Военна информация


Архив - от 1 до 15 август 2010 година

 
15.08.2010, 20;18

С-300 обкръжиха Грузия

През последните дни инициалите на най-съвременната и ефективна руска зенитна ракета станаха нарицателни по отношение на военно-политическата ситуация в Кавказ.

Най-напред изтече информация, че два дивизиона С-300 ще бъдат разположени в Азербайджан. И тъй като, реално погледнато, страната има два потенциални противника - от юг и от запад, реакцията и в Техеран, и в Ереван беше повече от остра. Появиха се сведения за съсредоточаване на ирански войски на азербайджанската граница, а вездесъщият Игор Мурадян изрази увереност, че арменски диверсанти трябва да унищожат ракетите още на руска територия..... Още

 
15.08.2010, 16:50

МО търси партньор за осигуряване на експлоатацията на самолетите МиГ-29

Процедура за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за доставка на стоки и услуги за осигуряване експлоатацията на самолетите МиГ-29 е обявило Министерството на отбраната. Става дума за доставка на резервни части, агрегати, консумативи и други; предоставяне на услуги и адаптация на авиониката във връзка с освобождаване на определен честотен диапазон.

Изпълнението на тези дейности ще се извършва на основание спецификации и заявки на възложителя, за всеки отделен, конкретен договор сключен в изпълнение на рамковото споразумение. Възложителят ще сключи рамково споразумение с класирания на първо място участник. Ще бъде сключен първи конкретен договор за доставки и услуги за 2010 г. в рамките на предвидените в Единния финансов план на МО за 2010 г. финансови средства. Следващите конкретни договори ще бъдат сключвани по отделни спецификации/заявки в зависимост от потребностите на възложителя и в рамките на предвидените в Единния финансов план на МО за конкретната календарна година финансови средства. При липса на финансови средства възложителят може да не сключи конкретен договор за съответната година, без да дължи обезщетение, става ясно от огласените документи. Офертите се приемат до 13 септември. Предвижда се споразумението да се сключи за период от 48 месеца от датата на подписването му. /otbrana.alle.bg/ - Още за МиГ-29

 
15.08.2010, 16:26

Президентът на Полша стана върховен главнокомандващ на въоръжените сили

Президентът на Полша Бронислав Коморовски официално стана върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната. Тържествената церемония се състоя в центъра на столицата, в рамките на отбелязването на Деня на полската войска. С това новият държавен глава на Полша пое всичките свързани с поста задължения, отбелязва ИТАР-ТАСС. Още ВС на Полша

 
15.08.2010, 15:50

Китайската армия ще се реформира по американски образец

Китайската армия се нуждае от незабавна реформа и осъвременяване на стратегията, посочва днес главният печатен орган на въоръжените сили на страната и препоръчва като модел армията на САЩ. Според в. "Liberation Army Daily" е неотложно необходимо "да се развива творческата и по-открита мисъл" след огромните инвестиции във високотехнологично въоръжение, които армията извършва през последните години. "Като се има предвид влиянието на консервативното мислене в китайската култура, задачата по обновяването на военната култура и философия ще бъде крайно трудна", посочва изданието. "Китай трябва смело да се учи от опита на чуждестранните армии", защото "историята и действителността показаха неведнъж, че ако една страна няма визия за света, тя е изостанала страна". "Liberation Army Daily" препоръчва да се следва примерът на САЩ, която купува оръжията си, вместо да развива своя собствена технология, което е много по-скъпо и непрактично. Освен това въоръжените сили трябва да се учат от огромното внимание, което американците придават на обучението на войските. /БГНЕС/

 
15.08.2010, 15:28

Държавните изпитания на изтребителя Су-35 ще започнат през есента на тази година

Компанията „Сухой” завършва предварителните изпитания на новия многофункционален изтребител Су-35 и планира да го предостави за държавни съвместни изпитания през тази есен, предаде агенция Интерфакс.

„Предаването на самолета за държавни съвместни изпитания може да се очаква през септември-октомври”, заяви представителят на компанията „Сухой” Игор Демин. Още за Су-35

 
15.08.2010, 09:27

САЩ ще доставят на афганистанската армия и полиция автомобили-вседеходи на стойност 619 милиона долара

САЩ ще доставят на афганистанската армия и полиция автомобили-вседеходи, предаде агенция РБК. Съответното споразумение е постигнато между властите в Афганистан и САЩ. Общо на Кабул ще бъдат предадени 2526 автомобила. За тази цел министерството на отбраната на САЩ ще сключи договор за 619 милиона долара с американската компания АМ „Дженерал”, която държи правата на автомобилите „Хъмви”. Още за Hummer

 
15.08.2010, 09:10

Киргизия поиска базиране на полицейски сили на ЕОСС

Министерството на външните работи на Киргизия съобщи, че се планира базирането на полицейски сили на Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество в южните райони на страната, които бяха станали арена на кървави етнически сблъсъци между киргизи и етнически узбеки.

В полицейските сили ще членуват 15 полицая от Турция, 10 от Сърбия, 7 от Русия, по три от България, Словакия, Швеция и Литва и един от Естония.

Решението на държавния лидер на Киргизия Роза Отунбайева по въпроса предизвика разцепление в правителството и в обществеността в страната.

Вице-премиерът на временното правителство Азимбек Бекназаров каза, че е против дислокацията на полицейски сили на Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество и призова към провеждането на референдум по въпроса.

В столицата Бишкек и в град Ош бяха организирани протестни демонстрации срещу решението.

По време на възникналите през месец юни етнически сблъсъци в южната част на Киргизия бяха загинали 370 души.

След като временното правителство не получи военна помощ от Русия за потушаване на сблъсъците, отправи към Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество искането за изпращането на полицейски сили на организацията. /TRT/

 
15.08.2010, 08:47

Американските военни намериха безопасен заместител на тротила

Армията на САЩ е сертифицирала ново взривно вещество с понижена взривоопасност, което в перспектива ще замени в снарядите традиционния тринитротолуол, съобщи DefPro. Новото вещество получило название IMX-101 (Insensitive Munitions Explosive 101). Като начало новото вещество ще бъде поставено в снарядите М 795 калибър 155 милиметра.

Първи ще получат новия боеприпас подразделения от сухопътни войски и Морската пехота. Очаква се партида от 1200 снаряда да бъдат доставени още през 2011 година, като постепенно аналогични боеприпаси на основата на тротила постепенно да бъдат прекратени.

В рамките на програмата специалистите от центъра са изпитали 23 нови взривни вещества, предложени от държавни и частни компании. Одобрение е получило само IMX-101, разработено от британската компания BAE Systems съвместно с експерти от американската армия. По информация на американската армия това вещество не детонира, ако снарядът бъде изтърван, ако се стреля по боеприпаса или ако близо до него се взриви самоделно взривно устройство.

Според представител на Пикатинския арсенал ако редом със снаряд с IMX-101 се взриви бомба, корпусът ще се разпадне на няколко части, но взривното вещество ще изгори без детонация. По такъв начин транспортирането на боеприпаси по пътищата на Афганистан, където често се срещат самоделни взривни устройства, вече няма да представлява опасност за живота на войниците.

Освен това поради ниската взривоопасност на IMX-101, става възможно да се съхраняват повече снаряди в един склд, а самият склад може да се разположи по-близо до военната база, което чувствително ще съкрати времето за транспортиране.

Стойността на IMX-101 е по-голяма, отколкото на тротила, обаче вероятно ще бъде намалена за сметка на серийното производство. /БЛИЦ/

 
15.08.2010, 00:31

Почетоха делото на 27 Чепински полк през Балканската война

В местността „Старината” над Юндола се събраха 170 офицери и сержанти от запаса и резерва, много от тях със съпругите си. Те дойдоха от Велинград на изходния пункт на един от батальоните на 27 пехотен Чепински полк, от където през Балканската война той тръгва в първия бой с турската армия, за да се поклонят пред паметта на загиналите 35 войници и офицери. И да отбележат 85-годишнина на председателя на Общинската организация на СОСЗР във Велинград полковник от запаса Георги Даскалов, който в продължение на 35 години работи активно на тази длъжност. По този повод министърът на отбраната Аню Ангелов го награди с грамота, която бе връчена от главния секретар на СОСЗ полковник от резерва доцент Димитър Зафиров. /otbrana.alle.bg/

 
 
 
14.08.2010, 18:26

Най-новата подводница на Великобритания Astute прекъсна морските изпитания

Най-новата подводница на Великобритания прекъсна морските изпитания край северното крайбрежие на Шотландия заради неизправност в котвеното устройство, съобщава The Sun.

Подводницата, която според специалистите, в технологично отношение е по-съвършена от космически кораб, е била принудена да се върне във военноморската база Фаслейн заради това, че котвеното устройство не е успяло да размотае веригата, отбелязва изданието.

Astute може да се движи в продължение на 25 години без презареждане с гориво.

Astute е перспективна серия от седем атомни подводници за ВМС на Великобритания, които се строят от отбранителната компания BAE Systems. Предполага се, че новите атомни субмарини ще заменят петте остарели подводници тип Swiftsure (Sovereign, Superb, Sceptre, Spartan и Splendid) и двете най-старите подводници тип Trafalgar (Trafalgar и Turbulent). В момента в различни стадии на строителство се намират три подводници тип Astute - Ambush, Artful, Audacious. Първата подводница Astute беше спусната на вода през юни 2007 година.

Подводницата има подводна водоизместимост 7800 тона, дължина – 97 метра, ширина – 11,3 метра, височина – 10 метра, скорост – 29 възла и екипаж – 98 човека. Въоръжението и включва шест 533-мм торпедни апарата, боезапас - 38 торпеда с акустично самонасочване Spearfish, крилати ракети UGM-84 Harpoon и Tomahawk Block III или мини. – Още за Astute

 
14.08.2010, 17:54

ВВС на Индия разглеждат възможността за покупка на допълнителни ВТС C-17 Глоубмастер-3

Индийските военновъздушни сили разглеждат предложение на САЩ за покупка на 6 допълнителни ВТС C-17 Глоубмастер-3”, съобщава „Джейнс дифенс индастри”.

През юни ВВС на Индия проведоха на територията на страната летателни изпитания на взет по аренда от ВВС на САЩ такъв самолет за оценка на неговите възможности. При одобрение на покупката, общото количество на получените за ВВС C-17 ще нарасне до 16 единици, което е съпоставимо с намиращите се на въоръжение 17 руски Ил-76МД, които ще бъдат заменяни с американски самолети, започвайки от 2012 година.

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ на 23 април 2010 г. е уведомила Конгреса за планирана продажба на Индия в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на 10 ВТС C-17 Глоубмастер-3, а също и свързаното с контракта оборудване, резервни части и материално-техническо осигуряване на обща стойност 5,8 млрд долара.

В момента се водят преговори с цел определяне на комплекта за доставка и окончателната стойност на самолетите. Според информация на „Боинг”,първите C-17 ще може да бъдат предадени на ВВС на Индия 24 месеца след подписване на контракта. – Още за С-17

 
14.08.2010, 14:42

ВВС на Русия модернизират МиГ-31

ВВС на Русия са пред завършване на модернизацията на МиГ-31 до стандарта МиГ-31БМ, съобщава командващия на ВВС генерал-полковник Александър Зелин. МиГ-31 е оборудван с нова авионика, цифрова линия за обмен на данни, многофункционални цветни дисплеи, нов по-мощен бордови компютър и възможности да използва нови ракети клас “въздух-въздух”, както и вероятно “въздух-земя”, като например противорадиолокационната ракета AS-17 Krypton.

Другите ракети “въздух-въздух” в арсенала на МиГ-31БМ са Вимпел Р-73 (AA-11 Archer), Р-77 (AA-12 Adder), Р-33С (усъвършенствана AA-9 Amos) и K-37M (AA-X-13 Arrow).

ВВС на Русия са в процес на получаване и друга нова авиационна техника – Су-35, Як-130, Ка-52 и Ми-28. Продължаеат изпитанията и на изтребителя от пето поколение Сухой Т-50. /Pan.bg/ - Още за Миг-31

 
14.08.2010, 10:28

Над 6000 войници участват в спасителните работи в Джоуцу

6281 военнослужещи и военни полицаи са се включили до момента в спасителните работи в китайската околия Джоуцю, която пострада от големи свлачища, съобщи зам.-началникът на Политическия отдел на военния район Ланджоу генерал-майор Уан Уъндзие.

По време на днешния си брифинг в Пекин, той съобщи, че изпратените в района войници са от различни части на армията, освен това там действат 17 самолета и хеликоптери, 35 катера. Към момента войници са спасили 45 оцелели под калната маса и евакуирали повече от 3600 местни жители. Войските са осъществили 17 подводни експлозии и са пуснали 58 багера, за разрешаване на проблема с бариерното езеро. /cri.cn/

 
14.08.2010, 08:27

Военноморският музей във Варна има нов сайт

Можете да го посетите на интернет адрес: www.museummaritime-bg.com

 
14.08.2010, 08:06

НАТО остава в Афганистан и след юли 2011 г.?

Командването на НАТО не изключва възможността да бъдат удължени сроковете за извеждане на войските от Афганистан, съобщава радио „Ехото на Москва".

По думите на Дейвид Петриъс, командващ силите на НАТО в Афганистан, ако до юли следващата година обстановката в Афганистан не се подобри, той ще посъветва американския президент Барак Обама да не изтегля войската.

Генералът също заяви, че военната операция в Афганистан преминава трудно и в бъдеще ситуацията едва ли ще се промени.

Изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан е планирано за месец юли 2011 г. Още за Афганистан

 
 
 
13.08.2010, 23:01

Правителството на Турция поставя генералите на място

Правителството на Турция сложи край на времето, когато цивилните лидери одобряваха безкритично промените в ръководството на армията, отхвърляйки издигнатата на заседанието на Висшия военен съвет на Турция кандидатура за следващ началник на генералния щаб. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган не можа да се пребори генерал Ъшък Кошанер да стане началник на военните, но не одобри и кандидатурата за ръководител на армията на генерал Хасан Ъгсъз, началника на престижната Първа армия...... Още

 
13.08.2010, 22:48

General Dynamics ще достави 24 леки бронирани машини за Корпуса морска пехота на САЩ

Канадската компания General Dynamics Land Systems-Canada е получила контракт на стойност 35,5 милиона американски долара за производството на 24 леки бронирани машини (LAV-A2) в различни конфигурации за Корпуса морска пехота на САЩ.

General Dynamics Land Systems, дъщерна компания на канадската компания, се явява подразделение на американската General Dynamics.

Осемколесната LAV-A2 е с възможност за въздушно десантиране, оборудвана е с усилена бронева защита и автоматична противопожарна система.

Производството на машините ще се извърши в завод на General Dynamics Land Systems-Canada в Лондон, Онтарио, Канада. До април 2012 г. машините трябва да бъдат предадени на морските пехотинци.

 
13.08.2010, 22:26

В Полша се разрази скандал около войници, взривили къща за забавление в Афганистан

Видеозапис, на който изоставена афганистанска вила е взривена, се появи в сайта на полски вестник и предизвика скандал в страната, предава радио „Ехото на Москва”.

На записа военнослужещите, изпратени от мисията на НАТО в Афганистан, се смеят и коментират случващото се по думите на единия от тях „за забавление”.

След публикацията се разрази скандал. От военната прокуратура потвърдиха, че взривяването на такъв обект е възможно само с разрешение на местните власти. Забраната за нападение на граждански обекти е основополагаща в международното право.

Войниците са заплашени от до осем години затвор.

 
13.08.2010, 17:54

Въоръжените сили на Сингапур получиха ББМ МаксПро

Въоръжените сили на Сингапур за първи път демонстрираха двете наскоро получени американски бойни бронирани машини (ББМ) „МаксПро”, притежаващи повишена защита от мини и самоделни взривни устройства.

Компанията „Невистар дифенс” е потвърдила, че МО на Сингапур е поръчало 15 ББМ „МаксПро” през декември 2009 година. Стойността на контракта не се съобщава.

Двете представени машини са били въоръжени с бойни модули с дистанционно управление на компанията „Сингапур текнолоджис кинетикс” с 12,7-мм картечница CIS 50.

Предполага се, че ББМ ще бъдат използвани от подразделенията на ВС на Сингапур, развърнати в Афганистан.

От юни 2007 г. до момента компанията „Невистар дифенс” е произвела 7589 ББМ.

 
13.08.2010, 17:31

Операцията по прочистване на войсковия район в Челопечене продължава

Военнослужещи от Българската армия, във взаимодействие с екипи на служба „Военна полиция” и Военномедицинска академия, продължават да изпълняват задачи по окончателното повърхностно прочистване на войскови район № 2138 – Челопечене.

В периода 4 - 10 август 2010 г. модулните формирования, в състав от 31 военнослужещи с 8 броя автотранспортна техника, извършиха повърхностно прочистване на 9,11 дка от новата зона на операцията (участъка по левия бряг на реka Лесновска). Открити са 1 138 боеприпаси и взривни остатъци и са унищожени 750 боеприпаси.

От началото на изпълнението на новата задача в операция „Горещо лято – 2010” общата прочистена площ е 10,61 дка и са открити общо 1 440 боеприпаси и взривни остатъци.

Операцията ще продължи с изпълнението на задачи по разузнаване, прочистване и обозначаване на обезопасените площи, както и по унищожаване на невзривени боеприпаси с малка мощност и взриватели в камерата (пещта) в района на поделението в Челопечене. /MO/

 
13.08.2010, 17:21

Сръбска ПВО-бригада ще стреля на полигон „Шабла”

В началото на септември т. г. на полигона Шабла наред с българските ВВС и ЗРВ ще стрелят и ПВО на Република Сърбия. Със заповед на министъра на отбраната експертна група е изготвила техническо споразумение за това между българската и сръбската страна. С него сръбската 250-а бригада за ПВО се допуска до стрелби на полигона със ЗРК 2К12 „Куб” и С-125 „Нева”, съобщава списание „Клуб Криле”.

Съседите ни ще използват развърнатите там наши ЗРК и свои ракети. Пусковете ще се извършат от техни разчети със съкратен състав (само нужния за стрелбата) в рамките на планираното учение „Есен 2010”. Всичко – ползването на техниката, на полигона, мишени, превоза на ракетите, настаняването, изхранването и охраната на личния им състав се заплаща от военното министерство на Белград.

През 2009 г. сръбската страна също имаше намерение да изпрати свои ПВО части за стрелби на Шабла, но се отказа поради финансови затруднения. За в бъдеще нейните намерения са да провежда пускове на полигона със собствени ЗРК, припомня списанието. /orbrana.alle.bg/

 
13.08.2010, 13:44

Германия обмисля да намали числеността на своите въоръжени сили с над една трета

Германия обмисля да намали числеността на своите въоръжени сили с над една трета и практически да отмени задължителната военна служба, съобщава германският вестник „Зюддойче цайтунг” .

Изданието се позовава на източници от правителството. Според тях министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг ще представи своя план за намаляване на числеността на армията от 250 000 на 165 000 души на партийно и парламентарно ниво по-късно този месец.

Намалението ще бъде съпроводено и от въвеждането на „доброволна военна служба”.

Целта на правителството е да бъдат спестени около 8,3 милиарда евро от бюджета за отбрана до 2014 година. /ИА „Фокус”/

 
13.08.2010, 12:20

Руски физици създават уникален лазер

Руски учени започнаха  създаването на уникален лазер, предназначен за охлаждане на атоми. С негова помощ те разчитат, по-специално, да осигурят по-голяма точност на данните на системата ГЛОНАСС и в метрологията, защото най-точният часовник в света е основан именно върху студени атоми. Освен това, лъчът от новия лазер може да се изпрати и до Луната и други планети и да се получат точни характеристики на тяхната повърхност и атмосферата. Благодарение на уреда възникват и абсолютно нови възможности при предаване на честоти, по-специално, за големи информационни потоци.

 
13.08.2010, 12:11

Церемония за смяна на командването на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR ще се състои в Констанца

Церемония за смяна на командването на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR ще се проведе в събота, 14 август, в град Констанца, Румъния.

Заместник-началникът на Военноморските сили комодор Румен Николов, който е оперативен командващ на BLACKSEAFOR, и командирът на Военноморска база "Бургас" комодор Георги Мотев - командир на корабното съединение на BLACKSEAFOR, ще предадат командването на офицери от румънските Военноморски сили.

Втората активация за тази година на BLACKSEAFOR започна на 10 август и ще продължи до 30 август. В нея са включени кораби от военноморските сили на България, Румъния, Русия, Турция и Украйна. /МО/ – Още за BLACKSEAFOR

 
13.08.2010, 11:52

Обратното отброяване за флота е към края си

Целокупният български народ след месец трябва да „цвили” от радост – ще му бъдат спестени разходите за единствената ни подводница! „Експертите” (имена няма никъде, защото така е по-лесно) казаха „тежката” си дума. Нищо, че сред тях няма човек, който да познава процеса, наречен подводно плаване! Процес, който се гради в продължение на десетилетия, а се руши за година-две. Справка – ВМС на съседна Румъния...... Още

 
13.08.2010, 07:58

Американските военни ще призоват Барак Обама да забави изтеглянето от Афганистан

Очаква се генерал Дейвид Петреъс, който пое командването на международните сили в Афганистан миналия месец, да използва поредица от свои интервюта следващата седмица, за да заяви, че военните имат нужда от още време, за да свършат работата си в страната, пише в-к „Дейли Телеграф”.

Американският президент Барак Обама и британския премиер Дейвид Камерън заявиха, че армиите им ще започнат да напускат Афганистан през юли 2011 г. преди окончателното изтегляне до края на 2015 г.

Очаква се Обама да попадне под силен натиск за бързо изтегляне на американските войски.

Нови социологически проучвания показват, че по-голяма част от американците не са доволни от начина, по който Обама води войната.

Военните опасения за стратегията в Афганистан изникнаха след появата на притеснения и за това дали американските сили не са прибързали с изтеглянето от Ирак. /ИА „Фокус”/

 
 
 
12.08.2010, 23:40

Антитерористичните учения на Русия и САЩ преминаха успешно

Руско-американските антитерористични учения „Зорък орел” преминаха твърде успешно. Такава оценка им даде представителят на Обединеното командване на аерокосмическата отбрана на САЩ полковник Тод Балф. „Въпреки, че предстои да бъде направен анализ на ученията, от моя гледна точка, а аз съм убеден, че тя се споделя от руските ми колеги, това беше огромен успех”, цитира думите на полковника ИТАР-ТАСС. Според Балф, „тези учения ни дават шанс да преминем от конфронтацията от времената на „студената война” към период на сътрудничество, в частност, в противодействието срещу терористичните заплахи”. По сценарий на ученията, терористи завладяват американски пътнически самолет, след което връзката с него е прекъсната. За откриване и съпровождане на целта по тревога във въздуха са вдигнати изстребители, а също самолети-разузнавачи: руски А-50 и американски „Ауакс”. Основната цел на ученията е съпровождане на завзетия самолет и предаването на контрола над него на ВВС на една от страните, на колеги от другата страна. - Видео

 
12.08.2010, 22:58

Сайтът Wikileaks скоро ще публикува още 15 хил. документа за войната в Афганистан

Ръководството на сайта Wikileaks подготвя за публикуване останалите документи за войната в Афганистан, до които има достъп, е съобщил представителят на сайта Джулиан Асандж, предаде РИА Новости.

Първото публикуване на около 90 хил. доклада за войната в Афганистан за периода януари 2004 – декември 2009 г. бяха публикувани в края на месец юли.

В документите е поместена информация от ръководители на операциите в Афганистан на различно ниво, разкриваща детайли за бойните действия и последствията от тях.

Асандж съобщи, че ще бъдат публикувани още 15 хил. документа, въпреки че правителството на САЩ настоя от сайта да върнат всички документи. /ИА „Фокус”/

 
12.08.2010, 21:20

Ешкенази защити израелските военнослужещи

Началникът на генералния щаб на Израел Габи Ешкенази защити израелските военнослужещи участвали в кървавата операция срещу турския кораб „Мави Мармара” превозващ хуманитарни помощи за Газа по време, на която бяха убити 9 турци.

Ешкенази, който даде показания в националната комисия на Израел разследваща инцидента заяви, че израелските военнослужещи са били напълно прави да открият огън. Той каза, че живота на израелските командоси е бил в опасност.

Ешкенази отбеляза, че като главен командващ на израелската армия поема отговорността за действията на военнослужещите и че е било невъзможно да се предвидят резултатите от операцията.

Ешкенази също така прибави, че Турция не е враг на Израел и че се надяват и за напред да не бъде враг на Израел. /TRT/

 
12.08.2010, 21:07

Станахме за подигравка като военна сила

Винаги е полезно да си спомним някои стари вицове, дори и от времето след Втората световна война, от началото на 50-те години на миналия век. Още повече, че за днешните млади хора тези анекдоти са нови. Ето един. Китай е във война и подготвя настъпателна операция. Главнокомандващият разпределя силите: "Десет милиона пехота в центъра, по пет милиона на левия и на десния фланг, останалите в резерв. Танковете отпред! Има ли въпроси?" Командващият танковите войски пита: "И двата ли танка?"

Вторият виц е за Албания. Попитали радио Ереван: "Защо албанските подводници се движат на зиг-заг - ту се потапят, ту изплават?" Арменското радио отговаря: "Ами за да могат гребците да си поемат въздух."....... Още

 
12.08.2010, 20:44

Виктор Янукович уволни командващия на ВВС на Украйна

Президентът на Украйна Виктор Янукович уволни генерал-полковник Иван Руснак от поста командващ на ВВС на страната.

„Генерал-полковник Иван Руснак да бъде уволнен от длъжността командващ военновъздушните сили на Украйна и да бъде зачислен в разпореждане на министъра на отбраната на страната”, се казва в указа на президента, публикуван в четвъртък на сайта на ръководителя на държавата. С друг указ президентът в четвъртък назначи на освободилата се длъжност генерал-лейтенантът Сергей Онищенко, който преди това заемаше поста първи заместник-командващ на ВВС на Украйна. Руснак беше назначен за командващ на ВВС през ноември 2007 година при президента Виктор Ющенко. Руснак може да оглави Националния университет на отбраната на Украйна, предаде РИА „Новости”. Още за ВВС на Украйна

 
12.08.2010, 16:48

Военновъздушната учебна база е с нов командир

Полковник Васил Лазаров е новият командир на ВВУБ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Той прие длъжността от полковник Анатолий Кръстев, който е назначен за помощник-началник на ВВС по подготовката. Новият командир се завръща от обучение във Военновъздушния колеж на САЩ. Той е бил началник на направление ВРВД в под. 22800 София. Смяната бе извършена в присъствието на началника на ВВС генерал-майор Константин Попов, съобщиха от базата. Полковник Кръстев бе командир на ВВУБ от 2007 г.

След официалното подписване на Акта за приемане и сдаване на длъжността, пред строя на целия личен състав на поделението, полковник Анатолий Кръстев благодарил на всички за всеотдайността и отговорността проявена през изминалите години: „Смятам, че оценката, която началникът на ВВС генерал – майор Попов даде за дейността на базата показва това, че сме се стремили винаги да изпълним задачите, които са ни поставени от командването на ВВС. Искрено пожелавам на полковник Лазаров и на всички вас да продъжите да работите по този начин с тази воля и вдъхновение, така че да множите успехите и да способствате за издигането имиджа на ВВС . Благодаря ви!” Той обещал и от новата си служебна позиция ще продължи да работи за развитието на базата. Полковник Васил Лазаров благодарил на началника на ВВС генерал – майор Попов за оказаната висока чест и доверие да поеме командването на ВВУБ „Г.Бенковски”. За своя предшественик посочил следното: „Видях, че машината е добре смазана и разчитам, че от тук нататък ще продъжим да работим по същите отлични стандарти.” Генерал-майор Попов посочил, че базата има своето уникално място и роля в цялостната дейност на ВВС. Той разчита на по-нататъшното усъвършенстване на стандартите на подготовка с оглед на сериозните предизвикателства пред ВВС. /otbrana.alle.bg/

 
12.08.2010, 14:31

Рейтеон” ще достави на ВВС на ЮАР УАБ Пейвуей-2” с лазерно насочване

Министерството на отбраната на ЮАР е сключило с компанията „Рейтеон” контракт за доставка на управляеми авиобомби (УАБ) Пейвуей-2” с лазерно насочване.

Рейтеон” ще достави на ВВС на ЮАР бордови системи за насочване и аеродинамични комплекти, които превръщат обикновените бомби във високоточни управляеми боеприпаси за извършване на изпитания и оценки при използване от изтребителите JAS-39 Грипен. Договора от името на южноафриканските ВВС е подписала държавната агенция за отбранителни покупки „Армскор”. Работите по контракта ще се изпълняват от компанията „Рейтеон.

Планира се доставките да започнат през 2011 г. – Още за Paveway II

 
12.08.2010, 13:06

Хилъри Клинтън: договорът по СНО ще бъде ратифициран

Новият руско-американски договор по стратегическите нападателни оръжия/СНО/ ще бъде представен за гласуване в сената на конгреса на САЩ в средата на септември. Администрацията на Обама няма никакви съмнения, че договорът ще бъде ратифициран, подчертала държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън.Според нея, документът ще осигури стабилност и предсказуемост, ще предвижда мерки за проверка на руския ядрен потенциал. Договорът по СНО, подписан през април тази година от президентите на Русия и САЩ, предвижда съкращаване на ядрените бойни глави и средствата за доставянето им с една трета. Русия има намерение да ратифицира този документ синхронно със САЩ.

 
12.08.2010, 12:52

ЦАХАЛ ще купува F-35

Според информация на вестник "Едиот Ахронот", командването на  Силите за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) е утвърдило решение за покупка на 20 многоцелеви самолета от пето поколение F-35 на стойност 2,75 милиарда долара.

Решението е били предадено за подпис от министъра на отбраната Ехуд Барак, след което то трябва да бъде утвърдено от правителствената комисия за външни работи и отбрана. Очаква се през септември т.г. Израел и САЩ да подпишат предварителен договор. Подписването на окончателното споразумение ще стане след съгласуване на детайли, като първият самолет ще трябва да се приземи в израелска авиобаза през 2015 година.

Корпорацията Lockheed Martin е удовлетворила по-голяма част от израелските изисквания. Тя се е съгласила да предаде на ВВС на Израел повечето дейности, свързани с техническата експлоатация на самолета (по-рано Пентагона искаше, всички ремонти на самолетите да стават в САЩ). Освен това в самолетите за Израел ще бъдат монтирани израелски електронни и оръжейни системи.

Важна част от съглашението е и факта, че израелски оръжейни компании ще получат от Lockheed Martin поръчки за 4 милиарда долара. Американската корпорация е готова да предадена на израелски компании лиценз за производство на ключови възли от самолета, такива като крилата например.

В указаната сума са включени и развръщане на необходимата инфраструктура за експлоатация и ремонт на новите самолети, а също и подготовка на наземните служби. Затова следващите партии самолети за Израел ще бъдат по-евтини. – Още F-35

 
12.08.2010, 10:08

Командващият от НАТО Фицджералд каза, че мисията на КФОР остава непроменена

Командващият на Обединеното командване на НАТО в Неапол адмирал Марк Фицджералд каза във вторник (10 август), че Резолюция 1244 остава политическо ръководство за НАТО и че само ООН може да реши дали мисията да бъде променена. Мнението от 22 юли на Международния съд в подкрепа на обявяването на независимост от Косово през 2008 г. „не променя” мисията на КФОР. „Ние ще продължим да прилагаме Резолюция 1244, да изграждаме спокойна и сигурна обстановка и да защитаваме границите на Косово”, каза Фицджералд по време на посещение в Прищина. Той добави, че всеки напредък, постигнат от Косовските сили за сигурност и полицията на Косово, е стъпка напред към изтеглянето на КФОР. /SETimes/

 
12.08.2010, 09:23

10 години от трагедията с "Курск"

Днес Русия отбелязва със серия прояви годишнината от трагедията с ядрената подводница "Курск".

“Курск” потъна на 12 август 2000 година, по време на учение в Баренцово море.

Всичките 118 моряка, намиращи се на борда, загинаха. До днес случаят е повод за спекулации и сред самите роднини на жертвите, които дълго време не са искали да повярват в официално оповестената версия за инцидента.

През 2008 година последва друг подобен инцидент с руска атомна подводница, при който загинаха 20 души. – Още за проект 949А

 
12.08.2010, 09:12

Да бъдеш кюрд в турската армия

Един ден на военния полигон турски офицер забелязал, че един от новобранците под неговото командване, етнически кюрд, стреля добре. “Ти, за да стреляш толкова добре, трябва да си терорист”, пошегувал се офицерът, използвайки широко разпространения термин в турския език за кюрдските бунтовници, воюващи с държавата...... Още

 
12.08.2010, 09:03

Няколкостотин американски военни в Ирак след края на 2011г.

Американското военно присъствие в Ирак след пълното изтегляне на техните сили, предвидено за края на 2011г., ще се състои от не повече от няколко десетки или няколкостотин военни. Те ще обучават иракски военни и ще бъдат под ръководството на посолството, заяви високопоставен служител на Белия дом.

Докато иракският началник щаб на въоръжените сили заяви, че пълното изтегляне на американската армия в края на 2011г. ще е преждевременно, то съветникът на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Антъни Блинкън увери, че това изтегляне ще се осъществи. "Ние ще правим в Ирак това, което правим и в много други страни по света, с които имаме отношения в сферата на сигурността, и то включва продажба на американско военно оборудване и обучение на техните сили", каза Блинкън пред журналисти. В американското посолство в Багдад и под ръководството на началника на дипломатическата мисия, САЩ ще сформират "бюро за сътрудничество в сферата на сигурността". То ще служи като връзка между американската армия и иракските сили за сигурност, обясни съветникът. "Обикновено това ангажира малък брой военни, но когато казвам малък не говоря за хиляди, а за няколко десетки или може би няколкостотин", добави той. /БГНЕС/

 
 
 
11.08.2010, 21:24

САЩ са готови да продадат ракети „Пейтриът” на Кувейт

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е съобщила на конгреса, че има планове за продажба на зенитни ракетни комплекси „Пейтриът” на Кувейт, предаде агенция Ройтерс. Представител на американското правителство заяви, че това трябва да бъде направено за обезпечаване на сигурността на съюзника на САЩ пред лицето на иранската заплаха. Кувейт иска да закупи 209 ракети „Пейтриът” на стойност 900 милиона долара, съобщиха от Пентагона. Още за „Пейтриът”

 
11.08.2010, 20:53

ВВС на Република Корея ще снемат от въоръжение изтребителите F-5 към 2020 година

Военновъздушните сили на република Корея към 2020 г. ще снемат от въоръжение всички реактивни изтребители F-5, съобщава вестник „Кориа таймс”.

Самолетите F-5 поетапно ще бъдат заменени от 120 изтребители, разработвани в рамките на националната програма KF-X. Агенцията за програмите за отбранителни покупки (DAPA) на МО на Корея през ноември т.г. планира да завърши програмата за разработка на новите изтребители.

Разработените от „Нортроп Грумман” самолети F-5 са били приети на въоръжение от ВВС на Корея през 1975 г.. В състава на южнокорейските ВВС те наброяват 170 единици, като в момента те са 38% от общото количество изтребители (450 ед.). Срока за експлоатация на изтребителите F-5 е от 20 до 30 години.

Единадесет изтребителя F-5 са загубени от 2000 година насам, загинали са 13 пилота. Три остарели самолета се разбиха през текущата година. На 18 юни двама пилоти загинаха, когато F-5 в мъгла се вряза във водата по време на учебен полет. Разследването на причините за гибелта на пилотите е показало, че те са се опитали да напуснат самолета, но не са могли да направят това заради особеностите на остарялата система за катапултиране, която функционира само на височини над 600 метра.

За повишаване на безопасността на полетите на ВВС на Република Корея за периода 2011-2013 г. ще се вложат около 50 млрд вони (4,2 млн дол) за подмяна на системите за катапултиране на около 150 самолета.- Още за F-5

 
11.08.2010, 17:32

Запазва се 15-годишният стаж за пенсия на пилотите, парашутистите, подводничарите и водолазите

Проектът на правителството за изменения и допълнения на Кодекса за социално осигуряване внася нови моменти в режима за пенсиониране на военнослужещите. В него е записано, че военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им и при осигурителен стаж, както следва: от 1 януари 2011 г.  – 26 години осигурителен стаж, от които 17 години и 4 месеца действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България; от 1 януари 2012 г.  – 27 години осигурителен стаж, от които 18 години действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България; от 1 януари 2013 г.  – 28 години осигурителен стаж, от които 18 години и 6 месеца действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. В момента военнослужещите придобиват право на пенсия при уволнение, независимо от възрастта им, при 25 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Остава текстът, който дава право на прослужилите 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав да придобиват право на пенсия при уволнение, независимо от възрастта им. /otbrana.alle.bg/

 
11.08.2010, 17:04

Началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов прие делегация от Военновъздушните сили на САЩ в Европа

Началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов прие днес, 10 август, делегация от Военновъздушните сили на САЩ в Европа, водена от директора на дирекция „Планове, програми и анализи” бригаден генерал Марк Шислер. Бригаден генерал Шислер представи резултатите от проведеното през март изследване за дългосрочно планиране на съвместната дейност между българските Военновъздушни сили и Военновъздушните сили на САЩ в Европа, с цел повишаване на оперативната съвместимост. На срещата бяха обсъдени изпълнението на ангажиментите по двустранното военно сътрудничество и перспективите за тяхното развитие. /МО/

 
11.08.2010, 17:00

Контраадмирал Пламен Манушев ще участва в ежегодната среща на командващите на ВМС от Европейските държави

Началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев замина днес, 11 август, на посещение в Кралство Дания. Той ще участва в ежегодната среща на командващите на военноморските сили от Европейските държави ( Chief of European Navies - CHENS, която ще се проведе на 12 и 13 август в Копенхаген.

CHENS е международeн форум с неформален характер, в който участват командващите на военноморските сили на всички морски държави в Европа, членки на Европейския съюз. Основната цел на ежегодните срещи е обмяната на опит и експертиза в различни области от развитието на военноморските сили на страните от Европейския съюз и НАТО. /МО/

 
11.08.2010, 16:51

Русия е разположила на територията на Абхазия комплекси С-300

Русия е разположила на територията на Абхазия комплекс за ПВО С-300. това съобщи командващият Военновъздушните сили на Русия генерал-полковник Александър Зелин, предаде РИА Новости.

„Разположихме система С-300 на територията на Абхазия. Заедно със средствата за ПВО на сухопътните войски тя ще решава задачи за противовъздушната отбрана на Абхазия и Южна Осетия”, каза Зелин. Още за С-300

 
11.08.2010, 14:07

Ханс Бликс е против ядреното оръжие на САЩ в Европа

САЩ са длъжни да изтеглят своето тактическо ядрено оръжие от Европа, защото съхраняването му там е лишено от всякакъв военен смисъл. Това мнение изказа в интервю за мрежовия бюлетин „Глобал секюрити нюсуаър" видният специалист по проблемите на разоръжаването и бивш шеф на Международната агенция по атомна енергия Ханс Бликс. Приветствал сключването от Русия и САЩ на новия договор по стратегическите настъпателни оръжия, той отбеляза, че документът е способен да стане трамплин за обсъждане и на по-сложни въпроси, да доведе до още по-дълбоко съкращаване на ядрените въоръжения в света.

 
11.08.2010, 13:33

Числеността на афганистанската армия достигна 134 000 души

Числеността на афганистанската армия достигна 134 000 души два месеца преди крайния срок, съобщава АФП.

Целта е до края на следващата година броят на афганистанските военнослужещи да достигне 171 000 души, но краткосрочната цел до октомври войниците да станат 134 000 вече е изпълнена, посочи говорителят на афганистанското министерство на отбраната Мохамад Захир Азими.

„Ние сме с два месеца пред графика”, каза Азими.

Новината бе посрещната с одобрение от командващия американските части в Афганистан генерал Дейвид Петреъс. Още за Афганистан

 
11.08.2010, 13:16

Заради скандал командващия на ВМС на Уругвай подаде оставка

Президентът на Уругвай Хосе Мухика е приел оставката на командващия на ВМС на Уругвай Оскар Дебали, племенникът на който, лейтенант Ернесто Менафра, е уличен в разхищение на държавни средства. Това съобщава агенция Xinhua, която цитира министъра на отбраната на Уругвай Луис Росадилл.

Според думите на министъра на отбраната, оставката на Дебали не поставя под въпрос честността на бившия главнокомандващ на флота.

За временно изпълняващ на длъжността командващ на ВМС е назначен контраадмирал Хуго Виглиетти.

Личния състав на ВМС на Уругвай наброява около 5700 човека. В състава на флота влизат няколко фрегати, патрулни катери, миночистачи, два десантни кораба, учебни шхуни и осигуряващи кораби, няколко самолета и вертолета.

 
11.08.2010, 12:35

Обратното броене за „Слава“ започна

Единствената българска подводница „Слава” ще бъде извадена от състава на Военноморските сили най-вероятно следващия месец. С това ще бъде сложен и краят на родния подводен флот. Въпреки че „Слава” е морално остаряла и се нуждае от ремонт, и в момента тя може да се потопи и да се включи в учение. И докато първолаците и техните родители очакват с приятно трепетно вълнение есента, то шефът на Дивизиона за подводни операции капитан I ранг Камен Кукуров, който вече 15 години е и командир на „Слава“, с болка и тъга брои дните на август. Защото през септември ще се раздели с плавателния съд завинаги, а след това ще стане свидетел и на нейното нарязване за скрап...... Още

 
11.08.2010, 12:16

САЩ не планират откриването на военна база в Южен Киргизстан

Американският посланик в Бишкек Татиана Гфелер опроверга появилите се съобщения, че САЩ планират откриването на военна база в Южен Киргизстан, предаде ИТАР-ТАСС.

„САЩ не планират военна база за американски военнослужещи нито в Киргизстан, нито в друг район на Централна Азия”, посочи дипломатът по време на пресконференция в Бишкек.

Посланикът допълни, че представители на американското правителство продължават да преговарят с киргизките власти за строителството на учебно-тренировъчен център, в който ще се повишава квалификацията на служителите на силовите структури на Киргизстан. /ИА „Фокус”/

 
11.08.2010, 10:53

Министърът на отбраната на Индия е потвърдил намерението за покупка на 42 изтребителя Су-30МКИ

В писмен отговор на питане от долната палата на индийския парламент, изпратен на 9 август, министърът на отбраната на Индия А.К.Ентони е потвърдил, че Съвета за отбранителни покупки на МО на Индия е одобрил предложението на компанията ХАЛ за доставката за ВВС на страната допълнително на 42 изтребителя Су-30МКИ. Сделката трябва да бъде одобрена и от Комитета за безопасност на индийското правителство.

Общата стойност на съглашението се оценява на 201,074 млрд рупии (4,34 млрд дол). Планира се производството на тази партия Су-30МКИ да започне в предприятия на компанията ХАЛ през 2014 г. и да завърши през 2018 г..

След тази доставка общото количество на Су-30МКИ във ВВС на Индия ще достигне 272 единици.

Решението за допълнителна покупка на партия Су-30МКИ е било взето в края на 2009 г. в отговор на растящата мощ на Китай. Първоначално е ставало въпрос за 40 машини, но след това количеството е били увеличено с 2 единици за попълване на загубите (два Су-30МКИ бяха загубени при катастрофи през април и ноември 2009 г.).

Компанията ХАЛ през последните години е ускорила графика за производство на Су-30МКИ. През миналата година за ВВС на страната са били доставени 23 изтребителя, а през тази година те ще бъдат 28 единици. До момента компанията е доставила на ВВС на Индия 74 изтребителя.

Сега на въоръжение индийските ВВС имат пет ескадрили Су-30МКИ. Планира се да бъдат развърнати още две подразделения – в Пенджаб и в североизточната част на страната. – Още за Су-30МКИ

 
11.08.2010, 09:56

МиГ-35 официално не е отпаднал от конкурса на индийските ВВС

По повод появилата се информация в индийските медии, че от конкурса за доставка на 126 изтребители за ВВС на страната са отпаднали американските F-16 и F/А-18, шведския SAAB JAS 39 Gripen, както и руския МиГ-35, вицепрезидентът на руската Обединена авиационна корпорация Михаил Погасян заяви, че “МиГ-35 продължава участието си в конкурса” и той няма официална информация относно взети решения от индийска страна.

Според руската преса има доста проблеми около програмата МиГ-35, като един от тях е липса на финансова поддръжка на проекта. МиГ-35 е по-евтин в сравнение с останалите участници в конкурса, но не отговаря на едно от изискванията спрямо двигателите – междуремонтен ресурс от 2000 часа и пълен технически ресурс от 4000 часа.

ВВС на Индия експлоатират към момента МиГ-29А, а ВМС започват да получават МиГ-29К, които ще летят от индийски самолетоносач. /Pan.bg/ - Още за МиГ-35

 
11.08.2010, 09:43

Внедряването на ГЛОНАСС в Русия

Русия завършва създаването на навигационната система ГЛОНАСС в световен мащаб, заяви премиерът Владимир Путин. Според него, до края на годината ще бъдат изстреляни 6 спътника. В орбита постоянно ще се намират до 28 апарата, което ще позволи да се приема сигнал на ГЛОНАСС във всички точки на планетата. Владимир Путин подчерта, че от 2011 година много транспортни средства в Русия ще се комплектуват с навигационни системи. Системата за спешно реагиране при пътни произшествия „ЕРА-ГЛОНАСС" ще бъде разгърната по цялата територия на страната към 2014 година. Още за ГЛОНАСС

 
11.08.2010, 09:20

Военното разузнаване - черна кутия или голям камък?

Всъщност през последните две-три години в армията непрекъснато се е кадрувало. Кой ще смени генерал Златан Стойков на поста началник на Генералния щаб, дето ще му викаме "началник по отбраната", ще му удължим ли с месец мандата или няма, ще редуцираме ли броя на генералите, а какво чудо е това "комодора", дето в българската военна традиция не сме го и чували. Почти като някога, когато при генерал Любен Петров (началник на Генералния щаб в началото на 90-те г.) прекръстихме армиите на корпуси, въведохме корпусно-бригадната организация и направихме реформата. В съкратени срокове, за да отговорим на изискванията...... Още

 
 
 
10.08.2010, 23:42

Пентагонът съкращава 5000 души с цел икономии

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви, че трудното от икономическа гледна точка време налага да бъде закрито едно от командванията на въоръжените сили, в което работят близо 5000 души, както и да започнат съкращения в цялата армия, предаде АП.

На пресконференция Гейтс съобщи, че ще бъде закрито Командването на обединените сили (Joint Forces Command), базирано в Норфолк, щата Вирджиния, което отговаря за подготовката и разполагането на войници от различни видове войски за общи операции. То има годишен бюджет от 240 милиона долара.

Гейтс изтъкна, че тази инициатива е само началото на усилията му за оптимизиране на военното ведомство, което ще разполага с бюджет от 700 милиарда долара през 2011 г., включително за операциите в Афганистан и Ирак. "Време е да подредим приоритетите и да отделим апетитите от реалните потребности", каза той.

Наред със закриването на командването министърът на отбраната на САЩ иска също да намали с 10 процента бюджета за извънщатни сътрудници, да замрази броя на служителите в Пентагона, отбранителните агенции и бойните командвания за следващите три години. /Монитор/

 
10.08.2010, 22:38

Военноморските сили на САЩ заделиха 368 милиона долара за покупка на зенитни ракети

Компанията „Рейтеон” обяви, че е сключила контракт с ВМС на САЩ, предвиждащ начално малкосерийно производство в продължение на три години на корабни управляеми зенитни ракети (ЗУР) SM-6 Стандарт.

Общата стойност на съглашението се оценява на 368 милиона долара, като количеството на поръчаните ракети не се съобщава.

Контракта предвижда производство на ракетите, резервни части за тях, а също и продължаване на програмата за тяхната разработка. Планира се първите ЗУР да бъдат предадени на ВМС на САЩ през 2011 година за монтиране на бойни кораби, оборудвани със системата „Иджис”.

SM-6 се разработва в интерес на американските ВМС за удовлетворяване на потребностите от ЗУР с голям обсег на действие. ЗУР SM-6 са предназначени за осигуряване на ПВО и може да извършва прехват на вертолети, БЛА и съвременни ЛА и противокорабни крилати ракети. В перспектива ЗУР SM-6 ще се използва в системата за ПРО за унищожаване на балистични ракети.

В момента изпитанията със ЗУР SM-6 продължават. Планирано е ракетата да достигне състояние на начална готовност за бойно използване през март 2011 година.

Новата версия е създадена в рамките на започналата през 2004 година програма на базата на корпуса и силовата установка на ЗУР SM-2 блок-4A и използването на нова система за обработка на сигнала и насочването, разработена на базата на активната система за самонасочване на ракетата клас „въздух-въздух” AMRAAM. Съчетаването на двете технологии позволява използването на SM-6 както в активни, така и в полуактивни режими. ЗУР SM-6 се запуска от стандартни вертикални пускови установки Mk.41.

 
10.08.2010, 21:34

Компенсационните суми за свободните наеми на военнослужещите остават същите

На военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, на които Министерството на отбраната не може да предложи жилище или жилищно помещение в общежитие и които живеят при условията на свободно договаряне, се изплащат месечни компенсационни суми в размери. Това е записано в новата наредба на МО, която е публикувана в днешния брой на Държавен вестник. Няма промяна нито в категориите на гарнизоните, нито в размера на сумите. За София, Пловдив, Варна и Бургас на тричленно семейство например се полагат 120 лв., за Плевен, Русе, Велико Търново, Стара Загора и Шумен – 80 лв., за останалите областни административни центрове, както и Асеновград, Балчик, Банско, Белене, Дупница, Карлово, Казанлък, Свищов и Троян – 70 лв.

Компенсационните суми се изплащат ежемесечно по местослуженето (местоработата) на военнослужещия или цивилния служител въз основа на заповед на министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице за министерството, на командира/началника на военното формирование, на началника/ръководителя на съответната структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, се посочва още в наредбата. /otbrana.alle.bg/

 
10.08.2010, 21:26

Военните ще плащат наем за обзавеждане

Наеми и за обзавеждане ще плащат военните и цивилни служители в Министерството на отбраната.

Това става ясно от новата наредба на министерството за ползване под наем на жилища от фонда на ведомството, която е публикувана в Държавен вестник, съобщи БГНЕС.

В наредбата са записани две методики и няколко формули, с които ще се образува наема на военните, ако ползват движими вещи.

Така за пълно кухненско обзавеждане, например, ще се плащат допълнително 10 лева, а за частично се прибавят 5 лева. По-скъпо е, ако в жилището има холно обзавеждане. При него се плащат съответно по 12 лева и 6 лева допълнително. За обзаведена спалня или детска стая ще се дават още по 8 и 4 лева.

От наредбата става ясно още, че компенсационните суми за свободните наеми на военнослужещите няма да се променят.

Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи преди месеци, че след като бъдат одобрени промените в наредбата, военнослужещите ще плащат наем в размер близък до компенсационните суми, които получават когато живеят на свободен наем. Средствата ще се използват за поддръжка на сградите и обзавеждането. Според министъра на отбраната във ведомството има 12 000 безквартирни служители, а МО разполага с 1000 квартири и още 2000, които са в гарнизони, където вече нямаме войска.

 
10.08.2010, 21:17

Изпълнителен директор на EADS на борда на разбилия се самолет в Аляска

Европейският авиационен и отбранителен консорциум (EADS) обяви, че ръководителят на северноамериканските операции на компанията и бивш администратор от НАСА Шон О'Кийф е бил на борда на самолета, който се разби в Аляска и засега не е ясно дали е оцелял. "Местните власти съобщават, че има оцелели и спасителната операция продължава", заяви Гай Хикс, говорител на северноамериканския клон на EADS. "Засега няма повече информация", допълни той. О'Кийф е бил на частно пътуване до северозападен американски щат. Националната гвардия на Аляска съобщи по-рано, че малкият самолет е превозвал осем пътници. Бившият американски сенатор Тед Стивънс също може би е един от тях и неговата участ също е неизвестна. /БГНЕС /

 
10.08.2010, 17:56

Германия е изплатила компенсации след въздушен удар в Афганистан

Германия е изплатила 430 000 долара на семействата на 102-ма афганистанци, загинали или ранени при въздушен удар, нареден от германски командир, в Афганистан през миналия септември, предаде  АФП.

Всяко от семействата е получило по 5000 долара. От германското министерството на отбраната посочват, че компенсациите всъщност са „хуманитарно подпомагане”.

Въздушните удари в северния афганистански град Кундуз на 4 септември предизвикаха недоволството на обществеността в Германия, която е против мисията в централноазиатската страна.

Тогавашният германски министър на отбраната подаде оставка, като по-късно го последваха и началникът на Генералния щаб и друг висш военен. /ИА „Фокус”/

 
10.08.2010, 17:40

Канадски хеликоптер е бил свален от талибаните

Говорител на канадските сили в Афганистан потвърди, че канадският хеликоптер Chinook е бил улучен от стрелбата с малокалибрено оръжие на талибаните и принуден да направи аварийно твърдо кацане на 20 км югозападно от Кандахар. В хеликоптера е имало екипаж от 5 души и е превозвал 16 военнослужащи. В резултат на стрелбата е избухнал пожар и след твърдото кацане хеликоптерът е бил разрушен. Но благодарение на високия професионализъм на летците няма сериозно пострадали от намиращите се на борда.

През 2009 г. канадските хеликоптери Canadian CH-147, какъвто е бил и сваления вертолет, са налетели около 3 000 часа, превозили са над 30000 души и транспортирали над 1000 тона товари. /Pan.bg/ - Още за Chinook

 
10.08.2010, 17:07

Нов суперкомпютър за Пентагона

Корпорацията Nvidia е получила поръчка в размер на 25 млн. долара от Службата за перспективни изследователски проекти на Пентагона (DARPA) за разработването на суперкомпютър на базата на графични чипове. Това се посочва в съобщение на компанията.

Разработването и довършването на проекта, който ще бъде резултат от съвместната работа с корпорацията Cray, Националната лаборатория в Оук Ридж и шестте от най-големите университета в САЩ, ще отнеме четири години.

В резултат на научните изследвания трябва да бъде създаден суперкомпютър, който да превъзхожда хиляда пъти производителността на сегашната машина. В най-натоварените тестове машината ще бъде подложена да извършва 10 на 18 степен  броя операции в секунда, докато сега най-бързият суперкомпютър на Пентагона изпълнява едва 10 на 15 степен операции в секунда.

Учените и инженерите ще трябва да изработят както самата машина, така и хардуера и софтуера на компютъра. Предполага се, че новата система не само ще спомогне за производителността, но и ще е много по-надеждна и гъвкава по отношение на програмирането в сравнение със старата. /Investor.bg/

 
10.08.2010, 14:45

Силите на „БЛЕКСИФОР” започват маневри

В Черно море започват поредните учения на Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие (ЧВМГ ОВ) „БЛЕКСИФОР", съобщава РИА „Новости". Русия е представена с големия десантен кораб „Ямал", който се отправи от Севастопол към румънското пристанище Констанца, където ще се състои церемонията по предаване на командването на ЧВМГ ОВ от българската на румънската страна. Маневрите ще се проведат от 11 до 30 август. Корабите на „БЛЕКСИФОР" ще посетят пристанищата Констанца, Варна и Севастопол. В морето ще бъдат проведени съвместни учения по тактическо маневриране, водене на бой с кораби, противовъздушна отбрана и различни видове  съобщения. Още за „БЛЕКСИФОР”

 
10.08.2010, 14:11

В гибелта на мирни афганистанци са виновни талибите и силите на НАТО

За първите шест месеца на 2010 година в сравнение с аналогичния период на миналата година,  броят  на загиналите или ранени мирни жители в Афганистан се увеличил с една трета. Такива данни са представени в доклада на специалния представител на генералния секретар на ООН в Афганистан Стефан де Мистури. Броят на жертвите вече надхвърля 1,250 души. Отбелязва се, че голяма част от вината за гибелта на гражданско население  лежи на бойците от движението „Талибан". Силите на НАТО носят отговорност за смъртта на всеки четвърти мирен афганистанец от общия брой на загиналите.

 
10.08.2010, 10:22

САЩ ще продадат на Саудитска Арабия изтребители за 30 милиарда долара

САЩ водят преговори за продажбата на изтребители F-15 на Саудитска Арабия, но без системата за поразяване на далечно разстояние, съобщава  „Уолстрийт джърнъл”. Стойността на сделката е около 30 милиарда долара.

Предвижда се Рияд да закупи няколко изтребителя. Експерти отбелязват, че сделката ще укрепи ВВС на Саудитска Арабия.

Изданието посочва, че Вашингтон има интерес от развитието на саудитските ВВС, тъй като смята, че те ще бъдат сдържащ фактор за Иран. /ИА „Фокус”/ - Още за F-15

 
10.08.2010, 10:17

Компанията „Сикорски” ще достави 12 вертолета S-76D за МВР на Саудитска Арабия

Компанията „Сикорски ейркрафт” обяви за подписан с министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия контракт за доставката на 12 вертолета S-76D. Съглашението съдържа опция за доставката на още осем машини.

Вертолетите ще бъдат използвани за охрана на обществения ред, превозването на пасажери и товари, а също и за изпълнение на други задачи. Доставката на първият S-76D е планирана за началото на 2012 година.

S-76D е последната версия на семейството S-76, от което компанията „Сикорски” е произвела и доставила около 800 машини. Особеностите на модела S-76D са, че при изработката на носещия винт са използвани композитни материали на компанията „Талес”, напълно е обновена кабината на екипажа, монтирани са големи течнокристални дисплеи, автопилот, система за контрол на вибрациите, нов малошумен рулеви винт, газотурбинен двигател от последно поколение PW-210S „Пратт енд Уитни Канада” и система против обледеняване.

 
10.08.2010, 08:04

Смърт в касети

Международната конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси влезе в сила на 1 август 2010 г. Документът, подписан в Дъблин на 19 май 2008 г., забранява употребата, производството, транспортирането и съхраняването на касетъчни бомби. Конвенцията е подписана от 108 държави (104 от които участваха в Дъблинската конференция); до момента обаче са я ратифицирали едва 38. Междувременно касетъчните бомби постепенно се изместват от нови високотехнологични боеприпаси..... Още

 
10.08.2010, 00:03

Иракската армия е готова, според ген. Одиерно

Иракската армия е готова и способна да поеме отговорност за операциите по сигурността, след като САЩ прекратят бойната си роля и се подготвят за окончателно изтегляне, заяви в неделя американският главнокомандващ в Ирак, пише „Бостън глоуб”.

Генерал Рей Одиерно каза, че иракските военни могат да отговорят на предизвикателството, въпреки че иракските политици продължават да се бавят с формирането на новото правителство.

„Наистина смятаме, че те са готови да поемат всички операции в Ирак,” заяви Одиерно в предаването „Тази седмица” на телевизия Ей Би Си. Той похвали иракските сили за сигурност за техния професионализъм и неутралитет в месеците на политическа несигурност след парламентарните избори по-рано тази година. /ИА „Фокус”/

 
 
 
09.08.2010, 23:34

Индийска подводница пристигна за ремонт и модернизация в Русия

Подводницата "Синдуракшак" на ВМС на Индия пристигна в Северодвинск за ремонт и модернизация.

Още на 3 август кораба-док Rolldock Sun достави в Северодвинск дизеловата подводница "Синдуракшак", а на 6 август беше завършена доковата операция и индийската субмарина застана на кея на предприятието "Звездочка". Очаква се утре (10 август) тя да постъпи в док-камерата на корабостроителницата, а на 17 август е планирано да бъде вкарана в цех  №10, където ще се извършват работите по ремонта и модернизацията, които ще продължат около две години. Модернизацията предвижда превъоръжаване с ракетен комплекс "Клаб-С", а също и поставянето на редица индийски системи, включително хидроакустичен комплекс USHUS и комуникационна система CCS-MK.

"Синдуракшак" е петата дизелова подводница на индийските ВМС, която преминава през ремонт и модернизация в предприятието "Звездочка". Екипажа на подводницата е пристигнал в Северодвинск още на 27 юли. – Още индийски подводници

 
09.08.2010, 22:52

Пентагонът ще съкрати бюджета си за контрактори с 10%

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс обяви в понеделник, че ще закрие едно от главните военни командвания, ще ограничи използването на услуги на външни контрактори и ще намали броя на генералите и адмиралите в американските въоръжени сили, за да ограничи разходите на Пентагона, информира „Ню Йорк таймс”. Той заяви, че е наредил да бъдат орязани с 10% средствата за контрактори, които изпълняват поддържащи функции за американските сили и замразяване числеността на персонала в администрацията в кабинета на военния министър, надзорните агенции на Пентагона и щабовете на бойните командвания.

Гейтс препоръча още намаляване на личния състав с 50 генералски и адмиралски поста и 150 високопоставени цивилни служители през следващите две години.

 
09.08.2010, 22:20

Руската армия е прокарала тръби с дължина 200 км за борба с пожарите

Два тръбопроводни батальона от руските тилови войски са прокарали на територията на Московска, Нижегородска, Рязанска и Владимирска област около 200 км тръбопроводи от избухването на пожарите в Централна Русия, съобщи пред журналисти капитан Владимир Дробишевски, говорител на руското военно министерство, цитиран от Интерфакс.

„До понеделник вечерта тръбопроводните батальони от Тила на Въоръжените сили на РФ са положили тръби с дължина от порядъка на 200 км на територията на четири региона от Централния федерален окръг,” каза Дробишевски.

 
09.08.2010, 22:11

Базовият миночистач “Прибой” ще участва в BLACKSEAFOR

Базовият миночистач “Прибой” от Военноморска база „Бургас” ще отплава утре, 10 август, за участие в оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. Екипажът на кораба, с командир капитан-лейтенант Теодор Кабаков, ще участва в учението в периода от 10 до 30 август 2010 г.

Във втората активация за тази година, освен базовият миночистач “Прибой”, ще се включат кораби от военноморските сили на Румъния, Руската федерация, Република Турция и Република Украйна.

Планирани са посещения на военноморските бази в Констанца, Севастопол и във Варна. /МО/

 
09.08.2010, 21:17

За първи път в историята на САЩ една от разузнавателните агенции ще бъде оглавена от жена

За първи път в историята на САЩ една от разузнавателните агенции на страната – Националната геокосмическа разузнавателна агенция – ще бъде оглавена от жена. Летития „Тиш” Лонг работи на държавна служба вече 32 години, като повече от 20 години работи в разузнавателните служби, предаде агенция Интерфакс. Още специални агенции на САЩ

 
09.08.2010, 18:07

САЩ ще осигури МТО на иракските военни вертолети Ми-17

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ е уведомила Конгреса за планирано оказване на услуги на Ирак в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби”, включващи материално-техническо осигуряване на различни типове вертолети.

Стойността на съглашението е 152 милиона долара.

Правителството на Ирак се обърна към САЩ с молба за оказване на двугодишна помощ при материално-техническото обслужване на вертолетите Ми-17 и вертолети американско производство.

За основен изпълнител е избрана компанията „Аеронотикал редио инкорпорейтед (ARINC).

 
09.08.2010, 17:13

Eurofighter и Rafale фаворити в конкурса MMRCA

Изтекъл до медии доклад на ВВС на Индия показва, че на база сравнителните лететални изпитания индийците предпочитат френския Rafale и европейския Eurofighter за самолет отговарящ на изискванията на конкурса MMCRA. Част от доклада за пръв път се появи в индийската телевизия TimesNOW, но за сега няма официално заявление от страна на индийските власти.

Според наличната информация ВВС на Индия е направила доста сложна оценка на база технически, политически и икономически показатели, като е представила доклада на правителството. От своя страна правителството трябва да вземе решение с кои от кандидатите ще продължи по-нататъшни преговори. ВВС отбелязва, че и шестте кандидати (F/A-18 Super Hornet, F-16IN, Gripen NG, Rafale, Eurofighter и МиГ-35) са подходящи за по-задълбочени преговори, но ясно показва своите предпочитания.

Според доклада най-негативна е била оценката към F-16, Gripen и МиГ-35. Според индийците F-16 не е вече модерна платформа, която не позволява бъдещо развитие. За Gripen индийските ВВС са имали забележки относно радиолокационната станция. Друг проблем отбелязан при шведския изтребител е, че самолетът е прекалено сходен като възможности с разработвания индийски лек боен самолет Tajes. При МиГ-35 е отбелязано, че е мощен и модерен боен самолет, но Индия се опасява да заложи на изтребителен флот произвеждан само от една страна (другия основен боен самолет е в Индия е Су-30МКИ). Индийската страна е имала и забележки по характеристиките на двигателя.

Що се отнася до F/A-18 Super Hornet ВВС на Индия отчита отличните характеристики на самолета, но при преговорите не е достигнато съгласие относно трансфера на технологии за производство на двигателите GE F414. В случай, че американстрата страна промени мнението си по този въпрос, F/A-18 е желан кандидат за по-нататъчни преговори.

В доклада ясно се подчертава, че Eurofighter и Rafale носят най-много технически, икономически  и политически дивиденти и се препоръчва те да бъдат основните кандидати на финалния кръг на конкурса MMRCA.

В рамките на конкурса MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft – среден многоцелев боен самолет) трябва да бъдат закупени 126 бойни самолета на стойност около $9 – 10 млрд., които да заменят сега използваните МиГ-21. /Аеро/

 
09.08.2010, 17:02

Ирак остава на произвола на съдбата

През почивните дни последната от американските бойни бригади, разположени в Ирак, предаде на местните военни пълномощията за поддържане на сигурността в страната, а от 1 септември военнослужещите на САЩ напълно ще прекратят участието си във военните действия. Но докато Пентагонът приключва присъствието си в Ирак, броят на терористичните атаки се увеличава. През юли жертви на експлозиите са станали 535 души, пише вестник „Независимая газета”.

Тържествената церемония по предаването на контрола на военните операции в ръцете на иракските генерали се състоя в Багдад, в базата Абу Граиб. По този начин Вашингтон показа, че планът му за постепенно изтегляне на войските от Ирак се изпълнява.

През миналата седмица президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще сдържи своето обещание и до 31 август ще сложи край на участието на американските войски в боевете в Ирак. След това цялата отговорност за поддържането на сигурността ще легне на раменете на обучените от американците иракски армия и полиция. В момента в арабската страна са разположени 65 000 американски военнослужещи. В разгара на войната техният брой беше около 150 000. Още за Ирак

 
09.08.2010, 12:47

Тайланд ще изпита собствена РСЗО през 2012 година

Тайланд планира през 2012 г. да започне изпитания на опитен образец на национална реактивна система за залпов огън, съобщава „Джейнс миссайлз енд рокетс”.

Тази РСЗО ще стане първата в семейството оръжейни системи, при създаването на които се използват технологии получени от Китай през 2009 г..

Ръководството на оръжейната програма се извършва от института за отбранителни технологии на Тайланд (DTi), който бе създаден от правителството на страната през 2009 г. с цел развитие на възможностите на националния ВПК и намаляване на зависимостта от чужди доставчици.

Според информация на източника, заради финансови проблеми ракетните технологии се предават на Тайланд поетапно, но се очаква програмата да бъде ускорена, когато тайвански отбранителни компании бъдат задействани на по-късни стадии на разработките и производството.

Освен с изработката на опитен образец на РСЗО, DTi е започнал разработката на ракети клас „земя-въздух”, крилати ракети с наземно базиране, противокорабни и противотанкови ракети, зенитни управляеми ракети и ракети клас „въздух-въздух”.

За сега е определена датата за изпитания само на РСЗО, сроковете за завършване на останалите проекти не са известни. – Още РСЗО

 
09.08.2010, 11:51

Назначен е нов началник на Генералния щаб на турската армия

Президентът на Турция Абдуллах Гюл подписа решенията приети на заседанието на Висшия Военен Съвет.

За нов началник на Турския Генерален Щаб бе назначен армейски генерал Ъшък Кошанер, а за командващ на Сухопътните Сили - армейски генерал Ердал Джейлянолу.

За командващ на Първа Турска армия бе назначен армейски генерал Хайри Къвръкоглу, за командващ на Егейската армия армейски генерал Нусрет Ташделер, а за командващ на Военните Академии - армейски генерал Билгин Баланлъ.

Решенията подписани от президента Гюл бяха отпечатани в Държавен Вестник и влязоха в сила.

 
09.08.2010, 09:48

В Япония отбелязват 65-годишнината от бомбардировката на Нагасаки

Днес в Япония отбелязват скръбна дата - 65 години от американската атомна бомбардировка на Нагасаки. В паметната церемония участваха представители на повече от 30 страни, в това число Русия. Кулминация на церемонията стана едноминутното мълчание в 11:02 местно време, когато на 9-ти август 1945 година над града се взриви американската плутониева бомба „Дебелак". Този взрив отне живота на над 150 000 души. Японският премиер потвърди готовността на Токио стриктно да спазва три неядрени принципа - да не притежава, да не произвежда и да не внася ядрено оръжие.

 
09.08.2010, 08:54

В Аляска започнаха съвместни учения на ВВС на САЩ и Русия

В Аляска започнаха първите четиридневни съвместни американско-руски антитерористични учения Vigilant Eagle на Военновъздушните сили на Русия, САЩ и Канада и гражданските диспечерски служби, предава ИТАР-ТАСС.

В ученията участие ще вземат представители на NORAD, ще бъдат задействани изтребители F-22 Raptor и МиГ-31, самолети за ДРЛО AWACS, A-50, Boeing-3B и самолети-цистерни.   

Предвидено е „заловен от терористи” самолет с 10 души на борда да отлети от Аляска към руския Далечен изток, като не се съобщава къде точно ще кацне в Русия. На следващия ден самолетът ще прелети обратно до Аляска.

Координацията на учението ще се води от американските и руските авиационни координационни служби.

 
09.08.2010, 08:08

Джон Маккейн: Да въоръжим Грузия, руската окупация продължава

Въпреки съществуващите все още разногласия за това как започна конфликтът, не може да се отрече, че преди две години в тези дни руските войски пресякоха международно признатата граница и нахлуха в Грузия..... Още

 
09.08.2010, 07:57

САЩ планират създаването на още една военна база в Киргизстан

САЩ планират да създадат още една военна база в Киргизстан, недалеч от град Ош, пише „Вашингтон пост”.

От министерството на отбраната на САЩ заявяват, че там ще бъдат разположени казарми за войници и общежития за офицери. Въоръжението освен стрелково оръжие ще включва също гранатомети и миномети.

 
 
 
08.08.2010, 21:03

Военнослужещите, завършили зад граница, ще доказват квалификацията си у нас

Заповед за приравняване на квалификацията, придобита във военни училища, академии и колежи в чужбина, към квалификацията, която се получава във Военна академия „Г. С. Раковски” и висшите военни училища в Р. България  е издал министърът на отбраната Аню Ангелов. В продължение на три години комисия в академията ще анализира представените документи за придобита квалификация и другите документи, свързани с признаването й.

Комисията ще взема решение за признаване или за отказ за признаване на квалификацията на военнослужещ и цивилен служител. Последна дума ще има министърът на отбраната, който на основата на положително решение на комисията, ще подписва заповед за признаване на квалификацията на съответните военнослужещи и цивилни служители. Предишната заповед за приравняване от 2001 г. е отменена. /otbrana.alle.bg/

 
08.08.2010, 18:05

"Уикилийкс" обещава нови разкрития

Интернет-порталът "Уикилийкс" ще продължи да публикува секретни правителствени документи на държави от целия свят, въпреки усилията на САЩ да осуетят това. Говорител на "Уикилийкс" заяви, че разгласяването например на класифицирана информация за войната в Афганистан дава на обществеността по-ясна представа за реалното положение. Пентагонът призова авторите на сайта да се откажат от нови публикации, тъй като това представлявало заплаха за националната сигурност на САЩ. /DW/

 
08.08.2010, 18:00

Ирак поема от американците контрола върху бойните операции

САЩ предадоха на иракските сили за сигурност контрола върху всички бойни операции в страната. Двустранното споразумение между Вашингтон и Багдад предвижда американските войски да напуснат Ирак до края на август. В страната ще остане контингент от 50 000 военни, които ще продължат да обучават иракската армия и да оказват съдействие при бойни действия. Последният американски войник трябва да напусне Ирак до края на 2012. /DW/

 
08.08.2010, 16:30

Иранският флот получи още четири мини подводници клас „Гадир”

Иранският военноморски флот се сдоби с четири нови мини подводници клас „Гадир” (Ghadir), местно производство, предаде АФП.

Военноморските сили вече притежават седем съда от този тип, които са с маса 120 тона и бяха пуснати в експлоатация за първи път през 2007 г.

Според Техеран, „Гадир” са трудно уловими със сонар и са предназначени за крайбрежни операции в плитки води, най-вече в Персийския залив.

Съдовете са базирани на севернокорейските подводници клас „Йоно” и могат да изстрелват торпеда, но според експерти главното им предназначение е транспорт на командоси, залагане на мини и провеждане на разузнавателни мисии. /ИА „Фокус”/

 
08.08.2010, 09:40

Военноморските сили честват 131-та си годишнина

На втория неделен ден на август се чества празникът на Военноморските сили. Тази година те отбелязват 131-та годишнина от създаването си. 

Българският военноморски флот е основан в Русе на 12 август 1879 г. На този ден на предоставените от Русия кораби, сред които "Опит", "Взрив", "Пордим" и "Горний Студен", са издигнати български знамена. С този тържествен акт се поставят основите на т. нар. Дунавска флотилия и военния флот на България.

Фрегатата „Верни" и корветата „Бодри" отварят врати днес за посетители. Жителите и гостите на Варна ще могат да ги видят от 11.30 до 14.00 ч на Морска гара.

Фрегата "Верни" тази година беше успешно сертифицирана по стандартите на НАТО на първо ниво за оперативна съвместимост. Тя е една от най-новите попълнения в състава на българските Военноморски сили. Корабът, купен от Белгия, пристигна у нас през 2009 г. Дълъг е 106 м и е широк 12 м. Освен патрулна дейност, той изпълнява и задачи по дейностите на НАТО в Черно море и в Средиземно море.

Офицерски пагони ще получат 23 курсанти. На събитието ще присъства и министърът на отбраната Аню Ангелов. /Darik.news/ - Още за българските ВМС

 
08.08.2010, 09:32

Петима войници от НАТО бяха убити в Южен Афганистан

Петима войници от НАТО бяха убити в размирната южна част на Афганистан, предаде АФП.

Един от тях загинал при експлозия на самоделна бомба, а двама били убити при нападение на екстремистите в събота, се казва в изявление на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) под командването на НАТО.

Двама датски войници също загинаха в събота, когато танкът им се натъкна на мина по време на патрул в провинция Хелманд. При експлозията бяха ранени още трима войници, двама от които тежко, съобщиха от датските въоръжени сили.

Общият брой на убитите чуждестранни войници в Афганистан тази година достигна 422, показват данните на АФП. /ИА „Фокус”/ - Още за Афганистан

 
08.08.2010, 09:25

Грузия възстанови военния си потенциал с външна помощ

За двете години, изминали от края на войната с Русия в Южна Осетия през лятото на 2008 г., режимът на Михаил Саакашвили е възстановил напълно военния потенциал на Грузия, благодарение на външна помощ, каза за РИА Новости в събота директорът на руския Център за анализ на световната търговия с оръжия (ЦАМТО) Игор Каротченко.

„Това е свързано с това, че световната общност така и не прие предложението на Русия за въвеждане на ембарго върху доставките на въоръжение и военна техника за Грузия,” обясни Каротченко.

По думите му възстановяването на военния потенциал на Грузия е ставало в три направления: „Закупуване на военна техника за компенсиране на понесените загуби, възстановяване на инфраструктурите (бази и други военни обекти) и усъвършенстване обучението на военнослужещите от грузинската армия.”

Ръководителят на ЦАМТО отбеляза, че както преди грузинската агресия срещу Южна Осетия, така и след това, наред с декларирания експорт на въоръжения за Грузия много страни са практикували с режима на Саакашвили т.нар. „черен” и „сив” експорт на въоръжение и военна техника. Голямо количество въоръжение е предадено безплатно или по дъмпингови цени.

„Много сделки са се осъществявали секретно и никъде не са декларирани, в това число в съответния регистър на ООН.”

От ЦАМТО смятат, че идентифицираният експорт на въоръжения за Грузия през последните две години е в рамките на 20 до 25% от реалния му обем.

В статията РИА Новости отбелязва, че през 2009 г. България е доставила на Грузия 12 единици 122-милиметрови оръдия за полева артилерия Д-20, както и 12 единици 122-милиметрови РСЗО RM-70. Най-голямата партида стрелково оръжие и боеприпаси е била внесена в Грузия от българската фирма „Арсенал” - до 50 хил. автомата АКС-74, около 1 000 гранатомета РПГ-7 и почти 20 хил. 40-милиметрови гранати за тях, както и около 15 хил. щурмови винтовки калибър 5,56. Още за войната между Русия и Грузия

 
08.08.2010, 09:14

ВМС на Холандия получиха втори морски вертолет NH-90 NFH

Холандските военноморски сили получиха втори морски вертолет NH-90 NFH (Nato frigate helicopter).  Машината, произведена от „Агуста/Уестленд” в Италия, е била пилотирана от екипаж от групата за войскови изпитания, която постоянно е контролирала параметрите на полета.

Холандия е втората от петте страни, които през 1985 г. взеха решение за стартиране на програма за разработка на многоцелеви европейски вертолет от ново поколение. През ноември 1989 г. Холандия взе решение нейните вертолети ще се произвеждат в предприятие на „Агуста/Уестленд” в Италия, където се произвеждат NH-90 NFH за ВМС на Италия и Норвегия, както и NH-90 за италианските СВ.

Поръчаните от Холандия 20 машини ще трябва да заменят вертолетите „Линкс” и „Белл-412”, като се планира да бъдат базирани на корабите УРО тип „Де Зевен Провинсьен” и десантно вертолетните кораби-докове  клас „Ротердам”. Всичките вертолети трябва да бъдат доставени до 2014 година.

Първите два вертолета NH-90 NFH военното ведомство на Холандия ще използва в рамките на програмата за изпитания, оценка и обучение.

NH-90 NFH е предназначен преди всичко за борба с подводници и надводни кораби. Универсалния пакет на бордовите системи позволява и използване на машината в спасителни операции (SAR), морско патрулиране, транспортиране на товари и личен състав, медицинска евакуация и стоварване на десант. Вертолета може да се използва при всякакви метеорологични условия, денем и нощем.

Получавайки през април първият NH-90 NFH, ВМС на Холандия станаха първият клиент, на който е предадена палубна версия на новия европейски вертолет. Планира се третата машина да пристигни в близко време. Първите машини ще бъдат доставени в конфигурация - начална боеготовност. Холандия ще получи седем такива вертолета, Франция – седем, Норвегия – шест и Италия – четири. Отличието между тази версия и серийния образец е в програмното осигуряване. Изпитанията на серийната версия трябва да започнат през 2011 г. – Още за NH-90

 
08.08.2010, 07:38

Изтребител МиГ-21 се е разбил в Индия

Изтребител МиГ-21 на индийските ВВС се е разбил в оризово поле в близост до град в източната част на Индия, съобщава в-к „Индия тудей”.

Инцидентът е станал в провинция Асам, до момента няма данни за жертви.

Това не е първият случай на катастрофа на изтребител Миг в източната част на Индия. В края на юли в щата Западен Бенгал катастрофира самолет МиГ-27, а през фвруари в рамките на седмица индийските ВВС загубиха още два самолета МиГ-21 и Миг-27. Още за МиГ-21

 
 
 
07.08.2010, 17:07

Ирак получи част от обещаните американски танкове

В събота Ирак получи доставка с първите 11 от общо 140 танка M1A1 Abrams, седмици преди САЩ да прекратят бойната си мисия в страната и да изтеглят хиляди свои войници, предаде АФП.

Останалата част от поръчката ще бъде изпълнена до края на 2011 г., когато американската армия трябва да напусне Ирак по силата на двустранно споразумение в сферата на сигурността.

„Днес Ирак получи 11 танка американско производство като част от споразумение със САЩ за доставка на 140 танка за иракската армия,” каза пред АФП генерал-майор Мохамед ал Аскари, говорител на иракското отбранително министерство. Още за M1A1 Abrams

 
07.08.2010, 13:28

Русия протестира срещу САЩ заради ядрени „нарушения”

Руското външно министерство се оплака в събота, че САЩ са нарушили задълженията си по редица споразумения за неразпространение на оръжия и контрол на въоръжението, предава АФП.

Министерството е публикувало 11-страничен документ, в който се подчертава, че това, което казва, са „факти за нарушение от страна на САЩ на задълженията им в сферата на неразпространението на оръжия за масово поразяване и контрол на въоръжението.”

Казва се още, че САЩ са нарушили минали споразумения за двустранно намаление на оръжията, международна конвенция за забрана на химическите оръжия, забрана за биологически оръжия, както и Хагския кодекс за неразпространение на балистични ракети.

Не става ясно какво е провокирало министерството да публикува документа. /ИА „Фокус”/

 
07.08.2010, 13:18

Връчиха дипломите на завършилите ВВМУ „Н. Й. Вапцаровот випуск 124

Днес във Фестивалния и конгресен център – Варна, се състоя тържеството по връчване на дипломите на студентите от „Випуск – 124” на ВВМВУ „Н. Й. Вапцаров”..... Още

 
07.08.2010, 10:25

БАе системз” ще модернизира есминци УРО клас Арли Берк” на ВМС на САЩ

Компанията „БАе системз” е обявила за сключен с американските ВМС контракт за модернизация на 11 бойни кораба УРО клас Арли Берк”. Стойността на договора е 365 милиона долара.

Съглашението предвижда извършване на ремонт в сух док на бойни кораби, базирани, или намиращи се временно във военноморската база „Норфолк”.

Реализацията на контракта „БАе системз” ще започне с есминеца Арли Берк” (DDG-51), който е главния от серията. Договора включва базов едногодишен контракт и четири годишни опции. При реализация на всички опции, пълната стойност на съглашението може да достигне до 500 милиона долара.

В момента в рамките на отделен контракт „БАе системз” извършва модернизация на есминеца „Джон Пол Джонс(DDG-53) в предприятие в Сан Диего, като смята да използва придобития опит при изпълнение на новия договор.

Работите ще се изпълняват от подразделението „БАе системз шип рипейр, което извършва „неядрен” корабен ремонт, модернизация и преоборудване на кораби на ВМС на САЩ и други силови структури. – Още за „Арли Берк

 
07.08.2010, 08:50

Успешни изпитания на руската ракета "Синева"

От акваторията на Баренцово море от подводно положение стратегическа атомна подводница на Северния флот на Русия е извършила успешен пуск на балистична ракета "Синева", съобщава Lenta.ru.

Намиращата се на бойно дежурство подводница (проект 667БДРМ "Дельфин"), в петък (6 август), е извършила пуск на модернизирана ракета "Синева" по цел на полигон "Кура" (Далечния Изток), намиращ се разстояние около 10 хиляди километра от мястото на старта.

Бойните части на РСМ-54 "Синева" са поразили условните цели. Поставените задачи са изпълнени напълно, подчертават представители на ВМФ на Русия.

Според агенция "Интерфакс" от борда атомната подводница К-114 "Тула" (командир кап. 1-ви ранг  Андрей Храмов) е бил извършен пуск на две балистични ракети

Междуконтиненталната тристепенна балистична ракета от трето поколение РСМ-54 "Синева" влиза в състава на ракетния комплекс Д-9РМ, който е приет на въоръжение през 1986 година. През 1996 г. производството на РСМ-54 е спряно.

През 1999 г. е взето решение за възобновяване на модернизиран вариант на РСМ-54 "Синева". Модернизираната ракета премина през успешни летателни изпитания и през юли 2007 г. бе приета на въоръжение в руския ВМФ. – Още за РСМ-54 "Синева"

 
07.08.2010, 08:30

Турското правителство печели рунд срещу армията

Турското ислямо-консервативно правителство изглежда е спечелило етап в борбата си за власт с армията, постигайки блокиране на повишенията на генерали, заподозрени в участие в заговори, целящи свалянето му от управление, посочват анализаторите. Четиридневното заседание на Висшия военен съвет приключи в сряда с публикуването на списък с повишения. От този списък бяха изключени 11 генерали и адмирали, срещу които бе издадена заповед за арест заради предполагаемото им участие в план за преврат от 2003 г....... Още

 
07.08.2010, 08:16

Пентагона отряза „Антонов” от търга за цистерните

Американското министерство на отбраната е приело за разглеждане само 2 заявки за участие в търга за доставка на самолети цистерни от ново поколение KC-X за нуждите на ВВС, съобщава Aviation Week, цитириран от Lenta.ru.

Документите на консорциума на щатската US Aerospace и украинската „Антонов” не са били приети, защото са били подадени след изтичане на крайния срок.

Американската US Aerospace е подала в началото на седмицата протест за отказа, но той не е бил взет под внимание. В началото на юли от консорциума са поискали удължаване на срока, както това е било направено през март за европейския концерн.

От Пентагона уточниха, че до търга за KC-X са били приети заявките само на американския самолетостроителен концерн Boeing и на EADS.

От „Антонов” са се надявали да предложат на американските ВВС 3 модела на самолета цистерни , създадени на базата на големите транспортни самолети Ан-124-100 "Руслан", Ан-122 и Ан-112. За последния се смята, че бил разработен специално за участие в търга на Пентагона и е с напълно нова концепция.

Конкурсът за доставка на нов самолет цистерна за американските ВВС бе обявен през септември миналата година, а изискванията към машините станаха известни през февруари. С победителя в търга ще бъде сключен договор за покупката на 179 летящи танкера, като сумата на сделката се оценява от 35 до 50 млрд. долара. /Монитор/

 
07.08.2010, 08:10

Тарик Азиз зове САЩ да не напускат Ирак

Изтеглянето на американските войски от Ирак ще е пагубно за страната, каза в интервю за британския в. "Гардиън" най-влиятелният заместник на иракския диктатор Саддам Хюсеин - бившият външен министър Тарик Азиз.

Азиз призовава американския президент Барак Обама "да не оставя Ирак на вълците".

Азиз и Саддам били убедени в края на 2002 г., че САЩ ще нахлуят в Ирак.  Буш и Блеър умишлено лъжеха. И двамата бяха приятели на ционистите. Искаха да унищожат Ирак в интерес на Израел, а не на САЩ и Великобритания, твърди бившата дясна ръка на Саддам.

Тук не остана вече нищо. Саддам градеше Ирак в продължение на 30 години, а сега страната тъне в разруха. Има повече болни отпреди, повече гладни. Липсват основни обществени услуги. Хора биват убивани всекидневно с десетки, ако не със стотици, казва Азиз. /Монитор/

 
07.08.2010, 07:34

WikiLeaks получи заплахи от Пентагона

Американското Министерство на отбраната прати писмо с ултиматум към сайта WikiLeaks, чрез което се иска незабавното връщане на документите свързани с войната в Афганистан.

На пресконференция в Пентагона говорителят Джеф Морел е дал да се разбере, че Съединените щати си искат документите и ако те не бъдат върнати ще бъдат намерени други начини това да стане. Иска се и заличаването на съществуващите цифрови и физически копия на секретните данни. От Пентагона не уточняват какви мерки ще предприемат ако това не стане доброволно. Американските власти разчитат на здравия разум на хората от WikiLeaks, които трябвало да разберат, че е най-правилно да премахнат информацията.

Дори да бъде намерен начин за премахване на информацията от WikiLeaks, документите за войната в Афганистан вече са качени под формата на торент в Пиратския залив, където са сийдвани от няколкостотин потребители.

Това не е първата атака на американците срещу WikiLeaks. Миналата седмица програмистът и изследовател по въпросите на сигурността Джейкъб Епълбаум беше задържан за кратко и разпитан за връзките си с WikiLeaks. Били са конфискувани три от неговите мобилни телефони. Има слухове, че ако Джулиан Асанж, който е глава на WikiLeaks, влезе в САЩ ще бъде незабавно арестуван.

 
 
 
06.08.2010, 23:16

Генерал Попов замина за Унгария

Началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов замина днес, 6 август, на посещение в Унгария по покана на началника на Щаба на отбраната на Унгария генерал Ласло Тьомбьол.

Генерал-майор Константин Попов ще участва в тържествата, посветени на 100-годишнината на унгарската авиация, които ще се проведат на 7 и 8 август в Кечкемет. /МО/

 
06.08.2010, 23:14

Командването на EUFOR оцени високо участието на българските военнослужещи в операцията в Босна и Херцеговина

Тридневното посещение на командващия Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов в Босна и Херцеговина приключи днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. На проведената работна среща със заместник-командващия на EUFOR бригаден генерал Тибор Наги бяха обсъдени въпроси, свързани с провеждането на операция „Алтеа” и нейното бъдеще. Бригаден генерал Наги оцени високо участието на българските военнослужещи в операцията.

По време на инспекцията на българския военен контингент, участващ в операцията на Европейския съюз, генерал-лейтенант Атанас Самандов провери изпълнението на задачите и работата на българските военнослужещи от контингента в коалиционна среда.

Генерал-лейтенант Самандов връчи медали за участие в операция „Алтеа” на петима военнослужещи от състава на Групата за връзка и наблюдение във Витез.

 
06.08.2010, 18:25

Сърбия достави военни самолети на Ирак

Сърбия достави на Ирак 3 военни самолета в рамките на договор на стойност 100 милиона долара, предвиждащ Багдад получи още 20 машини, съобщи днес министерството на отбраната в Белград. Сърбия достави всички оръжия и военна техника, предвидени в договора, с изключение на самолетите тип "Ласта 95", които са най-комплексният продукт от техническа гледна точка, се казва в комюнике на военното ведомство след визитата тази седмица в Багдад на министъра на отбраната Драган Сутановац. Останалите самолети ще бъдат доставени до края на годината. През 2009 г. Ирак беше най-важният партньор на сръбската военна индустрия, добавя комюникето. За изпълнението на споменатия договор са били мобилизирани 6 военни завода, в които работят над 6000 души. /АФП /

 
06.08.2010, 18:02

AVIC демонстрира новия ударен вертолет Z-19

Корпорацията за авиационна промишленост на Китай (AVIC) е демонстрирала първият опитен образец на новия ударен вертолет Z-19, предназначен за борба с танкове, съобщава „Ейша дифенс”.

Новата машина е създадена на базата на проекта на ударния вертолет Z-9W, който представлява модификация на построения по френски лиценз AS-365N.

Вертолета Z-19 има нов тесен фюзелаж и кабина с тандемно разположение на екипажа.

Предполага се, че вертолета Z-19 е съхранил роторната система и силовата установка на Z-9WA. Първият полет на опитния образец на Z-19 се е състоял през май т.г.

Първият китайски ударен вертолет е Z-9W, който в момента се намира на въоръжение в НОАК. Той може да бъде въоръжен с управляеми по проводник ПТУР HJ-8A, контейнери с 57/90-мм реактивни снаряди, 23 мм оръдие, или ракети клас „въздух-въздух” TY-90 с инфрачервена глава за насочване. – Още вертолети

 
06.08.2010, 17:12

С ВВС на САЩ обсъждаме съвместната дейност

Предстои работно посещение на делегация от ВВС на САЩ в Европа водена от директора на А5 /Планове, програми и анализи/ бригаден генерал Марк Шислер у нас. Визитата ще бъде в началото на следващата седмица, научи otbrana.alle.bg. Посещението е във връзка със запознаване с резултатите от проведеното през месец март изследване за определяне на стратегия за дългосрочна съвместна дейност между ВВС на двете страни. Предвидено е в рамките на визитата да се обсъди изпълнението на ангажиментите съответно по двустранното военно сътрудничество на ВВС на двете страни и като партньори от НАТО, както и реализиране на план за дългосрочна съвместна дейност.

Предисторията. Бригаден генерал Марк Шислер бе у нас в началото на февруари. Тогава на срещата с генерал-майор Константин Попов, началник на ВВС, бе коментирано  предстоящото изследване за определяне на стратегия за дългосрочна съвместна дейност, което се проведе пхрез март в Щаба по подготовката на ВВС и подчинените поделения. Идеята бе да бъде разработен план за дългсрочна съвместна дейност в седем ключови области: използване на полигоните и подобряване на оборудването; модернизиране и интеграционна съвместимост на изтребителната авиация; съвместно обучение и интеграционна съвместимост на екипажи от транспортната авиация; обучение и поддържане на подготовката на предните авионасочвачи; бойно осигуряване и възможности за дислоциране; модернизиране на летища и интеграционна съвместимост и усъвършенстване на системата за командване и управление. /otbrana.alle.bg/

 
06.08.2010, 16:40

65 години от първата атомна бомбардировка

Япония отбеляза 65-та годишнина от първата атомна бомбардировка на град Хирошима. За пръв път в лицето на американския посланик в церемонията участва официален представител на САЩ. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който също бе почетен гост в Хирошима, оповести, че през септември в Ню Йорк ще се състои международна конференция по разоръжаването.

 
06.08.2010, 13:52

Продължават отзвуците от решенията взети от Висшия военен съвет на Турция

Все още няма назначения в Генералния Щаб и Командването на сухопътните сили.

Докато се очакваха назначенията вчера в столицата беше доста оживено. Първо пристигнаха новините, че командващият Жандармерията армейски генерал Атила Ъшък е подал оставка. Все още не е взето окончателното решение във връзка с това искане на армейски генерал Ъшък.

Непосредственно след тази новина в президентската резиденция бе поканен командващия на сухопътните сили армейски генерал Кошанер. Армейски генерал Кошанер проведе 45 минутна среща с презцидента Абдуллах Гюл.

Междувременно министърът на националната отбрана Вежди Гьонюл заедно със съветника на генералния щаб бригаден генерал Хъфзъ Чубуклу пристигнаха в Министерския съвет. /TRT/

 
06.08.2010, 13:24

Армия танкове отплава към Камбоджа

Голямо количество военна техника чака да бъде натоварено и да отплава от пристанище Варна-запад, научи „Народно дело“. По предварителни данни става въпрос за 60 танка Т 55 и 30 бронетранспортьора 60 ПУ. Пратката трябва да замине с кораб до Югоизточна Азия, като крайната й цел е Камбоджа. От пристанището потвърдиха, че военният товар е на тяхна територия, но не можаха да дадат повече информация за износителя му и за крайната дестинация.

Не ясно доколко бойната техника е в изправност и е готова да изпълнява оригиналната си функция. Поне на външен вид танковете и БТР-ите са лъснати и въоръжени. На купола на танковете се виждат и картечници. Скорострелното оръжие е или „Владимир“, или ПК. Бронираните машини тежат 40 тона. Произведени са през 60-те години и имат 100-милиметрово оръдие. С едно зареждане изминават 500 км.

От началото на седмицата камиони докарвали по 4-5 броя на ден. Неофициални източници съобщиха, че машините са предназначени за износ за мисията в Камбоджа. От митницата обаче разясниха, че до края на работния ден в четвъртък за танковете не са предявявани доклади за експорт.

Самите машини са стационирани на 10-о място на пристанище Варна-запад. Охраняват ги двама пенсионери от АСО (Агенцията за сигурност и охрана) – София. Възрастните хора вчера не бяха дружелюбно настроени към екипа на „Народно дело“. „Питайте военните, те трябва да кажат“, обясняваше мъжът с униформа от АСО - София. Колегата му пък си подготвяше сгъваемо столче, на което щеше да прекара следващите 8 часа в опазване на танковете.

Машините са ненужни в БА. Възможно е да става въпрос за част от ненужното имущество на армията ни, чиято разпродажба започна от 15 юни на Софийската стокова борса. Освен старите си одеяла и палатки войската ни обяви за продан танкове, БТР-и и боеприпаси, като продажбите се движат от държавната фирма „Снабдяване и търговия“. Според военни старата ни армейска техника е в достатъчно добро състояние, за да бъде ползвана от някоя от армиите в Африка или Азия. Преди това обаче тя ще бъде рециклирана по поръчка на чужди фирми, които ще изиграят роля на посредници в сделките.

Вчера се появи слух, че танковете ще бъдат оформени в митническите документи като сувенири, но впоследствие тази информация не беше потвърдена. Според запознати подобно оформяне на документите е малко вероятно, тъй като тук става дума за търговия със стока с възможна двойна употреба. А такива сделки се гледат под лупа от ДАНС.

 
06.08.2010, 13:17

Компанията „Кенгсберг” ще достави на американските сухопътни войски модули CROWS-2

Норвежката компания „Кенгсберг дифенс аероспейс” обяви за сключен със сухопътните войски на САЩ контракт на обща стойност 515 млн норвежки крони (85,86 млн дол), предвиждащ доставката на бойни модули с дистанционно управление ROWS-2 (Common Remotely Operated Weapon Station).

Контракти подписани в рамките на дългосрочна програма за доставки на въоръжения от този тип за СВ на САЩ се реализират от 2007 година. На 24 декември 2009 г. „Кенгсберг” и СВ на САЩ са подписали съглашение за увеличаване на количеството на първоначално поръчаните бойни модули от 6500 на 10349 единици.

В момента модулите от семейство „Протектор” за поръчани от Въоръжените сили на 17 страни. – Още бойни модули

 
06.08.2010, 12:25

Клапър поема националното разузнаване на САЩ

Сенатът на САЩ одобри единодушно номинирания от президента Барак Обама директор на националното разузнаване Джеймс Клапър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обама номинира Клапър през юни, след като отстрани от този пост адмирал Денис Блеър. 16-месечният мандат на Блеър бе белязан от бюрократични битки с ЦРУ и Белия дом и от критики, че разузнаването не е могло да осуети неуспелия опит за взривяване на американски пътнически самолет навръх Коледа миналата година.

Конгресът на САЩ създаде поста директор на националното разузнаване през 2004 г., за да координира работата на 16-те американски разузнавателни агенции, включително ЦРУ, след пропуските в дейността им, свързани с атентатите на 11 септември 2001 г. /Стандарт/

 
06.08.2010, 12:13

В руския Забайкалски край се е разбил боен самолет, пилотите са катапултирали

Боен самолет Су-25 на руската армия се е разбил в покрайнините на село в Забайкалски край, вследствие на инцидента няма жертви, съобщава РИА Новости.

Самолетът се е разбил в 06:40 часа българско време, като очевидци съобщават, че е започнал да губи височина и се е взривил при сблъсъка със земята.

Машината е избухнала на около 100 метра от къщите на село в региона. Властите са открили катапултиралите пилоти, състоянието им се оценява като „удовлетворително”. Още за Су-25

 
06.08.2010, 07:52

Военни кучета се връщат травмирани от Ирак

Не само войниците на американската армия, които се връщат от Ирак, страдат от посттравматично стресово разстройство, това се отнася и за служебните кучета, участвали заедно с въоръжените си стопани във войната, съобщи АП.

Военните ветеринари често поставяли подобни диагнози на четирикраките "най-добри приятели на човека", като констатират всички симптоми и признаци. Състоянието се лекува с дълга терапия.

Посттравматичният стрес е добре проучен сред американските военнослужещи - мъже и жени, завърнали се от войните в Ирак и Афганистан, но не е установено с точност, дали го има и при животните. Някои ветеринари са на мнение, че животните страдат от такъв стрес или от нещо подобно, други пък смятат, че дори и да е така, не може да се поставя същата диагноза като при хората, защото това било унизително за военнослужещите. /Монитор/ - Още служебни кучета

 
06.08.2010, 07:45

US войници пазят клозети в Афганистан

Губим войната с талибаните, заяви президентът на Пакистан. Зардари: Провалихме се в борбата за сърцата и умовете на населението...... Още

 
06.08.2010, 07:38

В руския Далечен изток започват съвместни руско-американски учения

Съвместни антитерористични учения „Бдителен орел 2010” на въоръжените сили на Русия и САЩ започват днес в руския Далечен изток , предаде РИА Новости.

„От шести до 14 август в съответствие с работния план за усъвършенстване на военното сътрудничество и съвместимостта на въоръжените сили на Русия и САЩ, ще се проведат ученията „Бдителен орел 2010” за съвместни действия по залавяне на терористи на летателен апарат”, съобщават от военното министерство.

Основните щабове на учението ще бъдат в Хабаровск и Колорадо Спрингс, а спомагателните в Петропавловск-Камчатски и Анкоридж.

 
06.08.2010, 07:30

Русия сменя „Тигър” с бронираните машини на „Ивеко”

Вестник “Коммерсант” съобщава, че разполага с информация, според която Министерството на отбраната на Русия е взело решение за снабдяване на въоръжените сили в бронираните машини на италианския производител „Ивеко” LMV M65, сглобяването на които може да започне в Русия още тази година. Преговорите по създаване на съвместно предприятие с „Ивеко”, с минимално годишно производство на 500 машини, се водят от "Ростехнологии". Това е сериозен удар по интересите на "Русских машин" на Олег Дерипаска, производител на руските „Тигър” (ГАЗ-233014). В следващите години Министерството на отбраната на Русия може да похарчи за закупуването на бронираните машини на „Ивеко” около 30 млрд. рубли. /ИА „Фокус”/

 
 
 
05.08.2010, 21:34

„Боинг” е доставил на американските сухопътни войски стотният нов вертолет CH-47F Чинук

„Боинг” обяви, че е завършил сглобяването на 100-ят вертолет CH-47F Чинук, който на 3 август е бил предаден на рота „B” от 3-ти авиационен батальон за поддръжка на 10-та бригада армейска авиация на 10-та планинска дивизия от СВ на САЩ.

Започвайки с постройката на първият сериен образец на CH-47F Чинук” през август 2006 година, „Боинг” е доставил вертолети от този тип за шест подразделения от СВ на САЩ и в момента извършва доставки за седмо. Четири от тези подразделения за взели участие в операциите в Ирак и Афганистан, в хода на които общия нальот на вертолетите CH-47F Чинук” е достигнал около 50 хиляди часа.

Заради увеличеното търсене на такива машини „Боинг” е реализирал проект за реконструкция на предприятието на стойност 130 милиона долара, което ще позволи към 2012 година постепенно да се увеличи темпа на производство от четири на шест вертолета на месец.

CH-47F Чинук” е резултат на програма за дълбока модернизация на основния транспортен вертолет на американските СВ. Новата версия има усъвършенстван фюзелаж, а новата кабина е снабдена с ново оборудване CAAS (Common Avionics Architecture System) на компанията „Рокуелл Коллинз” и цифрова система за управление на полета DAFCS на „БАе системз”.

Двата газотурбинни двигателя „Ханиуелл Т-55-L-714A с мощност 4733 к.с. позволяват машината да развива скорост повече от 175 мили/ч и да транспортира полезен товар повече от 9500 кг. Радиусът на действие превишава 400 мили (около 645 км). Още за CH-47

 
05.08.2010, 16:09

Оповестени са решения на ВВС на Турция

Обнародвани бяха решенията приети на продължилото четири дена заседание на Висшия Военен Съвет.

За командващ жандармерията бе назначен армейски генерал Неждет Йозер, за командващ на Първа Турска Армия бе назначен армейски генерал Ердал Джейланоглу, за командващ на Втора Турска Армия бе назначен армейски генерал Сервет Йорук, а за командващ на Трета Турска Армия бе назначен армейски генерал Ялчън Атаман.

Армейски генерал Салдърай Берк бе назначен за командващ службата за Обучение и Доктрини.

Очаква се назначенията за постовете на началник на генералния щаб и на командващ Сухопътните Сили да бъдат осъществени днес.

 
05.08.2010, 16:01

Хеликоптер на НАТО е аварирал в Южен Афганистан

Говорител на силите на НАТО съобщи, че канадски хеликоптер е претърпял авария в Южен Афганистан, но няма пострадали сред пет чления екипаж и намиращите се на борда пет пасажери.

Хеликоптерът е аварилал в провинция Кандахар, опасен район, където са разположени сили на Канада.Според говорителят на НАТО майор Майкъл Джонсън вертолетът е извършил “твърдо кацане” , последвано от пожар. Инцидентът се разследва, като не се изключва вероятността да е причинен от вражески огън.

Говорителят на талибаните Qari Yousef Ahmadi е заявил, че хеликоптерът е свален с ракета от тяхна бойна група. Свидетел е чул силен гръм, след което е видял много дим и хеликоптер, който паднал в полето. /pan.bg/

 
05.08.2010, 12:38

Държавният глава разбра от медиите, че има персонално предложение на МС за нов директор на служба “Военна информация”

Държавният глава разбра от медиите, че има персонално предложение на Министерски съвет за нов директор на служба “Военна информация”, за което президентът не е давал съгласие в предвидената процедура. Очаква се предложението на МС да бъде получено в президентската администрация. В тази връзка Прессекретариатът е упълномощен да даде необходимата информация за хода на събитията и за принципната позиция на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили.

През април-май 2010 г. президентът е подкрепил становището на Съвета за отбрана и предложението на самия министър новият началник на служба “Военна информация” да бъде от състава на самата служба. Тогава е постигнато съгласие и за офицера, който да наследи сегашния началник. Президентът продължава да смята, че принципът на приемственост е работещ за такава служба, чиято дейност се оценява високо от партньорските служби. Тази своя позиция президентът е обосновал и пред премиера.

Преди 20 дни министър Аню Ангелов направи предложение в 10 позиции за кадрови промени във Висшия военен състав. Президентът даде съгласието си по девет от тях и върна предложението за нов ръководител на служба “Военна информация”, което се разминаваше с предишното, основано на съгласие. Без да чака официалната позиция на президента, министърът прокарва ново предложение през Министерски съвет, (което поразително напомня действията на един бивш министър относно дипломатическите назначения).

Острата реакция на Президентската институция е предизвикана преди всичко от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от конституцията и законите, а от Устройствен правилник на Министерски съвет.

Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че Президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерски съвет, т.е. президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не приподписва като деловодител решението на МС.

Очевидно министърът грубо е подвел Министерски съвет и се опитва да заблуди обществото.

Решението си по случая държавният глава ще вземе след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения. /ИА „Фокус”/

 
05.08.2010, 11:11

Албания изпраща още военнослужещи в Афганистан

Във вторник (3 август) Албания изпрати своя трети контингент от командоси в Афганистан. Общо 110 командоси ще служат в Херат заедно с италианските мироопазващи сили. На церемония в Тирана заместник-началникът на генералния щаб адмирал Кристач Гервени каза, че тази мисия е доказателство за високата степен на подготвеност на въоръжените сили в една страна, членка на НАТО. /SETimes/

 
05.08.2010, 10:15

Третият самолет от ново поколение P-8A Посейдон” извърши първи полет

Компанията „Боинг” обяви за началото на летателните изпитания на третия опитен образец (T-3) на базовия патрулен самолет P-8A Посейдон”. На 29 юли самолетът, който се планира да бъде използван за провеждане на изпитания на въоръжението, е извършил първи изпитателен полет в района на Сиатъл.

По време на полета, продължил 2 ч 48 мин., летци-изпитатели на „Боинг” и ВМС на САЩ са извършили проверка на бордовите системи, включително функционирането на двигателите в различни режими, автопилота и спомагателната силова установка.

T3 е един от шестте опитни образци, които трябва да бъдат изготвени на етапа разработка и демонстрация. Изготвянето на първия опитен образец T-1 на самолета P-8A започна през декември 2007 г., а първи полет той извърши през април 2009 г.. Вторият опитен образец се вдигна във въздуха през юни 2009 година. В близко време T3 ще се присъедини към тях в базата на ВМС на САЩ „Патаксент Ривер(щат Мериленд).

Програмата за създаване на самолета на базовата патрулна авиация (БПА) P-8A Посейдон” се реализира с цел увеличаване на възможностите на ВМС на САЩ при патрулиране на крайбрежните райони и морската акватория, водене на наблюдение и разузнаване, борба с подводници и надводни кораби на противника. P-8A ще трябва да замени 225-те остарели самолета на БПА P-3C Орион. Американските военноморски сили за сега планират да получат 117 самолета P-8A Посейдон”, като се очаква самолетът да достигне състояние на начална готовност за бойно използване през 2013 година. – Още за Р-8А

 
05.08.2010, 09:47

Връчват дипломите на завършилите „Випуск – 124” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров

На 7 август т.г. (събота) от 10.00 ч. във Фестивалния и конгресен център – Варна, ще се състои тържество по връчване на дипломите на студентите  от „Випуск – 124” на ВВМВУ „Н. Й. Вапцаров”. На промоцията дипломи ще получат 155 студенти (с образователно-квалификационна степен „магистър” - 24, а с образователно-квалификационна степен „бакалавър” -  131) по специалностите „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми”, „Корабна радиоелектроника”, „Електрообзавеждане на кораба”,  „Технология на кораборемонта”, „Технология и управление на флота и пристанищата”  и „Речно корабоплаване”. Първенец на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” с успех 5.92 е студент Радослав Валентинов Борисов, специалност „Корабоводене”. Придобитата професионална квалификация е с международно признание. /МВ/

 
05.08.2010, 09:05

ВВС на Холандия получиха втория C-130H „Херкулес” от състава на ВС на САЩ

Последния от двата поръчани от холандските ВВС модернизирани тактически военнотранспортни самолета C-130H „Херкулес” пристигна на летището „Айндховен, съобщава военното ведомство на Холандия.

„Айндховен” е място за базиране на 336-та ескадрила на ВВС, в състава на която влизат всички холандски ВТС C-130. Церемонията по приемане на първият самолет с бордови номер G-988 се състоя на 2 март 2010 г.

МО на Холандия закупува 2 самолета C-130H за да увеличи възможностите за поддръжка на подразделенията, участващи в международни операции по поддържане на мира, преди всичко, в Афганистан. По-рано тези самолети са се експлоатирали от ВМС на САЩ, като през 1991 г. те са снети от въоръжение и са били на съхранение в авиобаза в Аризона. През април 2006 г. двата самолета са били доставени в предприятие на компанията „Маршал аероспейс” в Кембридж за ремонт и модернизация, която е извършена съвместно с „Локхид Мартин” и компанията „Дерко аероспейс”. – Още за С-130

 
05.08.2010, 08:28

Иде ли нова война в Близкия изток?

Презграничната престрелка между израелски и ливански сили вчера може просто да е била  недоразумение. А на ракетите, изстреляни от Газа, и израелските въздушни удари по обсадената гранична територия през изминалата седмица може да се гледа като на нещо обичайно на този фронт. По същия начин на безпрецедентната съвместна визита в Бейрут миналия петък на лидерите на Саудитска Арабия и Сирия може да се гледа просто като на ход да се попречи на конфликта между техните ливански протежета да избухне..... Още

 
05.08.2010, 08:05

Афганистан: войната, която не може да бъде спечелена

Не са много начините да се измери напредъкът във войната в Афганистан, но има една конкретна мярка за неговата оценка и това е броят на военнослужещите от коалицията, убити по време на конфликта. Премерен с този аршин, юли се превърна в поредния зловещ месец за американските войници - 66 от тях бяха убити - повече, отколкото през всеки друг месец. Що се отнася до британските сили, 80 наши бойци загинаха тази година, в сравнение със 109 за цялата 2009 г..... Още

 
05.08.2010, 07:50

Кой командва в Турция?

Политиците или военните командват в Турция? Борбата за власт се води не от вчера. Напоследък армията пожела да повиши в звание висши офицери, които преди няколко години замисляли преврат. Правителството е против..... Още

 
05.08.2010, 07:42

Южна Корея започва голямо военноморско учение

Южна Корея започва в четвъртък най-голямото си учение за борба с подводници близо до оспорваната морска граница със Северна Корея, въпреки заплахите на Северна Корея за ответна реакция, обяви военното министерство в Сеул, предаде АФП.

Маневрите имат ролята на предупреждение за Севера след предполагаемото торпедно нападение, потопило през март южнокорейския боен кораб „Чхонан”. При инцидента загинаха 45 южнокорейски моряци.

Военни представители казаха, че 29 съда, включително подводница и разрушител, 50 самолета и 4 500 военнослужещи от армията, флота, ВВС и бреговата охрана ще участват в учението.

Говорител на военното министерство каза пред АФП, че упражнения в подводна стрелба ще се проведат близо до остров Пеннендо, където потъна „Чхонан”. /ИА „Фокус”/

 
 
 
04.08.2010, 22:23

Министерството на отбраната на Полша смята да закупи 20 индикатора за челното стъкло на вертолети Ми-17

Военното ведомство на Полша е обявило тендер за доставка на индикатори за челното стъкло, които ще бъдат монтирани на транспортните вертолети Ми-17, развърнати в Афганистан.

Условията на конкурса предвиждат доставката на 20 комплекта за оборудване на 18 вертолета Ми-17 на ВС на Полша, стойността на които се оценява на 22 млн злоти (7,1 млн дол).

Осемнадесетте комплекта ще бъдат предадени за оборудване на вертолети, влизащи в състава на 1-ва авиационна ескадрила на авиобазата „Лежница Велкаи подразделението за медицинска евакуация в Томашов Мазовецки. С тях ще бъдат снабдени два Ми-17AE, четири въоръжени Ми-17Т/U, седем Ми-17-1В и пет наскоро получени Ми-171/Ми-17-1В. Два комплекта ще останат в резерв.

Оборудването на всички машини трябва да завърши до март 2012 година.

Контракта, който се планира да бъде подписан в рамките на срочната оперативна потребност, ще бъде сключен през ноември. Победителя трябва да осигури и материално-техническа поддръжка на комплектите и обучение на персонала.

Според експерти в конкурса участие ще вземат израелската „Елбит системз” с нашлемната система за нощно виждане/изобразяване на полетната информация ANVIS/HUD-24 и варшавския „Промишлен център за оптика” (съвместно с Технологичния институт на ВВС), които ще предложи комплекта SWPL-1 Циклоп. Още за Ми-17

 
04.08.2010, 21:41

Промениха правилника за прилагане на ЗОВС

Правителството одобри три промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВС). С първата се създава нарочна правна норма, която да обезпечи изпълнение на задълженията, въведени със Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Новият чл. 8а предвижда военнослужещите, назначени на публични длъжности, да подават своевременно изискуемите декларации за наличие/липса на конфликт на интереси. Отменя се чл. 65, ал. 3 т. 8, изискващ сключването на допълнително споразумение към договора за военна служба в случаите на изпращане на военнослужещия на мисия в чужбина. Хипотезите за изпълнение на военната служба извън територията на страната са уредени изчерпателно в други текстове от Правилника и от ЗОВС и съществуващата разпоредба влиза в противоречие с тях. Третата промяна е свързана с новия Закон за развитието на академичния състав, който определя научните степени „доктор” и „доктор на науките”. В Правилника за прилагане на ЗОВС е регламентирана само процедура за получаване на предварително разрешение от министъра на отбраната при кандидатстване на военнослужещи и военни служители за обучение за научната степен „доктор”. Предложеното изменение ще запълни празнотата по отношение на „доктор на науките”. /otbrana.alle.bg/

 
04.08.2010, 21:40

Все още има отлив от военната професия. Причината е орязването на пакета от социални придобивки

Въпреки усилията на ръководството за реализиране на декларираните приоритети в областта на човешките ресурси, все още се наблюдава отрицателна тенденция по отношение на престижа на военната професия и отлив от нея. Този извод прави ръководството на МО в отчета си за първото полугодие на 2010 г. Анализите сочат, че това е в резултат на орязването на пакета от социални придобивки за военнослужещите, се подчертава в документа, и нарастващата социална и професионална несигурност, свързана с продължаващите с години преструктурирания и съкращения във въоръжените сили. Индикатор за това е и тенденцията към силно намаляване на кандидатите за курсанти във висшите военни училища, намаляването на кандидатите за кадрови войници и обезпокоително нарастващия през последния месец брой на подадени рапорти.

В отчета се посочва, че са разработени са и са в процедура на одобряване редица конкретни нормативни документи, свързани с подобряване на социалния статус на военнослужещите, като Наредбата за настаняване в служебни жилища и за компенсации при ползване на жилища при условията на свободен наем, Наредбата за ползване на санаториалната и почивната база от освободени от военна служба и членове на техните семейства. Подготвя се списък на длъжностите, които могат да се заемат от лица с основно образование и други. /otbrana.alle.bg/

 
04.08.2010, 21:35

28 години стаж за пенсиониране на военнослужещите

Министерският съвет прие законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.  В законопроекта са включени предложения за промени в условията за придобиване право на пенсия. Предвижда се да се запази изискуемата към настоящия момент възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (60 г. за жените и 63 г. за мъжете), но плавно да се увеличи необходимият осигурителен стаж до достигане на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете през 2013 г. Запазва се възможността за лицата, навършили 65-годишна възраст, които имат не по-малко от 15 години осигурителен стаж, да могат да се пенсионират.

Също с три години се увеличава осигурителният стаж, който е необходим за придобиване право на пенсия по чл. 69 от КСО от военнослужещите, т.е. от 25 на 28 години, държавните служители по Закона за МВР и от ДАНС, както и за придобиване право на пенсия по §5 от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване от учителите.

Срокът на действие на разпоредбите, които уреждат правото на пенсия за лицата, работещи при условията на първа или втора категория труд, се удължава до 31 декември 2012 г. включително. /otbrana.alle.bg/

 
04.08.2010, 21:28

На армията са необходими не повече от 4 военнотранспортни самолета от типа „Спартан”

 За нуждите на армията ни са необходими не повече от четири военнотранспортни самолета от типа „Спартан”. Това каза за Агенция „Фокус”  Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. По думите му, ако се изходи от изискването 10% от състава на въоръжените ни сили да участват в мисии на НАТО, то сметката показва, че за транспортирането им няма да са нужни повече от четири „Спартан”-а. „Транспортната авиация е предимство. Хубаво е да разполагаш със собствен тактически превоз. Това е един от проблемите на НАТО въобще, заедно с проблема с бронираните машини. Проблемът с транспорта е един от основните за Алианса, така че е хубаво всяка страна член на НАТО да притежава такива”, коментира Симеонов. По думите му важно е да се има пред вид това и че загубата на техника при участието в мисия е за предпочитане пред загубата на жива сила, още повече, че с предоставянето на техника в различни места на конфликти пак се отчита участие. „По-добре е да се предостави самолет, с който да участваме в мисия, отколкото да се предостави контингент от 400 души. Купуването на тези самолети в никакъв случай не е загуба за държавата”, коментира Николов.

Днес правителството взе решение да се отпуснат целево средства на Министерството на отбраната за разплащане по общите задължения по четири договора – с „Юрокоптер”, „Даймлер крайслер”, „Аления Аеронавтика” и белгийското правителство. Вариантът по договора с „Аления Аеронавтика” за военнотранспортните „Спартан” е да се откажем от четвърти и пети самолет като платим само третия.

Параметрите на договора за „Спартан”-ите бяха променени през 2006 година, когато от първоначално договорените осем самолета, се стигна до одобряването на бройката от пет самолета. Тогава италианската фирма се съгласи на тези съкращения, без да се увеличава цената на бройката за самолет. Още за Спартан

 
04.08.2010, 21:00

В Австралия се провеждат ежегодни военновъздушни учения

В северната част на Австралия се провеждат ежегодни военновъздушни учения, съобщи Би Би Си. Освен кралските военновъздушни сили на Австралия в ученията вземат участие и подразделения в Нова Зеландия, Сингапур и Тайланд. Общо в ученията вземат участие около 1500 души. В хода на ученията се разработва тактика за водене на въздушен бой и дозареждане във въздуха.

 
04.08.2010, 17:57

Едуард Кокойти назначи нов министър на отбраната на Южна Осетия

За нов министър на отбраната на Южна Осетия беше назначен бившият началник на разузнавателните служби на руските десантни части полковник Валерий Яхновец, предаде радио „Ехото на Москва”. Съответният указ за назначаване на Яхновец на поста беше подписан от президента на Южна Осетия Едуард Кокойти. След встъпването му в длъжност, Яхновец заяви, че има намерение да създаде нови компактни въоръжени сили, които да са способни бързо и ефективно да решават поставените им задачи. /ИА „Фокус”/

 
04.08.2010, 17:31

Дмитрий Медведев извърши прочистване в ръководството на ВМФ

Президентът на Русия Дмитрий Медведев уволни редица високопоставени сътрудници на ВМФ на Русия във връзка с голям пожар в авиобаза на ВМФ в Коломенски район на Московска област. Главнокомандващият ВМФ адмирал Владимир Висоцкий получил предупреждание за неизпълнение на служебните задължения, началникът на тила на ВМФ Сергеев е уволнен. На разширено съвещание на членовете на Съвета за сигурност на Русия Медведев също обявил за уволнението на редица високопоставени представители на ВМФ на Русия: началника на морската авиация Куклов, заместник-началникът на авиацията, полковник Расказов, временно изпълняващия длъжността началник на тила на морската авиация Манаков, началника на база 2512, където е станал пожара. Високата горещина и сушата, които се наблюдават в централните райони от средата на юни, доведоха до увеличаване броя на природните пожари в Краймосковието. Във връзка с това на 2 август е въведен режим на извънредна ситуация. Още за ВМФ на Русия

 
04.08.2010, 16:50

Русия отрече да е доставяла зенитни ракети С-300 за Иран

Русия не е доставяла на Иран зенитни ракетни комплекси (ЗРК) С-300, предаде ИТАР-ТАСС изявлението на прессекретаря на "Рособоронэкспорт” Вячеслав Давиденко. Според него държавната компания „безусловно се ръководи от съществуващите ограничения, установени от Съвета за сигурност към ООН”.

На 4 август иранската агенция FARS съобщи, че Иран е получил четири ЗРК-300: два от Белорусия и два от неназована страна. Договорът за доставка на Иран на пет дивизиона С-300 ПМУ1 „Фаворит” беше сключен между Москва и Техеран през 2007 година. Сумата на сделката е 800 млн. долара. През юни 2010 година ООН наложи санкции на Иран, забраняващи продаване на тази страна на въоръжение и техника, включително ЗРК С-300.

През февруари иранските военни обявиха, че заради отлагане на доставките за С-300 те са принудени да започнат разработка на собствена зенитно-ракетна система. Според иранците създаваният от тях комплекс значително ще превъзхожда С-300. В началото на юли иранската Комисия по национална сигурност и международни отношения обяви, че страната им ще съумее да намери замяна на С-300, ако Русия анулира договора за доставка на комплексите. /БЛИЦ/ - Още за С-300

 
04.08.2010, 16:42

Комодор Валентин Гагашев ще ръководи служба „Военна информация”

Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ за назначаването на комодор Валентин Гагашев на длъжността директор на служба „Военна информация” и да го удостои със званието „контраадмирал”. Предлага се това да стане от 1 септември 2010 г., съобщиха от правителствената информационна служба. Комодор Гагашев е завършил корабоводене във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, Военноморската академия „Гречко” в Русия и Военноморския колеж „Ню Порт” в САЩ. Последната заемана от него длъжност е началник щаб на НАТО „Скопие”.

 
04.08.2010, 11:55

Сенатът на САЩ ще отложи гласуването по договора за СНО за есента

Гласуването по руско-американския договор за съкращение на стратегическите нападателни оръжия в комитета на Сената на САЩ по международните отношения е отложено за септември. По-рано парламентаристите планираха да изразят отношението си към документа на 3 август. Причина за отлагането на гласуването стана заявление на сенатори-републиканци, че им е нужно допълнително време за изучаване на свързаните с договора документи, съобщава изданието РБК. Според споразумение на президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама ратификацията на договора в двете страни трябва да бъде извършена синхронно.

 
04.08.2010, 09:58

Новият дом на Алианса ще струва 460 млн. евро

НАТО строи свръхмодерна централа за 460 милиона евро, в която ще се нанесе през 2015 г. предаде „Асошиейтед прес”. Новият дом на Алианса ще се намира от другата страна на улицата, на която се намират сегашните му офиси в покрайнините на Брюксел.

Комплексът, проектиран от американско-белгийски консорциум, се състои от осем крила, които се събират в голяма стъклена зала. Конструкцията символизира единството на съюзниците, а стъклените стени - прозрачността на организацията. В новата централа ще работят близо 4500 служители, съобщиха източници от НАТО.

Строителството започва тази есен. Комплексът ще бъде високо екологично ефективен, ще използва геотермална и слънчева енергия, ще има зелени покриви и цистерни за събиране на дъждовната вода, която ще може да се рециклира за непитейни нужди.

Дори чакълът, останал около разрушените някогашни складове на терена с площ от 44 хектара, ще бъде използван повторно в новата сграда, като така ще се спести от покупката на нови материали, предаде bТВ.

Според висши представители на НАТО сегашната централа не само не отговаря на нуждите на разрасналата се организацията, но е и твърде амортизирана и скъпа за поддържане.

Когато през 1966 г. Шарл де Гол изгонва НАТО от Франция, Алиансът си построява за малко повече от седем месеца седалище в Брюксел, смятано тогава за временно.

При нанасянето на НАТО в сегашната централа, в организацията членуват 16 държави. Днес сме 28 и още страни искат да се присъединят, казва генералният секретар Андерс Фог Расмусен. /INSURANCE.BG/

 
04.08.2010, 09:41

Започна спартакиадата на ВМС по морски спортове

На 2 август 2010 г. започна спартакиадата на ВМС по морски спортове с провеждането на две гонки по гребане. Участваха шест отбора: две лодки на Военноморска база Варна; две лодки на Военноморска база Бургас; една лодка на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и една лодка на АЕЦ „Козлодуй”.

На 3 август 2010 г. спартакиадата на ВМС продължи с третата гонка по гребане и началото на кръга от държавното първенство по ветроходство с „Ял-6”. Стартът на първата ветроходна гонка бе даден в 12.50 часа. Участват осем отбора: три лодки на Военноморска база Варна; две лодки на Военноморска база Бургас; една лодка на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”; една лодка на АЕЦ „Козлодуй” и една лодка на Българския морски квалификационен център - Варна. /МВ/

 
04.08.2010, 09:33

Въоръжените сили на Канада започват мащабна програма за модернизация на БМ LAV-3

Военното ведомство на Канада обяви за сключен с компанията „Дженерал дайнемикс ленд системз Канада” начален контракт, предвиждащ реализацията на етап за технико-икономическа обосновка на модернизацията на парка бойни машини LAV-3 на ВС на страната. Стойността на съглашението е 34,4 милиона долара.

В рамките на контракта ще бъде извършен анализ на изискванията за проектиране, ще бъдат изготвени опитни образци, които ще бъдат изпитани до края на тази година.

След завършване на този етап се планира сключването на контракт за извършване на работите по самата модернизация на машините.

Целта на модернизацията е повишаване на живучестта, маневреността и огневата мощ на БМ LAV-3, което да позволи машините да се противопоставят на текущи и перспективни заплахи на бойното поле.

Програмата за модернизация включва:

- модернизация на трансмисията, подвеските, ходовата част и спирачките;

- модернизация на бойните системи;

- поставянето на допълнителна броня;

- подобряване на ергономичните характеристики на кабината.

На модернизация ще бъдат подложени 550 бронемашини LAV-3, като съглашението съдържа допълнителна опция за усъвършенстване на още 80 БМ. Модернизацията ще позволи да се удължи срока им за експлоатация до 2035 година.

Работите по контракта ще се изпълняват в предприятията на „Дженерал дайнемикс ленд системз Канада” в Лондон (Онтарио) и Едмонтон (провинция Алберт). Като цяло в програмата ще участват около 400 канадски компании.

На въоръжение във ВС на Канада се намират 650 бойни бронирани машини LAV-3 Кодиак, произведени от „Дженерал дайнемикс ленд системз Канада” по лиценз на шведската компания „Моваг. Още бойни машини

 
04.08.2010, 08:07

Черна гора изпраща военнослужещи в Сомалия

Черна гора ще изпрати трима офицери за участие в европейската морска операция АТАЛАНТА за борба с пиратството в сомалийски води, съобщи министерството на отбраната в понеделник (2 август). Офицерите от военноморските сили на Черна гора ще заминат този месец на четиримесечна мисия. Подгорица участва в мисията АТАЛАНТА по силата на споразумение, подписано с ЕС през март. /SETimes/

 
04.08.2010, 07:38

Войната

Новозеландски войник от международните сили в Афганистан е бил убит днес при патрулиране в провинция Бамиан, предаде АФП, позовавайки се на информация от командването на НАТО в Кабул.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г – 3 август 2010 година, са загинали 1983 коалиционни войници и офицери, от които: австралийци – 17, белгийци – 1, канадци – 151, чехи – 3, датчани – 34, естонци – 7, финландци – 1, французи – 45, германци – 42, унгарци – 2, италианци – 27, йорданци – 1, латвийци – 3, литовци – 1, холандци - 24, новозеландци – 1; норвежци – 9, поляци – 19, португалци – 2, румънци – 15, южно корейци – 1, испанци – 28,  шведи – 4, турци – 2, англичани – 327 и американци – 1216. - Още за Афганистан

 
 
 
03.08.2010, 21:51

Днес е третия ден от заседанията на Висшия военен съвет на Турция

На днешните заседания на Висшия военен съвет, които са председателствани от премиера Реджеп Тайип Ердоган участват началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, министърът на националната отбрана Вежди Гьонюл, командващите на трите рода войски и армейските генерали и адмирали, намиращи се на служба в състава на Турските въоръжени сили.

Приоритетната тема на заседанието на Въсшия военен съвет е повишаването в чин на 134 генерала и адмирала и 45 полковника, удължаването на срока на служба на генералите и адмиралите и пенсионирането на част от тях.

Днес в предпоследния ден от заседанията президентът Абдуллах Гюл даде обяд за членовете на Висшия военен съвет.

Заседанията на Висшият военен съвет приключват утре.

Решенията взети от Висшия военен съвет ще бъдат представени за одобрението от президента Абдуллах Гюл. След одобрението от президента Гюл, решенията ще бъдат представени на обществеността.

 
03.08.2010, 20:49

Отпускат 257 млн. лева за неизплатените военни сделки

Правителството ще предостави на Министерството на отбраната 256 845 175 лв. от централния бюджет за изплащания по задължения  по проекти за модернизация на въоръжените сили. Очаква се кабинетът да вземе това решение на утрешното си заседание. Това съобщава електронното издание на „Дневник”

Средствата се осигуряват от резерва за непредвидени и неотложни разходи, обясниха от правителствената информационна служба. С предоставянето на сумата Министерството на отбраната ще може да се разплати с Eurocopter, Alenia Aeronautica, Daimler и Белгия за доставка на вертолети, самолети, автомобилна техника и кораби за въоръжените сили.

Още в началото на май стана ясно, че се готвят около 300 млн. лева за разплащане по различни военни сделки, плащанията по които спряха през 2008 и 2009 г. Тогава бе обявено, че парите ще отидат за разплащане за доставката на 12 вертолета AS 532 Cougar и шест AS 565 Panther. По-късно бе уточнено, че могат да се намерят пари и за разплащане на самолетите C-27J Spartan.

Неизплатените части от сделките с вертолетите на Eurocopter и италианските транспортни самолети възлизат на около 220 млн. евро. Не са ясни задълженията по доставянето на автомобилна техника от Daimler и неизплатените суми за доставка на бойни кораби от Белгия. Явно е обаче, че заделените от правителството около 130 млн. евро няма да стигнат за всички сделки. Въпреки заявеното желание за орязване на бройките от транспортните самолети C-27J и вертолетите предназначени за ВМС AS 565 за сега няма конкретни преговори по този въпрос. /Аеро/

 
03.08.2010, 18:15

Китайски танкове в Северна Африка

Тихо, без излишен шум, Мароко закупи 150 китайски танка VT1A/MBT 2000. Това е експортен вариант на танка Type 98/99, макар те да приличат на Type 90/Al Khalid (вариант Type 90, разработен съвместно от Китай и Пакистан за пакистанската армия).

Най-съвременните танкове на Китай са Type 98 и 99, които по своите характеристики са съпоставими с ранните модели на американския M-1. В сравнение с Type 98/00, VT1A е с 14 процента по-лек (тегло 49 тона). Той има тричленен екипаж и автомат за зареждане на 125-мм оръдие. Въоръжението включва още 7,62 мм и 12,7 мм картечници. Двигателят е с мощност 1200 конски сили и позволява VT1A по път с твърдо покритие да развива скорост до 70 километра в час. Запас на хода - 450 километра. Защитата е комбинирана и представлява съчетание между композитна и динамична броня.

Танка Type 98/99/90/VT1A – това по същество е „модернизиран Т-72". Много от „подобренията” приличат на тези, които има в руския танк Т-80УМ2. Още китайски танкове

 
03.08.2010, 17:55

Франция няма да изтегли военнослужещите си от Афганистан

Франция няма да изтегли военнослужещите си от Афганистан, въпреки намаляването на бюджета, тъй като мисията на НАТО предотвратява рухването на централноазиатската страна, заяви френският министър на отбраната Ерве Морен, цитиран от агенция Ройтерс.

Морен посочи, че се налага разходите на министерството на отбраната да бъдат намалени с около 3 милиарда евро до 2013 година, за да се помогне на страната да сложи в ред публичните си финанси. В същото време министърът подчерта, че мисията в Афганистан няма да бъде засегната.

„Френската армия трябва да остане, тъй като няма друго решение Ако не бяхме там, Афганистан щеше да рухне. Трудно е за хората да го разберат, но в Афганистан е заложена сигурността на целия регион”, каза Ерве Морен. /ИА „Фокус”/

 
03.08.2010, 16:45

Румъния не успя да плати за исканите F-16

Румънското правителство очаква днес реакцията на САЩ, след като страната не уважи втория краен срок, съгласуван с Вашингтон, за изплащането на първата вноска от $750 млн. за покупката на 24 изтребители F-16 втора ръка. Това съобщава влиятелният румънски вестник „Гъндул”.

Румънското правителство  трябваше да плати $750 млн. до 3 август 2010 г., като първа вноска от общо $1,3 млрд. за придобиването  на 24 изтребители F-16. Първоначалният краен срок беше 3 юни 2010 г., но САЩ го удължиха с два месеца.

Темата предизвика дискусии в правителството на румънския премиер Емил Бок. Финансовият министър Себастиан Владеску вече обяви, че Румъния не може да си позволи в никакъв случай да похарчи такива суми тази година. Въпреки това командващият румънските ВВС Йон Аурел Станчиу обяви в свое радио интервю, че подкрепя програмата за F-16 и изрази надежда, че правителството ще намери финансово решение, за да може да се спази срока за плащане.

На въпрос на вестник „Гъндул” какво означава неспазването на срока за плащане, от Министерството на отбраната обвиниха финансовото министерство и заявиха, че стратегическото партньорство със САЩ е в опасност. „Министерството на отбраната изпълни задачите си във връзка с придобиването на многоцелеви изтребители...Разходите за това не се правят от бюджета на министерството. Тук става въпрос за междуправителствено споразумение между Румъния и САЩ. Всички въпроси, свързани с разходи по оборудване на армията, са в правомощията на правителството чрез министерството на финансите, което следва да намери източниците на финансиране. Програмата за многоцелевите изтребители се вписва в стратегическото партньорство между Румъния и САЩ и закупуването на изтребители F-16 е част от стратегията на ВВС на Румъния за подобряване способностите с идеята за закупуване на изтребители F-35 JSF.”

За сега няма  отговор от посолството на САЩ в Румъния, дали Вашингтон ще удължи отново крайния срок за плащане на исканите $750 млн. или ще се откаже от потенциалния договор.

Висшият съвет  по отбрана на Румъния одобри през март 2010 г. предложението на Министерството на отбраната за покупка на 24 употребявани изтребителя F-16. Документът след това беше изпратен за дебат и вземане на решение в парламента. Цената за придобиване на изтребителите втора ръка е $1,3 млрд. Първите самолети биха били доставени през 2013 г., а техническия им ресурс се изчислява на около 10 - 15 години. Финансовият министър Себастиан Владеску обяви, че Румъния няма пари за закупуване на изтребители F-16. „Не виждам от къде Румъния може да намери 1% от брутния вътрешен продукт за военни придобивки. Няма средства в бюджета за изтребители F-16, това е просто дискусия. При всички положения подобни разходи не са възможни на този етап. В бюджета никъде не са заделени средства за увеличаване на военните разходи. Това е въпрос, който към днешна дата е неприемлив.”, заяви Владеску. /Аеро/ - Още за F-16

 
03.08.2010, 16:35

Крайцера „Петр Великий” ще участва в руско-индийски учения

Атомният ракетен крайцер "Петр Великий", от Северния флот на Русия, ще направи делово посещение в пристанището на индийския град Мармагао на 6 август, предаде Интерфакс.

„На 11 август крайцерът "Петр Великий" ще вземе участие в руско-индийските военноморски учения „ПАССЕКС” заедно с корабите на ВМС на Индия. В ученията ще бъдат отработени задачи по противовъздушна отбрана, артилерийски стрелба, съвместно маневриране, прехвърляне на твърди товари и попълване на запасите в движение”, съобщават от руското военно министерство.

 
03.08.2010, 16:09

Талес Рейтеон системз” ще модернизира РЛС AN/MPQ-64

Компанията „Талес Рейтеон системз” е сключила със СВ на САЩ контракт на стойност 21,8 милиона долара, предвиждащ модернизация на трикоординатните радиолокационни станции AN/MPQ-64  Сентинел.

Съглашението е реализация на опция към контракт за модернизация, който е бил подписан през юни 2007 година.

В рамките на контракта ще бъдат модернизирани предавателите, приемниците и генераторите на РЛС Сентинел, а така също ще бъдат подобрени и функционалните възможности, включително скоростта на обработка на данните и далечината на откриване на малоразмерни цели.  

Работите по модернизацията ще се изпълняват в предприятията на фирмата в Ел Пасо (щат Тексас) и Фуллертон (щат Калифорния).

РЛС Сентинел” е основното средство за откриване, захват и съпровождане на въздушни цели в рамките на програмата за защита от крилати ракети на американските СВ. Основната задача на РЛС е участие в прикритие на сухопътните войски и важни обекти от крилати ракети, безпилотни летателни апарати, самолети и вертолети. РЛС също се планира да бъде използвана и в системата за управление на въздушното движение. Тя е способна да открива цели да далечина, която осигурява достатъчно време на средствата за поражение за тяхното унищожаване на оптимално разстояние.

РЛС AN/MPQ-64F1 е способна автоматично да открива, съпровожда, идентифицира, класифицира и оповестява за въздушна опасност в радиус 75 километра. Диапазона на ъгъла на обзора в хоризонтална плоскост е 360 град., във вертикална - от 0 до 55 град. Още РЛС

 
03.08.2010, 15:12

Мащабни военновъздушни учения започнаха в Китай

Мащабни военновъздушни учения започнаха в Китай, съобщава АФП. В ученията, които се провеждат в източната провинция Шандун и в централната провинция Хенан, участват над 10 000 военни и седем вида военни самолети.

Очаква се маневрите да продължат пет дни. Ще бъдат отработвани сценарии за спешна евакуации, военно планиране, разузнавателни мисии и ранно предупреждение.

Целта на ученията е да се подобри готовността за защита при евентуално въздушно нападение.

 
03.08.2010, 12:52

Хеликоптер на ЕС отблъсна атака на пирати в Аденския залив

Тази сутрин пирати са атакували в Аденския залив танкер с химически товари, но хеликоптер от състава на армадата на ЕС е успял да спре нападението.

Норвежският танкер е изпратил SOS сигнал, че се намира под атака на пиратска лодка със седем души на борда. Пиратите стреляли по капитанския мостик,

Испанската фрегата SPS Victoria е изпратила 10 минути след получаване на SOS сигнала хеликоптер на мястото на инцидента и пиратите прекратили атаката. Втори екип от състава на групата кораби на ЕС е спрял пиратската лодка и са открили оръжие на борда.

Това е втората атака през последните два дни. В понеделник пиратите са отвлекли товарен кораб, плаващ под флага на Панама, с 23 души на борда. /pan.bg/

 
03.08.2010, 12:48

Талибани са атакували най-голямата американска военна база в Южен Афганистан

Талибани, въоръжени с бомби и ракети, са атакували най-голямата американска военна база в Южен Афганистан, съобщава  АФП.

Един чуждестранен военнослужещ и двама цивилни са ранени при ракетна атака срещу летището в Кандахар.

Малко по-късно пред базата са се самовзривили двама терористи, за да се отвори път за нападателите, съобщи говорителят на властите в Кандахар Залмай Айоби. По неговите думи талибаните не са успели да влязат в базата. /ИА „Фокус”/

 
03.08.2010, 12:35

Два израелски военни хеликоптера са се приземили аварийно в Румъния

Два израелски военни хеликоптера CH-53, които са взели участие в съвместни румънско-израелски учения, са се приземили аварийно в Южна Румъния, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на румънското министерство на отбраната.

Хеликоптерите, които са се връщали обратно в Израел, са поискали разрешение от румънските власти да направят техническо спиране.

Румънската армия поддържа връзка с екипажите, за да им окаже помощ в случай на необходимост.

Миналата седмица шестима израелци и един румънец загинаха, след като израелски хеликоптер, участващ в ученията „Синьо небе-2010”, се разби в планинска местност в Централна Румъния. /ИА „Фокус”/

 
03.08.2010, 09:13

Откриха обновената външна експозиция на военноморския музей

Вчера, 2 август 2010 г. от 10.00 ч. във Военноморския музей – Варна, се проведе ритуал по тържествено откриване на обновената външна музейна експозиция и отварянето й за безплатни посещения от граждани от 2 до 8 август т. г........ Още

 
03.08.2010, 08:15

За какво ще се смеят на Македония в НАТО

Изглежда, че ще се простим с НАТО, когато бъде одобрен агреманът на новия ни посланик в алианса Мартин Треневски. А може би ще имаме късмета да не го одобрят! В този случай ще берем срам, но по-малък от онзи, който ще берем, ако Треневски ни представлява в НАТО с платформата, която представи пред парламентарната комисия за външна политика. Пълна с мъглявини и елементарно непознаване на функционирането на алианса, тезата на Треневски е по-близо до антитеза за НАТО, в която той само дето не нарече алианса “престъпна организация”..... Още

 
03.08.2010, 08:11

Сомалийски поуки за Афганистан

Всеки път, когато западни лидери се запитат защо сме в Афганистан, те си отговарят по един и същ начин - “за да попречим Афганистан да се превърне в престъпна държава и убежище за терористи”. Докато Афганистан не се стабилизира, казват те, не можем да рискуваме да се изтеглим. Има обаче твърде малко доказателства, че Афганистан става по-стабилен. Дори напротив, боевете стават все по-интензивни, жертвите растат и талибаните стават все по-уверени..... Още

 
03.08.2010, 08:04

Русия не може да ликвидира химическия си арсенал заради кризата

Русия няма да спази обещанието си да унищожи химическото си оръжие до 2012г. Причина за това е световната икономическа криза, която е довела до ограничаване на финансирането. За евентуална следващата дата се спряга 2015г. Това стана ясно след руско официално изявление, цитирано от агенция Ройтерс.

Според съобщение, публикувано на страницата на Кировската област, отговарящият за изпълнението на международни договори във федералното министерство на промишлеността Виктор Холстов се е срещнал с комисията по химическо разоръжаване и е заявил, че местното и външното финансиране по програмата са намалени заради кризата. Новият краен срок е бил определен за 2015г, като останалите страни, подписали конвенцията за химическите оръжия от 1997г, са били уведомени.

В Кировската област се намира едно от трите съоръжения, където се осъществява унищожаването на отровния арсенал на руската армия. До този момент са унищожени 19 150 тона отровни вещества или 48% от наличните опасни химикали. САЩ, които в момента унищожават подобен по мащаб смъртоносен арсенал, подпомагат финансово руските програми за премахване на неконвенционалните оръжия от 1991г насам. /news.bg/ Още химическо оръжие

 
03.08.2010, 07:56

Турският генерал Четин Доган е арестуван за трети път тази година

Бившият командващ Първа турска армия генерал Четин Доган е арестуван вчера на летището на курорта Бодрум, откъдето възнамерявал да се върне в Истанбул. Той е следствен по дело от 2003 година с обвинение за подготвяне на държавен преврат под кодовото име „Чук”.

Заповедта за ареста на генерала била издадена още миналата седмица, съобщи турската телевизия Си Ен Ен Тюрк. След пристигането му в Истанбул той веднага е постъпил в болница с диагноза хипертония.

Генералът беше задържан два пъти по-рано тази година, но впоследствие е освобождаван заради здравословни проблеми и че по преценка на съда рискът да избяга е малък

В петък съд в Истанбул издаде заповед за ареста на 102 души с подозрение, че са причастни към конспирацията от 2003 година. Тогава бе огласено, че военните искали да тласнат страната към хаос чрез взривяване на джамии и провокиране на военен конфликт с Гърция. Крайната цел била да докажат, че правителството е неспособно да управлява страната и че военните трябва да се намесят за пети път през последните 50 години.

Ген. Доган игра основна роля в кампанията на военните през 1997 г., довела до оставката на първото турско ислямистко правителство на премиера Неджметтин Ербакан, смятан за политически настойник на сегашния премиер Реджеп Тайип Ердоган. /БЛИЦ/

 
03.08.2010, 07:46

САЩ и Канада планират съвместни учения с руските ВВС

Американски и руски изтребители ще участват в съвместни учения този месец (8-11.08) за първи път, проследявайки фалшив отвлечен пътнически самолет над САЩ, съобщиха военни официални лица, цитирани от АФП.

Ученията, носещи името „Бдителен орел” ще включват изтребители, разузнавателни самолети и самолети за презареждане във въздуха от двете страни, както и американски, руски и канадски офицери в наземното командване на мисията, съобщиха от Отбранителното командване на северноамериканското въздушно пространство (NORAD).

Маневрите предвиждат реакцията на военновъздушните сили на трите страни в случай на отвличане на пътнически самолет от терористи. В ученията ще участват два фалшиви отвлечени самолета. /ИА „Фокус”/

 
 
 
02.08.2010, 21:32

Командващият на СОК генерал-лейтенант Атанас Самандов заминава на тридневно посещение в Босна и Херцеговина

Командващият на Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов заминава утре, 3 август, на тридневно посещение в Босна и Херцеговина. Той ще инспектира българския военен контингент, участващ в операцията на Европейския съюз „Алтеа”.

В рамките на посещението генерал-лейтенант Атанас Самандов ще се срещне със заместник-командващия на EUFOR бригаден генерал Тибор Наги. /МО/

 
02.08.2010, 21:28

Щурмовите вертолети Tiger налетяха 1000 часа в Афганистан

Щурмовите вертолети EC665 Tiger от състава на френската армейска авиация (ALAT) са налетели вече 1000 часа бойни полети над Афганистан. Франция изпрати три машини в размирната държава през август 2009 г.

Трите вертолета Tiger, които са от варианта HAP се числят към 5-ти полк бойни вертолети и оперират в Афганистан заедно с транспортните вертолети за бойни търсене и спасяване EC 725 Caracal. Въпреки тежките условия вертолетите са били изправни в 90% от времето и са демонстрирали много добра ефективност както при мисии за непосредствена поддръжка, така и при разузнавателни задачи. /Аеро/ – Още за Tiger

 
02.08.2010, 18:12

NH индастриз” ще изплати на военното ведомство на Гърция компенсация за срив в сроковете за доставка на вертолети NH-90

Министерството на отбраната на Гърция е подписало два контракта, предвиждащи доставката на вертолети за Сухопътните войски и ВВС на страната, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

Първият контракт урегулирал проблеми, свързани с нарушаване от консорциума „NH индастриз” на сроковете за доставка на 20 тактически транспортни вертолета NH-90, който Гърция планираше да получи през 2006 г.

Според подписаното споразумение „NH индастриз” ще заплати глоба за задържане на доставката в размер на 111 млн евро (143 млн дол) и ще започне да доставя първите вертолети през февруари 2011 г. Доставката на всички машини трябва да завърши до 2015 година. Стойността на първият контракт, подписан между страните през август 2003 г., беше за около 700 милиона евро.

Второто съглашение за доставка на два вертолета AS-332C1 Супер Пума” за провеждане на спасителни операции в бойни условия се явява реализация на опция към по-рано сключен с „Еврокоптер” контракт. Машините трябва да бъдат предадени на 358-ма спасителна ескадрила на ВВС на Гърция до края на 2012 година. В момента в това подразделение има шест машини „Супер Пума”.

 
02.08.2010, 17:51

Министерството на извънредните ситуации на Русия ще закупи 8 противопожарни самолета

Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу съобщи, че руските власти ще закупят допълнително осем самолета Бе-200 за гасене на горски пожари и ще снабдят с противопожарно оборудване летателни апарати на Министерство на отбраната и МВР на Русия, предаде Интерфакс. Шойгу разговаря с журналисти след съвещанието, проведено от руския премиер Владимир Путин с губернаторите на пострадалите от пожарите региони.

 
02.08.2010, 17:38

Ученията „Блексифор”

Големият десантен кораб на Черноморския флот на Русия „Ямал” под командването на капитан втори ранг Александър Кононенко завършва подготовката за традиционната активизация на Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие/”Блексифор”/, която ще се проведе от 11 до 30 август в Черно море, съобщи групата за информационно осигуряване на Черноморския флот на РФ. В рамките на активизацията се планира посещение на кораби на „Блексифор” в Севастопол и пристанище Варна. Споразумението за създаване на Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие „Блексифор” беше подписано на 1 април 2001 година в Истанбул по инициатива на Русия и Турция. Международното съединение два пъти годишно провежда активизация в Черно море като в ученията участват само военни флоти на черноморските държави. Общото ръководство на ученията се възлага на комитет в състав от командващите военноморските сили на страните-участнички. Председателството в комитета се осъществява на основата на ежегодна ротация. Държавата-председател на комитета назначава командващ на групата „Блексифор”. Още за „Блексифор”

 
02.08.2010, 17:22

Великобритания се отказва от изтребителите JSF

С цел икономисваен на бюджетни средства и във връзка със съкращенията на разходите за отбрана Великобритания се отказва от закупуване на палубни изтребители пето поколение JSF, съобщава в броя си от неделя ежедневника "Sunday Times". Според вестника решението е било взето на проведените миналата седмица консултации на министър ана отбраната на Великобритания с висшето военно командване. Така ще бъдат икономисани около 10 милиарда британски лири.

Вместо изтребителите F-35 ще бъдат закупени по-евтините F/A-18 Super Hоrnet, които в момента са на въоръжение във ВМС на САЩ. С тях ще бъдат заменени британските изтребители с вертикално излитане и кацане "Hurrier". /pan.bg/ - Още за F-35

 
02.08.2010, 17:12

Новата управляема ракета клас „въздух-повърхност” ASMP-A с ядрена бойна част е приета на въоръжение на изтребителите „Рафал F.3

Новата УР клас „въздух-повърхност” ASMP-A (Air-Sol Moyenne Portee-Ameliore), оборудвана с ядрена бойна глава, е приета на въоръжение от изтребителите „Рафал F.3,  влизащи в състава на изтребително-бомбардировъчната ескадрила „Гаскон” на френските ВВС.

Основната задача на това подразделение, сформирано през март 2009 година, е сдържане на потенциалния противник, съобщава агенция „Франс Пресс.

По този начин, в състава на стратегическото авиационно командване на ВВС на Франция в момента влизат две ескадрили, въоръжени с УР ASMP-A. През октомври 2009 година ракета бе приета на въоръжение от изтребителите „Мираж-2000N-K3” от изтребително-бомбардировъчната ескадрила „Лимуеен (авиабаза Истр).

ASMP-A заменя намиращите се на въоръжение от 1986 г. във ВВС на Франция 84 УР ASMP, оборудвани с ядрена бойна част. Новите ракети трябва да постъпят на въоръжение и във ВМС на Франция, в състава на които влизат самолети „Супер етандар, въоръжени с УР ASMP.

Контракта за разработка на УР ASMP-A е бил подписан с компанията „MBDA миссайлз” през декември 2000 г. Първият изпитателен пуск на ракетата се е състоял на 23 януари 2006 г. от борда на изтребител „Мираж-2000N” на полигона на изпитателния център (CELM) в южна Франция. Оценката за оперативна готовност на ASMP-A е била завършена през март 2009 година.

Ракетата може да развива скорост над и да поразява цели на разстояние до 500 километра. УР ще бъде оборудвана с новата ядрена бойна част TNA (Tete Nucleaire Aeroporte), мощността на която не е известна (предполага че е около 300 кт). Планира се доставките на ASMP-A да бъдат завършени до края на 2011 година и те да бъдат ефективен въздушен компонент на средствата за ядрено сдържане на Франция през следващите 25 години.

 
02.08.2010, 15:57

Чешкото военно разузнаване само е разкрило свои действащи агенти

Военното разузнаване на Чехия е разкрило самоличността на свои агенти, които са останали активни след падането на комунизма, съобщава чешкият вестник „Млада Фронта днес”.

Грешката е станала през месец април, когато държавният Институт за изследване на тоталитарните режими в Прага е публикувал на електронната си страница списък с шпиони от комунистическите ера, предоставен от военното разузнаване.

Оказало се, че няколкостотин от тези шпиони са продължили работата си и след падането на комунизма през 1989 година, а някои от тях все още са действащи агенти.

Списъкът е бил свален от сайта на института през юни, твърди изданието.

От министерството на отбраната са посочили, че публикуването на списъка е предизвикало проблеми, но дейността на разузнавателната агенция не е била под директна заплаха. /ИА "Фокус"/

 
02.08.2010, 15:50

HC-130J Super Hercules извърши първи полет

Транспортният самолет за търсене и спасяване НС-130J Super Hercules, предназначен за ВВС на САЩ, извърши първия си полет на 29 юли 2010 г. Планира се в края на август той да бъде предаден на ВВС, а сертифицирането му за бойни мисии се очаква да стане през 2012 г. Новите самолети ще заменят остарелите вече 34 броя HC-130 N/P Hercules.

ВВС на САЩ са поръчали 11 самолета HC-130J и 20 MC-130J. Последният вариант е предназначен за изпълнение на специални задачи. HC-130J ще има товарен отсек, крила с по-голяма здравина, нова система за автоматично хвърляне на товара, нова система за самозащита, а така също и система за зареждане на други самолети във въздуха.

Самолетите С-130J, на чийто база се произвеждат HC/MC-130J, развиват скорост до 670 км/ч, далечина на полета до 5300 км и товар 33 тона. /pan.bg/ - Още за С-130J

 
02.08.2010, 13:30

Румъния трябва да намери $750 млн. за първа вноска за 24 изтребителя F-16

Румъния трябва да плати $750 млн. първа вноска за 24 изтребителя F-16, пише в днешния брой на букурещкия ежедневник „Адеварул". Офертата на САЩ е за употребявани самолети F-16 C/D Block 25, а северната ни съседка трябва да плати общо $1.3 млрд. за модернизацията им и за изграждането на инфраструктура..... Още

 
02.08.2010, 13:23

Проектът на руски самолетоносач ще бъде готов до края на 2010 г.

Техническият проект на перспективен руски самолетоносач ще бъде готов до края на 2010 г., съобщи главнокомандващият руския военноморски флот (ВМФ) адмирал Владимир Висоцки, предава РИА Новости.

„Темата за строителството на перспективен самолетоносач за руския ВМФ никога не е отпадала, поръчката от ръководството на страната си остава. Техническият проект на кораба ще е готов до края на годината”, заяви Висоцки. Той добави, че още е рано да се говори за облика на самолетоносача. Още руски самолетоносачи

 
02.08.2010, 13:19

САЩ ще прекратят мисията си в Ирак по график на 31 август

САЩ ще прекратят бойната си мисия в Ирак по график на 31 август, заяви американският президент Барак Обама в реч, въпреки скорошното повишаване на насилието там, предава АФП.

„Скоро след встъпването си в длъжност обявих новата ни стратегия за Ирак и за преминаване към пълна иракска отговорност”, твърди Обама.

„Ясно заявих, че до 31 август 2010 г. бойната мисия на САЩ в Ирак ще приключи. И точно това ще направим, както обещах, по график”. Още за Ирак

 
02.08.2010, 13:11

Армията във ваканция

Военните моряци ударно топят отпуски, натрупани през годините, след като правителството отсече, че който не ги е ползвал до края на 2011 г. гори. В корабните и бреговите поделения са останали толкова матроси, старшини и офицери, колкото изисква уставът за поддържането на бойната готовност. В момента периодът е най-удобен за отпуски, защото завърши националното с международно участие военноморско учение „Бриз 2010“. Следващото изпитание за корабните екипажи ще бъдат стрелбите през септември в района на Северното Черноморие. Според заповед на военния министър командирите са длъжни да осигурят по-голямата част от отпуските на личния състав, натрупан през годините. Когато значителна част от личния състав е в домашен отпуск, се пестят и средства в поделенията.

Междувременно стана ясно, че със заповед на командващия ВМС контраадмирал Пламен Манушев всеки корабен екипаж има своя лятна работна форма. Тя се състои от къси панталони, фланелка и шапка. Екипажите си избират цветовете в зависимост от естеството на работа и предназначението на кораба. Много десетилетия в летните жеги матросите ходеха с холандки и панталони заради консервативния корабен устав. Рядко се правеше изключение, когато командирите на кораби за радост на матросите издаваха заповед за форма “кепе, плувки и обувки“. На американските и руските кораби в Средиземно море матросите, старшините и офицерите от много години носят къси панталони. /НД/

 
02.08.2010, 10:58

Чешка компания ще модернизира два български военни хеликоптера

Чешката компания LOM спечели договор с НАТО за модернизацията на четири хеликоптера Ми-17, собственост на Унгария и България, съобщава  ЧТК.

За модернизацията на един хеликоптер са нужни около шест месеца.

Един от директорите на LOM Иржи Хлузе съобщи, че ще бъдат подобрени радиоелектрониката и навигационната система на хеликоптерите. Освен това кабините ще станат по-комфортни за пилотите.

Чешката компания се надява, че това може да е началото на модернизирането на всички руски транспортни хеликоптери, използвани от страни-членки на НАТО. /ИА „Фокус”/

 
02.08.2010, 10:43

ВДВ на Русия празнуват

Елитните въоръжени сили на Русия - въздушно-десантните войски празнуват 80-годишен юбилей. Воините-десантчици мъжествено се сражаваха на фронтовете на Великата отечествено война, със чест издържаха изпитанията в локалните конфликти и „горещи точки" Във връзка с юбилея в Москва се провеждат тържествени мероприятия - полагане на  цветя пред паметника на воините-десантчици, тържествен марш на Червения площад и показателни демонстрации. Паметни мероприятия се провеждат също и в местата на погребенията на видни десантчици.

На 2 август 1930 г. по време на учения на ВВС на Московския военен окръг край Воронеж, за първи път е десантирано подразделение от 12 човека. Десанта е бил извършен от самолет „Farman – Goliath”. От тогава тази дата се смята за рожден ден на руските ВДВ. - Още за ВДВ

 
02.08.2010, 10:29

Министерството на отбраната на Франция получи 200 нови леки торпеда MU-90 Импакт

Генералната дирекция по въоръженията (DGA) на Министерството на отбраната  на Франция обяви, че е получила партия от 200 леки торпеда от трето поколение MU-90 Импакт, произведени от консорциума „Евроторп” за ВМС на Франция.

Доставката е в рамките на сключения през декември 1997 г. от DGA от името на Франция и Италия контракт, който предвижда производството на 300 торпеда за френските и 200 торпеда за италианските ВМС.

Приетите на въоръжение от ВМС на Франция през февруари 2008 г. MU-90 са предназначени за борба с всички типове подводници, като те са оборудвани със съвременни системи за противоторпедна защита и могат да се използват както на големи дълбочини (няколко стотин метра), така и в плитководни райони (дълбочина по-малка от 25 метра). Торпедата могат да бъдат запускани от борда на надводни кораби, вертолети, самолети и ракетно-торпедни системи.

В момента торпеда MU-90 се намират на въоръжение в противолодъчните фрегати клас F-70 „Жорж Лейгес”, ескадрените миноносци ПВО „Оризон”, морските патрулни самолети „Атлантик-2” и вертолетите „Линкс”. В перспектива с тях ще бъдат въоръжени и многоцелевите фрегати FREMM и морските вертолети NH-90 NFH.

Торпедата MU-90 са съвместна реализация на френско-италиански проект, в който са използвани резултатите от разработката на националните торпеда „Мурена” и A290.

Производството се извършва от консорциума „Евроторп”, който включва компаниите DCNS (26%), „Талес” (24%) и италианската WASS (50%), която е подразделение на „Финмекканика”.

В момента поръчки за торпеда MU-90 има от ВМС на Австралия, Дания, Франция, Германия, Италия и Полша. – Още торпеда

 
02.08.2010, 08:37

САЩ ще оставят значителен военен контингент в Афганистан и след 2011 година, заяви Робърт Гейтс

САЩ ще оставят значителен военен контингент в Афганистан и след 2011 година, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс, предаде агенция РБК. По неговите думи, през август 2011 година от Афганистан ще бъдат изведени малък брой американски военни – около две хиляди души.

„Аз мисля, че трябва особено да подчертая, че ние няма да напуснем Афганистан през 2011 година”, заяви Гейтс.

 
 
 
01.08.2010, 23:55

Глобална забрана за касетъчните бомби

Конвенцията за касетъчните муниции, забраняваща съхранението, използването и продажбата на буквално всички съществуващи касетъчни бомби и предвиждаща унищожаването на съществуващите запаси от това въоръжение, влиза в сила от 1 август. Конвенцията е приета от 108 страни и ратифицирана от 38 от тях. Разработени през Втората световна война, касетъчните бомби съдържат множество по-малки експлозиви, покриващи голяма площ и имащи за цел възпирането на напредващи вражески войски. Според активисти влизането в сила на конвенцията е най-значимият акт от сферата на разоръжаването за последните десет години.

 
01.08.2010, 23:50

На 1 август 1879 г. е формирана Дунавската военна флотилия - родоначалник на Българския военноморски флот

Бойното кръщение на Дунавската флотилия и морска част става при защитата на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. До 1885 г. Дунавската флотилия попълва състава си с подарени от Русия и закупени от Франция кораби. В България е построен “Бот№1” и зачислен в състава на флотилията. Допълнително през 1884 г. от Русия за флота на България е направено дарение от две миноноски, 40 котвени мини, 100 учебни мини, 10 прътови мини и голямо количество взривни материали и минни принадлежности се поставя началото на Минната част на флотилията и подготовката на специализирани кадри за поддръжка и използване на въоръжението..... Още

 
01.08.2010, 17:57

Имаме план за нападение над Иран, но не искаме да го активираме

Адмирал Майк Мълън, председател на обединените генерални щабове на американската армия, заяви, че има план за атака на Иран в случай, че се наложи да го възпре да се сдобие с ядрено оръжие, но е „изключително загрижен” за възможното отражение на такъв удар, предава АФП.

Адмирал Майк Мълън заяви, че военна акция срещу Иран би могла да има „неочаквани последици, които е трудно да бъдат предвидени в тази изключително нестабилна част на света.”

Но пред телевизия Ен Би Си Мълън заяви, че също така недопустимо е оставянето на Иран да развие ядрено оръжие.

„Честно казано съм обезпокоен и от двата възможни изхода”, заяви той. /ИА „Фокус”/

 
01.08.2010, 14:45

Поставиха паметна плоча на дома на първият български командир на подводница

На входа на дома на капитан II ранг Никола Тодоров (1886 – 1947 г.) – на ул. „Хан Аспарух” 66 в София, бе поставена паметна плоча. По тази начин най-сетне бе почетена подобаващо паметта на първия командир на първата българска подводница.... Още

 
01.08.2010, 14:41

Холандският контингент се изтегля от Афганистан

Холандия приключва с военното си участие в Афганистан, след четири години в страната, през които контингентът от 1 950 войници на страната получи много похвали за ефикасността си, коментира Би Би Си.

Холандският главнокомандващ ген. Петер ван Ум заяви, че холандските военнослужещи са допринесли за значително подобряване на сигурността в провинция Урузган, но призна, че „още много неща трябва да се случат” след изтеглянето.

НАТО омаловажи значимостта на оттеглянето на холандците, но според анализатори то настъпва в критичен за Алианса момент, на фона на увеличаващият се брой жертви и засилващите се опасения за стратегията.

Към момента повече от 145 000 чуждестранни военнослужещи действат под командването на САЩ и НАТО в Афганистан, като указват подкрепа на подкрепяното от Запада правителство срещу движението на талибаните, което набира сила. Още за Афганистан

 
01.08.2010, 09:19

Тайван смята да купува от САЩ нови торпеда и танкове

Независимо от подобряващите се отношения с континентален Китай, ръководството на Тайван планира да закупи от САЩ нови торпеда и танкове с цел укрепване отбранителната способност на страната, съобщава агенция „Франс Пресс”.

Президентът на Тайван Ма Инцзю е предложил на Министерството на отбраната на страната да подготви списък с необходимото въоръжение, които да включва леки торпеда MK-54, основни бойни танкове M-1A2 „Абрамс” и бронемашини за стоварване на морски десант.

При одобрение, торпедата MK-54 ще заменят намиращите се на въоръжение във ВМС остарели MK-46.

На въоръжение в СВ и морската пехота на Тайван има около 1,7 хиляди остарели танка, включително М-60А3 и модернизирани през 1988-1995 години ОБТ М-48.

 
01.08.2010, 08:47

След Нова година ще стане ясна съдбата на търговските дружества към МО

В началото на следващата година ще се вземе решение как да се процедира с търговските дружества в МО със 100 на сто държавно участие, в които министърът на отбраната е принципал.

До края на тази година ще се види как тези дружества изпълняват своите бизнес-планове, каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Вероятно ще се пристъпи към ликвидация на тези от тях, които са на чиста загуба и само теглят пари от държавния бюджет. Ще подкрепим онези дружества, от които се нуждаем и показват резултати, посочи министърът. Възможно е дори да се премине към създаването на някои държавни предприятия. /otbrana.alle.bg/ - Още военни фирми

 
01.08.2010, 08:19

САЩ са близо до разполагането на мощен радар в Турция или България

Съединените щати са близо до активирането на ракетен щит над Южна Европа, като част от усилията в подкрепа на регионалната отбранителна способност заради ракетната заплаха от Иран, пише вестник “Вашингтон пост”. Позовавайки се на не назован източник от Пентагона, вестникът твърди, че американското военно ведомство се приближава до подписването на сделка за разполагането на наземна радарна станция, вероятно в Турция или България.

Инсталирането на мощния X-band радар ще даде възможност първа фаза на щита да стане оперативна през следващата година.

Според вестника, планът за защита на Южна Европа срещу ракети все още се осъществява, за разлика от прекратения през 2009 г. от Барак Обама план за противоракетен щит с основни елементи в Полша и Чехия.

Американските военни продължават да работят с Израел и съюзниците си в Персийския залив да изграждането и модернизирането на техните ПРО. /ИА „Фокус”/

 
01.08.2010, 08:15

Китай изведе в орбита навигационен спътник

Китай осъществи изстрелването на пети спътник на собствената си навигационна система “Бейдоу“ (Компас), съобщи Синхуа. Изстрелването на спътника е осъществено в 5.30 в неделя сутрин местно време от космодрума Сичън в югозападната част на страната. Спътникът е изведен в орбита от ракетата-носител “Чанчжън-3. Навигационната система “Бейдоу“ е китайският аналог на американската GPS и на руската ГЛОНАСС. Нейната реализация започна в Китай през 2000 година, като първият спътник е изведен в орбита през 2007. Окомплектоването на системата трябва да завърши до 2020 като тя ще съдържа 35 спътници. В момента Китай с помощта на национална навигационна система осъществява мониторинг в областта на горското и водното стопанство, транспорта, предотвратяване и ликвидиране на последиците от стихийни бедствия. - Още навигационни системи

 
 
 
Още военна информация - архив 
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.





{START_COUNTER}