Военна информация

Архив - от 16 до 31 август 2012 година

 

 
Бразилия е получила трета партида руски ударни вертолети Ми-35М
31.08.2012, 22:00

Ми-35Поредните три руски ударни вертолета Ми-35М (бразилско обозначение AH-2 „Сейбър”) на 29 август са били доставени в авиобаза „Порто Вельо” с военнотранспортен самолет Ан-124 „Руслан”, съобщава Defesaaereanaval.com.br.

Първите три вертолета AH-2 са били приети на въоръжение от военновъздушните сили на Бразилия на 17 април 2010 година. По-късно през същата година са били доставени още три машини. Руските вертолети станаха първите специализирани ударни вертолети, приети на въоръжение от ВВС на страната. Те влязоха в състава на 2-ра ескадрила на 8-ма авиационна група, която наскоро бе предислоцирана от авиобаза „Ресифи” в „Порто Вельо”.

Контрактът за доставка на 12 ударни вертолета Ми-35М (около 14 милиона долара за машина) беше съгласуван при посещението на Д. Медведев в Бразилия през ноември 2008 г.

Ми-35М е експортен вариант на ударния вертолет Ми-24. Машината е снабдена с два форсирани двигателя ТВ3-117ВМА, нова роторна система и витла от композитни материали.

Въоръжението на вертолета включва комплекса на управляемото оръжие 9К113К „Штурм-В”, който позволява да се носят противотанкови ракети 9M120 „Атака”, 80-мм НУР С-8 и 240-мм С-24. В носовата част е монтирано 23-мм двуцевно оръдие ГШ-23. Ми-35M също може да носи на пилоните си 12,7-мм или 7,62-мм картечница, 30-мм гранатомет, бомбов или минен товар. – Още за Ми-35

 
Военните превърнаха България в бойно поле в мирно време
31.08.2012, 17:52

Взривовете край Челопечене и Петолъчката, възможността при пожарите да гръмнат и изоставени по полигоните бомби - това са само част от опасностите, на които са подложени българските граждани от отговорни лица и институции........... Прочети още

 
Историята на Русия в съпровод на музика на военни оркестри
31.08.2012, 17:28

Вечерта на 1 септември на Червения площад в Москва ще дойдат военни оркестри от 10 страни. В руската столица, честваща в събота Ден на града, започва Международният военно-музикален фестивал „Спаската кула”.

По периметъра на Червения площад от три страни вече са монтирани трибуни, побиращи 7000 зрители. Те никога не са празни: „Спаската кула” се ползва сред московчани с реномето на едно много красиво и неповторимо зрелище. Интернет и телевизионните транслации разширяват фестивалната аудитория до 100 милиона души.

Тази година програмата е посветена на 200-годишнината от победата на Русия в Отечествената война с Наполеон. Знамена и стандарти на руските полкове, отличили се в кампанията през 1812 година, стилизиране на историческите армейски униформи – това са само някои „секрети” на сценографията.

В парадното дефиле, като в калейдоскоп, след кремълските гвардейци ще марширува музикалният корпус на бундесвера. След тях са най-добрите гайдари на Европейския съюз, италиански карабинери, френски хусари, оркестърът на Почетния караул на Казахстан… Разбира се, във фестивала участват и най-добрите руски военни колективи. Поканени са и граждански трупи – например, китайското шоу „Дракон от венчелистчета”. Задължителната участничка на фестивала – прочутата френска певица Мирей Матийо – отдавна стана „талисман” на фестивала „Спаската кула”. - видео

 
Откриха паметна плоча за празника на Втора механизирана бригада в Стара Загора
31.08.2012, 14:50

С ритуал за откриване на паметна плоча на Осма пехотна Тунджанска дивизия и Втора мотострелкова дивизия тази сутрин започнаха тържествата по повод празника на Втора механизирана бригада в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

Кметът на града Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Емил Христов участваха в тържествената церемония, която се проведе до портала на под.24150, където се намира щабът на бригадата. След отслужения тържествен водосвет заедно с официалните лица и гражданите те поднесоха цветя пред паметника.

Гости на ритуала бяха още народният представител Евгений Желев, зам. областните управители Димитър Драчев и Петко Карагитлиев, окръжният прокурор Константин Тачев, командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Петър Петров, генералите, командвали дивизията и бригадата през годините, представители на неправителствени организации и много граждани.

След ритуала за военнослужещите от военното формирование са организирани спортни състезания и демонстрация на бойни изкуства.

Втора механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски на Българската армия, традиционно чества своя празник на 1 септември. Бригадата е наследник на славната Осма пехотна Тунджанска дивизия, която взема участие във всички войни за обединението и защитата на независимостта на България, а в следвоенната ни история е наследник на Втора мотострелкова дивизия. - Снимки: 1, 2, 3, 4, 5

 
Русия ще разработи собствена морска система за ПРО
31.08.2012, 14:39

Пуск на американска ракета SM-3 от комплекса Aegis. Фото от сайта armybase.usРуски специалисти имат намерение да създадат морска система за противоракетна отбрана, аналогична на американската Aegis, съобщи началникът на департамента за държавни отбранителни поръчки на Обединената корабостроителна корпорация Анатолий Шлемов.

Според него, аналози на Aegis се разработват от предприятията, влизащи в концерна за ПВО „Алмаз-Антей” (създал ЗРК С-300 и С-400). „И не само този концерн”, заявил Шлемов без да уточнява детайли във връзка със закритостта на дадената тема.

Наскоро стана известно за плановете на военното ведомство на Русия през 2016 година да се започне строителството на шест бойни кораба, оборудвани с елементи за противоракетна и противокосмическа отбрана.

Американската корабна многофункционална бойна информационно-управляваща система Aegis в момента се намира в стадий на активно развитие. Такива системи, въоръжени с противоракети SM-2, SM-3 и техните модификации, се намират на въоръжение в американските крайцери тип „Тикондерога” и есминците тип „Арли Берк”.

 
На 11 септември Израел ни предлага изтребители, въоръжение и инвестиции
31.08.2012, 13:15

изтребител KfirНа 11 септември 2012 г. министър-председателят Бойко Борисов и няколко министри ще проведат съвместно правителствено заседание с кабинета на държавата Израел.

Както е известно на този ден ще се навършат 11 години от атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона.

В края на октомври 2012 г. се очаква в Израел на официално посещение да пристигне и президентът на България Росен Плевнелиев.

На 11 и 12 септември 2012 г. българската правителствена делегация, водена от Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Йерусалим. Планирана е работна среща между Борисов и министър-председателя на държавата Израел Бенямин Натаняху.

В съвместното заседание на двете правителства от българска страна ще участват министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, на икономиката Делян Добрев, на външните работи Николай Младенов, на отбраната Аню Ангелов, на земеделието Мирослав Найденов, на образованието Сергей Игнатов, на труда и социалната политика Тотю Младенов, на здравеопазването Десислава Атанасова, на околната среда и водите Нона Караджова, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на транспорта Ивайло Московски и на културата Вежди Рашидов.

В рамките на програмата са предвидени и работни срещи с представители на водещи държавни компании от Израел, включително и производители на въоръжение, техника и други продукти за секторите отбрана и сигурност. Сред тях вероятно ще бъде израелската IAI, която предлага на България модернизирани изтребители Kfir, както и Elbit Systems, която освен модернизирани изтребители F-5 ни предлага и инвестиции във ВМЗ-Сопот.

/Pan.bg/

 
Юбилейна среща на випуск „Шипченски-67”
31.08.2012, 08:10

Обща снимка на участниците в срещата от всички специалности.На 28 август т.г. се проведе юбилейна среща на випуск „Шипченски -67” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” в чест на 50 години от прекрачването на портала на Училището и 45 години от завършването му. На срещата се отзоваха 33 от завършилите специалности „Корабоводене” и „Радиолокация” курсанти и 50 от завършилите специалности „Корабни машини и механизми” и „Корабостроене”. В тържеството взеха участие и двама командири.    

Срещата на випуска протече точно по изготвения от инициативния комитет план. Голям букет от 45 разкошни хризантеми, юбилярите поднесоха на паметника на патрона на Морското училище – Никола Вапцаров. След традиционните фотографии пред паметника на патрона, съвипускниците юбиляри разгледаха новата учебно-материална база в катедри „Корабоводене” и „Корабни силови уредби”, посетиха музея на училището и БМКЦ........... Прочети още

 
Кмет събира генерали
31.08.2012, 00:10

Кметът на Сливен Кольо Милев свири сбор за всички комадващи на бившата Трета българска армия. Самият Милев е генерал от резерва и патрон на честванията по случай 100 години от създаването на славната армия. Той е изпратил специални покани до всички командващи, зам. командващи, началник щабове, командири на дивизии и бригади от състава на бившата Трета армия, чийто щаб бе в Сливен, научи Sliveninfo .

„Честването на подобен юбилей е чест за Сливен и за мен като кмет”, заяви Кольо Милев.

Тържествата са насрочени за 18 септември в Сливен. „Очакваме всички живи бивши командващи. Най-възрастен от тях е 94-годишният генерал Кирил Косев, за който се надяваме също ще бъде на тържествата. Лично говорих с него”, заяви полковникът от резерва Тодор Тодоров, който е председател на инициативния комитет за честването и шеф на Съюза на офицерите от резерва.  Според прогнозите в Сливен трябва да дойдат поне две дузини бивши генерали, три пъти повече полковници от цялата страна.

Доклад за историята на Трета армия ще изнесе бившият командващ генерал Гиньо Тонев.

Трета армия. е сформирана в 1912 година с указ на княз Фердинанд. Целта на създаването й е участие в Балканската война. Пръв командващ става генерал-лейтенант Радко Димитриев, под чието ръководство части на армията превземат Лозенград. Следва знаменателната победа при Одрин. През първата половина на ХХ век в армията влизат Четвърта Преславска, Пета Дунавска и Шеста Бдинска дивизия. Повечето от частите в тях са дислоцирани основно в Северна България. Ситуацията се изменя коренно след 9 септември 1944 година. Противникът за социалистическа България вече е на Юг и армията ни се прехвърля южно от Балкана. Така през 1951 година щабът е преместен от Шумен в Сливен

Командващ Трета армия става генерал Добри Джуров, който наследява генерал Славчо Трънски. Генерал Кирил Косев най-дълго остава начело на армията. Той е командващ 6 години и 9 месеца. – Още за 3 армия

 

 
ВВС в борба с два пожара
30.08.2012, 23:54

Ми-17В 09,14 часа вертолет от авиобаза Крумово излетя за гасене на продължаващия да бушува горски пожар в района природен парк „Рилски манастир”, община Рила, област Кюстендил. Това съобщават ВВС.

Екипажът е инструктиран да спазва строго мерките за безопасност при полети на малка и пределно малка височина в планинско-гориста местност с отчитане на метеорологичните елементи и фактори, оказващи влияние на полета, както и тези при зависване и пълнене на подвесната система за гасене на пожари.

Излитането стана след осигурена почивка и доклад за готовността на екипажа. В състава му е включен главен инспектор Гроздан Христов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР (ГДПБЗН-МВР).

Зареждането с вода ще става от язовирите „Калин” и „Дяково” или от подходящ водоизточник, определен съвместно с представителя на ГДПБЗН-МВР след разузнаване на района.

От 06,00 часа тази сутрин модулно формирование от авиобаза Безмер състоящо се от 22 военнослужещи и 6 автомобила се включи в помощ на пожарникарите при гасенето на пожар, обхванал сухи треви и борова гора между селата Раздел и Вълча поляна, община Елхово, област Ямбол.

/Аеро/

 
Завършиха ходовите изпитания на фрегата за ВМС на Индия
30.08.2012, 22:53

Фрегаа от проект 11356. Фото от сайта ПСЗ "Янтарь"В Балтийско море успешно са завършени държавните ходови изпитания на фрегата "Таркаш", построена в Прибалтийския корабостроителен завод "Янтарь" за ВМС на Индия, съобщава ИТАР-ТАСС. От юни т.г., когато "Таркаш" за пръв път напусна заводския пристан, досега е била проведена проверка на работата на всички корабни системи, машини и механизми, а също са изпълнени стрелби с всички видове въоръжения, с които е снабдена фрегатата.

"Точка в успешното провеждане на целия комплекс от държавните ходови изпитания на фрегатата са поставили стрелбите с корабните зенитно-ракетни комплекси със среден радиус на действие "Штиль-1", които са били изпълнени в морски полигон в Балтика", са заявили представители от пресслужбата на завод "Янтарь" .

В началото на септември "Таркаш" ще се отправи към Калининградския корабостроителен завод, където ще влезе в дока и ще бъде изцяло огледан. Планира се в този период в корабостроителния завод "Янтарь" да пристигне приемо-предавателна комисия от Индия. Официалната церемония по предаването на фрегатата на клиента е насрочена за ноември. "Таркаш" е една от трите фрегати от проект 11356 (1135.6), чийто контракт за доставка Индия сключи през 2006 г.

Първата фрегата "Тег" е била предадена на клиента през април т.г. - с една година по-късно, отколкото е било планирано. Третата фрегата "Триканд", съгласно променения график, се предполага да бъде предадена на Индия през юни 2013 г. Корабите от проект 11356 са с водоизместване от четири хиляди тона. Дължината на корпуса на фрегатата е 124,8 метра. Корабите развиват скорост до 30 възела и могат да изминат 4,5 хиляди мили. Фрегатите са въоръжени с артилерийски установки, зенитни ракетно-артилерийски комплекси, торпедни апарати и противокорабни ракети. – Още за проект 11356

 
Колумбия е купила от Германия две подводници втора ръка
30.08.2012, 21:18

Фото от сайта kn-online.deКолумбия е купила от Германия две стари дизел-електрически подводници от проект U-206A, съобщава днес Infodefensa.

Точната сума на сделката не е известна. По-рано беше съобщено, че подводниците могат да струват на Колумбия 20 млн. долара.

По информация на изданието, подводниците са получили наименованията „Интрепидо”(”Неустрашима”) и „Индомабле”(”Непокорена”) в чест на бракуваните италиански подводници Cosmos SX-506. Освен доставките на подводници, сделката също предвижда и подготовка на колумбийските екипажи, доставка на резервни части и торпеда Atlas Elektronik DM2A3.

Подводниците от проект U-206A имат водоизместимост 498 тона и са произведени от компанията Howaldtswerke-Deutsche Werft през периода 1968 - 1975 година. Субмарината е способна да развива скорост до 17 възла и да преодолява до 8,3 хиляди километра.

Въоръжението им включва до осем 533 милиметрови торпеда, осем торпеда DM2A3 Seehecht и 24 противокорабни мини. – Още за U-206A

 
Първи бойни стрелби на ТУБС „Шабла 2012”
30.08.2012, 21:00

ЗУ-23-2Днес, 30 август, продължи по график изпълнението на първите бойни пускове в хода на ТУБС „Шабла 2012”. До момента са изпълнени всички задачи със стрелците–зенитчици, които извършиха стрелба със ЗУ-23-2. След обяд те продължават изпълнението на задачите, но от платформа на автомобил.

Предстоят и стрелби със ЗРК „Оса”. Бойни разчети от Първа зенитно-ракетна бригада осъществиха експериментална стрелба със ЗРК „Нева”.

Утре, 31 август, е основният и последен ден от учението. Бойните стрелби ще се провеждат по парашутни мишени СПМ-100, спускани от изтребител МиГ-29, и по аеробалистични мишени МАБ-В755. Характерното за тези мишени е, че са в двете крайни точки на диапазоните – едната неподвижна, другата скоростна. Това поставя операторите на ЗРК в екстремна ситуация. Бойните пускове ще бъдат изпълнени със ЗРК „Нева” от разчети на дивизионите, участващи в учението.

В последния основен ден от учението бойни пускове ще изпълни и фрегатата „Верни” от ВМС по аеробалистичната мишена. Задачите, поставени на разчетите от двата комплекса, изискват при остър дефицит от време мишените да бъдат открити, захванати и поразени.

Днес изпълнението на пусковете беше наблюдавано от командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и общия ръководител на учението и командир на ВВС – генерал-майор Константин Попов.

/Сайт на ВВС/

 
Проблеми с китайския самолетоносач
30.08.2012, 17:48

Shi LangЕдинственият китайски самолетоносач Shi Lang (бившият руски „Варяг”), който трябваше да бъде въведен в строя през 2012 година, няма да бъде готов за бойно използване до 2017 г,  заяви за вестник Shanghai Daily представителят на Академията на Военноморските сили на Китай полковник Ли Цзе.

Заявлението е направено във връзка с началото на 10-тите по ред морски изпитания на самолетоносача. Според него, по време на изпитанията корабът не бил в състояние изцяло самостоятелно да изпълнява поставените задачи.

В зоната на изпитанията за безопасност на самолетоносача се намираха китайски военни кораби, включително и няколко подводници.

 
В Индия са се сблъскали два военни хеликоптера
30.08.2012, 17:41

Ми-17Днес два хеликоптера Ми-17 на индийските ВВС е трябвало да отработят рутинни съвместни действия във въздуха, но практически се сблъскали веднага след излитането и са паднали на земята, съобщава телевизия CNN-IBN.

На борда на всеки от хеликоптерите имало по четирима военнослужещи, всички загинали. Инцидентът е станал в щата Гуджарат, провежда се разследване. Жертви и разрушения на земята няма. - видео на инцидента

 
Книгата, която вбеси Обама
30.08.2012, 17:12

Барак ОбамаАмериканските тюлени - командосите, участвали в операцията, при която бе убит Осама бин Ладен, са гневни на президента Барак Обама, затова че си е приписал заслугите за ликвидирането на терорист номер едно.

Това пише един от тях – Марк Бисонет, в своята книга "No Easy Day", която се очаква да излезе от печат идната седмица, но вече успя да разбуни духовете в САЩ. Бившият тюлен публикува изданието си под псевдонима Марк Оуен, но американските медии успяха да разкрият истинската му самоличност.

Според него, истината за случилото се през онзи ден се разминава с официалната версия на Вашингтон и повдига въпроса дали Бин Ладен е представлявал заплаха, когато войниците са го застреляли или вече е бил в безпомощно състояние, коментира Associated Press........... Прочети още

 
Още един свален сирийски изтребител?
30.08.2012, 14:11

МиГ-23Според изявления на сирийски бунтовници, действащи в град Дахаб, намиращ се в югозападната част на страната, тази сутрин са свалили изтребител-бомбардировач на правителствените сили. Няма видеозапис, потвърждаващ свалянето на МиГ-23БН, но опозиционерите обещават да разпространят видео с полета на катапултиралия се летец.

Ако тази информация се потвърди, това ще е третият боен самолет, който ВВС на Сирия губят от началото на текущия конфликт. През юни пилот избяга с МиГ-21 в Йордания, а през август друг изтребител е унищожен с артилерийски огън.

По-рано бе съобщено, че бунтовниците са получили от Турция около 20 комплекта преносими зенитни-ракетни комплекси, съветско производство.

За сега няма информация от правителствените източници на Сирия.

/Pan.bg/

 
Четирима министри подписаха очакваната наредба за лекарствата на ветераните от войните
30.08.2012, 13:33

Д-р Тодор Анастасов, председател на Съюза на ветераните от войнитеНаредбата за условията и реда за предписване, отпускане и контрол на лекарствени продукти и дентална помощ на ветераните от войните е готова. Тя е подписана от министрите на здравеопазването, финансите, труда и социалната политика и отбраната Десислава Атанасова, Симеон Дянков, Тотю Младенов и Аню Ангелов. Очакваме да бъде публикувана в утрешния брой на Държавен вестник, каза председателят на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов.

В документа са взети предвид настояванията на ветераните процедурата по получаването на лекарствата да бъде максимално опростена. Лекарствените продукти по тази наредба ще се вземат от аптеки, които са сключили договор с НЗОК за тази цел. Те ще се получават срещу представяне на рецепта, лична карта/личен паспорт, удостоверение за качеството „ветеран от войните” и рецептурна книжка. Стойността на лекарствените продукти се изплаща на аптеките от съответната РЗОК, се посочва в наредбата.

Във връзка с денталната помощ, извън обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, ветераните от войните могат да получат еднократна целева помощ от дирекция „Социално подпомагане”  за изработка на две подвижни зъбни протези за срок от две години , всяка на стойност от 200 лв.

Стойността на лекарствените продукти, предписани и отпуснати след 1 юли 2012 г. до влизането в сила на наредбата, ще се заплащат на аптеките от бюджета на Агенцията за социално подпомагане чрез НЗОК. Документът задължава НОИ в 10-дневен срок от влизане в сила на наредбата да предостави на НЗОК и на Агенцията за социално подпомагане информация за лицата, които имат качеството „ветеран от войните”.

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
2 механизира бригада чества утре своя празник
30.08.2012, 13:20

На 1 септември 2012 г. е празника на 2 механизира бригада. Бригадата е наследник на славната 8 пехотна Тунджанска дивизия, която взе участие във всички войни за обединението и защитата на независимостта на България, а в следвоенната ни история е наследник на 2 мотострелкова дивизия.

Тържествата по повод празника на военното формирование ще започнат утре, 31 август 2012 г. с ритуал за откриване на паметна плоча на Осма пехотна Тунджанска дивизия и Втора мотострелкова дивизия.

След ритуала за военнослужещите са организирани спортни състезания и демонстрация на бойни изкуства.

/landforce.mod.bg/

 
Индия ще купи оръжия за 12 милиарда долара през тази финансова година
30.08.2012, 09:27

Ръстът на индийската икономика продължава да се забавя. За тази финансова година, която започна на 1 април 2012 година прогнозите за растеж бяха 7,6%. Сега почти 5 месеца след началото е ясно, че оптимизма при приемане на бюджета е бил много голям. Във връзка с бюджета за следващата финансова в парламента на 27 август 2012 година бе изслушан военния министър Ентони.

Той съобщи, че за тази финансова година са планирани за бъдат изразходвани за оръжия 676,72 милиарда рупии (12,13 милиарда долара), в това число за СВ – 137,24 милиарда рупии (2,46 милиарда долара), за ВМС – 232,53 милиарда рупии (4,17 милиарда долара), за ВВС – 285,33 милиарда рупий (5,16 милиарда долара), за ГЩ – 5,22 милиарда рупии (93,6 милиона долара), за Бреговата охрана – 16,4 милиарда рупии (294 милиона долара).

Във всичките има предвидени пари за закупуване на авиационна техника. Най- много разбира се са във ВВС и ВМС.

Амбициозната програма за модернизация и превъоръжаване на ВВС, която беше започната, изисква всяка година бюджета на ВВС за техника да нараства с 7-10%. Сега е ясно, че това, трудно ще бъде осъществено.

Ще видим, какъв бюджет ще бъде приет, но вероятно исканите около 5,5 милиарда долара за нови и модернизация на старите самолети и хеликоптери, а също друга техника на ВВС няма да бъдат дадени. Вече се чуват мнения, че някои сделки ще бъдат забавени, а други прекратени.

/aeronews.alle.bg/

 
ВА " Г.С.Раковски": Предстои тържествено откриване на новата учебна 2012-2013 година
30.08.2012, 09:07

ВА" Г.С.Раковски": На трети септември от 10:00 ч. в зала "Тържествена" на Военна академия "Г. С. Раковски" с официална церемония ще започне новата учебна 2012-2013 година. Началникът на Академията комодор Димитър Ангелов ще приветства с добре дошли слушателите и студентите и в ректорското си слово ще очертае и набележи следващите ключови цели и задачи за развитие на Академията, произтичащи от Плана за развитие на Въоръжените сили и доктриналните и концептуални документи.

По традиция първата академична лекция на тема "Отбранителната политика на Република България - постижения, предизвикателства, перспективи" ще изнесе министърът на отбраната на Република България Аню Ангелов.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще изнесе лекция на тема: "Актуални аспекти на изграждането и развитието на Въоръжените сили на Република България".

Очаква се присъствието на гости от командванията на видовете въоръжени сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от министерство на образованието, младежта и науката, други министерства, ведомства, от ръководствата на висшите училища, в това число и от сферата на военното образование, а така също и на представители на обществени организации. – Още за ВА" Г.С.Раковски"

/rdsc.md.government.bg/

 
Петима австралийски войници са загинали в Афганистан
30.08.2012, 08:25

Петима австралийски войници са загинали при два инцидента в Афганистан от началото на днешния ден, предаде АФП.

Трима австралийци са убити, след като афганистански войник е открил стрелба във военна база в района на Тарин Ковт в провинция Урузган. В провинцията са разположени около 1500 военнослужещи от Австралия.

При втория инцидент рано тази сутрин са загинали двама австралийци, след като хеликоптерът им се е разбил в провинция Хелманд.

От началото на мисията в Афганистан са загинали 38 австралийски военнослужещи.

/ИА „Фокус”/

 

 
В Татарстан е заложен нов ракетен кораб
29.08.2012, 23:25

проект 21631 "Буян-М" Днес в Зеленодолската корабостроителница в Татарстан започна строителството на четвъртият ракетен кораб с ниска радиолокационна контрастност "Зеленый Дол", разработен по проект 21631 "Буян-М". Според ИТАР-ТАСС корабът ще влезе в състава на Каспийската флотилия.

Главния кораб на проекта, "Град Свияжск", беше заложен в същата корабостроителница на 27 август 2010 г. Вторият кораб "Углич" беше заложен на 22 юли 2011 г, а третият "Великий Устюг" на 27 август 2011 г. Всичките три кораба също ще влязат в състава на Каспийската флотилия на ВМФ на Русия.

Малките ракетни кораби проект 21631 са от клас "река-море" и са конструирани така, че да се намали радиолокационната им забележимост. Корабите са с дължина 74,1 метра, ширина 11 метров и дълбочина на газенето 2,6 метра. При водоизместимост от 949 тона корабите са в състояние да развиват скорост до 25 възла.

Въоръжението им включва 100-мм артилерийска установка, картечници калибър 14,5 и 7,62 милиметра, а също и зенитен артилерийски комплекс "Дует" и универсален ракетен комплекс "Калибр-НК" с радиус на действие до 300 километра.

Освен в Каспийската флотилия кораби от проект 21631 се предвижда да постъпят на въоръжение и в Черноморския флот на Русия. – Още за проект 21631

 
Швейцария и Швеция се споразумяха за Gripen E/F
29.08.2012, 21:50

Gripen на чешките ВВС Правителствата на Швеция и Швейцария се споразумяха за доставката на 22 броя многоцелеви изтребители Gripen E/F. Стойността на сделката е 3,1 млрд. швейцарски франка (€2,5 млрд.).

Според предварителното рамково споразумение, което двете страни са подписали миналия петък, но бе огласено публично едва вчера, Швейцария се ангажира в покупката на 22 броя от Gripen E/F, като посочената цена е 3,1 млрд. швейцарски франка е фиксирана. Първата вноска от 300 млн. швейцарски франка (€250 млн.) трябва да бъде платена през 2014 г.

Швейцарските Gripen E/F ще бъдат снабдени с радар с електронна сканираща решетка, ракети Meteor и други подобрения, които са присъщи за новото поколение Gripen. Първите 11 машини бъдат доставени през 2018 – 2019 г., а последните 11 през 2020 – 2021 г.

Швейцария също така ще получи на лизинг 11 Gripen C/D (осем едноместни и три двуместни), които ще се експлоатират на лизинг между 2016 и 2020 г. Те ще служат за по-бързо приучаване към типа и ще дадат възможност за ранно пенсиониране на използваните в момента F-5E/F. Цената на лизинга ще е 44 млн. швейцарски франка годишно (€37 млн.), което според швейцарския министър на отбраната е само с 10 млн. франка (€8 млн.) по-скъпо от експлоатацията на наличните 22 F-5 в момента.

Сделката все още е в процес на одобряване от страна на Швейцария. Комисията по отбрана и сигурност в парламента вече разкритикува проекта, но не го спря. Швейцарският парламент трябва да одобри сделката в края на тази или началото на следващата година, но е възможно да се стигне и до общонародно допитване по темата. Финалният договор трябва да се подпише най-късно през 2014 г.

Междувременно Швеция все още се колебае колко Gripen E/F да поръча, като се споменават бройки между 40 и 60. В края на септември ще започне обсъждането на шведския бюджет за 2013 г., като в него трябва да бъде заложено постепенно увеличаване на военните разходи с по около €36 млн. годишно в рамките на следващото десетилетие. Това ще позволи на Швеция да инвестира в Gripen E/F. Въпреки това ще се наложи съкращения.

За сега се планира Швеция да получи първите три Gripen E/F във втората половина на 2018 г., a първата ескадрила ще е  боеготова през 2023 г. – Още за Gripen

/Аеро/

 
Русия не е доволна от Ил-476
29.08.2012, 21:46

Ил-476Военнотранспортния самолет Ил-476 (известен и като Ил-76МД-90А) не отговаря на изискванията на ВВС на Русия. Това е съобщил източник в Министерството на отбраната пред вестник „Известия”.

Според източника, самолетът който трябва да полети през октомври, тотално не отговаря на военните изисквания по отношения на бордното оборудване и практически това представлявал стандартен цивилен транспортен самолет.

При Ил-476 няма система за самозащита, система за разхвърляне на топлинни капани и диполни отражатели, система за предупреждение за обстрел, оръдейна установка в кърмата, както и система за пускане в полет на тежки товари. Всички тези изисквания са били заложени в техническите изисквания на ВВС. Според източника на „Известия” всички тези неща трябва да се интегрират още в фазата на проектиране.

От корпорация „Илюшин” са се оправдали с това, че окончателните технически изисквания към Ил-76 са получени едва в края на юли 2012 г. Според корпорацията част от изискваните системи дори още не са били създадени.  – Още за Ил-476

/Аеро/

 
10 армейски хеликоптери унищожени от сирийски въстаници
29.08.2012, 21:15

Сирийски въстаници унищожили 10 армейски хеликоптери по време на нападение срещу военно летище в провинция Идлиб, съобщава катарският телевизионен канал „Ал Джазира”.

Според тези данни, хеликоптерите не са успели да излетят и са били унищожени в хангарите. На кадрите, предадени от телевизионния канал, се вижда как въстаниците обстрелват летището, намиращо се в низина, с картечници с голям калибър.

Ако тази информация се потвърди, то общите загуби на ВВС на Сирия по време на сегашния конфликт ще възлязат на два реактивни самолета и 11 хеликоптери.

 
Вертолет Boeing CH-47D Chinook се е разбил в Афганистан
29.08.2012, 21:04

CH-47D ChinookГоворител на НАТО е съобщил, че американски хеликоптер Boeing CH-47D Chinook се е разбил в източната част на Афганстан. Никой от петчленният екипаж не е пострадал при ‘твърдото кацане'.

Според първоначална информация в район не е била отбелязана активност на талибаните по време на инцидента.

Четирима от намиращите се на борда екипаж са от Националната гвардия на Невада и един от тази на Монтана, като всичките са отново в строя. Тъй като хеликоптерът е получил сериозни повреди, той е бил унищожен от членовете на екипажа преди да бъдат евакуирани. – Още за CH-47D Chinook

/Pan.bg/

 
Обявихме конкурс за 400 резервисти на 155 длъжности
29.08.2012, 17:45

полковник Стоян Стаматов.

 

 

Интервю с началникът на Централното военно окръжие полковник Стоян Стаматов.

 
Мароко получи последните изтребители F-16 Block 52
29.08.2012, 17:38

Ф-16, Фото от сайта defense-aerospace.comНа 22 август в завод в Форт Уорт се е състояла церемония по предаването от американската компания Lockheed Martin на ВВС на Мароко на последните три изтребителя F-16 в модификация Block 52, съобщава Defense-Aerospace. Общо на въоръжение Мароко вече ще има 24 такива изтребителя: 18 едноместни F-16С и шест двуместни F-16D.

Доставката на самолетите е извършена в рамките на контракт на стойност 2,5 милиарда долара, подписан в края на 2008 година. В рамките на съглашението мароканските ВВС получават още и системи за наземно обслужване и импулсно-доплерови радари APG-68(v)9. Машините ще бъдат въоръжени с американски ракети AIM-120-C7 AMRAAM, AIM-9M Sidewinder и коректируеми авиобомби.

Според данни на Flightglobal MiliCAS, освен F-16 на въоръжение Мароко има още 30 F-5B/E/F Tiger II и 50 Mirage F1CH/EH.

Изтребителите F-16 се намират на въоръжение в 25 страни по света, включително и в САЩ. – Още за F-16

 
Гранатометът „Хашим”: ефективно оръжие в борбата с танкове
29.08.2012, 15:02

RPG-32 HashimВ близко време в Йордания ще започне съвместно руско-йорданско производство на гранатомети „Хашим”. Разработването на РПГ-32 беше проведено от руското предприятие „Базалт” в интерес на чуждестранен купувач по личната инициатива на краля на Йордания Абдала Втори.

Много страни, в това число от Близкия изток, се стремят да участват в разработването на някакъв интелектуален продукт в сферата на оръжията. При това общата тенденция е желанието да организират производството на своя територия чрез монтаж от доставяни компоненти. Вероятно именно тази схема ще бъде използвана при производството на гранатометите. Това ще даде на Русия финансови средства за онези предприятия, които са включени в проекта, отбеляза главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Преди всичко става дума за предприятието „Базалт”, което се занимава с разработването и производството на гранатомети. Може да се разчита, че „Хашим” ще има успех на пазара в Близкия изток и трети страни.

По техническите си характеристики „Хашим” е уникален. Това е първата в света гранатохвъргачка, която може да стреля с гранати от два калибъра – 105 и 72 мм. Тя няма аналози в света и е с универсално бронебойно действие. Игор Коротченко продължава:

   - Гранатохвъргачката се характеризира с възможност за унищожение на различни цели за сметка на смяната на бойните картриджи (контейнери). Това означава, че има възможност да бъде унищожавана както бронирана техника, така и скривалища, пехота и други видове цели. Що се отнася до бронепробиваемостта, то „Хашим” е способен гарантирано да унищожава всякакви бронирани цели, включително танкове на всички страни в света.

Като сътрудничи с такъв партньор, какъвто е Йордания, компания „Базалт” излиза на пазари на трети страни, имайки гаранции, че нейните изделия ще се намират в надеждни ръце и няма да попаднат в ръцете на терористи, отбелязва Игор Коротченко. Защото от страната-купувач винаги се иска сертификат за крайния потребител. Това означава, че правителството на съответната държава поема юридическите задължения, че закупените оръжия ще се намират единствено в страната-купувач и ще бъдат на разположение на нейните въоръжени сили. – Още за РПГ-32

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Флотът като инструмент на голямата политика
29.08.2012, 13:06

В Баренцево море завършиха съвместните учения на Русия, САЩ и Норвегия „Северен орел-2012”. Маневрите, имали както бойна, така и хуманитарна съставляваща, станаха поредно мероприятие в поредицата съвместни учения на Русия и НАТО.

Какво означава активизирането на военното сътрудничество на Москва с неотдавнашните си потенциални противници? По брой бойни кораби руският флот днес значително отстъпва на Военноморските сили на СССР – огромно количество бойни единици (както остарели, така и напълно съвременни през 1990-2000 години) бяха извадени от състава на армията без каквато и да е замяна.

Наличният състав на флота стига днес само за поддържане на „антипиратската вахта” в Аденския залив и периодично демонстриране на знамето в основните океански региони, но Русия засега не е в състояние ад поддържа постоянни части в зоните на жизнено важните й интереси. Въпреки това, много от задачите днес вече се решават успешно.

Съвместните учения на Военноморските сили на Русия с колеги от НАТО и други държави станаха една от най-активните частни форми на активността на флота. Почти всеки път анализаторите се опитват въз основа на тези учения да направят някакви изводи относно насоката на руската политика.

Наред с това, нито „Северен орел”, нито ученията РИМПАК-2012 в Тихия океан през юни-юли, нито съвместните маневри с Индия и Китай не дават достатъчно основания да се направи извода, че Русия се стреми към един или друг формат на военен съюз.

За стремеж към създаване на ефикасен военен алианс със сигурност може да се говори само в случая с ученията на Русия с членките на контролирания също от нея блок на Организацията на договора за колективна сигурност. Основната насоченост на тези учения (на които се тренира преди всичко системата за управление на войските, а след това вече всичко останало) говори, че Русия разглежда ОДКС като военен инструмент, предназначен за защита на безопасността на членките на алианса по силов начин. Ученията с НАТО, Китай и другите страни преследват друга цел – да се изяснят възможностите за съвместни действия в случай на съвпадане на интересите в основните региони.

На север такъв интерес е, по-специално, безопасността на корабоплаването, и един от ключовите моменти на „Северен орел” стана тренирането на спасителни операции. По време на ученията Русия и Норвегия тренираха взаимодействие между Мурманския морски спасително-координационен център и норвежкия спасителен координационен център „Север” в град Будьо.

Подобни учения са полезни с това, че позволяват на довчерашни вероятни противници да намират допирни точки – а в случая интересите на Русия са в поддържането на партньорски и по възможност приятелски отношения в другите основни играчи – било то НАТО или Китай, без да се обвързва с каквито и да е задължения.

Може със сигурност да се каже, че тази политика ще бъде прокарвана и занапред: броят учения и географския им размах продължават да нарастват.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Сухопътни войски започнаха стрелбите и пусковете на „Шабла 2012”
29.08.2012, 12:50

Стрелба с ПЗРК "Стрела-2"След извършването на комбиниран марш на собствен ход и с железопътен транспорт на 22 август зенитно ракетно-артилерийските подразделения на 2 механизирана бригада от състава на Сухопътните войски се предислоцираха на Зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла. В продължение на няколко дни под ръководството на началника на сектор „Подготовка на подразделенията за ПВО” в Командването на Сухопътни войски полковник Цветан Петков беше извършено техническо обслужване на въоръжението и техниката и бе проверена готовността на военнослужещите за допускане до бойни стрелби.

Вчера военнослужещите от Сухопътните войски  проведоха първите стрелби, по време на които бяха изпълнени 20 задачи от  курса за бойните стрелби на зенитната артилерия.

Стрелбите ще продължават  днес, като е планирано изпълнението на 21 пуска от стрелците зенитчици.

Ръководител на стрелбите на подразделенията от Сухопътните войски през двата  дни е  полковник Цветан Петков

На 30 и 31 август  зенитно ракетно-артилерийските подразделения ще се включат в единния график на стрелбите по време на  националното учение на противовъздушната отбрана на Българската армия „Шабла - 2012” и ще изпълнят 34 стрелби и пускове по въздушни цели.

По време на стрелбите на полигон „Шабла” на 30 август ще присъстват заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов и командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Петър Петров.

/Сайт на Сухопътни войски/

 
Американски войници са арестувани за убийство и заговор за атентат срещу Обама
29.08.2012, 10:57

Четирима американски военнослужещи от базата Форт Стюарт, щата Джорджия, бяха задържани за двойно убийство и заговор за убийството на президента, съобщи БНТ в сряда.

Те застреляли свой бивш другар и приятелката му, за да не разкрият плановете на сформирана от тях анархистка групировка, която си е поставила цел да извърши държавен преврат и да убие Барак Обама.

Групата, в която членуват настоящи и бивши американски военнослужещи, е похарчила най-малко 87 000 долара за покупка на оръжия.

Те убили 19-годишния бивш войник Майкъл Рорк и 17-годишната му приятелка, за да запазят в тайна намеренията си. Двамата са били застреляни в гората близо до военната база през миналия декември

Групата планирала да превземат оръжейния склад на Форт Стюарт, после да взривят сградата на управлението на вътрешната сигурност и хидросъоръжения в щата Вашингтон. След това щели да извършат покушение срещу президента Барак Обама.

/www.mediapool.bg/

 
В Югоизточна Азия започна международното военноморско учение SEACAT-2012
29.08.2012, 10:34

Ежегодното международно учение на ВМС на страните от Югоизточна Азия SEACAT (Southeast Asia Cooperation and Training), провеждано под егидата на САЩ, започна на 27 август, съобщава официалния сайт на американския флот.

Учението е с продължителност една седмица и се състои от два етапа – тридневен командно-щабен и четиридневен в открито море. Маневрите започнаха със среща на офицерите за свръзка на участващите флотове във военноморската база Шанджи в Сингапур, където те обсъдиха сценария на действие на страните.

Ученията от серията SEACAT се провеждат за 10-ти път от 2002 година насам и традиционно са посветени на отработването на тактически прийоми за прехващане и задържане на кораби-нарушители.

В учението SEACAT-2012 вземат участие ВМС на САЩ, Бруней, Индонезия, Филипините, Сингапур и Тайланд.

В качеството на имитатор на кораб-нарушител ще бъде използван американския спасителен кораб T-ARS50 Safeguard.

 
Годишнина от приемането на въоръжение на Ка-50
29.08.2012, 09:30

Ka-50Вчера, 28 август 2012 година, се навършиха 17 години от приемането на въоръжение на руския вертолет Ка-50.

Изпълнен е по традиционната за компанията Камов двувинтова схема, въоръжен с 12 свръхзвукови ракети «Вихрь» (на 10 км пробиват 900-мм броня), блокове за 80 броя 80 милиметрови неуправляеми ракети „въздух-земя“ и 30 милиметрово оръдие А2А42. Те дават на машината нова огнева мощ, а съосната схема придава уникални характеристики и движения невъзможни за друг вертолет. Бронята защитава пилота от пряко попадение на 23 милиметров снаряд, а катапултното кресло К-37 го спасява при извънредни обстоятелства.

На 28 август 1995 година Ка-50 е приет на въоръжение и пуснат в серийно производство.

От 28 декември 2000 г до 14 февруари 2001 г два вертолета участваха в операции в Чечня в рамките на бойна ударна група. Оценката от това изпитание за машината е отлична

В момента в Центъра в Торжк има една ескадрила вертолети Ка-50, а модифицирания вариант Ка-52 вече постъпи на въоръжение във вертолетните авиобази. – Още за Ка-50/52

/aeronews.alle.bg/

 
Армията на търг или на тезгяха в сезонната разпродажба
29.08.2012, 09:17

Военното НДК Военното НДК е вече на Министерството на правосъдието....! Кой спечели и кой загуби от 4-годишното замразяване на строителството?

При всички случаи не е армията. За сметка на това обаче строената от Тройната коалиция сграда и завършена, както се очертава от ГЕРБ, има шанс да влезе в следващия доклад на Европейската комисия, като част от очакваната реформа на правосъдната ни система.

Заслугата за това, разбира се, ще бъде на Бойко Борисов........... Прочети още

 
Три компании ще разработват нови бронемашини за американските СВ
29.08.2012, 08:56

JLTV производствo на Lockheed Martin. Фото от сайта lockheedmartin.comСухопътните войски на САЩ са сключили контракти за разработката на леки бронемашини JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) с три компании: Lockheed Martin, AM General и Oshkosh. Общата стойност на контрактите, според сайта на Пентагона, е на стойност над 184,7 милиона долара.

Lockheed Martin е получила от военното ведомство на САЩ 64,99 милиона долара, AM General - 63,88 милиона, а Oshkosh - 55,87 милиона долара. Според условията на контрактите, всяка от компаниите трябва да представи свой образец на лека бронирана машина до 8 ноември 2014 година. Победителят ще бъде обявен според резултатите на експертните оценки.

Бронемашините JLTV ще трябва да заменят остарелите "хамъри" HMMWV, произвеждани от AM General. По-рано излезе информация, че Пентагона в началото на 2012 г е поискал 10,9 милиарда долара за разработката на три проекта на бронирани автомобили - Joint Light Tactical Vehicle, Medium Tactical Vehicle и General Dynamics Stryker.

Възможните технически характеристики на JLTV за сега не са известни. – Още за JLTV

 
Войната на самоделните бомби
29.08.2012, 08:30

“Бомба, бомба, бомба”, закрещяха бунтовници насред битка по улиците на Алепо. Всички залегнаха и запушиха с пръсти ушите си. Ръждясалият, 30-сантиметров метален цилиндър обаче, който те хвърлиха в сграда, където се укриваха въоръжени войници от сирийската редовна армия, не избухна.

“Батериите бяха изтощени и устройството не работеше”, каза Абу Фурад, бунтовнически командир с авиаторски слънчеви очила, все още облечен в сирийската военна униформа, която му е била зачислена преди да се присъедини към каузата на бунтовниците преди три месеца........... Прочети още

 
Пускаме фрегата срещу терористи
29.08.2012, 08:04

Фрегата „Верни” от българските военноморски сили ще се включи в операцията на НАТО в Средиземно море „Active Endeavour”, която е насочена срещу терористи. Решение за това се очаква да вземе кабинетът днес.

„Верни” ще участва в операцията в периода 3 октомври ­ 1 ноември, като ще предостави щатното си въоръжение и екипаж от 131 души. „Active Endeavour” осигурява присъствието на НАТО в Средиземно море и демонстрира решимостта на държавите-членки на алианса в борбата с тероризма. Участниците контролират корабоплаването, ескортират и проверяват отказали да се идентифицират кораби.

На прием в американското посолство пък шарже д'афер на щатската мисия Брайън Далтън съобщи, че от началото на военното сътрудничество с България през 1992 г. правителството на САЩ е предоставило над 180 милиона долара за оборудване, обучение и образование под егидата на Общата програма за образование и обучение (CETP) и на Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF.) Допълнително от 1996 г. насам България е получила около 150 млн. долара по линията на FMF в помощ на модернизирането на армията чрез осигуряване на оборудване и обучение.

 

 

 
Унищожителят на модерния турски крайцер "Хамидие"
28.08.2012, 22:47

През настоящата година се навършиха 144 години от рождението на един от най-изтъкнатите и прославени български военaчалници, оставили трайна диря в българската героична летопис - морският офицер капитан I ранг Димитър Добрев, както и 133 години от създаването на българския военноморски флот.

По време на Балканската война този млад и неукрепнал още флот записа една от най-ярките и неувяхващи страници на българската бойна слава, атакувайки турския крайцер "Хамидие".

Главната залугата за този значим боен успех на българските военноморски сили, респ. на торпедни катери е на капитан I ранг Димитър Добрев………. Прочети още

 
ВВС на Молдова за пореден път продава МиГ-29 - за 8 млн. долара бройката
28.08.2012, 22:35

Пропадна поредният конкурс за продажбата на 6 молдовски изтребителя МиГ-29. Те се продават заедно с 2 военнотранспортни Ан-72.

Местната агенция «Ъ-MD» съобщава, че днес - 28 август е пропаднал поредния търг. Тя припомня, че в началото на месеца търгът също бе анулиран поради една и съща причина - липса дори и на един участник!

От МО казаха за агенцията, че през септември ще обявят нов конкурс, като този път може да намалят цената драстично - до 50 %.

В момента стартовата цена на 1 МиГ-29 е 8,5 млн. долара. Представители на МО оповестиха, че в момента никой не търси по-стари самолети, като богатите страни твърдо държат на нова техника. Бедните страни пък нямат пари дори и за тези МиГ-29. Самолетите са приети на въоръжение през 1988 г., като повечето от тях са в добро състояние и не са изразходвали ресурса си.

Молдовските МО споделиха, че ако и на цена около 4 млн. долара бройката няма купувачи, то МиГ-29 ще бъдат разглобени на части, които ще бъдат продадени.

/Pan.bg/

 
Английски специални части десантирали в Сирия
28.08.2012, 22:26

Отряди на английските специални части били десантирани в Сирия за установяване на точното място на складове с химическо и биологическо оръжие, съобщава английският вестник „Дейли Стар” с позоваване на информирани военни източници.

По информация на изданието, общата численост на действащите в Сирия английски специални части надхвърля 200 военнослужещи. Заедно с тях на територията на Сирия също се намират подразделения на американски и френски специални части. Операцията се провежда под ръководството и във взаимодействие с няколко западни разузнавателни служби.

Източници съобщили, че тези отряди се готвят да завземат арсеналите в случай, ако Башар Асад реши да използва оръжие за масово унищожение.

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава на официално посещение в Република Гърция
28.08.2012, 17:54

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава утре, 29 август, на официално посещение в Република Гърция по покана на началника на Генералния щаб на националната отбрана на Република Гърция генерал Михаил Костаракос.

Целта на посещението е да се обсъдят състоянието и перспективите на двустранното военнотехническо сътрудничество между българските и гръцките Въоръжение сили, както и да се направи преглед на съвместното участие в редица проекти по линия на НАТО и ЕС и регионалните инициативи.

По време на визитата си генерал Симеонов ще посети щаба на Корпуса за развръщане на НАТО в Гърция (NDC-GR), който е разположен в Солун и 71-ва въздушнопреносима пехотна бригада.

/МО/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с Моше Аялон – вицепремиер и министър по стратегическите въпроси на Държавата Израел
28.08.2012, 17:50

Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с Моше Аялон – вицепремиер и министър по стратегическите въпроси на Държавата Израел днес, 28 август, в Министерство на отбраната. Двамата обсъдиха двустранните отношения в сферата на сигурността и отбраната и разговаряха за предстоящите възможности за тяхното развитие на основата на подписаното в началото на годината Споразумение за военно сътрудничество за провеждане на военни тренировки и учения.

Министър Ангелов поднесе още веднъж съболезнования към близките на жертвите на атентата в Бургас. „Никой не е застрахован от терористичен акт”, каза министър Ангелов и обясни, че България дава своя принос в борбата на международната общност срещу тероризма с участието си в Афганистан, преди това и в Ирак. „По този начин ние се стремим да отговорим адекватно на заплахите далеч от границите на страната ни и да бъдем съпричастни към общите ценности и цели”, допълни още той.

От своя страна вицепремиерът Моше Аялон изрази благодарност за оказаното съдействие на властите във връзка с трагичния атентат и подчерта силната връзка между двете държави и двете правителства, които ще проведат съвместно заседание през септември.

По-късно днес министър Аню Ангелов ще присъства на възпоменателната церемония в памет на жертвите на атентата на летище „Сарафово” в Централната софийска синагога.

/МО/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна с новоназначения военен аташе на Република Полша
28.08.2012, 17:45

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов прие днес, 28 август, новоназначения военен аташе на Република Полша полковник Адам Зугай.

По време на разговорите беше обсъдено двустранното военно сътрудничество и беше изразено задоволство от добрите взаимоотношения между армиите на Република България и Република Полша.

Генерал Симеонов благодари на досегашния военен аташе на Република Полша полковник Славомир Виха за активната му дейност и изрази увереност, че добрата съвместна работа между двете страни ще продължи и за в бъдеще.

Полковник Адам Зугай проведе срещи и с представители на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили.

/МО/

 
Австралия ще модифицира 12 Super Hornet в EA-18G Growler
28.08.2012, 14:32

EA-18G GrowlerАвстралия ще модифицира 12 F/A-18F Super Hornet в EA-18G Growler – изтребител за РЕБ (радиоелектронна борба). На въоръжение в австралийските ВВС са 24 F/A-18Е/F, 12 от които са окабелени предварително за оборудването на системите Growler.

„Изтребителите EA-18G Growler ще имат възможност да изпълняват множество задачи в подкрепа включително и на ВМС и Сухопътните сили на страната – подтискане и заглушаване на противниковите радари и средства за ПВО, радиотехническо разузнаване и наблюдение, както и да подпомагат пълния обхват от задачи пред въоръжените сили – от евакуация до реални бойни действия”, се казва в съобщение на правителството.

Модифицирането на изтребителите в Growler ще струва около 1.57 милиарда долара, в която сума се включват разходите по закупуване на оборудването, апаратура, резервни части и обучение. Модифицираните изтребители ще са боеготови през 2018 година. Така Австралия ще е втората страна след САЩ, която ще експлоатира EA-18G Growler. – Още за EA-18G Growler

/Pan.bg/

 
Военнотехническо сътрудничество между Русия и Индия
28.08.2012, 14:06

Индия и Русия подписаха споразумение за създаване на смесено предприятие за производство на съвременни видове боеприпаси за нуждите на индийската армия, съобщи високопоставен източник в министерството на отбраната на Индия.

Според него, Индия планира да произвежда в свои отбранителни предприятия перспективни образци руски боеприпаси, в това число и за системите за залпов огън.

Други подробности не се съобщават.

 
Австрия ще проведе референдум за военната служба
28.08.2012, 13:12

Михаел ШпинделегерАвстрия, една от малкото европейски държави, които военната служба все още е задължителна, ще проведе през януари референдум дали да се продължи с тази практика или не, съобщи вицеканцлерът Михаел Шпинделегер (на снимката), цитиран от АФП.

„През януари ще организираме референдум, за да се реши дали в страната да има задължителна военна служба или само професионална армия”, пояснява министърът на външните работи на страната.

/ИА „Фокус”/

 
ВВС на Босна и Херцеговина чака вече 17 години за 5 платени Ми-24
28.08.2012, 13:05

Ми-24Това стана ясно след заседание на правителството. Хеликоптерите са закупени през 1995 г. по 2,5 млн. всеки. След проучване се установява, че те се съхраняват в турските ВВС.

В писмо от август 2007 г. до турското МО от тогавашния министър на отбраната Селмо Цикотич Турция потвърждава, че вертолетите са на нейна територия.

След това проблемът е поставен в дневния ред на правителственото заседание, но не се обсъжда.

Чак през 2012 г. има раздвижване по въпроса. След редица писма между институциите в Босна и Херцеговина се установява, че те наистина принадлежат на МО и че преговорите с Турция трябва да продължат. От турска страна се получава писмо, в което пише, че хеликоптерите са на турска територия, но не се споменава в коя авиобаза са.

Зам.-министърът на отбраната на Босна пък заявява: "Вече 17 години търсим хеликоптерите и досега няма резултат. А и според новите планове на МО те се оказват излишни. За нас не представлява интерес да ги притежаваме, така че ако ги вземем, сигурно ще ги продадем. Чудим се вече дали наистина всички тези усилия си заслужават".

/Pan.bg/

 
40 дни по-късно: Окуражителна липса на напредък
28.08.2012, 10:56

Обявената от властта перфектност в работата на службите след терористичния акт и след Консултативния съвет при президента е елементарен кризисен PR

40 дни след атентата на бургаското летище резултатът е все още „окуражителен“. Това е израз на министъра на вътрешните работи, който неотдавна призна, че няма напредък в разследването. Остава да виси сериозният въпрос: Окуражителен – за кого? За гражданите? За разследващите? За европратньорите или израелците? За извършителите?

За това време на медиите бяха подхвърляни парченца информация, често противоречащи си едно на друго, просто за да се демонстрира някаква активност. В крайна сметка признанието на Цветанов – „Очаква се, че разкриването на целия механизъм зад атентата ще отнеме време, понякога години. Но ние сме окуражени от работата, която свършихме в последните 30 дни“, демонстрира както антитерористична мобилизация, така и алиби за липсата на резултати (сега и за в бъдеще)........... Прочети още

 
Сирия: Никаква интервенция!
28.08.2012, 10:05

Никой не може да остане безразличен към драмата, която се разиграва в Сирия. Но и заради либийския пример се чуха много гласове в подкрепа на военна интервенция. Някои искат да бъдат приложени всички необходими мерки, както беше изискано от Съвета за сигурност на ООН през 1990 г. за освобождаването на Кувейт, или през 2011 г. за защитата на либийското население, което Муамар Кадафи искаше за изтреби.

Но за да може авиацията да унищожи танковете или артилерията, застрашаващи цивилните, преди това тя трябва да владее небето, тоест трябва да бъдат извадени от строя батареите с ракети земя-въздух и вражеските изтребители. В либийския случай това не беше много трудно, защото военновъздушните сили на диктатора не бяха много ефикасни, а наземните средства за противовъздушна отбрана бяха бързо унищожени.

За Сирия не може да се каже същото............ Прочети още

 
В ЦПТП-Сливен започна обучението на поредния сержантски модул
28.08.2012, 09:50

От  вчера, 27.08.2012 г в Център за подготовка на танкови подразделения (ЦПТП) – Сливен започна  обучение на 41 военнослужещи от Сухопътни войски за придобиване на първо сержантско звание.

То ще завърши в края месец  септември, когато военнослужещите ще преминат изпити по огнева подготовка, тактико-специална подготовка, строева и физическа подготовки.

/landforce.mod.bg/

 
САЩ ще накажат девет военнослужещи заради инциденти в Афганистан
28.08.2012, 09:40

Девет американски военнослужещи ще понесат дисциплинарни наказания заради два инцидента, станали в Афганистан по-рано тази година и предизвикали възмущение и протестни акции, предаде Би Би Си.

Военните ще понесат наказание за изгаряне на Корана и за оскверняване на трупове на талибани.

Конкретните дисциплинарни мерки не се уточняват, но сред тях може да бъде понижение в звание или намаляване на заплащането. Военните не са заплашени от криминално разследване, както поискаха много афганистанци.

Изгарянето на близо 100 копия на Корана провокира няколкодневни протестни действия.

/ИА „Фокус”/

 
Стрелково оръжие за 10 милиарда долара
28.08.2012, 09:15

Световният пазар на стрелково оръжие от 2006 до 2012 се е увеличил повече от два пъти и достигна 10 милиарда долара, съобщава в доклада си независимият изследователски проект Small Arms Survey.

Според документа, ежегодния легален оборот на стрелково оръжие леко въоръжение, резервни части и боеприпаси за тях достига най-малко до 8,5 милиарда долара. През 2006 година този показател е бил четири милиарда. Още около половин милиард, според експертите, се пада на незаконната търговия с оръжие. Лидери в износа на леко стрелково оръжие са Съединените щати, Италия, Германия, Бразилия, Австрия, Япония, Швейцария, Русия, Франция, Южна Корея, Белгия и Испания.

 
Министърът на отбраната подкрепя идеята за „Военноморска конфедерация”
28.08.2012, 08:31

Участниците в срещата във Военноморския клуб във ВарнаНа 25 август, събота, от 11:00 часа, в заседателната зала на Военноморския клуб - Варна, се състоя среща на министъра на отбраната Аню Ангелов с председателите на неправителствени организации, подписали „Меморандум за намерения” за основаване на сдружение „Българска военноморска конфедерация” (БВМК), със седалище в морската ни столица. На срещата присъства и командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов.

Министър Ангелов бе приветстван от председателя на Варненския клуб на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” - капитан ІІІ ранг (р) Иван Гоцев. Основните цели и задачи на бъдещата НПО докладва председателят на Управителния съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) - капитан І ранг (р) Станко Станков, който представи и колегите си, както следва;

   - капитан І ранг Васил Кръстев - председател на УС на Сдружение „Клуб „Дръзки” - Варна;

   - капитан Петър Тухчиев - председател на УС на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище - Варна;

   - подполковник Динко Тенев - организационен секретар на Университетски войскови спортен клуб (УВСК) „ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” - Варна;

   - Максим Максимов - председател на Варненския клуб на Съюза на възпитаниците на военните, на Негово Величество училища, школи за запасни офицери, родолюбивото воинство и гражданство;

   - инж. Димитър Димитров - председател на Федерацията по морски многобой иприложен туризъм - Варна;

   - Васил Методиев - председател на УС на Клуб „Предизвикателство - млади моряци” - Варна;

   - капитан ІІ ранг Митко Методиев (р) - председател на УС на Клуб „Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец” (клубът е в процес на регистрация и ще бъде деветата организация - учредител на БВМК).

Министър Ангелов оцени инициативата като първи акт на обединение на морски организации на ветерани от военния ни флот с младежки спортни клубове и заяви своята подкрепа за учредването и бъдещата дейност на конфедерацията. Той приветства идеята за членство в Международната морска конфедерация (International Maritime Confederation, IMC), в която членуват обединени съюзи на ветерани от ВМС на Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Нидерландия, Франция и Хърватска.

Дискутирани бяха проблеми на отделните организации, морските приложни спортове, привличането на спортните клубове на Военномосрките бази в конфедерацията, както и други членове - физически и юридически лица.

Инициативният комитет за създаване на БВМК използва случая да благодари на министъра на отбраната Аню Ангелов и на командира на ВМС контраадмирал Румен Николов за отделеното време, разбирането и подкрепата на идеята.

/Морски вестник, Капитан І ранг (р) Станко Станков - председател на УС на СПРБ/

 
МВР с двама четиризвездни генерала, а армията – с един
28.08.2012, 08:10

В резерва Калин Георгиев е генерал с четири звезди. На пагоните на Бойко Борисов ще има една звезда по-малко. Той е генерал-лейтенант. Когато премине в резерва главният секретар на МВР става четиризвезден генерал. Това определя правителствено постановление за привеждане категориите на служителите по Закона за МВР и ранговете на служителите от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност” от резерва в съответствие със званията на военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили.

Категорията „главен секретар” в МВР се приравнява в резерва на званието генерал или адмирал. Във вътрешното министерство има двама с такова звание – главният секретар и заместник-главният секретар. Във военното е един – началникът на отбраната.

Други приравнявания: главен секретар в структура на МВР – на генерал-лейтенант или вицеадмирал; старши комисар – на генерал-майор или контраадмирал; комисар – на полковник или капитан І ранг; главен инспектор – на подполковник или капитан ІІ ранг; старши инспектор – на майор или капитан ІІІ ранг; инспектори първа, втора и трета степен – съответно на капитан, старши лейтенант и лейтенант.

Главният полицай, главният пожарникар, главният спасител и главният сътрудник се приравняват към воинското звание „старшина”, а полицаят, пожарникарът, спасителят и сътрудникът първа, втора и трета степен съответно на старши сержант, сержант и младши сержант.

По силата на това постановление, когато премине в резерва главният секретар на МВР Калин Георгиев ще бъде със звание генерал. Същото се отнася и за неговия заместник Станимир Флоров. Двамата ще бъдат и с по-високи звания от премиера Бойко Борисов, който така и си остана само генерал-лейтенант.

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 

 
Приключи лагерния сбор по водолазна подготовка в Сухопътните войски
27.08.2012, 21:50

В периода от 13 до 24 август военнослужещите от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътни войски проведоха лагерен сбор по водолазна подготовка във Военноморска база Бургас.

От 6 до 10 август лагерният сбор се състоя във военно формирование 28880 – Белене, след което същият продължи във Военноморската база.

В хода на занятията по водолазна подготовка военнослужещите отработиха задачи по водолазни спускания в различни условия, включващи практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни инженерни работи, устройване на проходи в подводни заграждения и др.

На 23 август военнослужещите преминаха изпит пред водолазно- квалификационна комисия от Военноморска база Бургас, за придобиване и потвърждаване на квалификацията, допускане до ръководство на водолазни спускания и издаване на допуск за изпълнение на водолазни дейности през   2013 г.

Изпитът се проведе в открито море, където водолазите показаха своите умения в упражнения за сигурност, подаване на въздух на пострадал под вода, активно и пасивно аварийно изплуване, както и познаване на Правилника за водолазната служба и материалната част.

Лагерният сбор се проведе под ръководството на капитан Здравко Кърнев от военно формирование 28880 – Белене.

/landforce.mod.bg/

 
Специализираната тактическа група от Сухопътните войски продължават дейностите в помощ на населението от с. Лозенец, община Стралджа
27.08.2012, 21:45

Близо 100 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа група, продължават да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт”. Те извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси на район около производствено-складовата база за боеприпаси „Стралджа – Мараш”.

Само през изминалата седмица военнослужещите са разузнали и са прочистили площ от 99,36 декара като са открили 10 920 невзривени боеприпаса и 7 016 килограма взривни остатъци.

От началото на операция „Чист хоризонт“ общо разузнатата и повърхностно почистена площ е 27 899,36 декара, като са открити 35 110 невзривени боеприпаса и 18 261 килограма взривни остатъци.

/МО/

 

Започва националното учение на противовъздушната отбрана на Българската армия „Шабла - 2012”

27.08.2012, 21:37

Тактическо учение с бойни стрелби „Шабла - 2012“ ще се проведе в периода 28-31 август на Зенитния полигон на Военновъздушните сили. В него ще участват над 400 военнослужещи и около 170 единици бойна и специална техника от формирования за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

По време на учението ще се проверят генерираните способности и ще се усъвършенства взаимодействието между военните формирования за противовъздушна отбрана на Българската армия при участието им в операция за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България. Офицер, планиращ учението е командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов.

Планирано е да бъдат направени над 70 пуска със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) и със зенитна установка. Стрелбите ще се извършат по парашутни и аеробалистични мишени. Разчетното бомбопускане на парашутните мишени ще се извършва от екипажи на самолет МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. За първи път в учението ще участва фрегатата „Верни”, която ще проведе пускове с бордовите си средства за противовъздушна отбрана по въздушни мишени.

Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, директор на учението е бригаден генерал Румен Радев – заместник-командир на ВВС, а ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования от ВВС - командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев. Военните формирования от Сухопътни войски ще бъдат ръководени от началника на сектор „Подготовка на подразделенията за ПВО” в Командването на Сухопътни войски полковник Цветан Петков.

Припомняме, че от утре, 28 август, във времевия интервал от 00:00 до 19:00 часа, ще бъдат активирани зони, опасни за корабоплаване и граждански полети в района на зенитния полигон и акваторията на Черно море.

/Пресцентър на МО/

 
Руската подводница „Алроса” продължава прехода си около Европа
27.08.2012, 18:12

„Алроса” проект 877ВДизеловата подводница на Черноморския флот „Алроса” проект 877В, която завърши планов ремонт и в средата на август напусна Кронщат, продължава междуфлотския преход до Севастопол.

В момента „Алроса” и буксира от Балтийския флот СБ-921, който осигурява отработването на задачите от подводницата по време на прехода, навлязоха в пролива Ла Манш.

Очаква се в началото на септември в испанското пристанище Сеута подводницата „Алроса” и СБ-921 да се срещнат със спасителния буксир на Черноморския флот „Шахтер”, който ще съпровожда субмарината до пристигането и в Севастопол.

СБ "Шахтер" навлезе в Средиземно море преди няколко дни и сега преминава през Малтийския пролив.

В Черно море корабите ще пристигнат през втората половина на септември. – Още за проект 877

 
Индия планира да получи 216 КР „Брамос” за новите изтребители Су-30МКИ „Супер Сухой”
27.08.2012, 17:26

В близко време Индия може да утвърди проект на стойност 65 млрд рупии (1,17 млрд дол) за покупката на 216 свръхзвукови крилати ракети „Брамос” за 42-та изтребителя Су-30МКИ версия „Супер Сухой”, които страната планира да получи от Русия.

Според „Таймс оф Индиа”, правителствения комитет по безопасността на Индия (CCS) на едно от предстоящите си заседания трябва да разгледа и утвърди проекта.

Предложението е внесено след обосновани разчети, доказващи, че въздушната версия на КР „Брамос” може успешно да се използва от борда на изтребителя Су-30МКИ.

Правителството на Индия предлага на първият стадий на проекта да се оборудват два прототипа на изтребителя „Супер Сухой” с ракети „Брамос” за провеждане на изпитания, след което още 40 самолети ще бъдат дооборудвани за използване на КР „Брамос”.

Източниците на „Таймс оф Индиа” съобщават, че проекта ще бъде реализиран от компаниите „Брамос аероспейс” и „Хиндустан аеронотикс лтд.” (HAL) с техническото съдействие на Русия.

Наскоро генералния директор на ОАО „Иркутский авиационный завод” Александър Вепрев заяви пред РИА „Новости”, че контракт за доставката на 42 самолета Су-30МКИ „Супер Сухой” на ВВС на Индия ще бъде подписан през третото тримесечие на 2012 година. – Още за КР „Брамос”

 
Свален сирийски Ми-25
27.08.2012, 16:21

Ми-25Днес в района на джамията Al-Ghufran в квартала Al-Qabun на Дамаск е бил свален правителствен хеликоптер Ми-25. За това съобщават както държавната телевизия, така и бунтовниците.

Според очевидци вертолетът е бил улучен от оръдеен огън, избухнал в пламъци и се е разбил. - видео

„Това бе отмъщение за клането в Дарая”, заяви Омар ал Кабуни, говорител на „Батальона Бадр” в Дамаск.

Той посочи, че силите на опозицията са открили тялото на загиналия пилот на хеликоптера.

 
Румъния отново критикувана за предложението да се купят изтребители Ф-16 без търг
27.08.2012, 16:10

F-16Европейски компании, произвеждащи военна техника, реагираха на коментарите на румънския министър на отбраната Корнелоу Добриту от 22 август, че страната може да закупи изтребители Ф-16 на компанията “Локхийд Мартин” директно от Португалия. Отбранителната индустрия още веднъж настоя Румъния да проведе тръжна процедура.

Това е вторият случай в рамките на две години, в който изказвания на румънски официални лица за закупуване на Ф-16 без търг предизвикват бурен отклик. През 2010 г. президентът на Румъния Траян Басеску обяви, че правителството ще закупи 24 употребявани изтребителя Ф-16 от САЩ на цена 1.1 милиарда евро, за да замени остарелите руски МиГ. Изявлението тогава предизвика критики от страна на европейските компании, произвеждащи изтребителите „Еврофайтър” и „Грипен”, които настояха, че е нужно провеждането на търг, каквито са изискванията на Европейския съюз. След дебати в парламента и медиите решението беше отменено няколко месеца по-късно.

Правителството сега е готово да се върне към темата и да прокара бърза покупка. Военният министър Добриту каза за агенция „Агерпрес” (Agerpres), че португалските самолети са в „много добро” състояние по думите на експертния екип, който ги е проучвал. „Заключенията на екипа надминаха очакванията", каза Добриту. Той добави, че Румъния се нуждае от бързо решение. „В противен случай ще останем без изтребителна авиация след девет години, защото самолетите МиГ след 40-годишна служба ще останат на земята. В напреднал процес на получаване на разрешение сме. Ще повдигнем въпроса на първото заседание на румънския Висш съвет за отбрана (CSAT).”

Ричард Смит, директор в Сааб на кампанията за Грипен в Европа, изрази учудване за коментарите за директна покупка. „Уверени сме, че можем да предложим ново поколение изтребител „Грипен” с лизинг или финансиране, което несъмнено ще е много по-икономично решение както като цена на придобиване, така и като разходи за летателен час, сравнено с употребявани изтребители,” каза той за BNE.

„Освен това Сааб се ангажират да предоставят добър пакет за индустриално сътрудничество, който ще допринесе за развитието на румънската икономика, за разкриването на нови работни места и ще спомогне за генерирането на ръст в износа,” добави Смит. „Надяваме се, че за да може да бъде избран най-добрият продукт, най-добрият цялостен пакет, всички фирми ще бъдат поканени да дадат оферта и всички предложения ще бъдат приемани сериозно.”

/www.otbrana.com/

 
САЩ са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 млрд. долара през 2011 г.
27.08.2012, 15:54

XM25 Counter Defilade Target Engagement (CDTE) SystemСъединените щати са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 милиарда долара през 2011 г., когато глобалният оръжеен пазар е възлязъл на 85,3 млрд. долара, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитирайки доклад, изготвен за Конгреса.

С тези продажби делът на САЩ в глобалния оръжеен пазар надвишава три четвърти. Втора е Русия с далеч по-малката сума от 4,8 милиарда долара.

Американските оръжейни продажби са се увеличили през 2011 г. повече от три пъти в сравнение с 2010 г., когато са били 21,4 милиарда долара. Сумата за 2011 е най-голямата за една година за цялата история на американския оръжеен износ.

Предишният пик е бил през финансовата 2009 г. - 31 милиарда долара.

Икономическият спад в света като цяло е намалил продажбите на оръжие през последните години. Но растящото напрежение с Иран кара някои държави в Персийския залив - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Оман - да купуват американски оръжия в рекордни количества, пише "Ню Йорк таймс".

Тези държави нямат общи граници с Иран. Те купуват скъпи бойни самолети и най-модерни ракетни отбранителни системи, посочва вестникът.

Годишният доклад за търговията с оръжие е съставен от непартийната Конгресна служба за изследвания, която е отдел към Библиотеката на Конгреса. Авторите Ричард Гримет и Пол Кер внесоха в петък в Конгреса доклада, смятан за най-подробно обобщение на некласифицирани данни за този пазар, достъпни за обществото.

Саудитска Арабия е купила 84 най-модерни изтребителя F-15, различни ракети и боеприпаси и е модернизирала 70 от досегашните изтребители F-15 в бойната си авиация. Освен това САЩ са продали на Саудитска Арабия десетки хеликоптери "Апачи" и "Блек Хок". Общо Саудитска Арабия е купила американски оръжия и бойна техника за 33,4 милиарда долара, сочат данните в доклада.

Обединените арабски емирства са купили противоракетен щит за 3,49 милиарда долара и 16 хеликоптера "Шинук" за близо 1 милиард долара.

В глобалната търговия с оръжие делът на развиващите се страни е 71,5 милиарда долара, от които 56,3 милиарда са платени за американски оръжия.

Един от приоритетите на политиката на Съединените щати е да сътрудничат с арабските си съюзници в Персийския залив, за да изградят заедно регионален противоракетен щит, който да пази градовете, петролните рафинерии, петролопроводите и военните бази от евентуално иранско нападение. Това включва разполагане на радари, които да увеличат обсега на системите за ранно предупреждение в Персийския залив, въвеждане на системи за командване, контрол и комуникация, които да обменят информация с новите ракетни прехващачи, продавани на отделните страни.

Противоракетният щит в Персийския залив се гради не на многостранна, а на двустранна основа - за всяка продажба на тези модерни и скъпи оръжия се водят двустранни преговори със САЩ, отбелязва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

/Dnes.bg/

 
Не подценяваме заплахите в Афганистан
27.08.2012, 12:42

генерал-лейтенант Атанас Самандов

 

 

Интервю с генерал-лейтенант Атанас Самандов – командващ Съвместното командване на силите

 
НАТО закри 202 бази в Афганистан
27.08.2012, 10:49

Оперативното командване на НАТО в Афганистан съобщи, че закрива 202 свои бази в страната и прехвъря приблизително още толкова към местното правителство. Това е част от плана за съкращаването на войските на Алианса в страната.

Всички бази са малки и представляват изолирани пропускателни пунктове, побиращи до 300 войници. Повечето от закритите военни обекти са край главните пътища в страната и са били разположени почти във всяка провинция. Други 282 бази от подобен мащаб са били предадени на Афганистан и са преминали под командването на местното правителство.

Новината идва на фона на поредната вълна на насилие в Афганистан. Местен войник е убил двама военнослужещи от НАТО. Инцидентът е станал в източната провинция Лагман. Нападателят е бил застрелян. Само от началото на август при подобни атаки са загинали 12 служители от силите на НАТО. А от началото на годината жертвите на Алианса са 42.

Отделно от това 17 души, включително две жени, са били обезглавени в южната провинция Каджаки, която е сред крепостите на талибаните. При друга атака в окръг Уашир талибански бунтовници са атакували военен пост и са убили 10 афганистански войници. – Още за Афганистан

/в-к Сега/

 
4 причини Израел да не тръгне на война с Иран
27.08.2012, 10:18

Преговорите между Иран и Запада търпят провал след провал. Последният беше в Москва през юни. Израелските лидери пък не спират да отправят предупреждения за възможен превантивен удар по иранските ядрени централи. На този фон опасенията за нов военен конфликт в Близкия изток изглеждат застрашително реални.

От авторитетното британско издание „The Telegraph” обаче настояват, че войната въобще не е толкова близо и е далеч по-вероятно да не се случи въобще, отколкото обратното. И подкрепят това твърдение с няколко сериозни аргумента……. Прочети още

 
Авиошоу "Батайница 2012" по случай 100 години сръбска военна авиация
27.08.2012, 10:10

На 2 септември във военновъздушната база Батайница край Белград ще се състои международно авиошоу по случай 100 години сръбска военна авиация. Чуждестранните участници пристигат в петък, ден за медиите и тренировка за авиошоуто ще се състои на 1 септември. Базата ще е отворена за посетители на 2 септември от 8 до 17 часа местно време, официалното откриване е от 10:50, а летателната програма – от 11 до 16 часа.

Най-масово участие ще бъде от сръбска страна – седем самолета "Super Galeb G4", учебни „Lasta", четири „Orao” , четири вертолета "Gazelles", въздушен двубой между двойка МиГ-21 срещу МиГ-29. Единадесет страни ще участват със самолети: Австрия (S-70 Black Hawk, SAAB 105), България (C-27J), Дания (F-16), Италия (Eurofighter Typhoon, C-27J– само статичен показ), Румъния (IAR-330M, IAR-99 Soim), Русия (Ил-76, Ан-12, МиГ-29, МиГ-29М2), САЩ (F-16, KC-135 R – само статичен показ), Словения (AS-532 Cougar, Pilatus PC-9 SWIFT), Турция (С-160 Transall) и Франция (Alpha Jet), а три ще бъдат представени с делегации – Великобритания, Украйна и Черна гора. Ще има участие и на различни аероклубове

/Pan.bg/

 
Испания отлага закупуването на 12 изтребителя Typhoon?
27.08.2012, 09:36

Eurofighter TyphoonИспанският министър на отбраната Педро Меронес е потвърдил, че страната му иска да отложи закупуването и получаването на 12 изтребителя Eurofighter Typhoon, за които има подписан договор с Eurofighter Defense Consortium и трябва да бъдат доставени до края на годината.

Министърът не коментира какво ще е икономическото отражение на такова решение, тъй като в договора са предвидени значителни наказателни клаузи за държавите, които се откажат от закупуването на договорения брой изтребители.

Икономическата криза в Испания постави правителството и бюджета за отбрана под силен натиск. Миналата година испанското министерство на отбраната натрупа задължения от 400 милиона евро към Cassidian Eurofighter, но със заплатените през февруари т.г. 309 милиона облекчи положението.

Испания е поела задължението да придобие на три етапа общо 87 изтребители Eurofighter на цена 9.255 милиарда евро:19 първоначално, 34 на втория етап и още 34 на третия, който е разделен на два подетапа – 20 броя Tranche 3A и 14 броя Tranche 3B.

През август 2009 г. социалистическото правителство на Испания подписа договор за закупуване на 15 изтребителя Eurofighter Tranche 3A с опция за още пет, като доставките трябва да започнат през 2013 година.

/Pan.bg/

 
Руски военни ще участват в антитерористични учения в САЩ
27.08.2012, 08:28

Руски военни от ИВО, съвместно със свои колеги от Командването на въздушно-космическата отбрана на Канада и САЩ, на международните учения „Бдителен орел 2012” ще отблъснат в САЩ атака на терористи, превзели пътнически самолет, предаде РИА Новости.

Ученията „Бдителен орел 2012” ще се проведат на 27-29 август. Тяхната цел е отработване взаимодействието между Въоръжените сили на Русия и Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (North American Aerospace Defense Command, NORAD), съобщава говорителят на руския Източен военен окръг полковник Александър Гордеев.

За първи път такива учения се проведоха през 2010 г.

Ръководител на учението от руска страна е генерал-майор Сергей Дронов, а от NORAD - Джозеф Боннет III.

 
България имаше двеста бойни самолета
27.08.2012, 08:12

Позорно е военните ни пилоти да си носят сандвичите от къщи

 Полковник Николай Калев е бивш командир на 15-и изтребителен авиационен полк, първият базиран на две летища - в Балчик и в Равнец. Роден е в Шумен, син на художник и внук на старшина от армията. Завършил е ВНВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, по-късно и Военнополитическата академия в Москва.

Шест години бил зам.-командир на полка по учебно-бойната подготовка и три години - командир на полка. От 1988 г. е пенсионер. Полетите му са стотици. Само като инструктор правел по 100-150 ч. на месец на МиГ-21. Днес си спомня за службата, докато вари рапани на вилата си в Балчик, на най-тежките моменти гласът му пресеква. Още лети насън.

Имам спомени, от които още и още ми се изпотяват ръцете и вдигам кръвно, щом се сетя. Мен лично съдбата ме е опазила от аварии, но само докато бях командир на полка в Балчик и Равнец, осем момчета загинаха. Ще разкажа и за тях. Но най-напред искам да напомня, че тази година на 16 октомври българските военновъздушни сили (ВВС) навършват 100 г. На тази дата тогава за първи път нашата армия е използвала самолет като бойно средство. Вярно е, и италианците претендират да са първи, но ние си тачим тази дата. Тогава пилотите Радул Милков и Продан Таракчиев правят с „Албатрос“ разузнавателен полет над Одрин и пускат две ръчни гранати.

Годишнината е повод за равносметка на нашата бойна авиация и за мен в нейната история има три върха……… Прочети още

 
Първият Eurofighter Tranche 3 е на производствената линия
27.08.2012, 07:50

BAE Systems завърши работите по предната секция на фюзелажа на първия Eurofighter Tranche 3, който ще бъде готов следващата година. Изтребителят с номер BS116 е предназначен за кралските ВВС на Великобритания.

Новата секция на Tranche 3 има над 350 модифицирани части, за да може в нея да се инсталира новата РЛС с АФАР (активно фазирана антенна решетка), допълнително захранване и охлаждаща система. РЛС с АФАР е в процес на разработване и ще бъде приета на въоръжение от 2015 година.

Германия, Италия, Испания и Великобритания ще получат общо 112 изтребителя от най-новата модификация Tranche 3A на Eurofighter, от които 40 са за краските ВВС.

/Pan.bg/

 

 
Военноинвалидите и военнопострадалите са готови с проектоизмененията на закона си
26.08.2012, 22:45

Военноинвалидите и военнопострадалите да получават към пенсията си добавка в размер на социалната пенсия за старост. Това е едно от предложенията в проекта за изменения и допълнения на Закона за военноинвалидитe и военнопострадалите.

Документът е изпратен в края на миналата седмица до министъра на отбраната Аню Ангелов, който е председател на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветеранитe от войните.

Той е адресиран още до постоянния секретар на отбраната д-р Николай Милков и други членове на съвета....... Прочети още

 
Между правото и своеволието
26.08.2012, 18:57

"Доколкото една добре организирана милиция е необходима за сигурността на свободната държава, правото на народа да притежава и да носи оръжие не трябва да бъде нарушавано", гласи текстът на Втората поправка на Американската конституция.

Право ли е да носиш оръжие, да стреляш наред и да убиваш и раняваш хора, имащи лошия късмет да са около теб в този безумен момент? Право ли е със законно притежавания си пистолет да влезеш в кинозала и да убиеш 12 напълно невинни души и раниш още над 50? Това е абсурдно!

Оръжейните привърженици твърдят, че всеки пълнолетен американец има право да държи в къщата си или да носи оръжие, за да се защити от престъпник, който може да бъде обезвреден или ликвидиран преди появата на полицията, да се защити също от змия, койот или мечка гризли. За тях това е свято право на лична безопасност. Право на ЛИЧНА БЕЗОПАСНОСТ, а не своеволие. Във Втората поправка не са залегнали злоупотребата с личното оръжие и убийствата на невинни хора!.......... Прочети още

 
Чикагската триада – новият стратегически тризъбец на НАТО
26.08.2012, 18:49

През май на срещата в Чикаго Трансатлантическият съюз се отказа от съществуващата над 20 години "диада", съставена само от ядрените и обикновените оръжия, и провъзгласи създаването на "триада", в която ядрените потенциали "съжителстват" с обикновените въоръжения и противоракетните средства.

Новият стратегически "тризъбец" включва не само ракетно-ядрените средства на Съединените щати във вида на техните  стратегически настъпателни въоръжения и тактическото ядрено оръжие, но и  стратегическите ядрени сили на Великобритания и Франция. Според Белия дом Русия разполага с 3800 тактически бойни заряда, а САЩ само с 500. Други източници сочат, че Вашингтон разполага с 650 броя авиационни бомби В-61 с мощност от 0,3 до 170 килотона и 320 бойни глави на крилати ракети с морско базиране "Томахоук" W-80-0 с мощност от 5 до 150 килотона. От общия брой 150 авиобомби са базирани извън територията на САЩ - в 10 складове на територията на европейските държави - Белгия, Германия, Гърция, Италия, Нидерландия, Турция. САЩ ще продължат да модернизират тактическото ядрено оръжие. На местото на В-61 разработват вариант В-61-12 с по-малка мощност до 50 килотона, но с по-висока точност на пападение срещу силно защитени цели. В близките години Пентагонът планира да произведе 400-930 авиобамби В-61-12 и да продължи срока на службата на  тактическото ядрено оръжие поне с още 30 години. След Чернобилската катастрофа човечеството стигна до извода, че ядреното оръжие е непригодно за война........... Прочети още

 
Катастрофа с ирански хеликоптер
26.08.2012, 18:36

Panha  Shabaviz 2-75 Хеликоптер на Корпуса на стражите на ислямската революция е паднал близо до град Sardasht в провинция West Azerbaijan на 25 август 2012 година.. Мястото на катастрофата е близо до Ирано-иракската граница в район населен с кюрди.

Загинали са трима членове на екипажа и един офицер от Корпуса на стражите на ислямската революция пътуващ на борда. Според предварителни данни причината за катастрофата е техническа неизправност.

Коментар:

Иран разполага с значително количество (около 100 машини) хеликоптери Bell 204/205 и произведени техни копия от иранската  Panha  Shabaviz 2-75 (около 30 машини). Така, че с почти 90% сигурност, може да се каже, че падналия хеликоптер е от този тип.

/aeronews.alle.bg/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще приветства участниците в 38-ия световен конгрес по военна история
26.08.2012, 16:55

Министърът на отбраната Аню Ангелов Министърът на отбраната Аню Ангелов ще поздрави участниците в 38 – ия световен конгрес по военна история, който ще бъде открит в понеделник, 27 август, в зала „София“ на „Кемпински хотел Зографски“.

България за първи път ще бъде домакин на световния научен форум, който през тази година е на тема „Технологии и военно дело“. В него ще вземат участие над 200 чуждестранни гости от 36 държави от Европа, Азия, Близкия Изток, Африка, Северна и Южна Америка.

Научната програма ще бъде открита с встъпителен доклад на тема “Технологии и войни от каменната ера до ядрените оръжия“ на полковник офицер о. р. професор Райнер Померин, член на Управителния съвет на Международната комисия по военна история. В отделните заседания ще се разгледат широк кръг тематични проблеми за развитието и ролята на военните технологии от средните векове и индустриалната епоха до Студената война и информационно-технологичната ера в началото на 21 век.

Официалното откриване на 38-ия световен конгрес по военна история ще се състои от 9.00 часа на 27 август 2012 г. в зала „София“ на „Кемпински хотел Зографски“.

/МО/

 
Швеция ще закупи 40-60 изтребителя Gripen E/F
26.08.2012, 13:50

GripenШведското правителство е взело решение да закупи от 40 до 60 изтребители Gripen E/F като част от споразумението със Швейцария, за да се намали цената на програмата за разработване и производство на Super JAS. След оспорвани дебати швейцарския парламент даде ход на договора за закупуване на 22 изтребителя Saab Gripen E/F.

Очаква се най-новата модификация на SAAB JAS 39 да бъде приета на въоръжение в Швеция през 2023 г. и да се експлоатира най-малко 20 години.

/Pan.bg/

 
BAE Systems ще изготви две 57-мм корабни АУ Mk110 за ВМС и Бреговата охрана на САЩ
26.08.2012, 09:24

Mk110 Mod 0 Компанията BAE Systems наскоро е получила поръчка на стойност над 20 милиона долара за доставка на ВМС и Бреговата охрана на САЩ на две 57-мм корабни артилерийски установки Mk110 Mod 0 и тяхната инженерна поддръжка.

Корабните артилерийски установки са предназначени за петият патрулен кораб клас NSC (National Security Cutter)  на Бреговата охрана и учебния център на ВМС в Дем Нек (щат Вирджиния), където моряците преминават обучение за експлоатация и техническо обслужване.

В момента 57-мм АУ Mk110 влизат в състава на въоръжението на патрулните кораби клас NSC на Бреговата охрана на САЩ крайбрежния боен кораб (LCS) на американските ВМС. Артилерийската установка е напълно автоматизирана и е способна да води огън със скорострелност до 220 изстрела в минута на разстояние до 10,5 мили.

Доставката на двете Mk110 ще стане през декември 2014 година. Допълнителните инженерни услуги, включени в контракта, ще се извършват в продължение на три години в Луисвил (щат Кентъки), Минеаполис (щат Минесота) и Карлскуг (Швеция).

До сега BAE Systems е произвела 19 артилерийски установки Mk110 за ВМС и Бреговата охрана на САЩ.

 
Руски военни наблюдатели ще инспектират територията на САЩ от самолет
26.08.2012, 08:01

Ту-154М Лк-1 Руска група от военни инспектори със самолет Ту-154М Лк-1 ще извършат два наблюдателни полета над територията на САЩ от 26 август до 10 септември в рамките на Договора за открито небе, предаде Интерфакс.

„Полетите ще се осъществят от американските летища Райт-Патерсън и Травис”, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната.

На борда на самолета руски и американски специалисти съвместно ще осъществят контрол върху реда за използване на апаратурата и системите за наблюдение в съответствие с договореностите.

/ИА „Фокус/

 
Министърът на отбраната уволни майор Николов от авиобаза „Безмер”
26.08.2012, 07:50

Майор от ВВС се заключи в собствения си автомобил. Екшънът се разигра снощи в авиобаза "Безмер", съобщи на 24 август sliveninfo. Още от съобщението: „Майор Николай Николов, който през месец май бе арестуван за изнасянето на 103 ракети въздух-земя, се заключи в опит да предотврати връчването на заповед за дисциплинарно уволнение.

Снощи той потърси помощ от журналисти. Слад намесата им лично командирът на авиобазата разреши майорът да я напусне безпрепятствено.

Днес обаче, той отново е извикан в поделението, където най-вероятно заповедта ще му бъде връчена.

Майор Николов бе арестуван със сержант Живко Спасов, отговарящ за складовата база на авиобазата, през юни тази година. Срещу двамата бяха повдигнати по две обвинения - за длъжностно присвояване и за държане и съхранение на боеприпаси в големи количества без надлежното разрешение.

За първото престъпление законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, а за второто - от 3 до 10 години.”

Какво се случва след това съобщение на sliveninfo?...... Прочети още

 

 
На 83-годишна възраст почина астронавтът Нийл Армстронг
25.08.2012, 22:59

Neil ArmstrongАмериканският астронавт, който е първият човек, стъпил на Луната, Ний Армстронг почина в САЩ на 83-годишна възраст, предаде Ройтерс.

На 16 юни 1969 г. като командир на кораба „Аполо-11” Армстронг започна своя втори космически полет, който остана в историята. На 20 юли 1969 г. (на 21 юли в 3.56 ч. по средноевропейско време) астронавтът пред очите на милиони телевизионни зрители, наблюдаващи кацането на Луната в пряк ефир, скочи от последната стълба на лунния модул. Армстронг прекара извън космическия кораб 2 часа и 21 минути. – Още космически системи

 
Сухопътните войски утрояват участието си в гасеното на пожара в Рила
25.08.2012, 21:22

Военнослужещите от Сухопътните войски продължават активното си участие в гасенето на пожара в местността Бели бор – „Рилска света обител”, след като вчера успяха да локализират огнената стихия в поверения им район за действие.

Днес, 25 август, е утроен броят на включените в модулa от военно формирование 26 400 – Благоевград, под ръководството на заместник-командира на формированието майор Истилиян Дуков. В 5.30 ч. тази сутрин 92-ма военнослужещи с 6 броя техника започнаха действия по потушаването на огнената стихия.

/MO/

 
До 2020 година руските ВВС планират да закупят 90 нови изтребители Су-35
25.08.2012, 21:15

Су-35До 2020 година ВВС на Русия планират да закупят 90 най-нови изтребители Су-35, съобщава официалният говорител на ВВС Владимир Дрик.

Сега многофункционалният свръхманеврен изтребител преминава съвместни държавни изпитания в Изпитателния център „Чкалов”. Изпълнени са над 650 полета. Към момента се извършват полетни изпитния с реално бойно използване.

През октомври ще са готови резултатите и това ще позволи да започне доставката на изтребителите в строевите части. До края на годината се очаква ВВС да получат шест нови Су-35.

Су-35 ще стане основен изтребител за Русия и е от поколение 4++. Използване на технологии от 5-то поколение осигурява превъзходство над изтребители от аналогичен клас.

От своите предшественици изтребителят се отличава с ново крило, нова система за управление, нов двигател с променлив вектор на тягата, нова интегрирана авионика, нова РЛС с АФАР с увеличена далечина на откриване на цели и с по-голям брой на едновременно съпровождани и обстрелвани цели. Радиолокационната откриваемост на изтребителя е намалена няколко пъти. – Още за Су-35

/Pan.bg/

 
ОАК има заявки за 278 военни самолета
25.08.2012, 17:10

Михаил ПогосянНа конференция в Ульяновск тази седмица Михаил Погосян, шефът на руската ОАК „Обединена авиостроителна корпорация” съобщи, че компанията има 278 заявки за военни самолети.

Можем да направим и някои приблизителни изчисления. Известен е договор за 48 самолета Су-35. Също известен е договор за 30 самолета Су-30СМ и 55 самолета Як-130. Към тях трябва да прибавим и договорите за 32 самолета Су-34 от 2009 година. В бройката се включва и предварителния договор за 14 самолета Т-50. Както е известно на РСК "МиГ" бяха поръчани 24 самолета МиГ-29К/КУБ.

Сирия също има договор за 36 самолета Як-130, а за Индия трябва да бъдат доставени 29 самолета МиГ-29К/КУБ и 10 Су-30МКИ2.

Ако обобщим за Русия са 203 машини, 36 за Сирия и 39 за Индия (общо за чужбина 75). Ето, че достигнахме до съобщената от Погосян цифра от 278 самолета. Както се вижда положението на военната авиоиндустрия на Русия е тежко. Просто поръчки няма! Единствено руските въоръжени сили я спасяват от фалит.

До 2020 година ще бъдат поръчани още 48 самолета Су-35, до 60 Т-50 и до 60 Су-34. За нормалното функциониране е необходимо всяка година да бъдат произвеждани около 50  самолета и 16 учебни Як-130. Което означава  най-малко 400 самолета до 2020 г и около 130 Як-130. Следователно Русия се нуждае от поръчки на около 100 самолета и още около най-малко 40  Як-130. Индийците за сега са поръчали 4 самолета FGFA и други кандидати няма........

б.р.- В бройката не са включени Су-25УБМ. Те вероятно са за сметка на доставените Су-34.

/aeronews.alle.bg/

 
Мобилна група от 5 военнослужещи от авиобаза Крумово обезвреди противопехотна мина
25.08.2012, 16:58

Вчера, 24 август 2012 г. мобилна група от 5 военнослужещи от авиобаза Крумово, специалисти по обезвреждане на авиационни средства за поразяване, със старши на групата капитан Веселин Цветков разузна, обезвреди и унищожи противопехотна мина, открита около 21:50 часа на 23.08.2012 г. в местността „Янева ливада” край село Чепинци, община Рудозем, област Смолян.

Задачата беше поставена от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов след искане на Министерството на вътрешните работи и положителна резолюция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Районът предварително беше отцепен и се охраняваше от служители на РДГП – Смолян.

При обезвреждането и унищожаването на боеприпаса военнослужещите проявиха изключителна точност и прецизност, и отлични професионални умения.

/Сайт на ВВС/

 
Руски бойни кораби отплаваха на военноисторически морски „Поход на паметта” към Курилските острови
25.08.2012, 12:38

Отряд кораби на руския Тихоокеански флот в събота в 13:00 местно време започнаха планирания военноисторически морски „Поход на паметта”, посветен на отдаването на почест на съветските моряци, загинали при освобождаването на островите Курили и Сахалин по време на Втората световна война, предаде Интерфакс. Походът ще продължи до 17 септември.

„Това е петият поред военноисторически поход. Нашите кораби ще посетят островите Кунашир, Итуруп и Парамушир, както и град Охотск в Хабаровски край, където моряци и местни ветерани ще участват в тържествата по повод 365-та годишнина от основаването на града”, каза говорителят на Тихоокеанския флот на Русия капитан 1-ви ранг Роман Мартов.

Той допълни, че в състава на корабната група са големия десантен кораб "Адмирал Невелской" и морският буксир "Калар".

 
Индия е провела успешни изпитания на ракетата "Притхви-2"
25.08.2012, 12:24

Индия е извършила днес поредните успешни изпитания на едностепенната ракета на течно гориво с малък обсег на действие за мобилната пускова установка "Притхви-2", съобщава източник от отбранителното министерство на страната.

Изстрелването на "Притхви-2", с максимален обсег 350 км, е станало от изпитателната площадка в източния щат Ориса.

Ракетата „земя-земя” е преминала изпитания по време на военни учения и е показала висока точност, поразявайки мишена в Бенгалсия залив предаде ИТАР-ТАСС. – Още индийски ракети

/ИА „Фокус”/

 
Пентагонът с таен план за спецчасти в Сирия
25.08.2012, 08:33

Пентагонът разработва планове за изпращане на малобройни екипи от американските специални части в Сирия, ако Белият дом реши, че се налага да се осигури охраната на складовете с химическо оръжие, които сега се под контрола на сирийски специални армейски подразделения, съобщи вестник „Лос Анджелис таймс”, като се позова на източници от министерството на отбраната на САЩ.

Президентът на САЩ Барак Обама вече предупреди, че всеки опит на сирийския режим да използва срещу въстаниците химическо оръжие или да премести химическия си арсенал може да предизвика незабавна американска намеса. Плановете на Пентагона са насочени по-скоро върху действия, които биха попречили на сирийски бунтовници или на местни милиции, свързани с „Ал Кайда”, Хизбула или други терористични организации да сложат ръка на запаси от химическо оръжие. Вариантите предвиждат или унищожаване на запасите, или осигуряване на надеждната им охрана.

Тези два варианта предвиждат тайно проникване на американски специализирани екипи, обучени да боравят с химическо оръжие, или прецизни въздушни удари, с които складовете с химическо оръжие да бъдат изпепелени. Поне част от сирийските складове с химическо оръжие вече са под непрекъснато наблюдение чрез безпилотни самолети и шпионски спътници.

В Сирия са произведени и складирани стотици тонове зарин и зоман. Сирия е правила опити да разработи и нервопарализиращия газ VХ. Известно е, че три от заводите за производство на химическо оръжие се намират край градовете Алепо, Хама и Хомс, които са арена на едни от най-ожесточените сражения през 17-те месеца на сирийския конфликт. Четвъртият завод е разположен край град Латакия, смятан за крепост на привържениците на режима.

В несекретен доклад на директора на националното разузнаване, разпространен по-рано този месец, се посочва, че „сирийското химическо оръжие може да се използва като заряди за авиационни бомби, балистични ракети и реактивни снаряди”. Ракетите „Скъд”, купени от Сирия от Северна Корея, са много неточни, но могат да създадат истински хаос.

Същевременно според Сирийския център за наблюдение на човешките права броят на цивилните жертви в Сирия от началото на август надвишава 3000 души. Освен тях сред загиналите има 918 войници от редовната сирийска армия и 38 дезертьори, присъединили се към бунтовниците.

/www.monitor.bg/

 

 
Франция е получила първите учебни самолети Cirrus
24.08.2012, 22:25

SR20. Фото на пресслужбата на Cirrus AircraftАмериканската компания Cirrus Aircraft е предала на ВВС на Франция първите 13 от поръчаните 23 учебни самолети SR20, съобщава Flightglobal.

Доставката на учебните самолети се е състояла на 9 август 2012 година, но за това стана известно едва сега. SR20 са пристигнали във френската авиобаза Салон де Прованс.

Очаква се през септември 2012 г Cirrus Aircraft да достави на Франция седем учебни самолета SR22, а по-късно и още три SR20 за подготовка на пилоти от френските ВМС (те ще бъдат дислоцирани в авиобаза Ланвеок). Според действащия график доставката на самолетите ще завърши в края на 2012 година. SR20 и SR22 ще бъдат окомплектовани с бордово оборудване Garmin Cirrus Perspective и комуникационни системи в UHF диапазона.

Четириместните самолети са способни да развиват скорост до 342 километра в час. Продължителността на полета е около четири часа.

 
Русенският военен завод Дунарит е сред кандидатите за ВМЗ Сопот
24.08.2012, 21:32

Русенският военен завод “Дунарит” АД е сред кандидат-купувачите на “ВМЗ” ЕАД в Сопот, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

От агенцията уточняват, че днес изтече срока, в който кандидатите в обявения конкурс за приватизация на 100% от капитала на ВМЗ можеха да закупят документи. Желаещите са общо четирима - “Сейдж Консултантс” АД, “Емко” ЕООД, русенският военен завод и адв. Тихомир Трендафилов от София.

Преди дни изпълнителният директор на агенцията по приватизация Емил Караниколов коментира в интервю за Investor.bg, че е очаквал “Дунарит” и “Арсенал” да проявят интерес към приватизацията на ВМЗ, защото заводът в Сопот произвежда продукция за двете предприятия.

Агенцията обяви конкурса за приватизацията на ВМЗ в началото на юли. По същото време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че държавата ще се опита да приватизира дружеството в рамките на няколко месеца, като ще се търси стратегически инвеститор, който да запази производствената дейност на предприятието.

В следващите етапи на конкурса за ВМЗ участниците ще трябва да подадат документи, удостоверяващи, че имат право да работят с класифицирана информация, посочват от агенцията по приватизация.

Депозитът за участие в процедурата е в размер на 3 млн. евро, а крайният срок за подаване на обвързващи оферти е 27 декември.

/www.investor.bg/

 
Ексклузивно фотооко: Стартира въздушната обиколка на България!
24.08.2012, 21:18

ДАР-1Днес на правителствения ВИП на летище София рано сутринта бе открита и стартира Втората въздушна обиколка на България

Да припомним че тя се провежда в чест на първия полет на български самолет с български пилот над територията на България - на 13 (26) август 1912 г. поручик Симеон Петров излита от тогавашното летище София, което е било на мястото на бившия вече ж.п. завод от северната страна на Централна гара София.

В ранното утро на летището пристигнаха над 30 медии, а сп. "Клуб КРИЛЕ" бе единствената авиационна медия дошла да отрази събитието.......... Прочети още

 
ВВС на Полша приеха на въоръжение последния ВТС C-130E „Херкулес”
24.08.2012, 17:19

С-130В авиобаза „Повидз” в присъствието на министъра на отбраната на Полша Томаш Семоняк и на посланика на САЩ във Варшава Ли Фенштэйн на 22 август се е състояла церемония по приемането на въоръжение от ВВС на петият и последен от закупените от САЩ военнотранспортни самолети (ВТС) C-130E „Херкулес” (б/н 1505). Машината е пристигнала в Полша на 24 юли т.г., след което са започнали нейните изпитания от полски специалисти.

В рамките на съглашение, подписано през януари 2006 година, полските ВВС трябваше да получат 5 произведени през 1970-те години и модернизирани преди доставката самолети C-130E „Херкулес”, заплащането на които се извършва за сметка на средствата, отделени за Полша по програмата „Чуждестранно военно финансиране” (FMF). Общата стойност на проекта се оценява на 120 милиона долара.

Доставката на самолетите започна през март 2009 г, като всичките машини влязоха в състава на 33-та транспортна авиационна база на полските ВВС. Предвижда се ВТС да бъдат експлоатирани в продължение на 20 години. С получените самолети полските екипажи вече са изпълнявали полети до Грузия, Испания, Германия, Ирак и Афганистан. Общия нальот на ВТС вече е около 2600 часа. – Още за C-130E „Херкулес”

 
Румъния може да получи изтребители F-16 от състава на ВВС на Португалия
24.08.2012, 16:54

F-16Министърът на отбраната на Румъния Корнелиу Добрицою в интервю за „Агерпресс” е съобщил, че за ВВС на страната могат да бъдат закупени снети от въоръжение изтребители F-16 от състава на ВВС на Португалия.

Според думите на министъра, самолетите се намират в „много добро” състояние според резултатите на наскоро проведената проверка на португалските машини от техническа група на румънските ВВС.

Отговаряйки на въпрос за доскорошното намерение на ведомството му за получаване на 15 изтребителя F-16 от състава на ВВС на Холандия, К.Добрицою заявява, че този въпрос вече не е актуален, понеже излишните холандски машини са продадени.

 
Американска атомна подводница завърши поредното бойно дежурство
24.08.2012, 16;20

Атомната подводница SSBN743 Louisiana тип Ohio на ВМС на САЩ, въоръжена с междуконтинентални балистични ракети, на 20 август пристигна след продължително бойно дежурство в своята военноморска база Китсап-Бангор, щат Вашингтон, съобщи официалния сайт на американския флот.

 
Работят по наредбата за лекарствата на военноинвалидите и военнопострадалите
24.08.2012, 15:46

Десислава Атанасова.Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев и председателят на Контролния съвет на военно-родолюбивата организация Емил Гуджев ще участват в работната група за изготвяне на проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 08.01.2007 г. за реда за получаване и заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите, както и актуализирането на списъка към нея на лекарствените продукти. Заповед за формиране на групата е отдал министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Изплащането на лекарствата на военноинвалидите и военнопострадалите бе спряно с правителствено постановление.  Последва среща при президента Росен Плевнелиев, на която министър Атанасова обеща проблемът да се реши своевременно. Искрено се надяваме да действаме в бърз и оперативен порядък, защото недоволството и обидата е огромна и трудно се задържат и се обяснява на хората случилото се, казва Петър Велчев.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Офицер се барикадира във военно поделение
24.08.2012, 11:57

Майор от ВВС се заключи в собствения си автомобил. Екшънът се разигра снощи в авиобаза "Безмер". Майор Николай Николов, който през месец май бе арестуван за изнасянето на 103 ракети въздух-земя, се заключи в опит да предотврати връчването на заповед за дисциплинарно уволнение.

Снощи той потърси помощ от журналисти. След намесата им лично командира на авиобазата разреши майорът да я напусне безпрепятствено.

Днес обаче, той отново е извикан в отделението, където най-вероятно заповедта ще му бъде връчена.

Майор Николов бе арестуван със сержант Живко Спасов, отговарящ за складовата база на авиобазата, през юни тази година. Срещу двамата бяха повдигнати по две обвинения - за длъжностно присвояване и за държане и съхранение на боеприпаси в големи количества без надлежното разрешение. За първото престъпление законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, а за второто - от 3 до 10 години.

/www.sliveninfo.com/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва тази вечер в тържествената проверка (заря) по повод 135- годишнината от Шипченската епопея
24.08.2012, 11:53

Аню Ангелов Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва днес, 24 август, в тържествената проверка (заря), която ще се проведе от 21.00 ч. в гр. Габрово, по повод 135- годишнината от Шипченската епопея.

От 19. 00 ч. на площад „Възраждане“ в града Националната гвардейска част ще изпълни церемонията-спектакъл „Искри“, а от 19. 30 ч. ще се състоят концерти на Гвардейския представителен духов оркестър и на Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Националното честване по повод 135-та годишнина от Шипченската епопея се организира под патронажа на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев.

/МО/

 
Специализирани групи от СВ продължават дейностите по изпълнението на операция „Чист хоризонт”
24.08.2012, 09:00

В изпълнение на третата мисия на Българската армия специализираните групи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт”.

100 военнослужещи, включени в състава на Специализирана тактическа група продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на Производствено-складова база за боеприпаси – „Стралджа – Мараш”.

Вчера, 23.08.2012 г. специализираните групи от Сухопътни войски са разузнали и повърхностно почистили   площ от 15,39 дка, открити  са 5286 бр. невзривени боеприпаса  и 1312 кг  скрап. До момента, общо разузнатата и повърхностно почистената площ е 27848,36 дка, открити  са  32684 бр. невзривени боеприпаса  и 15573 кг скрап.

Днес, 24.08.2012 г., продължават дейностите по повърхностното прочистване на участъците, транспортиране и сдаване в склада на „Берета Трейдинг” на откритите невзвривени боеприпаси и взривни остатъци.

/landforce.mod.bg/

 

 
Самолетоносачът George Washington продължи програмата за патрулиране за 2012 година
23.08.2012, 22:58

CVN73 George Washington Атомния самолетоносач с предно базиране CVN73 George Washington на ВМС на САЩ на 20 август излезе от военноморската база Йокосука в Япония за продължаване на програмата а патрулиране за 2012 година в зоната за отговорност на 7-ми американски флот, съобщава сайта на американския флот.

George Washington е единствения американски самолетоносач, постоянно базиран зад граница, който през 2008 г смени в тази роля изведения от състава на силите на флота самолетоносач CV63 Kitty Hawk. На борда на George Washington е дислоцирано 5-то палубно авиационно крило.

George Washington, 5-тият атомен самолетоносач на ВМС на САЩ тип Nimitz, е приет в състава на американския флот на 4 юли 1992 година

 
САЩ планират нов ракетен щит в Азия
23.08.2012, 21:40

Барак Обама. Фото ReutersВашингтон планира да изгради нова противоракетна система в Азия, за да неутрализира заплахата от растящата ракетна мощ на Северна Корея и на Китай, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

Отбранителната система може да включва нова радарна система в Южна Япония и евентуално още една в Югоизточна Азия, твърди американският вестник. Новината бе разпространена, след като неназован американски служител казал за списание "Джейнс дифенс уикли", че Китайската армия е извършила на 24 юли изпитание на междуконтинентална балистична ракета с обсег, позволяващ да се нанесе удар по който и да е град в САЩ. Ракетата DF-41 може да носи десет отделни ядрени заряда, всеки от който може да е програмиран да удари различна цел, пише "Джейнс дифенс уикли".

Пентагонът е обезпокоен и от факта, че Китай разработва нова противокорабна ракета, която може да удари американския Тихоокеански флот. Тези ракети с обсег от 930 мили са създадени, за да не допуснат доближаване на американски кораби до Южнокитайско море, смятано от Китай за негова сфера на влияние. Американски служители са заявили за "Уолстрийт джърнъл", че в основата на новия противоракетен щит ще бъде мощен радар за ранно предупреждение, работещ в Х-диапазона и разположен на някой от южните японски острови. Такъв радар бе монтиран през 2006 г. в северната част на Япония, а трети може да бъде монтиран в Югоизточна Азия. При това положение радарите ще покриват Северна Корея, Китай и може би дори Тайван. Китай в момента има 1600 ракети, насочени срещу Тайван, и вероятно енергично ще възрази срещу каквато и да е намеса на САЩ, пише британският вестник "Телеграф".

/в-к Дума/

 
Аню Ангелов залъгва военните със социални придобивки
23.08.2012, 21:32

Аню Ангелов Опит да тушира напрежението сред военните направи министър Аню Ангелов, който намекна, че ще им осигури повече социални придобивки. Вчера той обяви, че обсъждал със Симеон Дянков какво може да се направи за "надграждане на социалната политика" във ведомството. "Смятам, че можем да постигнем определен напредък основно по отношение на техните възнаграждения, но това е все още в рамките на първоначални обсъждания", заяви Ангелов. Той не поясни как точно ще се отрази напредъкът и в какви измерения ще е той.

Министърът сподели, че очакванията му за бюджета за 2013 г. в сектора на отбраната са "средно песимистични и средно оптимистични". Той настоява за бюджет в размер на 1,5 от БВП и заяви, че ако Дянков не се съобрази с искането му, това нямало да се отрази на военните, а щяло да доведе до орязване на капиталовите разходи.

Ангелов бе категоричен, че държавата ще продължи да покрива задълженията на Военномедицинската академия. По думите му ВМА няма да се преструктурира. Междувременно стана ясно, че до месец ще бъде прехвърлена отговорността за сградата на военното НДК на Министерството на правосъдието. Ведомството ще трябва да се заеме с ремонта на сградата, за да може там да се нанесе Софийският районен съд.

/в-к Дума/

 
Холандците са против F-35
23.08.2012, 21:13

F-35Съгласно данни на анкетирането, проведено от Института за международни отношения „Клингендел”, ¾ от жителите на Холандия са за по-нататъшно продължаване на програмата на правителството по съкращаване на бюджетните разходи за отбрана и отказ от закупуване на перспективните американски изтребители F-35.

Според тях, стойността на програмата за закупуване е прекалено висока. При това сроковете за създаване на самолета, който трябва да смени остарелите F-16 в състава на Военновъздушните сили на страната, редовно се пренасят.

Министерството на отбраната на Холандия на свой ред настоява за закупуване на перспективните изтребител.

 
„Джон Стенис” заминава за Персийския залив
23.08.2012, 21:08

CVN 74 John StennisСАЩ преди планирания срок изпращат в района на Персийския залив самолетоносача „Джон Стенис” (CVN 74 John Stennis) заедно с кораби за бойно охраняване и атомна подводница. По молба на командващия Военновъздушните сили на САЩ в Близкия Изток, морската групировка заминава за региона четири месеца преди планирания срок.

Сега в Персийския залив се намират самолетоносачите „Ейзенхауър” (CVN 69 Eisenhower) и „Ентерпрайз” (CVN 65 Enterprise), срокът на пребиваването на които изтича скоро.

 
Ирак през следващата година ще получи от САЩ първата партида от изтребители F-16
23.08.2012, 20:54

F-16 Fighting Falcon. Фото от сайта lockheedmartin.comИрак ще започне да получава от САЩ първата партида от изтребители F-16IQ Fighting Falcon още през следващата година. Това съобщи днес в Багдад официалният представител на иракския премиер Али Мусауи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-рано се съобщаваше, че Ирак ще се наложи да чака поръчката още две години. Масауи уточнил, че „според договора, постигнат по-рано със САЩ, Ирак очаква първите 18 изтребителя през март 2013 г.”. По информация на арабските медии Багдад трябва да получи от САЩ в близките години общо 36 самолета F-16.

Всички изтребители ще бъдат предадени на клиента в „орязаната” в сравнение с Block 50/52 версия, която се отличава с по-слабия си радар APG-68(v)9 и използването на остарелите версии на ракетите AIM-9L/M-8/9 Sidewinder, AIM-7M-F1/H Sparrow и AGM-65D/G/H/K Maverick.

Освен това Ирак смята да закупи от Вашингтон нови радари и система за противовъздушна отбрана. – Още за F-16

 
На фокус:

Днес в сайта http://bmpd.livejournal.com се появиха снимки на италианска колесна бронетехника. Бойни машини Centauro и Freccia са пристигнали тези дни в пристанището Новороссийск. С тях ще бъдат проведени изпитания в интерес на руското Министерство на отбраната.

Снимка: Център АСТ, 23.08.2012 г.

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна с Н. Пр. Шаул Камиза Раз, посланик на Държавата Израел у нас
23.08.2012, 17:43

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна днес, 23 август, с Н. Пр. Шаул Камиза Раз, посланик на Държавата Израел у нас. На срещата присъства и полковник Амикай Абраамс, аташе по отбраната.

В началото на срещата началникът на отбраната генерал Симеонов изказа своите съболезнования за жертвите от атентата на летище „Сарафово”, Бургас.

По време на разговора генерал Симеон Симеонов и Н. Пр. Шаул Камиза Раз изразиха задоволство от доброто сътрудничество в областта на отбраната.

Те подчертаха, че проведената съвместна летателна тренировка “Collector’s Item 12” е била изключително ползотворна не само за ВВС на двете страни, но и за всички военнослужещи, участвали в нея.

/МО/

 
Румънски военен самолет се разби, пилотът загина
23.08.2012, 16:50

IAR 99 (Ястреб) Самолет на румънските военновъздушни сили се разби в четвъртък близо до град Крайова. Пилотът е загинал, но авиоинструкторът е успял да катапултира и е прибран от линейка, съобщи Министерството на отбраната в Букурещ, цитирано от АФП.

Самолетът IAR 99 Soim (Ястреб) е извършвал тренировъчен полет и е паднал малко след излитането, на 500 метра от пистата. „Метеорологичните условия бяха добри“, уточнява техническият директор на летището в Крайова Адриан Предеску в интервю по националната телевизия.

IAR 99 е първият самолет изцяло проектиран и създаден в Румъния, като първият полет на прототипа на този машина е извършен през 1985 г.

Разследваща комисия е изпратена на мястото на катастрофата от военното министерство.

 
Завърши сертификацията на 13-та рота за охрана на вътрешната зона на летище "Кандахар"
23.08.2012, 16:38

Сертификацията на 13-та рота за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар“ за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан приключи. В продължение на три дни, от 20 август 2012 г. на гарнизонния учебен център „Тюлбето“, под форма на тактическо учение, военнослужещите от контингента показаха висока подготовка за изпълнение на предстоящите задачи по охрана на летище „Кандахар“.

Комисия от Щаба по отбраната, с председател подполковник Живко Тодоров от дирекция „Операции и подготовка“, провери готовността на контингента от 61-ва механизирана бригада и даде висока оценка на показаните професионални действия на военнослужещите по време на тактическото учение.

Командир на ротата е майор Петко Цанев от 61-ва механизирана бригада, а помощник национален командир на контингента е подполковник Емил Михайлов.

/МО/

 
Виетнам ще стане един от лидерите по купуване на руско оръжие
23.08.2012, 13:55

В близките години Виетнам ще влезе в тройката на най-големите вносители на руско оръжие и военна техника, заяви генералният директор на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие (ЦАМТО) Игор Коротченко.

Миналият четиригодишен период (2008-2011) ЦАМТО оценява обема на военния износ на Русия за Виетнам на сумата 1,88 млрд. долара, което е 6,3% от общия обем на износа на Русия. С този показател Виетнам заема пето място в структурата на военния износ на Русия, отстъпвайки на Индия (8,2 милиарда долара), Алжир (4,75 милиарда долара), Китай (3,5 милиарда долара) и Венецуела (1,97 милиарда долара).

За следващия четиригодишен период (2012-2015 г.), според текущите поръчки Виетнам ще заеме четвърто място в рейтинга на страните-вносителки на руско оръжие с общ обем на военния внос на стойност 2,463 млрд долара,

В разчетите са включени само доставките на обикновени въоръжения (не се отчитат работите по инфраструктурни военни обекти, строителство на сервизни и учебни центрове, както и космически програми по линия на „Рособоронэкспорт”).

 
Нов конкурс MMRCA за изтребители за ВВС на Индия?
23.08.2012, 13:39

изтребител RafaleСпоред висши немски и руски официални лица съществува вероятност резултатите от конкурса MMRCA за нови изтребители за ВВС на Индия да бъдат анулирани и да бъде обявен нов тендер. Според Вячислав Джиркалин, говорител на руското Министерство на отбраната, Индия и Франция не са успели да достигнат споразумение по ключови въпроси от договора, като например трансфера на технологии и финансовите параметри. Руската страна е готова да участва, ако има нов конкурс.

В същото време, намиращият се на четиридневно официално посещение в Индия заместник председател на Комисията по външните работи и отбраната към Бундестага и близък помощник на Меркел Andreas Schockenhoff е заявил, че е имало разговори между немски и индийски официални лица по темата и те не са завършени. Според Schockenhoff индийското правителство все още не е подписало търговски договор за доставка на френски изтребители Rafale, като в същото време от Eurofighter работят по нова оферта за изтребителя Tyohoon, която е предмет на преговори между европейския консорциум и индийското правителство.

/Pan.bg/

 
Съобщение
23.08.2012, 12:54

C27J SpartanВоеннотранспортен самолет C-27J (борд 072) е кацнал на един двигател. Инцидентът се е разиграл на 22 август около 11,15 часа, a машината е кацнала успешно около 11,26 часа на летище София. АЕРО получи неофициална информация за случилото се вчера вечерта, а това бе официално потвърдено от Министерство на отбраната днес преди обед.

Според съобщението на МО екипажът на военнотранспортен самолет С-27J от състава на авиационната транспортна група – Враждебна констатира информация за критичен режим на работа на левия двигател.

Командирът на екипажа взема решение за прекратяване изпълнението на задачата, като действа съгласно аварийните процедури и се завръща за кацане на летище София с един работещ двигател. Няма последствия за екипажа и самолета.

Назначена със заповед на министъра на отбраната комисия разследва случая за установяване на причините за инцидента.

Според източници на АЕРО се касае за съвсем дребен технически проблем, който не е засегнал по никакъв начин конструктивно самолета или неговите двигатели. По-късно на 22 август е имало наземни проби на двигателите на пострадалия самолет (борд 072) и не са констатирани сериозни проблеми.

Напомняме, че през 2008 г. имаше два почти идентични инцидента при кацане с български C-27J. И в двата случая пострадал беше борд 071, който след втория инцидент не лети активно и се очаква неговото възстановяване да стане до края на годината.

/Аеро/

 

 
Китай е закупил от Русия хеликоптери и двигатели за 1,3 млрд. долара
23.08.2012, 10:43

Народно-освободителната армия на Китай през последните няколко месеца е закупила от Русия военна продукция на обща сума от 1,3 млрд. долара.

В близките няколко години Китай трябва да получи 55 нови многоцелеви хеликоптери Ми-171Е (за 600 милиона долара) и 140 авиационни двигатели АЛ-31Ф за изтребителите Су-27/30 (за 700 милиона долара).

Доставките на хеликоптери ще завършат през 2014 година.

 
В Стара Загора набират кандидати за служба в доброволния резерв на Българската армия
23.08.2012, 09:04

Военно окръжие – Стара Загора и Областен военен отдел – Стара Загора набират кандидати за служба в доброволния резерв на Българската армия.

Условия и ред за провеждане на конкурсите:

Конкурсите се провеждат по документи при спазване на изискванията на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), правилника за прилагане на ЗРВСРБ и заповед на министъра на отбраната № ОХ – 541 от 07.08.2012 г.

Кандидатите за участие в конкурсите да отговарят на следните изисквания:

   * Да са пълнолетни граждани на Република България и да нямат друго гражданство;

   * Да са годни и психологически пригодни за служба в доброволния резерв;

   * Да притежават образование, съответстващо на изискванията на длъжността;

   * Да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер;

срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

   * Да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение”;

   * Да не са навършили пределна възраст за служба в доброволния резерв (за войниците, матросите, сержантите и старшините – 55 години; за офицерските кандидати и офицерите – 60 години).

Кандидатите могат да заявят три длъжности за заемане, като длъжностите могат да бъдат в различни военни формирования.

Срок за провеждане на конкурсите – до 16.10.2012 г.

   - Срок за подаване на документи за кандидатстване за служба в доброволния резерв във Военно окръжие – Стара Загора – до 27.09.2012 г. включително.

Кандидатите за участие в конкурса да подадат заявление до Началника на Военно окръжие – Стара Загора, с приложени към него:

   · автобиография;

   · заверени копия от диплома за завършено образование и/или свидетелство за квалификация;

   · декларация за наличие/липса на трудово или служебно правоотношение и копие на документ за трудов стаж /ако има такъв/;

   · етапна епикриза от личния лекар и личен амбулаторен картон;

   · документ от психодиспансер по местоживеене, удостоверяващ психическото здраве;

   · свидетелство за съдимост;

   · декларация, че нямат друго гражданство освен българско;

   · служебна бележка от Националната следствена служба, че срещу тях няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

   · свидетелство за завършен курс по начална и/или специална военна подготовка и копие от военната книжка /за тези, които притежават/;

   · декларация, че желаят да бъдат приети на служба в доброволния резерв с по-ниско военно звание от притежаваното от тях в резерва /ако имат такова/;

   · декларация, че е съгласен да участва в операции или мисии извън страната;

   · други документи съобразно изискванията на длъжността, за която кандидатстват.

За допълнителна информация звънете от 09.00 ч. до 17.30 ч. на телефони 042 62 33 93 ; 042 62 32 31 ; 042 61 48 11 ; 042 61 48 12.

/stzagora.net/

 
Швейцарският парламент критикува Gripen, но даде път на проекта
23.08.2012, 08:48

Gripen DШвейцария ще продължи проекта си за покупка на 22 многоцелеви изтребителя Gripen NG въпреки критичното отношение на парламента, изразено в доклад публикуван на 21 август. Това съобщава FRANCE-PRESSE.

Комисията по отбрана и сигурност посочва в доклада си, че изборът на Gripen NG носи рисове от техническо, търговско и финансово естество, както и опасност за по-късна доставка на самолета. Въпреки критичното отношение комисията е одобрила с 16 на 9 гласа продължаването на проекта.

Член на комисията, цитиран от Financial Times, е изказал съмнения, че поръчаните Gripen NG ще бъдат доставени между 2018 и 2020 г., като е посочил, че Saab вече се бавят с програмата. Вестникът не е получил коментар от компанията по този въпрос.

Швейцария вече се съгласи да изтегли датата на доставка от 2016 на 2018 г. с цел да координира по-добре програмата с Швеция.

Швейцарският министър на отбраната Ули Мауер е изразил задоволство от решението на парламентарната комисия и е посочил, че това дава шанс да продължат преговорите с Швеция и Saab. Той е посочил, че проекта има фиксирана цена от €2,6 млрд., която е гарантирана от производителя и тя е много по-ниска от другите опции.

Противниците на програмата вече обявиха, че ще търсят път към национален референдум по въпроса. – Още за Gripen

/Аеро/

 
От прикриване за срещата на АТИС – към „чадър” над Далечния изток
23.08.2012, 08:43

С-400Недалеч от Владивосток, в град Находка, ще бъде разположен полк с най-нова система за ПВО ЗРС С-400. Тя трябва да смени предишните версии на ЗРС С-300, прикривайки стратегически важни райони на страната от възможни удари на балистични ракети.

Официален предлог за разполагането в Находка на най-новата система стана необходимостта да бъде осигурено въздушното пространство за откриващата в близко време среща на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС). Безспорно мероприятие от такъв мащаб може да привлече вниманието на терористични организации, способни на теория да организират нещо подобно на терористичните актове от 11 септември 2001 година. Защитата от подобни заплахи е необходима, но е очевидно, че с това, задачите на новата част на ПВО в Далечния изток не се ограничават. С-400 ще останат в Приморието за дълго време.

Обстановката в региона не може да се нарече спокойна: освен честото изостряне на ситуацията на Корейския полуостров, което може да се развие в засягащ Русия горещ конфликт, трябва да се обърне внимание и на това, че Далечният Изток и Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР) като цяло се превръщат в арена на все по-сериозно военно съперничество. Големите страни на АТР увеличават своите възможности и Русия не е изключение.

Да се предскаже, кои самолети и други въздушни обекти могат да станат цели за С-400 е трудно, но списъкът на най-актуалните заплахи не е толкова дълъг. На едно от първите места е Япония, която все по често и по-гръмко напомня за териториалните си претенции към Русия. Вероятността, че Япония ще тръгне на военно решение на въпроса е много малка, но не трябва да се отхвърля и такава възможност.

Серийното производство на С-400 започна през 2007 година, но до 2011 година включително, бяха разположени само два полка, въоръжени с новата система (четири дивизиона с по осем установки за изстрелване). През пролетта на 2012 година още един полк беше разположен в Калининград, втори сега се разгръща в Находка. За периода 2011-2020 години министерството на отбраната трябва да получи 56 дивизиона с С-400.

Заедно с това един от главните днес проблеми е избора на райони за разполагане на новата система за ПВО. Освен очевидните – столичният регион, Северо-Западът, Далечният изток, Уралският промишлен район, има и не толкова очевидни райони, изискващи внимание. В частност, става дума за руското Заполярие, където днес, ако не се смята Колският полуостров, практически отсъства организирана инфраструктура на ПВО. Имайки предвид обсега на действие на новите системи за ПВО, тяхното разполагане на Север ще даде възможност да бъде създадена допълнителна бариера по пътя на противника, който се опитва да проникне през арктическата зона в дълбочина на територията на Русия. – Още за ЗРК С-400

/bulgarian.ruvr.ru/

 
В петък приемат младите курсанти
23.08.2012, 00:49

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” В петък, на 24.08.2012 г., в 9.00 часа през прага на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще пристъпят новия випуск курсанти. Младите курсанти са общо 18: 14 момчета и 4 момичета, от които едната – Пламена Пенчева, е приета в специализация „Корабоводене за ВМС”. Тя  е първото момиче от 2009 г. насам, което ще  се обучава за навигатор. С най-висок успех от младите курсанти е Борислав Димитров от Търговище.

Новопостъпилите курсанти ще се обучават в следните специализации: „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми”, „Военноморски комуникационни и радиотехничеки системи” за нуждите на Военноморските сили.

В новия випуск има курсанти  от всички краища на страната: Варна, София, Силистра, Търговище, Ямбол, Елена, Казанлък, Шумен, Плевен, Пловдив, Разград и Видин, уточниха от флотската алма матер.

/Морски вестник/

 
Тържествата на ВВС по случай 100-годишнината им
23.08.2012, 00:20

С открит летателен ден и много други мероприятия ще отбележат Военновъздушните сили 100-годишнината от първото си бойно използване. Това съобщават ВВС на своя сайт.

Тържествата ще започнат на 6 октомври с открит летателен ден в авиобаза Граф Игнатиево, който ще започне от 11,00 часа. Между 12 и 26 октомври пред народния театър „Иван Вазов” в София ще има юбилейна изложба на открито.  На 12 октомври от 14,00 часа командването на ВВС ще се срещне с ветерани от военната авиация. Срещата ще бъде във Военноисторическия музей в София.

Между 13 и 16 октомври ще бъдат дни на отворените врати в Музея на авиацията Крумово, край Пловдив.

На 15 октомври от 10,30 часа ще се състои ритуално полагане на венци и цветя на Паметника на Летеца до Народното събрание, в алеята на в Алеята на летците на Централни софийски гробища и паметника в квартал „Иван Вазов”, София. В същия ден, но от 19,00 часа ще се състои тържествен спектакъл-концерт в народния театър „Иван Вазов”.

На 16 октомври от 10,00 часа сутринта ще се състои откриването на Монументът на авиацията и българските военновъздушни сили на площад Авиационен в София (кръговото на 4-ти километър), а от 12,00 часа ще се проведе официалният прием на командира на ВВС. – Още ВВС на България

 

 
Загубите на армията на САЩ в Афганистан стремително растат
22.08.2012, 23:55

Загубите на армията на САЩ в Афганистан от началото на операция „Трайна свобода” през 2001 г. към момента са преминали 2 000 души и продължават стремително да растат, предаде РИА Новости, позовавайки се на афганистанското издание „Каама прес”.

В периода от 2001 г. до 2009 г. в ислямската република са загинали около хиляда американски войници и офицери, а още толкова са били убити за последните 27 месеца, когато по решение на президента на САЩ Барак Обама в Афганистан беше въведена допълнителна войска, която днес се изтегля от разкъсаната от война страна, пише американският вестник „Ню Йорк таймс”, позовавайки се на статистика на експерти.

По данни на командването на НАТО около 11% от общия брой на загиналите само през тази година чуждестранни военнослужещи са били жертви на въоръжени нападения, извършени от афганистански военни и полицаи. Общо през 2012 г. от представители на афганските сили за сигурност са извършени 32 нападения срещу военнослужещи на НАТО, главно американци. В резултат на тези атаки са убити повече от 40 войници от международната коалиция. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Военни оркестри
22.08.2012, 23:40

На 1 септември на Червения площад ще се открие петият международен фестивал на военните оркестри „Спасская башня“ („Спаска кула“). Този празник вече се нареди сред най-значимите и мащабни прояви в тази област.

Едва ли не най-трудната задача, над която всяка година организаторите си блъскат главата, се състои в това как, без да обидят някого, да вместят цялата програма в рамките на два и половин часа. Защото наред с гостите от много страни, на Червения площад ще излязат и музикални състави от Руската Федерация, а фестивалът ще бъде открит (за пореден трети път) от известната френска певица Мирей Матьо.

Програмата на „Спасская башня“ 2012 е за осем дни – срокът е увеличен с оглед на желанията на зрителите. Не всички от тях имаха възможността през предните издания на фестивала да се насладят на изкуството на военните музиканти: на Червения площад всяка вечер всички места са заети, макар трибуните да могат да поемат над седем хиляди зрителя. Между впрочем, сегашният празник има още една отличителна черта: организаторите го посвещават на 200-годишнината от Отечествената война от 1812-та година. Битката на руските войски с Наполеон преобразява политическия облик на Европа, оказва влияние върху съдбата на много народи. Потомците и на победителите, и на победените сега ще се срещнат край стените на древния Кремъл, а на финала на великолепното представление ще се сгреят край символичния огън, сякаш спомняйки си за минали сражения и отдавайки почит на паметта на загиналите.

Организаторите обещават феерично и вълнуващо зрелище: дворянски бал, излизане на паветата на „колесница на войната“, атаки на конницата, изнасяне на знамената на полковете, участвали в сраженията, стрелба от старинни топове, а накрая – звън на кремълските камбани и невиждана заря. Освен руснаци и французи, във фестивала ще вземат участие военни колективи от Гърция, Италия, Полша, Сингапур, Казахстан, Германия, Австрия, оркестъра на гайди и барабани на Евросъюза, както и фолклорната група „Чансински лотосов дракон“ (Китай). Успехът на „Спасская башня“ се обяснява и с това, че начело на фестивала от самото начало застанаха авторитетни хора, които с цялата си душа милеят за възраждането на славните воински традиции. Това са комендантът на Московския Кремъл генерал-лейтенант Сергей Хлебников и главният военен диригент генерал-лейтенант Валерий Халилов. Тяхната инициатива намери подкрепата на президента на Руската Федерация Владимир Путин. Още дебютът през 2007 г. надхвърли всички очаквания. Над четиридесет хиляди зрители на Червения площад, излъчване на предавания в чужбина, възторжени отзиви на пресата, сълзи в очите на заминаващите от Москва участници... „Това беше първокласно зрелище, - пише на организаторите принц Майкъл Кентски. – Вие заслужавате възхищението и уважението не само на зрителите, но и на всички, които някога са се занимавали с организацията на мероприятия от подобно ниво“. Да, когато военният диригент Валерий Халилов с леко махане на ръка подчинява оркестър от хиляди души, когато, следвайки волята му, този ярък интернационал стройно изпълнява известни мелодии, то наистина отвътре нещо те стяга и кожата ти настръхва. Известният художник Михаил Шемякин се е заел тази година с оформянето на празника. Оригиналното лазерно осветление на Покровския събор, Спаската кула и кремълските стени ще придаде на зрелището особен неповторим чар. – Още военни оркестри

/в-к Дума/

 
Въздушна обиколка на България и авиошоу на летище Лесново
22.08.2012, 17:54

С въздушна обиколка на България и авиошоу на летището Лесново край София ще се отбележи 100-годишнината от първия полет на самолет управляван от българин на страната. Това съобщиха организаторите от инициативния комитет на пресконференция провела се днес.

Обиколката

Въздушната обиколка на България ще стартира на 24 август (петък) от летище София. Излитането на част от участниците ще стане в 09,00 часа, а преди това ще има кратък демонстрационен полет на Свилен Иванов с неговия Pitts S-2B (LZ-AIR) и прелитане на Ми-17 от състава на ВВС с окачен български флаг. В обиколката ще вземат участие около 20 летателни апарата, като целта е да се прелети над всички български летища и места свързани с историята на авиацията у нас.

Първият етап на обиколката ще се проведе по маршрута София – Карлово – Пловдив. От Пловдив самолетите се разделят на две групи. Едната ще лети по маршрут Стара Загора – Безмер, а другата над Хасково и Свиленград. Двете групи ще кацнат за зареждане на летище Приморско. След това – прелитайки над Варна, Бургас, Балчик и Шумен, те ще кацнат на летище Горна Оряховица за пренощуване.

По  време на третия етап, който ще стартира сутринта на 25 август (събота) участниците  отново ще се разделят на две групи. Едната ще лети по маршрут Горна  Оряховица – Плевен – Монтана  – Божурище – Лесново, а другата – по маршрут Горна Оряховица – Ловеч – Лесново. В този етап от летище Долна Митрополия ще се включи и турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M.

Първата въздушна обиколка на България е направена между 2 и 12 август 1926 г. с произведени в авиационната работилница в Божурище четири самолета ДАР “Узунов 1″. Машините са управлявани от общо деветима български авиатори.

Шоуто

За 25 и 26 август се планира провеждането на авиошоу на летище Лесново, край София. В събота шоуто ще стартира в 14,00 часа с прелитане и на PC-9M от състава на ВВС. По програма шоуто ще продължи до 18,00 часа и ще включва състезание на мотопарапланери, демонстрации на леки самолети и вертолети, състезание по въздушна акробатика, парашутни скокове и демонстрация на радиоуправляеми модели.

Състезанието по въздушна акробатика ще се състои на два етапа. В първия се включва прецизен висш пилотаж срещу часовника в рамките на арената (хелиеви балони) с поредица от известни акробатични маневри под зоркото око на четирима съдии и номинира фронтовата линия публика. Във втория етап се планира свободен висш пилотаж в рамките на пет минути. В състезанието ще вземат участие Свилен Иванов от България, Томо Полжанец от Словения с Giles G-202, Андрю Бикмор от Великобритания с Sbach 342 и Бранимир Амбрекович от Хърватско с Extra 300.

Очаква се и румънската група за висш пилотаж Hawks of Romania летящи на пет Extra 300L. Планира се и демонстрация на AgustaWestland AW109 Power от състава на Авиоотряд 28, както и полети на леки самолети и вертолети. На земята ще има показ на авиационна техника.

В неделя програмата ще е идентична, но изместена от 12,00 до 16,00 часа.

Цената на билета е 10 лв. при предварителна покупка от системата на Ticketpro (www.ticketpro.bg) или 12 лева на място. Деца между 7 и 16 години са с билети от 5 лева, а за деца под 7 години входът е безплатен.

/Аеро
 
Експерт: Сирия разработва биологическо оръжие
22.08.2012, 17:35

Режимът на сирийския президент Башар Асад не само притежава химическо оръжие, но и разработва биологическо. Такова мнение изказал в публикувана днес във вестник „Велт” статия на бившия ръководител на щаба за планиране на Бундесвера Ханс Рюле.

Според разузнавателни данни, „в сирийски лаборатории сега се провеждат работи над възбудители на сибирска язва, чума, туляремия, холера и шарка”, твърди авторът. „Непосредствената заплаха се състои не толкова в това, че режимът на Асад може да използва бактериологическо оръжие, колкото в това, че оръжието може да попадне в чужди ръце”, подчертава Рюле. - Още биологично оръжие

 
Седем военнослужещи са ранени при експлозия в Белгия
22.08.2012, 17:30

Седем военнослужещи са ранени при експлозия по време на разтоварване на камион с пиротехнически материали в Белгия. Инцидентът е станал на военно стрелбище в белгийския град Хелщерен, предаде РИА Новости.

По данни на белгийските медии всички пострадали са сапьори. Четирима от ранените са в тежко състояние.

Причините за инцидента се установяват.

/ИА „Фокус”/

 
Катастрофа с Ми-17 на ВВС на Казахстан
22.08.2012, 17:10

Ми-17Днес около 08:00 часа местно време военен хеликоптер Ми-17 на ВВС на Казахстан се е разбил по време на тренировъчен полет в района на Астана.

Загинали са всичките четирима души екипаж, намиращ се на борда – капитан Талгат Досанов (р.1980 г.),ст. л-т Еркин Махамбетнизяров (р. 1988 г.), ст. л-т Жанбота Касимов (р. 1986 г.) и ст. л-т Акълбек Мюсин (р. 1978 г.).

Започнато е разследване за установяване на причините за катастрофата. Всички полети с Ми-17 са преустановени.

/Pan.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна с новоназначения военен аташе на Република Франция
22.08.2012, 15:53

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов прие днес, 22 август, новоназначения военен аташе на Република Франция подполковник Щефан Льошлайтер.

По време на разговорите беше обсъдено военното сътрудничество между двете страни.

Генерал Симеонов благодари на досегашния военен аташе на Република Франция полковник Мишел Мильо за активната му дейност и изрази увереност, че добрата съвместна работа ще продължи и за в бъдеще.

Генерал Симеонов и подполковник Льошлайтер обсъдиха възможността за провеждане на съвместни тренировки между ВВС на двете държави, както и използването на тренировъчния център на полигона в Ново село.

Новоназначеният военен аташе на Република Франция подполковник Щефан Льошлайтер се срещна и с представители на Сухопътните войски и Военновъздушните сили.

/МО/

 
Опасни зони за корабоплаване и граждански полети по време на „Шабла-2012“
22.08.2012, 15:24

Експериментални, зачотни и бойни стрелби на подразделения за Противовъздушна отбрана от Българската армия ще се проведат в периода от 28 август до 1 септември 2012 г. от 00:00 до 19:00 ч. в района на Зенитния  полигон на Военновъздушните сили „Шабла” и акваторията на Черно море.

С цел недопускане на инциденти по време на стрелбите, Командването на Военновъздушните сили е активирало опасни зони LBD-312, LBD-313, LBD-314 и LBD-244 с граници, определени в ПМС № 44/19.03.2010 г.

През този период Главна дирекция „Гранична полиция” ще осигурява непрекъснато наблюдение на морското пространство.

/MO/

 
Синдикатите в МВР продължават да са недоволни, обвиняват Дянков в лъжа
22.08.2012, 15:20

Ако ситуацията не се промени, ние ще излезем на жълтите павета, заяви Валентин Попов, представител на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР). Това стана ясно след срещата му в сряда със зам.-министъра на МВР Димитър Георгиев. Причината за нея бяха исканията на синдиката за увеличаване на заплатите на служителите минимум с 25%, подобряване на трудовите условия и реформи във Вътрешното министерство.

Веднага след края на срещата пред медиите се явиха само представителите СФСМВР, но не и такива на МВР. Не се договорихме за нищо, заяви веднага след срещата Попов, която продължи два часа. Ако не се разберем до средата на септември, излизаме – твърдо и ясно.

След приключване на срещата стана ясно, че не е било постигнато разбирателство по нито една от шестте точки, които бяха поставени от синдикалната федерация преди дни в отворено писмо. Става въпрос не само за 25% увеличение на заплатите на полицаите, а и за редица други искания, сред които обособяване на понятието "неприкосновеност на полицейските служители" и други законови промени.

Попов обаче реагира остро на думите на финансовия министър Симеон Дянков, като уточни, че според него Дянков е цитирал доста неточно някои неща, които се случват в системата на МВР. По-конкретно в частта си за 45-те дни отпуск, които според Валентин Попов не са факт в системата, както и за 24-те заплати, които полицаите получават при пенсиониране - според Попов и това не е вярно.

/Otbrana.com/

 
Правителството даде 18 милиона на МВР и само 9 милиона на МО
22.08.2012, 14:31

Правителството одобри допълнителни бюджетни кредити по бюджета на Министерството на отбраната за 2012 г. в размер на 9 млн. лв., както и 18 млн. лв. по бюджета на МВР, съобщиха от правителствения пресцентър.

Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. На МО те са необходими за частично изплащане на просрочени задължения в системата на ведомството, както и във връзка с преструктурирането на Военномедицинска академия. Просрочените задължения на МВР са за горива и смазочни материали, телекомуникационни пощенски услуги, горива за отопление, разходи за експертизи, поети ангажименти по сключени договори за униформено облекло на служителите, електроенергия, топлоенергия, вода и др.

Погасяването на просрочените задължения ще преустанови начисляването на лихви и неустойки по тях и ще осигури регулярни доставки по сключените договори.

/Otbrana.com/

 
Канадската фрегата Regina пристигна в Арабско море
22.08.2012, 12:37

F334 Regina Правителството на Канада заяви, че на 19 август фрегатата FFH 334 Regina е пристигнала в Арабско море, където ще замени намиращата се там от месец април фрегата F339 Charlottetown, съобщава сайта на канадското военно ведомство.

Regina ще влезе в състава на 150-та обединена международна групировка кораби, извършваща антитерористични и антипиратски операции в Арабско море, Аденския залив, Оманския залив и Индийския океан.

Regina е излязла от своята военноморска база Ескимолт в Британска Колумбия на 3 юли. F334 Regina е петата от серията фрегати тип Halifax на канадските ВМС и разполага с базирани на борда вертолет CH-124 Sea King и безпилотен авиационен комплекс Scan Eagle.

Очаква се фрегатата Charlottetown да пристигне в своята база Халифакс ов средата на септември.

 
Корпорацията „МиГ” завърши модернизацията на перуански изтребители МиГ
22.08.2012, 10:40

МиГ-29Руската самолетостроителна корпорация „МиГ” завърши предаването на 6-та авиационна група на ВВС на Перу на осем модернизирани изтребителя МиГ-29,  съобщава „Инфодифенса”.

Контракт на стойност 106,7 милиона долара за модернизация на 8 самолета МиГ-29 до версията МиГ-29СМТ бе подписан от МО на Перу с предприятието Aviamir S.A.C. (представител на РСК „МиГ” в Перу) и корпорацията „МиГ” през август 2008 г.

Целта на модернизацията е удължаване на срока за експлоатация на наличните самолети и подобряване на тактико-техническите им характеристики.

Според условията на контракта, първите четири самолета трябваше да бъдат предадени на клиента в течение на 16 месеца след подписване на договора, още четири – четири месеца по-късно, но по различни причини тези срокове не бяха спазени.

Работите по модернизация на перуанските МиГ-29 включват поставянето на „стъклена кабина” с БРЕО от последно поколение, усъвършенствана  РЛС, система за дозареждане с гориво във въздуха, осигуряване на възможност за пуск на ракети клас „въздух-въздух” Р-77, а също и на ПКР Х-31A, ПРЛР Х-31П и УР Х-29 клас „въздух-повърхност”. Била е извършена оценка на състоянието на комплектуващите и двигателите и тяхната замяна (при необходимост).

В резултат на модернизацията срокът за експлоатация на машините е удължен на 4000 часа.

В момента ВВС на Перу водят преговори с руския производител за започване на работи по модернизация на втора партида от осем МиГ-29.

На въоръжение ВВС на Перу имат 17 изтребителя МиГ-29С и 2 двуместни МиГ-29УБ, влизащи в състава на 6-та авиационна група, дислоцирана в авиобаза „Педро Руис Гальо” (Чиклайо). – Още за МиГ-29

 
Тактическо учение с бойни стрелби на зенитно-ракетните подразделения от Сухопътните войски
22.08.2012, 09:04

ПЗРК "Стрела-2"В изпълнение на плана за подготовката на офицерите, щабовете и формированията от Сухопътни войски от 22.08.2012 г. до 02.09.2012 г. на зенитния полигон на ВВС – Шабла ще се проведе тактическо учение и бойни стрелби на зенитно-ракетно формирование и отчетни бойни стрелби на зенитно-ракетно-артилерийските подразделения от състава на 2 механизирана бригада.

В тактическото учение и бойните стрелби ще участват над 240 военнослужещи и над 60 броя бойна и специална техника.

Ръководител на учението и стрелбите е началникът на сектор „Подготовка на подразделенията за ПВО” в Командването на Сухопътни войски полковник Цветан Петков.

/landforce.mod.bg/

 
След извеждането от строя на подводниците и ракетните катери България продава и подвижен брегови ракетен комплекс „Редут-Э”!
22.08.2012, 08:44

Снабдяване и търговия-МО пусна за продажба подвижен брегови ракетен комплекс „Редут-Э”. Началната продажна цена е определена на 375 000.00 лева. Обявата за търга е публикувана на уеб-сайта на агенцията.

Оглед може да бъде извършен във в. ф. 38 010 и в. ф. 32 140 – Варна на 03.09.2012 г. и 04.09.2012 г. За целта до 12.00 часа на 20.08.2012 г., фирмите – кандидати, следва да представят писмено искане, включващо списък на желаещите лица да извършат огледа, с фотокопие от личните им карти (двустранно) или фотокопие на личен паспорт за чужденци, както и заверено копие от документи, даващи им право да извършват дейности, съгласно ЗЕКПСОИТДУ. За резултатите от проучването, фирмите ще бъдат уведомени до 16.00 часа на 31.08.2012 г.

Срок за подаване на оферти - до 12.00 ч. на 05.09.2012 г.

Подвижният брегови комплекс „Редут-Э” се предлага заедно със следните ракети:

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2828Р6370/ 30.06.1978г.

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2838Р6670/ 11.07.1978г.

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2838Р6770/ 11.06.1978г.

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2838Р6970/ 21.08.1978г.

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2838Р6371/ 04.09.1978г.

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2838Р6171/ 28.09.1978г.

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2838Р6071/ 24.08.1978г.

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2838Р6271/ 31.08.1978г.

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2838Р6571/ 25.09.1978г.

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2838Р6471/ 06.09.1978г.

Ракета П-35БЭ/изд. П28-ФО, № 205П2838Р6671/ 25.09.1978г. – Още за „Редут-Э”

/Pan.bg/

 
Т-50 извърши първото си дозареждане във въздуха
22.08.2012, 00:24

ПАК ФАВторият прототип на Сухой Т-50 извърши първото си дозареждане във въздуха. Изтребителят е дозаредил от самолет цистерна Ил-78 от състава на руските ВВС и е бил ескортиран от Су-25УБ. Това съобщава Сухой.

За сега не се дават други подробности, включително и фотографии от тези изпитания, не е известно и кога са проведени те. В момента вторият прототип на Т-50 преминава през изпитания за управляемостта и устойчивостта на различни височинно-скоростни режими.

По същото време първия прототип преминава през модификации преди да започне изпитаия при полети на задкритични ъгли на атака и полети на свръхманеврени режими. Третият прототип в момента изпитва бордната радиолокационна станция, като според Сухой, тези тестове преминават нормално.

До края на 2012 г. в изпитанията ще се включи и четвърти самолет. – Още за Т-50

/Аеро/

 

 
Индия ще закупи още шест самолети-цистерни
21.08.2012, 22:27

A330 MRTTВВС на Индия планират да развърнат шест летящи танкера в авиобаза Панагарх в Западна Бенгалия, което ще спомогне да се увеличи бойната ефективност на изтребителите, например, Су-30МКИ, развърнати по протежението на китайската граница (в авиобазите Тезпуре и Чабуа, щат Ассам).

Очаква се индийските ВВС в близко време да сключат контракт на стойност над 2 милиарда долара за покупката на шест самолета-цистерни. В тендера участват руските Ил-78 и европейските A330 MRTT.

В момента ВВС на Индия разполагат с шест летящи цистерни в авиобаза Агра.

Авиобазата Панагарх е бивша американска база от Втората световна война за дислокация на самолети действащи срещу Китай. Наскоро тя беше възстановена за използване от ВВС на Индия.

 
Новият командир на ВВУБ „Георги Бенковски” е полковник Григорий Стаменов
21.08.2012, 18:14

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов присъства днес, 21 август, на тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир на Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” – Долна Митрополия“.

Полковник Васил Лазаров, който беше командир на базата от 2010 год., е назначен на длъжността „Заместник национален военен представител, той и координатор по интеграцията и оперативната съвместимост с НАТО” в националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс – Белгия. Той предаде поста на досегашния заместник-командир полковник Григорий Стаменов.

Генерал-майор Константин Попов награди с плакет на ВВС полковник Васил Лазаров за безупречна служба, доказани личностни и професионални качества и отлично изпълнение на служебните задължения като командир на военновъздушната база.

Пред личния състав на формированието генерал-майор Попов подчерта, че базата има своето уникално място и роля в цялостната дейност на Военновъздушните сили и разчита стандартите на подготовката, която се дава в базата, непрекъснато да се усъвършенстват, за да откликнат на сериозните предизвикателства пред Военновъздушните сили.

/МО/

 
Полиция и армия изразяват недоволство от политиката на доходите на ГЕРБ
21.08.2012, 17:45

Както се и очакваше, Симеон Дянков побърза да даде отговор на полицаите и направо отряза надеждите им за по-високи заплати. Едва ли не имали много права, включително и големи отпуски!

Колко неща обаче им са забранени? И дали трудът им може да се сравни с този на служителите на Министерството на финансите, какъвто намек направи Дянков? Финансовият министър не е стигнал до тези текстове в Закона за МВР. Такива има и в Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Хубаво е министрите Цветан Цветанов и Аню Ангелов да му ги прочетат............ Прочети още

 
Защо си играят с бомбите на армията?
21.08.2012, 14:15

Три месеца след взрива на складовете с боеприпаси до Петолъчката, където загинаха трима работници, въпросът с утилизацията на излишните боеприпаси на армията става все по-неясен.

Новата политика на Министерството на отбраната явно цели терминът "утилизация" (унищожаване чрез разглобяване, рязане или контролирани взривове) да бъде заличен от лексиката на отбранителната ни политика, а процесът да се трансформира към чисто търговски - продажба.

Военният министър Аню Ангелов отчете в края на 2011 г. пред Народното събрание, че има 14 140 т излишни боеприпаси, които трябва да се унищожат до края на 2014 г. За това в бюджета трябва да бъдат предвидени 114 млн. лв. В тази цифра не влизат тоновете боеприпаси, които по план трябва да се освобождават всяка година  заради  изтичане  на годност....... Прочети още

 
Два военни вертолета се включиха в потушаването на пожара в Рила
21.08.2012, 14:02

Два вертолета Ми-17 от състава на Военновъздушните сили извършват днес, 21 август, полети за разузнаване и гасене на горски пожар в района на село Пастра, община Рила, област Кюстендил.

Командир на първия екипаж е бригаден генерал Златко Златев, с втори пилот майор Борислав Тафков и бордни техници капитан Ангел Нонин и офицерски кандидат Мирослав Михайлов.

Командир на втория екипаж е полковник Евгени Белкинов, с втори пилот подполковник Димитър Павлов, бордни техници офицерските кандидати Рангел Рабаджиев и Георги Петров.

Екипажите са в непрекъсната връзка с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, по чието искане участват в гасенето на пожара. Вертолетите зареждат с вода от микроязовири в района на град Рила.

 
До 2015 година Русия ще ликвидира всичкото си химическо оръжие
21.08.2012, 13:55

През 2015 година Русия ще приключи напълно с ликвидирането на запасите си от химическо оръжие, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на думите на заместник-началника на Федералното управление за безопасно съхраняване и унищожение на химическото оръжие полковник Владимир Мандич. Той заяви, че до края на посочената година в Русия няма да има химическо оръжие.

В момента страната осъществява федерална целева програма за унищожаването на запасите с химическо оръжие, която е приета през 1996 г. Ликвидирането на това оръжие преминава през четири етапа. Руската федерация вече е изпълнила три от тях. "Нямаме проблем с финансирането. Общата стойност на програмата е 371 милиарда рубли, до момента са усвоени 226 милиарда", заяви полковникът. Досега са унищожени 26,5 хиляди тона химическо оръжие, което представлява около 66% от общото му количество. – Още химическо оръжие

 
Арктика: военноморски учения на Русия, Норвегия и САЩ
21.08.2012, 12:17

руският голям кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаненко"Военноморските учения на кораби на ВМС на Русия, Норвегия и САЩ „Северен орел-2012” са започнали днес в акваторията на Норвежко море.

В ученията участват руският голям кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаненко”, норвежката фрегата за брегова охрана „Nordkapp” и ескадреният миноносец на САЩ „Farragut” (DDG 99).

Сутринта корабите са напуснали норвежкото пристанище Будьо. Ръководството на епизодите на ученията поред ще се осъществява от представители на трите страни.

 
Шпионите свалят пагоните, минават на подчинение на правителството
21.08.2012, 10:43

Съветът по сигурността към Министерски съвет подготви законопроект за Държавната агенция “Разузнаване”. Той предвижда разузнавачите да минат на подчинение на Министерския съвет. Те ще бъдат девоенизирани и ще останат без пагони.

Освен това ще бъде назначен инспектор, който да следи дейността на ведомството. Нередностите той ще докладва лично на премира. Георги Кръстев, който е секретар на Съвета по сигурността, обяснява пред “Стандарт”, че след девоенизирането агенцията за разузнаване ще се превърне в част от държавната администрация, от което следва, че тя задължително трябва да има инспекторат.

Предлага се разузнавачите да могат да работят на територията на страната. Досега те работеха извън страната, за да не се пречкат на контраразузнавачите вътре. Но има операции, при които се налага разузнаването да започне в страната. Такъв е случаят с атентата в Бургас, където разкриването на извършителите трябва да започне от България.

Досега разузнавачите бяха на подчинение на президента. Те бяха контролирани единствено от Съдебната палата. След като през пролетта ръководството на службата беше сменено, лъсна липсата на няколко милиона. Прокуратурата проверява къде са парите.

Другите проектозакони, внесени от Съвета по сигурността, са проект на Закон за системата за защита на националната сигурност и проект на Закон за Националната служба за охрана. В проектите се предвижда всички шефове на специални служби да имат петгодишен мандат.

 
Първият FGFA ще е готов през 2014 г.
21.08.2012, 09:18

ПАК ФАПървият прототип на разработваният за Индия вариант на Сухой Т-50 ще бъде готов през 2014 г. Машината е наименувана FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft – Изтребител от пето поколение). Това съобщават индийските медии.

Общо ще бъдат създадени три прототипа на FGFA. Вторият ще бъде доставен на Индия през 2017 г., а третия през 2019 г.

Изпитанията и на трите машини ще се извършва от индийската страна, а на тяхна база ще бъде финализирана конструкцията и оборудването на FGFA, като първата серийна машина ще е готова през 2022 г.

Съобщава се, че руската и индийската страна са се отказали от създаване на двуместна версия на изтребителя, заради по-голямата цена за разработка и понижените технически характеристики. Първоначално Индия искаше повечето FGFA да са двуместни.

Индийските ВВС трябва да получат 214 самолета от този тип, като доставките ще приключат през 2030 г. Стойността на програмата се оценява на $30 млрд.

Очаква се окончателният договор за разработката на FGFA да бъде подписан между Индия и Русия в края на тази или началото на следващата година.

/Аеро/

 
Руски моряци ще проведат антитерористични учения в Черно море
21.08.2012, 09:06

Днес в акваторията на военноморската база на Новоросийск са започнали ученията „Доверие 2012”, чиято цел е укрепване на безопасността на региона. Действията на руските колеги наблюдават представители на военноморските сили на страни от Черноморския басейн. Техни кораби временно се намират в новоросийската база след завършване на ученията на международната военноморска групировка „БЛЕКСИФОР”.

В маневрите на Черноморския флот на Русия участват 3 бойни кораба, 4 спомагателни плавателни съда, хеликоптер Ка-27, специално подразделение за борба с диверсанти и парашутно-десантна група на морската авиация, разказва началникът на пресслужбата на Черноморския флот Вячеслав Тухачьов:

   - Това е ежегодно учение и то винаги преминава под ръководството на командира на Новоросийската военноморска база. Основните епизоди – това са завземане и задържане на плавателно средство-нарушител с терористи на борда, оказване на помощ на военен кораб, получил повреда в резултат от обстрел, с евакуация на пострадалите по въздух. Това учение дава възможност да се отработят навици в борбата с тероризма.

Ученията „Доверие 2012” ще продължат до 23 август. Те станаха своего рода продължение на международните антитерористични маневри на съединения на военноморските сили „БЛЕКСИФОР”. В тях участвали България, Русия, Румъния, Турция и Украйна. Тази група отработва оперативно взаимодействие от 2001 година, продължава Вячеслав Тухачьов:

   - Различни типове кораби, различни морски традиции, различни подходи към организацията на службата на корабите. В същност това уникално съединение изпълнява задачите организирано и достатъчно успешно.

Новоросийск е основен пункт по ръководството на ученията на военноморските сили на черноморските държави „БЛЕКСИФОР” на руското крайбрежие. В зоната на отговорност на базата е създаден и успешно действа постоянен координационен център. На новоросийското пристанище често могат да се видят бойни кораби на чужди страни. Там вече са били моряци на ВМС на САЩ, Англия, Франция, Италия, Турция, Гърция, България, Холандия, Уругвай, Грузия, Украйна.

Новоросийската военноморска база е най-младото обединение на руския ВМФ. С всяка година то се развива и модернизира, укрепвайки позициите си на кавказкото крайбрежие на Черно море. Важността на тази база на Черно море за Русия е очевидна.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Британският флот няма достатъчно моряци за подводниците
21.08.2012, 08:57

Документи на британската армия сочат, че няма достатъчен набор на новобранци за служба на подводниците и това може да остави атакуващите подводници и корабите с ядрените ракети „Трайдънт” закотвени по пристанищата. Отделна заплаха идва от предвижданията, че към 2015 г. ще има 15-процентов недостиг на инженери, пише вестник „Дейли Телеграф”.

Един от всеки седем поста оръжейни офицери с чин лейтенант също ще остане вакантен. Това повдига оперативни въпроси за плавателните съдове с ядрените и крилатите ракети. Адмирал Лорд Уест заяви, че ситуацията е „много тревожна” и че той се надява флотът да приложи механизми за справяне с недостига.

/ИА „Фокус”/

 
Военните заводи: параграф 22 или приватизация?
21.08.2012, 00:05

“ТЕРЕМ” ЕАДВъзможно, но незаконно! Този параграф стопира решаването на два много сериозни проблема.

Първият е своевременната и безопасна утилизация на излишните за армията ни боеприпаси.

Вторият – осигуряване поръчки от държавата на военните заводи.

Спазваме съответната европейска директива и стискаме палци да не гръмнат складовете на частна фирма, какъвто бе случаят с „Берета трейдинг”. Заедно с това остават без хляб стотици оръжейници.

Конкретният случай е с ВМЗ – Сопот. Спасението там е приватизацията. На това се надяват принципалът – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, ръководството на заводите и синдикатите, макар че не са категорични преди да разберат кой е купувачът.

ДАНС пое ангажимент стриктно да провери потенциалния собственик. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се моли да се запазят работните места и заплатите, за да не нарасне броят на безработните. Гражданите на Сопот и околните населени места се тревожат, защото в района друго препитание почти няма.

Започнахме да продаваме и “ТЕРЕМ” ЕАД. Агенцията за приватизация вече обяви на пазара 34 на сто от капитала на авиоремонтния ни завод “Георги Бенковски” в Пловдив. Този, който ни ремонтира изтребителите.

Продават се 26 процента и от капитала на „ТЕРЕМ-Генерал Владимир Заимов” в Божурище. Минимална конкурсна цена е 1, 305 млн. лв.

Това е реалността. Малко по-малко държавата остава без собственост, включително и в отбранителната индустрия. Такъв е общият случай с всички военни и военно-ремонтни заводи. Нито икономическото, нито военното министерство, могат да им възлагат директно каквато и да е услуга. И съответно да им платят за това.

Управляващите не приемат предложението на министъра на отбраната и вкарват цялата история в параграфа „Възможно, но незаконно”.

По време на обсъждането на промените в Закона за обществените поръчки Аню Ангелов постави въпроса пред Министерския съвет и в Съвета за развитие за необходимостта да се разшири обемът на така наречените „ин хаус” обществени поръчки. Става въпрос, уточнява той, за следното – в холдинга „Терем” имаме заводи, които са създадени и са предназначени за ремонт на военна техника, но аз и на тях не мога да поставя директно задача да извършат такъв ремонт.

Причината? Европейска директива не позволява такива „ин хаус” поръчки, тъй като ще се счита за държавна помощ към търговски дружества.

Като че ли не винаги е добре законодателството на ЕС да има приоритет над националното. Поне в такива случаи. Не е много логично при положение, че спазването на този регламент води до нерегламентирани взривове на боеприпаси в частни фирми и до изхвърляне на работници на улицата. И то при парадоксална ситуация: налице е възможност и необходимост да им се възлагат от държавата поръчки, което обаче, според европейска директива, се оказва незаконно. Така идва и зелената светлина за приватизацията.

/argumenti-bg.com, Спирдон Спирдонов/

 

 
Изпитанията на индийската противотанкова ракета Nag отново завършиха неуспешно
20.08.2012, 23:36

ракета Nag Дългоочаквания противотанков ракетен комплекс Nag разработка на DRDO се провали на поредните изпитания.

При тестовете, проведени на полигона Махаджан в щат Раджастан в присъствието на висши армейски чинове и ръководители на DRDO, ракетите са запускани от модифициран носител на ПТУР Namica (БМП-2). От четири ракети Nag само една е успяла да порази целта, останалите не са успели да направят това заради проблеми в бордовото оборудване на ракетите.

Ракетата се разработва в рамките на комплексна програма за разработка на управляеми ракети, започната през 1980-те години и по всяка вероятност ще бъдат необходими още няколко години преди тя да бъде приета на въоръжение.

 
Англия е разработила боен кораб от нов клас
20.08.2012, 22:53

Министерството на отбраната на Англия е разкрило детайли от конструкцията на нов боен кораб на кралския флот. Той се нарича „Глобален боен кораб, тип 26” (Type 26 Global Combat Ship, T26 GCS) и според приетата класификация се отнася към класата на фрегатите. Корабът има дължина 148 метра и водоизместимост 5,400 тона. В конструкцията му са използвани елементи на технология по намаление на видимостта за радарите.

Многоцелевият кораб ще бъде оборудван с крилати ракети, установени във вертикални шахти, а също с артилерийско оръдие със среден калибър. В хангара му ще бъдат разположени хеликоптери и безпилотни разузнавателни апарати, подводни апарати и друго специално оборудване.

Планира се да бъдат построени 13 такива кораби, които ще започнат да влизат в строя от 2020 година и ще заменят фрегатите от типа 23. Корабът ще се използва във всички видове бойни операции.

 
Първият Су-30СМ за ВВС на Русия
20.08.2012, 21:58

Su-30SMВ показан на 16 август 2012 г телевизионен репортаж на руската телекомпания "ТЕРРА" от Иркутския авиационен завод ОАО "Корпорация "Иркут" беше демонстриран намиращия се на завършващ етап на производство първи изтребител Су-30СМ за руските ВВС. Машината има бордови номер "01 син".

През март 2012 г ОАО "Корпорация Иркут" сключи контракт за доставка на Министерството на отбраната на Русия на 30 многоцелеви двуместни изтребителя Су-30СМ. Доставките трябва да завършат до 2015 г, като първите два самолета трябва да бъдат предадени на руските авиатори до края на 2012 г. – Още за Су-30

 
Техниката за учението “Шабла-2012” започна да пристига
20.08.2012, 18:07

бригаден генерал Ваньо СлавеевОт 28 до 31 август на ЗП “Шабла” ще се проведе най-мащабното за годината традиционно учение на Българската армия “Шабла-2012”. Този път сценарият на тренировките е формулиран така: “Тактическо учение с експериментални, зачотни и бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия с привличане на авиация за обозначаване на въздушен противник”.

Освен формирования от ВВС в тренировките ще участват, както досега, сили от Сухопътни войски и Военноморските сили. Офицерът, провеждащ учението, е командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, директор е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев, ръководител на стрелбите на зенитноракетните формирования е командирът на Първа зенитноракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев............ Прочети още

 
4 вертолета в 4-те краища на страната ще спасят много животи
20.08.2012, 18:00

ген. Златко Златев

 

 

Интервю с командира на авиобаза Крумово ген. Златко Златев

 
СОСЗР настоява да се увеличат заплатите на военнослужещите
20.08.2012, 16:54

генерал-лейтенант от резерва Стоян ТопаловВ декларация до президента, председателя на Народното събрание и премиера Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) изразява категоричната си позиция, че при подготовката и приемането на държавния бюджет за следващата година трябва да се направят необходимите разчети за увеличаване на възнагражденията на военнослужещите. Документът е подписан от председателя на военно-родолюбивата организация генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. В него се посочва: „Известно е, че повече от три години военните заплати не са променяни. В същото време бяха увеличени възнагражданията на държавните служители. Във всички министерства и ведомства се получава допълнително материално осигуряване, а в армията – не. Тази ситуация не може да не влияе негативно на самочувствието на военнослужещите, което впрочем се забелязва и без социологически проучвания.”

Ще оценим решенията на Народното събрание и Министерския съвет като национално отговорни, ако призивът ни срещне тяхната подкрепа, се подчертава в декларацията.......... Прочети още

 
Край Ахелой армията на Симеон посича 60 хиляди ромеи
20.08.2012, 13:21

цар Симеон На 20 август 917 г. предвожданата от цар Симеон българска войска нанася съкрушително поражение на византийците, начело с магистър Лъв Фока. Това сражение е сред най-грандиозните битки за цялото европейско Средновековие, като в него вземат участие над 120 000 души.

Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 година. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”......... Прочети още

 
„Блексийфор” приключи основната фаза от военноморските си учения
20.08.2012, 12:48

Корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море „Блексийфор” приключиха основната фаза от военноморските учения и пристигнаха в пристанището на Новороссийск, съобщи пред журналисти говорителят на руския Черноморски флот капитан първи ранг Вячеслв Трухачев.

По думите му, в рамките на морската фаза от ученията на „Блексийфор” в югозападната част на Черно море групата кораби на черноморските държави са отработила организирането на ескортиране на кораби през минно поле, подсигурено от българския базов миночистач „Шквал”.

/ИА „Фокус”/

 
В МВР искат с 25% по-високи заплати
20.08.2012, 12:35

Увеличаване на основните заплати на служителите в МВР с 25% от януари 2013 година и реформи в министерството. За това настояват от Синдикалната федерация на служителите във вътрешното ведомство.

Синдикатът ще организира протест, ако исканията не бъдат изпълнени, се посочва в съобщение до медиите. Сред основните мотиви, изложени в становището, са компенсирането на инфлационните процеси, липсата на реално увеличение на заплатите и на бонуси или на допълнителното материално стимулиране през последните години.

Синдикалистите настояват още за законодателни промени, както и бюджета на министерството за следващата година да бъде съобразен с техните искания.

От съобщението на федерацията става ясно, че на 22 август е насрочена среща с ръководството на МВР. Ако преговорите не удовлетворят исканията им, синдикалистите са решени да излизат на протест.

/www.blitz.bg/

 
Военни историци от цял свят, включително командващият на Сухопътните войски на Камерун, идват у нас
20.08.2012, 12:30

Над 200 чуждестранни участници от целия свят ще участват в 38-я конгрес по военна история. Българските домакини са Военна кадемия „Георги С. Раковски” и Националната ни комисия по военна история. Дни преди това разговаряхме с президента на Комисията по военна история в България професор полковник от запаса Димитър Минчев, полковник доцент д-р Станчо Станчев – началник на научна секция „Военноисторически изследвания и поуки от практиката” на ИПИО и доцент д-р Йордан Баев.

Конгресът на Международната комисия по военна история, който се организира за първи път в България, е под егидата на Министерството на отбраната. Председател на Организационния комитет е заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Времето и мястото на световното събитие е от 25 до 31 август в хотел Кемпински Зографски, гр. София. Откриването на пленарните сесии е на 27 август от 9 ч.......... Почети още

 
На ГУЦ „Тюлбето” се провежда сертификация на 13 охранителна рота
20.08.2012, 09:59

От 20 до 22 август 2012 г. на ГУЦ «Тюлбето» в  гарнизон Казанлък, в 61мбр  под формата на ротно ТСУ, ще се извърши сертификация на 13 охранителна рота  за охрана на вътрешната зона на летище  Кандахар и екипа от съветници от Въоръжените сили на Р. България, определени за участие в състава на Международните сили  за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).

Командир на ротата е майор Петко Цанев, а помощник - национален командир на контингента, той и национален командир на контингента в Кандахар - подполковник Емил Михайлов. Готовността на военнослужещите за изпълнение на поставените по време на учението задачи, ще бъде оценявана от комисия от Щаба на отбраната с председател подполковник Живко Костадинов Тодоров – главен експерт в отдел «Подготовка и сертификация» в дирекция «Операции и подготовка»  и членове от Съвместното командване на силите. Темата на учението е «Действие на ротата при изпълнение на задачи по охрана на вътрешната зона на летище».

/landforce.mod.bg/

 
Аню търси запасняци
20.08.2012, 09:08

Аню Ангелов Военното министерство започна набирането на резервна армия, която ще може да изпраща и на мисии в чужбина по подобие на Националната гвардия на САЩ. Ведомството на Аню Ангелов обяви 160 свободни позиции за резервисти, които трябва да се заемат от напуснали армията военни. Те ще бъдат викани на учения и ще бъдат изпращани на мисии, срещу което ще получават възнаграждение. Първите конкурси ще се провеждат до 16 октомври, а документи ще се приемат във военните окръжия до 27 септември.

Голяма част от вакантните места са в сухопътните войски. Търсят се командири на отделения, специалисти по взривни технологии и неутрализиране на боеприпаси, механик-водачи на верижна техника и автомобили. Свободните длъжности са в Пловдив, Асеновград, Шумен, Стара Загора и Белене. Водолази, торпедисти и експерти по корабни системи търси бойният флот в обявените 55 места. ВВС сили са обявили 91 длъжности.

Общо 3500 резервисти трябва да бъдат набрани през следващите години. Очаква се те да струват на бюджета около 12 млн. лв., което е два пъти по-евтино, отколкото издръжката на професионалния военен. Само 400 резервисти трябва да бъдат осигурени до края на годината. На практика така се покриват дупките в армията, които се оголиха около съкращенията през последните години. Първите договори ще бъдат за 3 години. Освен с военното министерство те ще се подписват и с работодателя, който трябва да се съгласи да пуска служителя си два пъти в годината за обучение.

Близо 1000 лв. годишна заплата ще получават бившите военни, които се запишат в резерва. Те ще имат ангажимента поне два пъти по 15 дни да се явяват на активна военна служба, срещу което ще получат отново възнаграждение. Така един резервист може да докара по 2000 лв. на година. Отделно те ще получават командировъчни и ако бъдат изпратени на мисии зад граница.

/в-к Стандарт, Панайот Ангарев/

 
Трима новозеландски войници са загинали в Афганистан
20.08.2012, 08:43

Нова Зеландия обяви, че обмисля по-ранното изтегляне на своя контингент от Афганистан, след като трима новозеландски войници загинаха при експлозия на самоделна бомба в провинция Бамиян, предаде АФП.

Премиерът Джон Кей настоя, че планът за предсрочното изтегляне не е свързан с атаката. Само за последния месец в Афганистан загинаха петима новозеландски войници.

Кей посочи, че най-вероятно контингентът в провинция Бамиян ще бъде изтеглен в началото на 2013 година, а в не в края на годината, както се планираше по-рано. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Започнаха ежегодните мащабни военни учения между САЩ и Южна Корея
20.08.2012, 08:32

Започнаха ежегодните мащабни военни учения между САЩ и Южна Корея, които Северна Корея определя като „репетиция за война”, предаде АФП.

В ученията, които ще продължат до 31 август, участват над 33 000 американски войници.

По данни на южнокорейската агенция Рейнхап в маневрите са се включили и 56 000 южнокорейски военнослужещи.

САЩ и Южна Корея настояват, че ученията имат отбранителна цел.

/ИА „Фокус”/

 

 
Истината за шпионина "У-2"
19.08.2012, 22:36

U-2Половин век след освобождаването на Гари Пауърс от съветския затвор и замяната му за разузнавача Абел-Фишер, Пентагонът реши посмъртно да награди своя пилот.

Ръководството на американските ВВС връчи голямата бойна награда - Сребърна звезда - на семейството му.

Ще припомним, че шпионският самолет "У-2" на Франсис Гари Пауърс бе свален на 1 май 1960 година край Свердловск. В Пентагона на "Российская газета" съобщиха, че наградата за доблест и храброст е присъдена за проява на "изключителна преданост и храброст, проявена пред лицето на въоръжен враг" и почти двегодишно пленничество в Съветския съюз.

Кореспондентът на "Российская газета" във Вашингтон разговаря с Гари Пауърс-младши - сина на станалия своеобразен символ на студената война американски пилот - за баща му. Московският кореспондент на "Российская газета", написал книгата "Абел-Фишер" и добре запознат със съдбата на Пауърс, разказва за него без разкрасяване........... Прочети още

 
Осем организации учредяват Българска военноморска конфедерация (БВМК)
19.08.2012, 22:16

Само два месеца след тържествата по повод петата годишнина на Съюза на подводничарите в Република България подводното братство е на път да посрещне поредното предизвикателство – обединението на ветерани от ВМС, представители на морски спортни организаци с приложна насоченост и други радетели на популяризирането на морската идея. Една мечта  е на път да се сбъдне.

Идеята се роди преди две години, в резултат на опита на СПРБ да стане член на Международната Морска Конфедерация, ММК (INTERNATIONAL MARITIME CONFEDERATION, IMC), промотиран от Австрийският Военноморски съюз (АВМС), с председател полковник, професор Карл Антон Скри́ванек. Договорът за сътрудничество и взаимопомощ между АВМС и СПРБ датира от 2009 година...... Прочети още

 
Китай е провел изпитания на новата мобилна МБР DF-41
19.08.2012, 18:24

В Китай се е състоял първият изпитателен пуск на новата мобилна междуконтинентална балистична ракета (МБР) DF-41, Която трябва да стане първата стратегическа ракета на КНР с разделяща се бойна част, съобщава изданието "Военный Паритет".

Летателните изпитания на новата МБР са се състояли на 24 юли. Американските военни са изразили своята загриженост във връзка с ръста на ракетната заплаха на Китай.

Според оценки на официални лица на САЩ, ракетите DF-41 могат да станат ядрения потенциал на първия удар за сметка на своята подвижност, точност и обсег на действие. Според тях, ракетите с по-малък обсег на действие  DF-31 и DF-41А са насочени към Русия и Индия, докато новата DF-41 е разчетена за удар по САЩ. - Още китайски ракети

 

Предлагат промяна в условията за ползване на Дома на МО за ветерани в с. Орешак

19.08.2012, 15:23

Домът за пенсионирани военнослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали в с. Орешак, община ТроянВоенноинвалидите и военнопострадалите да имат право да ползват Дома на МО в с. Орешак за краткосрочен отдих дори и да не са навършили 60 години. Това предлагат от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. По този повод председателят на военно-патриотичната организация младши лейтенант от запаса Петър Велчев е изпратил писмо до министъра на отбраната Аню Ангелов и изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Петър Манолов. Според него това и други предложения за промени в „Наредба № Н-10 от 18 март 2011 г. за организацията и дейността на военните клубове и представителните обекти на Министерството на отбраната” трябва да се обсъдят в Консултативния съвет по въпросите на вонноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните и в Обществения съвет по въпросите на отбраната.

От съюза изразяват още мнение, че не бива да се вдига неразумно много месечният доход, като условие за ползване на социалните кухни към Министерството на отбраната. В момента той е 300 лв. Според Петър Велчев военноинвалидите и военнопострадалите трябва да имат по-голям достъп за хранене в социалните кухни.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Либийско оръжие за сирийските бунтовници
19.08.2012, 15:08

Както е известно, в края на април ливанските власти задържаха кораба Letfallah II натоварен с контрабандно оръжие, идващо от Либия и предназначено за прехвърляне на бунтовниците в Сирия.

Тези дни се появиха снимки на този товар и там се оказаха от самоделни приспособления за запуск на неуправляеми реактивни снаряди до ПТРК "Метис-М", MILAN, "Малютка", ПЗРК "Игла", РПО "Шмель", безоткатни оръдия, гранати, радиостанции, оптически прицели, противогази и т.н. – Виж снимките

 
Бомбардировачите Ту-22М3 получиха ново радиоелектронно оборудване
19.08.2012, 13:55

Ту-22М3Бомбардировачите Ту-22М3 получиха ново бордово радиоелектронно оборудване СВП-24-22. За това съобщи Александър Панин, генерален директор на "Гефест ИТ", компанията която разработва комплекса. Тя има договор с руското МО, като по него до края на 2012 г. трябва да бъдат поставени 4 радиоелектронни оборудвания на 4 броя Ту-22М3.

В момента новият комплекс е инсталиран на един Ту-22, който ще премине изпитания.

Радиолокационното оборудване е друг проект, който не е свързан с голямата модернизация, която предстои на 30 самолета Ту-22.

През февруари 2012 г. стана известно, че МО на Русия иска да модернизира 30 Ту-22 до версия МЗМ. В момента на въоръжение във ВВС на Русия има от 93 до 150 летящи Ту-22М от различни модификации. – Още за Ту-22

/Pan.bg/

 
Първи бомбопускания от F-22 на полигон
19.08.2012, 13:50

F-22По време на учението „Combat Hammer” летци от строевите части за първи път извършиха бомбопускане от „стелт” изтребители F-22 Raptor. Използвани са малокалибрени бомби GBU-39. До сега само летци-изпитатели са изпълнявали подобна задача, но по време на учението обстановката е била максимално близка до едни реални бойни действия.

Полигонът в щат Юта е единственият в САЩ, където F-22 могат да извършват бомбопускане с SDB при специфични само за изтребителя височини и скорости.

Изтребителите F-22 от 3-то авиокрило са модернизирани до стандарта 3.1, позволяващ им да изпълняват задачи по земни цели. – Още за F-22

/Pan.bg/

 
САЩ искат да подарят на Индонезия още една ескадрила F-16
19.08.2012, 09:40

F-16САЩ имат намерение да предложат още една ескадрила F-16 Fighting Falcon на ВВС на Индонезия, която пак ще бъде безвъзмездно предоставена. За това съобщи индонезийският министър на отбраната Пурномо Юсгиантор. Той не назова точното количество изтребители, като нарече това "военна тайна". По думите на главния секретар на МО на Индонезия Ерриса Херрианто, количеството на F-16 ще бъде достатъчно за формиране на още една ескадрила.

Последният договор между двете страни е подписан през ноември 2011 г. и съгласно него Индонезия трябва да получи 24 поддържани изтребителя F-16 Block 25, които трябва да бъдат модернизирани до версия Block 30. В момента техните ВВС летят с 10 остарели изтребителя F-16A/B Block 15. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
Спуснаха на вода пакистанския ракетен катер Dehshat
19.08.2012, 09:07

P 1013 AzmatНа 16 август 2012 г в пакистанската военна корабостроителница Karachi Shipyard & Engineering Works Limited (KSEW) в Карачи бе спуснат на вода големия ракетен катер Dehshat (планиран бордови номер Р 1014), който стана най-големия надводен боен кораб, построен в Пакистан до момента (водоизместимост около 600 тона).

Катерът Dehshat е вторият от двата катера по китайски проект, поръчани от Пакистан според контракт с китайското обединение China Shipbuilding & Offshore International Company (CSOC, външнотърговска компания в състава на китайската корабостроителна корпорация China Shipbuilding Industry Corporation - CSIC) от декември 2010 година.

Строителството на първият катер от този контракт, P 1013 Azmat, бе извършено в Китай във влизащата в състава на CSIC корабостроителница Tianjin Xinggang Shipyard. Катерът Azmat бе спуснат на вода на 22 септември 2011 г, пристигна в Пакистан на 24 април 2012 г и окончателно влезе в състава на пакистанските ВМС на 24 юни 2012 г.

Вторият катер Dehshat (на урду означава страж, ужас) се строи с техническото съдействие на китайската страна.

 

 
На фокус:
"Dongfeng Mengshi"

Китайската армия е получила поредното ново въоръжение. На снимката се вижда нов вариант на лекия тактически брониран автомобил "Dongfeng Mengshi", въоръжен с дистанционно управляем боен модул с многоцевна картечница.

 
Бразилия е предала на Индия първият летящ радар
18.08.2012, 21:43

EMB-145. Фото от сайта airforce-technology.comБразилската компания Embraer е предала на Министерството на отбраната на Индия първият от трите поръчани самолети за далечно радиолокационно откриване и управление EMB-145, съобщава Flightglobal. Самолетът вече е преминал заводските изпитания на Embraer и на индийската Организация за отбранителни изследвания и разработки (DRDO), разработваща радарната система. В близко време ВВС на Индия ще проведат собствени изпитания.

Индия и Embraer подписаха контракт за доставка на три самолета за ДРЛОиУ EMB -145 през 2008 година. Сделката е на стойност 208 милиона долара. Според условията на контракта, бразилската компания трябва да сглоби самолетите – носители на радарната установка на базата на пасажерските лайнери ERJ-135 и да постави на тях индийски радиолокационни станции с активна фазирана антенна решетка.

 
Военните са неудовлетворени от заплащането
18.08.2012, 18:06

Изследване в армията показа, че военните са неудовлетворени от заплащането. Въпреки вълната от съкращения обаче, военнослужещите са запазили мотивацията си, показва проучването, с което разполага БТВ.

Военнослужещите са недоволни от заплащането си и го поставят в средата на скалата за удовлетвореност, показва изследване сред 2000 офицери, сержанти и войници.

„При войниците се наблюдава най-ниска оценка на заплащане, сержантите малко по-висока и офицерите по-висока," коментира полк. Илия Маринов. „Това е в зависимост от заплатите, които получават, но мотивацията не е обвързана само със заплащането. Тя зависи от фактори като микроклимат, взаимодействието между хората и доверието - тяхната защита и сигурност в тази среда.

Мотивацията им обаче се е запазила, а причината - доволни са от това как работят в екип. Военните обаче не чувстват общественото одобрение за работата си. Подобни настроения се наблюдават и в Афганистан, където те са изложени на най-голям риск.

„Може би, за хората, военните зад оградите харчат пари на държавата и си губят времето, но не е така - зад тези огради има много труд и тренировки," отбеляза майор Божидар Бойков. „Искам да кажа, че държавата не е вложила пари напразно, за да е вложила пари има нужда от военните и никога рискът не може да бъде покрит от парите. Колко струва един човешки живот - не е правилно това настроение срещу военните, което има в нашата държава."

Проучването на нагласите в армията е открило и неудовлетвореност от битовите условия, техническата база и оръжието.

„В една организация, въпреки че парите са важни, човешкият фактор е по-важен, защото на него трябва да се гледа като инвестиция - ако не инвестираме те ще напуснат," каза още полк. Маринов. „За да наберем нови 1 000 души, армията ще инвестира много повече в подбор и обучение и квалификация, отколкото да ги задържим. Това трябва да се има предвид и от политиците, когато вземат решения."

На фона на вълната от съкращения, изследването не е показало високи нива на обвързаност към военната среда, което показва, че военните са достатъчно гъвкави да се развиват професионално и извън армията.

/www.cross.bg/

 
Британски военнослужещ е загинал при нападение в Афганистан
18.08.2012, 14:18

Британски военнослужещ е загинал при нападение в Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната в Лондон.

От началото на операциите в Афганистан през октомври 2001 година са загинали 425 британски войници. О тях 385 са убити при вражески действия.

От британското министерство на отбраната съобщават, че трагичният инцидент е станал на 17 август в провинция Хелманд.

В момента Великобритания има около 9500 свои военнослужещи в Афганистан. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
“Позорни разкрития” атакуват Обама
18.08.2012, 12:33

Барак ОбамаГосподин президент, не Вие убихте Осама бин Ладен. Америка го направи. Работата, която американските военни свършиха уби Осама бин Ладен. Не Вие.“

Това не е реклама на нов трилър или поредния шпионски бестселър – дори и да звучи като такава. Според наблюдатели вероятно става дума за една от големите изненади на предизборната кампания в САЩ.

Думите са изречени от Бен Смит, бивш военнослужещ от специалните сили на ВМС на САЩ, по-известни като „тюлени“ (SEAL) и са част от „посланието“, отправено от хората в сянка към Върховния Главнокомандващ на водеща световна сила, САЩ в 22-минутен документалния филм “Позорни разкрития” (Dishonorable Disclosures).......... Прочети още

 
Вертолети Ecureuil на изпитания в руските ВВС
18.08.2012, 10:30

AS350 EcureuilВ сайта aviaforum.ru се появиха снимки на пет леки вертолета от серията Ecureuil, доставени от обединението Eurocopter за извършване на оценъчни изпитания от ВВС на Русия.

Три еднодвигателни вертолета Eurocopter AS350B3 Ecureuil и два двудвигателни вертолета Eurocopter AS355NP Ecureuil са били доставени през месец юни 2012 г., и както се очаква, с тях до края на годината ще се провеждат изпитания.

Датата и мястото на снимките не са известни. Опознавателните знаци и регистрационните номера на вертолетите липсват.

Снимки: 1, 2, 3, 4, 5

 
Чешката армия ще издирва оръжие за масово поразяване в Сирия
18.08.2012, 08:04

Чешко подразделение за химическа защита вероятно ще бъде включено в издирването на оръжие за масово поразяване в Сирия, съобщава Чешкото радио, позовавайки се на свои източници.

САЩ се опасяват, че след падането на режима на сирийския президент Башар Асад химическото оръжие може да попадне в ръцете на терористи или прекупвачи. По тази причина Вашингтон е започнал преговори със своите съюзници за издирването на такова оръжие в Сирия.

Чешко подразделение за химическа защита няколко пъти досега е изпълнявало специални задачи в Близкия Изток. Чешките военнослужещи действаха в Ирак и Кувейт.

В Сирия ще бъдат изпратени специалистите от 31-ва Либерецка бригада за радиационна, химическа и биологична защита. – Още химическо оръжие

 

 
Курсантите-летци от факултет „Авиационен“ изпълниха първите си самостоятелни полети
17.08.2012, 22:58

самолет „Пилатус“ РС 9М Курсантите-летци от 3-ти курс на факултет „Авиационен“ изпълниха на 16 и 17 август първите си самостоятелни полети със самолет „Пилатус“ РС 9М във ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия. Те изпълниха полети по маршрути за обучение в зона и приборна подготовка в съответствие с утвърдения план-график под ръководството на инструктури-пилоти.

Командирът на ВВУБ “Георги Бенковски” полк. Васил Лазаров връчи на курсантите сертификати за проведен първи самостоятелен полет. Той ги поздрави за показаните отлични резултати и подчерта, че който се е посветил на летателната професия никога не трябва да спира да усвоява нови знания и да се усъвършенства.

/МО/

 
Започна строителството на поредната подводница за Черноморския флот на Русия
17.08.2012, 22:37

Церемония по залагането на подводницата "Старый Оскол". Фото ИА PortNewsДнес, 17 август 2012 година, в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург бе заложена голямата дизел-електрическа торпедно-ракетна подводница "Старый Оскол" Б-262 (заводски номер 01672) – третата субмарина от проект 06363 (адаптиран за Черно море вариант на проект 636) за ВМФ на Русия, съобщава PortNews.

Предполага се, че общо за Черноморския флот на Русия тази корабостроителница ще построи шест подводници от този проект. Контрактът за строителството на главната подводница бе сключен с военното ведомство на Русия през август 2010 година, и веднага, на 20 август същата година  в "Адмиралтейские верфи” започна строителството и под името Б-261 "Новороссийск" (заводски номер 01670). През септември 2011 година бе подписан контракт за изработката и на останалите пет подводници от проект 06363, като втората субмарина от серията Б-237 "Ростов на Дон" (заводски номер 01671) беше заложена на 21 ноември 2011 година.

Всичките шест подводници трябва да влязат в състава на ВМФ на Русия в периода от 2014 до 2016 година.

Строителството на подводниците от проект 06363 се извършва в рамките на програмата за обновяване на корабния състав на Черноморския флот. В момента флота има две подводници: Б-871 „Алроса” и Б-380 „Святой князь Георгий”. На последната сега се извършва ремонт и модернизация. Новите и модернизираните стари субмарини ще бъдат базирани в Севастопол и Новоросийск. – Още руски подводници

 
Германската армия ще действа при вътрешна опасност
17.08.2012, 22:11

Въоръжените сили на Германия получиха разрешение да използват военни средства при евентуална заплаха от терористични акции на територията на страната, което става за първи път след края на Втората световна война. Конституционният съд съобщи, че армията ще може да използва оръжие на територията на страната при стриктно определени условия.

Досега правомощия за действие при терористична заплаха в страната имаха само силите на полицията. Според Конституционния съд в Карлсруе Бундесверът вече ще може да действа на националната територията "в случай на изключителна обстановка от катастрофален характер", но не и "при опасности, произтичащи срещу тълпи демонстранти".

 
МО е с 2,7 милиона лева задължения към общините
17.08.2012, 16:56

Неразплатените задължения към общините от министерствата и ведомствата към този месец възлизат на 19 729, 9 хил. лв. Това се посочва в официална справка на финансовото министерство. Най-голям относителен дял имат Софийски университет „Св. Климент Охридски" - 8 178,1 хил. лв.; Министерство на вътрешните работи - 3 365,5 хил. лв.; Министерство на отбраната - 2 700 хил. лв.; Министерски съвет - 2 500 хил. лв.; Министерство на здравеопазването - 1 136,6 хил. лв. и Министерство на правосъдието - 985,1 хил. лева.

По- голяма част от министерствата и ведомствата са разплатили задълженията си за местни данъци и такси, а друга част от министерствата и ведомствата, които не са посочени в справката са сключили споразумения с общините за разсрочено разплащане по тримесечия за задълженията им за местни данъци и такси, като изплащат задълженията си стриктно по споразумения, се посочва съобщението.

/Otbrana.com/

 
Двама американски войници са убити при нападение на афганистански полицай
17.08.2012, 12:10

Униформен афганистански полицай е обърнал оръжието си към американски войници в провинция Фарах и е убил двама от тях преди да бъде прострелян и да се самоубие.

Това се казва в съобщение на американските сили, съобщи СиЕнЕн.

Инцидентът се разследва.

Атаката е била около 8 часа сутринта, след като американски сили са пристигнали в село Киниск, за да обучават членове от местната полиция, заяви ръководителят на силовите структури в провинция Фарах Ноор Кемтоз, съобщи АП.

Той е идентифицирал стрелеца като Мохамед Исмаил, мъж около 30-те, който е бил постъпил в програмата за обучение преди 5 дни.

По думите му един афганистански офицер от Националната полиция е сериозно ранен.

До този момент през годината са убити най-малко 36 войници от чуждестранния контингент.

Припомняме, вчера трима американски войници, четирима други членове от американската мисия в Афганистан, трима от афганистанските сили и един преводач загинаха при катастрофа на хеликоптер.

Талибаните поеха отговорност и заявиха, че са свалили хеликоптера. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Покана за юбилейна среща на випуск „Шипченски – 67” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
17.08.2012, 08:43

Рисунка: Христо Б. ДИМИТРОВ (Чони)Уважаемий Господин Съвипускнико от  випуск „Шипченски – 67” на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров.

Изненадани от факта, че са изминали цели 50 години от както влязохме в Морското училище и 45 години откакто се разделихме пред КПП-то, Ние, назначеният от Бога на морето Нептун комитет, сметнахме и решихме, че на този юбилей му подобава особена тържественост, поради което обявяваме следното:

- Никакво земетресение (свлачище), изригване на вулкан, околосветско пътешествие, варене на ракия, гледане на внуци и др. подобни не могат да послужат за  оправдание на твоето отсъствие от общо випускното тържество по случай гореописания юбилей;

- Ясно е, че ще дойдеш, затова ти напомняме времето и мястото на явяването: 10.00  часа на 28 август 2012 г. пред горепосоченото КПП. По-нататък развоят на събитията е тайна, за да се подчертае изненадата;

- Ако не те пускат – избягай;

- Потвърди участието си устно или писмено и финансово (30 хил. лева) на контактьорите: Атанас Атанасов (навигатори) - тел. 0888124381 и Йордан Гочев (механици) - тел. 0888639740;

- Окончателният дневен ред ще бъде съобщен около посаденото преди 20 години кедърче в двора на Училището, което пак изсъхна.

/От Инициативния комитет на Първи шипченски випуск на ВВМУ/

 
Мит Ромни обещава да увеличи числеността на армията на САЩ
17.08.2012, 08:35

Мит Ромни Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни обещава да увеличи числеността на въоръжените сили с 100,000 души. Той е заявил, че ще намери начини за икономии за да инвестира и във военните технологии на бъдещето.

През януари тази година администрацията на президента Барак Обама обяви за началото на реализацията на нова отбранителна стратегия. Със цел съкращение на значителния дефицит на бюджета на страната беше прието решение за намаление на разходите на Пентагона и съкращение броя на военните.

 
На финала е подготовката на 38-я конгрес на военните историци от цял свят
17.08.2012, 08:29

Над 200 чуждестранни участници от целия свят се очаква да пристигнат в София за 38-я конгрес по военна история. Българските домакини – Военна академия „Георги С. Раковски” и Националната ни комисия по военна история, са на финала на подготовката на това значимо не само за развитието на науката, но и за престижа на България, събитие. Това стана ясно от срещите и разговорите ни с президента на Комисията по военна история в България професор полковник от запаса Димитър Минчев, полковник доцент д-р Станчо Станчев – началник на научна секция „Военноисторически изследвания и поуки от практиката” на ИПИО и доцент д-р Йордан Баев.

Конгресът на Международната комисия по военна история, който се организира за първи път в България, е под егидата на Министерството на отбраната. Председател на Организационния комитет е заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Времето и мястото на световното събитие от 25 до 31 август в хотел Кемпински Хотел Зографски, гр. София. Откриването на пленарните сесии е 27 август от 9 ч.

В подготовката участват още полковник Добромир Тотев – директор на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет” в МО, Иван Иванов – директор на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО, академик Георги Марков от БАН, капитан I ранг професор д.с.н. Янцислав Янакиев – директор на ИПИО, член-кореспондент Стефан Воденичаров от БАН, професор Иван Илчев – ректор на СУ „Св. Климент Охридски”, професор Божидар Димитров – директор на НИМ, народният представител д-р Джема Грозданова, д-р Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 

 
В Балтийско море завършиха международни учения
16.08.2012, 23:03

Днес в Балтийско море завършиха международните учения по издирването и спасяване на хора в морето с участието на Русия, Полша и Литва. На седем плавателни съдове, катери и буксири, а също и авиация се наложи да изследват район на морето с площ от над 240 кв. км. за да открият „претърпелият бедствие пътнически плавателен съд „Кремний” и да спасят пътуващите хора със салове.

Тази година руската страна беше организатор на ученията. Следващата година международните учения ще се координират от Литва. В тях спасители от трите страни ще отработят действия по ликвидиране на аварийно разливане на нефт в морето.

 
Авиошоу и въздушна обиколка за 100 годишнината
16.08.2012, 22:15

По случай 100 годишнината  от първия полет на български самолет  в българското небе – 13 август (25 август нов стил) се организирането на въздушна обиколка на знаковите български летища и авиошоу на летище Лесново, край София.

Въздушната обиколка на България ще се проведе на 24 - 25 август 2012 (петък и събота). Като продължение на нея, на 25 и 26 август, на летище Лесново ще се състои за първи път у нас международно състезание по аеробатика с пилоти от Великобритания, Словения, Сърбия, Хърватска и България. Сред атракциите, подготвени от организаторите, са и парад на лека авиация, състезания с моторни парапланери и скокове с парашут. Зрителите ще наблюдават и невероятната акробатична въздушна демонстрация на HAWKS OF ROMANIA.

Инициативният комитет организиращ събитието, включва „Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България” (АОПА), „Българската асоциация на леката авиация” (БАЛА), фондация „Български ВВС“ и „Експо Тим” ООД.

Билети за авио шоуто могат да бъдат закупени от TicketPro.bg, или на касите на летище Лесново – в дните на събитието. Цената им е 10 лева при предварителна продажба онлайн или 12 лева на място. Билетите за ученици са по 5 лева, а деца под 7 години влизат безплатно.

/Аеро/

 
Открит летателен ден на 6 октомври
16.08.2012, 22:10

MиГ-29На 6 октомври 2012 г., събота, се планира провеждането на открит летателен ден в авиобаза Граф Игнатиево по случай 100 годишнината на българската военна авиация. Събитието ще се организира изцяло от ВВС.

ВВС ще се опитат да участват с цялата налична летателна техника и се очаква във въздуха да се появят представители от всички авиобази. Ще има и голяма наземна експозиция и други събития и мероприятия. По неофициална информация ще има демонстрационен полет с МиГ-29 и демонстрация на операция по „еър полисинг”. Възможна е и поява на летателни апарати от чужди ВВС.

Първоначално събитието бе планирано за 6 септември, но в последствие датата бе променена на 6 октомври.

/Аеро/

 
Белгийски изтребител се е разбил след сблъсък с птица
16.08.2012, 21:55

Ф-16

Изтребител Ф16 се разби по време на маневри в северната част на Белгия в района на базата на Военновъздушните сили Клейне Брогел в околностите на града Пир. Военните съобщават, че пилотът е успял да се катапултира успешно. Пострадали в резултат на инцидента няма, съобщава агенция Блумбърг.

Инцидентът е станал в около 15 часа местно време. Причината и обстоятелствата около него се изясняват от полицията, Предварителната версия е, че летателният апарат се е блъснал в ято птици.

Изданието “Белга” съобщава, че през 70-те и 80-те години на миналия век Белгия е купила 160 самолета Ф16, а за последните 35 г. от тях са се разбили най-малко 37, повечето в първите години на експлоатация.

/Блиц/

 
Докога държавата ще търпи този негатив в бюджета за отбрана и ще го използва за оправдание?
16.08.2012, 18:15

Българската армия била с дългове. И то най-много от всички институции. След нея е полицията. Информацията огласи заместникът на Симеон Дянков. Какво искаше да каже с това Владислав Горанов.

Най-вероятно, че министърът на отбраната Аню Ангелов не си е свършил работата. Същото, макар и в по-малка степен се отнася за Цветан Цветанов. За искрите, които прехвърчат между двамата вицепремиери – финансовия и вътрешния министър, хората знаят отдавна. За другите? ………. Прочети още

 
Авария с руски Ми-28Н
16.08.2012, 16:44

Ми-28НДнес руски хеликоптер Ми-28Н е извършил „твърдо кацане” на пистата на военновъздушната база Моздок, Северна Осетия. Вертолетът е бил в режим на зависване, когато е паднал от 6 метра височина. За щастие няма пострадали, на хеликоптера са нанесени средни поражения.

Това е третият сериозен инцидент с Ми-28Н през последните няколко години. През февруари 2011 двамата летци са ранени след отказ на редуктора на вертолета. Друг Ми-28Н се е разбил през юни 2009 година, след като единият двигател отказва поради поглъщане на газове при стрелба с ракети от малка височина. – Още за Ми-28

/Pan.bg/

 
Катастрофа на хеликоптер уби 11 души в Афганистан, включително чуждестранни военни
16.08.2012, 16:37

Единайсет души са загинали, след като хеликоптер Sikorsky UH-60 Black Hawk е катастрофирал в Южен Афганистан, съобщи Reuters. Сред жертвите има трима американски военни и четирима други войници от коалиционните сили на НАТО.

Причината за инцидента, станала в окръг Шах Уали Кот в провинция Кандахар, се разследва. "Катастрофата завърши със смъртта на четирима военни от ISAF (International Security Assistance Force), трима американски войници, трима членове на афганистанските сили за сигурност и един цивилен афганистански преводач", пише в изявление на коалиционните сили.

Талибаните заявиха, че са свалили хеликоптера, но агенция Reuters отбелязва, че бунтовниците често преувеличават "победите си" и бърза да поеме отговорност за всякакъв инцидент, при който са загинали чуждестранни военни.

Районът, където е паднал хеликоптерът, е средище на бунтовническа дейност и през него минават маршрути за доставки.

/www.dnevnik.bg/

 
На тази дата
16.08.2012, 13:48

Ju 287 На 16 август 1940 г. е извършен първият полет на немския реактивен бомбардировач Ju 287 – първият в света самолет с обратна стреловидност на крилото.

Junkers Ju-287 безспорно е най-уникалният проект на Германия по време и до края на Втората световна война. Конструиран е като скоростен тежък бомбардировач и са построени три прототипа, които са пленени от СССР, където са били изпитвани до 1946 г.

Луфтвафе е извършил общо 17 изпитателни полета, като е бил използван и ракетен ускорител Walter 109-501. Ju 287е можел да носи въоръжение с тегло близо 4000 кг във вътрешни отсеци.

За да се ускори производството са използвани части от други самолети – носовите стойки са била от пленени В-24Liberator, основните от Ju-352, фюзелажа от Ju-388 и опашната част - от Heinkel He 177.

/Pan.bg/

 

На фокус:

Спотъри от Владивосток са успели да заснемат транспортния кораб-док Eide Transporter с два натоварени на него и предназначени за ВМС на Виетнам големи стражеви катери проект 10412 (шифър "Светляк"). Корабът се е отправил за Виетнам днес сутринта.

Двата катера са строени по контракт от 2008 година, който предвижда четири единици проект 10412. Първите два катера са предадени на клиента през 2011 година, като там те са получили обозначенията HQ-264 и HQ- 265. – Още за проект 10412

 
100 години ВВС на Русия
16.08.2012, 12:43

 

 

Ретросамолети (снимки от авиошоуто)
 

 
Българските подводничари са домакини на австрийските си колети
16.08.2012, 09:57

Гости и домакини на Морска гара - ВарнаПо покана на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) от 10 до 16 август на посещение във Варна е делегация на Австрийския военноморски съюз (АВМС) – неговия председател (от 2000 г.) полковник о.р. проф. Карл Скриванек и почетния му член (от 2006 г.) бригаден генерал о.р. Едвин Вал със съпругата си. Домакин на австрийските гости бе председателят на Управителния съвет на СПРБ капитан І ранг о.р. Станко Станков, съпровождани от почетния член на съюза адмирал о.р. Христо Контров.

Един от резултатите на Първата световна война е разпадът през 1918 г. на мощната дотогава дуалистична монархия Австро-Унгария, при което тя загубва Адриатическото си крайбрежие, а Австрия се свива в днешната континентална държава, възприела политика на вечен неутралитет. Сегашният АВМС, създаден през 1970 г, е правоприемник и наследник на името и традициите на едноименния съюз, зародил се през 1904 г., но прекратил съществуването си поради отсъствието на реални ВМС. В днешно време АВМС включва 15 съставни организации, изградени на регионален принцип или носещи имената на легендарни бойни кораби от времето на Австро-Унгария. Асоциацията провежда богата дейност, популяризираща историята, патриотичното възпитание, изграждането на качества и умения у младите хора чрез лагери, спортни начинания, регати и т.н., има свое печатно издание и се явява съорганизатор (1972 г.) на Международната морска конфедерация, в която членуват Белгия, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Холандия, Хърватия и Австрия чрез своите национални военноморски конфедерации.

Взаимоотношенията между СПРБ и АВМС продължават вече трета година на договорна основа, разменени са гостувания, награди и т.н. Посещението на австрийската делегация бе планирано така, че да обхване всички начинания, посветени на Празника на флота и Деня на Варна. Гостите бяха на тържественото събрание във Фестивалния и конгресен център, на производството на младите лейтенанти на Морската гара, където връчиха плакет на министъра на отбраната Аню Ангелов, общуваха с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, адмирал от резерва Иван Добрев, вицеадмирал от резерва Димитър Павлов, с други висши морски офицери и представители на мастната власт. След това във Военноморския музей полковник о.р. проф. Скриванек удостои адмирал о.р. Контров с награда на АВМС – „Морски сребърен кръст” на лента, който адмиралът заедно с други свои отличия подари на музея.

На 13 август се състоя работна среща на представителите на 8 военно-родолюбиви сдружения от Варна с морска насоченост, които подписаха Меморандум за намерението си вероятно през септември да създадат Българска военноморска конфедерация, а така също и Писмо до Управителния съвет на Международната морска конфедерация за приемане на бъдещото сдружение в нея. На срещата присъства и полковник о.р. проф. Скриванек в качеството на лобист за приемането на България в IMC.

На 14 август австрийската делегация и ръководството на СПРБ имаха обща среща с областното и с общинското ръководства на СОСЗР във Варна, на която се информираха за своите цели, задачи, структури и позиции. Същия ден австрийските гости, заедно с делегациите от побратимените на Варна градове, пристигнали за нейния празник, бяха приети от кмета Кирил Йорданов. Представителите на АВМС участваха във всички празнични начинания в морската столица и разгледаха Археологическия и Военноморския музей.

/www.otbrana.com, Валентин Димитров/

 
Специализираните групи от СВ продължават дейностите по изпълнение на операция „Чист хоризонт”
16.08.2012, 09:50

В изпълнение на третата мисия на Българската армия специализираните групи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт”.

100 военнослужещи, включени в състава на Специализирана тактическа група продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на Производствено-складова база за боеприпаси – „Стралджа – Мараш”.

Вчера, 15.08.2012 г., общо разузнатата и повърхностно почистената площ e 68,4 дка, открити  са  5003 бр. невзривени боеприпаса  и  857 кг. скрап.

Към днешна дата, общо прочистената площ е 24120 дка, открити са 22014 бр. невзривени боеприпаса и 9570 скрап.

Днес, 16.08.2012 г. ще продължат дейностите по повърхностното прочистване на участъците, транспортиране и сдаване в склада на „Берета Трейдинг” на откритите невзвривени боеприпаси и взривни остатъци.

/landforce.mod.bg/

 
Поредна авария с пакистански Mirage 5
16.08.2012, 08:47

Mirage 5При рутинен тренировъчен полет изтребител Mirage 5 на пакистанските ВВС се запалва във въздуха. Летецът успява да се катапултира успешно, самолетът пада в непосредствен близост до населен район, за щастие на земята също няма пострадали хора.

Започнато е разследване за причините за аварията. Това е трета загуба на изтребител Mirage 5 от състава на ВВС на Пакистан само за тази година. – Още за Mirage 5

/Pan.bg/

 
Военновъздушна база в Пакистан атакувана от екстремисти
16.08.2012, 08:39

Неизвестна засега екстремистка групировка извърши нападение срещу ключовата пакистанска военновъздушна база "Минхас", намираща се на около 60 км северозападно от Исламабад, предаде АФП.

Очевидци съобщават, че се чува стрелба от района на базата. Военните са отговорили на нападението и се сражават с терористите.

Загинали са осем души - двама военни и всички нападатели.

Въпреки че до момента никой не е поел отговорност за атаката, пакистанските талибани имат силно присъствие в района.

През последните месеци армията проведе няколко офанзиви срещу екстремистки групи, докато те продължават да нападат правителствени сгради.

/news.ibox.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 





{START_COUNTER}