гумите. EE-11 Urutu може да преодолее водни препятствия без подготовка (има два водометни движителя).
Произвежда се в следните варианти: бронирана линейка; командна машина: противотанкова машина с оръдие с калибър 90 mm, монтирано на EE-9 Cascavel; носител на минохвъргачка с калибър 81 mm; носител 60-mm минохвъргачка, монтирана в куполата; ЗСУ с две 20-mm оръдия; спасително превозно средство; логистична машина с товароподемност до 2 t, която е в състояние да поддържа своите амфибийни качества дори при пълно натоварване; полицейска машина, оборудвана с трал за изчистване на препятствия и 7,62-mm картечница.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Графика на деня: Кои държави харчат най-много за отбрана?

29.04.2021, 19:38
 

Военноморските сили провеждат учения на море и във въздуха

29.04.2021, 16:38

Завършиха тактическите учения на дивизион патрулни кораби и дивизион кораби със спомагателно назначение, дислоцирани в Пункт за базиране Варна.
Ученията бяха изключително динамични, наситени с бойни упражнения и тренировки и допринесоха в изключителна степен за повишаване на професионалната подготовка и натренираността на личния състав при изпълнение на поставените задачи на море, съобщават от ВМС.
По време на тактическото учение на патрулния дивизион за първи път бяха проведени следните мероприятия:
- контрол на състоянието на магнитното поле на корпуса на корветите "Решителни" и "Бодри" на полигон, развърнат на котвена стоянка "Паша дере";
- отработване на процедура по евакуиране на пострадал военнослужещ от борда на кораб по въздух, с участието на корвета "Бодри" и вертолет AS 565 MB "Panther" от състава на морската вертолетна авиобаза "Чайка";
- отработване процедура по приемане и сдаване на торпеден боезапас на море на котвена стоянка "Паша дере" с участието на корвета "Бодри" и хидрографен катер от Хидрографска служба на ВМС.
По време на учението корвета "Бодри" изпълни процедура по изстрелване на торпедо.
Два от корабните дивизиони от състава на флотилията продължават провеждането на тактически учения на море.
Дивизион противоминни кораби, дислоциран в Пункт за базиране Варна в състав минен ловец „Цибър“ и рейдови миночистачи „Капитан-лейтенант Евстати Винаров” и „Капитан І ранг Димитър Паскалев”, отработва задачи по отразяване атаките на въздушен противник, стрелба по въздушни цели с подвижен зенитно-ракетен комплекс, откриване и унищожаване на дънни неконтактни мини.
За гарантиране безопасността на корабоплаването се провежда и системно обследване на морските фарватери с цел събиране на информация за контакти за неоткрити досега морски мини.
Корабите от състава на отряд кораби със спомагателни назначение, дислоциран в Пункт за базиране Бургас, провеждат следните бойни упражнения и тренировки: ракетна стрелба по въздушна цел, отработване на задачи по оказване помощ на повреден кораб, провеждане на тренировки с бързоходна лодка и тренировки по борба за живучест на кораба.
Фрегата „Горди“ плава за извършване на тактическо учение на единичния кораб. По време на учението се отработват следните бойни упражнения и тренировки: поиск за подводници в зададен район; контрол на корабоплаването; стрелба по морска и въздушна цел; поставяне на лъжливи радиолокационни цели; учение по защита на кораба от ядрено, химическо и биологично оръжие и учение по борба за живучест на кораба.
На 27 април се проведе заключителна координираща конференция за тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2021”.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ засилват плановете си за ядрени оръжия

29.04.2021, 13:31

Администрацията на Байдън продължава там, където бившият президент Доналд Тръмп спря, тъй като федералната агенция, която контролира ядрените изследвания и производството на бомби в САЩ, одобри първата фаза на проект за многомилиарден проект за производство на ключови компоненти за ядрения арсенал на страната, пише АП.
Националното управление по ядрена сигурност в решение, заяви, че първоначално планирането и изработката могат да струват над 4 млрд. долара.
Агенцията не формулира за какво точно ще бъдат похарчени тези пари, нито включва разходите за други дейности, необходими на Националната лаборатория в Лос Аламос да започне да произвежда 30 плутониеви ядра годишно.
Тласъкът за възобновяване на производството на ядрени способности обхваща множество президентски администрации, като привържениците твърдят, че САЩ трябва да гарантират стабилността и да разчитат на своя арсенал предвид нарастващите глобални опасения за сигурността.
Ядрената агенция също така заяви, че повечето ядра в запаса датират от 70-те и 80-те години на миналия век.
Демократичните членове на делегацията на конгреса на Ню Мексико подкрепиха производството в Лос Аламос, като се има предвид милиардите долари от федералното финансиране и хиляди работни места, които са заложени.
Но групи наблюдатели предупреждават относно потенциала за повече пропуски в сигурността и безопасността в лабораторията в северната част на Ню Мексико и потенциала за замърсяване на околната среда.
Друго притеснение са ядрените отпадъци, които биха се генерирали от работата.
Групите посочват, че оценката на разходите, очертана от агенцията в нейното решение, е приблизително двойна от прогнозите, направени миналата година.
Грег Мело от проучвателната група в Лос Аламос заяви, че бюджетът относно това дали лабораторията може да изпълни определения от федералното правителство производствен график "хвърлят допълнително съмнение върху мъдростта да се продължи с производството на промишлени ями" в Лос Аламос.
"Съоръженията на LANL са просто твърде стари и по същество опасни, а местоположението му е твърде непрактично", каза той. "Дори и с много по-малък запас, LANL не би могъл да изпълни успешно тази мисия."
Някои групи заплашиха да съдят Министерството на енергетиката на САЩ и Националната администрация за ядрена сигурност, като заявиха, че е трябвало да се направи по-цялостен преглед на плановете за производство на плутониеви ядра в Лос Аламос и в района на река Савана в Южна Каролина.
Те твърдят, че близките общности вече са обременени от наследено замърсяване от предишни отбранителни дейности.
Джей Коглан от Nuclear Watch Ню Мексико нарече плановете на федералното правителство "ненужни и провокативни", като заяви, че по-голямото производство ще доведе до повече загуби и ще подпомогне нова надпревара във въоръжаването.
В изявление ядрената агенция заяви, че очаква да определи разходите и да планира базови линии през 2023 г. като част от текущия процес.
Също така планира да продължи да преразглежда проекта "за подобряване на верността" на оценките на цените и сроковете.
Директорът на лабораторията Том Мейсън в четвъртък вечерта ще бъде домакин на среща на общността, за да говори за работата на лабораторията, която също включва проекти, свързани с изследването на космоса, пандемията на коронавируса, водоснабдяването в безводния Запад и горските пожари.
Източник: https://news.bg/

 

Гърция реформира специалните си сили

29.04.2021, 12:45

Във вторник правителственият съвет за външни работи и отбрана одобри създаването на Специално командване като част от усилията за модернизиране на специалните сили на Гърция, които ще придобият интердисциплинарна роля, коментира "Та Неа".
Командването е пряко подчинено на началника на Генералния щаб Константинос Флорос и включва всички специални сили. Ще се командват от генерал-лейтенант, отговорен за оперативния контрол на специалните сили в мирно време. Въпреки че в новата структура се забелязва влияние от организацията на специалните сили на армията на САЩ, новият щаб е по-адаптиран към гръцката действителност.
Военни източници твърдят, че предоставените предимства включват единна администрация, по-бързо вземане на решения, издаване и изпълнение на заповеди, оптимално използване на човешките ресурси и наличните средства, икономии при търговете за доставки, както и обучение на състава на специалните части.
Реорганизацията става факт на фона на напрежението с Турция в района на Егейско море. - Още ССО на Гърция
Източник: https://fakti.bg/

 

Призови места за отбора на Сухопътни войски в Държавния военен шампионат по дуелна и щафетна стрелба

29.04.2021, 12:27

На 28 април на учебен център „Люляк” – гарнизон Стара Загора, се проведе Държавният военен шампионат по дуелна и щафетна стрелба, в който участваха представителни отбори на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специални операции, НВУ „Васил Левски”, Служба „Военна полиция” и Стационарната КИС, съобщава КСВ.
В щафетната и дуелната стрелба първо място зае отборът на Сухопътни войски, на второ място се класира отборът на Съвместното командване на силите, а на трето - отборът на НВУ „Васил Левски”. Комплексен първенец в шампионата е отборът на Сухопътни войски, следван от отбора на Съвместното командване на силите и отбора на НВУ „Васил Левски”.
Командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов изрази задоволството си от добрата организация и високото ниво на турнира и поздрави участниците за отличното представяне.  Той връчи грамоти на участващите отбори, а на класиралите се на призовите места - медали и купи.

 

Правителството разреши пребиваването на съюзнически и чужди войски войски у нас за учения

29.04.2021, 09:16

Министерският съвет на Република България прие решение, с което разреши за времето от 01.05 до 20.06.2021 г. преминаването през и пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на съюзнически и чуждестранни въоръжени сили във връзка с провеждането на многонационални военни учения.
Съвместните учения ще се проведат в посочения период на територията на нашата страна и в тях ще участват военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, Албания, Великобритания, Гърция, Грузия, Испания, Италия, Република Северна Македония, САЩ, Сърбия и Турция - общо до 6000 души, до 1000 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства. Подобен тип учения са провеждани в нашата страна през 2017 г. и 2019 г.
Тези учения се провеждат в изпълнение на Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2021 г., Плана за ученията на НАТО и Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2021 година.
По време на всички учения ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки за недопускане на
разпространението на „COVID-19”, за да бъде осигурена защитата на военнослужещите и на населението.
Ученията ще се проведат при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са дни за медии, на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите.

 

Чехия дава €2 млрд. за нови бойни машини на пехотата

29.04.2021, 08:52

Чехия дава €2 млрд. за 210 нови бойни машини на пехотата. Победителят в търга трябва да изгради завод в страната, разкри DenikN.
Изданието се позовава на критериите на министерството на промишлеността и търговията на Чехия. С тях не е съгласно обаче военното ведомство.
Условията на търга предвиждат участието на чешки индустриални предприятия. Министерството на промишлеността и търговията смята това за недостатъчно и настоява за локализиране на производството в републиката. За целта се предлага да се построи завод, където да се произвеждат новите бойни машини. След това това военно оборудване ще бъде изнесено от Чешката република в други страни като например Словакия.
Министерството на отбраната на Чехия от своя страна не е съгласно с изискванията на Министерството на промишлеността и търговията. Според военното ведомство те са практически невъзможни и могат да се превърнат в причина за оттеглянето на трите западни производители.
Победителят в търга най-вероятно ще бъде обявен след изборите за долната камара на парламента на страната, насрочени за 8 и 9 октомври, и сформирането на ново правителство.
Американската компания General Dynamics European Land Systems (GDELS), британско-шведските BAE Systems и предприятия от германския военно-промишлен комплекс - Rheinmetall Landsysteme участват в търга.
Неговото финализиране беше отложено заради пандемията. В чешката армия към 2016 г. има 120 верижни бронирани машини, произведени по съветски лиценз през 80-те години на миналия ХХ в. - Още бронетехника
Източник: https://news.bg/

 

Китай изстреля основния модул на космическата си станция

29.04.2021, 08:36

Китай изстреля днес основния модул на първата си постоянна космическа станция, съобщи БТА. - (видео)
Модулът "Тианхъ" ("Небесна хармония") беше изведен в орбита от ракета "Чанчжън 5В" от космодрума Вънчан на о.Хайнан.
Това е първата от 11 мисии за изграждане и оборудване на космическата станция за екипаж от трима души.
При следващите десет мисии ще бъдат изстреляни още два модула на бъдещата станция, ще има четири товарни полета за доставки на оборудване и четири пилотирани мисии.
Най-малко 12 тайконавти се обучават да летят до станцията и да я обитават - ветерани от предишни мисии, нови астронавти и жени. - Още Космос

 

Преди 69 години е връчено бойното знаме на Артилерийското училище в Шумен

29.04.2021, 08:18

С Указ на Президиума на Народното събрание № 213 от 29.04.1952 г. е връчено бойното знаме на ВНВАУ „Георги Димитров“ в гр. Шумен. Така че днес е своеобразен празник за всички негови възпитаници.
Днес в град Шумен, като съставна част на Националния военен университет „Васил Левски”, функционира административно-академична част на Университета, включваща Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ и Департамент „Чуждоезиково обучение“.
Бележити дати и събития:
- Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) се формира на основание Указ № 1657 на Президиума на Великото народно събрание от 27.11.1948 г.
- На 01.05.1949 г. НВАУ „Георги Димитров“ произвежда своя първи випуск артилерийски командири.
- През есента на 1951 г. училището се пребазира от град София в град Шумен.
- С Указ на Президиума на Народното събрание № 213 от 29.04.1952 г. е връчено бойното знаме на училището.
- 1958 г. - начало на петгодишно обучение с висше образование и преименуване на НВАУ във Висше народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“.
- През 1969 г. към ВНВАУ е създадено Средно сержантско военно училище (ССВАУ).
- През 1972 г. се разкрива нова специалност – „Изчислителна техника и АСУВ“.
- С Указ на Президента на Република България № 248 от 15.08.1991 г. е извършена замяна на старото име на училището с ново – Висше военно училище по артилерия и противовъздушна отбрана (ВВУАПВО) „Панайот Волов“
- През септември 2002 г. училището се трансформира във Факултет “Артилерия, противовъз-душна отбрана и комуникационни информационни системи” (А, ПВО и КИС), на Националния военен университет „Васил Левски“.
- През месец октомври 2007 се открива Център за езиково, компютърно обучение и информа-ционни технологии (ЦЕКОИТ) като структура на НВУ „Васил Левски”.
- През 2009 г. е реновирана спортната база и е изграден Спортен център.
Мисията на Факултета е да работи активно за развитието на военното образование в Република България, подготвяйки офицери за Българската армия, притежаващи отлична професионална подготовка, морална, физическа и психическа устойчивост, лидери в армейските колективи и обществото, способни да се реализират във всички сфери на армейския живот.
Източник: http://otbrana.com

 

 

Възстановява се подготовката за бомбопускане от Ми-24

28.04.2021, 23:00

Вчера, 27 април 2021 г., след 12-годишно прекъсване бяха изпълнени задачи за бомбопускане с щурмови вертолет Ми-24. Това съобщиха от ВВС. На авиационен полигон „Елена” вертолет Ми-24 извърши бомбопускане на шест броя ОФАБ-100. За последно, такава подготовка бе водена през 2009 г. Един командир на екипаж възстанови подготовката си, а двама командири на екипажи и един втори пилот придобиха подготовка за изпълнение на този тип задачи.

 

Антъни Блинкън предупреди Турция да се въздържа от нови покупки на руско оръжие

28.04.2021, 22:56

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Турция и всички съюзници на САЩ в сряда да се въздържат от допълнителни покупки на руско оръжие, като заяви, че това може да предизвика нови санкции.
Изказвайки се на виртуално събитие във Вашингтонския чуждестранния пресцентър, Блинкън определи покупката от страна на Анкара на руската противоракетна система С-400 като заплаха за американската сигурност, призовавайки турските лидери за пореден път да се откажат от нея, съобщава Ройтерс.
"Също така е много важно занапред Турция и всички американски съюзници и партньори да избягват бъдещи покупки на руско оръжие, включително допълнителни системи С-400", посочи той.
"Всички значителни транзакции с руски отбранителни субекти отново могат да бъдат предмет на закона, при това отделно от и в допълнение към вече наложените санкции", каза държавният секретар, позовавайки се на Закона за противодействие на американските противници чрез санкции, който има за цел да разубеди държавите да купуват военна техника от врагове на НАТО.
По-рано този месец Държавният департамент наложи санкции на турското президентство на отбранителната промишленост, държавен орган, управляващ военните технологии на страната, заради сделката с Русия за С-400.
Блинкън каза още, че предвид широко известните възгледи на президента Джо Байдън, декларацията му в събота, че кланетата на арменци през 1915 г. в Османската империя представляват геноцид, не би трябвало да представлява изненада.
Говорител на турския президент заяви в неделя, че декларацията на Байдън е "просто скандална" и Турция ще отговори през следващите месеци.
Източник: https://bnr.bg/

 

33 850 лева са били осигурени за изграждането на 2 военни паметника и възстановяването на 11 други в област Русе през последните 4 години

28.04.2021, 22:18

33 850 лева са били необходими за изграждането на 2 военни паметника и възстановяването на 11 други в област Русе през последните 4 години. Това стана ясно на заседание на постоянно действащата междуведомствена областна комисия по военни паметници, водено от заместник областния управител Валентин Колев, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Русе.
14 300 лв. са били разпределени към община Ценово. С общо 11 700 лв. са изградени Мемориал на загиналите във войните за национално обединение в село Новград, както и паметна плоча в село Беляново, община Ценово, на загубилите живота си в Балканските, I-та и II-та световни войни. Още 2 600 лв. са били отделени за ремонт на паметна плоча на отдалите живота си за родината в Отечествената война през 1944 – 1945 година в село Кривина, както и за почистване на паметника на загиналите във войните в Джулюница.
В община Сливо поле не са изграждани нови паметници, но за сметка на това са ремонтирани и почистени такива в четири населени места. Става дума за селата Голямо Враново, Ряхово, Бабово и Юделник. Използваните средства за целта са 10 400 лв. В община Две могили за 3850 лв. са ремонтирали и почистили два паметника. Става дума за тези в Бъзовец и Батишница. В беленско през 2019 година са направени ремонти на паметници в Копривец, Стърмен и Дряновец. Това е струвало 2500 лв. В община Русе са извършени два ремонта на паметници. При единият е възстановена паметната плоча в кв. „Сред кула“ на загиналите във воините от 1885 до 1945 г., а при другият е възстановен липсващ щит от паметника на загиналите в Сръбско-българската война, намиращ се точно до СУ „Христо Ботев“. Дейностите в Русе са били за общо 2800 лв.Всички посочени средства са били осигурени от държавния бюджет. Финансова помощ е била осигурена и за провеждането на мащабни възстановки в село Ряхово по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Ако политиците се отнасят така към финансирането на отбраната, ще имаме проблеми

28.04.2021, 17:30

„Предстои най-трудната задача пред държавата, следователно и пред нас - да се намерят необходимите ресурси, за да се реализира това, което предлагаме. Ние генералите трябва да кажем пред българското общество, пред българските политици, че ако продължават така да се отнасят към проблемите на отбраната, към финансирането на отбраната скоро време ще имаме проблеми по изпълнение на конституционните си задължения, ще има проблеми по отношение на баланса на системите за сигурност, на способностите за отбрана в национален мащаб. В скоро време ще създадем проблем по отношение на колективната сигурност, а всички знаем, че празни пространства и вакууми не съществуват“. Тази е и нашата роля, заявява още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в НВИМ при представянето на първата книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“, като генерали, като държавници да сведем това послание до държавното и политическо ръководство и ако може обществото да се обедини около това.
Коментар
В общи линии това се очертава. Въоръжените сили продължават развитието си без да е приет т. нар. План-2026, както повелява гласуваната от предишния състав Програма – 2032. Има проект на план, разработен от досегашното ръководство на МО, чийто първи етап за изпълнение е 2021-2022 г.  Ще го бъде ли този план при ново политическо ръководство на Въоръжените сили, предстои да видим. И кога ще бъде то? Дали новият министър, когато и да дойде той,  ще се нагърби да го защитава на заседание на Министерския съвет, е другият въпрос. Или ще го оттегли. Впрочем, така стои и въпросът с Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2020 г. Той е приет от правителството на Бойко Борисов и внесен в Народното събрание за обсъждане и приемане. Там трябва да го защитава министърът на отбраната. А, ако не е съгласен, може да го оттегли и да започне писане на нов. Имаше такава съдба докладът за 2016 г., разработен от служебното правителство, изтеглен и гласуван чак към края на септември. Това го направи по-малко нужен, защото една от функциите на такива доклади е да посочат какво трябва да се свърши в армията до края на съответната година.
Всички тези проблеми идват от закъснялото провеждане на Стратегическия преглед на отбраната. Влязохме в 2021 г. с изтекъл мандат на Програма- 2020 и План- 2020. В условията на предизборна атмосфера, която не предполагаше политически консенсус, през февруари бе приета Програма за развитие на Въоръжените сили до 2032 г. По възможно най-бързата процедура бе променен и Законът за отбраната и Въоръжените сили. Така че новият министър на отбраната няма каква да прави, освен да изпълнява всичко това. Ако се съгласи и с проекта на План-2026, означава, че ще има пълна приемственост в отбранителната политика. За добро или за лошо?
Пред новия министър на отбраната стоят и важни кадрови решения, които така и бяха дълго отлагани. Двете служби, които му са пряко подчинени са без титулярни директори. Променяха се закони, променяха се правилници, за да се формулира най-добре статутът на директорите, но все още служба „Военно разузнаване“ и Служба „Военна полиция“ не се ръководят от титуляри. И още нещо. От 1 септември влизат в сила промените в закона за отбраната, които имат също кадрови характер. Те, очевидно опират поне до Съвместното командване на силите и двете нови командвания. Тази картинка е на фона на проблемната ситуация в новоизбрания парламент и след него.
Това, разбира се, е най-малкото, което стои, като въпроси за решаване. Най-важното ще бъде евентуалната актуализация на бюджета. Някои твърдят, че всичко е финансово осигурено. Дали е така? Ще припомня тревожната констатация на правителството в проекта на План-2026, която предупреждава че  парите за отбрана са малко: „за 2021 г. разходите за отбрана (в т. ч. средства от централния бюджет и трансфера за Държавните висши военни училища) представляват 1,62% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Намаляване на разходите за отбрана под утвърдените прагове в Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 % от БВП на Република България до 2024 г., ще доведе до негативно въздействие върху способностите на ВС, окомплектоването с личен състав, подготовката, както и върху поетите ангажименти към НАТО и ЕС и декларираните военни формирования за НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО на ЕС)“. Надеждите са, че в следващите години ще се спазва Националният план за повишаване на разходите за отбрана на 2 % от БВП на Република България до 2024 г. Планира се едва през третия етап на изпълнение на плана – 2025-2026 г. съотношението между разходите за личен състав, издръжка и капиталовите разходи спрямо общите разходи на министерството на отбраната да се поддържа на ниво 60:20:20.
Финансовата рамка за периода на планиране осигурява само част от необходимите средства за изграждане, поддръжка и развитие на идентифицираните минимално необходими способности, което наложи приоритизирането им и отлагане реализирането на някои техни елементи. Този извод е на военните експерти. Сериозно предизвикателство, с което ще се срещнат новия  министър на отбраната и неговият екип. Очевидно тревогата и повикът на началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов имат сериозно основание. Въпросът е да има кой да ги чуе.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Предлагат за ратификация споразумението с Румъния за презгранични операции за Air Policing

28.04.2021, 17:24

Министерският съвет в оставка ще предложи на Народното събрание да бъде ратифициран Протоколът за изменение на Споразумението между Правителството на Република България и Правителството на Румъния, относно презгранични операции за Air Policing. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Предвид характера и съдържанието на предлаганите изменения и допълнения, както и обстоятелството, че Споразумението между правителството на  Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing е ратифицирано със закон, Протоколът подлежи на ратифициране от Народното събрание.
Измененията и допълненията имат за цел да регламентират възможността за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от самолети от „трета страна“ - членка на НАТО, изпълняваща мисия по усилен Air Policing на територията на Република България или Румъния. Приемането на решението не води до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

 

Румъния подписа със САЩ договор за бреговия ракетен комплекс NSM

28.04.2021, 14:08

Румънското Министерство на националната отбрана подписа чрез Генералната дирекция по въоръженията междуправителствено споразумение със Съединените американски щати по програмата „Мобилна противокорабна ракетна пускова система“ (SIML).
Според Министерството на националната отбрана разходите по програмата се оценяват на 286 млн. щатски долара (без ДДС), като финалната стойност ще бъде определена след приключване на процедурата по възлагане.
Румъния купува модерни подвижни съоръжения за изстрелване на противокорабни ракети „Naval Strike Missile (NSM)“ за брегова охрана.
Според изявлението на румънското Министерство на отбраната до медията Defence Romania, „Мобилната противокорабна ракетна пускова система“ (SIML) е предназначена да предпазва крайбрежието и крайбрежни зони от надводни кораби, с възможност за комуникация  със собствени и съюзнически кораби, самолети и оборудване с взаимен обмен на данни и защитени комуникационни канали за извършване на противокорабната ракетна атака.
Румънските военноморски сили ще разполагат с нова, модерна, изпитана и оперативно съвместима мобилна система за изстрелване на противокорабни ракети в рамките на НАТО, адаптирана към текущите мисии, заедно с обучение за бойното използване на системата и постоянна актуализация на базите данни, специфични за SIML като съществена необходимост, която да бъде удовлетворена възможно най-скоро.
С подписването на документа правителството на Съединените американски щати получи Договор за предложение и приемане (LOA) в рамките на Програмата за чуждестранни военни продажби – FMS и според Закон №. 37/2021 за постигането на „Боеспособност срещу надводни кораби“.
Системата SIML ще бъде доставена през 2024 г. САЩ ще изберат румънска отбранителна компания, която да изгради инфраструктурата за производство и поддръжка на системата.
Изпълнението на договора ще се осъществи през 2021-2024 г., а „Мобилната противокорабна ракетна пускова система“ (SIML) ще бъде доставена през четвъртото тримесечие на 2024 г.
В закона, приет от Румънския парламент, производителят на SIML има задължението да създаде капацитет за производство и поддръжка на ниво икономически оператор в националната отбранителна индустрия. Икономическият оператор ще бъде избран от производителя на SIML със съгласието на румънското правителство.
Мобилната противокорабна ракетна пускова система включва, но не се ограничава, до 4 подвижни стартови установки, командно-контролно-комуникационни платформи, транспортно-зареждащи машини, сензори, първоначална логистична поддръжка, ремонт и оборудване за тестване, криптографско и специално оборудване, специализирана помощ, служба за обучение на персонала на всички необходими нива, включително използване в бой, оборудване за обучение и специфични бази данни на SIML.
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия напуска „Открито небе“ през май

28.04.2021, 09:16

Русия планира да прекрати участието си в международния договор “Открито небе” в края на май. Това съобщиха официално от руското министерство на външните работи.
От външнополитическото ведомство подчертават, че договорът се разпада и че обсъждането на съхраняването му ще стане възможно тогава, когато Съединените щати ясно и недвусмислено съобщят решението си да се върнат към споразумението.
Позицията на Москва беше огласена от ръководителя на руската делегация на преговорите във Виена по въпросите на сигурността и контрола на оръжията Константин Гаврилов.
По думите му, ако статуквото се запази, в близките дни правителството ще представи на президента законопроект за денонсирането на договора.
Договорът “Открито небе” дава право на страните по него да извършват взаимни наблюдателни полети над военни обекти. Получената информация се събира в обща база данни, до която имат достъп 34 държави, сред които и България.
В средата на миналата година Доналд Тръмп уведоми Москва, че САЩ напускат Договора “Открито небе”. По време на мандата си Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора “Открито небе”, Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.
През януари 2021 г. Москва съобщи, че е започнала процедура по изтегляне от договора. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви през февруари пред РИА Новости, че Москва може да отмени решението си, ако Вашингтон покаже готовност да се върне.

 

Втори фронт: възнамеряват ли САЩ да нахлуят на Чукотка?

28.04.2021, 09:08

Европейските маневри на НАТО с активното участие на американските военни под името Defender Europe 2021, чиято активна фаза ще започне през май, наподобяват подготовката за реални военни действия по своя мащаб и география. Целта им също е определена - според легендата на ученията, войските на алианса, чийто брой ще бъде над 30 000 военнослужещи, ще трябва да „щурмуват“ Калининградска област и редица западни региони на Русия.

Ясно е, че Министерството на отбраната на Русия е готово в отговор да повтори неотдавнашните мащабни проверки на бойната готовност на войските и да прехвърли големи сили в "опасните за танкове" направления. САЩ обаче се готвят едновременно да отворят и „втори фронт“ и да изследват руската армия на север, от посока Аляска........Прочети още

 

Шест нови подводници и кораби ще бъдат заложени по случай Деня на Победата

28.04.2021, 08:28

Руските корабостроители планират да отбележат предстоящия Ден на Победата, като заложат шест нови подводници и корвети. Точните дати все още не са определени.
За това съобщава на ТАСС източник в корабостроителния отрасъл. Северодвинското предприятие "Севмаш" ще заложи две подводници по проект 955 "Борей-А" - „Дмитрий Донской“ и "Князь Потемкин".
Петербургските "Адмиралтейски корабостроителници" ще заложат две дизел-електрически подводници по проект 636.3 - "Можайск" и "Якутск", това е петата и шестата подводница, които са построени специално за Тихоокеанския флот на РФ. В корабостроителницата Амур ще започне изграждането на две корвети по проект 20380.
"РГ" вече писа, че в Севмаш ще започне изграждането на два подводни ракетоносци. За това говори генералният директор на завода Михаил Будниченко, като отбеляза, че договорите са подписани миналата година. - Още подводници
Източник: https://www.pan.bg/

 

 

Путин подписа указ за военно обучение на резерва

27.04.2021, 22:36

Руският президент Владимир Путин подписа вчера указ N 247, призоваващ за военно обучение на хората от резерва, предава РИА Новости. Документът е публикуван на официалния сайт за правна информация и влиза в сила от датата на публикуване.
В съответствие с постановлението на правителството регионалните власти трябва да осигурят изпълнението на дейности, свързани със събирането на хората.
От 1 април стартира кампанията за наборна военна служба в Русия, като в армията очакват да привлекат около 134 хиляди души.
Организацията за наборна военна служба е регламентирана със закон и приканва гражданите за участие в редиците на въоръжените сили, а това е неразделна част от комплектоването на армията.
Резервистите могат да получават призовки на всеки три години. Максималната продължителност на обучението за тях е два месеца. Средно хората в резерва се призовават веднъж годишно.

 

НАТО изрази задоволство от изтеглянето на руските войски по границата с Украйна

27.04.2021, 21:59

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес задоволство от изтеглянето на руските войски, струпани по границата с Украйна. Отчитаме спад на напрежението и сме доволни от това, заяви той на съвместна пресконференция с премиера на Словакия Едуард Хегер в централата на алианса в Брюксел.
Столтенберг не отговори на въпрос дали НАТО ще изгони руски дипломати и дали ще намали квотата на руските представители към алианса заради взривяването на военни складове в Чехия, както по-рано направи след отравянето на Сергей Скрипал. Той отбеляза, че подобни решения досега са взели самостоятелно няколко държави от пакта.
Генералният секретар изрази надежда Русия да пристъпи към преговори за трайно политическо решение в Украйна. Той отново призова Москва да освободи незабавно и безусловно Алексей Навални. Столтенберг посочи, че всяка страна от алианса сама преценява какви ваксини срещу ковид да използва, попитан дали според него въпросът с руската ваксина "Спутник" не е част от хибридните действия на Москва.
По думите на Хегер пътуването му до Брюксел показва, че правителството в Братислава е проевропейско и проатлантическо. Той добави, че неговата страна е изгонила руски дипломати в израз на съпричастност с Прага. Искаме отношенията с Русия да се основават на правила и взаимно уважение, искаме диалог, но Москва отказва, добави словашкият премиер.
Източник: http://www.bta.bg/

 

20-годишната война в Афганистан е показателен пример за американския интервенционизъм

27.04.2021, 21:16

Командирът на американския контингент в Афганистан генерал Скот Милър наскоро заяви, че САЩ и НАТО започват да изтеглят войските си от страната. Според плана това ще приключи преди 11 септември. Ще бъде сложен бърз край на 20-годишната война в Афганистан, която обаче оставя страната опустошена.
Преди двадесет години САЩ започнаха войната под флага на борбата с тероризма, което обаче доведе до шокираща хуманитарна катастрофа. Според статистика от проекта "Военни разходи", иницииран от Бостънския университет, жертвите на войната в Афганистан от 2001 г. насам са около 241 000, включително над 71 000 цивилни. Дори в столицата Кабул експлозиите и терористичните атаки не престават, а страданията на афганистанците са изключително тежки.
Много хора загиват и развитието на страната е в застой. Днес Афганистан все още е една от най-слабо развитите страни в света. Според данни на Азиатската банка за развитие 54,5% от афганистанското население живее под прага на бедността, а 40,1% от него в трудоспособна възраст изкарва под 2 щатски долара на ден.
За 20-годишната война са инвестирани над 2 трилиона щатски долар, а загиналите американски военнослужещи са 2400. Въоръжените сили на талибаните на са изкорени, а напротив, стават по-силни, в резултат на което несигурността за бъдещето на Афганистан се увеличава.
Намесата на САЩ в Афганистан бележи пълния провал на „американската демокрация“. Ако Афганистан отново стане развъдник на терористични сили, това несъмнено би било най-голямата ирония на дългогодишната война на САЩ.
Афганистанската война е само върхът на айсберга в интервенционизма на САЩ и хаоса по света, създаден от тях. Ирак, Сирия, Либия ... всички страни, които са били намесени от въоръжените сили на САЩ, са изпаднали в политически сътресения, икономическа депресия и влошаване на живота на хората. Очевидно е, че САЩ действително се месят в работите на тези държави в името на „демокрацията" и създават катастрофи с правата на човека под знамето на „човешките права". САЩ се превърнаха в най-голямата пречка за глобалната стабилност.
Източник: http://bulgarian.cri.cn/

 

Обявени са 148 вакантни длъжности във ВМС за доброволния резерв

27.04.2021, 20:10

Със заповед на министъра на отбраната са обявени 148 вакантни длъжности във военни формирования от Военноморските сили (ВМС) за приемане на служба в доброволния резерв чрез провеждане на конкурс. Длъжностите са за военни формирования на територията на областите Варна и Бургас.
Сред изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите за участие в конкурсите, са: да са пълнолетни граждани на Република България и да нямат друго гражданство; да са годни и психологически пригодни за служба в доброволния резерв; да притежават образование, съответстващо на изискванията на длъжността; да не са осъждани и срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер; да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение”; към датата на сключване на договора за служба в доброволния резерв да им остават не по-малко от две години до навършване на пределна възраст за служба в доброволния резерв и др.
Кандидатите могат да заявят до три длъжности, включително в различни военни формирования. Списък на длъжностите може да видите на сайта на Министерството на отбраната.
Срокът за подаване на документи за кандидатстване за служба в доброволния резерв е до 9 юли 2021 г., чрез структурите на Централно военно окръжие по постоянен адрес.
Конкурсът ще се проведе по документи и събеседване по места и график, определени със заповед на командира на ВМС, в периода от 9 до 13 август 2021 г.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с командващия на 21-во логистично командване от състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа и Африка генерал-майор Кристофър Мохан

27.04.2021, 20:03

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна днес, 27 април, с командващия на 21-во логистично командване от състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа и Африка генерал-майор Кристофър Мохан, който е в страната ни по повод предстоящата серия от многонационални военни учения „Defender Europe-21“.
В периода май-юни 2021 г. в България ще се проведат националните учения с международно участие „Strike Back - 21; „Balkan Sentinel - 21“ и „Шабла - 21”, тактическото учение „Trojan Footprint - South“. На територията на страната ще се състои и въздушно-десантното учение „Swift Response – 21“ и командно-щабното учение „Defender Europe“.
Началникът на отбраната бе категоричен, че изпълнението на задачи при провеждането на съвместни учения и подготовки допринася за повишаването на отбранителните способности на българските Въоръжени сили и тяхната оперативна съвместимост със съюзниците и партньорите, като предоставя възможност на българските военнослужещи да придобият нови способности и умения.
Адмирал Ефтимов и генерал-майор Мохан изразиха общата си увереност, че поддържането на натренираност на личния състав чрез учения е гарант за добрата бойна подготовка на войските.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Новоназначени военнослужещи положиха военна клетва на историческия връх Шипка

27.04.2021, 19:57

Новоназначени военнослужещи от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада положиха днес военна клетва в подножието на Паметника на свободата на историческия връх Шипка, съобщава Пресцентърът на МО. Събитието се провежда за първи път на това място в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май. Легендарният връх е избран символично от Командването на 61-ва Стрямска механизирана бригада, за да направи тържествения ритуал още по-специален за младите войници и техните близки.
„Воинската клетва е дълг и отговорност. Тя декларира вашата готовност пред страната и за страната“, каза в словото си бригаден генерал Деян Дешков, командир на бригадата. Той припомни историческия характер на сраженията на връх Шипка и героизма и себеотрицанието на нашите предци, загинали за свободата и независимостта на Родината. Към командирите в бригадата той се обърна с думите: „Войниците, които са пред вас, предстои да преминат тежка подготовка, която е наша отговорност. Тяхното желание трябва да бъде превърнато в способности, така че те да могат да изпълнят с чест и достойнство клетвата, която полагат днес, а именно - да защитят пределите на страната и народа ни“. На новоназначените военнослужещи той каза: „Пред вас стоят нелеките дни, след полагането на клетвата, в които да преминете такава подготовка, че да се превърнете от граждани в достойни защитници на Майка България. Уверен съм, че ще бъдете в истински воини и заедно ще изпълним дълга си като част от колектива на 61-а бригада“.
Тържественият ритуал по полагане на военна клетва от 35-е новоназначени военнослужещи се проведе в присъствието на областния управител на Стара Загора Гергана Микова, кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, кметове на населени места от общината, близки и роднини на военнослужещите. Той започна с приемане на строя, след което всеки един от военнослужещите целуна бойното знаме и се закле да пази Родината. Новите военнослужещи в състава на 61-а бригада бяха приветствани от областния управител Гергана Микова. Като спомен за днешния ден младите войници получиха от Националния парк-музей „Шипка - Бузлуджа“ факсимиле от речта на цар Борис III, произнесена при освещаването на Паметника на свободата на 26 август 1934 г. - (видео)

 

Морският специален разузнавателен отряд с успешни парашутни скокове

27.04.2021, 14:51

В периода от 12 до 23 април 2021 г. Морският специален разузнавателен отряд проведе дневни парашутни скокове в района на летище Балчик. Скоковете се извършиха от самолет C-27J „Спартан” от 16-та Транспортна авиационна група от състава на ВВС, при спазване на заповяданите противоепидемични мерки, съобщават от ВМС.
Основните цели бяха да се усъвършенства организацията за планиране и ръководство на парашутната дейност във ВМС, да се усвоят нови парашутни системи и да се провери подготовката на парашутистите за осъществяване на групов доцелен парашутен скок. По време на мероприятието бяха изпълнени общо около 450 скока в диапазона от 400 до 4000 метра. Част от скоковете се изпълниха при сложни метеорологични условия, с което личният състав повиши натренираността и увереността си за адекватни действия във въздуха и при приземяване в усложнена обстановка.
Военнослужещи изпълниха своите първи опознавателни скокове с парашутни системи за принудително и за ръчно разтваряне, за което бяха поздравени с традиционния парашутистки ритуал „Ритник”.
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия повтори космически рекорд след 30 години

27.04.2021, 13:00

За последните две години и половина Русия е провела 58 безаварийни изстрелвания на космически ракети подред, повтаряйки рекорда, поставен в съвременната история на страната преди почти 30 години, предава РИА Новости.
В понеделник ракетата-носител "Союз-2.1b" изведе успешно в орбита 36 британски спътника за комуникация OneWeb от космодрума "Източен".Това извеждане стана 58-то успешно за руските космически ракети от последния инцидент през 2018 г., когато полетът на Союз MS-10 до Международната космическа станция беше прекъснат поради срив на системата, която отговаря за разделянето на етапите на пилотираната ракета "Союз-FG".
Благодарение на аварийната спасителна система тогава руският космонавт Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хейг се приземиха обратно безопасно.
За изминалите две години и половина от тази извънредна ситуация Русия е извършила 27 успешни космически изстрелвания от "Байконур", 19 от "Плесецк", пет от "Източен" и седем от космодрума "Куру" във Френска Гвиана.
За сравнение, през същия период в света имаше 17 космически изстрелвания, които се оказаха неуспешни: осем - в Китай, три - в Иран, три - в САЩ, две - във Франция, и едно в Нова Зеландия.
Настоящата поредица от успешни изстрелвания прекъсна такава от годишни извънредни ситуации - през 2010, 2013, 2016, 2018 имаше по една катастрофа годишно, през 2012 и 2015 - по две, през 2014 - три, през 2011 - четири.
В историята на съвременната руска космонавтика подобен рекорд за успешни космически изстрелвания е поставен само веднъж - в периода от февруари 1992 г. до февруари 1993 г.
В същото време СССР в периода от януари 1983 г. до ноември 1984 г. успя да извърши 185 успешни космически изстрелвания подред.
През март 2021 г. главният изпълнителен директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин, който пое този пост през 2018 г., заяви, че държавната корпорация ще направи всичко, за да осигури безопасността на космическите изстрелвания, дори ако това е много трудна задача. - Още Космос
Източник: https://www.cross.bg/

 

Авторите на „Помни войната 1915 – 1918“ събраха поздравления

27.04.2021. 08:27

Филмите „Разгромът на Сърбия“ и „Леринската операция и Каймакчалан“ от документалната поредица на ВТК „Помни войната 1915 – 1918“ бяха представени тази вечер в ЦВК пред впечатляваща публика. На поканата се отзоваха вицепремиерът и министър в оставка Красимир Каракачанов, заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, двамата му заместници генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Димитър Петров и други представители на висшия команден състав. Проявата уважиха още началникът на ЦВО полковник Георги Петков, военни историци, бивши депутати от ВМРО, както и Райна Дрангова – внучка на полк. Борис Дрангов и Елисавета Шапкарева – правнучка на пазителя на българщината в Македония Кузман Шапкарев.
Само тази поредица от филми да бяхме направили е достатъчно за четиригодишната ни служба във ВТК, каза продуцентът на Любомир Денов, директор на Информационния център на МО. Това, подерта той, не е правено от сто години. Поредицата е в копродукция с Националния военноисторически музей. Целта ни беше да покажем защо българският войник се сражавал толкова самоотвержено, посочи режисьорът и сценаристът Мария Цветкова – заместник-директор на Информационния център на МО. Нейната амбиция е поредицата да стигне до десет филма.
В първия „България влиза в Първата световна война“ се разглеждат последиците за България след сключването на Санстефанския, Берлинския и Букурещкия договор като предпоставка за влизане във войната. Посочват се  обстоятелствата около присъединяването на страната към Централните сили и мотивацията на народа за участието във военния конфликт: постигането на неосъществения национален идеал - всички българи да бъдат обединени в една държава в границите на българското етническо землище на Балканите.
Вторият филм „Разгромът на Сърбия“ е вълнуващ разказ за блестящите победи на българските офицери и войници срещу сръбската армия през 1915 г. при Ниш, Вардарска Македония, Криволак и на Косово поле.
Третият „Леринската операция и Каймакчалан“  ни връща в периода август- октомври  1916 г., когато Първа българска армия настъпва срещу съглашенските войски към Лерин и Островското езеро, за да извоюва свобода за поробените българи в Егейска Македония, и след яростни боеве достига непристъпните Чегански върхове. След прекратяването на настъплението, 11-и пехотен Сливенски полк започва кървавата битка на връх Каймакчалан със сръбските дивизии и пише едни от най-славните страници от военната история на България.
Четвъртият филм “Тутраканската епопея” с режисьор Мария Цветкова и сценарист Радослав Симеонов бе избран сред филмите в конкурсната програма на 25-ия фестивал на документалното и анимационно кино „Златен ритон“ 2020 г. Следващият  епизод ще бъде за Добричката епопея и така до десетия. Във филмите са използвани архивни документи и фотографии и от Държавния военноисторически архив – Велико Търново, НВИМ, Държавна агенция „Архиви“, Военна академия „Г. С. Раковски“ и регионални исторически музеи в страната.
Дискове с двата епизода получиха министърът  и началникът на отбраната. Според министър Каракачанов, който е патрон на продукцията,  екипът на ВТК е свършил една прекрасна работа в документалното кино, която трябва да се види от възможно най-много българи. Адмирал Евтимов видя необходимост филмите да влязат, като учебно пособие, при подготовката на войските. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Нови турски постижения при бойните БЛА

27.04.2021, 08:17

На 22 април 2021 г. турската компания Baykar съобщи за проведени успешни изпитания на най-новия боен БЛА Akıncı (Акънджи) в нейния летателно-изпитателен център в Чорлу. Третият прототип (РТ-3) е изпълнил успешни изпитания на въоръжението и прицелната система. - (видео)
Изпитаните боеприпаси са планиращите бомби МАМ-С, МАМ-L и най-новата МАМ-Т (с далечина на пуск до 30 km от голяма височина), разработени и произвеждани от турската компания Roketsan, които отбелязват точни попадения. И трите боеприпаса са изпитани в един полет. Изпитателната кампания е протекла от 17 до 22 април, като първите бомби са пуснати на 21 април.
БЛА Akıncı е двудвигателен апарат, с първи полет изпълнен през декември 2019 г. В момента има три прототипа, преминаващи интензивни изпитания.
Разпереността на апарата е 20 m, дължината е 12,2 m, максимална излетна маса е 5500 kg, а максималният полезен товар достига 1350 kg, включително 400 kg във вътрешен отсек и 950 kg на външно окачване. Задвижването на Akıncı е от два турбовитлови двигателя АИ-450Т, производство на украинската компания „Мотор Сич“, всеки с излетна мощност от 450 hp, снабдени с четирилопатни винтове. Продължителността на полета е до 24 часа, а таванът достига 12 190 m.
Въоръжението се окачва на шест точки под крилото и освен планиращите боеприпаси с лазерно насочване МАМ-С, МАМ-L и МАМ-Т, бойният товар може да включва по-големите лазерно-управляеми бомби с маса 227 и 445 kg (използващи комплекти за насочване и управление турско производство), както и крилатите ракети турско производство SОМ-А и управляемите ракети Cirit и L-UMTAS. Сензорите включват радар с фазирана активна антенна решетка и оптико-електронна система, производство на турската компания Aselsan.
Според турски източници, серийното производство на Akıncı вече е започнало, като първите доставки за турските въоръжени сили се очакват до края на годината. Серийният вариант ще носи името Akıncı S-1.
Източник: https://aero-bg.com/

 

TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

27.04.2021, 08:06

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това е казал пред CNN Türk генералният директор на компанията Темел Котил.
„Не мога да споделя, коя е държавата, защото договорът още не е подписан, но споразумението е сигурно и ще бъде сключено скоро”, казва Котил.
Hürkuş-C е въоръжен вариант на турбовитловия учебно-тренировъчен самолет Hürkuş. До момента няма полетял такъв вариант, а като технологични демонстратори се използват прототипите на чисто учебната версия. - (видео)
През 2017 г. се появи информация, че турските въоръжени сили са поръчали 12 такива машини, но четири години по-късно, все още няма никакво видимо движение по тази сделка.
Всички версии на Hürkuş се задвижват от произвежданите в Канада двигатели Pratt & Whitney Canada PT6A-68. Страната, обаче наскоро наложи оръжейно ембарго на Турция, заради участието ѝ във войната за Нагорни Карабах. САЩ също правят спънки за експорта на турско въоръжение, в което има американски агрегати или системи. В Hürkuş има американски елементи.
Така, не е ясно дали действително ще може да се реализира експорт на Hürkuş-C, освен ако TAI не направят стъпки за подмяна на ембарговите системи.
Hürkuş-C трябва да има боен товар от 1,5 тона, който може да включва редица турски боеприпаси „въздух – земя”, като например ракетите Umtaş и Cirit или управляемите боеприпаси KGK-SIHA-82. Могат да се носят оръдейни контейнери, НУРС или учебни бомби.
Първият прототип на Hürkuş-C полита през август 2013 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Япония, Франция и САЩ ще проведат съвместни учения

26.04.2021. 21:05

Япония, Франция и САЩ ще проведат мащабни съвместни военни учения поради нарастването на китайската военноморска активност в региона.
Японският министър на отбраната Нобуо Киши обяви на пресконференция, че съвместното учение с Франция и САЩ ще се проведе между 11 и 17 май, на югозападния японски остров Кюшу.
„Франция споделя визията за свободен и отворен индо-тихоокеански регион“, коментира Нобуо Киши, като посочи, че сухопътните войски на трите държави за първи път ще проведат мащабно съвместно учение.
„Стремим се да увеличим тактическите отбранителни способности на Японските сили за самоотбрана (GSDF), като засилваме сътрудничеството между Япония, САЩ и Франция за защитата на отдалечените острови“, посочи японския министър.
Съвместното учение, в които ще включва сухопътни и десантни подразделения ще се проведе в зона за маневриране на GSDF в Киришима и военния лагер Айноура в района на Кюшу.
Националната агенция Киодо отбелязва, че Франция, която има територии в районите около Индийския океан и Южния Тихи океан, има стратегически интереси в Индо-Тихоокеанския регион.
Източник: https://www.trt.net.tr/

 

Индонезия откри изчезналата подводница

26.04.2021, 13:32

Военноморските сили на Индонезия обявиха, че са открили останки от подводницата Кей Ар Ай Нангала-402 (KRI Nanggala 402), която изчезна от радарите в средата на миналата седмица и потвърди, че всичките 53-ма души на борда са загинали, предаде АФП. - (видео)
Останките от плавателния съд, разцепен на три части, са открити на морското дъно в близост до остров Бали, където е участвал в редовни учения. По време на издирването на подводницата властите на няколко пъти се натъкваха на предполагаеми отломки от вътрешността на подводницата, което според експертите още тогава предполагаше вероятни непоправими щети на плавателния съд, без да предполагат вероятни причини.
Стотици индонезийски военни, с над двадесет кораба се включиха в операцията по издирването на Кей Ар Ай Нангала-402 (KRI Nanggala 402), преди властите в Джакарта да потърсят помощта на Малайзия и Австралия, които изпратиха свои издирвателни плавателни съдове, за да помогнат в операцията. САЩ също изпратиха свои апарати за въздушно наблюдение, за да ускорят издирването на подводницата.
Индонезийските власти обявиха още в събота, че плавателният апарат има запаси от въздух за 72 часа и възможността екипажът на борда да е още жив намалява с всяка минута. Особено, ако става въпрос за повреда в електрическата инсталация на подводницата, което предполага че екипажът разполага с много ограничен прозорец от време, за да се справи с аварията.
По време на издирвателните операции в района на предполагаемата авария върху водата бе забелязано петно от изтекло гориво, за което се смята че е от плавателния съд и насочи властите към теорията, че е възможно да става въпрос за повреда в резервоара на апарата, което ако е свързано с експлозия, може само по себе си да е предизвикало разпадането на подводницата.
Индонезийските военноморски власти обявиха по-рано, че е възможно плавателния съд да е потънал на дълбочина над 700 метра, което е много над параметрите му, които прозволяват спускане до 200 метра.
Източник: https://trud.bg/

 

Предстоят серия от многонационални военни учения „Defender Europe-21“

26.04.2021, 12:17

Съвместното командване на силите ще бъде домакин на съвместна пресконференция на командващия на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров и командващия на 21-во логистично командване от състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа и Африка генерал-майор Кристофър Мохан на 27 април от 10.30 ч. по повод предстоящата серия от многонационални военни учения „Defender Europe-21“, съобщава Пресцентърът на МО.
В периода май-юни 2021 г. в България ще се проведат националните учения с международно участие „Strike Back - 21; „Balkan Sentinel - 21“ и „Шабла - 21”, тактическото учение „Trojan Footprint - South“. На територията на страната ще се проведе и въздушно-десантното учение „Swift Response – 21“ и командно-щабното учение „Defender Europe“.

 

НВИМ представя книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“

26.04.2021, 12:14

На 28 април (сряда) от 11.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна” № 92 в София официално ще бъде представена първа книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“. Монографията е подготвена от проф. Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова и е първото подобно задълбочено и систематично научно проучване по темата.
Изданието обръща поглед към личностите, поставили основата на Българската армия, към генералите – познати или малко известни, популярни или забравени, служили на България във война и в мир, стояли начело, но и споделяли трудностите с войската си, допускали грешки и обвинявани в грешки, съдени с вина и без вина, арестувани и убивани, съобщават от НВИМ.
Първа книга от поредицата съдържа биографични данни, засягащи жизнения път и делото на 125 генерали от Третото българско царство.  Акцентът е поставен върху участието им в изграждането на Българската армия и в петте войни, в които България воюва през периода 1878 – 1946 г.
Цялата поредица ще обхване имената на над 500 български генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването ѝ за народна република.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военните разходи в света се увеличават въпреки пандемията

26.04.2021, 08:28

Въпреки пандемията от коронавирус общите военни разходи в света са се увеличили до близо 2 трилиона долара миналата година. Това показват данни на Стокхолмския международен институт за проучване на проблемите на мира, предаде ДПА.
През 2020 г. са похарчени 1981 милиарда долара, което е увеличение с 2,6 на сто спрямо 2019 г.
Петте държави с най-големи разходи отбрана са САЩ, Китай, Индия, Русия и Великобритания. Те допринасят с 62 процента от общите разходи.
Военните разходи в Китай нарастват за 26-а поредна година. Други страни, например Чили и Южна Корея, са пренасочили част от планираните си военни бюджети за борба с пандемията.
Бразилия и Русия са похарчили много по-малко от първоначалните си военни бюджети за 2020 г.
САЩ бележат ръст за трета поредна година след 7 години на намаляване на разходите за отбрана. Техният дял в света за 2020 г. е 39 процента.

 

Как двама чешки летци бягат от немската окупация с бомбардировач и долитат в СССР

26.04.2021, 08:00

На този ден, 26 април 1939 г., чешките военни пилоти Бохуслав Зикмунд и Йозеф Навеншник бягат в СССР с бомбардировач Avia B.71. С риск за живота си те прелитат над териториите на фашистка Германия и Полша и благополучно се приземяват в съветски Беларус.
Отчаяният ход на пилотите е предшестван от драматични събития. През март 1939 г. Германия, заедно с Полша и Унгария окупира и разчленява Чехословакия. По право победителят в лицето на немската армия получава богати трофеи. Сред тях е и скоростният бомбардировач B.71. Зад това наименование се крие съветският самолет СБ-2 – една от най-съвременните и сполучливи машини за времето си........Прочети още

 

Най-добрите картечници в света

26.04.2021, 07:49

Oпитът нa двe cвeтoвни вoйни пoĸaзa, чe нaй-cмъpтoнocнoтo opъжиe нa бoйнoтo пoлe нe ca тaнĸoвeтe и apтилepиятa, a пexoтните ĸapтeчници. Πpeз 20-тe вeĸ тoвa лeĸo cтpeлĸoвo opъжиe cepиoзнo eвoлюиpa, пpeвpъщaйĸи cв нeзaмeнимo и eфeĸтивнo cpeдcтвo зa oгнeвa пoддpъжĸa нa бoйнитe oпepaции. C вpeмeтo вcичĸи мoдepни apмии пpeминaxa ĸъм cтaндapт нa eдиннa ĸapтeчницa, c ĸoятo мoжe дa ce cтpeля yдoбнo и eфeĸтивнo и oт pъĸa и oт тpaнcпopтнa мaшинa c пoмoщтa нa oпopни cтoйĸи.
Eтo нaй-дoбpитe cвeтoвни oбpaзци нa тoвa opъжиe.

Haй-дaлeĸoбoйнaтa
Pycĸaтa cтaндapтнa 7,62-миллимeтpoвa "Πeчeнeг" (индекс 6П41) e cъвpeмeннa мoдифиĸaция нa шиpoĸopaзпpocтpaнeнaтa в cвeтa ĸapтeчницa " Kaлaшниĸoв" (ΠK), пpиeтa нa въopъжeниe пpeз дaлeчнaтa 1961 гoдинa.
Maĸap дa e в гoлямa cтeпeн нacлeдниĸ нa cтapaтa ĸapтeчницa, "Πeчeнeг" e cъщecтвeнo пoдoбpeнa. Удвoeн дo 600 e бpoят нa eфeĸтивния ĸapтeчeн oтĸoc бeз дa пocтpaдa дaлeĸoбoйнocттa и тoчнocттa нa cтpeлбaтa.
Цeлeвaтa дaлeчинa нa cтpeлбaтa oт "Πeчeнeг" e 1500 мeтpa, c ĸoeтo знaчитeлнo пpeвъзxoждa чyждecтpaннитe aнaлoзи пo тoзи пoĸaзaтeл. Kaĸтo и пo мaĸcимaлнaтa дaлeĸoбoйнocт - 3800 мeтpa.
Дpyги нeйни дocтoйнcтвa ca виcoĸa нaдeжднocт, oтнocитeлнo лeĸo тeглo - 8,2 ĸг. и мoщни, нo мacoви пaтpoни 7,62x54 милимeтpa. - Още за ПКП "Печенег"
Haй-cĸopocтнocтpeлнaтa
Гepмaнcĸaтa МG3, пpиeтa нa въopъжeниe пpeз 1960 г. e мoдepнизиpaнa вepcия нa знaмeнитaтa ĸapтeчницa МG 42, c ĸoятo нeмcĸaтa пexoтa e вoювaлa пpeз Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa. Ocнoвнoтo oтличиe нa cъвpeмeнния вapиaнт e нaтoвcĸият пaтpoн 7,62x51 мм, cмeнил гepмaнcĸия ĸaлибъp 7,92x57 милимeтpa. МG3 e нa въopъжeниe в Бyндecвepa и шиpoĸo ce изнacя, a тaĸa cъщo ce пpoизвeждa пo лицeнз и в Aвcтpия, Гъpция, Иpaн, Πaĸиcтaн, Meĸcиĸo, Cyдaн, Иcпaния и Typция.
Глaвнoтo дocтoйнcтвo нa МG 3 e cĸopocттa нa cтpeлбaтa - oт 1200 дo 1500 изcтpeлa в минyтa в зaвиcимocт oт peжимa нa cтpeлбa. Πo тoзи пapaмeтъp знaчитeлнo пpeвъзxoждa aнaлoзитe в cвeтa , ĸoитo имaт cĸopocт нa cтpeлбaтa 600 - 900 изcтpeлa в минyтa. Teмпът нa oтĸocитe зaвиcи oт мacaтa нa зaтвopa, ĸoeтo пoзвoлявa бyĸвaлнo нa xoд дa ce пpoмeня ĸoнcтpyĸциятa нa opъжиeтo в зaвиcимocт oт бoйнaтa зaдaчa. Toвa, зaeднo c нeйнaтa пpocтoтa и нaдeжднocт, пpaви МG 3 eднa oт нaй-пoпyляpнитe ĸapтeчници в cвeтa. - Oще за MG-3
Haй-yнивepcaлнaтa
Cтaндapтнaтa ĸapтeчницa М240, пpиeтa нa въopъжeни в apмиятa нa CAЩ пpeз 1977 гoдинa, e въплъщeниe нa aмepиĸaнcĸия пoдxoд ĸъм пpoизвoдcтвoтo нa cтpeлĸoвo opъжиe.
Kapтeчницaтa e мaĸcимaлнo yнивepcaлнa и e пoдxoдящa зa вcичĸи видoвe и poдoвe вoйcĸи. Opъжиeтo c тeглo пoчти 13 ĸг ce пpoизвeждa в дeceтĸи мoдифиĸaции зa paзлични cпeцифични цeли. Ha cтoйĸa, тpинoжниĸ и peмъĸ зa пexoтaтa, зa бoйни мaшини, caмoлeти и вepтoлeти - в пo-лeĸ или пo-yтeжнeн вapиaнт - тoвa opъжиe пpeминa ycпeшнo вoйнитe в Πepcийcĸия зaлив, Иpaĸ, Aфгaниcтaн. C нeгo вoювaт нaд дeceтĸи cтpaни в cвeтa.
Taĸтиĸo-тexничecĸитe xapaĸтepиcтиĸи нa М240 нe ce oтличaвaт ocoбeнo тo пoдoбнитe aнaлoзи: Πpицeлнa дaлeчинa - 1000 мeтpa; oт 650 дo 950 изcтpeлa в минyтa. Ho дългoгoдишният oпит в гopeщитe тoчĸи, e пoзвoлил дa ce дoвeдe нeйнaтa ĸoнcтpyĸция пoчти дo cъвъpшeнcтвo, дa ce oтpaбoтят вcичĸи миcлими и нeмиcлими cлyчaй зa пpилoжeниe. - Още за М240
Haй-лeĸaтa
Изpaeлcĸaтa ĸapтeчницa "Nеgеv" cъc cмeняeмa цeв и ĸaлибъp пaтpoни cъoтвeтнo 5,56x45 и 7,62x51 милимeтpa cъщo e нa въopъжeниe в дeceтĸи cтpaни пo cвeтa.
Зaxpaнвaнeтo e ceлeĸтивнo, дoпycĸa ce c пaтpoндaш нa мeтaлнa лeнтa cъc 150 или 200 пaтpoнa или c aвтoмaтeн пълнитeл (oт M16). Πo тoзи нaчин "Heгeв" мoжe дa ce изпoлзвa и ĸaтo лeĸo пexoтнo cтpeлĸoвo opъжиe зa бoй нa близĸи и cpeдни диcтaнции.
Зa тoвa cпoмaгa и cpaвнитeлнo мaлĸoтo тeглo - 7,5 ĸилoгpaмa. Cъщecтвyвaт и няĸoлĸo мoдифиĸaции нa opъжиeтo, в тoвa чиcлo c дocтa cĸъceнa цeв зa пoлицeйcĸи oпepaции в гpaдcĸa cpeдa.
Eĸcпepтитe пocoчвaт ĸaтo дocтoйнcтвa нa тaзи ĸapтeчницa тoчнocттa и мoщнocттa нa изcтpeлитe, a ĸaтo нeдocтaтъци нeйнaтa нaдeжднocт и виcoĸитe изиcĸaния ĸъм cтpeлeцa. - Още за Negev

 

Т-34 - страшният руски танк, съкрушил Хитлер

26.04.2021, 07:45

На 22 юни 1941 г. фашистка Германия започна операция „Барбароса”, нанасяйки масиран удар по Съветския съюз. Това беше най-голямото нахлуване за цялата история на човечеството.
Над три милиона немски войници, 150 дивизии и три хиляди танка бяха обединени в гигантски групи армии, които създадоха фронт с обща дължина над 2900 километра.
Немците разчитаха на сблъсък с по-слаб от тях противник. Опиянени от победите в Полша и Франция, Хитлер и повечето негови военачалници смятаха, че от самата съдба е предопределено Германия да нападне Русия. „Краят на еврейското господство в Русия ще стане и край на Русия като държава”, обяви Хитлер в своя манифест Mein Kampf.
Няколко месеци подред немците удържаха гръмки победи една след друга. Но изведнъж настъплението забуксува, а появата на фронта на нов съветски танк паникьоса вермахта.
Това беше танкът Т-34. Новата бронирана машина се отличаваше със 76-​милиметровото си оръдие и дебелата наклонена броня. Той развиваше скорост от над 55 км/​ч. Т-34 притежаваше многобройни конструктивни предимства за онова време и успяваше да изпраща немските танкове направо в ада.
Т-34 имаше своите проблеми, въпреки легендарната си репутация. Към недостатъците му се отнасяха ограниченият обзор на екипажа и ниското производствено качество.
„Те бяха много добри танкове, но не бяха някакво чудо оръжие, имаха своите недостатъци — пише Филип Каплан в книгата си „Поразяващият гръм: съветските танкови войни”. — Но въпреки всички пропуски, танковите специалисти и историците днес често наричат Т-34 „най-добрият танк на войната.”
Немският фелдмаршал от времето на Втората световна война Евалд фон Клайст се изразява още по-кратко, като нарича Т-34 „най-добрият танк в света”.
Произходът на Т-34 е доста обикновен. Червената армия трябваше да намери замяна на своя лек танк БТ-7, който притежаваше висока скорост и лека броня и беше предназначен за водене на маневрена война. В хода на войната с Япония 1938 – 1939 г. обаче този танк не се представи по най-добрия начин. Японските танкове дори с по-слабото си оръдие унищожаваха лесно БТ-7. Бойците от противотанковите подразделения също подпалваха БТ-7 с бутилки със запалителна течност, като ги превръщаха във факли, тъй като бензинът проникваше през цепките на лошо заварената броня и попадаше в двигателния отсек.
Проблемът беше решен с Т-34. Бензиновият двигател беше заменен с дизелната 12-​цилиндрова силова установка В-2 – 34. Тя позволяваше на Т-34 да развива скорост с 16 км/​ч по-висока от тази на немските машини „Пантера ІІІ” и „Пантера-ІV”. Освен това оръдието с висока начална скорост можеше да поразява всеки танк по онова време.
„Когато през 1941 г. Хитлер започна „Барбароса”, Т-34 беше безспорно най-добрият танк в света — разказва за изданието War Is Boring ветеранът от американската армия танкистът Джейсън Белкорт. — Съчетанието на наклонената броня, мощното оръдие, добрата скорост и маневреността му превъзхождаха всичко онова, което по това време имаха немците.”
Към средата на 1941 г. СССР имаше над 22 хиляди танка — повече от колкото имаха всички армии в света, взети заедно и четири пъти повече, отколкото имаше в немския арсенал.
Към края на войната Съветският съюз произведе почти 60 хиляди танка Т-34, като доказа, че количеството само по себе си се превръща в качество.
Първоначално немците бяха объркани, когато им се налагаше да се сблъскат в бой с танковете Т-34. Намиращите се на въоръжение в тяхната армия оръдия Kwk 36 с калибър 37 милиметра и 50-​милиметровите Kwk 38 не можеха да пробият челната броня на съветската машина.
Оставаха малко вариантите за тактически дйствия за немците. Техните танкисти можеха да стрелят в страничната броня на Т-34. Вермахтът поставяше минни полета. Войниците му рискуваха живота си, използвайки подривните заряди и бутилките със запалителна смес.
Своеобразен акт на отчаяние стана фактът, че немците модифицираха своите 88-​милиметрови зенитни оръдия, за да се опитат да спрат атакуващите Т-34 с огън с право мерене.
На руснаците обаче не винаги достигаха добре обучени екипажи за танковете, които приемаше на въоръжение Червената армия. Съветите губеха Т-34 и техните екипажи в големи размери.
По времето, когато Съветският съюз обучи достатъчно екипажи за окомплектуване на своите танкове, у немците се появиха мощни оръдия и усъвършенствани противотанкови средства от типа на гранатомета „Панцерфауст” с комулативна бойна част.
Руснаците обаче винаги имаха повече Т-34, отколкото немците „Пантери” и „Тигри”. „Решаващо тук беше производственото сражение — казва Белкорт. — От юни 1941 г. до края на войната Съветите неизменно произвеждаха танкове, които бяха добри и винаги отговаряха на изискванията.”
Окончателната присъда за танка Т-34 не е толкова славна като легендата, създадена от Съветите. Въпреки това обаче отзивите за него за превъзходни. Т-34 промени съотношението на силите в полза на СССР, когато се стигна до танковите сражение, а с масовото си производство руснаците изпревариха с много Германия.
Изпълнените с решителност съветски танкисти със своите Т-34 разгромиха немците край Курск. Това беше най-великото танково сражение за цялата история на света.
„Т-34 несъмнено беше революция, но той не беше пръв в нито един от показателите с изключение на факта, че в него намериха своето съчетание наклонената броня, дизеловият двигател, широките вериги и доста мощното голямокалибрено оръдие — казва Белкорт. — Всичко това е правено и по-рано, но никога в съвкупност.” - Още за T-34

 

Преди 59 години бе сформиран 7-ми Бояновски ракетен дивизион

26.04.2021, 07:40

Още за 7ордн

 

 

Първите 5 неща, които ще направи “Има такъв народ“ в отбраната и въоръжените сили

25.04.2021, 23:05

Кой ли вече не се изказа за мълчанието на партията „Има такъв народ“ с председател Слави Трифонов! Не е лошо тези, които искат да чуят нещо и да попрочетат. Кои ще са например първите пет неща, с които ще се захване „Има такъв народ“ в отбраната и въоръжените сили? Ето как са изписани.
- Национално отговорна политика чрез реализиране на аргументирани законодателни и управленски решения за изграждане на устойчива, модерна и резултатна национална отбрана. Безусловна подкрепа за развитие на способностите на Въоръжените сили за гарантиране суверенитета, сигурността и независимостта на страната, защита на териториалната цялост и отстояване на националните интереси.
- Целенасочена, неизменна и действена политика за задълбочаване на професионализацията на българските въоръжени сили. Ще наложим по-ефикасни механизми за постигане на ново качество и резултати в квалификацията, обучението и окомплектоването с личен състав. Възпитание в родолюбие за да осигурим бъдещето си като нация.
- Нов подход за мотивация на хората в униформа, приели службата в защита на Отечеството не само като работа и кариера, но и като начин на живот. Ще работим за въвеждане на система за договаряне по изпълнение на служба, по-въздействащ социален пакет, устойчиво нарастване на възнагражденията, поощрения за постигнати резултати и незаобиколими критерии за издигане в службата.
- Целенасочени действия и конкретни стъпки за укрепване и използване на потенциала на националната наука и индустрия в интерес на отбраната. Подкрепа за активно участие в съвместни многонационални проекти на НАТО и ЕС за придобиване на високотехнологични способности и разгръщане на ефективни програми за офсет на двустранна основа.
- Разгръщане на пълния капацитет на Въоръжените сили за защита на българските граждани при бедствия и аварии, нарушено функциониране на институциите и снабдяване, медицинска евакуация, овладяване на миграционен натиск и противодействие на терористични заплахи.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Във вторник военна клетва на връх Шипка

25.04.2021, 22:54

35 новоназначени военнослужещи от състава на 61 Стрямска механизирана бригада ще положат клетва и тържествено ще целунат бойното знаме на 27 април, вторник. Над 30 от тях ще служат в казанлъшкото поделение, съощава Kazanlak.Com.
За пръв път официалната церемония ще се проведе на връх Шипка. До момента на историческия връх са полагали клетва единствено офицери.
Събитието ще се проведе на 27 април, вторник, от 11,30 часа. Домакини са бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61 Стрямска механизирана бригада и кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.
Припомняме ви, че през август миналата година за пъв път новоприетите войници в редиците на 61-ва Стрямска механизирана бригада положиха своята клетва в парк "Розариум", в Казанлък.

 

Изтеглянето на НАТО от Афганистан започна

25.04.2021, 22:00

Командващият на силите на НАТО и Съединените щати в Афаганистан, америкаският генерал Скот Милър заяви, че е започнало методично изтегляне на чуждестранните войници и предаването на военните бази и оборудване на афганистанските военни.
По думите му чуждестранните сили ще продължат да имат военните средства и способност, за да продължат да се предпазват по време на оттеглянето и ще подкрепят силите за сигурност на афганистанското правителство.
Милър е разговарял с представители на талибаните и ги е предупредил, че завръщането към насилието ще бъде трагедия за страната и афганистанския народ. Милър действа по заповед, основана на решението на американския президент Джо Байдън да прекрати най-дългата война, в която участват Съединените щати, тъй като тя вече не отговаря на американските приоритети.
Източник: https://fakti.bg/

 

ВВМУ участва в най-голямото ежегодно учение по киберзащита

25.04.2021, 11:33

Отбор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, сформиран от преподаватели, студенти и курсанти, взе участие в най-голямото ежегодно учение по киберзащита, проведено от 13 до 16 април 2021 г. в Центъра за кибернетична защита на НАТО в естонската столица Талин, съобщават от учебното заведение. Инициативата носи името Locked Shields – 2021, а участие в нея взеха над 2000 ИТ специалисти и правни експерти от 30 държави, като отбраната беше поета от отбори на 24 нации. На участниците беше предоставена отлична възможност за подобряване на координацията и колективното обучение чрез работа в сложна и динамична среда, както и за практикуване на колективна, устойчива и гъвкава киберотбрана в среда, близка до реалната, за да могат бързо и ефективно да реагират на всяка заплаха в киберпространството.
В периода 19 – 21 април същият отбор на ВВМУ се включи в киберучението Panacea’2021. Това е третото киберучение от съвместния проект Cyber Shockwave с британското посолство в София, в стратегическо партньорство с Министерството на отбраната, Съвета за сигурност и други български правителствени структури и с помощта на Европейския софтуерен институт – Център „Източна Европа“ (ESI CEE) и CySecResLab (Лаборатория за киберсигурност и устойчивост) на ESI CEE и Sofia Tech Park. Целта на този проект е да допринесе за подобряване на националната система за киберсигурност и за създаване на общ капацитет между държавата, бизнеса и академичните среди за управление на мащабни кризи в киберсигурността. Организаторите и на двете учения оцениха високо резултатите, постигнати от отбора на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Източник: http://otbrana.com/

 

10 факта за битката за Берлин, които не знате

25.04.2021, 07:50

Армията на коя страна щурмува столицата на Третия Райх заедно със съветските войски и как се сражава съветският военноморски флот в сухопътен Берлин?
Битката за Берлин, която се води от средата на април до началото на май 1945 г., могла да започне още в началото на февруари. В резултат на Висло-Одерската операция съветската войска се оказва на 60-70 км от немската столица. Първи Беларуски фронт под командването на маршал Георги Жуков е готов да започне решителна атака срещу Берлин. Офанзивата обаче е предотвратена от отчаяните вражески атаки на съседните 1-ви Украински и 2-ри Беларуски фронт, както и от прехвърлянето на немски войски от Курландия в Померания. Заради това Жуков получава заповед да помогне на съседите си, а берлинската операция е отложена за пролетта......Прочети още

 

Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина

25.04.2021, 07:47

Хиляди нацистки главорези се спасяват след Втората световна война по т.нар. "Път на плъховете" през Италия към Южна Америка. В много случаи - с помощта на църквата. На 2 март Ватикана разсекретява архиви от онова време.
Втората световна война приключва официално през 1945 година. Три години по-късно един от най-големите нацистки военни престъпници - Франц Щангл - успява да избяга от затвора в Линц. Бившият есесовец и комендант на концентрационните лагери „Собибор" и „Треблинка" е отговорен за смъртта на близо един милион евреи. Щангл прекосява Австрия и стига до Италия. Целта му е Рим, където е разположен Ватикана, пише Дойче веле.
„Вие трябва да сте Франц Щангл, вече Ви очаквах", посреща го римският епископ Алоис Худал, който го снабдява и с фалшиви документи. С тях Щангл заминава за Сирия, където изчаква семейството си. През 1951 отпътува от Дамаск за Бразилия. Мъжът, отговорен за едни от най-зловещите лагери на смъртта, години наред работи за „Фолксваген" край Сао Пауло.......Прочети още

 

На този ден преди 76 г. руснаци и американци се срещат на река Елба

25.04.2021, 07:40

Преди 76 години, на 25 април 1945 г., недалеч от град Торгау на река Елба, се срещат за първи път части на Съветската и американската армии, припомня ТАСС.
Срещата е между подразделения от съветската 58-а стрелкова дивизия от 1-и Украински фронт с части 69-а пехотна дивизия от 1-а армия на САЩ.
В резултат от срещата на съюзниците остатъците от въоръжените сили на Германия са разделени на две части – северна и южна.
В средата на април 1945 г. вече е очевидно, че Втората световна война в Европа е към края си и съюзниците най-напред ще се срещнат на река Елба. Американците внимателно следят движението на Червената армия и отлично разбират, че Берлин ще падне под нейните удари.
Срещата на двете армии е много важна. На първо място от психологична гледна точка – мечтата, която до не чак толкова отдавна изглежда безкрайно далеч, предстои да стане реалност. Второ, не трябва да се допуска стихийност. Тя може да доведе до непредсказуеми последствия и за американците, и за руснаците – стълкновението на американските и на руските части е напълно възможно, ако те не са се разпознали.
Когато съюзните армии съвсем се сближават, възникват недоразумения и на земята, като често те са предизвикани от използване на лъжливи сигнали от страна на немците. За избягване на стълкновения между двете армии, на най-високо равнище са съгласувани мерки по взаимното разпознаване и на бойното поле. Общ сигнал за съветската страна стават две червени сигнални ракети, а за съюзниците – две зелени. Освен това всички са запознати с опознавателните знаци на съюзниците.
Към средата на април американците излизат на река Елба до границата на своята зона на окупация, уточнена в съюзните споразумения, и спират в очакване на съветските войски. Американците се отнасят с голяма симпатия към руснаците и очакват с вълнение срещата с тях.
Първата среща става на 25 април малко преди обед, когато американски патрул от 273-и полк под командването на лейтенант Алберт Коцебу пресича Елба. Разузнавачите са се придвижили на изток от условната разграничителна линия на зоните за окупация в района на междуречието на реките Мюлде и Елба.
В селцето Леквиц групата на Коцебу се натъква на съветски войник на кон. Лейтенантът е с усет към историята и педантично отбелязва часа – 11:30 ч.
Обаче съюзнически контакт не се получава: конникът се отнася към обкръжилите го американци с подозрение, шибва коня и препуска назад. Естествено не долага на командирите си, вероятно за да си спести неприятните обяснения с комисарите и контраразузнавачите от СМЕРШ. След два часа американските разузнавачи правят вече „нормална” среща с руснаците. За целта те трябва да преминат на другия бряг на реката, където се вижда група съветски войници. Бойците на Коцебу откриват лодка, вързана с верига за брега. Лейтенантът решава проблема кардинално, като къса веригата с ръчна граната. На източния бряг срещат съветски войници под командването на подполковник Александър Гардиев. Пак същия ден още един американски патрул под командването на лейтенант Уилям Робъртсън се среща с войниците на лейтенант Александър Силвашко на разрушен мост през Елба близо до Торгау.
Ветеранът Силвашко след десетилетия свидетелства, че историческата среща се е състояла в 15:30 часа. „Само няколко часа по-късно фотографията, на която стискам ръката на американеца, обиколи света” – добавя той.
На 26 април в Торгау се срещат командирът на американската 69-а дивизия генерал Райнгхарт и командирът на 58-а гвардейска стрелкова дивизия генерал-майор В.Русаков. На срещата освен военните присъстват няколко киноснимачни групи и почти 70 кореспонденти от съветски, американски, френски и английски вестници.
На 27 април съюзниците официално обявяват за историческата среща на Елба. - (видео)

 

 
 

Открити са отломки от изчезналата индонезийска подводница

24.04.2021, 20:24

Индонезийският флот е открил отломки от изчезнала подводница KRI Nanggala 402 (Cakra-class, проект „Тип-209/1300") с екипаж от 53 души, което сочи, че тя е потънала, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Главнокомандващият на флота адмирал Юдо Магоно заяви, че са открити различни предмети, което означава, че се преминава от фазата на издирване на изчезналата подводница към фазата на търсене на потънала подводница.
Досега Индонезия беше обявила подводницата само за изчезнала. Сега обаче подводницата е обявена за потънала без надежда за откриване на оцелели, отбелязва АП.
Според официална информация запасът от кислород на 53-членния екипаж е свършил рано тази сутрин.
Главнокомандващият флота добави, че останките от подводницата са били локализирани на 850 м дълбочина, далеч отвъд допустимите граници. Плавателният съд е проектиран да издържа на потапяне на дълбочина до 500 метра.

 

САЩ праща самолетоносач, 15 000 войници и 240 самолета за учение в Аляска

24.04.2021, 13:24

Въоръжените сили на САЩ ще проведат военните учения „Northern Edge 2021“ в Аляска от 3 до 14 май, в които ще участват авионосна ударна група на самолетоносача Теодор Рузвелт (CVN-71), около 15 хиляди войници и офицери, както и около 240 различни самолета от всички видове, съобщи Тихоокеанското командване на ВВС на САЩ, цитирано от ТАСС.
"Northern Edge ще позволи на различни видове войски да сглобяват пъзела, за да видят общата картина, както и да даде на нашето по-младо поколение във въоръжените сили представа как може да изглежда бъдещ конфликт в цялата му сложност", каза говорителят на командването pодполковник Майк Бойер.
Както е отбелязано в съобщението, атомния самолетоносач "Теодор Рузвелт" и придружаващите го кораби ще вземат участие в маневрите, които ще се проведат, включително в залива на Аляска.
"Това е най-голямото учение за тази година, което се планира в Аляска", се казва в документа. Тези упражнения обикновено се провеждат на всеки две години.
Пентагона, Индо-тихоокеанското командване на САЩ и Тихоокеанското командване на американските ВВС не отговориха на въпроси на ТАСС дали Вашингтон е уведомил Москва предварително за плановете за учението и дали САЩ ще поддържа контакт с Русия по време на маневрите.
Източник: https://news.bg/

 

Ракетата за извеждането на първият модул на орбиталната станция на КНР е извадена на стартовата площадка

24.04.2021, 12:51

Тежката РН 'Чанчжен 5В' за извеждане на орбита на основния модул на китайската орбитална станция, на 23 април 2021 бе изкарана на стартовата площадка на космодрума Венчан, информира вестник „Китайската космонавтика“.
По данни на изданието, всичкото оборудване, необходимо за извеждане на модула на орбита, работи нормално. Малко преди самият старт се планира още една проверка.
За създаването на станцията, Китай в близките две години планира да реализира 11 старта. Очаква се на 29 април да бъде изведен на орбита базовият модул "Тянхе" с маса 22.5 т, а по късно две лаборатории, четири пилотирани мисии и още толкова товарни космически кораби.
Китайската станция ще се намира на височина от 340 до 450 км и според плановете ще работи поне десет години. Тя е планирана за 3 космонавта екипаж (до шест за кратко време при смяна на екипажа). Масата на комплекса с Т образна форма, имащ три възела за скачване и шлюз за излизане в космоса, ще бъде 66 тона, обемът на отсеците ще достигне 110 куб м.
Очаква се пълноценно той да заработи през 2022г и както обещават китайските власти, ще бъде достъпен за международни проекти. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 
 

Навършват се 144 години от началото на Руско-турската освободителна война

24.04.2021, 07:48

На днешна дата през 1877 г. император Александър II подписва в Кишинев манифест за обявяване на Руско-турската освободителна война, завършила през следващата година с подписването на Санстефанския мирен договор, който дава независимост на Румъния, Черна гора и Сърбия, както и автономия на създаденото след Берлинския конгрес Княжество България.
В същия ден ръководството на БЦБО отправя Възвание към българския народ, в което призовава всички българи да окажат подкрепа на руската армия. “Всички ние трябва да станем като един человек да посрещнем братски нашите освободители и да съдействаме с всичките си сили на руската армия”.
Възванието е съставено в Букурещ и е подписано от Владимир Йонин, Кириак Цанков, Олимпи Панов, Стефан Стамболов, Петър Енчев, Димитър Иванов, Павел Висковски, Иван Кавалджиев и Иван Вазов.
Българското централно благотворително общество (БЦБО)
Българското централно благотворително общество (БЦБО) е политическа организация на българските емигранти в Румъния. Основана е на 10 юли 1876 г. в Букурещ като продължение на Българското человеколюбиво настоятелство. За неговото създаване голяма роля изиграва Вл. Йонин - пратеник на славянските благотворителни комитети в Санкт Петербург и Москва, които поемат финансирането на БЦБО. Той е избран и за негов почетен председател.
Кой е император Александър II
Александър II е руски император от 19 февруари 1855 г. Той е роден на 29 април 1818 г. от дин. Романови. Най-големият син на Николай I Павлович и Александра Фьодоровна. Политическото положение в Русия след неуспешната Кримска война (1853 г.-1856 г.) създава условия за реформи и Александър II е принуден да ги започне. На 19 февруари 1861 г. отменя крепостното право, поради което е наречен Цар Освободител. Александър II отменя също телесните наказания и въвежда нов университетски устав (1863 г.), земска и съдебна реформи. Започва подготовката на военна реформа. От 1862 г. обявява публично държавния бюджет. След 1866 г. се извършват няколко опита за атентат срещу Александър II. Това довежда до засилване на ролята на органите за вътрешна сигурност и репресиите срещу радикалните течения, организации и движения. Създава върховна разпоредителна комисия (1880 г.) начело с граф Лорис-Меликов. Създава условия за либерализация на обществения живот и проявяване на радикални идеи в публицистиката, литературата и др. области на обществения живот. Приема закон за градско самоуправление (1870 г.) и закон за всеобща военна повинност (1874 г.).
В областта на външната политика Александър II обръща особено внимание на т. нар. източен въпрос и за отменяне условията на Парижкия мирен договор (1856 г.). Продава на САЩ Аляска (1866 г.), присъединява Туркестан (1864 г.), Хива (1873 г.) и Кокандското ханство (1876 г.). За да засили руското влияние на Балканите, започва война с Турция (1877 г.-1878 г.). Войната завършва с успешния за Русия Санстефански мирен договор (1878 г.). Берлинският конгрес (1878 г.) затвърждава политическото положение на Русия в Европа като велика сила. Александър II става жертва на атентат, организиран от радикалната организация "Народна воля".

 

 

Военен вертолет Agusta-Bell AB 412 се разбил в Зимбабве, има загинали

23.04.2021, 21:54

Хеликоптер Agusta-Bell AB 412 (р.н. 65) от 8-ма вае на ВВС на Зимбабве се е разбил днес в селцето Рува, разположено на 22 км от Хараре.
Намиращите се на борда двама пилоти (лейтенант /жена/ и подполковник) и техник са загинали.
Вертолетът се е разбил в къща и е избухнал силен пожар. На земята е загинало дете, а неговата майка и братче са откарани в болница с тежки наранявания.
Вертолетът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет и не е бил въоръжен. Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Британските ВВС разполагат четири самолета в Румъния, демонстрират подкрепа и решителност

23.04.2021, 20:00

Самолетите "Тайфун" на Royal Air Force, обикновено базирани в RAF Lossiemouth, пристигнаха днес в Румъния, за да започнат предварително планирана британска мисия за въздушна полиция на НАТО, съобщават кралските ВВС.
Кралските военновъздушни сили казват, че четири самолета от ескадрила IX (B) са пристигнали в авиобазата "Михаил Когалничану" на брега на Черно море близо до Констанца, Румъния, където ще изпълнят мисията на НАТО за подобрена въздушна полиция (eAP).
"Мисията подобрява националната въздушна полиция, провеждана от румънските ВВС като част от системата за колективна противовъздушна отбрана на НАТО."
Командирът на крилото Лампинг, офицер, командващ 121-во експедиционно въздушно крило коментира, че "това предварително планирано разполагане е последният принос на RAF за въздушната полиция на НАТО. Върнахме се в Румъния, за да уверим нашите съюзници, че Великобритания е изцяло ангажирана да работи заедно с нашите партньори от НАТО, за да осигури небето на Алианса."
"Тази отбранителна мисия за въздушна полиция в Черноморския регион много прилича на UK Quick Reaction Alert, така че пилотите и помощният персонал са опитни оператори, когато става въпрос за предоставяне на въздушна полиция на НАТО. Въпреки трудните обстоятелства, причинени от COVID-19, ние сме добре подготвени и готови да изпълним мисията."
"По време на разполагането RAF ще демонстрира колективната решителност и увереност на НАТО към нашите източни съюзници, както и това, че Обединеното кралство остава водещ член на НАТО, който е ангажиран с операциите на НАТО."
IX (B) е подпомогнат и от друг персонал от цялата служба, за да формира 121-во експедиционно въздушно крило, което се състои от около 180 души персонал, който ще бъде добре оборудван и обучен да изпълнява тази засилена роля на НАТО.
IX (Bomber) Squadron сега осигурява специализирано обучение срещу противници или агресори за фронтовите части. IX (B) е първото подразделение на RAF, което извършва въздушни удари над Либия по време на операция ELLAMY през 2011 г.
Ескадрилата е създадена през 1914 г. в Сент Омер на 8 декември. Преобразувана в Брукландс, Съри през април, преди да вземе своите биплани Royal Aircraft Factory B.E.2c за бомбардировки и разузнаване във Франция. Разпусната 1919 г.
1924 г. - Възстановена на 1 април като IX (бомбардировъчна) ескадрила за нощни бомбардировки. Получава Vickers Virginia от януари 1925 г. и Handley Page Heyford през 1936 г.
1939 г. - Преоборудвана през февруари и лети при първия бомбардировъчен рейд от Втората световна война, за да хвърли бомби срещу кораби в Брунсбютел, на 4 септември.
1942 г. - Преоборудван с "Ланкастър", използвани за важното нападение срещу Пенемюнде през август 1943 г.
1944 г. - лети заедно с 617 ескадрила, хвърляйки 12 000 фунтoви бомби "Талбой" на 12 ноември срещу линейния кораб "Тирпиц".
1956 - IX ескадрила е за 3 месеца в Малая по време на операция FIREDOG, връща се за кратко в Обединеното кралство, след което се изпраща в Малта за Суецката криза.
1982 г. - Разформирована през април, преформирана през юни, в RAF Honington, като първата фронтова ескадра на RAF Tornado. Преместена в Брюген, Западна Германия, през 1986 г., лети през войната в Персийския залив през 1991 г. и над Косово през 1999 г.
1999 - Става първият фронтови отряд Tornado GR4, преди да се премести в RAF Marham през 2001 г. Разположена за операция TELIC, над Ирак, през 2003 г.
2010 г. - Разположена в Афганистан за операция HERRICK и за повторни рейдове през 2012 и 2014 г.
2011 г. - Води първоначалната атака срещу инсталации в Либия от RAF Marham, първата нападателна мисия на RAF, стартирана от територията на Обединеното кралство от 1945 г. В последствие изпратена в Италия за операция ELLAMY.
2014 г. - Започва операции срещу ДАЕШ в Сирия и Ирак по операция SHADER; смесена мисия IX (B) и 31 Squadron завършат финалната операция SHADER на 31 януари 2019 г.
Източник: https://news.bg/

 

Русия вдигна МиГ-31 срещу разузнавателен самолет на САЩ над Тихия океан

23.04.2021, 16:41

Руски изтребител МиГ-31 е бил изпратен, за да съпроводи американски разузнавателен самолет над Тихия океан, приближаващ се към руската държавна граница, съобщиха от руския Тихоокеански флот, цитирани от "Интерфакс".
"Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушната цел като стратегически разузнавателен самолет RC-135 на военновъздушните сили на САЩ и го съпроводи над Тихия океан", уточни пресслужбата на руския тихоокеански флот. - (видео)
"След като чуждестранният военен самолет се отдалечи от руската държавна граница, руският изтребител се завърна благополучно в базата си. Полетът на руския изтребител беше извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство", увериха руските военни.
RC-135, приближаващ се към държавната граница на Руската федерация, е бил установен от руските средства за контрол на въздушно пространство над неутралните води на Тихия океан. За съпровождането на американския разузнавателен самолет във въздуха е бил вдигнат изтребител МиГ-31 на дежурните сили на ПВО на Източния военен окръг, допълниха руските военни.
Военното министерство на Русия съобщи за излитания на МиГ-31 за съпровождане на американски разузнавателни самолети над Тихия океан на 10 и 16 април. На 19 април МиГ-31 излетя, за да "прехване" патрулни самолети на американския флот и норвежките ВВС над Баренцово море.
Свръхзвуковият МиГ-31 е предназначен за продължително патрулиране и борба с разузнавателни самолети на голяма надморска височина, стратегически бомбардировачи и нисколетящи цели. Самолетът е способен да поразява едновременно шест и да проследява до 10 въздушни цели. Руските въоръжени сили получават модернизирани самолети МиГ-31БМ.
Източник: https://news.bg/

 

Отличиха ген. Златан Стойков от МО и Щаба на отбраната

23.04.2021, 12:50

Министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов награди вчера генерал от запаса Златан Стойков за неговите принос към отбраната, доказан професионализъм и високи постижения при изпълнение на служебните задължения, съобщава Пресцентърът на МО. Министърът връчи на ген. Стойков почетен знак на Министерството на отбраната „Св. Георги“ I степен за офицери и награден знак „За принос към Министерството на отбраната“.
„На Вас и Вашето поколение, на което беше отсъдено да живее в две различни епохи и да види доста трансформации в Българската армия, и въпреки това служихте достойно, се полагат заслужена почит и уважение от следващите поколения“, каза министърът на отбраната по време на церемонията. Той припомни заслугите на ген. Стойков по време на дългогодишната му служба и подчерта важността на настоящата му дейност като председател на най-голямата структура на запасното войнство - Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
Ген. Стойков заема длъжността началник на Главния щаб на Сухопътните войски в периода от 2004 г. до 2006 г., а след това е началник на Генералния щаб на Българската армия и началник на отбраната. За заслугите си към развитието на Въоръжените сили той беше награден и от началника на отбраната с предметна награда „Кортик за военнослужещи от Сухопътните войски“, която му беше връчена от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. - (видео)
(Б.р. - Наградите се връчват и във връзка с навършването от ген. Стойков на 70 години на 17 март т.г. Според ген. Стойков, тези награди са израз на уважение към всички негови подчинени през годините. Той благодари на министър Каракачанов за помощта, която военното министерство оказва на СОСЗР за възстановяване на доверието към запасните офицери и сержанти.)
Източник: http://otbrana.com

 

Предлагат партии и коалиции да могат да включват в изборните си листи действащи военнослужещи

23.04.2021, 11:38

В момента има такава забрана в Изборния кодекс. На действащите военнослужещи се разрешава да участват в изборите за Народно събрание само, като независими кандидати. Народните представители Николай Хаджигенов, Мария Капон, Виолета Василева и Арман Бабикян предлагат с промяна на Изборния кодекс тази забрана да отпадне. Този и други законопроекти за изменения и допълнения на изборните правила се обсъждат в пленарна зала.
Вносителите предлагат тази забрана да отпадне  и за други групи граждани, които са на държавна служба – служители на дипломатическа служба, служители в МВР, държавни служители в ДАНС, съдии, прокурори и следователи, както и на други лица, за които е забранено със закон членство в политически партии. Според тях сега съществуващата забрана е противоконституционен дискриминационен текст. Правната комисия не е подкрепила законопроекта.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

И тази година военен парад на 6 май няма да има

23.04.2021, 10:02

Поради въведените противоепидемични мерки за опазване на здравето на хората за втора поредна година Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, няма да бъде отбелязан с традиционния военен парад в София.
През тази година се предвижда проявите по повод празника да включват водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България, както и демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции в различни гарнизони в страната, заявиха за БГНЕС от Министерство на отбраната.
По традиция в навечерието на празника – на 5 май, в столицата ще се проведе празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър.
С оглед на спазването на противоепидемичните мерки концертът ще се състои на откритата сцена на алеята на бележитите българи в парк „Борисова градина“.
На 6 май водосветът на бойните знамена и знамената – светини ще се състои пред паметника на Незнайния воин в столицата.
В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи. След водосвета ще бъде почетена паметта на загиналите герои с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните части ще преминат в тържествен марш, след което ще се проведат демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

 
 

Срещата на върха на НАТО ще се проведе на 14 юни

23.04.2021, 09:41

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че срещата  на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО ще се проведе на 14 юни в централата на НАТО в белгийската столица Брюксел.
В писмено изявление по въпроса, Столтенберг отбеляза, че срещата на върха през юни ще бъде уникална възможност за укрепването на НАТО.
Генералният секретар Столтенберг посочи, че на срещата на върха лидерите на съюзническите страни ще вземат решения по въпроси като агресивните действия на Русия, терористичните заплахи, кибератаките, разрушителните технологии, въздействието на климатичните промени върху сигурността и възхода на Китай.
Последната срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО се проведе в Брюксел през юли 2018 година.

 
 

САЩ остават в Ирак

23.04.2021, 08:17

Американските военни все още не са получили инструкции за намаляване на присъствието си в Ирак. Това съобщи на брифинг в Пентагона шефът на Централното командване на САЩ генерал Кенет Макензи.
"Много пъти съм говорил за това намаляване с началника на Пентагона. Процесът продължава, стратегическият диалог с иракското правителство се разви добре преди няколко седмици", каза Кенет Макензи. Той не пропусна да уточни, че в момента няма планове за намаляване на присъствието си в Ирак.
"Не мога да говоря за бъдещето. Но всяко бъдещо ниво на присъствие на войски в Ирак е въпрос на преговори между САЩ и Ирак", добави генералът. Той призна, че иракското правителство се интересува от присъствието на американския контингент. "Миналата година имаха възможността да ни кажат да напуснем, но не го направиха", посочи Макензи.
Той смята, че Ирак се нуждае от американски войски, за да продължи борбата срещу терористичната група "Ислямска държава". "Мисията на НАТО в Ирак се разширява. Нямаме инструкции за намаляване на нивото на присъствие в тази страна", разкри генерал Кенет Макензи.
По-рано през април иракският премиер Мустафа ал Казими заяви, че повишаването на нивото на бойна готовност на националната армия и силите за сигурност, както и успехът в борбата срещу терористите, ще позволи изтеглянето на до 60% от чуждестранния военен контингент. В средата на март президентът на Ирак Барам Салех поясни, че броят на американските войски в страната не надвишава 2500 души. На 5 януари парламентът на арабската република прие резолюция, изискваща пълното изтегляне на всички чужди сили от нейна територия.
Източник: https://news.bg/

 
 

 

От България през Полша: Украйна закупи боеприпаси съветски калибър

22.04.2021, 21:59

Украйна, която по никакъв начин не може да започне производството на боеприпаси на собствена територия, продължава да ги купува от бившите страни от Варшавския договор. Поредна партида е била закупена от Киев в България.
България все повече се появява в новините, свързани с доставките на боеприпаси и оръжия, и не само за Украйна. След разпадането на Съветския съюз на територията на тази страна остана доста мощно производство, както на стрелково оръжие, така и на гранатомети, минохвъргачни и противотанкови системи. Освен това, българските предприятия са усвоили добре и производството на различни боеприпаси. С прехода на Източна Европа към западните стандарти единствените купувачи на големи количества боеприпаси остават Украйна и Близкия изток, където отива по-голямата част от оръжията и боеприпасите.
По този начин Киев знаеше към кого да се обърне и закупи голяма партида различни боеприпаси, произведени в България. Самата покупката е направена не директно, а чрез полски посредник, който в случая е полското частно предприятие Vismag Jacek Jakubczyk.
В резултат през Полша от България за Украйна бяха доставени: сто хиляди 40-мм изстрела за подцевни гранатомети ГП-25/30, от които 70 хиляди ВОГ-25 и 30 хиляди ВОГ-25П, около 35 хиляди изстрела за автоматичен гранатомет AГС-17, 1,5 милиона патрона с калибър 7,62х54 мм за СВД и картечница Калашников. Всички боеприпаси са произведени в България.
Покупката е направена през февруари тази година, но за нея стана известно едва сега.
Източник: https://topwar.ru/

 

САЩ официално уведомиха Турция, че я изключват от производството на F-35

22.04.2021, 20:48

САЩ официално уведомиха Турция, че я изключват от производствената програма F-35 изтребители пето поколение, съобщава "Анадолу", позовавайки се на източник от Пентагона.
Това решение е свързано със закупуването от Анкара на руските С-400.
Вашингтон е подписал меморандум за производство на изтребители със седем други партньора по проект F-35: Австралия, Обединеното кралство, Дания, Италия, Канада, Холандия и Норвегия.
На 11 януари говорителят на Пентагона подполковник Томас Кембъл обяви, че производството на компоненти за F-35 в Турция ще продължи да се прекратява през 2021 и 2022 г., тъй като членството на страната в програмата за създаване на тези самолети все още е спряно поради покупката на C-400.
Вашингтон премахна Турция от програмата F-35 Lightning II през 2019 г. с аргумента, че придобитите от Турция ракетни системи С-400 могат да се използват от Русия за тайно получаване на класифицирани подробности за самолетите Lockheed Martin F-35 и са несъвместими със системите на НАТО, пише "Дейли сабах" .
Турция обаче настоява, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за алианса.
Въпреки отстраняването на Турция от програмата и санкциите, наложени на турската отбранителна индустрия през декември, Пентагонът заяви тогава, че ще продължи да зависи от турските изпълнители за ключови компоненти F-35.
Американски наблюдателен орган на Конгреса предупреди през май 2020 г., че решението на САЩ да премахне Турция от програмата F-35 вероятно ще усложни и без това обезпокоените проблеми на веригата за доставки от увеличаването на производството.
Оттогава програмата F-35 за 398 милиарда долара е изправена пред много проблеми, включително недостиг на двигатели.
Източник: https://news.bg/

 

САЩ увеличават военната помощ за Украйна с 300 млн $ годишно

22.04.2021, 20:15

Новината идва, след като Киев призова Запада за повече подкрепа на фона на струпването на руски войски близо до границата с Украйна и в Крим.
Законопроектът за партньорство с Украйна в сферата на сигурността беше приет единодушно в сряда. Той предвижда помощ в размер от 300 милионa долара годишно за период до 2026 г., половината от които ще бъдат предоставени при определени условия. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от Камарата и от Сената и след това да бъде подписан от президента Джо Байдън.
„Тъй като Путин продължава да провокира ескалация на напрежението по границата с Украйна, ние единодушно декларираме твърдата си подкрепа за украинския народ и ангажимента си да защитаваме както своите национални интереси, така и най-близките си партньори,“ посочи в изявление сенатор Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения и член на Демократическата партия.
Законопроектът също така задължава президента Джо Байдън да докладва пред Конгреса дали 20-те компании и кораби, които участват в изграждането на газопровода "Северен поток 2", могат да бъдат санкционирани. САЩ се противопоставят на почти завършения тръбопровод, който ще пренася газ от Русия до Германия под Балтийско море.
Само ден по-рано в ежегодното си обръщение към Федералното събрание руският президент Владимир Путин обвини неназовани от него западни държави в организиране на акции против Русия. Путин предупреди, че „те ще съжаляват за стореното от тях така, както още за нищо не са съжалявали“.

 

Завърши командно-щабно учение на ВМС „Морски щит 21“

22.04.2021, 19:44

В периода 12.04 – 16.04.2021 г. в Командването на Военноморските сили се проведе двустепенното командно-щабно учение на ВМС „Морски щит 21“ с участието на Щаба на ВМС и подчинените формирования. По време на учението се отработи процеса на планиране, подготовка и провеждане на самостоятелна морска операция по защита на морския суверенитет и контрол на националните морски пространства в мирно време за осигуряване свободата на корабоплаването, защитата на силите, морските комуникации и критична морска инфраструктура.
Учението е планирано от Командването на ВМС и беше проведено под ръководството на началника на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров.
Щабното учение се проведе по учебен сценарий, описващ възникване на криза между фиктивни държави, използвайки реалните морски пространства на Република България и е в съответствие с актуалните рискове и заплахи за морската сигурност на страната.
Учението се проведе при стриктно спазване на санитарно-хигиенните и противоепидемични мерки, свързани с неразпространението на COVID-19, като част от обучаемите щабове бяха развърнати и действаха от пунктовете за постоянна дислокация.
В рамките на учението се изпълниха поставените в плана на учението задачи, свързани с усъвършенстване на взаимодействието между обучаемите щабове, изграждане и поддържане на морската ситуационна осведоменост, поддържане на свободата на корабоплаването и същевременно се провери ефективността на работа на функционалните групи и приложимостта на стандартните оперативни процедури на Командването на ВМС за планиране и провеждане на операции.
За успешно провеждане на учението се използва изградената комуникационно-информационна система на БА, която предостави единна среда за обмен на информацията между участващите щабове.
Ученията от поредицата „Морски щит“ се провеждат веднъж на три години и са част от подготовката на Щаба на ВМС и подчинените му формирования.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Награди за дългогодишна безупречна служба в Сухопътните войски за генерали от запаса по повод юбилейни годишнини

22.04.2021, 19:35

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов удостои с „Плакет на Сухопътните войски“ и книга „История на Сухопътните войски на България – том 2“ за принос към отбраната на страната, дългогодишна безупречна служба в Сухопътните войски и по повод навършването на кръгли годишнини на  генерал-лейтенант о.з.Ангел Ангелов – командващ СВ (1990-1991 г.) -  90 години, генерал о.з. Златан Стойков – началник на Главния щаб на СВ (2003-2006 г.) – 70 години,  генерал-лейтенант о.з. Христо Христов – началник на Щаба на СВ (1987-1990 г.) – 90 години  и генерал-полковник о.з. Петко Прокопиев - началник на Щаба на СВ (1991-1992 г.) – 80 години.
Наградите връчи заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, който каза в своето приветствие: „Имам удоволствието от името на Ръководството на Сухопътните войски да Ви поздравя по повод Вашите юбилеи. Искам да засвидетелствам своето уважение и респект към Вас и да Ви благодаря за всичко, което сте направили през годините за Сухопътните войски, за тяхното изграждане и развитие и утвърждаването им като основен вид въоръжени сили“ и добави: „Наградите са символ за Сухопътни войски, на техните победи в историята ни. Ние не забравяме миналото, черпим опит и мъдрост от вас“.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Ключовата роля на България в района на Балканите е от стратегическо значение за ЕС

22.04.2021, 19:26

„Поставям тази среща в контекста на усилията, които се полагат за по-голяма стратегическа автономност на Европейския съюз в сферата на сигурността и за повишаването на способностите за отбрана“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред журналисти след срещата днес с председателя на Военния комитет на Европейския съюз (ЕС) генерал Клаудио Грациано, който е на посещение в България по покана на адмирал Ефтимов, съобщава Пресцентърът на МО.
Началникът на отбраната увери генерал Грациано, че българските Въоръжени сили ще продължават да изпълняват в рамките на наличните ресурси и възможности своите ангажименти в областта на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО). Той съобщи, че на срещата са обсъдени обстановката на сигурност в отделни региони, развитието на процеса по разработване на новия стратегически документ в областта на сигурността и отбраната „Стратегически компас“,  концепцията за Бойните групи на Европейския съюз, архитектурата за командване и управление на военни мисии и операции и други актуални теми.
„С генерал Грациано имаме общото разбиране, че Военният комитет на Съюза трябва да остане пряко ангажиран с дейностите при формулирането на политическите указания за необходимите военни способности, които ще залегнат в „Стратегическия компас“, посочи адмирал Ефтимов. Той отбеляза, че военното сътрудничество между Европейския съюз и НАТО е важно направление в бъдещата работа и открои съвместната дейност по проекти като военната мобилност и взаимодействието при провеждане на мисии и операции в отговор на кризи. „От военна гледна точка изключително важно е да се извършват координирани действия на двете организации в стратегически важни за България региони като Черноморския и Западните Балкани“, каза адмирал Ефтимов. „Подчертах важността на транспортен коридор № 8 за осигуряване на военна мобилност в посока Запад – Изток в интерес на НАТО и ЕС“,  допълни той.
„Изправени сме пред нови предизвикателства, от северния до южния фланг, както и такива, които навлизат през източната граница на Евросъюза. Днес обсъдихме тези очертаващи се тенденции, както и заплахите, идващи от Черноморския регион. В тези времена на пандемия е важно да подчертаем значението на презграничните коридори, като коридор № 8, който е важен за поддържане на доставките и транспортирането на критично важни товари, особено в контекста на военната мобилност на ЕС, както и на други въпроси от областта на отбраната на Евросъюза“, заяви генерал Грациано.
Той подчерта, че ситуацията в източния регион продължава да бъде напрегната. „Трябва да останем ангажирани с осигуряването на защитата на нашите общи граници както срещу новите, така и срещу старите предизвикателства. Важно е да засилим стратегическата автономност на ЕС, способността му да провежда военни мисии и операции в помощ и подкрепа на населението на Съюза, особено с оглед на заплахите, идващи от Юг“, обяви председателят на Военния комитет на ЕС. Той бе категоричен, че международната обстановка продължава да се влошава, като принос за това има и пандемията с COVID-19. „Моите опасения са, че светът след пандемията ще бъде по-малко сигурен от този, в който сме живели преди това“, заяви генерал Грациано и допълни, че въоръжените сили на държавите-членки на ЕС са силно ангажирани при оказването на помощ на националните власти за нейното овладяване.
Председателят на Военния комитет на ЕС подчерта, че ключовата роля на България в района на Балканите е от стратегическо значение за ЕС. Той изказа благодарност към страната ни за високо професионалния принос към военните мисии и операции на ЕС - ИРИНИ, АЛТЕЯ и АТАЛАНТА, тренировъчната мисия в Мали, както и към българските военнослужещи на длъжности във Военния секретариат на ЕС.   
В рамките на визитата му в България, генерал Клаудио Грациано проведе среща със заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов. По-рано днес адмирал Емил Ефтимов и генерал Клаудио Грациано се поклониха пред Паметника на незнайния воин в столицата. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Руските войски се завръщат в ППД

22.04.2021, 16:31

Командването на руските ВС разпореди завръщане на войските в пунктовете за постоянна дислокация (ППД), считано от утре, 23 април, извършване на подробен анализ и отчитане на резултатите. Според командирите „Внезапната проверка“ на силите в южните и западните раьони, в близост до границата с Украйна, е преминала успешно, поставените задачи са изпълнени, информира РИА Новости.
Съобщението доведе до рязък скок на курса на рублата след седмици на напрежение със Запада заради голямо струпване на руски войски в близост до Украйна, предава БТА.
Не е ясно дали заповедта се отнася за всички сили, които бяха изпратени в района на границата с Украйна. Първият дипломат на ЕС каза в понеделник, че Русия е съсредоточила около 100 хил. войници близо до границата с Украйна.
Смятам, че целите на внезапната проверка са изпълнени изцяло. Войските показаха способността си да осигуряват надеждна защита на страната. Затова реших да завърша инспекциите в южния и западния военен окръг, казва руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу.
Той уточни, че военните ще се върнат в базите си до 1 май.
След като днес наблюдава учения в анексирания полуостров Крим край южната граница с Украйна, Шойгу подчерта, цитиран от агенция Интерфакс, че руските въоръжени сили трябва да са готови да отговорят бързо в случай на "неблагоприятно развитие" на ситуацията около ученията на НАТО Defender Europe-21.
До 1 май в базите си ще се върнат личният състав на 58-а армия от Южния военен окръг, 41-а армия от Централния военен окръг, 7-а, 76-а и 98-а въздушно-десантни дивизии, съобщи РИА Новости.

 

Длъжни ли са съюзниците да умират за Украйна?

22.04.2021, 12:25

САЩ нямат други цели освен да унищожат руската цивилизация, държавните структури на арабите и в крайна сметка китайската икономика. Това няма нищо общо със защитата на американския народ. Няма друг начин да се обясни, защо Съединените щати харчат астрономически суми за своите въоръжени сили без никакво съобразяване с бюджетите на онези, които смятат за свои „приятели“ или „врагове“.
Една част от Украйна е привърженик на европейските ценности, а другата - на руските. Вашингтон използва това, за да окаже натиск върху Москва. Вече няколко седмици барабаните не стихват, призовавайки към голяма война. Нито един от съюзниците обаче няма желание нито да умре за Украйна, нито да се жертва в името на Русия.........Прочети още

 

На този ден

22.04.2021, 08:50

На 22 април 1951 г. Васил Стоичков Величков извършва първи полет с реактивен самолет Як-23. С това се поставя началото на реактивната авиация в България. Полетът е изпълнен на на летище Граф Игнатиево.
От март до септември 1951 г. са получени 30 изтребителя Як-23 и 4 учебно-бойни Як-17. Първата група пилоти завършва подготовката си в края на март в СССР и след завръщането си в България се подготвя за облитането им. При излитането отказва двигателят на самолета, но Величков успява да кацне по „корем”.

Въпреки възникналия инцидент събитието е знаменателен факт в историята на българската военна авиация.

Самолетите Як-23, макар и с право крило са отлични изтребители. Тяхната скороподемност и маневреност, както и двете мощни оръдия им дават възможност, ако се наложи, напълно успешно да се борят с американските Lockheed F-80 „Shooting star", британските DН „Vampire" и Gloster „Meteor", както и с витловите супербомбардировачи Воеing В-29 и В-50. Българските ВВС имат пет полка, въоръжени с този самолет. Последни летците от 43-ти ИАП в Доброславци преминават от Як-23 на стреловидните МиГ-15/15бис. Изтребителят Як-23 остава в строя до края на 1958 г.
За България общо са доставени 16 броя Як-17УТИ и 105 броя Як-23.

 

Създателят на руските снаряди е българин

22.04.2021, 07:52

Десетки и стотици са българите, отдали себе си на изграждането на Русия и Съветския съюз. Не по-малко са и руснаците, които посвещават живота си на България. Ако се предадем пред манията да направим класация, първото място безапелационно ще заеме българинът, руският генерал професор Симеон Ванков (1858-1937). Ако някому приляга в пълна мяра определението гений, това е той. Според признанията на видни специалисти в металодобива и производството на снаряди, начело на които застава ген. Ванков, на него се дължи спасението на руската армия от поражение в Първата световна война. В основите на победата й във Втората световна война лежи неговата дейност, защото ген. Ванков започва индустриализацията на съветска Русия, развива от нулата черната и цветната металургия и миннодобивната промишленост в тази страна, строи и ръководи металургични и военни заводи, електростанции, водопроводи и какво ли още не. В Хабаровск по едно и също време той заема двадесетина ръководни длъжности, една от друга по-отговорни. В изпълнение на възложените му задачи контактува както с император Николай II чрез великия княз Сергей Михайлович в Русия, така и с Ленин в СССР. Не срещнах сведения за негови контакти със Сталин, но като се има предвид, че в края на 30-те години съветската индустриализация се развива толкова бързо, че догонва американската, може да се предположи, че без най-дейното участие на Вожда в съдбата му това едва ли е било възможно да се случи. Има и някои спорове около изданията на спомените на проф. Ванков, но това не поставя под съмнение подвига му......Прочети още

 

Как се ражда руският спецназ

22.04.2021, 07:49

"Спецназовете" са едни от най-боеспособните части на руската армия през Първата световна война. Под знамето с череп и кости те всяват паника и ужас в редиците на германците в Прибалтика.
Думата "спецназ" не се нуждае от превод. Тя трайно е влязла във всички езици по света като обозначение за високоефективни подразделения със специални задачи в съвременна Русия.
Приема се, че руският спецназ се е зародил в СССР. В действителност неговата история започва малко по-рано.........Прочети още

 

"Край със зависимостта от Запада": Какви са новите руски снайперски винтовки?

22.04.2021, 07:40

През последните години руският отбранителен комплекс премахна зависимостта от Запада и направи пробив в сегмента на снайперските оръжия, твърдят експерти. Съвременните руски винтовки не отстъпват по характеристики на най-добрите западни модели.
Централният институт за прецизно инженерство (ЦНИИТОЧМАШ) започна изпитания на нов самозаряден снайперски комплекс "Уголек", съобщава в."Климовский оръжейник", който се издава от подмосковското предприятие. В близко бъдеще винтовката ще бъде тествана за съответствие в показателите за обхвата и точността на огъня, както и бронебойното действие на боеприпасите.
"Уголек" е направена изцяло от руски компоненти. Винтовката ще се предлага в две версии: с патрон .308 Winchester (7.62 x 51 мм) и с по-мощния .338 Lapua Magnum (8.6 x 70 мм). ЦНИИТОЧМАШ изпълнява поръчката за руското министерство на отбраната, но възнамерява да създаде линия самозарядни ловни винтовки на базата на армейския "Уголек".
Новият снайперски комплекс ще се състои от самата винтовка и различни приспособления, включително и прицели. Според инженера от ЦНИИТОЧМАШ Игор Некрасов в интерес на военните ще бъдат създадени "нови патрони с калибъра на НАТО, нов барут, нови капсули". Предвижда се работите по този проект да приключат през 2022 година.
Преход към ново поколение
През февруари 2019 г., в интервю за вестник "Известия", генералният директор на ЦНИИТОЧМАШ Алберт Баков каза, че "Уголек" не е разработена, за да замени легендарната снайперска винтовка на Евгений Драгунов (СВД). Според него това оръжие перфектно се справя с поразяването на цели на разстояние от 500-800 м. Поради тази причина задачата на "Уголек" е да извършва ефективна стрелба на разстояние над 800 м.
"Сега първите образци са готови, провежда се стрелба, забележките се вземат под внимание. В това виждам бъдещето на нашия институт. Ще отбележа, че създаваме не само винтовки, но и цели снайперски комплекси, които включват пълно оборудване, както и високоточни боеприпаси", обясни Баков.
В разговор с RT журналистът от сп. "Арсенал Отечества" Александър Бутирин отбеляза, че по време на военни действия подразделенията на армията се нуждаят от винтовки, които да надминават СВД по обхват и точност. Според него сега диверсионно-разузнавателните групи (ДРГ), които включват снайперисти, често трябва да поразяват цели на разстояние повече от един километър
"СВД е безспорен фаворит. Това е безотказно, непретенциозно и надеждно оръжие. Въпреки това пушката на Драгунов не винаги има достатъчно ефективен обхват. Военните се оплакват и от прекомерната дължина на винтовката (1,2 м) и недостатъчна ѝ точност. Съвсем естествено е министерството на отбраната да очаква по-модерни оръжия. Мисля, че това не е лесна, но е изпълнима задача", каза Бутирин.
Както обясни експертът, към армейското снайперско оръжие има доста високи изисквания. Освен голям обсег и точност, винтовката трябва да бъде лека и възможно най-лесна за употреба. Специално внимание инженерите от ЦНИИТОЧМАШ отделят и на нейната надеждност, която трябва да бъде сравнима с тази на СВД, каза Бутирин.
"По правило войникът няма време да се подготви за стрелба. Военнослужещите в състава на ДРГ често са принудени да правят дълги и изтощителни маршове. Това означава, че "Уголек" трябва да има минимално изпъкваща повърхност, бързо да се привежда в бойно състояние и да стреля безотказно при всякакви метеорологични условия, като същевременно запази необходимата точност", каза Бутирин.
В момента Сухопътните войски и Въздушнодесантните сили на Русия са оборудвани главно с различни версии на СВД – модернизирани варианти на класическата пушка "Драгунов" (СВДМ), модификация със сгъваем приклад (СВДС) и едрокалибрен вариант (СВДК). Специалните звена на въоръжените сили са оборудвани със СВУ-AС (7.62 × 54 мм и 7.62 × 51 мм) и ВСС "Винторез" (9 x 39 мм), разработени от ЦНИИТОЧМАШ и Тулския оръжеен завод.
Експертите смятат, че СВД ще бъде постепенно заменена от снайперската пушка "Чукавин" (СВЧ), която беше представена за първи път на форума "Армия 2017". Масата на оръжието е 4-4,5 кг, а обхватът - до 1,2 км. Пушката е разработена от концерна "Калашников" и ще бъде произведена във варианти за калибър 7.62 × 54 мм и 7.62 × 51-мм патрон на НАТО.
"Предимствата на тази винтовка са в нейната точност. Точността на боеприпасите е равна на приблизително една минута от ъглите. Това е много висок стандарт за полуавтоматична винтовка от такъв калибър", каза по-рано за RT Всеволод Илин, директор специални проекти на концерна "Калашников" и световен шампион по практическа стрелба.
"Дългоочакваната стъпка напред"
През последните години руските държавни и частни компании разработиха няколко перспективни образци на снайперски оръжия. Например, през 2017 г. ЦНИИТОЧМАШ представи тактическата пушка "Точност" за нуждите на Федералната служба за сигурност (ФСБ), Федералната служба за охрана (ФСО) и Росгвардия.
Оръжието е създадено на базата на експерименталния комплекс T-5000 от научно-конструкторската група "Промтехнологии" (Orsis). Винтовката се предлага в две модификации – за 7.62 х 51-мм и 8.6 х 69-мм патрон. Към днешна дата "Точност" се доставя за подразделения и спецназ на Росгвардия.
По тактико-технически характеристики "Точност" превъзхожда австрийската тактическа винтовка Steyr-Mannlicher SSG 08, която руснаците купуваха по-рано. Максималният обхват на "Точност" е до 1,5 км, а теглото ѝ е от 5,8 до 6,2 кг.
Преди да влезе в серийно производство, Т-5000 стана популярна като една от най-точните в света. През 2012 г. с тази пушка Управление "А" на Центъра със специално предназначение на ФСБ на Руската федерация взе злато на световното първенство по снайперска стрелба за полицейските и армейските части. През 2016 г. екип на ФСО, също въоръжен с пушка Orsis, спечели Европейския шампионат за снайперисти.
Въпреки това Т-5000 трябва да се усъвършенства поради доста големия брой вносни компоненти и някои оперативни недостатъци. "Точност" получи пълнител за десет патрона, тактическа цев и модернизиран приклад за по-удобна стрелба от легнало положение.
"Доколкото разбирам приемането на Т-5000 на въоръжение беше възпрепятствано и от високата цена. Но подмяната на отделните компоненти и стартирането на серийно производство направиха винтовката по-евтина. Появата на "Точност" е безспорна и дългоочаквана стъпка напред. Тази винтовка освободи руските правоохранителни органи от необходимостта да ползват западни модели", каза Бутирин.
Според експерта частната компания Lobaev Arms (Калужка област) е постигнала огромен успех. Инженерите на предприятието разработват най-далекобойната винтовка в света - СВЛК-14С "Сумрак" за специален патрон .408 CheyTec (10.3 × 77 мм). През 2017 г. тя порази цел на разстояние 4.178 км. Въз основа на "Сумрак" може да се създаде нова винтовка за въоръжените сили.
През 2017 г. Lobaev Arms представи на публиката и винтовките ДВЛ-10 M1 "Диверсант" и ДВЛ -10 M2 "Урбан". Първата е предназначена за военни части, а втората - за полицейски подразделения и специални служби за борба в градски условия. Точността на винтовките отговаря на най-добрите международни стандарти.
Главният редактор на сп. "Калашников". Оръжия, боеприпаси, оборудване" Михаил Дегтярьов заяви в интервю за RT, че руският отбранителен комплекс е постигнал значителен напредък в разработването на снайперски оръжия, прицели и необходимите боеприпаси. - Още снайпери
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 

Сърбия започна да получава беларуски МиГ-29

21.04.2021, 23:37

Сърбия е получила първите два изтребителя, които Беларус дари през февруари 2019 г. Самолетите до сега бяха на ремонт в беларуското предприятие „558-ми авиоремонтен завод“.
Двата изтребителя са пристигнали на 16 април 2021 г. на борда на украински транспортен самолет Ан-124 „Руслан“. Сръбският военен министър Небойша Стефанович е потвърдил на следващия ден, че самолетите са пристигнали.
Изтребителите са пристигнали в авиобаза Батайница, като все още не е станал факт тяхното облитане в страната. В началото на април в Беларус бяха забелязани във въздуха същите самолети в рамките на изпитанията им след ремонт.
През февруари 2019 г. Беларус дари на Сърбия четири броя МиГ-29 (Изделие 9-13), при условия, че ремонтът и удължаването на ресурса им ще се извършат в беларуското предприятие „558-ми авиоремонтен завод“. Цената на тази част от споразумението е неясна.
Четирите самолета сега ще преминат през малка модернизация, която да ги унифицира със сега наличните сръбски МиГ-29. Те имат нова навигационна и комуникационна система, както и нова система „свой – чужд”. Работата по тях ще се извърши в Сърбия и се очаква да приключи в края на годината.
До сега сръбските ВВС разполагаха с 10 броя МиГ-29 (три от които спарки). С получените от Беларус самолети бройката ще достигне 14.
През миналата есен в Сърбия започна процеса на по-дълбока модернизация на наличните изтребители МиГ-29. Става въпрос за обновяване до стандарта СМ, при който изтребителя получава нов радар „Жук-М“, нов борден компютър, интеграция на ракетите РВВ-АЭ с активна радиолокационна глава за самонасочване и нови боеприпаси „въздух – земя”. Програмата ще се приложи само на едноместните машини. Нейната стойност не е ясна, но се предполага, че надхвърля €100 млн. Няма яснота и кога през нея ще преминат всички налични МиГ-29.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Отлагат мирната конференция за Афганистан

21.04.2021, 22:23

Международната мирна конференция за Афганистан, планирана за по-късно тази седмица, беше отложена в сряда. Това се наложи, след като талибаните изразиха несъгласие с преговорите, предаде The Hill.
Конференцията трябваше да започне в Истанбул в събота и да продължи до 4 май, но Турция, Катар и Организацията на обединените нации, които планираха да посредничат в дискусиите между афганистанското правителство и талибаните, заявиха, че условията не са подходящи за да постигнат напредък в преговорите. Преговорите имаха за цел да подкрепят преговорите, започнали в Доха миналия септември за постигане на справедлив и траен мир в Афганистан", заявиха трите страни в съвместно изявление. С оглед на последните събития и след обширни консултации със страните, беше договорено да се отложи конференцията за по-късна дата, когато условията за постигане на значим напредък биха били по-благоприятни", добавиха те. "Турция, Катар и ООН ще продължат решително да полагат сериозни усилия за постигане на мир в Афганистан."
Съобщението бележи последния провал в съвместното постигане на споразумение между Кабул и талибаните. Преговорите миналата година в Доха не успяха да официализират споразумение и насилието срещу правителството и афганистанските сили за сигурност продължи, като един от последните му епизоди е самоубийствен атентат, насочен срещу военните във вторник.
През уикенда талибаните заявиха, че няма да присъстват на подкрепяната от САЩ мирна конференция в Истанбул, като я определиха за политически театър, вместо разговори, целящи изготвяне на официална сделка. Не е посочена дата кога могат да се проведат следващите разговори. Забавянето подчертава трудностите, пред които са изправени САЩ при създаването на стабилна управленска структура в Афганистан, докато се подготвя за изтегляне на войски от страната.
Талибаните поискаха чуждестранните войски да напуснат Афганистан от 1 май. Забавянето на извеждането на войските на САЩ ще бъде нарушение на постигнатото в Доха споразумение.  Министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните-членки на НАТО взеха решение войските на Алианса да започнат да се изтеглят от Афганистан през тази година.
Източник: https://news.bg/

 

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите с поредно признание на национално ниво

21.04.2021, 20:57

Правителството призна Сдружение „Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите“ за национално представителна организация за срок от четири години.

Сдружението, съобщават от правителствената информационна служба,  осъществява дейност в обществена полза, като защитава и подпомага правата и интересите на военноинвалидите и военнопострадалите за реализацията на личностните им качества и утвърждава основните духовни ценности и традиции на българския народ.
Източник: http://otbrana.com/

 

ВМС влязоха в поредица от учения

21.04.2021, 20:53

На 16 април завърши командно-щабното учение на Военноморските сили на Република България „Морски щит 2021“. Учението допринесе за повишаване на оперативната подготовка и сглобеността на щабовете при планиране и участие в морска операция за гарантиране на морския суверенитет и поддържане на сигурността на страната, една от главните задачи на Военноморските сили на Република България, съобщават от ВМС.
На 19 и 20 април рейдови миночистач „капитан-лейтенант Кирил Минков“ от дивизион противоминни кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби (ФБСК) в Пункт за базиране Варна, плава за провеждане на учение по откриване и унищожаване на котвени мини, стрелба по въздушна и морска цел. Корабът отработи съвместни действия със силите на дивизион патрулни кораби и дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на ФБСК.
През настоящата седмица два от корабните дивизиони от състава на флотилията провеждат тактически учения на море. Тактическа група, включваща корвета „Решителни“ и корвета „Бодри“ от състава на дивизион патрулни кораби във Варна, провежда първото дивизионно учение за годината. Част от епизодите на учението са: съвместно плаване, провеждане на съвместни ракетни и артилерийски стрелби, противоподводни бойни упражнения, приемане и предаване на леки товари и поща на ход, учение по медицинска евакуация от борда на кораб с вертолет и  ескорт на кораби.
Дивизионът кораби със спомагателно назначение от Пункт за базиране Варна провежда тактическо учение „Морска поддръжка 2021“, което включва: водолазна работа за осветяване на подводната обстановка, търсене и унищожаване на дънни неконтактни мини, стрелба по въздушни цели, търсене и спасяване на море. В учението участват учебно-спомагателния кораб „капитан I ранг Димитър Добрев“, танкер-бункеровчик „Балчик“, спасителен кораб „Протео“ и девет моторни катера от състава на дивизиона и Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители. На корабите, освен щатните екипажи, плават и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за провеждане на плавателна практика.
От 13 до 20 април. във Варненски и Бургаски заливи се проведе експедиция от хидрографска служба на ВМС с новопридобитата сонда за определяне параметрите на морската вода. Пробите на водата бяха взети от борда на хидрографен катер „Контраадмирал Сава Иванов“.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Подводница с десетки моряци на борда изчезна безследно до Бали

21.04.2021, 16:48

Една от петте подводници на Индонезия е изчезнала по време на учения на около 100 км северно от остров Бали и издирващите екипи са открили петролно петно на предполагаемото място на инцидента.
В този първи за страната подобен случай контактът с подводницата KRI Nanggala 402
(Cakra-class, проект „Тип-209/1300") е бил изгубен днес около 4:30 сутринта. Различни съобщения твърдят, че това е станало, когато е било наредено да се спусне по-дълбоко в океана, а други - че е имало третировка за изстрелване на торпедо.
В района са изпратени два военни кораба с хидролокатори и е потърсена помощ от Австралия, Сингапур и Индия.
Подводницата е произведена в Германия през 1977 г., използва се от Индонезия от 1981 г. и през 2012 г. е приключило преоборудването ѝ в Южна Корея.
Тя е въоръжена с осем 533-мм торпедни апарата. На борда в момента на изчезването е имало 53-ма души.
Подобни инциденти се случват и на други държави и обикновено не завършват без жертви. Последният такъв бе през 2017 г., когато аржентинска подводница потъна в Атлантическия океан с 44 души на борда. В днешния случай е рано да се правят заключения, тъй като е възможно да има авария на комуникационното оборудване и трябва да се изчака поне 3 дни, за да се види дали подводницата ще изплува.
Представител на военноморските сили каза, че 44-годишната KRI Nanggala-402 се е спуснала на около 600-700 метра и не е докладвала за резултата от теста с торпедата.
В момента Индонезия има две германски подводници тип 209 и три по-нови юнжокорейски.

 

Der Tagesspiegel: Защо война, щом ревът на танковете стига?

21.04.2021, 12:08

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин не се кани да използва насилие и няма нужда от война. Той все пак ще спечели раздаването: ще отслаби Украйна, ще се наслади на безсилието на Европейския съюз и ще принуди американския президент Джо Байдън да седне на масата за преговори, пише Йозеф Йозе в статия за берлинския ежедневник Der Tagesspiegel.
Това „разполагане на войски е трудно да се пропусне“, написа по-рано The New York Times. Всичко, което се придвижва през горите до югоизточната граница на Украйна, трябва да бъде ясно видимо. От това следва поне един извод: ако Путин планира инвазия, тя няма да бъде неочакван удар, както при завземането на Крим преди седем години.......Прочети още

 

МО на Австрия: 800 американски военни транспортни средства ще преминат през страната за ученията в Източна Европа

21.04.2021, 08;14

Близо 800 военни машини и 2000 американски войници ще бъдат разположени през май и юни от Германия през Австрия до Унгария и Словения, за да участват във военните учения Defender Europe 2021 в Източна Европа. Това съобщава APA-OTS, като се позовава на информация от Министерство на отбраната във Виена.
Във водените от САЩ учения в Източна Европа участие планират 26 държави. Австрия не е сред тях, но ще осигури на американските военни възможност за транзитно преминаване, зареждане с гориво и почивка във военните съоръжения в Цвелфаксинг, Хершинг, Залцбург и Филах.
„От 7 май до 21 юни участващите въоръжени сили на САЩ ще бъдат преразпределени по шосе и железопътен транспорт от Германия през Австрия до Унгария и Словения и обратно. Около 800 превозни средства и 2000 войници в конвои ще преминат през Австрия по двата посочени маршрута“, се казва в изявлението на военното ведомство.
Австрийското министерство на отбраната обясни, че осъществяването на такъв транзит на американски войски се основава на закона за присъствието на чужди войски, който по-рано бе одобрен от Министерството на външните работи.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Гърция разговаря за още шест Rafale

21.04.2021, 07:38

Гърция води разговори с Франция за покупката на още шест многоцелеви изтребителя Rafale. За това съобщава местният вестник „Proto Thema”.
Според изданието, в момента вървели усилени разговори за скорошното подписване на договор за още шест броя Dassault Rafale. Вестникът цитира множество източници, които имат вътрешна информация за разговорите.
Военни източници са съобщили, че в момента Франция е дала оферта за още шест новопроизведени Rafale F3R, като офертата била твърде добра за да бъде изпусната. Решение можело да има още през този май, като ако се стигне до сключването на нов договор, той щял да бъде базиран на структурата на вече сключения. Целта била бързото изграждане на голяма ескадрила от 24 машини, които да имат възпиращо въздействие върху Турция.
„Proto Thema” е близък до управляващата партия „Нова демокрация” и премиера Кириакос Мицотакис. Така изнесената информация, вероятно идва от средите на управляващите в Гърция.
В края на януари 2021 г. Гърция подписа сериозен договор с Франция за обновяване на военната си авиация.
Договорът се разделя на няколко части. Първата покрива покупката на шест новопроизведени и 12 употребявани изтребителя Rafale (в момента летящи във френските ВВС), всички по последният производствен стандарта F3R. Втората част е за голям пакет въоръжение производство на европейската компания MBDA (сериозни количества ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet). Третата част покрива пълната поддръжка на изтребителите за 4,5 години, а последната част осигурява логистика за гръцкия флот от Mirage 2000.
Стойността на цялото споразумение е €2,5 млрд.
Първите гръцки пилоти, които ще се приучат на типа, са вече във Франция. Първите шест употребявани Rafale ще пристигнат в Гърция през юли 2021 г., последвани от шест новопроизведени през есента на 2022 г. и на следващата пролет ще бъдат получени последните шест употребявани Rafale.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Гърция и Израел подписаха за нова система за летателно обучение

21.04.2021, 07:33

Израелската компания Elbit Systems обяви за сключването на договор на стойност $1,65 млрд. за създаване и опериране на нов център за летателно обучение на ВВС на Гърция.
Наречен Международен център за обучение International Flight Training Center (IFTC), той ще се намира в Каламата, учебната авиобаза на ВВС на Гърция и ще е създаден по модела на центъра на ВВС на Израел. Elbit Systems също оперира центъра в Израел, и ще достави за новия център в Гърция реактивни учебно-тренировъчни самолети М-346, производство на италианската компания Leonardo (10 броя), както и симулаторите и наземните пособия за гръцкия център (собствено производство). Също така Elbit Systems ще извърши и модернизация с модерна авионика на част или всичките 36 броя турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Т-6 Texan II на ВВС на Гърция, доставени след 2000 г. След това израелската компания ще оперира центъра за срок от 20 години.
Договорът за учебния център е подписан като част от по-голямо споразумение между министерствата на отбраната на Израел и Гърция. Първите новини за това бяха оповестени през януари тази година, но договорът е бил подписан чак в средата на април и израелската компания съобщи за него на 18 април 2021 г.
Учебният център в Каламата, опериран от Elbit Systеms, ще осигурява три фази на летателно обучение за летателен състав на ВВС на Гърция – фаза II и III на самолет Т-6, и фаза IV на М-346. Екипажите на самолетите ще се предоставят от гръцка страна.
Фази II и III представляват началното и основно пилотско обучение, а фаза IV е напреднало и преходно към изтребител обучение.
Гръцките ВВС запазват за себе си изпълнението на фаза I (скрийнинг) – това сега се извършва на леки витлови учебно-тренировъчни самолети P-2002 италианско производство (с продължителност 36 часа) в Академията на ВВС в Декелия, Атина.
Източник: https://aero-bg.com/

 

105 години от първия въздушен бой на българската авиация

21.04.2021, 07:20

На 21 април 1916 г. е проведен първият въздушен бой от българската авиация с използване на бордово въоръжение.
През пролетта на 1916 г. българските летци на Южния фронт водят активни действия свързани с въздушно разузнаване и нанасяне на удари по обекти и войски на противника. Авиацията на Антантата също увеличава изпълняваните бойни задачи, което създава условия за реален сблъсък във въздуха.
На този ден самолет Farman F.40 пресича фронтовата линия и се насочва към столицата София. За да възпрепятстват действията на противника излитат капитан Продан Таракчиев и поручик Стефан Зарзанов със самолет L.V.G. Тежката и бавна машина не успява да догони неприятеля. Летците забелязват четири други противникови самолета над българските позиции край Петрич. Наблюдателят Зарзанов ги обстрелва с бордовата си картечница, което води до тяхното оттегляне към гръцка територия.

На снимката: Продан Таракчиев със самолет LVG – СІІ.

 

 

В Търговище вече има клуб „Инженерни войски“

20.04.2021, 22:15

Той носи името на покорителя на Одринската крепост в Балканската война генерал-лейтенант Георги Вазов. Клубът е учреден с непосредственото участие на бригаден генерал от запаса Кольо Милев, народен представител от Търговище. Самият той е инженерен офицер и член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
В клуба членуват група военнослужещи от запаса. В ръководството влизат майор от запаса Димитър Даскалов – председател, подполковник от запаса Стефко Йорданов – заместник-председател и старшина от запаса Георги Иванов – секретар. За контакти: гр. Търговище, ул. Стефан Караджа №1, тел.0888987443.
Клуб „Генерал-лейтенант Георги Вазов“ е в състава на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Очаква се да се вклюючи и в Асоциацията на Сухопътните войски на България, която е колективен член на СОСЗР.
Източник: http://otbrana.com/

 

Проведоха открити уроци по военно дело с ученици от Община Кърджали

20.04.2021, 20:42

В единствения в България Общински ученически център по военно дело  и спасителни дейности с. Широко поле, община Кърджали, днес  се проведоха открити уроци по военно дело. В него се включиха ученици от СУ „Отец Паисий“ с. Кирково, СУ „Христо Ботев“ с. Чорбаджийско и СУ „Н. Й. Вапцаров“ с. Бенковски.
Проявата бе организирана от Военното окръжие, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва  и Военен клуб - Кърджали. Събитието започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите фронтоваци във Втората световна война от 10-пехотна родопска дивизия. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите. Сред гостите бяха полковник Георги Петков – началник на Централно военно окръжие, полковник Стефан Паскалев – началник на Военно окръжие - Пловдив, Илияна Дамянова – главен експерт в дирекция „Социални политика и политика по военно патриотично възпитание“ на Министерство на отбраната, заместник - кметът на Община Кърджали Тунджай Шюкрю, кметът на община Кирково Шенаси Сюлейман и кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.
От името на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно патриотично възпитание“ г-н Иво Антонов,  госпожа Илияна Дамянова поздрави присъстващите за прекрасната инициатива, с пожелание тази традиция да продължи.
По време на занятието учениците преминаха през 5 учебни центъра. Запознаха се с колективното и индивидуалното въоръжение в Българската армия. Видяха 100-милиметрово противотанково оръдие, 80-милиметрова минохвъргачка, автомати „Калашников", пушки „Манлихер“, пистолети „Маузер“, ръчни нападателни и отбранителни гранати. Получиха информация за условията за кандидатстване във въоръжените сили, в резерва и Националния военен университет. Проведе се и състезание по стрелба с въздушна пушка.
Полковник Георги Петков  приветства инициаторите на събитието за приноса им в патриотичното възпитание на подрастващите и амбицията им да популяризират армейската служба сред младите хора и успехите на българската войска. На класиралите се на първо, второ и трето място връчи грамоти и предметни награди.
„Една от задачите на военните окръжия през последните години е работата по родолюбивото възпитание  на младото поколение. Част от занятията по дисциплината „Подготовка за отбраната на страната“ се стремим да провеждаме по нетрадиционен начин, а именно извън клас“ – подчерта подполковник Евгени Енчев – началник на Военно окръжие – Кърджали.
Със заповед на доц .д-р Иван Сечанов – председател на СВВБ за активна работа за отбелязване на 75 години от Втората световна война и постигнати успехи във военно-патриотичното възпитание бяха удостоени с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“ полковник Георги Петков – началник на Централно военно окръжие, подполковник Евгени Енчев – началник на Военно окръжие - Кърджали и капитан от запаса Минчо Гумаров – ръководител на Общинския ученически център по военно дело и спасителни дейности с. Широко поле, общ. Кърджали. Медалите връчиха Ани Иванова –председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Кърджали и заместник- председателя Димитър Разкалински.
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия засилва военната си активност в Черно море

20.04.2021, 20:19

Русия във вторник засили военните учения в Черно море, а Вашингтон определи предстоящото затваряне на ключови водни пространства около Украйна и Крим от Москва като "непровокирана ескалация", предава "Франс прес". Ученията идват в момент, когато напрежението между Москва и Запада се покачва след засилената руска военна активност по границата с Украйна и в Черно море.
В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че над 20 руски военни кораба са участвали в съвместни учения с изтребители на военновъздушните сили във вторник. Военноморските съдове включваха фрегати, ракетни кораби и противолодъчни кораби и бяха придружени от ескадрили бойни самолети, летящи „на изключително ниска надморска височина при трудни метеорологични условия“.
Министерството на отбраната съобщи още, че в Крим са преместени над 50 бойни самолета.
В отделно изявление се казва, че руският Черноморски флот също е провел маневри, в които е участвал противодиверсионен отряд и са включени „подводни бойни учебни мисии“.
Ученията идват, след като миналата седмица руските информационни агенции, цитиращи министерството на отбраната, съобщиха, че Москва възнамерява да затвори части от Черно море за чуждестранни военни и други кораби за шест месеца. Подобен ход може да засегне достъпа до украински пристанища в Азовско море, което е свързано с Черно море чрез Керченския проток на източния край на Крим.
Държавният департамент на САЩ в понеделник определи плана като "непровокирана ескалация в продължаващата кампания на Москва за подкопаване и дестабилизиране на Украйна".
Европейският съюз го нарече "силно тревожно развитие", докато НАТО също изрази "загриженост" и призова Русия да гарантира "свободен достъп" до украинските пристанища.
През последните седмици Русия разположи десетки хиляди войници по границите си с Украйна и срещу Крим, за които министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че са „тренировъчни учения“ в отговор на „заплашителни“ действия на НАТО.
Украйна се бори с проруските сепаратисти на изток от 2014 г. в конфликт, избухнал след анексирането на Крим от Русия.
Източник: https://bnr.bg/

 

ВМС участваха в мероприятията по случай 145 години от Априлското въстание

20.04.2021, 19:50

На 20 април 2021 г. Военноморските сили съвместно с Община Варна, при стриктно спазване на противоепидемични мерки, отбелязаха 145 години от Априлското въстание.
На паметника на Георги Бенковски, на алеята на Възрожденската памет в Морската градина, венци и цветя бяха поднесени от областният управител Стоян Пасев, заместник-кметовете на Община Варна Коста Базитов и Тодор Иванов и заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев.

 

Самолет МиГ-21 се разби в Румъния, пилотът се е катапултирал

20.04.2021, 17:40

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.
Инцидентът е станала днес, 20 април 2021 г., около 14,30 часа местно време. Машината е паднала в района на село Дедрад, намиращо се на около 70 km североизточно от 71-ва авиобаза на румънските ВВС, разположена край град Къмпия-Турзи в централната част на Румъния.
Едноместният изтребител МиГ-21 Lancer C е излетял именно от тази база за редовен тренировъчен полет. Според официалното съобщение на румънското МО, в полет е възникнала аварийна ситуация, която е наложило пилотът да се катапултира. Той се е приземил успешно и е претърпял съвсем леки травми. Няма пострадали на земята.
Повече информация за инцидента не се дава.
Местни медии публикуват кадри от мястото на падане на изтребителя. Той е паднал в поле и сякаш се е забил в земята, като над повърхността се вижда само вертикалния стабилизатор. - (видео)
Инцидентът става два месеца, след като спарка МиГ-21 аварира при кацане на Къмпия-Турзи. Тогава машината бе леко пострадала, а екипажът невредим. Ставаше въпрос за неназован точно отказ на колесника.
За последните четири години, румънските ВВС губят трети МиГ-21. През юни 2017 г. двигателя на едноместен МиГ-21 спря на глисадата за кацане на летище Борчеа. Пилотът се катапултира успешно. През юли 2018 г., по време на пилотаж в рамките на авиошоу на Борчеа, аварира друг МиГ-21. Машината се вряза в земята, като летецът загина.
Румънските ВВС продължават да оперират с две ескадрили МиГ-21. Една в Къмпия-Турзи и една в „Михаил Когалнечану“, край Констанца. Няма конкретни планове за свалянето им от въоръжение, поради неяснотата, кога Румъния ще купи още F-16.
Източник: https://aero-bg.com/

 

ВВМУ попълни 36 места във втория ранен прием за курсанти

20.04.2021, 14:20

Вторият ранен прием на кандидат-курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ приключи. Приемна комисия от командния състав на Морско училище сложи край на втората кампания за учебната 2021/2022 година.
Комисията проведе онлайн интервюта с кандидат-курсантите, които заявиха своите желания за специализации.
51 младежи и девойки от цялата страна се явиха на изпитите във втората кампания.
След нейния край, 36 места в специализациите: „Корабоводене“, „Кибероперации“, „Мехатроника“, „Корабни машини и механизми“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, са вече запълнени.
Източник: maritime.bg/

 

Трите военни училища със сериозни амбиции до 2026 година

20.04.2021, 11:56

Военното ни образование не само ще се запази, но предстои да придобие и нови способности. Това поне е заложено в проекта на План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г.  
Националният военен университет „Васил Левски“,  ще работи за акредитиране на професионални направления „Машинно инженерство“ и „Архитектура, строителство и геодезия“, както и специалности в тях. От 2021 г. за подготовката на по-голям брой български граждани за защита на отечеството и подобряване комплектоването на военните формирования с резервисти и запасни, там ще стартира обучение на българските граждани за „срочна служба в доброволния резерв“.  За унифициране и оптимизиране на началната военна подготовка и с цел провеждане на единен подбор и прием на военнослужещи за нуждите на въоръжените сили ще се създаде Единен център за начална военна подготовка. До края на 2026 г. НВУ трябва да има 12 танка, 16 бойни бронирани машини и 16 артилерийски системи над 100 мм.
Очаква се през тази година Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ да придобие научно-изследователски кораб, който да изпълнява задачи по изследователска дейност, като паралелно и в допълнение на това ще осигурява практика за обучаемите. Научноизследователският кораб ще осигурява и потребностите на Военноморските сили за хидрографски и хидрологични изследвания, както и ще изпълнява и други задачи в интерес на сигурността и отбраната. През следващата година се планира да  започне функционирането си, изграждащият се към момента, Учебен център по кибероперации. Наред с ежедневния учебен процес, в лабораториите и кабинетите от центъра ще се провеждат симулации на различни киберситуации (атаки, инциденти и др.). За 2023 г. е предвидено въвеждането в експлоатация на дълбоководен басейн на територията на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Съоръжението, е записано в проекта, ще осигури в пълен обем международните и национални изисквания и стандарти за работа и евакуация под вода, подготовката на екипажи и водолази за изпълнението на различни евакуационни процедури и процедури по търсене и спасяване под вода. До края на 2026 г. Морското училище трябва да има 4 спомагателни кораба.
Като единен център за комплексно авиационно образование възстановеното преди година Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ планира да работи за придобиване на леки учебни самолети. Паралелно с това се предвижда развитие на инфраструктура за летателна и техническа експлоатация; разработване на качествено нова учебна документация за обучение на курсанти и студенти, синхронизирана с изискванията на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) и Международната организация за гражданска авиация (ICAO) за обучение на авиационен персонал, с отчитане на утвърдените стандарти в НАТО и ЕС. И тук ще се полагат усилия за разкриване на нови професионални направления „Администрация и управление“ и „Комуникационна  компютърна техника“, както и на съвместни програми с авиационни компании и Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“. Планът предвижда във ВВВУ да се създадат условия за обучение на чуждестранни студенти и актуализиране на предлаганите курсове, включително и за професионални пилоти CPL(А), както и разработване на съвместни проекти с професионални гимназии по професия „Авиационен техник“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Изложба в Музея на Възраждането във Варна ни запознава с командирите на българските опълченци

20.04.2021, 09:22

Днес, 20 април 2021 г., в сградата на Музея на Възраждането на ул. „Д-р Л. Заменхоф" 21 ще се открие изложбата „Командирите на Българското опълчение“. Изложбата е дело на екипа на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.
„Те бяха офицерите, които водеха опълченците в огъня на Старозагорския бой, по обвитите в барутен дим височини на Шипченския проход, по снежните поля на Шипка-Шейново. Те ги учиха на военно дело, подкрепяха ги, страдаха с тях, тържествуваха с тях. Те бяха командирите на Българското опълчение", подчертават авторите на изложбата.
На 17 април/29 април 1877 г. главнокомандващият действащата руска армия на Балканския полуостров великият княз Николай Николаевич издава заповед № 40 за създаване на Българско опълчение, а жителите на руския град Самара подаряват на Българското опълчение бойно знаме, наречено на града – Самарско знаме. То е изработено още през 1876 г. и е предназначено за участниците в Априлското въстание в България. Знамето е връчено на 6 май 1877 г. край Плоещ на прославилата се след това 3-та рота на 3-та опълченска дружина с командир подполковник Павел Калитин. На него са изобразени Иверската Света Богородица и братята Св. св. Кирил и Методий.
Българското опълчение участва в едни от най-тежките боеве по време на войната 1877/1878 г. - при Нова Загора, битката при Джуранли и отбраната на Стара Загора. Изнася основната тежест на августовските боеве при Шипка заедно с Тридесет и пети пехотен брянски полк и Тридесет и шести пехотен орловски полк от 9/21 до 11/23 август 1877 г.  Проявява се в битката при Химитлийския проход, Шейновската битка и разгрома на Централната армия. Със забележителното си участие Българското опълчение се утвърждава като синоним на най-високите войнски добродетели на българската възрожденска нация.
Изложбата може да бъде разгледана от 20.04.2021 г. до 02.06.2021 г. в работното време на музея: от понеделник до събота от 10.00 ч. до 17.00 ч.

 

На този ден

20.04.2021, 08:39

На 20 април 1906 г. с Височайши указ № 28 на княз Фердинанд се създава Въздухоплавателно отделение в състава на Техническия парк на Железопътната дружина от Инженерните войски.

За командир е назначен капитан Васил Златаров, дипломирал се в Санктпетербургската въздухоплавателна школа.

Отделението е с щатен състав от 37 души и разполага с един френски сферичен балон La Shambre (Ла Шамбр) с обем 360 куб.м, с който може да се извършва въздушно наблюдение от височина 400 – 500 м.
С този акт се поставя началото на военновъздушните сили на българската държава.

 

145 години от избухването на Априлското въстание

20.04.2021, 08:30

На тази дата през 1876 г. избухва Априлското въстание - масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен пик на българското националноосвободително движение. Днешните оценки, които българските историци дават на върховния бунтовен акт на българския народ, е, че той, макар и незавършил с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата, т.е. народният бунт срещу репресиите и лишението от свобода намират силен и небивал отзвук в Западна Европа и Русия.
Въстанието е подготвено в разстояние на едва 1 - 2 месеца, с което се обясняват неуспехите в организацията и хода му. Решението за въстание е взето от отделни активисти на Български революционен централен комитет, то не е подкрепено от нито една външна сила и в крайна сметка е резултат от усилията на неколцина апостоли. Показателен е фактът че опитите да бъде организиран внос на оръжие от Русия са били възпрепятствани от императорското руско правителство, нежелаещо самостоятелно надигане на българите. По-сериозна подготовка за бунт била извършена само в IV и I окръзи. Единствено в IV окръг под ръководството на Георги Бенковски била създадена постоянно действаща въстаническа милиция, контролираща подготовката за въстание. Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за "предприятието" обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието - Ненко Терзийски от Балдово. От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на "мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие полицията. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо". Писмото е пренесено от 19 годишният Георги Салчев, който изминал 5 часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа. Точно преди Панагюрище, конят на приносителя на кървавото писмо издъхва от натоварването. Още следобеда на същия ден (20 април 1876 г.), съобразно с решението от Оборище за избягване на провал, Георги Бенковски преждевременно обявил началото на българското въстание. Това избързване с десетина дни изненадало комитетите и повлияло негативно на цялата революционна акция. То обаче било наложено от самите обстоятелства. Предателството заплашвало с провал грижливо изградената организация, както и психологическата подготовка на народа за отчаяни и решителни действия. Избухването на въстанието в IV окръг довело до масови арести на комитетски дейци в другите окръзи, светкавично мобилизиране на нередовни турски части (башибозук) и дислокация на военни подразделения във всички по-големи български градове.
Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. Заловени са редица комитетски дейци като Никола Славков, а Георги Икономов е поставен под наблюдение. Нанесен е изпреварващ удар в Горна Оряховица. Прави се опит за изпреварващ удар в Копривщица и Панагюрище. Започва прехвърляне на войски от Шумен в Търново, от Одрин в Пловдив и Пазарджик и др.
През 1876 г. на териториите на днешна България има 30 турски гарнизона /низам/. Турция се готви за война със Сърбия и за целта мобилизира част от редифа. Части от низама и редифа пътуват към Сърбия и се намират фактически в района на въстанието, или много близо до него.
Наличието на войски в много градове оказва силно влияние върху подготовката и развоя на въстанието. Именно турските гарнизони налагат преместването на центровете на I революционен окръг от Търново в Г. Оряховица и на IV революционен окръг от Пловдив в Панагюрище. Наличието на големи гарнизони в Шумен, Русе, Разград, Варна, Сливен, Видин, Пловдив и Пазарджик, не позволяват там въстанието да избухне. Избухването на Априлското въстание предизвиква такъв ужас в турското военно командване, че то вдига армията, запасните и башибозука на свещена война.
Още в първия ден на въстанието (20 април) Високата порта и турското военно министерство дават заповед за мобилизация на запаса. За потушаване на въстанието е създаден щаб в състав: Митхад паша, военния министър, Хюсеин Авни паша и главнокомандващия Абдул Керим паша. ,,Душа” на екипа е Мидхат паша – дотогавашен русенски валия, хитър, ловък и заклет враг на българите, председател на комитета ,,Сюлерге” (метла), основан за изтребване на християните. Негови са думите, че ,,Русия може да дойде да освободи българите, но дотогава няма да остави нито един жив българин.” Военните операции се водят от висшите военачалници като Акир паша – валия на Русе, командира на II корпус Фазлъ паша, началника на Цариградския гарнизон Адил паша, коменданта на Одрин Хафъз паша, на София Хасан паша и др.
Още на 21 април започва прехвърляне с влак на 1 табур (800 души) от Одрин и 2 табора (1600 души) от Цариград за Пазарджик. На 22 тръгват още 4 табора. Всички те са от низама. На 23 април от София за Златица потегля полкът на полковник Хасан бей. На 24-ти от Чирпан в Пазарджик пристига конен полк, който заварва местните ,редифи вече въоръжени. На 27 април в района на въстанието пристига артилерия от Одрин. Числото само на действащата армия в района на Пловдив и Пазарджик е 18 000 души плюс хиляди редифи и башибозук. Отделно срещу Дряновския Манастир и в Габровско действа 10 – хилядната армия на Фазлъ паша Издава се заповед за привличане на войска от Трапезунд и Кайро. Първа е атакувана Клисура от войски на Софийския гарнизон и редифи мобилизирани в Казанлък под командването на Хасан бей. След това те нападат Копривщица. Перущица успява да отблъсне черкезите и читаците – около 4000 души срещу 600 въстаници. На 27 април срещу градчето са изпратени 2 табора (1600 души) войска и 2 оръдия. Въстаниците удържат атаката до 31 май.
Срещу въстаниците в Средногорието е съсредоточен 10 000 редовна армия с артилерия и около 3000 башибозук и черкези. Панагюрище е атакувано по всички правила на военното изкуство, защото Хафъз паша очаква сериозна съпротива от ,,Сърби” и ,,Московци”. След погрома пашата заповядва да се избива населението и да се взема всичко ценно. Къщите са ограбени и запалени. Жените са изнасилвани. Лагерът на Еледжик е атакуван от софийската дивизия начело с Хасан паша в две колони. Защитниците и цивилното население там са избити. Още по-трагична е съдбата на Батак, където се посичат или изгарят живи повече от 3000 души. На 4 май в Брацигово от Еледжик пристига Хасан паша. На 5 май идва и Рашид паша от Пловдив. Едва на 7 май след силен артилерийски обстрел Брацигово пада. За потушаването на въстанието в Новосело и Кръвеник са привлечени войски от Плевен, Никопол и Русе. За мотивация на войниците са дадени пари. В Сливенски окръг четата на Стоил войвода е атакувана от 6 роти низам и 500 души редиф. Турски войски разоряват и с. Бояджик, Ямболско.
Ботевата чета е шпионирана още на територията на Румъния. Дори има описание на войводата. Военните части са в готовност. При слизането в Козлодуй на 17 Май, чрез телеграма е заповядано да се отправят части от Видин и Русе. Подхождат войски от Берковица и Ниш. През Русе с кораб са прехвърлени и войски от Шумен. На 25 Май в Лом пристига и Фазлъ паша. Общата численост е към 2 дивизии срещу 200 четници. Времето ни ограничава да дадем още примери, но анализът на сведенията и документите са красноречиви. Въстанието предизвиква паника сред управниците на Турция. Те мобилизират огромна част от наличните войски, привличат части от Мала Азия и Африка.
От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обяваване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край. За отбелязване е, че Априлското въстание е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила.
Според исторически сведения жертвите на турската армия са около 70 000 души.
Още преди края на въстанието руският консул в Одрин Алексей Церетелев смята, че са разрушени около 200 села с общо население повече от 75 000 души. Според археолога Николай Овчаров, загиналите са повече от 30 000 души.
Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници ,очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили. Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех на българската нация дотогава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България. Въпреки че Априлското въстание не променя военната обстановка в България то до голяма степен дава световен отзвук на проблема с България разрешен с Руско-Турската война. - (видео)

 

 

Половин век от старта на Салют-1

19.04.2021, 22:30

Преди точно 50 години, на 19 април 1971 г., на орбита е изведена първата орбитална станция в историята – съветската Салют-1.
Станцията излита на борда на ракетата-носител Протон-К. Стартът става в 04,40 часа московско време. Салют-1 е изведена на орбита с перигей 200 km, апогей 222 km, орбитална инклинация 51,6 градуса и орбитален период от 88 минути и половина.
Станцията, обаче започва да изпитва технически проблеми още с първите си минути на орбита. Не се открива капака на отсека с научна апаратура, което пречи да започнат да се правят експерименти. Има проблеми и със системата за жизнеобезпечаване.
Въпреки това, на 22 април стартира мисията Союз-10. На борда на космическия кораб има тричленен екипаж, който трябва да престои няколко денонощия на станцията. На следващия ден Союз-11 се скачва със Салют-1, но екипажът не успява да отвори люка към станцията. След няколко часови опити, космическият кораб се разкача и на 24 април се завръща успешно на земята.
Вторият опит да влизане на станцията е направен от Союз-11. На 7 юни 1971 г. екипажът успешно влиза на станцията, но открива, че атмосферата ѝ е задимена. Спешно е направен ремонт на вентилационната система, след което обитаването на Салют-1 може да започне.
Първата и единствена мисия на борда на станцията върви тежко. Възниква пожар, който бързо е овладян. Възникват и редица откази. Все пак е проведена много научна работа.
На 29 юни екипажът на Союз-11 напуска станцията. По план, той трябва да се приземи на следващия ден. При навлизането в атмосферата, обаче възниква отказ на космическия кораб и той се разхерметизира. Тричленният екипаж в състав: Георгий Доброволски – командир; Владислав Волков– бординженер и Виктор Пацаев – космонавт-изследовател, загива.
Предвид тежкият инцидент е взето решение станцията да се изостави и вниманието да се насочи към следващите станции от серията „Салют”. Първата космическа станция навлиза в земната атмосфера на 11 октомври 1971 г. и отломките ѝ падат в Тихия океан.
Работата по Салют-1 започва през 1964 г. от ОКБ-52. Първоначалният проект на орбитална станция под кодовото име „Алмаз“ е готов три години по-късно. Първоначалната идея е станцията да бъде с военно предназначение, като основната ѝ задача ще е да се извършват наблюдения над земната повърхност. В последствие, проектът еволюира към създаването на две отделни станции – военната „Алмаз“ и цивилната ДОС (Долговременная орбитальная станция).
Салют-1 формално е цивилна от серията ДОС, но има и елементи от бъдещите военни станции от серията „Алмаз“. Масата на станцията е 18,6 тона, има цилиндрична форма с дължина 13,1 m, а максималният ѝ диаметър е 4 m. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Как адмирал Сенявин бие турците и отказва да се подчини на Наполеон

19.04.2021, 21:54

Точно преди 190 години, на 17 април 1831 г., умира Дмитрий Николаевич Сенявин. Този човек остава в историята на Русия не само като велик морски командир, но и като политик и сръчен дипломат. Именно той в много отношения поставя основите на руското влияние на Русия на Балканите. Защо адмиралът прекарва много години в позор, недоимък и бедност?
Фактът, че десетгодишният Митя Сенявин е бил записан във Военноморския кадетски корпус през 1773 г., може да се каже, е предопределен предварително от съдбата. Момчето произхожда от семейството, което дава на Русия вицеадмирал Наум Акимович Сенявин, победителят от шведите при Езел през 1719 г., и сина му адмирал Алексей Наумович Сенявин, който многократно бие турците в Азовско море през войната между 1768 и 1774 година. Алексей Наумович е прачичото на Митя........Прочети още

 

Самолет кацна аварийно на плаж във Флорида

19.04.2021, 21:03

Възстановен самолет от Втората световна война Grumman TBM-3E Avenger (р.н.N108Q, с.н.4093) на 17 април в 13:57 местно време кацна аварийно на плаж във Флорида. При инцидента няма пострадали.
Неочакваното приводняване се е наложило заради отказ на двигателя на машината по време на въздушно шоу в базата "Патрик спейс".

След неуспешен опит да кацне в рамките на базата, пилотът насочил самолета към близкия плаж, за да завърши кацането в плитките води край пясъчната ивица. - (видео)
Властите разследват подробно причините за инцидента.

Grumman TBF Avenger е американски палубен торпеден бомбардировач, въведен на въоръжение в щатския флот (US Navy) през 1942 г., който за първи път влиза в бой по време на битката за остров Мидуей. Именно на тези бомбардировачи се приписва потапянето на двата най-големи японски бойни кораба Ямато и Мусаши, което се оказва решаващо за победата над Япония в „битката за Пасифика“ през Втората световна война.

TBF Avenger се задвижва от 14-цилиндров радиален двигател „Wright R-2600-20 Twin Cyclone“ с мощност 1900 к.с. който му е позволявал да носи едно огромно еднотонно торпедо „Bliss-Leavitt Mark 13“ или четири бомби по 230 кг. всяка.

 

Президентът Румен Радев удостои с почетен знак редника от запаса Стойчо Стойчев

19.04.2021, 20:20

Държавният глава Румен Радев удостои с почетен знак на Президента на Република България редника от запаса Стойчо Стойчев за вярната и достойна служба в редовете на Българската армия и по повод навършването на 105 години от неговото рождение. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Ветеранът Стойчо Стойчев е роден в cело Каменово на 19 април 1916 година. Учи в родното си село, но поради бедността на семейството си не успява да завърши гимназия и започва да работи, за да се издържа. През 1937 г. постъпва войник в Сливен като картечар.
При участието на България в заключителния етап на Втората световна война е част от петчленния разчет на тежка картечница "Шваpцлозе“, където при няколко инцидента едва не губи живота си. Стойчо Стойчев рискува да бъде застрелян на огневата позиция, когато отказва на ротния си командир да открие огън по отсрещния „противник“, в когото с бинокъла си разпознава български войници. При бомба, избухнала в близост до картечния екипаж, също едва не губи живота си. Затрупан жив, той е изровен от другарите си и спасен.
Демобилизира се през есента на 1944 г. В Гърция му предлагат да се устрои в Солун, но българинът-родолюбец отказва. Редник от запаса Стойчев създава малка шивачница с няколко работника в Нова Загора. Участва в изграждането на котлите на ТЕЦ „Сливен“, където се пенсионира. Редник от запаса Стойчо Стойчев е семеен с три деца.

 

Ще изграждат Военномедицински симулационен тренировъчен център

19.04.2021, 15:30

Той ще бъде към Военномедицинска академия. Създаването му е намерило място в проекта на План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., който предстои да бъде приет от Министерския съвет. Целта е да се оптимизира специалната медицинска подготовка на различни категории медицински състав от въоръжените сили на Р. България. Фокусът ще бъде върху „придобиване на теоретични знания и преди всичко на практически умения за оказване на спешна медицинска помощ, съобразена с тактическите условия и с изискванията за своевременност и приемственост при нейното оказване на бойното поле“.
Друг проект, който се планира за изпълнение е за придобиване на оперативно съвместими и оборудвани с необходимата медицинска апаратура санитарни автомобили за наземна медицинска евакуация за силите за незабавно действие, за декларираните военни формирования, за нуждите за поддръжка от страната домакин и др. С придобиването им, е записано в проекта ще се оптимизира военномедицинското осигуряване при изпълнение на задачите, които изпълнява военномедицинската служба по трите мисии на Въоръжените сили.
Предвижда се още иницииране на проект за придобиване на съвременни военнополеви медицински формирования тип „Роля 2 - Базова”, с които ще се усъвършенстват възможностите за медицинско осигуряване на бригадите при участието им в операции.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Два дрона получи Националният военен университет „Васил Левски“

19.04.2021, 12:38

Два дрона за нуждите на обучителния процес и подготовката на курсантите получи Националният военен университет „Васил Левски“. Безпилотните летателни средства са предоставени от фирма „Коптер“ по вътрешен проект на Военния университет, съобщават от елитното учебно заведение
„Двата дрона пристигнаха и още същия ден специалисти от фирмата-доставчик проведоха теоретическо запознаване с апаратурата и практическа работа на терен. Курсанти от специализациите „Разузнаване“ и „Електронно разузнаване и електронна война“ ще работят с дроновете и ще ги използват в учебния процес и в извънкласни занимания“, коментира полк. доц. д-р Милен Иванов, началник на катедра „Специализирана подготовка“.
Източник: http://otbrana.com/

 

The Wall Street Journal: Лойд Остин е против изтеглянето на американските войски от Афганистан

19.04.2021, 08:16

Шефът на Пентагона Лойд Остин е докладвал мнението на армията на американския президент, който обаче вече обяви решението си
Американският министър на отбраната Лойд Остин се противопостави на изтеглянето на американските войски от Афганистан, плановете за което американският президент Джо Байдън обяви миналата сряда, като подчерта, че то ще завърши до септември, предава Агенция Фокус  като се позовава на The Wall Street Journal.
Ръководителят на Пентагона е докладвал на Байдън, че няколко американски военни командири са изразили загриженост относно плановете на Белия дом за изтегляне на войските от Афганистан. Сред тях, според изданието, са били председателят на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, ръководителят на Централното командване (CENTCOM) на въоръжените сили на САЩ генерал Кенет Франклин Маккензи и командирът на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал-лейтенант Скот Милър.
Самият Остин, според The Wall Street Journal, е предупредил американския лидер, че с изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Афганистан действително ще спре подкрепата за и без това крехката стабилност, установена в страната. На 6 април ръководителят на Пентагона и генерал Марк Мили научиха, че Байдън е взел решение, което противоречи на съветите на военните командири. Както отбелязва вестникът, американският лидер е настоял, че оттеглянето на въоръжените сили на САЩ ще бъде най-добрият начин да се избегне възобновяването на военните действия в Афганистан.
Никой не може да даде гаранции за бъдещето на Афганистан след напускането на американските войски, заяви в същото време висш служител на Белия дом, цитиран от БГНЕС.  Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан коментира за телевизия Fox News риска да се повтори случилото се в Ирак, където бойци от Ислямска държава завзеха територията след оттеглянето на американските войски през 2011 г. Това накара тогавашния президент Барак Обама да изпрати войски обратно в Ирак.
Съливан обясни, че Байдън няма намерение да изпраща американски сили обратно в Афганистан, но добави: "Не мога да дам никакви гаранции за това какво ще се случи в страната. Никой не може."
„Всичко, което Съединените щати могат да направят, е да осигурят на афганистанските сили за сигурност, афганистанското правителство и афганистанския народ ресурси и способности, обучение и оборудване на техните сили, оказване на помощ на тяхното правителство. Направихме това и сега е време американските войски да да се приберат у дома и афганистанският народ да застане в защита на собствената си страна”, каза дипломатът.
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви в сряда пред комитета по разузнаване на Сената, че способността на САЩ да събира разузнавателна информация и да действа срещу екстремистки заплахи в Афганистан ще намалее след напускането на американските войски.
В доклад на ООН от януари се твърди, че в Афганистан има до 500 бойци на Ал Кайда и че талибаните поддържат тесни отношения с ислямистката екстремистка групировка. Талибаните отричат Ал Кайда да е присъствала в Афганистан.
Обявявайки решението си за изтегляне на войските, президентът Джо Байдън каза, че САЩ ще наблюдават заплахата, ще реорганизират способностите за борба с тероризма и ще запазят значителни активи в региона, за да отговорят на заплахите за САЩ, идващи от Афганистан.
"Той няма намерение да отклонява погледа си от там", каза Съливан за президента. Съединените щати имат капацитета да реорганизират своите способности и да продължат да потискат терористичната заплаха в Афганистан, твърди още той.

 

 

Преди 28 години загина български войник в Камбоджа

18.04.2021, 23:00

Асоциация на българските ветерани миротворци
Днес се навършват 28 години от трагичния инцидент в Нови Орал, Камбоджа, в района на действие на българския ОПБ „Сини каски” в мисията на ООН (UNTAC) при който  загина редник Венцислав Ангелов Мирчев, от с. Горна Росица, Габровско, а останалия личен състав от екипажа бяха ранени. Призоваваме всички да почетем паметта на загиналия български герой и пожелаем здраве и късмет на бойните му другари!
Ето и документираната хронология на инцидента.
На 18.04.1993 г. от групата български военнослужещи охраняващи дистрикта (административна единица, използвана по време на изборния процес в Камбоджа)  Нови Орал е подадена информация, че в селото има сериозна престрелка, която се води със стрелково оръжие и минохвъргачки. В дистрикта са двама български войници, двама цивилни полицай и двама цивилни служители от администрацията на ООН. Селото се намира на около 400 метра от охранявания дистрикт.
При тази обстановка войниците заемат позиции за кръгова отбрана.
В 00:10 часа се получава сигнал за изстреляна зелена сигнална ракета, при което командирът на 2 пехотна рота к-н Йорданов издава заповед при приближаване на огъня да се осъществи изтегляне на безопасни позиции на българските военнослужещи и персонала на ООН с помощта на превозните средства на цивилната полиция.
До 02:30 часа на 19.04.1993 г. не се забелязва движение на въоръжени групи.
В 02:35 часа е докладвано на командира на ротата, че по дистрикта се стреля от всички страни с минохвъргачен огън и автоматично стрелково оръжие. Командира на ротата незабавно изпраща група за бързо реагиране в състав от едно мотострелково отделение с БТР в помощ на състава от дистрикта. Групата е командвана от кап. Кръстев при подхода към дистрикта, като същия е оставил незаключени люковете на БТР-а с цел за по-бързи следващи действия на земя. Междувременно стрелбата около дистрикта се засилва. Частите на НАДК („червените кхмери“) навлизат до 1.5 км в територията на КПАФ (про-правителствени войски), палят къщи, ограбват имущество, включително. и на канцелариите на администрацията на ООН в дистрикта.
В 02:55 часа, при приближаване на около 1500 метра от дистрикта, от засада и от непосредствена близост БТР-а на групата за бързо реагиране е прострелян в десния борд с кумулативен снаряд изстрелян от РПГ при което групата губи връзка с ротата и щаба на батальона.
В 03:20 часа е поставена задача на командира на трета рота, майор Зарков да окаже помощ и съдействие на личния състав на 2-ра рота в района на нападнатия дистрикт.
В 04:00 часа майор Зарков докладва, че огънят се е отдалечил от нападнатия дистрикт. На място пристигат два медицински екипа с линейки, а в последствие и медицински екип от базовия лагер, които оказват помощ на ранените.
В 5:15 часа на мястото на инцидента пристига командването на батальона и групата от ГЩ на БА, която е в Камбоджа заради инцидента в Пум Прек.
След огледа на поразения БТР се установява, че кумулативния снаряд е улучил десантната ръкохватка на десния борд, което предизвиква взривяването му преди бронята и кумулативната струя не успява да влезе във вътрешната част на БТР-а, а разкъсва заварката между четирите бронирани листа.  През разкъсаната заварка част от огнената струя преминава като нож и причинява смъртта на редник Мирчев, а осколките от разтопения метал поразяват останалите от екипажа в различни степени. Решението на к-н Кръстев да остави люковете на БТР-а незаключени и полуотворени предотвратява взривяването на увеличения боекомплект от кумулативната струя, което би било фатално за екипажа.
Сред ранените са редник Атанас Пейчев, мл. сержант Марин Вучев, редник Ангел Бойков, старшина Марин Баджалов и старшина Дончо Донев.

 

Планират до 5 години да имаме дивизион подводници

18.04.2021, 22:11

Това става ясно от предвижданата организационна структура на ВМС в проекта на План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г.  Последната българска подводница "Слава'' е музей от 18 август м.г.  В рамките на 1-2 години България може да придобие подводница втора ръка, прогнозира през февруари контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили. Насочили сме към нашите съюзници от НАТО, добави той. Това, че имаме намерение да закупим втора ръка подводници, не означава, че ще купим втора ръка способности, подчерта адмиралът. А ето какво пише в проекта на плана за организационната структура на видовете въоръжени сили и командванията на Българската армия към 2026 г.
Сухопътни войски
Към 2026 г. организационната структура на Сухопътните войски ще включва: Командване на Сухопътните войски, бойни формирования, формирования за бойно осигуряване, поддръжка и подготовка.
Военновъздушни сили
Към 2026 г. организационната структура на Военновъздушните сили ще включва: Командване на Военновъздушните сили, бойни формирования, формирования за осигуряване и поддръжка.
Военноморски сили
Към 2026 г. организационната структура на Военноморските сили ще включва: Командване на Военноморските сили; флотилия бойни и спомагателни кораби; военноморски бази; дивизион подводници; група морски специални сили; брегови ракетноартилерийски дивизион и формирования за бойно осигуряване и поддръжка.
Съвместно командване на специалните операции
Към 2026 г. организационната структура на Съвместното командване на специалните операции ще включва: Съвместно командване на специалните операции; групи „Специални сили“; формирования за бойно осигуряване, поддръжка и подготовка.
Командване за логистична поддръжка
Към 2026 г. организационната структура на Командването за логистична поддръжка ще включва: Командване за логистична поддръжка; мобилни формирования за транспорт на товари и приемане, разполагане и последващо придвижване; бази за съхранение на материални ресурси; бази за ремонт на техника и контрол качеството на ГСМ и техническо имущество за ГСМ и Център за осигуряване.
Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана
Към 2026 г. организационната структура на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана ще включва: Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана; Стационарна опорна комуникационна мрежа; Комуникационно-информационен център; центрове за киберотбрана, управление, осигуряване, инженерингова дейност и ремонт.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Кои чуждестранни войски са се сражавали за Руската империя

18.04.2021, 21:27

Френският емигрантски роялистки корпус на принц Дьо Конде
Заради Великата френска революция от 1789 г. хиляди французи, които не са признали новата власт, са принудени да напуснат родината си. Само че не всички са били готови да приемат, че ще прекарат остатъка от живота си в чужбина.
Привържениците на връщането на монархията във Франция – роялистите – са били готови с оръжие в ръце да върнат трона на свалената династия на Бурбоните. Техни отряди са се вливали в армиите на воюващи срещу французите революционери от европейски държави. Най-боеспособното от тези подразделения става емигрантският роялистки корпус на принц Луи-Жозеф дьо Бурбон-Конде......Прочети още

 

NASA избра SpaceX за създаването на лунен спускаем апарат

18.04.2021, 20:34

NASA шокиращо избра SpaceX за изпълнител на поръчката за създаване и тестване на лунен спускаем апарат в рамките на програмата Artemis. Агенцията, обаче не затваря напълно вратата пред други потенциални изпълнители.
NASA обяви решението си на 16 април 2021 г. на пресконференция в последните часове на работния ден. Това стана факт, след като новината, че компанията на Илон Мъск ще бъде избрана за изпълнител изтече в редица американски медии.
Поръчката по програмата Human Landing System (HLS) е на стойност $2,89 млрд. Освен разработката, договорът покрива и един безпилотен тест на спускаемия апарат, който ще се базира на гигантския космически кораб Starship.
През април 2020 г. NASA избра трима участника от общо пет, които предложиха различни технически решения по HLS. Това бяха консорциума National Team, в който участват Blue Origin, Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper; консорциума Dynetics, в който водеща роля има Sierra Nevada Corporation и SpaceX. Те си поделиха общо $967 млн. за изследователска работа в рамките на 10 месеца, след което от тях се очакваше да предадат окончателна оферта.
Предложенията на National Team и Dynetics бяха за сравнително малки и консервативни спускаеми апарати, а SpaceX заложи на вариация на своя Starship, който трябва да бъде изстрелян от Земята със свръхтежката ракета-носител Super Heavy, да презареди на земна орбита и да се отправи към Луната.
Artemis предвижда спускаемият апарат по програмата HLS да превозва астронавтите от станцията Gateway, която ще стои на висока лунна орбита, до повърхността на Луната и обратно. Апаратите трябва да са за многократна употреба.
Очакваше се, че NASA ще избере две компании, като в рамките на последващите полети на Artemis ще бъдат давани договори на конкурентен принцип. Сега, обаче от NASA признават, че Конгресът на САЩ просто не им отпуска достатъчно пари и могат да си позволят да финансират само един участник.
В официалното съобщение на NASA се казва, че цената, която SpaceX е предложила е била най-ниска и то с много. SpaceX са получили оценка „приемлив” на своя технически проект, както и оценка „отличен” за предложения мениджмънт на проекта. Blue Origin, които са били най-близо до SpaceX, като цена, са получили оценка „приемлив” на техническия проект и оценка „много добър” за предложения мениджмънт. Оценките на Dynetics, които са били най-скъпи, са били съответно „слабо” и „много добър”.
По неофициална информация, предложението на Dynetics е страдало от редица технически несъвършенства. Критики е имало и към SpaceX и към National Team, но предложенията им са били приемливи и изпълними. Критиките към SpaceX са били основно около това, че се налага дозареждане с гориво на околоземна орбита.
Засега, от NASA оставят вратичка за National Team, тъй като полетите с екипаж в рамките на редовните мисии Artemis ще бъдат договаряни отделни. Ако консорциума извърши изследователската и тестова работа със собствени средства, то е напълно възможно да се конкурират със SpaceX.
Обявлението от страна на NASA, обаче отвори повече въпроси, отколкото от агенцията, поне в момента, са готови да отговарят. В момента не е ясно дали завръщането на хората на лунната повърхност ще стане през 2024 г., както официално се планира в момента. Свръхоптимистичният срок, който бе поставен от администрацията на Тръмп, обаче е все по-трудно изпълним, а от NASA в момента правят задълбочен анализ на програмата.
SpaceX показаха нов рендер на Starship във вариант за кацане на Луната. Гигантският апарат, който в първите мисии Artemis ще вози до повърхността едва двама астронавти, e снабден с четири подпори, десетина малки двигателя с които ще се осъществява мекото кацане, както и слънчеви панели, разположени по повърхността му. На новия рендер се вижда, че астронавтите ще слизат на повърхността на платформа спускана с лебедка.
Именно гигантските размери на апарата, на фона на целия останал хардуер на Artemis, повдига въпроси, до колко SpaceX са способни да изработят машината в срок и в рамките на отпуснатия бюджет, както и до колко ще е ефективна експлоатацията на космическия кораб, който ще е много по-голям, както от кораба Orion, така и от космическата станция на окололунна орбита Gateway.
Макар и SpaceX да имат гигантски успехи в космонавтиката, Starship създава главоболия. До момента са летели два демонстратора, които извършиха кратки подскоци на височина от 150 m, и четири пълномащабни демонстратора, които достигнаха до 10 km височина, но и които аварираха до един по различни причини. Мъск, обаче обещава Starship да достигне орбита до края на 2021 г.
Очаква се решението на NASA да бъде тежко критикувано в Конгреса, както и от загубилите компании.
Източник: https://aero-bg.com/

 

За армейски генерал Добри Джуров: Да знаем, че е живял и така! Тъга и радостни мигове е имало

18.04.2021, 16:36

Сигурно има, които ще кажат: познаваме много добре армейски генерал Добри Джуров. Тогава бяхме млади офицери, той ни връчи отличията, пагоните… Полковникът ще изригне: „Сто пъти ме е вдигал по тревога, на учения и стрелби, на командирски проверки и занятия. Тъй мина животът ми.“ Випускниците на висшите военни училища и Военната академия пък ще се похвалят, че е бил заедно с тях, или пък близо до тяхната походна колона на випуск „Шипченски“, Вапцаровски“, „Сливнишки“, на онези  не леки преходи до паметното тържество.
Ще се постарая да споделя най-близо, образно и точно само няколко факта, които не са от министерската и командирската му служба. Не спомени. Изживяни. От мен и приятели. Някои най- трогателно човешки.
Дъщеря му Аксиния Джурова преди няколко години с болка изрече: „Баща ми се срина, когато видя бивши офицери да ровят в кофите за боклук. Не можем да си позволим да оставим точно такъв свят на поколенията след нас.“ .........Прочети още

 

Още за 7 ордн

 

Два големи десантни руски кораба минаха през Босфора и влязоха в Черно море

18.04.2021, 08:39

Два големи десантни кораба (БДК) от състава на руския Северен флот преминаха вчера през Босфора и навлязоха в Черно море, предаде ТАСС, като се позова на информиран източник, съобщи БТА. По думите му това са БДК-55 "Александър Отраковски" 031 и БДК-91 "Кондопога" 027, и двата по проект 775.
По-рано бе съобщено, че на полигони в Крим и прилежащата му черноморска акватория има "контролна проверка за отчитане на резултатите от зимния период на обучение на войските от Южния военен окръг" на ВС на РФ.
Освен подразделения на Черноморския флот в нея участва 58-а общовойскова армия.
В събота под Кримския мост в Черно море навлязоха 15 кораба от Каспийската флотилия, информира пресслужбата на ЧФ.
Отрядът кораби (три артилерийски и осем десантни катера, както и съдове за осигуряване) е извършил над 100-километров междуфлотски преход по вътрешни водни пътища,  преодолявайки 13 шлюза. По план екипажите им заедно със силите на ЧФ ще вземат участие в контролни морски учения.

 

На този ден

18.04.2021, 07:50

На 18 април 1929 г. в Белица е роден Георги Димитров Разсолков. През 1951 г. завършва НВВУ „Г. Бенковски“, а през 1965 г. ВА „Г. С. Раковски“.

Бил е старши пилот, командир на изтребителна ескадрила, командир на ИАП, старши експерт по техниката на пилотиране в ПВО и ВВС, заместник главен щурман на ПВО и ВВС, заместник-председател на Организацията на съдействие на отбраната по въздушна подготовка.

Зад него стоят 33 години служба, полети с 21 типа самолети, над 3200 часа във въздуха.

Първият българин летял на свръхзвуковия самолет МиГ-19 и преминал звуковата бариера на 12 септември 1957г. Летец първи клас.

 

 

Военната мощ на западните съседи

17.04.2021, 21:37

"Видяхте как стреля ЗРК Панцир С-1 - 5000 снаряда в минута, които рушат планини. Това е огромно засилване на сръбската армия", каза сръбският президент Александър Вучич. В Сърбия, на полигоните Орешац и Пасулянски ливади, днес се състоя завършващия етап на тактическото учение с бойни стрелби на армейски и полицейски части "Отговор 2021", съобщават сръбските медии. - (видео)
В учението участваха части на сухопътните войски, на военновъздушните сили и противовъздушната отбрана, жандармерията и хеликоптерната част на МВР. Отработени бяха действия на подсилена бойна група, преминаваща от отбрана в атака.
На учението присъства президентът Вучич, който заяви, че руската система за ПВО Панцир-С-1 е важна част от увеличението на боеспособността на сръбската армия. "Видяхте как стреля Панцир С-1, това са пет хиляди снаряда в минута, които рушат планини. Това е огромно засилване на сръбската армия", каза Вучич, като подчерта значението на използваните в учението руски вертолети Ми-35М. - (видео)
Президентът поздрави членовете на армията и полицията за успешното учение и заяви, че с по-нататъшно инвестиране в армията и полицията Сърбия ще може да отблъсне всеки агресор.

 

Планират до 2026 г. да имаме 102 танка, 34 бойни самолета и 9 бойни кораба

17.04.2021, 20:50

Това е основното въоръжение и техника, което трябва да имаме до 5 години, според прокта на План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. Тяхното осигуряване ще бъде в резултат и на изпълнението на основните проекти за модернизация от дългосрочния „Инвестиционен план-програма до 2032 година“.
Какво ще стане с личния състав и неговата неокомплектованост?
Планът ще се реализира на три етапа. В първия – 2021-2022 г., ще се извърши попълване на некомплекта от личен състав във военните формирования с много висока степен на готовност, декларираните и подлежащите на сертифициране структури като принос към колективната отбрана на НАТО, съгласно приетите Цели за способности. През втория – 2023-2024 г., предстои попълване на некомплекта от личен състав във военни формирования с висока степен на готовност, а през третия – 2025-2026 г. - попълване на некомплекта от личен състав във военни формирования от въоръжените сили.  
За изпълнение на възложените мисии и задачи въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малка от 43 000 души, в това число 3 000 души доброволен резерв., е записано в проекта на плана. (Числеността на Сухопътни войски ще бъде 45 на сто от тази на Българската армия, на ВВС – 22 на сто, ВМС – 13 на сто, Командване за логистична поддръжка – 8 на сто, Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана – 5 на сто, СКСО – 4 на сто и СКС – 3 на сто.)
„За подобряване на мобилизационните способности на страната и повишаване готовността на въоръжените сили за защита на Отечеството, ще се въведат нови възможности за доброволна служба във въоръжените сили за българските граждани - „срочна служба в доброволния резерв“. Срочната служба в доброволния резерв ще включва период от време (до 6 месеца), през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили като резервист, което ще спомогне за реализиране на подготовката на по-голям брой български граждани за защита на отечеството и ще подобри и окомплектоването на военните формирования с резервисти и със запасни“, е отбелязано в проекта.
Структура на въоръжените сили
Тя ще бъде оптимизирана, за да може да се отговори на изискванията на Концепция за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона. Във функционално отношение въоръжените сили ще се състоят от Сили за сдържане и Сили за отбрана, съответстващи на приетата категоризация на военните формирования, съгласно системата на НАТО.
Организационната структура на въоръжените сили включва Българска армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, които не прилагат Закона за администрацията. Българската армия е основа на въоръжените сили на страната и към 2026 г. ще включва: Съвместно командване на силите и военни формирования на пряко подчинение на командира на Съвместното командване на силите; три вида въоръжени сили (Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили); Съвместно командване на специалните операции и военни формирования на пряко подчинение на командира на Съвместното командване на специалните операции; Командване за логистична поддръжка и военни формирования на пряко подчинение на командира на Командването за логистична поддръжка (считано от 01.09.2021г.) и Командване за комуникационноинформационна поддръжка и киберотбрана и военни формирования на пряко подчинение на командира на Командването за комуникационноинформационна поддръжка и киберотбрана (считано от 01.09.2021г.).
Командната структура на въоръжените сили включва: Върховното главно командване (във военно време), Министерството на отбраната с интегриран в него Щаб на отбраната, Съвместното командване на силите, Командване на Сухопътните войски, Командване на Военновъздушните сили, Командване на Военноморските сили, Съвместно командване на специалните операции, Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана.
Не се предвижда промяна на дислокацията на военните формирования
В проекта на плана е записано: „Мирновременната дислокация на военните формирования от въоръжените сили е консолидирана в централната част на Република България (с изключение на структурите от Военноморските сили), което гарантира своевременно развръщане при участие в операции по мисиите на въоръжените сили. Също така дислокацията е съобразена и с демографските особености в географските райони с цел попълване на войските и силите с човешки ресурси. Близостта на формированията до основните линии за комуникация в страната осигурява свобода на придвижването по основните маршрути за движение.
Базите за съхранение на материални ресурси са разположени на територията на цялата страна, с което се осигурява разсредоточеност на запасите и осигуреност на формированията от въоръжените сили на териториален принцип при изпълнение на задачите“.
Парите?
Направен е тревожната констатация, че „за 2021 г. разходите за отбрана (в т. ч. средства от централния бюджет и трансфера за Държавните висши военни училища) представляват 1,62% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Намаляване на разходите за отбрана под утвърдените прагове в Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 % от БВП на Република България до 2024 г., ще доведе до негативно въздействие върху способностите на ВС, окомплектоването с личен състав, подготовката, както и върху поетите ангажименти към НАТО и ЕС и декларираните военни формирования за НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО на ЕС)“. Надеждите са, че в следващите години ще се спазва Националният план за повишаване на разходите за отбрана на 2 % от БВП на Република България до 2024 г. Планира се през третия етап – 2025-2026 г. съотношението между разходите за личен състав, издръжка и капиталовите разходи спрямо общите разходи на министерството на отбраната да се поддържа на ниво 60:20:20.
Трите мисии се запазват
Ролята на въоръжените сили,е посочено в проекта на плана, е да гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната, да защитават нейната териториална цялост, да участват в колективната отбрана на НАТО и в Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Прегледът на отбраната е потвърдил валидността в дългосрочен план на трите основни мисии на въоръжените сили:
- Мисия „Отбрана“: въоръжените сили гарантират националния суверенитет и независимост и в условията на колективна отбрана защитават териториалната цялост на страната и на страните-членки на НАТО за установяване на стабилна среда на сигурност.
- Мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“: въоръжените сили участват в мисии и операции на НАТО и ЕС в отговор на кризи, в мисии на ООН, ОССЕ и други коалиционни формати, за предотвратяване на конфликти, борба с тероризма, укрепване и разширяване на доверието, сигурността и сътрудничеството в областта на отбраната.
- Мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“: въоръжените сили поддържат способности за превенция, ранно предупреждение и неутрализиране на потенциални рискове и заплахи за националната сигурност; оказване на хуманитарна помощ и спасителни действия на национална територия и в морските пространства на страната и извън нея; неутрализиране на невзривени бойни припаси; оказване помощ, при необходимост, за овладяване на миграционни кризи и охрана на границата, противодействие на тероризма, защита на стратегически обекти; провеждане на спасителни, евакуационни и неотложни аварийновъзстановителни работи за овладяване и/или преодоляване на последствия при бедствия, терористични атаки, опасно разпространение на инфекциозни заболявания и други рискове за сигурността на българските граждани и националните ценности, както и при справянето с епидемии от различни заболявания; участие в подготовката на населението и инфраструктурата за отбрана и действия при кризи от невоенен характер.
От МО са записали, целта на плана е да създаде условия за изпълнението на конституционните задължения на въоръжените сили на Република България, както и на поетите национални ангажименти към колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на ЕС.
Реализирането на тази цел ще се осъществи чрез:
- изграждане, поддържане и развиване на минимално необходимите приоритетни отбранителни способности на въоръжените сили в периода 2021 - 2026 г., като част от способностите с дефицит и способностите за поддържане и развитие за периода 2021-2032 г.;
- въвеждане на нова функционална структура на въоръжените сили;
- изменения в организационната структура и числеността на въоръжените сили;
- трансформиране на системата за ръководство, командване и управление на въоръжените сили, нейните елементи и функциониране;
- оптимизиране на системите за логистична поддръжка, комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, както и военно-образователната система;
- адекватно финансово осигуряване на дейностите заложени в плана.
Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили планът трябва да бъде приет от Министерския съвет. Той е  разработен в съответствие с Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България - 2032, приета от предишното Народно събрание.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Рекордните 12 млрд. EUR са похарчени за една военна мисия

17.04.2021, 16:25

Близо 12 млрд. EUR е отделила Германия за своя контингент в Афганистан в периода 2001-2020 гг. Информацията идва в отговор на Министерството на външните работи на ФРГ на парламентарно запитване на Левицата. Най-много пари са похарчени в периода 2010-2012 г. Тогава в Афганистан бяха дислоцирани 5000 войника
Въпросната сума не включва средствата, които Германия е отпускала ежегодно за хуманитарни и инфраструктурни проекти. С тези средства за почти две десетилетия са построени или ремонтирани 1400 километра пътища, 293 училища и 51 болници.
От 1 май 2021 г. НАТО започва поетапно изтегляне на своя контингент от Афганистан. Всички чуждестранни военни трябва да напуснат страната по есента на текущата година. В момента германският контингент наброява 1000 военни.
Източник: https://fakti.bg/

 

Трима от Международната космическа станция се върнаха на Земята

17.04.2021, 13:05

Трима членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) - американската астронавтка Катлийн Рубинс и руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков - се върнаха на Земята, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.
Спускаемият апарат на пилотирания космически кораб "Союз МС-17" кацна в казахстанската степ югоизточно от град Жезказган в 07,55 ч. тази сутрин московско време (и българско). Картина от кацането беше предавана пряко на уебсайта на руската космическа агенция "Роскосмос".
Космическият кораб се отдели от МКС в 04,34 ч.
Командирът на кораба Куд-Сверчков и бординженерите Рубинс и Рижиков напуснаха спускаемия апарат. Астронавтката от НАСА беше посрещната с букет цветя.
По време на престоя на тримата в орбита бяха извършени над 50 научни изследвания и експеримента. Космонавтите осъществиха едно излизане в открития космос и извършиха ремонтни работи на корпуса на модула "Звезда".
На международната станция продължават работата си седем члена на екипажа й - космонавтите от "Роскосмос" Олег Новицки и Пьотър Дубров, американските астронавти Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и Марк Ванде Хай, и японският астронавт Соичи Ногучи.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Норвегия може да позволи на САЩ да строят в нейни военни бази

17.04.2021, 08:18

Норвегия, която има относително къса граница с Русия, съобщи днес, че е подписала споразумение със САЩ, променящо това какво е позволено Пентагонът да прави на нейна територия.
Ако бъде одобрено от парламента в Осло, ревизираното споразумение между двете натовски държави ще разреши на американците да изграждат съоръжениа в три норвежки военновъздушни и една военноморска база. Това не означава, че се създават отделни бази на САЩ, уточни правителството на Ерна Сьолберг (на снимката).
"С текста се регулира и уреждат американското присъствие, тренировки и учения в Норвегия, като по този начин се организира бързото подпомагане на Норвегия в случай на криза или война", се казва в правителственото съобщение.
След анексирането на Крим от Русия отношенията между двете страни се влошиха, като от двете страни на границата има струпване на войски и чести маневри, но като цяло се търси сътрудничество по въпроси като трансгранични пътувания и риболов.
Норвегия е сред основателите на НАТО през 1949 г. и позицията ѝ е, че няма да позволи на нейна територия да има чуждестранни бази в мирно време или пък да се складира ядрено оръжие. Западни войски обаче са добре дошли за учения и маневри.
"Отношенията със съюзниците ни се развиват непрекъснато. Споразумението потвърждава близките ни връзки със САЩ и ключовото разположение на Норвегия на северния фланг на НАТО", заяви външният министър Ине Ериксен Сьоерде. "Позицията ни по отношение разполагането на чуждестранни войски на норвежка територия, складирането или разполагането на ядрени оръжия и посещението в пристанища остават непроменени", допълни тя.
Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

77 години от "Черният Великден"

17.04.2021, 07:18

На 17 април 1944 г. в 11.45 ч. минути е последният масиран дневно-нощен удар на съюзническата авиация срещу България. През деня навлизат 350 Б-24Н „Либърейтър“, прикривани от новите и по-съвършени П-51Б „Мустанг“ и П-47Д „Тъндърболт“. Първи излита 2/6 изтребителен орляк от Враждебна с 16 Ме-109Г2 и 2 Девоатин Д.520, а към тях се присъединява и 3/6 изтребителен орляк с 14 Ме-109Г6 от Божурище. Пилотите от 3/6 орляк, след като не откриват обичайните изтребители – двудвигателните П-38 „Лайтнинг“, се насочват към бомбардировачите. Поручик Николай Йорданов, водещ 672-ро ято подпалва един от тях. Повреди на противника нанасят и подпоручик Борис Дамев и фелдфебел Дако Даков. Капитан Николай Бошнаков от 2/6 орляк унищожава един В-24Н. С таранен удар поручик Неделчо Бончев сваля втори и четиримоторната машина се взривява над с. Крапец. Българският пилот се спасява, като скача с парашут.
В този бой авиацията ни понася най-тежката си загуба. Поради голямата прилика между Месершмит и американския изтребител П-51 „Мустанг” българските самолети не разпознават врага и се приближават в опасна близост. Двата орляка приемат захождащите в атака американски изтребители за свои подкрепления. Загиват шестима пилоти – командирът на 692-ро ято капитан Любен Кондаков, подпоручик Христо Арнаудов, подофицер Атанас Кръстев, поручик Димитър Попов, подпоручик Веселин Рачев, подпоручик Иван Стефанов, унищожени са девет български самолета, три са повредени. Във въздушния бой е свален и първият американски „Мустанг” край село Дуган. Зенитната артилерия засяга 9 неприятелски самолета, като част от тях не достигат базите си.
17 април 1944 г. влиза в историята на българската авиация като „Черния Великден“. - (видео)
****************
Музеят на авиацията – филиал на НВИМ, съхранява снимки и документи на подпоручик Христо Арнаудов и поручик Димитър Попов, както и части от самолет Месершмит на поручик Неделчо Бончев, с който той извършва успешен таран на 17 април 1944 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

 

Русия ще ограничи корабоплаването около Крим

16.04.2021, 16:57

Русия ще ограничи до октомври плаването на военни и други държавни кораби в три зони около украинския полуостров Крим, анексиран от Москва. Това съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес, предаде БТА.
Напрежението между Русия и Украйна се засилва все повече от няколко седмици - Киев обвинява Москва, че търси повод за война с цел да нахлуе на украинска територия, а Москва обвинява Киев, че готви офанзива срещу проруските сепаратисти в източните украински региони. Русия струпа войски в Крим и започна военноморски маневри в Черно море.
"От 21.00 ч. на 24 април до 21.00 ч. на 31 октомври временно се спира осъществяването на правото на мирно преминаване през териториалните морета на Руската федерация за чуждестранни военни кораби и други държавни плавателни съдове", се казва в бюлетин на управлението по корабоплаване към руското военно министерство, цитиран от РИА Новости. Става дума за три зони около най-западната част на Крим, край южните му брегове от Севастопол до Гурзуф и за "правоъгълен район" близо до Керченския полуостров недалеч от Опукския резерват. Последната е най-спорна, тъй като е близка до Керченския проток между Черно и Азовско море, който е от решаващо значение за износа на зърнени храни и стомана от Украйна, отбелязва АФП.
В миналото там са ставали сблъсъци; през 2018 г., например, Русия задържа там три украински военни кораба. Киев и Западът обвиниха Русия, че съзнателно "възпрепятства" минаването на търговски кораби през Керченския проток. Москва претендира за контрол върху него с оглед анексията на Крим и с цената на големи разходи построи над протока мост, който да съедини територията ѝ с анексирания полуостров. Още в четвъртък, преди да стане ясно кои зони ще бъдат засегнати от ограниченията, украинското външно министерство разкритикува мерките като "узурпация на суверенните права на Украйна". Ведомството изтъкна, че по силата на Конвенцията на ООН по морско право "Русия не бива нито да възпрепятства, нито да създава пречки за превоза през протока към пристанищата в Азовско море".

 

"Роскосмос" съобщи за последната доставка за САЩ на двигателите РД-180

16.04.2021, 16:37

Русия предаде на САЩ последната партида ракетни двигатели РД-180 в рамките на по-рано сключения договор, съобщи "Роскосмос".
Както се отбелязва на уебсайта на държавната корпорация, на 14 април американските клиенти получиха шест двигателя от НПО "Энергомаш"
"Представителите на компаниите Pratt & Whitney, United Launch Alliance, РД "АМРОСС" подписаха формулярите за двигателите", се казва в съобщението.
Сега продукцията се подготвя за изпращане.
Общо по договор за повече от двадесет години НПО "Энергомаш" достави на САЩ 122 двигателя РД-180.
Двигателят се използва в първата степен на американската ракета-носител Atlas 5. В същото време ULA преди това заяви пред РИА Новости, че възнамерява да спре да експлоатацията на тази ракета в средата на 2020-те. За нейната смяна, се разработва ракета Vulcan с американски двигатели BE-4.
В допълнение към РД-180, Русия доставя на САЩ и двигателите РД-181. НПО "Энергомаш" подписа договор за тяхното разработване и производство с компанията Orbital ATK през декември 2014 г. Те са предназначени за инсталиране на американските ракети-носители Antares.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Самостоятелни полети за курса за приучване на L-39ZA в Граф Игнатиево

16.04.2021, 15:38

Капитан Николай Георгиев от База за предно разполагане Безмер направи днес, 16 април 2021 г., първия си самостоятелен полет на L-39ZA в рамките на курса за приучване на типа самолет, който се провежда в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.
Той бе допуснат за изпълнение на самостоятелната задача от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров след провеждането на контролен полет.
Обучението на капитан Николай Георгиев е свързано със запознаване с техниката на пилотиране на реактивен самолет и достигане на необходимия нальот за последващо приучване на самолет Су-25 в рамките на тази година.
От следващата седмица предстои и на останалите обучаеми-летци, включени в курса, да преминат към самостоятелни полети.
Капитан Ангел Димитров, капитан Лъчезар Димитров, капитан Николай Георгиев, старши лейтенант Денис Благоев и лейтенант Янко Терзиев започнаха летателната си подготовка на учебно-бойния самолет L-39ZA на 1 март.
Началник на курса е майор Павел Джуров, началник на служба „Безопасност на полетите и обективен контрол“ в авиобаза Граф Игнатиево. Инструктори са майор Тихомир Резашки, майор Петър Милков, капитан Светослав Петров и капитан Георги Чаушев.
Съгласно плана за подготовка на пилотите от състава на авиобаза Граф Игнатиево, целта е до края на месец септември 2021 г. обучаемите да достигнат ниво на подготовка за бойно използване в двойка и изпълнение на задачи по „ер полисинг” на учебно-бойния самолет. След пълното усвояване на L-39ZA, на летците ще бъде присвоена степен за класна специалност „Военен пилот първи клас“ и ще продължат летателната си дейност на боен самолет.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

НАТО е вън от Афганистан: Войските напускат, войната остава

16.04.2021, 07:50

През май започва изтеглянето на западните войски от Афганистан - след двадесет години мисия. По-рано днес решение и за българското оттегляне бе взето от кабинета в оставка. Запознати със ситуацията казват, че страната остава в хаос и това вероятно ще е начало на кървава гражданска война, пише в анализ за Deutsche Welle Барбара Везел.
„Това не е краят, това е началото на нова глава", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след решението за изтегляне на западните войски от Афганистан. Това решение не беше лесно, каза Столтенберг, но е време афганистанците сами да изградят траен мир.
Оттеглянето трябва да започне на 1 май и да приключи след няколко месеца. Така двадесетгодишната мисия, която все още включва войници и персонал на 36 членове на НАТО и страни партньори, ще приключи. През двете десетилетия в Афганистан бяха убити около 3 500 войници от Алианса и около 20 000 бяха ранени.
"Никога няма да забравим солидарността на НАТО", каза американският външен министър Антъни Блинкен.
Докато Блинкен обещава дипломатическа подкрепа на афганистанците, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин добавя, че САЩ ще продължат да подкрепят части от афганистанската армия и военновъздушните сили, като им плащат заплатите. Без това, каза Остин, армията там ще рухне бързо.
В момента в Афганистан има още около 2 500 американски войници. Под техен надзор и защита (американците контролират небето над Афганистан) и останалите 7 000 членове на международните войски ще се изтеглят. Това ще бъде канско логистично усилие, защото всички оръжия и цивилно оборудване трябва да бъдат изведени.
В момента в страната са представени военните сили на 36 държави, страни от НАТО и съюзници. Алиансът плати висока цена през последните 20 години, припомни генералният секретар на НАТО. Около 3500 войници на алианса загинаха в операцията, а над 20 000 бяха ранени. "Никога няма да забравим солидарността на НАТО", обеща държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
Но сега партньорите ще започнат съвместното оттегляне. „След години, в които казахме, че трябва да напуснем в даден момент“, сега настъпи моментът, каза външният министър на САЩ. Той смятал, че неограничен ангажимент в Афганистан не е в интерес нито на САЩ, нито на партньорите от НАТО. „Трябва да адаптираме нашите стратегии към предизвикателствата на 2021 г.“. В същото време Блинкен обеща, че САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан и да помагат за осигуряването на социалния прогрес - макар и по дипломатически канал.
И германците се връщат вкъщи
1 000 германски войници също се прибират у дома. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви след решението на Америка за оттегляне: „Заедно отидохме на мисия, заедно си тръгваме“.
750 британски войници също напускат, което спира обучението на афганистанската армия, което те провеждаха.
"Разбира се, тази ужасна война един ден трябва да приключи", коментира генерал-майор Чарли Хърбърт, бивш съветник на НАТО в Афганистан. „Но напускането на афганистанските партньори по този начин е все едно да предадем афганистанската армия, с която сме се жертвали заедно толкова години.“
Саймън Дигинс, бивш британски военен аташе в Кабул, изрече още по-остри думи. Той каза, че безусловното оттегляне "дава зелена светлина на талибаните да поемат властта".
Говорител на талибаните написа в Туитър, че очаква зачитане на споразумението от Доха, с което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на войските си до 1 май. В противен случай може да има "проблеми", заплашиха талибаните. Ислямистката организация обяви, че няма да участва в никакви преговори - дори в мирната конференция в Истанбул следващата седмица - докато и последният чуждестранен войник не напусне страната.
Земя, оставена на талибаните?
Преди конференцията Вашингтон подкрепи създаването на преходно правителство в Кабул, което да включва представители на талибаните. Това би означавало напускането на президента Ашраф Гани. Но засега става дума само за теории, защото никой не знае как ще се развие ситуацията през следващите месеци.
През първите три месеца на тази година ООН отбеляза, че в Афганистан са убити 573 цивилни и над 1 200 са ранени.
"Бързото безусловно оттегляне лишава афганистанското правителство от лост за преговори за справедливо мирно решение в Истанбул," каза Мартин Рахими от Американско-афганистанския съвет за мир. "Съществува риск страната да се дестабилизира, да се увеличи вероятността от гражданска война и риск от завръщането на терористични групировки, които застрашават местния, регионалния и глобалния мир."
Други наблюдатели също са песимисти. „Това не е краят на войната, това е просто краят на нейната пряка американска фаза", пише Елиът Коен, професор от университета "Джонс Хопкинс".
В списание Atlantic той заявява, че напускането на чуждестранните войски ще даде възможност на "бруталните фундаменталисти" от редиците на талибаните да продължат да измъчват и убиват и ще обезсили напредъка в образованието на жените и секуларизма.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

Да! Изберете социален министър на отбраната

16.04.2021, 07:32

Динамиката на развитие на отбраната и въоръжените ни сили е на такъв етап, че е най-добре да се мисли за социален министър на отбраната. Армията е такава институция, в която задължително трябва да се провежда конкретна социална политика. В противен случай хората с пагони остават на по-долното от средното социално стъпало в обществото. И броят им никога няма да бъде достатъчен.
Въпросът за превъоръжаването ще стои пред новия министър на отбраната по-различно, отколкото пред предшествениците му. За хубаво или за лошо, който, както иска да го разбира, започна изпълнението на проектите за изтребителите и корабите. За съжаление придобиването на бойни бронирани машини за пехотата бе върнато на проучвателен етап. За още по-голямо съжаление, ако се сбъднат пророкуванията за къс живот на този парламент, Сухопътни войски ще продължават да чакат сбъдване на мечтата си.
Анализите показват, че приоритет номер едно и то в краткосрочен план, трябва да бъде мотивацията за военна служба. Да, модерното оръжие привлича, но в професионалната армия начинът на живот често играе решаваща роля. (И то не само, докато си в униформа. През 2020 г. средният размер на военната пенсия е 790 лв.) Защото има много други професии, които знаещият може да предпочете. Добре е да стъпим здраво на реалностите, че военната професия е на пазара на труда.
Предишният парламент взе решение, с което определи числеността на Въоръжените сили до 2023 г. да бъде поне 43 хиляди души, в т. ч. 3 хиляди доброволен резерв. Т.е. с 6 хиляди повече от завещаното от Програма-2020. Нивата на неокомплектованост на военните формирования спрямо предходните две години, обаче, се запазва, посочва Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2020 г. Дефицитът на кадри е около 20 процента, като той е най-сериозен в Сухопътни войски. А окомплектоването на доброволния резерв е само 14,5%.  Същият този доклад прави следния извод: “Независимо от увеличените разходи за персонал в системата на отбраната, същите не могат да компенсират натрупания инфлационен индекс през годините. Направените анализи сочат, че дори при планиране на предвидените средства, само за индексиране на заплатите до 2023 г. вкл., няма да доведат до търсения ефект за повишаване на социалния статус на военнослужещите и конкурентоспособност на пазара на труда. Това ще доведе до изпълнение на задачите от Въоръжените сили в хронична неокомплектованост от 15 до 20%, при запазване на сегашната определена щатна численост.“ А, когато числеността за повиши, както е гласувано?
Всичко това потвърждава донякъде прогнозите, че ще се търси за министър на отбраната политик със социална чувствителност. Това е от една страна. Едновременно с това, смятат някои наблюдатели, той трябва да е минал през армейския живот, за да му са близки проблемите на военнослужещите. И да има решителност за бързо реализиране на взетите мерки. Каквито примери имаше преди години с изграждането на военни общежития, детски градини към МО и др. Да не забравяме, че картотекираните военнослужещи без жилища са над 3 хиляди. Едва ли перспективата, че след 3-5 години ще има къде да живеят ги мотивира да служат!
Остава да видим какво ще бъде записано в управленската програма на новото правителство. В интерес на истината този проблем търси решения в предизборните програми на партиите и коалициите, които са в очаквана възможност да предложат правителство. Проблемът е да не остане само там, а генералите да останат без армия. Отговорността, при всички случаи, обаче, е на политиците.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Български военачалници, загинали при атентата в църквата „Св. Неделя” на 16 април 1925 г.

16.04.2021, 07:00

Навършват се 96 години от атентата в църквата „Св. Неделя”, организиран и извършен от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия, при който загива голяма част от елита на Българската армия, изнесъл войните за национално освобождение и обединение от 1912- 1913 г. и 1915-1918 г.
При нападението загиват 12 генерали - повече, отколкото Българската армия губи водените от нея войни. Да си спомним за тях и да почетем делото и живота им. Вечна памет.
Генерал от пехотата Стефан Михайлов Нерезов. Роден на 12 ноември 1867 г. в Севлиево. Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885 г.), след което завършва Военната академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник на Оперативния отдел в Щаба на Действащата армия, а през Междусъюзническата война (1913 г.) – Началник-щаб на Действащата армия. През Първата световна война командва 9-та пехотна Плевенска дивизия, която води боеве на Косово поле и на Дойранския фронт. В края на Първата световна война е командващ Първа отделна армия на Вардаро-дойранския фронт. От 1920 г. до 1921 г. е Началник-щаб на Българската армия. През 1921 г. е пенсиониран с чин генерал от пехотата. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал – лейтенант Калин Георгиев Найденов. Роден в Широка лъка. През 1885 г. завършва Военното училище в София и през 1891 г. Артилерийска военна академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е Помощник-началник на артилерията в Щаба на Действащата армия. Има изключителен принос за широкото използване на артилерията във войната. Инспектор на артилерията (1913-1915 г.), генерал-майор (1914 г.). От 21.09.1915 г. до 21 .06.1918 г. е министър на войната. След войната е професор във Военното училище. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал- лейтенант Кръстьо Златарев. Роден на 23 февруари 1864 г. в Охрид. Завършва Военното училище през 1884 г. Участва в Сръбско-българската война като командир на рота. По време на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в сраженията при Лозенград, Чаталджа и Одрин. През 1913 г. се сражава срещу сърбите в района на Злетовска река, Щип и Брегалница. По време на Първата световна война организира и командва 11-та пехотна Македонска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Григор Георгиев Кюркчиев. Роден на 24 октомври 1864 г. в Прилеп. През 1885 г. завършва Военното училище в София. Взема участие в Сръбско-българската (1885 г.), в Балканската и Междусъюзническата войни (1913 г.). През Първата световна война като командир на 2-ра бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия на 1 ноември 1915 г. е ранен в боя при Долно Чичено и кракът му е ампутиран. След оздравяването си се връща в частта си и я командва до края на войната. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Великов Стойков - освободителят на Охрид. Роден в село Гайтанино, Неврокопско. През 1887 г. завършва Военното училище в София и Военна академия в Торино, Италия. Служи в конницата. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник-щаб на 9-та пехотна Плевенска дивизия. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на Първа конна бригада и воюва при Трън и Прищина. От ноември 1915 г. е командир на Конната дивизия, която освобождава Охрид. От май 1916 г. командва новосформираната Втора конна дивизия. Началник на Девета дивизионна област (1917 г.). Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Стоян Петков Пушкаров. Роден на 1 март 1866 г. в Пирдоп. През 1887 г. завършва Военното училище в София и служи в артилерията. През Балканската война (1912-1913 г.) е командир на 4-ти Артилерийски полк, с който воюва на Тракийски фронт. По време на I световна война (1915-1918 г.) е командир на 7-ма Артилерийска бригада, по-късно е началник на артилерията на Втора армия, която воюва на Македонки фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Петър Лолов. Роден на 21 ноември 1864 г. в село Медвен. Доброволец в Сръбско-българската война. По време на Балканските войни и първата Световна война командир на 11-ти пехотен сливенски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Рачев Шкойнов. Роден в Габрово. Учи в Априловската гимназия. Завършва Военното училище в София (1895 г.) и Николаевската академия на Генералния щаб в С. Петербург (1904 г.). През 1909 – 1912 г. служи в артилерията, преподавател по тактика във Военното училище . През Балканска война е Началник на Разузнавателна секция в щаба на Втора армия и участва в боевете за Одрин. По време на Втората балканска война (1913 г.) е началник щаб на 11-та пехотна дивизия. По-късно е началник на секция в Щаба на армията (1913-1914 г.). По време на Първата световна война е Началник- щаб на 4-та пехотна Плевенска дивизия (1915-1916 г.), командир на 26-ти пехотен Пернишки полк (1916 г.). През 1917 г. е Началник на Оперативен отдел в щаба на Първа армия . Помощник на директора на прехраната в Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост. Преминава в запаса в края на 1919 г. Председател е на Съюза на запасните офицери. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Павел Павлов. По време на Първата световна война командир на 20-ти пехотен Добруджански полк. Воюва на Македонския фронт. Командир на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Станчо Радойков. По време на Първата световна война командир на 36-ти пехотен Козлодуйски полк. Воюва на Македонския фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Табаков. Роден на 16 юни 1868 г. в Калофер. Завършва Военното училище в София (1887 г.) и служи в конницата. През Балканските войни (1912-1913 г.) е командир на 3-ти Конен полк; воюва с гърците при Нигрита и Суха баня. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на 5-ти Конен полк на Македонски фронт, а по-късно като Командир на бригада в състава на Първа конна дивизия воюва на Добруджанския фронт (1916 г.). От 1917 г. командва Втора конна дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Александър Давидов. Роден в Кюстендил на 20 май 1878 г. Завършва Военното училище през 1900 г. Командир на 33-ти пехотен Свищовски полк по време на Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Попов. Роден на 16 февруари 1857 г. в Свищов. Четник в четата на войводата Филип Тотю. През 1879 г. завършва първия випуск на Военното училище.Участва в Сръбско-българската война като командир на дружина във 2-ри пехотен Струмски полк. По време на Балканските войни командир на 1-ви пехотен Софийски полк, командир на 1-ва бригада от 1-ва пехотна Софийска дивизия. През Междусъюзническата война е командир на 1-ва пехотна Софийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Стефан Нойков. Роден на 25 октомври 1876 г. в Сливен. Завършва Военното училище през 1897 г. Воюва в Балканските войни като командир на дружина в 12-ти пехотен Балкански полк. През Първата световна война е началник-щаб на 4-та пехотна Преславска дивизия. Началник на Оперативния отдел на Щаба на Действащата армия. Автора на редица книги.
Полковник Спиридон Михайлов. Роден през 1878 г. в Щип. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Спас Жостов. Роден в село Гайтанино, Неврокопско през 1881 г. Брат на генерал Константин Жостов. По време на Първата световна война представител на Българската армия в Главната квартира на германската армия.
Полковник Ангел Сребров. Роден в Силистра. По време на Балканските войни екомандир на дружина в 31-ви пехотен Варненски полк. През Първата световна война е командир на 31-ви пехотен Варненски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Атанас Сарайдаров. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Командир на Артилерийско отделение в 6-ти Артилерийски полк в Сливен. По време на Първата световна война е командир на 16-ти Артилерийски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Майор Никола Рачев. Секретар на Военния съюз, народен представител и още повече от 120 убити и ранени боеви командири на Българската армия.

 

Въоръжените сили на Руската федерация през тази седмица

16.04.2021, 06:55
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}