Военна информация

Архив - от 1 до 15 август

 

 

Комисията по отбрана ще бъде от по-малочислените

15.08.2021, 22:54

Очаква с през новата седмица в Народното събрание да бъдат попълнени съставите на постоянните комисии. От ПГ „Има такъв народ“ вече са внесени проекторешенията за броя за депутатите в комисиите. Прави впечатление, че в групата на по-малочислените е и Комисията по отбрана. Дано малочислеността не означава и малозначимост на темата за отбраната!
Според проекторешението в Комисията по отбрана ще бъдат избрани 17 народни представители. От ПГ „Има такъв народ“ – 5, от ПГ на „ГЕРБ-СДС“ – 4, от ПГ на „БСП за България“ – 3, от ПГ „Демократична България“ – 2, от ПГ на ДПС – 2 и от ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме“ – 1. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и още десет комисии ще имат състави от 23 депутати.
В 44-ото Народно събрание членовете на Комисията по отбрана са били 21 при пет парламентарни групи, а в 43-ото – 20 при 8 парламентарни групи.
В правилника за организацията и дейността на Народното събрание е определено кога министърът на отбраната ще се явява пред Комисията по отбрана. „В началото на заседанията на постоянните комисии, всеки първи вторник, първа сряда или четвъртък на месеца, ресорните министри се явяват пред съответните комисии и отговарят на актуални устни въпроси, отправени от членове на комисиите на самото заседание. Отправените въпроси трябва да се отнасят до конкретни политики и не могат да съдържат искания за предоставяне на подробни числови данни.“
Ресорният министър, към когото е отправен въпросът, отговаря веднага след задаването му. В случай на отсъствие на министъра поради болест или командировка извън страната, председателят на комисията съгласувано с него определя заседанието, на което ще отговаря на актуални устни въпроси. Т.е. заместник-министър не може да играе тази роля. На въпросите отговаря лично министърът.
Според Закона за отбраната и Въоръжените сили офицерите, след удостояване с висше военно звание с указ на президента на републиката, се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър. Такава практика вече има. Скоро с висше военно звание бяха удостоени новите директори на службите „Военна полиция“ и „Военно разузнаване“, а от след 1 септември ще трябва да се представят командирът на Съвместното командване на силите и командирът на Командване логистична поддръжка. Комисията ще трябва да обсъди проекта на решение на народния представител Минчо Христов за налагане на мораториум на сделките с военна техника. Прави впечатление, че предложеният от правителството проект за актуализация на държавния бюджет няма отношение към бюджета за отбрана. За 2021 г., обаче, се очертава разходите за отбрана да са под предвидените в Националния план 1,64 процента от БВП, предупреди в петък по време на парламентарния контрол министърът на отбраната Георги Панайотов. Предстои да видим дали Комисията по отбрана ще вземе отношение по този въпрос.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

НАТО е на нокти: По-наложително от всякога е да се намери политическо решение в Афганистан!

15.08.2021, 22:25

НАТО заяви днес, че намирането на политическо решение в Афганистан е по-наложително от всякога. Талибаните са пред вратите на Кабул. "Подкрепяме усилията на афганистанците за намиране на политическо решение на конфликта, което е по-наложително от всякога", подчерта представител на НАТО, цитиран от Франс прес, предава "Монитор".
НАТО ще запази дипломатическото си присъствие в Кабул и ще помогне работата на летището на афганистанската столица да продължи безпрепятствено, добави представителят на алианса.
Очаква се афганистанска делегация, включваща ръководителя на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула, да излети за Катар, за да се срещне с представители на талибаните и да обсъди предаването на властта, предаде Ройтерс, като се позова на информиран източник. Според него в дискусиите ще участват и представители на САЩ.
Председателят на долната камара на афганистанския парламент Мир Рахман Рахмани, лидерът на Партията на ислямското единство на Афганистан Хаджи Мохамад Мохакик и други официални лица излетяха днес от Кабул за Исламабад с полет на пакистанските авиолинии, съобщи ТАСС, цитирайки агенция "Паджвок афган нюз".
Те ще проведат консултации с посредничеството на пакистанските власти за възможността за политически диалог с талибанското движение.
Днес талибаните призоваха президента Ашраф Гани, членовете на афганистанското правителство и лидерите на политически партии към сътрудничество. Бунтовниците заявиха, че планират да създадат "отворено за всички ислямско правителство, в което ще бъдат представени всички афганистанци".
Посолството на Пакистан в Кабул съобщи, че работи нормално въпреки настъплението на талибаните. Исламабад е готов да предостави убежище на афганистански журналисти и техните семейства, каза ръководителят на дипломатическата мисия Мансур Ахмад Хан.
Пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши заяви, че Исламабад поддържа мирно решение на афганистанския проблем и страната му "няма фаворити в Афганистан".
"Когато дойде времето, Пакистан ще признае правителството на талибанското движение в съответствие с международния консенсус, реалностите и пакистанските национални интереси", добави той, като подчерта, че военно решение на афганистанския проблем не трябва да има.
"Всички проблеми трябва да се решават чрез диалог", отбеляза той, като при това в центъра на вниманието "трябва да бъде стремежът за развитие и процъфтяване на Афганистан".
Индия съобщи днес, че посолството й в Кабул засега ще продължи работата си, но вече е разработила план за спешна евакуация на своите дипломати и други граждани от афганистанската столица, ако развитието на събитията го наложи.
Испания от своя страна съобщи, че ускорява плановете си за евакуация на испанските граждани и на местните служители, включително преводачи, съобщава Асошиейтед прес.
Авиокомпанията "Флайдубай" обяви днес, че от утре спира полетите си до Кабул. Днес ще бъде извършен полет от афганистанската столица до Дубай, след което транспортните услуги ще бъдат прекратени за неопределено време, съобщи говорител.
Източник: https://blitz.bg/

 

Продължава гасенето на пожара над село Югово в Родопите с участието на военнослужещи и вертолет

15.08.2021, 11:52

Военнослужещи от 4-и артилерийски полк от състава на Сухопътните войски и екипаж с вертолет от 24-а авиобаза от Военновъздушните сили и днес  ще продължат да гасят големия горски пожар над село Югово, Община Лъки, съобщаава Пресцентърът на МО.
От 08.00 ч тази сутрин 37 военнослужещи и 4 автомобила от 4-и артилерийски полк са на терен в труднодостъпната високопланинска местност. Действията им се водят от подполковник Коста Делев, командир на противотанков дивизион в полка. Освен над село Югово, днес част от тях ще бъдат и в местността Орехово над Нареченски бани. Асеновградските артилеристи гасят за трети пореден ден. Модулът действа в района на пожара по 12 часа.
За четвърти пореден ден в гасенето на този пожар се включва вертолет „Кугар” с екипаж от 24-а авиационна база, който ще извършва погасяване на огъня от въздуха. През вчерашния ден машината е извършила 78 водохвърляния от въздуха в района на пожара.

 

Байдън праща 5000 войници, за да помогнат за изтеглянето на дипломатическия персонал на САЩ от Афганистан

15.08.2021, 08:26

Президентът Джо Байдън е разпоредил изпращането 5000 войници в Афганистан, за да помогнат за безопасното изтегляне на дипломатическия персонал на САЩ оттам, предаде Ройтерс.
Според съобщението на Белия дом той е заповядал на въоръжените сили и разузнаването на САЩ да бъдат бдителни за евентуални “бъдещи терористични заплахи от Афганистан”.
Понастоящем талибански бунтовници провеждат успешна офанзива и завладяват все повече провинциални столици в страната. Вчера те превзеха град Мазар и Шариф, който беше последния бастион на правителствените сили в северната част на Афганистан. После бе съобщено, че са влезли без бой в столицата на провинция Лагман.
Източник от Пентагона, пожелал анонимност, каза, че четири от петте хиляди войници, споменати от Байдън, вече са определени за мисията, а към тях ще се добавят още 1000 от 82-а въздушнодесантна дивизия.
Президентът е казал още, че американските представители на преговорите в Доха са предупредили, че всяко действие на талибански бойци, което подлага на риск американски войници, ще срещне “незабавен и силен” военен отговор. По думите на Байдън запазването на военното присъствие на САЩ е без значение, ако афганистанските въоръжени сили “не могат да опазят собствената си страна”. - Яков Кедми о ситуации в Афганистане!
Източник: bta.bg

 

Амфибия Бе-200 катастрофира при пожарогасене в Турция

15.08.2021, 08:08

Летяща амфибия Бе-200ЧС от състава на руските ВМС е катастрофирал в Турция, по време на операция по пожарогасене. Това стана вчера, 14 август 2021 г.
Машината е катастрофирала в района на град Кахраманмараш, в югоизточната част на страната. Самолетът е участвал в гасене на пожар в планински район, който е възникнал по-рано вчера.
По официална информация, на борда се е намирал петчленен руски екипаж и трима представители на турската горска служба, които са координирали операцията с наземните сили. Няма оцелели.
На кадрите от мястото на катастрофата се вижда, че машината е имала борден номер 20 „жълт“ (RF-88450). Самолетът е бил от състава на руските ВМС и е бил даде под аренда на Турция за участие в операции по пожарогасене.
От руското МО съобщиха, че самолетът е катастрофирал при кацане, но на разпространените видеоклипове се вижда, че Бе-200 се е врязал във висок планински склон. В интернет циркулират и кадри, за които се твърди, че показват самолета, непосредствено преди катастрофата му. На тях се вижда, че евентуалният сблъсък става няколко секунди, след пускането на вода върху огнената стихия.
Самолетът, който се разби днес, е чисто нов и е произведен през февруари 2020 г., а през юли същата година е предаден на руските ВМС. Той става първият сериен Бе-200ЧС използван от военноморската авиация на Русия.
Това е първата катастрофа с Бе-200. Вариантът ЧС е предназначен за операции по търсене и спасяване, както и гасене на пожари от въздуха. - Още за Бе-200
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Минчо Христов по пътя на Веселин Марешки. Иска мораториум върху превъоръжаването

14.08.2021, 22:38

Или обратното. Защото настоящият народен представител Минчо Христов искаше мораториум върху сделките за превъоръжаване на армията още в далечата 2006 г. Веселин Марешки стори това през 2008 г.  Сега в 46-ото Народно събрание г-н Христов се връща на старата си идея, внасяйки в деловодството на Народното събрание проект на решение за мораториум от същия характер.
Преди 14-15 години ставаше дума да не купупаме френски бойни кораби, военно-транспортни самолети „Спартан“ и изтребители „Грипен“. Проектът стоя повече от година, докато бе предложен през октомври 2007 г. да влезе в дневния ред на едно от заседанията на парламента. Тогава депутатът Минчо Христов го защити така:  „Предлагам в седмичната ни програма да влезе Проекторешение за налагане на пълен мораториум върху сделките по превъоръжаване. Предложението е внесено преди повече от година, може би година и половина, но сега доби особена актуалност след намеренията на българското правителство, поне доколкото бяха заявени от френския посланик и от френския президент, да закупи четири бойни френски кораба на обща стойност, заедно с лихвите, над 2 млрд. лв. Особена актуалност придоби и след посещението на президента господин Първанов в Швеция, където той обеща да закупим шведски изтребители „Грипен” за стотици милиони евро.
Колеги, обръщам ви внимание, че всички тези сделки, които се правят, и за самолетите „Спартан”, които обслужват така наречените мисии в чужбина – Ирак и Афганистан засега, не са за целите на Българската армия тук, в България, не са за целите на отбраната на България. Те са за обслужване на чужди военни, военнополитически и икономически интереси.
При тази тежка, критична социална ситуация в България мисля, че предложението е напълно разумно. Нека да докажем, че мислим за интересите на българските граждани, а не за интересите на чуждестранни военни комплекси и шепа български комисионери! Благодаря.“
От 116 народни представители „за“ бяха 13, „против“ - 44, „въздържали се“ - 59. Преди това проекторешението бе отхвърлено и от Комисията по отбрана  със 7 гласа “против”, 1 “за” и 1 “въздържал се”. Мотивите на народните представители бяха, че противопоставянето на социална основа би създало конфликти и би очертало опасна тенденция с пагубни последици върху способностите на българската армия и националната сигурност.
През юни 2018 г. със 17 гласа Комисията по отбрана реши да не подкрепя  проект на решение за налагане на мораториум върху проектите за "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет", внесен от народния представител Веселин Марешки и група народни представители от ПГ на ПП „Воля”. Само един депутат беше за мораториума.
През април 2020 г. от ПГ на ПП „Воля“ бе внесен нов проект на решение за мораториум върху инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника  за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“ и върху актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен патрулен кораб за ВМС“. С 11 гласа „за“ и един „против“ Комисията по отбрана не подкрепи проекта на решение. В изказването си народният представител Марешки изрази загриженост за избирателите и поиска модернизацията на армията да започне след ликвидиране на бедността сред населението. Според него приоритетите на държавата трябва да са здравеопазване, образование, доходи на гражданите, а чак след това армията. Според него, в рамките на Въоръжените сили първо трябва да се обърне внимание на хората, а след това на техниката. От Комисията по отбрана констатираха, че в проекта на решение за налагане на мораториум не са отчетени перспективите пред средата на сигурност, и липсват анализи на очакваните ползи от мораториума, съпоставени с последствията, които ще има върху развитието на въоръжените сили.
Тези дни г-н Минчо Христов отново  има внесено проекторешение за налагане на мораториум върху сделките за превъоръжаване на Българската армия. “Фиксирано е многоцелеви бойни самолети, корвети, фрегати, бойни хеликоптери. Не съм включил само самолетоносачи“, каза той от парламентарната трибуна. Според него е далеч по-важно да купим сега самолет за гасене на пожари, специализирани хеликоптери и най-вече, хората от горските стопанства му казали, специализирани, високопроходими джипове. 50 от тях стрували само 5 млн. лв. Аз лично ще лобирам това да се случи, заяви г-н Христов. Мораторумът, смята той, трябва да падне, когато бъдат решени неотложните проблеми на здравеопазването и на борбата с пожарите. Както преди 14-15 години, така и сега, стои на позицията, че модернизирането на армията ни обслужва интереси на външни сили, а не на отбраната на страната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Преди 107 г. германски цепелин бомбардира Антверпен

14.08.2021, 21:54

На 14 август 1914 г. по време на току що започналата Първа световна война германски боен цепелин с военно означение Z-IX (заводски номер LZ-25) и командир Ернест Леман бомбардира важното белгийско пристанище Антверпен. В резултат има разрушения и са дадени първите жертви от въздушно нападение.
В зората на авиацията цепелините (дирижаблите) леко изпреварват развитието и навлизането в армиите пред самолетите. Пречката е в липсата на леки и компактни двигатели. Безспорно водеща е Германия, следвана от Русия.
През 1913 г. Германия има на въоръжение в сухопътната армия и във флота 11 дирижабъла, които по своите технически параметри значително превъзхождат въздушните кораби на другите страни. В цепелините германският генералитет вижда инструмент за геополитическо застрашаване и натиск, който като „дамоклиев меч” да надвисва над главите на несговорчивите съседи..........Прочети още

 

Код „Счупена стрела“ или как американците сами щяха да се взривят с атомна бомба

14.08.2021, 21:08

Ядреното оръжие е финалната крачка, която завинаги ще сложи край на човечеството и света, който познаваме. На този етап сме благодарни, че все още има разумни хора, които не са забравили Япония, а след това ще добавим и добре познатите ядрени катастрофи. Ще открием, че въпреки наличието на редица дружества, които се стремят по всякакъв начин да премахнат употребата и изобщо – съдържанието на този вид оръжие, най-големите притежатели, като в това лице визираме Русия и САЩ, нямат никакво намерение да се разделят с тази технология.
Дали я използват за страх или просто като гаранция за мир, не можем да знаем. Любопитен факт е, че Северна Корея продължава своите ядрени опити, за да докаже на света, че няма да позволи върху нея да се влияе чрез политика и утопията, която там е създадена, може да продължи да съществува по същия начин. Ако търсите пример за диктатура и владение, това е локацията......Прочети още

 

7 оръжия, забранени за използване в модерната война

14.08.2021, 20:54

Идеята за забраната използването на определени оръжия по време на война  може да изглежда иронична. В края на краищата, целта им не е ли да нанесат максимални поражения на другите?
Да, но въпреки това, някои оръжия, които са се появяват през историята на войната, изглежда причиняват толкова много ненужна болка и страдание, че са забранени за употреба във всеки конфликт.
Някои специфични видове оръжия са напълно забранени, докато други са обект на различни ограничения. Тук ще разгледаме някои от най-опасните от тях......Прочети още

 

Във ВМС Южна Корея се появи първата дизелова ракетна подводница по проект KSS-III

14.08.2021, 16:07

Южнокорейското издание Yonhap съобщиха, че ВМС на Република Корея на 13 август са приели на въоръжение първата ракетна дизелова подводница SS 083 Dosan An Chang-Ho по националния проект  KSS-III (Changbogo-III) от подсерията Batch-I. Авторите пишат, че церемонията по присъединяването към състава на флота се е състояла на южния остров Geojedo в корабостроителницата на групата Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Co. - (видео)
"След като бъде разгърната, подводницата ще играе активна роля в качеството на система в стратегическите въоръжения на страната срещу заплахите", съобщиха от пресслужбата на ВМС.
В Yonhap уточниха, че Южна Корея планира да построи още две подводници от същата серия до 2023 г. Отбелязва се, че при изграждането на подводниците ще се използват собствени технологии.
SS 083 е способна да работи под вода в продължение на 20 дни, без да изплува. Подводницата е с дължина 83,5 м и ширина 9,6 м. Максималната скорост на Changbogo-III достига 20 възла. Субмарината има осем 533 мм торпедни апарата и шест вертикални пускови установки за крилати ракети Cheon Ryong (Hyunmoo 3) и балистични ракети Hyunmoo 4-4.

 

Военнослужещи от Сухопътните войски и вертолет на ВВС продължават да гасят пожара над село Югово в Родопите

14.08.2021, 09:05

И днес, 14 август военнослужещи от Сухопътните войски и от Военновъздушните сили и вертолет продължават да гасят големия горски пожар над село Югово, Община Лъки. От 08.00 ч тази сутрин 36 военнослужещи от 4-и артилерийски полк са на терен в труднодостъпната високопланинска местност. Действията им се водят от подполковник Недялко Киров, командир на реактивен дивизион в полка. Асеновградските артилеристи са в района на пожара за втори пореден ден. Вчера повече от 12 часа военнослужещите помагаха в гасенето на огъня.
За трети пореден ден в гасенето на този пожар се включва вертолет „Кугар” с екипаж от 24-а авиационна база, който ще извършва гасене на огъня от въздуха. Вчера до обяд един вертолет „Кугар” направи 14 водохвърляния в района на пожара, а следобед втори вертолет извърши още 10 водохвърляния за гасене от въздуха.

 

Неизвестната картечница на Силин-Перерушев ТКБ-464

14.08.2021, 08:45

Рядката ръчна картечница ТКБ-464 беше демонстрирана на видео – на кадрите се разказва за уникалното стрелково оръжие, разработено от конструкторите Вячеслав Силин и Виктор Перерушев от Тула.
"През 1956 г. ТКБ-464 участва в конкурс за единна картечница за замяна на Горюновия СГМ и на ръчната картечница РП-46, но отпада от изпитанията заради напречно разкъсване на гилзите при стрелба", съобщи пред концерн "Калашников" историкът на стрелковото оръжие Андрей Уланов, цитиран от "Российская газета".
Работата е там, че при разработката на ТКБ-464 конструкторите решават да се съсредоточат на елементите на картечницата на Горюнов СГ-43, която вече стои на въоръжение в съветската армия. Инженерите предполагат, че даденото решение може да повлияе положително на конкурсната комисия – все пак картечницата вече е усвоена от производството. Уви, ТКБ-464 излиза от конкурса заради разпадането на гилзите 7,62х54-мм при подаването от лентата. Именно от този недостатък страда и изходният СГМ, на който е основана конструкцията на ТКБ-464, заради високата скорост подвижната система и "дългия" несиметричен възел на затваряне на цевта.
В крайна сметка конструкторите се съсредоточават на разработката на други оръжейни системи. Например през 1961-1966 г. под ръководството на Вячеслав Силин е създадено гладкоцевното полуавтоматично оръдие 2А28 "Гром" от 73-мм калибър. Това оръдие става едва ли не универсално, намира употреба в десетки образци на военна техника. - Още картечници

 

Исторически календар

14.08.2021, 08:30

На 14 август 1905 г. e роден Добри Бочев Доневски в с. Чифлик, Троянско. Завършва гимназия в Плевен. През 1926 г. постъпва в Авиационното училище на летище Божурище и през август 1927 г. взема успешно първи пилотски изпит. Присвоено му е званието “Пилот-авиатор на туристически самолет“. През 1928 г. е приет в авиаторския взвод на Военното училище. През 1931г. е произведен в чин подпоручик, летец- пилот. Служи като взводен командир на летище Казанлък.
През 1935 г. се обучава в инструкторски курс по безмоторно летене в Германия. Той е един от основателите на безмоторното летене в България.
През 1936 г. завършва Изтребителната школа „Имелман“, Германия, и лети на изтребител Хайнкел Хе-51. Назначен е за инструктор във Въздушното училище в Казанлък. През 1940 г. поручик Доневски е повишен в звание капитан.
Със заповед № 94/16.VII.1940 г. е назначен за командир на 672-ро изтребително ято към 6-и изтребителен полк в Карлово, а от февруари 1941 г. е командир на 2/6 орляк.
През март 1942 г. към 6-и изтребителен полк се създава Изтребителна школа. За неин командир е назначен капитан Добри Доневски. Школата разполага с 50 самолета от 9 типа, сред които и Месершмит-109Е. През 1942 г. Изтребителната школа се пребазира на летище Долна Митрополия, Плевенско.
След 9 септември 1944 г. Добри Доневски участва в първата фаза на Втората световна война.
През 1945 г. е произведен в звание подполковник и служи в Щаба на Въздушни войски. На 1 януари 1948 г. е уволнен като „царски“ офицер.
В своята летателна дейност Добри Доневски лети на 35 моторни и 9 типа безмоторни самолета. Служи във ВВ и ВВС от 1927 до 1948 г.
На 1 юли 1948 г. е назначен за преподавател по тактика във Военна академия „Г.С. Раковски“, където преподава до1953 г. Прехвърля се като преподавател в Държавната политехника (МЕИ), повишен е в звание полковник от запаса и работи до 1956 г. От 1968 до 1975 г. е началник- щаб на Плевенския авиоотряд на селскостопанската авиация. Умира на 17 октомври 2004 г. на 99 г.

 

 

70 години от създаването на шести дивизион противоминни кораби.

13.08.2021, 21:54

На 13.08.2021 г. с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване в Пункт за базиране Бургас се отбеляза 70-та годишнина от създаването на 6-ти дивизион противоминни кораби.
На 11.08.1951 г. Българският Военноморски флот получава 4 броя трални кораби – 2 морски тралчици (проект 254), 2 рейдови тралчици (проект 253), които заедно с шестте рейдови миночистача поставят началото на 6-ти дивизион миночистачни кораби от състава на военноморска база Бургас. Първият командир на дивизиона е адмирал Иван Добрев, (тогава капитан І ранг).
През всичките тези години корабите от състава на формированието достойно развяват родния трибагреник като участват в учения не само в Черно, но и в Егейско, Адриатическо и Средиземно море. Българският флаг е развяван многократно в пристанищата на Република Гърция, Република Грузия, Република Египет, Руската Федерация, Република Румъния, Република Турция, Република Хърватска и Република Украйна.
На празника присъстваха командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, бивши командири на дивизиона и командири на кораби от дивизиона, приятели и близки.
По повод юбилея флотилен адмирал Велко Велков връчи награди на отличили се военнослужещи от името на Министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
Командирът на дивизиона – капитан І ранг Павлин Щерев поздрави военнослужещите с празника, награди някои отличили се с грамота и благодари на личния състав за отличното изпълнение на поставените задачи. В словото си той подчерта, че на всички нива военнослужещите работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност. Благодари им за това, че успяват в днешните трудни условия да мобилизират своите сили, за да изпълняват успешно поставените задачи и им пожела да бъдат смели в мечтите си и да не позволяват на трудностите да сломят духа и волята им – „Вярвайте в себе си, за да повярват и другите във вас!“.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

НАТО свиква извънредна среща заради Афганистан, там е ад

13.08.2021, 17:00

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) ще проведе спешно заседание днес във връзка със ситуацията в Афганистан, съобщават Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.
Генералният секретар Йенс Столтенберг ще бъде председател на спешната среща на посланиците на НАТО, която трябва да започне в 16.00 часа българско време, пише БНР.
На срещата ще се обсъди бързо влошаващото се положение със сигурността в Афганистан и ще се координират националните мерки за намаляване на персонала на посолствата в Кабул, тъй като талибаните получават контрол над все повече градовете в страната вследствие на изтеглянето на американските войски, каза пред Ройтерс неназован източник по сигурността.
Западният алианс прекрати военните операции в Афганистан след почти две десетилетия и изтегли повечето свои войски от страната, но все още служи като форум за координиране на националните мерки в азиатската държава.
Междувременно, според непотвърдени информации, талибанските сили са напреднали към покрайнините на Кабул, на около 50 км от афганистанската столица.
В отговор на напредъка на талибаните Пентагонът заяви в четвъртък, че ще изпрати допълнително около 3000 американски войници в Афганистан в рамките на 48 часа, за да помогне за евакуацията на служители на посолството на САЩ.

 

Все още Въоръжените сили нямат „Инвестиционен план-програма до 2032 г.“

13.08.2021, 16:20

Проект на Инвестиционен план програма на Въоръжените сили е изготвен и разгледан на 27 април т.г. на заседание на Съвета по отбрана. Приет е за информация и е взето решение да бъде преразгледан и детайлизиран. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите Велизар Шаламанов и Калоян Янков. Независимо, че следва да бъде приет от Министерския съвет, министърът смята, че е полезно проектът да бъде представен и обсъден в парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси. (Б. р. – В програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. е записано: „Успешното реализиране на целите и приоритетите на отбранителната аквизиция и свързаната с нея политика по въоръженията ще се постигне чрез планомерно и последователно изпълнение на „Инвестиционен план-програма до 2032 г.“.)
През следващите години ще се наложи да разчитаме на една съществена част от оръжейните системи, произведени в Съветския съюз или с лиценз на държави от бившия Съветски съюз, с ясната цел за снемането им от употреба до края на периода, т.е. до 2032 г. Некомплектът на личен състав във Въоръжените сили е 19 процента, съобщи още министърът. През март следващата година, каза той, изтича рамковият договор с РСК МиГ за ремонт на българските изтребители МиГ-29, но на практика са изплатени всички суми по него. Очаква се след месец или два РСК МиГ да изпълни задълженията си.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 
 

Адмирал Ефтимов: Отричам категорично да е свален самолетът на ВВС в Черно море

13.08.2021, 09:00

Отричам категорично да е свален самолетът. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, по повод трагичния инцидент с падането на изтребител при учение край Шабла в Черно море. - (видео)
Черната кутия на самолета, с който се разби и загина пилотът майор Валентин Терзиев все още не е заминала за Русия, обясни адмиралът. От страна на МО и военновъздушните сили е извършено всичко, вървят преговори с руската страна, чакаме отговор, допълни той.
Въпреки скептицизма, ние намерихме черната кутия и мисля, че се справихме добре с тази задача, подчерта адмирал Ефтимов.
Той коментира и важните задачи, които българската армия изпълнява в службата си към обществото.
Сред тях са контрол на въздушните и морски пространства, противодействие на тероризма, участие в охраната на границите, защита на критичната инфраструктура.
От 22 юли досега над 500 военнослужещи от сухопътни войски са оказвали помощ на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във връзка с пожарите, обясни адм. Ефтимов.
Той е категоричен, че е много важна ролята на общинските и кризисните щабове, за да могат военнослужещите да действат.
От 27 юли до вчера сме участвали в гасенето на пожари в районите на Твърдица, Старосел, Михилци, Ястребец, а вчера вертолетът "Кугар" беше пренасочен и към пожара над село Югово, обясни бригаден генерал Петьо Мирчев, зам.-командир на Военновъздушните сили.
Армията поддържа 4 хеликоптера за гасене на пожари - два "Кугар"-а и два Ми-17, допълни той. Изисква се пределна концентрация от пилота. Нужни са часове подготовка, затова не може всеки военнослужещ да изпълнява такава мисия, подчерта ген. Мирчев.
Никога няма да бъдем доволни от темповете в модернизацията на армията, естествено, че искаме повече, категоричен е адмирал Ефтимов.

 

Афганистан: Да се подготвим за най-лошия вариант

13.08.2021, 08:35

Сега, когато изтеглянето на американски войски от Афганистан ще приключи скоро, а войските на другите партньори от НАТО вече са напуснали страната, цари едно общо недоумение: Може ли настъплението на талибаните да бъде спряно? Как може да се попречи на талибаните да установят радикално ислямско управление – в момент, в който те вече посягат към властта?
Едва в четвъртък стана ясно, че войнствените ислямистки бунтовници превзеха град Херат в западен Афганистан (третия по големина град в страната). Херат е един от най-големите градове в Афганистан и би бил единадесетата от 34-те провинциални столици в Афганистан, които бяха превзети от талибаните в рамките на няколко дни, докато войските на САЩ и НАТО се изтеглят.
Как реагира Западът?
От Брюксел възможностите за влияние са малко. Това, което досега правеше скромно впечатление, беше военното присъствие, но то вече не съществува. Заплахата от страна на германския външен министър, че ако талибаните създадат „халифат“, Западът ще намали помощта за развитие, няма да удари адресатите.
За Афганистан външният министър на Германия Хайко Маас очакваше мек талибански режим. Сега, когато на фронта се появява радикална ислямизация, подобна на аятолах, и елиминиране на демокрацията, изграждана в продължение на 20 години, той обявява, че Германия няма да „даде и цент повече на Афганистан“.
Междувременно САЩ вкарват още 3000 войници на летището в столицата Кабул: Те трябва да организират нормалното изтегляне на персонала на посолството. Държавният департамент на САЩ избягва подходящата дума „евакуация“, вероятно звучи твърде близо до „провал“. Великобритания от своя страна изпраща 600 войници в помощ на сънародници и афганистански преводачи, за да напускат район, който последователно беше в ръцете на СССР, военачалници, моджахидини, талибани и западни сили.
Поуките от сирийския провал
Би било правилно и разумно сега да се вземат предпазни мерки в случай на големи бежански движения. Можем само да се надяваме, че сме си научили уроците от опита със Сирия. Ако не искаме афганистанците, бягащи от талибаните, да си проправят път към Европа, то те трябва да бъдат правилно обгрижвани в региона.
По онова време помощта за онези организации, които се грижеха за сирийските бежанци в Йордания и Ливан, беше значително съкратена. Последиците са добре известни, една от които е наличието на силни опозиционни партии, основани на антибежанските настроения, в редица парламенти. Може би най-лошият сценарий няма да се сбъдне. Ако ли не, то още през есента ще имаме радикален ислямски режим в Кабул и вероятно милиони бежанци.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

На този ден през 1912 година за първи път български пилот лети в небето на България

13.08.2021, 08:10

На 13 август 1912 г. Симеон Петров става първият български пилот, който лети в небето на България с аероплан българска собственост. В следващите дни полети изпълняват Христо Топракчиев и Никифор Богданов.
Първопроходецът
Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 г. в Русе. Завършва военно училище през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк в София.
През 1912 г. след конкурс поручик Петров заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов са изпратени в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж. Потеглят с влак на 9 април.
По време на обучението си Петров предлага и придружен от Луи Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция.
При един от последните си полети над летище Етамп Петров се издига на височина от 1400 м, когато двигателят на самолета му „Блерио XI” се поврежда и спира да работи.
Списание „Л'аеро” (L'Aero), орган на парижкия аероклуб, коментира: “Мосю Петров, без да губи присъствие на духа, започва да се спуска с планиране спирално надолу и благополучно слиза на земята. Това е единственият случай в авиацията, когато внезапното спиране на мотора не е последвано от катастрофа.” Във Франция по този повод излиза възпоменателна картичка с лика му.
Впоследствие Петров заедно с Топракчиев разработват методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Блерио.
Тримата български пилоти успяват да завършат курса само за 35 дни и след изпит пред специална комисия на френския аероклуб на 25 юли 1912 г. получават своите бревети. Те се нареждат сред първите хиляда пилоти в света – техните бревети са съответно с номера 949, 950 и 951.
Не случайно самият Луи Блерио се изказва за тях така ласкаво: „Гордея се, че имам такива добри ученици като българите Петров, Топракчиев, Богданов. Не познавам други по-смели, по-умни, по-дисциплинирани, по честни хора от тях. Те се учат на всичко.
На 7 август 1912 г. на гара София пристига първият самолет „Блерио-XI” с двигател „Гном” от 70 к.с. На 13 август Симеон Петров го изпробва във въздуха.
Симеон Петров описва полета си така: „13 август 1913 г. Първи чисто български полет. Излитам от летището край гарата. Идвам над София на 100 метра височина, летя над артилерийските казарми, където служех, Арсенала, над Лагера, над „Света Неделя”, отправям се към гарата, слизам на опразненото от публиката място...”
Софиянци веднага тръгват на спонтанна манифестация, като понасят Симеон Петров на ръце.
Единственият български самолет „Блерио XI” взема участие в Шуменските маневри, които са генерална репетиция за предстоящата война. Самолетът лети за атакуващата страна, но след първия разузнавателен полет се поврежда при кацане на импровизираното летище край Разград.
Балканска война
В началото на Балканската война България има шестима пилоти и трима механици, включени в състава на въздухоплавателното отделение.
Симеон Петров е спешно командирован в Русия за закупуване на още самолети. Изпълнил задачата си, Петров се връща в България към средата на октомври 1912 г.
По време на Балканската война изпълнява редица бойни полети. Той е първият пилот, който извършва нощно разузнаване над Одрин (7.11.1912 г.), отразено от френския вестник „Илюстрасион”.` Пръв в света изпълнява полет над противникова територия (13.3.1913 г.), като полага основите на стратегическото разузнаване.
Първа световна война и след това
През Първата световна война Петров е началник на 2-ро аеропланно отделение. Той конструира авиационните бомби тип „Чаталджа“, оказали се изключително успешна конструкция. Българското правителство откупува патента от капитан Петров за сериозната за тогава сума от 5200 лева. Впоследствие чертежите са отстъпени на Германия по силата на съюзния договор и бомбите са използвани от Централните сили до края на Първата световна война. Именно с тях е пометено съглашенското летище в Солун.
Симеон Петров е първият началник на аеропланното училище, на аеропланната работилница и е основател на летище „Божурище”. Лично е обучил много пилоти.
След Първата световна война Петров е уволнен от армията. За да се препитава, се занимава с каквото му попадне: става оксиженист, поправя автомобили, продава детски играчки. За известно време му потръгва внос на спортни стоки и най-вече на велосипеди. Водач е на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.
През 1938 г. създава дружеството „СИМОНАВИЯ“ (от СИМеОН АВИАтора), което първоначално внася грамофонни плочи от френската фирма „Пате Фрер”, а по-късно организира производството им в България. Марката на плочите е „Орфей“. Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София.
През 1947 г. дружеството „СИМОНАВИЯ“ е национализирано и е преименувано „Балкантон“. Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков завод.
Първият ни авиатор умира забравен от всички на неизвестна дата през 1950 г. в София.

 
 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Георги Минчов Вазов

13.08.2021, 08:07

Навършват се 87 години от смъртта на генерал-лейтенант Георги Минчов Вазов. Той е роден на 5 януари 1860 г. в Сопот, брат е на българския поет Иван Вазов. Учи в Априловската гимназия в Габрово (1874). След Освобождението постъпва на служба в Българската земска войска (20 август 1878). Завършва пехотното юнкерско училище в Одеса (1880). Като младши офицер-подпоручик 8 януари 1880г. е зачислен в 1- ва пехотна Софийска дружина (януари 1880), след това служи в 1- ва пехотна Пловдивска дружина на Източнорумелийската милиция. През 1883 г. постъпва в инженерното училище в Санкт-Петербург и през същата година изпълнява служба като поручик, а на следващата година (1884) продължава като слушател в младшия курс на Николаевската генералщабна академия. Поради събитията около Съединението се завръща в България. На 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан и участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в отряда на майор П.Стоянов. Сражава се при овладяването на Цариброд (12 ноември).
След войната предсрочно е произведен в чин майор и назначен за преподавател във военното училище (1886). Поради участие в детронацията на княз Александър I Батенберг (август 1886) напуска страната и емигрира в Русия. Завършва Николаевската военноинженерна академия (1888). Като военен инженер служи в Закаспийския военен окръг. На 18 май 1894 г. е произведен в чин подполковник.
В България се завръща през 1897 г. Постъпва в българската войска като офицер за особени поръчки при Военноинженерната инспекция, командва 2- ра пионерна дружина (1900-1904), а след това е началник на инженерните войски и Инспектор на инженерните войски (1904-1908). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин полковник, а през 1906 г. е произведен в чин генерал-майор.
В навечерието на Балканската война (1912-1913) е началник на военните съобщения и етапи. На 9 ноември е назначен за Лозенградски военен губернатор. При обсадата на Одринската крепост е привлечен като специалист по воденето на крепостна война. Назначен е за началник на Източния сектор на войските, обкръжаващи крепостта. На неговия участък се нанася главният удар при общия щурм на Одринската крепост (12 срещу 13 март 1913). Тук българските части овладяват първите фортове- Айвазбаба, Айджйолу и др. След падането на Одрин генерал Вазов е назначен за началник на крепостта, а на 16 март поема цялото управление на новоосвободените земи в Тракия. През 1913 г. е с чин генерал-лейтенант.
През време на Междусъюзническата война (1913) е военен министър (от 28 юни до 23 август). След подписването на Букурещкия мирен договор си подава оставката и преминава в запаса.
През Първата световна война не е мобилизиран в армията. Отдава се на публицистична и обществена дейност. Умира на 13 август 1934 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър”II ст. с мечове отгоре; със същия орден V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст.

 
 

 

Единственият Cougar се бори срещи два пожара днес

12.08.2021, 22:43

Единственият вертолет AS 532AL, който ВВС могат да използват за борба с пожарите, участва в две акции днес, 12 август 2021 г. Това съобщиха от ВВС.
Днес вертолетът Cougar с борден номер 704 излетя в 08,30 часа сутринта, за да продължи битката с огъня, който е обхванал над 15 декара иглолистна гора между връх Голям Медарник и заслон „Кобилино бранище“. Участъкът е с надморска височина 2150 метра и е труднодостъпен, заради скалите и наклона.
Благодарение на незаменимата помощ от въздуха пожарът беше максимално ограничен, въпреки промените в посоката на вятъра. За близо 4-часовата борба с огнената стихия бяха изпълнени 15 захода и хвърлени 24 тона вода.
Освен екстремните метеорологични условия в резултат от горещото време, топлината от огъня и силните пориви на вятъра вертолета е бил на височина над 2000 метра, което представлява сериозно изпитание за техническите му възможности и уменията на екипажа, съобщават още от ВВС.
Командири на екипажите при гасенето на пожарите през последните три седмици са полковник Димитър Павлов с нальот над 2500 часа и майор Йорданов Йорданов с нальот над 3500 часа, а втори пилоти са подполковник Цветомир Гърков, майор Александър Цанков и майор Марин Тасков. Въпреки тежките условия те успяват да се справят със задачите, благодарение на отличната си подготовка и високия си професионализъм, казват още от Военновъздушните сили.
Освен военнослужещите от 24-та авиационна база на борда на вертолета при всяка от задачите присъства координатор от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Той поддържа връзка с пожарникарите на земята и насочва екипажа, за да бъде хвърлянето на вода възможно най-точно и ефективно.
С приключването на работата в Рила идва нов сигнал за сериозен пожар. От 12,00 часа екипажите вече гасят голям горски пожар в района на село Югово, община Лъки в труднопроходим район.
През последните три седмици екипажи от авиобазата се включиха активно в гасене на пожари в различни краища на страната: край Твърдица, област Сливен от 27 до 29 юли; в района на село Розино, община Карлово на 2 и 3 август; край Старосел, община Хисаря, област Пловдив на 4 август и край село Михалци, община Хисаря, област Пловдив на 7 август. Отделно, три поредни дни от 10 до 12 август вертолетът участва в гасенето на пожар в района на Мусаленската пътека под хижа „Ястребец” в Рила планина
Тази динамична обстановка налага огромно натоварване на екипажите и техниката от авиобазата.
Източник: https://aero-bg.com/

 

ГЕРБ се интересува до къде са преговорите за покупката на още F-16

12.08.2021, 22:34

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев е задал парламентарен въпрос до служебния министър на отбраната Георги Панайотов до къде са стигнали преговорите за покупка на още осем изтребителя F-16.
„За да не се забави във времето придобиването на вторите осем самолета, преговорите за тяхната доставка започнаха още през 2020 г., чрез изпращане на писмо за цените и наличностите. Отговорът на това писмо трябва да даде цените за следващите осем самолета с тяхното въоръжение и техника, както и времевия диапазон за тяхната доставка. До колкото съм запознат, отговорът от американската страна е пристигнал в МО в края на мандата на преходното правителство. Ако България иска да получи своевременно следващите осем, преговорният и подготвителен въпрос не трябва да бъде преустановяван дори в рамките на служебното правителство”, пише депутатът Гаджев, известен с действията си в т.нар. „Комисия Gripen” в 44-ото Народно събрание.
Гаджев се интересува какви действия са преговори със САЩ са предприети и как се придвижва процедурата. Целият въпрос може да бъде намерен тук.
Изложението във въпроса на депутата Гаджев повдига някои интересни въпроси, които сочат към това, че или той не е запознат с процесите, или през есента на 2020 г. обществото е било заблудено за действията на кабинета „Борисов 3”. Според Гаджев, през 2020 г. са започнали преговори за доставката на още осем броя F-16 Block 70.
Темата за вторите осем F-16 бе повдигната неочаквано от тогавашния премиер Борисов в края на септември 2020 г., когато след среща с представители на Lockheed Martin и посланикът на САЩ у нас. Случайно или не, темата влезе в общественото пространство паралелно с посещението у нас на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Той разкритикува остро проектите „Турски/Балкански поток” и АЕЦ „Белене”.
Малко по-късно стана ясно, че месец по-рано българското МО е изпратило  LOR (Letter of Request – писмо за запитване) в което се търси информация за цените и наличностите (т.нар.„LOR for Price and Availability).
След бурните обществени реакции и на фона на антиправителствените протести, Константин Попов, който тогава бе шеф на комисията по отбрана в Народното събрание и тогавашният заместник-министър на отбраната Атанас Запрянов побързаха да обявят, че няма да се водят сега преговори за още изтребители, нито се планира скорошно подписване на сделка, а страната просто събира информация за да планира бъдещите си разходи. На техния фон, Красимир Каракачанов (министър на отбраната тогава) директно каза, че ако получим зашеметяваща оферта страната ни ще стартира веднага преговори за още осем изтребителя.
Така или иначе, темата заглъхна през октомври. През март 2021 г., обаче информацията за цените и сроковете на доставка е пристигнала. На парламентарен въпрос зададен тогава, Каракачанов категорично отказа да дава детайли за цените, но и заяви следното:
„Министерство на отбраната не е в процес, нито на разговори, нито на преговори с правителството на САЩ за придобиването на още осем самолета F-16 Block 70. Това ще е задача на някое от следващите народни събрания и правителства на страната”
Фактът, че Каракачанов декларира, че не прави нищо по придобиването на още F-16, явно не е притеснявал тогава Гаджев, който беше депутат и в 44-ото Народно събрание.
Колкото до процедурата за покупка на още F-16, то законите в България в момента предвиждат изготвянето на инвестиционен проект (в който да се посочи най-вече финансовата рамка). Той трябва да премине за одобрение последователно през борда за управление на проекта, Съвета по отбрана в МО, Министерски съвет и след това да бъде даден за гласуване от българския Парламент.
Едва след наличието на одобрен инвестиционен проект България може да търси от САЩ обвързваща оферта за доставка на още изтребители F-16.
През май 2018 г.  Народното събрание прие Проектът за инвестиционен разход за първите осем, като в него бе разписано, че купуването на нови изтребител ще има т.нар. „втори етап”, който включва:
„…придобиване на още 8 броя (или по-малко – до 16 броя общо, в зависимост от количеството, придобито през първия етап) самолети от същия тип след приключване на доставките по първия етап. След доставката на самолетите, ще се извърши и снемане от въоръжение на МиГ-29. За реализацията на втория етап се предвижда да се изготви нов проект за инвестиционен разход.”
В самият документ не е записан ясно срок за реализацията на втория етап, освен че ще стане факт „след приключване на доставките по първия етап”, което в българския случай с F-16 значи някъде след средата на 2024 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Генералски рокади по върховете на държавата и армията

12.08.2021, 20:38

Правителството реши да предложи на президента на Република България да издаде указ, с който да освободи генерал-лейтенант Любчо Тодоров от длъжността "Командващ на Съвместното командване на силите" и да го назначи на длъжността "Съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност". Указът да се счита от 01 септември 2021 година, предаде news.bg.
Също така правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Валери Цолов от длъжността "Заместник-командир на Сухопътните войски", да го назначи на длъжността "Командир на Съвместното командване на силите" и го удостои виеше офицерско звание "генерал-майор", считано от 01 септември 2021 година.
Бригаден генерал Васил Лазаров е предложен за освобождаване от длъжността "Съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност" и за назначаване на длъжността "Заместник-командир на Съвместното командване на силите", считано от 01 септември 2021 година.
Бригаден генерал Николай Караиванов е предложен за освобождаване от длъжността "Началник на щаба на Сухопътните войски" и за назначаване на длъжността "Заместник-командир на Сухопътните войски", считано от 01 септември 2021 година.
Министерският съвет прие също Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да назначи бригаден генерал Васил Събински на длъжността "Командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана", считано от 01 септември 2021 г.
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да назначи полковник Тодор Тодоров на длъжността "Командир на Командване за логистична поддръжка" и го удостои с виеше офицерско звание "бригаден генерал", считано от 01 септември 2021 г.

 

Президентът разговаря с представители на военно-патриотични организации

12.08.2021, 16:07

Снимка: Прессекретариат на президентаСпоред президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев социалната отговорност към ветераните, военноинвалидите, военнопострадалите, запасните и резервистите, както и военно-патриотичното възпитание на младите хора, винаги са били част от традициите на Българската армия. Той заяви това на среща на „Дондуков“ 2 с представители на съюзи и организации на военнослужещи от запаса и резерва, на ветераните от войните и на военноинвалидите и военнопострадалите.
Поводът за срещата бяха очакваните промени на Устройствения правилник на Министерството на отбраната. В нея участваха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев и  секретарят на „Клуб 199“ към Конфедерация на обществените организации от сигурността и отбраната подполковник от запаса Стефан Гълъбов.
Представителите на неправителствените организации подчертаха, че са готови да споделят своята експертиза и дългогодишен опит при обсъждането на подготвяните промени в Устройствения правилник на Министерството на отбраната. Според тях е особено важно съхраняването на непрекъсната комуникация между неправителствения сектор и Министерството на отбраната, както и да бъдат осигурени условия за нормално изпълнение на функциите на досегашната дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“.
Държавният глава приветства активния принос на военно-патриотичните организации за утвърждаване на авторитета на Българската армия и подчерта, че не по-малко важно е не само материалното, но и моралното признание на обществото ни към българските ветерани, военноинвалиди, военнопострадали, запасни и резервисти.
Източник: https://otbrana.com/

 

Талибаните плениха Ми-24

12.08.2021, 11:55

Талибаните плениха щурмови вертолет Ми-24В от състава на афганистанските ВВС. Това става ясно от кадри, публикувани в социалните мрежи вчера, 11 август 2021 г.
Машината има борден номер 123 и е била пленена на летището на северния град Кундуз. Регионалната столица бе превзета от талибаните на 8 август. Вертолетът изглежда здрав, но е със свалени лопати на носещия винт. Възможно е да е бил подготвен за евакуация по земя. - (видео)
Вертолетът е подарък от Индия, заедно с още три други, през 2019 г. Машините са били купени от Беларус, където са преминали и техническо обслужване.
От както през май започна широкомащабната офанзива на талибаните, военната авиация на правителството в Кабул търпи сериозни загуби. От огъня на противника, както и при инциденти са загубени общо пет вертолета от фамилията Ми-17, три UH-60A Black Hawk и два бойни MD 530F.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Как и защо румънците воюват срещу СССР през Втората световна война?

12.08.2021, 09;36

На 22 юни 1941 г. в 3 часа и 15 минути сутринта румънската войска заедно с немците нахлуват на територията на Съветския съюз. Така за Румъния започва Втората световна война, която ще донесе на страната серия от горчиви поражения и тежки загуби, кардинална промяна на държавното устройство, но в същото време и значителни териториални придобивки.
През 1930-те години Румъния изиграва огромна роля в стратегическите планове на Третия райх: тя обладава обширна граница със Съветския съюз (която нацистите искат да използват за сблъсък и активно се подготвят), има достъп до Черно море и нефтени находища, които са жизненоважни за немската икономика. Опитите на немците обаче да привлекат румънците към военнополитическо сътрудничество са неуспешни: Букурещ провежда последователна антигерманска политика, като отказва да участва в разделението на Чехословакия, а в хода на избухващата войната се придържа към неутрална профренска позиция......Прочети още

 

12 август – Ден на ВВС на Русия

12.08.2021, 09:26

Руските военновъздушни сили отбелязват днес 109 години от деня на създаването си, предаде ИТАР-ТАСС. - (видео)
На 12 август 1912 година излиза заповед на император Николай II за формирането на въздухоплавателна част към Главното управление на Генералния щаб на Русия.
Тази дата се счита за началото на създаването на руската военна авиация, определена с Указ на Президента на Руската Федерация № 549 от 31 май 2006 година. От 2015 година ВВС влизат в състава на новосъздадените Военно-космическите сили на РФ – Още за ВВС на Русия

 

На този ден през 1953 г. СССР извършва първия опит с водородна бомба

12.08.2021, 09:23

Водородна (термоядрена) бомба  е популярното име на експлозивно устройство, използващо принципа на термоядрения синтез (сливане на атомните ядра), при който се отделя огромно количество енергия. Тъй като термоядрения синтез изисква влагането на изключително количество енергия, устройството на водородната бомба включва като „детонатор“ „обикновена“ атомна бомба (т.е. такава, базирана на ядрен разпад).
Нейн създател е Андрей Дмитриевич Сахаров, който е включен в средата на 1948 г. в проекта за създаване на съветска атомна бомба, ръководен от Игор Курчатов. Първото съветско устройство от този вид е изпитано на 12 август 1953. - (видео)
През следващите години Сахаров участва в създаването на първите истински съветски водородни бомби (1955), както и на Цар бомба (1961), най-мощното устройство, взривявано в историята. Андрей Сахаров достига до идеята за реактор с контролиран ядрен синтез, която и днес е в основата на повечето изследвания в тази област. Заедно с Игор Там разработва теорията за затварянето на силно нагорещена плазма в тороидно магнитно поле, за да се контролира синтеза - тя е в основата на разработването на устройството токамак.
През 1968 г. Андрей Сахаров публикува статията манифест „Размисли за прогреса, мирното съществуване и интелектуалната свобода“, в която разглежда заплахата над човечеството от ядрена война, глад, екологически и демографски катастрофи, дехуманизацията на обществото, диктаторските тоталитарни режими. Публикуването на книгата и на Запад е повод да бъде отстранен от секретна работа; а след протеста му при влизането на съветските войски в Афганистан през януари 1980 г. той е лишен от всички държавни награди и е интерниран под домашен арест в гр. Горки. Завръща се в Москва през 1986 г. През 1975 г. получава Нобелова награда за мир. - Още ядрено оръжие

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Никифор Петров Никифоров

12.08.2021, 09:20

Навършват се 86 години от смъртта на генерал-лейтенант Никифор Петров Никифоров. Той е роден на 12 април 1858 г. в Ловеч. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и офицерска стрелкова школа (1884). На 10 май 1879 г. е произведен в чин подпоручик, а на 30 август 1882 г. в подпоручик. Като младши офицер – подпоручик, е зачислен първоначално в 13- та пехотна Плевенска дружина, след това е в 1- ви пехотен Софийски полк (1881-1884), където достига до ротен и дружинен командир (септември 1885). Произведен е в чин капитан на 30 август 1885 г., преди Сръбско-българската война (1885) командва 6- ти пехотен Търновски полк. Участва в боевете при Драгоман, Цариброд и Пирот.
През 1887 г. е произведен в чин майор на 1 април, а четири години по-късно в чин подполковник – 2 август 1891 г.
След войната е командир на 7–ми пехотен Преславски, 9-ти пехотен Пловдивски и 10-ти Родопски полкове и началник на 4-та пеша бригада и 4-та Преславска дивизия. От 1890 до 1894 г. е Инспектор на пехотата във военното министерство и началник на отдел в същото (1896-1904). На 2 август 1895 г. е произведен в чин полковник, а на 15 септември 1900 г. в чин генерал-майор. За известен период е прикомандирован към Министерството на външните работи, където е изпратен за български дипломатически агент и пълномощен министър в Берлин (1904-1910).
На 16 май 1911 г. е назначен за военен министър, а на 2 август 1912 г. е произведен в чин ген.-лейтенант. На този пост той остава през цялото време на Балканската война (до 1 юни 1913). През това време допринася за подготовката на българската войска за предстоящата война с Турция. По негово настояване е приет „Закон за Военната академия”, издаден е указ за обща мобилизация на въоръжените сили в царството и Временен правилник за служба през време на военно положение. На 4 август 1913 г. излиза в запаса на армията. Умира на 12 август 1935 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” II, III и IVст.; народния орден „За военна заслуга” I ст. с военно отличие.

 

12.8.1974 г.: Операция на ЦРУ вади от Тихия океан част от съветската ракетна подводница К-129

12.08.2021, 09:16

На 12 август 1974 г. в резултат на секретната операция на ЦРУ „Проект Азориан”, с помощта на специално конструирано за целта оборудване (кораб „Гломър Експлорър” и специален док с устройство за подводно захващане на корпуси), е извадена част от бака (предницата) на потъналата съветска подводницата К-129.
К-129 е съветска дизел-електрическа подводница от Тихоокеанския флот. Основно нейно въоръжение е ракетният комплекс Д-4 от 3 балистични ракети Р-21 (боен радиус 1400 км и мощност 1 мегатон) и 533-мм торпеда с обикновени или ядрени бойни глави.
Подводницата излиза на плаване от базата си в ранната утрин още по тъмно на 24 февруари и взема курс към Хавайските острови.
Потъва на 8 март 1968 г. в северната част на Тихия океан на около 1230 мили (2300 км.) южно от Камчатка на дълбочина около 5000 м. Загива целият екипаж от 96 души. Има поне четири версии за потъването, като се започне от техническа неизправност и се стигне до сблъскване с надводен съд или с подводница.
На 8 март К-129 не подава кратък радиосигнал за преминаване на контролен рубеж. След две седмици започва голяма операция по издирването й. В продължение на 70 дни 30-ина кораба от Тихоокеанския флот изследват маршрута на К-129 от Камчатка до Хаваите. Тя потъва в неизвестността.
Никога в СССР не е обявявано за изчезването на К-129, тя тихомълком е заличена от състава на ВМС. Държавното ръководство забравя за нея и за ядрените й ракети. Не забравя само ЦРУ...........Прочети още

 

Русия днес отдава почит на паметта на моряците от атомната подводница „Курск”

12.08.2021, 09;10

Русия днес почита паметта на моряците от атомната подводница К-141 „Курск” (проект 949А, шифър "Антей", обозначение от НАТО - "Оскар-II")., загинали преди 21 години, на 12 август 2000 г., в Баренцово море. Тази трагедия отне живота на 118 моряци от Северния флот на Русия, припомня ИТАР-ТАСС.
Траурни церемонии ще се състоят във всички флотове на руския ВМС, както и във военните окръзи.
На корабите и подводниците флаговете ще бъдат спуснати на половина, във флотските части и подразделения ще има минута мълчание в памет на екипажа на „Курск”. – Още за К-141

 

 

Наши военни водолази участваха в учение край Румъния

11.089.2021, 21:36

В периода 02-09 август 2021 г., се проведе единадесетото по ред ежегодно международно водолазно учение на страните от евразийския регион, членки на NATO или участващи в програмата “Партньорство за мир” (NATO PfP), „EURASIAN PARTNERSHIP MINE COUNTERMEASURES DIVE 2021” (EP MCM DIVE 2021).
Тази година, независимо от продължаващите противоепидемични мерки, участието в учението се удвои, в сравнение с 2020 г.
Домакин отново бяха Военноморските сили на Република Румъния.
В учението взеха участие общо 250 водолази, пет кораба и специализирани средства от ВМС на Азербайджан,  България, Румъния и Украйна, от Бреговата охрана на Грузия и от Европейското командване на САЩ, което е и традиционен спонсор на учението.
Военноморските сили на България участваха със сборна водолазна група от аварийно-спасителния отряд, центъра за подготовка на водолази и бордни спасители на ВМС и от 3-ти дивизион противоминни кораби, под общото ръководство на командира на 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение капитан I ранг Даниел Тодоров.
В полигони на ВМС на Румъния, източно от пристанище Констанца бяха отработени епизоди по търсене и неутрализиране на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства в прибрежни райони и на малки дълбочини (до 10 метра), както и на исторически мини на средни дълбочини (до 45 метра).
От борда на румънския минен заградител „Вицеадмирал Константин Балеску“ и от украинския спасителен кораб „Олександр Окрименко“, бяха изпълнени подводни технически дейности с използване на дълбоководни водолазни системи. Бяха отработени и действия за оказване на помощ на пострадали водолази, чрез провеждане на лечебна рекомпресия в барокамера.
Подготовката на нашите водолази, както и способността им да работят безпроблемно в съвместни екипи с водолази от други държави-членки на Алианса и държави партньори, отново бяха оценени на много високо ниво. Това е необходима предпоставка за надграждане на учението през следващите години, както и за задълбочаване на сътрудничеството с участващите държави чрез бъдещи двустранни инициативи.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

В Ниш: На колене в памет на 2015 български офицери и войници

11.08.2021, 19:55

Снимка: Димитър БебеновПочетохме паметта на 2015 български офицери и войници, загинали в различни краища на бивша Югославия в първата фаза на участието ни в заключителния етап на Втората световна война, които са погребани в костницата край сръбския град Ниш. Там положихме венеци и цветя от името на Министерството на отбраната, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Генералното ни консулство в Ниш. Това бе третият ден от похода на територията на днешна Република Сърбия по стъпките на Българската армия през войните.
В родолюбивата инициатива се включи генералният ни консул в Ниш капитан от запаса Димитър Цанев, който бе удостоен с юбилейния медал на СВВБ „75 години от Победата над фашизма“.  Отличието му бе връчен от доброволката от войната Мария Стоянова, председател на Столичната организация на СВВБ. Той е роден на 14 март 1974 г. в гр. Полски Тръмбеш, обл. Велико Търново. През 1998 г. завършва ВВВУ „Георги Бенковски”, след което служи като пилот в Авиобаза „Доброславци”. През 2003 г. се уволнява и постъпва в МВнР дирекция „Югоизточна Европа“. Работил е в дипломатическите представителства на Република България в Прищина и Белград, като в периода 2007 - 2012 г. е първи секретар в Посолството на Република България в Косово, а в периода 2013 – 2018 г. е съветник в Посолството на Република България в Република Сърбия.
От години българската костница край Ниш не е в добро състояние. Так е и сега. Време е да рестартираме проектите за възстановяването на военните ни паметници на терторията на Република Сърбия, подчерта генералният ни консул.  Г-н Цанев специално се обърна към ветераните, за да им благодари за участието във войната и към всички от групата, заради тяхното поклонничество.
За героизма на българската войска в първата фаза от участието й във Втората световна война говори директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, който ръководи делегацията. Той призова да помним тези, които отдадоха живота си за победата над фашизма. Това историческо място ни изпълва с гордост, но и с отговорност да бъдем достойни последователи на героите, каза още г-н Антонов. По-добре е, посочи той, да помълчим пред паметта на загиналите и да се опитаме да се съизмерим с техния подвиг. С едноминутно мълчание и падане на колене засвидетелствахме признателността си към българския войник.  Следващата спирка от автопохода ни бе Димитровград/Цариброд. За преживяното на заличеното българско военно гробище – в следваща публикация.  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Българският медицински екип участващ в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в Мали с награда за оказана помощ

11.08.2021, 15:53

Четирите смели и борбени дами – медици под пагон, лейтенант д-р Йоанна Маринова, командир на 27-мия военномедицински екип, старши сержант Живка Коларова, старши сержант Емилия Ненкова и старшина II степен Юлия Банкова бяха наградени, вчера 10 август 2021 г., от командира на тренировъчната мисия на Европейския съюз в Мали бригаден генерал Йохен Доуер.
На 30 юли 2021 г., българският екип е повикан да окаже спешна медицинска помощ на местен жител, който е бил тежко ранен след катастрофа  пред базата в Бамако.
Пострадалият е бил в безсъзнание, с тежка кръвозагуба, непроходим дихателен път и множество фрактури. Българските медици пристигат на местопроизшествието за броени минути и без колебание започват да извършват спешни реанимационни действия. След навременната им намеса раненият идва в съзнание, след което е транспортиран до най-близката болница.
Във връзка с проявения професионализъм, бързата реакция, кураж и решителност българският екип бе отличен с благодарствено писмо и монета на командира на мисията.
Източник: jfc.armf.bg/

 

Вертолет „Кугар“ от Военновъздушните сили се включва в гасенето на пожара в Рила

11.08.2021, 09:57

И днес, 11 август, военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет „Кугар“ се включват в дейностите за овладяването на пожара в района на Мусаленската пътека под хижа Ястребец в Рила планина. Военнослужещите ще помогнат за овладяването на огъня чрез обливане на терена с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”, с която е снабден вертолетът.
Екипажът и машината от 24-а авиобаза Крумово участват в гасенето на пожара в Рила по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и след разпореждане на началника на отбраната.

 

Талибаните превзеха поредна регионална столица в Северен Афганистан

11.08.2021, 08:53

Талибаните завзеха тази нощ град Файзабад, столица на провинция Бадахшан, в североизточния край на Афганистан, предаде Франс прес, като се позова на местен депутат.
Агенцията отбеляза, че това е деветата регионална столица, която попада в ръцете на бунтовниците за по-малко от седмица.
"През изминалата нощ силите за сигурност, които се сражават с талибаните от няколко дни, бяха подложени на силен натиск. Те се изтеглиха от Файзабад към околните райони. Сега градът се намира под контрола на талибаните. Двете страни претърпяха тежки загуби", каза за АФП Забихула Атик, депутат от провинция Бадахшан.

 

Оръжието на Русия: „Утёс“

11.08.2021, 08:40

Голямокалибрената картечница НСВ-12,7 (с кодово обозначение по време на разработката „Утёс”) е разработена в периода 1969-1972 година от конструкторите Никитин, Соколов и Волков (с абревиатура НСВ) за да замени остарялата картечница ДШК. В пехотния вариант тя се транспортира от личния състав в разглобен вид – триножник, тяло и преносима цев. Обикновено е в комплект с две допълнителни цеви (за смяна в случай, че цевта прегрее).
„Утёс“ ("Стръмна скала") е предназначена за борба с лекобронирани наземни цели (бронетранспортьори), огневи точки и цели, намиращи се зад малки укрития, на далечина до 1000 метра, а също и за стрелба по струпвания на пехотата и транспорт на далечина до 1500 м и по ниско летящи въздушни цели на височина до 1500 м. При разработката изначално е била заложено на универсалността на новата картечница – тя може да бъде използвана като оръжие за поддръжка на пехотата с лекия пехотен триножник, като зенитна картечница от специални установки, а също и за въоръжаване на бронирана техника и малки кораби. Картечница е приета на въоръжение през 1972 година и масово се произвежда в СССР, освен това, нейни копия се изготвят в Югославия и България.
„Утёс“ получава бойното си кръщение в Афганистан. Картечницата се харесва на руските войници, а на муджахидините – напротив. Монтирането на оптически мерник на мощното оръжие позволява значително да се увеличи дистанцията на водене на бой. Като се отчита този фактор в планините атаката на позиция, оборудвана с „Утёс“, става смъртно опасна. За единствен недостатък на картечницата са смятани „козите скокове”, тоест значителния откат. За да се справят с него, войниците подпирали триножника с камъни или чували с пясък. НСВ разработват също и танковата картечница НСВТ и корабната картечна установка „Утес-М”. Основно е използвана нейната танкова модификация, като зенитно оръжие на танковете Т-72, Т-80, Т-90 и по-късните модификации Т-64. С нея са оборудвани и самоходни артилерийски установки и различни бронирани коли. Интересното е, че през 90-те години, с картечници НСВ са били въоръжени няколко хиляди бронетранспортьора Panssari-Sisu и бойни машини Sisu NA-110, произведени във Финландия за собствените и въоръжени сили и за войсковите подразделения от африканските страни, действащи под егидата на ООН. – Още за НСВ „Утёс“

 

 

Cougar гаси пожар в Рила

10.08.2021, 21:40

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет AS 532AL Cougar се включиха днес, 10 август 2021 г., в дейностите за овладяването на пожара в района на Мусаленската пътека под хижа Ястребец в Рила планина. Това съобщиха от МО.
Вертолетът излетя от авиобазата в 17,10 часа. Екипажът има за задача да направи оглед на планинския район, обхванат от огъня.
Военнослужещите ще помогнат за овладяването на огнената стихия с обливане на терена с вода посредством системата за пожарогасене „Bambi Bucket”, с която е снабден вертолетът.
Екипажът от 24-а авиобаза Крумово участва в действията за гасенето на пожара в Рила планина по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 
Почетохме паметта на над 630 български воини, загинали на Сремски фронт
10.08.2021, 20:34

Снимка: Димитър БебеновВетерани от Втората световна война и потомци, запасни и резервисти се поклониха пред паметта на 631 български воини, загинали в операцията срещу немците край Сремска Митровица, днес Република Сърбия. През втория ден на похода на територията на днешна Република Сърбия по стъпките на Българската армия през войните те посетиха мемориала „Сремски фронт”, който се намира на север от Белград по магистралата за Загреб. Военно-родолюбивата проява е организирана от Съюза на ветераните от войните на България с непосредственото съдействие на Министерството на отбраната и лично от министъра на отбранта Георги Панайотов. Делегацията се води от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов. В нея са ветераните от Втората световна война доц. д-р Софи Пинкас, Мария Стоянова и Любен Ризов. С тях са военният и военновъздушен аташе на Република България в Република Сърбия полковник Стефан Стефанов и неговият помощник майор Пламен Димитров.
Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов мемориалът бе удостоен с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“. Отличието и символното шалче на Съюза бяха връчени на главния управител на музея Сърджан Тодорович от ветерана от войната Любен Ризов. Изразена бе благодарност към правителството на Република Сърбия за изграждането и поддържането на мемориала и за съхраняването паметта на българските и другите воини, загинали тук. Участниците в поклонението и домакините си припомниха, че преди шест години мемориалът бе удостоен и с юбилеен медал на СВВБ „70 години от Победата“. Бяха поднесени венеци и цветя пред пред стената с имената на загиналите български войни от 3 и 8 дивизия.
Снощи на среща с делегацията бе пълномощният министър и временно управляващ българското посолство в Белград Виктор Роснев. Той бе удостоен с почетна значка на Министерството на отбраната. Отличието връчи г-н Иво Антонов. Доцент д-р Софи Пинкас, заместник-председател на СВВБ, дари г-н Роснев със символното шалче на българските ветерани от войните и го призова и занапред да продължават борбата на дипломатическия фронт за запазване на мира.
**********
От 22 до 28 декември 1944 г. в междуречието на Дунав и Сава, се провежда Сремската настъпателна операция на Първа българска армия, която е част от общия замисъл за настъпление на войските от левия стратегически фланг на Червената армия, провеждащи Будапещенската настъпателна операция. Частите и  съединенията на Първа българска армия със Сремската  настъпателна операция ангажират към себе си значителни сили и средства на противника, не позволяват те да бъдат използвани на други направление от фронта и разстройват организираното оттегляне на неприятеля по долината на река Сава.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи от 55-и инженерен полк обезвредиха невзривени боеприпаси

10.08.2021, 20:28

Военнослужещи от Сухопътните войски обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в село Къшин, област Плевен, на 9 август. Близо до частен дом при изкопни дейности са били намерени два броя боеприпаси с овална форма. Активирано е формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия на военно формирование 28880 - Белене за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси. Военнослужещите под ръководството на капитан Мартин Станчев са установили, че откритите боеприпаси са 2 броя силно корозирали гюлета. Те са унищожени при стриктно спазване на мерките за безопасност, съобщава Пресцентърът на МО
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

 

Приключиха военните маневри на Русия, Таджикистан и Узбекистан край границата с Афганистан

10.08.2021, 12:55

Приключи съвместното военно учение на Русия, Таджикистан и Узбекистан, събрало на 5 август военнослужещи и техника от трите страни на полигона Харб-Майдон на 20 км от границата с Афганистан. Това съобщи генерал-полковник Александър Лапин, командващ войските на руския Централен военен окръг, предаде ТАСС.
За пръв път бяха демонстрирани действия на междувидова група войски с масирано използване на авиация, разузнавателно-огневи комплекси и десанти въз основа на опита, получен в Сирия, отбеляза Лапин.
Маневрите протекоха на фона на изострящата се обстановка в Афганистан и заплахата радикални терористични групировки да проникнат в граничните страни от Централноазиатския регион, посочи той. “Убеден съм, че бъдещите съвместни действия ще дадат възможност за укрепване на бойната ни общност, за обезопасяване на страните ни от военна агресия”, добави руският генерал.
Това бе първото подобно антитерористично учение в историята на тристранното военно сътрудничество, изтъкна таджикистанският министър на отбраната генерал-полковник Шерали Мирзо. От няколко години напрежението от близкоизточните страни се пренася в Афганистан и ситуацията в Централна Азия ще зависи от политическата обстановка в тази страна, изтъкна той.
В маневрите на трите държави взеха участие 2500 военни, включително 1800 военни от Русия, с около 500 единици въоръжения и военна техника. - (видео)
Източник: bta.bg/

 

Германия отхвърли призивите да върне войските си в Афганистан

10.08.2021, 12:53

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер отхвърли призивите, отправяни в Берлин да върне войските си в Афганистан, след като талибаните превзеха Кундуз. В същия град в продължение на десетилетие бяха разположени германски войници, предаде Ройтерс.
“Съобщенията от Кундуз и от цял Афганистан са изключително неприятни и причиняват голяма болка”, написа Крамп-Каренбауер в Туитър. “Готови ли са обществото и парламентът да пратят въоръжените сили на война и да останат там със значително количество войници в продължение на още десетилетия? Ако не сме, значи съвместното изтегляне с партньорите си остава правилното решение”, добави тя.
Някои в нейната консервативна партия искат германски войски да участват в интервенция срещу талибаните, но Крамп-Каренбауер заяви, че за разгромяването им ще бъде нужна дълга и тежка кампания.
Германия имаше втория по численост военен контингент в Афганистан след този на САЩ, а в Кундуз тя загуби повече войници в бой, отколкото където и да било другаде след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.
В края на миналата седмица, в хода на настъплението си след започналото изтегляне на чуждестранните войски, талибаните превзеха три провинциални столици, включително Кундуз.
Откакто през април САЩ обявиха намерението си да се изтеглят до 11 септември, а НАТО последва примера им, насилието се изостри, а талибаните завзеха нови територии.
Крамп-Каренбауер обвини бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че е подкопал операцията в Афганистан, макар че неговият наследник Джо Байдън е този, който осъществява политиката на изтегляне, отбелязва Ройтерс.
“Злополучното споразумение на Тръмп с талибаните беше началото на края”, заяви тя, визирайки сключеното от Тръмп споразумение през 2020 г. с ислямистките бунтовници американските войски да си тръгнат.
Източник: bta.bg/

 

С почетен караул от СКСО в гр. Пазарджик бе открит паметник на генерал Николай Брок

10.08.2021, 12:27

В град Пазарджик вчера беше открит паметник на генерал Николай Петрович Брок – герой от Руско-турската война и освободител на града. Командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев прие строя на почетния караул от състава на СКСО. Той беше приветстван също от ветерани от запаса и от детски отряд от гр. Пазарджик, съобщават от формированието.
Нейно Превъзходителство  г-жа  Елеонора Митрофанова – извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България и г-н Петър Петров – заместник-кмет на община Пазарджик откриха официално новоизградения паметник. Той е проектиран от арх. Николай Младенов, барелефът е дело на известния скулптор Спас Киричев, а средствата за изграждането на паметника са дарени от инж. Георги Делчев.
Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай освети новоизградения монумент и обръщайки се към присъстващите ги призова, двата народа - руският и българският да бъдат единни и да преуспяват заедно.
Гости на церемонията бяха още г-н Здравко Димитров – кмет  на община Пловдив, г-н Филип Воскресенский – пълномощен министър в Посолството на Руската Федерация в Република България, г-н Георги Първанов – Президент на Република България (2002-2012 г. ), г-н Георги Гергов – почетен консул на Руската Федерация, представители на Посолството на Руската Федерация в Република България, инж. Георги Делчев, г-н Спас Киричев.
В словото си, НП г-жа Митрофанова каза, че Освобождението на България е общо дело и допълни, че Русия никога не е била заплаха за България и винаги е работила българите сами да определят съдбата си.
Третият президент на Република България, г-н Първанов пък заяви, че ние никога няма да забравим, че българската земя е пропита с руска кръв и това е завинаги.
Генерал Николай Петрович Брок е назначен като командир на лейбгвардейския Московски полк. Неговите части първи влизат в Пазарджик, потушават бушуващите пожари в града, възстановяват разрушения мост над р. Марица и освобождават Пазарджик от поробителя.
Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на генерал Брок.
Източник: https://otbrana.com/

 

Първи полет на Ка-52М

10.08.2021, 08:30

На тази дата през 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизиран боен вертолет, носещ означението Ка-52М, е изпълнил първи полет. Това е станало на летището на завода-производител ААК „Прогрес“ в Арсениев, в Далечния изток на Русия.
Основното подобрение в Ка-52М в сравнение с базовия вариант Ка-52, пуснат в серийно производство през 2009-2010 г. за армейската авиация на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, е новата прицелно-обзорна система с увеличена далечина на откриване и разпознаване на цели нощем и подобреното качество на изображението, а също и подобрена надеждност. Ще бъде подобрена системата за насочването на подвижната оръдейна установка с 30 mm оръдие 2А42, която получава цифрово управление за повишена точност на стрелбата. Също ще има нов радар за търсене на наземни цели и целеуказване, взаимодействащ с прицелно-обзорната система. Добавен е подсилен колесник и ново осветление (на кабината и външно), базирано на LED-технологии. Системата за управление на оръжието също има значителни подобрения, с възможност за използване на новата ракета с голяма далечина на полета, известна като „Изделие 305“, вече интегрирана на Ми-28НМ (с радиокомандно и инерциално насочване в крейсерския етап на полета и насочване от оператор по телевизионно изображение в крайния участък).
Още на 11 юни 2020 г. руската информационна агенция „Интерфакс“ съобщи за договор между руското военно министерство и компанията „Вертолёты России“ (в чиято структура са конструкторското бюро „Камов“ и завода-производител ААК „Прогрес“) от 2019 г. за производство и изпитания на два опитни образеца на Ка-52М, създадени на база на серийни машини. Това означава, че основните промени са по оборудването, като планера, носещата система и силовата установка остават непроменени или с малки промени – основно защото конструкцията се оказала много успешна. Договорът предвижда интегриране на нови бордни системи – навигационна, прицелна, системата за управление на огъня, комплекс за свръзка, а също така и добавяне на новата ракета „Изделие 305“. За увеличаване на бойния радиус се планира използване на допълнителни горивни резервоари със защита от взрив на горивните пари и теч на гориво при прострелване, които може да се подкачат на крилото заедно с въоръжение (сегашните допълнителни резервоари може да се ползват само при пребазиране, без да има разрешение за тяхното използване при полети с бойно използване).
Цената на работите по договора е 153,4 млн. рубли, което е малко повече от $2 млн. по днешния обменен курс. По изисквания на военните доработката на двата серийни вертолети в модернизирания вид е трябвало да завърши през декември 2020 г., след което да се изпълнят летателни и държавни съвместни изпитания, планирани за завършване в края на септември 2022 г.
През този август, по време на отбранителното изложение „Армия-2020“ в Кубинка до Москва, се очаква подписване на договор за доставка на 114 броя серийни вертолета Ка-52М. Това беше съобщено още през 2019 г. от руския заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко. В този случай първите серийни Ка-52М ще може да се доставят на ВКС още към 2022 г. , а договорът ще приключи към 2027 г. - Още за К-52

 

10 август 1913 г. Букурещкият мирен договор

10.08.2021, 08:25

На 10 август 1913 г. е сключен Букурещкият мирен договор между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, от една страна, и България, от друга. С документа се слага край на Втората балканска война.
Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Съгласно договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция – Егейския дял на областта. За България остават Пиринският край и Западна Тракия. Тя отказва да приеме тези условия за окончателни и по време на Първата световна война се присъединява към Централните сили, за да потърси реванш от Сърбия.
След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.
Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.
Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.
Според някои историци, заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.
Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.
На 5 юли правителството на Васил Радославов обявява, че е съгласно да отстъпи на Румъния Южна Добруджа, и иска примирие. В отговор румънският премиер Титу Майореску отправя покана към воюващите страни за мирни преговори в Букурещ. България откликва първа и изпраща свои представители в румънската столица на 13 юли. Три дни по-късно в Букурещ пристигат и делегациите на бившите български съюзници – Гърция, Сърбия и Черна гора.
Букурещката конференция започва на 17 юли. В това време военните действия продължават, защото Сърбия и Гърция настояват за уговаряне на мирните условия преди огънят да бъде прекратен. Успешният отпор на българите край Кресненския пролом обаче склонява Гърция на примирие (18 юли). На 21 юли е постигнато споразумение за новата граница между България и Румъния, но усилията на българските дипломати да спечелят румънска подкрепа срещу сърби и гърци остават безуспешни.
Българо-сръбските и българо-гръцките гранични въпроси са уредени до 24 юли. Първоначално Пашич предлага за граница река Струма. Това предложение не е прието, но българите са принудени да се откажат от Щип, Радовиш и Кочани, които владеят до войната. Венизелос поисква цялото егейско крайбрежие до село Макри (няколко километра западно от Дедеагач), но под натиска на останалите участници в конференцията намалява претенциите си. Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия. В крайна сметка българските делегати отстъпват Кавала под заплахата на Майореску, че румънските войски ще окупират София.

 

Забравените герои на България: Генералът от пехотата Георги Стоянов Тодоров

10.08.2021, 08:10

Навършват се 163 години от рождението на генерала от пехотата Георги Стоянов Тодоров, роден на 10 август 1858 г. в Болград, Бесарабия. Участва като доброволец в Руско-турската война (1877-1878). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). На 10 май 1879 г. е произведен в чин подпоручик. През 1882 г. постъпва в Генералщабната академия в Санкт-Петербург, но преди да довърши последния курс, се завръща в България заради събитията около Съединението. На 30 август 1882 година е произведен в чин поручик, а на 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан. През Сръбско-българската война (1885) е командир на летящ отряд в района между Видин и Кула. Неговите действия (4 ноември) забавят настъпващите сръбски части към Видинската крепост.
След войната участва в детронацията на княз Александър I Батенберг (1885), заради което е уволнен от армията (септември 1886). Същата година е възстановен отново на служба. На 13 август 1887 г. е произведен в чин майор, на1 януари 1892 г. в чин подполковник, а на 1 януари 1896 г. в чин полковник. Служи като инспектор на класовете във военното училище, началник на гарнизона в Севлиево и командир на 20- ти пехотен Шуменски полк и 1/6 бригада. На 1 януари 1910 г. е произведен в чин генерал-майор и е началник на 7- ма пехотна Рилска дивизия.
През Балканската война (1912-1913) командва 7- ма пехотна Рилска дивизия при настъплението й към Солун. През януари 1913 г. отблъсква турците при Булаир. По време на Междусъюзническата война (1913) неговата дивизия се сражава при Калиманци (4-18 юли). След войната е инспектор на 2- ра военноинспекционна област. На 2 август 1915 г. е повишен в чин генерал-лейтенант.
През Първата световна война (1915-1918) е назначен за командващ 2- ра българска армия (октомври 1915- декември 1916), която настъпва в Македония и осуетява съединяването на дебаркиралите в Солун съглашенски войски със сръбската армия. През 1917 г. поема командването на 3- та българска армия (до декември 1917) на Добруджанския фронт. На 15 август 1917 г. е произведен в генерал от пехотата. В началото на 1918 г. е назначен за помощник-главнокомандващ действащата армия, на която длъжност го заварва краят на войната.
След мобилизацията е генерал-адютант на цар Борис III. През 1919 г. напуска армията и излиза в запаса. Умира на 16 ноември 1934 г . в София.
Награден е с военния орден „За храброст” II, III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” I ст. с мечове по средата, IV и V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” I ст. с брилянти и III ст. на военна лента; ордена „За заслуга” на обикновена лента. - Още за ген. Тодоров

 

 

Кипър може да продаде своите Ми-35П на Сърбия

09.08.2021, 22:58

Кипър води преговори със Сърбия за продажбата на своите 11 щурмови вертолета Ми-35П. Това съобщава кипърския вестник ΠΟΛΙΤΗΣ.
Според изданието, Министерския съвет на Кипър вече е дал благословията за продажбата на щурмовите вертолети. Машините са били огледани от сръбски представители през април, а през май е било изпратено официално писмо-намерение до кипърското правителство, с което сръбската страна потвърждава намерението си да купи вертолетите.
Сделката трябва да се финализира с междудържавен договор, но ΠΟΛΙΤΗΣ не дава информация, кога може да се случи това. Няма данни и за цената на сделката, в която се включва не само 11-те вертолета, но и цялото съпътстващо оборудване и въоръжение.
Новината все още не е потвърдена от сръбски източници.
Кипърското правителство, обаче няма намерение да оставя страната без бойни вертолети и планира да купи нови 12 в рамките на бюджет от €300 млн. Проектът ще се осъществи на два транша от по шест машини.
Според гръцкия вестник, основните причини за продажбата на Ми-35П са две – скромните способности за водене на бойни действия през нощта и факта, че до края на десетилетието кипърските вертолети трябва да минат през два капитални ремонта, чиято обща цена ще достигна €100 млн.
Кипър придобива 12 новопроизведени Ми-35П през 2001 г. Сделката е осъществена тайно, като страната показва за първи път машините си едва през декември 2002 г.
Кипърските Ми-35П са в уникална конфигурация. По същество, те са Ми-24П, но с непребираем колесник и скъсено крило (с цел намаляване на масата). Кабината на екипажа е приспособена за използване на очила за нощно виждане. През юли 2006 г. катастрофира един от вертолетите, при което загива руски инструктор и кипърски обучаем.
В последните години Кипър и Сърбия се сближиха във военната сфера. През 2019 г. бяха доставени 24 сръбски самоходни гаубици Nora B-52 и осем бронирани машини BOV M16 Miloš.
През 2019 г. Сърбия получи от Русия четири щурмови вертолета Ми-35М. Също бяха купени и пет H145M, които също могат да носят въоръжение. - Още за Ми-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

Русия пенсионира междуконтиненталната балистична ракета “Тополь”

09.08.2021, 21:47

През 2024 г. на въоръжение ще остане единствено “Ярс”.
Експлоатацията на междуконтиненталната балистична ракета РТ-2ПМ “Тополь” (SS-25 Sickle) ще бъде напълно прекратена през 2024 година, предава Russia Beyond.
Планира се през 2024 г. последната МБР “Тополь” да бъде изведена от въоръжението на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН). Сега ракетите, които са отслужили времето си, се заменят с МБР “Ярс”, разказа за ТАСС източник от отбранително-промишления комплекс. Агенцията не разполага с официално потвърждение на тази информация.
Някои от изведените от въоръжение МБР могат да се използват като ракети-носители за извеждане в ниската околоземна орбита на малогабаритни спътници.
Ракетният комплекс “Тополь” с ядрена бойна глава от 550-800 килотона, е приет на въоръжение на 1 декември 1988 година. В различно време на въоръжение в РВСН се намират до 369 ракети от този тип. Въпреки възможността за удължаване на срока на експлоатация, МБР “Топол” са заменени от “Ярс”, който разполага не с една, а с няколко бойни глави със самостоятелно насочване. - Още за МБР “Тополь”
Източник: dir.bg

 

Ветерани, потомци, запасни и резервисти по стъпките на Българската армия през войните

09.08.2021, 21:31

Снимка: Димитър БебеновДнес започна тридневният поход на територията на днешна Република Сърбия по стъпките на Българската армия през войните. Първоначално начертания маршрут е София, Белград, мемориала „Сремски фронт“, Белград, Ниш, Цариброд, София. Военно-родолюбивата проява е организирана от Съюза на ветераните от войните на България с непосредственото съдействие на Министерството на отбраната и лично на мистъра на отбрана Георги Панайотов. Делегацията се води от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов. В нея са ветераните от Втората световна война доц. д-р Софи Пинкас, Мария Стоянова и Любен Ризов. С нас са военният и военновъздушен аташе на Република България в Република Сърбия полковник Стефан Стефанов и неговият помощник майор Пламен Димитров, които ни осигуряват безпроблемното изпълнение на програмата, посветена на героизма на българския войник. В групата са още заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) полковник от запаса Петър Пандурски и членове на Съюза – председатели и заместник-председатели на областни организации, както и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). В проявата се включи също подполковник Георги Георгиев, началник на Военното окръжие в Шумен и заместник-председател на Областния съвет на СВВБ..
В сръбската столица почетохме паметта на 33-а наши воини, чийто кости лежат в българското военно гробище в Белград. На паметника са изписани имената на български воини пленници, починали тук през 1919 и 1920 г. Такива паметници имаме в четири столици – Букурещ, Белград , Виена и Будапеща. Те са строени от Министерството на войната през 1936 г. Тези герои са страдали повече в лазаретите и пленническите лагери. Участниците в похода бяха приветствани от пълномощният министър и временно управляващ посолството ни в Република Сърбия Виктор Роснев. Той подчерта родолюбивия харакер на инициативата и нейното значение за съхраняване на военно-историческата ни памет.  
Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“ бяха удостоени посланикът ни Република Сърбия н. Пр. Петко Дойков, военният ни и военновъздушен аташе Стефан Стефанов и секретарят на военното аташе старши лейтенант Мартин Димитров, чийто мандат изтече пред седмица. Заместник-председателят на СВВБ и ветеран от войната доц. д-р Софи Пинкас връчи отличието на полк. Стефанов, който пое ангажимент да предаде медалите на другите наградени, които в този момент бяха извън Република Сърбия.
Утре походът продължава с посещение на мемориала „Сремски фронт“, където ще се поклоним пред паметта на 631 български воини, загинали в операцията срещу немците край Сремска Митровица, днес Република Сърбия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ и Южна Корея ще проведат маневри, въпреки Пхенян

09.08.2021, 16:17

Южна Корея и САЩ след продължителни консултации взеха решение да проведат от 16 до 26 август ежегодните летни съвместни военни учения, въпреки призива на КНДР те да бъдат отменени. Това съобщи агенция „Йонхап“, позовавайки се на южнокорейски военни източници.
„В предстоящите учения ще участват минимално количество войски, тяхната численост ще бъде по-малка, отколкото по време на пролетните маневри“, заявиха източниците.
Преди началото на маневрите тази седмица в течение на четири дни в Южна Корея ще се проведе репетиция с цел проверка на готовността на военните от двете страни да реагират на неочаквани извънредни ситуации.
Миналата седмица представители на южнокорейското Министерство на отбраната заявиха, че е „желателно“ маневрите да бъдат преустановени заради пандемията от коронавирус и необходимостта от преговори с Пхенян. Тази позиция бе подкрепена и от управляващата Демократическа партия. По-рано севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че летните маневри ще се отразят отрицателно на отношенията между двете Кореи.
По-рано севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че летните маневри ще се отразят отрицателно на отношенията между двете Кореи.
Източник: Actualno.com

 

Русия разширява плановете за военно строителство на Курилските острови

09.08.2021, 16:14

Русия планира да построи още 51 сгради военна инфраструктура на Курилските острови, предаде агенция Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната.
За част от островната верига претендира Япония, а териториалният спор за някои от островите датира от времето, когато Съветският съюз ги завзе в края на Втората световна война, и пречи на двете страни да подпишат официален мирен договор.
Министерството заяви, че е издигнало над 30 сгради на островите, включително седем жилищни помещения за военнослужещи на островите Итуруп и Кунашир, за които претендира Япония.
Русия не съобщава подробности какъв вид сгради планира да изгради през следващите години.
Източник: bnr.bg/

 

От 2025 г. Русия започва производството на моденизиран вариант на Су-57

09.08.2021, 15:44

Производството на модернизиран изтребител от пето поколение Су-57 се планира да започне през 2025 г., каза източник от комплекса за отбранителна индустрия пред ТАСС.
“В обновената версия на изтребителя ще бъде инсталирана напълно обновена кабина с най-модерната авионика. Планира се от 2025 г. модернизираният Су-57 да започне да се произвежда серийно“, уточни източникът.
Според него изтребителят ще се произвежда в едноместна версия.
По-рано стана известно, че ще бъде монтирани нови двигатели (изд. 30) с повишена мощност и подобрени характеристики. Съобщава се също, че в бъдеще пилотите на Су-57 ще могат да контролират изтребителя с движения на очите или глас. - (видео)
По-рано беше съобщено, че демонстрационен модел на новия руски стратегически бомбардировач ще бъде готов до 2023 г. - Още за Су-57
Източник: news.bg

 

Продължава участието на отбора от Сухопътните войски в международното състезание за снайперски тимове „European Best Sniper Team Competition 2021” в Хохенфелс, Германия

09.08.2021, 15:30

По време на надпреварата българските военнослужещи се състезават в дисциплините: тренаж от хеликоптер за дисциплината MOGADISHU и нощно ориентиране, дисциплина „1917” - прочистване и стрелба от траншея, стрелба от неудобни позиции под наклон, извикване огъня на артилерията и стрелба по движещи се мишени нощем, динамична стрелба с пистолет - денем и нощем, определяне на разстояния до цели, скрито придвижване до позиция за стрелба,  стрелба по движещи се мишени със снайпер и пистолет – денем и MOGADISHU -  стрелба от хеликоптер.
Отборът от Сухопътните войски, с капитан старши лейтенант Божидар Колев от батальона ISTAR, е в състав от шест военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово и 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Три атомни подводници за руския флот през 2021 г.

09.08.2021, 09:47

През 2021 година руският боен флот ще получи три ядрени подводници наведнъж, каза за РИА "Новости" източник от корабостроителната индустрия.
Става дума за стратегическата подводница "Княз Олег" от проекта 955А/"Борей -А", многофункционалната атомна подводница с крилати ракети "Новосибирск" от проекта 885М, многофункционалната атомна подводница снабдена с дронове "Посейдон" - "Белгород", която е единственият представител на проекта 09852.
"Княз Олег" ще бъде предаден на флота през месец септември, а "Новосибирск" - през месец декември. "Белгород" трябваше да стане част от руския боен флот в края на миналата година, но след това датите за доставка бяха отложени за края на 2021 г.
В момента Русия експлоатира общо четири подводници от Проект 955 Борей/955A Борей-A и още пет подводници от този тип са в процес на изграждане. Планира се изграждането на общо десет кораба. - Още руски подводници
Източник: https://news.bg/

 

101 години от Ньойският договор

09.08.2021, 08:16

На 9 август 1920 г. влиза в сила Ньойският мирен договор, наложен на България след поражението й в Първата световна война 1914 г. – 1918 г. Договорът е подписан на 27 ноември в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, от българска страна, а от страната на силите победителки – от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция 1919 г. – 1920 г. Според договора на България са наложени тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) – Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция – значително количество добитък, както и 250 000 т. въглища. Наред с това България губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната е лишена от значителни свои територии, населени с компактно българско население. По силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, като на нейно място й се разрешава рекрутирането на платена войска в размер само на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от договора, по искане на Гърция, е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население в Западна Тракия. Ньойският мирен договор съществува до началото на Втората световна война (1939 г. – 1945 г.).

 

9 август 1945: САЩ пускат втора атомна бомба

09.08.2021, 09:12

На 9 август 1945 САЩ пускат втората атомна бомба над Япония, която разрушава Нагасаки. Американски бомбардировач Б-29 носи на борда си атомна бомба с кодово име “Дебелака” (Fat Man). Планът за атаката е почти идентичен с този за Хирошима. Ядреното оръжие съдържа сърцевина от 6,4 кг плутоний-239, като експлодира на 469 метра над земната повърхност. Радиусът на пълното унищожение е 1,6 км. Убити са около 70 хиляди души мигновено, а ранените са около 60 хиляди.
Първоначално смъртоносното взривно устройство с плутоний трябваше да бъде хвърлено над град Кокура северно от Нагасаки, където се намира голям оръжеен завод. Но метеорологичните условия не били благоприятни и това принудило американския бомбардировач Б-29 да промени курса.
Три дни преди това първата атомна бомба, хвърлена над Хирошима и известна като "Малчугана" (Little Boy), отне живота на 140 000 души. Двете бомбардировки ускориха капитулацията на Япония и края на войната в Тихия океан.
През декември 1967 г. японското правителство тържествено се ангажира да не произвежда, притежава или да допуска на своя територия ядрени оръжия. Разрушените Хирошима и Нагасаки пък се стараят чрез церемонии и кампании срещу ядрените оръжия да съхранят спомена за двете катастрофи. - Още ядрено оръжие

 

Ден на воинската слава на Русия – победата край Хангут

09.08.2021, 08:07

9 август в Русия е Ден на воинската слава. В този ден през 1714 година руският флот под командването на Петър Първи победи шведите край нос Хангут. В онова сражение Русия доказа правото да се нарича велика морска държава. - (видео)
Това беше по времето на Северната война. Не познавалия поражение шведски флот господстваше на Балтийско море, което бе сериозна пречка в развитието на икономическите връзки на Русия със Западна Европа. След разгромяването на армията на Карл XII на сушата, край Полтава, победата в морското сражение беше просто необходима на Русия, казва историкът Александър Боханов:
- През Балтика минаваха директните връзки с германските търговски центрове, с Холандия, с Англия. Шведите контролираха всичко и взимаха данък за възможността да излизаш в открито море. И в резултат руският износ ставаше невероятно скъп и неспособен да се конкурира.
Редовният руски флот на Балтика стана за Петър Първи приоритетна задача. Освен това, морето бе за него любима стихия.
През лятото на 1714 година руският флот в състав 99 галери и 17 платноходки излезе във Финския залив. Плоскодънните галери, съгласно замисъла на руския император, бяха най-сполучливото решение за минаване през тесните места на Хангутския полуостров. Там ги посрещнаха 16 линейни кораба и 5 фрегата на шведския флот. Петър успя да надхитри противника. Той се престори, че прехвърля част от галерите си към северната страна на Хангут. За целта той заповяда да се построи дървен път, дълъг 2,5 километра. Шведите се излъгаха и прехвърлиха част от флота си, в това число и най-големия си кораб „Елефант”, в северния залив. Скоро на морето се установи затишие, шведските платноходи не можаха да маневрират, и руските галери получиха явно предимство.
Състоя се решаващо сражение, в което Петър заложи на забравения към това време абордаж. Морският десант се катереше по шведските палуби и завързваше ръкопашен бой, като превземаха кораб след кораб. Сред тях беше и високият руски цар с шпага в ръцете. Край Гангут руснаците плениха 10 шведски кораба, в това число и главния - „Елефант”. Това беше една блестяща победа. След Хангутското сражение всички военни действия бяха пренесени на територията на Швеция, а през 1721 година бе сключен Нищадският мир – Северната война завърши с победа на Русия. Тази победа нареди Русия сред най-големите европейски страни. И без Балтийския флот това едва ли щеше да е възможно. - Още за БФ на Русия

 

На този ден през 1945 година Съветската армия започва операция в Манджурия

09.08.2021, 09:01

На 9 август 1945 г. започва Манджурската операция – стратегическа настъпателна операция на съветските войски в края на Втората световна война с цел разгром на японската Квантунска армия, освобождаване на северните провинции на Китай и Корея, ликвидиране на плацдарма за агресия на Япония на азиатския континент. Уместно е да се отбележи, че същият ден, 9 август, САЩ нанасят втория си ядрен удар по Нагасаки, но японското правителство не възнамерява да обяви капитулация. То разчита на Квантунската армия, окупирала огромна територия от Азия, която да позволи сключването на почтен мир с антихитлеристката коалиция. Именно разгромът на Квантунската армия разбива илюзиите на милитаристична Япония, че ще може да преговаря равноправно, а не да бъде заставена да капитулира напълно и безусловно.
Операцията започва с нанасяне на удари от авиацията по военни обекти в Харбин, Чанчун и Хирин (Цзилин), по райони за съсредоточение на войски, по центрове за свръзка и комуникации на противника в крайграничната зона.
Съветският Тихоокеански флот, навлизайки в Японско море, унищожава комуникациите между Япония и Манджурия и нанася с авиация и корабна артилерия ударите по военноморски бази в Юка, Расин и Сейсин.
Войските на Забайкалския фронт разгромяват противника на калганското, солунското и хайларското направление и на 18-19 август излизат на подстъпите към най-важните промишлени и административни центрове в Манджурия.
За да ускори пленяването на японската армия и да не позволи на противника възможност да се евакуира или да унищожи материални ценности, в края на август в Харбин, Хирин, Чанчун и Мукден са стоварени въздушни десанти.
На 19 август започва масовото предаване в плен на японските войски. Разгромът на Квантунската армия в Манджурия принуждава Япония да капитулира на 2 септември 1945 г. Това слага край на Втората световна война. - (видео)

 

 

Великобритания дава два миночистача на Украйна

08.08.2021, 21:17

Два миночистача ще предадат Кралските военноморски сили на Великобритания на украинския флот. Двата кораба – М110 RAMSEY и М111 BLYTH, на 4 август бяха изведени от експлоатация след 20-годишна служба, съобщиха от флота на Елизабет II.
Миночистачите са от клас „Sandown“. RAMSEY е проплавал 175 000 морски мили за 21-годишната си служба, а BLYTH – 185 000 морски мили за 20 години.
Двата кораба-близнака първоначално са изпратени в района на Бахрейн, когато Кралският флот решава, че в Залива има нужда от постоянно присъствие на миночистачни сили. Съдовете са оперирали основно в Близкия Изток, Балтийско море и край бреговете на Великобритания.
Миночистачите ще бъдат заменени от автономните минни ловци по проект „Wilton“.
Сега RAMSEY и BLYTH ще бъдат предадени на Военноморските сили на Украйна за нов живот в Черно море, подчертават от британския флот.
Двата кораба ще преминат ремонти и модернизация, преди да бъдат предадени на ВМС на черноморската страна, предаде украинското издание „Ново време“.
От разпространените данни не става ясно дали държавата Украйна ще плати за двата кораба, но по всяка вероятност те ще бъдат прехвърлени и ремонтирани безвъзмездно на флота й, според Фокус.
Maritime.bg припомня, че черноморската страна планира придобиването за около 5 млн. долара на английския ледоразбивач RSS JAMES CLARK ROSS (IMO: 8904496). Корабът следва да изпълнява полярни мисии, както и ще бъде използван за учебни цели. Новината за очаквания нов за Украйна научно-изследователски кораб дойде на фона сключения договор в България за придобиване на подобен съд за българските полярници и нуждите на учебните заведения в страната.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

17 випускници на ВВМУ получиха своите лейтенантски пагони

08.08.2021, 16:12

„Имаме Военноморски флот, който се справя с поставените задачи и е една добра основа и един добър резервоар за кадри за много професии и фирми в морския бизнес в Република България. Адмирации!“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев, който бе гост на тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск 2021 „Георги Стойков Раковски“ на Висшето военноморското училище „Н. Й. Вапцаров“, съобщава правителствената информационна служба.
17 випускници получиха  своите лейтенантски пагони след успешно завършване на специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ в специализациите „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС“, като първенец на випуска е Васил Марков от Шумен, който е и първенец на специалността „Корабни машини и механизми за ВМС“.
По този повод премиерът Янев подчерта, че желанието на тези млади хора е да допринесат за развитието и бъдещето на Военноморските сили.
В речта си по време на военния ритуал министър-председателят пожела на випускниците да запазят стремежа си за самоусъвършенстване, за развитие на това, което са научили във военното училище и това, което ще им е необходимо в бъдещата дейност във Военноморските сили. Премиерът изрази благодарност към преподавателите и командирите, които са научили младите хора на стремеж към знание, на стремеж към развиване на нови визии. Янев отправи пожелание към младите офицери да бъдат максимално полезни в тежката им и отговорна професия и да бъдат адекватни на оръжейните платформи, които предстоят да бъдат въведени във въоръжените сили.
„Бъдете устремени, запазете своя плам! Помнете, че името „защитник на Родината“ не е случайно! Вашата дейност в рамките на Военноморските сили е важна не само за защитата на Отечеството, но и за развитието на целия военноморски сектор на Република България“, завърши речта си министър-председателят към випускниците.
По отношение на развитието на пандемията премиерът Стефан Янев заяви пред журналисти във Варна, че тези процеси трябва да бъдат управлявани от Министерството от здравеопазването и специалистите.  „Моят призив е да проявяват достатъчна гъвкавост, така че каквито и да са мерките, максимално да не пречат на бизнеса и на нормалния живот на хората“, заяви министър-председателят.  Премиерът изтъкна, че е нужно да се намери необходимият баланс между грижата за здравето и мерките за борба с коронавируса.
В отговор на медиен въпрос за възможността отново да оглави служебно правителство Стефан Янев изтъкна: „Нека не коментираме хипотези, които предстоят да се решават в следващите няколко седмици“. Министър—председателят подчерта, че  партиите имат достатъчно време да проведат разговори и да преценят какво е необходимо за съставяне на стабилно правителство.
Скъпи випускници, през годините на обучение положихте труд, калихте воля, тяло и дух, придобихте нови знания, овладяхте технологии. Вие встъпвате в редовете на Българската армия, на Военноморските сили в момент, когато така дълго очакваният процес на модернизация започна необратимият си ход. Заедно трябва да изпълним отговорната задача да превърнем този ресурс в ефективен отбранителен потенциал и аз съм убеден, че заедно ще се справим. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна  към курсантите от випуск „Георги Раковски“ на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, съобщават от Щаба на ВМС. Тържественият акт по връчване на дипломите им за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание по традиция се проведе на Морската гара в гр. Варна. - (видео)

Началникът на отбраната пожела на младите морски офицери да носят гордо лейтенантските си пагони и да бъдат уверени в способностите си, защото те са  поколението, което ще превърне Военноморските сили във високотехнологичен и проспериращ вид въоръжени сили.
 „Убеден съм, че във Висшето военноморско училище, което е произвело толкова качествени офицери и специалисти за търговския ни флот, вие сте получили най-доброто образование. Не спирайте да мечтаете, служете в редиците на ВМС с достойнство и чест и успехите ще дойдат!“, категоричен беше и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов.
Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военноморско училище съвпадна с отбелязването на 142-ата годишнина на Военноморските сили. Празникът започна с издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби. До 14.00 ч. жителите и гостите на град Варна ще могат за разгледат военни кораби, акостирали на Морската гара. За празничното настроение ще допринесе и концертът на Хора на ветераните, който ще започне в 18.00 ч. днес на сцена „Раковина“ в града.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военнослужещи от Българската армия в помощ на населението

08.08.2021, 09:24

Тридесет и двама военнослужещи от зенитно-ракетния дивизион на 61-а Стрямска механизирана бригада продължават и днес, 8 август, да оказват помощ в дейностите за потушаването на пожара в района на с. Михилци, община Хисаря, област Пловдив. Те ще извършват наблюдение на района, засегнат от пожара, и ще следят за тлеещи огнища с готовност да спрат разпространението на огъня. Ръководител на формированието е майор Стефан Проданов.
Военнослужещи от Българската армия изпълняваха и вчера задачи в помощ на населението. Специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора беше задействан в 16.35 ч. на 7 август със задача да обезвреди корозирал боеприпас, открит при изкопни работи в коритото на Стара река в близост до хотел „Магнолия“ в Казанлък. На място военнослужещите са установили, че това е 76,2 мм кумулативен снаряд. При спазване на мерките за безопасност снарядът е иззет и транспортиран в безопасен район за унищожение.
Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили помагаха за гасенето на големия горски пожар, възникнал на 7 август в района на с. Михилци, община Хисаря. В помощ на огнеборците бяха мобилизирани тридесет и трима военнослужещи от 3-и механизиран батальон на 61-а Стрямска механизирана бригада, с ръководител старши лейтенант Станимир Караджов, както и екипаж от състава на Военновъздушните сили с вертолет „Кугар“.
Вертолет „Пантер“ от Военноморските сили на 7 август се включи в операция по търсене и спасяване на 23-годишен моряк, изчезнал от борда на търговски кораб, плаващ под панамски флаг. Сигналът е подаден на дистанция от около 80 мили югоизточно от Варна. Вертолетът от състава на морска база „Чайка“ излетя в 14.10 ч. и до 17.00 ч. екипажът участва в издирвателните дейности.

 

Оръжието на СССР: БА-10

08.08.2021, 09:01

Един от най-добрите в своя клас бронирани автомобили през Втората световна война беше съветския брониран автомобил БА-10. На въоръжени в съветската армия той се появи още преди войната - 1938 година. А бойното си кръщение получи в боевете в Далечния изток - край река Халхин-Хол против японската армия, където показа много добри качества, в това число и в сблъсъците с японски танкове.
От първите дни на Великата отечествена война БА-10 участвали в боевете с германските войски. По време на лятната кампания на 1941 година средните бронирани автомобили се използвали много активно като често заедно със задачи по разузнаване, съобщения и бойна охрана, извършвали атаки заедно с пехотата и подкрепяли своите части непосредствено на бойното поле. Но това водело до неоправдано големи загуби. Въпреки това, при грамотно използване, съветските бронирани коли можели успешно да воюват с германските танкове.
Средните бронирани автомобили съветско производство се използвали не само в Червената армия, но и в други страни: понякога ги продавали в чужбина, но най-често те се оказвали там като трофеи. Започвайки от 1940 година в Монголия се доставяли и бронирани машини БА-10, но количеството на общите доставки на съветска бронирана техника за сега не е установено. Може да се предположи, че до 1945 година монголската армия получила не по-малко от 100 бронирани машини от този тип.
По време на Зимната война против Финландия, финландците пленили десет бронирани машини БА-10. След началото на т.н. Продължителна война (така във Финландия официално наричат бойните действия против СССР през 1941-1944 години) техния брой се увеличил - към 1 юли 1943 година във войските имало 24 машини от този вид. Като учебни два бронирани автомобила БА-10 се експлоатирали във финландската армия до 1959 година. През 1962 година една от бракуваните бронирани машини била реконструирана в самоходен кран и под обозначението ВА-10N се използвал в техническия център на танковите войски до 1978 година.
Части на германския Вермахт по време на първите боеве на територията на СССР завзели голямо количество средни бронирани машини съветско производство като много от тях били в пълна изправност. Съдейки по снимки, използването на трофеите започнало още по време на първите боеве. Във Вермахта БА-10 получили обозначението Panzerspahwagen BA 203 (r) и предимно се използвали като щабни или свързочни коли. – Още бронетехника

 

 На този ден през 1588 година испанската „Непобедима армада” е разбита от англичаните

08.08.2021, 08:57

Испанската Велика армада (в буквален превод „Флот на щастието”) е най-големият до тогава в историята военен флот. Създаден е от крал Фелипе II в годините от 1586 до 1588 година с цел десантиране на британския остров и завладяването му.
Мотивите за изпращане на армадата са политически и религиозни: Католиците в Испания, а и в цяла Европа, ненавиждат кралица Елизабет, която преследва католиците в Англия, а и подкрепя холандските протестанти и бунта на Вилем Орански срещу Испания.
Армадата се състои от 134 испански кораба (40 линейни), включително от съставните на кралството Португалия и двете апенински кралства Неаполитанско и Сицилианско.
На корабите има повече от 32 хиляди души: 8766 моряци, 2088 гребци и 21 855 войници. По план към тях трябвало да се присъедини подготвен в Холандия дебаркационен корпус. На корабите има също около 300 свещеници, монаси и инквизитори, които имат за задача да разтурят Англиканската църква и да възстановят католицизма в Англия.
За командир е назначен способният адмирал Алваро де Басан Маркиз де Санта Крус, който през 1582 побеждава край Азорските острови обединения флот от френски, английски, холандски и португалски кораби. В навечерието на похода обаче той умира и на негово място е назначен сухопътният офицер Херцог Медина-Сидония, който никога дотогава не се качвал на кораб.
Англичаните противопоставят на „Непобедимата армада“ около 200 кораба, повечето от които са търговски и транспортни, но за сметка на това са по-маневрени и бързоходни. Английския флот е ръководен от бившия корсар сър Франсис Дрейк и лорд Хауърд. Сър Франсис Дрейк (р. 1540 г.-ум. 1596 г.) е английски вицеадмирал. Пиратствал край бреговете на Западна Африка (1567-1569 г.) и Америка (1570-1572 г., 1585-1586 г.). Извършва второто околосветско плаване след Фернандо Магелан (1577-1580 г.)
През май 1588 година „Непобедимата армада“ напуска Лисабон и се насочва към Ла Манша. На 29 юли с.г. огромният флот е при нос Лизърд на полуостров Корнуол. В три поредни сражения - при Плимут (на 31 юли), Портланд (на 2 август) и край остров Уайт (на 4 август) - английската артилерия нанася някакви поражения на испанския флот, който е принуден да остане в пристанището на Кале. През нощта на 7 август към 8 август англичаните атакуват армадата, използвайки брандери (специално пригодени за подпалване кораби пълни с барут и други взривни и запалителни вещества).
Въпреки че англичаните не успяват да постигнат сериозни успехи (не е потопен нито един испански кораб), добрата им тактика и разразилите се силни бури принуждават командващия „Непобедимата армада“ херцог Медина Сидония да се отправи на север покрай източния бряг на Албиона, да го заобиколи северно откъм Шотландия и да се завърне в Испания. Последвалите бури окончателно разгромяват испанския флот, който губи десетки потънали кораби. Онези испанци, които не са се удавили и достигат бреговете на Шотландия или Ирландия, са пленени от англичаните и шотландците.
В крайна сметка почти 2/3 от състава на Армадата е унищожена и през септември 1588 година в испанските пристанища се завръщат едва около 60 кораба с близо 10 хил. души. Испанската държава полага грижи за завърналите се хора, осигурява им пари и болнични грижи за ранените. Англичаните напротив дори не плащат дължимото на част от моряците си.
Победата над Непобедимата армада бележи началото на упадъка на Испанската империя за сметка на Холандската и Британската империи. Испания още дълго остава най-силната и могъща държава в Европа и света, но англо-шотландската победа над „Непобедимата армада" нанася сериозен удар върху престижа на Испания, която по това време владее и Португалия. (Двете през 1494 г. са си разделили света за колонизиране посредством папата.)
Англичаните се задоволяват с ликвидиране на заплахата и не развиват стратегически успеха. Едва през следващата година те изпращат Английската армада, която обаче е победена от испанците. Войната завършва през 1604, след смъртта на Фелипе ІІ и Елизабет І, с изгоден за Испания мирен договор.

 

На този ден преди тринадесет години Грузия напада Южна Осетия

08.08.2021, 08:47

Войната е резултат от противостоянието на две държави – империята на “доброто“ (САЩ) и империята на “злото“ (Русия). До голяма степен САЩ преследват политически цели, а именно – реализиране на програмата на предишната администрация за „разпространение на демокрацията’’ на Изток.
Ако анализираме военния компонент, то Пентагонът се интересува от оценката на ефективността на програмата за обучение на марионетните армии в постсъветското пространство GSSOP II (Бел.ред. План-програма на Въоръжените сили на САЩ за обучение на грузинските въоръжени сили. Преминава на два етапа – обща стойност около 90 млн. долара. В първия етап са обучени 3 батальона, във втория период 1 пехотна бригада.). Както и от реалната оценка на боеспособността на руската армия.
За ФСБ (Бел.ред. Федерална служба за сигурност) и ГРУ (Бел.ред. Главно разузнавателно управление) задачите са други – поддръжка при разгрома на грузинската армия, както и превземане на обекти, от които те се интересуват. ГРУ проявяват интерес към три военни обекти построени от американците в Грузия:
- Радиолокационна станция в град Анаклия;
- Център за радиоелектронно разузнаване около град Гори;
- Радиолокационна станция на противовъздушната отбрана покрай Тбилиси.
Първите два обекта са превзети по време на войната, като самите станции са демонтирани и транспортирани в Русия. – Още за петдневната война

 

 

Ново доказателство за провала на САЩ в Афганистан - талибаните превзеха още една провинция

07.08.2021, 21:15

Талибаните превзеха още една столица на афганистанска провинция, съобщиха източници от местните власти пред ДПА.
Бунтовниците са установили контрол върху ключови сгради в Шеберган, главния град на северната провинция Джаузджан. Талибаните владеят резиденцията на губернатора, полицейското управление и централния затвор в града. Кадри в социалните мрежи показаха как затворниците бягат от затвора с помощта на талибански бойци.
След поражението на защитниците на Зарандж, главен град на северозападната провинция Нимроз, Шеберган е втората провинциална столица, която пада в ръцете на талибаните, откакто САЩ и съюзниците им започнаха да изтеглят бойните си части от Афганистан..
Правителствените сили все още държат някои квартали в града, както и летището и армейската казарма, посочва ДПА.
Афганистанските правителствени "сили и хората от администрацията избягаха в посока летището", заяви обаче пред Франс прес Кадер Малиа, вицегубернатор на провинция Джаузджан. Тревогата в Кабул расте след падането на втора провинциална столица, отбелязва агенцията.
Според пожелал анонимност журналист от Шеберган сраженията са започнали към 4 часа местно време с "изстрели и експлозии", а около пладне правителствените сили са отстъпили. "Талибаните вече са навсякъде със знамената си (. . .) улиците са пусти и не смеем да излизаме навън", разказа той.
Провинция Джаузджан е крепостта на маршал Абдул Рашид Достум, влиятелен командир на узбекската милиция в страната, известен с непостоянната лоялност и жестокостта си. Ако Шеберган остане в ръцете на талибаните, това ще е нов лош обрат за правителството, отправило неотдавна призив към бившите местни военни вождове да се включат в съпротивата срещу бунтовниците, добавя АФП.
Съветник на маршал Достум потвърди падането на Шеберган. "Силите за сигурност и администрацията се оттеглиха в зона, разположена на двайсетина километра от града. Те вече се бяха подготвили, по-специално като откараха там достатъчно муниции, за да се бранят при атака на талибаните", уточни той.
Хора от милициите продължават да се бият с талибаните на подстъпите към града, увери междувременно Ехсан Ниро, говорител на маршал Достум.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Клуб „Военни моряци“ отбеляза празника на ВМС в София

07.08.2021, 20:42

По инициатива на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР, която се надяваме да се превърне в традиция, празникът на ВМС за първи път отбелязахме с поклонение пред надгробния паметник на капитан I ранг Георги Купов, командирът на торпедоносеца „Дръзки“, извършил успешната атака срещу турския крайцер „Хамидие“ през 1912 г. по време на Балканската война. По този начин ние свързахме отбелязването на празника на ВМС с победата над турския крайцер „Хамидие“ и решихме да напомним за традицията от 1914 до 1944 г. празникът на ВМФ да се чества на датата на победата над „Хамидие“.
В София военните моряци в годините след 1995 г. отбелязвахме празника на Флота обикновено със събиране в някой ресторант, често на брега на Панчаревското езеро. Разбира се, много пъти група от нас посещаваше празника и във Варна.
В поклонението, което се проведе тази година на 7 август, участва представителна група от клуб „Военни моряци“. Председателят на клуба к.адм. о.з. Петър Странчевски откри малкото тържество, като напомни за повода, който ни събра пред надгробния паметник на кап. I ранг Георги Купов. След това предложи на члена на КС кап. I ранг о.з. Румен Тотев да произнесе кратко слово за историята на отбелязването на празника на ВМФ. Кап. Тотев припомни важни дати от историята на Военноморските сили и разказа как техният празник се е чествал в миналото и до наши дни. Малко по-подробно тази история е описана по-долу. След това поднесохме цветя пред паметника и си направихме снимки пред него.
Преди поклонението моряците грижливо почистихме паметника и гроба.
*********
Българският военен флот е създаден на 12 август 1879 – под наименованието „Дунавска флотилия и Морска част“ в град Русе с подарени от Русия кораби и под командването на руския морски офицер капитан-лейтенант Александър Конкеевич.
Но българският военен флот едва през 1914 г. за първи път отбелязва една дата като свой празник. И това е датата 8 ноември – датата (по ст.ст.),  на която отрядът торпедоносци побеждава през 1912 г. в морски бой турския крайцер „Хамидие“. Но през 1915 г. флотът организира празника с участието на варненската общественост, като това става на 2 август, по повод коронацията на княз Фердинанд на престола. През следващите години празникът на Флота се чества пак на 21 ноември (по н.ст.). След 1944 г. до 1956 г. се чества само Денят на съветския ВМФ – 24 юли, което е явно недомислица.
Едва през 1956 г. с Указ на Президиума на Народното събрание № 273 и Заповед на Министъра на народната отбрана № 33 (и двата документа са с дата 9 август) за празник на българския ВМФ е определена датата на неговото създаване – 12 август, с уточнението да се чества на вторият неделен ден на месеца. От 1977 г. започва да се празнува и Седмица на морето, която през 1979 г. добива национален мащаб.
През годините до 1990 г. празника на ВМФ се честваше по подобие на отбелязването на празника в съветския ВМФ. За съжаление в първите години след тази дата празника във Варна обикновено не се отбелязваше тържествено. Много рядко в залива излизаха 2-3 кораба, но без да се провежда тържествен парад. Някъде след 2000 г. празникът започна да се провежда редовно по сценария, приет и тази година – годината на 142-та годишнина на българския военен флот.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военнослужещи от ВВС и Сухопътни войски в борба с огнената стихия

07.08.2021, 16:45

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет „Кугар“ се включиха в дейностите за овладяването на огнената стихия в района на с. Михилци, община Хисаря, област Пловдив, съобщава Пресцентърът на МО. 

Вертолетът излетя от авиобазата в 13.25 ч. днес. Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на  пожара с обливане на засегнатия район с вода посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”, с която е снабден вертолетът.
Тази сутрин и тридесет и трима военнослужещи от 3-и механизиран батальон на 61-а Стрямска механизирана бригада - Карлово се включиха в гасенето на големия горски пожар, възникнал край хисарското село Михилци.

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в тържественото отбелязване на 142-рата годишнина от създаването на Военноморските сили

07.08.2021, 09:12

Варна. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов ще участват в тържественото отбелязване на 142-рата годишнина от създаването на Военноморските сили (ВМС) в гр. Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Гост на тържествата ще бъде министър-председателят на Република България Стефан Янев.
В 18.00 часа във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна ще започне тържествено събрание-концерт, посветено на празника на ВМС. Тържеството ще бъде открито от командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов ще поздравят личния състав на ВМС и ще наградят военнослужещи, отличили се с професионално и отговорно изпълнение на служебните си задължения през годината.
На 8 август в 9.00 ч. на Морска гара - Варна ще започне ритуалът, с който тържествено ще бъдат издигнати Военноморският флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.
По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС съвпада с тържествения акт по връчване на дипломите за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2021“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров“. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще поздравят младите офицери по повод успешното завършване и постъпването им на служба във военния ни флот.
През тази година 17 випускници ще получат своите лейтенантски пагони, след успешно завършване на специализациите „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС“.
Първенец на випуска е Васил Марков – специализация „Корабни машини и механизми за ВМС“. Той е първенец и на специализацията. Първенец на специализация „Корабоводене за ВМС“ е Живко Павлов, а на специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ – Валентин Георгиев.
Българският военен флот е създаден на 12 август 1879 г. в град Русе. През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна. Първите български морски офицери се подготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция. По време на Балканската война 1912-1913 г. и на Първата световна война флотът активно участва в бойните действия. Тогава се създават подводните сили и морската авиация, започват операции по миночистачна дейност и противолодъчна защита.
Военноморските сили защитават интересите на Република България в морските пространства, гарантират нейния морски суверенитет и подготвят формирования за участие в подкрепа на международния мир и сигурност и за оказване помощ на населението.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Интеркосмос-България-1300 полетя на този ден през 1981 година

07.08.2021, 07:40

„Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български изкуствен спътник. Каталожният му номер е 1981-075A. Наименуван е по космическата програма „Интеркосмос“, в рамките на която е създаден и лети.
Построен е в България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) на базата на платформата за сателити „Метеор“. Тежи 1500 кг. Разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством 2 слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност.
Апаратът е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 км с инклинация 81,2° от ракетата „Восток-2М“ от стартова площадка № 43/3 в Плесецк. Събитието е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава.
Към 2021 г. спътникът е все още в орбита, работи и предава информация за частиците около полярните региони. Актуалното му местоположение може да се наблюдава в сайта на stuffin.space.

 

На този ден в САЩ е учреден почетния знак за военни заслуги "Пурпурно сърце"

07.08.2021, 07:35

Генерал Джордж Вашингтон учредява отличието на 7 август 1782 година като знак за необикновена смелост и изключителна вярност при военна служба. Смята се, че той е дал само три такива награди.
Почетния знак е възстановен през 1932 г. в чест на 200-годишнината от рождението на Д. Вашингтон като медал за военнослужещите, получили бойни рани и увреждания по време на службата. Отличието се дава след като кандидатите да го получат подадат молба и доказателства за получените рани. До 1942 г. с такива медали са отличавани само военнослужещи в пехотата, а от 1942 г се дава и на военнослужещи във флота.
През първите 10 години с медала Пурпурно сърце са отличени 78 000 военни.

 
 

Преди 57 г. започват американските бомбардировки над Северен Виетнам

07.08.2021, 07:32

На 7 август 1964 г., пет дни след първия инцидент между американски разрушител и три северновиетнамски катера, двете камари на американския Конгрес приемат Тонкинската резолюция, с която одобряват и нанасянето на удари по територията на ДР Виетнам, без да бъде обявявана война.
Експерти по международно право обаче никога не изясниха коя дата да се смята за начало на американските бомбардировки. Ако се припомнят обстоятелствата, то на 2 август 1964 г. три северновиетнамски торпедни катера се опитват да изтласкат от свои териториални води ескадрения миноносец „Мадокс”, като при инцидента един катер е потопен, а един палубен щурмовик Ф-8 „Крусейдър” е повреден и каца аварийно в Дананг. Това обаче не излиза от рамките на въоръжен инцидент и той с нищо не предполага какво ще се случи през следващите години.
Операция ”Пронизваща стрела”
В отговор на инцидента в Тонкинския залив призидента Джонсън разпорежда да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам.
Но дали е война? Палубните А-4 „Скайхок” и А-1 „Скайрейдър”, съпровождани от F-8, нанасят удари по военни обекти на Северен Виетнам: бомбардирана е базата на торпедните катери Хон Гей, потапяйки осем катера в района на остров Хон Ме; разрушено е нефтохранилището във Вин; попътно е атакувана базата на торпедни катери Бин Тхай. Изтребително прикритие са осигурявали F-4В „Фантом” от самолетоносача Constellation. Резултатите от атаките са фиксирани от палубните разузнавачи RF-8A и установяват унищожени до 90% от горивните запаси във Вин и 2/3 от северновиетнамските торпедни катери. По американски данни са изпълнени 64 бойни полета, при които са загубени два самолета. Единият пилот загива, а другият – Евърет Алварес попада в плен и става първият американски военопленник в Северен Виетнам за почти 10 г.
Операция „Пронизваща стрела” на свой ред не излиза извън рамките на единична наказателна акция на САЩ против Северен Виетнам.
Операция „Горящо копие”
Следващата американска операция „Горящо копие” (Flaming Dart) е проведена чак през февруари 1965 г. При нея за втори път е бомбардиран Северен Виетнам от началото на необявената война. По време и на тази операция е извършен само един нальот. Няколко дни след Тонкинския инцидент на 2 август в Югоизточна Азия започват да пристигат подразделения на ВВС. Пръв е авионосецът Ranger. Не след дълго в състава на групировката влиза и противолодъчният авионосец Kearsarge, като базираните на него S-2 Tracker гарантират сигурността на авионосната групировка от съветски и китайски подводници. В отговор виетнамското командване срочно изтегля от Китай своя 821-ви изтребителен авиополк. Самолетите прелитат в Ной Бай на 6 август и още същия ден два МиГ-17 са приведени в състояние на пълна бойна готовност. Първи в Тан Сон Нхут пристигат ERB-47H за радиоелектронно разузнаване, които разузнават цели в Северен Виетнам. Според разработения план 20 броя В-57 са прехвърлени в базата Биен Хоа край Сайгон и стават първите реактивни самолети, разположени на виетнамска територия. Фактически са нарушени Женевските споразумения, забраняващи използването на реактивни самолети в конфликтни райони на Югоизточна Азия, но за САЩ подобни ограничения никога не са били пречка. Особено след Тонкийската резолюция никой не им обръща внимание.
Службата на Б-57 във Виетнам от самото начало е белязана с неприятности. Още при пребазирането в Биен Хоа на земята се сблъскват първите два приземили се бомбардировача, които блокират пистата за кацане и принуждават останалите екипажи да се приземяват в Тан Сон Нхут.Там пък един от самолетите се врязва в земята по време на кацане и погребва двама членове на екипажа. Операция Flaming Dar идва закономерно през февруари 1965 г., предприета като възмездие в отговор на акциите на партизаните от НФОЮВ против американски военнослужещи в Южен Виетнам. Операцията преминава в два етапа, които трябва да внушат на Севера да прекрати бойните действия на Юг: Flaming Dart I е проведена на 7-8 февруари в отговор на извършените същата нощ нападения над вертолетната база в Кемп Холоуей и над щаба на южновиетнамския ІІ корпус в Плейку. Само първия ден за 30 мин. са хвърлени 30 тона бомби. В началото под удари попадат казармите в Довг Хой.
Първи бомбардират А-4 „Скайхок” от самолетоносача Hancock. Тук са насочени всички боеспособни южновиетнамски А-1, като начело лети за повдигане на бойния дух лично командващият бригаден генерал Нгуен Као Ки. Партизаните от Виетконг не остават длъжни и устройват диверсия в авиобазата Дананг. Нападението е отблъснато и само няколко самолета получават леки повреди.
Flaming Dart II е проведена на 11 февруари в отговор на взрива в хотел в Куи Нон, където са настанени американски военни съветници. По време на двата налета американската и южновиетнамската авиация нанасят удари по обекти в южната част на Северен Виетнам, където северовиетнамски войници се подготвят за изпращане на Юг.
Датата на първия удар на „Горящо копие” понякога се сочи като начало на регулярните бомбардировки над Северен Виетнам, което не съответства на действителността. Ударите се явяват изключително като акции на възмездие. Постоянните бомбардировки по операция „Тътен на гърма” започват едва на 2 март същата година. На 2 март започват бомбардировките по цялата територия на Северен Виетнам по операция Rolling Thunder. В първия ден на атаки са подложени обекти на 50 км. северно от демилитаризираната зона, постепенно ескалацията обхваща целия Виетнам.
И все пак коя дата трябва да се счита за начало на затъването на САЩ в тази война? Това е все едно след като човек е изпил сам бутилка уиски, да се определи кога е започнал да се опива.
Източник: https://blitz.bg, Ганчо Каменарски

 
 

Танкът Т-72 навърши 48 години

07.08.2021, 07:28

Днес, 7 август, се навършват точно 48 години, откакто танкът Т-72 е бил приет на въоръжение в Съветската армия.
Серийното производство на Т-72 започва във вагоностроителния завод в град Нижни Тагил, Русия.
Това е един от най-разпространените танкове на въоръжение днес, като много страни са разработили свои варианти на Т-72. Българската армия е разполагала със 160 танка T-72M/М1/М2.
Записан е в Книгата на рекордите на Гинес като най-масовият танк на съвременността. – Още за Т-72

 

 

Областният управител, кметът на Варна и командирът на Военноморските сили наградиха отличили се през годината военни моряци

06.08.2021, 20:48

На 6 август 2021 г. в Щаба на ВМС със заповеди на областния управител на Варненска област, кмета на Община Варна и командира на Военноморските сили бяха наградени отличили се военнослужещи и цивилни служители по случай празника на Военноморските сили.
В началото на церемонията командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов отправи поздравление и благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители от състава на ВМС по случай 142-та годишнина на флота. От името на Командването и от свое име той изказа дълбока признателност за високата отговорност с която те изпълняват своите функционални задължения и отговорности.
След обявяването на заповедта за награждаване с предметни награди и грамоти от областния управител на Варненска област, господин Марио Смърков поздрави наградените и посочи военноморския флот, като важен фактор осигуряващ спокойствието на гражданите.
Последва награждаване с плакети и парични награди от заместник-кмета на Община Варна господин Коста Базитов, който отправи приветствие и благодари за доброто взаимодействие на военните моряци с общинските структури в съвместните дейности и  мероприятия.
Командирът на Военноморските сили награди с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност на 54 военнослужещи и цивилни служители, постигнали отлични резултати и показали висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения. В заключение контраадмирал Михайлов благодари за отговорното сътрудничество с общинската и местна власт в полза на обществеността.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Старши лейтенант Георги Енев с първи самостоятелен полет на Су-25К

06.08.2021, 17:25

В авиобаза Безмер вчера старши лейтенант Георги Енев успешно изпълни първия си самостоятелен полет на самолет Су-25К, съобщават от ВВС. Старши лейтенант Енев е един от петимата обучаеми от стартиралия тази година на летище Безмер курс за приучване на млад летателен състав. Младият летец беше допуснат до изпълнение на самостоятелни полети след отлична оценка от проведения контролен полет по техника на пилотиране на средни височини от инструктора си майор Илия Енчев.
През следващата седмица предстои допускането до изпълнение на самостоятелни полети и на останалите пилоти от курса за приучване на самолет Су-25.
Реализирането на летателния курс за самолет Су-25 допринася за осигуряването на приемственост между поколенията в Базата за предно разполагане – Безмер.
Източник: https://otbrana.com/

 

Шефовете на ”Военна полиция” и ”Военно разузнаване” получиха пагони ”бригаден генерал”

06.08.2021, 14:43

Със свои укази президентът назначи полковник Ивайло Сотиров на длъжността директор на Служба „Военна полиция“ и полковник Венелин Венев на длъжността директор на Служба „Военно разузнаване“. Двамата бяха удостоени с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
„Новите звания и назначения са израз на признание за постигнати високи резултати, за вашите професионални умения, знания, командирски и лидерски качества, доказани през дълги години на служба“, заяви президентът Румен Радев по време на церемонията в Гербовата зала. Държавният глава посочи, че Служба „Военно разузнаване“ има богати традиции и носи ключова роля в системата на национална и колективна сигурност. „В динамична и все по-трудна за прогнозиране среда за сигурност цената на достоверната, навременна и всеобхватна разузнавателна информация непрекъснато расте“, допълни Румен Радев.
По думите на президента, през годините се е утвърдил опитът на Служба „Военна полиция“ в оперативно-избирателните, охранителните и контролните дейности, в разкриването и разследване на престъпления, в противодействието на тероризма.
Службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“ са изправени пред редица предизвикателства, свързани с непрекъснато растящите по обем и сложност задачи, липсата на достатъчно ресурси, на личен състав, на условия за подготовката му. Справянето с това изисква визионерство, решителност и всеотдайност на ръководния състав, каза държавният глава.
Президентът Румен Радев отбеляза, че благодарение на подготовката и лидерските си качества бригаден генерал Сотиров и бригаден генерал Венев ще отговорят на високите изисквания и очаквания към отговорните позиции, които заемат. „Служете честно и всеотдайно на родината!“, заяви държавният глава.
„Ще утвърждаваме авторитета на ръководените от нас служби и ще надграждаме постигнатото“, заяви бригаден генерал Венелин Венев по време на церемонията. От името на удостоените той изказа благодарност за честта и доверието.

 

Радио Китай: Китай ще предприеме реципрочни мерки, ако САЩ продадат оръжия на Тайван

06.08.2021, 14:36

На 4 август Пенгатонът обяви, че Държавният департамент на САЩ е утвърдил плана за продажбата на оръжия на Тайван на стойност 750 милиона щатски долара. Това поведение на САЩ представлява сериозна намеса във вътрешните работи на Китай и е в разрез с основните принципи, залегнали в международното право и отношения, принципа за единен Китай, както и трите съвместни комюникета между Китай и САЩ. Китай е против това действие и ще предприеме справедливи реципрочни мерки, предава радио Китай.
След като дойде на власт новото американско правителство не промени погрешното поведение на своите предшественици, а започна опасна „игра с огъня“ по тайванския въпрос. Американски военни изтребители три пъти кацаха в Тайван, а американски военни кораби седем пъти преминаваха през Тайванския проток. В същото време Държавният департамент на САЩ одобри плана за продажбата на оръжия на Тайван. Светът вижда, че именно САЩ са най-големият разрушител на мира и стабилността в Тайванския проток.
Тайван е неделима част от Китай и САЩ трябва да разберат справедливото и сериозно предупреждение на Китай, че няма да допусне непрекъсната американска намеса и няма да позволи на нито една чужда сила да се меси във вътрешните работи на страната под каквато и да е форма.
През последните години, изхождайки от стремежа за всестранно възпрепятстване на Китай, САЩ ускориха реализирането на индо-тихоокеанската си стратегия. Те се опитват да превърнат Тайван в свое оръжие срещу Китай. Демократическата прогресивна партия на острова се опитва да закупи американски оръжия, за да реализира стремежа си за отцепването на Тайван от Китай чрез военна сила.
Тези американски оръжия няма да осигурят сигурността на Тайван, а са единствено разхищение на пари. Китай трябва да се обедини и това е естествен ход на историята. САЩ трябва да действат съгласно поетите ангажименти за спазване на принципа за единен Китай, да спрат с продажбата на оръжия за Тайван и всички военни връзки с острова. Те не бива да омаловажават решимостта и силата на китайския народ и армия да защитават суверенитета и териториалната цялост на страната. Всяко опасно поведение в подкрепа на опитите за отцепването на Тайван от Китай ще се наложи да заплати висока цена.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Руската военна униформа от времето на последния цар

06.08.2021, 09:05

Последният руски император Николай II бил още по-запален от предшествениците си по външните атрибути на военната служба: маневри, паради и военни униформи. Баща му Александър II не обичал показността и ценял простотата във всичко. По негово време мундирът на руския войник бил опростен. В миналото били изхвърлени пришитите плитки, елегантната гвардейска куртка и пищните пера.
Но император Николай смятал, че парадните елементи на униформата са необходима част от армейския живот на войниците и офицерите. Едва качил се на трона през 1894 г., той реформирал облеклото на кавалерията. Новата униформа на руските конници приличала повече на одеждите на техните далечни предшественици, които щурмували Париж през 1814 г. – прилепнали двуредни мундири с цветни обшивки на яката и маншета. Вместо обикновените кожени колани за сабята, въведени при предишното царуване, офицерите отново били оборудвани с бродирани парадни галуни.
Простата армейска униформа, въведена от Александър III, се запазила чак до Руско-японската война. Руските войници се сражавали срещу японците, облечени в бели ризи и фуражки, които били в различен цвят в зависимост от подразделението, но били покрити с бял плат. Офицерите имали бели куртки. Набиващата се на очи и добре различимата отдалече униформа правела руските войници удобни мишени за вражеските стрелци. Нещата стигнали дотам, че бойците по собствена инициатива пребоядисвали дрехите си. През 1904 г. било взето решение войнишките ризи и офицерските куртки да започнат да се шият от плат в цвят каки.
Поражението на Русия в Руско-японската война довело до нови промени в униформата. От една страна сраженията показали, че армейските дрехи трябва да се адаптират към новите бойни условия. Колкото и скъпи на войниците да били техните белоснежни ризи, а на офицерите – блестящите на слънцето еполети, те не бивало да попадат под прицела на снайперистите или картечарите. През 1907 г. цялата армия била облечена в униформи със защитен цвят. Фуражката с козирка окончателно с превърнала в основен вид шапка. Широките панталони, затъкнати в ботушите, напълно заменили тесните си предшественици, като само кавалеристите запазили своите сиви клинове с цветни елементи. Новите офицерски куртки били в цвят каки с пришити джобове на гърдите и метални копчета. Войнишките ризи също получили джобове, но копчетата им били от пресована кожа.
В същото време, за да повдигнат бойния дух на претърпялата поражение армия, тя получила нови парадни униформи. Всички военнослужещи били оборудвани с двуредни мундири с цветни кантове. Офицерите от много полкове получили златни обшивки по куртките, а генералите – специален орнамент във формата на дъбови листа. В някои подразделения върнали и отдавна забравените кивери, ушити по образец на тези, които руските войници носели през 1812 година. На бойците от Гренадерския полк било наредено да носят на дясното си рамо златен акселбант по образец от XVIII век с монограма на Екатерина II. Сребристите препаски, които офицерите носели около кръста си, напомняли на тези от времето на Суворов. Елементите на униформата от славното военно минало на Русия трябвало да повдигнат бойния дух на войската.
Разразилата се през 1914 г. Първа световна война не позволила на руските войници в пълна степен да оценят красотата на новата парадна униформа. Тя била запратена в ъгъла, тъй като на фронта от нея нямало никаква полза. Офицерите трябвало да носят мундири по войнишки образец. Всички ярки и блестящи елементи на униформите, копчетата и звездите по пагоните били боядисани в тъмни цветове, за да станат незабележими за вражеските стрелци. Оформените като плитки колани били заменени от кожени, които се кръстосвали на гърба и поддържали пояс с кобур за револвер и ножница за хладно оръжие.
Наред с ризите и мундирите започнали да се носят т. нар. „френчове“, чиято мода тръгнала от съюзническата британска армия. Недостигът на материал довел и до промяна на вида на униформите. На войската на Кавказкия фронт позволили да шие черкезки от домашно тъкано сиво сукно. Липсата на достатъчно кожа довела до масовата подмяна на обувките с партенки.
Предполагало се ,че парадната униформа на руската армия ще бъде облечена отново в столиците на победените вражески държави – Берлин и Виена. За предстоящия парад на победата дори били ушити специални дрехи. Филцова шапка, имитираща древноруски шлем, била създадена още в навечерието на войната за тържеството по случай юбилея на управляващата династия. Дългите шинели с пришити на гърдите един под друг каишки напомняли на кафтаните на руските стрелци.
Всичко това трябвало да символизира тържеството на славянския дух над неговия вечен враг – Германия. Само че войната се проточила и довела до революция, а ушитите униформи били наследени от Червената армия. И като червеноармейски униформи ги видял и запомнил целият свят. - Още униформи в РА

 

Руският "Удав" е с гаранционен срок 10 хиляди изстрела

06.08.2021, 09:01

Руският централен научно-изследователски институт за точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ) започна серийното производство на самозарядния 9-mm пистолет "Удав", уникалните характеристики на който включват и бронебойни куршуми.
Сред патентованите технологии е и конструкцията на пълнителя, който показва броя на патроните. В допълнение, заглушителят се поставя със сменяем модул, а пистолетът стрела с два вида патрони - с повишена проникваща способност и намалена скорост на куршума.
Бронебойният патрон е способен да прониква в бронежилетки и каски с втори клас на защита на по-голямо разстояние от конкурентните огнестрелни оръжия.
Вторият тип куршум се движи с понижена скорост, което значително намалява нивото на звука и пламъка на изстрела при използване на заглушителя.
"Работата по пистолета "Удав", която започна през март 2014 г., след продължителни изпитания премина в етапа на серийното производство. Получена е поръчка за първата производствена партида", казва Алберт Баков, генерален директор на ЦНИИТОЧМАШ.
9-mm самозаряден пистолет има ефективна далечина на стрелбата до 100 m, способен е да пробива индивидуални предпазни средства от втори клас на разстояние до 75 m. Пистолетът може да работи в температурния диапазон от минус 50° С до плюс 50° С. Теглото с пълнителя (без патрони) е 780 g, дължината - 206 mm, височината - 145 mm. Обемът на пълнителя е 18 патрона 9x21 mm. Гаранционният срок на пистолета е 10 хиляди изстрела. - Още пистолети
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Десантната бригада на Българските Военноморски сили (Имаше я!)..

06.08.2021, 08:57

Мобилизираха Десантната бригада. По-точно мобилизираха щаба на бригадата и единият й дивизион. Другият дивизион беше действащият, нашият. Освободихме място за мобилизираните кораби. Преместихме нашите по-напред, до чупката на кея, срещу дежурната стая. На редихме ги в две групи от по 4-5. Зад нас подредиха мобилизираните, по същия начин. Получи се внушителна групировка от малки десантни кораби. Два дивизиона. Десантна бригада. На бригадата й предстоеше учение.
Реално учение с приемане и стоварване на реален десант.
По „не явна” и не официална, предварителна информация, товаренето на десанта трябваше да е в „северния”, а стоварването му тук в „южния” район. До края на деня бригадата трябваше да е провела строевото си сглобяване. Щабът на бригадата, част от дивизионните офицери и матроси бяха тук от вчера........ Прочети още

 

На този ден през 1989 г. е проведена операция "Бегемот-2"

06.08.2021, 08:48

На 6 август 1991г. Северният флот на Русия провежда уникалната операция "Бегемот-2", която доказва, че балистичката ракетна подводница е способна да изстреля всичките си ракети почти наведнъж (с интервал от 5-7 секунди). От борда на подводница К-407 "Новомосковск" под командването на капитан втори ранг Сергей Егоров са изстреляни 16 ракети - целият боекомплект. Поради големият риск само доброволци са допуснати на подводната мисия.
Всички 16 ракети Р-29РМ са пуснати в рамките на 3 минути и 44 секунди, а с тях подводницата губи над 650 тона от теглото си. Първата и последната ракети удрят целта, докато останалите се самоунищожават. - (видео)
Операцията е възприета като възможен сценарий за ядрената война със САЩ и е проведена, за да се потвърди възможността за бърз подводен залп.
Две години по-рано, на същия ден, се провежда операция "Бегемот-1" от подводница К-84 "Екатерининбург", но завършва с неуспех поради изтичане на гориво, довело до пожар. - Още за "Бегемот-2"

 

76 години от атомната бомба над Хирошима

06.08.2021, 08:38

В утрото на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Енола Гей" хвърля над японския град Хирошима атомна бомба, наречена „Little Boy" (в превод - „малчуган"). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man" („дебеланко"), с която е разрушен град Нагасаки.
За пръв път човечеството използва най-разрушителното оръжие – атомното. За пръв път имаме масово еднократно избиване на хора - в "индустриални количества".
Това става в самия край на Втората световна война. САЩ са изправени пред големия си враг в Тихоокеанския регион – императорска Япония. Имат и да си отмъщават заради унищожената им армада в Пърл Харбър през декември 1941 г, а и заради други поражения. - (видео)
Американските стратези решават, че ако се хвърлят в конвенционална схватка с врага, ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава решават да прибегнат до новото оръжие – то ще вземе десетки хиляди жертви, но ще ускори края на войната и ще спести много повече жертви. Така Америка обяснява пред света защо е взела зловещото решение.
На 6 август 1945 г. сутринта бомбардировачът B-29 Enola Gay излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океан. Полетът продължава около 6 часа. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолета, които се отправят към южна Япония.
Била обявена тревога, направено е радио обръщение в много градове, включително Хирошима. Сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование, за да икономисват гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, "ако врага атакува, но това не се очаква".
В 08:15 часа местно време "Enola Gay" хвърля "Малчугана" в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, на място загиват около 70 000-80 000 души. Общият брой на жертвите достига 140 000 души – издъхнали впоследствие било от раните, било от уврежданията и усложнения вследствие на радиацията. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.
На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 "Суперфортрес" хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. "Дебеланкото", както била кръстена, погубва между 60 000 и 80 000 японци – също цивилни, както и в Хирошима.
Историците не са единни по въпроса дали ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия край на войната, принуждавайки Япония да капитулира и така да се предотврати даването на много повече жертви в сухопътни операции, планирани за по-късно през годината. - Още ЯО

**************

Жителите на Япония днес почетоха с минута мълчание памета на жертвите от атомната бомбардировка на Хирошима, извършена от САЩ преди 76 години. Паметна церемония за тази трагична дата се провежда в Парка на мира в центъра на града.
Минута мълчание беше обявена в цялата страна в 08:15 ч. Местно време (02:15 ч. българско време) - точно по време на експлозията на бомбата на 6 август 1945 г. Традиционно се брои с удари на камбана.
Кметът на Хирошима Казуми Мацуи прочете декларация за мир. Изказване направи и премиерът Йошихиде Суга.
Казуми Мацуи заяви, че световните лидери са длъжни да подкрепят Договора за забрана на ядрените оръжия, който влезе в сила през януари тази година.
За втора поредна година церемонията бе в ограничен формат заради разпространението на коронавируса. На събитието присъстваха около 800 души, в това число дипломати и официални представители на над 80 страни.
Бомбардировката в Хирошима е отнела живота на около 140 000 души. Очаква се по време на церемонията по закриването на Летните олимпийски игри в Токио на 8 август също да бъде запазена минута мълчание в памет на жертвите.

 

Забравените герои на България: Навършват се 163 години от рождението на генерал-майор Симеон Янков Янков

06.08.2021, 08:31

Симеон Янков Янков е роден на 6 август 1858 г. в Ески-Джумая (дн. Търговище).
Завършва Военното училище в София (1883) и военноинженерна академия в Русия. На 30 август 1883 г. е произведен в чин подпоручик, на 24 март 1886 г. – в чин поручик, 1 януари 1888 г. – в чин капитан, на 1 януари 1893 г. в чин майор, подполковник става на 1 януари 1898г., а през 1903 г. - полковник.
Като военен инженер служи в инженерните части като командир на 3-та пионерна дружина (1900) и изпълняващ длъжността Инспектор на инженерните войски (1909). На 1 януари 1910 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) заема длъжността Инспектор на инженерните войски. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на Варненския укрепен пункт, от 1917 г. завежда съобщенията в Македонската военноинспекционна област.
Годината и мястото на смъртта са неустановени.
Награден е с ордена „Св. Александър” II и V ст. с мечове; същия орден IV ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Военнослужещи от 2 мбр – Стара Загора унищожиха силно корозирал невзривен боеприпас, открит в град Ямбол

05.08.2021, 22:44

Специализиран екип, под ръководството на сержант Енчо Георгиев, от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от в.ф. 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействан с цел разузнаване и обезвреждане на невзривен боеприпас, открит на 04 август край бетонов фундамент в района на поречието на река Тунджа в Ямбол.
При направения оглед военнослужещите са установили, че това е силно корозирала ръчно-отбранителна граната „Ф-1” с монтирана запалка. Боеприпасът беше транспортиран и унищожен в късния следобед на Учебен център „Победа”.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Нов председател на Общинската организация на СОСЗР в Пловдив

05.08.2021, 22:11

Полковник от запаса Румен Минчев оглави днес Общинската организация на СОСЗР, съобщава майор от запаса Веселин Станев. Това е станало на отчетно-изборната конференция на Общинската организация. Полк. Минчев приема отговорната обществена длъжност от полковник от запаса Божидар Манев, който остава в организацията, като заместник-председател.  
Последният командир на Втора армия, която в годините е трансформирана във  Втори армейски корпус, Сили за бързо реагиране, Корпус за бързо реагиране,  Втори армейски корпус и Командване „Оперативни сили“ от е полк. Румен Минчев (1.06.2006 – 31.12.2006) 

 

Русия и Беларус пренебрегват критиките на Украйна, провеждат съвместни военни учения

05.08.2021, 21:50

Русия и Беларус ще проведат мащабни трансгранични военни учения следващия месец, съобщи министерството на отбраната на Беларус, които Украйна определи като заплаха за собствената си сигурност и тази на НАТО, предаде "Ройтерс".
В стратегическите учения "Запад-2021" ще участват хиляди военнослужещи, включително такива от Казахстан, който е член на предвождан от Москва отбранителен блок, както и танкове, артилерия и самолети, се посочва в изявление на ведомството.
Военните учения ще се провеждат от 10 до 19 септември на полигони както в Русия, така и в Беларус и ще се основават на сценарий, при който "международното напрежение ескалира до ниво, което може да дестабилизира ситуацията в региона и да предизвика агресия срещу Съюзната държава (Русия и Беларус)", уточниха от беларуското военно министерство.
Заместник-началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски Роман Машовец заяви през април, че планираните учения са "заплаха за евроатлантическата сигурност" и имат "агресивен характер".
Министерството на отбраната на Беларус увери от своя страна, че учението не представлявало заплаха "нито за европейската общност като цяло, нито за съседни страни".
Източник: https://news.bg/

 

Защо (пак) няма достатъчно авиационна техника за борба с горските пожари?

05.08.2021, 20:25

Класическото журналистическо клише, което озвучава блокираните от сняг български пътища и улици е, че зимата пак ни е изненадала. На фона на сериозното засушаване, високи температури и силни ветрове, някак не може да кажем, че лятото ни изненадва за пореден път с лумналите на много места в страната горски пожари. За съжаление, вече не говорим само за изгорели стотици декари гори и изпепелени постройки, но и за човешки жертви.
„В момента имаме един хеликоптер, който работи по пожарите от ВВС. От вторник ще имаме още един, а вероятно до десетина дни и трети. Това ни е капацитета в момента. Ако нещата станат по-тревожни, ще трябва да искаме от европейския механизъм помощ отвън, защото нашата летателна техника е недостатъчна”, това призна днес, 5 август 2021 г., служебният премиер Стефан Янев по време на блиц парламентарен контрол.......Прочети още

 

Догодина полагат кила на първия нов кораб за ВМС

05.08.2021, 13:21

Няма забавяне на графика по изпълнение на договора. Това заяви в Русе заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев по повод проекта за придобиване на два нови многофункционални модулни патрулни кораба.
Той коментира, че през следващия юли се очаква да бъде заложен килът на първия кораб, а съдът да бъде приет в състава на флота през 2025 г. Вторият кораб трябва да бъде предаден на ВМС до 2026 г.
„Боеприпасите за двата кораба ще бъдат придобити извън този договор съгласно съществуващите процедури на Министерството на отбраната. Имаме необходимото време да направим това в рамките на строителството на корабите“, посочи заместник-командирът на ВМС, цитиран от БТА.
Флотилен адмирал Георги Пенев бе в Русе за началото на тържествата по повод 142-годишнината на ВМС. По традиция те започват от крайдунавския град, където са поставени основите на военноморския ни флот със създаването на Дунавската флотилия на 12 август 1879 г.
По повод годишнината един офицер и двама старшини от Представителния духов оркестър на ВМС бяха наградени за отлично изпълнени служебни задължения – капитан-лейтенант Георги Зайранов, който е помощник-диригент, и главните старшини Живко Иванов и Руслан Драганов.
Събитията продължиха с полагане на венци и цветя пред паметната плоча на първия командващ на Българския военен флот капитан-лейтенант Александър Конкевич и пред Паметника на моряка.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Милиарди на вятъра: САЩ режат бойни кораби за крайбрежни зони

05.08.2021, 13:16

Военноморският флот на САЩ изведе от експлоатация построения през 2010 г. кораб за водене на бойни действия в крайбрежните зони USS INDEPENDENCE (LCS 2). Той бе проектиран с експлоатационен живот от 25 години, но поради бюджетни съкращения, които не позволяват неговата модернизация, флотът реши да се раздели с него. По-късно през годината се очаква да бъде нарязан и първият кораб от серията USS FREEDOM (LCS 1).
Оправдавайки провала на проекта, Военноморският флот на щатите изтъкна, че LCS 2 е бил „тестов и тренировъчен кораб“ и е служил за основа при разработка на концепцията за специализирани съдове, способни да водят борба с противник в крайбрежни зони, включително в реки.
LCS 2 просъществува едва 11 години, след като влезе в състава на флота през януари 2010 г. Тримаранът с алуминиев корпус бе построен в корабостроителници „Austral“.
Maritime.bg припомня, че само няколко години след влизане на корабите от серията в състава на флота стана ясно, че системите на борда им са уязвими за хакери. Пролуките станаха причина за допълнителен натиск над ръководителите на програмата за строителство, която възлизаше на 37 млрд. щ. долара, при 440 млн. щ. долара за един кораб от серията.
През последните години флотът и бреговата охрана на САЩ се тресат от скандали. Най-актуален изглежда провалът на САЩ при условяването на Арктика и липсата на адекватна програма за развитие на специализирани съдове за целта. През последните три години щатите практически признаха своя провал, а десетки представители на флота и бреговата охрана настояваха за спешно отпускане на финансиране за тези програми.
Сега, изтъквайки липсата на средства, САЩ са принудени да извеждат кораби от активна служба.
Пълен провал се оказа и програмата на САЩ за подводни миночистачи, която бе част от мегаломанския и също много спорен проект за есминци тип „Зумвалт“. Корабите от серията, за които бяха отпуснати милиарди, са също проектирани за борба в плитки зони. Непосредствено след влизането на първия „Зумвалт“ в експлоатация, всички системи на борда отказаха при преминаване на Панамския канал.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски участват в погасяването на пожари в областите Хасково, Благоевград и Пловдив

05.08.2021, 09:31

Три модула за гасене на пожари от военни формирования от състава на Сухопътните войски оказват помощ при погасяването на големи горски пожари в областите Хасково, Благоевград и Пловдив, днес, 5 август.
От 03.40 ч тази нощ 20 военнослужещи с 4 автомобила (един от тях специализиран - АРС - цистерна за вода) от 31-и механизиран батальон в Хасково участват в погасяването на пожар в Източните Родопи край село Свирачи, Община Ивайловград.
От 05.25 ч сутринта 36 военнослужещи с 4 автомобила от състава на Бригадното командване - Благоевград действат по погасяването на пожара, обхванал декари гора край село Петрово, Община Сандански.
От 07.00 ч 26 военнослужещи с 4 автомобила от състава на 61-а механизирана бригада Карлово участват в гасенето на пожарите край селата Кръстевич и Старосел, Община Хисаря, където е обявено частично бедствено положение.
Модулите за гасене на пожари работят в координация с останалите институции, които полагат усилия в овладяването на огъня и ограничаване на по-нататъшното му разпространение.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Промениха класификатора на длъжностите на военнослужещите, остава да направят кадровите предложения

05.08.2021, 08:38

На вчерашното си заседание служебното правителство прие  постановление за изменение и допълнение на Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Предстои да бъдат направени и кадровите предложения за издаване на укази от президента. Както е известно, според последните промени на Закона за отбраната и въоръжените сили, от 1 септември трябва да има назначения за командири ни СКС, двете нови командвания – по логистичната поддръжка и по  комуникационно-­информационна поддръжка и киберотбрана и на други длъжности, които изискват висши офицерски звания.
Преди месец президентът подписа Указ № 168 за утвърждаване на новите длъжностите във Въоръжените сили на Република България и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания.
Промените в класификатора са свързани с осигуряване на необходимите длъжности за военнослужещи по длъжностни нива в обхвата на военните звания в изградената организационна структура на въоръжените сили. Въвеждат се нови длъжности и се изменят длъжности, необходими за трансформирането на системата за ръководство, командване и управление, оптимизиране на системите за логистична поддръжка и комуникационно­-информационна поддръжка и киберотбрана, както и военнообразователната система. Разкриват се нови специфични длъжности за използване, обслужване и осигуряване на новопридобито въоръжение и техника.
Измененията ще влязат в сила от 01.09.2021 г
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Исторически календар

05.08.2021, 08:28

На 5 август 1917 г. в Пирдоп е роден Георги Димитров Кацаров. През 1936 г. завършва средното си образование в Първа мъжка гимназия в София. Учи две години в правния факултет на Софийския университет. През 1938 г. постъпва във Военното на Негово Величество училище и през 1939 г. взема успешно първи пилотски изпит на самолет Фоке-Вулф-44 „ Врабче“. Същата година е изпратен на специализация в Германия, където преминава курс на обучение във висш пилотаж и инструментално летене.
На 16 юли 1941 г. е произведен в чин подпоручик. Лети на самолетите Юнкерс-52 на летище Телиш и на Дорниер-17 в 5-и бомбардировъчен полк на летище Пловдив. Командир на учебно ято в полка.
На 30 декември 1943 г. е назначен в 73-то ято за далечно разузнаване на летище Божурище. По-късно ятото е дислоцирано на летище Пловдив. След 9 септември 1944 г. служи на летище Враждебна.През първата фаза на Втората световна война участва активно в разузнавателни полети до Солун, Серес и Микре – Гърция, а в Македония – до Битоля, Прилеп, Скопие, Прищина и др.
Награден с ордени за „За храброст“ – IV степен 2-ри клас и IV степен 1-ви клас.
Летец- изпитател в ремонтната работилница на летище Пловдив. През пролетта на 1945 г. провежда курс на бомбардировачите Пе-2. На 30 юни 1948 г. е съкратен от Въздушни войски.

 

Акварел на лейтенант Уилям Маркам от Варна от времето на Кримската война

05.08.2021, 08:12

В лагера на английската Лека дивизия (Light Division) във Варна (30 май - 5 юни 1854 г.) по време на Кримската война (1853-1856 г.) лейтенант Уилям Маркам рисува акварела „Varna Bay & Camp from the hills to the north” (Варненският залив и лагерът от хълмовете на север), който сега помещава в колекциите на Националния музей на британската армия в Лондон (National Army Museum - London).
Акварелът представя поглед към Варненската крепост и Варненския залив от височините на Франгенското плато. В далечината - Варненският залив, пълен с кораби, и английския лагер от бели конусовидни палатки на запад от Варненската крепост. На преден план лейтенант Маркам е представил капитан Едуард Форман, себе си и своя кон Мънки......Прочети още

 

 

Продължават мероприятията по случай 142-та годишнина на ВМС

04.08.2021, 21:00

На 4 август 2021 г. (сряда) военнослужещите от военните формирования, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас тържествено честват 142 години от създаването на Военноморските сили на Република България.
Мероприятията по повод празника започнаха пред Паметника на моряка в Морската градина на град Бургас  с  ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите моряци.
След това в Пункт за базиране Бургас се проведе тържествено награждаване на военнослужещи от областния управител на област с административен център Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, кмета на община Бургас г-н Димитър Николов, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.
По-късно през деня представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов изнесе празничен концерт за гражданите и гостите на град Бургас и град Созопол.
Кулминацията на тържественото отбелязване на 142-та годишнина от създаването на ВМС в Бургас ще бъде на 7.08 и 8.08.2021 г., когато жителите и гостите на града ще имат възможност да разгледат кораби от състава на Военноморските сили, които ще бъдат акостирали в пристанище Бургас.

 

НАТО на границите на Русия

04.08.2021, 15:52

Военно-политическата ситуация през юли 2021 г. се характеризира с това, че блокът на НАТО изгражда военни сили по западните и югозападните граници на Руската федерация, увеличава военното напрежение в Централна Азия, както и влошава вътрешнополитическата обстановка в някои региони на света (в Куба, Хаити, Тунис, Иран и Южна Африка), пишат медии.
В началото на месеца в Черноморския регион се проведоха редица учения на страните-членки на НАТО и партньорите от Алианса: “Морски Бриз”, “Казашки боздуган”, “Три Меча”, “Ловък Дух”.
Повече от 10 хиляди военнослужещи от 32 държави участваха в ученията. Целта на оперативно-тактическите тренировъчни дейности е да се повиши съвместимостта на Съвместните въоръжени сили на НАТО и националните въоръжени сили на Украйна и Грузия, да се демонстрира решителност пред Москва и подкрепа за Киев и Тбилиси.
В същото време срещата на президента на Украйна Владимир Зеленски и канцлера на Германия Ангела Меркел, която се проведе на 12 юли 2021 г., не донесе осезаеми резултати в Киев. Минските споразумения и формулата на Щайнмайер, декларативно подкрепени от ЕС и САЩ, остават единствената основа за мирно уреждане.
Напрегнатата социално-политическа и икономическа ситуация в страната, въпреки острата реторика, отправена от официалния Киев срещу САЩ, както и необходимостта от изплащане на дълговете към МВФ през септември, тласка кабинета на президента на Украйна да проведе реформите, наложени от Вашингтон и международната организация.
И така, в периода от 13 до 28 юли 2021 г. Зеленски направи редица значителни преназначения в ръководството на военни, специални и правоприлагащи органи, рли закони за националната съпротива и увеличаване на числеността на ВСУ (с 5 %, до 261 хиляди души). В същото време съдебната реформа и мащабната реформа на СБУ остават нереализирани.
На 28 юли 2021 г. представители на кабинета на президента на Украйна обсъдиха с военното аташе на посолството на САЩ в Украйна Б. Стюарт резултатите от извършената работа, както и сключването на три споразумения за сътрудничество в отбраната, подписването на което е от гледна точка на предстоящата среща на Д. Байдън и В. Зеленски, насрочена за 30 август.
Също така, на 29 юли 2021 г. стана известно за увеличаване на финансовата помощ за Украйна през 2022 г. чрез Министерството на външните работи на САЩ с 28,5 милиона долара (обща сума - 481,5 милиона долара).
В същото време един от най-важните съюзници на САЩ в Източна Европа, Република Полша, продължава да укрепва военната си сила, чийто основен фокус е увеличаването на обема на най-новите оръжия.
И така, на 14 юли 2021 г. министърът на отбраната на Полша Блашчак обяви закупуването на 250 танка M1A2 SEP “Ейбрамс” с пари от бюджета. Сделката ще даде възможност за преоборудване на 4 танкови батальона от 18-та механизирана дивизия, разположени в източната част на страната, което значително ще увеличи танковия парк на републиката (с 20-25%), както и военните разходи (до 44%), достигайки повече от 3% от БВП през 2021 г.
Въпреки многобройните сдържани оценки на способностите на талибаните, ситуацията в Афганистан бързо се променя. Въоръжените формирования на организацията успяха да овладеят около 85% от територията на Афганистан и 90% от границите със съседните държави.
Най-големи успехи са постигнати на границата с Иран, Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан. Контролът на най-важните гранични пунктове, включително Ислям-Кала (Иран), Торгунди (Туркменистан), Шерхан-Бандар (Таджикистан), Хайратон (Узбекистан), засилва позицията на движението и показва липсата на реални перспективи за официален Кабул.
Така представителите на талибаните полагат дипломатически усилия, насочени към установяване на неутрални отношения с ключовите световни и регионални играчи: Китай, Русия и Иран, както и за преразглеждането на статута на движението в ООН.
За тази цел на 7 юли 2021 г. представители на движението проведоха междуафганистански преговори в Техеран, на 8-9 юли с руския външен министър Лавров в Москва и на 28 юли с китайския външен министър Ван Йи в Тиендзин.
Срещите с представителите на Русия и Китай имат декларативен характер, но имат за цел да убедят Москва в отсъствието на агресивни намерения спрямо централноазиатските републики, а Пекин, в допълнение, в безопасността на инвестициите и липсата на съчувствие към „Ислямско движение на Източен Туркестан“, водещо терористична дейност в китайската провинция Синдзян.
Въпреки това страните от ШОС и ОДКБ провеждат консултации, предприемат се мерки за укрепване на границите с Афганистан, а на воюващите страни са посочени червени линии. Укрепването на границите беше извършено също от Иран и Туркменистан.
На 22 юли 2021 г. ръководството на Таджикистан започна мащабно изпитване на бойната готовност на националните въоръжени сили и правоприлагащите органи. Освен това в периода от 5 до 10 август в района на Хатлон в Таджикистан ще се проведат съвместни военни учения на Русия, Узбекистан и Таджикистан.
Краят на военната кампания на талибаните с поражението на въоръжените сили на Афганистан се оценява като много вероятен, което от своя страна може да стане основа за обединението на радикални ислямски сили в региона, които застрашават регионалната стабилност.
В същото време очевидната икономическа, политическа и военна слабост на светските централноазиатски републики, наличието на нерешени социални противоречия, включително религиозни, могат да направят постсъветските републики удобна мишена за хибридни и терористични атаки от новата идеологически привлекателна сила.
Източник: https://blitz.bg/

 

Кметът на Русе връчи награди за празника на ВМС

04.08.2021, 13:37

На 3 август 2021 година от град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България, съобщават от Щаба на ВМС.
Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев проведе срещи с областния управител на Русенска област господин Борислав Българинов и неговите заместници госпожа Стефка Караколева и господин Синан Хебибов, както и с господин Пенчо Милков, кмет на Община Русе, и неговите заместници господин Енчо Енчев и господин Димитър Недев.
За всеотдайна и високопрофесионална дейност, за постигнати високи резултати в изпълнението на служебните задължения и по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили кметът на Община Русе награди капитан-лейтенант Георги Зайранов – заместник-диригент, главен старшина Живко Иванов и главен старшина Руслан Драганов – оркестранти, в Представителния духов оркестър на ВМС.
За представителите на медиите от града беше проведена съвместна пресконференция с участието на кмета, заместник-областните управители и заместник-командира на ВМС.
Проведоха  се  военни ритуали по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич и „Паметника на моряка”. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на военните моряци, отдали живота си за отечеството.
По-късно пред Доходното здание Представителният духов оркестър на Военноморските сили изнесе концерт за гражданите и гостите на града.
На 5 август 2021 г. продължават мероприятията по случай Празника на Военноморските сили. От 12.30 ч. на Морска гара Варна ще се състои церемония по награждаване на победителите от Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили.
Източник: https://otbrana.com/

 

Китай и Русия провеждат учения за „борба с хаоса, който оставят след себе си САЩ“

04.08.2021, 11:56

От 9 до 13 август Русия и Китай ще проведат съвместни военни учения на полигона Цинтунся, разположен в Северозападен Китай.
Както пише Global Times официалният представител на китайското Министерство на националната отбрана старши полковник Ву Цян заяви, че темата на предстоящите учения ще бъде съвместната защита на регионалната сигурност и стабилност.
Учението ще бъде интегрирана съвместна операция въздух-земя, а основната му цел ще бъдат сили, които застрашават регионалната сигурност, а именно „трите сили“: тероризъм, екстремизъм и сепаратизъм, цитирано от Фокус.
Тези „три сили“ все още представляват основната заплаха в държавите от Централна Азия, Китай и Русия, така че Пекин и Москва трябва да засилят единството си по този въпрос, отбелязва органът на външнополитическото ведомство на Пекин.
Както отбелязва вестникът, тези учения не са насочени срещу трета страна. Някои американски медии обаче обръщат сериозно внимание на съвместните руско-китайски учения. В изданието Newsweek излезе статия, в която се казва, че Китай и Русия ще проведат съвместни учения „в момента, когато последните американски войници се готвят да напуснат Афганистан“.
Авторът на статията подчертава, че основните цели на тези учения са „както политически, така и тактически“.
„Всъщност именно Вашингтон създава много проблеми около Пекин и Москва. Неговото безотговорно решение да изтегли войските си от Афганистан оставя страната в хаос.
Трябва също така да помним, че Вашингтон може да се опита да забие клин в Централна Азия, което ще застраши руско-китайските отношения или дори единството и сплотеността на Шанхайската организация за сътрудничество.
В отговор на факта, че Вашингтон създава все по-голям хаос по света, Пекин и Москва трябва заедно да обяснят на САЩ, че вече не е нужно да се намесват във вътрешните работи на други региони“, пише авторът на Global Times .
Що се отнася до въпроса дали тези учения са свързани със ситуацията в Афганистан, ключовият момент е дали Афганистан ще продължи да страда от заплахи от гореспоменатите „три сили“, отбелязва още изданието.
Източник: https://blitz.bg/

 

НВУ „Васил Левски“ работи по няколко образователни проекта

04.08.2021, 11:50

Национален военен университет „Васил Левски“ участва в мащабен образователен проект с още пет висши учебни заведения в България и Румъния
Проектът съвместна разработка на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, който е и водещата организация, НВУ „Васил Левски“ и СУ „Св. Климент Охридски“. Асоциирани партньори са Академията за сухопътни войски „Николае Балческу“ в Сибиу, Университетът „Спиру Харет” и Техническият университет по строително инженерство в Букурещ. Планираните дейности са насочени към професионални направления „ Комуникационна и компютърна техника“, „Науки за Земята“ и „Администрация и управление“.
Бюджетът е 4 992 951 лв., от които 903 507 лв. са за НВУ „Васил Левски“. 85 % от средствата са европейски, останалите са национално финансиране. Проектът продължава 30 месеца и за това време партньорите ще разработят седем нови съвместни магистърски програми. Всички те ще бъдат дигитализирани, а пет от магистратурите ще бъдат на английски език за обучение с асоциираните партньори.
Предвидено е изграждането на център за онлайн обучения, дигитална библиотека, облачно-базирана платформа и мобилно приложение за управление на обучението, както и закупуване на необходимите оборудване и софтуер за въвеждане на дигиталното съдържание. Проектът предвижда обучения за усъвършенстване на чуждоезиковите и дигиталните умения на преподавателите, вкл. за работа с иновативни ИКТ базирани образователни технологии, както и изходящи мобилности и краткосрочни специализации в чужбина. Резултатите ще бъдат мултиплицирани чрез споделяне на преподаватели между трите български университета.
Единна мрежа от кариерни центрове ще направи връзката между университетите и бизнеса ефективна и ще осигури адекватно съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование. Предвидено е организиране на състезания, кариерни борси, клубове по интереси, акселератори и допълнителни курсове за студентите, насочени към придобиване на „меки“ умения и социални компетентности.
Учебното съдържание и методите на преподаване ще бъдат модернизирани и за целта в проекта са включени дейности за повишаване на уменията на преподавателите за работа с цифрови и облачни технологии, за прилагане на гъвкави образователни модели и насърчаване на трансграничното сътрудничество. Голямата цел на трите български университета е да повишат и коефициентите си в Рейтинговата система на висшите училища в България в трите професионални направления.
НВУ и Софийският университет изграждат виртуален университет за близо 2 млн. лв.
Виртуален университет с онлайн учебно-методически комплекти изграждат Националният военен университет „Васил Левски“ и Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Иновативното учебно заведение е част от мащабен проект, в който НВУ е водеща организация.
Проектът се нарича „Модернизация на Национален военен университет „Васил Левски“ и Софийски университет "Св. Климент Охридски" и е в професионално направление „Компютърна и комуникационна техника“. Финансиран е по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Асоцииран партньор по проекта е Военно-техническата академия в Букурещ.
Бюджетът на проекта е в размер на 1 963 234 лв., от които 1 215 544 лв. са за НВУ „Васил Левски“. 85 % от средствата идват от Европейския съюз, останалите са национално съфинансиране.
Виртуалният университет ще има т.нар. Гео-информационна онлайн образователна платформа. Ще бъде закупено необходимото оборудване и софтуер за въвеждане на дигиталното образователно съдържание, за да се постигне ефективно използване на иновативни цифрови технологии в образователния процес. Проектът предвижда обучения за усъвършенстване на чуждоезиковите и дигиталните умения на преподавателите, включително за работа с ИКТ базирани образователни технологии, мобилности и краткосрочни специализации при асоциирания партньор. Резултатите от тези специализации ще бъдат мултиплицирани чрез споделяне на преподаватели между НВУ и СУ „Св. Климент Охридски“.
В рамките на проекта, партньорите ще разработят пет съвместни програми, от които четири магистърски и една докторска. Всички нови програми ще бъдат дигитализирани, а три от тях ще бъдат разработени на английски език за обучение с асоциирания партньор.
За да бъде връзката между висшите училища и пазара на труда максимално ефективна, ще бъде изграден единен кариерен център и система за проследяване на реализацията на завършилите студенти. Предвидено е също така организиране на кариерни борси и акселератори, както и допълнителни курсове за студентите, насочени към придобиване на предприемачески умения и социални компетентности.
Голямата идея на проекта е да бъде изградена модерна и устойчива образователна система в двете висши училища, иновативни и съвременни модели на преподаване, дигитализация на програмите и мултидисциплинарност. Така ще бъде постигнато адекватно съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование.
Проектът продължава 30 месеца, а целта на организациите-партньори е да подпомогнат дигитализацията и цифровата трансформация на висшето образование, повишаване професионалната квалификация и уменията на преподавателите за работа с иновативни, ИКТ базирани платформи, като и за интернационализацията на научните постижения на висшето образование и включването им в международни партньорски мрежи.
Източник: https://otbrana.com/

 

Продължава помощта на военнослужещите от Сухопътните войски при гасенето на пожара над село Розино, Община Карлово

04.08.2021, 08:51

Модулът за гасене на пожари на 61-а механизирана бригада се включва в погасяването на пожара над село Розино, община Карлово и днес, 4 август.

28 военнослужещи и 4 броя специализирана техника от формированието за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия на 61-а Стрямска механизирана бригада, от 05.00 ч. оказват помощ на пожарните служби в гасенето на огъня.

Военнослужещите действат в координация с останалите институции, които полагат усилия в овладяването на пожара и ограничаване на по-нататъшното му разпространение.

 

САЩ продължат въздушни удари в Афганистан в подкрепа на силите за сигурност на страната

04.08.2021, 08:27

Съединените щати ще продължат да нанасят въздушни удари в Афганистан в помощ на силите за сигурност на страната, заяви вчера на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ТАСС.
"Наблюдаваме активността на талибаните в страната, състоянието на сигурността продължава да буди безпокойство", заяви Кърби. "Ние разполагаме с пълномощия и възможности /.../ да помогнем на афганистанските въоръжени сили чрез въздушни удари. Признаваме, че нанасяме и ще продължим да нанасяме въздушни удари в тяхна подкрепа", добави говорителят на Пентагона.
На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да приключи операцията в Афганстан, станала най-продължителната задгранична военна кампания в американската история. На този фон в ислямската република се наблюдава влошаване на ситуацията в областта на сигурността, тъй като талибаните засилват настъпленията си в много райони на страната. Представители на движението "Талибан" твърдят, че бунтовниците са успели да установят контрол върху 85 процента от територията на Афганистан, включително в райони по границите с пет държави: Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

САЩ започват най-голямото си военноморско учение от времето на Студената война

04.08.2021, 08:10

Вчера САЩ започнаха най-голямото си военноморско учение от 40 години, чиято цел според анализатори е да изпрати послание към Русия и Китай, че Америка може едновременно да отговори на агресия на много фронтове, съобщи американското издание "Старс енд страйпс".
Учението, наречено "Лардж скейл ексърсайз 2021", представлява връщане към подобни маневри от времето на Студената война през 80-те години на миналия век, демонстрирайки решителност и нов потенциал, заяви командването на военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и Шести американски флот.
Учението ще продължи до 16 август и ще обхваща 17 часови зони. В него ще участват 36 кораба, а също военен и цивилен персонал. В маневрите ще се включат пет американски флота и три експедиционни подразделения на морската пехота.
Първото учение от този вид ще включва само войски на САЩ, но в бъдеще се планира в подобни маневри да участват съюзници и партньори, заявиха военноморските сили.

 

 

Теодора Генчовска остава кандидат за министър на отбраната

03.08.2021, 20:52

От ПП „Има такъв народ“ съобщиха днес в кулоарите на парламента списъка с кандидатите за министри.

Теодора Генчовска, която е позната в Министерството на отбраната и работи, като главен експерт в Президенството, остава кандидат за министър на отбраната.

Тя бе и в първия проектокабинет, съобщен от председателя на партията Слави Трифонов.
Днес представители на ПП „Има такъв народ“ се срещнаха с парламентарните групи, без на ГЕРБ-СДС и ДПС, като кандидатът за премиер Пламен Николов е представил проектокабинета.

Очаква се до края на седмицата да се гласува новото правителство.

 

Кандидатът за премиер е служил в Генералния щаб

03,08,2021, 17:25

Днес в Народното събрание кандидатът за премиер г-н Пламен Николов показа препоръка от генерал-майор Любен Пандев, началник на управление „Личен състав“ на Генералния щаб на Българската армия. Той е служил в продължение на шест месеца в отдел „Мотивация и качество на живот“, като отбеляза, че е бил асистент на ген. Пандев и е работил по всички програми, свързани с „Партньорство за мир“. Преди това е завършил бившата Школа за запасни офицери ШЗО в Плевен, която по това време е Учебен център „Христо Ботев“. (Б. р. -  На 3 май 2000 г. ген. Пандев е назначен за началник на управление „Личен състав“ на Генералния щаб на Българската армия. На 7 юли 2000 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор.  На 6 юни 2002 г. е освободен от длъжността началник на управление „Личен състав“ на Генералния щаб на Българската армия.)
Това е добър подход на новия премиер. Дано и другите кандидати за министри посочат дали са служили в армията. Задължителната наборна военна служба бе премахната на 31 декември 2007 г. с решение на 40 Народно събрание.
Източник: https://otbrana.com/

 

Изложба във Военноморския музей: „Творчество и пропаганда във Флота в годините на Студената война“

03.08.2021, 13:26

На 5 август т.г. в 10.00 ч. в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей (ВММ), ще бъде открита изложбата „Творчество и пропаганда във Флота в годините на Студената война“. Тя се организира по повод предстоящия Празник на Българските военноморски сили и включва малко познати експонати, съхранявани във фонда на ВММ като стенвестници, ведомствени издания и художествени творби от периода 50-те до 80-те години на ХХ век.
В изложбата посетителите могат да се запознаят с разнообразни и любопитни прояви на творчество сред моряците, курсантите от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и офицерите от Флота на България. Печатните материали, които са представени, за разлика от казионните многотиражни печатни вестници и списания, са ценни с това, че са единствени, уникални екземпляри. Те обединяват разнородни творчески форми като художествена илюстрация и плакат, поезия и музика като използват за основа събития от ежедневието, случки от живота във формированието, както и такива, свързани с духа на епохата и с противопоставянето между двете страни на Желязната завеса.
В същия ден във външната експозиция на Музея ще бъдат представени и новите издания на книгите „Морската артилерия на България 1879-1970“ от о.з. полковник Петко Велев и „Бреговата артилерия и бреговите ракетни части на Българския ВМФ (1947-1979)” от о.з. капитан I ранг Петко Рачев. За настоящото им, второ издание, те са подготвени от „Еър груп 2000“.
Изложбата „Творчество и пропаганда във Флота в годините на Студената война“ може да бъде посетена до края на м. октомври.
На 8 август - Денят на Българските военноморски сили, музеят ще работи с вход свободен.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Клуб „Военни моряци“ се включва от София в отбелязването на празника на ВМС

03.08.2021, 12:13

На 7 август от 10:00 часа по инициатива на клуба "Военни моряци" към Столичната организация на СОСЗР ще се поклоним пред надгробния паметник на капитан I ранг Георги Купов, командирът на торпедоносеца "Дръзки", който успешно атакува и поразява турския крайцер "Хамидие" (Централни софийски гробища, парцел 30, ред 14, гроб 6), съобщава капитан I ранг от запаса Румен Тотев.
По този начин ще бъде свързано отбелязването на празника на ВМС с победата над турския крайцер „Хамидие“ и ще се напомни за традицията да се чества празника на ВМФ от 1914 до 1944 г. на датата на победата над „Хамидие“. Поканени са и ръководството и членовете на АВМУ-секция София.
Източник:https://otbrana.com/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски обезвредиха невзривен снаряд в Пирин

03.08.2021, 09:52

Благоевград. Военнослужещи от Бригадното командване извършвали разузнаване, транспортиране и унищожаване на открит невзривен боеприпас вчера. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия е от Трети механизиран батальон - Благоевград от състава на Бригадното командване, с ръководител капитан Димитър Димитров. В продължение на 4 часа е извършено разузнаване и унищожаване на 100 мм танков осколочно- фугасен снаряд, открит в землището на Национален парк „Пирин“ в местността Никулчина нива.
Военнослужещите са действали на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски - генерал-майор Михаил Попов.

 

Военнослужещи и хеликоптер оказват помощ в гасенето на големия горски пожар в Карловско

03.08.2021, 09:35

Продължават действията на военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и Сухопътните войски за гасене на големия горски пожар в Стара планина в района на село Розино, Община Карлово, Област Пловдив и днес, 3 август.

От 07.00 часа тази сутрин гасене от въздуха се извършва от хеликоптер AS 532 AL Cougar с екипаж от 24-а вертолетна авиационна база.
58 военнослужещи с 10 броя техника от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада от 05.30 ч оказват помощ на пожарните служби в гасенето на огъня.

 

В Гротън се състоя кръщаването на атомната подводница USS Hyman G. Rickover (SSN-795)

03.08.2021, 09:17

Военноморските сили на САЩ обявиха, че се е състояла церемония по кръщаването на многоцелевата ядрена подводница от типа „Вирджиния” в предприятието на компанията General Dynamics Electric Boat на 31 юли. - (видео)
USS Hyman G. Rickover (SSN-795) ще бъде 22-та атомна подводница от типа "Вирджиния". Строителството на тази подводница започна в General Dynamics Electric Boat в Гротън (Кънектикът), на 30 септември 2015 г. Залагането на кила се проведе на 31 юли 2018 г.
Подводниците от типа „Вирджиния“ са многоцелеви атомни подводници, предназначени за операции на големи и малки дълбочини, за борба с подводници и кораби; доставка на спецназ-групи до мястото на операцията; удари по наземни цели с помощта на крилатите ракети с морско базиране (SLCM) Tomahawk; за асиметрични бойни действия; за наблюдение и разузнаване; поставяне на морски мини.
Атомните подводници от типа "Вирджиния" се строят в съответствие със споразумение за сътрудничество, подписано от General Dynamics Electric Boat и HII Newport News Shipbuilding. Новите подводници ще заменят атомните подводници от клас „Лос Анджелис“. Общо за ВМС на САЩ, последователно подобряващи бойните си възможности, се планира изграждането на повече от 30 ядрени подводници от серията "Вирджиния", като в момента са поръчани 38 подводници от тази серия. - Още подводници
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 
 

55 години от първия полет на прототипа на Су-17

02.08.2021, 23:38

Преди точно 55 години, на 2 август 1966 г., става факт първия полет на С-22И – прототип на изтребителя-бомбардировач Су-17.
Прототипът е пилотиран от легендарния летец-изпитател Владимир Илюшин. Полетът се осъществява от летището в Жуковский, край Москва. Първоначалният план е за бърз полет по кръга на летището, защото в района има ниска облачност, но по настояване на Илюшин летателната програма за първия тестов полет е променена в последния момент.
Първият полет продължава 32 минути, като са тествани основните системи на С-22И, включително и променливата геометрия на крилото. Илюшин е доволен от видяното. Следващият полет е проведен на 5 август. Така и тръгва изпитателната програма на новия изтребител-бомбардировач.
Работата по бъдещия Су-17 стартира в самото начало на 60-те години на миналия век. Основната идея е да се подобри наличния еднодвигателен свръхзвуков изтребител-бомбардировач със стреловидно крило Су-7Б. Главните проблеми на конструкцията са два – възможност за ефективна бойна работа само през деня и в прости метеорологични условия и твърде висока скорост на излитане и кацане, което води до използване на големи полоси.
В конструкторското бюро на „Сухой” е решено Су-7Б да получи ново крило с изменяема геометрия. С цел изпитание на новата схема е преработен сериен Су-7БМ, който получава новото крило. Прототипът става известен, като С-22И.
Изпитанията с машината вървят в периода 1966 – 1967 г., като е потвърдено, че летателните характеристики са значително подобрени. Пада скоростта на излитане и кацане, с използване на спирачен парашут може да се оперира от полоса с дължина до 700 m, далечината на полет е повишена с около 10%.
През декември 1967 г. „Сухой” получава задачата да подготви самолета за серийно производство. Все пак към конструкцията има още желания, което води до създаването на предсерийния самолет С-32. Той съхранява  голямото си сходството със С-22И, но е удължен с 0,8 m, получава гаргрот и ново остъкление на пилотската кабина.
Първият С-32 полита на 1 юли 1969 г. Серийното производство стартира малко по-късно, а първите С-32 постъпват в бойните части през май 1971 г. вече под индекса Су-17.
Су-17 преминава през няколко различни модификации. Базовият самолет се строи сравнително кратко. През 1972 г. в производство влиза подобрения Су-17М, който се задвижва от реактивен двигател АЛ-21Ф-3. За експорт моделът е известен, като Су-20. Су-17М2 получава нова авионика и се сглобява от 1974 до 1977 г. Експортните машини имат индекса Су-22. Су-17М3 (Су-22М за експорт) има допълнотелно подобрена авионика и се строи от 1977 до 1981 г. Финалният вариант е Су-17М4 (Су-22М4 за износ) и той се произвежда от 1981 г. Паралелно с това има и двуместни учебно-бойни варианти.
Производството на различните варианти на Су-17 продължава до 1990 г. Общо са сглобени 2867 броя.
Су-22 служи и в България. Между 1984 и 1988 г. са доставени общо 18 броя Су-22М4 и три Су-22УМ3К. Първоначално те служат в 26-ти разузнавателен авиополк Толбухин (днес Добрич), който през 1994 г. е преструктуриран в 26-та разузнавателна авиобаза. Със закриването на базата, през пролетта на 2001 г. последните български Су-22 са изпратени в авиобаза Безмер. Те служат там три години, като последният полет на Су-22М4 става факт през април 2004 г., а на следващия месец типа е изваден от щата на базата. - Още за Су-17
Източник: https://aero-bg.com/

 

Туркменистанският президент се похвали с новата си авиационна техника

02.08.2021, 23:30

Колоритният президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който е известен с това, че усилено гради култа към личността си, се похвали с няколко нови военни самолети западно производство. Това стана в репортаж на туркменистанската държавна телевизия излъчен на 1 август 2021 г.
В репортажа Бердимухамедов пристига по изгрев на военно летище докато кара велосипед. Там той заварва няколко типа авиационна техника – C-27J Spartan, МиГ-29УБ, Ми-17В-5, Ми-24П, M-346FA и A-29 Super Tucano. Акцентът е поставен на новата техника западно производство, като след инспекцията, която Бердимухамедов прави на земята, той сяда в задната кабина на M-346FA и извършва полет.........Прочети още

 

Повечето проекти в Граф Игнатиево са на ниво „идеен проект”

02.08.2021, 20:24

Повечето проекти в рамките на ремонта и модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево са все още на ниво „идеен проект” и същинската работа по тях е много далеч. Това се чете в отговора на служебния министър на отбраната Георги Панайотов на парламентарен въпрос.
Военният министър разяснява, че инженеринга по строителните проекти в авиобазата се разделят на два етапа – идеен проект и работен проект. Във вече сключените договори са заложени срокове от 15 до 50 дни за идейните проекти и 60 до 100 дни за работните проекти. Панайотов съобщава, че въпреки, че тези договори са сключвани през ноември – декември 2020 г., те са още на ниво „идеен проект”.
Според отговора на министъра на отбраната, това е така заради сложна система на съгласувателен режим, който включва множество структури в България и извън нея.
Панайотов пише още, че проектите в авиобаза Граф Игнатиево имат срок за реализация от 120 до 510 дни на строително-монтажните работи. Той обобщава, че в момента закъснението в реализацията на проекта е между шест и осем месеца, но се работи по неговото наваксване.
Отговорът на Панайотов е на въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за детайли около проекта. От отговора става ясно, че Панайотов е предоставил на Гаджев списък на фирмите с които има сключени договори за работа в авиобазата, но той не е публичен. Служебният министър вече на няколко пъти отказа да дава имена на компаниите заети с проекта, но даде да се разбере, че са от кръга на „обичайните заподозрени”, когато става въпрос за изпълнение на големи инфраструктурни проекти.
Проектът за основен ремонт в Граф Игнатиево и изграждане на специфична за F-16 инфраструктура се изчислява на 300 млн. лева. Кабинета „Борисов 3“ вече отпусна 200 млн. от тях. Министър Панайотов, обаче съобщи, че в разчета не се включват парите за нова писта, които са били 56 млн. лева. Те тепърва трябва да се осигуряват.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада участваха в отбелязването на 144-ата годишнина от боевете за Стара Загора

02.08.2021, 15:32

144-ата годишнина от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война отново събра старозагорци на 31 юли пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, за да отдадат почит на знайните и незнайни воини, дали живота си за защитата на града.
Честването започна в 20.30 часа с тържествена проверка с участието на военнослужещи от 2-ра механизирана бригада и приемане на строя на представителните роти от Старозагорския военен гарнизон от заместник – командира на  бригадата полковник Емил Симеонов.
На мероприятието присъстваха заместник – кметовете на община Стара Загора Милена Желева и Иванка Сотирова, заместник - областният управител на област Стара Загора Стоян Стоянов, Старозагорският митрополит Киприан, депутати, общински съветници, жители и гости на града.
По-рано през деня военнослужещи положиха венци и цветя пред паметниците, свързани с Руско-турската освободителна война.

 

Русия изпраща още 800 войници до границата с Афганистан

02.08.2021, 13:08

Русия ще изпрати контингент от още 800 свои военни, които да се включат във военните учения на границата с Афганистан, предаде Ройтерс, като се позова на военното министерство на Москва. Така общият брой на руските войници в района ще достигне 1800, предаде БНР.
Армията ще разположи и двойно повече военно оборудване от първоначално планираните за ученията, които ще се проведат от 5 до 10 август. В тях ще се включат и части на Узбекистан и Таджикистан.
От руското военно ведомство не уточняват защо прибягват до увеличение в силата и техниката, но ситуацията в Афганистан бързо се влошава след изтеглянето на американските военни, отбелязва Ройтерс. Междувременно президентът на Афганистан Ашраф Гани обвини "внезапното" изтегляне на американските военни за влошаващата се ситуация по сигурността в страната, предаде Франс прес. Гани добави, че е предупредил Вашингтон, че изтеглянето ще има последствия.

 

101-ви Алпийски полк ще провежда планирани стрелби край Смолян

02.08.2021, 08:32

Военното формирование 28330 предупреждава гражданите на Смолян, че през месец август 2021 г. на гарнизонното стрелбище на поделението ще се проведат планирани стрелби. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.
Стрелбите ще се провеждат, както следва:
- днес, на 3, 4, 18 и 19 август т.г. от 08.00 до 13.30 часа;
- на 5, 16, 23 и 24 август т.г. от 08.00 до 17.30 часа;
- на 25, 26, 27, 30 и 31 август т.г. от 08.00 до 23.00 часа.
За да не се допускат инциденти, хората трябва се съобразяват с поставените предупредителни табели и да не навлизат в забранените зони. При намиране на невзривени боеприпаси, незабавно да се уведоми дежурният по формирование на телефон: 0301/63071.

 

Исторически календар

02.08.2021, 08:11

На 2 август 1887 г. е роден Димитър Георгиев Сакеларов. Завършва Военната гимназия и Военното училище. Обучава се в Сапьорното въздухоплавателно училище във Франция, а по-късно и в Школата на Луи Блерио за авиатор. Преди началото на Първата балканска война през 1912 г. получава бревет за пилот на моноплан.

По време на войната лети като наблюдател с пилотите Ернст Бюри – швейцарец, и Пьотр Евсюков – руснак. При формирането на 2-ро аеропланно отделение поема командването му.
След войната служи в Аеропланното отделение. През юли 1916 г. е назначен за началник на аеропланна команда в Ксанти, а малко по-късно е началник на аеропланното депо.

До 1944 г. работи в мина, търгува с калай, след това в различни области на техниката. Умира на 8 октомври 1953 г.

 

Днес в Русия отбелязват 91 години от създаването на Въздушнодесантните войски

02.08.2021, 07:54

Днес Русия отбелязва 91-та годишнина на Въздушнодесантните войски (ВДВ). За рожден ден на руските ВДВ се смята датата 2 август 1930 г, когато на ученията на ВВС на Московски военен окръг край Воронеж за първи път е извършен парашутен десант на подразделение от 12 души за изпълнение на тактическа задача. Този експеримент позволява на военните теоретици да видят перспективата на парашутно-десантните части, техните огромни възможности, свързани с бързото обхващане на противника от въздуха.
За официален празник на ВДВ 2 август е определен с указ на руския президент №549 от 31 май 2006 г. Това е паметен ден, призован да спомогне за възраждането и развитието на родните воински традиции, повишаването на престижа на военната служба. Той е установен в знак на признание на заслугите на военните специалисти в разрешаването на задачите по гарантирането на отбраната и сигурността на държавата. - (видео)
В Русия ВДВ са военният елит – най-добре подготвените и боеспособни части. Тези войски имат статус на мобилен резерв на Върховния главнокомандващ на Руската федерация. Военното командване винаги е отделяло на десантчиците специално внимание. На служба във ВДВ се изпращат само най-добрите донаборници. Елитността на ВДВ се подчертава и от девиза им – „Никой освен нас“ („Никто, кроме нас!“).
Днес ВДВ са основата на неотдавна създадените сили за бързо реагиране. Въпреки големината на Русия, ВДВ са способни оперативно, за не повече от денонощие, да създават и увеличават мобилни групировки, действащи по застрашени направления. В състава на руските въздушнодесантни войски влизат над 10 парашутно-десантни и десантно-щурмови съединения и части.
Руските десантчици са с натрупан голям опит от учебно-бойни действия в условията на Арктика. Учения се провеждат и в Нова земя, Колския полуостров, Земята на Франц Йосиф.
Днес близо милион десантчици от различни страни и на различна възраст ще отбележат 91-тата годишнина от създаването на руските ВДВ, съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на Русия, като публикува и обръщение на министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу.
На този ден в съединенията и частите на ВДВ ще се проведат демонстрации на десантчици, празнични концерти и мероприятия в чест на ветераните. - Още за ВДВ

 

Потсдамската конференция

02.08.2021, 07:47

На 2 август 1945 г. в Потсдам завършва работата си последната международна конференция на страните победителки във Втората световна война. Потсдамската конференция на ръководителите на СССР, САЩ и Великобритания започва на 17 юли 1945 г. В нея участват Чърчил (заменен от Клемент Атли), Хари Труман и Сталин. Решено е мирните договори със сателитите да се подготвят от Съвета на министрите на външните работи (СМВнР) на СССР, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, а мирните договори да се подпишат само с признати демократични правителства.
Решават се най-важните международни въпроси, възникнали след Втората световна война. Вземат се решения за демилитаризация, денацификация и за демократично преустройство на Германия, победена във Втора световна война. Съгласувани са въпросите за Контролния съвет като висш орган на властта на съюзните държави по време на окупацията на Германия, за репарациите, за западните граници на Полша, за предаване на Кьонигсберг (Калининград) с околната територия на СССР и др. Германия губи 25 % от териториите си.

 

57 години от Първия Тонкийски инцидент, послужил на САЩ като претекст за Виетнамската война

02.08.2021, 07:41

На 2 август 1964 г. след обед се случва Първият Тонкийски инцидент, при който ескадреният миноносец „Мадокс” (Maddox) при поддръжка на авиацията отразява атаката на три северновиетнамски торпедни катера, докато най-вероятно той самият се намира в териториалните води на Северен Виетнам. Членове на екипажа после са дали показания, че от кораба им се виждали плажовете на Хайфон. На 4 август „Мадокс” отново докладва за нападение.
Предпоставки

През 1954 г. Виетнам е временно разделен на две части от Женевските споразумения, приключили колониалната война на Франция в Индокитай. Насрочените за следващата година избори и евентуалното мирно обединяване на страната се провалят. От 1957 г. комунистическите партизани в Южен Виетнам започват въоръжена борба против проамериканското правителство на Нго Дин Зием. Две години по-късно ръководството на Северен Виетнам решава да окаже военна помощ на въстаниците.
Съединените щати обаче старателно пазят своите протежета в Сайгон да не продължат „ефекта на доминото”. През 1964 г. ВМС на САЩ провеждат край бреговете на Северен Виетнам операция De Soto. В рамките на тази операция в началото на август тази задача я изпълнява „Мадокс”, извършващ радиотехническо разузнаване.

Инцидентите
Според официалната версия на САЩ катерите са направили опит да навлязат в тактическата зона за изстрелване на торпедата. В отговор "Мадокс" изстрелва над 280 бр. 5-инчови (127 мм) снаряди, а противникът отговаря на огъня с картечна стрелба.
След като виетнамците се изтеглят, техните три катера са атакувани от 4 американски палубни изтребители Ф-8 (F-8 Crusader) с оръдия и ракети „Зуни”, които правят тренировъчни полети около също намиращия се в Тонкийския залив самолетоносач "Тикондерога" (Ticonderoga). Катерите откриват ответен огън и повреждат един „крусейдър”, който извършва принудително кацане в Дананг.
Катерите получават повреди, а вероятно един е потопен. Оставалите Ф-8Е атакуват катерите и потопяват един.
Фактът за морския бой от 2 август се потвърждава от множество американски изследователи, както и от виетнамска страна. САЩ не драматизират инцидента, но изпращат в района разрушителя „Търнър Джой" (Turner Joy).
През 1995 г. се срещат военните министри по време на Тонкийския инцидент Робърт Макнамара и Во Нгуен Зиап. Зиап потвърждава факта за морския бой на 2 август и категорично отхвърля възможността за стълкновение на 4 август.
Вечерта на 4 август районът на Тонкийския залив е връхлетян от тропическа буря. Към 21:30 часа радарът на „Мадокс” засича приближаващи от север бързоходни обекти, а акустикът улавя шум от торпеда. По това време командващият двата ескадрени миноносци Джон Герик вече е получил по разузнавателни канали информация за възможно нападение на северновиетнамски катери. Ескадрените миноносци веднага изпълняват противоторпедни маньоври и откриват огън на поражение.
От „Тикондерога” излитат на помощ палубни щурмовики и изтребители А-4 и F-8E. Те обаче не откриват наоколо никакви кораби.
Още по време на Виетнамската война в САЩ е повдиган въпросът, че нападение на 4 август от северновиетнамски катери не е имало. Парадоксално е, че пръв се усъмнява капитан Джон Герик и още на следващия ден той съобщава на командването на ВМС: „Цялата акция е твърде съмнителна, освен явното намерение на противника отначало да ни устрои засада.”
Практически всички съвременни изследователи в някаква степен признават, че атаки на 4 август е нямало. Показанията на радарите може да са предизвикани от смущения следствие на бурята, а докладите на хидроакустика може да са по причина на неговата недостатъчна опитност и на характерните шумове, възникващи при бойното маневриране на корабите.
В това време първите съобщения за предполагаемо нападение над американски кораби в Тонкийския залив вече пристигат във Вашингтон. Ситуацията е неясна, информацията продължава да постъпва. Президентът Линдън Джонсън, с отчитане на нападението на 2 август, не подлага на съмнение второто нападение.
Джонсън разпорежда още на следващия ден да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам.
Значителни противоречия има относно това дали президентът Джонсън е знаел, че е нямало втора атака. Съществуват свидетелства, че на него още на 5 август му е известна съмнителността на станалото вечерта. В края на 2005 г. Агенцията за национална сигурност разсекретява документи, засягащи инцидента в Тонкийския залив. Сред тях е и статия на историка на Агенцията Робърт Хъниок, в която той прави извод, че АНС съзнателно представя на американското ръководство изопачени отчети за събитията на 4 август.
Според Гордън Голдщайн, Линдън Джонсън е бил под натиска на военните да разпали един невъзможен за спечелване конфликт.
Последствия
Конгресът на САЩ, поставен пред факта за двете агресивни нападения на ВМС на Северен Виетнам против американски кораби в международни води, на 7 август приема така наречената „Тонкийска резолюция”. Тя упълномощава Джонсън да предприеме мерки за пресичане на по-нататъшни нападения, а също така му разрешава да предприеме всички стъпки, включително използване на въоръжените сили на САЩ, за защита свободата на страните от Югоизточна Азия. Тази резолюция става правна основа за начало на пълномащабно участие на САЩ в бойни действия без формално обявяване на война.
Тонкийската резолюция (Southeast Asia Resolution, Public Law 88-408, Закон 88-408) е съвместна резолюция на двете камари на Конгреса на САЩ. Само двама от сенаторите-демократи се противопоставят в Сената и гласуват против резолюцията - Уейн Морз и Ърнест Грюнинг. Сенатор Грюнинг възразява срещу "...изпращането на нашите американски момчета да се бият във война, в която нямаме никаква работа, която е предначертана със заблуда и която постоянно се ескалира".
Администрацията на президента Джонсън обаче се нуждае от резолюцията, за да започне бързо ескалацията на американското военно участие в Южен Виетнам и започване на война срещу Северен Виетнам. С осигурените 416 гласа в Конгреса и 98 в Сената се дава зелена светлина за начало на военни действия.
САЩ затъват във "Виетнамското тресавище", от което окончателно се измъкват чак през 1975 г. с цената на 58 238 убити, 128 000 ранени, 14 000 изчезнали по време на битка. Хиляди американски ветерани от войната изпитват трудности да се интегрират отново в американското общество и много от тях следствие на получените психически травми се самоубиват, като дори се сочи числото от 50 000 от 1975 г. насам.
Виетнамската война е най-тежкото поражение на външната политика на САЩ в цялата тяхна история.

 

 

На празнична вълна са вече военните моряци

01.08.2021, 21:48

Започнаха дните за отбелязване на 142 години от създаването на Военноморските ни сили. Каква е празничната програма, съобщена от Щаба на ВМС?
1 август 2021 г. – град Варна
07.00–15.00 ч. -  81- ви Плувен маратон „Галата – Варна”, организиран съвместно от Военноморските сили, Община Варна и спортен клуб „Черно море”. (място: старт – Карантината до край – бреговата ивица североизточно от Буна № 102)
3 август 2021 г. – град Русе
16.30 – 17.30 ч.  -  Награждаване на военнослужещи от състава на Военноморските сили от кмета на Община Русе господин Пенчо Милков.Пресконференция на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов за представителите на медиите от град Русе.(място: Заседателна зала на Община Русе)
18.00 – 18.30 ч.  - Военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на капитан-лейтенант А. Е. Конкевич. (място: Двора на „Флотската кула“ в град Русе)
19.00 – 19.30 ч. -  Военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред „Паметника на моряка“. (място: „Паметник на моряка“, Крайбрежна алея на град Русе)
20.00 – 21.00 ч. - Концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за гражданите и гостите на град Русе. (място: Пред входа на Доходното здание, в град Русе)
4 август 2021 г. – град Бургас
10.00 – 10.30 ч.   -  Военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред „Паметника на моряка“ в град Бургас. (място: „Паметник на моряка“ в Морската градина на град Бургас)
19.00 – 19.30 ч.  -  Празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на град Бургас. (място: Площада пред Община Бургас)
20.30 – 21.00 ч.   - Празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на град Созопол. (място: Летен театър, град Созопол)
5 август 2021 г. – град Варна
10.00–11.00 ч.  - Откриване на изложбата „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“. (място: Военноморски музей, град Варна) (При стриктно спазване на противоепидемичните мерки COVID-19)
12.30–13.30 ч.   - Закриване на Спартакиадата на Военноморските сили по морски спортове. (място: Морска гара – Варна)
6 август 2021 г. – град Варна
11.00 – 12.00 ч.  - Обявяване на заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай празника на Военноморските сили от областния управител на Област Варна, кмета на Община Варна и командира на Военноморските сили. (място: Щаба на Военноморските сили)
19.30 – 21.00 ч.  - Празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили съвместно с ансамбъл „Родолюбие“ от град  Тараклия (Молдова) за жителите и гостите на град Варна. (място: пл. „А. Новак”, пред входа на Морската градина)
7 август 2021 г. – град Варна и град Бургас
09.00 – 12.00 ч. - Ден на отворените врати – разглеждане от граждани и гости на град Варна и град Бургас на кораби от състава на Военноморските сили. (място: Морска гара –  Варна и Морска гара – Бургас)
14.00 – 17.00 ч.  -  Ден на отворените врати – Разглеждане от граждани и гости на град Варна и град Бургас на кораби от състава на ВМС. (място: Морска гара –  Варна и Морска гара – Бургас)
18.00 – 19.30 ч.  - Тържествено събрание – концерт, посветено на празника на Военноморските сили. (място:  Зала 1 на ФКЦ, град Варна) (При стриктно спазване на противоепидемичните мерки COVID-19)
8 август 2021 г. – град Варна
09.00–09.05 ч. -  Ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от състава на Военноморските сили на Република България. (място: Морска гара –  Варна)
09.15–10.15 ч. -  Военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ„Н. Й. Вапцаров”. (място: Морска гара –  Варна)
18.00–19.00 ч.  -  Концерт на хора на ветераните за гостите и гражданите на град Варна. (място: сцена „Раковина“, в град Варна). - Още за ВМС на България

 

Военнослужещи оказаха помощ в борбата с пожарите в Хасковско

01.08.2021, 21:18

20 военнослужещи с техника от военното формирование 52 740 в Хасково от състава на Сухопътните войски днес, 1 август, оказаха помощ за погасяването на големия пожар в землището на село Брягово, област Хасково.

Военнослужещите са били на терен от 06.50 ч сутринта до края на деня и са съдействали на противопожарните служби за погасяването на огъня, който гори в горски масиви в труднодостъпни местности в района на селата Остър камък, Община Харманли, и Брягово, община Хасково.
Военнослужещите действат на основание на искане на местните власти и разрешение от началника на отбраната и командването на Сухопътните войски.

 

Летателната тренировка ESE 2021 ще бъде от 27 септември до 8 октомври на летище Пловдив

01.08.2021, 20:37

На 28 юли и 29 юли 2021 г. в град Пловдив се проведе заключителна координираща конференция и рекогносцировка за летателна тренировка на военнотранспортните самолети C-27J „Спартан“ – European Spartan Exercise 2021 (ESE 2021). Тази година подготовката ще се проведе в периода от 27 септември до 08 октомври 2021 г. на летище Пловдив, съобщават от 24-та авиобаза.
За провеждането на ESE 2021 ще се използва Техническо споразумение относно международни тренировки и учения по програмата за развитие на Европейския флот за въздушен транспорт, което е подписано от участващите страни. Споразумението е разработено по инициатива на Европейската агенция по отбрана за улесняване на провеждането на учения и тренировки с военнотранспортни самолети на страни от Европейския съюз.
На конференцията присъстваха 30 души. Имаше представители от страните участнички в тренировката – Италия, Литва, Словакия, Румъния и България, както и представител от Европейската агенция по отбрана. От българска страна в дискусиите взеха участие офицери от Съвместното командване на силите, Командването на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, военнослужещи от транспортната авиационна група – София, авиобаза Крумово, Базата за предно разполагане – Безмер.  Присъстваха още и представители на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", Регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив и Военномедицинска академия.
Заместник-ръководителят на летателната тренировка ESE 2021 подполковник Виктор Брясков от Командването на ВВС и представителят на  Италия, подполковник Денис Йоноченти изнесоха брифинги, в които представиха целта на тренировката, участващите държави в нея, организационната структура на ESE 2021 и видовете подготовки, които ще се изпълняват по време на учението. Също така бяха представени брифинги, в които беше дадена инфраструктурата за провеждането на различните видове подготовка – летища, полигони, зони за десантиране на парашутисти и товари от въздуха.
В структурата за командване и управление на летателна тренировка на военнотранспортните самолети C-27J „Спартан“ ESE 2021 ще участва и представител на Европейската агенция по отбрана – господин Антонио Де Сеса. Господин Де Сеса присъства на заключителната конференция благодари за отличната организация на българските ВВС и добрата координация между нациите, които комуникираха през изминалата година единствено чрез он-лайн платформи предвид пандемичната обстановка.
В хода на конференцията бяха уточнени общите правила, принципи и процедури по планирането и използването на въздушното пространство в Република България. Представен беше и редът за осигуряване на комуникационна и информационна поддръжка от българските Военновъздушните сили, както и редът за логистично осигуряване и поддръжката от страната домакин.
В края на конференцията, заключителните думи бяха на полковник Пейо Дончев – ръководител на учението. Той приветства всички участници и изрази своето задоволство за отличната работа и положените усилия по време на организацията и планирането на летателната тренировка.
Източник: https://otbrana.com/

 

140 души преплуваха 140 километра за 140-годишнината на Морското училище

01.08.2021, 08:27

140 плувци се включиха в маратон по случай 140-годишнината на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Всеки един от участниците, на възраст от 7 до 77 години, преодоля разстояние от 1000 метра, съобщаават от училщето.
Маратонът, чийто домакин бе Южният плаж във Варна, стартира точно в 9 часа на 31 юли 2021 г. Плувците бяха разделени в две групи. Всеки, включил се в мащабното плуване, получи медал от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. В края на спортната проява бе разиграна и томбола за плувците. Печелившите получиха предметни награди.
В маратона участваха и курсантите от плувния отбор на Морско училище. Тимът, съставен от бъдещи морски офицери, преплува над 10 километра от общата дължина на маратона.
Източник: https://otbrana.com/

 

Тежки боеве в най-малко две афганистански провинциални столици

01.08.2021, 07:40

Тежки боеве се водят в най-малко две столици на провинции в Афганистан, съобщиха днес местни служители, цитирани от ДПА.
В южната провинция Хелманд талибаните все още се бият с правителствените сили в няколко района на град Лашкардах, съобщиха местни представители. Бунтовниците предприеха офанзива срещу града преди около четири дни.
Повече от 100 ранени цивилни бяха приети в болници в Лашкардах през последните четири дни, каза ръководителят на здравната служба на провинцията д-р Закир Якин, по информация на БТА.
В западната провинция Херат бунтовниците се бият с проправителствените сили само на няколко километра от центъра на едноименната провинциална столица, каза местният съветник Гулам Хабиб Хашими.
Талибаните са предприели в четвъртък атаки срещу районите Инджил и Гузара, добави Хашими.
Вчера сутринта правителствените сили успяха малко да разхлабят обръча около град Херат, който е третият по големина град в Афганистан с 600 000 жители, отбелязва АФП. Талибаните обаче извършиха днес повторно нападение срещу бюрото на ООН в града, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия "Толо нюз", която цитира представители на афганистанското министерство на отбраната.

 

1 август 1943: Най-голямата победа за българската военна авиация

01.08.2021, 07:30

На 1 август 1943 г. се провежда първият масиран удар на американската авиация при провеждане на операцията „Приливна вълна“ със задача нанасяне на удари по нефтените рафинерии в района на Плоещ – Румъния.
От състава на 9-а въздушна армия, базирана на летищния възел Бенгази в Либия, излитат 179 тежки бомбардировача B-24Д „Либерейтър“. Маршрут на полета е Бенгази – остров Корфу – Преспанското езеро – Скопие – Крайова – Плоещ на височина 4000 м.
В 12.30 ч. навлизат в българското въздушно пространство, западно от линията Сливница – Арчар. За отразяване на предполагаем удар по столицата София от 1/6 орляк във Враждебна и Божурище излитат 10 Aвиа Б -534 „Доган“, от 3/6 орляк на летище Карлово 10 Месершмит-109Г-2. Късният сигнал на излитане не позволява на пилотите да настигнат и атакуват либърейтърите.
Ударът по Плоещ е нанесен от 1400 м до 15.00 ч. В резултат от въздушните боеве с немските и румънските летци и силната противовъздушна отбрана американската авиация губи 54 тежки бомбардировача, различни повреди получават 58.
За действие по завръщащите се бомбардировачи в 15.00 ч. от Враждебна и Божурище излитат 11 самолета Aвиа Б-534 „Доган“ и 4 Месершмит-109Г-2. Летците от ятото във Враждебна водят въздушен бой с противника от Враца до Кюстендил, но със слабото си въоръжение не успяват да свалят противников самолет.
Четворката Месершмит-109Г-2 на поручик Стоян Стоянов води въздушни боеве в района от връх Ком до Цариброд. Поручик Стоян Стоянов с фронтална атака постига първата си победа и сваля един тежък бомбардировач B-24Д „Либерейтър“ и един поврежда. Поручик Христо Кръстев и подпоручик Петър Бочев свалят по един бомбардировач, а подпоручик Иван Бонев сваля един и поврежда още един тежък бомбардировач.
Така завършва първият боен ден на българската изтребителна авиация във Втората световна война.

 

На този ден преди 77 г. Армия Крайова вдига Варшавското въстание

01,08.2021, 07:25


На 1 август 1944 г. започва Варшавското въстание - въоръжен опит на полската Армия Крайова да освободи Варшава от немска окупация в края на Втората световна война, докато Съветската армия наближава Варшава. То започва като част от общонационално въстание, наречено „Операция Буря”, и продължава до 2 октомври (общо 63 дни). Навечерието на въстанието
Първоначалните планове на Армия Крайова (АК) за общонационално въстание, което да се свърже с британските сили, са променени още в края на 1943 г., когато става ясно, че Червената армия първа ще изтласка германците от Полша.
Въпреки съществуващите съмнения за военната рационалност на едно голямо въстание, планирането му продължава.........Прочети още

 

Германия обявява война на Русия

01.08.2021, 07:15

Днес се навършват 107 години от един възлов момент в началото на Първата световна война - на 1-ви август 1914-та година германският райх обявява война на царска Русия. Следващите дни започват бойните действия срещу Франция, с навлизането на германските войски в неутрална Белгия. Само дни след като Австро-Унгария обявява война на Сърбия, заради атентата в Сараево, в сила влизат съществуващите съюзи - в Русия е обявена мобилизация в подкрепа на Белград, а Германия застава на страната на Виена. Кайзер Вилхелм Втори заявява в обръщение към германския народ:
"Противниците завидяха на нашия успех и нарушиха мира. Те искат да стоим със скръстени ръце, докато се въоръжават срещу нас. Сега вече ще решава мечът. На оръжие. Всяко колебание, всяко съмнение би било предателство към отечеството".
Повече от четири години над 60 милиона войници от пет континента се сражават по фронтовете на Голямата война, която коренно промени политическата карта на Европа и света. Разпадат се четири империи, раждат се нови държави, като Полша, Чехословакия, балтийските страни, Украйна, която тогава получава Крим.
Десетилетия наред Първата световна война беше незаслужено пренебрегвана при отбелязването на годишнини, свързани с бойната слава на българската армия.

 

Стрелби на „Батмиш“ ще се провеждат и през август

01.08.2021, 07:03

Център за подготовка на специалисти обяви датите на планираните за месец август стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Занятията ще започнат от 2 август и ще продължат на  4, 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 23, 25, 26 и 27 август – от 8 до 17 ч.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}