Военна информация

Архив - от 16 до 31 август

 

 

Почти четири часа се бори с пожара в Сливенско вертолет Ми-17

31.08.2020, 21:17

Вчера, 30 август 2020 г., в 16,35 часа вертолет Ми-17 с борден номер 421 от състава на Военновъздушните сили излетя от 24-та авиационна база Крумово, за да окаже помощ в гасенето на горския пожар, възникнал в района на село Селиминово, област Сливен. Това съобщиха от ВВС.
Екипажът на машината се състоя от: майор Борислав Тафков – командир на екипажа; капитан Димитър Танански – втори пилот; офицерски кандидат Георги Петров – борден инженер и офицерски кандидат Мирослав Михайлов – борден техник.
Водоснабдяването се извършваше от водоем в района на село Селиминово. Задачата продължи 3 часа и 45 минути и бяха направени 20 пуска на вода над огнената стихия. - (видео)
В същото време, днес, 31 август 2020 г., в авиобаза Граф Игнатиево бяха наградени военнослужещи, които са участвали в гасенето на пожар възникнал до базата на 24 август. Пожарът е възникнал в землището на близкото едноименно село и е имало опасност да навлезе на територията на базата. Благодарение на бързите действия на дежурните сили, той е бил потушен.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Генерали и полковници от запаса подкрепят президента

31.08.2020, 17:40

Генерал-майор от запаса Цанко Доленски – бивш заместник-командващ на Сухопътни войски, бригаден генерал от запаса Димитър Шивиков – бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бригаден генерал от запаса Валентин Цанков – бивш военен дипломат, полковник от запаса Радион Попов – бивш военен дипломат и заместник-външен министър и др. представители на запасното воинство заявиха днес на пресконференция в БТА подкрепата си за президента ген. Румен Радев.    
Мой дълг и на всички наши колеги, в строя и резерва, е да подкрепим генерала, който бе издигнат от над 2 млн. българи за президент, заяви ген. Цанков. Заставам твърдо зад президента, бе категоричен ген. Доленски. „Те обиждат един достоен човек, мисионер, който не е подвластен на корупция, който не успяха да овладеят под някаква форма. Жалкото е, че в парламента има представители на българското воинство, хора които са вземали важни решения на своя пост и си мълчат“, посочи ген. Шивиков. Сега нашият президент олицетворява тежненията на моя народ и аз ще бъда до него, подчерта полк. Попов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Първият AS 532 AL Cougar се завърна от инспекция

31.08.2020, 17:12

На 31 август 2020 г. от Румъния в 24-та авиационна база се завърна вертолет AS 532 AL Cougar с рег. знак 701. От декември 2018 г. той беше на петнайсетгодишна главна инспекция G в завода на Airbus Helicopters в град Брашов.
Това е първият вертолет от този тип на въоръжение в българските Военновъздушни сили, пристигнал в България на 26 август 2006 г.
Екипаж от авиобазата с командир майор Пламен Дончев и борден инженер капитан Васил Ганчев съвместно с румънския пилот Сорин Хера-Бузату изпълниха приемателен полет, по време на който бяха проверени работата на силовата установка, системите и оборудването на вертолета и се установи, че всички параметри са в норма.
Източник: 24 -та Авиационна база-Крумово

 

Военна академия „Г. С. Раковски“ открива учебната 2020/2021 година

31.08.2020, 15:31

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще открият новата учебна 2020/2021 г. година за слушатели във Военна академия „Г. С. Раковски“. Церемонията ще се състои утре, 1 септември. По традиция двамата ще изнесат и първите академични лекции.
През учебната 2020/2021 г. във Военна академия „Г. С. Раковски” ще се обучават слушатели в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” със седем специализации от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”, както и слушатели в магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” на факултет „Национална сигурност и отбрана”.
През настоящата учебна година ще продължи подготовката на докторанти и обучението на специализанти в курсове за следдипломна квалификация.

 

Топ 3 на руските оръжия през XXI век

31.08.2020, 06:55

Във въздуха: Су-57
Разработката на новия самолет от пето поколение започна през 2002 г. в КБ „Сухой“. На 21 февруари 2014 г. първият готов самолет бе предаден на армията за провеждане на държавни изпитания.
ПАК ФА се отличава принципно от предшественика си. Новият самолет се отнася към тежкия клас, но неговата тежина е значително по-малка, отколкото може да се очаква, защото за изработката му масово са използвани композитни материали, чиято маса е 25% от общата тежина на празния самолет, а по площ на заеманата повърхност се равнява на 70%.
Двигателят на самолета му позволява да развива свръхзвукова скорост без да се използва режима на форсаж, а авиониката с РЛС „Белка“, окомплектована с активна фазирана антенна решетка (АФАР), му помага едновременно да следи 4 наземни и 30 въздушни цели и да обстрелва 8 от тях. Самият самолет пък е скрит от радарите на противника с помощта на радиопоглъщащите материали на конструкцията и на покритието на планера.
Дори катапултът на самолета е от ново поколение. Вграденият в него компютър в автоматичен режим анализира скоростта на самолета, височината на полета, ъглите на тангаж и крен, ъгловата скорост, ръста и теглото на пилота. Само в първоначалния етап Русия планира да закупи 60 такива самолета, които ще започнат да постъпват на въоръжение през 2018 г. - Още за Су-57
На земята: Армата
Опитът от бойните действия в чеченската война показа, че съветските танкове идеално подхождат за масовите армии, но в условията на локален конфликт не се държат толкова уверено. Заради компановката на танка Т-72/90, екипажът не е отделен от боеприпасите и при тяхна детонация няма шансове да оцелее.
Всичко това бе отчетено при разработката на новата машина. Т-14 „Армата“, който беше представен през май 2015 г. на Парада на Победата, въплъщава в себе си целия опит на руското танкостроене. Според информацията, достигнала до медиите, новият танк има 125 мм оръдие (с възможност да бъде монтирано и 152 мм), куполът е необитаем, картечницата има възможността да се презарежда дистанционно, екипажът е разположен в редица и поставен в бронирана капсула, отделна от отсека с боеприпаси. „Армата“ разполага дори и със собствена РЛС, която ще му позволи да следи до 40 динамични и 25 аеродинамични цели и да контролира територията в радиус от 100 км. Има информации, че  във войските са постъпили малко повече от 30 танка Т-14. - Още за „Армата“
Във водата: Борей
Морската съставляваща на ядрената триада, заради по-ниската си уязвимост, представлява гаранция за ответен ядрен удар и за възпиране на враговете на Русия. Но въвеждането в строя на новите стратегически ракетоносци за ВМФ на Русия забележимо се проточи. Основната причина за това е отказът от почти готовата 100-тонна ракета на твърдо гориво „Барк“, за която бяха предвидени подводниците от проект 955 „Борей“. В същото време, на флота спешно му трябваха нови „стратези“. Тогава през 1998 г. се взело решение бързо и, най-важното, евтино, на база ракетата „Топол-М“, да се създаде морската „Булава“.
По време на първите изпитания „Булава“ среща значителни трудности, но през последните години ракетата все пак я „научиха да лети“.
Подводниците от проект 955 „Борей“ имат способността да нанасят удари с „Булава“ из под ледовете на Арктика, където няма надводно корабоплаване, което затруднява откриването на подводниците не само от спътници, но и от кораби, което значително усложнява прихващането на ракетите в началния етап на полета. Освен това, подводницата стана и „по-тиха“ в сравнение с предшествениците си, и се научи да стреля от под водата „в движение“.
Държавната програма предвижда да бъдат произведени общо осем атомни подводници от този тип, от които вече се строят три: „Княз Владимир“, „Княз Олег“ и „Княз Суворов“. Много вероятно е някои от тях да се изграждат по обновения проект „Борей-А“. Говорейки за него, Игор Вилнит, директор на ЦКБ „Рубин“, в което се проектират подводните лодки, заяви пред пресата, че „това ще бъде „Борей“ с някои допълнения“. - Още за проект 955

 

 

Гърция ще купува Rafale?

30.08.2020, 22:56

Гърция води сериозни разговори за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщават редица гръцки издания, цитирайки собствени източници.
Вестник Parapolitika, съобщава, че разговорите са за придобиването на 18 броя Rafale, като 10 от тях ще са новопроизведени по стандарта F3-R, a останалите осем ще са употребявани самолети (от стандарта F2), които ще дойдат от френските ВВС. Според изданието, употребяваните самолети ще бъдат безплатни.
Това принципно споразумение е било постигнато по време на скорошната среща между френския президент Емануел Макрон и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис. Конкретните детайли ще бъдат уточнявани в следващите седмици.
Гръцкото специализирано авиационно издание Ptisi & Diastima, дава по-различна информация по темата. Според него, самолетите ще бъдат 18, но 12 от тях ще са употребявани от стандарта F3, а останалите шест ще са двуместни, от новия стандарт F3-R. Няма да има безплатни самолети, но употребяваните Rafale ще дойдат на ниска цена, а Гърция ще върне на Франция 15 броя Mirage 2000EGM.
Изданието акцентира, че гръцкото правителство е било изкушено от възможността сделката да се реализира в много кратки срокове и факта, че всеки Rafale може да носи по две крилати ракети SCALP EG, което сериозно ще засили възможностите на страната да нанася удари дълбоко в противникова територия. Според Ptisi & Diastima, стойността на сделката ще е €1,5 млрд.
Новината идва на фона на изключително изострените отношения между Гърция и Турция. Франция в момента заема прогръцка позиция. Бързата доставка на изтребители може да е начин на Франция да засили влиянието си в Европейския съюз, особено в контекста на изграждане на система за сигурност вътре в Съюза.
Гръцките ВВС в момента се състоят от около 150 броя F-16C/D, около 40 Mirage 2000 (24 oт които модернизирани до стандарта -5 Mk. 2) и около 30 броя модернизирани F-4. След дълги години на икономическа несигурност, която пречеше на обновяването на военната авиация, през 2018 г. бе подписан договор за модернизация на 84 от наличните F-16 до стандарта V. Работата ще се извърши между 2022 и 2027 г. Страната има амбиции и за придобиването на 20 – 30 броя F-35, но в момента това е на ниво официални разговори и реализацията на подобен договор ще стане във втората половина на десетилетието. - Още за Rafale
Източник: https://aero-bg.com/

 

Изтребителите, които изпълняват задача по „Еър полисинг“, ще излитат от Крумово

30.08.2020, 16:31

Според оценката на американската страна, извършена при подписване на договорите за новите самолети, наличната инфраструктура към момента не отговаря за експлоатацията на новия боен самолет, респективно първо следва да пребазираме изтребителите, които извършват задача по „Еър полисинг“, тоест МиГ-29 от оперативното летище на Граф Игнатиево в летище Крумово, на което първо да се извършват рехабилитационни работи и реконструкции на пистата, респективно след това да се отпочват действията по Граф Игнатиево. Това казва заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков на последното заседание на правителството, което реши да прехвърли допълнително 100 млн. лв. в бюджета на МО.
Допълнителни разходи по бюджета на министерството са за изграждане на интегрираната система и инфраструктурата за усвояване на експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет. То предвижда наземно обслужване, въоръжение, боеприпаси, изграждането на инфраструктурата за тях. Към момента летищната инфраструктура на Военновъздушните сили включва летищата Граф Игнатиево, Крумово, Безмер и Долна Митрополия. Това са летища, които в бъдеще ще се използват и като основни и като запасни летища за използването на F-16 Blok 70, казва заместник-министърът.
Според оценката на американската страна, извършена при подписване на договорите, наличната инфраструктура към момента не отговаря за експлоатацията на новия боен самолет, респективно първо следва да пребазираме изтребителите, които извършват задача по „Еър полисинг“, тоест МиГ-29 от оперативното летище на Граф Игнатиево в летище Крумово, на което първо да се извършват рехабилитационни работи и реконструкции на пистата, респективно след това да се отпочват действията по Граф Игнатиево, е записано в стенограмата на заседанието от 26 август. Най-общо това ще „включва изграждане на защитни съоръжения, хангари, привеждане на летателното поле (писта и рульожки) за експлоатацията на F-16, периметрова ограда, цялостна система за физическа сигурност и обходен път на летището, реконструкция на съществуваща водопроводна и канализационна система и ново пречиствателно съоръжение, складови райони за въоръжение и боеприпаси, автомобилен парк, кула за ръководство на движението“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи от Сухопътните войски помагат в гасенето на голям горски пожар в Сливенско

30.08.2020, 13:20

Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха днес, 30 август, в борбата с големия горски пожар, възникнал вчера в района на село Селиминово, област Сливен.
На терен от 8.00 ч. тази сутрин са шестима военнослужещи от военно формирование 22 220 – Сливен и инженерна техника – БАТ–М, които действат под ръководството на капитан Николай Евтимов. Те имат за задача да оказват съдействие за проправяне на просеки в землището на село Селиминово и по този начин да осигурят достъп на противопожарните автомобили, които гасят огъня.
Пожарът е възникнал вчера в горски масив между селата Селиминово и Голямо Чочовени. Включването на военнослужещи и техника е на основание отправено искане от областния управител на област Сливен и по разпореждане на командира на Сухопътните войски.

 

51 години от първият полет на Ту-22М

30.08.2020, 07:24

На 30 август 1969 г. летец-изпитателят В.П. Борисов вдига във въздуха за първи път свръхзвуковият бомбардировач с голям обсег на действие Ту-22М с изменяема стреловидност на крилата.
Ту-22М е родоначалник на серия самолети, получил на Запад обозначението "Backfire" („Насрещен огън”).
Серийното производство започва през 1971 г. в Казанския авиационен завод (произведени 497 бройки в различни модификации), приет е на въоръжение през 1976 г.
Първото бойно използване на Ту-22М е по време на съветската война в Афганистан. В периода 1987-1989 самолетът бомбардира различни цели с конвенционални боеприпаси. Самолетът е използван и при бомбардировките над Грозни по време на първата война в Чечня. Участва и в операцията на руските ВКС срещу ИД в Сирия.
В края на 1993 г. Далечната авиация на Русия е имала на въоръжение 100 самолета от този тип, а морската авиация - 165. - Още за Ту-22М

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Константин Антонов Жостов

30.08.2020, 07:19

Навършват се 104 години от смъртта на генерал-майор Константин Антонов Жостов. Той е роден на 30 септември 1867 г. в с. Гайтаниново, Гоцеделчевско. Завършва Военното училище в София (1887) и висшия артилерийски курс във Виена (1897), което му дава право да служи в Генералния щаб. В Сръбско-българската война (1885) е доброволец в ученическия легион. На 27 април 1887 г. е произведен в чин подпоручик, а на 18 май 1890 г. в чин поручик. Служи като командир на батарея в 3-ти артилерийски полк (1897); завеждащ крепостната артилерия от артилерийската инспекция (1901); началник на строево-домакинската част в артилерийската инспекция (1905). На 2 август 1894 г. е произведен в чин капитан; на 2 май 1902 г. в чин майор; на 18 май 1906 г. в чин подполковник. Назначен е за военно аташе във Виена (1905), Санкт-Петербург и Париж (1907), а след това в свитата на държавния глава. През 1906 г. е назначен за началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, а през 1907 г. е приведен от артилерията в Генералния щаб, командирован е за командир на 3-ти артилерийски полк (1910). На 1 септември 1910 г. е повишен в чин полковник. На 14 март 1912 г. става началник на Школата за запасни офицери.
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3-та армия. Той е в основата на нейните бойни победи на Тракийския военен театър при Лозенград, Люлебургаз, Бунархисар.
След примирието е военен съветник в българската делегация за мирния договор в Лондон (1913).
В Междусъюзническата война (1913) е командир на 1- ва бригада от 7-ма пехотна Рилска дивизия, а от 25 април 1915 г. е началник на дивизията. На 15 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
При включването на България в Първата световна война (септември 1915) е назначен за началник-щаб на действащата армия. Със своята дейност допринася за умелото ръководство на военните операции на българската армия в Сърбия и Македония. На този висок пост остава до 30 август 1916 г., когато внезапно умира в Главната квартира на българската армия в Кюстендил.
Награден е с военния орден „За храброст” II и III ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” II и III ст. с мечове; народния орден „За военна заслуга” IV ст., V клас на военна лента.

 

Червеният телефон Вашингтон - Москва навърши 57 години

30.08.2020, 07:10

57 години навършва днес червеният телефон между Вашингтон и Москва, който все още не е реликва от Студената война, съобщава Асошиейтед прес. Преди 57 години по линията е предадено първото тестово послание. Сега пак може да влезе в употреба между американските и руските лидери заради конфликта в Сирия и Либия.
Всъщност американските филми правят внушения, че двамата президенти на САЩ и Русия ползват червената линия, за да разговарят. Де факто връзката е установена през 1963 г. само за писмена комуникация. Десетилетия по-късно е добавен гласов компонент, когато системата еволюира от телеграфен кабел под морското дъно до днешния обмен на данни чрез сателит и фиброоптичен кабел.
Червената линия е открита след кубинската ракетна криза през 1962 г., за да се избегне избухването на война. Точно на днешната дата тя заработва. Първото съобщение, пратено по нея, е прочутото тестово изречение "The quick brown fox jumped over the lazy dog's back 1234567890." (Бързата кафява лисица прескочи над гърба на мързеливото куче 1234567890), съдържащо всички букви на латинската азбука.
До 1990 г. президентите са използвали Червената линия над 15 пъти. През 90-те години Джордж Буш заменя писмените съобщения с телефонни обаждания. Постепенно разговорите по телефона стават предпочитано средство за комуникация между президентите на Русия и САЩ. Сега президентът Тръмп говори с колегата си Владимир Путин по телефона.
Червената линия от американска страна се намира във военната база Форт Детрик. Там за целта се използват две сателитни антени. За тях се грижи персонал от 16 цивилни, работещи по договор с американската армия. Това са 8 техници и 8 езиковеди. Работят на 24-часови смени. От базата се управляват и секретните комуникационни линии на Държавния департамент и министерството на отбраната.
Служителите, отговарящи за Червената линия, имат всекидневни контакти с руските си колеги.

 

30.8.2007 г.: Инцидент с термоядрени боеприпаси във ВВС на САЩ

30.08.2020, 06:55

На 29 и 30 август 2007 г. шест готови за изстрелване крилати ракети с термоядрен заряд по грешка са извадени от склад на ВВС на САЩ, подкачени са вместо учебни ракети под крилото на бомбардировач В-52, оставени са без охрана 36 часа и така са пребазирани в друга авиобаза. На 30 август В-52Н трябвало да излети с 12 крилати ракети тип AGM-129 ACM от авиобазата Майнот в Северна Дакота (граница с Канада) и да се приземи на Бърксдейл в Луизиана (Мексикански залив). Там ракетите следвало да бъдат оставени на съхранение.
Хронология на инцидента
Сутринта между 8 и 9 часа група военнослужещи в Майнот се заемат да подготвят 12 ракети за подкачване на бомбардировача – по две на всяко полукрило.
На 6 от ракетите ядрените бойни заряди са заменени с учебни, но другите 6 по неясни причини остават с бойни части W80-1 с термоядерен заряд с променлива мощност от 5 до 150 кт.
Личният състав, отговарящ за инспекцията на ракетите преди изпращането им, пренебрегва редица процедури по проверката, като в резултат остава незабелязана предварителната размяна на местата за съхраняване на учебните ракети с бойни, предназначени за утилизация.
Около 9 часа сутринта пристига влекач, който без предварителна инспекция и без да изчака резултатите от инспектиране на ракетите започва да ги буксира към самолета. Летищната служба за управление на военното имущество не установява факта, че ракетите не са проверени по необходимия начин и в 9:25 часа подписва формуляра за товарене на ракетите.
Ракетите се инсталират в продължение на 8 часа. След приключване на работата самолетът без специална охрана престоява цялата вечер на 29 август и нощта срещу 30 август на перона на авиобазата.
Сутринта на 30 август операторът на бордния локатор на В-52Н извършва задълбочен визуален преглед на ракетите на дясното крило, на което са окачени ракетите с учебни глави. Лявото крило не е огледано заради невярната презумпция, че там положението ще е същото. След това екипажът подписва товарния манифест, в който са обозначени 12 неснарядени ракети AGM-129 ACM.
В 8:40 часа самолетът излита от авиобазата Майнот, прекосява цялата територия на САЩ и каца на авиобаза Бърксдейл в 11:23 часа. В-52 е паркиран на перона и отново е оставен без специална `охрана.
Към 20:30 часа към стоянката на самолета пристига за демонтаж на ракетите група войници и офицери. Един от тях въпреки здрачаването констатира видими разлики между ракетите на двете крила.
Към 22 часа след допълнителен оглед става ясно, че на лявото крило ракетите не са с учебни бойни глави. Едва тогава около самолета е поставена специална охрана, а за „находката” е доложено на централния команден пункт на министерството на отбраната на САЩ, след това на началника на щаба на ВВС, на министъра на отбраната и на президента на САЩ.
Реакция на Министерството на отбраната
Отначало ръководството на ВВС и на Министерството на отбраната на САЩ не възнамеряват да дадат гласност на инцидента, отчасти заради традиционната политика за неразгласяване на информация за съхраняване и преместване на ядрено оръжие, а от друга страна заради предположението, че е малко вероятно инцидентът да предизвика безпокойство сред обществеността. В доклада на министерството фигурира фразата „Интересът на средствата за масова информация е малко вероятен”.
Обаче само след няколко дни неизвестни източници в Пентагона предават информацията за произшествието на вестник Military Times, на чиито страници още на 5 септември 2007 г. е поместена малка бележка.
Още същият ден в Министерството на отбраната е свикана пресконференция, на която прес-секретарят на Пентагона заявява, че населението на САЩ нито за секунда не е било подложено на опасност, а оръжието се е намирало под постоянен контрол.
По-късно е отстранен от служба командирът на подразделението, занимаващ се с товарене на ракетите, на 25 военнослужещи са наложени дисциплинарни наказания. По заповед на командващия Авиационното бойно командване генерал Роналд Киз разследването на инцидента е възложено на генерал Даг Раберг.
С цел да се потвърди надеждната охрана и сигурност на ядреното оръжие, всички специални хранилища на ВВС са подложени на щателни проверки. На 28 септември генерал Роналд Киз подава рапорт за уволнение от военна служба.
На 19 октомври държавният секретар на ВВС Майкъл Уин и заместникът на началник-щаба генерал Ричард Нютън докладват в Пентагона за предварителните резултати от разследването. В частност те признават, че и в двете авиобази (Бърксдейл и Майнот) са допускани отклонения от правилата за обслужване на оръжейните системи и че редица военнослужещи в двете бази са нарушавали инструкциите.
По разпореждане група генерални инспектори от ВВС на САЩ под надзора на Агенцията по намаляване на военната заплаха извършват инспекции във всички обекти на ВВС, където се съхранява ядрено оръжие.
Отстранени са от длъжност командващият 5-о бомбардировъчно авиокрило полковник Емиг, командирът на 5-а група за логистика полковник Синтия Лъндел, командващият 2-а бойна група полковник Тод Уестхаузър, а така също и четирима от сержантския състав.
Целият личен състав на 5-о авиокрило, имащ специални разрешения да работи с ядрено оръжие, е лишен от тях. Други 65 военнослужещи са лишени от сертификати за така наречената „програма за проверка на благонадеждността на личния състав”.
Нито едно длъжностно лице обаче не е предадено на военен съд.

 

 

Обмисля се „рационализация” на мисията „ер полисинг”

29.08.2020, 21:38

Обмисля се „рационализация” на начина, по който се изпълнява мисията „ер полисинг” от българските ВВС. Това става ясно от интервю с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, публикувано в последния брой на вестник „Българска армия”.
От интервюто с адмирал Ефтимов става ясно, че по време на срещата му с главнокомандващ на Съюзните сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, която се проведе преди две седмици, е била засегната сериозно темата за изпълнението на мисията „ер полисинг” над България. Според адмирала, целта на разговорите по темата е била да се намерят най-рационални решения по темата.
“Бяха обсъдени някои варианти за оказване на съюзна подкрепа по усилване на мисията за охрана на въздушното пространство на България. Знаете, че предстои да получим в края на 2023 г. първите самолети F-16 Block 70. Същевременно продължават проблемите с поддръжката на МиГ-29, както и осигуряването на нальота на летателния състав за достигане на нужния обем от летателни часове, възприети като стандарт в Алианса”, казва началникът на отбраната.
От интервюто се разбира, че един от тези варианти е сключване на споразумение, между България и държава, която изпълнява „ер полисинг” от съседна страна за трансгранични операции. Такава хипотеза възниква в Румъния, където от местната авиобаза „Михаил Когалнечану“ се дава дежурства от други страни-членки на Алианса, в рамките на т.нар. „усилен ер полисинг” (enhanced Air Policing).
АЕРО съобщи още след срещата, че тази тема е била част от разговорите проведени с генерал Уолтърс, като ще се търси решаването на въпроса с трансграничните операции. От интервюто на адмирал Ефтимов, обаче се разбира, че явно се касае за разискване и на други варианти за „рационализация“ на мисията.
„Една от приоритетните ми задачи като началник на отбраната е да намеря всички възможни варианти за увеличаване на ресурсите за летателна подготовка, повишаване на квалификацията на младите пилоти и ефективно носене на дежурството по охрана на въздушното пространство на страната”, казва още Ефтимов.
Интересно е да се отбележи, че началникът на отбраната казва, че доставката на първите български F-16 ще стане „в края на 2023 година”. Когато бе подписан договора за осемте самолета през миналия юли бе съобщено, че доставките ще станат факт 48 месеца след подписването или към средата на 2023 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Имаме надеждна защита за бойни бронирани машини

29.08.2020, 21:30

В България бяхме поканени да предложим нашата многофункционална система за самозащита MUSS  за проекта „Придобиване на бронирани машини и техника за изграждане на батальонни бойни групи на механизирана бригада“, за което се проведоха поредица от срещи и демонстрации, казва в интервю за Otbrana.com г-н Невен Тиквица, член на екипа за международни продажби на HENSOLDT и директор „Продажби“ за Централна и Източна Европа.
Като такъв, подкрепям развитието на бизнеса, както и продажбите в България за цялостното портфолио на HENSOLDT, посочва той......Прочети още

 

Международен военно-технически форум "Армия - 2020"

29.08.2020, 19:57

Видеодневник "АрМИ-2020" от 26 август

 

"Танков биатлон" на "АрМИ-2020" на полигон Алабино (видео)

 

Висш пилотаж на Су-34 на форума "Армия-2020" (видео)

 

Нова военна техника - парк "Патриот" (видео)

 
 

На този ден: Съветският съюз за първи път тества атомна бомба

29.08.2020, 08:05

На 29 август 1949 г. първата съветска атомна бомба е успешно изпитана на ядрения полигон Семипалатинск (територия на днешен Казахстан). Взривена е на площ с диаметър около 20 км. Първата съветска атомна бомба е именувана РДС-1, съкратено от "Реактивен двигател специален".
Мощността на бомбата е 22 килотона, приблизително колкото на американската "Дебелака", хвърлена над Нагасаки през 1945 г.
През 1950 г. са произведени още 9 атомни бомби РДС-1. До март 1951 г. Съветският съюз разполага с 15 бомби от този тип.
На 5 август 1963 г. в Москва между СССР, САЩ и Великобритания е подписан Договорът за забрана на ядрените опити в атмосферата, в космоса и под водата, познат още като "Московския договор". Понастоящем в това споразумение участват 131 държави.
Информацията за това, че СССР създава свое ядрено оръжие, сериозно разтревожва ръководството на САЩ. През юли 1949 г. се появява планът "Троянец", съгласно който американците възнамеряват да хвърлят атомни бомби върху 70 съветски града.
Те били убедени, че Русия не може да създаде свое атомно оръжие преди 1954 г., но успешният опит бил проведен още през 1949 г. Събитието от полигона в Семипалатинск слага край на американския монопол върху ядреното оръжие. - Още ЯО

 

Преди 238 години потъва флагманът на британския флот със 100 оръдия и 1200 души

29.08.2020, 07:56

На 29 август 1782 г. поради нехайство в залива Спитхед край Портсмут при рутинни дейности се преобръща и потъва закотвеният линеен кораб HMS Royal George (Крал Джордж) – имащ 100 оръдия и флагман на британския флот. Носи името на кралете Джордж от Хановерската династия.
Поръчан е на 29 август 1746 г. Заложен е за изработване през 1746 г. под името Royal Anne, но в процеса на построяването е преименуван. В момента на спускането на вода на 18 февруари 1756 г. е най-големият кораб в света – дълъг (по кила) 44 м., водоизместимост – 2047 т.
Първи командир на кораба е капитан Ричард Дърил. След като е попълнен с екипаж, той влиза в състава на Западната ескадра от Флотата на Канала през май 1756 г. под командването на адмирал Едуард Хоук. През юли Дърил е наследен от капитан Джон Кемпбъл.

През същата 1756 г. започва Седемгодишната война и Royal George взема активно участие в нея. По-голямата част от 1759 г. той е в състава на блокадата на Брест. През ноември същата година флагманът на Хоук Ramillies влиза в док за ремонт и адмиралът пренася флага си на Royal George. Той е флагман и при Киберон, където потопява френския Superbe.
От 1763 до 1778 г. е изтеглен от операции и е консервиран. Влиза отново в строя, за да участва в Американската Война за независимост. На 16 януари 1780 г. участва в знаменитата Битка на лунна светлина срещу испанци, състояла се нощем, а това не е характерно за епохата на платноходите.
Гибел
На 28 август 1782 г. Royal George под флага на Ричард Кемпенфелдт застава на котва в Спитхед, подготвяйки се за поход в Гибралтар в състава на флота на адмирал Хау. Предстои окончателното му дозареждане с провизи, корабно имущество и боеприпаси. Времето се използва и за довършителни ремонтни дейности.
На следващата сутрин, 29 август, закотвеният кораб преднамерено е наклонен на левия борд чрез преместване към него на оръдията от десния борд и на други товари. Целта е оголване на десния борд за рутинни дейности по подводната част. Капаците върху амбразурите за стрелба на оръдията от гон-дека (най-долната от трите палуби) са оставени отворени и вълните от време на време плискат вода през тях. Така палубата събира вода, но никой не обръща внимание, че се нарушава устойчивостта й.
Допълнителен накланящ момент на кораба се получава от приемането на продукти на борда. Тогава краищата на амбразурите потъват под водата, която нахлува, Royal George окончателно губи устойчивост, преобръща се и потъва. Поради малката дълбочина на водата в залива почти целият рангоут (мачти, реи и останалия такелаж) остават над водата.
По това време на борда се намират около 200-300 близки роднини на посещение на офицерите и матросите плюс 100-200 проститутки, както и мнозина търговци. Точният брой на хората на борда никога не е уточнен, но се предполага да е около 1200 души.
С кораба загиват над 900 души, включително работещият в каютата си контраадмирал Кемпенфелд, сред тях до 300 жени и 60 деца. Спасени са 255 души (11 жени и 1 дете) – някои са посрещнати от лодки, други първоначално се катерят по такелажа, трети сами доплуват до брега.
Изхвърлените на брега удавници са погребани в общ гроб на остров Уайт. През 1956 г. на мястото на погребението е поставена паметна плоча.
Военният съд не успява да установи вина за тргедията и оправдава офицерите и екипажа, повечето от които са загинали. Оцелява и е оправдан може човекът най-отговорен за трагедията – лейтенант Филип Чарлз Дърам, вахтен офицер в момента на катастрофата. Съдът обаче приема официалната версия на флотската комисия, че причина става загниването на корпуса след 26 г. от началото на есксплоатацията му и като следствие катастрофална загуба в здравината при наклоняване.
Извличане
Впоследствие са направени много опити за извличане на останките от потънали Royal George, както и за отстраняването им, защото са само на 65 фута (20 метра) дълбочина и застрашават навигацията на останалите съдове.
Още до края на 1782 г. Чарлз Спелдинг изважда шест железни 12-фунтови оръдия и 9 месингови чрез водолазен звънец.
През 1834 г. братята Чарлз и Джон Дийн си правят примитивни водолазни костюми и извличат 28 железни и месингови оръдия.
През 1839 г. генерал Чарлз Песли организира взривяването на Royal George с дъбови бъчви с барут и покрити с оловна изолация. Задействани са с електричество. Макар мощният взрив да е под вода, разбити са прозорци чак в Портсмут.
Макар генералът да е дал на водолазите указания да се съсредоточат преди всичко върху изчистване на гредите, през следващите три години са извлечени още 30 оръдия. През 1843 г. са вдигнати килът и долните греди и мястото е обявено за изчистено.
Няколко от спасените бронзови оръдия са стопени, за да формират основата на Колоната на Нелсън на лондонския площад Трафалгар.

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Данаил Цонев Николаев

29.08.2020, 07:44

Навършват се 78-години от смъртта на генералът от пехотата Данаил Цонев Николаев. Той е роден на 18 декември 1852 г. в Болград, Бесарабия. Учи в Болградската гимназия. През 1875 г. завършва Одеското пехотно юнкерско училище и е произведен за портупей-юнкер. Като доброволец участва в Сръбско-турската война (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е командир на 5-та пехотна дружина в Българското опълчение и се отличава в боевете при Шипка и Шейново.
След Освобождението поручик Николаев е назначен в Източнорумелийската милиция- 6-та пехотна Старозагорска дружина и 2-ра пехотна Пловдивска дружина (1880). При обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885), вече с чин майор, е избран за главнокомандващ всички южнобългарски войски до пристигането на княз Александър I Батенберг (9 септември). „За отличие” е произведен в чин подполковник и назначен за началник на Източния корпус.
В Сръбско-българската война (1885) първоначално е началник на Източния корпус, а след това е назначен за началник на Западния корпус- след боевете при Сливница (7 ноември), който действа в направлението Сливница-Цариброд-Пирот. За бойни отличия след войната е произведен в чин полковник (17 ноември).
По време на преврата и контрапреврата (1886) той е на лечение във Виена, откъдето е извикан, за да заеме поста военен министър. На тази длъжност остава 10 месеца, до избирането на княз Фердинанд (28 юни 1887), който го задържа при себе си за военен съветник. По-късно е назначен за началник на 5-та пехотна Пловдивска бригада. На 8 февруари 1891 г. е произведен в чин генерал-майор, а през 1893 г. си подава оставката и преминава в запаса. От 1897 г. отново е приет на военна служба. На 15 ноември 1900 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. Първоначално е генерал-адютант на княза, а след това в продължение на 10 години е инспектор на пехотата. От 1907 до 1911 г. става за втори път министър на войната. Междувременно на 18 май 1909 г. достига най-високия чин в армията- генерал от пехотата, и е първият български офицер, удостоен с това звание. От 1911 г. той преминава в запаса.
В Балканската война (1912-1913), макар че е в запаса, изявява желание да бъде полезен на отечеството. Назначен е за комендант на Ямболския укрепен пункт. Тук завършва неговата военна служба.
Умира на 29 август 1942 г. в София (с.Банкя).
Кавалер е на военния орден „За храброст” II и III ст.2 кл.; на великия кръст на ордена „Св. Александър” с брилянти и I ст. на същия орден; златния орден „За заслуга”. През 1936 г. цар Борис III го удостоява с най-големия български орден „Св. Кирил и Методий”, с което той става единственият български военачалник- кавалер на това отличие. Като най-стария генерал от българската войска е избран за кръстник на престолонаследника княз Симеон Търновски (12 юли 1937 г.)

 

Русия vs. НАТО: Какви качества трябва да имаш, за да станеш част от елитните спецчасти

29.08.2020, 07:38

Кръвта, потта и (понякога) счупените кости ще са важна част от тестовете, през които трябва да минеш, ако искаш да си заслужиш място сред най-добрите офицери от спецчастите.
Будиш се една сутрин и осъзнаваш, че вече не можеш да стоиш в офиса. Решаваш да промениш коренно живота си и да станеш не просто редовен войник, а елитен морски пехотинец или член на въздушните войски.
Какво е нужно, за да постигнеш това?
Най-важното условие да станеш част от всяко елитно военно формирование е да си идеално здрав. Всичко – от сърдечния ритъм до менискуса – трябва да е в идеална форма, за да можеш да се състезаваш за място в елитните спецчасти, изпълняващи антитеористични операции в Близкия изток, Африка, Латинска Америка и Югоизточна Азия......Прочети още

 

 

10 отбора спориха за призовите места във военен шампионат във Варна

28.08.2020, 22:35

В продължение на четири дни от 25 до 28 август десет армейски отбора спориха за призовите места в Държавния военен шампионат по волейбол 2020 г., който се проведе за шести път в спортната зала на Пункт за базиране Варна от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС.
Характерно за тези срещи бе, че се провеждаха без публика, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от ВМС за Moreto.net.
Крайно класиране:
1 място – отборът на Съвместно командване на специалните операции - Пловдив;
2 място – отборът на Съвместно командване на силите;
3 място – отборът на Военновъздушните сили;
4 място – отборът на Сухопътни войски;
5 място – отборът на НВУ ”Васил Левски”;
6 място – отборът на ВВВУ „Г. Бенковски” – Долна Митрополия;
7 място – отборът на служба „Военна полиция”;
8 място – отборът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”;
9 място – отборът на Военноморските сили;
10 място – отборът на Стационарна комуникационна и информационна система.
Отборите бяха наградени от Началника на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров, който връчи купи, медали и спортни топки на победителите. Полковник Венелин Дерибеев – главен ръководител на шампионата изрази благодарност към участниците за проявения дух и спортсменство. Бяха отличени с награди за най-добър нападател - редник Марио Семерджиев от СКСО, за най-добър разпределител – редник Денислав Шлишков от СВ, за най-полезен за отбора редник Станислав Величков от СКСО, за спортсменство курсант сержант Георги Будинов НВУ ”Васил Левски”.

 

САЩ ще намалят военното си присъствие в Ирак с около една трета

28.08.2020, 22:13

Пентагонът ще намали американските сили в Ирак до около 3500, което е свиване с приблизително една трета, съобщават официални представители на САЩ, цитирани от Wall Street Journal.
САЩ и Ирак се въздържаха да определят публично график за намаляването на приблизително 5200-те американски военни, които в момента се намират в страната, при посещението на иракския премиер във Вашингтон миналата седмица.
Редица американски официални представители заявиха, че Пентагонът ще намали бойните части с около една трета през идните два-три месеца. С това американските сили ще се върнат близо до нивата през 2015 г., когато САЩ бяха в началната фаза на кампанията им срещу „Ислямска държава“.
Пентагонът отдавна се стреми да свие американското присъствие в Близкия изток, тъй като съсредоточава усилията си върху Китай, въпреки че някои военни командири се притесняват от намаляването на силите в региона, докато в същото време се запазва т. нар. от администрацията кампания за максимален натиск срещу Иран. Намаляването на войските се случва и в момент, когато бойци на „Ислямска държава“ остават активни в Ирак и съседна Сирия.
„Спящи клетки на ИДИЛ продължават да действат в Ирак. Заплахата още е тук“, заяви премиерът на Ирак Мустафа ал-Кадими пред репортери на 20 август.
Нито иракското правителство, нито Пентагонът искат да се повтори преживяването през 2011 г., когато изтеглянето на всички американски сили в Ирак доведе до вакуум на сигурността, който „Ислямска държава“ използва, заявиха представители и на двете страни. Но двете правителства са изправени пред политически натиск от критици у дома, които се опасяват, че САЩ може да изпълняват мисия с отворен край.
Тръмп иска да покаже до изборите, че е постигнал напредък към изтеглянето на повече военни от Близкия изток, казват официални представители и допълват, че той ще може да посочи намаляването на силите в Ирак и свиването на хиляди военни, които насочи към американските сили, разположени в Афганистан и в постоянната база в Германия.
Американските военни се завърнаха в Ирак, след като „Ислямска държава“ завзе Мосул през юни 2014 г. През това време американското военно присъствие започна да расте до доста над 5200 военни, включително американски консултанти, които придружаваха иракските сили на бойното поле.
През последните месеци американското военно присъствие се сви, тъй като американските сили и съюзниците им се изтеглиха от редица бази, включително Кемп Таджи северозападно от Багдад, която американските сили официално напуснаха по-рано тази седмица.
През май там имаше 1600 американски военни, както и 300 сили на коалицията от други страни, съобщи американски военен говорител. Към сряда всички военни са напуснали базата.
Американските военни части и съюзниците им също така централизират усилията си да съветват иракските сили за сигурност като осъществяват голяма част от консултациите си от командни центрове в Багдад и Ербил вместо да придружават иракските бойни части на място.
Страните от ръководената от САЩ международна коалиция и отделните сили на НАТО се очаква да запазят военните си, за да обучават иракчаните, въпреки че американците намаляват собствените си сили. Американски официален представител смята, че 2500 американски военни може да останат.
САЩ имат и около 900 военни в Източна Сирия и близо до южната граница на Сирия с Ирак и Йордания.
Източник: https://www.investor.bg/

 

B-52 премина над България

28.08.2020, 21:13

Стратегически бомбардировач B-52H от състава на ВВС на САЩ премина днес, 28 август 2020 г., над България в рамките на НАТО-вската мисия наречена „Allied Sky”. Над нас самолетът бе ескортиран от български изтребители МиГ-29.
В рамките на “Allied Sky” (Съюзно небе) шест B-52H прелетяха над всички страни-членки на НАТО. Четири от тези бомбардировача оперираха от британската авиобаза Феърфорд, където група от шест самолета пристигна на 23 август. Задачата започна сутринта, като отделните самолети се отправиха към различни части на Европа, включително и над Черно море.
Общо над 80 изтребителя ще участват в ескорта на бомбардировачите над 30-те членки на Алианса. Не всички държави от НАТО ще се включат в мисията, тъй като не всички притежават изтребителна авиация.
Един от тези бомбардировачи, с позивна NATO 01, премина над София малко след 16 часа . Той бе ескортиран от два български изтребителя МиГ-29, а групата бе на височина от 8300 m. Конкретната машина преди това е прелетяла над Румъния, Черно море, Турция и Гърция. Навлезе над България от юг, след което се отправи за най-новия член на НАТО – Македония, където също прелетя над столицата.
„Днешното тренировъчно събитие демонстрира силният ангажимент на САЩ към НАТО и съюзната солидарност в действие. Американските бомбардировачи ще прелятят над всички 30 членки на НАТО в един единствен ден, като те ще се ескортират от различни съюзни изтребители. Така ще подобрим способностите си да реагираме на различни предизвикателства. Тренировки, като тази, ни помагат да сме сигурни, че може да изпълняваме основната си мисия – да предотвратяваме агресия и конфликти и да запазваме мира“, каза за днешната акция Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.
Операцията става факт на база на кризата в Беларус, където има масови протести срещу проведените президентски избори. Беларуският лидер Александър Лукашенко, многократно заяви, че страни от НАТО се опитват да дестабилизират държавата.
Изпращането на стратегически бомбардировачи в даден регион от света е част от политиката на САЩ за демонстрация на сила и присъствие. В края на май 2020 г., например САЩ изпратиха два B-1B, които отработиха противокорабна мисия в акваторията на Черно море. За разлика от тях, B-52H е носител на ядрено оръжие.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 
 

Военна клетва в Казанлък

28.08.2020, 17:10

Двадесет и шест военнослужещи от състава на 61-ва механизирана бригада тържествено положиха военна клетва днес, съобщава Пресцентърът на МО. Ритуалът се състоя  пред Паметника на загиналите воини в парк „Розариум” - Казанлък в присъствието на кмета на града Галина Стоянова, представители на местната и държавната власт, военно-патриотични организации, близки и роднини на военнослужещите.
Командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков приветства военнослужещите с думите: „От този момент нататък е ваш дълг да положите всички усилия във вашата подготовка, за да бъдете готови да се отзовете на повика на страната в мир и в бран, в бедствия, кризи и стихии. От днес нататък вие ще служите на Майка България! Успех! Добре дошли в бойния строй на 61-ва бригада!“  
Отслужен бе водосвет за здраве и успехи на Българската армия.
Химнът на Република България прозвуча тържествено в изпълнение на новозаклелите се военнослужещи, които преминаха и в тържествен марш пред погледите на гости, родители и близки. - (видео)

 

Връзката „държава-национална сигурност“ вече има научно обяснение

28.08.2020, 16:55

Тя е в съвсем наскоро излезлия от печат монографичен труд „Държавност и национална сигурност“. Както пише в рецензията си проф. д.ик.н. Стоян Денчев една от причините за високата научна и практическа ценност на монографичния труд е фактът, че зад него, с авторитета и името си, стои един утвърден български военен командир и учен – генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на ВА „Г.С.Раковски“. Книгата, продължава професорът, е естествено продължение на успешно защитената докторска теза на автора. Тя съдържа причинно-следствените връзки, засягащи глобалната система „държавност-национална сигурност“, като по този начин се изясняват някои от основните теоретични  постановки на държавността и на сигурността.
Приносът към досега натрупаните знания в това направление на генерал-майор д-р Груди Ангелов са описаните и обяснени обща концептуална рамка и основните характеристики на големите сложни системи на държавата и системата за национална сигурност, отбелязва другият рецензент проф. д.т.н. Цветан Семерджиев. Той прави извода, че авторът е постигнал своите цели и на научната общност е представена първата издадена на български език конструкция от знания за националната мощ.
Ще си позволя да цитиран един абзац от въведението на автора, защото ми се струва, че той е особено актуален, особено днес: „При разглеждане на непосредствената връзка между сложните системи  на държавността и националната сигурност следва да се отчита, че и структурирането, и функционалността, и крайният резултат от дейността на всички елементи (подсистеми) на системата за национална сигурност са резултат от взаимодействието между трите основни стълба на съвременната държава – законодателна, изпълнителна и съдебна. Независимо, че основните задължения за постигането и поддържането на устойчива национална сигурност са възложени на изпълнителната власт в националната държава, в никакъв случай не могат да се пренебрегнат  отговорностите на законодателната власт, особено като основоположник на структурата и нормативното определяне на задълженията на всяка от институциите на изпълнителната власт, както и на съдебната власт като коректор, контрольор и непосредствен изпълнител на задълженията от вътрешната, икономическата, екологичната и друга сигурност. Същевременно като основна характеристика на съвременната държава е независимостта на всяка от споменатите власти, тази тяхна съществена характеристика се гарантира посредством самостоятелно обособени институции (на всяка от тях), самостоятелен бюджет и възможност за упражняването на взаимен контрол“.  
Ген. Ангелов разработва подробно темата за националната мощ, като олицетворение на държавността и националната сигурност. Той отговаря и на въпроса за оценката на националната мощ в контекста на модела за нейното измерване. Анализът е подкрепен от доста интересни таблици за измерване на националната мощ на държавите. Според фактора „военен“, например, първите десет държави са подредени така: САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Германия, Индия, Бразилия, Япония и Иран. А десетте водещи сили в света след сравнение на резултатите за всички фактори на националната мощ са САЩ, Япония, Германия, Китай, Франция, Швейцария, Белгия, Канада, Великобритания и Русия.
Добре е да се отбележи, че издател на монографията е „Военно издателство“. Да, марката „Военно издателство“ не е умряла, както стана с търговското дружество, защото именно генерал-майор д-р Груди Ангелов намери начин да я съхрани. Книгата има много силно послание, с което завършва. Авторът пише: „В заключение се надявам настоящата монография да бъде прочетена от колкото се може повече държавни мъже и жени, хора в униформа, млади и стари, които милеят за Майка България и имат желание нашата Родина да намери отново своето място сред елита на света.“  Много е прав, защото в нито една от класациите на първите десет държави по национална мощ България не фигурира.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Полша увеличава военните си разходи

28.08.2020, 16:47

Министерството на финансите информира, че за разходите, свързани с националната отбрана, се планира сума, по-голяма от тази, гарантирана в Закона за бюджета за 2020 г. Министерството на финансите посочва, че през 2020 г. националната отбрана трябва да има бюджет от общо 52 милиарда злоти, въз основа на изменение, прието наскоро от правителството. В съчетание с очаквания спад на БВП през 2020 г. това означава, че делът на разходите за отбрана по този показател ще бъде значително по-висок от първоначално предвидения в закона 2,1%.  Първоначалнo беше планирано да се изразходват 49,9 млрд злоти за национална отбрана през 2020 г. (2,1% от БВП, приет за тази година).
В публикацията си в социалните медии Министерството на финансите говори за увеличение с 3 милиарда до 52 милиарда злоти. Не е ясно за какво ще бъдат изразходвани допълнителните средства. Възможно е обаче те да бъдат разпределени, поне отчасти, за покриване на допълнителните разходи, направени от Министерството на националната отбрана във връзка с борбата с ефектите от коронавирусната пандемия. Това включва, например, непланирани покупки на защитно оборудване за войниците, както и разходи, свързани с участието им в мероприятия, както в страната, така и извън нейните граници (от март до юни тази година).
Такова значително увеличение на разходите означава, че допълнителният бюджет може да включва и други области, свързани например с техническа модернизация, инвестиции или подкрепа за предприятията по Програмата за мобилизация на икономиката. Проектите се реализират във водещите страни от НАТО за смекчаване на въздействието на пандемията върху военната индустрия и за поддържане на непрекъснатостта на производството и разработването на нови системи. Измененият бюджет сега трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Военнослужещи, назначени във Втора механизирана бригада, положиха военна клетва

28.08.2020, 15:46

Военна клетва положиха вчера, 27 август, 18 военнослужещи, назначени във военните формирования от състава на Втора механизирана бригада в гарнизоните Ямбол, Стара Загора и Хасково. Тържественият ритуал се проведе във войскови район „Кабиле“ в гр. Ямбол.
„Бъдете верни на думите, които изрекохте! Уверен съм, че клетвените слова ще превърнете в свои дела“, посочи в словото си командирът на 20-и самоходен артилерийски дивизион подполковник Георги Георгиев след като прие тържествения строй.
От името на новоназначените военнослужещи редник Николай Сираков увери, че ще носят достойно високата отговорност, която днес са поели, и ще останат завинаги верни на воинския си дълг.
В рамките на тържествената церемония водосвет за здраве отслужи архимандрит Димитрий в съслужие с отец Стоян.
Гости на събитието бяха кметът на гр. Ямбол Валентин Ревански, представителят на Община Тунджа Владимир Стоев, председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Георги Дражев” о.р. Тодор Тодоров, близки и приятели на новоназначените военнослужещи.
Източник: www.mod.bg

 
 

Ген. Илиев се срещна с български военнослужещи от щаба на бригада „Югоизточна Европа“

28.08.2020, 15:38

Генерал-лейтенант Димитър Илиев и посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов се срещнаха с българските военнослужещи в многонационалния щаб на бригада „Югоизточна Европа".  Заместник-началникът на отбраната  участва в сряда в честването на 21-ата годишнина от създаването на Бригада „Югоизточна Европа“, става ясно от съобщение на Пресцентъра на МО. В рамките на събитието се състоя церемония по смяна на командира и откриване на новия пункт за постоянна дислокация в база „Боро Менков“ в гр. Куманово, Република Северна Македония.
„Убеден съм, че щe продължите усилията за повишаване ролята на Бригада „Югоизточна Европа“ като важен фактор за сигурността и укрепването на военното сътрудничество в региона. Не спирайте да поддържате духа и традициите на бригадата и късмет в бъдещата Ви отговорна дейност“. Това заяви генерал-лейтенант Илиев в приветствието си към новия командир на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа бригаден генерал Аристеидис Илиопулос от Гърция. Той му връчи поздравителен адрес от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Заместник-началникът на отбраната благодари на досегашния командир бригаден генерал Тудорица Петраке от Румъния за всеотдайната служба и личния му принос за издигане авторитета на бригадата в региона и сред международните партньорски организации.
От страна на домакините на събитието присъстваха президентът Стево Пендаровски, министър-председателят Оливер Спасовски, министърът на отбраната Радмила Шекеринска и началникът на Генералния щаб на Армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски. В церемонията участваха и заместник-началниците на отбраната на Албания, Гърция, Румъния и Република Северна Македония, представители на дипломатическия корпус и военни аташета, акредитирани в страната домакин.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Напрежението остава! Турция продължава военноморските учения в Източно Средиземно море

28.08.2020, 07:35

Турция обяви, че продължава военноморските учения в Източно Средиземно море, въпреки призивите за диалог по граничния спор с Гърция, съобщава Ройтерс..
Новите учебни стрелби ще са следващата седмица край Искендерун, близо до Кипър.
Турският военен министър Хулуси Акар обвини Франция, че се опитва да сплаши страната му с участието си в ученията на гръцката флота.
Германският външен министър Хайко Маас, който обсъжда кризата с колегите си от Евросъюза в Берлин, призна, че при тази обстановка разговори между гръцката и турската страна са невъзможни:
"Условието за преговори между Анкара и Атина е да бъдат прекратени военните маневри, които се провеждат в Източно Средиземно море. И двете страни трябва да дадат своя принос за това".
Източник: https://fakti.bg/

 

Още Ракетни войски

 

 

Компактният пистолет "Лебедев" успешно премина държавни тестове

27.08.2020, 22:03

Компактният пистолет "Лебедев" (ПЛК) успешно премина държавни изпитания, съобщиха от пресслужбата на концерн "Калашников".
"Пистолетът беше препоръчан от поръчителя за приемане на въоръжение от руското министерство на вътрешните работи. В момента се провежда опитна експлоатация на ПЛК в МВР на Русия", се казва в съобщението, цитирано от "Российская газета".
В близко бъдеще Ижевският механичен завод ще започне серийното му производство. Сред отличителните характеристики на пистолета са повишената точност и обхватът на стрелба, по-оптималната ергономичност. Той е разработен за патрони 9x19 мм Parabellum. По-рано военният експерт Дмитрий Юров заяви, че съкратената версия на пистолета "Лебедев" може да бъде заместител на пистолета "Макаров". - (видео)

 

Смолян почете граничарите на България и отбеляза 75 години от края на Втората световна война

27.08.2020, 16:06

На 27 август в Смолян бе отбелязан Денят на Гранични войски. Организатори бяха местните организации на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и  Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Асоциацията на Планинските войски на България със съдействието на Областната управа, Общинското ръководство, началникът на гарнизона, Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Областната дирекция на МВР. Честването и всички прояви на този ден бяха посветени на 75 години от Победата през Втората световна война и участието на Българската армия в нейния заключителен етап, посочи при откриването председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) Златка Петрова.
Празникът се проведе пред паметната плоча в местността „Герзовица“. Там на 10 април 1971 г. при изпълнение на служебния им дълг са затрупани от активизирано свлачище редник Веско Михайлов от поделение 10 240 и трима служители от бившето предприятие „Редки метали“ Емир Ащонов, Невен Ризов и Георги Йорданов. Панахида за загиналите граничари отслужи отец Димитър от храм „Св. Висарион Смолянски”, който е  офицер от запаса, първият свободно избран чрез демократични избори кмет на Смолян през 1990 г. За загиналите граничари говори комисар Стоян Мандаджиев – директор на РД „Гранична полиция“, който участниците в тържеството, в което се включиха членове на военно-патриотичните организации, Подполковник Стефан Събински други военнослужещи от 101 Алпийски полк, както и гранични полицаи. Смолян бе домакин на първите два национални събора на граничарите през 2014 и 2015 г.
Със своя заповед министърът на отбраната Красимир Каракачанов удостои с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ Недялко Славов – областен управител на област Смолян; Владимир Гърбелов – заместник-областен управител на област Смолян; комисар Стоян Мандаджиев – директор на РД „Гранична полиция“; старши комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР; майор от запаса Христо Стойков – председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Смолян; подполковник от запаса Георги Петковски – председател на Асоциацията на Планинските войски на България; Златка Петрова – председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Смолян и Мария Златкова – председател на дружество „Военноинвалид“ в Смолян.
Отличията бяха връчени от Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание" в МО. Той поздрави от името на министъра наградените и всички участници в родолюбивата проява.
Поздравление за празника поднесе и председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков. Той връчи почетни грамоти „30 години от възстановяването на СОСЗР и 75 години от края на Втората световна война“ на майор от запаса Стойчо Глухов, заместник-председател на РСОСЗР- Смолян, бивш командир на застава; сержант от запаса Димитър Керемедчиев, граничар, певец, известен като Момчиловския славей в Родопите; комисар от запаса Тодор Георгиев, бивш директор на РД „Гранична полиция“и комисар от запаса Мишо Рабишев, бивш директор на РД „Гранична полиция“ – Смолян.
Независимо от превратностите, в които живеем, българските граничари-ветерани от Гранични войски, са в правото си да се гордеят, че са отдали част от живота си, своята младост, сили, знания и професионален опит за охраната на държавната граница, се посочва в поздравителния адрес на председателя на СОСЗР. Предният ден той лично поздрави председателя на РСОСЗР майор от запаса Христо Стойков за неговата 71-ва годишнина.
Отбелязването на 75-годишнина от Победата над фашизма е една от основните задачи на Съюза на ветераните от войните на България през 2020 г. По този повод Съюзът учреди юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“, който се връчва на български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на годишнината.  Във връзка с това и за активна съвместна работа с Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Смолян с решение на Изпълнителното бюро на Съюза с юбилейния медал „75 години от победата над фашизма“ бяха удостоени полковник Димитър Кацаров – командир на 101 Алпийски полк; подполковник инж. Стефан Паскалев – началник на Военно окръжие – Смолян; Николай Мелемов – кмет на Община Смолян и комисар Цончо Панчев Гръблев – зам.директор на РДГП. Медалите връчи полк. от запаса Спирдон Спирдонов, заместник-председател на СВВБ.
В края на честването бяха връчени венци и цветя пред паметните плочи в местността „Герзовица“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Анна Лад, която правеше маски за обезобразените войници от Първата световна война

27.08.2020, 15:05

Около 21 милиона войници са ранени през Първата световна война – поразително количество по това време. Напредъкът във военните технологии като артилерийските оръдия обезобразяват младите войници по начини, които историята никога не виждала досега. Тези мъже често са принуждавани да носят гротескни белези до края на живота си. Скулпторът Анна Колман Лад обаче използва художествените си таланти, за да се опита да интегрира ранените ветерани в обществото.
И така – коя е Анна Колман Лад?
Лад е родена Анна Колман Уотс в Брайн Маур, Пенсилвания, през 1878 г. и получава ранното си художествено образование в Париж и Рим. През 1905 г. тя се премества в Бостън и създава свое студио. По времето на Първата световна война тя получава адмирации за скулптурната си работа, която се фокусира върху портретни бюстове и фонтани......Прочети още

 

Boeing планира нов безпилотен старт на Starliner за след четири месеца

27.08.2020, 07:47

През декември 2020 или януари 2021 г. ще се състои новият безпилотен тест на космическия кораб Boeing Starliner. Това са съобщили от компанията, цитирани от Spaceflight Now.
От Boeing са заявили, че очакват стартът да стане факт в края на декември или началото на януари, като ще знаят това със сигурност, след като се извършат финалните наземни софтуерни и хардуерни тестове, които трябва да се валидират от NASA.
Вторият безпилотен старт на Starliner става факт, след като през декември 2019 г. се провали първия изпитателен полет на кораба. Той бе изведен нормално на орбита, но заради софтуерен проблем той не успя да маневрира за да се скачи с Международната космическа станция. След два дни на орбита, апаратът се приземи нормално в Ню Мексико.
NASA поиска нов безпилотен тест, преди да се извърши първият пилотируем тестов полет. Ако безпилотният полет премине нормално, може да се очаква, че през лятото на 2021 г. първите астронавти ще излязат на орбита със Starliner. Първият пилотируем тест се планира с тричленен екипаж. Ако и тогава всичко е наред, то вероятно в края на 2021 г. ще започнат да се изпълняват редовни полети с кораба. NASA е поръчала шест мисии с него.
CST-100 Starliner се разработва в рамките на програмата Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. При старта на програмата се очакваше, че към 2015 г. тя ще заработи, но срокът се проточи, заради слабо финансиране и технически проблеми. SpaceX Crew Dragon е другият кораб, който се създава в рамките на CCP. Той вече бе успешно изпитан и се очаква първия му редовен полет през тази есен.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Великобритания може да купи по-малко F-35

27.08.2020, 07:44

Великобритания обмисля да съкрати сериозно поръчката си на изтребители F-35. Това пише британският вестник The Times, цитирайки собствени източници от военните среди.
Според вестника, в момента британското правителство обмисля да ограничи поръчката си до около 70 броя. Очаква се решението да се официализира през ноември, когато страната ще представи новия си преглед на отбраната и въоръжените сили.
Кралството в момента е поръчало 48 броя F-35B, чиято доставка тече в момента. Според сега действащите планове за развитие на въоръжените му сили, се планира покупката на общо 138 броя от този изтребител.
The Times пише, че покупката на още 90 броя F-35 в момента изглежда нереалистична и затова от известно време се работи усилено върху намирането на работещ вариант за покупката на оптимален брой изтребители. Надделяло е мнението, че оперативно са необходими около 60 самолета, плюс още 10 в резерв за замяна на загубите.
Ходът е щял да бъде оправдан с влагането на повече средства в разработката на проекта Tempest, който предвижда създаване на боен самолет от следващо поколение и който да е готов за експлоатация след 2035 г.
Великобритания е партньор в проекта F-35 от най-високото Ниво 1. Страната обаче многократно е изразявала колебания по отношение на проекта и често е правила остри завои в неговите рамки. Един от тях бе желанието да се купи от варианта F-35C, който излита с помощта на катапулт от палубата на самолетоносач и каца със спирачна кука, за разлика от F-35B, който има скъсено излитане и вертикално кацане. В последствие, този план бе изоставен.
Преди две години пък, сериозно се заговори за отказ от покупката на част от F-35, за сметка на инвестиране в допълнителни Eurofighter.
До момента Великобритания е получила 18 от поръчаните 48 броя F-35B. Цялата поръчка ще се реализира до 2025 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Международен военно-технически форум "Армия - 2020"

26.08.2020, 21:24

 

Динамичен показ на войскови средства за ПВО (видео)

Динамичен показ на РВиА (видео)

Танков биатлон на АрМИ-2020 (видео)

Подписан е договор за строителството на две подводници проект 06363 и 677

 

Стрелбите на „Батмиш“ продължават и през месец септември

26.08.2020, 21:00

Центърът за подготовка на специалисти обяви датите на планираните стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен през месец септември. Занятията ще започнат от 1 септември и ще продължат през дните  4, 10, 23 и 30 септември – от 8.30 до 13.30 часа, а на 2 и 3 – от 8.30 до 17 часа.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

Бойците от „Тихина“ възстановяват плочите на загинали колеги

26.08.2020, 17:25

Бойците от Морския специален разузнавателен отряд подемат инициатива за възстановяване и обновяване на паметните плочи на загиналите трима млади воини от отряда и започват събирането на средства. Това е само една от идеите, с които „бойните плувци“ ще отбележат половинвековния юбилей от създаването на уникалното формирование в Българската армия, известно като „Тихина“, в средата на октомври.
Със събраните средства ще се възстанови паметната плоча на главен старшина Димитър Христов в близост до бившето летище Калиманци, ще се ремонтира паметната плоча на матрос Камен Миланов на моста на централния плаж в Бургас, както и паметната плоча на старши сержант Николай Колев в близост до хижа Рай. Обсъжда се и идеята, с част от събраните средства да се постави възпоменателна плоча в местността „Тихина“ край варненския квартал Аспарухово, където е бил първият войскови район на подразделението в периода 1970-1984 г.
На 12 юни 1996 г. при изпълнение на учебно-тренировъчен парашутен скок в района на село Калиманци, Варненско, загива главен старшина Димитър Христов. На 11 август 1996 г. при изпълнение на задача под вода, свързана с демонстрации на бойни способности по случай  Празника на Военноморските сили в района на централния плаж в Бургас, загива матрос Камен Миланов. Година по-късно, на 12 август 1997 г. при провеждане на алпийска подготовка в района на Райското пръскало в Стара планина, загива главен старшина Николай Колев.
Първи на инициативата на командосите откликва капитан III ранг о.р. Иван Радев, служил в отряда от 1983 до 1993 г. Писателят дарява за благородната кауза на „Тихина“ 100 броя книги от романа си „Мравки по кожата”, който е посветен на момчетата от специалните части на Българската армия.
„Отправяме молба за включване в благотоворителната кампания към всеки български родолюбец, за да остане жива паметта за свидните жертви на легендарното и единствено по рода си в българските въоръжени сили парашутно-водолазно формирование, известно като „Тихина“, в което няколко поколения мъже са отдали здравето, душата и живота си в името на националната сигурност на България!“, заяви командирът на формированието кап. II ранг Герман Славов.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Нов конкурс за 167 вакантни длъжности в армията

26.08.2020, 16:48

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са обявени 167 вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Съвместното командване на силите (СКС) в страната. Длъжностите следва да се заемат след провеждане на конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина. Те са за механик-водачи, специалисти по комуникационно-информационни системи, шофьори, автоматчици, майстори по ремонт на автомобилна техника, готвачи, охранители, електромеханици, радиотелеграфисти и др. Размерът на месечното възнаграждение е не по–малък от 924.00 лева, съобщава Пресцентърът на МО.
Кандидатите трябва да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 и ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). В срок до 16 октомври 2020 г. те трябва да подадат лично писмено заявление с приложените документи към него до командирите/началниците на военни формирования чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянен адрес на местоживеене.
Най-много са обявените вакантни войнишки длъжности във военните формирования на СКС в област Бургас – 62. Във военните формирования на СКС в област София са обявени 57 вакантни войнишки длъжности, във военно формирование 28 860-Горна Малина – 35, във военно формирование 32 450 – Мокрен – 5, във военно формирование 22 720-Смядово – 2. Две са и вакантните войнишки длъжности, обявени във военното формирование на СКС в Негушево. По една вакантна войнишка длъжност е обявена във военните формирования на СКС в Карлово, Костенец, Козарско и Сливен.
Конкурсът ще се проведе по график от 9 до 13 ноември 2020 г. и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на физическата годност и събеседване.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи, критериите и редът за формиране на състезателния бал са посочени в обявата, публикувана на 26 август 2020 г.  в рубриките „Документи“ - „Обяви“ в интернет страницата на Министерството на отбраната.
Освен на посочените в обявата телефони, кандидатите за участие в конкурса могат да получат допълнителна информация и на телефона на националната кампания „Бъди войник“: 0700 20 407.

 

Правителството дава 100 млн. лв. за инфраструктура на самолетите F-16 Block 70

26.08.2020, 16:39

"Осигурихме 100 милиона лева във връзка с геостратегическата сделка, която направихме с американското правителство за купуване на новите самолети F-16 Block 70. Отпуснатите средства са предназначени за осигуряването на необходимата инфраструктура за излитането и приземяването на многоцелевите самолети. Тази инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС", съобщи премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.
"Модернизацията на Въоръжените сили е ключов дългосрочен приоритет за България. Договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 са не само важна част от нея, но също осигуряват индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера", добави Борисов.
България предплати 2.1 млрд. лева за 8 изтребителя, които ще бъдат произведени и доставени от "Локхийд Мартин" до 2024 г. - (видео)

Интересно е дали МО ще може да похарчи парите в останалите четири месеца до края на годината. Ако това не се случи, те ще трябва да бъдат върнати в централния бюджет и да се чакат отново в следващия бюджетен период. Бърза справка на сайта за обществени поръчки на МО показва, че там няма открита или подготвяща се процедура за изграждане на инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево. Дори и да бъде пусната такава в скоро време, с условие за 100% авансово заплащане, е изключително трудно тя да бъде приключена в рамките на календарната година.

 

Военни учения на Франция, Гърция, Италия и Кипър в Източното Средиземноморие

26.08.2020, 16:18

Франция, Гърция, Италия и Кипър ще проведат съвместни военни учения в Източното Средиземноморие на фона на гръцките спорове с Турция, потвърдиха в сряда от Атина.
Четирите държави от Европейския съюз ще вземат участие в ученията от 26-и до 28-и август.
Министерството на въоръжените сили на Франция също потвърди, че страната ще се присъедини към военните учения с Италия, Гърция и Кипър от 26 до 28 август, съобщава Ройтерс.
Министерството каза още, че три френски самолета Rafale и една фрегата, оборудвани с хеликоптер, ще бъдат част от съвместните военни учения.
Ученията ще се проведат на фона на настояванията на Турция за продължаване на нейните дейности по проучването на нефт и газ в средиземноморския район, който Гърция счита за свой континентален шелф.
Ден по-рано Атина заяви, че е готова да защити суверенните си права от Турция, като това стана по време на политическата совалка в двете спорещи държави на германския външен министър Хайко Маас, чиято цел беше намаляване на напрежението между тях.
Франция подкрепя гръцката позиция по-рано този месец, изпращайки фрегата и бойни самолети в региона с оглед на нарастващото напрежение между Атина и Анкара.
Източник: https://fakti.bg/

 

Най-тежкото поражение на морските сили на САЩ идва от японците и акулите

26.08.2020, 12:41

Когато USS Indianapolis (СА-35) потъва на 30 юли 1945 г., то тъкмо е доставил части за атомната бомба, които ще бъдат пусната над Хирошима.
В действителност, крайцерът на ВМС има плодотворна кариера в Тихоокеанския театър през Втората световна война – докато японските торпеда не го потапят на дъното на океана само за 12 минути, поради множество грешки в комуникацията.
След това последва най-лошата авария в американската военноморска история – торпедното нападение, когато близо 1000 моряци са убити или оставени във водата сред орди от акули за три и половина дни......Прочети още

 

Министрите на отбраната на ОАЕ и Израел проведоха първият си разговор

26.08.2020, 07:50

Във вторник министрите на отбраната на ОАЕ и Израел проведоха първия си телефонен разговор след споразумението на страните за нормализиране на връзките, заявиха служители, като обявиха възможно сътрудничество за сигурност.
Разговорът между Мохамед ал-Баварди и Бени Ганц се проведе на фона на израелското несъгласие с перспективата, че сделката с посредничеството на САЩ може да предостави на Персийския залив достъп до напреднали оръжия, като например изтребители F-35, предава Ройтерс.
В своето 10-минутно обаждане Баварди и Ганц обсъдиха засилването на комуникацията „в полза на техните страни в частност и на региона като цяло“, се казва в изявление на държавната агенция ОАЕ WAM.
От кабинета на Ганц заявиха, че страните са се съгласили да "поддържат отворен канал на комуникация  помежду си".
„Споделяме важни интереси за сигурността, сътрудничеството ще засили регионалната стабилност“, се казва в изявлението на Ганц.
Споразумението за нормализиране на отношенията, обявено на 13-и август, създава нова ос в противопоставянето на шиитските мюсюлмани в Иран и сунитските ислямистки бойци в Близкия изток и прави ОАЕ третата арабска държава, която установява връзки с Израел за повече от 70 години.
Стремейки се да разреши израелските проблеми на сигурността, американският държавен секретар Майк Помпео увери Израел в понеделник, че ще запази военно предимство в региона при всяка бъдеща сделка с оръжия с ОАЕ.
Израелски служител по отбраната заяви, че макар Израел да се противопоставя на всяка бъдеща продажба на F-35 от САЩ на ОАЕ, правителството на Нетаняху е отворено по въпроса за разширяване на критериите за износ на израелска отбрана към Персийския залив.
Според източници на отбранителната индустрия Израел поддържа експортни контакти с ОАЕ в областта на киберсигурността и наблюдението. Проучване на лабораторията Citizen of University от Торонто свързва шпионски технологии, произведени от израелската NSO Group, с политическото наблюдение в ОАЕ.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Южна Корея има намерение да купи още F-35

26.08.2020, 07:40

Южна Корея смята да поръча още 40 броя F-35, включително и от варианта със скъсено излитане. Това съобщава местният вестник Korea JoongAng Daily, позовавайки се на собствени източници във военните среди на страната.
Според изданието, предстоящата корейска поръчка ще е за 20 броя от варианта F-35A и още 20 броя от варианта F-35B. Приоритет, обаче ще има покупката на версията с вертикално кацане и скъсено излитане, тъй като страната се готви да се сдобие с лек самолетоносач в началото на следващото десетилетие.
Проектът за този кораб е наречен LPX-II и той бе официално представен преди няколко седмици. Корабът ще е далечно развитие на десантните кораби от клас Dokdos, с които корейските ВМС разполагат днес. Новият съд обаче ще има водоизместване от около 30 000 тона и ще може да базира F-35B. Финансирането на кораба ще се извърши в рамките на програмата за превъоръжаване в периода 2021 – 2025 г.
През 2014 г. Южна Корея сключи договор за своите първи 40 броя F-35A. Стойността на сделката бе $6,4 млрд.
Според Korea JoongAng Daily желанието за още 40 броя F-35 ще бъде официализирано през октомври, след среща на висшето военно ръководство на страната. Първоначално планът е бил за само 20 F-35A, но с взимането на решение за строеж на лек самолетоносач се е наложило и покупката на 20 броя F-35B.
LPX-II вече се проектира около използването на F-35B от палубата му, но Korea JoongAng Daily съобщава, че Южна Корея трябва да официално да поиска покупка на F-35B, за да може американското правителство да започне да дава специфична класифицирана информация за изискванията на изтребителя за палубното му базиране.
Очаква се, че договорът за новите 40 броя F-35 ще бъде подписан в края на 2021 или началото на 2022 г. Всички изтребители, включително и палубните, ще бъдат оперирани от ВВС на страната.
Южна Корея в момента разполага с 16 броя F-35A, а останалите 24 ще бъдат получени до края на 2021 г.
В момента, единствената друга страна, освен САЩ, която експлоатира F-35 от борда на кораб е Великобритания. Очаква се в близко бъдеще Италия също да започне палубна експлоатация на своите F-35B. В следващите няколко години, Япония също се присъедини към този клуб, след като през това лято страната официално заяви, че ще купи F-35B и вече преработва един от големите си самолетоносачи от клас Izumo в лек самолетоносач.
Източник: https://aero-bg.com/

 

За първи път публикуваха видео от взрива на "Цар бомба"

26.08.2020, 07:23

На 30 октомври 1961 г. на о-в Нова земя в СССР е проведено изпитание на термоядрена бомба с кодовото име "Иван". Мощността ѝ е 50 мегатона, което я прави най-мощното оръжие, създавано от човечеството. В продължение на 59 години видеозаписът от теста е засекретен, но сега "Росатом" публикува кратко филмче с кадри от пускането на бомбата и последвалия взрив.
"Иван" е доставен на мястото на изпитанието от стратегически бомбардировач Ту-95В, единствената версия на самолета, преоборудвана за транспортирането на "Цар бомба". Машината е покрита изцяло със специална бяла боя за защита от светлинното излъчване. Преди пускането на боеприпаса пилотите си слагат защитни очила, които да предпазят зрението им от ослепяващия взрив. Цялата операция се контролира от КП в подземен бункер.
Детонацията на най-мощната ядрена бомба в историята (на 22.43 мин. от видеото) става на височина 4 000 метра. Ядрената гъба се издига на 10 километра, а самият взрив се вижда от 1 000. - Още ЯО
Източник: https://fakti.bg/

 

В САЩ признаха руската ПКМ за най-добрата картечница в света

26.08.2020, 07:05

Американското издание на National Interest състави класация с топ 5 на най-добрите и смъртоносни преносими картечници в света.
На първо място експертите поставиха съветско-руската картечница "Калашников" ПКМ.
Изданието отбелязва, че това оръжие е масово произвеждано в СССР и се доставя в световен мащаб. ПКМ се търси и е популярна поради многото си достойнства. Това е една от най-леките пълнокалибрени картечници в света, като същевременно има отлична издръжливост и надеждност.
"ПКМ е един от най-опасните видове оръжия, с които американските войски се сблъскват в чужбина", пише в статията.
На второ място е белгийската картечница FN MAG 58, която се утвърждава като много надеждна, работейки при влажни и прашни условия. Освен това картечницата може да бъде модернизирана, а сред недостатъците ѝ се посочва голямата ѝ тежест, предаде "Известия".
На трето място е германската MG3 и нейните модификации. Тя все още остава основна картечница на Бундесвера и има висока скорострелност.
В топ 5 ​​влиза и южноафриканската Vektor SS-77, разработена през 1977 г. и комбинираща елементи от ПКМ и FN MAG, както и израелският IMI Negev 5.56, отбелязан като единствената картечница, която може да се съревновава с ПКМ по тегло.
През март американските експерти направиха оценка на новия руски АК-203, като го определиха като смъртоносно оръжие с отлични характеристики. - Още за ПКМ

 

Последни битки над България срещу англо-американската авиация през Втората световна война

26.08.2020, 07:00

Последното въздушно противоборство над Царство България срещу съюзниците по времето на Втората световна война се осъществява на 26 август 1944 г. Това е и последният удар на англо-американската авиация по Румъния. В него участват над 250 бомбардировача Б-24 и Б-17, прикривани от изтребителите П-38 и П-51. Два американски самолета са свалени при завръщането си от българската авиация. 3/6 орляк участва в битката със 16 Ме-109G-6.
Отличават се поручик Стоян Стоянов, подпоручиците Димитър Сотиров, Георги Георгиев и подофицер Кирил Стоянов. Общата равносметка от действията на съюзниците се изразява в 1828 загинали, 2372 ранени и щети за 24 милиарда лева. Срещу тези цифри България е извършила 723 излитания за противодействие, свалени са 17 бомбардировача и 2 изтребителя.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

Преди 108 години русенец е направил нещо велико, за което в наши дни всички са му благодарни

26.08.2020, 06:57

Преди 108 години, на 26 август 1912 г. русенецът Симеон Петров полага основите на българската авиация. На този ден е сформирано аеропланно отделение в армията с единствен самолет „Блерио“. Негов пилот е поручик Симеон Петров, който извършва първия полет с първия самолет закупен от България “Bleriot XXI”. С това се поставят основите на българските военно въздушни сили, пише Дунав мост.
Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 г. в Русе. Служи в 4-ти артилерийски полк в София. След конкурс е изпратен в школата на Луи Блерио за обучение на пилоти.
Той е първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател. По повод на това геройство френските пощи издават картичка с лика му. Участва в Балканската война, като на 7 ноември 1912 г. става първия пилот, извършил нощна бомбардировка, а на 14 март 1913 г. пръв в света лети над противникова столица -Цариград.
Така поставя началото на стратегическите действия на авиацията. Симеон Петров конструира авиационните бомби тип „Чаталджа”, изключително успешна конструкция. Впоследствие чертежите са предадени на Германия и така бомбата е използвана от Централните сили до края на Първата световна война. През войната Симеон Петров е началник на II-ро аеропланно отделение.
След войната Петров се занимава с внос на спортни стоки и най-вече велосипеди, разказва TVN . Водач е на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. През 1938 г. създава дружеството „СИМОНАВИЯ“ (от СИМеОН АВИАтора), което първоначално внася грамофонни плочи от Франция, а по-късно организира производството им в България. Марката на плочите е „Орфей“.
Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София. През 1947 г. дружеството „СИМОНАВИЯ“ е национализирано и е преименувано „Балкантон“. Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков завод. Умира, забравен от всички, през 1950 г. в София.

 

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще участва в тържествена церемония на бригада „Югоизточна Европа“ в Куманово, Република Северна Македония

25.08.2020, 21:54

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще участва в тържествена церемония по откриване на новия пункт за постоянна дислокация на щаба, предаване и приемане на длъжността „Командир на бригада „Югоизточна Европа“ и отбелязване на 21 години от нейното създаване. Събитието ще се състои утре, 26 август, в гр. Куманово, Република Северна Македония.
От 3 до 14 август личният състав от щаба на бригадата и прилежащото имущество бяха предислоцирани от база „Скина“ в гр. Лариса, Гърция, в новия пункт за постоянна дислокация – база „Боро Менков“ в гр. Куманово, Република Северна Македония. Спазени бяха противоепидемичните мерки и изисквания, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19.
На церемонията новият командир на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа бригаден генерал Аристеидис Илиопулос от Гърция ще приеме длъжността за следващите три години от досегашния – бригаден генерал Тудорица Петраке от Румъния.
Бригада „Югоизточна Европа“ включва сухопътни формирования от въоръжените сили на Албания, България, Гърция, Република Северна Македония, Румъния и Турция.
Многонационалният щаб на бригадата е постоянна структура, към която са включени щабна и свързочна роти. Местоположението на щаба се осигурява на ротационен принцип от страните-членки, като през годините в него са служили повече от 500 военнослужещи от 7 нации. В момента България участва с 5 военнослужещи.
Бойните и поддържащи формирования, както и батальонът за осигуряване и обслужване, са в постоянните си пунктове за дислокация в съответните страни.
Бригадата може да бъде развърната за учебно-тренировъчни дейности, съгласно съвместно изготвени планове и програми или при извънредни ситуации, при наличие на взето политическо решение за тази цел.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Подготвят „Балканска стена 20“

25.08.2020, 15:18

На учебен полигон „Корен“ започна заключителната координираща конференция за тактическото учение с 61 мбр – Карлово „Балканска стена 20“ Тя се провежда от 25 до 27 август в района на УП „Корен“ край Хасково. „ Целта на предстоящата тридневна работа е да приключим окончантелно планирането на най-мащабното учение на Сухопътни войски за годината“ заяви бригаден генерал Валери Цолов заместник-командир на СВ, който е и офицер провеждащ учението  при откриването.
За участие през тези три дни са привлечени повече от 70 военнослужещи от Командването и от всички участващи формирования на Сухопътните войски, СКС, ВВС, ВМА, Служба „Военна полиция“ и СВ на САЩ в Европа, съобщават от КСВ.
През първия ден участниците, разпределени в четири работни синдиката,  дискутират  всички аспекти, свързани с приключване на планирането, осигуряването  и провеждането на учението. На следващия ден предстои рекогносцировка на районите, в които ще се водят действия по планирания сценарий.
„Моите очаквания са, в последния ден на конференцията да не остане нито един неуточнен детайл от планирането на това учение“. С тези думи бригаден генерал Цолов пожела ползотворна работа на участниците.
Източник: http://otbrana.com/

 

Ако сега се наложи да мобилизираме младите за война, ще ги избият като пушечно месо

25.08.2020, 12:16

Имаме решение на ВМРО, че ако нашите искания не бъдат вкарани в общия проект за нова Конституция, ние няма да подпишем предложението на ГЕРБ. В тази ситуация на 2 септември няма да има 120 гласа, казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов за Епицентър. Едно от тях е възстановяване на задължителната наборна военна служба.
Аргументите на лидера на ВМРО и министър на отбраната: „В Конституцията пише, че защитата на Отечеството е дълг на всеки български гражданин. Ако сега се наложи да мобилизираме младите, които след 2009 г. не са стъпвали в казарма, защото премахнаха наборната служба, ще съберем не повече от 150-200 000 човека. Ще им раздадем по едно оръжие и шинели и ще ги изпратим да ги избият като пушечно месо. Щом си сложил в Конституцията изискването, че защитата на Отечеството е дълг на всеки гражданин, ами нека да осигурим подготовка на този гражданин и да не го пращаме като жертвен агнец, а да го пратим като човек, можеш да изпълни задачата си, да се предпазва и спасява.“
Източник: http://otbrana.com/

 

Международен военно-технически форум "Армия - 2020" - какво беше представено?

25.08.2020, 12:05

 

Безпилотните летателни апарати на АО "Кронштадт"

 

Какво интересно ще покаже ВКО "Алмаз-Антей"

 

Репортаж от "Армия-2020" – ден първи

 

31-ви механизиран батальон гаси пожара в Свиленградско

25.08.2020, 11:56

Втори ден продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски в потушаването на пожара в Свиленградско. Днес  деветнадесет военнослужещи с четири единици техника от 31-ви механизиран батальон - Хасково от състава на Втора механизирана бригада помагат в борбата с огъня между селата Студена и Дервишка могила, община Свиленград, съобщава Пресцентърът на МО.
Военнослужещите действат в участък между селата Студена и Левка. Задачата им е да обезопасяват и потушават останалите все още тлеещи участъци. Ръководител на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия е заместник-началникът на щаба на 31-ви механизиран батальон капитан Светослав Везев.

 

ВВВУ „ Георги Бенковски” посрещна новия випуск курсанти и кадети

25.08.2020, 11:44

Първият випуск курсанти и кадети след възстановяването си прие ВВВУ „Георги Бенковски“. 40 курсанти ще се обучават в специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ в професионално направление „Военно дело“, редовна форма за придобиване на висше образование на образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ по шест специализации: Летец-пилот, Ръководител на полети (Щурман - управление на въздушното движение), Летателни апарати и авиационни двигатели, Летищно осигуряване, Авиационно въоръжение, Навигационни, комуникационни и информационни системи, съобщават от училището.
На 23 август момичета и момчета от 11 града прекрачиха портала на ВВВУ „ Георги Бенковски“, за да овладяват авиационните професии. Най- много са от Плевен , следвани от Пловдив , София , Ямбол, Русе ,Ловеч, Хасково, Добрич, Пазарджик, Враца и Велико Търново.
Началниците на катедрите от факултет „Авиационен „ запознаха придружаващите ги родители и самите тях с основните приоритети в обучението им през следващите 4-5 години.
Курсантите подписаха и договорите си за военна служба .
На 24 август заедно с първокурсниците в общия строй на Училището бяха и 39 кадети за начало на обучението си по специалност „Експлоатация и ремонт на авиационна и навигационна техника“ –редовно обучение и  „Експлоатация и ремонт на зенитно въоръжение и радиолокационни станции „- задочно обучение.
Началникът на ВВВУ „ Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски поздрави  новоприетите курсанти и кадетите от Професионалния сержантски колеж и представи командването на Училището.
Емоционални поздрави отправиха към бъдещите офицери Янислава Симеонова- майка на двама възпитаници на ВВВУ , полк.. доц. д-р Димитър Димитров - Началник Катедра „Електроника, навигация и комуникация в авиацията“, к-т Борислав Иванов – специализация „Летец-пилот“.
Първокурсниците и кадетите си направиха снимка с командването пред паметника на Георги Бенковски.
Курсантите от втори до пети курс бяха повишени в звание.
За всички започна редовния учебен процес. Учебната 2020/2021 г. ще бъде открита официално на 29 септември след приключване приема и на студентите .
Курсантите от първи курс ще положат клетва на 2 октомври.
Източник: http://otbrana.com/

 

Великобритания с важна промяна в армията си

25.08.2020, 11:32

Великобритания обмисля възможността да се откаже от танковете като част от предложение за модернизиране на въоръжените сили, съобщава Times.
Според вестника, правителството на страната проучва подобна възможност поради нарастващите разходи за модернизиране на танковете Challenger 2 и бойните машини за пехота на британските въоръжени сили, които бяха счетени за "остарели" миналата година.
Британското министерство на отбраната смята, че променящият се характер на военните действия изисква големи инвестиции в кибер оръжие, космоса и други съвременни технологии, пише изданието.
Съобщава се, че дискусиите за отказването от танковете са част от обзор на правителството, свързан с външната политика, отбраната и сигурността, който трябва да приключи през ноември.
"Въпреки че остава възможността да се модернизират Challenger 2 или да бъдат закупени танкове Leopard 2 от Германия, Великобритания вече изяснява мнението на партньорите от НАТО относно предложението да се откажат от тежките бронирани машини и да преразгледа военния си принос към съюза", пояснява изданието.
Отбелязва се, че в съответствие с новото предложение Обединеното кралство ще се съсредоточи върху лидерството в атакуващата авиация и ще предложи на своите съюзници 50 вертолета Apache, както и разузнавателни вертолети.
Източник: https://blitz.bg/

 

Крупнокалибреният снайпер Chey Tac Intervention

25.08.2020, 07:56

Снайперската оръжейна система с голям обсег CheyTac LRRS (Long Range Rifle System) е специално проектирана да поразява „меки цели“ на далечни разстояния (soft targets, американски евфемизъм, обозначаващ хора - противникови войници, престъпници и т.н., за разлика от hard targets, тоест материални средства като автомобилна и друга техника).
В същото време основната задача е била да се създаде оръжие, което да превъзхожда оръжията с калибър 12,7 mm (.50) по отношение на възможностите, включително и точността на големи разстояния.
Затова в САЩ е разработен патронът .408 CheyTac (номинален калибър 10 mm). Новият патрон заема междинно положение по размер и тегло между мощният картечен патрон .50 Browning (12,7x99) и популярният снайперски патрон за далечни разстояния Lapua (8,6x76). В същото време, благодарение на специалната форма и дизайн на куршума, той има много голям балистичен коефициент и поддържа свръхзвукова скорост на разстояние повече от 2000 m. В същото време, при разстояния повече от 700 m, енергията на куршума от калибър .408 е по-висока от енергията на куршума .50 Browning на същия диапазон, въпреки факта, че патронът .408 е с 30% по-лек и създава по-малък откат.
Според фирмата CheyTac Associates, производител на патроните .408 и оръжията за тях, системата CheyTac LRRS, състояща се от пушката CheyTac Intervention M200 с оптичен мерник Nightforce NXS 5.5-22X, патрони .408CheyTac, фирменият балистичен компютър (на основата на PDA Casio Cassiopea M70) и свързаните към него сензори за вятър, температура и атмосферно налягане Kestrel 4000 осигурява ефективна стрелба по цел с височината на човешки ръст на разстояние от 2000 m, гарантираща точност под 1 ъглова минута (1 MOA).
Пушката CheyTac Intervention M200 е оръжие с подаване на патроните от пълнител с надлъжно плъзгащ и завъртащ се затвор. Патроните се подават от снемаеми едноредови пълнители с капацитет 5 патрона.
Пушката Intervention M200 е разглобяема, цевта се изважда за транспортиране и съхранение, а прикладът се придвижва напред до упор. Като цяло дизайнът на пушката M200 се основава на дизайна на пушката Windrunner .50 калибър, създадена от американската компания EDM Arms. Цевта на пушката Intervention M200 е конзолно окачена в цевната кутия, задната й част е скрита в тръбен корпус, към който са прикрепени сгъваемата двунога и дръжката за носене. Върху дулния срез на цевта може да бъде прикрепен ефективен дулен спирач или заглушител OPSINC. Пушката не е оборудвана с открити мерници. За инсталиране на оптиката се използва стандартната планка тип Picatinny, а оптичният мерник Nightforce NXS 5.5-22X се смята за основен. Ако е необходимо, оптичният мерник може да бъде допълнен с модул за нощно виждане AN/PVS-14 и инфрачервен лазер за засветяване на целите AN/PEQ-2. В допълнение към основната пушка M200, фирмата CheyTac произвежда и по-опростена и по-евтина еднозарядна пушка Intervention M310 за същия патрон .408 CheyTac. Пушката M310 е неразглобяема и има регулируема пластмасова ложа. - Още снайпери

 

 

Шефът на датското военно разузнаване е отстранен от длъжност

24.08.2020, 22:45

Шефът на датското военно разузнаване Ларс Финдсен (на снимката) е временно отстранен от длъжност, съобщи министерството на отбраната след публикуването на одит, в който службите му са заподозрени в задържане на информация или незаконно следене, предаде Франс прес.
Одитът е извършен от надзорния орган на службите на датското военно разузнаване и според него те са скрили решаващо важни сведения за надзора и са предоставили неточна информация за събирането и разкриването на сведения между 2014 и 2020 г.
Смята се също, че военното разузнаване се е сдобило неправомерно със сведения за датски граждани и не е разследвало сигнали за шпионаж.
Освен Финдсен, който ръководи военното разузнаване от 2015 г., от длъжност са временно отстранени още двама високопоставени служители, предава БТА.
Министърката на отбраната Трине Брамсен поиска независимо разследване на случая.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Турция се обяви срещу военно учение на Гърция в Средиземно море

24.08.2020, 21:30

Турция осъди днес намеренията на Гърция да проведе учения на военновъздушните и военноморските сили в периода 25-27 август в Средиземно море с използване на истински боеприпаси. То е в отговор на удължаването от Турция на навигационния телекс (НАВТЕКС), издаден за сеизмичните проучвания на кораба Оруч Реис.

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар (на снимката) характеризира ученията на Гърция, които частично съвпадат с областта на провеждане на сондажните дейности на Оруч Реис, като "дейност, която не съответства на добросъседските отношения и правилата на корабоплаването, и също така повишава напрежението" в Средиземно море, се посочва в официалния сайт на министерството.
Снощи Турция удължи НАВТЕКС-а за пребиваването на Оруч Реис в Средиземно море до 27 август. Това действие беше възприето в Гърция като нова провокация от страна на Анкара, съобщава 24 часа.

 

САЩ ще снабдяват ОАЕ с оръжия, но спазвайки ангажиментите си и към Израел

24.08.2020, 21:02

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо застана твърдо зад усилията на САЩ да снабдяват със съвременни оръжия Обединените арабски емирства, като същевременно увери Израел, че се ангажират да поддържат военното си влияние в Близкия изток.
Помпейо присъства на официална среща в Йерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху около седмица след като САЩ обявиха плановете си за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ. Но след като се появи информация, че САЩ разглеждат възможността за продажбата на най-съвременния си боен самолет - Lockheed Martin Corp., F-35 на ОАЕ, Нетаняху публично се обяви против плана, припомня Bloomberg.
Докато стоеше редом с израелския премиер, Помпейо отбеляза, че САЩ имат „20-годишна връзка в сигурността и с Обединените арабски емирства“.
„Сега ще продължим да разглеждаме този процес, за да сме уверени, че ги снабдяваме с необходимото оборудване“, каза той и добави: „Ще го направим по начин, който запазва ангажимента ни и към Израел. Убеден съм, че и двете цели могат да бъдат постигнати“.
Нетаняху отново отрече, че нормализирането на отношенията с ОАЕ включва споразумение за предоставяне на напреднали оръжия. Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц заяви, че „не би било добре за Израел“, ако други страни в региона получат достъп до F-35.
В разговора между двамата Помпейо е потвърдил, че САЩ ще защитят военното предимство на Израел при всякакви обстоятелства, каза Нетаняху.
„Просто трябва да кажа, че това споразумение не включваше приемането от страна на Израел, на каквато и да било сделка с оръжия. Може да се обмисли ”, каза Нетаняху в понеделник. „Позицията ни не се е променила“, заяви той.
Сближаването на Израел с ОАЕ се основава до голяма степен на споделено недоверие към Иран, в което САЩ също са страна. Пътуването на Помпейо в региона следва неуспешен опит на САЩ да удължат оръжейното ембарго върху Иран в Организацията на обединените нации и последващ ход за повторно въвеждане на международни санкции срещу Ислямската република.
Помпейо също ще посети ОАЕ, Судан и Бахрейн до петък. Израел е насочил вниманието си към изграждането на дипломатически връзки със Судан и Бахрейн, а държавният секретар на САЩ заяви, че се надява повече арабски държави да нормализират отношенията помежду си.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Четиридесет военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ при гасенето на пожар в Свиленградско

24.08.2020, 15:24

Четиридесет военнослужещи от състава на Сухопътните войски оказват помощ при гасенето на горски пожар в Свиленградско. Формированията от състава на 2-ра механизирана бригада са на терен от 7.00 ч. тази сутрин, 24 август.
Двадесет военнослужещи от 31-ви механизиран батальон-Хасково с ръководител капитан Светослав Везев и двадесет военнослужещи от 42-ри механизиран батальон-Ямбол с ръководител капитан Георги Пингелов действат в силно пресечена местност в района между селата Студена и Левка. Те изпълняват съвместни задачи с пожарникарите по овладяването и обезопасяването на пожара.
Източник: www.mod.bg

 

Още за притежаването на военно звание. Всичко ли е ясно?

24.08.2020, 11:52

Президентът, премиерът, председателят на Комисията по отбрана и други депутати са доскорошни генерали и адмирали. Те са освободени от служба в запаса и резерва. Как е коректно да се изписват – генерал от запаса или резерва или само генерал? От Министерството на отбраната отговарят така:
„Следва да имате предвид, че в действащата нормативна уредба няма конкретна регламентация на поставения от Вас въпрос относно коректното изписване на званията на лицата, освободени от военна служба и снети от военен отчет.“ Тази констатация се отнася не само за освободени от военна служба и преминали на платена изборна длъжност. Какви звания имат преминалите пределна възраст за служба в резерва и запаса? Тези и други въпроси често се задават, особено от средите на запасното воинство. Те са актуални и в светлината на внесените от правителството в парламента промени на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ). Постарахме се да потърсим определена яснота.......Прочети още

 

Лорд Раглан във Варна – акварел от времето на Кримската война

24.08.2020, 09:00

Генерал-лейтенант лорд Раглан, главнокомандващ английската (експедиционна) армия по време на Кримската война (1853-1856 г.), пристига във Варна (от Скутари / Константинопол) с парахода „Caradoc” (Карадок) на 21 юни 1854 г. в два часа следобед. Той е придружен от своя военен секретар подполковник Томас Монтагю Стийл (Brevet Colonel Thomas Montagu Steele), майор Лестър Кързън (Major the Honourable Leicester Curzon) (помощник военен секретар) и адютанта (aide-de-camp) капитан Съмърсет Калторп (Somerset John Gough-Calthorpe)......Прочети още

 

Русия ще експортира Су-35 за $7 млрд.

24.08.2020, 08:38

Многоцелеви изтребители Су-35 на стойност $7 млрд. е договорила за експорт Русия. Това съобщи директорът на „Рособоронэкспорт” Александър Михеев (на снимката), цитиран от „Интерфакс”.
„Разчетите са, че в средносрочен план ще получим над $7 млрд. от доставка на изтребители Су-35. Това е един свръхманеврен изтребител и има всички характеристики да е лидер на пазара”, обяснява Михеев, чиято държавна компания отговоря за експорта на въоръжение в Русия.
Михеев не дава детайли за това, къде ще бъде експортиран Су-35. Единствената известна експортна сделка, което се реализира в момента, е тази с Египет, като първите машини бяха изпратени във втората половина на юни. Точното количество договорени изтребители не бе съобщено официално.
В първата половина на месеца руският военен министър Сергей Шойгу посети самолетостроителния завод в Комсомолск на Амур. Там се сглобяват и Су-35. По време на визитата там му бе изнесен брифинг за натоварването на завода, като слайд от презентацията се оказа в официалното видео от посещението.
На слайда, който показва в табличен вид производството по отделни типове, се виждат две от линиите обобщени с индекса ВТС, което в руския означава военно-техническо сътрудничество и е евфемизъм на военен експорт. Едната от тях е за общо 30 броя Су-30, които трябва да се доставят през 2020 и 2021 г. Другата линия е за (вероятно) 34 самолета за доставка в периода 2022 – 2024 г.
Може да се предположи, че 30-те самолета са за Египет, но вторият клиент не е идентифициран със сигурност. Предполага се, че е Алжир, но има подозрения, че може да се касае и за Китай или за друга страна.
Видеото с презентацията в последствие бе свалено от Youtube, което показва, че изтеклата информация действително е била с чувствителен характер. Споменатата официално сума от $7 млрд. кореспондира добре с доставката на около 60 броя Су-35.
За момента, Су-35 се експлоатира в Русия и Китай. Индонезия има подписан договор за 11 самолета, но той не може да се задвижи по различни причини. - Още за Су-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

От 23 до 29 август съвместно ще се проведат международните игри "АрМИ-2020" и форума "Армия-2020"

23.08.2020, 17:40
 

Вертолет Ми-17 от състава на ВВС се включи в гасенето на пожара в община Свиленград

23.08.2020, 17:09

Вертолет Ми-17 излетя в 14.38 ч. днес, 23 август, от авиобаза Крумово, за да окаже помощ на хората за гасенето на горския пожар, възникнал между селата Студена и Дервишка могила в община Свиленград, област Хасково, съобщава Пресцентърът на МО.

Четиричленният екипаж с командир майор Славчев има задача да облива горските масиви от въздуха като използва системата за борба с пожари „bambi bucket“, с която е снабден вертолетът.

На мястото на пожара са и седем екипа на Пожарната служба, доброволци, горски служители. Участъкът е стръмен, много труднодостъпен за гасене. Пожарът най-вероятно е възникнал при прочистване на земеделски площи с техника. Според запознати обаче, било много възможно да е умишлено предизвикан, тъй като огнищата са две.

 

Прибалтика привлича американската армия

23.08.2020, 12:37

В Прибалтика се вдига шум: Латвия, Литва и Естония влязоха в ожесточена конкуренция помежду си, като се стремят да бъдат домакини на онази част от американския военен контингент, която скоро ще напусне Германия. Как балтийците се подготвят да изненадат "скъпите гости", за да придвижат американската армия близо до границите на Русия?
Това лято президентът Доналд Тръмп реши да изтегли почти 12 хиляди войски от Германия (общо в Германия има около 39 хиляди американски войници). 6,4 хиляди от тях ще бъдат върнати в родината им, а 5,6 хиляди са планирани за настаняване в други европейски страни. Скоро след обявяването на това, трите балтийски републики изразиха пламенно желание да бъдат домакини на част от този контингент и в същото време умоляват Вашингтон да изпрати допълнителни сили в региона директно от САЩ.....Прочети още

 

Зеленски се надява да сключи с Турция ново военно споразумение до края на 2020 година

23.08.2020, 11:47

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес в телефонен разговор с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, че се надява да сключи с Турция новоспоразумение за военно сътрудничество до края на 2020 година, съобщи пресслужбата на украинското президентство, цитирана от ТАСС.
Зеленски е изтъкнал значението на участието на Турция в командно-щабните учения "Обединени усилия-2020" в Украйна през последните десет дни на септември, предаде БТА.
Президентът на Турция е поздравил събеседника си за установяването на примирие в Донбас.Двамата ръководители са обсъдили разпространението на коронавируса и са се споразумели да координират усилията си в борбата с пандемията и нейните последици.
Зеленски е посочил и необходимостта от подобряване на условията за достъп на някои категории украински стоки на турския пазар и изключването на Украйна от списъка със страни, към които се прилагат допълнителни мита.

 

23 август беше две години боен празник на Българската армия

23.08.2020, 09:07

След 1990 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. Две години, 1991 и 1992, Българската армия чества този паметен ден като свой празник. Това се изпълнява с Постановление №100 на МС от 30 май 1991 г., което определя 23 август за Празник на Българската армия. Тогава министър на обраната е армейски генерал Йордан Мутафчиев. На него се възлага да утвърди ритуал за честваането. Отменя се Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. за определяне ден на Българската народна армия, който е бил на 23 сеептември. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е определен за Празник на Българскат армия. Тогава министър на отбраната е Валентин Александров.
Този празник е променял датата си доста пъти.  В първите години след своето създаване българската войска няма официален боен празник. През 1888 г. в празничния календар се въвежда Ден на падналите войници (7 ноември), определен за отслужване на молебени и панихиди, и Ден на българската победа при Сливница (8 ноември), в който се провеждат военни паради. По-късно (1898) те се сливат в един общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15/27 ноември. От 1926 г. Празникът на военния орден „За храброст“ (6 май) и Празникът на победите (27 ноември) се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец. В периода 1953 – 1990 г. за боен празник е установена датата 23 септември, а през 1991– 1992 г. – 23 август. На 27 януари 1993 г. с правителственото постановление, което е публикувано в Държавен вестник от 5 февруари с. г. традицията е възстановена и 6 май отново заема мястото си като Празник на Българската армия.
Източник: http://otbrana.com/

 

Курската дъга: битка на титаните на Втората световна война

23.08.2020, 08:50

Преди 77 години, на 23 август 1943 година, завърши Курската битка. Тя продължи 49 дни. В битката участваха близо 2 милиона души. До този момент СССР загуби огромни територии и понесе гигантски загуби. Това накара съветската армия максимално да се мобилизира и през лятото на 1943 да нанесе на врага съкрушителен удар.
След зимната кампания 1942-1943 хитлеровите войски се заеха с възстановяване на силите след Сталинградската битка. През пролетта те успяха да нанесат на съветските войски тежък удар в югозападна посока и да си върнат освободения неотдавна Харков, но вече не бяха в състояние да водят активни и успешни настъпателни операции.
В Червената армия след Сталинград се усещаше необходимост от възстановяване на ресурсите и подготовка за лятната кампания. В това положение беше важно да се определи направлението на главния удар. Най-изгодно за немските войски беше настъплението на Курско-Орловската издатина. Хитлер нарече бъдещата операция „Цитадел”. Предполагаше се, че немците ще успеят да обкръжат съветските войски и ще отворят пътя отначало към Курск, а след това и към Москва.
Върховното командване на Червената армия също стигна до извода, че курската насока ще е главна в лятната кампания. Необходимо беше попълването на сили и средства не само за отбрана, но и за настъпление – и точно това беше определящото. Но съветското командване направи една грешка. В Генералния щаб сметнаха, че основният удар ще се падне по северния фланг, където се намира Централният фронт на армейски генерал Рокосовски. Но буквално в първите дни на битката, започнала на 5 юли, стана ясно, че фашистките войски са концентрирали главните си сили на юг. Докато ставаше прегрупирането на войските, съветската армия на някои направления беше принудена да отстъпи на дълбочина 35 километра. Немците засилваха натиска си.
На 12 юли танковите дивизии на СС и съветските танкисти встъпиха в бой край село Прохоровка. Над 1000 танка от двете страни участваха в това сражение. Но главният резултат от онази битка беше, че хитлеровите войски започнаха да се оттеглят и се отказаха от плановете за настъпление към Курск. От този момент започна настъпателната фаза на битката. И точно тогава в Москва беше произведен първият победен салют в чест на освобождаването на Белгород и Харков. За мнозина бойци това съобщение стана неочакваност. Ето какво си спомня участникът в Курската битка Николай Сологуб:
- Тогава по радиото предадоха, че ще има важно правителствено съобщение. Хората дори си помислиха, да не би немците да са използвали отровни вещества. Но с оказа, че това е съобщение за първия салют.
След Курската битка съветските войски вече никога не изпускаха стратегическата инициатива. Официално се смята, че битката е завършила на 23 август и е продължила 49 дни. Червената армия и след Курската битка продължи да громи врага, и през септември войските стигнаха до Днепър, а на 6 ноември беше освободена столицата на Украйна – Киев. - (видео)

 

66 години от първият полет на C-130

23.08.2020, 08:40

Днес се навършват 66 години от първия полет на прототипа на тактическия транспортен самолет Hercules YC-130, извършен на 23 август 1954 г. от летището на Бърбанк, Калифорния. - (видео)
Създаването на бъдещия C-130 започва през 1951 г. Полетелият три години по-късно YC-130 има борден номер 53-3397 и същност е втория сглобен прототип, но по стечение на обстоятелствата полита първи.
Полетът започва от летището на Бърбанк, Калифорния, където Lockheed по това време имат завод за сглобяването на учебните самолети T-33 и патрулните P2V Neptune. В кабината на машината са пилотите Стенли Белтз и Рой Уимар, както и инженерите Джак Риъл и Дик Стантън.
Първият полет продължава 61 минути и представлява прелитане от Бърбанк до авиобаза Едуардс, от където ще се проведе цялата останала летателна програма.
Първият сериен вариант C-130A започва да се сглобява година по-късно и през 1956 г. първите серийни Hercules са предадени на 463-то транспортно авиокрило в авиобаза Адмор, Оклахома.
Производството на настоящото поколение C-130 Hercules се осъществява в Мариета, Джорджия. Lockheed Martin продължава да се радва на стабилно количество поръчки и се смята, че и на 70-тия рожден ден на Hercules от цеховете на компанията ще излизат новопроизведени машини. - Още за С-130

 

Днес е роден защитникът на Родопите

23.08.2020, 08:36

Полковник Владимир Серафимов e роден на 23 август 1860 г.. Той е командир на 21-ви пехотен средногорски полк, обявен за защитника на Родопите през Балканската война. Признателното родопско население преименува с. Алами дере в с. Полковник Серафимово, а височината, на която е позицията на полка, е наречена връх Средногорец или „Родопската Шипка“.
Награден е със сребърна сабя. Участва в Сръбско-българската война, след която е предложен за адютант на княза, но отказва. В Балканската война, като командир на 21-ви Средногорски полк, с цената на заплаха от военен съд отказва да се оттегли от позицията при Алами дере и по този начин спасява българското население от турски погром и безчинства.
„ Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не! Нито поглед назад! На току-що освободения роб робство не ще върна пак! Вярвам в несломимата мощ на моя полк! През трупа ми трябва да се мине, пък тогаз!”
Въпреки заповедта, целият полк остава на позиция. Срещу 21-ви полк, който наброява почти 5000 войници и офицери, настъпва целият корпус на Явер паша (който наброява, според различни източници, между 15 000 и 40 000 редовни турски войници с артилерия). Въпреки смазващото съотношение на силите полкът на полк. Серафимов побеждава и по този начин освобождава Централните Родопи.
Бойният подвиг на средногорци влиза в историята под името „Родопската Шипка“. За проявената храброст през войната е награден с Военен орден „За храброст“ III степен. Умира на 7 април 1934 г. в София

 

 

Изкуствен интелект победи опитен пилот в симулиран въздушен бой

22.08.2020, 20:12

Изкуствен интелект категорично надделя над опитен пилот-изтребител в рамките на симулиран близък въздушен бой в САЩ. Това стана на 20 август 2020 г., по време на изпитания под егидата на Агенцията за авангардни отбранителни изследвания (DARPA) към Пентагона.
Програмата на DARPA се нарича ACE (Air Combat Evolution) и е включвала три етапа – подбор на осем компании, които да изработят изкуствен интелект (ИИ) оптимизиран за провеждане на близък въздушен бой с F-16, отсяването на един от тези ИИ чрез сравнителни изпитания и изправянето му срещу човек пилот. Това е част от по-мащабните усилия на агенцията в областта на изкуствения интелект, като в момента по това направление са заделени почти $2 млрд., които ще отидат за изследвания в период от пет години.
През миналата есен е бил проведен първият етап, при който са определени осемте компании, които получават финансиране за разработката на ИИ. Компаниите бяха Aurora Flight Sciences, EpiSys Science, Georgia Tech Research Institute, Heron Systems, Lockheed Martin, Perspecta Labs, PhysicsAI и SoarTech.
На 18 и 19 август 2020 г. се е провел вторият етап, при който осемте ИИ са подложени на сравнителни изпитания от две части. По време на първата, те са изправени срещу алгоритми имитиращи крилати ракети, БЛА, изтребители, транспортни самолети и стратегически бомбардировачи. В рамките на втората част, ИИ започват да водят въздушни боеве един срещу друг, като първо са отсети четирима, а след това само един, след нов кръг на боеве един срещу друг.
Така е определено, че победителят е ИИ на име Falcon създаден от малката компания Heron Systems. На второ място се класира ИИ разработен от Lockheed Martin, който показва много сходни, но все пак, отстъпващи характеристики.
На 20 август е проведен заключителният трети етап, при който Falcon се изправя срещу реален боен пилот. От DARPA не съобщават името и чина му, от съображения за сигурност и го представят с позивната му – „Banger”. Той е опитен инструктор на F-16 с 2000 часа на типа, реални бойни мисии зад гърба си и е завършил Weapons School на ВВС на САЩ, което е еквивалент на курса Top Gun във ВМС на САЩ.
В рамките на симулирания въздушен бой и Falcon и Banger летят на F-16, като поразяването на противника става по относително опростен начин – пред носа на изтребителя се чертае линия с дължина 914 m. Ако противникът мине през нея, се счита за поразен от бордното оръдие, като за да бъде свален, трябва да получи достатъчно поражения (всеки изтребител има „живот“, който се изхабява след постоянен „обстрел“ в рамките на две – три секунди). Отвъд това, всички тактико-технически характеристики на симулираните F-16 отговарят на реалните, като симулацията се извършва в JSBSim. На ИИ не е било разрешено да се учи по време на отделните сетъпи (боеве) и той фактически остава непроменен. Въздушният бой минава в пет сетъпа, при които двамата стартират в неутрално положение (на една височина, с огледални курсове).
Резултатът е е 5 на 0 за Falcon, който в рамките на първите няколко сетъпа се справя шокиращо бързо с човека пилот. Едва в последния сетъп Banger успя да оцелее по-дълго време, но така и нямаше никакъв шанс да излезе на позиция за стрелба.
След симулирания въздушен бой, програмният мениджър от страна на DARPA полковник Дан Джаворсек обяснява, че ИИ е демонстрирал нечовешко прецизно пилотиране, което му е позволило да наруши сериозна част от ограниченията за безопасност, които практикуват реалните пилоти. Едно от тези ограничения е да не се доближават на по- малко от 152 m един от друг. Това ограничение е поставено, не само за да се предотврати евентуален сблъсък във въздуха, но и с цел предпазване от шрапнели, при взривяване на противника. Джаворсек отбелязва, че освен много прецизния пилотаж, ИИ е демонстрирал и очаквано бързи реакции. ИИ през цялото време е пилотирал на абсолютния лимит на F-16.
След въздушния бой Banger е коментирал, че заложеното му чувство за самосъхранение му е пречело да прави много от маневрите, които ИИ демонстрира. Например да лети по курс, който може да доведе до сблъсък с противника. Точно това пък е давало възможност на ИИ да го обстрелва под много голям ракурс. Banger е отбелязал, че прецизният контрол над самолета и възможността за мигновенно взимане на решения са се оказали решаващи.
Banger изрично споменава т.нар. „OODA Loop” – теория на Джон Бойд, според която въздушният бой се ограничава до четири повтарящи се етапа – observe (наблюдение – пилотът наблюдава ситуацията), orient (ориентация – пилотът се ориентира и възприема положението), decide (решение – пилотът взима решение съобразно моментното положение) и act (действие – реакция на пилота към ситуацията). Според Бойд, смятан от някои за идеологическия баща на F-16, колкото по-бързо летецът работи в този затворен кръг, в толкова по-сложно положение ще поставя противника си, който ще реагира на ситуация, която вече се е изменила, и неминуемо ще се окаже в неравностойна позиция при воденето на въздушния бой.
Banger с огорчение заключва, че за хората работата във въпросния повтарящ се кръг отнема повече време, заради което неизбежно се оказва в неравностойно положение. Според него, в рамките на първите два – три сетъпа той е разбрал, че стандартния подход, който той прилага при маневрен въздушен бой не помага и затова е започнал да експериментира, докато в последния сетъп е напипал относително работеща тактика на изключително агресивен пилотаж и нестандартни маневри, но това не е помагало срещу ИИ, който лети при практически нулево чувство за самосъхранение, има перфектен пилотаж и изключително точен мерник.
Друго видимо предимство на ИИ е било възможността да лети продължително време с големи претоварвания, което в нормални условия би било непосилно за човек пилот. Най-сериозното предимство на ИИ, обаче е била абсолютната ситуационна осведоменост, с която е разполагал. За разлика от него, човекът пилот е трябвало визуално да открива противника и да поддържа визуален контакт с него.
Heron Systems е сравнително малка компания с едва 30 служителя, като метода, по който е създаден техния ИИ се нарича „deep reinforcement learning”. При него, изкуственият интелект се поставя пред дадена задача и на него е оставено да намери оптимален начин да я реши. За тази цел ИИ проиграва ситуацията многократно, докато започне да разбира кои са печелившите и губещите тактики. Според Heron Systems, техния ИИ е проиграл около 8 млрд. симулации, преди да достигне до настоящото си ниво, което отговаря приблизително на 12 години непрекъснато летене.
Това не е първия тест на DARPA на ИИ срещу човек пилот. През 2016 г. също са били проведени серия изпитания, показали, че ИИ има сериозно превъзходство. Сегашните тестове обаче са били значително по-комплексни, включително и заради отсяването на един ИИ, който да се изправи срещу човека.
Тестовете в рамките на програмата ACE се стриймваха в Youtube, а DARPA подхожда към тях, като към спортно състезание, влагайки не малко шоу елементи. Както заявяват от агенцията, целта в момента не е да се постави ИИ в пилотската кабина на боен самолет, а да се изследват начините, по които реалните бойни пилоти могат да си сътрудничат с ИИ в бойни ситуации.
САЩ в момента активно работят по концепцията „верен воден” (Loyal Wingman), при която пилотираните бойни самолети трябва да работят в близко сътрудничество с малки бойни безпилотни апарати, които да решават отделни части от задачите в рамките на различни мисии. Точно тези „верни водени” трябва да получат ИИ, който да им позволи голяма степен на автономия при действията. Друга насока, където ИИ ще намира приложение, е подобряването на автопилотите при пилотируемите бойни самолети.
Това, което ИИ демонстира в рамките на симулиран въздушен бой не е нищо по-различно от демонстираното в последните години, когато ИИ е поставен в условията на определена игра, намира оптималните начини за спечелването ѝ и изпълнява този свой план по префектен начин. Как, обаче това ще се отрази на реалните бойни действия,предстои да видим в не толкова далечното бъдеще. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Да си спомним за капитан I ранг Кирил Халачев (1900-1972)

22.08.2020, 16:54

Днес, 22 август, се навършват 120 години от рождението на капитан I ранг Кирил Димитров Халачев - командващ българския ВМФ от 31 октомври 1947 г. до 31 август 1950 г.
Кирил Халачев е роден на 22.08.1900 г. в с. Равна гора - Варненско, в семейството на народни учители.

Възпитаник е на Морските специални школи, участник е в Септемврийското въстание 1923 г., зад гърба му са смъртна присъда и почти 11 г. затвор.

След излизането от затвора емигрира в СССР и участва в Испанската гражданска война като интербригадист-танкист.

След поражението на Републиканците лежи във френски и български концлагери до 1944 г.......Прочети още

 

Как България може да допринесе за новата ракетна система на ЕС?

22.08.2020, 11:51

България може да участва в проекта на Европейския съюз (ЕС) за разработване на нова ракетна система, като допринесе със своята военноморската експертиза. Страната ни ще трябва да привлече и българската индустрия. Това каза Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.
“Проектът за разработването на технологии за изстрелване на ракети извън зоната на пряката видимост (BLOS) е последният одобрен от ЕС. Проектът ще бъде координиран от MBDA, водещ европейски производител на ракети и ракетни системи. MBDA е предложил на България да се включи във военноморската част на тази технология. В момента се водят разговори с Висшето военноморското училище. След това трябва одобрение от Министерството на отбраната и да се подпише меморандум”.......Прочети още

 

Цар Борис III: Шипка е героичният образ на българското възраждане

22.08.2020, 11:28

На 26 август 1934 година при тържествен ритуал е открит паметника на Шипка. Цар Борис III произнася следната реч: "Ваши Високопреосвещенства, господа, братя българи. Освобождението на българския народ е най-величавия момент, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеоза на сбъднатите най-съкровени въжделения, хранени с векове в българската душа.
На това място преди 57 години българската съдба се беше спрела в колебание. По тия върхове руси и българи водиха три дни страшните боеве,от които зависеше изхода на освободителната война. Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение, родоначалника на нашата храбра армия, извърши своя легендарен подвиг. И пред удивините погледи на света тук възсия славата на българското оръжие, възкръснала след пет векове. От "Орлово гнездо" блесна първия сияен лъч на българската свобода.
Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българския народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във "Фенер", лобното място на Левски, на Ботев, и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ. Народните будители и апостоли на революцията,борците за българска църква и борците за българска държава работиха, всеки със средствата на своето време, но с еднакъв полет и със същата светла надежда за българското освобождение.
Победоносната освободителна война,водена от руските войски,начело с незабравимия благороден рицар Цар-Освободителя,бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие без друг пример в историята на народите.
Господа,
На тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождението и на техните дейци и герой,народната признателност издигна тук,на това място, тоя величествен паметник. Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението,за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите потомци.
Пред лицето на ратниците, героите и доблестните опълченци, живи между нас, и пред невидимите гробове на славно загиналите, нека кажем, че свято ще пазим техния спомен. На живите нека кажем: "Бъдете горди:вашият пример вечно ще въодушевява българските сърца". А на падналите в борбата да кажем: "Спете спокойно. Вашите завети няма да бъдат забравени!"
С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герой и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред светлото дело на нашето Освобождение и, от името на българския народ,откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност.
Да живее България! Ура! "
Това е признателната реч на българския цар Борис III, с която открива паметника във възхвала на Освободителите - руските богатири и българските опълченци и го предава на "грядущите поколения" за вечна слава и признателност. Днес част от това поколение на картината във възхвала на освободителите поставена в учебник по история за българските ученици е написано: "Руски агресори и български сепаратисти в бой със законната османска власт" ПОЗОР и УНИЖЕНИЕ !!! Нови Левски, Ботев, Раковски и... са ни нужни за ново "освобождение" от тези нови "поробители" ???
Източник: http://otbrana.com, Полк. от запаса проф. Марин Калонкин

 

Очаква се експортната версия на Су-57 да бъде изложен на „Армия 2020“

22.08.2020, 07:50

Очаква се за първи път експортната версия на Су-57 – Су-57Е (Sukhoi Su-57 Felon) да бъде изложен на Международния военно-технически форум „Армия 2020“, който ще се проведе в авиобаза Кубинка. Организаторите на форума са съобщили, че Су-57Е ще участва и в полетните демонстрации.
На „Армия 2020“ за първи път Су-57Е ще бъде официално предложен на международния пазар за изтребители. До сега само няколко страни са проявили интерес към руския изтребител пето поколение – Турция, Китай и Египет. Според агенция MENA има непотвърдена официално информация за потенциална продажба на Алжир на 14 „стелт“ изтребителя Су-57Е. Индия също участваше в програмата, но впоследствие се отказа.
На форума „Армия 2020“, който ще се проведе от 23 до 29 август, ще бъдт показани също МиГ-35, Ми-28Н, Ка-52 и Ка-27М, както и много друга военна техника на СВ, ВМФ и ВКС.
Източник: https://www.pan.bg/

 

На този ден е роден генерал-лейтенант Иван Луков

22.08.2020, 00:10

В историята на българската армия името и дейността на генерал-лейтенант Иван Цонев Луков оставят забележителна следа.
Роден е в Габрово на 22 август 1871 г.. На 2 август 1891 г. е произведен в подпоручик. След четиригодишна стажировка като взводен командир и полкови оръжейник на 8-и приморски полк през 1895 г. той е един от офицерите, приети в щаб офицерския курс (1895 - 1897) към Военното училище. След нови три години като командир на рота през 1899 г. постъпва в Николаевската академия на ГЩ на руската армия. От 1901 г. последователно Иван Луков преминава през длъжностите младши и старши адютант на бригада в 4-а преславска дивизия, служи като военен аташе в Париж и Санкт Петербург и началник на щаба на 1-ва пехотна софийска дивизия. На тази длъжност той организира работата на щаба в Балканската война. В това си качество има заслуги за успеха на Лозенградската и Люлебургаз - Бунархисарската операция, както и за марша до Чаталджа. След войните е началник на Военното училище и на 38-и пехотен одрински полк.
През Първата световна война е началник на оперативния отдел и помощник на началника на щаба на Действащата армия ген. Жостов. След неговата смърт вече като генерал-майор Иван Луков ръководи щаба на Действащата армия от 1.09.1916 г. до декември 1917 г., когато поема командването на 2-ра армия. Член на делегацията по подписването на Солунското примирие, след което отново поема ръководството на щаба на армията до 7 януари 1920 г., когато е изведен в запаса. За цялата си кариера е награждаван с множество ордени и военни отличия. Умира на 17 април 1926 г. в София.

 

 
 

12 години от издигането на българския военноморски флаг на фрегата „Горди”

21.08.2020, 22:02

На 22.08.2008  г.  във военноморска база Зеебрюге, е издигнат българския военноморски флаг на закупената от Кралство Белгия фрегата ,,Westdiep”.
Със заповед на министърът на отбраната на Република България,  тя е зачислена в състава на българските Военноморски сили с бордови номер 43 и  получава името „Горди”.
На 07.09.2008  г.  фрегатата пристига във военноморска база Бургас. Вече 12 години е част от Дивизион патрулни кораби.
Днес 21.08.2020 г. в празнична обстановка, изпълняващият длъжността командир на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан ІІ ранг Росен Христов, поздрави личния състав на фрегатата и изказа благодарност към целия екипаж за всеотдайната служба, която издига и утвърждава престижа и авторитета на Военноморските сили на Република България.

 

Швейцарците най-вероятно ще подкрепят покупката на нов изтребител

21.08.2020, 17:40

Швейцарските граждани най-вероятно ще подкрепят на референдум проекта за покупка на нов изтребител. Това се казва в социологическо проучване цитирано от Reuters.
Проучването, проведено по поръчка на швейцарското обществено радио и телевизия SRG SSR, показва, че 58% от швейцарците подкрепят покупката на нов изтребител, 39% са против, а 3% са без мнение. Проучването е проведено сред 29 450 швейцарци, имащи право на глас, а статистическата грешка е 2,9 процентни пункта.
Референдумът ще бъде проведен на 27 септември 2020 г. и резултатите са му със задължителен характер. Той бе насрочен през юни и поставя въпроса, дали страната да стартира конкурсна процедура за избор на нов изтребители или не.
Швейцарските власти обявиха намерението си да са проактивни по темата за новия боен самолет, след като през 2014 г. граждански организации инициираха референдум, който отхвърли решението за покупка на Gripen E. Сега правителството само поставя въпроса за публично обсъждане, но с условието, че не се обсъжда конкретния тип, а въобще въпросът дали да се купува нов боен самолет.
Проектът за придобиване на нов боен самолет се нарича Air2030 и предполага покупката на 36 или 40 нови многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните F-5E/F и F/A-18C/D. Част от проекта е и покупката на нови зенитно-ракетни комплекси, но темата не е част от референдума.
Швейцария планира да получи окончателните оферти от участниците през ноември 2020 г. и да избере новия си изтребител през 2021 г. Подписването на договора трябва да стане през 2022 г., а доставката на първите самолети през 2025 г.
Традиционно в Швейцария различни решения и предложения минават през референдуми, които могат да се инициират, както от правителството, така и от гражданите. През 1993 г. бе направен опит да се забрани на правителството да реализира намерението да купи F/A-18, но тогава 57,2% от швейцарците отхвърлиха предложението. През 2014 г. на гласуване бе подложено решението за покупка на 22 броя Gripen E, като 53,4% от швейцарците бяха против него.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военни клетви в Смолян, Плевен и София

21.08.2020, 15:50

Петнадесет военнослужещи, назначени в 101-ви алпийски полк в Смолян, четиринадесет - в зенитно-ракетния дивизион на 2-ра механизира бригада в Плевен, и десет - в 78-ми батальон за осигуряване в София, положиха военна клетва днес. В тържествена обстановка те се заклеха да служат вярно и предано на Родината, съобщава КСВ.
Командирите на военните формирования от състава на Сухопътните войски в Смолян и София полковник Димитър Кацаров и майор Александър Бойков, както и заместник-командирът по логистичното осигуряване на зенитно-ракетния дивизион в Плевен майор Кирил Киров, приеха строя, поздравиха военнослужещите и им пожелаха да служат в редовете на Сухопътните войски с чест, отдаденост и професионализъм.
Източник: http://otbrana.com/

 

Нови командири на два от батальоните на 2-ра механизирана бригада

21.08.2020, 15:48

В района на Батальона за защита на силите, гр. Стара Загора, в сряда  се проведе тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Щабен батальон” от състава на  2-ра механизирана бригада и представянето на началника на щаба на Батальон за защита на силите, съобщават от КСВ.
Със заповед на министъра на отбраната, длъжността „Командир на щабен батальон” бе назначен майор Георги Вълев, а досегашният командир на батальона, подполковник Стоян Стоянов отива на длъжност началник на сектор „Подготовка на механизирани и танкови формирования и учебно-материална база” в отдел „Подготовка на войските ” в Командването на Сухопътните войски и повишен във военно звание „Полковник”.
Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов прие строя и след прочитане на заповеди за назначаване, поздрави полковник Стоян Стоянов, връчи му пагони за новото звание, благодари му за достойната служба и му пожела успех на новата отговорна длъжност.
На майор Георги Вълев пожела със същата отговорност и взискателност да се отнася към новата длъжност за да се радва, както и досега, на заслужен авторитет и уважение.
На новоназначения началник на щаба на Батальон за защита на силите, майор Росен Русанов, бригаден генерал Шопов връчи пагони, поздрави го с  новите звание и длъжност, изрази своята подкрепа и доверие и му пожела успех.
На 20.08.2020 г. в района на 42-ри механизиран батальон гр. Ямбол със заповед на Командира на Сухопътните войски подполковник Велин Кехайов, в тържествена обстановка, прие длъжността „Командир на 42 механизиран батальон” от състава на  2-ра механизирана бригада.
В гарнизон Ямбол командирът на бригадата, бригаден генерал Стоян Шопов приветства с добре дошъл в редовете на 2-ра механизирана бригада подполковник Велин Кехайов, връчи му пагони за новото звание и му пожела успешна и достойна служба изпълнена с решителност и чест.
На церемониите в Стара Загора и Ямбол присъстваха още заместник-командирът на бригадата полковник Недялко Ников  и офицери от щаба на бригадата.      
Церемониите завършиха с преминаване в тържествен марш, след което се състоя официалното подписване на актовете за сдаване и приемане на командните длъжности и утвърждаването им от Командира на 2 Тунджанска механизирана бригада.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

НВУК „Чаралица“ навърши 39 години. Честит празник!

21.08.2020, 11:50

Националния военен учебен комплекс ,,Чаралица” (НВУК) отбелязва  днес, своя празник. Той навършва 39 години от създаването си, съобщават от СКС.
„Тридесет и девет години са време, респектиращо с натрупания от вас опит, обем от изпълнявани задачи и степен на подготовка.  През тези години,  вие се утвърдихте като уникален и единствен  център за тестване и развитие на системите за симулации в Българската армия, способен да провежда обучение, подготовка и тренировка на щабове и военнослужещи от тактическите и оперативните формирования на Българската армия, както и да осигурява подготовката и участието на многонационални формирования при изпълнение на мисии под егидата на ООН, НАТО и ЕС. Желая на всички вас здраве и късмет, упоритост и воля за постигане на нови успехи в професионалното поприще!” Това се казва в поздравителния адрес на командващия на Съвместното командване са силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров до личния състав на НВУК „Чаралица“ с началник полковник Кръстю Кръстев.
Националният военен комплекс разполага със системите от целия спектър на симулациите: конструктивна (JCATS), виртуална (CGS и VBS2) и реална (DITS), което позволява обучението и подготовката на военнослужещи, формирования и щабове за изпълнение на всички мисии на Въоръжените сили. Личният състав достойно изпълнява поставените му задачи, както по осигуряването на компютърно-подпомагани командно-щабни учения, така и при провеждане на симулационна подготовка на щабове, военни формирования и военнослужещите от Българската армия и партньорите от НАТО.
Наред с това през тази година започна модернизиране на учебно-материалната база. До месец ще заработи новия хотел след направения основен ремонт, с възможност за настаняване до 140 военнослужещи. Осигурени са и монтирани два нови генератори за 24 часово захранване във формированието при непланирано спиране на електроподаването. Извършен е ремонт на столовата и са монтирани чисто нови конвентомати, което осигурява храненето едновременно на 180 военнослужещи.
Подписаният договор през 2020 година между България и САЩ, относно “Лицензи и техническа поддръжка на системата за конструктивни симулации JCATS (Joint Conflict & Tactical Simulation), включващи лицензи за операционна система „Linux“ и обучение за усвояване на новото оборудване”, ще осигури възможност за пълноценно използване на симулационните системи в следващите  5 години.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

21 август 1877 година - Започват боевете за връх Шипка

21.08.2020, 11:30

На тази дата преди 143 години започват боевете за връх Шипка. Командваната от Шакир паша колона достига до Орлово гнездо. До вечерта са предприети осем последователни атаки, отбити от българските опълченци.
Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълва армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) към преминаване на Шипченския проход. На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими". Но ген. Радецки, чиито войски са разположени на фронта от Севлиево до гр. Елена, счита, че придвижването на турците към Шипченския проход е само демонстрация и че главният удар ще бъде нанесен откъм Осман Пазар (днес гр. Омуртаг).
В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично - по своята самоотверженост и смелост не отстъпват на руските войници. На 21 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. На първия ден са отблъснати 7 атаки. На следващия ден турците не атакуват, но престрелките не стихват. Шипченци спечелват едно цяло денонощие, което е от огромно значение за успеха на отбраната. Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават шест табора подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч. настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души.

 
 

Отбой! Тръмп ще изтегли американските войски от Ирак

21.08.2020, 09:56

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново потвърди плановете си да изтегли всички американски войски от Ирак колкото се може по-скоро, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Тръмп направи това изявление по време на среща с иракския премиер Мустафа ал Казими в Белия дом в четвъртък, на която двамата обсъдиха начини за овладяване на проиранските милиции в страната и за борба с постоянната заплаха от "спящи клетки" на "Ислямска държава".
"Ние очакваме деня, в който няма да бъде нужно да сме там", каза Тръмп. Той заяви, че американските сили ще се изтеглят скоро и изрази надежда, че те ще оставят страна, която ще бъде в състояние да се отбранява сама.
На въпрос за графика на американското изтегляне, Тръмп се обърна към държавния секретар Майк Помпео, който отговори: "Президентът е заявил ясно, че иска да намалим нашите сили до минимално равнище колкото се може по-скоро. Това е задачата, която той ни е поставил, и ние работим с иракчаните да я изпълним".
В момента в Ирак има над 5000 американски военнослужещи. Миналия месец високопоставен американски генерал каза, че смята, че САЩ ще запазят по-ограничено, но трайно присъствие в страната.

 
 

Ще получи ли ОАЕ F-35?

21.08.2020, 08:12

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от повече от десетилетие. Последните развития на дипломатическия фронт в Близкия изток, отново поставиха въпроса на дневен ред.
На 13 август 2020 г. Израел и ОАЕ официално нормализираха отношенията си, като така ОАЕ стана третата арабска страна, която формално призна съществуването на Израел. Ходът бе посрещнат позитивно от световната общност.
Пет дни по-късно, на 18 август 2020 г., един от водещите израелски вестници, Yedioth Ahronoth, съобщи, че за да убеди ОАЕ да подпише споразумение с Израел, администрацията на американския президент Доналд Тръмп е обещала, че ще разреши експорта на F-35. Според вестника, това е било заложено в тайна клауза към споразумението.
От Война от Йом Кипур насам, САЩ са поели ангажимент към Израел да не продават на страните от Близкия изток модерно въоръжение, без изричното израелско съгласие, като по такъв начин страната трябва да успява да запази технологичното си превъзходство над арабските си съседи. В рамките на тази политика, продажбата на F-35 за близкоизточни страни е невъзможна.
От израелското правителство реагираха сдържано на новината, като от офиса на израелския премиер Бениямин Нетаняху заявиха, че политиката на страната за продажба на F-35 за страни от Близкия изток не се е променила.
Израелски медии обаче съобщиха, че в последните месеци въпросът за евентуалното въоръжаване на ОАЕ с F-35 е бил поставян на високо ниво в израелското военно ръководство, което значи, че Израел е имал информация за евентуален подобен ход от американска страна. В страната се появиха съмнения, че премиерът Нетаняху е дал благословията си за една такава сделка.
На 19 август американският президент Доналд Тръмп бе помолен да коментира информацията за евентуална продажба на F-35 за ОАЕ.
„Те искат да поръчат доста F-35. Това е най-великият изтребител на света и те искат да го купят. Ще видим какво ще се случи, въпросът се разглежда”, отговаря Тръмп и подчертава, че ОАЕ имат пари за подобна сериозна сделка.
Американският вестник The New York Times съобщи, че военни от ОАЕ вече са получили класифициран брифинг за възможностите на F-35, като това е станало по настояване на администрацията на Тръмп и въпреки възраженията на Пентагона. Източници на вестника са заявили, че процесите около евентуалната сделка за F-35 с ОАЕ са се ускорили в последно време, но те не са част от условията по споразумението между емирствата и Израел. Вестникът посочва и че подобна сделка е малко вероятно да получи одобрението на Конгреса.
В същото време, според CNN, сделката за F-35 с ОАЕ се движи от зетя на президента – Джаред Къшнър. Той е старши съветник на Тръмп и работи по въпросите на Близкия изток. Телевизията съобщава, че напънът Къшнър да продава F-35 на ОАЕ не е бил подкрепен от повечето представители на американското правителство.
ОАЕ официално заяви интерес към покупката на F-35 в края на 2009 г., но оттогава по въпроса няма реално развитие. Дори и страната да получи политическа благословия да започне процедура по покупка веднага, ще минат пет – шест години преди изтребителите да бъдат получени и още две – три преди да достигнат пълна боеготовност. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Русия разкрива за пръв път бойните способности на ЗРК С-400

20.08.2020, 20:32

На международния военно-технически форум „Армия-2020“ на полигона в Ашулук за първи път ще се проведе динамична демонстрация на бойните способности на руските системи за противовъздушна отбрана, съобщи на 20 август пресслужбата на руските Военно-космически сили, пише EA Daily.
„На динамична визуализация ще бъде показано как окомплектована групировка на подразделенията за противовъздушна отбрана отразява масиран ракетно-авиационен удар на потенциалния противник, който ще бъде имитиран от различни типове въздушни мишени“, поясняват от военното ведомство.
Отбелязва се, че целите по своите характеристики съответстват на съществуващите средства за въздушна атака, включително аеродинамични, балистични цели и безпилотни летателни апарати. - (видео)
„Основата на групировката ПВО ще бъдат съвременните зенитно-ракетни системи С-400, С-300В4, „Бук-М3“, „Тор“, ЗРАК „Панцир-С“ и бойната машина „Тайфун-ПВО“, се посочва още в информацията.
Международният военно-технически форум „Армия-2020“ ще се състои от 23 до 29 август. - Още ПВО

 

Изпълнението на договорите за F-16 Block 70 налага създаването на самостоятелно експертно ниво в МО

20.08.2020, 14:55

Дирекция „Политика по въоръженията“ на МО ще има като задължение да „инициира, организира, координира и подпомага изпълнението на проекти за придобиване с национални средства на отбранителни продукти и услуги по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ, включително подготвя проекти на актове и договори в тази връзка“. Това е част от проекта за изменение и допълнение на Устройствения правилник на министерството. По тази причина числеността на дирекцията ще се увеличи от 26 на 29 души.
Защо се налага това?
Във връзка с изпълнението на договорите за придобиване на самолетите F-16 Block 70 беше осъществен обмен на опит с други държави от НАТО, придобили и експлоатиращи самолети F-16, се посочва в мотивите към проекта на правителственото постановление. Във всички държави са били създадени отделни офиси, звена или отделни структури, отговарящи за цялостния процес на администриране и координиране на изпълнението на договорите.
На базата на своя опит от доставки на самолети F-16 в отделните държави, американската страна също препоръчвала създаването на обособена структура, като според нея отсъствието на такава структура силно ще затрудни процеса на реализиране на проекта.  От мотивите става ясно, че администрирането към настоящия етап в Министерството на отбраната на дейностите по подготовка, сключване и изпълнение на договори за доставка на отбранителни продукти и услуги, изпълнявани по Програми и целеви фондове на Правителството на САЩ за подпомагане на в областта на сигурността, в това число и договорите, свързани с придобиването на самолети F-16, се изпълнява от трима служители в дирекция „Политика по въоръженията“. Те отговарят за администрирането на над 60 договора по споменатите програми и целеви фондове на САЩ, като до края на 2020 г. се очаква броят на договорите да нарасне до 70, прогнозират от МО.
Предвижда се, че със започване на по-интензивните дейности по изпълнение на договорите за F-16 обемът на работа ще се увеличи многократно, което ще доведе до практическа невъзможност за администрирането на останалите договори по програмите на САЩ. Поради това има необходимост от изграждане на самостоятелно експертно звено в рамките на администрацията, което да е отговорно за изпълнението на този проект, включително и да координира работата на други структури по него. Освен това, в момента липсва единна точка за контакт, която да поддържа постоянна връзка с компетентните американски държавни структури, агенции, програмни мениджъри и техните екипи, с цел изясняване на разходването на финансови средства, изпълнявани дейности и възможни забавяния по изпълнението на договорите.
Изводът в мотивите за промяна е, че е необходима структура с възложена функция и достатъчен числен състав, която да предоставя актуална и точна информация на ръководството на Министерството на отбраната, Военновъздушните сили и други институции за напредъка на дейностите по изпълнение на договорите. Ако промените, свързани с преструктурирането на дирекция „Политика по въоръженията“  бъдат приети, щатният състав на дирекцията ще бъде увеличен с трима служители за сметка на Щаба на отбраната, като ще й бъдат предвидени допълнителни функционални задължения, предлагат от МО.
Предвиждат се още няколко промени в правилника. С преструктуриране на дирекция „Операции и подготовка“ - ЩО, три вакантни длъжности от отдел „Специални операции“ ще бъдат редуцирани от дирекцията и ще се включат в състава на дирекция „Политика по въоръженията“, е едно от тях. Така, се посочва в проектодокумента, ще бъде избегнато дублиране на функции между дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната и Съвместното командване на специални операции.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Къде е утвърдената специалност „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“?

20.08.2020, 13:21

Във Военна академия „Г.С.Раковски“. През учебната 2020-2021  година най-авторитетното висше учебно заведение в областта на сигурността и отбраната запазва приема на студенти в магистърската специалност „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ от професионално направление „Национална сигурност“.  Потвърден факт е, че чрез изградените  партньорства  с водещи институции и организации в страната и чужбина, тази специалност дава уникални възможности на студентите за контакт с изявени специалисти от теорията и практиката.
Право да кандидатстват имат желаещи, завършили бакалаври и магистри, а кандидатите, които не са учили магистратура по държавна поръчка могат да кандидатстват за прием по държавна поръчка. Семестриалната такса за студенти държавна поръчка е 275 лева. Таксата за  платено обучение е 600 лв, уточняват от академията.
Военна академия „Г.С.Раковски“ е акредитирана за обучение по специалността “Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма” и в трите форми на обучение – редовна, задочна и дистанционна. За учебната 2020/2021 се предвижда прием в задочна форма с продължителност 2 (две) години, което позволява придобиване на образователно квалификационна степен “магистър” в професионално направление “Национална сигурност”.
(Повече информация за специалността на https://sprt-va.eu/
Подробна информация за условията за кандидатстване и прием https://rndc.bg/studenti/

 

ЕС тества почвата за по-силна отбранителна политика

20.08.2020, 09:03

През последните четири години ЕС тръби плановете си да инвестира в отбрана. Това лято бюджетните преговори бяха тест за амбициите му. Сега, когато пушилката отмина, накъде върви отбраната на ЕС, се пита на страниците на Financial Times Софиа Беш, старши изследовател в берлинския Център за европейски реформи?
Два основни елемента, свързани с отбраната, залегнаха в новия седемгодишен бюджет на ЕС. Единият е Европейският фонд за отбрана, със 7 млрд. евро за научни изследвания и съфинансиране на съвместно разработени военно оборудване и технологии. Другият е проектът за военна мобилност в размер на 1,5 милиарда евро, с мерки за улесняване движението на оборудване в съюза чрез подобряване на инфраструктурата (като мостове) и опростяване на митническите процедури.
Отбраната обаче не се отърва невредима от традиционните битки за бюджета на ЕС, които бяха изострени тази година от Covid-19 и загубата на бъдещите вноски от Обединеното кралство. Не всички бяха убедени от инициативите на масата. Държавите от Централна и Източна Европа твърдят, че амбициите на Европейската комисия ще подкопаят НАТО. Северните страни, чиято военна индустрия е свързана със САЩ, отправиха обвинения, че целта е била повече да се помогне на западноевропейските компании да спечелят пазарен дял, отколкото да се превърне ЕС в по-способен военен играч.
Въпреки това оптимистите в ЕС могат да се съсредоточат върху факта, че с харченето на пари за отбрана за първи път в своята история, съюзът нарушава две табута. Той навлиза в зоната на национална сигурност, от която много държави членки отдавна се опитват да го изключат. Той също така надхвърля ролята си на актьор на меката сила и опитва да се въоръжи с цел защита на своите геополитически интереси.
Скептиците се оплакват, че макар новият бюджет да определя правото на ЕС да се ангажира повече с отбрана, държавите членки го поставят на пътя на неуспеха. Когато ЕК за първи път изчисли колко пари ще са необходими за укрепване отбранителната индустриална база на ЕС, тя се надяваше на 11,5 милиарда евро, почти 40 на сто повече от получените. Военната мобилност, приветствана като символ на сътрудничеството между ЕС и НАТО, понесе още по-голямо намаление от първоначално предложените 5,8 млрд. евро.
Проблемът с тези интерпретации обаче е, че те се фокусират върху вътрешната политика на ЕС, а не върху неговото място в света. Напрежението се увеличава у европейските съседи, както се вижда от решението на Франция да засили военното си присъствие в източното Средиземноморие на фона на гръцко-турското противопоставяне. САЩ изоставят ролята си на гарант за европейската сигурност. Анкети показват, че гражданите на страните членки търсят защита от ЕС.
През 2016 г., след двойния шок от изборите в САЩ и референдума за Brexit, се отвори възможност. По това време Еманюел Макрон, сега президент на Франция, и Урсула фон дер Лайен, сега председател на ЕК, декларираха, че настъпва ерата на „стратегическата автономия“, на „ЕС като суперсила”, готова да защитава своите граждани и своята територия. Визията за стратегическа автономия се оказа твърде мъглява, за да обедини държавите членки около себе си. Сега правителствата стартираха т. нар. „процес на стратегически компас”, за да направят съвместен анализ на заплахите и да постигнат консенсус за това, което ЕС - или по-вероятно по-малка коалиция от държави - трябва да може.
Те трябва да постигнат споразумение откъде предимно произхождат заплахите - изток, юг, Азия, Арктика, киберпространството, космическото пространство? Как изглеждат тези заплахи в сравнение с, да речем, климатичните проблеми или глобалните пандемии? Какви способности са необходими за справяне с тях и трябва ли да се купуват от чужбина или да се разработват в Европа?
Какво трябва да бъде разделението на труда между НАТО и ЕС? Как трябва съображенията за отбраната и сигурността да повлияват основните политики, като миграцията, защитата на данните, финансирането на научни изследвания или износа на технологии (с двойна употреба)?
В идеалния случай процесът ще принуди държавите членки да приоритизират. Рискът е, че в крайна сметка те ще дадат приоритет на всичко. Но обсъждането на техните отбранителни перспективи в поверителна обстановка би трябвало поне да спомогне за постигането на споделено разбиране за заплахите между правителствата.
Подобен ефект вече може да се забележи на по-ниско ниво. През последните четири години, под критичното око на надзорните органи за прозрачност, се формира гласовита отбранителна общност в ЕС, състояща се от експерти от военната индустрия, аналитични центрове, правителствени представители, национални законодатели и евродепутати.
В първите седмици на коронавируса тази общност предупреждаваше за некоординирано съкращаване на разходите за национална отбрана, посочвайки рисковете за сигурността от пандемията. Със създаването на генерална дирекция на ЕК за отбранителната промишленост и космоса, тази общност вече ще има събеседници в Брюксел.
Малко повече експертиза, повечко пари, още няколко дискусии на високо равнище - ЕС се движи, макар и бавно. Надеждата е, че скоро ще постигне съгласие за посоката.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Румънското Министерство на отбраната модернизира самолетите IAR-99

20.08.2020, 08:56

Румънското министерство на отбраната обяви подписването с компанията Avioane Craiova S.A. договор за възстановяване и модернизация на 10 учебно-бойни самолети IAR-99 до конфигурацията IAR-99 SM. Церемонията по подписването на договора се състоя на 14 август в присъствието на министър-председателя Людовик Орбан и министъра на националната отбрана Николае Чуке.
Договорът на стойност 275 милиона леи без ДДС (около 16,5 милиона долара) трябва да бъде изпълнен в рамките на четири години. Последният модернизиран самолет ще бъде доставен в рамките на 48 месеца от датата на подписване на споразумението. Според министъра на националната отбрана тестовете на първия модернизиран самолет трябва да започнат след 22 месеца.
Основната цел на възстановяването и модернизацията на IAR-99 Standard до версията IAR-99 Modernized Standard е доставянето на учебно-бойният самолет, предназначен за повишаване на квалификацията на пилотите, преди да започне експлоатацията на наскоро закупените изтребители F-16A/B MLU от Португалия. Освен това програмата е насочена към съхранение на способността за осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка и борба с нискоскоростните въздушни цели. Подписвайки договор с Avioane Craiova S.A., Министерството на националната отбрана следва стратегията за максимално използване на ресурсите на румънската отбранителна промишленост. Работите по модернизация на IAR-99 Standard в предприятието на Avioane Craiova S.A също предполагат използването на възможностите и на други румънски и чуждестранни компании.
В момента румънските ВВС разполагат с около 20 самолета IAR-99. Половината от тях са немодифицирани самолети (номера 701-708 и 715-716). Освен тях се използват 9 учебно-бойни IAR-99C SOIM, модернизирани от компанията Elbit (709, 711-713, 717, 720, 722 и 724-725).
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Сирия е разрешила на Русия да разшири базата "Хмеймим"

20.08.2020, 08:22

Сирийските власти са се съгласили да дадат на Русия още земя и крайбрежни води, за да разшири военната си база "Хмеймим". Това става ясно от руски правителствен документ, публикуван вчера, предаде Ройтерс.
Споразумението, подписано от представители на двете страни на 21 юли и влязло в сила на 30 юли, се отнася до зона край град Латакия, включваща суша и море, където се намира контролираната от Русия база.
Територията ще бъде използвана за "център за медицинска помощ и рехабилитация" на служители на руските военновъздушни сили, се казва в документа, предава БТА.
Зоната, включваща осем хектара земя и още осем хектара крайбрежни води, ще бъде предоставена за ползване на Русия временно и безвъзмездно.

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

20 август 917 г. Победата на цар Симеон при Ахелой

20.08.2020, 07:45

На този ден през 917 г. българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в битката при Ахелой. Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 г. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”.
Императрица Зоя и цариградските управници решават веднъж завинаги да разгромят цар Симеон. Първо сключват мирен договор с арабите и осигуряват гърба си, а след това се опитват да изградят антибългарски съюз. Стратегът на Херсон Йоан Вогас е изпратен да привлече печенегите, които да бъдат прехвърлени през Дунав от византийската флота, за да нанесат удар в тила на българите. А стратегът на Драч Лъв Равнух се опитва да подтикне против Симеон сръбския княз Петър Гойникович и чрез него - маджарите. Целта е България да бъде ударена едновременно от всички страни.
Захълмският княз Михаил Вишневич предупреждава Симеон за ходовете на Лъв Равнух и той успява не само да предотврати ромейско-маджарския съюз, но и да направи от доскорошния си северен враг съюзник. Дипломатическата битка за привличането на печенегите също е спечелена от българския цар, който далновидно е установил с тях първия си съюз още през 896 г.
Битката оставя незаличим спомен у византийците (според Лъв Дякон, който живял 50 години след битката, “още могат да се видят купища кости при р. Ахелой, където тогава позорно била посечена войската на ромеите”).
Тази победа имала и важен психологически ефект върху византийската армия, която като видяла, че губи сражението побягнала. В отчаян опит да спрат българите по пътя им към Константинопол византийците събрали остатъците от войската си край село Катасирти и отново са били разбити в нощна битка.
За първи път в българската история по инициатива на Цар Симеон I се отслужва водосвет на българските бойни знамена преди битката при р. Ахелой.
По-късно ритуалът започва да се извършва всяка година на Богоявление (Йордановден), а не само преди сражение. Традицията е възстановена през 1880 г. от първия военен министър след Освобождението Пьотър Паренсов. След прекъсване през 1946 г. традицията е подновена на 6 януари 1992 г.

 

 

Два американски дрона паднаха в Идлиб

19.08.2020, 22:10

Два американски безпилотни летателни апарати вчера са катастрофирали в небето над контролираната от ислямисти сирийска провинция Идлиб, съобщиха американски военни източници, които уточняват, че безпилотниците са се сблъскали във въздуха.
Според други информации обаче протурски групировки на сирийската въоръжена опозиция са съобщили за унищожаването на руски дрон в небето над Идлиб с помощта на преносима зенитно-ракетна система. Останките на сваления дрон обаче са идентифициран като един от американските MQ-9А Reaper, който през последните дни е летял в района много често. По-късно Пентагонът призна, че американските ВВС са загубили два дрона над Сирия след сблъсък във въздуха. Типът на втория дрон не бе посочен.
Въпреки изявлението на САЩ за сблъсък във въздуха на два дрона, което според американските военни е причината за катастрофата им, в интернет бяха публикувани снимки и видеоклипове на поражението на дрона от ракета. На кадрите се вижда, че още при падането си MQ-9 вече гори.
Според една от версиите турските военни, разположени в зоната за деескалация в Идлиб, погрешно са свалили американския дрон. Ситуацията в северозападната част на Сирия продължава да се влошава. Руските въздушно-космически сили са нанесли удар по позициите на ислямисткия съюз "Хаят Тахрир ал Шам" и техните съюзници в западната част на провинция Идлиб.
Източник: https://duma.bg/

 

Първите ракети "Пейтриът" са започнали да пристигат в Румъния

19.08.2020, 21:24

Румънското министерство на отбраната съобщи днес, че този месец са започнали да пристигат в Румъния част от основните компоненти от първата система ракети земя-въздух с голям обсег МIМ-104 "Пейтриът", които ще влязат на въоръжение в румънските военновъздушни сили, предаде Аджерпрес.
В съобщението се посочва, че оборудването ще бъде транспортирано до Националния център за противовъздушна отбрана в Капу Мидия, окръг Констанца, където ще бъде тествано преди приемането на първата ракетна система.
Тестването ще завърши през втората половина половина на октомври и ще бъде последвано от обучение на персонала, което ще продължи и през 2021 г. с помощта на американски военни, допълва БТА.
"С влизането на въоръжение на ракетните системи Пейтриът земя-въздух с голям обсег румънската армия ще повиши отбранителния си и възпиращ капацитет, което ще доведе до по-добра отбрана на националното въздушно пространство, което е част от въздушното пространство на НАТО", се отбелязва в съобщението.
Румъния купи от Съединените щати седем батареи "Пейтриът" (четири за военновъздушните сили и и три за сухопътните сили), включващи общо 450 ракети. Договорът е на стойност 3,9 милиарда долара, а доставчик е американското правителство.
Системите ще бъдат разположени в Националния център за противовъздушна отбрана в Капу Мидия, окръг Констанца, и в Полк 74 "Михай Браву" в окръг Гюргево, посочва в. "Зиарул финанчиар".
Първата система се очаква да влезе на въоръжение във военновъздушните сили през втората половина на тази година, а следващите три системи се очаква да бъдат доставени до края на 2022 г. - Още за MIM-104
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Да си спомним за адмирал Бранимир Орманов

19.08.2020, 17:40

На 19 август се навършват 35 години от кончината на адмирал Бранимир Иванов Орманов. Израснал в семейство, емигрирало през 1923 г. в Съветския съюз, там той завършва елитното Военноморско училище „Фрунзе“, служи на подводница, преподава във Военноморското училище, а през годините на войната е и експерт по ленд-лиза в Тихоокеанския флот.
През 1947 г. се завръща в България и е изпратен да служи във ВМФ. Присвоено му е звание капитан II ранг и отчитайки педагогическия му опит, е утвърден за инспектор, а след това и за кратко - началник на Морското ни училище.

През 1947 г. е назначен за началник-щаб, а от 1950 до 1960 г. е командващ на ВМФ и му е присвоено първото адмиралско звание.......Прочети още

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Повишава се нивото на съвместна подготовка

19.08.2020, 17:15

„Повишава се нивото на съвместна подготовка както между видовете Въоръжени сили и командванията на Българската армия, така и с нашите съюзници и партньори“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес след като наблюдава демонстрациите на способности по време на медийния ден на българо-американската подготовка „Тракийско лято 2020“, който се проведе в района на летище Чешнегирово. Адмирал Ефтимов благодари на командирите на Военновъздушните сили (ВВС) и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) за отлично проведената демонстрация, съобщава Пресцентърът на МО.
Пред представителите на медиите началникът на отбраната посочи, че учението се провежда от 2007 г. насам. Сложността на съвместната подготовка се е повишавала с всяка изминала година, за да може днес да бъдат демонстрирани такива сложни маньоври.
„Нивото ни на съвместимост, на съвместно изпълнение на задачите в двустранен и коалиционен мащаб поддържа значително темпо. Надявам се да го запазим и надграждаме през годините“, заяви адмирал Ефтимов. Той посочи, че българо-американските подготовки продължават през септември с учението „Тракийска пепелянка 2020“ с участието на изтребителна авиационна техника.
След успешните демонстрации командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви, че днешните демонстрации са само част от възможностите и операциите, които се изпълняват. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев посочи, че специалните сили работят като една добре смазана машина с другите въоръжени сили на България и САЩ.
Участниците в „Тракийско лято - 2020“ изпълниха задачи, планирани и проведени в обхвата на подготовката. Сред тях бяха полет за стоварване на въздушен десант (товари и парашутисти), действия на екипажи на вертолети за изтегляне на пострадали и провеждане на авиомедицинска евакуация и други.
Източник: http://otbrana.com/

 

Какво реши Министерски съвет днес

19.08.2020, 16.56

Министерският съвет даде съгласие полковник Емил Тонев да бъде назначен на длъжността началник на НСО
Правителството взе решение, с което дава съгласие полковник Емил Тонев да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана със звание „бригаден генерал“.
Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на НСО
Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Националната служба за охрана за 2020 г. в размер на 500 000 лв. Средствата са необходими, за да може службата да осъществява своята дейност във външна среда в условията на пандемията от COVID – 19, както и във връзка с възникналата необходимост от прилагането на допълнителни мерки, свързани с предотвратяване разпространението и/или ограничаване на последиците от заразата.

 

Американски военнослужещи се подготвят у нас за борба с пожари

19.08.2020, 16:32

Военнослужещи от 101-ва бойна авиационна бригада на Армията на САЩ от днес провеждат двудневно обучение на Учебен полигон „Ново село“. До 16 военнослужещи ще повишат подготовката си за десант от вертолети по способа „бързо въже“ при дневни и нощни полети, съобщава Пресцентърът на МО.
В периода 31 август – 18 септември предстои обучение на до 200 военнослужещи от 101-ва бойна авиационна бригада на Армията на САЩ за борба с пожари. По време на подготовката си военнослужещите ще използват до 8 вертолета, снабдени със системата „bambi bucket“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Нов проект на ЕС в сектора на отбраната позволява поразяване на целта чрез съвместно насочване

19.08.2020, 12:55

Стартира нов проект, финансиран от Европейския Съюз, като част от Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (European Defence Industrial Development Programme, EDIDP), обединявайки 13 партньора и подизпълнителя от 5 различни държави членки. Участниците ще разработват нова способност за ракетната система MMP, която ще бъде уникална за сухопътните войски, съобщават от белгийската компания John Cockerill Defense.
Проектът се казва LynkEUs и ще бъде фокусиран върху разработването на технологии за изстрелване на ракети извън зоната на пряката видимост (BLOS), използвайки въздушни и наземни роботизирани средства за наблюдение. Проектът ще бъде координиран от MBDA, водещ европейски производител на ракети и ракетни системи.
Благодарение на проекта LynkEUs, се посочва в съобщението, европейската индустрия ще направи голяма стъпка напред, в посока към истинска независимост с прецизно насочване BLOS, използвайки съвместно насочване. С други думи, няма да е нужно да виждате целта директно, за да може да я атакувате. LynkEUs ще предостави възможността да се идентифицират и тестват новопоявили се решения, които биха могли да допринесат за бъдещето развитие на тази оперативна способност, и които ще бъдат валидирани чрез тестова кампания.
Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense е сред избраните за участие в революционния проект като част от широк консорциум между компании, академични структури и институти от отбранителния сектор. Компанията е ангажирана да предостави богатия си опит в разработването на симулатори и интегрирането на високотехнологични функционалности в своите продукти.
„Благодарение на проектът LynkEUs имаме възможността да участваме в първата програма за развитие на отбранителни способности финансирана от Европейската Комисия, и в допълнение, да си сътрудничим с водещ производител в областта на ракетните технологии. Това допълнително ни мотивира и повишава нашата готовност да инвестираме в иновативни европейски проекти“, подчертава Тиери Ренодан, президент на John Cockerill Defense. Белгийската компания е специализирана в проектиране, интеграция и поддръжка на модулни куполи, оръжейни системи и симулационни програми за обучение. John Cockerill работи с партньори и изпълнители в целия свят, включително и с български компании. Компанията си сътрудничи с френския производител на бронирани машини Nexter за съвместно предложение за модернизиране на българските сухопътни войски, предлагайки модерни, съвместими с изискванията на ЕС отбранителни способности и обширен промишлен план базиран на местно производство и партньорство.
John Cockerill Defense и другите участници от Белгия (Кралската Военна Академия, FN Herstal, Thales Belgium и Xenics), Кипър (Aditess, Кипърският Институт и SignalGenerix), Франция (MDBA, Novadem и Safran), както и подизпълнителите MILREM (Естония), DELAIR (Франция) и Carmenta (Швеция) са на етап уточняване на условията за подписване на споразумение с ЕС за отпускане на безвъзмездни средства.
Този проект отбелязва първото по рода си партньорство на европейско равнище и проправя пътя за по-нататъшни съвместни проекти в отбранителния сектор. Инициативата е реално приложение на ключовото послание на ЕС за сила и единство в осигуряването на обща сигурност и отбранителни способности на всички държави-членки.
Източник: http://otbrana.com/

 

На този ден през 1934 г. Хитлер става фюрер

19.08.2020, 12:45

На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум. Близо 89,9 % гласуват в подкрепа за създаването на поста фюрер – обединяващ правата и задълженията на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.
Година по-рано той става канцлер след като неговата партия получава мандат да състави коалиционно правителство като най-голямата политическа сила в парламента. На 2 август 1934 г. тогавашният президент Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург почива.
Това открива пътя пред Хитлер да проведе референдум.
Непосредствено след това гласуване Хитлер въвежда диктатура, като използва държавния апарат, за да смаже всяка съпротива. Не бива да се мисли, че този процес се свежда до постепенно ерозиране на гражданските права или на правата на обвинените криминални престъпници. Всичко става много бързо и често пъти нацистите дори не си правят труда да се занимават със съдебни дела.
Много от политическите им противници са смазвани от бой или направо избивани. Въпреки това в предвоенните години Хитлер има искрената подкрепа на повечето германци, защото успява да намали безработицата и да съживи икономиката.
Тогава Хитлер поставя Германия на пътя на завоеванията, който ще доведе до Втората световна война. Първите си териториални придобивки спечелва практически без бой. Англия и Франция, улисани в собствените си икономически проблеми, така отчаяно се нуждаят от мир, че не се намесват, когато Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия, нито когато негови войски окупират Рейнската област и строят там укрепления (март 1936 г.), нито когато със сила анексира Австрия (март 1938 г.). Те дори приемат мълчаливо (септември 1938 г.) анексирането на Судетската област, добре укрепения граничен район на Чехословакия.
Международното споразумение, известно като Мюнхенски пакт, на което англичаните и французите разчитат да донесе „мир в наши дни“, оставя Чехословакия с вързани ръце и само няколко месеца по-късно Хитлер завзема останалата част от страната. На всеки етап той хитро съчетава аргументи в полза на действията си със заплахи, че ще започне война, ако желанията му не бъдат изпълнени, и всеки път западните демокрации отстъпват кротко. Англия и Франция обаче са твърдо решени да бранят Полша, следващата цел на Хитлер.
Той бърза да вземе предпазни мерки, като през август 1939 г. подписва „пакт за ненападение“ със Сталин — всъщност агресивен съюз, с който двамата диктатори се разбират как да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия напада Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз. Въпреки че Англия и Франция обявяват война на Германия, Полша много скоро е разгромена.
Източник: https://fakti.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас на 2800 м. надморска височина

19.08.2020, 11:24

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Трети механизиран батальон - Благоевград, от състава на Бригадното командване, беше задействанo вчера за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в трудно достъпен участък, на около 2800 м. надморска височина, в подножието на връх „Вихрен“, в природен парк „Пирин“,  местността „Малък казан“, съобщава КСВ.
При направения оглед специализираният екип под ръководството на капитан Димитър Димитров установи, че това е 152 мм артилерийски снаряд.
При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военновъздушното училище обявява допълнителен прием на курсанти

19.08.2020, 11:17

ВВВУ „Георги Бенковски“ уведомява, че ще проведе допълнителен прием на кандидати за курсанти през учебната 2020/2021 г. по следните специализации: летец-пилот – 1 място, летателни апарати и авиационни двигатели – 1 място, радиоелектронно оборудване на летателни апарати – 1 място, навигационни, комуникационни и информационни системи – 1 място и летищно осигуряване – 2 места.
Кандидат-курсантите могат да се запознаят с реда за кандидатстване, необходимите документи и информацияза специализациите от сайта на ВВВУ „Георги Бенковски“ - http://www.af-acad.bg/ Датите за явяване на изпити и медицински прегледи ще бъдат публикувани допълнително.

 

САЩ и Русия имат добра воля да продължат

19.08.2020, 08:05

САЩ и Русия желаят да спасят единствения голям двустранен договор за контрол върху ядрените оръжия, но все още имат големи разногласия. Това заявиха вчера високопоставени представители на двете страни след края на преговорите им във Виена, предаде ДПА.
"Трябва да бъде свършено огромно количество работа, за да постигнем напредък", каза на пресконференция след двудневните дискусии американският пратеник по контрола върху въоръженията Маршал Билингсли (на снимката вдясно). Той съобщи, че екипът му предлага удължаване на срока на "Нов СТАРТ" след крайната дата 5 февруари, ако Русия се съгласи на рамка, която да обхваща и контрол върху оръжията с по-малък обхват, и на подобряване на процедурата за взаимни проверки на арсенала.
"Остава да видим дали в Москва има политическа воля да сключим това споразумение", заключи Билингслий.
Събеседникът му Сергей Рябков (на снимката вляво), заместник-министър на външните работи на Русия, заявява, че неговата страна "не поставя никакви предусловия" за удължаването на "Нов СТАРТ". Но САЩ "имат някакви допълнителни идеи за това какво трябва да се направи", гласят думите на Рябков, разпространени в Туитър от Михаил Улянов, представител на Русия в международните организации във Виена. Рябков отбелязва, че Вашингтон иска и Пекин да се включи в тристранен пакт за контрол на китайския малък, но увеличаващ се ядрен арсенал, докато Москва смята, че Великобритания и Франция също трябва да бъдат включени в процеса.
САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави, докато Франция и Китай имат по 300, следвани от Великобритания с 200, сочат данни на базирания в Стокхолм Институт за международни изследвания на мира, който следи за ядрените арсенали по света.

 

100 години от рождението на подофицер Кръстев, един от защитниците на София

19.08.2020, 07:38

На 19 август 1920 г. във Виноградец, Пазарджишко, е роден Атанас Атанасов Кръстев. През 1943 г. завършва Подофицерската пилотска школа в Казанлък. През септември 1943 г. е изпратен в Изтребителната школа в с. Долна Митрополия. След завършването и е приведен на военна служба в 6-и изтребителен полк, Карлово, с командир полковник Васил Вълков и зачислен към 2/6 изтребителен орляк с командир капитан Николай Бошнаков.
От края на февруари 1944 г. подофицер Атанас Кръстев започва да изпълнява бойни задачи с френските изтребители Девоатин-520 и германските Месершмит-109 Г.
На 17.04.1944 г. в 12.00 ч. от летище Враждебна излитат 18 самолета от 2/6 изтребителен орляк , водени от капитан Николай Бошнаков.
Сред излетелите с два Девоатина са подпоручик Веселин Рачев и подофицер Атанас Кръстев, които са свалени и загиват във въздушен бой с противниковите изтребители П-51 „Мустанг“. Самолетът на подофицер Атанас Кръстев пада при с. Лесново , община Елин Пелин, Софийска област.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

 

Руски генерал загина при взрив в Сирия

18.08.2020, 21:30

Руският старши военен съветник генерал-майор Вячеслав Гладких (Зам. командващ на 36-та общовойскова армия на ЗВО) е загинал при избухването на самоделно взривно устройство в Сирия. Заедно с него е загинал сирийския генерал Маядин Мохамад Тайсир-аз-Захер, командващ на силите за национална отбрана. При инцидента още двама руски военнослужещи са били ранени, а четирима сирийци са загинали.
Това съобщиха пред журналисти от министерството на отбраната на Русия във вторник, предава ТАСС.
Инцидентът се е случи на 18 август, при завръщането на руска военна колона, осъществила хуманитарна мисия, на 15 км от град Дейр ез-Зор.
Министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу е предложил за посмъртна награда загиналият офицер. Освен това ведомството ще окаже помощ на семейството на генерала.

 

Китай показа първия в света изтребител от нов тип

18.08.2020, 20:56

Китай показа първия в света изтребител от нов тип. Това съобщиха местни журналисти във връзка с Министерството на отбраната на КНР. Експертите казаха, че е разработена двуместна версия на самолети J-20 от пето поколение.
Пекин припомни, че всички подобни чуждестранни изтребители от пето поколение (говорим за американските F-22, F-35 и руските Су-57) имат едноместни кабини в самолета. Китайските изтребители с две места ще бъдат използвани за обучение на млади пилоти, както и за екипна работа, което им позволява да воюват и да откриват цели.
Международни анализатори отбелязаха, че през последните години „двуместните“ се заместват от симулатори, тъй като последният е по-евтин и безопасен начин за обучение на пилоти.
Напомняме, че Chengdu J-20 за първи път излетя в Китай през 2011 г. - Още за J-20
Източник: https://www.pan.bg/

 

Участниците в съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято - 2020“ ще демонстрират способности

18.08.2020, 15:50

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще наблюдава демонстрациите на способности по време на медийния ден на българо-американската подготовка „Тракийско лято 2020“, който ще се проведе на 19 август 2020 г. от 11.00 ч. в района на летище Чешнегирово.
В българо-американската подготовка „Тракийско лято - 2020“ участват до 750 военнослужещи от Българската армия и Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа. Тя е една от най-мащабните международни подготовки, провеждани под ръководството на българските ВВС през настоящата година. Ръководител от българска страна е полковник Юрий Луканов, заместник-началник на щаба на ВВС.
На медийния ден участниците в „Тракийско лято - 2020“ в рамките на 40 минути ще представят пред гостите и медиите част от реалния спектър задачи, планирани и проведени в обхвата на подготовката. Формация от американски C-130 и български C-27J „Спартан“ ще изпълнят полет за стоварване на въздушен десант (товари и парашутисти) над заповядана зона на летище Чешнегирово. Военнотранспортните самолети ще излетят от летище Пловдив и ще изпълнят полета на пределно малка височина с цел скрито приближаване към площадката за десантиране. След изпълнение на задачата смесената формация ще демонстрира разпуск на групата над летището и кацане в сгъстени интервали от време. Следват действия на екипажите на вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17, които ще осъществят изтегляне от зоната на десантиране на пострадали и провеждане на авиомедицинска евакуация.
По време на българо-американската подготовка „Тракийско лято - 2020“ в рамките на месец екипажи на C-130 Херкулес от състава на 37-ма транспортна ескадрила от ВВС на САЩ в Европа изпълняват широк спектър съвместни тренировъчни задачи с участието на сили и средства от българските ВВС (военнотранспортни самолети C-27J „Спартан“ от Транспортната авиогрупа Враждебна, вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17 от авиобаза Крумово, изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, зенитно-ракетни комплекси КУБ от 1-ва зенитно-ракетна база и български военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции). Отработват се и задачи по авиомедицинска евакуация с участието на медицински екипи с оборудване от състава на Военномедицинска академия съвместно със сертифицираните екипажи на 24-а авиобаза Крумово.
Основните цели на учението „Тракийско лято - 2020“ са: повишаване на оперативната съвместимост на участниците и усъвършенстване способностите за действия в състава на международни оперативни сили, усъвършенстване на тактическата и тактико-специалната подготовка на екипажите от транспортната авиация, разчетите от ЗРВ и Силите за специални операции чрез изпълнение на широк спектър от съвместни задачи и не на последно място - повишаване на способностите за логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха, транспортираха и унищожиха невзривен боеприпас

18.08.2020, 15:45

Специализиран екип от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 42 механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, разузна, транспортира и унищожи вчера на учебен център „Победа” невзривен боеприпас, открит в землището на село Лозенец, област Ямбол, съобщава КСВ.
При направения оглед военнослужещите, с ръководител капитан Димитър Дренски, са установили, че това е изстрел ПГ– 9 за СПГ– 9. Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Подводничарите с награди за празника

18.08.2020, 15:42

Днес по случай 66-та годишнина от създаването на Осми отделен дивизион подводни лодки и възстановяването на подводното плаване, бяха положени венци и цветя на паметника на подводничарите посветили живота си на бойната слава на родината, намиращ се в пункт за базиране Варна.  Празникът на подводничарите продължи в района на фирма „Инхом“- гр. Белослав  с  военен ритуал по тържественото откриване на подводница С-84 (1985 г.) „Слава“ от проект 633, като музеен експонат, съобщават от ВМС. - (видео)
Представителите на Варненската и Великопреславска митрополия, протойерей Живко и йерей Иван осветиха подводната лодка-музей. С предметни награди бяха отличени заслужили подвоничари - ветерани.
На откриването присъстваха господин Иван Портних - кмет на община Варна, капитан I ранг Камен Кукуров - началник на Щаба на Военноморските сили, господин Иво Антонов - директор на дирекция ,,Социална политика и политика по военно-патриотично възпитанвие” в Министерство на отбраната; капитан I ранг о.з. Станко Станков - председател на Съюза на подводничарите в Република България, вицеадмирал от запаса Петър Петров - председател на Областната организация на СОСЗР във Варна, господин Данко Калчев - собственик на фирма „Инхом“, ветерани подводничари и др.
Източник: http://otbrana.com/

 

До 4 септември се подават документи за прием на студенти по психология във Военна академия

18.08.2020, 11:49

През учебната 2020-2021  година е запазен, както досега, броят на местата държавна поръчка за прием на студенти в магистърска специалност „Психология в сигурността и отбраната“ от професионално направление „Психология“ във Военна академия „Г. С. Раковски“.
Право да кандидатстват имат желаещи, завършили бакалаври и магистри, които не са учили магистратура по държавна поръчка.
Ще бъдат приети 20 студенти държавна поръчка, както и 30 студенти платено обучение.
Семестриалната такса за студенти държавна поръчка е 275 лева, а за платено обучение е 600 лв. Срокът за подаване на документите е 4 септември 2020 години припомнят от елитното висше военно учебно заведение.

 

Украинският пистолет "Форт 12"

18.08.2020, 09:35

След разпадането на СССР Украйна стана независима и наследи доста оръжие от съветско време. Щатният пистолет на въоръжените сили и правоохранителните служби на Украйна остана пистолетът "Макаров". Този пистолет обаче вече не отговаря напълно на съвременните изисквания, поради което през втората половина на деветдесетте години в държавното научно-производствено предприятие „Форт“ в град Виница започна разработването на нов боен пистолет за органите на реда. Като основен боеприпас за този пистолет бе приет вече наличният и добре разработен патрон 9х18ПМ, но новият пистолет трябваше да осигури по-голяма точност на стрелбата и огнева мощ (за сметка на по-големия капацитет на пълнителя) в сравнение с ПМ.
Украинците избраха чешкия пистолет CZ-83 за прототип за създаването на пистолета си, а необходимото оборудване за производството на пистолетите беше закупено в Чехия. До 2002 г. в Чешката република се купуваха и цевите за украинските пистолети, като в момента производството им е започнало и в самото НПО "Форт".
Пистолетът, обозначен като "Форт 12", е пуснат в серийно производство през 1998 г. Той се отличава с по-добра ергономичност в сравнение с ПМ и по-добра точност на стрелбата. Вярно е, че пистолетите от първите версии имаха сериозни проблеми с надеждността и дадоха доста голям процент засечки. Очевидно обаче, с течение на времето производителите успяха да се отърват от "детските болести" и сега пистолетите "Форт 12" са на въоръжение в украинските правоохранителни служби. В допълнение, на базата на бойната версия на пистолета, се произвеждат и версиите с "нелетално действие" "Форт 12П" за патрони с гумени куршуми.
"Форт 12" е изграден по схемата със свободен затвор. Спусъкът с двойно действие е подобен по конструкция на механизма на чешкия пистолет CZ-83. Пистолетът е изцяло изработен от стомана и следователно има доста голяма маса по съвременни стандарти. Пълнителят е двуредов с 12 патрона, прицелнитe приспособления са фиксирани и открити. Ръчният предпазител, разположен на затвора, позволява да се блокира ударно-спусковия механизъм, както при взведено, така и при спуснато с чукче. Устройства за безопасно спускане на чукчето от боен взвод не са предвидени в конструкцията. Пистолетите се предлагат както в обичайния дизайн с матирани повърхности, така и в наградни с гравиране и позлата. Ударно-спусковия механизъм е с двойно действие. Калибърът е 9x18 mm ПМ, теглото - 830 g празен, дължината на пистолета е 180 mm, а на цевта - 95 mm. Капацитет на пълнителя е 12 патрона. - (видео)

 

 

ГЕРБ не искат наборна военна служба

17.08.2020, 23:09

Както вече стана ясно на всички, ПГ на ГЕРБ внесе в парламента проект на нова Конституция на Република България. Запазени са досегашните текстове за въоръжените сили: „Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост. Дейността на въоръжените сили се урежда със закон.“
Очевидно е, че вносителите не са чули първите реакции на коалиционните си партньори от „Обединените патриоти“ и по-скоро от ВМРО. „И тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка.“ Това писа в профила си във Фейсбук министърът на отбраната  и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод искането от премиера Бойко Борисов за свикване на ВНС и за промени в Конституцията.
Впрочем не само ГЕРБ са против идеите на ВМРО. На 14 септември 2016 г. още на първо гласуване бе отхвърлен законопроектът на Красимир Каракачанов и негови колеги за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили, с който се въвеждаха различни форми на наборна служба. Предвиждаше се лицата от мъжки пол, навършили 19 години, да служат 6 месеца, а тези, които не отговарят на изискванията да преминават алтернативна гражданска служба от 12 месеца. Тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев от второто правителство на Бойко Борисов бе категоричен, че тези предложения не са целесъобразни. Дори приведе финансови разчети, според които наборникът е по-скъп от професионалния войник. Сегашното правителство от кумова срама пред по-малкия коалиционен партньор сложи нещо такова в управленската си програма, но се ограничи само до дебат за необходимостта от връщане на наборната военна служба. На практика зад тази идея, освен ВМРО, застанаха само няколко военно-патриотични организации, като СОСЗР и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, които на различни форуми изразяваха такива позиции.
По всичко личи, че при тази политическа конфигурация е много трудно да се реализират идеите на ВМРО и на няколко неправителствени организации. Остава акцентът да се постави върху професионалните военнослужещи. Изходът е в чувствителното повишаване на социалния им статус. Т.е. на заплатите, защото повишаването им с по 10 процента през последните през последните три години не решава проблема. В резултат на последните решения на правителството, с които бяха рязко вдигнати заплатите на служители в държавната администрация, на учители и полицаи, възнагражденията на военните отново изостанаха. Надеждите, че ще видим решения в Стратегическия преглед на отбраната, засега не се сбъдват, защото той бе отложен във времето. Не е ясно дали ще се случи изобщо в съществуващата непредсказуема политическа обстановка у нас.  Така че дебатът „за“ и „против“ наборната военна служба се отлага за други времена.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Изтребители на израелските ВВС промениха историята на Германия

17.08.2020, 20:00

Изтребителите на израелските военновъздушни сили кацнаха за пръв път в историята в Германия. Това стана непосредствено преди символична възпоменателна проява и съвместни военни учения между двете страни, предаде БТА, цитирайки ДПА.
"Шестте самолета F-16 ще участват през следващите две седмици в ученията "Сини криле 2020" и MAGDAY", съобщиха в Туитър германските ВВС "Луфтвафе".
За утре е планирано смесена германско-израелска въздушна формация да прелети над военновъздушната база Фюрстенфелдбрук, където беше кулминацията на масовото избиване на израелските атлети на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Тогава бяха убити 11 атлети, взети за заложници от палестинската терористична групировка "Черния септември", сред които 9 бяха израелци.
"На връщане полетът ще премине над покрайнините на Дахау. След това германско-израелската делегация ще положи венци пред мемориала в концентрационния лагер и ще почете паметта на жертвите на Холокоста и тиранията на националсоциализма", съобщиха миналата седмица отново германските ВВС.
По време на Втората световна война в концентрационния лагер Дахау край Мюнхен са затворени над 200 000 души от цяла Европа. Около 41 500 са убити според сайта на мемориала.

 

Утре в Белослав откриват музейната експозиция „Подводница „Слава“

17.08.2020, 17:31

Утре, 18 август, в 9.30 ч. в Белослав откриват музейната експозиция „Подводница „Слава“. Денят е празникът на Осми отделен дивизион подводници, който, надяваме се, само временно премина в историята.
35 години след вдигането на флага на подводницата (28 декември 1985 г.) от нейния първия командир - капитан-лейтенант Дарин Матеев, българският военноморски флаг отново ще бъде вдигнат тържествено над „Слава“. И отново от Дарин Матеев (о.з. капитан І ранг). Прекрасна символика, без аналог в нашата национална морска история! - Още подводници

Източник: http://morskivestnik.com/

 

Дванадесет новоназначени военнослужещи положиха военна клетва в Свобода

17.08.2020, 15:55

Днес 12 новоназначени военнослужещи от 1-ви разузнавателен батальон - Свобода в тържествена обстановка целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на Родината, съобщава КСВ.
Командирът на формированието подполковник Минчо Минев прие строя и поздрави военнослужещите като изтъкна, че службата в редовете на Българската армия е свързана с голяма отговорност към Отечеството и народа. Той им пожела да служат в редовете на Сухопътните войски с чест,  отдаденост и професионализъм.

 

САЩ и Южна Корея започват годишните си съвместни военни учения

17.08.2020, 13:12

Тази седмица САЩ и Южна Корея започват годишните си съвместни военни учения, съобщи ГЩ на Южна Корея. Заради пандемията от коронавируса обаче ще бъде допълнително ограничена вече свитата военна програма, която ще се състои главно от компютърни симулации на военни игри, вкл. изненадваща атака от Северна Корея. Ученията от 18 до 28 август може отново да раздразнят КНДР, която ги определя като репетиции за нашествие и заплашва да се оттегли от буксуващите ядрени преговори, ако Вашингтон продължи тези свои враждебни според Пхенян действия. Ученията идват и в деликатен за президента Доналд Тръмп момент, след като той се оплака от разходите по поддържане на 28 500 американски военни в Южна Корея за защита от севернокорейски заплахи. До момента съюзниците още не са подписали ново споразумение за споделяне на разходите след изтичането на предишното в края на 2019 г.
Източник: в."Земя"

 

Lockheed Martin получи поръчки за 90 броя F-16

17.08.2020, 07:30

Крупна поръчка за общо 90 изтребителя F-16 предназначени за Тайван и Мароко е получила компанията Lockheed Martin. Това съобщава Bloomberg.
Поръчката бе обявена от Пентагона късно в петък (14 август 2020 г.), но без да се споменава за кого са предназначени изтребителите. Bloomberg, обаче цитира запознати с процесите източници, които посочват, че самолетите са за Тайван и Мароко.
И двете страни бяха заявили официален интерес към покупката на F-16 Block 70, включително и чрез искане на оферти (ноември 2018 г. за Тайван и март 2019 г. за Мароко), но до момента не бе известно да са подписвали договори. Такива явно има, защото даването на поръчка от страна на Пентагона (който е посредник при сделки по механизма FMS) е ход, който се предприема при вече сключен договор.
Доставките и за двете държави трябва да приключат до края на 2026 г. Съдейки от исканията за оферти, които са получени от двете страни, Тайван купува 66 самолета, а Мароко 24.
Bloomberg пише, че продажбата на нови изтребители на Тайван ще обтегне допълнително отношенията между САЩ и Китай. Това, обаче ще сложи точка на близо 15-годишните опити на островната държава да обнови изтребителната си авиация. Още през 2006 г. страната поиска да купи 66 новопроизведени F-16, но това бе многократно отказвано. Отказани бяха и исканията за покупка на F-35. През 2011 г. бе дадена зелена светлина за модернизация на наличните 145 броя F-16 Block 20, с които страната разполага, до стандарта V.
Особеното международно положение на Тайван правят всички оръжейни сделки особено деликатен процес. Китайската народна република смята, че страната, чието официално име е „Република Китай” за част територията си. Тайван поддържа официални дипломатически отношения с едва 20 страни по света.
С получаването на новите F-16, Тайван ще може да пенсионира своите престарели F-5E/F.
Мароко от своя страна ще използва допълнителните F-16 за подмяна на остарелите F-5E/F и Mirage F1, с които ВВС на страната в момента разполага. Между 2010 и 2012 г. Мароко купува 24 броя F-16C/D Block 52+. През май 2015 г. един F-16C се разби в Йемен по време на военната операция над страната.
За Lockheed Martin сделките са повече от добра новина. В момента компанията разполагаше с едва 38 твърди поръчки (16 от Бахрейн, 14 от Словакия и осем от България) за новопроизведени F-16. Новата линия за крайно сглобяване в Грийнвил, Южна Каролина заработи в края на миналата година и новите поръчки ще я натоварят за шест години напред. - Още за F-16
Източник: https://aero-bg.com/

 

Пактът “Рибентроп-Молотов”: Наистина всичко ли е ясно 81 години по-късно?

17.08.2020, 07:00

На 3 юни 2008 г. Пражката конференция „Европейската съвест и комунизмът“ приема Декларация, в която се иска 23 август да стане Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма. На 18 септември 2008 г. тя е подкрепена и 40-ото НС, а на 2 април 2009 г. и от Европейския парламент с Резолюцията „Европейската съвест и тоталитаризмът“.
Изборът на датата 23 август не е случаен – на този ден през 1939 г. в Москва под одобрителния поглед на Сталин е подписан Договорът за ненападение между хитлеристка Германия и сталиновия Съветски съюз, по-известен като Пакт „Рибентроп-Молотов“.
Това означава еднозначно осъждане на Пакта като заговор на двете тоталитарни държави срещу мира в Европа и като добросъвестни граждани, уважаващи политическите решения, едва ли има какво повече да кажем за въпросното събитие. Но само ако смятаме, че политиците са носители на окончателната истина за историческите събития......Прочети още

 

 

Продължава тренировката „Тракийско лято”

16.08.2020, 21:25

Съвместната българо-американска летателна подготовка „Тракийско лято” продължава да тече с пълна сила, а от ВВС разпространиха снимки от нея.
Подготовката се проведе в районите на летище Пловдив, военно формирование 32 040 – Крумово, летище Чешнегирово, пътен участък между селата Поройна и Леново и във временно отделени зони от въздушното пространство на Република България.
В нея участват до 650 военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили, Съвместното командване на специалните операции, Военноморските сили, Сухопътните войски и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и до 150 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ.
Използва се авиационна и зенитно-ракетна техника на българските и американските военновъздушни сили, която включва до три транспортни самолета С-130J, два транспортни самолета С-27J, вертолети AS-532AL и Ми-17, един самолет МиГ-29 и един зенитно-ракетен комплекс 2К12 „Куб“.
Част от целите на подготовката са: отработване на процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на транспортни самолети; повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от зенитно-ракетните войски; усъвършенстване на процедурите във ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна-домакин, както и на способностите на ръководителите на полети; повишаване на оперативната съвместимост между екипажите в състава на международни оперативни сили.
От 11 до 21 август участниците в „Тракийско лято – 2020 г.“ повишат подготовката си при изпълнение на тактически полети на малка височина в смесени групи, превоз на войски и товари, тактически въздушен десант, визуално въздушно разузнаване, полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини, парашутни скокове, както и при изпълнение на задачи по зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана, включващо наземни средства и изтребители, тактически прехват по малоскоростна цел на малка височина, медицинска евакуация и др.
Ръководител на съвместната българо-американска подготовка „Тракийскo лято – 2020 г.“ е полковник Юрий Луканов – заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили на Република България.

Източник: https://aero-bg.com/

 

Изстреляха успешно ракетата „Ариана 5“ след три отложени старта

16.08.2020, 17:10

След три отложени старта европейската ракета "Ариана 5" тази нощ беше изстреляна от космодрума “Куру“ във Френска Гвиана, съобщават сайтовете Space News и Spaceflight Now.
Ракетата изведе в околоземна орбита два телекомуникационни спътника и апарат, предназначен за поддръжка на спътници на геостационарна орбита. - (видео)
Първоначално изстрелването на "Ариана 5" беше предвидено за 28 юли, но поради необходимостта от допълнителни технически проверки бе отложено за 31 юли, когато отново бе отменено минути преди старта поради отказ на датчик в резервоара с течен водород в първата степен.
След отстраняването на проблема изстрелването беше насрочено за 14 август, но поради неблагоприятни метеорологични условия отново трябваше да бъде отложено.
Това е първото изстрелване на ракета на компанията Arianespace от южноамериканска територия откакто Европейският космически център в Куру прекрати дейността си от средата на март поради коронавирусната пандемия.
Националният център за космически изследвания на Франция и Arianespace възобновиха дейностите на космическия порт във Френска Гвиана през май, проправяйки пътя за изстрелванията на „Ариана 5“ и „Вега“. - Още Космос

Източник: https://www.investor.bg/

 

Набелязахме възможности за развитие на двустранното военно сътрудничество с Румъния

16.08.2020, 12:03

По покана на началника на Щаба на отбраната на Румъния генерал-лейтенант Даниел Петреску, българска военна делегация, водена от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, участва в честването на празника на Военноморските сили (ВМС) на Румъния, съобщава Пресцентърът на МО. Събитието се проведе при засилени противоепидемични мерки за недопускане разпространение на Covid-19 и бе посветено на 160-годишнината от създаването на румънския военноморски флот.
В рамките на мероприятието бе направен показ на военна техника и демонстрации на способности на военнослужещи от румънските въоръжени сили. Адмирал Ефтимов се срещна с министъра на отбраната Николае Чука и проведе разговори с генерал-лейтенант Даниел Петреску и с контраадмирал Михай Панаит, командващ румънските Военноморски сили. По време на посещението са дискутирани въпроси, свързани с подготовката на военнослужещи от двете страни, обмяната на опит в областта на отбраната, както и участието в различни инициативи в регионален формат. Набелязани са възможности за развитие на двустранното военно сътрудничество. Изразено бе задоволство от постигнатото до момента.
На отбелязването на празника на румънските ВМС присъстваха още и президентът на Румъния Клаус Йоанис, министри и членове на румънския парламент.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военноинвалидите настояват за бързо решаване на проблема с получаването на лекарствени продукти

16.08.2020, 12:00

На 14 август изтече законоустановеният срок за обществено обсъждане на проекта за изменение на Наредба № 2 от 2016 г. за реда за получаване и заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите, разработен от Министерството на здравеопазването. По този повод председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев своевременно е изпратил писмо до управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев и директора на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и диетичи храни“ Владимир Афенлиев с молба за по-скорошно обработване на списъците на правоимащите и за привеждането им в съответствие със Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. 
Военноинвалидите с намалена работоспособност до 50 на сто и военнопострадалите да заплащат 25 на сто от цената на лекарствените продукти по лекарско предписание по списък, утвърден от министъра на здравеопазването, като останалите средства са за сметка на държавния бюджет. Това регламентира промяната на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, която влезе в сила от 1 януари т.г.  Тя стана с приемането на Закона за държавния бюджет за 2020 г. (ДВ., бр. 100 от 2019г.). По дотогавашната разпоредба те заплащат половината от цената. За да се случи всичко това, обаче, бе нужна промяна на споменатата наредба. Сега остава да се направи последната крачка. Допълнителни предложения, както посочва г-н Велчев, няма и това предполага, че публикуването на променената наредба в Държавен вестник може да стане по-скоро, а от там и по-нататъшните действия от НЗОК.
Едновременно с това от Съюза са изпратили писмо и до Министерството на отбраната. Причината е, че съгласно наредбата „Министерството на отбраната предоставя до последно число на всеки месец информация на НЗОК за лицата, имащи качество военноинвалид и военнопострадал.” Тази информация ще бъде необходима на НЗОК за изпълнение на промяната на наредбата и по този начин създаване на възможност военноинвалидите и военнопострадалите да ползват законовото си право, дадено им от 1 януари т.г.
В писмото до НЗОК от Съюза благодарят за точността и прецизността при отчитането на разходваните финансови средства по отношение на получаваните лекарствени продукти от военноинвалидите и военнопострадалите. От дадената ни справка, пише председателят на организацията, е видно, че за първото тримесечие и за април от второто са изразходвани от правоимащите военноинвалидите и военнопострадалите - 157 175, 36 лв., а от ветераните - 145 940, 62 лв. при положение, че са отделени за тези две наредби, т.е. за нас и за ветераните 4 000 000 лв. за 2020 г.
„Вижда се, че разходът е незначителен и колкото по-скоро се внедрят новите изменения в наредбата за военноинвалидите и военнопострадалите ще е добър знак и възможност същите да получават лекарства, като в същото време ще има и не малки, а значителни спестявания от отделените средства за финасирането на двете наредби за военноинвалидите и военнопострадалите и за ветераните от войните. В края на годината със сигурност ще останат поне около 2 500 000 лв. неизползвани“, се посочва писмото.
От Съюза припомнят, че по данни на НОИ правоимащите военноинвалиди и военнопострадали са 4 425 човека, като от тях 2 240 са военноинвалидите с право на безплатно получаване на лекарства и 2 185 са военнопострадалите с 25 на сто заплащане от размера на лекарствата.
Източник: http://otbrana.com/

 

N-TV: Социалдемократите имат намерение да направят извеждането на ядреното оръжие от Германия част от предизборната си програма

16.08.2020, 09:50

Ролф Мютцених, председател на фракцията на СПДГ в Бундестага, отново повтори искането си за изтегляне на американското ядрено оръжие от немска територия, пише N-TV. Освен това Мютцених обяви намерението си да направи въпроса за американското ядрено оръжие част от предизборната програма на СДПГ.
В продължение на много години на територията на ФРГ са разположени американски ядрени оръжия, които служеха като инструмент за сдържане по време на Студената война, пише N-TV. Но предоставят ли те защита или са заплаха? Според председателя на фракцията на СДПГ в Бундестага Ролф Мютцених, разполагането на американското ядрено оръжие на територията на Германия трябва да се превърне в една от темите на предизборната борба в Германия.
„Дълбоко съм убеден, че когато внесем този въпрос в предизборната програма, отговорът ще стане много очевиден“, каза Мютцених, който още веднъж повтори искането си за изтегляне на американското ядрено оръжие от немска територия.
Освен това Мютцених отбеляза, че колегите му от партията ХДС и Зелените се опитват просто да се измъкнат от обсъждането на американското ядрено оръжие, пише изданието. Политикът подчерта, че тази тема ще остане на дневен ред през следващата година. Мютцених също подложи на критика действията на немския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която води преговори със САЩ за модернизацията на ядрените бомбардировачи, на които в рамките на съвместната политика на НАТО в областта на ядреното въоръжение ще летят също и пилоти на немския Бундесвер.
Източник: https://pogled.info/

 

След месеци на забавяне, Lockheed подаде офертата за конкурса за нова германската ПВО

16.08.2020, 09:23

Lockheed Martin и MBDA Deutschland подадоха още една оферта за германската система за противовъздушна отбрана след преговори през лятото, за които някои наблюдатели заявиха, че почти са постигнали подкрепа за проекта.
"Актуализираното предложение“, както компаниите го нарекоха в съвместно изявление в петък, вероятно ще бъде прието нормално в предстоящия анализ на министерството на отбраната. Това е така, защото правителствените служители и ръководителите на компании вече преминаха през обширни дискусии през последните няколко месеца, за да изгладят останали нерешени въпроси при предишни оферти и контра-оферти.
„През последните месеци постигнахме напредък в по-нататъшното детайлизиране на Интегрирания главен график, съответните спецификации, както и симулациите за изпълнение, за да намалим риска за бъдещия договор“ заяви Томас Готшилд, управляващ директор на MBDA Deutschland.
Но няма гаранции, особено когато става въпрос за известната противоречива система Taktisches Luftverteidigungssss или TLVS. Програмата се разраства от вече несъществуващата Medium Extended Air Defense System (MEADS), за която Пентагонът помогна за финансиране. Германия иска оръжието да замени наличните батерии Patriot.
Германското министерство на отбраната не отговори веднага на искане за коментар. Правителството в Берлин е под прицела на критиките за изпълнение на военни програми навреме и в рамките на бюджета, особено сега, когато министерството иска да запази разходите за отбрана, въпреки икономическия удар от пандемията от коронавирус. В резултат на това длъжностните лица искат да възложат по-голяма финансова отговорност на изпълнителите, в случай че нещата се объркат. Този подход се използва във всички договорни категории за TLVS носещи „риск“ и „условия и срокове“, заявиха служители от индустрията, макар че подробностите са в строго конфиденциални.
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Войската ни до 1919 година

16.08.2020, 06:53

„До 1919 г. във войската ни постъпваха задължително всички здрави младежи български поданици. Те служеха 2 и 3 години, обучаваха се във военно дело и се уволняваха в „запаса на армията”. Така всяка година постъпваха младежи и се уволняваха запасни войници. По този начин всички българи се възпитаваха  и обучаваха да обичат и защитават Отечеството. Тогава казармата беше действително едно голямо народно училище за насаждане на свети чувства към България и здрав бодър дух – школа за физическа и морална подготовка на юначни бойци и защитници на Родината.
Тогава войската ни се състоеше от действуваща армия, в която влизаха всички български поданици от 20 до 40 годишна възраст. Тя имаше назначение във време на война непосредствено да води боя с противника. Тази действуваща армия се състоеше от постоянни кадри от два набора младежи, които бяха в казармите и от запаса, тези които бяха уволнени вече.
Запасните войници от 40 до 60 г. включително образуваха народно опълчение. То имаше назначение да изпълнява във време на война по-второстепенни работи, в пределите на Царството и вън от него. По този начин в казармите винаги имаше 50-60 хиляди войници, които се обучаваха, а в запас повече от половин милион – годни за бой.
От долната таблица се вижда развитието и големината на армията ни в миналото.
През време на война сме имали мобилизирани:
Войни           Офицери     Подоф. и войници                Всичко
1885 г              400            55,600                         60,000
1912-1913 г    7,000          682,000                        689,000
1915-1918 г   12,000         845,000                        857,000
В миналото територията на Царството ни се разделяше на 3 военно-инспекционни области. Първа обемаше 1, 6 и 7 дивизионни области, втора – 2, 3, 8 и 10 дивизионни области и трета – 4, 5 и 9 дивизиони области. Всяка дивизионна област имаше по четири полкови окръжия, а всичко имахме 40 полкови окръжия. Тези окръжия извършваха наборите, държаха сметка за запасните, подготвяха мобилизацията на армията и пр.
Разноските, които даваше държавата за армията ни бяха съвсем малки, защото тогава всеки си отбиваше военната тегоба задължително и не получаваше заплата като днес. Държавата беше много сигурна тогава. Сигурна, защото имаше много подготвени защитници и малките й средства отиваха за набавяне на облекло, оръжие и други материали за война.
Със скромните средства, с които разполагахме по-рано, ние можехме да имаме през последната война: 14 пехотни и 2 конни дивизии с 82 пехотни полка и други маршеви, 10 етапни и 13 опълченски полка, с 12 конски полка и множество оръдия и картечници, всичко около 850,000 души.
Но след последната война, нашите врагове искаха съвършено да ни унищожат. Те виждаха, че българинът е храбър и добър войник. Опасяваха се, ако ни оставят със същата армия, че ще можем след известно време пак да ги заплашваме. Разбира се, тия опасения са пресилени, защото всеки от нашите съседи поотделно има 4-5 пъти повече земя и население. Но все пак храбростта ни ги плаши и затова с Ньойския договор грабнаха оръжието от ръцете ни: те ни лишиха от истинска народна армия, а ни оставиха доброволческа.
В тази доброволческа армия младежите не идват задължително в казармата, а по желание, за което им се дава заплата. Освен това, те намалиха и състава на войските оставиха ни само 20,000 войници, подофицери и офицери за армията, 3,000 – за пограничната стража и 10, 000 – за жандармерията, или всичко не повече от 33, 000 въоръжени човека. При големите задължения и намаления на населението от войните, ние и не можем да държим повече войници, защото за поддържане на тази доброволческа армия, държавата харчи около един милиард лева повече отколкото по-рано. Това положение бедната ни държава с мъка понася.
И така, нашите противници, унищожиха свещеното право и длъжност на всеки българин да се обучава да защитава Отечеството си. И не само ни натовариха с грамадни харчове за издръжка на тази доброволческа армия, но главно – те ни лишиха от запас, оставиха ни само с тази малка армия, без резерви и опълчение, като ни направиха безсилни, слаби и безпомощни в случай, че ни нападнат; дори не ни позволяват нищо, което напомня нашата славна стара армия.
Срокът на службата на тези доброволци определиха 12 месеца за армията и 6 години – за пограничната стража и жандармерията. По този начин, едвам от 1931 г. ще почнат да отиват всяка година обучени хора в запас, числото на които иначе ще бъде много малко. Така в случай на нужда, при застрашаване от външни врагове, държавата ни не ще има достатъчно обучени във военно дело хора, да я защитят”. 
(*Материалът е публикуван в „Поучения за войника – гражданин”, издаден през 1928 г. в Шумен, печатница „Спас Попов” под редакцията на полковник К. Соларов. Съставители – пет полковника, двама подполковника и един доктор. Раздели: „Нравоучение и вероучение”, „Отечествена история”, „Гражданско учение”, „Противодържавни идеи”, „Отечествена география”, „Военна история”, „Общи военни знания” и „Хигиена”.)

 

Единадесет години от гибелта на полковник Ткаченко, командир на "Русские витязи"

16.08.2020, 06:37

При изпълнение на тренировъчен полет в рамките на подготовка за авиационното изложение „МАКС 2009“ загива полковник Игор Валентинович Ткаченко (26 юли 1964 — 16 август 2009). По време на службата е усвоил самолетите Л-29, МиГ-21, МиГ-29, Су-27 и Су-35, на които е налетял 2300 часа. Летял е също на Mirage 2000 и F-16. В състава на пилотажната група "Русские Витязи" е от 1993 год., а от май 2002 е нейн командир.
На 16 август 2009 г. се провежда съвместна тренировка на пилотажните групи «Русские витязи» и «Стрижи». При изпълнение на една от фигурите изтребителят Су-27УБ, в който са се намирали Игор Ткаченко и старши щурманът на ЦПАТ (Център за показ на авиационна техника) Игор Куриленко се сблъсква със Су-27 (заб. на 8.33-та мин от видеото), пилотиран от Витали Мелник.
Тримата летци се катапултират, но по неизяснени причини парашутът на Ткаченко не се отваря.
При падане на изтребителя възниква пожар, при който загива жителка на намиращото се до летището селце, а други четирима получават различна степен изгаряния. - Още за "Русские витязи"

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}