Военна информация

Архив - от 16 до 30 април

 
ОСТАНЕТЕ СИ В КЪЩИ!
 
 

 

МО: Парите не са достатъчни за пълноценно участие в НАТО

30.04.2020, 20:56

Липсата на достатъчно средства не позволява пълноценна подготовка на въоръжените ни сили и поддръжка на въоръжението и модернизацията. Тoва се посочва в доклада за състоянието на отбраната през миналата година, който предстои да бъде разгледан от парламента.
Хроничната липса на средства води до кадрова и техническа криза. България пое ангажимент пред НАТО да повиши разходите за отбрана и действително го направи, но това се дължи основно на платените около 2.1 млрд. лева за новите изтребители F-16.
"Въпреки увеличението на разходите за отбрана спрямо предходната година, те остават недостатъчни за: планомерно и пълнообемно изпълнение на приетите Цели на способностите на НАТО; за пълноценна подготовка, съобразно установените съюзни стандарти; за ефективна поддръжка и ремонт на въоръжението, техниката и специализираната инфраструктура; за стартиране и на други ключови за въоръжените сили инвестиционни проекти", се посочва в доклада.
Отбелязва се, че заради липса на средства остават на заден план проектите за придобиването на нови три-координатни радари, нови зенитно-ракетни комплекси и др.).
"Основната причина е в това, че в последните три десетилетия липсват планомерни, целенасочени и адекватни инвестиции в модернизация и превъоръжаване на българските въоръжени сили, поради което настоящите потребности надхвърлят значително ресурсите, които страната може да си позволи да отдели за отбрана", посочват от МО.
Така 16 години след присъединяването ни към НАТО армията продължава да разчита предимно на старото съветско въоръжение, а ключови системи са на ръба.
България трябва да достигне до 2024 година бюджет за отбрана от 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Със закупуването на изтребителите МО декларира над 3%.
"С придобиването на осем бойни самолета F-16 Block 70 от поколение "+" беше поставено началото на процеса по технологично превъоръжаване. Това е най-значимото постижение за последните десетилетия в усилията за преодоляване на технологичното изоставане на въоръжените сили", посочват от МО.
Продължава работата и по другите два ключови модернизационни проекта - за нови бронирани машини и модулни патрулни кораби. Тяхната обща стойност е около 2.5 млрд. лева, но бъдещето им не е толкова сигурно предвид разходите около кризата с коронавируса.
Продължава да има проблем и с липсата на достатъчно военни. Към момента около 5000 места са незаети. Намаляват обаче инцидентите във въоръжените сили, като за 2019 г. те са с 4% по-малко в сравнение с 2018 г.
Източник: https://www.mediapool.bg, Никола Лалов

 

НАТО иска Грузия в планове за "хибридна отбрана" от Русия в Черно море

30.04.2020, 20:43

НАТО възнамерява допълнително да включи Грузия в осигуряването на сигурност в Черно море и за тази цел ще свърже републиката с мерки за "хибридна отбрана" от Русия. Това се посочва в откъс от интервю на специалния генерален секретар на НАТО за Централна Азия и Кавказ Джеймс Апатурай по националното радио на Грузия, съобщава ТАСС.
"На първо място, ще свържем Грузия с още по-големи дейности, които наричаме "хибридна отбрана ". Политическото решение за прехвърляне на новия пакет за подкрепа има две причини. Първо: Грузия е част от групата държави, които не са членки на НАТО и с които имаме тясно двустранно сътрудничество. Нашето сътрудничество с Грузия е примерно и искаме да го задълбочим", коментира Апатурай.
Според него това е необходимо поради факта, че "сигурността в Черноморския регион се е влошила поради действията на Русия, а "хибридната отбрана" е необходима поради кибератаки и разпространението на дезинформация, която според Апатурай се организира от Русия.
Той добави, че НАТО възнамерява допълнително да ангажира Грузия в съвместни учения, както и да включи Школата за възраждане на институционалната отбрана (DIB), открита в Тбилиси през 2016 г., както и Съвместния център за обучение и оценка на НАТО (JTEC), който оперира в страната 2015 година.
Грузия си сътрудничи с НАТО от края на 90-те години. През ноември 2002 г. президентът Едуард Шеварднадзе на среща на върха в Прага обяви желанието на страната да стане член на съюза. Този стремеж бе потвърден от следващия президент Михаил Саакашвили. Новото правителство, което дойде на власт след победата на коалицията "Грузинска мечта" през октомври 2012 г., продължи своя курс към интеграция в НАТО, но в същото време новите власти нарекоха "най-важната задача" на външната политика на страната "поетапно нормализиране на отношенията с Руската федерация, без да се засяга териториалното Целостта на Грузия", обяснява ТАСС.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви през 2019 г., че влизането на Грузия в НАТО ще подкопае остатъците от отношенията на Русия с алианса.
Според него "НАТО е обсебен от непрекъсната експанзия" и Москва вижда това като "желание да обгради Русия с вражески пръстен".
Руската страна също многократно отхвърля твърденията за участие на Москва в кибератаки, по-специално на правителствени сайтове в Грузия. Както отбелязва заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко през февруари, Русия не се намесва и няма намерение да се намесва, допълва ТАСС.
Източник: https://news.bg/

 

Армията на Хафтар обяви прекратяване на военните действия в Либия

30.04.2020, 16:51

Фелдмаршал на Либийската национална армия (LNA) фелдмаршал Халифа Хафтар спира да се сражава в страната, но си запазва правото да реагира на атаки, заяви говорителят на LNA генерал-майор Ахмед ал-Мисмари.
"В отговор на призива на приятелски страни генералното командване на [LNA] обявява прекратяването на всички военни действия едностранно, като си запазва правото незабавно и остро да реагира на всякакви нарушения от страна на терористични групировки", излъчва Ал Мисмари в ефира на ТАСС на Ал Hadath.
Припомняме, че в понеделник началникът на Либийската национална армия (LNA) фелдмаршал Халифа Хафтар се обяви за владетел на Либия.
Руското външно министерство обяви неодобрението си от действията на Хафтар и също апелира към страните в конфликта в Либия с призив за възобновяване на диалога под егидата на ООН.

 

Бразилските БТР Urutu

30.04.2020, 16:41

Разработката на бронетранспортьора EE-11 Urutu за бразилската армия започва през далечната 1970 г. Първият прототип е построен през същата година, производството е стартирано през 1974 година. Първоначално той е произведен за бразилските въоръжени сили, но скоро EE-11 Urutu е изнесен за Боливия, Чили, Колумбия, Кипър, Еквадор, Габон, Ирак, Либия, Мароко, Уругвай и Венецуела. Произведени са около 1500 бронирани машини от този тип.
Бронетранспортьорът има необичайна двуслойна броня. Външният слой е изработен от твърда стомана, а вътрешната повърхност има повишен вискозитет. Предното разположение на двигателя също увеличава пасивната защита на екипажа и десанта. Предната част на корпуса осигурява защита от бронебойни куршуми и кръгова защита от куршуми от стрелкови оръжия, осколки от мини и снаряди. EE-11 Urutu е оборудван с автоматична система за гасене на пожари, но система за защита от химическо, ядрено и биологично оръжия се монтира само по избор.
EE-11 Urutu е въоръжен с една 12,7-mm картечница на покрива. Има няколко варианта на бронетранспортьори, оборудвани с различни оръжия, монтирани на куполата. Бронетранспортьорът EE-11 има един човек в екипажа си и може да превозва 12-14 напълно оборудвани войници, които влизат и излизат от машината през страничните или задните врати или люковете на покрива. Има няколко амбразури за стрелковите оръжия.
Машината е оборудвана с дизелов двигател Detroit Diesel 6V-53T с мощност от 260 к.с. Някои бронетранспортьори са оборудвани с дизеловия двигател Mercedes-Benz OM-32A с мощност 190 к.с. БТР има много унифицирани компоненти с бронирания автомобил Engensa EE-9 Cascavel. EE-11 Urutu се предлага с необичайното задно окачване тип бумеранг, разработено от компанията Engensa и монтирано на някои други автомобили. Това окачване осигурява отлична способност за преминаване по пресечена местност. Машината е оборудвана и с централна система за напомпване на гумите. EE-11 Urutu може да преодолее водни препятствия без подготовка (има два водометни движителя).
Произвежда се в следните варианти: бронирана линейка; командна машина: противотанкова машина с оръдие с калибър 90 mm, монтирано на EE-9 Cascavel; носител на минохвъргачка с калибър 81 mm; носител 60-mm минохвъргачка, монтирана в куполата; ЗСУ с две 20-mm оръдия; спасително превозно средство; логистична машина с товароподемност до 2 t, която е в състояние да поддържа своите амфибийни качества дори при пълно натоварване; полицейска машина, оборудвана с трал за изчистване на препятствия и 7,62-mm картечница.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Военнослужещи и цивилни служители от ВМС бяха наградени

30.04.2020, 16:30

На 30 април 2020 години в Щаба на Военноморските сили, за постигнати отлични резултати и висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения и по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов награди военнослужещи и цивилни служители както следва:
I. С предметна награда „Морски сувенир”:
    - Капитан I ранг Николай Петров АТАНАСОВ – военно формирование 32140-Варна.
    - Капитан III ранг Красимир Андонов АНДОНОВ – военно формирование 34400-Варна.
    - Мичман Даниела Радославова ПЕТКОВА – военно формирование 32300-Варна.
II. С „Грамота”:
    - Капитан II ранг Антон Петров АНТОНОВ – военно формирование 34400-Варна.
    - Капитан II ранг Светломир Тодоров ДИМИТРОВ – военно формирование 34400-Варна.
    - Капитан II ранг Валентин Димитров ВАСИЛЕВ – военно формирование 34400-Варна.
    - Майор Георги Иванов ГЕОРГИЕВ – военно формирование 34400-Варна.
    - Главен старшина Параскев Павлов ПЕНЧЕВ – военно формирование 34410-Варна.
    - Старши матрос 1-ви клас Стоян Атанасов АНГЕЛОВ – военно формирование 44320-Сенокос.
    - Матрос 1-ви клас Станимира Стоянова ВАСИЛЕВА – военно формирование 54940-Варна.
    - Матрос 3-ти клас Марина Живкова ЖЕЛЯЗКОВА – военно формирование 26800-Варна.
    - Матрос 3-ти клас Генчо Иванов ДРАГАНОВ – военно формирование 34590-Бургас.
    - Цивилен служител Николай Веселинов КИРЧЕВ – военно формирование 34400-Варна.
    - Цивилен служител Маргарита Демирова НИКОЛОВА – военно формирование 34400-Варна.
    - Цивилен служител Петя Луканова ДИМИТРОВА – военно формирование 34410-Варна.
    - Цивилен служител Станка Василева ПЕТРОВА – военно формирование 36940-Варна.
    - Цивилен служител Вярка Стоянова ЖЕКОВА – военно формирование 56070-Варна. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Спасител от френска вертолетна ескадрила 1/67 „Pyrenees“ загива при учение

30.04.2020, 12:09

Вчера в 16:00 местно време по време на учение при спускане по въже от вертолет H225M Caracal загива спасителят сержант Пиер Пугин.
По първоначална информация непосредствена причина за трагичния случай е „проблем с въжето“, при което „от много високо " падат двама от спускащите се по него. Вторият военнослужещ е медицинска сестра, която получава наранявания и е транспортирана до болница.
Вертолетът е от 67-ма вертолетна авиоескадрила за търсене и спасяване „Pyrenees“.
Назначена е комисия за разследване на произшествието.
Сержант Пугин влиза в състава на ВВС през октомври 2013 г. и първоначално служи като механик във вае. По-късно преминава специализиран курс и е назначен за спасител-водолаз в ескадрилата 1/67 Pyrenees.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Хеликоптер на НАТО изчезна над Средиземно море, има жертви

30.04.2020, 10:55

Продължава спасителната операция, свързана с изчезнал патрулиращ хеликоптер на силите на НАТО в Средиземно море, съобщи говорител на Алианса, цитиран от Франс прес.
Канадската машина Sikorsky CH-148 Cyclone (S-92) (12 авиокрило, р.н.148822, с.н. 925022), базирана на фрегатата HMCS "Фредериктън" (FH337), изчезна вчера по време на патрулиране между гръцките и италиански териториални води. Фрегатата е част от мисия на Алианса, осъществявана в близост до бреговете на Гърция.
Хеликоптерът е изчезнал от радарите на 50 морски мили от остров Кефалония. Канадската армия потвърди за инцидента, но не изнася допълнителни подробности. По първоначални данни от източници в гръцките въоръжени сили намерено е тялото на един военнослужещ и част от фюзелажа на вертолета, продължава издирването на останалите пет военнослужещи.
В издирвателната операция участват италианска и турска фрегата, които също са част от натовската операция, съобщи гръцката държавна телевизия.

 

„Българска армия“ дава подробна информция за отбелязването на 6 май

30.04.2020, 10:37

Знамена реликви ще участват в тържествените прояви, които ще се проведат във войсковия район на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в тържествата ще участват също бойни знамена, военният духов оркестър на НВУ, знаменен блок със знамената реликви и шест блока с курсанти, пише в днешния брой на в. „Българска армия“.
Демонстрации на способности и умения ще се проведат във Варна, Граф Игнатиево и на полигона на специалните сили край с. Црънча. Предвидени са празнични илюминации, поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин. Един от акцентите ще е и тържествената смяна на гвардейския караул пред сградата на Администрацията на президента в столицата.
В заповедта на военния министър Красимир Каракачанов изрично е посочено също, че трябва да се вземат всички необходими мерки по време на тържествата да не се допусне разпространение на COVID-19 съгласно указанията на главния лекар на Въоръжените сили и началник на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.       
С видеоконферентна връзка с националните командири на контингентите, участващи в мисии и операции извън територията на страна ще започнат празничните изяви по случай 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Това става ясно от заповед на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Тази година честванията ще са по-скромни и обрани както от към личен състав, така и от към тържественост, заради пандемията от COVID-19 – коронавирус.
Празнични илюминации, организирани от Националната гвардейска част ще се състоят на 5 май в 21,00 ч. в София, до монумента „Братска могила“ в Борисовата градина. На следващия ден – 6 май, от 10,10 ч. във войсковия район на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново ще се проведе тържествен марш. На него се очаква да присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Командващ парада ще бъде полковник Иван Маламов – началник на НВУ. Предвижда се участието на бойното знаме на университета, военния духов оркестър, знаменен блок със знамена-реликви и шест блока с курсанти.
Ще бъде представена и бойна техника. По време на тържествата ще има 20 артилерийски салюта, докато се изпълнява националният химн.
В гарнизон Варна се предвижда демонстрация на бойните способности на Военноморските сили (ВМС), от 10,30 ч. същия ден, което ще протече под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков пък ще организира от 10,45 ч. на 6 май демонстрация на бойни способности в района на авиобаза „Граф Игнатиево“.
От 11,00 ч. командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) – генерал-майор Явор Матеев ще организира демонстрация на бойни способности от формирование на СКСО, на учебен център „Црънча“.
От 11,30 ч. в София, пред Паметника на Незнайния войн ще бъдат положени венци и цветя от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. От 12,00 ч. ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента.
„Празнуването на 6 май и подготовката за това изискват събирането на хора. По този въпрос не сме имали разногласия с Министерство на отбраната. Има какво да покаже Българската армия по телевизионни предавания за своите успехи. Нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май“. Това каза председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.
Със заповед на министъра на отбраната е наредено на командирите и началниците от всички степени да предприемат мерки по изпълнение на указанията на началника на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили за въвеждане на противоепидемиологични действия за недопускане разпространението на COVID-19 сред военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, при провеждането на мероприятията, свързани с празника на Българската армия.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Южна Корея ще разработи своя система аналог на AEGIS

29.05.2020, 21:12

Южна Корея възнамерява да разработи национална комплексна многофункционална интегрирана система за морски оръжия, подобна на американската система AEGIS. Програмата за разработването й вече е одобрена на 27 април 2020 г. от правителството на Южна Корея.
Тази система трябва да бъде монтирана върху планираните за производство разрушители от типа KDDX (KDX-IV) за Републиканските военноморски сили. Министерството на отбраната в същия ден обяви и търг за създаването на системата, като победителят трябва да бъде определен през четвъртото тримесечие на 2020 г. Не са предоставени подробности за създаването на новата система, с изключение на това, че тя трябва да осигурява "откриване и съпровождане на балистични ракети".
Шестте разрушителя от типа KDDX (KDX-IV), планирани за изграждане, трябва да имат стандартна водоизместимост от около 6000 t и 64 универсални вертикални пускови установки от южнокорейската система KLS. Преди беше планирано оборудването на тези разрушители с олекотена версия на американската система AEGIS с радарната система AN / SPY-1F, но сега за тях ще разработят своя собствена система по американски тип. Залагането на лидерния кораб от типа KDDX (KDX-IV) се очаква около 2023 година.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Преди 68 години е връчено бойното знаме на Артилерийското училище в Шумен

29.05.2020, 17:11

С Указ на Президиума на Народното събрание № 213 от 29.04.1952 г. е връчено бойното знаме на ВНВАУ „Георги Димитров“ в гр. Шумен. Така че днес е своеобразен празник за всички негови възпитаници.
Днес в град Шумен, като съставна част на Националния военен университет „Васил Левски”, функционира административно-академична част на Университета, включваща Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ и Департамент „Чуждоезиково обучение“.
Бележити дати и събития
- Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) се формира на основание Указ № 1657 на Президиума на Великото народно събрание от 27.11.1948 г.
- На 01.05.1949 г. НВАУ „Георги Димитров“ произвежда своя първи випуск артилерийски командири.
- През есента на 1951 г. училището се пребазира от град София в град Шумен.
- С Указ на Президиума на Народното събрание № 213 от 29.04.1952 г. е връчено бойното знаме на училището.
- 1958 г. - начало на петгодишно обучение с висше образование и преименуване на НВАУ във Висше народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“.
- През 1969 г. към ВНВАУ е създадено Средно сержантско военно училище (ССВАУ).
- През 1972 г. се разкрива нова специалност – „Изчислителна техника и АСУВ“.
- С Указ на Президента на Република България № 248 от 15.08.1991 г. е извършена замяна на старото име на училището с ново – Висше военно училище по артилерия и противовъздушна отбрана (ВВУАПВО) „Панайот Волов“
- През септември 2002 г. училището се трансформира във Факултет “Артилерия, противовъз-душна отбрана и комуникационни информационни системи” (А, ПВО и КИС), на Националния военен университет „Васил Левски“.
- През месец октомври 2007 се открива Център за езиково, компютърно обучение и информа-ционни технологии (ЦЕКОИТ) като структура на НВУ „Васил Левски”.
- През 2009 г. е реновирана спортната база и е изграден Спортен център.
Мисията на Факултета е да работи активно за развитието на военното образование в Република България, подготвяйки офицери за Българската армия, притежаващи отлична професионална подготовка, морална, физическа и психическа устойчивост, лидери в армейските колективи и обществото, способни да се реализират във всички сфери на армейския живот.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Мароко купува 24 ударни вертолета AH-64E Guardian

29.04.2020, 17:03

На 27 април 2020 г. Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциална сделка на стойност 4.25 милиарда долара за продажба на Мароко на 24 ударни вертолета AH-64E Guardian.
Предвижда се също и опция за придобиване на още 12 вертолета от същия тип.
В рамките на сделката се предвижда обучение, логистична поддръжка и доставка на резервни части.
Предложеното въоръжение включва 55 УР „въздух-земя“ AGM-114R Hellfire, 72 учебни ракети Hellfire CATM), 588 лазерно управляеми ракети APKWS, 200 УР „въздух-въздух“ AIM-92H и пускови устройства за тях, 30 мм оръдия и 65 000 боеприпаси за тях (с опция за още 27 500) и пускови устройства за НУРС, както и 3896 2.75 инчови неуправляеми ракети.
Кралските ВВС на Мароко (Alkowat al malakiya al jawiya) имаха интерес и към придобиване на турски хеликоптери T-129, но компания Turkish Aerospace Industries (TAI) не можеше да осъществи потенциална сделка, тъй като получи забрана за износ на използваните във вертолетите американски двигатели.
Понастоящем ВВС на Мароко нямат ударен вертолет на въоръжение и разчитат единствено на леко въоръжените SA342L Gazelle, дислоцирани в 1-ва авиобаза в околностите на Рабат. - Още за АН-64
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

САЩ няма да сдържат Русия тази година

29.04.2020, 16:21

Министерството на отбраната на САЩ ще спре финансирането на редица проекти за „сдържане на Русия“ и ще инвестира освободените пари за изграждане на стената по границата с Мексико, съобщи Bloomberg.
По този начин ръководителят на Пентагона Марк Еспър ще пренасочи около 545 млн. долара. Без финансиране ще останат и военни инфраструктурни проекти, които американците планираха да бъдат реализирани в Норвегия, Германия, Испания и други европейски страни. Те са част от Европейската инициатива за противодействие на руското влияние.
Говорителят на министерството Крис Шервуд заяви, че проектите не са отменени - финансирането им е просто замразено до 2021 г. За да бъдат обаче те продължени, Конгресът на САЩ ще трябва да отдели допълнителни средства.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Отработват задачи по ядрена, химическа и биологическа защита

29.04.2020, 16:01

От 27  до 29 април, 64 военнослужещи, 22 единици специална техника и 3 товарни автомобила от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево, участват в сертификационно тактико-специално учение „Специализирана защита-20”. В хода на учението се отработват задачи по ядрена, химическа и биологическа защита за оценка на бойните способности на многофункционалният взвод за ЯХБЗ, при изпълнение на дежурство в Силите за незабавно последващо въвеждане към „NRF-21”, съобщава КСВ.
Тема на занятието е „Действие на многофункционален взвод за ЯХБЗ в отбранителна операция, в състава на многонационална рота от многонационален батальон за ЯХБЗ “. Целта е да се демонстрират способности по ЯХБЗ.
Ръководител на учението е майор Наталия Иванова заместник-командир на 38 батальон за ЯХБЗ и Е, а командир на първи многофункционален взвод за ЯХБЗ е старши лейтенант Петър Петров.
През първият ден Комисия от Командването на Сухопътните войски провери изготвените документи,  индивидуалната екипировка на личния състав и готовността на въоръжението и техниката. На следващият ден след извършване на марш военнослужещите заеха район за бойно използване и водене на радиационно и химическо разузнаване. Взводът отработи действия в реална обстановка и показа възможности за реакция при заплаха.
Участниците в учението демонстрираха способности за реакция при заплаха по време на марша, в резултат на инцидент с изпускане на токсични индустриални материали в атмосферата.
В последния ден от учението се отработват и оценяват задачи и демонстрират умения по водене на радиационно и химическо разузнаване и пълно обеззаразяване на личен състав и техника.
Оценката на бойните способности на многофункционалният взвод за ЯХБЗ от състава на 38 бЯХБЗ  и Е, за изпълнение на дежурство в Силите за незабавно последващо въвеждане към „NRF-21” ще бъдe дадена в края на учението от Комисията за оценка от Командването на Сухопътните войски. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Вече работят 13 социални кухни към Министерството на отбраната

29.04.2020, 12:37

В София от понеделник се доставя храна на 18 от най-нуждаещите се, които имат право да ползват социалната кухня към Министерството на отбраната, съобщават от Изпълнителна агенция Военни клубове и военно-почивно дело“. Община Ловеч организира логистиката и транспорта чрез Домашен социален патронаж, като безвъзмездно предоставя доставката на храната до дома на всеки правоимащ.
Така към 27.04.2020 г. работят социалните кухни в градовете Банско, Ботевград, Ямбол, Дупница, Плевен, Бургас, Варна, Благоевград, Хасково, Сливен, Велико Търново, Ловеч и София.
До 13.05.2020 г. услугата – социална кухня няма да се предоставя в градовете Пловдив, Карлово, Стара Загора, Казанлък, Асеновград, Пазарджик, Кюстендил, Видин, Лом, Шумен, Русе, Чирпан и Айтос.
От агенцията изказват благодарност на Община Бургас, Община Варна, Община Плевен, Община Хасково, Община Ловеч и Община Велико Търново, с чието любезно съдействие приготвената храна се доставя по домовете на ползвателите. Благодарност има и за проявеното разбиране и съдействие от страна на фирмите-изпълнители, по сключени с Агенцията договори, в градовете: Банско, Ботевград, Дупница, Благоевград и Сливен, които в този труден момент за своя сметка извършват доставката
Община Ловеч от 21 април 2020 г. доставя храна на 19 потребители на социална кухня на Министерството на отбраната при Военен клуб – Ловеч, ни съобщава майор от запаса Николай Василев. Доставките се осъществяват след сключено споразумение между Община Ловеч и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно – почивно дело“. Споразумението е във връзка с обявената кризисна обстановка в страната, извънредното положение и въведените противоепидемични мерки, съобщават от Общината. Община Ловеч организира логистиката и транспорта чрез Домашен социален патронаж, като безвъзмездно предоставя доставката на храната до дома на всеки правоимащ. В резултат на споразумението  фирма "Мастър Пик" ЕАД, която има договор да готви за социалната  кухня при Военен клуб -Ловеч, всяка сутрин от 21 април след приготвяне на храната, я откарва до Социален патронаж на Община Ловеч. И съгласно Споразумението, храната се транспортира до адресите на право имащите членове на трите военно-патриотични  организации,  които са в Ловеч, заедно с храната на включените в Социален патронаж-Ловеч. Не се използват доброволци за доставяне на храната.
От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите благодарят на ръководството на агенцията за възстановената работа на социалните кухни в София и страната.
Източник: http://otbrana.com/

 

Le Figaro: След пандемията светът ще съкращава разходите за отбрана, а Европа — ще ги увеличава

29.04.2020, 09:54

През 2019 г., след рецесията, светът се върна към високите разходи за отбрана, които бяха преди кризата през 2009 г., но пандемията от коронавируса може да ги срине отново, казват експертите. Европейците, напротив, могат, чрез инжектиране на пари в отбранителната индустрия, да възстановят икономиката и да намалят безработицата, пише Le Figaro.
През 2019 г. разходите за отбрана на всички страни по света възлизаха на повече от $1,5 трлн, като по този начин достигат нивото от 2009 г., пише Le Figaro. Това е 2,2% от глобалния БВП, или $249 на човек. В същото време изданието отбелязва, че последните 10 години в разходите за отбрана се наблюдава силен спад, който просто успяха да преодолеят.
В Европа бюджетът за отбрана започна да се увеличава след две кризи: присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. и терористичните атаки във Франция през 2015 г., казва Люси Беро-Сюдро, специалист от Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ). Освен това Франция принуди Германия да поеме отговорност за сигурността на Европа. Това се добави към двойствената позиция на САЩ, които в същото време настояват, че европейците разчитат на собствените си сили, и в същото време ги призовават да купуват американски оръжия.
В резултат Европа през 2019 г. изразходва $356 млрд за отбрана, а в световната класация Франция излезе на 6-то място с бюджет от $50,1 млрд., а Германия - на 7-мо място с бюджет от $49,3 млрд., както отбелязва авторът на статията, след терористичните актове Франция започва да обръща специално внимание на разузнаването, увеличавайки персонала на агентите и попълвайки армията от спътници. Освен това тя стана по-ангажирана в операциите в Африка и Средиземноморието.
Въпреки това авторът на статията нарича САЩ и Китай най-въоръжените в света. При Тръмп Вашингтон започна да харчи още повече за отбрана, по-специално за модернизиране на ядрените арсенали, изпълнение на бойни мисии в космоса и разработване на оръжия от ново поколение. По отношение на Китай от своя страна експертите отбелязват, че вероятно бюджетът му е дори повече от декларираните $261 млрд през 2019 г.
В същото време авторът на статията се чуди какво ще се случи с тези рекордни числа през 2020 г., как ще се отрази кризата, свързана с коронавируса. И експертът по бюджета за отбрана Люси Беро-Кудро предполага, че коронавирусната криза ще бъде по-лоша от кризата през 2008 г. и ще засегне по-силно отбранителната индустрия. Така че някои държави вече са намалили своите бюджети за отбрана - например Южна Корея или Тайланд, които намалиха разходите си за флота с 33%.
В Европа обаче картината може да е съвсем различна. Отбранителната индустрия може да помогне за рестартиране на икономиката. Ако държавата започне да налива пари в тази сфера, там ще се появят и работни места, и производителност. Освен това, както отбелязват експерти, интервюирани от Le Figaro, светът след коронавируса едва ли ще стане по-малко опасен, предвид напрежението между Пекин и Вашингтон, както и наличието на терористична заплаха.
Източник: https://pogled.info/

 

Defense World: Украйна – потенциален купувач на JF-17 Block III?

29.04.2020, 09:38

Делегация, ръководена от командира на ВВС на Украйна генерал-полковник Сергей Дроздов е посетила Пакистанския авиационен комплекс (PAF) на 6 март тази година. Тази визита възбуди спекулации, че Киев обмисля да купи произвежданите тук китайско-пакистански изтребители JF-17.
ВВС на Украйна от години планират да заменят сега намиращите с на въоръжение МиГ-29 и Су-27, които са над 30 години. През 2014 година са проведени разговори за придобиване на шведските изтребители Saab Jas-39 Gripen, след което Киев се ориентира към американските F-16, но липсата на финансов ресурс води до прекратяване на тези планове.
Според Defense World, JF-17 Block III привлича вниманието на потенциалните купувачи главно поради ниската си цена, наличието на РЛС с АФАР, съвременна авионика и система за РЕБ, подобни на тези, с които са оборудвани доста по-скъпите F- 16 и Gripen.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

 

На 9 май в Русия ще има авиационен парад и салюти

28.04.2020, 20:30

В обръщение към сънародниците си президентът на Русия Владимир Путин обяви днес, че на предстоящия Ден на победата на 9 май ще има авиационен парад и празнични салюти в градовете из страната, предаде ТАСС.
Той отбеляза, че отдаването на почит към героите от Втората световна война тази година ще бъде по този начин заради "изискванията за безопасност и режима на самоизолация". Той обеща, че празнуването на 75-годишнината от победата над нацистка Германия с голям парад и шествие на т. нар. Безсмъртен полк на Червения площад ще се състои, когато отмине заплахата от заразата.
Руският президент упрекна в егоизъм онези, които не спазват ограничителните мерки.
"Всички забрани, дори и оправданите, които нарушават (обичайния начин на живот), разбира се, дразнят, даже озлобяват. Трудное обаче да се съгласим, когато това раздразнение се излива в пренебрежение към околните, в самовлюбеност, в гръмки думи за накърняване на личната свобода и конституционните права", каза Путин в обръщение към населението на Русия.
Той поднесе съболезнования на семействата на всички починали от коронавируса в страната. По данни от тази сутрин в Русия има 93 558 регистрирани случая на заразяване с новия коронавирус и 867 починали. - (видео)
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

След подмяна на двигателите с нови, бомбардировачите В-52 ще останат на въоръжение до 2050 година

28.04.2020, 19:50

ВВС на САЩ планират в най-близко време да обявят конкурс за доставка на нови двигатели за стратегическите бомбардировачи B-52H Stratofortress. След подмяната на двигателите с нови, ВВС планират да удължат срока на служба на В-52 най-малко до 2050 година.
Разглеждат се два основни варианта за подмяната на двигателите на В-52 – 1 към 1 или с намален брой (от досегашните осем на самолет до четири).
Замяната на двигателите се налага по няколко причини. Обслужването и ремонта на сегашните TF33 е доста скъпо, а освен това новите ще са доста по-икономични и е се подобрят редица параметри на полета.
Според предварителния списък с изисквания, плановете са за закупувани на 608 нови двигатели B-52H, както и известен брой за резервни. Победителят в тендера ще бъде обявен не по-късно от месец май 2021 г., а всички двигатели трябва да бъдат доставени до 17 години след подписване на договора.
Boeing е доставял на американските ВВС бомбардировачи до B-52 до 1962 г. ВВС на САЩ имат на въоръжение към момента 76 В-52Н, най-младият от които е над 57 години.
Бойният радиус на Stratofortress е около 7200 км, а максималната далечина на полета – 16 000 км. Самолетът може да лети с максимална скорост до 950 км/ч и да носи въоръжение до 31 тона. - Още за В-52
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Още един Ми-17 в строя след планиран ремонт в "Терем-Летец"

28.04.2020, 16:11

На 24 април 2020 г. вертолет Ми-17 с регистрационен знак 421 се завърна във вертолетната ни авиационна база Крумово след капитално-възстановителен ремонт в „Терем-Летец”, град София.
Екипажът, пребазирал хеликоптера, беше в състав: командир на екипажа – майор Борислав Тафков, втори пилот – капитан Васил Василев и борден техник – офицерски кандидат Рангел Рабаджиев.

Източник: Български ВВС

 

Военни учения на Гърция в Егейско море предизвикаха негодувание в Турция

28.04.2020, 11:28

Военни учения на Гърция в Егейско море предизвикаха негодувание в Турция и съмнения за целта на маневрите. Бившият генерален секретар на министерството на националната отбрана на Турция Юмит Ялъм коментира действията на гръцката армия като демонстрация на господство от страна на Атина, пише в. "Йеничаг", цитиран от БТА.
Става дума за военни учения на островите Фармакониси и Псеримос покрай турското крайбрежие, пояснява турският вестник. Първото е планирано за днес в интервала от 9 до 13 ч., а второто за утре между 9.30 и 10.30 ч. Мишена на ученията ще бъдат цели в морето, попадащи в турските териториални води, казва Ялъм.
"Това не е учение, а демонстрация на национален флаг и върховенство. Те провокират Турция. Искат да изпратят на света послание, че островите са техни", смята той.
Междувременно вестникът напомня неотдавнашно изказване на министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар, в което той изрази негодувание от въоръжаването на 16 гръцки острова противно на техния демилитаризиран статут.
"По никакъв начин няма да допуснем потъпкване на нашите права. Това не е заплаха, но изявленията ни, че подкрепяме добросъседството, не са и слабост", каза Акар.

 

Ген. Мутафчийски: 6 май ще бъде отбелязан нетрадиционно

28.04.2020, 09:34

Денят на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май, за съжаление тази година няма да може да проведе в познатия ни формат, за да може да покаже Българската армия да покаже пред цялото българското общество какво представлява, каза на редовния сутрешен брифинг генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб. Определено досегашният формат, смята той, имаше роля във военно-патриотичното възпитание на подрастващите и на самочувствието на нацията. За съжаление в този формат това не може да стане по съвсем обективни причини, отбеляза още веднъж ген. Мутафчийски. Според него провеждането на парад, а и самият процес на подготовка, изисква повече от месец събиране на хора на едно място, както извеждането им от различни части на страната. По този въпрос, уточни той, не сме имали никакви разногласия с Министерството на отбраната.
Имало е различни идеи. Те се свързани с участието на военните училища, където курсантите не са излизали навън в рамките на извънредното положение. Продължават учебния процес с ограничаване на външните контакти, което е синхронизирано с ВМА,  препоръките на ген. Мутафчийски, като главен лекар на Въоръжените сили. По този въпрос Националният оперативен щаб няма отношение.
Имало  идея да се съберат блокове от военните училища, които да преминат в тържествен строй в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново. Според ген. Мутафчийски, обаче, това не е удачно. Този вариант е отпаднал. Все пак, както каза генералът, ще има форма на отбелязване в самите военни училища, където блокове ще минат в тържествен марш. Има какво да покаже Българската армия, допълни той, чрез телевизионни предавания. Това ще направи и ВМА в светлината на преодоляване на последиците от пандемията. Така че, бе категоричен ген. Мутафчийски, нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май, но в никакъв случай няма да има парад.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Хафтар поиска цялата власт в Либия

28.04.2020, 09:25

Фелдмаршалът от Либийската национална армия Халифа Хафтар обяви решението си да ръководи страната и да се оттегли от споразумението, което формира правителството на национално съгласие. Това съобщи порталът "Акбар Либия".
"Прекратяването на политическото споразумение стана част от миналото с решение на либийския народ", ​​каза той.
Според Хафтар неговата армия ще работи върху условията за създаване на граждански държавни институции и ще продължи процеса на освобождаване на хората от Либия. Хафтар отбеляза, че ще се опита да "облекчи страданията" на хората, да защити правата на гражданите, да изпълни техните желания и да работи в тяхна полза.
Противопоставянето между Либийската национална армия и правителството на Националното споразумение, създадено с подкрепата на ООН и ръководено от Фаиз Сарай, започна през 2011 г., след свалянето и убийството на Муамар Кадафи.
Силите на Хафтар подкрепят друго правителство, ръководено от Абдула Абдурахман. Конфликтът ескалира през пролетта на 2019 г., когато Хафтар напредна до либийската столица Триполи.
Източник: https://blitz.bg/

 

ВМС на САЩ приеха на въоръжение най-скъпия разрушител в историята си

28.04.2020, 09:08

В петък ВМС на САЩ приеха на въоръжение USS Zumwalt (DDG 1000), най-скъпият някога разрушител в историята.
Разрушителите клас Zumwalt са най-скъпите и модерни построени някога разрушители.
USS Zumwalt е с 30.5 м по-дълъг и 4 м по широк от разрушителите клас Arleigh Burke (дължина – 186 м), което осигурява допълнителен обем, необходим за изпълнението на по-широк кръг от задачи. Особено иновативни външно са корпусът и конструкцията.
Новият разрушител USS Zumwalt влиза в състава на Тихоокеанския флот, като ще продължат изпитанията на новата система за управление на въоръжението, ще се тестват нови възможности, тактики и процедури. Разрушителите клас Zumwalt имат най-съвременни оръжия за борба с надводни, подводни, въздушни и земни цели. Цената на един разрушител клас Zumwalt е над 4 милиарда долара, докато тази от клас Arleigh Burke – 1.3 милиарда долара. - Още за DDG 1000
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Юбилеен медал за ветеран от Втората световна война от Шумен

28.04.2020, 08:14

Кметът на община Шумен Любомир Христов посрещна в кабинета си д-р Велчо Радев, капитан от запасаэи ветеран от Втората световна война, който днес празнува 98-ия си рожден ден. На срещата присъства и началникът на Военното окръжие в Шумен подполковник Георги Георгиев, който е заместник-председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните.
Кметът поздрави капитан Радев по повод личния му празник. Той сподели, че познава д-р Радев много отдавна и че винаги се е възхищавал на неговата завидна енергия въпреки достолепната му възраст. Шуменци ще го запомнят и като един от най-добрите хирурзи в града с огромен принос за развитие на здравеопазването. Кметът му пожела здраве и дълголетие, да се пази и да съхрани все така своя бодър и силен дух.
По време на разговора Велчо Радев сподели, че през целия си живот е бил свидетел на направеното за града, но през последните години промените са усещат от шуменци най-осезателно. Д-р Радев изказа своята благодарност за създадените удобства и за възрастните хора с новите тротоари, места за почивка и паркови зони. Ветеранът пожела на Любомир Христов здраве и сили, за да продължи да работи за развитието на града. В края на срещата Христов подари на Велчо Радев книга и плакет на кмета на община Шумен. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов капитан от запаса д-р Велчо Радев получи и юбилеен медал „75 години от края на Втората световна война“ и грамота.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Откриха кораба "Армения", потопен от немците през 1941 г.

27.04.2020, 21:16

Установиха мястото на потъването на моторния кораб "Армения", потопен от немската авиация през 1941 г. То е на 15 мили от кримския бряг. Това съобщи в понеделник руското географско общество (РГО), цитирано от РИА Новости.
Потъването на кораба се смята за една от най-мащабните морски катастрофи в историята: на борда, по различни изчисления, е имало между 6 до 10 000 бежанци и ранени.
"На дъното на Черно море е открит моторния кораб "Армения", потопен от немската авиация на 7 ноември 1941 г. За детайлно обследване на обекта, който е на 15 морски мили от брега на дълбочина 1500 метра, е използван телеуправляем необитаем подводен апарат, родно производство, серия РТ, което позволи да се получат първите видеокадри", се казва в съобщението. - (видео)
От РГО подчертават, че потъналият кораб стои на равен кил (голяма греда, около която се изгражда корпусът на един кораб. Килът минава в средата на кораба от носа до кърмата и служи за основа в строежа на кораба) на курс от 220 единични фрагменти. Корпусът на кораба е покрит със слоеве утайка, но няма очевидни пробойни, което изключва вероятността да е потопен от торпедо, каквато е официалната версия.
"При това надстройката и палубата имат явни и ужасяващи следи от разрушение: парапетите и другите вертикални елементи са обърнати навън. Преди всичко това е резултат от взрив от попадение на авиобомба. Основните повреди са станали в средната и в носовата част на надстройката по-близо до левия борд. Това може да свидетелства за авиационна бомба, попаднала на курса на движение на кораба - т.е. фашистки самолети са атакували кърмата", разказа участникът в експедицията, изпълнителния директор на ЦПИ РГО Сергей Фокин.
Потъналият кораб е издирван особено активно през последните 20 години. За това време са изследвани над 300 кв. км от морското дъно. Издирванията са правени от военното министерство на Русия. В изследването и идентификацията на кораба са участвали специалисти от Центъра за подводни изследвания РГО.
Моторният кораб "Армения" по проекта "Аджария" е построен през 1928 г. в Ленинград. Корабът за 950 пътника е преустроен за санитарен транспорт в Одеса през 1941 г. Вместо каюти са организирани операционни и превързочни, предвиждало се за 400 ранени.
На 6 ноември 1941 г. в Севастопол на борд са качени няколко хиляди души: жители на града, пациенти, лекари и персонал от няколко болници, части от партийното ръководство на Крим, сътрудници на пионерския лагер "Артек" и техните семейства. В паниката на евакуацията никой не е водел точен отчет.
Според публикувани данни, корабът "Армения" е излязъл от пристанището на Севастопол, отишъл е в Балаклава и в Ялта. Сутринта чакаха пътници и товари. На 7 ноември моторният кораб излезе от страна на Туапсе, съпроводен от два стражеви катера, недочаквайки да се разсъмне. След няколко часа е атакуван от вражеската авиация и е потънал за 4 минути. От всички пътници (до 10 000 души), оживяват единици. - (видео)
Източник: https://news.bg/

 

Армията на САЩ призна за причинени цивилни жертви в Сомалия

27.04.2020, 20:11

Американската армия призна, че е причинила цивилни жертви в резултат на въздушен удар в Сомалия през февруари, предаде Би Би Си.
В становище на командването на САЩ за Африка се посочва, че двама цивилни са убити, а трима други са ранени в атаката. В удара са убити и двама членове на ислямистката групировка „Аш Шабаб“.
Според съобщението съпътстващите жертви са загинали при вторична експлозия на оръжеен склад на ислямистите.
Докладът посочва, че е имало 91 въздушни удара на африканското командване на САЩ в Сомалия и Либия и през февруари и март 2020 г.
Предстои на всяко тримесечие да бъде изготвян доклад за цивилните жертви, какъвто се прави и за операциите в Близкия изток.
Източник: https://bnr.bg/

 

Текат приемни изпити по интернет за курсанти и студенти във Военновъздушното училище

27.04.2020,, 17:08

С цел облекчаване условията за прием на курсанти и студенти ,екип от ВВВУ „ Георги Бенковски”, подготви и започна реализацията на платформа за онлайн провеждане на изпитите.
Първите кандидат-курсанти и студенти, които трябваше да се явят на изпит през март и поради наложената карантина не можеха да се явят, направиха това този уикенд-онлайн. Те са от цялата страна. Кандидатите работиха по общообразователния тест и теста по английски език в реална онлайн среда. При започване на изпита се блокират  други приложения, за да се гарантира самостоятелната работа на кандидата. Системата  автоматично проверява, оценява и класира кандидатите по резултатите към момента. Изпитът се наблюдава и записва.
През седмицата ще се проведе тест и интервю  за оценка психологическата пригодност  на кандидат- курсантите.
Кандидатите за обучение по 6 авиационни военни специализации  за курсанти и  по 4 инженерни специалности за студенти могат да заявят желанието си онлайн. Попълването на документите отнема само 20 минути и е приложение в сайта на Училището.
Системата за дистанционно обучение на курсанти и студенти , както и за магистърските програми се подготвя под ръководството на заместник-началника (заместник-ректора) по учебната и научна и научна част  на ВВВУ „Георги Бенковски” подполковник доц.д-р инж. Асен Маринов. Конкретната разработка е дело на Мариян Апостолов (бивш възпитаник на Училището) и капитан инж. Николай Кънчев,
асистент в катедра „Авиационна техника и технологии“.  Реализацията на първия онлайн кандидат-курсантски и студентски изпит в новото летоброене на ВВВУ „Георги Бенковски” бе реализиран от екип на отделение „Учебна и научна дейност“ с началник подполковник Димитър Димитров – капитан Георги Кръстев и старши експертите Красимира Йолова и Стоян Стоянов.
В условията на извънредно положение и карантина срокът за предварителния прием е удължен до 29 май 2020 г. А кандидатите, преминали през първите изпитни тестове ще се явят на задължителните изпити по физическа подготовка и медицински прегледи след отмяната на противоепидемиологичните забрани.
Източник: http://otbrana.com/

 

Първи американски изтребител F-16 в Европа с нальот от 10 000 часа

27.04.2020, 12:25

Изтребител F-16C (р.н. 91-0343) от 480-та иае на 52-ро изтребително авиокрило от авиобаза Шпангдалем (Германия) е първият в Европа и вторият от ВВС на САЩ постигнал нальот от 10 000 часа. Това постижение е регистрирано на 23 април, самолетът е бил пилотиран от полковник Джейсън Хокай.
Друг американски изтребител F-16 от авиобаза Мисава (Япония) постигна този нальот от 10 000 часа през 2019 г. - 26 години и 11 месеца след като е приет на въоръжение. За борд “91-0343“ този показател е с три месеца по-рано – 26 години и осем месеца.
„Поддържането на изтребителя в боеготово състояние изисква много труд и множество инспекции“, споделя старши сержант Ендрю Йейтс от 480-та техническа ескадрила. „Този изтребител лети от годините, когато поне 75% от нашият състав в тази сграда дори не е бил роден“, казва още сержантът.
За да се постигне този нальот, по изтребителя са извършени дейности от техническия състав в обем на 190 000 човекочасове. Зад всеки час във въздуха средно „стоят“ 19 часа техническо обслужване. В тях се включва периодичните прегледи, ремонтни дейности, зареждане с гориво, смяна на гуми и масла и други.
Изтребителите F-16 Block 50, които са на въоръжение в 480-та иае, са имали първоначален срок на служба от 8000 часа. През годините са изпълнени редица мероприятия, позволяващи летателния ресурс да се увеличи. Планирана е тяхната замяна с Lockheed Martin's F-35A Lightning II, но поради забавяне в програмата, се предвижда да се увеличи срокът на служба на F-16 до и дори след 2048 година.  - Още за F-16
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Военната академия няма да увеличава таксите за студенти

27.04.2020, 12:04

Таксите за студенти във Военна академия „Г. С. Раковски“ през учебната 2020/2021 остават същите, каквито са били през миналата година. Това ни съобщават от академията, във връзка със съобщения за  повишаване на таксите за обучение във висшите училища. Нещо повече, допълват от елитното учебно заведение, след първия семестър, студентът може да запише втора магистърска програма срещу 50% от цената за първата година на обучение
И още от възможностите. През учебната 2020/2021 студентите ще получите повече и то обновени материали, видеозаписи на лекции, близък контакт с преподаватели и повишена готовност за преминаване изцяло към онлайн-обучение, ако, разбира се, това се наложи. Освен това, те ще се възползват от 43 обновени и оборудвани учебни зали повече от сега, 2 нови тенис корта, а върви и процедурата за изграждане на общежитие за тях.
И още нещо. Преди почти година Военната академия се сдоби с нов паркинг за превозните средства на своите служители, преподаватели, слушатели и студенти, на който има две зарядни станции за електромобили. Няма друго висше училище, което да предоставя подобна възможност безплатно.
За подробности https://rndc.bg/taksi-za-obuchenie/

 

Рекордно високи разходи за отбрана преди пандемията

27.04.2020, 07:48

Разходите за отбрана в света са достигнали през 2019 г. най-високото си равнище от три десетилетия, показва проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ). Институтът изчислява световните военни разходи на 1.91 трилиона долара през 2019 г., което е с 3.8 процента повече спрямо 2018 г. На първите места са САЩ, Китай и Индия.
Военните разходи вероятно са достигнали пика си, отбелязват изследователите от СИПРИ, позовавайки се на прогнозите за икономически спад заради пандемията от новия коронавирус.
Ние предполагаме, че това е бил пикът, заради икономическата рецесия, причинена от Covid-19, която ще има силно отражение върху националните бюджети и върху всички разходи през 2020 г., каза изследователят от СИПРИ Нан Тиан пред ДПА.
По думите му подобен ефект е имала финансовата криза през 2008-2009 г., която изобщо не е толкова тежка, колкото сегашната.
Правителствата ще трябва да съобразят разходите за здравеопазване, образование и инфраструктура с тези за армията, каза Нан Тиан.
По думите му движеща сила за увеличаването на разходите за отбрана през 2019 г. са били нарасналите през последните две години разходи на САЩ, както и появата на Китай и Индия сред първите три държави, заделящи най-много средства за отбрана.
Данните включват разходите за заплати, операции, закупуване на оръжие и оборудване, както и за изследвания и развитие.
САЩ изразходват до момента най-много средства за отбрана - 732 милиарда долара, което е 38 процента от общите разходи. САЩ са похарчили колкото следващите 10 държави в класацията, взети заедно.
На второ място е Китай с 261 милиарда долара, или 14 процента от общите разходи за отбрана в света. Индия е на трето място със 71.1 милиарда долара, следвана от Русия и Саудитска Арабия.
Разходите на първите пет страни представляват 62 процента от общите военни разходи в света. За разлика от останалите пет държави на челните места в класацията, Саудитска Арабия е намалила военните си разходи с 16 процента до почти 62 милиарда долара, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
Останалите държави в топ 10 са Франция, Германия, Великобритания, Япония и Южна Корея. Германия е увеличила военните си разходи с 10 процента миналата година до 49,3 милиарда долара, което е най-голямото увеличение сред първите 15 държави в класацията, посочи изследователят от СИПРИ.
По думите му това се дължи на стремежа на Берлин да отделя изискваните от НАТО два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана и на заплахата, която се смята, че идва от Русия.
Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) е открил релевантни данни за 155 от 169 държави, които е проучвал. Северна Корея отсъства от класацията, тъй като данните за тази страна не могат да бъдат проверени. Туркменистан и Узбекистан не са предоставили информация, а Виетнам обяви през 2012 г. информацията за армията за държавна тайна.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

На вниманието на министъра на отбраната: Кодекс за честта на пагона на българския офицер

27.04.2020, 07:28

Днес Българската армия, която се развива и функционира в условията на правова държава, интегрирана в колективните системи за отбрана и сигурност на НАТО и ЕС изживява мъчителна кадрова криза. Некомплектът на офицерски кадри достига почти 20%. Запазва се тенденцията на отлив на желаещи да се посветят на военната професия. Помръкна честта на пагона. Той вече не блести с неотразима светлина. Аз публикувах няколко обстойни материала посветени на военната професия и на честта на офицерския пагон в които изразих своята гледна точка по тази проблематика. Това ме освобождава от необходимостта отново да повтарям изложените тези и виждания, свързани с престижа на офицерската професия.
Тук само ще маркирам основните причини и обстоятелства които доведоха до срив на офицерската професия и до помръкване честта на пагона.......Прочети още

 

На фокус: Ми-28 УБ

27.04.2020, 07:07

Още за Ми-28

 

 

В Дома на Министерството на отбраната в с. Орешак няма заразени от коронавирус

26.04.2020, 16:22

Преди няколко дни от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ информипха, че Домът за възрастни хора в с. Гара Орешец, област Видин, където има заразени от коронавирус, не е Дома за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак, община Троян, област Ловеч.
Поради това, че продължава това объркване при задаване на въпроси и техните отговори припомняме съобщението на агенцията: „Във връзка с обявена информация на състоялия се на 23.04.2020 г. брифинг на Националния оперативен щаб, относно доказани положителни проби на COVID-19  в Дом за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак, община Троян, област Ловеч, Ви информираме за следното:
Констатираните положителни проби касаят ползватели на услугата в Дом за възрастни хора в с. Гара Орешец, област Видин.
Настанените лица в Дом за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак към Министерство на отбраната са здрави. Спазват се всички необходими противоепидемиологични препоръки и мерки, издадени от Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и Националния кризисен щаб.“
Източник: http://otbrana.com/

 

Как двама чешки летци бягат от немската окупация с бомбардировач и долитат в СССР

26.04.2020, 16:20

На 26 април 1939 г. чешките военни пилоти Бохуслав Зикмунд и Йозеф Навеншник бягат в СССР с бомбардировач Avia B.71. С риск за живота си те прелитат над териториите на фашистка Германия и Полша и благополучно се приземяват в съветски Беларус.
Отчаяният ход на пилотите е предшестван от драматични събития. През март 1939 г. Германия, заедно с Полша и Унгария окупира и разчленява Чехословакия. По право победителят в лицето на немската армия получава богати трофеи. Сред тях е и скоростният бомбардировач B.71. Зад това наименование се крие съветският самолет СБ-2 – една от най-съвременните и сполучливи машини за времето си........Прочети още

 

Путин и Тръмп със съвместно изявление

26.04,2020, 14:13

Руският президент Владимир Путин и американският държавен глава Доналд Тръмп направиха символично съвместно изявление по случай 75-ата годишнина от срещата на съветски и американски войски на река Елба.
Двамата президенти подчертават, че историческата среща е станала предвестник за поражението на нацисткия режим. Тя е кулминация на колосалните усилия на много страни и народи, заявяват още Тръмп и Путин.
Президентите на Русия и на САЩ отбелязват, че духът на Елба е пример как тези две страни могат да оставят настрана разногласията си, да изградят доверие и да си сътрудничат в името на обща цел.

*******

Руското Министерство на отбраната пусна непоказвани досега снимки от срещата на американските и съветските войски на 25 април 1945 г. край град Торгау на река Елба в Германия. Тогава се срещат войските на Първи украински фронт и Първа армия на САЩ, ръководени съответно от маршал Иван Конев и ген. Омар Брадли. На снимките се виждат няколко срещимежду двамата военоначалници. На една от фотографиите се вижда как ген. Брадли подарява боен кон на маршал Конев, на втора - съветският военен получава американски орден, на трета той вдига тост.

 

Най-добрите картечници в света

26.04.2020, 07:14

Oпитът нa двe cвeтoвни вoйни пoĸaзa, чe нaй-cмъpтoнocнoтo opъжиe нa бoйнoтo пoлe нe ca тaнĸoвeтe и apтилepиятa, a пexoтните ĸapтeчници. Πpeз 20-тe вeĸ тoвa лeĸo cтpeлĸoвo opъжиe cepиoзнo eвoлюиpa, пpeвpъщaйĸи cв нeзaмeнимo и eфeĸтивнo cpeдcтвo зa oгнeвa пoддpъжĸa нa бoйнитe oпepaции. C вpeмeтo вcичĸи мoдepни apмии пpeминaxa ĸъм cтaндapт нa eдиннa ĸapтeчницa, c ĸoятo мoжe дa ce cтpeля yдoбнo и eфeĸтивнo и oт pъĸa и oт тpaнcпopтнa мaшинa c пoмoщтa нa oпopни cтoйĸи.
Eтo нaй-дoбpитe cвeтoвни oбpaзци нa тoвa opъжиe.
Haй-дaлeĸoбoйнaтa
Pycĸaтa cтaндapтнa 7,62-миллимeтpoвa "Πeчeнeг" (индекс 6П41) e cъвpeмeннa мoдифиĸaция нa шиpoĸopaзпpocтpaнeнaтa в cвeтa ĸapтeчницa " Kaлaшниĸoв" (ΠK), пpиeтa нa въopъжeниe пpeз дaлeчнaтa 1961 гoдинa.
Maĸap дa e в гoлямa cтeпeн нacлeдниĸ нa cтapaтa ĸapтeчницa, "Πeчeнeг" e cъщecтвeнo пoдoбpeнa. Удвoeн дo 600 e бpoят нa eфeĸтивния ĸapтeчeн oтĸoc бeз дa пocтpaдa дaлeĸoбoйнocттa и тoчнocттa нa cтpeлбaтa.
Цeлeвaтa дaлeчинa нa cтpeлбaтa oт "Πeчeнeг" e 1500 мeтpa, c ĸoeтo знaчитeлнo пpeвъзxoждa чyждecтpaннитe aнaлoзи пo тoзи пoĸaзaтeл. Kaĸтo и пo мaĸcимaлнaтa дaлeĸoбoйнocт - 3800 мeтpa.
Дpyги нeйни дocтoйнcтвa ca виcoĸa нaдeжднocт, oтнocитeлнo лeĸo тeглo - 8,2 ĸг. и мoщни, нo мacoви пaтpoни 7,62x54 милимeтpa. - Още за ПКП "Печенег"
Haй-cĸopocтнocтpeлнaтa
Гepмaнcĸaтa МG3, пpиeтa нa въopъжeниe пpeз 1960 г. e мoдepнизиpaнa вepcия нa знaмeнитaтa ĸapтeчницa МG 42, c ĸoятo нeмcĸaтa пexoтa e вoювaлa пpeз Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa. Ocнoвнoтo oтличиe нa cъвpeмeнния вapиaнт e нaтoвcĸият пaтpoн 7,62x51 мм, cмeнил гepмaнcĸия ĸaлибъp 7,92x57 милимeтpa. МG3 e нa въopъжeниe в Бyндecвepa и шиpoĸo ce изнacя, a тaĸa cъщo ce пpoизвeждa пo лицeнз и в Aвcтpия, Гъpция, Иpaн, Πaĸиcтaн, Meĸcиĸo, Cyдaн, Иcпaния и Typция.
Глaвнoтo дocтoйнcтвo нa МG 3 e cĸopocттa нa cтpeлбaтa - oт 1200 дo 1500 изcтpeлa в минyтa в зaвиcимocт oт peжимa нa cтpeлбa. Πo тoзи пapaмeтъp знaчитeлнo пpeвъзxoждa aнaлoзитe в cвeтa , ĸoитo имaт cĸopocт нa cтpeлбaтa 600 - 900 изcтpeлa в минyтa. Teмпът нa oтĸocитe зaвиcи oт мacaтa нa зaтвopa, ĸoeтo пoзвoлявa бyĸвaлнo нa xoд дa ce пpoмeня ĸoнcтpyĸциятa нa opъжиeтo в зaвиcимocт oт бoйнaтa зaдaчa. Toвa, зaeднo c нeйнaтa пpocтoтa и нaдeжднocт, пpaви МG 3 eднa oт нaй-пoпyляpнитe ĸapтeчници в cвeтa. - Oще за MG-3
Haй-yнивepcaлнaтa
Cтaндapтнaтa ĸapтeчницa М240, пpиeтa нa въopъжeни в apмиятa нa CAЩ пpeз 1977 гoдинa, e въплъщeниe нa aмepиĸaнcĸия пoдxoд ĸъм пpoизвoдcтвoтo нa cтpeлĸoвo opъжиe.
Kapтeчницaтa e мaĸcимaлнo yнивepcaлнa и e пoдxoдящa зa вcичĸи видoвe и poдoвe вoйcĸи. Opъжиeтo c тeглo пoчти 13 ĸг ce пpoизвeждa в дeceтĸи мoдифиĸaции зa paзлични cпeцифични цeли. Ha cтoйĸa, тpинoжниĸ и peмъĸ зa пexoтaтa, зa бoйни мaшини, caмoлeти и вepтoлeти - в пo-лeĸ или пo-yтeжнeн вapиaнт - тoвa opъжиe пpeминa ycпeшнo вoйнитe в Πepcийcĸия зaлив, Иpaĸ, Aфгaниcтaн. C нeгo вoювaт нaд дeceтĸи cтpaни в cвeтa.
Taĸтиĸo-тexничecĸитe xapaĸтepиcтиĸи нa М240 нe ce oтличaвaт ocoбeнo тo пoдoбнитe aнaлoзи: Πpицeлнa дaлeчинa - 1000 мeтpa; oт 650 дo 950 изcтpeлa в минyтa. Ho дългoгoдишният oпит в гopeщитe тoчĸи, e пoзвoлил дa ce дoвeдe нeйнaтa ĸoнcтpyĸция пoчти дo cъвъpшeнcтвo, дa ce oтpaбoтят вcичĸи миcлими и нeмиcлими cлyчaй зa пpилoжeниe. - Още за М240
Haй-лeĸaтa
Изpaeлcĸaтa ĸapтeчницa "Nеgеv" cъc cмeняeмa цeв и ĸaлибъp пaтpoни cъoтвeтнo 5,56x45 и 7,62x51 милимeтpa cъщo e нa въopъжeниe в дeceтĸи cтpaни пo cвeтa.
Зaxpaнвaнeтo e ceлeĸтивнo, дoпycĸa ce c пaтpoндaш нa мeтaлнa лeнтa cъc 150 или 200 пaтpoнa или c aвтoмaтeн пълнитeл (oт M16). Πo тoзи нaчин "Heгeв" мoжe дa ce изпoлзвa и ĸaтo лeĸo пexoтнo cтpeлĸoвo opъжиe зa бoй нa близĸи и cpeдни диcтaнции.
Зa тoвa cпoмaгa и cpaвнитeлнo мaлĸoтo тeглo - 7,5 ĸилoгpaмa. Cъщecтвyвaт и няĸoлĸo мoдифиĸaции нa opъжиeтo, в тoвa чиcлo c дocтa cĸъceнa цeв зa пoлицeйcĸи oпepaции в гpaдcĸa cpeдa.
Eĸcпepтитe пocoчвaт ĸaтo дocтoйнcтвa нa тaзи ĸapтeчницa тoчнocттa и мoщнocттa нa изcтpeлитe, a ĸaтo нeдocтaтъци нeйнaтa нaдeжднocт и виcoĸитe изиcĸaния ĸъм cтpeлeцa. - Още за Negev

 

Т-34 - страшният руски танк, съкрушил Хитлер

26.04.2020, 07:07

На 22 юни 1941 г. фашистка Германия започна операция „Барбароса”, нанасяйки масиран удар по Съветския съюз. Това беше най-голямото нахлуване за цялата история на човечеството.
Над три милиона немски войници, 150 дивизии и три хиляди танка бяха обединени в гигантски групи армии, които създадоха фронт с обща дължина над 2900 километра.
Немците разчитаха на сблъсък с по-слаб от тях противник. Опиянени от победите в Полша и Франция, Хитлер и повечето негови военачалници смятаха, че от самата съдба е предопределено Германия да нападне Русия. „Краят на еврейското господство в Русия ще стане и край на Русия като държава”, обяви Хитлер в своя манифест Mein Kampf.
Няколко месеци подред немците удържаха гръмки победи една след друга. Но изведнъж настъплението забуксува, а появата на фронта на нов съветски танк паникьоса вермахта.
Това беше танкът Т-34. Новата бронирана машина се отличаваше със 76-​милиметровото си оръдие и дебелата наклонена броня. Той развиваше скорост от над 55 км/​ч. Т-34 притежаваше многобройни конструктивни предимства за онова време и успяваше да изпраща немските танкове направо в ада.
Т-34 имаше своите проблеми, въпреки легендарната си репутация. Към недостатъците му се отнасяха ограниченият обзор на екипажа и ниското производствено качество.
„Те бяха много добри танкове, но не бяха някакво чудо оръжие, имаха своите недостатъци — пише Филип Каплан в книгата си „Поразяващият гръм: съветските танкови войни”. — Но въпреки всички пропуски, танковите специалисти и историците днес често наричат Т-34 „най-добрият танк на войната.”
Немският фелдмаршал от времето на Втората световна война Евалд фон Клайст се изразява още по-кратко, като нарича Т-34 „най-добрият танк в света”.
Произходът на Т-34 е доста обикновен. Червената армия трябваше да намери замяна на своя лек танк БТ-7, който притежаваше висока скорост и лека броня и беше предназначен за водене на маневрена война. В хода на войната с Япония 1938 – 1939 г. обаче този танк не се представи по най-добрия начин. Японските танкове дори с по-слабото си оръдие унищожаваха лесно БТ-7. Бойците от противотанковите подразделения също подпалваха БТ-7 с бутилки със запалителна течност, като ги превръщаха във факли, тъй като бензинът проникваше през цепките на лошо заварената броня и попадаше в двигателния отсек.
Проблемът беше решен с Т-34. Бензиновият двигател беше заменен с дизелната 12-​цилиндрова силова установка В-2 – 34. Тя позволяваше на Т-34 да развива скорост с 16 км/​ч по-висока от тази на немските машини „Пантера ІІІ” и „Пантера-ІV”. Освен това оръдието с висока начална скорост можеше да поразява всеки танк по онова време.
„Когато през 1941 г. Хитлер започна „Барбароса”, Т-34 беше безспорно най-добрият танк в света — разказва за изданието War Is Boring ветеранът от американската армия танкистът Джейсън Белкорт. — Съчетанието на наклонената броня, мощното оръдие, добрата скорост и маневреността му превъзхождаха всичко онова, което по това време имаха немците.”
Към средата на 1941 г. СССР имаше над 22 хиляди танка — повече от колкото имаха всички армии в света, взети заедно и четири пъти повече, отколкото имаше в немския арсенал.
Към края на войната Съветският съюз произведе почти 60 хиляди танка Т-34, като доказа, че количеството само по себе си се превръща в качество.
Първоначално немците бяха объркани, когато им се налагаше да се сблъскат в бой с танковете Т-34. Намиращите се на въоръжение в тяхната армия оръдия Kwk 36 с калибър 37 милиметра и 50-​милиметровите Kwk 38 не можеха да пробият челната броня на съветската машина.
Оставаха малко вариантите за тактически дйствия за немците. Техните танкисти можеха да стрелят в страничната броня на Т-34. Вермахтът поставяше минни полета. Войниците му рискуваха живота си, използвайки подривните заряди и бутилките със запалителна смес.
Своеобразен акт на отчаяние стана фактът, че немците модифицираха своите 88-​милиметрови зенитни оръдия, за да се опитат да спрат атакуващите Т-34 с огън с право мерене.
На руснаците обаче не винаги достигаха добре обучени екипажи за танковете, които приемаше на въоръжение Червената армия. Съветите губеха Т-34 и техните екипажи в големи размери.
По времето, когато Съветският съюз обучи достатъчно екипажи за окомплектуване на своите танкове, у немците се появиха мощни оръдия и усъвършенствани противотанкови средства от типа на гранатомета „Панцерфауст” с комулативна бойна част.
Руснаците обаче винаги имаха повече Т-34, отколкото немците „Пантери” и „Тигри”. „Решаващо тук беше производственото сражение — казва Белкорт. — От юни 1941 г. до края на войната Съветите неизменно произвеждаха танкове, които бяха добри и винаги отговаряха на изискванията.”
Окончателната присъда за танка Т-34 не е толкова славна като легендата, създадена от Съветите. Въпреки това обаче отзивите за него за превъзходни. Т-34 промени съотношението на силите в полза на СССР, когато се стигна до танковите сражение, а с масовото си производство руснаците изпревариха с много Германия.
Изпълнените с решителност съветски танкисти със своите Т-34 разгромиха немците край Курск. Това беше най-великото танково сражение за цялата история на света.
„Т-34 несъмнено беше революция, но той не беше пръв в нито един от показателите с изключение на факта, че в него намериха своето съчетание наклонената броня, дизеловият двигател, широките вериги и доста мощното голямокалибрено оръдие — казва Белкорт. — Всичко това е правено и по-рано, но никога в съвкупност.” - Още за T-34

 

Преди 58 години бе сформиран 7-ми Бояновски ракетен дивизион

26.04.2020, 07:02

Още за 7ордн

 

 

„Бела чао“ кънти в цяла Италия

25.04.2020, 22:00

Химнът на комунистическата съпротива в Италия преди 75 години днес звуча от балконите на цяла Италия, докато хората отбелязваха годишнината от края на немската окупация - 25 април 1945 година. - (видео)
Уличните шествия, които ветераните от войната правят всяка година, сега няма как да се осъществят заради карантината. Затова възрастните хора решиха да отбележат годишнината в къщи, запяха в 15 часа местно време, а младите подеха песента, изиграла основна роля в освобождението на страната от нацизма, предава Асошиейтед прес. Наскоро пуснаха кавърверсия на песента.
Фотографи на агенцията снимаха 15 бивши партизани на балконите и прозорците им в няколко италиански града. Двама от са се окичили с ордените си, а някои са увили италианското знаме около вратовете си.
 92-годишният Родолфо Лаи, който на 15 години убива германски парашутист с граната, за да защити бягащ италиански офицер, изрази съжаление за анулирането на шествията. "Никога не бихме си представили, че 75 години след съпротивата срещу един видим враг, днес ще се съпротивяваме на невидим враг", каза Лаи от апартамента си в Рим, имайки предвид новия коронавирус.
Източник: http://otbrana.com/

 

Пентагонът предложи да се "отпишат" самолетоносачи

25.04.2020, 21:44

Планът за оптимизация на ВМС на САЩ, разработен от вътрешния офис на Министерството на отбраната на САЩ, включва използването на 9 самолетоносача вместо 11-те налични, ограничаване на броя на крайцерите и разрушителите до текущите стойности (80 единици) и въвеждането на 55-70 малки безпилотни или малкоекипажни кораби във ВМС. Тези планове имат нещо общо с последните изявления на шефа на Пентагона Марк Еспер (на снимката), пише изданието Defense News.
"Военното ведомство", казва министърът, "възнамерява да прехвърли фокуса си от самолетоносачите като централен елемент от проекцията на силите на Съединените щати и да обърне повече внимание на безпилотните технологии, които позволяват решаване на задачите с по-малко разходи". "Отказът от двата самолетоносача завинаги ще промени подхода на американския флот по отношение на присъствието им по целия свят", смята Джери Хендрикс, военноморски офицер в оставка и анализатор на Telemus Group.
„Съществуващият модел за развръщане е пресметнат за 15 авионосци. При девет самолетоносача флотът ще може да използва шест или седем, тъй като останалите ще бъдат в ремонт. Това означава, че от постоянното присъствие на кораби от този клас в Близкия Изток и Тихия океан, ВМС ще преминат към периодични развръщания за конкретни задачи или в случай на извънредни ситуации." Специалистите все повече говорят за упадък на ерата на самолетоносачите. Потенциалните противници на САЩ са придобили ефективни оръжия за унищожаването им, а и изграждането и поддържането на гигантските кораби е много скъпо. Пандемията на COVID-19 разкри нова уязвимост за многохилядните им екипажи.
Въпреки това Пентагонът не е готов напълно да се откаже от националната си гордост. "Дискусията за самолетоносачите често се свежда до двоичен код: нула или 12. Първо, аз не мога да реша веднага. Мисля, че тези кораби са много важни. Мисля, че демонстрират американската сила, американския престиж. Те привличат вниманието на хората. Те са голямо възпиращо средство. Те ни дават големи възможности ", казва Марк Еспер. - Още самолетоносачи
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

10 факта за битката за Берлин, които не знате

25.04.2020, 21:18

Армията на коя страна щурмува столицата на Третия Райх заедно със съветските войски и как се сражава съветският военноморски флот в сухопътен Берлин?
Битката за Берлин, която се води от средата на април до началото на май 1945 г., могла да започне още в началото на февруари. В резултат на Висло-Одерската операция съветската войска се оказва на 60-70 км от немската столица. Първи Беларуски фронт под командването на маршал Георги Жуков е готов да започне решителна атака срещу Берлин. Офанзивата обаче е предотвратена от отчаяните вражески атаки на съседните 1-ви Украински и 2-ри Беларуски фронт, както и от прехвърлянето на немски войски от Курландия в Померания. Заради това Жуков получава заповед да помогне на съседите си, а берлинската операция е отложена за пролетта......Прочети още

 

Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина

25.04.2020, 16:48

Хиляди нацистки главорези се спасяват след Втората световна война по т.нар. "Път на плъховете" през Италия към Южна Америка. В много случаи - с помощта на църквата. На 2 март Ватикана разсекретява архиви от онова време.
Втората световна война приключва официално през 1945 година. Три години по-късно един от най-големите нацистки военни престъпници - Франц Щангл - успява да избяга от затвора в Линц. Бившият есесовец и комендант на концентрационните лагери „Собибор" и „Треблинка" е отговорен за смъртта на близо един милион евреи. Щангл прекосява Австрия и стига до Италия. Целта му е Рим, където е разположен Ватикана, пише Дойче веле.
„Вие трябва да сте Франц Щангл, вече Ви очаквах", посреща го римският епископ Алоис Худал, който го снабдява и с фалшиви документи. С тях Щангл заминава за Сирия, където изчаква семейството си. През 1951 отпътува от Дамаск за Бразилия. Мъжът, отговорен за едни от най-зловещите лагери на смъртта, години наред работи за „Фолксваген" край Сао Пауло.......Прочети още

 

„Прогресс МС-14“ постави нов рекорд за време в полет до МКС

25.04.2020, 14:15

Транспортният товарен кораб „Прогресс МС-14“ демонстрира най-добро време за полет от Земята до МКС , като достигна до там за 3 ч и 20 мин.
Предишния рекорд бе на „Прогресс МС-12“ , който е достигнал за 3 ч и 19 мин , но реално полета е продължил повече.
Товарният космически кораб „Прогрес МС-14“ бе изведен в космоса на 24 април в 4:51 (наше време) от космодрума Байконур с помощта на РН „Съюз-2.1а“, която бе именувана „Победа“. - (видео)

Корабът летя до МКС по схема с три завъртания и се скачи към модула Звезда. - (видео)

Стартът бе посветен на 75 г от Победата във Втората световна война. На ракетата бе нарисувана специална символика - логотипа на годишнината, а също така изображения на георгиевската лента и ордени от войната. Корабът достави на МКС около 3 тона полезни товари и ще остане в състава на МКС до декември 2020. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

На този ден преди 75 г. руснаци и американци се срещат на река Елба

25.04.2020, 08:30

Преди 75 години, на 25 април 1945 г., недалеч от град Торгау на река Елба, се срещат за първи път части на Съветската и американската армии, припомня ТАСС.
Срещата е между подразделения от съветската 58-а стрелкова дивизия от 1-и Украински фронт с части 69-а пехотна дивизия от 1-а армия на САЩ.
В резултат от срещата на съюзниците остатъците от въоръжените сили на Германия са разделени на две части – северна и южна.
В средата на април 1945 г. вече е очевидно, че Втората световна война в Европа е към края си и съюзниците най-напред ще се срещнат на река Елба. Американците внимателно следят движението на Червената армия и отлично разбират, че Берлин ще падне под нейните удари.
Срещата на двете армии е много важна. На първо място от психологична гледна точка – мечтата, която до не чак толкова отдавна изглежда безкрайно далеч, предстои да стане реалност. Второ, не трябва да се допуска стихийност. Тя може да доведе до непредсказуеми последствия и за американците, и за руснаците – стълкновението на американските и на руските части е напълно възможно, ако те не са се разпознали.
Когато съюзните армии съвсем се сближават, възникват недоразумения и на земята, като често те са предизвикани от използване на лъжливи сигнали от страна на немците. За избягване на стълкновения между двете армии, на най-високо равнище са съгласувани мерки по взаимното разпознаване и на бойното поле. Общ сигнал за съветската страна стават две червени сигнални ракети, а за съюзниците – две зелени. Освен това всички са запознати с опознавателните знаци на съюзниците.
Към средата на април американците излизат на река Елба до границата на своята зона на окупация, уточнена в съюзните споразумения, и спират в очакване на съветските войски. Американците се отнасят с голяма симпатия към руснаците и очакват с вълнение срещата с тях.
Първата среща става на 25 април малко преди обед, когато американски патрул от 273-и полк под командването на лейтенант Алберт Коцебу пресича Елба. Разузнавачите са се придвижили на изток от условната разграничителна линия на зоните за окупация в района на междуречието на реките Мюлде и Елба.
В селцето Леквиц групата на Коцебу се натъква на съветски войник на кон. Лейтенантът е с усет към историята и педантично отбелязва часа – 11:30 ч.
Обаче съюзнически контакт не се получава: конникът се отнася към обкръжилите го американци с подозрение, шибва коня и препуска назад. Естествено не долага на командирите си, вероятно за да си спести неприятните обяснения с комисарите и контраразузнавачите от СМЕРШ. След два часа американските разузнавачи правят вече „нормална” среща с руснаците. За целта те трябва да преминат на другия бряг на реката, където се вижда група съветски войници. Бойците на Коцебу откриват лодка, вързана с верига за брега. Лейтенантът решава проблема кардинално, като къса веригата с ръчна граната. На източния бряг срещат съветски войници под командването на подполковник Александър Гардиев. Пак същия ден още един американски патрул под командването на лейтенант Уилям Робъртсън се среща с войниците на лейтенант Александър Силвашко на разрушен мост през Елба близо до Торгау.
Ветеранът Силвашко след десетилетия свидетелства, че историческата среща се е състояла в 15:30 часа. „Само няколко часа по-късно фотографията, на която стискам ръката на американеца, обиколи света” – добавя той.
На 26 април в Торгау се срещат командирът на американската 69-а дивизия генерал Райнгхарт и командирът на 58-а гвардейска стрелкова дивизия генерал-майор В.Русаков. На срещата освен военните присъстват няколко киноснимачни групи и почти 70 кореспонденти от съветски, американски, френски и английски вестници.
На 27 април съюзниците официално обявяват за историческата среща на Елба. - (видео)

 

 

COVID-19 изважда временно от строя 26 кораби от ВМС на САЩ

24.04.2020, 21:37

Към 22 април 2020 г. н 26 кораба от състава на ВМС на САЩ са установени случаи на моряци с положителен тест за COVID-19. Всичките тези кораби сега са акостирали в бази или пристанища. От командването на военния флот не съобщават общия брой на заразени военнослужещи. Не се дава и списък с имената на корабите поради съображения за сигурност, съобщава The National Interest.
В същото време от ВМС съобщават, че в открито море се намират над 90 бойни кораба, на които сред личния състав не са открити заболели от коронавирус.
От направените тестове на екипажа на самолетоносача USS Theodore Roosevelt са получени 710 положителни и 3872 отрицателни резултата.
За носене на бойно дежурство се подготвя друг самолетоносача - USS Nimitz. Екипажът в момента преминава 14-дневна карантина, поради което за по-дълъг период от планирания в открито море остава самолетоносачът USS Harry S. Truman.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Die Welt: Пандемията отслаби боеспособността на НАТО, но не се отрази на Русия

24.04.2020, 20:42

Пандемията на коронавируса намалява боеспособността на войските на НАТО в балтийските държави, пише Die Welt: броят на заразените войници е малък, но програмата за обучение трябваше да бъде намалена. Освен това граничните пунктове поради вируса намаляват подвижността и забавят предаването на войските. Междувременно Русия продължава ученията в западния си военен окръг в същия обем, отбелязва изданието.
Изявлението на Йенс Столтенберг се появи в мрежата, че през май 2020 г. НАТО ще изтегли войските си от територията на Литва, засягайки не само самата Литва, но и целия съюз, пише Die Welt. В писмото се казва, че причината за оттеглянето е увеличаване на броя на войниците, заразени с коронавирус. Това означава ли, че Литва е оставена лице в лице с „мускулеста“ Москва?
Изданието отбелязва, че Литва от 2014 г. счита себе си за възможна цел на агресивната политика на източната си съседка. Съобщението на Столтенберг предизвика учудване във Вилнюс, но по-късно се оказа, че е фалшиво.
Този инцидент показа какво предизвикателство възниква пред силите на НАТО в балтийските държави на фона на разпространението на коронавируса, пише Die Welt. Пандемията беше повод за потоп от фалшиви новини за болни войници или тайни лаборатории за биологично оръжие. Според един от дипломатите на съюза броят на кампаниите за дезинформация, насочени срещу силите на НАТО в балтийските държави, се е увеличил значително.
В същото време здравето на войниците наистина е застрашено, пише вестникът: това потвърждава примера на френския самолетоносач Шарл де Гол. В Литва няколко войници от алианса също се заразиха с коронавирус: наблюдателите се притесняват, че по време на пандемията НАТО няма да може да гарантира 100% бойна готовност на своя контингент. В допълнение пандемията рискува да засегне мобилността на НАТО, което също повдигна въпроси преди кризата, отбелязва Die Welt. Европейските държави затварят границите си, което създава пречки за бързото прехвърляне на войски от запад на изток.
Според Бундесвера броят на заразените войници в Литва е малък, но дейностите, свързани с ученията, са ограничени. Що се отнася до Русия, тя не намали програмата за обучение: все пак един от дипломатите от НАТО отбелязва, че настоящата руска дейност не надхвърля „ обичайното сезонно ниво“.
Die Welt пише, че като се вземат предвид системите за противовъздушна отбрана S-400 и системите Iskander, разположени в Калининград, както и новият тип крилати ракети, Русия е в състояние да блокира въздушното пространство на НАТО, което драстично ще намали способността на алианса да маневрира. В случай на хипотетично руско нахлуване в балтийските държави, Москва ще разполага с 27 батальона от западния военен окръг, които могат бързо да бъдат поставени нащрек.
Ето защо бившият командващ американските сили в Европа, Бен Ходжес, изложи идеята за „военен Шенген“, в който войските на НАТО могат свободно да се движат из Европа, но сега, в пандемията, никой не си спомня тази идея. Изданието отбелязва обаче, че руските въоръжени сили също не са имунизирани срещу коронавирус: по-специално Кремъл реши да отложи военния парад, посветен на 75-годишнината от Деня на победата над нацистка Германия.
Източник: https://pogled.info, Die Welt

 

Изтребителите ни не се плашат от коронавируса, носят си бойното дежурство

24.04.2020, 17:09

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. В условията на епидемиологична обстановка командването на базата има планове и готовност за обезпечаването на охраната на въздушното пространство на страната ни с наличните екипажи. В случай на необходимост може да бъде увеличена натовареността и броя на дежурствата, така че да бъде осигурено пълноценното изпълнение на мисията по Air Policing, съобщава Пресцентърът на МО.
На 23 април 2020 г. успешно преминаха летателните изпитания за удължаване на ресурса на агрегати от управлението на още един от самолетите МиГ-29. Авиобазата е в очакване на доставки на резервни части, агрегати и консумативи за изтребителите, които са от съществено значение за поддържане на експлоатационната им годност. До получаването им, нарастват значително усилията на инженерно-техническия състав за тяхното поддържане в изправност. Освен регламентните дейности по поддръжка на МиГ-29, се провеждат и непрекъснати мероприятия по удължаване на ресурса на различни агрегати с цел изпълнение на планираните летателни задачи.
Източник: http://otbrana.com/

 

Извънредно положение в US военната база в Джибути

24.04.2020, 12:50

В американска военна база (Camp Lemonnier) в африканската държава Джибути е обявено извънредно положение поради разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19.
Това съобщава Military Times, позовавайки се на африканското командване на Съединените щати.
Уточнява се, че в базата се намират около 3 хиляди американски военни.
„Борбата срещу COVID-19 е основен приоритет за мен“, цитира изданието изявлението на командващия обединените сили в Африканския рог генерал-майор Майкъл Турело.
По-рано главата на Световната здравна организация Тедрос Адхан Гебрейес заяви, че ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция в Африка предизвиква безпокойство.
Източник: https://bgr.news-front.info/

 

Военноинвалидите с предложение за участие в отбелязването на 6 май

24.04.2020, 12:30

От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите предлагат да се намери форма за участие на представители на военно-патриотичните организации в отбелязването на Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. Като се отчита, разбира се, извънредното положение, породено от пандемията COVID -19.
Това, според председателя на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев, може да стане с полагането на венци и цветя пред Паметника на незнайния воин, което, както стана ясно вече, на 6 май ще направят президентът и началникът на отбраната. Изразяваме готовност, се подчертава по-нататък в писмото до редакцията на „Отбрана”, да участваме в празничните предавания на Военния телевизионен канал и други български електронни медии, което би могло да направят представители и на други военно-патриотични съюзи. Още повече, че Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите навърши на 29 март 105 години от своето създаване и 30 години от възстановяването си. Разбира се, пише председателят на Съюза, с оглед на извънредното положение, участието ни, особено при полагането на венци и цветя, би трябвало предварително да се регламентира и организира от съответните органи.
Източник: http://otbrana.com/

 

Промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили влязоха в сила

24.04.2020, 11:55

Последните изменения и допълнения в Закона за отбраната и Въоръжените сили, приети от Народното събрание на 14 април т.г., са обнародвани с указ на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев в днешния брой на Държавен вестник. Т.е. те влизат в сила от днес.
Така съставът на  Съвета по отбрана, който е колегиален съвещателен орган на министъра на отбраната придобива следния вид: заместник-министрите на отбраната, началника на политическия кабинет, постоянния секретар на отбраната, началника на отбраната и неговите заместници, командващия на Съвместното командване на силите, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, командира на Съвместното командване на специалните операции, директора на служба „Военна информация“ и началника на Военна академия „Георги Стойков Раковски.
На военна служба ще се приемат пълнолетни български граждани не по-възрастни от 40 години.
Военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ (капитан I ранг), които заемат длъжност повече от 4 години и откажат преназначаване на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, продължават да заемат длъжността си за срок от една година.
Увеличена е с три години (за академичните длъжности – 5 години) пределната възраст за военна служба, според военното звание на неупражнилите право на пенсия по КСО.
Три години повече ще могат да служат и упражнилите право на пенсия по КСО, но след мотивирано предложение в интерес на службата.
Мотивираното предложение за упражнилите право на пенсия се изготвя за: военнослужещ, навършващ пределна възраст за длъжността на когото не по-късно от три месеца преди навършването на пределната възраст не е определен при условията и по реда на правилника за прилагане на закона друг военнослужещ, отговарящ на изискванията за заемането на длъжността;  военнослужещ на академична длъжност, навършващ пределна възраст и военнослужещ с военно звание „полковник“/„капитан I ранг“, навършващ пределна възраст, след решение съответно на академичния или научния съвет; военнослужещ с висше офицерско звание, навършващ пределна възраст след обсъждане на Съвета по отбрана.
Министърът на отбраната може да получи служебно от Националния осигурителен институт информация относно наличието на упражнено право на пенсия от военнослужещия. Националният осигурителен институт е длъжен да предостави информацията безвъзмездно в 14-дневен срок от получаване на искането.
Длъжността директор на Службата „Военна информация” може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение. Това е промяна в Закона за военното разузнаване чрез промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Навършват се 143 години от началото на Руско-турската освободителна война

24.04.2020, 09:40

На днешна дата през 1877 г. император Александър II подписва в Кишинев манифест за обявяване на Руско-турската освободителна война, завършила през следващата година с подписването на Санстефанския мирен договор, който дава независимост на Румъния, Черна гора и Сърбия, както и автономия на създаденото след Берлинския конгрес Княжество България.
В същия ден ръководството на БЦБО отправя Възвание към българския народ, в което призовава всички българи да окажат подкрепа на руската армия. “Всички ние трябва да станем като един человек да посрещнем братски нашите освободители и да съдействаме с всичките си сили на руската армия”.
Възванието е съставено в Букурещ и е подписано от Владимир Йонин, Кириак Цанков, Олимпи Панов, Стефан Стамболов, Петър Енчев, Димитър Иванов, Павел Висковски, Иван Кавалджиев и Иван Вазов.
Българското централно благотворително общество (БЦБО)
Българското централно благотворително общество (БЦБО) е политическа организация на българските емигранти в Румъния. Основана е на 10 юли 1876 г. в Букурещ като продължение на Българското человеколюбиво настоятелство. За неговото създаване голяма роля изиграва Вл. Йонин - пратеник на славянските благотворителни комитети в Санкт Петербург и Москва, които поемат финансирането на БЦБО. Той е избран и за негов почетен председател.
Кой е император Александър II
Александър II е руски император от 19 февруари 1855 г. Той е роден на 29 април 1818 г. от дин. Романови. Най-големият син на Николай I Павлович и Александра Фьодоровна. Политическото положение в Русия след неуспешната Кримска война (1853 г.-1856 г.) създава условия за реформи и Александър II е принуден да ги започне. На 19 февруари 1861 г. отменя крепостното право, поради което е наречен Цар Освободител. Александър II отменя също телесните наказания и въвежда нов университетски устав (1863 г.), земска и съдебна реформи. Започва подготовката на военна реформа. От 1862 г. обявява публично държавния бюджет. След 1866 г. се извършват няколко опита за атентат срещу Александър II. Това довежда до засилване на ролята на органите за вътрешна сигурност и репресиите срещу радикалните течения, организации и движения. Създава върховна разпоредителна комисия (1880 г.) начело с граф Лорис-Меликов. Създава условия за либерализация на обществения живот и проявяване на радикални идеи в публицистиката, литературата и др. области на обществения живот. Приема закон за градско самоуправление (1870 г.) и закон за всеобща военна повинност (1874 г.).
В областта на външната политика Александър II обръща особено внимание на т. нар. източен въпрос и за отменяне условията на Парижкия мирен договор (1856 г.). Продава на САЩ Аляска (1866 г.), присъединява Туркестан (1864 г.), Хива (1873 г.) и Кокандското ханство (1876 г.). За да засили руското влияние на Балканите, започва война с Турция (1877 г.-1878 г.). Войната завършва с успешния за Русия Санстефански мирен договор (1878 г.). Берлинският конгрес (1878 г.) затвърждава политическото положение на Русия в Европа като велика сила. Александър II става жертва на атентат, организиран от радикалната организация "Народна воля".
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Норвегия планира да закупи още изтребители F-35

24.04.2020, 07:22

В представения 123-страничен доклад относно плана за развитие на отбраната, Русия е спомената 58 пъти, а Китай – 52. Двете държави се считат от Норвегия за основна заплаха за страната.
Към момента норвежките ВВС разполагат с 22 изтребителя пето поколение, но съгласно споменатия план, през следващите години ще бъдат закупени още няколко. Освен това пет нови патрулни самолета Р-8 скоро ще заменят остарелите P-3 Orion.
През следващите осем години ще бъдат отделени допълнително 16.5 милиарда норвежки крони за военния бюджет.
В доклада се казва още, че заплахата от страна на Русия е нараснала значително през последните десет години. СВ ще бъдат усилени с още един батальон, а силите за отбрана на най-северната провинция Финмарк ще получат допълнително артилерийски средства.
Предвижда се до края на 2020 г. норвежките ВМС да разполагат с четири нови подводници, а сега намиращите се на въоръжение четири фрегати да бъдат „дълбоко модернизирани“.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 
 

 

На 6 май военен парад ще има само във Велико Търново, но зад оградата на Военния университет

23.04.2020, 22:51

Най-после се появи определена информация как ще бъде отбелязан тазгодишният Ден на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. Кратка бележка е публикувана на сайта на ВТК, което предполага, че е достоверна. От нея, обаче, става ясно, че ще има повече Празник на Българската армия и по-малко Ден на храбростта.
Какво съобщава Военният телевизионен канал?
„За първи път тази година заради пандемията Денят на храбростта и празник на Българската армия 6 май ще се отбележи по нетрадиционен начин. На Гергьовден военният министър Красимир Каракачанов ще приеме строя в Националния военен университет „Васил Левски“, където ще бъдат издигнати бойните знамена, ще премине и военна техника.
Във Военноморската база във Варна, в авиобаза „Граф Игнатиево“ и на учебния полигон на Силите за специални операции край Пазарджик ще има демонстрации на способности.
В София пред Паметника на незнайния войн цветя ще поднесат президентът Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.“
Въпросът е пред кого армията ще демонстрира способности. Вероятно пред себе си, но това е друга тема.
Защо, обаче, 6 май ще бъде по-малко Ден на храбростта.
Поне от информацията, която не се съмняваме, че отразява становището на Министерството на отбраната, не става ясно как ще бъде изразена признателност към тези, които са отдали живота и здравето си в редовете на армията. Става дума за ветераните от войните, офицерите и сержантите от запаса и резерва, военноинвалидите и военнопострадалите. Още повече, че този 6 май няма да бъде нетрадиционен само заради пандемията. Тържественото му отбелязване би трябвало да ни припомни, че точно преди 75 години Българската армия даде хиляди жертви по бойните полета за разгрома на хитлерофашизма.  Така че този 6 май наистина би трябвало да бъде почетен с достойнство и като Ден на храбростта. А в България все още има на кого да благодарим за това.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Сухопътните войски на Русия се екипират с новия автомат "Калашников" АК-12

23.04.2020, 21:15

На 22 април стана известно, че първата партида от това оръжие - 5500 единици - е получена от мотострелковите съединения на Западния военен окръг, дислоцирани в Смоленска област.
Според плановете на министерството на отбраната на Русия само тази година 40 000 АК-12 ще бъдат прехвърлени във войските. На първо място ще бъдат въоръжени стрелковите и разузнавателните подразделения, както и армейския спецназ. Бойната ефективност на новия автомат вече е тествана от Тамбовската бригада със специално предназначение. През изминалия месец бяха предадени 500 5,45-мм АК-12. По-рано такива получиха и мотострелковаците от дивизиите на Източния военен окръг, предаде "Российская газета".
Войниците оцениха предимствата на новия автомат "Калашников".
Има малък откат при стрелба и удобен регулируем приклад. А също и тактически колан, който позволява бързо привеждане на АК-12 в бойно положение. Благодарение на дулния спирач-компенсатор, автоматът може да произвежда безшумен и безпламенен огън.
Това оръжие може и да се презарежда с една ръка, без работа със затвора при смяна на пълнителя.
Според експерти АК-12 има по-добра ергономичност и по-голяма точност при непрекъсната стрелба. Освен това той има и режим с единичен изстрел и такъв с по два патрона. Това позволява дори на не твърде опитен човек да води насочен огън и значително спестява боеприпаси.
Машината тежи малко над 3 кг, има скорострелност от 700 изстрела в минута и прицелен обсег от 1000 м. Наличието на планки "Пикатини" позволява инсталиране на колиматорен, оптически или нощен прицел, както и механични прицелни приспособления с диоптричен мерник.
Новият АК-12 е запазил надеждността на всички механизми на знаменития "Калашников".
Сериозен плюс на това оръжие е, че то може да бъде допълнено с предна ръкохватка, фенерче за подсветка на целта и лазерен целеуказател. При необходимост производителите могат да оборудват автомата с 40-мм подцевен гранатомет ГП-25 или ГП-30 с прицелен обсег от 400 м.
Външно новият автомат е подобен на класическия АК. Основното е, че той е запазил надеждността на всички механизми на знаменития "Калашников". Според някои съобщения нивото на унификация с базовия AK-74M надхвърля 50%, което всъщност дава възможност за бързо и икономически ефективно установяване на серийно производство на АК-12 в Ижевския машиностроителен завод. За него са подходящи пълнителите на 74-ия модел "Калашников" с капацитет 30 патрона.
Когато преди няколко години главният конструктор на НПО "Ижмаш" Владимир Злобин направи презентация на АК-12 за представители на министерството на отбраната, министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност на Русия, членовете на комисията подчертаха стабилността на автомата при стрелба. Тези и други предимства на АК-12 бяха взети под внимание при избора на оръжие за бойната екипировка "Ратник". Един от основните аргументи в полза на АК-12 беше сравнително ниската му цена. Така, според министерството на отбраната, това струва на военните клиенти само една четвърт повече от обикновен автомат. - Още за АК-12
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас

23.04.2020, 19:51

Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон-Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, обезвреди невзривен боеприпас, открит на 22 април до железопътната гара на село Зимница, област Ямбол. При направения оглед специализираният екип, под ръководството на капитан Димитър Дренски, установи, че това е силно корозирала ръчна граната. При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше транспортиран и унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: www.mod.bg

 

BSAMI въвежда дистанционно обучение на симулатори в шест морски университета

23.04.2020, 19:08

На 21 април 2020 г. се проведе конферентна среща между вузовете, членуващи в Черноморската асоциация на морските университети – BSAMI. BSAMI е международна организация, създадена през 2010 г. от шестте черноморски държави с конкретната цел да стане най-важният в региона доставчик на морски кадри от най-високо качество, съобщават от ВВМУ.
По време на виртуалната среща бяха обсъдени платформите, чрез които се осъществява електронното обучение, както и начините за провеждане на семестриалните изпити на обучаемите във всеки един от морските университети. Особено внимание бе обърнато на практическата подготовка на студентите, която изисква употребата на симулационна техника.
Извънредното положение, в което се намира всяка една страна поради риск от разпространение на коронавирус, наложи лекциите да бъдат прехвърлени от физическите лекционни зали във виртуални класни стаи. Това породи необходимостта от провеждането на две съвместни инициативи, които предстои да се осъществяват в най-кратък период. Първата от тях е свързана с изработването на проект, който да обобщи придобития опит от проведените онлайн обучение и изпити. Втората е насочена към съвместно дистанционно използване на целия капацитет от ресурси, който включва симулатори и тренажори, с които разполага всеки един от морските университети, членуващи в организацията. Бе обсъден вариант и за дистанционна преподавателска мобилност.
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще участва с два доклада в дистанционна студентска научна конференция през май, организирана от Морски университет – Констанца, под патронажа на господин Китак Лим, главния секретар на Международната морска организация.
Източник: http://otbrana.com/

 

"Рособоронэкспорт" обяви старта на предлагането на международния пазар на платформата "Бумеранг"

23.04.2020, 16:57

"Рособоронэкспорт" започна рекламирането на най-новата унифицирана бойна платформа К-17 "Бумеранг", разработена от Военнопромишлената компания (ВПК), на чуждестранни пазари. "Страните от Африка, Близкия изток, Югоизточна Азия и ОНД вече проявиха интерес към Бумеранг. Ние оценяваме обема на износа на тази платформа в обозримо бъдеще на около 1 милиард долара" заяви изпълнителният директор на "Рособоронекспорт" Александър Михеев. Той отбеляза уникалността на платформата, която се състои в способността да се създават на базата й различни машини с най-широк спектър от приложения с различни оръжия и оборудване.
Според пресслужбата на "Рособоронекспорт", амфибийната бойна машина с колесна формула 8×8 "Бумеранг" дава възможност за решаване на широк спектър от задачи по отблъскване на агресията на вероятен враг, защита на границите на държавата и борба с терористични групи, както и предоставяне на помощ на населението в случай на природни бедствия и катастрофи.
При разработването на машината са взети предвид съвременните изисквания на световния пазар и е приета нова схема за компановка - мястото на механик-водача е в предната лява част, двигателното и трансмисионното отделение е отпред вдясно, бойното отделение в средата и отделението за десанта е в задната част. "Бумеранг" може да побере до 11 души десант. Слизането и качването на десанта се осъществява през горните люкове и задната врата или рампата.
В зависимост от функционалната цел и задачите, които трябва да бъдат решени, на платформата могат да се монтират различни дистанционно контролирани и/или с екипаж бойни модули - с картечница, с оръдия или комбинирани оръжия (30-мм автоматично оръдие и 7,62 мм картечница, сдвоена с него, 30-мм автоматичен гранатомет и два ПТУРК), както и 12,7-мм картечница "Корд" във версията за бронетранспортьори.
За да контролира оръжията и да води насочен огън, модерната цифрова система за управление на огъня включва стабилизация в 2 плоскости, многоканална оптоелектронна система за наблюдение с вграден лазерен далекомер и автоматизирани работни места за мерача и командира с многофункционални дисплеи и интегриран балистичен компютър.
Както бе отбелязано в пресслужбата на "Рособоронэкспорт", високата мобилност и плавността на хода гарантират пълноприводно задвижване на всички осем колела, независимо окачване, икономичен дизелов двигател с мощност 750 к.с. Машината може да преодолява различни препятствия, да развива скорост над 100 km/h по магистралата и да има запас от ход от поне 800 km. За да се увеличи способността за преминаване, е монтирана лебедка с изтегляща сила от 10 тона.
"Новата руска машина се отличава най-значимо от чуждестранните си конкуренти по своите амфибийни свойства, които дават възможност за преодоляване на водни бариери дори с вълна от 3 бала", заявиха от "Рособоронекспорт. В същото време машината развива скорост от най-малко 10 km/h по вода, като има запас от ход от 12 часа по вода.
За първи път платформата "Бумеранг" бе демонстрирана на Парада на Победата през 2015 г. През декември 2019 г. компанията "ВПК", съвместно с руското Министерство на отбраната, завърши предварителни тестове на прототипите на бронетранспортьора K-16 и бойната машина на пехотата K-17 на шасито на "Бумеранг" . Държавните изпитания са предвидени за лятото на 2020 г.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

Министерството на отбраната продължава политиката си за материално подпомагане

23.04.2020, 08:52

Продължиха дейностите по материално подпомагане на ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, пенсионирани военнослужещи, цивилни служители, кадрови военнослужещи и др. за посрещане на разходите при болест, смърт, злополука и др., се отбелязва в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г. С еднократни помощи на обща стойност 802 328.00 лв. са подпомогнати 2038 души.
Комисията по материално подпомагане е отпуснала допълнително еднократни помощи по случай Коледните и Новогодишни празници на 13 деца на военнослужещи, загинали при изпълнение на военната служба и на 217 военноинвалиди с трайно намалена работоспособност. Общият размер на отпуснатите помощи е 116 150,00 лв.
Регистрирани са нови 94 правоимащи, на които са издадени книжки за военноинвалид или военнопострадал.
Към 30.09.2019 г. приблизително 3 313 военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия души бяха картотекирани като нуждаещи се от жилища.
В изпълнение на Програмата за управление 2017-2021 г. са извършени редица дейности, насочени към активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняване на традициите на Българската армия. Представители на военно-патриотичните съюзи и организации са присъствали на всички значими военно-патриотични мероприятия в страната и чужбина.
Издигнато е равнището на взаимодействие с военно-патриотичните съюзи, неправителствените организации със сфера на дейност в сигурността и отбраната и сдруженията на военнослужещите, резервистите, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, които на територията на страната са общо 42, отчитат от правителството. Активна дейност, в координация и взаимодействие с Министерството на отбраната поддържат 23 военнопатриотични съюзи и организации. С цел подпомагане на военно-патриотичната и родолюбивата им дейност, през 2019 г. 14 военно патриотични съюзи са били подпомогнати с финансови средства на обща стойност 137 297 лв. 
Открити са осем нови военни паметника в страната. Министерството на отбраната е реализирало конкретни действия, свързани с грижи за опазването и поддържането на военните паметници (Мярка 306 от Правителствената програма). На 16 ноември 2019 г. с тържествен военен ритуал в Плевен е открит паметникът на Девета плевенска пехотна дивизия. Монументът е първият от такъв мащаб за последните 75 години и е посветен на една от най-големите победи на Българската армия по време на Първата световна война – тази при Дойран.
Министерството на отбраната продължава подкрепата си за дейността на специализираните младежки формирования - Специализирания ученически батальон „Васил Левски“ в градовете Стрелча и Панагюрище и Сдружение „Младежки гвардейски отряди“. Подкрепени са били и всички инициативи на клубове за военноисторически реконструкции, които съживяват най-славните страници от българската военна история и въздействат изключително емоционално на младото поколение българи.
В резултат от активното сътрудничество между Министерство на отбраната и военно-патриотичните съюзи и организации, прави извод правителството, се засилва интересът на младежта към историята на въоръжените сили и службата в Българската армия. За това способстват и организираните от военните формирования „Дни на отворени врати“, при които младежите имат възможност да се запознаят с войсковия живот, техниката и въоръжението на Българската армия и славните традиции на военните формирования.
През изтеклата година Националният военно-исторически музей (НВИМ) е фокусирал своите усилия към опазването и популяризирането на културните ценности, с които разполага. Увеличаващият се брой на дарителите, се определя като е мярка за доверие към институцията. За поредна година е отбелязано нарастване на броя на посетителите – общо 193 381 души през 2019 г., спрямо 186 438 през 2018 г. НВИМ и неговите филиали се налагат като основен инструмент за запазване на военно-историческата памет и за военно-патриотично възпитание. Наред с постигнатите успехи, се отбелязват и някои проблеми, свързани с недостатъчните средства за капиталови разходи, за текущи ремонти на сградния фонд и специализираната музейна инфраструктура. Най-належащи са дейностите за укрепване и реставрация на тракийската гробница и Мавзолея на Владислав Варненчик, намиращи се в Парка-музей на бойната дружба във Варна, както и възстановяване на неговата ограда; ремонт на сграда Фондохранилища на Военноморския музей и ремонт на покривните конструкции, изолацията и мазилките на сградите на НВИМ в София.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Нов провал на "Оплот": Пакистан купи VT-4 вместо украински танкове

23.04.2020, 07:47

Пакистан закупи китайските танкове VT-4. По-рано беше съобщено, че сухопътните сили на страната възнамеряват да закупят поне двеста бойни машини от ново поколение. В допълнение към гореспоменатия VT-4, украинският "Оплот-M" също участва в обявения конкурс. Продуктът от Харков беше прехвърлен със самолет за тестване. След приключването на тестовете редица украински източници побързаха да обявят победа над оборудването на корпорацията NORINCO.
Но, както се оказа по-късно, било е твърде рано да се радват. Машината е показала много недостатъци в конструкцията си. Такива са открити и у китайския конкурент, но съдейки по по-нататъшното развитие на събитията, китайците са успели бързо да ги отстранят.
Интересен факт е, че в началото на 90-те години в същия този Пакистан се проведоха състезания между украинските Т-80УД и Type 85-II от Китай. Тогава танкът разработен още в СССР, изглеждаше много по за предпочитане. В резултат на това бяха придобити 320 "Осемдесетки". Но за да не се обидят китайските партньори, 270 броя Type 85-II бяха произведени по лиценз. Сега бе решено да се закупят само VT-4.
Това поражение може да се смята за "последния пирон в капака на ковчега" на украинското танково строителство, което буквално е преследвано от катастрофални провали. Известни са доста срамните истории с доставката на "Оплот" за Тайланд и "одисеята" с БТР-4 в Ирак.
Ето защо атаките на украинските медии срещу руския Т-90 са разбираеми, те са направени от отчаяние. Украйна е загубила възможността за серийно производство на ново оборудване, заводите й са в състояние само да ремонтират и по някакъв начин да подобряват съветското наследство. VT-4 не са единствените танкове, придобити от Пакистан. От Сърбия този месец страната получи модернизирани Т-55. Освен това наскоро стана известно, че от Китай в Нигерия е пристигнала голяма партида военна техника, предназначена за борба с терористичните групировки.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Русия планира 10 изпитателни стрелби на Циркон

23.04.2020, 07:34

Русия ще проведе около 10 изстрелвания на най-новата хиперзвукова ракета "Циркон" като част от държавните изпитания, каза източник във военнопромишления комплекс.
"Преди приключването на държавните тестове на комплекса "Циркон" се планира да се извършат около дузина повече изстрелвания на хиперзвукови ракети от два носителя", заяви източник на ТАСС .
Уточнено е, че стрелбата е планирана за 2020-2021 година. „От фрегата „Адмирал Горшков“ са планирани около седем до осем изстрелвания по сухопътни и морски цели и две или три изстрелвания ще бъдат извършени от подводницата „Северодвинск “, поне едно от тях от подводно положение“, казва източникът.
Припомняме, че в началото на януари най-новата руска хиперзвукова ракета „Циркон“ беше изпитана за първи  път  от кораб - фрегата от проект 22350 адмирал Горшков.
През февруари 2019 г. руският президент Владимир Путин, изказвайки се със съобщение до Федералното събрание, обяви, че най-новата руска хиперзвукова ракета „Циркон“  ще има  скорост над 9 Мах и далечина на обхвата над 1000 км. В същото време, според западните експерти, реалната скорост на Циркона  е  11 хиляди километра в час, което е почти два пъти по-бързо от очакваното.
Източник: https://pogled.info/

 

 

Руски военни кораби преминаха през турските проливи

22.04.2020, 21:12

Вчера малкия ракетен кораб „Орехово-Зуево“ 626 проект 21631 на Черноморския флот на Русия, преминавайки през Босфора и Дарданелите, навлезе в акваторията на Средиземно море, където ще се влючи в състава на постоянната групировка на ВМФ на Русия. - (видео)

********

Вчера, преминавайки през Босфора, в Черно море навлезе руският разузнавателен кораб от ново поколение „Иван Хурс“ (проект 18280).
Корабът извърши далечен поход, който продължи 144 дни, като екипажът изпълни голям обем различни задачи в Средиземно, Червено и Арабско море. - (видео)

 

ВВС на САЩ са удължили срока на служба на А-10 до 2040 г.

22.04.2020, 20:44

ВВС на САЩ са продължили срока на службата на щурмовиците Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II до 2040 г. До сега няколкократно имаше натиск за изваждането от въоръжение на А-10 поради уязвимостта му от съвременните средства за ПВО.
А-10 е разработен в разгара на Студената война и основно е бил предназначен за борба с противниковите танкове. Според редица американски експерти днес А-10 е немислимо дори да е приближи до танкове и БМП, които са под прикритие на ЗРК Тор-М2/М3", "Бук-М2" и "Тунгуска".
ВВС на САЩ планират от общо сега намиращите се на въоръжение 281 щурмовика А-10 да съкратят 40 (с най-малък остатъчен ресурс), а останалите да бъдат модернизирани.
Предвиждаше се А-10 да бъде заменен в ролята му за непосредствена авиационна поддръжка от F-35, но според военни специалисти това няма да е ефективно.
Независимо от своята уязвимост, А-10 е въоръжен с най-мощното в света 30-мм шестцевно оръдие с боекомплект от 1174 снаряда, авиобомби, управляеми и неуправляеми ракети, общо тегло на въоръжението – седем тона. В същото време F-35 е с 25-мм оръдие с боекомплект от само 181 снаряда и само две авибомби във вътрешните отсеци и сравнително малка продължителност на полета над бойното поле в сравнение с А-10.
А-10 ще се използва основно във въоръжени конфликти с противници, не притежаващи съвременни ЗРК – например екстремистките групировки в Близкия Изток и Африка. - Още за А-10
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Създателят на руските снаряди е българин

22.04.2020, 20:35

Десетки и стотици са българите, отдали себе си на изграждането на Русия и Съветския съюз. Не по-малко са и руснаците, които посвещават живота си на България. Ако се предадем пред манията да направим класация, първото място безапелационно ще заеме българинът, руският генерал професор Симеон Ванков (1858-1937). Ако някому приляга в пълна мяра определението гений, това е той. Според признанията на видни специалисти в металодобива и производството на снаряди, начело на които застава ген. Ванков, на него се дължи спасението на руската армия от поражение в Първата световна война. В основите на победата й във Втората световна война лежи неговата дейност, защото ген. Ванков започва индустриализацията на съветска Русия, развива от нулата черната и цветната металургия и миннодобивната промишленост в тази страна, строи и ръководи металургични и военни заводи, електростанции, водопроводи и какво ли още не. В Хабаровск по едно и също време той заема двадесетина ръководни длъжности, една от друга по-отговорни. В изпълнение на възложените му задачи контактува както с император Николай II чрез великия княз Сергей Михайлович в Русия, така и с Ленин в СССР. Не срещнах сведения за негови контакти със Сталин, но като се има предвид, че в края на 30-те години съветската индустриализация се развива толкова бързо, че догонва американската, може да се предположи, че без най-дейното участие на Вожда в съдбата му това едва ли е било възможно да се случи. Има и някои спорове около изданията на спомените на проф. Ванков, но това не поставя под съмнение подвига му......Прочети още 

 

Как се ражда руският спецназ

22.04.2020, 20:17

"Спецназовете" са едни от най-боеспособните части на руската армия през Първата световна война. Под знамето с череп и кости те всяват паника и ужас в редиците на германците в Прибалтика.
Думата "спецназ" не се нуждае от превод. Тя трайно е влязла във всички езици по света като обозначение за високоефективни подразделения със специални задачи в съвременна Русия.
Приема се, че руският спецназ се е зародил в СССР. В действителност неговата история започва малко по-рано.........Прочети още

 

Мегасделка: Русия предлага на САЩ “хиперзвукова размяна”

22.04.2020, 19:24

Американците представят условията си пред Русия да удължи срока на този документ, включвайки съдбата на най-новите руски хиперзвукови оръжия. Какви изисквания поставя Русия в отговор на САЩ?
Според изявление на руското външно министерство в края на миналата седмица Москва се съгласява да започне диалог с Вашингтон по въпроса за новите оръжейни системи, по-специално хиперзвуковите оръжия. Както знаете, Съединените щати настояват най-новите руски оръжейни системи - например, хиперзвуковата единица „Авангард“, ракетата „Кинжал “, подводния дрон „Посейдон“ и редица други - да бъдат включени в новия всеобхватен стратегически договор за ограничаване на оръжията. Настоящият СТАРТ-3 приключва в началото на следващата година.......Прочети още

 

Инцидент с южноафрикански ВТС С-130

22.04.2020, 17:05

При подготовка за втори изпитателен полет за деня, носовата стойка на ВТС C-130BZ Hercules на южноафриканските ВВС (борд 405), по неизяснени за сега причини, се убира.
На самолета е извършена модернизация от държавната компания Denel и е трябвало да изпълни няколко изпитателни полета преди да бъде сдаден на ВВС на страната. Инцидентът е станал в авиобаза Waterkloof при запуск на двигател № 2.
Самолетът е от състава на 28-ма втае на южноафриканските ВВС.
През месец януари 2020 г. при кацане на летище Гома (Демократична република Конго) възниква пожар в един от двигателите (№ 1) на друг самолет от ескадрилата - C-130BZ борд „403“. При инцидента се счупва лявото полукрило, но за щастие няма жертви сред намиращите се на борда 59 пасажера и осемчленен екипаж.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Няма коронавирус във военнослужещите, които се върнаха от Афганистан

22.04.2020, 16:40

Военнослужещите от 39-ия български военен контингент, изпълнявал задачи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, преминаха медицински прегледи във Военномедицинска академия (ВМА).
Контингентът, който се прибра у дома след успешно приключилото участие, включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери. Веднага бяха тествани с бързи тестове за новия коронавирус COVID-19, като резултатите са отрицателни. Военнослужещите ще бъдат подложени на задължителна 14-дневна карантина, съобщават от ВМА.
Военнослужещите се явиха на задължителни медицински прегледи в Централната военномедицинска комисия към ВМА, които да покажат общото им състояние след престоя зад граница. Крайното заключение се прави след посещение в няколко кабинета - вътрешни болести, хирург, невролог, УНГ, очен, стоматолог, психиатър, АГ и инфекционист.
Източник: http://otbrana.com/

 

Във връзка с пандемията МО е предвидило вътрешно преструктуриране на разходите си

22.04.2020, 11:56

Приоритетно работим за възможна оптимизация на разходите в условията на пандемията от  COVID-19 чрез подобряване на отбранителния мениджмънт и повишаване на ефективността и ефикасността. Това посочва министърът на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на народния представител Христо Проданов. Целта е, продължава министърът, с по-малко да постигнем повече и да разполагаме с достатъчен финансов ресурс, за да реализираме критично необходимите за Българската армия проекти на модернизация, които отдавна са закъснели. В тази връзка МО е изпратило обяснителна записка до финансовото министерство за извънредно очаквано изпълнение на бюджета за 2020 г.  В нея се посочва, че „за осигуряване на въоръжените сили в условията на извънредно положение МО е извършило пълен преглед на разходите и е предвидило вътрешно преструктуриране на разходите си, с цел осигуряване на необходимите средства за прилагане на мерките, свързани с разпространението на COVID-19, за сметка на по-ниско приоритетните дейности”.
Проектите за превъоръжаване не са от ниско приоритетните, става ясно още от отговора. Държа да отбележа най-категорично, пише министърът, че не предвиждаме никакво отлагане или отмяна на проекти за превъоръжаване. Според него предизвикателствата пред сигурността ще нарастват и ще се усложняват в резултат на пандемията. Да се вземат сега пари от армията, смята министърът за да се пренасочат на друго място, означава да подкопаваме един от стълбовете на националната ни сигурност. Той припомня, че сега въоръжените сили изпълняват мисиите и задачите си с ограничения по време и обем. Посочва, че ако се отложи или прекрати  изпълнението на основните модернизационни проекти, ще се стигне до невъзможност въоръжените сили да изпълняват задачите си. В този смисъл продължава работата по придобиването на бойни бронирани машини и патрулни кораби. Уточнява се, че плащането не е еднократно , а разсрочено. Няма да бъде отлагано и отделянето на средства във връзка с придобиването на F-16 – за транспорт, застраховки, изграждане на интегрирана система и инфраструктура за неговото усвояване, експлоатация и усвояване. 
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи от Сухопътните войски оказаха помощ за овладяване на разпространението на COVID-19

22.04.2020, 11:52

Военнослужещи от 101-ви алпийски полк-Смолян, извършиха вчера транспортиране на материални средства (легла, дюшеци, одеяла, възглавници, чаршафи и калъфки) от ученическото общежитие в града, необходими за преоборудване на един от етажите на бившето студентско общежитие за настаняване при необходимост на поставени граждани под карантина, съобщава КСВ. Петнадесет военнослужещи под ръководството на майор Иван Троев оборудваха стаите и извършиха дезинфекция на помещенията.
Военнослужещите действаха на основание искане на областния щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян до министъра на отбраната Красимир Каракачанов, положителна резолюция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: http://otbrana.com/

 

"Край със зависимостта от Запада": Какви са новите руски снайперски винтовки?

22.04.2020, 07:49

През последните години руският отбранителен комплекс премахна зависимостта от Запада и направи пробив в сегмента на снайперските оръжия, твърдят експерти. Съвременните руски винтовки не отстъпват по характеристики на най-добрите западни модели.
Централният институт за прецизно инженерство (ЦНИИТОЧМАШ) започна изпитания на нов самозаряден снайперски комплекс "Уголек", съобщава в."Климовский оръжейник", който се издава от подмосковското предприятие. В близко бъдеще винтовката ще бъде тествана за съответствие в показателите за обхвата и точността на огъня, както и бронебойното действие на боеприпасите.
"Уголек" е направена изцяло от руски компоненти. Винтовката ще се предлага в две версии: с патрон .308 Winchester (7.62 x 51 мм) и с по-мощния .338 Lapua Magnum (8.6 x 70 мм). ЦНИИТОЧМАШ изпълнява поръчката за руското министерство на отбраната, но възнамерява да създаде линия самозарядни ловни винтовки на базата на армейския "Уголек".
Новият снайперски комплекс ще се състои от самата винтовка и различни приспособления, включително и прицели. Според инженера от ЦНИИТОЧМАШ Игор Некрасов в интерес на военните ще бъдат създадени "нови патрони с калибъра на НАТО, нов барут, нови капсули". Предвижда се работите по този проект да приключат през 2022 година.
Преход към ново поколение
През февруари 2019 г., в интервю за вестник "Известия", генералният директор на ЦНИИТОЧМАШ Алберт Баков каза, че "Уголек" не е разработена, за да замени легендарната снайперска винтовка на Евгений Драгунов (СВД). Според него това оръжие перфектно се справя с поразяването на цели на разстояние от 500-800 м. Поради тази причина задачата на "Уголек" е да извършва ефективна стрелба на разстояние над 800 м.
"Сега първите образци са готови, провежда се стрелба, забележките се вземат под внимание. В това виждам бъдещето на нашия институт. Ще отбележа, че създаваме не само винтовки, но и цели снайперски комплекси, които включват пълно оборудване, както и високоточни боеприпаси", обясни Баков.
В разговор с RT журналистът от сп. "Арсенал Отечества" Александър Бутирин отбеляза, че по време на военни действия подразделенията на армията се нуждаят от винтовки, които да надминават СВД по обхват и точност. Според него сега диверсионно-разузнавателните групи (ДРГ), които включват снайперисти, често трябва да поразяват цели на разстояние повече от един километър
"СВД е безспорен фаворит. Това е безотказно, непретенциозно и надеждно оръжие. Въпреки това пушката на Драгунов не винаги има достатъчно ефективен обхват. Военните се оплакват и от прекомерната дължина на винтовката (1,2 м) и недостатъчна ѝ точност. Съвсем естествено е министерството на отбраната да очаква по-модерни оръжия. Мисля, че това не е лесна, но е изпълнима задача", каза Бутирин.
Както обясни експертът, към армейското снайперско оръжие има доста високи изисквания. Освен голям обсег и точност, винтовката трябва да бъде лека и възможно най-лесна за употреба. Специално внимание инженерите от ЦНИИТОЧМАШ отделят и на нейната надеждност, която трябва да бъде сравнима с тази на СВД, каза Бутирин.
"По правило войникът няма време да се подготви за стрелба. Военнослужещите в състава на ДРГ често са принудени да правят дълги и изтощителни маршове. Това означава, че "Уголек" трябва да има минимално изпъкваща повърхност, бързо да се привежда в бойно състояние и да стреля безотказно при всякакви метеорологични условия, като същевременно запази необходимата точност", каза Бутирин.
В момента Сухопътните войски и Въздушнодесантните сили на Русия са оборудвани главно с различни версии на СВД – модернизирани варианти на класическата пушка "Драгунов" (СВДМ), модификация със сгъваем приклад (СВДС) и едрокалибрен вариант (СВДК). Специалните звена на въоръжените сили са оборудвани със СВУ-AС (7.62 × 54 мм и 7.62 × 51 мм) и ВСС "Винторез" (9 x 39 мм), разработени от ЦНИИТОЧМАШ и Тулския оръжеен завод.
Експертите смятат, че СВД ще бъде постепенно заменена от снайперската пушка "Чукавин" (СВЧ), която беше представена за първи път на форума "Армия 2017". Масата на оръжието е 4-4,5 кг, а обхватът - до 1,2 км. Пушката е разработена от концерна "Калашников" и ще бъде произведена във варианти за калибър 7.62 × 54 мм и 7.62 × 51-мм патрон на НАТО.
"Предимствата на тази винтовка са в нейната точност. Точността на боеприпасите е равна на приблизително една минута от ъглите. Това е много висок стандарт за полуавтоматична винтовка от такъв калибър", каза по-рано за RT Всеволод Илин, директор специални проекти на концерна "Калашников" и световен шампион по практическа стрелба.
"Дългоочакваната стъпка напред"
През последните години руските държавни и частни компании разработиха няколко перспективни образци на снайперски оръжия. Например, през 2017 г. ЦНИИТОЧМАШ представи тактическата пушка "Точност" за нуждите на Федералната служба за сигурност (ФСБ), Федералната служба за охрана (ФСО) и Росгвардия.
Оръжието е създадено на базата на експерименталния комплекс T-5000 от научно-конструкторската група "Промтехнологии" (Orsis). Винтовката се предлага в две модификации – за 7.62 х 51-мм и 8.6 х 69-мм патрон. Към днешна дата "Точност" се доставя за подразделения и спецназ на Росгвардия.
По тактико-технически характеристики "Точност" превъзхожда австрийската тактическа винтовка Steyr-Mannlicher SSG 08, която руснаците купуваха по-рано. Максималният обхват на "Точност" е до 1,5 км, а теглото ѝ е от 5,8 до 6,2 кг.
Преди да влезе в серийно производство, Т-5000 стана популярна като една от най-точните в света. През 2012 г. с тази пушка Управление "А" на Центъра със специално предназначение на ФСБ на Руската федерация взе злато на световното първенство по снайперска стрелба за полицейските и армейските части. През 2016 г. екип на ФСО, също въоръжен с пушка Orsis, спечели Европейския шампионат за снайперисти.
Въпреки това Т-5000 трябва да се усъвършенства поради доста големия брой вносни компоненти и някои оперативни недостатъци. "Точност" получи пълнител за десет патрона, тактическа цев и модернизиран приклад за по-удобна стрелба от легнало положение.
"Доколкото разбирам приемането на Т-5000 на въоръжение беше възпрепятствано и от високата цена. Но подмяната на отделните компоненти и стартирането на серийно производство направиха винтовката по-евтина. Появата на "Точност" е безспорна и дългоочаквана стъпка напред. Тази винтовка освободи руските правоохранителни органи от необходимостта да ползват западни модели", каза Бутирин.
Според експерта частната компания Lobaev Arms (Калужка област) е постигнала огромен успех. Инженерите на предприятието разработват най-далекобойната винтовка в света - СВЛК-14С "Сумрак" за специален патрон .408 CheyTec (10.3 × 77 мм). През 2017 г. тя порази цел на разстояние 4.178 км. Въз основа на "Сумрак" може да се създаде нова винтовка за въоръжените сили.
През 2017 г. Lobaev Arms представи на публиката и винтовките ДВЛ-10 M1 "Диверсант" и ДВЛ -10 M2 "Урбан". Първата е предназначена за военни части, а втората - за полицейски подразделения и специални служби за борба в градски условия. Точността на винтовките отговаря на най-добрите международни стандарти.
Главният редактор на сп. "Калашников". Оръжия, боеприпаси, оборудване" Михаил Дегтярьов заяви в интервю за RT, че руският отбранителен комплекс е постигнал значителен напредък в разработването на снайперски оръжия, прицели и необходимите боеприпаси. - Още снайпери
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 

САЩ модернизират ядрената си триада

21.04.2020, 22:30

Модернизирането на ядрената триада е главният приоритет на САЩ при военните поръчки в условията на пандемията, заяви на брифинг зам-министърката на отбраната Елън Лорд. Тя добави, че се наблюдава спад във веригата за доставки в корабостроителната индустрия. Авиацията е най-силно засегната от епидемията на коронавирус. Очаква се и тримесечно забавяне в изпълнението на програми за снабдяване.

Според Държавния департамент към 5 февруари 2018 г. САЩ са разполагали с 652 оперативно разположени ядрени оръжия и 1350 бойни глави. В арсенала на САЩ има 400 наземно базирани в силози ракети Минитмън III. Други 278 ракети са в резерв. ВМС разполагат с 203 балистични ракети Трайдънт II, базирани на подводници. Други 231 такива ракети са в резерв. САЩ имат и още няколкостотин ракети, базирани на суша, кораби и подводници.
Пентагонът включи в броя на разгърнатите носители 49 тежки бомбардировачи - 13 Б-2 и 36 Б-52. Други седем B-2 и 10 B-52 са в резерв. Според американските независими експерти, ВВС  разполагат с 400 тактически заряда с капацитет от 0,3 до 170 килотона. Около 150 от тях се съхраняват в шест американски бази в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.
Източник: https://duma.bg/

 

Полша ще получи две шведски подводници

21.04.2020, 19:22

Шведското правителство започна процес за продажба на Полша на две поддържани подводници от типа A17 Södermanland. Според новините, публикувани в полския уебсайт за отбрана Defense24, шведското правителство е поискало от парламента на Кралството да одобри продажбата на двете подводници: HSwMS Södermanland и HSwMS Östergötland на Полша. Тези подводни лодки са спуснати на вода като дизелелектрически подводници от типа Västergötland през 1987 и 1990 г., а през 2003 и 2004 г. са значително модернизирани от компанията Kockums AB. Според източници във флота подводниците ще могат да работят още 20 години без допълнителна модернизация.
През януари 2006 г. шведската компания Saab Systems получи поръчка от шведската администрация за обществени поръчки за отбраната FMV да оборудва и двете лодки със системата за бойно управление SESUB 960, която осигурява мрежови възможности за отбрана. През 2010 г. подводниците бяха модернизирани и с новите инерционни навигационни системи на компанията Northrop Grumman.
Подводницата от клас Södermanland е оборудвана с шест 533-mm торпедни апарата (за торпеда Тип 613 с бойна глава с маса от 240 kg и далечина на стрелбата 20 km) и три 400-mm торпедни апарата (торпеда Тип 43). Силовата установка е дизел-електрическа тип Sterling, включваща два дизел-електрически двигателя на компанията Hedemora и два блока V4-275R Sterling AIP на компанията Kockums. - Още подводници
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Защо САЩ купува руския ракетен двигател РД-180

21.04.2020, 17:00

"РД-180 е технологично чудо, идеално за полети с "Атлас", каза Тори Бруно, президент на американската компания United Launch Alliance, в Twitter, цитиран от РИА "Новости" и Russia Beyond.
В четвъртък Бруно заяви, че в края на 1990-те правителството на САЩ е поискало компанията да закупи двигатели РД-180 за ракетите "Атлас", за да не допуснат руската технология да достигне до Северна Корея и Иран.
След разпада на СССР американците решават да инвестират в руската ракетна промишленост, осигурявайки и договори. Целта на САЩ обаче не е напълно алтруистична - от Белия дом са уплашени, че руските ракетни учени и инженери бързо ще бъдат "прилапани" от геополитическите съперници на Вашингтон.
Споразумението между Москва и Вашингтон предвиждащо доставката за САЩ на 101 двигателя РД-180 на стойност около 1 млрд. долара, е сключено през 1997 г.
Двигателят РД-180 се използва в първия етап на ракетата "Атлас". Първият мотор е доставен в САЩ през 1999 година. Общо според производителя НПО "Енергомаш" (в състава на "Роскосмос") в САЩ са изпратени 116 двигателя, а 89 от полетите на "Атлас" са изпълнени с тях.
Любопитно е, че ракетата "Атлас 5", задвижвана от руски двигатели, ще изстреля един от двата нови американски космически кораби с астронавти на борда - Starliner на Boeing.
Друг интересен факт е, че руския двигател редовно се използва за изстрелването на американски военни и разузнавателни спътници в орбита - мнозинството от тях се използва и срещу Москва.
Източник: https://it.dir.bg/

 

ВВС на САЩ взеха изненадващо решение да продължат само с Raytheon за новата ракета Long Range Standoff Weapon

21.04.2020, 12:23

На 17 април 2020 г., с изненадващ ход, ВВС на САЩ обявиха, че планират да продължи програмата си Long Range Standoff Weapon (LRSO) с Raytheon като главен изпълнител.
Програмата LRSO, която има за цел да създаде нова въздушно изстрелвана крилата ракета, способна както на ядрени, така и на конвенционални удари, понастоящем е във фазата си на съзряване и намаляване на риска, като Raytheon и Lockheed Martin разработваха свои собствени версии на оръжието.
Досега бе предвидено ВВС да изберат печелившата компания през фискалната 2022 г., като възложат договор за инженерингова и производствена разработка, предшестващ производството с нисък темп.
"ВВС обаче реши да продължи напред с дизайна на Raytheon след "обширна оценка" на технологията на компанията, представена по време на предварителния преглед на проекта" заяви генерал-майор Шон Морис, който ръководи Центъра за ядрени оръжия на ВВС. Елизабет Торн, мениджърът на програмата, определи решението „не като избор на победител“, като добави, че ВВС ще продължат да работят с Lockheed по специфични технологии, които биха могли да намалят риска за дизайна на LRSO или по друг начин да са от ползват за програмата. ВВС на САЩ отбелязаха, че компанията е започнала „процеса на закриване на проекта“, за да спре работата по фазата на намаляване на риска на програмата, оставяйки неясна точната роля на Lockheed в програмата LRSO.
LRSO е предназначена да замени крилатата ракета AGM-86B Air Launched Cruise или ALCM, но програмата попадна под прекъснат огън от законодатели, които смятат, че въоръжаването на самолети с оръжие, което може да бъде ядрено или конвенционално, може ненужно да повиши риска от неправомерни изчисления, които да провокират ядрена война. ВВС твърдят, че се нуждаят от ядрена ракета, която може да бъде изстреляна от дистанции за противодействие, за да може неприкритият В-52 да остане адекватно възпиращо средство срещу противници с високотехнологични ПВО системи.
С решението си за избора на Raytheon на по-ранен етап от предвиденото първоначално, ВВС иска да прехвърли финансирането, което ще позволи на компанията да започне определени работи по-рано, като летателни тестове. Все още се предвижда възлагане на поръчка за следващия етап от програмата за фискална 2022 г. Ген. Шон Морис добави, че ВВС също е уверена в способността си да
поддържа програмата достъпна в среда с единствен изпълнител, въпреки липсата на конкуренция, която обикновено помага на правителството да договори продукт с по-ниска цена.
В изявление Raytheon отбелязва, че компанията е на път да завърши усилията си за намаляване на риска до януари 2022 г. „LRSO ще има критичен принос към изстрелваната от въздуха част от ядрената триада на Америка“ заяви Уес Кремер, президент на Raytheon Missileles and Defense.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

"Мъжете също плачат": как руските граничари отбиват терористична атака през 1993 г.

21.04.2020, 10:00

"Застава, равнис! Застава, мирно! Личният състав на 12-а застава, останал жив, е пред вас". С тези думи на 13 юли 1993 г., 11 часа след нападението от терористите, е посрещнато закъснялото подкрепление на лейтенант Андрей Мерзликин. Неговото подразделение като по чудо остава живо под обстрела на муджахидините. - (видео)
Преди 25 години руските военни на границата с Таджикистан се оказват в епицентъра на бойни действия. В съседната страна кипи гражданска война, а военно-политическата обстановка е влошена още повече от свалянето на режима на Наджибула в съседен Афганистан. Русия е обвинена за всички беди на народа, а от пролетта на 1993 г. бойците от таджикската опозиция с подкрепата на муджахидините многократно се опитват да пробият границата......Прочети още

 

Сон вече е на военен лагер

21.04.2020, 08:52

Нападателят на Тотнъм Хюн-Mин Сон влезе във военен лагер в родината си Южна Корея. Той ще изкара 3-седмичен тренировъчен курс.
27-годишният голмайстор ще премине през съкратено военно обучение на остров Джеджу в състава на 91-ви батальон на 9-та бригада и ще остане там до 8 май.
Младите мъже в Корея са задължени да преминават през двугодишен военно обучение. Сон обаче успя да си издейства максимално съкратена процедура, след като през 2018 година помогна на родината си да спечели златните медали на Азиатските игри.
Военната служба в Южна Корея продължава да бъде задължителна, тъй като страната никога не е подписвала мирен договор със съседната КНДР и формално двете части на Корейския полуостров продължават да се намират в условия на война след конфликта в периода 1950-1953 година.

 

 

Китай принуди САЩ да си прибере бомбардировачите

20.04.2020, 19:32

Пентагона е прехвърлил пет стратегически бомбардировача В-52 от тихоокеанския остров Гуам в база в щата Северна Дакота. Това е било направено, за да бъдат изведени от потенциален удар на Китай и да бъдат по-гъвкаво използване в глобалните планове на САЩ, съобщи японският в. "Санкей", позовавайки се на командването на ВВС на САЩ. Прехвърлянето е станало в средата на този месец.
Стратегическите бомбардировачи В-52, В-1 и В-2 бяха дислоцирани на Гуам през 2004 година в рамките на политиката за натиск върху Китай и КНДР. Оттам те извършваха, полети в зоната на Корейския полуостров за демонстриране на американска военна мощ пред Пхенян.
Но базата на Гума вече попадна в зоната на потенциален удар на китайски ракети със среден обсег. Затова било решено предислокацията на стратегическите бомбардировачи в САЩ, но както уточнява вестникът, в Пентагона не изключват временното им прехвърляне на Гуам в бъдеще.
Отделно САЩ планират през 2024-2025 г. частична предислокация в Гуам на морска пехота от южния японски остров Окинава. Планира се прехвърлянето на 5000 от общо 19-те хиляди американски пехотинци в Япония.
Източник: https://duma.bg/

 

Вие питате, ние отговаряме: Новите униформи на курсантите от НВУ „Васил Левски“

20.04.2020, 16:51

От няколко месеца курсантите в НВУ „Васил Левски“ са с нови униформи, които, в интерес на истината, правят впечатление на гражданството. Какво представляват те, питат наши читатели. Отговорът може да намерите на сайта на „Интендатско обслужване“ ЕАД. Ето какво пише там:
„Новата визия на представителния костюм е разработена на базата на външния вид на няколко различни кадетски униформи, съществували от възстановяването на България като държава до наши дни, като отразява съвременните модни тенденции.
Костюмът се състои от куртка и панталон, за курсанти жени и пола, изработени от тъкан габардин 50/2 със състав 65/35 мериносова вълна/полиестер, в цвят тъмносин. Цветът на украсителните кантове е червен за курсанти от Сухопътни войски и светлосин за Военновъздушни сили.
Куртката е в полувтален силует, с едноредно закопчаване с 6 полусферични метални копчета, с 4 външно пришити джоба на мъжката куртка и два на женската. Яката е права, тип столче, с хоризонтално монтирани петлици. Яката и предният борд на куртката са обработени със сукно-кант в цвят за съответния род войска. Гърбът е втален, с кант в шева на фианката. Акцентът е в двете широки окантовани щрифелки, монтирани в областта на талията. Ръкавите са двушевни, с широк окантован маншет.
Панталоните са класически, стеснени по дължина, с джобове, тип италиански. В страничния шев е монтиран кант в съответния цвят за рода войска. Полата е права, стеснена при подгъва, с дължина над коляното и шлиц на гърба.
Униформеният костюм се придружава от шапка – фуражка за мъжете и шапка – тип бомбе за жените. Цветът на шапката е в зависимост от рода войска на курсанта.“
Източник: http://otbrana.com/

 

Военнослужещите от 39-ия български военен контингент се завърнаха след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”

20.04.2020, 16:12

„Поздравявам ви за дисциплината, отговорността и службата към Родината. Радвам се да ви посрещна на родна земя в пълен състав и навреме“. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към военнослужещите от 39-ия български военен контингент, които се завърнаха днес, 20 април, в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан. Той припомни, че подготовката и сертификацията на 40-ия български военен контингент за участие в мисията „Решителна подкрепа“ са съвпаднали с началото на световната пандемия от COVID -19. „Благодарение на взетото тогава решение днес ротацията на военните ни контингенти е извършена успешно и по план“, каза началникът на отбраната.
Адмирал Емил Ефтимов даде висока оценка за изпълнението на задачите, възложени на 39-ия контингент по време на мисията на НАТО в Афганистан.
Началникът на отбраната посочи, че в усложнената ситуация на световна пандемия основните два приоритета пред Въоръжените ни сили са запазването на здравето и живота на военнослужещите и цивилните служители и поддържането на бойната готовност. Той заяви, че Българската армия е готова да действа координирано или съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи съгласно Закона за извънредното положение и след искане от Министерския съвет.
Адмирал Ефтимов отбеляза, че за опазване на здравето на военнослужещите, които се завръщат от участие в международни учения и операции, са разработени противоепидемични оперативни процедури заедно с органите на Военномедицинската академия. За първи път те са приложени към екипажа на фрегатата „Верни“, завърнал се у нас на 12 април след изпълнение на задачи в състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО. В изпълнение на разпоредбите след преминаване на тест за COVID-19 и задължителните рутинни медицински прегледи военнослужещите от 39-ия контингент ще бъдат настанени под карантина за необходимия период от време. „Много е важно в тази обстановка да бъдете отговорни към себе си, към близките си, към колегите си, за да може след като приключи този период да се върнете успешно в строя“, категоричен бе адмирал Ефтимов.
На церемонията по посрещането на контингента на летище София присъства бригаден генерал Валентин Кръстев - началник на щаба на Съвместното командване на силите (СКС).
Военнослужещи от 30-ти отряд за контрол на придвижването от състава на СКС, под ръководството на подполковник Иван Петров – началник на формированието, осигуриха граничните и митническите процедури на летище София, а специализиран екип от Сухопътните войски направи дезинфекция на багажа на контингента.
Тридесет и деветият български военен контингент, който се завърна от участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан, е в състав до 160 военнослужещи, със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. По време на мисията те изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на база „Летище Кандахар“, контрол на автомобилния и пешеходен трафик в базата, както и обучение, съветване и подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.
Национален командир на контингента е полковник Красимир Горанов, помощник-национални командири са полковник Мирослав Маринов и подполковник Вичо Вичев, а командир на ротата за охрана – капитан Росен Начев от военно формирование 48 430 - Стара Загора. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

След ремонта изпращат крайцера "Москва" в Средиземно море

20.04.2020, 12:06

След приключване на ремонта е предвидено флагманът на руския ЧФ, гвардейският, носител на орден "Нахимов", ракетен крайцер "Москва" да бъде изпратен в Средиземно море, където той ще стане част от постоянната оперативна формация на руския флот. Според ТАСС, по информация на 2 източника във ВПК, това трябва да се случи преди края на лятото на 2020 г.
"Тази седмица последният етап от ремонта на "Москва" ще започне в дока на предприятието "Ремкор". Предвижда се до юли напълно да се възстанови техническата готовност на кораба. След това екипажът на крайцера ще изпълни курсовите задачи в Черно море, а през август корабът трябва да тръгне на дълго плаване до Средиземно море" -  заяви един от събеседниците.
Друг източник потвърди сроковете за завършване на ремонт на кораби и уточни, че крайцерът ще отиде в Средиземноморската зона, за да изпълнява задачи като част от постоянна оперативна формация на руския флот. Щабът на руския ВМФ отказа да коментира информацията на ТАСС.
37-годишният флагман на Черноморския флот е в процес на ремонт с възстановяване на походната готовност в 13-ти кораборемонтен завод в Севастопол. Според източници на FlotProm основното внимание е било обърнато на ремонта на главната енергетична установка, включително газотурбинните генератори, редукторите, горивото оборудване, газопроводи на маршевите газотурбинни двигатели и други елементи на главната енергетична установка.
Не се говори за мащабна модернизация на "Москва" в КРЗ "Звездочка" по примера на еднотипният крайцер "маршал Устинов" поради липса на средства. Съответното решение може да бъде взето по-късно.
Справка FLOTPROM:
"Москва" е лидерният ракетен крайцер проект 1164, шифър "Атлант". Той е приет в експлоатация през 1983 г. под името "Слава". През 1996 г. правителството на Москва пое кораба под своя патронаж, след което той бе преименуван.
Водоизместването на крайцерите тип "Атлант" е 11 370 тона с дължина 186 метра и максимална широчина 20,8 метра. Корабите са способни да достигнат скорост до 34 възла.
Екипажът е 510 души. Основното ударно въоръжение на крайцера са 16 ракетни пускови установки за ПКР П-1000 "Вулкан". В допълнение, той е оборудван с артилерия, системи за противоракетна отбрана, ЗРК "Оса-M", торпедни тръби и ракетни установки за изстрелване на дълбочини заряди.  - Още за проект 1164
Източник: https://www.pan.bg/

 

144 години от избухването на Априлското въстание

20.04.2020, 09:00

На тази дата през 1876 г. избухва Априлското въстание - масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен пик на българското националноосвободително движение. Днешните оценки, които българските историци дават на върховния бунтовен акт на българския народ, е, че той, макар и незавършил с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата, т.е. народният бунт срещу репресиите и лишението от свобода намират силен и небивал отзвук в Западна Европа и Русия.
Въстанието е подготвено в разстояние на едва 1 - 2 месеца, с което се обясняват неуспехите в организацията и хода му. Решението за въстание е взето от отделни активисти на Български революционен централен комитет, то не е подкрепено от нито една външна сила и в крайна сметка е резултат от усилията на неколцина апостоли. Показателен е фактът че опитите да бъде организиран внос на оръжие от Русия са били възпрепятствани от императорското руско правителство, нежелаещо самостоятелно надигане на българите. По-сериозна подготовка за бунт била извършена само в IV и I окръзи. Единствено в IV окръг под ръководството на Георги Бенковски била създадена постоянно действаща въстаническа милиция, контролираща подготовката за въстание. Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за "предприятието" обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието - Ненко Терзийски от Балдово. От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на "мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие полицията. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо". Писмото е пренесено от 19 годишният Георги Салчев, който изминал 5 часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа. Точно преди Панагюрище, конят на приносителя на кървавото писмо издъхва от натоварването. Още следобеда на същия ден (20 април 1876 г.), съобразно с решението от Оборище за избягване на провал, Георги Бенковски преждевременно обявил началото на българското въстание. Това избързване с десетина дни изненадало комитетите и повлияло негативно на цялата революционна акция. То обаче било наложено от самите обстоятелства. Предателството заплашвало с провал грижливо изградената организация, както и психологическата подготовка на народа за отчаяни и решителни действия. Избухването на въстанието в IV окръг довело до масови арести на комитетски дейци в другите окръзи, светкавично мобилизиране на нередовни турски части (башибозук) и дислокация на военни подразделения във всички по-големи български градове.
Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. Заловени са редица комитетски дейци като Никола Славков, а Георги Икономов е поставен под наблюдение. Нанесен е изпреварващ удар в Горна Оряховица. Прави се опит за изпреварващ удар в Копривщица и Панагюрище. Започва прехвърляне на войски от Шумен в Търново, от Одрин в Пловдив и Пазарджик и др.
През 1876 г. на териториите на днешна България има 30 турски гарнизона /низам/. Турция се готви за война със Сърбия и за целта мобилизира част от редифа. Части от низама и редифа пътуват към Сърбия и се намират фактически в района на въстанието, или много близо до него.
Наличието на войски в много градове оказва силно влияние върху подготовката и развоя на въстанието. Именно турските гарнизони налагат преместването на центровете на I революционен окръг от Търново в Г. Оряховица и на IV революционен окръг от Пловдив в Панагюрище. Наличието на големи гарнизони в Шумен, Русе, Разград, Варна, Сливен, Видин, Пловдив и Пазарджик, не позволяват там въстанието да избухне. Избухването на Априлското въстание предизвиква такъв ужас в турското военно командване, че то вдига армията, запасните и башибозука на свещена война.
Още в първия ден на въстанието (20 април) Високата порта и турското военно министерство дават заповед за мобилизация на запаса. За потушаване на въстанието е създаден щаб в състав: Митхад паша, военния министър, Хюсеин Авни паша и главнокомандващия Абдул Керим паша. ,,Душа” на екипа е Мидхат паша – дотогавашен русенски валия, хитър, ловък и заклет враг на българите, председател на комитета ,,Сюлерге” (метла), основан за изтребване на християните. Негови са думите, че ,,Русия може да дойде да освободи българите, но дотогава няма да остави нито един жив българин.” Военните операции се водят от висшите военачалници като Акир паша – валия на Русе, командира на II корпус Фазлъ паша, началника на Цариградския гарнизон Адил паша, коменданта на Одрин Хафъз паша, на София Хасан паша и др.
Още на 21 април започва прехвърляне с влак на 1 табур (800 души) от Одрин и 2 табора (1600 души) от Цариград за Пазарджик. На 22 тръгват още 4 табора. Всички те са от низама. На 23 април от София за Златица потегля полкът на полковник Хасан бей. На 24-ти от Чирпан в Пазарджик пристига конен полк, който заварва местните ,редифи вече въоръжени. На 27 април в района на въстанието пристига артилерия от Одрин. Числото само на действащата армия в района на Пловдив и Пазарджик е 18 000 души плюс хиляди редифи и башибозук. Отделно срещу Дряновския Манастир и в Габровско действа 10 – хилядната армия на Фазлъ паша Издава се заповед за привличане на войска от Трапезунд и Кайро. Първа е атакувана Клисура от войски на Софийския гарнизон и редифи мобилизирани в Казанлък под командването на Хасан бей. След това те нападат Копривщица. Перущица успява да отблъсне черкезите и читаците – около 4000 души срещу 600 въстаници. На 27 април срещу градчето са изпратени 2 табора (1600 души) войска и 2 оръдия. Въстаниците удържат атаката до 31 май.
Срещу въстаниците в Средногорието е съсредоточен 10 000 редовна армия с артилерия и около 3000 башибозук и черкези. Панагюрище е атакувано по всички правила на военното изкуство, защото Хафъз паша очаква сериозна съпротива от ,,Сърби” и ,,Московци”. След погрома пашата заповядва да се избива населението и да се взема всичко ценно. Къщите са ограбени и запалени. Жените са изнасилвани. Лагерът на Еледжик е атакуван от софийската дивизия начело с Хасан паша в две колони. Защитниците и цивилното население там са избити. Още по-трагична е съдбата на Батак, където се посичат или изгарят живи повече от 3000 души. На 4 май в Брацигово от Еледжик пристига Хасан паша. На 5 май идва и Рашид паша от Пловдив. Едва на 7 май след силен артилерийски обстрел Брацигово пада. За потушаването на въстанието в Новосело и Кръвеник са привлечени войски от Плевен, Никопол и Русе. За мотивация на войниците са дадени пари. В Сливенски окръг четата на Стоил войвода е атакувана от 6 роти низам и 500 души редиф. Турски войски разоряват и с. Бояджик, Ямболско.
Ботевата чета е шпионирана още на територията на Румъния. Дори има описание на войводата. Военните части са в готовност. При слизането в Козлодуй на 17 Май, чрез телеграма е заповядано да се отправят части от Видин и Русе. Подхождат войски от Берковица и Ниш. През Русе с кораб са прехвърлени и войски от Шумен. На 25 Май в Лом пристига и Фазлъ паша. Общата численост е към 2 дивизии срещу 200 четници. Времето ни ограничава да дадем още примери, но анализът на сведенията и документите са красноречиви. Въстанието предизвиква паника сред управниците на Турция. Те мобилизират огромна част от наличните войски, привличат части от Мала Азия и Африка.
От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обяваване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край. За отбелязване е, че Априлското въстание е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила.
Според исторически сведения жертвите на турската армия са около 70 000 души.
Още преди края на въстанието руският консул в Одрин Алексей Церетелев смята, че са разрушени около 200 села с общо население повече от 75 000 души. Според археолога Николай Овчаров, загиналите са повече от 30 000 души.
Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници ,очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили. Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех на българската нация дотогава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България. Въпреки че Априлското въстание не променя военната обстановка в България то до голяма степен дава световен отзвук на проблема с България разрешен с Руско-Турската война.

 

Българинът не му се служи и в резерва на Въоръжените сили

20.04.2020, 07:43

Вече е пределно ясно, че около 5000 щата за военнослужещи у нас стоят празни. Не по-малко проблемно е положението с набирането на резервисти.  Според Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2019 г., приет от правителството и внесен за обсъждане в Народното събрание, комплектуването на доброволния резерв е едва 13,7%. Недостатъчният брой български граждани, желаещи да изпълняват служба в доброволния резерв, е главният проблем за комплектуване на обявените длъжности. През миналата година са обявени две заповеди за набиране на български граждани за доброволния резерв с над 1000 длъжности, съответно за български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс и за български граждани с провеждане на конкурс. Договори за служба в доброволния резерв, обаче да подписани само с 36 души. Броят на резервистите остава далеч по-нисък дори от планираните за 2019 г. 1000 човека. В края на 2019 г. резервистите са само 410. Планът за развитие на Въоръжените сили предвижда до 2020 г. те да бъдат 3000.
Какво е положението в близките години?
Към края на 2016 г. доброволният резерв е попълнен едва на една пета. С извършените през 2017 г. изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България са подобрени възможностите и реда за приемане в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс. Усъвършенствани са регламентите за присвояване на военно звание при подписване на договор за служба в доброволния резерв и са разширени възможностите за повишаване в звание на резервисти и запасни. На основата на промените в Правилника е създадена организация за приемане на служба в доброволния резерв на освободени от военна служба български граждани без провеждане на конкурс. Независимо от предприетите действия и извършените промени в Правилника, обаче, негативните тенденции в комплектуването и използването на доброволния резерв остават. Комплектуването на доброволния резерв е приблизително 17%.
През 2018 г. са обявени 2 022 длъжности за резервисти от доброволния резерв, като са комплектувани едва 11 длъжности. Попълването на доброволния резерв е приблизително 14 %. Независимо от предприетите действия и извършените промени в нормативната уредба, негативните тенденции в комплектуването и използването на доброволния резерв се запазват поради липса на финансови средства и малкия брой кандидати.
От доклада за 2019 г. става ясно още, че е била организирана начална и специална военна подготовка на български граждани без военна подготовка, желаещи да получат такава по чл. 59 от Закона за резерва на въоръжените сили. В курсове по начална военна подготовка са обучени 110 души, а по специална военна подготовка 47 души, които са придобили военноотчетна специалност.
За подготовка на българските граждани за защита на Отечеството през 2019 г. в Единния център по начална военна подготовка и Националния военен университет „Васил Левски” е било проведено обучение по начална военна подготовка на 48 български граждани по чл. 59 от Закона за резерва на въоръжените сили. На същите е присвоено звание по резерва и са зачислени на военен отчет. За придобиване на военноотчетна специалност обучение по специална военна подготовка са преминали 139 български граждани.
На фона на тези проблеми прави впечатление, че проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили, които предвиждат въвеждане на срочна служба в доброволния резерв като форма на доброволна военна служба, все още не е обсъден от правителството. Макар че той е готов от 6 август 2019 г. и е в съответствие с основните приоритети от Програмата за управление на правителството беше изготвен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили, които предвиждат въвеждане на срочна служба в доброволния резерв като форма на доброволна военна служба.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Иранската армия получи многоцелеви дронове за далечно действие

19.04.2020, 18:37

Въоръжените сили на Иран получиха три типа безпилотни летателни апарати (БЛА) с радиус на действие от 1500 km. Стратегическите дронове са ударно-разузнавателни, заяви министърът на отбраната на Ислямската Република бригаден генерал Амир Хатами, говорейки на 18 април по държавната телевизия. Безпилотните летателни апарати са в състояние да контролират „движението на противник от значително разстояние“ и да изпълняват бойни мисии, заяви ръководителят на военното ведомство на церемонията в Исфахан.
БЛА, с кодови наименования "Karrar III", "Ababil-3" и "Многофункционален реактивен летателен апарат" са оборудвани с бомби и ракети, могат да се издигнат на височина от 14 хиляди метра. Според Хатами, дроновете са били създадени от специалисти на иранския военно-промишлен комплекс с участието на местни университети. Дроновете са ключов елемент от граничното наблюдение на Иран, особено над водите на Персийския залив и протока Ормуз, през който преминава една пета част от световните доставки на петрол.
Напрежението между Иран и Съединените щати достигна най-високото си ниво за последните десетилетия, след като американските военни в началото на тази година убиха високопоставения ирански военен командир Касем Сулеймани в резултат на атака с дронове на международното летище в Багдад. Няколко месеца по-рано, през юни 2019 г., иранските сили за противовъздушна отбрана свалиха стратегически дрон на ВВС на САЩ над Ормузския проток.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Иран заплаши САЩ с решителен отговор на всяка грешна стъпка на американските кораби в Залива

19.04.2020, 16:16

Иран ще даде решителен отпор на всяка грешка на САЩ в Персийския залив, се казва в декларация на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР), публикувана на сайта му и цитирана от Ройтерс.
Пентагонът съобщи, че в сряда 11 съда от флота на КГИР са се приближили опасно до кораби на американския флот и на бреговата охрана в Залива, като нарече тези ирански действия "опасни и провокационни".
В отговор днес корпусът в декларацията си дава "съвет на американците да спазват международните правила и установения ред за корабоплаване в Персийския и Оманския заливи и да се въздържат от всякакви авантюри и измислени версии" за събитията там.
"Те трябва да са пределно наясно, че флотът на Революционната гвардия и мощните въоръжени сили на Ислямската република виждат в опасните действия на чужденците в региона заплаха за националната ни сигурност. Всяко пресичане на "червената линия" и всяка грешна и необмислена стъпка от тяхна страна ще получи решителен отговор", се казва в декларацията на КГИР.

 

Пентагонът удължи забраната за преместване за войски

19.04.2020, 07:52

Пентагонът съобщи в събота, че забраната за вътрешно и международно движение на войските ще бъде удължена до 30 юни поради пандемията COVID-19, съобщи АП.
Новият ред ще влезе в сила от понеделник, каза заместник-министърът на отбраната за персонала и бойната готовност Мат Донован по време на пресконференция с репортери.
Той все добави, че ще има някои изключения като разполагане и завръщане на войски, набиране и обучение и нужда от пътуване за медицинско лечение наред с други.
Първоначално заповедта за замразяване на пътуването трябваше да изтече на 11 май, но министърът на отбраната Марк Еспер нареди ново 60-дневно удължаване, за да се ограничи потенциалното разпространение на вируса сред войските.
В петък Пентагонът обяви, че общо 2 986 американските военни са заразени с COVID-19.
Двама военни са починали, включително моряк от самолетоносача "Теодор Рузвелт", а 44 са хоспитализирани.
Източник: https://news.bg/

 

 

Мароко ще въоръжи своите изтребители F-16 с противокорабни ракети Harpoon

18.04.2020, 21:10

На 14 април 2020 г. бе съобщено, че Мароко ще въоръжи своите изтребители Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon с противокорабните ракети Boeing AGM-84L Harpoon Block 2. Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната (DSCA) заяви, че Държавният департамент е одобрил продажбата на 10 ракети Harpoon на северноафриканската страна за използване от нейните F-16. Цената на покупката е приблизително 62 милиона щатски долара.
"Предложената продажба на ракетите и подкрепата ще увеличи потенциала на Кралските марокански ВВС за морски операции и ще ги приведе в съответствие способностите им нужди. Мароко възнамерява да използва ракетите на своите многоцелеви изтребители F-16, за да подобри способностите си в ефективна защита на критични морски пътища" се казва в съобщението на DSCA.
Предложената сделка предвижда основен изпълнител да е Boeing и ще включва резервни части, поддръжка, обучение и друго оборудване и услуги. Не е даден срок за възлагане на поръчка или доставка.
Кралските марокански военновъздушни сили (RMAF) понастоящем разполагат с 23 самолета F-16C/D Block 50/52, които те получиха между 2011 и 2012 г. (бяха получени 24 самолети, като един бе загубен над Йемен по време на операции като част от ръководената от Саудитска арабия коалиция). Наскоро DSCA одобри модернизацията на тези самолети до най-новия стандарт F-16V, както и закупуването на още 25 нови F-16 Block 70/72.
Както бе отбелязано от Jane's Air Launched Weapons, ракетата Harpoon Block 2, която RMAF иска да интегрира на своите F-16, е проектирана да ангажира голямо разнообразие от цели, както на сушата, така и в морето, като например брегови батерии, ЗРК, самолети и летища, пристанищни или промишлени съоръжения и кораби в пристанища. Ракетата се ръководи от глобална система за позициониране (GPS) и инерционна навигационна система (INS) и има далечина на полета от 124 km (плюс обхвата на платформата за изстрелване).
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

Първи инцидент с ударен вертолет AH-64E Apache на ВВС на Индия

18.04.2020, 11:36

На 17 април 2020 г. боен вертолет AH-64E Apache (р.н. ZV4813) от ВВС на Индия е извършил аварийно кацане в щат Пенджаб.
Хеликоптерът е излетял от авиобаза Патханкот за бойно патрулиране, когато по време на полет поради възникнал технически проблем екипажът взема решение за аварийно кацане, съобщават от МО на Индия. - (видео)
Първите осем вертолети AH-64E Apache постъпиха на въоръжение в индийските ВВС с тържествена церемония на 3 септември 2019 г. Новите вертолети са разположени в авиобаза Патханкот в щат Пенджаб,намираща се само на 50 км от границата с Пакистан.
През 2015 г. Делхи сключва договор с Вашингтон за закупуване на 22 ударни вертолета Apache Guardian и 15 транспортни Chinook. Стойността на сделката е 3 милиарда долара. През 2017 г. се сключва още един договор на стойност 654.6 милиона долара за придобиване на още шест AH-64E Apache Guardian.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

През 2019 г. Въоръжените сили са изпълнявали задачите си с ограничения по време и обем

18.04.2020, 07:35

Това е изводът на правителството в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през миналата година, който предстои да бъде обсъден и приет от Народното събрание. Точната оценка е следната:  „И през 2019 г. състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволяваше изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи.“
Проблем е не само остарялата техника, но и дефицитът от хора. Отчита се, че съкращаването на сроковете по конкурсите и намаляването на разходите на кандидатите за участие в тях, са имали положителен ефект по набирането на кандидати за военна служба. Като позитивна се определя кампанията „Бъди войник”. Анализът на данните показвал, че е преустановена тенденцията за увеличаване на неoкомплектоваността на формированията с военнослужещи. Състоянието, обач, все още е далеч от доброто.  Към края на 2019 г. длъжностите за военнослужещи са попълнени на 79,27% от щатния състав. Най-сериозен е недостигът в Сухопътните войски (около 26%), като най-голям е процентът на незаети длъжности за младши офицери и войници (около 31%). Неокоплектоваността с офицери - 19 %; офицерски кандидати - 10 %, сержанти (старшини) - 9 %, а с          войници (матроси) - 29 %.
Министерският съвет сам прави изводът, че това се отразява неблагоприятно върху състоянието на отбранителните способности на държавата. Много по-зле е положението с доброволния резерв. Там попълнението  е едва 13,7 на сто. Данните са повече от тревожни. През годината са обявени две заповеди за набиране на български граждани за доброволния резерв с над 1000 длъжности, съответно за български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс и за български граждани с провеждане на конкурс. Договори за служба в доброволния резерв са подписаи с 36 души. Броят на резервистите остава далеч по-нисък от планираните за 2019 г. 1000 човека. В края на годината те са само 410. Българските граждани не желаят да изпълняват служба в доброволния резерв. Или държавата не е направила необходимото за решаване на този въпрос. И двете тези са истина.
Надеждите за повишаване на отбранителните способности се свързват с реализирането на трите основни проекта за модернизация на ВВС, Сухопътни войски и ВМС. Това, че през миналата година вдигнахме дела от БВП за отбрана над 3 процента не решава проблема с недостига на финансови средства. Защото реалното нарастване на разходите за отбрана през 2019 г. спрямо 2018 г., без сумата за плащането на самолетите F-16, е в размер на 246,4 млн. лв., което е с 0,11% повече спрямо предходната година.
Задълбочават се проблемите с поддръжката на авиационната техника. Неизпълнението на летателните часове създава реална заплаха за нивото на безопасност на полетите и способностите за изпълнение на поетите съюзнически ангажименти, включително и по „Air Policing“. Радиолокационните комплекси работят с частични неизправности, заради което са занижени техните основни технически параметри. Нещо много сериозно: „Поради тази причина в краткосрочен план съществува реален риск от невъзможност за осигуряване с необходимата информация на системата за командване и управление на ВВС. Това би довело до невъзможност за изпълнение на задачите по контрола и охраната на въздушното пространство в национален и съюзен аспект, както и до застрашаване безопасността на полетите.“
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Успешно приземяване на „Союз МС-15“ в степите на Казахстан

17.04.2020, 22:20

видео

 

Руското министерство на отбраната получи подобрена версия на едно от най-мощните оръдия в света

17.04.2020, 21:50

Руското министерство на отбраната получи първото модернизирано самоходно оръдие 2С7M "Малка", съобщиха от пресслужбата на "Ростех", цитирани от ТВ "Звезда". Артилерийската установка е доставена от предприятието "Уралтрансмаш".
"Пред 'Уралтрансмаш' стои сериозната задача да извърши серийна модернизация на това изделие в рамките на държавната отбранителна поръчка за 2020-2022 г.", заяви Дмитрий Семизоров, генерален директор на "Уралтрансмаш".
Според него военното ведомство е снабдено с едно от най-мощните оръдия, което е в състояние да порази ключови цели на противника в тактическа дълбочина на фронтовата линия.
2С7M "Малка" е самоходно артилерийско 203-мм оръдие, модернизация на 2С7 "Пион". Това е едно от най-мощните артилерийски оръдия в света. Установката е създадена още през 1985 г. на базата на артилерийската установка 2С7 "Пион". - (видео)
2С7М "Малка" е приета на въоръжение в съветската армия през 1986 година. В рамките на модернизацията, извършена от "Уралтрансмаш", е заменена скоростната кутия, разпределителният механизъм и захранващите блокове. Инсталирана е и нова апаратура за вътрешни комуникации, приемане и обработка на информация. - Още за 2С7М
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Литва закупи бойни модули Kongsberg Protector CROWS

17.04.2020, 19:47

Литва сключи договор за доставка на дистанционно управляеми бойни модули Protector Common Remote Weapon Stations (CROWS) за монтиране на американските леки бронирани машини Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) 4x4, закупени от Министерството на отбраната на страната. Броят на бойните модули не се назовава.
Този договор е част от по-голям договор между норвежката компания Kongsberg и САЩ за доставка на бойни модули Protector CROWS за Пентагона, който от своя страна ще достави част от машините, придобити в Литва чрез механизма на американската програма за междуправителствени чуждестранни военни продажби (FMS), заедно с JLTV.
Договорът за доставка на 200 американски бронирани SUV JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) за Литва бе обявен през ноември миналата година. Стойността на договора възлиза на 145 милиона евро, като първите бронирани машини трябва да бъдат доставени в Литва до края на 2021 г., а последните - до 2024 година. Оборудването ще влезе в експлоатация в Сухопътните войски и Специалните сили на републиката. В същото време беше уточнено, че съгласно споразумението американците са дали на Литва опция за още 300 SUV, защото именно 500 машини първоначално се опитаха да продадат на литовските военни, въпреки че такава бройка е прекомерна за литовската армия. Машините, планирани за доставка в Литва, са оборудвани с дистанционно управляеми бойни модули M153 Common Remote Weapon Stations (CROWS) с 12,7-mm картечници M2 QCB и дневно/нощни мерни системи M230 TAC-FLIR. Споразумението предвижда доставката на резервни части за бронемашините и обучение на личния състав на литовската армия.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Ветерани от Втората световна война с подаръци за Великден

17.04.2020, 19:41

По инициатива на Военно окръжие - Шумен,  11-те ветерани от Втората светова война от областта получиха пакети с храна. Идеята се реализира с помощта на Областният съвет на Съюза на ветераните от войните на България и Областният съвет на БЧК.
Хранителните продукти бяха раздадени от служители на Военно окръжие - Шумен, които се погрижиха всеки един от ветераните да ги  получи.
В навечерието на Великден ветераните от областта бяха зарадвани и с картички, изработени от деца от танцова формация WoW - Шумен. Всеки ветеран получи лично Великденска картичка с рисунка и пожелание.
Пакети с козунаци, дезинфектант и предпазни маски за лице бяха дарени на ветераните от областният управител на област Шумен.
Източник: http://otbrana.com, Пламена Грудева

 

Сеул намалява бюджета за отбрана и отлага плащането на F-35

17.04.2020, 07:54

Южна Корея ще намали разходите за отбрана през 2020 г., за да насочи допълнителни средства за справяне с пандемията на коронавирус COVID-19. Според Джейн, позовавайки се на данни от южнокорейското Министерство на икономиката и финансите, военният бюджет тази година ще бъде намален с 738 милиона долара.
Агенцията отбеляза, че средствата, изтеглени от бюджета за отбрана, ще станат част от националния "план за извънредни ситуации в случай на извънредна ситуация" в размер на 7,6 трилиона вона спечелени за смекчаване на някои от негативните икономически последици от пандемията. Други министерства, включително образованието, промишлеността, селското стопанство и околната среда, също се сблъскаха със съкращения на финансирането. Министерството на отбраната на Южна Корея обаче чака най-забележимото намаление.
Министерството на финансите добави, че намаляването на бюджета за отбрана ще засегне оперативни разходи, модернизация на въоръжените сили, включително поръчки, изследвания и разработки.
Според представители на военното ведомство сега се планира, да се отложи плащането на част от военната техника за една година, включително закупуването на американски изтребител пето поколение F-35 и противоракетната отбранителна система Aegis.
Източник: https://www.pan.bg/

 

76 години от "Черният Великден"

17.04.2020, 07:17

На 17 април 1944 г. в 11.45 ч. минути е последният масиран дневно-нощен удар на съюзническата авиация срещу България. През деня навлизат 350 Б-24Н „Либърейтър“, прикривани от новите и по-съвършени П-51Б „Мустанг“ и П-47Д „Тъндърболт“. Първи излита 2/6 изтребителен орляк от Враждебна с 16 Ме-109Г2 и 2 Девоатин Д.520, а към тях се присъединява и 3/6 изтребителен орляк с 14 Ме-109Г6 от Божурище. Пилотите от 3/6 орляк, след като не откриват обичайните изтребители – двудвигателните П-38 „Лайтнинг“, се насочват към бомбардировачите. Поручик Николай Йорданов, водещ 672-ро ято подпалва един от тях. Повреди на противника нанасят и подпоручик Борис Дамев и фелдфебел Дако Даков. Капитан Николай Бошнаков от 2/6 орляк унищожава един В-24Н. С таранен удар поручик Неделчо Бончев сваля втори и четиримоторната машина се взривява над с.Крапец. Българският пилот се спасява, като скача с парашут.
В този бой авиацията ни понася най-тежката си загуба. Поради голямата прилика между Месершмит и американския изтребител П-51 „Мустанг” българските самолети не разпознават врага и се приближават в опасна близост. Двата орляка приемат захождащите в атака американски изтребители за свои подкрепления. Загиват шестима пилоти – командирът на 692-ро ято капитан Любен Кондаков, подпоручик Христо Арнаудов, подофицер Атанас Кръстев, поручик Димитър Попов, подпоручик Веселин Рачев, подпоручик Иван Стефанов, унищожени са девет български самолета, три са повредени. Във въздушния бой е свален и първият американски „Мустанг” край село Дуган. Зенитната артилерия засяга 9 неприятелски самолета, като част от тях не достигат базите си.
17 април 1944 г. влиза в историята на българската авиация като „Черния Великден“. - (видео)
****************
Музеят на авиацията – филиал на НВИМ, съхранява снимки и документи на подпоручик Христо Арнаудов и поручик Димитър Попов, както и части от самолет Месершмит на поручик Неделчо Бончев, с който той извършва успешен таран на 17 април 1944 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

 

Путин отложи подготовката за парада по случай Деня на победата в Москва

16.04.2020, 21:25

Парадът на Червения площад в Москва по случай 75-ата годишнина от победата над нацизма и шествието на т. нар. Безсмъртен полк ще се състоят тази година, щом отстъпи заплахата от коронавируса. Това заяви днес президентът на Русия Владимир Путин на съвещание с националния Съвет за сигурност, предаде ТАСС.
"Ще принудим да отстъпи заплахата, с която се сблъскахме днес, и тогава задължително ще осъществим всички прояви, предвидени за 9 май, ще го направим топло и тържествено, естествено през тази, 2020 година, още повече че цялата година е обявена за Година на паметта и славата", каза Путин.
Става дума за "тежък избор, и датата 9 май е свещена за нас, и животът на всеки човек е безценен", отбеляза руският президент. "Но рисковете, свързани с епидемията, чийто пик няма да мине (до 9 май, бел. ТАСС), все още са извънредно високи и това не ми дава право да започна сега подготовка за парада и за други масови прояви", заключи Путин. - (видео)

 
 

Испанските ВВС поемат мисията на НАТО „Еър полисинг“ в Прибалтика

16.04.2020, 20:46

Испанските ВВС поемат водеща роля в 53-та мисия на НАТО „Еър полисинг“ в Прибалтика, защитавайки защитата на въздушните граници на Латвия, Литва и Естония. Те ще бъдат подпомогнати от ВВС на Великобритания (също от авиобаза Шуляй) и Франция (от авиобаза Амари – Естония).
В литовската авиобаза Шауля̀й са прехвърляни изтребители F-18 и личен състав от 15-то авиокрило (военновъздушната база Сарагоса, разположена на около 300 км от столицата Мадрид).
Командирът на испанския авиационен контингент подполковник Jesus Gutierrez Gallego споделя, че независимо от пандемията от коронавирус, личният състав ще изпълни поставените задачите и така ще демонстрират своята солидарност към НАТО и прибалтийските република.
Испанските ВВС за седми път участват в тази мисия (2006, 2015, 2016, 2017, 2018 и 2019) и за трети път са водещи (2006 и 2016)
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 
 

Военнослужещи от СВ унищожиха невзривен боеприпас, открит в землището на с. Градище

16.04.2020, 20:36

Специализиран екип от състава на военно формирование 28880 – Белене, под ръководството на старши лейтенант Милен Сотиров, разузна и унищожи, днес 16 април, силно корозирал снаряд без маркировка. Боеприпасът е бил открит при изкопни работи по трасето на новоизграждащ се газопровод, в землището на с. Градище, община Левски.
Екипът продължава работа с действия по разузнаване, транспортиране за съхранение и последващо унищожаване на 4 противопехотни мини, открити на 15 април в Плевен.
Военнослужещите действаха на основание отправени искания от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: www.mod.bg

 
 

2/3 от екипажа на самолетоносача „Шарл дьо Гол“ с Ковид- 19

16.04.2020, 20:27

Близо 2/3 от моряците на френския самолетоносач „Шарл дьо Гол“ са дали положителни проби за коронавирус. Това съобщи военното министерство на страната. От ведомството посочиха, че в болница са настанени общо 31 души, и че тестовете на членовете на екипажа продължават.
Атомният самолетоносач „Шарл дьо Гол“ беше принуден да прекрати военната си операция и да акостира на пристанище в Тулон, след като на борда му бяха потвърдени около 50 случая с ковид-19.
До този момент са тествани близо 1800 моряци, като 668 от пробите са били положителни.
Освен самолетоносача, инфекцията засегна и екижапа на ескортиращата го фрегата, която също е поставена под карантина.
Властите вече започнаха да разследват и как вирусът се е появил на самолетоносача за който се знае, че за последен път е акостирал в средата на март на пристанище в град Брест.
„Шарл дьо Гол“ е вторият атомен самолетоносач временно изваден от строя. Само преди седмица коронавирусът засегна и американския атомен самолетоносач „Теодор Рузвелт“.
Източник: https://armymedia.bg/

 
 

Как минават празниците във военните училища?

16.04.2020, 17:15

С военно-приложни игри, спортни надпревари на открито, боядисване на великденски яйца, часове по самоподготовка и други активности преминават дните на великденските празници за курсантите от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Всички мероприятия по отбелязването на Възкресение Христово (Великден) се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки, обявени от здравните власти, за недопускане разпространение на коронавирус COVID-19, съобщава Пресцентърът на МО.
Курсанти от Факултет „Общовойскови“ на НВУ днес проведоха в района на университета във Велико Търново военно-приложно състезание на тема „Движение по азимут“. В него се включиха десет отбора, съставени от курсанти от всички курсове и специализации на факултета. Заедно със съдиите и „противниковите“ групи, общо участие в надпреварата взеха близо 100 курсанти. След старта, даден от началника на НВУ полковник Иван Маламов, и преодоляване на различни препятствия, първите три отбора в крайното класиране получиха специална награда, осигурена от ръководството на военния университет. Всички участници в надпреварата бяха екипирани със средства за лична защита и средства за балистична защита. Сценарият на военно-приложните игри бе със специален „великденски“ момент, а участието в тях допринася за изграждането на лидерски качества и бойно-приложни умения, необходими в процеса на подготовката на бъдещите офицери.  
Вчера военно-приложни игри проведоха и курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен на НВУ „Васил Левски“ в района на университета в Шумен. В надпреварата участваха отбори, съставени от по 25 души от всички курсове и специализации на факултета.
Ръководствата на висшите военни училища осигуряват всички необходими грижи за запазване здравето на курсантите.
Източник: http://otbrana.com/

 

Турция се врече в любов на НАТО и поиска ракети „Пейтриът”

16.04.2020, 11:57

Турция е готова да закупи американски ракетни системи „Пейтриът”. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на онлайн семинар, организиран от базирания във Вашингтон Атлантически съвет, предаде ТАСС.
Заради закупуването на руски зенитно-ракетни системи С-400 се стигна до сериозно напрежение между Анкара и Вашингтон. САЩ дори заплашиха Турция с тежки икономически санкции, които да сринат турската лира. Турция обаче твърди, че се е обърнала към Русия, защото американците са отказали да ѝ продадат системи „Пейтриът”.
„Готови сме да закупим системи „Пейтриът”, ако получим добра оферта. И нашата позиция относно разрешаването на въпроса за С-400 не се е променила. Предлагаме на САЩ да създадат техническа работна група с участието на НАТО, и НАТО всъщност може да ръководи тази техническа група. Това предложение още е на масата”, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.
Той увери, че „Турция никога няма да изложи целостта на отбранителната система на НАТО в риск”. Това включва и програмата за Ф-35, посочи първият дипломат на Анкара. По думите му Турция е инвестирала $1.35 милиарда за целта, преди да бъде изключена от Вашингтон след закупуването на руските системи С-400. „В бъдеще ние ще се нуждаем от повече системи за противовъздушна отбрана”, посочи Чавушоглу. Той подчерта, че страната му може да се обърне и към други натовски партньори, за да се въоръжи. Той разкритикува САЩ, че са поставили много условия на Турция, за да ѝ продадат системи „Пейтриът”. Това се е случило в момент, в който Турция е имала спешна нужда от такива ракетни комплекси. Дипломатът визира турската военна операция в Сирия.
Източник: https://fakti.bg, Денис Джамбазов

 

Главен комисар Ивайло Иванов: Засега няма основание армията да се включи в спазването на мерките

16.04.2020, 11:45

Служителите на МО имат право да се включат в противоепидемичните мерки, това им е вменено, каза днес на брифинг главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Този въпрос, посочи той, сме обсъдили на срещи с министъра на отбраната, разговарял съм и с началника на отбраната.
Неговото мнение е следното: „Ще поискам армията да се включи в спазването на противоепидемичните мерки, ако, недай си боже, има много заболели полицейски служители и МВР няма чисто физически възможност да изпълнява мерките, които са й били вменени по акон. Едва тогава ще поискаме армията да се включи. На този етап, според нас, няма основание армията да се включи.“

 

Космическите сили на САЩ: Русия е провела изпитания на противоспътникова ракета

16.04.2020, 08:28

Космическите сили на САЩ твърдят, че в сряда Русия е провела изпитания на противоспътникова ракета. Това се казва в съобщение на пресслужбата на командването, цитирано от ТАСС.
„Космическото командване на САЩ е осведомено и проследява руски изпитания на противоспътникова ракета на 15 април“, се съобщава в изявлението.
Както заяви командирът на космическите сили на САЩ генерал Джон Реймънд, чиито думи привеждат от пресслужбата, „изпитанията на противоспътникова ракета за директно прехващане (DA-ASAT) от Русия е пореден пример, че заплахите за американските космически системи и системите на съюзниците са реални и се увеличават“.
В съобщението се твърди още, че изпитаната руска ракетна система е способна да унищожава спътници в ниската околоземна орбита.
ТАСС все още няма коментар от руската страна. - Още ПРО на Русия
Източник: https://trud.bg/

 

Москва размени Скрипал за семейство руски шпиони в САЩ

16.04.2020, 08:17

Тези дни от печат излезе една прелюбопитна книга, написана от руската шпионка Елена Вавилова.

В нея се разказва за най-големия провал на Русия в шпионажа.
Десет руски нелегали вкупом стават жертва на една операция на ФБР, довела до най-успешната американска вербовка на високопоставен руски разузнавач, предал своите колеги.
Подробности за тази голяма шпионска афера на XXI век разказва издателят на книгата (издателството е Атеа букс) ген. Тодор Бояджиев......Прочети още

 

Перу модернизира щурмовиците си Су-25

16.04.2020, 07:32

ВВС на Перу възобновяват договора си с "Рособоронэкспорт" за ремонт и модернизация на Су-25, известни като „летящите танкове“.
В латиноамериканската държава вече е била група специалисти от МО на РФ, които са оценили състоянието на Су-25, Су-25K и Су-25УБК съветско и руско производство, както и въоръжението и оборудването им. Към договора ще се добави и допълнителна точка за повишаване квалификацията на перуанските пилоти.
Освен занятията на тренажорите, летците от Перу може да преминат подготовка и в Русия.
Су-25 е съветски брониран дозвуков щурмовик. Предназначен е основно за непосредствена огнева поддръжка на СВ на бойното поле, както и унищожаване на различни обекти.
Първият полет се е състоял на 22 февруари 1975 г., на въоръжение е от 1981 г. - Още за Су-25
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Писмо от ветераните от войните до българските медици

16.04.2020, 07:24

Днес вие сте на фронта! Знаем какво е. Тежко и отговорно. Преди 75 години по бойните полета на Европа около нас свистяха куршуми и снаряди. Ние, обаче удържахме, защото имахме кауза – да сломим хитлерофашизма и да съхраним България. Вашата кауза е не по-малка. Длъжни сте да спасите колкото се може повече животи. Радваме се, че го правите. С професионализъм и жертвоготовност! Само така ще успеете. Също, като на война.
За нашите победи имаше артилерийски салюти. За вашите нещо по-голямо – аплодисментите на българите. На война не е леко, но да си герой в мирно време е още по-трудно. Вие го правите в денонощна борба с невидимия враг, но пред очите ни. Имате не само нашата подкрепа. Така както през войната целият народ беше наш тил. Затова шансовете на кооронавируса намаляват непрекъснато.  
Вярваме във вас! Ние сме близо хиляда останали живи ветерани от Втората световна война на възраст от 95 до 107 години. Горди сме, че изпълнихме нашата клетва! Горди сме, че и вие, българските медици, я изпълнявате! Благодарим ви!
От името на българските мъже и жени фронтоваци:
Доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България
Източник: http://otbrana.com/

 

Български военачалници, загинали при атентата в църквата „Св. Неделя” на 16 април 1925 г.

16.04.2020, 07:20.

Навършват се 95 години от атентата в църквата „Св. Неделя”, организиран и извършен от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия, при който загива голяма част от елита на Българската армия, изнесъл войните за национално освобождение и обединение от 1912- 1913 г. и 1915-1918 г.
При нападението загиват 12 генерали - повече, отколкото Българската армия губи водените от нея войни. Да си спомним за тях и да почетем делото и живота им. Вечна памет.
Генерал от пехотата Стефан Михайлов Нерезов. Роден на 12 ноември 1867 г. в Севлиево. Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885 г.), след което завършва Военната академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник на Оперативния отдел в Щаба на Действащата армия, а през Междусъюзническата война (1913 г.) – Началник-щаб на Действащата армия. През Първата световна война командва 9-та пехотна Плевенска дивизия, която води боеве на Косово поле и на Дойранския фронт. В края на Първата световна война е командващ Първа отделна армия на Вардаро-дойранския фронт. От 1920 г. до 1921 г. е Началник-щаб на Българската армия. През 1921 г. е пенсиониран с чин генерал от пехотата. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал – лейтенант Калин Георгиев Найденов. Роден в Широка лъка. През 1885 г. завършва Военното училище в София и през 1891 г. Артилерийска военна академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е Помощник-началник на артилерията в Щаба на Действащата армия. Има изключителен принос за широкото използване на артилерията във войната. Инспектор на артилерията (1913-1915 г.), генерал-майор (1914 г.). От 21.09.1915 г. до 21 .06.1918 г. е министър на войната. След войната е професор във Военното училище. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал- лейтенант Кръстьо Златарев. Роден на 23 февруари 1864 г. в Охрид. Завършва Военното училище през 1884 г. Участва в Сръбско-българската война като командир на рота. По време на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в сраженията при Лозенград, Чаталджа и Одрин. През 1913 г. се сражава срещу сърбите в района на Злетовска река, Щип и Брегалница. По време на Първата световна война организира и командва 11-та пехотна Македонска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Григор Георгиев Кюркчиев. Роден на 24 октомври 1864 г. в Прилеп. През 1885 г. завършва Военното училище в София. Взема участие в Сръбско-българската (1885 г.), в Балканската и Междусъюзническата войни (1913 г.). През Първата световна война като командир на 2-ра бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия на 1 ноември 1915 г. е ранен в боя при Долно Чичено и кракът му е ампутиран. След оздравяването си се връща в частта си и я командва до края на войната. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Великов Стойков - освободителят на Охрид. Роден в село Гайтанино, Неврокопско. През 1887 г. завършва Военното училище в София и Военна академия в Торино, Италия. Служи в конницата. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник-щаб на 9-та пехотна Плевенска дивизия. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на Първа конна бригада и воюва при Трън и Прищина. От ноември 1915 г. е командир на Конната дивизия, която освобождава Охрид. От май 1916 г. командва новосформираната Втора конна дивизия. Началник на Девета дивизионна област (1917 г.). Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Стоян Петков Пушкаров. Роден на 1 март 1866 г. в Пирдоп. През 1887 г. завършва Военното училище в София и служи в артилерията. През Балканската война (1912-1913 г.) е командир на 4-ти Артилерийски полк, с който воюва на Тракийски фронт. По време на I световна война (1915-1918 г.) е командир на 7-ма Артилерийска бригада, по-късно е началник на артилерията на Втора армия, която воюва на Македонки фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Петър Лолов. Роден на 21 ноември 1864 г. в село Медвен. Доброволец в Сръбско-българската война. По време на Балканските войни и първата Световна война командир на 11-ти пехотен сливенски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Рачев Шкойнов. Роден в Габрово. Учи в Априловската гимназия. Завършва Военното училище в София (1895 г.) и Николаевската академия на Генералния щаб в С. Петербург (1904 г.). През 1909 – 1912 г. служи в артилерията, преподавател по тактика във Военното училище . През Балканска война е Началник на Разузнавателна секция в щаба на Втора армия и участва в боевете за Одрин. По време на Втората балканска война (1913 г.) е началник щаб на 11-та пехотна дивизия. По-късно е началник на секция в Щаба на армията (1913-1914 г.). По време на Първата световна война е Началник- щаб на 4-та пехотна Плевенска дивизия (1915-1916 г.), командир на 26-ти пехотен Пернишки полк (1916 г.). През 1917 г. е Началник на Оперативен отдел в щаба на Първа армия . Помощник на директора на прехраната в Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост. Преминава в запаса в края на 1919 г. Председател е на Съюза на запасните офицери. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Павел Павлов. По време на Първата световна война командир на 20-ти пехотен Добруджански полк. Воюва на Македонския фронт. Командир на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Станчо Радойков. По време на Първата световна война командир на 36-ти пехотен Козлодуйски полк. Воюва на Македонския фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Табаков. Роден на 16 юни 1868 г. в Калофер. Завършва Военното училище в София (1887 г.) и служи в конницата. През Балканските войни (1912-1913 г.) е командир на 3-ти Конен полк; воюва с гърците при Нигрита и Суха баня. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на 5-ти Конен полк на Македонски фронт, а по-късно като Командир на бригада в състава на Първа конна дивизия воюва на Добруджанския фронт (1916 г.). От 1917 г. командва Втора конна дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Александър Давидов. Роден в Кюстендил на 20 май 1878 г. Завършва Военното училище през 1900 г. Командир на 33-ти пехотен Свищовски полк по време на Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Попов. Роден на 16 февруари 1857 г. в Свищов. Четник в четата на войводата Филип Тотю. През 1879 г. завършва първия випуск на Военното училище.Участва в Сръбско-българската война като командир на дружина във 2-ри пехотен Струмски полк. По време на Балканските войни командир на 1-ви пехотен Софийски полк, командир на 1-ва бригада от 1-ва пехотна Софийска дивизия. През Междусъюзническата война е командир на 1-ва пехотна Софийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Стефан Нойков. Роден на 25 октомври 1876 г. в Сливен. Завършва Военното училище през 1897 г. Воюва в Балканските войни като командир на дружина в 12-ти пехотен Балкански полк. През Първата световна война е началник-щаб на 4-та пехотна Преславска дивизия. Началник на Оперативния отдел на Щаба на Действащата армия. Автора на редица книги.
Полковник Спиридон Михайлов. Роден през 1878 г. в Щип. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Спас Жостов. Роден в село Гайтанино, Неврокопско през 1881 г. Брат на генерал Константин Жостов. По време на Първата световна война представител на Българската армия в Главната квартира на германската армия.
Полковник Ангел Сребров. Роден в Силистра. По време на Балканските войни екомандир на дружина в 31-ви пехотен Варненски полк. През Първата световна война е командир на 31-ви пехотен Варненски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Атанас Сарайдаров. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Командир на Артилерийско отделение в 6-ти Артилерийски полк в Сливен. По време на Първата световна война е командир на 16-ти Артилерийски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Майор Никола Рачев. Секретар на Военния съюз, народен представител и още повече от 120 убити и ранени боеви командири на Българската армия.

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}