Военна информация

Архив - от 16 дo 30 април 2011 година

 
30 април
 
30.04.2011, 22:22

Иракският парламент ще изплати репарации на САЩ за войната от 1990-91 г.

Иракският парламент одобри план за изплащането на 400 милиона долара репарации на американци, които са пострадали от екзекутирания диктатор на страната Саддам Хюсеин по време на войната в Залива от 1990-91 г., предаде радио „Гласът на Америка”.

Парламентът одобри плана, въпреки че членовете на антиамерикански настроената шиитска партия „Моктада ал Садр” отхвърлиха споразумението и напуснаха залата.

По време на войната в Залива през 1990-91 г. хиляди американци бяха задържани от силите на Саддам Хюсеин и използвани като жив щит срещу атаките на коалиционните сили, благодарение на които иракчаните бяха изтласкани от Кувейт. Някои от жертвите твърдят, че към тях са се държали лошо и са били измъчвани, и съдиха иракското правителство за репарации. /ИА „Фокус”/

 
30.04.2011, 22:04

И групи за обучение и връзка заминават за Кандахар

За Южен Афганистан ще излетят  офицери и сержанти от  оперативните групи  за обучение и връзка. Старши на ОМЛТ ще бъде подполковник Калчо Атанасов. За него това ке бъде четвъртата мисия в Афганистан и трета в Кандахар. Нашите миротворци от ОМЛТ ще бъдат  недалеч от летището, дислоцирани в база «Герой» на Афганистанската национална армия.

В началото на февруари 2008 г. в  Кандахар се развърна първата българо-американска гарнизонна Оперативна група за обучение и връзка (OMLT). Първите две ротации на тази OMLT бяха съвместни, като от третата ротация  през  февруари 2010 г. съставът на групата е изцяло български. На базата на натрупания от първата OMLT опит, в края на 2010 г. България  изпрати в Афганистан още три Оперативни групи за обучение и връзка (една от които отново смесена българо-американска).  Те  подпомагат  подготовката на Афганистанската армия за поемане на отговорността за сигурността в страната.

Към момента в Кабул и Кандахар имаме по една гарнизонна и по една батальонна OMLT с обща численост 76 души, от които 51 инструктори. /Otbrana.com/ - Още за Афганистан

 
30.04.2011, 21:53

Критична е оценката за чешката армия в “Бялата книга“

Като сериозна се определя ситуацията в чешката армия в „Бялата книга” на Министерството на отбраната. По-малко военни летища, отказване от старата противовъздушна отбрана и вертолети за сметка на свръхзвуковите самолети и модерните бойни хеликоптери - това са някои от препоръките в документа.

Водеща е способността на чешките военни части да партнират успешно в рамките на НАТО. Препоръчва се и намаляване на броя на служителите в министерството на отбраната. „Бялата книга” е разработена от екип от 100 души – военни експерти и цивилни:

Неизгодно е да се инвестира в модернизацията на хеликоптерите Ми-24 и Ми-35. Причините - ниската балистична защита и несъвместимостта им със системата на НАТО. У дома, както и в рамките на международните мисии, ще продължат да се ползват Ми-171 Ш. Свръхзвуковите военни самолети също са препоръчани, въпреки високите разходи. Наемът на „грипените” в чешката армия изтича през 2015 г., но шведската страна вече заяви интерес партньорството да продължи.

Недостатъчният брой военни и високият вътрешен дълг заради оскъпените обществени поръчки, също са проблем пред чешката отбрана. 22 хиляди войници служат в армията в момента. По документи би трябвало да бъдат 26 200, сочат анализите. Най-важното, според военния министър Александър Вондра, е да се задържи стабилността на бюджета. Заплатите в армията не би трябвало повече да намаляват, категорични са още авторите на „Бялата книга”. /Pan.bg/

 
30.04.2011, 13:45

Холандски инструктор загина при катастрофа с хеликоптер AH-64D Apache Longbow в Алабама

Хеликоптер AH-64D Apache Longbow с регистрационен номер 54B извърши аварийно кацане след като при изпълнение на рутинен тренировъчен полет по устието на река Алабама се удря в кабел, свързващ двата бряга. Датският инструктор капитан Van de Perre загива, а обучаемият пилот успява на приземи вертолета. Хеликоптерът е излетял от американската база Fort Rucker, която се използва от ВВС на Холандия за обучение на холандски летци на AH-64D Apache.

Капитан Van de Perre е с двойно гражданство, участвал е в мисии в Афганистан и Африка. През последните четири години е бил инструктор в базата Fort Rucker. /Pan.bg/ - Още за AH-64D

 
30.04.2011, 10:34

Бивши служители на Министерството на отбраната съдят държавата в Страсбург

16 души търсят правата си заради нарушеното им право за справедлив процес

 
30.04.2011, 10:27

Ирак, Иран и следващият ход

Във външната си политика администрацията на Обама е приела стратегията "Немай грижи!"

 
30.04.2011, 07:47

Муамар Кадафи призова за преговори с НАТО

Либийският лидер Муамар Кадафи призова за преговори със силите на НАТО за прекратяване на въздушните удари над страната, предаде Ройтерс.

„Ние не нападаме тях. Защо те ни нападат?”, пита полковник Кадафи в излъчено в ранните съботни часове телевизионно обръщение. „Нега да преговаряме в вас, нападащите ни държавите. Нега да преговаряме”, казва той. Кадафи отбелязва, че ако страните от коалицията преследват петрола, няма да е проблем да се договорят контракти за неговия добив. /ИА „Фокус”/

 
30.04.2011, 00:19

Франция удря с бомби от бетон

Френските бойни самолети са започнали да използват при въздушните удари в Либия невзривяващи се бомби, пълни с бетон, съобщи говорителят на генералния щаб Тиери Бюркар.

По думите му те значително понижават и дори напълно елиминират опасността от странични щети. Бомбите, пълни с 300 кг бетон, се използват от началото на седмицата предимно за удари по превозни средства на силите на Муамар Кадафи. Бюркар отхвърли твърденията, че бетонните бомби, които обикновено се използват при учебни бомбардировки, са вкарани в употреба поради недостиг на боеприпаси.

Преди време се появиха информации, че Великобритания, Франция и други европейски страни започват да изпитват недостиг на муниции с лазерно насочване. Няколко представители на НАТО обаче от миналата седмица се надпреварват да опровергават, че има недостиг на такива бомби. /Стандарт/

 
30.04.2011, 00:11

Путин уволни директора на "Роскосмос"

Руският премиер Владимир Путин уволни директора на Федералната космическа агенция (Роскосмос) Анатолий Перминов заради поредица от неуспехи в космическата програма. Перминов ще бъде заменен като директор на "Роскосмос" от първия заместник-министър на отбраната Владимир Поповкин, съобщиха руските агенции, цитирайки документ, подписан от Путин и публикуван от руското правителство.

В документа се казва, че Перминов е достигнал максимално допустимата възраст за заемане на държавен пост, но има ясни индикации за нарастващо разочарование в правителството от дейността на "Роскосмос". През декември Русия преживя един от най-големите си космически провали в последно време, когато три навигационни сателита паднаха в океана край Хавай, вместо да достигнат орбита. Поповкин е бил служител в космическата център Байконур в Казахстан, след като завършва военната академия и оглавяваше руските ракетни сили и космическата отбрана между 2004 и 2008 година. /Дума/

 
30.04.2011, 00:06

САЩ ни предлагат стари и нови изтребители

Втора употреба изтребители F-16 от най старата модифакация Block 25 от 80-е години, „соколи” последен модел Block 50/52, както и нови F-18 . Това е предложила делегация от САЩ на българското военно министерство в сряда, съобщи капитан ІІ ранг Марк Имблум – ръководител на офиса за военно сътрудничество в посолството на САЩ. Той отказа да конкретизира цени, но уточни, че офертата е „пълен пакет", което ще рече, че в нея влиза обучение на пилоти и техници включително и на английски език, резервни части, поддръжка до края на жизнения цикъл и дори въоръжение и муниции. Какво ще бъде то обаче зависи от нашите военни и целите и способностите, които ще се изискват от МО.

Ако американците, бъдат поканени и спечелят бъдещата обществена поръчка за 6 бойни и 2 учебни многоцелеви изтребители, договорът ще бъде сключен между правителствата на България и САЩ. От своя страна Вашингтон ще подпише контракт с фирмата доставчик.

В четвъртък отговор на българското запитване за информация даде и Германия, която по предварителна информация е оферирала нови и стари самолети “Юрофайтер”. Преди месец Швеция пък даде оферта само за нови изтребителите “Грипен”. Сега МО трябва да анализира данните и след одобрение от МС и парламента да обяви търг. Новите самолети трябва да пристигнат към 2015 г. /Монотор/

 
29 април
 
29.04.2011, 22:33

„Прогрес” се скачи с МКС

Руският товарен космически кораб „Прогрес” днес успешно се скачи с международната космическа станция, съобщават от центъра за управление на полетите край Москва. На борда му има близо 2,6 тона товари, в това число храни, вода, гориво, оборудване за научни експерименти и подаръци за екипажа. Освен това, корабът докара на станцията семейство плодови мухи-дрозофили, семена на малки домати и свръхмалка пшеница. С тяхна помощ учените ще изследват на генетическо равнище способността на живите организми да се нагаждат към условията на космическия полет. – Още космически системи

 
29.04.2011, 20:51

Русия ще приеме на въоръжение нов танк "Армада"

През 2015 руската армия ще приеме на въоръжение нов основен боен танк "Армада". С годините той ще стане основна бойна единица в руските сухопътни войски. В него ще се използва опита, придобит при разработването на други проекти, включително и "Черный орел". В автомата за зареждане ще има 32 снаряда с различно предназначение, като новият танк ще може да води огън в движение. Не се споменават други характеристики на перспективния танк. Новият танк ще е основа на цяло семейство бронирани средства за сухопътните сили и ще замени технически сложния и икономически неизгоден проект "Объекта 195", по-известен като Т-95.Предполага се, че "Армата" ще бъде по-евтин и опрoстен в сравнение с Т-95, но ще използва разработени вече технологии.

На оръжейното изложение през септември в Нижни Тагил заводът "Уралвагонзавод" ще покаже модернизирания вариант на Т-90А - Т-90АМ. Той ще е с новиприбори за наблюдение, оръдие и автомат за зареждане. Т-90АМ плавно ще заменя Т-90 от по-старите модификации. /Pan.bg/ - Още руски танкове

 
29.04.2011, 17:06

Подготвени са първите двама нови афганистански летци на Ми-17

Първите двама нови пилоти на Ми-17 са получили допуск до изпълнение на полети като втори пилоти на вертолети Ми-17. Обучението им е извършено в рамките на програма за подготовка от американски инструктори на летателен състав за ВВС на Афганистан. През април тази година двамата летци са преминали всички практически изпити по пилотиране над Кабул. Те са проверени на всеки етап от полета, включително излитане и кацане, както и планиране изпълнението на бойни задачи. Американците са отбелязали високия професионализъм на двамата афганистански летци. Преди летателната програма афганистанците са се обучавали 16 месеца в САЩ – изучаване на английски език, авиационна терминология и правила за водене на радиообмен. Сега подготовката им продължава с цел да бъдат допуснати към самостоятелни полети като командири на екипажи.

САЩ са изразходвали 648 милиона долара за закупуване и модернизация на 31 руски вертолета Ми-17 за армейската авиация на Афганистан. Следващата година предстои закупуването на още десет хеликоптера Ми-17, а за цялото десетилетие се планира придобиването десетки вертолета от този тип.

В Афганистан с обучението на летци и бординженери за Ми-17 се занимават американски инструктори от 438-о експедиционно авиокрило от ВВС на САЩ. Подобна програма САЩ имат и в Ирак. /Pan.bg/ - Още за Ми-17

 
29.04.2011, 16:35

Канада ще купи военни машини за пет милиарда долара

Министерството на отбраната на Канада планира да закупи 1500 военни камиона от различен тип, Aviation Week. Освен това, военното ведомство е планирало да закупи 108 машини за водене на близък бой, 500 патрулни бронемашини и 13 инженерни машини. За целта военното ведомство ще изхарчи 5 милиарда канадски долара (5,26 милиарда американски долара).

Камионите ще бъдат закупени след провеждане на тендер. В него участие ще вземат компаниите BAE Systems (с машина FMTV), Daimler (Zetros), Oshkosh (MTVR, FMTV и HEMTT-A4), Navistar Defense (ATX8), Renault (Kerax 8x8) и консорциума Rheinmetall/MAN (HX77 8x8). Контракт с победителя в конкурса ще бъде подписан през пролетта на 2012 г., а доставката на машините трябва да завърши през 2015 г. За покупката на камионите от военния бюджет ще бъдат заделени 2,8 милиарда долара.

За покупка на останалите бронемашини ще бъдат похарчени 2,2 милиарда долара. Информация относно машините за близък бой и инженерните машини за сега няма. Патрулните машини също ще бъда закупени след тендер и ще заменят остарелите MRAP RG-31 и LAV Coyote. В конкурса участие ще вземат компаниите Nexter, BAE Systems, Textron, Thales, Force Protection и Oshkosh, като там ще бъдат представени машините RG-31 Mk.5, RG35, Aligator 6x6, MAT-V, Cougar 4x4, Cougar 6x6 и Bushmaster. – Още военни автомобили

 
29.04.2011, 15:54

ВИП-ден на съвместна българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2011”

Министърът на отбраната Аню Ангелов и посланикът на САЩ в България Н.Пр. Джейм Уорлик ще присъстват в понеделник, 2 май , на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2011”, който ще се проведе на летище Пловдив. В нея участват формирования от Сухопътни войски, Военновъздушни и Военноморски сили на Българската армия и формирования от Силите на САЩ в Европа.

Журналистите ще имат възможност да наблюдават десантиране от транспортни самолети C-130 J „Херкулес” и C-27 J „Спартан”, действията на парашутистите във въздуха и на земята, десантиране по способа „бързо въже”, аварийно-спасителни дейности и авиомедицинска евакуация от вертолети AS 532 AL “Кугър”. Ще бъде представена парашутна материална част на въоръжение в Българската армия и статичен показ на самолетите.

По-късно същия ден министър Ангелов ще се срещне с военнослужещи от гарнизон Асеновград. /МО/

 
29.04.2011, 12:51

Двама военнослужещи от силите на НАТО са загинали при експлозия в Южен Афганистан

Двама военнослужещи от силите на НАТО са загинали при експлозия в Южен Афганистан, съобщава агенция АПА.

Войниците са загинали при обезвреждане на крайпътна бомба. Вчера един военнослужещ от силите на НАТО бе убит при нападение на екстремисти в източната част на централноазиатската страна.

Националността на загиналите войници не се съобщава.

Над 2400 чуждестранни военнослужещи са загинали от началото на операцията в Афганистан през 2001 година. /ИА „Фокус”/

 
29.04.2011, 11:28

САЩ връчиха отговора за изтребители F-16 и F-18 на МО

В периода 27-28 април 2011 г. на посещение в България бе делегация от ВВС на САЩ, която се срещна с представители на Министерството на отбраната

и ВВС. Делегацията е връчила на МО отговора на запитването за многоцелеви изтребители F-16 и F-18. От българска страна отговорът е бил приет от Валентин Радев, зам.-министър на отбраната, ген.-майор Константин Попов, началник на ВВС и бригаден генерал Румен Радев, зам.-началник на ВВС.

На 27 април американската делегация, водена от Е. Брайън, представител на агенцията по международна дейност към ВВС на САЩ е направила презентации на производителите и изтребителите F-18 и F-16. На следващия ден са били представени в детайли възможностите за обучение, интегрирана логистична поддръжка и различни варианти от въоръжението и оборудването на самолетите.

Както е известно освен САЩ, до момента отговори на запитването за многоцелеви изтребители на България са предали Швеция (за Gripen) и Германия (за Eurofighter Typhoon). /Pan.bg/

 
29.04.2011, 11:23

САЩ загуби в Индия най-голямата поръчка за изтребители през последните 15 г.

Индийското министерство на отбраната избра европейски изтребители пред американските, пренебрегвайки опита за лобиране на американския президент Барак Обама в полза на американската авиационна индустрия, пише Bloomberg.

САЩ са „дълбоко разочаровани“, след като Индия обяви, че Boeing Co. и Lockheed Martin Corp. „не са избрани да участват в обществената поръчка“ за изтребители, се казва в изявление на посолството на САЩ в Ню Делхи. Индийското министерство на отбраната ще направи официално изявление за решението си да допусне до търга френската Dassault Aviation SA и European Aeronautic, Defence & Space Co., казва говорител на министерството.

Все пак надпреварата за индийската сделка, най-голямата поръчка за изтребители през последните 15 години, може и да не е напълно приключила, тъй като препоръките на индийското министерство на отбраната трябва да бъдат одобрени от премиера на страната Манмохан Сингх.

Lockheed предложи изтребителите F-16 Super Viper, докато базираната в Чикаго  Boeing се съревновава с  F/A-18 Super Hornet. Lockheed произвежда също и F-22, най-модерният и скъп изтребител в американската армия.

Boeing обяви, че е разочарован от решението и че ще поиска мотивите на индийските военновъздушни сили.

Шведската Saab AB обяви, че произвежданите от компанията изтребители Gripen също са били отхвърлени.

Според анализатори, първоначалната сделка на стойност 11 млрд. долара за доставката на 126 изтребителя впоследствие може да бъде разширена до 200 или повече, поради амортизацията на ескадрилата от МиГ-21. Индия използва руските изтребители от 70-те години.

Руската агенция за оръжеен износ Рособоронекспорт отказва да коментира информацията, че офертата на държавната руска компания OAO United Aircraft Corp. за доставка на изтребители МиГ-35 също е била отхвърлена.

Dassault Aviation SA кандидатства с изтребителите Rafale, докато European Aeronautic, Defence & Space Co. в която участват Германия, Франция, Великобритания и Испания, предлага Eurofighter Typhoon.

Чуждестранни правителства и компании, опитващи се да се съвземат от глобалната рецесия, се съревновават за продажбата на оръжие за 120 млрд. долара, което Индия планира да придобие между 2012 и 2017 г., се казва в изследване на Конфедерацията на индийската индустрия и Deloitte Touche Tohmatsu India Pvt.

През последното десетилетие Индия е утроила бюджета си за отбрана до 32 млрд. долара през 2011 г. - 10-тият по големина в света. Страната се опитва да не изостава от Китай, където за същия период бюджетът за отбрана е нараснал четирикратно. /Investor.bg/

 
29.04.2011, 10:55

Стойността на експлоатационните разходи на F-35 може да превишат 1 трилион долара

Стойността на експлоатационните разходи за няколко десетки години на целия парк изтребители F-35 може да превишат 1 трилион долара. Тази предварителна оценка на операционните разходи на JSF е изготвена от независима група експерти и е изпратена на Конгреса на 15 април. В разчета са включени разходите за експлоатация на 2443 изтребители F-35 в продължение на 30 години и при нальот от 8000 часа, като е отчетена и инфлацията. ВВС, ВМС и Корпусът на морската пехота ще получат различни модификации F-35 JSF, като последният ще бъде доставен през 2035 година. През 2009 г. бе направена подобна оценка, но тогава сумата бе определена на 915 милиарда долара. Разчетът се изготвя на базата на модели, използващи данни за минали периоди и за други изтребители, разяснява шефът на отдела, отговарящ за придобиване на нова авиационна техника във ВВС на САЩ - Дайвид Ван Бурен. Той също така признава, че при изготвянето и на двата разчета е имало доста неизвестности. Стремежът е да се намалят тези разходи, отчитайки изводите от експлоатацията на F-22, прогнозираната надеждност и да се определи „най ефективния брой самолети”.

Трябва да се посочи също, че по данни на Flightglobul операционните разходи и тези за ремонт и обслужване по програмата F-35 възлизат на 442 милиарда долара по цени от 2002 г. (549.04 милиарда по цени от 2011 г.). Тези разчети, подготвени от Командването на военноморските авиационни системи (NAVAIR), са оповестени от ръководителят на проекта F-35 вицеадмирал Дайвид Венлет. По данни на NAVAIR цената на един час полет на F-35 е 30700 долара. За сравнение при F/A-18 и AV-8B е 18900 долара. САЩ създават F-35 като по-евтина алтернатива на F-22 Raptor. През юли 2009 командването на ВВС на САЩ оповести, че един час полет на F-22 струва 44000 долара, докато от администрацията на министъра на ВВС бе дадена друга цифра – 49800 долара. /Pan.bg/ - Още за F-35

 
29.04.2011, 10:45

Военноморска база Бургас празнува 40-та годишнина на дивизиона леки сили

На 30 април 1971 г. военноморският флаг на Република България е издигнат над първите кораби с ракетно въоръжение в нашия боен флот. Това е датата, която бележи влизането на България в елитния клуб на държавите, разполагащи с ракетно оръжие, базирано на модерни бързоходни кораби. Дивизионът леки сили е наследник на традициите на Бригадата леки сили – Созопол...... Прочети още

 
29.04.2011, 10:35

Mосква се готви за празнуването на Деня на победата

Тази година програмата на празнуването на Деня на победата включва повече от хиляда мероприятия, първото от които е влак на паметта, който ще отпътува днес от Белоруската гара по маршрута Москва Вязма – Смоленск – Орша - Брест- Минск - Москва. Местата на бойната слава  ще бъдат  посетени от сто ветерани на войната и няколко стотици представители на детски и младежки организации. На 9 май ще се състои военен парад на Червения площад, в който ще участват 20 хиляди души, бронетанкова и авиационна техника. /ruvr.ru/

 
29.04.2011, 10:21

Бразилия ще модернизира своите бронетранспортьори M113B

Американското подразделение на британската компания BAE Systems ще се заеме с модернизацията на бронетранспортьорите M113B, намиращи се на въоръжение в Сухопътните войски на Бразилия, съобщава Jane's.

Общо се планира през модернизация да преминат 150 бронемашини, които ще бъдат модернизирани до версия M113A2 Mk.I. Предвижда се контракта да бъде подписан през юни 2011 г., като сумата на сделката не се уточнява.

Сухопътните войски на Бразилия са подали заявка за модернизация на M113B в Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на министерството на отбраната на САЩ през 2010 г. Контракта ще бъде сключен по линия на чуждестранните военни доставки. В рамките на програмата BAE Systems ще създаде прототип на модернизирания бразилски бронетранспортьор, и ако сухопътните войски на страната го одобрят, по този начин ще бъдат подобрени всички M113B.

Прототипът трябва да бъде готов до три месеца след подписване на контракта, а модернизацията на всички машини да завърши след 30 месеца. В рамките на пакета за модернизация машините трябва да получат нови дизелови двигатели DDC 6V53T с мощност 265 конски сили, трансмисия Allisson Transmission TX100-1A, система за обмен на данни Northrop Grumman VIC-3, нови вериги и ролки. M113B ще бъдат окомплектовани с бразилски радиостанции IMBEL/FMCE TRC-1193VCL. – Още за М113

 
29.04.2011, 09:12

На какво са символ полуразпадналите се сгради на бившето Военно училище в Шумен?

Едва ли, завършвайки ВНВАУ „Георги Димитров” през 1966 г. лейтенант Аню Ангелов е мислил, че на него ще се падне да мисли какво ще прави с  родното училище. Днес като министър на отбраната ще трябва да отговаря на настояването на общинските съветници в Шумен, че мястото на бившето военно училище не е в центъра на града. Възроди се една стара идея от преди половин век на определени среди, които не пропускаха възможност да питат защо студентите от Педагогическия университет, тогава институт, са в края на града, а курсантите – в центъра. Днес, разбира се, обстоятелствата са съвсем други. Непрекъснатият стремеж за намаляване числеността на Българската армия обрича военното ни образование. Обучението на военните студенти също не може да го спаси. Една от перспективите е днес да бъде изтикано в края на града, а утре – изобщо да го няма…Прочети още

 
29.04.2011, 09:06

ВВС на Франция поеха дежурството в Прибалтика

На 28 април 2011 немските ВВС завършиха своето дежурство по охрана на въздушното пространство на прибалтийските държави, членки на НАТО. По-нататъшното изпълнение на задачите по „air policing” бе поето от ВВС на Франция.

Смяната бе символично отбелязана с прелитане над литовската военновъздушна база Zokniai на два немски изтребители F-4F и двойка френски Mirage 2000C. /Pan.bg/

 
29.04.2011, 08:59

Парадът с лотария

Парад без танкове, изтребители и бронетранспортьори, но пък с лотария. Това е подготвило военното министерство за 6 май - празника на Българската армия. Билетчетата вече се продават в поделенията и военното министерство срещу 2 лева, а армейците купуват под строй........ Прочети още

 
29.04.2011, 08:55

“Дръзки” мина Босфора

Гордостта на българския боен флот - фрегатата "Дръзки", успя да мине Босфора вчера сутринта. Военният кораб замина във вторник за участие на операцията на НАТО след близо месец подготовка и ремонти. Корабът ще пътува 5 дни и на 1 май в полунощ трябва да започне да дава дежурства по спазване на наложеното от ООН ембарго. Фрегатата ще действа извън териториалните води на Либия, като определена за нея е източната част, тъй като е по-близко до остров Крит, откъдето ще се снабдява корабът с гориво и хранителни продукти. Основната й дейност ще бъде проверка на търговски кораби, за оръжие. При установяване на оръжие корабите ще бъдат отклонявани и спирани. "Това е мисията на фрегатата и не е свързана с безопасността на България", коментира контраадмирал Пламен Манушев.

Подготовката на "Дръзки" за операцията започна с фалстарт, след като се оказа, че спешно трябва да се правят ремонти на редица спешни ремонти. Оказа се, че фрегатата няма криптирана връзка за комуникация с НАТО, което ще се окаже проблем при обмен на данни с американското командване. Заради това корабът няма да бъде пускан на предна линия. Също така се оказа, че не работят климатиците и част от оръжейните системи. /Стандарт/ - Още за „Дръзки”

 
29.04.2011, 08:50

Катастрофа и авария с учебно-тренировъчни самолети

Учебно-тренировъчен самолет Aermacchi S-211 на ВВС на Филипините се е разбил вчера в 15.15 ч. в близост до морския курорт Stela Mariz Beach.

Самолетът е излетял в 14.45 и е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. При удара в земята самолетът се е разпаднал. Открити са останките на единия пилот, спасителни екипи издирват втория летец.

Отново вчера, почти по същото време, прототип на учебно-тренировъчен самолет HJT-36 Sitara на компанията Hindustan Aeronautics Limited (HAL) се е разбил при изпитателен полет.

Двамата летци са се катапултирали успешно. Инцидентът със S- 3466 е станал при лоши метеорологически условия над ненаселен район на 70 км от град Бенгалуру. /Pan.bg/

 
29.04.2011, 00:15

Русия в рамките на ЕвроПРО е готова да защитава Източна Европа

Русия в рамките на разработвания проект за Европейска противоракетна отбрана (ЕвроПРО) е готова да осигури противоракетна защита на Източна Европа, а също така на акваторията на Черно, Балтийско и Баренцово море, съобщи командващият руските Космически войски генерал-лейтенант Олег Остапенко, цитиран от РИА Новости.

„Изхождайки от географското разположение на страната ни, виждаме възможност за осигуряване на противоракетна защита на източната част на Европа, а също така на акваторията на Черно, Балтийско и Баренцово море”, подчерта Остапенко.

В момента Русия и НАТО обсъждат възможността за създаване на съвместна Европейска противоракетна отбрана. /ИА „Фокус”/ - Още за ПРО

 
28 април
 
28.04.2011, 22:01

Бивш холандски пилот обвинен в издаване на тайни

Бивш пилот изтребител от холандските ВВС, който е бил арестуван на 17 март по обвинение в издаване или намерение за издаване на военни тайни, беше оставен днес от съдия за още 60 дни под стража, съобщи говорителката на прокуратурата Мариан Гут. Бившият пилот на Ф-16 напуснал военната служба през 2010 г., след което затънал във финансови проблеми, пише в. "Телеграаф". Изданието цитира източници от неговото поделение, които заявили, че 37-годишният им колега "искал да прави бизнес с Беларус". /БГНЕС/

 
28.04.2011, 21:30

Учебният кораб "Симон Боливар" на посещение в Санкт Петербург

Учебният платноход на ВМС на Венецуела "Симон Боливар" пристигна на посещение в Санкт Петербург. Екипажът и корабът с чест преодоляха заледеният участък на Финския залив и бяха посрещнати със 21 залпов салют на нациите. На борда на учебния кораб се намираха извънредният посланик на Венецуела и военното аташе. Посещението продължи до 27 април. Програмата включи няколко официални мероприятия – среща в Смолни с вице-губернатора и на борда на крайцера „Аврора” с командването на Ленинградската военноморска база, посещение на Музея на блокадата и отбраната на Ленинград, както и разбира се Ермитража. Едно от централните мероприятия бе полагане на първия камък на паметника на Франческо Миранде. Венецуелските кадети посетиха Военноморския институт, а руските им колеги гостуваха след това на борда на платнохода.

Почти през целия престой на "Симон Боливар" корабът бе открит за посещение на гражданството. /Pan.bg / Още ветроходи

 
28.04.2011, 21:23

Парад по случай 9 май в Севастопол

На 9 май в Севастопол ще се проведе парад, в който ще участват моряци от ВМС на Украйна и Черноморския флот на Русия, ще преминат в марш редица духови оркестри. Ще бъдат положени цветя и венци пред паметника „Славы на Сапун-горе” и Мемориала на защитниците на Севастопол 1941-1942.

Ще се проведат и редица културни мероприятия – хореографско представление „Мы – севастопольцы!" с участието на 600 човека, празник на изкуствата „Севастополска пролет”, театрални постановки. /Pan.bg/ - Още за ЧФ на Русия

 
28.04.2011, 16:51

Два италиански самолета осъществиха първите си бойни полети над Либия

Два италиански бомбардировача „Торнадо” са осъществили първия си боен полет, насочен срещу „определени цели” в Либия, съобщи РИА Новости, като се позова на източник от министерството на отбраната на Италия.

След провеждане на операцията двата самолета са се върнали във военновъздушната база в Бирджи край сицилианския град Трапани.

До момента няма официално потвърждение на информацията.

В понеделник италианският премиер Силвио Берлускони обяви в разговор с американския президент Барак Обама, че Италия ще вземе участие в бойните действия на НАТО за установяване на забранена за полети зона в Либия. /ИА "Фокус"/

 
28.04.2011, 16:30

Авиационен поздрав за бъдещия крал

В чест на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън утре в 13.30 ч. над Адмиралтейската арка и Бъкингамския дворец ще прелетят две групи самолети - Lancaster, Spitfire и Hurricane от Battle of Britain Memorial Flight и звено от кралските ВВС в състав от по два изтребителя Typhoon FGR4 и Tornado GR4. Всички самолети ще излетят от военновъздушната база Coningsby.

Само времето може да попречи на тържественото прелитане – ограниченията са 300 метра долна граница на облачността и видимост 5 км. /Pan.bg/

 
28.04.2011, 16:25

Eurofighter предлага нови самолети на българските ВВС

Днес от името на консорциума Eurofighter, в който участват четири държави, Cassidian представи изчерпателни отговори на запитването за информация (ЗИ) от Министерството на отбраната (МО) на Република България.

„Eurofighter е най-доброто решение за българските ВВС, тъй като партньорите в консорциума ще осигурят не само уникални оперативни способности за военновъздушните сили, но и несравними индустриални и технологични ползи на своя клиент. Очакваме да доразвием отговорите си, след като получим подробно Запитване за предложение (ЗП) от България.“

Представените на МО отговори изпълняват и отчасти преизпълняват критериите в ЗП. Предложението включва нови самолети Eurofighter, обучение и осигуряване с резервни части.

Като най-съвременният боен самолет на световния пазар Eurofighter ще допринесе за укрепването на отбраната и сигурността на Република България.

Едно положително решение за закупуването на Eurofighter също така ще помогне за задълбочаване на политическите, военните и индустриалните връзки на България с Германия, Великобритания, Италия и Испания, които са сред водещите нации в НАТО.

С над 700 поръчки от шест клиента (Германия, Великобритания, Испания, Италия, Австрия и Саудитска Арабия) Eurofighter Typhoon е развита и стабилна програма от бойни самолети. До момента на клиентите са доставени над 260 самолета, като след приемането му на въоръжение през 2004 г. Eurofighter е натрупал над 100 000 летателни часа.

Eurofighter впечатлява преди всичко със своите многоцелеви и динамично сменяеми способности. Това означава, че самолетът може да изпълнява мисии „въздух-въздух“ или „въздух-земя“, или и двата вида мисии с едно излитане.

Тази способност осигурява на военните командири огромна оперативна гъвкавост. По отношение на полезния боен товар самолетът може да има 13 възли за закрепване на различни видове ракети „въздух-въздух“ с малък и голям обсег на действие, както и оръжия тип „въздух-земя“.

Благодарение на своите ненадминати способности за поразяване на цел „въздух-въздух“ или „въздух-земя“ Eurofighter се утвърди като изключителна оръжейна система с оперативно предназначение, съчетаваща авангардни технологии с превъзходни технико-експлоатационни характеристики. Способността му за интегриране с мрежово-центрирани системи осигурява ефективност за всякакви сценарии и голяма гъвкавост по отношение на мисиите. Eurofighter е изключителен по отношение на устойчивост, способности, гъвкавост и икономичност през целия експлоатационен срок, за да посреща предизвикателствата на бързо променящите се оперативни сценарии – сега и през следващите десетилетия. /Pan.bg/ - Още за Eurofighter Typhoon

 
28.04.2011, 16:18

Двама български военни медици получиха високи отличия от Регионалното командване „Юг” в Афганистан

Престижно отличие за проявен висок професионализъм в работата си като част от Оперативната група от медицински специалисти за обучение и връзка с Афганистанската национална армия получиха двама български военни медици от командира на Регионално командване „Юг” в Кандахар.

Полковник Грег Бейн връчи наградни медали на стоматолога капитан Димитър Недялков и медицинската сестра старшина Надежда Новоселска за приноса им в лечението на местното население, както и в обучението на афганистански военни лекари. Двамата медици са част от седемчленния български военномедицински екип от състава на местната военнополева болница на летище Кандахар.

Първите пет медици от екипа се присъединиха към състава на болницата още през декември 2010 г., а през февруари 2011 г. групата се увеличи с още двама медицински специалисти. Задачата на екипа от ВМА е да обучава местни афганистански лекари и да лекува афганистански военнослужещи и местното население. До края на годината към болницата ще бъде открито и родилно отделение, в което основно ще работят лекари и акушерки от българския военномедицински екип. /МО/

 
28.04.2011, 16:14

Рота от военно формирование 22 180 – Казанлък заминава за участие в операцията на НАТО в Афганистан

Церемония по тържествено изпращане на военнослужещите от 10-та рота за участие в операцията на НАТО в Афганистан ще се проведе утре, 29 април, в района на военно формирование 22 180-Казанлък. Ротата, в състав до 300 военнослужещи, ще изпълнява задачи по охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” в състава на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF). Командир на ротата е капитан Руслан Йовчев Колев. /MO/ - Още за Афганистан

 
28.04.2011, 16:11

Китай може да въведе в строя до края на годината първия си самолетоносач

Китай може да въведе в строя до края на годината първия си самолетоносач Shi Lang, съобщава AFP, цитирайки заявление на шефа на Управлението за национална сигурност на Тайван Лин Ю-Фан.

Недовършеният бивш съветски самолетоносач "Варяг" Пекин закупува от Украйна през 1998 г., като реконструкцията на палубата започва в корабостроителния завод Далян (североизточен Китай). Според началникът на тайванското разузнаване първото излизане в открито море на самолетоносача може са стане до края на 2011 година и по-късно да се използва за подготовка на китайските летци от палубната авиация. Тайванското разузнаване не е много конкретно в определяне възможностите на китайските ВМС, съобщавайки, че китайският самолетоносач има „определени бойни способности” и на него ще се базират неизвестен брой китайски палубни изтребители J-15 Flying Shark, създадени на основа на руските Су-33. Според редица други експерти обаче, до създаване на първата китайска оперативна група самолетоносачи с базирани на тях палубни изтребители, ще мине доста още време.

Тайван се опасява, че първият китайски самолетоносач ще застраши сигурността не само на страната, но и на Азия като цяло. Затова тайванските ВМС планират построяването на бойни кораби по технологията „стелт”, въоръжени със съвременни управляеми ракети.

Китайска военноморска оперативна група самолетоносачи потенциално ще удвои заплахата за Тайван, тъй като тя ще позволи подход към страната от различни направления./Pan.bg/

 
28.04.2011, 12:24

Родните ВВС в очакване на новите изтребители

Изтребители от 2 модела европейско производство и 2 американски са най-вероятните алтернативи, от които Министерството на отбраната ще избере новия многоцелеви изтребител, който ще замени основния самолет МиГ-29 на българските ВВС...... Прочети още

 
28.04.2011, 11:12

Typhoon и Rafale са финалистите в конкурса MMRCA за нов изтребител за ВВС на Индия

Според появили се в редица медии съобщения министерството на отбраната на Индия е избрало Typhoon и Rafale за финалисти в конкурса MMRCA за нов изтребител. Само двете компании Eurofighter и Dassault, произвеждащи тези самолети, са получили от индийското военно ведомство писмо с искане за удължаване срока на техните предложения.

Според Defense News шведската компания Saab вече е получила съответното уведомление от индийското министерство на отбраната, че нейният изтребител JAS 39 Gripen IN не е включен в списъка за крайните два финалисти. Другите компании, участващи в конкурса - Lockheed Martin, Boeing и РСК "МиГ" засега не са съобщили за получаването на каквито и да е било уведомления от индийска страна.

Още през април 2010 г. ВВС на Индия са предоставили на министерството на отбраната тяхното заключение от проведените изпитания с участващите в тендера изтребители, като са дали оценка за всеки самолет по 643 параметъра. Оттогава не е имало предвижване на процедурата по крайния избор. Едва напоследък се появиха съобщения, че Индия ще обяви в началото на май резултатите от тендера и ще пристъпи към комерчески преговори с компаниите. /Pan.bg/

 
28.04.2011, 10:00

Руски кораб участва в международното изложение в Сингапур

Големият противолодъчен кораб на Тихоокеанския флот на Русия „Адмирал Пантелеев” се готви за пътуване до Сингапур. Там той ще представлява Русия на международното изложение за оръжия и техника „ИМДЕКС-2011”, което се открива на 17-ти май.

След това корабът ще отпътува за Индонезия, където ще участва в съвместни антипиратски учения. През 2009 година „Адмирал Пантелеев” осигуряваше международното корабоплаване в района на Аденския залив. По време на бойно дежурство край бреговете на Сомалия руските моряци арестуваха група от 29 пирати.

 
28.04.2011, 09:53

Тайланд смята да купи 6 дизелови подводници „Тип-206A”

Съвета за отбрана на Тайланд на 26 април одобри представената от ръководството на ВМС на страната програма за закупуване на 6 подводници „Тип-206A” от състава на ВМС на Германия за 257 милиона долара.

Според представител на МО на Тайланд, една от основните причини за покупка на германските подводници е ниската им стойност спрямо разглежданото паралелно предложение за получаване на две нови южнокорейски подводници „Тип-209”.

Ако планът за покупка бъде одобрен от правителството на страната, то подводниците ще бъдат приети на въоръжение от ВМС на Тайланд в средата на 2013 г. – Още подводници „Тип-206A”

 
27 април
 
27.04.2011, 22:51

Русия въвежда нова система за ядрените си оръжия

Новата система за управление на Стратегическите ракетни войски има за цел да съкрати времето за пуск на ракети и да намали влиянието на човешкия фактор, предава Лента.ру.

Новата система от четвърто поколение е започнала да се въвежда в руската армия, е заявил официалния говорител на Стратегическите ракетни войски на Русия полковник Вадим Коновал, но не е уточнил за кога ще бъде завършен този процес. Русия е планирала мащабна програма за модернизиране и превъоръжаване на всички родове войски в армията си, която се предвижда да завърши до 2020г. Стойността на това превъоръжаване ще е около 20 трилиона рубли (490 млрд. евро).

Новата система ще позволява да се изпълнява директно заповедта за изстрел на ядрена ракета, без да се минава през оператори, е посочил Коновал. Заповед за ядрен пуск може да даде само президентът на Русия, той има и кодовете за това в т.нар. "ядрено куфарче", което всъщност представлява преносим комуникационен център към щаба на Стратегическите ракетни войски. Постъпилата от президента заповед в момента се изпълнява "ръчно", което удължава времето за ядрен пуск до няколко минути, а новата автоматизирана система би го съкратила значително. Освен новата система се предвижда и замяна на много от сегашните ракетни комплекси, разположени стационарно в шахти, с по-малки и мобилни установки за изстрелване на ракети "Топол-М". /livenews.bg/ - Още ракети

 
27.04.2011, 18:00

Правителството на Афганистан отмени военен парад от съображения за сигурност

Правителството на Афганистан взе решение да отмени традиционния военен парад на 28 април от съображения за сигурност, съобщава агенция АПА. Парадът трябваше да се проведе в четвъртък в рамките на празненствата по случай 19-годишнината от падането на последното комунистическо правителство.

Афганистанското правителство взе решение да отмени парада, тъй като има опасния от нападения на талибани.

Военният парад се превърна в традиция след падането на режима на талибаните в края на 2001 година. /ИА "Фокус"/

 
27.04.2011, 17:56

Изтребител на ОАЕ се е разбил при кацане в италианска военна база

Изтребител F-16 Block 60, принадлежащ на ВВС на ОАЕ и участващ в операциите на НАТО над Либия, се е разбил при опит да се приземи в италианската военна база „Сигинека” на остров Сицилия. Пилотът е катапултирал, съобщават италианските медии, позовавайки се на говорител на Алианса.

От Северноатлантическия алианс поясняват, че самолетът е извършвал полет до Сицилия от друга италианска военновъздушна база, намираща се в Сардиния.

Причините за инцидента се изясняват, съобщава РИА Новости. – Още за F-16

 
27.04.2011, 17:24

Министър Ангелов или Divide et impera

Един коментар на www.pan.bg

 
27.04.2011, 17:02

Военнослужещи от НАТО загинаха при кървава атака в района на летището в Кабул

Осем военнослужещи от силите на НАТО загинаха, след като афганистански пилот откри стрелба след спор в тренировъчен център в района на летището в Кабул.

Това е най-кървавата атака на афганистански военен срещу силите на ИСАФ от началото на войната през 2001 година.

Инцидентът поражда въпроси относно усилията на НАТО за подготовката на афганистанската армия и полиция, като по план чуждестранното участие в бойни операции в Афганистан трябва да приключи през 2014 година.

Източници от Кабул съобщават, че извършителят е 50-годишен пилот от уважавано семейство, който е открил стрелба след спор, а не става дума за терористичен акт.

От НАТО не съобщават националността на убитите войници. Посочва се, че разследването на инцидента продължава.

Телевизия „Ал Джазира” съобщава, че шестима от убитите са американски войници. При стрелбата е загинал и цивилен служител, работещ в тренировъчния център. Ранени са двама афганистански военнослужещи.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай изрази съжаление за инцидента. Той нареди министерството на отбраната да проведе разследване.

В последно време бяха извършени редица атаки срещу коалиционните сили от членове на афганистанската армия или от въоръжени нападатели, носещи военни униформи.

По-рано този месец афганистански войник застреля двама американски военнослужещи в северната провинция Фаряб. През февруари нападател, носещ афганистанска военна униформа, уби трима германски войници и рани шестима в провинция Баглан. /ИА „Фокус”/ - Още за Афганистан

 
27.04.2011, 17:00

Италия изпраща бойни самолети за участие в операциите на НАТО в Либия

Италия ще въоръжи осем от своите бойни самолети за участие във водената от НАТО операция над Либия, съобщи министерството на отбраната на страната. Това решение предизвика разделение в редиците на управляващата партия, коментира АФП.

Италия по-рано предложи на НАТО да ползва нейни летища за нуждите на операциите над Либия, но заяви, че няма да участва в бомбардировките. Сменяйки политиката си в понеделник, Рим съобщи, че ще се присъедини към въздушните удари, позиция критикувана от партия „Северна лига”, важен коалиционен партньор на „Народ на свободата” на Берлускони.

Министърът на отбраната Игнасио ла Руса в сряда започна парламента с новата политика на правителството. По думите му, общо 12 италиански самолета ще вземат участие в операциите на Алианса. /ИА "Фокус"/

 
27.04.2011, 16:56

Ръководителят на ЦРУ ще стане шеф на Пентагона

Нов министър на отбраната, вместо Роберт Гейтс, ще стане действащият ръководител на ЦРУ Леон Панета.

Както предават американски медии, ЦРУ ще бъде оглавено от генерал Дейвид Петреус, който сега командва коалиционните войски в Афганистан. Миналата година Роберт Гейтс беше казал, че ще напусне поста шеф на Пентагона през лятото на тази година, и изрази надежда, че американските войски ще бъдат изтеглени от Афганистан преди неговото напускане.

 
27.04.2011, 16:47

Снимки на китайския палубен изтребител J-15 Flying Shark

Китайските медии публикуваха снимки на новия палубен изтребител J-15 Flying Shark. От тях се вижда, че самолетът има прибиращи се крила, по-къса задна част и усилен колесник. Новите изтребители ще се базират на самолетоносача „Ши Лан”, изпитанията на който може да започнат до края на 2011.

Снимките са направени на територията на Завод №112 на китайската самолетостроителна компания Shenyang. Изпитанията ще продължат няколко години, очаква се да бъде приет на въоръжение след 2015 година. Според Global Times първият полет на J-15 се е състоял на 31август 2009 година.

Китай се придържа към политика на секретност за новите си военни разработки. Всички сведение за нови образци въоръжение първо се появяват на китайски военни форуми, като често след това не се потвърждават официално. Така например първите снимки на J -15 са качени на 25 април  2011 година на сайтовете cjdby.net и fyjs.cn, а официалните средства за масова информация ги обнародват следващия ден.

Първите съобщения, че Китай разработва първия си прототип на палубен изтребител се появяват юни 2010. Предполага се, че J-15 е доработена модификация на съветския палубен изтребител Су-33. Един от първите прототипа на изтребителя – Т-10К Китай е закупил от Украйна през 2005 г. Други китайски медии споменават, че J-15 не е копие на Су-33, а изменен проект на J-1В (копие на Су-27) с предни подвижни повърхности.

Су-33 лети със скорост до 2300 км/ч на разстояние до 3000 км. Въоръжен е с 300 мм оръдие и има дванадесет точки на окачване за ракети и бомби. Пълният боен товар е до 6500 кг.

Преди години Китай води преговори с Русия за закупуване на 50 изтребители Су-33, но след това намали броя до само на два самолета. Русия прекрати преговорите поради опасение за изтичане и кражба на технологии. /Pan.bg/

 
27.04.2011, 13:02

ЕС подготвя наземна операция в Либия

ЕС подготвя мащабна военна операция в случай, че ООН му предостави мандат за разширяване на действията на международната коалиция в Либия. За това става дума в документа, състоящ се от 60 страници, който попадна в ръцете на журналисти от немският вестник „Билд”.

Планира се участие на всички видове войски в операцията. В плана също така се изброяват заплахите, с който ще се сблъска контингентът от западни войски и се прави извод, че наземната операция в Либия е опасна за Европа. Според плана, европейската наземна операция в Либия може да продължи не повече от 4 месеца.

 
27.04.2011, 12:59

Целта ни е да имаме ефективни и използваеми сили

Интервю с началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов

 
27.04.2011, 12:55

Обсъдихме предстоящите съвместни учения със сърбите

Това се случи на днешните срещи на гостуващия у нас заместник-началник на Генералния щаб на съседна Сърбия генерал-майор Бйелица с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев. Гостът е у нас на тридневна официална визита по покана на вицеадмирал Кавалджиев, уточниха от Щаба на отбраната.

Генерал Симеонов и генерал-майор Бйелица са обсъдили параметрите на двустранното военно сътрудничество, както и възможностите за сътрудничество във военната медицина и военното образование.

По-късно се състояла и срещата между заместник-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и сръбският му колега генерал-майор Милан Бйелица. Двамата са обсъдили предстоящите съвместни учения през годината на полигоните "Шабла" и "Ново село".

Програмата на сръбската военна делегация продължава с посещения в 68-ма бригада "Специални сили" и 3-та изтребителна авиобаза "Граф Игнатиево". /Otbrana.com/

 
27.04.2011, 10:22

Започна съвместна българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2011”

Започна съвместна българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2011”, която ще се проведе в района на летище „Пловдив” и авиобаза „Крумово” в периода 27 април – 5 май 2011 година. В нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили и формирования от Силите на САЩ в Европа.

От американска страна в съвместната българо-американска подготовка ще участват два транспортни самолета С-130 „Херкулес” и до 150 американски военнослужещи, а от българска страна ще вземат участие един транспортен самолет С – 27 J „ Спартан”, два вертолети AS 532 AL “Кугър” и до 600 военнослужещи от Българската армия.

По време на подготовката ще се проведат дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J „Херкулес” и С-27 J „Спартан”. Българските и американските екипажи ще изпълняват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти, изпълнение на задачи по авиомедицинска евакуация, бойно търсене и спасяване и различни способи за доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население. /MO/

 
27.04.2011, 10:20

ВВС на Индия ще модернизират изтребителите си SEPECAT Jaguar

Министерството на отбраната на Индия е изпратило писма с искане за предложения за замяна на двигателите на бойните самолети SEPECAT Jaguar IS/IM, намиращи се на въоръжение в страната. В конкурса за доставка на 280 двигатели, които ще заменят Mk.811 Adour, ще се борят компаниите Rolls-Royce с двигателя Mk.821 Adour с тяга 32,5 kN и Huneywell с F125IN с тяга 43,8 kN.

Решението е взето, след проведено изследване на технико-експлоатационното състояние на изтребителите Jaguar, резултатите от което показали, че може да се експлоатират до 2030 година. Програмата за модернизация ще включва и ново съвременно радиоелектронно оборудване, система за самозащита и нови образци въоръжение. Палубните щурмовици Jaguar IM ще получат противокорабни ракети AGM-84L. През 2010 е подписано споразумение между правителствата на САЩ и Индия за продажба на първите 20 противокорабни ракети AGM-84L и четири учебни. Компанията Боинг ще извърши интегрирането на новото въоръжение в срок от 24 месеца. /pan.bg/

 
27.04.2011, 10:15

Космическият кораб „Прогрес” тръгва към МКС

Космическият товарен кораб „Прогрес” стартира от космодрума Байконур. На борда на кораба са натоварени хранителни продукти, вода, дрехи и подаръци за космонавтите. Освен това той ще достави на МКС нов отряд „космически пътешественици” – мухи-дрозофили, а също и семена от домати и пшеница за космическата градина. Скачването на кораба с МКС трябва да стане на 29 април. В момента на станцията има шестима космонавти, от който трима са руснаци. – Още космически системи

 
27.04.2011, 09:01

Предстоят тактически учения в пета шипченска бригада

След приключването на учението „Съюзна сила 2011” предстоят нови изпитания в Сухопътните войски. През май започват тактическия учения с подразделения на пета шипченска механизирана бригада. За някои от тях те ще са и последни, след като през следващата година предстои закриване на цели батальони и дивизиони.

През изминалата година по думите на министъра на отбраната са  изпълнени  77 на сто от планираните учения във войските. През тази година реализирането им трябва да е на сто процента. Всяка година ще има и по едно голямо тактическо учения като „Съюзна сила 2011” с  участието на батальон от сухопътно съединение и подразделения от родовете войски.

Началникът на СВ  е категоричен, че полевата натренираност на воините и подразделения се постига максимално само и единствено на полеви учения. На полигон „Корен” той каза, че през тази година подразделения от СВ ще участват в съвместни учения с украинци и сърби.

През втората половина на годината предстоят учения за сертифициране на подразделения от декларираните сили. През есента ще е сертификацията на щаба на карловската механизирана бригада и на нейните щабни подразделения. /Otbrana.com/

 
27.04.2011, 08:33

НАТО засилва контактите с либийските бунтовници

НАТО обмисля да засили политическите си контакти с либийските бунтовници. Планът включва създаване на гражданско бюро за контакти с опозицията в Бенгази, пише вестник "Файненшъл Таймс Германия". Според вестника западен дипломат ще бъде изпратен в Бенгази и ще осъществява редовни контакти с Националния преходен съвет.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е предложил плана на 28-те страни-членки на Алианса, като изрично е подчертал, че подобен контакт не означава засилено военно сътрудничество. Същевременно НАТО продължава въздушните си удари срещу военни обекти на либийската армия. /DW/

 
 26 април
 
26.04.2011, 21:09

Руска подводница изстреля успешно ракета „Синева”

Руската стратегическа атомна подводница на Северния флот „Екатеринбург” (проект 667 БДРМ "Дельфин") извърши успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета РСМ-54 „Синева” (SS-N-23 Skiff), предаде Lenta.ru.

Стартът на ракетата бе извършен от акваторията на Баренцово море по полигон Кура в района на Камчатка, съобщи говорител на руското министерство на отбраната.

РСМ-54 е тристепенна балистична ракета с течно гориво от трето поколение, приета на въоръжение през 2007 година.

Ракетата е с максимална далекобойност над 10000 км и в зависимост от модификациите си може да има четири или десет бойни блока с индивидуално насочване, по 100 килотона всеки. Тя може да бъде снабдена както с конвенционален боен заряд, така и с ядрена бойна част с малка мощност (до 50 тона в тротилов еквивалент) при нанасяне на прецизни удари. – Още за РСМ-54

 
26.04.2011, 20:05

ВВС на САЩ ще купят 205 вертолета

В рамките на два отделни конкурса ВВС на САЩ ще купи общо 205 вертолета в следващите години. В рамките на едната програма ще бъде избран заместник на ветерана UH-1N и HH-60G Pave Hawk.

Първата програма се нарича Common Vertical Lift Support Platform (CVLSP) и трябва да замести ветераните UH-1N, които се използват основно за охрана на силозите с междуконтинентални балистични ракети, както и за някои второстепенни транспортни задачи. Конкурсът ще бъде обявен към края на 2011 г., а първите от общо 93 машини ще бъде приета на въоръжение през 2015 г.

Втората програма се нарича CSAR-X и предвижда закупуването на нов вертолет, който да се използва за извършване на операции по бойно търсене и спасяване и превоз на сили за специални операции. Общо 112 вертолета трябва да бъдат купени за да заменят днес използваните HH-60G Pave Hawk. Този конкурс трябва да стартира през 2012 г., но не се съобщава проектния срок заприемане на въоръжение.

Конкуренцията и по двата конкурса ще бъде сериозна. Bell и Boeing ще обединят усилия и ще предложат UH-1Y Super Huey за CVLSP и тежкия HH-47 Chinook за CSAR-X. Италианците от AgustaWestland ще предложат специална милитаризирана версия на AW139 за проекта CVLSP и вероятно тежкия тридвигателен AW101 Merlin за проекта CSAR-X. Eurocopter и Sikorsky ще предложат и за двете програми една и съща машина – при европейците това ще е семейството Super Puma, а при Sikorsky – UH-60M Black Hawk. /Аеро/

 
26.04.2011, 20:00

Русия и НАТО разглеждат въпросите по създаването на съвместна противоракетна отбрана в Европа

Министрите на външните работи и отбраната на страните от НАТО и Русия ще обсъдят перспективите за създаване на съвместна противоракетна отбрана в Европа. Това съобщи пред журналисти председателят на комитета на Съвета на Руската Федерация по отбраната и сигурността Виктор Озеров. Той напомни, че на последната среща Русия-НАТО сътрудничеството с Русия в областта на противоракетната отбрана е било обявено за една от стратегическите стъпки по осигуряването на взаимодействие и сътрудничество.

 
26.04.2011, 19:50

Германия и САЩ предават отговорите си за изтребителния RfI

В сряда (27 април) и четвъртък (28 април), САЩ и Германия ще предадат на българското Министерство на отбраната отговорите си във връзка със запитването за информация (Request for Information - RfI) по бъдещия изтребителен конкурс. Запитванията за осем самолета (шест едноместни и два двуместни) бяха отправени към САЩ, Германия, Франция и Швеция в края на януари 2011 г.

Делегацията от САЩ ще бъде в България на 27 и 28 април, когато ще предаде отговора си за цените, наличностите, условията, схеми за разплащане, обучение и други за изтребителите F-16 и F/A-18 Super Hornet. Ще бъдат предложени варианти за нови и употребявани самолети. В рамките на посещението ще има и презентация на фирмите производителки Lockheed Martin и Boeing. Според някои сведения на презентацията на фирмите производителки, ще бъде представена опция за съвместно опериране на новите изтребители с Румъния.

Германската делегация, съставена от представители на германското правителство и на компанията Cassidian, които ше отговарят от името на консорциума Eurofighter ще предаде отговора си на 28 април, четвъртък.

До момента отговор по запитването е предаден само от страна на Швеция, предлагащи изтребителите Gripen. Оригиналният срок за предаване на отговорите бе до края на март, но в последствие по молба на американската и германска страна той бе удължен до 30 април.

Източници от МО потвърдиха, че Франция до момента не е потвърдила, че ще отговори на запитването и е изключително малко вероятно да го стори до изтичане на срока. С това на практика се изпаряват надеждите, че френската компания Dassault може да предложи у нас изтребителите Rafale и Mirage 2000.

На база на отговорите получени в рамките на това запитване, Министерство на отбраната трябва да изготви инвестиционен план за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС. Инвестиционният план трябва да премине през одобрение на Народното събрание. Според изказвания на министър Аню Ангелов, това може да стане факт в края на 2011 г. Едва след това може да се очаква стартиране на същинския конкурс, което се предполага, че ще стане факт към първото тримесечие на 2012 г. /Аеро/

 
26.04.2011, 16:55

Русия ще продължи пилотираните полети след завършването на работата на МКС

Русия няма да се откаже от пилотираните полети след завършването на работата на Международната космическа станция (МКС). Това заяви днес заместник-ръководителят на „Роскосмос” Виталий Давидов.

По решение на всички участници в програмата за Международната космическа станция нейната работа бе продължена до 2020 година, но и след като МКС прекрати съществуването си, пилотираните полети ще продължат. „Роскосмос” вече започна разработката на перспективна пилотируема транспортна система

 
26.04.2011, 16:50

Двама пилоти са ранени при експлозия на изтребител в Турция

Двама пилоти са ранени при експлозия на изтребител в Турция, съобщава Анадолската агенция. Инцидентът е станал при излитането на изтребителя F-4 2020 "Terminator* от военна база в провинция Ескишехир.

Причината за експлозията се установява.

Двамата пилоти са хоспитализирани, като състоянието им не е критично. – Още за F-4

 
26.04.2011, 15:54

Официално изпращане на екипажа на фрегата „Дръзки”

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват утре, 27 април, в официалното изпращане на екипажа на фрегатата „Дръзки”. Фрегатата ще се включи в операцията на НАТО „Обединен защитник” в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия. Командир на кораба е капитан ІІ ранг Панчо Панчев.

В церемонията ще участва и началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев.

Началото на официалното изпращане е от 16.00 ч. във военноморска база Бургас на 27 април 2011 г. /МО/ – Още за „Дръзки”

 
26.04.2011, 15:47

Сухопътната операция в Либия противоречи на резолюцията на ООН, заяви Никола Саркози

Сухопътната операция в Либия е изключена, тъй като тя противоречи на резолюцията на ООН, заяви президентът на Франция Никола Саркози, цитиран от РИА Новости.

„Сухопътна операция в Либия няма да има, тъй като тя не е предвидена в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, а ние трябва точно да спазваме тази резолюция”, посочи Саркози в Рим на съвместна пресконференция с премиера на Италия Силвио Берлускони.

В същото време френският президент допълни, че резолюцията не забранява изпращането на военни експерти или сътрудници на разузнавателните служби. /ИА „Фокус”/

 
26.04.2011, 13:54

ВВС на Словакия могат да останат без изтребители

Министерството на отбраната на Словакия разглежда възможността за пълен отказ от по-нататъшна експлоатация на реактивни изтребители.

Словашките МиГ-29 бяха модернизирани в средата на миналото десетилетие, но независимо от това, до края на експлоатационният им ресурс остават няколко години.

Според министъра на отбраната Любомир Галко, в края на юни правителството ще бъде принудено да вземе окончателно решение за бъдещето на бойната авиация на страната. В момента от намиращите се на въоръжение 21 МиГ-29 пригодни за полети са само четири машини, съобщава агенция „Алтаир”.

Министерството на отбраната не е в състояние самостоятелно да закупи самолети от ново поколение заради съкращения в бюджета, който тази година е 1,08% от БВП. При това 86% от отпуснатите средства са за текущи разходи, и само 14% от средствата на бюджета са предназначени за покупки. За сериозността на положението говори факта, че за поддържането на 4-те МиГ-29 отиват 70% от средствата на ВВС, предназначени за текущи разходи.

По този начин МО на Словакия ще бъде изправено пред необходимостта от вземане на решение за бъдещето на бойната авиация.

Намаления бюджет поставя под заплаха и продължаването на операции зад граница. Според оценка на МО, това може да наложи изтеглянето на словашките военнослужещи от състава на силите на ООН в Кипър. Участието на словашкия контингент в Афганистан ще бъде продължено.

 
26.04.2011, 13:29

Вертолетната авиокомпания „Вертикаль-Т” е подписала контракт директно с Министерството на отбраната на Австралия

За първи път в историята на руско-австралийските отношения е сключен директен контракт между руски вертолетен оператор и Министерството на отбраната на Австралия, съобщава пресслужбата на авиокомпанията „Вертикаль-Т”.

В рамките на този контракт вертолет Ми-26Т на авиокомпания „Вертикаль-Т” вече в продължение на няколко месеца успешно е задействан в обслужването на австралийския контингент в района на Кандахар. Това е вече трети вертолет Ми-26Т на руската авиокомпания, работещ на територията на Афганистан. – Още за Ми-26

 
26.04.2011, 12:35

Възстановена е връзката с военният спътник „Гео-ИК-2”

Специалистите са успели да възстановят връзката с военният геодезичен спътник „Гео-ИК-2”, която беше прекъсната в края на февруари, съобщава Интерфакс, цитирайки официалният представител на пресслужбата на Министерството на отбраната на РФ подполковник Алексей Золотухин.

Апаратът бе изведен в космоса на първи февруари 2011, но поради проблеми в работата на ускорителния блок „Бриз-КМ”, не достигна планираната орбита. Вместо кръгова орбита на височина 1000 км , „Гео-ИК-2” се оказа на силно разтеглена елиптична орбита с мин 370 км и максимум 1020км.

В момента се обсъжда въпроса за възможностите за по нататъшно използване на спътника - крайното решение ще бъде прието, след равносметка на анализа от постъпилата от апарата телеметрична информация. Анализа на информацията ще бъде проведен заедно с представители на фирмата производител на „Гео-ИК-2”.

След аварийното извеждане на орбита , връзка със спътника бе установена на втори февруари . Според предадената телеметрична информация, всички системи работеха нормално, но след около месец връзката с апарата бе прекъсната.

В задачите на спътниците от ново поколение „Гео-ИК-2” влизат провеждане на геодезични измервания с висока точност. На борда на апаратите се намират висотомерите SADKO, които се произвеждат от френската компания Thales Alenia Space, а също така е установена апаратура за доплерова система, бордово синхронизиращо устройство и оптическа антена. По план на орбита трябва да се изведат два апарата „Гео-ИК-2”. /spacenewsbg.com/ - Още космически системи

 
26.04.2011, 12:20

Значително се подобри полевата подготовка

Над 12 500 воини от най-големия вид въоръжени сили са участвали в мисии, казва началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев…… Прочети още

 
26.04.2011, 12:17

Заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Република Сърбия генерал-майор Милан Бйелица пристига на официално посещение в Република България

Заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Република Сърбия генерал-майор Милан Бйелица пристига днес, 26 април, на тридневно официално посещение в Република България. Визитата е по покана на заместник-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев.

В рамките на посещението ще бъдат обсъдени перспективите за развитие на двустранното военно сътрудничество.

Сръбската военна делегация ще посети 68-ма бригада "Специални сили", 3-та изтребителна авиобаза "Граф Игнатиево", както и Военната академия "Г.С. Раковски". /МО/

 
26.04.2011, 12:14

Иранските Су-24 отново могат да използват лазерноуправляеми ракети

Иран е възстановил възможностите на намиращите се на въоръжение Су-24 да използват лазерноуправляеми ракети, заявява заместник командващият на иранските ВВС по операциите генерал Сейед Мохамад.

Извършени са реални изпитателни стрелби с лазерноуправляеми ракети, които са поразили контролните цели. Предстоят изпитания на ракети с радиолокационно и ТВ насочване. Според генерала иранските Су-24 вече могат да действат и да нанасят удари и в нощни условия. /Pan.bg/ - Още за Су-24

 
26.04.2011, 10:22

В Шанхай се проведе среща на началниците на генщабове на страните-членки на ШОС

По инициатива на Китай, на 25-и в Шанхай се проведе първата среща на началниците на генерални щабове на страните-членки на ШОС /Шанхайската организация за сътрудничество/. Срещата имаше за цел да обобщи опита за сътрудничество, да се изследват въпросите, планира конкретното съдържание и форма за практическото сътрудничество в бъдещето.

Началниците на генщаба на Казахстан, Китай, Киргизстан, Таджикистан, Русия и Узбекистан участваха в срещата. Членът на Централната военна комисия на Китай и началник на генщаба Чен Биндъ ръководи срещата и произнесе реч.

Той заяви, че за общата сигурност, общото развитие и общите интереси, различните страни трябва да се обединят. Армиите на страните-членки трябва да спазят единодушието постигнато между държавните глави, да изпълнят годишния план за сътрудничество между министерствата на отбраната на страните членки, за да се открие нова страница за сътрудничество в сигурността. /Cri.cn/

 
26.04.2011, 10:11

Италия ще участвува в полети срещу Либия

Италия е готова да участва във въздушните удари срещу режима на Кадафи. В телефонен разговор с американския президент Барак Обама, италианският премиер Силвио Берлускони е заявил, че Италия ще се ангажира по-активно в защитата на цивилното население в Либия. Според министъра на отбраната на Италия Иняцио Ла Руса, решението е било взето с оглед на тежката ситуация в обсадения град Мисрата. Досега Италия не участвуваше във въздушните удари срещу бившата си колония, но предоставяше военните си бази на международната коалиция под командването на НАТО. /DW/

 
26.04.2011, 08:23

Терористи ли са в пакистанското разузнаване?

Независимо че Исламабад е съюзник на САЩ, пакистанската Междуведомствена разузнавателна служба (ISI) е в списък на подобни организации......... Прочети още

 
26.04.2011, 07:40

Индия ще обяви финалистите в конкурса за нов многоцелеви изтребител през май 2011

По всяка вероятност Министерството на отбраната на Индия ще обяви финалистите в конкурса MMRCA за доставка на средни многоцелеви изтребители в началото на май 2011, съобщава The Financial Express. В края на юли 2010 индийските ВВС завършиха изпитанията на всички изтребители, участващи в тендера и предоставиха пълен отчет на министерството на отбраната. За избора на финалистите от съществено значение ще са предложенията на компаниите за офсет, както и възможностите за трансфер на технологии и лиценз за производството на самолетите в Индия.

Евентуално ново забавяне на вземане на решение може да струва на военния бюджет един милиард долара. В началото на 2011 командващият ВВС на Индия съобщи, че очаква договорът с победителя от конкурса да бъде подписан до края на септември, докато според министъра на отбраната това ще се случи до края на 2011.

Участници в конкурса MMRCA са компаниите американските Lockheed Martin и Boeing, Eurofighter, Dassault, Saab и РСК "МиГ" съответно с изтребителите F-16IN Super Viper, F/A-18 Super Hornet, Rafale, JAS 39 Gripen IN и МиГ-35. По непотвърдени данни индийските военни са отдали предпочитанията си за Rafale и Typhoon.

 
25 април
 
25.04.2011, 22:00

Венци в памет на срещата на Елба

На Арлингтонското гробище край Вашингтон се състоя тържествена церемония по полагане на венци в памет на срещата на Елба. Именно в този ден преди 66 години съветските войски се срещнаха на река Елба със съюзническата армия на САЩ. В церемонията, организирана от руската дипломатическа мисия, участваха ръководителите на посолствата на всички страни от ОНД във Вашингтон, сътрудници на Пентагона, на държавния департамент на САЩ, ветерани, руски ученици.

 

25.04.2011, 21:11

Мир за 10 милиарда долара

Ако искаш мир, се готви за война. Този постулат с пълна сила важи за руския оръжеен комплекс. Въпреки световната криза братушките отбелязаха рекорд в износа на въоръжение и военна техника. За 2010 г. Русия е експортирала оръжие на стойност 10 млрд. долара, или с 1,5 млрд. повече в сравнение с 2009 г., съобщава сп. „Комерсант Власт”. Към края на миналата година общата стойност на военните поръчки в Русия достигна 48 млрд. в зелено, или $8 млрд. ръст за 12 месеца......... Прочети още

 

25.04.2011, 20:59

Дейвид Петреъс е на посещение в Пакистан

Американският генерал Дейвид Петреъс, който е главнокомандващ на силите на НАТО в Афганистан, днес е пристигнал в пакистанската столица Исламабад, предаде АФП, позовавайки се на американското посолство в Пакистан.

Петреъс се е срещнал с началника на генералния щаб на пакистанската армия, генерал Ашфак Парвез Каяни, с когото са разговаряли за начините за засилване на регионалната сигурност и за въпроси от взаимен интерес. Това е шестата визита на Петреъс в Пакистан от встъпването му в длъжност начело на международните сили в Афганистан. /"Фокус"/

 
25.04.2011, 18:05

Първата жена пилот на Gripen

Неотдавна капитан Анна Делхам (Anna Dellham) извърши първия си самостоятелен полет на JAS 39 Gripen и така стана първата жена пилот на този тип изтребител във ВВС на Швеция. Фактически тя е и единствената жена пилот в бойната авиация на страната. Тя става летец от ВВС през средата на 90-те години и е летяла на SAAB 37 Viggen до изваждането му от въоръжение. След това продължава да лети на SK 60 (SAAB 105), а по-късно преминава на работа в Щаба на ВВС в отдела за развитие на Gripen. Първоначално капитан Анна Делхам ще лети в изтребителното авиокрило F7 на JAS 39А/В, а по късно ще мине на новите модификации C/D.

Според нея е "фактът, че в Швеция има само една жена боен пилот е срам и тази професия не е по-трудна за жените, отколкото за мъжете". /Pan.bg/

 
25.04.2011, 17:41

Китай е започнал изпитания на нов изтребител

Вероятно Китай е започнал изпитания на нов изтребител J-18 Red Eagle със съкратено излитане и вертикално кацане. Такава информация се появява на няколко китайски военни форуми, съобщава Defense News.

Няма официално потвърждение на тази информация. Но в началото на 2011 първите новини за изпитанията на J-20 се появиха само по блоговете и чак след няколко седмици бе съобщено официално. Предполага се, че летателните изпитания на J-18 са започнали в началото на април 2011. По думите на вицепрезидента на американската компания ASC Ричард Фишер (Richard Fisher) Китай още през 2005 година е обявил за намеренията си да създаде собствен изтребител, аналогичен на F-35B Lightning II. Подробности за проекта J-18 все още няма. /Pan.bg/

 
25.04.2011, 17:14

В Санкт Петербург е пуснат на вода нов стражеви кораб за ВМС на Виетнам

В корабостроителницата "Алмаз" (гр. Санкт Петербург) е спуснат на вода третият стражеви кораб проект 10412, строящ се за ВМС на Виетнам, съобщава пресслужбата на компанията. Кога новия кораб ще бъде предаден на купувача, не се уточнява.

ВМС на Виетнам трябва да получат четири стражеви кораба проект 10412 (експортна версия на проект 10410 "Светляк"). Два такива кораба са вече приети в състава на виетнамските ВМС.

Корабите проект 10412 имат водоизместимост 375 тона, способни са да развиват скорост до 30 възла и да извършват преход до 2,2 хиляди мили. Те са въоръжени с 30-милиметрова артилерийска установка АК-306, 76,2-милиметрова артилерийска установка АК-176М, 16 пускови установки на ракети Игла-1М и две 14,5 мм картечници. – Още за проект 10412

 
25.04.2011, 16:30

Сухопътните войски на САЩ ще модернизират 60 хиляди Humvee

Американските сухопътни войски са обнародвали запитване за информация за модернизиране на 60 хиляди тактически автомобила HMMWV, съобщава Defense News.

Стойността на работите на всеки автомобил се оценяват на 180 хиляди долара, или 10,8 милиарда долара за цялата партия.

В рамките на модернизацията Сухопътните войски на САЩ планират да усилят бронирането на автомобила, включително и добавяне на защита от мини тип MRAP. След известно време СВ ще обявят и тендер за модернизация на машините. Към конкурса смята да се присъедини и Корпуса морска пехота на САЩ. Очаква се в тендера участие да вземат компаниите BAE Systems, Oshkosh и AM General.

До 2012 г. СВ смятат да прекратят покупката на нови Humvee, като се ангажират до 2017 г. да извършат съкращение на количеството бронемашини с 15 процента. В момента автомобилния парк на СВ на САЩ наброява около 260 хиляди различни машини. – Още за Humvee

 
25.04.2011, 16:00

Южна Корея ще закупи 36 вертолета Apache

Сухопътните войски на Южна Корея планират да закупят от САЩ 36 ударни вертолета AH-64D Apache Longbow Block III, съобщава UPI.

Потенциалната сделка се оценява на 1,84 милиарда долара. Новите вертолети ще заменят остарелите машини 500MD и AH-1 Cobra. В момента на въоръжение в СВ на Южна Корея има 281 вертолета 500MD и 77 AH-1 версия J и S.

Южна Корея за първи път обяви за намеренията си да купи Apache в средата на 1990-те години, но поради липса на финансови средства до сделка не с е стигна. Сегашното решение за покупка на AH-64D бе взето в светлината на растящата заплаха от страна на Северна Корея, взаимоотношенията с която в последно време значително се изостриха.

По предварителна информация, покупката на AH-64D ще бъде извършена за сметка на средства, които ще бъдат икономисани от прекратяването на реализацията на някои оръжейни програми  на Сухопътните войски. – Още за AH-64

 
25.04.2011, 15:03

Стотици талибани избягали от затвор в Афганистан

Талибаните успели да избягат от централния затвор в афганистанската провинция Кандахар през прокопан подземен тунел, дълъг 320 метра.

Сред избягалите от затвора 478 души имало много командири на талибаните, съобщи губернаторът на провинцията Туриалай Веса. Той порица „небрежността" на стражите от афганистанските сили за сигурност. Веса каза, че тунелът водел до къща близо до затвора.

Затворът, който се намира в покрайнините на град Кандахар, се смята за един от най-сигурните в Афганистан. В него наред с талибански бунтовници излежават присъди и криминални престъпници.

Наблюдателите коментират бягството като удар срещу силите за сигурност и надеждите на американците да започнат изтеглянето си в близките месеци.

Според съобщение на талибаните бегълците са 541. Те са били превозени с камиони на безопасни места. За прокопаването на тунела са били необходими месеци, се казва в съобщението на бунтовниците. /livenews.bg/

 
25.04.2011, 14:52

Японската армия започва мащабно издирване на тела на загинали

Около 25 000 японски войници претърсват осеяния с руини североизточен бряг днес в мащабна операция за издирване на хилядите тела, все още неоткрити след земетресението и вълните цунами миналия месец, съобщи Асошиейтед прес.

С помощта на военноморските сили и авиация, армията проверява района за човешки останки, отнесени

в морето или погребани под руините.

Това е третата мащабна военна операция за издирване на трупове от бедствието, което отне живота на близо 26 000 души.

Около 12 000 души остават в неизвестност. Войниците претърсват развалините на сушата, а катери и водолази - океана на 20 км от брега. /Dnes.bg/

 
25.04.2011, 14:43

Въоръжени стълкновения на границата на Камбоджа и Тайланд

Камбоджа и Тайланд увеличават войските си на съвместната си граница, където вече три дена продължават въоръжените стълкновения. Загинали са  6 военнослужещи от страна на Камбоджа и 4 тайландци, а около 40 войници са ранени. Няколко десетки хиляди мирни жители от двете страни са напуснали домовете си. Причината за конфликта е древния индуистки храм Преах Вихеар, спорът за принадлежността на който започна преди 3 години. През 2008 година храмът бе включен от ЮНЕСКО в Списъка на световното културно наследства като обект в Камбоджа, докато Тайланд го смята за свой.

 
25.04.2011, 14:40

НАТО бомбардира Триполи

Самолети на НАТО нанесоха мощен удар по резиденцията на Кадафи в Триполи. 45 души са ранени, има безследно изчезнали. В неделя срещу понеделник войските на Кадафи възобновиха артилерийския обстрел срещу град Мисурата. Представител на въстаниците съобщи, че един човек е загинал, а 12 са ранени. Външният министър на Либия Абдел Ати ал-Обейди се отправи към столицата на Етиопия Адис-Абебу за да обсъди плана за разрешаване на конфликта в Либия с ръководителите на страните от Африканския съюз. Правителството прие мирен план, но опозицията го отхвърли, като поиска оставката на Кадафи. Вчера външният министър на Русия обяви готовността на страната да съдейства на Африканския съюз за решаването на проблема в Либия по политико-дипломатически начин.

 

 25.04.2011, 11:05

Всяка четвърта обществена поръчка на МО се е провалила

Всяка четвърта обществена поръчка, обявена от Министерството на отбраната (МО), се е провалила и това е създало затруднения при утилизацията на излишните боеприпаси, както и при доставките на облекло, на резервни части и консумативи. Това показват данните от справка на МО, поискана от Меdiapool.

В отговор на запитване на Мediapool oт МО отговориха, че през 2010 г. и първото тримесечие на 2011 г., министерството е провело общо 57 процедури за избор на изпълнители на обществени поръчки, от които 15 са били прекратени.

Проблемът с големия брой провалени обществени поръчки бе обявен от военния министър Аню Ангелов. Той обясни, че затрудненията се дължат от една страна на "огромния страх в администрацията от грешки по посока корупция и обвинения в корупция" и от друга на това, че на "експертно ниво някои хора си позволят да продължават по старата си традиция, използвайки стария си опит".

Според информацията на ведомството, основните причини за прекратяването на процедурите са непълна или неточна документация на кандидатите, както и несъответствие между постъпилите от кандидатите предложения и предварително зададените изисквания в техническите спецификации.

От МО съобщиха в тази връзка, че след проверка на Инспектората на ведомството са събрани данни за образуване на дисциплинарни производства срещу 19 лица. В същото време обаче не са изпращани данни на компетентните органи данни за съмнителни обществени поръчки.

Една от обществените поръчки на МО, която привлече вниманието, е тази за утилизацията на излишните боеприпаси. Аню Ангелов използва правото си по Закона за обществените поръчки и анулира конкурса, след като се оказа, че само една фирма отговаря на зададените условия. Министърът призна, че има съмнения около конкурса, които са се потвърдили в рамките на проверка на процедурата, но не точни какви са те.

От друга страна съмнения около конкурса, който е за над 1 млн. лева, излязоха след като зам.-военният министър Валентин Радев обяви в аванс, че боеприпасите ще бъдат унищожавани от русенска фирма. Тази фирма обаче се оказа, че не е отговорила на условията на конкурса. След като търгът бе прекратен, същата фирма ще има възможност да участва в нов.

"Над 20 000 тона боеприпаси трябва да бъдат утилизирани. Конкурсът за утилизация вече е обявен, а боеприпасите ще бъдат унищожени в Русе и край Габрово", заяви Радев, цитиран от Дарик радио на 1 октомври миналата година.
Въпреки всички съмнения около конкурса не последва официално обяснение от страна на МО.

От ведомството съобщиха обаче, че в началото на тази година са били приети вътрешни правила за провеждането на обществени поръчки и контрол на изпълнението на сключените договори. Според тях служителите на МО ще преминават периодично обучения. /Мediapool.bg/

 

25.04.2011, 10:59

В Ирак протестираха против удължаването на американското военно присъствие

Около 5 000 иракчани, включително общинари и племенни лидери, протестираха вчера в Мосул против евентуално удължаване на присъствието на американските войски в Ирак след 31 декември, когато изтича крайният срок за изтеглянето им, предаде Ройтерс.

"Опитваме се да кажем на правителството дори да не си помисля да удължи присъствието на американците, които предизвикаха опустошение в нашата страна," заяви шейх Барзан ал Бадрани, старейшина на племето Бадрани в Мосул.

"Второто ни искане е за освобождаване на държаните в иракски затвори...а третото е за реформи в иракското правителство. Не приемаме корумпирани управници и съжаляваме, че сме гласували за тях," добави той.

Мосул се смята за последната останала в Ирак градска база на Ал Каида и антиамериканските лозунги там по принцип са примесени с призиви против корупцията и за освобождаване на иракски затворници, припомня Ройтерс.

САЩ са поели ангажимент да изтеглят оставащите си войски от Ирак до 31 декември тази година - над 8 години след ръководеното от САЩ нахлуване, което свали режима на Саддам Хюсеин. /Dnes.bg/

 
24 април
 
24.04.2011,14:22

Армията на САЩ е въоръжена с Android смартфони

Американската армия ще използва смартфони на базата на Google Android, а между другото става дума за приложение в бойни операции. Прототип, носещ кодовото име JBCP, вече е изграден и се намира в стадий на тест.

Използваните специални телефони позволяват виждане на екрана както силите на врага, така и приятелските подразделения, оперативен обмен на данни, получаване на отчети и доклади от бойното поле, както и изпълняване на редица други полезни функции. Разбира се подобни устройства трябва да бъде максимално защитени както от удари, така и от влиянието на околната среда.

Основният проблем при проектирането на такива устройства е криптирането - в действителност, ако подобен смартфон попадне в ръцете на врага, той не трябва да има възможност да използва този дивайс.

Спецификациите на прототипа все още не са известни, но веднага трябва да разочароваме тези, които вече мислят за закупуването на подобно устройство за всекидневна употреба - по слухове, теглото на уреда е почти 1 кг. /ITnews.bg/

 
24.04.2011, 14:12

Отбелязана бе годишнината от сухопътните сражения при Чанаккале

Днес с тържествена церемония бе отбелязана 96-тата годишнина от сухопътните сражения при Чанаккале. В словото, което произнесе на церемонията организирана пред Мемориала на Турския Воин в Чанаккале, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу подчерта, че Турция е взела поуки от сраженията при Чанаккале и въз основа на това е изградила днешната си регионална мирна политика.

Церемонията пред мемориала започна с поставянето на венци от 11 страни. След оказването на почит с едноминутно мълчание и почетния оръдеен салют, под звуците на националните химни на страните чиито представители присъстват на церемонията бяха изтеглени на пилоните националните знамена на тези страни.

Министърът на външните работи Давутоглу каза, че сраженията при Чанаккале и последвалата Национално-освободителна война са убедили турския народ че всяка война, с изключение на защитата на родината, представлява съзнателно кърваво престъпление и затова Република Турция е била изградена върху принципа „Мир в страната, мир в света”. Давутоглу каза, че именно затова от 88 години насам Турция е една от най-стабилните страни в света и следва мирна и многоизмерна външна политика, целяща разрешаването на проблемите в региона и в целия свят.

Австралийският министър по въпросите на ветераните Уорън Сноудон от своя страна припомни думите на Мустафа Кемал Ататюрк – „Воини, които загинахте на наша земя, вече сте и наши синове”, -и отбеляза, че за загиналите тук австралийци Турция вече е родна земя и по тази причина много австралийци изпитват топли чувства към Турция.

В словото, което произнесе от името на Турските Въоръжени Сили бригаден генерал Ферхат Йозген каза, че сраженията при Чанаккале са показали на света нищо не е по-силно от родолюбието и националната гордост.

Церемонията продължи с изпълнение османския военен оркестър Мехтеран.

След подписването на почетната книга на мемориала, кораби на Военноморските сили преминаха в парадна колона през протока Чанаккале.

Церемонията приключи с изпълнение на екипа за въздушна акробатика Турски Звезди. /ТРТ/

 

24.04.2011, 09:33

Отново френски изтребители кацат в Малта

Вчера два френски изтребителя Mirage F1 кацнаха в Малта поради проблем в хидравлическата система на единия.

По-късно изправният изтребител отлетя за базата си в Корсика, а на международното летище кацна за втори път в рамките на един месец френски военно-транспортен самолет с техници и резервни части на борда. Преди това френски технически състав помогна за обезопасяване на двата либийски изтребителя, които кацнаха в Малта в началото на конфликта с Либия. Либийските изтребители са все още в Малта, тъй като правителството отказа на Кадафи тяхното връщане. /Pan.bg/

 
24.04.2011, 08:51

Либия поиска от Гърция съдействие за прекратяването на въздушните удари на НАТО

Триполи поиска от Атина съдействие относно прекратяването на въздушните удари на НАТО по територията на Либия, предаде гръцката агенция АНА, отбелязвайки, че преговорите с гръцкото ръководство се провеждат от либийския премиер ал Багдади ал Махмуди. Гърция като страна-членка на НАТО подкрепя международната операция в Либия, но въпреки това не е прекъснала контактите си с обкръжението на Муамар Кадафи.

Заместник-министърът на външните работи на Либия Хале Каим заяви, че в събота на въздушни удари са били подложени градовете Сирт, Гарян, Азизия, както и столицата Триполи. Каим също така отбеляза, че войските на Кадафи са преустановили обсадата на град Мисрата, предоставяйки на местните старейшини правото сами да се договорят с опозиционните сили и да ги убедят да се предадат. /Агенция "Фокус"/

 

24.04.2011, 08:45

Началникът на генералния щаб на руската армия ще посети Китай

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Николай Макаров днес ще пристигне на работно посещение в Китай, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от РБК.

На 25 април в Шанхай Макаров ще вземе участие в съвещание на началниците на генералните щабове от страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество, посветена на предстоящата 10-годишнина от създаването на организацията.

Планира се участниците в съвещанието да разгледат състоянието и перспективите на военното сътрудничество в рамките на организацията, както и да обсъдят актуални въпроси, свързани с националната и международната сигурност, поддържането на мира и стабилността в централноазиатския регион. /Агенция "Фокус"/

 
23 април
 
23.04.2011, 17:56

Доставките за НАТО в Афганистан са прекъснати заради протести в Пакистан

Пакистан е прекъснал доставките за частите на НАТО в Афганистан през сухопътната граница за три дни заради протестна кампания на пакистански жители заради американските въздушни удари на пакистанска територия, предаде АФП.

Поддръжниците на партията Тахрийк е Инсаф (Движение за справедливост) на крикет-звездата, превърнал се в политик Имран Хан, се събират на главния изход на град Пешавар, блокирайки маршрута на камионите с доставки за два дни.

Партията свика акцията в знак на протест срещу американските ракетни удари с безпилотни самолети срещу размирните племенни региони на Пакистан, които понякога костват живота на цивилни хора и според местните са нарушение на суверенитета на Пакистан.

„САЩ губят войната – никога не биха могли да я спечелят”, заяви Хан пред свои поддръжници в град Акора Хатак на път към протестната акция. /ИА „Фокус”/

 
23.04.2011, 16:11

САЩ потвърдиха осъществяването на първия удар с безпилотен самолет в Либия

Американски безпилотен самолет „Предатър” е осъществил първи ракетен удар в Либия, съобщиха от Пентагона, ден след като Вашингтон одобри използването на подобни летателни апарати в помощ на опозицията в Либия срещу силите на Муамар Кадафи, предаде АФП.

„Първият удар на „Предатър” в Либия беше осъществен днес рано следобед”, коментира говорител на американската армия в отговор на журналистически въпрос.

Съгласно обичайната практика на Пентагона в такива случаи, говорителят не предостави подробности за мястото на нападението или типа на поразената от безпилотния самолет цел. /ИА „Фокус”/ - Още за „Предатър”

 
23.04.2011, 16:07

Двама американски военнослужещи са загинали в Ирак

Двама американски военнослужещи са загинали по време на мисия в южната част на Ирак, съобщиха от американската армия, предаде АФП.

С новите смъртни случаи броят на американските войници, загинали в Ирак от нахлуването през 2003 г. достигна 4 450 души.

„Двама американски военнослужещи загинаха вчера (петък) по време на операция в Южен Ирак”, съобщиха от американската армия в изявление, без да оповестят подробности за инцидента.

През 2010 г. в Ирак загинаха 60 американски войници, най-малкия брой от започването на акцията срещу режима на Саддам Хюсеин през 2003 г. /ИА „Фокус”/ - Още за Ирак

 
23.04.2011, 14:35

Министърът на вътрешните работи на Русия назначи нов командир на ОМОН

Министърът на вътрешните работи на Русия Рашид Нургалиев назначи генерал-майор Вячеслав Хаустов за и. д. командир на полицейския отряд с особено назначение (ОМОН) към Главното управление на вътрешните работи (ГУВД) в Москва, съобщи говорителят на отряда Жана Ожимина.

По думите й, министърът е подписал заповедта за назначението на 22 април, предаде РИА Новости. – Още специални сили

 
23.04.2011, 13:27

Хеликоптер на НАТО се е разбил в Източен Афганистан

Силите на НАТО съобщиха, че техен хеликоптер Bell OH-58 Kiowa се е разбил в източната част на Афганистан, съобщава радио ”Гласът на Америка”.

Според информацията, машината се разбила в събота в района Ала Сей, провинция Каписа.

И двамата пилоти са спасени. Не е съобщава дали е имало и други хора на борда на хеликоптера. Инцидентът се разследва.

 

23.04.2011, 09:30

В Калофер откриха паметна плоча на генерал Кирил Ботев

В двора на национален музей " Христо Ботев"- Калофер беше тържествено открита паметна плоча по случай 155 г. от рождението генера Кирил Ботев ............ Прочети още

 
22 април
 

22.04.2011, 21:57

Румънска фрегата е отпътувала за Либия, за да участва в контрола на оръжейното ембарго

Румънска фрегата, която в рамките на мисията на НАТО ще участва в контрола на оръжейното ембарго срещу Либия, днес е отпътувала от румънското пристанище Констанца, предаде АФП.

Двама офицери от щаба на румънската армия и 205 военнослужещи са отпътували на борда на фрегатата.

„Всяко заловено оръжие ще спаси човешки животи”, заяви по този повод румънският президент Траян Бъсеску. /"Фокус"/

 

22.04.2011, 20:30

Ирак не е поискал да се удължи пребиваването на войските на САЩ

Ирак не е поискал удължаване на изтичащия в края на 2011 г. краен срок за САЩ да изтеглят войските си от страната, съобщи високопоставен американски военен след разговори с иракския премиер, предаде Ройтерс.

Адмирал Майкъл Мълън, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, заяви по време на визитата си в Багдад, че Ирак трябва да започне разговори много скоро ако иска да се въведат промени в плана и да се избегнат „необратими логистични и операционни решения, които трябва да вземем в следващите седмици”.

Иракския премиер Нури ал Малики заяви по-рано, че полицията и армията на страната са готови и американските войски няма да са нужни след края на годината. /"Фокус"/

 
22.04.2011, 16:40

Командващият армията на Тайланд приведе войските в пълна бойна готовност

Командващият армията на Тайланд генерал Сонгкити Джагабатара даде заповед всички родове войски да преминат в пълна бойна готовност във връзка с изостряне на ситуацията на границата с Камбоджа, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ако Камбоджа ни нападне и използва артилерия, ние ще отвърнем със същото”, каза той.

В петък сутринта в резултат на престрелка на границата на Тайланд с Камбоджа загинаха двама и бяха ранени най-малко петима тайвански военнослужещи. /ИА „Фокус”/

 
22.04.2011, 16:35

Боинг” предаде на ВМС на САЩ 500-ят самолет „Супер Хорнет”

Американските ВМС обявиха, че са приели на въоръжение 500-ят самолет от семейството F/A-18 „Супер Хорнет” (EA-18G „Гроулер”).

Първият сериен „Супер Хорнет” е бил предаден на ВМС на САЩ през 1998 г. и през ноември 1999 г. е бил приет на въоръжение. Според обявените през 1999 г. планове, до 2014 г. ВМС трябва да получат 548 машини F/A-18E/F.

EA-18G е самолет за РЕБ, създаден на базата на двуместната версия F/A–18F „Супер Хорнет” специално за нуждите на палубната авиация на САЩ. Първият EA-18G бе предаден на ВМС през 2008 година, като достигна начална готовност за бойно използване през 2009 г.

Командването на авиационните системи на ВМС на САЩ на 28 септември 2010 година сключи с компанията „Боинг” дългосрочен контракт за доставка през следващите четири години на 124 изтребителя F/A-18E/F „Супер Хорнет” и самолети за РЕБ EA-18G „Гроулер”. Общата стойност на контракта се оценява на 5,297 млрд долара.

Очаква се F/A-18E/F и EA-18G да се използват в американските ВМС до 2035 г. и след това. – Още за F/A-18E/F и EA-18G

 
22.04.2011, 16:10

Турция ще купи вертолети Sikorsky за 3,5 милиарда долара

Министерството на отбраната на Турция е взело решение за покупка на 109 вертолета T-70 Blackhawk на американската компания Sikorsky, съобщава Reuters. Сделката е на стойност 3,5 милиарда долара. Според думите на министъра на отбраната на Турция Веджди Гонула, контракта със Sikorsky ще съдържа и опция за доставка на още 500 вертолета през близките десет години. В момента страните се водят предварителни преговори за подписване на съглашението.

В производството на американските вертолети участие ще вземе турската компания TUCAS, която ще произвежда някои резервни части. По-рано имаше информация, че част от тези машини ще бъдат произведени в Турция по лиценз от компанията Turkish Aerospace Industries. T-70 беше избран след проведен тендер в който участва и италианската компания AgustaWestland. Тя предлагаше на турските военни вертолета TUHP149, разработен на базата на AW149.

T-70 представлява изменена версия на многоцелевия вертолет S-70, създадена специално за Турция. Машината е способна да развива скорост до 295 километра в час и да извършва полет на разстояние до 2,2 хиляди километра. T-70 е предназначен за превоз на 11 бойци в пълно бойно снаряжение или товар с маса до четири тона. Вертолетът може да бъде въоръжен с различни видове подвесно въоръжение, разположено в контейнери, включително управляеми и неуправляеми ракети, оръдия и картечници. – Още вертолети

 
22.04.2011, 09:50

Морската пехота на САЩ идва на Ново село

Интервю на заместник-посланикът на САЩ Сюзън Сатън

 
22.04.2011, 09:41

САЩ дават на Пакистан безпилотни самолети

САЩ ще доставят на Пакистан 85 малки безпилотни самолети предназначени за борбата срещу екстремистите и терористите, които засилиха своята дейност през последните месеци в трудно достъпните планински погранични райони, предаде АП.

Новината за сделката беше обявена часове след като стана ясно, че терористи са убити при акция на безпилотен самолет в северните части на Пакистан.

От няколко години ЦРУ използва няколко ескадрили на безпилотни самолети "Предатор", както и самолетите Global Hawk за "лов" на лидерите на терористична организация "Ал Кайда" в планинските райони на Пакистан и Афганистан.

Безпилотен самолет Global Hawk - е една от последните разработки на американската военна промишленост.

Той е способен да контролира територията от 20-километрова височина и да насочва "Предаторите".

ЦРУ управлява флота на безпилотните самолети в този регион, но решението за унищожаването на целите с помощта на ракетите Hellfire ръководителите на специалната служба вземат след консултация с членовете на администрацията на президента.

Това обикновено става непосредствено преди удара и само в случаите, когато не се изключва възможността за жертви сред мирните жители.

В момента е известно, че в пограничен райони на Афганистан и Пакистан ЦРУ издирва лидерите на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири и Осама бин Ладен.

Междувременно стана известно, че Барак Обама е одобрил използването на въоръжени безпилотни самолети "Придейтър" в Либия, мисиите започват, заяви министърът на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от Ройтерс. /News.bg/ - Още БЛА

 
22.04.2011, 09:36

Пентагонът прогнозира скорошен успех в Афганистан

Пентагонът смята, че още до края на годината американските войски и афганистанската армия ще успеят да постигнат обрат в борбата срещу талибаните. На пресконференция във Вашингтон министърът на отбраната Гейтс заяви, че съюзническата офанзивна, която продължава вече от няколко месеца, изтласкала бунтовниците от много райони, включително от убежищата им в южната част на Афганистан. /DW/ - Още за Афганистан

 
22.04.2011, 09:30

Американски безпилотни самолети се включват в операцията в Либия

Американски безпилотни самолети се включват в операцията в Либия. Това ще даде на НАТО ново стратегическо предимство в мисията да се защитят цивилните в Джамахирията, съобщи радио „Гласът на Америка”.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс обяви, че президентът Барак Обама е одобрил използването на безпилотни самолети, които са в състояние да извършват прецизни въздушни удари.

Посочва се, че самолетите ще бъдат особени полезни в градските райони, като Мисрата. – Още БЛА

 
22.04.2011, 09:25

Работим усилено за споразумение с Русия за съкращаване на тактически ядрени оръжия

Американското правителство работи усилено за увеличаване на прозрачността на тактическите ядрени оръжия в Европа и за осигуряване на споразумение с Русия за съкращаване на подобни оръжия. Това предава РИА Новости, позовавайки се на помощник-държавния секретар на САЩ Роуз Готемьолър,

„Съобразно дневния ред на президента за намаляване на ролята и броя на ядрените оръжия, и призива на сената за постигане на преговори с Русия за тактическите ядрени оръжия, работим усилено чрез правителството по тези теми, като се консултираме и със съюзниците си в НАТО", заяви Готемьолър.

Тя е цитирана от пресслужбата на американския държавен департамент, изнасяйки реч във военноморската академия в град Анаполис.

Когато ратифицира договора за ограничаване на стратегическото и настъпателно въоръжение (СТАРТ) с Москва през декември 2010 година, американският сенат прие резолюция, задължаваща правителството да започне двустранни разговори за съкращаване на тактическите ядрени оръжия. /ИА „Фокус”/

 
22.04.2011, 09:19

Започва "Тракийска пролет 2011"

В края на април започва съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2011 г.”

По време на учението ще участват с формирования и трите рода български войски. От страна на ВВС се очакват 2 хеликоптера "Кугър" от авиобаза "Крумово" и 1 транспортен самолет "Спартан" от авиобаза "Враждебна". От страна на американците ще участват няколко самолета C-130 „Херкулес” от авиобаза "Рамщайн", Германия.

На 2 май 2011 г. от 11.00 ч. на летище Пловдив ще се проведе ВИП-денят на „Тракийска пролет – 2011 г.”. В нея ще участват военни формирования от Сухопътни войски, Военновъздушни и Военноморски сили и формирования от Силите на САЩ в Европа.

Журналистите ще имат възможност да наблюдават парашутни скокове от транспортни самолети C-130 J „Херкулес” и C-27 J „Спартан”. Ще бъде представена и парашутна материална част, на въоръжение в Българската армия. /Pan.bg/

 
 21 април
 

21.04.2011, 20:00

Пентагонът ще съкрати разходите за усвояване на космоса

Американското военно ведомство ще съкращава разходите за усвояване на космоса и ще се възползва от услугите на частни компании, заяви заместник-министърът на отбраната Аштън Картър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той припомни, че президентът Барак Обама в рамките на усилията по намаляване на огромния дефицит в бюджета на страната на 13 април постави пред министерството на отбраната задачата да съкрати разходите с 400 милиарда долара в рамките на следващите 10 години. Една от разглежданите в момента насоки е намаляването на многомилиардните разходи за изстрелването на военни спътници. /"Фокус"/

 
21.04.2011, 18:34

Ще има въздушен парад за 6 май

В парадът по случай 6 май - Ден на храбростта и Българската армия, ще има и въздушен компонент. По първоначална информация вертолет Ми-17 ще носи знамето на Република България, ескортиран от два вертолета AS 532AL Cougar.

По традиция вертолетът със знамето открива парада в София. Таз годишния парад няма да бъде с техника, а само с представителни блокове от различните родове въоръжени сили. В дните преди самият парад на 6 май се провеждат няколко тренировки, а вертолетите от авиобаза Крумово временно ще се базират на летище София.

От 2007 г. насам това е петият пореден въздушен парад, който ще се проведе на 6 май. /Аеро/

 
21.04.2011, 18:25

“Дръзки” ще отплава на 27 април към зоната край Либия

“Дръзки” ще отплава на 27 април за участие в операцията “Обединен защитник”, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти днес. След неколкодневно плаване към зоната около бреговете на Либия фрегатата ще поеме дежурство по морското ембарго от 00.00 ч. на 1 май. Мисията й ще продължи точно месец – до 24.00 ч. на 31 май, ако междувременно операцията не приключи.

Министърът обясни, че всеки от екипажа на кораба ще получава с по 50 на сто увеличена заплата плюс по 51 до 53 евро на ден командировъчни, в зависимост от званието.

Средствата, които са общо 1,5 млн. лв., са осигурени, посочи Ангелов. Значителна част от парите – 500 000 лв. били от икономии от фонд \"Работна заплата\", които МО е успяло да направи през първото тримесечие на тази година. /БА/ - Още за „Дръзки”

 
21.04.2011, 18:16

МО няма да ползва купената от Николай Цонев машина за хангари

Военното министерство още не е платило 4 млн. лв. ДДС за сделката, надявайки се това да направи бившият военен министър.......... Прочети още

 
21.04.2011, 17:54

Ботсвана купува Pilatus PC-7 Mk.II

Африканската държава Ботсвана е поръчала от швейцарския производител Pilatus пет чисто нови учебно-трнировъчни самолета PC-7 Mk.II. Цената на сделката е около към $44,8 млн.

В стойността на сделката влизат и наземно оборудване, резервни части, логистичен пакет и обучение за пилоти и техници. Самолетите ще бъдат доставени през 2013 г. Ботсвана експлоатира шест PC-7 от 1990 г. насам.

PC-7 Mk.II е междинен вариант между PC-7 и PC-9. Използва фюзелажа и основната част от авиониката на PC-9, но е снабден с крилото на PC-7 и по-слаб двигател. След представянето си през 1994 г. моделът е продаден на Бруней, Малайзия и Южна Африка. /Аеро/ - Още за Pilatus

 
21.04.2011, 17:46

Договорът за пребиваването на руския Черноморски флот в Крим спаси Украйна, заяви Виктор Янукович

Подписаното преди година споразумение за продължаване пребиваването на руския Черноморски флот в замяна на понижаването на цената на природния газ спаси не само украинската промишленост, но и суверенитета на страната, заяви пред журналисти президентът на Украйна Виктор Янукович, цитиран от РИА Новости.

На 21 април 2010 г. в град Харков Янукович и руският му колега Дмитрий Медведев подписаха споразумението за продължаване срока на пребиваване на руския Черноморски флот в Крим до 2042 г. с възможно удължаване с още пет години. Споразумението бе ратифицирано на 27 април 2010 г. В замяна на това Украйна получи намаление на цената на руския газ със 100 долара за хиляда кубически метра. /ИА „Фокус”/

 
21.04.2011, 17:43

Руски кораби ще вземат участие в четири учения на НАТО

Бойни кораби на руския военноморски флот заедно с плавателни съдове на НАТО през май и юни ще участват в четири международни военноморски учения („Болд Монарх-2011”, „Фрукус-2011”, „Балтопс” и „Килска седмица”), съобщи говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от Интерфакс.

„В момента завършва подготовката на руските бойни кораби за ученията, които ще се проведат по атлантическото крайбрежие на Испания, в северната част на Атлантически океан и в Балтийско море”, уточни говорителят.

 
21.04.2011, 17:24

На Велики четвъртък представиха "Инвестиционен план на МО до 2020 г."

Днес министър Аню Ангелов и екипа му представиха в МО дългоочаквания "Инвестиционен план на МО". Планът е за периода 2011 - 2020 г. и общата стойност на парите за модернизация е до 2 млрд. лева. Те ще се осигурят изцяло от бюджета на МО, който е предвидено да е поне 1,5% от БВП.

Интересното е, че Планът няма да се гласува от Министерския съвет или Народното събрание, а ще се утвърди само от министър Аню Ангелов. Планът съдържа 13 приоритетни проекта и 40 резервни. Проекти до 50 млн. лв. се гласуват от МО, от 50 до 100 млн. лв. от Министерския съвет, над 100 млн. лв. от Народното събрание. Редът на проектите в първата група не е по приоритетност, а е просто изброяване…Прочети още

 
21.04.2011, 17:21

Депутати помагат на воините от Враца със ... съжаление

Голям фарс се разигра в телевизионно предаване за Враца за проблемите на града и региона. Участваха депутати от различни партии и коалици. Един гражданин три пъти зададе въпрос за съдбата на поделението и на низшите чинове от него, но и така и не получи отговор от нито един от тях. А за близо 200 военнослужещи камбаната вече бие. През 2012 г. те ще свалят пагоните.

Учудващо бе, че позицията на депутата Николай Коцев от ГЕРБ и на Венцислав Лаков от Атака е досущ като тази на министъра на отбрана. Преди време те защитаваха воините от друг ъгъл и дори им обещаваха, че ще запазят поделението. Сега им обещават светло бъдеще с изграждането на Център за подготовка на кадри за действие при кризи. Патрон щяла да бъде еврокомисарката Кристалина Георгиева. Депутатът от ДСБ Асен Агов заговорнически се усмихваше, а Георги Божинов от БСП гузно мълчеше. И дамата знаеха, че това ще стане на куково лято. Голите надежди нито щяха да нахранят уволнените воини от Враца, нито ще помогнат за решаване и на другите проблеми в града. Помощта със съжаляване не струва пукнат грош.

В нито една от изоставените казарми на българската армия не се развива дейност в интерес на воините-резервисти. И за други гарнизони е имало подобни обещания. Повечето бивши военни райони пустеят. МО не може да продаде дори апетитни имоти в градовете.

Тези от врачанските воини, които мислят да продължат службата си в други гарнизони, трябва да потърсят своето място по регистрите или се уредят на служба с връзки. Другите, които ще свалят пагоните, да си вземат заплатите и да търсят късмета си на друго място. Ясно е, че за едни МО е майка , а за други мащеха. За едни има лишаване от право на труд, макар да са дали каквото могат на родината и са получили пенсии, а други, тридесет-четиридесет годишни трудът ще е песен, но зад портала. /Otbrana.com/

 

21.04.2011, 14:30

ВВС в колапс!

Предлагаме на вашето внимание стенограмата от 221-ото заседание на 41 Народно събрание от 14 април 2011 г., в която се съдържат данни за критичното състояние на българските ВВС, оповестени от депутати от БСП.

 
21.04.2011, 10:50

Модулна група от Сухопътни войски унищожи артилерийски боеприпас

Модулна група от военно формирование 28880 – Белене от състава на Сухопътни войски унищожи вчера, 20 април, артилерийски боеприпас, открит в землището на село Згалево, област Плевен.

Модулната група е с ръководител капитан Николай Георгиев. /МО/

 
21.04.2011, 10:34

Запасите от ракетите Brimstone на кралските ВВС намаляват до критично ниво

ВВС на Великобритания са разполагали с общо 300 управляеми ракети „въздух-земя” Brimstone. От първото им успешно използване в Афганистан до сега са били изстреляни над 110 ракети. Само в Либия през последните четири седмици ВВС са използвали около 60 ракети Brimstone срещу танкове и други бронирани средства.

Ракетите Brimstone се оказаха изключително ефективни, особено в условията на Либия, където поразените цели са в близост до граждански обекти и цивилно население. Със сравнително малка бойна глава, но с голяма точност и ефективност тези ракети унищожават бронираните цели в градовете (танкове, оръдия и пикапи с въоръжение на тях), без да причиняват странични поражения. Главата за самонасочване на ракетата (ГСН) използва свръхвисокочестотен радар и има възможност да подбира цели и изчислява най-ефективния начин за поразяването им. При Brimstone 2 се добавя и възможност за лазерно целеуказване.

Цената на една ракета е 105000 паунда, като през последните седмици интересът към тях от редица ВВС е нараснал значително. /Pan.bg/

 
21.04.2011, 09:52

На американския самолетоносач Enterprise е открито тяло на матрос

На 19 април на самолетоносача Enterprise е открито тяло на матрос, съобщава NavyTimes. Личността и обстоятелствата за смъртта на моряка не се съобщават.

В последно време Enterprise е преследван от поредица неприятности. От март до сега два пъти спасители са вадили от водата паднали зад борда матроси, а на 22 март на борда на самолетоносача в резултат на инцидент загива старшина 1 клас Винсент Филпи, заемащ длъжността началник на корабната служба за безопасност.

Самолетоносачът Enterprise носи бойно дежурство в Персийския залив по поддържане на операциите в Ирак и Афганистан. – Още за Enterprisе

 
21.04.2011, 07:52

Из дневника на един военен от Н-ското поделение

Настоящият разказ не е коментар за състоянието на българската армия. В него се дават само фактите. Изводите ги оставяме на читателите.

 
20 април
 

20.04.2011, 22:43

Проект на нова сграда на Пентагона лъсна в интернет

На публично достъпен държавен уебсайт изненадващо се появи документ, който описва бомбоустойчивите особености на една от най-новите сгради на Пентагона. Документът съдържа 30 страници текстово описание и стотици страници технически данни. В него се описват особеностите в проектирането на новия комплекс от сгради "Марк център" в Александрия, щата Вирджиния. По план около 6400 служители на Пентагона трябва да се настанят в комплекса до края на годината. "Марк център" е проектиран да устои при детонация на бомби с мощност 100 кг в тротилов еквивалент, ако те се взривят извън зоната за сигурност на сградата, или бомби с 25 кг в тротилов еквивалент, ако се взривят вътре в зоната за сигурност. "Документът е указание за нападение. Той не бива да се намира в интернет", заяви Майкъл Грийнбъргър, който ръководи института за вътрешна сигурност в университета в Мериленд. /Сега/

 

20.04.2011, 22:33

Грузия не пуска руски военни до Армения

Грузинският парламент анулира споразумение с Русия, което й даваше право да използва територията на Грузия за транзит към своя военна база в Армения, предаде Асошиейтед прес.

Депутатите в парламента, контролиран от партията на президента Михаил Саакашвили Обединено национално движение, подкрепиха единодушно предложението, което означава, че сключеното през 2006 г. петгодишно споразумение няма да се поднови автоматично.

Грузинският заместник външен министър Нино Каландадзе заяви, че подновяването на договора не би било "политически целесъобразно" заради "руската агресия", както нарече кратката война между Тбилиси и Москва през август 2008 година.

Русия настоява, че армията й е навлязла в Грузия, за да защити руските граждани в отцепилия се от контрола на Тбилиси регион Южна Осетия, след като грузински войски нахлуха в него в опит да си го върнат. Международен доклад обвини и двете страни за войната.

Руската база се намира в град Гюмри в Армения. В нея са разположени близо 5000 войници, системи за противовъздушна отбрана С-300 и една ескадрила от изтребители МиГ-29. Миналата седмица Ереван одобри споразумение за удължаване на срока за ползване на базата от Русия до 2046 година. /Монитор/

 

20.04.2011, 21:00

Bтора жена от британската армия е загинала в Афганистан

Британски военнослужещ е бил убит при експлозия в Афганистан, с което броят на загиналите британци в страната от 2001 година насам достигна 364 души, предаде АФП.

Жертвата е жена, която е служела в редиците на британската армия в размирната страна. Това е втората загинала в Афганистан жена от частите на Великобритания от началото на военната намеса през 2001 г.

Жертвата е 29-годишна жена, участвала в операция по дезактивирането на мини в провинция Хелманд в понеделник.

 

20.04.2011, 19:45

Един комодор и един бригаден генерал за 6 май

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаването на кап. І ранг Димитър Ангелов на длъжността началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, считано от 27 май т. г., и за удостояването му със звание „комодор”. Кап. І ранг Ангелов е роден през 1960 г. в Хасково. Завършил е ВНВМУ „Н. Вапцаров”, както и Военноморската академия „Кузнецов” в Санкт Петербург и ВА „Г. С. Раковски”. Офицер е от 1983 г., а в звание „капитан І ранг” – от 2003 г. В момента е началник на военноморското училище във Варна.

Като началник на ВА „Раковски” и от военна служба ще бъде освободен генерал-майор Георги Георгиев, който навършва пределна възраст за притежаваното звание. По същата причина от 3 юни т. г. ще бъде освободен началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката генерал-майор Бойко Рабаджийски.

За удостояване със звание „бригаден генерал” е предложен командирът на 24-а вертолетна авиационна база полковник Златко Златев.

 
20.04.2011, 18:31

На въоръжение във ВС на Украйна постъпи ПТРК „Стугна-П”

Министърът на отбраната на Украйна Михаил Ежель е подписал заповед №203, съгласно която на въоръжение във ВС на страната постъпва ПТРК „Стугна-П”.

ПТРК „Стугна-П”, разработен от конструкторското бюро „Луч” (гр. Киев) по поръчка на МО на Украйна, е предназначен за поразяване (от 100 до 4000 метра) на бронирани подвижни и неподвижни цели (танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата), малоразмерни цели тип ДОТ, а също и на вертолети в режим на „висене”.

Комплекса се управлява с лазерен лъч. Възможно е и дистанционно управление на ракетата от подготвено укритие по телевизионен канал. – Още ПТРК

 
20.04.2011, 18:05

Два френски изтребителя са се приземили аварийно в Малта

Два френски изтребителя са се приземили аварийно в Малта, тъй като им е свършило горивото след мисия в Либия, предаде агенция АПА.

Двата изтребителя „Мираж” са били на разузнавателна мисия над Либия. Те са се приземили успешно в Малта около 14.00 часа.

Френските самолети, участващи в мисията в Джамахирията, излитат от бази в Корсика и в Южна Италия и от самолетоносач в Средиземно море. /ИА "Фокус"/ – Още за Мираж

 
20.04.2011, 18:00

Пакистански военен кораб премина Чанаккале

Военен кораб на пакистанските военноморски сили премина през протока Чанаккале придружаван от два катера на турската брегова охрана, съобщават турските СМИ.

Съобщава се, че пакистанският кораб ще посети военноморската база в Гьолджюк

 
20.04.2011, 17:57

Турция сама строи бойните си кораби

Министърът на националната отбрана Вежди Гьонюл заяви, че турската военна корабостроителна промишленост е достигнала ниво, позволяващо й самостоятелно да проектира и конструира бойни кораби.

Министър Гьонюл присъства на церемонията в частна корабостроителница в квартал Тузла в Истанбул по предаването на катер за брегова охрана. Той подчерта че благодарение на прогреса постигнат от корабостроителната промишленост, е станало възможно посрещането на нуждите не само на военноморските сили но и на другите сили за сигурност.

Сега в квартал Тузла има пет частни корабостроителници в които се изпълняват корабни проекти за 2 милиарда долара. /TRT/

 
20.04.2011, 17:32

Сдобриха ли се президентът и военният министър?

Проблемите идват оттам, че напоследък има много политика в иначе деполитизираната армия

 
20.04.2011, 17:06

Начало на изпитанията на най-новата френска фрегата„Aquitaine”

„Aquitaine”, първата от 11 многоцелеви френски фрегати, започна изпитания в открито море. Предвижда се през 2012 г. да бъде приета на въоръжение във ВМС на Франция. Френско-италианският проект FREMM предвижда доставката на общо 21 фрегати за двете страни.

Френските многоцелеви фрегати ще формират гръбнака на ВМС, като ще покрият целия диапазон от задачи, изпълнявани от тях – борба с подводници, ПВО, удари по земни цели и противодействие на асиметричните военни заплахи. Фрегата е с водоизместимост 6000 тона, дължина 142 м и максимална скорост 27 възела. Екипажът се състои от 108 офицери и моряци. Въоръжена е с противокорабни ракети MM-40 Exocet, управляеми ракети Aster за унищожаване на въздушни цели и торпеда MU90. Първите девет фрегати ще бъдат въоръжени и с крилати ракети с голям обсег на действие. Последните две ще изпълняват основно задачи по прикритие на ударните военноморски групи кораби или тези за изпълнение на морски десант. На всички фрегати FREMM ще се базира по един хеликоптер NH90 Caiman. Отделно могат да се използват и за транспортиране и изпълнение на задачи със специалните сили.

За сега Мароко е поръчала една фрегата от този клас, която вече се строи в завода в Лориент, а редица страни са проявили интерес към фрегатите FREMM. /Pan.bg/ - Още за FREMM

 
20.04.2011, 17:00

САЩ ще вземат решение тази година къде да бъде разположена РЛС от системата за ПРО

САЩ планират тази година да вземат решение къде да бъде разположена РЛС от европейската система за ПРО (Противоракетна отбрана), заяви помощник държавният секретар на САЩ Филип Гордън. Ракетните системи от комплекса ще бъдат разположени в Румъния и Полша, затова и РЛС би трябвало да се базира в страна от Югоизточна Европа.

Според Гордън европейската система за ПРО не е насочена срещу Русия. /Pan.bg/

 
20.04.2011, 16:54

Българският генерал – не по заслуги, а заради традицията

"Военните стават генерали не заради необходимост и личните им качества, а заради Гергьовден". Тази максима от армейския фолклор се потвърждава неизменно през последните години около празника на Българската армия 6-ти май, когато се повишават висшите военни......... Прочети още

 
20.04.2011, 12:50

Взрив на нитроглицерин в Чехия

Четири души изчезнаха безследно след мощен взрив на завод за производство на взривни вещества в Чехия. По данни на медиите, извънредното произшествие е станало днес на химическия комбинат в град Пардубице, взриви се нитроглицерин. Изцяло е разрушена сграда с площ 100 квадратни метра. Спасителите търсят хората под развалините.

 
20.04.2011, 12:45

На "Съюзна сила 2011" се видя първообраза на батальонната бойна група

Това е една маневрена  батальонна група – това каза след действията на ямболския механизиран батальон на полигон “Корен” министърът на отбраната Аню Ангелов. По думите му  в тази група трябва да бъдат събрани способностите на механизираните подразделения и родовете войски – артилерия, средства за ПВО, сапьори и химици, подкрепени от командоси и танкисти. Подготовката на тази група трябва да се води целогодишно, по специални програми.  Групите трябва да бъдат осигурени с най-модерното въоръжение и екипировка, с които разполага и които  ще се закупуват за Българската армия.

Трябва да модернизираме техниката на механизираните батальони, която е от 40 и повече години. На първо време ще реализираме проекти за повишаване способностите на химическите и инженерните подразделения. Модернизация и подготовка – това е най-важното за  батальонните бойни групи. Въпросът е на средства. Следващият месец предстоят тактически учения с пета бригада , каза и началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев.

Част от подразделенията на родовете войски ще са обвързани щатно с механизираните батальони, а други подразделения на бригадата ще им се придават по определена схема. Новата структура ще може да изпълнява задачи от целия спектър на операции по изпълнение на конституционните задължения по защита на България и на алианса. В зависимост от мисията  маневрената батальонна бойна група ще се допълва с различни формирования.

Преди време военният министър каза, че  програмата за взаимодействие със Съединените щати, ще се използват именно за екипировка  и оборудване на първата маневрена батальонна група  в Карлово. Всяка година за тази цел ще се отпускат по 10 милиона долара. През 2011 г. помощ на командирите на тези  групи ще  окажат и  инструктори от НАТО. /Otbrana.com/

 
20.04.2011, 12:37

От 2013 година Русия ще удвои производството на ракетни ударни комплекси

От 2013 година Русия ще удвои производството на ракетни ударни комплекси. Това заяви руският премиер Владимир Путин, представяйки отчета за работата на правителството за 2010 година пред депутатите от Държавната дума (долната камара на руския парламент), предаде РИА Новости.

„В армията ще постъпи ново ракетно въоръжение – стратегическо и оперативно-тактическо. Става дума за системите „Ярс”, „Булава”, „Искандер-М”. Още от 2013 година производството на ракетни ударни комплекси трябва да се удвои”, каза Путин. /ИА „Фокус”/ - Още руски ракети

 
20.04.2011, 10:42

Австралия купува още един Globemaster III

Министерството на отбраната на Австралия е подписало договор с Boeing за доставка на един транспортен самолет C-17 Globemaster III. Към момента на въоръжение в австралийските ВВС има четири самолета от този модел, последният от който е получен през 2008 година.

Новият самолет ще бъде закупен с икономисани от военния бюджет средства. Заделени са 317.7 милиона долара, като в тази сума влиза и доставката на наземно оборудване за С-17.

Планира се и закупуването на излязъл от въоръжение британски универсален десантен кораб клас „Bay”, цената на който е приблизително 15о милиона долара. /Pan.bg/ - Още за С-17

 
20.04.2011, 10:37

Военното ведомство на Русия планира да закупи 60 самолета Ан-70

По време на визитата в Украйна на военния министър на РФ Анатолий Сердюков и министъра на отбраната на Украйна Михаил Ежель на 19 април посетиха авиационното предприятие „Антонов, съобщава пресслужбата на МО на Украйна.

След визитата А.Сердюков е заявил, че от 2015-2016 г. руското отбранително ведомство планира да започне да купува нови серийни военнотранспортни самолети Ан-70 и нови модернизирани самолети Ан-124 Руслан.

Според думите на Сердюков, „покупката на самолети Ан-70 е включена в държавната програма за въоръжаване на РФ в периода 2011-2020 г. Общото количество на поръчаните самолети Ан-70 ще бъде 60 единици.”

Освен това, в рамките на двустранна кооперация между РФ и Украйна през близките 5 години се планира извършване на модернизация на наличните Ан-124 Руслан, а от 2015-2016 г. ще започне покупката на нови модернизирани самолети. – Още за Ан-70

 
20.04.2011, 07:52

Либийската съпротива иска активна военна намеса на Запада

Представител на либийските бунтовници в Мисрата официално призова западните сили към активна военна намеса, за да спасят града. Той каза, че съпротивата иска изпращането на английски и френски войски. „Ако те не дойдат, ние сме загинали”, заяви говорителят.

Мисрата е обсадена от армията на Кадафи, в града има недостиг на вода, храна и лекарства. Междувременно американското външно министерство потвърди, че САЩ оставят отворена вратата за въоръжаване на либийската съпротива. /DW/

 
20.04.2011, 07:47

НАТО отчете ударите срещу Либия

Авиацията на НАТО направи поредица от прецизни удари по различни обекти, намиращи се под командването на либийския полковник Муамар Кадафи, се казва в разпространено комюнике на командването. Бомбардировките целяха „обекти на комуникационната инфраструктура, които се използват за координиране на нападенията срещу гражданското население”, подчертаха от Алианса. От 31 март насам натовската авиация е извършила 2 771 полета, от които 1 110 бойни. В отчета се посочва, че натовските сили са унищожили и щаба на 32-ра бригада, разположен на 10 километра южно от столицата Триполи. /argumenti-bg.com/

 
20.04.2011, 07:31

Американци и германци ни отговарят за изтребителите

Американски експерти пристигат на 27 април, за да представят възможностите си за доставка на изтребители за България. Това обясни заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Също тогава се очакват и експерти от Германия.

До края на месеца е срокът, в който трябва да дойдат отговорите и от другите страни, до които България е изпратила запитвания за възможностите за доставка на нов боен самолет. Досега само Швеция, чрез корпорацията СААБ, произвеждаща изтребителите „Грипен” е дала своя отговор. Това стана още в началото на миналия месец.

По думите на Радев, ако някоя страна изпусне срока, значи се е отказала да ни дава информация и няма да участва в конкурса. Но засега имаме уверението, че ще успеят, допълни той.

Моята задача е да има равнопоставеност при приемане на документите на фирмите, каза заместник-министърът, който ръководи комитета за придобиване на многоцелеви боен самолет. Не искаме да влизаме в големи подробности, искаме да получим информация и то – по еднакъв начин за всички фирми, обясни той.

След като до края на месеца тази информация бъде получена, експертните групи във ВВС ще започнат да обсъждат и да сравняват предложенията по определена методика, поставяйки данните в математически модел, обясни Радев. После ще докладват на политическото ръководство на МО какво е класирането на тези предварителни предложения. /БА/

 
20.04.2011, 07:30

Даваме небе на US-безпилотници

Министерството на отбраната работи по американското предложение безпилотни US-самолети да кацат на наши летища. Това стана ясно вчера, по време на петото редовно заседание на съвместната комисия по прилагане на споразумението между правителствата на България и САЩ в областта на отбраната...... Прочети още

 
20.04.2011, 07:20

Последният полет на совалката „Индевър” ще е на 29 април

НАСА потвърди плановете си за изстрелване на совалката „Индевър” за последната й мисия до Международната космическа станция на 29 април. Решението е взето след обсъждане на готовността за полета на среща в космическия център „Кенеди” във Флорида, предаде АФП. 14-дневната мисия ще включва последното излизане в открития космос на екипаж на совалката и ще бележи предпоследния полет от американската програма за совалки. – Още космос

 
19 април
 

19.04.2011, 18:57

Втори полет на китайския самолет пето поколение J-20

Китайският прототип на перспективният изтребител-бомбардировач пето поколение J-20 вероятно е изпълнил втори полет, пише китайския вестник Global Times. Според вестника изпитателният полет е бил около час и двадесет и пет минути и е извършен на 17 април от летището на компанията Chengdu, която разработва J-20.

Официално не е обявено за втория полет, но постоянно се появяват нови видеозаписи на втория полет на китайски интернет форуми. Този полет е бил посветен на шейсетгодишнината на китайската авиационна индустрия.

Китай започва изпитанията на J-20 в края на декември 2010, а първият полет е извършен на 11 януари 2011. Информация за него се появява първо в китайски интернет форуми, а официално съобщение еднс седмица по-късно. /Pan.bg/ - Oще за J-20

 

19.04.2011, 18:00

Bоенните формирования на Сухопътни войски днес показаха напълно съгласувани действия

„Военните формирования на Сухопътни войски днес показаха напълно съгласувани действия. Всички задачи са изпълнени и това ме удовлетворява”, каза министърът на отбраната Аню Ангелов по време на ВИП-деня на „Съюзна сили 2011”.

Действията на пехотинците на ПУП „Корен” днес, 19 април, наблюдаваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили Георги Първанов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-командващият на СОК контраадмирал Валентин Гагашев, началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов, командирите на бригади и полкове от Сухопътни войски и представители на местната изпълнителна власт.

В рамките на Командно-щабното учение артилерийските и танковите формирования, взвод „Специални сили” и бойната пехота демонстрираха съвместни действия при отразяване на атака на противниковите войски и преминаване в контраатака. В „Съюзна сили 2011”, което се провежда от 12 април на ПУП „Корен”, участват над 1400 военнослужещи и 500 единици техника. Планиращ учението е генерал-майор Стефан Василев - началник на Сухопътните войски

Пред журналисти министър Ангелов отбеляза още, че такова командно-щабно учение на Сухопътни войски се е провело за последен път през 2009 г. Поради финансови затруднения, през 2010 г. са изпълнени 77% от планираните учения на Българската армия. „Намеренията ни през 2011 година са да бъдат изпълнени всички планирани учения на Въоръжените сили. Днес наблюдавахме действия на маневрена батальонна група, сформирана от различни военни формирования. Сега сме в процес на формиране на маневрена батальонна група, която ще бъде напълно комплектована с въоръжение и техника, и ще извършва целогодишна подготовка.”

На ВИП-деня стана ясно още, че предложението на Министерството на отбраната за повишаване в генералско звание на двама старши офицери е съгласувано от президента и утре ще бъде внесено за обсъждане в Министерски съвет. /MO/

 

19.04.2011, 17:53

Медведев уволни главният преговарящ закупуването на "Мистрал"

Президентът Дмитрий Медведев подписа указ за освобождаване на вицеадмирал Николай Борисов от длъжността заместник на главнокомандващият на ВМФ на Русия по въоръжението. Той е уволнен и от военна служба, като не се съобщават причините за това. Вицеадмирал Николай Борисов представяше ВМФ на преговорите с Франция за закупуване на вертолетоносачи клас „Мистрал”. В началото на март 2011 се появиха съобщения в медиите, че е подал рапорт за преминаване в запаса. По данни на пресата Борисов е подписал неизгоден за Русия договор за строителство на кораби „Мистрал”, но оставката му позволява преговорите да започнат отново. По-рано представител на ВМФ бе заявил, че от страна на командването на ВМС няма претенции към вицеадмирал Борисов. /Pan.bg/

 
19.04.2011, 11:43

Втора катастрофа със судански военен хеликоптер

Судански военен хеликоптер Ми-17 е катастрофирал в размирната провинция Дафур. Всичките петима души на борда са загинали – тримата души екипаж и двама войници. Според говорителят на суданската армия полковник Халед ал Саварми причината за катастрофата е техническа неизправност. Това е втора катастрофа със судански военен хеликоптер за по-малко от седмица – на 13 април друг судански военен хеликоптер Ми-24 се разби при кацане. /Pan.bg/

 
19.04.2011, 10:45

Пакистан е провел изпитания с ракета, която може да пренася ядрен заряд

Пакистанската армия обяви, че е провела успешно изпитание с новоразработена балистична ракета с малък обсег на действие, която може да носи ядрен заряд, предаде АФП.

Военните обявиха, че ракетата „Хатф 9”, с обхват от 60 километра, „може да носи ядрени бойни глави със съответен заряд и да поразява с висока точност”.

Според изявлението „тази бърза система за отговор е разработена заради нуждата от отбиване на развиващи се заплахи.

Южноазиатските съперници Индия и Пакистан, които са водили три войни помежду си, две от които за оспорваната хималайска територия Кашмир, рутинно демонстрират ракети с възможност да носят ядрено оръжие от 1998 г.

Пакистанските ракети включват снаряди с различен обсег на действие, които са кръстени на мюсюлмански завоеватели. /ИА „Фокус”/ - Още ракети

 
19.04.2011, 07:51

ЕС чака одобрението на ООН за изпращането на военнослужещи в Либия

Страните-членки на ЕС са готови да изпратят 1000 военнослужещи в контролирания от опозиционните сили град Мисрата, който е обсаден от войските на Кадафи. Операцията има за цел да подсигури предоставянето на хуманитарни помощи, пише „Гардиън”.

Европейският съюз е готов с концепцията за разгръщането на военни сили в Либия, но се нуждае от одобрението на ООН като това ще бъде най-рисковата и най-спорната мисия, предприета от Брюксел.

Въоръжена част, не по-голяма от 1000 военнослужещи, ще бъде разгърната, за да подсигури доставката на хуманитарни помощи. Тя няма да участва в сражения, но ще бъде оторизирана да се сражава, ако хуманитарната мисия бъде застрашена. /ИА „Фокус”/

 
19.04.2011, 07:37

Пентагонът не открил нарушения в скандалното интервю на генерал Маккристъл

Пентагонът не открил нарушения в интервюто, което бившият командващ коалиционните сили в Афганистан генерал Стенли Маккристъл дал за списание Rolling Stone през юни 2010 година, съобщи Agence France Presse.

След разпита на няколко свидетели и изучаване на предишното разследване на това дело генералният инспектор на министерството на отбраната заключил, че няма достатъчно доказателства, че Маккристъл или негови подчинени са нарушили стандартите на Пентагона.

Военните са установили, че Маккристъл и неговите помощници действително си позволили иронични подмятания за високопоставени лица, обаче не всички изказвания, цитирани от Rolling Stone, се потвърждават от свидетелите.

Никой не потвърдил, че Маккристъл останал разочарован от разговора с президента Обама през 2009 година и уж заявил, че у него останало впечатление, че сякаш президентът не знае какво става в Афганистан.

Под въпрос останали изказванията на Маккристъл относно президентския съветник по националната сигурност Джеймс Джонс и за посланика в Афганистан Ричард Холбрук.

След като списание Rolling Stone цитира неуважителните изказвания на Маккристъл и неговите колеги по адрес на американската администрация, генералът поднесе своите извинения за публикацията и подаде молба за оставка, която бе приета от Обама. Сега генерал Маккристъл вече не служи в американската армия. /БЛИЦ/

 
19.04.2011, 07:32

Провеждат среща по въпросите на отбранително-мобилизационната подготовка

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще открие днес Национална работна среща по отбранително-мобилизационна подготовка – 2011 г, съобщи Пресцентърът на МО В двудневния форум ще  участват представители на Народното събрание, Администрацията на президента, Висшия съдебен съвет, Министерския съвет, отбранителната индустрия, научни  организации, ръководители и експерти от териториалните администрации и др. Ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с прилагането на Наредбата за планиране на гражданските ресурси за отбрана; новия подход при разработване на държавния военновременен план в съвременни условия; методологията за планиране на гражданските ресурси за отбрана и др.

 
18 април
 
18.04.2011, 22:13

Националната отбрана - последната грижа на управляващите

Сериозното снижаване на нивото на военната ни сигурност през последното десетилетие е неоспорим факт. Но най-жестоката сеч на Българската армия тепърва предстои. Тя е заложена в т. нар. “Втора бяла книга за отбраната” и в т. нар. “План за развитие на въоръжените сили до 2014 г.”, изработени от настоящия министър на отбраната генерал Аню Ангелов. Записаното в двата основополагащи планиращи документа ще ни лиши от още седем хиляди “щика” и ще внесе съществени промени в профила на класически изгражданата ни армия. Що се отнася до бойната техника и въоръжение на армията - там нещата надминават очакванията и на най-радикалните пацифисти...... Прочети още

 
18.04.2011, 22:03

Американските военни ще закупят 33 хиляди нови ракети

Сухопътните войски, ВМС и Морската пехота на САЩ ще изхарчат около 5 милиарда долара за покупка на 33 хиляди единни ракети JAGM (Joint Air-to-Ground Missile) клас "въздух–повърхност”, съобщава The Arizona Republic.

В тендера за създаването на тези ракети ще вземат участие американската компания Lockheed Martin и консорциума Raytheon\Boeing. Новите JAGM ще заменят наведнъж три вида ракети на въоръжение в САЩ - BGM-71 TOW, AGM-114 Hellfire и AGM-65 Maverick.

Очаква се тендера за доставка на ракетите да завърши до 31 май 2011 г., а победителят в конкурса ще бъде обявен след два месеца. Дължината на JAGM е 1,8 метра, диаметъра е 17,8 сантиметра, а масата - 48,9 килограма. Според изискванията на военните JAGM трябва да поразява наземни цели на противника на разстояние не по-малко от 28 километра.

Raytheon предлага в ракетата да се използва неохлаждаема бойна глава с инфрачервена система за насочване. Това позволява да се избегне сложната система за охлаждане, а от там и да се намали теглото на ракетата.

От своя страна Lockheed Martin твърди, че в нейната версия на JAGM ще се използва глава с полуактивно лазерно и инфрачервено насочване, използвана в бойните глави на ракетите AGM-114 Hellfire, AGM-114L Longbow Hellfire и FGM-148 Javelin.

Американските военни планират да приемат на въоръжение новата ракета през 2016 г. Тя ще попълни номенклатурата на въоръжението на вертолетите AH-64D Apache Longbow, MH-60R\S Seahawk, AH-1Z Viper, безпилотните апарати MC-1C Gray Eagle и изтребителите F/A-18E/F Super Hornet и F-35 Lightning II.

Отчитайки и стойността на контракта за разработка и изпитания на JAGM общата стойност на програмата се оценява на 7 милиарда долара.

 
18.04.2011, 21:35

Кадафи крие танкове в подземни тунели

Основният боен арсенал на либийската правителствена армия е укрит в подземни тунели и не е пострадал от въздушните нападения на НАТО, съобщава "Сънди таймс".

Според данните, които вестникът получил от източници от британското разузнаване, тежкото въоръжение на либийската правителствена армия, в това число танкове, пускови установки и ракети, са надеждно укрити в сложна система от подземни тунели.

Тези тунели били изградени през 80-те години на миналия век по време на строителството на подземна напоителна система, известна като Великата ръкотворна река.

Напоителната система е смятана за най-голямата мрежа от подземни тунели в света, посочва ИТАР-ТАСС. Тя бе построена с цел в най-големите градове в северната част на страната да се доставя питейна вода от източници в южната част. Според "Сънди таймс" сега в част от тунелите, някои от които са с диаметър 4,5 метра, е складирана военна техника на правителствените войски, което означава, че тя е практически неуязвима за самолетите на НАТО.

"Съществуването на такава система от укрития е една от причините сухопътните части на либийската армия практически да не понесат никакви загуби. По този начин режимът на Кадафи разполага с ресурси да запази властта си в страната", пише изданието. /Монитор/

 
18.04.2011, 20:57

ВИП-ден на командно-щабно учение „Съюзна сила 2011” на Сухопътните войски

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще присъстват утре, 19 април, на ВИП – деня на командно-щабното учение на Сухопътни войски „Съюзна сила 2011”. То се провежда на Полеви учебен полигон „Корен”.

На ВИП-деня ще бъдат наблюдавани реални действия с бойни стрелби на бригада с усиления от Сухопътни войски в отбранителна операция на многонационални съвместни оперативни сили.

Командно-щабното учение на Сухопътните войски с привличане на подразделения за реални действия на местността „Съюзна сила 2011” се провежда от 12 април на Полеви учебен полигон „Корен”. Темата на учението е „Участие на усилена лекопехотна бригада в отбранителна операция на Съвместни оперативни сили при разрешаване на криза от военен характер по чл.5 от Вашингтонския договор”. В учението участват Втора лекопехотна бригада, както и артилерийски, танкови, специални сили, логистични, инженерни, ЯХБЗ усиления и модул СIMIC.

Планиращ учението е генерал-майор Стефан Василев - началник на Сухопътните войски. Провеждащ учението е бригаден генерал Нейко Ненов - първи заместник-началник на Сухопътните войски. Помощник-директор на учението по операциите е полковник Гошо Мерджанов - помощник на началника на Сухопътните войски по подготовката. /МО/

 
18.04.2011, 17:18

Новият изтребител на България “лети” между Америка и Европа

Интересно дали изобщо ще има търг или депутатите направо ще кажат кой да е самолетът.....

 
18.04.2011, 13:35

По време на визита в САЩ парламентаристи от Индонезия планират да обсъдят евентуална доставка на изтребители F-16

Група депутати от палатата на представителите на парламента на Индонезия, отговарящи по въпросите за отбраната, през май смята да посети САЩ с цел обсъждане на предложение за покупка на изтребители F-16.

В хода на срещата с членове на Конгреса, представители на Пентагона и американски отбранителни компании парламентаристите разчитат да получат разяснение по въпроса за получаване на разрешение за продажба и състоянието на самолетите F-16, съобщава „Джакарта глоуб”. Освен това, делегацията планира да обсъди възможните направления за сътрудничество със САЩ в сферата на развитието на отбранителната промишленост на Индонезия.

По-рано стана известно, че ВВС на Индонезия са приели предложение от американското правителство за доставката на два излезли от експлоатация изтребителя F-16A/B „Файтинг фалкон”. Индонезийските ВВС планират да получат още 6 по-съвременни изтребителя F-16 от САЩ до 2014 г. В бъдеще двата F-16A/B могат да бъдат модернизирани до нивото F-16C/D „блок-52”.

В момента на въоръжение ВВС на Индонезия имат 7 изтребителя F-16A и 3 F-16B „Файтинг фалкон”. – Още за F-16

 
18.04.2011, 13:07

Утре президентът е на "Корен" за "Съюзна сили 2011"

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов ще присъства утре на деня за високопоставени гости на командно-щабното учение „Съюзна сила 2011” на полигон „Корен”, съобщи прессекретариатът на държавния глава. По-късно през деня Георги Първанов ще посети Хасково. Президентът ще се срещне с кмета Георги Иванов и с обществеността на Хасково.

 
18.04.2011, 13:04

Планиране на BREEZE/CERTEX 2011

На 13 и 14 април 2011 г. във Военен клуб град Бургас се проведе основната планираща конференция за предстоящото военноморско учение с международно участие “BREEZE/CERTEX 2011”. На конференцията присъстваха представители от Военноморските сили на Р България, Италия, Румъния, САЩ, Турция, както и на различни правителствени и неправителствени организации, които са поканени за участие в учението. Присъстваха също и представители на Областна управа и Община Бургас.

Целта на конференцията бе да се доразвие процеса на планиране на учението с международно участие “BREEZE/CERTEX 2011”, уточняване на силите и средствата необходими за провеждането му, както и организациите, които ще вземат участие в него.

Следващият етап от процеса на планиране на учението ще се реализира на финалната координираща конференция, която ще се проведе в началото на м. юни 2011 г. и отново ще се домакинства от Военен клуб гр. Бургас. /Pan.bg/

 
18.04.2011, 13:00

Индия ще закупи осем южнокорейски миночистачи

Министерството на отбраната на Индия в най-скоро време ще сключи договор с южнокорейската фирма Kangnam Corporation за доставка на осем миночистача. Преговорите относно цената са започнали и до два месеца се очаква да завършат. Предполагаема единична цена на всеки кораб е около 677.3 милиона долара. Съгласно договора южнокорейската компания ще построи два кораба и ще предаде на индийския корабостроителен завод Goa Shipyard лиценз за строителството на останалите шест. Kangnam Corporation трябва да достави първия миночистач през 2016, а втория – през 2018. Няма информация точно какъв клас ще са новите кораби, които ще заменят сега намиращите се на въоръжение дванадесет миночистачи клас "Пудучерри" и "Карвар". ВМС на Индия проявяват интерес за закупуване от САЩ на два снети от въоръжение през 2007 година миночистачи клас „Osprey”. Продажбата е одобрена от Конгреса на САЩ и най-вероятно става въпрос за корабите „Кingfisher” и “Cormorant”. /Pan.bg/

 
18.04.2011, 12:49

ВМС на Франция получиха нови вертолети AS365N3+Dauphin

ВМС на Франция получиха нови вертолети AS365N3+ Dauphin, които ще се базират във Френска Полинезия. Тази доставка е в рамките на програма за замяна на по-старите модели Puma и Fennec, които са на въоръжение във ВВС на Франция, разположени в Таити. AS365N3+ Dauphin ще се използват за изпълнение на различни задачи, включително и търсене и спасяване. Според експертите новите хеликоптери са снабдени със съвременно оборудване и идеално пасват за работа в крайбрежието с голямо дължина на границите.

Двата нови AS365N3+ ще постъпят на въоръжение в 35-а ескадрила на ВМС на Франция. Единият хеликоптер вече преминава изпитателната летателна програма и юли тази година ще се предислоцира на Фааа (Таити), а експлоатацията ще започне през октомври.

Френските ВМС са първите, които започват експлоатация на модернизирания вертолет AS365N3+ Dauphin. Този модел бе представен за първи път на Парижкото авиоизложение през 2009 година, като новата авионика включва четиристепенен автопилот, цифрова система за самолетоводене и ново радиосвързочно оборудване. /Pan.bg/

 
18.04.2011, 12:45

Украйна предлага на Перу модернизиран танк Т-55

Украйна предлага на Перу модернизиран танк Т-55. Проектът „Тайфун-2” е представен на началника на ГЩ на ВС на Перу и на генералния инспектор на перуанската армия по време на изложението „ЛААД-2011”. Двете страни са обсъдили как да бъдат представени експлоатационните и бойни възможности на модернизирания Т-55 и Т-84 "Оплот", както и възможностите за доставка за нуждите на перуанската армия на БТР- 4, ПТРК "Корсар" и неуправляеми ракети АР-8.

Перуанската компания Desarrollos Industriales Casanave е проявила интерес за модернизация на намиращия се на въоръжение в колумбийската армия бразилски БТР посредством поставяне на боен модул с ПТРК "Барьер".

С компанията Delmyp S.A.S. Manufacturas (Колумбия) е обсъден въпроса за доставка на специални полицейски автомобили, както и на бронирани автомобили 4х4 за въоръжените сили на Колумбия.

На експозицията на "Укрспецэкспорта" е представена военна продукция на водещи украински предприятия – авиационна и бронетанкова техника, радиолокационни комплекси и системи високоточни оръжия. Изложени са макети на БТР-4, танка Т-84 "Оплот" и МТ-ЛБ в мащаб 1:15.

8-мото Международно изложение на авиокосмически и отбранителни технологии "ЛААД-2011" се проведе в Рио де Жанейро от 12 до 15 април 2011. /Pan.bg/

 
18.04.2011, 11:18

Защо чакахме ударите срещу Кадафи, за да видим проблемите на ВВС

Въздушната операция на НАТО в Либия реанимира пак въпроса за бойната ни авиация. Военният министър Аню Ангелов обяви, че няма да пращаме изтребители, тъй като не са съвместими с натовските, защото са руски, като либийските, и нямат система за опознаване "свой-чужд". Така може да бъдат свалени погрешка. Истината е малко по-различна. Нашите МиГ-29 няма да бъдат разпознати като противникови, но няма да бъдат идентифицирани и като свои. Чисто технически проблемът е доста сложен, но Ангелов е прав. Има риск да станем курбан от "приятелски огън"...... Прочети още

 
18.04.2011, 10:07

Въпросителните около взривената пред Кранево мина остават

Почти седмица след взривяването на морската мина, открита в пясъка на плажната ивица пред Кранево въпросителните около нея остават...... Прочети още

 
18.04.2011, 08:43

„Железният купол“ действа, но може да разори Израел

Израелските военни успешно изпробваха в бойни условия системата за противоракетна отбрана (ПРО) срещу нисколетящи цели „Железен купол“. От 7 до 9 април бяха свалени 8 ракети „Град“ и „Касам“ от общо 35, изстреляни срещу Израел.

С други думи, системата свали едва 24 на сто от ракетите. Според нейните конструктори, обаче, „Железен купол“ унищожава ракети, само ако те реално застрашават населени места.......... Прочети още

 
18.04.2011, 08:16

ЕС настоява за усилване на военния натиск срещу Кадафи

Председателят на ЕС Ван Ромпой заяви, че НАТО трябва да продължи военния натиск върху Либия и потвърди, че главната цел е слизането от власт на Кадафи. В интервю за няколко медии той подчерта, че не може да има адекватна защита на населението без оттеглянето на Кадафи. Ван Ромпой каза, че европейска военна и хуманитарна мисия би могла да се обмисли само при съответна молба от страна на ООН. Междувременно войските на Кадафи са проникнали до центъра на Мисрата, единствения град в западната част на Либия, държан от бунтовниците. Що се отнася до наплива на бежанци от Северна Африка към Европа, Ван Ромпой призна, че има проблем, но той не бивало да се преувеличава. /ИА „Фокус”/

 
17 април
 
17.04.2011, 18:07

Пореден кръг стратегически консултации по отбраната между Китай и Великобритания

Днес сутринта в Пекин се проведе 4-ия кръг стратегически консултации по въпросите на отбраната между Китай и Великобритания. Двете страни размениха мнения по двустранните отношения, международната и регионална ситуация за сигурността и положението на армиите и отбраната, и постигнаха широко единодушие.

Представител от китайската страна е бил заместник-началника на генералния щаб на Китайската народоосвободителна армия Ма Сяотиан, а Великобритания е била представена от заместник-началника на генералния щаб на отбраната Николас Хортън.

 
17.04.2011, 16:07

Великобритания не планира сухопътна операция в Либия, каза Дейвид Камерън

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън в неделя изключи възможността за участие на британски военни и западната коалиция в сухопътна операция на територията на Либия, предаде телевизия Скай нюз.

„И дума не може да става на нахлуване или окупация. Ние сме длъжни да се придържаме към резолюцията на Съвета за сигурност на ООН”, каза Камерън. Така той отговори на въпрос на журналист от медията относно възможното засилване на помощта от страна на силите на НАТО, участващи в операцията по налагане на зона без полети и защитата на мирното население в Либия.

По-рано медиите съобщиха, че Франция подтиква страните от Евросъюза към провеждане на сухопътна операция в Либия под формата на изпращане на хуманитарно-военна мисия на ЕС. /ИА „Фокус”/

 
17.04.2011, 14:19

Как станахме по-дръзки с "Дръзки" ?!

С оглед на усложнената обстановка в Либия, операцията на НАТО там и най-вече с оглед на изисканото от страна на пакта участие на български военни сили за северноафриканската държава заминава фрегатата "Дръзки". Това гласи в резюме краткото съобщение от министерския съвет, с което България заяви, че ще се включи в бойните действия....... Прочети още

 
17.04.2011, 14:15

Голямото съгласуване, подписване и четене на генералски укази ще бъде след два месеца

Съветът по отбрана излезе с много пестеливо съобщение за петъчното си заседание. Прието е предложение за присвояване на първо генералско звание за двама офицери от Българската армия. Обсъдено е служебното положение на висши офицери, навършващи пределна възраст. И третото изречение, което очевидно през последната година е важно да се припомня „Съгласно процедурата за повишаване на военнослужещи във висше офицерско звание, предложението ще бъде съгласувано с президента и върховен гавнокомандващ въоръжените сили на Република България”......... Прочети още

 
17.04.2011, 09:20

Френският министър на отбраната e в Афганистан

Френският министър на отбраната Жерар Лонге пристигна в Афганистан. Това е първата визита на министъра, откакто беше назначен начело на министерството на отбраната в Париж. Лонге ще прекара няколко дена в Афганистан, при френския контингент, участвуващ в мисията на НАТО. Франция има контингент от 4000 военнослужещи в Афганистан. Очаква се това лято французите да предадат контрола върху сигурността в окръг Суроби, източно от Кабул, на афганистанските сили. /DW/ - Още за Афганистан

 
17.04.2011, 09:05

Ядреното оръжие взриви каноните на международните отношения

Тази история води началото си от мрачните лаборатории на нацистка Германия. В навечерието на Втората световна война група немски учени провеждат първите успешни опити за разделяне на атомното ядро. Те не успяват да достигнат до практически резултати, но полагат основите на обуздаването на една свръхмощна стихия, която налага нови правила в системата на международните отношения....... Прочети още

 
17.04.2011, 08:25

Секретни данни за британските атомни подводници случайно попаднаха в интернет

Министерството на отбраната на Великобритания призна, че в резултат на грешка в интернет е била публикувана секретна информация, свързана с атомния подводен флот на страната, предаде Би Би Си.

В един от официално публикуваните доклади няколко от главите са били засекретени от съображения за сигурност, но в резултат на програмна грешка е имало възможност те свободно да бъдат прочетени или текстът им да бъде копиран в друг документ. Те съдържат информация за евентуалните действия на британските подводници в случай на катастрофа. Освен това в засекретения текст е имало данни за системите на защита на американските атомни подводници.

Британското министерство на отбраната заяви, че проблемът вече е решен и в бъдеще подобни инциденти няма да се повторят. /ИА „Фокус”/ - Още британски подводници

 
16 април
 
16.04.2011, 18:26

Авиацията на НАТО е извършила над 2500 полета в Либия

След преминаването към НАТО на командването на военните операции на международните сили в Либия самолетите на коалицията са извършили 2 583 полета, съобщи щабквартирата на Северноатлантическия алианс в Брюксел, цитирана от Интерфакс.

От тях 1087 полета са били бойни. В петък авиацията на НАТО е извършила 145 полета, от тях 58 – бойни, се посочва в ежедневния доклад на Алианса. /ИА „Фокус”/

 
16.04.2011, 18:21

Взаимодействие между Typhoon и Tornado

В Либия кралските ВВС на Великобритания използват позната в минали конфликти тактика. В съобщение на Министерството на отбраната на страната се казва, че двойка изтребители в състав Eurofighter Typhoon и Panavia Tornado GR4 са унищожили тежък транспортьор и склад за муниции, използвайки бомби Enhanced Paveway II и Paveway IV. В този случай, както и при първото реално бойно използване на Typhoon на 10 април, подвижните обекти са били осветени от Tornado GR4 посредством системата за целеуказване Rafael Litening III. Същият ден друг изтребител Tornado GR4 е унищожил танк и БТР, използвайки управляеми ракети Brimstone.

Подобна тактика е била използвана по време на войната срещу Ирак през 1990-1991, когато самолет Buccaneer е взаимодействал с Tornado GR1. При дебюта си в Афганистан земната цел на Dassault Rafale е била целеуказана от друг френски изтребител - Mirage 2000. /Pan.bg/

 
16.04.2011, 13:30

Честват 125 години на 7-а дивизия

Чествания за 125-годишнината от създаването на 7-а мотострелкова дивизия ще се състоят в Ямбол на 18 април. Инициативен комитет от областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва подготвя празника, за който кани всички, служили в състава на дивизията.

Проявите ще започнат с тържествено събрание в сградата на Община Ямбол. След това е предвидено поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите воини.

Началните години на дивизията, бойният й път и участието й в най-важните сражения през войните са описани в брошура, казва членът на организационния комитет полковник от запаса Лазар Новаков. По думите му дивизията е участвала в битките при Чаталджа, както и при Одрин. В редиците й през годините са служили видни български пълководци. През Ямбол минава пътят на редица началници на Генералния щаб на Българската армия, генерали и хиляди други воини, дали приноса си за отбраната на родината. /БА/

 
16.04.2011, 13:00

Червен сигнал  за учението „Съюзна сила 2011” на воините от втора лека пехотна бригада

На Лазаров ден започна най-голямото учение на сухопътни войски за годината „Съюзна сила  2011 г. В учението участват над хиляда военнослужещи и близо 350 единици различна бойна техника. Учението  ще се проведе в два етапа.

През днешният ден е планирането и организацията на боя и подготовката от щабовете на директивите и документите за участие в бойните действия. В тактическия оперативен център на съединението ври и кипи.

На Цветница и в понеделник втора лека бригада ще  се включи в отбранителната операция на съвместните сили. По сценария нашите подразделения ще действат в отговор на криза възникнала в измислена държава. Във вторник отбрани гости и журналисти ще могат да наблюдават най-напечения епизод от бойните дествия на роти и взводове от бригадата. Тогава са и бойните стрелби. Тежестта на учението ще изнесат механизираните  батальони от Стара Загора, Хасково и Ямбол. Ще има подразделения от други родове войски. Ще летят и вертолети за медицинска евакуация.

Офицер, планиращ учението, е началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев. Ръководител на „Съюзна сила 2011” е първият му заместник бригаден генерал Нейко Ненов. /Otbrana.com/

 
16.04.2011, 12:47

Германия ще купи още 39 бронирани машини Dingo 2

Немската компания Krauss-Maffei е получила допълнителна поръчка за производство и доставка на СВ на Германия на 39 бронемашини Dingo 2 GE, съобщава Defence Talk.

Според условията на съглашението, сухопътните войски трябва да получат новите машини до края на ноември 2011 година. В момента Германия има на въоръжение около 300 бронетранспортьора Dingo 2, като до 2013 г. е планирано те да бъдат увеличени до 600 единици.

През 2010 г. сухопътните войски на Германия получиха 85 машини Dingo 2. Според плана на МО на Германия те ще бъдат изпратени в Афганистан. За немските въоръжени сили бронемашините се доставят практически във всички основни версии: транспортна, разузнавателна, медицинска и във вариант на команден пункт.

Dingo 2 може да развива скорост до 90 километра в час, при запас на хода около 1000 километра. Бронетранспортьора е с подобрена защита срещу мини и самоделно взривни устройства. Въоръжението може да включва картечница калибър 7,62 или 12,7 милиметра или автоматичен гранатомет. – Още за Dingo 2

 
16.04.2011, 11:37

Индонезия изпраща две фрегати за Сомалия за освобождаването на отвлечен кораб

Индонезия е изпратила два военни кораба към сомалийските брегове, за да прибере екипажа да похитен от пирати плавателен съд, след като приключат преговорите по освобождаването му, предаде АФП.

Индонезийската армия е изпратила две фрегати с около 400 души екипаж и войници от морския флот.

Индонезийските власти увериха, че правителството оказва подкрепа на морската компания, която отговаря за екипажа на отвлечения кораб, в последната фаза от преговорите. Компанията се опитва да събере сумата от 3 милиона долара, искана за свободата на 20-те души, похитени в средата на март край бреговете на Йемен. /ИА „Фокус”/

 
16.04.2011, 11:11

Петима чуждестранни войници са загинали при самоубийствения атентат в Афганистан

Петима войници от международните сили на НАТО в Афганистан и четирима афганистански войници са загинали днес при самоубийствения атентат срещу щаба на афганистанската армия за източната част на страната, предаде АФП.

Говорителят на силите на НАТО в страната заяви, че петимата чуждестранни войници са загинали при днешния атентат, извършен срещу щаба на афганистанската армия за Източен Афганистан в региона на Гамбири, близо до град Джалалабад.

Отговорността за атентата е поета от талибаните. /ИА „Фокус”/

 
16.04.2011, 09:06

ВВС на САЩ провеждат изпитания на новата револверна пускова установка MER

Американските ВВС провеждат начални демонстративни изпитания на новата универсална револверна пускова установка (РПУ) MER (multiple ejector rack) на борда на стратегически бомбардировач B-1B „Лансер”.

Целта на програмата е извършване на оценка на безопасността при хвърляне от бомбардировач B-1B на 500-фунтови управляеми авиобомби JDAM с помощта на РПУ MER, разчетена за 16 УАБ.

На полигона „Чайна Лейк” на 22 март екипажи от 337-ма ескадрила за изпитания и оценка и 419-та ескадрила за летателни изпитания са извършили полети с B-1B, оборудван с MER, като успешно са извършили пуск на две 500-фунтови авиобомби JDAM (без БЧ). Повторни изпитания са се състояли след 24 часа.

При успешно завършване на тестовете, модифицираната РПУ ще позволи да се увеличи количеството на 500-фунтовите авиобомби JDAM на борда на B-1B от 15 на 48 единици (с 320%).

 
16.04.2011, 08:22

Либия зловещо напомня Ирак от 1991 г.

Конфликтът в Либия между силите, подкрепящи Кадафи, и тези, които се борят срещу него, би могъл да превърне страната в нова Сомалия, смята избягалият във Великобритания бивш либийски външен министър Муса Куса. Предпоставките за продължителен конфликт определено са налице...... Прочети още

 
16.04.2011, 08:20

5,5 т оръжия вадят от Охридското езеро

Близо 5,5 тона боеприпаси от дъното на Охридското езеро бяха извадени при мащабна кампания за почистване на експлозиви, останали от войните през ХХ век, съобщи македонският в. "Дневник". Тази година операцията е била много по-сложна за разлика от миналата година. Огромната част от оръжието и експлозивите са били на 50-60 сантиметра под дъното на езерото. Около 70% от извадените експлозиви са били в района около Пещани. От двете пристанища на Охрид са извадени ръчни бомби и гранати за минохвъргачки. В първата фаза на почистването миналата година бяха извадени 7,5 тона стари боеприпаси. /Стандарт/

 
16.04.2011, 08:18

НАТО без САЩ затъва в Либия

Настояването на американския президент Барак Обама, че НАТО, а не САЩ, трябва да поеме командването на операцията срещу въоръжените сили на Муамар Кадафи, разкрива сурова истина за един съюз, който никога преди не е водил военновъздушна кампания, в която САЩ остават на заден план. Дори срещу толкова слаб враг като Либия НАТО се нуждае от подкрепата на американската мощ, за да води ефективна война...... Прочети още

 
16.04.2011, 08:11

НАТО свършва мунициите за операцията в Либия

Силите на НАТО са на път да останат без бомби с висока точност на поразяване и други муниции за операцията на Алианса срещу силите на Муамар Кадафи в Либия, пише в-к „Вашингтон пост”.

Цитирайки неназовани официални лица от НАТО и американската армия, вестникът посочва, че липсата на муниции подчертава ограниченията на Великобритания, Франция и други европейски страни да поддържат самостоятелно дори малка военна операция.

Мащабите на проблема не са ясни.

Недостигът на европейски муниции, както и ограниченият брой налични самолети повдига въпроси сред някои официални лица относно възможността САЩ да продължат да избягват завръщането си в кампанията.

До момента няма официална молба за връщането на САЩ в Либия от страна на командващия силите на НАТО в мисията, отбелязва изданието. /ИА „Фокус”/

 
16.04.2011, 08:06

Русия няма да играе ролята на „куче-пазач”

Договореностите, постигнати на завършилата в Берлин неофициална среща на Съвета Русия-НАТО, не изкорениха философията на неравенство, която, според Москва, се запазва в отношенията между Кремъл и Запада, коментира в-к „Российская газета”.

В Русия смятат за несправедлив подходът на Алианса, който дава юридически гаранции за сигурността само на страните-членки, докато страните, които не са част от НАТО получават гаранции само на думи.

В тази връзка Москва смята за показателни условията за създаване на европейската система за противоракетна отбрана. На срещата на върха на НАТО в Лисабон през ноември 2010 г. руският президент Дмитрий Медведев предложи използването на т.нар. секторен подход, при който всеки от участниците носи своята част от отговорността за защитаването на континента от ракетни атаки. Но тази идея засега събира прах на бюрата на експертите от НАТО. След срещата на Съвета Русия-НАТО на ниво външни министри в Берлин руският външен министър Сергей Лавров потвърди, че преговори за включването на Москва към системата за европейска противоракетна отбрана се водят не само с Алианса, но и с Вашингтон. /ИА „Фокус”/

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}