Военна информация

Архив - от 1 дo 15 април 2012 година

 

 
ВВС на Китай ще получат конвентирани "Ил-76" в танкери
15.04.2012, 23:20

Ил-76(78)В Китай са започнали изпитанията на първият конвентиран "Ил-76". През 2009 година ВВС на страната поръчват допълнителна програма за изработване на въздушни танкери. Тя стартира в следствие на забавянето на разработката на китайския аналог на "Ил-76".

От Русия, Беларус и други страни се изкупуват летящи Ил-76. Общо има данни за закупени около 12 самолета. Изискванията към машините са да имат голям остатъчен ресурс. Знаем, че в Украйна и Беларус има много такива машини. През 2011 година беше направено изявление официално от китайска страна за купуване от ВВС на 8 такива самолета. Индия реагира бурно въпреки, че тя разполага с 7 такива самолети.

Програмата включва замяна на 4 двигателя с нови, подмяна на авиониката на самолетите и други неизвестни промени. Закупени са неизвестно количество нови двигатели от Русия. Пиша неизвестно, защото не може да се прецени, колко от поръчаните двигатели ще бъдат вложени по тази програма.

Официално Китай разполага с около 12 самолета танкери Xian H-6 (аналог на Ту-16). Няма данни, но е възможно да има танкери и на база най-големият произвеждан в Китай Y-8.

/aeronews.alle.bg/

 
Авиоотрядът на властта заменя военен вертолет Ми-17 за Ми-8
15.04.2012, 22:40

Ми-8Вестник 24 часа пише,че правителственият "Авиоотряд 28" иска да замени хеликоптер Ми-17 с Ми-8. Това стана ясно от обявена преди дни обществена поръчка. Най-голяма тежест при избора на оферта ще има годината на производство, а най-малка - цената. Изрично е посочено, че замяната ще бъде направена без авиоотрядът да доплаща разликата в стойността на двата вертолета.

"Машината Ми-17 ни я предадоха военните и тя е в насипно състояние. За сглобяването й за основен преглед ще похарчим към 2 млн. лв., обясни пред в. "24 часа" шефът на правителствения отряд Пенчо Пенчев."

Авиоотрядът има един вертолет Ми-8, който сега лети с премиера и министри. Той обаче скоро ще трябва да мине през основен ремонт. Затова ни нужен още един хеликоптер за ВИП полети, каза Пенчев.

/Pan.bg/

 
НАТО приветства действията на Афганистан при нападенията в Кабул
15.06.2012, 21:00

генерал Джон АлънСилите на НАТО в Афганистан приветстваха отговора на афганистанските сили за сигурност при серията от нападения в столицата Кабул и определиха екстремистките атаки като „неефективни”, предаде АФП.

„Аз съм изключително горд от бързината, с която афганистанските сили за сигурност реагираха на атаките в Кабул”, заяви генерал Джон Алън, командир на международните сили за сигурност в страната, предвождани от НАТО. „Те незабавно се оказаха на местата на инцидентите, бяха добре ръководени и добре координирани. Те защитиха своите съграждани и като цяло ограничиха възможностите на терористите”, подчерта Алън.

/ИА „Фокус”/

 
ВМФ на Русия поръча 5 вертолета Ка-32
15.04.2012, 13:56

Информацията се появи на страницата за държавните поръчки на РФ на 13 април 2012 година. До 25 ноември 2013 година трябва да бъдат доставени 5 машини за операции по търсене и спасяване на следните места:

        - Краснодарски край, г. Ейск – 1 вертолет; съответно за Черноморския флот на Русия;

        - Приморски край, п. Николаевка – 2 вертолета; съответно за Тихоокеанския флот на Русия;

        - Мурманска област, гр. Североморск-1 – 2 вертолета. съответно за Северния флот на Русия;

Гаранционния срок е 36 месеца или 1000 часа в зависимост от това, кое събитие ще настъпи първо.

Максималната сума на договора е  1, 222 милиарда рубли (около 41,18 милиона долара). От тях през 2012 година в ще бъдат платени 600 милиона рубли, а останалите 622 милиона рубли през 2013 година.

Модификацията за флота на Ка-32А11ВС ще се казва  "исполнения 324.16".

То ще има изменение в системите и допълнително оборудване:

       - изменения в състава аварийно-спасателното оборудване (монтиране на  радиомаяк АРМ-406П, лебедка СЛГ-300, фарове ПРФ-4МП, ФПП-7М,  ФР-9, като и парашути към креслата на пилота, щурмана и оператора);

        -изменение на радионавигационното оборудване (монтиране радиостанция «Прима-КВ» за далечна връзка на къси вълни; монтиране на основна и резервна радиостанция в УКВ «Прима-МВ»);

       - монтиране на "черна кутия" РПИ-2-02 с подводен акустичен маяк ПАМ-6К;

       - монтиране на система за автоматично управление  САУ-32-1;

       - монтиране на бордова система БМС-Индикатор за прием на сигнали СНС в мрежите ГЛОНАСС и GPS;

       - монтиране на система за държавно опознаване (изделие 4203-10) с далечина действие не по-малко от 80 км и височина 1000 м при работа с наземна РЛС.

Срокът за използване на машината е 16000 часа, а до първи основен ремонт 4000 часа.

Коментар:

Прави впечатление значително по-ниската цена за МО. Така например при последната поръчка за МЧС средната цена за машина 298 милиона рубли (около 10 милиона долара), а за МО на РФ цената е 244,4 милиона рубли (около 8,2 милиона долара). – Още за Ка-32

/aeronews.alle.bg/

 
България отделя най-малко пари за отбрана в НАТО
15.04.2012, 10:05

Страните-членки на НАТО са похарчили за отбрана през 2011 г. 1 трилион и 38 милиарда долара, което е по-малко в сравнение с 2010 г., когато са изразходвани 1 трилион 81 милиарда долара, съобщи пресслужбата на алианса.

САЩ са лидер по пари, отделяни за отбрана. През 2011 г. Вашингтон е похарчил за тази цел 731 милиарда долара. Разходите на САЩ също са се съкратили в сравнение с предходната 2010, когато са възлизали на 785 милиарда долара

Най-малко за отбрана през миналата година са отделили България и Белгия, се казва в съобщението, цитирано от "Ведомости".

Европейските страни-членки на Северноатлантическия алианс са похарчили за военни нужди 282 милиарда долара срещу 274 милиарда през 2010 г.

Съгласно изискванията на НАТО разходите за отбрана на членовете на военно-политическия блок трябва да бъдат около 2% от националния БВП.

/vesti.bg/

 
Компания „Сухой”: Су-35 превъзхожда F-35 и Rafale, съперничи му само F-22A Raptor
15.04.2012, 09:12

Su-35Вчера, 14 април, читателска реплика помоли редакцията на БЛИЦ да публикува анализ за руския изтребител Су-35. Изпълняваме желанието на читателя. Още повече, че дойде време за този анализ, тъй като Су-35С вече извърши 500 полета в рамките на изпитателната програма, започната през 2008 година. Въз основа на придобитите данни от компанията „Сухой” обявиха, че този изтребител по много от своите характеристики превъзхожда или е в състояние да надмине всички основни чужди аналози „и да противодейства на F-22A".

Су-35 е продължение на модернизацията на самолета Су-27СМ3, която е толкова дълбока, че по същество се е получил качествено друг самолет. Сравнението на неговите характеристики с другите изтребители е направено по не секретни данни, които могат да се разминават с реалността.

В настояще време в програмата за изпитания на Су-35С вземат участие четири самолета. Последният от тях е предаден на Държавния летателно-изпитателен център „В. Чкалов” на руското министерство на отбраната през март 2012 година. По информация на компанията, самолетът Су-35 вече е готов за преминаване на изпитания по бойно използване, след завършването на които ще бъде приет на въоръжение във ВВС на Русия.

В средата на март 2012 година бе съобщено, че ВВС на Русия ще получат до края на годината първите шест серийни изтребителя Су-35С. В съответствие с подписания през 2009 година договор, до 2015 година военните трябва да получат 48 изтребителя Су-35. Очаква се после да бъде подписан договор за още толкова самолета.

По време на изпитанията са потвърдени заложените конструктивно характеристики като свръхманевреност, устойчивост, управляемост, работа на навигационната система, на бордовото оборудване и на двигателите. При земята е достигната свръхзвукова скорост - 1400 км/час, на височина е развил 2400 км/час, пределна височина – 18 000 м. Радарът на самолета в режим „въздух-въздух” е в състояние да открива цели на далечина 400 километра, а оптико-локационната станция – до 80 километра.

„Заложените в самолета потенциални характеристики му позволяват да превъзхожда всички тактически изтребители от поколения „4” и „4+” от типа на Rafale и на EF 2000 (Eurofighter Typhoon), на модернизираните изтребители от типа F-15, F-16, F-18, F-35 и да противодейства на самолета F-22A” – се казва в прессъобщението на компанията „Сухой”, посветено на петстотния полет на Су-35С. Изтребителят безусловно превъзхожда всички руски самолети, които са на въоръжение.

Такова оптимистично уверение може да радва руснаците, обаче звучи твърде ангажиращо. Същевременно то предизвиква и много въпроси. Първо, не е ясно защо американският перспективен изтребител F-35 Lightning II, чиято разработка ще завърши през 2016-2018 година, е отнесен към модернизираните самолети? Наистина той е създаден на базата на опита, получен при разработката на трудно забележимия изтребител от пето поколение F-22 Raptor, но е новосъздаден самолет.

Второ, руската компания не е уточнила какви източници на данни за чуждите самолети са използвани за сравнение на характеристиките. Ако за F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Hornet и Super Hornet основните характеристики са явни и известни отдавна, то F-35 и F-22 си остават „тъмна материя”. Много данни за тях остават секретни, особено за F-22, който е забранен за експорт заради опасения от изтичане на секретни технологии.

Трето, в съобщението на „Сухой” не е уточнено какво означава формулировката „заложените в самолета потенциални характеристики”. Дали не е, че сега Су-35 не превъзхожда чуждите аналози, но може да ги надмине само след модернизация? Или означава, че изпитанията на самолета не са завършени и конструкторите все още не си представят всичко, на което е способна машината?

И последно, не е разбираемо как може да се сравняват бойни самолети от разни класове: тежките Су-35 (35 тона) и далеч по-леките F-16 и F/A-18 .

Според различните класификации на бойните самолети към леките изтребители се отнасят машини с маса при излитане от 10 до 17 тона, към средните – от 17 до 25 тона, а към тежките спадат над 25 тона. В последно време експертите са склонни да обединяват средния и тежкия клас изтребители, тъй като те практически не се различават нито технически, нито по типа на изпълняваните задачи.

Въпреки направените критични бележки, потенциалът на руския изтребител Су-35 е високо оценен и зад граница. Например в началото на февруари 2012 година в Австралия се състоя заседание на Обединения комитет по външните работи, въоръжението и търговията (JSCFADT), чиято цел беше да се оцени необходимостта от закупуването на изтребители за австралийските ВВС. На заседанието са се изказали и представители на аналитичната агенция Air Power Australia и компанията RepSim, занимаваща се с производство на симулатори. И двете организации са заявили, че F-35 е „неправилен самолет”, който не следва да се купува.

Участниците в заседанието са потвърдили думите си с резултатите от симулиран въздушен бой, подготвен от RepSim. Във въздушния бой, „проведен край бреговете на Тайван през 2018 година”, са взели участие 240 изтребителя F-35 и още толкова Су-35С. По данни на RepSim, руските самолети били унищожени напълно, но от всичките F-35 оцелели едва 30.

Била проведена и симулация на бой между 240 броя F-22 и Су-35С, в която оцелели 139 F-22 и 33 Су-35С, а в симулацията на боя между F/A-18E/F и Су-35С всички Super Hornet били унищожени.

През 2009 година Air Power Australia публикува таблица за съответствието на съвременните изтребители според критериите за бойни самолети от пето поколение. Според тази таблица най-висока оценка (+5) получил изтребителят Т-50 (ПАК ФА), който с три бала превъзхождал американския F-22. Су-35С получил +2 бала, колкото и F-22. Най-ниска оценка (-8) получил перспективния изтребител F-35. (Виж линка http://www.ausairpower.net/APA-NOTAM-081109-1.html)

Сравнението е направено по съответствието на 14 изисквания към изтребителите от пето поколение, включително крейсерска (оптимална) скорост, малка забележимост, свръхманевреност, управляем вектор на тягата и възможност за използване на въоръжението при свръхзвукови скорости. За несъответствие самолетът получавал една точка, за съответствието – 0 точки, а за превъзходство - +1 точка.

През 2010 година сравнителна таблица състави и европейският консорциум Eurofighter, опитвайки се да докаже превъзходството на Typhoon над F-35. (Виж линка http://www.eurofighter.com/fileadmin/web_data/downloads/efworld/ef_world_2-2010b_Low.pdf) Като основа за съпоставяне на характеристиките Eurofighter взе основните изисквания към изтребителите от пето поколение, огласени в началото на новото столетие от американската компания Lockheed Martin (произвеждаща F-22 и разработваща F-35).

Става дума за малка забележимост, свръхзвукова крейсерска скорост, свръхманевреност, работа в мрежа и още пет други параметъра. Според Eurofighter на осем от девет изисквания отговарят F-22 и Typhoon, а F-35 – само на три изисквания. С други думи Typhoon превъзхожда много от чуждите аналози и е в състояние да се противопостави на F-22A.

Всички подобни изявления следва да се разглеждат изключително като ловки ходове, които да осигурят в бъдеще успешно продаване на авиационната техника. Изявленията на „Сухой” не правят изключение – те целят да подготвят почвата към старт за световни продажби на новия самолет, призван да замени остарелите изтребители от семейството на Су-27. Интерес проявяваше Венецуела, а сега се водят преговори с Китай за доставка на 48 машини.

Изявленията на авиационните производители приличат на приготовленията на дама за парти – едно да подчертае, друго леко да прикрие... Самолетите обаче не се продават като „котка в чувал”. Винаги идва часът на истината, когато според тръжната процедура те се изпитват във въздуха. Затова фирмите са доста умерени в „козметиката” на своите рекламни кампании – те никога не наричат бялото черно и обратно, а прибягват до полутоновете. Така че рекламата на Су-35 не е съшита с бели конци. Изтребителят безусловно е един от най-добрите за руските ВВС и със сигурност един от лидерите сред новите световни изтребители. При това той не трябва да се разглежда като отделна единица, защото ще действа съвместно с модернизираните Су-27, както и с новите Су-30 и Т-50.

Възможностите за взаимодействие на Су-35С не бяха отбелязани случайно. Защото превъзхождащият го F-22, създаден по критерии на „студената война”, наистина е малко забележим, бърз, свръхманеврен, с модерно въоръжение и оборудване. Но с годините се промени и военната концепция на САЩ и се оказа, че Raptor далеч не е най-добър: не може да комуникира с другите самолети, възможностите му да действа по земни цели са ограничени, а номенклатурата му от въоръжения е безобразно малка. Сега Пентагонът харчи милиарди за модернизацията на самолет, който никога не е участвал в бойни действия и практически никога не е летял извън пределите на САЩ.

Видеоклип за въздушен бой на Су-35 с шестима противници може да бъде видян на линка http://smotri.com/video/view/?id=v139576045ac

Справка: Що е изтребител от пето поколение?

Терминът „изтребител пето поколение” се използва най-често за обозначаване на нов самолет, притежаващ качества, които другите нямат. Във всички страни критериите се различават. Например в Русия едно от качествата е свръхманевреност, докато в САЩ се отказаха от него и залагат на далекобойността на въоръжението. Китай например отнася към четвърто поколение F-22, F-35 и Т-50, както и своя J-20. Въпреки това за основни свойства на самолетите от пето поколение е прието да се считат: малка забележимост, свръхманевреност, свръхзвукова крейсерска скорост, наличие на кръгова информационна система, възможност за всеракурсен обстрел на целта, наличие на радар с фазирана решетка, интелектуализация на борда, многофункционалност, а така също възможност за денонощно използване при всякакви метеорологични условия. – Още за Су-35

/blitz.bg/

 
Намериха закопани изтребители преди 70 години в някогашната Бирма
15.04.2012, 09:02

Изтребител "Спитфайер"Британският премиер Дейвид Камерън по време на визитата си в Мианмар на 13 април договорил връщането в родината на 20 изтребителя Spitfire (Спитфайер" от времето на Втората световна война, съобщи Daily Mail.

От януари 1942 до юли 1945 година на територията на Мианмар (бивша Бирма) се водили бойни действия между британски и японски войски. В края на войната британците изпратили там изтребители Spitfire, които с отличните си бойни качества изиграли решаваща роля за победата над японците. Обаче преди да стане ясен изхода от кампанията, британското командване поради опасения за японска окупация закопало в земята 20 самолета. Те били абсолютно нови и дори още не били извадени от сандъците за сглобяване.

Впоследствие мястото на укриването било забравено. Обаче в наши дни авиолюбители, научни консултанти от университета в британския град Лийдс и свидетели-ветерани от Втората световна война, съвместно се заели с издирване.

С помощта на радиолокационно оборудване на търсачите се удало да открият нещо, което с голяма вероятност може да са закопаните изтребители. Британските и мианмарските власти се канят да започнат разкопки на мястото на предполагаемото заравяне.

В Лондон се надяват, че изтребителите са се запазили в сандъците и след изваждането им ще могат отново да се вдигнат във въздуха.

Възможно е обаче да възникнат препятствия от управляващата от десетилетия военна хунта. Демократизацията на мианмарския режим беше главна тема на посещението на Камерън. Продължението на реформите, според Лондон, е необходимо условие за британо-мианмарското сътрудничество. Но не всички членове на хунтата гледали положително на демократизацията и усилията на Великобритания можели да ги подразнят.

/blitz.bg/

 
След Великден започва „Тракийска звезда 2012”
15.04.2012, 00:23

Авиобаза Граф Игнатиево ще бъде домакин на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийска звезда 2012”, която ще се проведе от 17 април до 11 май 2012 г. В нея ще участват екипажи на Военновъздушните сили на САЩ в Европа с F-16 и екипажи от българските Военновъздушни сили със самолети МиГ-21, МиГ-29 и Су-25, както и формирования от зенитно-ракетните войски от състава на българските ВВС.

Тренировката ще включва въздушни боеве с изтребители, тактически прехвати, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана. Ще се проведат и полети от съвместни българо-американски екипажи за повишаване на уменията при прилагане на процедурите, използвани от изтребителната авиация на двете страни.

/Пресцентър на МО/

 

 
Бреговата охрана на САЩ е купила от EADS два патрулни самолета
14.04.2012, 21:50

HC-144A Ocean SentryСлужбата за брегова охрана на САЩ е получила от европейския концерн EADS два патрулни самолета HC-144A Ocean Sentry, съобщава Defense Aerospace.

Сделката е на стойност 78,5 милиона долара. След тази доставка числото на самолетите HC-144A в Бреговата охрана на САЩ достигна 17 единици. Покупката на тези два самолета е извършена е извършена в рамките на опция към основния контракт за доставка на три HC-144A, подписан през август 2010 година.

Общо американската Брегова охрана планира да приеме на въоръжение 36 патрулни самолети HC-144A, създадени на базата на транспортния самолет CASA CN235. На самолетите са монтирани радари за търсене, електронно-оптически системи за наблюдение и инфрачервени камери, автоматична система за идентификация и събиране на информация от корабите, а също и комуникационни системи.

Самолетът е способен да развива до 437 километра в час, а далечината на полета му достига до 2,9 хиляди километра. HC-144A е способен да се намира във въздуха до 9 часа. Бреговата охрана на САЩ използва Ocean Sentry преди всичко при ликвидация на последствия от природни катастрофи, като и за наблюдение на морското крайбрежно пространство. – Още за Бреговата охрана на САЩ

 
ВМС на Нидерландия получиха трети патрулен кораб
14.04.2012, 20:20

Holland Class ВМС на Нидерландия са получили в сряда, 11 април 2012 година, от компанията "Damen Schelde Naval Shipbuilding" трети патрулен кораб от типа  "Holland Class (Клас Холандия)". Той е получил име "“FRIESLAND (Фрисландия)".

Корабите от този тип имат дължина 108 метра, ширина 16 метро и водоизместване 3,75 хиляди тона. Максималната скорост до 21,5 възла и разстояние  9000 километра.  Имат  76-милиметрово оръдия Oto-Melara, скорострелно оръдие калибър 30 милиметра и две картечници 12,7-милиметра Hitrole.

Корабите имат палуба и хангар за хеликоптери тип NH-90. Екипажа се състои от 90 души. Проектирани са по "стелт технология" с цел намаляване на отражателната площ при облъчване.

/aeronews.alle.bg/

 
Военноморския флот на Индия развърна трета ескадрила с израелски безпилотни летателни апарати
14.04.2012, 17:57

В сряда, 11 април, във военноморската база в окръг Раманатхапурам (щат Тамилнад, южна Индия) се състоя тържествена церемония по приемането в строя на трета ескадрила БЛА.

Новата ескадрила е напълно въоръжена с безпилотни апарати Heron и Searcher Mk II на израелската държавна отбранителна компания Israel Aerospace Industries (IAI).

Според пресслужбата на военното ведомство на Индия, в задачите на новата ескадрила влиза повишаване на нивото на безопасност по източното крайбрежие на страната.

Такива ескадрили по-рано бяха развърнати в щатовете Керал (югозападна Индия) и Гуджарат (западна Индия, крайбрежието на Арабско море). – Още БЛА

 
Новини за иранските "МиГ"-ове
14.04.2012, 14:22

Ирански МиГ-29В началото на годината привърши ремонта и модернизацията на 4-я иракски самолет борд 3-6104, който не е летял от момента на прелитането си от Ирак на 17 януари 1992 година. Преди това беше възстановен 3-я, борд 3-6103, който също не беше летял след пристигането си. Самолетите са получили нова авионика и нова оптична система. За другите промени няма информация.

В чест на 20 години от прелитането на руските самолети от Ирак в Иран "МиГ-29" борд 3-6133 и "МиГ-29УБ" борд 3-6305 от 11 -та ескадрила на ВВС на Иран получиха глава на орел на вертикалния стабилизатор. С това иранските ВВС отбелязаха 20-та годишнина от началото на експлоатацията на "МиГ-29".

Коментар:

Вече всички налични ирански самолети МиГ-29 могат да летят. Общо Иран е имал около 40-45 машини от този тип. Известни са регистрации "МиГ-29" от 3-6101 до 3-6133 или около 33 машини и "МиГ-29УБ" от 3-6301 до 3-6310 или 10 машини. Има данни за най-малко три загубени самолета, така, че ВВС  на страната в момента, може разполагат с около 40 летящи машини от този тип.

Има информация и снимки, че за самолетите Иран има ракети Р-27 в различни варианти, както също Р-60 и Р-73. Бройките на ракетите вероятно са около 100 от всеки вид.

/aeronews.alle.bg/

 
Пентагонът ще похарчи за авиация 770 милиарда долара до 2022 година
14.04.2012, 10:25

RQ-4 Global Hawk Министерството на отбраната на САЩ възнамерява в следващите 10 години да похарчи 770 милиарда долара за покупка, експлоатация и производство на нови летателни апарати, съобщи агенция Bloomberg.

В плановете влиза покупката на нови безпилотни летателни апарати (БЛА), самолети-танкери, изтребители, самолети за радиоелектронна борба.

Отчетът на Пентагона е подготвен по искане на Конгреса и е изложен на сайта на Bloomberg. Той е достъпен на линка http://media.bloomberg.com/bb/avfile/rCLGl9FIO910.

Паркът на ударните и стратегическите БЛА ще бъде увеличен с 45 процента до 645 броя. Сега на въоръжение в САЩ се намират MQ-1 Predator, RQ-4 Global Hawk и MQ-9 Reaper. През 2013 година техният брой се планира да бъде 445 единици. В перспектива военните възнамеряват да заменят всички остарели MQ-1 с новите MQ-9, а също така да придобият 164 броя БЛА MQ-1C Gray Eagle. Последните ще се използват „за пряка поддръжка на сухопътните войски”. Като цяло за БЛА за всички видове войски Пентагонът ще изразходи 80 милиарда долара.

Сред авиационните покупки през следващите 10 години са 83 самолета-цистерни КС-46А, разработван от американския авиостроителен концерн Boeing. (До 2029 година трябва да бъдат купени още 96 танкера от този тип.)

Част от бюджета ще бъде похарчен за закупка и модернизация на самолетите за радиоелектронна борба E/A-18G Growler за ВМС на САЩ, които трябва да бъдат поддържани на равнище 114 единици.

Пентагонът ще финансира експлоатацията на самолетите за далечно радиолокационно откриване и управление, намиращи се в състава на ВВС.

Освен това ще започне закупуването на първите 506 изтребителя от пето поколение F-35А Lightning II.

Частта на самолетите от пето поколение във ВВС, включително F-22 Raptor, през следващите десет години от сегашните 7 процента трябва да нарасне на 25 процента.

В плана е предвидено на 350 изтребителя F-16 Fighting Falcon да бъде извършена дълбока модернизация и възстановяване на техническата готовност.

Планът за финансиране на авиацията на САЩ също така предвижда разходи за извършване на научноизследователска и опитно-конструкторска дейност по програмата F-X, отнасяща се създаване на изтребител от шесто поколение. Работата по тази програма не се осветява публично. Известно е, ВВС и ВМС на САЩ през януари 2011 година започнаха работа над изискванията към F-X. Предполага се, че новият самолет ще бъде опционално пилотиран или само безпилотен вариант, способен да изпълнява полета си в свръхзвуков режим.

Към 2022 година на въоръжение във въздушния флот на САЩ ще се намират 14 415 машини срещу 14 340 сега (без да се отчитат БЛА), разпределени по типове както следва: 3416 бойни самолета, 966 ударни вертолета, 4589 транспортни самолета, 149 машини за търсене и спасяване, 536 самолета-цистерни, 154 стратегически бомбардировача, 654 противокорабни и противоподводни самолета и вертолета, 2081 учебни самолета, 1418 разузнавателни и командни машини, 452 летателни апарата за специални операции. – Още за ВВС на САЩ

/Блиц/

 
ВВС на Аржентина ще започнат производство на УТС IA-63 Pampa
14.04.2012, 09:20

УТС IA-63 PampaВВС на Аржентина да произвеждат на учебно тренировъчните самолети IA-63 Pampa. За целта е потърсена помощта на германската компания "Grob Aircraft AG". Самолетите ще получат нов двигател от американската Honeywell, TFE731-40-2N (1930 kg) вместо досегашния FE731-2-2N (1590 kg). Освен повишената тяга, той има и по-малък разход на гориво.

Предвижда се и част от самолетите да получат стъклена кабина. Това е заявил министърът на отбраната на Аржентина Артуро Пуричелли на 10 април 2012 година.

Коментар:

На  ВВС на Аржентина са доставени 18 "IA-63 Pampa" (1988-1990) и 6 "IA-63 Pampa II" (2006-2007). Те са произведени от същата тази  Fábrica Argentina de Aviones, по лиценз на германската Dornier. Произведени са още три прототипа, първият от които излита на 6 октомври 1984 година.

Според плановете заводът в Кордова, който има около 120 души работници от началото на 2013 година ще предава по една машина на месец. През следващите пет години се предвижда да бъдат произведени около 100 машини, като се разчита и на износ. Очакваната цена на един самолет е между 9 и 12 милиона долара.

/aeronews.alle.bg/

 

 
Завърши срещата на министрите на отбраната от региона
13.04.2012, 19:21

„Страните от Югоизточна Европа трябва да задълбочат сътрудничеството си по проекти в рамките на „интелигентната отбрана” на НАТО и инициативата за обединяване на способности и споделяне на разходи на ЕС” – каза вчера министър Аню Ангелов по време на Срещата на министрите на отбраната в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Белград.

„Тези инициативи ни предоставят големи възможности за сътрудничество в регионален мащаб” – допълни още той и обясни, че България вече работи по проект за ролята на жените на ръководни длъжности в сигурността и отбраната („Female Leaders in Security and Defense) и за изграждането на Център за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Министър Ангелов потвърди предложението на България за постоянно разполагане на щаба на Многонационалната бригада "Югоизточна Европа" (SEEBRIG) в страната ни като важна стъпка към подобряване на оперативните й способности за действие при кризи и участие в мисии и операции. „Бригада „Югоизточна Европа” е важно регионално постижение и доказателство за политическата воля на страните от региона да си сътрудничат в сферата на отбраната, но ние трябва да я превърнем в ефективен и използваем инструмент”, заяви министър Ангелов.

По време на срещата министър Ангелов приветства инициативата на Сърбия да постави във фокуса на разговорите въпросите за съхраняване и унищожаване на складови запаси от малки оръжия и боеприпаси и изрази готовността на България да споделя своя опит в тази сфера.

Министър Ангелов още веднъж подчерта значимостта на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) като платформа за обсъждане на конкретни въпроси с регионална значимост и потвърди подкрепата на страната ни за европейската и евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани.

Подкрепата за продължаващата политика „на отворени врати” на НАТО и ЕС като начин за постигане на трайна стабилност и просперитет в региона беше изразена и в Декларация, приета от министрите на отбраната на тяхната пета среща. В Декларацията се посочва още необходимостта от насърчаване на многонационалните подходи за справяне с общите предизвикателства в сферата на отбраната като „интелигентната отбрана” на НАТО и инициативата за обединяване на способности и споделяне на разходи на ЕС. В Декларацията министрите приветстват и стартирането на Проекта за ролята на жените на ръководни длъжности в сигурността и отбраната, в който България е водеща.

В рамките на форума министър Аню Ангелов проведе срещи с министрите на отбраната на Република Сърбия Драган Шутановац, на Турция Исмет Йълмаз и на Черна гора Милица Пеянович-Джуришич, на които бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността.

/Пресцентър на МО/

 
Генерал от резерва Златан Стойков оглави столичната организация на СОСЗР
13.04.2012, 19:15

На заседание Столичният съвет на СОСЗР избра за свой председател генерал от резерва Златан Стойков. Той е последният началник на ГЩ на БА и първият началник на отбраната във военната ни история. Генералът получи пълното доверие на членовете на Столичния съвет на организацията. Нямаше нито един против или въздържал се. Пожелания за успешна работа генерал Стойков получи от председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. В Изпълнителното бюро на Столичния съвет бяха избрани полковник от запаса Васил Арабаджиев, полковник от резерва Андон Бакърджиев и генерал-майор от резерва Васил Върбанов

За мен е изключително важно доверието между хората и по-нататъшното развитие на съюза, подчерта новият председател. Той е сторонник на единството на запасното войнство. Откри три основни принципа в своята работа: професионализъм, почтеност и лоялност. Генерал от резерва Стойков поема ръководството на организацията от генерал-майор от резерва Китан Русанов и генерал-лейтенант от резерва Симеон Петковски.

В столичната организация на СОСЗР членуват 2820 запасни и резервисти. 2440 от тях са офицери. През миналата година са издадени над 250 нови членски карти. Това стана ясно от отчетния доклад за работата през 2011 г. на генерал-лейтенант от запаса Симеон Петковски, който ръководеше Столичния съвет. СОСЗР в София има 20 районни организации, 72 дружества и 26 клуба по интереси. По-голямата част от тях водят активен организационен живот, бе подчертано в доклада. По-голямо внимание занапред ще бъде обърнато на организациите в Слатина, Горна баня и Възраждане.

Време е да станем още по-масова и сплотена организация, бе един от изводите, които членовете на Столичния съвет направиха в изказванията си. Дискусията беше насочена към укрепване на единството на запасното войнство, преодоляване на опростенчеството в организационната работа, борбата за връщане на отнетите съъзни имоти и привличането на нови членове. Изразено бе мнение, че със своя капацитет СОСЗР може да бъде полезен на държавата за излизане от кризата, включително и най-вече за укрепване на нейната национална сигурност. С тревога бяха поставени проблемите за социалния статус и здравното осигуряване на запасните и резервистите. За пореден път се разискваше отношението на ВМА и нейните структури в страната към генералите, офицерите и сержантите, които вече са напуснали армейския строй. Обсъдени бяха по-нататъшните възможности за съвместна работа със Столична община в контекста на доброто сътрудничество с нейния кмет Йорданка Фандъкова.

В своето изказване генерал-лейтенант от резерва Топалов постави редица въпроси, които са част от предконгресната дискусия в съюза. Той подчерта общите интереси на цялото запасно войнство и ролята на Обществения съвет по въпросите на отбраната за единството на организациите. Генералът е категоричен, че името на съюза напълно отговаря на Закона за отбраната и Въоръжените сили, на Закона за резерва на Въоръжените сили и на членството в Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР, чието президентство през 2014 г. се поема от СОСЗР.

**************

Генерал от резерва Златан Кирилов Стойков е български високопоставен офицер. Той е роден на 17 март 1951 г. в с Църварица, Област Кюстендил. Средното си образование завършва в Техникум по електропромишленост в Кюстенвдил. Женен е, с две дъщери, едната от които е офицер в полицията.

Военно образование: завършва Висше военно общовоъйсково училище „Васил Левски” във Велеико Търново;  Военна академия „Георги С. Раковски”- 1980 г. Генерал-щабна академия в Москва- 1995 г.; През 1999 г. специализира в Езиков институт по отбраната, Сан Антонио, Тексас, САЩ.

Военна кариера: командир на взвод в 19 мотострелкови полк (1973-1974), командир на комендантско-домакинска рота в 1-ва мотострелкова дивизия (1974-1978), командир на батальон за обслужване и охрана (1980-1981), помощник-началник на оперативен отдел в 1-ва Армия (1981-1982), старши помощник-началник на оперативен отдел в 1-ва Армия (1982-1983), помощник-началник на оперативен отдел - направленец в Оперативно управление на Командване на Сухопътни войски (1983-1984), старши помощник-началник на оперативен отдел - началник направление в Оперативно управление на Командване на Сухопътни войски (1984 - 1987), заместник-началник на Оперативен отдел в Оперативно управление на Командване на Сухопътни войски (1987-1988), началник на оперативен отдел и заместник началник-щаб на 1-ва Армия (1988 - 1992), заместник началник-щаб на 1-ва Армия (1992-1993), командир на 3-та мотострелкова дивизия (1995-1998), началник-щаб на Силите за бързо реагиране(1998-2000), командир на 2-ри Армейски корпус (2000-2002), заместник-началник на ГЩ по ресурсите (2002 - 2003), началник на Главния щаб на Сухопътните войски (2003 - 2006) началник на Генералния щаб на Българската армия (2006-2009), началник на отбраната – 2009 г.

/Спирдон Спирдонов  - www.otbrana.alle.bg/

 
Инцидент с министъра на отбраната на Украйна
13.04.2012, 16:57

Дмитрий СаламатинВчера (12 април 2012 година) е претърпял инцидент вертолет Ми-8 от ВВС на Украйна.  Късно вечерта в близо до селището Симони, Житомирска области е кацвала принудително машина, като по време на полета е спряло подаването на гориво към двигателите и пилотите са приземили вертолета в режим на авторотация.

Случаят може би щеше да остане неизвестен, но на борда се е намирал министърът на отбраната на Украйна Дмитрий Саламатин. Той и придружаващите го лица са били на проверка в 13-ти армейски корпус от Ровенския гарнизон.

Министърът е направил изявление, според което случая е показал нуждата от радикални мерки. Износената техника няма място във ВВС на Украйна. Ще бъдат концентрирани максимално човешки и материални ресурси за решаване на проблемите.

/aeronews.alle.bg /

 
Кораби на руския военноморски флот ще дежурят постоянно край бреговете на Сирия
13.04.2012, 13:32

Кораби на руския военноморски флот ще дежурят постоянно в Средиземно море близо до бреговете на Сирия, съобщи пред РИА Новости високопоставен източник от министерството на отбраната на Русия.

След изострянето на ситуацията в Сирия през февруари 2011 г. в този район на Средиземноморието се е увеличило присъствието на военните кораби на САЩ, Франция, Великобритания и други държави, в това число и на Германия.

Към момента край бреговете на Сирия се намира на бойно дежурство патрулен кораб от Черноморския флот на Русия „Сметливий”. Взето е решение да бъде изпратен втори кораб през май.

/ИА „Фокус”/

 
„Неочакваното посещение” в Приднестровието на руския министър на отбраната
13.04.2012, 11:48

Анатолий Сердюков Руският министър на отбраната Анатолий Сердюков посети Тираспол, включително военните обекти на Русия в приднестровския регион. Все още не е ясно дали молдовските власти са били информирани предварително за неговата визита, пише вестник „Панорама”.

„Ако Москва не е информирала Кишинев, то тогава Русия е нарушила държавния суверенитет на Молдова. Молдовските власти трябва незабавно да реагират”, посочва политическият анализатор Анатол Церану.

Според председателя на Социалдемократическата партия на Молдова Виктор Шелин посещението всъщност е било подготовка за предстояща визита на Дмитрий Рогозин.

Рогозин, който наскоро бе назначен за специален представител на президента на Русия за Приднестровието, ще бъде на официално посещение в Молдова от 16 до 18 април.

/ИА „Фокус”/

 
Военен преврат в Гвинея-Бисау
13.04.2012, 10:20

Военните, вдигнали метеж в Гвинея-Бисау, арестуваха водещите политически дейци на страната. Всички те се намират в крепостта Амура, където се разполага Генералния щаб на Въоръжените сили.

Въстаниците практически изцяло контролират столицата Бисау. През нощта те изключиха тока в града и с щурм превзеха сградата на Националното радио.

Военните блокираха всички постъпи към представителството на ООН в страната, както и сградите на дипломатическите мисии.

 
В Русия създадоха защитаващи от радиация покрития за стъкла
13.04.2012, 09:20

В научно-производственото обединение „Технология” в руския град Обнинск е разработено металооптично нанопокритие за стъклата на кабините на бойните самолети. То е способно да защити летците от радиация и интензивно слънчево излъчване при полет на голяма височина. Това е съобщил пред агенция „Интерфакс” директорът на комплекс „Стъкло” в „Технология” Валерий Тьомних.

Според неговите думи, новото нанопокритие се нанася от вътрешната страна на фанара на пилота и отслабва топлината на светлинния поток с 40 процента, а радиацията – с 30 процента.

Освен това покритието намалява електромагнитното излъчване 250 пъти и повишава устойчивостта към износване, тъй като органичното стъкло вече „старее” по-бавно. „На стъклото се нанасят различни метали и светлопропускането след това не може да е по-малко от 70 процента” – съобщил Тьомних.

Освен това новото покритие позволява до 30 процента да се намали радиолокационната забележимост на пилотската кабина. Тьомних обяснил, че радиосигналът се отразява от обработените стъкла и се разсейва в различни направления. Общата дебелина на покритието съставлявало около 80 нанометра. За нанасяне на слоя била създадена специална апаратура за магнетронно нанасяне на праха. Покритието ще бъде нанасяно на фанарите на пилотските кабини на Т-50 (ПАК ФА), МиГ-29К, Су-30 и бомбардировачите Су-34.

В края на март 2012 година вестник „Известия” писа, че в обединението „Технология” е използвано златно напрашаване за защита на стъклото на кабината на изтребителите Т-50 от радиовълни и слънчево излъчване. Според главния конструктор на „Технология” Владимир Викулин, освен злато за напрашаване се използва индий и калай. Дебелината на един слой е 20 нанометра, а цялото напрашаване не превишава 90 нанометра.

/Blitz/

 
"Волга-Днепр" ще купи нови Ан-124 за 8 милиарда долара
13.04.2012, 09:14

ЛогоКомпанията "Волга-Днепр" планира да сключи в близките месеци договор с ОАК за  20 самолета Ан-124 плюс опция за още 20 по 200 милиона долара за самолет, заяви вчера Валерий Габриел, изпълнителен директор.

Това ще даде възможност да стартира новото производство на военно транспортния Ан-124. Сега остава и другите два партньора по програмата да сключат договори поне за 25 машини и тя може да стартира.

Коментар:

С депозита по договорите и помощ от Русия ще стартира програмата. За ВТС ще бъде дадена предварително 100% от сумата.

При 10 броя за ВВС, това са 2 милиарда долара плюс още 400 милиона от "Волга-Днепр" и мисля, че възстановяване на производството ще стартира с подписване на договора от "Волга-Днепр". Военните самолети за износ от Русия се превозват с нейните самолети. Същото се отнася за модернизираните и вертолетите.

/aeronews.alle.bg/

 
Неуспешен пуск на ракетата на КНДР
13.04.2012, 09:05

Медиите на Северна Корея признаха, че изстрелването на космическия спътник се  състояло, но е неуспешно. По-рано за това съобщиха САЩ и Япония.

Съгласно данни на агенция „Асошиейтед пресс”, системите за противовъздушна отбрана на Северна Америка (NORAD) са фиксирали старта на ракетата, първата степен на която е паднала на 165 километра от Сеул, а двете останали, както се предполага, дори не са се отделили.

Намерението да изстреля спътник в космоса по случай 100-годишнината от рождението на първия ръководител на страната Ким Ир Сен Пхенян беше изказал още през март. Плановете на КНДР бяха рязко осъдени от много страни, в това число и от Русия. Резолюции на Съвета за сигурност на ООН забраняват на Северна Корея да изстрелва ракети с използване на балистични технологии.

 
Военнослужещи от 61 механизирана бригада заминават на съвместна подготовка в Германия
13.04.2012, 08:52

военнослужещи от военно формирование 22180 - Казанлък В изпълнение на сключения през миналата година „Меморандум за разбирателство за съвместна подготовка между определени тактически подразделения от Сухопътните войски на Българската армия и Сухопътните войски на САЩ в Европа” 100 военнослужещи от военно формирование 22180 - Казанлък с командир майор Петко Цанков заминават на съвместна ротационна подготовка в Съвместния тренировъчен център на Американската армия – Графенвьор и Хоенфелс, Германия.

Там те в продължение на месец  ще тренират съвместно със своите американски колеги и ще повишат подготовката си  за участие в операции по поддържане на мира.

/landforce.mod.bg/

 

 
Два инцидента в Либия
12.04.2012, 23:02

Според алжирски сайт в Либия са станали два инцидента.

При единия се е разбила машина Ми-8Т борд 8535,  превозваща членове на правителството на CNT, малко след излитането си от летището в южния град Marzak на 11 април 2012 година.  Ранени са пилотът и членове на охраната. Правителствената делегация е слязла от самолет и качила на вертолета, който да ги превози до отдалечен район.

При другия днес (12 април 2012 година) се е разбил самолет "Mirage F1" от ВВС на Либия. Инцидентът е станал близо до Qaşr Bin Gaşīr (Ben Gashir) в район El Hamrouniya, на около 30 километра западно от Триполи. Има снимки на горящ самолет, не се съобщава нищо за съдбата на екипажа.

/aeronews.alle.bg/

 
Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев инспектира изпълнението на операцията по прочистване на войсковия район в Челопечене
12.04.2012, 22:08

Валентин Радев Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев посети днес, 12 април, войскови район № 2138 – Челопечене, за да инспектира изпълнението на операцията по прочистване на терена. С него бяха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и кметският наместник на Челопечене Тодор Василев.

„Тук сме, за да проследим цялостния процес и да се уверим, че се спазват всички правила, гарантиращи безопасността както на ангажираните военнослужещи, така и на местното население”, каза заместник-министър Радев и добави, че няма забележки към изпълнението на операцията. Той изрази благодарност към жителите на Челопечене за проявеното търпение и припомни, че основна цел на прочистването на района е гарантирането на тяхната сигурност.

От началото на операцията по прочистване на войсковия район в Челопечене са открити 94 743 бр. боеприпаси и взривни остатъци, като броят на унищожените е 58 671. Задачите по прочистването се изпълняват от специализирана тактическа група от Българската армия във взаимодействие със служба „Военна полиция” и Военно медицинска академия, съвместно със специалисти от САЩ.

/MO/

 
Военновъздушните сили на Русия търсят изход от положението
12.04.2012, 20:40

Ил-76Държавната програма за въоръжения за периода 2011-2020 година предвижда закупуването на примерно 600 нови самолети за Военновъздушните сили (ВВС) на Русия. Над 100 машини от тях ще съставят военнотранспортни самолети и техни специални модификации.

Сега Русия разполага с флота от няколко стотин военнотранспортни самолети, но се сблъска с острия проблем на обновяването им. Фактически ясна перспектива за замяна има само един (макар и най-масовия) самолет на военнотранспортната авиация: Ил-76. Но и в този случай новите машини ще съставят не повече от 30-35 (а общо те са почти 200). Останалата част на парка Ил-76 се планира да се поддържа за сметка на основен ремонт.

Тези планове са напълно реални, но Ил-76 не могат изцяло да осигурят всички потребности на военнотранспортната авиация. Най-големи проблеми ще има правителството при обновяването на парка средни (с товароподемност до 20 тона) и леки (до 12 тона) военнотранспортни самолети.

В момента основна средна машина в състава на военнотранспортната авиация е Ан-12. Този самолет, създаден през 50-те години, се произвеждаше до началото на 70-те години, възрастта на най-младите съставлява 40 години. Създаденият вместо него Ан-70 не само че не е пуснат в серия, но засега не е решен и въпросът със завода, където той ще се сглобява. Друг вариант е самолетът Ил-114, създаван заедно с Индия. Но сроковете на реализирането на този проект постоянно се отлагат – днес за дата на първия полет се сочи 2017 година.

Друг вариант може да стане украинският Ан-178, създаван от конструкторското бюро „Антонов” на основата на своя сполучлив нов пътнически самолет Ан-148. Но Ан-178 още не е излитал.

Но най-големи проблеми възниква все пак със замяната на леките Ан-26, възрастта на които също наближава 50 години.

Въпросът с намирането на приемлив самолет с товароподемност 5-10 тона е остър. От съветските разработки може да се посочи Ан-74, който продължава да се произвежда на авиационния завод в Харков, но днешните възможности на завода не позволяват да се разчита на бързо изпълняване на поръчката в нужния за Русия обем (няколко десетки машини в течение на 8-10 години).

Всички останали варианти имат чуждестранен произход, и тук, преди всичко, следва да се има предвид италианският C-27J Spartan, който днес е на въоръжение в редица държави от Източна Европа. Разбира се, това не е най-добрият вариант, но ако в близко време в Русия не бъде създаден самолет за 12 тона, закупуването на лицензирани италиански машини вместо Ан-26 ще е по-добър изход от създалото се положение, отколкото те изобщо да не се сменят. – Още руски ВВС

/ruvr.ru/

 
Съвместни учения на Русия и Норвегия
12.04.2012, 20:32

Представители на Военноморските сили на Русия и Норвегия по време на делова среща на борда на големия противолодъчен кораб на Северния флот „Адмирал Левченко” подписаха заключителния протокол за съвместните военноморски учения „Помор-2012”, които ще бъдат проведени през май в акваторията на Баренцево и Норвежко море.

Ученията „Помор” се организират вече за четвърти път и главната им цел е тренирането на оперативна съвместимост на руските военноморски и военновъздушни сили в Арктическия регион.

 
Нови модификации на С-300 за ПВО на Русия
12.04.2012, 20:27

ЗРК С-300Войсковата противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски на Русия през текущата година ще получат най-нова, четвърта по ред модифицирана зенитно-ракетна система С-300В, съобщи днес официалният представител на Сухопътните войски полковник Сергей Власов.

Тактико-техническите характеристики на системата С-300В4 превишават възможностите на предишната трета модификация примерно 1,5-2,3 пъти.

По далечина на стрелба и други параметри тя се доближава до характеристиките на С-40 „Триумф” за сметка на нови възли, внедряване на съвременната елементна база и изчислителни средства. – Още за С-300

 
Военноморска база – Варна с нов командир – кап. I ранг Тодор Йотов
12.04.2012, 17:00

Във Военноморска база – Варна се състоя тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността командир на базата. 

Досегашният става началник на Главния щаб на ВМС, а базата поема кап. I ранг Тодор Йотов. В словото си кап. Йотов посочи, че годината няма да е лека за военните моряци, но има амбицията въпреки предстоящите реформи, нито един офицер да не бъде уволнен или съкратен. Той допълни, че от първи ноември ще бъде закрит Трети дивизион миночистачни кораби.

/Радио Варна/

 
Ще се опитаме да осигурим 200 часа нальот на курсантите
12.04.2012, 13:45

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев валидира пощенска марка, посветена на 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация, заедно с командира на ВВС генерал-майор Константин Попов и заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Бирисов.Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев участва днес в церемонията по валидиране на пощенска марка, посветена на 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация. Във връзка с Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април, той поздрави генералите и офицерите от българските ВВС. След това той заместник-министър Радев отговори на няколко въпроса на „Отбрана”.

Г-н заместник-министър, какво бихте искали да се говори за Вас и за българската военна авиация на днешния празник след 5 или 10 години?

Искам да говорят, че тези, които бяха на власт преди 5 или 10 години успяха да намерят необходимите средства, да мотивират хората и авиацията ни, за да продължават и занапред. Ние правим всякакви усилия. Както знаете за миналата година ученията са над две трети, повече от 70 процента. Успяхме да осигурим гориво, необходимата екипировка не само за самолетите, но и за цялата авиация, за да имаме тази бойна готовност. Желанието ни е през тази година процентите да бъдат по-големи, да намерим необходимите средства, въпреки кризата. Това е общо взето идеята, надявам се така да постъпват всички и след нас.

Вчера при откриването на Международната конференция „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите” президентът Росен Плевнелиев каза, че на курсантите от факултет „Авиационен” трябва да се осигурят 200 часа нальот. Възможно ли е?

Това е много трудно. Доколкото знам, а сигурно и Вие знаете, че това беше основният проблем за курсантите, които завършват. Те нямат необходимите налетени часове. Щом президентът го е казал, сигурно има нещо предвид. Ако ни бъде поставена такава задача, ще направим всичко възможно.

Какво е положението с осигуряването през миналата година?

Мога да Ви кажа, че за миналата година доставихме керосин, който беше необходим. Близо 50 милиона сме дали за керосин. Възстановихме запасите, които бяха изчерпани. Говоря за войсковите запаси. Имаме запаси и за тази година за обучение. Да се надяваме, че над 70 процента ще успеем да осигурим бойната подготовка. Ще се опитаме, разбира се, да дадем необходимото и на курсантите.

Ще вдигнете ли всички учебни самолети, за да летят на тях курсантите?

През тази година продължават рамковите споразумения. Намерихме пари за възстановяване на летателната годност на самолетите. Да се надяваме, че ще постигнем резултати. Дали точно 200 часа? Всичко това е въпрос на сметки.

/Otbrana.com/

 
Кметът на Варна и СОСЗР подписаха споразумение за сътрудничество
12.04.2012, 13:25

Кметът на Варна Кирил Йорданов и председателят на Общинската организация на СОСЗР вицеадмирал от запаса Илия ПоповНа специално организирана среща в Дома на СОСЗР бе сключено споразумение за сътрудничество между Варненската община и Общинската организация на съюза.  Документът бе подписан от кмета капитан от резерва Кирил Йорданов, който е почетен член на съюза и председателя на Общинската организация на СОСЗР вицеадмирал от запаса Илия Попов.

Направи впечатление дружеското отношение на кмета към запасните и резервистите. С голямо удовлетворение бе прието неговото желание и занапред да подпомага съюза.

Известно е, че кметът Кирил Йорданов има съществен принос за своевременното изграждане на Дома на СОСЗР във Варна, който бе открит в началото на миналото лято.

/Otbrana.com/

 
Холандия намалява броя на изтребителите F-16
12.04.2012, 13:21

F-16Холандия ще намали броя на изтребителите F-16, които са на въоръжение в страната, от 87 на 68. Решението за окончателното закупуване на F-35 ще се вземе след изборите през 2015 г.

Няколко варианта има за ‘излишните’ F-16. Първият е продажба на 18 и запазване на един за резервни части, вторият –продажба на 15 и 4 за резервни и последната опция – съхранение на всичките 19 изтребителя, извадени от въоръжение. Очакваните икономии са около 41 милиона долара годишно. Отделно броят на активно летящите пилоти на F-16 е редуциран на 68.

Изтребителите F-16 се планират да бъдат извадени от въоръжение през 2023 г., но се обсъжда въпроса оставянето им до 2026 във връзка със забавянето на програмата F-35, което би коствало 300 милиона долара.

Това е второто съкращения на изтребители в холандските ВВС – през 2010 бяха извадени от въоръжение също 18 самолета, които след ремонт бяха продадени на Чили. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
План за развитие на полските ВМС
12.04.2012, 12:55

Министерството на отбраната на Полша обнародва план за развитие на ВМС за периода 2012 до 2030. За този период флотът ще получи по 282 милиона долара годишно. Без закупуване на нова техника бойните възможности на флота ще бъдат изчерпани до 2030 г.

За това до тогава се планира придобиването на три подводници и три нови бойни кораба. Допълнително ще бъдат закупени 6 бойни хеликоптера и 6 за търсене и спасяване, 10 БЛА, две зенитни ракетни системи и 10 дистанционни управляеми кораби.

Към момента на въоръжение във ВМС на Полша се намират 86 средства:41 бойни кораба, 15 за поддръжка и 30 други, както и 29 вертолета и 12 самолета. Численият състав на ВМС е 8100 души. След 2022 година от 86-те кораба на въоръжение ще останат само 22. – Още за ВМС на Полша

/Pan.bg/

 
Министърът на отбраната Ангелов ще открие нов кабинет във ВВМУ
12.04.2012, 09:59

На 24 април министърът на отбраната Аню Ангелов ще посети ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров”, програмата на посещението включва брифинг на Началника на Военноморско училище кап. I ранг, проф. д.в.н. Боян Медникаров и разглеждане на реновираните кабинети и тренажори.

Министърът на отбраната тържествено ще открие обновените битови помещения в Центъра за военна подготовка, както и новия кабинет за електронно обучение по навигация “Клас навигатор” във факултет Навигационен, съобщиха от училището.

Посещението на министър Ангелов съвпада с провеждащата се по същото време Институционална преакредитация на училището, от Експертна група на Националната агенция за оценяване и акредитация , под ръководството на проф. Пенев.

/Maritime.bg/

 
Аню Ангелов пак манипулира народа и войнството, разиграва оптимизъм
12.04.2012, 09:54

Аню Ангелов „Хора бдете!”, казал го е един велик чех , но думите му са особено актуални в наше време и най–вече за  салто морталетата на военния министър Аню Ангелов.

Една дузина бяха  проявите  в последно време, на които  се обясняваше,  що е туй интелигентна отбрана и има ли почва у нас и в МО. По-умни, нормално интелигентни  и самозвани военни експерти се надпреварваха да интерпретират  натовските  постановки по въпроса с балкански измерения. И всички, начело с А.Н.,  предлагат  и коментират инициативи и  предложения за това, как с малка армия и малко оръжия да направим големи способности.  Няма как да стане, братя. Това е само бавене на време за крепене на министерския пост, манипулиране на общественото мнение и приспиване на будните и на младите офицери. Гърция ли, Турция ли, Румъния ли ще споделят с нас средства за отбрана. Знаете колко са армиите им, с какви оръжия и техника разполагат. Кой ще иска да прави интегриран армейски комшулък с бедния и слабия?  Сомнамбулни са и приказките за ефективно  българско участие в системата за съюзно военно наблюдение и за  киберсигурността. Какъв кибер, какво толкоз ще крием и пазим ?! Чу ли сме нещо от големите и се пъчим да им бъдем около рамото. Като папагали повтаряме съюзни постановки, слагайки щипка шарена сол за миризма. Сори Аню, гледай си кесията и акъла. По-добре ще е  ако разчитаме на собствените си резерви в отбраната- оптимизиране на структури и ликвидиране на излишни големи  щабове, продажба на имоти и техника за армейска сметка, освобождаване от държавна служба на пенсионирани старши офицери и др. От полза ще е и внимателния прочит на критичните  изводи и съждения в докладите и размислите  на малкото свежи глави от кадъра, резерва и запаса. Не трябва да губим и us-помощта за мисии и чуждоземни подготовки, ако не е заробваща. В противен случай ще се окажем тотално неподготвени за срещата в Чикаго........... Прочети още

 
Честит 12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката!
12.04.2012, 09:45

Юрий Гагарин На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба "Восток" една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.

Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Ето няколко важни събития в усвояването на космоса:

   - 4 октомври 1957 — първият изстрелян изкуствен спътник на Земята (СССР).

   - 12 април 1961 — първият полет на човек в космоса (Юрий Гагарин, СССР).

   - 18 март 1965 — първо излизане на човек в откритият космос (Алексей Леонов, СССР).

   - 21 юли 1969 — първото стъпване на човек на Луната (Нийл Армстронг, САЩ).

   - 19 април 1971 — започва работа първата орбитална станция (СССР), по-късно -  съвместно със САЩ, създаване на международната станция.

   - 3 март 1972 — старт на първият апарат, напуснал пределите на Слънчевата система (Пионер-10, САЩ).

   - 12 април 1981 — извеждане на орбита на първият кораб за многократно използване (Колумбия, САЩ).

Интересни факти от историята на човешкото присъствие в космоса:

Кучето Лайка е първото живо същество, което полита в космоса. Тя е изстреляна на борда на изкуствения спътник „Спутник-2“ на 4 ноември 1957 г.

Първият американски астронавт е Алан Бартлет Шепард. Той излита на 5 май 1961 с космическия кораб "Меркурий III".

Първата жена-космонавт излита на 16 юни 1963 г. на борда на "Восток-6" и се казва Валентина Терешкова.

Първият човек излязъл в открития космос е Алексей Леонов. Това става през 1965г.

Най-младият космонавт е Герман Титов. Той извършва своя полет на 26 години с кораба "Восток-2".

Най-дълго в космоса за един полет е прекарал руснакът Валерий Поляков — 438 денонощия.

Най-голям сумарен престой в космоса има руският космонавт Сергей Константинович Крикальов — 755 денонощия.

Най-много полети (7 до 2003 год) са извършили американците Джери Линн Рос и Франклин Чанг-Диас.

На най-голямо разстояние от Земята се е отдалечил екипажа на "Аполо-13" — 401 056 км.

Първият апарат, напуснал пределите на Слънчевата система е „Пионер 10” изстрелян на 3 март 1972 година.

А ето малко и за българите в космоса:

На 10 април 1979 г. в 17ч. и 34мин.( универсално време) е изстрелян в орбита около Земята космическия кораб „Съюз 33” с българо- съветския екипаж. На борда му са Николай Рукавишников (командир на полета) и Георги Иванов (космонавт-изследовател). Двамата са натоварени с важни изследователски задачи, чиито програми са изработени от съветски и български учени. Техният кораб също така трябва да се скачи със станцията „Салют”. Минути преди да се осъществи това, един от двигателите на „Съюз 33” спира да работи. Тази тежка авария поставя под въпрос, не само изпълнението на мисията, но и завръщането на самите космонавти. В този труден момент се взима решение да се използва третия (резервен) двигател, което става за първи път в историята на космическите полети. С невероятни усилия, както от страна на техническия персонал следящ полета, така и на екипажа, двамата космонавти успяват да се завърнат обратно на Земята. Полетът, който продължи 1 ден 23 часа и 1 минута, макар и неуспешен, дава много данни за понататъшното развитие на космонавтиката. Като българи можем да се гордеем, че през целия драматичен полет, Георги Иванов запазва самообладание, психическо и физическо равновесие.

Александър Панайотов Александров е вторият български космонавт. Той лети на съветския космически кораб „Союз-ТМ-5” заедно с още трима руски космонавти. Мисията продължава от 07 до 17 юни 1988 година. По време на полета се провеждат 56 научни експеримента, а също така изпитания на храни предназначени за ползване от космонавти, разработени в България от Института за космически изследвания при БАН.

Според резолюция на Общото събрание на ООН, 12 април официално е обявен за Международен ден на полета на човека в космоса. – Още Космос

/Pan.bg/

 
Катастрофа с конвертоплан с американски MV-22B Osprey в Мароко
12.04.2012, 08:35

MV-22B Osprey Конвертоплан MV-22B Osprey ма морската пехота на САЩ е катастрофирал в Мароко по време на провеждане на съвместно учение „African Lion „ с кралските ВС на Мароко.

Загинали са двама военнослужещи и двама са ранени. MV-22B Osprey е излетял от борда на амфибийния кораб USS Iwo Jima е се е разбил в района на полигон, намиращ се в южната провинция Тан Тан.

Това е петата катастрофа с конвертоплан от този тип (една катастрофа през 1992 и три през 2000), като са загинали общо 36 души. – Още за MV-22B Osprey

/Pan.bg/

 

 
Бивш гръцки военен министър арестуван за подкуп при купуване на немски подводници
11.04.2012, 22:43

Акис ТсохатзопулосБившият гръцки министър на отбраната Акис Тсохатзопулос е арестуван на 11 април с обвинение за получен подкуп при купуването на подводници от Германия, съобщи Agence France Presse.

72-годишният Тсохатзопулос е задържан около дома си в Атина, след което представители на отдела за борба с мошеничеството към министерството на финансите го откарали в прокуратурата. В течение на пет дни съдът ще реши дали бившият министър ще дочака началото на своето дело на свобода или зад решетките.

Следствието счита, че Тсохатзополус като министър е получил рушвет за сключване на договор през 2000 година за купуване на четири подводници от немския концерн HDW-Ferrostaal, отбелязва dpa. Сумата на сделката съставлявала 2,85 милиарда евро.

Разследването на Тсохатзополус започна през 2010 година. Следователите се заинтересували от данъчните декларации на бившия министър, както и от факта как е придобил къща в елитен район на Атина. По делото за подкупа са привлечени няколко служители на министерството и високопоставени военни.

Тсохатзополус е един от основателите на партията ПАСОК и влизаше в кръга на приближените на премиера Андреас Папандреу. Той беше военен министър от 1996 до 2001 година. Гръцкият парламент през юли 2011 година го лиши от имунитет във връзка с това разследване.

/БЛИЦ/

 
Безпилотни самолети на НАТО ни пускат специнформация
11.04.2012, 22:15

Аню Ангелов

 

 

Интервю с министъра на отбраната Аню Ангелов

 
Филипинските ВМС в конфликт с китайки военни кораби
11.04.2012, 19:14

Филипините съобщиха, че техен флагмански кораб е участвал в конфликт с два китайки кораба за наблюдение, попречили на задържането на китайски риболовни кораби в Южнокитайско море. Осем китайски рибарски кораба са били на котва във филипински териториални води край рифа Скарбору, на 124 морски мили от западното крайбрежие на основния остров на страната Лузон, съобщи правителството.

В съобщение на външното министерство се казва, цитирано от вестник “Банкок пост”, че корабът на филипинските ВМС „Грегорио Дел Пилар” открил осемте плавателни съда в неделя докато патрулирал в района. След това два „китайски наблюдателни кораба” отплавали към рифа. При пристигането си на място те застанали между „Грегорио Дел Пилар” и рибарските кораби, „и по този начин предотвратявайки ареста на сгрешилите китайски рибари”, се уточнява в съобщението.

Външният министър Алберт дел Росарио се е свързал с китайския посланик на Филипините във вторник през нощта и подчертал, че районът „е неделима част от територията на Филипините”.

/ИА „Фокус”/

 
Министрите на отбраната от региона се срещат в Белград
11.04.2012, 16:28

Аню Ангелов Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава днес за Република Сърбия, Белград. Той ще вземе участие в Срещата на министрите на отбраната в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

По време на форума ще бъдат дискутирани въпроси, свързани със стабилността и сигурността в региона на Югоизточна Европа, сътрудничеството между страните на двустранна и многостранна основа, общи инициативи по съхраняване и унищожаване на складови запаси от малки оръжия и боеприпаси, както и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между отделни страни във връзка с инициативата за „интелигентна отбрана” на НАТО.

Широкият формат на срещата дава възможност за обсъждане на конкретни предложения по отношение на стабилността на региона и прилагане на нови подходи за тяхното реализиране.

В рамките на форума министър Ангелов ще проведе срещи с министрите на отбраната на Република Сърбия Драган Шутановац, на Турция Исмет Йълмаз и на Черна гора Милица Пеянович-Джуришич.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа започва през 1996 г. със срещата на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа в София.

Това е форум за дипломатически и политически диалог, който развива регионалното сътрудничество в следните области: укрепване на стабилността, сигурността и добросъседството; икономическо развитие; хуманитарни, социални и културни въпроси; правосъдие, борба с организираната престъпност, незаконния трафик на наркотици и оръжие, тероризма.

В рамките на дейността на страните-участнички в ПСЮИЕ са проведени четири срещи на министрите на отбраната: през април 2004 г. в Сараево, през март 2005 г. в Букурещ, през март 2008 г. в София и през март 2011г. в Будва.

В ПСЮИЕ страни-участнички са: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Република Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.

/MO/

 
F-22, F-16 и В-1, съвместно с E-3 и KC-135 в учение за нанасяне на удари на голямо разстояние
11.04.2012, 16:23

На 4 април ВВС на САЩ са провели учение с F-22, F-16 и В-1, съвместно с E-3 и KC-135 за нанасяне на удари на голямо разстояние. Изпълняваните задачи са били подобни на тези в първата фаза на операцията Odyssey Dawn срещу Либия. Бомбардировачите са излетели от базата си Ellsworth (Южна Дакота) и са изпълнили 10 часов полет до Аляска. Една от целите е да се тренират различни тактически прийоми и процедури, включително и препланиране на задачите и целите по време на самия полет при използване на ракетите “земя-въздух” AGM-158 JASSM (Joint Air-Surface Stanfoff Missile).

В-1 може да носи до 24 ракети JASSM, които имат 1000 кг бойна глава и поразяват цели до 320 км. Предстои замяната им с AGM-158B JASSM-ER (extended-range) с далечина на действие до 960 км. Новите неща са ескортирането на бомбардировачите от изтребители F-22 и F-16, както и оценка на възможностите на F-22 за нанасяне на удари по земни цели, след като започна модернизацията им до “Block 3.1?. Така за първи път ‘стелт’ изтребителите F-22 участват в интегрирани ударни авиационни групи.

А дали това учение не е етап от подготовката за нанасяне на удари по ядрени обекти в Северна Корея или Иран?

/Pan.bg/

 
"Антей" отново се завръща
11.04.2012, 12:44

Ан-22На 5 април 2012 година в Мигалово е забелязан Ан-22 "Антей" регистрация RA-09342, заводски номер 043482282, сериен номер 06-07. Самолетът е построен през 1974 година и е изведен от експлоатация през 1993 година от 8 ВТАП от ВВС на Русия.

През 2002 година е възстановен от ОАО "308-й авиационный ремонтный завод" в Иваново. Самолетът лети много през последните години и през април 2011 година отново постъпи за ремонт в 308-ми завод.

След държавните изпитания в началото на тази година,  той отново е в Мигалово, Твер.

Коментар:

Според непотвърдена информация в Мигалово има 7 летящи самолета от този тип. Тази година ще бъде ремонтиран най-малко още един. – Още за Ан-22

/aeronews.alle.bg /

 
„Миризливи” куршуми във Великобритания
11.04.2012, 12:35

Британски специалисти са създали ново средство за борба с градските безредици – куршуми, пълни с вещество с непоносим за човека мирис. В най-близко време средството ще бъде предоставено на полицията и ще смени гумените куршуми и сълзотворния газ.

Формулата на течността на „миризливите” куршуми се държи в тайна, но според един от авторите, тази идея му хрумнала по време на посещение на едно заведение край гара в Лондон.

 
Президентът: За развитието на авиацията са необходими държавническа мъдрост и политическа воля
11.04.2012, 12:32

 Президентът Росен Плевнелиев с командира на ВВС генерал-майор Константин Попов. България не се е отказала от придобиването на нов тип основен боен самолет за българските ВВС. Това стана ясно от думите на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, под чийто патронаж тази сутрин в ЦВК започна двудневна Международна научна конференция „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на ЕС, НАТО, коалициите и държавите”.

В същото време очакванията, че държавният глава ще внесе по-голяма конкретика, относно действията по предстоящото закупуване на многоцелеви изтребители, не се оправдаха напълно............ Прочети още

 
САЩ ще дадат на Русия писмени гаранции
11.04.2012, 12:20

Елен Таушер САЩ са готови да предоставят на Русия писмени политически гаранции, че системата аз ПРО не е насочена срещу нея – съобщи специалният представител на САЩ по въпросите на стратегическата стабилност Елен Таушер (на снимката) в интервю за вестник „Российская газета”.

Според нея, документът ще отвори „път към практическо сътрудничество” на двете страни в сферата на ПРО.

САЩ ще съдействат и НАТО да даде алогични обещания. Таушер каза, че в сътрудничество във САЩ и Северноатлантическия алианс Русия ще се убеди, че ПРО се създава не с цел да подкопае нейната безопасност.

 
Новите 2 "L-410UVP-E20" от ВВС на Русия вече са в базата си..
11.04.2012, 10:07

L-410UVP-E20Вече е доставен 6-ят самолет L-410UVP-E20 за ВВС на Русия. Първите 4 бяха доставени през миналата година и се базират на летище Чкаловский, на 31 километра североизточно от Москва. В края на миналата година беше сключен договор за доставка на още три самолета от този тип през тази година.

На 19 февруари във Воронеж пристигна първият с временна регистрация на Чехия OK-ODZ (сериен номер 2802), на 19 март вторият с временна регистрация на Чехия  OK-ODP (сериен номер 2808). В началото на април вече се появиха техни снимки от летище в Ростов на Дон, което ще бъде и тяхна база. МО на Русия има намерение да закупи през следващите 3 години около 20 самолета от този тип допълнително.

Коментар:

Бившият завод Let беше приватизиран през 2005 година. От тогава започна и възраждането на завода с увеличаване на производството. От 2008 година мажоритарен собственик е руската УГМК. Подготвяме един списък на самолетите произведени след 2005 година, който скоро ще пуснем.

/aeronews.alle.bg/

 
Индийските изтребители Mirage отново във въздуха до края на месеца
11.04.2012, 09:30

Mirage 2000 Забраната за полети на индийските изтребители Mirage 2000 ще бъде вдигната до края на месеца, заяви на пресконференция командващият ВВС на Индия. Самолетите останаха на земята, след като в кратък период от време два от тях се разбиха, за щастие без жертви.

Двигателят на последния паднал изтребител е изпратен на изследване във фирмата производител Snecma, тъй като са открити определени нередности. Последните две аварии с изтребители Mirage 2000 бяха на 24 февруари и на 5 март.

В момента тече програма на стойност 3.2 милиарда долара за модернизация на индийските изтребители от този тип, която се изпълнява съвместно с френските компании Dassault, Thales и MBDA.

/Pan.bg/

 
Спряха полетите с MQ-8
11.04.2012, 09:06

MQ-8 Fire ScoutСлед два отделни инцидента въоръжените сили на САЩ спряха полетите с безпилотния вертолет MQ-8 Fire Scout. Прекратяването на операциите е за не определен период от време. Това съобщава Flightglobal.

Първият инцидент се е разиграл на 30 март край бреговете на Западна Африка. По време на нощни полети от палубата на разрушителя USS Simpson бордния MQ-8B не е успял да захване сигнала, който ще му позволи автоматично да кацне на палубата на кораба. Направени са многократни опити за кацане, но накрая е свършило горивото на апарата и той се е разбил във водата. Останките му са прибрани от разрушителя.

Вторият инцидент се е разиграл на 6 април в Афганистан. Първоначално въоръжените сили на САЩ мълчат за инцидента, но в последствие ISAF излиза със съобщение за медиите, в което казва, че в Северен Афганистан е загубен безпилотен вертолет. Единственият апарат от такъв тип, който оперира в момента там е MQ-8B на САЩ. За сега не се съобщава за причините за този инцидент, но се смята, че е малко вероятно вражески огън да е свалил апарата. – Още за MQ-8

/Аеро/

 
Грузински БЛА
11.04.2012, 09:00

На 10 август бе извършен изпитателен полет на грузински БЛА. Той се изстрелва с катапулт и използва парашутна система за приземяване, комбинирана с въздушна възглавница. - видео

Според министерството на отбраната продължителността на полета на БЛА е 8 часа, може да достигне височина 3000 м и скорост 160 км/ч. Самолетът е оборудван с фото и инфрачервена камера. Може да се използва за разузнаване, наблюдение и патрулиране над морските и сухопътни граници.

През 2007 г. Грузия закупи от израелската компания Elbit около 40 БЛА, част от които бяха от среден клас - Hermes 450, който има продължителност на полета 20 часа.

Но през април 2011 отношенията между Elbit и Грузия се обтегнаха поради заведения от израелците съдебен иск за 100 милиона долара. През декември спорът бе разрешен като грузинското правителство плати 35 милиона долара на израелската компания и върна обратно на Elbit „определено оборудване и подсистеми”. – Още БЛА

/Pan.bg/

 
Закон ще разреши граждански полети до и от военни летища
11.04.2012, 08:55

Предложението е направено от Министерството на отбраната в хода на съгласуването на промените в Закона за гражданското въздухоплаване.То е одобрено от правителството. Остава да бъде гласувано от парламента.

Текстът в законопроекта

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министърът на отбраната определят условията и реда за съвместното ползване на гражданските летища за обществено ползване и на военните летища, както и за извършването на полети на граждански въздухоплавателни средства до и от военните летища.

Действащата в момента регламентация

Подобен текст има в действащия Закон за гражданското въздухоплаване: ”Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министърът на отбраната определят реда за съвместното ползване на гражданските летища за обществено ползване и на военните летища.” Именно този текст се променя в резултат на предложението на Министерството на отбраната. Фактически ще има едно допълнение: „както и за извършването на полети на граждански въздухоплавателни средства до и от военните летища.”

Как ще се реши въпросът?

Предвидено е издаването на наредба от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на отбраната, с която да се уреди възможността за извършване на полети на граждански въздухоплавателни средства до и от военни летища.

Становището на министъра на отбраната

Съгласно изразеното становище от министъра на отбраната осъществяването на граждански полети до и от военните летища няма да затрудни ежедневната дейност на военните формирования и изпълнението на международните ангажименти, поети от държавата, като наред с това то предоставя възможност за по-пълноценното използване на военните ресурси на територията на Република България.

/Otbrana.com/

 
Алжирските военноморски сили модернизират корабите си в руски корабостроителници
11.04.2012, 08:47

Руската корабостроителница „Северная верфь“ е подписала договор за ремонт на два кораба от състава на ВМС на Алжир, съобщиха от пресслужбата на компанията. Ще бъдат модернизирани корвета от клас Nanuchka II и фрегата от клас Koni II, които са на служба в алжирските сили от 80-те години.

„Договорът е част от споразумение между Рособоронекспорт и Министерството на отбраната на Алжир“, се казва в съобщението от компанията.

Около 80% от бордовите системи са заменени, като според корабостроителите след ремонтните работи животът на корабите ще бъде удължен с 10 години. Корабите ще бъдат изведени на изпитания през юни, а през юли ще бъдат предадени на алжирските ВМС.

Алжир е ключов купувач на руско въоръжение. Според руските власти, в Алжир се реализира 15% от оръжейния експорт на федерацията.

/Maritime.bg/

 
Робокоптер ще разпознава и унищожава пиратски лодки
11.04.2012, 08:43

Безпилотен летателен апарат на Военноморските сили на САЩ ще различава малки пиратски съдове и ще ги обезврежда. Очаква се през лятото Изследователското бюро на ВМС да започне тестове на сензорите.

Системата, която ще се използва на борда на безпилотния хеликоптер – Fire Scout, е наречена Multi-Mode Sensor Seeker (MMSS) и представлява микс от камери с висока резолюция, инфрачервени сензори и лазер-радарна (LARAD) технология. Оборудването е изключително удобно и че ще улесни операторите, които трябва да наблюдават камерите. Самият хеликоптер ще открива подозрителните малки плавателни съдове.

„Моряците, които оперират роботизирани системи, често се сблъскват с огромни обеми от информация, с часове стоят пред стрийминг видеото в търсене на един кораб“, коментира Кен Хеек, програмен офицер. „Системата автоматично ще разпознава съдовете, и чак тогава ще изпраща сигнали до операторите, които ще анализират ситуацията на 3-D картина“, допълва Хеек.

ВМС на САЩ са разработили специален алгоритъм, който ще подбира целите от предварително зададени характеристики. Вече са извършени тестове на сушата, и системата е доказала своята ефективност, съобщават от Изследователското бюро на военноморските сили. През лятото във водите край Калифорния робокоптерът Fire Scout, оборудван с MMSS система, ще трябва да открие пиратски съд и да го обезвреди, сред група от 7 цели в морето.

/Maritime.bg/

 

 
Ядрените арсенали на САЩ и Русия
10.04.2012, 21:40

Държавният департамент на САЩ обяви ядрения арсенал на страната, както и този на другата световна суперсила - Русия.

САЩ разполагат с 1737 ядрени бойни глави, а Русия с 1492, показва регулярната справка по изпълнението на руско-американския договор за съкращение и ограничение на стратегическите нападателни оръжия, който влезе в сила на 5 февруари 2011 г. На въоръжение в Русия понастоящем има 494 разгърнати носители на ядрени бойни заряди, в това число междуконтинентални балистични ракети, тежки бомбардировачи и балистични ракети, базирани на подводници.

САЩ разполага в момента с 812 такива носители, информират от Държавния департамент. Като цяло, разгърнатите и неразгърнатите пускови установки в Русия са 881 на брой, докато в САЩ те са 1040. Справката е за състоянието на въоръженията на двете страни към 1 март т.г., като е била изготвена въз основа на съглашението за регулярен информационен обмен между Вашингтон и Москва.

/в-к „Дума”/

 
ВВС на Турция ще купят 10 БЛА Anka
10.04.2012, 21:01

БЛА AnkaТурската компания Turkish Aerospace Industries (TAI) започна преговори за доставката на 10 БЛА Anka с МО на Турция.

Като съобщихме преди време, скоро бе определен краен срок за разработката.

Първият полет на апарата бе в началото 2011 година. Държавните изпитания трябва да започнат през юни 2012 година и в тях ще участват най-малко три прототипа.

Апаратът е копие на израелски IAI Heron. Максималната му полетна маса е 1250 килограма, като 250 килограма е полезния товар. Изпитанията ще започнат в база Батман.

Коментар:

Предполагаемата цена на сделката е около 75 милиона долара, което е близо 60% от стойността на аналогичните чужди апарати. Това разбира се е специална цена за турските ВВС, а за износ ще бъде по-висока. – Още БЛА

/aeronews.alle.bg/

 
ПВО на Русия чакат комплекса С-500
10.04.2012, 20:41

След 2015 година частите на противовъздушната отбрана (ПВО) на Военновъздушните сили на Русия ще получат най-новите зенитно-ракетни системи С-500, съобщи началникът на Зенитно-ракетните войски на Военновъздушните сили на Русия генерал-майор Виктор Гуменой.

В течение на първите пет години серийно производство такива системи ще бъдат предоставени на 10 дивизиона. Комплексите С-500 са предназначени за унищожаване на различни типове ракети – със средна далечина, балистични и крилати. Те са способни да свалят самолети, безпилотни летателни апарати и космически цели.

Създаването на единната система С-500У за войските на ПВО на страната, частите на ПВО на сухопътните войски и корабите на Военно-морските сили започна още в средата на 60-те години. С-500У се предназначаваха преди всичко за унищожаване на самолети.

В края на 60-те години бе прието решение за създаване на унифицирана противосамолетна и противоракетна система с названието С-300. Вариантът за сухопътните войски, предназначен преди всичко за борба с балистични ракети, получи названието С-300В, вариантът за войските на ПВО, предназначен за унищожаване на крилати ракети и самолети – С-300П. На базата на последната се създаваше С-300Ф за Военноморските сили, но така и не беше постигнато унифициране. Между С-300П и С-300В унификацията състави под 50% по устройството на радиолокационните станции, а по редица ключови системи изобщо я нямаше.

Разпадането на СССР спря редица перспективни теми, но усъвършенстването на системите за ПВО не спря. Първите серии такива системи – боксираните С-300ПТ – към средата на 90-те години бяха свалени от въоръжение. Самоходните С-300ПС, разгръщането на които започна в средата на 80-те, бяха значително модернизирани, като получиха обозначението С-300ПМ. Износната версия С-300ПМУ стана широко известна в света.

„Противоракетната” система С-300В по онова време оставаше в „сянка”, но системите, които бяха в състава на Военноморските сили, продължаваха да ги модернизират.

Успоредно се водеше работа върху новото поколение системи за ПВО/ПРО, довела до създаване на С-400 и подновяване на работата върху единната система С-500 на ново техническо равнище.

С-400 формално бе пусната в серийно производство през 2006 година. През 2007 на бойно дежурство бе разгърнат първият дивизион, но темповете на производството на системата се оказаха по-низки от очакваното.

Има надежда, че темповете за производство на новата система ще нараснат след като бъдат построени заводите в градовете Киров и Нижни Новгород. Съгласно плановете първите цехове ще бъдат пуснати през 2015 година. Заводът в Киров ще произвежда зенитни ракети, а в Нижни Новгород – системи за изстрелване, радиолокационни станции и средства за управление. – Още ПВО

/ruvr.ru/

 
Година след началото в Сирия: настъпва ли повратна точка?
10.04.2012, 20:17

Състоянието на конфликта и преди всичко влиянието на външни фактори подтиква развитие в Сирия различно от това, което стана в Либия миналата година. Протестите започнаха в средата на март 2011 г. с искане за демократични реформи и освобождаване на хилядите политически затворници. Седмица по-късно обхванаха всички по-големи градове и паднаха първите жертви. Оттогава измина повече от година. В Либия, за по-малко от половин година от февруарското начало на бунтовете, след приливи и отливи нещата добиха по-различен вид. А за по-малко от година те достигнаха своя завършек.

Силна е подкрепата за Сирия от Русия и Китай в Съвета за сигурност на ООН. Двете страни блокираха две проекторезолюции и други усилия за предприемане на по-активни действия срещу режима на Башар Асад, опасявайки се да не се повтори либийски сценарий и не изгубят още по-важен съюзник в Близкия Изток. Русия продължава да предоставя оръжие на режима, който запазва своята сила и цялост. Опозицията, от своя страна, не е така единна и силна и не разполага с много оръжие да се противопостави. С блокирани външни усилия за по-обхватно подпомагане и въоръжаване, тя не може да задържи дълго време големи територии и градове и води успешни действия срещу правителствената армия. В опит за преодоляване на безизходицата, планът на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, съставен предимно по руски предложения за разрешаване, опитва да намери развръзка чрез споразумяване между страните в конфликта. Външна военна интервенция или налагане на коридори за помощ остават на заден план заради опасения от силен сирийски отговор. Опозиицята притяга редици за по-добро организиране и използване на външното подпомагане, но няма напредък. Очертаващата се стагнираща ситуация може да продължи, след като и режимът и бунтовниците очевидно нямат желание да сложат оръжие. Дали нарастващ външен натиск и санкции срещу Дамаск ще помогнат или изглеждащата невъзможна военна намеса, за която иначе подготовката не спира?

Каква е разликата от конфликта в Либия и кои са причините да няма обрат досега?

   1. За разлика от Либия, режимът в Сирия има твърдата подкрепа на две постоянни членки на СС: Русия и Китай.

   2. Подкрепата за режима не е само политическа: Русия е най-големият доставчик на оръжие.

   3. Изгражданият международен фронт срещу Асад и в подкрепа на опозицията се разраства, но остава недостатъчен. Това не е само заради блокиращите действия на Русия и Китай, но и по съображения около въоръжаването на опозицията и неизвестности за бъдещето при падане на режима.

   4. Режимът, армията и полицията на Башар Асад остават единни и силни. Ръководството на страната като цяло подкрепя президента, с неголеми изключения. Не се забелязва вътрешни сили да се организират за преврат. Няма масови бягства на държавни служители, каквито имаше в Либия, способствали за бързо организиране на силна опозиция и практически на почти истинско второ правителство в страната със свои въоръжени сили.

   5. За разлика от либийската опозиция, опозицията в 22-милионна Сирия е по-слаба и по-малко въоръжена, макар да не е виновна за последното. Като цяло не е добре организирана, командната й структура се нуждае от подобрение. Основната тактика на многото малки бойни групи е кратки партизански акции с бързи нападения и изтегляния. Групите нямат голяма сила да водят сериозни сражения. Често се принуждават да се укриват на турска територия.

/foreignpolicy.bg, Пламен Иванов/

 
Комодор Фиданов вече е на длъжност при върховния главнокомандващ
10.04.2012, 19:56

комодор Георги Фиданов В днешния брой на Държавен вестник е публикуван Указ № 142 за освобождаване на комодор Георги Фиданов от длъжността „директор на дирекция „Стратегическо планиране“ и назначаването му на длъжността „съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност“.

До края на мандата на предишния президент Георги Първанов тази длъжност заемаше контраадмирал Николай Николов.

 
Командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов ще присъства на представянето на монографията „История на българската военна авиация”
10.04.2012, 17:37

генерал-майор Константин Попов Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще присъства на представянето на монографията „История на българската военна авиация”. Автор на книгата е полковник професор, доктор на военните науки Димитър Недялков. Монографията ще бъде представена на 11 април 2012 г. в Централния военен клуб от професор Андрей Пантев.

Монографията „История на българската военна авиация” обхваща периода от зараждането на авиационната идея в България в края на XIX век до съвременните Военновъздушни сили. Нейният автор, полковник Недялков е летец-пилот I клас, заместник-декан по научната дейност на факултет „Командно-щабен” към Военна академия „Г.С.Раковски”. Той е дългогодишен преподавател в академията и изследовател на авиационната история на България.

Монографията „История на българската военна авиация” ще бъде представена в 18.00 ч. на 11 април 2012 г. в Централния военен клуб.       

/МО/

 
Индия се готви за изстрелване на своята първа междуконтинентална ракета „Агни-5”
10.04.2012, 13:40

В Индия започна обратното броене за отчитане времето до старта на първата първа балистична междуконтинентална ракета „Агни-5”. Изстрелването е планирано да се осъществи в периода 18-24 април от ракетния център в източния щат Ориса, намиращ се в района на Бенгалския залив. При успешно изпитание Индия ще се нареди заедно със САЩ, Русия и Китай, разполагащи с подобно ракетно въоръжение. „Агни-5” ще може да поразява цели в по-голямата част на Азия, както и да достигне до северните райони на Китай, а също и до Европа.

При първия опит ракетата ще се изстреля за достигане на максималната далечина от 5000 км. Ако всички изпитания на тристепенната ракета с твърдо гориво протекат успешно, то след три години „Агни-5” ще постъпи на въоръжение в индийските сили за ядрено сдържане.

Теглото на "Агни-5" достига до 50 т, дължина - 17,5 м, диаметър - 2 м, масата на ядрената бойна глава – 1 т. Ракетата може да се бъде и с разделящи се бойни глави, всяка с индивидуална система за насочване за поразяване на няколко цели, както и с ‘лъжливи’ бойни глави за преодоляване на ПРО на противника.

Подобни ракети вече са приети на въоръжение в Китай, който ги е разположил в Тибет и други райони, позволяващи да достигнат цели в северните и средни части на Индия. – Още индийски ракети

/Pan.bg/

 
Air Tractor произвежда 18 щурмови самолета AT-802U
10.04.2012, 13:10

самолет AT-802UВ американското списание Air Forces Monthly (AFM) ще има статия "More UAEAF Air Tractors on the Way", в която се съобщава, че "Air Tractor" продължава производството на леки турбовитлови щурмовици "AT-802U". Те са създадени на селскостопански и противопожарен вариант на самолета AT-802.

През 2009 година Air Tractor получила необявена поръчка за 10 щурмови машини AT-802U от ВВС на  ОАЕ. Тези 10 самолета със серийни номера 802-4002 по 802-4011 (съответно регистрации 2280 - 2287, 2289 и 2290) бяха предадени на купувача от ноември 2010 до юни 2011 година. На парижкия салон през 2011 година е получена допълнителна поръчка от същия купувач, също необявена. Първите два са доставени тази година през януари(сериен номер 802-4012, регистрация N20727) и през март 2012 година (сериен номер 802-4014, регистрация N2074M).

В хангара на компанията "Iomax USA Inc" в летище Орландо (щат Флорида) през февруари 2012 година е имало още два AT-802U с тъмно сива окраска, като на един от тях е имало допълнителни червени стрели, без никакви отличителни знаци. На всеки от тях е имало окачена инерционна управляема бомба "GBU-12 Paveway II". Компанията се занимава с довършителните работи по самолетите и монтира военните системи в тях. Те също вероятно са за ВВС на ОАЕ. Освен това от списанието са получили вътрешна информация за регистрирани 18 самолета "AT-802U". Което означава, че допълнителното споразумение е за 8 самолета. Може да се предполага, че останалите шест са със серийни номера 802-4013 (регистрация N2073V), 802-4015 (N2078Q), 802-4016 (N20802), 802-4017 (N2084F), 802-4018 (N2085D) и 802-4019 (N2086C).

По данни на AFM, самолетите AT-802U са базирани  на летище Faladj-Hazza в покрайнините на град Al Ain на границата с Оман. Там има още и 8 "Cessna 208B Grand Caravan".  Тези самолети, според списанието са за специални операции и вероятно са подчинени на специалното командване.

/aeronews.alle.bg/

 
Голямо авиационно учение "Ладога-2012" в ЗВО на РФ
10.04.2012, 13:02

МиГ-31Вчера (9 април 2012 година) в Западния военен окръг (ЗВО) на ВС на Русия започна голямо авиационно учение «Ладога-2012». То се провежда на територията на ладожския полигон и Ладожското езеро. В учението участват самолети от базите на пряко подчинение на Главното командване от ПВО на страна. На летище Бесовец (Република Карелия) са базирани около 50 самолета от авиобазите в Калининград, Курск, Мурманск и Тверска област. В хода на учението повече от 100 самолета МиГ-29СМТ, МиГ-31 и Су-27 ще отработват задачи по търсене и откриване на противник, прихващането му и условно унищожение. Ще бъдат извършени пускове по мишени на най-новите ракети за въздушни цели, включително в тъмната част на денонощието.

Ежедневно до 15 април най-малко по 30 самолета ще бъдат във въздуха многократно и ще извършват по над 150 пуска.

Общо над 1000 пуска ще бъдат извършени в рамките на 7 дни. Приоритет ще имат младите пилоти, които завършиха военните училища миналата година и още нямат опит с новите оръжия.

Информацията е на пресцентъра на Западния военен окръг (ЗВО)

Коментар:

Аз не си спомням последните 20 година в Русия да е правено подобно нещо. Над 1000 ракети са сериозна цифра и си е "една голяма война". Такава картинка, като на снимката долу, ще бъде забелязвана често в областта около Санкт Петербург тези дни.

/aeronews.alle.bg/

 
Без нови изтребители в мандата на Борисов
10.04.2012, 12:25

Аню Ангелов Аню Ангелов и неговият екип, към който задължително трябва да включим и командването на ВВС, вече са си направили сметката какво предложение могат да направят на правителството за закупуване на многоцелеви изтребител.

Или както е правилно да се казва за придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на неговата интегрирана логистична поддръжка.

Стана ясно, че в мандата на Бойко Борисов няма да имаме нови бойни самолети.

Новината излезе от устата на самия министър на отбраната………. Прочети още

 
Удар срещу Иран: силовият сценарий е безперспективен
10.04.2012, 12:14

Приетите от международната общност мерки се недостатъчни за да убедят Иран да се откаже от военната ядрена програма. За това заяви министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак. В същност това означава, че Израел не се отказва от възможността по военен път да реши иранския проблем.

В същото време експерти са убедени, че удар срещу Иран няма да доведе до очаквания резултат. Английският специалист по военните въпроси Малколм Чалмърс отбелязва: иранските ядрени обекти са скрити дълбоко под земята в бункери от най-здрав бетон и израелските ВВС просто няма да могат да ги достигнат. Максимумът, който могат да постигнат, е да нанесат ущърб на наземната инфраструктура.

Английското военно издание „Джейнс дифенс уикли” също пише, че удар срещу Иран ще бъде не само безрезултатен, но и опасен като се има предвид защитените ядрени обекти и големите разстояния, които военните самолети ще се наложи да преодоляват. Политологът Георгий Мирский смята, че удар на Израел срещу Иран ще донесе повече вреда, отколкото полза.

Израел разбира, че дори в случай на удар няма гаранции, че иранските ядрени обекти ще бъдат унищожени. Но дори и ако е така, ще останат технологии, учени, материали. И след около две години Иран открито ще възобнови придвижването си към атомна бомба вече без всякаква Международна агенция за атомна енергия. Израел също разбира в какво положение ще се окаже неговия главен покровител – САЩ. Та нали те не могат да останат настрана. Ако дори Израел самостоятелно удари срещу Иран, в ислямския свят всички ще бъдат убедени, че зад Израел стои Америка. Веднага ще последва ответен удар и по САЩ. Ситуацията в Афганистан коренно ще се промени в ущърб на НАТО и американците. Ще бъдат погребани плановете на Обама за кардинално подобряване на отношенията с мюсюлманския свят.

Но въпреки, че умерените политици в Израел не приветстват удар срещу Иран, някои „горещи глави” не се отказват от тази идея. Нещо повече, те активно я лобират. В същото време иранските власти заявяват, че не изключват да прекратят производството на обогатен до 20-процентно равнище уран, който може да се използва при производството на оръжейно гориво. Тези заявления в навечерието на срещата на „шесторката” международни посредници и представител на Иран, която ще се състои на  14 април в Истанбул, са много своевременни. Остава надеждата, че войнствената риторика ще отстъпи място на мирния диалог.

/ruvr.ru/

 
ВВС на САЩ съобщават за предстоящото учение с участието на F-16 в Граф Игнатиево
10.04.2012, 09:40

Ф-16ВВС на САЩ съобщиха за предстоящото учение с участието на изтребители F-16 в авиобаза Граф Игнатиево, България. Съобщението бе излъчено на 4 април 2012 г. от радиослужбата на американските ВВС.

Репортажът с продължителност около една минута е от авиобаза Авиано, Италия. Той отразява важни моменти от подготовката на изтребителите F-16 за пребазирането им в България.

Аудио-файлът с репортажа вече е разпространен и качен на уеб-сайта на авиобаза Тинкър, 165-то авиокрило за въздушни превози от Въздушната национална гвардия на САЩ, 163-то разузнавателно авиокрило от Въздушната национална гвардия на САЩ, както и на уеб-сайта http://itunes.apple.com, раздел Air Force Report, рубрика Around the Air Force.

/Pan.bg/

 
ВВС са налетели 72% от планирания нальот за 2011 г.
10.04.2012, 08:32

През 2011 г. ВВС на България са налетели 72% от планирания за годината нальот. Това се казва в Доклада на правителството за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през миналата година, който бе приет в края на март.

В документа се казва, че изпълненият за 2011 г. нальот, като абсолютна стойност, е бил равен на този от 2010 г. От планираният нальот за бойна подготовка е изпълнен едва 64%. Според доклада, това се дължи на недостатъчно финансиране, което води до недостатъчно резервни части, малък остатъчен ресурс, забавяне в договорите за ремонт и възстановяване на авиационната техника.

Авиационните събития (инциденти) са намалели със 7% спрямо 2010 г., като 64% от тях се дължат на отказ на техниката, а на второ място като причинител на инциденти се нарежда грешка на екипажите с 26%, което е ръст спрямо 2010 г. Според доклада тези показатели се дължат на остаряващата техника и недостатъчния нальот и подготовка на екипажите.

В същото време планираните учения са извършени на 100% (10 от 10), като е преизпълнен със 130% планът за парашутни скокове.

/Аеро/

 
Индия търси 75 морски вертолета
10.04.2012, 08:23

NH-90Индия възнамерява в най-скоро време да стартира конкурс за доставката на 75 вертолета за нуждите на ВМС. Сделката се оценява на общо около $4 млрд.

Индия вече е изпратила запитване за информация до всички световни производители и се очаква в най-скоро време да обяви начало на конкурса. Вертолетите ще са предназначени за борба с противникови подводни и надводни съдове, както и превоз на специални части. Машините ще бъдат използвани основно от бази на сушата. За подобна роля днес се използват около 30 вертолета Sea King.

В момента Индия провежда сходен конкурс за доставката на 16 вертолета с палубно базиране за борба с подводници и кораби. Основни конкуренти там са Sikorsky S-70B и NH-90.

/Аеро/

 
„Блексийфор” не е за всеки
10.04.2012, 08:12

В Черно море продължава активната фаза на традиционните международни учения на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море „Блексийфор”, командван от представител на руския военноморски флот капитан Юрий Земски. Днес корабите стартират от румънското пристанище Констанца до залива Севастопол, едновременно отработвайки съвместните планови задачи. Това съобщи ръководителят на управление на информацията черноморски флот, капитан 1-ви ранг Вячеслав Трухачев.

Маневрите са организирани на базата на споразумение, сключено между черноморските страни (България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна) на 2 април 2001 г. в Истанбул „на основата на добра воля” и преследват хуманитарни цели.

Между другото, тези традиционни учения не са лишени от военнополитическите противоречия и само частично отговарят на поставените цели и задачи.

Повече от 10 години военноморските сили на различни държави ежегодно провеждат съвместни учения със поисково-спасителен характер, за борба пирати и терористи, провеждат противоминни и хуманитарни операции, както и мероприятия за опазване на околната среда и организиране визити на добра воля. Въпреки това, опитът показва, че такова взаимодействие не довежда до предотвратяване на конфликти в региона и не е разрешило на съществуващите военнополитически противоречия. Въпреки хуманитарния характер на отработените задачи, в пролетните маневри на „Блексийфор” няма да участват военни кораби на Грузия. В същото време, с изключение на Украйна и Русия, всички участници в маневрите са страни-членки на НАТО, които преследват в Черно море няколко други военни планове и цели, включително тези, свързани с разполагането на причерноморската зона, както и непосредствено в акваторията на Черно море система за противоракетна отбрана на САЩ, пише „Независимая газета”.

/ИА "Фокус"/

 

 
Полковете на руските ВДВ ще се преобразуват в бригади
09.04.2012, 23:28

Генералният щаб на ВС на Русия планира да преобразува полковете на ВДВ в бригади, съобщава "Интерфакс". По този начин едновременно ще се повишат бойната ефективност и численост на ВДВ.

Според агенцията, в основата на новата организационно-щатна структура на ВДВ както и преди ще останат въздушно-десантните дивизии, само, че сега те ще се състоят не от парашутни полкове, а от парашутно-десантни и десантно-щурмови бригади.

Числеността на състоящите се от бригади дивизии ще нарасне с 20-30 процента, в зависимост от батальоните в състава на бригадите. Двуполкова дивизия на ВДВ наброява по-малко от четири хиляди човека.

Сега в състава на руските ВДВ влизат четири дивизии, една отделна въздушно-десантна бригада, 45-ти отделен разузнавателен полк, 242-ри учебен център и подразделения за осигуряване. Общата численост на ВДВ достига 30 хиляди човека. – Още за ВДВ

 
САЩ изпратиха в Персийския залив втори авионосец
09.04.2012, 22:24

Авионосецът "Ентърпрайз"Командването на ВМС на САЩ е насочило към персийския залив втора ударна авионосна група начело с авионосеца „Ентърпрайз”. Според израелския вестник „Хаарец” тя ще застане на бойно дежурство заедно с аналогичната група начело с авионосеца „Ейбрахам Линкълн”.

Според представителя на Петия флот на САЩ Еми Дерик-Фрост, през последните десет години това е четвърти случай два авионосеца да дежурят едновременно в акваторията на Персийския залив. Тя обаче отхвърлила допускането, че това е свързано със ставащото в Иран и пояснила, че авионосците се занимават с поддръжка на американските военни в Афганистан и борба с пиратството край бреговете на Сомалия.

Следва да се отбележи, че на американците им е много по-удобно да осъществяват въздушна поддръжка на операциите в Афганистан и да се борят с пиратите от Арабско море, а не от Персийския залив.

През февруари 2012 година ударната група на „Ентърпрайз” проведе учение край бреговете на Флорида, в което са отработени действия по време на война с Иран.

„Ентърпрайз” пристигна в залива само няколко дни преди в събота в Турция да започнат преговорите по иранската ядрена програма. Очаква се по време на преговорите страните от Запада да предявят твърди искания Техеран да се откаже от по-нататъшното обогатяване на уран. В противен случай Иран може да се сблъска с нови и по-сурови санкции.

/БЛИЦ/

 
Новини от РСК "МиГ"
09.04.2012, 22:02

В началото на месеца, отново е засечен да лети борд 57(син) един от трите прототипа "МиГ-31БМ" собственост на РСК "МиГ", на които повече от 15 години се разработва програмата за модернизация. Това означава само едно, че има "новинки".

Тъжна вест:

Вчера 8 април 2012 година е починал Героя на Съветския  Союз летеца-изпитател  Петр Остапенко. Той е роден на 17 септември 1928 година в град Прохладный (Кабардино-Балкария). За първи път издига във въздуха Е-155П-1 през 1964 година.

Заедно с летеца-изпитател Степа́н Анаста́сович Микоя́н(роден на 12 юли 1922) получават звездата на Герой на СССР, за приноса им към развитието на МиГ-25. Има няколко световни рекорда с Е-155, един от които е ненадминат вече няколко десетилетия.

/aeronews.alle.bg/

 
Канада спря финансирането на F-35
09.04.2012, 21:51

F-35Канадското правителство спря финансовото си участие в програмата F-35 JSF, след като одит показа, че канадското Министерство на отбраната умишлено е укривало ключова информация за цената на проекта.

Резултатите от одита бяха обявени на 3 април и показаха, че канадското Министерство на отбраната е укривало важна информация за нарастващата цена на проекта JSF, както и умишлено не е следвало точните процедури при избора и покупката на ново въоръжение.

В резултат на тези разкрития правителството на Канада спря всякакво ново финансиране на проекта, както и закупуването на самолети. Предполага се, че контролът върху програмата ще бъде даден директно на канадското правителство, а не на Министерството на отбраната, както до сега.

Според изявления на канадския министър председател, участието на страната му в програмата ще продължи само след като бъде извършен независим анализ на F-35, който да покаже реалната цена на проекта, да оцени евентуалните алтернативи и да даде мнение относно прозрачността при процесите около избора на F-35.

Канада възнамерява да купи 65 броя F-35A, които би трябвало да струват около $8,9 млрд. общо (или по около $137 млн. за брой). В момента, обаче САЩ купува F-35 от малосерийното производство по около $210 млн. за брой, а се очаква цената да не падне под $160 млн. Днес канадските въоръжени сили разполагат със 78 модернизирани CF-18 Hornet. – Още за F-35

/Аеро/

 
Кораб на ВМФ на Русия ще дежури край бреговете на Сирия
09.04.2012, 21:30

Патрулният кораб на Черноморския флот на Русия „Сметливый” напусна в понеделник сирийското пристанище Тартус и отплава в морето за изпълнение на задачи близо до бреговете на Сирия, съобщи в понеделник военно-дипломатически източник.

До началото на май „Сметливый” ще изпълнява задачи в източната част на Средиземно море, в непосредствена близост от бреговете на Сирия, посочи източникът Той напомни, че след изостряне на ситуацията в Сирия през феврури 2011 година в този район на Средиземно море засилиха присъствието си военни кораби на ВМС на САЩ, Франция, Англия, Германия и други страни. Той напомни, че Средиземно море влиза в зоната на отговорност на Черноморския флот и именно с това обстоятелство се обяснява присъствието на кораба в този район. Командването на руския ВМФ нееднократно заявяваше за необходимостта от постоянно присъствие на руски кораби в този район на световния океан.

 
Призракът на Националната гвардия
09.04.2012, 21:23

Още през 2005 г. експерти еколози и метеоролози прогнозираха, че до 2015 г. Европа ще бъде връхлетяна от сериозни природни катаклизми  като торнадо, смерч, ураганни ветрове и арктически студове. Неблагоприятните дългосрочни прогнози, вещаещи резки климатични промени и свързаните с тях бедствия, още тогава безпокояха институциите на ЕС, а у  нас се потвърдиха още същата година.

Зимните бури през февруари 2005 г., регистрираният смерч в Средните Родопи и последвалите наводнения с човешки жертви през м. август с.г. показаха, че страната ни не е готова да се справя адекватно с все по-суровата природа и бедствията, причинени от климатичните аномалии и човешките грешки. Вместо енергични мерки за защита на живота и здравето на гражданите, продължаваме да констатираме очевидно нехайство при стопанисването на водоеми, при зимната поддръжка на пътищата, при опазването на горите от пожари.

Колко още трагични случаи с човешки жертви, като тези в селата Цар Калоян (2005 г.) и Бисер (2012 г.) трябва да ни сполетят, колко още затрупани коли и измръзнали хора трябва да извадим от преспите, за да подходим стратегически към проблемите на сигурността?........... Прочети още

 
В руските пристанища засилват мерките за сигурност
09.04.2012, 16:54

В руските пристанище засилват мерките за сигурност от възможни атаки на подводни диверсанти. Там се разполагат бързоходни катери, всъдеходи, водолазни постове и апаратура за наблюдение.

Целта е да бъде осигурена защита преди всичко на плавателни съдове с ядрени енергийни установки и танкери, превозващи радиационни материали. Под особена охрана ще бъдат взети базите на атомни подводници и атомни ледоразбивачи.

По-рано властите на Русия разработиха програма от мерки за предотвратяване на ядрен тероризъм, нa което сега се отделя особено внимание в целия свят.

 
Сержанти от Сухопътните войски ще участват в българо-американски сержантски симпозиум
09.04.2012, 16:16

генерал-майор Стефан ВасилевНа 10 и 11 април 2012 г., 12 офицерски кандидати, старшини и сержанти от военните формирования на Сухопътни войски ще вземат участие в провеждането на българо-американски сержантски симпозиум.

Той се организира от Командването на войските на САЩ в Европа и офиса за военно сътрудничество към американското посолство в София.  По време на неговото провеждане българските военнослужещи ще имат възможност да обменят опит със своите американски колеги по въпросите на обучението и професионалното развитие на сержантите.

В програмата на симпозиума е предвидено главният сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов да представи информация за ролята и мястото на сержантите в цялостният войскови живот на Сухопътните войски.

В работата на симпозиума ще вземе участие и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

/Landforce.mod.bg/

 
В Националния военноисторически музей ще бъде представен „Алманах на Сухопътните войски на България”
09.04.2012, 16:08

Августина ЦветковаЗаместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев ще присъстват утре, 10 март, на представянето на книгата „Алманах на Сухопътните войски на България” в Националния военноисторически музей. Книгата е дело на екип от музея и е създадена по съвместен проект с Асоциация на Сухопътните войски на България и Фондация „Българско военноисторическо наследство”.

С издаването на „Алманах на Сухопътните войски на България” се поставя своеобразно начало на отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни, тъй като създателите му го посвещават на героизма на Българската пехота, проявен по време на битките.

Съдържанието на книгата се базира на съществуващата научна литература и на сведения от мемоари и спомени. Богатият илюстративен материал включва 250 оригинални фотографии от фонда на Националния военноисторически музей, повечето от които не са показвани до момента.

Премиерата на книгата ще бъде на 10 април, вторник, от 11.00 часа в Националния военноисторически музей. Заповядайте!

/MO/

 
ВВС на Азербайджан получиха първите два Ми-35М
09.04.2012, 16:02

Ми-35В Баку е пристигнала първата двойка вертолети Ми-35М за ВВС на Азербайджан. На 12 декември 2011 година в Баку пристигнаха 4 вертолета Ми-35М, но те бяха за Гранична охрана.

Вертолетите са модернизирана версия на Ми-24 и имат уреди за нощно виждане, денонощна система за наблюдение "IRTV-445MGH", даваща възможност за разпознаване на обекти при всякакви условия на повече от 4 километра. Система за спътникова навигация GPS115L GARMIN с блок  VPS-200.

Вертолетът има още: УПТР Штурм-В  8 ракети 9М114 с кумулативен заряд, НУР С-8 калибър 80 мм и С-24 калибър 240 мм, картечница 9-А-629 калибър 12,7 мм; 2 картечници 9-А-622 калибър 7,62 мм; гранатомет 9-А-800 калибър 30 мм и бомби с тегло от 50 до 500 кг.

/aeronews.alle.bg/

 
В Афганистан се е разбил вертолет на НАТО
09.04.2012, 15:42

В петък вечер в град Пули-Хумри се е разбил вертолет на НАТО. Катастрофата е станала в 17.30 местно време, като хеликоптерът още във въздуха се е разпаднал на части, които са се запалили при удара си в земята.

От пресслужбата на ISAF са потвърдили информацията, но не съобщават нищо за причините, както и за жертви. Според информационната агенция Пажвак всички намиращи се на борда на хеликоптера са загинали.

Говорителят на талибаните Забиула Моджахед е заявил, че хеликоптерът е свален от муджахидините.

/Pan.bg/

 
ОАО «Вертолеты России» публикува отчет за 2011 г.
09.04.2012, 12:48

ОАО «Вертолеты России» публикува консолидирания отчет за 2011 година. В състава на организацията влизат 5 завода за производство на вертолети и няколко предприятия за производство на части и агрегати за тях. За 2011 година са произведени общо 262 машини от 9 типа за 19 страни с 48 броя или 22,4% повече от предходния период.

През периода са увеличени и поръчките от 430 в края на 2010 година на 859 в края на 2011 година, като общата сума надхвърля 330 милиарда рубли(над 11 милиарда долара). Оказани са услуги по поддръжката и експлоатация на  вертолети на 175 клиенти от 256 страни.

Общата стойност на получените приходи е 103,9 милиарда рубли(3,48 милиарда долара) и е нараснала с 27,8%  спрямо базовия период. Печалбата е 7 милиарда рубли(236,42 милиарда долара) и е нараснала само 12,7% . Това се дължи на недовършена продукция, както и на отлагането на покупките(получаването на машини) и плащанията от някои клиенти.

Коментар:

Заводите са осигурени с поръчки за следващите три години. Това гарантира дългосрочна перспектива. В края на предходния период имаше поръчки само за 1,5 години.

/aeronews.alle.bg/

 
Загиналите пилоти с "МиГ-29КУБ" - Герои на Русия
09.04.2012, 09:23

Пилотите, които катастрофираха  на 23 юни 2011 година в Ахтубинск са наградени посмъртно със званието "Герой на Русия". При изпитания на "МиГ-29КУБ" загинаха полковник Олег Спичка (14.03.1972 - 23.06.2011)  Началник служба за летни изпитания в ЛИЦ и полковник Александр Кружалин (18.10.1963 - 23.06.2011) Началник на Летно изпитателния център(ЛИЦ) в ГЛИЦ Чкалова, заслужил летец изпитател на РФ.

Коментар:

Надяваме се, че повече от 9 месеца след тяхната смърт, истината ще бъде казана и ГЛИЦ се започне да функционира нормално.

Тежко е когато си отидат двама професионалисти, в които Русия е вложила милиони. Те бяха от хората, които движеха нещата, не от бюрото на големи началници, а зад щурвала в пилотската кабина. "Прави, като мен" беше тяхното верую и увличаха другите........видео

Нормално ще е заедно със звездата на "Герой на Русия", вдовиците на пилотите да получат и пагони с генералска звезда. Полковник Александр Кружалин отдавна трябваше да бъде генерал, според годините си и заслугите към Отечеството. Само, че "щатът" не разрешава подобен лукс.

/aeronews.alle.bg/

 
МО има три списъка с 82 проекта за модернизация и 79 милиона просрочени задължения
09.04.2012, 09:13

Дисбалансът между заявените потребности и прогнозните ресурси за тяхното осигуряване през 2011 г. е наложило приоритизация на проектите  за модернизация на Въоръжените сили.

В резултат на това са изготвени три основни списъка с 82 инвестиционни проекта. Това става ясно от Доклада на правителството за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през миналата година.  Документът чака санкцията на парламента, вече бе обсъждан от Комисията по външна политика и отбрана............ Прочети още

 

 
В САЩ седем човека пострадаха при авария с военен вертолет
08.04.2012, 23:37

ChinookВ САЩ в резултат на авария с британски военнотранспортен вертолет седем човека са получили наранявания, съобщава РИА "Новости". Инцидентът е станал по време на учебно кацане в пустинята в американския щат Аризона, на около 20 километра от базата в гр. Юма (Yuma).

Отбелязва се, че с тежък военнотранспортен вертолет Boeing Chinook (CH-47D) летците са тренирали извършване на кацане в пустинна местност. По време на тренировките машината е получила повреди, при което седем човека са получили различни травми, но без опасност за живота им.

Пострадалите са хоспитализирани.

Да напомним, че на 22 февруари 2012 година близо до същата база при сблъсък на два вертолета Cobra и Huey на Корпуса морска пехота на САЩ над Аризона загинаха седем морски пехотинеца.

 
8 април – Ден на ПВО в Русия
08.04.2012, 22:55

ЗРК С-400Съгласно Указ на президента на РФ № 549 от 31 май 2006 г. всяка втора неделя на месец април се отбелязва Ден на ПВО на Русия.

Зараждането на ПВО като отделен род войски е през Първата световна война. Още през октомври 1914 г. е формирана първата батарея със 75 мм оръдия за противодействие на противниковите самолети.

През 1915 г. зпочва масовото производство на зенитни оръдия. На фронта се формират пълноценни батареи със зенитна артилерия, както и отряди с изтребителна авиация за отбрана на стратегически обекти от атаки от въздуха. В големите градове се създава системата ВНОС (система воздушного наблюдения, оповещения и связи – система за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка).

През Великата отечествена война съветската ПВО, която прикрива промишлени, граждански и военни обекти от удари на противниковата авиация, е унищожила над 7500 противникови самолета. – Още ПВО на Русия

/Pan.bg/

 
Американо-афганистанското споразумение за нощни операции е път към дългосрочно партньорство
08.04.2012, 19:20

Кабул и Вашингтон подписаха споразумение за нощни военни операции срещу талибаните в Афганистан, пренасящо отговорността за провеждането им на афганистанските сили, но позволяващо американско участие. Споразумението проправя път за това двете страни да се ориентират към по-дългосрочно споразумение за партньорство, пише „Ню Йорк Таймс”.

Меморандумът за операциите беше подписан от афганистанския министър на отбраната Абдул Рахим Уардак и от американския генерал Джон Алън. Те приветстваха споразумението като знак за афганистанския суверенитет и за нарастващите възможности на афганистанските специални части.

/ИА „Фокус”/

 
Върви ли се към военно решение на кризата в Сирия?
08.04.2012, 12:19

Турция изчаква да види резултатите от договореното примирие за Сирия. Ако то не бъде спазено Анкара е готова да предприеме конкретни действия. Подготвя ли се уреждането на кризата с военни средства?

Планът на международния посредник Кофи Анан предвижда, до 10 април сирийските правителствени части да се изтеглят от сирийските градове.

В събота турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че Анкара ще изчака до вторник преди да предприеме конкретни действия. Той обаче не пожела да навлиза в подробности........... Прочети още

 
България пред прага на безпрецедентен избор на изтребител - без конкурс, без офсет и без прозрачност
08.04.2012, 11:56

Ф-16На 5 април в зала „Тържествена” на Централния военен клуб се проведе национална кръгла маса на тема „Професионалната армия и отбраната на страната”. Тогава бе съобщено, че сумата, определена за придобиване на изтребители за ВВС ще бъде 350-390 млн. долара и ще се плаща за 5 години. Междувременно проектът за инвестиционен разход за придобиване на изтребители ще бъде внесен в Министерския съвет в края на 2012 г. или началото на 2013 г.

За тази цена - 350-390 млн. долара, на международния пазар на въоръжение и техника могат да се придобият единствено изтребители втора употреба. Очевидно зад тази цена не стоят предложенията за 8 броя нови изтребители Gripen или Eurofighter, съответно на SAAB или EADS. Още по-малко пък предложенията на Lockheed Martin и Boeing, съответно за 8 броя нови изтребители F-16 Block 50/52 или F-18. Всички тези предложения бяха връчени от правителствата на Швеция, Германия и САЩ в периода март-април 2011 г. и стойността им е в пъти по-висока от посочените по-горе 350-390 млн. долара............. Прочети още

 
500 000 лева за преглед на “Кугър”
08.04.2012, 09:59

AS 532 Cougar500 000 лв. струва техническият преглед на един от 12-те нови хеликоптери “Кугър”. В тази цена не влизат никакви резервни части, а само сертификат за годност и експертни препоръки.

Ще правим нова обществена поръчка за поддръжка и имаме идея евентуално това да се извършва от специалисти на армията. Това каза военният министър Аню Ангелов. Преди дни на среща с представители на оръжейния бизнес той се оплака, че бил изумен от високата цена. Прегледите се извършват в завод ТЕРЕМ-Бенковски. Параметрите за техническите прегледи са залегнали при подписването на договора за покупката на машините и тригодишната офсетна програма за изпълнение, твърдят от МО.

Според експерти на машините трябва да се прави профилактика, след като натрупат 500 летателни часа или след като минат 2 години.

Ангелов беше категоричен, че армията има специалисти и възможности да подготви специалисти в заводите на “Юрокоптер”.

“Това ще бъде малко в ущърб на някои предприятия от отбранителната промишленост, но за нас са важни и качеството, и разходите”, допълни той.

До края на тази и началото на следващата година министърът ще предложи МС да приеме проект за избор на нов изтребител за армията. Той поясни, че това Народно събрание няма да вземе решение за купуване на машините. Това ще трябва да направят депутатите от следващото НС, но с офертни предложения, правени 2 г. назад. – Още за AS 532 Cougar

/в-к „Труд”/

 
МО на Индонезия купи 6 хеликоптера EC 725 (Cougar Mk.II+)
08.04.2012, 09:28

EC 725 Компанията "Eurocopter" и  индонезийската "PT Dirgantara Indonesia(PTDI)" подписаха договор на 5 април 2012 година. Според него в завода на компанията в Бандунга (Западна Ява, Индонезия) ще бъдат сглобени 6 хеликоптера "EC 725 (Cougar Mk.II+)".

Индонезийската компания сключи договор за доставка на машините на 12 март 2012 година с Министерство на отбраната на Индонезия.

Хеликоптерите ще се използват за бойни действия и операции по търсене и спасяване. Доставките ще започнат от 2014 година. Договорът е за 65 милиона долара и има опция за още 8 машини.

/aeronews.alle.bg/

 
ВВС на Украйна получиха два ремонтирани МиГ-29
08.04.2012, 09:19

МиГ-29На 5 април 2012 година ВВС на Украйна получиха два ремонтирани "МиГ-29". Те прелетяха от "Лвовском АРЗ" до авиобаза Балбек в Крим. Самолетите са били напълно разглобени, дефектирани и след ремонта на възли и агрегати сглобени отново. Извършени са контролно-изпитателни полети и държавна комисия е приела машините. По план единият от самолетите е предаден три месеца предсрочно. Това е направено, заради европейското първенство по футбол, което ще е през лято в Украйна и Полша. Самолетите ще осигуряват първенството от въздуха. По план "Лвовского АРЗ" ще предаде още два ремонтирани "МиГ-29" до края на годината.

В края на март летците от Мирградската авиабригада са получили от запорожския завода "МиГремонт" модернизиран "Су-27" с име «Валентин Каленов». Работата продължи повече от 6 месеца.  До края на годината, в края на всяко тримесечие заводът ще предава по един модернизиран "Су-27".

Завършват работите по ремонта на ВТС "Ил-76" и модернизацията на фронтовия бомбардировач "Су-24М".  През юни ще завърши работата по ремонта на два L-39, а до края на годината ще бъдат ремонтирани общо 12 и модернизирани 4 самолета от този тип. Новото през тази година е, че ще бъдат приети първите модернизирани вертолети от ВВС на Украйна Ми-8, Ми-24 и Ми-2.  Продължават държавните изпитания на модернизираните в държавното предприятие  «Авиакон» по една машина от тип.

Коментар:

Ако всички планове бъдат изпълнени, за една година ВВС на Украйна ще получат толкова ремонтирани и модернизирани машини, колкото за последните 20 години! – Още за МиГ-29

/aeronews.alle.bg/

 
Венецуела започна израждането на новата система за ПВО (CADAI)
08.04.2012, 09:07

ЗРК «Печора-2МЭ» Министърът на отбраната Венесула генерал Енри Ранхел Силва обяви официално създаването на база "Печора", близо до международното летище "Жозеф Камехо" в Лас Педрас (полуостров Парагуана).

Там ще бъдат разположена първата батарея от ЗРК «Печора-2МЭ» производство на международната ФПГ (МФПГ) «Оборонительные системы», състояща се от руски и беларуски компании. Числеността на базата ще е от 200 души и задачата е да прикрива най-големия нефтопреработвателен комплекс. Тя е първата от новата система за противовъздушна отбрана на Венецуела (CADAI - Comando Aйreo de Defensa Aeroespacial Integral), в която ще има още 10 такива батареи. Първите батареи «Печора-2МЭ» пристигнаха през 2011 година във страната и бяха показани на парад през февруари 2012 година в столицата Каракас.

Коментар:

В състав на батарея ЗРК «Печора-2М» влизат до 8 пускови установки с две ЗУР на шаси "МЗКТ-8021-020" с 6x6, РЛС за управление СНР С-125-2М (антена УНВ-2М и кабина за управление УНК-2М) на шаси "МЗКТ-80211-020", транспортно-зареждаща машина на шаси «Урал-4320», генератори, работилница за техническо обслужване и ремонт. За Венецуела батареите ще са с по 4 пускови установки. – Още за "Печора"

/aeronews.alle.bg/

 
Покана
08.04.2012, 08:55

Уважаеми колеги,

Имам честта и удоволствието от името на Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България, и лично от свое име да ви поканя на Петото отчетно-изборно събрание на Съюза, което ще се състои на 20 април, петък, от 17:00 часа (при отсъствие на кворум – от 18:00), в Концертната зала на Военноморския клуб – Варна (бивш Дом „Народен флот”).

гр. Варна, 06.04.2012.

С уважение:

капитан І ранг о. р. Станко Станков

Председател на УС на СПРБ

 
Руски инспектори ще извършат полет над САЩ в рамките на договора за „открито небе”
08.04.2012, 08:49

Ту-154Руска група от инспектори със самолет „Ту-154М Лк-1” ще изпълнят от 8 до 16 април наблюдателен полет над територията на САЩ в рамките на международния Договор „открито небе”, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

През 2012 г. това ще бъде осмият наблюдателен полет, който осъществяват представители на Русия над територията на страни-участнички в Договора.

Договорът „открито небе” бе приет от 27 страни-участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през 1992 г. в Хелзинки. Неговата цел е укрепването на разбирателството и доверието като на всички участници се предостави възможност открито да събират информация за въоръжените сили и мероприятията, предизвикващи загриженост. В момента 34 страни участват в този договор.

/ИА „Фокус”/

 

 
Лавина затрупа над 100 пакистански войници
07.04.2012, 20:04

Лавина е затрупа над 100 пакистански войници близо до ледника Сиачен, разположен на границата с Индия, предадоха световните агенции. Говорителят на генерал-майор Атар Абас съобщи, че броят на жертвите предстои да бъде изяснен.

Няколко пакистански телевизионни канала съобщиха по-рано, че около 150 войници са в капана на снега

Атар Абас разказа, че в шест часа тази сутрин лавината се е стоварила върху щаб на пакистанските сили. Над 100 войници и персонал, в момента са в капан. Абас добави още, че спасителните екипи са се насочили към мястото на инцидента.

Ледникът Сиачен е разположен в северната част на Кашмир. Поради мнозинството си от мюсюлманско население, бившото княжество на Хималаите е в сърцето на военните действия между Индия и Пакистан. То бе причина за две от трите войни между двете държави след обявяването на независимостта им от Великобритания през 1947 година.

 
Сирия е разположила два ЗРК SA-17 на ливанската граница
07.04.2012, 19:57

Самоходна установка 9А310М1-2 на ЗРК «Бук-М1-2»Вчера, 6 април 2012 година, вестник "The Jerusalem Post" съобщи, че Сирия е разположила два ЗРК "Бук-М1-2"  (обозначение на НАТО SA-17) на границата с Ливан. Според вестника се води подготовка и за развръщане на трети комплекс. През 2011 година Русия е доставила на Сирия 8 ЗРК "Бук-М2Э" и 160 ЗУР "9М317" за 9К37 ("Бук-М1-2") и 9К40 ("Бук-М2Э"), а общо има около 20 3РК от този тип.

През 2007 година беше подписан договор между Русия и Сирия за около 4 милиарда долара. В него бяха предвидени за доставка 24 самолета МиГ-29М/М2, 36 самолета Як-130, модернизация на съществуващите руски самолети и вертолети, доставка на  нови вертолети,  ЗРК и противокорабни комплекси.

Коментар:

Вероятно комплексите са "Бук-М2Э". Преди 2 месеца имаше по телевизията репортаж от завода и там се видяха 3 установки предназначени за износ и една за Русия. По план мисля, че за тази година също са 8. Две-три години години, по някакви причини договорът бе блокиран, но от  средата 2009 година се работи активно. Първи минаха модернизация самолети "Су-24М2Э" от ВВС на Сирия. – Още за ЗРК „Бук"

/aeronews.alle.bg/

 
Сам ли мълчи президентът или му затварят устата?
07.04.2012, 19:47

Росен Плевнелиев Президентът Плевнелиев ще мълчи до последно за реформата на специалните служби. Той си има категорично мнение по въпроса, но няма да го каже, докато не чуе всички останали. Нека другите си говорят, нека пишат варианти. 20 април наближава. Тогава е дългоочакваният Консултативен съвет за национална сигурност. Първият при Росен Плевнелиев. Така се получи, че специалните служби се оказаха приоритет номер едно.

Нормално. Всяка власт започва оттам. Президентската също.

Това, че има намерение да мълчи, Росен Плевнелиев го каза пред журналисти. Има си мотиви. Моето лично мнение ще го оставя накрая, за да не предопределям мнението и аргументите на всички останали, заяви той. В същото време обаче подсказа, че всичко му е ясно „Но бъдете сигурни, че имам категорично мнение по въпроса.” Т.е. хем оставям другите да си блъскат главите, хем давам да се разбере, че резултатът е предизвестен. Но, равнодушно продължава президентът, нека работната група сама да стигне до решение и да се срещне с компетентните институции по въпроса. Така за Консултативния съвет за национална сигурност щяло да има един доста по-работещ вариант за реформа на специалните служби от тези, които „се хвърлят в медийното пространство”.

Какво обаче президентът упорито премълчава, не е съвсем ясно. Всички знаят, че Съветът за сигурност към Министерския съвет разработва основните концептуални моменти на реформата на специалните служби. Знаят също, че ще се пише общ устройствен закон, който по думите на Росен Плевнелиев, трябва да влезе в парламента до края на годината. След това ще дойдат и законите на отделните служби, които пак по оценката на президента, били лесна работа. За подчинеността вече нямало спор. Над 95 на сто от информацията на Националната разузнавателна служба (НРС) се ползвала от изпълнителната власт. Така че разузнавачите минават под командата на Бойко Борисов. Националната служба за охрана (НСО) няма да се мести от Дондуков 2. Като че ли не остана нищо за премълчаване. Има обаче за разгадаване. Става дума за логиката на Росен Плевнелиев при преподчиняването. Защо НСО остава при президента? „За да гарантираме надпартийност и да бъдат спокойни всички политически лидери от всички спектри на общественото пространство, че те ще бъдат опазвани в рамките на правила по един работещ начин.” НСО ще бъде далеч от Бойко Борисов, за да е надпартийно. НРС обаче отива там. Може би, за да стане партийно?! Макар че всички партии, според президента, му препоръчали точно това. Нормално е партиите да го направят. Държавният глава обаче е надпартиен. Защо изпраща разузнаването при партиите? Или тук действително има нещо за премълчаване.

Според Росен Плевнелиев трудното упражнение е общият устройствен закон на специалните служби. Там, май, ще се реже. Поне на това навеждат думите на президента: „Имаме най-различни служби в сектор „Сигурност”. Част от тях имат припокриващи функции. Няколко се борят срещу тероризма, няколко срещу наркотици. Трябва с общия устройствен закон да позиционираме много ясно всяка структура, да посочим коя с какво се занимава, да създадем общи механизми за приоритизиране и контрол.” Действително това упражнение е трудно. То обяснява и намерението на Росен Плевнелиев да не казва категоричното си мнение до 20 април. Дали някой не му затваря устата?

/argumenti-bg.com/

 
Самолетоносачът Enterprise се присъедини към 5-ти американски флот
07.04.2012, 17:35

Първият в света атомен самолетоносач CVN65 Enterprise и оглавяваната от него 12-та авионосна ударна група (АУГ) на 3 април се присъедини към силите на 5-ти американски флот, съобщава сайта на ВМС.

Това е 22-ро и последно носене на бойно дежурство в историята на самолетоносача, на което той се отправи на 11 март от военноморската база Норфолк.

На борда на Enterprise са разположени летателните апарати на 1-во палубно авиокрило. Освен това в състава на 12-та АУГ влизат ракетния крайцер CG69 Vicksburg и есминците от 2-ра миноносна ескадра DDG94 Nitze, DDG78 Porter и DDG94 James E. Williams.

12-та АУГ в момента е втората в състава на силите на 5-ти флот, там вече се намира АУГ, оглавявана от атомния самолетоносач Abraham Lincoln.

 
Lockheed Martin ще достави цифрови кабини на вертолетите MH-60R/S на ВМС на САЩ
07.04.2012, 16:58

вертолет MH-60R Romeo Компанията Lockheed Martin (Бетезда, щат Мериленд) получи от американските ВМС 5-годишен контракт на стойност 1 милиард долара за доставка на над 200 цифрови кабини, интегрирани системи и датчици за вертолети MH-60R Romeo (162 кабини) и MH-60S Sierra (62 кабини) на компанията Sikorsky (Стратфорд, щат Кънектикът).

В момента екипажите на ВМС на САЩ експлоатират над 300 вертолета MH-60 Romeo и Sierra. Работите по контракта ще се изпълняват в завода на Lockheed Martin в Овего, щат Ню-Йорк.

 
Аню Ангелов ще участва в среща на министрите на отбраната в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа
07.04.2012, 13:54

Аню Ангелов На 11-12 април министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в среща на министрите на отбраната в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Срещата ще се проведе в Белград.

Процесът ПСЮИЕ започва през 1996 г. със срещата на министрите на външните работи на страните от ЮИЕ в София като възможната най-широка основа за сътрудничество и подобряване на взаимоотношенията с цел сигурност и стабилност.

Това е форум за дипломатически и политически диалог, който развива регионалното сътрудничество в следните области: укрепване на стабилността, сигурността и добросъседството; икономическо развитие; хуманитарни, социални и културни въпроси; правосъдие, борба с организираната престъпност, незаконния трафик на наркотици и оръжие, тероризма.

В рамките на дейността на страните-участнички в ПСЮИЕ са проведени три срещи на министрите на отбраната: през април 2004 г. в Сараево, през март 2005 г. в Букурещ и през март 2008 г. в София.

/Pan.bg/

 
Русия разположи край Калининград противоракетните системи С-400
07.04.2012, 13:25

С-400Русия разположи край Калининград противоракетните системи С-400 (SA-21). Въоръжаването на Балтийски флот на Русия със стратегическата противоракетна система е отговор на пановете на Вашингтон да разположи елементи на своята система за ПРО в Източна Европа.

Системата С-400 в най-западния руски регион ще прикрива границите на държавата от въздушни удари и от удари от космоса.

Именно с развитието на системата „С-400 Триумф” ръководството на армията свързва по-нататъшното развитие на руската противовъздушна отбрана. Това по-рано съобщи в ефира на радио ”Ехото на Москва” командващият силите на ВВС за противовъздушна отбрана генерал-лейтенант Сергей Разиграев. – Още за С-400

 
Ускорен темп на възстановяване на авиационна техника в Украйна
07.04.2012, 09:09

Ми-24В съобщение на пресцентъра на Министерството на отбраната на Украйна се казва, че се обръща особено внимание на възстановяване на авиационния парк на ВВС на страната. Темпът в настоящия период на извършване на ремонтни работи и модернизация на самолетите и вертолетите от състава на ВВС е най-висок през последните десет години.

На 6 април два МиГ-29 са доставени на ВВС след възстановяване на летателната им годност, а други два ще бъдат готови през май тази година. Завършват се ремонтните работи по транспортен самолет Ил-76 и модернизацията на Су-24М. Два L-39 ще бъдат готови след ремонт през юни, като общо 12 самолета от тези тип ще бъдат ремонтирани и четири – модернизирани.

Предстои ремонта и на вертолети Ми-8, Ми-24 и Ми-2, а държавните изпитания на модернизирания от авиационния завод „Авиакон” хеликоптер Ми-24П са пред завършване.

/Pan.bg/

 

 
В щата Вирджиния е паднал военен самолет
06.04.2012, 22:20

F-18Военен самолет от VFA-106 ескадрила на американските ВМС е паднал в жилищен район на град Вирджиния Бийч, щата Вирджиния, на източното крайбрежие на САЩ, потвърждават пред телевизия Фокс нюз от Федералната администрация по въздухоплаване. - видео

Пилотите са катапултирали от самолета F/A-18D „Hornet”. Машината е паднала до жилищна сграда, съобщават местните медии.

Шестима са откарани в болница с различни наранявания. – Още за F/A-18

 
Фалира производителят на "Калашников"
06.04.2012, 21:47

Арбитражният съд на руската Удмуртска република обяви фалита на концерна Ижмаш, производител на автоматите "Калашников", съобщи Vsesmi.ru, като се позова на Интерфакс.

Искът за обявяване на фалит на Ижмаш е подаден от компания ИжСтанко, на която концернът дължи 814 000 рубли (27 500 долара).

През август 2011 г. бе започната процедура за външно наблюдение над производителя на оръжия, а със съдебното решение бе въведено административно управление.

По-рано бе съобщено, че Ижмаш е в процес на преструктуриране и на основа на фалиралия концерн държавната корпорация Ростехнологии ще създаде научно-производствено обединение със същото име.

За 2011 г. загубата на Ижмаш достигна 2,43 млрд. рубли, като за година производствените обеми намаляха с 45,5% до 1,7 млрд. рубли. Приходите на концерна нараснаха 1,7 пъти до 3,13 млрд. рубли, но себестойността на продукцията е скочила 1,5 пъти. – Още за АК

/Investor.bg/

 
Обмислят възраст за пенсиониране на военни и полицаи?
06.04.2012, 20:43

МВРОбществена тайна е предложението военните и полицаите да се пенсионират не само на основата на придобития осигурителен стаж – 27 години, но и при определена възраст. На този етап възрастта не играе роля. Какво ще стане обаче по-нататък при положение, че не само синдикати и работодатели, са склонни на подобни промени в Кодекса за социално осигуряване. В Министерството на отбраната и Българската армия по този въпрос се говори с надеждата, че няма да се случи. Прави са тези, които твърдят, че в годината преди парламентарните избори управляващите от ГЕРБ няма да се решат на подобен ход. Имат основание и другите, които са опознали много добре политиката на финансовия министър Симеон Дянков да взема каквото може от хората, били те и военнослужещи.

Вече стана ясно, че в МВР се работи конкретно по този въпрос. Той е бил поставен на среща на Националния полицейски синдикат със заместник-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев. Направени са и конкретни предложения при положение, че се  въведе минимална пределна възраст за пенсиониране 50 години. В основата на позицията на синдиката е, ако бъде въведена такава пределна норма същата да бъде обвързана с гратисен период от 3 години, през които да може служителите, които са придобили право на пенсиониран - 27 години осигурителен стаж, но не са навършили 50-годишна възраст, да изберат сами дали да се възползват от първата хипотеза или да останат на служба до навършване на 50 години.

Смята се, че подобен вариант е най-справедлив. Прeценката е, че няма да има ощетени от предложената пределна възраст за тези, които са започнали своя трудов стаж в МВР на  20 години, т.е. непосредствено след отбиване на военната служба за мъжете или сумарно това означава навършени 20 години плюс 27 години изискуем общ осигурителен стаж, което е равно на 47 години. Сметката показва, че разликата е точно 3 години, които са необходими да бъдат прослужени в повече, ако има такова ограничение с въвеждане на минимална пределна възраст от 50 години за пенсиониране. Ръководството на МВР е приело направеното предложение, като добре мотивирано и основателно, за да бъде предложено за разглеждане.

Очевидно комшиите са разбрали, че мечката играе в техния двор. По принцип каквото се случи в МВР, става и в МО или обратното. Все още информация за подобни разговори и превантивни мерки в интерес на военнослужещите не е постъпвала. Не бива да се забравя, че все още е актуално предложението на БСК: „Реформиране на системата за ранно пенсиониране за служителите от отбраната и сигурността, прилагането му само за тези, които работят при условия на повишен риск. Въвеждане на минимална възраст за придобиване право на пенсия на основата на актюерски разчети”. В началото на годината синдикати и работодатели поискаха разговори с ведомствата (МВР, МО и МП), чиито служители се пенсионират по-рано, за да се определи кои от тях наистина работят при тежки и опасни условия.

/Otbrana.com/

 
Корветата „Решителни” от Военноморските сили за първи път ще участва в поредното развръщане на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR
06.04.2012, 17:10

Корветата „Решителни” Екипажът на корветата „Решителни”, с командир капитан III ранг Петко Якимов, за първи път ще участва в поредното развръщане на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. Вчера, 5 април, корветата „Решителни” отплава от военноморска база Варна за пристанище Констанца – Румъния. В активацията на BLACKSEAFOR участват още кораби от военноморските сили на Румъния (корвета „Контраадмирал Еустатио Себастиян”), Украйна (миночистач „Черкаси”), Руската Федерация (десантен кораб „Цезар Куников”) и Република Турция (фрегата „Явуз”). Командир на BLACKSEAFOR е капитан I ранг Юрий Земски от ВМС на Русия.

Освен с екипажа на кораба, българските ВМС участват в развръщането на BLACKSEAFOR и с щабни офицери. В бреговия щаб е включен старши лейтенант Николай Викторов, а в корабния щаб - капитан III ранг Росен Николов. Двамата офицери са от състава на военноморска база Варна.

На море ще бъдат отработени епизоди по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, търсене и спасяване на бедстващи кораби на море, контрол на търговското корабоплаване и др. Корабите от BLACKSEAFOR ще посетят пристанищата Констанца, Севастопол и Истанбул.

Развръщането на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море ще завърши на 25 април 2012 година.

/MO/

 
Индия създаде своя ракетна атомна подводница
06.04.2012, 16:52

Индия обяви, че е готова през 2012 година да пусне в строя първата си атомна подводница „Арихант” с балистични ракети на борда. Преди това подводният й флот включваше руски, немски и френски дизелови подводници, съобщава руският вестник „Известия”.

Според специалисти, конструкцията на лодката се основава на съветския проект „Скат”. При създаването на „Арихант” индийските инженери са използвали и елементи на конструкцията на един по-съвременен руски дизелов проект – „Варшавянка”. Индийските моряци са добре запознати и с двата проекта. Новата подводница, въоръжена с балистични ракети, трябва да влезе в стоя идната година. Тя сериозно ще промени баланса на силите в региона, като стане първия ракетоносач на Военноморските сили на Индия.

Русия активно помага в развитието на индийския флот: известно е, че екипажите за „Арихант” и следващите индийски атомни подводници, ще минават подготовка на борда на руската подводница „Нерпа”, предадена за лизинг на Индия в края на 2011 година, казва представителят на Руската агенция за износ на въоръжения ("Рособоронекспорт") Вячеслав Давиденко:

   - Разбираме, че създаването на военноморския флот е винаги нещо трудно, скъпоструващо, но е именно онази дейност, която спомага за повишаване и укрепване на отбранителната способност на Индия, като велика морска държава.

В индийския ракетоносач ясно се виждат характерните черти и на „Скат”, и на „Варшавянка”. Индийската подводница има същата като у „Скат” конструкция: двоен корпус на кърмата и корпус и половина в предната част. Сходен е и двигателят: един реактор, една турбина, един гребен вал. От „Варшавянка” са взети: очертанията на носовата част, където е разположена хидроакустичната антена и шест торпедни апарата – тук индийската подводница точно копира съветската архитектура, се казва в статията на „Известия”.

Наред с това, в конструкцията на подводницата има и нови елементи. За разполагане на основното въоръжение – балистичните ракети със средна далечина на полета К-15 „Саргарика” – индийските инженери монтираха в корпуса допълнителен отсек с четири стартови шахти. Във всяка от тези шахти могат да се сложат три ракети К-15 с далечина на полета до 700 километра. Кабината за управление също се промени. За разлика от посочените съветски подводници, при които елементите за управление на дълбочината са монтирани на корпуса, на индийската подводница те се намират на кабината за управление.

Но индийската подводница не може да се смята за обикновено копиране на съветските прототипи, смята военноморският експерт и автор на справочника „Кораби и съдове на руския флот” Александър Мозговой. Разбира се, индийците използваха добре изучени от тях проекти, защото атомната подводница К-43 от проект 670 от 1988 до 1991 година бе арендувана от Военноморските сили на Индия, а 10 подводници „Варшавянка” сега съставляват основата на индийския подводен флот. Но тя сериозно се отличава по предназначение и основно въоръжение: „Арихант” е един своеобразен аналог на руските и американските „стратези” – отбеляза експертът. Според него, сега Индия се нуждае от подводница, способна при необходимост да нанесе ядрен удар по територията на Пакистан или Китай. И „Арихант” напълно подхожда за тази цел, смята Александър Мозговой. – Още индийски подводници 

/ruvr.ru/

 
Кораб на Северния флот на Русия отплува за Аденския залив
06.04.2012, 16:46

Големият кораб за борба с подводници на Северния флот на Русия „Вице-адмирал Кулаков” отплава за Аденския залив да защитава граждански плавателни съдове от пирати.

В близко време на екипажа на кораба му предстои да извърши преход през Атлантическия океан, Средиземно море  и Суецкия канал в акваторията на Аденския залив.

Общо моряците от Северния флот съпроводили повече от 30 международни каравани, конвоирали над 100 руски и чуждестранни плавателни съдове, предотвратили завземането на сухотоварния кораб „Ocean Diamond” и танкера „United  Emblem”, атакувани от пирати в акваториите на Червено море и Индийски океан.

 
Учението Lion Effort постигна голям успех
06.04.2012, 13:23

Най-мащабното учение в света с шведски изтребители „Грипен” завърши. Близо две седмици петте държави, които са час от семейството на „Грипен”, работиха заедно. Рано в четвъртък сутринта южноафриканските „Грипен” излетяха от изтребително крило F17, последвани седем минути по-късно и от чешките изтребители  „Грипен”. След чешките четирите унгарски „Грипен” излетяха и останаха шведските изтребители.

Учението Lion Effort, което се проведе в изтребително крило F17 на военновъздушната база в Рьонеби, Швеция, постигна голям успех. „Много сме доволни от подготовката”, каза Бригаден генерал Алберт Сафар от унгарските Военновъздушни сили.

Генерал-майор Цоку Кумалос от ВВС на Южноафриканската република беше на същото мнение: „Летим самостоятелно и се забавляваме, докато летим с „Грипен”. Можете да видите усмивките на лицата на пилотите.” Той добави, че ВВС на Южна Африка много биха искали да повторят случилото се на Lion Effort.

/Otbrana.com/

 
Парламентът одобри споразумение за военни тренировки между България и Израел
06.04.2012, 11:37

Парламентът ратифицира споразумението между министерствата на отбраната на България и Израел за сътрудничество във връзка с провеждане на военни тренировки и учения.

Това споразумение е необходимо, за да могат да се правят съвместни обучения на територията на съответната държава при строги правила и определен статут на въоръжените сили, каза министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БТА.

Споразумението ще позволи да се тренира личният състав на въоръжените сили както на България, така и на Израел при съвършено различни условия на местността, добави министърът. По думите му споразумението няма да има финансови тежести по отношение на разходването на публични средства.

По думите на министъра се налага ратификация, защото с Израел не е сключен друг договор, определящ статута на въоръжените сили.

Народният представител от "Атака" Венцислав Лаков каза, че партията му ще подкрепи законопроекта, защото армията на Израел е малка, но стегната и мобилна, каквато би трябвало да е и армията на България, но това не се получава, защото не се отделят достатъчно средства. Според него можем да черпим ноу хау от Израел.

През януари 2010 г. премиерът Бойко Борисов беше на посещение в Израел, където разговаря със своя колега Бенямин Нетаняху. Тогава Борисов отбеляза, че български министър-председател е за първи път от 18 години в страната. Той договори България да получи от Израел две от най-новите бронирани машини "Пустинни котки".

Припомняме, че най-вероятно през лятото на тази година ще се проведе и съвместно учение между нашите и израелските ВВС в авиобаза Граф Игнатиево. Тренировките бяха планира за миналата година, но бяха отложени за 2012.

/Pan.bg/

 
Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова проведе работна среща със заместник-началника на щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европа бригаден генерал Майкъл Билс
06.04.2012, 10:13

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова проведе работна среща със заместник-началника на щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европа бригаден-генерал Майкъл Билс.

По време на разговорите заместник-министър Цветкова благодари за предоставената възможност български военнослужещи и щатни подразделения да се обучават в Тренировъчните центрове на Силите на САЩ – Хохенфелс и Графенвьор, Германия и за оказаната помощ при подготовката на Първата батальонна бойна група.

От своя страна бригаден генерал Майкъл Билс отбеляза, че е изключително впечатлен от високото ниво на подготовка на българските военнослужещи. Той посети военно формирование 34 750 – Карлово, където се подготвя Първата батальонна бойна група. Бригаден генерал Билс присъства и на част от занятията за противодействие и откриване на импровизирани взривни устройства – мероприятие от Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения през 2012 г.

По време на срещата бяха дискутирани още въпроси, свързани с използването на българо-американските съвместни съоръжения у нас, както и с бъдещите тренировки и учения.

От българска страна на срещата присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, съпредседател на Съвместената комисия по прилагане на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, полк. Явор Матеев, началник на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерството на отбраната, а от американска страна Сюзън Сатън, заместник-посланик на САЩ у нас и капитан ІІ ранг Марк Имблум, началник на Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ у нас.

По-рано бригаден генерал Майкъл Билс проведе среща и с командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. Двамата обсъдиха дейностите по подготовката на Първата батальонна бойна група и набелязаха предстоящите задачи във връзка с нейната сертификация през месеците октомври и ноември тази година.

/MO/

 
Ruslan SALIS GmbH ще участва в нов търг на НАТО
06.04.2012, 10:04

Ан-124-100Украинската ГП «Антонов» и руската «Волга-Днепр» ще участват заедно в търг на НАТО за военно транспортни самолети по програмата SALIS (Strategic Airlift Interim Solution).

През януари 2006 година беше подписан договор за срок от 3 години с анекс за още 2 между NAMSA (NATO Maintenance and Support Agency) и Ruslan SALIS GmbH дружествена компания на украинската ГП «Антонов» и руската «Волга-Днепр» със седалище в Германия. Съгласно контракта на летището в Лайпциг се базират два самолета "Ан-124-100", които са на разположение на NATO и още 4 могат да бъдат поискани допълнително. През декември 2008 година договорът беше продължен за 2 година, а през декември 2010 година за още 2 година. Споразумението изтича на 31 декември 2012 година.

През януари 2007 година в Лайпциг бе отрит технически център, който подготвя самолетите за полети до 72 часа. От стартирането на превозите през март 2006 година до момента са извършени 2100 полета и са превозени 120 000 тона товари с военно и гражданко предназначение.

Информацията е от страницата на украинската ГП «Антонов». Тя разполага с 7 самолета "Ан-124", а руската «Волга-Днепр» с 10.

/aeronews.alle.bg/

 
ВВС на САЩ изстреляха секретен военен спътник
06.04.2012, 09:54

На 3 април 2012 в 2:12 наше време, от площадка SLC-6 на базата на ВВС на САЩ „Ванденберг” щат Калифорния, екипите на компания United Launch Alliance при помощта на бойни поделения от 30-то Космическо крило на ВВС на САЩ е реализиран успешен старт на секретен военен спътник.

Спътникът NROL-25 е бил изведен в космоса от ракета носител Delta-4 Medium+ (5,2).

Според информацията, стартът е бил успешен и спътника е изведен на планираната орбита. Информация за параметрите на орбитата и за спътника засега - няма.

/Space News/

 
САЩ се договориха с шест арабски страни за създаването на единна ПРО
06.04.2012, 09:30

Американските власти се договориха с шест арабски страни от района на Персийския залив за създаването на единна система за противоракетна отбрана (ПРО), която ще бъде сигнал към иранските власти, заяви външният министър на Бахрейн шейх Халид Ахмад ал Халифа. „Противоракетната отбрана е основа на нашето сътрудничество. Ние се договорихме със САЩ да обсъдим детайлите и до юни да вземем окончателно решение. Консултации с Вашингтон по думите на министъра водят Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Оман, Бахрейн и Кувейт, предаде ИТАР-ТАСС.

В частност става дума за разгръщане на единна радарна мрежа в региона и организирането на система за обмен на информация. Комплексите на противоракетната отбрана „Пейтриът” вече са дислоцирани в Саудитска Арабия и ОАЕ. Единната система за ПРО има за цел преди всичко да предпазва от евентуален удар петролните находища и терминали. „Ние нямаме друга заплаха освен Иран. Нашата договореност ще бъде ясен сигнал към тази страна”, отбеляза външният министър на Бахрейн.

/ИА „Фокус”/

 
"ST Marine" предаде на ВМС на Тайланд десантния Angthong
06.04.2012, 07:43

Angthong LPD-791 Сингапурската компания ST Marine (Singapore Technologies Marine Ltd) е предала за пробна експлоатация HTMS ("His/Her Majesty's Ship") Angthong LPD-791 (Landing Platform Dock) на Кралските ВМС на Тайланд на 3 април 2012 година.

Корабът е  Endurance class. Между 1998 и 2000 година в Сингапур бяха построени 4 кораба от този клас.

През ноември 2006 година Кралските ВМС поръчаха за 5 милиарда бата(около 220 милиона сингапурски долара) 141 метровия кораб заедно с построяването на два 23 метрови катера LCM-8 ("Mike Boat") (Landing craft mechanized) и два 13 метрови LCVP(Landing Craft, Vehicle, Personnel)

Строителството започва в средата на 2009 година. На 20 март 2011 година корабът получава име «Ангтонг» (LPD-791) и е пуснат на вода. В момента той плава към базата си в Тайланд и ще бъде приет на въоръжение през следващото тримесечие. Ще бъде използван за превози, операции по търсене и спасяване и международни операции.

Има водоизместване 7600 тона и може да приема до два 10 тонни вертолета. Силовата му установка се състои от 2 дизелови «Катерпиллар» C280-12 с мощност 4060 кВт всеки, а максималната му скорост е  17 възела. Може да плава до 5000 морски мили.

/aeronews.alle.bg/

 

 
120 години от рождението на човека-история - командира, олимпиеца генерал Владимир Стойчев
05.04.2012, 23:43

генерал Владимир СтойчевИсторията се пише от най-дръзките личности. От личности, които самите са история. Такава личност е  генерал Владимир Стойчев –с тези думи  започна тържествената вечер за 120 годишнината от рождението на генерал Владимир Стойчев.

В препълнената концертна зала на Централния военен клуб доклад за  огнениия път на генерала изнесе военният журналист, полковник от запаса Стефан Стефанов. Той се спря на трудното му детство. Описа срещата му с генерал Радко Димитриев по време на Балканската война. Проследи  пътя му като командир и дипломат преди войната. Описа водената от него Първа  армия с „Напред към Берлин!”.  Удостоен е с най-високият руски орден „Михаил Kотузов” I степен. Посланик е в САЩ. Два пъти е Герой на труда, Герой е на България. Председател и почетен председател е на Българския олимпийски комитет. Член е на Международния олимпийски комитет. Името му е записано със златни букви и в нашата история и в световната летопис , каза накрая ораторът.

„ Всяка нация, всяка армия има нужда да се връща към своите герои за да черпят сили за своето развитие..” – бе отбелязано  в поздравителния адрес на военния министър. Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев връчи плакет на МО на директора на държавното спортно училище, носещо името на генерал Стойчев. Той поздрави ветераните, учениците и следовниците на големия воин в Българската армия.

Прочетен бе поздравителен адрес от председателя на БОК Стефка Костадинова. Заместник-министър Иван Ценов награди бивши директори на спортното училище и спортни деятели. Напомнена бе спортната слава на училището.

На тържеството присъстваха съветникът на президента по националната сигурност генерал от резерва д-р Стоимен Стоименов, председателят на СОСЗР  генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов , офицери, ветерани, ученици и граждани.

Тържеството завърши с изпълнения на възпитаници на спортното училище.

/Otbrana.com/

 
Нова руска подводница за индийските ВМС
05.04.2012, 17:00

проект 971Индийските военноморски сили се попълниха с атомен кораб. Церемонията по предаването на ВМС на Индия на руската подводница „Нерпа” се състоя в сряда в базата във Висакхапатнам. Подводницата, която индийците нарекоха „Чакра” им се предоставя в лизинг за 10 години. Индийските телевизионни канали излъчиха подробен репортаж за церемонията.

„Нерпа” е подводница от трето поколение. Водоизместимостта й е 13 хиляди тона, дълбочината на потапяне - 600 метра, а максималната скорост - 30 възли. В подводницата може да бъде монтирано различно оръжие - крилата ракети, торпеда и ракети-торпеда.

Русия не просто предаде подводницата на Индия, но и ще помогне с обучение на екипажа. „Чакра”, освен изпълнение на основните задължения, ще се използва и ката тренажор. Още през следващата година индийците се надяват да въведат в своя флот атомната подводница „Ариханта”, а към 2020 година да бъде формиран пълноценен атомен флот.

Сделката по предаването на атомната подводница на индийските ВМС още веднъж потвърди: Русия и Индия са привилегировани партньори, подчерта индийският политолог Виной Шукла:

   − В Индия прекрасно разбират, че Русия е единствената страна в света, готова да обменя с Делхи съвременни технологии и да й доставя такива съвременни оръжия, каквито са атомните подводници и изтребители пето поколение.

В церемонията по предаването на атомната подводница участва посланикът на Русия в Индия Александър Кадакин. В интервю за „Гласът на Русия” той нарече това изключително важно събитие не само в историята на индийския военноморски флот, но и за руско-индийските отношения:

   − Искам да подчертая факта, че предаването на подводницата стана в навечерието на знаменателно събитие - 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Индия и Русия (13 април), а също малко преди 50-годишнината от началото на военнотехническото сътрудничество между двете страни. Русия прави онова, което не прави нито една страна в света: щедро и от душа обменя с Индия най-големите си постижения. Подводницата „Чакра” е продукт на нашите добри отношения.

Ще отбележим, че печалбата от износа на руска военна техника стабилно расте. През 2011 година Русия е продала такава техника за 11 млрд. долара и повече от половината военни покупки се падат на Индия. Сред партньорите на Москва са Обединените арабски емирства, Южна Корея, Индонезия, Венецуела и Виетнам. А сумата на контрактите с Китай за доставки на авиационна техника вече достига 1 млрд долара. – Още за проект 971

/ruvr.ru/

 
Трети Mirage 2000ТH е паднал в Индия
05.04.2012, 14:40

Mirage 2000Трети Mirage 2000ТH е паднал в Индия в област Sawai Madhopur  на щата Rajasthan. До скоро полетите бяха забранени поради двата загубени самолета и след като бяха възстановени преди седмица, днес, 5 април 2012 година отново ВВС на Индия загубиха самолет.

Двамата пилоти са катапултирали успешно. От много години в индийската преса се хвалят самолетите Mirage 2000.

Коментар:

Те са си спечелили славата на здрави и надеждни машини. Явно модернизацията закъсня. Първите две машини Mirage 2000ТH (паднали на 24 февруари и 5 март 2012 година) бяха от доставените през 1987 година. За тази още нямам информация.

/aeronews.alle.bg/

 
Казаците „се втурват към Париж”
05.04.2012, 14:32

Донските казаци Донските казаци се готвят „за поход към Париж”. Необикновената им акция е посветена на знаменателната дата – 200-годишнината от победата в Отечествената война 1812 година.

Конният отряд ще потегли от Москва през септември и след два месеца ще пристигне в столицата на Франция. „Това е марш на мира, марш в памет на падналите в онази война руски и френски войници” – отбелязват в организационния комитет на похода „Москва-Париж”.

Преди два века първи през главните градски врати на Париж препусна лейбгвардейският Казашки полк, след който в града пристигна и самият руски император Александър Първи. А днес за онези казаци на французите им напомнят заведенията за бързо хранене – бистро. Навремето казаците, подканвайки келнерите да обслужват по-бързо, те викаха „Быстро-быстро!”. И тази дума остана в езика.

В тазгодишния поход „Москва-Париж” ще участват 25 конника. Те щателно са подбирани в казашките станици. В течене на половин година цялото си време те посвещават на трениране. И това е естествено – задачата им е и почетна, и сложна. Конниците повтарят маршрута на казашките части на атаман Платов. 60-хилядната войска преследваше Наполеон по петите през цяла Европа. Те бяха единствените, които стигнаха чак до Париж и се върнаха обратно на своите коне – толкова издръжлива беше донската порода. Дончаците, както още ги наричат тези златисто-рижави хубавци, се отличават с крепко здраве, съчетават голям ръст, красота, а и не са много глезени. Без съмнение, те са способни, както и преди 200 години, без проблеми да преодолеят пътя от Москва до френската столица.

Въпреки, че исторически казаците бяха изключително войници (те охраняваха границите на руската империя, участваха във всички военни кампании и дори съставляваха личния конвой на царя), днес те „пътуват за Париж” с изключително мирни цели: да напомнят за легендарното минало и да разкажат на френската младеж за историята на Русия и казачеството. Това прекрасно го разбират и във Франция и възприемат проекта с голям интерес, отбелязва съветникът по въпросите на пресата към посолството на Франция в Руската Федерация Тома Бюфен:

   - Струва ни се, че това е добра възможност да запознаем французите и жителите на онези страни, през които ще мине този поход, с историята и традициите на казаците, да покажем особените им коне – донските. Тези исторически реконструкции винаги са добри и полезни с това, че напомнят на младото поколение за съвместната ни история.

/ruvr.ru/

 
Telephonics ще модернизира два CN-235 на флота на Колумбия
05.04.2012, 14:02

СN-235 на МексикоКомпанията Telephonics, част от „Griffon Corporation“ обяви, че е спечелила търг за модернизацията на два патрулни самолета „CN-235“ принадлежащи на флота на Колумбия.

На мястото на стария радар ще бъде поставен нов APS-143C(V)3 Ocean Eye, който ще предостави разширени възможности, като Synthetic Aperture Radar (SAR). Това е способ, който позволява от радиолокационното изображение на повърхността и предметите върху нея,  да се получат изображение с качество на аероснимки при всякакви метеорологични условия.

Освен това използва и Inverse synthetic aperture radar (ISAR) -метод за получаване на двумерно изображение с висока резолюция. Компанията ще осигури обучение на операторите и поддръжката на радарните системи.

/aeronews.alle.bg/

 
В Уляновск ще има складове на НАТО
05.04.2012, 13:28

Никаква междинна база на НАТО в град Уляновск няма, става дума за временни складове за невоенни товари, каза в четвъртък заместник министърът на външните работи на Русия Александър Грушко.

Относно финансовия аспект, според дипломата, „превозите имат изключително комерсиален характер и цената на тези превози се определя от договор между поръчителите на превозите и самите превозвачи, имайки предвид международните такси”.

Грушко каза, че транзитните товари на НАТО през територията на Русия за Афганистан и обратно могат допълнително да бъдат прегледани на предмет наличие на наркотици.

 
Курсант загина при парашутен скок
05.04.2012, 13:11

На 4 април 2012 година около 12:00 часа московско време при извършване на планов скок е загинал курсант. Той е бил от филиала на Военния учебен център на Общовойсковата академия на Сухопътните войски в Резан.

Скокът е извършен от самолет Ил-76 и трябвало да завърши на полигон Житово (Рязанска област). Това е съобщил официалният говорител на ВДВ полковник Александр Кучеренко.

На мястото на трагедията е пристигнала комисия под ръководството на заместник командващия по въздушно-десантната подготовка на ВДВ  генерал-майор Андрей Холзаков. Тя ще разследва причините за злополуката.

Коментар:

Това е третият загинал военен при парашутни скокове в Русия за последните три месеца. – Още за ВДВ

/aeronews.alle.bg/

 
Завърши основната планираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2012”
05.04.2012, 13:00

В Гарнизонен военен клуб – Бургас се проведе основната планираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз - 2012”.

В продължение на два дни офицери от командването на Военноморските сили и военноморска база - Бургас, представители на военноморските сили на Гърция, Турция, Италия, САЩ и на Втората постоянна група кораби на НАТО обсъдиха въпроси, свързани с организацията и плана за провеждането на учението и за участващите сили и средства от българските и чуждестранните военноморски сили.

Националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2012” ще се проведе през втората половина на юни 2012 г.

/МО/

 
Трябва да свършим още много неща, заяви командирът на ИСАФ в Афганистан
05.04.2012, 12:53

Командирът на ИСАФ Джон Алън вижда развитието на Афганистан в добра светлина, пише германският в. „Ханделсблат”. Решаваща ще бъде 2013г., когато афганистанската полиция и армия ще поемат отговорността. Дотогава обаче предстоят тежки схватки.

На фона на протичащото изтегляне на международните войски от Афганистан, командирът на отговарящите за сигурността войски на ИСАФ очаква опасности от талибаните в идните месеци.

„На изток през тази година ще има големи битки”, коментира американският генерал Джон Алън пред германски журналисти в Кабул. Докато броят на американските войници се редуцира, в Източен Афганистан ще бъдат концентрирани големи сили в очакване на лятна офанзива на радикалните ислямски бунтовници.

До септември САЩ възнамеряват да изтеглят близо 23 000 от техните дотогава 90 000 на брой войници. През изминалата година контингентът вече намаля с 10 000 американски военнослужещи. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Капитан Земски командва кораби на НАТО
05.04.2012, 12:38

Започнаха военните учения на Черноморската групировка за сътрудничество "БЛЕКСИФОР", в които участват кораби от България, Грузия, Руската Федерация, Румъния, Турция, Украйна.

Организацията е създадена преди 11 години за поддържане на мира в региона, разказва военният наблюдател Виктор Литовкин:

   - Черноморските държави тренират взаимодействие на море, оказване на помощ на търпящи бедствие, съвместно маневриране, разговор на един общ морски език, изпълнение на общи заповеди. Всяка година се назначава нов командващ ученията. Тази година това е капитан първи ранг Юрий Земский от Русия. Фактически той дава заповеди, в това число, и на екипажите на корабите на двете страни, влизащи в НАТО – Румъния и България. В състава на групата за сътрудничество е и големият руски десантен кораб „Цезар Кунников”. Надявам се, че никакви неприятности няма да има по време на ученията, макар че на море се случва какво ли не. Например, миналата година на Средиземно море по време на подобни учения възникна необходимостта от спешно евакуиране на един моряк от английска подводница и настаняването му в болница. Нито един кораб не се реши да се доближи до подводницата – имаше силен вятър. И само руският спасителен буксир „Епрон”, въпреки реалната опасност от сблъсък, го направи! Нашите моряци помогнаха на англичанина, за което получиха благодарствена грамота от командващия ученията американски адмирал.

Военноморският потенциал на членките на групата "БЛЕКСИФОР" не е еднакъв по сила. Най-мощен е турският флот. А руският Черноморски флот, макар и да го превъзхожда по общ тонаж на големите кораби, често пъти се подлага на критика за несъвременност. „За оценка на военната мощ аритметичният подход не става – казва Виктор Литовкин. – Черноморският флот означава стратегически войски. Той единствен в региона разполага със свръхзвукови противокорабни ракети. Съдете сами, кой на Черно море е наистина най-мощен”. Както каза експертът, Военноморските сили на Русия не веднъж са участвали в ученията на НАТО, тренирайки спасителни навици за оказване на помощ на подводници. През май ще се състоят поредните съвместни учения с Норвегия „Помор-2012” с цел противодействие срещу хипотетични екстремисти.

/ruvr.ru/

 
Аню Ангелов ще направи предложение до правителството за многоцелевия изтребител
05.04.2012, 12:30

Аню Ангелов (снимка Димитър Бебенов)В края на тази или в началото на следващата година министърът на отбраната Аню Ангелов ще направи предложение в Министерския съвет за инвестиционния проект за придобиване на многоцелеви изтребител. Става дума за 350-390 млн. долара. До решение на Народното събране обаче няма да се стигне, прогнозира министърът, защото предстоят парламентарни избори и не е добре да се натоварват по този начин следващите управляващи. Аню Ангелов допусна, че е възможно инвестиционните разходи да бъдат по-малко, но не повече от 390 млн. долара. Следващата сряда той ще има среща с колегите си от Балканските страни. Работим, посочи Аню Ангелов, как да използваме вече оборудването, което имат, подготовката на пилотите да става не далеч от българските земи, а в непосредствена близост. Така че има, според него, какво да се икономисва още от тази сума.

Министърът на отбраната участва в националната кръгла маса „Професионалната армия и отбраната на страната”, организирана от Асоциацията на Сухопътните войски, МО и Обществения съвет по въпросите на отбраната. Той определи професионализацията като един продължителен процес, който не би трябвало да има край. В същото време изрази своето лично мнение, че не биваше да се избързва с прекратяването на наборната служба.

Искаме да подложим на дебат тази тема, за да намери отговори на въпросите, които вълнуват обществото 15 години след издаването на първата заповед за прием на професионални войници и 3,5 години след като наборната служба остана в историята, каза генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков – председател на ОСВО и Асоциацията на Сухопътните войски. Специално внимание бе обърнато на приетия от парламента Закон за резерва на Въоръжените сили и мястото на военно-родолюбивите организации. По този въпрос говори полковник Валери Гавазов – началник на сектор в дирекция „Управление на човешките ресурси”. За участието ни в мисии бе докладът на контраадмирал Валентин Гагашев – заместник-командващ на СКС. Николай Икономов – началник на отдел в дирекция „Управление на човешките ресурси”  анализира демографските и социални проблеми в хода на професионализацията на Българската армия.

Кръглата маса продължава своята работа. В нея участват командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, офицери и цивилни служители от МО и Българската армия, бивши началници на ГЩ на БА и командващи, председатели на военно-родолюбиви организации. По думите на министъра на отбраната Аню Ангелов началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов не участва, защото не е получил покана.

/Otbrana.com/

 
ПВО на Южен Судан са свалили МиГ-29 от ВВС на Судан
05.04.2012, 09:54

Судански МиГ-29Вчера, 4 април 2012 година, ПВО на Южен Судан са свалили МиГ-29 от ВВС на Судан. Самолетът е бил свален от зенитно оръдие, съобщи официалният говорител на армията на Южен Судан Филип Агуер.

Двойка МиГ-ове са бомбардирали петролните сондажи в район на южно судански щат Western Upper Nile(Al Waḩdah) между Naar и Toma. Районът е на границата и спорен, защото е богат на петрол. Целта вероятно е да се прекрати добива на петрол. Запасите се оценяват на 150 милиона барела само от един сондаж.

Според говорителят възможностите на Southern People's Liberation Army(SPLA)-Народна армия за освобождение на Южен Судан нарастват.

Коментар:

Това за зенитното оръдие ми се струва малко невероятно. Може би е неточно написано от журналистите или пък пилотите са подценили възможностите на SPLA и не са очаквали. Според мен е някакъв ЗРК. Както наскоро писахме Южен Судан няма авиация. Страната разполага с 10 нови руски вертолета "Ми-8" доставени наскоро.

/aeronews.alle.bg/

 
Започнаха изпитанията на Ту-214ОН
05.04.2012, 09:18

Ту-214ОНСамолетът е разработен от ОАО «Концерн «Вега» с участието на ОАО «Туполев» и е построен от Казансккото авиационно производствено обединение С.П. Горбунов.

Машината е предназначена за извършване на контролни наблюдения над чужди територии в съответствие на договора „Открито небе“ подписан от 34 страни. Апаратурата на борда дава възможности за проверки по спазването на договора за ограничаване на оръжията. На борда има фотоапарати и камери с разделителна способност от 0,3 метра, радар с възможности за картографиране с разделителна способност до 3 метра, както и инфрачервени камери с разделителна способност до 0,5 метра.

За първи път самолетът беше показан на МАКС 2011 и получи висока оценка от посетители от Дания, Норвегия, Канада и САЩ.

/aeronews.alle.bg/

 
MD Helicopters е създала нов лек боен хеликоптер
05.04.2012, 09:13

MD 530F (Фото от сайта defpro.com)Американската компания MD Helicopters е създала нов лек боен хеликоптер. Той е първият разработен от компанията през последните 15 години. Машината е резултат на повишеното търсена на пазара и големият брой машини реализирани от конкурентната компания Robinson. На базата на лек граждански хеликоптер R44 тя създаде и въоръжен вариант, който се използува от ВВС и като учебно тренировъчен.

На конференцията Army Aviation Association of America, провела се от 2 до 4 април в Нешвил е било представено въоръжението на хеликоптера MD 540MG Defender, както ще се казва на военният вариант на MD 540F.

Последният граждански вариант на компанията MD 530F (369F) бе сертифициран през 1985 година.  Неговата военна версия MD 530MG Defender бе създадена  и сертифицирана през 1997 година. Общо от военните серии  MD 500, компанията е произвела около 500 леки бойни хеликоптера. Очаква се сертифицирането на машината да бъде в началото на 2013 година.

Коментар:

Последният хеликоптер MD 530MG Defender за US Army имаше двигател с  425 конски сили "Allison 250-C30". За специалните части имаше партида с повишена мощност. Очаква се новият двигател на има мощност над 550 конски сили. Примерно въоръжение на хеликоптер серия 500

2 - M134 7.62-mm 6x barrel, Gatling type twin MG pods

2 - M260 2.75-in Hydra 70 rocket pods (7 or 12 each)

2 - .50 cal MG pods

2 - M75 40-mm grenade launchers

2 - MK19 40-mm grenade launcher

2 - TOW missile pods (2 each)

2 - Hellfire ATGM

2 - Stinger AAM

/aeronews.alle.bg/

 
МО – най-прозрачно
05.04.2012, 09:05

Министерството на отбраната е с най-висок Рейтинг на активна прозрачност от всички централни структури на изпълнителната власт и на второ място при оценката на прозрачността при органи на властта на централно, териториално и местно ниво. Тези данни бяха обявени днес от представители на Програма Достъп до Информация.

Те представиха резултатите от изследванията на Рейтинг на активната прозрачност 2012 и Портал на публичните регистри в България.

Рейтингът на активната прозрачност оценява Интернет страниците на административните структури на изпълнителната власт от гледна точка на задълженията по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет. Критериите, по които са били оценявани  Интернет страниците, са изпълнението на задълженията за онлайн публикуване, наличието на обособена секция за достъп до информация и какво е нейното съдържание и как се отговаря на заявления, подадени по електронен път.

/Пресцентър на МО/

 
Морската авиация на руския Тихоокеански флот навърши 80 години
05.04.2012, 08:58

Ту-142МВчера морската авиация на руския Тихоокеански флот (ТФ) навърши 80 години. На 4 април 1932 г. към щаба на Морските сили на Далечния изток е създаден отдел Морска авиация. Бойното кръщение самолетите от ТФ получават през август 1938 г. по време на ожесточените боеве в района на езерото Хасан.

По време на Втората световна война морските летци успешно воюват срещу Япония - потопени са над 30 транспортни кораба, два разрушителя и четири танкера.

Днес в състава на морската авиация на ТФ влизат различни самолети и вертолети – Ту-142 и Ил-38 (за търсене, откриване, следене и унищожаване на подводници и бойни кораби), МиГ-31 (за контрол на обширното въздушно пространство и завоюване превъзходство във въздуха над морския театър на бойни действия), Ан12, Ан-26 о Ка-27 (за търсене и спасяване и оказване на помощ не търпящи бедствие екипажи, за транспортиране на личен състав и десантиране). Палубните Ка-27 се използват и за целеуказване по време на търсене и унищожаване на подводници и отразяване на атаки на нисколетящи самолети.

/Pan.bg/

 

 
Въоръжените сили на Русия се готвят да отразяват нови заплахи
04.04.2012, 20:40

Разработва се концепция за създаване на съвсем ново необикновено оръжие, чието действие ще се основава на нови физически принципи.

Министърът на отбраната Анатолий Сердюков заяви, че в реализирането на държавната програма за въоръжение през 2011-2012 г. "са заложени задачи за създаването на оръжие на нови физически принципи - лъчево, физическо, вълново, генно, психофизически и т. н.". Това съобщи агенция Интерфакс-АВН.

От една страна, откровението на министъра може да се смята за сензационно. От друга, дейности в тези насоки отдавна и активно се извършват в много държави, преди всичко в САЩ и КНР. Някога това се правеше и у нас. Напълно е възможно в чужбина да са постигнати някакви успехи в сферата на създаване на оръжие "на нови физически принципи". И ако ние не реанимираме предишните си разработки и не започнем много сериозно да работим по старо-новите теми, то в бъдеще Русия ще може да бъде победена с голи ръце без всякакво ядрено оръжие.

Сред изброеното от министъра най-тайнствено изглежда "вълновото и генното оръжие". В същото време в създаването на вълново оръжие първи са нашите съотечественици, а не американците или китайците. Според друга терминология то се е наричало още "полево", т. к. специални генератори са създавали на определен участък енергийно поле с особено честота. При това полето е можело да бъде електрическо, магнитно, електромагнитно и, което вече изглежда съвсем невероятно, биоенергийно.

Били са постигнати учудващи по своята ефективност резултати. Полевите генератори, за което е имало публикации в медиите, се оказали способни да почистват от всякакви замърсявания огромни водни акватории и дори земя. В същото време те са били способни да направят най-чистия източник на вода негоден за пиене. Водата е запазвала физико-химичните си свойства, но просто не се усвоявала от живите организми. Интересни експерименти са били направени и протоколирани с нефтопродукти. Дизеловото гориво например е можело след облъчване да загуби способността си да гори. На един от армейските полигони е бил направен опит. Танкова колона е била подложена на кратковременно въздействие на поле с определени физически свойства. Всички танкови дизели едновременно замлъкнали.

Съветският съюз рязко е задминал САЩ в създаването на оръжие, което наистина използва "нови физически принципи". Специалистите, занимаващи се със създаването на уникални бойни системи, били убедени, че разпадането на СССР е било свързано и с това, че, ако перестройката бе завършила както трябва, Съветският съюз щеше да бъде непобедим без всякакво ядрено оръжие. Но стана това, което стана, и всички дейности, свързани с "вълновото оръжие", били спрени. Сега ще бъде много трудно да се започнат отново, т. к. на практика всички, които са се занимавали със съветското "бойно поле", вече са напуснали този живот, а документация не е запазена.

Биологичното оръжие е забранено с международни конвенции. В същото време опити в областта на генната инженерия се смятат за напълно допустими. Както твърдят знаещи хора, навремето американците успели да разработят генномодифицирана зараза, която е трябвало да предизвика опасна епидемия в СССР. Хуманните янки смятали след разпространението на болестта да ни предоставят съответната ваксина при съответните условия.

Били похарчени огромни пари и смъртоносният щам бил подготвен за бойна употреба. В този момент обаче се разбрало, че едно микроскопично съдържание на спирт в кръвта е достатъчно, за да неутрализира инфекцията - дори и хрема няма да се появи.

Сигурно трябва да се търсят и други начини за париране на заплахата някои да използва "генно оръжие", т. к. алкохолът все пак е зло. При всички случаи нашите военни осъзнаха, че през ХХI век сраженията ще се водят не само с помощта на оръдия и картечници, но, може би, и засега с все още фантастични "лъчове на смъртта". И това, че вече работим как да отразим такива заплахи, съвсем не е лошо.

/в-к Дума/

 
Започват тържествата по случай 100 години военна авиация
04.04.2012, 19:36

Международна научна конференция, представяне на „История на българската военна авиация” и валидиране на пощенска марка са събитията, с които се поставя началото на честването на юбилейната 100-годишнина от първия боен полет на българската авиация. Това съобщава официалния сайт на ВВС.

На 11 и 12 април 2012 година в Централен военен клуб – София ще се проведе Международна научна конференция, организирана от ВВС на Република България и Фондация „Български ВВС” на тема „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите” под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Събитието ще се фокусира върху дефинирането на управленски препоръки по управление на въздушното пространство, летищните комплекси и използването на авиацията и съвременните високотехнологични постижения като инструмент за формиране на геополитики и стратегии на ЕС, НАТО, коалициите и държавите.

Във форума ще участват представители на Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили, Фондация „Български ВВС”, Военна академия „Г.С.Раковски”, Българска академия на науките, Технически университет – филиал Пловдив, Асоциация на българските авиокомпании, Института по отбрана и други.

Сред участниците, представящи чуждестранни организации ще бъдат представители на Евроконтрол, Европейската комисия и Европейската космическа агенция, и Международния инвестиционен фонд.

На 11 април от 18,00 часа в Централния военен клуб професор Андрей Пантев ще представи монографията „История на българската военна авиация”. Автор на книгата е полковник професор, доктор на военните науки Димитър Недялков.

Монографията представя историята на българската военна авиация от зараждането на авиационната идея, която намира почва у нас в края на 19 век до съвременните Военновъздушни сили.

Полковник Недялков е летец-пилот I клас. Заместник-декан по научната дейност на факултет „Командно-щабен” към Военна академия „Г.С.Раковски”. Дългогодишен преподавател в академията и изследовател на авиационната история на България.

На 12 април, Международния ден на авиацията и космонавтиката, от 09:00 часа в Централен военен клуб ще се проведе церемония по пускане в употреба на пощенска марка, посветена на юбилейната годишнина.

На церемонията ще присъстват представители на Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили и на българската авиационна общност.

Филателното издание представя уникалния самолет Албатрос, с който е осъществен първия боен полет. Негов автор е професор Георги Янков, преподавател в Националната художествена академия. – Още български ВВС

/Аеро/

 
Морска пехота на САЩ десантира в Австралия
04.04.2012, 19:32

Първите 180 американски морски пехотинци пристигнаха в австралийския град Дарвин, на север в страната, където ще отседнат за 6 месеца и ще проведат военни учения заедно с австралийски колеги, съобщава AFP.  Те ще бъдат разположени в австралийската военна база Robertson Barracks на ротационен принцип.

Предполага се след половин година първата група американски пехотинци да бъде сменена с по-големи поделения. В резултат от нарастващата ротация, през 2017 година числеността на военния контингент на САЩ на север в Австралия ще достигне до 2500 души.

По-рано Пекин бе изразявал тревога във връзка с това, че споразуменията за разполагане на морска пехота на САЩ в Австралия са насочени към сдържане на Китай. – Още МП на САЩ

 
Доставен е 4500-ят изтребител F-16
04.04.2012, 19:20

F-16На 3 април компанията Lockheed Martin тържествено отбеляза доставянето на 4500-ят изтребител F-16. Церемонията, на която са присъствали служители от компанията, потребители, бивши ръководители на програмата и други официални лица, се е състояла в завода на Lockheed Martin във Fort Worth, Тексас.

Първите поръчки за изтребителя F-16 са от 1975 г., като той е произвеждан в сътрудничество с пет държави и е приет на въоръжение във ВВС на 26 страни. 4500-ят F-16 е модификацията Block 52 и е предназначен за ВВС на Мароко. Към момента в различен стадий на производство са изтребители за Турция, Мароко, Египет, Оман и Ирак.

Целта на компанията е броят на произведените F-16 да надмине изтребителя от ерата на Виетнамската война F-4 Phantom II на McDonnell Douglas, от който са построени 5195 броя. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
Инциденти в Пакистан
04.04.2012, 17:40

Трима  военни са ранени при аварийно кацане на хеликоптер върху къща в северозападен Пакистан вчера, 3 април 2012 година. Инцидентът е станал малко след излитането на машината от Ghulnai Headquarter в рядко населената област Mohmand Agency, граничеща с Афганистан.На борда са били и два висши военни, един  от Граничния корпус и  един от пакистанската армия, които са невредими.

Също вчера самолет, на който се е намирал премиерът на страната и няколко министри е извършил принудително кацане. Малко след излитането от военна база в град Равалпинди на североизточната част на Пакистан са отказали уредите за височина в кабината на самолета. Делегацията е пътувала към провинция Синд, за участие във възпоменателна церемония по случай годишнината от смъртта на Зулфикара Али Бхутто бивш президент на страната.

/aeronews.alle.bg/

 
Армения ще предостави своя територия за руски радар
04.04.2012, 17:29

Армения е готова да предостави своя територия за строителство на руски радар, ако Русия и Азербайджан не постигнат договореност по радара в Габала. За това заяви премиерът на Армения Тигран Саркисян.

Азербайджан иска за по-нататъшната аренда на Габалинския радар 7 млн. долара годишно. Русия смята такава сума за неадекватна.

 
Руският Ми-17 е вечният хеликоптер на Афганистан
04.04.2012, 17:25

Ми-17На САЩ ще им потрябват 2 години за да сменят афганистанските Ми-17 с американски хеликоптери. Купуването в Русия на хеликоптери за Афганистан предизвика бурна реакция в САЩ. Наред с това, Ми-17 се смята за машина, която е най-приспособена към условията на Афганистан.

Сключеният през 2011 година контракт между Русия и САЩ за доставка на хеликоптери Ми-17 за Въоръжените сили на Афганистан предизвика бурна реакция и в двете страни. В Русия претенции за „недопустимост от подкрепа на агресивния блок НАТО” звучаха основно в кръговете, не приемащи решения, а в САЩ контрактът на сума 900 милиона долара, който предвижда доставяне и обслужване на 21 нови хеликоптера Ми-17 за сметка на американския данъкоплатец, раздвижи къде по-сериозни сили.

Изразители на мнението на тези сили станаха конгресмените и сенаторите на САЩ, лобиращи интересите на американската военна промишленост. Но аргументите „в полза” на Ми-17 бяха твърде солидни, и Пентагонът (и разбира се, Белият дом) се изказаха за доставка на руските хеликоптери.

По важност тези аргументи се нареждат така. Първо, това е необходимо за най-скорошното привеждане на националната армия на Афганистан в боеспособно състояние за съкращаване на натоварването върху американския и съюзническите контингенти на международните сили. Това искане автоматично предвижда доставяне на ново руско или поддържано съветско оръжие, като най-добре познато на афганистанските военни.

Второ, това оръжие е най-добре пригодено към условията на Афганистан. Ми-17, износната версия на основния съветски хеликоптер Ми-8, е практически идеален кандидат. В полза на Ми-17 говори и това, че той е прост в обслужване, лесно се ремонтира, отлично е приспособен към пустинните и планински условия.

При сравнима цена за руски и американски хеликоптери с примерно еднакво въоръжение – приблизително 20 милиона долара за една машина – стойността на обслужването на американската техника е съществено по-висока. Контрактът за доставка в Афганистан на аналогичен брой хеликоптери UH-60 със следващо обслужване би струвал къде повече от 900 милиона.

И накрая, не по-малко важен аргумент в полза на контракта стана необходимостта от поддържане на добри отношения с Русия, от позицията на която възможността за нормално снабдяване на силите на САЩ и съюзници в Афганистан зависи критично. – Още за Ми-17

/ruvr.ru/

 
Турция съди бивш президент-метежник
04.04.2012, 14:10

Кенан Еврен В Анкара започва съдебен процес срещу бившия президент на страната Кенан Еврен и бившия главнокомандващ военновъздушните сили Тачин Сахинкая. Двамата престарели генерали са единствените останали живи организатори на военния преврат през 1980 година.

Генерал Еврен оглавил метежа, след което победил на президентските избори през 1983 година, до които били допуснати само партии, утвърдени от военните.

След преврата в затвора се оказали около половин милион души, много от които се подлагали на мъчения, няколко десетки души били екзекутирани или убити без съд и следствие.

Генералите се обвиняват в престъпления против турската държава и сваляне на избрано правителство. Те могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Това е първият случай в Турция, когато пред съд са изправени бивши ръководители на държавата, въвлечени в преврат. До 2010 година поправките в конституцията, внесени от самите метежници, им гарантирали имунитет от съдебно преследване.

 
Су-35 направи 500-я полет
04.04.2012, 12:34

Su-35В рамките на програмата Су-35 е извършен 500-я полет. Изтребителят се е пилотирал от летец-изпитателят и герой на Русия полковник Сергей Богдан. Именно той през февруари 2008 г. вдигна във въздуха за първи път този свръхманеврен многофункционален изтребител.

В момента на Държавния изпитателен център „Чкалов” се извършват съвместните държавни изпитания (СДИ) на самолета. През март 2012 ВВС на Русия получиха за СДИ четвъртия сериен изтребител. На първите два изтребителя Су-35 са изпълнени предварителни изпитания, които напълно потвърждават разчетните летателно-технически и тактически характеристики. Достигната максимална скорост на малка височина е 1400 км/ч, максимална скорост – 2400 км/ч, таван – 18000 м. Далечина на откриване на целите в режим „въздух-въздух” – 400 км. Бордната РЛС може да открива и съпровожда няколко цели на далечина над 80 км. Комплексът е готов за преминаване на изпитания за бойно използване.

„Анализът на изпълнените до сега изпитания показва, че Су-35/Су-36С има значително по-добри характеристики в сравнения с тези на намиращите се на въоръжение аналогични самолети. Заложените в изтребителя потенциални характеристики позволяват превъзходство над всички тактически изтребители от поколение „4” и „4+” от типа на “Rafale” и EF 2000, F-15, F-16, F-18, F-35 и да се противодейства на F-22A", заявяват от компанията „Сухой”

Серийното производство на Су-35С се извършва в завода на компанията в Комсомолск-на-Амур (КнААПО „Гагарин”) и съгласно сключения през 2009 г. договор до 2015 година трябва да се доставят на руските ВВС 48 изтребителя Су-35С. – Още за Су-35

/Pan.bg/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в национална кръгла маса на тема „Професионалната армия и отбраната на страната”
04.04.2012, 12:30

Аню Ангелов Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва утре, 5 април, в национална кръгла маса на тема „Професионалната армия и отбраната на страната”.Форумът се организира от Обществения съвет по въпросите на отбраната и Асоциацията на Сухопътните войски с подкрепата на Министерството на отбраната и ще се проведе в Централния военен клуб.

Дискусиите ще бъдат организирани в два панела: „Професионалната армия в контекста на потребностите на националната и колективната отбрана” и „Професионалната армия и гражданското общество”.

Във форума ще участват командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, експерти от Министерството на отбраната и Военна академия „Г. С. Раковски”, представители на неправителствени организации и на българската отбранителна индустрия и членове на военнопатриотичните съюзи.

Началото на националната кръгла маса е от 09.00 ч. на 5 април в зала „Тържествена” на Централния военен клуб, а регистрацията на участниците започва в 08.30 ч.

/МО/

 
ВМС на САЩ преустановиха разформирането на 14-то палубно авиокрило
04.04.2012, 10:30

Командването на ВМС на САЩ е издало предписание, адресирано до Тихоокеанското командване и до Морската авиация, за преустановяване на процеса на разформироване на 14-то палубно авиационно крило (пак) и за провеждане на мероприятия за възстановяване му.

Федералният закон за военния бюджет на САЩ, подписан на 31 декември 2011 г., задължава командването на американските ВМС да имат не по-малко от десет напълно окомплектовани боеготови авиокрила, както и принадлежащите им бази и щабове.

14 пак е базирано в Лемур, Калифорния и се състои от 146-а, 147-а и 154-а изтребително-бомбардировъчни ескадрили, 323-а шурмова ескадрила на Морската пехота, 4-та вертолетна ескадрила за борба с подводници, 113-а ескадрила за ДРЛОиУ и 1-во звено от 31-а военно-транспортна ескадрила.

/Pan.bg/

 
Трима военнослужещи на НАТО са убити за един ден в Афганистан
04.04.2012, 10:10

Трима военнослужещи от международните сили на НАТО в Афганистан са убити при отделни инциденти в рамките на един ден. Това съобщиха Международните сили за поддържането на сигурността в Афганистан (ИСАФ), цитирани от АФП.

ИСАФ заяви, че един военнослужещ е убит при експлозия на импровизирано взривно устройство в южната част на страната. Друг военнослужещ е убит от подобна експлозия в източната част, а трети – от екстремистка атака отново на Изток.

Всички три инцидента са били във вторник, като последното изявление е за тях е огласено днес.

До момента няма повече подробности. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
През юни турската армия получава първия ударен вертолет T129
04.04.2012, 09:46

T129Първият от деветте ударни вертолети T129 EDH ще бъде доставен на турската армия през юни, а до края на годината – още три. Този вариант е от междинната серия и неговото ускорено производство се налага от спешната нужда за замяна на остарелите AH-1 "Кобра.

T129 EDH е съвместна разработка на турските компании TAI (Turkish Aerospace Industries) и Aselsan на база на вертолета AW129.

В момента TAI извършва изпитания на основната модификация T129B, първият от който ще бъде доставен на турската армейска авиация през 2013. На въоръжение са планирани да бъдат приети общо 51 хеликоптера T129B. – Още за Т129

/Pan.bg/

 
Море от грижи за НАТО
04.04.2012, 09:25

Със започването на подготовката за срещата на върха на НАТО в Чикаго през май 63-годишният алианс е изправен пред една “перфектна буря” от проблеми. Дори ако успее да ги преодолее, организацията, която е основата на европейската сигурност откакто свърши Втората световна война и която само допреди няколко години искаше да се превърне в “глобална НАТО”, я очаква бъдеще на намалени средства и по-скромни амбиции.

Това мрачно настроение може да изглежда изненадващо. Миналогодишната мисия в Либия беше успех. С Великобритания и Франция начело и Америка в поддържаща роля НАТО води въздушна война с най-модерни оръжия, която за седем месеца постигна всичките си поставени цели със забележително малко щети на жизненоважна инфраструктура и нисък брой на цивилните жертви........... Прочети още

 
Войната в Ирак след измама на химик
04.04.2012, 09:17

Рафид Ахмед Алуан ал-ДжанабиМъжът, чиито лъжи доведоха до инвазията в Ирак, даде първото си интервю за британска телевизия, съобщи в. "Индипендънт". Нахлуването в арабската държава през 2002 г. се основаваше на твърденията, че режимът на Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово поразяване.

Известен под кодовото име "Кръвбол", иракчанинът Рафид Ахмед Алуан разказва с усмивка историята, като добавя, че прекаленото доверяване е променило хода на историята. "Моята основна цел бе да унищожа иракския тиранин. Защото колкото по-дълго диктаторът останеше на власт, толкова повече хора щяха да страдат от потисническия режим."  "Кръвбол" е иракски химически инженер, който претендира, че е "надзиравал" една от мобилните лаборатории за химическо оръжие на Саддам.

Мъжът бе наречен смел човек от тогавашния държавен секретар Колин Пауъл за това, че е дръзнал да се опълчи на Саддам. В крайна сметка твърденията за лабораториите на Саддам за оръжие за масово поразяване се оказаха лъжливи, но всъщност залегнаха в основата на съдбоносния доклад-прогноза на Националното разузнаване от октомври 2002 г., изготвен от американската разузнавателна общност и представен на президента Буш. В доклада, основан единствено на неподкрепените с доказателства фантазии на "Кръвбол", се заявява "с голяма увереност", че Саддам има незаконна програма за биологически и химически оръжия. – Още за Ирак

/в-к Стандарт/

 
През октомври ще бъдем домакини на учение „SEESIM“
04.04.2012, 08:56

Августина Цветкова Основна планираща конференция за компютърно подпомаганото учение на страните от Югоизточна Европа "SEESIM 12" започна днес, в резиденция „Бояна”. Учението ще се проведе през октомври 2012 г. в България.

Компютърно подпомаганите учения „SEESIM“ (South Eastern Europe Simulation) са част от инициативата на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM Initiative). Те са с двугодишен цикъл на подготовка и се организират от страната-домакин и САЩ. В ученията участват представители на страните-членки на инициативата SEDM, Швеция и Евроатлантическия координационен център в отговор на бедствия (EADRCC), както и на страните-наблюдателки Грузия и Молдова.

Досега са проведени пет учения от този тип като България е била домакин през 2008 г. и отново ще бъде домакин през октомври тази година.

В планиращия форум, който беше открит от заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова, участват над 100 български и чуждестранни военнослужещи и цивилни експерти в областта на отбраната и управлението на кризи.

„Националната сигурност на всяка страна в региона зависи от общата европейска и регионална сигурност. Целта на нашите усилия в областта на регионалната политика е да се установи дълготраен мир и стабилност в Югоизточна Европа, както и да се поддържат европейските стандарти в отношенията между страните от региона”, каза в приветствието си към участниците заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова. „Тясното сътрудничество в областта на управлението на кризи изисква формиране на подходящи способности за обмен на информация, за ранно предупреждение и познаване на обстановката, както и планиране на управлението на кризи”, отбеляза още тя и допълни, че поредицата от учения „SEESIM”, по време на които съвместно се обучават цивилни и военни експерти, спомагат за изграждането на доверие и увереност.

В ученията „SEESIM” ще участват и представители на структури от НАТО - Съюзното командване по трансформацията, Съвместният център за военни игри (JWC - Ставангер, Норвегия), Съвместният център за подготовка на силите (JFTC - Бидгошч, Полша) и Центърът на НАТО за моделиране и симулации (COE M&S - Рим, Италия).

За първи път по време на учението ще бъдат експериментирани софтуерни продукти на НАТО от Агенцията за консултации, командване и контрол (NC3A) в учения по управление на кризи, както и ще бъдат тествани компютърни инструменти и модели за планиране и провеждане на учения от подобен характер. Ще се експериментират възможностите за подготовка чрез симулационни системи, както и за внедряване на нови информационни технологии за повишаване на ефективността при подготовката на граждански и военни структури от региона по ликвидирането на последствията от кризи и помощ при бедствия.

По време на учението ще се експериментира и инициативата на България за изграждане на мрежа за подготовка и учения в региона.

Ръководител на групата за подготовка и провеждане на учението в България е бригаден генерал Марин Начев, директор на дирекция „Операции и подготовка“. От американска страна в ръководството на учението ще участват представители на Командването на въоръжените сили на САЩ в Европа (US EUCOM) и Съвместния център за бойни действия (JCW).

/Пресцентър на МО/

 
Boeing достави на Южна Корея последните два изтребителя F-15K Slam Eagle
04.04.2012, 08:50

F-15K Slam EagleНа 2 април Boeing достави на Южна Корея последните два изтребителя F-15K Slam Eagle по договор, сключен през 2008 година. Тези изтребители ще се експлоатират поне до 2040 година, като американската компания ще осигурява логистична подкрепа в дългосрочен план, като в програмата ще бъдат включени редица корейски фирми.

През 2002 г. Boeing спечели конкурс за доставка на 40 нови изтребители за Република Корея. Първият F-15K Slam Eagle бе доставен през октомври 2005, а последният през август 2008.

През същата година американската компания получава поръчка за още 21 изтребителя F-15K по програмата Next Fighter II.

/Pan.bg/

 
Поръчка на Пентагон за муниции на стойност 2.54 милиарда долара
04.04.2012, 08:46

Боеприпаси 7.62x39Компанията Alliant Techsystems е получила поръчка от Министерството на отбраната на САЩ за производство на боеприпаси калибър 5.56 мм на стойност 2.54 милиарда долара.

Доставката на амунициите трябва да завърши на 14 септември 2013 година. До 30 март 2014 по друг договор на стойност 68.4 милиона долара Alliant Techsystems трябва да достави и амуниции М789 калибър 30 мм. Боеприпасите калибър 5,56х45 мм са най-разпространените в НАТО и САЩ.

Патрони този калибър се използват за M-16, M-4 и HK-416. С този ‘натовски’ калибър се произвеждат и руските автомати „Калашников” - АК-101, АК-102 и АК-108.

/Pan.bg/

 

 
Турция се готви за въоръжен конфликт с Израел
03.04.2012, 23:07

Авиацията и военноморските сили на Турция започнали мащабни учения под кодовото наименование „Анадолски орел”. Турските телевизионни канали съобщават, че този път Турция се готви за всякакви възможни сценарии в Близкия изток.

Тези учения станаха реакция на мащабните съвместни учения на Израел, САЩ и Гърция  под наименованието Noble Dina, които се провеждат в Средиземно море. Участниците в тях отработвали съвместни действия по ликвидиране на заплаха от страна на условен противник в непосредствена близост до бреговете на Турция.

Освен това, флотът и авиацията отработват  задачи за защита на газови местонаходища в Средиземно море от  атаки на подводници. Това моделира противопоставяне в зоната на възможен конфликт, свързан с разработването на газово находище край бреговете на Кипър, претенции към което има Турция.

 
Южния военен окръг получи 20 системи "Торнадо-Г"
03.04.2012, 22:44

"Торнадо-Г" (Фото от сайта warsonline.info)Подразделения на Южния военен окръг (ЮВО) на Русия са получили 20 нови реактивни системи за залпов огън (РСЗО) "Торнадо-Г", съобщава днес "Интерфакс". Според пресслужбата на ЮВО, "Торнадо-Г" ще заменят остарелите РСЗО БМ-21 "Град".

122-милиметровата РСЗО "Торнадо-Г" се явява развитие на системата "Град" и по бойна ефективност превъзхожда своя предшественик от 2,5 до 3 пъти. "Торнадо-Г" е въоръжена с по-мощни боеприпаси, има по-голям обсег на действие и точност. Освен това системата може да изпълнява бойни си задачи напълно автономно.

РСЗО "Торнадо-Г" е предназначена за унищожаване и подавяне на живата сила на противника, бронирана техника, артилерийски и минохвъргачни батареи, както и командни пунктове.

Подробни технически характеристики на системата за сега не се разкриват. По-рано се съобщаваше, че новата РСЗО ще се произвежда в три модификации - "Г", "У" и "С" калибър 122, 220 и 300 милиметра съответно. – Още РСЗО

 
"Ми-28Н2Э" се "стяга за бой"
03.04.2012, 22:21

Mi-28Първият прототип на машината Ми-28НЭ (борд "36 - жълт), сериен номер 01-05, заводски номер 34012835105), на ОАО "Московский вертолётный завод имени М.Л. Миля" беше подготвен, като вертолета за износ.

На него беше монтира надвинтова "РЛС Н025".  През февруари 2007 година започнаха изпитанията. Машината загуби индийският конкурс. Сега напълно обновена е заснета на 2 април 2012 година. Новите детайли издават, че вероятно става въпрос за втора модификация и нова модернизация на  РЛС "Н025МЭ".

Коментар:

Вероятно при новата модификация са взети под внимание забележките на индийците при техният конкурс. – Още Ми-28

/aeronews.alle.bg/

 
На майор Солнечников дадоха Звезда посмъртно
03.04.2012, 21:10

Президентът на Русия е подписал Указ „За присвояване на званието Герой на Руската Федерация на майор С. А Солнечников”.

Да си припомним информацията от 29.03.2012 година:

Майор Сергей Солнечников загина като герой, прикривайки с тялото си свои войници на полигон до гр. Белгорск. По време на практическо занятие по огнева подготовка 19-годишният боец Максим Журавльов хвърля неудачно ръчна граната РГД-5. Тя се ударя в бруствера и се търкулва обратно в окопа.

След няколко секунди е щял да проехти взрив, който в радиус от 10 м е да направи войничетата на кайма. Офицерът се хвърлил и захлупил гранатата, която вече била със задействан взривател. След смъртоносния взрив 31-годишният майор живял още няколко часа. Военните медици положили всички усилия да спасят живота му, но героят починал от страхотните рани.

Солнечников е имал на разположение само няколко секунди и е направил, това което е единствено възможно в такава критична ситуация. Легнал е върху гранатата. Нито един от бойците не е ранен, коментират инцидента в щаба на 35-а армия от Източния военен окръг. Сергей Солнечников е роден във Волгоград. Завършил е Кемеровското военно училище. В поделение № 53790 служи от 2004 г.

 
Уникалният военен съд от най-ново поколение HSV 2 SWIFT е на посещения в Хърватска
03.04.2012, 18:50

HSV 2 SWIFT Плавателният съд от ВМС на САЩ акостира в Сплит на 3 април, като част от двустранното военно сътрудничество между двете държави.

Това е вторият военен кораб-катамаран от общо 3 броя предназначени за американските ВМС. Предназначен е за военнотранспортни и хуманитарни мисии. Досега е участвал в мисии по спасяване на хора и превоз на хранителни продукти след разрушителното цунами в Суматра и транспортирането на хуманитарни материали от Кипър по време на израелско-ливанския конфликт през 2006 г. .

HSV SWIFT ще остане до 6 април в Сплит, като по време на посещението му ще бъде проведена съвместна подготовка с хърватската армия и с американските войски разположени в Румъния.

/Pan.bg/

 
Атомната подводница „Нерпа” пристигнала в база на индийските ВМС
03.04.2012, 18:30

Руската атомна подводница „Нерпа”, предадена на индийските ВМС в лизинг, успешно e завършила прехода от Крайморието на Русия до военноморската база Висакхапатнам, съобщиха във вторник в главния щаб на ВМФ на РФ.

Получила в индийските ВМС наименованието „Чакра”, подводницата ще влезе в състава на военноморските сили на Индия на 5 април.

 
Малоразмерни бомби за БЛА
03.04.2012, 16:33

STM (Small Tactical Munition)Американската компания Raytheon извърши изпитания на управляеми авиобомби за малки БЛА от типа RQ-7 Shadow. Боеприпасът е получил названието STM (Small Tactical Munition).

В хода на изпитанията на полигона Юма в Аризона бомбата е поразила целта с голяма точност. За експеримента е използван доработен до стандарта Phase II прототип на боеприпаса, отличаващ с по-малки размери и тегло от Phase I.

Дължината на STM е 55.8 см, а масата – 6.1 кг. Бомбата е снабдена с датчици за инерциална и спътникова (GPS) навигация и с полуактивна глава за лазерно насочване. Стабилизаторите и кормилата са сгъваеми.

БЛА RQ-7 Shadow е предназначен за водене на разузнаване в радиус до 125 км от пункта за управление. Снабден е с инфрачервено и оптическо оборудване. Може да лети със скорост до 230 км/ч в продължение до 6 часа.

/Pan.bg/

 
Работно посещение на бригаден генерал Майкъл Билс в Сухопътни войски
03.04.2012, 12:00

генерал-майор Стефан ВасилевНа 04 и 05.04.2012 г. на работно посещение в Сухопътните войски ще бъде заместник-началникът  на щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европа бригаден генерал Майкъл Билс.

През първият ден от посещението той ще се запознае във военно формирование 34750 – Карлово с хода на подготовката на първата батальонна бойна група, а през втория ще се проведе работна среща с командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. На нея двамата генерали ще направят преглед на извършената досега дейност по подготовката на батальонната бойна група и предстоящите задачи във връзка с учението за нейната сертификация през месец ноември тази година.

/landforce.mod.bg/

 
„Dassault Aviation“ получи сериен радар с електронно сканиране от „Thales “
03.04.2012, 09:55

Радар RBE2 с АФАР (Фото от сайта на Thales)През април 2009 завършиха пробните изпитания на RBE2. Новият френски радар производство на френската компания «Thales» с електронно сканиране беше монтиран на три самолета «Фалкон 20», „Mirage 2000“ и «Rafale ». В сравнение със сегашния радар пасивна решетка той има значителни преимущества:

   - способност да открива малки цели;

   - увеличено разстояние за използване на ракети с голяма далечина,  включително УР„Метеор“;

   - по-голяма надеждност, поради отсъствие на подвижни части (основен ремонт на 10 години);

   - значително по-добро действие в условията на предизвикани смущения.

До момента това е единствения европейски сериен радар от този тип. В края на миналия месец производителят е предал първата серийна бройка и тя ще се монтира на самолет  «Rafale» C137.

/aeronews.alle.bg/

 
Великобритания изпраща военен кораб към Фолклендите
03.04.2012, 09:11

Британският есминец HMS Dautless Британският есминец HMS Dautless (D-33) в сряда ще отпътува за бреговете на Фолклендските острови, съобщава вестник „Индепентънт” с позоваване на представител на министерството на отбраната на страната.

Ведомството подчертава, че корабът ще смени фрегата, който сега е на дежурство край Фолклендите, но неговото изпращане за региона не е провокация на фона на изострянето на отношенията с Аржентина.

 
САЩ планират корабостроителен план за 300 кораба за ВМС
03.04.2012, 08:34

Американските военноморски сили внесоха в Конгреса 30-годишен корабостроителен план, който предвижда Вашингтон да поддържа военен флот от 300 кораба – с 13 по-малко от предишния план – и предупреди, че ако разходите по някоя от големите корабостроителни програми се увеличат, това може да намали броя на корабите, предаде Reuters.

Планът предвижда средни годишни разходи за нови кораби от около $16.8 милиарда за следващите три десетилетия, доста повече от средната историческа стойност от около $15 милиарда. През първите фискални 10 години разходите ще бъдат средно по $15.1 милиарда, но между 2023 и 2032 г. трябва да скочат до $19.5 милиарда, предимно заради замяната на сегашния флот от подводници с балистични ракети клас „Охайо“.

В момента американският военноморски флот се състои от 282 кораба, но до 2019 г. трябва да достигне 300. Това ще включва около 12-14 подводници с балистични ракети, 11 атомни самолетоносача, 48 щурмови подводници, между 0 и 4 подводници с крилати ракети, около 90 големи и 55 малки бойни кораби, 32 амфибийни десантни кораби, 29 логистични кораби и 33 помощни съда.

Проектът предвижда добавяне на няколко разрушители и щурмови подводници, които да компенсират очаквания недостиг на такива съдове, който миналата година предизвика критики в Конгреса. Освен това се предвижда през фискалната 2017 г. да започне проектиране на подводница с балистични ракети от ново поколение, а флагманът на този клас да бъде готов през фискалната 2021 г. на цена от $11.7 милиарда.

Флотът планира да продължи да купува самолетоносачи, произведени от Huntington Ingalls, както и да закупи 33 разрушители DDG-51, произведени от Huntington Ingalls и General Dynamics, до 2030 г. Военноморските сили възнамеряват да спазят целта си да купят двете версии на новите крайбрежни бойни кораби на Lockheed Martin Corp и австралийската компания Austal с идеята до 2029 г. да имат 55 плавателни съда от този тип. – Още за американските ВМС

/Maritime.bg/

 
Военноморската болница навърши 63 години
03.04.2012, 08:17

Снощи в Пленарната зала на Община Варна се състоя тържество по случай 63-та годишнина от създаването на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) към Военномедицинска академия, повече известна като Военноморската болница.

Тя е създадена през 1949 г. През 2008 г. лечебното заведение получи отлична акредитационна оценка (5 звезди) за цялостна дейност за срок от 5 години, както и акредитационна оценка „отлична” за срок от 5 години за практическо обучение на студенти и докторанти по професионално направление „Медицина”, „Здравни грижи”, „Обществено здравеопазване” и следдипломно обучение на лекари.

Приветствия към медиците от Военноморската болница поднесоха полковник д-р Александър Парашкевов – началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране и заместник-началник по медицинското осигуряване на мисии и поделения на Българската армия, и генерал-лейтенант Атанас Самандов – командващ Съвместното командване на силите в Българската армия. Заместник-кметът на Община Варна доц. д-р Христо Бозов (бивш началник на Военноморската болница) поздрави колегите си и им подари LCD-монитор, който ще бъде включен в системата за административно обслужване и контрол на болницата.

Тържеството бе уважено от командира на Военноморска база Варна капитан І ранг Коста Андреев и от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг проф. двн Боян Медникаров. Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на Република България изнесе празничен концерт.

/Морски вестник/

 
Eurofighter все още разчита на победа в MMRCA
03.04.2012, 08:10

Eurofighter Eurofighter все още не се е отказал от участие в конкурса MMRCA и има надежда, че може да спечели. Това заяви изпълнителният директор на Cassidian Стефан Цолер, цитиран от Flightglobal.

“Процесът в Индия продължава”, заяви Цолер, взимайки под внимание правителственото разследване, което започна в Индия, във връзка със съмнения, че процедурата по избора на най-ниската оферта в конкурса MMRCA е била опорочена.

В края на януари 2012 г. за победител в конкурса за доставка на нов среден многоцелеви изтребител MMRCA (126 изтребителя с перспектива да надхвърлят 200) бе посочен Dassault Rafale. До последния кръг в конкурса бяха допуснати Rafale и Eurofighter, като и двата самолета бяха определени като напълно отговарящи на индийските изисквания, но френското предложение бе избрано заради по-ниската му цена.

В средата на март, обаче опозицията в индийския парламент изпрати писмо до министъра на отбраната, в което посочват множество нарушения при избора на най-ниска оферта и подлагат на съмнение, че цената на Rafale, както за първоначално придобиване, така и за експлоатация, е най-ниска. Според опозиционния протест, формулата, по която е определена най-ниската оферта е променяна три пъти и в крайна сметка взима под внимание прекалено много променливи, чието точно изчисляване е проблематично.

Според източници цитирани в редица индийски медии единичната цена на Rafale е била с около $5 млн. по-ниска от тази на Eurofighter. По-късно, обаче европейския консорциум е направил контра оферта, която е била по-ниска от френското предложение. На първо време Индия е отказала да приеме тази оферта, но със започване на разследването около конкретната процедура по избор, шансовете на Eurofighter вече се определят като значително.

Според Стефан Цолер, Eurofighter предлага значително по-бърза интеграция на различни нововъведения в своя изтребител, които ще бъдат въвеждани по-бавно и по-скъпо при Rafale.

Индия започна финалните преговори с Dassault в края на февруари, но старта на разследването ще стопира този процес. По оптимистични оценки самото разследване ще продължи поне два – три месеца и е много възможно да не бъде изпълнена целта за подписване на финален договор не по-късно от 31 март 2013 г. – Още за   Eurofighter

/Аеро/

 
Войната с пиратите в Сомалия. Мандат за сухопътни операции
03.04.2012, 08:05

Преди една седмица Европейският съюз санкционира въвеждането на военни действия на суша в рамките на операцията „Аталанта”, провеждана против сомалийските пирати.

По такъв начин, борбата с морските разбойници се премества от морските акватории на територията на Сомалиленд – територии без държава. Паралелно съюзниците на НАТО се договориха за продължение на операцията „Океански щит” до края на 2014 година.

През април 2008 година се разрази скандал във връзка с предполагаем рейд на френски командоси на крайбрежието на Сомалия след освобождението за откуп на екипажа на разкошна яхта, завзета от пирати. С подкрепата на бойни хеликоптери французите атакували пиратите. По време на боя между бойците на специалните части и сомалийските пирати по данни на местните власти, загинали от трима до петима души. Париж решително отричаше факта на наземна операция и заявяваше, че действието е станало в морето. Сега вече няма да има нужда от оправдания.

От гледна точка на военната стратегия инициативата на ЕС може само да се приветства. Разбира се, сомалийските пирати на бързоходни лодки не нощуват в морето, покрити с платна. Те имат бази на брега – предимно в Сомалия, но и в други страни. Но все по-често нападенията стават на голямо разстояние от брега, до 1,000 км. от крайбрежието. И при това атаките често се извършват с хирургическа точност. По отношение на разузнаването и насочването, съвременните морски грабители нямат проблеми, при тях всичко е много точно.

Очевидно е, че самите пирати в този разбойнически бизнес са само редови изпълнители. За гърба им без съмнение стоят много по-значителни сили, които преследвайки собствените си интереси, харчат големи пари за снабдяването на сомалийските пирати с оръжие, транспорт, съвременни средства за съобщения, точна информация за потенциалните жертви. За съжаление, за сега международната общност няма дори приблизителна представа кой ръководи действията на пиратите. Това е поне според съобщения от открити източници.

Свидетелство за съществуването на някакви външни поръчители на пиратските действия може да бъде класическата схема на нападения в акваторията на Индийски океан. В морето покрай крайбрежието на Сомалия курсират маскирани като търговски плавателни съдове кораби, които са „ядрата” на пиратските групи. Те са прекрасно оборудвани, намират се в постоянна връзка с външните си куратори, които им съобщават информация за преминаващи плавателни съдове и им посочват определената цел. След това корабът-база се приближава до жертвата и спуска на вода бързоходни моторни лодки. След това всичко е като по ноти – абордаж, завземане на товара и заложници. Следващият етап е бягство от преследване и маскировка, които се извършват твърде професионално.

Редовите пирати влизат в действие единствено в последния стадий. Главните функции изпълняват т.н. „насочващи лица”, предоставящи информация за обектите на нападение, а също онези, които им помагат да се скрият. На пръв поглед завземането или разгрома на сухопътните бази, които се използват от морските разбойници, би трябвало да доведе до успех. Но всичко не е толкова просто. Обслужващият персонал на пиратските бази и тяхната сухопътна инфраструктура – са същите обикновени изпълнители на престъпни заповеди. За да бъде приключено с пиратството край бреговете н Африканския рог е необходимо да се стигне до главните поръчители, т.е. до самата върхушка на системата на съвременното пиратство. А те въобще не се намират в Сомалия.

За това, че системата на търсене и насочване към целите действа грамотно говори фактът, че подозрително често пиратите завземат плавателни съдове, превозващи особено ценни и стратегически товари. Достатъчно е да си спомним абордажа на танкера „Сириус Стар”, превозващ суров нефт на стойност над 100 млн. долара. Затова в историята със сомалийските пирати трябва да се говори за добре организирана система на международния престъпен бизнес, който добре печели от дейността на сомалийските пирати. От това може да се направи еднозначния извод – борбата с непосредствената проява на пиратство в морето, а също с базите на пиратите в Сомалия или други части на Африка трябва да се води. Но тя няма да доведе до решителен успех с пиратството. За окончателната победа над пиратите е необходимо да бъде нанесен решителен удар именно срещу поръчителите на техните престъпления.

/ruvr.ru/

 
Нов сръбски УБС "Кобац"
03.04.2012, 07:58

учебно-боен самолет "Кобац

На 2 април бе официално представен новия сръбски турбовитлов учебно-тренировъчен самолет наречен Kobac (кобац – вид дребна граблива птица, Falco vespertinus). Машината е разработена от сръбския авиационен завод Utva.

Kobac бе представен на сръбския министър на отбраната Драган Шутановац. Освен завода Utva в разработката му участва сръбския Военно-технически институт и държавното предприятие за търговия с оръжия Yugoimport-SDPR. Kobac е създаден на базата на лекия учебен самолет с бутален двигател Utva Lasta 95, който вече се експлоатира от ВВС на Сърбия и Ирак. Негов главен конструктор е Воислав Девич.

Kobac е предназначен за използване в качеството си на учебно-тренировъчен самолет и влиза в един клас с машини като Pilatus PC-9. Машината ще може да носи оръжия и да се ползва за лек щурмови самолет.

Kobac има маса празен от 970 kg,  нормална излетна маса от 1325 kg, максимална излетна маса от 1700 kg, максимална скорост в хоризонтален полет от 500 km/h и маса на бойния товар от 500 kg. Екипажът ще разполага с катапултни кресла, а оръжието ще може да се носи на четири точки под крилото. Задвижването ще се осъществява от един турбовитлов двигател от неназован тип и вероятно мощност от порядъка на 400 kW.

Първият прототип на Kobac ще направи дебютния си полет през 2013 г. В момента се строи и втори прототип. За сега няма обявен стартов клиент, но се предполага, че Сърбия ще купи самолета в неназовано количество.

/Аеро/

 
Канада намалява военния си бюджет
03.04.2012, 07:55

Сградата на канадското МОПрез текущата финансова година, която започна на 1 октомври 2011 година военният бюджет на Канада е 21,6 милиарда долара. За следващите три години се планира той да бъде намален общо с около 2,5 милиарда долара.

През първата година намалението е планирано да бъда 326 милиона долара,  през втората близо милиард долара и милиард и сто милиона през третата ф. година. Прокарват се и още по-смели идеи за намаляване на бюджета с 2 милиарда долара още от 1 октомври тази година. За целта ще бъдат прехвърлени разходи за следващите години. Това става главно с отлагане на покупки и ремонти. На практика се казва, че програмата "F-35" няма да пострада, защото разходи по нея са планирани едва през 2016-2017 година.

Коментар:

За авиацията отлагането на ремонти, означава най-малко намаляване на боеспособните машини. Възможно е също да бъдат ограничени и летателните часове, с цел по-късно машините да бъдат изпратени на ремонт. За сега Канада може да се позволи да закупува "F-18", който е сравнително евтин.

/aeronews.alle.bg/

 

 
Британските военни ще получат нови прибори за нощно виждане
02.04.2012, 22:30

AN/PVS-14 (Фото от сайта defpro.com)Компанията ITT Exelis е получила от военното ведомство на Великобритания контракт на стойност 33 милона долара за доставка на нашлемни прибори за нощно виждане от последно поколение, съобщава сайта на компанията.

В рамките на контракта британските военни ще получат системата HMNVS (аналог на прибора AN/PVS-14 за ВС на САЩ). Доставките трябва да започнат през второто тримесечие на 2012 година и да завършат през 2016 г. Планирания обем на партидата прибори за нощно виждане не се уточнява.

Нашлемните прибори за нощно виждане HMNVS ще бъдат снабдени със система за разпознаване на целите с висока разделителна способност и оптически преобразувател с повишен КПД. Новата система се представя добре в условия на повишена осветеност, в мъгла и условия на задимяване на въздуха.

Системата AN/PVS-14, от своя страна, може да се поставя както на защитната каска, така и на стрелковото оръжие. Приборът тежи около 400 грама, работи с батерии тип АА и може да „вижда” на разстояние до 300 метра. – Още прибори за нощно виждане

 
Руски военен кораб пътува за Сирия
02.04.2012, 20:42

Стражеви кораб на Черноморския флот на Русия „Сметливий"Стражевият кораб на Черноморския флот на Русия „Сметливий”, който през почивните дни напусна пристанище Севастопол и пое курс към Босфора и Дарданелите, ще изпълнява задачи близо до бреговете на Сирия, съобщи източник във военните кръгове.

„Планирано е и делово посещение на „Сметливий” в сирийското пристанище Тартус, където се намира базата за материално-техническо осигуряване на руския флот” – каза източникът.

Безопасността на кораба при минаването на проливите и акостирането в пристанищата се осигурява от подразделение на морската пехота.

 
Русия и НАТО са провели съвместни компютърни учения по ПРО
02.04.2012, 17:29

Русия и НАТО са провели съвместни компютърни учения по противоракетна отбрана (ПРО), съобщи генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

Ученията са се състояли в края на март в Германия. Решението за тяхното провеждане бе взето по време на срещата на Съвета Русия-НАТО в Лисабон през ноември 2010 година, предаде РИА Новости.

„Това бяха компютърни учения, основани на измислени сценарии. Това беше добра възможност да се развият, изследват и оценят различните варианти за ПРО в Европа”, каза Расмусен.

/ИА „Фокус”/

 
Официалното предаване на ВМС на Индия на фрегатата "Тег" проект 11356 ще се състои на 27 април
02.04.2012, 17:22

Proekt 11356 (NS Talwar)Официалното предаване на индийските военноморски сили на фрегатата "Тег" ("Сабя") проект 11356 ще се състои на 27 април в Прибалтийския корабостроителен завод "Янтарь", съобщава АРМС-ТАСС.

Според представители на завода, програмата за държавните изпитания на фрегатата "Teг" е завършила успешно. В момента корабът още се намира в открито море за приемо-предавателни изпитания.

След предаването фрегатата ще замине към мястото си за постоянно базиране в Индия с индийски екипаж, който е подготвен от руски специалисти.

"Teг" ("Сабя") беше заложен в завода "Янтарь" на 27 юли 2007 година, а на 27 ноември 2009 година бе спуснат на вода. На другите две вече спуснати на вода фрегати проект 11356 за ВМС на Индия - "Таркаш" ("Лък") и "Триканд" ("Колчан"), се извършват достроечни работи. Срокът за сдаване на "Таркаш" е до края на 2012 година, а на "Триканд" - 2013 г.

Контракт на стойност около 1,6 млрд долара за строителството в „Янтарь" на втора партида от три фрегати за ВМС на Индия беше подписан на 14 юли 2007 година в Делхи. По първият контракт, подписан през 1997 година, бяха построени и предадени на индийските ВМС фрегатите "Табар" ("Секира"), "Тришул" ("Тризъбец") и "Талвар" ("Меч").

Фрегатите от втората серия имат някои изменения в състава на въоръжението и оборудването. В частност, те са въоръжени с ударни ракетни комплекси "БраМос" с обсег на действие до 300 километра и възможност за поразяване както на надводни, така и на наземни цели. Осем ракети на този комплекс за разположени в носова вертикална пускова установка. – Още за проект 11356

 
Великобритания и Аржентина отбелязват 30-та годишнина от войната за Фолкландските острови
02.04.2012, 12:28

Възпоменателни служби бяха отслужени във Великобритания и Аржентина за отбелязване на 30-ата годишнина от започването на войната за Фолкландските острови, предаде Би Би Си.

Около 225 британски и 650 аржентински войници загиват, след като Обединеното кралство изпраща военни части на островите в отговор на аржентинската инвазия на 2 април 1982 г.

Годишнината идва в момент на подновено напрежение между двете държави, след като Аржентина поднови претенциите си към архипелага.

Британският премиер отбеляза, че на този ден се отбелязва паметта на загиналите от британска и аржентинска страна. Дейвид Камерън каза още, че остава решен да отстоява британския суверенитет над островите.

Великобритания контролира Фолкландските острови от 1833 г., но Аржентина има претенции към територията, която нарича Малвинас, с мотива, че е наследила правото върху тях от Испания.

/ИА „Фокус”/

 
Новият етап от избора на многоцелеви изтребител е вече в ход!
02.04.2012, 12:21

Ф-16Новият етап от селекцията на многоцелевия изтребител за България е вече в ход. Каква ще бъде позицията на EADS и SAAB?

Както стана известно в началото на март т.г. процесът по избор на многоцелеви изтребител за ВВС навлезе в нов етап. Приключи проучването за възможностите за доставка на употребявани изтребители F-16 за България от някоя от европейските страни-членки на НАТО - Белгия, Холандия и Португалия. Проучването бе извършено от европейския клон на американската фирма Lockheed Martin, чиято централа е разположена в Брюксел, а отделните офиси - в Атина, Берлин, Букурещ, Варшава, Лондон, Мадрид и Рим.

Това проучване започна още преди около 10 години и в неговите рамки бяха осъществени контакти с правителствата на Белгия, Холандия и Португалия, чиито военно въздушни сили разполагат с употребявани изтребители F-16. Още по времето на правителството на НДСВ (2001-2005 г.) на България бяха предложени употребявани изтребители F-16 от Холандия. Предложението бе връчено на Министерството на отбраната от тогавашния посланик на Кралство Холандия в България.

След приключването на проучването на европейския клон на американската фирма Lockheed Martin вече се подготвят покани на правителствено ниво до България съответно от Белгия, Холандия и Португалия за двустранни срещи, посещения в авиобази на съответните страни и полети с изтребители F-16. Очаква се тези визити да се осъществят в близко бъдеще. В допълнение България може да получи покани за обмяна на опит и запознаване с логистичната поддръжка на изтребителя и от други европейски държави-оператори на F-16 като Дания и Норвегия, а впоследствие от Гърция и Турция.

Очевидно новият етап от селекцията на многоцелевия изтребител за България е вече в ход. Той се отличава от предишните етапи в няколко аспекта:

силно изразено влияние на политическия фактор, опити за намаляване на значението на експертната оценка, липса на яснота за финансирането на проекта, както и отказ (на този етап) от иницииране на прозрачна тръжна процедура, лимитиране на значението на евентуална офсетна програма и инвестиции в българската икономика до степен на пълното им игнориране.

В такава ситуация може да се очаква, че подобно на случая в Румъния водещите производители на изтребители EADS и SAAB ще потърсят подходящ формат за изразяване на своето несъгласие пред министерството на отбраната поради липсата на прозрачност, както и на равнопоставеност между кандидатите.

/Pan.bg/

 
Индийски танкове ще бъдат въоръжени с израелски ракети LAHAT
02.04.2012, 09:57

ракетa LAHAT Индия ще въоръжи своите танкове Arjun с ракети LAHAT на компанията Israel Aerospace Industries (IAI). Ракетите могат да поразяват цели в движение на голямо разстояние.

IAI е разработила и произвежда ракетите LAHAT, които са с лазерно насочване и се изстрелват чрез танковото оръдие. Ракетата тежи около 12 кг (бойната част е 2,5 кг) и има обсег на действие до 8 км.

Независимо от продължителните многогодишни технически проблеми с проекта Arjun, серийното производство на танка върви с пълен ход.

Наскоро индийската армия заяви, че планира да закупи още 250 модернизирани танка Arjun. Новата версия е получила много подобрения, в сравнение с варианта Mk I.

Подобренията включват повишена маневреност и възможност за стрелба с ракети през оръдието. Танкът ще бъде оборудван със съвременна „реактивна защита”.

Индийската армия пое ангажимента да продължи да закупува танкове, ако подобренията покажат добри резултати по време на изпитанията.

Четири бригади, въоръжени с танкове Arjun, ще започнат да действат към 2016 година. – Още за Arjun

 
Институтът по отбрана съществува да си раздава заплати
02.04.2012, 09:36

В рекордите на Гинес беше записано, че в Министерството на отбраната на България „Научните” институти  се създават не по Закона за висшето образование, а по Закона за администрацията. Така те провеждат нов вид удобна на министъра на отбраната научна дейност- административната!

Далаверата започна с това, че бяха разбити всички научни институти на Българската армия, за да може да бъде извършено, без изискваното по закон, научно съпровождане на аквизицията на военната продукция. Целта: не само да бъде разграбено нейното оръжейно  богатство на безценица, но и да бъдат закупувани за баснословни суми ненужни и екзотични въоръжения и „бойна техника” от ламтящи за комисионните партийни емисари............ Прочети още

 
Плевнелиев открива конференция за интелигентната отбрана
02.04.2012, 09:29

Росен Плевнелиев Президентът Росен Плевнелиев ще открие международната конференция "Интелигентната отбрана – обединяване и споделяне: Източноевропейската визия за многонационални и иновативни подходи за развитие на способностите".

В двудневна международна конференция, която ще започне днес в София, ще участва министърът на отбрана Аню Ангелов. Проявата е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Форумът е организиран от УНСС в партньорство с Министерството на отбраната, Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика при БАН и Сдружение "Джордж Маршал", България.

По време на конференцията ще бъдат дискутирани теми, свързани с регионалното сътрудничество в рамките на инициативата "интелигентна отбрана" за Централна, Източна и Югоизточна Европа. Ще бъдат обсъдени досегашният опит и поуки, инструменти и структури за сътрудничество, и изработването на регионални политики и стратегии в областта на сигурността и отбраната. По време на форума заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще изнесе доклад на тема "Участието на България в многонационални отбранителни проекти".

/БГНЕС/

 
Finmeccanica ще получи 0,5 милиарда евро за обслужване Typhoon
02.04.2012, 09:17

Италианската промишлено-финансова група "Finmeccanica" спечели търг и ще получи 0,5 милиарда евро за обслужване изтребители "Typhoon" на Великобритания, Германия, Испания и Италия, съобщи Agence France-Presse в петък, 30 март 2012 година.

Обслужването ще бъде в "Alenia Aermacchi". Договорът е за пет години е резултат на споразумението  между НАТО и "Eurofighter" за техническото обслужване на самолетите.

Общо над самолета са във ВВС на Великобритания, Германия, Испания и Италия. Освен тях "Typhoon" има и Австрия и Саудитска Арабия.

/aeronews.alle.bg/

 
Предварителни резултати на "ОАО Корпорация «Иркут»" за 2011
02.04.2012, 09:10

В края на март  "ОАО Корпорация «Иркут»" публикува предварителните резултати за 2011 година. Приходите са за 47,5 милиарда рубли(около 1,6 милиарда долара) и са с 5% по-високи от предходния период. В сравнение с 2006 година са се увеличили 6 пъти.

Брутната печалба е била 12,5 милиарда рубли(около 0.4074 милиарда долара), която е намаляла в сравнение с 2010 година,  заради незавършена нова продукция. Чистата печалба преди облагане с данъци е 1,3 милиарда рубли и е намаляла с 6,6%. Чистата печалба след облагането с данъци е 0,8 милиарда рубли(около 27,16 милиона долара). Аудиторското заключение е на ООО «Финэкспертиза».

През 2011 година компанията достави 8 самолета "Су-30МКА"  на Алжир, а също и 16 УТС "Як-130". За Индия бяха доставени 6 самолета "Су-30МКИ2" и 10 комплекта за сглобяване. Освен това компанията е произвела значителна част от "SSJ-100" и е доставила части за други военни авиационни заводи.

/aeronews.alle.bg/

 

 
Музеят на бойната слава в Ямбол е на старт, възстановяват църква в Бояново
01.04.2012, 23:20

Членовете на Инициативния комитет за изграждането на музея Музеят на бойната слава в Ямбол е вече факт. Той съществува не само в културната ни действителност, но и в правния свят! Това съобщи за председателят на Областния съвет на СОСЗР полковник от резерва Красимир Вълев, който бе и председател на Инициативния комитет по създаването на музея. Той сподели още, че Музеят на бойната слава е общинска собственост и е разположен на площ от около 10 дка в централната градска част на  Ямбол (бившите Пионерни казарми) със съответните сгради. Музеят има свой щат и разполага с хиляди собствени експонати (засега по документи), които в най-кратки срокове ще заемат своите места в експозицията. Навремето в бившите Пионерни казарми се разполагаха тилове (логистични ), свързочни поделения и др.

Полковник от резерва Вълев съобщи още, че на 26 март 2012 г. Инициативният комитет по възстановяване на църквата „Св. Троица” в с. Бояново е получил сумата от 270 хил. лева (по проект за възстановяване на храма). Така по-нататъшната работа по неговото възстановяване е осигурена и е отговорност на църковното настоятелство начело с отец Борис. Любопитно е да се отбележи, че Бояново е единственото село в България, в което навремето имаше 3 елитни военни поделения от славната 7 Мотострелкова дивизия. Тук е мястото да се спомене, че 80 процента от членовете на Инициативния комитет по възстановяването на храма са от СОСЗР. В комитета влизат и кметовете на с. Бояново и Елхово – съответно Кръстьо Драганов и Петър Киров

Църквата „Св. Троица” в Бояново е на 135 години, а нейното възстановяване започна през 2010 година, напомня полковник от резерва Вълев, който е и член на Инициативния комитет по възстановяването на църквата.

/otbrana.alle.bg/

 
ВВС на Индия ще получат първият C-17 Globemaster III до юни`13
01.04.2012, 20:58

C-17 Globemaster III ВВС на Индия ще получат 10 военно транспортни самолета Boeing C-17 Globemaster III до началото на август 2014 година.

Договорът беше сключен на 23 април 2010 година и беше одобрен от американския Конгрес. От индийска страна, Комитетът за безопасност към правителството на Индия (CCS) утвърди договора през юни 2011 година, като последна инстанция и постави рамка на стойността на програмата до 4,116 милиарда долара.

Съгласно договора от този момент нататък започват да текат сроковете предвидени в него. На 2 февруари 2012 година  ВВС на САЩ подписаха договор с фиксирана стойност за 1,781  милиарда долара с Boeing, за производство на 10-те самолета за ВВС на Индия в рамките FMS Program. Фиксиран е крайният срок  28 юли 2014 година. Съгласно договора, първият трябва да бъде доставен не по-късно от юни 2013 и 30% от сумата на договора трябва да се реинвестира в Индия. Самолетите ще бъдат включени в програмата GSP (Globemaster III Sustainment Partnership).

Коментар:

10-те военно транспортни самолета Boeing C-17 Globemaster III  ще заменят 17 ВТС Ил-76МД, чиято средна възраст е около 26 години. – Още за С-17

/aeronews.alle.bg/

 
Русия предлага на Индия да строят атомни самолетоносачи
01.04.2012, 20:50

INS VikrantПо време на изложение Defexpo India 2012, Русия е предложила на Индия да построят заедно, нови тежки самолетоносачи. Предложението е направено от Роман Троценко, ръководител на Обединената корабостроителна компания.

През 2006 година Индия започна да строи лекия самолетоносач "Викрант" (на снимката). Той трябва създаде платформа, по която да се изработят още два кораба. Русия е започнала проектирането на атомен самолетоносач, но вероятно иска да раздели с някого разходите. Предполага се, че построяването на един тежък самолетоносач в Русия ще струва най-малко 2-3 милиарда долара.

По проект Тяжелый авианесущий крейсер (ТАКР) "Адмирал Кузнецов" (дължина 303 метра и 67500 тонаж) трябва да носи 26 × МиГ-29К или Су-27К, 4×Ка-27РЛД, 18×Ка-27 или Ка-29 и 2×Ка-27ПС. Данните за този, който се проектира са дължина 350-380 метра, водоизместване 120 000-140 000 тона по около 20 средни изтребителя, 20 тежки изтребителя, 5 самолета за ДРО, 5 вертолета за ДРО, 20 ударни вертолета, 4 спасителни и 4 транспортни вертолета, 2 транспортни самолета или общо около 80 летящи машини.  Характеристики са по-големи, от тези на най-големите построени до момента самолетоносачи.

/aeronews.alle.bg/

 
Русия ще даде на Индия секретни технологии
01.04.2012, 20.21

Във военнотехническото си сътрудничество с Индия Русия има намерение да премине от преки доставки на военна техника към създаване на съвместни предприятия и предоставяне на технологии, бе заявено на приключилото днес в Ню Делхи 7-мо международно изложение на сухопътни и морски отбранителни системи Defexpo India 2012.

Отбранителни предприятия от Русия демонстрираха над 150 образци продукция с военно предназначение. Руската делегация беше една от най-големите сред пристигналите представители на 17 страни.

 
„Нерпа” край бреговете на Индия
01.04.2012, 19:30

АП "Нерпа"Към бреговете на Индия пристига атомната подводница „Нерпа”. Съгласно договора, Русия я предоставя в аренда за срок от 10 години. В състава на индийския военен флот тя ще се нарича „Чакра”. На борда й се намира индийски екипаж, минал подготовка в руския център за обучаване на подводничари, и неголям екипаж руски моряци за всеки случай.

Многоцелевата атомна подводница е построена в завод в руското Приморие. До началото на миналата година тя бе издържала всички етапи на изпитанията. По технически характеристики „Нерпа” е сравнима с американските „Лос Анжелис”, казва вицепрезидентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков:

   - В света просто няма други подводници, сравними по характеристики. Английските варианти са от второ поколение. Френските подводници „Рубис” също са построени в началото на 70-те години. А нашите са от трето поколение, по-точно поколение „три-плюс”, както и американските. А по стойност за арендуване те са извън всякаква конкуренция.

Русия и Индия имат трайни и традиционни връзки във военната сфера. Днес в състава на индийските военноморски сили има не само подводници, но и самолетоносачи, ескадрени миноносци и ракетни катери, произведени в Русия. На индийски заводи по руски лицензи се произвеждат танкове и бронетранспортьори, казва заместник директорът на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин:

   - Днес Индия е на първо място в света по внос на въоръжения. И повече от 70% от този внос се падат на Русия.

Сега в Делхи е организирано изложение на въоръженията. Общият обем поръчана на него руска военна техника вече съставлява близо 11 милиарда долара. И възниква въпросът – а защо ли ние предоставяне подводницата за арендуване на Индия, а не я продаваме? Работата е там, че в света няма прецеденти за продажба на стратегически въоръжения, обяснява Константин Сивков.

Както пише вестник „Таймс ъф Индия”, за април тази година са набелязани ходови изпитания на индийската ракетна атомна подводница „Арихант”. А в началото на 2013 г. тя ще бъде въведена в бойния състав на военноморските сили на Индия. По този начин страната става шеста в света, която притежава атомни подводници. – Още за проект 971

/ruvr.ru/

 

Пресни новини от Пресцентъра на МО, днес Първи април

 
Утре поделение 44220 – Пловдив ще отбележи своя празник
01.04.2012, 09:15

На 02.04.2012г.  военно формирование 44220 – Пловдив  ще отбележи 12-та годишнина от своето формиране. Формированието е създадено със заповед на Министъра на отбраната №КВ-012/05.04.2000г., а 1 април е обявен за негов празник.

За участие в празника са поканени ветерани и бивши командири на формированието.

За постигнати високи резултати в учебно-бойната дейност и по повод празника командира на военното формирование подполковник Йордан Йорданов със своя заповед ще награди отличили се през годината военнослужещи и цивилни служители.

/landforce.mod.bg/

 
Инцидент със самолет от ВВС на Чили
01.04.2012, 01.08:42

F-16BMНа 30 март 2012 година е станал инцидент със самолет от ВВС на Чили. При заход за кацане, колесникът на изтребител F-16BM е блокирал и остава в полуразгънато състояние. Двамата пилоти са предупредени от контролната кула. Те правят втори заход с опит да отстранят повредата. Той също е неуспешен и те решават да кацнат в това състояние, като спасят машината.  Около 13:15 часа местно време кацат в авиобаза Cerro Moreno, Антофагаста.

Двамата пилоти са без наранявания. По машината има леки повреди. Час по-късно повредата е отстранена и самолетът е вдигнат на колесник, след което е издърпан от влекач до хангарите. Благодарение на хладнокръвието на пилотите машината е спасена.

Тя принадлежи на 8-ма авиогрупа от ВВС на Чили. Сглобена е от комплект 80-3655 във "Fokker". Получава регистрация J-655 и е предадена, като "F-16B Block 15H" на 28 октомври 1983 година на ВВС на Холандия. През 1998 година минава през модернизация до Block 20 MLU. Извадена е от въоръжение и на 3 юли 2007 година по FMS Program: Peace Amstel I е предадена на ВВС на Чили, като получава бордови номер 735.

/aeronews.alle.bg/

 
Язовирът убиец бил на военните
01.04.2012, 08:28

Язовирът убиец край село Иваново е на военните. Близо два месеца след наводненията, отнели 11 живота в село Бисер, прокуратурата в Хасково обяви, че водоемът е собственост на военното министерство. Това стана ясно от стар документ от 90-те години, който е открит в архивите на Община Харманли. С него военното министерство отказва на земеделци от района да обработват земите покрай язовира, съобщи bTV. "Най-вероятно Министерството на отбраната би трябвало да отговаря за тази част от язовира, тъй като се касае до един военен обект, който е ползван като полигон и частта на язовира, която се е скъсала, попада в този участък", каза Дарина Славова, прокурор в Окръжна прокуратура-Хасково.

В отговор от военното министерство обаче заявиха, че документите по случая, с които ведомството разполага, показвали, че язовир "Иваново" никога не е бил на армията.

Рибар пък намери край харманлийското село Малки Воден тялото на Георги Бойчев, стана ясно вчера. Той е последната, 11-а жертва от февруарския потоп. Наскоро бе открит и трупът на съпругата му. Недялка и Георги Бойчеви загинаха, след като джипът им падна от срутен мост между Малки Воден и Бориславци на 6 февруари.

/в-к Стандарт/

 
Японски ескадрен миноносец с ракети прихващачи се насочи към Окинава
01.04.2012, 08:21

Japan Aegis ship-launched SM-3, No. ABM interceptor missiles Японски ескадрен миноносец, въоръжен със система за бойно управление „Аеджис” и ракети-прихващачи, се насочва към остров Окинава. По този начин японските власти се подготвят да свалят севернокорейската ракета, ако тя се отклони от плановата траектория, предаде радио „Ехото на Москва”.

Северна Корея изрази намерението да изстреля спътник в периода от 12 до 16 април. Пхенян твърди, че това се прави с „мирни цели” в чест на 100-годишнината от раждането на основателя на КНДР Ким Ир Сен. От своя страна САЩ, Япония и Южна Корея се опасяват, че вместо изстрелването на спътник Северна Корея смята да проведе изпитания на балистична ракета.

/ИА „Фокус”/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}