Военна информация

Архив - от 1 до 15 август

 

 
 

 

МО на Русия: Британски разузнавателен самолет е нарушил въздушната граница на Руската федерация

15.08.2022, 22:23

Британски самолет за радиотехническо разузнаване и радиоелектронна борба наруши държавната граница на Руската федерация в района на нос "Святой Нос", съобщава ТАСС, позовавайки се на руското министерство на отбраната.
„Дежурните сили за противовъздушна отбрана над акваторията на Баренцово море откриха неизвестна въздушна цел, която се движеше към държавната граница на Русия. За предотвратяване на нарушение на държавната граница от дежурния състав на силите за противовъздушна отбрана беше вдигнат изтребител МиГ-31БМ, който го идентифицира като самолет за радиотехническо разузнаване и радиоелектронна борба RC-135W на RAF“, се казва в изявлението.
Вследствие на действията на екипажа на руския самолет МиГ-31БМ,  разузнавателният самолет на военновъздушните сили на Великобритания беше принуден да напусне територията на Руската федерация, допълват от руското министерство на отбраната.

 

Ердоган: Турция укрепва позициите си на оръжейния и енергийния пазар

15.08.2022, 22:14

Турция укрепва позициите си на оръжейния и енергийния пазар. Само през последните две десетилетия югоизточната ни съседка е излязла от категорията на вносител на оръжие и се е утвърдила като основен разработчик и доставчик на оръжие на световния пазар. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на редица съоръжения в северната провинция Чорум, предава „Анадолската агенция“.
По думите му зависимостта от вноса на Турция в областта на отбраната е намаляла до минимума за последните 21 години.
„Нашите усилия не се ограничават до отбранителния сектор. Предприемат се важни стъпки в енергетиката. Докато европейците са сериозно загрижени за предстоящата зима, Турция предприема стратегически стъпки, за да гарантира своята енергийна сигурност“, изтъкна турският лидер.
Той обърна внимание на проучвателните и сондажните дейности във водите на Черно и Средиземно морета. „Вярвам, че сондажният кораб „Абдулхамид Хан“, който в момента провежда проучвателни работи в Средиземно море, ще ни зарадва не по-малко от новината за откриването на газово находище с резерв от 540 милиарда кубически метра в Черно море“, заяви президентът на югоизточната ни съседка.
Благодарение на газа от вътрешни находища Турция ще стане още по-силна, увери Ердоган.
Източник: https://trud.bg/

 

На фокус: Ка-52

15.08.2022, 22:00

Кликни за по-висока резолюция

 

Hawker Hurricane катастрофира по време на авиошоу в Чехия

15.08.2022, 17:42

Изтребител-ветеран Hawker Hurricane катастрофира по време на авиошоу в чешкия град Хеб. Пилотът на машината е загинал, а един човек на земята е бил леко ранен. Това стана вчера, 14 август 2022 г.
Hawker Hurricane Mk.IV с белгийска цивилна регистрация OO-HUR (KZ321) e участвал в авиошоу, което се е провеждало на летището до Хеб. Инцидентът е станал около 15,30 часа местно време.
От разпространените видеоклипове от инцидента се вижда, че машината е изпълнявала фигурен пилотаж на малка височина.
Самолетът се е разбил до летището, в близост до къщи. Пилотът е загинал на място, а жена, намираща се наблизо, е получила леки наранявания.
Води се разследване.
Загиналият пилот Petr Pačes е бил с много голям опит, летял на МиГ-21 в чешките ВВС, а след това преминал в гражданската и леката авиация.
Катастрофиралият самолет е единствената от модификацията Mk.IV, която се е намирала в летателна годност. Конкретният самолет е произведен през март 1943 г. След края на Втората световна война служи в Близкия изток. През 80-те години на миналия век машината е намерена в разглобено състояние в кибуц в Израел. Възстановена е в летателно състояние и започва да лети през 1989 г.
През 2018 г. е купена от настоящия си чешки собственик и получава белгийската цивилна регистрация. Последно самолетът лети с камуфлаж и бордни номера съответстващи на Hurricane Mk.IIc използван от чехословашкия ас Карел Кутелвашер, докато той се сражава в редовете на Кралските ВВС.
Източник: https://aero-bg.com/

 

На 20 август на Шипка се събират Випуските са свободата. Кои са първите?

15.08.2022, 17:10

(Снимките са архивни от откриването на Паметника на свободата  на 26 август 1934 г. от цар Борис III и участието на войската.)В събота, 20 август, се събират випуски на академията и военните училища, получили офицерските си пагони и дипломи  през годините на и в района на връх Шипка. Срещата им е част от официалното отбелязване на 145 години от Шипченската епопея.
47-ми випуск на ВНВУ от 1928 г. е първият, който носи името „Шипченски“.
По това време усилено се изгражда Паметникът на свободата. Началници на училището в годините на обучение на випуска (1923-1928) са полковник Дамян Велчев и генерал-майор Сотир Маринков.
Паметникът на свободата е тържествено открит на 26 август 1934 г. от цар Борис III, в присъствието на министър-председателя Кимон Георгиев, военни, ветерани, официални лица и огромно множество хора от цялата страна. Осветен е от Старозагорския митрополит Павел и Варненския митрополит Симеон. Тогава е производството на
53-ти випуск на ВНВУ от 1934 г., наречен „Орловски“.
Началници на училището в годините на обучение на випуска (1929-1934) са генерал-майор Михаил Йовчев и полковник Крум Колев. Царят развълнувано отправя апел към войската да вземе пример от героизма и себеотрицанието, от подвига на героите на Шипка. Той лично поздравява новопроизведените подпоручици от 53-ти “Орловски” випуск. (Върхът е прекръстен от Св. Никола на връх Столетов през 1951 г., на името на генерала организирал отбраната на прохода. През 1977 г. е прекръстен на връх Шипка.)
Организатори на уникалната проява са Националният паметник-музей Шипка-Бузлуджа" с директор старши лейтенант от запаса д-р Чавдар Ангелов  и Инициативен комитет с председател майор от запаса Стефко Михайлов от Общинската организация на СОСЗР в Казанлък. Като съорганизатори се включват формирования на Българската армия, СОСЗР, Държавен Военно-исторически архив -  Велико Търново, Областна администрация на област Габрово и др. За следващите Випускници на свободата  „Шипченски – 1967 г.“, „Бузлуджански – 1971 г.“,“Шейновски – 1972 г.“, „Опълченски – 1977 г.“ и „Тодор Каблешков – 1991г.“ разказахме по малко в предишни публикации. Випускът през 1990 г. нос името „Шипченски“, но производството не е на върха. Още през 1989 г. е решено това място да бъде историческият връх Шипка и випускът да бъде наречен „Шипченски”. Настъпилите събития след 10 ноември 1989 г. бързо променят схващания и възгледи. Планираното общо производство на випуск „Шипченски” се проваля. Випускниците получават своите дипломи на скромни тържества в дворовете на военните училища.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Наши снайперисти стреляха отлично в Германия

15.08.2022, 17:06

Отлична мотивация и подготовка показаха военнослужещите от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада, които участваха в ежегодното международно състезание за снайперски тимове „European Best Sniper Team Competition 2022”. То се проведе в Центъра за съвместна подготовка в Хохенфелс, Германия, и в него се включиха над тридесет отбора от армиите на различни държави, съобщава Пресцентърът на МО.
Състезанието се проведе в реалистична обстановка при различни метеорологични условия денем и нощем и подложи на изпитание способностите на участниците за прецизна стрелба, психологическа устойчивост и физическа натренираност. В надпреварата се състезаваха два български тима в състав младши сержант Дамян Атанасов и ефрейтор Анатоли Божинов от 1-и механизиран батальон и младши сержант Вълко Чинтов и редник Славян Генчев от батальон ISTAR от състава на Стрямската бригада. Водач на отбора беше старши лейтенант Божидар Колев от батальон ISTAR.
По време на надпреварата българските военнослужещи достойно представиха Сухопътните войски. Съревнованието създаде условия за подобряване на партньорството и сътрудничество между участниците от различните държави.
Източник: https://otbrana.com/

 

Страда ли националната ни сигурност от политически драми и липсата на консенсус?

15.08.2022, 12:06

Политическите драми и недостатъчният обществен консенсус у нас, включително в различните състави на парламента, спъваха в годините назад обновяването на бойната ни авиация. Тези дни отново се тиражира позицията, че в условия на криза не е удачно да даваме милиарди за вторите осем самолета Ф-16. Макар че плащането ще бъде разсрочено, но явно за някои това е подробност. Макар че добре въоръжените армия не би трябвало да е подробност за когото и да е било. Позицията - осигуряването на отбраната да не бъде основен приоритет, налага необходимостта от идването на съюзнически сили, за което са против същите, които отстояват подобна политика?!  Да се върнем, обаче, 10-12 години назад към темата.
Започваме от края на октомври 2010 г.
През тази година и до средата на следващата ще се провеждат разговори с различните компании, потеницални доставчици на нов боен самолет, каза тогава министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти. С негова заповед бе създаден програмен тим, който да работи по този въпрос. В края на 2011 г. трябваше да бъде предложено на Народното събрание да вземе решение по инвестиционен проект за конкретния тип изтребител. Договорът с конкретния изпълнител се очакваше да стане до края на 2012 г.
Действително на 19 декември 2012 г. правителството реши да даде мандат на министър Аню Ангелов за водене на преговори за избор на нов тип бойни изтребители. До 1 март 2013 г. трябваше да докладва пред Министерския съвет за резултатите от преговорите и да предложи инвестиционен проект с конкретен тип изтребители, както и с всички параметри на доставката. Тогава той обясни, че страната ни трябва да закупи минимум 8 изтребители, а сред потенциалните продавачи са Германия, САЩ, Швеция, Италия, Израел, Португалия. По думите му нямаше предварително обявена сума за покупката, за да се даде свобода на преговорите, а не е изключено да се преговаря и за самолети втора употреба.
„Основата на всичко в моя доклад е крайната необходимост да се разреши този проблем, който се решава от 2001 година от правителството на Иван Костов, впоследствие правителството на Сакскобургготски, а така също в края на 2008-а има опит за решаване от тройната коалиция“, каза министър Ангелов.
На 20 февруари 2013 г., обаче, премиерът Бойко Борисов подаде оставка на правитеството.
Датата 1 март стана безпредметна.
Останаха в историята всички вълнения около коментарите какви самолети търсим – новопроизведени или втора ръка. Иначе специалистите от българските Военновъздушни сили (ВВС) си бяха свършили работата. Ако не беше така, който и да е министър, не би се наел да внася такова предложение за обсъждане в Министерския съвет.
По-големият въпрос, обаче, бе че всичко се случваше в края на мандата на правителството и парламента. Появиха се коментари дали изобщо правителството да внася проекта в Народното събрание дни преди парламентарните избори, след като няма да има време да бъде финализиран законодателно. Още през ноември 2012 г. Ангел Найденов -  заместник-председател на Комиисята по отбрана , заместник-председател на ПГ Коалиция за България и говорител на БСП, заяви в свой коментар: „Ние настояваме правителството да спре процедурата и да не обвързва със свое решение следващи правителства и следващи парламентарни мнозинства. Решението по този проект следва да бъде в началото на мандата и да се носи политическата отговорност от самото начало на управлението, а не в края на мандата.“ Явно по същата причина той не успя да внесе проект. Беше твърде кратко министър на отбраната - от 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г.
Така нишката на политическите драми стана много сериозна. Две редовни правителство по ред и два парламента си отидоха предсрочно, а гласуван проект и договор за нови изтребители нямаше.
Ще прескоча оня момент от края на април 2017 г., когато преди изборите, готвещите се да управляват, не разбраха какви са намерениета на служебното правителство на Огнян Герджиков по отношение на избора на изтребител.
Ще се върна, обаче, на 2 юни 2016 г., за да акцентирам върху темата за консенсуса и интересните му превъплащения в парламента. Купуването на новите самолети за ВВС беше одобрено от 43-ото Народно събрание със 123 гласа „за” от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС, АБВ и Български демократичен център. Решението бе подкрепено от един депутат от БСП и независимите народни избраници. Гласуваха 156 депутати. Последваха ръкопляскания в пленарната зала. Година и нещо по-късно, с не по-малко мнозинство - от 126 депутати, парламентът върна проекта в Министерството на отбраната, приемайки доклада на временната комисия за проучване на процедурата. Така поредният опит за модернизация на ВВС пропусна не 224 дни до подписване на договора, както предвиждаше графикът, а много повече. Този риск, коментираха експерти, е не по-малко опасен от развитието на световния самолетен пазар, а както се оказа 3-4 години по-късно и от среда на сигурност.
Дебатът около модернизацията на Българската армия в тези години показа, че сме далеч от постигането на консенсус по националната сигурност. Такъв изключително важен въпрос като превъоръжаването на бойната ни авиация разделяше и разделя, както депутатите, така и обществото. Политическата класа в лицето на управляващите не успяваше да убеди своите опоненти в правилността на взетото решение. Тези изтребители, колкото и малко да са те, са необходими на Военновъздушните сили. Авиационната ни техника е отпреди повече от 40 години. Вярно е, че ще служи още, което показва, че тогавашната власт е взела целесъобразно решение. Но всяко начало си има край. Както и самолетът си има живот.
Извън парламента дебатът също създаде странни усещания, които най-малкото не са адекватни на сериозността на темата. Дори се стигна до някои непремерени действия и изказвания спрямо военната експертиза и армията като цяло. Създаде се впечатление, че т.нар. орязване на способности е дело на Военновъздушните сили. Наложи се министърът на отбраната да прави изявления в обратна посока, но медиите вече тиражираха протокол, който незнайно как изтече от папките на договарящите. И след защитата на министъра политици продължаваха да твърдят, че решението за Ф-16 е взето от военните специалисти и те само се съобразили с тяхното мнение. Но кой пилот ще предпочете да лети с недостатъчен боекомплект?
Впрочем около офертата за вторите осем Ф-16 пак се чуха гласове, които, едва ли не, обвиниха ВВС в саботаж.
Наложи се служебният министър Димитър Стоянов да разяснява ситуацията. „Има 56 въпроса, отправени към американската страна, за които очаквам отговори. Те не са свързани с реална актуализация на офертите, а с изясняване на ситуацията. Има много неща, на които трябва да се обърне основно внимание. Дочуха се гласове, че това, едва ли не, е било саботаж от страна на ВВС. Това, което искам да споделя е, че националинят интерес не е саботаж“, каза той.
Показателно бе, че през този  10-12-годишен период от най-високо място излезе приказката, че Генералният щаб си купувал вертолети без въоръжение, за да избяга, когато започне войната. Тя бе посрещната с мълчание дори от генералите и адмиралите от запаса, които бяха в парламента. Наложи се президентът да обяснява на посланиците какво е предназначението на "Кугар"-ите, например. Впрочем при първото такова изказване генерал-лейтенант от запаса обяви, че си връща пагоните, т.е. се саморазжалва. Много е трудно, дори невъзможно, при подобни изявления от най-високо място да се постигне консенсус, който иначе е крайно необходим за националната сигурност.
Следва да изберем новото Народно събрание. То ще трябва да гласува Проекта за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем Ф-16. И не само него. И не само за бойните машини на пехотата. Чака го Инвестиционния-план програма до 2032 г. за превъоръжаване на армията. Дали ще има консенсус? И дали ще се оспори фактът, че националната сигурност струва пари? И дали темата няма да влезе в политическа употреба? Ще наблюдаваме през следващите години.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Рязкото обръщане на Китай към военна опция за Тайван увеличава рисковете със САЩ

15.08.2022, 09;10

Докато прахът от военните учения на Китай около Тайван се утаява, посланието е ясно: военните ще отстояват претенциите на Китай върху острова в предизвикателство към Съединените щати, което ще поддържа високо напрежение и ще увеличи риска от конфронтация, пише "Ройтерс".
Китай не успя да попречи на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси да посети демократично управляван Тайван миналата седмица, пътуване, което според Китай е унищожило основата за политическо доверие между двете най-големи икономики в света.
Пътуването вероятно също е довело до промяна във военните изчисления на Китай, казват анализатори.
"Тази криза засили мнението в Китай, че обединението с Тайван вероятно е постижимо само чрез принудителни средства", каза Джао Тонг, учен по сигурността от Фондацията Карнеги за международен мир.
Незабавният отговор на Китай на посещението на Пелоси бяха най-големите военни учения около Тайван.
За първи път Народната освободителна армия практикува операции, насочени към блокада на острова, вероятната първа стъпка към нахлуване.
Освен това за първи път ракети прелетяха над острова и кораби пресякоха неофициалната средна линия в Тайванския пролив, поставена от Съединените щати през 50-те години на миналия век, но никога официално призната от Китай.
Анализаторите по сигурността очакват китайските сили, особено военноморските сили, да поддържат обширни патрули около Тайван, натискайки средната линия и установявайки дългосрочно господство над водния път.
Още преди ученията Китай заяви суверенитет над пролива, който според Съединените щати и Тайван е международен воден път.
"Китай показа, че има силата да налага думите си и че думите му не са просто празна дипломатическа поза", каза Уанг Кун-и, който председателства Тайванското общество за международни стратегически изследвания.
"Ученията промениха статуквото на Тайванския пролив, първоначално установено от американците. Чакаме да видим дали американците ще предприемат някакви действия, за да върнат това статукво".
Белият дом отхвърли всяко ново статукво и обеща, че ще извърши въздушен и морски транзит през пролива през следващите седмици.
Правителството на Тайван казва, че тъй като Китайската народна република никога не е управлявала острова, тя няма право да претендира за него или да решава бъдещето му.
С приключването на ученията в сряда Китай публикува първата си бяла книга за Тайван от 2000 г. насам, потвърждавайки предпочитанието си за "мирно обединение" с Тайван. Но оттегли обещанието да не разполага войски в Тайван, след като поеме контрола.
Докато утвърждаването на мирното обединение показва, че Китай не планира непосредствена инвазия, спирането на някои канали за военни комуникации след посещението на Пелоси отслаби предпазните средства за управление на непреднамерен конфликт със Съединените щати, увеличавайки дългосрочните военни рискове.
"Конфронтацията между Китай и САЩ ще премине на по-висока предавка", каза Ши Инхонг, професор по международни отношения в университета Ренмин.
"Умишлен конфликт все още е малко вероятен, но решението на Китай да спре военните комуникации със сигурност направи предотвратяването на случаен сблъсък по-трудно."
В знак на протест срещу посещението на Пелоси Китай също спря сътрудничеството със Съединените щати в области, включително операциите по изменение на климата и борба с наркотиците и обяви неуточнени санкции срещу Пелоси и членовете на нейното семейство.
Ученията и твърдите реакции на някои китайски дипломати разпалиха националистическите страсти, като много граждани се появиха онлайн, за да призовават за "обединение на родината"
Но по-хладнокръвни политически лица и интелектуалци казват, че няма реална опасност ръката на Си да бъде принудена от обществен протест да предприеме ход срещу Тайван, преди той да е готов.
"Китайските лидери може да използват националистическите настроения на хората, за да оправдаят политическите си решения и да оказват натиск върху други страни, но това не работи по обратния начин - лидерът няма да бъде притиснат от обществените настроения да действа прибързано", каза вътрешен политик пред "Ройтерс" при условие за анонимност.
"Използването на сила срещу Тайван не е най-доброто решение сега."
Отразявайки икономическата стойност на Тайван, Китай наложи някои ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Тайван, но пощади електрониката, което предполага, че търговските мерки са до голяма степен символични.
Според изчисления на "Ройтерс", базирани на данни от китайските митници, цитрусовите плодове и прясната и замразена риба в списъка на Пекин за спиране на търговията представляват само 0,01% от общия внос на Китай от острова през 2021 г.
Обществеността в Тайван остана до голяма степен безгрижна към предупрежденията на властите в Пекин, като се надсмиваше на съобщенията от хакери, протестиращи срещу посещението на Пелоси, които бяха излъчени на екраните в магазини и железопътни гари.
Анализаторите казват, че заплахите на Китай са контрапродуктивни за спечелването на сърцата и умовете.
Твърдата линия на Пекин по време на президентските избори в Тайван през 2000 г. и 2020 г. тласна гласоподавателите съответно към кандидати като Чън Шуй-биан и Цай Инг-уен, които Китай смята за поддръжници на независимостта.
28-годишната Елиза Ченг, която работи в рекламата в Тайпе, каза пред "Ройтерс", че хората на нейната възраст се съмняват, че Китай ще нахлуе в Тайван.
"Но ако това наистина се случи, ще бъдем като Хонконг. Китай просто ще ни изяде."
Източник: https://fakti.bg/

 

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Производителят на дроновете "Байрактар" има поръчки за следващите три години

14.08.2022, 16:42

Турската компания Baykar, която е производителя на дроновете "Байрактар", получили известност покрай войната в Украйна, има поръчки за следващите три години. Компанията има капацитет да произвежда по 20 дрона на месец, съобщава Bloomberg.
Компанията е частна и разработките ѝ са на Селчук Байрактар, бивш студент в Масачузетския университет. Изпълнителният директор на компанията Халук Байрактар, зет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и брат на Селчук, коментира, че имат заявки за двата вида дронове, които произвеждат - "Байрактар TB2" и Akinci. "Имаме договори за износ с 22 различни държави", коментира Байрактар.
Baykar има планове за увеличаване на производството си чрез отварянето на завод в Украйна. Очакванията са, че този завод ще започне да произвежда дронове в края на 2023 година. От началото на руската инвазия до края на юни Украйна е получила 50 дрона "Байрактар", съобщи официално министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников.
Според Bloomberg в момента компанията работи и по проект за нов военен дрон.
Агенцията отбелязва, че от началото на 2022 година Турция се опитва да не взима страна в конфликта между Русия и Украйна. Страната е посредник при редица преговори между страните. Турция отказа да доставя дронове "Бейрактар" на руските военни, но износът на страната към Русия се увеличи до осемгодишен връх и е в размре на 2,9 млрд. долара в първата половина на годината.
Източник: https://www.investor.bg/

 

20 курсанти завършиха Морското училище

14.08.2022, 16:10

„143 години славна история на българския военноморски флот се срещат с бъдещето в деня, в който випускниците на ВВМУ встъпват в редовете на Военноморските сили (ВМС)“. С тези думи министърът на отбраната Димитър Стоянов се обърна към присъстващите на тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на „Випуск 2022 Полковник Борис Дрангов“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ гр. Варна днес, съобщава Пресцентърът на МО. Първенец сред курсантите от „Випуск 2022“ е Павел Костадинов от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“.
„Вие встъпвате в редовете на ВМС под знака и името на патрона на този випуск полковник Борис Дрангов. Следвайте заветите му на военен теоретик, вдъхновяващ командир, лидер и педагог“, пожела им министър Стоянов.
Той изказа благодарност към преподавателските кадри и командния състав на ВВМУ за това, че подготвят младите надежди на родния флот и утвърждават международния авторитет на българското висше военно морско образование.
„С полученото от военноморското училище пред вас се откриват много нови възможности, които вярвам, че ще реализирате по най-добрия начин. Убеден съм че в този строй са бъдещите командири на фрегати, минни ловци, а защо не и на изграждащите се в момента многофункционални бойни кораби“, подчерта министър Стоянов.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отправи приветствие към младите офицери. „Виждам плам, дръзновение и самочувствие, сериозна база от знания, придобити във Висшето военноморско училище, и опит, който ще надградите през годините на служба“, обърна се адмирал Емил Ефтимов към випускниците на ВВМУ. Той посочи, че първото назначение е резултат от постигнатото до момента, то е важно, но не определящо за кариерата. „Тя зависи от вас, вашите амбиции и стремежи да се развивате. Нашата професия е трудна. Ако й се посветиш изцяло, тя се отблагодарява най-вече с нейната значимост в полза на обществото“, категоричен бе началникът на отбраната.
„Разчитам, че със службата си, с вашите качества и мотивация ще дадете силен тласък за развитието на Военноморските сили“, каза още адмирал Ефтимов.
„Вие сте тази градивна част от безсмъртната идея на патрона на вашия випуск за образована армия. Вие се изградихте като достойни жени и мъже, готови да защитават Родината, и като високообразовани млади хора. Днес виждам отлично обучени и компетентни офицери, готови да посветят живота си за суверенитета и сигурността на България“, каза флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ в приветствието си към „Випуск 2022“.
По-късно министърът на отбраната Димитър Стоянов посети ВВМУ и се запозна с учебно-материалната база. Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров представи част от актуалните проекти на висшето военно училище и програмата за подготовка на бъдещите морски офицери.
„ВВМУ е лидер във висшето военно образование“, посочи министър Стоянов. Той пожела повече интеграция и взаимодействие между научните звена, които разработват проекти в сферата на отбраната, изкуствения интелект, високите технологии.
Миистър Стоянов и началникът на ВВМУ откриха и въведоха в експлоатация симулатор за машинни операции и бункероване на втечнен природен газ, който ще допринася за повишаване на подготовката на обучаемите.
**********
Първи офицерски звания днес  получиха 20 курсанти след петгодишно обучение в специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в специализациите „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“. Първенец сред курсантите от „Випуск 2022“ е лейтенант Павел Костадинов от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“.
Първи лейтенантски пагони получиха и 6 военнослужещи, завършили успешно едногодишен курс на обучение за придобиване на професионалната квалификация по „Военно дело“. Първенец на курса е Симеонка Симеонова от модул „Корабоводене за ВМС“.
Министър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха първенеца и отличниците на специализациите за постигнати високи резултати през целия курс на обучение. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Преди 108 г. германски цепелин бомбардира Антверпен

14.08.2022, 08:07

На 14 август 1914 г. по време на току що започналата Първа световна война германски боен цепелин с военно означение Z-IX (заводски номер LZ-25) и командир Ернест Леман бомбардира важното белгийско пристанище Антверпен. В резултат има разрушения и са дадени първите жертви от въздушно нападение.
В зората на авиацията цепелините (дирижаблите) леко изпреварват развитието и навлизането в армиите пред самолетите. Пречката е в липсата на леки и компактни двигатели. Безспорно водеща е Германия, следвана от Русия.
През 1913 г. Германия има на въоръжение в сухопътната армия и във флота 11 дирижабъла, които по своите технически параметри значително превъзхождат въздушните кораби на другите страни. В цепелините германският генералитет вижда инструмент за геополитическо застрашаване и натиск, който като „дамоклиев меч” да надвисва над главите на несговорчивите съседи..........Прочети още

 

Код „Счупена стрела“ или как американците сами щяха да се взривят с атомна бомба

14.08.2022, 08:05

Ядреното оръжие е финалната крачка, която завинаги ще сложи край на човечеството и света, който познаваме. На този етап сме благодарни, че все още има разумни хора, които не са забравили Япония, а след това ще добавим и добре познатите ядрени катастрофи. Ще открием, че въпреки наличието на редица дружества, които се стремят по всякакъв начин да премахнат употребата и изобщо – съдържанието на този вид оръжие, най-големите притежатели, като в това лице визираме Русия и САЩ, нямат никакво намерение да се разделят с тази технология.
Дали я използват за страх или просто като гаранция за мир, не можем да знаем. Любопитен факт е, че Северна Корея продължава своите ядрени опити, за да докаже на света, че няма да позволи върху нея да се влияе чрез политика и утопията, която там е създадена, може да продължи да съществува по същия начин. Ако търсите пример за диктатура и владение, това е локацията......Прочети още

 

7 оръжия, забранени за използване в модерната война

14.08.2022, 08:03

Идеята за забраната използването на определени оръжия по време на война  може да изглежда иронична. В края на краищата, целта им не е ли да нанесат максимални поражения на другите?
Да, но въпреки това, някои оръжия, които са се появяват през историята на войната, изглежда причиняват толкова много ненужна болка и страдание, че са забранени за употреба във всеки конфликт.
Някои специфични видове оръжия са напълно забранени, докато други са обект на различни ограничения. Тук ще разгледаме някои от най-опасните от тях......Прочети още

 

Неизвестната картечница на Силин-Перерушев ТКБ-464

14.08.2022. 07:56

Рядката ръчна картечница ТКБ-464 беше демонстрирана на видео – на кадрите се разказва за уникалното стрелково оръжие, разработено от конструкторите Вячеслав Силин и Виктор Перерушев от Тула.
"През 1956 г. ТКБ-464 участва в конкурс за единна картечница за замяна на Горюновия СГМ и на ръчната картечница РП-46, но отпада от изпитанията заради напречно разкъсване на гилзите при стрелба", съобщи пред концерн "Калашников" историкът на стрелковото оръжие Андрей Уланов, цитиран от "Российская газета".
Работата е там, че при разработката на ТКБ-464 конструкторите решават да се съсредоточат на елементите на картечницата на Горюнов СГ-43, която вече стои на въоръжение в съветската армия. Инженерите предполагат, че даденото решение може да повлияе положително на конкурсната комисия – все пак картечницата вече е усвоена от производството. Уви, ТКБ-464 излиза от конкурса заради разпадането на гилзите 7,62х54-мм при подаването от лентата. Именно от този недостатък страда и изходният СГМ, на който е основана конструкцията на ТКБ-464, заради високата скорост подвижната система и "дългия" несиметричен възел на затваряне на цевта.
В крайна сметка конструкторите се съсредоточават на разработката на други оръжейни системи. Например през 1961-1966 г. под ръководството на Вячеслав Силин е създадено гладкоцевното полуавтоматично оръдие 2А28 "Гром" от 73-мм калибър. Това оръдие става едва ли не универсално, намира употреба в десетки образци на военна техника. - Още картечници

 

Исторически календар

14.08.2022, 07:47

На 14 август 1905 г. e роден Добри Бочев Доневски в с. Чифлик, Троянско. Завършва гимназия в Плевен. През 1926 г. постъпва в Авиационното училище на летище Божурище и през август 1927 г. взема успешно първи пилотски изпит. Присвоено му е званието “Пилот-авиатор на туристически самолет“. През 1928 г. е приет в авиаторския взвод на Военното училище. През 1931г. е произведен в чин подпоручик, летец- пилот. Служи като взводен командир на летище Казанлък.
През 1935 г. се обучава в инструкторски курс по безмоторно летене в Германия. Той е един от основателите на безмоторното летене в България.
През 1936 г. завършва Изтребителната школа „Имелман“, Германия, и лети на изтребител Хайнкел Хе-51. Назначен е за инструктор във Въздушното училище в Казанлък. През 1940 г. поручик Доневски е повишен в звание капитан.
Със заповед № 94/16.VII.1940 г. е назначен за командир на 672-ро изтребително ято към 6-и изтребителен полк в Карлово, а от февруари 1941 г. е командир на 2/6 орляк.
През март 1942 г. към 6-и изтребителен полк се създава Изтребителна школа. За неин командир е назначен капитан Добри Доневски. Школата разполага с 50 самолета от 9 типа, сред които и Месершмит-109Е. През 1942 г. Изтребителната школа се пребазира на летище Долна Митрополия, Плевенско.
След 9 септември 1944 г. Добри Доневски участва в първата фаза на Втората световна война.
През 1945 г. е произведен в звание подполковник и служи в Щаба на Въздушни войски. На 1 януари 1948 г. е уволнен като „царски“ офицер.
В своята летателна дейност Добри Доневски лети на 35 моторни и 9 типа безмоторни самолета. Служи във ВВ и ВВС от 1927 до 1948 г.
На 1 юли 1948 г. е назначен за преподавател по тактика във Военна академия „Г.С. Раковски“, където преподава до1953 г. Прехвърля се като преподавател в Държавната политехника (МЕИ), повишен е в звание полковник от запаса и работи до 1956 г. От 1968 до 1975 г. е началник- щаб на Плевенския авиоотряд на селскостопанската авиация. Умира на 17 октомври 2004 г. на 99 г.

 

 

Министър Димитър Стоянов: Подкрепяме изграждането на високотехнологичен военноморски сили

13.08.2022, 22:10

Министерството на отбраната ще продължи да подкрепя усилията за изграждането и поддържането на високотехнологична база за военноморския ни флот. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си към личния състав на Военноморските сили (ВМС) днес, 13 август, във Варна, на тържественото събрание - концерт по случай 143 години от създаването на бойния флот. Министър Стоянов увери, че проектът за новия многофункционален патрулен кораб се развива с бързи темпове и подчерта, че това е факт, благодарение на настойчивостта на командирите и военнослужещите, съобщава Пресцентърът на МО.
„Благодаря на всички вас, които показвате как могат да се преодоляват всички затруднения“, посочи министър Стоянов. В словото си той изтъкна още, че българските Военноморски сили са гарант за суверенитета и сигурността на страната ни. „Участията в учения, национални и международни мисии и операции са доказателство за вашия професионализъм. Доказателство е и последното успешно приключило учение „Бриз - 2022“ с участието на 11 страни, провело се в Черно море в условията на изключително усложнена геополитическа среда“, посочи още той. Министър Стоянов благодари на флотските ветерани и на семействата и близките на военните моряци и пожела на всички попътен вятър и бъдещи професионални успехи.
„Делата са основният ключ към успеха и българските Военноморски сили прилагат тази максима в своята работа. Те сами предизвикват успеха си - чрез упорити и своевременни действия. Съдя обективно по постигнатите резултати по трите мисии на Въоръжените сили и по демонстрираната активност в процеса на модернизация на Българската армия“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на тържественото събрание-концерт по повод 143-ата годишнина от създаването на ВМС. В словото си той акцентира върху настоящите условия на сложна военностратегическа среда и на война в непосредствена близост до нашите граници. „През годините многократно сме подчертавали критичната важност на Черно море за националната ни сигурност. В съюзен формат на всички нива сме отстоявали тази позиция“, подчерта адмирал Ефтимов. „Готовността на дежурните сили и средства на военния ни флот е повишена, а системата за наблюдение на морските пространства е поставена под непрекъснат режим на работа. Мерките за повишена бдителност, както и тези за дългосрочно повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал, поставят нови, по-високи изисквания за развитието на способностите на ВМС и на съвременните военнослужещи“, подчерта той.
Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов също подчерта, че за своята 143-годишна история ВМС са доказали, че са една от институциите на държавата. Той благодари на военнослужещите и цивилните служители за тяхната отдаденост и професионализъм. За проявен висок професионализъм военнослужещи и цивилни служители от ВМС бяха наградени от министъра на отбраната и началника на отбраната. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Историческо назначение в турските въоръжени сили

13.08.2022, 20:01

За пръв път в историята на турските въоръжени сили жена бригаден генерал бе назначена в главното командване на жандармерията, съобщава БТА.
Йозлем Йълмаз е назначена с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган. Указът бе публикуван в турския Държавен вестник и влезе в сила.
Според указа Йозлем Йълмаз от старши полковник е повишена в бригаден генерал. Тя ще заема поста вицепрезидент на Академията за жандармерия и брегова охрана към главното командване на турската жандармерия.
Преди това генерал Йозлем Йълмаз е била ръководител на Дирекцията за борба срещу домашното насилие и на отдела за децата към главното командване на жандармерията.
Назначаването на първата жена - бригаден генерал, в жандармерийското командване на страната предизвика силен отзвук в Турция, като темата бе коментирана във всички медии.
Йозлем Йълмаз е родена през 1968 г.
Турската жандармерия, на която са подчинени граничните войски и бреговата охрана, е към системата на турското министерство на вътрешните работи.
Турската жандармерия има около 150 хиляди персонал, от които около 60 хиляди са специализиран персонал. Жандармерията разполага с  над 1500 бойни машини и десетки хеликоптери.
Началник на турската жандармерия е армейски генерал Ариф Четин.
Междувременно с указа на президента общо 69 генерали и полковници са били назначени на различни командни длъжности в жандармерията.

 

Китай изпраща бойни самолети в Тайланд за съвместни учения

13.08.2022, 16:17

Китайските военновъздушни сили изпращат изтребители и бомбардировачи в Тайланд за съвместни учения с тайландските въоръжени сили, които ще започнат утре, предаде Асошиейтед прес.
Разрастващата се военна дейност на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион притеснява Съединените щати и техните съюзници и е един от компонентите на засилващото се стратегическо и икономическо съревнование между двете най-големи икономики в света, отбелязва Асошиейтед прес.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Тайланд през юни, за да се опита да подсили това, което той окачестви като “несравнимата мрежа от съюзи и партньорства” на Америка в региона.
Ученията “Соколов удар” ще бъдат проведени на базата на тайландските военновъздушни сили “Удорн” в Северен Тайланд, недалеч от границата с Лаос.
Ученията ще бъдат проведени на фона на протичащите в Индонезия съвместни учения на САЩ, Индонезия, Австралия, Япония и Сингапур.
Източник: bta.bg

 

Началникът на отбраната лично поздрави военните моряци от запаса

13.08.2022, 11:55

Снимки: Мичман от запаса Димитър Бебенов Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР отпразнува вчера 143-ата годишнина от създаването на Българските Военноморски сили. Тържеството се състоя в клуба на пенсионера към Столична Община, район Оборище. Тържеството започна с химна на Република България и химна на Българската армия.
Слово за празника произнесе председателят на клуба на моряците контраадмирал от запаса Петър Странчевски. Членът на клубния съвет капитан І ранг от запаса Румен Тотев представи презентация за историята на Военноморските сили.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов сърдечно поздрави присъстващите за празника и разказа за задачите пред Военноморските сили. Контраадмирал Странчевски връчи на адмирал Ефтимов персонална чаша от клуб „Военни моряци”.
Присъстваха кметът на район Оборище г-н Николай Александров и председателят на Сдружение „Българско кадетско братство” г-н Недялко Кочев с членове на ръководството.
Приветствия поднесоха председателят на Съюза на Военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса, инж. Петър Велчев и управителят на клуба на пенсионера генерал-майор от запаса Петко Драгоев. Полковник от запаса Райчо Митев изпълни морски и патриотични песни. Тържеството завърши със скромен коктейл.
Източник: https://otbrana.com

 

САЩ, Индонезия и Австралия проведоха военни учения с бойни стрелби

13.08.2022, 08:17

Военни от САЩ, Индонезия и Австралия проведоха военни учения с бойни стрелби днес, в рамките на годишните съвместните маневри на остров Суматра, на фона на нарастващата военноморска активност на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, предаде Асошиейтед прес.
В тазгодишните маневри, които Китай вижда като заплаха, участват общо пет хиляди военни от САЩ, Индонезия, Австралия, Япония и Сингапур.  Китайските медии обвиниха САЩ в стремеж за създаване на създаване на Индо-Тихоокеански съюз, подобен на НАТО, за да се ограничи нарастващото военно и дипломатическо влияние на Пекин в региона.
Наблюдатели на военните учения, които започнаха по-рано този месец, са изпратили Обединеното кралство, Канада, Франция, Индия, Малайзия, Южна Корея, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор.
Двустранните връзки между Индонезия и Китай са изцяло положителни, но Джакарта изрази притеснение относно настъпването на Китай в икономическата зона на Южнокитайско море. Въпреки че Индонезия няма официално претенции върху територии в района, тя бе въвлечена в териториалния спор, откакто през 2010 г. Китай заяви претенции върху част от индонезийската ексклузивна икономическа зона в северния регион на островите Натуна, казва Кони Рахакундини Бакри, анализаторка по сигурността в Индонезийския университет.
Присъствието на кораби на китайската брегова охрана и рибарски лодки в района разгневиха Джакарта, което я подтикна да започне мащабно военно с бойна стрелба през юли 2020 г. във водите около Натуна.
Индонезия гледа на текущите учения със САЩ като на възпиращ фактор в защита на индонезийските острови, докато Вашингтон цели по този начин да създаде общ фронт срещу китайското военно присъствие във водите на оспорвания регион, казва Бакри. Тя допълва, че Индонезия е напълно готова за всякакъв вид ескалация на конфликта там.
Източник: bta.bg

 

САЩ прехвърлят елитни десантни части в България

13.08.2022, 08:02

Елитната 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия ще бъде прехвърлена в Европа, за да подсили защитата на източния фланг на НАТО.
Това съобщи в “Туитър” мисията на САЩ в Северноатлантическия алианс.
“След 80 години 101-ва въздушнодесантна дивизия, известна като “Крещящите орли”, се завръща в Европа”, се казва в съобщението.
Около 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия.
101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия се бие по време на Втората световна война в Западна Европа. Участва в десанта в Нормандия и в операция “Маркет Гардън”.
През 1965 г. бригада от 101-ва дивизия се сражава във войната във Виетнам, а през 2003 г. участва в инвазията в Ирак.
В края на юни, на среща на върха в Мадрид, лидерите на НАТО се споразумяха да увеличат броя на силите за бързо реагиране на Алианса почти осем пъти – до 300 000 души.
В момента те наброяват 40 000 бойци, които трябва да са готови да започнат бойни мисии в рамките на 15 дни.
Източник: news.bg   

 

Lockheed Martin влиза в гръцкия военно-промишлен комплекс

13.08.2022, 07:57

Очаква се планът за разделяне на гръцката аерокосмическа индустрия (EAB) на две части и за приватизация на производствения сектор с участието на стратегически партньор като Lockheed Martin да бъде завършен и предаден на съответните органи в началото на септември, разкри в. “Катимерини”.
Целта е дружеството да се превърне в център за производство и ремонт на въздухоплавателни средства като военнотранспортни самолети C-130, изтребители F-16 и други системи, които не са предназначени само за флота на гръцките военновъздушни сили, а и в по-широк смисъл. Накратко, това може да превърне EAB в център за голям регионален пазар.
Планът по същество включва разделянето на EAB на две дружества. Първото, което ще включва дълготрайните активи и инфраструктурата, ще остане под контрола на държавата, а второто на практика ще бъде дружеството, което ще изпълнява различните проекти, като например ремонт на самолети, модернизация на самолети и поддръжка на двигатели.
Въпреки това, предвид настоящата обстановка на политически сътресения, никой не е в състояние да предвиди дали тези планове ще успеят.
Междувременно в четвъртък основната лява опозиционна партия СИРИЗА постави под въпрос дали бронираните бойни машини БМП-1 наистина са били изтеглени от островите, като се позова на няколко доклада.
“Катимерини” научи, че някои БМП-1 наистина са били прехвърлени в континентална Гърция, за да бъдат поддържани, тъй като повечето от тях не са в оперативно състояние. Бронираните бронетранспортьори М-1113 и някои от американските бронирани машини за сигурност М-1117, много по-подходящи за островния терен, вече са на мястото си, което не оставя никакъв въпрос за задоволяване на отбранителните нужди.
Напротив, тъй като щабовете на армиите са добре запознати както с терена, така и с нуждите на механизираните части, вече е взето решение, че когато машините “Мардер” пристигнат в Гърция от Германия, те няма да бъдат прехвърлени на островите, а в бронираните бригади в Тракия, където техните възможности могат да бъдат използвани максимално.
Източник: news.bg   

 

На този ден през 1912 година за първи път български пилот лети в небето на България

13.08.2022, 07:35

На 13 август 1912 г. Симеон Петров става първият български пилот, който лети в небето на България с аероплан българска собственост. В следващите дни полети изпълняват Христо Топракчиев и Никифор Богданов.
Първопроходецът
Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 г. в Русе. Завършва военно училище през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк в София.
През 1912 г. след конкурс поручик Петров заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов са изпратени в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж. Потеглят с влак на 9 април.
По време на обучението си Петров предлага и придружен от Луи Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция.
При един от последните си полети над летище Етамп Петров се издига на височина от 1400 м, когато двигателят на самолета му „Блерио XI” се поврежда и спира да работи.
Списание „Л'аеро” (L'Aero), орган на парижкия аероклуб, коментира: “Мосю Петров, без да губи присъствие на духа, започва да се спуска с планиране спирално надолу и благополучно слиза на земята. Това е единственият случай в авиацията, когато внезапното спиране на мотора не е последвано от катастрофа.” Във Франция по този повод излиза възпоменателна картичка с лика му.
Впоследствие Петров заедно с Топракчиев разработват методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Блерио.
Тримата български пилоти успяват да завършат курса само за 35 дни и след изпит пред специална комисия на френския аероклуб на 25 юли 1912 г. получават своите бревети. Те се нареждат сред първите хиляда пилоти в света – техните бревети са съответно с номера 949, 950 и 951.
Не случайно самият Луи Блерио се изказва за тях така ласкаво: „Гордея се, че имам такива добри ученици като българите Петров, Топракчиев, Богданов. Не познавам други по-смели, по-умни, по-дисциплинирани, по честни хора от тях. Те се учат на всичко.
На 7 август 1912 г. на гара София пристига първият самолет „Блерио-XI” с двигател „Гном” от 70 к.с. На 13 август Симеон Петров го изпробва във въздуха.
Симеон Петров описва полета си така: „13 август 1913 г. Първи чисто български полет. Излитам от летището край гарата. Идвам над София на 100 метра височина, летя над артилерийските казарми, където служех, Арсенала, над Лагера, над „Света Неделя”, отправям се към гарата, слизам на опразненото от публиката място...”
Софиянци веднага тръгват на спонтанна манифестация, като понасят Симеон Петров на ръце.
Единственият български самолет „Блерио XI” взема участие в Шуменските маневри, които са генерална репетиция за предстоящата война. Самолетът лети за атакуващата страна, но след първия разузнавателен полет се поврежда при кацане на импровизираното летище край Разград.
Балканска война
В началото на Балканската война България има шестима пилоти и трима механици, включени в състава на въздухоплавателното отделение.
Симеон Петров е спешно командирован в Русия за закупуване на още самолети. Изпълнил задачата си, Петров се връща в България към средата на октомври 1912 г.
По време на Балканската война изпълнява редица бойни полети. Той е първият пилот, който извършва нощно разузнаване над Одрин (7.11.1912 г.), отразено от френския вестник „Илюстрасион”.` Пръв в света изпълнява полет над противникова територия (13.3.1913 г.), като полага основите на стратегическото разузнаване.
Първа световна война и след това
През Първата световна война Петров е началник на 2-ро аеропланно отделение. Той конструира авиационните бомби тип „Чаталджа“, оказали се изключително успешна конструкция. Българското правителство откупува патента от капитан Петров за сериозната за тогава сума от 5200 лева. Впоследствие чертежите са отстъпени на Германия по силата на съюзния договор и бомбите са използвани от Централните сили до края на Първата световна война. Именно с тях е пометено съглашенското летище в Солун.
Симеон Петров е първият началник на аеропланното училище, на аеропланната работилница и е основател на летище „Божурище”. Лично е обучил много пилоти.
След Първата световна война Петров е уволнен от армията. За да се препитава, се занимава с каквото му попадне: става оксиженист, поправя автомобили, продава детски играчки. За известно време му потръгва внос на спортни стоки и най-вече на велосипеди. Водач е на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.
През 1938 г. създава дружеството „СИМОНАВИЯ“ (от СИМеОН АВИАтора), което първоначално внася грамофонни плочи от френската фирма „Пате Фрер”, а по-късно организира производството им в България. Марката на плочите е „Орфей“. Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София.
През 1947 г. дружеството „СИМОНАВИЯ“ е национализирано и е преименувано „Балкантон“. Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков завод.
Първият ни авиатор умира забравен от всички на неизвестна дата през 1950 г. в София.

 
 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Георги Минчов Вазов

13.08.2022, 07:32

Навършват се 88 години от смъртта на генерал-лейтенант Георги Минчов Вазов. Той е роден на 5 януари 1860 г. в Сопот, брат е на българския поет Иван Вазов. Учи в Априловската гимназия в Габрово (1874). След Освобождението постъпва на служба в Българската земска войска (20 август 1878). Завършва пехотното юнкерско училище в Одеса (1880). Като младши офицер-подпоручик 8 януари 1880г. е зачислен в 1- ва пехотна Софийска дружина (януари 1880), след това служи в 1- ва пехотна Пловдивска дружина на Източнорумелийската милиция. През 1883 г. постъпва в инженерното училище в Санкт-Петербург и през същата година изпълнява служба като поручик, а на следващата година (1884) продължава като слушател в младшия курс на Николаевската генералщабна академия. Поради събитията около Съединението се завръща в България. На 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан и участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в отряда на майор П.Стоянов. Сражава се при овладяването на Цариброд (12 ноември).
След войната предсрочно е произведен в чин майор и назначен за преподавател във военното училище (1886). Поради участие в детронацията на княз Александър I Батенберг (август 1886) напуска страната и емигрира в Русия. Завършва Николаевската военноинженерна академия (1888). Като военен инженер служи в Закаспийския военен окръг. На 18 май 1894 г. е произведен в чин подполковник.
В България се завръща през 1897 г. Постъпва в българската войска като офицер за особени поръчки при Военноинженерната инспекция, командва 2- ра пионерна дружина (1900-1904), а след това е началник на инженерните войски и Инспектор на инженерните войски (1904-1908). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин полковник, а през 1906 г. е произведен в чин генерал-майор.
В навечерието на Балканската война (1912-1913) е началник на военните съобщения и етапи. На 9 ноември е назначен за Лозенградски военен губернатор. При обсадата на Одринската крепост е привлечен като специалист по воденето на крепостна война. Назначен е за началник на Източния сектор на войските, обкръжаващи крепостта. На неговия участък се нанася главният удар при общия щурм на Одринската крепост (12 срещу 13 март 1913). Тук българските части овладяват първите фортове- Айвазбаба, Айджйолу и др. След падането на Одрин генерал Вазов е назначен за началник на крепостта, а на 16 март поема цялото управление на новоосвободените земи в Тракия. През 1913 г. е с чин генерал-лейтенант.
През време на Междусъюзническата война (1913) е военен министър (от 28 юни до 23 август). След подписването на Букурещкия мирен договор си подава оставката и преминава в запаса.
През Първата световна война не е мобилизиран в армията. Отдава се на публицистична и обществена дейност. Умира на 13 август 1934 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър”II ст. с мечове отгоре; със същия орден V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст.

 
 

 

Германия прекратява военната си мисия в Мали

12.08.2022, 16:55

Германия прекратява военната си мисия в Мали до второ нареждане, съобщи днес германското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.
Правителството на Мали нееднократно е лишавало Бундесвера от право да извършва полети във въздушното пространство на страната, което е необходимо, за да се улесни ротацията на войските, каза говорител на министерството при обявяването на решението.
“Правителството на Мали още веднъж отказа да разреши полет, предвиден за днес”, добави говорителят, цитиран от Франс прес.
Говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт каза, че Германия е готова по принцип да участва в международна миротворческа мисия, но само ако такава бъде подкрепена от правителството на Мали.
Забраната за прелитане остава в сила, въпреки че министърката на отбраната Кристине Ламбрехт е получила вчера уверения в телефонен разговор с малийския ѝ колега Садио Камара, че правото за извършване на полети ще бъде възстановено.
Мали, с население от около 20 милиона души, преживя три военни преврата от 2012 г. и страната се смята за изключително нестабилна.
От последния преврат през май 2021 г. насам Мали е ръководена от преходно военно правителство, за което се твърди, че поддържа близки отношения с Русия.
Отношенията между управляващата хунта в Мали и бившата колониална сила Франция се влошиха значително през последните месеци, по-специално след пристигането в африканската държава на бойци на руската частна военна компания “Вагнер”. Това изправи двете страни пред скъсване на връзките след деветгодишно френско военно присъствие в Мали за борба срещу джихадистките групировки.
Френските сили “Бурхан” в момента са в процес да приключване на евакуацията си от страната.
Отношенията между Мали и ООН, чиито сини каски в рамките на мисията МИНУСМА са в страната от 2013 г., също се влошиха през последните седмици, посочва АФП.
Източник: bta.bg

 

Още нещо за шипченските военни випуски

12.08.2022, 12:53

На 20 август випуски на академията и военните училища през годините назад се събират на връх Шипка. Срещата им е част от официалното отбелязване на 145 години от Шипченската епопея. Предлагаме ви само някои факти от тези незабравими моменти в живота на всеки български офицер. Генерал Михо Михов, например, е лейтенантът първенец на випуск „Шейновски – 1972 г.“ Този випуск трябвало да се казва „Родопски“, но… За първи път 23 август се честваше като празник на Българската армия на връх Шипка при производството на випуск „Тодор Каблешков – 1991 г.“ Тогава на общото хоро с випускниците се хващат президентът, министър-председателят, министърът на отбраната, министри и депутати от всички политически сили. И така.
Випуск „Шипченски – 1967 г.“
Производството на младите офицери на 26 август 1967 г. е посветено на 90-годишнина от героичната защита на прохода Шипка, става ясно от заповедта на тогавашния министър на отбраната армейски генерал Добри Джуров. С тази заповед той обявява и наименованието на випуска на военните училища „Шипченски – 1967 г.“. В нея пише: „Млади офицери, носете с чест и достойнство името шипченци. Вечният огън на патриотизма, който вие от тук ще отнесете, запалете в душите и сърцата на българските воини. А в мигове на трудности и колебание, изкачете се на Орлово гнездо, погледнете България, спомнете си за великия подвиг на защитниците на прохода, те ще ви вдъхват мощ и вяра, за да победите.“ С друга заповед министърът награждава 13-те първенци на випуска с ръчни  часовници. Дипломите и наградите връчва лично Тодор Живков. Словото-отговор е на първенеца на випуска лейтенант Николай Лилов.
Випуск „Бузлуджански – 1971 г.“
Курсантите, завършили петгодишния курс, са повишени със заповед на министъра на народната отбрана в звание „инженер-лейтенант“, а тригодишния курс – в „младши лейтенант“. Отличниците от тригодишния курс, обаче, получават пагони на лейтенанти. Наградите за първенците са златни медали, брутна заплата за звание и длъжност, ръчни часовници „Восток“ и „Полет“. От името на випускниците слово държи първенецът на ВНВУ „Васил Левски“ лейтенант Валери Спасов. След зарята късно вечерта е тържествената вечеря по случай присвояване на първо офицерско звание. Тостове вдигат армейските генерал Добри Джуров и Иван Михайлов.
В този период се провежда оперативно-тактическо учение с войски „Преслав – 71“. То предхожда големите учения „Плиска“ и „Тракия“. В него участват съединения и части от Сухопътни войски, ПВО и ВВС и Военноморския флот на БНА.
Випуск „Шейновски – 1972 г.“
Първи между първите випускници на военните училища са инженер-лейтенант Михо Михов, лейтенант Иван Атанасов, инженер-лейтенант Валентин Стоянов, инженер-лейтенант Златко Кузманов, инженер-лейтенант Радостин Данчев, инженер-лейтенант Стефан Комитов, младши лейтенант Васил Божков, младши лейтенант Иван Щерев, младши лейтенант Марко Раполов и др.
Ето какво пише тогава във вестниците за първенеца лейтенант Михо Михов, който във военната си кариера стига до първокласен военен пилот и началник на Генералния щаб на Българската армия. „Едно момче се ражда в село Сенник, Габровски окръг, в първите години след 9 септември 1944 г., когато истинската съвременна авиация в български условия е все още въпрос на бъдещето. Момчето е син на военнослужещ. Ходи на училище, лятно време тича с боси крака по поляните и когато, макар и рядко, чуе над главата си тежко бумтене, вдига пълни с възторг очи и дълго следи сребристата метална птица.“  
Два любопитни факта. Първоначалната идея била випускът да носи името „Родопски – 1972 г.“ във връзка с 60 години от Балканската война, а самото производство да бъде пред паметника на полк. Серафимов. Поради някои обстоятелства това не се случва. Вторият спомен също е от един от випускниците на Военновъздушното училище. По време на похода от Беклемето към Шейново вали дъжд и всички курсанти са мокри. Пристига министърът на отбраната армейски генерал Добри Джуров и заповядва автоматите на курсантите да се натоварят на вертолета Ми-8 до следващия пункт от маршрута. Усетихме грижата на началника, казва тогавашният випускник.
Випуск „Опълченски – 1977г.“
Тогава връх Шипка се казва Столетов. На 20 август 1977 г. новата командирска смяна получава дипломи и офицерски пагони на 100-годишнината от епичните боеве за свободата на България. Тя е от Военна академия „Г. С. Раковски“ и съветски академии, ВНВУ „Васил Левски“, ВНВАУ „Георги Димитров“, ВНВМУ „Н.Й.Вапцаров“ и ВНВСУ „Бл. Иванов“. Някалко дни випускниците вървяха към величествения паметник. По пътя на генерал Столетов – офицерите от академията, а младите лейтенанти от ВНВУ - по пътя на генерал Гурко, от ВНВАУ – по пътя на генерал Ернорт, на ВНВВУ – по пътя на генерал Карцов. Вапцаровци преплаваха в гребен поход част от Черноморското крайбрежия и изминаха много километри от Стара Загора и Мъглиж до Бузлуджа. Строят на випускниците командва тогавашният началник на училището във Велико Търново генерал-майор Делчо Станимиров. Най-достойни сред достойните са първенците офицерите Димитър Бонев и Любомир Гецов, капитан Ганчо Каменарски и старши лейтенант Любен Живков от академията; лейтенант Васил Симеонов от ВНВУ, лейтенант Йордан Лазаров от ВНВАУ, лейтенант Цветан Стоянов от ВНВВУ и лейтенант Евгени Цаков от ВНВСУ.
Випуск „Тодор Каблешков – 1991 г.“
За първи път 23 август се честваше като празник на Българската армия. На Шипка имаше две големи прояви. Президентът д-р Жельо Желев връчи бойните знамена на Военна академия „Г.С.Раковски“, ВВОУ „Васил Левски“ и ССВУ „Георги Измирлиев“. Преди това министърът на отбраната армейски генерал Йордан Мутафчиев поздрави випускниците от академията и военните училища. Той и неговите заместници връчиха дипломите и офицерските пагони. Първенец на випуска е лейтенант Божидар Божинов от училището във Велико Търново. Сред випускниците са близнаците лейтенантите Миглен и Александър Русеви. Майка им Перса Русева и баща им полковник Анчо Русев са отгледали и една дъщеря – сержант Емилия Петрова. Друг емоционален момент е, че на общо хоро с випускниците се хващат президентът, министър-председателят, министърът на отбраната, министри и депутати от всички политически сили. Няколко дни преди това – на 16 август, министърът на отбраната генерал-полковник Йордан Мутафчиев получава званието „армейски генерал“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

12 август – Ден на ВВС на Русия

12.08.2022, 08:18

Руските военновъздушни сили отбелязват днес 110 години от деня на създаването си, предаде ИТАР-ТАСС. - (видео)
На 12 август 1912 година излиза заповед на император Николай II за формирането на въздухоплавателна част към Главното управление на Генералния щаб на Русия.
Тази дата се счита за началото на създаването на руската военна авиация, определена с Указ на Президента на Руската Федерация № 549 от 31 май 2006 година. От 2015 година ВВС влизат в състава на новосъздадените Военно-космическите сили на РФ – Още за ВВС на Русия

 
 

На този ден през 1953 г. СССР извършва първия опит с водородна бомба

12.08.2022, 08:15

Водородна (термоядрена) бомба  е популярното име на експлозивно устройство, използващо принципа на термоядрения синтез (сливане на атомните ядра), при който се отделя огромно количество енергия. Тъй като термоядрения синтез изисква влагането на изключително количество енергия, устройството на водородната бомба включва като „детонатор“ „обикновена“ атомна бомба (т.е. такава, базирана на ядрен разпад).
Нейн създател е Андрей Дмитриевич Сахаров, който е включен в средата на 1948 г. в проекта за създаване на съветска атомна бомба, ръководен от Игор Курчатов. Първото съветско устройство от този вид е изпитано на 12 август 1953. - (видео)
През следващите години Сахаров участва в създаването на първите истински съветски водородни бомби (1955), както и на Цар бомба (1961), най-мощното устройство, взривявано в историята. Андрей Сахаров достига до идеята за реактор с контролиран ядрен синтез, която и днес е в основата на повечето изследвания в тази област. Заедно с Игор Там разработва теорията за затварянето на силно нагорещена плазма в тороидно магнитно поле, за да се контролира синтеза - тя е в основата на разработването на устройството токамак.
През 1968 г. Андрей Сахаров публикува статията манифест „Размисли за прогреса, мирното съществуване и интелектуалната свобода“, в която разглежда заплахата над човечеството от ядрена война, глад, екологически и демографски катастрофи, дехуманизацията на обществото, диктаторските тоталитарни режими. Публикуването на книгата и на Запад е повод да бъде отстранен от секретна работа; а след протеста му при влизането на съветските войски в Афганистан през януари 1980 г. той е лишен от всички държавни награди и е интерниран под домашен арест в гр. Горки. Завръща се в Москва през 1986 г. През 1975 г. получава Нобелова награда за мир. - Още ядрено оръжие

 
 

Забравените герои на България

12.08.2022, 08:12

Днес се навършват 87 години от смъртта на генерал-лейтенант Никифор Петров Никифоров.

Той е роден на 12 април 1858 г. в Ловеч. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и офицерска стрелкова школа (1884). На 10 май 1879 г. е произведен в чин подпоручик, а на 30 август 1882 г. в подпоручик. Като младши офицер – подпоручик, е зачислен първоначално в 13- та пехотна Плевенска дружина, след това е в 1- ви пехотен Софийски полк (1881-1884), където достига до ротен и дружинен командир (септември 1885). Произведен е в чин капитан на 30 август 1885 г., преди Сръбско-българската война (1885) командва 6- ти пехотен Търновски полк. Участва в боевете при Драгоман, Цариброд и Пирот.
През 1887 г. е произведен в чин майор на 1 април, а четири години по-късно в чин подполковник – 2 август 1891 г.
След войната е командир на 7–ми пехотен Преславски, 9-ти пехотен Пловдивски и 10-ти Родопски полкове и началник на 4-та пеша бригада и 4-та Преславска дивизия. От 1890 до 1894 г. е Инспектор на пехотата във военното министерство и началник на отдел в същото (1896-1904). На 2 август 1895 г. е произведен в чин полковник, а на 15 септември 1900 г. в чин генерал-майор. За известен период е прикомандирован към Министерството на външните работи, където е изпратен за български дипломатически агент и пълномощен министър в Берлин (1904-1910).
На 16 май 1911 г. е назначен за военен министър, а на 2 август 1912 г. е произведен в чин ген.-лейтенант. На този пост той остава през цялото време на Балканската война (до 1 юни 1913). През това време допринася за подготовката на българската войска за предстоящата война с Турция. По негово настояване е приет „Закон за Военната академия”, издаден е указ за обща мобилизация на въоръжените сили в царството и Временен правилник за служба през време на военно положение. На 4 август 1913 г. излиза в запаса на армията. Умира на 12 август 1935 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” II, III и IVст.; народния орден „За военна заслуга” I ст. с военно отличие.

На 12 август 1860 година в с. Аджар (дн. Свежен), Карловско, е роден полковник Владимир Серафимов (1860 – 1934).
Завършва Военното училище в София (1883) и служи в пехотата. В Сръбско-българската война (1885) командва 5-а рота от 5-и пехотен дунавски полк и се отличава в боевете при Сливница и Пирот.
По време на Първата балканска война (1912 – 1913) командва 21-ви пехотен средногорски полк, с който освобождава Централните Родопи. Ръководи отбраната на връх Кавгаджик (дн. Средногорец) край с. Аламидере (дн. Полковник Серафимово) срещу настъплението на османските части (19 –21 октомври 1912).
Във Втората балканска война (1913) воюва при Криволак (19 – 21 юни 1913) и Калиманци (4 – 11 юли 1913).
През Първата световна война (1915 – 1918) е командир на 1-ва бригада от 8-а пехотна тунджанска дивизия (10-и пехотен родопски и 30-и пехотен шейновски полк). По време на Леринската настъпателна операция (17 – 27 август 1916) се сражава при Чеган и срещу силно укрепените неприятелски позиции по западния бряг на Островското езеро.
Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ и ІV степен.

 
 

12.8.1974 г.: Операция на ЦРУ вади от Тихия океан част от съветската ракетна подводница К-129

12.08.2022, 08:08

На 12 август 1974 г. в резултат на секретната операция на ЦРУ „Проект Азориан”, с помощта на специално конструирано за целта оборудване (кораб „Гломър Експлорър” и специален док с устройство за подводно захващане на корпуси), е извадена част от бака (предницата) на потъналата съветска подводницата К-129.
К-129 е съветска дизел-електрическа подводница от Тихоокеанския флот. Основно нейно въоръжение е ракетният комплекс Д-4 от 3 балистични ракети Р-21 (боен радиус 1400 км и мощност 1 мегатон) и 533-мм торпеда с обикновени или ядрени бойни глави.
Подводницата излиза на плаване от базата си в ранната утрин още по тъмно на 24 февруари и взема курс към Хавайските острови.
Потъва на 8 март 1968 г. в северната част на Тихия океан на около 1230 мили (2300 км.) южно от Камчатка на дълбочина около 5000 м. Загива целият екипаж от 96 души. Има поне четири версии за потъването, като се започне от техническа неизправност и се стигне до сблъскване с надводен съд или с подводница.
На 8 март К-129 не подава кратък радиосигнал за преминаване на контролен рубеж. След две седмици започва голяма операция по издирването й. В продължение на 70 дни 30-ина кораба от Тихоокеанския флот изследват маршрута на К-129 от Камчатка до Хаваите. Тя потъва в неизвестността.
Никога в СССР не е обявявано за изчезването на К-129, тя тихомълком е заличена от състава на ВМС. Държавното ръководство забравя за нея и за ядрените й ракети. Не забравя само ЦРУ...........Прочети още

 
 

Русия днес отдава почит на паметта на моряците от атомната подводница „Курск”

12.08.2022, 08:00

Русия днес почита паметта на моряците от атомната подводница К-141 „Курск” (проект 949А, шифър "Антей", обозначение от НАТО - "Оскар-II")., загинали преди 22 години, на 12 август 2000 г., в Баренцово море. Тази трагедия отне живота на 118 моряци от Северния флот на Русия, припомня ИТАР-ТАСС.
Траурни церемонии ще се състоят във всички флотове на руския ВМС, както и във военните окръзи.
На корабите и подводниците флаговете ще бъдат спуснати на половина, във флотските части и подразделения ще има минута мълчание в памет на екипажа на „Курск”. – Още за К-141

 
 

Адмирал Ефтимов се срещна с началник-щаба на полевата армия на Обединеното кралство ген. Уиър

12.08.2022, 07:55

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе работна среща на 11 август с началник-щаба на полевата армия на Обединеното кралство генерал-майор Колин Уиър.
Адмирал Ефтимов изрази своята признателност за продължителната подкрепа и ангажираността на Обединеното кралство към възпирането на източния фланг на Алианса, както и за развръщането на военно формирование на територията на Република България и възможността за провеждането на съвместна подготовка.
Гостът използва възможността да изрази благодарности към военното ръководство на Министерството на отбраната за оказаната подкрепа към британското военно формирование, провеждащо съвместна подготовка с части от Сухопътните войски на Българската армия. Той изрази задоволството си от нивото на подготовка и сподели, че е много полезна за британските военнослужещи за повишаване на тяхната оперативна съвместимост.
Адмирал Ефтимов запозна генерал-майор Уиър с процеса по създаването на бойна група на НАТО в България и подчерта, че форматът остава гъвкав с възможност за провеждане на съвместна подготовка, от която съюзниците винаги могат да се възползват.
Източник: mod.bg

 
 

Гърция ще модернизира своите 38 изтребителя F-16 Block 50

12.08.2022, 07:44

Въпрос само на няколко дни е преди Генералният щаб на гръцките военновъздушни сили да изпрати писмо с искане до САЩ за модернизация на 38 самолета F-16 Block 50.
Писмото ще разреши още един нерешен въпрос в усилията за модернизация на гръцките ВВС и превръщането им в едни от най-значимите в широкия регион, обобщи в. “Катимерини”.
Модернизацията на 38-те самолета F-16 ще се извърши във военновъздушната база Неа Анхиалос, докато в същото време модернизацията на F-16 Viper продължава в Hellenic Aerospace Industry (EAB).
Два F-16 Viper вече са готови и времето за тяхната доставка през следващите месеци се обсъжда между гръцките ВВС и тези на САЩ, за да започне обучението на пилотите им в Гърция.
Началникът на Генералния щаб Темистоклес Буролиас има пред себе си открит многогодишен хоризонт, в рамките на който гръцките ВВС ще придобият още по-силни оперативни способности.
В същото време има и ясен план за по-старите F-16 Block 30.
Съответно по-старите F-16 няма да бъдат прехвърлени никъде извън Гърция, нито пък има план да бъдат подарени, но те ще останат оперативно активни, тъй като ежедневно носят огромно натоварване в Егейско море.
Вместо това се обмислят начини за поддържането им в състояние на висока готовност, докато редица от тях ще бъдат превърнати в учебни самолети за нови изтребители като въведение в бъдещия флот от по-нови F-16 Viper, Block 52+ Advanced и модернизирани типове Block 50.
Междувременно се съобщава, че ръководството на ВВС е доволно по отношение на съществената част от летателната подготовка на новите пилоти. Освен това сътрудничеството с израелската компания Elbit в 120-то авиокрило за обучение в Каламата е довело до рязко увеличаване на наличността на учебни самолети Т-6.
Източник: news.bg   

 
 

 
НАТО преговаря с Албания за ВМС база в Дуръс
11.08.2022, 22:20

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че обмислят предложението на Албания за създаване на база на НАТО в Дуръс по време на интервю за черногорски медии, съобщава "Екзит нюз".
През юли премиерът Еди Рама коментира, че страната преговаря с НАТО за изграждане на военноморска база в Порто Романо, недалеч от град Дуръс. Проектът ще бъде съфинансиран и изграден в сътрудничество между НАТО и Албания.
Столтенберг каза, че НАТО преговаря с Албания за базата, както и за други инвестиции и разполагането на войски в региона. Той посочи и новата Стратегическа концепция, одобрена на срещата на върха в Мадрид, която потвърждава стратегическото значение на Западните Балкани.
"НАТО ще продължи да насърчава стабилността, сигурността и сътрудничеството в региона, включително ежедневните усилия на КФОР, нашия щаб в Сараево и нашия офис в Белград", каза Столтенберг, добавяйки, че сигурността и стабилността в Западните Балкани са необходими за НАТО и за мир и стабилност в Европа.
Ако Порто Палермо стане военноморска база на НАТО, това ще бъде втората в страната след военновъздушната база Куцова в Югоизточна Албания.
Дейностите по реконструкцията започнаха през януари на стойност 50 милиона евро, като базата трябва да заработи през 2023 г. Тя ще осигури съхранение на боеприпаси и ще действа като център за зареждане с гориво. Извършват се работи по изграждането на нови хранилища, възстановяването на пистата и модернизирането на съществуващата контролна кула.
Базата от 350 хектара в момента е дом на много излезли от употреба МиГ, Антонов и Як-18 от съветската епоха.
Източник: https://news.bg/

 

Ми-17 се включи в гасенето на пожар в землището на старозагорското село Полски градец

11.08.2022, 19:48

Хеликоптер с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) се включи от 16.00 ч днес, 11 август, в гасенето на пожар в землището на село Полски градец, Община Раднево. Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на огъня чрез обливане на засегнатия район с вода от въздуха, посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”.
В област Стара Загора втори ден военнослужещите от 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада оказват помощ при потушаването на пожара в землището на село Пъстрово. Под ръководството на капитан Герасим Златинов 20 военнослужещи продължават борбата с огъня и оказват помощ на служителите на РС „ПБЗН” – Стара Загора.
В област Хасково 20 военнослужещи и 5 единици техника от 31-ви механизиран батальон също от състава на 2-ра механизирана бригада действат на 1 км североизточно от село Брягово, Община Хасково. Ръководител на групата е капитан Йонко Йонков, заместник-началник на щаба по огневата поддръжка на батальона. За момента пожарът е локализиран, като военнослужещите извършват обход по периметъра и правят просеки с цел недопускане разпространението на огъня.
Източник: https://otbrana.com/

 

Министърът на отбраната разчита на съвместната работа с военно-патриотичните организации

11.08.2022, 16:56

Ще търсим вашите виждания и съвети по различни направления в нашата работа, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на председатели на военно-патриотични съюзи в началото на днешната среща. Дори нещо повече, ако тръгнем в грешна посока веднага ни казвайте, допълни той.
В конкретния разговор по различни теми участваха заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, началникът на политическия кабинет полковник от запаса Владко Владов, и.д. директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Диян Валянов и представители на други дирекции в МО. Заместник-министър Генчовска обоснова необходимостта от работни срещи с членове на запасното войнство, с оглед обсъждане на належащи решения. Първата, например, може да бъде по модернизацията на Въоръжените сили и състоянието на военно-образователната ни система. От МО очакват и предложения по промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Изразена бе готовност да се доведе докрай инициативата от миналата година, чийто патрон е президентът Румен Радев, за учредяване с постановление на правителството на Национален организационен комитет за отбелязване на 110 години от Балканската война.
За досегашната работа по подготовката на Закон за запасното войнство говориха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и неговият заместник бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Общо бе мнението, че по-нататъшното му движение трябва да става чрез Министерството на отбраната. Обменени бяха мнения по възможностите Съюзът да получи статут на национално представителна военно-патриотична организация в България и за чужбина. Участието на СОСЗР в Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР, също бе част от въпросите, които постави ген. Стойков. Той аргументира и ползата от създаване на Обществен фонд за опазване и съхранение на военноисторическите паметници и мемориали“.
Благодарност за добрата съвместна работа изрази председателят на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) доц. д-р Иван Сечанов. Той подчерта удовлетворението си от Закона за ветераните от войните и конкретно от неговото изпълнение за социалното подпомагане на фронтоваците. Като сериозен проблем бе поставено медицинското обслужване и лекарственото снабдяване на ветераните. В този смисъл отново бе посочена необходимостта от държавен хоспис в България. Обсъдени бяха въпросите за финансирането на социалните кухни към МО и възможностите за ползване на военно-почивните домове от запасното войнство.
Според председателя на Съюза военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, се налага увеличаване на средствата по наредбата за финансово подпомагане на правоимащите от страна на министерството. Той изрази готовност по-нататъшната съдба на промените на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, които не стигнаха до пленарна зала на парламента, да се решава чрез министерството и правителството. Във връзка с това се налага да се направи проучване на законодателството за военноинвалидите и военнопострадалите в страните от НАТО и ЕС.
Два конкретни въпроса постави капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев, председател на Сдружение „За честта на пагона“. Те са свързани със запазването на клуба на организацията в Пловдив и обновяването на паметник на загиналите във войните в с. Ясеново, община Казанлък.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

20 курсанти-випускници на Морското учиилище ще получат в неделя офицерски пагони и дипломи

11.08.2022, 09:27

В неделя на Морска гара – Варна, курсантите – випускници на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ ще получат първите си офицерски пагони. Веднага след това, вече като лейтенанти, те ще влязат в редиците на Българската армия, съобщават от учебното заведение. Те вече получиха своите назначения от комисията, председателствана от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и членове – представители от МО, Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (ККИПКО), Щаба на ВМС и офицери от Морско училище.
Бъдещите офицери от Випуск 2022 са 20. Те завършват успешно специализациите „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“. Випускниците бяха разпределени във формирования от състава на Военноморските сили на Република България, във Варненския гарнизон, както и в Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (ККИПКО) в София

 

Скандалите около новите F-16 тепърва предстоят

11.08.2022, 08:25

"Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия! Сега тя има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията й, както и пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация!" Тези думи на доскорошния военен министър Драгомир Заков бяха написани в профила му във фейсбук не поради някаква драматична причина, а покрай отлагането на решението на Министерския съвет да се приеме офертата на САЩ и "Локхийд Мартин" за покупката на втората партида от 8 нови изтребителя F-16.
Те бяха провокирани от думи на неговата колежка от правителството Корнелия Нинова, която използва последните дни на кабинета "Петков", за да си направи малко имидж за пред електората точно със самолетите. Тя демонстративно напусна заседанието на Министерския съвет, на което трябваше да се решава въпросът, и обяви изненадващо, че чак сега разбрала за получената оферта.......Прочети още

 

Оръжието на Русия: „Утёс“

11.08.2022, 07:33

Голямокалибрената картечница НСВ-12,7 (с кодово обозначение по време на разработката „Утёс”) е разработена в периода 1969-1972 година от конструкторите Никитин, Соколов и Волков (с абревиатура НСВ) за да замени остарялата картечница ДШК. В пехотния вариант тя се транспортира от личния състав в разглобен вид – триножник, тяло и преносима цев. Обикновено е в комплект с две допълнителни цеви (за смяна в случай, че цевта прегрее).
„Утёс“ ("Стръмна скала") е предназначена за борба с лекобронирани наземни цели (бронетранспортьори), огневи точки и цели, намиращи се зад малки укрития, на далечина до 1000 метра, а също и за стрелба по струпвания на пехотата и транспорт на далечина до 1500 м и по ниско летящи въздушни цели на височина до 1500 м. При разработката изначално е била заложено на универсалността на новата картечница – тя може да бъде използвана като оръжие за поддръжка на пехотата с лекия пехотен триножник, като зенитна картечница от специални установки, а също и за въоръжаване на бронирана техника и малки кораби. Картечница е приета на въоръжение през 1972 година и масово се произвежда в СССР, освен това, нейни копия се изготвят в Югославия и България.
„Утёс“ получава бойното си кръщение в Афганистан. Картечницата се харесва на руските войници, а на муджахидините – напротив. Монтирането на оптически мерник на мощното оръжие позволява значително да се увеличи дистанцията на водене на бой. Като се отчита този фактор в планините атаката на позиция, оборудвана с „Утёс“, става смъртно опасна. За единствен недостатък на картечницата са смятани „козите скокове”, тоест значителния откат. За да се справят с него, войниците подпирали триножника с камъни или чували с пясък. НСВ разработват също и танковата картечница НСВТ и корабната картечна установка „Утес-М”. Основно е използвана нейната танкова модификация, като зенитно оръжие на танковете Т-72, Т-80, Т-90 и по-късните модификации Т-64. С нея са оборудвани и самоходни артилерийски установки и различни бронирани коли. Интересното е, че през 90-те години, с картечници НСВ са били въоръжени няколко хиляди бронетранспортьора Panssari-Sisu и бойни машини Sisu NA-110, произведени във Финландия за собствените и въоръжени сили и за войсковите подразделения от африканските страни, действащи под егидата на ООН. – Още за НСВ „Утёс“

 

 

Няколко атомни бомби са изгубени по света: Представляват ли опасност?

10.08.2022, 21:37

В една зимна утрин по време на Студената война, на 17 януари 1966 г., около 10:30 сутринта, испански рибар, който лови скариди, наблюдава как бял пакет с деформирана форма пада от небето... и безшумно пада в Алборанско море. Имало нещо, което висяло под него, макар че той не можел да разбере какво е то. После пакета изчезва под вълните.
По същото време в близкото рибарско селище Паломарес местните жители погледнали към същото небе и станали свидетели на много различна сцена – две гигантски огнени топки, летящи към тях. За секунди сънната селска идилия била разбита. Сградите се разклатили, а части от тялото паднали на земята.........Прочети още

 

Министърът на отбраната на САЩ обеща военно обучение и подкрепа за балтийските държави

10.08.2022, 20:35

Съединените щати ще провеждат повече военни учения с балтийски държави като Латвия, и ще се стремят да осигурят засилено обучение, заяви днес американският министър на отбраната Лойд Остин, предаде Асошиейтед прес. Той заяви, че при нужда САЩ ще изпратят допълнителни войски, за да укрепят защитата на региона срещу всяка възможна опасност, идваща от Русия.
На пресконференция с латвийския министър на отбраната Артис Пабрикс Остин заяви, че плановете за продължителна ротация на военни сили в Балтика, вероятно ще включват използването на войници от американските бригади в Румъния, както и от други части на Европа. “Можем да прехвърлим тук също обаче и сили от САЩ”, допълни той.
Остин е първият американски министър на отбрана, който посещава Латвия от три десетилетия насам, подчертавайки нарастващото значение на балтийските държави, разположени на западната граница на Русия. Балтийските страни наблюдават руската инвазия в Украйна и се страхуват от това, че може да станат следващата жертва на агресия от страна на Москва. Пентагонът уточни, че последният американски министър на отбраната, посетил Латвия, е Уилям Пери – през 1995 г.
Пабрикс заяви пред репортерите, че сред неговите основни приоритети е осигуряването на повече американски военни инструктор и отбеляза, че за да защитават страната си, латвийските войници се нуждаят от базисно обучение. Той допълни, че Латвия се нуждае също от допълнителна финансова помощ от САЩ, за да купи ново военно оборудване и да засили въздушната и бреговата си охрана.
По време на двудневните срещи в балтийската столица, само на няколко часа път с кола от руската граница, Остин многократно потвърди ангажимента на САЩ да помогне на региона да се защити. Вчера той се срещна с американски военнослужещи, включително с членове на бригадата за подпомагане на силите за сигурност, която осигурява обучението на съюзническите войски. Остин заяви днес, че ще се стреми да запази използването на тези бригади и занапред в Балтийския регион.
Преди пресконференцията Остин посети военното летище “Лиелварде”, където той и Пабрикс се срещнаха с американски и латвийски военнослужещи. В хангар, в дъното на който се виждаше хеликоптер “Блек хок”, Пабрикс заяви решително пред американския министър и пред военнослужещите: “Ако нещо се случи на границата, ние сме готови да умрем”. Ако нещо се случи… и суверенната територия на Латвия е под въпрос или се оспорва, ние ще бъдем тук, за да работим с нашите партньори”, увери на свой ред Остин латвийския си колега и войниците.
Премиерът на Латвия Артурс Кришянис Каринш заяви, че страната работи от в тясно сътрудничество със САЩ и увеличава бюджета си отбрана в отговор на очертаващата се руска заплаха.
Посещението на Остин се осъществява, докато войната на Русия в Украйна се води вече шести месец, като Москва продължава да бележи бавен, но увеличаващ се напредък, при все че се сблъсква с все повече контраатаки от страна на украинските сили в окупираните от Русия райони в Южна Украйна. Киев води боеве също за удържане на силите на Кремъл в индустриалния регион Донбас, в Източна Украйна.
Източник: bta.bg

 

Китай прекрати военните учения около Тайван

10.08.2022, 17:05

Китайските военни днес обявиха края на своите учения в районите около Тайван, които те започнаха миналата седмица в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в острова, съобщи днес Киодо. Командването на източния военен окръг към китайската Народна освободителна армия съобщи в свое изявление, че ще продължи да наблюдава Тайванския проток и ще извършва редовни патрули във водите около острова.
Около 20 китайски и тайвански военни кораба остават сега в близост до средната линия - неофициална буферна зона, разделяща Китай и Тайван в Тайванския проток, заяви започнат източник, цитиран от Ройтерс. Като част от острата реакция на Китай на посещението на Пелоси в Тайван китайските военни проведоха серия от учения в шест района около острова, които включваха изстрелването на балистични ракети и повтарящи се преминавания на китайски плавателни съдове и военни самолети през средната линия, разделяща двете страни.
Същевременно Китай оттегли своето обещание да не изпраща войници или администрация в Тайван, ако поеме контрола над острова, показва официален документ, представен днес, съобщи Ройтерс. Описаните действия сигнализират за решението на китайския президент Си Цзинпин да предостави по-малко автономия на острова, отколкото предлаганата досега.
Китай бе заявил в два предишни доклада за Тайван - през 1993 г. и 2000 г. - че Пекин няма да изпраща войници или административни служители, които да бъдат базирани в Тайван след като постигне това, което Пекин нарича повторно обединение.
Но в новия доклад днес текстът, описващ гарнирането на автономността на Тайван като специален административен район на Китай, не бе споменат.
Управляващата комунистическа партия в Китай предложи на Тайван да се върне към китайското управление под модела "една страна, две системи", който е подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 година. Този модел на управление би могъл да предложи на демократично управлявания Тайван известна автономия, при която ще има частичното запазване на неговата социална и политическа система. Всички основни тайвански политически партии отхвърлиха предложението за "една страна, две системи", което според проучвания на острова не са радва на почти никаква обществена подкрепа.
Текстът от китайския доклад за Тайван от 2000 г., според който "всичко може да бъде договорено" стига Тайван да приеме, че съществува само един Китай и не търси своята независимост, също липсваше в публикувания днес официален документ на Пекин.
Тайванският съвет по континенталните въпроси осъди доклада, заявявайки, че той е "пълен с лъжи" , "пренебрегва фактите" и това, че Република Китай - официалното име на Тайван - е суверенна държава. "Само 23-те милиона тайвански граждани имат право да решават бъдещето на Тайван и те никога няма да одобрят резултат, наложен от автократичен режим", заяви Съветът.
Обновеният китайски доклад е наречен "Тайванският въпрос и повторното китайско обединение в Новата ера". Под термина "нова ера" често се има предвид управлението на Си Цзинпин, уточни Ройтерс. Настоящият китайски президент се очаква да получи трети мандат като лидер на комунистическата партия по-късно тази година.
Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г. насам, когато победеното правителство на Република Китай бяга към острова, след като комунистическата партия на Мао Цзедун печели гражданската война.
Източник: https://fakti.bg/

 

Военният министър: $10 млн. сме изгубили от сделката със САЩ за Ф-16 Блок-70

10.08.2022, 13:17

"Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ресурс на самолетите МиГ- 29 ни позволява да носим въздушно дежурство, тоест дежурство по "air policing" до средата на 2023 година. Предприели сме мерки, провел съм разговор с полската страна за евентуален ремонт на 6 броя двигатели на МиГ-29. Това каза служебният министърът на отбраната Димитър Стоянов на брифинг.
"Първите самолети по F-16 ще пристигнат през 2025 година. В оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026 година. Тоест 3 до 4 години ние ще имаме сериозен проблем с охраната на въздушното си пространство. Не желая аз да съм министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 година без минута прекъсване. Затова разглеждаме всякакви възможни варианти, полагаме усилия. Имал съм срещи с посолства на различни страни, подготвили сме и изпратили писма с искане на информация дали могат да ни бъдат предоставени самолети на лизинг", каза още Стоянов, цитиран от "Нова телевизия".
"Другото нещо, което констатирахме, е забавянето на откриване на сметка във Федералната банка на САЩ. Средствата, които бяха от доверителния фонд и са в доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са прехвърлени в сметка във Федералната банка на САЩ. По данни на министерство на финансите, загубите от лихви са в порядъка на 10 милиона долара", заяви Стоянов.
Сред основните приоритетите на Димитър Стоянов е модернизацията на българската армия, за която е подготвена инвестиционна план програма, допълни той.
От министерство на отбраната ще предложат 2% от БВП да бъде заложен за модернизация на българската армия още през 2023 година, съобщи Стоянов.
Най-спешният проект за министъра е този за сухопътни войски, придобиване на бойна техника за батальонна група. Другият спешен проект е офертата за втория транш F-16, допълни Стоянов.

 

Военнослужещи и техника оказват помощ при гасенето на пожарите в различни области в страната

10.08.2022, 11:17

Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски продължават да оказват помощ при гасенето на пожарите в различни области на страната днес, 10 август. Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза – Крумово ще участва в гасенето на големия горски пожар в землището на селата Елшица и Левски, Община Панагюрище, Област Пазарджик.
Модул от 20 военнослужещи с пет автомобила от Втора механизирана бригада – Стара Загора от състава на Сухопътните войски подпомагат действията на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово.
В Област Хасково заради пожарите е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Там също се очаква военен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски да се включат в гасенето, по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

В Русе ВМС отбелязаха 143 години от своето създаване

10.08.2022, 08:10

На 8 август 2022 година от град Русе започнаха честванията по случай 143-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов проведе традиционните протоколни срещи с областния управител на Област Русе Анатоли Станев и с Пенчо Милков, кмет на Община Русе.
За всеотдайна и високопрофесионална дейност, за постигнати високи резултати в изпълнението на служебните задължения и по случай 143-та годишнина от създаването на Военноморските сили, областният управител и кметът на град Русе наградиха отличили се военнослужещи от състава на Военноморските сили. Получилите грамота и почетен плакет са майор Янислав Михайлов - старши експерт в Канцеларията на командира на ВМС, мичман Радослав Коновски - флагмански старшина на Представителния духов оркестър на ВМС и мичман Стефан Стефанов - флагмански старшина на Военноморските сили. За представителите на медиите командирът на Военноморските сили даде пресконференция, на която направи кратка ретроспекция на изминалата година.
С тържествено поднасяне на венци и цветя се проведе военен ритуал на „Паметника на моряка“, където с едноминутно мълчание се отдаде почит на военните моряци, отдали живота си за Отечеството. По-късно на площад „Свобода“ пред  Община Русе Представителният духов оркестър на Военноморските сили представи спектакъл „Вълни“ за гражданите и гостите на града. - Още за ВМС
Връзки с обществеността на ВМС

 

10 август 1913 г. Букурещкият мирен договор

10.08.2022, 07:38

На 10 август 1913 г. е сключен Букурещкият мирен договор между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, от една страна, и България, от друга. С документа се слага край на Втората балканска война.
Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Съгласно договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция – Егейския дял на областта. За България остават Пиринският край и Западна Тракия. Тя отказва да приеме тези условия за окончателни и по време на Първата световна война се присъединява към Централните сили, за да потърси реванш от Сърбия.
След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.
Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.
Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.
Според някои историци, заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.
Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.
На 5 юли правителството на Васил Радославов обявява, че е съгласно да отстъпи на Румъния Южна Добруджа, и иска примирие. В отговор румънският премиер Титу Майореску отправя покана към воюващите страни за мирни преговори в Букурещ. България откликва първа и изпраща свои представители в румънската столица на 13 юли. Три дни по-късно в Букурещ пристигат и делегациите на бившите български съюзници – Гърция, Сърбия и Черна гора.
Букурещката конференция започва на 17 юли. В това време военните действия продължават, защото Сърбия и Гърция настояват за уговаряне на мирните условия преди огънят да бъде прекратен. Успешният отпор на българите край Кресненския пролом обаче склонява Гърция на примирие (18 юли). На 21 юли е постигнато споразумение за новата граница между България и Румъния, но усилията на българските дипломати да спечелят румънска подкрепа срещу сърби и гърци остават безуспешни.
Българо-сръбските и българо-гръцките гранични въпроси са уредени до 24 юли. Първоначално Пашич предлага за граница река Струма. Това предложение не е прието, но българите са принудени да се откажат от Щип, Радовиш и Кочани, които владеят до войната. Венизелос поисква цялото егейско крайбрежие до село Макри (няколко километра западно от Дедеагач), но под натиска на останалите участници в конференцията намалява претенциите си. Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия. В крайна сметка българските делегати отстъпват Кавала под заплахата на Майореску, че румънските войски ще окупират София.

 

Забравените герои на България: Генералът от пехотата Георги Стоянов Тодоров

10.08.2022, 07:35

Навършват се 164 години от рождението на генерала от пехотата Георги Стоянов Тодоров, роден на 10 август 1858 г. в Болград, Бесарабия. Участва като доброволец в Руско-турската война (1877-1878). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). На 10 май 1879 г. е произведен в чин подпоручик. През 1882 г. постъпва в Генералщабната академия в Санкт-Петербург, но преди да довърши последния курс, се завръща в България заради събитията около Съединението. На 30 август 1882 година е произведен в чин поручик, а на 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан. През Сръбско-българската война (1885) е командир на летящ отряд в района между Видин и Кула. Неговите действия (4 ноември) забавят настъпващите сръбски части към Видинската крепост.
След войната участва в детронацията на княз Александър I Батенберг (1885), заради което е уволнен от армията (септември 1886). Същата година е възстановен отново на служба. На 13 август 1887 г. е произведен в чин майор, на1 януари 1892 г. в чин подполковник, а на 1 януари 1896 г. в чин полковник. Служи като инспектор на класовете във военното училище, началник на гарнизона в Севлиево и командир на 20- ти пехотен Шуменски полк и 1/6 бригада. На 1 януари 1910 г. е произведен в чин генерал-майор и е началник на 7- ма пехотна Рилска дивизия.
През Балканската война (1912-1913) командва 7- ма пехотна Рилска дивизия при настъплението й към Солун. През януари 1913 г. отблъсква турците при Булаир. По време на Междусъюзническата война (1913) неговата дивизия се сражава при Калиманци (4-18 юли). След войната е инспектор на 2- ра военноинспекционна област. На 2 август 1915 г. е повишен в чин генерал-лейтенант.
През Първата световна война (1915-1918) е назначен за командващ 2- ра българска армия (октомври 1915- декември 1916), която настъпва в Македония и осуетява съединяването на дебаркиралите в Солун съглашенски войски със сръбската армия. През 1917 г. поема командването на 3- та българска армия (до декември 1917) на Добруджанския фронт. На 15 август 1917 г. е произведен в генерал от пехотата. В началото на 1918 г. е назначен за помощник-главнокомандващ действащата армия, на която длъжност го заварва краят на войната.
След мобилизацията е генерал-адютант на цар Борис III. През 1919 г. напуска армията и излиза в запаса. Умира на 16 ноември 1934 г . в София.
Награден е с военния орден „За храброст” II, III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” I ст. с мечове по средата, IV и V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” I ст. с брилянти и III ст. на военна лента; ордена „За заслуга” на обикновена лента. - Още за ген. Тодоров

 

 

Москва: В Украйна воюват малко над 2000 чужди наемници

09.08.2022, 22:04

В момента в Украйна воюват около две хиляди чуждестранни наемници. Това каза днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. - (видео)
"За почти четири седмици - от 8 юли до 5 август, в резултат на настъплението на руските въоръжени сили и подразделенията на народните милиции на Донецката и Луганската народна република, броят на чуждестранните наемници в Украйна намаля от 2741 на 2192 души", каза говорителят.
По думите му, за изминалите две седмици в Украйна са пристигнали още 175 чуждестранни наемници, включително 81 бойци от Грузия.
"Броят на пристигащите в Украйна наемници не запълва загубите в техните редици. През посочения период (8 юли-5 август) достоверно е потвърдено унищожаването на 335 чуждестранни бойци. Още 389 бойци са напуснали територията на Украйна по собствено желание", каза Конашенков.
Според информацията на говорителя през посочения период са загинали най-много наемници от Полша. Техните загуби са достигнали 99 души. Убити са също 36 бойци от Канада, 33 от Румъния, както и 21 от САЩ.
Конашенков съобщи също, че руската армия е унищожила с високоточно оръжие подземен команден пункт на военновъздушните сили на Украйна във Виницка област, както и склад с боеприпаси за американските реактивни системи за залпов огън (РСЗО ) HIMARS и за гаубици М777 в района на селището Уман в Черкаска област.
Според Конашенков за изминалото денонощие руската противовъздушна отбрана е свалила един украински самолет Миг-29 и три дрона на украинската армия, а също така е прехванала седемнадесет ракети, изстреляни от реактивни системи за залпов огън ХАЙМАРС (HIMARS).

 

Тайван провежда артилерийски учения

09.08.2022, 17:54

Тайван започна днес да провежда обявени по-рано артилерийски учения на фона на продължаващите военни учения на Китай в близост до острова, предаде ДПА.
Провеждането на артилерийските учения бе обявено в края на юли, като целта им е да симулират отбрана срещу евентуална атака на китайските въоръжени сили, отбелязва ДПА.
Тайванските учения, които са част от ежегодни учения на Тайван, ще продължат днес, утре и вдругиден. Провеждането им е съпътствано от повишено напрежение в региона, като Китай заяви, че ще продължи с ученията, които провежда на север, на югозапад и на изток от Тайван. Първоначално китайските въоръжени сили бяха обявили, че ученията им ще приключат в неделя. Понастоящем не е обявена датата, на която те ще приключват.
Тайванското външно министерство разкритикува решението на Китай да удължи срока на ученията си в близост до Тайван.
Китай използва военните си учения в близост до Тайван, за да се подготви за инвазия на острова, заяви днес тайванският външен министър Джоузеф Ву, предаде Франс прес.
Според тайванския министър Пекин цели промяна на статуквото в Азиатско-тихоокеанския регион.
“Китай използва ученията и военната си пътна карта, за да се подготви за инвазията на Тайван”, изтъкна Джоузеф Ву на пресконференция в Тайпе.
“Истинската цел на Китай е да промени статуквото в Тайванския проток и в целия регион”, каза още министърът.
Източник: bta.bg

 

За изборите полицаи ще бъдат изтеглени от границата, а на тяхно място ще отидат военнослужещи

09.08.2022, 14:07

За изборите ще изтеглим хора от границата и на тяхно място ще  вкараме хора от Министерство на отбраната, за да обезпечим максимално необходимия личен състав, каза по БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Това стана след днешната среща при президента Румен Радев за организацията на парламентарните избори на 2 октомври.  
"Ще използваме целия ресурс на МВР и на службите, с които сме във взаимодействие. Ние няма да викаме партийни активисти, за да ги предупреждаваме, но ако има данни за лица, които извършват правонарушение, престъпление или се готвят да извършват такива, ще викаме, но партийни активисти няма да викаме. Не се притеснявайте за това. Мотивирани сме да осигурим равни и честни условия на всички участници в изборния процес. Ситуацията е много динамична. Не забравяйте, че МВР има много отговорности, мигрантският натиск се засилва с всеки ден в момента. Така ще направим, че да изтеглим хора от границата, на тяхно място да вкараме хора от Министерство на отбраната и да обезпечим максимално необходимия личен състав, който да позволи не само провеждане на изборите, но и тези дейности по установяване, и както казах, наказване на хората, отговорни за купения и манипулирания вот", посочи вицепремиерът по обществения ред и сигурност.

 

Asia Times: Новата хиперзвукова ракета на Индия е базирана на руски технологии

09.08.2022, 12;27

Ракетата BrahMos II е разработена съвместно от Организацията за отбранителни изследвания и разработки на Министерството на отбраната на Индия и руската НПО „Машиностроене“.  Тя е наследник на свръхзвуковата крилата ракета BrahMos I, също съвместно разработена от двете страни, пише Asia Times.
Главният изпълнителен директор на BrahMos Aerospace Aтул Ране (на снимката) каза, че Индия и Русия разработват заедно основния дизайн на BrahMos II и че първите тестове на оръжие са планирани да се проведат след пет или шест години. Той също така отбеляза, че BrahMos II няма да се изнася, тъй като Индия е член на Режима за контрол на ракетните технологии (MTCR), което означава, че Индия може да разработва ракети с обхват над 300 км и тегло повече от 500 кг, но не може да продава такива ракети към трети страни, пише Asia Times.
Ране добави, че въпреки западните санкции срещу руската отбранителна индустрия, те не са повлияли на развитието на проекта BrahMos II. Ако проектът BrahMos II бъде реализиран, това ще покаже, че Русия все още има козове за поддържане на отбранителната индустрия,  заявява авторът на материала........Прочети още

 

Самолети от ядрената триада на Русия са на маневри

09.08.2022, 08:43

Стратегическите бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3, които са част от “ядрената триада” на стратегическите ядрени сили, са участвали в летателни и тактически учения на авиационното съединение за далечни разстояния “Енгелс” в Калужска, Мурманска и Саратовска област. Това съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната.
За маневрите ще отговаря генерал-лейтенант Сергей Кобилаш, командващ на руската далечна авиация.
В хода на учението екипажите на самолетите ще отработят въздушно патрулиране в даден район, полетни задачи по маршрута при различни метеорологични условия, както и практически пускове на крилати ракети на определени дистанции.
Освен това подразделенията за поддръжка на авиационните полкове ще изпълняват нормативи за развръщане на оперативни групи и резервни командни пунктове, инженерно оборудване и маскировка на позициите за работа в полеви условия.
“Особено внимание ще се обърне на времето, необходимо на батальона за поддръжка на летището за изпълнение на възложената задача за бързо възстановяване на летището в случай на разрушаването му от вражески диверсионни групи”, заявиха от Министерството на отбраната.
По-рано бе съобщено, че стратегическите Ту-160 са извършили планов полет над акваторията на Баренцово море. Бомбардировачите са били придружавани във въздуха от екипажи на изтребители МиГ-31 от Военновъздушните сили и Асоциацията за противовъздушна отбрана на Северния флот. Полетът продължил повече от 7 часа.
Екипажите на Далечната авиация редовно извършват полети над неутралните води на Арктика, Северния Атлантик, Черно море, Балтийско море и Тихия океан. - Още самолети Ту
Източник: news.bg   

 

102 години от Ньойският договор

09.08.2022, 07:58

На 9 август 1920 г. влиза в сила Ньойският мирен договор, наложен на България след поражението й в Първата световна война 1914 г. – 1918 г. Договорът е подписан на 27 ноември в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, от българска страна, а от страната на силите победителки – от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция 1919 г. – 1920 г. Според договора на България са наложени тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) – Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция – значително количество добитък, както и 250 000 т. въглища. Наред с това България губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната е лишена от значителни свои територии, населени с компактно българско население. По силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, като на нейно място й се разрешава рекрутирането на платена войска в размер само на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от договора, по искане на Гърция, е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население в Западна Тракия. Ньойският мирен договор съществува до началото на Втората световна война (1939 г. – 1945 г.).

 

9 август 1945 г: САЩ пускат втора атомна бомба

09.08.2022, 07:54

На 9 август 1945 САЩ пускат втората атомна бомба над Япония, която разрушава Нагасаки. Американски бомбардировач Б-29 носи на борда си атомна бомба с кодово име “Дебелака” (Fat Man). Планът за атаката е почти идентичен с този за Хирошима. Ядреното оръжие съдържа сърцевина от 6,4 кг плутоний-239, като експлодира на 469 метра над земната повърхност. Радиусът на пълното унищожение е 1,6 км. Убити са около 70 хиляди души мигновено, а ранените са около 60 хиляди.
Първоначално смъртоносното взривно устройство с плутоний трябваше да бъде хвърлено над град Кокура северно от Нагасаки, където се намира голям оръжеен завод. Но метеорологичните условия не били благоприятни и това принудило американския бомбардировач Б-29 да промени курса.
Три дни преди това първата атомна бомба, хвърлена над Хирошима и известна като "Малчугана" (Little Boy), отне живота на 140 000 души. Двете бомбардировки ускориха капитулацията на Япония и края на войната в Тихия океан.
През декември 1967 г. японското правителство тържествено се ангажира да не произвежда, притежава или да допуска на своя територия ядрени оръжия. Разрушените Хирошима и Нагасаки пък се стараят чрез церемонии и кампании срещу ядрените оръжия да съхранят спомена за двете катастрофи.

**********

С минута мълчание в памет на жертвите на американската атомна бомбардировка над Нагасаки започна траурната церемония в Парка на мира в централната част на града, предаде ТАСС.
По традиция в 11:02 ч. местно време, когато на 9 август 1945 г. над Нагасаки избухва бомбата, хвърлена от стратегическия бомбардировач B-29 на американските военновъздушни сили, се отбелязва минута мълчание. След това кметът Томихиса Тауе ще прочете Декларацията за мир, в която се призовава за пълно ядрено разоръжаване. След това премиерът Фумио Кишида ще направи обръщение.
На церемонията се очакват представители на 83 държави. Тази година представители на Русия и Беларус не бяха поканени на церемонията в Хирошима и Нагасаки заради руската инвазия в Украйна. По този повод руският посланик в Япония Михаил Галузин нарече решението на властите на двата града, пострадали от бомбардировките, “срамна стъпка”. - Още ядрено оръжие

 

Ден на воинската слава на Русия – победата край Хангут

09.08.2022, 07:44

9 август в Русия е Ден на воинската слава. В този ден през 1714 година руският флот под командването на Петър Първи победи шведите край нос Хангут. В онова сражение Русия доказа правото да се нарича велика морска държава. - (видео)
Това беше по времето на Северната война. Не познавалия поражение шведски флот господстваше на Балийско море, което бе сериозна пречка в развитието на икономическите връзки на Русия със Западна Европа. След разгромяването на армията на Карл XII на сушата, край Полтава, победата в морското сражение беше просто необходима на Русия, казва историкът Александър Боханов:
- През Балтика минаваха директните връзки с германските търговски центрове, с Холандия, с Англия. Шведите контролираха всичко и взимаха данък за възможността да излизаш в открито море. И в резултат руският износ ставаше невероятно скъп и неспособен да се конкурира.
Редовният руски флот на Балтика стана за Петър Първи приоритетна задача. Освен това, морето бе за него любима стихия.
През лятото на 1714 година руският флот в състав 99 галери и 17 платноходки излезе във Финския залив. Плоскодънните галери, съгласно замисъла на руския император, бяха най-сполучливото решение за минаване през тесните места на Хангутския полуостров. Там ги посрещнаха 16 линейни кораба и 5 фрегата на шведския флот. Петър успя да надхитри противника. Той се престори, че прехвърля част от галерите си към северната страна на Хангут. За целта той заповяда да се построи дървен път, дълъг 2,5 километра. Шведите се излъгаха и прехвърлиха част от флота си, в това число и най-големия си кораб „Елефант”, в северния залив. Скоро на морето се установи затишие, шведските платноходи не можаха да маневрират, и руските галери получиха явно предимство.
Състоя се решаващо сражение, в което Петър заложи на забравения към това време абордаж. Морският десант се катереше по шведските палуби и завързваше ръкопашен бой, като превземаха кораб след кораб. Сред тях беше и високият руски цар с шпага в ръцете. Край Гангут руснаците плениха 10 шведски кораба, в това число и главния - „Елефант”. Това беше една блестяща победа. След Хангутското сражение всички военни действия бяха пренесени на територията на Швеция, а през 1721 година бе сключен Нищадският мир – Северната война завърши с победа на Русия. Тази победа нареди Русия сред най-големите европейски страни. И без Балтийския флот това едва ли щеше да е възможно. - Още за БФ на Русия

 

На този ден през 1945 година Съветската армия започва операция в Манджурия

09.08.2022, 07:42

На 9 август 1945 г. започва Манджурската операция – стратегическа настъпателна операция на съветските войски в края на Втората световна война с цел разгром на японската Квантунска армия, освобождаване на северните провинции на Китай и Корея, ликвидиране на плацдарма за агресия на Япония на азиатския континент. Уместно е да се отбележи, че същият ден, 9 август, САЩ нанасят втория си ядрен удар по Нагасаки, но японското правителство не възнамерява да обяви капитулация. То разчита на Квантунската армия, окупирала огромна територия от Азия, която да позволи сключването на почтен мир с антихитлеристката коалиция. Именно разгромът на Квантунската армия разбива илюзиите на милитаристична Япония, че ще може да преговаря равноправно, а не да бъде заставена да капитулира напълно и безусловно.
Операцията започва с нанасяне на удари от авиацията по военни обекти в Харбин, Чанчун и Хирин (Цзилин), по райони за съсредоточение на войски, по центрове за свръзка и комуникации на противника в крайграничната зона.
Съветският Тихоокеански флот, навлизайки в Японско море, унищожава комуникациите между Япония и Манджурия и нанася с авиация и корабна артилерия ударите по военноморски бази в Юка, Расин и Сейсин.
Войските на Забайкалския фронт разгромяват противника на калганското, солунското и хайларското направление и на 18-19 август излизат на подстъпите към най-важните промишлени и административни центрове в Манджурия.
За да ускори пленяването на японската армия и да не позволи на противника възможност да се евакуира или да унищожи материални ценности, в края на август в Харбин, Хирин, Чанчун и Мукден са стоварени въздушни десанти.
На 19 август започва масовото предаване в плен на японските войски. Разгромът на Квантунската армия в Манджурия принуждава Япония да капитулира на 2 септември 1945 г. Това слага край на Втората световна война. - (видео)

 

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Събират на Шипка випуски на военните училища и академията

08.08.2022, 22:32

Организатори на срещата са Националният паметник-музей Шипка-Бузлуджа" с директор старши лейтенант от запаса д-р Чавдар Ангелов  и Инициативен комитет с председател майор от запаса Стефко Михайлов от Общинската организация на СОСЗР в Казанлък. Като съорганизатори се включват формирования на Българската армия, СОСЗР, Държавен Военно-исторически архив -  Велико Търново, Областна администрация на обл.Габрово и др. Датата е 20 август, мястото – територията на Националният паметник-музей Шипка-Бузлуджа" на самия връх Шипка, съобщава майор от запаса Стефко Михайлов.
Проявата е посветена на 145 години от Шипченската епопия.
На срещата на випуските са поканени: наследници на випуск "ШИПЧЕНСКИ "от 25.08.1928 г.; наследници от випуск "ОРЛОВСКИ " от 26.08.1934 г.; випускници от випуските "ШИПЧЕНСКИ" - 23.08.1967 г.; "БУЗЛУДЖАНСКИ"-1971г.; "ШЕЙНОВСКИ"-2.09.1972г. "ОПЪЛЧЕНСКИ"- 20.08.1977г. и "Т.КАБЛЕШКОВ"-23.08.1991г.
Като гости на срещата могат да участват и представители на други випуски. Към 6 август, съобщава майор от запаса Стефко Михайлов, интересът е много голям. Такова мероприятие се организира за първи път в България.
Ето програмата на 20 август 2022 г.
1. 10.00 ч.-"Бъди войник на връх Шипка" - демонстрация и представяне на национална кампания. Място - паркинг вр.Шипка /Пределът на прохода/
2. 10.50ч. - "Възстановка на речта на царя при откриването на Паметника на свободата“. Място - Паметник на свободата.
3. 11.00ч.-"Открит музей" - представен  от НД "Традиция"- клон Казанлък и Ст.Загора. Място - Източно от Паметник на свободата
4.  11.30ч.- Национално тържество под патронажа на президентга Румен Ридев, посветено на 145 години от Шипченската епопея.      

Място- тържествен подход към Паметника на свободата /каменни балерефи/
- Церемония по поднасяне на венци и цветя.
- Среща на випуските.
- Фотоизложба: "Випуските на свободата“,  място - Площадка с каменни балерефи.
5. 13.45 ч. "Отбраната на Орлово гнездо“, възстановка на НД "Традиция", място- Югоизточно от Паметник на свободата.
Източник: https://otbrana.com/

 

САЩ дават още $1 млрд. в оръжия за Украйна

08.08.2022, 22:03

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви още 1 милиард долара нова военна помощ за Украйна в понеделник, като обеща това, което ще бъде най-голямата досега доставка на ракети, боеприпаси и други оръжия направо от запасите на Министерството на отбраната за украинските сили, съобщава АП.
Обещанието на САЩ за голяма нова доставка на оръжие идва, когато анализатори предупредиха, че Русия премества войски и оборудване в посока южните пристанищни градове, за да отблъсне украинска контраофанзива.
Помощта включва допълнителни ракети за високомобилните артилерийски ракетни системи или HIMARS, както и хиляди артилерийски снаряди, минохвъргачни системи, Javelin и други боеприпаси и оборудване.
Военни командири и други официални представители на САЩ казват, че HIMARS и артилерийските системи са били от решаващо значение в продължаващата битка на Украйна, за да се опита да попречи на Русия да завземе повече територия.
Последното съобщение довежда общата помощ за сигурността, ангажирана за Украйна от администрацията на Байдън, до приблизително 9 милиарда долара, откакто руските войски нахлуха в края на февруари.
"На всеки етап от този конфликт ние се фокусирахме върху това да дадем на украинците това, от което се нуждаят, в зависимост от променящите се условия на бойното поле", коментира Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политиката, при обявяването на новата доставка на оръжия.
Досега най-големият единичен пакет за помощ за сигурността бе обявен за 1 милиард долара на 15 юни. Тази помощ обаче включваше 350 милиона долара под формата на пълномощия за изтегляне от президента и още 650 милиона долара в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна.
Пакетът от понеделник позволява на САЩ да доставят оръжейни системи и друго оборудване по-бързо, тъй като ги изважда от рафтовете на Министерството на отбраната.
През последните четири месеца от войната Русия се съсредоточи върху превземането на района на Донбас в Източна Украйна, където промосковските сепаратисти контролираха част от територията като самопровъзгласили се републики в продължение на осем години. Руските сили постигнаха постепенен напредък в региона, докато нанасяха ракетни атаки, за да ограничат придвижването на украински войски другаде.
Източник: https://news.bg/

 

България и Франция ще продължат отличното си сътрудничество в областта на отбраната

08.08.2022, 21:35

Подготовката и напредъка на проектите за модернизация на Българската армия обсъдиха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и Стефани Петибон, първи съветник в посолството на Френската република в България. В срещата участваха заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова и началникът на политическия кабинет Владко Владов.
Министърът на отбраната запозна представителите на френското посолство със задачите пред новото политическо ръководство на министерството. Бяха обсъдени някои от проектите за модернизация на армията като закупуването на нов боен самолет, модернизирането на Сухопътните войски, придобиването на 3-D радари и други. Министър Стоянов подчерта намерението на политическото ръководство на министерството в проектобюджета за следващата година разходите за отбрана на страната да достигнат 2% от БВП още през 2023 г.
Двете страни изразиха удовлетворение от откритите и прагматични двустранни отношения, партньорството на България и Франция в НАТО и в ЕС и отличното сътрудничество по време на Френското председателство на Съвета на ЕС през първите шест месеца на 2022 г.
Източник: https://www.mod.bg/

 

И спортен клуб „Атом“ участва в Спартакиадата по морски спортове на ВМС

08.08.2022, 17:18

Във Военноморска база Варна беше открита Спартакиадата по морски спортове на ВМС, посветена на 143-та годишнина създаването на Военноморските сили.
В Спартакиадата ще вземат участие четири мъжки отбора от военните формирования на Флотилия бойни и спомагателни кораби, по един мъжки и женски отбор от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и отбор-мъже от спортен клуб „Атом” от АЕЦ „Козлодуй”, съобщават от ВМС.
На тържественото откриване приветствие към участниците отправи  капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник-началник на Щаба на ВМС, който пожела на отборите успех и вятър в платната.Състезанията по дисциплините ветроходство, гребане, теглене на въже и хвърляне на хвъргало ще се проведат в периода от 8 до 11 август в акваторията на Варненския залив и във Военноморска база Варна.

 

Започва съвместната летателна тренировка “Тракийска пепелянка 2022”

08.08.2022, 13:42

Екипажи от състава на българските Военновъздушни сили започват от днес, 08 август 2022 г., изпълнението на задачи в съвместната летателна тренировка “Тракийска пепелянка 2022”, в която ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, ВВС на Република Гърция, на Румъния и на САЩ в Европа.
В рамките на две седмици, в периода от 8 август до 19 август 2022 г., в българското въздушно пространство ще се проведат съвместни полети и ще се изпълняват специфични за родовете авиация и ПВО задачи, чиято сложност ще нараства с хода на тренировъчните действия. Основна им цел е свързана с подготовка на силите за съвместно участие в коалиционни операции.
От българска страна участват военнослужещи от базата за Командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от авиобаза Безмер, вeртолети AS-532 Cougar от авиобаза Крумово със задачи по авиомедицинска евакуация и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски.
F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка. Румънските и гръцки военновъздушни сили с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.
Военнослужещи от състава на американските ВВС ще осигуряват действията на авиацията на полигон Елена.
„Тракийска пепелянка 2022“ предоставя възможности на страните да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.
Източник: af.armf.bg/bg

 

Турция пак заплашва да блокира Швеция и Финландия за НАТО

08.08.2022, 09:37

Турция няма да подкрепи приемането на Швеция и Финландия в НАТО, докато тези държави не изпълнят своите ангажименти във връзка с борбата срещу тероризма, заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг.
„Погрешно е да се очаква положително решение от страна на Турция във връзка с подкрепата за членството на скандинавските държави, докато те не удържат на думата си“, заяви Боздак пред турски медии.
Според него, Анкара все още не е получила отговор от Швеция и Финландия на своето искане за екстрадиране на лица, участвали в терористична дейност.
По-рано Турция съобщи, че подписаният с Швеция и Финландия меморандум в кулоарите на НАТО в Мадрид не е окончателен и турският парламент вероятно няма да го ратифицира, докато Стокхолм и Хелзинки не изпълнят своите ангажименти за борба с тероризма.

 

На този ден през 1588 година испанската „Непобедима армада” е разбита от англичаните

08.08.2022, 08;33

Испанската Велика армада (в буквален превод „Флот на щастието”) е най-големият до тогава в историята военен флот. Създаден е от крал Фелипе II в годините от 1586 до 1588 година с цел десантиране на британския остров и завладяването му.
Мотивите за изпращане на армадата са политически и религиозни: Католиците в Испания, а и в цяла Европа, ненавиждат кралица Елизабет, която преследва католиците в Англия, а и подкрепя холандските протестанти и бунта на Вилем Орански срещу Испания.
Армадата се състои от 134 испански кораба (40 линейни), включително от съставните на кралството Португалия и двете апенински кралства Неаполитанско и Сицилианско.
На корабите има повече от 32 хиляди души: 8766 моряци, 2088 гребци и 21 855 войници. По план към тях трябвало да се присъедини подготвен в Холандия дебаркационен корпус. На корабите има също около 300 свещеници, монаси и инквизитори, които имат за задача да разтурят Англиканската църква и да възстановят католицизма в Англия.
За командир е назначен способният адмирал Алваро де Басан Маркиз де Санта Крус, който през 1582 побеждава край Азорските острови обединения флот от френски, английски, холандски и португалски кораби. В навечерието на похода обаче той умира и на негово място е назначен сухопътният офицер Херцог Медина-Сидония, който никога дотогава не се качвал на кораб.
Англичаните противопоставят на „Непобедимата армада“ около 200 кораба, повечето от които са търговски и транспортни, но за сметка на това са по-маневрени и бързоходни. Английския флот е ръководен от бившия корсар сър Франсис Дрейк и лорд Хауърд. Сър Франсис Дрейк (р. 1540 г.-ум. 1596 г.) е английски вицеадмирал. Пиратствал край бреговете на Западна Африка (1567-1569 г.) и Америка (1570-1572 г., 1585-1586 г.). Извършва второто околосветско плаване след Фернандо Магелан (1577-1580 г.)
През май 1588 година „Непобедимата армада“ напуска Лисабон и се насочва към Ла Манша. На 29 юли с.г. огромният флот е при нос Лизърд на полуостров Корнуол. В три поредни сражения - при Плимут (на 31 юли), Портланд (на 2 август) и край остров Уайт (на 4 август) - английската артилерия нанася някакви поражения на испанския флот, който е принуден да остане в пристанището на Кале. През нощта на 7 август към 8 август англичаните атакуват армадата, използвайки брандери (специално пригодени за подпалване кораби пълни с барут и други взривни и запалителни вещества).
Въпреки че англичаните не успяват да постигнат сериозни успехи (не е потопен нито един испански кораб), добрата им тактика и разразилите се силни бури принуждават командващия „Непобедимата армада“ херцог Медина Сидония да се отправи на север покрай източния бряг на Албиона, да го заобиколи северно откъм Шотландия и да се завърне в Испания. Последвалите бури окончателно разгромяват испанския флот, който губи десетки потънали кораби. Онези испанци, които не са се удавили и достигат бреговете на Шотландия или Ирландия, са пленени от англичаните и шотландците.
В крайна сметка почти 2/3 от състава на Армадата е унищожена и през септември 1588 година в испанските пристанища се завръщат едва около 60 кораба с близо 10 хил. души. Испанската държава полага грижи за завърналите се хора, осигурява им пари и болнични грижи за ранените. Англичаните напротив дори не плащат дължимото на част от моряците си.
Победата над Непобедимата армада бележи началото на упадъка на Испанската империя за сметка на Холандската и Британската империи. Испания още дълго остава най-силната и могъща държава в Европа и света, но англо-шотландската победа над „Непобедимата армада" нанася сериозен удар върху престижа на Испания, която по това време владее и Португалия. (Двете през 1494 г. са си разделили света за колонизиране посредством папата.)
Англичаните се задоволяват с ликвидиране на заплахата и не развиват стратегически успеха. Едва през следващата година те изпращат Английската армада, която обаче е победена от испанците. Войната завършва през 1604, след смъртта на Фелипе ІІ и Елизабет І, с изгоден за Испания мирен договор.

 

Китай продължава ученията си в Тайванския проток

08.09.2022, 08:30

Китайските въоръжени сили съобщиха, че продължават да провеждат учения по море и във въздуха около Тайван, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
Командването на Източната зона на Китайската народноосвободителна армия написа в социалната мрежа Вейбо, че днес ще се отработват нападения срещу подводници и настъпателни действия по море, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
Пекин за втори пореден ден удължава срока на ученията около Тайван. Те започнаха в четвъртък и трябваше да свършат в неделя по обяд местно време, но бяха продължени.
Китай предприе мащабните си военни маневри с ракетни стрелби като демонстрация на сила в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, който Пекин смята за своя територия.

 

На този ден преди 14 години Грузия напада Южна Осетия

08.08.2022, 08;27

Войната (08-12.08.2008 г) е резултат от противостоянието на две държави – империята на “доброто“ (САЩ) и империята на “злото“ (Русия). До голяма степен САЩ преследват политически цели, а именно – реализиране на програмата на предишната администрация за „разпространение на демокрацията" на Изток.
Ако анализираме военния компонент, то Пентагонът се интересува от оценката на ефективността на програмата за обучение на марионетните армии в постсъветското пространство GSSOP II (Бел.ред. План-програма на Въоръжените сили на САЩ за обучение на грузинските въоръжени сили. Преминава на два етапа – обща стойност около 90 млн. долара. В първия етап са обучени 3 батальона, във втория период 1 пехотна бригада.). Както и от реалната оценка на боеспособността на руската армия.
За ФСБ (Бел.ред. Федерална служба за сигурност) и ГРУ (Бел.ред. Главно разузнавателно управление) задачите са други – поддръжка при разгрома на грузинската армия, както и превземане на обекти, от които те се интересуват. ГРУ проявяват интерес към три военни обекти построени от американците в Грузия:
- Радиолокационна станция в град Анаклия;
- Център за радиоелектронно разузнаване около град Гори;
- Радиолокационна станция на противовъздушната отбрана покрай Тбилиси.
Първите два обекта са превзети по време на войната, като самите станции са демонтирани и транспортирани в Русия. – Още за петдневната война

 

 

Оръжието на Русия: БА-10

07.08.2022, 22:22

Един от най-добрите в своя клас бронирани автомобили през Втората световна война беше съветския брониран автомобил БА-10. На въоръжени в съветската армия той се появи още преди войната - 1938 година. А бойното си кръщение получи в боевете в Далечния изток - край река Халхин-Хол против японската армия, където показа много добри качества, в това число и в сблъсъците с японски танкове.
От първите дни на Великата отечествена война БА-10 участвали в боевете с германските войски. По време на лятната кампания на 1941 година средните бронирани автомобили се използвали много активно като често заедно със задачи по разузнаване, съобщения и бойна охрана, извършвали атаки заедно с пехотата и подкрепяли своите части непосредствено на бойното поле. Но това водело до неоправдано големи загуби. Въпреки това, при грамотно използване, съветските бронирани коли можели успешно да воюват с германските танкове.
Средните бронирани автомобили съветско производство се използвали не само в Червената армия, но и в други страни: понякога ги продавали в чужбина, но най-често те се оказвали там като трофеи. Започвайки от 1940 година в Монголия се доставяли и бронирани машини БА-10, но количеството на общите доставки на съветска бронирана техника за сега не е установено. Може да се предположи, че до 1945 година монголската армия получила не по-малко от 100 бронирани машини от този тип.
По време на Зимната война против Финландия, финландците пленили десет бронирани машини БА-10. След началото на т.н. Продължителна война (така във Финландия официално наричат бойните действия против СССР през 1941-1944 години) техния брой се увеличил - към 1 юли 1943 година във войските имало 24 машини от този вид. Като учебни два бронирани автомобила БА-10 се експлоатирали във финландската армия до 1959 година. През 1962 година една от бракуваните бронирани машини била реконструирана в самоходен кран и под обозначението ВА-10N се използвал в техническия център на танковите войски до 1978 година.
Части на германския Вермахт по време на първите боеве на територията на СССР завзели голямо количество средни бронирани машини съветско производство като много от тях били в пълна изправност. Съдейки по снимки, използването на трофеите започнало още по време на първите боеве. Във Вермахта БА-10 получили обозначението Panzerspahwagen BA 203 (r) и предимно се използвали като щабни или свързочни коли. – Още бронетехника

 

„Безусловна вярност“, към…истината

07.08.2022, 21:14

През последните години участваме в какви ли не избори. Редовни или извънредни, президентски, парламентарни или за местна власт. Процедурата се повтаря периодически в зависимост от цикличното състояние на политическата ни система, белязана от поведението на някои субекти като страстта на закоравял комарджия пред въртящата се рулетка, заложил поредните си безотчетни, взети на заем пари, които да му донесат лелеените дивиденти. Просто и ясно. И нагло! По отношение на целите. Оказва се, че наглостта има степени. Без да претендирам, че съм специалист в тази проблематика, мисля, че една от най-високите степени в миналото, според нашите литературни класици, е определението „простак“. По-съвременният му вариант е „безродник“, пак според родни интелектуалци. Като правило, това е свързано с поведението на въпросната личност, но разкрива и моралния облик и неговата ценностна система........Прочети още

 

Гибелта на съветската подводница Л-24 в български води през декември 1942 г.

07.08.2022, 08:45

Съветският подводен минен заградител Л-24 излиза в осмия си пореден боен поход на 12 декември 1942 г. от базата в Поти към позиция № 50 (северното българско черноморско крайбрежие, пред носовете Калиакра и Шабла) със задача извършването на минни постановка от 20 противокорабни котвени контактни мини тип „ПЛТ” (Якорная подлодочная трубная мина) и последващо патрулиране в района с евентуално използване на торпедното и артилерийското въоръжение. Подводницата не се завръща в базата и на 11 януари 1943 г. Л-24 е отчислена от състава на Черноморския флот, а позиция № 50 е закрита заради минна опасност.
На 18 и 19 юли 2008 г. експедицията на „Black Sea Technical Diving” за локализиране и обследване на потъналите през Втората световна война край българското черноморско крайбрежие съветски подводници постигна поредния си успех. На 18 юли с помощта на локатор за страничен обзор обектът бе локализиран на дълбочина 59 метра в района на Шабла. На следващия ден се извърши водолазно спускане от общо шест водолаза: Владимир Явашев, Михаил Заимов, Росен Желязков, Желю Бурилков, Антон  Ангелов и Кирил Неделчев с дънно време между 20 и 35 минути.  Така беше извършено първото водолазно спускане до обекта. Беше поставен възпоменателен плакет с текст: „В памет на 57-членния екипаж на подводница Л-24, завинаги останали тук през декември 1942 г.”........Прочети още

 

Танкът Т-72 навърши 49 години

07.08.2022, 08;42

Днес, 7 август, се навършват точно 49 години (1973 г), откакто танкът Т-72 е бил приет на въоръжение в Съветската армия.
Серийното производство на Т-72 започва във вагоностроителния завод в град Нижни Тагил, Русия.
Това е един от най-разпространените танкове на въоръжение днес, като много страни са разработили свои варианти на Т-72. Българската армия е разполагала със 160 танка T-72M/М1/М2.
Записан е в Книгата на рекордите на Гинес като най-масовият танк на съвременността. – Още за Т-72

 

Интеркосмос-България-1300 полетя на този ден през 1981 година

07.08.2022, 08:32

„Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български изкуствен спътник. Каталожният му номер е 1981-075A. Наименуван е по космическата програма „Интеркосмос“, в рамките на която е създаден и лети.
Построен е в България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) на базата на платформата за сателити „Метеор“. Тежи 1500 кг. Разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством 2 слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност.
Апаратът е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 км с инклинация 81,2° от ракетата „Восток-2М“ от стартова площадка № 43/3 в Плесецк. Събитието е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава.

 

На този ден в САЩ е учреден почетния знак за военни заслуги "Пурпурно сърце"

07.08.2022, 08:28

Генерал Джордж Вашингтон учредява отличието на 7 август 1782 година като знак за необикновена смелост и изключителна вярност при военна служба. Смята се, че той е дал само три такива награди.
Почетния знак е възстановен през 1932 г. в чест на 200-годишнината от рождението на Д. Вашингтон като медал за военнослужещите, получили бойни рани и увреждания по време на службата. Отличието се дава след като кандидатите да го получат подадат молба и доказателства за получените рани. До 1942 г. с такива медали са отличавани само военнослужещи в пехотата, а от 1942 г се дава и на военнослужещи във флота.
През първите 10 години с медала Пурпурно сърце са отличени 78 000 военни.

 
 

Преди 58 г. започват американските бомбардировки над Северен Виетнам

07.08.2022, 08:22

На 7 август 1964 г., пет дни след първия инцидент между американски разрушител и три северновиетнамски катера, двете камари на американския Конгрес приемат Тонкинската резолюция, с която одобряват и нанасянето на удари по територията на ДР Виетнам, без да бъде обявявана война.
Експерти по международно право обаче никога не изясниха коя дата да се смята за начало на американските бомбардировки. Ако се припомнят обстоятелствата, то на 2 август 1964 г. три северновиетнамски торпедни катера се опитват да изтласкат от свои териториални води ескадрения миноносец „Мадокс”, като при инцидента един катер е потопен, а един палубен щурмовик Ф-8 „Крусейдър” е повреден и каца аварийно в Дананг. Това обаче не излиза от рамките на въоръжен инцидент и той с нищо не предполага какво ще се случи през следващите години.
Операция ”Пронизваща стрела”
В отговор на инцидента в Тонкинския залив призидента Джонсън разпорежда да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам.
Но дали е война? Палубните А-4 „Скайхок” и А-1 „Скайрейдър”, съпровождани от F-8, нанасят удари по военни обекти на Северен Виетнам: бомбардирана е базата на торпедните катери Хон Гей, потапяйки осем катера в района на остров Хон Ме; разрушено е нефтохранилището във Вин; попътно е атакувана базата на торпедни катери Бин Тхай. Изтребително прикритие са осигурявали F-4В „Фантом” от самолетоносача Constellation. Резултатите от атаките са фиксирани от палубните разузнавачи RF-8A и установяват унищожени до 90% от горивните запаси във Вин и 2/3 от северновиетнамските торпедни катери. По американски данни са изпълнени 64 бойни полета, при които са загубени два самолета. Единият пилот загива, а другият – Евърет Алварес попада в плен и става първият американски военопленник в Северен Виетнам за почти 10 г.
Операция „Пронизваща стрела” на свой ред не излиза извън рамките на единична наказателна акция на САЩ против Северен Виетнам.
Операция „Горящо копие”
Следващата американска операция „Горящо копие” (Flaming Dart) е проведена чак през февруари 1965 г. При нея за втори път е бомбардиран Северен Виетнам от началото на необявената война. По време и на тази операция е извършен само един нальот. Няколко дни след Тонкинския инцидент на 2 август в Югоизточна Азия започват да пристигат подразделения на ВВС. Пръв е авионосецът Ranger. Не след дълго в състава на групировката влиза и противолодъчният авионосец Kearsarge, като базираните на него S-2 Tracker гарантират сигурността на авионосната групировка от съветски и китайски подводници. В отговор виетнамското командване срочно изтегля от Китай своя 821-ви изтребителен авиополк. Самолетите прелитат в Ной Бай на 6 август и още същия ден два МиГ-17 са приведени в състояние на пълна бойна готовност. Първи в Тан Сон Нхут пристигат ERB-47H за радиоелектронно разузнаване, които разузнават цели в Северен Виетнам. Според разработения план 20 броя В-57 са прехвърлени в базата Биен Хоа край Сайгон и стават първите реактивни самолети, разположени на виетнамска територия. Фактически са нарушени Женевските споразумения, забраняващи използването на реактивни самолети в конфликтни райони на Югоизточна Азия, но за САЩ подобни ограничения никога не са били пречка. Особено след Тонкийската резолюция никой не им обръща внимание.
Службата на Б-57 във Виетнам от самото начало е белязана с неприятности. Още при пребазирането в Биен Хоа на земята се сблъскват първите два приземили се бомбардировача, които блокират пистата за кацане и принуждават останалите екипажи да се приземяват в Тан Сон Нхут.Там пък един от самолетите се врязва в земята по време на кацане и погребва двама членове на екипажа. Операция Flaming Dar идва закономерно през февруари 1965 г., предприета като възмездие в отговор на акциите на партизаните от НФОЮВ против американски военнослужещи в Южен Виетнам. Операцията преминава в два етапа, които трябва да внушат на Севера да прекрати бойните действия на Юг: Flaming Dart I е проведена на 7-8 февруари в отговор на извършените същата нощ нападения над вертолетната база в Кемп Холоуей и над щаба на южновиетнамския ІІ корпус в Плейку. Само първия ден за 30 мин. са хвърлени 30 тона бомби. В началото под удари попадат казармите в Довг Хой.
Първи бомбардират А-4 „Скайхок” от самолетоносача Hancock. Тук са насочени всички боеспособни южновиетнамски А-1, като начело лети за повдигане на бойния дух лично командващият бригаден генерал Нгуен Као Ки. Партизаните от Виетконг не остават длъжни и устройват диверсия в авиобазата Дананг. Нападението е отблъснато и само няколко самолета получават леки повреди.
Flaming Dart II е проведена на 11 февруари в отговор на взрива в хотел в Куи Нон, където са настанени американски военни съветници. По време на двата налета американската и южновиетнамската авиация нанасят удари по обекти в южната част на Северен Виетнам, където северовиетнамски войници се подготвят за изпращане на Юг.
Датата на първия удар на „Горящо копие” понякога се сочи като начало на регулярните бомбардировки над Северен Виетнам, което не съответства на действителността. Ударите се явяват изключително като акции на възмездие. Постоянните бомбардировки по операция „Тътен на гърма” започват едва на 2 март същата година. На 2 март започват бомбардировките по цялата територия на Северен Виетнам по операция Rolling Thunder. В първия ден на атаки са подложени обекти на 50 км. северно от демилитаризираната зона, постепенно ескалацията обхваща целия Виетнам.
И все пак коя дата трябва да се счита за начало на затъването на САЩ в тази война? Това е все едно след като човек е изпил сам бутилка уиски, да се определи кога е започнал да се опива.
Източник: https://blitz.bg, Ганчо Каменарски

 
 

 

Специализирани екипи на ВМС реагираха на сигнали за открити невзривени боеприпаси на Южното Черноморие

06.08.2022, 20:15

Специализирани екипи от състава на Военноморските сили (ВМС) реагираха на два сигнала за открити невзривени боеприпаси по Южното Черноморие, постъпили днес, 6 август, и се предприемат действия по обезвреждането им.
Днес в Министерството на отбраната е постъпило искане за изпращане на специализиран екип за обезвреждане на боеприпаси по сигнал от МВР за открит пластмасов предмет на Централния плаж на град Царево, област Бургас, на няколко метра навътре във водата, който наподобява противопехотна мина. Районът е отцепен от служители на МВР. Утре сутринта на място ще действат военнослужещи от военното формирование 32 140, които ще извършат разузнаване и, ако се налага – последващи действия за обезвреждане на боеприпаса.
Този следобед е подаден сигнал и за открит предмет на плаж Вромос, област Бургас, на сушата, който наподобява противопехотна или противотанкова мина. По заповед на командира на ВМС на място са били изпратени двама военнослужещи с един автомобил от Военноморската база в Атия, които са извършили разузнаване. Намереният предмет е противотанкова мина, корозирала, без взривател, която е прибрана и ще бъде унищожена в понеделник при спазване на мерките за безопасност.
Военноморските сили на Република България взимат всички мерки, за да следят ситуацията в района на Черно море чрез усилена система за наблюдение и създадена организация да се реагира при всички сигнали за миноподобни обекти.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Русия отрече ядрените ѝ сили да са в повишена бойна готовност

06.08.2022, 17:05

Използването на ядрено оръжие в Украйна е невъзможно заради руската ядрена доктрина.
Това обяви Андрей Белоусов, заместник-ръководител на руската делегация в ООН, опровергавайки твърдения, че руските ядрени сили са преминали в режим на повишена бойна готовност, предаде news.bg.
Белоусов направи това изказване на 10-тата Конференция за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядрено оръжие.
Тя се провежда от 1 до 26 август в Ню Йорк. Делегатите на участващите 190 държави са се събрали в централата на ООН, за да изготвят окончателен документ, който да определи рамките, в които програмата ще бъде в сила през следващите пет години.
По-специално, ще бъде диксуртиран въпросът за забраната за употреба и заплахата от употреба на ядрено оръжие или поне забраната за първото му използване. Конференцията се председателства от аржентинския посланик Густаво Злаувинен.
„Ние и друг път сме посочвали безпочвеността и неоснователността на твърденията, че Русия заплашва да използва ядрено оръжие в Украйна и срещу Украйна“ – подчерта Андрей Белоусов, цитиран от „Коммерсантъ“.
Той поясни, че хипотетично е възможно да се използва ядрено оръжие, но само ако преди това някоя друга страна е прибегнала до оръжие за масово поразяване или до конвенционални оръжия, които застрашават съществуването на Руската федерация.
Но подобни сценарии не смятаме, че са възможни в ситуацията с Украйна, отбеляза Белоусов. „Твърденията, че руските ядрени сили са приведени в състояние на повишена бойна готовност, не отговарят на действителността“ – подчерта представителят на руската делегация.
Той припомни, че президентът на Русия Владимир Путин е наредил на 27 февруари временно привеждане на силите за възпиране в специален режим, който обаче е състояние на повишена бдителност, а не на повишена бойна готовност.

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе среща с командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Дарил Уилямс

06.08.2022, 12:33

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна днес, 6 август, с командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Дарил Уилямс (на снимката), който е на еднодневно работно посещение в нашата страна. По време на срещата беше обсъдено развитието в сухопътния домейн по отношение на възпирането и отбраната на Източния фланг на НАТО.
Адмирал Ефтимов и генерал Уилямс разгледаха трансформацията на бойната група, разположена на българска територия, в съответствие с взетите решения на Срещата на върха на НАТО в Мадрид. Обсъдени бяха темпото на провежданите учения и тренировки, както и възможностите за повишаването на нивото на оперативна съвместимост в многонационален формат. Адмирал Ефтимов отбеляза доброто взаимодействие на ротата „Страйкър“ с подразделенията от българските Сухопътни войски в рамките на съвместната подготовка.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Правителството на Канада забрани вноса на пистолети

06.08.2022, 09:05

Канадските власти обявиха, че временно ще забранят вноса на пистолети от 19 август. Тази мярка се предприема с цел да постигне косвено целите, заложени в канадското законодателство – а именно по-засилен контрол върху оръжията.
Тази мярка бе предложена през май.
Забраната за внос ще остане в сила, докато не бъде въведена тоталната забрана за продажбата на пистолети, обявиха от канадското правителство.
Управляващото либерално правителство на премиера Джъстин Трюдо представи законопроекта за борба с насилието, извършвано с оръжие, още през май.
Законодателният пакет за контрол върху оръжията включва замразяване на тяхната продажба, но това предстои окончателно да се случи, след като канадският парламент се върне от лятната си ваканция, която продължава до септември.
Канадците се втурнаха да купуват оръжия след обявяването на мерките за замразяването и в резултат на това правителството реши да попречи на продавачите на оръжие да възстановят запасите си, въвеждайки забраната за внос.
Външният министър Мелани Джоли посочи, че нейното Министерство има правомощията да отказва разрешителни за търговия.
“Забраната за внос, въведена днес, ще помогне оръжията да останат далеч от нашите улици. Това ще ни помогне, докато работим за прилагането на законопроекта, който в дългосрочна перспектива цели намаляването на насилието с огнестрелно оръжие” – обясни Джоли.
В сравнение със Съединените щати в Канада законодателсвото за притежание на оръжие е по-строго, като канадците имат право да притежават огнестрелно оръжие, при условие че имат издадено специално разрешително.
В специален регистър се записват и ограниченията, и забраните за носене на оръжие за хората, на които по някакви причини е забранено да носят оръжие.
“Като се има предвид, че почти всички наши пистолети се внасят, това означава, че въвеждаме забраната по-рано” – уточни Марко Мендичино – канадският министър, отговарящ за обществената безопасност.
Като цяло процентът на убийства, извършени с огнестрелно оръжие в Канада, е по-малък от този в Съединените щати, но според канадските власти е висок спрямо други богати страни.
Това, което е обезпокоително, е че в периода 2009 г. – 2020 г. при насилническите престъпления основно са се използвали пистолети. - Още пистолети
Източник: news.bg   

 

Руската военна униформа от времето на последния цар

06.08.2022, 08:45

Последният руски император Николай II бил още по-запален от предшествениците си по външните атрибути на военната служба: маневри, паради и военни униформи. Баща му Александър II не обичал показността и ценял простотата във всичко. По негово време мундирът на руския войник бил опростен. В миналото били изхвърлени пришитите плитки, елегантната гвардейска куртка и пищните пера.
Но император Николай смятал, че парадните елементи на униформата са необходима част от армейския живот на войниците и офицерите. Едва качил се на трона през 1894 г., той реформирал облеклото на кавалерията. Новата униформа на руските конници приличала повече на одеждите на техните далечни предшественици, които щурмували Париж през 1814 г. – прилепнали двуредни мундири с цветни обшивки на яката и маншета. Вместо обикновените кожени колани за сабята, въведени при предишното царуване, офицерите отново били оборудвани с бродирани парадни галуни.
Простата армейска униформа, въведена от Александър III, се запазила чак до Руско-японската война. Руските войници се сражавали срещу японците, облечени в бели ризи и фуражки, които били в различен цвят в зависимост от подразделението, но били покрити с бял плат. Офицерите имали бели куртки. Набиващата се на очи и добре различимата отдалече униформа правела руските войници удобни мишени за вражеските стрелци. Нещата стигнали дотам, че бойците по собствена инициатива пребоядисвали дрехите си. През 1904 г. било взето решение войнишките ризи и офицерските куртки да започнат да се шият от плат в цвят каки.
Поражението на Русия в Руско-японската война довело до нови промени в униформата. От една страна сраженията показали, че армейските дрехи трябва да се адаптират към новите бойни условия. Колкото и скъпи на войниците да били техните белоснежни ризи, а на офицерите – блестящите на слънцето еполети, те не бивало да попадат под прицела на снайперистите или картечарите. През 1907 г. цялата армия била облечена в униформи със защитен цвят. Фуражката с козирка окончателно с превърнала в основен вид шапка. Широките панталони, затъкнати в ботушите, напълно заменили тесните си предшественици, като само кавалеристите запазили своите сиви клинове с цветни елементи. Новите офицерски куртки били в цвят каки с пришити джобове на гърдите и метални копчета. Войнишките ризи също получили джобове, но копчетата им били от пресована кожа.
В същото време, за да повдигнат бойния дух на претърпялата поражение армия, тя получила нови парадни униформи. Всички военнослужещи били оборудвани с двуредни мундири с цветни кантове. Офицерите от много полкове получили златни обшивки по куртките, а генералите – специален орнамент във формата на дъбови листа. В някои подразделения върнали и отдавна забравените кивери, ушити по образец на тези, които руските войници носели през 1812 година. На бойците от Гренадерския полк било наредено да носят на дясното си рамо златен акселбант по образец от XVIII век с монограма на Екатерина II. Сребристите препаски, които офицерите носели около кръста си, напомняли на тези от времето на Суворов. Елементите на униформата от славното военно минало на Русия трябвало да повдигнат бойния дух на войската.
Разразилата се през 1914 г. Първа световна война не позволила на руските войници в пълна степен да оценят красотата на новата парадна униформа. Тя била запратена в ъгъла, тъй като на фронта от нея нямало никаква полза. Офицерите трябвало да носят мундири по войнишки образец. Всички ярки и блестящи елементи на униформите, копчетата и звездите по пагоните били боядисани в тъмни цветове, за да станат незабележими за вражеските стрелци. Оформените като плитки колани били заменени от кожени, които се кръстосвали на гърба и поддържали пояс с кобур за револвер и ножница за хладно оръжие.
Наред с ризите и мундирите започнали да се носят т. нар. „френчове“, чиято мода тръгнала от съюзническата британска армия. Недостигът на материал довел и до промяна на вида на униформите. На войската на Кавказкия фронт позволили да шие черкезки от домашно тъкано сиво сукно. Липсата на достатъчно кожа довела до масовата подмяна на обувките с партенки.
Предполагало се ,че парадната униформа на руската армия ще бъде облечена отново в столиците на победените вражески държави – Берлин и Виена. За предстоящия парад на победата дори били ушити специални дрехи. Филцова шапка, имитираща древноруски шлем, била създадена още в навечерието на войната за тържеството по случай юбилея на управляващата династия. Дългите шинели с пришити на гърдите един под друг каишки напомняли на кафтаните на руските стрелци.
Всичко това трябвало да символизира тържеството на славянския дух над неговия вечен враг – Германия. Само че войната се проточила и довела до революция, а ушитите униформи били наследени от Червената армия. И като червеноармейски униформи ги видял и запомнил целият свят. - Още униформи в РА

 

Руският "Удав" е с гаранционен срок 10 хиляди изстрела

06.08.2022, 08:42

Руският централен научно-изследователски институт за точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ) започна серийното производство на самозарядния 9-mm пистолет "Удав", уникалните характеристики на който включват и бронебойни куршуми.
Сред патентованите технологии е и конструкцията на пълнителя, който показва броя на патроните. В допълнение, заглушителят се поставя със сменяем модул, а пистолетът стрела с два вида патрони - с повишена проникваща способност и намалена скорост на куршума.
Бронебойният патрон е способен да прониква в бронежилетки и каски с втори клас на защита на по-голямо разстояние от конкурентните огнестрелни оръжия.
Вторият тип куршум се движи с понижена скорост, което значително намалява нивото на звука и пламъка на изстрела при използване на заглушителя.
"Работата по пистолета "Удав", която започна през март 2014 г., след продължителни изпитания премина в етапа на серийното производство. Получена е поръчка за първата производствена партида", казва Алберт Баков, генерален директор на ЦНИИТОЧМАШ.
9-mm самозаряден пистолет има ефективна далечина на стрелбата до 100 m, способен е да пробива индивидуални предпазни средства от втори клас на разстояние до 75 m. Пистолетът може да работи в температурния диапазон от минус 50° С до плюс 50° С. Теглото с пълнителя (без патрони) е 780 g, дължината - 206 mm, височината - 145 mm. Обемът на пълнителя е 18 патрона 9x21 mm. Гаранционният срок на пистолета е 10 хиляди изстрела. - Още пистолети
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

На този ден през 1989 г. е проведена операция "Бегемот-2"

06.08.2022, 08:35

На 6 август 1991г. Северният флот на Русия провежда уникалната операция "Бегемот-2", която доказва, че балистичката ракетна подводница е способна да изстреля всичките си ракети почти наведнъж (с интервал от 5-7 секунди). От борда на подводница К-407 "Новомосковск" под командването на капитан втори ранг Сергей Егоров са изстреляни 16 ракети - целият боекомплект. Поради големият риск само доброволци са допуснати на подводната мисия.
Всички 16 ракети Р-29РМ са пуснати в рамките на 3 минути и 44 секунди, а с тях подводницата губи над 650 тона от теглото си. Първата и последната ракети удрят целта, докато останалите се самоунищожават. - (видео)
Операцията е възприета като възможен сценарий за ядрената война със САЩ и е проведена, за да се потвърди възможността за бърз подводен залп.
Две години по-рано, на същия ден, се провежда операция "Бегемот-1" от подводница К-84 "Екатерининбург", но завършва с неуспех поради изтичане на гориво, довело до пожар. - Още за "Бегемот-2"

 

77 години от атомната бомба над Хирошима

06.08.2022, 08:28

В утрото на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Енола Гей" хвърля над японския град Хирошима атомна бомба, наречена „Little Boy" (в превод - „малчуган"). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man" („дебеланко"), с която е разрушен град Нагасаки.
За пръв път човечеството използва най-разрушителното оръжие – атомното. За пръв път имаме масово еднократно избиване на хора - в "индустриални количества".
Това става в самия край на Втората световна война. САЩ са изправени пред големия си враг в Тихоокеанския регион – императорска Япония. Имат и да си отмъщават заради унищожената им армада в Пърл Харбър през декември 1941 г, а и заради други поражения. - (видео)
Американските стратези решават, че ако се хвърлят в конвенционална схватка с врага, ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава решават да прибегнат до новото оръжие – то ще вземе десетки хиляди жертви, но ще ускори края на войната и ще спести много повече жертви. Така Америка обяснява пред света защо е взела зловещото решение.
На 6 август 1945 г. сутринта бомбардировачът B-29 Enola Gay излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океан. Полетът продължава около 6 часа. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолета, които се отправят към южна Япония.
Била обявена тревога, направено е радио обръщение в много градове, включително Хирошима. Сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование, за да икономисват гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, "ако врага атакува, но това не се очаква".
В 08:15 часа местно време "Enola Gay" хвърля "Малчугана" в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, на място загиват около 70 000-80 000 души. Общият брой на жертвите достига 140 000 души – издъхнали впоследствие било от раните, било от уврежданията и усложнения вследствие на радиацията. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.
На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 "Суперфортрес" хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. "Дебеланкото", както била кръстена, погубва между 60 000 и 80 000 японци – също цивилни, както и в Хирошима.
Историците не са единни по въпроса дали ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия край на войната, принуждавайки Япония да капитулира и така да се предотврати даването на много повече жертви в сухопътни операции, планирани за по-късно през годината. - Още ЯО
**************
Жителите на Япония днес почетоха с минута мълчание памета на жертвите от атомната бомбардировка на Хирошима, извършена от САЩ преди 77 години. Паметна церемония за тази трагична дата се провежда в Парка на мира в центъра на града.
Минута мълчание беше обявена в цялата страна в 08:15 ч. Местно време (02:15 ч. българско време) - точно по време на експлозията на бомбата на 6 август 1945 г. Традиционно се брои с удари на камбана.
Бомбардировката в Хирошима е отнела живота на около 140 000 души.

 

Забравените герои на България

06.08.2022, 08:22

На 6 август 1858 г в Ески-Джумая (дн. Търговище) е роден Симеон Янков Янков.
Завършва Военното училище в София (1883) и военноинженерна академия в Русия. На 30 август 1883 г. е произведен в чин подпоручик, на 24 март 1886 г. – в чин поручик, 1 януари 1888 г. – в чин капитан, на 1 януари 1893 г. в чин майор, подполковник става на 1 януари 1898г., а през 1903 г. - полковник.
Като военен инженер служи в инженерните части като командир на 3-та пионерна дружина (1900) и изпълняващ длъжността Инспектор на инженерните войски (1909). На 1 януари 1910 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) заема длъжността Инспектор на инженерните войски. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на Варненския укрепен пункт, от 1917 г. завежда съобщенията в Македонската военноинспекционна област.
Годината и мястото на смъртта са неустановени.
Награден е с ордена „Св. Александър” II и V ст. с мечове; същия орден IV ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

На 6 август 1859 година в Русе е роден полковник Панайот Дворянов (1859 – 1937).
Завършва Военното училище в София (1880). На 26 октомври 1885 г. е изпратен на служба във Видинската крепостна артилерия.

През Сръбско-българската война (1885) командва Сандровската и Русенската доброволчески чети. Организира отбраната на Белоградчик срещу 4 батальона от 14-ти резервен сръбски полк и се отличава в боя при с. Гайтанци, Видинско (15 ноември 1885), където командваните от него части разбиват противниковата артилерия. След войната служи в артилерията.

По време на Първата балканска война (1912 – 1913) командва 2-ро отделение от 5-и артилерийски нескорострелен полк.

Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен.

Умира на 17 февруари 1937 година в София.

 

 

Участниците в „Platinum Lion - 22“ изпълниха успешно всички цели на съвместната подготовка

05.08.2022, 21:30

В рамките на десетдневната подготовка „Platinum Lion – 22“, която започна на 25 юли на учебен полигон „Ново село“, военнослужещите от въоръжените сили на България, САЩ, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия развиваха уменията си за водене на бойни действия и за повишаване на оперативната съвместимост при изпълнение на задачи в коалиционен формат. Бяха проведени поредица от ротни тактически учения с военнослужещи от 42-и механизиран батальон – Ямбол и батальона за защита на силите от състава на 2-а механизирана бригада, екипаж БЛС от батальон ISTAR на 61-а механизирана бригада – Карлово, два танкови взвода от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, механизирана рота от Въоръжените сили на САЩ и пехотен взвод от Въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Общо 430 военнослужещи с 90 единици сухопътни самоходни огневи средства и автомобилна техника изпълняваха задачи по темата на съвместната подготовка: „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили“.
В последния ден от подготовката участващите роти демонстрираха способности под командването на подполковник Велин Кехайов - офицер, провеждащ учението и командир на 42-и механизиран батальон. Те бяха наблюдавани от представители на посолствата на САЩ и Великобритания. След приключването на демонстрацията се състоя тържествена церемония по закриване на съвместната подготовка. Бригаден генерал Станимир Христов – офицер, планиращ учението и командир на 2-а механизирана бригада, благодари на участниците за положените усилия и подчерта, че всички поставени цели са изпълнени въпреки краткото време за сглобяване на действията на формированията. „Станахме свидетели на професионализма, волята и желанието на всеки един от вас да изпълни успешно планираните задачи“, посочи той и отбеляза, че в дни на усилена и динамична полева подготовка военнослужещите са показали съюзна решимост и сплотеност. Бригаден генерал Станимир Христов и подполковник Велин Кехайов връчиха сертификати на участниците в подготовката.
„Platinum Lion – 22“ е част от съвместната българо-американска подготовка, която се провежда на територията на България за повишаване на способностите на формированията за участие в съвместни многонационални операции.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Започва предислокация на военнослужещи и военна техника от въоръжените сили на Италия в нашата страна

05.08.2022, 21:28

Военнослужещи и военна техника от състава на въоръжените сили на Италианската република ще се предислоцират в България. Те са част от сформиращата се бойна група с рамкова държава Италия на територията на нашата страна, съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май 2022 г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните-членки. Шест автомобилни колони с личен състав, военна техника и материални ресурси ще се придвижват по републиканската пътна инфраструктура от Гърция към учебен полигон „Ново село“, ескортирани от екипи на служба „Военна полиция“.
Предвижда се до средата на август до 750 военнослужещи от въоръжените сили на Италианската република с 50 единици военна техника да се предислоцират в България. В състава на бойната група ще бъдат включени също една рота до 140 военнослужещи от българските Сухопътни войски и до 15 офицери в щаба на групата, както и до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Албания. Към състава на бойната група, сформирана в нашата страна, се очаква да се присъединят формирования от въоръжените сили и на други страни-членки на Алианса.
Многонационалното формирование ще допълни националните способности за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната ни. Изграждането на боеспособна бойна група на българска територия е израз на решимостта на страната ни и на съюзниците да споделим отговорността за гарантиране на сигурността на страните-членки, като допринесем за усилване на възпиращия отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Ще поискаме от Полша съдействие за размяна и ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29

05.08.2022, 16:54

Министерството на отбраната ще поиска с официално писмо съдействие от отбранителното ведомство на Полша за размяна и ремонт на шест двигателя РД-33 за самолети МиГ-29. За това се договориха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и заместник-ръководителят на мисията на Република Полша Ивона Якушко-Дудка на среща в Министерство на отбраната. В срещата участваха и заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов, както и аташето по отбраната на Полша полковник Пьотр Грела, съобщават от МО.
„Въпросът за нас е критичен в момента, за да успеем да осигурим мисията на българските Военновъздушни сили за охрана на въздушното пространство. Ще подготвим всичко необходимо, за да може да стартираме процедурата за размяна на двигателите при първа възможност“, заяви министър Стоянов.
От своя страна заместник-ръководителят на мисията на Република Полша се ангажира да съдейства за възможно най-скорошно решение по този въпрос.
Двете страни потвърдиха отличните приятелски взаимоотношения между България и Полша и изключително доброто сътрудничество в сферата на отбраната.
„Бих искал да благодаря на Република Полша, че участва в проектите за модернизация на Българската армия. За съжаление, този процес се забави основно заради финансови причини. Нашето желание е през тези два месеца мандат на служебното правителство да положим максимални усилия, за да дадем тласък на този процес“, заяви министър Стоянов.
Сред обсъдените въпроси на срещата бяха войната в Украйна и последиците за България и Полша, както и активното участие на двете страни в инициативата „Три морета“.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

98 милиона евро за разработка на нова бойна машина предоставя Европейската комисия

05.08.2022, 09:40

Консорциумът за отбранителна индустрия FAMOUS (European Future Highly Mobile Augmented Armored Systems), ръководен от финландската фирма  Patria, постига напредък в рамките на бюджетната рамка на Европейския фонд за отбрана (EDF) на Европейския съюз (ЕС). Европейската комисия одобри предложението на консорциума FAMOUS за втората фаза на проекта FAMOUS 2.   Договореното финансиране от ЕС за проекта FAMOUS 2 е около 95 милиона евро, съобщава patria.fi.
Девет държави участват в консорциума, изпълняващ проекта FAMOUS. Финландия ще продължи да бъде водеща държава, а Patria ще бъде индустриален координатор на проекта. В консорциумът участват 18 водещи европейски компании работещи в сферата на  отбраната. Втората фаза на проекта ще продължи текущото развитие на FAMOUS 1, в което се разработват нови концепции за бойни машини  и системи. FAMOUS 2 стартира с архитектурен дизайн на машините и системите, последван от проектиране, изграждане и завършва с тестване на прототипи.
Проектът  използва широкия опит и експертиза както на Patria така и на консорциума в сферата на разработване на технологии и развитие на характеристиките на бъдещи бронирани машини, които да отговорят на нуждите на клиентите в Европейския съюз като подобряват техните сухопътни бойни способности. Променената ситуация със сигурността в Европа повишава значимостта на проекта. Проектът FAMOUS подкрепя целта на Европейската комисия за повишаване на конкурентоспособността и капацитета за иновации на отбранителната индустрия на страните от ЕС.
„Проектът FAMOUS 2 ще направи значителна крачка напред, когато избраната концепция за бойна машина бъде конкретно проектирана и произведена като прототип, който е  тестван реално на място. Страхотно е да видим как няколко европейски държави  и компании в отбранителната промишленост съчетават своя най-съвременен опит и ноу-хау, за да работят заедно за развитието на сухопътни  бойни способности“, казва Юси Ярвинен, изпълнителен вицепрезидент на дивизия Patria's Finland.
Patria е доверен доставчик на услуги и технологични решения за поддръжка на отбраната, сигурността и жизнения цикъл на авиацията. Освен във Финландия, Групата оперира  в Швеция, Норвегия, Естония, Полша, Обединените арабски емирства, Съединените щати и Южна Африка. В Patria работят 2800 професионалисти. Patria е собственост на държавата Финландия (50,1%) и норвежката  фирма Kongsberg Defense&Aerospace AS (49,9%).
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Исторически календар

05.08.2022, 08:55

На 5 август 1917 г. в Пирдоп е роден Георги Димитров Кацаров. През 1936 г. завършва средното си образование в Първа мъжка гимназия в София. Учи две години в правния факултет на Софийския университет. През 1938 г. постъпва във Военното на Негово Величество училище и през 1939 г. взема успешно първи пилотски изпит на самолет Фоке-Вулф-44 „ Врабче“. Същата година е изпратен на специализация в Германия, където преминава курс на обучение във висш пилотаж и инструментално летене.
На 16 юли 1941 г. е произведен в чин подпоручик. Лети на самолетите Юнкерс-52 на летище Телиш и на Дорниер-17 в 5-и бомбардировъчен полк на летище Пловдив. Командир на учебно ято в полка.
На 30 декември 1943 г. е назначен в 73-то ято за далечно разузнаване на летище Божурище. По-късно ятото е дислоцирано на летище Пловдив. След 9 септември 1944 г. служи на летище Враждебна.През първата фаза на Втората световна война участва активно в разузнавателни полети до Солун, Серес и Микре – Гърция, а в Македония – до Битоля, Прилеп, Скопие, Прищина и др.
Награден с ордени за „За храброст“ – IV степен 2-ри клас и IV степен 1-ви клас.
Летец- изпитател в ремонтната работилница на летище Пловдив. През пролетта на 1945 г. провежда курс на бомбардировачите Пе-2. На 30 юни 1948 г. е съкратен от Въздушни войски.

 
 

Китай няма да участва в надпревара на въоръжаването

05.08.2022, 07:36

Китай никога не е участвал и не планира да участва в надпревара във въоръжаването, заяви Дин Тонгбин, ръководител на отдела за контрол на въоръженията в китайското външно министерство.
“Никога не сме участвали и няма да участваме в надпревара във въоръжаването”, каза Тонгбин, цитиран от АП.
Той заяви, че стратегията за ядрена самоотбрана на Китай, както и политиката му за национална сигурност, са по-стабилни и прогресивни от тези на всяка друга голяма сила.
“Китай е напълно ангажиран с политиката никога да не използва първи ядрени оръжия при никакви обстоятелства, при никакви обстоятелства. Китай ясно се е ангажирал да не използва ядрени оръжия срещу неядрена държава или срещу зона, свободна от ядрени оръжия”, каза дипломатът.
Той подчерта, че Китай притежава ядрени оръжия само “за да потисне ядрена заплаха от друга сила”.
“И затова всеки, който не използва ядрени оръжия, не ни заплашва, не трябва да възприема нашия ядрен потенциал като заплаха”, каза Тунбин.
Източник: news.bg   

 
 

 

Работна среща на министърът на отбраната във ВВС

04.08.2022, 23:41

Вчера новоназначеният служебен министър на отбраната г-н Димитър Стоянов посети Военновъздушните сили и проведе работна среща с ръководството на ВВС и командирите на пряко подчинените военни формирования.
По време на срещата присъстваха и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков,  началникът на кабинета Владко Владов и директорът на Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“  Десислава Колева, съобщават от ВВС.
В края на посещението командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров връчи кристален плакет с лично послание за "Добре дошъл!" на министъра на отбраната г-н Димитър Стоянов.

 

САЩ отложиха изпитание на междуконтинентална балистична ракета

04.08.2022, 23:33

САЩ отмениха планираното за тази седмица изпитание на своята междуконтинентална балистична ракета Minuteman III поради напрежението около Тайван. Това съобщи "Wall Street Journal", позовавайки на източници от администрацията на САЩ.
Изпитанията на същата ракета бяха отложени и през април. Тогава военните обявиха, че отлагат теста на междуконтиненталната балистична ракета в опит за намаляване на ядреното напрежение с Русия, която в края на февруари предприе нахлуване в Украйна.
Minuteman III е единствената наземна междуконтинентална балистична ракета, приета на въоръжение от САЩ. Тя е способна да удря цели в радиус от 12 хиляди километра. По последни данни Вашингтон разполага с 400 такива ракети.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Командването на специалните операции на САЩ поръча 75 витлови самолета

04.08.2022, 17:38

Командването на специалните операции на САЩ избра „L3Harris Technologies“ за доставка на до 75 щурмови самолета, базирани на самолет за третиране на селскостопански култури, в сделка, която може да струва 3 милиарда долара.
Това е огромна победа за шестия по големина оръжеен производител в сферата на отбраната в САЩ, който през последните години се стреми да се развие от базиран във Флорида доставчик на електроника до водещ изпълнител на поръчки на оръжия от висок клас.
„Тази здрава, устойчива платформа ще работи във всякакви условия по целия свят, за да защити нашите сили за специални операции на място“, каза командирът на командването генерал Ричард Кларк в изявление по имейл, предаде American military news.
Самолетът на L3Harris е по същество въоръжен Air Tractor AT-802 – турбовитлов селскостопански самолет, който обикновено лети около 150 мили в час. Първоначалният договор, възложен в понеделник, е на стойност 170 милиона долара, но може да достигне 3 милиарда долара до 2029 г., ако всички опции бъдат упражнени.
Целта на самолета „да осигури евтина, надеждна, здрава, многоцелева, малка до средна самолетна система с множество възможности, изпълнявани в момента от специализирани платформи като близка въздушна поддръжка, прецизен удар и разузнаване, наблюдение и разузнаване“, се казва в изявление на SOCOM.
В продължение на повече от десетилетие ВВС и Военноморските сили имаха многобройни неуспешни опити да внедрят малки турбовитлови самолети, които да могат да се движат над бойното поле и да подкрепят войските на земята. Техните защитници твърдят, че подобни самолети биха могли да спестят милиони долари от гориво и от износване на по-големите, многоцелеви изтребители и бомбардировачи, използвани по време на войните в Ирак и Афганистан. Но лидерите на военновъздушните сили на САЩ винаги са оценявали такива самолети под нивото на новите стелт изтребители и бомбардировачи. През последните години командването на специалните сили вложи пари и усилията, за да промени това.
Изборът на Командването на специалните операции на САЩ е голямо поражение за „Beechcraft“ /американски производител на самолети с различно предназначение/, която похарчи милиони долари през последното десетилетие за разработване на атакуваща версия на T-6.
Източник: https://orbg.bg/

 

Китайската армия започва учения с бойни стрелби в шест района около Тайван

04.08.2022, 12:30

Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) в четвъртък започна широкомащабно военно учение с бойни стрелби в шест района около Тайван,  съобщава ТАСС, позовавайки се на  Китайската централна телевизия.
Ученията са започнали в 12:00 местно време и ще продължат до обяд на 7 август.
Както съобщи Централната новинарска агенция на Тайван по-рано, три от шестте зони за учения на китайската армия се припокриват със зони, които администрацията на острова счита за свои териториални води: една такава зона е югозападно от острова и две други близо до северозападния бряг.
Вчера китайският вестник Global Times съобщи, че в ученията ще участват изтребители J-20 и J-11, стратегически бомбардировачи H-6K, разрушители 052D и корвети 056A. Освен това китайската армия ще използва балистични ракети с малък обсег DF-11, хиперзвукови системи DF-17. По време на учението се очаква ракети с конвенционални бойни глави да прелетят директно над Тайван за първи път, за да ударят фалшиви цели източно от крайбрежието му, отбелязва изданието. Армията ще отработва задачи по блокиране на акватории, водене на бойни действия в морето и във въздуха.
Според експерти пет от шестте зони за учения са разположени на изток от т. нар. средна линия в Тайванския пролив, който служи като условна граница между континента и острова. „Това означава, че съществуването на тази линия се отрича от преките действия на китайската армия“, цитира вестникът думите на китайския военен експерт Джан Сюефън.
Информацията за мащабните маневри на китайската армия се появи няколко минути, след като самолетът на председателя на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси кацна на летище Сонгшан в Тайпе във вторник вечерта. Програмата на ученията включва бойни стрелби, така че властите на КНР предупредиха за забрана на граждански самолети и морски кораби да влизат в съответните шест зони. Според експертите маневрите ще надхвърлят мащаба на подобни учения по време на кризата в Тайванския пролив през 1996-1997 г.
Източник: https://trud.bg/

 

Беларуски военен контингент ще участва в ученията "Восток-2022" в Русия от 30 август до 5 септември

04.08.2022, 12:03

Беларуски военен контингент ще участва в ученията "Восток-2022", които ще се проведат в Русия от 30 август до 5 септември. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Република Беларус, предава RT.
Както се съобщава в телеграм-канала на министерството, в ученията ще участват повече от 250 военнослужещи от една от механизираните бригади на Западното оперативно командване на Република Беларус.
„В периода от 30 август до 5 септември на 13 полигона на Източния военен окръг ще се проведе практическо обучение“, се казва в съобщението.
За ръководител на обучението е назначен началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Валерий Герасимов.

 

Новият министър на отбраната посети Съвместното командване на силите

04.08.2022, 09:40

Новоназначеният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов, посети вчера Съвместното командване на силите и проведе работна срещна с ръководството на СКС и командирите на пряко подчинените на командира на СКС военни формирования във Военния команден център. На срещата присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на кабинета Владко Владов и директорът на Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“  Десислава Колева, съобщават от СКС.
По време на срещата, командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов запозна министъра на отбраната със структурата, мисията, функциите и задачите на Командването, окомплектоваността с личен състав и материални средства и изпълнението на мероприятията от Плана за подготовката на Съвместното командване на силите през 2022 г. В допълнение, генерал-майор Цолов запозна присъстващите и с текущото състояние и изпълняваните задачи от българските военни контингенти, участващи в мисии и операции извън територията на страната.
Източник: https://otbrana.com/

 

Сенатът на САЩ одобри влизането на Финландия и Швеция в НАТО

04.08.2022, 08:27

Сенатът на САЩ прие резолюция за ратифициране на протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, предаде БГНЕС. Заседанието беше излъчена от телевизионния канал C-SPAN. 95 сенатори подкрепиха документа, един - републиканецът Джош Хоули (от Мисури) - гласува против, а неговият съпартиец Ранд Пол (от Кентъки) се въздържа.
В съответствие с особеностите на американското законодателство процедурата по ратификация се извършва директно от президента на страната, Сенатът дава своето съгласие за това. Сега държавният глава на САЩ Джо Байдън ще подпише съответните документи за влизането на Стокхолм и Хелзинки в НАТО и ще ги изпрати на Алианса.

Заедно със САЩ държавите, ратифицирали бъдещото членство на Финландия и Швеция в Алианса, стават 23 от общо 30. За да влязат в сила протоколите за присъединяване, те трябва да бъдат подписани от всички страни, членуващи в пакта.
Все още не ясно дали Турция ще даде ход на процедурата, въпреки че Анкара подписа споразумение за разбирателство с Хелзинки и Стокхолм, като обвърза членството с борбата им срещу кюрдските движения и поддръжниците им на тяхна територия..

 

Украйна изтегля мироопазващите си сили от Косово

04.08.2022, 08:05

Украйна ще започне да изтегля мироопазващите си сили от ръководената от НАТО мисия в Косово, съобщи днес новинарският портал РБК-Украина, позовавайки се на източници от военното командване на Украйна, предаде Ройтерс.
В момента Украйна поддържа контингент от 40 миротворци в Косово като част от ръководената от НАТО мисия КФОР (3800 души), но през март президентът Володимир Зеленски издаде указ, с който разпореди всички бойци на мисии в чужбина да се върнат у дома, за да помагат във войната с Русия.
“Завръщането на (украинския) национален контингент ще означава временно прекратяване на участието му в КФОР”, цитира РБК-Украина съобщението на командването на украинската армия.
Допълва се, че изтеглянето на украинските войски от Косово е в съответствие с указа на Зеленски от 7 март, с който се нарежда намиращите се на мисии в чужбина украински бойци да се завърнат у дома след нахлуването на Русия на 24 февруари.
Служител на НАТО потвърди съобщенията, като заяви, че изтеглянето няма да се отрази на мироопазващата мисия на НАТО.
“Украйна има ценен принос към нашата мироопазваща мисията. Приветстваме дългогодишния принос на страната към ежедневните ни усилия в подкрепа на всички общности, живеещи в Косово”, заяви служителят.
Мироопазващата мисия на НАТО е разположена в Косово през 1999 г., след като продължилата 78 дни бомбардировъчна кампания на алианса принуди сръбските войски да прекратят етническото прочистване  срещу албанците в сега независимо Косово, бивша южна провинция на Сърбия.
Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и е признато от над 100 държави, но не и от други, включително Украйна, пет държави членки на Европейския съюз, Русия и Китай.
Източник: bta.bg

 

Акварел на лейтенант Уилям Маркам от Варна от времето на Кримската война

04.08.2022, 07:55

В лагера на английската Лека дивизия (Light Division) във Варна (30 май - 5 юни 1854 г.) по време на Кримската война (1853-1856 г.) лейтенант Уилям Маркам рисува акварела „Varna Bay & Camp from the hills to the north” (Варненският залив и лагерът от хълмовете на север), който сега помещава в колекциите на Националния музей на британската армия в Лондон (National Army Museum - London).
Акварелът представя поглед към Варненската крепост и Варненския залив от височините на Франгенското плато. В далечината - Варненският залив, пълен с кораби, и английския лагер от бели конусовидни палатки на запад от Варненската крепост. На преден план лейтенант Маркам е представил капитан Едуард Форман, себе си и своя кон Мънки......Прочети още

 

 

Проведе се конференция по повод 82-ят плувен маратон „Галата – Варна“

03.08.2022, 23:25

На 3 август 2022 г. в Юнашкия салон на град Варна се проведе конференция по повод предстоящото 82-то издание на международния плувен маратон „Галата – Варна“, организиран съвместно от Военноморските сили, Община Варна и ПСК „Черно море“.
На конференцията присъстваха началника на Щаба на Военноморските сили – капитан I ранг Камен Кукуров, господин Кристиян Димитров – директор на дирекция ,,Спорт“ в Община Варна, председателя на управителния съвет на ПСК „Черно море” – господин Филип Ромбаут и директора на Морска администрация Варна – к.д.п. Валентин Енчев.
Както всяка година, Военноморските сили ще осигурят безопасността на състезателите с 12 плавателни средства – 2 катера, 5 бързоходни и 5 гребни лодки.
Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание у нас, за участие до момента са се регистрирали 210 участника от 10 държави.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Генерал Теодоси Даскалов – внукът на Бачо Киро е най-награждавания български генерал, убит след 9 септември

03.08.2022, 22:21

Смъртта е занимание самотно, казал някога Рей Бредбъри и най-вероятно е прав. Понякога смъртта може да бъде геройство, трагедия и най-различни чувства и емоции.

Няма как да пропуснем обидените читатели, които изживяха трагедията, когато говорихме за Никола Вапцаров. За съжаление трябва да правим една тънка разлика относно личността и поета. Преди да продължим е редно да напомним, че Сталин също е писал поезия, Хитлер е бил художник.
Един човек не се съди само по творчеството си, но и по делата, защото в противен случай трябва спокойно да оправдаваме и всички останали. Делата са един от основните елементи, с които един човек може да бъде запомнен.

Днешният герой не се помни. Макар и да идва от един изключително стар възрожденски род, най-вероятно никога не сте чували това име. Теодоси Даскалов е един от светлите примери на българския офицер. В неговата биография ще открием, че е един от най-дълго действащите министри на войната в историята на България.........Прочети още

 

Кралските военновъздушни сили на Канада започват мисията си за охрана на въздушното пространство на Румъния

03.08.2022, 21:56

Канадските кралски военновъздушни сили започват от утре мисията си на въздушна полиция в Румъния, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Аджерпрес.
Канадският отряд, съставен от около 180 военни (пилоти и технически персонал) и шест самолета CF-188 “Хорнет”, ще изпълнява мисии на подсилена охрана на въздушното пространство (enhanced Air Policing) под командването на НАТО през следващите четири месеца, заедно с военни от Румънските военновъздушни сили и самолети Ф-16 “Файтинг фолкън” и МиГ-21 "Лансър", а други два самолета CF-188 “Хорнет” ще участват в същия период в учения, организирани със съюзниците от НАТО.
Това е шеста ротация във военната база “Михаил Когълничану” на Канадските кралски военновъздушни сили след мисиите от 2017, 2018, 2019, 2020 и 2021 г. Също така канадските военни изпълняваха мисия в Румъния в базата “Къмпия Турзий” през 2014 г., отбелязва министерството на отбраната.
Според цитирания източник съвместните мисии по охрана на въздушното пространство допринасят за развитието на способностите за реагиране и възпиране, както и за засилване на оперативната съвместимост между румънските и канадските военновъздушни сили.
Източник: bta.bg

 

Румъния: НАТО трябва да помисли за дългосрочно присъствие в Източна Европа

03.08.2022, 21:10

„Пожелателно мислене“ е да очакваме отношенията между Русия и Запада да се върнат на нивото си преди войната скоро след края на боевете в Украйна, тъй като Кремъл изглежда се стреми да създаде буфер между себе си и НАТО, заяви румънският премиер Николае Чука (на снимката) пред Bloomberg.
Чука, който е пенсиониран генерал и преди време ръководеше бойни сили в Ирак, смята, че нашествието на Русия е отворило отново цивилизационен разрив като по време на Студената война и НАТО ще трябва да запази разширеното си бойно присъствие по източната си граница най-малко в средносрочен план.
Макар че Чука не очаква Русия да нападне страна от НАТО, което ще предизвика открит конфликт, настоящата война потвърждава отправяните повече от десет години предупреждения от източните страни членки на алианса, че президентът Владимир Путин иска да си върне територия, контролирана някога от Съветския съюз.
“Русия не мисли като нас. Русия не се държи като нас“, отбеляза 55-годишният Чука в интервю в кабинета си в Букурещ. „Изглежда, че ситуацията сега отваря отново дупка между западната и източната цивилизация, между свободните, демократични страни и автократичните режими“, допълни той.
Румъния, която е бивша комунистическа страна с почти 19 млн. души население и се присъедини към НАТО през 2004 г. и към ЕС три години по-късно, се превърна в подкрепяща страна на първа линия за Украйна след нашествието на Русия на 24 февруари.
Украинската фронтова линия
Нейната граница от 624 км с Украйна е най-дългата в ЕС и страната се стреми да възстанови железопътни линии и да преустрои пристанища, за да помогне на украинския износ да заобиколи руската окупация и блокада на черноморските пристанища. Страната подкрепи също над 1 млн. бежанци, които пресякоха границата ѝ, за да избягат от конфликта.
Но се засилват опасенията, че решителността сред по-богатите западни страни да задържат натиска върху Русия чрез санкции и да продължат притока на оръжия и финансова помощ за Украйна може да се изчерпват с наближаването на зимата и повишаването на цените на енергията заради ограничените потоци на руски газ. Според Чука натискът не трябва да отслабва.
Ако руснаците „не искат да спрат възможно най-скоро и да преговарят, да намерят решение, да признаят териториалната цялост на Украйна, независимостта и суверенитета ѝ, те ще направят същото и с други страни“, отбеляза той.
Правителството на Чука планира да повиши целта за разходите за отбрана на Румъния над предписания минимум от НАТО от 2,5% от брутния вътрешен продукт. Около една трета от тях ще отидат за придобиване на нови оръжия, включително изтребители, подводници, корвети, бронетранспортньори и дронове, допълни той.
„Подготвени сме“
След решението на НАТО за засилване на военното му присъствие по източния фланг Румъния също приема многонационална бойна група, включваща френски, белгийски и нидерландски военни, както и американски контингент. Това според Чука показва растящото стратегическо значение на черноморския регион.
„Не става въпрос само за отбрана, а и за продоволствена сигурност в цял свят“, отбеляза той. „Става дума за регион, който е много близо до Балканите, така че всички вземани решения за повишаване на сдържането и на отбраната по целия източен фланг са много добре дошли“, смята румънският премиер.
Той също така очаква Румъния, след над десетгодишно чакане, да бъде приета в Шенгенското безвизово пространство на ЕС до края на годината, стъпка, която ще елиминира дългото чакане на румънските граници с други страни членки на ЕС и ще засили привлекателността на страната за чуждестранни инвеститори. Брюксел ще отмени също мониторинга върху напредъка на Румъния по реформирането на съдебната система и изкореняването на корупцията след години на критики от изпълнителния орган на ЕС, изтъкна Чука.
„Всичко, което направихме, откакто започна конфликтът, показва, че сме подготвени да станем членове на Шенген“, каза Чука. „Наистина очакваме всички останали лидери на ЕС да признаят всичко, което направихме“, допълни той.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Институтът по отбрана е избран за координатор на проект за близо 18 млн. евро

03.08.2022, 20:02

Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ е избран за координатор на проекта „Авангардна платформа и европейска мрежа от центрове за обучение и тренировки по киберсигурност“ (ACTING) по линия на  Европейския фонд за отбрана (ЕФО). Това е най-големият проект в областта на киберотбраната с бюджет от 17,784,582.50 евро. Така Институтът по обрана бележи уникално постижение превръщайки се в първия и единствен координатор на проект на ЕФО у нас.
Голямо признание е и отредената роля на Института по отбрана да заеме водеща роля начело на консорциум от общо 28 организации от 13 страни. Този успех е благодарение на усилията на всички партньори, а за нас е чест и отговорност да бъдем част от консорциума, съобщават от института.
Продължителността на проекта е 48 месеца, а основните видове дейности включват проучване, проектиране, прототипиране и тестване. Предстои да бъде разработена мрежа от усъвършенствани взаимосвързани (обединени) домейн, ориентирани кибер центрове за обучение и учения. Проектът  има за цел да включи сложни методи и техники за симулация на потребители, анализ на ефективността на кибероператорите и оценяване на ситуационната осведоменост в киберсигурността.
Източник: https://otbrana.com/

 

Мероприятия за 143-та годишнина от създаването на български ВМС

03.08.2022, 13:04

ПРОГРАМА
7 август 2022 г. – град Варна
07.00–15.00 ч.  82-ри Плувен маратон „Галата – Варна”, организиран съвместно от Военноморските сили, Община Варна и спортен клуб „Черно море”.
8 август 2022 г. – град Варна
08.50 – 09.10 ч.  Тържествено откриване на Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили.
(място: Морска гара – Варна)
8 август 2022 г. – град Русе
16.30 – 17.30 ч.  Награждаване на военнослужещи от състава на Военноморските сили от областния управител на Област Русе господин Анатоли Станев и  кмета на Община Русе господин Пенчо Милков.
Пресконференция на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов за представителите на медиите от град Русе.
(място: Заседателна зала на Община Русе)
18.30 – 19.00 ч.  Военен ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на моряка“.
(място: „Паметник на моряка“, крайбрежна алея на град Русе)
20.00 – 20.30 ч.  Спектакъл „Вълни“ на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за гражданите и гостите на град Русе.
(място: площад „Свобода“ пред Община Русе)
9 август 2022 г. – град Варна
11.00 – 11.30 ч.  Откриване на изложба „Състояния“ на мичман Миглена Шегенова.
(място: Галерия „Жар Птица“ – град Варна)
10 август 2022 г. – град Бургас
10.00 – 10.30 ч.  Военен ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на моряка“ в град Бургас.
(място: „Паметник на моряка“ в Морската градина на град Бургас)
19.00 – 19.30 ч.  Спектакъл „Вълни“ на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на град Бургас.
(място: площада пред Община Бургас)
11 август 2022 г. – град Варна
12.30 –13.30 ч.  Закриване на Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили.
(място: Морска гара – Варна)
12 август 2022 г. – град Варна
11.00 – 12.00 ч.  Обявяване на заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай празника на Военноморските сили от областния управител на Област Варна господин Благомир Коцев, кмета на Община Варна господин Иван Портних и командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
(място: Щаба на Военноморските сили)
19.30 – 20.00 ч.  Спектакъл „Вълни“ на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на град Варна.
(място: площад „Независимост”- град Варна)
13 август 2022 г. – град Варна и град Бургас
10.00 – 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч.  Ден на отворените врати – разглеждане от граждани и гости на град Варна и град Бургас на кораби от състава на Военноморските сили на Република България.
(място: Морска гара –  Варна и Морска гара – Бургас)
18.00 – 19.30 ч.  Тържествено събрание – концерт, посветено на празника на Военноморските сили на Република България.
(място:  Зала 1 на ФКЦ, град Варна)(При стриктно спазване на противоепидемичните мерки COVID-19)
14 август 2022 г. – град Варна и град Бургас
09.00 – 09.05 ч.  Ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от състава на Военноморските сили на Република България.
(място: Морска гара – Варна)
09.15 – 10.15 ч.  Военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ„Н. Й. Вапцаров”.
(място: Морска гара – Варна)
10.00 – 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч.  Ден на отворените врати – разглеждане от граждани и гости на град Варна и град Бургас на кораби от състава на Военноморските сили на Република България.
(място: Морска гара – Варна и Морска гара – Бургас)

 
Връчиха на запасните в с. Бошуля, Септемврийска община, съюзно знаме
03.08.2022, 12:56

Организацията на СОСЗР „Паскал 2021“ в село Бошуля, Септемврийска община получи свое знаме. В центъра на селото, до паметника на загиналите във войните, експонираните артилерийски системи и танк се събраха членове на Съюза и жители от селото, общината и областта за да присъстват на тържествената церемония. Председателят на Областният съвет  на СОСЗР подполковник от запаса Трифон Калпаков връчи знамето  на председателят на организацията  старшина от запаса Тодор Чиляшев. Освещаването се извърши от местният свещеник.
На екран пред присъстващите бяха показани кадри от живота на Съюза на офицерите от запаса и резерва.  В ритуала участваха девойки в национални носии от фолклорния състав на местното читалището и военния клуб с ръководител Гинка Балабанова.
Председателят на Областния съвет призова членовете на селската организацията да пазят свято и неопетнено знамето си и не жалят сили  за свободата  и независимостта на Родината. Ползотворна работа за родолюбивото и патриотично възпитание на младото поколение пожелаха секретарят на Областния съвет на СОСЗР подполковник от запаса Димитър Шулев, общинският председател на СОСЗР в гр. Брацигово  и член на Областния съвет майор  от запаса Емил Кацаров и членът на Областния съвет на СОСЗР  майор от запаса Георги Статев.  
След официалната част в местния пенсионерски клуб се събраха на другарска среща членове и симпатизанти на Съюза. Изнесена беше  програма от музикална  формация от  гр. Пловдив.
Източник: https://otbrana.com/     
                 

 

Френският парламент ратифицира присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

03.08.2022, 07:42

Френският парламент ратифицира във вторник протоколите за присъединяване към НАТО на Швеция и Финландия, след като двете страни взеха историческо решение да се откажат от неутралитета си заради руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.
Депутатите приеха текста с 209 гласа “за” и 46 гласа “против”.
За да се присъединят Швеция и Финландия към НАТО е необходимо всичките 30 членки на Алианса да ратифицират протоколите.
Турция заплашва да “замрази” процеса, обвинявайки двете скандинавски държави в благосклонност към Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните съюзници, които Анкара смята за терористични организации, отбелязва АФП.
Франция се присъединява към 20-те съюзници, които вече са ратифицирали протоколите, заяви френският външен министър Катрин Колона и подчерта “историческото и важно решение” на Швеция и Финландия, чийто “неутралитет досега беше основен принцип”. Тази “повратна точка” идва от “преобръщането на нашите геополитически ориентири” с руското нахлуване в Украйна, каза Катрин Колона и допълни, че за НАТО това е “въпрос на колективна отбрана” и “по никакъв начин не е нападателно”.
Източник: bta.bg

 

Испания заяви, че няма да може да изпрати своите танкове Леопард 2 А4 за Украйна

03.08.2022, 07:38

Испания не може да изпрати спрените си от употреба танкове Леопард 2 А4 за Украйна, тъй като те са в “абсолютно окаяно състояние” и могат да представляват опасност за хората, които ги управляват, заяви вчера испанската министърка на отбрана Маргарита Роблес Фернандес, предаде Ройтерс.
Миналия месец Роблес заяви, че тази възможност “е на дневен ред”, след като испанският вестник “Ел Паис” съобщи, че Испания обмисля да изпрати на Украйна около 40 германски танка “Леопард”, които се съхраняват във военна база в Сарагоса.
“Днес разглеждаме всички възможности, но вече мога да кажа, че “Леопардите” в Сарагоса, които не са използвани от много години, не могат да бъдат изпратени, защото са в абсолютно окаяно състояние”, каза Роблес пред репортери по време на посещение в авиобазата в Торехон де Ардос в близост до Мадрид.
Според вестник “Ел Паис” испанският премиер Педро Санчес е направил предложението за предоставянето на танкове на украинския президент Володимир Зеленски по време на посещението си в Киев, но плановете са били отложени поради сложността на операцията, която също така изисква и одобрението на германския парламент.
Източник: bta.bg

 

САЩ одобряват мащабна продажба на оръжие на Саудитска Арабия и ОАЕ за противодействие на Иран

03.08.2022, 07:30

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри във вторник две мащабни сделки за продажба на оръжие на Саудитска Арабия и на Обединените арабски емирства (ОАЕ), за да им помогне да се защитят от Иран, предаде Асошиейтед прес.
Продажбите са на стойност над 5 млрд. долара за противоракетна отбрана и други свързани с нея дейности и стават факт след посещението на президента Байдън в Близкия изток миналия месец.
През последните месеци Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства бяха засегнати от ракетни нападения от подкрепяното от Иран бунтовническо движение хуси в Йемен, припомня АП.
Новите продажби включват 3 млрд. долара за ракети “Пейтриът” за Саудитска Арабия, предназначени специално за защита от ракетни атаки от страна на хусите, и 2,2 млрд. долара за височинна противоракетна отбрана за ОАЕ.
Въпреки че става дума за отбранителни оръжия, те могат да бъдат поставени под въпрос от американските законодатели, които миналата година подкрепиха решението на Байдън да изключи Саудитска Арабия и ОАЕ от големи покупки на нападателни американски оръжия заради участието им във войната в Йемен, отбелязва АП.
В началото на управлението си Байдън обеща да прекрати или намали продажбите на оръжие както на Саудитска Арабия, така и на ОАЕ заради действията им в Йемен, припомня агенцията.
Източник: bta.bg

 

 

Модернизацията на армията е основен приоритет на новия министър на отбраната

02.08.2022, 16:57

Поемам поста министър на отбраната в изключително труден момент, породен от войната в Украйна, но съм убеден, че българските въоръжени сили са и ще продължат да бъдат гарант за сигурността, за суверенитета и териториалната цялост на страната, каза днес Димитър Стоянов, който получи доверието на президента Румен Радев да оглави Министерството на отбраната в състава на служебното правителство. Той очаква от състава на Министерството на отбраната и от висшия команден състав пълно съдействие, за да могат заедно да постигнат поставените цели.
Тържествената церемония по сдаването и приемането на отговорната длъжност в държавата се проведе в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната. По дългогодишна традиция новият министър получи от досегашния икона „Свети Георги Победоносец“. Димитър Стоянов бе посрещнат неговия предшественик Драгомир Заков и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В церемонията участваха членовете на политическия кабинет на министъра, както и целият висши команден състав. Представени бяха и новите заместник-министри на отбраната – Катерина Граматикова и Теодора Генчовска. Предстои назначаването на началник на политическия кабинет на министъра.
Димитър Стоянов благодари на целия екип на министър Заков за постигнатите резултати в такъв кратък срок. И подчерта, че няма просперираща държава без модерна и боеготова армия. Посочи, че основният двигател при него ще бъде модернизацията на Българската армия. Това, което може да бъде извършено без парламент, т. е. необходимата документална подготовка, която най-вероятно ще му бъде завещана,  за да я придвижи напред, за реализиране  на проекта за многонационалния самолет. Надява се да бъзе даден нов тласък на проекта за бойните машини на пехотата, както и откриване на  нови проекти, които са включени в Инвестиционната план-програма. Това, отбеляза министър Стоянов, ще изисква изключително много труд, но за сметка на това ще работим заедно. Той очаква да бъдат постигнати добри резултати, а при подготовката на бюджета за следващата година целта за 2 процента от БВП за отбрана да бъдат постигната още през през 2023 г. По този въпрос вече и водил разговор с новия служебен министър на финансите.
Не трябва да пропускаме и нещо изключително важно – създаването на целеви фонд за отбрана, каза министър Стоянов, където да се натрупват нереализираните средства през всяка текуща година. Това ще изисква законови и нормативни промени, но, според него, е необходимо, за да има още по-голям успех в реализацията на проектите за модернизация. Министърът не изключва в своите приоритети всекидневната бойна подготовка, включително есенно-зимната подготовка на техниката. По никакъв начин няма да политизирам Българската армия, заяви той, посочвайки, че тя е стожер на държавността.
След като приветства Димитър Стоянов, Драгомир Заков припомни, че се познават с него от 2017 г., когато е бил директор на дирекция „Политика за сигурност“ във външно министерство. „В тези пет години и половина изградихме изключително добри професионални отношения. Минахме през седем срещи на върха на НАТО. Минавали сме през трудни моменти и важни решения, но мога да кажа, че съм имал цялото съдействие и от министър Стоянов и от президентската институция по всеки един въпрос. Когато съм искал среща по важен въпрос, винаги съм я получавал в кратко време, за което благодаря“, каза досегашния министър на отбраната. Той смята, че оставя министерството във възможно най-добрите ръце в този момент. В тези пет, изключително трудни месеци, се постарахме да направим крачка напред, смятам, че оставяме едно достойно наследство, върху което може да се надгражда, посочи г-н Заков. И изрази убеденост, че това ще се случи. Съобщи, че всеки момент се очаква законодателно решение от страна на Италия във връзка с поемането на ангажиментите й за рамкова държава на Многонационалната бойна група на наша територия. За резултата от преговорите с американската страна за вторите Ф-16, каза, че е постигнат много добър пакет. Придвижени са голяма част от решенията за двата многофункционални патрулни кораба. Министър Заков благодари както на политическия екип, така и на висшето военно командване за разбирателството и за съветите, които е получавал от тях. С огромно уважение, подчерта той, оставам към всички военнослужещи, към тяхната достойна професия. Изрази надежда, че в бъдеще българските политици ще осъзнаят, че без добре оборудвана и мотивирана армия няма как да има сигурност. Армията не може да бъде употребявана за политически цели и това ще го отстоявам за в бъдеще, бе категоричен Драгомир Заков, който се връща на дипломатическия фронт.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Днес в Русия отбелязват 92 години от създаването на Въздушнодесантните войски

02.08.2022, 14:15

Днес Русия отбелязва 92-та годишнина на Въздушнодесантните войски (ВДВ). За рожден ден на руските ВДВ се смята датата 2 август 1930 г, когато на ученията на ВВС на Московски военен окръг край Воронеж за първи път е извършен парашутен десант на подразделение от 12 души за изпълнение на тактическа задача. Този експеримент позволява на военните теоретици да видят перспективата на парашутно-десантните части, техните огромни възможности, свързани с бързото обхващане на противника от въздуха.
За официален празник на ВДВ 2 август е определен с указ на руския президент №549 от 31 май 2006 г. Това е паметен ден, призован да спомогне за възраждането и развитието на родните воински традиции, повишаването на престижа на военната служба. Той е установен в знак на признание на заслугите на военните специалисти в разрешаването на задачите по гарантирането на отбраната и сигурността на държавата. - (видео)
В Русия ВДВ са военният елит – най-добре подготвените и боеспособни части. Тези войски имат статус на мобилен резерв на Върховния главнокомандващ на Руската федерация. Военното командване винаги е отделяло на десантчиците специално внимание. На служба във ВДВ се изпращат само най-добрите донаборници. Елитността на ВДВ се подчертава и от девиза им – „Никой освен нас“ („Никто, кроме нас!“).
Днес ВДВ са основата на неотдавна създадените сили за бързо реагиране. Въпреки големината на Русия, ВДВ са способни оперативно, за не повече от денонощие, да създават и увеличават мобилни групировки, действащи по застрашени направления. В състава на руските въздушнодесантни войски влизат над 10 парашутно-десантни и десантно-щурмови съединения и части.
Руските десантчици са с натрупан голям опит от учебно-бойни действия в условията на Арктика. Учения се провеждат и в Нова земя, Колския полуостров, Земята на Франц Йосиф.
Днес близо милион десантчици от различни страни и на различна възраст ще отбележат 92-тата годишнина от създаването на руските ВДВ, съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на Русия, като публикува и обръщение на министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу.
На този ден в съединенията и частите на ВДВ ще се проведат демонстрации на десантчици, празнични концерти и мероприятия в чест на ветераните. - Още за ВДВ

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

95-годишната китайска армия демонстрира военна си мощ

02.08.2022, 08:54

Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) отбеляза своята 95-та годишнина. По време на тържественото събитие китайският министър на отбраната Вей Фенге определи като основна задача на най-голямата армия в света модернизацията й, допринасяща за „великото прераждане на китайската нация“.
Мощта на НОАК бе демонстрирана с военни учения и полети на самолетите на ВВС на КНР около Тайван, където говорителят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси предстои да направи своето официално посещение.
В речта си Фенге отдели внимание на славните страници от историята на най-голямата армия в света, която днес наброява над 2 милиона души. - (видео)
„През последните 95 години въоръжените сили на Китай постигнаха изключителен напредък в извоюването на държавна независимост, в освобождаването на китайския народ и в превръщането на страната в просперираща и силна сила“ – подчерта Фенге, обръщайки се към висшите политически и военни лидери на Китайската народна република.
За рождена дата на китайската Червена армия се смята 1 август 1927 г. – тогава при въстанието в Нанчан, части от армията на Гоминдан - консервативна политическа сила в Китай, подкрепени от работнически и селски отряди разоръжават местния гарнизон.
Така китайската армия е родена преди повече от две десетилетия преди създаването на Китайската народна република през 1949 година.
Празнуването на 95-атата годишнина на НОАК бе още една възможност за китайското ръководство да изпрати ясен сигнал към външния свят, особено към основните му противници, начело със Съединените щати.
По думите на Фенге основната задача на НОАК е „да осигури стратегическа подкрепа за осъществяването на голямото обновление на китайската нация“.
В тази връзка министърът на отбраната призова за "въплъщаване на дело" на идеите на Си Дзинпин с цел ускоряване на модернизацията на националната отбрана и военните сили. При модернизацията се предвижда Китай да намали армията си с 300 000 души.
На следващо място се планира да се увеличи ролята на авиацията и флота за сметка намаляването на числеността на сухопътните войски, които до скоро бяха подготвяни за продължителна континентална война.
Сега обаче усилията за модернизацията са насочени към флота, който трябва да гарантира сигурността на морския път на коприната и изпълнението на други мегапроекти, които да помогнат за решаването на различни проблеми, свързани с напрегнатата ситуация в Източнокитайското и Южнокитайското море, където Китай е въвлечен в тежки териториални спорове със своите съседи.
За да илюстрира по-добре военната си модернизация, властите в Пекин организираха да се излъчи на живо изстрелването на балистична ракета, наподобяваща хиперзвуковото оръжие DF-17 - „Dongfeng-17“, което е много маневрено и с много универсални функции. - Още за ВС на Китай

 

Исторически календар

02.08.2022, 08:36

На 2 август 1887 г. е роден Димитър Георгиев Сакеларов. Завършва Военната гимназия и Военното училище. Обучава се в Сапьорното въздухоплавателно училище във Франция, а по-късно и в Школата на Луи Блерио за авиатор. Преди началото на Първата балканска война през 1912 г. получава бревет за пилот на моноплан.
По време на войната лети като наблюдател с пилотите Ернст Бюри – швейцарец, и Пьотр Евсюков – руснак. При формирането на 2-ро аеропланно отделение поема командването му.
След войната служи в Аеропланното отделение. През юли 1916 г. е назначен за началник на аеропланна команда в Ксанти, а малко по-късно е началник на аеропланното депо.
До 1944 г. работи в мина, търгува с калай, след това в различни области на техниката. Умира на 8 октомври 1953 г.

 

56 години от първия полет на прототипа на Су-17

02.08.2022, 08:30

Преди точно 56 години, на 2 август 1966 г., става факт първия полет на С-22И – прототип на изтребителя-бомбардировач Су-17.
Прототипът е пилотиран от легендарния летец-изпитател Владимир Илюшин. Полетът се осъществява от летището в Жуковский, край Москва. Първоначалният план е за бърз полет по кръга на летището, защото в района има ниска облачност, но по настояване на Илюшин летателната програма за първия тестов полет е променена в последния момент.
Първият полет продължава 32 минути, като са тествани основните системи на С-22И, включително и променливата геометрия на крилото. Илюшин е доволен от видяното. Следващият полет е проведен на 5 август. Така и тръгва изпитателната програма на новия изтребител-бомбардировач.
Работата по бъдещия Су-17 стартира в самото начало на 60-те години на миналия век. Основната идея е да се подобри наличния еднодвигателен свръхзвуков изтребител-бомбардировач със стреловидно крило Су-7Б. Главните проблеми на конструкцията са два – възможност за ефективна бойна работа само през деня и в прости метеорологични условия и твърде висока скорост на излитане и кацане, което води до използване на големи полоси.
В конструкторското бюро на „Сухой” е решено Су-7Б да получи ново крило с изменяема геометрия. С цел изпитание на новата схема е преработен сериен Су-7БМ, който получава новото крило. Прототипът става известен, като С-22И.
Изпитанията с машината вървят в периода 1966 – 1967 г., като е потвърдено, че летателните характеристики са значително подобрени. Пада скоростта на излитане и кацане, с използване на спирачен парашут може да се оперира от полоса с дължина до 700 m, далечината на полет е повишена с около 10%.
През декември 1967 г. „Сухой” получава задачата да подготви самолета за серийно производство. Все пак към конструкцията има още желания, което води до създаването на предсерийния самолет С-32. Той съхранява  голямото си сходството със С-22И, но е удължен с 0,8 m, получава гаргрот и ново остъкление на пилотската кабина.
Първият С-32 полита на 1 юли 1969 г. Серийното производство стартира малко по-късно, а първите С-32 постъпват в бойните части през май 1971 г. вече под индекса Су-17.
Су-17 преминава през няколко различни модификации. Базовият самолет се строи сравнително кратко. През 1972 г. в производство влиза подобрения Су-17М, който се задвижва от реактивен двигател АЛ-21Ф-3. За експорт моделът е известен, като Су-20. Су-17М2 получава нова авионика и се сглобява от 1974 до 1977 г. Експортните машини имат индекса Су-22. Су-17М3 (Су-22М за експорт) има допълнотелно подобрена авионика и се строи от 1977 до 1981 г. Финалният вариант е Су-17М4 (Су-22М4 за износ) и той се произвежда от 1981 г. Паралелно с това има и двуместни учебно-бойни варианти.
Производството на различните варианти на Су-17 продължава до 1990 г. Общо са сглобени 2867 броя.
Су-22 служи и в България. Между 1984 и 1988 г. са доставени общо 18 броя Су-22М4 и три Су-22УМ3К. Първоначално те служат в 26-ти разузнавателен авиополк Толбухин (днес Добрич), който през 1994 г. е преструктуриран в 26-та разузнавателна авиобаза. Със закриването на базата, през пролетта на 2001 г. последните български Су-22 са изпратени в авиобаза Безмер. Те служат там три години, като последният полет на Су-22М4 става факт през април 2004 г., а на следващия месец типа е изваден от щата на базата. - Още за Су-17
Източник: https://aero-bg.com/

 

Потсдамската конференция

02.08.2022, 08:25

На 2 август 1945 г. в Потсдам завършва работата си последната международна конференция на страните победителки във Втората световна война. Потсдамската конференция на ръководителите на СССР, САЩ и Великобритания започва на 17 юли 1945 г. В нея участват Чърчил (заменен от Клемент Атли), Хари Труман и Сталин. Решено е мирните договори със сателитите да се подготвят от Съвета на министрите на външните работи (СМВнР) на СССР, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, а мирните договори да се подпишат само с признати демократични правителства.
Решават се най-важните международни въпроси, възникнали след Втората световна война. Вземат се решения за демилитаризация, денацификация и за демократично преустройство на Германия, победена във Втора световна война. Съгласувани са въпросите за Контролния съвет като висш орган на властта на съюзните държави по време на окупацията на Германия, за репарациите, за западните граници на Полша, за предаване на Кьонигсберг (Калининград) с околната територия на СССР и др. Германия губи 25 % от териториите си.

 

58 години от Първия Тонкийски инцидент, послужил на САЩ като претекст за Виетнамската война

02.08.2022, 08:22

На 2 август 1964 г. след обед се случва Първият Тонкийски инцидент, при който ескадреният миноносец „Мадокс” (Maddox) при поддръжка на авиацията отразява атаката на три северновиетнамски торпедни катера, докато най-вероятно той самият се намира в териториалните води на Северен Виетнам. Членове на екипажа после са дали показания, че от кораба им се виждали плажовете на Хайфон. На 4 август „Мадокс” отново докладва за нападение.
Предпоставки
През 1954 г. Виетнам е временно разделен на две части от Женевските споразумения, приключили колониалната война на Франция в Индокитай. Насрочените за следващата година избори и евентуалното мирно обединяване на страната се провалят. От 1957 г. комунистическите партизани в Южен Виетнам започват въоръжена борба против проамериканското правителство на Нго Дин Зием. Две години по-късно ръководството на Северен Виетнам решава да окаже военна помощ на въстаниците.
Съединените щати обаче старателно пазят своите протежета в Сайгон да не продължат „ефекта на доминото”. През 1964 г. ВМС на САЩ провеждат край бреговете на Северен Виетнам операция De Soto. В рамките на тази операция в началото на август тази задача я изпълнява „Мадокс”, извършващ радиотехническо разузнаване.
Инцидентите
Според официалната версия на САЩ катерите са направили опит да навлязат в тактическата зона за изстрелване на торпедата. В отговор "Мадокс" изстрелва над 280 бр. 5-инчови (127 мм) снаряди, а противникът отговаря на огъня с картечна стрелба.
След като виетнамците се изтеглят, техните три катера са атакувани от 4 американски палубни изтребители Ф-8 (F-8 Crusader) с оръдия и ракети „Зуни”, които правят тренировъчни полети около също намиращия се в Тонкийския залив самолетоносач "Тикондерога" (Ticonderoga). Катерите откриват ответен огън и повреждат един „крусейдър”, който извършва принудително кацане в Дананг.
Катерите получават повреди, а вероятно един е потопен. Оставалите Ф-8Е атакуват катерите и потопяват един.
Фактът за морския бой от 2 август се потвърждава от множество американски изследователи, както и от виетнамска страна. САЩ не драматизират инцидента, но изпращат в района разрушителя „Търнър Джой" (Turner Joy).
През 1995 г. се срещат военните министри по време на Тонкийския инцидент Робърт Макнамара и Во Нгуен Зиап. Зиап потвърждава факта за морския бой на 2 август и категорично отхвърля възможността за стълкновение на 4 август.
Вечерта на 4 август районът на Тонкийския залив е връхлетян от тропическа буря. Към 21:30 часа радарът на „Мадокс” засича приближаващи от север бързоходни обекти, а акустикът улавя шум от торпеда. По това време командващият двата ескадрени миноносци Джон Герик вече е получил по разузнавателни канали информация за възможно нападение на северновиетнамски катери. Ескадрените миноносци веднага изпълняват противоторпедни маньоври и откриват огън на поражение.
От „Тикондерога” излитат на помощ палубни щурмовики и изтребители А-4 и F-8E. Те обаче не откриват наоколо никакви кораби.
Още по време на Виетнамската война в САЩ е повдиган въпросът, че нападение на 4 август от северновиетнамски катери не е имало. Парадоксално е, че пръв се усъмнява капитан Джон Герик и още на следващия ден той съобщава на командването на ВМС: „Цялата акция е твърде съмнителна, освен явното намерение на противника отначало да ни устрои засада.”
Практически всички съвременни изследователи в някаква степен признават, че атаки на 4 август е нямало. Показанията на радарите може да са предизвикани от смущения следствие на бурята, а докладите на хидроакустика може да са по причина на неговата недостатъчна опитност и на характерните шумове, възникващи при бойното маневриране на корабите.
В това време първите съобщения за предполагаемо нападение над американски кораби в Тонкийския залив вече пристигат във Вашингтон. Ситуацията е неясна, информацията продължава да постъпва. Президентът Линдън Джонсън, с отчитане на нападението на 2 август, не подлага на съмнение второто нападение.
Джонсън разпорежда още на следващия ден да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам.
Значителни противоречия има относно това дали президентът Джонсън е знаел, че е нямало втора атака. Съществуват свидетелства, че на него още на 5 август му е известна съмнителността на станалото вечерта. В края на 2005 г. Агенцията за национална сигурност разсекретява документи, засягащи инцидента в Тонкийския залив. Сред тях е и статия на историка на Агенцията Робърт Хъниок, в която той прави извод, че АНС съзнателно представя на американското ръководство изопачени отчети за събитията на 4 август.
Според Гордън Голдщайн, Линдън Джонсън е бил под натиска на военните да разпали един невъзможен за спечелване конфликт.
Последствия
Конгресът на САЩ, поставен пред факта за двете агресивни нападения на ВМС на Северен Виетнам против американски кораби в международни води, на 7 август приема така наречената „Тонкийска резолюция”. Тя упълномощава Джонсън да предприеме мерки за пресичане на по-нататъшни нападения, а също така му разрешава да предприеме всички стъпки, включително използване на въоръжените сили на САЩ, за защита свободата на страните от Югоизточна Азия. Тази резолюция става правна основа за начало на пълномащабно участие на САЩ в бойни действия без формално обявяване на война.
Тонкийската резолюция (Southeast Asia Resolution, Public Law 88-408, Закон 88-408) е съвместна резолюция на двете камари на Конгреса на САЩ. Само двама от сенаторите-демократи се противопоставят в Сената и гласуват против резолюцията - Уейн Морз и Ърнест Грюнинг. Сенатор Грюнинг възразява срещу "...изпращането на нашите американски момчета да се бият във война, в която нямаме никаква работа, която е предначертана със заблуда и която постоянно се ескалира".
Администрацията на президента Джонсън обаче се нуждае от резолюцията, за да започне бързо ескалацията на американското военно участие в Южен Виетнам и започване на война срещу Северен Виетнам. С осигурените 416 гласа в Конгреса и 98 в Сената се дава зелена светлина за начало на военни действия.
САЩ затъват във "Виетнамското тресавище", от което окончателно се измъкват чак през 1975 г. с цената на 58 238 убити, 128 000 ранени, 14 000 изчезнали по време на битка. Хиляди американски ветерани от войната изпитват трудности да се интегрират отново в американското общество и много от тях следствие на получените психически травми се самоубиват, като дори се сочи числото от 50 000 от 1975 г. насам.
Виетнамската война е най-тежкото поражение на външната политика на САЩ в цялата тяхна история.

 

 

Спорните F-16! Турция и САЩ ще имат нови разговори в средата на август

01.08.2022, 20:22

Турция и САЩ ще проведат нови разговори за покупката на военни самолети F-16 в средата на август, заяви турският министър на отбраната във връзка с развитията по въпроса, след като Конгресът на САЩ прие законопроект, който значително затруднява продажбата, съобщава "Хюриет дейли нюз".
"На 15 август ще се проведе техническа среща", заяви днес Хулуси Акар в излъчено по телевизията изказване, визирайки продължаващите преговори между двата съюзника за продажбата на F-16.
От началото на 2022 г. Анкара и Вашингтон са провели три срещи относно F-16, припомни Акар, като обясни, че Турция се стреми да модернизира военновъздушния си флот в съответствие с нуждите си в областта на сигурността, както и с отговорностите си в НАТО.
Турция поиска да купи 40 нови F-16 и 79 комплекта за модернизиране на наличния си флот, след като участието ѝ в проекта за самолетите F-35 беше прекратено поради разполагането на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.
Вашингтон изрази положителната си позиция по отношение на продажбата, заяви Акар, имайки предвид своите разговори с колегата си от САЩ Лойд Остин и последната среща на президента Реджеп Тайип Ердоган с президента на САЩ Джо Байдън в края на юни в Мадрид.
Въпреки че Вашингтон изглежда положително настроен, Конгресът на САЩ наскоро прие законопроект, който задължава Белия дом да докаже, че покупката ще бъде в интерес на САЩ и тези военни самолети няма да бъдат използвани за нарушаване на гръцкото въздушно пространство.
Акар припомни, че Турция е изпратила делегация, съставена от законодатели, които са посетили Вашингтон и са провели разговори с членове на Конгреса на САЩ и други официални лица, като заяви: "Те се върнаха с много добри чувства. Ще продължим да водим разговори с нашите партньори."
Министърът подчерта, че законопроектът на Конгреса на САЩ трябва да бъде гласуван в Сената и след това одобрен от Байдън.
Срещата в САЩ на 15 август ще се съсредоточи върху техническите аспекти на продажбата, уточни Акар.
"Желаем процесът да се развие добре. Ако не, има все повече възможности. Съответно могат да бъдат постигнати много решения", заяви той.
Източник: https://fakti.bg/

 

Полк. от запаса Димитър Стоянов – служебен министър на отбраната

01.08.2022, 17:08

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 2 август 2022 г. на 47-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г.
С друг свой указ президентът Румен Радев назначава служебно правителство от 2 август 2022 г. Държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция от 12.00 часа на 2 август.
Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната
Той е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.
През 1986 г. завършва Математическа гимназия в Хасково. В периода 1986-1991 г. продължава образованието си във Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия. През 2001 г. завършва Командно-щабната академия на Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел”, САЩ.
Димитър Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово. Преминал е през редица командно-инженерни длъжности, последната от които е заместник-командир по авиационна техника и въоръжение в Трета изтребителна авиобаза "Граф Игнатиево". От 2009 г. е началник на щаб в авиобазата. През периода 2013 – 2016 г. заема различни длъжности в Командването на Военновъздушните сили на Република България, последната от които е началник на щаба на ВВС.
С указ №44 от 23 януари 2017 г. е назначен за главен секретар на президента Румен Радев. Във втория мандат на президента Радев е назначен за главен секретар с указ №10 от 22 януари 2022 г.
***********
Като командир, днешният президент, ген. Румен Радев винаги е твърдял, че без професионализма на инженерно-техническия състав бойната ни авиация ще стои на земята. Полетът е колективно дело. Той зависи от пилота, но далеч не само от него. Най-вероятно точно затова държавният глава не изневери на себе си и назначи още в първия си мандат за главен секретар полковник от запаса Димитър Стоянов. Сега, в началото на втория си мандат, му възложи да ръководи Министерството на отбраната
49-годишният техник на самолет тогава (2017 г.) можеше да служи още доста години във Военновъздушните сили. Предпочете да продължи с генерала. Последната му публична проява преди да поеме по новото поприще бе в началото на октомври 2016 г., когато военният министър Николай Ненчев се наложи да влиза в тежки обяснения за провалената обществена поръчка за доставка на десет двигателя РД-33 за родните МиГ-29 и за последвалото след това преминаване към директно договаряне с фактическия представител на РСК МиГ в България. Неговото участие бе кратко, но показателно, че военната експертиза не бива да се пренебрегва от политиците.
„Кариерата ми преминава през няколко етапа узунджовски, графалийски и софийски, пише той в книгата „От техните длани излитат пилотите - разкази от бойните летища.“ Новият министър на отбраната има завидна военна биография. Преди малко повече от 30 години завършва Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Пътят му в изтребителната авиация започва от авиационния полк в Узунджово, за да стигне до началник-щаб на Трета изтребителна авиобаза в Граф Игнатиево. Има около 15 години съвместна военна служба с ген. Румен Радев, включително и като негов началник-щаб в Командването на ВВС.
Трудно е да се прецени кое го влече повече - техническата или оперативната работа, смятат негови колеги. И в двете обаче има своите успехи. Не могат да се оспорят заслугите му за изправността на изтребителите по време на службата му както на летището в Узунджово, така и в Граф Игнатиево. Разбира се, и за цялата бойна и транспортна авиация като отговарящ за техниката и въоръжението в Командването на ВВС. В сърцето ми обаче, посочва той, е инженерната дейност.
Ген. Румен Радев и полк. Димитър Стоянов имат не само съвместна служба по летищата. Макар и в различно време, те са учили във Военновъздушния колеж „Максуел“, Алабама, САЩ. Преминали са, разбира се, и през родната Военна академия „Георги С. Раковски“. Имат впечатляваща езикова подготовка.
Изключителен работохолик, не прощава невежеството. Много е прям и това понякога му носи негативи. Не бяга от отговорност, поема даже и повече. Всеотдаен и много верен. Това са оценките на някои от неговите колеги. Амбициозен (не го проявява външно), авиационен инженер по душа, първият наш инженер, завършил Военновъздушния колеж „Максуел”, пчелар, независимо от израстването си в кариерата остава привързан към авиобазата и инженерно-техническия състав и всички, с които е работил, споделят други военнослужещи. И още: верен и много точен, натрупа богат административен опит.
Димитър Стоянов е благодарен на всички, с които е служил от 1991 г. насам. Ако съм възприел професионализма, с който работеха, посочва той, наистина съм постигнал много. Надява се, че като командир е повлиял положително на онези, които днес са основни играчи по отношение на авиационно-инженерното осигуряване на Граф Игнатиево. За тях казва: «Невероятни момчета, с неизчерпаема енергия, обичащи изключително много авиацията.» На упреците, че е толерирал МиГ-21 за сметка на МиГ-29, отговаря, че не е така. Двата самолета, посочва той, са ми на сърце, като «добавя и неуморния кон Су-25.»
Докато в узунджовския период се е изграждал като специалист, в графалийския - като командир, то по време на софийския разбрал нещо много важно. «Авиацията не е само в Графа. Истински непреклонни мъже има и в Долна Митрополия, и във Враждебна, и в Крумово, и в Безмер.
Ако някой се съмнява, че му липсва опит на новата длъжност, да си замисли малко повече. Очевидно, че на полковника няма да му трябва много време за адаптация, както се случи и след 23 януари 2017 г., когато за първи път бе назначен за главен секретар на президента. Влиза в Министерството на отбраната по позната пътека.
Източник: https://otbrana.com/

 

Индонезия и САЩ организират годишното си съвместно военно учение

01.08.2022, 12:04

Хиляди индонезийски и американски войници започнаха днес двуседмично съвместно военно учение, което според Вашингтон цели да насърчи „регионалното сътрудничество“ на фона на напрежението с Китай, предаде Франс прес.
Вече са разположени най-малко 4000 американски и индонезийски войници. Към тях ще се присъединят австралийски, сингапурски и японски сили. Япония участва за първи път в тези ежегодни маневри с кодово название "Суперщит Гаруда" (Super Garuda Shield 2022).
Учението се провежда на индонезийския остров Суматра и островите Риау, индонезийска провинция, съставена от островчета близо до Сингапур и Малайзия.
Учението се провежда в момент, когато председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси започна азиатската си обиколка, по време на която е възможно да спре в Тайван. Това може допълнително да изостри вече обтегнатите отношения между Пекин и Вашингтон.
САЩ и азиатските им съюзници демонстрират нарастващо безпокойство от засилващото се присъствие на Китай в Тихия океан. Вашингтон обаче увери, че маневрите не са насочени срещу никоя страна, въпреки че тази година са много по-важни от предишните си издания. „Това наистина е учение за изграждане на доверие, сплотеност, взаимно разбирателство, изграждане на капацитет и други свързани въпроси“, каза в петък пред репортери в Джакарта генерал Стивън Смит, командващ участващите в ученията американски сили. „Става дума за наистина едно военно учение, а не заплаха за никоя страна", допълни генералът.
Маневрите ще продължат до 14 август с участието на сухопътни сили, флот и авиация. Наблюдатели са Канада, Франция, Индия, Малайзия, Южна Корея, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Великобритания. - (видео)
Източник: https://fakti.bg/

 

Република Северна Македония: Гласуваха повече права в договора за служба в армията

01.08.2022, 11:37

Събранието на Република Северна Македония прие на 27 юли изменения и допълнения на Закона за служба в армията. С помощта на народния представител ген. Илия Николовски (на снимката), заместник-председател на  Комисията по отбрана и сигурност, получихме информация за промените. В тях има редица интересни моменти, които целят най-вече увеличаване на правата на военнослужещите и цивилните служители в договорите, които подписват.
При навършване на 45 години и прекратяване на договора се предвижда професионалният войник да получава еднократно парично обезщетение в размер на една средна месечна заплата за всяка прослужена година, но не по-малко от 1000 евро в денари за всяка прослужена година в армията. Пределната възраст за прием на професионални войници се увеличава от 40 на 44 години. За подофицери също на 44 години.
Въвежда се нова методика за изчисляване заплатата на действащите военнослужещи. Тя се състои от основна заплата и добавки към нея. Елементите на основната заплата  са минималната работна заплата за страната, определена от Министерството на труда и социалната политика, плюс заплащане за звание, длъжност, стаж и служба в армията. Трудовият стаж, който влияе на възнаграждението, е 0,5 на сто от основната заплата за всяка година, но не повече от 20 процента. За служба в армията допълнителното заплащане е 30 процента от основната заплата. Наред с това има предвидени и допълнителни възнаграждения за специфични условия на труд, за висока степен на риск, за специално образование и др. Всичко това е изписано, включително във вид на таблици в самия закон.
Интересно е, че в този закон се регламентира и пенсионният режим на военнослужещите и цивилните служители. Военнослужещият придобива право на пенсия при 40 години осигурителен стаж , независимо от възрастта, за мъжете и 38 години, по желание, за жените. Размерът на пенсията е 80 процента от средната нетна заплата , която военнослужещият е получавал при най-благоприятните за него 10 години осигурителен стаж. Еднократното парично обезщетение е 10 заплати.
Ако военнослужещият остане без длъжност при организационно-щатни промени в армията и до 60 дни не бъде назначен, получава право на пенсия при 25 осигурителен стаж, от които най-малко 15 са в армията. И в този случай размерът на пенсията е 80 процента от средната нетна заплата, която военнослужещият е получавал при най-благоприятните за него 10 години осигурителен стаж, но се намалява с 0,5 на сто за всяка година до навършване на 40 години.
За вече пенсионираните се предвижда ново изчисление на размера на пенсиите им. Там принципът е същия – 80 на сто от средната нетна месечна заплата през най-благоприятните за тях 10 години трудов стаж.
Регламентира се, че военнослужещите и цивилните служители в армията, които са членове на политически партии, нямат право да членуват в техните органи за управление. Те нямат право да поставят под въпрос професионализма, безпристрастността и законосъобразността  при служба в армията и министерството на отбраната. Не им се позволява да носят партийни символи в районите на армията и да организират партийни структури.
Министерството на отбраната може да дава стипендии във връзка  с  критични за армията специалности. Условието е стипендиантите да са завършили средно образование с отличен успех и да са се записали да учат във факултет със сродна специалност.Те са длъжни да работят след това в Министерството на отбраната най-малко два пъти повече от времето, в което са получавали стипендия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден

01.08.2022, 09:37

Генерал-лейтенант Пантелей Ценов, худ. Д. ГюдженовНа 1 август 1858 година във Видин е роден генерал-лейтенант Пантелей Ценов (1858 – 1926). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и служи в 5-а плевенска батарея (1879 – 1883), Главното артилерийско управление (1884) и 2-ри артилерийски полк (1884 – 1887).
През Сръбско-българската война (1885) командва 1-ва батарея от 2-ри артилерийски полк, с която се сражава при Пирот. След войната е командир на 2-ри (1887 – 1889), 5-и (1889 – 1894) и 4-ти артилерийски полк (1894 – 1904). В началото на 1904 г. поема командването на Планинската артилерийска бригада, а от 1 януари 1906 г. е началник на крепостната артилерия и инспектор на въоръжението. На 1 януари 1910 г. заема длъжността инспектор на артилерията.
През Балканските войни (1912 – 1913) командва артилерията на Действащата армия и участва в съставянето на плана за атаката на Одринската крепост. На 15 октомври 1913 г. се уволнява от армията по собствено желание.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) е мобилизиран и назначен за началник на 1-ва софийска дивизионна област и началник на Софийския гарнизон. След демобилизацията (1918) преминава в запаса. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас.

 

Огненото дихание на дракона

01.08.2022, 09:12

От векове Далечният Изток е впечатлявал със своята загадъчност и тайнственост въображението на европейците. Още големият френски писател Виктор - Мари Юго ще възкликне през 19 - ти век: „Китай е стъкленица със зародиши и никой не знае какво ще покълне оттам...“
Години по - късно, малко след края на Втората световна война, запитан какво знае за КНР, първият директор на Централното разузнавателно управление на САЩ Алън Дълес откровено казва:“ Не знам почти нищо, но ме успокоява фактът, че и председателят Мао не знае всичко.“ По онова следвоенно време, например, населението на Китай се е изчислявало по раздадените дажби сол. Тогава то е било около 700 милиона. Днес, само след седем десетилетия, то надхвърля астрономическата цифра милиард четиристотин и петдесет милиона души.
Да, чувам гласа на скептика: в наши високотехнологични дни числеността на населението не е решаващ фактор. Лично за мен дали е или не е решаващ фактор, е твърдение под въпрос. Както смятам и че формулата на маршал Суворов, „победа няма докато не стъпи солдатски ботуш“ също не е загубила напълно значението си.
Но да се върнем към наши дни. Трябва да споделя, че отчасти желанието да напиша тази статия бе подтикнато и от писанието на недоспал и не напълно изтрезнял руски „аналитик“ - неолиберал, който твърдеше, че макар че Китай в много отношение е достигнал „първенствуващо място в световната икономика“, но ще му трябват „ още дълги, дълги години“, за да достигне военната мощ на САЩ. Да погледнем сухата (и разбира се европейска) статистика.
КНР има най-големия военен флот в света и инвестира милиарди в армията си. Само сухопътните войски на Народната република разполагат с над един милион боеспособни войници. По други данни, заедно с паравоенните организации, тази бройка е около три милиона.
И така, колко силна е армията на Китай? Китай нерядко пуска документални филми за армията си по телевизията.
Въпреки телевизионното присъствие обаче, отбелязва английският „Гардиън“, китайският военен апарат не е особено прозрачен - дори и за големи чуждестранни военни експерти като Дзено Леони от „King's College“ в Лондон. „Китай остава загадка - той има характеристики едновременно и на силна, и на слаба сила“, метафорично споделя експертът.
Според последния доклад на Пентагона, сред силните страни на китайската армия са военноморските u единици - с над 350 бойни кораба и подводници КНР е най - мощната в света. Военновъздушните сили - с 2250 изтребителя - (пак според Пентагона) се нареждат на трето място. Експертите от САЩ и Западна Европа твърдят, че Китай е в процес на разработване на нови свръхзвукови оръжия. Но, пак според тях, въоръжените сили на Китай „нямат почти никакъв боен опит.“?! Като изключим ДЕВЕТГОДИШНАТА война на Китай срещу милитаристична Япония и активните действия на КНОА в Тихоокеанския регион по времето на Втората световна война. Действия, които правят КНР активен участник в разгрома на фашистката ос „Рим - Берлин - Токио“ и струват на китайския народ ТРИДЕСЕТ МИЛИОНА убити и ранени. Факт, който не е добре известен на широката публика.
През последните години Китай полага големи усилия за развитието на военната си мощ. Германската медия „Дойче веле“ твърди, че „САЩ продължава да харчат три пъти повече от Китай за армията си, а Народната република от години е втора в класацията по разходи за въоръжените сили.“ Но и тук е необходимо уточнение. Както писа преди години „Ню Йорк таймс“, една тениска в САЩ струва пет долара, а в Китай - един“. Тоест, колко на практика харчи КНР във военната сфера в сравнение със САЩ е трудно да се определи.
Експлозивното - само така бих го определил - стопанско развитие на Китай през последните четири десетилетия е удивително във всички отношения. Разбира се и във военната област. Близката история е пълна с показателни примери в това отношение. Ето само един от тях - преди десетина години, при едно тактическо учение на Седмия флот край бреговете на Корейския полуостров, в което участва и тогавашният флотски флагман - атомният самолетоносач „Джордж Уошингтън“, на триста метра от него внезапно изплува китайска военна подводница клас „Сун“. Капитанът на подводницата се показва, козирува за поздрав и след малко подводницата изчезва в морските гълбини. Не е нужно да обясняваме, че от подобно „разстояние в упор“, три - четири торпеда ще изпратят дори и огромен самолетоносач за минути на дъното. И тук е нужно едно пояснение: всеки подобен морски военен гигант пътува с цяла „свита“ - бойни кораби, помощни съдове и подводници. Те имат за задача да охраняват всячески плаващата военна база с персонал от пет хиляди души (каквото всъщност е всеки самолетоносач). Както тогава сподели в печата английски вицеадмирал, присъствал на ученията, американските военни са преживели огромен шок от появата на вражеска подводна лодка току под носа на „Джордж Уошингтън“. “Шокът - твърди въпросният британски военен - беше почти същият, когато американците разбраха, че в СССР е изстрелян изкуствен спътник...“ По това време, все още, експертите на Пентагона се отнасят с пълно пренебрежение към техническите качествата на китайските подводници. Оказва се обаче, че и преди десетина години китайска подводница е можела да преодолява мощните подслушвателни уредби на американските морски съдове и да застава лице в лице с потенциалния противник.
И ще ми се иска, с риск да се повторя, да споделя и друг показателен случай. По време на 80 - годишния юбилей на КНОА в Пекин, за честванията е поканен и американския военен министър. И по време на демонстрациите над главата му профучава познат триъгълен силует. СТЕЛТ! Невидимият изтребител - бомбардировач от пето поколение, гордостта на Щатите. „Ама, как господа, - смутено пита гостът.- Доколкото знам още сте в разработка на вашия СТЕЛТ?“ А това е само пробен модел, г-н министър, „Джей 20“, само прототип...“ А този „прототип“, между другото, по онова време вече е в серийно производство...
А какво да кажем, че скоро от стапелите на корабостроителниците ще слезе и третият супермодерен (според оценки пак на Пентагона) китайски самолетоносач? Докато повечето подобни свръхкораби на чичо САМ вече са на почетна пенсионна възраст...
Китайската мощ вече се забелязва отчетливо и в Космоса, отбелязва западноевропейският печат. Амбициозната космическа програма на страната (особено със създадената наскоро китайска космическа станция и китайската глобална джи - пи - ес система „Бейдоу“) е свързана и с военните. За тях космическото пространство е „критична територия от гледна точка на стратегическото международно съревнование“.
Неотдавна държавният глава Си Дзинпин обяви, че до средата на века Китай (когато КНР ще навърши сто години) „трябва да има първокласна армия на световно ниво.“ Струва ми се, че това изявление е свързано с традиционната китайска скромност и метафоричност. По - склонен съм да се съглася с казаното от „Дойче веле“: „19- ти век е на Европа, 20-ти на Америка, 21 -ви - на Азия. Не. На Китай! Китай ще бъде първи във всичко. И то съвсем скоро. - Още за ВС на Китай
Източник: https://trud.bg, Петъ Герасимов

 

"Здравейте, господа войници!"

01.08.2022, 08:16

- Здравейте, господа войници!
- Здраве желаем, господин президент!
Един господин поздравява други господа.
Етимологичните речници поясняват, че "господин" произлиза от "господар" и че "господ"означава власт, властител. След Великата френска революция възприетото "гражданин" става синоним на гражданско и класово равноправие. Отзвук на демократичен повей са и исканията на разбунтувалите се руски войници по фронтовете на Първата световна война господа офицерите да се обръщат към тях на "Вие". Едно от първите решения на Временното правителство след Февруарската революция в Русия е да отмени всякакви звания и обръщения, основани на класово различие, като "сиятелство", "превъзходителство" и прочее, установени от Табела на званията още от времето на Петър I. Временното правителство приема обръщението "другари" (товарищи) между военнослужещите. Това обръщение битува сред казаците от Запорожката сеч още от XVII-XVIII век. С тази дума се е обръщал към своите войници великият руски пълководец Александър Суворов. Това е обръщение към другарите в боя, но то не изтрива различията и отговорностите между командира и войника. Пак Суворов казва: "Дружбата и службата са две паралелни линии, които никога не се пресичат"........ Прочети още

 

1 август 1943: Най-голямата победа за българската военна авиация

01.08.2022, 08:09

На 1 август 1943 г. се провежда първият масиран удар на американската авиация при провеждане на операцията „Приливна вълна“ със задача нанасяне на удари по нефтените рафинерии в района на Плоещ – Румъния.
От състава на 9-а въздушна армия, базирана на летищния възел Бенгази в Либия, излитат 179 тежки бомбардировача B-24Д „Либерейтър“. Маршрут на полета е Бенгази – остров Корфу – Преспанското езеро – Скопие – Крайова – Плоещ на височина 4000 м.
В 12.30 ч. навлизат в българското въздушно пространство, западно от линията Сливница – Арчар. За отразяване на предполагаем удар по столицата София от 1/6 орляк във Враждебна и Божурище излитат 10 Aвиа Б -534 „Доган“, от 3/6 орляк на летище Карлово 10 Месершмит-109Г-2. Късният сигнал на излитане не позволява на пилотите да настигнат и атакуват либърейтърите.
Ударът по Плоещ е нанесен от 1400 м до 15.00 ч. В резултат от въздушните боеве с немските и румънските летци и силната противовъздушна отбрана американската авиация губи 54 тежки бомбардировача, различни повреди получават 58.
За действие по завръщащите се бомбардировачи в 15.00 ч. от Враждебна и Божурище излитат 11 самолета Aвиа Б-534 „Доган“ и 4 Месершмит-109Г-2. Летците от ятото във Враждебна водят въздушен бой с противника от Враца до Кюстендил, но със слабото си въоръжение не успяват да свалят противников самолет.
Четворката Месершмит-109Г-2 на поручик Стоян Стоянов води въздушни боеве в района от връх Ком до Цариброд. Поручик Стоян Стоянов с фронтална атака постига първата си победа и сваля един тежък бомбардировач B-24Д „Либерейтър“ и един поврежда. Поручик Христо Кръстев и подпоручик Петър Бочев свалят по един бомбардировач, а подпоручик Иван Бонев сваля един и поврежда още един тежък бомбардировач.
Така завършва първият боен ден на българската изтребителна авиация във Втората световна война.

 

На този ден преди 76 г. Армия Крайова вдига Варшавското въстание

01.08.2022, 08:02

На 1 август 1944 г. започва Варшавското въстание - въоръжен опит на полската Армия Крайова да освободи Варшава от немска окупация в края на Втората световна война, докато Съветската армия наближава Варшава. То започва като част от общонационално въстание, наречено „Операция Буря”, и продължава до 2 октомври (общо 63 дни). Навечерието на въстанието
Първоначалните планове на Армия Крайова (АК) за общонационално въстание, което да се свърже с британските сили, са променени още в края на 1943 г., когато става ясно, че Червената армия първа ще изтласка германците от Полша.
Въпреки съществуващите съмнения за военната рационалност на едно голямо въстание, планирането му продължава.........Прочети още

 

Германия обявява война на Русия

01.08.2022, -7:59

Днес се навършват 108 години от един възлов момент в началото на Първата световна война - на 1-ви август 1914-та година германският райх обявява война на царска Русия. Следващите дни започват бойните действия срещу Франция, с навлизането на германските войски в неутрална Белгия. Само дни след като Австро-Унгария обявява война на Сърбия, заради атентата в Сараево, в сила влизат съществуващите съюзи - в Русия е обявена мобилизация в подкрепа на Белград, а Германия застава на страната на Виена. Кайзер Вилхелм Втори заявява в обръщение към германския народ:
"Противниците завидяха на нашия успех и нарушиха мира. Те искат да стоим със скръстени ръце, докато се въоръжават срещу нас. Сега вече ще решава мечът. На оръжие. Всяко колебание, всяко съмнение би било предателство към отечеството".
Повече от четири години над 60 милиона войници от пет континента се сражават по фронтовете на Голямата война, която коренно промени политическата карта на Европа и света. Разпадат се четири империи, раждат се нови държави, като Полша, Чехословакия, балтийските страни, Украйна, която тогава получава Крим.
Десетилетия наред Първата световна война беше незаслужено пренебрегвана при отбелязването на годишнини, свързани с бойната слава на българската армия.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}