Военна информация

Архив - от 1 до 15 август 2012 година

 

 
Третото изпитание на американския хиперзвуков безпилотен самолет завърши с провал
15.08.2012, 22:38

Х-51A Waverider Проведеното във вторник от военновъздушните сили на САЩ поредно изпитание на безпилотен хиперзвуков летателен апарат Х-51A Waverider над Тихия океан завърши с пълен провал, предаде Интерфакс, позовавайки се на калифорнийското списание „Уайърд” (Wired).

16 секунди след пускането на апарата от бомбардировач Б-52 са възникнали технически проблеми с едно от кормилата на Х-51А, губи управляемост и се разбива. Така и не се достига до включване на основния двигател на БЛА. При досегашните два теста кормилата не са отказвали, включително и при историческия полет през месец май 2010, когато Waverider е летял повече от три минути със скорост 4.88М – почти пет пъти скоростта на звука.

Започнато е изследване на причините за отказа. От четирите произведени X-51A е останал само един апарат. За сега няма решение кога и дали последният хиперзвуков БЛА ще полети.

 
МиГ-21 с удължен ресурс
15.08.2012, 21:40

МиГ-21бисСлед извършена проверка на техническото състояние от представители на завода-производител РСК “МиГ” и успешно облитане изтребителите МиГ-21бис на Военновъздушните сили са с удължен ресурс. Това съобщават ВВС.

Инженерно-техническият състав на базата извърши регламентите работи на самолетите и изпълни всички необходими мероприятия по удължаване на ресурса. Летателният състав на МиГ-21 продължава да води подготовка за носене на бойно дежурство.

През февруари 2012 г. ВВС стартира процедура за удължаване на календарния ресурса на четири МиГ-21бис. Ресурсът трябваше да е удължен до края на 2012 г. Преди това подобна процедура бе проведена и за една спарка МиГ-21УМ.

По неофициална информация в крайна сметка през удължаване на ресурса ще минат само два бойни МиГ-21, а удължаването на спарката е съпроводено с проблеми от документален характер. Все пак по всичко личи, че експлоатацията на МиГ-21 в българските ВВС ще продължи поне до края на декември 2012 г.

/Аеро/

 
ВВС спасиха човек
15.08.2012, 21:27

бригаден генерал Златко ЗлатевВертолет „Кугар” от авиобаза Крумово, се включи днес в операция по търсене и спасяване на пострадал човек в района на Банско, връх Малка Каменица, Пирин планина.

Пострадалият, с наранявания по главата, тялото и краката, успешно беше транспортиран до района на гр. Банско - долна лифтова станция.

В спасителната операция участва екипаж, с командир бригаден генерал Златко Златев, втори пилот майор Йордан Йорданов, борден техник старши лейтенант Васил Ганчев и двама спасители – цивилен служител Антон Христозов и старши сержант Георги Славов. На борда на вертолета бяха и двама спасители от Планинската спасителна служба – Венцислав Николов и Петър Дамянов.

Вертолетът от авиобаза Крумово се включи в операцията по искане на Планинската спасителна служба на Българския червен кръст, постъпило във Военновъздушните сили в ранния следобед. Полетът беше извършен при строго спазване на мерките за безопасност на полети в планинско-гориста местност и силно пресечен терен и отчитане на метеорологичните условия.

/Otbrana.com/

 
„Индра-2012”: борба с условни терористи
15.08.2012, 16:50

Военните поделения на Русия и Индия, участващи в международните учения „Индра-2012” в руската република Бурятия, тренират разузнавателно-издирвателни операции и блокиране на бази на условни терористи – съобщи пресцентърът на Източния военен окръг на Русия.

По врем на операцията се тренират преодоляване на заразени и минирани участъци на местността, отразяване на нападения на диверсионни групи на условния противник. Активната фаза на ученията е планирана за четвъртък, когато ще се използва авиацията, артилерията и огнехвъргачки. На ученията ще има и десантиране на войски.

 
Русия изпраща военни кораби към оспорваните от Япония Курилски острови
15.08.2012, 14:48

десантен кораб “Адмирал Невелской” Русия ще изпрати два военни кораба до оспорваните от Япония Курилски острови в Тихия океан, сочи информация от руското министерство на отбраната. Натам са поели големият десантен кораб “Адмирал Невелской” и влекачът “Калар”.

Този ход най-вероятно ще ядоса Токио, чиито претенции към островната група датират още от края на ХІХ век.

Спорът обтегна отношенията между двете страни след края на Втората световна война, когато съветски сили окупираха четирите острова в южния край на Курилската верига. Япония смята островите за част от своята територия и настоява те да й бъдат върнати. Москва от своя страна не е съгласна с тези претенции.

Големият десантен кораб "Адмирал Невелской" и влекачът "Калар" ще посетят три от четирите острова, за да участват в церемонии в чест на загиналите там съветски моряци в края на Втората световна война.

Корабите, които са част от тихоокеанския боен флот, ще плават в района между 25 август и 17 септември.

Тяхното пътуване ще съвпадне със срещата на върха на организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC), която ще се проведе в руския Далечен изток.

Москва нарича островната група Южните Курили, а Токио – Северните територии.

/Блиц/

 
ВВС на Уганда загубиха три вертолета Ми-24
15.08.2012, 13:53

Ми-24На 13 август по време на полет от Уганда за подкрепа на военната мисия на Африканския Съюз в Сомалия (AMISOM), на територията на Кения са претърпели крушение три бойни вертолета Ми-24 на ВВС на Уганда. Вертолетите са летели от Уганда за Сомалия за участие в настъпление на миротворческите сили на Африканския Съюз към крайбрежния град Кисмайо, контролиран от ислямистката групировка "Аль-Шабаб". Военнослужещите от Уганда представляват основната част от 17-хилядния военен контингент на Африканския Съюз в Сомалия.

Група от четири вертолета на ВВС на Уганда е излетеля за полет през Кения от угандийското летище Сороти на 12 август 2012 година. Водач на групата е бил транспортен вертолет Ми-17В-5 (бордови номер AF-603), като в състава на групата са влизали още един боен вертолет Ми-24В (номер AF-803) и два бойни вертолета Ми-24П (един с номер AF-808 и един с неустановен за сега номер). На борда на всички машини са се намирали 10 члена на екипажите и 18 други военнослужещи (в т.ч. във всеки Ми-24 - по пет пасажера). Всичките вертолети са извършили междинни кацания за дозареждане с гориво в Кисуму (на територията на Уганда близо до границата с Кения) и в Нанюки (в Кения). След излитането от последния пункт на 13 август се оказва, че на летището в Гарисса в Кения в 18 часа местно време пристига само водещия вертолет Ми-17В-5.

Сравнително бързо е бил намерен катастрофиралия Ми-24В (AF-803), извършил "твърдо кацане" в района на планината Кения, който е бил напълно разбит. Осемте намиращи на борда му военнослужещи са получили различни травми. На следващия ден, сутринта на 14 август, след продължително търсене са открити и двата катастрофирали вертолета Ми-24П. Екипажа и пасажерите на първата машина не са получили сериозни наранявания и са евакуирани. Втората машина е изгоряла, като екипажа е загинал в кабината. Съдбата на останалите пет човека, намиращи се на борда е неизвестна. В момента те се издирват, изясняват се причините за инцидента. – Още за Ми-24

Снимки от инцидента: 1, 2, 3, 4, 5,

 
Държавата и специалните служби изповядват дълбок философски детерминизъм – правим, не правим нещо, писано ли ни е – ще стане
15.08.2012, 09:49

Проблем, пробив в сигурността, провал…  Почти месец след терористичния акт на летище Сарафово впечатлението на авторитетни международни експерти по антитероризъм за разследването е точно такова. Такава е и готовността на специалните ни служби да предотвратят терористичен акт при общо ниво на сериозна терористична заплаха в света и ЕС и при налични преки сигнали за възможен терористичен акт в страната срещу израелски граждани (конкретно бе посочен автобус с израелски туристи като обект на взривяване).

Съкрушителният доклад на ЕК, предшестващ с ден терористичния акт, бе прочетен от държавните ни ръководители както арабски терорист чете Корана – от дясно наляво, така че посочените проблеми, установените нередности, фиксираните финансови изяви и печалби на организираната престъпност, липсата на напредък в противодействието на корупцията, организираната престъпност и общият висок фон на криминална активност у нас явно бяха възприети наопаки и не предизвикаха никакъв друг коментар, освен констатацията, че докладът е „обективен и изпълним“.......... Прочети още

 
ВМС участват в съвместно учение с Морска администрация
15.08.2012, 09:30

Вертолет AS 565 MB „Panther”, бордови № 902, от Морската вертолетна авиобаза „Чайка” в полет.От началото на месец август 2012 г. вертолети от ВМС носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване помощ на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати на море. Във връзка с активния летен сезон и необходимостта от усъвършенстване на взаимодействието на ВМС с ИА „Морска администрация”, днес, 15 август 2012 г. в район източно от Морска гара Варна, ще се проведе съвместно учение по оповестяване за кораб, претърпял бедствие, търсене и спасяване на екипажа, както и установяване на потенциалните опасности за околната среда от нефтен разлив.

В действията на море ВМС ще участват със свои експерти в състава на Морския аварийно-спасителен отряд (МАСО), с моторен катер от Военноморска база Варна и вертолет AS 565 MB „Panther” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка”, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

 
Броят на американските военни в Афганистан ще се намали до 68 хил. души
15.08.2012, 09:20

Леон ПанетаВ края на септември САЩ ще намалят броя на войниците си в Афганистан до 68 хиляди души, съобщи ръководителят на Пентагона Леон Панета, цитиран от РИА Новости.

През пролетта на 2012 г. американският министър на отбраната заяви, че до есента ще изтегли от Афганистан 23 хиляди военнослужещи. Цялостното изтегляне на войските на САЩ се планира да приключи в края на 2014г.

„Нашите войски продължават да напускат страната, като в края на септември ще останат 68 хил.войници, които ще се бият с врага”, пояснява Панета. – Още за Афганистан

 

 
Руска подводница един месец патрулирала край бреговете на САЩ
14.08.2012, 22:26

Руска подводница, снабдена с крилати ракети с голям радиус на действие, един месец курсирала във водите на Мексиканския залив край бреговете на САЩ. Тя била засечена едва когато напускала посочения район. За това съобщава американското издание Washington Free Beacon с позоваване на анонимни високопоставени източници в Пентагона.

Руската многоцелева подводница от проекта 971 „Щука-Б” (по класификацията на НАТО - „Акула”) няколко седмици през юни-юли тази година патрулирала американското крайбрежие. Нейното присъствие в непосредствена близост до брега не било засечено от американските спътници и хидроакустични сенсори. Подводницата била забелязана едва когато тя показала на американците „опашката си”.

По такъв начин руските военни, без да нарушават международното законодателство и суверенна територия на друга държава, решили на един път няколко тактически и стратегически задачи. Първо, екипажът провел успешни учения. Второ, руските военни получили данни за движението в дадения район на американските подводници и надводни плавателни съдове. Освен това, Русия нагледно демонстрирала на САЩ, че не може да има абсолютно надеждна система за сигурност, подчертава политологът Владимир Евсеев:

   - Това е нагледен урок за Вашингтон за това, че не трябва да натрапва на целия свят външната си политика на силата. САЩ трябва да знаят своята уязвимост, в това число и по отношение на системата за ПРО: тя е твърде неефективна против крилати ракети, които могат да летят на малка височина. А атомните подводници имат на борда си крилати ракети, които не могат да бъдат засечени с обикновени средства за отблъскване на атаки на балистични обекти. Те показват, че не съществува идеална система за ПРО. И от тази гледна точка се руши митът за неуязвимостта на САЩ, които използват всякакви средства в международната политика.

И ако военните специалисти в Русия взаимно се поздравяват с успешния поход, то в САЩ неспособността да открият подводницата предизвиква тревога в силовите кръгове. За сега не са получени официални коментари от американските власти и военните.

Подводницата „Щука-Б” е основен вид многоцелеви атомни подводници на ВМФ на Русия. Те се различава с повишено равнище на слаба видимост. Общо са произведени 15 такива подводници, една от тях е предадена на Индия. – Още за проект 971

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов присъства на честванията на 100-годишнината на руските ВВС
14.08.2012, 21:34

генерал-майор Константин Попов По покана на главнокомандващия на ВВС на Руската федерация генерал-майор Виктор Бондарев, делегация от българските ВВС, водена от генерал-майор Константин Попов, участва в тържественото честване на 100-годишнината от създаването на руските ВВС.

На тържествата присъстваха делегации, водени от командири и началници на военновъздушните сили от 115 страни. В рамките на честванията се проведе международна военно-практическа конференция на тема „Общо небе”, на която бяха обсъдени инициативите на Съвета „НАТО-Русия”, организацията на противодействието на въздушния тероризъм, използването и контрола на въздушното пространство и други въпроси, свързани с дейността на военновъздушните сили и военно-техническото сътрудничество.

Авиационно шоу с ретро авиационна техника „Легенди на световната авиация”, с участие на възстановени самолети от Първата и Втората световни войни, както и динамичен и статичен показ на съвременната бойна и спортна авиация бяха гвоздеят на честванията.

/МО/

 
Аню Ангелов раздава оръдия за паметници
14.08.2012, 21:19

Аню Ангелов Масовите писма от кметове на населени места до военното министерство дадоха първи резултати. Министърът на отбраната Аню Ангелов дари на община Септември и лично на село Бошуля 57-милиметрово зенитно оръдие, което ще респектира местните и гости на селото от централния площад, похвалиха се от общината вчера.

Оръдието ще стои до паметника на загиналите във войните 37 души от селото. Посланието към младите хора е да няма войни, каза кметът. Организациите на офицерите и сержантите от запаса в цялата област, заедно с кметовете по места трескаво се готвят за 100-годишния юбилей от Балканската война. Това е и една от причините всеки да иска от министерството някакъв символ, който да напомня за жертвите. В областния център Пазарджик ще бъде запазен и паметникът на легендарния 27-ми Чепински пехотен полк, въпреки че около него предстои разрушаването на бившата казарма за строеж на модерна автогара, чийто терен вече е готов.

/в-к Дума/

 
ВМС на САЩ започнаха поредно учение в Средиземно море
14.08.2012, 18:23

Американските ВМС вземат участие в ежегодното учение от серията Reliant Mermaid, което започна в Средиземно море на 13 август и ще продължи до 16 август, съобщава сайта на американския флот.

Основната цел на учението Reliant Mermaid, което през тази година се провежда за 11-ти път, е подобряване на взаимодействието и отработването на групови и колективни навици на представителите на ВМС на няколко страни при провеждане на спасителни операции.

В учението тази година участие вземат есминците DDG109 Jason Dunham, DDG98 Forrest Sherman и танкера T-AO109 John Lenthall на ВМС на САЩ, както и патрулен самолет P-3 Orion от 9-та патрулна ескадрила, базирана в Хонолулу, Хавай.

В съобщение на пресслужбата се подчертава, че Reliant Mermaid-2012 е планово мероприятие и не е свързано с никакво събитие по света.

Учението се провежда под ръководството на 6-ти американски флот, щабът на който се намира в Неапол, Италия.

 
Водолазна подготовка на река Дунав
14.08.2012, 16:18

Петдневен лагерен сбор по водолазна подготовка се проведе във военно формирование 28 880 – Белене.

В него участваха военнослужещи от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски. Те проведоха водолазната си подготовка на река Дунав под ръководството на капитан Здравко Кърнев. Бяха отработени задачи по водолазни спускания в различни условия, включващи практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни и инженерни работи, устройване на проходи в подводни заграждения.

До 24 август водолазният лагерен сбор ще продължи във Военноморска база Бургас.

/Пресцентър на МО/

 
Рапорти за вакантни длъжности в армията се подават до 12 октомври
14.08.2012, 16:15

До  12 октомври военнослужещите, желаещи да кандидатстват за назначаване на длъжности по  допълнителния Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати към  30 септември, трябва да подадат рапорти по съответния ред. Самият регистър ще бъде публикуван до 1 октомври, става ясно от заповед на министъра на отбраната.

Списъците на вакантните длъжности се подготвят от дирекция „Управление на човешките ресурси” – МО. Комисиите за кариерно развитие ще заседават последователно в низходящ ред на военните звания от 2 до 14 ноември. До  28 ноември компетентните  длъжностни лица трябва да издадат заповеди за преназначаване и за преназначаване и повишаване във военно звание на класираните военнослужещи с дата 1 декември .

До 1 октомври ще бъде публикуван и Регистърът на вакантните длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси) към 30 септември. И при тях назначаването на класираните ще бъде от 1 декември.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Полша може да замени съветските изтребители Су-22 с безпилотни самолети
14.08.2012, 14:02

Su-22Полша планира да замени остарелите съветски изтребители-бомбардировачи Су-22 с ударни безпилотни летателни апарати, съобщи заместник-министърът на отбраната Валдемар Скшипчак, цитиран от РИА Новости.

„Разглеждаме възможността за замяната на част от самолетите Су-22 с безпилотни самолети с голям обсег на действие и с големи ударни възможности”, уточни Скшипчак, който отговаря във ведомството за закупуването на нова техника. За замяната на остарелите изтребители Полша планира до 2018 г. да закупи около 30 безпилотни апарата, на базата на които ще бъдат формирани три ескадрили. – Още за Су-22

/ИА „Фокус”/

 
Русия построи първата от шестте подводници за ВМС на Виетнам
14.08.2012, 10:27

Проект 636Първата от шестте поръчани от виетнамските военноморски сили дизелово-електрически подводници ще бъде пусната на вода в корабостроителния завод „Адмиралтейские верфи” в Санкт Петербург през този месец, съобщи източник в руския отбранително-промишлен комплекс, цитиран от РИА Новости.

Премиерът на Виетнам Нгуйен Тан Дунг през декември 2009 г. съобщи, че е подписан договор за доставката от Русия на шест подводници по проект „636” на стойност около два милиарда долара.

„Първата подводница съгласно договора ще бъде пусната на вода през август тази година, след което ще започне цикълът на нейните изпитания”, съобщи източникът и уточни, че церемонията ще се проведе на 28 август. Той също така посочи, че до края на 2012 г. първата подводница ще бъде предадена на виетнамската страна. Изпълнението на целия договор се планира да бъде завършено до 2016 г. – Още за проект 636

/ИА „Фокус”/

 
25 военни организации са против дискриминацията при увеличаването на пенсиите
14.08.2012, 09:49

о.р генерал-лейтенант Кирил ЦветковДиференцираният подход при индексиране на пенсиите е обида за нас. Това е позиция на Общественият съвет по въпросите на отбраната, в който членуват 25 неправителствени организации. Категорично не се приема вариантът, изразен и от финансовия министър Симеон Дянков, хората с по-високи пенсии да получат увеличение, колкото е процента на инфлацията, а за тези с по-ниски – с по-висок процент.

25-те военни организации от ОСВО подкрепят позицията на Българската стопанска камара. Според тях работодателите са напълно право, когато заявяват, че най-справедливото е размерът на пенсията да е функция от размера на осигурителните вноски.

ОСВО настоява да се премахнат наложените от години ограничения върху заплати и пенсии, което обрича болшинството от населението, в това число и воините от запаса и резерва, военноинвалидите и военнопострадалите и ветераните от войните на мизерно съществуване, което не съответства на утвърдените европейски норми на живот в една демократична държава, каквато се стреми да бъде Р. България.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Ремонтират Bell 206 борд 04
14.08.2012, 08:58

Bell 206 ВВС стартират обществена поръчка с предмет „Подмяна на долната обшивка на вертолет Bell 206В-3”. Машината, която трябва да се ремонтира е борд 04, който не лети от близо пет години поради пукнатина в обшивката.

Крайният срок за подаване на оферти е 21 август, а срока за изпълнение на поръчката е седем месеца след сключването на договора. Работата трябва да се извърши от оригиналния производител или компания оторизирана от него. В условията за обществена поръчка изрично е посочено, че вертолетът се намира в Германия.

Борд 04 е с открита пукнатина в долната си обшивка. Не е известно как тя се е получила. През 2009 г. вертолета бе изпратен в Германия в компанията Motorflug Baden-Baden Gmbh за извършване на този ремонт, но така и не бе уреден въпроса с финансирането, поради което от тогава машината се съхранява там.

Флотът от шест леки вертолети Bell 206 не лети поради изчерпването на междуремонтни ресурси.

/Аеро/

 
ВВС на САЩ ще проведат над Тихия океан изпитания на хиперзвуков безпилотен самолет
14.08.2012, 08:52

Х-51АВоенновъздушните сили на САЩ днес ще проведат над Тихия океан важен етап от изпитанията на хиперзвуковия безпилотен летателен апарат „Х-51А”, който е способен да развива скорост от 5793,6 километра в час. Това съобщи изследователската лаборатория на американските ВВС в щата Охайо, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според плана на полета „Х-51А”, който е способен да преодолее разстоянието между Лос Анжелис и Ню Йорк за 46 минути, ще бъде вдигнат във въздуха от специално оборудван бомбардировач „Б-52”. След като набере необходимата височина безпилотният самолет ще се отдели от бомбардировача и в автоматичен режим ще стартира реактивните си двигатели. Задачата му е да развие хиперзвукова скорост и да я поддържа в течение на рекорден по продължителност отрязък от времето от 300 секунди. Експерименталният апарат след като завърши изпитателния полет се планира да потъне в участък от Тихия океан. При евентуален успех на изпитанията „Х-51А” може да се превърне в модел за създаването на пътнически самолети, а също така бойни ракети, космически и военни апарати от ново поколение.

/ИА „Фокус”/

 
Във военноморска база Варна приеха новоназначените лейтенанти
14.08.2012, 00:45

Във Военноморска база Варна посрещнаха новоназначените лейтенанти – випускници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

Командирът на базата капитан І ранг Тодор Йотов лично посрещна всеки един от младите офицери. На ритуала, който по традиция се провежда на откритата тераса на последния етаж в сградата на щаба на базата, всеки лейтенант получи книгата „100 години Военноморска база Варна 1897 – 1997 г.”

Тук бяха също началникът на щаба на базата капитан І ранг Камен Кукуров и командирите на основните формирования в най-старото флотско съединение. След това всички участници в срещата си направиха снимка за спомен.

/Морски вестник/

 

 
Нова екипировка за руските танкисти
13.08.2012, 23:42

екипировка "Ковбой" Танковите подразделения на Южния военен окръг на ВС на Русия получиха първите комплекти от новата екипировка "Ковбой", предназначени за защита на бойците от осколки и огън.

В състава на екипировката "Ковбой" влизат бронежилетка с първи клас на защита, огнезащитен костюм и противоосколочен танков щлемофон. Според изискванията на ГОСТ Р 50744-95 бронежилетката първи клас трябва да защитава от изстрел на пистолет Макаров с куршум калибър 9 милиметра със стоманен сърдечник или от револвер тип "Наган" с куршум калибър 7,62 милиметра с оловен сърдечник.

Комплекта "Ковбой" е с тегло около 6,5 килограма и защитава 80 процента от повърхността от въздействието на огън в продължение на 10-15 секунди. Новата екипировка не ограничава действията на екипажа. – Още екипировка

 
„Северодвинск” провали изпитанията
13.08.2012, 22:01

Спуск на вода на АП "Северодвинск". Снимка пресслужба на президента на РусияРуската многоцелева атомна подводница от четвърто поколение „Северодвинск” от проект 885 „Ясен” ще бъде приета на въоръжение не по-рано от 2013 година, съобщава „Интерфакс”.

По време на изпитания ядреният й реактор не достигна до нужната  мощност. Освен това, подводницата не осигурява и необходимото ниво на безшумност.

„Северодвинск” е челен кораб от проекта 885 „Ясен” е беше спуснат на вода на 15 юни 2010 година, а през септември 2011 година субмарината излезе на ходови изпитания в открито море. В момента се строи втората подводница „Казань”, разработена по модернизирания проект 885М. Предвижда се до 2021 година ВМФ на РФ да получи седем или осем подводници от проект 885.

Подводниците от този проект са способни да развиват скорост над 30 възла, да се потапят на дълбочина 600 метра и да се намират в автономно плуване до 100 денонощия. Екипажът на кораба е 90 души, включително 32 офицера. – Още за проект 885

 
САЩ планират да експортират оръжие за 51,6 млрд. долара
13.08.2012, 21:38

Щурмови винтовки М16Износът на американско оръжие се увеличава трета поредна година. Това сочат данните на министерството на отбраната на САЩ. През 2012 г. Пентагонът планира да продаде на други страни почти два пъти повече оръжие, отколкото през миналата година, пише вестник „Взгляд”.

По данни на Агенцията за сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността към министерството на отбраната на САЩ, през 2010 г. износът на продукция с военно предназначение в рамките на междуправителствени споразумения и програми за военна помощ продажбите на въоръжение са били на стойност 24,4 милиарда долара. През 2011 г. този показател бе 32,9 милиарда долара, а през 2012 г. САЩ планират да доставят оръжие и военна техника в чужбина на стойност 51,6 милиарда долара.

/ИА „Фокус”/

 
Американски генерал - лесбийка
13.08.2012, 17:25

В САЩ за първи път званието генерал получи човек, не криещ своята хомосексуална ориентация. 49-годишната Тами Смит (Tammy Smith) получи званието бригаден генерал. На церемонията, състояла се на 11 август, генералската звезда на униформата й закачи нейната съпруга Трейси Хелнер.

Двойката официално регистрира брака си през март миналата година във Вашингтон, където еднополовите бракове са легализирани още през декември 2008 година. В званието полковник Смит е служила в Афганистан през 2020-2011 година.

От 11 юни 2012 година Тами Смит е назначена за заместник на командващия на резерва на Сухопътните войски на САЩ и директор на управлението за човешките ресурси на резерва на СВ (Director, Human Capital Core Enterprise for the United States Army Reserve).

Миналата година в американската армия бе отменена така наречената политика „не питай – не говори”, съгласно която военните, уличени по някакъв начин в хомосексуална ориентация, са уволнявани от армията.

 
Сирийски военен самолет е свален от бунтовници
13.08.2012, 17:12

Сваления МиГ-23. Скриншот от сайта YouTubeСирийски военен самолет се разби в източната част на страната, след като е получил техническа неизправност, съобщи източник в армията на страната, цитиран от АФП.

„Военният самолет МиГ-23БН получи технически проблем по време на рутинна тренировъчна мисия в източната част на страната. Пилотът е успял да катапултира и в момента той се издирва”, уточни източникът.

Бунтовниците твърдят, че изтребителят е свален днес от техни сили. На видео, предоставено от тях, действително при прелитане на самолета над позиции им се чува стрелба на разнокалибрено оръжие, след което самолета избухва в пламъци.

По-късно днес сирийските въстаници публикуваха и видео запис на разпита на пилота на сваления самолет. На записа, автентичността на който засега е невъзможно да се потвърди, командирът на въстаниците моли пилота да се представи и да посочи целта на мисията си. Пилотът отговаря, че се казва Мухамад Сулейман, че той е наистина пилот, а негова бойна задача била бомбардировката на позициите на въстаниците. На въпрос – откъде на лицето му се виждат кръвоизливи? – пилотът отговорил, че това са последици от катапултирането. Летецът добавя, че с него се държат напълно нормално. Въстаниците, на свой ред, обещават да държат пленения в подобаващи условия.

 

На фокус:

Появиха се снимки на американския военен кораб USS Porter (DDG 78) след сблъсъка му с японски танкер M/V Otowasan, който стана в неделя (1:00 местно време) в Персийския залив близо до Ормузкия пролив.

Още снимки: 1, 2  и видео

 
Сирия може да подпали света
13.08.2012, 12:46

Радион Попов

 

Интервю с Радион Попов, неизпратения посланик в Саудитска Арабия, за непоследователността и разнопосочните действия във външната ни политика

 
Махаме 800 т опасни касетъчни муниции
13.08.2012, 12:40

Валентин Радев

 

 

Интервю със заместник-министърът на отбраната Валентин Радев

 
Специализираните групи от СВ продължават дейностите по изпълнението на операция „Чист хоризонт”
13.08.2012, 12:24

В изпълнение на третата мисия на Българската армия специализираните групи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт”.

100 военнослужещи, включени в състава на Специализирана тактическа група продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на Производствено-складова база за боеприпаси – „Стралджа – Мараш”.

До момента, общо разузнатата и повърхностно почистената площ е 23926 дка, открити  са  14819 бр. невзривени боеприпаса  и 8321 кг скрап.

Днес, 13.08.2012 г., продължават дейностите по повърхностното прочистване на участъците, транспортиране и сдаване в склада на „Берета Трейдинг” на откритите невзвривени боеприпаси и взривни остатъци.

 
Индия възнамерява да закупи 56 многоцелеви вертолета
13.08.2012, 12:09

вертолет NH90Министерството на отбраната на Индия има намерение да закупи 56 многоцелеви вертолета за флота, съобщава TNN.

Покупката ще струва над 1 млрд. долара. Хеликоптерите трябва да са различни модификации и да изпълняват разузнавателни, противоподводни, аварийно-спасителни и антитерористични мисии. Според източници конкурсът за новите машини ще бъде обявен съвсем скоро - до края на месеца.

В него вече са заявили участие американските компании Boeing, Bell и Sikorsky, руската "Камов", европейския консорциум Eurocopter и италианската AgustaWestland. „

Първите многоцелеви машини трябва да бъдат приети на въоръжение през 2016 г. Индийският флот иска да закупи и минимум 3 тренажорни комплекса за тях.

/Pan.bg/

 
Военноморският музей – с много посетители и нови постъпления в деня на ВМС
13.08.2012, 08:48

Дарените на музея отличия от адмирал Контров.1042 души посетиха Военноморския музей в Деня на Военноморските сили на България, 12 август., Музеят отбеляза празника с „Ден на отворените врати”, в който всички желаещи имаха възможност да разгледат безплатно залите с постоянната експозиция, както и временната изложба „Дарителството за морската история на България”

В залата, в която в момента е разположена изложбата, президентът на Австрийския военноморски съюз (OMV) полковник професор Карл Скриванек, официален гост на Военноморския музей, връчи най-високото отличие на съюза на адмирал от запаса Христо Контров. Австрийската делегация е в град Варна по покана на Съюза на подводничарите в Република България. Адмирал Контров от своя страна дари на музея едни от най-престижните си ордени и отличия, получавани през годините, сред които бе и това на Австрийския Военноморски съюз. Сред отличията има и връчени на адмирала от американския президент Бил Клинтън и от руския президент Борис Елцин.

/„Връзки с обществеността”, Военноморски музей/

 

 
Германски "Леопарди" в пустинята на Катар?
12.08.2012, 23:22

Leopard 2 A5Пословицата "И вълкът сит, и агнето - цяло" не е германска. Но понякога пасва на интересите на най-голямата и най-силната западноевропейска държава. И тогава - актуализирана, влиза в употреба. Такъв е случаят със сделката за продажбата на 200 танка "Леопард-2" за 2.5 милиарда евро на Катар - малкото, но много богато емирство в Персийския залив. Германия, поради добре известни исторически причини, отказа да участва във войната в Ирак. Това беше преди десетина години и стопанин на канцлерството тогава бе социалдемократът Шрьодер. При прагматичната Меркел обаче страната на бюргерите стана един от главните участници в международната коалиция в Афганистан, изпращайки там 4800 войници. В Либия твърдата позиция на външния министър Гидо Вестервеле принуди старшия партньор в коалицията - партията на клерикалите, да откаже изпращането на войски в Либия. Още повече че благодарение на филмовите архиви е жив споменът за класическата танкова битка на Вермахта през 1942-1943 г. по тези земи. В нея Пустинната лисица - генерал Ромел, бе сразен от дребничкия британец Монти........... Прочети още

 
Сухопътни войски: Заплатите редовни, но другите вземания закъсняват
12.08.2012, 22:24

В Сухопътни войски заплатите и задължителните осигуровки са редовни. Закъснява обаче изплащането на част от личните парични вземания – обезщетения, билети за отпуск, пътни пари и др., на военнослужещите. Това е констатация на Министерството на отбраната за второто тримесечие на годината. Този проблем изглежда съществува само в Сухопътни войски, за ВВС и ВМС той не е отбелязан.

Акцентът беше поставен върху изграждането и поддържането на способности от Сухопътни войски, целящи  издигане нивото на общовойсковата и специална подготовка на формированията от родовете и специални войски, оптимизиране обема от учебно време в рамките на отпуснатия ресурс от материални и финансови средства с отчитане на реалното комплектоване на формированията с личен състав, научаваме още от анализа на периода.

Сериозни усилията са били вложени и за разработването на основни ръководни и доктринални документи, касаещи използването на формированията от Сухопътни войски и процеса на планиране на операциите в щабовете на оперативно ниво. Специално внимание  е било отделено на усъвършенстването и развитието способностите на декларираните сили за НАТО и Европейския съюз с цел успешната им подготовка, оценка, сертифициране и потвърждаването на оперативната им съвместимост през 2012 г.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 

На фокус:

В руски сайтове се появиха сравнително качествени снимки на сирийските малки ракетни катери иракско производство, известни още като Tir II (ирански проект IPS 18), които са въоръжени с две противокорабни ракети Noor (ирански лицензен вариант на китайските ПКР С-802). Катерите имат стандартна водоизместимост 29 тона, дължина на корпуса 21 метра и скорост на хода до 52 възла.

От 2006 година ВМС на Сирия е получила шест такива ракетни катера, явяващи се в момента най-съвременните и боеспособни единици на сирийския флот.

 
133 години български ВМС! Честит празник!
12.08.2012, 18:06

Желаем на целия личен състав на ВМС, на всички флотски ветерани, на военните ни моряци и техните семейства, на всички свързани с българските ВМС! Пожелаваме ви много здраве, щастие и професионални успехи! – Виж снимки от празника

 
Една трета от чуждите военни бази в Афганистан вече са закрити
12.08.2012, 16:00

Около 400 чуждестранни военни база и обекти на територията на Афганистан вече са закрити или предадени на местните сили за безопасност, съобщи на пресконференция в Кабул началникът на инженерното управление на американското военно командване в тази страна Bryan Watson.

Той е съобщил, че в момента войските на международните сили в Афганистан (ISAF) са разположени в около 800 военни бази и обекти, като от тях крупните бази са само 12, такива като авиобазите в Баграм, Шинданд, Кандагар и Мазари-Шариф. Останалите военни бази представляват различни обекти, включително укрепени блокпостове, предни оперативни бази и други.

Напълно процеса по предаването на военните обекти на афганистанската страна ще бъде завършен до средата на 2013 година, а към края на 2014 година всички чуждестранни войски ще напуснат Афганистан, уточнил Watson.

 
Американски есминец се сблъска с танкер в Персийския залив
12.08.2012, 14:07

USS Porter DDG 78 Американския военен кораб USS Porter (DDG 78) се е сблъскал с японски танкер в Персийския залив близо до Ормузкия пролив, съобщиха днес ВМС на САЩ. В съобщението на ВМФ, което се цитира от агенция AP, е казано, че в резултат на стълкновението никой не е пострадал.

Танкерът M/V Otowasan е плавал под флага на Панама.

За сега се извършва оценка на повредите, нанесени на американския кораб и се изясняват причините за инцидента.

Стълкновението е станало тази нощ около 1:00 по местно време. Не се съобщава дали има разлив на нефт.

Есминецът USS Porter е извършвал планово плаване до Бахрейн, където е разположен пети американски флот.

 
Изтегляме се от Афганистан, потвърди Франция
12.08.2012, 13:28

Франсоа Оланд Френският президент Франсоа Оланд прекъсна отпуската си, за да почете паметта на убит на 7 август в Афганистан френски военен. Той потвърди изтеглянето на 650 френски войници от размирната страна до края на август.

До 31 август, след по-малко от три седмици, в родината си ще се върнат 650 войници, увери френският държавен глава по време на изказването си във военната база във Варс, департамента Изер.

От думите му стана още ясно, че до края на годината ще бъдат изтеглени общо 2000 военнослужещи.

Ние имахме само една цел - да позволим на афганистанците да поемат суверенитета над собствената си съдба. Днес тази мисия е приключила, категоричен бе Оланд.

От 2001 година до момента загубилите живота си в Афганистан френски военни са 88.

Преди да бъде избран за президент през май Оланд обеща френските войски да бъдат изтеглени от Афганистан до края на 2012 година - две години преди изтеглянето на международните войски и година по-рано от установения от бившия президент Никола Саркози план за изтегляне в края на 2013 година.

/news.bg/

 
Бразилия купи 86 бронетранспортьора Guarani
12.08.2012, 09:24

Guarani. Снимка от сайта на IvecoКомандването на Сухопътните войски на Бразилия е сключило с италианската компания Iveco контракт за доставка на 86 бронетранспортьора VBTP-MR Guarani, съобщава Defense Aerospace.

Сделката е на стойност 240 милиона бразилски реала  (119,1 милиона долара). Закупените бронемашини ще постъпят на въоръжение в механизираните и разузнавателните формирования на бразилските СВ.

В министерството на отбраната на Бразилия са планирали в близките 20 години да получат общо 2044 бронетранспортьора Guarani. Покупката на бронираните машини става в рамките мащабна програма за въоръжаване на войските с нова военна техника.

Guarani ще се сглобяват в завод на Iveco в бразилския щат Минас-Жерайс. В бъдеще новите бронетранспортьори ще заменят остарелите бразилски машини Engesa EE-11 Urutu. Очаква се мащабното производство на VBTP-MR (до 100 машини всяка година) да започне през 2013 година.

 
Русия ще почете паметта на моряците от атомната подводница „Курск”
12.08.2012, 08:14

К-141Русия днес ще почете паметта на моряците от атомната подводница К-141 „Курск” (проект 949А, шифър "Антей", обозначение от НАТО - "Оскар-II")., загинали преди 12 години, на 12 август 2000 г., в Баренцово море. Тази трагедия отне живота на 118 моряци от Северния флот на Русия, припомня ИТАР-ТАСС.

Траурни церемонии ще се състоят във всички флотове на руския ВМС, както и във военните окръзи.

На корабите и подводниците флаговете ще бъдат спуснати на половина, във флотските части и подразделения ще има минута мълчание в памет на екипажа на „Курск”. – Още за К-141

 

 
Водолаз откри снаряд в морето край Тюленово
11.08.2012, 23:40

Водолаз откри днес неизбухнал снаряд в морето край шабленското село Тюленово, съобщиха от община Шабла. Сигналът за боеприпаса дошъл от телефон 112, предаде бТВ.

Мъжът сигнализирал за неизбухнал снаряд на същото място на 7 август тази година. На мястото пристигнали водолази от състава на аварийно-спасителния отряд на ВМС - Варна, които обезвредили боеприпаса.

Снарядът, който водолазът видял днес, се намирал на 1-2 метра от първия.

Служители на Гранична полиция са обезопасили района откъм сушата. В момента вълнението на морето е повече от 2 бала, затова водолазите от аварийно-спасителния отряд ще изчакат стихване на вълните и вероятно ще пристъпят към обезвреждането на снаряда утре преди обяд.

 
Подводницата Olympia застъпи на поредното бойно дежурство
11.08.2012, 19:12

Атомната многоцелева подводница SSN717 Olympia на ВМС на САЩ тип Los Angeles на 8 август излезе от военноморската база Пърл Харбър, намираща се на остров Оаху, Хавай, съобщава официалния сайт на американския флот.

Olympia започна планова 6-месечна бойна служба в района на западната част на Тихия океан. – Още за подводниците клас Los Angeles

 
Draken International изкупува самолети
11.08.2012, 10:47

Наскоро възникналата американска частна компания Draken International, базираща се в Лейкленд (щат Флорида) и предлагаща за използване от ВВС на САЩ и други клиенти от въоръжените сили услуги свързани с имитация на противника по време на учебни въздушни боеве, обяви за крупни покупки на снети от експлоатация реактивни бойни самолети, правещи компанията притежател на най-големия в света частен „военен” авиопарк.

Своята дейност Draken International започва с три „демилитаризирани” щурмовика Douglas A-4L Skyhawk, отписани от състава на американските ВМС, както и с пет закупени на пазара учебно-тренировъчни самолета Aero L-39 Albatros. През юли и август т.г. компанията вече обяви са редица големи покупки на снети от въоръжение военни самолети. Първо техни станаха 25 бивши полски изтребителя МиГ-21бис и учебно-бойни самолети МиГ-21УМ, закупени чрез полска частна компания. След това от там дойдоха и ще четири "спарки" МиГ-21УМ.

Преди няколко дни компанията обяви за сключен с правителството на Нова Зеландия контракт за 17 самолета, снети от въоръжение от състава на новозеландските ВВС и намиращи се там на съхранение от 2001 година  - осем щурмовика Douglas A-4К Skyhawk и девет реактивни учебно-бойни самолета Aermacchi MB-339CВ. Самолетите МВ-339СВ трябва да бъдат получени от компанията до края на 2012 година, а А-4К - в началото на 2013 година. Заедно със самолетите А-4К е закупено голямо количество резервни части и оборудване, 20 резервни двигателя P&W J52-P-8A и шест подвесни контейнери за гориво. По този начин Draken International ще има вече 54 реактивни самолета.

 
F-35 извърши първото си бомбопускане
11.08.2012, 10:10

F-35Многоцелевият изтребител F-35 извърши първото си бомбопускане на 8 август. Тестът бе проведен с F-35B, който пусна управляема бомба GBU-32 Joint Direct Attack Munition (JDAM). - видео

Третият прототип на вертикално кацащият вариант F-35B извърши бомбопускането от височина 1220 m и скорост от 740 km/h над полигон в Атлантическият океан. Бомбопускането е извършено от бомбоотсека на самолета.

В момента програмата JSF навлиза в етап, в който се изпитват различно оръжейни конфигурации и скоро се очакват реални стрелби с ракетното въоръжение на самолета. – Още за F-35

/Аеро/

 
Трима натовски военни застреляни в Афганистан
11.08.2012, 09:59

Трима военнослужещи на НАТО са застреляни в афганистанска военна база. Това съобщи говорител на Международните сили ИСАФ, цитиран от „Франс прес”. Инцидентът е станал в южната част на Афганистан. Според предварителната информация, нападателят е бил цивилен, работещ в базата.

"Стрелецът не беше в униформа и по наши данни става дума за гражданско лице, което е служител в базата", каза представителят на ИСАФ.

Това е четвъртият подобен инцидент от началото на тази седмица. По-рано афганистански военнослужещ застреля трима американски войници в южната провинция Хелманд.

 
Военноморските сили ще отбележат тържествено 133-та годишнина от създаването си
11.08.2012, 09:15

С тържествено събрание-концерт, което ще се проведе днес, във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъде отбелязана 133-та годишнина от създаването на Военноморските сили, съобщиха от Министерството на отбраната.

На тържеството ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, висши офицери и представители на държавната и местната власт, ветерани от Военноморските сили, военнослужещи и цивилни служители от Военноморските сили, общественици и други.

Събранието ще бъде открито от командира на ВМС контраадмирал Румен Николов. Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще наградят отличили се в професионалната си дейност военнослужещи и цивилни служители от Военноморските сили.

По-късно, на площада пред Фестивалния и конгресен център във Варна, Националната гвардейска част ще представи церемонията-спектакъл „Искри”.

На 12 август, неделя, на Морска гара-Варна, ще се проведат ритуали по тържествено вдигане на флага на Военноморските сили и по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск – 2012” на Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”.

Министър Ангелов ще връчи дипломата и пагоните на първенеца на „Випуск - 2012” курсант-мичман Десислава Русева, която завършва Висшето военноморско училище, специалност “Военноморски, комуникационни и радиотехнически системи”, с общ успех от курса на обучение “Отличен - 5.96”.

Първенците на специалности ще получат своите дипломи и пагони от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и от командира на ВМС контраадмирал Румен Николов.

По повод празника на ВМС фрегата „Верни”, минен ловец „Цибър” и корвета „Бодри” ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на Варна от 11.30 ч. до 14.00 ч.

На 12 август, неделя, Военноморският музей във Варна ще работи безплатно за посетители от 10.00-18.00 ч. - Още ВМС на България

 
Владимир Путин ще отбележи 100-годишнината на руските ВВС
11.08.2012, 00:28

Владимир Путин Днес президентът на Русия Владимир Путин ще вземе участие в празненствата по случай 100-годишнината на военновъздушните сили на страната в намиращия се в московска област град Жуковски, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от РИА Новости.

В мероприятието ще вземат участие всички авиационни групи за висш пилотаж на руските ВВС, както и няколко пилотажни групи, поканени от чужбина (Великобритания, Латвия, Турция, Франция, Полша, Финландия, САЩ, Израел и Италия).

Предвижда се и изложение на съвременна авиационна техника на руските военновъздушни сили. Ще се проведат и демонстративни полети на исторически самолети.

/ИА „Фокус”/

 
На този ден
11.08.2012, 00:21

Битката при нос Калиакра е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Тя се провежда на 11 август 1791 г. близо до бреговете на днешна Северна България в Черно море. Нито една от двете страни не губи кораб, но османците след това напускат към Константинопол.

Руският флот, който е под ръководството на Фьодор Ушаков и се състои от 15 бойни кораба и 2 фрегати (990 оръдия) и някои малки кораба, отплава от Севастопол на 8 август. Към обяд на 11 август срещат османско-алжирската флота под ръководството на Хюсеин паша. Тя се състои от 18 кораба и 17 фрегати (1500-1600 оръдия) и няколко по-малки кораби на котва на юг от нос Калиакра. Флотата на Ушаков плава в 3 колони на североизток между османската флота и носа въпреки наличието на няколко оръдия там.

Саид Али, командващият на алжирските кораби, изтегля котвата и отплава на изток, последван от Хюсеин паша с 18 кораба. Руснаците тогава се обръщат на юг по курс изток-юг-изток и построени в линия. Саид Али на предната линия се опитва да измами авангарда на руснаците, но Ушаков го атакува, когато останалата част от руската флота наближава. Това става в 16:45 ч. Постепенно турците се обръщат на юг и когато спусналата се нощ слага край на битката в 20:30, те напускат към Константинопол.

Руските загуби са 17 убити и 28 ранени, а корабът "Св. Александър Невски" е повреден.

Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).

Фьодор Фьодорович Ушаков (1744-1817 г.) е руски адмирал (1799 г.). Завършва Морски кадетски корпус (1766 г.), служи в Балтийския флот и след това в Азовската флотилия (от 1769 г.). Участва в Руско-турската война (1768-1774 г.). Произведен контраадмирал и командващ Черноморския флот на Русия (от 1790 г.). Побеждава турския флот в Керченското морско сражение (1790 г.) и в сражението при нос Калиакра (1791 г.), като създава нова маневрена тактика, принципно различна от използваната по онова време линейна тактика. Произведен във вицеадмирал (1793 г.), проявява се като способен политик и дипломат по време на Средиземноморския поход (1798-1800 г.).

 

 
Изпитанията на „Булава” се забавят поради недостиг на ракети
 
10.08.2012, 22:16

Колаж: «Гласът на Русия»ВМФ на Русия за сега не може да извърши изстрелване на междуконкинентални балистични ракети с морско базиране „Булава” от челния подводен крайцер „Юрий Долгорукий” тъй като бойният запас от стратегически ракети, предназначен за провеждане на държавни изпитания, е изразходван, съобщил източник в отбранително-промишления комплекс.

Сега за две допълнителни изстрелвания е необходимо да се вземат две „Булави” от серийно произведените и предназначените за въоръжаване на атомните подводници „Борей” – съобщил източникът. Окончателно решение по този въпрос за сега не е прието.

В края на юли главнокомандващият ВМФ на Русия обяви, че в близко време ракетният комплекс с морско базиране „Булава” ще бъде приет на въоръжение във ВМФ. – Още за МБР „Булава”

 
Откриха възстановена паметна плоча на Никола Вапцаров
10.08.2012, 17:02

Кметът на Варна Кирил Йорданов участва в церемония по откриване на възстановена паметна плоча на Никола Вапцаров. Тя се намира в района на Осми приморски полк.

В периода 1922 до 1934 г. училището е било разположено в в района 8-ми Приморски полк. През този период от 1926 до 1932 г. ученик в Морско училище е бил бъдещият патрон на училището Никола Вапцаров.

Името на училището от 1920 до 1929 г. е било „Морско машинно училище“, а от 1929 до 1942 г. – „Морско училище“, каквото е било при неговото създаване през 1881 г.

/Maritime.bg/

 
Над 100 военнослужещи от Сухопътните войски участват в гасенето на пожари в областите Хасково и Ямбол
10.08.2012, 16:45

Над 100 военнослужещи от Сухопътните войски участват в погасяването на пожари, възникнали в райони на областите Хасково и Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В 06.00 ч. 50 военнослужещи от военно формирование 52 740 – Хасково се включиха в гасеното на пожара в района на с. Динево, община Хасково. Ръководител на модулната група е майор Петко Петков. Също в 06.00 ч. друга модулна група за гасене на пожар от военно формирование 52 590 – Ямбол в състав от 58 военнослужещи, с ръководител майор Моньо Монев, се включи в гасенето на пожара, възникнал в местността „Бакаджика“ край гр. Ямбол.

/ИА „Фокус”/

 
МО обяви 139 вакантни длъжности за резервисти
10.08.2012, 16:37

Приемането на български граждани в доброволния резерв започва. Министерството на отбраната обяви 139 вакантни длъжности, по които в трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, ВВС и ВМС, следва да проведат конкурси. Сроковете са до 16 октомври т.г.

Повечето длъжности са сержантски и войнишки. Офицери резервисти се търсят само в Шуменския батальон на Втора механизирана бригада. Там са необходими четирима капитани – командир на механизирана рота, двама заместник-командири на рота и един командир на взвод.

Вакантните длъжности за резервисти са разпределени в осем гарнизона. За Шумен са 9, Стара Загора – 5, Асеновград – 20, Пловдив – 14, Белене – 19, Черноморец – 32, Кичево – 31 и Бургас – 10.

Конкурсите ще бъдат по документи в съответното военно формирование.

Според предварителните разчети на МО до края на годината трябва да бъдат приети до 400 резервисти, а до края на 2014 г. – до 3400.

Изисквания към кандидатите:

   *да са пълнолетни граждани на Република България и да нямат друго гражданство;

   *да са годни и психологически пригодни за служба в доброволния резерв;

   *да притежават образование, съответстващо на изискванията на длъжността;

   *да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер;

   *срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

   *да не са освобождавани от военна служба поради наложено дисциплинарно наказание „уволнение“;

   *да не са навършили пределна възраст за служба в доброволния резерв.

Кандидатите могат да заявят три длъжности за заемане, като длъжностите могат да бъдат в различни военни формирования.

Срокове:

   *Срок за провеждане на конкурсите – до 16.10.2012 г.

   *Срок за подаване на документи за кандидатстване за  служба в доброволния резерв  във военните окръжия, областните военни отдели и отдел „Столичен” – до 27.09.2012 г. включително.

   *Срок за получаване на документите на кандидатите за  служба в доброволния резерв  във военното формирование провеждащо конкурса – до 09.10.2012 г.

Документи

Кандидатите за участие в конкурса трябва да подадат заявление до съответните началници на  военни  окръжия, областните военни отдели/отдел „Столичен” и офисите им в общините/районите по постоянен адрес, с приложени към него:

   *автобиография;

   *заверени копия от диплома за завършено образование и/или свидетелство за квалификация;

   *декларация за наличие/липса на трудово или служебно правоотношение и  копие на документ за трудов стаж (ако има такъв);

   *етапна епикриза от личния лекар и личен амбулаторен картон; документ от психо-диспансер по местоживеене, удостоверяващ психическото здраве;

   *свидетелство за съдимост;

   *декларация, че нямат друго гражданство освен българското;

   *служебна бележка от Националната следствена служба, че срещу тях няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

   *свидетелство за завършен курс по начална и/или специална военна подготовка и копие от военна книжка (за тези, които притежават);

   *декларация, че желаят да бъдат приети на служба в доброволния резерв с по-ниско военно звание от притежаваното от тях в резерва (ако имат такова);

   *декларация, че е съгласен да участва в операции или мисии извън страната;

   *други документи съобразно изискванията на длъжността, за която кандидатстват.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Учения на руската армия на Кавказ
10.08.2012, 13:42

През септември руската армия ще проведе учения на Кавказ, съобщи на пресконференция в Москва заместник началник Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация генерал-полковник Александър Плотников.

Цел на ученията е проверката на бойната готовност на войските, дислоцирани на южните граници, както и трениране на провеждане на хуманитарни и контратерористични операции.

Предстоящите учения ще станат поредни оперативно-тактически маневри на Въоръжените сили, провеждани ежегодно в един от военните окръзи. Започвайки от „Запад-2009” и продължавайки с „Изток-2010” и „Център-2011”, Русия отработва действия на войските и органите за управление в новата организационно-щатна структура.

Именно тренирането на органите за управление, към работата на които са предявявани претенции на редица предишни учения, ще е главна задача на „Кавказ-2012” през септември. Към участие в ученията се привличат 8000 души военни, до 200 единици бойна техника, до 100 артилерийски системи. Групировката на Военноморските сили ще включва 10 кораба и катера, освен това по време на ученията са планирани няколко десетки полета на фронтовата авиация, на хеликоптери и безпилотни летателни апарати.

Кавказ е доста сложен регион и провеждането тук на учения на руската армия веднага предизвиква много въпроси. Но за да избегне поне част от тях, министерството на отбраната се отказа от използване в маневрите „Кавказ-2012” на бази в Абхазия, Южна Осетия и Армения. В ученията няма да участват и чуждестранни поделения.

Чуждестранните участници са поканени за други кавказки маневри през есента – „Взаимодействие-2012”, съвместни учения с Организацията на договора за колективна сигурност. В тях ще участват, освен руски и арменски военни, поделения на други членки на Организацията на договора за колективна сигурност. Планира се привличането и на международни организации – например, Червения Кръст. Тези учения ще имат хуманитарно-контратерористичен характер.

Очевидно е, че в днешни условия нито успокояващата реторика, нито специалния отказ от задействане на базите на територията на Абхазия и Южна Осетия, не могат да успокоят Грузия – те гръмко и старателно ще се опитват да се „плашат”, като обвиняват Русия в провокация на нов етап на бойни действия. Наред с това, ще е още по-лошо да се откажем от провеждане на маневрите на Кавказ – както по политически, така и по военни съображения. Ученията на Кавказ са необходими, както и съвместните учения на Организацията на договора за колективна сигурност. Това, че военната активност на Русия в региона не се харесва на мнозина местни фигури, не е нещо ново. Но, както се казва, това си е техен проблем.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Бургас отбеляза 133 години от създаването на ВМС
10.08.2012, 13:22

Връчени бяха награди на военнослужещи от ВМБ-БургасЧестването на 133-години от създаването на ВМС на Република България в Бургас започна с фотоизложба и продължи в голямата зала на Военен клуб-Бургас. В  него участва заместник-командирът на ВМС комодор Георги Мотев. Командирът на Военноморска база-Бургас комодор Митко Петев произнесе впечатляващо слово "Ние винаги сме били със своя народ, от създаването си до сега." Той припомни за създаването на първото формирование на Военноморски флот в град Русе на 12 август 1879г., след това продължи с дейността на кораба "Голубчик" за доставяне на оръжие и боеприпаси и друго имущество за защитниците на Видинската крепост по време на Сръбско-българската война (1885г).

В Балканската война през (1912г.) Българската армия прояви чудеса от героизъм срещу своя противник. Особено характерни са бойните действия при Лозенград, Чаталджа и превземането на Одринската крепост, като и при Шаркьой против турския десант. Впечетлява действието на торпедоносеца "Дръзки", който поразява турския кораб "Хамидие", с което Военноморският флот извоюва голяма победа, която са разнася в цяла  Европа. Комодор Митко Петев подчерта бойните действия на Военноморския флот по време на бойните действия през  Втората  световна война по река Дунав. Известен е фактът, че българските моряци помагат на Сухопътните войски по време на Втората световна война при Страцин и Драва. Проява на голяма всеотдайност към изпълнение на поставените задачи Военноморския флот показва при разминирането на българското крайбрежие след края на Втората световна война. В преходните години, когато нашата държава стана членка на НАТО и на ЕС, Военноморският ни флот активно участва в съвместните учения заедно с другите членове на Алианса.

Със заповед на командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов бяха наградени офицери, старшини и матроси от личния състав на базата. Със заповед на командира на Военноморска база-Бургас с грамота бяха наградени офицери, старшини и матроси и цивилни служители на базата. Изказана беше благодарност на много военнослужещи. Кметът на Бургас Димитър Николов приветства личния състав по случай празника, изказа благодарност за съвместната дейност през изминалите години и връчи награди на офицери, старшини и матроси.

Приветствие  и награди бяха връчени и от изпълнителния директор на "Пристанище Бургас"ЕАД Деан Димов, кмета на Созопол-Панайот Рейзи , заместник - областния управител Атанас Терзиев, кмета на Карнобат Георги Димитров  и др. Получени бяха поздравителни адреси от командирите на Видовете въоръжени сили и други военни формирования.

На честването присъстваха още началникът на отдел "Югоизточен" към ИА "Военни клубове и военнопочивно дело” – МО Стоян Диков, председателят на Областния съвет на СОСЗР капитан І ранг от резерва Милан Миланов, председателят на Общинския съвет на СОСЗР  бригаден генерал от резерва Васил Джелебов, председателят на Областния и общински съвет на Съюза на ветераните от войните д-р Георги Парушев, председателят на местната структура на Съюза на ВВНВУ, ШЗО и РВГ капитан-лейтенант от запаса Стоян Шахларски, председателят на Дружество "Военноинвалид" Милчо Томов, архиерейският наместник в Бургас Борис Беров, военнослужещи, воини от запаса и резерва, ветерани от войните, граждани. Бяха поднесени цветя на ръководството на Военноморска база-Бургас с пожелание за бъдещи успехи. В художествената програма участваха Духовият оркестър на Военноморски сили, художествени състави към Военен клуб-Бургас и фолклорни и художествини състави към община Карнобат.

/www.otbrana.com, Йордан Димов/

 
Изготвен е проект за палубна версия на изтребителя Gripen NG
10.08.2012, 13:10

Sea Gripen. Изображение на прессслужбата на SaabШведската компания Saab съобщава за завършване на първия етап на проектиране на палубен изтребител Sea Gripen, модификация на JAS 39 Gripen NG, съобщава Jane's.

По думите на ръководителя на проекта Sea Gripen Тони Огилви (Tony Ogilvy), в хода на първия етап се извършва оценка на всички достъпни пред Saab технологии, чрез които компанията да създаде палубния Gripen.

Реализация на проекта Sea Gripen ще се изпълни изцяло в лондонския офис на Saab, открит през септември 2011 година. В проекта вземат участие специалисти от британската компания GKN Aerospace, притежаваща опит в областта на създаване на самолети за морската авиация. След първия етап на проектиране изводите на шведската компания са, че не са необходими много доработки на Gripen NG за превръщането му в палубен изтребител. Основните изменения са: укрепване на колесника и закрепването му, монтаж на спирачна при кацане, система за захващане на предната стойка с катапулта на самолетоносача, както и специално покритие на фюзелажа на самолета и основните агрегати за защита от въздействието на морската вода. Конструкцията на Gripen NG позволява кацане със скорост на снижение от 4.6 м/сек, оято трябва да се увеличи до 7 м/сек.

Gripen NG притежава важни за палубен изтребител качества, като добра управляемост при малки скорости на полета с голямо изменение на ъглите по крен и тангаж, което позволява точно следене на глисадата, здрава конструкция и добра видимост от кабината.

Sea Gripen ще бъде създаден в два варианта – за излитане от самолетоносача с помощта на катапулт и вариант със съкратено излитане.

За намеренията на Saab за създаване на палубна модификация на Gripen NG е обявено през март 2011 г. За проектиране са планирани 12 до 18 месеца. Изпитанията ще се извършат в Линкопинг, Швеция, а доставка на първите самолети може да започне през 2018 година. Изтребителите може да се използват от самолетоносачи с водоизместимост не по-малка от 25 000 тона. Евентуалните купувачи на Sea Gripen са Бразилия и Индия. През 2009 г. Индия обявява конкурс за доставка на 16 палубни изтребителя (който може да бъде увеличен до 40). Saab е подала заявка за участие както и консорциума Eurofighter, който планира да създаде палубна модификация на Typhoon. – Още за Gripen

/Pan.bg/

 
Представител на USAID загина при атентат в Афганистан
10.08.2012, 08:38

Представителят на американската агенция за Международно развитие (USAID) Раджай Абдулфатах бе убит в сряда при терористично нападение в източната част на Афганистан, заедно с още трима войници на американската армия и афганистански цивилни, предава агенция "Асошиейтед Прес" позовавайки се на изявлението на държавния секретар Хилъри Клинтън.

Припомняме, че двама терористи със "жилетки на камикадзета" в сряда се взривиха по време на военни учения на НАТО в град Асадабад в афганистанската провинция Кунар. – Още за Афганистан

 
САЩ потвърдиха плановете за ПРО в Персийския залив
10.08.2012, 08:32

САЩ продължават създаването на глобална система за противоракетна отбрана и укрепването на партньорството със съюзниците в региона на Персийския залив. Това заяви говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрел.

По-рано вестник “Ню Йорк таймс” съобщи, че САЩ заедно с редица арабски страни са активизирали своите усилия по създаването в региона на система за противоракетна отбрана за зашита на находищата на петрол и газ и преработвателните инсталации от ракетната заплаха, произлизаща от Иран. В региона ще бъдат разположени американски радари, ракети-прихващачи, както и единен командно-информационен център.

“Ракетната заплаха срещу нашите сили, разположени в региона, както и срещу нашите партньори се увеличава. САЩ са установили тясно сътрудничество в сферата на сигурността, включително и в противоракетната отбрана, с нашите съюзници в Персийския залив и възнамеряват да положат всичките възможно усилия за поддържане на сигурността. САЩ продължават работата с партньорите в региона по укрепването на системите за ракетна отбрана”, каза Вентрал пред журналисти, помолен да коментира публикацията в “Ню Йорк таймс”.

Той не съобщи подробности относно системата за противоракетна отбрана, но отбеляза, че идеята не е нова и съвпада с плановете на САЩ за създаването на глобална система за противоракетна отбрана, предава агенция Ройтерс.

/БЛИЦ/

 
САЩ чистят Виетнам от диоксин
10.08.2012, 08:11

Петдесет години след като американски самолети разпръскват за първи път над джунглите във Виетнам т. нар. оранжев агент, САЩ се заеха да почистят диоксина, останал от химикала, в района на международното летище в Данан.

Началото на почистването бе дадено с церемония в бившата американска военновъздушна база. Диоксинът, който причинява рак, дефекти у новородени и други здравословни проблеми, е пропит в почвите и водите на Виетнам и продължава да бъде голямо предизвикателство в отношенията между двата бивши противника четири десетилетия след края на Виетнамската война.

От 2007 г. САЩ са предоставили 60 милиона долара за възстановяване на околната среда и социални услуги във Виетнам, но сега се ангажират за първи път с директно почистване на диоксина.

 
Танковете стават хамелеони
10.08.2012, 08:03

Изследователската лаборатория на МО на Австралия. Снимка от сайта defence.gov.auИзследователската лаборатория на Министерството на отбраната на Австралия (DSTO) разработва технология, която ще позволи на бронираните бойни машини да променят камуфлажната си окраска, съобщи на сайта си ведомството.

Целта е да бъдат създадени електрохромни материали, способни да променят цветовете си в зависимост от промените в електрическото напрежение.

По думите на сътрудничката на DSTO Вивиън Уитън (Vivienne Wheaton), новата технология ще позволи на бронираните бойни машини да променят маскировъчната си окраска при придвижването си от един тип местност в друг. Освен това един и същ ландшафт може да изглежда по различен начин през различни часове на денонощието.

В DSTO сега изучават възможностите за използване за военни цели на т.нар. "умен филм" (smart film), който вече намира приложение в търговията. В зависимост от подаваното напрежение умното покритие става по-тъмно или по-светло. Според Уитън основната трудност е, че покритието може да се използва само на полимерни повърхности или стъкло.

/в-к Монитор/

 
Преди три години МО е дало заявка за закупуване на 8000 жилища
10.08.2012, 07:42

В сектор „Отбрана” през изминалите три години категорично неизпълнено е следното обещание на управляващите: „Разширяване на оборотния фонд  чрез изграждане по нови технологии на фамилни оборудвани жилища във войсковите райони или в близост до тях и наемане на жилищни площи за сметка на  бюджета за отбрана.”

Това е писмено признание на ръководството на Министерството на отбраната. Връщаме се три години назад, за да видим какви са били тогавашните намерения. По този повод ви предлагаме статията на министъра на отбраната по това време Николай Цонев.......... Прочети още

 

 
Експериментален апарат на НАСА се взриви по време на изпитания
09.08.2012, 23:11

Експерименталният ракетен летателен апарат на американската космическа агенция НАСА “Морфей”, предназначен за отработването на нови технологии на вертикално излитане и кацане на космически кораби, претърпя в четвъртък авария по време на изпитателен полет на космическия център Кенеди. Това съобщава руската информационна агенция Новости, позовавайки се на съобщение на агенцията.

Според информацията, след излитане “Морфей” е имал повреда в оборудването, поради която апаратът не е могъл да премине в стабилен полет. На видеоклип се вижда как след излитането апаратът се преобръща, пада и избухва в пламъци, след което се взривява.

“Няма пострадали, пожарът е потушен. Инженерите в момента проучват записаните по време на изпитанието данни. НАСА ще обнародва информацията за причините, след като тя бъдел получена”, се казва в съобщението.

Подобни аварии са често срещани при създаването на сложно космическо оборудване, добавят от НАСА.

/БЛИЦ/

 
ВМС на Бразилия получиха първите два вертолета S-70B Seahawk
09.08.2012, 21:11

S-70B SeahawkБразилските военноморски сили получиха първите два вертолета S-70B Seahawk.

Двете машини, получили в Бразилия названието MH-16, ще преминат през редица изпитания преди официалното им приемане на въоръжение, което е планирано да стане на 23 август т.г.

Във ВМС на Бразилия вертолетите S-70B ще заменят SH-3A/B Sea King, които ще бъдат изведени от експлоатация до 2015 година.

Бразилия закупи от САЩ по програмата „Чуждестранни военни продажби” (FMS) шест вертолета S-70B. Доставката им трябва да завържи до 2014 година.

Многоцелевите вертолети S-70B ще се използват за борба с подводници и надводни кораби, наблюдение, огнева поддръжка и спасителни операции.

 
С парите на Вашингтон ЦРУ въоръжава в Сирия "Ал Кайда"
09.08.2012, 20:38

Все повече факти говорят за това, че в Сирия Вашингтон е решил да действа според схемата, която още през седемдесетте години на миналия век използваше в Афганистан. Всички обаче добре знаят какво се случи с добрите афганистански ученици на ЦРУ начело с Бен Ладен.

За това как американското разузнаване помагаше на афганистанците да унищожават съветските войници на бойните полета в Афганистан, са написани хиляди статии, десетки научни доклади, а Холивуд засне не един филм.

Също така е добре известно, че с напускането на Червената армия част от афганистанските бойци бързо се преформатира в клетки на "Ал Кайда". Отгледаният от Вашингтон Бен Ладен бе провъзгласен за терорист номер едно, а дело на целия му живот стана атаката срещу нюйоркските кули близнаци.......... Прочети още

 
Прибираме контингента си от Кабул през 2013-а, от Кандахар - през 2014-а
09.08.2012, 17:40

Българският военен контингент, който се намира в Кабул, ще бъде прибран в България в началото на 2013 г. До края на 2014 г. в родината ще се завърнат и военнослужещите от Кандахар. Това заяви заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, цитиран от БТА.

В момента България има военни представители в 7 задгранични мисии, посочи Радев. Най-големият и значим е този в Афганистан - 606 души, 116 военни са изпратени на служба в операция "Алтея" в Босна и Херцеговина, 10 са в щаба на KFOR в Косово и в Грузия, в EUMM имаме 12 наблюдатели в грузинските градове Тбилиси, Гори и Зугдиди. В Сомалия имаме един офицер в щаба на зоната за операции, двама са в Нортууд, Атланта, и двама военни наблюдатели в Либерия, обясни местоположението на войниците ни зам.-министърът.

Имаме представители и по щабовете на НАТО и на ЕС в Брюксел, като последните са само офицери и са на по-високи позиции. Участвали сме в други 13 мисии, които вече са приключили действията си, една от които е в Ирак, обясни Валентин Радев.

"Правителството осигурява с приоритет всичко, което е необходимо за мисиите зад граница. Никой от военното и цивилно ръководство на Българската армия няма забележки по отношение на изпълнението на задачите на 22-рия ни контингент в Афганистан", каза още зам.-министърът след официалното посрещане на военнослужещите в Пловдив.

Валентин Радев поясни, че има две стъпки в плана на България по отношение на Афганистан до 2014 г.

„Първата стъпка ще бъде през 2013 г., когато трябва да приберем двата медицински екипа от по 10 души. В момента те са част от състава на испанската военнополева болница в Херат. В началото на 2013 г. ще приберем и контингента ни от Кабул, а до края на 2014 г. и военнослужещите от Кандахар. Втората фаза ще е през 2014 г. Ние сме декларирали и засега нищо не се променя - в Афганистан остават хора, които ще помагат на местната армия. Имаме обаче готовност и като бюджет, и като сили да осигурим екипи, ако Афганистан не се справи самостоятелно", заяви заместник-министър Радев.

Доказахме, че имаме професионалисти в армията, и това се вижда от факта, че 2/3 от последния контингент имат по две и три задгранични мисии, посочи той.

Преструктурирането в БА е в сила от 1 юли и продължава до момента. Хубавата новина е, че служителите от тези формирования, които закриваме, могат да кандидатстват в бригади, които са силни, каза Валентин Радев. Всеки военнослужещ може да кандидатства за освободени места във всяко поделение по всяко време на годината. Затова има целогодишен регистър в сайта на МО, отбеляза зам.-министърът.

"Изпълнихме изискванията и намалихме броя на военните, сега остава да се направи втората крачка - да увеличим заплатите на служителите от Българската армия. Това трябва да се случи и мисля, че ще получим разбиране от страна на Министерския съвет. Очаквам го, ако не до Нова година, то в началото на следващата", каза още Валентин Радев.

/в-к Труд/

 
Индонезия се е отказала от купуването на руски изтребители
09.08.2012, 17:34

Су-30МК2 на ВВС на Индонезия. Снимка от сайта thejakartapost.comИндонезия няма да купува допълнително руски изтребители „Су”. За това, както съобщава „Флайтглобъл”, е заявил генералният секретар на министерството на отбраната на Индонезия, маршалът от авиацията Ерис Херянто. Причина за такова решение е станал дефицитът на средства в бюджета за отбрана, които според него ще стигнат само за обновяване на военнотранспортната авиация. Сега във въоръжените сили на Индонезия има 10 изтребители „Су” (пет Су-30МК/МК2 и пет Су-27СК/СКМ).

По-рано индонезийското министерство на отбраната обяви за планове за модернизация на закупените изтребители версии МК и СК до МК2 и СКМ съответно. В средата на септември 2010 година пък беше съобщено, че Индонезия има намерение да купи още 6 изтребители „Сухой”. Освен това в края на септември 2010 година бяха оповестени планове, които предвиждаха в течение на 20 години Индонезия да закупи от Русия 180 изтребители марка „Су”, с които да бъдат формирани 10 нови ескадрили. – Още самолети „Су”

 
Първи полет на модел на Boeing X-48C
09.08.2012, 17:00

Първи полет на модел на Boeing X-48CЕксперименталния безпилотен модел на перспективния самолет на Boeing X-48C е направил първият си полет от военновъздушната база Edwards, Калифорния. X-48C е с конструктивна схема Blended Wing Body (разновидност на "летящо крило") и е разработен на базата на Х-48В, съвместно с NASA.

Според прессъобщение на Boeing, първият полет на апарата се е състоял на 7 август 2012 г и е продължил девет минути.

Проектът X-48C се явява продължение на проекта X-48B, който от своя страна се базира на разработките, получени в рамките на програмата X-48A, която бе закрита през 2001 година.

Дължината на апарата е 6,4 метра, а теглото - 226,8 килограма. X-48C в момента представлява модел в мащаб 8,5 процента от размерите на перспективния самолет.

X-48C може да развива скорост до 225,3 километра в час и да извършва полети на височина до три хиляди метра. Перспективния пилотиран самолет на базата на X-48C ще има размах на крилата 73,2 метра. Boeing планира да създаде новия самолет през близките 15-20 години. Освен NASA в проекта участие вземат специалисти от британската компания Cranfield Aerospace и инженери от Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ.

 
Великобритания и Франция ще изпратят край бреговете на Сирия група военни кораби
09.08.2012, 16:10

HMS IllustriousВеликобритания и Франция в скоро време ще изпратят в източната част на Средиземноморието, край бреговете на Сирия, голяма група военни кораби, предаде Интерфакс, позовавайки се на западни медии и източник от британското военно министерство.

В състава на обединената оперативна група от британска страна ще бъде корабът за превоз на хеликоптери „Илустриъс” (HMS Illustrious), десантен кораб „Бълуък” с 400 морски пехотинци на борда, разрушител, фрегата и подводница. Франция ще бъде представена от самолетоносача „Чарлс де Гол” и охраняващи го кораби.

/ИА „Фокус”/

 
Армията продължава войната с огнената стихия
09.08.2012, 16:04

Два вертолета от военната авиобаза в Крумово  от 7.50 ч. днес се включиха в гасенето на пожара в района на Павел Баня. Командири на двата екипажа са бригаден генерал Златко Златев и майор Йордан Йорданов. Втори пилот в екипажа на бригаден генерал Златев е капитан Александър Цанков. Втори пилот в екипажа на майор Йорданов е подполковник Филип Ангелов.

Вертолетите вече имат едно кацане в авиобазата за дозареждане и в 12.40 часа излетяха отново. До кацането са извършили  по 12 захода, при които са хвърлили около 72 тона вода, която зареждат от язовир „Копринка”.

В действията за погасяване на пожара в района на с. Скобелево и  хижа Соколна, община Павел Баня, от 7.30 ч. днес участва  и  модулна група за гасене на пожар от военно формирование 54 890 – Казанлък. В нейния състав са включени 49 военнослужещи. Ръководител на модулната група е подполковник Симеон Симеонов.

/Пресцентър на МО/

 
Военните търсят подкрепа от президента за по-високи заплати
09.08.2012, 16:00

Валентин Радев Поискахме от президента Росен Плевнелиев да ни подкрепи - искаме по-високи заплати за военнослужещите. Това казва заместник-министърът на отбраната Валентин Радев (на снимката) в интервю за БТА.  Може и да е малко, но да им покажем, че сме видели техния професионализъм, че сме доволни от това, което правят, посочва той. Другите му аргументи: „Това са професионални войници и с това си вадят хляба, все пак. А и по този начин ще можем да ги задържим и да си спестим от обучението на нови.”

Имаме нагласа за вдигане заплатите на военнослужещите, каза в края на миналия месец министърът на отбраната Аню Ангелов. За тази необходимост той е водил разговор и с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. С конкретни суми обаче не се ангажира, имайки предвид, че бюджетът на държавата за следващата година тепърва ще се обсъжда и приема от парламента. Има надежда, че ако за 2013 г. Министерството на отбраната получи бюджет от 1,5 на сто от БВП, както е записано в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, възнагражденията на военнослужещите ще излязат от фризера, където са дълбоко замразени от три години насам.

Да не забравяме, че държавните служители в МО, както и в другите ведомства, от месец се радват на по-големи заплати. Валентин Радев: „От този месец вече са увеличени заплатите на администрацията. Ние "събрахме" всички пари на едно място - прослужени години, бонуси, икономии - и го разпределихме на база на проявената активност, но не по-малко от това, което всеки е получавал до момента. Остава обаче армията. МО и МВР са единствените ведомства, които имат много голям брой служители на заплати от бюджета. Ето защо при нас се вижда много ясно и дори и с по 5 лева да бъде увеличението - общо става много - милиони. Но това трябва да се случи и мисля, че ще получим разбирането от страна на Министерски съвет и го очаквам, ако не до Нова година, то в началото на следващата.”

Министерството на отбраната няма да сбърка, ако потърси подкрепа от президента. Пресен пример е историята с тежката процедура, която правителството се опита да направи във връзка с лекарствата на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите. Потърпевшите поставиха остро въпроса. Росен Плевнелиев реагира веднага. Събра в президентската институция представители на няколко министерства и агенции и се намери разумният изход. Така че подкрепата на върховния главнокомандващ може да се окаже сериозен плюс. Което, от където и да го погледнеш, си е напълно в реда на нещата.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Саудитска Арабия ще сваля израелските военни самолети
09.08.2012, 13:03

Ръководството на Саудитска Арабия е уведомило Израел за намерението да сваля негови самолети, ако те полетят към Иран през въздушното пространство на кралството. За това пише днес израелският вестник „Иедиос Ахронос”.

Според негови данни, съобщението на Ер-Рияд било предадено чрез сътрудници на администрацията на САЩ по време на неотдавнашните преговори с израелски високопоставени лица в Ерусалим.

По-рано беше съобщено, че Израел планира едностранна военна акция против Иран, опасявайки се от развитието на неговата ядрена програма. Атака от въздуха на ВВС на Израел може да бъде извършена и през въздушното пространство на Ирак, отбелязва вестникът.

 
ЗРВ са готови за „Шабла- 2012”
09.08.2012, 12:44

бригаден генерал Ваньо Славеев На полигон „Шабла” отново ще ври и кипи. В края на този месец. За подготовката на бойните разчети от Първа зенитноракетна бригада за учението на ЗП “Шабла” потърсихме мнението на командването на съединението.

Сценарият

От 28 до 31 август на ЗП “Шабла” ще се проведе най-мащабното за годината традиционно учение на Българската армия “Шабла-2012”. Този път сценарият на тренировките е формулиран така: “Тактическо учение с експериментални, зачотни и бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия с привличане на авиация за обозначаване на въздушен противник”. Освен формирования от ВВС в тренировките ще участват, както досега, сили от Сухопътни войски и Военноморските сили. Офицерът, провеждащ учението, е командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, директор е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев, ръководител на стрелбите на зенитноракетните формирования е командирът на Първа зенитноракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев.

Разчетите и предизвикателствата

Според бригаден генерал Ваньо Славеев и неговия заместник полковник Емил Димитров различното за разчетите от бригадата тази година ще бъдат експерименталните стрелби по усъвършенствана ракета-мишена.

Командването припомня, че през 2011 г. на полигон “Шабла” бяха изпълнени пускове по мишена на базата на ракета от ЗРК “Волхов”. Сега комплексите ще изпълнят стрелби по нейния усъвършенстван вариант. Целта е да се види на практика как ще се осъществят захватът, пускът и унищожаването й. Идеята е в бъдеще във връзка с ограничените средства по осигуряване на необходимия тип мишени да се използват новите усъвършенствани ракети-мишени.

Тази година в стрелбите ще участват два разчета от невските дивизиони (ЗРК “Нева”) на съединението. Едното от формированията ще се представи с по-голям разчет. Той ще обслужва и ще настройва специалната и бойната техника. (ЗРК “Куб” ще изпълни електронни пускове.)

За мишенния комплекс, казват от командването на бригадата, не разполагат с необходимия личен състав поради извършващите се реформи. За учението разчетът на този комплекс ще бъде смесен от няколко дивизиона, като се използват опитът и знанията на хората, съхранени до момента.

Изпитите за допуск до стрелбите, проведени през юли, показват отлични резултати, смята командването на съединението. Не трябва да забравяме, че през тази година протекоха по-голяма част от организационно-щатните промени във войските и дивизионите, които сега участват в стрелбите, преминаха през тях. Но определено има стремеж към отлично представяне, хората от разчетите с голямо желание и съвестно изпълняват задачите си. Офицерите за насочване са добри. Предизвикателството в тези стрелби ще бъде екстремната ситуация, в която са поставени разчетите – стрелбата по ракета-мишена. Времето на разчета за изпълнението на стрелбата е минимално. “Цикълът на стрелбата е особено нещо. Тази година даже разширяваме единия сектор, за да може ракетата да се изстреля по-рано. По този начин се стремим да осигурим необходимото време за захват и среща на ракетата с целта и тя да я унищожи” – коментират командирите.

Разчетите от ЗРК “Куб” ще участват, но без да извършват боен пуск. Те ще следят мишените, за да видят как ще премине имитираният цикъл на стрелбата до пуска на целта, но не с бойни, а с учебни ракети. На практика ще се провери дали догодина ще може да се използва новата усъвършенствана мишена и за стрелба от този комплекс. Това е важно, за да има готовност при желание на сръбски разчети от 250-а ракетна бригада за ПВО отново да дойдат на полигона за стрелби, в бригадата да са готови да отвърнат на тяхното искане за стрелба със ЗРК “Куб” по тази мишена.

Последният етап от подготовката за допуск до стрелби е комплексната тренировка с реално обозначаване на въздушни цели на тема “Управление на войските на ВВС за защита на обекти от критичната инфраструктура на страната от удари от въздуха”. Според командването на бригадата тя е преминала с висок професионализъм, комуникация и координация. На практика тренировката позволява на разчетите да действат в условия, близки до бойните.

Малко цифри и очаквания

Зачотните и бойните стрелби на полигон “Шабла” ще се проведат по аеробалистични мишени и светещи парашутни мишени СПМ-100. Експерименталните и електронните пускове ще бъдат по усъвършенствани аеробалистични мишени. Парашутните СПМ-100 са две.

Може ли да кажем, че тази година бойните стрелби на бригадата са минимизирани, като се има предвид броят на комплексите и разчетите, участващи в учението– питаме командването.

Според бригаден генерал Славеев и полковник Димитров стрелбите дали ще бъдат с един дивизион или с три организацията и напрежението са едни и същи. “За толкова години винаги сме провеждали отлични стрелби и вярваме, че и тази година ще бъде така. Целта сега е да проверим усъвършенстваната мишена – как ще стане стрелбата и дали мишенният комплекс догодина да не бъде разположен на друго място, а не на Тюленово, както ще бъде сега.” По този начин ще се осигури на стрелящите дивизиони по-голяма възможност да захванат целта и за стрелба. И ако сега целта се захване в тези екстремни условия и догодина например се разреши мишенният комплекс да се изнесе на Крапец, тогава ще се осигури много по-спокойна работа на дивизионите. Но тук нещата са сложни, защото касаят излизането извън границите на полигона, е коментарът на командването.  В момента техническият дивизион подготвя ракетите, предстои подготовката на усъвършенстваните ракети-мишени. Все още се разработва алгоритъмът, или т. нар. матрица за зареждане. На полигона мишените ще се доработят с допълнителни операции. - Още за полигон "Шабла"

/Сайт на ВВС/

 
Въоръжените ни сили са с нов Стратегически план за действие, ще го пробват през ноември
09.08.2012, 10:38

От няколко месеца Въоръжените ни сили имат нов Стратегически план за действие. На 18 април в дневния ред на правителственото заседание имаше една поверителна точка. Преди десетина дни от една публикация в сайта на МО стана ясно, че най-вероятно тогава министрите са приели този документ. По-късно, както си му е редът, той е бил утвърден от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

Стратегическият план за действие на Въоръжените ни сили е по мисия „Отбрана”. Той заменя досега съществуващите оперативни планове за използване на въоръжените сили, които е преценено, че не съответстват на стратегическата среда за сигурност, структурата на въоръжените сили и системата за командване и управление. Така на този етап имаме Стратегия за национална сигурност, Национална отбранителна стратегия, Доктрина на Въоръжените сили и стратегически план за действие на Въоръжените сили. В ход е подготовката на нова Директива за бойната готовност на Въоръжените сили и Наредба за условията и реда за провеждане на мобилизация. В Държавен вестник вече е публикувана Наредба за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време.

Очаква се новият план да бъде пробван през ноември. В края на юни беше проведена основната планираща конференция на учението „ЕСЕН 12“, предназначено за проверка на  пълната оперативна готовност на структурите на стратегическо и оперативно ниво. По план на министерството в тристепенното командно-щабно учение „ЕСЕН 12” ще участват  МО,  оперативни и тактически щабове от БА. Разбира се и президентът, като върховен главнокомандващ. Според Доктрината на Въоръжените сили „Стратегическото ниво на ръководство, командване и управление включва президент, Министерски съвет, министър на отбраната, началник на отбраната, както и подчинените им щабове и служби. Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република  България в мирно и военно време. Той утвърждава стратегическите планове за действие на въоръжените сили, привежда  ги (или част от тях) в по-висока степен на бойна и оперативна готовност.”

„ЕСЕН 12” ще се проведе в районите на щабовете и военните формирования. Известно е, че през първото полугодие на миналата година бяха преструктурирани управленските структури на стратегическо и оперативно ниво,  преподчинени бяха командванията на видовете въоръжени сили (всяко командване със своя комплект от формирования) на командващия на Съвместното командване на силите.

Мисия  „Отбрана”, по който е новият Стратегически план за действие на Въоръжените сили, обхваща задачите,  свързани с гарантирането на националния суверенитет и независимост, защитата на териториалната цялост на страната и на страните-членки на НАТО, в условията на чл. 5 от Вашингтонския договор. Според Националната отбранителна стратегия по тази мисия въоръжените сили осъществяват: наблюдение, контрол и защита на въздушно-космическото пространство в рамките на интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО,  в т. ч. и водене на самостоятелен “Air Policing”,  а в перспектива и чрез участие в системата за противоракетна отбрана на НАТО в Европа;  наблюдение и защита на морските пространства; поддържане в готовност на системата за ранно предупреждение и управление;  поддържане на необходимите национални способности в състояние за функциониране в съюзната система за колективна отбрана. 

В случай на въоръжен конфликт, в който са застрашени суверенитетът и териториалната цялост на страната, се привлича целият потенциал на въоръжените сили и невоенния компонент от системата за отбрана на страната.  Задействат се механизмите на колективната отбрана по чл. 5  от Вашингтонския договор,  което предварително се планира,  организира и тренира чрез учения на основата на единни за Алианса планове за реагиране при извънредни ситуации.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Да си лавкаджия първа категория
09.08.2012, 10:09

Получаваш пари за танкист, а продаваш закуски.

По длъжностна характеристика си механик водач на танк, а на практика-лавкаджия.

Когато другите дават наряд в жегата, ти спиш.

Когато другите ходят на стрелби на база „Ново село”, ти пазаруваш в града.

Когато колегите ти мият машината в студа, ти ги подкрепяш…с банички и кафе.

Кой не иска такава служба? Кой не е мечтал за нея?

Официално не съществуваш. Официално си рейнджър. С барета и сгъваем автомат.

Даваш наряди с каска на глава в жегата, стреляш в несвяс, вдигаш снаряди, недоспиваш...

Имаш всички привилегии на военен, за които мнозина в „цивилизацията” мечтаят. Първа категория си.

Реално обаче си продавач на закуски в бивша танкова бригада. В щаба или в самото поделение.

И си близък на командването. Мноооого близък.

Лавкаджия, първа категория.

/www.sliveninfo.com/

 
На този ден
09.08.2012, 09:15

Стамболийски подписва Ньойския договорПрез 1920 г. влиза в сила Ньойският мирен договор (подписан на 27.11.1919 г.), наложен на България след поражението й в Първата световна война.

Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини - села в Кулско, областите около Босилеград, Цариброд и Струмица. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа.

Безпомощността на българската държава се използва безмилостно от нейните тогавашни съседи.

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души (20 хил. – военнослужещи, 10 хил. – жандармерия и 3 хил. – погранична стража).

Репарациите, които България трябва да изплати на съюзниците според договора, са в размер на 2,25 милиарда златни франка. Те трябва да се изплащат на шестмесечни вноски на Репарационната комисия, създадена с Версайския договор, която от своя страна ги преразпределя между съюзниците.

 
Индия проведе изпитания на балистичната ракета „Агни-2”
09.08.2012, 08:38

Agni IIИндия днес успешно проведе поредните изпитания на балистичната ракета със среден обсег „Агни-2”, която е способна да носи ядрен боен заряд, предаде ИТАР-ТАСС.

Пускът на ракетата, която е приета на въоръжение в индийската армия, бе в 6.15 българско време от полигон на остров Уилер в Бенгалския залив . Тя измина разстояние от над 2 хил. километра. За пръв път „Агни-2” бе изстреляна през 1999 г. След това бяха проведени серия успешни изпитания.

„Агни-2” е двустепенна ракета на твърдо гориво с дължина около 19 м. Нейният максимален обсег е до 2500 км, тя може да доставя бойна глава с тегло до 1000 кг. – Още индийски ракети

/ИА „Фокус”/

 

 
Президентът на Египет е уволнил командващия на гвардията и ръководителят на разузнаването
08.08.2012, 23:07

Мохамед Мурси Президентът на Египет Мохамед Мурси е уволнил командващия на президентската гвардия, ръководителят на разузнавателното ведомство, редица други високопоставени офицери от сигурността и губернатора на Северен Синай във връзка с нападенията на ислямисти на полуострова.

Президентът на Египет е изпълнен от решимост отново да установи пълен контрол над Синайския полуостров. Днес египетската армия е провела безпрецедентна по мащабите си операция по унищожение на бойци на полуострова.

 
В МО скрили терористична атака срещу 22-ия контингент в Кабул
08.08.2012, 21:21

Националният командир на 22-ия контингент в Афганистан полковник Кирил Георгиев каза, че срещу базата, която охранява нашата рота в Кабул е имало няколко терористични атаки. Имало е нападение с кола бомба срещу щаба на европейската полиция на летището. Имало е и директна атака срещу българския лагер.

В България нямаше никаква информация за терористичната атака срещу българската база. Не за първи път министерството на отбраната мълчи по темата. Мълчат и органите, които трябва да информират обществото за армията.Нещо повече, от интервюта и коментар по bTV стана ясно, че на войниците е било забранено да съобщят на близките и роднините си за инцидента в Кабул.

Това е стар номер на военното министерство. Когато има хвалби, фанфарите се надуват до небесата. Когато има опасности и заплахи командата е «Трайко Китанчев». Дано поне Аню Ангелов да е докладвал на премиера и правителството.

Какво може да се очаква от едно ведомство, в което има медийни съветници и заместни-министри, които забраняват публикуването на материали от най-известните военни сайтове – Otbrana.com и Pan.bg в подборката от материали, която се разпространява в системата на МО- Срамно е. Най вече за г-ца Цензур Гамизова и г-жа Августина Блажена.във века на информация да забраняваш информацията.

За сведение и на двете офицерите, сержантите и войниците започват и завършват деня си с двата независими военни сайта. Защото в тях информацията е истинската, както и болката за армията.

/www.otbrana.com, Красен Бучков/

 
Русия ще се въоръжи с нова стратегическа крилата ракета
08.08.2012, 21:12

Александър Сухоруков До края на 2012 година ВВС на Русия ще приемат на въоръжение нова авиационна стратегическа крилата ракета. За това заяви заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Сухоруков (на снимката). Според него, двете изпитателни изстрелвания на новата ракета вече били извършени и признати за успешни. Сухоруков не съобщил за каква именно ракета става дума и за техническите й характеристики.

В края на март 2012 година министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков заявил, че ВВС на Русия вече са получили нова крилата ракета с голям радиус на действие.

Според Сухоруков, сега в Русия активно се провеждат работи по създаване на хиперзвукова ракета. Първите изпитания в рамките на този проект се планира да бъдат проведени до края на 2012 година.

През август 2011 година корпорация „Тактическо ракетно оръжие” обяви за началото на работи по създаване на хиперзвукова ракета, която може да развива скорост, 12-13 пъти превишаваща скоростта на звука.

 
България май пак на кръстопът
08.08.2012, 18:49

Кой каквото и да си мисли, но Обама е един интелигентен президент. И не само поради това, че е демократ или цветнокож. Но и защото първо мисли, а после казва.

Опасявам се, че Мит Ромни, конкурентът му от Републиканската партия, прави точно обратното. В смисъл че първо казва...

Занаятът ми е такъв, че трябва да следя цялата история на САЩ през ХХ и началото на ХХI век. А следователно и да правя сравнения между различните управления там.

Ами много умни президенти са имали. Рузвелт и Кенеди (демократи), Рейгън (републиканец). Първият извади Щатите от световната икономическа криза. Вторият ги изведе до „новите хоризонти“, за да ги направи безспорна първа световна сила. А третият довърши делото на втория, като събори комунизма като абстрактна политическа система.

Ама и много тъпи управници са имали. „Блестят“ сред тях Хувър, който вкара САЩ в кризата от 1929-1933 г. и особено двамата Бушмени - старши (1989-1993) и джуниър (2001-2009), който пак успя да напъха целия свят в невиждана финансова криза......... Прочети още

 
Започнаха изпитания на ПАК ФА с нов радар
08.08.2012, 18:00

ПАК ФАВ Русия започнаха  изпитания на изтребителя от новото поколение Т-50 с нова бордова радиолокационна система с активна фазирана антенна решетка. Новият радар е поставен на третият прототип на перспективния изтребител Т-50-3. Радарът е разработен от базирания в Москва Изследователски Научен институт „Тихомиров" за проектиране на уреди. При изработката му са използвани нанотехнологии.

В хода на първите наземни и въздушни изпитания са проверени възможностите на РЛС в режими „въздух-въздух” и „въздух-повърхност”. Паралелно се извършва проверка и на оптичните канали.

Радиолокационната системата ще даде възможност на Т-50 да разпознава и класифицира групови и единични цели на голямо разстояние, а също да води едновременно насочване на оръжието срещу няколко от тях. Освен това, бордовата система ще осигурява необходимите комуникации и радиоелектронно противодействие.

Третият прототип на самолета участва в програмата за летателни изпитания от ноември 2011 година.. Очаква се тази година в програмата да се включи и четвъртият прототип Т-50-4.

Според действащия график серийните доставки на Т-50 за войските трябва да започнат през 2015 година. Военното ведомство на Русия за сега планира да закупи 60 нови Т-50, като по непотвърдени данни, обема на поръчката може да достигне до 120-150 единици. – Още за ПАК ФА

 
Убийството на руския генерал е измислица
08.08.2012, 17:41

Съобщенията на сирийските въстаници за убийството на руския генерал Владимир Коджиев са измислица и провокация, каза днес източник в руските силови структури. „Човек с такова име и със звание генерал не съществувал в действащата армия” – добави източникът.

По късно се изясни, че такъв генерал има, но от 2010 година той е в запаса, жив и здрав е и живее в Москва. - (интервю с о.з. генерал Коджиев).

По-рано представител на опозиционната Сирийска свободна армия бе съобщил на телевизията „Ал Арабия”, че бил ликвидиран руски генерал, уж работил като съветник към министерството на отбраната на Сирия и военното командване, както и неговия преводач. В съобщението на телевизията не е уточнявано, къде, кога и при какви обстоятелства е бил убит военачалникът.

 
Президентът към миротворците: Участвахте достойно във войната на демократичния свят с тероризма
08.08.2012, 14:17

С атентата в Бургас тероризмът показа и в България своята брутална нечовешка същност и това показва колко правилно е било решението за българското участие в мисията на международните сили ISAF в Афганистан. Това каза президентът Росен Плевнелиев в Пловдив, където посрещна на официална церемония 22-ия контингент на българските Въоръжени сили, завърнал се от мисия в азиатската държава. Президентът отново беше категоричен, че България няма да забрави този акт и ще открие и накаже виновните.

България е още по-уверена, че борбата с международния тероризъм трябва да се води навсякъде по света, където той има бази и убежища и страната ни е твърдо решена и в бъдеще да бъде част от международния отговор на свободния свят на „тази човеконенавистна идеология и практика”, каза Росен Плевнелиев. „Вие бяхте в Афганистан и рискувахте ежедневно своя живот за този отговор, участвайки достойно във войната на демократичния свят с тероризма”, обърна се държавният глава към бойците.

Президентът припомни, че по време на визитата си в Афганистан е имал възможност да се убеди във високия професионализъм, дисциплина и чувство на отговорност на българските военнослужещи. България ще редуцира постепенно и съгласувано с партньорите състава и числеността на контингентите си в Афганистан, съгласно декларираното по време на срещата на върха на НАТО в Чикаго през месец май. Тази трансформация обаче съвсем не означава, че Република България ще прекрати участието си в международните усилия за подкрепа на Афганистан след 2014 година. Афганистанският народ не е и няма да бъде сам през следващото десетилетие, докато изгради своите способности за защита, подчерта още Росен Плевнелиев в изказването си.

На 4 август от мисия в Афганистан в рамките на операцията на НАТОISAF се завърнаха 232-ма български военнослужещи с национален командир полк. Кирил Георгиев. В състава на 22-ия ни контингент участват 162-ма военнослужещи от 6-та рота за действие в земната зона за отбрана на летище Кабул, военнополицейско подразделение, щабни офицери и медицински екипи. По време на мисията си военнослужещите изпълниха професионално всички поставени им задачи. Българските бойци са извършили 1254 дневни и нощни механизирани и пеши патрули, седем съвместни патрули с белгийски формирования, 55 ескорта, както и денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО в зоната за отговорност на българския контингент.

/Otbrana.com/

 
Преди четири години
08.08.2012, 13:33

Преди четири години, в нощта на 8 август 2008 година, грузинските войски атакуваха Южна Осетия и разрушиха част от столицата  Цхинвали.

Днес там се провеждат траурни мероприятия във връзка с годишнината на петдневната война в Кавказ.

Жителите на южно-осетинската столица се събраха за да почетат паметта на загиналите тогава мирни жители, южно-осетински военнослужещи и руски миротворци. Жертви на нападенията на Грузия срещу Южна Осетия станаха почти 1700 души. – Още за петдневната война

 
Руските стратегически бомбардировачи
08.08.2012, 12:49

генерал Виктор БондаревИнтензивността на полетите на руските стратегически бомбардировачи в различни световни региони ще нараства – съобщи главнокомандващият на Военновъздушните сили на Русия генерал Виктор Бондарев.

Според него, това се отнася към зоните за въздушно патрулиране над Баренцево и Черно море, както и в Далечния Изток. Командващият не изключи и продължаване на практиката за свръхдалечни полети на руски бомбардировачи, както беше преди няколко години, когато два самолета Ту-160 извършиха полет до Венецуела и обратно.

„Без това ние не можем по простата причина, че сме длъжни да тренираме летците” – каза генералът.

 
Военнослужещи от СВ участват в гасене на пожари
08.08.2012, 10:21

Днес, 08.08.2012 г. г. в 07.30 часа модулно формирование за гасене на пожар от военно формирование  26400 – Благоевград в състав от 35 военнослужещи и 7 бр. техника със старши на групата майор Истилиян Дуков се включи в гасенето на пожар, възникнал в гориста местност между селата Лютово, Бабяк и Гълъбово, община Белица област Благоевград.

Участието на военнослужещите в гасенето на пожара е по искане на главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

/landforce.mod.bg/

 
Представят униформи, оръжие и вещи от морската ни история
08.08.2012, 08:28

Военноморски музей във ВарнаИзложбата „Дарителството за морската история на България" ще бъде открита в 11:00 часа във Военноморския музей във Варна. Тя е част от инициативите по случай Деня на флота, който тази година се отбелязва на 12 август.

Експозицията представя дарителството не само като жест, но и като отношение към родното историческото наследство. Фондът на Военноморския музей, в продължение на цялата му почти 130 годишна история, е формиран основно чрез доброволно предоставяне на запазени и предавани през поколенията свидетелства от различните сфери на битието на българина като моряк, съобщава Дарик.

През последните три години в музея са приети над 500 постъпления от различен характер - униформи, лични вещи, документи, снимки, оръжие. От тях представените в изложбата са 130.

 
8 август 1588 година: Испанската „Непобедима армада” е разбита от англичаните
08.08.2012, 08:10

Сражението на "Великата армада" на 8 август 1588 годинаИспанската Велика армада (в буквален превод „Флот на щастието”) е най-големият до тогава в историята военен флот. Създаден е от крал Фелипе II в годините от 1586 до 1588 година с цел десантиране на британския остров и завладяването му.

Мотивите за изпращане на армадата са политически и религиозни: Католиците в Испания, а и в цяла Европа, ненавиждат кралица Елизабет, която преследва католиците в Англия, а и подкрепя холандските протестанти и бунта на Вилем Орански срещу Испания.

Армадата се състои от 134 испански кораба (40 линейни), включително от съставните на кралството Португалия и двете апенински кралства Неаполитанско и Сицилианско.

На корабите има повече от 32 хиляди души: 8766 моряци, 2088 гребци и 21 855 войници. По план към тях трябвало да се присъедини подготвен в Холандия дебаркационен корпус. На корабите има също около 300 свещеници, монаси и инквизитори, които имат за задача да разтурят Англиканската църква и да възстановят католицизма в Англия.

За командир е назначен способният адмирал Алваро де Басан Маркиз де Санта Крус, който през 1582 побеждава край Азорските острови обединения флот от френски, английски, холандски и португалски кораби. В навечерието на похода обаче той умира и на негово място е назначен сухопътният офицер Херцог Медина-Сидония, който никога дотогава не се качвал на кораб.

Англичаните противопоставят на „Непобедимата армада“ около 200 кораба, повечето от които са търговски и транспортни, но за сметка на това са по-маневрени и бързоходни. Английския флот е ръководен от бившия корсар сър Франсис Дрейк и лорд Хауърд. Сър Франсис Дрейк (р. 1540 г.-ум. 1596 г.) е английски вицеадмирал. Пиратствал край бреговете на Западна Африка (1567-1569 г.) и Америка (1570-1572 г., 1585-1586 г.). Извършва второто околосветско плаване след Фернандо Магелан (1577-1580 г.)

През май 1588 година „Непобедимата армада“ напуска Лисабон и се насочва към Ла Манша. На 29 юли с.г. огромният флот е при нос Лизърд на полуостров Корнуол. В три поредни сражения - при Плимут (на 31 юли), Портланд (на 2 август) и край остров Уайт (на 4 август) - английската артилерия нанася някакви поражения на испанския флот, който е принуден да остане в пристанището на Кале. През нощта на 7 август към 8 август англичаните атакуват армадата, използвайки брандери (специално пригодени за подпалване кораби пълни с барут и други взривни и запалителни вещества).

Въпреки че англичаните не успяват да постигнат сериозни успехи (не е потопен нито един испански кораб), добрата им тактика и разразилите се силни бури принуждават командващия „Непобедимата армада“ херцог Медина Сидония да се отправи на север покрай източния бряг на Албиона, да го заобиколи северно откъм Шотландия и да се завърне в Испания. Последвалите бури окончателно разгромяват испанския флот, който губи десетки потънали кораби. Онези испанци, които не са се удавили и достигат бреговете на Шотландия или Ирландия, са пленени от англичаните и шотландците.

В крайна сметка почти 2/3 от състава на Армадата е унищожена и през септември 1588 година в испанските пристанища се завръщат едва около 60 кораба с близо 10 хил. души. Испанската държава полага грижи за завърналите се хора, осигурява им пари и болнични грижи за ранените. Англичаните напротив дори не плащат дължимото на част от моряците си.

Победата над Непобедимата армада бележи началото на упадъка на Испанската империя за сметка на Холандската и Британската империи. Испания още дълго остава най-силната и могъща държава в Европа и света, но англо-шотландската победа над „Непобедимата армада" нанася сериозен удар върху престижа на Испания, която по това време владее и Португалия. (Двете през 1494 г. са си разделили света за колонизиране посредством папата.)

Англичаните се задоволяват с ликвидиране на заплахата и не развиват стратегически успеха. Едва през следващата година те изпращат Английската армада, която обаче е победена от испанците. Войната завършва през 1604, след смъртта на Фелипе ІІ и Елизабет І, с изгоден за Испания мирен договор.

/www.blitz.bg/

 
Двама искат ВМЗ
08.08.2012, 00:23

ВМЗДвама инвеститори са закупили документация за участие в конкурса за приватизация на оръжейния завод ВМЗ Сопот само два дни преди изтичане на крайния срок. Това са родните фирми, занимаващи се с търговия на оръжие, ЕМКО ЕООД и "Сейдж консултантс" АД, каза за "Стандарт" изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. Крайният срок за закупуване на документация за участие в конкурсната процедура изтича утре (9.08.2012), но съществува възможност той да бъде удължен с до 10 дни. Причина за евентуалното удължаване на срока са неофициални запитвания от руски и израелски инвеститори. "В деня, в който изтича крайният срок, ще стане ясно дали ще удължим процедурата, като става дума за не повече от 10 дни", обясни Караниколов. Въпреки назряващия интерес към оръжейния завод шефът на АПСК не бърза с оптимизма. "Хубаво е, че има инвеститорски интерес, но сделката за ВМЗ Сопот ще бъде трудна за реализиране", коментира Караниколов. Държавата продава 100% от капитала на завода, като критериите, по които ще се оценяват офертите, са предлаганата покупна цена (60%), предложените инвестиции (30%) и средносписъчна численост на персонала (10%).

Същевременно стана ясно, че две фирми са купили информационен меморандум в конкурса за приватизация на строителното дружество "Техноекспортстрой". Това са "АТ Инженеринг 2000" и адвокат, който представлява неизвестен засега инвеститор.

/paper.standartnews.com, Мартин Леков/

 

 
САЩ купува германска техника заради заплахата за затваряне на Ормузкия проток
07.08.2012, 21:50

Пентагонът спешно купува германски подводни безпилотни апарати за разминиране на Ормузкия проток, ако Иран реши да го блокира с морски мини, пише руският в. „Независимая газета“, предаде БТА.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси се оплака, че Техеран е способен да го направи, във връзка с това бе увеличен двойно – на осем кораба, отрядът минни тралчици на Пети флот на САЩ, базиран в Бахрейн. Очаква се безпилотните апарати да засилят бойните им възможности, посочва изданието.

Става дума за германски подводни тралчици модел „Сийфокс“ („Морска лисица“). Според „Лос Анджелис таймс“ Пентагонът е поръчал първата пратка още през февруари.

Подводните апарати с дължина 1,3 м и тегло 40 кг се произвеждат от „Атлас електроник“ – съвместна компания на „Тисен-Круп“ и аерокосмическия концерн „И Ей Ди Ес“. Те стартират от кораби или хеликоптери, после използват подводни радари, камери и специални заряди, за да „подушват“ мини и да ги унищожават.

За всеки германски апарат от този вид армията на САЩ плаща по 100 хил. долара, пише всекидневникът и цитира германския в. „Ди Велт“, според който сумата естествено не е малка, но разминирането с такива средства става по-бързо и по-безопасно, отколкото при класическия метод с използване на сапьори гмуркачи.

Ормузкият проток е сред най-важните морски артерии в света и в най-тясното си място е широк едва 54 км, а гигантски танкери превозват през него значителна част от петрола, консумиран в цял свят. Затова наричат този проток „стратегическо иглено ухо“.

Западни медии цитират командващия иранските военноморски сили адмирал Хабибола Саяри, че затварянето на Ормузкия проток би било „лесно, колкото да отпиеш глътка вода“. Според Международния институт за стратегически изследвания в Лондон Техеран може да използва за целта противокорабни ракети, главно китайски. Иран има патрулни кораби, носещи по 4 ракети, и скоростни катери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, въоръжени с по една. Американците обаче се опасяват най-много от близо

20-те ирански труднооткриваеми миниатюрни подводници - всяка може незабелязано да постави по две мини, се казва в материала.

Нищо чудно напрежението в района наред с атомното досие на Техеран и заплахата за Израел да стане детонатор за евентуална военна операция на САЩ и съюзниците им срещу Иран, изтъква руският вестник.

Кристофър Хармър от вашингтонския Институт за военни изследвания предупреждава, че ако протокът бъде блокиран, „за САЩ това ще е казус белли (повод за война)“, допълва „Независимая газета“.

/Maritime.bg/

 
Стотици разгледаха във Варна китайската фрегата „Йентай“
07.08.2012, 21:46

Над 500 варненци и гости на града разгледаха китайската фрегата „Йентай“, която е на четиридневно посещение у нас. Това стана при засилени мерки за сигурност.

Плавателният съд, заедно с честия посетител на Варна AIDA Aura бяха атракция на Морска гара.

Моряците на борда на „Йентай“ учтиво, без откази, се снимаха за спомен с посетителите........... Прочети още

 
"Римпак-2012": Русия на път към НАТО ли?
07.08.2012, 21:04

Отряд кораби на Тихоокеанския флот на Военноморските сили на Русия в състав големия противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев”, танкера „Борис Бутом” и спасителния кораб „Фотий Крилов”, пристигнаха в Пърл Харбър: основната част на ученията "Римпак-2012" благополучно приключи.

След посещение на главната база на Тихоокеанския флот на САЩ, руските кораби ще поемат курс към Владивосток. Ученията на страните от Тихоокеанския регион "Римпак" целят главно трениране на бойни действия и взаимодействие на военноморските сили на страните-съюзници на САЩ. За ученията бяха поканени страните, имащи очевидни или скрити проблеми с Китай, и някои нарекоха тези учения „антикитайски”.

Впрочем, да се говори, че Русия заедно със САЩ се готвела да воюва с Китай, ще е най-малкото преждевременно: флотовете на Русия и САЩ отработваха взаимодействие в антипиратски операции. Това са десантиране на групи за преглед и подразделения на антитерора на „подозрителни” и „превзети от терористите” кораби, съвместно маневриране, патрулиране, издирвателни операции.

Въпреки това, Русия и САЩ активно отработват взаимодействието на своите Въоръжени сили, още повече, че "Римпак" не са първите или последни учения през 2012 година, по време на които руски кораби действат съвместно с кораби на НАТО, и самият списък на ученията не се ограничава само с военноморски сили. Може да се каже, че интензивността на съвместните действия в момента е максимална за цялата история след Втората световна война.

Въпреки това, става очевидно, че днес да се говори за влизане на Русия в НАТО не се налага. Това би било еднакво неизгодно и на двете страни.

За включване в състава на алианса, НАТО ще трябва да реши редица въпроси, свързани с инкорпорирането на един гигантски военен потенциал, сравним в рамките на блока само с американския. Този процес не може да не предизвика болезнена реакция сред новите членки на блока, които го разглеждат като „щит против Русия”. А в случай на включване на Русия в Северноатлантическия алианс и образуване, например, на самостоятелно „източноевропейско командване на НАТО”, ще е много вероятна ситуацията, когато минимум част от бившите членки на Организацията на Варшавския договор ще бъдат принудени отново да получават заповеди от Москва.

За Русия членуването в НАТО ще означава влизане в една огромна пъстра организация с неопределена историческа перспектива и значителни вътрешни разногласия, плюс отегчена от тежестта на конфликта в Афганистан с неясни последици, и с напълно реалната перспектива от една голяма война в Близкия Изток.

При тези условия „обединяването” на Москва и Вашингтон под звездата на Брюксел изглежда слабо вероятно. Макар това и да не пречи на съвместните учения. Сега Русия и САЩ имат твърде много допирни точки и едва ли предизборната реторика или проблемите на алианса са в състояние да попречат на опитите за завързване на нормални отношения. А какви форми ще придобие то – ще го покаже времето.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Ученията "Кавказ-2012" включват и бойни стрелби с ОТРК "Искандер"
07.08.2012, 18:55

ОТРК "Искандер"По време на военните учения "Кавказ-2012", които ще се проведат в южна Русия през септември, ще има бойни стрелби с ракетни комплекси „Искандер".

Това заяви заместник-началникът на Генералния щаб на руските Въоръжени сили генерал-полковник Александър Постников, цитиран от РИА Новости.

„Ще бъдат включени някои елементи от високоточни оръжия, управлявани от Сухопътните войски, включително ракетните комплекси „Искандер", обясни той. По време на ученията ще има бойни стрелби с различни ракети. Те ще се проведат в периода 17-23 септември и в тях ще участват 8000 руски военнослущежи.

По думите на Постников с бойната стрелба с високоточни оръжия се цели тестването на контролните системи. Той увери, че военните ще предприемат всички необходими предохранителни мерки на мястото на ученията. „Разбираме условията, в които ще се проведат ученията и със сигурност ще се вземат превантивни мерки. Имаме всички налични възможности да осигурим това", допълни Постников. – Още за ОТРК „Искандер”

/news.ibox.bg/

 
Хеликоптер на ВВС извърши авиомедицинска евакуация на двамата най-тежко пострадали при взрива на газстанция в Разград
07.08.2012, 18:40

вертолет „Кугар” Хеликоптер на Военновъздушните сили извърши полет за авиомедицинска евакуация на двамата най-тежко пострадали при взрива на газстанция в Разград, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Евакуацията беше извършена с вертолет „Кугар” от авиобаза Крумово по маршрут Крумово – Русе – София с екипаж полковник Иван Николов и майор Бойко Личев и двама спасители. Във вертолета летяха и лекари от Военна болница – Пловдив. Екипажът и лекарите са обучени и сертифицирани за авиомедицинска евакуация по стандартите на НАТО. С пострадалите тръгнаха и придружаващи лекари от болницата в Русе.

На летище София пострадалите бяха посрещнати от медицински екип и настанени за лечение в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов”.

Задачата беше изпълнена при висока организация, в срок и при стриктно спазване на мерките за безопасност, независимо от рекордно високите температури за деня.

 
Започва строителството на поредната подводница за Черноморския флот на Русия
07.08.2012, 17:07

Строителството на Б-261 "Новороссийск" Според източници от руския военнопромишлен комплекс, на 17 август 2012 година е планирано официално в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург да започне строителството на голямата неатомна подводница "Старый Оскол" (предполагаем строителен номер 01672) – третата субмарина от проект 06363 (адаптиран за Черно море вариант на проект 636) за ВМФ на Русия.

Предполага се, че общо за Черноморския флот на Русия тази корабостроителница ще построи шест подводници от този проект. Контрактът за строителството на главната подводница бе сключен с военното ведомство на Русия през август 2010 година, и веднага, на 20 август същата година  в "Адмиралтейские верфи” започна строителството и под името Б-261 "Новороссийск" (заводски номер 01670). През септември 2011 година бе подписан контракт за изработката и на останалите пет подводници от проект 06363, като втората субмарина от серията Б-237 "Ростов на Дон" (заводски номер 01671) беше заложена на 21 ноември 2011 година.

Всичките шест подводници трябва да влязат в състава на ВМФ на Русия в периода от 2014 до 2016 година.

Съобщава се също, че Министерството на отбраната на Русия се е отказало от предложението две от шестте подводници проект 06363 да се строят в корабостроителницата "Северное машиностроительное предприятие" в Северодвинск. И така всичките шест подводници ще бъдат построени в корабостроителницата в Санк Петербург. – Още руски подводници

 
Френски войник е убит при военна операция в Афганистан
07.08.2012, 14:09

Един френски войник е бил убит при операция на афганистанската армия в провинция Каписа, предаде АФП, позовавайки се на комюнике на френското президентство.

Загиналият е подофицер от 13-и батальон на алпийските стрелци от Шамбери.

Друг френски войник е бил ранен, но животът му е вън от опасност.

Инцидентът е станал по време на операция на афганистанската армия в източната провинция Каписа. Убитият войник е бил част от помощна група, която е съветвала афганистанските сили. – Още за Афганистан

/Pan.bg/

 
Демокрация, демокрация, ама оръжието носи пари!
07.08.2012, 13:42

Leopard 2A5Германското правителство с едната ръка подкрепя демокрацията и човешките права по света, а с другата подписва разрешения да се изнасят оръжия за държави, които не са светъл пример за демокрация и човешки права.

Катар иска да купи около 200 германски танка от типа „Леопард”. Независимо, че производители са частни компании, германските закони предвиждат процедура за одобрение на такива сделки. Предложението обаче се изготвя не във Външното министерство, а в Министерството на икономиката, докато самото решение се взима в условията на голяма секретност от така наречения Съвет по сигурността начело с канцлерката. Тим Асман смята, че процедурата е сбъркана и облагодетелства само интереса на частния бизнес........... Прочети още

 
ВВС на Индонезия получиха първите Super Tucano
07.08.2012, 10:05

EMB-314 Super Tucano. Снимка от сайта embraer.comБразилската компания Embraer е предала на ВВС на Индонезия първите 4 от общо 8 поръчани учебно-бойни самолети EMB-314 Super Tucano, съобщава Jane's. Церемонията по предаването се е състояла на 6 август, като няма информация кога Индонезия ще получи останалите четири самолета по договора от 2010 г. Новите самолети ще бъдат зачислени към авиобаза Абдул-Салех в Източна Ява.

Допълнително Индонезия е подписала съглашение за закупуване на още осем самолета A-29 Super Tucano.

Интересното е, че през 2011 г. Индонезия закупува и 16 учебни самолета T-50 Golden Eagle от корейската компания KAI, като част от същия конкурс за 16 учебни самолета, по който се придобиват и бразилските Super Tucano. – Още за Super Tucano

/Pan.bg/

 
МО е с надпланови приходи, иска да ги ползва за авиационната техника
07.08.2012, 09:19

За първото полугодие МО има собствени приходи  от 62 134.5 хил.лв.  Това е 112.45%  от годишния план, става ясно от отчета на ведомството. Отличник е централната администрация. Тя е реализирала собствени приходи от 151,48 на сто. След нея са висшите военни училища – 78,13 процента и останалите второстепенни разпоредители с бюджетни кредити- 39, 53 на сто

В документа се посочва, че е налице преизпълнение на утвърдения план за приходи, реализирани централно чрез „Снабдяване и търговия-МО” ЕООД. Те възлизат на 59 214.3 хил. лв. Над плана са 7 197.8 хил. лв. Преизпълнението се дължи на извършена търговска реализация на излишни за БА отбранителни продукти. Изготвено е писмо до Министерството на финансите реализираните надпланови приходи да се предоставят допълнително в бюджета на МО за спешни и неотложни разходи за ремонт и възстановяване на авиационна техника за нуждите на Въоръжените сили и оборудване на модулните формирования, участващи в дейности  за преодоляване на последствията от бедствия и аварии, се отбелязва в отчета.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Лазер на американския есминец Dewey
07.08.2012, 09:10

DDG 105 Dewey (тип Arleigh Burke Flight IIA) В мрежата се появиха любопитни снимки на американския военен кораб DDG 105 Dewey (тип Arleigh Burke Flight IIA) с монтирана на вертолетната му площадка експериментална лазерна установка LaWS заедно с контейнери с електрогенератори.

Лазерната система LaWS (Laser Weapon System) е разработена от Directed Energy Warfare Office (DEWO) с участието на Електронно-оптическия център на щат Пенсилвания (Pennsylvania State Electronic-Optic Center), Военноморската изследователска лаборатория (Naval Research Laboratory) и корпорациите Raytheon, L-3 Communications и IPG Photonics. Установката използва твърд лазер с мощност 33 кВт. От 2007 година с този експериментален образец се провеждаха наземни изпитания на полигоните Уайт Сандс и на остров Сент-Николас (където успешно поразява БЛА), като наскоро той бе преместен на есминеца Dewey за провеждане на корабни изпитания.

Тази установка е само експериментална и основно се използва за отработване на тактически решения на действия на бойни твърдотелни лазери в морски условия. На основата на технологията LaWS корпорацията Raytheon, съгласно контракт с ВМС на САЩ, извършва разработка на пълноценна лазерна установка, интегрирана в състава на корабния зенитно-артилерийски комплекс Phalanx.

 
Иран извършва капитален ремонт и модернизация на своите изтребители МиГ-29
07.08.2012, 08:26

МиГ-29 на иранските ВВССайтът на американското издание Examiner, който се позовава на иранската информационна агенция FARS, съобщава, че ВВС на Иран извършват капитален ремонт и модернизация на своите изтребители МиГ-29.

„Пететапният” капитален ремонт е започнал през месец февруари 2011 година с два самолета, базирани в авиобаза Тебриз (северозападна част на  страната). Съобщава се, че една от ремонтираните машини вече е извършила изпитателен полет на 4 август т.г.

Смята се, че към януари 2011 година ВВС на Иран разполагат с около 85-95 изтребители от този тип. Четири МиГ-29 прелетяха в Иран от Ирак преди там да нахлуят САЩ, а останалите са купени от СССР през 1990-те години (около 11 милиона долара на самолет).

Иранските специалисти по време на тези ремонти монтират на МиГ-29 „три типа съвременни електронни системи за увеличаване на възможностите на самолета”, съобщава агенцията. Повечето МиГ-29 са оборудвани със система за дозареждане с гориво във въздуха, съвместима с оборудването на самолетите-цистерни на ВВС на Иран. – Още за МиГ-29

 

 
Брюксел изтегля войниците си от Афганистан
06.08.2012, 22:23

Белгия е изтеглила първата група от свои военнослужещи, охраняващи летището в Кабул, предаде РИА "Новости".

Заедно с 24 белгийци от Афганистан са се завърнали и 10 люксембургски военни. Смесен белгийско-люксембургски взвод охранява летището в афганистанската столица от 2003 година.

Планира се до 30 септември белгийците напълно да прекратят мисията си на летището в Кабул. През септември и ноември от Афганистан трябва да си тръгнат още 230 белгийски военни. До края на годината белгийският контингент в Афганистан ще бъде съкратен от 626 до 360 души. Шест белгийски изтребителя ще останат в централноазиатската страна до края на 2014 година.

 
ВМС искат нова подводница
06.08.2012, 22:18

подводницата "Слава" Половин година, след като България се отказа да развива подводен флот и пенсионира единствената си подводница с решение на военния министър Аню Ангелов, военноморските сили планират да възобновят програмата си и се надяват към 2020 година да имат осигурено финансиране за това. Командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов съобщи, че армията се нуждае от подводница и според сегашните планове след 2020 година тя може да бъде закупена.

ДУМА припомня, че през ноември България официално закри подводния си флот, след като подводницата "Слава" бе извадена от състава на военноморските сили. Така с решението на военния министър бе сложен краят на българското подводничарство, което има близо 100-годишна история.

Подводницата "Слава" става собственост на община Варна и ще бъде превърната в музей, а подводницата "Надежда", която бе изведена по-рано от състава на ВМС, ще бъде нарязана на скрап. Аню Ангелов обясни, че в основата на решението за закриването на подводния флот е била военната експертиза на ВМС. Според него е необходим по-различен вид способности, отколкото дава самата подводница. Тази негова преценка беше остро критикувана от експерти, които повдигнаха въпроса и как точно ще се провеждат ученията на военноморските сили без подводница.

В последните години военното министерство вложи значителни средства в придобиването на фрегати. А до 2014 година се планира да бъде извършена модернизация на три фрегати на ВМС. Едно от основните предназначения на фрегатите е откриването и унищожаването на подводници. Според експерти липсата на подводница ще затрудни провеждането на учения и подготовката на моряците.

"Подводницата е едно съоръжение, даващо наистина не само боен потенциал, но и възможност за разузнаване, за определяне на район, където са така наречените асиметрични заплахи", каза Николов, аргументирайки необходимостта да бъде закупена машината. "Всеки има нужда от това, което може да си позволи. На този етап сами разбирате, че трябва да бъдем съпричастни с условията, в които живеем, а подводницата е едно изключително скъпо съоръжение", посочи командирът на ВМС. Според него България може да си закупи среден клас подводница. Той не представи точни разчети колко би могла да струва една такава подводница. "Зависи от годините й, но като пример мога да ви кажа - тази, с която ние с умиление се разделихме, само батерията й струваше 5 млн. лв. Колегите от Германия казаха, че могат да я вземат и да я включат в Книгата на Гинес за това, че поддръжката от нашите моряци беше такава - гаранцията е пет години, ние я използвахме 11", коментира Николов.

/в. Дума/

 
Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев: Министерството на отбраната винаги се е отнасяло с разбиране към проблемите на военноинвалидите и военнопострадалите
06.08.2012, 22:06

Валентин Радев„Министерството на отбраната винаги се е отнасяло с разбиране към проблемите на военноинвалидите и военнопострадалите и е участвало активно в тяхното решаване“, каза днес, 6 август, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Той взе участие в срещата, която се проведе по инициатива на президента на Република България Росен Плевнелиев с представители на министерствата на здравеопазването, финансите, труда и социалната политика, както и с представители на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните.

По време на срещата бе намерено решение на проблема с осигуряването на лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, като се запази съществуващия за тях преференциален ред.

„Конструктивният дух на срещата в Президентството допринесе за намирането на решение, с което са ангажирани няколко институции. Ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите ще могат да разчитат на подкрепата на Министерството на отбраната“, посочи заместник-министър Радев.

Само през второто тримесечие на годината Министерството на отбраната е предоставило повече от 76 000 лева за подпомагане на военноинвалиди и военнопострадали.

/МО/

 
История на руските ВВС: военните години
06.08.2012, 21:57

На 12 август Русия ще чества 100 години на Военно-въздушните сили (ВВС) – в този ден през 1912 година в Руската империя бе издадена заповед за формиране на специална въздухоплавателна част. По-късно тази дата стана Ден на Военновъздушните сили на Русия.

В историята на руските ВВС особено място заема войната с фашистка Германия 1941-1945 година. По време на ожесточените боеве съветските летци успяха да разгромят хитлеровите асове, въпреки че началото на войната беше крайно неуспешна и дори трагична за тях. Още на първия ден бяха унищожени 1200 съветски самолети. Ущърбът, нанесен на съветската авиация в началото на войната, беше ужасен по мащаб, отбелязва военният историк Витали Лебедев:

   - Причините на това са много. Главната бе внезапното нападение срещу СССР, към което много военачалници не бяха готови. Работата стигаше до там, че самолетите в граничните окръзи стояха на летищата, като на някакъв парад, и беше достатъчно само да се хвърлят бомби по тях.

Друга причина е, че редица военачалници – в това число и авиационни – бяха разстреляни по време на репресиите през 30-те години. А това се отрази върху качеството на подготовката и командването на ВВС, отбелязва историкът. Въпреки това, след разгромяването на немците край Москва и в Сталинградската битка, станала начало на коренния прелом във войната, положението във въздуха също започна да се променя. През 1943 година стратегическото господство във въздуха премина на страната на съветските ВВС. Нарасналото равнище на бойното майсторство на съветските летци във въздушните сражения на Северен Кавказ, на Курската дъга, в операциите на Днепър, се прояви в едно огромно количество свалени немски самолети, в по-високото майсторство на командването на авиационните части и съединения, казва историкът Владимир Иванов:

   - Появи се умението за оперативно управление на операциите от земята, бързо включване на авиационната подкрепа за наземните войски. Съветските летци започнаха да разсредоточават авиацията на различни височини. Именна на Курската дъга се роди прочутата „етажерка на летеца” Покришкин: започвайки от височина 7000 метра и надолу – почти до земята – се разполагаха бойните редици на изтребителната авиация. Всичко това се отрази върху унищожаването към края на войната на по-голямата част немски асове.

По време на войната се усъвършенстваха изтребителите, бомбардировачите, щурмоваците, отбелязва Витали Лебедев:

   - Създаваха ги конструкторските бюра на Илюшин, Туполев, Микоян, Лавочкин, Яковлев, Петляков и други конструктори. Изтребителите Ла-5, Як-3, модифицираният Ил-2 с двуместната кабина и бомбардировачът Пе-2 – именно те поеха основната тежест на войната във въздуха. – Още за руските ВВС

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Почина последният войник, участвал в първата битка на Втората световна война
06.08.2012, 17:49

Мемориален комплекс В Полша почина 97-годишният Игнаци Сковрон - последният ветеран от битката при Вестерплате, с която е започнала Втората световна война.

Сковрон беше последния останал жив член на поделението на полската армия, което е отбранявало през септември 1939 година полуостров Вестерплате в северна Полша.

Немските войски са разчитали да превземат Вестерплате за няколко часа, но полският гарнизон с численост по-малко от 200 души е удържал една седмица. От полска страна е имало малко повече от 70 души убити и ранени, а от немска страна - около 300 души.

 
Базовият миночистач „Шквал” отплава за поредното участие в BLACKSEAFOR
06.08.2012, 17:33

базов  миночистач „Шквал” В неделя, 5 август 2012 г., базовият миночистач „Шквал” от състава на дивизион миночистачни кораби на военноморска база Бургас, отплава за поредното участие в оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.

На ритуала присъстваха началникът на щаба на военноморска база Бургас капитан І ранг Георги Русев, командирът на дивизиона капитан І ранг Велко Велков, близки и роднини на екипажа.

Под командването на командирът - капитан–лейтенант Димитър Хайдутов, корабът ще се включи във второто за тази година развръщане на оперативната група. В съединението ще бъдат още кораби от Румъния, Русия, Турция и Украйна. Ще бъдат посетени градовете Гъолджук, Трабзон и Новоросийск, където ще се проведат официални визити и работни срещи по организиране на съвместните действия. На море ще се отработят епизоди по контрол на корабоплаването, приемане и предаване на информация, организиране на различните видове отбрани.

Това е четвъртото участие на базов миночистач „Шквал” в активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. Предишните му участия са през август 2003, август 2005 и април 2006 г.

Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море (BLACKSEAFOR) е създадена на 2 април 2001 г. в Истанбул с подписването на министерско споразумение между всички черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Идеята за формиране на многонационално съединение възниква на втората среща на командващите на ВМС във Варна през 1998 год. Основната цел, която си поставят участниците в тази инициатива, е развитие на регионалното военноморско сътрудничество. - Още за BLACKSEAFOR

/ВМС/

 
Акредитираха за пет и шест години висшите военни училища
06.08.2012, 14:19

Акредитационният съвет към Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) даде институционална акредитация на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров” за шест години с оценка 9,16 точки от 10 възможни. Определен е капацитет на висшето училище от 3325 курсанти, студенти и докторанти.

От сайта на агенцията научаваме, че по-рано институциална акредитация са получили Военна академия „Георги С. Раковски” с оценка 8,92 за срок от пет години и НВУ „Васил Левски” с оценка 8,65 за срок от пет години.

/Otbrana.com/

 
"Сухой" е продал над 2500 изтребители в чужбина
06.08.2012, 14:14

Су-30МК2 на ВВСна Индонезия. Снимка от сайта thejakartapost.comОт 1964 г. до сега Съветският съюз и Русия са продали в чужбина над 2500 изтребителя „Су”.

„Авиационните комплекси са доставени в страни от Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Много от ВВС на тези държави и сега експлоатират част от тези самолети. Изтребителите „Су” се наложиха с репутацията на надеждни и ефективни бойни комплкси, способни да изпълняват широк спектър от бойни задачи”, се казва в съобщение на компанията „Сухой”.

По време на СССР в чужбина са изнесени самолети от следните серии: Су-7, Су-17, Су-20, Су-22, Су-24, Су-25 и Су-27. След 1996 основен изтребител за експорт става Су-30 в различни модификации. Особено много продажбите нарастват след 2000 г. с появата на Су-30МК и Су-30МК2. Тези изтребители са закупени от Индия (Су-30МКИ), Китай (Су-30МКК), Малайзия (Су-30МКМ) и други страни.

Сега руските ВВС се подготвят да приемат на въоръжение Су-35, който ще участва и в конкурса за нов изтребител в Бразилия. Продължават изпитанията на ‘стелт’ изтребителя пето поколение Т-50 (ПАК-ФА). – Още за Сухой

/Pan.bg/

 
Филипините купуват поддържани италиански фрегати
06.08.2012, 14:05

Фрегатa проект "Маeстрале". Снимка от сайта eunavfor.euВоенното ведомство на Филипините се е договорило с Италия за закупуването на 2 ракетни фрегати тип "Маестрале" от състава на италианските ВМС, съобщава филипинското издание Malaya Business Insight. Според министъра на отбраната на Филипините (Voltaire Gazmin) сделката ще е на стойност 280 млн. долара.

Планира се договорът да бъде подписан през януари 2013 г., а корабите след ремонт да бъдат предадени през ноември същата година. Корабите ще бъдат продадени с пълен комплекс противокорабни и ПВО оръжия.

Към момента в състава на италианските ВМС има 8 фрегати тип "Маестрале" - "Маестрале", "Грекале", "Либеччио", "Сирокко", "Ализео", "Эуро", "Эсперо" и "Дзеффиро". Кои именно кораби ще закупят Филипините за сега не е известно. Всичките са въведени на въоръжение в периода 1982-85 г. Фрегатите имат водоизместимост 2500 тона, максималната скорост 32 възла и далечината на плаване 6000 морски мили.

Въоръжението им включва ПКР Teseo, ПВО комплекс Aspide, 1 127 мм оръдие Otobreda, 2 скорострелни 40 мм оръдия DARDO и два торпедни апарата калибър 533 мм и 324 мм.

 
Тайван изведе в резерв всички ракети Sparrow
06.08.2012, 13:42

 AIM-7 Sparrow. Снимка от сайта fallingpixel.comКомандването на ВВС на Тайван е извело в резерв всички ракети AIM-7 Sparrow "въздух-въздух", както и зенитните им модификации. Повод за това е големия брой откази на двигатели и на някои системи на ракетите в хода на мащабни изпитания проведени в началото на 2011 г. Сега ракетите Sparrow ще бъдат използвани от тайванските ВВС само в случай на война, съобщава Strategy Page..

Тайван закупува първите ракети в първата половина на 1990-те години. Общо на въоръжение във ВВС на страната са постъпили около 1100 ракети от този тип, като голяма част от тях са модернизирани. П о време на изпитанията проведени от ВВС на Тайван през март 2011 г. е установено, че 2 от 4 изстреляни ракети не успяват да поразят целта. Представители на ВВС са заявили, че пусковете са проведени в пълно съответствие с техническата документация и няма субективни грешки от страна на военните.

След това е започната съвместна проверка на ракетите Sparrow с производителя Raytheon. Засега няма подробности от проверката, но бе обявено че те са свързани с работата на двигателите и на някои системи на ракетите.

Изданието отбелязва, че проблеми с работата на двигателите в момента се срещат и при ракетите AIM-120 AMRAAM. При производството им доста често се бракуват силовите установки, произвеждани от компанията АТК. – Още за Sparrow

 
Лагерен сбор по водолазна подготовка в поделение 28880 – Белене
06.08.2012, 13:01

От 6 до 10 август във военно формирование 28880 – Белене ще се проведе лагерен сбор по водолазна подготовка. В него ще вземат участие военнослужещи от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски. 

В хода на водолазната подготовка, те ще проведат  занятия на река Дунав и ще отработят  задачи по водолазни спускания в различни условия. Ръководител на лагерния сбор е капитан Здравко Кърнев. От 13 до 24 август водолазният лагерен сбор ще продължи във  Военноморска база Бургас.

/landforce.mod.bg/

 
“Кокошката” на военните не снася златни яйца
06.08.2012, 10:24

Правителството на ГЕРБ усилено подарява военни имоти. Очакванията, че армията ще спечели от тази търговия не се сбъдват години наред. Тази своеобразна кокошка не снася златни яйца. Впрочем не само златни. Почти никакви. Причината е в сбърканата формула на реформата на Въоръжените сили. Основните процеси – съкращаване на личен състав, освобождаване от ненужните имоти и боеприпаси, не тръгнаха и продължават да не вървят паралелно.

Приоритет се дава на намаляването на щатовете и на уволнението на офицерите, сержантите и войниците. Боеприпасите сами гърмят. Все още обаче не е намерено печелившо за армията мениджърско решение, що се отнася до ефективната реализация на имотите.

Виновна за това не е само кризата на пазара, която се посочва във всеки доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през последните години. Оказва се, че това дело е преди всичко управленско, което е обречено на провал без политическа воля............ Прочети още

 
Мъглите падат от високо
06.08.2012, 10:17

Първият терористичен акт в страната след демократизацията показа истинското лице на нивото на Национална и гражданска сигурност.

Докато в работата на структурите за борба с криминалната и организираната престъпност и тези на охранителна полиция ефектът или по-скоро дефектът е ясно видим и бързо проявяващ се (около 150 000 регистрирани престъпления годишно, разкриваемост около 40%, латентна, нерегистрирана престъпност между 50 и 80%), то в обвитите с тайнственост разузнавателна и контраразузнавателна служба и други подразделения с антитерористична насоченост всичко е загърнато  в тайнственост, загадъчност, класифицираност........ Прочети още

 
„Випуск- 2012” ще отплава от флотската Алма матер
06.08.2012, 09:52

На 11.08.2012 г. от 10.00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна ще се състои тържествено връчване на дипломите на студентите от „Випуск- 2012” на Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”. На тържеството дипломи ще получат 34 студенти с образователно-квалификационна степен „магистър” по специалностите „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми”, „Управление на пристанищата”, „Електрообзавеждане на кораба” и „Технология на кораборемонта”, а с образователно-квалификационна степен „бакалавър” -  118 студенти по специалностите „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми”, „Корабна радиоелектроника”, „Електрообзавеждане на кораба”, „Технология и управление на флота и пристанищата”, „Речно корабоплаване” и „Технология на кораборемонта”.

Отличник на “Випуск- 2012” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” с общ успех от курса на обучение „Отличен 5.96” е  курсант-мичман Десислава Ангелова Русева – специалност “Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС”, специализация “Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”. Първенец на „Випуск- 2012”- студенти е бакалавър Есин Ерол Мехмед, специалност „Технология и управление на флота и пристанищата” с общ успех „Отличен 5.95”.

Придобитата от випускниците професионална квалификация е с международно признание. Тържеството ще започне с посрещане

По тези стълби преди пет години момчетата и момичетата от „Випуск- 2012” се изкачиха, за да се спуснат по тях сега с дипломи в ръка и с пътен лист за професионалната им изява като морски специалисти.

бойното знаме на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, изпълнение на  химна на Р. България от Представителния духов оркестър на ВМС и ще бъде открито със слово на Началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф., д.в.н. Боян Медникаров. Следва заповед на началника на ВВМУ за дипломиране на студентите, награждаване на първенеца на „Випуск 2012” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и на отличниците по специалности, връчване на дипломите на студентите, връчване на награди от представители на фирми и организации от морския бизнес и индустрия. След поздравленията към випускниците от официалните лица церемонията ще завърши с изпълнение на химна на ВВМУ „Чеда сме ние на морето” и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

На тържеството на студентите  от „Випуск - 2012” са поканени „инистъра на отбраната г-н Аню Ангелов, Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Ивайло Московски, министъра на образованието -  проф. Сергей Игнатов, заместник- началника на отбраната - вицеадмирал Пламен Манушев, командира на ВМС - контраадмирал Румен Николов, кмета на Община Варна- г-н Кирил Йорданов, областния управител на Варненска област г-н Данчо Симеонов, Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, председателя на Общински съвет - Варна - г-н Николай Апостолов,  генералните и почетни консули във Варна, изпълнителния директор на ИА „Морска администрация”- к.д.п. Сергей Църнаклийски, председателя на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище капитан Петър Тухчиев, ректорите на варненските университети, представители на фирми и организации, свързани с морския бизнес и индустрия,  бивши началници на ВВМУ.

На 12.08.2012 г. от 9.00 ч. на Морска гара Варна ще се проведе тържественият ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск - 2012” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Офицерски пагони ще получат 20 курсанти, от които 3 дами. Първенците на специалностите са: „Военноморски комуникационни радиотехнически системи” (курсант- мичман Десислава Ангелова Русева - отличник на „Випуск- 2012” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” с общ успех от курса на обучение „Отличен 5.96”), „Корабоводене за ВМС” (курсант- ичман Мария Веселинова Енева с общ успех от курса на обучение „Отличен- 5.86”) и „Корабни машини и механизми за ВМС” (курсант-мичман Михаил Василев Михайлов с общ успех от курса на обучение „Мн. добър 4.84”). Всички те са преминали успешно петгодишния курс на обучение и ще продължат реализацията си в структурите на ВМС, съобщиха от „Връзки с обществеността” на ВВМУ.

/Морски вестник/

 
ВВС спасяват хора, гасят пожари, а са оставени без пари. Защо? Къде изчезнаха парите от продажбата на вертолетите Ми-17 и Ми-24?
06.08.2012, 09:41

Ми-8На 17 януари 2012 г. уеб-сайтът на министерството на отбраната съобщи, че в търговското дружество „Снабдяване и търговия - МО” ЕООД са постъпили 29 262 720.00 лева от продажбата на 6 вертолета Ми-17 и 5 вертолета Ми-24.

Появиха се много и различни мнения за какво ще бъдат използвани тези пари.

В интервю за един от водещите български всекидневници в началото на 2012 г. военният министър Аню Ангелов каза: Искаме да използваме парите от продажбата на вертолети за логистична поддръжка на новите вертолети, възстановяване на хеликоптерите Ми-24 и Ми-17. А също така и за поддръжка на новите транспортни самолети "Спартан".

В началото на април 2012 г. министър Аню Ангелов заяви, че е разговарял с министър Симеон Дянков за 29-те млн. лв. от продажбата на Ми-24 и Ми-17. Той е получил уверение, че парите ще бъдат дадени и до края на април ще стартират конкурсите за ремонт на някои от останалите вертолети Ми-17 и Ми-24.

Така двамата министри - Аню Ангелов и Симеон Дянков, създадоха впечатление и внушиха на широката общественост, че ще вдигнат ВВС на крака.

Във ВВС се появи надеждата, че част от техниката (вертолети и самолети) най-накрая ще бъде възстановена.

Днес е 6 август 2012 г. Вече никой не говори за възстановяване на наличните вертолети Ми-24 и Ми-17. Май всички забравиха за въпросните 29 262 720.00 лева от продажбата и никой не ги споменава. Къде изчезнаха тези пари?

А на земята стоят и чакат за резервни части, инспекции, ремонти, възстановяване и т.н. голям брой самолети и вертолети. Сред тях са транспортните самолети C-27J, вертолетите Bell, част от вертолетите Cougar, самолетите L-39 и др.

В началото на лятото се разбра, че ВВС няма да получат пълната сума от продажбата на вертолетите, а само около 2/3 от нея. Последваха нови разчети, калкулации, тънки сметки и... накрая се оказа, че парите за ВВС ще бъдат сведени до по-малко от 1/3 от сумата от продажбата на вертолетите.

В годината, в която българските ВВС отбелязват едновековния юбилей от първия си боен полет се наложи да участват в спасителни действия при наводнението в село Бисер, в потушаването на редица пожари, включително и този на Витоша. И точно в тази година ВВС са оставени без пари.

С горните "постъпления" до края на годината ситуацията във ВВС (и то при добро стечение на обстоятелствата) ще бъде следната: летящи 2 бр. изтребители МиГ-29, 2 бр. вертолети "Кугър", 2 бр. вертолети Ми-17, 2 бр. транспортни самолети C-27J.

От всичко по две. Едно време за толкова много двойки биха ни писали една обща голяма двойка.

Днес просто са ни отписали.

Къде изчезнаха парите от продажбата на вертолетите, г-н министър на финансите?

/Pan.bg/

 
Ден на Хирошима
06.08.2012, 09:23

ХирошимаНа 6 август 1945 г. в 8,15 ч. над Хирошима избухва първата атомна бомба, употребена срещу мирно население. Градът е разрушен напълно от "Малчуган"-а (така е кръстена бомбата), хвърлен от американския бомбардировач B-29 "Енола Гей". Взривът е еквивалентен на 12 500 т тринитротолуол. Непосредствено от него загиват около 100 000 души, жертвите до края на 1945-а са около 140 000, пет години по-късно броят им надхвърля 200 000. По решение на Съвета на мира 6 август е Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие.

Днес е още Международен ден "Лекарите в света за мир". 6 август е и Ден на милосърдието - посветен е на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма.

Отбелязва се от Националния музей "Земята и хората". Само на този ден в залата на Гиганските кристали се експонира "камъкът от Хирошима", получен в музея през 1997 г. от президентската администрация. Гранитният камък е част от трамвайната настилка, която е била изложена на въздействието на атомния взрив на 6 август 1945-а.

 

 
Конструктивен дефект в индийските Су-30МКИ
05.08.2012, 20:34

Су-30МКИКомандващият на военновъздушните сили на Индия NAK Browne е заявил, че ВВС на страната са открили „конструктивен дефект” в намиращите се на въоръжение Су-30, но той не застрашава летателната годност на изтребителите. Руското конструкторско бюро е уведомено за открития проблем в електро-дистанционната система за управление.

Що се касае до аварията от 13 декември 2011 г. със Су-30МКИ са въведени допълнителни проверки за да се предотврати в бъдеще подобни инциденти.Тогава двуместният Су-30 се разбива малко след излитане от военновъздушната база Lohegaon, като двамата пилоти се катапултурат успешно. Но както маршалът от авиацията споделя, че „няма нищо опасно що се касае до изтребителите от този тип или тяхната летателна годност. Аз самият летя на този самолет”. – Още за Су-30

/Pan.bg/

 
Японският министър на отбраната лети на MV-22
05.08.2012, 19:46

V-22В петък японският министър на отбраната Satoshi Morimoto е летял на американския конвертоплан MV-22. Полетът е осъществен по молба на японския министър и е продължил два часа. Министърът е седял зад пилота по време на целия полет. Пред кореспонденти Satoshi Morimoto е изразил впечатленията си, че полетът е протекъл ”по-гладко, отколкото си представях и нивото на шума не бе високо. Аз бих искал колкото е възможно по-скоро да разкажа за преживяното на губернатора на Окинава”.

Министърът е потвърдил за разликите в шума и други фактори между средните вертолети CH-46 (които сега са дислоцирани на базата Футенма, Окинава) и MV-22. Първите конвертоплани вече са транспортирани до Япония, но тяхната експлоатация ще започне най-рано есента, когато САЩ ще предостави официално на японското правителство резултатите от разследване на последните инциденти с MV-22, включително и от катастрофата в Мароко.

В префектурата Окинава губернаторът и населението са обезпокоени от плановете на САЩ да експлоатират MV-22 от намиращата се там база, най-вече поради опасения относно надеждността на конвертопланите и силния шум при излитане и кацане. – Още за MV-22

/Pan.bg/

 
Само глухите не чуват барабаните на войната
05.08.2012, 18:43

Думите в заглавието са на бележития политик на нашето съвремие Хенри Кисинджър, изречени неотдавна като контрапункт на изразяваното от множество анализатори убеждение, че войната е невъзможна. Войната е невъзможна, са смятали политици и анализатори и през 1913 г. и особено през 1939 г. И тогава, и сега се сочи съществуването на единна икономика и взаимните инвестиции, катастрофалните последствия за всички участници и т. н. Историята показва, че колкото по-близо е войната, толкова по-убедително се доказва нейната невъзможност.

Днес наблюдатели определят понятието "световна война" като съвкупност от няколко войни, които могат да се водят не едновременно, а не една "огромна" война, каквито са били първите две световни войни.

Причините за войната могат да бъдат всевъзможни.......... Прочети още

 
Полша планира масово танково превъоръжаване
05.08.2012, 17:52

танк AndersПолската армия планира да поличи до 1000 нови танка в различни варианти, съобщава Defense News.

Очаква се военното ведомство на Полша да подпише съглашение за началото на производство на танкове Anders. Прототип на тази машина е вече разработен от изследователския отдел OBRUM на групата Bumar Group.

Полската танкова програма е част от плана за кардинално превъоръжаване на сухопътните войски на страната. През януари министърът на отбраната на Полша Томаш Симоняк (Tomasz Siemoniak) заяви, че „реализацията на националната танкова програма ще увеличи мобилните възможности на сухопътните войски”, което се явява един от приоритетите при модернизацията на армията. Количеството на закупуваните танкове официално засега не се съобщава.

Прототипът Anders представлява бойна машина с маса от 32 т до 40 т в зависимост от конфигурацията. Лекия танк е въоръжен с 120-мм оръдие на шведската промишлена група RUAG, екипажа се състои от трима човека (и десант до седем човека). Машината има двигател с мощност 530 кВт на немската компания MTU Friedrichshafen, който позволява да развива скорост до 50 мили в час. Куполата на танка е оборудвана със система за активна защита Trophy на израелската компания Rafael.

Полските военни планират до две години да започнат изпитанията на танка. – Още за Anders

 
Над 300 000 лева е отпуснало МО за социално подпомагане от началото на годината
05.08.2012, 13:26

През второто тримесечие на годината в резултат на заседанията на Комисията по материално подпомагане МО е отпуснало помощи в размер на 110 009 лв. Бяха удовлетворени 471 заявления-декларации за отпускане на материална помощ от общо  502, които бяха  разгледани  на пет заседания на комисията, се посочва в доклада на министерството.

С еднократни помощи за посрещане на разходите при болест, смърт, злополука и други са подпомогнати 293 военноинвалиди с общо 36 600, 00 лв., 12 пенсионирани военнослужещи  с 1200, 00 лв.,  13 кадрови  военнослужещи с 9150, 00 лв., 13 цивилни служители с 7200,00 лв., 130 военнопострадали с 39449, 00лв., 10 ветерани с 810,00 лв., става ясно от документа. Допълнително с еднократни помощи са получили 78 деца на загинали военнослужещи в размер на 15800, 00 лв. Така общият размер на отпуснатите помощи за април, май и юни се изчислява на  110 009,00 лв.

Комисията по установяване качеството „военноинвалид и военнопострадал“ проведе две заседания, на които бяха разгледани 224 заявления. Издадени са 75 книжки на военноинвалид и военнопострадал, се уточнява в доклада.

През първото тримесечие на годината помощите бяха в размер на 207 783 лв. Тогава от 573 заявления комисията удовлетвори 523.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Китайската фрегата "Йентай" във Варна!
05.08.2012, 13:20

фрегата „ЙЕНТАЙ”Кораб от Военноморските сили на Китайската народна република - фрегата „ЙЕНТАЙ”, с бордови номер 538, акостира за първи път днес, 5 август, на Морска гара Варна.

Старши офицер на борда е заместник-началникът на Политическото управление на Северния флот на Военноморските сили на Китайската народна република контраадмирал Къвей Ся. Той е придружаван от командира на флотилия разрушители старши капитан І ранг Да-зон Уанг, заместник–началника на отдел „Връзки с обществеността” към Политическия отдел на Северния флот капитан І ранг Джин-го Ми и други офицери от Северния флот. Командир на кораба е капитан І ранг Хуа Ли............. Прочети още

 
Европейската ракета носител Ариана-5 изведе в космоса два спътника
05.08.2012, 08:50

Европейската ракета носител Ариана-5 От ЕКА са съобщили , че в 23:54 наше време ( на 2 август 2012), от космодрума Куру е стартирала тежка ракета носител Ариана-5 със спътниците Intelsat 20 и Hylas-2. Стартът е бил проведен от стартова площадка VA208 и за Ariane-5 това е 4 ти старт от началото на годината.

Общата стартова маса на излитащата ракета Ariane-5 е била 780 тона.

Според графика на старта, двата апарата трябва да заемат геостарционарни орбити съответно. Като първоначално са изведени на така наречената трансферна орбита, след което самите оператори на спътниците, с помощта на собствените двигатели на апаратите ще ги позиционират на нужните орбити.

Спътникът Intelsat 20 е със стартова маса 6090 кг и е създаден за международния спътников оператор Intelsat от американската компания Space Systems/Loral. Той ще бъде разположен над точка 68.5 градуса източна дължина - над Индийския океан , и ще дойде на смяна на остарелите спътници Intelsat 7 и 10, които предоставят услуги по предаване на данни, видео, телефонен трафик и други услуги над територията на Европа, Африка, Русия и Близкия Изток.

Стартовата маса на Hylas-2 е 3325 кг. Той е създаден за британската компания Avanti Communications от американската компания Orbital Sciences Corp. Апаратът ще бъде разположен над точка 33.5 градуса западна дължина за предоставяне на услуги по широколентов достъп до интернет в спътниковия Kа-диапазон над Европа , Африка и Близкия Изток.

Общата маса на апаратите е била 10183 кг, което е рекорд за Ариана-5.

По последни данни, от 1:25 ( 3 август 2012) , двата апарата успешно са били изведени на нужните трансферни орбити , пълното време за извеждане на спътниците е било 25мин 25 сек. Отделянето от ускорителя на спътника Intelsat 20 е било на 29 тата минута , а на Hylas-2 - на 35 та минута. – Още космически системи

/Spacenewsbg.com/

 
В Бурятия започват антитерористични учения на Индия и Русия
05.08.2012, 08:03

Руско-индийски антитерористични учения „Индра-2012” започват в неделя на полигон "Бурдуны" в Бурятия, съобщи пред РИА Новости официалният представител на Източния военен окръг.

Ученията „Индра” се провеждат в рамките на дългосрочна програма за военно-техническо сътрудничество между Москва и Делхи за периода от 2001 г. до 2020 г.

„Руско-индийските учения, които се провеждат за първи път в република Бурятия, ще имат антитерористичен характер. Мероприятието ще се проведе в периода от 5 до 16 август”, поясняват военните.

В ученията ще участват около 500 военнослужещи (по 250 от всяка страна) и около 50 единици бойна и специална техника, като индийските военнослужещи ще изпълняват задачите с руски бойни машини.

 
Какво би променил ударът срещу Иран?
05.08.2012, 07:45

В началото на годината бившият командващ Черноморския флот на Русия адмирал Комоедов даде шокиращо интервю пред „Независимая газета“. Той посочи, че вероятността „в най-скоро време“ да бъде нанесен военен удар срещу Иран е „200%“.

Комоедов не е случаен човек, той е един от критиците на Путин, обвиняващи руския президент за отслабване на военната мощ на Русия. Член е на комунистическата партия на РФ и председател на Комисията по отбрана на руската Дума. Едва ли адмиралът се опитва да плаши някого, по-скоро той бие тревога за нещо, което притеснява руския политически елит във връзка с развитието на ситуацията в Близкия изток след т.нар. арабски революции.......... Прочети още

 

 
Берлин ни предлага "Еврофайтер" на политическа цена
04.08.2012, 20:02

изтребител "Юрофайтър Тайфун" Германия е готова да достави изтребители "Юрофайтър Тайфун" втора ръка за българските ВВС, съобщи за "24 часа" отлично осведомен източник.

Досега се считаше за почти сигурно, че кабинетът предпочита американски Ф-16. Дори се водеха активни преговори за 8 машини от Португалия.

Ф-16 обаче са 25-годишни, и то от много старата модификация "Блок-15". Докато юрофайтерите са на 7-8 г. и с много по-модерни двигатели и електроника. Те се произвеждат от консорциум с немско, британско, испанско и италианско участие.

Решаваща роля за внезапния обрат в позицията на правителството има т. нар. политическа цена, на която Берлин е готов да ни даде самолетите, твърди източникът.

По неофициални данни офертата на САЩ за Ф-16 е 1,8 млрд. лв. Според министър Ангелов за изтребители може да отделим не повече от 400 млн. долара (550 млн. лв.) Няма данни за цените на "Еврофайтър", но се предполага, че се вместват в посочените 550 млн. лв.

"Може да очаквате неочакваното" - така военният министър Аню Ангелов коментира преди седмица варианта да вземем изтребители Ф-16 от Португалия.

"Процесът на оценка на възможностите за придобиване на нов тип изтребител за ВВС не е приключил. В МО продължават да постъпват предложения на фирми производителки. Когато има решение, инвестиционният проект ще бъде внесен в Министерския съвет", коментираха официално от пресцентъра на МО вчера. – Още за "Еврофайтер"

 
Прочистени са 23 576,5 декара в района на община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт“, която се провежда в помощ на населението
04.08.2012, 17:11

Военнослужещите от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа, като извършват дейности за прочистването от невзривени боеприпаси и взривни остатъци на района около производствено-складовата база „Стралджа – Мараш“. От началото на операция „Чист хоризонт” до сега са прочистени 23 576,5 декара като са открити 10 987 невзривени боеприпаса и 4 931 килограма взривни остатъци.

В специализираната тактическа група, която участва в операция „Чист хоризонт“ в помощ на населението, към момента са включени 100 военнослужещи. Техните действия се ръководят от заместник-командира на военно формирование 28 880 - Белене подполковник Росен Арабаджиев. Те продължават работата си по повърхностното прочистване на определения район около производствено-складовата база „Стралджа – Мараш“, в която на 5 юни тази година стана взрив на боеприпаси.

/МО/

 
Президентът на Полша предложи страната да изгради собствена система за ПРО
04.08.2012, 17:07

Бронислав Коморовски Полският президент Бронислав Коморовски се обяви за създаване на национална система за противоракетна отбрана /ПРО/, предаде БГНЕС.

Тази система трябва да защитава страната от въздушни атаки, а в бъдеще да стане елемент от общия щит на страните от НАТО, смята той. "Нашата грешка беше, че приемайки предложението на САЩ за строителството на натовска ПРО в Европа, ние не се отнесохме с необходимото внимание към политическия риск свързан със смяната на президента. За това пратихме голяма цена. Тази грешка не трябва да се повтори", заяви Коморовски пред седмичното списание "Впрост".

"Сега разполагаме с остарели системи, които са все по-малко способни да защитават страната", каза държавният глава, добавяйки, че няма смисъл от изразходването на пари за тяхното обновление, ако те не ни защитават "от най-типичните и опасни видове атаки, като въздушни и ракетни".

Администрацията при предишния американски президент Джордж Буш /2001-2009/ разработи първоначалните планове за ПРО в Европа. Тя искаше да разположи 10 ракети прихващачи на територията на Полша и радар в Чехия. Барак Обама, който смени Буш в Белия дом, коригира архитектурата на ПРО в Европа, която ще се изгради на четири етапа.

Според новата стратегия Полша ще се включи в системата едва през 2018 г. На нейна територия ще бъдат разположени мобилни батареи противоракети SM-3. През 2020 г. тези противоракети ще бъдат заменени с много по-съвършени, които ще бъдат способни да защитават цялата територия на страните-членки на НАТО не само от балистични ракети със среден и малък обсег, но и от междуконтинентални.

 
224 лв. допълнително възнаграждение за водолазите
04.08.2012, 16:58

Водолазите, допуснати за работа под вода и назначени на длъжност от плавателния състав, ще получават допълнително месечно възнаграждение за специфични условия на труд в размер на 224 лв. В Държавен вестник бяха публикувани промени в наредбата, която досега предвиждаше да се дават на водолазите по 144 лв. месечно. Водолазите от екипажите на надводните кораби ще вземат по 252 лв.

От документа отпадат 325 лв., които се даваха на плавателния състав от подводниците. Както е известно България вече няма подводен военен флот.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Генерал-лейтенант Самандов посрещна 232 военнослужещи от Афганистан
04.08.2012, 16:55

На летище „София“ в 6.10 ч. днес се завърнаха военнослужещите от 22-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, които участваха в операцията на НАТО в Афганистан. Те бяха посрещнати от командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и от командира на бригада „Специални сили“ бригаден генерал Пламен Лилов.

„За мен е чест да ви посрещна на родна земя и да изразя гордостта си от вашето достойно и отговорно представяне в състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан“. С тези думи генерал-лейтенант Самандов се обърна към българските бойци, които успешно приключиха участието си в операцията на НАТО в Афганистан.

В страната ни се завърнаха 232 военнослужещи от 22-ия контингент на въоръжените ни сили, с национален командир полковник Кирил Георгиев от дирекция „Стратегическо планиране” на Министерството на отбраната. В състава на контингента са включени 162-ма военнослужещи от 6-та рота за действие в земната зона за отбрана на летище Кабул, военнополицейско подразделение, щабни офицери и медицински екипи.

По време на мисията военнослужещите изпълниха професионално всички поставени задачи. Те извършиха 1254 дневни и нощни механизирани и пеши патрули, 7 съвместни патрули с белгийски формирования, 55 ескорта и поддържаха ежедневно денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО в зоната за отговорност на българския контингент.

Помощник - национален командир на контингента е подполковник Игнат Петров, а командир на 6-та рота за действие в земната зона за отбрана на летище Кабул е майор Божидар Бойков. И двамата офицери, както и военнослужещите от 6-та рота служат в състава на бригада „Специални сили“ – Пловдив.

Военнослужещите от 22-ия контингент ще преминат медицински прегледи във ВМА – София.

Официалната церемония по посрещането на контингента ще се състои на 8 август 2012 г. в гр. Пловдив.

/Източник: Пресцентър на МО/

 
Френските резервисти приеха председателството на СИОР, след две години са българските
04.08.2012, 16:53

В последния ден на 65 конгрес на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР, Франция пое от Норвегия председателството. Форумът се провежда в Копенхаген, Дания. През следващите две години – 2012-2014 г. президент ще бъде капитан I ранг от резерва Ричард Рол. Неговият екип се състои от 15 офицери. 12 от тях са от оперативния резерв на Френските въоръжени сили, а трима - от страни партньори – един от Белгия и двама от САЩ. От 2014 до 2016 г. председателството на СИОР е поверено на СОСЗР, България.

Президентът от капитан I ранг от резерва Ричард Рол е основател и главен изпълнителен директор на инженерингова компания. Има магистърска степен по бизнес администрация. Служил е редовно от 1988 до 1990 г. във Френските ВМС на борда на кораб. В оперативния резерв има 25-годишна служба. Като такъв е участвал в операции в Ливан, Афганистан и Грузия.

В екипа на президента  са включени офицери от резерва със звания подполковник, майор, капитан, старши лейтенант и лейтенант. От страна на СОСЗР в конгреса участват полковник от резерва Константин Попов – вицепрезидент на СИОР за България и майор от резерва Димитър Попов, който на конгреса в Копенхаген бе избран за председател на Постоянния комитет на СИОР „Партньорство за мир”.

Председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов е изпратил поздравителен адрес до новия президент на СИОР и неговия екип с пожелания за успешна работа и уверения в българската подкрепа. Той се обърнал с благодарности за отличната съвместна работа към досегашния президент капитан І ранг от резерва Йон Тенвиг.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Хеликоптер на ИСАФ падна в Западен Афганистан, няма жертви
04.08.2012, 13:08

Хеликоптер на международните сили за съдействие в сферата на сигурността в Афганистан (ИСАФ) извърши принудително твърдо кацане в западната част на страната, съобщи пресслужбата на контингента, цитирана от АФП.

Екипажът на разбилия се летателен апарат е спасен, жертви в резултат на инцидента няма. Причините се изясняват. По данни на ИСАФ в този район на Афганистан в момента на падане на хеликоптера не се е наблюдавала екстремистка активност.

/ИА „Фокус”/

 
Иран заяви, че е провел изпитания на обновена балистична ракета с малък обсег на действие
04.08.2012, 12:24

Ракета „Фатех-110” (Fateh A-110) Иран проведе успешни изпитания на обновена версия на своята балистична ракета с малък обсег „Фатех-110” (Fateh A-110), при което бе тествана възможността за поразяване на стационарни цели по земя и вода, заяви министърът на отбраната на страната Ахмад Вахиди, цитиран от АФП.

Той посочи, че обсегът на ракетата вече е „над 300 километра” и тя може да бъде изстрелвана по „цели в Персийския и Оманския залив, както и по наземни цели”. Министърът подчерта, че ракетата има „възпиращо” предназначение и „ще бъде използвана само срещу тези, които имат лоши намерения по отношение на Иран”. Той не уточни кога и къде са извършени изпитанията на ракетата.

/ИА „Фокус”/

 
Юбилейна среща на първи Шипченски випуск на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
04.08.2012, 11:29

Инициативният комитет на Първи Шипченски випуск на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” - 1962-1967 г., свиква среща на всички съвипускници по случай 50 години от постъпването и 45 години от завършването на Морското училище на 28 август (вторник) 2012 г. в 10.00 часа пред портала на училището.

В програмата на срещата:

   - 10.30 часа - поднасяне на цветя  на паметника на Н. Й. Вапцаров и снимки.

   - 11.00 часа - посещение на катедра „Корабоводене” (за навигаторите) и катедра „КСУ” (за механиците).

   - 11.30 часа - посещение на музея на ВВМУ.

   - 12.00 часа - среща-коктейл в бар-бюфета на БМКЦ (терасата на 6-и етаж).

   - 14.00 часа - празничен обяд в ресторанта на Община Варна.

За контакти: Атанас Атанасов (навигатори) - тел. 0888124381 и Йордан Гочев (механици) - тел. 0888639740

От Инициативния комитет на Първи Шипченски випуск на ВВМУ

 
D32 Daring се завърна от своята първа бойна мисия
04.08.2012, 10:48

D32 Daring На 1 август есминецът на британските ВМС Daring се завърна в своята база в Портсмут след завършване на първата си бойна служба в региона на Средния Изток, съобщава сайта на военното ведомство на Великобритания.

D32 Daring, главния кораб от проект 45, се отправи на поход през януари 2012 година.

Основните задачи на 6,5-месечния поход бяха достигане на пълна оперативна готовност и носене на бойна служба с други кораби от състава на международната целева корабна група за противодействие на пиратството и тероризма, демонстрация на британския флаг и защита на интересите на страната в този регион.

Кулминация в международното сътрудничество на Daring в този поход стана участието му в осигуряване на полетите на палубното авиокрило, базирано на американския самолетоносач Abraham Lincoln, и противовъздушна отбрана на корабите, влизащи в състава на авионосната ударна група.

По време на бойната служба Daring е бил 139 дни в открито море, преодолял е 38106 мили и е посетил пристанища на 12 държави. – Още за проект 45

 
Завърши съвместната подготовка „Черноморски ротационни сили 12”
04.08.2012, 09:28

Подготовката се провежда ежегодно от 2009 г. и е най-голямата съвместна подготовка от Плана за 2012 г. на територията на България, координирана от Командването на Морската пехота на САЩ в Европа.

На територията на България  обучението се провежда от месец април до месец август 2012 г., и включва:

     - Наземни операции– УП “Ново село” – 27.06 – 05.08.2012

     - Въздушнодесантни и Военновъздушни операции – Пловдив, Крумово, София, Безмер, Балчик, Тенево – 27.06 – 05.08.2012

    - Подготовка “Несмъртоносни оръжия” – 17.04. – 20.04. в Пловдив

    - Подготовка на сержанти – 14.05. – 18.05. в НВУ

    - Подготовка “Противодействие на ИВУ” – 25.06. – 29.06. в Белене

    - Подготовка “Разузнавателна оценка на бойното поле” – 25.06. – 29.06. в Ст. Загора

    - Подготовка на сержанти– 09.07. – 13.07. в ВВМУ

Участници на територията на България са:

   - сили и средства от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили, Националния военен университет, Висшето военноморско училище, Военномедицинска академия, самолет С-27 J и вертолети “Кугар" от ВВС и военнослужещи от служба "Военна полиция“– 1200 военнослужещи

   - подразделения, транспортни самолети КС-130 от Морската пехота на САЩ в Европа – 350 военнослужещи

   - подразделения от СВ на Сърбия и Македония и Морската пехота на Украйна – 150 военнослужещи

Целите на подготовката са:

   - Споделяне на доктринални и тренировъчни концепции и разнообразни тактики, техники и процедури

   - Подготовка на личен състав и подразделения от декларирани формирования за участие в мисиина НАТО

   - Подобряване на оперативната съвместимост между съюзниците от  НАТО и страни – партньори.

Съвместната подготовка е ярък пример за реални действия, пряко свързани с инициативата на НАТО за интелигентна отбрана, включваща съвместно споделяне и използване на ресурси, съоръжения и техника за провеждането на подготовка и операции.

Военнослужещите имаха възможност да усвоят най-доброто от съвременните тактики, техники и процедури, разработени от Въоръжените сили на САЩ на основата на богатия опит от последните конфликти, с цел ефективно противодействие на постоянно променящите се тактически способи, използвани от терористичните, бунтовнически и паравоенни групировки.

Въпреки, че обучението е фокусирано върху тактически действия и прийоми, масово използвани при провеждане на антибунтовнически и мироподдържащи операции, то изгражда универсални бойни умения, приложими и еднакво ценни във всички видове операции.

Тези умения позволяват минимизиране на бойните загуби чрез оптимизиране на действията в четири особено критични области – патрулирането на малки формирования във враждебна среда, противодействието на импровизирани взривни устройства, бойните действия в населени пунктове, и живото-спасяващите дейности, извършвани от военнослужещия през критичните първи пет минути след получаване на бойни травми.

Съвместната подготовка „Черноморски ротационни сили 12”  включва и  инженерен проект за хуманитарно подпомагане. Съвместен българо-американски инженерен екип реновира 5 санитарни помещения в Детска градина „Слънце“, гр. Ямбол

Проектът включва:

   - Премахване на всички стари елементи

   - Поставяне на нови тръбопровод и канализация

   - Поставяне на нови врати и прозорци

   - Поставяне на нови мивки и тоалетни чинии

   - Поставяне на плочки и боядисване

Работата по проекта за хуманитарно подпомагане започна на 2 юли и завърши на 30 юли тази година.

Стойността на проекта е 17000 долара, осигурени от Посолството на САЩ. Разходите за транспорт и работна сила не са включени и се поемат от военните формирования.

Ръководител на проекта от американска страна е сержант Джерик Кростън, а от българска страна – сержант Иван Русев

Екипът се състои от 9 военнослужещи от 42 механизиран батальон – гр. Ямбол и 11 военнослужещи от въздушно-наземна бойна група със специално предназначение на Морската пехота на САЩ.

/www.sliveninfo.com/

 
Авария със словашки Ми-8
04.08.2012, 09:11

Ми-8По време на полет на вертолет Ми-8 на словашката компания Techmont възниква технически проблем. Екипажът решава да се върне на летище Попрад, но преди кацане, поради повреда в ротора, вертолетът става неуправляем и пропада от сравнително малка височина.

Непосредствено след това възниква пожар от изтеклото гориво, но той е потушен, а екипажът успява да напусне машината невредим.

/Pan.bg/

 
Второ нарушение на Зоната, забранена за полети над Лондон
04.08.2012, 09:05

изтребител Typhoon Вчера, 3 август, в 16.49 часа местно време изтребител Typhoon (борден номер ZJ923) от кралските ВВС на Великобритания е бил вдигнат по тревога от оперативната база Northolt (Северозападен Лондон) заради навлизане на самолет в Зоната, забранена за полети над Лондон за времето на Олимпийските игри 2012. Според свидетели изтребителят с излитането си почти вертикално е започнал набор на височина, а вторият дежурен самолет е изчаквал с работещи двигатели като резервен.

Целта се е оказал бизнес самолет Boeing 737 ( рег.н. N444HE, собственост на Wells Fargo Bank), който е летял на 11 000 метра и не е отговарял на радиоповикванията на кулата за управление на полетите. Само 3.5 мин след излитането си изтребителят вече е бил от лявата страна на боинга за извършване на визуално опознаване и ескортиране.

Това е втори случай от началото на Олимпиадата, когато дежурен изтребител е вдигнат по тревога във връзка с нарушаване на въздушното пространство над Лондон.

/Pan.bg/

 

 
Военният вариант на Hummer излиза на пазара, но като комплект от части
03.08.2012, 21:49

военният модел HumveeВоенната версия на високопроходимите джипове Hummer – Humvee, вече ще може да се купува свободно от всеки. Но за любителите на автомобила има едно условие – те ще получат колата под формата на набор от части.

Причина за това е договорът на General Motors с правителството на САЩ , според който производителят не може да доставя на пазара готови аналози на военния автомобил. Но това ограничение не важи за комплект от всички части и затова купувачът ще трябва сам да сглоби автомобила си. Това обаче едва ли ще е пречка за маниаците на тема “военни джипове”.

През 2011 година министерството на отбраната на САЩ заяви, че е предстоящо заместването на легендарният джип Humvee с друг модел. Според някои източници вече има фаворит за замяната - моделът на една компания от щата Уискънсин Oshkosh Defence известен като L-ATV, многофункционален автомобил, предназначен за военни цели.

Той е снабден с хибриден дизелово-електрически двигател и  е доста по-независим от източници на енергия. Освен това има уникално окачване и независим ход на всяко от четирите си колела, като може да преодолява препятствия с височина до 50 см, което е абсолютен рекорд за автомобил от този клас.

Засега не се съобщава кога точно новият модел ще постъпи на въоръжение в армията на САЩ. – Още за Hummer

/Блиц/

 
Български Ми-24 заминаха за Мали
03.08.2012, 21:13

Ми-24На 25 юли украински Антонов Ан-124-100 "Руслан" на авиокомпания Volga-Dnepr Airlines натовари на летище София 2 или 3 вертолета Ми-24 за република Мали.

Предполага се, че това са част от закупените от фирма "Металика АБ" (управител Здравко Димитров) вертолети от търга проведен в края на миналата година. Тогава въпросната компания закупи 5 броя Ми-24 на обща стойност от 1 266 600 лв.

Фирма "Металика АБ" е традиционен оръжеен партньор на малийското министерство на отбраната.

Явно и след преврата в Мали успешния бизнес на компанията с новата администрация на републиката продължава.

От политическите анализи е видно, че република Мали е пред сериозна гражданска война.

/Pan.bg/

 
ВМС на Венецуела ще купуват китайски вертолети
03.08.2012, 17:18

Zhi-9C/D Naval HelicopterГлавнокомандващия на ВМС на Венецуела адмирал Диего Молеро Беллавиа обяви за намеренията да се закупят осем китайски вертолета за въоръжаване на построените от компанията „Навантия” патрулни кораби клас „Аванте 2400” и „Аванте 1400”.

Според информация на „Инфодифенса”, в числото на трите наскоро одобрени проекти влиза и закупуването в рамките на съглашение с Китай на осем противолодъчни вертолета за новите кораби.

Адмиралът не е уточнил типа на вертолетите които ще се купуват, но характеристиките на построените от „Навантия” кораби позволяват да се предположи, че ВМС ще получат машини Z-9C/D.

Производството на вертолетите Z-9 се извършва от Харбинската авиационно-промишлена група на базата на проект на произвеждания по френски лиценз вертолет AS-365 на компанията „Еврокоптер”.

Първоначално ВМС на Венецуела имаха намерение да закупят морската версия на новия европейски вертолет NH-90, но заради ембарго от страна на САЩ до сделка не се стигна.

В момента в състава на морската авиация на Венецуела влизат вертолети AB-212ASW, Белл-412EP, Ми-17В-5 и TH-57A „Си Рейнджер”.

 
Тревогата с лекарствата на ветераните, военноинвалидите и военнопострадалите остава
03.08.2012, 16:37

Категорично сме против новия начин, който се предвижда за изплащане средствата за лекарства на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, заявиха днес на пресконференция в София прес д-р Тодор Анастасов и Петър Велчев. Двамата са председатели на съюзите на ветераните от войните и на военноинвалидите и военнопострадалите. Те бяха подкрепени от председателя на Съюза на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване от запаса Атанас Илев........ Прочети още

 
Китайската военна фрегата "ИЕНТАЙ" ще посети Варна!
03.08.2012, 14:35

фрегата „ЙЕНТАЙ” („YANTAI”) На 5 август 2012 г. за първи път на посещение в Република България, в град Варна, пристига кораб от Военноморските сили на Китайската Народна Република - фрегата „ЙЕНТАЙ” („YANTAI”) с бордови номер 538.

Старши офицер на борда е заместник–началникът на Политическото управление на Северния флот на Военноморските сили на Китайската Народна Република контраадмирал Къвей Ся (Ke-wei XIA). Той е придружаван от командира на флотилия разрушители старши капитан І ранг Да-зон Уанг (Da-zhong WANG), заместник–началника на отдел „Връзки с обществеността” към Политическия отдел на Северния флот капитан І ранг Джин-го Ми (Jin-guo MI) и други офицери от Северния флот.

Командир на кораба е капитан І ранг Хуа Ли (Hua LI).

При пристигането фрегатата ще бъде посрещната с военна церемония от заместник–командира на българските Военноморските сили комодор Георги Мотев. На Морска гара Варна ще присъстват заместник-посланникът на КНР в България г-н Ли Жя (Li JIA) и старши полковник Джан Гъ (Ge ZHANG) - военно аташе на КНР в България.

След края на церемонията ще бъдат направени изявления от българската и китайската страна, а представителите на медии ще имат възможността да зададат въпроси.

На 6 август 2012 г. контраадмирал Къвей Ся, командирът на кораба капитан І ранг Хуа Ли и група офицери от Северния флот на китайските Военноморските сили ще проведат последователно протоколни срещи с командира на военноморска база Варна, с управителя на Варненска област г-н Данчо Симеонов (от 11.50 ч.) и с кмета на община Варна г-н Кирил Йорданов (от 12.30 ч.).

На 7 август 2012 г. от 09.30 ч. е протоколната визита на китайските гости при командира на българските Военноморските сили контраадмирал Румен Николов и от 10.20 ч. - при началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг Боян Медникаров.

Китайският военен кораб „ЙЕНТАЙ” ще бъде отворен за посещения от граждани и гости на гр. Варна на 7 август 2012 г. /вторник/ от 16.00 до 18.00 часа.

В програмата на посещението са включени разнообразни културни и спортни мероприятия.

Корабът ще отплава от Морска гара Варна сутринта на 9 август 2012 година.

/Pan.bg/

 
Военнослужещи от СВ ще участват в тържествата по повод 109-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание
03.08.2012, 13:37

Утре, 04.08.2012 г., военнослужещите от военно формирование 28330 – Смолян ще вземат участие в честванията по случай отбелязването на 109-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание  в село Славейно, община Смолян.

От  11.30часа е ритуала по  поднасяне на венци и цветя  пред паметника на Пейо Шишманов; а кулминацията на тържествата е тържествена проверка (заря) от 20.30 часа.

 
Разработка на руската САУ „Коалиция-СВ” продължава
03.08.2012, 12:54

САУ „Коалиция-СВ” Разработката на САУ „Коалиция-СВ” продължава. Годишния отчет на Централния научно-изследователски институт (ЦНИИ) „Буревестник” за 2011 година опровергава някои експерти в това, че тази разработка напълно е прекратена. В действителност разработката продължава и тя получава държавно финансиране. По тази тема работят и други организации, като обединението "НИИФИ" например, което се е отчело за разработката на апаратурата за измерване на температурата на метателния заряд и датчика за контрол на нагряването на камерата.

През 2011 година в рамките на плана „Развитие на отбранително-промишления комплекс на Руската Федерация за 2011-2020 година” в т.2 е записано и следното:

- „Реконструкция и техническо превъоръжаване на производствена база I пускови комплекс - техническо превъоръжаване на производствена база” (Коалиция-СВ).

За отчетения период по този проект ЦНИИ „Буревестник” е получил 100 милиона рубли.

През 2012 година работите по проекта продължават, като института ще получи от държавата 166,5 милиона рубли. – Още за САУ „Коалиция-СВ”

 
Капитани с вертолети на “Bleck Sea Rotational Force-2012”
03.08.2012, 09:26

На 25 юли, ден преди поредните полети в международната тренировка “Bleck Sea Rotational Force-2012”, разговаряме с пилотите на екипажите от 24-а авиобаза, които за първи път участват в подобен сценарий.

Това са капитаните Марин Тасков, Ангел Рангелов, Иван Панев, Добри Митев и Добромир Йорданов. В тренировките те участват с два вертолета AS-532 AL Cougar.......... Прочети още

 

 
Ден на ВДВ на Русия
02.08.2012, 22:40

На този ден през 1930 година на войскови учения на МВО край Воронеж за първи път е било стоварено с парашути десантно подразделение за изпълнение на тактически задачи.

Датата е узаконена с Указ на президента на Руската Федерация №549 от 31 май 2006 г. "За установяване на професионалните празници и празнични дни във Въоръжените Сили на Руската Федерация".

Празникът ще бъде отбелязан в 26 руски града от над милион десантчици от различни поколения. – Още за ВДВ на Русия

 
Бразилия ще закупи американски десантни машини
02.08.2012, 22:37

Бронемашина AAV на Морската пехота на САЩ. Фото от сайта centcom.milУправлението за военно сътрудничество (DSCA) на САЩ е уведомило Конгреса за възможна продажба на Бразилия на 26 десантни верижни машини-амфибии AAV. От военното ведомство съобщават, че контракта е на стойност 233 милиона долара. Освен бронемашините в контракта са включени доставка на съпътстващо оборудване и резервни части, както и подготовка на бразилските военнослужещи и последващ ремонт на техниката.

В рамките на съглашението Бразилия планира модернизация и на закупените по-рано бронемашини AAV до версията RAM/RS. В момента на въоръжение в бразилската Морска пехота има 26 бронемашини AAV в различни модификации.

Бронемашината AAV тежи 29 тона, обслужва се от тричленен екипаж и може да превозва до 25 военнослужещи. Машината е способна да преодолява до 480 километра (скорост до 72 км/ч) по суша и до 37 километра (скорост до 13,2 км/ч) по вода.

Въоръжението на AAV включва 40 мм автоматичен гранатомет или 25 мм автоматично оръдие, както и 12,7 мм картечница.

Освен в Бразилия и САЩ бронемашините AAV се намират на въоръжение и в Аржентина, Италия, Тайван и редица други страни. - Още за AAV

 
Катар ще купи от Германия 200 танка Леопард 2
02.08.2012, 22:10

Leopard 2. Фото ReutersМинистерството на отбраната на Катар има намерение да придобие от Германия 200 основни бойни танка Leopard 2, съобщава Defense News.

Сумата по потенциалната сделка се оценява на два милиарда евро. Предварителните преговори между представители на германската компания Krauss-Maffei Wegmann и катарското военно ведомство вече са се състояли. Други подробности относно покупката засега са неизвестни.

В момента сухопътните войски на Катар разполагат само с 30 основни бойни танка AMX-30B2, френско производство. Тези машини са били доставени в страната в края на 80-те години. По-рано интерес към закупуване на танкове Leopard 2 прояви и военното ведомство на Саудитска Арабия. Първоначално ставаше дума за възможно закупуване на 270 танка, но през юни т.г. се появи информация, че сделката може да бъде разширена до 600-800 танка Leopard 2, като сумата по нея се оценява на десет милиарда евро. Много германски политически партии не одобряват продажбата на танкове за Саудитска Арабия.

Между другото, страни от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив, в който влизат Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ, пристъпиха към реализация на програмите за закупуване на нови оръжия и модернизация на намиращите се на въоръжение, като отчитат възможна военна операция на Запада в Иран. – Още за Leopard 2

/в. Дума/

 
Колумбия ще купи още пет вертолета Black Hawk
02.08.2012, 22:02

UH-60L Black Hawk. Фото от сайта globalsecurity.orgКолумбия е изпратила запитване до САЩ за доставка на допълнителна партида от пет многоцелеви вертолета UH-60L Black Hawk. Както съобщава Jane's, стойността на сделката се оценява на 87 милиона долара.

Сключването на договора за доставката на вертолетите за Колумбия трябва да бъде одобрен от Конгреса на САЩ. Сроковете за възможната доставка не се уточняват. В момента на въоръжение в Сухопътните войски на Колумбия се намират 40 вертолета UH-60L. С още четири UH-60L разполагат ВВС на страната. Освен това на въоръжение в колумбийските ВВС се намират седем вертолета UH-60A и десет ударни AH-60L.

Според информация на Jane's, през 2014 г. ВВС на Колумбия планират да приемат на въоръжение 12 ударни, 32 транспортно-десантни и 14 спасителни вертолета. Освен това САЩ са започнали да доставят на Колумбия 20 снети от въоръжение многоцелеви вертолети Bell OH-58 Kiowa Warrior.

 
ТрАП - ТрАБ - ТАГ – промени без стрес
02.08.2012, 18:30

полковник Димитър Иванов

 

Интервю с полковник Димитър Иванов за задачите, ученията, ремонтите и трансформациите

 
Руската авиация между две войни
02.08.2012, 18:02

На 12 август Русия ще чества 100-годишнината на Военновъздушните сили (ВВС) на страната. Тяхната история е пълна с героични и драматични страници.

Сложно и противоречиво бе развитието на руската авиация през периода между двете световни войни. Въпреки че това беше мирно време и ВВС се развиваше планомерно, на съветските военни летци им се наложи да участват активно в бойни действия в различни локални въоръжени конфликти. В края на 30-те години те получиха представа за съвременната тактика за водене на въздушен бой по време на руско-японските боеве на езеро Хасан и река Халкин Гол в Монголия, както и по време на гражданската война в Испания.

Особено остри въздушни боеве се разгърнаха в небето на Испания през 1936-1939 година. СССР оказа мащабна помощ на испанското правителство и там бяха доставени съвременни за онези времена изтребители И-15 и И-16, отбелязва военният историк Владимир Иванов:

- Опитът на боевете показа, че тези самолети отговарят на изискванията на времето и с тях може да се воюва, но, както и всяка техника, те също имат определени недостатъци. Например, относително слабо въоръжение – две картечници на И-16. Веднага бе дадена заповед за засилване на въоръжението, което и беше направено. На И-16 се появиха 4 картечници, а след това и оръжия с голям калибър.

През август-септември 1936 година в небето на Испания започнаха първите боеве между съветската и германската авиация, там се появиха първите самолети „Месершмит”. В Испания в боевете участваха и летци на фашистка Германия, като понесоха и първите си загуби.

Нови бойни самолети бяха използвани и в боевете на Халкин Гол. Там бе получен ценен опит за масово използване на авиацията, който потрябва през годините на Втората световна война. Използвайки опита за локални конфликти, бяха формулирани изискванията към новите самолети Як-1, МиГ-3, ЛаГГ-3, приети на въоръжение в авиацията в навечерието на войната.

В така наречените „специални командировки” – така се наричаше участието на съветските летци в тези конфликти – загинаха близо 6000 души. Това е голяма цифра, като следва да се има предвид, че например в Испания СССР официално не е водил война, казва историкът. За там заминаваха само доброволци. От друга страна, всичко това помагаше на ВВС да формулира тактиката и стратегията, както и изискванията към новите бойни самолети и авиационни конструктори. – Още за ВВС на Русия

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Специализираните групи от Сухопътните войски продължават дейностите в помощ на населението от района на община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт”
02.08.2012, 17:58

Близо 100 военнослужещи, включени в състава на специализираната тактическа група от Сухопътните войски, продължават и днес, 2 август, прочистването на района около производствено-складовата база за боеприпаси „Стралджа – Мараш” от невзривени боеприпаси и взривни остатъци. Общо прочистената площ е 23 390,5 декара като са открити 10 277 невзривени боеприпаса и 4 241 килограма взривни остатъци.

Дейностите на военнослужещите по визуалното наблюдение, повърхностното прочистване на участъците и транспортирането на откритите невзвривени боеприпаси и взривни остатъци се ръководят от подполковник Росен Арабаджиев.

/МО/

 
Руските кораби пристигнаха в Пърл Харбър
02.08.2012, 17:18

Отряд кораби на руския Тихоокеански флот, след големите морски международни учения край Хавайските острови РИМПАК-2012, се отби в американската база Пърл Харбър.

По време на ученията руските моряци проведоха артилерийски стрелби, антитерористични и антипиратски действия, а също и различни видове съвместно маневриране. Маневрите се провеждаха от 11 юли до 1 август.

След Пърл Харбър руският отряд ще поеме курс към Япония, където се има делово посещение в пристанището Майдрузу.

Общо в маневрите участие взеха 45 кораба и плавателни съда от 23 държави, 100 самолета и повече от 20 000 военни моряци.

 
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев се срещна с новоназначения аташе по отбраната на Република Турция
02.08.2012, 14:23

вицеадмирал Пламен Манушев Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев прие днес, 2 август, новоназначения аташе по отбраната на Република Турция полковник Али Язъджи.

По време на разговорите беше обсъдено военното сътрудничество между двете страни и сътрудничеството по линия на регионалните инициативи.

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Манушев благодари на досегашния аташе по отбраната на Република Турция полковник Мехмет Алканалка за активната му дейност и изрази увереност, че добрата съвместна работа ще продължи и в бъдеще.

Новоназначеният аташе по отбраната на Република Турция полковник Али Язъджи се срещна и с представители на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили.

/МО/

 
Самолети PC-7 Mk II за Ботсвана
02.08.2012, 13:49

PC-7 Mk II Швейцарската компания Pilatus Aircraft е завършила сглобяването и се готви да предаде на ВВС на Ботсвана (Botswana Defence Force Air Wing) всичките пет поръчани от тях турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-7 Mk II.

Контракт на стойност 40 млн. швейцарски франка за строителството на пет самолета PC-7 Mk II за военновъздушните сили на Ботсвана бе сключен с Pilatus Aircraft през април 2011 година. Първият построен самолет по този контракт (бордови номер OD1) извърши полет на 14 май 2012 година, като в края на май бяха готови и предадени за изпитания всичките пет машини (номера OD1 - OD5, серийни номера 685 - 689).

Предаването им на ВВС на Ботсвана се очаква да стане в края на годината. Във ВВС на страната тези самолети ще влязат в състава на ескадрила Z7 в авиобаза Фебепхатшва (Thebephatshwa), където ще заменят трите експлоатирани сега самолета Pilatus РС-7 – последните от осемте, закупени през 1990 година. – Още за Pilatus

 
За половин година 336 военнослужещи са напуснали армията без право на пенсия
02.08.2012, 13:10

През второто тримесечие на годината от военна служба са освободени 284 военнослужещи, става ясно от огласения доклад на Министерството на отбраната. 246 от тях са свалили пагоните по собствено желание или поради навършване на пределна възраст. 218 излизат от военните портали без право на пенсия.

Официалните данни за първото тримесечие бяха следните: „От военна служба през отчетния период са освободени 165 военнослужещи, от които по собствено желание - 113. От освободените от военна служба с придобито право на пенсия са 47 военнослужещи.” Т.е. за половин година 336 военнослужещи са напуснали армията без право на пенсия. Това е времето до голямото съкращаване, което започна от 1 юли.

679 от общо 1800 военнослужещи, които трябваше да засегне реорганизацията на тактическите формирования през първия си етап, вече са преназначени на нови длъжности в други военни формирования, обяви преди няколко дни на специална пресконференция министърът на отбраната Аню Ангелов. Той поясни, че тези военнослужещи са получили възможност да продължат кариерното си развитие в Българската армия в други гарнизони по регистрите за вакантни длъжности през април и юли или по мотивирани предложения. Очакваме до края на годината общо 2400 щатни длъжности да бъдат подложени на размествания, сливания, трансформация, както и на вътрешна реорганизация, добави той.

За периода от 1 юли т.г.

Министър Ангелов отчете още, че освободени от военна служба по взаимно съгласие и подаден рапорт са 157 души, а 963 военнослужещи не са се възползвали от предоставените им възможности за кариерно развитие и от 01.07.2012 г. са в специален щат на министъра на отбраната, като са им отправени 6-месечни предизвестия за освобождаване от военна служба. В голямата си част - 87%, това са професионални войници, които сключват срочни договори и ограничават кариерното си развитие във войнишкия състав, докато офицерският и сержантският състав в голямата си част е преназначен.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Албания ще обучава пилотите на AS532 във Великобритания
02.08.2012, 10:24

хеликоптер AS532Албания възнамерява да изпрати свои пилоти, които ще летят на новите хеликоптери AS532, за обучение във Великобритания. То ще се проведе в Обединеното военно хеликоптерно училище, което се поддържа от Bristow Helicopters/Cobham Aviation Services.

Ще бъдат обучени 12 албански пилоти вертолети AW109 и Bell 412 HAR2, като курсът ще продължи от юли 2012 до юни 2014 и ще се проведе във военновъздушните бази Shropshire и Valley on Anglesey.

На 25 юли хеликоптер AS532, предназначен за албанските ВВС, се разби по време на изпитателен полет след излизане от завода, при което загинаха шест души от компанията Eurocopter. Този вертолет трябваше да бъде доставен до края на тази година, а останалите четири – до края на 2013 година.

/Pan.bg/

 
Китай - готов за Третата световна?
02.08.2012, 10:20

Китайски самолетоносач. Снимка: чайнадифенсБранейки режима на Асад, Китай и Русия бдят на стража не само на дипломатическия фронт. През юни се разбра, че двете държави планират пълномащабно военно учение съвместно със Сирия и Иран - и то не къде да е, а на сирийска територия и в сирийските крайбрежни води на Средиземно море. Китайското министерство на отбраната получи разрешение 12 негови кораба да минат през Суецкия канал на път за пристанище Тартус. Властите в РФ и Китай опровергават новината за маневрите, но китайски линеен кораб вече навлезе в сирийски териториални води.

Експерти не изключват, че руски, ирански и китайски кораби се събират край бреговете на Сирия, за да предотвратят евентуална намеса на Запада в гражданската война или дори да подкрепят Асад в борбата му срещу бунта. Мотивите на Иран и на Русия впрочем са ясни, но стремежът на КНР да защити сирийския диктатор буди много въпроси. Какво подбужда Пекин да участва в конфликта, избухнал толкова далече от неговите земи?.......... Прочети още

 
Канбера отхвърли възможността за установяване на американска военна база на австралийска територия
02.08.2012, 09:35

Стивън Смит Австралийският министър на отбраната Стивън Смит заяви, че страната му няма да приеме установяването на американска военноморска база на своя територия, както беше предложено в доклад за американското министерство на отбраната, предаде АФП.

След разпространяването на информацията за доклада Смит отхвърли идеята по време на свое изявление в сряда вечерта. „На австралийска територия няма военна база на САЩ и не възнамеряваме да предлагаме създаването й. Това, което сме обсъждали, е улеснен достъп до въздушните и морските ни съоръжения. Нищо повече”, заяви министърът.

Причината за това, е засилващото се влияние на Индия и страните в Индийския океан. Докладът, който беше цитиран от пресата, е независим доклад, представен на американското правителство, а не документ на самото правителство, уточни министър Смит.

/ИА „Фокус”/

 
Национална сигурност по джапанки
 
02.08.2012, 09:30

Да, във всяка държава може да се случи, защитени 100 процента от тероризъм места по света днес няма. Да, тероризмът променя формите си и да, може би не е било възможно да бъде предотвратен в последните минути атентатът на летище "Бургас".

Но взривът в автобуса с израелските туристи на наша, българска територия, освен че показа, че сигурността е вече мит и за най-непричастните в големите решения на глобалната политика държави, е и тест. Изпитание (неудобно ми е да изговарям азбучни истини) за способността на държавата и нейните служби за сигурност да оценят мъдро капацитета и професионализма си. Да извлекат поуки и да си направят изводите - честно и хладнокръвно.

Какво показва тестът 13 дни след убийствения взрив и след като поне първоначалния шок, емоции, объркване, обвинения, оправдания са отминали? ……….Прочети още

 
50 години от първият полет на Ми-8
02.08.2012, 09:23

Mи-8MTВДнес се навършват 50 години от първият полет на опитният образец на Ми-8 с два двигателя. Днес той е най-масовият и използван вертолет в света – експлоатира се в над 100 страни.

До сега са произведени над 13000 вертолета от този тип, разработени са над 130 модификации с гражданско и военно предназначение - сред тях са Ми-171, Ми-172, Ми-8МТВ-1, Ми-8МТВ-2, Ми-8МТВ-5 и много други. На негова база е разработен и уникалният вертолет-амфибия – Ми-14.

Ми-8 е създаден в ОАО "Московский вертолетный завод им. М.Л.Миля" и се произвежда в два от заводите на холдинга "Вертолеты России" –ОАО "Улан-Удэнский авиационный завод" и ОАО "Казанский вертолетный завод", като производствените мощности са натоварени за две години напред.

Днес продължава модернизацията на легендарния хеликоптер – сглобена е най-новата версия - Ми-171А2. Той се отличава с нова авионика, по-широко използване на композитни материали, модернизирани са всички основни системи и агрегати, повишени са летателно-тактическите характеристики, екипажът вече е само от два човека.

Според световните експерти Ми-8 и сега е един от най-успешните и ефективни вертолети в своя клас, а неговите модификации ще са конкурентоспособни на световния пазар още много години. – Още за Ми-8

/Pan.bg/

 
“Зелена светлина” пред ЦРУ да оказва помощ на сирийската опозиция
02.08.2012, 09:05

Барак Обама  Президентът на САЩ Барак Обама е подписал указ, с който дава “зелена светлина” на ЦРУ да оказва помощ на сирийските бунтовници, съобщава АП.

Към момента САЩ не доставят оръжия на сирийската опозиция, но Турция, Саудитска Арабия и Катар купуват оръжия за бунтовниците.

Източник от американското правителство твърди, че в съответствие с президентския указ Съединените щати сътрудничат на секретен команден център, който е ръководен от Турция и нейните съюзници за свалянето на режима на Башар Асад. Той се намира в град Адана, на 100 км от границата със Сирия.

Край града е и военновъздушната база „Инджирлик”, където има значително присъствие на американски военни и служители на разузнавателни служби.

/Блиц/

 
Американската армия ремонтира детска градина в Ямбол
02.08.2012, 08:40

С 13 000 долара от правителството на САЩ американски и български военнослужещи ремонтираха пет санитарни помещения в Целодневна детска градина "Слънце" в Ямбол. Средствата са по програмата за хуманитарна помощ на Пентагона.

Служещи в Отдела за военно сътрудничество при посолството на САЩ, Корпуса на морските пехотинци и българския 42-ри пехотен механизиран батальон са участвали в строителните дейности по детските тоалетни.

Американските военни, доволни от свършеното, организираха тържество, на което по български обичай сами прерязаха лентата на "обекта", без да канят за целта министър-председателя Бойко Борисов.

Благотворителната акция е в рамките на българо-американското военно обучение Black Sea Rotational Force 2012, което се провежда от края на юни до началото на август т.г.

Триста и двадесет деца и 40 души персонал на градината ще се възползват от обновените санитарни помещения, съобщи директорката на заведението Пепа Господинова.

/www.sliveninfo.com/

 
„Борей” тръгва на бойно дежурство
02.08.2012, 00:12

Проект 955Потенциалът на морските стратегически ядрени сили на Русия към 2020 година ще бъде засилен от 8 нови подводни ракетоносеца от проекта „Борей”. Сред тях влизат три подводни крайцера, с 16 междуконтинентални балистични ракети „Булава” и 5 атомни подводници с 20 ракети от същия тип.

Началото на строителството на главния кораб „Княз Владимир” от обновения проект „Борей-А” се състоя на 30 юли в предприятието „Севмаш”. „Борей” е подводница от четвърто поколение, която е може да се потопи на почти 2 км дълбочина и да развива скорост от над 50 км/ч под водата. Екипажът и се състои от 100 души, а автономното време на плаване е 90 дни. Подводниците са снабдени със спасителна камера за изплуване, която е разчетена на целия екипаж. Може би, подводниците от новия проект ще имат по-безшумен ход и много други иновации, включително и свързани с хидролокацията.

Появата на новите атомни подводни ракетоносци с ядрени ракети, които имат по-съвременни тактико-технически характеристики, означава реално усилване на морския компонент от стратегическите ядрени сили, отбелязва военният експерт Виктор Баранец;

   - 20 ракети не са 16, но работата не е само в количеството. Работата е в тактико-техническите характеристики. Важна е, например, далекобойността, на която ракетата ще достигне целта на противника. Дали това ще са 8 хиляди километра или 10-12 хиляди. Минимумът на който стреля „Булава” е 8 хиляди. Нашите ракетоносци, безусловно, ще плуват в дълбините на Тихия и Атлантическия океан.

В тази акватория са достатъчни даже 3-4 хиляди километра, добавя експертът. Но има и проблем, които руските военни трябва да решат - незабелязано да вкарат руските подводници в района с оперативно назначение, подчертава ръководителят на Центъра за военни прогнозиране Анатолий Циганок:

   - Ако подводницата влиза в района на бойното дежурство, тя става невидима. А щом е невидима, тя може да нанесе удар. Именно фактора, че атомната подводница може да нанесе удар от дълбочина, действа заплашително на вероятните противници.

Според експертите, увеличаването на броя на най-новите подводници с нарастващото количество междуконтинентални ракети, носещи бойно дежурство в океанските дълбини, ще стане мощен фактор за ядреното неразпространение. Военните наблюдатели също така предполагат, че новите системи за Противоракетна отбрана в Европа едва ли ще бъдат препятствие за стратегическите ракети и бойни глави, способни да летят с хиперзвукова скорост по сложна траектория. – Още за проект 955

/bulgarian.ruvr.ru/

 

 
"Здравейте, господа войници!"
01.08.2012, 23:40

Парад. Президентът на републиката обхожда редиците на част от оредялата българска армия.

- Здравейте, господа войници!

- Здраве желаем, господин президент!

Един господин поздравява други господа.

Етимологичните речници поясняват, че "господин" произлиза от "господар" и че "господ"означава власт, властител. След Великата френска революция възприетото "гражданин" става синоним на гражданско и класово равноправие. Отзвук на демократичен повей са и исканията на разбунтувалите се руски войници по фронтовете на Първата световна война господа офицерите да се обръщат към тях на "Вие". Едно от първите решения на Временното правителство след Февруарската революция в Русия е да отмени всякакви звания и обръщения, основани на класово различие, като "сиятелство", "превъзходителство" и прочее, установени от Табела на званията още от времето на Петър I. Временното правителство приема обръщението "другари" (товарищи) между военнослужещите. Това обръщение битува сред казаците от Запорожката сеч още от XVII-XVIII век. С тази дума се е обръщал към своите войници великият руски пълководец Александър Суворов. Това е обръщение към другарите в боя, но то не изтрива различията и отговорностите между командира и войника. Пак Суворов казва: "Дружбата и службата са две паралелни линии, които никога не се пресичат"........ Прочети още

 
 
Владимир Путин: НАТО трябва да остане в Афганистан и да довърши започнатото
01.08.2012, 23:20

Владимир ПутинСилите на НАТО трябва да останат в Афганистан и да довършат своята работа по налагането на стабилност, каза руският президент Владимир Путин критикувайки планираното изтегляне на повечето военни части до 2014 г., предаде Ройтерс.

„Непростимо е, че много от участниците в тази операция мислят как да се изтеглят от там. Те поеха това бреме и трябва да си го носят докрай”, каза той на среща с парашутисти в град Уляновск. Путин повтори опасенията на Кремъл, че изтеглянето на воденият от САЩ алианс ще остави този регион на Централна Азия, намиращ се южно от Русия, уязвим за екстремистко насилие и трафик на наркотици.

/ИА „Фокус”/

 
Парите за армията отидоха в магистрали!
01.08.2012, 23:14

Николай ЦоневВ интервю за днешния брой на в. „Преса” Николай Цонев, бивш министър на отбраната, прави равносметка: „При ГЕРБ за първи път в историята на армията тя е с по-малък бюджет от полицията. За тези три години Министерство на отбраната е получило с близо 2 млрд. лв. по-малко спрямо тригодишния бюджет от минали години. Което показва две неща: незачитане на системата за сигурност и че парите за отбрана отидоха в магистрали”......... Прочети още

 
Военно формирование 22 700 - гр. Костенец отбелязва 80-годишнината от създаването си
01.08.2012, 18:26

Валентин Радев Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще участва утре, 2 август, в тържественото честване на 80-та годишнина от създаването на военно формирование 22 700 - гр. Костенец. Той ще поздрави личния състав по повод празника и ще връчи награди на изявени военнослужещи и цивилни служители от формированието. На честването ще присъства и командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенат Атанас Самандов.

По време на тържеството ще бъде представена мултимедийна изложба на тема „Военно формирование 22 700-гр. Костенец – история и настояще“.

Началото на честването е в 11.00 ч.в читалище „Прогрес-1907“ в Костенец.

******************

Военно формирование 22 700 – гр. Костенец e създадено през 1932 г. като база за съхранение на излишни боеприпаси. В същото време и щабът на Първо софийско огнестрелно отделение е преместен от София в Костенец.

През 1962 г. от базата се отделя лаборатория за ремонт на боеприпаси и прераства в сега съществуващия „ТЕРЕМ - Цар Самуил“ ЕООД- гр.Костенец.

До септември 2000 г. базата става Централен артилерийски склад на Сухопътните войски, а през 2004 г. се превръща в централен склад на централно подчинение на ГЩ на БА. Личният състав на формированието е редуциран, преминава към мирновременен щат и променя наименованието си на „База за съхранение на излишни боеприпаси“. В момента военното формирование е в състава на бригада „Логистика“.

/МО/

 
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев присъства на последното плаване на базов миночистач „Добротич” във Варна
01.08.2012, 18:23

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев присъства днес, 1 август, на последното плаване на базов миночистач „Добротич” във Варна.

Корабът, който е от състава на 3-ти дивизион миночистачни кораби на военноморска база Варна, предстои да бъде снет от въоръжение.

При напускане на базовия район, миночистачът „Добротич” беше салютиран от екипажите на военните кораби. След излизането в акваторията на Варненския залив екипажът извърши учебно спускане на контактен трал.

На борда на кораба бяха и бившите командири на дивизиона вицеадмирал о.р. Петър Петров, капитан I ранг Тодор Йотов, капитан I ранг о.р. Веселин Русинов, капитан I ранг о.р. Ивелин Калоянов, и капитан I ранг о.р. Иван Калчев.

На събитието присъстваха още заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, кметът на Община Балчик Николай Ангелов, офицери, служили в дивизиона и базата.

/МО/

 
Вертолетите “Panther” от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ от днес носят дежурство за аварийно-спасителни операции
01.08.2012, 18:19

вертолет AS 565 MB “Panther” След проведено обучение по аварийно-спасителни операции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther” от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ бяха сертифицирани от тренировъчния център на „Eurocopter” .

От днес, 1 август 2012 г., те носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ за спасяване на човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.

Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и съдействие на държавната и местната власт, институции и организации при природни бедствия, катастрофи и промишлени аварии на територията на Варненска, Бургаска, Добричка, Шуменска, Русенска, Силистренска, Разградска и Търговищка области.

/МО/

 
В Санк Петербург започна рязането на стомана за „Мистрал”
01.08.2012, 17:33

Петербургската компания „Балтийский завод-Судостроение” започна рязането на метал за корпуса на първия от двата руски десантни хеликоптероносача тип „Мистрал”, се казва в съобщение на Обединената корабостроителна корпорация, в която влиза Балтийския завод.

Очаква се, строителството на кораба да започне на 1 октомври 2012 година, а рязането на метал за втория хеликоптероносач е планирано за май 2013 година. – Още за „Мистрал”

 
Бриг. ген. Румен Радев за бойните пилоти, за риска при гасене на пожари, за новите изтребители, за проблемите в българските ВВС
01.08.2012, 16:03

Бриг.ген.Румен Радев

 

Интервю със заместник-командира на ВВС за рисковата професия на бойните пилоти, Евгени Генов, в."Преса"

 
Транзит без оръжие
01.08.2012, 15:48

От 1 август правителството на Русия разреши използването на въздушното пространство на страната за транзит на товари за нуждите на НАТО в Афганистан.

Наред с вече съществуващия наземен транзит, за целта ще се използва летище „Восточни” в град Уляновск. В правителството изтъкват, че не става дума за военна база на НАТО в Русия, а прехвърляните през Уляновск товари не представляват заплаха за безопасността на страната.

През последните 6 месеца, когато за първи път се появи информация за отваряне на въздушен транзит през Уляновск, тази тема стана една от най-обсъжданите от експерти и политици. Радикалните противници на проекта рисуваха апокалиптични картини, съгласно които транзитната точка в Уляновск щяла да стане едва ли не етап в завоюването на Русия от Запада. И тази тема бе използвана като „аргумент” в политическата борба преди и след президентските избори.

В правителството и МВнР подчертават, че товарите няма да имат пряко военно предназначение. На летището в Уляновск няма да има натовски обекти, а също военен и граждански персонал. По-скоро става дума за бизнес, за което не веднъж е заявявал вицепремиерът Дмитрий Рогозин. През 2014 година от Афганистан ще бъде изтеглен военният контингент на западните страни, и оптимизирането на маршрутите на изтеглянето се смята днес за един от приоритетите на НАТО. Русия, която има географски предимства и е заинтересована от контратерористичните действия на Северноатлантическия алианс в Афганистан, е готова да участва в изпълняването на тази задача, каза професор Олег Кулаков от Военния университет:

   - За изтегляне на войските от Афганистан са необходими сигурни маршрути. А на тях следва да има междинни бази.и Такова сложно мероприятие, като изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан, в условията, когато военните не са в състояние съответно да диверсифицират маршрутите, се предполага наличието на междинни бази. Тук нищо ново няма. Въпросът е в друго – в появата на различни спекули по този повод. Има хора, които биха искали значително да увеличат значението на тази междина точка. Но за Русия тя не представлява заплаха от гледна точка на безопасността.

Въздушният транзит освен другото е източник на печалба за Русия. Съгласно условията на споразумението, транспортирането на невоенните товари ще се осъществява от руски транспортни компании, а стойността на услугите ще се определя върху пазарни принципи. В условията на нарастваща конкуренция в сферата на товарните превози, този фактор е основен. Част от получените от транзита средства се планира да се инвестират в развитието на транспортната мрежа по маршрута Централна Азия – Западна Европа.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Военен аташе осъди МО, уволнен е незаконно
01.08.2012, 15:00

Генерал-майор Володя Цветанов Генерал-майор Володя Цветанов осъди Министерството на отбраната за неправомерно уволнение, пише в. "Преса". Той бе военен аташе в Киев, но след като Комисията по досиетата извади името му като сътрудник на бившата ДС, мандатът му бе прекратен предсрочно, а генералът бе пенсиониран. Окончателното решение на административния съд е, че уволнението му е незаконно.

Бившият ни аташе във Вашингтон ген. Валентин Цанков, който бе отзован заради досие, също спечели дело срещу МО. В отбраната служат около 50 души с досиета и в това няма нищо лошо. Конституционният съд се произнесе, че е недопустима лустрация по този признак. Но аз бях уволнен не заради досие, а и защото съм брат на Румен Петков, каза ген. Цветанов.

/Otbrana.com/

 
Турция е разположила бронетанкови подразделения по границата със Сирия
01.08.2012, 11:00

Турция е разположила в района на сирийската граница танкове и бронетранспортьори от състава на Пета бронетанкова бригада на турската армия, базирана в Газиантеп, предаде ИТАР-ТАСС.

Турски медии посочват, че бронираната техника е разположена в „критични участъци” на турско-сирийската граница. Военната техника е предадена под командването на местните гранични подразделения. Към границата се насочва и военен конвой, в чийто състав влизат камиони и цистерни с гориво.

/ИА „Фокус”/

 
Вдигнаха заплатите на чиновниците, в МО – подчинените няма да вземат повече от началниците си
01.08.2012, 10:50

Аню Ангелов От днес вдигат заплатите на чиновниците с около 20 процента заради влизането в сила на нова методология, обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков. Това се отнася и за Министерството на отбраната. На 20 юни на правителствено заседания бяха приети класификаторът на длъжностите в държавната администрация и наредбата за заплатите. Тогава министърът на отбраната Аню Ангелов изрази определени опасения. Те се отнасяха до вероятността експерти с по-голям трудов стаж да получават повече от началниците си.

Поставен бе и въпросът за служителите в службите „Военна информация” и „Военна полиция”, чиито длъжности и съответно формиране на заплатите не фигурираха в тези документи.

Ето как министърът на отбраната отговори на нашия въпрос за начина, по който са формирани новите заплати на държавните служители в МО.......... Прочети още

 
Задават се големи затруднения с поддръжката на българските МиГ-29 и Су-25
01.08.2012, 10:40

МиГ-29Твърдата и непоколебима позиция на България срещу режима на сирийския президент Башар Асад, както и негласната, но задкулисна подкрепа за Свободната сирийска армия са раздразнили изключително много Кремъл.

В комбинация със съмненията, че са правени опити от български оръжейни фирми за снабдяване на сирийската опозиция с оръжие през други държави това е довело до преразглеждане на официалната руска политика към България.

Властите в Русия вече обсъждат варианти за намаляване или спиране на доставките по договори с остатъчна руска бойна техника в страните от бившия Варшавски договор, защото според тях част от тези доставки отиват не по предназначение в техните врагове.

Очевидно споменът, че български оръжейни фирми се опитаха да търгуват в недолюбваната от Кремъл Грузия още не е заличен.

Говори се, че част от боеприпасите, предназначени за Грузия са унищожени при взрива в складовете край Сливен.

Очаква се тази позиция на Москва да стане още по-категорична и да придобие конкретни измерения. За българските ВВС това ще означава затруднения в доставките за МиГ-29 и Су-25, ремонтите на Ми-17 и евентуално на Ми-24.

/Pan.bg/

 
България и тероризмът, или защо е важна външната политика
01.08.2012, 08:30

Едва ли ще е пресилено да се каже, че обикновеният българин се интересува сравнително малко от повечето неща, които върши избраното от него правителство. Обръща се внимание най-вече на онова, което засяга непосредственото житие-битие - поскъпването, забраната да се пуши на закрито и т.н. Каузата за защита на горите, която прерасна в гражданско неподчинение, намери привърженици отвъд конкретната цел. Но всъщност правителството се занимава с ужасно много неща, които често имат огромно и пряко въздействие върху живота ни. И усещаме ефекта им чак когато последиците буквално изгърмят в очите ни.

Става дума за външната политика на страната,.......... Прочети още

 
От Байконур ще стартира космически кораб „Прогрес” с товари за МКС
01.08.2012, 07:54

Към Международната космическа станция (МКС) от космодрума Байконур днес ще излети товарният космически кораб „Прогрес” с товари за станцията и екипажа, предаде ИТАР-ТАСС.

Стартът на ракетата-носител „Союз-У” с кораба „Прогрес М-16М” на борда е планиран за 23.35 ч. московско време, съобщи руската Федерална космическа агенция. За пръв път в историята на орбиталния комплекс товарният кораб ще се скачи с МКС само шест часа след старта. По-рано корабите „Прогрес” доставяха товари в орбита след две или дори след три денонощия след изстрелването.

/ИА "Фокус"/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 





{START_COUNTER}